Дивер Джеффри : другие произведения.

Манхэтэн - мой біт

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЁРТЫ
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  РАЗДЗЕЛ ДЗЯВЯТЫ
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕСЯТЫ
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАЦЫ
  РАЗДЗЕЛ чатырнаццаты
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАЦЫ
  РАЗДЗЕЛ ШАСНАЦЦАЦЫ
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАЦЫ
  РАЗДЗЕЛ ВАСЯМНАЦЦАЦЫ
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГІ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦІ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ Чацвёрты
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВАТЫ
  
  
  Хвала іншым захапляльным раманам Джэфры Дзівера
  
  ЦЯЖКІЯ НАВІНЫ
  
  «Без сабе роўных забавы... абсалютна цудоўныя».
  
  — Агляды Кіркуса
  
  «Забяспечвае выдатнае адчуванне індустрыі тэленавін. Павароты сюжэту сапраўды здзіўляюць. Цалкам рэкамендуецца.”
  
  — Рэцэнзія Друда на Mystery
  
  «[Rune] - гэта глыток свежага паветра».
  
  — Спіс кніг
  
  УРОК ЯЕ СМЕРЦІ
  
  «Жудасны трылер з напружаным напружаннем... Тэрор няўхільна нарастае ў гэтым перагортванні старонак, пакуль не раскрываюцца апошнія захапляльныя сакрэты».
  
  — Publishers Weekly
  
  «Жудасна... Джэфэры Дывер напісаў моцны, пераканаўчы раман, які прымушае чытача напружвацца. Абавязацельства, якое варта ўзяць на сябе».
  
  — У асноўным забойства
  
  «Выдатная кніга, якой можна карыстацца на розных узроўнях».
  
  — Навіны кнігарні «Аматары таямніц».
  
  «Дывер спалучае акадэмічныя службовыя злачынствы, палітычную палітыку маленькага горада і сямейную меладраму з усёй неабходнай таямніцай і напружаннем для падвойнай дозы задавальнення».
  
  — Агляды Кіркуса
  
  ГАСПАДЫНЯ СПРАВЯДЛІВАСЦІ
  
  «Выдатная забава з устойлівым, праніклівым памочнікам юрыста ў ролі сімпатычнай гераіні».
  
  — Сэнт-Луіс Post-Dispatch
  
  «Інтэлектуальна напісаны трылер ... персанажы добра прамаляваныя [і] сюжэт імклівы».
  
  — Спіс кніг
  
  «Свежы і фанк; Мне спадабалася».
  
  — Таямнічы часопіс Альфрэда Хічкока
  
  «Цудоўнае дасягненне... у канцоўцы добры ўдар».
  
  — Таямнічыя навіны
  
  «Напоўнены персанажамі, дзеяннямі і вельмі падступным сюжэтам ... першакласны юрыдычны трылер».
  
  — Навіны кнігарні «Аматары таямніц».
  
  СМЕРЦЬ БЛАКІТНАЙ КІНАЗОРКІ
  
  «Аўтар стварае выдатную атмасферу, узмоцненую яркімі вобразамі і добра акрэсленымі героямі».
  
  — Рандэву
  
  «Інавацыйны і займальны ... сапраўды арыгінальны».
  
  — Рэцэнзія Друда на Mystery
  
  
  Па аўтару
  
  
  Д'ЯБАЛАВА СЛЯЗА
  
  ТРАНУ ТАНЦОЎКА
  
  ЗБІРАЛЬНІК КАСЦЕЙ
  
  ДЗЯВОЧАЯ МАГІЛА
  
  МАЛІТВА НА СОН
  
  УРОК ЯЕ СМЕРЦІ *
  
  ГАСПАДЫНЯ СПРАВЯДЛІВАСЦІ
  
  ЦЯЖКІЯ НАВІНЫ **
  
  СМЕРЦЬ БЛАКІТНАЙ КІНОЗОРКІ**
  
  КРЫВАВАЯ РАКА БЛЮЗ
  
  НЕМІЛКІЯ МАГІЛЫ
  
  * Даступна ў Bantam Books
  ** Хутка ў Bantam Books
  
  
  
  Краіна чароўная:
  дзе ніхто не старэе, пабожны і суровы,
  дзе ніхто не старэе, хітры і мудры,
  дзе ніхто не старэе і не старэе з горкім языком.
  
  — Уільям Батлер Йейтс
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  Ён лічыў, што ў бяспецы.
  Упершыню за паўгода.
  Дзве асобы і тры рэзідэнцыі за ім, ён нарэшце паверыў, што ў бяспецы.
  Дзіўнае адчуванне ахапіла яго - камфорту, нарэшце вырашыў ён. Так, гэта было ўсё. Пачуццё, якога ён даўно не адчуваў, і ён сеў на ложак у гэтым сціплым гатэлі з відам на тую дзіўную срэбную арку, што ўвянчала набярэжную ракі ў Сэнт-Луісе. Пахне вясновым паветрам сярэдняга захаду.
  Па тэлебачанні ішоў стары фільм. Ён любіў старыя фільмы. Гэта было Touch of Evil . Рэжысёр Орсан Уэллс. Чарльтан Хестан у ролі мексіканца. Акцёр не быў падобны на мексіканца. Але і ён, напэўна, не быў падобны на Майсея.
  Арнольд Гітлман засмяяўся пра сябе са свайго маленькага жарту і расказаў яго панураму чалавеку, які сядзеў побач і чытаў часопіс Guns & Ammo . Мужчына зірнуў на экран. «Мексіканец?» — спытаў ён. Хвіліну глядзеў на экран. «О». Ён вярнуўся да свайго часопіса.
  Гітлмэн зноў лёг на ложак, думаючы, што надышоў час у яго ўзнікнуць смешныя думкі накшталт той пра Хестана. Легкадумныя думкі. Думкі аб нікчэмнасці. Яму хацелася падумаць пра садоўніцтва, або пафарбаваць газонную мэблю, або звесці ўнука на гульню з мячом. Пра тое, каб адвезці дачку і яе мужа на магілу жонкі — месца, куды ён баяўся наведаць больш за паўгода.
  «Такім чынам, - сказаў пануры чалавек, падымаючы вочы ад часопіса, - што гэта будзе? Мы будзем рабіць гастраном сёння ўвечары?»
  Гітлман, які схуднеў на 30 фунтаў з Каляд - ён знізіўся да 204 - сказаў: «Вядома. Гучыць добра. Гастраном."
  І ён зразумеў, што гэта гучыць добра. Ён даўно не чакаў ежы. Добры тоўсты бутэрброд з гастраномам. Пастрома. З рота пайшла сляза. Гарчыца. Аржаны хлеб. Салёны агурок.
  «Не», — сказаў трэці мужчына, выходзячы з ваннай. «Піца. Хадзем піцу».
  Пануры чалавек, які ўвесь час чытаў пра зброю, і чалавек, які дзеліцца піцай, былі маршаламі ЗША. Абодва былі маладыя, з каменнымі тварамі, грубыя і насілі танныя касцюмы, якія вельмі дрэнна сядзелі. Але Гітлман ведаў, што менавіта за такімі мужчынамі вы хацелі б назіраць. Акрамя таго, Гітлман сам вёў даволі жорсткае жыццё, і ён зразумеў, што, калі глядзець міма іх фасада, гэтыя двое былі даволі прыстойнымі і разумнымі хлопцамі — прынамсі, кемлівымі на вуліцы. Што сапраўды было важным у жыцці.
  Гітлману яны спадабаліся за апошнія пяць месяцаў. І паколькі ён не мог мець сям'ю побач, ён неафіцыйна ўсынавіў іх. Ён назваў іх Сын Адзін і Сын Два. Ён ім гэта сказаў. Яны не ведалі, што з гэтым рабіць, але ён адчуваў, што яны атрымалі кайф ад яго вымаўлення гэтых слоў. Па-першае, яны казалі, што большасць людзей, якіх яны абаранялі, былі поўнымі дзярмамі, і Гітлман ведаў, што, што б там ні было, ён такім не быў.
  Сын Адзін быў чалавекам, які чытаў часопіс пра зброю, чалавекам, які прапанаваў гастраном. Ён быў таўсцейшы з іх. Другі сын зноў буркнуў, што хоча піцу.
  «Забудзься. Мы ўчора елі піцу».
  Неабвержны аргумент. Такім чынам, гэта былі пастрамі і капуста.
  Добра.
  - На жыта, - сказаў Гітлман. «І салёны агурок. Не забудзьце пра салёны агурок».
  «Яны ідуць з салёнымі агуркамі».
  «Тады дадатковыя салёныя агуркі».
  «Гэй, давай, Арні», — сказаў Сын Адзін.
  Сын Два гаварыў у мікрафон, прышпілены да яго грудзей. Провад цягнуўся да чорнага тэлефона Motorola Handi-Talkie, зашпіленага на поясе, побач з вялікім пісталетам, рэцэнзія на які магла быць у часопісе, які чытаў яго партнёр. Ён размаўляў з трэцім маршалам у камандзе, які сядзеў каля ліфта ў холе. «Гэта Сал. Я выходжу».
  «Добра», — адказаў дрыготкі голас. «Ліфт едзе».
  «Хочаш піва, Арні?»
  - Не, - цвёрда сказаў Гітлман.
  Сын Два з цікаўнасцю паглядзеў на яго.
  «Я хачу два праклятых піва».
  Маршал ледзь прыкметна ўсміхнуўся. Найбольшую рэакцыю на гумар Гітлман калі-небудзь бачыў у яго жорсткім твары.
  «Добра, — сказаў Сын Адзін. Маршалы гналіся за ім, каб расслабіцца, больш радавацца жыццю. расслабіцца.
  «Ты не любіш цёмнае піва, праўда?» - спытаў напарнік.
  «Не вельмі», — адказаў Гітлман.
  «Як жа яны робяць цёмнае піва?» — спытаў Сын Адзін, вывучаючы нешта ў добра прачытаным часопісе. Гітлман паглядзеў. Гэта быў пісталет, цёмны, як цёмнае піва, і выглядаў нашмат агідней, чым пісталеты, якія насілі яго сурагатныя сыны.
  "Зрабіць гэта?" — рассеяна спытаў Гітлман. Ён не ведаў. Ён ведаў грошы і як і дзе іх хаваць. Ён ведаў і кіно, і скачкі, і ўнукаў. Ён піў піва, але нічога не ведаў, як яго рабіць. Магчыма, ён узяў бы гэта таксама як хобі - у дадатак да садоўніцтва. Хатняе піваварства. Яму было пяцьдзесят шэсць. Занадта малады, каб сысці з фінансавых паслуг і бухгалтарскай прафесіі, але пасля суда RICO ён дакладна збіраўся сысці на пенсію з гэтага часу.
  «Ясна», — пачуўся з калідора радыё.
  Сын Два знік за дзвярыма.
  Гітлман лёг на спіну і глядзеў фільм. Цяпер на экране была Джанет Лі. Ён заўсёды быў закаханы ў яе. Усё яшчэ была злая на Хічкока за тое, што ён забіў яе ў душы. Гітлман любіў жанчын з кароткімі валасамі.
  Пахне вясновым паветрам.
  Думаючы пра бутэрброд.
  Пастрама на жыта.
  І салёны агурок.
  Адчуванне бяспекі.
  Думаючы: служба маршалаў добра папрацавала, каб ён заставаўся такім. Пакоі па абодва бакі ад гэтага мелі сумежныя дзверы, але яны былі зачынены на засаўкі, і ў пакоях не было людзей; урад ЗША фактычна аплаціў усе тры пакоі. Калідор быў накрыты маршалам каля ліфта. Бліжэйшая стралковая пазіцыя, якую мог знайсці снайпер, знаходзілася ў двух мілях адсюль, праз раку Місісіпі, і Сын Адзін — падпісчык Guns & Ammo — сказаў яму, што ў сусвеце няма нікога, хто мог бы зрабіць такі стрэл.
  Адчуванне камфорту.
  Думаючы, што заўтра ён будзе на шляху ў Каліфорнію, з новай асобай. Былі б пластычныя аперацыі. Ён быў бы ў бяспецы. Людзі, якія хацелі яго забіць, з часам забыліся пра яго.
  расслабляльны.
  Дазволіў сабе згубіцца ў фільме з Майсеем і Джанет Лі.
  Гэта быў сапраўды выдатны фільм. У першай сцэне хтосьці ўсталёўвае стрэлкі таймера на бомбе на тры хвіліны дваццаць секунд. Потым саджаю. Уэлс зрабіў адзін бесперапынны стрэл роўна столькі часу, пакуль бомба не спрацавала, што паклала пачатак гісторыі.
  Гаворка пра стварэнне саспенсу.
  Размова пра -
  Пачакай...
  Што гэта было?
  Гітлман зірнуў у акно. Ён крыху прыўзняўся.
  За акном было… Што гэта было ?
  Здавалася, што нейкая маленькая скрыначка. Сядзіць на акне. Да яго быў падлучаны тонкі дрот, які ішоў уверх і знікаў з поля зроку. Быццам нехта спусціў з пакоя зверху скрыначку.
  З-за фільма — пачатковай сцэны — яго першай думкай было, што скрынка была бомбай. Але цяпер, калі ён кінуўся наперад, ён убачыў, што не, гэта было падобна на фотаапарат, маленькую відэакамеру.
  Ён скаціўся з ложка, падышоў да акна. Прыгледзеўся да скрыні.
  Ага. Вось што было. Фотаапарат.
  «Арні, ты ведаеш трэніроўку», — сказаў Сын Адзін. Паколькі ён быў цяжкім, ён моцна пацеў, і цяпер ён пацеў. Ён выцер твар. «Трымайцеся далей ад вокнаў».
  «Але... што гэта?» Гітлман паказаў.
  Маршал апусціў часопіс на падлогу, падняўся і падышоў да акна.
  «Відэакамера?» — спытаў Гітлман.
  «Ну, падобна. Гэта робіць. Так».
  «Гэта… Але гэта не твой, праўда?»
  — Не, — нахмурыўшыся, прамармытаў маршал. «На вуліцы ў нас няма назірання».
  Маршал зірнуў на тонкі кабель, які знік уверх, відаць, у пакой над імі. Яго вочы глядзелі ўверх, пакуль не спыніліся на столі.
  «Чорт!» - сказаў ён, працягнуўшы руку да радыё.
  Першая куля кулямёта з глушыцелем прарвала тынкоўку над імі і ўрэзалася ў Сына Адзінага, які танцаваў, як марыянетка. Ён упаў на падлогу, акрываўлены і разарваны. Дрыжучы, калі паміраў.
  «Не!» — заплакаў Гітлман. «Ісус, не !»
  Ён кінуўся да тэлефона. За ім ішоў струмень куль; наверсе забойца будзе назіраць на відэакамеру, дакладна ведаючы, дзе знаходзіцца Гітлман.
  Гітлман прыціснуўся да сцяны. Стралок зрабіў яшчэ адзін стрэл. Адзіны. Блізка было. Потым яшчэ два. У цалях. Дражнілі яго, здалося. Ніхто б не пачуў. Чуваць было толькі трэск тынкоўкі і дрэва.
  За ім прагучала яшчэ некалькі стрэлаў, калі ён ухіліўся да ваннай. Вакол яго разляцеліся абломкі. Узнікла паўза. Ён спадзяваўся, што забойца здаўся і ўцёк. Але аказалася, што ён шукаў тэлефон, таму Гітлман не мог выклікаць дапамогу. Дзве кулі прабілі столь, трапілі ў бэжавы тэлефонны апарат і разляцелі яго на сто кавалкаў.
  «Дапамажыце!» — крыкнуў ён, млосна ад страху. Але, вядома, пакоі па абодва бакі ад гэтага былі пустыя - факт, які абнадзейваў некалькі імгненняў таму, такі жахлівы цяпер.
  Слёзы спалоху на вачах…
  Ён адкаціўся ў кут, перакуліў лямпу, каб зацямніла пакой.
  Яшчэ кулі пасыпаліся ўніз. Бліжэй, тэставанне. Спрабую знайсці яго. Стралок наверсе, гледзячы на ўласны тэлеэкран, гэтак жа, як Гітлман некалькі хвілін таму глядзеў на Чарльтана Хэстана.
  «Зрабі што-небудзь» , — бушаваў пра сябе Гітлман. Давай!
  Ён зноў падаўся наперад і падсунуў тэлевізар на ролікавай падстаўцы да акна. Ён стукнуўся аб шкло, трэснуў яго і закрыў від відэакамеры агляд пакоя.
  Было яшчэ некалькі стрэлаў, але стралок быў сляпы.
  - Калі ласка, - ціха маліўся Гітлман. «Калі ласка. Дапамажыце мне».
  Абдымаючы сцены, ён рушыў да парога. Ён намацаў ланцуг і засаўку, дрыжучы ў паніцы, упэўнены, што чалавек быў прама над ім і цэліў уніз. Вось-вось націснуць на курок.
  Але стрэлаў больш не было, і ён хутка адчыніў дзверы і выскачыў у калідор. Званю маршалу ў ліфце — не аднаму з Сыноў, а афіцэру па імені Гібсан. «Ён страляе — наверсе чалавек са стрэльбай! Вы...
  Але Гітлман спыніў размову. У канцы калідора Гібсан ляжаў тварам уніз. Вакол яго галавы злілася кроў. Яшчэ адна марыянетка — гэтая з абрэзанымі ніткамі.
  «О, не, - ахнуў ён. Развярнуўся, каб бегчы.
  Ён спыніўся. Гледзячы на тое, што ён цяпер зразумеў, было непазбежным.
  Прыгожы мужчына, смуглявы, у добра скроеным касцюме стаіць у калідоры. У адной руцэ ён трымаў фотаапарат Polaroid, а ў другой чорны пісталет з глушыцелем.
  «Вы Гітлман, ці не так?» — спытаў чалавек. Ён прагучаў ветліва, быццам яму было проста цікава.
  Гітлман не мог адказаць. Але чалавек прыжмурыўся, а потым кіўнуў. «Так, вядома».
  «Але...» Гітлман азірнуўся ў свой гасцінічны нумар.
  «О, мой партнёр не спрабаваў цябе стукнуць. Проста, каб прамыць вас. Нам трэба вывесці вас на вуліцу і пацвердзіць забойства». Мужчына крыху паціснуў плячыма, кіўнуўшы на камеру. «Таму што нам плацяць, яны хочуць доказаў. Ведаеш."
  І ён тройчы стрэліў у грудзі Гітлману.
  
