Бэгли Десмонд : другие произведения.

Глыбінка

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  ГЛІБІНКА
  Трылер пра стагоддзе Дэзманда Бэглі
  Майкл Дэвіс
  
  
  
  
  
  
  
  
  Аўтарскае права
  HarperCollins Publishers Ltd
  1 London Bridge Street,
  Лондан SE1 9GF
  www.harpercollins.co.uk
  Упершыню апублікавана выдавецтвам HarperCollins Publishers Ltd у 2023 г
  Аўтарскае права No Майкл Дэвіс, 2023
  Аўтарскія правы на карту No Nicolette Caven, 2023
  Майкл Дэвіс адстойвае маральнае права называцца аўтарам гэтай працы
  Дызайн курткі Клэр Уорд/HarperCollins Publishers Ltd 2023
  Фатаграфіі пінжака: Філ Коп / Getty Images
  Каталожны асобнік гэтай кнігі даступны ў Брытанскай бібліятэцы.
  Гэты раман - цалкам мастацкі твор. Імёны, героі і здарэнні, адлюстраваныя ў ім, - гэта плён фантазіі аўтара. Любое падабенства з рэальнымі асобамі, жывымі або мёртвымі, падзеямі або мясцінамі з'яўляецца цалкам выпадковым.
  Усе правы абаронены ў адпаведнасці з Міжнароднай і Панамерыканскай канвенцыямі аб аўтарскім праве. Пры аплаце неабходных збораў вы атрымліваеце невыключнае права без магчымасці перадачы доступу і чытання тэксту гэтай электроннай кнігі на экране. Ніякая частка гэтага тэксту не можа быць прайграна, перададзена, загружана, дэкампілявана, сканструявана, захавана або ўведзена ў якую-небудзь сістэму захоўвання і пошуку інфармацыі ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі або механічнымі, вядомымі цяпер або ў далейшым вынайдзены без пісьмовага дазволу HarperCollins.
  Крыніца ISBN: 9780008581350
  Выданне электроннай кнігі No май 2023 г. ISBN: 9780008581374
  Версія: 2023-04-06
  
  OceanofPDF.com
  
  Прысвячэнне
   Для Трысіі – гэтым разам па-сапраўднаму
  А для маіх хлопцаў –
  Мэцью, Ітан, Алекс і Олівер
  
  OceanofPDF.com
  Змест
  Вокладка
  Тытульны ліст
  Аўтарскае права
  Прысвячэнне
  Заўвага аўтара
  Карта
  Частка першая: Сіні
  Раздзел I
  Раздзел II
  РАЗДЗЕЛ III
  РАЗДЗЕЛ IV
  Раздзел V
  Частка другая: золата
  Раздзел I
  Раздзел II
  РАЗДЗЕЛ III
  РАЗДЗЕЛ IV
  Раздзел V
  Частка трэцяя: Чырвон
  Раздзел I
  Раздзел II
  РАЗДЗЕЛ III
  РАЗДЗЕЛ IV
  Частка чацвёртая: чорны
  Раздзел I
  Раздзел II
  РАЗДЗЕЛ III
  РАЗДЗЕЛ IV
  Раздзел V
  Раздзел VI
  Таксама ў гэтай серыі
  Аб выдавецтве
  OceanofPDF.com
  
  ЗАЎВАГА АЎТАРА
  У мяне складаныя адносіны з Білам Кемпам. Цяпер я перажыў з ім дзве прыгоды, якія разышліся па ўсім свеце і амаль пяць гадоў, і ён быў цікавым таварышам. Апісаны Джэфры Дзіверам як " часткова Джэймс Бонд, часткова Філіп Марлоў і ўвесь час герой", ён, безумоўна, трапляе ў цікавыя спрэчкі, і было прыемна вынесці яшчэ некалькі з іх на святло для вашага задавальнення.
  І ўсё ж ён не зусім належыць мне.
  Біл Кемп - хоць і пад іншым імем - быў стварэннем Дэзманда Бэглі, аднаго з самых любімых у свеце аўтараў трылераў 1960-х, 70-х і 80-х гадоў. Першапачаткова ён з'явіўся ў рамане "Востраў Даміно" , першы чарнавік якога быў знойдзены ў архівах праз 35 гадоў пасля смерці Бэглі і які нарэшце быў прадстаўлены ўзбуджанай публіцы яго даўнім выдаўцом HarperCollins у 2019 годзе. Я меў гонар рэдагаваць, перарабляць і адшліфоўваць гэты ранні рукапіс – у канчатковым выніку мы назвалі гэта «куратарствам» – і менавіта так я даведаўся і стаў шанаваць Біла Кемпа.
  Я ведаў і шанаваў Дэзманда Бэглі нашмат даўжэй. Мой старэйшы брат Патрык нагадвае мне, што настаўнік у школе, Пол Уікхэм, першым пазнаёміў нас з вострымі адчуваннямі і разлівамі раманаў Бэглі; Running Blind , The Tightrope Men і The Enemy былі асаблівымі абранае. Калі з'явілася магчымасць знайсці спосабы адсвяткаваць стагоддзе з дня нараджэння Бэглі, я адразу зразумеў, што ў Біла Кемпа ёсць яшчэ нешта, што можна вывучыць. Яго прыродная вынаходлівасць, ваеннае паходжанне і чыстая крывавая настроенасць зрабілі яго ідэальным кандыдатам для таго, каб даць рады новай, арыгінальнай гісторыі, мэта якой не імітаваць Бэглі, а аддаць сціплую даніну павагі майстру і яго спадчыне: шаснаццаць раманаў за адзін перыяд васемнаццаці гадоў да сваёй ранняй смерці ва ўзросце ўсяго 59 гадоў у 1983 годзе.
  Праект ніколі б не рэалізаваўся без падтрымкі, заахвочвання і напружанай працы шэрагу людзей. Галоўным у гэтай групе з'яўляецца Дэвід Браўн, выдавец Estates у HarperCollins, які захаваў памяць пра Дэзманда Бэглі - не ў апошнюю чаргу тым, што друкаваў усе яго кнігі - адначасова жангліруючы з іншымі гігантамі, такімі як Дж. Р. Р. Толкін, Агата Крысці і Алістэр Маклін. Старанны клопат Дэвіда аб літаратурнай спадчыне Бэглі з'яўляецца знакам як яго прафесійнай дасканаласці, так і любові да працы, і я падазраю, што яго памерлыя аўтары абавязаны яму гэтак жа, як і гэты жывы. Дэвід быў ласкавы падарыць мне цудоўнага рэдактара Сафію Шопфер, чыя праніклівасць і ўвага да дэталяў унеслі значны ўклад у закончаны раман. Па дарозе заўсёды шчодры Пол Кэмпбэл даваў выдатныя парады, у той час як іншы захавальнік файру Бэглі, Найджэл Алефаундер, заўсёды быў побач з абнадзейлівым словам. Я заклікаю вас наведаць яго вельмі інфарматыўны вэб-сайт desmondbagley.blogspot.com , а таксама вычарпальную біяграфічную старонку Філіпа Іствуда thebagleybrief.com .
  За межамі выдавецкага свету мне пашчасціла атрымаць асалоду ад кароткай, але радаснай перапіскі з удавой Бэглі Джаан перад яе ўласнай смерцю ў 1999 годзе. На маё шчасце, сястра Джоан Лесія і яе муж Пітэр за апошнія гады прымусілі мяне адчуваць сябе вельмі вітальная частка Bagley гісторыя і іх сяброўства, якім я працягваю шанаваць. Іх любоў і натхненне былі галоўнымі фактарамі маёй пастаяннай апантанасці Бэглі, і я спадзяюся, што яны адчуюць, што я аддаў сям'і справядлівасць сваёй данінай павагі.
  Ёсць, вядома, яшчэ адзін чалавек, без якога гэты раман ніколі б не адбыўся. Для Дэзманда Бэглі, вядомага сябрам і сям'і як Сайман, па незразумелых прычынах, яго жонка Джаан стала інтэлектуальнай гукавой дошкай, бяспечнай прасторай для гульні з яго апавяданнямі і неацэнным рэдактарам для першага чытання. Сапраўды, яна сама падрыхтавала да пасмяротнага выдання два яго рукапісы. Я быў дабраславёны сваім эквівалентам у асобе маёй жонкі Трысіі, якая падтрымала і дазволіла напісаць кнігу. Дзякуй за тое, што вы ёсць.
  Ах, і калі вам цікава арыгінальнае імя Біла Кемпа, ёсць гісторыя. Бэглі ахрысціў яго Робертам Армінам у гонар члена акцёрскай трупы, для якой Шэкспір пісаў і выконваў спектаклі. У той час як я працаваў над востравам Даміно , я адчуваў, што імя Армін было занадта падобным да вядомага ўгандыйскага дыктатара Ідзі Аміна і магло выклікаць у чытача некаторыя бескарысныя асацыяцыі, таму замест гэтага я пазычыў імя іншага шэкспіраўскага калегі для нашага герой. Бэглі выразна даў дазвол на пераназву кнігі (ён нават запрасіў прапановы), так што я не адчуваў сябе занадта няёмка з нагоды змены імя галоўнага героя.
  Я спадзяюся, што прыхільнікі Дэзманда Бэглі ва ўсім свеце дазволяць мне такую ж шчодрасць з Outback , маім стагоддзем памяці вялікага чалавека, як яны зрабілі з Domino Island , маім нахабным супрацоўніцтвам з ім.
  Майкл Дэвіс
  
  OceanofPDF.com
  
  Карта
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧАСТКА ПЕРШАЯ: СІНІ
  
  OceanofPDF.com
  
  я
  Першае, што ўразіла, гэта прахалода інтэр'еру. Пасля палымянай спякоты пясок, які, як мокры каракуль, абцяжарваў плечы, стукаў сцяной холаду.
  Другое — поўная чарната. Забудзьцеся на пару хвілін паправіць вочы ў неасветленым пакоі: гэта была цемра, якой я ніколі не ведаў, нават у глыбіні начных джунгляў. Прынамсі, там некаторыя істоты выдаюць мігатлівыя намёкі на сваю начную актыўнасць. Тут, у кантрасце з пякучай белізной сонца на вуліцы, шахта была пустэчай. Я ўсляпую пайшоў наперад столькі крокаў, колькі дазвалялі камяні пад нагамі без сур'ёзных траўмаў, і прысеў на кукішкі. Мне не хацелася азірацца ззаду, баючыся разбурыць сятчатку вока яшчэ адным выбухам галавакружнага святла, але я чуў, як Сафі і Адам ляскаюць сярод больш друзлых камянёў ля ўваходу.
  - Чорт вазьмі, цёмна, - проста сказаў Адам.
  «Сачыце за нагамі», — сказаў я. «Нашым вачам спатрэбіцца некаторы час, каб адаптавацца, таму я б застаўся на вашым месцы».
  Грукат спыніўся, і мы чакалі. Нават тут, усяго ў дзесяці метрах ад вусця шахты, дзённае святло звонку станавілася тонкім і непразрыстым, а цемра ўнутры пазяхала, як спячы волат.
  «Што вы бачыце?» Голас Сафі прагучаў, калі ён упаў у глыбіню пакоя перад намі.
  - Нічога, - сказаў я. «Можаце пасвяціць факелам у шахту?»
  Яна вылаялася сабе пад нос, шэпт рушыў услед за яе пытаннем у цемры. «Я пакінуў яго ў Лэнды».
  У мяне сціснулася сэрца. Без факела ў нас не было шанцу разабрацца ў міне, як мы меркавалі. Нічога іншага не заставалася, як вярнуцца да Land Rover у падножжа пагорка і забраць яго. Я абшукаў свой мозг, каб даведацца, ці ёсць яшчэ што-небудзь, што мы пакінулі: калі нехта збіраўся вяртацца да машыны, яны маглі б зрабіць гэта вартым таго.
  — Я пайду, — сказала Сафі, апярэдзіўшы маю прапанову сыграць белага рыцара. Як самы кваліфікаваны член каманды, я мог бы адмяніць яе, але разам з маім стажам прыйшлі і недахопы вялікага ўзросту: я меў на ёй добрых пятнаццаць гадоў. Была таксама мая натуральная агіда да экстрэмальных тэмператур, і ртутны слупок ужо быў камфортна - ці, дакладней, некамфортна - вышэй адзнакі ў 100 градусаў на пасляабедзенным сонцы.
  - Прынясі яшчэ вады? Невядома, як доўга мы прабудзем тут.
  Боты Сафі паскакалі да ўваходу, і я пачуў, як яна перакінулася некалькімі словамі з Адамам, калі праходзіла міма яго на выхадзе. Я не ведаю, чым ён мог апраўдацца, каб не праявіць крыху рыцарства і не прапанаваць замест гэтага вярнуцца да машыны, але праз некалькі імгненняў ён ужо апускаўся ў круты вусце вала. Ён быў менш за тры ярды ззаду мяне, калі я адчуў, што зямля пад маімі нагамі ссунулася. Каскад незамацаваных камянёў панёсся ўніз з таго месца, дзе манеўраваў Адам, і пазбавіў упэўненага плацдарма, які я ўсталяваў. Інстынктыўна я раскінуў рукі ў бакі і паспрабаваў схапіць жменю зямлі, але замест гэтага я ўпаў на спіну і цяжка прызямліўся на круп, мініяцюрны апоўзень бескантрольна нёс мяне далей.
  «Сушэй!» Я закрычаў у цемру і пачуў свой голас у адказ.
  Я не мог саслізнуць больш чым на некалькі футаў, але гэтага было дастаткова, каб напалохаць мяне. Я чытаў пра першых шахцёраў, якія ў пошуках каштоўных металаў прабівалі шахты кіркамі і апускаліся ў ашаляваныя драўніны ямы з дапамогай брашпіляў, і ведаў, што колькасць загінуўшых была вялікая. Я таксама ведаў, што адной са спадчыны тых старацеляў ранняга стагоддзя быў ландшафт, усыпаны схаванымі шахтамі і тунэлямі, якія маглі захапіць неасцярожных і літаральна пахаваць іх жыўцом. Хаця я быў цалкам упэўнены, што продкі Сафі наўрад ці выкапалі сетку падземных пячор у гэтым аддаленым кутку паўднёвааўстралійскай пустыні, я проста не хацеў бы з цяжкасці даведацца, што памыляўся.
  Я ляжаў нерухома цэлыя дзве хвіліны, перш чым адважыўся павярнуць галаву. Адам быў намаляваны на фоне вусця шахты, край яго цела быў размыты шакавальным блакітам неба за яго межамі.
  «Біл? Ты ў парадку?'
  «Я ў парадку, але не рухайся. Зямля няўстойлівая, і я сапраўды не хачу ісці далей без факела. Або вяроўка, да гэтага».
  — Сафі не павінна затрымацца. У яе вяроўка завязана вакол таліі».
  «Здаецца, тады нам проста давядзецца пасядзець».
  Я ўтаропіўся ў столь тунэлю, і мае вочы нарэшце пачалі разглядваць некаторыя шчыліны і выгібы высечанай і разбуранай скалы. На вышыні больш за дванаццаць футаў ён больш нагадваў галерэю, чым уваход у шахту, але шырокі праём быў распрацаваны, каб прадухіліць абвал. Далей шахта павінна была станавіцца ўсё больш вузкай і клаўстрафобнай. Мой розум блукаў першапраходцам, чыё імкненне да незлічоных багаццяў прывяло іх у гэтую пустыню і жыццё ў пустэчы і небяспецы. З папярэдніх сустрэч з неймаверна багатымі я ведаў, што багацце можа рабіць з людзьмі дзіўныя рэчы. Здавалася, што імкненне да багацця можа быць такім жа з'едлівым.
  «Цяпер бачыш нешта ясней?»
  - Пачынаю, - сказаў Адам. «Тут, унізе, усё яшчэ даволі гнятліва».
  «А мы ўсяго ў некалькіх ярдах. Уявіце, што гэта павінна быць за паўмілі пад зямлёй».
  «Я не ўпэўнены, што хачу. Гэта прыгода Сафі, а не мая».
  Я фыркнуў у цемру. «Сумуеце па выгодах родных графстваў?»
  «Нешта падобнае. Я мог бы зараз сядзець у добрым утульным кабінеце, захутаўшыся ў цёплы швэдар, і чытаць асабістыя справы».
  Мае думкі ненадоўга вярнуліся да жахлівага палітыканства і перспектыў адключэння электрычнасці і трохдзённага тыдня, які я пакінуў у Англіі, калі сеў на 747 да Сіднэя. «Вы не хочаце сказаць мне, што аддаеце перавагу змрочнай, шэрай брытанскай зіме, чым гэтай аўстралійскай спякоце?»
  «Плюсы і мінусы, Біл. Плюсы і мінусы. Вы самі, здаецца, не вельмі рады быць тут. Я думаў, што хтосьці з вашым вопытам будзе ў сваёй стыхіі ў такім асяроддзі?»
  Ён меў рацыю; большасць вайскоўцаў далі б правую руку, каб апынуцца зараз на маім месцы. Нягледзячы на драматычнае размяшчэнне, намёк на хітрасць і флірт з небяспекай - хоць і ў вельмі дэзінфікаванай, строга англійскай форме - гэта было б паведамленнем мары для многіх, магчыма, для большасці з маіх былых калег. Але пасля таго, як пакінуў форму, я зразумеў, што я не ваш звычайны былы салдат, які страціў нешта накшталт Цыві-стрыт. Нейкі час я знайшоў прыгожую нішу, расследуючы хітрыя прэтэнзіі сусветная страхавая кампанія, якая не толькі правяла мяне па ўсім свеце, але і пазнаёміла з вельмі цікавымі людзьмі. З некаторымі з іх я нават хацеў бы сутыкнуцца зноў.
  «Гэта спякота, якую я не выношу», — няўдала прамовіў я.
  «Тады табе тут лепш».
  Я адчуваў, як нямее мая левая нага. Калі я паслізнуўся і цяжка сеў на друзлы камень, у выніку я пераклаў вагу цела на левы бок, і цяпер мая ягадзіца адчувала наступствы. Я паспрабаваў стабілізаваць сваю правую нагу роўна на падлозе шахты і адрэгуляваў свой цэнтр цяжару далей ад шпілек і іголак. Калі я адарваўся ад сланца, ён зноў заварушыўся, і я адчуў, як зрушылася ўся каменная пліта, на якой я ляжаў.
  Нада мной пачуўся рух, і на мае вушы пасыпаўся дождж галькі. Адам спрабаваў схапіць мяне, але гэта быў няправільны крок.
  "Заставайся на месцы!"
  Рух спыніўся, як і жвіровы вадаспад.
  «Калі гэты друзлы матэрыял стане яшчэ больш няўстойлівым, мы абодва пойдзем галавой уніз у шахту», — сказаў я. «І мы не ведаем, наколькі круцей ён становіцца. Гэта можа быць вертыкальным, наколькі мы ведаем».
  «Прабачце. Я проста спрабаваў дапамагчы».
  «Дзякуй за думку», — сказаў я з пачуцьцём і пагрузіўся ў трывожнае маўчаньне. Дзе была Сафі? Мне вельмі патрэбна была яна з факелам і вяроўкай, пакуль усё не пагоршылася.
  Адам, відавочна, думаў пра тое ж самае. «Чаму яна так доўга?»
  У мяне не было адказу, але тысяча магчымасцей наводніла мае думкі. Ні адзін з іх не быў прывабным, ад варожых павукападобных да злосных праціўнікаў, і я адсунуў іх у глыбіню свайго розуму. Гэта быў не момант, каб палохаць сябе фантомамі: мне пагражала цалкам рэальная небяспека.
   Голас з вусця міны прабіў бурбалку трывогі, якая ўзрастала. «Там усе ў парадку?»
  - Прыкладна, - сказаў я. «Але вы ведаеце, што праславутае час, пра якое людзі заўсёды гавораць…?»
  Успышка жаўтаватага святла гуляла на столі шахты нада мной, і я ведаў, што Сафі спрабавала накіраваць факел у мой бок. «Ці ёсць дапамога?»
  'Не шмат. Я думаю, што звонкае святло ўсё яшчэ занадта моцнае, каб факел быў карысны».
  «Тады лепш ідзі далей». Яна, вядома, прымала блізка да сэрца авантурны дух.
  Бліжэй да мяне прагучаў голас Адама. «Не пачынайце пакуль што скакаць сюды ўніз. Я ўжо стварыў адзін каменяпад, і мы сапраўды не хочам бачыць Біла, які знікае ў тунэлі, пакуль мы не застрахавалі яго належным чынам. Вы можаце адправіць вяроўку ўніз?
  «Пачакай хвілінку; Я проста разгарну яго».
  Жоўты прамень раптоўна спыніўся, і каля ўваходу пачуліся шоргаты. Гэта было не так проста, як кінуць мне вяроўку: калі яе няма да чаго прымацаваць, яна проста дадасць дадатковай вагі рухомаму цяжкаму прадмету, які быў маім целам, якое хісталася на няўстойлівай гальцы.
  Я паклікаў ззаду. «Ці можаш ты знайсці дзе-небудзь, дзе можна ўклініцца, а потым завязаць адзін канец на таліі?»
  Сафі на імгненне спынілася, відаць, шукаючы ў наваколлі нешта, за што можна было б учапіцца. «Тут ляжыць вялікі валун. Калі я сяду верхам на яго, гэта павінна трымаць мяне ўстойлівым».
  Я б тады аддаў добрыя грошы за жменьку кручкоў і малаток для скалалажання, але Сафі прыйшлося падысці. Праз імгненне канец вяроўкі са свістам прайшоў міма маёй галавы і рэзка ўпаў у цемру. Усё яшчэ лежачы на спіне, я пацягнуўся справа ад сябе і зашкрэбаў па камянях, каб знайсці яго. Я ўтварыў двайную пятлю вакол свайго запясця і зрабіў пробны рывок уніз.
  «Гэй, што адбываецца?»
   «Проста ўпэўніваюся, што ён дастаткова моцны, каб вытрымаць маю вагу».
  «Невялікае папярэджанне будзе не лішнім».
  Я засмяяўся. «Прабач, Сафі. Больш не паўторыцца».
  Я перавярнуўся на жывот, спрабуючы як мага менш звісаць з вяроўкі, і пачаў прабірацца назад па тунэлі. Пакуль я ішоў, я сціскаў новыя жмені вяроўкі, больш для камфорту, чым для сапраўднай дапамогі ў скалалажанні. Кожны раз, калі я перацягваў шнур, я адчуваў, як напружанне ўзмацняецца ў верхнім канцы, калі Сафі ўпіралася ў свой валун. Святло каля ўваходу зноў асляпіла мяне, і я адвярнуў галаву, каб абараніць вочы; у любым выпадку, я вярнуўся на больш цвёрдую зямлю і дазволіў вяроўцы правіснуць.
  'Што цяпер?' Голас Адама рэхам данёсся з шчыліны збоку вала, куды ён схаваўся пасля каменяпаду. Я не бачыў яго, калі падымаўся, але я, напэўна, прайшоў у некалькіх футах ад яго.
  «Мы вышлем за вамі вяроўку назад, потым перагрупуемся і падумаем, як мы можам патрапіць у гэтую рэч. Я падазраю, што нам спатрэбіцца больш спецыяльнага абсталявання».
  Я падцягнуў вяроўку, акуратна змотваючы яе на хаду, потым вызваліў Сафі ад яе абавязкаў на якары. Я надзейна ўпёрся ў камень, які яна выкарыстала, гатовы вытрымаць вагу Адама, калі спатрэбіцца, і шпурнуў развязаны канец вітка ўніз у тунэль. Ён упаў на пару футаў ад выцягнутай рукі Адама, і ён змог пераскочыць і схапіць яго без асаблівых праблем. Зямля там была не такая крутая, як там, дзе я ляжаў.
  - Абгарніце яго вакол таліі, і тады вы зможаце проста падняцца назад, - сказаў я.
  Сафі хадзіла ў сонечным святле каля ўваходу. «Гэта так непрыемна. Нам спатрэбіўся ўвесь гэты час, каб дабрацца сюды – не кажучы ўжо пра тое, што мы вычарпалі запасы – і цяпер мы нават не можам трапіць у шахту».
  - Прабачце, - сказаў я проста. «Калі ты так далёка ад цывілізацыі і сутыкаешся з небяспечнай мясцовасцю, гэта стандарт працэдура, каб прыняць усе даступныя меры засцярогі». Адам цягнуў вяроўку больш, чым я чакаў, і нагрузка ў спякоту адбівалася на маёй моцы.
  - Я ведаю, - сказала Сафі. «Я проста хачу ўбачыць гэта на свае вочы».
  Я мог бы гэта зразумець: калі б я нядаўна выявіў, што продак, пра якога я зусім не ведаў, быў шукальнікам каштоўных камянёў пасярод пустыні на другім канцы свету, я мяркую, што мая цікаўнасць таксама абудзілася б . «І ты будзеш», — запэўніў я яе. «Нам проста трэба вярнуцца на сядзібу і як след экіпіравацца».
  «Такое адчуванне, што яшчэ два дні змарнаваны».
  Адказ, які я фармаваў, быў спынены раптоўным рыўком вяроўкі. Поўная вага чалавека, які нечакана ўздзейнічае на лінію, з наступным уздзеяннем на ваш торс, калі лінія дасягае поўнай даўжыні, значна большая, чым мяркуе большасць людзей. Яно вырвала з мяне дыханне і моцна ўрэзалася левым сцягном у валун, якім я павінен быў падмацавацца. Мая правая нага паспрабавала счапіць, але пясчаныя абломкі пад ёй саступілі, і я быў у руху. Я пачуў крык Сафі, калі з галавой пагрузіўся ў цемру, ведаючы, што Адам ішоў наперадзе мяне і араў патэнцыйна смяротную баразну, па якой ішоў я. Асляпляльнае святло было ўмомант знішчана цемрай унутранай шахты, і я мог толькі спадзявацца, што ўсе значныя валуны былі звалены ўбок дзесяцігоддзямі таму. Думка аб лабавым кантакце з адным падчас паездкі на такой хуткасці мне не падабалася; прынамсі Адам, здавалася, спускаўся нагамі наперад.
  Схіл рэзка пагоршыўся, і Адам закрычаў перада мной, калі пераходзіў праз край. Яго крык не паспеў прагучаць, як я таксама падышоў.
  Я не ведаў, як доўга быў без прытомнасці. Свяцільныя стрэлкі майго наручнага гадзінніка больш не свяціліся: свяціліся відаць, быў разбіты восенню, яго фасфарысцыруючая фарба рассыпалася па зямлі. Калі я пачаў прыходзіць у сябе, першае, што я заўважыў, гэта Адам, які ціха стагнаў у цемры недалёка.
  «Адам? Ты ў парадку?'
  Я так і не атрымаў адказу на сваё пытанне: з вышыні да мяне данёсся трывожны крык Сафі.
  «Біл, гэта ты?»
  'Гэта я.'
  «О, дзякуй Богу. Ты з Адамам? Я не мог прымусіць ніводнага з вас адказаць мне».
  «Як доўга вы спрабавалі?»
  — Добрых пяць хвілін. З ім усё ў парадку?
  «Я яшчэ не ведаю».
  Я пачаў круціць галавой у надзеі разгледзець нейкую цьмяную постаць, але цемра тут унізе была яшчэ больш непранікальнай. Гледзячы ўверх, я цьмяна ўсведамляў больш бледны ўчастак высока нада мной, але было немагчыма ацаніць адлегласці, не маючы на чым іх вымераць. Я вырашыў аднавіць спробу знайсці Адама, які ўсё яшчэ выдаваў ціхія гукі злева ад мяне.
  «Адам, ты мяне чуеш?»
  З цемры нічога прыкметнага не было, таму я паспрабаваў сесці - і імгненна пашкадаваў аб гэтым. Мая левая рука балела па-чартоўску, калі я ўзяў на яе сваю вагу, і я адчуваў цёплую вільгаць пад кашуляй з левага боку тулава. Я спадзяваўся, што проста вывярнуў сабе запясце і не крывацёк занадта моцна, але не было ніякага спосабу даведацца. Калі б узровень болю быў чымсьці падобным, я мог бы сысці з рук з пашкоджаннем паверхні. Я ўважліва даследаваў пальцамі і знайшоў у матэрыяле адзіны разрыў. Пад ватай мая скура была вільготнай навобмацак, але мае штуршкі не выклікалі большай агоніі, таму я вырашыў, што буду жыць. Вось калі б я змог выцягнуць нас з гэтай ямы.
  Я крыкнуў назад, у бок пробліску святла. - Сафі, што ты прынесла з Лэнды?
   «Факел, вада і ўсе вяроўкі, якія я мог несці».
  «Выдатна». Я ўзнёс ціхую малітву падзякі за яе прадбачлівасць. Мне не хацелася больш затрымкі, пакуль яна здзейсніла яшчэ адну зваротную паездку на Land Rover. — Адам выдае некалькі цікавых гукаў, што з'яўляецца добрым знакам: трэба сачыць за ціхімі гукамі. Майце на ўвазе, што ён не вельмі зразумелы, таму я хацеў бы яго як след праверыць».
  «Як вы збіраецеся гэта зрабіць?»
  «Я сам задаваўся тым жа пытаннем. Галоўнае, каб вы былі ў бяспецы там, наверсе: вы наша адзіная сувязь са знешнім светам, так што было б нічога страшнага, калі б вы апынуліся тут, з намі».
  «Зразумела. Што я магу зрабіць?'
  Я на момант задумаўся. «Прывяжыце факел да аднаго канца самай доўгай вяроўкі, якая ў вас ёсць, а сябе да другога. Потым абвяжыце яго пятлёй вакол той скалы ля ўваходу і пастаўцеся ў такое месца, дзе вы не можаце паслізнуцца на сланцах - увогуле за межамі шахты, калі зможаце. Калі пашанцуе, вяроўка будзе дастаткова доўгай, каб апусціць факел да мяне».
  - Дайце мне хвілінку, - сказала яна.
  Каб прабавіць час, я пачаў адлічваць інтэрвалы ў адну секунду. Гэта была вучэбная тэхніка, якую я пераняў ад своеасаблівага сяржанта-маёра, у якой цэлая рота гучала разам з цікаючым гадзіннікам на працягу гадзіны ці больш, проста каб убіць у нашы галовы рытм інтэрвалу. Ідэя заключалася ў тым, што калі мы калі-небудзь апынемся без гадзінніка, мы ўсё роўна зможам сінхранізаваць манеўр, падлічваючы ўнутраныя цікі. Ён павінен быў быць больш надзейным, чым пульс, хоць я ніколі не спрабаваў яго ў палявых умовах.
  У пяцьдзесят восем, - крыкнула Сафі. «У дарозе».
  'ДОБРА.'
  Я пачуў, як галька рухаецца, але па-дурному пакінуў твар уверх, спадзеючыся ўбачыць ... што? Замест гэтага я атрымаў поўны рот жвіру і трохі рыхлай зямлі, калі паходня праляцела над краю. Я кашлянуў і здаровай рукой выцер твар, а потым убачыў, што Сафі спрытна ўключыла факел, перш чым апусціць яго ў яму. Акрамя палягчэння вызначэння месцазнаходжання, гэта таксама дало мне магчымасць упершыню ўбачыць наваколле.
  Выгляд быў непрывабны.
  Адам ляжаў спіной да сцяны маленькай камеры, у якой мы знаходзіліся, груба высечанай у чырвонай глебе. Я бліснуў факелам на ўзроўні падлогі, перш чым накіраваць яго ўверх. Тры высокія бакі камеры вялі як мінімум на дванаццаць футаў уверх да месца, адкуль мы ўпалі, у той час як чацвёртая сцяна мела нізкі праём, які вёў у тое, што павінна ўтварыць астатнюю частку шахты. Верагодна, шчыліна складала ўсяго два квадратныя футы, таму яе было цяжка сціснуць любому, не кажучы ўжо пра старацеля, які нясе абсталяванне для здабычы карысных выкапняў. Маім першым прыярытэтам было пераканацца, што Адам не моцна паранены, таму я падышоў да яго і пасвяціў факелам яму ў твар. Адразу была інстынктыўная рэакцыя, калі Адам прыплюшчыў вочы і скрывіўся: яшчэ адзін добры знак. Я паціснуў плячо.
  'Што?' Голас Адама быў невыразны і невыразны.
  'Ты мяне чуеш? Гэта Біл - Біл Кемп. Ты ведаеш, дзе ты?»
  Я адвёў святло ад яго вачэй, накіраваўшы прамень на падлогу камеры, і павекі тузануліся, спрабуючы расчыніцца.
  «Адам, ты можаш рухацца? Што-небудзь зламалася?»
  Ён пачаў круціць галавой, але зноў скрывіўся і спыніўся. «Што, чорт вазьмі, здарылася?» Цяпер яго голас стаў больш выразным, і ён з сілай расплюшчыў вочы, удала засяродзіўшыся на мне.
  «Я збіраюся праверыць вас. Не рухайся».
  Я пачаў з бліжэйшай да мяне рукі, але мне перашкаджала маё ўласнае запясце, якое часта давала мне зразумець, што гэта не для збору. Я зрабіў усё, што мог, запраўляючы факел у маю левую падпаху і, выкарыстоўваючы ў асноўным правую руку, мякка пагладжваў Адама, шукаючы пашкоджанняў. Я не збіраўся прычыняць яму боль, але хацеў ведаць, наколькі моцна ён пацярпеў. Калі я дабраўся да яго правай шчыкалаткі, я атрымаў адказ.
  Крык болю выклікаў хуткую рэакцыю зверху. Сафі выглядала напалоханай. «Гэта Адам? Што з ім здарылася?
  — Усё ў парадку, Сафі, я проста спрабую даведацца. Здаецца, ён моцна разбіў шчыкалатку».
  Я сам пачынаў адчуваць раннія прыступы жаху. Калі б я доўга разважаў над рэальнасцю нашай сітуацыі, я амаль упэўнены, што адчуў бы сапраўдную паніку, якая падымаецца ў горле. Пра што я думаў, прапаноўваючы ўсім разам прыйсці ў шахту, а звонку нікога не заставацца ў бяспецы? Цяпер з нас траіх толькі адна была ў поўнай форме, і яна наўрад ці магла гуляць ролю ратавальніка. Адам быў шасціфутавым гульцам у рэгбі, які пераважаў нават мяне, і яго недзеяздольнасць азначала, што ён будзе літаральным і метафарычным цяжарам для ўсіх, хто спрабуе выцягнуць яго з гэтай ямы. Хоць я быў у крыху лепшай форме, маё выкручанае запясце, безумоўна, азначала, што я не мог утрымаць вяроўку ці што-небудзь яшчэ, прызначанае для таго, каб выцягнуцца. Я ніяк не магла несці Адама, і тым больш шанцаў, што Сафі выцягне каго-небудзь з нас у бяспечнае месца. І яшчэ адна трывожная думка прыйшла мне ў галаву: у той час як у гэтай занядбанай шахце, відавочна, не было такіх каштоўных камянёў, якія прыцягвалі старацеляў столькі гадоў таму, у мяне не было такой упэўненасці, што яна не будзе ўтрымліваць мноства іншых, далёкіх менш прывабныя рэчы. Я ніколі не быў вялікім прыхільнікам жудасных жывёл любога роду, але я ведаў, што ў Аўстраліі жыве мноства вельмі непрыемных жывёл, і ў мяне не было жадання знаёміцца з кім-небудзь з іх зблізку.
  «Прабач, Біл, я думаю, што ён зламаўся». Выраз на Твар Адама ў адлюстраваным святле паходняў падказаў мне, што ён рабіў рэчам адважны твар. Я меркаваў, што ён, верагодна, атрымаў дзіўную траўму падчас заняткаў спортам, таму, калі ён лічыў, што ў яго зламаная шчыкалатка, я быў гатовы паверыць яму на слова. Балючая грымаса, безумоўна, пацвярджала яго тэорыю.
  «Я павінен сказаць так. Прабачце за гэта».
  «За што вы просіце прабачэння? Гэта я перавёў нас праз край».
  «І гэта я ў першую чаргу паставіў нас пад пагрозу. Мне трэба было больш уважліва ставіцца да таго, як мы вывучалі гэтае месца. Я не магу паверыць, што быў такім дурным, каб сабраць нас усіх разам і пакінуць Сафі адзінай у бяспечным месцы. Бог ведае, што мы цяпер будзем рабіць».
  «Яна ў парадку?»
  «Я так думаю. Вы можаце спытаць яе самі».
  Пакуль Адам і Сафі гандлявалі заклапочаным абменам каханай у небяспецы, я яшчэ раз агледзеўся. Я апусціўся на калені ў зямлю каля вузкай адтуліны і накіраваў факел у пустэчу. Нахіліўшы галаву да ўзроўню зямлі, я ўбачыў кароткі праход даўжынёй, магчыма, трох футаў, перш чым вал зноў пашырыўся ў тое, што здавалася значна большай пячорай. Я не быў упэўнены, але думаў, што ў некалькіх ярдах наперадзе я магу разабраць нейкую падпорку. Калі б шахта зайшла на схіл пагорка, ёй, безумоўна, спатрэбіліся б апоры, каб утрымаць дах – хаця я не мог зразумець, як дзядзька Сафі Джордж мог раскапаць пласт у такіх абмежаваных умовах.
  Сам чалавек быў такой жа загадкай, як і шахта, якую ён выкапаў. Той факт, што Сафі нават не чула пра Джорджа Дыкінса менш за месяц таму, зрабіў усю гісторыю яшчэ больш неверагоднай; але гэта была праўда. І не толькі шахта: калі ён памёр за некалькі тыдняў да гэтага, дзядзька Джордж пакінуў Сафі ўвесь набор і кабудл – сядзібу, правы на ферму і здабычу карысных выкапняў, кожная такая ж бескарысная, як і іншая. Пасярод аўстралійскай глыбінкі, на ўскраіне пустыні Сімпсана, акуратна абмінутая транскантынентальнай чыгуначнай артэрыяй Ган, гэта быў разбураны прыток. Я быў гатовы паспрачацца, што з часоў першапачатковых афганскіх вярблюдаводаў у 1930-я гады на гэтай зямлі не разводзілі жывёл, а любыя каштоўныя камяні, якія маглі хавацца ў гэтым неперспектыўным кутку Вялікага Артэзіянскага басейна, даўно былі перавезены ў ювелірныя вырабы. эмпорыі Амстэрдама, Монтэ-Карла і Нью-Ёрка. Няўмольная чырвона-карычневая зямля, змрочная і цьмяная ў святле паходняў, безумоўна, не мела ніякага пробліску ні каштоўных камянёў, ні надзеі.
  
  OceanofPDF.com
  
  II
  Я ніколі не збіраўся затрымацца пад зямлёй пасярод богам забытай пустыні. Ва ўсім вінаваты Кені. «Ты ў нявырашаным стане» , — сказаў ён аднойчы пасля таго, як празмернасці аўстралійскага Каляд дадалі некалькі фунтаў да маёй вагі. Вы маглі б мне дапамагчы .
  Падчас службы ў форме я ведаў некалькі неверагодных персанажаў, але Кені Хайнс быў самым вялікім. Утульна паўнаваты мужчына з вусамі амаль да самых бакоў рота, яго ніколі не турбаваў цяжар моднасці. Ён захапляўся сваім гардэробам з вялізных утульных кардіганаў і ёмістых штаноў, і меў выгляд чалавека, якому напляваць на тое, што іншыя падумаюць пра яго ці яго пачуццё да адзення. Пры ўсім пры гэтым ён ніколі не апранаўся кепска і заўсёды выглядаў акуратна, нават калі адзенне звісала з яго, як саван. Ён быў адзінкавым і ганарыўся гэтым.
  Прыбыццё аўстралійца ў наша падраздзяленне выклікала некалькі здзіўленняў, але аказалася, што права Кені служыць у нашым ангельскім палку было атрымана ад яго бацькі. Хайнс-старэйшы нарадзіўся ў дзесяці мілях ад майго роднага горада і служыў на заходнім фронце ў Вялікую вайну. Там ён сутыкнуўся з некаторымі з велізарнай колькасці войскаў Анзак, якія прыйшлі падтрымаць справу і, калі лухта скончылася і ён выявіў, што цудам выжыў, яго спакусіла думка збегчы з прасякнутай дажджом пустыні Еўропы і рушыць услед за імі назад на радзіму. Ён ажаніўся з мясцовай дзяўчынай і стварыў магільню ў Кубер-Педзі, у глыбіні душы, выкарыстоўваючы некаторыя змрочныя навыкі, якія набыў у акопах. Кені з'явіўся накшталт запозненай думкі, за некалькі гадоў да наступнага выпуску глупстваў.
  Я ніколі не быў упэўнены, чаму, калі яго прызвалі на нацыянальную службу – або «нашо», як ласкава называюць гэта аўстралійцы, – ён наважыўся замест гэтага запісацца на службу ў брытанскую армію. Магчыма, ён хацеў пабачыць што-небудзь са свету: яго сям'я пераехала яшчэ далей у глыбінку, калі ён быў маленькім дзіцем, і яго жыццёвы вопыт быў абмежаваны кнігамі, да якіх ён мог дастацца. Іх, аднак, было шмат і разнастайных, і Кені быў больш начытаным і больш дасведчаным амаль па ўсіх прадметах, чым большасць людзей, з якімі я вырас у прыгарадзе Мідлендса.
  І я, вядома, не скардзіўся на тое, што Кені запісаўся на службу на брытанскай зямлі: ён быў фантастычнай кампаніяй, бязмежнай крыніцай брыдкіх гісторый і багатым спажыўцом піва, які мог выпіць усіх астатніх у палку пад сталом і назад. У яго было ўменне аднолькава добра ладзіць з падраздзяленнямі і афіцэрамі, і яму нейкім чынам удалося вырвацца з больш чым адной сур'ёзнай драпіны, не маючы нічога горшага, чым гуканне камандзіра. Гэта была даволі хітрасць, і я быў не адзіным чалавекам, які выйграў ад гэтага проста таму, што стаяў побач з ім, калі іглу гарэў.
  Мы зразумелі гэта з першага тыдня базавага навучання; да шостага тыдня мы былі лепшымі сябрамі. Я не ведаю, хто з нас палічыў больш нязручным, калі ён прыняў рашэнне вярнуцца ў Оз, але ён нацэліўся на кар'еру юрыст, і вы гэтага не атрымалі, гуляючы ў выпіўку ў праветраным пабе на раўніне Солсберы. За два дзесяцігоддзі, якія прайшлі пасля таго, як ён пасяліўся ў Сіднэі, ён атрымаў кваліфікацыю, адслужыў свой час у якасці малодшага, а потым выбіўся самастойна, пабудаваўшы спакойна паспяховую практыку, займаючыся ўсім: ад разводаў да завяшчанняў. Мы рэгулярна пісалі адзін аднаму, і час ад часу ён падказваў мне наведаць яго, але чамусьці я ніколі не знаходзіў часу. Мае ўласныя падарожжа па свеце, якія выкрывалі махлярскія прэтэнзіі да страхавой фірмы не надта высакароднага лорда Хосмера, пакуль што не давялі мяне да далейшых куткоў паўднёвага паўшар'я.
  Па праўдзе кажучы, мне патрэбна была сапраўды добрая нагода, каб здзейсніць паездку; калі я апынуўся без працы, але далёка не без грошай пасля маіх прыгод у Карыбскім моры, здавалася, што ў мяне ёсць. Запрашэнне Кені застацца на месяц ці каля таго на Каляды прыйшло ў самы патрэбны момант.
  На дваццаць гадоў старэйшыя, але, мабыць, не мудрэйшыя, мы адразу прыжыліся да сваёй старой руціны. Жонка Кені Долі была вельмі цярплівая з намі абодвума, дазваляючы нам успамінаць, піць і глядзець на акіянскія хвалі, ні ў якім разе не парушаючы раўнавагі сяброўства. Фактычна, яна дадала новую перспектыву для сябе, і яе таленты на кухні азначалі, што Кені і я маглі патураць самалюбству, не клапоцячыся пра тое, адкуль прыйдзе наступная ежа. Мы ўступалі, калі яна дазваляла, чысцілі бульбу ці мылі посуд, але не было ніякіх сумневаў, хто галоўны, і яна ніколі не дазваляла нам паверыць, што мы карыстаемся яе добрым характарам. Яна была аўстралійкай у трэцім пакаленні, гэта значыць, што ў яе сям'і была сапраўдная гісторыя, і яна бязлітасна дражніла Кені з-за яго нацыянальнасці Джоні, які прыйшоў нядаўна.
  Каляды былі такой святочнай парой, якой я ніколі не атрымліваў задавальнення, нягледзячы на незвычайнасць летняга святкавання. Замест снегу і мінусовых тэмператур я навучыўся цаніць пастаяннае сонца і багатыя пляжы. Дзіўна, падуб, амелы і індычкі ўсё яшчэ было шмат у чым, але я падвёў рысу да таго, што сані Санты цягнулі па начным небе шэсць белых "бумераў" - карэнных аўстралійскіх кенгуру.
  — Прабач, Кені, але ў Дзеда Мароза восем паўночных аленяў. Усе гэта ведаюць».
  - Ты не верыш, - сказаў ён, налiваючы апошнi вiскi з i без таго доўгай чаргi вiскi i перадаючы мне шклянку. «Вы патрапілі на амерыканскі шмальц, калі вы гэта прымаеце».
  «Адыдзі, — сказаў я. «Я нават магу назваць іх: Дэшэр, Танцор, Прансэр…»
  Кені перапыніў мяне. «Гэта змова янкаў. Я ведаю, што вы, брытанцы, лічыце, што Каляды вынайшаў Дыкенс, але менавіта з таго крывавага верша пачалося ўсялякая балбатня пра святога Ніка і яго мяшок з цацкамі. З тых часоў яны лепяць гэта па сваім вобразе».
  На гэты раз Долі перапыніла нашу вясёлую сварку. «Ці сапраўды важна, адкуль гэта? Справа ў тым, што гэта чортава добрае свята».
  Я быў вымушаны пагадзіцца. Я сапраўды добра правёў свята.
  Самае лепшае ў Сіднэі - або Порт-Джэксан, калі даць яму першапачатковую назву капітана Кука - была гавань. Кені і Долі жылі на паўночным беразе знакамітай бухты, і з іх дома адкрываўся захапляльны від. З моманту прыезду я праводзіў большасць вечароў, седзячы на іх балконе, гледзячы на від, у які я з цяжкасцю верыў, што ён сапраўдны. Злева да далёкага гарызонту цягнуўся Ціхі акіян, са скалістымі затокамі вусця гавані стваралі натуральную перашкоду для яго больш элементарных якасцей: паводкі ў выніку прыліваў і адліваў былі надзіва рэдкай з'явай. На схілах насупраць стаяў Цэнтральны дзелавы раён горада з яго меркаванымі хмарачосамі і заўсёднымі кранамі. Справа была сталёвая пашча Сіднэйскага моста Харбар, велічнага і манументальнага, а ў яго далейшай аснове — незвычайнае інжынернае дасягненне Сіднэйскага опернага тэатра.
  «Мы назіралі, як гэта расце цаглінка за цаглінкай», — сказаў мне Кені ў другі вечар майго знаходжання ў краіне. Ён дакладна зафіксаваў маё здзіўленне з адкрытай сківіцай бліскучай белай канструкцыі, залітай сіднэйскім заходам.
  «Мне гэта не вельмі падобна на цэглу», — сказаў я.
  «Гэта фігура прамовы. Бетон і плітка, у асноўным, калі вы сапраўды хочаце ведаць. Пятнаццаць гадоў распрацоўвалася і варта кожнага пені са ста мільёнаў долараў, якія каштавала будаўніцтва».
  Я выдыхнуў. "Аднак даволі ўражлівая даніна павагі аўстралійскай творчасці".
  «Спраектаваны датчанінам, спраектаваны брытанцамі і апрануты шведамі – але так, гэта ўражвае».
  Я зноў утаропіўся на ўзвышаныя ракавіны, якія глядзелі на блакітны дыван вады. «На самай справе гэта зусім не аўстраліец».
  Кені засмяяўся і працягнуў мне яшчэ піва.
  Надышоў новы год - непрыстойна, у шортах і кашулі з рукавамі - і я пачаў звяртацца да доўгага зваротнага рэйса праз некалькі дзён, калі Кені прывёз нешта цікавае дадому з працы.
  Я правёў дзень, шпацыруючы па дарожках паўночных затокаў гавані, бавячы шчаслівыя гадзіны, зайздросцячы паруснікам; веліч фону і памер некаторых яхт зрабілі маю маленькую ванну на Дарт відавочна цацачнай. Калі я вярнуўся ў дом, Кені ўжо быў дома.
  «Тут ёсць нешта, што можа вас зацікавіць», — сказаў ён, перш чым я нават паспеў павітацца. «Магчыма, гэта страхавая прэтэнзія».
  «Вы ведаеце, што я больш гэтым не займаюся».
  «Так, добра, таварыш. Адзін подых прыстойнага махлярства, і вы ўцячэце».
  Я зірнуў на яго, каб выказаць нязгоду, але мы абодва ведалі, што ён меў рацыю. Я быў занадта дапытлівы - і, шчыра кажучы, занадта добры ў сваёй працы - каб доўга трымацца далей ад гэтага. Усё, што мне спатрэбіцца, - гэта правільны выпадак, каб зноў уцягнуць мяне ва ўсю гэтую брудную справу. У гэты момант мне нават не былі патрэбныя ганарары: прыемная, сакавітая таямніца зрабіла б гэта за мяне.
  «Такім чынам, вы лічыце, што гэта махлярства?» — неабавязкова спытаў я.
  «Не афёра», — сказаў Кені. «Але ў гэтым ёсць нешта інтрыгуючае».
  Да таго часу, калі ён скончыў выкладаць гісторыю, мая цікавасць ужо сапраўды абудзілася. Любыя пярэчанні, якія засталіся, былі ў лепшым выпадку палавіністымі.
  «У мяне няма часу бегаць за паляўнічымі за багаццем».
  'Чаму не? У вас няма працы, да якой можна вярнуцца; вы на вольным канцы. Чаму б не дапамагчы мне крыху пагаманіць?»
  Долі выйшла з кухні з падносам з сырымі крэветкамі ў руцэ. Яе мініяцюрны рост і хударлявая фігура не казалі аб яе асобе, якая была дастаткова буйной, каб адпавядаць Кені, а яе ярка-блакітныя вочы, здавалася, увесь час шукалі што-небудзь цікавае для даследавання.
  «Хто тут носам?» яна сказала.
  «Біл, калі я даб'юся свайго».
  'О, бонзер. Значыць, вы застаяцеся крыху даўжэй?
  Кені папярэджваў мяне аб непразрыстасці значнай часткі аўстралійскага слэнгу, і Долі – як «сапраўдная блакітная» аўстралійка з належнай гісторыяй – безумоўна, выпрабоўвала мае лінгвістычныя здольнасці.
  «Бонзер?»
  «Так, таварыш. Рыпер. Я ў захапленні».
  Долі паднесла паднос. Я ўзяў адну крэветку і апусціў яе ў міску з запраўкай для тысячы астравоў у цэнтры. «Я так разумею, гэта добра?»
  Яна засмяялася і прыняла тое, што з любоўю ўяўляла сабе цвёрдым англійскім акцэнтам. «Цалкам так, малады сэр. Мы палічылі б вельмі прымальным, калі б вы змаглі падоўжыць сваё знаходжанне па нашым жаданні».
   Я паглядзеў на Кені, які чакальна падняў бровы. «Не магу з гэтым спрачацца, таварыш».
  Нават не хацелася. Гасціннасці гэтай заразлівай пары было больш чым дастаткова, каб схіліць чашу вагаў на карысць абмену білета на самалёт, які ляцеў у Лондан, на бестэрміновы вяртанне. Яшчэ некалькі тыдняў гэтага, падумаў я, і я буду гатовы перайсці на радзіму. І для Кені і яго кліента быў дадатковы стымул папрацаваць аматарскім дэтэктывам. Я ніколі не мог выстаяць перад складанай галаваломкай.
  Магчыма, калі б я ведаў, што чакае гэтая галаваломка, я мог бы аказаць крыху большы супраціў.
  Кліентамі апынуліся два кліенты, Сафі і Адам Чэрч. Як і я, яны прыляцелі ў Аўстралію ў якасці гасцей са старой краіны, толькі з больш важкіх прычын, чым проста прыемны адпачынак: яны былі на місіі.
  Кені арганізаваў сустрэчу паміж намі чатырма ў сваім офісе. Гэта быў першы раз, калі ён павёз мяне туды - для яго, як і для большасці аўстралійцаў, калядныя канікулы былі святасцю - і я быў зачараваны тым, якую імперыю ён пабудаваў для сябе за тыя гады, якія прайшлі пасля яго наладзіць уласную практыку.
  Сам будынак знаходзіўся ў немудрагелістай частцы горада, вядомай як Сары-Хілз, на поўдзень ад квітнеючага Цэнтральнага дзелавога раёна, дзе больш старыя, меншыя кварталы ўсё больш паглыналіся высокім гарызонтам. У той час як бетон і шкло элегантна ўзвышаліся за некалькі вуліц далей, трохпавярховая куча Кені з пяшчаніку выглядала трывалай і прысадзістай у параўнанні.
  «Не на што глядзець», — прызнаўся ён, калі мы падышлі да ўваходных дзвярэй. «Але вы на самой справе не жадаеце нічога занадта яркага. Дае кліентам ідэі над іх станцыяй. Значна лепш справіцца з іх чаканнямі на ранняй стадыі, я кажу».
  Я падазраваў, што навыкі Кені азначаюць, што чаканні большасці яго кліентаў сапраўды пераўзышлі, але я прыняў яго меркаванне. У любым выпадку, інтэр'ер атрымаўся значна больш гасцінным. Цёплае асвятленне і тоўсты дыван падвялі нас уваходны калідор у адкрыты офіс у задняй частцы будынка, дзе дзве добра апранутыя парцье ўжо стукалі на электрычных пішучых машынках, нават у гэты ранні час. Адзін быў цёмнавалосы, у акулярах і меў выгляд Наны Мускуры з яе кароткай стрыжкай. Другая была яркай рыжай у зялёнай блузцы з плывучай рысай, якая вылучала выразны дух Джэніс Джоплін з яе пацеркамі і вялікімі каралямі.
  Па прыходзе боса яны абодва спыніліся і паднялі вочы.
  «Добрай раніцы, дамы».
  Супрацоўнікі прыёмнай адначасова кіўнулі ў знак прывітання, як пара тых алімпійскіх сінхронных плыўцоў, чыя ўраўнаважанасць і падача старанна падабраны, з крыху раздражняльным эфектам выгляду амаль механічнага. Але іх усмешкі былі дастаткова чалавечымі, і, убачыўшы мяне, яны разбіліся.
  «Біл, гэта Карлі і Рут, без якіх гэты офіс не працаваў бы. Я ўзяў іх некалькі гадоў таму, і можна з упэўненасцю сказаць, што цяпер яны незаменныя». Усмешкі на пары пашырыліся. «Толькі не думайце пра павышэнне зарплаты».
  Не спыняючыся, каб назіраць за рэакцыяй жанчын, Кені рушыў да лесвіцы ў куце і кіўнуў мне ісці за ім. Я паспешліва памахаў прывітанне Карлі і Рут - не ведаючы, хто што - і належным чынам падпарадкаваўся.
  Першы паверх кабінета Кені сапраўды быў яго ўладай. Адзіны пакой займаў увесь паверх і, не лічачы вялізнага акна ў абодвух канцах, быў з галавы да ног у кніжных паліцах. Акрамя абавязковых юрыдычных фаліянтаў, размешчаных у шэрагі з каляровым кодам, быў эклектычны набор іншых тамоў, ад мастацкай літаратуры ў цвёрдай вокладцы да вялізных даведнікаў. Я заўважыў поўны камплект Брытанскай энцыклапедыі, а таксама выданне поўнага збору твораў Дыкенса ў сініх вокладках і незлічоныя атласы, слоўнікі і тэзаўрусы, якія сігналізавалі Кені Хайнс быў чалавекам эпохі Адраджэння. Кнігі ў яго дома, вядома, былі, але тут захоўваўся сапраўдны бібліятэчны скарб.
  «Ты цёмны конік», — сказаў я. «Я заўсёды ведаў, што вы начытаны, але гэта нешта іншае».
  Кені ўсміхнуўся. «Назапашаны дэтрыт блукаючай душы».
  Я падышоў па тоўстым дыване да экстравагантна пераплёту раманаў пра Джэймса Бонда. «Я б наўрад ці назваў гэта дэтрытам».
  «Вы павінны дазволіць чалавеку яго хобі».
  Я правёў пальцамі па карэньчыках даволі патрапанага трохтомніка Роба Роя . «Першае выданне?»
  «Натуральна».
  «Напэўна, каштавала цэлае стан».
  — Менш, чым варта, больш, чым я сказаў Долі. Звычайна я не прыхільнік таямніц паміж сужэнцамі, але ў такім выпадку...
  Астатні кабінет Кені быў гэтак жа добра абстаўлены і раскошны. Гэта хутчэй высмеяла яго звонкія пратэсты адносна чаканняў кліентаў. Толькі яго стол займаў траціну даступнай прасторы, гіганцкая рэч з падвойным п'едэсталам, зробленая, як я здагадаўся, з чырвонага дрэва і інкруставаная аздобленай золатам зялёнай скурай па сваёй шырокай паверхні. За ім было тое, што я магу апісаць толькі як трон - яшчэ адзін вялікі, раскошны прадмет мэблі, які адпавядае маштабу пакоя - з двума менш дэкадэнцкімі крэсламі, якія стаяць насупраць стала. У супрацьлеглым канцы пакоя вялікі стол з дымчатым шклом быў акружаны шасцю крэсламі са сталёвым каркасам, адзінымі бачнымі саступкамі для сучаснага жыцця. На мой погляд, яны здаваліся недарэчнымі ў гэтым цэнтры састарэлага клубнага клубу.
  «Што там наверсе?» — спытаў я, паказваючы на столь у бок верхняга паверха будынка.
  «Галоўным чынам, сховішча, і ў мяне там ёсць сховішча для канфідэнцыйных рэчаў».
   Ён стварыў сабе сапраўдную імперыю, і я быў рады за яго.
  Кені заняў месца на сваім троне і паказаў на крэслы насупраць сябе. Я выбраў адну і сеў. «У нас ёсць некалькі хвілін да іх прыбыцця», — сказаў ён. «Я прадстаўлю вас як свайго паплечніка, таму не кажыце, што вы тут у адпачынку».
  Я паглядзеў на сваю паўсядзённую вопратку. «Я наўрад ці апрануты для офіса».
  «Не турбуйцеся аб гэтым. Магчыма, яны падумаюць, што гэта нармальна для аўстралійскага бізнесмена».
  Я сумняваўся ў гэтым, нават улічваючы нефармальнасць гэтай краіны, якую я пачынаў любіць, але не стаў спрачацца. Гэта былі кліенты Кені, і гэта была яго сустрэча: я быў толькі на паездцы.
  У дзверы пастукалі, і ўвайшла парцье Джэніс Джоплін з падносам, на якім ляжалі кубкі, сподкі і вялікі гаршчок кавы. «Дзякуй, каханая», — сказаў Кені і адразу ж пачаў раскладваць іх на стале. Ён паставіў два пустыя кубкі перад крэсламі для гасцей, затым напоўніў два з рондаля і паставіў іх перад сабой. - Ты хочаш прынесці яшчэ адно крэсла, Карлі?
  Яна сабрала адну са сталёвых пачвараў са стала для пасяджэнняў і паставіла яе побач з тронам Кені.
  «Напэўна, лепш за ўсё сядзець тут».
  Я ўстаў і перайшоў на другі бок стала, побач з Кені, а Карлі ўзяла пусты паднос. «Я дам табе ведаць, калі яны прыедуць», — сказала яна і пайшла.
  «Як гэта выглядае з гэтага боку?» - спытаў Кені.
  Я зноў агледзеў пакой і ўпершыню заўважыў від за далёкім акном. Насупраць офіснага будынка Кені быў прыгожы маленькі парк, абсаджаны эўкаліптамі. Скрозь галіны, упрыгожаныя ружовым і чырвоным, падымаліся краны і вежы дзелавога квартала высока над Сіднэем. Над імі сонца ўжо афарбавала неба ў ярка-сіні колер.
  «Не занадта ярка», — сказаў я і ўсміхнуўся.
  Мы ўжо выпілі другую кубак кавы, калі на стале Кені пранізліва зазваніў тэлефон. Ён не спяшаўся зняць слухаўку - я падумаў, нейкая гульня ўлады? – і ледзь не гаўкнуў у муштук. «Так?» Голас, які мог быць або Карлі, або Рут, прабурчаў на другім канцы, і ён дадаў: «Пашліце іх».
  Ён устаў і падышоў да дзвярэй. Я назіраў, як яго выраз твару змяніўся на поўны лагодны Кені, калі ён убачыў сваіх кліентаў, якія падымаліся па лесвіцы, і прывітальна працягнуў руку. «А, значыць, гэта знакамітая царква Сафі ў плоці».
  Я пачуў голас Сафі яшчэ да таго, як убачыў яе. «Містэр Хайнс, мне прыемна пазнаёміцца з вамі».
  «Задавальненне належыць мне», — сказаў Кені, адступаючы ў пакой, каб Сафі і яе мужу Адаму прайшло месца. «І вы можаце называць мяне Кені».
  Я не ўпэўнены, што менавіта я чакаў, але гэта, вядома, не гэта. Сафі і Адаму было, напэўна, каля трыццаці, але яны выглядалі значна маладзейшымі. Магчыма, аўстралійскі клімат перабольшваў іх адносную маладосць. У Сафі былі светлыя валасы — занадта пышныя, каб быць па-сапраўднаму бландынкай — і яна насіла карычневую сукенку з пінафорам паверх ботаў да каленяў. Адам, высокі і шырокі ў кепска падагнаным лёгкім пінжаку, быў падобны на школьніка-перарослага, якога цягнулі ў кабінет да бацькі, каб даведацца, як працуе бізнес. Швабра чорных валасоў і акуляры Нацыянальнай аховы здароўя на пераноссі проста ўзмацнялі эфект, як і стары пацёрты партфель, які ён прыціскаў да грудзей. З таго, што Кені расказаў мне пра іх, я ўявіў сабе першае ўражанне больш прафесійнае - гладкае, нават. У рэшце рэшт, Адам быў бухгалтарам, а Сафі кіравала ўласнай фірмай грамадскага харчавання. Але тады, нагадаў я сабе, яны таксама былі ў адпачынку, і мая ўласная знешнасць наўрад ці была персаніфікацыяй прафесіяналізму.
  Сафі ўсміхнулася мне з другога боку пакоя і падышла, працягнуўшы руку ў знак прывітання. Я ўзяў яго і прадставіўся, паціснуўшы руку Адаму.
  - Біл тут, каб дапамагчы мне, - сказаў Кені. "У яго вялікі вопыт у гэтай галіне, і вы ніколі не ведаеце, ён можа апынуцца карысным".
  Я адпусціў добры настрой, і мы ўсе селі на свае месцы.
  Кені прама паглядзеў на Сафі праз зялёныя скураныя палоскі. «Тады, ты прынёс дакументы?»
  Праглядаць дакументы, якія Сафі прывезла з Англіі, спатрэбілася амаль усю раніцу. Па большай частцы яны былі беспарадкам; многія з іх уяўлялі сабой не больш чым абрыўкі каракуляў, у той час як нават больш афіцыйныя надрукаваныя аркушы былі на вайне. Плямы і пацёртасці паказвалі, што дзядзька Джордж не адрозніваўся акуратнасцю, не кажучы ўжо пра парадак, у сваёй дакументацыі.
  - Я нават не ведала, што ў мяне ёсць дзядзька, пакуль вы не звязаліся са мной, - сказала Сафі, выбіраючы з кучы менш зношаную прасціну. Я бачыў, што гэта была старонка з друкаваным тэкстам, увенчаная шыкоўным цёмна-сінім бланкам, які абвяшчаў аб юрыдычнай практыцы Кені. «Я ўсё яшчэ не ведаю, як вы мяне знайшлі».
  - Доўгая гісторыя, - сказаў Кені. — Мы з тваім дзядзькам прайшлі далёкі шлях. Мы выраслі ў адным горадзе ў глыбінцы. Ён заўсёды сутыкаўся з непрыемнасцямі ў той ці іншай форме, таму я мяркую, што мы былі добрым партнёрам».
  «А што з маёй маці?»
  «Вікторыя — сястра Джорджа. Не кажыце спадарыні, але ў дзяцінстве я быў у яе закаханы. Яна была значна старэйшая за нас з Джорджам і выглядала даволі прыгожа. Ён мала пра яе гаварыў пасля таго, як яна збегла на іншы канец свету, таму я так і не даведаўся, што з ёй здарылася».
  Я ледзь вытрымаў напружанне. - А што з ёй здарылася?
  Кені ўсміхнуўся. «Стрымай коней, таварыш. Усяму свой час». Ён павярнуўся да шафы з дакументамі за правым плячом і адчыніў шуфляду, з якой выняў нешта падобнае на пракручаную архітэктарскую схему, пакарычневую ад гадоў з сабачымі вушамі. Ён разраўнаваў яго на стале і прытрымаў краю перадплеччамі. Аркуш быў пакрыты шчыльнымі тэхнічнымі чарцяжамі, якія я не мог расшыфраваць з першага погляду, і мне было цікава, куды Кені вядзе ўсё гэта.
  'Што гэта?' - спытала Сафі.
  «О, гэта? Нейкі стары план для склада ці што-то яшчэ, - сказаў Кені. «Але гэта не тое, што цікава». З тэатральным размахам ён падняў табліцу ў паветра, перавярнуў яе і ляпнуў тварам уніз на стол. «Вось што цікава».
  Трое з нас глядзелі на адваротны бок дыяграмы, збянтэжаныя, але заінтрыгаваныя. Дрыготкія бледныя алоўкавыя лініі, якія цягнуліся па аркушы, паказвалі простую, але несумненную форму генеалагічнага дрэва.
  Сафі сказала: «Я думала, вы даслалі мне ўсе дакументы Джорджа, калі пісалі мне ў Англію?»
  Кені пачаў здымаць кубкі са сподкаў і прыціскаць імі куткі скрутка. «Былі некаторыя рэчы, якія я не хацеў давяраць паштовым службам нашых краін. Гэта, напрыклад, адзіная копія генеалагічнага дрэва Джорджа, наколькі я ведаю. Я збіраўся скапіяваць яго і адправіць вам, але калі вы напісалі і сказалі мне, што прыедзеце сюды, я падумаў, што лепш пачакаць і даць вам яго зараз».
  'Чаму? Гэта каштоўна?»
  «Не само па сабе. Але інфармацыя, якую ён змяшчае, - для вас, прынамсі. Гэта сведчыць аб тым, што вы атрымаеце ў спадчыну ўсё, што належала Джорджу Дыкінсу».
  - У вашым лісце гаварылася, што я магу атрымаць што-небудзь у спадчыну, але вы не пазначылі што, - сказала Сафі пасля паўзы.
  «Шчыра кажучы, я сам не ведаў, калі пісаў вам. Я не мог быць упэўнены, што не з'явяцца іншыя прэтэндэнты, якія выпаўзуць з дрэва, і я не ведаў аб'ём маёмасці Джорджа. Ну, вы бачылі завяшчанне – гэта крыху… скажам, расплывістае?»
  Сафі пашукала паперы перад сабой і выцягнула рукапісны аркуш. «Я думаў, што. Там сказана толькі: «Я хачу, каб усё заставалася ў сямейнай лініі». Ці сапраўды гэта як завяшчанне?
  «Ён напісаў уверсе «Апошнюю волю і завяшчанне» і падпісаўся ўнізе. Пры адсутнасці чаго-небудзь, што заменіць яго, такая воля Джорджа».
  Наконт маці Сафі Вікторыі, пазначанай на скрутку літарай «м», я ўсё яшчэ не ведаў. побач з яе імем. Кені не адказаў на маё пытанне пра яе, і калі я зноў задаў яго, Сафі расказала мне.
  «Яна памерла тры гады таму».
  - Прабачце, - сказаў я.
  «Я таксама», - адказала яна. «Я вельмі шмат даведаўся пра сваё аўстралійскае паходжанне, пра што я хацеў бы спытаць яе».
  «Як яна апынулася ў Англіі?»
  — уставіў Кені. «Я магу вам сказаць гэта. Мне спатрэбілася трохі пашукаць, але я адкрыў лысую гісторыю, наколькі яна ідзе. Калі яна пакінула глыбінку ва ўзросце васемнаццаці гадоў, яна паехала ў Мельбурн. Там яна сустрэла ангельца, які працаваў медыкам, дапамагаючы змагацца з эпідэміяй поліяміеліту, - Эдварда Кэрынгтана».
  - Мой бацька, - сказала Сафі.
  'Твой бацька. Яны пажаніліся на працягу года, а потым яго прызвалі ваяваць падчас Другой сусветнай вайны вырвалася. Яны адплылі на іншы канец свету, і, здаецца, пасля Вікторыя забылася, што калі-небудзь была звязана з Аўстраліяй».
  - Я ніколі не ведала свайго бацьку, - сумна сказала Сафі. — Ён загінуў у бітве пры Балджы за некалькі месяцаў да майго нараджэння. Мяркую, гэта робіць мяне сіратой».
  — І адзіны спадчыннік маёнтка Дыкінса, — сказаў Кені.
  Адам загаварыў ціхім і няпэўным голасам. «Які аб'ём маёнтка?»
  «Я яшчэ не праверыў усё на герметычнасць, таму не трымайце мяне за гэта, але я звязаўся з некаторымі са сваіх старых кантактаў, і яны паведамілі мне некаторыя падрабязнасці. Здаецца, ваш дзядзька Джордж быў шчаслівым уладальнікам апалавай шахты.
  Кені ведаў, як пабудаваць драматычны момант, я павінен быў даць яму гэта. Сафі і Адам павярнуліся і ўтаропіліся адно на аднаго, разявіўшы рот, успрымаючы тое, што ён толькі што сказаў ім.
  «І вы не ведалі пра гэта?» — спытаў я Кені.
  Ён паківаў галавой. «Я не падтрымліваў рэгулярных кантактаў з Джорджам на працягу многіх гадоў, не з таго часу, як прыехаў у Еўропу за сваім нашо. Наколькі я ведаў, ён мог бы стварыць пяцізоркавы гатэль для качэўнікаў. Некалькі гадоў таму ён даслаў мне завяшчанне разам з накрэмзаным малюнкам фермы – я мяркую, што ён думаў, што вялікаму гарадскому юрысту можна давяраць больш, чым каму-небудзь у пустыні – але мы не бачыліся больш чым дзесяцігоддзе. Калі я пачуў на вінаграднай лазе, што ён памёр, я папрасіў старога таварыша пайсці да яго на сялібу і забраць любыя важныя паперы, якія ён мог знайсці. Вось адкуль гэты лот». Ён паказаў на стос, які ляжаў на стале, і паказаў на кантору. Пад акном стаяў вялікі ўпаковачны скрыню, завалены паперамі, якіх я раней не заўважаў. «І ёсць яшчэ».
  Сафі ўзяла генеалагічнае дрэва і ўважліва ўтаропілася на яго. «Дык так вы мяне знайшлі?»
  «Ці магу я паглядзець?» — спытаўся я ў яе. Яна зноў паклала скрутак і прасунула яго па стале да мяне, круцячы пры гэтым. Я схіліўся над ім і ўглядаўся ў выцвілыя сляды алоўкам. Здавалася, генеалагічных даследаванняў старога дзядзькі Джорджа было няшмат, але іх, відаць, было дастаткова. Па бацьку радавод ішоў на два-тры пакаленні, па маці — толькі адно. На ўзроўні Джорджа і яго сястры Вікторыі ён крыху разгалінаваны, паказваючы яе шлюб з Эдвардам Кэрынгтанам і лінію, якая вядзе ўніз да ніжняй часткі скрутка. Там, у цудоўнай ізаляцыі, стаяла імя Сафі з датай яе нараджэння, упісанай унізе.
  «Напэўна, трэба было высачыць, калі гэта было ўсё, што табе трэба было зрабіць», — заўважыў я.
  Кені фыркнуў. «Ты паняцця не маеш, таварыш. На гэта сышлі тыдні лістоў, газетных аб'яў - я нават некаторы час працаваў над гэтым прыватным назіральнікам у Лондане». Ён абвінаваўча паглядзеў на Сафі. «Вы маглі б зрабіць мне ласку, прынамсі, не мяняць сваё імя, калі выходзілі замуж».
  Яна ўсміхнулася яму ў адказ. «Прабачце за гэта».
  Я спытаў: «Дык як ты ўрэшце яе знайшоў?»
  «Сапраўды, старая добрая ўдача. Хлопец, якога я наняў, апынуўся на вечарыне, дзе абслугоўвала Сафі, нехта мімаходзь згадаў пра яе - выкарыстаўшы яе дзявочае прозвішча - і ён не мог паверыць, што наткнуўся на яе цалкам выпадкова.
  "Для мяне гэта таксама быў невялікі шок", - сказала Сафі. «Госць на вечарыне, тым больш, падскоквае да мяне і пытаецца, ці той я той, кім ён сябе лічыць. Я ледзьве не прызнаваўся - з незнаёмцамі на вечарыне не ведаеш?
  - Вы добра папрацавалі, - сказаў я. «Інакш мы маглі б не ўсе быць тут, і вы не сталі новым уладальнікам апалавай шахты».
  Яна зноў звярнула ўвагу на Кені. «Гэты апалавы руднік – вы можаце расказаць мне пра яго больш?»
   Кені паціснуў плячыма. 'Не шмат. Як я ўжо казаў, я нават не ведаў пра гэта да некалькіх тыдняў таму. Але ў гэтай частцы Паўднёвай Аўстраліі пасля Першай сусветнай вайны была невялікая залатая ліхаманка - ну, відавочна, не золата, а апалавы эквівалент. Многія там жывуць дзеці і ўнукі тых старацеляў».
  - Так Джордж апынуўся там?
  «Ах, цяпер гэтая гісторыя яшчэ больш цікавая. Але вось што я вам скажу: чаму б нам не працягнуць гэту сустрэчу за абедам у мяне сёння вечарам? Долі можа расказаць што-небудзь пра Барбі, а я магу расказаць вам пра сямейную гісторыю – прынамсі, частку, якую я ведаю. Калі я ведаю вашага дзядзьку Джорджа, я падазраю, што ў яго яшчэ ёсць некалькі сакрэтаў, якія трэба адкрыць.
  