  
  У калідоры гатэля, які раней пах лізолам, а цяпер пах лізолам і кордытам ад стрэлаў, Хаартэ адкруціў глушыцель і кінуў яго разам з вальтэрам у кішэню. Ён зірнуў на фатаздымак мерцвяка, зроблены паляроідам. Затым пакладзеце яго ў тую ж кішэню, што і пісталет.
  З-за пояса ён дастаў сваю ўласную рацыю — даражэйшую, чым у маршалаў, і, у адрозненне ад іх, добра абсталяваную трохузроўневым шыфравальнікам — і пагаварыў з Зэйнам, сваім напарнікам, які знаходзіўся наверсе, тым самым умелым з аўтаматычнай зброяй. . «Ён мёртвы. Я атрымаў аснастку. Выйдзі».
  «Іду», — адказаў Зэйн.
  Хаартэ зірнуў на гадзіннік. Калі б другі маршал пайшоў па ежу — што, верагодна, было, бо быў час абеду, — ён мог бы вярнуцца праз шэсць-сем хвілін. Менавіта столькі часу спатрэбілася, каб прайсці пешшу да бліжэйшага да гатэля рэстарана, заказаць ежу на вынас і вярнуцца. Відавочна, што ён не пайшоў у рэстаран у гатэлі, таму што яны б проста замовілі абслугоўванне ў нумар.
  Хаартэ павольна спусціўся па чатырох лесвічных пралётах і выйшаў на вуліцу ў цёплы вясновы вечар. Ён правяраў вуліцы. Амаль бязлюдна. Няма сірэн. Ніякіх пробліскавых агнёў бясшумных накрутак.
  У яго слухаўцы затрашчала. Партнёр Хаартэ сказаў: «Я ў машыне. Зноў у Хілтан у трыццаць.
  «Да сустрэчы».
  Хаартэ сеў у другі арандаваны аўтамабіль і выехаў з цэнтра горада ў парк ва Універсітэцкім Сіці, прыемным прыгарадзе на захад ад горада.
  Ён спыніўся каля бардовага Lincoln Continental.
  Над галавой праляцеў рэактыўны самалёт, які набліжаўся да Ламберт-Філд.
  Хаартэ выйшаў з машыны і накіраваўся да Лінкальна. Ён сеў на задняе сядзенне, правяраючы кіроўцу, трымаючы руку ў кішэні за дзяржальняй пісталета, які цяпер не глушыў. Чалавек, які сядзеў у задняй частцы машыны, цяжкі, шчыльны мужчына гадоў 60, ледзь прыкметна кіўнуў, скіраваўшы вочы на пярэдняе сядзенне, што азначае: з кіроўцам усё ў парадку; вам не трэба турбавацца.
  Хаартэ было ўсё роўна, што казалі вочы гэтага чалавека. Хаартэ ўвесь час хваляваўся. Ён хваляваўся, калі быў паліцэйскім у самым жорсткім участку Ньюарка, Нью-Джэрсі. Ён хваляваўся, будучы салдатам у Дамініканскай Рэспубліцы. Ён хваляваўся як найміт у Заіры і Бірме. Ён паверыў, што трывога - гэта свайго роду наркотык. Той, які захаваў цябе ў жывых.
  Скончыўшы ацэнку кіроўцы, ён адпусціў пісталет і выняў руку з кішэні.
  Мужчына сказаў з роўным сярэднезаходнім акцэнтам: «У навінах пакуль нічога».
  «Будзе», — супакоіў яго Хаартэ. Ён бліснуў паляроідам.
  Чалавек паківаў галавой. «Усё за грошы. Смерць нявіннага. І ўсё гэта за грошы». Прамаўляючы гэта, ён выглядаў шчыра заклапочаным. Ён падняў вочы ад карціны. Хаартэ даведаўся, што паляроіды ніколі не паказваюць кроў патрэбнага колеру; гэта заўсёды выглядае цямней.
  «Гэта вас турбуе?» - спытаў мужчына ў Хаартэ. «Смерць нявіннага?»
  Хаартэ нічога не сказаў. Нявіннасць ці віна, як і віна і міласэрнасць, былі для яго паняццямі, якія не мелі ніякага значэння.
  Але мужчына, здаецца, не жадаў адказу.
  «Тут». Мужчына працягнуў яму канверт. Хаартэ атрымліваў шмат падобных канвертаў. Ён заўсёды думаў, што яны адчуваюць сябе як драўляныя брускі. Якімі ў пэўным сэнсе яны і былі. Грошы былі папера, папера была дрэва. Ён не зазірнуў унутр. Ён паклаў канверт у кішэню. Ніхто ніколі не спрабаваў яго падмануць.
  «А як наконт іншага хлопца, якога вы хацелі пазбавіць?» - спытаў Хаартэ.
  Чалавек паківаў галавой. «Пайшоў на зямлю. Дзесьці на Манхэтэне. Мы яшчэ не ведаем, дзе. Мы павінны хутка даведацца. Цябе цікавіць праца?»
  "Нью-Ёрк?" Хаартэ задумаўся. «Гэта будзе каштаваць даражэй. Там больш цяпла, гэта больш складана. Нам спатрэбіцца рэзервовае капіраванне, і мы, верагодна, павінны зрабіць так, каб гэта выглядала выпадкова. Ці, прынамсі, наладзіць падзення хлопца».
  - Як бы там ні было, - млява сказаў мужчына, не асабліва цікавячыся дэталямі майстэрства Хаартэ. «Колькі гэта будзе каштаваць?»
  «Двойны». Хаартэ дакрануўся да сваёй нагруднай кішэні, дзе ляжалі грошы.
  Паднятае сівое брыво. «Вы забіраеце ўсе выдаткі? Кошт рэзервовага капіявання? Абсталяванне?»
  Хаартэ крыху пачакаў і сказаў: «Дадаць дзесяць балаў за рэзервовую копію?»
  «Я магу туды пайсці», - сказаў чалавек.
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі, і Хаартэ вярнуўся ў сваю машыну.
  Ён яшчэ раз патэлефанаваў Зейну па радыё. «Мы зноў. Гэтым разам у нашым двары».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  Рун была абраная забраць відэастужку, і пасля гэтага яе жыццё ніколі не было ранейшым.
  Яна спрачалася са сваім начальнікам наконт таго, каб забраць стужку — Тоні, менеджарам Washington Square Video на Восьмай вуліцы ў Грынвіч-Вілідж, дзе яна працавала клеркам. О, яна спрачалася з ім.
  Перамотваючы стужку, гуляючы з відэамагнітафонам, пстрыкаючы ручкамі, яна глядзела на тоўстага барадатага чалавека. "Забудзь. Ніякім чынам." Яна нагадала яму, як ён пагадзіўся, што яна не павінна займацца самавывазам або дастаўкай, і гэта была здзелка, калі ён наняў яе.
  «Значыць», сказала яна. «Там».
  Тоні зірнуў на яе з-пад кусцістых броваў і чамусьці вырашыў быць разумным. Ён растлумачыў, што Фрэнкі Грык і Эдзі былі занятыя рамонтам манітораў ці чымсьці іншым — хоць яна здагадалася, што яны, напэўна, проста прыдумлялі, як трапіць у «Паладыюм» на канцэрт у той вечар, — і таму ёй прыйшлося рабіць гутаркі.
  наогул не разумею, навошта гэта рабіць , Тоні. Я маю на ўвазе, што я проста не бачу, дзе тут уваходзіць частка абавязку».
  І тут жа ён перадумаў быць разумным. «Добра, вось тут справа, Рун. Гэта тая частка, дзе я, чорт вазьмі, кажу табе. Вы ведаеце, як ваш бос. У любым выпадку, што гэта за вялікая справа? Там толькі адзін пікап».
  «Гэта як пустая трата часу».
  «Тваё жыццё - пустая трата часу, Рун».
  «Глядзі, — не надта цярпліва пачала яна і працягвала спрэчку, пакуль ён не сказаў: — Тонкі лёд, дарагая. Выцягвай сваю задніцу адсюль. Цяпер».
  Яна паспрабавала: «Не ў службовай інструкцыі». Толькі таму, што не ў яе характары было занадта хутка саступаць, а потым яна ўбачыла, як ён заціх, і перш чым ён выбухнуў, яна ўстала і сказала: «О, супакойся , Тоні?» Такім яе раздражнёным, хітрым спосабам, які, верагодна, прымусіў бы яе калі-небудзь звольніць, але пакуль не.
  Потым ён паглядзеў на рахунак-фактуру і сказаў: «Божа, гэта ўсяго ў некалькіх кварталах адсюль. Авеню Б. Гая завуць Роберт Кэлі».
  О, падумаў Рун, містэр Кэлі? Ну, гэта было па-іншаму.
  Яна ўзяла квітанцыю, схапіўшы рэтра-сумку з фальшывай шкуры леапарда, якую знайшла ў краме патрыманага адзення на Брадвеі. Яна выштурхнула дзверы ў прахалоднае вясновае паветра і сказала: «Добра, добра. Я зраблю гэта." Даючы тон у яе голасе, каб даць Тоні зразумець, што ён павінен ёй за гэта. За два дзесяцігоддзі, праведзеныя на зямлі, Руна даведалася, што калі яна хоча пражыць жыццё так, як яна, напэўна, было б добрай ідэяй сабраць з людзей як мага больш абавязацельстваў.
  
  
  Руна была пяць два, сто фунтаў. Сёння яна апранула чорныя стрейч-штаны, чорную футболку пад кашулю бізнесмена Arrow, у якой яна выразала рукавы, так што гэта выглядала як белая камізэлька ў тонкую палоску. Чорныя ботильоны. На яе левым перадплеччы было дваццаць сем срэбных бранзалетаў, усе розныя.
  Яе вусны мяняліся ў памерах, сціскаліся, пашыраліся. Барометр яе настрою. У яе быў круглы твар; яе нос цешыў яе. Яе сябры часам казалі, што яна падобная на некаторых актрыс, якія здымаліся ў незалежных фільмах. Але мала было сучасных акторак, пра якіх яна клапацілася або спрабавала быць падобнай; калі б вы ўзялі Одры Хепбёрн і змясцілі яе ў цэнтр горада, новую хвалевую версію « Сняданку ў Ціфані» — вось на каго Рун хацела быць падобнай, і шмат у чым яна гэта зрабіла.
  Яна спынілася, паглядзела на сябе ў люстэрка, якое сядзела ў вітрыне антыкварнай крамы, надпіс ТОЛЬКІ ОПТАМ быў большы за назву месца. Некалькі месяцаў таму яна стамілася ад сваёй калючай чорна-фіялетавай стрыжкі, змыла страшныя фарбы і перастала сама падстрыгаць касу. Цяпер пасмы сталі даўжэйшымі, з'явіўся натуральны каштан. Утаропіўшыся ў люстэрка, яна дражніла валасы пальцамі. Затым пагладзіў яго назад. Гэта было не доўга, не каротка. Амбівалентнасць гэтага прымусіла яе адчуваць сябе больш бяздомнай, чым звычайна.
  Яна зноў пачала сваё падарожжа ў Іст-Вілідж.
  Рун зноў зірнуў на квітанцыю.
  Роберт Келі.
  Калі б Тоні адразу сказаў ёй, хто кліент, яна б не насыпала яму столькі лайна.
  Кэлі, Роберт. Зарэгістраваны: 2 мая. Дэпазіт: наяўнымі .
  Роберт Келі.
  «Мой хлопец».
  Вось што яна сказала Фрэнкі Грыку і Эдзі ў краме. Яны міргалі вачыма, спрабуючы зразумець, што гэта значыць. Але потым яна засмяялася і зрабіла гэта падобна на жарт - перш чым яны ўсміхнуліся і ўсміхнуліся і спыталі, як гэта - быць у ложку з сямідзесяцігадовым мужчынам?
  Хаця яна дадала: «Ну, мы былі на спатканні». Што пакінула дастаткова сумненняў, каб зрабіць гэта весела.
  Роберт Кэлі быў яе сябрам. Больш сябар, чым большасць мужчын, якіх яна сустракала ў краме. І ён таксама быў адзіным, з кім яна калі-небудзь хадзіла — за тры месяцы працы там. У Тоні было правіла не хадзіць з кліентамі - не тое каб любое правіла Тоні замарудзіла яе больш чым на паўсекунды. Але адзіныя мужчыны, якіх яна калі-небудзь сустракала ў краме, былі або даўно прыручанымі, або прыкладна такімі, якіх можна было чакаць ад чалавека, які падбірае клеркаў у відэасалоне Грынвіч-Вілідж.
  Прывітанне, я Джон, Фрэд, Стэн, Сэм, называйце мяне Сэмі, я жыву на вуліцы, гэта Armani, вам гэта падабаецца, я модны фатограф, я працую на Morgan-Stanley, я атрымаў удар, Гэй, ты хочаш пайсці да мяне і трахацца?
  Кэлі, Роберт, дэпазіт: наяўнымі, насіла касцюм і гальштук кожны раз, калі бачыла яго. Ён быў старэйшы за яе на пяцьдзесят гадоў. І калі яна прапанавала зрабіць яму паслугу, дробязь, скапіяваць для яго стужку бясплатна, ён апусціў вочы, пачырванеўшы, і запрасіў яе на абед, каб падзякаваць.
  Яны зайшлі ў бірузовы магазін газаваных напояў эпохі адраджэння 1950-х, які называўся Soda Shop, на Сэнт-Маркс, і ў асяроддзі студэнтаў Нью-Йоркскага ўніверсітэта, якія ўмудраліся быць і хваравіта сур'ёзнымі, і галавакружнымі адначасова, елі бутэрброды з сырам на грылі і салёнымі агуркамі . Яна заказала марціні. Ён здзіўлена засмяяўся і шэптам сказаў, што думаў, што ёй шаснаццаць. Афіцыянтка нейкім чынам прыняла фальшывае пасведчанне, у якім было паказана, што ёй 23 гады. Згодна з сапраўднымі дакументамі — яе вадзіцельскімі правамі ў Агаё — Руне было дваццаць.
  У абед яму спачатку было крыху няёмка. Але гэта не мела значэння. Рун быў старым спецыялістам у падтрымцы размовы. Потым ён разагрэўся, і яны выдатна правялі час. Калі казаць пра Нью-Ёрк, то ён вельмі добра гэта ведаў, хоць і нарадзіўся на Сярэднім Захадзе. Як ён хадзіў у клубы ў Hell's Kitchen, на захад ад Мідтаўна. Як ён ладзіў пікнікі ў Бэттэры-парку. Як ён хадзіў у паходы па Цэнтральным парку са сваёй «сяброўкай» - Руну падабаўся гэты выраз. Калі яна была старая, яна спадзявалася, што стане чыёй-небудзь сяброўкай. Яна б...
  Ой, блін ...
  Рун спыніўся пасярод тратуара. Божухна . Яна палезла ў сумку і выявіла, што забылася стужку, якую зрабіла для яго. Што было вельмі дрэнна для містэра Кэлі, таму што ён з нецярпеннем чакаў гэтага. Але больш за ўсё гэта было вельмі дрэнна для яе - таму што яна пакінула яго ў краме, і калі б Тоні даведаўся, што яна зрабіла бутлег з крамнай стужкі, Ісусе, ён выгнаў бы яе адразу па задніцы. Ніякія просьбы аб літасці не прымаюцца на Вашынгтон-сквер Відэа.
  Але яна не магла вярнуцца і выцягнуць яго з-пад прылаўка, дзе схавала. Яна прынясе яго містэру Келі праз дзень-два. Або падсуньце яму ў наступны раз, калі ён заедзе.
  Ці знойдзе Тоні? Ці звольніў бы ён яе?
  А калі б зрабіў? Ну, гэта перапынкі . Гэта тое, што яна звычайна казала, ці, прынамсі, думала , калі зноў апынулася ў чарзе ў Дэпартаменце працы штата Нью-Ёрк, месцы, дзе яна была пастаяннай наведвальніцай і дзе набыла лепшых сяброў у горадзе.
  Them's the Breaks . Яе мантра беспрацоўя. Ад лёсу таксама, меркавала яна.
  За выключэннем таго, што сёння, спрабуючы быць кавалерам, яна вырашыла, што не хоча звальняць. Для яе гэта было дзіўным адчуваннем - адчуваннем, якое выходзіла за рамкі звычайнай пакутлівай нязручнасці пошуку працы, якая пачынала насоўвацца, калі бос кіўнуў яе і сказаў: "Рун, давай мы з табой пагаворым". Або «Гэта будзе нялёгка...»
  Хаця звычайна гэта было вельмі лёгка.
  Рун перанёс звальненні лепш, чым большасць супрацоўнікаў. У яе была руціна. Дык чаму ж яна цяпер перажывала, што атрымае кансервы?
  Яна не магла зразумець. Магчыма, штосьці ў паветры... Такое ж добрае тлумачэнне.
  Рун працягваў рухацца на ўсход, праз раён, які Нью-Йоркскі ўніверсітэт і забудоўшчыкі знішчалі пад інтэрнаты і сумныя шлакаблочныя кватэры. Вялікая жанчына кінула ёй петыцыю. У ім гаварылася: «Выратуем нашы раёны». Рун абмінуў жанчыну. Гэта было адно ў Нью-Ёрку. Яно заўсёды мянялася, як змяя скідае шкуры. Калі ваш любімы раён знікае або ператвараецца ў тое, што вам не падабаецца, заўсёды будзе іншы, які вам падыдзе. Каб знайсці яго, спатрэбіўся толькі жэтон у метро.
  Яна зноў зірнула на адрас містэра Кэлі. 380 Усходняя дзесятая. Кватэра 2Б.
  Яна перайшла вуліцу і працягнула міма праспекта А, праспекта Б. Алфавітны суп, алфавітны горад. Наваколле рабілася цямнейшым, пашарпаным, панурым.
  Страшней.
  Ратуем наш раён …
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  Хаартэ не спадабаўся Іст-Вілідж.
  Калі справа дайшла да кідання манеты, каб даведацца, хто збіраецца засачыць кватэру мішэні тры тыдні таму, пасля таго, як яны вярнуліся пасля нападу на Гітлмана ў Сэнт-Луісе, ён быў рады, што перамог Зейн.
  Ён спыніўся на ўсходняй дзесятай і паглядзеў на назіранне перад камяніцай. Зейн быў там паўгадзіны і сказаў, што квартал выглядае чыстым. Яны даведаліся, што некаторы час таму мішэнь знікла са сваёй кватэры ў Верхнім Вест-Сайдзе — кватэры, якую яму прадаставіла Служба маршалаў ЗША, — і ён прамовіў гэта сваім наглядчыкам. Але гэтая інфармацыя была старой. Федэралы маглі зноў высачыць яго — гэтыя прыдуркі маглі знайсці каго захочуць — і правяраць гэты будынак. Такім чынам, сёння раніцай Хаартэ спыніўся, уважліва агледзеў вуліцу, шукаючы прыкмет нянькі. Ён не бачыў нікога.
  Хаартэ пайшоў далей па тратуары. Вуліцы былі завалены смеццем, заплесневелымі кнігамі і часопісамі, старой мэбляй. На вузкіх вулачках стаялі ў два разы машыны. Таксама некалькі рухомых фургонаў. Людзі ў вёсцы заўсёды з'язджалі. Хаартэ быў здзіўлены, што нехта заехаў . Ён як мага хутчэй уцячэ з гэтага раёна.
  Сёння Хаартэ быў апрануты ў бледна-блакітную форму знішчальніка. У яго быў пластыкавы скрыню з інструментамі, у якім ляжалі не прылады для знішчэння насякомых, а яго аўтамат Walther, на якім быў усталяваны глушыцель Lansing Arms. Таксама ўнутры скрынкі была камера Polaroid. Гэтая форма не падыдзе паўсюль, але кожны раз, калі ён уладкоўваецца на працу ў Нью-Ёрку — што здаралася нячаста, таму што ён там жыў, — ён ведаў, што людзі ніколі не выклікаюць падазрэнняў у знішчальніку.
  «Я амаль прыйшоў», — сказаў ён у свой мікрафон. Іншая асаблівасць Нью-Ёрка - гэта тое, што вы маглі размаўляць самі з сабой, і ніхто не лічыў гэта дзіўным.
  Калі Хаартэ падышоў да будынка па Іст-Тэнт-стрыт, 380, Зэйн, які прыпаркаваўся за квартал далей на зялёным Pontiac, сказаў: «Вуліца вольная. Убачыў цень у сваёй кватэры. Мудак там. Ці нехта ёсць».
  Для гэтага ўдару, як яны гэта распрацавалі, Хаартэ збіраўся страляць, а Зейн уцякаць.
  Ён сказаў: «Тры хвіліны, пакуль я ўвойду. Праехаць назад. У завулак. Што-небудзь пойдзе не так, мы разышліся. Сустрэнемся на маім месцы».
  "Добра."
  Ён зайшоў у фае будынка. Тут смярдзіць, падумаў ён. Сабачая мача. Можа быць, чалавечая мача. Ён злёгку здрыгануўся. Хартэ зарабляў больш за сто тысяч долараў у год і жыў у вельмі прыгожым гарадскім доме ў некалькіх мілях адсюль, з выглядам на раку Гудзон і Нью-Джэрсі. Так добра, што яму нават не спатрэбіўся знішчальнік.
  Хаартэ ўважліва агледзеў вестыбюль і калідор. Мэта можа не думаць аб трапленні, і Хаартэ можа проста патэлефанаваць па дамафоне і сказаць, што ён тут, каб распыліць плотак. Мэта можа проста ўпусціць яго.
  Але ён таксама можа падысці да верхняй частцы лесвіцы, прыцэліцца ў фае сваёй фігурай і пачаць страляць.
  Таму Хаартэ вырашыў пайсці маўкліва. Ён адбіў замок уваходных дзвярэй тонкім кавалкам сталі. Танны замок лёгка адчыніўся.
  Ён увайшоў унутр і дастаў са скрыні з інструментамі пісталет. Пайшоў па калідоры да кватэры 2Б.
  
  
  Рун быў здзіўлены, убачыўшы будынак Роберта Кэлі.
  Здзіўлены, як часам бываюць людзі, калі ўпершыню прыходзяць у госці да сябра. Яна бачыла яго сціплае адзенне і чакала сціплых памяшканняў. Але яна глядзела на небараку. Цэгла была лускаватай, хворай, чырвоную, як у школе, фарбу сыпала пыльнымі шматкамі. Драўляныя аконныя рамы гнілі. Іржавая вада сцякала з даху і пакідала вялізныя палосы на прыступках і тратуары. Некаторыя арандатары залаталі пабітыя шыбы кардонам, тканінай і пажоўклай газетай.
  Вядома, яна ведала, што Іст-Вілідж не з'яўляецца самым выдатным раёнам - яна часта наведвала тут клубы і тусавалася з сябрамі ў Томпкінс-сквер-парку на авеню А, ухіляючыся ад наркаманаў і жадаючых стаць бандытамі. Але, уяўляючы джэнтльменскага містэра Кэлі, вобраз яго дома ўяўляў сабой сапраўдны англійскі гарадскі дом з гіпсавымі фальбонамі і шпалерамі ў кветачкі. Звонку была чорная каваная агароджа і акуратны сад.
  Як здымачная пляцоўка ў фільме, які яна глядзела, калі была маленькай дзяўчынкай, сядзела побач са сваім бацькам — Мая цудоўная лэдзі . Кэлі сядзела ў гасцёўні, як Рэкс Гарысан, перад камінам і піла гарбату. Ён рабіў маленькія глыткі (у англійскіх фільмах кубак гарбаты доўжыўся вечна) і чытаў газету, у якой не было коміксаў.
  Яна адчувала сябе няёмка, сорамна за яго. Амаль шкадаваў, што яна не прыйшла.
  Рун падышоў бліжэй да будынка. Трохногае крэсла ляжала на баку ў голым садзе каля параднай лесвіцы. Рама ровара была прымацаваная крыптанітавым замкам да знака забароненай паркоўкі. Колы, ланцуг і руль былі скрадзеныя.
  Хто яшчэ жыў у будынку? — здзівілася яна. Пажылыя людзі, меркавала яна. Вакол было шмат пенсіянераў. Сама яна аддала б перавагу правесці свае апошнія гады там, чым у Тампе ці Сан-Дыега.
  Але як яны там апынуліся? — здзівілася яна.
  Быў бы мільён адказаў.
  Гэта перапынкі ...
  Будынак якраз насупраць завулка містэра Кэлі быў значна прыгажэйшым, пафарбаваным, чыстым, з шыкоўнымі ахоўнымі варотамі на ўваходных дзвярах. Бялявая жанчына ў дарагім ружовым спартыўным строі і шыкоўных красоўках высунулася з дзвярэй і ступіла ў завулак. Яна пачала практыкаванні на расцяжку. Яна была прыгожая і выглядала агідна дзёрзкай і прафесійнай.
  Ратуем наш раён …
  Рун працягнуў да параднай лесвіцы будынка містэра Кэлі. Ёй прыйшла ў галаву ідэя. Яна брала стужку, але замест таго, каб вяртацца ў краму, брала адпачынак на некалькі гадзін. Яна і містэр Кэлі маглі б пайсці на прыгоды.
  Яна павяла б яго на доўгую шпацыр ля Гудзона.
  «Давайце шукаць марскіх монстраў!» яна прапанавала б.
  І ў яе была такая дзіўная ідэя, што ён падыграе. Было ў ім нешта такое, што прымушала яе думаць, што яны падобныя. Ён быў... ну, таямнічым. У ім не было нічога літаральнага — быць нелітаральным было найвышэйшым кампліментам Руна.
  Яна зайшла ў пад'езд яго будынка. Пад брудам і павуціннем яна заўважыла складаную мазаіку, латуневыя свяцільні, разьбяныя аздабленні з чырвонага дрэва. Калі б яго пачысціць і пафарбаваць, падумала яна, гэта было б выдатнае месца…
  Яна націснула гудок на 2B.
  Гэта была б вясёлая праца, падумала яна. Пошук старых будынкаў і іх рамонт. Але людзі гэтым займаліся, вядома. Багатыя людзі. Нават такія месцы могуць каштаваць сотні тысяч. У любым выпадку яна захоча размаляваць на сценах фрэскі з казкамі, а таксама ўпрыгожыць месца пудзіламі жывёл і паставіць ва ўсіх кватэрах чароўныя сады. Яна меркавала, што для такога выгляду не так шмат рынку.
  У дамафоне затрашчала. Узнікла паўза. Потым голас сказаў: "Так?"
  "Спадар. Кэлі?»
  "Хто гэта?" - спытаў статычны голас.
  «Вось Johnnyyyyyyy», - сказала яна, спрабуючы ўвасобіць Джэка Нікалсана ў «Ззянні» . Яны з містэрам Келі размаўлялі пра фільмы жахаў. Здавалася, ён шмат ведае пра кіно, і яны жартавалі пра тое, наколькі страшны фільм Кубрыка, нават калі ён быў вельмі ярка асветлены.
  Але, відаць, не памятаў. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  Яна была расчараваная, што ён гэтага не атрымаў.
  «Гэта Руна. Вы ведаеце - з Washington Square Video. Я тут, каб забраць стужку».
  Цішыня.
  "Добры дзень?" — паклікала яна.
  Зноў статыка. «Я буду там праз хвіліну».
  «Гэта містэр Кэлі?» Голас гучаў не зусім так. Можа, і не ён. Магчыма, у яго быў госць.
  «Хвіліна».
  «Я магу падысці».
  Паўза. «Пачакай там», - загадаў голас.
  Гэта было дзіўна. Ён заўсёды выглядаў такім ветлівым. Цяпер ён не гучаў так. Мусіць, дамафон.
  Прайшло некалькі хвілін. Яна хадзіла па ўваходзе.
  Яна глядзела вонкі, калі, нарэшце, пачула знутры крокі, якія спускаліся па лесвіцы.
  Рун падышоў да ўнутраных дзвярэй, зазірнуў праз зашмальцаванае шкло. Яна не магла бачыць наскрозь. Нейкая постаць павольна ішла наперад. Гэта быў містэр Келі? Яна не магла сказаць.
  Дзверы адчыніліся.
  - О, - здзіўлена сказала яна, падымаючы вочы.
  Жанчына гадоў пяцідзесяці, з аліўкавай скурай, выйшла, зірнула на яе. Яна пераканалася, што дзверы зачыніліся, перш чым выйсці з пад'езда, каб Рун не магла трапіць унутр - стандартныя працэдуры бяспекі Нью-Ёрка, калі невядомыя наведвальнікі знаходзяцца ў вестыбюлі. Жанчына несла сумку з пустымі слоікамі газаванай вады і піва. Яна вынесла іх на бардзюр і кінула ў кантэйнер.
  "Спадар. Кэлі?» Рун зноў пазваніў у дамафон. «З вамі ўсё ў парадку?»
  Адказу не было.
  Жанчына вярнулася і ўважліва агледзела Руна. «Дапамагчы?» У яе быў моцны карыбскі акцэнт.
  «Я сябар містэра Кэлі».
  «О». Яе твар расслабіўся.
  «Я толькі што тэлефанаваў яму. Ён збіраўся спусціцца».
  «Ён на другім паверсе».
  "Я ведаю. Я павінен забраць відэакасэту. Я патэлефанаваў пяць хвілін таму, і ён сказаў, што зараз прыйдзе».
  «Я толькі што прайшла міма яго дзвярэй, і яны былі адчынены», — сказала яна. «Я жыву ў зале».
  Рун націснуў гудок і сказаў: «Містэр. Кэлі? Добры дзень? Добры дзень?"
  Адказу не было.
  — Пайду пагляджу, — сказала жанчына. «Ты пачакай тут».
  Яна знікла ўнутры. Праз імгненне Рун страціў цярпенне і зноў загудзеў. Няма адказу. Яна паспрабавала адкрыць дзверы. Потым яна задумалася, ці ёсць яшчэ адна дзверы — можа, збоку або ззаду будынка.
  Яна выйшла на вуліцу. Выйшаў на тратуар, а потым пайшоў далей па завулку. Нахабная жанчына-япі ўсё яшчэ была там і пацягвалася. Адзінае практыкаванне, якое атрымлівала Руна, - гэта танцы ў яе любімых клубах: World або Area або Limelight (танцы былі аэробнымі, і яна таксама нарошчвала сілу верхняй часткі цела, адштурхоўваючы п'яных юрыстаў і кіраўнікоў рахункаў у сумесных прыбіральнях клубаў).
  Не, больш нікога не было. Можа, яна -
  Потым яна пачула крык.
  Яна хутка павярнулася і паглядзела на будынак містэра Кэлі. Пачуў жаночы голас, які ў паніцы клікаў на дапамогу. Рун паверыла, што ў голасе быў акцэнт - магчыма, жанчыны, якую яна толькі што сустрэла, жанчыны, якая ведала містэра Кэлі. «Хто-небудзь, - крыкнуў голас, - выклічце паліцыю. Ой, калі ласка, дапамажыце!»
  Рун зірнуў на бегунку, якая глядзела на Рун з такім жа ўзрушаным выразам твару.
  Затым з-за іх спіны пачуўся моцны віск шын.
  У канцы алеі зялёная машына занесла за вугал і паехала прама да Руна і бегуна. Яны абодва застылі ў паніцы, калі на іх наляцела машына.
  Што ён робіць, што ён робіць, што ён робіць? — шалёна падумаў Рунь.
  Не, не, не…
  Калі машына была ўсяго ў некалькіх футах ад яе, яна выскачыла з завулка. Бегун скокнуў насупраць. Але жанчына ў ружовым рухалася не так хутка, як Рун, і яе ўразіла бакавое люстэрка машыны. Яе кінулі ў цагляную сцяну яе будынка. Яна ўдарылася аб сцяну і павалілася на зямлю.
  Машына занесла на Дзесятую вуліцу і знікла.
  Рун падбег да жанчыны, якая была жывая, але без прытомнасці, кроў лілася з раны на яе лбе. Рун пабег па вуліцы, каб знайсці тэлефон-аўтамат. Ёй спатрэбіліся чатыры тэлефоны і тры кварталы, перш чым яна знайшла адзін, які працаваў.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЁРТЫ
  