  OceanofPDF.com
  
  III
  Майстэрства Долі ў падрыхтоўцы шашлыкоў было такім жа ўражлівым, як і яе навыкі гаспадара. Даўні стэрэатып аб аўстралійцах, якія кідаюць кавалкі сырога мяса на "Барбі", каб госці маглі пацешыцца з некалькімі куфлямі піва, як цудоўна, аказаўся ўкаранёным: яны кажуць, што стэрэатып павінен аднекуль узнікнуць, і ў гэтым выпадку я не не збіраюся аспрэчваць гэта.
  За півам размова пацякла лёгка. Сафі і Адам апынуліся вельмі добрай кампаніяй, і Кені і Долі, напэўна, таксама думалі так, бо яшчэ да вечара яны настойвалі на тым, каб пара засталася з імі да канца водпуску.
  «Біл ужо сядзеў тут, - сказаў Кені. «І калі ён будзе верны свайму слову і дапаможа мне, тады будзе прасцей, калі мы ўсе апынемся ў адным месцы».
  - Мы не маглі навязаць вашу гасціннасць, - сказала Сафі.
  Долі хутка ўмяшалася. — Глупства. Можна навязваць усё, што заўгодна. Было б добра, каб побач былі маладыя людзі».
  - Вялікі дзякуй, - сказаў я, і яна засмяялася.
  Вечар таксама паказаў, што Кені яшчэ ведаў пра гісторыю дзядзькі Джорджа. Па словах Кені, сямейнае апавяданне сягае далёка за межы першых шукальнікаў апала. Ірландскі продак быў адным з вялізнага наплыву Еўрапейскія імігранты далучаюцца да залатой ліхаманкі ў штаце Вікторыя ў 1850-х гадах. Па меры таго, як горад Мельбурн стаў другім па велічыні ў Брытанскай імперыі, яго колькасць хутка павялічвалася і прымушала аматараў прыгод выпрабоўваць шчасця ўсё далей і далей, і імігрант Дыкінс быў адным з першых, хто пачаў шукаць каштоўныя камяні ва ўнутраных раёнах Паўднёвай Аўстраліі. . Ён пасяліўся з жанчынай з абарыгеннага племя, нарадзіў сына і разам зарабляў на жыццё на ўскраіне пустыні Сімпсана. Да 1920 года, калі горад быў ахрышчаны Кубер-Педзі, бацька Джорджа быў проста апошнім з роду Дыкінса, хто прысвяціў сваё жыццё паляванню за незлічонымі багаццямі.
  «Я памятаю старога Дыкінса, — сказаў нам Кені. «Няшчасны вырадак. Я думаю, што ён занадта доўга быў на сонцы. Майце на ўвазе, Джордж мог быць даволі капрызным, калі вырашыў гэта зрабіць. Ён паглядзеў на Сафі, якая доўга пацягвала халодны напой у шэзлонгу насупраць яго. «Прабач, Соф, але ты з сям'і сварлівых старых».
  — па-рыцарску ўступіў Адам. «Я лічу, што сямейная рыса вымерла ў гэтым пакаленні».
  Сафі кінула яму мілую ўсмешку, на якую ён адказаў.
  - У любым выпадку, - працягваў Кені, - падобна, Джордж нарэшце дасягнуў поспеху ў тым, што не ўдалося яго продкам, і здолеў знайсці сабе некалькі апалаў. Добра яму».
  «Ці шмат грошай у апалах?» Я спытаў.
  «Залежыць. Кожны камень адрозніваецца, яны бываюць розных колераў, і некаторыя з іх практычна бескарысныя. Але ёсць прычына, па якой Кубер Педзі з'яўляецца сэрцам аўстралійскага апалавага бізнесу. Усе вашыя Каляды прыйдуць адразу, калі вы натрапіце на шво каштоўных камянёў - а там шмат маленькіх жудакоў, якія проста сядзяць у зямлі і чакаюць, калі іх выкапаюць».
  «Дык чаму не ўсе накіроўваюцца ў Кубер-Педзі?»
  «Вы б не пыталіся пра гэта, калі б ведалі што-небудзь пра гэта здабыча каштоўных камянёў у пустыні. Я рос там, пакуль не збег у вялікі горад, калі мне было семнаццаць, і магу сказаць, што гэта нялёгкае жыццё. Здабыча апалаў вельмі небяспечная. У вас цесныя тунэлі без гатовага запасу кіслароду, верагоднасць абвалу ў любы момант, і калі раптоўна шторм, вы можаце патануць хутчэй, чым качканос у білабонгу. І гэта не кажучы пра спякоту. У гэты час года вы глядзіце на сорак градусаў, лёгка».
  Сафі выглядала збянтэжанай, і я ведаў чаму.
  - Што гэта за старыя грошы, Кені?
  «О, прабачце, таварыш, я забыўся, што вы карыстаецеся Фарэнгейтам. Сорак градусаў па Цэльсію азначае больш за сотню вашых. Вядома, што ён дасягае ста дваццаці».
  Нават з улікам схільнасці Кені да гіпербал, гэта прагучала для мяне па-чартоўску горача. Я ў думках выключыў разведку са спісу патэнцыйных варыянтаў працы. Я быў рады, што дзядзька Джордж быў дабрадзеем Сафі, а не маім.
  На наступны дзень Сафі і Адам выехалі з гатэля і пераехалі да Кені і Долі. Ім так жа спадабаўся від на балконе, як і мне, і наступныя некалькі вечароў яны правялі ў таварыскім захапленні вялікай блакітнай бухтай і выдатнымі краявідамі, якія мог прапанаваць гэты незвычайны горад.
  Кені прыйшлося звязаць некалькі неразборлівых спраў з іншымі справамі, перш чым ён змог звярнуць усю сваю ўвагу на завяшчанне дзядзькі Джорджа, але ніхто з нас асабліва не спяшаўся. У той час як Кені быў заняты днём, Долі служыла выдатным экскурсаводам для нас траіх, і мы стварылі хрыплы квінтэт уначы, гуляючы да ночы. Сафі і Адам перабіралі мае гісторыі пра юнацкія выхадкі Кені, а Долі дадала некалькі сваіх. Што тычыцца самога Кені, то ён дарэмна спрабаваў пратэставаць супраць сваёй невінаватасці, але бляск у яго вачах выдаваў гульню.
   На трэці вечар пасля заезду маладых людзей Кені папрасіў мяне вярнуцца з ім у офіс.
  «Прыйшоў час узламаць спадчыну Сафі, вам не здаецца?» ён сказау.
  'Я таксама так думаю. Але што яшчэ мы можам даведацца?»
  «Ой, я не ведаю, які дом быў у Джорджа, наколькі вялікая шахта, ці ёсць там іншая зямля. Такія рэчы».
  «І вы хочаце, каб я трохі пакапаўся?»
  «Гэта ваша праца, ці не так?»
  «Быў», — паправіў я яго.
  «Добра, быў. Але вы ўсё роўна ведаеце, як гэта зрабіць, ці не так?»
  Мне прыйшлося прызнаць, што так, таму на наступную раніцу я апрануў самае шыкоўнае адзенне, якое прыхапіў з сабой, і далучыўся да Кені ў яго машыне.
  «Гэта павінна быць адна з самых прыгожых паездак на працу ў любую кропку свету», — сказаў я, калі мы другі раз за тыдзень накіраваліся на поўдзень па мосце Сіднэй-Харбар. Калі з абодвух бакоў пад намі была кобальтавая гавань і гіганцкі сталёвы каркас, які агароджваў нас, калі мы праходзілі праз бетонныя слупы варот, я не адчуваў нічога іншага. Я сядзеў у глыбокай цішыні цэлую хвіліну, якая спатрэбілася нам, каб перайсці да далёкіх пілонаў, а потым зразумеў, што затаіў дыханне. Я выдзьмуў яго і недаверліва паківаў галавой.
  - Нядрэнна, праўда? ён сказау.
  «Я разумею, чаму вы адкрылі свой офіс на другім беразе гавані. Гэта чортава паездка».
  Мы заехалі на невялікую паркоўку за офісным будынкам Кені, і я паглядзеў на неба, калі мы ішлі да дзвярэй. «У Сіднэі заўсёды сонечна?»
  «Я думаю, што вы былі сапсаваны ў гэтай паездцы. Тут насамрэч больш дажджу, чым у Лондане; вы проста не заўважаеце гэтага такім жа чынам».
   У сваім кабінеце Кені рыхтаваўся. Стол з дымчатым шклом быў пастаўлены ў адным куце, бліжэй да акна з выглядам на парк, і там ужо стаяла мноства даведнікаў. Мяне чакаў бланк і кантэйнер з ручкамі і алоўкамі, і ён нават арганізаваў спецыяльны тэлефон.
  «Мы не можам дапусціць, каб вы скардзіліся на працоўнае асяроддзе, праўда?» ён сказау.
  «Тут ніякіх прэтэнзій».
  Я таксама не збіраўся скардзіцца на аб'ём даследчага матэрыялу. Здавалася, што дзядзька Джордж быў неарганізаваны і замкнёны і, зыходзячы з памеру ўпаковачнай скрыні ля майго стала, з самага пачатку вырашыў захаваць практычна кожны кавалак паперы, які яму калі-небудзь трапляўся. Многае з гэтага, непазбежна, было тое, што большасць людзей палічыла б смеццем, але я дастаткова даведаўся са сваёй старой працы, каб ведаць, што смецце можа даваць выкрывальную інфармацыю з дзіўнай частатой. Аднойчы я знайшоў кавалак паперы з накрэмзанай нататкай сярод рэчаў мёртвага чалавека, якая, як аказалася, змяніла ўмовы яго завяшчання такім чынам, што цалкам пазбавіла яго жонкі: гэта не прымусіла мяне папулярны сярод удавы, але гэта, безумоўна, вытрымала ў судзе. Тое, што пакідае пасля сябе чалавек, часта можа сказаць пра яго больш, чым калі-небудзь можа сказаць гадзінная размова ў жыцці.
  Мы з Кені дамовіліся, што ён працягне выконваць юрыдычныя тонкасці, каб зрабіць Сафі афіцыйнай уладальніцай апалавай шахты яе сям'і, а я правяду дбайны пошук ва ўсім астатнім, што Кені прыслаў з сядзібы. Ён запэўніў мяне, што на месцы будзе яшчэ шмат, але пакуль што ў гэтай скрыні было ўсё з дому дзядзькі Джорджа, што мясцовы кантакт Кені палічыў патэнцыйна цікавым.
  «Як вы яго сюды трапілі?» Я спытаў, перамяшчаючы крэсла па стале, каб лёгка дабрацца да скрыні.
  «Яшчэ некалькі чалавек засталося з майго часу там. я — патэлефанаваў мне знаёмы хлопец з Уднадаты, бліжэйшага да фермы Джорджа горада.
  — Значыць, усё не так далёка? З таго, як вы пра гэта казалі, я думаў, што гэта за міль ад цывілізацыі».
  'Гэта. Уднадатта знаходзіцца прыкладна ў трох гадзінах язды на поўнач ад Кубер-Педзі, а ферма Джорджа знаходзіцца яшчэ ў сарака мілях у пустыню. Цяжка ўявіць што-небудзь больш аддаленае».
  «Я папраўляюся. Хто той хлопец, якому ты тэлефанаваў?
  «Сміт Пенні? О, гэта той чалавек, якога мы з Джорджам абодва ведалі даўно. Калі мы былі маладымі, ён быў трохі жартаўлівым, але ён ведае, што там. Ён паехаў на ферму, спакаваў той скрыню і адправіў яго самалётам».
  Я ўглядаўся ў глыбіню скрыні, у думках падлічваючы гадзіны, якія мне спатрэбіліся, каб прабрацца праз яе змесціва. - І што вы спадзяецеся знайсці тут?
  «Спадзяюся? Я не мяркую, што я спадзяюся на нешта асаблівае. Гэта проста тое, каб пераканацца, што Сафі можа чакаць ад сваёй спадчыны. Звярніце ўвагу, што тычыцца Джорджа Дыкінса, я не думаю, што ёсць нешта, што магло б мяне занадта здзівіць. Мая парада? Захоўвайце адкрытасць і прымусьце вашы даследчыя антэны тузацца. Я не хацеў бы, каб мы прапусцілі што-небудзь захапляльнае».
  Як аказалася, гэта Сафі ненаўмысна падняла ўзровень хвалявання. Мы зноў апынуліся на балконе, папіваючы напоі і гледзячы на белыя ветразі флатыліі яхт, якія лунаюць вакол гавані; оперны тэатр напісалі малыя.
  - Кені, ты ўсё яшчэ не сказаў мне, што менавіта здарылася з дзядзькам Джорджам.
  Кені зрабіў так, нібы хацеў падняцца, каб падзаліць, але Адам працягнуў руку і паклаў яе яму на руку. - Навошта такая сакрэтнасць, Кені?
  Я зірнуў на твар Кені ў пошуках рэакцыі. Ён толькі ўсміхнуўся сваёй самай шырокай усмешкай і спрытным рухам вырваў руку з рук Адама. — Ніякай сакрэтнасці, таварыш. Я проста спрабаваў пазбавіць вашу жонку ад усіх дэталяў».
  «Якія дэталі?» - спытала Сафі. «Вы можаце сказаць мне: я ўжо вялікая дзяўчынка».
  Кені ўздыхнуў і зноў сеў у крэсла, якое толькі што вызваліў. «Добра, калі ты сапраўды хочаш ведаць... Джордж Дыкінс застрэліўся».
  Сафі крыху ўздыхнула.
  Кені падняў абедзве рукі ў супакойваючым жэсце. «Я ведаю, я ведаю, я павінен быў сказаць табе раней».
  Долі гэта не ўразіла. «Трэба было паведаміць навіны больш мякка, гэта дакладна». Яна нахілілася і паляпала Сафі па плячы. «Прашу прабачэння за мужа. Ніколі не быў выдатным у эмпатыі».
  Сафі павольна пахітала галавой. — Усё нармальна, Долі. Гэта быў больш сюрпрыз, чым што-небудзь яшчэ. Я маю на ўвазе, што я нават не ведаў пра існаванне дзядзькі Джорджа некалькі тыдняў таму, таму я не магу апраўдаць вялікі эмацыянальны выбух».
  — Хаця ён быў тваім адзіным жывым сваяком, — шматзначна сказаў Адам.
  Я націснуў, каб атрымаць дадатковую інфармацыю. «Што яшчэ ты можаш сказаць нам пра яго смерць, Кені, з улікам пачуццяў Сафі?»
  «Не паблажліва ставіцеся да мяне», — сказала яна. «Я зацікаўлены гэтак жа, як і вы».
  Кені паціснуў плячыма. — Больш я не магу вам сказаць. З таго, што сказаў Сміт Пенні, ніхто не бачыў яго ў Уднадаце некалькі тыдняў».
  «Oodnadatta?» - сказала Сафі.
  «Бліжэйшы горад да сядзібы дзядзькі Джорджа», — сказаў я ёй.
  - Гэта не так ужо і незвычайна для тых краёў, - працягваў Кені. «Людзі здзяйсняюць падарожжа ў горад толькі тады, калі ім трэба - дарога туды і назад - гэта экспедыцыя на цэлы дзень - і фермеры імкнуцца рабіць запасы на працяглы перыяд, калі могуць. Тэлеграф падтрымлівае сувязь з людзьмі, але гэта працуе толькі ў тым выпадку, калі вы жывяце на маршруце лініі, так што больш аддаленыя станцыі могуць не кантактаваць на пару месяцаў».
  Мне было цікава даведацца пра гэта больш. — Пэўна, тэлеграф не выкарыстоўваецца шмат гадоў?
  «Вы б падумалі, ці не так? Але лінія ўсё яшчэ існуе, таму яны ўсё яшчэ выкарыстоўваюць яе. Вядома, афіцыйная служба даўно перайшла на тэлефанію, але як мясцовы сродак заставацца на сувязі старыя правады ўсё яшчэ працуюць даволі добра».
  — Я здзіўлены, што яны нават пабудавалі тэлеграфную лінію праз усю краіну, — сказаў я.
  — Дзве тысячы міль. Трыццаць з лішнім тысяч слупоў у пяску. Адзін з найвялікшых подзвігаў аўстралійскага машынабудавання. І калі б не гэта, чыгуначная лінія магла б пайсці зусім у іншым месцы. Хлопцы, якія пабудавалі тэлеграф, проста выкарысталі маршрут, намечаны першапачатковымі транскантынентальнымі даследчыкамі ў 1860-х гадах, і валасы рушылі ўслед іх прыкладу».
  «Гэта цягнік Ган?»
  Кені кіўнуў.
  «Чаму гэта так называецца?»
  «Афіцыйнае тлумачэнне заключаецца ў тым, што ён быў названы ў гонар афганскіх пагоншчыкаў, якія праязджалі па гэтым маршруце. Але ёсць яшчэ адна тэорыя. Калі першы спальны вагон прыбыў у Уднадату з поўдня, жартавалі, што ў ім быў толькі адзін пасажыр — афганец».
  Сафі абудзілася ад лугя медытацыі, у які яна трапіла, пакуль мы з Кені балбаталі. - Значыць, ніхто не палічыў дзіўным, што дзядзьку Джорджа не бачылі некаторы час?
  - Прабач, Сафі, - сказаў я. «Я не хацеў сарваць апавяданне».
  Яна кінула мне паблажлівую ўсмешку і з чаканнем павярнулася да Кені.
   «Па іх падліках, каля трох тыдняў», — сказаў ён. «Нехта нарэшце паспрабаваў звязацца з ім па караткахвалевым радыё, і калі адказу не было, яны нарэшце адправілі юта для расследавання».
  'Утэ? Што гэта?'
  «Ах, прабачце. Гэта скарачэнне ад камунальнага аўтамабіля. У свой час Генры Форд даў ім мянушку «Пагоні за кенгуру» — у Англіі гэта, напэўна, назвалі б пікапам».
  Сафі задуменна кіўнула. «І што яны знайшлі, калі прыйшлі туды?»
  Кені апусціў позірк, і яго голас стаў больш змрочным. «Месца было бязлюдна. Грузавік Джорджа быў прыпаркаваны на вуліцы, таму яны ведалі, што ён не мог далёка заехаць. Яны знайшлі яго прыкладна ў пяцідзесяці ярдах ад дома за дрэвам куліба. Адзіночны стрэл у скронь».
  Мы ўсе сядзелі ў пачцівым маўчанні, чакаючы, што Сафі загаворыць наступным. Яркі блакіт заліва з заходзячым сонцам, які зіхацеў на хвалях, здавалася занадта легкадумным для тэмы размовы, і няёмкасць цяжка вісела ў паветры.
  Нарэшце яна захацела ведаць больш. «У вас ёсць ідэя, чаму ён мог гэта зрабіць?»
  «Ніякага. Гэта быў не той Джордж Дыкінс, якога я ведаў у маладосці, гэта дакладна. Але тады я яго вельмі доўга не бачыў, і глыбінка можа рабіць дзіўныя рэчы з хлопцам, асабліва з тым, хто жыве сам па сабе і літаральна выкопвае пражытак з-пад зямлі. Гэта пякельнае існаванне - здабываць апал».
  - Не магу ўявіць, - сказала Сафі. «Бедны дзядзька Джордж».
  Яна і Адам звярнуліся неўзабаве, хаця было яшчэ рана. Долі некаторы час мітусілася над імі, пераканаўшыся, што ў іх ёсць пасцельная бялізна і напоі, каб правесці іх усю ноч, і Кені скарыстаўся тым, што мы засталіся адны.
  «Маладое каханне. Памятаеце гэта?
  Я глуха засмяяўся. «Такое адчуванне, што даўно». Я думаў маёй першай жонкі і першыя дні нашага заляцання, калі мы пагарджалі правіламі, каб знайсці спосабы адзначыць нашы растучыя пачуцці, якія прымусілі б брыгадзіра пачырванець. Як Сафі і Адам, мы не былі разам задоўга да таго, як пажаніліся, і мы ўсё яшчэ былі ў спакойных днях шчасця, калі самалёт, які прывёз яе да мяне ў Германію, упаў у полымя, і мара здзейснілася. З тых часоў я быў другім шлюбам і выйшаў з іншага боку, але чым менш пра гэта гавораць, тым лепш.
  Кені ўварваўся ў мой сон. — А як наконт дзяўчыны, якая прыехала да вас у Дэвон пасля той справы ў Карыбскім моры? Ты ніколі не казаў мне, што з ёй здарылася».
  Я адчуў прыліў віны. За тыя тыдні, што я быў у Аўстраліі, Леота Томсан амаль не прыходзіла мне ў галаву. У сваю абарону, я не мяркую, што я таксама быў у яе ў галаве, улічваючы тое, што яна вельмі ясна дала зразумець, калі толькі прыбыла ў Хітроў: усё, што магло расквітнець паміж намі на працягу таго лета, толькі калі-небудзь быць кідком. Я з радасцю пагадзіўся. Шчыра кажучы, я не чакаў нічога падобнага і толькі запрасіў яе прыехаць і застацца, каб пазбавіцца ад траўматычных падзей на Кампаніле, каб правесці некаторы час у зносінах з прыгожай і таварыскай жанчынай, якая d перажыў сапраўды такі ж вопыт. На працягу наступных некалькіх месяцаў нашы адносіны сапраўды перараслі ў рамантычныя, але на гарызонце заўсёды насоўвалася дата пачатку яе медыцынскай ступені, і калі пачаўся семестр, яна спакавала свае чамаданы, і мы разышліся, па-сяброўску, хоць і з адценнем смутак. Я даўно не атрымліваў асалоду ад хатняй кампаніі, не кажучы ўжо пра кагосьці такога цудоўнага, і падазраваў, што буду сумаваць па ёй. Гэтае падазрэнне доўжылася прыкладна столькі, колькі спатрэбілася гарачаму аўстралійскаму сонцы і гасціннасці Хайнсаў, каб спрацаваць сваю магію служэння.
  «Было прыемна, пакуль гэта доўжылася», — проста сказаў я.
   Кені пакруціў рэшткі напою ў сваёй шклянцы. «Не «Адзіны», я так разумею?'
  «Занадта шмат ускладненняў, занадта шмат балючых успамінаў. Але я павінен прызнаць, што яна прынесла мне карысць. Яна нават прымусіла мяне кінуць паліць».
  «Чорт вазьмі, таварыш, я не думаў, што на Божай зямлі ходзіць Шэйла, якая можа прымусіць Біла Кемпа рабіць тое, чаго ён не хоча».
  — Значыць, напэўна, хацеў, ці не так?
  Мы пагрузіліся ў цішыню, якую парушалі толькі гукі горада і заліва. Гэта была дзіўная сумесь шуму: звычайны фонавы гул транспарту, перыядычна перарываны гудком воднага судна або крыкам, які даносіўся са стапеля, які схаваны пад намі. Гэта было значнае адрозненне ад вечара з выглядам на Дарт.
  «Ведаеце, Сафі шмат у чым нагадвае мне Леоту».
  Кені кінуў на мяне позірк. «Раскажы мне больш».
  «О, я не ведаю. Нешта ёсць у яе свежасці – не зусім наіўнасць, а недалёкая ад яе. Гэта амаль як калі б вы маглі кінуць ёй любую праблему, а яна б проста ўзяла яе на падбародак і пачала яе разбіраць. Можа, гэта ўпэўненасць маладосці...
  «І ўсё ж яна ўсё яшчэ здаецца даволі прыземленай».
  Прыйшлося пагадзіцца. Разам з бадзёрым аптымізмам Сафі былі відавочныя прыкметы чалавека, які ведаў, як уладкаваны свет, і рыхтаваўся выкарыстаць яго ў сваіх інтарэсах – не маніпулятыўнымі спосабамі, а з унутранай сілай, якая будзе служыць ёй добра, што б ні кінула ёй жыццё.
  — Адам шчаслівы чалавек, — сказаў я.
  Я разважаў пра маладых маладых, якія прынеслі сваю інтрыгуючую таямніцу ў дзверы Кені: калі Сафі была ўпэўненай і камунікабельнай, Адам выглядаў стрыманым. Сафі была балбатлівай і фамільярнай; Адам набліжаўся да аднаслоўя. Хаця адна справа сустракацца з чалавекам, які з'яўляецца вашай поўнай супрацьлегласцю практычна ва ўсіх адносінах, зусім іншая - жадаць ажаніцца на іх. Зноў жа, у нас з другой жонкай мала агульнага.
  «Вы ведаеце, як яны пазнаёміліся?»
  «Наколькі я магу зразумець, нейкі бурны раман», — сказаў Кені. «Калі я ўпершыню напісаў ёй вясной — гэта наша вясна, а не ваша, — я думаю, што яго нават не было на месцы».
  «Страсці не падлягаюць», — сказаў я і асушыў шклянку. «Паглядзі на Долі — яна закахалася ў цябе».
  
  OceanofPDF.com
  
  IV
  Першая пагроза прыйшла ў лісце, дастаўленым у офіс Кені праз два дні. Прынамсі гэтая частка была палёгкай: той, хто яе даслаў, здаецца, не ведаў, дзе жыве. Мы з Кені вярнуліся да старой руціны: я перабіраў паперы, а ён перабіраў падручнікі па прэцэдэнтным праве, каб зрабіць спадчыну Сафі непранікальнай. Гэта Рут, цёмнавалосая парцье, прынесла ліст наверх.
  «Гэта толькі што прыкінуў кур'ер. Я падумаў, што табе можа спатрэбіцца зараз, а не чакаць ранішняй кавы».
  Кені не падняў вачэй. «Гусака, дружа?»
  «Сапраўды? Можа быць канфідэнцыяльным».
  Ён падняў галаву ад фаліянта, які вывучаў. 'Як даўно мы знаёмыя? Калі я не магу давяраць табе нічога ў гэтых чатырох сценах, мы маглі б адмовіцца зараз».
  Я пераадолеў свае сумненні і адкрыў звычайны канверт. Унутры быў адзіны складзены аркуш нататнай паперы без апазнавальных знакаў, толькі тры радкі рукапісных каракуляў: Дзяўчына Кэрынгтан павінна адмовіцца ад прэтэнзій на шахту Дзікінса. Гэта ёй не належыць. Калі яна гэтага не зробіць, яе прымусяць заплаціць.
  Я перавярнуў яго, але на адваротным баку нічога не было. Я зноў паглядзеў на канверт, але ён таксама быў пусты.
   «Кені».
  Ён буркнуў.
  «Вам трэба гэта ўбачыць».
  Я падышоў да яго стала і апусціў аркуш пад нос. Выраз яго твару заставаўся незразумелым, пакуль ён чытаў гэта. Затым ён працягнуў руку да тэлефона і зняў слухаўку.
  «Рут, хто гэта прынёс?»
  Я чуў яе голас на іншым канцы лініі, але не мог разабраць, што яна кажа. Кені хвіліну слухаў, потым паклаў слухаўку, нічога больш не кажучы.
  «І так?» Я спытаў.
  «Ніякай дапамогі. Матацыклетны кур'ер па-ранейшаму ў шлеме са спушчаным зацямнелым казырком. Рут кажа, што ніколі раней яго не бачыла. Ён проста кінуў ліст на прылавак і пайшоў».
  Для мяне гэта не мела сэнсу. Кені было досыць складана высачыць Сафі ў Лондане, так што хто яшчэ можа ведаць пра яе спадчыну? Адзіная выснова, да якой я мог прыйсці, гэта тое, што гэта павінен быць нехта з майнерскай супольнасці там, у пустыні. Але гэта выклікала іншыя пытанні: як яны даведаліся, што Сафі наогул існуе? І, што больш трывожна, адкуль яны даведаліся, што Кені быў адвакатам, які дзейнічаў ад яе імя ў справе? Магчыма, дзядзька Джордж расказаў камусьці пра сваю даўно страчаную пляменніцу ў старой краіне і пра тое, як шахта і ўсё дастануцца ёй, калі ён выскачыць. Але запіска была ясна: яна не належыць ёй. Відавочна, што нехта палічыў, што яны маюць большыя прэтэнзіі на сайт - і яго патэнцыйна каштоўны змест. Але калі гэта было так, чаму б не аспрэчыць маёмасць адкрыта, праз суд? Навошта ўвесь гэты таямнічы матацыклетны кур'ер і ананімная запіска? І навошта, перш за ўсё, прапаноўваць такую недарэчна меладраматычную пагрозу?
  - Лепш не казаць пра гэта Сафі, - сказаў Кені і вярнуўся да сваіх кніг.
   Астатнюю частку раніцы я з усіх сіл намагаўся засяродзіцца на сваёй задачы. Дзіўны ліст ляжаў на стале перада мной, здзекуючыся з мяне сваімі пытаннямі без адказу і адцягваючы мяне ад сартавання дакументаў Джорджа Дыкінса. Я гуляўся з ідэяй выкапаць усе выкінутыя паперы з кантэйнера, куды я іх ужо выкінуў, і пачаць усё спачатку, на ўсялякі выпадак, калі я прапусціў нешта, што магло б праліць святло на ўсю справу. Я прагледзеў іх у думках і прыйшоў да высновы, што не, я насамрэч дастаткова добра спраўляўся са сваёй працай, каб не абмінуць нейкія важныя доказы. Калі і трэба было нешта адкрыць, я яшчэ не наткнуўся на гэта.
  У абед я выявіў, што мне трэба свежае паветра. Кені адмовіўся ад маёй прапановы прынесці яму бутэрброд, таму я выйшаў з дзвярэй і перайшоў дарогу ў маленькі парк насупраць офіса. Гарачае сонца пякло, але лісце дрэў забяспечвалі даволі добрае пакрыццё, таму я прагуляўся некаторы час і прасякнуў цёплы дзень да костак. Я дастаткова добра ведаў прыкметы таго, што нешта грызла мой мозг: у мяне было шмат гадоў, каб выдумляць мізэрныя паўдумкі пра страхавыя прэтэнзіі, якія я расследаваў для Western і Continental. Дагэтуль у выпадку з Сафі мяне асабліва не цікавіла. Гэта быў даволі просты ўзор завяшчання, і я ведаў, што Кені не вельмі патрэбна мая дапамога. Я падазраваў, што ён толькі папрасіў мяне даць мне занятак і, магчыма, каб я яшчэ трохі затрымаўся ў Аўстраліі. Я пагадзіўся з гэтым, таму што мне падабалася кампанія старога сябра і яго цудоўнай жонкі, і праўда ў тым, што чым даўжэй я заставаўся ў Нізе, тым больш мне гэта падабалася. Сафі і Адам не вельмі ўварваліся ў мой адпачынак, але ўвага дакладна перамясцілася з майго ўтульнага маленькага трыо з Hineses, і я пачаў адчуваць сябе даволі трывожным. Трэба прызнаць, што ў Дэвоне ў мяне не было ні працы, ні значнай часткі жыцця, але, нягледзячы на абставіны, гэта быў дом.
  А цяпер гэта. Аголеная пагроза - хоць і расплывістая, з нявызначаным сэнсам. Не ведаючы яго паходжання, я ведаў, што стратэгіяй Кені будзе ігнараваць яго. Ён даў зразумець гэта сваёй увагай, якую вырашыў удзяліць яму па прыбыцці. Я меркаваў, што ён будзе працягваць, як і раней, пакуль не адбудзецца нешта канкрэтнае, што прымусіць яго змяніць тактыку - напрыклад, афіцыйны альтэрнатыўны пазоў ці, можа быць, судовы загад. На мой погляд, аднак, ліст нельга было проста замяць пад дыван: асноўны ультыматум нёс больш, чым намёк на пагрозу, і мы з Кені не павінны былі прымаць рашэнне аб тым, як дзейнічаць далей.
  «Я думаю, Сафі заслугоўвае таго, каб ведаць пра ліст», — сказаў я, вярнуўшыся ў кабінет. «У рэшце рэшт, гэта яе справа».
  Мы некаторы час кідалі гэта туды-сюды, абмяркоўваючы плюсы і мінусы таго, каб сказаць ёй, і Кені нарэшце пагадзіўся з добрай міласцю. Галоўным стаў мой аргумент, што, калі б бот быў на другой назе, ён не захацеў бы ўявіць, што ягоны адвакат нешта хавае ад яго.
  Кені паведаміў гэтую навіну Сафі і Адаму за адным са смачных абедаў Долі ў той вечар. Яму не трэба было турбавацца аб яе адчувальнасці да невядомых пагроз: калі што, гэта ажывіла яе.
  «Хто, чорт вазьмі, думае, што яны могуць так штурхаць мяне?» - запатрабавала яна, размахваючы лістом у гнеўным кулаку. «Хавацца за ананімнасцю, пагражаць бог ведае чым — гэта баязлівец. Калі нехта адчувае, што мае большае права на гэтую шахту, то няхай прыйдзе і скажа мне ў вочы».
  "Я не думаю, што гэта асаблівая небяспека", - сказаў Кені. «Калі б у іх была сапраўдная прэтэнзія, яны б ужо паспелі падаць яе ў суд».
  Долі перадала Сафі міску з гароднінай і паглядзела на стол, дзе яе муж сядзеў насупраць яе. «Як вы лічыце, нам варта паведаміць пра гэта ў паліцыю?»
  Кені паківаў галавой. «Няма сэнсу, любоў. Яны не сталі б быць зацікаўленым. Не ў такой расплывістай ананімнай запісцы. Я думаю, што нехта проста рызыкне ўзяць руку, спадзеючыся, што Сафі спалохаецца і пакіне ўсё ў спакоі. І калі яна гэта зрабіла, ёсць шанец, што яны выйдуць з гэтага даволі добра. У некаторых месцах гэта падобна на Дзікі Захад, а валоданне, як кажуць, складае дзевяць дзесятых закону. Калі не будзе нікога, хто б ім кінуў выклік, яны могуць проста вальсаваць на зямлю Джорджа і забраць яе сабе».
  «А як наконт іншых гараджан у Уднадаце?» Я спытаў. - Напэўна, ім было б што сказаць на гэты конт?
  «Яны маглі б... калі б ведалі», — сказаў Кені. «Я не думаю, што вы, хлопцы, зусім не зразумелі, з чым мы тут маем справу. Паміж мястэчкам і сядзібай Дыкінаў шмат кіламетраў, а да шахты яшчэ больш. Мясцовасць таксама варожая. Ніхто ў здаровым розуме не пайшоў бы туды, калі яму гэта не прыйшлося, таму, калі нехта хацеў захапіць маёмасць Джорджа, яны, верагодна, маглі б зрабіць гэта без таго, каб людзі з Уднадаты былі разумнейшымі.
  У голасе Сафі была адчувальная рэзкасць, калі яна гаварыла. «Ну, гэта ўжо не ўласнасць Джорджа. Гэта маё. І ніякі безаблічны хуліган не запужае мяне ад гэтага».
  Я ёй паверыў.
  На наступны дзень Сафі абвясціла аб сваім намеры паехаць у сядзібу Дыкінса.
  Апазіцыя плану была аднадушнай. Я паспрабаваў патэрналісцкім тонам, сказаўшы ёй, што ў глыбінцы не месца для ангельскай ружы, і цалкам справядліва яна адказала мне на гэта. Кені распачаў доўгую лекцыю пра небяспеку пустыні, у тым ліку некаторыя жудасныя падрабязнасці пра ўплыў на сістэмы арганізма ўкусу аднаго з многіх атрутных павукоў і іншых жудасных поўзаў, якія насялялі аўстралійскую пустыню. Долі кудахтала, як курачка, клапоцячыся пра сваіх куранят. Тым часам Адам катэгарычна адмовіўся разглядаць гэтую ідэю і нават абмяркоўваць яе. Больш яго прыроджаная стрыманасць, я мяркую. Я не мог сабе ўявіць, як яны ўдваіх перажывуць шлюб.
  — Пакажы мне на карце гэтае месца, пра якое я так шмат чула, — запатрабавала Сафі.
  Кені, як і я, заўсёды захапляўся тапаграфіяй. Ён неадкладна падышоў да паліцы ў сваім кабінеце, дзе стаяў доўгі рад аўстралійскіх урадавых карт, і выцягнуў некалькі.
  «Праблема, Сафі, мая дзяўчынка, у тым, што табе будзе цяжка знайсці яго на любой з гэтых карт. Маштаб настолькі велізарны, а зямля так дрэнна даследавана, што інфармацыі, якую вы шукаеце, проста не існуе».
  Ён разгарнуў адзін аркуш і расклаў яго на абедзенным стале.
  «Што гэта за маштаб?» Я спытаў.
  «Адзін да аднаго мільёна».
  Я выдаў ціхі свіст.
  Адам сказаў: «Што гэта значыць?»
  - Гэта азначае, - сказаў я, ашаламляючыся гэтай ідэяй, - што шэсць цаляў на гэтай карце адлюстроўваюць амаль сто міль на зямлі.
  Кені разгарнуў атлас і паклаў яго на мапу. Ён паказваў усю Аўстралію, размешчаную на двухстаронкавым развароце. Ён ткнуў у яго пальцам. «Вось Кубер Педзі. Цяпер, на гэтым, Уднадатта не выглядае занадта далёка, праўда?
  Сафі пахітала галавой.
  - Лепшая частка з двухсот тысяч, - сказаў Кені і зачыніў кнігу. Ён схіліўся над картай пад ім і зноў паказаў. «Калі вы паглядзіце на гэта тут, вы атрымаеце лепшае ўяўленне. Прыкладна чатыры гадзіны на ўце над гэтай мясцовасцю. І вы нават не там, калі вы туды прыйшлі».
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Однадатта — гэта самы блізкі горад. Станцыя Макумба знаходзіцца яшчэ ў сорак тысячах далей, а дом Джорджа знаходзіцца ў гадзіне язды ад Макумбы. Ён проста становіцца ўсё больш аддаленым».
   Сафі нахмурылася. - Дык дзе менавіта знаходзіцца сядзіба дзядзькі Джорджа?
  «Дзесьці там». Кені апусціў палец на карту і пачаў круціць ёю ў вялікім крузе. «Цяжка быць больш дакладным, бо яны яшчэ не надрукавалі карту, якая б гэта паказала. Урадавыя картографы абследуюць унутраную тэрыторыю Аўстраліі з 1961 года, і да гэтага часу яны ахапілі толькі яе частку. Ваш лепшы гід - гэта гара Сара - тут - і возера Эйр на паўднёвым усходзе. Станцыя Macumba знаходзіцца прыкладна на траціне шляху ад гары Сара ў напрамку возера Эйр. Дом Джорджа знаходзіцца недзе на паўночны ўсход ад гэтага.
  Сафі выбрала на карце тапаграфічны аб'ект. «Гэта падобна на раку».
  - Па-свойму, - сказаў Кені. «Залежыць ад надвор'я і сезону. Часам вада ёсць, часам яе няма. На маршруце ёсць некалькі білабонгаў, якія звычайна застаюцца мокрымі большую частку года, але вы не можаце гэтага гарантаваць».
  «А як наконт транскантынентальнага цягніка?» Я сказаў.
  «Ган? Праходзіць праз Уднадату – пакуль.
  «Чаму «пакуль»?»
  «Плануецца змяніць маршрут праз Кубер-Педзі. Гэтая рака можа разлівацца гэтак жа лёгка, як і перасыхае, і калі гэта адбываецца, яна мае непрыемную звычку змываць лінію. Рашэнне? Перанясіце ўсё гэта на сто міль на захад».
  Унутрана я здзівіўся здольнасці Кені пераключацца паміж аўстралійскімі метрычнымі вымярэннямі і нашымі старамоднымі ангельскімі імперыяламі. Я ведаў, што гэта адбылося з-за яго часу, праведзенага ў паўночным паўшар'і, але гэта заўсёды рабіла на мяне ўражанне.
  Ён працягваў: «Праз пяць гадоў тая старая вузкакалейка скончыцца, і з'явіцца новая стандартная каляіна, якая злучае Адэлаіду з Дарвінам». Гэта выдатна для карыстальнікаў чыгуначнага транспарту, але гэта пакіне Уднадату даволі адрэзанай ад цывілізацыі — калі наогул наогул існавала цывілізацыя».
   Я зноў паглядзеў на карту. — Божа мой. Вы ж не жартавалі, калі назвалі гэта дыстанцыйным?»
  «Нарэшце атрымалася выява? І таму гэта вар'яцтва - казаць пра выхад туды». Ён павярнуўся да Сафі. «Ваш лепшы варыянт — выставіць усю тэрыторыю на продаж у зямельнага агента ў Уднадаце і спадзявацца, што знойдзецца нехта настолькі вар'ят, каб зрабіць стаўку».
  Нейкі час здавалася, што Сафі маглі проста ўгаварыць. Наступныя пару дзён мы з Кені правялі, працягваючы нашы ўсё больш стомныя пошукі ў папяровых слядах, не знайшоўшы нічога, каб пацвердзіць яе прэтэнзіі на спадчыну, акрамя аднаго дакумента ад кампаніі, якая базуецца ў Сіднэі, на імя Джорджа, у якім была ўскосная спасылка на тытул. Без якіх-небудзь доказаў таго, што гэта звязана з шахтай, мы адклалі гэта ў бок як інтрыгуючае, але бескарыснае. Крыху больш карысным – прынамсі патэнцыйна – быў намаляваны Джорджам ад рукі план сядзібы Дыкінса, які паказвае адноснае размяшчэнне самога дома, калодзежа побач і дарожкі, пазначанай стрэлкай і надпісам «Да шахты». на паўночны ўсход. Камічна, крыху на захад ад дома, маленькі круг быў пазначаны вялікімі літарамі «ДРЭВА». Эскіз наўрад ці адпавядаў якасці Ordnance Survey і выглядаў так, быццам быў зроблены ў спешцы, але ён нагадваў нешта ад шырокага характару сайта.
  Нуда знікла праз два вечара, калі Адам вярнуўся з індывідуальнага паходу па крамах з падбітым вокам.
  - Божа мой, - сказала Сафі, кідаючыся лашчыць яго і асцярожна падводзіць да канапы ў гасцінай. «Што з табой здарылася?»
  Адам ахвотна паддаўся яе ўвазе і апусціўся ў крэсла, адной рукой закрыўшы пабітае вока. «Я не магу ў гэта паверыць. Мяне збілі».
  Долі кінулася на кухню, і я здагадаўся, што яна ідзе на пошукі медыкаментаў.
   Сафі з трывогай углядалася ў барвовы след на твары Адама. «Збіты? Каму?
  — Не ведаю. Іх было двое. Яны падышлі са спіны, калі я ішоў па вуліцы, і схапілі кожнага за руку. Яны загналі мяне ў завулак і прымусілі прыціснуць да сцяны».
  Долі вярнулася з кухні з невялікім падносам, на якім была змочаная фланель, шклянка вады і некалькі таблетак, якія я лічыў болесуцішальным. Яна села побач з Адамам па другі бок ад Сафі і працягнула ёй фланэль, якой прамазала яму вока.
  Паміж уздрыгваннем ад яе дакрананняў Адам працягваў свой аповед. «Адзін сціснуў мне руку за горла, а другі сказаў, што хоча, каб я перадаў паведамленне. Потым першы проста пабіў мяне, і яны ўцяклі».
  «Не маглі б вы апісаць іх?» - спытаў Кені.
  «Не вельмі. У іх абодвух былі сонцаахоўныя акуляры і спартыўныя кепкі, таму я не мог бачыць іх твараў. Усё здарылася так хутка, што я не ўсведамляў гэтага».
  Ён выглядаў так, быццам ён быў на мяжы слёз, і Сафі абняла яго рукамі і прыцягнула да сябе.
  - Я не разумею, - сказала яна. «Якое паведамленне?»
  Я паказаў на сіняк, які распухаў пад левым вокам Адама. «Я думаю, што гэта вельмі добрае паведамленне, ці не так?»
  - Не кажыце мне, што мы не павінны паведамляць пра гэта, - сказала Долі, рэзка гледзячы на Кені. Я падазраваў, што яе аўстралійскі гонар быў абражаны думкай, што госць у яе доме павінен быў падвергнуцца нападу з боку двух яе суайчыннікаў.
  — Я займуся гэтым, — сказаў я і падышоў да тэлефона ў калідоры.
  Двое паліцэйскіх, якія пастукалі ў дзверы праз гадзіну, былі вельмі прыемныя, але без падрабязнага апісання нападнікаў яны мала што маглі зрабіць. Кені выцягнуў ліст з пагрозамі, і афіцэры з лёгкай цікавасцю вывучылі яго, але, як яны далікатна адзначылі, гэта не так. прапануюць шмат падказак. Адзін з іх запісаў напад на Адама ў свой нататнік і паведаміў, што яны перададуць усю інфармацыю старшаму афіцэру. Калі ім трэба было што-небудзь яшчэ, яны звяжуцца. Яны былі ў хаце ўсяго пятнаццаць хвілін.
  Другі ліст прыйшоў на наступную раніцу. Ён быў такім жа таямнічым, прыходзіў у такім жа чыстым канверце і нёс паведамленне яшчэ больш выразнае, чым папярэдняе.
  Адмоўцеся ад прэтэнзіі Дыкінса. Вас папярэдзілі.
  Адзінае адрозненне гэтага ліста ў тым, што яно было дастаўлена дадому да Кені. Хтосьці рабіў урокі.
  Кені зноў паціснуў плячыма. «Напэўна, нехта з Уднадаты спрабуе ўдачы».
  Я не купляў гэта. «Для кагосьці з Уднадаты гэта вельмі цяжкая справа. Атрымаць два лісты з пагрозамі ўручную ад кур'ера ў Сіднэі? Арганізаваць, каб два бандыты збілі Адама? Не кажучы ўжо пра тое, што хто б гэта ні быў, цяпер удалося адсачыць ваш хатні адрас».
  «Гэта не складана. Любы чалавек, які мае копію рэестра адвакатаў і тэлефонны даведнік Сіднэя, можа зрабіць гэта», — сказаў Кені. Тым не менш ён выглядаў няўпэўненым.
  Тэлефонны званок у паліцыю дадаў гэтую апошнюю распрацоўку ў іх расце дасье, але калі мы спадзяваліся, што іх адказ будзе чымсьці іншым, чым павярхоўным, мы былі расчараваныя. Ім было шкада, але яны ўсё роўна нічога не маглі зрабіць.
  У той вечар на балконе Сафі абвясціла, што прыняла рашэнне.
  «Мне не падабаюцца ўсе гэтыя таямнічыя матацыклісты, асабліва цяпер, калі яны прыйшлі ў твой дом», — сказала яна Кені. — І напад на Адама — апошняя кропля. Нягледзячы на тое, што мне вельмі балюча паддавацца здзекам, я прыслухаюся да вашай парады і прадам. Вы можаце мне дапамагчы?»
   Кені кіўнуў. «Вядома, але вы ўпэўнены, што гэтага хочаце?»
  «Тое, што я хачу, здаецца неістотным. Тое самае дзядзька Джордж. Гэта тое, чаго жадаюць гэтыя хуліганы, зараз самае важнае. Я не жадаю падвяргаць вас і Долі небяспецы, асабліва пасля ўсёй гасціннасці, якую вы аказалі нам.
  Яна працягнула руку да Адама, які сядзеў побач з яе крэслам, і сціснула яе.
  «Вы не маглі быць больш добрымі да пары блукаючых незнаёмцаў, і мы вам вельмі ўдзячныя».
  Кені засмяяўся. «Вы яшчэ не бачылі рахунак за мае прафесійныя паслугі».
  Адам адчуў палёгку і нахіліўся да жонкі. «Вы ўпэўнены? Вы проста хочаце адпусціць гэта?»
  Нежаданне было відаць на твары Сафі, але яна кіўнула. «Мы прыехалі ў Аўстралію не дзеля ўсіх гэтых непрыемнасцяў, і я хацеў бы, каб наша паездка не была заплямлена больш, чым яна была. Давайце раз і назаўсёды пазбавімся ад галаўнога болю Дыкінса. Яна рашуча павярнулася да Кені. «Выстаўце лот на рынак».
  Прыкрая думка ўразіла мяне. «Слухай, калі там ёсць нехта, хто адчайна хоча, каб Сафі адмовілася ад прэтэнзій на шахту, як яны паставяцца да таго, што яна выставіць яе на продаж?»
  - Добрая думка, - сказаў Кені. «Але з законам не спрачаешся. Калі завяшчанне Джорджа пакідае гэта Сафі, значыць, яно належыць Сафі, незалежна ад таго, што кажуць гэтыя клоўны. Калі ім так моцна гэтага хочацца, яны заўсёды могуць купіць у яе на адкрытым рынку».
  Сафі нахмурылася. «Вы дакладна даказалі, што гэта належыць мне?»
  'Так добра, як. Нічога не выявілася, што сведчыць пра нешта іншае, і Біл тут даволі старанна правёў пошукі».
   Занадта старанна, з горыччу падумаў я, успамінаючы тыя дні, якія я правёў у офісе Кені, разглядаючы абрыўкі смецця. Тым не менш, гэта была праца - нават калі я на самой справе не атрымліваў за яе ў гэтым выпадку.
  «Магчыма, варта зрабіць продаж як мага больш публічным, калі вы хочаце пераканацца, што хуліганы раз і назаўжды знікнуць з Сафі», — сказаў я.
  «Яшчэ адзін добры момант. Вы поўныя яркіх ідэй у гэты вечар, ці не так? Вось што я вам скажу: я звяжуся з зямельным агентам у Уднадаце і папрашу яго зрабіць першапачатковую ацэнку. Хутка паведамяць, што ён будзе прададзены. Гэта павінна спрацаваць».
  «А як тут, у Сіднэі?»
  «Што з гэтым?»
  «Ну, мы робім здагадку, што той, хто хоча, каб Сафі не было, знаходзіцца ў Уднадаце, але што, калі гэта не так?» Ці не варта нам размясціць публічную абвестку ў Morning Herald, каб быць яшчэ больш упэўненым, што навіны даходзяць да нас?»
  Кені задуменна пагладзіў падбародак. «Ммм. Нядрэнная ідэя таксама. І я мог бы напісаць у тую кампанію, чый ліст мы знайшлі ў дакументах Джорджа, у якім гаварылася пра акт права ўласнасці, каб даведацца, ці могуць яны праліць святло на тое, ці ёсць іншыя зацікаўленыя бакі. У іх быў адрас у Сіднэі, ці не так?
  «Гэта калі яны нават яшчэ ў бізнэсе».
  Кені стукнуў рукой па стале побач. — Калі ласка, Біл, перастань выказваць гэтыя добрыя моманты? Гэта становіцца вельмі бянтэжыць».
  Зыходзячы з таго, што шукаць ужо не было чаго, а нават калі б мы гэта знайшлі, Сафі ўсё роўна прадала б шахту і сядзібу, мы з Кені кінулі працу над спадчыннай справай. Ён аднавіў свае звычайныя абавязкі, прадстаўляючы добрае і не вельмі добрае паўночнага Сіднэя, а я звярнуў свае думкі на доўгую паездку назад у Блайці. Я хутка бег з прычыны, каб застацца, і праз тры тыдні года я пачаў пакаваць чамадан.
  Дзень выдаўся цёплым і сонечным – не страшэнна гарачым, але досыць прыемным для кашуляў з кароткімі рукавамі – і за сняданкам Сафі вырашыла больш падрабязна даследаваць наваколлі, чым здзейсніць знаёмую вандроўку ў цэнтр горада. Мне было цікава, ці напалохаў яе напад на Адама, і яна нервавалася, каб зайсці занадта далёка, але я нічога не сказаў. Адам адмовіўся суправаджаць яе, сказаўшы, што аддасць перавагу загараць на знакамітым пляжы Бондзі, які, як ён ведаў, надакучыць Сафі. У яго ў вушах гучалі ўгаворы быць асабліва ўважлівымі, і неўзабаве пасля сняданку ён адправіўся ў дарогу, пакуль Сафі і Долі прыбіралі рэчы для сняданку. Кені сышоў у офіс за добрыя паўгадзіны да таго, як астатнія з нас нават прачнуліся.
  «Ведаеш што? Думаю, я пайду з табой, — сказала Долі Сафі, калі мы ўтраіх прыбіралі апошнюю частку посуду. - Што з табой, Біл?
  Я запярэчыў. «Я лепш пачну збіраць рэчы. Але вам дваім весела». Я апаражняў другую шуфляду буфета ў сваім пакоі, калі пачуў удар.
  Гэта быў не храбусценне металу аб метал, які вы адчуваеце пры сутыкненні двух аўтамабіляў, а агідны стук хуткаснага транспартнага сродку, які ўступае ў кантакт з чымсьці значна больш мяккім. За два крокі я быў ля акна, якое глядзела на вуліцу за домам. Дабраўшыся туды, я ўбачыў вялікі чорны седан, які набіраў хуткасць, ад'язджаючы ўверх па вуліцы, і мне стала цікава, у што ён трапіў. Адказ ляжаў пасярэдзіне дарогі, прама за пад'язной дарожкай.
  Долі ляжала на спіне, яе канечнасці былі скручены ў пачварнае скрыўленне. Нават з гэтай адлегласці я мог разабраць яе вочы, якія непрыкметна глядзелі ў неба.
  На другім баку дарогі Сафі сядзела спіной да прыпаркаванай машыны і з недаверам глядзела на гэты жах. перад ёй. Напэўна, мне спатрэбілася менш за трыццаць секунд, каб дабрацца да яе, але там ужо сабраўся невялікі натоўп. Некаторыя выразна пачулі сутыкненне з суседніх дамоў і кінуліся паглядзець, што здарылася. Іншыя былі вадзіцелямі аўтамабіляў, якія прыехалі на месца і спыніліся, каб дапамагчы.
  «Адступіся», — крыкнуў я, адбягаючы ад пад'язной дарогі. Два ці тры чалавекі адышлі ад Долі, калі я наблізіўся, і я апусціўся на калені побач з ёй, і жоўць паднялася ў горле пры выглядзе яе пустых вачэй. Я працягнуў яе правую руку, няўклюдна павярнуўся да яе пляча і намацаў пульс. Я паспрабаваў некалькі розных пазіцый на яе запясце, спадзеючыся, што мая ўласная некампетэнтнасць перашкаджала мне знайсці адну, але ў глыбіні душы я ведаў, што яна ўжо сышла. Струмень крыві з кутка яе рота пацвердзіў кашмар.
  Я пераключыў увагу на Сафі, якая ўсё яшчэ стаяла ў некалькіх футах на вуліцы. Яна выглядала жахліва - валасы рассыпаліся па твары, слёзы цяклі па шчоках, - але пры першай ацэнцы яна не здавалася параненай.
  'Ты ў парадку?' — па-дурному спытаў я.
  Яна ўпала ў паток рыданняў, схапіўшы галаву абедзвюма рукамі. Я падышоў да яе і паспрабаваў абняць яе, як мог, але яе становішча і люты плач зрабілі яе амаль немагчымай. Мне адчайна хацелася даведацца, што здарылася і ці бачыла яна машыну, якая ўзляцела з такой хуткасцю, але цяпер не самы прыдатны час. Ёй спатрэбіцца шмат клопату з боку мужа, каб перажыць гэта.
  Наступныя некалькі гадзін былі аднымі з самых цяжкіх, з якімі я калі-небудзь сутыкаўся. Бачыць забітых або параненых баявых калегаў - гэта не тое ж самае, што гвалтоўную смерць грамадзянскага насельніцтва, і мне прыйшлося выкарыстоўваць усе свае запасы спагады і стойкасці. Пасля экстранных службаў, якія з'явіліся з надзвычайнай аператыўнасцю і неадкладна ўзяліся за сітуацыю, быў мой першы званок у офіс Кені. Ласкавая міліцыянтка прапанавала паклікаць аднаго з хлопцаў у блакітным, каб ён пайшоў туды і паведаміў навіны, але я палічыў, што лепш будзе ад мяне, нават калі гэта будзе на канцы тэлефона.
  Гэта было крывава, але неабходна. Спачатку Кені адмаўляўся мне верыць, але неўзабаве зразумеў, што гэта выходзіць далёка за межы безгустоўнага жарту, і я чуў, як у яго голасе дрыжала праўда. Я прапанаваў яму сесці на таксі дадому, а не спрабаваць драйв, і я быў задаволены, калі ён пагадзіўся. Не было сэнсу выстаўляць яшчэ большую небяспеку на вуліцы Сіднэя. Ён быў дома праз дваццаць хвілін, да таго часу цела Долі ўжо забралі, а вуліцу ачапілі для судова-медыцынскай экспертызы. Я ўбачыў, як ён, хістаючыся, спусціўся з вяршыні гары, дзе таксі высадзіла яго ля паліцэйскай стужкі, і пайшоў яму насустрач.
  - Што, чорт вазьмі, здарылася, Біл?
  Я не думаў, што ўзгадванне маіх непасрэдных падазрэнняў будзе карысным у той момант, таму я згуляў у рэчы простай бітай. «Мы не вельмі ўпэўнены, акрамя таго, што гэта быў наезд. Долі і Сафі пераходзілі вуліцу, калі сюды пракацілася машына і ўрэзалася ў іх. Сафі кажа, што Долі была з бліжэйшага боку і ўзяла на сябе поўную сілу. Сафі адкінула і апынулася там».
  Я паказаў на прыпаркаваную машыну, дзе знайшоў Сафі, адцягваючы ўвагу Кені ад мелавых слядоў пасярод дарогі. Некалькі паліцыянтаў мітусіліся, займаючыся сваёй справай, і адзін чакаў нас ля ўваходу ў праезд.
  - Містэр Хайнс?
  Я кіўнуў ад імя Кені.
  Афіцэр быў малады - напэўна, не больш за дваццаць пяць - і я задаўся пытаннем, чаму яму далі працу даглядаць аўдавелага мужа ахвяры. Хутка стала відаць, што ён добра спраўляецца з гэтай працай.
   Ён зняў сонечныя акуляры і суцяшальна паклаў руку на руку Кені. — Мне вельмі шкада, містэр Хайнс. Мы зробім усё магчымае, каб падтрымаць вас».
  У вачах Кені гарэў агонь лютасці. «Проста знайдзіце таго нягодніка, які зрабіў гэта», — сказаў ён. «І прывядзіце яго да мяне».
  Кені завялі ўнутр, і за ім і Сафі добра даглядалі дзве жанчыны-паліцэйскія, якія прыпаркавалі іх побач на канапе ў гасцінай і на працягу наступных некалькіх гадзін асцярожна дражнілі некалькі фактаў гісторыі. Сафіі. Я зрабіў сябе карысным, пастаўляючы бясконцыя кубкі гарбаты для іх і афіцэраў звонку, і я з хваравітым зачараваннем назіраў, як судмедэксперты Джоні займаліся сваёй змрочнай справай. Аднойчы ў абедзенны час мяне выклікалі ў дом, каб даць заяву, але я мала што мог сказаць ім, што дадало б што-небудзь істотнае да апавядання. Неўзабаве я вярнуўся на кухню, шамацеў некалькі простых бутэрбродаў.
  Чорнай задачы ў такім асяроддзі было дастаткова, каб рэальнасць урэзалася ў мой мозг. Кухня была ўласнасцю Долі, а цяпер тут я, намазваю лустачкі хлеба, каб задаволіць людзей, якія мелі справу з наступствамі яе жорсткай смерці. Гэта было ўсё, што я мог зрабіць, каб утрымацца на нагах, і я не супраць прызнацца, што слёзы цяклі свабодна.
  
  OceanofPDF.com
  
  В
  Пахаванне прызначылі на тыдзень пазней.
  Кені ўзяў на сябе задачу самастойна падрыхтаваць усё. Я здагадаўся, што ён імкнецца быць занятым, каб адцягнуць увагу ад рэчаў, таму я пакінуў яго, перыядычна прапаноўваючы асвяжальныя напоі. Я адклаў свой ад'езд на нявызначаны час, і ён загаворыць, калі будзе гатовы. У той жа час, калі я фарсірую пытанне, я ведаў, што зроблю сабе непрыемнасць.
  Не маючы больш чым займацца, Сафі паступова звар'яцела, прайграваючы ў думках здарэнне і пытаючыся ў сябе, што яна магла зрабіць, каб прадухіліць гэта. Пра гэта яна расказала мне на трэці дзень пасля трагедыі, і я спрабаваў суцешыць яе, сказаўшы, што ніхто нічога не мог зрабіць. Я бачыў, што яна мне не верыла.
  Намаганні Адама суцешыць сваю жонку, тым часам, здаваліся мінімальнымі, нават з некаторымі даволі моцнымі падказкамі з майго боку. Я быў рады, што ў яе, здавалася, ёсць унутраная сіла, на якую можна вярнуцца, у той час як ён праводзіў вялікую частку часу адзін у іх спальні, чытаючы кнігі. Гора - гэта дзіўная рэч, і яна ўспрымае людзей па-рознаму, але я думаў, што ён мог бы больш эфектыўна выканаць сваю ролю другога плана.
  У ноч перад пахаваннем у дзверы майго пакоя пастукалі. Мы ўсе звярнуліся ў пачатку падрыхтоўкі за цяжкі дзень наперадзе, але я не думаў, што хто-небудзь з нас будзе шмат спаць.
  'Увайдзіце.'
  Я чакаў Кені, магчыма, размахваючы бутэлькай віскі. Чаго я не чакаў, так гэта Сафі Чэрч, якая неасцярожна высунула галаву за дзверы. Яе доўгія валасы віселі на шыі і плячах, і я зразумеў, што раней бачыў іх толькі зашпіленымі.
  Я спусціў ногі з ложка і ўстаў, не ведаючы правільнага этыкету для начнога візіту прывабнай жанчыны, муж якой быў у суседнім пакоі.
  «Як вы спраўляецеся?»
  Яна паціснула плячыма. «Я не чакаю заўтрашняга дня».
  «Не сумуйце з гэтай нагоды: я не думаю, што нікому дрэнна».
  Яна села на край ложка і апусціла галаву. Я адцягнуў крэсла ад стала, што стаяў каля акна, і сеў насупраць яе. Не звяртаючы ўвагі на пратакол, я працягнуў руку і ўзяў яе сашчэпленыя рукі ў свае. Калі яна падняла вочы, яе вочы былі вільготнымі.
  «Я не разумею, што адбываецца, Біл».
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  Яна зрабіла паўзу, перш чым загаварыць зноў. «Чаму Долі памерла?»
  Я ўздыхнуў. За некалькі дзён пасля трагедыі ніхто з нас адкрыта не закранаў магчымасць сувязі паміж смерцю Долі і двума паведамленнямі з пагрозамі, але гэта вісела ў доме, як негалоснае прызнанне. Я нават цяпер не мог прымусіць сябе выпусціць яго ў эфір.
  - Давай, Сафі, мы гэта ўжо разглядалі. Вадзіцелі-бягучы могуць быць падонкамі на зямлі, але вы можаце знайсці іх па ўсім свеце. Долі проста не пашанцавала».
  Сафі злёгку пакруціла галавой. «Я так не думаю».
  Я адпусціў яе рукі і адкінуўся на спінку крэсла. Я ўглядаўся ў яе твар, спрабуючы вырашыць, карысная гэтая лінія абмеркавання ці не, у той час як яна глядзела на мяне з цікаўнасцю - гэта быў выклік?
   - Пра што ты думаеш, Сафі?
  Яе словы былі цвёрдымі і спакойнымі, але ў яе голасе адчувалася сталёвасць. «Я думаю, што гэтая аварыя была прызначана для мяне».
  Яна спынілася, быццам каб даць зразумець гэтаму значэнню. Калі яна мела рацыю - а яна проста выказала на словах думку, якая турбавала мяне апошні тыдзень, - то "няшчасны выпадак" зусім не быў выпадковым. Я не бачыў самога ўдару, толькі чуў агідны стук, таму не мог пракаментаваць, як гэта адбывалася, але калі Сафі лічыла, што гэта было наўмысна, я не збіраўся ёй пярэчыць. Я хацеў ведаць, чаму яна так думае.
  «Што прымушае вас так сказаць?»
  «Падумай, Біл. Ужо два лісты з папярэджаннямі ад ананімнай крыніцы, абодва з пагрозамі наступстваў, калі я не адмоўлюся ад прэтэнзій да шахты. У першым канкрэтна было сказана, што мяне прымусяць заплаціць, і ў выніку ў Адама сінячае вока. Потым мы зрабілі вялікае шоў, не паддаўшыся запалохванню - мы нават размясцілі аб'яву ў газеце аб гэтым - і наступнае, што адбылося, гэта наезд і ўцёкі прама каля дзвярэй Кені і Долі».
  Гэта быў сапраўды такі ж працэс мыслення, праз які я прайшоў. Ланцужок логікі сапраўды выглядаў крыху бязлітасным. Але я занадта доўга быў у зубах, каб рабіць паспешлівыя высновы.
  «Сафі, што ты памятаеш пра саму аварыю?»
  Яна зноў апусціла галаву, і валасы ўпалі вакол яе твару, закрываючы вочы.
  «Прабачце, што прымушаю вас перажываць гэта нанава, але гэта можа быць вельмі важна. Раскажыце мне, што менавіта адбылося».
  Здавалася, яна яшчэ раз абапіралася на гэтую ўнутраную рашучасць і падняла галаву, каб паглядзець на мяне.
  «Мы выходзілі на шпацыр, і Долі была злева ад мяне калі мы выйшлі з пад'езда. Перад тым, як перайсці дарогу, мы праверылі, ці ёсць на вуліцы рух, і тады з ніадкуль з гары ўляцела гэтая вялікая чорная машына. Я ламаў галаву, каб паспрабаваць успомніць, ці бачыў я тое, што я думаю, што бачыў, ці я проста ўявіў гэта».
  «І што вы думаеце, што вы бачылі?»
  Яна зрабіла паўзу. «Здаецца, я бачыў, як ён збочыў на сярэдзіну вуліцы прама на нас».
  Я не мог сабе ўявіць, якім катаванням Сафі падвяргалася на мінулым тыдні. Калі б яна, як і я, прыйшла да высновы, што смерць Долі была звязана з лістамі з пагрозамі і яе прэтэнзіямі на шахту, тады яна адчувала б сябе кроўнай з-за ўсёй справы.
  «Вы гаварылі з Адамам пра гэта?»
  Яна пахітала галавой. «Я не думаю, што ён сапраўды ведае, што мне сказаць і як дапамагчы. Цяпер ён моцна спіць, але я не магу перастаць паўтараць гэта ў думках, і я проста павінен быў з кімсьці пагаварыць пра гэта да заўтра».
  Я нахіліўся наперад і зноў узяў яе за рукі.
  Яе голас быў ціхім. - Я вінаваты, што Долі памерла, ці не так, Біл?
  — Нельга так думаць, Сафі. Не, гэта, чорт вазьмі, не твая віна; гэта віна таго, хто быў за рулём гэтай машыны. І калі вы дазволіце ім прымусіць вас думаць такім чынам, яны выйграюць. Дапусцім, вы маеце рацыю і вы былі меркаванай ахвярай, тады ёсць толькі адзін спосаб адбіцца: мы павінны знайсці кіроўцу гэтай машыны. І калі выявіцца, што гэта той самы чалавек, які напісаў тыя лісты, то расплатай за смерць Долі будзе ўсё жыццё за кратамі».
  Я сачыў за Сафі на працягу ўсяго пахавання. Я стаяў побач з Кені, абняўшы яго за плечы, пакуль труну выносілі з маленькай капліцы крэматорыя, але мая ўвага была прыкавана да яе. Яна была іншым чалавекам, чым мінулай ноччу, калі выйшла з майго пакоя праз гадзіну пасля прыбыцця яе вочы ўсё яшчэ былі вільготныя ад слёз, а дух быў амаль зламаны. Сёння раніцай, пад невялікім дожджык у Сіднэі, яна выглядала непераможнай: яе валасы былі сабраныя на патыліцы, іх утрымліваў стыльны чорны капялюш з шырокімі палямі, а змрочны касцюм і паліто, якія яна насіла, рабілі яе ўсю больш імпазантны. Яна была рашучасцю, сілай і патэнцыяй, і я задаўся пытаннем, што здарылася ўначы, каб зрабіць яе такой. Я падазраваў, што гэта не ўплыў Адама. Побач з ёю ён здаваўся маленькім і млявым, рэшткі сінякоў вакол вачэй надавалі яму дзіўна чырванаваты колер.
  У мяне не было магчымасці пагаварыць з ёй на памінках; Я быў занадта заняты, пераводзячы Кені ад госця да госця, прымаючы спачуванні і спагадліва ківаючы. Гатэль на паўночным беразе, дзе ён праходзіў, выходзіў на Ціхі акіян, і пасля некалькіх гадзін банальнасці і бутэрбродаў з крэветкамі я вывеў яго на вуліцу. Дождж перастаў, і сонца паблісквала ў лужынах, што сабраліся на тэрасе.
  «Ты зрабіў дастаткова, Кені», — сказаў я, седзячы побач з ім на канапе, абароненым ад непагадзі вялікім парасонам. «Долі ганарылася б».
  Ён выдаў пагардлівы гук і ўтаропіўся на акіян. «Калі б Долі была тут, ёй было б што сказаць пра кейтэрынг».
  Нягледзячы на выпадак, я засмяяўся. «Так, я мяркую, што яна б.»
  - Але ж яе тут няма? У голасе Кені была горыч. «І паліцыя не наблізілася да таго, каб знайсці сволач, які кіраваў гэтай машынай. Значыць, я не зрабіў ёй гонару, ці не так, Біл? Я не прыцягнуў яе забойцу да адказнасці і не прымусіў каго-небудзь заплаціць за яе смерць. Нікога не пакаралі, акрамя мяне і той беднай дзяўчыны».
  Ён махнуў рукой у агульны бок гатэля.
  - Сафі?
  «Так, Сафі. Хацелася б, каб я ніколі ні ў чым не ўдзельнічаў гэта. Джордж Дыкінс быў даўно ў мінулым, і я павінен быў проста пакінуць яго там».
  - Вы занадта добры адвакат для гэтага, - сказаў я. «Джордж таксама меў патрэбу ў нейкай справядлівасці, каб пераканацца, што яго маёмасць засталася ў сям'і, і вы былі чалавекам, якога ён абраў, каб даставіць гэта. Я не думаю, што ты зараз адмаўляешся ад гэтага».
  Кені неміргаючы глядзеў на мора. - Ты маеш рацыю, - у рэшце рэшт сказаў ён. «Але гэта будзе апошняя мая праца. Я вырашыў зачыніць краму».
  'Што ты будзеш рабіць?'
  Ён паціснуў плячыма. «Не думаў. Будзе выплата па страхоўцы жыцця - я ўжо звязаўся з імі наконт гэтага - так што ў мяне не будзе ніякіх клопатаў з грашыма. Я мог бы проста кінуць усё гэта і прыехаць у Англію. Як вы ставіцеся да ўласнага госця?
  «Ты ведаеш, што табе рады ў любы час, Кені. Гэта не велізарны катэдж, і віды не такія шырокія, як з гэтага, але я думаю, што мы будзем добра пацірацца. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта сказаць слова».
  — Дазвольце мне прыбраць справу Сафі, і я, магчыма, займуся гэтым. Што наконт цябе? Якія ў вас планы?»
  Надышла мая чарга пацiснуць плячыма. «Вам больш не трэба, каб я брыкаўся, так што я, напэўна, на днях сяду ў самалёт».
  - А як наконт Сафі?
  - Што з ёй? У мяне не было магчымасці расказаць Кені аб маёй размове з Сафі і аб тэорыі наезду і ўцёкаў. Здавалася жорсткім згадваць пра гэта зараз, хаця былі важкія аргументы на карысць таго, каб вярнуцца ў паліцыю і даведацца, ці змогуць яны ўсталяваць сувязь з таямнічым матацыклістам і яго ананімнымі пагрозамі. У паслядоўнасці падзей было нешта вельмі трывожнае, чаго я не мог пазбавіцца.
  «Здаецца, вы ўдваіх моцна прывязаліся. Ты што-небудзь хочаш мне сказаць?»
  Я зноў засмяяўся. — Не будзь смешным. Я дастаткова дарослы, каб быць ёю…» – я спыніўся, не жадаючы завяршаць фразу, – «…старэйшы брат. І, акрамя таго, у яе ёсць муж, які клапоціцца пра яе. Я ёй патрэбны не больш, чым табе».
  «Я не казаў пра тое, што ёй трэба».
  Стары хітры сволач. Я ведаў, што больш не варта працягваць гэтую размову, таму ўстаў. — Я выпіваю. Хочаш?»
  Якія б я ні будаваў планы наконт вяртання ў Англію, наступнай раніцай Сафі іх разбурыла. Мы ўчатырох - Кені, Сафі, Адам і я - наўмысна ішлі павольна, аднаўляючыся ад эмоцый пахавання і выдзяляючы дзень, каб паразважаць пра жыццё пасля Долі. Канешне, некаторым гэта было цяжэй, чым іншым.
  Мы сядзелі на балконе з гаршкам кавы, гледзячы на сонечную дугу над горадам, калі Сафі зрабіла аб'яву.
  «Я ведаю, што вы сказалі пра бессэнсоўнасць наведвання шахты, але я вырашыў, што хачу пайсці».
  Я адчуў, як хістаецца ў жываце. Я чакаў чагосьці падобнага з таго часу, як на пахаванні з'явілася новая рашучая Сафі, так што гэта не стала нечаканасцю. Усталяваўшы сувязь з папярэджаннямі, яна відавочна паглядзела на гэта з новай перспектывы.
  Кені паспрабаваў запярэчыць. - Паслухай, Сафі, гэта проста небяспечна...
  — перабіў я яго. «Кені, я думаю, што Сафі мае рацыю. Вы вельмі ясна выказаліся наконт Уднадаты – я думаю, што вы назвалі гэта Дзікім Захадам, – але справа ў тым, што шахта дзядзькі Джорджа зараз Сафі можа рабіць з ёй усё, што хоча. Калі б я быў на яе месцы, я хацеў бы зірнуць на тое, што я атрымаў у спадчыну».
  Сафі кінула мне ўдзячную ўсмешку. «Дзякуй, Біл».
  — Акрамя таго, — працягваў я. «Ёсць яшчэ нешта».
   Усе позіркі скіраваліся на мяне, таму я заняўся прамовай, якую ў думках рэпеціраваў на гэты выпадак. Мне патрэбна было толькі рашэнне Сафі, каб дазволіць мне яго даставіць.
  «Тое, што здарылася з Долі, было недаравальным. Сафі лічыць - і я павінен сказаць, што я схільны з ёй пагадзіцца - што гэта не было выпадковасцю.
  Абодва мужчыны ў маёй аўдыторыі пачалі гаварыць адначасова. Я памахаў ім і пайшоў далей.
  «Хтосьці спрабаваў прымусіць Сафі адмовіцца ад прэтэнзій на шахту. Мы ведаем, што гэта праўда. Хто б гэта ні быў, таксама ясна даў зразумець, што ён пойдзе на некаторыя намаганні, каб гэта адбылося. Яе заплацяць , сказалі. Цяпер мы не ведаем, ці была гэта пустая пагроза, але далейшыя падзеі паказваюць на адваротнае». Я кіўнуў у бок Адама, чыё чорнае вока ператварылася ў шэры цень. «Магчыма, што Долі загінула ў баязлівым наездзе і ўцёках, але для маіх грошай час занадта выпадковы, і ёсць здагадка, што машына наўмысна павярнула, каб ударыць».
  Кені зноў паспрабаваў умяшацца ў гэтую навіну, але я адхіліў яго.
  «Той факт, што Сафі ўдалося пазбегнуць траўмы, быў, я лічу, справай чыстага шчасця - жахлівай удачы для Долі. І калі гэта так, значыць, патэнцыйная пагроза нікуды не знікла. Фактычна, наша маленькая абвестка ў Morning Herald хутчэй справакавала, чым супакоіла нашага таямнічага хулігана. Я не кажу, што гэта было няправільна, або што нехта вінаваты ў тым, што здарылася далей, але я ўсё больш пераконваюся, што Сафі ў рэальнай небяспецы».
  Нарэшце Кені ўдалося дабіцца слова. «Нават калі тое, што вы нам кажаце, праўда, як гэта дапамагае Сафі адпраўляцца ў паход па глыбінцы?»
  Гаворачы, я глядзеў прама на Сафі. «Я не ведаю ні пра каго іншага, але я хачу, каб у дачыненні да Долі адбылася справядлівасць. Калі мы не можам зрабіць гэта тут, у Сіднэі, і паліцыя не можа здаецца, што гэта дасягае чагосьці, то я хацеў бы паспрабаваць змыць нашага суперніка на нейтральнай тэрыторыі – і пад нейтральнай я, відавочна, маю на ўвазе патэнцыйна смяротную. Я думаю, што адным ударам можа быць дзве зайцы. Мы можам не толькі дастаць Сафі яе шахту, але і паставіць палец на тых, хто нападаў на Адама і забойцу Долі. А наведванне сядзібы дзядзькі Георгія — якраз тая пастка, якая нам патрэбна. Застаецца толькі адно пытанне: Сафі, як ты думаеш быць прынадай?
  Чым даўжэй мы затрымаліся ў Сіднэі, тым больш было шанцаў, што наш нябачны вораг паспрабуе нанесці новы ўдар. Без якога-небудзь публічнага паведамлення аб тым, што Сафі адмовілася ад сваёй прэтэнзіі, яны, натуральна, выказалі б здагадку, што яна вырашыла ігнараваць іх папярэджанні - што з кожным днём павялічвала рызыку для яе. Я меркаваў, што яны маглі б затрымацца хаця б на некалькі дзён, улічваючы тую ўвагу, якую хлопчыкі і дзяўчынкі ў блакітным надалі смерці Долі, але мы не зможам абараняць Сафі бясконца. У той жа час Кені трымаў яе пад хатнім арыштам, пасылаючы мяне - ці, часцей, Адама - за прыпасамі. Сафі паскардзілася на яго стараннасць, але калі я нагадаў ёй, што ён, верагодна, занадта кампенсаваў тое, што не быў побач з Долі, яна саступіла і дазволіла яму спавіваць яе як метафарычна, так і літаральна, коўдрай або шалем, калі па вечарах тэмпература паніжалася. .
  Я заняўся падрыхтоўкай нашай маючай адбыцца паездкі. Мая першая ідэя заключалася ў тым, каб прыляцець у Адэлаіду, потым сесці на цягнік Ган да Уднадаты, перш чым наняць пазадарожнік, каб адправіцца да Дзікінса. Не трэба было шмат думаць, каб выключыць гэта: калі б нехта ішоў па пятах за Сафі, мы б сядзелі ў начным вагоне цягніка. Альтэрнатыва наземнай язды з Сіднэя была значна менш прывабнай прапановай, але яна была па меншай меры, ёсць перавага нечаканасці і гнуткасці - пры ўмове, што нам удалося пазбегнуць хваста з самага пачатку.
  Зусім іншая справа, што адбудзецца, калі мы дабярэмся да Уднадаты. Кені па-ранейшаму лічыў, што гэта нехта з мясцовых жыхароў спрабаваў атрымаць у свае рукі маёмасць Дыкінса. Я быў менш перакананы, мяркуючы, што выкананне таго смяротнага трука, які яны здзейснілі каля дома Кені, патрабуе большай каардынацыі, чым можна было б дасягнуць з аддаленага кутка глыбінкі. У любым выпадку мы ішлі на міннае поле. У мяне не было ніякіх сумневаў, што на другім канцы нашага шляху будзе нехта варожы. Я хацеў быць гатовым.
  Акрамя практычных падрыхтовак – найму Land Rover, камплектацыі яго абсталяваннем на некалькі тыдняў, упакоўкі ўсяго неабходнага паліва, вады, прыпасаў і радыёабсталявання – мне прыйшлося прайсці паскораны курс выжывання ў глыбінцы. Кені пазнаёміў мяне з сябрам-абарыгенам яго і Долі, Рубі Макензі, які расказаў мне, чаго чакаць і як з гэтым змагацца. Рубі быў белавалосым сямідзесяцігадовым маршчыністым тварам, які ведаў Кені з дзяцінства ў Уднадаце і пайшоў за ім з чырвонага нутра праз некалькі гадоў пасля таго, як ён сышоў. Яна прынесла з сабой энцыклапедычныя веды аб кустах, атрыманыя ад незлічоных пакаленняў продкаў, якія жылі ў гармоніі з зямлёй, працуючы з ёй і побач з ёй, каб стварыць існаванне ўстойлівасці і стойкасці. За гэтыя некалькі адукацыйных гадзін з ёй у мяне адкрыліся вочы на практычную і старажытную мудрасць, для поўнага разумення якой спатрэбілася б усё жыццё. У мяне быў адзін дзень. Я хутка даведаўся пра тое, якія істоты могуць забіць вас - па сутнасці, усіх - і пазбег павольнай, пакутлівай смерці пры экстрэмальных тэмпературах. І тэмпература павінна была быць экстрэмальнай: Уднадатта, як я даведаўся, утрымліваў рэкорд як самы высокі, калі-небудзь зафіксаваны ў Аўстраліі, і з гонарам выхваляўся гэта быў самы засушлівы горад у самым засушлівым штаце на самым засушлівым кантыненце. Неаднаразова падчас майго навучання па свіст-стопе я сур'ёзна думаў адмовіцца ад усёй ідэі, але ўспомніць скрыўленае цела Долі на вуліцы каля дома было дастаткова, каб пераарыентаваць мой розум.
  Мы былі менш гатовыя, чым мне хацелася б, улічваючы мноства магчымасцей, з якімі мы маглі сутыкнуцца, але я не мог рызыкаваць, каб чакаць далей. Кені зрабіў палавіністую спробу прапанаваць пайсці з намі, але я неўзабаве адмовіўся ад гэтага: ён нам патрэбны быў для каардынацыі аперацый у Сіднэі, дзе ён мог сачыць адным вокам за паліцэйскім расследаваннем, а другім — за нашым ходам, раячы і падбадзёрваючы здалёк . Да таго ж, прайшло ўсяго два тыдні пасля смерці Долі, і ён быў не ў стане кідацца па глыбінцы.
  Была цудоўная ранняя раніца пад бліскучым блакітным небам, калі Сафі, Адам і я засунулі заплечнікі ў апошняе вольнае месца ў Land Rover і адправіліся ў дарогу.
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧАСТКА ДРУГАЯ: ЗОЛОТА
  