  Дзверы містэра Кэлі былі адчынены.
  Рун спыніўся ў дзвярах, узрушана ўтаропіўся на восем чалавек, якія стаялі ў пакоі. Здавалася, ніхто не рухаецца. Яны стаялі або прыгіналіся, паасобку або групамі, як манекены, якія яна бачыла ў імпартнай краме на Юніверсіці Плэйс.
  Задыхаючыся, яна ўперлася ў вушак. Яна кінулася назад ад тэлефона-аўтамата і кінулася ўверх па лесвіцы. У гэты раз без праблем патрапіць; паліцэйскія або медыкі службы хуткай медыцынскай дапамогі клінам адчынілі дзверы будынка.
  Яна назірала за імі: шэсць мужчын і дзве жанчыны, хто ў міліцэйскай форме, хто ў касцюмах.
  Яе вочы ўпалі на дзявятага чалавека ў пакоі, і яе рукі пачалі дрыжаць.
  О, не... о, не...
  Дзявяты чалавек — чалавек, у якога гэта была кватэра. Роберт Келі. Ён сядзеў у старым фатэлі, раскінуўшы рукі, абмяклы, далонямі ўверх, з адкрытымі вачыма і гледзячы ў неба, як Ісус ці нейкі святы на тых дзіўных рэлігійных карцінах у Мет. Цела яго было вельмі бледным — усюды, акрамя грудзей. Які быў карычнева-чырвоны ад усёй крыві. Яго было шмат.
  О не …
  Яе дыханне спынялася на нішто, кароткія ўздыхі, у яе кружылася галава. Ах, чорт з ім! Тоні! За тое, што прымусіў яе ўзяць стужку і ўбачыць гэта. Пракляты Фрэнкі Грык, пракляты Эдзі за тое , што ён прыкідваўся, што рамантуе чортавыя маніторы, а ўсё, што яны насамрэч рабілі, гэта прыдумлялі, як патрапіць на канцэрт бясплатна...
  Яе вочы навярнуліся ад слёз. Божухна .
  Але потым Руну прыйшла ў галаву цікавая думка. Што, не, не, калі гэта павінна было здарыцца, лепш, каб яна была побач, чым яны. Прынамсі, яна была сяброўкай містэра Кэлі. Эдзі ці Фрэнкі ўвайшлі б і сказалі: «Вау, крута, страляніна», і было б лепш, каб яна гэта ўбачыла з павагі да яго.
  Яе ніхто не заўважыў. Двое мужчын у дзелавых касцюмах далі ўказанні трэцяму, які кіўнуў. Міліцыянты ў форме сядзелі на кукішках і пісалі запіскі, некаторыя сыпалі белым парашком цёмныя рэчы, чорным — светлыя.
  Рун разглядаў твары паліцэйскіх. Яна не магла адвесці позірк. У іх было нешта дзіўнае, і яна спачатку не магла гэтага зразумець. Яны проста выглядалі такімі ж, як і ўсе астатнія — ім было цікава, ці ім было сумна, ці нешта цікава. Потым яна зразумела: вось што было дзіўна. Каб у іх не было нічога незвычайнага. У ва ўсіх вачох быў штодзённы бляск. Яны не жахаліся і не ванітавалі ад таго, на што глядзелі.
  Божа, яны выглядалі зусім як клеркі ў відэа на Вашынгтон-сквер.
  Яны выглядалі гэтак жа, як і я, рабілі тое ж самае, здымалі фільмы па восем гадзін у дзень, чатыры дні на тыдзень: проста выконвалі сваю працу. Вялікі сумны Дж.
  Здавалася, яны нават не заўважылі і не зацікавіліся, што кагосьці толькі што забілі.
  Яе вочы павольна хадзілі па кватэры. Містэр Келі жыў тут ? Шпалеры з тлустымі плямамі абвіслі. Дыван быў аранжавы і зроблены з тоўстых кудлатых нітак. На ўсім месцы пахла кіслым мясам. Ніякага мастацтва на сценах не было: нейкія старыя кінаафішы ў рамках прытуліліся да абшарпанай канапы. На падлозе было раскідана з дзясятак скрынак. Здавалася, ён жыў з іх. Нават яго адзенне і посуд былі складзеныя ў кардонныя скрынкі. Напэўна, ён пераехаў нядаўна, магчыма, прыкладна ў той час, калі далучыўся да відэаклуба, месяц таму.
  Яна ўспомніла, як ён упершыню прыйшоў на Вашынгтон-сквер-відэа.
  «Вы можаце напісаць сваё імя?» — спытаў Рун, запаўняючы заяўку.
  «Так, магу», — адказаў ён непрыкметна. «Я маю інтэлект вышэй за сярэдні. Цяпер, вы хочаце, каб я?»
  Ёй гэта спадабалася, і яны смяяліся. Потым яна запісала астатнія факты пра Кэлі, Роберта, дэпазіт: наяўныя. Адрас: 380 East Tenth Street, кв. 2Б. Ён хацеў зняць дэтэктыўны фільм, і, думаючы пра стары серыял «Драгнет» , яна сказала: «Усё, што мы хочам, гэта факты, сэр, проста факты».
  Ён зноў засмяяўся.
  Няма крэдытных карт. Яна ўспомніла, што думала, што гэта адна рэч, якую яны аб'ядноўваюць.
  Якія былі словы? У свой час вы іх вельмі добра ведалі. Як яны прайшлі?
  Вочы Руна глядзелі на яго . Нябожчык, які быў крыху важкі, высокі, годны, лысеючы на сёмым дзясятку гадоў.
  Усё, што дае мне бацька, той, хто ўваскрасіў Езуса з мёртвых, ажывіць і нашы смяротныя целы …
  Больш за ўсё яе непакоіла тое, што містэр Кэлі ляжаў цалкам нерухома. Чалавек зусім не рухаецца. Яна здрыганулася. Гэтая цішыня рабіла таямніцу жыцця яшчэ больш дзіўнай і каштоўнай.
  Я пачуў голас з нябёсаў, які казаў: попел праху, прах пылу, упэўнены і ўпэўнены, што я спадзяюся на ўваскрасенне, і мора адступіць ...
  Словы прыходзяць хутка. Яна ўявіла свайго бацьку, выкладзенага таленавітымі братамі і сёстрамі Чарльза і сыноў у Шэйкер-Хайтс. Пяць гадоў таму. Рун яскрава ўспомніў чалавека, які ляжаў у атласнай абіўцы. Але ў той дзень яе бацька быў незнаёмцам — карыкатурай чалавека, якім ён быў пры жыцці. З макіяжам, новым касцюмам, прыгладжанымі валасамі ў ім было нешта гладкае і фальшывае. Ён нават не здаваўся мёртвым: ён проста здаваўся дзіўным.
  У містэра Кэлі было нешта куды больш рэальнае. Ён не быў скульптурай, ён зусім не быў нерэальным. І смерць глядзела на яе ў адказ. Яна адчула, што пакой нахіляецца, і мусіла засяродзіцца на дыханні. Слёзы балючым раздражненнем казыталі яе шчокі.
  Гасподзь з табою і духам тваім хай будзе дабраславёнае імя Гасподняе ...
  Яе заўважыў адзін з мужчын каля цела. Невысокі чалавек у касцюме, вусаты. Падстрыжаныя чорныя валасы, спадаючыя ад цэнтральнай часткі, прыціснутыя да галавы пульверызатарам. Яго вочы былі блізка адзін да аднаго, і гэта прымусіла Руна падумаць, што ён дурны.
  «Вы адзін са сведак? Вас завуць дзевяць адзін адзін?»
  Яна кіўнула.
  Мужчына заўважыў, куды скіраваны яе вочы. Ён стаў паміж ёй і целам містэра Кэлі.
  «Я дэтэктыў Манэлі. Вы ведаеце нябожчыка?»
  "Што здарылася?" У яе роце перасохла, і словы зніклі ў горле. Яна паўтарыла пытанне.
  Дэтэктыў, назіраючы за яе тварам, верагодна, спрабуючы зразумець, дзе яна ўпісваецца ў спектр адносін, сказаў: «Гэта тое, што мы спрабуем высветліць. Вы яго ведалі?»
  Яна кіўнула. Яна не магла бачыць цела; яе позірк упаў на маленькі металічны чамаданчык з надпісам CRIME SCENE UNIT. Учапіліся ў справу, не адпускалі.
  «Стужка. Я павінен быў забраць стужку. За маю працу».
  «Стужка? Якая стужка?»
  Яна паказала на пластыкавы пакет з сінімі літарамі WSV, надрукаванымі на ім. «Гэта мая крама. Учора ён узяў напракат фільм. Я павінен быў яго забраць».
  «У вас ёсць пасведчанне асобы?»
  Яна перадала Манэлі свае сапраўдныя вадзіцельскія правы і дысконтную картку супрацоўніка. Ён занатаваў некаторыя звесткі. «У вас ёсць адрас у Нью-Ёрку?»
  Яна аддала яму. Гэта ён таксама запісаў. Аддалі карткі. Здавалася, ён не думаў, што яна ў гэтым удзельнічала. Магчыма, па яго працы вы адчулі, хто сапраўдны забойца.
  Мяккім голасам Рун сказаў: «Я даў яму напракат стужку. Гэта быў я. Учора». Яна маніякальна прашаптала: «Я бачыла яго толькі ўчора. Я… Ён тады быў у парадку. Я размаўляў з ім літаральна некалькі хвілін таму».
  «Вы размаўлялі з ім?»
  «Я толькі што тэлефанаваў па дамафоне».
  «Вы ўпэўнены, што гэта быў ён?» — спытаў дэтэктыў.
  Яна адчула стук у грудзях. Прыгадваючы, што голас гучаў па-іншаму. Магчыма, гэта быў забойца, з якім яна размаўляла. У яе аслабелі ногі. «Не, я не».
  «Вы пазналі голас?»
  «Не. Але ... гэта не было падобна на містэра Кэлі. Я нічога пра гэта не думаў. Я не ведаю, я думаў, што, можа, я яго разбудзіў ці што.
  "Голас? Малады, стары, чорны, лацінаамерыканец?»
  Яна пахітала галавой. «Я не ведаю. Я не мог сказаць».
  «Вы былі на вуліцы? Вы што-небудзь бачылі?»
  «Я быў у завулку. Гэтая зялёная машына спрабавала нас збіць».
  «Мы?» — паўтарыў Манэлі. «Вы і жанчына з суседняга дома?»
  «Правільна».
  «Што гэта была за машына?»
  «Я не ведаю».
  «Цёмна-зялёны або светлы?»
  «Цёмны».
  «Пазнакі?»
  "Што?" — спытаў Рун.
  «Нумар. Вы гэта заўважаеце?»
  «Ён спрабаваў збіць мяне, кіроўцу».
  «Вы маеце на ўвазе не бачылі нумар?»
  «Вось што я маю на ўвазе. Я не бачыў».
  «Як наконт дзяржавы?» — спытаў дэтэктыў.
  «Не».
  Ён уздыхнуў. «Бачыш кіроўцу?»
  «Не. Блікаў было занадта шмат».
  Да іх падышоў яшчэ адзін мужчына ў касцюме. Ад яго пахла горкімі цыгарэтамі. «Што мы атрымалі?»
  Манэлі сказаў яму: «Вось як гэта выглядае, капітан. Гэтая дама прыходзіць, каб забраць відэакасэту. Яна тэлефануе па дамафоне, і мы лічым, што злачынец адказвае. Магчыма, пасля таго, як ён зробіць ахвяру».
  Ці робіць ахвяра. Рун глядзеў на дэтэктыва, раз'юшаны чэрствасцю.
  «Тукае яму тры ў грудзі. Без абарончых ран, так што гэта адбылося хутка. Ён нават ніколі не спрабаваў ухіліцца. І адзін у тэлевізары».
  «Тэлевізар?»
  Рун сачыў за іх вачыма. Забойца расстраляў тэлевізар. Павукападобны пералом акружаў невялікую чорную дзірку справа ўверсе. Яна заўважыла, што гэта быў вельмі стары, танны набор.
  — працягнуў Манэлі. «Тады гэты сусед па калідоры...» Ён паглядзеў на свой нататнік. «Аманда Леклерк. Яна падымаецца наверх і знаходзіць яго мёртвым».
  «Ніхто нічога не чуе?» — спытаў капітан.
  «Не. Нават не стрэлы... Добра, тады забойца або яго дублер у машыне ў завулку. Ён уцякае і дастае аднаго сведку».
  І амаль я таксама, падумаў Рун. Як быццам ім усё роўна.
  Манэлі зноў паглядзеў у свой нататнік. «Завуць Сьюзен Эдэльман. Жыве побач». Ён кіўнуў у бок будынка, дзе Рун бачыў, як бегун расцягваецца.
  «Аледзяніць яе?» — спытаў капітан.
  Лёд… рабіць … Гэтыя людзі не паважалі людзей.
  «Не», - сказаў Манелі. «Але Эдэльман не ў стане сказаць што-небудзь. Нядоўга».
  Рун успомніў жанчыну, якая ляжала на тлустым бруку алеі. Кроў на яе ружовым спартыўным касцюме. Успомніла пачуццё віны за тое, што яна прыніжала бедную жанчыну за тое, што яна япі, за тое, што яна нахабная.
  «Гэтая маладая лэдзі», — кіўнуўшы на Руна, — таксама бачыла машыну. Кажа, што мала што бачыла».
  «Так?» — спытаў капітан. «Вы паглядзелі на злачынцу?»
  «Што?»
  «Злачынца».
  Руна пахітала галавой. «Я размаўляю па-ангельску. Гэта мая родная мова».
  «Кіроўца».
  «Не».
  «Колькі чалавек было ў машыне?» — працягваў капітан.
  «Я не ведаю. Быў бляск. Я яму гэта сказаў ».
  — Ага, — з сумневам сказаў капітан. «Некаторыя людзі думаюць, што ёсць блікі, калі яны проста не хочуць нічога бачыць. Але вы не хвалюйцеся. Мы клапоцімся пра сведак. Вы будзеце ў бяспецы».
  «Я не быў сведкам. Я нічога не бачыў. Я сыходзіў з дарогі машыне, якая спрабавала мяне наехаць. Гэта крыху адцягвае ўвагу..."
  Яе вочы зноў скінуліся на труп; яна выявіла, што перайшла на бок павольнага дэтэктыва. Нарэшце яна прымусіла сябе адвесці погляд. Яна зірнула на Манэлі.
  - Стужка, - сказала яна.
  "Што?"
  «Ці магу я атрымаць стужку? Я павінен аднесці яго туды, дзе я працую».
  Убачыла вокладку для касеты. Манхэтэн - мой біт .
  Манэлі падышоў да відэамагнітафона і націснуў на яго. Гук механізму. Стужка паслабілася. Манэлі паказаў паліцэйскаму з месца злачынства, і той падышоў. Дэтэктыў спытаў: «Што вы думаеце? Можа яна атрымае?»
  «Адзін з маіх самых вялікіх страхаў». Рука афіцэра з месца злачынства ў латекснай пальчатцы выняла касету з відэамагнітафона; ён агледзеў яго.
  "Што гэта?" — спытаў Манэлі ў афіцэра.
  «Я арандую Дэбі Дуз Далас, і мяне збівае аўтобус, перш чым я магу яго вярнуць. Мая ўдава атрымлівае рахунак на дзве тысячы баксаў за нейкае непрыстойнае порна і...
  Рун злосна сказаў: «Гэта не тое, што ён арандаваў, і я не думаю, што вам варта жартаваць».
  Тэхнік адкашляўся, захаваўшы на твары няёмкую ўсмешку. Ён не папрасіў прабачэння. Ён сказаў: «Справа ў тым, паглядзіце на тэлевізар. Вы ведаеце, ён здымае гэта? Магчыма, гэта супадзенне, але я б сказаў, што нам лепш асцярожна выцерці пыл з гэтай стужкі. Магчыма, злачынец паглядзеў на гэта. І мы робім гэта, ну, я вам скажу, што я б не прапусціў яго праз свой відэамагнітафон з парашком. Гэта дзярмо што заўгодна сапсуе».
  Рун сказаў: «Вы не можаце проста ўзяць нашу стужку».
  Яна не клапацілася пра інвентарызацыю Washington Square Video. Не, яе турбавала тое, што паліцэйскія захоўвалі адзіную рэч, якая звязвала яе з Робертам Келі. Дурны, падумала яна. Але яна хацела гэтую стужку.
  «Мы насамрэч можам. Так».
  «Не, нельга. Гэта наша. І я гэтага хачу».
  Капітан быў на яе раздражнёны, але Манэлі, нават калі ён таксама быў раззлаваны, стараўся заставацца ветлівым, як дзяржаўны служачы. Ён сказаў: «Чаму б нам не спусціцца ўніз? Усё роўна табе тут быць не належыць».
  Рун апошні раз зірнуў на Роберта Кэлі, затым рушыў услед за дэтэктывам у хол, які быў гарачы і напоўнены пахамі пылу і цвілі і ежы, якая гатуецца. Яны спусціліся па лесвіцы.
  На вуліцы, абапіраючыся на паліцэйскую машыну без апазнавальных знакаў, Манэлі сказаў ёй: «Наконт стужкі — мы павінны яе захаваць. Прабачце. Ваш бос хоча паскардзіцца, папрасіце яго ці яго адваката патэлефанаваць кансультанту карпарацыі. Але мы павінны. Можа быць доказам».
  «Чаму? Думаеце, забойца глядзеў фільм?» — спытала яна.
  Дэтэктыў сказаў: «Магчыма, ён узяў яго, каб даведацца, ці варта яго браць».
  «А потым зняў тэлевізар, таму што яго не было?»
  Дэтэктыў сказаў: «Магчыма».
  - Гэта вар'яцтва, - сказаў Рун.
  «Забойства - гэта вар'яцтва».
  Яна ўспамінала малюнак крыві на грудзях містэра Кэлі.
  Ён спытаў: «Скажы мне праўду. Як добра вы яго ведалі?»
  Рун хвіліну не адказваў. Яна выцерла вочы і нос хвастом кашулі-камізэлькі. «Дрэнна. Ён быў кліентам і ўсё».
  «Вы нічога не маглі сказаць нам пра яго?»
  Руна пачала сказаць, вядома, але потым зразумела, што не, яна не можа. Усё, што яна думала, што ведае, а гэта было шмат, яна толькі што прыдумала: жонка, якая памерла ад раку, дзеці, якія пераехалі, выдатную вайсковую кар'еру на Ціхім акіяне, працу ў швейным раёне, зусім крутая вечарынка на пенсію, пра якую ён яшчэ казаў праз дзесяць гадоў. За апошнія некалькі гадоў ён сустрэў групу пенсіянераў у Іст-Вілідж, знаёмячыся з імі на працягу некалькіх месяцаў у A&P або Social Security або ў адной з пашарпаных аптэк або кавярняў на авеню А ці Б. Паступова ён... Саромеўся б гэтага — ён прапанаваў бы сабрацца разам на гульню ў брыдж або паехаць у Атлантык-Сіці, каб пагуляць у гульнявыя аўтаматы, або зэканоміў грошы, каб паслухаць рэпетыцыю ў Met.
  Гэта былі сцэны, якія яна магла ўявіць дасканала. Сцэны з фільмаў, якія яна глядзела тузін разоў.
  Толькі нічога з гэтага не было праўдай.
  Усё, што яна магла сказаць гэтаму паліцэйскаму, гэта тое, што Кэлі, Роберт, дэпазіт: наяўныя, насіў касцюмы і гальштукі нават на пенсіі. Ён любіў смяяцца. Ён быў ветлівы. Ён меў смеласць харчавацца ў рэстаранах сам па святах.
  І ён быў вельмі падобны да яе.
  Рун сказаў паліцэйскаму: «Нічога. Я сапраўды нічога не ведаю».
  Дэтэктыў перадаў ёй адну са сваіх картак. «І вы сапраўды нічога не бачылі?»
  «Не».
  Ён прыняў гэта. "Добра. Прыдумаеш што-небудзь, пакліч мяне. Часам такое здараецца. Праходзіць дзень-два, і людзі ўспамінаюць».
  Калі ён адвярнуўся і пачаў падымацца па лесвіцы, яна сказала: «Гэй».
  Змоўк, азірнуўся.
  «Зразумееш, мудак, які гэта зрабіў, гэта было б вельмі добра, разумееш?»
  «Вось чаму я раблю тое, што раблю». Ён працягваў падымацца па лесвіцы.
  Паліцэйскі з месца злачынства мінуў яго і выйшаў на вуліцу, несучы металічны чамадан. Рун зірнуў на яго, пачаў адыходзіць, потым павярнуўся. Ён паглядзеў на яе, потым адвёў, працягваючы рух да свайго ўніверсала.
  Яна паклікала яго: «О, адно. Да вашай інфармацыі, містэр Кэлі не браў напракат брудных фільмаў. Чамусьці — не пытайцеся, чаму — ён любіў фільмы пра паліцэйскіх».
  
  
  Наколькі гэта была вялікая праблема?
  Хаартэ задумаўся над гэтым, хутка ідучы да метро.
  Дзень выдаўся даволі прахалодным — нічога падобнага на душны вясновы дзень каля ракі Місісіпі, калі яны схапілі Гітлмэна, — але ён пацеў як шалёны. Ён скінуў камбінезон знішчальніка — яго можна было выкідваць, стандартная працэдура пасля працы, — але ён усё яшчэ быў гарачы.
  Ён разважаў пра тое, што адбылося. Часткова гэта было няўдачай, але ён таксама быў вінаваты. З аднаго боку, ён вырашыў не наймаць мясцовага дублёра, таму што маршалы ці хто-небудзь іншы не пярэчылі ахвяры. Такім чынам, і для сачэння, і для стральбы былі толькі Зейн і ён. Што добра спрацавала для хіта ў Сэнт-Луісе. Але тут ён павінен быў ведаць, што могуць з'явіцца невінаватыя. Нью-Ёрк быў вялікім чортавым горадам. Больш людзей, больш мінакоў.
  Потым, вырашыў ён, занадта рана адправіў Зэйна ў завулак. Ён проста не думаў. Такім чынам, яны не атрымалі ніякага папярэджання аб тым, кім бы ні была тая дзяўчына, якая з'явілася і пазваніла ў гудок, што адбылося якраз у той момант, калі Хаартэ збіраўся страляць. Ахвяра паднялася з крэсла і ўбачыла Хаартэ. Хаартэ застрэліў яго. Стары хлопец упаў на пульт дыстанцыйнага кіравання, і гук на тэлевізары моцна ўзмацніўся. Такім чынам, Хаартэ таксама зняў тэлевізар. Які зноў моцна загрукатаў і напоўніў кватэру загазаваным дымным пахам.
  Затым дзяўчына зноў патэлефанавала ў дамафон. Яна гучала заклапочана. А праз імгненне раздаўся званок ад іншай жанчыны.
  Вялікі цэнтральны вакзал, Ісус...
  Ён ведаў, што яны падазроныя і што ў любую хвіліну падымуцца наверх, каб праверыць ахвяру.
  Такім чынам, Хаартэ вырашыў расстацца. Ён загадаў Зейну вярнуцца ў кватэру Хаартэ. Ехаў бы наземным транспартам. Гэта было не занадта хутка. Калі ён вылазіў праз акно пажарнай лесвіцы з усходняга боку будынка, ён пачуў крык. Потым Зейн узляцеў, а Хаартэ выскачыў у завулак і знік.
  Калі яны размаўлялі праз дзесяць хвілін, Зейн, да свайго жаху, сказаў яму, што ёсць сведкі. Дзве жанчыны. Адзін з іх быў збіты Pontiac, але другі своечасова адскочыў з дарогі.
  «Ідэнтыфікаваў цябе?» - спытаў Хаартэ.
  «Не мог сказаць. Я ўжо змяніў цэтлікі, але я думаю, што нам варта на некаторы час з'ехаць з горада».
  Хаартэ задумаўся над гэтым. Брокер у Сэнт-Луісе не заплаціў бы без пацверджання смерці ахвяры. А Хаартэ не паспеў зрабіць паляроід. Ён таксама не хацеў пакідаць у жывых сведак.
  «Не», — сказаў ён Зэйну. «Мы застаемся. Слухай, нам зараз патрэбна гэтая рэзервовая копія. Даведайцеся, хто ў горадзе».
  «Якая рэзервовая копія?» - спытаў Зэйн.
  «Той, хто ўмее страляць».
  