  OceanofPDF.com
  
  я
  Я запланаваў тры поўныя дні язды, каб дабрацца з Сіднэя ў Кубер-Педзі. У выпадку, мы зрабілі гэта ў два. Было нешта трывожнае ў перспектыве, хоць і аддаленай, сачэння за намі, і чым хутчэй мы дабярэмся да Джорджа, тым хутчэй зможам пачаць разбірацца ў сутнасці гэтай праклятай цьмянай справы.
  Падарожжа самалётам і цягніком было б значна больш прыемным. Land Rover створаны ні для хуткасці, ні для камфорту, і мы трое апынуліся ўціснутыя ў хісткі інтэр'ер, застаўлены самымі рознымі сродкамі выжывання: ад нажоў і компасаў да каністр і брызенту. Сафі і Адам далучыліся да мяне на працягу апошняй гадзіны-дзвюх трэніровак Рубі Макензі, і яна ўбівала нам, што наша жыццё можа вельмі лёгка залежаць ад таго, наколькі мы падрыхтаваныя да таго, што можа кінуць на нас куст. І гэта без уліку невядомага праціўніка, які прыцэліўся на міну Дыкінса.
  Першая тысяча міль была самай лёгкай і хуткай. Мы дабраліся да Паўднёвай Аўстраліі за трынаццаць роўных гадзін, паехаўшы па новай Бар'ернай шашы на ўсход і перасякаючы дзяржаўную мяжу адразу за Брокен-Хіл позна ў першы ж вечар. Мы ездзілі пазменна, па пару гадзін, і выявіў, што мы дасягнулі большага прагрэсу, чым я чакаў. Мне не хацелася рызыкаваць, спыняючыся каля дарогі на ноч, таму я з'ехаў праз некалькі міль па абсалютна безасаблівай мясцовасці, па дарожцы, якая, здавалася, нікуды не вяла, і праехаў яшчэ дваццаць хвілін, перш чым разбіць лагер. Мы апаражнілі «Лэнд Ровер», і я дазволіў Сафі і Адаму зрабіць гняздо ззаду, а сам расклаў брызент збоку ад заходняга борта машыны, каб абараніцца ад ранішняга сонца. Мы зладзілі разам сціплую вячэру, якую з'елі, гледзячы на Млечны Шлях, і з удзячнасцю падаліся спаць.
  Не прайшло і сем гадзін, як мы зноў былі ў дарозе. Ніхто з нас не спаў асабліва моцна, і мы ўсе імкнуліся працягваць рухацца, пачуццё нядобрае грызла нас за пяткі. У Порт-Огасце мы выйшлі на шашу Сцюарта, вялікую кантынентальную артэрыю з поўначы на поўдзень, якая ішла па першапачатковым маршруце і атрымала імя шатландскага даследчыка, чые першыя экспедыцыі ў сярэдзіне дзевятнаццатага стагоддзя адкрылі значную частку краіны для Еўропы каланізатары. Я выказаў здагадку, што металічная дарога, па якой мы цяпер ішлі, дазваляе праехаць па мясцовасці значна хутчэй, чым гэта ўдавалася коням Сцюарта.
  Магчыма, гэта была галоўная дарога, якая злучала Тыморскае мора ад Дарвіна з Вялікім Аўстралійскім залівам, але маршрут быў такім жа бязлюдным, як і любы іншы, на якім я ездзіў, і гэта ўключала велізарныя прэрыйныя шашы па Сярэднім Захадзе Амерыкі. Населеныя пункты зніклі неўзабаве пасля таго, як мы пакінулі Порт-Огасту, і мілю за міляй мы перабіралі ўчасткі чырвонага пяску, упрыгожаныя зялёнымі хмызнякамі і кустамі. Здавалася, нішто не было вышэй за некалькі футаў, у той час як вялізны навес над намі дзейнічаў як гіганцкі інкубатар, павольна пякучы нас, калі мы, як мурашы, поўзалі па карце.
  Маючы вельмі мала, каб пазбавіцца ад нуды, я шукаў усё, што выклікала б маю цікавасць. Я ведаў, што кенгуру могуць быць небяспекай для руху, і папярэдзіў Сафі і Адаму трэба было пільна сачыць за імі, калі надыходзіла іх чарга за рулём, але адсутнасць сапраўднага глебавага покрыва азначала, што нават гэтага ўсюдыіснага аўстралійскага сумчатага жывёлы нідзе не было. Час ад часу мы міналі грузавік, які рухаўся на поўдзень, але толькі аднойчы мы сустрэлі іншыя машыны, якія рухаліся на поўнач.
  Мы былі амаль праз тры гадзіны ад Порт-Огасты, і гэта мяне нервавала. Сафі сядзела за рулём, а ў мяне было месца навігатара на пярэднім сядзенні, хаця навігацыя на гэтым пустым участку не патрабавалася. Я заўважыў чорны Range Rover першым у выглядзе малюсенькай плямкі ў левым люстэрку, калі мы палегчылі паварот дарогі. Напэўна, гэта была міля ззаду нас, але праз некалькі секунд я заўважыў, што яна хутка набірае.
  Сафі таксама ўбачыла гэта, і я адчуў яе трывогу, калі яна крадком зірнула на люстэрка задняга выгляду.
  «Адам, паглядзі на тую машыну, якая едзе ззаду нас, і скажы мне, што ты бачыш», — загадаў я.
  «Якая машына?» - сказаў ён, рухаючыся як мага далей сярод скрынь і абсталявання. «О, дакладна. Гэтая машына».
  «Гэтая машына».
  «Ён рухаецца даволі хутка. Я бачу прынамсі аднаго пасажыра, акрамя кіроўцы, але іх можа быць і больш – цяжка сказаць».
  Я звярнуў увагу на дарогу перад намі, спадзеючыся ўбачыць дарожку, дзе мы маглі б з'ехаць. Калі б яны ішлі за намі, у нас не было б шанцаў апярэдзіць іх, таму нашым лепшым варыянтам было б спыніцца і заняць якую-небудзь абарончую пазіцыю. Калі б гэта быў яшчэ адзін нявінны ўдзельнік дарожнага руху, то спыніцца, каб прапусціць яго, было б проста ветліва.
  Менш чым за дзвесце ярдаў дарога выходзіла на імправізаваны скрыжаванне, бо направа адбіваўся паварот. Зялёны дарожны знак паказваў, што ў гэтым накірунку ляжыць пасёлак Вумера. Я паказаў Сафі, каб яна спынілася на зямлі каля скрыжавання, шукаючы ў памяці імя, якое гучала ў званы. Пасля а у той момант я прыйшла да мяне: Вумера была напаўсакрэтным домам сумеснага англа-аўстралійскага праекта, сістэмы абароны часоў халоднай вайны, якая выпрабоўвала зброю далёкага дзеяння тут, у пустыні.
  Калі мы спыніліся, я павярнуўся на сядзенні, каб лепш разгледзець машыну. Яркае сонечнае святло адбівалася ад яго лабавога шкла, і я зусім не мог разгледзець салон, але ён не паказваў ніякіх прыкмет таго, што зніжае хуткасць. Калі ён гнаўся за намі, то кіроўца, здавалася, меў намер наляцець проста на нас; З млоснасцю ў жываце я ведаў, які транспартны сродак будзе працаваць горш.
  Потым, калі Range Rover рушыў уніз з няспыннай пагрозай, ён раптоўна павярнуў направа, праз скрыжаванне, і памчаўся ўдалячынь, пакідаючы за сабой след пылу.
  Я цяжка выдыхнуў. «Проста аўстралійскія жакеі накіроўваюцца на ракетны палігон».
  «Пераклад, калі ласка», — сказала Сафі.
  Я засмяяўся. «У некалькіх мілях вышэй па гэтай дарозе ёсць авіябаза, дзе выпрабоўваюць міжкантынентальныя ракеты. Я мяркую, што пасажыры гэтай машыны былі супрацоўнікамі ВПС Аўстраліі - жакеямі, як мы іх называлі ў арміі».
  «Я разумею. Значыць, няма пра што турбавацца?
  «Нам няма пра што турбавацца».
  Праз пяць гадзін мы дабраліся да Кубер-Педзі. Дапамагло тое, што на гэтым участку не было абмежаванняў хуткасці, хаця якасць дарожнага пакрыцця ўдалечыні ад нешматлікіх разрэджаных населеных пунктаў рэзка знізілася. Нават з нагой на падлогу і каробкай перадач, націснутай на ўсю моц, мы дасягалі ў сярэднім мізэрных пяцідзесяці міль у гадзіну, і я назіраў, як паказальнік ўзроўню паліва падае з кожнай хвілінай. Акрамя таго, здавалася, прыкметна змянялася тэмпература, і я прымусіў Адама знізіць хуткасць у апошнюю змену перад горадам, спадзеючыся даць рухавіку нешта накшталт перапынку ў пякучай спякоце.
  Калі мы набліжаліся да Кубер-Педзі, папярэджвалі выпадковыя знакі небяспекі схаваных шахтаў, якія ўсеялі ландшафт. Мне было цікава, якое вар'яцтва прымусіла б кагосьці пакінуць бяспечную дарогу і адправіцца ў пясок у такім бясплодным месцы, асабліва ў гэты час года. Экстрэмальныя ўмовы азначалі б амаль верную смерць для любога, акрамя самага вопытнага мясцовага жыхара.
  Выпадковыя ўрыўкі размоў пра яркае сонца ці цеплыню ветру, што дзьме з адчыненых вокнаў Лэнды, - гэта ўсё, што мы маглі вылучыць у няспынным шуме. Я не ведаю, пра што думалі Сафі і Адам, але мне было цяжка засяродзіцца на чымсьці, акрамя знясільваючых кіламетраў, якія нас чакаюць наперадзе. Мы вырашылі падысці да Уднадаты з паўднёвага захаду, збольшага таму, што траса была б крыху лепшай, чым альтэрнатыва праз велізарныя саланчакі возера Эйр, але таксама таму, што я ўсё яшчэ баяўся, што хтосьці можа быць за намі і аб'езд даваў магчымасць заблытацца - хоць і нязначную.
  Сафі перапыніла паўгадзіннае маўчанне, калі мы наблізіліся да першага будынка на ўскраіне Кубер-Педзі.
  - Ці можам мы застацца на ноч дзе-небудзь з дахам, Біл?
  Я падзяляў яе імкненне да ўсяго, што набліжаецца да хатняга камфорту, але я працягваў хвалявацца. — Не ведаю, Сафі. Не адчуваеш сябе асабліва бяспечна, нават тут. Насамрэч, асабліва тут».
  «Я ведаю, што ты маеш рацыю, але я не магу сутыкнуцца з такой ноччу, як учора. І я ведаю, што гэта не твая віна, але ты і Адам смярдзяць, шчыра кажучы.
  Яна магла б сказаць больш дыпламатычна, але Сафі мела рацыю. Нам усім вельмі патрэбна было памыцца.
  Так добра правёўшы час, я пачаў разглядаць магчымасць увогуле абысці Кубер-Педзі і ў той вечар адправіцца прама да Уднадаты. Мальба Сафі паклала на гэта, хоць я таксама сумняваўся наконт гэтага перспектыва зручнага ложка чым далей мы падарожнічалі ў пустыню.
  Я паказаў шыльду на матэль, і Адам падкаціў Land Rover да ўваходных дзвярэй. Калі мы падышлі да прыпынку, я зразумеў, што ўваход быў высечаны ў скале - адной з традыцыйных зямлянак пячор, якія забяспечвалі жыллё для многіх жыхароў горада. Рубі Макензі распавяла нам пра іх яшчэ ў Сіднэі: яны падтрымлівалі пастаянную тэмпературу такім чынам, што кандыцыянер проста не мог параўнацца, і яны былі асаблівасцю ў наваколлі яшчэ да таго, як сам горад быў афіцыйна зарэгістраваны ў 1915 годзе.
  "Гэта будзе новы вопыт", сказаў я, калі мы прабіраліся ў матэль.
  Мой пакой быў простым, але меў пэўны шарм. Высечаны з пяшчаніку і алеўраліту хрыбтоў Сцюартаў, ён быў фахверкавы да вышыні пояса і меў ложак з мяккім матрацам і ракавіну з праточнай вадой, якую добрыя мяшчане горада задуменна правялі ў свідравіне. у Вялікі Артэзіянскі басейн. Ніколі яшчэ халодныя абмыванні не адчувалі сябе такім шчаслівым, і я вярнуўся ў сталовую матэля праз гадзіну бадзёрым і значна менш абразлівым для носа.
  «Давайце не будзем позна вечарам, ці не так?» — сказаў я Адаму і Сафі, якія ўжо праглядвалі меню. Спакуса вялікай колькасці халоднага піва была велізарная, але мне хацелася ранняга пачатку і яснай галавы.
  Мы замовілі і загаварылі пра клімат. Збярыце разам трох брытанцаў у любым пункце свету, і яны пачнуць размову пра надвор'е; мы нічым не адрозніваліся. Надвор'е, наадварот, было. Насуперак усякім парадам, мы правялі два жудасныя дні ў дарозе праз разгар сонечнай спякоты, і, хоць мы сачылі за тым, каб заставацца добра ўвільготненым, нашы целы проста не акліматызаваліся, нават пасля тыдняў у Сіднэі. Я адчуваў сябе выдзербленым і маладая пара перада мной выглядала так, быццам яны пастарэлі на дзесяць гадоў за апошнія 36 гадзін.
  Я змяніў тэму. «Правільна — планы на заўтра. Я хацеў бы быць у дарозе да сямі. Такім чынам мы зможам дабрацца да Уднадаты, перш чым спякота стане занадта смешнай».
  Я паняцця не меў, чаго чакаць у Уднадаце - тым больш у пустыні за яе межамі, - але я спадзяваўся, што стары прыяцель Кені Сміт Пені можа падказаць некаторыя падказкі. Кені не даў мне ні адрасу, ні спосабу звязацца з ім, але з насельніцтвам усяго некалькі сотняў горад не мог доўга хаваць яго. Нашым першым пунктам заходу быў бы паб.
  «Я мяркую, што раніцай нас чакае даволі цяжкая паездка. Такой раскошы, як металічная дарога, не будзе, таму нам давядзецца ўнесці некаторыя карэктывы».
  Адам падняў вочы ад сваёй бараніны. «Якія карэкціроўкі?»
  «З аднаго боку, ціск у шынах. Перш чым адправіцца, нам трэба выветрыцца. Апошняе, што нам трэба, гэта стукнуцца аб камень накачанай шынай. Насіць з сабой запасны, вельмі добра, але калі мы страцім адзін, усё скончыцца – нам трэба будзе вярнуцца прынамсі ў Кубер-Педзі і, магчыма, нават у Адэлаіду. Вы проста не можаце рызыкаваць блукаць тут без запасных даўжэй, чым гэта абсалютна неабходна.
  'Што-небудзь яшчэ?'
  «Хуткасць. Пакуль што ў нас усё добра, але мы ніяк не можам падтрымліваць такі ж сярэдні паказчык на грунтавай трасе. Мяркую, што нам пашанцуе, калі мы будзем разганяцца сарака міль у гадзіну, а, магчыма, і значна менш. Адсюль да Уднадаты ўсяго сто дваццаць, але раніца ўсё роўна будзе цяжкай. І гэта яшчэ да таго, як мы нават падумаем паехаць да дзядзькі Джорджа.
  — перапыніла Сафі. «Ці плануеце вы зрабіць гэта заўтра?»
  «Я яшчэ не ведаю. Паглядзім, як пройдзе дзень. Калі ёсць разумнае месца для адпачынку ў Уднадатце, тады магчыма, варта было б затрымацца заўтра ўвечары - магчыма, паразмаўляць з мясцовымі жыхарамі, каб атрымаць даведачную інфармацыю - і працягваць на наступны дзень. Аднак я ўсё яшчэ хвалююся, што за мной сочаць, таму, магчыма, лепш працягваць рухацца. Я прыму гэтае рашэнне заўтра».
  Голас Адама набыў панурае адценне. «Я думаў, што мы ўсе разам у гэтай экспедыцыі».
  «Мы, але не пачынайце гуляць са мной у дурня. Павінен быць адзін з нас, хто возьме на сябе ініцыятыву, і я бяру на сябе гэтую ролю зараз, калі вы не зарэгістравалі гэта раней. Як кліенты Кені, вы з'яўляецеся маёй адказнасцю, і вы па-чартоўску добра будзеце рабіць тое, што я вам скажу, інакш мы ўсе можам памерці там. Зразумела?'
  У тую ноч я ляжаў у ложку, пераварочваючыся, каб знайсці зручную позу для сну, і думаў, ці не стаў бы я крыху жорстка ставіцца да хлопчыка. Але тое, што я сказаў яму, было праўдай: наша жыццё можа залежаць ад таго, што адбудзецца ў наступныя некалькі дзён. І я не збіраўся аддаваць сваю ў рукі бухгалтара з Сурэя, якім бы панурым ён ні стаў.
  Траса была нават больш складанай, чым я баяўся, і нам спатрэбілася больш за чатыры гадзіны, каб дабрацца да Уднадаты наступнай раніцай. Зніжэнне ціску ў шынах, магчыма, дапамагло б пазбегнуць парываў, але гэта прывяло да жорсткай кіравальнасці, і мы рухаліся крыху больш за трыццаць міль у гадзіну, калі я ўхіляўся ад большых камянёў і вярнуў руль у адпаведнасць з манатоннай рэгулярнасцю. Я рана прыняў рашэнне ўзяць на сябе гэты этап цалкам: я не хацеў ставіць іншых у становішча, каб паставіць пад пагрозу паездку, няправільна ацаніўшы выбоіну або збіўшы кенгуру. Калі мы выйшлі з матэля, бронзавы аўстралійскі хлопчык на стойцы рэгістрацыі паведаміў нечаканую навіну, што маршрут да Уднадаты называецца Кемпе-Роўд, і – іранічна гэта ці не – я ўспрыняў гэта як знак таго, што маё рашэнне праехаць на гэтым участку было правільным.
   Праз дзве гадзіны я не быў упэўнены.
  «Вы ўпэўнены, што не жадаеце, каб адзін з нас захапіў?» - спытаў Адам, калі я збочыў, каб ухіліцца ад яшчэ аднаго небяспечна вялікага валуна на нашым шляху. Я не мог сказаць, ці была ў яго голасе нотка сарказму.
  «Ты проста сканцэнтруйся на чытанні карты», — сказаў я, і Сафі засмяялася. Дарога ляжала мёртвай прамой на некалькі кіламетраў перад намі, з хмызняком, які цягнуўся па абодва бакі да далёкага гарызонту, і нават не было прыкмет разгалінавання.
  «Вы можаце ўявіць сабе жыць тут?» яна сказала.
  — Не — і ніхто іншы, відаць, не можа. Нават раннія старацелі звычайна збіраліся вакол вадапояў, так што я не думаю, што вы ўбачыце шмат на шляху аддаленай фермы, як у сябе дома».
  «А як наконт жывёлагадоўчых станцый?»
  «Гэта прыкладна як мага бліжэй, — пагадзіўся я. «Але нават яны, відаць, свае маленькія суполкі. Кені сказаў мне, што сядзіба дзядзькі Джорджа была нейкай анамаліяй у гэтых краях. Ён быў сапраўдным самотнікам і дабіраўся да Уднадаты толькі тады, калі ў яго не было выбару. Вакзал Макумба быў на мяжы яго камунікабельнасці».
  - Гучыць як даволі небяспечны лад жыцця, - сказаў Адам.
  Я буркнуў. «Як Джордж знайшоў за свой кошт. Ім нават спатрэбіліся тыдні, каб даведацца, што ён памёр».
  Сафі адвярнула галаву і ўтаропілася ў пустыню. Я падазраваў, што мог пераступіць мяжу.
  «Прабач, Сафі. Я не хацеў...
  Яна хутка азірнулася, і я заўважыў, што не засмуціў яе.
  «Не, усё добра, Біл. Я наўрад ці магу смуткаваць па тым, каго ніколі не ведаў, ці не так? Я проста думаў пра сваю маці. Напэўна, яна ведала гэтую дарогу, гэтых людзей, гэты краявід. Мне цікава, наколькі гэта сфармавала яе характар».
  «Адзін з вялікіх пытанняў жыцця без адказу. Гэта немагчыма Пытанне, напрыклад, ці напісаў бы Бетховен лепшую музыку, калі б мог пачуць. Але калі вы спытаеце мяне, выхаванне дзе-небудзь такім чынам павінна мець нейкі ўплыў на чалавека. Наўрад ці вы маглі б вырасці тут, каб на вас не паўплывалі маштабы, аддаленасць, выклікі...
  'Надвор'е?' — прапанаваў Адам, і мы ўсе засмяяліся.
  Як папярэджваў нас Кені, Уднадатта быў чымсьці накшталт горада з адным канём - за выключэннем таго, што адзін конь, відавочна, памёр некалькі дзесяцігоддзяў таму, у выніку чаго мясцовым жыхарам засталося не так шмат забаў, акрамя штотыднёвай пошты з Кубер-Педзі і перыядычных цягнікоў. На слупе, уваткнутым у зямлю, свабодна вісела патрапаная старая бляшаная шыльда, якая абвяшчала, што гэта самы гарачы і засушлівы горад у краіне, і мы рады сюды.
  Дарога Кемпе набліжалася з паўднёвага захаду, і я мог бачыць чыгуначную лінію, якая хілілася насустрач нам з поўдня. На працягу апошняй мілі або каля таго траса праходзіла паралельна яму, а злева ад нас была імправізаваная ўзлётна-пасадачная паласа, па якой па меры неабходнасці дастаўляліся прыпасы. Гэта было амаль як гарадское. «Горад» выказаўся даволі шчодра. Oodnadatta складала крыху больш, чым калекцыю абшарпаных хацін, бязладна выстаўленых уздоўж цэнтральнай дарогі, з невялікай колькасцю грунтавых дарожак, якія вядуць не больш чым на сто ярдаў у любы бок. Я падлічыў, што хада з аднаго канца горада ў другі зойме менш за дзесяць хвілін. Колькасць жыхароў, як я ведаў, складала не больш за дзвесце - хаця Рубі Макензі казала мне, што гэтая колькасць можа зноў павялічыцца ўдвая менш у турыстычны сезон са смешнай назвай, калі вынослівыя турысты і авантурысты ў пошуках анекдота за абедам прайдзіцеся тут па слядах Джона Макдуала Сцюарта, каб пазіраць на мясцовых жыхароў і рабіць іх фатаграфіі на памяць. Я таксама даведаўся, што прынамсі палову насельніцтва складаюць абарыгены, якія складаюцца з племя Арабана для якога Уднадатта быў прыпыначным пунктам на гандлёвых шляхах, якія налічвалі дзясяткі тысяч гадоў. Яго назва азначала «кветка мулгі» ў гонар дамінуючага хмызняку на большай частцы ўнутраных раёнаў Аўстраліі, хоць горад не быў заселены, пакуль у 1890 годзе не з'явілася чыгунка. Большую частку астатняга насельніцтва складалі чыгуначнікі. Я выказаў здзіўленне, што Ган не ператварыў яго ў большы цэнтр, але выявіў, што пасажыры цягніка, якія спыняліся і спешываліся ў гэтым аддаленым месцы, былі рэдкасцю да кропкі неіснавання. З нядаўнім аб'явай аб планах перанесці лінію далей на захад доўгатэрміновая будучыня Oodnadatta выглядала відавочна сумніўнай.
  Не маючы ніякай рэальнай альтэрнатывы, мы размясціліся каля адзінага даступнага жылля, разбуранай аднапавярховай рыфленай хаціны, што стаяла на чыгунцы, якая грандыёзна абвясціла сябе як гатэль «Транскантыненталь». Мне востра патрэбна было халоднае піва, і я проста спадзяваўся, што бар у гатэлі зможа пагадзіцца.
  Цёмны інтэр'ер трохі змяніўся ад асляпляльнага святла звонку, але шум быў самым вялікім шокам. Здавалася, што ўвесь горад вырашыў зрабіць перапынак на абед у гатэлі «Транскантыненталь». Месца было запоўнена людзьмі, і балбатня адбівалася ад бляшаных сцен з эфектам, падобным на басейн.
  Я прабраўся праз натоўп, пакінуўшы Сафі і Адама каля дзвярэй, і паспрабаваў прыцягнуць увагу каржакаватага чалавека за барнай стойкай. Яму, відаць, не хацелася перапыняць жартаўлівую размову, якую ён вёў на другім канцы стойкі, таму я павысіў голас над натоўпам і закрычаў.
  «Ці магу я атрымаць тут піва?»
  Удар быў ашаламляльны. Менш чым праз паўсекунды мітусня сціхла, і ў пакоі запанавала цішыня. Я адчуў, як сотня вачэй упілася ў мяне, калі слаба памахаў даляравай купюрай у бок бармэна.
   — Я проста выпіў, — сказаў я жаласна.
  Бармэн падышоў да майго канца прылаўка, гледзячы на мяне позіркам, які я мог вытлумачыць толькі як варожы.
  «Так, таварыш, ты і ўсе гэтыя хлопцы». Ён махнуў рукой па пакоі. Нягледзячы на спякоту, я адчуў халадок у паветры.
  Потым яго твар расплылася ў шырокай усмешцы.
  — Не хвалюйся, таварыш. Мы з вамі толькі важдаемся». Ён пацягнуўся да шклянкі і бляшанкі, якія паставіў на барную стойку перада мной.
  Імгненна вярнуўся гоман, які суправаджаўся нейкім лагодным смехам на мой кошт. Я выдыхнуў з палёгкай і ляпнуў грашыма па прылаўку.
  «Я прызнаю, што вы мяне там. Я думаў, што вы, мясцовыя жыхары, не надта ўспрымальныя да кучы старонніх, якія разбураць ваш паб.
  "Не, таварыш", - сказаў ён. «Сардэчна запрашаем тут — вы не бачылі знак?» Ён працягнуў руку, якую я з удзячнасцю ўзяў. — Імя Джэк. Джэк Кэдзісан».
  Я прадставіўся і памахаў Сафі і Адаму з дзвярэй.
  «Яшчэ два піва?» - спытаў Джэк і падаў іх, не чакаючы адказу.
  Мы затапілі першы раунд за рэкордна кароткі час і замовілі яшчэ. Мне не патрэбна было ўвільгатненне – вада для гэтага была нашмат бяспечней, – але рэзкасць хмелю ў задняй частцы майго горла і прахалоднае паколванне на маім языку былі рэчы, якія не мог даць стары добры монааксід двухвадароду.
  «Дык што прывяло вас сюды?» — спытаў Джэк на паўдарозе да другога піва. «Гэта не зусім сезон для агляду славутасцяў».
  — Асабістыя рэчы, — сказаў я. «Раней тут жыў сваяк Сафі».
  'Гэта так? А хто гэта мог быць? Усе ведае ўсіх у гэтых краях, таму мы ўпэўнены, што іх ведалі».
  - Джордж Дыкінс, - сказала Сафі.
  Джэк выглядаў здзіўленым. 'Ніякім чынам! Я не ведаў, што ў Джорджа ёсць сваякі. Чым ён быў для вас?
  «Мой дзядзька».
  «Ну, дурні мяне. Я думаў, што ён канец роду Дыкінса. На самай справе, я думаю, што большасць людзей тут так і зрабіла. Я не ўпэўнены, што хто-небудзь нават бываў на яго ферме з таго часу, як яго прывезлі: я не думаю, што хто-небудзь чакаў, што з'явіцца нейкі спадчыннік, які зойме старое месца. Заўважце, не так ужо і шмат чаго прэтэндаваць».
  Краем вока я заўважыў, што Сафі кінула на мяне позірк лёгкай трывогі.
  'Што ты маеш на ўвазе?' — спытаў я нявінна. Калі апошнія некалькі гадоў свайго жыцця Джордж жыў пустэльнікам на сядзібе, я мяркую, што ён, верагодна, не быў на адным узроўні з заробкамі ад сваёй апалавай шахты.
  "Месца - гэта крушэнне", - сказаў Джэк, потым спахапіўся і паглядзеў на Сафі. «Прабач, таварыш. Я забыўся, што ён твой дзядзька».
  Я ўмяшаўся, каб адвесці любую няёмкасць. «Як вы ведаеце, што гэтае месца разбуранае, калі там нікога не было тыднямі?»
  «О, так было гадамі, а не тыднямі. Я не люблю дрэнна гаварыць пра мёртвых, прасіць прабачэння ў яго сям'і і ўсё такое, але Джордж Дыкінс не быў чалавекам, які ганарыўся домам. Я хадзіў туды толькі пару разоў за ўсе гады, што я тут быў, але ў абодвух выпадках гэта быў не больш чым разбураны хлеў. Твой дзядзька не захапляўся мэбляй, і я не ўпэўнены, што ў яго нават была мятла. Майце на ўвазе, як пясок дзьме з Сімпсана, у любым выпадку няма асаблівага сэнсу спрабаваць трымацца на вяршыні».
  Навіны былі не вельмі добрыя, хаця я не думаю, што Сафі калі-небудзь думала, што стане новай уладальніцай бліскучай палацавай рэзідэнцыі з цудоўным выглядам на Паўднёвую Аўстралію. Але наперадзе было яшчэ горш.
  - Слухай, прабач, Сафі: я не ведаю, чаго ты чакала, калі вырашыла прайсці ўвесь шлях сюды, але калі ты спадзяешся, што дзядзька Джордж пакінуў табе акуратную маленькую апалавую шахту, я баюся вам давядзецца яшчэ раз падумаць. Дом разбураны, а шахта была закінута шмат гадоў таму. Я не ўпэўнены, што сям'я калі-небудзь атрымала з гэтага што-небудзь значнае, але калі яны і атрымалі, гэта павінна было быць дзесяцігоддзі таму. Ты ж не будзеш дзякаваць Джорджу за тое, што ён усё пакінуў табе».
  Мы выпілі яшчэ дзве шклянкі піва, разважаючы над тым, што сказаў нам Джэк Кэдысан. Сафі выглядала расчараванай, што мы змарнавалі столькі часу і намаганняў на дохлую качку, але Адам паставіўся да ўсяго гэтага надзіва па-філасофску.
  «Гэта не канец свету, праўда, Соф? Я маю на ўвазе, што прайшло ўсяго некалькі тыдняў з таго часу, як ты нават не ведаў, што ў цябе ёсць дзядзька Джордж, так што табе не горш, чым тады, праўда?
  - Мяркую, ты маеш рацыю, - сказала яна. — Аднак гэта не мяняе таго, што здарылася з Долі. Над гэтым усё яшчэ стаіць вялікі тоўсты знак пытання. Я не магу не верыць, што наезд быў нейкім чынам звязаны з шахтай Джорджа, і я адчуваю вялікую адказнасць за гэта».
  Я нахіліўся і паклаў руку ёй на калена, супакойваючы. «Я ўжо казаў вам раней: ні ў чым з гэтага няма вашай віны. Нават калі аварыя была неяк звязана, вы нікога не прасілі яе пераехаць. Гэта цалкам залежыць ад кіроўцы аўтамабіля, кім бы ён ні быў».
  «Я маю права ведаць праўду аб тым, што здарылася, ці не так?»
  - Вядома, - сказаў я. "Калі нічога іншага, магчыма, гэта тое, што мы можам адпачыць у гэтай паездцы".
  — І калі тое, што кажа той бармэн, праўда, то пра шахту будучы нікчэмным, тады чаму нехта папрацаваў так рэзка папярэдзіць нас?»
  Гэта мяне таксама турбавала. «Я не ведаю, але мне здаецца, што шахта дзядзькі Джорджа можа камусьці чагосьці каштаваць. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта даведацца, хто і колькі».
  Сафі выглядала задуменнай. «Дык як мы гэта зробім?»
  «Мы знаходзім адзінага чалавека, якога ведаем, у Уднадаце і пачынаем задаваць пытанні».
  Адам разгубіўся. «Але мы нікога не ведаем у Уднадаце».
  «О так, мы робім. Ці, прынамсі, Кені робіць. Мы збіраемся наведаць Сміт Пенні.
  У такім маленькім гарадку, як гэты, вестка абносіцца хутка, калі прыходзяць незнаёмцы з цікавай перадгісторыяй, а мы яшчэ пілі піва, калі ў бар гатэля ўвайшоў вялізны мужчына са светлымі валасамі, коратка агледзеў месца і вылучыў нас . Ён быў каля нашага стала ў трох вялізных кроках і гаварыў прама да мяне.
  «Я чуў, што ты сунеш свой нос у справы, якія не твае», — абвясціў ён без прэамбулы.
  Я ўстаў, спадзеючыся зраўняць гульнявое поле, але ён меў на мне добрыя чатыры цалі. У якасці альтэрнатывы я паспрабаваў унесці ў свой голас рашучую нотку, але нельга было адмаўляць, хто быў альфа-самцом у гэтай размове.
  «Гэта не мая справа і ніколі не была. Гэта Сафі Чэрч - яна наймае мяне, каб зрабіць для яе некаторыя даследаванні.
  Мужчына зірнуў уніз на Сафі, якая села і ашчацінілася ад гэтага грубага парушальніка. Ён азірнуўся на мяне.
  «Вы многія думаеце, што можаце прыйсці сюды, таптацца паўсюль, раскопваючы старажытную гісторыю — ну, я тут, каб сказаць вам, што вы не можаце. Я скажу тое ж самае, што сказаў а іншыя хлопцы: прэч з нашага горада. Ты нам не патрэбны, ты нам не патрэбны, і ты толькі бяда. Атрымаць паведамленне? Калі ты ўсё яшчэ будзеш тут пасля заходу сонца, я вярнуся, каб пераканацца, што ты сыдзеш. А цяпер выходзьце і вяртайцеся туды, адкуль вы прыйшлі».
  «Я не ведаю, за каго вы нас лічыце...» - пачаў я. Але волат ужо сышоў.
  Джэк Кэдысан бачыў усё і прыйшоў з-за бара. «Не турбуйцеся пра яго - гэта наш мясцовы ларыкін, Сміт Пенні».
  Пенні знайшла нас першай.
  «Ён крыху абаяльнік, ці не так?» – сказаў я, зноў седзячы. «Што ён меў на ўвазе, калі сказаў, што вернецца, каб пераканацца, што мы сышлі?»
  Джэк паківаў галавой. «Не звяртайце ўвагі. Ён увесь у рот і без штаноў. Ён добры хлопец, каб мець побач з ім бойку, але ён пачаў бы бойку з уласным адлюстраваннем, калі б у бары не было каго-небудзь, да каго можна было б папіцца».
  Сафі неспакойна заварушылася на крэсле. «Я не хачу нікому ствараць непрыемнасці».
  - Ніякіх праблем не будзе, - сказаў Джэк. — Я паклапочуся пра гэта. І вам не трэба турбавацца пра Сміта. Некалькі дзён таму ён сутыкнуўся з некаторымі хлопцамі, і яны пераўзышлі яго колькасцю, таму ён атрымаўся горшы. Яго гонар быў ушчамлены, таму цяпер ён кідае сваю вагу, спрабуючы даказаць, што ён усё яшчэ лідар тут. Але ён дастаткова бяскрыўдны.
  Я не быў упэўнены: Пэні здаваўся мне даволі грубым, і ў Сіднэі Кені апісаў яго як дрэннага хлопчыка з групы, калі яны былі маладымі. Я падазраваў, што Сміт Пэні можа прычыніць нам немалую шкоду, калі задумае, але я адмовіўся ад гэтага разам з Джэкам.
  «Ці бяспечна заставацца тут на ноч?» Я спытаў.
  «У гатэлі? Так, вядома, таварыш. Джэк ацаніў нашу маленькую групу. «Колькі пакояў вы хочаце?»
   — Два, — сказаў я. «Адзін для мяне і адзін для гэтых неразлучнікаў».
  Джэк расплыўся ва ўсмешцы. «Вам пашанцавала. Люкс для маладых даступны».
  У тую ноч я зноў дрэнна спаў, перабіраючы ў думках пытанні. Сміт Пэні быў нашай адзінай сувяззю з шахтай Дыкінса, і па якой-небудзь прычыне ён вельмі выразна прыбіў свае колеры да мачты. Сваім грубым паведамленнем у бары гатэля ён не пакінуў у нас ніякіх сумненняў у тым, што хоча, каб мы сышлі, і я не быў упэўнены, што яго можна было пераканаць у адваротным, нават калі скідаць імя Кені. Відавочна, адбылося нейкае непаразуменне, але я быў пракляты, калі ведаў, што гэта такое, і я быў далёкі ад упэўненасці, што змагу выправіць гэта ў адкрытай размове з гэтым чалавекам. Я баяўся, што ён адразу накінецца на мяне, не даўшы мне магчымасці растлумачыць, хто мы і што тут робім. Здавалася, ён быў менавіта з тых, хто можа нанесці ўдар і задаваць пытанні пазней - а можа, не задаваць пытанняў наогул. Я бачыў шмат такіх, як ён, і на цяжкім шляху даведаўся, што часта лепшы спосаб разрадзіць нестабільную сітуацыю - гэта цалкам сысці з яе.
  Мы з Кені кожны вечар размаўлялі адзін з адным у адзін і той жа час, каб праверыць наш прагрэс. Кароткахвалевае радыё з'яўляецца выдатным інструментам для такога віду далёкай сувязі, і мы дамовіліся яшчэ ў Сіднэі, што рэгулярныя кантакты дазволяць нам адсочваць любыя падказкі, якія Кені можа адкапаць, і дазволіць яму шукаць усё, што мы выявім у глыбінцы. Калі я размаўляў з ім пасля сустрэчы са Смітам Пені, у мяне былі пытанні. Але Кені атрымаў навіны першым.
  «Офіс абрабаваны».
  'Што?' Я быў у жаху. Два лісты з пагрозамі, напад на Адама, наезд і ўцёкі са смяротным зыходам, а цяпер вось што: нехта вельмі хацеў так ці інакш пазбавіць нас гэтай працы.
  - Няма шанцаў, што гэта было выпадковасць, так, Кені?
  — Ніякага шанцу, таварыш. Восем гадоў я працую ў гэтым офісе, і ў мяне ніколі не было праблем. Мы, юрысты, строга абавязаны сачыць за тым, каб усё захоўвалася пад замком. Вам будзе цяжка знайсці банк з большай бяспекай. Я не вёў вас на верхні паверх, але ў мяне там ёсць ахоўная, падобная на Форт-Нокс, з сейфамі, сігналізацыяй і іншым. Але як толькі мы пачынаем капацца ў бізнэсе Джорджа Дыкінса, раптам усё ідзе к чорту. Не, гэта не было выпадковасцю. Любы завядзённы рабаўнік прынамсі скраў бы што-небудзь, калі рабаваў усё гэтае месца. Гэтая доля перавярнула ўсё з ног на галаву, але нічога не ўзяла».
  «Вы заявілі пра гэта ў паліцыю?»
  — Вядома, але што яны будуць рабіць? Гэта былі прафесіяналы, таму ніякіх адбіткаў пальцаў не будзе».
  Я быў у тупіку. Я папярэдзіў Кені, каб ён асабліва клапаціўся пра сябе ў святле гэтай апошняй падзеі, і мы пажадалі спакойнай ночы. Толькі пасля таго, як я скончыў размову, я зразумеў, што не пытаўся ў яго пра Сміта Пені. Іншыя клопаты - напрыклад, дабрабыт Кені - сталі прыярытэтнымі.
  З гэтай адлегласці я нічога не мог зрабіць, таму замест гэтага я больш думаў пра Пені. Я паспрабаваў зразумець, ці патрэбны ён нам. Яго мясцовыя веды былі б неацэннымі, гэта было дакладна, але ён не мог быць адзіным чалавекам у Уднадаце, які мог бы расказаць нам пра дзядзьку Джорджа і яго эксцэнтрычны лад жыцця. З іншага боку, Кені ведаў Пэні ў дзяцінстве і заручыўся яго дапамогай, каб даслаць скрыню з дакументамі з сядзібы: калі сіднэйскі юрыст быў схільны спадзявацца на яго, гэта гаварыла пра ўзровень даверу.
  Праз паўгадзіны, дзякуючы аднаму з тых начных крушэнняў, якім мозг занадта ахвотна аддаваўся, я вярнуўся на іншы шлях. Пенні відавочна памыляўся, мы былі б вар'ятамі, каб даверыць яму што-небудзь больш сур'ёзнае, чым піва, і нашым лепшым варыянтам было кіраваць як ясна, наколькі гэта магчыма. Ахоплены кіпячымі сумненнямі, мне ўдалося пераканаць сябе, што ён, напэўна, правёў дбайны ператрус маёмасці дзядзькі Джорджа, фермы і маёй, і ўсё, што мела б хоць якую-небудзь каштоўнасць, цяпер надзейна знаходзіцца ў Пенні. Для мяне было цалкам відавочна, што ён пазбавіў Сафі любой значнай спадчыны, і беззаконне гэтай богам забытай пустыні азначала, што яна ніколі не наблізіцца да патрабавання сваёй спадчыны.
  Ішлі гадзіны, і я змог выцягнуць рацыянальныя думкі на паверхню сваёй свядомасці. Я вырашыў адправіць паведамленне Кені, папрасіўшы яго падысці да Сміта Пені са свайго боку і паведаміць Пені, што мы не ворагі. Калі крыху пашанцуе, Кені зможа разабрацца з непаразуменнем, і мы ўсе зможам вярнуцца да пачатку.
  Нарэшце я заснуў.
  Перадышка была часовая. Я ўстаў рана, каб падрыхтавацца да наступнага этапу нашага падарожжа - я спадзяваўся, што да абеду мы прыедзем да маёнтка Дыкінса - і выйшаў, каб пачаць пагрузку ў Land Rover. Я адчыніў заднія дзверы і падняў пару цяжкіх багажнікаў у машыну, а потым пачаў звычайны агляд кузава і колаў на наяўнасць прыкмет зносу або пашкоджанняў, выкліканых перасечанай мясцовасцю.
  Калі я дабраўся да капота, запасное кола абвінаваўча ўтаропілася на мяне. Не было зроблена ніякіх спробаў схаваць парэз, які быў выбіты на яго пратэктары.
  'Што гэта, чорт вазьмі?' - спытаў Адам, калі праз трыццаць хвілін я паказаў яго яму і Сафі.
  «Гэта, мой сябар, Сміт Пенні трымае слова. Ён сапраўды не хоча, каб мы былі побач».
  - Думаеш, гэта быў ён?
  — Я, чорт вазьмі, упэўнены, што так і было. Гэта шына была разрэзана чымсьці значна большым, чым швейцарскі армейскі нож, магу вам сказаць. Спатрэбілася б вялікае лязо або мачэтэ са значнай вагай, каб зрабіць такую дзірку шына такая тоўстая. Нехта вялікі і цяжкі вельмі хоча, каб мы вярнуліся ў Сіднэй, і ёсць толькі адзін чалавек, якога мы ведаем, хто адпавядае гэтым патрабаванням у гэтых краях».
  Голас Сафі дрыжаў ад лютасці. «Я думаю, што мы павінны сказаць паліцыі».
  Я далікатна сказаў ёй, што ўжо спрабаваў гэты шлях. Як толькі я знайшоў разбураную шыну, я накіраваўся праз галоўную вуліцу ў офіс адзіночнага праваахоўніка ў Уднадатта, збіраючыся падаць афіцыйную скаргу. Калі нічога іншага, гэта паслужыць моцным сігналам для Сміта Пені, што мяне не збіраецца штурхаць выпадковы хуліган. Дзверы былі замкнёныя, але праз шкляную панэль я бачыў чалавека ў форме, які рухаўся ўнутры, таму я стукнуў па драўлянай раме і рашуча паказаў, каб мяне ўпусцілі. Мяне павінна была насцярожыць нязмушаная прагулка, з якой афіцэр падышоў да дзверы.
  «Што гэта, таварыш?»
  «На мой Land Rover хтосьці напаў з нажом».
  «Гэта праўда?»
  «Вы можаце ўпусціць мяне, каб я мог зрабіць заяву?»
  «Дружа, мы не адчыняемся яшчэ гадзіну».
  «Але я ведаю, хто гэта быў».
  «Гэта праўда?»
  'Так, гэта правільна. Цяпер вы хочаце маю заяву ці не?»
  Узнікла паўза.
  «Дружа, мы не адчыняемся яшчэ гадзіну».
  Сафі была амаль гэтак жа абураная, як і я, але нічога не зробіш. Сміт Пенні атрымаў верх. Я ўжо ўсталяваў, што ў Уднадаце няма запасных шын Land Rover, якія можна атрымаць па патрабаванні, і Пенні, верагодна, таксама гэта ведала. Ён асуджаў нас на павольнае, асцярожнае падарожжа назад у Кубер-Педзі.
  Гэта быў Адам, які падышоў. «Мы можам працягваць у любым выпадку».
   Мы з Сафі глядзелі адно на аднаго.
  — Слухай, Сміт Пэні хоча, каб мы вярнуліся. Незалежна ад таго, кім ён нас лічыць, відавочна, што ў доме Джорджа ёсць нешта, пра што ён не хоча, каб мы ведалі, і дзеля гэтага ён гатовы патураць дробнаму вандалізму. І не забывайце, што ў Сіднэі ёсць людзі, якія не хочуць, каб мы адстойвалі прэтэнзіі Сафі на шахту».
  Я буркнуў. «Усё гэта гучыць як даволі важкія прычыны, каб вярнуцца, калі вы спытаеце мяне».
  - Ці, чорт вазьмі, важкія прычыны працягваць, - сказала Сафі.
  Я ўважліва паглядзеў на яе. Унутры яе была палкасць, якая апярэджвала яе гады, і я адчуў, што словы Адама нешта ўскалыхнулі - магчыма, тая самая рыса сям'і Дыкінса, якая прымусіла Джорджа затыкацца ў апалавай шахце перад непераадольнымі цяжкасцямі. Я ведаў, што канчатковае рашэнне павінна быць за Сафі.
  'Што ты хочаш зрабіць?'
  Яна зірнула на Адама, які запытальна падняў брыво. Потым яна з'явілася, каб прыняць рашэнне.
  «Бяры ці не, мяне не спыняць такія, як Сміт Пенні. Я кажу, мы ідзем далей».
  
  OceanofPDF.com
  
  II
  Была яшчэ адна магчымасць, якая мяне не давала спакою. Нягледзячы на тое, што Адам і Сафі гучалі так упэўнена, што шыну пашкодзіў хуліган, які пражывае ў Уднадаце, у мяне былі сумненні: цалкам магчыма, што бандытам, вінаватым у смерці Долі, нейкім чынам удалося высачыць нас.
  Я паспрабаваў адкласці гэтую думку ў глыбіню розуму. У рэшце рэшт, калі б яны знайшлі нас, мала што перашкодзіла б зрабіць з намі тое ж самае, што і з Долі. Дзейнасць жандармерыі ў глыбінцы дагэтуль не выклікала ў мяне вялікага даверу, і я падазраваў, што сысці з рук за забойства ў гэтым аддаленым месцы будзе вельмі лёгка. І ўсё ж мы былі тут, усе спакаваныя і гатовыя зноў адправіцца ў дарогу, адзіная наша няўдача - парэзаная запасная шына. Магло быць нашмат горш - на самай справе са смяротным зыходам - таму я вызначана больш схіляўся да тэорыі Сміта Пенні, чым да нябачных забойцаў.
  Нягледзячы на гэта, я хацеў рызыкаваць як мага менш. Мы ўжо падвяргалі сябе значнай асабістай небяспецы, проста працягваючы шлях да сядзібы Джорджа, і – назавіце мяне старамодным – я захоўваю пэўны прафесійны гонар за тое, што маім кліентам застаецца жыць, прынамсі, пакуль яны падпісаў чэк. Тэхнічна Сафі і Адам былі кліентамі Кені, але я дзейнічаў ад яго імя, таму гонар перапаў на мяне.
  У выніку я вырашыў пераключыць рыштунак; замест таго, каб спяшацца туды, куды мы хацелі, я раптам збіраўся ехаць невытлумачальна павольна. Мы маглі праехаць дваццаць чатыры мілі да станцыі Макумба - наступнага лагічнага прыпынку - той раніцай, і ў той жа дзень адправіцца да дома Джорджа. На паперы мы спалі ў сядзібу ў тую ноч, а на наступны дзень пачалі б паляванне на любы метафарычны закапаны скарб. Мой план, якім бы ірацыянальным ён ні здавалася, заключаўся ў тым, каб дабрацца да фермы мінімум два дні. Я думаў, што калі гэта здаецца мне ірацыянальным, то як гэта будзе выглядаць для тых, хто можа ісці за намі? У горшым выпадку яны могуць зрабіць здагадку, што мы турысты, а не шукальнікі скарбаў, і вырашыць пакінуць нас; у лепшым выпадку мы будзем выглядаць безнадзейна згубленымі ў пякучай пустыні, і ў іх можа ўзнікнуць спакуса пакінуць нас у спакоі і дазволіць глыбінцы зрабіць за іх сваю забойчую працу. Я прызнаю, што гэта была хісткая логіка, але гэта было ўсё, што я меў на дадзены момант, і любая перавага, якую мы маглі б атрымаць, нават нязначную, магла быць важнай.
  Быў дадатковы бонус, які дазволіў нам даць Land Rover значна больш мяккі прабег па бясплоднай мясцовасці. З таго часу, як мы выехалі з Сіднэя, яна моцна пацярпела, і, хаця вытворцы зрабілі вельмі паспяховы бізнес, ствараючы транспартныя сродкі спецыяльна для такога тыпу мясцовасці, я не хацеў навязваць сабе поспех. У рэшце рэшт, яна ўсё яшчэ заставалася мяшком са штучна зробленымі металічнымі кавалачкамі, якія круціліся адна аб адну пад бляшанай абалонкай: у падобных экстрэмальных сітуацыях у яе не было ніякай надзеі супраць стыхійных сіл маці-прыроды, калі б яны вырашылі гэта зрабіць. іх горшы.
  Я спадзяваўся, што тэорыя пераключэння перадач можа ўвесці ў зман тых, хто ўважліва сочыць за нашымі рухамі. Але была яшчэ адна патэнцыйная аўдыторыя, якую мне трэба было прыняць да ўвагі: звычайная назіральнік. Для іх у мяне была іншая хітрасць. Першае, што мне трэба было зрабіць, гэта пераканаць Сміта Пэні і ўсіх, хто мог бы хоць трохі зацікавіцца, што мы сапраўды вяртаемся ў Кубер-Пэдзі. Я зладзіў вялікае шоў, прымусіўшы Сафі і Адама пару гадзін тусавацца ў гатэлі і скардзіцца ўсім, хто хацеў слухаць, што гэта забытае богам месца было абсалютнай глыбінкай і ім было дастаткова. Яны больш не маглі трываць клімат, і шына стала апошняй кропляй. Тым часам я папоўніў Land Rover палівам і вадой пад выглядам таго, што гэтыя запасы нам патрэбныя, каб вярнуцца да цывілізацыі. Адзіны чалавек, якога я не ўключыў у хітрасць, быў механік з гарадскога гаража: мне трэба было, каб ён замовіў мне новую запчастку для Land Rover. Я проста спадзяваўся, што ён не вялікі сябар Сміта Пенні і не выдасць, што я збіраюся вярнуцца ў нейкі момант.
  Потым я яшчэ раз наведаў мясцовага паліцэйскага, дзеля формы, і мне ўдалося падаць афіцыйную скаргу аб вандалізме ў дачыненні да запаснога кола Land Rover. Я прапанаваў яму імя майго галоўнага падазраванага, але ён адмовіўся яго запісваць. Я таксама з агідай гаварыў з ім пра тое, што мы пакідаем горад.
  Як толькі я быў шчаслівы, што дастаткова людзей даведалася пра тое, што мы вяртаемся на паўднёвы захад, я адправіў тэлеграму Кені з просьбай паспрабаваць наладзіць справы са Смітам Пені, і мы нарэшце рушылі ў дарогу.
  Я выношваў план выехаць на Кемпе-Роўд у напрамку Кубер-Педзі на мілю ці каля таго, дзе дарога раздзялялася з чыгункай і збочвала направа. Яшчэ праз паўмілі адтуль з левага боку да яго злучалася нязначная сцежка, якая вілася цераз перасохлую плынь. Калі б мы трымаліся цвёрда і нам пашанцавала, мы б змаглі звярнуць на выпаленае рэчышча ракі, зусім схаванае з поля зроку горада, і прайсці пад аркамі жалезнага чыгуначнага моста, перш чым зрабіць пятлю праз серыю неглыбокіх даліны, якія злучаюцца з дарогай Макумба ў некалькіх мілях на паўночны ўсход ад Уднадаты. Улічваючы, што ў нас не было рэзервовай копіі для шын, гэта была стратэгія высокай рызыкі, але каштоўнасць адхілення пераследнікаў ад паху, задаволіўшы мясцовых жыхароў, якія мы ўцяклі ў бяспечнае месца на поўдні, пераважыла магчымыя небяспекі на трасе . Калі горшае прыйдзе да горшага і мы страцім чарговую шыну, тады нам проста трэба будзе вярнуцца ў горад і чакаць наступнага цягніка.
  Рэчышча было больш бурным, чым я чакаў. Акрамя камянёў і валуноў рознага памеру, ён быў усыпаны драўнянымі хмызнякамі і кактусамі, некаторыя з востраканечнікаў якіх апынуліся б такімі ж смяротнымі для шыны, як і нож Сміта Пенні.
  «Вы ўпэўнены, што гэта добрая ідэя?» — спытала Сафі пасля таго, як я і Адам паўгадзіны валтузіліся ў кабіне, пакуль я ўхіляўся ад перашкод.
  «Нідзе не так упэўнена, як я быў, калі мы выязджалі з Уднадаты», — сказаў я, не адрываючы вачэй ад зямлі непасрэдна перад Land Rover. «Чым хутчэй мы зможам вярнуцца на Макумба Роўд, тым лепш».
  Чамусьці я ўяўляў пустыню Сімпсана бясплодным, падобным да месяца ландшафтам, пакрытым чырвоным пяском і мала чым іншым. Рэальнасць была зусім іншай: пагорыстая, залацістая сельская мясцовасць, якая пералівалася ў гарачай смузе і кішыла мухамі і раслінамі. Здавалася, што хмызнякі здольныя чэрпаць ваду нават з самых засушлівых месцаў і, па-за ўсталяванай дарогі, аказаліся большай перашкодай, чым камяні.
  «Там!» Сафі паказала налева, дзе V-вобразная шчыліна ў суседняй дзюне адкрывала дарогу Макумба, грунтавую дарожку, якую вельмі цяжка прапусціць, ішла за грэбнем іншага схілу ў некалькіх сотнях ярдаў наперадзе. Пры нашай цяперашняй хуткасці нам спатрэбіцца каля гадзіны, каб дабрацца да яго.
  «Давай спынімся і паядзім», — сказаў я, адводзячы машыну ў бок бліжэйшага схілу. Не было шанцаў цалкам пазбегнуць паўдзённага сонца, але яно дало б нам невялікі прытулак, калі б мы прытуліліся спіной да пяску.
  Сафі пачала шамацець ежу, пакуль я правяраў машыну. Адам пакрочыў у напрамку дарожкі наперадзе.
  «Не заходзьце занадта далёка», — папярэдзіў я яго. «Заставайцеся ў межах нашай бачнасці і прыкрывайцеся як мага больш».
  Адам няўцямна кіўнуў і, адыходзячы, засунуў абедзве рукі ў кішэні.
  Праз дзесяць хвілін мы ўтраіх сядзелі, выстраіўшыся, як качкі ў ціры, прыхінуўшыся спіной да машыны ў спробе максымізаваць цень.
  - Які план, Біл? — спытала Сафі, запраўляючы элементарны бутэрброд з сушанай ялавічыны і гарчыцы.
  «Дабрайцеся на трасу, а затым рухайцеся як заўгодна павольна ў напрамку станцыі Макумба».
  «Яны ведаюць, што мы прыедзем?» - спытаў Адам.
  Сафі выпусціла ласкавы насмешлівы гук і пляснула яго па руцэ. — Вядома, не, дурань. Гэта перамагло б усю мэту прыкідвацца, што мы вяртаемся ў Кубер-Пэдзі, ці не так?
  — А так, — сказаў Адам і змоўк.
  Я скарыстаўся магчымасцю, каб абмеркаваць з імі сваю апошнюю ідэю. «Насамрэч, яны нават не даведаюцца, што мы былі».
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Я маю на ўвазе, што не думаю, што нам наогул варта наведваць станцыю Макумба. Мы б выдавалі толькі тую гульню, пра якую ўсё яшчэ марылі, і чым менш людзей пра гэта ведае, тым лепш. У нас ёсць запасы, якіх хопіць на тыдзень ці больш, таму нам не трэба тэлефанаваць».
  Сафі сунула ў рот апошні кавалак хлеба і аблізала пальцы. «Але трэк нікуды не ідзе. Як мы можам гэтага пазбегнуць?»
  «Мы робім тое ж самае, што робім цяпер: мы дабіраемся да гэтага месца на паўмілі, а потым знаходзім пазадарожную сцежку, якая будзе абыходзіць яго незаўважанымі».
   Адам фыркнуў. «Як быццам гэтая экспедыцыя была недастаткова небяспечнай».
  Сафі з нейкай лютасцю павярнулася на яго. — У цябе ёсць ідэя лепш, Адам? Мне здаецца, што Біл тут адзіны, хто выкарыстоўвае свой нос. Калі за намі сочаць тыя ж людзі, якія захапілі Долі, то гэтая экспедыцыя можа стаць нашмат больш небяспечнай, таму мае сэнс трымацца далей ад поля зроку як мага далей. Ты нешта задумаў, Біл?
  Як здарылася, у мяне было. Я дастаў дакумент, які выдаваўся за карту гэтай часткі Аўстраліі, і ткнуў у яго пальцам. Эскізны рэльеф паказаў, што станцыя Макумба стаяла ў лукавіне ракі, якая сама была адгалінаваннем ракі Макумба крыху паўночней. Яго месца, відаць, было выбрана раннімі пасяленцамі з-за яго блізкасці да вадапою, які, з-за таго, што рэкі цалкам перасохлі ў гэты час года, стане выратаваннем для жывёлаводаў і іх жывёлы.
  «Мы можам пазбегнуць жывёлагадоўчай станцыі, калі сыдзем з дарожкі дзе-небудзь тут», — сказаў я, праводзячы пальцам уніз і налева, куды праходзіла дарога Макумба па прамой лініі з боку Уднадаты. Яшчэ адзін рукав ракі перасякаў маршрут далей, але гэта азначала мілі бездарожжа, паўзка па літаральна нязведанай тэрыторыі пры пякучых тэмпературах, перш чым мы сустрэнемся з ракой Макумба і зноў паедзем на трасу на поўнач ад станцыі.
  — Гэта верная смерць, — запярэчыў Адам, але Сафі зноў махнула яму рукой.
  «Як ты думаеш, мы можам гэта зрабіць?» — спытала яна мяне.
  Зараз не час выказваць свае сумненні, таму я мудра кіўнуў.
  «Я б не прапанаваў, калі б не зрабіў».
  Мы спыніліся на дзень прыкладна за паўмілі ад узвышша, па той бок якога, я лічыў, Макумба Вакзал быў бы бачны. Рэчышча ракі, якое мы планавалі выкарыстаць, ішло злева ад нас, апускаючыся ў спадзістую даліну, якая магла быць некаторай абаронай ад стыхіі і старонніх вачэй, таму мы пакінулі дарожку ззаду і слімаком прабраліся на бяспечную адлегласць, як я спадзяваўся у кусты. Я ведаў, што нам пашанцавала, таму што мы не ўбачылі ніякіх прыкмет жыцця, нават калі мы набліжаліся да станцыі, і я спадзяваўся, што ўдача вытрымае.
  Шлейф пылу, які мы стваралі, калі выязджалі на пясок, быў большы, чым мне хацелася б, таму мы спыніліся раней, чым планавалася, і разбілі лагер. На працягу некалькіх гадзін было светла, але мы ўсе былі стомленыя намаганнямі язды і павышаным знясіленнем пачуцця патэнцыйнай мішэні. Мы з'елі халодную ежу - я не хацеў рызыкаваць, каб дым ад пажару быў бачны са станцыі Macumba - і я паспрабаваў патэлефанаваць Кені, але я быў больш чым на гадзіну раней, чым прызначаны час, а ён не на прыёмным канцы. Я вырашыў прапусціць яго ў той вечар і спадзявацца, што ён не будзе занадта ўстрывожаны. Акрамя таго, я падумаў, што ён, верагодна, усё яшчэ знаходзіцца ў сярэдзіне сур'ёзнай аперацыі па ўборцы ў офісе.
  Тэмпература пачала падаць, калі Адам папрасіў прабачэння і пайшоў сам другі раз за дзень.
  Я паглядзеў на Сафі і паказаў у бок Адама. - З ім усё ў парадку?
  Яна паморшчылася і пакруціла галавой. «Я не ведаю, што з ім. Верагодна, ён проста нервуецца з-за ўсёй гэтай паездкі - ён успыхнуў з-за гэтага з таго часу, як мы ўпершыню загаварылі аб прыездзе ў Аўстралію».
  «Хочаш расказаць мне пра гэта?»
  «Праўда, няма чаго асабліва расказваць. Ты ж ведаеш, што мы не так даўно разам?
  Я кіўнуў. «Як вы пазнаёміліся?»
  «Яму даручылі яго офіс арганізаваць харчаванне для нейкага мерапрыемства, якое яны праводзілі, і з жоўтых старонак ён выбраў мяне. Я не ўпэўнены, ці веру я ў лёс, але я дакладна веру ў рамантыку».
  'Каханне з першага позірку?'
  «Нешта падобнае. Ён хутчэй збіў мяне з ног».
  «Хто калі-небудзь кахаў, што кахаў не з першага погляду?», — працытаваў я.
  «Не, ты страціў мяне з гэтым».
  «Нешта захавалася са школьных часоў. У мяне была настаўніца англійскай мовы, якая асабліва ўважліва ставілася да гэтай цытаты. Усе думаюць, што гэта Шэкспір, але на самой справе гэта Шэкспір цытуе Крыстафера Марло».
  «Я паверу вам на слова».
  Я ўтаропіўся на невысокі пагорак, дзе хадзіў Адам. «Ці магу я быць шчырым? Ты не здаецца мне такім тыпам».
  «І што гэта за тып?»
  «Тып, якога можна збіць з ног. У вас ёсць практычная схільнасць шырынёй у мілю, і я не магу сабе ўявіць, што вы не ўзважылі б плюсы і мінусы так хуткага шлюбу пасля сустрэчы з кімсьці. Колькі гэта было?
  Сафі засмяялася. — Роўна два месяцы. І я не ўпэўнены, ліслівіць мне ці крыўдзіцца».
  «Пацешыцеся, калі ласка», — сказаў я, усміхаючыся ёй у адказ. «Я меў на ўвазе толькі тое, што некаторымі людзьмі кіруе галава, а некаторымі — сэрца. Калі б вы падштурхнулі мяне да закладу на гэтую тэму, я б паклаў свае грошы на галаву, маючы перавагу перад вамі. Я думаю, што гэта прыемна, што ты даказаў, што я памыляюся. Не тое, што гэта мая справа».
  — Вы маеце рацыю. Але калі б вы спыталі мяне паўгода таму, ці выйду я замуж і буду хадзіць сёння на другім канцы свету, я ўпэўнены, што засмяяўся б вам у твар. Мяне гэта здзівіла гэтак жа, як і ўсіх іншых».
  Я зрабіў так, нібы хацеў задаць яшчэ адно пытанне, але Сафі абарвала мяне.
  «І перш чым вы гэта скажаце, я цалкам разумею, што людзі паважаюць мы як дзіўная пара. Гучная, запальчывая дзяўчына ў пары з ціхім, мерным бухгалтарам - гэта не адпавядае чаканням большасці людзей, праўда?
  «О, я не ведаю. Кажуць, супрацьлегласці прыцягваюцца, і вы двое, здаецца, цалкам адпавядаеце гэтаму апісанню».
  «Безумоўна, — сказала яна. «Але большасць людзей не бачыць таго, што бачу я».
  «Схаваны Адам за фасадам бухгалтара?»
  "Ён сапраўды ёсць", - ахвотна сказала яна, твар яе ажыў. «Ён добры, шчодры і вясёлы, і ён амаль адзіны чалавек, які калі-небудзь змог пасябраваць з маім котам…» Яна кінула на мяне позірк і ўсміхнулася. «Але ты не хочаш чуць усё гэта».
  «Мне заўсёды прыемна чуць пра задаволенасць іншых людзей. Фрэйд, напэўна, назваў бы гэта пераносам».
  Я ўтаропіўся ў пустыню, і яна пагрузілася ва ўсмешлівы разважанне. Я дазволіў ёй на імгненне моўчкі рапсадзіраваць, перш чым перапыніць. «Дык калі перспектыва Аўстраліі падняла галаву?»
  Сафі выглядала задуменнай. «Гэта было ўсяго праз некалькі тыдняў пасля нашай сустрэчы. Калі я згадаў, што збіраюся прыехаць сюды, я падумаў, што гэта прыпыніць наш раман на некаторы час. На самай справе гэта мела адваротны эфект. Праз два тыдні ён зрабіў прапанову ў мілым маленькім італьянскім рэстаране ў Соха, і праз месяц мы пажаніліся».
  «Гучыць ідылічна».
  'Ведаеш што? Гэта было. Я ніколі раней не сустракаў нікога, падобнага на яго, і зараз не ўяўляю жыцця без яго».
  Партрэт мужа, зроблены Сафі, не вельмі адпавядаў таму Адаму, якога я сустракала, але ніхто на самой справе не ведае адносін з боку. Магчыма, у Адаме было нешта большае, чым я магла зразумець. Дзеля майго цудоўнага спадарожніка я быў гатовы адмовіцца ад яго.
  - Вы сказалі, што ён быў крыху ў захапленні ад паездкі?
  Яна кіўнула. «Ён здаваўся вельмі зацікаўленым з самага пачатку».
  Я падумаў, ці не мог ён проста пасватацца да Сафі за магчымасць атрымаць у свае рукі яе спадчыну, але я не сказаў гэтага і адкінуў гэтую думку як вельмі неміласэрную.
  — Потым ён перадумаў — не лічыў гэта добрай ідэяй аб'ехаць паўсвету па сваёй прыхамаці. Дайшло да таго, што я ледзь не пагражаў прыйсці без яго, але ён саступіў».
  «Мне дасталася твая пераканаўчасць», — нагадаў я ёй. «Я не здзіўлены».
  Сафі зірнула на мяне. «Ты стары чараўнік».
  «Вінаваты паводле абвінавачання».
  Ноч была самай чорнай, калі я прачнуўся, узрушаны чымсьці, чаго не мог вызначыць. Недзе побач мяне разбудзіў нейкі шум.
  Я зірнуў на наручны гадзіннік, дзе святлівыя стрэлкі паведамлялі, што тры пятнаццаць ночы. Я паглядзеў на Land Rover, разважаючы, ці не разбудзіў мяне гук ад Адама і Сафі, але, здавалася, усё было на месцы. Падняўшы галаву са скручанага швэдара, які выкарыстоўваў як падушку, я прыжмурыўся, каб вушы закруціліся, і ўслухаўся ў ноч.
  Я не звяртаў увагі на фонавае гудзенне насякомых і стараўся засяродзіцца на чым-небудзь незвычайным - на бойцы ў бліжэйшым хмызняку або на нечаканым кроку па пяску. Мне было цяжка ўявіць, што нехта мог знайсці нас так далёка ад дарогі Макумба, але, улічваючы пёры, якія мы, здавалася, ускудлацілі ў Сіднэі, я быў гатовы верыць, што ўсё магчыма. Калі нехта і выявіў нас, то відавочна разлічваў на элемент нечаканасці, павольна падкрадаючыся да нашага маленькага лагера, каб заспець нас спячых і неўсвядомленых. Я праклінаў сябе за тое, што не наладзіў начную варту, каб мы ўтрох па чарзе не спалі і стаялі на варце.
   Пасля амаль дзвюх хвілін напружання я пачуў гэта зноў. На гэты раз не было сумненняў у гуку бурчання.
  Неўзабаве пасля выхаду з Кубер-Педзі мы перайшлі на паўночны, неабаронены бок знакамітай аўстралійскай загароды дзінга, якая большую частку стагоддзя трымала паўднёва-ўсходні кут кантынента адносна свабодным ад праславутых драпежнікаў авечак. Цяпер перасцярогі Рубі зноў загучалі ў маіх вушах. Напады гэтых пустынных сабак на людзей, праўда, былі нешматлікімі і ў асноўным былі накіраваны на немаўлятаў і маленькіх дзяцей, але інцыдэнты з удзелам дарослых не былі нечуванымі і, як вядома, прыводзілі да смяротнага зыходу. Я паспрабаваў успомніць, якія парады выкарыстоўваліся пры цесным кантакце з дзінга, але ўсё, што я мог зрабіць, гэта задацца пытаннем, што прыцягнула жывёлу ў першую чаргу. Мы не палілі вогнішча, старанна прыбіралі рэшткі ежы і не прапаноўвалі галоднаму дзінга смачных кавалачкаў.
  Я палез ва ўнутраную кішэню свайго пінжака і выцягнуў маленькі факел. Ацаніўшы кірунак, адкуль даносілася рык, я паказаў рукой і ўжо збіраўся націснуць кнопку «Уключыць», калі пачуў яшчэ адзін рык, значна бліжэй і з супрацьлеглага боку лагера.
  Я пстрыкнуў факелам і зрабіў імклівы круг на 360 градусаў паблізу. Тое, што я ўбачыў, мяне моцна ўстрывожыла.
  Група з шасці ці сямі дзінга стаяла, апусціўшы галовы ў чаканні, менш чым у дваццаці ярдах ад «Лэнд Ровера» ў напрамку схілу, на які Адам падняўся ў той вечар. Адзінокая жывёла - відаць, важак зграі - была ледзьве ў дзесяці футах ад мяне, з аскаленымі зубамі, вачыма, якія зіхацелі золатам у водбліску факела, і з непрыемным выглядам твару. Здавалася, што я быў прынадным кавалкам.
  Небяспека з-за гэтых сабачых разцоў была больш непасрэднай, чым любая пагроза, якую можа ўяўляць зараз сіднэйскі нікчэмнік, таму я прыняў адзінае дзеянне, якое мог прыдумаць. Я ўскочыў на ногі і люта закрычаў на пануючага Дынга: шалёна размахваючы рукамі. Напэўна, я выглядаў як звар'яцелая гагара, якая скача на пяску, і мой ідыятызм узмацняўся тым, што я не мог належным чынам выбрацца са спальнага мяшка, які трымаў мае ногі ў кокане. Я спатыкнуўся і ўпаў тварам у зямлю.
  Я пачуў люты брэх з боку бліжэйшай істоты, за якім раздалося яшчэ некалькі з групы далей, і я раптам зразумеў, што нешта моцна прызямлілася на спальны мяшок. Я размахнуўся нагамі і кінуўся так, як дазвалялі мае абцяжараныя канечнасці, адчуваючы, як зубы жывёлы раздзіраюць матэрыял. Праз секунды я зразумеў, што астатняя частка зграі будзе на мне, і мяне разарвуць на шматкі. Я выкінуў руку, якая ўсё яшчэ трымала факел і звязалася з чымсьці касцістым і мокрым - я здагадаўся, што рыкаючая морда. У наступны момант перадышкі фары «Лэнд Ровера» асвятлілі ноч, і я нырнуў пад брызент у пошуках сховішча.
  Я хутчэй адчуў, чым убачыў, як Лэнды пранёсся міма мяне, але я выразна пачуў глухі стук, калі ён датыкаўся з Дынга.
  Праз некалькі імгненняў Сафі выцягвала мяне са спальнага мяшка і аглядала.
  «Біл, ты ў парадку?» Цябе гэта ўвогуле дастало?»
  Я скінуў з сябе яе паслугі і ўстаў на ногі. «Я ў парадку, Сафі, але толькі дзякуючы табе. Што, чорт вазьмі, здарылася?»
  - Зграя дзінга, - сказала яна.
  — Столькі я сабраў. Яны пайшлі?
  «Я спадзяюся, што так. Я думаю, што я знішчыў іх лідэра».
  Я агледзеўся, але не заўважыў ніякіх прыкмет дзінга, якога яна ўдарыла Лэндзі. «Магчыма, было балюча. Гэта можа зрабіць гэта небяспечным - нам лепш загрузіць і адправіць, перш чым ён вырашыў вярнуцца».
  Я сеў на кіроўчае сядзенне і ўключыў задні ход. Калі я павярнуўся, каб праверыць праз плячо, я знайшоў я гляджу прама на Адама, згорбленага ззаду, абхапіўшы калені рукамі і спалоханым выглядам твару. Відавочна, што ён зусім не дапамог, калі Сафі паехала на дапамогу. Не звяртаючы на яго ўвагі, я падкаціў Лэнды да таго месца, дзе мой спальны мяшок ляжаў у лахманах на зямлі. Калі я павярнуўся, каб паглядзець праз лабавое шкло, я ўбачыў, як Сафі ў жаху глядзела на зямлю, дзе некалькі хвілін таму стаяў аўтамабіль.
  Там, у чырвонай зямлі, ляжаў скалечаны акрываўлены труп дзінга.
  Світала, калі мы дасягнулі кропкі, дзе наш прыток упадае ў галоўную раку Макумба. Плоская раўніна шырылася перад намі, зеляніна высцілала яе ложа, калі расліны ўрываліся сваімі каранямі глыбока ў зямлю ў пошуках вільгаці. Апошні адрэзак шляху быў нават больш павольным, чым астатнія вандроўкі па бездаражы, часткова з-за рэльефу мясцовасці, але таксама таму, што мы выбіралі дарогу толькі на габарытныя ліхтары, баючыся паказаць сваё месцазнаходжанне.
  Улічваючы, што за дваццаць чатыры гадзіны пасля ад'езду з Уднадаты нам удалося пазбегнуць любых чалавечых праблем, я палічыў, што мы можам рызыкнуць спыніцца на сняданак, і быў рады, што мы гэта зрабілі. Прыгажосць сонца, якое ўзыходзіла перад намі над магутнай аўстралійскай пустыняй, захоплівала дух. Назіраць, як залацістае святло паступова скарачае цені на схілах і залівае ашаламляльны блакіт у вялізным небе над нашымі галовамі, было прывілеем, які я знайшоў час, каб ацаніць, нягледзячы на нашу сітуацыю. Я таксама быў здзіўлены тым, як хутка паднялася тэмпература, і неўзабаве мы скінулі курткі з флісавай падкладкай, якія сагравалі нас ноччу, і замянілі іх сонцаахоўнымі акулярамі супраць асляпляльнага ранішняга святла.
  "Цяпер, калі мы мінулі Макумбу, мы можам не спяшацца дабірацца да фермы Дыкінса", - сказаў я ў адказ на пытанне Сафі пра будучы дзень. «Мы яшчэ маглі нарвацца на быдла жывёлаводы са станцыі, так што давайце трымацца стрымана і заставацца ў правалах сухіх ручаёў, дзе толькі можам. Чым даўжэй мы зможам не вяртацца на трасу, тым больш шчаслівым я буду».
  Адам сказаў: «Аднак нам давядзецца забраць гэта ў нейкі момант».
  Ён меў рацыю, і чамусьці мяне гэта ўразіла. Я ведаў, што рана ці позна нам трэба будзе знайсці сцежку – гэта быў адзіны надзейны шлях да дзядзькі Джорджа, – але, тым не менш, раздражняла тое, што на гэты факт паказаў найменш дасведчаны навігатар у нашай групе.
  «У нейкі момант», — паўтарыў я няўхільна.
  Мы ледзь выйшлі з другой перадачы ўвесь час, пакуль трымаліся далей ад трасы. Гэта асабліва не перашкаджала рухавіку – мы ехалі так павольна, што абароты заставаліся нізкімі, – але паездка была сумнай. Адзінае, што трымала мяне напагатове, гэта назіранне за чырвоным пяском наперадзе на прадмет перашкод. Калі б мы страцілі яшчэ адно кола тут, мы б дакладна загінулі.
  Пасля дзвюх гадзін працы за рулём мы дабраліся да сцежкі на паўночным усходзе станцыі Macumba. Я ўтрымаўся ад самой трасы, прыпаркаваўся за дзюнай і выйшаў, каб агледзець тэрыторыю. Трымаючыся цішэй на выпадак, калі на дарозе з'явяцца транспартныя сродкі або конныя жывёлаводы, я падкраўся да вяршыні хрыбта і асцярожна прыгледзеўся. Я меркаваў, што рух на пустынным баку станцыі будзе значна менш загружаны, чым на баку Уднадаты, але я не хацеў рызыкаваць. Я азірнуўся ўніз па сцежцы, не вельмі чакаючы ўбачыць шмат, бо спадзяваўся, што мы пакінулі Макумбу ў мілях ззаду. Фактычна, меней чым у двух мілях адсюль, як я меркаваў, я бачыў будынкі жывёлагадоўчай станцыі і зразумеў, што мы амаль цалкам зваліліся на сябе, калі ішлі па рэчышчы ракі. За пару міляў на поўдзень ад Макумбы ўсё, чаго мы дасягнулі, гэта вялікая паездка туды і назад, якая даставіла нас за пару міляў на поўнач ад яе.
  Я вылаяўся і зноў павярнуўся да Land Rover. Адзіны Станоўчым з маёй даследчай паездкі было тое, што на сцежцы сапраўды не было руху, але гэта было ўсё, што я мог сабраць. Мне стала крыху лягчэй, калі я нагадаў сабе пра старога камандзіра, якога бязлітасна ўбівалі ў мяне: час, праведзены ў разведцы, рэдка бывае марным.
  «Няважна», — сказала Сафі, калі я паведаміў гэтую навіну. «Прынамсі, мы ўсё яшчэ рухаемся ў правільным кірунку, і няма ніякіх прыкмет таго, што за намі хтосьці ідзе».
  «Добрая думка», — сказаў я, здзіўлены тым, з якой палёгкай адчуў гэта. Калі б мы своечасова дабраліся да Джорджа, то ў нас былі б добрыя шанцы старанна абшукаць гэтае месца ў пошуках падказак таго, хто можа захацець завалодаць апалавай шахтай. Хацелася таксама праверыць сядзібу як магчымы гарнізон супраць зламыснікаў. Гэта азначала мець дастатковую колькасць прыпасаў, каб мы пратрымаліся даўжэй, чым любая апазіцыя, якая ў такім клімаце будзе змагацца з доўгай аблогай. Пры ўмове, што Джордж паклапаціўся аб гэтым месцы разумна - хоць у мяне былі сумневы наконт гэтага пасля таго, што сказаў нам Джэк Кэдысан - я палічыў, што мы зможам адвесці любую патэнцыйную атаку і раз і назаўсёды заявіць аб прэтэнзіі Сафі.
  Было яшчэ нешта, што працягвала мяне інтрыгаваць: сама шахта. Відавочна, што Джордж знайшоў нешта пад зямлёй у пустыні Сімпсана, але ён ніколі не зарабіў на гэтым у значнай ступені - ці так здавалася. Вядома, ён мог быць адным з тых пустэльнікаў, якія назапашвалі свае багацці проста дзеля таго, каб пазлавацца імі. Адна з магчымасцей, якая прыйшла мне ў галаву, заключалася ў тым, што мы маглі б натрапіць на схаваны недзе на маёмасці схаваны неабрэзаны апал. Я не мог зразумець, якой можа быць альтэрнатыва. Для Джорджа не было сэнсу асушыць сваю шахту, а затым пражыць астатняе жыццё ў сярэдзіне нідзе ў адноснай галечы. Дык куды падзеліся грошы? І як мы з Кені маглі знайсці спосаб дазволіць Сафі завалодаць гэтым?
   Гэта былі пытанні, якія не збіраліся вырашаць на грунтавай дарожцы за міль адусюль. Адзінай нашай надзеяй знайсці адказы было прасунуцца да сядзібы.
  Я ніколі не мог уявіць, якое вар'яцтва нас чакае.
  
  OceanofPDF.com
  
  III
  Я заўважыў ферму, калі дарожка пераходзіла на невялікае ўзвышша прыкладна ў паўмілі на паўднёвы ўсход. З гэтай адлегласці гэта выглядала прыкладна так, як я сабе ўяўляў: галоўны будынак, пабудаваны з дрэва, некалькі меншых прыбудоў, якія стаяць асобна на некаторай адлегласці - адзін з іх, напэўна, тое, што аўстралійцы называлі "дуні", для прыбіральняў - і агароджаная тэрыторыя, якая магла б утрымліваць любую жывёлу, якой магла займацца ферма на працягу свайго доўгага жыцця. Затым дарожка зноў апусцілася, і маёмасць Дыкінса знікла з поля зроку.
  Калі мы завярнулі апошні вугал у ста ярдах ад фермы, я міжвольна ўздыхнуў.
  Месца было руіны.
  Дзённае святло прабівалася праз вонкавыя сцены галоўнага будынка, адкрываючы дзіркі ў тканіне дома. Гафрыраваныя лісты з даху ляжалі раскіданыя звонку, а тое, што засталося ад гаспадарчых пабудоў, было толькі рамамі, убітымі ў зямлю, іх дахі абваліліся і заржавелі, пакінуўшы толькі каркасы халуп. Уваходныя дзверы дома бязвольна звісалі з адной завесы, некалькі вокнаў былі разбітыя.
  «Што, чорт вазьмі?» - сказала Сафі.
   Мы ўвайшлі на агароджаную тэрыторыю. Я, хістаючыся, спыніў Land Rover і ўважліва ўтаропіўся на дом.
  - Што здарылася, Біл? — спытаў Адам.
  Я падняў руку, каб прымусіць яго замаўчаць, і навастрыў вушы супраць ветру пустыні. Стан дома не сведчыў аб натуральным ветхасці: нехта прабраўся сюды раней за нас. І наколькі я ведаў, яны ўсё яшчэ маглі быць там.
  «Пачакайце тут», — сказаў я, адчыняючы дзверы і пачынаючы павольна вылазіць з Land Rover. «Я збіраюся праверыць гэта».
  Сафі працягнула руку і схапіла мяне за руку. «Вы ўпэўнены, што гэта разумна? Хтосьці мог падпільноўваць нас».
  «Менавіта таму я збіраюся гэта праверыць», — адказаў я і вызваліў руку. «Сафі, ты сядзь на сядзенне кіроўцы. Калі вы бачыце або чуеце што-небудзь непрыемнае, разгарніце гэта і вяртайцеся на станцыю Macumba як мага хутчэй. Не спыняйцеся, каб даведацца, што адбываецца - проста націсніце на газ. Зразумела?'
  - Я не пакіну цябе тут, - сказала яна.
  «Проста рабі тое, што я табе кажу, добра? Я не падвяргаю цябе большай небяспецы, чым трэба, і калі гэта азначае, што ты вернешся ў бяспеку, тады ты і зробіш гэта. Ніякіх аргументаў».
  Яна зірнула на мяне. «Няма ніякай гарантыі, што я буду там у большай бяспецы, так?»
  Я не мог з гэтым паспрачацца. Калі б хто-небудзь быў на тэрыторыі Дыкінса, была вялікая верагоднасць, што па дарозе ён заехаў на станцыю Макумба. Магчыма, яны нават застаюцца там. Гэта азначала б, што вакзал для Сафі быў не больш бяспечным, чым знаходжанне тут - і, магчыма, значна менш бяспечным, калі б яна пакінула мяне, каб сутыкнуцца з невядомым ворагам на сядзібе.
  «Добра, пакуль я абыходжуся, каб праверыць дом з-за калодзежа вунь, адпусціце Лэнды, каб не было відаць за апошнім узвышшам, і пачакайце, пакуль я не пачую».
  «Як доўга мы павінны чакаць?» - спытаў Адам.
   Сафі ўдарыла яго кулаком па плячы і апусцілася на вадзіцельскае сядзенне, гледзячы на мяне. «Тады ідзі, калі ты ідзеш».
  Калі я адышоў налева, нізка прыгнуўшыся з пясчанай водмеллю ззаду, я пачуў, як яна заціснула Land Rover на задні ход, і шум рухавіка сціх, калі ён знік за дзюнай. Я падышоў да больш высокага дрэва, якое па апісанні Рубі здагадаўся, што гэта куліба, і схаваўся за яго тоўстым, пакручастым ствалом. Я задрыжаў, калі ўспомніў, што цела Джорджа было знойдзена каля дрэва куліба, і задумаўся, ці гэта той самы, але я не мог спыніцца і думаць пра гэта. Я быў усяго за пяцьдзесят ярдаў ад дома, і, калі хтосьці быў унутры, не было шанцаў, што яны не пачулі, як мы набліжаемся. Давялося спадзявацца, што яны не бачылі, як я выйшаў з Land Rover і кінуўся да дрэва.
  З кішэні кашулі я выцягнуў намаляваны ад рукі эскіз, які знайшоў сярод дакументаў Джорджа ў кабінеце Кені, залішне правяраючы, ці адпавядае ён таму, што я бачыў перад сабой. Паміж мной і галоўным будынкам стаяла адна з прыбудоў і агароджанае кола каля дзесяці футаў у папярочніку, якое я прыняў за калодзеж. Я рызыкаваў, што афіцына не будзе дурной: наўрад ці хто будзе размяшчаць сметнік так блізка ад крыніцы вады.
  Я чакаў цэлых пяць хвілін, уважліва назіраючы за вокнамі дома, ці не было намёку на рух. Я напалову чакаў убачыць на сонцы водбліск ствала вінтоўкі, але тут жа папракнуў сябе за тое, што дазволіў свайму ўяўленню ўцячы разам са мной.
  Нічога не здарылася.
  Я падышоў бліжэй, спыніўшыся ля прыбудовы, каб схавацца. Я меў рацыю — гэта была не дурніца, а хлеў для старых інструментаў і, што дзіўна, ровара. Я схапіў малаток і ўзняў яго ў руцэ, каб адчуць яго вагу, перш чым засунуць яго за пояс. Потым я папоўз на жываце да ну і высунуў галаву праз сцяну, каб яшчэ раз паглядзець на дом.
  Прыкмет жыцця ўсё яшчэ не было, але я не збіраўся зараз рызыкаваць. Я зірнуў туды, дзе дарожка абгінала невялікі ўзвышш, пераканаўшыся, што Land Rover і яго пасажыры схаваліся з поля зроку, і ацаніў свае магчымасці. Перада мной было дваццаць ярдаў адкрытай прасторы, якая вяла да хісткіх уваходных дзвярэй. Па ўсёй шырыні дома цягнулася веранда глыбінёй, магчыма, футаў чатыры, якая зацяняла дзверы і вокны з сонцам пад цяперашнім вуглом. Я быў цалкам упэўнены, што калі б хто-небудзь хаваўся ў якой-небудзь з адтулін або нават рухаўся ўнутры, я ўбачыў бы яго сілуэт на фоне святла, якое прабівалася з задняй сцяны дома, дзе драўніна адвалілася ад каркаса.
  Я глядзеў яшчэ хвілін пяць і нічога не ўбачыў. Дастаўшы малаток на выпадак, калі я зразумеў, што ён мне спатрэбіцца, я падняўся на ногі і пабег праз прастору да левага канца дома, дзе ў бакавой сцяне не было ні вокнаў, ні дзвярэй. Тут таксама было шмат шчылін у дрэве, і мой сілуэт быў аднолькава бачны ўсім, хто знаходзіўся ўнутры, таму я нырнуў нагамі ў пясок ля падножжа сцяны і шчыльна прыціснуўся да яго, дзе я не бачыў дзірак. .
  За ўвесь час з таго часу, як я пакінуў Land Rover, я не заўважыў нікога ні на тэрыторыі, ні вакол яе. Я меркаваў, што наш вораг амаль напэўна будзе ўзброены, што паставіць нас у сур'ёзнае нявыгаднае становішча. Але гэта таксама азначала, што пры адсутнасці якіх-небудзь стрэлаў яны наўрад ці знаходзіліся ў непасрэднай блізкасці.
  Я пачакаў яшчэ пяць хвілін, перш чым праверыць сваю тэорыю.
  «Ну, гэта быў трохі вільготны сквиб».
  Я кінуў на Адама цёмны позірк, але ён меў рацыю. Усе гэтыя хітрасці і ператасоўкі, якія я рабіў, каб не быць бачыць з дому было пустой тратай часу і сіл. Там нікога не было.
  Што не значыць, што ў нейкі момант у недалёкім мінулым там нікога не было. Гэта не былі звычайныя рэшткі чалавека, які загінуў некалькі тыдняў таму: гэта былі абломкі стараннага вобыску, зробленага людзьмі, якім было ўсё роўна, як яны пакінулі гэтае месца. Са сцен, ашаляваных лачаннем, былі выбіты дошчачкі, бэлькі перакрыццяў бесцырымонна разарваны, моцнымі рукамі разарваны шафы і скрыні. Нехта нешта шукаў.
  Сафі змятала пыльнае смецце з паветранага канапа і села, абапёршыся локцямі на калені.
  - Я не разумею, Біл. Што адбываецца?»
  Я спачувальна паківаў галавой. — Я таксама не разумею, Сафі. Але відавочна, што нехта нешта шукаў і думаў, што знойдзе гэта сярод рэчаў Джорджа. Можа, знайшлі і з'ехалі. Ці, можа быць, яны не знайшлі яго, што сведчыць аб адной з дзвюх магчымасцяў: альбо ён быў сярод скрыні з рэчамі, якія былі адпраўлены ў Сіднэй, альбо...
  «Ці што?»
  Я вагаўся, не вельмі верачы ў тое, што збіраўся сказаць. «Ці ўсё яшчэ тут».
  Сафі заглыбілася ў задуменнае маўчанне.
  Была і трэцяя магчымасць, пра якую я не згадваў. Кені папрасіў Сміта Пэні прыехаць на ферму пасля смерці Джорджа і спакаваць той скрыню. Цалкам магчыма, што Пенні знайшла тое, што шукалі шукальнікі, і вынесла гэта з дому. Калі так, то гэта было яшчэ ў Уднадаце, і мы амаль напэўна ніколі не даведаемся, што гэта было. У гэтай падзеі былі свае прывабнасці - тое, чаго мы не ведалі, не магло нашкодзіць нам і ўсё такое, - але цяпер мая цікаўнасць сур'ёзна свярбела.
  Сафі рашуча ўстала, выбіўшы мяне з розуму разважанні. «Ну, тады нам лепш правесці пошук самастойна».
  - Не затрымлівайце дыхання, - сказаў я, паказваючы на руіны жыцця Джорджа Дыкінса. «Гэтае месца было цалкам знесена. Калі б тут было што знайсці, ты не думаеш, што яны б гэта ўжо знайшлі?»
  — Ты сам гэта сказаў, Біл. Што б гэта ні было, усё яшчэ можа быць тут. Дык давайце паглядзім».
  «Мы нават паняцця не маем, што мы шукаем. Прынамсі, са стогам сена вы ведаеце, што спрабуеце знайсці іголку».
  Адам увайшоў з задняга ходу, дзе ён глядзеў на пустыню за фермай.
  - Я з Сафі, - сказаў ён. «Мы маглі б таксама даць гэтае месца адзін раз. Нам больш няма чым заняцца, праўда?
  «Акрамя таго, каб пайсці дадому», — прамармытаў я больш сабе, чым іншым, але Сафі засмяялася.
  «Давайце пару гадзін, добра? Нам не спатрэбіцца больш часу, каб разабрацца ў гэтай партыі. У рэшце рэшт, няма чаго шмат прасейваць».
  Такім чынам, на працягу наступных ста дваццаці потных, няўтульных хвілін мы рыліся па смецці, якім быў завалены дом Джорджа. Папярэдні пошук быў дбайным, гэта было дакладна, і я не спадзяваўся знайсці што-небудзь карыснае, калі пераварочваў драўляныя скрыні, збіраў раскіданае адзенне і рыўся ў разбураных шафах. Мае чаканні не апраўдаліся: нічога не было.
  Адам выйшаў абшукаць дзве гаспадарчыя пабудовы і дарэмна зазіраў у калодзеж, але таксама нічога не знайшоў.
  Гэта была Сафі, якая натрапіла на трывожнае адкрыццё.
  «Біл, Адам, ідзіце сюды, хутчэй!»
  Адам быў яшчэ на вуліцы, таму я першым дабраўся да Сафі ў спальню. Яна стаяла над ложкам, паказваючы на сцяну некалькі сантыметраў вышэй, дзе брудная ірваная падушка рассыпала пёры на матрац.
  'Што гэта?'
  Пытанне было лішнім. З дзвярэй я бачыў, што яна паказвае на пырскі крыві на драўлянай сцяне.
  Адам урэзаўся ззаду мяне і спыніўся. «Як вы думаеце, што гэта значыць?»
  Я быў асцярожны. «Можа быць нічога. Магчыма, Джордж атрымаў нейкую траўму, якую ніколі не папрацаваў зачысціць. Гэта можа быць сотня розных рэчаў».
  - Ну, давай, Біл, - сказала Сафі з дзікімі вачыма і дрыготкай. «Нават жывучы ў такіх умовах, ён наўрад ці пакіне пляму крыві прама над галавой, калі ляжыць у ложку. Не, вы выдатна ведаеце, што гэта значыць. Дзядзька Джордж не забіў сябе: яго нехта стрэліў. Прама тут».
  Яна праштурхнулася міма нас і вярнулася ў галоўны пакой, дзе цяжка села на канапа. Я бачыў, як дрыжаць яе плечы, калі яна ціха ўсхліпвала, і падштурхнуў Адама пайсці і суцешыць яе. Ён зразумеў намёк і сеў побач, паклаўшы руку ёй на калена.
  «Усё добра, Сафі...»
  Яна ўспыхнула і лаяла на яго скрозь слёзы. «Гэта не ў парадку, Адам. Гэта другі чалавек, якога мы ведаем, забіты з-за гэтай крывавай спадчыны. Долі была першай, а цяпер дзядзька Джордж. Хто наступны – вы? Біл? Колькі яшчэ людзей памрэ з-за мяне?»
  Яна зноў зарыдала.
  Я падышоў да канапы і сеў з другога боку ад яе. — Гэта не твая віна, Сафі. Вы нічога гэтага не рабілі. Дзеля бога, вы нават не ведаеце, пра што гэта - як вы маглі несці адказнасць?»
  — Калі б я прыслухаўся да гэтых пагроз і адмовіўся ад прэтэнзій на шахту, прынамсі Долі была б яшчэ жывая. Вы не можаце сказаць мне, што гэта няпраўда, таму што гэта так».
   «Хіба твая маці не казала табе, што ты ніколі не павінен паддавацца хуліганам?»
  Яна глядзела на мяне з агнём у вачах. «Нават калі гэта ратуе жыццё?»
  Я мог бы спрачацца з ёй на гэты конт цэлы дзень і ўсю ноч, але цяпер не час. Замест гэтага я сказаў: «Я ведаю, што яшчэ рана, але я пагляджу, ці змагу я падняць Кені на радыё».
  Я выйшаў на вуліцу, дзе пераставіў Land Rover, і пачаў наладжваць трансівер. Было некалькі рэчаў, якія я хацеў спытаць у Кені, не ў апошнюю чаргу тое, што ён ведаў пра ворагаў, якіх мог нажыць Джордж. Я не думаў пра дзіцячыя сваркі ці спрэчкі з-за разлітага піва – я шукаў інфармацыю пра ацэнкі апалу, зямельныя спрэчкі і да таго падобнае. Усё, што хтосьці можа адчуць дастаткова моцна, каб нанесці шкоду. Я таксама хацеў, каб Кені яшчэ раз перабраў змесціва той скрыні. У глыбіні душы я ведаў, што не прапусціў нічога важнага, але пераправерка была адзіным варыянтам, які ў нас застаўся даступным. А потым узнікла пытанне пра Сміта Пені і яго непасрэдны антаганізм да нас. Я спадзяваўся, што Кені зможа праліць святло на гэта.
  Сонца ўсё яшчэ было асляпляльна гарачым, і я палез у кішэню кашулі за хусткай, каб выцерці лоб. Замест гэтага я выцягнуў пашарпаную карту сядзібы. Я паклаў яго на сядзенне кіроўцы Land Rover для захавання і якраз збіраўся зноў вывудзіць насоўку, калі зірнуў на малюнак і спыніўся, разявіўшы рот.
  — крычаў на мяне дзядзька Джордж. Вялікімі літарамі.
  «Я не ведаю, як я мог быць такім дурным», — сказаў я, калі мы ўтрох даставалі з прыбудовы любыя інструменты, якія толькі маглі паддацца. Я спадзяваўся, што можа быць сякера - на ўсялякі выпадак, калі мне давядзецца пасекчы чортава рэч - але не пашанцавала. Мы схапілі пару малаткі, вялікі вал і лом з доўгай ручкай і паспяшаўся да дрэва куліба.
  «Я ўбачыў гэтую рэч, пазначаную вялікімі літарамі, калі ўпершыню знайшоў эскіз у скрыні, але я падумаў, што гэта проста нейкі дурны жарт - паказваючы сапраўды відавочныя асаблівасці ландшафту для камічнага эфекту. Не магу паверыць, што не ведаў, што Джордж пакідае карту скарбаў».
  Сафі хутка прыйшла ў сябе, даведаўшыся пра падказку, і, здавалася, гэтак жа імкнулася, як Адам і я, да далейшага расследавання. Яна прыгнала нас абодвух да дрэва і адразу ж пабегла ў той бок, дзе расколіна ў ствале была больш даступная з узроўню зямлі.
  «Гэта дупла», — пераможна крыкнула яна, калі мы прыбылі на месца здарэння, задыхаючыся ад спёкі. Яна выпусціла лом і ўскараскалася ў «Y» шчыліны, нахіліўшыся да полай адтуліны, каб зазірнуць унутр.
  «Сцеражыся, Сафі!» - крыкнуў я, падхапіўшы яе перад тым, як яе галава знікла ў шчыліне. «Вы не ведаеце, што магло зрабіць свой дом там».
  Яна хутка адхіснулася і спусцілася з дрэва. 'Як што?'
  — А, не ведаю — павукі, скарпіёны, змеі. Звычайная смяротная каманда для гэтай часткі краіны Оз.
  Яна зрабіла крок далей ад дрэва і скрывілася.
  — Я б не надта хваляваўся, — працягваў я. «У нас ёсць супрацьяд і лекі для большасці рэчаў у Лэнды. Але можа быць прасцей не быць укушаным або ўджаленым з першага разу».
  «Як мы будзем выглядаць?» — спытаў Адам.
  «Добрае пытанне. Мы можам пачаць з асвятлення там унізе».
  Я ўзяў факел з «Лэнд Ровера» і забраўся на згін галін, дзе некалькі хвілін таму прысела Сафі. Накіраваўшы прамень у дзірку, я напружыў вочы, шукаючы што-небудзь падобнае на сакрэтны скарб Джорджа - што б гэта ні было.
  - Дай мне гэты лом, Адам?
  Ён перадаў мне цяжкую металічную прыладу, і я схапіў кіпцюр, апусціў канец рычага ў шчыліну і размахваў ім, як мог. Я не хацеў ісці так глыбока, каб мне давялося сунуць руку ў ствол, таму я спадзяваўся, што дупло не цягнецца да ўзроўню зямлі.
  Мне пашанцавала. Калі два цалі лома ўсё яшчэ былі бачныя за межамі паражніны, ён ударыўся аб нешта металічнае.
  - Бінга, - крыкнуў я. «Мы здабылі золата».
  Нам спатрэбілася дваццаць хвілін, каб раскапаць бок дрэва прыкладна на тым узроўні, дзе, як я меркаваў, знаходзіўся кантэйнер. Нават калі атрымаць доступ да яго з боку куфра, такая ж небяспека пагражала б істотам, якія жадалі абараніць свой дом, таму мы дзейнічалі павольна і ўстойліва, і калі мы збіраліся прарвацца, я прымусіў Сафі і Адама адступіць, пакуль я надзеў тоўстая скураная пальчатка з нашага камплекта абсталявання. Выкарыстоўваючы лом, я прабіў самы ўнутраны пласт кары і імкліва пайшоў назад.
  Невялікі каскад рассыпалася дрэва адваліўся ад шчыліны, за ім некалькі падобных на жукоў істот шуганулі ў пыл. Больш нічога не варухнулася, таму я ступіў наперад і ўткнуўся ломам у дрэва. Я падражніў край шчыліны і адцягнуў яшчэ кару, адкрыўшы адтуліну на вышыню каля шасці цаляў. Калі я адступіў на гэты раз, верх металічнага цыліндра мякка высунуўся з цемры і акуратна спыніўся ў адтуліне.
  Я працягнуў руку ў пальчатцы і выцягнуў цыліндр са схованкі.
  - Чорт вазьмі, - проста сказаў Адам.
  Забрацца ў каністру аказалася гэтак жа цяжка, як і знайсці. Я пачаў асцярожна, спрабуючы зняць вечка ломам, перш чым пераключыцца на малаток і падмацаваць, але яны таксама не спрацавалі. Я здагадаўся, што ўнутры не магло быць нічога надта далікатнага, улічваючы, што ён, відавочна, падвергся ўздзеянню поўнай батарэі стыхійных сіл, якія дзейнічаюць у гэтай частцы свету, але я таксама хацеў паклапаціцца, каб не пашкодзіць дакументы, захоўваецца ў ім. Мне было цікава, як доўга гэта было там, і прыйшоў да высновы, што Джордж, калі гэта сапраўды быў Джордж, чакаў, што гэта застанецца схаваным на працягу доўгага часу - нават гадоў. Я паціснуў яго, спачатку асцярожна, потым мацней, каб убачыць, ці магу я адчуць рух якога-небудзь сыпкага змесціва. Усё, што я мог разабраць, гэта нейкая ператасоўка з канца ў канец, што, як я палічыў, азначала, што гэта толькі нейкія паперы. Я пакруціў яго ў адзін бок, спрабуючы ссунуць усё ў адзін бок, потым узяўся за працу з іржавай нажоўкай, якую знайшоў сярод інструментаў у прыбудове. Нягледзячы на тое, што мы пераехалі ў адносную прахалоду дома, з ветрыкам, які дзьмуў скрозь яго абломкі, я быў у поце, як конь, калі я нарэшце прабіўся праз знешні кажух.
  — Дай мне пагуляць, — сказаў Адам, узяў у мяне з рук нажоўку і схіліўся над каністрай.
  - Спакойна, - сказаў я. «Пераканайцеся, што на гэтым канцы трубкі няма нічога, што можа быць пашкоджана лязом».
  Я быў рады дазволіць яму выканаць заданне, і праз некалькі хвілін ён цалкам адпілаваў канец каністры. Ён перакуліў яго дагары нагамі, прыклаў руку да адтуліны і паціснуў.
  Спачатку я не мог разабрацца ў скрутку дакументаў, які выпаў. Яны здаваліся вельмі старымі, вельмі сабачымі і вельмі сумнымі. Некаторыя з іх былі датаваныя дзесяцігоддзямі - у адным выпадку амаль стагоддзем - і яны былі напісаны на незразумелым жаргоне, які з'яўляецца стандартам для юрыстаў ва ўсім свеце. Я хутка прагартаў іх, шукаючы што-небудзь значнае, перш чым перадаць іх Сафі. У рэшце рэшт, цяпер яны належалі ёй.
  Адам паглядзеў праз яе плячо, пакуль яна ўважліва іх разглядала.
  - Што яны, Біл? - урэшце спытала яна.
  «Пракляты, калі я ведаю. Але калі яны з'яўляюцца прычынай усяго гэтага бязмежжа, яны павінны быць важнымі. Я спытаю ў Кені, калі пагавару з ім – час нашага запланаванага званка ўжо амаль. Тым часам нам варта падумаць пра тое, каб спаць на ноч».
  Сафі выглядала здзіўленай. «Вы маеце на ўвазе тут? Гэта бяспечна?»
  «Я не думаю, што хтосьці спяшаецца. Мяркую, яны думалі, што ачысцілі гэтае месца і пайшлі шукаць у іншым месцы. І калі яны зрабілі з дзядзькам Джорджам тое, што мы падазраем, то гэта будзе апошняе месца, куды яны вернуцца. Не, я думаю, што мы тут у такой жа бяспецы, як і дзе заўгодна, і, прынамсі, ёсць перавага даху». Я паглядзеў на зияючыя дзіркі над намі і сумна ўсміхнуўся. «Ну, вы разумееце, што я маю на ўвазе».
  Мы дамовіліся, што Адам і Сафі павінны мець дом у якасці начлегу. Зразумела, што Сафі не хацела выкарыстоўваць спальню, таму яны вырашылі раскласці раскладныя ложкі ў гасцінай. Я адважна прапанаваў спаць на вуліцы, але быў шчаслівы зрабіць гэта: акрамя жадання даць ім нейкае падабенства адзіноты, я атрымліваў асалоду ад прасторнага начнога неба глыбінкі з мноствам сузор'яў і амаль містычнай неабсяжнасцю. Пакуль поўзуны - і дзінга - трымаліся ў адзіноце, я быў бы цалкам задаволены на свежым паветры.
  Кені гучаў аддалена і хрыпла, калі я нарэшце звязаўся. Я ведаў, што змены атмасферных умоў могуць паўплываць на якасць кароткахвалевых радыёперадач, ствараючы з'яву, вядомую як "зоны пропуску", дзе прыём можа быць няўдалым, але стала занадта відавочна, што гэта часта бывае горш ноччу. Праз статычныя і выпадковыя адсевы мне ўдалося давесці яму да нашых падазрэнняў адносна смерці Джорджа. Ён адразу хацеў выклікаць паліцыю, каб аднавіць справу як расследаванне забойства, але я разгаварыўся яго ўніз ад таго. З аднаго боку, хлопцы ў сінім, здавалася, не дасягнулі вялікага прагрэсу ў расследаванні наезду і ўцёкаў Долі - наўмысна ці не, немагчыма сказаць, - а з другога, я сапраўды мог абысціся без таго, каб Кені выклікаў шэршняў. гняздо з нашым таямнічым ворагам і вяртанне іх на наш след, пакуль мы былі тут на мель. У нас будзе дастаткова часу, каб зірнуць на смерць Джорджа новымі вачыма, калі мы бяспечна вернемся ў цывілізацыю.
  Кені не хацеў адмаўляцца ад гэтага, асабліва таму, што цяпер ён быў у пастаянным кантакце з паліцыяй наконт свайго крадзяжу, але, здавалася, ён хацеў адцягнуць увагу, калі я расказаў яму пра паперы, якія мы знайшлі таемна схаваныя ў ствале дрэва. Ён дамагаўся дадатковай інфармацыі.
  — Я мала што магу табе сказаць, Кені. Мне яны выглядаюць даволі сухімі».
  «Я думаў, там летам усё перасохла?»
  Я ўздыхнуў. «У нас няма часу і якасці сувязі для жартаў».
  «Слушна, таварыш. Дайце мне сутнасць - як яны выглядаюць?'
  «Накшталт прававой бадзягі. Я спрабаваў разабрацца ў дэталях, але, баюся, гэта не пад сілу. Аднак ёсць адзін, які вы, магчыма, захочаце праверыць».
  «Стрэліць».
  Я перабіраў паперы, каб знайсці патрэбны дакумент. «Гэта на фірмовых бланках кампаніі ў Сіднэі пад назвай «Гамільтан і Ірвайн».
  — Добрыя аўстралійскія імёны, — сказаў ён.
  «Кені! Што я вам толькі што сказаў?
  «Прабач, таварыш. Вы казалі...'
  «Ну, ён даволі стары — больш за сто гадоў, насамрэч, і адрасаваны Валентыну Дыкінсу».
  «Я не пазнаю імя».
   Гэта адказала на гэтае пытанне. «Гэта спасылаецца на абмен тытула. Што гэта значыць?'
  «Я не спецыяліст па нерухомасці, але ў кожнага дома ёсць дакумент аб праве ўласнасці, і часам дакументы на адно месца мяняюцца на іншае, звычайна замест нейкай запазычанасці. Абмен права ўласнасці - гэта дакумент, які гэта фіксуе. Ці ёсць на гэтым кавалачку паперы падрабязныя ўласцівасці?»
  Я адсканаваў яго, але змог знайсці толькі згадку пра «Ферму Дыкінса» — імаверна, дом Джорджа. Пачынала выглядаць так, быццам маёмасць, якую ён нібыта пакінуў Сафі, магла зусім не належыць яму завяшчаць.
  «Як вы думаеце, на што яго абмянялі?» Я спытаў.
  «Паняцця не маю. Дайце мне адрас юрыдычнай фірмы, і я пакапаюся ў гэтым канцы. Але гэта можа заняць пару дзён - гэта калі я нават змагу іх адшукаць за столькі часу».
  Я прачытаў яму дэталі з фірмовага бланка, і ён іх запісаў. Потым я перайшоў да тэмы, пра якую вельмі хацеў яго распытаць: Сміт Пенні. Я расказаў яму пра сваю сутыкненне ў бары гатэля, але ён быў надзіва аптымістычны.
  — Ах, не звяртайце на яго ўвагі. Ён проста кідае сваю вагу».
  - Прыкладна тое, што сказаў Джэк.
  «Хто такі Джэк?»
  - Джэк Кэдысан, - адказаў я. «Бармэн у гатэлі «Транскантыненталь».
  Кені прагучаў сумніўна. «Гэта яшчэ адно імя, якое я не ведаю. Ён, напэўна, новы ў горадзе».
  «Кені, ты быў удалечыні ад Уднадаты больш за дваццаць гадоў. За гэты час абавязкова з'явяцца адзін-два новыя твары».
  Ён засмяяўся. 'Я таксама так думаю. У любым выпадку, цяпер вы чулі гэта з дзвюх крыніц».
  — Усё добра, — з сумневам сказаў я. «Але маё асабістае ўражанне ад містэра Пенні не супадае з тым фактам, што менавіта яго вы папрасілі пайсці на ферму Джорджа і спакаваць скрыню. Вы яму давяраеце?»
  — Я яго даўно ведаю, — проста сказаў ён.
  Прыйшлося паверыць Кені на слова. У рэшце рэшт, ён вырас з Пэні і, безумоўна, разумеў псіхіку глыбінкі лепш, чым я.
  — Вам удалося з ім выправіць справы?
  «Дайце нам шанец. Я толькі ўчора атрымаў ваш дрот. Пакіньце гэта са мной - я пераканаюся, што ён ведае, што вы там не для таго, каб выклікаць непрыемнасці.
  Мы распісаліся, і я вырашыў не казаць Сафі ў тую ноч, што ферма можа быць не яе. Яна адчувала сябе дастаткова вінаватай, нават не ведаючы, што ўся наша эскапада можа быць марнай тратай часу.
  Калі я вярнуўся ўнутр, яна падмятала падлогу. Відавочна, што Джэк Кэдысан памыляўся, калі Джордж не меў мятлы.
  «Невялікая праца ў Форт-Брыдж, — сказаў я.
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Вы ведаеце тэорыю пра Чацвёрты мост?» Ідэя заключаецца ў тым, што ён настолькі вялікі, што, як толькі тэхнічная брыгада скончыць наносіць на яго пласт фарбы, яны павінны пачынаць усё спачатку. На жаль, гэта міф, але гучыць праўдападобна».
  «Такім чынам, вы лічыце, што маё падмятанне — бясконцая праца?»
  «Я думаю, што з усімі дзіркамі ў гэтых сценах да заўтрашняй раніцы тут будзе столькі ж пяску, колькі вы прыбралі сёння вечарам».
  Калі я той ноччу ляжаў, гледзячы на зоркі, думаючы пра Леоту і цяпло дэвонскага лета, я пачуў з дому несумнеўныя гукі любоўных адносін.
  Гэтыя праклятыя сцены былі проста дзіравыя.
  
  OceanofPDF.com
  
  IV
  Кені пакапаўся ў сіднэйскай юрыдычнай фірме і даў нам час, каб запоўніць яго, але няма чым.
  Я гуляўся з думкай аб тым, каб крыху падрабіць дом, выкарыстоўваючы інструменты, якія былі ў нашым распараджэнні, і кавалачкі камплекта, якія мы ўзялі з сабой, але ў рэшце рэшт гэта не мела асаблівага сэнсу. Сафі, хутчэй за ўсё, ніколі не жыла тут – як і ніхто іншы. Паколькі шахта, як мяркуецца, была вытрашчана ад каштоўных камянёў, на Божай добрай зямлі не было ніякіх прычын купляць разбураныя руіны пасярод аднаго з самых бясплодных месцаў на планеце.
  Джордж пакінуў ёй дурань.
  Гэта не перашкодзіла Сафі захацець навесці парадак, і яна прыцягнула Адама да працы ў якасці ўмерана стрыманага памочніка. Я рашуча адмовіўся і выйшаў на вуліцу павазіцца з Land Rover.
  Я нават не дайшоў да таго, каб падняць капот. Лёня абыходзячыся з запасным колам, у якім была прабіта няроўная дзірка, я прыняў рашэнне. Магчыма, гэта было самым дурным рашэннем, якое я калі-небудзь прымаў, але я не мог сядзець тут яшчэ некалькі дзён без справы.
  Сафі была ў жаху. «Што ты думаеш? Вы не можаце зрабіць гэта падарожжа зноў - і асабліва не ў адзіночку.
  Я зрабіў супакойваючы жэст і запрасіў яе сесці. «Толькі падумай, Сафі. Гэта заняло ў нас столькі часу толькі таму, што мы аб'язджалі станцыю Макумба па ненанесеных на карту рэчышчах рэк. У мяне ёсць нашмат лепшае ўяўленне аб тым, куды я цяпер іду, і, праехаўшы адзін раз, я магу пераадолець мясцовасць нашмат хутчэй, так што дабірацца сюды не зойме столькі часу, колькі было. Калі я забяру новую шыну, якую замовіў у Уднадаце, я змагу забраць яе яшчэ хутчэй на зваротным шляху без рызыкі, што ў нас выбухне, калі на борце няма запасных. І я магу папоўніць нашы запасы, пакуль я ў горадзе, магчыма, крыху пашукаць самастойна, паглядзець, што я магу даведацца пра адносіны Джорджа з іншымі людзьмі тут. У любым выпадку гэта мае сэнс».
  — Не, калі з табой нешта здарыцца. Вы б затрымаліся пасярод пустыні без надзеі на выратаванне. Ці вы збіраліся ўзяць з сабой радыё і пакінуць нас тут без сродкаў сувязі?»
  Я не думаў пра гэта. Гэта павысіла стаўкі, але гэта быў шанец, якім я быў гатовы скарыстацца. «Не, вядома, не. Я пакіну тут з вамі радыё, каб вы маглі кожны вечар звязвацца з Кені ў прызначаны час. З павялічанай хуткасцю і запасным колам на зваротным участку я ў любым выпадку павінен вярнуцца сюды заўтра ў гэты час. Вы наўрад ці заўважыце, што я пайшоў».
  — А як наконт Сміта Пэні? Я думаў, вы не хочаце, каб ён ведаў, што мы не сышлі належным чынам?
  Прынамсі, у мяне быў адказ на гэта. «Кені збіраецца пагаварыць з ім, выправіць справы. Я спадзяюся, што ён больш не будзе для нас праблемай».
  «Чаму б нам усім не вярнуцца?» — небеспадстаўна спытаў Адам.
  Я паківаў галавой. «Я не рызыкую ўсімі намі. Адна справа - падвяргаць сваё жыццё небяспецы, але я не гатовы зрабіць тое ж самае з вамі абодвума.
  «О, значыць, вы прызнаеце, што падвяргаеце сябе небяспецы?» - раздражнёна сказала Сафі.
   «І гэта маё рашэнне. Але я таксама не бяру на сябе адказнасць за вас. Пакуль вы падтрымліваеце джэні Джорджа паліўным, вы павінны мець усё неабходнае. Ён таксама павінен цалкам здавальняюча сілкаваць радыё. А цяпер вярніцеся да прыборкі і дазвольце мне заняцца папаўненнем запасаў Landy».
  Сафі выглядала не надта задаволенай рашэннем, але яна мала што магла зрабіць. Яна са злосцю ўстала, узяла малаток і пачала біць цвікамі ў сцены.
  Я меў рацыю наконт вяртання ў Уднадату: гэта было значна хутчэй. Не беручы пад увагу дабрабыт Сафі і Адама, я штурхнуў Land Rover мацней, чым на выездзе, і рызыкнуў наляцець на большыя валуны ў роўнядзі рэчышча ракі. Яна добра справілася з гэтай задачай, і я пайшоў па грунтавай сцежцы, дзе рака перасякалася з ёй у некалькіх мілях на поўдзень ад жывёлагадоўчай станцыі. Адтуль падарожжа было яшчэ хутчэйшым, хаця я з нязручнасцю ўсведамляў воблака пылу, якое ствараў, і ўважліва сачыў за люстэркам задняга віду на выпадак, калі хто-небудзь на ранча заўважыць гэта. Альбо яны не заўважылі мяне, альбо ім было занадта лянота, каб праверыць гэта, і я вярнуўся ў Уднадату без здарэнняў да наступлення ночы.
  Я выклікаў вялікі ажыятаж, калі ў той вечар зайшоў у бар «Транскантыненталь».
  «Ну, прыяцель, я не чакаў зноў убачыць цябе ў гэтых краях», — сказаў Джэк Кэдысан з шырокай усмешкай на твары, падсунуўшы мне бутэльку піва праз прылавак. «Я думаў, што ты лопнеш шыну ці нешта падобнае і вернешся ў дзірку Белых хлопцаў».
  «Дзірка белых хлопцаў?» Я запытаў.
  «Так, таварыш. Слова абарыгенаў, якое азначае «дзірка для белых хлопцаў», літаральна гучыць як купа-піці, так што вы, верагодна, можаце сабе ўявіць, як гэта стала сволачаю да Кубер-Педзі. Але гэта толькі наша назва. У племянных традыцыях гэта называецца Umoona».
   «Сэнс?»
  «Думаю, доўгае жыццё, але гэта яшчэ і назва дрэва мулга».
  «Доўгіх гадоў жыцця», — разважаў я. Я мог бы зрабіць з абяцаннем некаторыя з гэтага прама цяпер. «Дык чаму на карце гэта не называецца Умуна?»
  Джэк уздыхнуў. «Ах, таварыш, гэта ж цэлая банка чарвякоў, якую ты адкрываеш. Гэтыя хлопцы мірна жылі на гэтай зямлі стагоддзямі, а потым з Англіі прыязджае шыкоўны белы хлопец, крадзе з зямлі ўсе прысмакі і ператварае чарнаскурых хлопцаў у грамадзян другога гатунку. Вы не можаце вінаваціць іх у тым, што яны крыху крыўдлівыя».
  Я, вядома, не мог. — Але я думаю, вы ўбачыце, што містэр Сцюарт быў шатландцам.
  Ён грэбліва засмяяўся. «Шатландскі, англійскі — гэта ўсё адно для мясцовых жыхароў, якіх яны абрабавалі».
  Я прыняў яго меркаванне.
  На другім баку пакоя я заўважыў адзіночнага гарадскога паліцэйскага, які п'е піва за сталом з купкай іншых мужчын, кожны з якіх грубы, як другі. Я прабачыўся перад Джэкам і пайшоў. Я хацеў праверыць ваду. Прынамсі, я хацеў лепшага адказу, чым той, які ён даў мне ў мінулы раз, калі я спрабаваў паведаміць аб злачынстве.
  «Добра, таварыш», — буркліва сказаў ён, кіўнуўшы мне, калі я падышоў да іх століка. 'Як справы?'
  Я без запрашэння сеў у пустое крэсла і паставіў піва на стол. «Гэта было б значна лепш, калі б некаторыя людзі сапраўды рабілі сваю працу так, як ім плацяць».
  Ён выпрастаўся на сядзенні і нахмурыўся. Я бачыў, што ён разважаў, пакрыўдзіцца ці зрабіць выгляд, што мая заўвага была накіравана не асабіста яму. Я не даў яму часу, каб вырашыць.
  «Як можна паведаміць аб крадзяжы ў гэтым горадзе?»
  «Крадзеж? У Удна? Здавалася, ён быў здзіўлены, што такую перспектыву можна нават падумаць.
   «Не, насамрэч не ў горадзе».
  Думка пра тое, што трэба выканаць нейкую сапраўдную працу, відавочна, моцна насцярожыла яго, але цяпер ён расслабіўся. «О, добра. Паліцэйскі магазін адчыняецца заўтра ў дзесяць».
  Я паспрабаваў задушыць сваю пагарду да яго працоўнай этыкі і ўстаў. Я адчуў напружанасць за сталом, пакуль іншыя мужчыны чакалі, ці пачнецца ўсё. «Злачынства адбываецца толькі ў працоўны час, так?»
  Я быў трохі здзіўлены, убачыўшы, што ён таксама ўстаў, але замест таго, каб узвышацца нада мной, ён выявіў, што глядзіць мне ў твар. Я не асабліва высокі чалавек, але армейская падрыхтоўка навучыла мяне стаяць роўна і максімальна выкарыстоўваць свой рост. Яго паліцэйская падрыхтоўка відавочна не змагла зрабіць тое ж самае.
  Ён паспрабаваў кампенсаваць гэта жорсткім гукам. «Расследаванне злачынстваў адбываецца толькі тады, калі я скажу».
  «Грамадзяне павінны быць радаснымі, што вы выконваеце закон», — сказаў я і адвярнуўся, перш чым ён паспеў прыдумаць адказ.
  Я чуў, як ён крыкнуў мне ў спіну нешта абразлівае, але вырашыў не звяртаць на яго ўвагі. Мне было ўсё роўна, зацікаўлена ці не мясцовая паліцыя дапамагчы мне. Наш досвед у Сіднэі падказаў, што гэта малаверагодна, але гэты клоўн усё роўна быў бы нам бескарысны. Ён быў адным з тых, хто апранаў уніформу і лічыў, што яна падымае іх на некалькі узроўняў у іерархіі. Я наеўся тых, хто быў у войску.
  Прыйшло ў галаву развярнуць «Лэнд Ровер» і наўпрост вярнуцца да сядзібы. Начная паездка магла быць добрым спосабам пазбегнуць увагі, асабліва цяпер, калі ў Уднадатце было вядома, што мы ўсё яшчэ знаходзімся паблізу. Я таксама мог незаўважаным праскочыць міма станцыі Макумба, утвараючы колькі заўгодна пылавое воблака: яго не было б відаць пры святле зорак.
  Дзве рэчы перашкодзілі мне гэта зрабіць. Спачатку я прыехаў занадта позна ўвечары, каб забраць новую шыну з гаража. Гэта і іншыя запасы, якія я хацеў папоўніць, павінны былі пачакаць да раніцы. Па-другое - і значна больш важнае для мяне - я адчайна хацеў душ і чысты ложак. Думка аб чарговай ночы, якая мучыць гэта, не была прывабнай.
  Я засяліўся ў нумар у гатэлі «Транскантыненталь».
  Было позна, калі мне здалося, што я пачуў няўпэўнены стук у дзверы майго пакоя. Пасля рэгістрацыі я прыняў душ, пагаліўся і вярнуўся ў бар, каб перакусіць, потым вярнуўся ў пакой і з удзячнасцю паваліўся ў складкі мяккага матраца. Напэўна, я быў у паўсоне, бо пачуўся другі стук, на гэты раз крыху больш моцны.
  Я не чакаў наведвальнікаў, таму паставіўся вельмі асцярожна. Я на дыбачках падышоў да дзвярэй, схапіўшы па дарозе бот, і смешна стаяў, трымаючы ў руцэ насок ботаў, падняўшы цяжкі абцас у чаканні… не ведаю чаго.
  'Хто гэта?' Я па-дурному пазваніў.
  Голас з другога боку гаварыў ціхім тонам. «Упусці мяне, таварыш. Гэта Джэк.
  Гэта быў сюрпрыз. Якога чорта Джэк Кэдысан рабіў, крадучыся па ўласным гатэлі, таемна шапчучы ў дзвярах гасцей, якіх ён ледзь ведаў?
  Я ўпусціў яго і адступіў ад дзвярэй. 'Як справы?'
  Ён праслізнуў унутр, агледзеў калідор за сабой і акуратна зачыніў дзверы. «Прабач, што крадуся, сябар, але я не думаю, што для нас было б добра, калі б данеслі вестку, што я табе ляпнуў».
  Ён гаварыў загадкамі. - Пра што ты кажаш, Джэк?
  «Я кажу пра ваша далейшае добрае здароўе, таварыш. Тыя хлопцы з канстэблям Дойлам раней - яны частка натоўпу Сміта Пені.
   'І што?'
  «Такім чынам, вы можаце паставіць свой апошні цэнт на тое, што ён ведае, што вы ўжо ў горадзе».
  Я пачаў разумець, да чаго ён імкнецца. — Чорт з ім. Я яшчэ не замяніў апошнюю парэзаную шыну. Але калі мы былі тут днямі, ты сказаў мне, што ён бяскрыўдны.
  Джэк выглядаў усхваляваным. «Усё змянілася. Яму патэлефанавалі з Сіднэя пасля таго, як ты сышоў, і гэта супакоіла яго».
  Напэўна, гэта быў Кені, які спрабаваў абаперціся на Пені са свайго боку. Здавалася, гэтая ідэя дала адваротны вынік.
  «А цяпер ты вярнуўся, зноў бударажыш рэчы. Калі ён прыйдзе па цябе другі раз, гэта будзе нашмат горш, чым перарэзаная шына, я магу табе гэта абяцаць. І калі ён даведаецца, што я цябе папярэджваў, ён таксама прыйдзе за мной. Прыслухайся да маёй парады, таварыш, і бяжы з горада - назад у Нару Белых Хлопцаў, калі б я быў на тваім месцы.
  «Баюся, не магу». Я паказаў у невыразным накірунку пустыні Сімпсана. «У мяне недзе ёсць два даволі каштоўныя грузы, якія я не пакіну. Дзякуй за падказку, але я буду з вашых валасоў раніцай. Калі Пенні хоча паспрабаваць сёння вечарам, дазволь яму зрабіць усё магчымае. Я бачыў большых і брыдкіх бандытаў, чым ён».
  «Але ты не разумееш, таварыш».
  Я шмат чаго не разумеў, але не быў упэўнены, што менавіта ён меў на ўвазе. Я ўзяў яго за плечы і пасадзіў на ложак. Я выцягнуў з сумкі дзве бутэлькі цёплага піва і разбіў іх аб край буфета. Я перадаў адну Джэку і прысеў перад ім на кукішкі.
  - Чаго я не разумею, Джэк? Чаму Пенні ўся раз'юшаная?
  Менавіта тады Джэк расказаў мне ўсё пра Сміта Пені. І чаму ён ненавідзеў Джорджа Дыкінса.
  Яшчэ ў тумане часоў, задоўга да таго, як Сафі нават бліснула ў вачах свайго бацькі, Пэні і Дыкінс тусаваліся разам, набыўшы рэпутацыю дрэнных хлопцаў з Уднадаты. Джордж прыязджаў са сваёй сядзібы кожныя пару тыдняў ці каля таго, назапашваў неабходныя рэчы, і яны са Смітам адпраўляліся ў горад - як гэта было. Калі яны ўдваіх набралі піва ўнутр, ніхто не быў у бяспецы. Хадзілі чуткі, што Джордж спрабаваў - і ў некаторых выпадках яму ўдалося - навесці раганосцаў на палову мужчын у гэтым раёне, і яго схільнасць да жаночай кампаніі зрабіла яго персонай нон-грата сярод вялікай колькасці грамадства, так што ён быў вымушаны пачаць скараціў свае паездкі ў мегаполію.
  Сэксуальныя махінацыі былі не адзіным спосабам, якім пара зрабіла сябе непапулярнай. Нягледзячы на тое, што ніхто ніколі нічога не навязваў на іх, былі здагадкі, што гэтыя дрэнныя хлопцы могуць быць адказныя за хвалю дробных крадзяжоў па ўсім раёне, які даходзіць да Кубер-Педзі; нічога занадта сур'ёзнага, але дастаткова раздражняльнага для насельніцтва, каб зрабіць яго яшчэ менш жаданым, калі яны былі на пагулянцы.
  Я бачыў, як няўважлівае стаўленне мясцовых праваахоўных органаў можа не паддацца расправе з парай ларыкінаў, якія проста пабавіць час. Я бачыў канстэбля Дойла ў кампаніі каманды Пэні ў бары гатэля, і я здагадаўся, што ён, верагодна, вырас з Пэні сам, так што вельмі неахвотна будзе паставіць палец на аднаго са сваіх таварышаў дзеля некалькіх нязначных парушэнняў. . Гэта сапраўды быў Дзікі Захад.
  Адсутнасць гонару сярод злодзеяў, насуперак агульнапрынятаму міфу, справы паміж Джорджам і Смітам амаль непазбежна сапсаваліся. Джэк не мог дакладна сказаць, калі і што стала прычынай разыходжання, але разыходжанне было, і яно дасягнула апагею ў гатэлі аднойчы гарачай суботняй ноччу каля дзесяці гадоў таму. Пенні - на той час жанаты і крыху менш няўстойлівы, чым у маладосці - ударыў Джорджа; Джордж адказаў узаемнасцю выгляду і ўвесь бар стартаваў. Джэк, у якога ў той час, відаць, ледзь скончыліся падгузнікі, успомніў, як чуў імя місіс Пэні на павышаных галасах, і, аглядаючыся назад, ён падазраваў, што Джордж, магчыма, паспрабаваў намякнуць на яе карысць. Гэта была менавіта тая рэч, з якой Пенні зрабіла б выключэнне. Бойка скончылася тым, што Пенні адкрыта пагражаў Джорджу, што калі ён асмеліцца зноў паказаць сябе побач з Уднадатай, то Пенні асабіста паклапоціцца пра тое, што гэта будзе апошні раз.
  - Гучыць занадта, - сказаў я.
  'Гэта было. Але Дыкінс, відавочна, прыняў гэта блізка да сэрца. За апошняе дзесяцігоддзе свайго жыцця ці больш ён амаль не прыязджаў у горад. Ён падтрымліваў кароткахвалевы кантакт з парай сваіх старых таварышаў, якія падказвалі яму кожны раз, калі Сміта не было, і Джордж карыстаўся магчымасцю, каб пракрасціся і забраць прыпасы. Я магу памыляцца, але не думаю, што яны двое ніколі больш не бачыліся».
  Гэта была добрая гісторыя, але ў мяне былі пытанні. «Калі яны былі смяротнымі ворагамі, калі памёр Джордж, чаму Пенні пагадзілася дапамагчы, калі Кені тэлефанаваў з Сіднэя?» Кені лічыць, што гэта было проста дзеля грошай, але побач павінны былі быць іншыя людзі, якія маглі пайсці на ферму і спакаваць скрыню з рэчамі Джорджа.
  Джэк паціснуў плячыма. «Магчыма, ён адчуваў сябе вінаватым у тым, што Джордж быў выгнаны ўвесь гэты час. Магчыма, гэта была настальгія па тых гадах, што яны былі сябрамі. Магчыма, ён проста хацеў пераканацца, што Джордж сапраўды знік. Хто ведае? Але Джордж быў не адзіным, хто ведаў Сміта з дзяцінства: Кені таксама вырас тут, не забывайце. Сміт мог проста зрабіць паслугу Кені дзеля старых часоў.
  «І калі днямі Кені зноў патэлефанаваў, што тады засмуціла Пені?»
  «Пракляты, калі я ведаю, але нешта зрабіў. Дзве ночы таму ён быў у бары і расказваў пра даўнія сваркі сямейныя разлады. Працягваў казаць пра тое, што інагароднія ўзбуджаюць справы».
  Я навастрыў вушы. «Якія інагароднія?»
  «Хлопцы, якія перажылі за некалькі дзён да таго, як вы з'явіліся. Я ж табе казаў — ён таксама з імі сварыўся».
  Гэта станавілася сапраўды цікавым, але яшчэ больш заблытаным. - Джэк, я хачу, каб ты расказаў мне ўсё, што можаш пра iншых, i асаблiва пра тое, як iм удалося так моцна раздражнiць Смiта Пэнi.
  «Я хацеў бы дапамагчы, таварыш. Я не чуў іх размову ў бары, але яна скончылася яшчэ адной з тых бойак, якія так любіць Сміт. Ну, не зусім бойка - хутчэй бойка».
  «Колькі іх было?»
  «Тры. Усе здаравенныя хлопцы. Калі яны ўпершыню зарэгістраваліся, яны сказалі мне, што шукаюць дом Дыкінса, і Сміт, напэўна, пачуў іх. Яны спакойна сядзелі і пілі ў бары пазней той ноччу, калі ён падышоў да іх. Як я ўжо казаў, я не чуў, што адбылося, але гэта не было асаблівай размовай, таму што Сміт кінуўся да вядучага прыкладна праз паўтары хвіліны. Астатнія двое мусілі адцягнуць яго і ўтрымаць».
  - Пені расказала вам пра гэта пасля?
  «Няма падрабязнасцей. Усё, што ён сказаў, гэта тое, што хлопцы корпаюцца ў справах, якія не належаць ім, і ён хацеў, чорт вазьмі, пераканацца, што яны з'ехалі з горада.
  «Гэта менавіта тое, што ён сказаў мне».
  «На наступную раніцу яны сышлі, і з таго часу я іх не бачыў».
  Я ўстаў, палягчаючы сутаргі, якія ўтвараліся ў маіх нагах, і пачаў хадзіць па пакоі.
  «У які бок яны выехалі з горада?»
  — Не ведаю, таварыш. Яны пайшлі раней, чым я пачаў сваю змену».
  Станавілася ўсё больш відавочным, што Сміт Пенні можа трымаць жыццёва важныя падказкі да таямніцы таго, што здарылася з Джорджам. Магчыма, ён і здолеў бы праліць святло на пытанне аб уласнасці сядзібы і маёй таксама, але правільна цяпер я быў больш занепакоены тым, каб знайсці трох мажных прыхадняў, у якіх цалкам маглі быць акрываўленыя рукі.
  «Ці маглі б вы апісаць гэтых трох мужчын, калі вам трэба?» — спытаў я ў Джэка.
  «Я мяркую, што так. Чаму?
  «Проста запішыце тое, што вы памятаеце пра іх, і захавайце гэта ў надзейным месцы. Гэта можа спатрэбіцца».
  Я думаў, што магу давяраць Джэку, але не хацеў нікому дапускаць, што я думаю. Для яго было б бяспечней, каб ён не ведаў.
  — Дзякуй за папярэджанне пра Сміта Пені, Джэк. А за мяне не хвалюйся: я заўтра пайду».
  Пасля таго, як ён сышоў, я ляжаў на ложку, гледзячы на бляшаны дах, спрабуючы сабраць кавалкі разам. Чаму прыбыццё трох мужчын у Уднадату выклікала ў Сміта Пені такое гора? І як яны спалучаліся з гісторыяй, якую я толькі што пачуў пра тое, што Пэні і Джордж Дыкінс пасварыліся столькі гадоў таму? Калі яны пакінулі горад у напрамку станцыі Макумба, гэта настойліва сведчыць аб тым, што яны накіроўваліся да фермы Дзікінса і, такім чынам, былі верагоднымі кандыдатамі на тое, каб перавярнуць гэтае месца ў пошуках металічнай каністры, якую мы знайшлі. Але гэта было вялікае «калі». Джэк не ведаў, у якім напрамку яны пайшлі, і пасля нашай апошняй сустрэчы мне не хацелася стукацца ў дзверы Сміта Пені і спытаць, ці ёсць у яго што-небудзь уяўленне. Мне вельмі хацелася вярнуцца на ферму, але я ўсё роўна быў у тупіку з-за недахопу харчоў. Трэба было пачакаць да раніцы.
  Чым больш я думаў пра гэта, тым больш я не мог пазбегнуць думкі, што трое мужчын таксама былі звязаны з наездам і ўцёкамі, які забіў Долі. Гэта, у сваю чаргу, прымусіла мяне задумацца пра апошні званок Кені Сміту Пені і пра тое, чаму гэта магло выклікаць чарговы выбух з боку Пені. Што мела на ўвазе Пэні пад «старажытнымі варожасцямі і сямейнымі разладамі», якія апісаў Джэк? Я ведаў, што маці Сафі Вікторыя ўцякла з сядзібы пры першай магчымасці але ці былі нейкія рознагалоссі з Джорджам, якія пакінулі ў спадчыну гады, якія так і не загаіліся? І як гэта паўплывала на Сміта Пенні?
  Усё гэта было занадта вялікім беспарадкам, і ўсё, здавалася, вярнулася да Сафі і яе спадчыны. Што, чорт вазьмі, зрабіў дзядзька Джордж і чаму ён вываліў усё гэта ля дзвярэй Сафі?
  Я змагаўся з гэтым да ночы, але адказаў не было.
  Уладальніца гарадской крамы была здзіўлена, убачыўшы свайго першага кліента, які чакаў на вуліцы яшчэ да таго, як яна прыйшла, каб адамкнуць дзверы. Нягледзячы на недасыпанне - ці, магчыма, з-за гэтага - я ўстаў рана і ўжо наведаў гараж, які, на маё шчасце, быў укамплектаваны калегамі-раннікамі. Я ўзяў новую запаску для Land Rover, прычапіў яе да капота і запоўніў каністры палівам. У краме я спрабаваў грукаць дзвярыма ў той час, калі лічыў разумным, каб крама была адкрыта. Я няправільна ацаніў гэта на добрую гадзіну.
  Яна выглядала даволі збянтэжанай маім ажыўленым кружэннем па краме, хапала рэчы, якія я хацеў, і клала іх на свой прылавак, перш чым бухнуць пачак долараў побач з імі.
  «Хтосьці спяшаецца», — сказала яна, пакуючы рэчы ў два вялікія папяровыя пакеты, па-амерыканску, і набіраючы цэны на сваёй касе. У мяне не было настрою на размову, таму я нетаварыска буркнуў, узяў сумкі і пайшоў.
  Як толькі я выйшаў з веранды вітрыны, я ўбачыў яго. Сміт Пенні стаяў насупраць, у некалькіх ярдах ад «Лэнд Ровера».
  Пад пахай у яго была засунутая вінтоўка.
  Мая першая думка была пра бяспеку новай шыны. Было б сапраўды жорстка, калі б той самы злачынец, які сабатаваў наш папярэдні запасны, адказваў за знос новага.
  Але Пенні, падобна, не цікавілася машынай. Ён выправіў яго позірк глядзеў на мяне, калі я, як я спадзяваўся, раўнадушна ішоў.
  «Мне здаецца, я сказаў табе выйсці», — сказаў ён ціхім голасам.
  «Так, здаецца, я памятаю гэта», — сказаў я, гледзячы ў сталёва-блакітныя вочы. - Але я не памятаю, каб ты што-небудзь гаварыў пра тое, каб не вяртацца.
  Ён не чакаў адказу, і гэта імгненна збянтэжыла яго. Праходзячы міма яго да Land Rover, я сказаў: «Спадзяюся, вы больш нічога не зрабілі з маім аўтамабілем». Арэндная кампанія не будзе ўражана».
  Я пачуў яго крокі ззаду, але не паспеў павярнуцца, як вялізная рука сціснула маё правае плячо, і ён абхапіў мяне, як дзіцячую цацку. Яго голас на гэты раз быў нашмат гучней.
  «Не злуй мяне, паршывы Пом».
  Я ўжо зафіксаваў, што вінтоўка не ўзведзена. Засаўка стаяла ў вертыкальным становішчы і цалкам адцягнута назад, і я бачыў, што ў рыльцу няма кулі. Яму спатрэбіцца толькі імгненне, каб заціснуць засаўку наперад і загрузіць адзін, але я не збіраўся даваць яму ні хвіліны. Я выпусціў сумку з правай рукі і стукнуў сціснутым кулаком яму ў жывот.
  Не чакаючы збору скінутай правіянту, я кінуўся да Land Rover. Паколькі было яшчэ рана і большая частка яго змесціва была выгружана на ферме, я пакінуў яго незамкнёным, таму адчыніў дзверы кіроўцы, кінуў другі папяровы пакет на пасажырскае сядзенне і ўскочыў. Безумоўна, у Пэні было дастаткова часу, каб аднавіць дыханне і розум і пайсці за мной да машыны, але калі я завёў рухавік, каля машыны яго не было і следу.
  Я ўключыў яе на перадачу і націснуў на педаль акселератара. Калі я паглядзеў у люстэрка задняга віду, я зразумеў, чаму ён не папрацаваў за мной. Ён стаяў на вуліцы, з вінтоўкай на плячы, цэлячыся прама ў «Лэнд Ровер».
   Я неасцярожна збочыў налева, на валасок прапусціўшы бочку з маслам на ўзбочыне дарогі, і ўключыў яе на другую перадачу. Я моцна пацягнуў за руль, і яна хіснулася назад на другі бок вуліцы. Я страціў Пенні ў люстэрку, але не сумняваўся, што ён усё яшчэ там.
  Мае страхі пацвердзіліся, калі металічны гук рыкашэтам адляцеў ад даху Land Rover прыкладна ў футе за маім правым вухам.
  Я вылаяўся і зноў збочыў, потым убачыў бакавую вулачку, якая адслойвалася злева. Я павярнуў кола да канца, спадзеючыся, слава богу, што яна не перакуліцца ад рэзкасці выгібу, і завярнуў за вугал.
  Сміт Пенні сапраўды не хацеў, каб я быў побач з Уднадатай.
  