  
  «Прывітанне».
  Рун, абапёршыся на плот перад будынкам Роберта Кэлі, павярнуўся. Жанчына, якую яна сустрэла ў пад'ездзе, жанчына з пакетам бляшанак, няўпэўнена стаяла на крыжы, скрыжаваўшы рукі, і слёзы цяклі па яе твары.
  Толькі што вынеслі цела старога. Руна пачала сыходзіць пасля таго, як Манэлі вярнуўся ў кватэру, але потым яна вырашыла застацца. Яна не ведала, чаму.
  «Вас завуць Аманда?»
  Жанчына выцерла твар папяровым ручніком і кіўнула. "Правільна. Як вы ведаеце?"
  «Паліцэйскія згадалі пра гэта. Я Рун».
  - Рун... - сказала яна рассеяна.
  Іншыя жыхары спускаліся ўніз, пляткарылі пра страляніну, потым вярталіся ў свае пакоі або накіроўваліся ўверх па вуліцы.
  Два сышчыкі пайшлі. Манэлі сказаў: «Да пабачэння». Капітан нават не зірнуў на яе.
  Аманда плакала яшчэ.
  Не ў сілах стрымаць сябе, Руна таксама заплакала. Зноў выцерла твар хвастом кашулі.
  «Адкуль вы яго ведаеце?» У Аманды быў акцэнт, вырашыў Рун, які гучаў як жаночы Боба Марлі. Нізкі і сэксуальны.
  «З відэасалоны. Вашынгтон-сквер відэа. Дзе здымаў фільмы».
  Аманда глядзела на яе як на відэамагнітафон, а пракат фільмаў быў раскошай, пра якую яна нават уявіць не магла.
  Рун спытаў: «Адкуль вы яго пазналі?»
  «Суседзі. Сустрэў яго, калі ён пераехаў, месяц таму. Але мы вельмі хутка наблізіліся. Што гэта было, пра Роберта, ён пагаварыў з табой. Больш ніхто з табой тут не размаўляе. Ён заўсёды пытаўся пра маіх дзяцей, пытаўся, адкуль я. Вы ведаеце ... Так цяжка знайсці чалавека, які проста любіць слухаць ".
  «Амін», — падумаў Рун.
  «Ён таксама шмат пытаўся пра мяне. Але ён мала гаворыць пра сябе».
  «Так, гэта праўда. Здаецца, ён ніколі не любіў гаварыць пра мінулае».
  «Я не веру, што гэта адбудзецца. Як вы думаеце, што гэта было? Чаму нехта гэта робіць?»
  Рун паціснуў плячыма. «Б'юся аб заклад, наркотыкі. Вось тут… Што яшчэ?»
  «Я не разумею, чаму яго забіваюць. Ён не быў пагрозай. Калі яны хочуць яго абрабаваць, яны могуць узяць гэта і проста пакінуць яго. Навошта забіваць?»
  Забойства - гэта вар'яцтва ...
  «Ён такі добры», - ціха працягвала Аманда. «Так прыемна. Калі ў мяне ўзнікаюць праблемы з арэндадаўцам, праблемы з INS, містэр Келі дапамагае мне. Я ведаю яго толькі месяц, але ён піша мне лісты. Ён сапраўды разумны». Больш слёз. «Што я буду рабіць?»
  Руна абняла жанчыну.
  «Ён дапамагае мне з арэнднай платай. INS, яны забралі мой чэк. Мая зарплата. Я працую, але ў мяне забралі чэк. Я падаў заяўку на картку, ведаеце. Я спрабаваў зрабіць гэта правільна, я нікога і нічога не падманваў. Але грошай мне не давалі... Але містэр Кэлі, ён пазычыў мне грошы на арэнду. Што я цяпер буду рабіць?»
  «Яны адправяць цябе дадому?»
  Яна паціснула плячыма.
  «Дзе гэта?» — спытаў Рун. «Дадому?»
  «Я родам з Дамініканскай Рэспублікі, — сказала Аманда і дадала з выклікам, — але цяпер гэта мой дом. Нью-Ёрк - мой дом..." Яна азірнулася на будынак. «Чаму яны забіваюць такога, як ён? Там так шмат дрэнных людзей, так шмат людзей з дрэннымі сэрцамі. Чаму яны забіваюць такога, як Роберт?»
  Адказу на гэта, вядома, не было.
  - Мне трэба ісці, - сказаў Рун.
  Аманда кіўнула і выцерла вочы папяровым ручніком. "Дзякуй."
  Рун спытаў: «За што?»
  «Чакаю, пакуль яго забяруць. Каб развітацца. Гэта было добра з вашага боку. Гэта было вельмі добра».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  Набліжаючыся да канца, Тоні вярнуўся ў краму.
  «Дык дзе ты быў сёння ўдзень?»
  «Мне трэба было ачысціць галаву», — сказаў яму Рун.
  Тоні хмыкнуў. «Гэта заняло б больш за адзін дзень».
  «Тоні, не дзярмо. Калі ласка ».
  Ён кінуў заплечнік перад прылаўкам і абышоў кардонную выразку Сільвестра Сталонэ, які размахваў вялікім кардонным пісталетам. Ён праверыў квітанцыі. «Трэба было паспрачацца з паліцэйскім. Божа, гэтая стужка... яна каштуе больш за сто баксаў оптам».
  "Я назвала вам імя паліцэйскага, з якім вы хочаце пагаварыць", - адказала яна. «Гэта не мая праца. Вы менеджэр».
  «Так, добра, прынамсі, ты павінен быў вярнуцца пасля. Фрэнкі Грэк быў тут адзін. Ён перагружаецца, калі яму даводзіцца працаваць аднаму».
  Яна сказала ціхім голасам: «Ён перагружаецца, калі яму трэба самому завязваць чаравікі».
  Фрэнкі, худая пачаткоўка рок-зорка і кінула школу, мела доўгія кучаравыя валасы і нагадвала Руну пудзеля на ружовай спадніцы, якую яна купіла на мінулым тыдні ў краме вінтажнага адзення Second-Hand Rose на Брадвеі. У гэты момант ён знаходзіўся ў заднім пакоі.
  «Ну, дзе ты быў ?» Тоні настойваў.
  - Хаджу вакол, - сказаў Рун. «Мне не хацелася вяртацца. Я маю на ўвазе, што ён быў мёртвы. Я бачыў яго. Прама перада мной».
  «Вой. Вы бачыце дзіркі ад куль і ўсё такое?»
  «О, Ісус Хрыстос. Павесьце, добра?»
  «Яны як у кіно?»
  Яна адвярнулася, працягваючы праціраць прылавак Віндэксам. Тоні і Фрэнкі курылі. Гэта зрабіла шкло брудным.
  «Ну, ты павінен быў патэлефанаваць. Я хваляваўся».
  «Хвалюецеся? Маўляў, я ўпэўненая », — сказала яна.
  «Проста патэлефануй наступным разам».
  Цяпер Рун адчуў гэта. Ён адступаў. Без паездак па беспрацоўі на гэтым тыдні. Гэта перапынкі … Ёй захацелася штурхнуць, таму яна штурхнула. « Наступнага разу не будзе . Я больш не раблю пікапаў, добра? Гэта правіла».
  «Гэй, мы ўсе тут сімпатычныя, так? Сям'я Washington Square Video. Тоні зірнуў на Фрэнкі, калі худы малады чалавек выйшаў з задняга пакоя.
  "Думаю, я змагу паправіць гэты манітор", - сказаў Фрэнкі.
  «Так, добра, гэта не ваш прыярытэт. Блакаванне - ваш прыярытэт».
  Мажны мужчына зноў накінуў на плячо свой брудны чырвоны нейлонавы заплечнік і знік за ўваходнымі дзвярыма.
  Фрэнкі сказаў: «Я чуў, як ты размаўляў з Тоні».
  «І?»
  «Як жа ты чагосьці не прыдумаў? Наконт таго, што сёння спазніўся? Напрыклад, ваша маці захварэла ці што?»
  Рун сказаў: «Навошта мне хлусіць Тоні ? Вы хлусіце толькі тым, хто мае над вамі ўладу... Дык што здарылася з Паладыем?»
  Фрэнкі быў прыгнечаны. «Мы атрымалі толькі адзін пас, і Эдзі выйграў жараб'ёўку. чалавек. Гэта таксама была Блондзі».
  Ён зірнуў на стос порнастужак, якія былі вернутыя і іх трэба было пераставіць. Адна назва, здавалася, зацікавіла яго. Ён адклаў яго ўбок. Ён сказаў: «Той хлопец, якога забілі. Ён быў тым старым хлопцам, які табе падабаўся, так?»
  «Так».
  «Я не надта добра яго памятаю. Ён быў круты?»
  Яна абаперлася на прылавак, гуляючы сваімі бранзалетамі. Яна выглянула вонкі. У горадзе былі дзіўныя аранжавыя вулічныя ліхтары. Было каля адзінаццаці вечара, але святло рабіла горад падобным на поўдзень падчас частковага зацьмення. «Так, ён быў круты». Яна пакапалася пад прылаўкам і знайшла кантрабандную стужку, якую зрабіла для Кэлі. Перакруціла ў руках. «Акрамя таго, ён быў нейкі іншы».
  "Як што? Дзіўна?»
  «Не дзіўна, як вы маеце на ўвазе».
  «Які, гм, шлях я маю на ўвазе?»
  Яна не адказала. Адна думка была ў яе галаве. «Але ў ім была адна дзіўная рэч. Не яго асабіста. Ён быў самым добрым старым хлопцам, якога вы хацелі б сустрэць. Ветлівы».
  «Дык што ў ім было дзіўнага?»
  «Ну, ён быў удзельнікам усяго месяц».
  «І?»
  «Ён часта здымаў адзін і той жа фільм».
  "Шмат?"
  Рун набіраў на клавіятуры маленькага партатыўнага кампутара Kaypro на прылаўку. Затым яна прачытала з экрана. «Васемнаццаць разоў».
  «Ого, — сказаў Фрэнкі, — гэта дзіўна».
  " Манхэтэн - гэта мой поспех ", - сказаў Рун.
  «Ніколі пра гэта не чуў. Пра журналіста?»
  «Паліцэйскі. Хада ў такт. Адзін з тых старых паліцэйскіх фільмаў саракавых гадоў. Ведаеце, усе мужчыны носяць гэтыя вялікія двухбортныя касцюмы з драпіроўкай і маюць валасы, залізаныя назад. У ім ніхто сапраўды не вядомы. Дана Мітчэл, Шарлота Гудман, Рубі Дал».
  «Хто яны?»
  «Вы б іх не пазналі. Яны не з'яўляюцца часткай Brat Pack. Ва ўсякім разе, фільм выйшаў на стужку месяц таму. Я не здзіўлены, што ніхто не спяшаўся яго выпускаць. Я глядзеў, але гэта быў не мой стыль. Але я люблю чорна-белае. Я ненавіджу каларызацыю. Для мяне гэта палітычнае пытанне.
  «У любым выпадку, містэр Келі з'яўляецца на наступны дзень пасля выхаду. У нас на вітрыне быў плакат. Дыстрыб'ютар даслаў... Э-э, вось яно, ззаду...»
  Фрэнкі зірнуў. «О, так, я памятаю гэта».
  — працягваў Рун. «Ён заходзіць і хоча здаць. Ён не быў удзельнікам, таму пытаецца аб далучэнні. Потым — гэта для вас дзівацтва — ён пытаецца, як ён кладзе стужкі ў свой тэлевізар. Ці можаце вы ў гэта паверыць? Ён не ведае пра відэамагнітафоны! Таму я кажу яму, што калі ў яго няма плэера, ён павінен яго набыць, і кажу яму, дзе Audio Exchange і Crazy Eddie's. Ну, я магу сказаць, што ў яго не так шмат грошай, таму што ён кажа: «Як вы думаеце, яны возьмуць чэк?» Бачыш, я толькі што пераехаў, а на ім няма майго адрасу…». Такія рэчы. І я падумаў: так, праўда, прычына, па якой яны не бяруць чэк, заключаецца не ў адрасе, а ў тым, што на рахунку няма грошай. Таму я расказваю яму пра гэтае месца на Canal, дзе ёсць самыя розныя старыя рэчы, і ён, верагодна, можа купіць відэамагнітафон за пяцьдзесят баксаў».
  «Б'юся аб заклад, толькі бэта-версія». — усміхнуўся Фрэнкі.
  «Не, у іх ёсць VHS. І ён сыходзіць, і я думаю, што я ўбачу яго ў апошні раз. Але на наступны дзень ён вярнуўся, калі адкрылася крама, і сказаў, што знайшоў плэер. І ён далучаецца і бярэ напракат гэты фільм, які яго так зацікавіў. Аказваецца, ён сапраўдны каханы, мы лухтуем, гаворым пра фільмы...»
  «Так, ваша спатканне», - заўважыў Фрэнкі. «Я памятаю яго».
  «І ён не фліртуе ці нешта падобнае. Ён проста размаўляе. Забірае фільм дадому. Эдзі забірае яго на наступны дзень. Добра, праз пару дзён ён тэлефануе ў службу дастаўкі. Здае нешта, я не ведаю, што гэта і што яшчэ? Манхэтэн зноў мой біт. Гэта працягваецца тыднямі».
  Фрэнкі кіўнуў, яго кудлатыя валасы закалыхаліся.
  «Божа, — сказаў яму Рун, — мне вельмі шкада гэтага хлопца — я ўяўляю, як ён выдаткоўвае ўвесь свой чэк сацыяльнага забеспячэння на гэты дурны фільм. Я сказаў яму проста купіць. Але вы ведаеце Тоні. Як ён адзначае? Набіраў амаль дзвесце. Што за крадзеж. Таму я кажу містэру Келі, што я збіраюся скапіяваць гэта для яго».
  «Мужык, Тоні вельмі раззлаваўся б, калі б даведаўся, — сказаў Фрэнкі, панізіўшы голас, нібы ў краме была праслухоўка.
  - Так, усё роўна, - сказаў Рун. Яна зноў уявіла містэра Кэлі. «Вы павінны былі бачыць яго вочы. Я думаў, што ён заплача, ён быў такі шчаслівы. Ва ўсякім разе, быў, напрыклад, поўдзень ці нешта падобнае, і ён спытаў, ці можа ён правесці мяне на абед, разумееце, каб падзякаваць мяне.
  «Дык ты падмануў яго?»
  Твар Руна апусціўся. Праз імгненне яна сказала: «Я, так. Але гэта было ўсяго пару дзён таму. У мяне ніколі не было магчымасці даць яму гэта. Шкада, што я меў. Хацелася б, каб ён хоць раз пабачыў гэта — я маю на ўвазе стужку , якую я зрабіў. Ён сказаў, што цяпер у яго няма чаго мне даць, але калі ён разбагацее, ён успомніць пра мяне».
  «Так, дакладна, я чуў гэта раней».
  «Я не ведаю. Ён сказаў гэта смешна. Маўляў, калі яго карабель прыбыў. Гэта было як... Гэй, ты ведаеш казкі?»
  «Гм... Я не ведаю. Ты маеш на ўвазе Джэк і кукурузнае сцябло?»
  Яна закаціла вочы. «Я думаў пра гэты з Японіі. Пра рыбака Урасіму».
  «Як хто?» Вочы Фрэнкі Грэка таксама былі побач. Як дэтэктыў у кватэры містэра Кэлі. Манэлі.
  «Урасіма выратаваў чарапаху ад дзяцей, якія забівалі яе камянямі. Ён дапамог яму вярнуцца ў акіян. Толькі яна аказалася чароўнай чарапахай і занесла яго ў палац марскога ўладара пад акіянам».
  «Як ён мог дыхаць пад вадой?»
  «Ён проста мог».
  «Але...»
  «Не турбуйцеся аб гэтым. Ён мог дыхаць, добра? Усё роўна панская дачка дала яму грошы, жэмчуг і каштоўнасці. Можа, і вечная маладосць, не памятаю».
  «Чалавек, не надта пацёрты», - сказаў Фрэнкі. «Даўгі і шчасліва».
  Рун хвіліну нічога не казаў. «Не зусім. Ён гэта ўзарваў».
  "Што здарылася?" Фрэнкі, здавалася, мала зацікавіўся.
  «Адна з рэчаў, якія дачка дала яму, была скрынка, якую ён не павінен быў адкрываць».
  "Чаму не?"
  «Не мае значэння. Але ён адчыніў яе і, трахнуўшы, ператварыўся ў старога прыкладна праз пяць секунд. Бачыце, у казках таксама ёсць правілы. Вы павінны гуляць па іх. Ён гэтага не зрабіў. Вы павінны паслухаць чарадзейных чарапах і чараўнікоў. Такім чынам, гэта тое, пра што я думаў, калі містэр Кэлі сказаў нешта пра тое, каб стаць багатым. Што я зрабіў добрую справу і ён мяне ўзнагародзіць».
  Фрэнкі дадаў: «Толькі не адчыняй чароўныя скрыні».
  Рун падняў вочы. «Такім чынам, гэта мая гісторыя пра містэра Кэлі. Гэта зусім дзіўна, ці што?»
  «Вы калі-небудзь пыталіся ў яго пра гэта, чаму ён так часта арандаваў?»
  «Вядома. І вы хочаце пачуць сумны адказ? Ён сказаў: «Гэты фільм? Гэта вяршыня майго жыцця». Больш нічога не сказаў бы. Б'юся аб заклад, што яго жонка і ён бачылі гэта ў свой мядовы месяц. Ці, можа быць, у яго быў дзікі раман з нейкай жанчынай-вампірам у той вечар, калі гэта было выпушчана, і яны былі ў гатэлі на Таймс-сквер з прэм'ерай прама за акном».
  «Накшталт, што мянты сказалі пра тое, што яго збілі? Яны ўяўляюць, чаму?»
  «Яны нічога не ведаюць. Ім усё роўна».
  Фрэнкі пагартаў старонкі рок-музычнага часопіса, развязаў адну са сваіх завушніц, паглядзеў на яе і сунуў у трэцюю дзірку ў другім вуху. Ён сказаў: «Такім чынам, вы бачылі гэта, вы лічыце, што гэта варта таго, каб быць кульмінацыйным момантам у чыімсьці жыцці?»
  «У залежнасці ад таго, наколькі нізкім было ваша жыццё».
  «Маўляў, пра што гэта?» — спытаў малады чалавек. «Гэты фільм?»
  «Ёсць рабаванне банка ў 1930-х ці 40-х гадах, добра? Дзесьці ўнізе на Уол-стрыт. Рабаўнікі схаваліся з закладнікам у банку, і гэты малады паліцэйскі — вы ведаеце, закаханы ў суседскую дзяўчыну, якую завуць Мэры, такі герой — ідзе ў банк, каб абмяняць сябе на закладніка. Потым ён забівае рабаўніка... А потым адбываецца тое, што паліцэйскі не можа супраціўляцца. Бачыце, ён закаханы і хоча ажаніцца, але ў яго не хапае грошай. Такім чынам, ён бярэ здабычу і ўпотай выносіць яе з банка. Потым недзе закопвае. Паліцыянты даведаліся пра гэта і выгналі яго з паліцыі, арыштавалі, і ён трапіў у турму».