  OceanofPDF.com
  
  В
  Я прыменшыў больш хвалюючыя аспекты, калі пазней у той жа дзень расказваў Сафі і Адаму на сядзібе пра свае апошнія подзвігі. Я палічыў, што Сафі не патрэбны дадатковы стрэс, які дадае яе і без таго ўзбуджанага стану, і яны ўсё роўна нічога не могуць з гэтым зрабіць. На шчасце, ніхто з іх не заўважыў кулявога пашкоджання даху Land Rover: калі б яны заўважылі, я быў бы вымушаны ім хлусіць і не хацеў дадаваць хлусню да спісу злачынстваў, якія я здзейсніў. іх у гэтай паездцы.
  Яны былі даволі здзіўлены, чаму я ўзяў толькі палову тавараў са спісу паставак, але я ўхіліўся ад гэтага, сказаўшы загадкавую паўпраўду: «Ведаеце, гэта не падобна на пакупкі ў Fortnum and Mason».
  Я распытваў іх падчас размовы з Кені па радыё папярэдняй ноччу, але ніякіх навін не было. Ён сказаў ім, што ўсё яшчэ расследуе кампанію, Гамільтана і Ірвіна, але да гэтага часу зрабіў пустую. Шчыра кажучы, я не ўскладаў асаблівых надзей на гэты канкрэтны тупік, але ў нас не было шмат чаго далей. Я не сказаў Сафі, але ведаў, што калі Кені не прыдумае новую сляду ў бліжэйшыя некалькі дзён, мы б патанулі. Не было б нічога іншага, акрамя як адмовіцца ад спроб знайсці праўду пра Джорджа і скараціць нашы страты. Гэта можа зрабіць трох мажных мужчын вельмі шчаслівымі, але гэта не будзе здавальняючым высновай для Сафі. Або мяне.
  Яны ўдваіх зрабілі даволі прыстойную працу па навядзенні парадку, калі ўлічыць усё. Ім удалося ўмацаваць дом некалькімі добра пастаўленымі дошкамі, якія дапамаглі б не дапускаць горшага пяску, і венік відавочна быў выкарыстаны добра. Калі мы ўсё ж такі застанемся на некалькі дзён, я падумаў, што магу адмовіцца ад спальнага месца пад адкрытым небам і замест гэтага рызыкнуць наляцець на жудасных поўзаў у памяшканні.
  Пасля чарговай вячэры ў бляшанках, з'едзенай на хісткіх крэслах на верандзе, я выйшаў да радыё, якое было падключана да генератара за домам. Пакуль я чакаў, пакуль секундная стрэлка майго гадзінніка адцікае да адведзенага часу званка, я глядзеў на адкрытую саванну. Злева ад мяне сонца апускалася да гарызонту, кідаючы на пясок амаль неверагодны ружовы адценне. У вячэрняй цішыні птушкі і іншыя пустынныя істоты рыхтаваліся да сумарнага спеву. Калі б у мяне не было столькі думак, я б амаль расслабіўся.
  У Кені былі навіны.
  Пасля дбайнага даследавання, для якога ён заручыўся паслугамі Рут і Карлі, яму ўдалося адсачыць Гамільтана і Ірвіна. Адрас, які я яму даў, здавалася, знік з карт некалькі дзесяцігоддзяў таму, але месца ўсё яшчэ існавала. Пад новай назвай вуліцы ён размяшчаўся ў даволі шыкоўным квартале Паўночнага Сіднэя, дзе тэмпы будаўніцтва хмарачосаў амаль не адпавядалі тэмпам у Цэнтральным дзелавым раёне. З мостам Харбар-Брыдж, які злучае дзве вобласці праз вялікі блакітны разрыў, абодва зведалі хуткі і агрэсіўны рост за апошнія некалькі гадоў, і абодва з'яўляліся домам для штаб-кватэр розных міжнародных арганізацый у іх бліскучых новых офісах.
  Я пачаў чухацца. Якое дачыненне ўсё гэта мела да Сафі і яе спадчыны?
  «Я да гэтага падыходжу, таварыш», — сказаў Кені, якому відавочна падабалася дражніць. «Вы памятаеце дакумент, пра які вы мне распавядалі, — абмен правам ўласнасці?»
  Я сказаў яму, што зрабіў.
  «Ну, самае чортава здарылася. Я размаўляў пра гэта з мілай маладой лэдзі па тэлефоне, і яна ласкава сышла і знайшла копію Гамільтана і Ірвіна ў іх файлах. Здаецца, была другая старонка, якая прапала ў вашай версіі.'
  Гэта мяне не здзівіла. Была высокая верагоднасць таго, што Джордж згубіў яго дзе-небудзь у хаосе свайго дома, перш чым прыняў рашэнне схаваць тое, што ад яго засталося ў каністры.
  «Што на ім было?»
  «Цяпер вы пытаецеся. І я хацеў бы сказаць вам».
  «Кінь гуляць у гульні, Кені. Што гэта было, чорт вазьмі?
  «Добра, добра, трымай валасы. Я не магу вам дакладна сказаць, што на ім было, таму што я гэтага не бачыў. З таго, што мне змагла сказаць мілая маладая лэдзі, я ведаю, што абмен тытулам сапраўды тычыўся сядзібы і шахты».
  «І?»
  «І іх абмянялі на нікчэмны ўчастак зямлі тут, у Сіднэі».
  Я чытаў у раманах пра людзей, якія разгублена чухалі патыліцы, але ніколі не верыў, што гэта адбываецца ў рэальным жыцці. Цяпер, аднак, пачухаў галаву.
  «Добра, Кені, я ў цябе. Што ўсё гэта значыць для Сафі?
  «Гэта азначае, мой стары сябар, што замест закінутай апалавай шахты і абшарпанай фермы ў кустах, Сафі цяпер з'яўляецца ганарлівай уладальніцай некаторай цудоўнай нерухомасці ў Паўночным Сіднэі».
  «Я думаў, вы сказалі, што гэта нічога не варта».
  «Калі быў зроблены абмен тытулам, гэта было», — сказаў Кені.
   Гэта пачынала станавіцца на свае месцы. Адзін з продкаў Джорджа Дыкінса памяняў сваю апалавую шахту на бессэнсоўны кавалак зямлі на паўночным беразе гавані Сіднэя. Калі ён заключыў здзелку, кампанія, напэўна, радасна пацірала рукі ад перспектывы незлічоных багаццяў, пахаваных у чырвонай зямлі каля Уднадаты. Але Дзікінсы смяяліся апошнімі: шахта апынулася практычна нікчэмнай, у той час як гэты бессэнсоўны кавалак зямлі цяпер знаходзіўся ў цэнтры аднаго з самых хуткарослых і багатых дзелавых раёнаў у паўднёвым паўшар'і.
  «Чорт вазьмі, таварыш, Гамільтан і Ірвін нават пабудавалі на ім сваю штаб-кватэру!»
  Навіна была надзвычайнай, і мне прыйшлося прымусіць Кені паўтарыць дэталі, каб пераканацца, што я правільна яе зразумеў.
  — Гэта быў мост, Біл. Мост змяніў усё. Да 1932 года ніхто не звяртаў увагі на Паўночны Сіднэй. Вам трэба было праехаць мілі, каб перасекчы Паррамату, каб дабрацца да яе, і адзіныя людзі, якія цікавіліся гэтым, былі карэнныя плямёны, якія жылі там на працягу стагоддзяў. Але пасля таго, як яны пабудавалі мост, ён адкрыў свет магчымасцяў - жылых і камерцыйных. Ну, вы ведаеце, дзе знаходзіцца наш дом, каб вы ведалі, якую розніцу зрабіў мост».
  Я ўспомніў, як Кені ехаў на працу на паўднёвы бок гавані. Раней гэта мяне не ўразіла, але без моста гэта было б амаль немагчыма.
  «Раптам зямля там стала каштоўным набыткам, і ўсе спрабавалі прэтэндаваць на яе. У Гамільтана і Ірвіна выпадкова быў лісток паперы, на якім гаварылася, што адзін кавалак належаў ім».
  «Хто такія Гамільтан і Ірвін?» Я спытаў. «Што яны робяць?»
  «Трохі загадка, гэта. Здаецца, яны нейкія брокеры, але цяжка вызначыць, што менавіта яны брокер. Аднак шмат грошай. Я праязджаў міма штаб-кватэры, і гэта адзін з самых уражлівых будынкаў на ўчастку».
  «І той лісток паперы, дзе сказана, што Гамільтан і Ірвін валодаюць зямлёй...»
  «…хлусіў. Яны маглі валодаць ім у нейкі момант у гісторыі, задоўга да таго, як мост з'явіўся, але ў 1932 годзе ён, несумненна, быў ва ўласнасці сям'і Дыкінса з Паўднёвай Аўстраліі».
  Мой розум ашалеў. Калі Кені меў рацыю - і, што яшчэ важней, калі мы змаглі прадэманстраваць, што ён меў рацыю ў дачыненні да цяжару доказаў, прымальнага судом, - тады Сафі была надзвычай багатай фрыхолдэркай Сіднэя.
  - Гэта неверагодна, - сказаў я.
  «Даволі добра, ці не так?»
  — Але хвіліну таму вы сказалі, што на самой справе не бачылі другой старонкі абмену тытуламі. Чаму не? Дзе гэта?'
  «Ах». Бадзёрасць знікла з голасу Кені. «Баюся, што з гэтым ёсць праблема».
  «Якая праблема? Вы сказалі, што размаўлялі па тэлефоне з мілай маладой жанчынай».
  «І я быў такім. Яна нават была гатова прыняць мой візіт у іх офісы, каб асабіста паглядзець. Але калі я сёння ператэлефанаваў, каб дамовіцца пра час, я не змог пагаварыць з той самай маладой жанчынай. Замест гэтага я атрымаў надзвычай халодны прыём ад старэйшай жанчыны, якая адмаўляла, што ведае пра размову, якая калі-небудзь мела месца, і адмовілася нават абмяркоўваць існаванне абмену правамі ўласнасці».
  «Што? Цябе закрылі?»
  'Выглядае так. Я не магу дакладна сказаць, што адбылося паміж двума тэлефоннымі званкамі, але здаецца, што нехта дабраўся да дзяўчыны. Праблема ў тым...
  — Не кажы мне, Кені. Я занадта добра ведаю, што праблема ёсць. Без гэтай другой старонкі Сафі нічога не зможа даказаць».
  «Я не разумею, чаму Джордж застаўся тут, пасярод пустыні, калі ён ведаў, што сям'я больш не валодае шахтай. Ён мог бы паехаць у Сіднэй, памахаць абменам тытула пад носам у Гамільтана і Ірвіна і з камфортам пайсці на пенсію за кошт арэнды, якую яны павінны былі яму за апошнія сто гадоў».
  Ацэнка сітуацыі Сафі даволі блізкая да маёй.
  - Я задаў Кені тое ж пытанне, - сказаў я. «Ён ахапіў настальгію па мне і пачаў успамінаць, як рос у Уднадаце з Джорджам і Вікторыяй. Калі я спрабаваў атрымаць прамы адказ, ён казаў толькі, што некаторыя людзі не для горада. Джордж, відаць, быў адным з такіх людзей». Я паглядзеў на Сафі. «На шчасце, ён не зрабіў таго ж меркавання ад імя сваіх спадчыннікаў».
  Адам, здаецца, не купляў гэта. "Але ўсе гэтыя грошы - хто б не хацеў атрымаць іх у свае рукі?"
  Я падумаў пра Леоту, былую каханку надзвычай уплывовага чалавека з Карыбскага мора. Калі не лічыць утульнай плошчы на беразе мора, якую ён даў, яна ніколі не шукала атрыбутаў заможнага ладу жыцця, нават калі яны былі ў яе вольным доступе. Кені меў рацыю: некаторыя людзі проста аддавалі перавагу простаму жыццю. Чорт вазьмі, мой уласны маленькі катэдж на Дарт не быў раскошай, і я быў шчаслівы. Я мог бы зарабіць значна больш грошай, калі б падняў палкі і назаўсёды накіраваўся ў лонданскі дым, але гэта таксама было не ў маім стылі. Днём я грэўся да дзядзькі Джорджа.
  «У жыцці ёсць нешта большае, чым велізарныя груды грошай», — сказаў я, і Сафі ўсміхнулася.
  «Падобна на тое, што ў мяне ніколі не будзе магчымасці даказаць гэтую тэорыю так ці інакш. Не без другога аркуша паперы».
  Я дапіў піва, якое піў, і адкінуўся на спінку крэсла. Я спрабаваў знайсці спосаб атрымаць копію Гамільтана і Ірвіна аб абмене правамі ўласнасці. Яно відавочна існавала з таго часу, як маладая лэдзі, з якой Кені размаўляў першай, з'ехала і знайшла яго ў дакументах кампаніі. Але атрымаць гэта ў нашы рукі - асабліва з тым, што гэтая лінія расследавання пасля была закрыта - было б няпроста. І было яшчэ адно пытанне, на якое я не знайшоў адказу: чаму, калі дакумент пацвярджаў, што яны больш не валодаюць правам уласнасці на сваім участку, яны ўвогуле захавалі яго? Каб спаліць паперы, спатрэбілася б хвілінная праца, і тады гэта было б толькі словам Дыкінса супраць магутнасці іх карпарацыі, калі б справа дайшла да спрэчкі. Вядома, усё гэта вельмі двустворна, але з такой колькасцю мільёнаў долараў, якія патэнцыйна пастаўлены на карту, гэта не здавалася зусім непраўдападобным. Мне прыйшло ў галаву, што дзе-небудзь у дзяржаўным зямельным рэестры можа быць копія тытула - я не быў дастаткова добра разбіраўся ў законнасці ў Аўстраліі - але ў мяне ўзнікла непрыемнае падазрэнне, што любыя такія старыя паперы, як біржа Дыкінса, могуць мець выкінулі задоўга да гэтага часу. Які толькі што пакінуў копію Гамільтана і Ірвіна.
  Яшчэ адна загадка, каб дадаць да кучы.
  «Кені кажа, што ён зробіць усё магчымае, каб пераследваць кампанію, але я б не затаіў дыханне. Я мяркую, што дзяўчына, з якой ён размаўляў першапачаткова, не ўяўляла, што абмен правам уласнасці быў канфідэнцыяльным дакументам, таму не было прычын не сказаць яму пра гэта. Відавочна, што пасля гэтага ўмяшаўся нехта вышэйшы, і цяпер усё трымаецца пад сур'ёзным сакрэтам. Калі Кені будзе рыцца і задаваць нязручныя пытанні, я мяркую, што яны могуць нават знішчыць сваю копію».
  Сафі выглядала ўстрывожанай. «Але гэта было б незаконна, ці не так?»
  «Незаконны, амаральны, бессумленны — выберы свой прыметнік», — сказаў я. «Я не спрабую абараняць іх, але пастаўце сябе на іх месца. Ужо стагоддзе ці больш яны сядзяць на апале мой, які прынёс вельмі мала, з таго, што мы можам зразумець. Тым часам яны пабудавалі сваю штаб-кватэру на ўчастку зямлі ў вялікім горадзе, які па сённяшніх мерках павінен каштаваць цэлае багацце. Цяпер з'яўляецца нейкая надакучлівая Пом, якая расказвае пра спадчыну, якая, наколькі яна ведае, уключае і маю. Сіднэйскі юрыст з добрых намераў даведваецца пра сувязь з Гамільтанам і Ірвайнам і нявінна суне ў гэта свой нос. Зараз ніхто з удзельнікаў першапачатковай здзелкі не застанецца ў жывых, але, магчыма, хто-небудзь з высокіх службовых асоб у кампаніі зразумее, што яны раптоўна падвергнуцца ўздзеянню таго, што можа прывесці да сур'ёзнай адказнасці. Калі б вы былі на іх месцы, ці захацелі б вы пайсці на невялікую зручную незаконнасць, каб праблема знікла?»
  — Але гэта не проста невялікая незаконнасць, Біл. Калі тое, што вы кажаце, слушна, і нехта ў Гамільтане і Ірваіне хоча схаваць усю справу, значыць, яны звярнуліся да значна большага. Яны здзейснілі забойства».
  Усё станавілася занадта заблытаным. Калі Джордж быў забіты, значыць, нехта ведаў пра абмен тытулам яшчэ да таго, як Сафі нават даведалася, што ў яе ёсць дзядзька. Я ўявіў, што той, хто гэта быў, думаў, што раз і назаўсёды разбярэцца з праблемай, ліквідаваўшы Джорджа. Яны, вядома, не чакалі, што яго даўно страчаная пляменніца з'явіцца з Англіі і прэтэндуе на спадчыну Дыкінса. Але калі яна гэта зрабіла, яе трэба было напалохаць - адсюль пагрозлівыя паведамленні і напад на Адама. І калі стала ясна, што яе не збіраюцца напалохаць, сітуацыя жудасна абвастрылася са смерцю Долі.
  Калі я патлумачыў свае думкі Сафі, яна ўздыхнула.
  «Прынамсі, гэта азначае, што я не вінаваты ні ў адной смерці».
  - Ні для іншага, - сказаў я з настойлівай ноткай у голасе. «Ты павінен перастаць так думаць. Гэтая рэч налічвае сто гадоў і больш; вы былі на сцэне ўсяго некалькі тыдняў. Тое, што яны зрабілі з Долі, не было вашай віны. Што трэба для таго, каб паверыць у гэта?»
   Яе галава апусцілася. - Не ведаю, Біл. Усё гэта так жахліва. І цяпер мы нават не можам выправіць гэта і выкрыць Гамільтана і Ірвіна, таму што ў нас няма другой старонкі копіі Джорджа аб абмене. О, чаму ён павінен быў быць такім неарганізаваным?
  Аднекуль мяне ўразіла важная думка.
  — Пачакай, Сафі. Можа, ён і не быў дэзарганізаваны. Магчыма, ён быў дакладнай супрацьлегласцю неарганізаванаму».
  Я ўскочыў з месца і пачаў рыцца ў кішэнях вопраткі, на якой быў апрануты, потым у пінжаку, які я адкінуў на спінку крэсла.
  - Пра што ты кажаш, Біл?
  Я знайшоў тое, што шукаў, і кінуў гэта на стол перад Сафі і Адамам.
  - Адчыні, - сказаў я.
  Адам працягнуў руку і разгарнуў намаляваную ад рукі карту сядзібы.
  «Чаму вы паказваеце нам гэта зноў?» — спытаў ён.
  «Падумайце пра гэта. Дзядзька Джордж даволі добра схаваў першую старонку, ці не так?
  "Нам прыйшлося разабраць дрэва, каб дабрацца да яго, таму я б сказаў так", - сказаў Адам.
  — Дык няўжо вы бачыце, што ён настолькі неасцярожны, што страціць другую старонку? Я так не думаю. Я думаю, Джордж дакладна ведаў, што ён робіць. Я думаю, што дзядзька Джордж наўмысна аддзяліў два аркушы паперы адзін ад аднаго і схаваў іх у двух розных месцах».
  Штосьці заіскрылася ў вачах Сафі, калі ў яе з'явілася магчымасць. - Дык дзе гэта, Біл? Дзе другая старонка?»
  Я апусціў палец на адзін кут карты, дзе Джордж намаляваў стрэлку і пакінуў нам яшчэ адну падказку навідавоку.
  Шахта.
  
  Карта магла б даць нам падказку пра месцазнаходжанне скарбу, які мы шукалі, але не пакінула нам вельмі мала таго, што можна было б працягнуць у іншым важным аспекте. Стрэлка Джорджа паказвала на паўночны ўсход, але акрамя гэтай голай інфармацыі мы не ведалі, дзе знайсці апалавую шахту Дыкінса.
  Я не думаю, што хто-небудзь з нас выспаўся гэтай ноччу, але ці было гэта з-за спякоты, ці з-за чакання, я не мог сказаць. Тэмпература ў пустыні магла трывожна ўпасці за ноч, нават у разгар лета, але гэта было асабліва цёпла, і ліпкасць дэзарыентавала.
  Мы ўсе прачнуліся рана, таму вырашылі пачаць пошукі шахты да таго, як дзень стане надзвычай гарачым. Мы не здагадваліся, колькі яшчэ будзем шукаць, таму я запасіўся Land Rover на два дні: калі не знаходзім да канца першага дня, разварочваемся і вяртаемся на сядзібу. перагрупавацца. Я загрузіў радыё разам з правіянтам, хаця чым далей наша экспедыцыя, тым менш я думаў, што мы зможам дабрацца да Кені.
  На паўночны ўсход ад задняга кута дома адыходзілі рэшткі грунтавай дарожкі. Гэта было не значна горш, чым сцежка ад станцыі Macumba, таму мы затрымаліся там, дзе яна вяла бачны маршрут праз кусты, і спадзяваліся на лепшае. Мы мала размаўлялі, і Сафі правяла шмат часу, гледзячы на пустыню з пасажырскага сядзення побач са мной. Адам важдаўся з радыё, але я падазраваў, што гэта было больш дзеля чагосьці, чым таму, што патрабавалася ўвага. Я засяродзіўся на тым, каб ухіляцца ад камянёў і падтрымліваць стабільную хуткасць.
  Кені быў занепакоены тым, што шахту можа быць цяжка знайсці. Яго папярэджанне было дакладным на кожным этапе шляху, ад Уднадаты да Макумбы да фермы Дыкінса, які станавіўся ўсё больш аддаленым. Нават ён не мог прадбачыць ізаляцыі гэтага месца. Я паспрабаваў паставіць сябе на месца першых пасяленцаў з Кубер-Педзі, якія ўпершыню прыблукалі сюды, ідучы па швах апала ў кусты. Мне было цяжка паверыць, што нават перспектыва вялізных палёў гэтага матэрыялу магла спакусіць каго-небудзь трываць такую пурду гадамі запар, але я ніколі не адцягваўся на бліскучыя прадметы.
  «Я ведаю, што гэта стамляе, але трымай вочы адкрытымі», — сказаў я праз гадзіну на нязменнай сцежцы.
  «Для чаго?» - спытала Сафі.
  «Я хацеў бы ведаць. Гэта частка праблемы. Усё, што выглядае інакш, я мяркую».
  Адам буркнуў у спіну. «Іншыя? У адрозненне ад бясконцых куч пяску і хмызняку?
  «Вось і ўсё», — сказаў я, і мы зноў замоўклі.
  Праз пятнаццаць хвілін Сафі закрычала. - Вось, Біл, гэтыя камяні!
  Я спыніў Land Rover, і яна паказала налева, дзе пара дзюн стварала натуральную даліну, якая вяла на поўнач. Я прыжмурыўся, спрабуючы ўбачыць тое, што яна бачыла, але мне спатрэбілася імгненне, перш чым я заўважыў гэта. Па абодва бакі ад вусця ўпадзення быў размешчаны акуратны невялікі шэраг акуратна размешчаных бледных валуноў, амаль як агні ўзлётна-пасадачнай паласы аэрапорта. Джордж усё яшчэ вёў нас з-за магілы.
  «Божа, гэта было б лёгка прапусціць. Добра заўважана, Сафі.
  Я звярнуў машыну з трасы і накіраваўся ў даліну. Пясок тут быў больш друзлым і стаў цяжэйшым для шын, але я палічыў, што гэта было тое, для чаго яна была пабудавана, і нястомна рухаўся далей.
  Праз некалькі хвілін я пачаў сумнявацца, што валуны былі размешчаны не выпадкова.
  Адам пагадзіўся. «Гэтага быць не можа. Гэта нікуды не дзенецца».
  Сафі пахітала галавой. «Гэта, безумоўна, быў паказчык. Шахта тут, я ведаю, што ёсць».
  Праз пяць хвілін пасля гэтага яна была правая. Выдмы прыйшоў да месца сустрэчы ля падножжа скалістага агалення, і ў дваццаці футах уверх па схіле была зяўленая чорная дзірка.
  Мы знайшлі ўваход у шахту Джорджа.
  Тое, што здарылася потым, было збольшага звязана з нявопытнасцю Сафі і Адама, але ў асноўным з-за маёй дурасці. З-за таго, што нам вельмі хацелася паглядзець унутраную частку шахты, мы не змаглі ўзяць камплект, які нам напэўна спатрэбіўся. Акрамя таго, што мы былі дрэнна экіпіраваныя, мы адчувалі голад і смагу, ехалі без прыпынку з сядзібы – усё гэта спрыяла таму, што мы не былі гатовы да сыходу ў падполле.
  Сафі першая ўскараскалася па скале, і па тым, як яе чаравікі слізгалі па сыпкім пяску, я павінен быў зразумець, што нам патрэбна лепшае абсталяванне. Але я не адставаў ад яе, і Адам рушыў за мной па пятах. Калі яна дайшла да адтуліны, яна спынілася і стаяла на месцы, гледзячы ў бездань, як першы даследчык, які адкрывае новы кантынент. Да таго часу, як Адам дагнаў нас, мы, напэўна, выглядалі як браты Маркс, чорныя сілуэты смешна зафіксаваныя на фоне залатога неба.
  Я ўвайшоў першым, а праз дзесяць хвілін у нас былі вялікія непрыемнасці.
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧАСТКА ТРЭЦЯЯ: ЧЫРВ
  
  OceanofPDF.com
  
  я
  Першае, што мне трэба было зрабіць, гэта зашамацець нейкую шыну для зламанай шчыкалаткі Адама. На дне дванаццаціфутавай шахты, з вывіхнутым запясцем, гэта было складана. Я прымусіў свой туманны мозг працаваць, але праблема была ў тым, што гэта адразу адкрыла цэлую перспектыву іншых цяжкасцей: нават калі я змагу залатаць Адама дастаткова, каб зрушыць яго з месца, што тады? Сафі магла сядзець за рулём Land Rover, але ён ляжаў на дне скалы, на якую нельга было падняцца, і я не бачыў, што гэта прыносіць карысць. У нас не было лесвіцы, Сафі ніяк не магла выцягнуць нас з шахты, і ні Адам, ні я не былі ў такім стане, каб пачаць прабіваць дзіркі ў сценах, каб паўзком прабрацца ў бяспечнае месца.
  Я прываліўся да бакавой сцяны і тупа глядзеў на чырвоную зямлю насупраць. Адам усё яшчэ размаўляў з Сафі, высока над намі ў няўстойлівым уваходзе ў шахту, але гаворка ішла пра яго траўмы, а не пра тое, як выбрацца з гэтага тупіка. Пакуль я глядзеў, вялікая чорная шматножка ўвайшла ў круг святла факела і гнутка слізганула па сцяне шахты туды, дзе тунэль знікаў у шахце. Я задрыжаў і сеў, адыходзячы ад сцяны.
  Я зноў паглядзеў на вусце тунэля, няроўнае і разбуранае, дзе, як мяркуецца, Джордж і яго продкі прабраліся праз яго, каб атрымаць доступ да самой шахты. Ці сапраўды гэта можа быць галоўны ўваход на сайт? І калі так, то як ім удалося здабыць апалы, якія яны выкапалі з зямлі? Маё сэрца аптымістычна калацілася, і я накіраваў факел да вяршыні шахты, думаючы, ці не ўбачу крук, убіты ў дах як частку нейкай сістэмы шківаў для падцягвання вёдраў з каштоўнымі камянямі. У якасці сродку ўцёкаў гэта можа прапанаваць розныя магчымасці.
  На даху пячоры не было нічога, акрамя чарнаты.
  Размова паміж Сафі і Адамам закалыхнула, і я скарыстаўся магчымасцю, каб крыкнуць ёй.
  «Сафі, мне трэба паправіць шчыкалатку Адама. Ці ёсць што-небудзь там, што я мог бы выкарыстаць у якасці шыны?
  — Я што-небудзь знайду, — сказала яна, і я пачуў, як пад нагамі храбусціць галька, калі яна выйшла з пячоры.
  Яна вярнулася праз пяць хвілін і заявіла, што вяроўка вяртаецца да нас. Я ўспомніў, што на гэты раз не трэба глядзець уверх, калі груз перасягнуў край шахты, але я адчуў, як вакол мяне падаюць кавалкі жвіру і зямлі. Я накіраваў факел уверх і ўбачыў, як акуратна апускаюць вялікі пачак, акуратна запакаваны ў кавалак матэрыялу. Я ўстаў і працягнуў руку, каб узяць яго, аслабіўшы вяроўку і крыкнуўшы Сафі, каб яна магла падцягнуць яго.
  Унутры пачка яна падрыхтавала мініяцюрны набор для выжывання. З абодвух канцоў матэрыялу тырчаў металічны шып, які я пазнаў як частку рашоткі Land Rover. Мяне не турбавалі пашкоджанні арандаванага аўтамабіля, але мяне турбавалі дзве рэчы: па-першае, яна, відавочна, неяк вырвала яго з машыны і магла нанесці сабе траўму; па-другое, і што больш трывожна, яна здзейсніла падарожжа ўніз па скале ў адзіночку - і зноў пайшла назад.
  «Сафі, ты сапраўды не можаш падвяргаць сябе небяспецы, ты ведаеш».
   «О, давай, Біл. Я ўжо дарослая дзяўчынка, і мы ўжо сутыкнуліся з вялікай колькасцю небяспек».
  — Я не пра гэта. Мае матывы чыста эгаістычныя. Я не кажу, што вы не можаце з гэтым справіцца, але калі з вамі што-небудзь здарыцца, пакуль мы затрымаліся тут, мы ўсе мёртвыя».
  Мая рэзкасць уразіла. Гэта было прызначана для.
  Разам з шыпом Сафі прыклала дэзінфікуе сродак, вату і скрутак бінта з ворсам з аптэчкі, каб стварыць імправізаваную шыну для Адама. Былі таксама фляжка з вадой і рацыя. Прынамсі, нехта думаў прама.
  Я выкарыстаў частку вады, каб ачысціць Адамаву шчыкалатку, чым мог. Астатняе мы падзялілі паміж сабой. Затым я выраўнаваў шып з вонкавым бокам яго нагі і як мага мацней перавязаў яго бінтам. Эластычнасць марлі азначала, што не было небяспекі перакрыцця кровазабеспячэння яго ступні, але ў роўнай ступені я хацеў, каб яна заставалася максімальна цвёрдай. Я паняцця не меў, праз што гэта можа прайсці, перш чым мы зможам даставіць яго да медыка.
  Увесь гэты час Адам і Сафі бязглузда балбаталі па рацыі. Я паспрабаваў адысці ад іх размовы, прасякнутай мілымі дробязямі, і засяродзіцца на тым, што разглядалася. Незалежна ад таго, з якога боку я глядзеў на гэта, я не мог прыдумаць спосабу даставіць ні мяне, ні Адама на вяршыню гэтай шахты. Гэта пакідала толькі адну магчымасць.
  Я перапыніў закаханасць па рацыі і ўзяў у Адама слухаўку.
  «Сафі, тут ёсць тунэль, які вядзе далей у шахту. Я іду даследаваць».
  Яна выглядала заклапочанай. «Беражы сябе, Біл. Вы не ведаеце, што там унізе. Без усялякага абслугоўвання ўсё магло б разваліцца. Калі ласка, не рызыкуйце».
  «Я зраблю ўсё магчымае, але я не бачу, што ў нас ёсць выбар. Я спадзяюся, што ўсё, што ёсць там, можа даць мне падказку да таго, як мы можам выбрацца зноў. Напэўна, яны неяк здабылі апалы».
  Я засунуў рацыю ў кішэню і апусціўся на калені, яшчэ больш нахіліўшыся, каб зазірнуць у тунэль. Факел паказаў такую ж вузкую адтуліну, як і раней, пашыраючыся ў большую прастору, якая знікала ў цемры. Штурхаючы факел перад сабою, я слізгануў на жывот і пачаў паўзці праз дзірку, выцягнуўшы рукі наперад. Як я і чакаў, было цесна. Я ўцягнуў плечы ўнутр, толькі выявіўшы, што так было цяжэй палегчыць сябе, і вылаяўся, не раз чапляючыся галавой аб дах тунэлю. На шчасце, вузкая частка была толькі кароткай, і мае ногі ўсё яшчэ тырчалі ў шахту ззаду, калі мае рукі ачысцілі нару, і я мог іх шырока развесці для пакупкі, якую мне трэба было працягнуць.
  Калі я ўстаў, нада мной быў добры метр вольнага месца, і святло факела выявіла нешта значна больш складанае, чым я мог сабе ўявіць. Хаця гэта нагадала мне фотаздымкі і кадры вугальнай прамысловасці, якія я бачыў у Англіі, дзе запэцканыя чорнымі шахцёры гадзінамі працавалі пад зямлёй ва ўмовах, у якіх большасць іншых цяжкіх работ выглядала як шпацыр па парку, тунэль, які цягнуўся перада мной быў вышэйшы, шырэйшы і лепшы, чым я мог меркаваць, улічваючы яго становішча ў гэтым глухім кутку. Высечаная ў зямлю, якая ўсё яшчэ выглядала чырванавата-карычневай у святле паходні, яна, здавалася, была старанна спраектавана і добра падтрымана правільнымі стойкамі і папярочнымі бэлькамі з трывалага дрэва. Я пагладзіў бліжэйшую да мяне сцяну, каб праверыць яе салідарнасць, і быў прыемна здзіўлены. Маё захапленне здабытчыкамі апалаў - ужо на ўзроўні, які набліжаўся да цуду - вырасла яшчэ на адну-дзве прыступкі.
  Я націснуў кнопку рацыі і апісаў Сафі, на што глядзеў.
  «Гэта цудоўна, Біл, але я не бачу, як гэта нам дапаможа».
   Я таксама не, але нарэшце ў мяне з'явілася мазгавая хваля. Уважліва ўтаропіўшыся ў цэнтр тунэля, я выключыў факел і стаў чакаць. Маім вачам спатрэбілася пару хвілін, каб прывыкнуць да поўнай цемры. Пакуль я стаяў, спадзеючыся, што ніякія істоты не зрабілі тунэль сваім домам у адсутнасць чалавечай дзейнасці, я пераможна кіўнуў сам сабе, усвядоміўшы, што чарната не такая поўная, як я думаў спачатку.
  Далёка ўнізе, у чэраве шахты, стаў бачны луск святла.
  Чым мацней я ўглядаўся, тым больш гэта выяўлялася. Без сумневу, унізе было святло. І калі нейкі трагладыт-адшчапенец з пячор Кубер-Пэдзі не пасяліўся тут і не грэўся ля вогнішча, то святло магло азначаць толькі адно: недзе ў сетцы тунэляў, што цягнуліся перада мной, была яшчэ адна шахта.
  Сафі была няўпэўненая, калі я перадаў навіны па рацыі. «Ці можа быць там унізе нейкая іншая крыніца святла?» — спытала яна.
  «Няма шанцаў», — адказаў я. «Няма ніякага спосабу, каб святло магло трапіць у гэтыя тунэлі, калі б там не была дзірка з узроўню зямлі. Дзесьці на даху шахты павінна быць яшчэ адна адтуліна. Пытанне толькі ў тым, як дабрацца туды і знайсці».
  «Што вы прапануеце?»
  Я абарваў сувязь па рацыі і задумаўся. Лагічна было б адправіць Сафі на вяршыню пагорка, каб яна агледзела і паглядзела, ці зможа яна знайсці іншы ўваход, але гэты варыянт быў багаты небяспекай. З таго, што расказаў мне Кені, я ведаў, што многія з гэтых старых шахт былі кінутыя на волю стыхіі, з закінутымі шахтамі, пакрытымі часам і брудам, пакінуўшы, здавалася б, бяскрыўдны пясок, які хаваў швейцарскі сыр смяротных дзірак. Я выключыў гэта як занадта рызыкоўнае, па той жа прычыне, што я не хацеў, каб яна бегала па скале. Я б мне падабалася выбівацца на вяршыню, але цяжкае становішча Адама - і дванаццаціфутавы абрыв, які я не мог дасягнуць - зрабілі гэта немагчымым. Чым больш я думаў пра гэта, адзіным выбарам здавалася ісці глыбей у шахту. Калі б я мог знайсці крыніцу святла, то мы б дакладна ведалі, што з гэтага месца ёсць іншы выхад.
  Сафі спатрэбілася, каб заўважыць недахоп. Яна сказала: «Нават калі вы знойдзеце іншую шахту, як гэта дапаможа?» Я ўсё роўна не буду ведаць, дзе ты з вышыні».
  Я яшчэ падумаў і прыдумаў план: ён быў даволі слабы, але лепшы, які ў нас быў.
  Забіваць час у цёмным замкнёным памяшканні - наўрад ці я ўяўляў сабе вячэрнюю забаўку, але мы мала што маглі зрабіць. Калі мы чакалі надыходу ночы, я захаваў батарэю і ў факеле, і ў рацыі. Я паўзла назад праз тунэль да Адама, і мы з ім былі вымушаны пагаварыць, пакінуўшы Сафі на волю лёсу. Я паспрабаваў папярэдзіць яе быць асабліва асцярожнай каля вусця шахты і сачыць за любымі гадасцямі, якія могуць хавацца паблізу. Яна дала мне яшчэ адзін заслужаны глыток пра тое, што яна цалкам здольная клапаціцца пра сябе.
  Я спасылаўся на строгія інструкцыі, калі справа даходзіла да Land Rover. Я сказаў Сафі падняцца назад па даліне да такой кропкі, дзе яна была ўпэўненая, што зможа без небяспекі заехаць на адзін з адгор'яў пяску, а потым паднесці яго як мага бліжэй да скалы. Я спадзяваўся, што яна зможа размясціць яго на цвёрдай зямлі, не рызыкуючы загнаць яго цалкам на дах шахты, але мы не даведаемся напэўна, ці будзе гэта магчыма, пакуль не знойдзем новы ствол і не вызначым яго становішча ў адносінах да яе. Я не хацеў, каб яна везла цяжкі аўтамабіль на няўстойлівую тэрыторыю, калі толькі не было іншага выйсця: у мяне было здагадку, што Land Rover выжыве, калі б адзін з гэтых нябачных валаў паддаўся пад кола, але я хацеў бы гэтага не рабіць. браць верагоднасць таго, што ён незваротна затрымаўся, калі яго наогул можна было пазбегнуць.
  За паўгадзіны да захаду сонца я зноў пачаў спускацца па тунэлі. Як і раней, я пралез праз вузкую шчыліну, распусціўшы плечы і пацягнуўшы за імі астатняе запыленае цела. Я падняўся, іранічна ўсміхнуўшыся бессэнсоўнасці дзеянняў, і зноў углядзеўся ў цемру. Прайшло некалькі імгненняў, і пробліск святла стаў слабейшым, чым раней, але я дакладна мог разабраць яго ў тунэлі перада мной.
  «У нас мала часу», — сказаў я ў рацыю, разважаючы, ці не памыліўся я, як хутка сонца сыдзе з аўстралійскага летняга неба, патэнцыйна пакінуўшы мяне ў апраметнай цемры і некуды цэліцца. Я ўтаропіўся вачыма ў пробліск і рухаўся як мага хутчэй. Мае чаравікі каталіся па камянях і спатыкаліся аб камяні, якія выступалі, але я не апускаў вачэй на падлогу. Пакуль тунэль круціўся ў падземным лабірынце, я цалкам засяроджваўся на святле, спрабуючы вырашыць, ці становіцца яно ярчэйшым, таму што я набліжаюся, ці бляднее, таму што дзённае святло на вуліцы хутка знікае. Я таксама зрабіў няпэўную спробу палічыць свае крокі. Я даўно страціў надзею спрабаваць вызначыць, у якім кірунку я іду - хаця той факт, што я назіраў святло па прамой лініі ад адтуліны, быў шматспадзеўным. Але, па меншай меры, я мог бы даць Сафі нейкае ўяўленне аб тым, як далёка праз дах шахты ёй давядзецца прайсці ў пошуках шахты.
  Я вёў з ёй пастаянны дыялог па рацыі. Я ўявіў яе дзесьці над сваёй галавой, утаропіўшыся ў згасае святло і чакаючы майго знаку, і падумаў, ці не шкадуе яна пра ўсю гэтую эскападу. Я ведаў, што я быў.
  І тут раптам апынуўся я. Дзесяць футаў перада мной, як срэбны слуп, які падае з нябёсаў, святло з неба звонку акуратна ззяла на дно шахты.
  — Я знайшоў, — крыкнуў я ў слухаўку, выклікаўшы ў адказ пакутлівы віск.
  - Цудоўна, Біл. Ці можам мы адсвяткаваць, каб я не страціў слых?»
  «Прабач, Сафі». Я адчуў большае палёгку, чым хацелася паказаць, але трэба было зрабіць яшчэ шмат працы. Спачатку я павярнуў тым шляхам, якім прыйшоў, і крыкнуў уверх па тунэлі.
  — Ты чуеш мяне, Адам? Я знайшоў другі вал.
  Голас Адама пранёсся ў шахце, больш далёкі, чым я хацеў бы: напэўна, я зайшоў далей, чым думаў.
  - Сафі знайшла яго наверсе?
  'Пакуль не. Я хацеў пераканацца, што ўсё яшчэ магу звязацца з вамі. Уключы факел, добра?
  Я пакінуў Адама недзеяздольным на далёкім баку ад вузкага ўваходу ў пячору і спадзяваўся на Бога, што памеры нары не перашкодзяць святлу яго паходні быць бачным з таго месца, дзе я цяпер стаяў. Мігнуў жоўты агеньчык, але ён быў не зусім там, дзе я чакаў, і я зразумеў, што тунэль, па якім я ішоў, дэзарыентаваў мяне. Прынамсі, я мог гэта бачыць.
  'Выдатна. Засуньце яго як мага далей у дзірку і пакіньце для мяне. Я вярнуся, каб правесці вас крыху».
  Я апусціўся галавой у бляклае срэбнае святло і падняў вочы. Неба ўсё яшчэ здавалася неверагодна яркім, і я некалькі разоў міргнуў, каб акліматызавацца. Я пачаў задумвацца, ці спрацуе мой абмежаваны план увогуле: ці зможа Сафі ўбачыць прамень факела, калі сонца яшчэ будзе такім яркім? Магчыма, нам давядзецца яшчэ даўжэй чакаць, пакуль наступіць належная ноч. Я здрыгануўся ад гэтай думкі і пстрыкнуў выключальнікам факела.
   «Я бачу цябе, я бачу цябе!» Сафі закрычала, і надышла мая чарга адхіснуцца ад рацыі.
  Я адчуў скручванне ў жываце, але не ведаў, палёгка гэта ці страх.
  «Як далёка гэта ад вас?» Я спытаў.
  «Цяжка сказаць, можа, сто ярдаў».
  «Чорт вазьмі».
  'Што? Гэта добра, ці не так? Вы маглі б зайсці на паўмілі ў тую шахту, і тады ў нас сапраўды былі б праблемы. Прынамсі, гэта дасяжна».
  «Не з тросам лябёдкі Land Rover, гэта не так». Я на самой справе не вымяраў кабель на нашым арандаваным аўтамабілі, але я не мог сабе ўявіць, што ён будзе даўжэйшы за сто футаў, і самому валу спатрэбіцца прыстойны кавалак гэтага, асабліва калі мы збіраемся стварыць нейкі слінг.
  «Прабач, Сафі, але табе прыйдзецца падвезці Land Rover бліжэй да ямы».
  - Няма праблем, - весела сказала яна.
  Яна была менш шчабятала, калі я тлумачыў небяспеку.
  Я сказаў Адаму выключыць свой факел, пакуль мы чакалі - не было сэнсу марнаваць батарэі без патрэбы - і я таксама выключыў свой, пакуль Сафі манеўравала на Land Rover. Станавілася прыкметна цямней, і мне здалося, што я бачу фары машыны, якія мігцяць у верхняй частцы ямы нада мной. Я чуў роў рухавіка, калі яна падштурхоўвалася бліжэй, і заўважыў, што затаіў дыханне, калі яна вярнулася па рацыі.
  «Добра, я прыкладна ў дваццаці футах ад ямы. Цяпер я бачу гэта вельмі выразна».
  «Як вам здаецца вобад?»
  «Пачакай, я пагляджу».
  — Асцярожна, дзеля бога! Не хадзі там наверсе. Калі вам трэба падысці бліжэй, падсуньцеся да яго на жываце, каб размеркаваць груз».
  "Я буду ігнараваць любыя наступствы адносна маёй вагі", - сказала яна, і я пачуў усмешку ў яе голасе. Праз трыццаць секунд яе галава з'явілася над краем дзіркі, на добрых сорак футаў нада мной.
  - Добры вечар, мiстэр Кемп, - сказала яна раўнадушна, нiбы ўсё жыццё правяла, блукаючы па пустынях i ратуючы параненых мужоў.
  Я з палёгкай засмяяўся.
  Справа па расстаноўцы ўсяго заняла значна больш часу, чым я чакаў. Сафі разматала лябёдку на ўсю моц і ўпусціла трос уніз праз адтуліну, каб не пашкодзіць вобад і не рассыпаць усё на мяне. Толькі калі цяжкі сталёвы крук бяспечна ляжаў на падлогу, маючы ў запасе некалькі футаў слабіны, я сказаў ёй устаць і чакаць далейшых інструкцый.
  Самая складаная праца заключалася ў тым, каб даставіць Адама з яго пазіцыі ў ніжняй частцы шахты, дзе ён прыходзіў на паляванне, да таго месца, дзе ў нас быў хоць бы шанец выцягнуць яго. Ён быў значна большы за мяне ва ўсіх напрамках, і нават мне было цяжка праціснуцца праз нізкі тунэль у пячору. Я падумаў выкапаць праход, каб вызваліць больш месца, але зразумеў, што калі б гэта было разумна, то дзядзька Джордж ці яго продкі зрабілі б гэта шмат гадоў таму. Павінна быць прычына, па якой яны пакінулі гэта так жорстка, і я не збіраўся ставіць пад сумнеў іх веды па здабычы карысных выкапняў. Замест гэтага я застаўся на баку шахты і бесцырымонна цягнуў яго за рукі, пакуль ён курчыўся і крычаў ад болю.
  Каля вусця дзіркі яго ашчэпленая ступня зачапілася за борт праходу, і ён толькі-толькі паспеў выбрацца, перш чым пясок саступіў і сцяна бруду абрынулася ўніз, зачыніўшы праём.
  Нават калі б мы гэтага хацелі, шляху назад не было.
   Адам змахнуў пыл з абломкаў і падняўся на ногі, цалкам абапіраючыся на правую нагу і абапіраючыся на мяне, каб не дапусціць цяжару з параненай левай. Ён абняў мяне за плечы, і мы разам паскакалі да факела, які я пакінуў ля падножжа новай шахты. Я адчуваў, як ён напружваецца пры кожным кроку, і ён ледзь-ледзь бурчыць кожны раз, калі пасоўваецца наперад. Я быў рады, што не бачу грымасы, якая, як я ведаў, скажае яго твар.
  Калі мы дайшлі да шахты, я як мага асцярожней апусціў яго на зямлю і зазірнуў у дзірку.
  - Сафі! Я крычаў і чакаў, калі яна з'явіцца.
  У яе голасе была трывога. «У вас ёсць яго? З ім усё ў парадку?
  - Глядзіце самі, - сказаў я і адышоў убок, каб Адам мог нахіліцца ў шчыліну і ўбачыць Сафі.
  «О, дзякуй Богу!» яна сказала. «Як твая шчыкалатка?»
  «Ну, тое, што мяне цягнулі праз закінутую шахту, напэўна, не дапамагло, але я буду жыць».
  «Добра, хопіць балбатні», — сказаў я і заняў сваё месца ў падставы слупа святла ад фар «Лэнд Ровера». Неба за ім было цёмнага адцення індыга, а твар Сафі быў рэзка асветлены з аднаго боку.
  «Што я павінен зрабіць?» — спытала яна.
  «Вам прыйдзецца вярнуцца да Land Rover, каб кіраваць лябёдкай, але будзьце асцярожныя, калі едзеце туды-сюды. Чым менш ты там будзеш тупаць, тым больш шчаслівым буду я. Дайце мне некалькі хвілін, каб Адам прыкаваў да крука, і калі я скажу, завядзіце яго. Калі я хоць неяк змагу зрабіць прыстойны сьлінг, ён павінен добра дабрацца да вяршыні».
  'І тады?'
  «Карыстайцеся лябёдкай, каб перацягнуць яго назад да Land Rover. Тады вы можаце разгарнуць яго і адправіць крук назад для мяне.
  «Гэта будзе азначаць, што мы зноў пераправімся з кручком да ямы».
  Я не быў у захапленні ад гэтага, але нічога не магло дапамагчы. «Толькі будзь асцярожны».
   Я выкарыстаў коўдру, якую Сафі апусціла ўніз, каб як мага лепш ахінуць Адама, улічваючы мой балючы запясце. Я пакінуў яго рукі свабоднымі, каб ён не ўдарыўся аб бакі ствала. Затым я двойчы абкруціў сталёвы дрот вакол муміфікаванага пакета і замацаваў яго назад на сябе вышэй, выкарыстоўваючы трос як частку калыскі, каб вытрымаць яго вагу. Гэта была сапраўдная справа Хіта Робінсана, і я ведаў, што лябёдка зацягнецца як чорт, але я не мог з гэтым дапамагчы: коўдра была недастаткова трывалай, каб утрымаць яго самастойна, і калі б я зачапіў яе на кручок, яна проста разарвала б, калі падымалася.
  Я ўключыў рацыю і падняў Сафі на тым канцы. Нам трэба, каб яны чулі адзін аднаго па-за шумам лябёдкі.
  «Добра, давайце. Пачніце з гэтым акуратна, і мы паглядзім, што будзе».
  Я пачуў, як спрацавала лябёдка, і ўбачыў, як яна пачала здымаць слабіну троса. Калі ён нацягнуўся і цела Адама пачало зрушвацца ў брудзе, я злавіла яго погляд.
  «Прыемнай дарогі», — сказаў я.
  Ён змрочна ўсміхнуўся і трымаў кабель абедзвюма рукамі над галавой. Калі чалавечы пакет залез у шахту, ён адпусціў адну руку і выкарыстаў яе, каб трымацца далей ад борта, з невялікім поспехам. Калі ён закрычаў, ён быў на вышыні каля дзесяці футаў.
  «Адсячы лябёдку», — крыкнуў я ў рацыю, і праз імгненне гук сціх, і Адам хіснуўся і спыніўся. 'Што гэта?'
  - Я… я не ўпэўнены, - сказаў ён, яго цела пачало круціцца там, дзе ён вісеў. «Калі я толькі змагу вярнуцца да гэтага зноў…»
  Я накіраваў факел проста на яго, і ён закрыў твар свабоднай рукой.
  — Не накіроўвай на мяне гэтую штучку — пасвеці на сцяну. Там.'
  Я пайшоў, куды ён паказаў. Быў цёмны след на сцяне вала, якую я раней не заўважаў. Я ўгледзеўся мацней, але не разабраў.
  'Што гэта?'
  - Дайце мне секунду, - сказаў ён і адштурхнуўся ад сцяны, каб дабрацца да адзнакі насупраць. «Тут нешта ёсць».
  Ён працягнуў руку, і я ўбачыў, як яна знікла ў сцяне шахты. Метка была дзіркай. Нейкі момант ён корпаўся і капаўся, відаць, спрабуючы нешта вызваліць з навакольнай зямлі.
  Калі ён зноў выцягнуў руку, каністра бліснула ў святле факела.
  — Здаецца, я знайшоў, — пераможна крыкнуў ён. «Гэта тое ж самае, што мы знялі з дрэва».
  Я падумаў, што дзядзька Джордж быў вельмі грунтоўным. Выпадкова мы натыкнуліся на адсутны кавалак лобзіка. Я не разумеў, чаму ён вырашыў схаваць яго на паўдарогі ў шахту ў схаванай шчыліне, якую было амаль немагчыма знайсці, але зараз мне было ўсё роўна. Калі б гэта быў скарб Джорджа, то мы б знайшлі месца, пазначанае X.
  У нас не было магчымасці адсвяткаваць. Калі я паглядзеў на Адама, які пераможна размахваў каністрай, з адтуліны, якую ён толькі што павялічыў, мне на галаву пачалі пасыпацца друзлыя камякі бруду і пяску. Нават калі я назіраў, большы кавалак адышоў ад краю і пасыпаўся на мяне, а за ім некалькі кавалкаў з вышэйшага боку. Аказалася, што Адам дэстабілізаваў увесь вал.
  - Сафі, вазьмі лябёдку ўгору - зараз! — крыкнуў я ў рацыю. «Дзірка вось-вось абрынецца!»
  Не было часу абдумваць сваю пазіцыю. Калі галоўны ўваход быў сцёрты, гэта быў адзіны спосаб выратавацца, і калі вал абрынуўся, я быў мёртвы пад некалькімі тонамі зямлі. Адам, які звісаў з крука лябёдкі Land Rover у дзесяці футах над маёй галавой, быў маім адзіным шанцам.
  Я ўскарабкаўся на невялікую кучу пяску, якая пазначала месца падзення зямлі з вала, і кінуўся у паветра. Я ведаў, што, схапіўшы загорнуты пакет, я, хутчэй за ўсё, проста разарву коўдру, і мы абодва рушым галавой у смецце ўнізе. Трэба было неяк дабрацца да самага кабеля. Я адштурхнуўся ад сцяны шахты спачатку левай нагой, потым правай з супрацьлеглага боку, і раптам апынуўся дастаткова высока, каб ухапіцца за крук, дзе ён быў заціснуты вакол дроту.
  У запале моманту я цалкам забыўся пра сваё пашкоджанае запясце, і шок ад болю, які пракаціўся ў маю руку, ледзь не прымусіў мяне адпусціць. Але мая другая рука сціснула мацней, і калі я з сілай хіснуўся ў цела Адама, а ён паспрабаваў утрымаць мяне сваімі вызваленымі рукамі, крук цудам вытрымаў.
  Сафі ўжо пераключыла лябёдку на больш хуткую перадачу, і мы хутка рушылі ўверх, калі вал развальваўся вакол нас. Я ўткнуўся галавой у матэрыял коўдры, закрыў рот ад задушлівага пылу і спадзяваўся на Бога, што адтуліна ўверсе будзе трымацца, пакуль мы не дабярэмся.
  І раптам мы апынуліся на вуліцы, і нас пацягнулі па даху шахты да Land Rover, адчайна чапляючыся адзін за аднаго і поўнымі глыткамі свежага паветра.
  Сафі спыніла лябёдку і неадкладна пачала разблытваць Адама з троса. Я ляжаў бяздзейна, разважаючы над блізкім сутыкненнем, якое мы толькі што перажылі. Я глядзеў на цямнеючае неба праз прамень аўтамабільных фар і спрабаваў прывесці свае думкі ў форму. Адзін з іх выскачыў на паверхню.
  «Чорт вазьмі, я выпусціў туды рацыю».
  Сафі выглядала раздражнёнай. «Няхай рацыя. Вас абодвух маглі забіць».
  Я не хацеў думаць пра тое, наколькі блізка мы падыдзем да гэтага. Я прымусіў сябе засяродзіцца на тут і цяпер, і ў мяне ўзнікла яшчэ адна трывожная думка.
   «Адам — каністра! Калі ласка, не кажыце мне, што вы гэта выпусцілі».
  Я паглядзеў туды, дзе ён вызваліўся ад мумій, сеўшы ў поўным бліку фар.
  Са зморшчын коўдры выцягнуў каністру.
  Між намі, нягледзячы на маю траўму, нам з Сафі ўдалося пасадзіць Адама ў кузаў Land Rover. Кульгаючы, як і пад зямлёй, ён змог пазычыць вагу свайго цела нашым намаганням і нязграбна ўлез, абедзве рукі ўсё яшчэ сціскалі каністру.
  «Ты кіруеш», — сказаў я Сафі.
  «Чаму?»
  Я падняў запясце. «Добра, вось гэта, для пачатку, але вы таксама даставілі Land Rover сюды ў бяспецы, так што вы, напэўна, лепш за ўсё кваліфікаваны, каб зноў яго забраць. Усё, што вы рабілі на шляху ўверх, зрабіце гэта зноў цяпер».
  — Я нічога не абяцаю, — насцярожана сказала яна, залазячы на сядзенне кіроўцы. «Усё змянілася».
  «Якія рэчы?»
  «Цяпер мы атрымалі дадатковую вагу дзякуючы вам абодвум, плюс хто ведае, што вы зрабілі з паверхняй даху шахты, разбурыўшы там ствол. Наколькі нам вядома, усё можа быць зусім нестабільным».
  «Тады вам лепш трымацца далей ад таго месца, дзе мы толькі што былі, і як мага хутчэй вярнуцца туды, дзе мы былі», — сказаў я.
  Яна кінула на мяне позірк, які я не спрабаваў зразумець, і рэзка кінула Land Rover на задні ход.
  Я не адважыўся назіраць, як Сафі паскорылася да краю плато. Замест гэтага я глядзеў проста перад сабой, бачачы, як зямля, дзе мы толькі што былі прыпаркаваны, няўмольна абвальваецца, бо міна абвальваецца. Вібрацыі Land Rover, напэўна, спрыялі натуральнаму абвалу шахты і тунэляў, і я заклікаў Сафі падштурхоўваць машыну мацней, каб трымацца наперадзе зямлі, якая распадаецца.
  «Я еду як мага хутчэй», — крыкнула яна ў адказ, потым левай рукой тузанула руль. Адам пакутліва закрычаў, калі яго кінула на задняе сядзенне, і Land Rover ашаламляльна хіснуўся на 180 градусаў, Сафі ў той жа час націснула на тормаз. Цяпер мы стаялі тварам да краю ўзвышша, небяспечна блізка да губы, але Сафі ўбачыла небяспеку, якая насоўвалася ззаду. Яна ўрэзалася на першай перадачы, адкрыла дросель і закінула нас праз бок.
  Я дагэтуль не ўяўляю, як яна ўтрымлівала кантроль над машынай, калі мы рэзка паваліліся са схілу. Неверагодна, але падчас спуску мы пазбягалі валуноў, але на хуткасці ўрэзаліся ў роўную зямлю, і пярэдняе крыло кузава пабілася. Сафі трымала нас устойліва, пакуль мы выраўноўваліся, а потым адпускалі педаль. Да таго часу, калі мы вярнуліся на сцежку, мы разганяліся нават з пятнаццаццю мілямі ў гадзіну, і ўсе трое глыбока дыхалі, любая размова выбівала з нас.
  Калі мы расчысцілі ўваход у даліну, якая першапачаткова паказвала нам на шахту з масівам белых камянёў, першыя кроплі дажджу пырснулі на лабавое шкло. Кроплі былі вялізнымі і гучнымі і больш нагадвалі град, калі яны адскоквалі ад даху і вокнаў. Па-за абаронай машыны, чырвоны пясок вакол нас падымаў мініяцюрныя выбухі пылу. Не прайшло і дзвюх хвілін, як мы праязджалі праз гіганцкую сажалку.
  «Адкуль гэта, чорт вазьмі, узялося?» - спытаў Адам.
  - Я не ведаю, - сказала Сафі, павышаючы голас над шумам і з трывогай углядаючыся праз лабавое шкло, дзе дворнікі не ўплывалі на паток вады. «Але мне гэта не падабаецца. Я амаль не бачу пярэдняй часткі машыны, і такое адчуванне, што мы можам у любы момант саслізнуць з трасы ў хвалю гразі - не кажучы ўжо пра камяні».
  Спалучэнне праліўнога дажджу і хуткай ночы паставіла перад намі новую праблему. Хаця я ведаў, што такія імправізаваныя штормы, як гэты, не былі чымсьці незвычайным, нават у разгар пустыннага лета, я не чакаў, што гэта адбудзецца так хутка. Рубі згадваў магчымасць раптоўных паводак, але на другім баку аргументу быў той факт, што каласальная ўнутраная вадапой Аўстраліі, возера Эйр, было сухім на працягу большай часткі дзесяцігоддзя. Нішто не сведчыла аб тым, што засуха ў гэтым годзе будзе чымсьці адрознівацца ад некалькіх апошніх сезонаў, таму мы зрабілі толькі самыя нязначныя меры па падрыхтоўцы да магчымага дажджу.
  І ўсё ж тут было.
  Сафі запаволілася да поўзання, калі праходзіла дарожку наперадзе, але з кожнай хвілінай яна станавілася ўсё больш непрыкметнай, а мы былі яшчэ на некаторай адлегласці ад сядзібы.
  «Я думаю, вам давядзецца настойваць на гэтым крыху больш, — сказаў я.
  «Я проста хвалююся, што згублю дарогу і прапусчу ферму».
  Я павярнуўся і выцягнуў компас у адну з сумак на заднім сядзенні. «Гэта не павінна быць занадта вялікай рызыкай. Пакуль мы рухаемся на паўднёвы захад, супрацьлеглы напрамку, у якім вырушылі сёння раніцай, мы павінны апынуцца там, дзе пачалі. Большая рызыка ў тым, што праз гэты дождж увогуле не ўбачыць ферму. Не хацеў бы апынуцца на станцыі Макумба без папярэджання».
  Пакуль Сафі падтрымлівала стабільную хуткасць, я зрабіў хуткі разумовы разлік. Я меў прыблізнае ўяўленне аб адлегласці ад дома Джорджа да шахты і, кампенсуючы гэта адноснай хуткасцю паездак туды і назад, прыдумаў лічбу.
  «Глядзіце, сёння раніцай нам спатрэбілася каля дзвюх з паловай гадзін, каб дабрацца да шахты. Улічваючы такое надвор'е і нашу меншую хуткасць, я мяркую, што калі мы будзем падтрымліваць яе даволі пастаяннай нам спатрэбіцца яшчэ гадзіны тры, каб дабрацца да сядзібы».
  Я ўважліва паглядзеў на Сафі. «Як вы думаеце, вы зможаце пратрымаць гэта яшчэ тры гадзіны?»
  «Я не ўпэўнены, што змагу», — пачуўся журботны голас ззаду. «Мая шчыкалатка забівае мяне».
  Я разглядаў, а потым адхіліў ідэю выкарыстання радыё – у рэшце рэшт, каго было клікаць на дапамогу? У выпадку, калі мае разлікі аказаліся даволі дакладнымі, і, шмат у чым дзякуючы Сафі, якая акуратна кіравала Land Rover пад праліўным дажджом, мы прыехалі на ферму амаль роўна праз тры гадзіны. Яна выглядала зусім знясіленай, яе вочы былі ў чырвоных ад пылу і стомленасці, але яна вярнула нас у бяспеку. Адам праваліўся ў неспакойны сон, стагнаў і паварочваўся зноў і зноў, каб паспрабаваць уладкавацца - марная надзея на выбоістай, слізкай трасе. Я быў на варце, і мае вочы былі такімі ж рэзкімі і пясчанымі, як і ў Сафі.
  Шторм не сціхаў ні на хвіліну, і мне было цікава, у якім стане дом з разваленымі сценамі і зияючымі дзіркамі. Мае асцярогі апраўдаліся: вялікая частка падлогі была прамокла, а дождж бесперапыннымі ручайкамі сцякаў па многіх сценах. У куце гасцінай стаяла металічнае вядро, дзе дзядзька Джордж меркавана паставіў яго падчас папярэдняй навальніцы, ідэальна размешчанае, каб капаць з дзіркі ў даху прама над ім. Было перапоўнена.
  Некаторыя часткі будынка былі дастаткова сухімі, каб мы маглі размясціцца на ноч. Сафі паклала Адама на канапу, якая пазбегла вільгаці, а я наскрабаў асноўную ежу, якая пакуль што падтрымлівала нас. Мы апынуліся ў надзвычайнай сітуацыі, таму любыя вычварнасці і мудрагелістасці не былі заўважаны, пакуль мы не здолеем правільна сабраць нашы рэсурсы раніцай і пераацаніць сітуацыю. Я палічыў, што дом дастаткова высокі над узроўнем зямлі, каб не хвалявацца наконт паводкі - прынамсі, калі б дождж працягваўся з такой хуткасцю ўсю ноч - але нам, магчыма, прыйдзецца падумаць яшчэ раз, калі ён усё яшчэ лье, калі надыходзіць святло.
  Я аднёс дзве талеркі з халоднымі кансервамі да Сафі, якая сядзела на падлозе побач з Адамам, але яна пахітала галавой, калі я падышоў і падняўся на ногі.
  — Ён спіць, — прашаптала яна і паказала мне адысці. «Я думаю, мы павінны пакінуць яго. Я даў яму абязбольвальныя, таму, спадзяюся, ён зможа крыху адпачыць, і я думаю, што гэта для яго, напэўна, больш важна, чым ежа, зараз».
  Я згадзіўся. Не было ніякага спосабу даведацца, калі з'явіцца наступная магчымасць адпачыць, і калі Адам здолеў знайсці перадышку пад гэтым праліўным дажджом, тады яму пашанцавала. Я баяўся, што Сафі мне не пашанцуе.
  «Вы выглядаеце змучанай», — сказаў я ёй, працягваючы адну з талерак.
  'Дзякуй. Я. Гэты драйв мяне сапраўды збіў».
  Мы сядзелі на коўдрах каля ўваходных дзвярэй і засунулі свае неапетытныя талеркі. Прайшло некалькі хвілін, перш чым хто-небудзь з нас загаварыў.
  «Біл, мне нешта было цікава».
  «Стрэліць».
  Яна паставіла талерку на падлогу і павярнулася да мяне. 'Што ты робіш?'
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Я маю на ўвазе, што ты робіш тут, у пустыні, беручы сваё жыццё ў свае рукі, з некаторымі ўзброенымі бандытамі, напэўна, на хвасце, каб дапамагчы пары маладых, якіх вы нават не ведаеце?»
  Я ўсміхнуўся і таксама паставіў талерку. "Я задаваў сабе тое ж пытанне адзін ці два разы за апошнія некалькі дзён".
  «І?»
  «І гэта не так цяжка зразумець. Акрамя таго, што ты мне стаў падабацца, у гэтым ёсць не толькі твой будучыня, ведаеце. Мы з Кені прайшлі доўгі шлях, і я не магу проста сысці пасля таго, што здарылася з Долі. Ён зрабіў бы тое ж самае для мяне, калі б сітуацыя была адваротнай. Я асабіста зацікаўлены ў тым, каб давесці гэтую справу да канца, і калі гэта зробіць вас багатай жанчынай у працэсе, я б сказаў, што гэта не такі ўжо і дрэнны пабочны прадукт».
  Сафі нахмурылася. «Значыць, нічога агульнага з наркаманам адрэналіну?»
  Я ўважліва вывучаў яе твар. Як ёй удалося так хутка атрымаць мой нумар?
  «У свой час мяне называлі авантурыстам», — прызнаўся я. «І шукальнік вострых адчуванняў. І нават наравісты. Але я павінен сказаць, што гэтая ваша невялікая прагулка сапраўды рассоўвае межы. Было некалькі момантаў у шахце, калі я адчуў, што шкадую, што не застаўся дома».
  Яна адкінула куток коўдры і ляжала на ім, цалкам выцягнуўшыся, паклаўшы галаву на адну руку. «Я ні на хвіліну не веру ў гэта», — сказала яна і заплюшчыла вочы.
  Я памыляўся наконт таго, што мы не можам спаць. Праз некалькі хвілін Сафі была далёка на сваёй коўдры, і я неўзабаве пайшоў за ёй. Нават капрызы гэтага капрызнага клімату не маглі ўтрымаць мяне ад гасцінных абдымкаў Марфея.
  
  OceanofPDF.com
  
  II
  Я прачнуўся ад цяжкай дрымоты з трывожным адчуваннем, што нехта рухаўся побач са мной; калі я паглядзеў на Сафі і Адама, яны абодва яшчэ моцна спалі.
  Мне адчайна хацелася даведацца, які час, але мой разбіты гадзіннік нічога не выдаваў. Калі я дарэмна глядзеў на яго, я зразумеў, што гэта ўзмацняе пульсацыю майго вывіхнутага запясця, таму расшпіліў зашпільку і асцярожна зняў яе з рукі. Я думаў, што, верагодна, змагу ўбачыць яго ў Англіі – выглядаў ён не надта пабітым – але пакуль што для мяне гэта было бескарысна. Гэта быў падарунак на гадавіну ад маёй першай жонкі, і я не збіраўся пакідаць яго ў глыбінцы, таму я пацягнуўся да свайго заплечніка і схаваў яго ў пару тоўстых шкарпэтак.
  Некалькі хвілін я ляжаў моўчкі, спрабуючы прыдумаць, што рабіць далей. Мне стала зразумела, што дождж перастаў і ў хаце дзьмуў дзіўны асвяжальны ветрык, хоць было ўжо горача. Я прыжмурыўся на дзіркі ў сценах, спрабуючы разабраць, дзе на небе сонца, і хутка прыйшоў да высновы, што, мусіць, ужо добра раніца. Без шахты, якую трэба было б даследаваць, і тут, на сядзібе, мала чаго каштоўнага вакол, я хацеў, каб рухацца як мага хутчэй. Але я таксама хацеў пакінуць Сафі і Адама адпачываць, пакуль яны маглі.
  Я падняў каністру з падлогі каля канапы, куды яе ўпаў Адам, калі клаўся спаць. Па праве гэта належала Сафі, але я не думаў, што яна будзе пярэчыць супраць таго, каб я зазірнуў у скарб, які ў ім мог захоўвацца – калі б я мог яго адкрыць. Апошні аказаўся даволі складанай задачай, і я не хацеў пачынаць атакаваць яго з нажоўкай, пакуль двое іншых яшчэ спалі. На шчасце, гэты апынуўся значна менш непажаданым і адзін канец адкруціўся з дзіўнай лёгкасцю. Мне было цікава, як доўга ён быў схаваны ў тым шахце.
  Гэта не мела значэння. Тое, што вывалілася з трубы на падлогу хаціны дзядзькі Джорджа, было дынамітам. Як мы і здагадаліся - але я, напрыклад, наўрад ці адважваўся спадзявацца - каністра ўтрымлівала адзін аркуш паперы з цісненнем імёнаў Гамільтана і Ірвіна, якія акрэслівалі другую палову абменнай здзелкі, якая адбылася дзесяцігоддзі таму. Мне не патрэбна была юрыдычная адукацыя, каб ведаць, што гэта было адсутнае звяно ў спадчыне Сафі. Гэта была жыццёва важная частка, якая дазволіла б Кені завяршыць галаваломку завяшчання і прызнаць Сафі сапраўднай уладальніцай гэтай найвышэйшай нерухомасці ў Паўночным Сіднэі. Для яе гэты ліст паперы быў ключом да незлічонага багацця.
  Гэта таксама быў крыклівы трывожны званочак.
  Калі б я меў рацыю наконт таго, што хтосьці высокапастаўлены ў Гамільтане і Ірваіне хацеў, каб гэтая гісторыя была пахавана назаўсёды, то гэта, хутчэй за ўсё, была адзіная захаваная копія абмену тытуламі. Гэта было тое, што шукалі трое бандытаў, калі яны праляцелі праз Уднадату, калоцячы пёры, перш чым адправіцца сюды, каб перавярнуць гэтае месца ў паляванні за ім. Здавалася, што гэта стала прычынай смерці дзядзькі Джорджа і, хутчэй за ўсё, Долі.
  Безумоўна, гэта было толькі пытаннем часу, калі яны зноў прыйдуць шукаць Сафі.
   Я разбудзіў Сафі і Адама, заклікаючы іх устаць, каб мы маглі хутчэй выбрацца. Сафі здавалася асабліва ачмурэлай, але Адам прачнуўся надзіва хутка, запытальна гледзячы на мяне.
  - Што здарылася, Біл? — спытаў ён. «Чаму раптам такая спешка?»
  Я памахаў ім другой старонкай дакумента, і Сафі прачнулася хутчэй.
  «Гэта тое, што мы думалі?» — спытала яна.
  Я кіўнуў. «А гэта азначае, што мы можам сядзець тут качкамі. Зараз у нас ёсць тая перавага, што яны не ведаюць, што мы знайшлі, але калі Кені капаецца ў Сіднэі, яны могуць зразумець, што мы ўсё яшчэ на паляванні. Калі яны думаюць, што ў нас ёсць шанец знайсці яго, яны вернуцца. Нам трэба рухацца зараз і трымацца далей ад поля зроку хаця б да таго часу, пакуль мы не зможам вярнуцца ў Кубер-Педзі. Калі мы зможам вярнуцца ў Сіднэй незаўважанымі, я буду яшчэ больш шчаслівы. Вазьмі што-небудзь паесці і збяры свае рэчы, пакуль я пайду і падрыхтую Land Rover».
  Выйшаўшы з дзвярэй на веранду, я з цяжкасцю паверыў у тое, што ўбачыў. Вакол комплексу было мора гразі, змытае ў бясконцую чырвоную пустку мінулай ноччу, якая хлынула штормам. Сафі пад'ехала недалёка ад дзвярэй, каб мы не прамоклі зусім, калі высаджваемся, але нават пятнаццаць ярдаў да Лэнды былі падобныя на бітву на Соме. Нашы крокі былі незразумела пад дажджом, і машына стаяла ў тоўстай тлустай лужыне слоці.
  Але бязлюднасць пейзажу была апошняй, пра што я думаў, калі мой погляд упаў на Land Rover. Нават калі яго колы на цалі патанулі ў гразі, я бачыў, што ўсе чатыры шыны былі парэзаныя.
  Крыкнуўшы на Адама і Сафі, каб яны заставаліся на месцы і трымаліся далей, я павярнуўся на пятках і пабег назад. я не марнаваў часу на тое, каб высветліць, ці акружаны мы, ці ёсць хто-небудзь паблізу, які чакае, каб зрабіць нам шкоду. Замест гэтага я выйшаў наўпрост з чорнага ходу з адной думкай у галаве: а генератар падлабілі? Калі б нехта вывеў з ладу Land Rover, было б лагічна, што яны захочуць зрабіць тое ж самае з джынам, і тады ў нас сапраўды будуць праблемы.
  Імгненная ацэнка пацвердзіла, што адбылося менавіта так. Часткі генератара сістэматычна дэмантаваліся і выдаляліся - проста разбіць яго было б занадта шумна - у выніку чаго корпус машыны быў бы бескарысным без навыкаў механіка і стоса запасных частак.
  Я паспяшаўся назад унутр і знайшоў Сафі і Адама на падлозе гасцінай, засланеных ад уваходных дзвярэй канапай.
  «Што, чорт вазьмі, адбываецца?» - запатрабаваў Адам.
  — Яны вярнуліся, — коратка сказаў я. «Людзі, якія забілі дзядзьку Джорджа і, магчыма, таксама Долі, я думаю, яны знайшлі нас».
  Сафі выглядала ў жаху. - Але гэта не можа быць так, Біл. Калі яны хацелі нас забіць, чаму яны проста не зрабілі тое, што зрабілі з Джорджам? Тут, пасярод нідзе, хто б ведаў і каму было б цікава? Калі яны жадалі нашай смерці, чаму яны гэтага не зрабілі?»
  - Не ведаю, Сафі, але я не хачу затрымлівацца і распытваць іх. Яны парэзалі шыны на Land Rover і разабралі генератар, так што мы цалкам высаджаны».
  — Можа, так і збіраюцца, — ціха сказаў Адам. «Пакіньце нас у пустыні, каб памерці натуральным шляхам».
  - Вядома, - сказала Сафі, і ў галаве яе загарэлася лямпачка.
  'Што гэта?' Я спытаў.
   «Слухай, смерць Джорджа можна растлумачыць самагубствам».
  - Як гэта сапраўды было, - сказаў я.
  «Але яны не змаглі сысці з гэтага дзеля нас траіх, таму ім прыйшлося знайсці іншы спосаб. Заседзеўшы ў пустыні на пагоні за дзікімі гусямі - гэта было б ідэальным прыкрыццём. Ім больш нічога не трэба рабіць: яны чакаюць, што мы памром самі».
  Гэтая частка тэорыі Сафі мела сэнс. Чаго не было, так гэта меркавання, што яны павінны жадаць нашай смерці ў першую чаргу. Без жыццёва важных доказаў, якія мы здабылі ў шахце, прэтэнзіі Сафі на спадчыну былі зусім недарэчнымі. Я не мог паверыць, што яны звярнуліся б да патройнага забойства на той выпадак, што суд нейкім чынам можа вынесці рашэнне на яе карысць. Не, па праву яны павінны былі спыніць вышук і пакінуць усё на месцы, ведаючы, што Сафі нічога не магла зрабіць.
  Другая старонка абмену тытуламі ўсё змяніла. Але таямнічая асоба, якая цягнула за нітачкі Гамільтана і Ірвіна, не ведала, што мы яе знайшлі.
  - Што мы будзем рабіць, Біл? Трывожны голас Сафі перарэзаў мае душэўныя калацінні і кінуў мяне назад у пакой. «Як ты думаеш, яны зараз там?»
  Гэта было першае, што мы павінны былі даведацца. Незалежна ад таго, ці ведала вышэйшае кіраўніцтва Гамільтана і Ірвіна аб нашым адкрыцці, мы павінны былі вырашыць пытанне, ці падвяргаліся мы смяротнай атацы. Мяне супакоіў той факт, што я ўжо быў па-за домам, спераду і ззаду, і, відаць, не прыцягнуў ніякай увагі з боку патэнцыйных забойцаў паблізу. Нашы крыкі таксама не выклікалі ніякай рэакцыі. Калі нас там нехта і чакаў, то пра гэта чортава маўчаў. З іншага боку, калі іх мэта складалася ў тым, каб прымусіць нас памерці па ўласным жаданні, без прыпасаў і транспарту, то ім не трэба было б нічога рабіць, акрамя як чакаць. Як Пакуль мы сядзелі на сядзібе, яны з задавальненнем сядзелі б і бавілі час колькі заўгодна. Без Land Rover або генератара мы б доўга не пражылі.
  Акрамя джыні і машыны ў мяне ў галаве было нешта яшчэ: у кузаве Лэнды была радыё. Мы пакінулі яго там, калі кідаліся пад дажджом, каб прабрацца ў дом, але я здагадаўся, што на ім усё яшчэ можа быць зарад. Калі гэта спрацавала, у нас была спроба падняць Кені - і сігналізацыя.
  «Ты не можаш выехаць на Land Rover», — сказала Сафі, калі я распавёў ім пра свой план. «Калі там нехта ёсць, гэта было б самагубствам».
  «Калі мы сядзім тут на спіне і нічога не робім, гэта таксама самагубства», — адказаў я і накіраваўся да дзвярэй.
  Я нахіліўся, адчыняючы яго, і апусціў галаву, выйшаўшы на веранду. Сонца стаяла высока над галавой, і спёка была гнятлівая. Гразь хутка высыхала, і вялікія ўчасткі злучэння ўжо зноў ператвараліся ў пыл. Там, дзе раней былі сляды ад шын і падабенства дарогі, якая вяла назад да Макумбы, цяпер не было нічога, акрамя роўнай зямлі, без акрэсліваючых прыкмет, якія б пазначалі сцежку. Нават калі б мы маглі нейкім чынам зноў атрымаць мабільны Land Rover, у нас была б чортава праца, каб знайсці дарогу назад.
  Я агледзеў дзюны па краях комплексу, уважліва шукаючы што-небудзь такое прыкметнае, як успышка святла на прыцэле вінтоўкі або капялюш землякопа - характэрны галаўны ўбор з паднятымі ў бакі палямі, які носяць мясцовыя жыхары ў куст. Я не мог паверыць, што які-небудзь напалову прыстойны забойца дазволіў бы выдаць сябе такой кволай падказкай, але гэта ўсё роўна варта было праверыць.
  Па гэты бок гарызонту не было прыкмет жыцця.
  Застаючыся нізка, я пракраўся праз густую гразь насустрач Land Rover. Калі б у кагосьці была вінтоўка, малаверагодна, што мая хуткасць істотна паўплывала б на такую дыстанцыю, з якой яны стралялі б, і я хацеў мець добрага разведчыка, пакуль я быў на адкрытым паветры. Я паглядзеў на дрэва, дзе мы знайшлі першую каністру, і не ўбачыў нічога іншага: нашы інструменты ляжалі раскіданыя пад ствалом, дзе мы іх пакінулі. Калодзеж таксама выглядаў бяскрыўдна. У моры чырвонай зямлі адзінае, што змянілася з мінулай ночы, - гэта стан самога Land Rover.
  Калі я наблізіўся да яго, я зрабіў поўны круг, яшчэ раз пераканаўшыся, што маё першае ўражанне было дакладным. Гэта было. На ўсіх чатырох шынах на вобадах красаваліся шчыліны. Я ўспомніў шкоду, якую Сміт Пенні нанёс запасным у Уднадатта, але гэта было інакш. Лязо, якое выклікала гэтыя слёзы, было меншае, з зубчастым краем, падобнае да таго, што я насіў сам. Усё роўна: мы нікуды не дзеліся. Не маючы ніякіх прыкмет таго, што за мной шпіёняць, я кінуў красціся і дзёрзка накіраваўся да задніх дзвярэй Land Rover. Я адразу ўбачыў, што ён дрэнна зачынены, і ў мяне сціснулася сэрца. Калі я адкрыў яго, каб зазірнуць унутр, мяне сустрэла радыё, раскіданае сотнямі частак па задняй частцы аўтамабіля.
  «Ёсць добрыя навіны і ёсць дрэнныя навіны», — лёгка абвясціў я, адчыняючы дзверы фермы і заходзячы ўнутр.
  «Якія добрыя навіны?» - спытала Сафі.
  «Добрая навіна ў тым, што ў нас, здаецца, няма кампаніі пасярод гэтай пякучай пустыні».
  Адам падняў брыво. «А дрэнныя навіны?»
  «Дрэнная навіна ў тым, што мы забітыя».
  Мы правялі павярхоўную інвентарызацыю нашых прыпасаў і падлічылі, што з тым, што было з намі, мы маглі б пратрымацца чатыры-пяць дзён, калі б мы нармавалі ежу і вада з калодзежа трымалася. Гэта было вельмі мала часу, і я ведаў, што мы павінны распрацаваць план. З-за таго, што нага Адама практычна выводзіла яго з ладу - за выключэннем некаторых элементарных хатніх клопатаў - усё было залежна ад нас з Сафі.
  Я хутка прыйшоў да высновы, што нехта павінен пайсці па дапамогу і што нехта павінен быць я. Адам не мог не пагадзіцца, і я не цярпеў пярэчанняў з боку Сафі. Мае веды ў вобласці далі мне значна лепшыя магчымасці для паходу пешшу, і я меркаваў, што яна будзе значна лепшай медсястрой для свайго мужа, чым я. Яна аказала некаторы супраціў гендэрным стэрэатыпам, але ў рэшце рэшт прызнала, што я, верагодна, меў рацыю.
  Гэта была доўгая і небяспечная прагулка - я ацаніў яе ў два поўныя дні, улічваючы высокія тэмпературы і складаны рэльеф - і мы правялі астатнюю частку раніцы, пакуючы і перапакоўваючы розныя канфігурацыі заплечнікаў, разглядаючы розныя магчымасці. Пасля абеду мы сабралі запас патэнцыйнай зброі на выпадак нападу ў маю адсутнасць. Сярод шахцёрскай атрыбутыкі Джорджа мы знайшлі дзве вінтоўкі і перспектыўную калекцыю тупых прылад. Акрамя таго, у адной з гаспадарчых пабудоў знаходзілася прыстойная колькасць выбухоўкі, якая магла і не спрацаваць. Мы зацягнулі ўсё гэта ў дом і расклалі ў зручную, лёгкадаступную форму.
  Я вырашыў, што трэба знайсці бяспечнае месца для дакументаў. Мяне ўразіла, што Джордж Дыкінс зрабіў па-чартоўску добрую працу, схаваўшы іх сам, маючы ў падказках пошукаў скарбаў столькі хлебных крошак, каб пакінуць след, па якім мы, скарбашукальнікі, можам ісці. Гэта прывяло нас да дрэва куліба на тэрыторыі комплексу для першай паловы ўчынку і накіравала нас да шахты для вельмі важнай другой старонкі. Я б не рабіў асаблівых выключэнняў, калі б яго падказкі было крыху прасцей раскрыць – каністру ў шахце можна было занадта лёгка прапусціць, – але справа ў тым, што мы знайшлі іх абодвух і цяпер з гонарам валодалі поўным дакументам, які паказваў Сафі Чэрч як законнага ўладальніка ўчастка зямлі ў Паўночным Сіднэі. Я паняцця не меў, чаго гэта можа каштаваць, але гэта павінна быць значна больш, чым гэтая пыльная шахта чырвонага апала, закінутая і ў руінах, у сварлівых глыбінях Паўднёвай Аўстраліі.
  Калі б я збіраўся затрымацца даўжэй, дрэва прыцягнула б мяне як сховішча. Ён выконваў гэтую працу раней і апынуўся надзвычай паспяховым. Аднак я хацеў, каб дакументы былі даступныя для лёгкага доступу. Любы з нас мог бы схаваць іх дзе-небудзь пра сябе – чым больш інтымна, тым лепш, на выпадак ператрусу – але я не хацеў падвяргаць Сафі і Адама яшчэ большай небяспецы, чым раней. У роўнай ступені я падазраваў, што калі б мы апынуліся ў сітуацыі, калі нас нехта абшукваў, я цалкам мог бы быць першым кандыдатам, і ў такім выпадку мне было б бессэнсоўна несці іх. У рэшце рэшт, я наклаў вета на ідэю таго, што хто-небудзь з нас бярэ на сябе індывідуальную адказнасць за іх, і замест гэтага выбраў Land Rover. Калі б не было дзеяння, яно апынулася б у нізкім спісе тых, хто шукае дакументы. Ён быў трывалы, даволі блізка і добра абаронены. Ён таксама быў прыпаркаваны на адкрытай пляцоўцы пасярод комплексу - адкрытая кропка, якая выклікала маё пачуццё іроніі. Скарб будзе хавацца навідавоку.
  Я склаў дзве важныя старонкі ў непашкоджаную каністру і, гледзячы на ліпкую гразь, дзе стаяў Land Rover, вырашыў знайсці ліст гафрыраванай бляхі, каб легчы на яго, каб не прамокнуць у рэчы, калі я поўзаю пад ім. Слізкасць зямлі выдатна замяніла колы на паўзучай машыне механіка, і я прабраўся пад Лэнды дастаткова далёка, каб мець магчымасць прычапіць цыліндр да часткі шасі. Я прыняў меры засцярогі, заклеіўшы яго ўнутр коўдры і абвязаўшы ўвесь пакет вяроўкай.
  Нарэшце я спыніў працу, калі зайшло сонца пустыня. Я вырашыў пачаць падарожжа ўначы, перш за ўсё каб пазбегнуць пякучай спякоты дня, але і заставацца як мага больш незаўважным. Магчыма, яны не назіраюць за фермай, але нашы патэнцыйныя зламыснікі цалкам могуць падпільнаваць дзесьці ўнізе на трасе тых, хто паспрабуе ўцячы. Недахопам хады ў цемры было тое, што я не мог разлічваць на становішча сонца для навігацыі, і мае веды аб сузор'ях паўднёвага паўшар'я былі далёкія ад належных. Але ў мяне быў компас, і я разлічваў, што не адыду занадта далёка ад курсу.
  Перад тым, як я рушыў у дарогу, за вячэрай Сафі задала мне пытанне, якое будзе моцна турбаваць мяне на працягу наступных некалькіх гадзін, цягнучыся па пяску.
  «Біл, як добра ты ведаеш Кені?»
  Я быў разгублены. Што яна дамагалася?
  - Прабач, Біл, я ведаю, што ён твой сябар, але мы павінны разглядаць усе магчымасці, ці не так?
  «Вы лічыце, што Кені можа мець да гэтага дачыненне? Дзеля бога, Сафі...
  Я быў у жаху. Кені і Долі даглядалі Сафі і Адама, як уласных дзяцей; яны запрасілі іх у свой дом пры самым тонкім знаёмстве; Долі загінула ў выніку наезду і ўцёкаў, які цалкам мог быць прызначаны для Сафі. Цяпер дзяўчына думала, што Кені можа быць уцягнуты ў забойчую змову. Я ўтаропіўся на яе.
  Сафі не глядзела на мяне. — Не, не вельмі, але было б глупствам не ўлічваць усё. Мне вельмі шкада... - паўтарыла яна, сціхаючы ў голасе.
  Я разглядаў гэта. «Не, ведаеце што? Вы маеце рацыю. Мы павінны разглядаць усе магчымасці. Давайце проста падумаем аб гэтым - плюсы і мінусы. Акрамя людзей з Гамільтана і Ірвіна, Кені быў адзіным чалавекам, які ведаў пра другую старонку абмену тытуламі».
   - Гэта праўда, - сказала Сафі. «Але мы нават не даведаліся б пра яго існаванне, калі б ён не паведаміў нам пра свой тэлефонны званок у кампанію».
  'Добра. Такім чынам, гэта адзін пункт у калонцы пра - калі толькі ён не сказаў нам наўмысна, каб прымусіць нас шукаць яго. Калі б мы знайшлі яго, ён даведаўся б, што ў нас ёсць адзіная іншая копія. Гэта падман».
  «Вы сапраўды думаеце, што ён будзе гатовы бачыць, як яго сябра забілі дзеля паперкі, не кажучы ўжо пра яго жонку?»
  «Не, я не ведаю. І гэта несумненны плюс».
  Адам падняў вочы ад талеркі з рысам і кансерваванай гароднінай. «Калі мы апошні раз кантактавалі з Кені?»
  Я ламаў галаву, каб успомніць апошні раз, калі размаўляў з ім. — Думаю, два дні таму. Мы былі ў шахце ўчора, таму не патэлефанавалі, і сёння не змаглі з-за радыё».
  «Я не хачу ставіць яшчэ адну адзнаку ў графе супраць...» - пачаў Адам.
  'Працягваць.'
  Ён зірнуў на мяне і сказаў: «Мы ўпэўненыя, што ён нават у Сіднэі?»
  Сафі запытальна паглядзела на яго. 'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Я маю на ўвазе, як мы ведаем, што ён не тут, у глыбінцы?» Радыё працавала аднолькава, дзе б ён ні знаходзіўся, і ён лёгка мог прыкінуцца, што знаходзіцца ў Сіднэі, калі насамрэч увесь час сачыў за намі, каб мы ніколі не мелі магчымасці расказаць каму-небудзь яшчэ пра тую другую старонку. Падумайце аб гэтым: мы атрымалі толькі яго слова пра ўсё, што мы ведаем пра Гамільтана і Ірвіна, ад гісторыі кампаніі да меркаванага тэлефоннага званка».
  - Мы ведаем, што яны існуюць - мы бачылі фірмовы бланк аб абмене тытулам, - сказала Сафі.
  — перабіў я яе. — Так, але гэта ўсё, што мы ведаем. Усё тое, што мы не чулі непасрэдна ад Кені».
  Я пачаў адчуваць глыбокае пачуццё трывогі. Я не зрабіў на імгненне паверыць, што Кені здрадзіў нам або што ён нейкім чынам быў звязаны з тымі змрочнымі падзеямі, якія пакінулі нас у пустыні. У гэтым мяне пераканаў успамін аб яго абвіслых, разбітых плячах пад маёй рукой на пахаванні Долі. Але расла колькасць пытанняў, якія было нялёгка растлумачыць, і цяпер, калі радыё разляцелася, у нас не было магчымасці спытаць яго пра іх.
  Наш спіс плюсаў і мінусаў выглядаў відавочна змрочна.
  
  OceanofPDF.com
  
  III
  Сумнеў - гэта падступная рэч, і яго рост ад насення да поўнага трыфіда можа быць такім жа хуткім і паглынальным, як любое пустазелле. Пакуль я ішоў паўгадзіны ў напрамку станцыі Макумба, мой мозг кішэлі трывожнымі думкамі.
  Не толькі Кені займаў мой розум. Цяпер я быў сур'ёзна занепакоены тым, што выяўлены намі абмен правам ўласнасці не будзе такім пераканаўчым у судзе, як мы сабе ўяўлялі, калі яго знайшлі. Нават калі б нам удалося нейкім чынам вынесці гэта на святло, Гамільтан і Ірвін, несумненна, мелі б сапраўдную армію юрыстаў і іншых экспертаў, гатовых адмяніць любыя прэтэнзіі, якія магла б прад'явіць Сафі. Калі б я быў на іх месцы, я б прыпісаў усё - ад махлярства да забойства, каб зацямніць праблему. Было б досыць лёгка выдаць дакумент за падробку або, што яшчэ горш, намякнуць, што мы маглі быць людзьмі, вінаватымі ў заўчаснай смерці Джорджа, паказваючы пальцам на Сафі, якая кіравалася прагнасцю пазбавіцца свайго дзядзькі і атрымаць грошы меркаванае багацце. Так ці інакш, мы збіраліся атрымаць юрыдычную кнігу, а юрыдычная кніга, як вам скажа любы юрыст, вельмі цяжкая.
  У дадатак да ўсяго, я пакінуў Сафі і недзеяздольнага Адама сам-насам, у абшарпаным сховішчы, з высакародным Land Rover і, магчыма, у поле зроку тройкі забойцаў. Калекцыя зброі, якую мы назапасілі, была б вельмі далёкай, асабліва перад тварам добра падрыхтаванага і экіпіраванага ворага. Я павінен быў іх даглядаць, а замест гэтага я іх кінуў.
  Я спрабаваў заняць свой розум, засяродзіўшыся на рабоце. Компас трымаў мяне на курсе на паўднёвы захад, як я спадзяваўся, але я ведаў толькі слова яго магнітнага механізму. Я пачаў задавацца пытаннем, ці не збіўся ён дзесьці ў дарозе, і ў такім выпадку яго надзейнасць магла быць пад пытаннем. Акрамя таго, я паняцця не меў, які ўплыў аказвала адхіленне магнітнай сілы Зямлі ў гэтай частцы Аўстраліі - гэта значыць, наколькі далёка ад сапраўднай поўначы насамрэч паказваў мой компас; Я ведаў, што некаторыя месцы на планеце могуць быць па-за велізарнай колькасцю градусаў. Пасля занадта доўгай барацьбы з разлікамі я прыйшоў да высновы, што ўсё роўна ўсё гэта не мае значэння. Калі б было некалькі градусаў, я ўсё роўна мог бы падняцца на мілю-дзве па абодва бакі ад Уднадаты. Калі гэта было безнадзейна няправільна, я нічога не мог з гэтым зрабіць.
  Думка пра Уднадату не суцяшала. Я выключыў магчымасць стукаць у дзверы на станцыі Макумба на той падставе, што, калі ў гэтым куце пустыні Сімпсана вісяць людзі, якія збіраюцца нашкодзіць нам, то Макумба прапануе ім выдатны базавы лагер. Зыходзячы з таго, што я лічыў, што яны дасягнулі дагэтуль, можна меркаваць, што грошы не будуць аб'ектам, і яны змогуць купіць супрацоўніцтва парабкаў і жывёлаводаў, якія там размясціліся. У любым выпадку, адсутнасць чыстай дарогі азначала, што навігацыя да адносна невялікага месца ў Макумбе будзе хутчэй іголкай у стозе сена, чым пошук значна большага паселішча Уднадатта. Але што б утрымліваў Уднадатта? З аднаго боку, Сміт Пэні, і пасля нашай апошняй сустрэчы мне не спадабалася зноў сутыкнуцца з ім. Я ўсё яшчэ паняцця не меў, чаму ён так жорстка выступіў супраць нашай партыі, але ў мяне не было жадання садзіцца з ім і высвятляць прычыну. Маім лепшым варыянтам было б накіравацца непасрэдна ў гатэль «Транскантыненталь» і заручыцца дапамогай Джэка Кэдысана. Калі б ён змог неяк сабраць атрад, які захацеў бы даехаць да фермы Дыкінса, тады яшчэ не ўсё было б страчана. Мы маглі б змагацца за прэтэнзіі на зямлю пазней, калі вернемся ў раскошу Сіднэя.
  Спачатку мне прыйшлося падняцца на метафарычную гару двухдзённага паходу праз кусты ў экстрэмальных умовах. Усе папярэджанні Рубі пра прыродную небяспеку глыбінкі не давалі спакою майму ашалеламу мозгу, і да сярэдзіны ночы я зводзіў сябе з розуму ад неверагодных і супярэчлівых думак і тэорый.
  Я пазычыў гадзіннік Адама, пакінуўшы яму і Сафі толькі яе, і ён паведаміў мне, што ўжо амаль трэцяя гадзіна ночы. Фізічна і псіхічна знясілены, я дастаў з ранца брызент і спальны мяшок, залез унутр і заснуў глыбокім неспакойным сном.
  Маім намерам было ісці ўсю ноч і да наступнай раніцы, адкладаючы адпачынак на столькі, колькі я адважуся - ці пакуль сонца дазволіць мне. Потым я праспаў самую гарачую частку дня, перш чым зноў падымацца з надыходам змяркання, выкарыстоўваючы больш нізкія начныя тэмпературы, каб пакрыць больш зямлі. Тут быў бы кампраміс, таму што ў цемры я, хутчэй за ўсё, быў павольней, але ў цэлым я чакаў дасягнуць Уднадаты дзесьці раніцай другога дня пасля ад'езду.
  Замест гэтага я паддаўся поўнай стомленасці на некалькі гадзін раней, чым чакалася. Калі я прачнуўся, я адразу зразумеў, што мой план пайшоў к чорту.
  Сонца было высока ў небе, і на гадзінніку Адама было некалькі хвілін пасля поўдня. Я спаў дзевяць гадзін, і мой графік быў сапсаваны. Якраз у самы разгар спякоты, калі я павінен быў адпачываць і захоўваць энергію, мяне чакаў марш на вынослівасць пад пякучым сонцам. Я думаў застацца на месцы яшчэ некалькі гадзін, але гэта адсуне маё прыбыццё ў Уднадату яшчэ на адзін дзень, а запасы ў маім заплечніку - не кажучы ўжо пра тыя, што былі на сядзібе - могуць не вытрымаць такой затрымкі. Мы працавалі з невялікім запасам памылкі, і страціць цэлы дзень было неймаверна.
  Я знайшоў мізэрную абарону пад хмызняковым дрэвам і перагледзеў свае запасы, каб падарожнічаць крыху лягчэй - і, такім чынам, хутчэй. Я добра спакаваў рэчы, з невялікай колькасцю лішняга багажу, так што я мала што мог пакінуць. Нарэшце я спыніўся на некалькіх бляшанках з-пад ежы і коўдры, якая павінна была абараняць ад начнога холаду: калі б я быў у руху, я б, напэўна, абышоўся і без гэтага. Складанай рыдлёўкай я выкапаў яму ў пяску і закапаў у яе бляшанкі і коўдру. Я не хацеў пачынаць пакідаць па бясплодным краявідзе сцежку, якая паказвае на маё месцазнаходжанне і кірунак руху.
  Паклаўшы на чырвоную зямлю, здавалася, што заплечнік можа змясціць значна больш, але ён толькі што выйшаў, таму павінен быць у стане вярнуцца. Стомленасць і спякота ахапілі мяне, калі я змагаўся са змесцівам заплечніка. і я цяжка апусціўся ў бруд, выявіўшы, што ўсё, што я мог зрабіць, — дацягнуцца да бутэлькі з вадой і выпіць.
  Калі я адкінуў галаву, каб зліць змесціва, мае прыжмураныя вочы ўбачылі рух над галавой скрозь худыя галіны дрэва. Ён быў занадта хуткі, каб быць птушкай, і яго рух па небе занадта прамалінейны, каб быць чымсьці іншым, чым рукой чалавека.
  У напрамку сядзібы ляцеў самалёт.
  Гул матора даляцеў да мяне цяпер, і я здагадаўся гэта быў нейкі чатырохмясцовы аўтамабіль - магчыма, той, які выкарыстоўваецца ў апырсквальніках збожжавых культур ці лятаючых лекарах. Я быў удзячны, што схаваўся пад дрэвам; Я не хацеў, каб мяне бачылі з паветра. Цалкам магчыма, што гэта быў самалёт паставак, які накіроўваўся на станцыю Макумба, але нават калі гэтая думка прыйшла мне ў галаву, я ведаў, што шанцаў на гэта мала. Смяротнае пачуццё ў жываце вярнулася, і я сур'ёзна падумаў аб тым, каб тут жа павярнуць назад. Сафі і Адам сталі б лёгкай мішэнню з паветра, і ў іх не было б папярэджання аб непазбежнасці нападу. Мне стала млосна, што я не мог іх папярэдзіць, але праўда ў тым, што мне спатрэбілася б добрых шэсць гадзін, каб дабрацца да сядзібы, нават калі б я змог бегчы – што ў такую спякоту было зусім немагчыма. Усё, што я мог зрабіць, гэта маліцца, каб у маладых было дастаткова кемлівасці, каб зразумець, што гэта не сяброўскі візіт і дастаткова боепрыпасаў, каб утрымаць каго-небудзь ад спробы пасадзіць самалёт і пачаць наземны штурм. Які б ні быў вынік гэтай канкрэтнай сустрэчы, я не мог гуляць у ёй ніякай ролі. Маёй адзінай надзеяй было працягваць рух да Уднадаты.
  Я пачакаў, пакуль самалёт адышоў ад маёй пазіцыі, перш чым узяў заплечнік, узваліў яго на плечы і накіраваўся ў процілеглым кірунку.
  Я шмат разоў сутыкаўся з фізічнымі цяжкасцямі і быў добра знаёмы з цудоўнай канцэпцыяй маршрутных маршаў, у якіх атрады гвалтоўна манеўравалі па мілях бязлітаснай тэрыторыі, абцяжараныя невыпраўдана перагружанымі ранцамі. Новым фактарам маёй цяперашняй сітуацыі стала невыносная спякота. Гідратацыя была пастаяннай праблемай, і я рана адмовіўся ад строгага нармавання вады, каб застацца ў жывых. Я палічыў, што ёсць вялікая верагоднасць, што я траплю на білабонг або рэчышча ракі, якое было дастаткова абноўлена нядаўнім штормам, каб усё яшчэ было што-небудзь, вартае выратавання. Калі так, я мог бы папоўніць свае бутэлькі. Тым часам мне спатрэбілася ўся вада, якую я мог падняць.
  Яшчэ адной праблемай быў пот. Струмень поту сцякаў па маім лбе, капаючы ў вочы і перашкаджаючы ўтрымліваць іх у цэнтры ўвагі на компасе. Тым часам маё адзенне стала мокрым знутры і ліпка прыліпла да скуры. Кожны крок быў высілкам, кожны ўдых - сутычкай з гнятлівым паветрам. Калі б за мной не было жудаснага прывіда Сафі і Адама і іх цяперашняга цяжкага становішча, у мяне была б моцная спакуса знайсці іншае дрэва, пад якое можна прапаўзці, і я здаўся б.
  Я цягнуўся так чатыры гадзіны, кожную гадзіну спыняючыся, каб знайсці пяць хвілін цені і набраць больш вады. Як шалёны англічанін у песні Ноэля Коварда, я вытрымаў самыя высокія тэмпературы, якія магла прапанаваць пустыня Сімпсана, у самы гарачы сезон года, з самымі нізкімі шанцамі на поспех. Прынамсі, у мяне былі для гэтага важкія прычыны.
  Амаль роўна на паўдарогі паміж двума перапынкамі на адпачынак я пачуў гук вяртання рухавіка самалёта. Не гледзячы ззаду, я нырнуў да бліжэйшага ўкрыцця, якое складала крыху больш за дзюну, крыху вышэйшую за іншыя, а потым перавярнуўся на спіну, выкручваючыся з заплечніка, каб убачыць, ці змагу я заўважыць самалёт.
  Напэўна, вецер дзьмуў ззаду больш, чым я думаў, таму што самалёт быў яшчэ на некаторай адлегласці. Шум ішоў значна далей у гэтым кірунку, чым у іншым, і ў мяне быў час абдумаць свае варыянты. Калі б гэта быў мясцовы фермер або лятучы доктар, было шмат важкіх прычын, каб пазначыць іх: я мог бы даехаць аўтастопам назад у Уднадату за долю часу, які спатрэбіцца мне, каб ісці туды пешшу, і мяне нават маглі падвезці назад выйшлі да сядзібы з падмацаваннем. З іншага боку, калі ў самалёце ляцелі бандыты, якія, як мы ведалі, ішлі па нашым следзе, значыць, яны ўжо былі на ферме, зрабілі ўсё, што зрабілі, і цяпер накіроўваліся назад у цывілізацыю. Сам факт таго, што яны зараз былі ў паветры, азначаў, што Сафі і Адам не змаглі аказаць дастатковы супраціў, каб спыніць іх. Мне не хацелася разважаць пра тое, што з імі магло здарыцца ў такім выпадку. У любым выпадку, я зразумеў, што мне няма чаго губляць.
  Я сарваў вялікую белую шыйную хустку, якая была завязана на маёй шыі ад поту, падняўся на вяршыню пясчанай дзюны і пачаў махаць, як апантаны.
  Цэлую хвіліну я махаў рукой, назіраючы за самалётам, які пралятае высока над галавой, і крычаў ва ўвесь голас на выпадак, калі яны нейкім чынам прапусцілі мае выхадкі на зямлі і замест гэтага пачуюць мяне за роў рухавіка. Чалавек будзе рабіць дзіўныя ірацыянальныя рэчы перад тварам надзвычайнай небяспекі. Я па-чартоўску ўпэўнены, што справа была не ў крыках, а ў шыйнай хустцы: калі самалёт пралятаў дзюну, дзе я шалёна скакаў, бліжэйшы да мяне кончык крыла апусціўся, і самалёт пачаў кружыць. Апісваючы шырокую пятлю на поўдзень, ён зноў павярнуўся, увесь час губляючы вышыню, шум рухавіка нарастаў і сціхаў, калі яго падхоплівалі і скідвалі скразнякі ветру. Цяпер ён рухаўся прама да мяне, і калі ён упаў з неба, здавалася, што ён ішоў на курс сутыкнення з маім пунктам агляду.
  Я перастаў махаць рукой і адразу агледзеў мясцовасць вакол сябе. Самалёт не мог прызямліцца - кожная роўная паверхня была не толькі ўсеяна гразевымі ямамі, але і багата ўсыпана валунамі, занадта вялікімі, каб лёгкі самалёт мог праляцець, не прыбыўшы цалкам. Калі б я спыніўся, каб разумна падумаць аб сваёй сітуацыі, я б зразумеў, што выратаванне было марнай надзеяй у гэтай пустыні. Тым не менш, у мяне ўсё яшчэ быў шанец перадаць пасажырам самалёта пачуццё тэрміновасці і нейкім чынам даць зразумець, што мне патрэбна іх дапамога. Тады не было часу ўдакладняць дэталі.
  Калі я ўбачыў вінтоўку, я хутка перадумаў аб патэнцыяле ўзлётна-пасадачнай паласы.
  Я заўважыў, як адчыняецца правае акно самалёта знізіўся, пры гэтым пілот павінен быў кампенсаваць узніклае гойсанне. За гэтым першапачатковым дрыжаннем у руху самалёта з адчыненага акна з'явіліся локаць і плячо, перш чым прыклад вінтоўкі быў праведзены праз шчыліну і прыстаўлены да пляча. Чалавеку ледзь хапала месца, каб узяць зброю ў рукі, асабліва з-за парываў, якія, напэўна, дзьмулі вакол яго, але ствол акуратна ўпісаўся паміж распоркай, якая ўтрымлівала крыло, і самім фюзеляжам, і быў дакладна накіраваны на мяне.
  На вяршыні самай высокай пясчанай дзюны вакол, размахваючы шыйнай хусткай, каб прыцягнуць увагу ўзброенага чалавека з відавочна варожымі намерамі, я наўрад ці быў у самай бяспецы ў той момант. Я паспрабаваў нырнуць направа, да маленькай даліны паміж дзюнамі, але мае чаравікі не пайшлі на сыпкі пясок, і я нязграбна ўпаў на калені амаль у той самай позе, у якой стаяў. У футзе перада мной бруд уздымаўся фантанам чырвонага колеру, калі куля ўрэзалася ў зямлю, і я кінуўся ў позу зародка і пакаціўся ўніз па схіле. Не азіраючыся, я ўскочыў на ногі і пабег у сховішча. Яшчэ адна куля праляцела міма мяне, калі я кінуўся да самага вялікага валуна, які мог бачыць, і скаціўся ў яго цень, пачуўшы, як трэцяя куля рыкашэтам адбілася ад каменя над маёй галавой.
  Толькі цяпер я павярнуўся, каб паглядзець на самалёт, і зразумеў, што стралок меў або выдатную ўдачу, або быў чымсьці накшталт стралка. Зрабіць тры стрэлы за гэтыя некалькі секунд і падысці так блізка да траплення ў мішэнь было даволі ўражлівым і трывожным дасягненнем.
  У мяне была невялікая перадышка, пакуль самалёт рабіў круг для чарговага пралёту, таму я абдумаў сваё становішча. Цяпер я апынуўся не з таго боку валуна, зноў падвяргаючыся набліжэнню самалёта. Я ведаў, што мне трэба будзе рухацца. Я думаў, ці магу я проста пераключыцца на іншы бок скалы, затым працягвайце рухацца наперад і назад для наступных праходаў, пакуль у іх не скончыцца паліва; але я зразумеў, што яны могуць абыйсці гэтую тактыку простым спосабам перабудаваць самалёт і наляцець на мяне збоку. Мне трэба было больш абароненае месца, дзе я мог бы як след схавацца і спадзявацца, што яны страцяць цікавасць і сыдуць, калі не знойдуць мяне.
  Прыкладна ў пяцідзесяці ярдах на поўнач, за тым месцам, дзе мой заплечнік быў скінуты ў хмызняку, вялікі валун ляжаў ля сцяны пясчанай дзюны. Ён быў каля шасці футаў у вышыню і, дзе ён датыкаўся з выдмам, ствараў шчыліну на ніжняй баку, памер якой, па маіх ацэнках, быў якраз патрэбнага памеру для чалавека. Калі б я мог дабрацца туды незаўважаным і запаўзці ў зацішны куток, у мяне быў шанец пазбавіцца ад самалёта - і яго пасажыраў. Праходзячы міма, я думаў схапіць заплечнік, але, здавалася, у гэтым не было асаблівага сэнсу, і гэта толькі замарудзіла б мяне. Была таксама вялікая верагоднасць, што ён не змесціцца ў шчыліну і можа ў канчатковым выніку выдаць маю пазіцыю.
  Самалёт крэніўся ў далёкім канцы свайго разбегу, і калі б я паспрабаваў перасунуцца да валуна, мяне б напэўна заўважылі. Калі самалёт усё яшчэ знаходзіўся на значнай адлегласці, я скарыстаўся магчымасцю, каб пераключыцца на супрацьлеглы бок скалы, якой я карыстаўся. Я мог бы кінуцца да вялікага валуна пасля таго, як яны сышлі да гэтага часу: ім было б цяжка ўбачыць мяне ззаду, калі яны змянілі месца для наступнага праходу, і ў мяне было б некалькі секунд, каб зрабіць спрынт. Спадзяваўся, што хопіць.
  Калі я аб'ехаў скалу, я пачуў голас, які крычаў з відавочным аўстралійскім акцэнтам.
  «Вось ён!»
  Я абхапіў вушы рукамі і нырнуў на бяспеку. Куля ўрэзалася ў зямлю каля маіх ног, але цяпер я быў па-за полем прамой бачнасці самалёта. Гэта быў мой момант.
  Глянуўшы на самалёт, яго нос зноў падняўся, як пілот падрыхтаваўся крэніцца, я ўкапаўся ботамі ў зямлю для цягі і кінуўся да валуна, як спрынтэр, які вырываецца з глыбы. Пяцьдзесят ярдаў зоймуць у мяне добрых дзесяць секунд, як я меркаваў, і гэта можа даць пілоту дастаткова часу, каб зрабіць круг дастаткова далёка, каб стралок заўважыў мяне, што бягу. Калі б ён гэта зрабіў, я вярнуўся да пачатку: умерана абаронены асяроддзем пражывання, але па-ранейшаму ідэнтыфікаваная мэта. Я б перайшоў гэты мост, калі б прыйшоў да яго. Маім першым прыярытэтам было дабрацца да шчыліны.
  Я трымаўся нізка і рухаўся так хутка, як мог, ухіляючыся ад камянёў і хмызнякоў, што запоўнілі даліну паміж мной і валуном. Увесь час я не зводзіў вачэй з шчыліны. Самалёт мог пачакаць, пакуль я прыеду. Калі я наблізіўся да сваёй хованкі, я ўбачыў, што яна насамрэч адкрылася ў дзірку, большую, чым я мог сабе ўявіць, і падзякаваў вышэйшай сіле, якая арганізавала рэчы ў сусвеце, што гэта, прынамсі, шчаслівы выпад. Я яшчэ раз прыняў тэхніку бейсбольнага б'ючага і неэлегантна слізгануў у шчыліну, мае ногі ўрэзаліся ў мякчэйшую дзюну ў задняй частцы расколіны, а мой спіна прыняла на сябе ўсю моц значна больш цвёрдага валуна. Перавярнуўшыся на жывот, я прасунуўся глыбей у шчыліну, пакуль мая галава не апынулася на адным узроўні з адтулінай. Толькі тады я прымружыўся ўверх ад пякучага сонца і паспрабаваў заўважыць ворага.
  Калі сонца было высока, а самалёт - нізка, я думаў, што ў мяне ёсць добры шанец убачыць гэта. Цяпер, аднак, дзюна праходзіла проста перада мной злева, засланяючы палову неба, і я не мог бачыць ніякіх прыкмет самалёта. Я напружыў слых у пошуках падказкі, і прыкладна праз трыццаць секунд рухавік пракраўся ў поле слыху. Я спрабаваў высветліць, як далёка гэта было, але парывісты вецер быў упэўнены, што ён падманвае, і я не мог рызыкнуць здагадацца. Усё, што я ведаў, гэта тое, што яно становіцца ўсё гучней.
  Яшчэ праз дзесяць секунд у поле зроку з'явіўся самалёт, вельмі нізка і вельмі хутка, амаль прама над галавой. Яно пранеслася над верхнім краем выдмы прама на лініі маіх вачэй і знік за мной амаль раней, чым я зразумеў. Я абхапіў галаву рукамі, начапіўшы капялюш-капальнік на чэрап, спрабуючы замаскіравацца, і застаўся на месцы. Самалёт відавочна выконваў нізкі пралёт над далінай, і я ўспрыняў гэта як добры знак. Гэта азначала, што яны страцілі мяне з поля зроку і былі вымушаныя паспрабаваць гэты нізкі ўзровень пошуку буйным планам. Я быў цалкам упэўнены, што мяне не відаць з паветра ў маім цяперашнім становішчы, таму мне заставалася толькі чакаць. Гэта было толькі пытаннем часу, калі яны здадуцца.
  Самалёт здзейсніў яшчэ два пралёты над тым жа ўчасткам даліны, і я пачуў новыя выпадковыя стральбы, перш чым рухавік завішчаў, і самалёт хутка падняўся на захад. Я падумаў, што стральба была практыкай чыстай ганарыстасці, бо я быў упэўнены, што яны мяне не бачаць, і ніводная куля не праляцела блізка да майго схованкі. Але я не хацеў рызыкаваць, таму яшчэ цэлых пяць хвілін стаяў нерухома, схапіўшы галаву пад капялюш. Я ўважліва прыслухоўваўся, як вецер дзьмуў праз кусты, але самалёт вяртаўся не было. Маё сэрца ўсё яшчэ калацілася ад спрынту - ці ад стрэлаў - але небяспека, здавалася, мінула.
  Калі я нарэшце падняў вочы і выглянуў са сваёй дзіркі, я зразумеў, што гэта толькі пачалося. Я глядзеў у бліскучыя чорныя вочы змеі тайпан.
  
  OceanofPDF.com
  
  IV
  Унутраны тайпан цэнтральнай Аўстраліі з'яўляецца самай смяротнай змяёй у свеце. Магчыма, у яго не самы высокі ўзровень ахвяр - рэдкасць яго сустрэч з людзьмі звязана ў асноўным з яго аддаленым месцам пражывання - але яго ахвяры маюць найменшую верагоднасць выжыць. Аўстралійскія абарыгены, якія далі яму зманліва прывабную назву dandarabilla , жылі з ім на працягу тысячагоддзяў, але толькі нядаўна ён быў належным чынам класіфікаваны і занесены ў каталог, праз сто гадоў пасля таго, як быў упершыню апісаны першымі еўрапейскімі даследчыкамі. Некаторыя лічаць, што марскія змеі з'яўляюцца найбольш таксічнымі з усіх, але кантынентальны тайпан пераўзыходзіць іх ядаю прыкладна ў чатыры разы. Нядзіўна, што яна атрымала мянушку «лютая змяя». Наўрад ці можна пераацаніць яго надзвычайную таксічнасць: адзін укус можа ўтрымліваць дастаткова яду, каб забіць сотню чалавек. І ён адначасова хуткі і дакладны, яго шматразовыя ўдары амаль заўсёды прыносяць смяротную дозу - кожны раз.
  Усё гэта я даведаўся з майго даследавання і ад Рубі Макензі. І гэта азначала, што з усіх небяспечных стварэнняў, з якімі я мог сутыкнуцца ў гэтым паходзе, тайпан быў тым, каго я баяўся больш за ўсё.
  «О, не турбуйся аб гэтым», — сказала Рубі. «Вы яго не ўбачыце, а калі ўбачыце, вам проста трэба пераканацца, што вы застаяцеся ад яго. Яно будзе больш баяцца вас, чым вы яго, і вам сапраўды трэба было б папрацаваць, каб яно захацела вас укусіць. Яны зробяць гэта толькі ў мэтах самаабароны – у цэлым яны даволі спакойныя людзі».
  Я быў далёкі ад упэўненасці, што гэтаму асобніку чыталі такую ж лекцыю па герпеталагічных паводзінах, што і мне. Яго галава была паднята на некалькі цаляў ад зямлі і яго цёмная, калматая морда была гатовая да дзеяння, ён выглядаў відавочна злосным з таго месца, дзе я ляжаў. Што тычыцца кіравальнасці, гэта была магчымасць, якая мне проста была недаступная. Мяне загналі ў сваю яму, не маючы іншага выхаду, акрамя як міма гэтага зласлівага выгляду забойцы.
  Было нешта зачаравальнае ў шаўкавістай скуры і бліскучай галаве, якія вярнулі мой позірк. У яго медна-летніх колерах, з тым, што першыя шэсць цаляў яго шасціфутавага цела цямнелі амаль да чорнага, гэта было сапраўды ўражлівае відовішча, калі вы знаходзіцеся ў настроі для смяротных рэптылій. Маленькія вочкі-пацеркі глядзелі на мяне, і я адчуваў, што ён рыхтуецца да ўдару.
  Я мацней сціснуў капялюш левай рукой, нанёс яе на твар, каб закрыць усё пад вачыма. Правай рукой я нацягнуўся і схапіў жменю мяккага чырвонага бруду, які я надраў, калі нырнуў у шчыліну. Я зрабіў глыбокі ўдых і такім хуткім і плыўным рухам, як толькі мог, шпурнуў пясок у змяю і адначасова ўскочыў на ногі.
  Тайпан быў размытым, калі ён кінуўся ў мой бок. Я паспрабаваў адбіць выпад капелюшом і адчуў рэзкую драпіну на суставе сярэдняга пальца левай рукі, калі пралятаў міма яго, накіроўваючыся на адкрытую мясцовасць. Я бег дваццаць секунд, міма рукзака, міма свайго ранейшага схованкі і зноў на дзюны. Мне было ўсё роўна, ці быў самалёт яшчэ побач – трэба было адысці ад змяі.
  На вяршыні хрыбта я нарэшце спыніўся і паглядзеў назад. З гэтай адлегласці я мог бачыць змяю каля ўваходу ў шчыліну, якая нагадвала зламаную галінку, і яна, здавалася, супакоілася, вярнуўшы галаву на ўзровень зямлі. Пакуль я назіраў, ён слізгануў па ніжнім краі дзюны і знік у расколіне ў пяску.
  Я заўважыў дакладную кропку, дзе ён знік, а затым сеў на пякучую зямлю. Я ледзь адважыўся зірнуць, але ведаў, што павінен прымусіць сябе агледзець свой палец, які цяпер мякка калаціўся. Калі б я цалкам адкусіў змяіныя іклы, хутчэй за ўсё, са мной было скончана. Пакуль я нёс у заплечніку супрацьяд, таксічнасць смяротнай вадкасці, хутчэй за ўсё, перасягнула любыя аднаўляльныя якасці, якія мог прапанаваць лекі. Я перавярнуў руку і паглядзеў на сустав. Мясістая скура над суставам мела тое, што выглядала як драпіна, але крыві на паверхні не было відаць. З выгляду, я б сказаў, што ўцёк, не зламаўшы скуры – і, такім чынам, не атрымаўшы ўколу яду тайпана. Пульсацыя ў маёй руцэ расказвала іншую гісторыю.
  Той факт, што за амаль дваццаць гадоў не было зафіксавана ніводнага выпадку гібелі ад удару тайпана, быў слабым суцяшэннем. Я не хацеў стаць першым.
  Я павінен быў рухацца хутка.
  Я сарваў палоску матэрыялу з ніжняй часткі маёй кашулі і падзяліў яе на два бінта, адзін большы за другі. Меншы я моцна абгарнуў вакол запясця, выкарыстоўваючы зубы і правую руку, каб узмацніць напружанне, пакуль я не адчуў, як кроў цячэ пад ціскам. Я завязаў яго, як мог, і паўтарыў працэдуру з большым бінтам, які я абматаў на плечы. Я спадзяваўся, што спалучэнне двух джгутоў можа апынуцца больш эфектыўным, чым аднакратная спроба.
  Пасля гэтага я пайшоў шукаць свой нож.
  Уважліва сочачы за шчылінай, дзе знікла змяя, я хутка накіраваўся да заплечніка. Наблізіўшыся да яго, я ўбачыў, што стральба, якую я чуў падчас апошніх двух пралётаў самалёта, была зусім не выпадковай. Стралок страляў па маім камплекты – і ён таксама быў чортава дакладны ў гэтым. Заплечнік ляжаў пасярод крыху вільготнай зямлі, якая хутка падсыхала ў спёку, што сведчыць аб гібелі флягі з вадой, якая ляжала ў сумцы. Я бесцырымонна перавярнуў мяшок і адным ботам перабраў яго змесціва. На дадзены момант мяне не турбавала пашкоджанасць майго камплекта – мне патрэбны быў нож.
  Я ахвотна ўпаў на яго і выцягнуў яго са скураной абалонкі, схапіўшы другой рукой запальнічку. Я ажыў запальнічкай і патрымаў полымя пад кончыкам нажа некалькі секунд, каб стэрылізаваць яго, наколькі я мог у гэтых самых нестэрыльных умовах. Потым я сунуў ножны ў рот і зачапіў іх зубамі: гэта будзе балюча. Упіваючыся лязом у суставы пальцаў, я спрабаваў адцягнуць свой мозг ад пякучага болю, разважаючы, колькі плоці мне трэба будзе выдаліць. Як і глухата Бетховена, гэта было яшчэ адно з тых праклятых пытанняў, на якія няма адказу, таму я зрабіў памылку на бок асцярожнасці і паглыбіўся.
  Я сцягнуў скуру і закрычаў у пустыню.
  Практыкаванне па зачыстцы не заняло ў мяне шмат часу. Пасля таго, як я перавязаў рану самым чыстым кавалачкам матэрыялу, які змог знайсці – які зусім не быў чыстым – я шукаў антыяд, які, на шчасце, перажыў атаку з паветра. Мы ніколі не збіраліся выкарыстоўваць яго, але ён быў часткай аптэчкі першай дапамогі, і я быў удзячны за яго. У ідэальным свеце прэпарат уводзіў бы нутравенна медыцынскі работнік для дасягнення найбольш хуткага і прадуктыўнага выніку, але не было магчымасць такой раскошы тут. Замест гэтага я агаліў жывот і ткнуў шпрыц у падскурную абалонку, раўнамерна, але хутка запампоўваючы вадкасць. Я паняцця не меў, ці быў гэта самы эфектыўны сайт - ці метад, калі давядзецца да гэтага - але я хацеў, каб супрацьяд быў у сабе, і гэта здавалася такім жа добрым спосабам, як і любы іншы.
  Цяпер я мог пачаць турбавацца аб пашкоджанні майго камплекта - і было пра што турбавацца. Акрамя флягі з вадой, компас атрымаў прамое трапленне, зрабіўшы яго бескарысным. Іголка знікла, а цыферблат быў раздроблены ўдарам кулі. Без пеленгатара або, што яшчэ больш важна, сродкаў гідратацыі для дасягнення мінімальных базавых патрабаванняў, каб застацца ў жывых, я быў больш-менш скончаны. Дэзарыентаваны нападам з неба, я ўжо не быў упэўнены, адкуль я прыляцеў і ў якім кірунку ляжыць Уднадатта. Я рызыкнуў здагадацца па становішчы сонца і схеме даліны, высветліўшы, што вялікі валун, дзе я сустрэў тайпана, знаходзіўся прыкладна на поўнач ад дзюны, з якой я махаў самалёту. Але цяпер груба не стаў бы: каб з гэтага выбрацца, трэба было б дакладна накіраваць сябе ў бок горада і хутка туды дабрацца. Іншага шанцу выжыць не было.
  Большую частку пакінутага камплекта я кінуў, а таксама сам заплечнік. Без вады ўсё астатняе было акадэмічным. Я кінуў некалькі меншых, больш лёгкіх прадметаў - у тым ліку мой сапсаваны наручны гадзіннік - у кішэні кашулі і штаноў, канчаткова разлічыў найбольш верагодны кірунак і зноў адправіўся ў пустыню.
  Праз гадзіну я зразумеў, што безнадзейна заблукаў.
  Мне прыйшло ў галаву паспрабаваць накіравацца на поўдзень, каб натрапіць на дарогу паміж Уднадатай і станцыяй Макумба, але я выключыў гэта па некалькіх прычынах. Па-першае, не было ніякай гарантыі, што нават будзе відаць пасля навальніцы – дарожка да сядзібы Георгія у рэшце рэшт, цалкам знік. А па-другое, калі б я вярнуўся ў Уднадату, то ісці на поўдзень, а затым на захад, каб ісці на паўднёвы захад, былі два бакі прамавугольнага трохвугольніка. Мне патрэбна была гіпатэнуза.
  Цяпер я шкадаваў аб гэтым рашэнні. Маючы толькі сонца ў якасці арыентыру, і не ведаючы, дзе яно павінна быць у гэты час сутак і ў гэтую пару года, я быў недарэчны, і час хутка заканчваўся. Спякота пакідала мяне сухім, і я амаль адчуваў, як вільгаць сцякае з нутра майго цела, калі з мяне ліўся пот. Навакольная пустыня была бясплоднай пусткай чырвонага колеру, усеянай зялёна-карычневым хмызняком і пакрытай бязлітаснай сіняй нябёсамі. Прынамсі, гэта быў бы маляўнічы шлях.
  Я не ведаў, ці варта мне эканоміць сваю энергію ў спякоту ў другой палове дня або працягваць араць, пакуль я яшчэ магу хадзіць. Я баяўся, што калі я спынюся і адпачну або схаваюся ад сонца, з-за недахопу гідратацыі ўстаць і пайсці зноў з надыходам вечара будзе немагчыма. Тым часам я падазраваў, што яд можа прабівацца праз маю сістэму, і мог толькі здагадвацца, колькі часу пройдзе, перш чым ён пачне ўплываць на мае жыццёва важныя органы. Пакуль я разважаў, я натыкнуўся на субмарсіянскі ландшафт. Пакуль мае ногі рухаліся, я лічыў, што ў мяне ёсць шанец.
  І тут я ўбачыў тое, што мае вочы не маглі растлумачыць.
  Гледзячы ўдалячынь, дзе сіняе і чырвонае сутыкаліся ў асляпляльным гарызонце, я заўважыў, што бліжэйшая да неба паласа зямлі пачала дзяліцца на сегменты. Гэта быў тонкі падзел на прыкладна роўныя часткі, і цяпер гэта было бясспрэчна нават для майго разгарачанага мозгу. На трыццаць ярдаў бліжэй да з'явы, я зразумеў. Прамыя лініі, якія падзялялі гарызонт, былі высокімі вертыкальнымі збудаваннямі, якія мой розум нарэшце прызнаў драўлянымі слупамі. Наблізіўшыся, я заўважыў, што яны злучаны тонкімі кабелямі ад вяршыні да вяршыні.
   Я выпадкова наткнуўся на старую тэлеграфную лінію, якая на працягу стагоддзя перасякала краіну з поўначы на поўдзень.
  Выгляд створанай чалавекам зборкі выклікаў у мяне нечаканае захапленне. Гэта быў сімвал цывілізацыі, пра існаванне якой я амаль забыўся, нават праз такі кароткі час, і яе маштаб быў цвярозым напамінам аб тым, на што здольныя людзі як выгляд.
  Дакладней, гэтая тэлеграфная лінія можа быць маім выратаваннем. Бо калі тэлеграф быў тут, то Ганская чыгунка не магла быць далёка.
  Я толькі што дайшоў да бліжэйшага драўлянага слупа, як спыніўся на месцы. Нягледзячы на ўсю сваю інжынерную бліскучасць і здольнасць злучаць адзін бок кантынента з другім, Ган не быў мне абсалютна бескарысны. Перыядычнасць абслугоўвання ў цяперашні час складала два разы на тыдзень, і былі планы скараціць яго да аднаго разу. Верагоднасць таго, што маё прыбыццё супадзе з цягніком, які праязджае міма, была ў лепшым выпадку малая, нават калі няшчасны кіроўца быў гатовы спыніцца на дурань, які спыніў яго пасярод пустыні - што мне здавалася вельмі малаверагодным. Я, вядома, мог ісці па слядах, але нават гэта было на пяцьдзесят на пяцьдзесят. Я паняцця не меў, дзе на лініі я яе перасек, і да Уднадаты можна было шмат гадзін ісці ... у любы бок. Калі б я памыліўся, верагоднасць таго, што я дайду да наступнага прыпынку, была роўная нулю.
  Я абапёрся спіной аб тэлеграфны слуп - адзін з трыццаці тысяч ад берага да берага, бескарысна ўспомніў я - і дазволіў нагам падгнуцца так, што я скаціўся на зямлю. Абапёршыся перадплеччамі аб калені, я апусціў галаву наперад і ўтаропіўся ў зямлю паміж ног. Цяпер, калі я спыніўся, я заўважыў, наколькі пякучае сонца, я зняў капялюш з галавы і паправіў яго далей, спрабуючы прыкрыць патыліцу. Я пацёр верхнюю частку пляча і выявіў, што яна пяшчотная навобмацак. Скура стала відавочна скурыстай, і я зразумеў, што гэта так моцна гарыць. Дзесьці ўніз мне спатрэбіліся заспакаяльныя мазі.
  Менавіта тады я зразумеў: перспектыва таго, што мне калі-небудзь зноў спатрэбяцца заспакаяльныя мазі, растала гэтак жа імкліва, як і ў жахлівай спякоце. Усе папярэджанні Кені і Рубі былі марнымі. Гэты вар'ят англічанін парушыў практычна ўсе правілы бушкрафта ў інструкцыі, і цяпер я тут, ціха смажуся ў печы пустыні Сімпсана, з атрутай тайпана, верагодна, цякучай па маіх венах, мяне ніколі не знойдуць, і я сутыкаюся з вельмі верагоднай нечаканасцю мая туша была ачышчана любымі падальшчыкамі, якія насялялі неба ў гэтых краях.
  Больш за ўсё чамусьці мяне турбавала тое, што мяне не знайшлі. Прынамсі, калі ёсць цела, у сяброў і сям'і ёсць што-небудзь фізічнае, на чым можна засяродзіцца, тое, пра што яны могуць сабрацца і падзяліцца ўспамінамі. Пахаванне можа быць пераважна сумнай падзеяй, але я не магу сказаць, што калі-небудзь быў на такім, які быў бы цалкам пазбаўлены гумару. Хтосьці заўсёды можа расказаць брыдкую гісторыю пра нябожчыка або які-небудзь анекдот, каб паказаць, наколькі яны былі дасціпнымі і як моцна па ім будзе не хапаць. Але пахаванне без трупа - гэта яшчэ адзін від сеанса - успамінанне нябожчыка духам, а не целам - і я ніколі не быў прыхільнікам такіх паскудных рэчаў. Лепш быць забытым, чым назаўсёды прапасці без вестак, з яго марным пачуццём адчайнай надзеі.
  Нешта ў маёй задняй кішэні ўпівалася ў ягадзіцу, і я шурхнуў, каб дацягнуцца да гэтага. Я не задумваючыся выцягнуў запальнічку, якую запіхнуў туды, і ўтаропіўся на яе. Там, дзе я сядзеў, была ўвагнутасць у корпусе вадкасці, і я бяздзейна думаў, ці не зламаў я яе - не тое каб гэта цяпер мела значэнне, так ці інакш. Я адчыніў яе і схапіў за руль, з першай спробы пусціўшы іскры праз клапан і запаліўшы струмень бутану. У сляпучым сонечным святле роўна і прыгожа гарэла полымя, такі спакойны і эфектыўны, як заўсёды, і я здзівіўся, убачыўшы яго сталасць.
  Потым я здзівіўся, калі ўбачыў яго патэнцыял.
  Я зачыніў запальнічку і ўскочыў на ногі. З хмызняку паблізу я вырваў і абламаў столькі сухога хмызняку, колькі мог панесці, вярнуўся да тэлеграфнага слупа і сфармаваў галінкі ў вогнішча вакол яго. На працягу пятнаццаці хвілін я збіраўся і будаваў вогнішча, якое было такім жа высокім, як і я, і раскінулася на дзесяць футаў у папярочніку. Я быў здзіўлены тым, наколькі энергічным я сябе адчуваў, і задумаўся, ці не пакутую я ад пачынаючага вар'яцтва, выкліканага ўкусам змяі, якое магло прадвесціць нейкае шалёнае спусканне ў нябыт. Не было сэнсу хвалявацца з гэтай нагоды, таму я працягваў працаваць. Калі я скончыў, стос гаручага матэрыялу ўзвышаўся нада мной, а тэлеграфны слуп быў падобны на чалавека-палку ў спадніцы, калі б яго намаляваў Геранім Босх.
  Мне было ўсё роўна, як гэта выглядае. Дбала, ці не згарыць. Я адарваў яшчэ адну палоску сваёй кашулі і паклаў яе ад сэрца вогнішча да вонкавага краю, каб яна дзейнічала як кнот. Цяпер я зноў вывудзіў запальнічку і паклаў яе канцом у полымя.
  Я чакаў, што вогнішча разгарыцца даволі хутка, але хуткасць, з якой дровы загарэліся, мяне здзівіла. Я адышоўся на некалькі крокаў ад вогнішча і пакуль павярнуўся, полымя ўжо лізала сам слуп. Апельсінавая сцяна выбухнула перада мной ад сухога трута, і новая хваля цяпла ўдарыла мне ў твар. Я не думаў, што тут можа стаць гарачэй, але памыляўся. Мяне больш за ўсё хвалявала тое, што сухія галіны згараць самі, перш чым слуп паспее прагарэцца, але я памыляўся і ў гэтым. Дзесяцігоддзі знаходжання ў пустынным клімаце, відаць, цалкам пазбавілі яго вільгаці, і ён пачарнеў за лічаныя хвіліны і панёс полымя высока ў неба. The у мяне ў галаве прайшла думка, што гэта магло быць з'едзена знутры тэрмітамі ці нейкімі іншымі нікчэмнымі істотамі, што зрабіла яго дадаткова адчувальным да агню. Для мяне гэта было ўсё роўна: я дамагаўся поўнага і канчатковага знішчэння гэтага тэлеграфнага слупа. Я не меў нічога асабліва супраць гэтага - ён здаваўся мне цалкам прыдатным тэлеграфным слупам - але гэта быў адзіны аб'ект маёй часовай піраманіі. Калі дрэва патрэсквала і развальвалася, яно зрабіла менавіта тое, на што я спадзяваўся. Менш чым праз пяць хвілін пасля таго, як я ўжыў запальнічку, вяршыня слупа развалілася, і яна з грукатам упала на зямлю, разбіўшыся аб астатняе полымя і выпусціўшы выбух іскраў, якія ўспыхнулі страшна блізка ад мяне. Разам з верхняй часткай слупа прыйшлі тэлеграфныя драты і, падаючы, абарваліся.
  У кагосьці дзе-небудзь будзе парушаная сувязь.
  Прынамсі, гэта было маё шчырае спадзяванне. Увесь сэнс адключэння тэлеграфнага дроту заключаўся ў тым, каб прыцягнуць да яго чыю-небудзь увагу. Калі пашанцуе, можа быць куча людзей, чыя сувязь са знешнім светам была груба перапынена маімі дзеяннямі, і яны адчуюць неабходнасць накіраваць прадстаўніка для расследавання. Я не ведаў, колькі часу можа заняць гэтае расследаванне, але, паколькі так шмат людзей залежыць ад лініі сувязі, я спадзяваўся, што яно не будзе занадта доўгім. Тым часам мне нічога не заставалася, акрамя як чакаць. Я не адважваўся адысці ад гэтага месца, пакуль хто-небудзь не прыйшоў шукаць праблему.
  Знясілены, перагрэты і ўсё яшчэ баючыся таксіну, які хаваўся па краях маёй сістэмы, я агледзеў наваколле. Прыкладна ў пяцідзесяці ярдах ад тлеючага агню знаходзіліся чатыры дрэвы куліба рознага памеру і здароўя. Я выбраў тую з самымі густымі галінамі і падышоў да яе, кінуўшыся ў цень. Я размясціўся так, каб я мог бачыць дымлівыя абломкі тэлеграфнага слупа і мог прыцягнуць увагу усіх, хто прыйшоў расследаваць. Маёй адзінай мэтай цяпер было не спаць. Было б самай жорсткай іроніяй лёсу, калі б ратавальнік наляцеў, а я прапусціў яго, бо быў у Краіне Нод.
  Застаючыся ў цені і імкнучыся як мага менш рухацца, каб захаваць сваю энергію, я звярнуўся да разумовай арыфметыкі і гульняў на памяць, каб падтрымліваць сябе ў свядомасці. Я пагрузіўся ў глыбіню ўспамінаў дзяцінства, каб даведацца, у якую гульню гулялі мае бацькі падчас доўгіх аўтамабільных паездак; прабіраючыся праз алфавіт, шукаючы пачатковыя літары краін, жывёл, аўтараў - усё, што магло б перашкодзіць мне пагрузіцца ў здранцвенне, выкліканае цяплом. Я спрабаваў запомніць як мага больш элементаў у табліцы Мендзялеева, вычарпаўшыся задоўга да таго, як дабраўся да высакародных газаў. Я прабегся па кожным спісе, які мог прыдумаць, ад імёнаў сямі гномаў да пяцідзесяці штатаў ЗША. Калі я зразумеў, што само складанне спісу адсылае мяне да сну, я змяніў курс. Цяпер я пачаў рэпетаваць знаёмыя працэсы ў маім розуме, ад раздзявання вінтоўкі Лі-Энфілда да ўяўлення падарожжа ад майго дома ў Дэвоне да Лондана - падарожжа, якое я здзяйсняў больш разоў, чым хацеў успомніць, дзякуючы звычайнай працы прапанаваў Western and Continental Insurance Co Ltd, перш чым усё пайшло сапсавана ў Карыбскім моры. Так як думкі схільныя рабіць, мае заблудзіліся на бяздомную тэрыторыю, разважаючы, што, чорт вазьмі, я буду рабіць на працы, калі калі-небудзь вярнуся ў Блайці. Нялюбых страхавых агентаў мала, асабліва калі адна з найбуйнейшых кампаній у бізнэсе паставіла чорную метку супраць вашага імя. Грошы, якія мне далі ў канцы гэтай маленькай эскапады, падтрымлівалі б мяне некаторы час, але я не мог на іх выйсці на пенсію.
  Я ўголас засмяяўся пры думцы аб выхадзе на пенсію. Нішто не здавалася менш верагодным для мяне ў той момант.
  Калі я адчуў, што мае павекі зноў апускаюцца, я вырашыў, што трэба рухацца і, чорт вазьмі, эканомію энергіі. Уся мая рука было балюча, і я прыціснуў яго да цела, калі падпаўзаў на ногі. Сонца перамясцілася далей за абгарэлы тэлеграфны слуп, але спякота была ўсё яшчэ моцная. Я прыкрыў вочы здаровай рукой і ўгледзеўся ў неба, пачынаючы ў тым напрамку, у якім, як мне ўяўлялася, мог быць Уднадатта. Адтуль я шукаў на захад, потым на поўнач. Калі я дасягнуў апошняй кропкі свету, у тым накірунку, адкуль я прыйшоў, мая сківіца расплюшчылася.
  На далёкім гарызонце быў слуп чорнага дыму.
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧАСТКА Чацвёртая: ЧОРНЫ
  
  OceanofPDF.com
  
  я
  Я не ведаю, ці была гэта з-за спякоты, атруты ці непераадольнага пачуцця адказнасці, але мяне ванітавала пад дрэвам куліба.
  Заслона дыму магло азначаць толькі адно: гарыць сядзіба дзядзькі Георгія. У пустыні не было нічога натуральнага, што магло б стварыць такое вялізнае воблака, калі б яе падпаліць, і я сумняваўся, што гаспадары ранча на станцыі Макумба дазволілі б такім чынам загарэць свае будынкі. Гэта магла быць толькі ўласнасць Дыкінса.
  Прыліў магчымасцей праляцеў у маёй галаве. Я падумаў, ці не выканалі Сафі і Адам той жа трук, што і я з тэлеграфным слупам, падпаліўшы ферму, каб прыцягнуць увагу і сабраць дапамогу. Але я не мог прыдумаць ніякіх абставінаў, якія прымусілі б іх пайсці на такую рызыку: найбольш верагоднымі прыбыццямі на такую сцэну былі б людзі, якія былі б толькі рады пажадаць зла маладой пары, і агонь стаў бы ім ідэальным прыкрыццём, калі яны вырашыў падысці да справы са смяротным намерам. Акрамя таго, у Сафі і Адама яшчэ былі запасы, каб пратрымацца яшчэ на некалькі дзён, дык навошта ім звяртацца да сігналізацыі такім тэрмінальным спосабам?
  Значна больш верагоднай была дэлегацыя з Макумбы наведаў ферму, і вынікам стаў пажар. Пра тое, як гэта магло адбыцца, не варта было думаць, але дабрабыт двух маіх спадарожнікаў, перад якімі я развіў нешта накшталт добразычлівай адказнасці падчас нашага знаходжання ў Аўстраліі, ляжаў на мне вялікім цяжарам.
  І цяпер у мяне была дылема. Мой інстынкт падказваў дыму і як мага хутчэй вярнуўся да сядзібы Дыкінса. Гэта зойме гадзіны, і не было ніякай гарантыі, што я паспею - я ўсё яшчэ быў без вады, і, хоць тэмпература пачынала падаць, калі дзень пераходзіў у ноч, усё роўна было смяротна горача. Мае шанцы на выжыванне былі мізэрнымі, каб зрабіць гэта як мага лепш. І нават калі б я дабраўся да фермы, што б я змог зрабіць? Калі б гэтае месца зараз гарэла полымем, яно было б цалкам знішчана да таго часу, як я дасягну яго, і я быў бы бескарысны нікому, хто яшчэ мог быць жывы. На самай справе я быў бы значна большай перашкодай, мне патрэбна была б медыцынская дапамога і, магчыма, хуткая шпіталізацыя. Калі б Сафі і Адам яшчэ не былі мёртвыя, я мог бы несці непасрэдную адказнасць за іх забойства, паставіўшы іх у цяжкае становішча.
  Альтэрнатыва была ледзь больш прымальнай. Я мог бы застацца тут, пад кулібай, і спадзявацца, што хто-небудзь з'явіцца. Я не мог быць упэўнены, хто б гэта мог быць - мой лепшы стрэлак быў у тым, што гэта быў нехта з Уднадаты, якога паслалі расследаваць абрыў тэлеграфнай лініі, - але калі б мне сапраўды пашанцавала, я б змагла мяне ўбачыць і таксама накіраваць тэрміновую дапамогу Сафі і Адаму на ферму. Тым не менш, я не мог пазбегнуць думкі, што ні адзін з варыянтаў, якія я круціў у сваёй галаве, не меў найменшых шанцаў спрацаваць. Безумоўна, найбольш верагодным варыянтам было тое, што я памру тут, пад гэтым дрэвам.
  Смурод маёй уласнай ванітавай масы, якая цяпер стала прынадай для надзвычайнай колькасці мух, падштурхнуў мяне да дзеяння. Я ўстаў са свайго месца ў падножжа дрэва і ацаніў іншых побач. Ніхто з іх не меў такой абароны гэта пры ўмове, але ў роўнай ступені яны не будуць прапаноўваць пастаяннае, непрыемнае напамін пра змесціва майго страўніка. Я выйшаў на сонца, здзіўлены тым, што цень дрэва паўплывала на тэмпературу, і падышоў да аднаго з яго суседзяў. Мой від на тэлеграфны слуп тут быў крыху больш засланены, але я быў упэўнены, што змагу паведаміць аб сваёй прысутнасці ўсім, хто будзе сустракацца на маршруце дроту - пакуль я яшчэ жывы.
  Я чамусьці ўяўляў, што прыйдзе дапамога з неба — што гэта будзе самалёт, які прыляціць даследаваць тэлеграфную лінію. Я памыляўся: я ўбачыў шлейф пылу скрозь цеплавую дымку задоўга да таго, як пачуў гук рухавіка, і зразумеў, што ў маім накірунку рухаецца транспартны сродак. Ён ішоў з поўдня, і я здагадаўся, што, напэўна, блукаў даволі далёка на паўночны захад падчас майго падарожжа па пустыні. Прайшло шмат часу, калі машына, здавалася, не набліжалася, і я напалову задаваўся пытаннем, ці не аддаюся я аднаму з тых міражоў, якія можна ўбачыць у фільмах, дзеянне якіх адбываецца ў пустыні. Потым, раптам, ён апынуўся вельмі блізкім, і я мог ідэнтыфікаваць яго як сіні і, верагодна, грузавік Toyota Hilux або Datsun Sunny - японцы на працягу многіх гадоў рабілі сур'ёзныя прарывы на рынак уце, хаця я ўсё яшчэ аддаваў перавагу старому добраму надзейнаму Ландзі. Аднак у той момант мне было ўсё роўна, азіяцкая, брытанская ці вырабленая на Марсе.
  Нягледзячы на тое, што час меў важнае значэнне, я хацеў паглядзець, што адбудзецца, калі пасажыры машыны знойдуць разбураны тэлеграфны слуп, таму я застаўся пад дрэвам, каб чакаць і назіраць. Машына — цяпер я зразумеў, што гэта сапраўды быў Datsun — была яшчэ за паўмілі і імчалася даволі хутка, кідаючы след пылу на добрыя некалькі сотняў ярдаў ззаду. Маршрут праходзіў на некаторай адлегласці ад тэлеграфнай лініі, хаця, здавалася б, паралельна ёй, і я зразумеў, што яна павінна ісці па чыгуначных шляхах. ганскага. Каля дарожкі, якая служыла дарогай для зручнасці абслугоўвання, павінна была быць цвёрдая паверхня без камянёў. Калі машына набліжалася да месца, дзе я спаліў тэлеграфны слуп, яна затармазіла, і я ўбачыў, што ўнутры былі двое мужчын. Пасажыр быў цёмным плямай на далёкім баку машыны, і я не мог яго разабраць, але кіроўца з апушчаным акном быў навідавоку, і я ўбачыў, што гэта быў Джэк Кэдысан.
  Я не адчуў бы большай палёгкі, калі б гэта быў сам Джордж Дыкінс.
  Усё яшчэ няньчачы аслабленую руку, я выйшаў з ценю кулібы і пабег да машыны. Але я спыніўся, калі ўбачыў, як ён зноў ажывае і набірае хуткасць, накіроўваючыся на поўнач і хутка аддаляючыся ад мяне. Пакуль гэта ішло, я ўбачыў пасажыра, які махаў рукой з акна, нібы даючы знак кіроўцу, паказваючы далей па трасе.
  Кампаньёнам Джэка Кэдысана быў Сміт Пенні.
  Спачатку я не мог зразумець, што, чорт вазьмі, адбываецца. Чаму Джэк і Пэні ехалі разам? Відавочна, што яны прыйшлі шукаць пашкоджанні тэлеграфнай лініі. Дык чаму ж яны потым памчаліся прэч ад Уднадаты ў напрамку, які Пені, відавочна, вызначыў для Джэка? Я не мог зразумець, ці бачылі яны, як я кідаўся да іх з-за дрэва куліба. Калі б яны мяне і бачылі, ці наўмысна пакінулі мяне паміраць у пустыні? З майго кароткага знаёмства з Джэкам мне было цяжка ў гэта паверыць. Але, магчыма, ён дзейнічаў пад прымусам Сміта Пені. Ці магло быць, што яны мяне зусім не бачылі, прыцягнуўшы ўвагу абгарэлым пнём тэлеграфнага слупа? Магчыма, я быў закамуфляваны дрэвам або знік на фоне колеру хакі. Але гэта яшчэ не тлумачыла, чаму яны ўзляцелі на поўнач.
  Я сумна глядзеў, як сыходзіць пылавы след. Як я Глядзеў услед, маё сэрца падскочыла з надзеяй: воблака зноў з'явілася крыху справа, з майго боку тэлеграфнай лініі, і пачало рухацца ў маім кірунку.
  Калі я глядзеў, тлумачэнне адкрылася для мяне. Не маючы магчымасці перасекчы чыгуначныя шляхі, нават на ўце, Джэк паехаў туды, дзе рэйкі перасякалі сухое рэчышча ракі па адным з тых хісткіх сталёвых мастоў, якія час ад часу засялялі лінію. Напэўна, ён зманеўраваў уніз, у рэчышча ракі, перайшоўшы пад апорамі моста і апынуўшыся на супрацьлеглым баку чыгункі.
  Пераезды былі нячастай раскошай на Гане.
  Хуткасць юта па гэты бок дарожак знізілася, і я скарыстаўся магчымасцю, каб вярнуцца да роднаснага запаведніка дрэва куліба. Калі б на пасажырскім сядзенні быў хто-небудзь іншы, акрамя Сміта Пені, я б кінуўся перад машынай, адчайна спрабуючы прыцягнуць іх увагу. У такім разе мне трэба было ведаць, сябры яны з Джэкам Кэдысанам ці ворагі.
  Джэк спыніў машыну каля тэлеграфнага слупа, і абодва мужчыны выйшлі. Я быў устрывожаны, убачыўшы, як Пэні дастаў вінтоўку і закінуў яе на плячо, калі яны накіраваліся да слупа, насцярожана аглядаючыся па баках. Я зірнуў на сам слуп і зразумеў, чаму яны нерваваліся: відавочна, што гэта не выпадковае пашкоджанне.
  Джэк некаторы час брыкаўся нагамі ў чорным попеле вогнішча, раз-другі нахіліўшыся, каб нешта праверыць, у той час як Пенні, не адрываючы вачэй ад зямлі, шукала рыхлы чырвоны пясок. Ён падняў галаву, разглядаючы дрэвы куліба, і паклікаў Джэка.
  'Сюды.'
  «Што гэта, таварыш?
  - Наш вінаваты, - сказаў Пенні з больш чым адценнем пагрозы ў голасе. «Гэтыя сляды нядаўнія. Той, хто іх зрабіў, усё яшчэ тут».
  Джэк зняў капялюш і перад гэтым пачухаў галаву змахваючы з твару мух і зноў апранаючы капялюш.
  «Навошта ім гэта рабіць?» - спытаў ён, паказваючы на тэлеграфны слуп - хаця ў мяне не склалася ўражанне, што яго пытанне было накіравана да Пені.
  — Я не ведаю, таварыш, але я лічу, што нашы шанцы даведацца пра гэта даволі добрыя. Калі яны яшчэ побач, то мы напэўна іх знойдзем».
  Пэні падняўся на ногі і пачаў мэтанакіравана крочыць у напрамку першага дрэва, пад якім я схаваўся. Ідучы, ён зняў з пляча вінтоўку, запампаваў патрон у казённік і трымаў прыклад, як гатовы да стрэлу. Мне гэта не спадабалася, і я ведаў, што іншы куліба не затрымае яго надоўга, таму я пачаў шукаць варыянты. Акрамя таго факту, што іх па сутнасці не было, я падумаў, што змагу бегчы няўпэўнена, калі б накіраваўся ў зусім супрацьлеглым кірунку, выкарыстоўваючы сваю цяперашнюю кулібу ў якасці прыкрыцця. Калі Пэні заўважыць мяне, калі я быў на адкрытым паветры, я ведаў, што ў мяне не будзе шанцаў, але калі я змагу адысці дастаткова далёка, каб перасекчы чыгунку, прымусіўшы іх падняцца назад да рэчышча ракі, перш чым яны паспеюць прыйсці шукаць для мяне зноў жа была проста магчымасць пазбегнуць захопу. Бог ведае, што я тады думаў рабіць. У той момант я не мог думаць далей, чым адна хвіліна да другой.
  Ззаду я пачуў, як Пенні крычала Джэку.
  — Тут нехта падняўся. Шукаем параненую жывёлу. Ён не можа далёка зайсці».
  Я не азірнуўся. Цяпер я быў дастаткова блізка да чыгуначнай лініі, каб бачыць шляхі, і я ўтаропіў вочы наперад і пабег так хутка, як толькі мог. Калі б я толькі здолеў дабрацца да шпал, я мог бы зарыцца ў бруд настолькі глыбока, каб мяне не было відаць з уце.
  «Гэй, вы там!»
  Я падумаў, што гэта голас Джэка, але не збіраўся паварочвацца, каб праверыць.
   Я выйшаў на дарожку, танцаваў па шпалах і нырнуў на палубу. Калі я гэта зрабіў, раздаўся стрэл.
  Паміж двума мужчынамі пачуўся больш невыразны крык, потым гук заведзенага рухавіка аўтамабіля. Як я і падазраваў, мяне спрабуюць выгнаць. Вяртанне да рэчышча ракі, каб зноў перасекчы шляхі, дало б мне прынамсі хвіліну, і я падумаў аб тым, каб вярнуцца на супрацьлеглы бок. Але адзіным сховішчам былі дрэвы куліба, і я ведаў, што яны мала абароняць ад вінтоўкі Пені. Да таго ж, я не быў супрацьстаяннем двум здаровым мужчынам са зброяй і аўтамабілем: у запале пагоні я забыўся пра пашкоджанне рукі – і вывіх запясця, і ўкус змяі – і шквал болю быў страляючы да майго пляча. Я закрычаў як ад расчаравання, так і ад пакуты.
  Загнаны ў кут і знерухомлены, я нічога не мог рабіць, акрамя як чакаць.
  