  "Гэта ўсе?"
  «Я думаю, што ён выйдзе з турмы і будзе забіты, перш чым выкапае грошы, але мне стала сумна і я не звяртаю асаблівай увагі».
  Фрэнкі сказаў: «Гэй, вось яно. Слухай». Ён чытаў з каталога відэапракатчыка. « Манхэтэн - гэта мой біт . Тысяча дзевяцьсот сорак сёмы». О, гэта так фальшыва. Слухай. «Захапляльная драма маладога паліцыянта-ідэаліста ў Нью-Ёрку, які разрываецца паміж абавязкам і прагнасцю». «
  Рун зірнуў на гадзіннік. Час выхаду. Яна замкнула дзверы. «Усё, што я ведаю, гэта тое, што калі б я калі-небудзь здымаў фільм, я б зняў любога, хто назваў бы гэта «захапляльнай драмай». «
  Фрэнкі сказаў: «Калі я калі-небудзь буду здымаць фільм, кожны можа называць яго як заўгодна, пакуль я буду гуляць у гукавой дарожцы. Гэй, тут напісана, што гэта заснавана на рэальнай гісторыі. Пра сапраўднае рабаванне банка на Манхэтэне. Камусьці сышоў мільён долараў. Напісана, што яго так і не аднавілі».
  Сапраўды? Рун гэтага не ведаў.
  «Ужо позна», — сказала яна Фрэнкі. «Хадзем адсюль. Мне трэба-"
  Моцны стук у шкляныя дзверы іх напалохаў. На вуліцы стаяла тройка — мужчына і жанчына, рука аб руку, і яшчэ адна жанчына. У іх дваццаць. Пара была ў чорным. Джынсы, футболкі. Яна была вышэйшая за яго, з вельмі кароткімі жоўта-белымі валасамі і бледным бляклым макіяжам. Цёмна-фіялетавыя вусны. На мужчыне былі высокія чорныя боты. Ён быў худы. У яго быў доўгі твар, прыгожы і вуглаваты. Высокія скулы. На шыі ў абодвух былі жоўтыя правады Sony Walkman і навушнікі. Яе шнур знік у яго кішэні. Выгляд быў шыкоўны ў цэнтры горада, і яны дэманстравалі яго як баявую расфарбоўку.
  Другая жанчына была паўнаватай, з аранжавымі валасамі з калючкамі, і яна рытмічна рухала галавой — відаць, пад музыку, якую чула толькі яна (на ёй не было гарнітуры Walkman). Стрыжка і колер яе валасоў нагадвалі Руну Вудзі Дзятла.
  Яшчэ адзін стук.
  Фрэнкі паглядзеў на гадзіннік. «Што я скажу?»
  - Адно слова, - сказаў Рун. «Супрацьлегласць Open».
  Але потым малады чалавек у чорным дакрануўся да дзвярэй, як цікаўны іншапланецянін, і ўсміхнуўся Руну, які сказаў: « Як ты можаш так з намі паступіць?» Ён падняў рукі, сціснуў іх адна да адной, молячы, просячы, потым пацалаваў кончыкі пальцаў і паглядзеў прама ў вочы Руну.
  Фрэнкі патэлефанаваў: «Маўляў, мы зачыненыя».
  Рун сказаў: «Адчыні».
  "Што?"
  «Адчыніце дзверы».
  «Але ты сказаў...»
  «Адчыніце дзверы».
  Фрэнкі зрабіў.
  Мужчына звонку сказаў: «Усяго адна стужка, прыгожая лэдзі, толькі адна. І тады мы назаўсёды сыдзем з твайго жыцця...»
  - Акрамя таго, каб вярнуць яго, - сказаў Рун.
  "Вось што, вядома", сказаў ён. Ідзем у краму. «Але сёння ўвечары нам трэба пацешыцца. О, на жаль».
  Рун сказаў бялявай жанчыне: «Калі ты павінен вярнуць яго ў Бельвю?»
  Жанчына паціснула плячыма.
  Дзяцел нічога не сказала, толькі прайшлася па стэлажах з фільмамі, разглядаючы іх, пакуль яе галава хісталася ўзад-уперад.
  «Вы члены?» — спытаў Рун.
  Бландынка паказала картку WSV.
  - Тры хвіліны, - сказаў Рун. «У вас ёсць тры хвіліны».
  Спадар: “Такі маленькі аскепак жыцьця, вам не здаецца?”
  - Дзве і тры чвэрці, - адказаў Рун. «І падлік».
  Гэты хлопец быў праз мяжу ці не? Рун не мог вызначыцца.
  Гаварыла бландзінка. Яна спытала Фрэнкі: "Што добрага?"
  «Маўляў, я не ведаю, я тут новы».
  — Усе мы ўсюды навічкі, — шматзначна сказаў малады чалавек, гледзячы на Руна. "Увесь час. Кожныя тры хвіліны, кожныя дзве з паловай хвіліны. Дэвід Боўі сказаў гэта. Ён табе падабаецца?»
  - Я люблю яго, - сказаў Рун. «А як у яго з'явіліся два вочы рознага колеру?»
  Мужчына глядзеў на яе ўласныя вочы. Ён не адказаў. Не мела значэння; яна забылася, што задала яму пытанне.
  Рун знайшла сваю памаду і акуратна нанесла яе. Яна расчасала пальцамі валасы. Яна вырашыла, што павінна быць больш сарамлівай. Паглядзела на гадзіннік. «Дзве хвіліны. Цяпер менш».
  Ён спытаў яе: «Хочаш пайсці на вечарыну?»
  Рун паглядзеў яму ў вочы. Карычневы, плавальны, пэйслі. Яна сказала: «Магчыма. Дзе?”
  «Тваё месца, дарагая», - сказаў ён.
  О, гэта зноў.
  Але ён улавіў выраз яе твару і, раптам зрабіўшыся больш прыземленым, сказаў: «Я маю на ўвазе ўсіх нас. Вечарынка. Віно і Cheez-Its. Нявінны. Кляніся».
  Рун паглядзеў на Фрэнкі. Ён паківаў кудлатай галавой. «Мая сястра народзіць дзіця ў любы час. Мне трэба дадому».
  «Калі ласка?» — спытаў Цэнтр горада.
  Чаму не? Рунь падумаў. Успамінаючы, што яе апошняе спатканне было, калі ў жолабах ляжаў снег.
  «Хвілінку», — сказаў чалавек. «Наш час амаль вычарпаны». Ён вярнуўся ў азон і размаўляў з бландынкай. Яна паглядзела на памяранцавалосага сябра і сказала: «Нам патрэбны фільм. Выбраць адзін."
  «Я?» — спытаў Дзяцел.
  - Хутчэй, - прашаптала бландынка.
  Мужчына: «У нас менш хвіліны, пакуль паводка набярэцца, зямля здрыганецца…».
  «Вы заўсёды так размаўляеце?» — спытаў Рун.
  Ён усміхнуўся.
  Дзяцел схапіў з паліцы фільм. «Як наконт гэтага?»
  «Я магу з гэтым жыць», - неахвотна адказала бландынка.
  Фрэнкі праверыў іх.
  Мужчына сказаў: «Пуф. Час скончыўся. Пойдзем."
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  «Гэта прыклад лепшай працы Стэнфарда Уайта», — сказаў ім Рун.
  Пад'ём на грузавым ліфце. Металічны скрыгат, звон ланцугоў. Пахла тлушчам, цвіллю і мокрым бетонам. Паверхі, якія будаваліся, цёмныя і закінутыя, павольна падалі міма іх. Гук капае вады. Гэта быў будынак дзевятнаццатага стагоддзя ў раёне ТрайБеКа — трохкутніку ніжэй Канал-стрыт.
  «Стэнфард Уайт?» - спытала бландынка.
  - Архітэктар, - сказаў Рун.
  Таямнічы чалавек сказаў: «Ён памёр дзеля кахання».
  Ён ведаў гэта? Рунь падумаў. Уражаны. Яна дадала: «Забітая раўнівым палюбоўнікам на апошнім паверсе арыгінальнага Мэдысан Сквер Гардэн».
  Бландынка паціснула плячыма, быццам каханне ніколі не вартае смерці.
  Дзяцел сказаў: «Жыць тут законна?»
  «Але што, вядома, законна?» — разважаў мужчына. «Я маю на ўвазе , чые законы дзейнічаюць? Ёсць пласты законаў, з якімі мы павінны змагацца. Некаторыя слушныя, некаторыя не».
  «Пра што вы кажаце?» — спытаў яго Рун.
  Ён усміхнуўся і з неадназначным значэннем падняў бровы.
  Яго імя аказалася Рычард, што расчаравала Руна. Кагосьці гэтага сапраўднага рэнегата павінны былі зваць Жан-Поль або Уладзімір.
  На верхнім паверсе машына спынілася, і яны выйшлі ў невялікі пакойчык, напоўнены скрынкамі з трафарэтнымі друкаванымі карэйскімі літарамі, валізкамі, зламаным тэлевізарам, аліўкава-шэрай бочкай з пітной вадой грамадзянскай абароны. Тузін стосаў старых часопісаў аб прыгажосці. Дзяцел падышоў да іх і разглядаў вокладкі. «Гістарычны», - сказала яна. На адзіных дзвярах чорнымі плямамі чарніламі было напісана «Туалет».
  «Няма вокнаў, як ты вытрымаеш?» - спытаў Рычард. Але Рун не адказаў і знік за сцяной з кардонаў. Яна паднялася па ўпрыгожанай металічнай лесвіцы, якая была ў сярэдзіне пакоя. З паверха вышэй яна выдала пранізлівы свіст. «Эй, ідзі за мной... Гэй, ты ўяўляеш, якія ў мяне праблемы з прадуктамі? Быццам бы я купляю прадукты».
  Трыо спынілася, калі яны падняліся на наступны паверх. Яны стаялі ў шкляной вежцы: вялізная альтанка на версе будынка, бакі яе ўзвышаліся, нібы карона. Дзесяць паверхаў ніжэй, вакол іх раскінуўся горад. Эмпайр-стэйт-білдынг, далёкі, але масіўны, суровы, як абыякавы волат з ілюстрацыі Максфілда Пэрыша. За ім элегантны будынак Chrysler Building. На поўдзень горад панесся да белых слупоў Гандлёвых вежаў. На ўсходзе, вычварны будынак Woolworth, мэрыя. Далей на ўсход была коўдра агнёў — Бруклін і Кўінз. Насупраць мяккая цемра Джэрсі. Праз шкло купалападобнай столі яны бачылі нізкія аблокі, якія ружавацелі ад гарадскіх агнёў.
  - Яе няма - мая суседка па пакоі, - растлумачыў Рун, азіраючыся. «Яна гуляе ў рускую рулетку ў бары для адзінокіх. Калі я не знайду яе да гэтага часу, есць марозіва з кардоннай скрынкі і глядзіць сіткомы, значыць, ёй пашанцавала. Ну, так яна гэта апісвае».
  Рун сцягнула з сябе куртку; яна паднялася на вешалку, якую яна прычапіла да арматуры таршэра без лямпачак, на якім трымаліся боа са страўсінага пяра і спартовае паліто са скуры зебры. Яна расшнуравала чаравікі і паставіла іх на падлогу побач з двума пабітымі амерыканскімі турыстамі. Яна адкрыла адзін, прагледзеўшы кашулі і ніжнюю бялізну, якія разгладзіла, разгладзіла зморшчыны, зноў склала вопратку дзікіх колераў, потым зняла шкарпэткі і паклала іх у другі чамадан.
  Рычарду яна сказала: «Камода і брудная вопратка перашкода». Ківае на чамаданы.
  «Вы здымаеце гэта?» — спытаў Дзяцел.
  «Я проста тут жыву. Я не плачу арэнды».
  "Чаму не?"
  «Мяне яшчэ ніхто не прасіў».
  Рычард спытаў: «А як вы гэта атрымалі?»
  Рун паціснуў плячыма. «Я знайшоў. Я пераехаў. Больш нікога тут не было».
  Ён сказаў: «Гэта табе падыходзіць».
  «Быць і станавіцца…», — сказала Руна, успамінаючы тое, пра што яна выпадкова пачула размову двух хлопцаў у відэасалоне тыдзень ці каля таго таму.
  Ён падняў бровы. «Гэй, ты ведаеш Гегеля?»
  "О, вядома," сказаў Рун. «Я люблю кіно».
  Круг падлогі быў падзелены шлакаблокавай сцяной, якую яна пафарбавала ў нябесна-блакітны колер і замазала белым, каб не было аблокаў. На гарышчы з боку Руна стаялі чатыры старыя куфры, тэлевізар, відэамагнітафон, тры футоны, наваленыя адна на адну, тузін падушак у куце. Дзве кніжныя шафы, цалкам запоўненыя кнігамі, пераважна старымі. Халадзільнік палавіннага памеру.
  «Дзе ты гатуеш?» - спытаў Дзяцел.
  «Што значыць, кухар?» Рун адказаў з моцным венгерскім акцэнтам.
  Рычард сказаў: «Я адчуваю нешта прасвятленне ў гэтым месцы. Вельмі пераломны, ведаеце». Зазірнуў у лядоўню. Пакецік напалову расталых кубікаў лёду, дзве пачкі піва, зморшчаны яблык. «Ён не ўключаны».
  «Гэта не працуе».
  «А што з камунальнымі службамі?»
  Рун паказаў на аранжавы падаўжальнік, які віўся па лесвіцы. «Некаторыя будаўнікі, якія працавалі ўнізе, далі мне электрычнасць. Хіба гэта не міла з іх боку?»
  Дзяцел спытаў: «А калі гаспадар даведаецца, ці не мог ён цябе выгнаць?»
  «Я б знайшоў дзе-небудзь яшчэ».
  «Вы вельмі экзістэнцыяльны чалавек, - сказаў Рычард.
  А бландынка: «Я хачу пачаць нашу вечарыну».
  Рун выключыў святло, запаліў тузін свечак.
  Яна пачула грукат чарговай запалкі. Бліск адбіваўся ў тузіне вуглавых вокнаў. Па пакоі плыў спелы сыры пах гашу. Сустаў абыходзілі. Піва таксама.
  Бландынка сказала Дзятлу: «Прайграй той фільм, які ты выбраў».
  Рун і Рычард адкінуліся на падушках і глядзелі, як бландынка бярэ касету ў Дзятла і адкрывае пластыкавы кантэйнер. Рун прашаптаў яму: «Вы двое падобныя на сутнасць ці што?» Ківаючы на бландынку. Потым яна задумалася. «Ці вы трое — адзінае цэлае?»
  Вочы Рычарда сачылі за бландынкай, калі яна прысела і ўключыла відэамагнітафон і тэлевізар. Ён сказаў: «Я не ведаю рыжага. Але другая — я сустрэў яе ў мінулым годзе ў Сарбоне, я пісаў дысертацыю аб семіятычных інтэрпрэтацыях тэкстыльнага дызайну».
  Гэта жарт?
  «Я сядзеў на вуліцы на бульвары Сэн-Жэрмэн і ўбачыў, як яна выйшла з лімузіна. Я быў напоўнены інтэнсіўным пачуццём загадзя».
  - Як кальвінізм, - сказала Руна, успомніўшы тое, што аднойчы яна пачула ад сваёй маці, добрай прэсвітэрыянкі. Яго галава павярнулася да яе. Нахмураны, выпадае з характару, раптам аналітычны. Ён сказаў: «О, прадвызначэнне? Ну, гэта не зусім…» Ён кіўнуў, нешта разважаючы. Потым усміхнуўся. «Ах, ты маеш на ўвазе, пракляты, калі ты гэта зробіш, пракляты, калі не…. Гэта даволі добра. Гэта пранікліва».
  «Я час ад часу атрымліваю добры». Што, чорт вазьмі, адбываецца? — здзівілася яна. Не мела значэння, меркавала яна. Здавалася, ён быў уражаны. З'яўленне лічыцца. Хаця яна разумела, што да гэтага часу не мае паняцця аб яго адносінах з панурай бландынкай.
  Рун збіраўся сказаць нешта крутое і галавакружнае пра Касабланку - пра Рыка і Ільзу ў Парыжы - калі Рычард нахіліўся і пацалаваў яе ў рот.
  ой...
  Рун адступіў, гледзячы на бландынку, разважаючы, ці не збіраецца яна ўвязвацца тут у бойку. Але жанчына не заўважыла — ці не зважала. Яна адступала, падаючы джойнт Дзятлу, які настройваў тэлевізар.
  Гэта вар'яцтва? Упускаю трох незнаёмцаў на маё гарышча.
  Вядома, так.
  Потым, імпульсіўна, яна пацалавала Рычарда ў адказ. Не адступала, пакуль не адчула ціск яго рукі на сваіх грудзях. Потым яна села назад. «Давайце палегчым, добра? Я ведаю цябе ўсяго паўгадзіны».
  «Але час адносны».
  Яна нявінна пацалавала яго ў шчаку. Наканавана ніколі не быць высокім, гарачым палюбоўнікам, Рун быў какетлівы да холаду.
  "Я адчуваю сябе абдзеленым", - нахмурыўся ён.
  Яна пачала зірнуць на яго яшчэ раз , калі ласка, але ён меў на ўвазе джойнт, які трымаў у руках Дзяцел. «Гэй, дарагая, кожнаму па патрэбе». Жанчына доўга ўдыхнула і падала яму. Ён пацягнуў і перадаў Руну.
  Ён сказаў: «Тое, што мы зробім, гэта прымем пазіцыю тантра-ёгі».
  Рун сказаў: "Тантра-ёга?"
  «Хіба гэта не сэкс?» — спытаў Дзяцел.
  Рун раздражнёна скрывіўся на Рычарда.
  Ён сказаў: «Людзі думаюць, што тантра-ёга - гэта сэкс. Няправільна. Гэта дыханне. Гэта вучыць правільна дыхаць».
  Рун сказаў: «Я ведаю , як дыхаць. У мяне гэта добра атрымліваецца. Усё жыццё гэтым займаюся».
  «Зоймем пазіцыю?»
  Яна збіралася ўдарыць яго падушкай, калі ён сядзеў у нязручным становішчы ў трох футах ад яе і пачаў глыбока дыхаць. - Цалкам апрануты, - сказаў ён. «Я хацеў дадаць гэта».
  Рун сказаў: «Ты выглядаеш так, быццам пацярпеў сябе ў выніку няўдалага падзення».
  Мігцеў экран тэлевізара, з'яўлялася надпіс аб аўтарскім праве.
  «Сядай побач са мной», — сказаў ён. Яна вагалася. Потым зрабіў. Іх калені датыкаліся. Яна адчула іскру электрычнасці, але не наблізілася.
  «Што нам цяпер рабіць?»
  «Дыхайце глыбока і глядзіце шоу».
  «Так, - крыкнуў Рун Дзятлу, - які фільм ты выбраў?»
  На экране з'явіліся тытры для Lesbos Lovers . Бландынка няўцямна пацягнула Дзятла да сябе і закрыла рот сваім. Іх рукі абхапілі адна адну, а пальцы пачалі расшпільваць гузікі.
  Рун прашаптаў Рычарду: «О, ты меў на ўвазе тое шоу?»
  Рычард паціснуў плячыма. «Любае».
  