  OceanofPDF.com
  
  II
  «Якога чорта ты думаў, што мы з табой зробім?»
  Джэк скоса зірнуў на мяне, кіруючы ютай па перасечанай мясцовасці да станцыі Макумба. Мы ўтраіх шчыльна сабраліся на сядзенне ў кабіне Datsun.
  У мяне не было разумнага апраўдання, таму я сказаў яму праўду.
  - Прабач, Джэк, я не ведаў, на маім баку ты ці не.
  Сміт Пэні, падціснуўшы мяне з другога боку, буркнуў.
  - Не зважай на яго, - сказаў Джэк. «У яго ёсць крыўда на ўсіх, пакуль вы не скажаце яму іншае».
  Я скоса паглядзеў на Пені, якая бязуважліва глядзела з акна на згасае сонечнае святло. «Гэта ўсё яшчэ ўключае мяне?»
  Я ўспомніў апошні раз, калі нашы шляхі перасякаліся, калі ён пусціў кулю ў дах майго Land Rover. Майце на ўвазе, мне таксама ўдалося ўдарыць яго кулаком у жывот, так што, магчыма, мы былі не так ужо і далёкія ад роўнасці.
  Пенні сядзела моўчкі добрых дзесяць секунд перад гэтым адказваючы. - Джэк растлумачыў мне некалькі рэчаў, - урэшце сказаў ён.
  Мой каментар да Джэка быў шчырым: «Гэта было вельмі добра з твайго боку, Джэк. Вельмі ўдзячны».
  - Не хвалюйся, таварыш, - сказаў ён. «Падобна на тое, што некалькі правадоў былі перакрыжаваныя па ўсім баку».
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  Джэк пачаў частаваць мяне поўнай гісторыяй. За два дні да таго, як мы з Сафі заехалі з Адамам у Уднадату, у горадзе з'явіліся яшчэ трое незнаёмцаў. Гэта я ўжо ведаў - Джэк апісаў іх як мажных бандытаў. Тое, што Джэк не змог сказаць мне, калі позна ўвечары наведаў мой нумар у «Транскантыненталі», дык гэта тое, як менавіта ім удалося засмуціць Пені. Мабыць, яны прыкідваліся старымі сябрамі Джорджа Дыкінса і спадзяваліся адшукаць яго, перасякаючы кантынент у нейкай экскурсіі. Гісторыя паміж дзядзькам Джорджам і яго былым сябрам была ім невядомая, і яны незнарок натыкнуліся на адзінага чалавека, якому яны пачалі б супрацьстаяць, згадваючы яго імя.
  «Вы бачыце, чаму Сміт зрабіў выключэнне з іх бадзяння ў Удне», - сказаў Джэк.
  Я сапраўды не мог, але гэта быў не той момант.
  «Праблема ў тым, што Сміт не можа супрацьстаяць невялічкаму разрыву, і ён атрымаў яго на наступную ноч».
  Я ўспомніў, што Джэк казаў мне пра бандытаў, якія перавышаюць Пені колькасцю і пакідаюць яго горшым. "Тры да аднаго - гэта не зусім справядлівая каэфіцыент", - сказаў я.
  «Я магу прыняць удар», — сказаў ён. — Як вы добра ведаеце. Акрамя таго, я вярнуўся».
  'Што ты зрабіў?'
  Ён паціснуў плячыма. — Прыкладна гэтак жа, як і я з табой. Напоўніў іх запасным колам і прапанаваў ім вярнуцца ў Кубер-Педзі».
  «Дзірка Белых хлопцаў», — сказаў я больш сабе, чым каму-небудзь іншаму. У мяне ўсё яшчэ былі пытанні наконт спробы Джэка папярэдзіць мяне аб Пенні, але я не збіраўся кідаць яго ў глыбіні душы, кажучы, што ён спецыяльна прыйшоў да мяне ў пакой, каб зрабіць гэта. Калі б яны двое знайшлі спосаб аб'яднаць сілы, які дазволіў ім працаваць разам у гэтай невялікай прагулцы ў пустыню, я наўрад ці збіраўся б разгойдваць лодку.
  «Магчыма, у вас былі важкія прычыны выгнаць іх з горада, але што вы мелі супраць мяне і маіх спадарожнікаў?»
  «Я думала, што ты больш такі ж, — сказала Пені. «Мне было дастаткова людзей, якія тыкаюцца носам у нашу справу. Нам трэба дазволіць жыць самім, каб нейкія сіднэйскія ўблюдкі не сапсавалі справы».
  — перабіў Джэк. «Я думаю, што я таксама мог трохі разварушыць сітуацыю. Я выпадкова згадаў Сміту, што Сафі была сваячкай Джорджа.
  Я падумаў, што гэта дакладна адштурхнула б Пэні. Калі ён дзейнічаў на такім круце, што нават згадка імя Джорджа магла прымусіць яго пацягнуцца да вінтоўкі, тады перспектыва таго, што жывы сваяк прыедзе ў горад, напэўна, загнала яго праз край.
  - Ён вам сапраўды не падабаўся, праўда? Я сказаў.
  Мы пагрузіліся ў гарачае, пякучае маўчанне. Справа Джэка з утам была нашмат больш дасканалай, чым мая ўласная барацьба з Land Rover, і ён таксама меў перавагу ў тым, што ведаў мясцовасць. Ён збочваў і ўхіляўся ад камянёў наперадзе нас і, здавалася, інстынктыўна адчуваў, якіх з іх трэба пазбягаць, а якіх можна проста пераараць. У выніку мы рухаліся нашмат хутчэй, чым мая папярэдняя паездка па пустыннай раўніне, і я падлічыў, што мы апынемся ў доме дзядзькі Джорджа менш чым праз пару гадзін. Гэта не будзе быць камфортнай паездкай, але я не думаю, што хто-небудзь з нас клапаціўся пра гэта.
  Пакуль мы ехалі, я разважаў пра апошнія паўгадзіны, падчас якіх я хістаўся паміж чорным адчаем – у поўным чаканні, што мяне пакараюць смерцю і кінуць маё цела кудысьці ананімна, каб птушкі-паглынальнікі выбралі начыстку – і поўнай эйфарыяй, калі Джэк і Сміт нахіліліся уніз і дапамог мне падняцца з сядзячага становішча каля чыгуначных шляхоў. У Пенні быў каменны твар, які я заўсёды бачыў, але Джэк увесь усміхаўся.
  «Чаму ты ўцёк, таварыш?»
  «Вы стралялі ў мяне», — адказаў я. «Што я павінен быў рабіць?»
  Пені буркнула. «Я проста спрабаваў прымусіць вас застацца на месцы».
  «Ну, гэта вельмі смешны спосаб зрабіць гэта. Здаецца, ты забыўся, што ўжо па-чартоўску добра паспрабаваў пусціць у мяне кулю.
  Ён кінуў на мяне доўгі, жорсткі позірк. «Дружа, калі б я хацеў пусціць у цябе кулю, ты б працёк, як з друшляка. Вярнуўшыся ў Уднадату, гэта было толькі для таго, каб напалохаць вас. І толькі што я страляў у паветра, спрабуючы прымусіць вас стаяць на месцы, каб мы маглі прыйсці і забраць вас. Але не - ты павінен быў пайсці і стаць крывавым героем, ці не так?
  Я не адчуваў сябе героем, але быў я пракляты, калі хацеў прызнацца яму ў гэтым.
  «Ты сапраўды даў нам абыходжанне, таварыш», — сказаў Джэк.
  «Добра».
  Паміж сабой яны спрабавалі сварыцца наконт маіх траўмаў. Пэні не вельмі спачуваў майму вывіху запясця – ён назваў мяне «чортавым ідыётам, які ходзіць вакол гэтых мін», – але, здавалася, быў шчыра занепакоены ўкусам тайпана.
  «Пакажы мне супрацьяд, якім ты карыстаўся», — запатрабаваў ён.
  «Я не магу. Я пакінуў яго там са змяёй».
  Пэні хмыкнула. «Куды вы яго ўкалолі?»
   Я паказаў яму ўкол на жываце.
  «Як глыбока?»
  «Дастаткова глыбока», — сказаў я, спадзеючыся, што меў рацыю.
  «Ну, мы больш нічога не можам з гэтым зрабіць». Ён павярнуўся да Джэка. «Нам трэба будзе даставіць яго адразу да доктара, калі мы вернемся ў горад».
  «Горад?» – сказаў я, трывожна гледзячы паміж імі.
  Джэк кіўнуў. «Час заўсёды з'яўляецца галоўным фактарам укусаў змей. Нават калі ў вас ёсць супрацьяд, вам усё роўна патрэбна тэрміновая медыцынская дапамога. Спаліць тэлеграфны слуп была твая чортава разумная ідэя. Калі б мы не знайшлі вас тады, вы б дакладна зніклі».
  Я ўклаў у свой голас столькі сталі, колькі мог сабраць. «Ёсць толькі адно месца, куды мы збіраемся, і гэта маёмасць Дыкінса».
  Джэк не кіўнуў галавой, а потым паківаў ёю. «Няма шанцаў, таварыш. Калі мы не вернем вас у горад, я не магу адказаць за тое, што з вамі можа здарыцца. У лепшы час укусы змей - непрыемная дробязь, а тайпан - горшы. Мы павінны адвезці вас да доктара».
  Я сеў на пясок, дзе стаяў. Мне было ўсё роўна, наколькі па-дзіцячы гэта выглядала; Я не збіраўся расчульвацца на гэтай тэме.
  «Гэта дом Дыкінса, інакш вы можаце пакінуць мяне тут».
  Джэк і Сміт Пені пераглянуліся. Я паспрабаваў высветліць, хто галоўны. Потым Пенні паціснула плячыма і пайшла да ютэя.
  Джэк азірнуўся на мяне. «Толькі не бяжы да мяне, калі ты паміраеш ад канвульсій і адмовы органаў».
  «Скаўцкі гонар», — сказаў я, салютуючы хлопчыку-скаўту.
  Зараз мы хутка рухаліся да слупа чорнага дыму, які ўсё яшчэ вісеў на ўсходнім гарызонце, і я маліўся богу, у якога не верыў, каб Сафі і Адам нейкім чынам выбраліся адтуль жывымі. Я выклікаў у галаве разнастайныя жудасныя вобразы і правёў іх наступныя паўгадзіны зноў спрабую іх зрушыць. Ці дабраліся трое бандытаў да сядзібы? А потым быў самалёт, які наляцеў на мяне і падштурхнуў мяне ў шчыліну са змяёй-забойцай. Ці дайшло гэта да фермы Дыкінса, і калі так, што было далей? Самалёт не змог прызямліцца ў даліне, дзе я яго бачыў, але ферма знаходзілася на крыху больш адкрытай мясцовасці, і мне было цяжка паверыць, што дасведчаны пілот не змог бы знайсці дзе пасадзіць птушку перш чым яны пачалі штурм дома.
  Самым вялікім клопатам быў дым. Для мяне было відавочна, што загарэўся галоўны будынак гаспадаркі, але як гэта адбылося? Ці быў гэта план выпаленай зямлі Сафі і Адама, каб пазбавіць сваіх праследавацеляў паху? У рэшце рэшт, калі б забойцы лічылі, што яны ўжо мёртвыя, магчыма, яны спынілі б сваё паляванне. У Сафі, безумоўна, было дастаткова сродкаў, каб падпаліць гэтае месца з дапамогай міннай выбухоўкі, так што гэта не была дарэмная надзея. І думаць пра гэта было нашмат лепш, чым пра альтэрнатыву, якая заключалася ў тым, што бандыты затрымалі іх у сядзібе і ўчынілі падпал. Калі Сафі і Адам застануцца ўнутры, яны загінуць ад наступстваў удыхання дыму, пры ўмове, што агонь іх не закрануў; калі б яны збеглі, забойцы стралялі б у бочку рыбу.
  Нягледзячы на спякоту, я задрыжаў.
  Джэк уварваўся ў мае думкі. «О так, таварыш, я ледзь не забыўся. Мінулай ноччу табе тэлефанавалі».
  «Тэлефонны званок?»
  «Кені Хайнс. Сказаў, што не было весткі аб табе пару дзён. Прагучала заклапочана».
  «Б'юся аб заклад, што ён зрабіў. Мы павінны былі мець зносіны кожны вечар, але я не размаўляю з ім з пазаўчора. Што ён сказаў?'
  Джэк усміхнуўся. «Гэта было самае цікавае. Ён хацеў пагаварыць са Смітам тут».
   Я паглядзеў на Пені, якая ўсё яшчэ нічога не выдавала.
  «І...?»
  Я павярнуўся да Джэка, які паціснуў плячыма. «Не глядзі на мяне, таварыш. Ён мне нічога не сказаў. Але калі ў гатэлі прыйшла вестка, што тэлеграфны дрот абарваўся, Сміт падышоў да мяне і амаль загадаў мне прыйсці сюды з ім. Ці не так, таварыш? З тых часоў я спрабую скласці два і два».
  - Мне балюча гэта казаць, - сказала нарэшце Пені, - але ты быў адзіным, каму я магла па-сапраўднаму давяраць.
  «О, дзякуй, таварыш. Я крануты».
  Я не мог зразумець, ці быў Джэк саркастычным, але ў яго вачах быў пэўны бляск.
  Напружанне было невыносным, і я павысіў голас на Пені. «Што, чорт вазьмі, сказаў Кені?»
  Нарэшце Сміт Пенні шырока ўсміхнуўся.
  «Колькі яшчэ?» — спытаў я ў Джэка.
  «Дваццаць хвілін; можа больш. У вас ёсць план?
  З шокам я зразумеў, што не. Я мог выдаткаваць апошнюю гадзіну на распрацоўку нейкай д'ябальскай схемы, што мы зробім, калі дабярэмся да фермы Дыкінса. Замест гэтага я змарнаваў час, пераглядаючы тое, што мне сказала Пенні пра тэлефонны званок Кені – і ўсё безвынікова.
  Насамрэч, гэта было не зусім так. Я ведаў нашмат больш пра тое, што стаіць за забойствам і бязмежжам, чым ведаў гадзіну таму, але вынік быў той жа: ад гэтага Сафі і Адам не сталі больш бяспечнымі.
  Я ніколі сур'ёзна не сумняваўся ў вернасці Кені, але было добра, што мая вера ў яго пацвердзілася. Ён прыдумаў дадатковыя звесткі пра Гамільтана і Ірвіна, але немагчымасць звязацца з намі па караткахвалевым радыё пакінула яго адначасова і заклапочанасць, і здзіўленне. Яму трэба было не толькі высачыць нас, але і пераканацца, што новая інфармацыя дабралася да нас у бяспецы. Яго доўгая гісторыя са Смітам Пэні азначала, што Пэні быў адзіным чалавекам, якому Кені быў гатовы даверыць дэталі.
  І дэталі былі выбуховымі.
  Пасля таго, як Кені ўпершыню звязаўся з фірмай і атрымаў такі карысны адказ ад мімавольнага сакратара, з якім ён размаўляў, усё даволі хутка пайшло складана. Ён ужо казаў мне, што яго другі званок Гамільтану і Ірвіну быў значна марознейшым, чым першы, і ён баяўся за карпаратыўную будучыню беднай парцье, з якой ён першапачаткова размаўляў. З гэтага я прыдумаў меркаванне, што нехта высокапастаўлены ў кампаніі спрабаваў закрыць запыты Кені і, магчыма, таксама закрыць нас - і цяпер Кені гэта пацвердзіў. Старшынёй Hamilton and Irvine быў нехта па імі Чарлі Дакр.
  - Што Кені даведаўся пра яго? Я спытаў Пені.
  — Не ён, а яна.
  Па словах Кені, Чарлі Дакр не была добрай жанчынай. Кені і двум яго надзейным паплечнікам, Рут і Карлі, спатрэбілася некалькі дзён, каб прасачыць яе сляды ў пясках гандлёвага цэнтра Сіднэя, і тое, што яны знайшлі, відавочна пакінула непрыемны пах. Спачатку ім было цяжка знайсці якую-небудзь інфармацыю або жадаючых пагаварыць пра яе, але нарэшце ім удалося адшукаць былога супрацоўніка, які размаўляў з Кені на ўмовах поўнай ананімнасці. Нягледзячы на тое, што бурчанне незадаволенай былой супрацоўніцы, верагодна, варта ўспрымаць з доляй солі, сутнасць была ясна: Чарлі Дакр не быў вышэй за ўсялякія падступныя хітрыкі і змовы, каб дамагчыся свайго, нават абмінаючы ўскраіны карпаратыўнага права, каб максымізаваць яе прыбытак і яе становішча. Яна аўдавела ў маладым узросце, з дзіцём, за якім трэба было даглядаць, і хоць некаторыя людзі вытрымліваюць такія нягоды, яна прабілася, развіўшы шкуру, як насарог, і першакласны бізнес-мозг, які яна ў спалучэнні з сумніўнай мараллю да разбуральнага эфекту. Яна заняла сваю цяперашнюю пасаду ўсяго некалькі месяцаў таму, адабраўшы кантроль над бізнесам у членаў сем'яў Гамільтан і Ірвін, выкарыстоўваючы любую паскудную тактыку ад подкупу да шантажу. Аказалася, што яна пакінула пасля сябе след разбурэння, побач з заліўной зграяй усцешаных акцыянераў.
  Пакуль што па-акулаваму. Але тое, чым Чарлі Дакр, відаць, адрознівалася ад многіх сваіх бязлітасных калегаў па бізнесе, дык гэта тое, што ў пэўных колах яна мела рэпутацыю чалавека, які не спыняецца на ўскрайку закону: яна была гатовая растаптаць усе межы і кідацца ў духмяны лугі злачыннасці. Нічога ніколі не было даказана - яна была занадта разумным аператарам для гэтага - але чутак хадзіла мноства. Расследаванні, праведзеныя падатковымі чыноўнікамі і дэтэктывамі па махлярству, не змаглі вылучыць з ёй нічога больш канкрэтнага, чым адзін-два штрафы за паркоўку, але крот ясна паказаў, што яна гатовая ні перад чым спыняцца для дасягнення сваіх мэтаў. Нягледзячы на тое, што слова «забойства» на самай справе не было выкарыстана падчас допыту сведкі, Кені, відаць, быў гатовы паверыць у што-небудзь пра Чарлі Дакра.
  Такім чынам, у мяне было імя, але каштоўнае мала што іншае. Доказы, магчыма, выглядалі важкімі з таго месца, дзе я сядзеў, але, калі выкарыстоўваць юрыдычную тэрміналогію Кені, яны былі відавочна ўскоснымі. У нас не было нічога, што звязвала б яе непасрэдна з чым-небудзь, што адбывалася тут, у глыбінцы за апошні тыдзень, і толькі здагадка Кені змясціла яе ў - ці, калі на тое пайшло, дзе-небудзь побач - кадр. Я быў гатовы давяраць здагадцы Кені больш чым ва ўсім, але гэта не вытрымала б у судзе.
  Тым часам нам трэба было разабрацца з трыма бандытамі-забойцамі ў пякучай пустыні. Яны ўжо паказалі Сміту Пэні, што з задавальненнем прымяняюць гвалт, калі ім спатрэбіцца, і напад на мяне з паветра не пакінула сумненняў у тым, што яны зробяць усё, што ад іх залежыць. Смерць Долі, вядома, ужо прадэманстравала гэта, але гэта было проста яшчэ адной рэччу, якую варта запісаць у калонку «абставіны».
  Пакуль што.
  «Дык што мы будзем рабіць?» Пэні гучала бадзёра.
  «Я яшчэ не вырашыў. Я пачынаю думаць, што нам варта было вярнуцца ў Уднадату.
  - Я вам гэта казаў, - сказаў Джэк. «Нам трэба паглядзець вашу руку і...»
  — Не для мяне — для падмацавання. Чаму, чорт вазьмі, ты не ўзяў з сабой радыё?»
  Пені буркнула. Здавалася, гэта быў адзін з яго асноўных сродкаў зносін.
  - Добра, таварыш, - сказаў Джэк. «Не трэба працягваць пра гэта. Мы павінны былі толькі ўскочыць на цягнік, каб убачыць, што здарылася з тэлеграфнай лініяй. Мы не чакалі, што будзем інтэндантам іншага Галіпалі».
  — Гэта наўрад ці Вялікая вайна, — маркотна сказаў я. «І я зусім не прашу арміі Анзак. Але радыё было б добра».
  Пэні каротка засмяялася, і Джэк змоўк на некалькі хвілін.
  "Ну, мы не можам проста скруціцца і ўвайсці ў парадныя дзверы", - сказаў ён урэшце. «Гэтыя сволачы дакладна будуць сачыць за фермай. Што б ні здарылася з Сафі і Адамам, яны будуць ведаць, што ўсё роўна павінны вывесці цябе з гульні».
  Гэта дало мне ідэю.
  «Вы маеце рацыю, яны ведаюць пра мяне. Але яны не ведаюць пра вас дваіх - прынамсі, не тое, што вы ведаеце перадгісторыю ўсяго гэтага. Што тычыцца іх, вы можаце проста адправіцца ў сядзібу Дыкінса, таму што заўважылі дым на гарызонце і перажываеце, што камусьці можа спатрэбіцца дапамога. Я быў бы здзіўлены, калі б яны захацелі вывезці вас, калі не ведалі дакладна, што вы ў курсе. Гэта б быць занадта вялікім пабочным уронам, і гэтага ўжо больш чым дастаткова. Не, я стаўлюся на тое, што яны пагуляюць у гульню чакання і паглядзяць, што адбудзецца, калі вы туды прыедзеце. Калі вы не выглядаеце так, быццам збіраецеся выклікаць у іх праблемы, яны могуць проста пакінуць вас у спакоі. Канечне, калі Сафі і Адам яшчэ будуць побач, каб лепятаць вам усё, тады гэта будзе зусім іншая гісторыя».
  Джэк сказаў: «Дык што ты прапануеш?»
  — Высадзіце мяне прыкладна за чвэрць мілі ад дзядзькі Джорджа. Спадзяюся, ты ўзяў з сабой не адну вінтоўку?
  Пэні засмяялася. «За што вы мяне прымаеце? Там ззаду крывавы арсенал». Ён рэзка паказаў вялікім пальцам праз плячо ў бок платформы Datsun, якая была пакрыта вялікім брудным брызентам. Я моўчкі падзякаваў за натуральныя падазроныя інстынкты ларыкіна з глыбінкі ў яго родных умовах. А можа, Пенні проста падабалася зброя.
  «Я думаў, што гэта не Галіпалі?» — іранізаваў я. Перш чым ён паспеў адказаць, я сказаў: «Вазьму вінтоўку і адстану. Калі вы заедзеце, нявінныя белыя рыцары, якія прыйдуць на дапамогу, я буду сачыць за любымі рухамі на ўскраінах комплексу. Нават калі яны не павераць, што ты такі невінаваты, якім хочаш здацца, яны не будуць чакаць шчыпковых рухаў наперад і ззаду».
  - А калі яны вырашаць, што ім не падабаецца наш выгляд? — гук Джэка быў занепакоены.
  'Не панікуйце. Я паспрабую не дазволіць ім стрэліць у цябе. Калі вы прымеце разумныя меры засцярогі - напрыклад, не блукаеце на адкрытым паветры і не аглядаеце перыметр занадта ўважліва - тады, калі пашанцуе, мы можам абысціся без канфрантацыі. І калі справа дойдзе да перастрэлкі, то, па меншай меры, у нас будзе цотная колькасць і… Як ты гэта назваў, Пені?
  «Крывавы арсенал».
  'Правільна. Крывавы арсенал».
  Такім чынам, яны высадзілі мяне, калі мы набліжаліся да павароту дарожкі, які хаваў ферму Дыкінса. Падчас нашага падарожжа дым разрадзеўся, але слуп усё яшчэ быў бачны, калі ён падымаўся над дзюнай, дзе мы спыніліся. Я паказаў, што буду абыходзіць злева, заходзячы да сядзібы з захаду. Я хацеў як след адысці ад трасы і разважыў, што калі б трое бандытаў віселі побач, яны б разышліся і разышліся. Я меркаваў, што яны, хутчэй за ўсё, назіралі з захаду і поўдня, збольшага для таго, каб не глядзець на заходзячае сонца, але і для таго, каб магчымасці ўцёкаў былі як мага больш адкрытымі. Траса ўпадала ў комплекс у паўднёва-заходнім куце, і я думаў, што менавіта там можа быць засяроджана іх увага. Калі б я мог размясціцца з выглядам на агароджу, з сонцам за спіной і добрым відам на дом, я мог бы заўважыць усіх, хто вартаваў бліжэй да будынкаў, не заўважаючы сябе. Прайшло шмат часу з таго часу, як я трэніраваўся са зброяй у гневе, і я ніколі не быў на полі ў якасці снайпера, але я павінен быў зрабіць усё, што мог. Я проста спадзяваўся, што Сміт Пэні трымае свае вінтоўкі ў добрым працоўным стане і што мая аслаблая рука вытрымае, каб стрэліць з іх, калі б справа дайшла да гэтага. Я схапіў адзін з-пад брызенту – у камплекце з тэлескапічнымі прыцэламі – і перакінуў яго на плячо, дзівячыся складанай калекцыі зброі Сміта Пэні. Можа, яны яму спатрэбіліся на паляванні ці што.
  Я трымаўся нізка, пакуль бег да падножжа дзюны. Я быў насцярожаны тым, што дула было бачна над вяршыняй схілу. Бліск гарматнага металу, які ловіць святло паміраючага сонца, быў бы мёртвай аддачай для спрактыкаванага вока.
  За маёй спіной Джэк уключыў дацун і паехаў у бок сядзібы. Я праклінаў яго за тое, што ён не чакаў больш: у мяне было б паўхвіліны, перш чым ён спыніўся каля дома, і мне спатрэбіцца кожная секунда.
  Я трымаўся падножжа дзюны, хутка рухаючыся злева. У галаве я адлічыў пятнаццаць з гэтых армейскіх інструктарскіх секунд, потым рэзка звярнуў направа, падняўся па дзюне і кінуўся ў пясок прама пад вяршыняй. Я зірнуў ззаду, каб праверыць месцазнаходжанне сонца, і ўбачыў, што яно асляпіць усіх, хто паглядзіць у мой бок з комплексу. Гэтую пасаду трэба было б зрабіць.
  Я быў зусім не гатовы да відовішча, якое адкрылася мне, калі я апусціў галаву на край дзюны.
  Будынак у цэнтры сядзібы – дом Георгія – уяўляў сабой счарнелае шалупінне. У яго не было даху, палова яго сцен абвалілася, і ўсё астатняе дрэва, якое трымалася за каменны мур, было абсмажанае да вугалю. Дзіркі, на якія я скардзіўся ўсяго некалькі начэй таму, цяпер былі адкрытымі шчылінамі ў канструкцыі, а змесціва дома ператварылася ў чорны шлам, прычым большасць асобных прадметаў мэблі і асабістых рэчаў немагчыма адрозніць ад астатніх. Я адчуў, як млоснасць зноў паднялася ў горле: калі б Сафі і Адам былі ўнутры гэтага пажару, калі ён успыхнуў, іх чакаў бы жахлівы канец.
  Я не паспеў падумаць аб такой магчымасці, як Datsun з'явіўся ля варот комплексу справа ад мяне. Я адразу ж пачаў сканаваць дзюны за перыметрам на прадмет прыкмет актыўнасці. Я нічога не бачыў.
  Джэк шырокай дугой разгарнуў уту вакол калодзежа і спыніўся каля ўваходных дзвярэй дома, непадалёку ад «Лэнд Ровера», які ўсё яшчэ стаяў там, дзе яго пакінула Сафі, шыны яго былі ў шматках. Мне было цікава, ці не загінуў цыліндр, прывязаны да яго шасі, ад вогненнай буры, але з таго месца, дзе я знаходзіўся, кузаў Land Rover выглядаў так, быццам ён пазбег полымя, і я спадзяваўся, што цыліндр таксама.
  Я ўсміхнуўся, гледзячы, як Джэк спрабаваў зрабіць так, каб яго ўваход выглядаў абсалютна нявінным і бездакорным. Разумна ён пакінуў хвост машыны бліжэй за ўсё да будынку, дазваляючы хуткі і лёгкі доступ да склада зброі пад брызентам. Сміт Пенні адчыніў пасажырскія дзверы, бліжэйшую да мяне, і вылез, пакінуўшы вінтоўку ў кабіне па-за полем зроку. Гэта таксама было разумна - пры неабходнасці ён быў бы даступны, але гэта неадкладна прывяло б у гатоўнасць назіральнікаў, калі б ён з'явіўся з ім.
  Я расплюшчыў вочы, калі Джэк і Пені павольна падышлі да будынка, і я пачуў, як яны крычалі праз абгарэлыя дзверы, выдаючы, што яны выратавальная група, якая шукае выжылых. Гэта было не так далёка ад ісціны, але было важна, каб яны адыгралі сваю ролю на карысць усіх назіральнікаў.
  Джэк зрабіў крок на веранду, потым агледзеў сябе, гледзячы на сажу, якую ён толькі што набраў на падэшве свайго бота. Каб зрабіць гэта, ён уперся ў вушак і зразумеў, што толькі што зрабіў тое ж самае рукой. Ён змахнуў попел са сваёй кашулі і зноў адступіў. Яны з Пэні пастаялі на імгненне, няўпэўнена аглядаючы тэрыторыю, потым паднялі прыцэл вышэй. Я занепакоіўся, што яны могуць мяне шукаць, і нырнуў пад край дзюны. Калі б яны заўважылі мяне і паспрабавалі прыцягнуць маю ўвагу, яны неадкладна выдалі б маю пазіцыю любому паблізу, і з намі было б скончана.
  Я пачакаў трыццаць секунд, перш чым зазірнуць за грэбень, усё яшчэ трымаючы напагатове сваю вінтоўку на плячы. Абодва мужчыны разышліся і разышліся ў розных накірунках: Пэні да тылу дома, а Джэк да студні. У той час як Пенні трымаўся побач з будынкам, карыстаючыся яго сховішчам, Джэк рухаўся на нязручна адкрытую пляцоўку, і я яшчэ раз агледзеў перыметр, спадзеючыся вызначыць ворага. Я нічога не бачыў і пачынаў задумвацца, ці не памыліўся, а можа, сядзіба зусім не пад наглядам. Я не мог зразумець ніякай прычыны, па якой яны адмовіліся ад палявання, пакінуўшы мяне жывым. У рэшце рэшт, закрыццё любых юрыдычных запытаў ва ўласнасць шахты прадугледжвала значна больш, чым выдаленне Сафі і Адама: Кені і я абодва былі б небяспечнымі для іх. Але з-за адсутнасці якіх-небудзь доказаў іх месцазнаходжання мне не было з чым працаваць.
  Потым, калі Джэк падышоў да калодзежа, Сафі з крыкамі выбегла з суседняй прыбудовы, і пачаўся пекла.
  
  OceanofPDF.com
  
  III
  У мяне спрацаваў інстынкт чуцця, і я ледзь не закрычаў Сафі, каб яна зноў схавалася. Мне ўдалося супраціўляцца, і Джэк зрабіў працу за мяне, але толькі пасля таго, як дзеянне ў комплексе прывяло да стралка.
  Справа ад мяне, з другога боку ад уваходу на сядзібу, прагрымеў стрэл. Перыферыйным зрокам я ўлавіў успышку дула і падумаў, што змагу вызначыць яго месцазнаходжанне праз прыцэл вінтоўкі. Спачатку я зазірнуў на тэрыторыю і ўбачыў, як Джэк трымае Сафі пад пахай і імкліва накіроўвае яе да калодзежа, дзе яны прыселі разам, каб не бачыць узброенага чалавека.
  Я зноў звярнуў увагу на агароджу і паднёс прыцэл да вока, асцярожна паклаўшы прыклад у параненую руку. Я некалькі разоў прамахнуўся ўзад і ўперад па вобласці, якую я вызначыў, потым убачыў падазрона шамаценне лісця эўкаліпта. Наш чалавек нырнуў назад у хмызняк, але са сваёй кропкі назірання над ім я мог разабраць яго чорную постаць і прамую цёмную лінію, якая пазначала ствол яго зброі. На такой адлегласці ў мяне не ўзнікне праблем з яго адрывам, але гэта не было ў маіх планах. Якім бы моцным ні быў мой гнеў на яго за тое, што ён падвяргае Сафі і Адама небяспецы, я не магла апраўдаць тое, што вывела яго на холад кроў. І я падверг бы сябе небяспецы, калі б паспрабаваў. Я ўсё яшчэ не ведаў, дзе знаходзяцца яго два сябры, і мне не хацелася аддаваць сваю пазіцыю пары бандытаў, якія, як я павінен быў меркаваць, будуць узброеныя да зубоў і выконваюць смяротную місію.
  Быў яшчэ адзін фактар, які ўплываў на маё мысленне: калі б я змог неяк дабрацца да месцазнаходжання ўзброенага чалавека і здзівіць яго са спіны, ён мог бы быць нам больш карысны жывы, чым мёртвы. Гэта быў бы манеўр з высокай рызыкай, але той, які прынёс бы значную карысць, калі б яго ўдалося дасягнуць. Акрамя таго, маё знаходжанне на месцы нікому не дапаможа, і я мог бы працягваць рухацца, каб паменшыць шанцы быць знойдзеным.
  Было важна, каб Джэк і Сафі не збіраліся кідацца па комплексе; калі я азірнуўся на іх, я быў настроены аптымістычна. Сафі скруцілася клубком у позе зародка, а Джэк схіліўся над ёй, абараняючы яе ад любой магчымай атакі. Яны не выглядалі так, быццам збіраюцца куды-небудзь у бліжэйшы час.
  Я скочыў з грэбня дзюны і прызямліўся на больш цвёрдую зямлю ўнізе. Трымаючы галаву апушчанай і як мага лепш размеркаваўшы вагу вінтоўкі паміж рукамі, я неэлегантна пабег направа і спыніўся, калі дасягнуў кропкі, дзе гусеніца праразала схіл на шляху да комплексу. Я ведаў, што гэта будзе адна з самых небяспечных частак аперацыі, пакінуўшы мяне пад патэнцыйным уздзеяннем тых, хто назірае знутры, але іншага выйсця не было. Я ацаніў адлегласць да дзюны на другім баку дарожкі ў пятнаццаць ярдаў і палічыў, што змагу пераадолець зямлю за дзве-тры секунды. Хоць я не быў у найвышэйшай фізічнай форме - укусы змей могуць мець такі эфект - я думаў, што змагу зрабіць гэты кароткі спрынт.
  Не было сэнсу спрабаваць схавацца або застацца ў цішыні. Я быў на адкрытым паветры і быў добра бачны ўсім, хто глядзеў на ўваход у ферму. Я быў упэўнены, што стралок, на якога я паляваў, не зможа ўбачыць мяне са свайго але заўсёды была верагоднасць, што ён ужо пераехаў у іншае месца. І былі яго два таварышы, якія таксама павінны быць прыняты пад увагу.
  Я засяродзіўся на падножжы дзюны насупраць і пабег.
  З усіх вар'яцкіх рашэнняў, якія я прыняў за апошнія некалькі дзён, гэта павінна было быць адным з самых вар'яцкіх. Цудам я выкруціўся.
  Я разваліўся галавой у брудзе і паморшчыўся, калі імпульс перавярнуў мяне на пашкоджаную руку. Нягледзячы на тое, што я не чуў ні стрэлаў у свой бок, ні крыкаў, якія б паказвалі, што мяне бачылі, я не хацеў заставацца побач, таму падняўся на ногі і працягваў рухацца вакол падставы дзюны. Ззаду мяне пустыня распасціралася дываном з чырвонай зямлі, усеянай зялёнымі і карычневымі кустамі, але наперадзе я меў вялікую абарону ад насыпаў пяску, якія былі натуральным аазісам для сядзібы. Я падлічыў, што сама агароджа была прыкладна ў дваццаці футах унутры дзюны, якую я зараз абгінаў, што азначала, што мне трэба было б падняцца на яе, спусціцца з іншага боку і падпаўзці да сваёй мэты, і ўсё гэта незаўважна. Як я ўжо казаў, манеўр высокай рызыкі.
  Калі я дасягнуў кропкі, прыкладна эквівалентнай той, дзе, як я думаў, быў стралок, я спыніўся і перавёў дух. Паглядзеўшы на грэбень схілу, я ўбачыў больш высокія галіны эўкаліпта, дзе ён укапаўся, і зразумеў, што ўсё правільна зразумеў. Зямля ў насыпе тут была больш цвёрдай, але я падумаў, што змагу замацавацца, каб падняцца на яе, не робячы лішняга шуму. Самай вялікай праблемай была вінтоўка, якую я лічыў спробай выкарыстаць як кій, але якая ў гэты момант здавалася хутчэй перашкодай, чым дапамогаю. Калі я апынуўся на другім беразе, я апынуўся на занадта блізкай адлегласці, каб гэта было вельмі карысна, таму я прыняў яшчэ адно смелае рашэнне і пакінуў яго ля падножжа дзюны. Замест гэтага я дастаў нож, які быў прывязаны да пояса. Партызанская тактыка збіралася стаць на парадак дня.
  Калі я падымаўся, я прыслухоўваўся да далейшых дзеянняў у комплексе. Я не чуў галасоў і спадзяваўся, што Сафі і Джэк трымаюць галовы апушчаныя і застаюцца на месцы. Пэні, я не мог здагадацца. Яго няўмераны характар мог прымусіць яго паспрабаваць што-небудзь глупства, але, як і я, ён кіраваў рабочай гіпотэзай, што недзе там знаходзіліся трое ўзброеных людзей, і я падазраваў, што гэта магло ў нейкай ступені паменшыць яго неразважлівасць. Шчыра кажучы, для мяне не было асаблівай розніцы, спрабаваў ён нешта ці не: важна было тое, што ўвага маёй здабычы была накіравана на сядзібу і яе жыхароў, а не на патэнцыйную засаду ззаду. Я падумаў, што можна меркаваць, што яны не чакаюць, што Джэк і Пэні аб'яднаюцца са мной, таму ў іх не будзе падставы задавацца пытаннем, дзе я быў у гэты момант. Магчыма, яны падумаюць, што я памёр у пустыні. Тым часам, калі Сафі ўсё яшчэ хадзіла па месцы, прапаноўваючы сябе ў якасці мішэні, ім заставалася толькі сядзець з вінтоўкамі і чакаць магчымасці нанесці ўдар.
  Мне было цікава, колькі яны будуць чакаць. Ноч наступіла хутка, і цяпер яна была недалёка. Калі б я быў на іх месцы, я б хацеў усё зрабіць і выцерці пыл пры дзённым святле, а гэта азначала, што яны маглі б у любы момант рыхтавацца кінуцца на ферму. З іншага боку, я не бачыў нікога, акрамя майго адзіночнага стралка, і ён ні з кім не меў зносіны. Ці магчыма, што ён быў адзінокім вартаўніком, чакаючы майго вяртання на ферму? Магчыма, яму проста загадалі трымаць Сафі і Адама - калі Адам яшчэ жывы - у загоне, пакуль іх не захопіць голад ці цеплавы ўдар. Я пачаў адчуваць сябе крыху больш аптымістычна адносна нашых шанцаў.
  На вяршыні хрыбта я высунуў галаву і адразу ўбачыў яго.
  Аддаю перавагу праваму боку, каб пазбегнуць плачу Ад болю, калі я прызямляўся на сваю слабую руку, я бясшумна саслізгваў з далёкага боку схілу і пераскокваў праз агароджу. Калі я паставіў боты на цвёрдую зямлю, стралок пакруціў галавой, і на імгненне мне здалося, што мяне загрукалі. Але другі раз ён паківаў галавой мацней, і я зразумеў, што ён спрабуе адмахнуцца ад усюдыісных мух, якія засланялі яму зрок. Калі б ён зараз павярнуўся, я быў бы качкай. Адзіным варыянтам было рухацца наперад – і хутка.
  Я пакрыў зямлю паміж намі за секунды. Пакінуўшы любыя спробы схавацца, я нырнуў на апошнія некалькі футаў і моцна прызямліўся на яго, калі ён пачуў мой рух і паспрабаваў павярнуцца. Яго змяненне ў становішчы азначала, што мая выцягнутая рука, якая збіралася абхапіць яго за шыю і плечы, замест гэтага цалкам дакранулася да яго левай шчакі, а нож, якім я размахваў, урэзаўся ў скуру каля вуха. Ён пранізліва ўскрыкнуў і скурчыўся пада мной, але я прыціснуў яго рукі да яго грудзей, дзе яны сціскалі вінтоўку, і заціснуў свабоднай рукой яму рот. Боль пранізваў маё забінтаванае запясце і перадплечча, але я цвёрда трымаўся і адкінуў яго галаву назад, падняўшы яго падбародак і зрабіўшы цяжкім дыханне. Разумна ён перастаў выгінацца і замест гэтага засяродзіўся на цяжкіх удыхах праз тую частку носа, якую я пакінуў бесперашкодна. Я пагрозліва ўтаропіўся яму ў твар, жадаючы зразумець, што мяне не ўразіць, калі ён выдасць яшчэ нейкі гук. Здавалася, ён зразумеў паведамленне.
  Не адрываючы ад яго вачэй, я прыслухоўваўся да рэакцыі ў іншых месцах. Я чакаў пачуць крыкі, стрэлы, бег ног - усё, што сведчыць аб тым, што сябры маёй ахвяры ідуць яму на дапамогу.
  Я нічога не чуў.
  'Ты адзін?' — прашыпеў я свайму закладніку ў твар. Я бачыў страх і боль у яго вачах і думаў, што змагу гэтым скарыстацца. Я моцна прыставіў нож да яго горла і няхай адчуе цвёрды, горкі край сталёвага ляза. Я паўтарыў пытанне.
  Ён нервова кіўнуў, плоць яго падбародка няўтульна дакранулася да ляза, але гэта нічога не значыла. Ён мог гаварыць праўду, а мог і хлусіць.
  Трымаючы сваю параненую руку на яго плячы і руку на ягоным роце, я сунуў лязо нажа паміж зубамі і схапіў яго вінтоўку, якую ён усё яшчэ бескарысна прыціскаў да свайго цела. Ён выпусціў яго без барацьбы, і я адкінуў яго з такой сілай, на якую мог сабраць са свайго становішча лежачы. Ён не зайшоў далёка, але я быў шчаслівы, што гэта было занадта далёка, каб ён мог дабрацца. Абяззбройваючы яго, я дазволіў яму вызваліць адну руку, але прыціснуў лязо да яго горла, перш чым ён паспеў скарыстацца гэтым, і ён ляжаў нерухома, кроў са шчакі капала на валасы і на зямлю каля галавы.
  - Лепш бы ты меў рацыю, - сказаў я. «У адваротным выпадку гэта будзе больш, чым ваша вуха, якое будзе разрэзана». Я яшчэ раз прыціснуў лязо да яго скуры, каб падкрэсліць, і ён зноў кіўнуў. «А цяпер не рухайся».
  Я адарваўся ад яго і стаў на калені, нож не быў далей, чым у двух цалях ад яго твару, і падтрымліваў глядзельны кантакт, паляпваючы яго ўніз, шукаючы іншую зброю. Гэта быў няпросты пошук, але гэта было ўсё, што я мог зрабіць у гэтых абставінах. Нічога не знайшоўшы, я адступіў ад яго і падняўся на ногі. Не адрываючыся, я падышоў да вінтоўкі і ўзяў яе, адразу накіраваўшы на яго. Нож я вярнуў у ножны на поясе. Мая левая рука была занадта слабая, каб падтрымліваць бачок, але я не дазволіў яму гэта заўважыць, ураўнаважваючы прыклад пад правым плячом і прымаючы асноўную частку яго вагі на спускавую клямар.
  «Устань».
  Ён ажыў, але я не хацеў гэтага, таму грозна памахаў яму пысай.
   «Павольней».
  Ён спыніўся на тэмпе і падняўся на ногі, высока трымаючы рукі ў адпаведнасці са спрадвечнай традыцыяй зняволеных ва ўсім свеце. Я паказаў яму, каб ён развярнуўся і накіраваўся да комплексу.
  Адлегласць ад агароджы па перыметры да калодзежа не магла быць большай за шэсцьдзесят ярдаў, але час, які спатрэбіўся мне, каб прабегчы па адкрытай прасторы, адчуваўся як цэлае жыццё.
  Я сказаў свайму закладніку працягваць ісці да студні і сказаў Джэку, што ён ужо ў дарозе.
  "Я не думаю, што ён узброены, але вам лепш абшукаць яго, калі ён прыйдзе", - крыкнуў я.
  - Пакіньце яго мне, - сказаў Джэк, і я спадзяваўся, што ў яго голасе не было лёгкай радасці.
  Я трымаў сваю вінтоўку, накіраваную на нашага палоннага, увесь гэты шлях, як я і казаў яму, але я таксама сачыў за рухамі па краях комплексу. Яго калегі – калі б яны былі дзесьці – маглі б проста палічыць мэтазгодным не даць яго схапіць і вывезці, калі ён ішоў да студні. Але ён не рухаўся так, нібы чакаў, што яго ў кожную хвіліну зарэжуць, і я адважыўся ад гэтага.
  Зусім іншая справа, аднак, калі справа дайшла да майго выхаду на адкрытае месца. Закладнік дабраўся да калодзежа без здарэнняў, і я ўбачыў, як галава Джэка ўскочыла ўверх і ўніз, калі ён правёў нашмат больш дбайны пошук, чым я. Потым ён абвёў чалавека вакол і штурхнуў яго на калені да нізкай сцяны калодзежа. Я зусім не мог бачыць Сафі, і меркаваў, што Пенні была недзе ў самім доме. Я яшчэ не ведаў, што здарылася з Адамам.
  Мне прыйшло ў галаву, што я мог бы прымусіць Джэка прывезці ўту і забраць мяне, але гэта было б звязана з занадта вялікай рызыкай: Сафі засталася б наглядаць за вязнем і Самому Джэку прыйшлося б выйсці са сваёй абароненай пазіцыі, дабрацца да машыны, падвезці яе, а потым вярнуць нас абодвух у бяспеку, і ўсё гэта пад патэнцыйным вокам яшчэ двух забойцаў. Я не быў гатовы рызыкаваць, каб ён мог мяне выратаваць.
  Замест гэтага я пабег.
  Я вырашыў спачатку накіравацца да Land Rover, зраблю там невялікую паўзу, каб сабрацца, а потым пайду да калодзежа. Аднак у самы разгар моманту і пры адсутнасці стральбы з ваколіц комплексу я не спыніўся. Я дайшоў да студні і кінуўся на зямлю побач з Джэкам, які наставіў пісталет на нашага закладніка. За ім сядзела Сафі, твар якой прасвятлеў, калі яна ўбачыла мяне, а потым зноў пацямнеў, калі яна ўбачыла бінты на маёй руцэ.
  «Біл, ты ў парадку?» - пачала яна, але я абарваў яе.
  «У нас зараз няма часу гаварыць пра маё здароўе. Нам патрэбны некаторыя адказы».
  Я павярнуўся да палоннага і ўтаропіўся на яго.
  «Здаецца, вы сказалі праўду. Дзе астатнія?»
  Выраз яго твару не змяніўся. На яго твары была сталёвая пагарда. «Якія іншыя?» Акцэнт, несумненна, быў аўстралійскі.
  Джэк зрабіўся так, нібы хацеў стукнуць яго, але я працягнуў руку, каб стрымаць яго.
  "Ёсць шмат спосабаў, як мы можам зрабіць гэта", - сказаў я. «Мы ўсе можам быць добрымі, і вы можаце сказаць нам, што, чорт вазьмі, адбываецца. Ці гэта можа стаць непрыемным».
  Краем вока я ўбачыў, як Сафі скрывілася, але не звярнуў на гэта ўвагі. Чалавек не выглядаў так, быццам ён збіраецца перадумаць, нават нягледзячы на мае не вельмі завуаляваныя пагрозы, таму я прыцягнуў кавалерыю.
  - Пенні! Я крыкнуў у бок хаты.
  «Усё добра?» - адказаў ён.
  «Мне трэба, каб ты зрабіў для мяне невялікую працу».
   З хаты Сміт Пэні ступіў на веранду, і ўпершыню з выклікам наш вязень змаўкаў. Пакуль ён глядзеў, як Пэні выходзіць з дому з вінтоўкай, нязмушана паклаўшы на плячо, яго твар змяніўся то трывогай, то жахам. Магчыма, ён успамінаў - і шкадаваў - пра збіццё, якое ён і яго сябры нанеслі Пені ў Уднадаце. Кампенсацыя можа быць магутным матыватарам.
  Джэк і Пенні схапілі па руках і паднялі закладніка на ногі. Калі яны цягнулі яго назад да дому, я пераключыў сваю ўвагу на Сафі, якая выглядала амаль гэтак жа напалоханай, як і чалавек, якога яны забралі.
  «Што яны з ім зробяць?» — спытала яна.
  Я паціснуў плячыма. «Я думаю, чаго б гэта ні было. Цяпер гэта афіцыйна зона баявых дзеянняў. Але не будзем пра гэта думаць. Што здарылася з Адамам?»
  Імгненна Сафі зноў засяродзілася.
  - Ён у той прыбудове, - сказала яна, паказваючы ў бок халупы з гафрыраванага жалеза каля дрэва куліба, дзе мы знайшлі першы скарб дзядзькі Джорджа. «Мы разышліся, калі ўбачылі, што мужчыны прыехалі, і схаваліся ў розных месцах. Ён у парадку».
  «Не дастаткова добра, каб даглядаць за табой».
  - Гэта наўрад ці справядліва, Біл. Ён паранены».
  - Ён не адзіны, - рэзка сказаў я.
  З дому пачуўся пакутлівы крык, і я зразумеў, што Джэк і Пенні на працы, атрымліваючы інфармацыю ад свайго вязня. Мне трэба было адцягнуць увагу Сафі, таму я ўзяў яе за руку і павёў да прыбудовы. Пасля майго ўласнага спрынту па комплексе і значна больш нязмушанай прагулкі Пені, каб забраць закладніка, я быў упэўнены, што на дрэвах вакол нашага маленькага аазіса не хаваюцца снайперы.
  Мы падышлі да халупы, і я адчыніў дзверы. Там, згорбіўшыся сярод мноства гніючых інструментаў і іржы ровар, сеў Адам. Я прапанаваў яму працягнутую руку, якую ён узяў і падняўся на ногі.
  «Чорт вазьмі, Біл, я рады цябе бачыць».
  У той момант пачуццё не было асабліва ўзаемным. Я адчуў бы нашмат лепшае стаўленьне да гэтага жоўтага англічаніна, калі б ён праявіў больш ахоўнага інстынкту да сваёй жонкі.
  «Давайце сядзем пад дрэвам куліба», — сказаў я і павёў дарогу ў цень. Я сапраўды хацеў, каб Сафі не чула, што адбываецца ўнутры дома, але нават дрэва было недастаткова далёка. Я ў думках перакрыў гук допыту зняволенага і павярнуўся тварам да Сафі і Адама.
  - А цяпер раскажы мне ўсё, што здарылася з таго часу, як я бачыў цябе ў апошні раз.
  Сафі настаяла на тым, каб перавязаць мне руку і праверыць, ці няма прыкмет пагаршэння стану ад укусу змяі, перш чым што-небудзь расказаць. Я адчуваў сябе надзіва бадзёрым, улічваючы тое, што мне давялося перажыць, і я быў настроены аптымістычна, што антыяд справіўся са сваёй працай. А можа, доза соку тайпана, якую я атрымаў, была меншай, чым я баяўся. Калі я вярнуся ў цывілізацыю, мне ўсё роўна трэба будзе сустрэцца з медыкамі, але я не збіраўся хіліцца.
  На фоне час ад часу рохкання і плачу з дому я пачуў гісторыю пра тое, як трое бандытаў прыехалі да дзядзькі Джорджа на сваім вялікім чорным Range Rover, узброеныя да зубоў і жадаючыя крыві. Самалёт, здавалася, так і не даляцеў да сядзібы. Мае асцярогі, што яго жыхары настроены на паветраны штурм дома, аказаліся неабгрунтаванымі, і я здагадаўся, што замест гэтага яны дастаўлялі запасы - магчыма, у тым ліку зброю - войскам на станцыі Макумба, дзе, як я ведаў, была высечана ў пяску імправізаваная ўзлётна-пасадачная паласа. . Гэта таксама патлумачыла б затрымку паміж маім гудзеннем і з'яўленнем воблака дыму над уласнасцю Дыкінса: прыватная армія чакала свежых правіянтаў, перш чым пачаць апошнюю атаку на зямлі.
  На шчасце, Сафі была на варце, калі Range Rover прыбыў, і яна назірала, як ён праехаў праз уваход і спыніўся каля студні, запылены. Мужчыны відавочна былі добра падрыхтаваныя і пачакалі некаторы час, перш чым выйсці з машыны. Калі яны рабілі гэта, яны рабілі гэта ў страі, абыходзячы ў любы бок, каб закрыць пярэднюю частку дома. Да таго часу Сафі падняла Адама з канапы, дзе ён адпачываў, абняла яго за плечы, каб падтрымаць, і выбралася праз чорны ход. Калі яны праходзілі міма генератара, у яе хапіла духу, каб схапіць яго металічную раму і пацягнуць, заблакаваўшы дзверы, каб перашкодзіць прасоўванню тых, хто мог за імі пайсці. Затым яны як мага хутчэй уцяклі да бліжэйшага ўчастка агароджы, дзе прытуліліся ў кустах, пакуль бандыты абшуквалі дом.
  Выявіўшы, што месца пустое, трое мужчын пачалі прачэсваць тэрыторыю, пачынаючы ад калодзежа і захопліваючы дзве гаспадарчыя пабудовы. Сафі і Адам выкарысталі магчымасць змяніць становішча, абыходзячы агароджу да ўваходу ў надзеі выратавацца. Калі мужчыны нічога не прыдумалі ў гаспадарчых пабудовах, яны перагрупаваліся на верандзе і адпачылі за цыгарэтай.
  «Здаецца, яны былі дбайнымі», — сказаў я.
  Сафі кіўнула. «І на гэтым яны не спыніліся. Пасля таго, як яны дакурылі, яны пачалі на плоце. Адзін пайшоў да галоўнага ўваходу, недалёка ад таго месца, дзе мы хаваліся, другі выйшаў ззаду, а трэці накіраваўся праз іншы бок».
  Яна паказала на месца побач з тым месцам, дзе я падпільнаваў закладніка.
  З пачатковых пунктаў тройка працавала супраць гадзіннікавай стрэлкі па ўсім перыметры, тыкаючы вінтоўкамі ў кусты і углядаючыся ў дрэвы, якія атачалі комплекс. На кароткі момант, патлумачыла Сафі, двое мужчын зусім зніклі з поля зроку, у той час як трэці – той, што пачаў ля ўваходу – быў спіной да Сафі і Адама.
  «Я ведала, што нас зловяць, калі мы застанемся на месцы, і Адам не хацеў ісці ў кусты з такой нагой, таму мы накіраваліся да прыбудоў», — сказала яна.
  — Якую яны ўжо абшукалі, — сказаў я, удзячна кіўнуўшы. 'Разумная дзяўчынка.'
  Сафі ўсміхнулася. «Гэта спрацавала, ці не так?»
  'Гэта спрацавала. Што здарылася потым?»
  «Я не надта ўпэўнены. Я мог бачыць толькі скрозь шчыліны ў гафрыраваным жалеза, так што я не атрымаў належнага выгляду, але калі яны скончылі пошукі, яны вярнуліся ў дом. Наступнае, што я зразумеў, гэта было лютае пекла. Двое з іх - той, што цяпер унутры, і адзін з астатніх - выбеглі і проста стаялі і глядзелі на гэта каля дзесяці хвілін. Я не ўпэўнены, але я думаю, што трэці мог патрапіць у агонь».
  Я здрыгануўся. «Што рабілі двое іншых?»
  «Яны крыху пагаварылі — выглядала, што яны спрабавалі прыдумаць, што рабіць — потым адзін сеў у машыну і паехаў. Другі пайшоў і схаваўся ў кустах, дзе вы яго знайшлі».
  «Я спадзяюся, што ты маеш рацыю наконт трэцяга», — сказаў я бяздушна. «Калі не, ён усё яшчэ можа быць дзесьці тут».
  Шум з дому, падобны на падзенне цяжкай мэблі, уключыўся ў нашу размову. Некалькі імгненняў пазней Джэк і Пенні выйшлі на веранду, несучы паміж сабой закладніка, звязанага, як індыка. Яны бесцырымонна скінулі яго ў бруд за ўваходнымі дзвярыма і падышлі да таго месца, дзе мы сядзелі пад дрэвам. З таго месца, дзе мы знаходзіліся, я бачыў, што ён усё яшчэ ў свядомасці, і мне было цікава, што ў прыватнасці было ў Пенні зроблена яму: там быў рахунак, які чакаў, каб быць урэгуляваным.
  «Ну?» — спытаў я, калі яны падышлі да сенца.
  Джэк усміхнуўся. «Калі вы яго пазнаеце, ён даволі гаваркі».
  «Што-небудзь карыснае?»
  - Яго завуць Рон, калі гэта дапаможа?
  «Я сказаў «карысна».»
  «Ах, правільна, таварыш. Вы маеце на ўвазе тое, што на іх шляху будзе падмацаванне?
  Я рэзка паглядзеў на яго. - Ён вам гэта сказаў?
  Джэк супакойліва махнуў мне рукамі. - Не хвалюйся, таварыш - ён не думае, што яны вернуцца сёння вечарам.
  «Не думае? Гэта лепшае, што вы прыдумалі? Яны могуць вярнуцца ў любы момант».
  «Не, таварыш, хутка будзе ноч, і я не думаю, што яны будуць рызыкаваць у цемры».
  Я не быў так упэўнены. Верагодна, мы былі ў значнай колькасці, у які б час дня і ночы яны ні прыбылі.
  «Куды яны пайшлі па гэтыя падмацаванні?»
  Станцыя Макумба. Падобна на тое, што там яшчэ некалькі з іх разбілі лагер».
  'Некалькі? Вы ведаеце, колькі?
  «Тры-чатыры, — падумаў ён. Сам Рон іх не бачыў, бо яны яшчэ ехалі з Кубер-Педзі, калі ён і яго сябры пакінулі Макумбу, каб прыехаць сюды.
  «Калі казаць пра яго сяброў, што здарылася з трэцім, які быў тут?»
  Джэк скрывіўся і паглядзеў на Сафі. 'Вы гэта бачылі?' — спытаў ён яе.
  Сафі пахітала галавой. «Мы хаваліся ў прыбудовах. Што здарылася?'
  Ён павольна ўздыхнуў, абдумваючы свае словы. «Мяркуючы па ўсім, яны ўсе выйшлі на задні ганак па цыгарэту пасля таго, як абшукалі памяшканне. У кагосьці было перакуліў генератар і пакінуў груз паліва валяцца і...'
  «А цыгарэты і салярка не спалучаюцца», — сказаў я.
  «Штосьці падобнае».
  Пенні загаварыў упершыню пасля таго, як выйшаў са згарэлага дома. «Напэўна, узьляцела як бомба».
  - Так і было, - сумна сказала Сафі. Яна зрабілася хваравіта-зялёнай, і я ведаў чаму: гэта яна перакуліла генератар. Згодна з яе метадам падліку ачкоў, гэта была апошняя смерць, за якую яна лічыла сябе адказнай.
  Я ўстаў і ўзяў кантроль над групай. «У нас няма часу на судова-медыцынскую экспертызу пажару, і мы не можам разлічваць на тое, што падмацаванне не прыбудзе сёння вечарам».
  «Што вы прапануеце?» - сказаў Джэк.
  «Я прапаную нам падрыхтавацца да адпору ўсіх памежнікаў».
  Чатыры твары недаверліва глядзелі на мяне. Гаварыла Сафі.
  «Вы хочаце, каб мы засталіся і біліся?»
  «Я сапраўды не бачу, якія ў нас ёсць іншыя варыянты».
  - Мы маглі б пабегчы, - сказаў Джэк. «Я ведаю, што Лэнды не працуе, але трое з нас маглі б змясціцца ў кабіне юта, а Сміт можа прыглядаць за Адамам на платформе».
  'Чаму я?' - сказала Пенні.
  - Таму што ты прывык да гэтага, - адказаў Джэк. «Гэтыя сволачы Помі не пратрымаюцца і пяці хвілін ззаду над гэтай зямлёй».
  Я паставіўся да ідэі Джэка даволі рэзка. «Мы не будзем бегчы за гэтым. Мы фактычна ў вузкім месцы, і адзіны выхад - міма станцыі Макумба. Мне зараз не хочацца ісці ў пашчу львінага логава, а вам?
  - Раней мы ездзілі па перасечанай мясцовасці... - пачаў Джэк.
  «І мы не зробім тую ж памылку зноў. Асабліва не з машынай, поўнай людзей. З намі пяццю на борце не змаглі ўзяць з сабой дастатковую колькасць запасаў, і калі б мы ехалі ноччу, вялікая верагоднасць таго, што мы б згубіліся - нават з улікам вашых мясцовых ведаў. Не - наш лепшы варыянт - забіць люкі і пабудаваць сабе бункер за той час, які ў нас ёсць да іх прыбыцця.
  Пенні выглядала ажыўленай. «Як Alamo?» ён сказау.
  «Калі хочаце, вы можаце быць Дэйві Крокетам, — сказаў я, — але я б прачытаў вашу амерыканскую гісторыю, перш чым вы заходзіце з гэтай аналогіяй занадта далёка».
  Ён выглядаў разгубленым, але я не працягваў гэта. У нас была праца.
  На працягу наступных некалькіх гадзін я штурхаў усіх так моцна, як мог. Джэк і Пенні былі самымі прыстасаванымі, і я прымусіў іх узводзіць сцены вакол пачарнелай абалонкі фермы з тых матэрыялаў, якія яны маглі знайсці. Пэні хацеў разбурыць дзве прыбудовы, каб абшаляваць жалезам, але я спыніў яго: я хацеў пасадзіць Сафі ў адну з іх, як мага далей ад небяспекі, а параненага Адама — у другую. Прынамсі ў іх быў бы шанец, калі б галоўны корпус трапіў пад рукі нападнікаў.
  Самога Адама зацягнулі напаўняць пустыя мяшкі пяском з суседняй дзюны. Ён больш за ўсіх хацеў застацца на месцы і ўсхваляваў перспектыву схавацца ў адной з прыбудоў. Мая ацэнка яго не павялічылася за тыя тыдні, што я ведаў яго, і яго відавочная адсутнасць клопату пра Сафі была адной з галоўных у маім спісе прычын. Я ніколі не мог зразумець мужа і жонкі, якія не разумеюць, якую каштоўнасць яны маюць на баку, і замест гэтага прымаюць іх як належнае. Я проста спадзяваўся, што, калі Сафі збіраецца разглядзець яго маладушнасць, яна зробіць гэта раней, чым пазней. З таго месца, дзе я стаяў, яна заслугоўвала лепшага.
  Сафі і я працавалі над інтэр'ерам фермы, перастаўляючы абгарэлыя рэшткі мэблі ў апоры і фальшборты ад зламыснікаў. Да таго часу мы б скончыўшы зрываць са сцен свяцільні і нагрувашчваць усё, ад ванны да канапы, наша барыкада не выглядала б недарэчнай на вуліцах Парыжа падчас Чэрвеньскага паўстання. Я не думаў, што якія-небудзь з нашых намаганняў забяспечаць вялікую абарону ад той зброі, якую, верагодна, мае наш вораг, але мы павінны былі нешта зрабіць.
  Рон правёў вечар, прыкаваным да абгарэлага драўлянага крэсла, з кляпам у роту, і на яго амаль не звярталі ўвагі, нягледзячы на яго прыглушаныя просьбы. Калі і калі пачнуцца нейкія дзеянні, яму трэба будзе рызыкнуць.
  Да дзевяці вечара неба было чорным. Мы маглі б працягваць працаваць пры святле фар юта, але мяне непакоіла магчымасць забяспечыць лёгка пазнавальны маяк кожнаму, хто набліжаецца. Мы былі дастаткова сядзячай мішэнню, не выдаючы наша дакладнае месцазнаходжанне. Мы елі скупа, і я загадаў астатнім паспрабаваць легчы на ноч. Сафі настаяла на тым, каб яе ўключылі ў двухгадзінную вахту, якую я распрацаваў, якая павінна была правесці нас да першых промняў світання, але я ўзяў першую вахту.
  Мне не дастаўляла задавальнення ўсведамляць, што я меў рацыю, а Джэк памыляўся. За некалькі хвілін да поўначы, калі я павінен быў перадаць вахту Пенні, я пачуў, як набліжаецца машына.
  Я пакінуў яго даўжэй, чым павінен быў, спрабуючы пераканацца, што тое, што я чую на ветры, насамрэч быў рухавіком. Калі я ўбачыў пробліск святла, які абрысоўваў дзюны паабапал уваходу ў сядзібу, я больш не чакаў. Я хутка разбудзіў астатніх, і ўсе яны разышліся па сваіх месцах. Сафі дапамагла Адаму дабрацца да яго прыбудовы, а затым перасекла тэрыторыю да другой, якую я мог бачыць са сваёй пункту гледжання каля ўваходных дзвярэй. Я размясціўся за ваннай, якая была заціснута з канца, з парай фатэляў, якія трымалі яе ў вертыкальным становішчы. Калі б я прыгнуўся, я сапраўды мог бы залезці ўнутр, але я паняцця не меў, ці будзе металічны кокан абараняць ад кулі. Я б ужо выбіў заглушку, пакінуўшы акуратную круглую перфарацыю, якую я мог выкарыстоўваць для назірання або для снайперскай стральбы. Джэк укленчыў за перавернутай шафай злева ад мяне, а справа ад мяне Пенні ляжаў, выцягнуўшыся на зямлі, дула яго вінтоўкі тырчала праз нізкую шчыліну ў брусах. Вакол яго была імправізаваная лісіная нара з крэсламі, скрынямі і падушкамі, якая забяспечвала б столькі ж пакрыцця, колькі мая бляшаная ванна.
  Са станоўчага боку, я палічыў, што мы можам атрымаць асалоду ад перавагі нечаканасці. Сілы, якія набліжаліся, не маглі ведаць, колькі нас іх чакае. Але з млосным пачуццём у горле я зразумеў, што мы знаходзімся ў цемры, як і яны: мы паняцця не мелі, колькі іх будзе, і я мог толькі спадзявацца, што здагадка Рона была завышанай. Верагодна, мы маглі б правесці два-тры падмацавання - больш за тое, і ў нас былі б сур'ёзныя праблемы.
  Агні завярнулі кут дзюны, і ў мяне запала сэрца. Два Range Rover ўехалі на тэрыторыю на хуткасці і павінны былі хутка спыніцца, каб пазбегнуць сутыкнення з нерухомым Land Rover. З-за дзвярэй навала... колькі? Чатыры? Пяць? І кожны з іх выглядаў узброеным да зубоў. Калі я заўважыў стралка з самалёта, асветленага промнямі фар, я перастаў лічыць і кінуў ляцець з вінтоўкай. Джэк і Пенні рушылі ўслед іх прыкладу, і людзі разбегліся, як мурашы ад воцату. Адзін ці двое ўскочылі назад у машыны, якія развярнуліся і накіраваліся да варот. Астатнія разышліся па дрэвах.
  Затым Пенні стрэліў яшчэ раз, і неба загарэлася аранжавым.
  Мне спатрэбілася хвіліна, каб зразумець, што здарылася. Рэндж Ровер, які лідзіраваў, быў узнесены ў паветра і толькі цяпер апускаўся, шар полымя, які ўпаў на зямлю на даху. Аўтамабіль ззаду неасцярожна павярнуў, каб пазбегнуць яго, і пасажырскія дзверы адчыніліся, кінуўшы пасажыра прама ў палаючыя абломкі. Як крыкі Адкрыўшы начное неба, я паглядзеў на Пэні, якая глядзела на мяне каменным тварам.
  «Што, чорт вазьмі?» - прамовіў я.
  Свабоднай рукой ён падняў акуратна звязаны пучок чырвоных дубцоў і памахаў мне імі.
  — Дынаміт, — проста сказаў ён. «Я закапаў некаторых там раней».
  Відавочна, што ён быў большым стралком, чым я лічыў.
  Тым часам Джэк кідаўся на ўсіх, каго мог бачыць звонку. У комплексе, асветленым агністым шарам, месцаў, дзе можна было схавацца, было няшмат. Другі «Рэндж Ровер» развярнуўся бокам і спыніўся, а кіроўца вылез з дальніх дзвярэй, адкуль цяпер размяшчаў пазіцыю для стральбы. Калі б у яго была магчымасць супрацьстаяць нам, усё магло б закруціцца, таму я выпусціў пару куль у яго бок, і ён адмовіўся ад гэтага плана і пабег да варот.
  Я пачуў чарговы стрэл Джэка і ўбачыў, як мужчына адкруціўся і ўпаў на зямлю злева ад мяне. Агонь у адказ пачаўся з-за дрэва куліба, і я пачуў кулявы пінг ля прыбудовы, дзе хавалася Сафі. Я спадзяваўся, што яна трымае галаву апушчанай. Пенні і Джэк накіравалі свае вінтоўкі ў напрамку дрэва і хутка выпусцілі залп стрэлаў. Раздаўся крык, і агонь у адказ спыніўся.
  Я спрабаваў высветліць, колькі яшчэ можа быць на волі там, у цемры. Я думаў, што бачыў шасцёра, якія выходзяць з машын, і з двума кіроўцамі гэта будзе не менш за восем. Адзін кіроўца больш ніколі не збіраўся садзіцца за руль аўтамабіля - Пенні паклапацілася аб гэтым - і чалавек з дрэва куліба, падобна, таксама мог выйсці з ладу, разам з тым, каго Джэк збіў на падлогу, і тым небаракам, які d трапіў у пажарышча. Па маіх падліках, усё яшчэ заставалася чатыры, і я не мог бачыць, дзе яны.
   «Не страляйце», — крыкнуў я Джэку і Пені, і ноч заціхла.
  «Вы бачылі, куды яны пайшлі?» — прашаптаў я.
  Пенні паківаў галавой. Я павярнуўся і паглядзеў на Джэка, які сказаў: «На дрэвах злева стаяць двое, і кіроўца другога Range Rover выбег з варот. Я не думаю, што мы ўбачым яго зноў».
  "З-за гэтага адзін застаецца прапаўшым без вестак", - сказаў я, і Пенні адразу ж пачала рухацца.
  «Я іх змыю», — сказаў ён, накіроўваючыся да задніх дзвярэй дома.
  — Пачакай, — загадаў я, але ён ужо пайшоў.
  Дастаткова святла ад комплексу даходзіла да задніх дзвярэй, каб паказаць сілуэт Пенні, які рушыў злева, калі ён выйшаў на вуліцу. Мне гэта здавалася місіяй самазабойцы, але тады Пенні быў для мяне пастаяннай крыніцай здзіўлення, і я не хацеў недаацэньваць яго цяпер.
  «Давайце прыкрыем яго», — сказаў я Джэку, і мы ўдваіх пачалі набіваць агароджу злева ад нас.
  Праз дзве хвіліны я пачуў стрэл з боку кулібы і даў знак Джэку спыніцца. Не было адказнага агню з дрэў, па якіх мы з Джэкам цэліліся, і без бачнага ворага мы проста марнавалі боепрыпасы. Мне было цікава, што задумала Пенні каля кулібы, і мне не прыйшлося доўга чакаць, каб даведацца. Менш чым праз дзевяноста секунд ён вярнуўся на свой пост у доме.
  "Яшчэ адзін знішчаны", - сказаў ён, і я вырашыў не задаваць больш пытанняў.
  Хвіліны ішлі, і я пачынаў нервавацца. Былі двое прапаўшых без вестак, і калі б яны рушылі ўтойліва, то зараз маглі б апынуцца дзе заўгодна. Полымя Range Rover сціхала, і на ўсёй тэрыторыі цямнела. Больш за ўсё я асцерагаўся нападу з тылу, таму развярнуўся ў ванне і сеў спіной да яе. падлогу, нацэліўшы сваю вінтоўку на дзверы, дзе ўсяго некалькі хвілін таму быў намаляваны сілуэт Пені.
  Гледзячы, я заўважыў, што крэсла, у якім быў прывязаны Рон, знікла. На працягу большай часткі бою ён падскокваў уверх і ўніз, яго марныя крыкі былі прыглушаны кляпам у роце. Калі Пэні падышла да дрэва куліба, я цьмяна заўважыў, што крэсла ўжо не стаяла вертыкальна, але я падумаў, што Рон, верагодна, перакуліў яго, каб захаваць больш нізкі профіль, калі кулі праносіліся па руінах дома. Цяпер я не быў так упэўнены. Я падкраўся да месца, дзе стаяла крэсла, і сунуў руку прама ў цёплую мокрую лужыну, якая расцякалася па дошках падлогі. Я паднёс руку да твару і нават у цемры зразумеў, што гэта кроў. Я пацягнуўся, каб памацаць Рона, і даволі хутка яго выявіў. Каб знайсці запясце, завязанае за спіной, і пераканацца, што пульсу няма, спатрэбілася некалькі секунд.
  Хуткія абароты рухавіка Range Rover прымусілі мяне вярнуцца назад і зноў стаць тварам наперадзе. Я нырнуў у ванну і выглянуў праз адтуліну. Адзін з пакінутых мужчын спрабаваў сесці ў машыну. Дзверы былі ўсё яшчэ адчыненыя, калі другі чалавек, відаць, сядзеў за рулём, узляцеў, прабіваючы ўсё яшчэ палаючыя абломкі першага аўтамабіля, які накіроўваўся да варот. Кавалачкі тлеючага матэрыялу прыліплі да ніжняй часткі Range Rover, і я пачуў, як Пэні гаўкнула кароткім без гумару смехам.
  Калі Джэк меў рацыю - што восьмы чалавек даўно ўцёк - то мы зноў былі адны. Праз трыццаць секунд, у пустыні за дзюнамі, другі Range Rover выбухнуў.
  Я ўтаропіўся на Пені, які спакойна паказаў мне свае дзве пустыя рукі. У яго больш не было дынаміту.
  