  
  Раніцай, калі Руна прачнулася, Рычард рыхтаваў каву на яе гарачай талерцы.
  Яна спытала: «Дзе твае сябры?» Яна ўважліва шукала нешта пад падушкамі. Яна ўсплыла са сваім Colgate і зубной шчоткай.
  Ён агледзеўся. «Не ведаю».
  «Вы знайшлі Джона?»
  «Унізе. Мне спадабаліся пластыкавыя дыназаўры. Я мяркую, што вы самі ўпрыгожвалі».
  Рун разглядаў яго. Цяпер ён здаваўся недарэчным, апрануты ў чорны ўбор — начную вопратку — на светлым адкрытым гарышчы.
  Ён сказаў: «Як тваё сапраўднае імя? Гэта не зусім Руна, праўда?»
  «Мяне ўсе пытаюць, як мяне завуць».
  «Што вы ім скажаце?» — спытаў ён. "Праўда?"
  «Але што праўда?» Рун неадназначна ўсміхнуўся яму.
  Рычард засмяяўся. «Але той факт, што ў вас фальшывае імя, вельмі цікавы. Па-філасофску, я маю на ўвазе. Ведаеце, што Уокер Персі кажа пра найменне? Ён мае на ўвазе не імёны і прозвішчы, але людзей, якія даюць імёны рэчам. Ён кажа, што найменне адрозніваецца ад усяго астатняга ў Сусвеце. Цалкам унікальны акт. Падумайце пра гэта».
  На імгненне яна зрабіла, а потым сказала: «Год таму я працавала ў закусачнай на Дзевятай авеню. Я тады была Дорыс. Я думаю, што я ўзяўся за працу толькі дзеля таго, каб атрымаць таблічку з імем, якую яны нам далі. Там было напісана: «Чэлсі Дайнер». Прывітанне! Я Дорыс». «
  Ён няўпэўнена кіўнуў. «Дорыс».
  Яна сказала: «І што ты робіш, Рычард?»
  «Матэрыял».
  «Ой. Я разумею, - сказала яна з сумневам.
  "Добра. Я працую над раманам». Яна ведала, што ён пісьменнік ці мастак. «Пра што гэта?»
  «Я на самой справе мала пра гэта кажу. Зараз я знаходжуся ў складанай частцы».
  Гэта было нават лепш. Таямнічы чалавек піша таямнічы раман. У палоне творчай тугі.
  «Я пішу», — сказала яна.
  «Вы робіце?»
  «Дзённік». Рун зняў з паліцы тоўсты, запэцканы вадой і чарніламі буклет. На вокладцы была наклеена выява рыцара — выразаная з часопіса. «Мая маці кожны дзень свайго жыцця вяла дзённік. Я раблю гэта ўсяго некалькі гадоў. Але я запісваю ўсё, што галоўнае ў маім жыцці». Яна кіўнула на тузін іншых буклетаў на паліцы.
  «Усё?» — спытаў ён.
  «Амаль».
  «Збіраешся што-небудзь пра мяне напісаць?» - спытаў Рычард. Ён глядзеў на сшыткі, нібы хацеў падгледзець.
  - Магчыма, - сказала Руна, расчэсваючы валасы пальцамі.
  Ён сказаў: «А ты... Ты хочаш быць актрысай, так?»
  «Адгадайце яшчэ раз. Вы думаеце пра тое, як яе завуць: Вудзі Дзяцел».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Ваш сябар мінулай ноччу. З аранжавымі валасамі. Той, хто збег з тваёй дзяўчынай?»
  «Вой, не мая дзяўчына. Яна нават не блізкая да бі. Аднойчы я кінуўся на яе...
  «Вы?» — з'едліва спытаў Рун.
  «Я сустрэў яе на мінулым тыдні на вечарыне. Мы ствараем добры імідж».
  «Вы-?»
  Ён растлумачыў. «Мы добра выглядаем разам, шыкоўныя і ўваходзім. Вось і ўсё. Не значныя адносіны. Я нават не ведаю яе імя».
  «У такім выпадку цяжка пазнаёміць яе з бацькамі».
  «Гэтага не ў будучыні». Ён аднёс ёй каву, паставіў яе на падлогу побач з футонам.
  «А як наконт Сарбоны?» — спытаў Рун.
  « Па дэ Сарбона ».
  "Я так і думаў."
  «Але я быў у Францыі».
  «Жан-П'ер» таксама было б добрым імем для яго. Ці «Франсуа». Так, ён вызначана выглядаў як «Франсуа».
  «Рычард» павінен быў сысці.
  Рун зірнуў у акно, пакапаўся пад футонам і знайшоў сонцаахоўныя акуляры. Яна іх надзела.
  «Адчуваеце сябе знакамітасцю?» - спытаў Рычард, кіўнуўшы на фальшывыя Ray-Bans.
  Раптам сонца зазірнула за будынак з усходу, і ўвесь пакой напоўніўся яркім сонечным святлом.
  "Ой", сказаў ён, аслеплены.
  «Можа, я вазьму фіранкі. Але я не магу сабе іх дазволіць, а мой сусед па пакоі не дапаможа аплаціць».
  «Вы не плаціце арэнду, навошта вам сусед па пакоі?»
  «Ну, яна мне нешта плаціць. У любым выпадку, мець суседа па пакоі - гэта як выпрабаванне агнём. Гэта робіць вас больш жорсткімі.
  «Ты мне не здаецца жорсткім».
  «Гэта частка таго, каб быць жорсткім — не выглядаць жорсткім. Ва ўсялякім разе, мне давядзецца выйсці праз некалькі месяцаў. Уладальнік прадаў будынак, і я застаюся тут толькі таму, што я сказала падрадчыку, што я гаспадыня старога ўладальніка, і ён кінуў мяне, таму яны дазваляюць мне заставацца, пакуль яны не пачнуць рамантаваць гэты паверх. Такім чынам, вы збіраецеся запрасіць мяне на спатканне?»
  "Дата? Я даўно не чуў гэтага слова. Гэта гучыць, я не ведаю, як суахілі. Я не прывык».
  Праўда, яна меркавала. Сапраўды шыкоўныя людзі не запрашаюць іншых шыкоўных людзей на спатканні. Яны проста ходзяць кудысьці разам. Тым не менш, у канцэпцыі была пэўная прыхільнасць. Такім чынам, яна сказала: «Спатканне, спатканне, спатканне. там. Цяпер вы прывыклі. Такім чынам, вы можаце запрасіць мяне на сустрэчу».
  «Мы толькі што правялі ноч разам...»
  - На асобных футонах, - паказала яна.
  «— І ты хочаш спатканне?»
  «Я хачу спатканне».
  «Як наконт вячэры?» — спытаў ён.
  "Гэта добра."
  "Добра. Я запрасіла цябе на спатканне. Мы выйдзем. Ты шчаслівы?»
  «Гэта яшчэ не спатканне. Вы павінны сказаць мне, калі. І я маю на ўвазе дакладна. Ні месяц, ні тыдзень».
  «Я патэлефаную табе».
  «О, гэта? Вы жартуеце? Мужчыны генетычна запраграмаваны вымаўляць гэтыя тры маленькія словы? Дай мне перапынак.
  Ён бездапаможна азірнуўся. «У мяне тут няма дзённага таймера».
  Ён тэлефанаваў ёй, і ў яго быў Daytimer. Гэта было страшна. Рычард хутка губляў сваю прывабнасць.
  - Няважна, - радасна сказала яна.
  «Добра, як наконт заўтра?» — спытаў ён. «Я ведаю, што заўтра нічога не буду рабіць».
  Зараз не надта ахвотна — сачыце за гэтым. "Я мяркую."
  «Куды вы хочаце пайсці?» — спытаў ён.
  «Вы можаце прыйсці сюды. Я буду гатаваць».
  «Я думаў, што ты не гатуеш».
  дрэнна гатую . Але я гатую. Мы захаваем Four Seasons для асаблівага выпадку». Яна паглядзела на сваё запясце. Яна насіла два гадзіннікі. Яны абодва перасталі працаваць. «Колькі ў вас час?»
  «Восем».
  «Чорт, мне трэба ісці», - сказала Рун, сцягваючы з яе майку.
  Яна адчувала, як Рычард назірае за яе худым целам, гледзячы вачыма ўверх і ўніз. Яна павярнулася да яго, апрануўшы толькі трусікі Багза Бані. «Дык на што ты ўтаропіўся?» Пакладзеце яе рукі на сцягна.
  І прымусіла яго пачырванець.
  Так! Забі мне адзін бал.
  «Рады, што вы не робіце пакупкі ў Фрэдэрыка ў Галівудзе», — сказаў ён.
  Добрага выздараўлення. У гэтага хлопчыка быў патэнцыял.
  Калі яна апраналася, Рычард спытаў: «Чаму спяшацца? Я не думаў, што ваша крама адчынілася да поўдня».
  «Ой, я не збіраюся працаваць», - сказала яна. «Я іду ў паліцыю».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  «Міс Рун, — сказаў дэтэктыў Манэлі, — мы расследуем справу».
  Яна паглядзела на яго арганізаваны стол. Тут — не перад трупам — ён здаваўся страхавым агентам. Блізка размешчаныя вочы былі не так прыкметныя; яны хутка рухаліся, разглядаючы яе, і яна вырашыла, што ён можа быць разумнейшым, чым яна думала. Яго першае імя было Вергілій. Яна двойчы паглядзела на таблічку, каб пераканацца, што прачытала яе правільна.
  Яна кіўнула на файл, адкрыты на яго стале, той, які ён чытаў. «Але гэта не яго справа. Я маю на ўвазе містэра Кэлі.
  Удыхнуў, выдыхнуў. «Не, гэта не так».
  «Якая ягоная?» - рэзка спытала яна. «Як далёка ўніз?» Яна паказала на стос папак.
  Капітан — той, каго яна сустрэла ў кватэры містэра Кэлі — увайшоў. Ён зірнуў уніз з аскепкам пазнавання, але нічога ёй не сказаў.
  "Яны хочуць пачуць сёння", - сказаў ён Манелі. «Пра забойства турыста».
  «Яны сёння пачуюць», - стомлена сказаў Манэлі.
  «У цябе што-небудзь ёсць?»
  «Не».
  «Мэр. Ведаеш. Паведамленне .​ Штодзённыя навіны ».
  "Я ведаю."
  Капітан яшчэ раз паглядзеў на Руна. Ён выйшаў з кабінета.
  "Мы робім усё ў адпаведнасці з працэдурамі", - сказаў ёй Манэлі.
  «Хто такі турыст?»
  «Хтосьці з Аёвы. Урэзаны нажом на Таймс-сквер. Не пачынайце са мной на гэтым».
  Яна сказала: «Дазвольце мне зразумець: вы не бліжэй да пошуку забойцы містэра Кэлі, чым учора».
  На стале Манэлі, раскрыўшыся, як кветка-мутант, ляжаў кавалак сурвэткі вакол масы кукурузнага кекса. Ён адламаў кавалак і з'еў. «Як наконт таго, каб вы далі нам дзень-два, каб зрабіць нашыйнік?»
  «...?»
  «Затрымаць забойцу».
  «Я проста хачу ведаць, што здарылася».
  «У Нью-Ёрку мы маем справу з амаль паўтары сотнямі забойстваў у год».
  «Колькі чалавек працуе над справай містэра Кэлі?»
  «У асноўным я. Але ёсць іншыя дэтэктывы, якія правяраюць усё. Паглядзіце, спадарыня Рун...»
  «Проста руна».
  «Што менавіта вас цікавіць?»
  «Ён быў добры чалавек».
  «Пакінуты?»
  «Якое гэта грубае слова. Містэр Келі быў добрым чалавекам. Ён мне спадабаўся. Ён не заслугоўваў таго, каб яго забілі».
  Дэтэктыў пацягнуўся за кавы, адпіў, паставіў. «Дазвольце расказаць вам, як гэта працуе».
  «Я ведаю, як гэта працуе. Я бачыў дастаткова фільмаў».
  «Тады вы паняцця не маеце, як гэта працуе. Забойства -"
  «Чаму вы павінны выкарыстоўваць такія вялікія мудрагелістыя словы? Памерлы, забойства. Быў забіты чалавек .​ Магчыма, калі б вы сказалі, што ён быў забіты , вы б папрацавалі больш, каб знайсці, хто гэта зрабіў».
  «Міс, забойства - гэта толькі адзін від забойства. Г-н Келі мог стаць ахвярай ненаўмыснага забойства, забойства па неасцярожнасці, самагубства...»
  «Самагубства?» Яе бровы недаверліва падняліся. «Гэта сапраўды дрэнны жарт».
  Манэлі адказаў: «Шмат людзей інсцэніруюць уласную смерць, каб выглядаць як забойства. Кэлі магла наняць каго-небудзь для гэтага. Для страхоўкі».
  Ой Яна не думала пра гэта. Потым яна спытала: «Ці быў у яго страхавы поліс?»
  Манэлі вагаўся. Потым ён сказаў: «Не».
  «Я бачу».
  Ён працягваў. «Ці магу я скончыць?»
  Рун паціснуў плячыма.
  «Мы апытаем усіх, хто знаходзіўся ў будынку, і ўсіх, хто вісеў на вуліцах падчас забойства. Мы знялі ўсе нумары кожнай машыны ў трох кварталах вакол кватэры і апытаем уладальнікаў. Мы праглядаем усіх памерлых — асабістыя рэчы містэра Кэлі. Мы даведаемся, ці былі ў яго сваякі паблізу, ці не з'ехалі раптам сябры з горада, бо большасць злачынцаў...
  «Пачакай. Злачынцы, так?»
  «Так. Паколькі многія з іх з'яўляюцца сябрамі або сваякамі, або, прынамсі , ведаюць ахвяру. Вось ахвяра . Можа быць, нам пашанцуе, мы атрымаем апісанне падазраванага, якое будзе выглядаць прыкладна як каўказскі мужчына, шэсць футаў. Чорны мужчына гадоў пяць восем, у цёмным капелюшы . Сапраўды карысна, разумееце?» Яго вочы апусціліся на нататнік. «Тады мы возьмем тое, што балістыка сказала нам пра пісталет, — ён вагаўся, — і праверым гэта».
  Яна наскочыла на гэта. «Дык што вы ведаеце пра пісталет?»
  Ён глядзеў на сваю булачку; гэта не выратавала б яго.
  «Ты нешта ведаеш », - настойваў Рун. «Я бачу гэта. Штосьці дзіўнае, праўда? Давай! Скажы мне."
  «Гэта быў дзевяціміліметровы, з гумовым глушыцелем. Камерцыйны. Не самаробныя, як большасць гукаглушыцеляў». Здавалася, ён не хацеў сказаць ёй гэта, але адчуў, што вымушаны. «А кулі… кулі… яны былі з тэфлонавым пакрыццём».
  «Тэфлон? Як з каструлямі і патэльнямі?»
  «Так. Праходзяць праз нейкія бронекамізэлькі. Яны незаконныя».
  Рун кіўнуў. «Гэта дзіўна?»
  «Такія кулі не часта ўбачыш. Звычайна імі карыстаюцца проста прафесійныя забойцы. Гэтак жа, як толькі прафесіяналы выкарыстоўваюць камерцыйныя глушыцелі».
  "Працягваць. Пра следства».
  «Тады рана ці позна, пакуль мы зробім усю гэтую працу, можа, праз тры-чатыры месяцы, мы атрымаем падказку. Кагосьці абадраў прыяцель, чый стрыечны брат быў на вечарыне і хваліўся, што ён злажыў кагосьці ў рабаўніцтве наркотыкаў ці нешта падобнае, таму што яму не спадабалася, як нехта на яго глядзеў. Мы прыцягнем падазраванага, будзем размаўляць з ім гадзінамі і гадзінамі і гадзінамі і тыкаць у яго гісторыю, пакуль ён не прызнаецца. Так яно і бывае. Як заўсёды бывае. Але вы разумееце? Гэта патрабуе часу . Нічога не адбываецца за адну ноч».
  - Не, калі ты гэтага не хочаш, - сказаў Рун. І перш чым ён раззлаваўся, яна спытала: «Дык ты паняцця не маеш ? »
  Манэлі ўздыхнуў. «Хочаш маё пачуццё? Там, дзе ён жыў, некаторым дзецям з Алфавіт-Сіці патрэбны былі грошы, і яны забілі яго за гэта».
  «З мудрагелістымі кулямі?»
  «Знайшоў пісталет, скраў яго ў нейкага салдата OC — арганізаванай злачыннасці — у Брукліне. Бывае».
  Руна закаціла вочы. «І гэты хлопец, які хацеў грошай столькі, каб забіць за гэта, застрэліў тэлевізар? І пакінуў відэамагнітафон? І, гэй, у містэра Кэлі былі пры сабе грошы?»
  Манэлі зноў уздыхнуў. Выцягнуў файл з паловы стоса на сваім стале, адкрыў яго. Ён прачытаў гэта. «Хадзячыя грошы. Сорак два даляры. Але злачынец, напэўна, запанікаваў, калі вы з'явіліся, і ўцёк, нічога не захапіўшы».
  «Пакой быў разрабаваны?»
  «Здавалася, не было».
  Рун сказаў: «Я хачу гэта паглядзець».
  «Пакой?» Дэтэктыў засмяяўся. "Ніякім чынам. Ён запячатаны. Ніхто не можа зайсці». Ён вывучаў яе твар. "Слухайце. Я бачыў гэты погляд раней... Вы ўварвецеся, гэта будзе парушаць межы. Гэта ж злачынства. І я быў бы вельмі рады назваць ваша імя пракурору».
  Ён адламаў чарговы кавалачак кексу, паглядзеў на яго. Пакладзеце яго на паперу. «Што менавіта вы хочаце?» — спытаў ён. Гэта не было звальненне; ён выглядаў проста цікаўным. Яго голас быў афіцыйны і мяккі.
  «Ці ведаеце вы, што ён браў напракат гэты фільм, які быў у яго відэамагнітафоне, васемнаццаць разоў за месяц?»
  «Ну што?»
  «Ці не здаецца гэта дзіўным?»
  «Я бачыў, як людзі скакалі з Бруклінскага моста, таму што думалі, што іх кот апантаны сатаной. Мне нічога дзіўнага не здаецца».
  «Але фільм, які ён узяў напракат... зразумейце гэта. Гаворка ішла пра сапраўднае злачынства. Нейкія рабаўнікі скралі мільён даляраў, а грошы так і не знайшлі».
  "Калі?" - спытаў ён, нахмурыўшыся. «Я ніколі пра гэта не чуў».
  «Гэта было гадоў пяцьдзесят таму».
  Цяпер Манелі закаціў вочы.
  Яна нахілілася наперад і з энтузіязмам сказала: «Але ж гэта таямніца! Вас таямніцы не хвалююць?»
  «Не. Мяне хвалюе разгадванне таямніц».
  «Ну, гэта той, які павінен быць вырашаны.»
  «І гэта будзе. У свой час. Мне трэба вярнуцца да працы».
  «А як наконт іншага сведкі?» — спытаў Рун. «Сьюзан Эдэльман? Той, каго збіла машына».
  «Яна ўсё яшчэ ў бальніцы».
  «Яна табе што-небудзь сказала?»
  «Мы яшчэ не бралі ў яе інтэрв'ю. Цяпер я сапраўды павінен...
  Рун спытаў: «Што будзе з целам містэра Кэлі?»
  «Жывых сваякоў у яго, здаецца, няма. Пару гадоў таму памерла яго сястра. У будынку ёсць сябар? Аманда Леклерк? Яна падала іск аб дазволе пазбавіцца ад цела. Мы будзем захоўваць яго ў офісе МНС, пакуль гэта не будзе зацверджана. Такім чынам. Гэта ўсё, што я магу вам сказаць. А цяпер не супраць, мне трэба вяртацца да працы».
  Рун, адчуваючы дзіўную сумесь гневу і смутку, устаў і накіраваўся да дзвярэй. Дэтэктыў сказаў: «Міс?» Яна спынілася, паклаўшы руку на ручку дзвярэй. «Вы бачылі, што здарылася з містэрам Келі. Вы бачылі, што здарылася са спадарыняй Эдэльман. Усё, што вы адчуваеце, я разумею. Але не спрабуйце нам дапамагчы. Вось там сапраўдная сволач. Гэта не фільмы. Людзі пацярпелі».
  Рун сказаў: «Проста адкажы на адно пытанне. Калі ласка, адзін?»
  Цішыня ў маленькім кабінеце. Звонку: шум кампутарных прынтараў, пішучых машынак, галасы з офісаў вакол іх. Рун спытаў: «А што, калі містэр Келі быў багатым банкірам? Вы б усё роўна не нараваліся?»
  Манэлі хвіліну не варухнуўся. Зірнуў на кекс. Нічога не сказаў. Рун падумаў: "Ён думае, што я - боль у срацы". Накшталт я яму падабаюся, але я ўсё роўна застаюся пакутай.