  OceanofPDF.com
  
  IV
  Для мяне гэта выглядала як пякельны беспарадак, але аперацыя ачысткі прайшла на рэдкасць гладка.
  Адной з нешматлікіх пераваг таго, што ў гэтай частцы краіны была адносная беззаконнасць, было тое, што нікога асабліва не цікавіла група зніклых без вестак наймітаў. Поле бітвы наўрад ці можна было наткнуць, а нават калі б і было, было б практычна немагчыма раскрыць гісторыю таго, што адбылося там той ноччу. Абгарэлыя рэшткі дома Дыкінса і пара вытрашчаных Range Rover не адкрыюць сакрэтаў паўтузіна ці каля таго целаў, якія, у любым выпадку, хутка стануць неапазнанымі. Закінуты арандаваны Land Rover можа выклікаць некалькі пытанняў, але калі напалову адстаўны страхавы следчы не можа з гэтым разабрацца, тады я страціў сэнс.
  «Мы не можам проста так пакінуць іх тут», — сказала Сафі, дрыжучы, калі Пенні ўпершыню папрасіла хутчэй сысці адтуль. Яна выйшла са сваёй прыбудовы ў пякельны ландшафт агню і серкі, і, хоць я не быў медыцынскім экспертам, я баяўся, што яна можа пакутаваць ад шоку.
  «Ёсць лепшыя ідэі?» - спытаў ён яе нахабна.
  Яна не мела.
  Пакуль астатнія рыхтаваліся да ад'езду на дацуне, я правёў некаторы час сам-насам з ёй, зняўшы яе з поля зроку бойню і супакоіць яе. Як толькі мог, я патлумачыў, што мы можам гадзінамі раскопваць магілы, але гэта не перашкодзіць дынга і іншым дзікім істотам дабрацца да іх, і мы толькі падвергнем сябе большай рызыцы быць знойдзенымі. Акрамя таго, разважаў я, іх гібель была прамым вынікам іх уласных гвалтоўных намераў; мы проста дзейнічалі ў мэтах самаабароны. Калі б справа калі-небудзь дайшла да суда, любыя прысяжныя імгненна ачысцілі б нас ад службовых злачынстваў у сувязі з іх смерцю. Я не думаю, што яна была перакананая, але яна бачыла, што спрэчкі аб гэтым ні да чаго яе не прывядуць.
  Адам выглядаў гэтак жа ў жаху, і па яго рэакцыі я падазраваў, што ён ніколі раней не бачыў мёртвага цела. Ён забраўся на платформу юты і сядзеў там, моўчкі гледзячы на разбурэнне вакол комплексу. Ён быў бы нам бескарысны, таму я адвёў Сафі да яго і пакінуў іх суцяшаць адзін аднаго, а я дапамог Джэку і Пені сабраць нашы рэчы. Апошнім прадметам, які я спакаваў, быў цыліндр з вельмі важнымі дакументамі аб абмене права ўласнасці. Я дастаў яго з дна Land Rover, паклаў у заплечнік і без слоў аддаў Сафі. Яна кіўнула, не гледзячы на мяне, і адразу паклала яго на спіну.
  Мы былі гатовыя ісці менш чым праз дваццаць хвілін, і я быў рады гэтаму, бо не хацеў заставацца там ні хвіліны даўжэй, чым гэта было абсалютна неабходна. Я ведаў, што на выхадзе нам давядзецца абмінуць другі Range Rover, што стане яшчэ адной крыніцай пакут для Сафі, і ў мяне былі сур'ёзныя сумневы наконт плана Сміта Пені накіравацца на станцыю Макумба. Ён запэўніў мяне, што гэта будзе бяспечна, і мы можам атрымаць неадкладную медыцынскую дапамогу, але гэта было адно месца, якога я пазбягаў на працягу ўсяго часу, праведзенага ў дзядзькі Джорджа, зыходзячы з таго, што яно магло быць прытулкам для нашых пераследнікаў. Наколькі я ведаў, гэта ўсё яшчэ магло быць.
  Пенні была непахісная. «У нас яны ўсе», — сказаў ён. «І хлопцы з Macumba — мае сябры — і Джорджа. Калі там яшчэ хто-небудзь хаваецца, гаспадары ранча будуць на нашым баку, а не на іх».
  «Нават калі ім заплацілі?» Я спытаў.
  Пенні выглядала шчыра абражанай. «За каго вы нас прымаеце — за кучку дзірак? Грошы тут нічога не значаць. Чорт вазьмі, яно выходзіць з зямлі вялікімі камякамі, і каму гэта ўсё роўна? Усе тут, таму што хочуць. Так, вядома, мы ўсе спадзяемся дасягнуць крывавага вялікага апалавага шва, але справа не ў фінансавых узнагародах; гэта вострыя адчуванні ад пагоні. Некаторыя людзі гуляюць у рулетку, некаторыя ходзяць на паляванне на кракадзілаў, але ўсе мы імкнемся да таго ж. Гэта тое, што вы, гарадскія людзі, проста не разумееце. Справа не ў грошах. Грошы - гэта толькі сродак дасягнення мэты. Тое, што мы шукаем, - гэта нешта значна больш каштоўнае, чым долары. Мы шукаем тое, што прымушае нас адчуваць сябе жывымі».
  Сміт Пенні зноў здзівіў мяне.
  Я паверыў яму на слова, і мы накіраваліся да станцыі Макумба. Пэні падарожнічаў на платформе з Адамам. Сафі была заціснута паміж мной і Джэкам, які змрочна глядзеў на дарогу наперадзе, пакуль ён ехаў.
  На шчасце, на трасе было дастаткова месца, каб праехаць міма рэшткаў Range Rover прыкладна ў паўмілі ад комплексу. Калі мы наблізіліся, я павярнуў галаву Сафі да сябе, абхапіўшы яе твар абедзвюма рукамі і ўтаропіўшыся ў вочы, а Джэк абвёў левы бок абломкаў, каб яна не глядзела на пашкоджаную кучу сталі. дзе двое з банды сустрэлі свой жудасны канец. Я бачыў, што яе вочы былі вільготнымі, але яна вытрымала мой позірк, і я не мог не адчуць прыліў пяшчоты да гэтай адчувальнай, але нязломнай жанчыны, чый бездапаможны муж ляжаў у некалькіх цалях ад нас ззаду.
  Аказалася, што Пэні мела рацыю: кожны ў Макумбе, хто бачыў ці чуў што-небудзь з боку сядзібы дзядзькі Джорджа, напэўна, нічога не казаў. Ранча кіравала ўмелая каманда рук, якія пакрывалі велізарную тэрыторыю ён займаў на конях. Пяцёра тых, хто зараз там знаходзіўся, усе ўсталі са сваіх ложкаў, каб вітаць нас, хаця была глыбокая ноч, і хутка падалі гарачую каву. Сафі з удзячнасцю няньчыла сваю, але я выбраў нешта мацнейшае – нехта выкапаў бутэльку японскага соладу, вырабленага ў шатландскім стылі, і паміж намі мы зрабілі сур'ёзныя крокі ў яе. Я нават не ведаў, што японцы пераганяюць гэты прадукт, але адзін з нашых гаспадароў паведаміў мне пра яго векавую гісторыю і пра тое, наколькі рэдкія імпартныя тавары можна падаваць у пакеты ад патрэбнага пастаўшчыка па цане нават у гэтых аддаленых раёнах. Гэта быў зусім іншы гатунак соладу, чым мой любімы Glenlivet, але ў маім цяперашнім настроі гэта была чыстая амброзія.
  Я паспрабаваў пагаварыць з мэнэджэрам — грубаватым круглатвары чалавекам гадоў сарака па імені Джордан — пра тое, што маглі б знайсці яго людзі, калі б адважыліся накіравацца да шахты Дыкінса.
  Ён мяне абрэзаў. «Не ведаю, не хачу ведаць. Гэтая зямля не належыць кампаніі, якая кіруе станцыяй Macumba, таму нам не трэба пераварочваць камяні. Я не думаю, што ніхто не быў там на працягу многіх гадоў, акрамя самога старога Джорджа.
  — Але ж вы кватаравалі драгунаў узброеных людзей, якія ішлі туды, — сказаў я па-дурному.
  Джордан зірнуў на мяне каменным позіркам, і Джэк, які слухаў з суседняга крэсла, устаў і падышоў.
  «Я не думаю, што ты маеш рацыю, таварыш», — сказаў ён, гледзячы мне ў твар. «Калі містэр Джордан кажа, што там нікога не было гадамі, значыць, там нікога не было шмат гадоў, добра?»
  Я ўсміхнуўся і падняў келіх ім двум. 'Мая памылка.'
  Калі адбылася сустрэча з Кені, гэта было эмацыйна. Сафі з плачам пабегла па асфальце аэрапорта і кінула яе абняла яго рукамі, нібы ён быў яе даўно страчаным бацькам. У пэўным сэнсе, я мяркую, што ён быў. Ён, безумоўна, змог перадаць спадчыну, якая азначала, што ёй больш ніколі не давядзецца працаваць. Але гэта, на думку Сафі, не мела асаблівага значэння. У гэтай ступені яна падзяляла пункт гледжання Сміта Пені: гэтыя грошы былі амаль бессэнсоўнымі ў вялікай схеме рэчаў, і што сапраўды важна, гэта тое, што вы робіце са сваім жыццём.
  Я працягнуў руку, каб памахаць, але Кені праігнараваў гэта і моцна абняў мяне.
  «Божа мой, як я рады цябе бачыць», — сказаў ён, і яго голас плыў маім плячом і яго слязамі.
  Я думаю, некаторыя пачуцці Сафі вынікалі з таго, што яна адкрыта сумнявалася ў Кені яшчэ ў пустыні. Цяпер яна прызнала, што ён такі ж салідны, якім я яго ведаў, і была ўражана гэтым. Ён многім ахвяраваў, каб заахвоціць яе права на спадчыну - уключна з каханнем усяго яго жыцця - і яна ніколі не зможа адплаціць яму.
  Падарожжа назад у Сіднэй было дзіўным па розных прычынах. Джэк і Сміт Пенні спачатку адвезлі нас назад у Уднадату, дзе мы атрымалі неабходную медыцынскую дапамогу з нагоды змяіных укусаў, пераломаў лодыжак і шоку адпаведна, і мы засталіся на пару начэй у гатэлі "Транскантыненталь", каб аднавіцца. Я ведаў, што для поўнага вывядзення атруты са свайго арганізма могуць спатрэбіцца тыдні, і мне трэба будзе паступаць акуратна, але я адчуваў сябе дастаткова добра, каб займацца нармальнай паўсядзённай актыўнасцю. Нам больш нічога не заставалася рабіць, і ўсё, натуральна, круцілася вакол гатэльнага бара, і ў другую ноч адпачынку я нават прымусіў Сміта Пені папрасіць прабачэння за шкоду, якую ён нанёс запасной шыне і даху Land Rover.
  Неўзабаве данеслася вестка, што тры вар'яты англічане пацярпелі ў глыбінцы - хоць падрабязнасці былі туманнымі - і мы сталі дробнымі знакамітасцямі падчас нашага кароткая прыпынак. Мы нават атрымлівалі асалоду ад павярхоўнага візіту нашага добразычлівага паліцэйскага, але ён быў такім жа карысным, як і ў апошні раз, калі я з ім размаўляў, і мы зноў не турбавалі закон. Да таго часу, як мы сышлі, пачалі расказваць дзікія гісторыі пра тое, чым мы займаліся, але я палічыў, што нішто не так дзіка, як праўда, і дазволіў пляткарам заняцца гэтым.
  Джэк Кэдысан адвёз нас у Кубер-Педзі, адкуль мы павінны былі сесці на самалёт у Адэлаіду. Мы маглі б сесці на цягнік Ган, але я, напрыклад, меў вострую патрэбу ў чымсьці крыху менш знясільваючым, і раскоша Сіднэя патрабавала, каб мы дабраліся туды як мага хутчэй. Пералёт з Адэлаіды зойме некалькі гадзін, і Кені паабяцаў забраць нас з аэрапорта і адвезці да сябе, каб мыцца ў гарачай ванне і на мяккіх ложках. Ён сказаў, што ў яго таксама ёсць навіны, але гэта можа пачакаць, пакуль ён не ўбачыць нас у плоці.
  На працягу ўсяго падарожжа Сафі і Адам адчувалі сябе няёмка. Я не мог зразумець, злуецца яна на яго ці ён на яе, але паміж імі была відавочная сцюдзёнасць, ад якой мне было непрыемна. Яны былі знаёмыя так нядоўга, і, пагрузіўшыся ў кашмар, які мы перажылі апошнія некалькі тыдняў, здавалася, што ўсё пойдзе так ці інакш. Альбо яны былі б выкаваныя непарушнай сувяззю, альбо разваліліся б пад моцным ціскам. Мне не належала ўтыкацца ў іх адносіны, але я не мог пазбавіцца ад адчування, што апошняе значна больш верагодна.
  Калі Кені павітаў усіх нас на асфальце, Адам стрымаўся. Ён кульгаў аб выкарыстанні палкі, якую набыў у Кубер-Педзі, і яе было не так проста абняць. Я падумаў, ці не выкарыстоўвае ён гэта як апраўданне, каб не збліжацца з Кені, але прыйшоў да высновы, што ён быў звычайнай плаксівай асобай. Сафі сунула руку Кені і пакінула Адама на волю самога, што я ўспрыняў як дрэнны знак.
   Калі мы ехалі назад праз мост Харбар-Брыдж, я спрабаваў прымусіць Кені расказаць нам свае навіны, але ён настойваў на тым, што будзе час на гэта за вячэрай. Пасля некаторага глумлення, на якое Кені не звярнуў ніякай увагі, я саступіў і сеў назад, каб палюбавацца ўражлівым відам на зіготкую бухту. Мяне ўразіла, што прайшло ўсяго некалькі дзён, як я ўбачыў гэта, але пустыня прымусіла мяне цаніць ваду яшчэ больш.
  Калі мы нарэшце пачулі тое, што сказаў Кені, за змрочнай трапезай, якая, як мы ўсе ведалі, не адпавядала стандартам Долі, гэта было больш чым прыгнятальна.
  «Нават з копіяй дзядзькі Джорджа аб абмене правамі ўласнасці, шанцы атрымаць што-небудзь легальна з Гамільтанам і Ірвінам даволі малыя», — сказаў ён Сафі. "Я рабіў некаторыя штуршкі ў гэтым канцы, і яны не збіраюцца зрушвацца з месца".
  Сафі паціснула плячыма. 'Ведаеш што? Я не ўпэўнены, ці мяне гэта больш хвалюе. Дайце ім гэта».
  Мяне здзівіла яе бесклапотнасць наконт усёй справы, і я сказаў ёй пра гэта, калі мы засталіся адны на балконе пазней вечарам.
  «Што здарылася?» — спытаў я ўпэўнена.
  'Што ты маеш на ўвазе?'
  «Проста мы так шмат перажылі — Кені так шмат перажыў — здаецца дзіўным адкідваць усё гэта выпадковай заўвагай. Вам не здаецца, што ён заслугоўвае большага? Вы не думаеце, што Долі?
  Як толькі я сказаў гэта, я падумаў, што гэта можа быць занадта, і Сафі сапраўды пачала ціха плакаць. Я абняў яе за плечы, і яна нахілілася да мяне, паклаўшы руку мне на грудзі.
  «Я не ведаю, што рабіць да лепшага, Біл. Баец ува мне хоча давесці гэтую справу да горкага канца, пераканацца, што для Долі ёсць нейкая справядлівасць і выканаць жаданні Джорджа. Але Адам кажа, што я павінен проста адмовіцца ад гэтага - што я ўжо дастаткова пакутаваў, і гэта такое нізкае верагоднасць выйсці з гэтага з чым заўгодна. Я сапраўды разарваны».
  Я паклаў руку на яе, і яна падняла твар, каб паглядзець на мяне. «Няхай хто іншы - што вы думаеце?»
  Яна выглядала неверагодна стомленай, але я быў упэўнены, што ў яе вачах гарэла іскра.
  «Я думаю, што варта зрабіць апошні стрэл», — сказала яна.
  Я ўсміхнуўся. «Я таксама так думаю».
  На працягу наступных некалькіх дзён Кені зрабіў усё магчымае, высвятляючы сваіх сяброў-юрыстаў і прабіраючыся праз гектары правілаў вядзення бізнесу і тонкасцяў старажытных дэліктаў. У той жа час ён звярнуўся да юрыдычнага аддзела Гамільтана і Ірвіна, спрабуючы высветліць, ці захочуць яны наогул абмеркаваць права ўласнасці на адпаведныя ўчасткі зямлі тут, у Сіднэі, і там, у пустыні. Неяк яму ўдалося дамовіцца на два дні пра сустрэчу з галоўным юрыстам фірмы.
  «Біл, я хацеў бы, каб ты пайшоў са мной», — сказаў ён у той вечар.
  'Чаму? У мяне няма юрыдычнай адукацыі – я вам нічым не дапамагу».
  — Не так, стары дружа. Вы можаце не мець разумовых якасцей, неабходных для гэтага бою, але ваша фізічная прысутнасць можа быць менавіта тым, што нам трэба. І гэта дасць мне крыху маральнай падтрымкі».
  Я не мог з гэтым спрачацца, таму пагадзіўся. На наступную раніцу Сафі павяла мяне за касцюмамі ў цэнтры Сіднэя, і я вярнуўся з прыгожым, гатовым, лёгкім нумарам загару ад кітайскага краўца на завулках Падынгтана. Свой гальштук я выбраў з экстравагантнага асартыменту, які я прапаноўваў, зрабіўшы выбар на карысць тартана Андэрсана: я думаў, што ён можа нагадаць кіраўнікам Гамільтана і Ірвіна Старую Краіну. Гэты жэст быў такім жа чынам, каб пацешыць сябе, як і ўсё астатняе, але калі я збіраўся адправіцца ў логава льва з Кені, то я хацеў выглядаць адпаведна, нават калі я быў поўным ашуканцам.
  Адам адмовіўся ад паходу па крамах на той падставе, што яго шчыкалатка ўсё яшчэ давала яму дрыжаць, але, як я бачыў, усё цвёрда папраўлялася. Ён нават кінуў палку і, здавалася, даволі зручна перасоўваўся па хаце. Магчыма, як і многія мужчыны з майго вопыту, ён проста не быў тыпам для пакупкі.
  Калі прыйшоў час для сустрэчы, Кені адвёз нас у штаб-кватэру кампаніі ў Паўночным Сіднэі, і я адразу зразумеў, што ён меў на ўвазе, кажучы пра тое, што гэта каштуе цэлае стан. Пятнаццаць паверхаў са шкла і бетону ўзвышаліся над намі, узвышаючыся над суседнім небам і дамінуючы над ландшафтам на некалькі кварталаў у кожны бок. Гэта не магло параўнацца з вялізнымі людзьмі, якія падымаюцца па мосце ў Цэнтральным дзелавым раёне, але ўсё роўна гэта быў даволі шыкоўны аб'ект нерухомасці. Я мог зразумець, чаму грошы, якія стаяць за Гамільтанам і Ірвінам, могуць не жадаць проста перадаць іх нікчэмнасці з Англіі.
  Мы падняліся на вяршыню ў ліфце, задняя сценка якога была зроблена з армаванага шкла, адкуль адкрываўся шыкоўны від на поўдзень над гаванню. Чым вышэй мы падымаліся, тым больш уражліва выглядаў гэты незвычайны горад, і на пятнаццатым паверсе мая сківіца шырока разяўлялася. Штуршок Кені вярнуў мяне да рэальнасці, калі дзверы ліфта далі мелодычны «пінг» і лёгка рассоўваліся.
  З іншага боку нас сутыкнуў шквал касцюмаў. Шэсць ці сем мужчын рознай сівасці стаялі ў чарзе, каб сустрэць гэтага адваката-выскачку і яго ангельскага паплечніка. Адзін — вышэйшы і даражэйшы за астатніх — ступіў наперад і падаў руку для поціску.
  - Майлз Мортан, - сказаў ён, яго рот расплыўся ва ўсмешцы, якая выяўляла не менш дарагую стаматалогію. «Кіраўнік юрыдычнага аддзела Гамільтана і Ірвіна».
  Кені назіраў за тонкасцямі, узяў прапанаваную канечнасць і назваў сваё імя, перш чым павярнуцца, каб пазнаёміць мяне.
  «Гэта мой калега, Біл Кемп».
   «Містэр Кемп». Я чакаў, што яго далонь будзе вільготнай ад вільготнасці горада, як і ва ўсіх, каго я сустракаў, але кандыцыянер быў лепшы за гэта. Яго поціск рукі быў сухім і цвёрдым як камень.
  Наша вечарына перайшла ў суседнюю канферэнц-залу, дзе нам з Кені прапанавалі крэслы спіной да віду, што мне здалося крыху подлым. Пяцёра касцюмаў сядзелі насупраць, а двое іншых занялі пазіцыі ў адным канцы пакоя, прыпаркаваўшыся да сцяны, дзе адразу дасталі сшыткі і размясціліся на час. На стале перад намі стаялі графіны з вадой і перавернутыя шклянкі разам з маленькімі вазачкамі з мятнымі імперыяламі.
  - Калі ласка, дапамажыце сабе, - сказаў Мортан, паказваючы на напоі.
  Мы абодва адмовіліся, і Кені адкрыў цяжкі скураны кампендыум, які нёс, афіцыйна ператасуючы паперы. Я паняцця не меў, што ён прыхапіў у рукаве, але я быў там не для гэтага. Мая праца на гэты раз была цягліцавая.
  - Вы ведаеце, што мой кліент нядаўна набыў дакумент, які мае даволі значныя наступствы для вашай кампаніі, - сказаў Кені, сунуўшы Мартану аркуш паперы па стале. «Між іншым, гэта не арыгінал».
  Мортан не дакрануўся да яго, але падазрона глядзеў на яго са свайго месца.
  «Вы не супраць пачакаць хвілінку?» — спытаў ён.
  Я ўбачыў, як Кені злёгку аброць. «Для чаго?»
  На яго пытанне адчыніліся трывалыя дубовыя дзверы. Худая жанчына з ласкай паставай пераступіла парог і, не гледзячы ні на каго ў пакоі, села ў чале стала, бліжэй да дзвярэй. Яна старанна змяніла сваю пазіцыю, перш чым абвесці позіркам стол, нарэшце спыніўшыся на нас з Кені.
  — Мяркую, містэр Хайнс і містэр Кемп?
   Мы кіўнулі. Я адчуваў сябе збянтэжаным гэтым парушальнікам, але Кені, здавалася, прымаў усё спакойна.
  «Рады пазнаёміцца. Я Чарлі Дакр. Вы спрабуеце падмануць маю кампанію».
  Жанчына, несумненна, мела нейкую прыкрыцьцё, і я зьбіраўся распачаць гнеўную тыраду, калі Кені таемна паклаў супакойваючую руку на маю нагу. Я ўпаў у ціхі дым.
  «Міс Дакр, як прыемна з вашага боку, што вы далучыліся да нас».
  «Насамрэч, гэта місіс Дакр. І я б ні за што не прапусціла гэтага, - сказала яна, яе рот скрывіўся ў масляністай ухмылцы. «Не кожны дзень ты сустракаеш свайго ворага, праўда?»
  Кені злёгку нахіліў галаву і скрывіў твар. «Цікавы выбар слова, але я яго прыму. У мяне шырокія плечы».
  «Вось што вы, ці не так?» - сказала місіс Дакр. «Адплата? Помста?»
  Я не ўтрымаўся. «Помста за што?»
  — Вядома, за тое, што, на вашу думку, было зроблена вашаму кліенту. Хоць я не зусім упэўнены, што гэта павінна быць. Можа, ты прасьвятліш мяне?
  - З задавальненнем, - сказаў Кені. Ён пагартаў яшчэ некалькі сваіх папер і выцягнуў яшчэ адзін аркуш, які прасунуў у бок місіс Дэйкр. Адзін з мін'ёнаў працягнуў руку наперад і завяршыў свой шлях да свайго боса.
  'Што гэта?'
  - Гэта, - абвясціў Кені, уклаўшы ў свой голас усю цвярозасць сваёй юрыдычнай адукацыі, - гэта загад з просьбай аб вашай прысутнасці перад федэральным суддзёй для вырашэння спрэчнага права ўласнасці на будынак, у якім мы зараз знаходзімся. Таксама трэба вырашыць пытанне аб праве ўласнасці на шахту Дыкінса ў Паўднёвай Аўстраліі, але я мяркую, што гэта будзе для вас большай заклапочанасцю».
  Я ўважліва сачыў за місіс Дакр, калі яна засвойвала гэтую навіну. Мне здалося, што я ўбачыў у яе левым воку дробнае паторгванне, але яна добра яго прыкрыла і павярнулася да Моратана.
  - Майлз?
  Мортан працягнуў руку і ўзяў загад, прагледзеў яго на працягу некалькіх секунд, а затым дэманстратыўна ссунуў яго назад у бок Кені адным выцягнутым пальцам.
  - О, не, - сказаў Кені. «Вы можаце захаваць гэтую копію. І тут ёсць яшчэ некалькі дакументаў, на якія вы можаце паглядзець». Ён сунуў па стале пачак папер, не зводзячы вачэй з Мортана.
  - Нам трэба будзе разгледзець гэтае пытанне, - мякка сказаў ён. «Але я б не стаў затрымліваць дыханне. Гэтыя рэчы патрабуюць часу».
  «Чатырнаццаць дзён на рэгістрацыю сустрэчнага пазову», — сказаў Кені, абсалютна не хвалюючыся за разгляд. Я ведаў, што ён добры пад агнём, але гэта было нешта іншае. Ім удалося мяне раззлаваць, але Кені быў увасабленнем спакою.
  Да майго здзіўлення, місіс Дэйкр хутка і без увагі ўскочыла, як джэк са скрынкі, які ажывае.
  - Здаецца, вы не разумееце, мiстэр Хайнс, - сказала яна, нахiляючыся на абедзве рукi наперад, раскiнуўшы тонкiя пальцы на стале перад сабой. «Містэр Мортан кажа, што мы не прызнаем вашу прэтэнзію. Гэта не мае ніякай законнай сілы, і мы не будзем марнаваць каштоўны час на перамовы з халтуршчыкам і яго напарнікам з Помі».
  Кені не варухнуўся. — Я не зацікаўлены ў перамовах, місіс Дакр. Я зацікаўлены ў тым, каб раз і назаўсёды даказаць, што мой кліент валодае зямлёй, на якой стаіць гэты будынак, і, такім чынам, мае права на большую частку арэнды за паўстагоддзя. Цяпер я гатовы прызнаць, што першыя некалькі гадоў, магчыма, не прынеслі асаблівай аддачы, але што да мінулага - што мы скажам? – Дзесяць гадоў ці каля таго гэта была адна з самых прэстыжных нерухомасці Сіднэя, і гэта мае значэнне. Я мяркую, што мы можам чакаць больш за тры мільёны, але мы рады, што суды вызначаць дакладную суму. Што на конт цябе?'
   Надышла чарга місіс Дакр ашчацініцца, і яна ледзь не зарычала на Кені, калі яе твар стаў пякуча-чырвоным.
  - У цябе няма шанцаў, - плюнула яна. «Мяне не хвалюе, што вы думаеце, што знайшлі там, у глыбінцы, але я магу сказаць вам вось што: гэта не вытрымае ні на секунду пільнай увагі».
  «Ну, я з вялікай павагай не згодны, — сказаў Кені, зачыняючы зборнік і ўстаючы. Ён прыязна ўсміхнуўся місіс Дакр. «Я думаю, што ў нас ёсць дастаткова важкія аргументы. Ці не так, Біл?
  Пытанне было рытарычным, я ведаў, таму я проста падняўся на ногі побач з ім, і мы накіраваліся да дзвярэй, абыходзячы місіс Дэйкр.
  «Гэта было чортава шоў», — сказаў я, калі Кені адчыніў віскі і выліў два прыстойныя шклянкі на стол. «Я думаў, што яна выбухне».
  — Я таксама. А ты бачыў офісных малодшых? Яны, відавочна, ніколі не чулі, каб хто-небудзь так размаўляў з начальнікам. Я не мог сказаць, былі яны ў жаху ці ў захапленні».
  Мы чокнуліся, і я сеў на адно з крэслаў насупраць трона Кені.
  «Гэта ўсё было блефам?»
  - Не ўсё, - сказаў ён. «Абмен тытула цалкам рэальны, як вы ведаеце, але можна толькі здагадвацца, якую вагу гэта будзе мець у федэральным судзе. Гэта адзіная копія, і ў нас ёсць даволі неверагодная гісторыя пра тое, як яна трапіла ў нашы распараджэнні – гэта калі суддзя нават прыме акт пяцідзесяцігадовай даўніны ў якасці доказу. Акрамя гэтага, усё гэта крыху "ён-сказаў-яна-сказала".
  «Больш «яна сказала-яна сказала».
  Кені засмяяўся. «Праўда. І не забывайце, місіс Дакр сапраўды мае хатнюю перавагу над Сафі.
  - Аднак гэта не павінна мець значэння, ці не так?
  «Не варта, дружа, але ніколі не ведаеш. Гэтыя суддзі могуць быць смешнымі жудакамі».
  «Калі вы так выклалі гэта, здаецца, што ў Сафі даволі тонкая справа».
  «Цяжка сказаць. Можа залежаць ад таго, як суддзя сябе адчувае ў гэты дзень. Калі нам пашанцуе, гэта будзе адзін з тых антыкарпаратыўных хлопцаў, якія любяць аутсайдэра і маюць прыгожы твар, і Сафі сыдзе разам з усімі. Але гэта так жа лёгка можа пайсці ў іншы бок».
  «І што потым?»
  «Потым яна ідзе дадому ні з чым. Ці, прынамсі, не горш, чым яна была, калі прыехала».
  Я пакруціў бурштынавую вадкасць у шклянцы і адпіў яе, смакуючы цяпло, якое яно праносілася вакол майго рота і горла.
  «Такім чынам, гэта адзін вялікі кідок кубіка», — сказаў я.
  «Можна сказаць і так». Кені паставіў шклянку і абапёрся на локці. «Але ёсць адна розніца паміж Сафі Чэрч і Чарлі Дэйкрам».
  Я думаў, што іх відавочна больш, але я кусаў. «Што гэта тады?»
  «Сафі няма чаго губляць».
  «У той час як місіс Дакр...»
  Ён падхапіў маю думку. «Місіс Дакр ставіць на карту цэлае багацце. Я мяркую, што яна даведалася аб абмене права ўласнасці неўзабаве пасля таго, як заняла кампанію - магчыма, цалкам выпадкова - і з тых часоў спрабуе закрыць наступствы. Пачынаючы з самога Джорджа».
  «Дык чаму ж яна не знішчыла копію абмену правамі ўласнасці на Гамільтана і Ірвіна?»
  Кені паціснуў плячыма. 'Хто ведае? Нахабства такога маштабу можа прымусіць людзей рабіць дзіўныя рэчы. Магчыма, яна захоўвала гэта як напамін пра тое, чаго яна дасягнула і што ёй пагражала страціць».
  Я ўсміхнуўся. «А потым вы пайшлі і звярнулі на гэта ўвагу лагоднымі балбатнямі да яе парцье, што азначала, што ёй трэба было ад гэтага пазбавіцца».
  «Гэта быў бы першы раз, калі яна дакладна ведала, што мы знаходзімся ў дакуменце. Я не думаю, што яна чакала, што мы пра гэта даведаемся».
  «Тады навошта лісты з пагрозамі? Яны папярэджвалі, што шахта не належыць Сафі, і аказалася, што яны гавораць праўду».
  «Я думаю, што яна проста спрабавала адбіць Сафі ад прад'яўлення пазову любымі неабходнымі сродкамі. Пакуль была верагоднасць знайсці копію Джорджа, яна не хацела, каб хто-небудзь набліжаўся да фермы Дыкінса. І давайце паглядзім праўдзе ў вочы, большасць нармальных людзей здаліся б і пайшлі дадому пасля такіх пагроз, ці не так? Асабліва пасля таго, што здарылася з Адамам. І Долі».
  Яго голас сарваўся, і я пацягнуўся да бутэлькі з віскі, каб напоўніць яму шклянку.
  - І няма шанцаў, што мы можам звязаць смерць Долі з місіс Дэйкр?
  Кені паківаў галавой і глыбока адпіў. «Няма ніякіх доказаў, якія б звязвалі яе з наездам. Нам пашанцуе, калі мы зможам абгрунтаваць прэтэнзіі Сафі на зямлю».
  "Здаецца, так няправільна", - сказаў я. «Заўважце, я магу паспрачацца, што пасля таго выступу там яна хацела б, каб вы былі на яе баку стала. Асабліва калі яна глядзіць не на той бок трох мільёнаў долараў».
  Кені сеў на спінку крэсла. «Выплата такой сумы, верагодна, разбурыць кампанію. Як мінімум яна павінна была перадаць будынак і ўсё, што ў ім было. Калі для яе ўсё пойдзе вельмі дрэнна, Гамільтан і Ірвін могуць збанкрутаваць - за выключэннем шахты, вядома. Але я не бачу, як місіс Дэйкр на руках і каленях шкрабецца ў гэтай чырвонай пустыні ў пошуках таго, што засталося ад апалаў, ці не так?
  Прыйшлося прызнаць, што не магу.
  Наступныя пару гадзін мы праглядалі дакументы ў тэчцы Кені, але ці залежала гэта ад мяне Адсутнасць юрыдычных ведаў або перагар алкаголю, я, здавалася, не мог зразумець дробных дэталяў яго аргументаў. Ён ясна даў зразумець, што выпадак Сафі быў рэальным шанцам пяцьдзесят на пяцьдзесят, але было цалкам лагічна, што яна павінна хаця б зрабіць той апошні шанец, пра які мы гаварылі. Маючы жыццёва важны аркуш паперы з шахты дзядзькі Джорджа, яна цалкам магла выйсці на першае месца.
  «Давайце назавем вечар, ці не так?» - сказаў Кені, калі гадзіннік над яго галавой адбіваў пяць. «Думаю, можна сказаць, што мы добра папрацавалі за дзень».
  «Ты бос», — сказаў я і пачаў прыбіраць напоі, а ён замыкаў дакументы ў насценным сейфе, які я раней не заўважаў. Ён толькі што пакруціў ручку на дзвярах, каб надзейна зачыніць іх, калі мы пачулі крыкі знізу. Карлі і Рут абедзве павышалі голас, але было немагчыма зразумець, чаму. Потым адзін з іх закрычаў, і па лесвіцы, якая вядзе ў кабінет Кені, ударыў цяжкі крок. Я кінуў папераджальны позірк на Кені і пачаў імкліва рухацца да дзвярэй, спадзеючыся прайсці за імі раней, чым да іх даляцяць крокі. Але я быў занадта павольны, і дзверы з трэскам адчыніліся.
  Сярдзіта гледзячы на нас, з потам на твары і са стрэльбай у руках стаяў Адам Чэрч.
  
  OceanofPDF.com
  
  В
  Доўгі момант здавалася, што Адам не ведаў, што ён збіраўся рабіць, калі дайшоў да кабінета Кені, і супрацьстаянне адчувалася бясконцым. Мне прыйшло ў галаву скарыстацца яго ваганнямі, каб наскочыць на яго, але мне ніколі не падабаецца ідэя абвінаваціць узброенага чалавека, калі мне няма чым абараніцца, таму я наклаў на гэта вета, каб размаўляць.
  - Што, чорт вазьмі, адбываецца, Адам?
  - Заткніся, Кемп, - прамовіў ён скрозь зубы, не зводзячы вачэй з Кені, які стаяў у тузіне футаў ззаду мяне, па той бок стала. Гаворачы, ён падняў стрэльбу на ўзровень вачэй, і я ўбачыў, што гэта была мадэль Smith and Wesson Model 36 - пісталет з каржакаватым носам, які выпускаўся больш за два дзесяцігоддзі і застаецца любімым рэвальверам аддзелы паліцыі ад Мальты да Малайзіі. Я назіраў, як ён трымае яго абедзвюма рукамі, па-ваеннаму. Мне гэта спадабалася яшчэ менш, але я быў занадта далёка ад яго, каб дацягнуцца да пісталета, перш чым ён паспеў націснуць на курок, і гэта было не маё цела на лініі агню, таму я не адчуваў сябе апраўданым, каб зрабіць гэты званок.
  - Добра, добра, - сказаў Кені, у голасе якога было адчувальна дрыготка. «Давайце не будзем перагравацца, так?»
   — Занадта позна, — сказаў Адам. «Дзякуючы вашым весялосці і гульням, я перажыў больш спякоты, чым хацеў бы за ўсё жыццё».
  Я быў разгублены. Гэта быў не той Адам, якога я ведаў, тугаваты, баязлівы камяк хлопчыка, які нейкім чынам пераканаў Сафі Кэрынгтан выйсці за яго замуж і задаволіцца жыццём пасрэднасці біржавога маклера ў якасці жонкі бухгалтара. Нават яго голас быў іншым, цяпер з адценнем аўстралійскай расцяжкі, якую я так прызвычаіўся чуць. На яго твары быў такі выраз, якога я раней не бачыў, і гэта была рашучасць. Я не мог зразумець, як усё гэта спалучаецца, і мог прыдумаць толькі адзін спосаб даведацца.
  «У што ты гуляеш, Адам? Навошта табе пісталет?
  Цяпер яго погляд адарваўся ад Кені і спыніўся на мне. «Я думаў, я сказаў табе заткнуцца». Ён зноў пераключыўся на Кені і загаварыў ціхім, пагрозлівым голасам. «Вам проста не скажуць, так?»
  «Што сказаў?»
  «Сказаў трымаць нос далей ад спраў, якія вас не тычацца».
  Кені падняў брыво. - Вы маеце на ўвазе спадчыну Сафі?
  «Гэта лайно, і ты гэта ведаеш. Яна не мае права на гэтую зямлю, як і вы».
  — Дык хто мае на гэта права, Адам? Вы?
  Ён бязрадасна ўсміхнуўся. - Гэта менавіта хто, Кені.
  З кожнай хвілінай гэта станавілася ўсё больш заблытаным. Мне было цікава, ці Кені лепш за мяне ўяўляе, пра што гаворыць, але, судячы па выразе яго твару, я сумняваўся ў гэтым.
  - Пра што ты кажаш, Адам? Я спытаў.
  Яго лютасць захапіла мяне знянацку. «Гэта мая спадчына, а не яе, і мяне не хвалюе, які ў вас лісток паперы, на якім сказана адваротнае!»
  «Што значыць ваша спадчына?»
  «Як вы думаеце, што я маю на ўвазе? Я маю на ўвазе, што гэта належыць мне. І гэты абмен права ўласнасці - адзіны пакінуты дакумент, які можа гэта аспрэчыць, таму, калі вы не супраць, я хацеў бы, каб вы перадалі яго».
  Кені не варухнуўся, і Адам пакруціў пісталетам у напрамку сейфа.
  «У мяне няма ўсяго дня».
  Мне вельмі хацелася, каб ён гаварыў. Я незаўважна набліжаўся да яго, і калі б я змог праціснуць яшчэ адну нагу ў яго бок, не заўважыўшы яго, у мяне быў бы шанец схапіць яго.
  - Напэўна, я крыху дурны, Адам, але што, на бога, прымушае цябе думаць, што гэта твая спадчына? Я маю на ўвазе, я ведаю, што ты жанаты на Сафі, але дзядзька Джордж пакінуў свой маёнтак ёй, а не табе. З таго, што я бачыў пра яе, я ўпэўнены, што яна была б гатовая падзяліцца гэтым з вамі, як са сваім мужам, але закон кажа, што гэта ёй па праве».
  «Пракляты закон», — сказаў ён. «Без гэтай паперкі ён мой».
  Я падышоў на паўкроку бліжэй, і ён гыркнуў так, што раптам пачуўся знаёмы званок. Кавалкі лобзіка сталі на свае месцы.
  — Божа мой, — пачула я. «Гэта ты - ты дзіця. Місіс Дакр - твая маці».
  Тон яго быў саркастычны. «Нарэшце капейкі ўпалі. А я думаў, што вы павінны быць разумным следчым».
  Калючка ўразіла глыбока. Гэта было менавіта тое, што я павінен быў быць. І ўсё ж чамусьці я прапусціў усе падказкі пад носам, усе доказы, якія цяпер здаваліся такімі яснымі і відавочнымі: бурны раман Сафі і Адама, яго жаданне адшукаць жыццёва важны дакумент, яго нежаданне ўдзельнічаць у перастрэлцы з бандыты на сядзібе Георгія. Увесь час ён працаваў на другім баку вуліцы, толькі чакаючы свайго шанцу ўмяшацца і прыбраць адзіную перашкоду, якая стаяла паміж ім і тое, што ён лічыў сваім першародствам. Гэта было пякельна доўга, але калі б не ўпартасць Сафі і не слізкі ліст сланца, ён мог бы сысці з рук.
  «Ты прымусіў Сафі праз усё гэта, каб завалодаць гэтай зямлёй?» — недаверліва спытаў я.
  Ён паціснуў плячыма. «Як сказаў Кені, гэта павінна каштаваць мільёны».
  - А Джордж Дыкінс - вы адказныя за яго забойства?
  Твар яго стаў непрыгожы. — Мне не падабаецца гэтае слова, Кемп. Я аддаю перавагу разглядаць гэта як пабочны ўрон».
  — перабіў яго Кені. Ён гучаў балюча. — А як наконт Долі — яна таксама была пабочнай шкодай?
  Адам прынамсі меў ласку выглядаць у гэтым вінаватым. «Ёй не суджана было памерці. Няшчасны выпадак павінен быў перасцерагчы вас ад прэтэнзій Сафі.
  - Дазвольце мне разабрацца, - сказаў я. «Вы ведалі, што ёсць толькі адна паперка, якая можа перашкодзіць вам атрымаць спадчыну…»
  «Насамрэч іх было двое. У Гамільтана і Ірвіна была свая копія, пахаваная глыбока ў файлах. Мая маці выявіла гэта неўзабаве пасля таго, як узначаліла кампанію. Гэтага, вядома, даўно няма. Які толькі што пакінуў копію Джорджа. Я павінен сказаць, што гэта было сапраўды паляванне за скарбамі».
  Кені спытаў: «Адкуль ты даведаўся пра Сафі?»
  Адам усміхнуўся. «Большасць людзей скажуць вам што заўгодна перад тварам немінучай смерці. Мяне самога там не было, вядома, але мне сказалі, што Джордж быў вельмі шчыры наконт свайго завяшчання – і свайго бенефіцыяра.
  Я падумаў пра дзядзьку Джорджа, чыё жыццё, занятае паляваннем на апал, звялося да самотнай жахлівай разборкі ў чырвонай пустыні пустыні Сімпсана.
  - Але ж ён не расказваў аб усім, праўда?
  Усмешка знікла так жа хутка, як і з'явілася. 'The ідыёты забілі яго, перш чым яны атрымалі абмен права ўласнасці. Нам трэба было знайсці іншы спосаб адсачыць гэта».
  «Знайду Сафі».
  «Дакладна». Ён паглядзеў на Кені. «Вам трэба знайсці новых паплечнікаў у Лондане. Яны, здавалася, зрабілі вельмі цяжкае надвор'е, каб знайсці яе. У мяне на самой справе не было ніякіх праблем. Праблему пацвердзіла атрыманне дакументаў на права ўласнасці».
  Я фыркнуў. «А я быў зручным нанятым памочнікам, які прывёў вас проста да іх».
  - Наўрад ці прама, - сказаў ён. «Я думаю, вы можаце сказаць, што гэта было крыху больш вакол дамоў, чым гэта. У працэсе я нават перажыў сінь на воку».
  «Наўмысна, каб збіць нас з паху?»
  'Канешне. Праўдзівасць важная ў гэтых справах, вам не здаецца? Заўважце, я не чакаў, што мяне скінуць у шахту».
  «З больш добрым чалавекам не магло здарыцца», — рэзка сказаў я.
  Мой розум мітусіўся, калі я нанова перажываў вопыт, які мы перажылі ў глыбінцы. Я не клапаціўся пра Адама, але ён паставіў Сафі ў крайнюю небяспеку, якой нельга было апраўдаць, якой бы узнагародай ні быў. Мяне не надта ўразіла тое, праз што ён мне падвергся. І ўвесь гэты час ён выкарыстоўваў нас абодвух – не кажучы ўжо пра Кені, Джэка Кэдысана і Сміта Пені.
  Кені сказаў: «А што, калі б Сафі не пагадзілася выйсці за цябе замуж?» Гэта не самы надзейны план, праўда?
  Адам паціснуў плячыма. «Здавалася, гэта самы прамы шлях. Сафі Кэрынгтан, адзінокай сіраце ў Лондане, удаецца змяніць сітуацыю і зрабіць сабе імя з дапамогай свайго прадпрыемства грамадскага харчавання. У яе ідэальным жыцці не хапае толькі мужчыны яе мары. А хто ўваходзіць…»
  «Цягне за струны сэрца», — сказаў я. Уразіла іншая думка мяне, што паслала халадок па спіне. 'Пачакай хвіліну. Шыны і магнітола ў Land Rover – гэта быў ты, ці не так?
  Адам усмешліва ўсміхнуўся. «Я не меў патрэбы ў іх. Я ведаў, што мяне ратуюць».
  - І табе трэба было пераканацца, што нас з Сафі не можа быць.
  Яго ўсмешка была непрыгожай.
  «Але табе разбіта нага. Як вам удалося так сабатаваць Land Rover?
  — Ты таксама закахаўся ў яго. Гэта ніколі не было так дрэнна, як я рабіў. Пасля таго, як вы зашпілявалі яго ў шахце, ён даволі хутка палепшыўся. Я проста падумаў, што гэта можа быць карысным прыкрыццём для мяне, калі вы лічыце, што я выбыў са строю. Аказалася, што я меў рацыю». Ён зноў ухмыльнуўся. «Між іншым, было вельмі добра з вашага боку, што вы пакінулі свой нож для шын».
  Гэта было разумна, але я праігнараваў гэта. У мяне было да яго іншае, больш простае пытанне. «Вы былі жанатыя на Сафі. Чаму вы проста не папрасілі яе даць вам акт?»
  Ён пагардліва фыркнуў. — Не будзь дурнем, Кемп. Людзі не проста перадаюць багацце на мільёны долараў».
  Я ведаў, што ён памыляўся, але таксама ведаў, што ён мне не паверыць.
  «Такім чынам, вы былі гатовыя выдаліць Джорджа, абляцець палову свету і выйсці за кагосьці замуж, а затым вярнуцца і весці нейкую мініяцюрную вайну ў глыбінцы, каб захапіць яе. Колькі людзей загінула, Адам? Ці сапраўды гэта варта ўсяго гэтага?»
  Я падумаў, што зараз ужо дастаткова блізка, каб паспрабаваць зладзіць яму засаду, але размова пра мноства смерцяў, якія ён прычыніў, вярнула Адама ў сучаснасць. Ён зрабіў два крокі назад і накіраваў зброю на Кені. Мая магчымасць знікла.
  «Хопіць гаварыць», — сказаў ён. «Дайце мне дакумент».
   «І што потым?» Я спытаў. «Вы думаеце, што можаце проста знішчыць гэта і сысці, як быццам нічога не здарылася?» Ці ты плануеш забіць нас абодвух — і Сафі?
  Голас Кені супакоіўся, і дрыготка знікла. — Ты не будзеш страляць з гэтага пісталета, Адам. У вас гэтага няма».
  «Гэта праўда?» — крыкнуў ён і тузануў курком. З дула выбухнула ўспышка, і я пачуў, як разбілася акно ззаду Кені.
  Перш чым Адам нават прывык да аддачы, я быў на ім. Я схапіў яго за рукі, спадзеючыся змахнуць іх з мішэні і, у той жа час, пазбавіць яго раўнавагі і паваліць на падлогу, але я няправільна ацаніў яго атлетыку. Ён трымаўся на нагах, пакуль я праносіўся міма. Мне ўдалося атрымаць дастатковы кантакт, каб адвесці яго прыцэл, але я ведаў, што цяпер стаў яго непасрэднай мішэнню. Не азіраючыся, я накіраваўся да акна. Ззаду раздаўся стрэл, і шкло адляцела ўбок. Я рушыў услед за мірыядамі аскепкаў, спадзеючыся, што я правільна запомніў будынак і што над уваходам быў ганак, каб спыніць маё падзенне. У адваротным выпадку я ўдарыўся б аб зямлю з вышыні першага паверха з некаторым імпульсам ззаду.
  Гэта ўсё яшчэ быў пякельны шок, калі маё цела стукнулася аб каменны мур над дзвярыма. Пераводзячы дыханне, я перацягнуўся праз губу і ўпаў на зямлю, калі з акна наверсе прагрымеў чарговы стрэл. Я не адважваўся думаць ні пра Кені, ні пра жанчын унізе, якія, як я спадзяваўся, хутка сышлі. Я здагадаўся, што выгляд пісталета Адама выклікаў крык, які я пачуў, і што яны, верагодна, пабеглі. Мне было цікава, ці паспелі яны патэлефанаваць у міліцыю.
  На момант мяне захінуў ганак, але я не змагу там доўга заставацца. Адам мог бы хавацца ля акна, але, хутчэй за ўсё, калі б ён зразумеў, што не ўдарыў мяне, ён быў бы на шляху паляваць на мяне. Я спадзяваўся на сваё драматычны выхад пераканаў яго, што я нёс дакумент аб праве ўласнасці, і гэта адцягне яго ад Кені. Але ў мяне было агіднае адчуванне, што апошні стрэл, які я чуў, быў зроблены не ў мой бок.
  Я палічыў да пяці, потым пачаў бегчы.
  Я ледзь паспеў зрабіць крок, як пачуў голас, які крычаў маё імя. Я праверыў свой спрынт і азірнуўся. Маленькі блакітны хэтчбэк Долі быў прыпаркаваны на другім баку дарогі, паказваючы на горад у той бок, куды я бег.
  За рулём сядзела Сафі з жахам на твары.
  Імгненна я змяніў траекторыю, кінуўся на сцяжынку руху, каб дабрацца да Сафі і адначасова крычаў ёй.
  "Вядзі!" Я зароў, аб'язджаючы капот машыны. Схапіўшыся за ручку, я адчыніў дзверы і ўскочыў на пасажырскае сядзенне, калі Сафі паляцела на хуткасці. Я павярнуўся, каб азірнуцца ззаду, і ўбачыў, як Адам выйшаў з будынка Кені. Ён выбег прама на дарогу, дзе з віскам спынілася машына, каб пазбегнуць яго, і накіраваў стрэльбу ў наш бок.
  Відавочна, ён палічыў за лепшае страціць адну-дзве кулі на ажыўленай вуліцы Сіднэя. Замест гэтага ён накіраваў стрэльбу на кіроўцу аўтамабіля і даў знак яму выйсці. Потым ён сам заняў пазіцыю за рулём, і машына кінулася ў рух.
  Ішло паляванне.
  Сафі была ў стане моцнага бедства, і ёй было ўсё, што магла зрабіць, каб утрымаць машыну на дарозе.
  - Гэта быў... Адам? - запінаючыся, прамовіла яна, пакуль мы дамаўляліся пра гадзіну пік у другой палове дня праз Цэнтральны дзелавы раён, патэнцыйны забойца ў нас на хвасце.
  - Баюся, што так, - сказаў я, удзячны за тое, што яна навыкла пазбягаць камянёў у пустыні. «Аказваецца, ваш муж зусім не такі, якім выглядаў».
  «Ён страляў у цябе?» Яна прагучала недаверліва.
   «І ў Кені».
  «Ён дастаў цябе?»
  Я быў уражаны тым, што яе першая думка была не пра сябе ці яе шлюбе, а пра мяне і Кені.
  «Не я», — адказаў я. «Але я думаю, што ён мог ударыць Кені».
  Яна міжвольна ўскрыкнула і закрыла рот рукой. На яе вочы навярнуліся слёзы.
  - Не думай пра гэта зараз, - сказаў я. «Мы нічым не можам дапамагчы Кені, пакуль не зможам сысці ад Адама. Зараз ён едзе за намі на чорным «Мэрсэдэсе».
  Я ўбачыў, як яна перавяла вочы на люстэрка задняга віду, і яна ахнула. «Я бачу гэта».
  Я павярнуўся, каб яшчэ раз азірнуцца, і ўбачыў, што ён набірае нас. Я не думаў, што Долі будзе бегаць на конскіх сілах Мерса, асабліва калі трэба ўхіляцца ад дарожнага руху, але ў мяне быў план.
  «Ідзі на раз'езд налева», — сказаў я Сафі. «Але пакіньце гэта на апошні момант».
  «Мэрсэдэс» быў побач і ехаў справа ад нас. Манеўр быў распрацаваны, каб адкінуць Адама, які, як я спадзяваўся, не чакаў, што мы накіруемся ў гэтым кірунку. Сафі зрабіла менавіта так, як я прасіў, рэзка і вельмі позна збочыўшы праз суцэльныя лініі, якія пазначалі выезд на размеркавальную дарогу, якая вяла да Сіднэйскага моста Харбар.
  «Ідэальна», — сказаў я, калі Мерс праплываў міма і далей па вуліцы.
  Мы далучыліся да бесперапыннага патоку транспарту, які рухаўся на падыходзе да моста, і я сказаў Сафі паменшыць газ. Апошняе, што нам трэба было, каб зрабіць сябе прыкметным у любым выпадку.
  Я змяніў сваё меркаванне наконт гэтага па-чартоўску хутка, калі азірнуўся і ўбачыў, што «Мэрсэдэс» далучыўся да той жа чаргі ў ста ярдах за намі. Нейкім чынам Адаму ўдалося зрабіць круг назад у аднабаковым руху і зноў адчуць водар.
   - Новы план, - сказаў я, і Сафі ўпала на падлогу.
  Калі мы імчаліся па знешняй дарожцы да пілонаў, якія пазначалі пачатак уласна моста, я паглядзеў у люстэрка. Вядома, Адам набіраў хуткасць ззаду нас. Сафі, з выразам змрочнай злосці на твары, пачала зварочваць на сустрэчную паласу, каб абагнаць машыны наперадзе. Калі яна ўхілялася ад сустрэчных машын, яны сігналілі, а іх кіроўцы люта жэстыкулявалі. Гэта было неабдумана, адважна і вар'яцка, і вынік мог быць толькі адзін.
  Сафі павярнула руль налева, каб пазбегнуць лабавога сутыкнення з бліскучым жоўтым Ford Falcon, але ён падрэзаў нам задняе крыло і кінуў нас у кручэнне. Нейкім цудам мы ні ў што не ўрэзаліся на нашым баку праезнай часткі, бо павярнуліся на 360 градусаў, перш чым хіснуцца назад на супрацьлеглы бок. Мы перасеклі завулак, ледзь размінуўшыся з дзвюма іншымі машынамі, і ўрэзаліся ў велізарны каменны слуп, які ўтвараў ствол паўднёва-ўсходняга пілона.
  Паўсюль вакол нас рух спыніўся, і гэта дало нам важныя секунды, якія нам патрэбныя. Я паказаў на пешаходныя закуткі ў пілоне і загадаў Сафі схавацца там, потым выскачыў з машыны і пабег у супрацьлеглы бок, на самы мост. Азіраючыся назад, я ўбачыў, што «Мэрсэдэс» заблакіраваўся, але Адам выйшаў і пайшоў за ім пешшу. Я спадзяваўся, што Сафі забралася ў бяспеку, і паспрабаваў зрабіць сябе як мага больш бачным для Адама, падскокваючы ўверх і ўніз, як бы каб убачыць яго. Калі я пераканаўся, што ён мяне ўбачыў, я накіраваўся да бліжэйшай стальной бэлькі і кінуўся за яе.
  Я разлічваў, што ён дасягне мяне праз трыццаць секунд, таму мне прыйшлося хутка падумаць. У яго ўсё яшчэ была пры сабе зброя – я ў гэтым не сумняваўся, – але я не ведаў, ці гатовы ён выкарыстоўваць яе на шматлюднай шашы. Здавалася, што ён адкінуў усю асцярожнасць у сваёй вар'яцкай апантанасці спадчынай, таму я не хацеў браць шанец. Мне прыйшлося адцягваць яго, як ад Сафі, так і ад натоўпу, які зараз збіраўся, калі кіроўцы выходзілі са сваіх машын, каб паглядзець, што, чорт вазьмі, адбываецца.
  Нада мной на стойках маста да каркаса была прыкручана тэхнічная лесвіца. Я паглядзеў вышэй і ўбачыў, што ён ішоў прама праз адтуліну на верхнюю частку сталёвай аркі, якая ахоплівала заліў. Я ацаніў саму арку ў шырыню менш за дзесяць футаў, але, прынамсі, яна адцягне гэтага ўзброенага маньяка ад нявінных мінакоў. Я пачаў падымацца па лесвіцы і прасунуў галаву ў дзірку, калі Адам абагнуў стойку пада мной.
  Ён выпусціў кулю, якая шалёна праляцела міма металічных канструкцый, але да таго часу я выйшаў на арку. Па цэнтры бэлькі вялі шэраг прыступак, па два-тры футы з абодвух бакоў, і я пачаў бегчы. Шэрая сталёвая дуга прасякала паветра перада мной, і я апусціў галаву, уважліва гледзячы на прыступкі. На шчасце, яны былі размешчаны на роўнай адлегласці, і я хутка ўвайшоў у руціну, але ў нейкі момант я адважыўся адвесці погляд на ваду далёка пад сабой, і ў мяне адразу закружылася галава. Галавакружная вышыня і абмежаваная шырыня бэлькі ўдарылі мой мозг, як кувалдай, і я быў вымушаны спыніцца. Я ўпаў на калені і апусціўся на жывот, спрабуючы зрабіць сябе як мага меншай мішэнню для чалавека, якога я ведаў, што караскаўся па мосце ззаду мяне. Я не мог чакаць больш за некалькі секунд, і як толькі адчуў, што мая сістэма раўнавагі наладжваецца, я ўскочыў на ногі і аднавіў уздым. З акіяна дзьмуў парывісты вецер, і ў мяне было адчуванне, што ён можа перашкаджаць Адаму рабіць больш здымкаў: яму трэба было б значна наблізіцца да мяне, каб паспрабаваць.
  Я зноў спыніўся. Злева ад мяне павуцінне гіганцкіх стоек Meccano утварала вялізныя фігуры Х, якія злучалі абодва бакі на адлегласці 150 футаў або каля таго. Я падумаў выйсці на іх - цэнтр павуціння здавалася больш бяспечным чым вузкая арка - але статыстыка ўсплыла з глыбіні маёй свядомасці і прымусіла мяне перагледзець. Шаснаццаць чалавек загінулі пры будаўніцтве гэтага моста, і я не хацеў прапаноўваць сябе ў якасці семнаццатага.
  І тут адбылося тое, што прымусіла мяне ўсё пераасэнсаваць.
  Я паглядзеў уніз па прыступках і ўбачыў Адама, які стаяў на трыццаці футах ніжэй і вагаўся, гледзячы на мяне ў адказ. Нягледзячы на адрэналін, які цячэ па нашых сістэмах, я думаю, што ўсведамленне нашай цяперашняй сітуацыі ўразіла нас абодвух адначасова, і ён пахіснуўся, а потым прысеў. Упёршыся адным каленам у прыступкі, ён прыцэліўся з рэвальвера і стрэліў.
  Я ўсміхнуўся яму.
  - Гэта пяць, - крыкнуў я ў вецер. «У вас скончыліся кулі».
  Я глядзеў, як ён падлічыў, што я меў рацыю, а потым ён устаў і павольна і раўнамерна пайшоў уверх па прыступках да мяне, яго куртка раздзімалася, як неастрыжаны ветразь.
  — Усё скончана, Адам. Вы па-чартоўску добра паспрабавалі гэта зрабіць, але вы павінны прыняць гэта - вы пацярпелі няўдачу».
  Цяпер ён быў за дваццаць крокаў, трымаў у руцэ стрэльбу і асцярожна хадзіў, паклаўшы ногі ўбок на ступені для максімальнага кантакту.
  «Што ты будзеш рабіць, Адам? Адштурхнуць мяне?
  Пятнаццаць крокаў. дзесяць. Пяць.
  Калі ён нарэшце спыніўся, ён быў дастаткова блізка, каб я ўбачыў вены, якія выступілі на яго шыі, і маніякальны позірк яго вачэй, які не пакідаў мяне ні на секунду.
  Потым, раптоўна рыўком рукі, ён накіраваў на мяне рэвальвер.
  Мая рэакцыя была хуткай, і я ўхіліўся ад яе. Я пачуў, як зброя грукнула аб метал ззаду мяне, і, азірнуўшыся, убачыў, як яна падае па дузе да вады. Я не стаў чакаць ўсплёску ў чатырохстах футах ніжэй: я быў гатовы да наступнага кроку Адама.
   Адным плаўным рухам ён сарваў з плячэй куртку і шпурнуў яе ў мой бок. У той жа момант ён кінуўся на мяне, але, калі яго цела змянілася, я добра бачыў арку за ім. У двух кроках за ім, выцягнуўшы руку да яго махаючых ног, Сафі трымалася за мост.
  Напэўна, яна ўступіла з ім у найменшы кантакт, але гэтага было дастаткова. Курс Адама ў паветры быў дастаткова адхілены, і ён стукнуўся аб сталь побач са мной. Імпэт падняў яго яшчэ на дзве нагі, і калі ён перавярнуўся праз край, я выкінуў руку, каб паспрабаваць схапіць яго за кашулю.
  Мая рука адарвалася, і Сафі закрычала.
  
  OceanofPDF.com
  
  VI
  Блакітнае неба Сіднэя, якое я пазнаў і палюбіў, было пакрыта хмарамі ў той дзень, калі мы спакавалі чамаданы, каб з'ехаць.
  'Ўсё гатова?' — спытаў я Сафі, калі мы апошні раз замыкалі ўваходныя дзверы Кені.
  Яна кіўнула і ўзняла рукзак на плечы.
  Я разглядаў яе профіль з задняга сядзення таксі, калі яна ветліва размаўляла з кіроўцам спераду. Пырлівая маладая жанчына, якую я сустрэў некалькі тыдняў таму, знікла. Сафі здавалася старэйшай і змрочнай, знясіленай падарожніцай, якая спазнала за адну кароткую паездку больш, чым большасць людзей за ўсё жыццё. Яна будзе ў стане сутыкнуцца з любым жыццём, і мне было цікава, што гэта можа быць. Як і місіс Дэйкр, яна аўдавела ў маладосці і будзе браць гэты цень з сабой у сваё падарожжа. Я ведаў, што яна таксама будзе насіць прывіды дзядзькі Джорджа і Долі Хайнс, аднак несправядліва, і я спадзяваўся, што гэта яе не раззлаваць.
  Таксі спынілася на стаянцы ля бальніцы, і мы выйшлі. Мы ўжо добра ведалі маршрут да пакоя Кені, але са змешанымі пачуццямі я зразумеў, што гэта будзе апошні раз, калі мы ідзём па ім.
  Ён быў у прыстойным настроі для чалавека, які ўзяў а куля ў кішачнік, і мы атрымалі строгія інструкцыі не быць сентыментальнымі.
  «Як яна была?» — весела спытаў ён, як толькі мы ўвайшлі.
  «Дайце нам шанец», — сказаў я, падцягваючы другое крэсла да ложка, каб сесці побач з Сафі, якая ўжо трымала руку Кені ў сваёй.
  Яна нахілілася і ціха загаварыла. «Яна зламаная жанчына, але кім бы не быць, калі б ваш сын насмерць кінуўся з моста Сіднэй-Харбар-Брыдж?»
  Кені змрочна кіўнуў. «Гнятлівыя месцы, турмы. Шчыра кажучы, я быў уражаны, што яна пагадзілася вас бачыць».
  «Ну, аказалася, што яна ўвесь час была маёй свякрухай, — сказала Сафі. - З яе боку было б груба адмовіцца, вам не здаецца?
  «І ты сказаў тое, што хацеў сказаць?» - спытаў Кені, мацней сціскаючы руку Сафі.
  Яна кіўнула і апусціла вочы. «Нічога асабліва ашаламляльнага».
  - Вам не трэба казаць нам, - сказаў я.
  «Не, усё нармальна. Я проста хацеў ведаць, чаму, сапраўды. Чаму яна думала, што можна ператварыць мяне ў ахвяру сваіх інтрыг. Чаму яна адчувала, што чалавечыя жыцці могуць быць выкінутыя дзеля дадатковых даляраў у банку. Чаму яна давяла Адама да самаахвярнасці, каб дагадзіць ёй. Чаму... толькі чаму».
  «Што яна сказала?»
  «Што яна магла сказаць? Як і ваша каштоўная аналогія з Бетховенам, тут няма адказаў, так? Але мне хацелася паглядзець ёй у твар, калі яна гэта прызналася».
  "Ну, я не думаю, што вы будзеце атрымліваць асалоду ад сямейных сустрэч, нават калі б вы гэтага хацелі", - сказаў я. «Паліцэйскія кажуць, што ёй пагражае дваццаць гадоў — як мінімум».
  Сафі змоўкла, разважаючы пра гэта. Місіс Дакр будзе старой жанчынай да таго часу, калі яе вызваляць турма, але я палічыў, што смерць Адама будзе большым пакараннем.
  - Ёсць яшчэ адно «чаму», якое мяне непакоіць, - сказала Сафі, зноў гледзячы на Кені. «Я так і не змог зразумець, чаму ўвогуле адбыўся абмен правамі ўласнасці і чаму дзядзька Джордж застаўся жыць на ферме».
  Кені адкінуўся на падушку і ўсміхнуўся. «Цяпер я магу вам крыху дапамагчы. Ведаеце, я не проста ляжаў тут і нічога не рабіў увесь тыдзень. І мне прыйшлося заняць Рут і Карлі, пакуль мяне не было. Ён павярнуўся да мяне. «Я, дарэчы, вырашыў працягнуць практыку. Я не мог выставіць гэтых мілых дзяўчат на вуліцу».
  Я ўзрадаваўся за яго і сказаў. Ён адмахнуўся і вярнуўся да свайго аповеду.
  — Ва ўсялякім разе, яны высачылі старажыла ў Кубер-Педзі, які ведаў Валянціна Дыкінса — ты памятаеш, гэта было яго імя ў грамаце? Валянцін быў прадзедам Джорджа, але ён памёр раней, чым Джордж нарадзіўся. І раней я быў, прыходзьце да гэтага. Зараз я не магу сказаць вам, чаму Валянцін увогуле памяняўся або што Гамільтан і Ірвін думалі, што гэта магло быць для іх, але гэта былі першыя дні здабычы ў гэтым раёне, і людзі ў глыбінцы былі законам для сябе .'
  — Мала што змянілася, — сказаў я.
  Кені праігнараваў гэта. «Такім чынам, па прычынах, якія зараз згубіліся ў тумане часу, абмен адбыўся, але, здаецца, Валянцін ніколі не выкарыстоўваў свае правы на сіднэйскі ўчастак. Узамен кампанія дазволіла яму і яго сям'і заставацца на месцы і даставаць з-пад зямлі любыя каштоўныя камяні, якія яны знойдуць. Магчыма, яны дамовіліся аб тым, што ён будзе здабываць гэта ад іх імя, і яны падзеляць выручку. Хто ведае? Справа ў тым, што сям'я Дыкінса засталася на маёмасці, і пасля таго, як стары Валянцін адышоў ад гэтай смяротнай спіралі, яго сын проста працягнуў. Да таго часу, калі справа дайшла да Джорджа, ён ніколі не ведаў нічога іншага, чым лад жыцця таму ён, відавочна, вырашыў прытрымлівацца таго, што ведаў. Я не думаю, што хто-небудзь у Гамільтане і Ірваіне памятаў ці нават ведаў пра здзелку дзесяцігоддзямі таму, але Джордж, безумоўна, памятаў - адсюль яго дбайная таемнасць абмену правамі ўласнасці. Ты памятаеш фармулёўку яго завяшчання, Сафі?
  Яна на момант задумалася. «Ён хацеў, каб усё засталося ў сям'і».
  Кені кіўнуў. «І калі тваёй маці сышло, гэта азначала цябе. Я думаю, што ён даверыў мне сваю волю, таму што ведаў, што я не адпушчу гэтага, пакуль не знайду яго бліжэйшага сваяка. Мы маглі быць такімі ж упартымі, як адзін аднаго ў былыя часы».
  Я сказаў: "Чаму ён проста не адправіў вам абмен правам уласнасці на захаванне?"
  Кені паціснуў плячыма. «Я не магу адказаць на гэта. Я мяркую, што ён хацеў трымаць яго ў сябе на захаванні, пакуль ён быў жывы, і ферма была такім жа бяспечным месцам, як і іншыя. Але намаляваная ад рукі карта сведчыць аб тым, што ён хацеў, каб у нас было дастаткова падказак, каб мы маглі знайсці яе ў выпадку, калі з ім нешта здарыцца».
  - Як вы думаеце, ён падазраваў, што за ім хтосьці сачыць? Я спытаў.
  «Паняцця не маю. Але ці схаваў ён каністры нядаўна, ці яны хаваліся гадамі, факт быў у тым, што ён хацеў, каб яны былі знойдзены, каб члены яго сям'і маглі вырашыць, што рабіць далей». Ён зноў нахіліўся наперад і ўважліва паглядзеў на Сафі. - Дык што ты збіраешся рабіць далей, Сафі?
  Яе адказ быў адназначным. «Я іду дадому і не буду спяшацца. Я думаю, што з мяне на некаторы час хопіць Аўстраліі».
  - Шкада, - сказаў Кені. «Я спадзяваўся, што мы можам бачыць вас крыху больш цяпер, калі вы казачна багаты ўладальнік нерухомасці ў Сіднэі».
  Сафі пахітала галавой. «Я не хачу мець справу з усім гэтым. На самай справе, я хацеў бы, каб вы разабраліся з гэтым для мяне».
   «Як разабрацца?»
  «Прадай. Пазбаўцеся ад усяго гэтага. Я не хачу гэтага і не хачу пра гэта думаць».
  Кені паглядзеў на мяне, а я азірнуўся і паціснуў плячыма.
  - Усё, што хоча дзяўчына, - сказаў я.
  Хвіліну ці дзве мы сядзелі моўчкі, ацэньваючы цішыню пасля вар'яцтва апошніх некалькіх тыдняў. Адзінае, што парушала спакой Кені, - гэта піск сардэчнага манітора, і нават гэта мякка гіпнатызавала.
  «Што вы будзеце рабіць з грашыма?» — урэшце спытаў ён.
  «Аддайце яго ў запаведнік для каалаў ці што-небудзь яшчэ».
  Я не ўтрымаўся ад смеху, і Сафі кінула на мяне строгі позірк. 'Я сур'ёзна. Няхай хоць грошы прынясуць карысць».
  'Добра; але калі вы сур'ёзна збіраецеся аддаць гэта, як наконт дабрачыннай арганізацыі абарыгенаў? Я ўпэўнены, што Рубі Макензі можа парэкамендаваць добрую справу».
  Кені ўскочыў на гэтую думку. - Гэта геніяльная ідэя, Біл. Вярні што-небудзь пасля ўсяго, што адабралі ў іх белыя хлопцы».
  Сафі ахвотна кіўнула, у яе вачах вярнуўся агеньчык. — Значыць, мы дамовіліся. Грошы ідуць на дабрачыннасць – але толькі пасля таго, як мы зробім нешта ў памяць аб Долі. Я ведаю, што мы не можам вярнуць яе, і тое, што місіс Дакр знаходзіцца ў турме, - гэта хісткае правасуддзе за яе смерць, але я хацеў бы ўшанаваць жыццё Долі нейкім жэстам. Што яна любіла, Кені?
  Ён падумаў на імгненне, потым сказаў: «Яна кахала цябе».
  Сафі апусціла галаву і выцерла куток аднаго вока. Было ясна, што нават за той кароткі час, што яна ведала Долі, яна адчувала тое ж самае - і па-ранейшаму адчувала Кені.
  «Я думаў, што мы не сталі сентыментальнымі», - сказаў я.
  - Ах, ну, Біл, - сказаў Кені.
  Я стараўся падтрымліваць бадзёрую атмасферу, калі мы селі на рэйс Qantas на першым этапе нашага шляху дадому на Маршрут кенгуру праз Сінгапур. Я назапасіўся блокбастарамі і газетамі ў аэрапорце, і калі мы ўладкаваліся на свае месцы, я сказаў: "Я не чакаю шмат чаго ад кампаніі на наступны дзень ці каля таго".
  - Усё ў парадку, Біл, - сказала Сафі. «Я таксама».
  Лёгкасць яе голасу падказала мне, што яна жартуе, але я падазраваў, што тут быў больш цёмны адценне. Напярэдадні ўвечары мы вялі доўгую інтэнсіўную размову пра… ну, насамрэч пра грамадства і яго праблемы, але здавалася, што праблемы вяртаюцца да мужчын. Мужчыны, сцвярджала яна, нясуць адказнасць за вялікую частку бед планеты, і, па меркаванні Сафі, свет быў бы нашмат прыгажэйшым, калі б ім кіравалі жанчыны - за выключэннем місіс Дакрэ, вядома. Мне было цяжка не пагадзіцца, і я сказаў ёй гэта.
  — Але не спісвайце нас усіх адразу, — сказаў я. «Ёсць некалькі з нас вакол, якія не такія злыя, як усе астатнія».
  Яна ўсміхнулася гэтаму і нахілілася, каб пацалаваць мяне ў шчаку.
  «Мяркую, вы не так ужо і дрэнныя».
  Я пачырванеў і дадаў: «І Кені, вядома».
  «І Кені».
  Цяпер, калі Boeing 747 выруліў на ўзлётна-пасадачную паласу для нашага вылету з Сіднэя, мне раптам захацелася, каб палёт працягваўся як мага даўжэй. Відавочна, Сафі Кэрынгтан мела змрочнае меркаванне пра мужчын; У мяне было каля дваццаці пяці гадзін, каб перадумаць.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таксама ў гэтай серыі
  Востраў Даміно
  Іншыя кнігі Дэзманда Бэглі
  Залаты кіль
  Высокая Цытадэль
  Ураган Уата
  Апоўзень
  Ліст Vivero
  Спойлеры
  Усляпую
  Пастка свабоды
  Нацягнутыя людзі
  Снежны тыгр
  Вораг
  Лятучая
  Багамскі крызіс
  Ветрапрыбытак
  Ноч памылак
  Джаггернаўт
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Аб выдавецтве
  Аўстралія
  HarperCollins Publishers Australia Pty. Ltd.
  Узровень 13, вуліца Элізабэт 201
  Сіднэй, NSW 2000, Аўстралія
  www.harpercollins.com.au
  Канада
  HarperCollins Канада
  Цэнтр Bay Adelaide, Усходняя вежа
  22 Adelaide Street West, 41-ы паверх
  Таронта, Антарыё M5H 4E3, Канада
  www.harpercollins.ca
  Індыя
  HarperCollins Індыя
  А 75, сектар 57
  Нойда, Утар-Прадэш 201 301, Індыя
  www.harpercollins.co.in
  Новая Зеландыя
  Выдавец HarperCollins Новая Зеландыя
  Блок D1, 63 Apollo Drive
  Rosedale 0632
  Окленд, Новая Зеландыя
  www.harpercollins.co.nz
  Злучанае Каралеўства
  HarperCollins Publishers Ltd.
  1 London Bridge Street
  Лондан SE1 9GF, Вялікабрытанія
  www.harpercollins.co.uk
  Злучаныя Штаты
  Кампанія HarperCollins Publishers Inc.
  195 Брадвей
  Нью-Ёрк, NY 10007
  www.harpercollins.com
   OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"