  Ён сказаў: «Калі б ён быў з Верхняга Іст-Сайда? Ён быў партнёрам у буйной юрыдычнай фірме? Тады б я не займаўся гэтай справай. Але калі б я быў, файл усё роўна быў бы сёмым у маім стосе».
  Рун кіўнуў на свой стол. "Паглядзі. Цяпер ён на вышыні».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  Яна патэлефанавала Амандзе Леклерк, але жанчыны не было дома, каб пусціць яе ў будынак містэра Кэлі.
  Такім чынам, яна павінна была зрабіць гэта па-старому. Тое, як неўсвядомлена прапанаваў дэтэктыў Манэлі.
  Узлом.
  У кавярні вышэй па вуліцы ад будынка містэра Кэлі яна сказала клерку: «Дзве скрынкі з падгузнікамі, калі ласка. Пакладзіце іх у два мяхі».
  І заплаціў дваццаць баксаў за адну пару гумовых пальчатак Playtex і дзве вялізныя скрынкі аднаразовых падгузнікаў.
  “ Muchos niños? "спытала спадарыня.
  Рун узяў пакеты з булгінамі і сказаў: « S í. Папа, разумееш?»
  Клерк, не нашмат старэйшы за Руна, спагадліва кіўнуў.
  Яна выйшла з бадэгі ў бок праспекта Б. Было ўжо моцна горача, і з вуліцы даносіўся пах спелага смецця. Яна мінула карцінную галерэю. У вітрыне былі дзікія палотны, жорсткія чырвоныя і чорныя плямы фарбаў. Праходзячы міма ўкраінскага рэстарана, яна адчула пах мяса на пару. Перад карэйскім гастраномам была шыльда: ГАРАЧАЯ ЕЖА $1,50/QTR LB.
  Алфавітвіль…
  У будынку Кэлі Рун падняўся па бетоннай лесвіцы ў вестыбюль. Памятаючы мужчынскі голас з дамафона. Хто гэта быў? Яна задрыжала, гледзячы на сеткаваты дынамік.
  Яна яшчэ раз паспрабавала Амандзе, але адказу не было, таму яна азірнулася. Звонку на вуліцы быў толькі адзін чалавек, прыгожы мужчына гадоў трыццаці. Прыгажун, бандыт, з фільма Марціна Скарсэзэ. Ён быў апрануты ў нейкую форму — як у людзей, што паказваюць лічыльнікі газу і электраэнергіі. Ён сядзеў на парозе насупраць вуліцы і чытаў бульварную газету. Загаловак быў пра турыста, якога зарэзалі нажом на Таймс-сквер. Справа, пра якую дэтэктыў Манэлі павінен быў пагаварыць з капітанам. Рун павярнулася, паклала сумкі, адкрыла адну скрынку з падгузнікамі і засунула дзве пракладкі пад сваю чорную майку. Яна зашпіліла белую блузку паверх. Яна выглядала на трынаццатым месяцы цяжарнасці.
  Потым яна ўзяла сумкі, нязграбна сціснула іх пад рукамі і адкрыла вялізную кашалёк з леапардавай шкуры, хмурна ўтаропіўшыся ў чорную дзірку, акунуўшы руку ў кучу ключоў, ручак, касметыкі, цукерак, хусткі, нож, старыя прэзерватывы, абрыўкі паперы, лісты, музычныя касеты, слоік сыру. Пяць хвілін яна трымалася на гэтым. Потым яна пачула крокі, нехта спускаўся па лесвіцы, малады чалавек.
  Рун паглядзеў на яго. Саромеючыся, дазволіўшы аднаму з мяшкоў з пялёнкамі спаўзці на зямлю.
  Проста будзь недарэчнасцю, сказала яна сабе; Бог ведае, што ў вас было шмат практыкі. Яна ўзяла адну з сумак і выпадкова выпусціла сумачку на зямлю.
  «Патрэбна дапамога?» — спытаў малады чалавек, адмыкаючы вонкавыя дзверы і штурхаючы іх перад ёй.
  Дастае кашалёк, запіхвае пад руку. «Мае ключы ляжаць на дне гэтага беспарадку», — сказала яна. Потым, падумаўшы, што яна павінна праявіць ініцыятыву, яна нахмурылася і хутка сказала: «Пачакай, ты тут новы? Здаецца, я вас раней не бачыў».
  «Гм. Каля паўгода». Ён абараняўся.
  Яна зрабіла выгляд, што расслабілася. Яна прайшла міма яго. «Прабачце, але вы ведаеце, як гэта. Я маю на ўвазе Нью-Ёрк».
  "Так, я ведаю."
  «Дзякуй».
  «Так». Ён знік у калідоры першага паверха.
  Рунь падняўся на другі паверх. На дзвярах у кватэру містэра Келі была чырвоная шыльда. НЕ ЎХОДЗІЦЬ. МЕСЦА ЗЛАЧЫНСТВА. Паліцыя Нью-Ёрка. Дзверы былі замкнёныя. Рун паставіў падгузнікі ў памяшканні для спальвання і вярнуўся да дзвярэй містэра Кэлі. Яна дастала з сумачкі малаток і вялікую адвёртку. Эдзі з крамы, які прымусіў яе паабяцаць забыць, што ён даў ёй урок крадзяжоў, сказаў, што адзінай праблемай будзе засаўка. І калі б быў Медэко і металічная дзвярная рама, яна магла б пра гэта забыць. Але калі б гэта былі толькі дзверцы і дровы, і калі б яна не супраць крыху шуму...
  Рун надзеў пальчаткі Playtex, думаючы пра адбіткі пальцаў. Яны былі самага маленькага памеру, які яна магла знайсці ў кавярні, але ўсё яшчэ занадта вялікія і плюхаліся ў яе на руках. Яна стукнула адвёрткай у шчыліну паміж дзвярыма і вушаком прыкладна там, дзе была засаўка. Затым агледзеў калідор і ўзяў малаток абедзвюма рукамі. Адцягнула яго назад, як бейсбольную біту, успомніўшы, калі ў сярэдняй школе гуляла ў софтбол для карапуза. Яна зноў агледзелася. У калідоры было пуста. Яна як магла замахнулася ручкай адвёрткі.
  І, як і ў софтболе, прамахнулася цалкам. Пальчаткі саслізнулі, і з трэскам стрэлу малаток праляцеў міма адвёрткі і з грукатам ударыў па таннай ашалёўцы дзвярэй.
  «Чорт».
  Спрабуючы выцягнуць малаток з тонкай драўніны, яна накіравала на сябе вялікі асколак. Ён трэснуў і ўпаў на падлогу.
  Яна зноў адхіснулася, цэлячыся ў адвёртку, але потым заўважыла, што зробленая ёю дзірка была дастаткова вялікай, каб працягнуць яе руку. Яна працягнула руку, знайшла дзвярны замок і засаўку і адчыніла іх. Потым рассунуў дзверы насцеж. Яна ўвайшла ўнутр і хутка зачыніла дзверы.
  І яна застыла.
  Сволачы!
  На месца наляцеў тарнада. Выбуховы беспарадак катастрофы. Праклятыя сволачы, праклятая міліцыя! Усе кнігі ляжалі на падлозе, усе шуфляды адчыненыя, канапа расколатая. Скрыні выкінутыя, адзенне раскідана. Адна лысіна ў гэтым беспарадку: пад таршэрам Кэлі, побач з крэслам з яго цёмнай, жудаснай плямай і маленькімі кулявымі адтулінамі з калючымі карычневымі пучкамі абіўкі, якія прарастаюць вонкі. Той, хто рабаваў пакой, стаяў там — ці нават сядзеў у жахлівым крэсле! — пад святлом і разглядаў усё, а потым адкінуў убок.
  Сволачы.
  Яе першая думка была: гэта зрабіла паліцыя? І яна была гатовая адвезці яго на таксі назад у паліцэйскі ўчастак і даць пекла Вірджылію Манэлі, вузкавокаму сукінаму сыну, але яна ўспомніла акуратны стол дэтэктыва, яго жвавую стрыжку і падстрыжаныя вусы. І вырашыла, што гэта зрабіў нехта іншы. Акно было адчынена, а пажарная лесвіца была прама за падаконнікам. Любы мог уварвацца. Чорт вазьмі, яна ўварвалася.
  Але і не наркотыкі: відэамагнітафон і радыёгадзіннік яшчэ былі тут.
  Хто гэта быў? А што яны шукалі?
  На працягу гадзіны Рун праглядаў горы жыцця містэра Кэлі. Яна глядзела на ўсё — амаль на ўсё. Не адзенне. Нават у пальчатках да іх было занадта жудасна дакрануцца. Але ўсё астатняе яна ўважліва вывучала: кнігі, лісты, пачатак дзённіка — толькі тры запісы шматгадовай даўніны, якія не паказваюць нічога, акрамя надвор’я і здароўя яго сястры — скрыні з ежай, якую смелыя плоткі ўжо рабавалі, рахункі, квітанцыі, фатаграфіі, абутковыя скрынкі.
  Калі яна старанна прабірала ўсё, яна даведалася крыху пра містэра Роберта Кэлі.
  Ён нарадзіўся ў 1915 годзе ў Кейп-Жырардо, штат Місуры. Ён прыехаў у Нью-Ёрк у 1935 годзе. Затым пераехаў у Каліфорнію. Ён пайшоў добраахвотнікам у армейскі авіяцыйны корпус і служыў у дзевятай авіяцыйнай арміі. Сяржант, наглядчык арт. У некаторых сваіх лістах (ён выкарыстаў словы «самая дарагая сястра» або «мілая маці», што прымусіла Руна заплакаць) ён пісаў пра бомбы, якія былі загружаныя ў самалёты А-20 падчас іх налётаў на акупаваную Францыю і Нямеччына. Часам ён пісаў сваё імя крэйдай на 500-фунтовых кілаграмах. Ганарыўся тым, што дапамог выйграць вайну.
  Яна знайшла яго фотаздымкі ў спектаклях у USO для салдат у месцы пад назвай Усходняя Англія. Здавалася, што ён сумны стэндап-комік.
  Пасля вайны ў яго жыцці, здавалася, быў перапынак у пяць гадоў. Не было ніякіх запісаў аб тым, што ён зрабіў з 1945 па 1950 год.
  У 1952 годзе ён ажаніўся з жанчынай у Лос-Анджэлесе і, відаць, пачаў займацца продажамі. Страхоўка на некаторы час, потым нейкая тэхніка, якая мела дачыненне да камерцыйнага друку. Яго жонка памерла дзесяць гадоў таму. У іх, здавалася, не было дзяцей. Ён быў блізкі да сваёй сястры. Датэрмінова выйшаў на пенсію. Нейкім чынам ён апынуўся тут, у раёне Нью-Ёрка.
  Большая частка таго, што яна знайшла, была проста біяграфічнай. Але было некалькі рэчаў, якія яе турбавалі.
  Першым быў фотаздымак містэра Кэлі з сястрой — іх імёны былі на адваротным баку — зроблены пяць гадоў таму. (Ён выглядаў сапраўды гэтак жа, як і на мінулым тыдні, і яна вырашыла, што ён рана састарэў, як яе ўласны бацька, а потым, здавалася, застыў у часе на позніх гадах.) Дзіўным у гэтай карціне было тое, што яна была разарваны на часткі. Сам Келі гэтага не рабіў, бо адзін квадрат ляжаў на засохлай пляме крыві. Яе разарвалі рабаўнікі.
  Яе ўвагу прыцягнула яшчэ адна старая газетная выразка. Закладка ў патрапаным асобніку рамана Дафны дзю Мор'е. Выразка з New York Journal American , датаваная 1948 годам, абвяшчала: « Фільм распавядае праўдзівую гісторыю злачынства ў Готэме» . Ён быў падкрэслены, а на палях зорачкі.
  Аматары папулярнага фільма " Манхэтэн - гэта мой рытм", які зараз дэманструецца на Сорак другой вуліцы, могуць пазнаць на кінаэкране сапраўдную гісторыю аднаго з лепшых у Нью-Ёрку ...
  За дзвярыма пачуліся крокі. Рун падняў вочы. Яны прайшлі міма, але яна падумала, што яны замарудзіліся. Халадок панікі крануў яе пазваночнік і не адыходзіў. Яна ўспомніла, дзе была, што рабіла. Успомніла, што Манэлі папярэджваў яе не прыходзіць сюды.
  Успомніў, што забойца яшчэ на волі.
  Час сыходзіць…
  Руна сунула выразку ў сумку і ўстала. Яна паглядзела на дзверы, потым на акно і вырашыла, што пажарная лесвіца - выбар профі. Яна падышла да акна і адкінула фіранку.
  Ісус мой Гасподзь!
  Яна адскочыла назад, калі мужчына на пажарнай лесвіцы, тварам у футзе ад яе, закрычаў.
  Не ўздых і не крык, а крык, які калаціўся. Яна напалохала яго да чорта. Ён стаяў звонку на пажарнай лесвіцы і асцярожна ўглядаўся ў акно. Цяпер ён павольна адступіў назад, здавалася, амаль паралізаваны ад жаху, крок за крокам падымаючыся па аблупленым чорна-эмаляваным метале. Затым ён павярнуўся і пабег на трэці паверх.
  Яна здагадалася, што яму было каля шасцідзесятых. Ён быў лысеючы, з жорсткім тварам, з рыпамі і шэрасцю. Не той твар, які павінен крычаць.
  Яе сэрца калацілася ад шоку ад нечаканасці. Яе ногі адчувалі сябе гумовымі. Яна павольна ўстала і высунула галаву ў акно.
  Прыжмурыўшыся, яна глядзела на яго — яго тоўсты жывот, нацягнуты над накачанымі нагамі, — калі ён залазіў праз акно прама над кватэрай Кэлі. Яна пачула яго цяжкія і хуткія крокі над галавой. Яна пачула, як ляпнулі дзверы.
  Рун вагаўся, потым падышоў да ўваходных дзвярэй, апусціўся на калені і выглянуў праз шчыліну. Спускаюся па лесвіцы: пацёртыя чаравікі, шырокія таўстуны, пінжак, нацягнуты на рукі. Потым яго жорсткі, з рыпамі твар, пад карычневым капелюшом.
  Так, гэта быў ён, чалавек з пажарнай лесвіцы. Ён ішоў вельмі ціха. Ён не хацеў быць пачутым.
  Ён сыходзіць, дзякуй табе, Божа ...
  Яго твар быў колеру варанай свініны; пот блішчыць на лбе.
  ... дзякуй, дзякуй, дзякуй -
  Затым ён спыніўся і доўга глядзеў на дзверы кватэры містэра Кэлі. Не, усё нармальна. Ён думае, што я сышоў. Ён не будзе спрабаваць зайсці ўнутр.
  Дзякуй …
  Чалавек падышоў бліжэй. Не… Усё ў парадку, зноў сказала яна сабе. Ён думае, што як толькі ён падняўся наверх, я вылез на пажарную лесвіцу і сышоў праз завулак.
  … вы .
  Яшчэ адзін крок, такі ж асцярожны, як Дон Джонсан, які набліжаецца да тузіна наркадылераў у Miami Vice . Чалавек спыніўся, за нага.
  Рун баяўся замкнуць засаўку або надзець ланцуг; ён пачуў бы яе. Яна прыціснулася далонямі да дзвярэй, націскаючы з усіх сіл. Мужчына падышоў прама да яго, потым спыніўся ў некалькіх цалях ад яго. Тонкае дрэва — чорт вазьмі, яна сама яго прабіла — было ўсё, што абараняла яе. Маленькія цягліцы Рун задрыжалі, калі яна прыціснулася да дзвярэй.
  У гэты момант адвёртка выслізнула з яе кішэні. З жахам яна глядзела, як ён падае — нібы ў запаволенай здымцы. Гэта была сцэна з фільма Браяна ДэПальмы. Схапіла інструмент, злавіла, потым памацала… Не!
  Яна хутка апусцілася і здолела зачапіць адвёртку на цалю над дубовымі дошчачкамі падлогі.
  Дзякуй …
  Застыўшы ў становішчы, падобна да гульні ў статуі, у якую яна гуляла ў дзяцінстве, Руна прыслухоўвалася да цяжкага дыхання мужчыны. Ён нічога не чуў.
  Ён павінен быў ведаць, што яна сышла. Ён павінен быў!
  Яна сунула адвёртку назад у кішэню, але, зрабіўшы гэта, зачапіла кіпцюры малатка, які быў зачэплены за пояс яе штаноў. Інструмент упаў прама на падлогу, яго галоўка двойчы падскочыла з рэхам.
  «Не!» - крыкнула яна шэптам. Упёршыся нагамі ў супрацьлеглую сцяну, моцна ўпёршыся ў дзверы, Руна схіліла галаву, чакаючы кулака, які, як яна ведала, ударыць па танным дрэве, хапаючыся кіпцюрамі за яе валасы, вочы. Яна была б мёртвая. Гэтак жа, як Роберт Кэлі. Пройдуць усяго некалькі хвілін, секунд, і яна памрэ.
  Але не… Ён развярнуўся і пабег уніз па лесвіцы.
  Нарэшце Рун устаў, гледзячы на яе дрыжачыя рукі і ўспомніўшы нейкі фільм, які яна нядаўна глядзела, дзе герой-падлетак уцякаў ад нейкага забойцы і стаяў, застыўшы, гледзячы на яго дрыготкія рукі; Рун застагнаў ад клішэ. Але гэта было зусім не клішэ. Яе рукі так дрыжалі, што яна з цяжкасцю адчыніла дзверы. Яна вызірнула, пачуўшы гукі балбатні і далёкіх тэлевізараў. Дзіцячы піск.
  Чаму ён бег? — здзівілася яна. Кім ён быў? Сведка? Саўдзельнік забойцы?
  Забойца?
  Рун — усе мышцы дрыжалі — хутка накіраваўся да спальвальнай печы, набраў пялёнак і паспяшаўся ўніз па лесвіцы. Дзве жанчыны на лесвічнай пляцоўцы кіўнулі ёй, занятыя размовай.
  Рун прайшоў міма іх, апусціўшы галаву. Але потым яна зрабіла паўзу і раздражнёным голасам сказала: «Людзі ўжо не ведаюць, як сябе паводзіць. Яны ж пра гэта нічога ня ведаюць?»
  Жанчыны глядзелі на яе, усміхаючыся з ветлівай цікаўнасцю.
  «Той хлопец хвіліну таму? Ён мяне ледзь не збіў».
  «Я таксама», - сказала адна жанчына. Яе сівыя валасы былі закручаны ў ружовыя бігудзі.
  "Хто ён?" — спытаў Рун, цяжка дыхаючы, абапіраючыся на парэнчы.
  «Гэта містэр Сімінгтан. У 3B. Ён вар'ят». Жанчына не стала ўдакладняць.
  Так ён тут жыў. Гэта азначала, што, верагодна, не ён быў забойцам. Хутчэй сведка.
  «Так, - дадаў сябар жанчыны, - пераехаў туды ў мінулым месяцы».
  «Як яго імя?»
  «Віктар, я думаю. Нешта падобнае. Ніколі не вітаецца і нічога не кажа».
  "І што?" - сказала бігудзі жанчына. «У любым выпадку ён не той, з кім ты хацеў бы пагаварыць».
  - Не ведаю, - абурана сказаў Рун. « Мне трэба сказаць яму пару рэчаў».
  Бігудзі паказала на каробку з памперсамі. «Самае вялікае вынаходніцтва ў гісторыі».
  «Пасля тэлевізара», - сказала яе сяброўка.
  Рун сказаў: «Ну, вядома» і пачаў спускацца па лесвіцы.
  
  
  Яна сутыкнулася з Амандай на рагу вуліцы.
  — Глядзі, — сказала жанчына. Яна была ў Hallmark і купіла фальшывую сярэбраную рамку для карцін. Унутры яна паклала фота сябе і містэра Кэлі. Гэта было на Каляды, і яны стаялі перад худой сасной, упрыгожанай некалькімі агеньчыкамі і мішурой. На шкле яшчэ быў пляма клею ад цэнніка.
  «Гэта зусім крута», - сказаў Рун і зноў заплакаў.
  «У вас ёсць дзеці?» Аманда глядзела на падгузнікі.
  «Ой. Доўгая гісторыя. Хочаш іх?»
  Слабы смех. «Рабіў гэта шмат гадоў таму».
  Рун выставіў іх. «У мяне ёсць пытанне. Што вы ведаеце пра Віктара Сімінгтана?»
  «Гэты хлопец жыве наверсе?»
  «Так».
  Аманда паціснула плячыма. «Не вельмі. Ён быў у будынку, магчыма, шэсць тыдняў. Месяц. Ён ніколі не кажа прывітанне, ніколі не кажа, як справы. Мне ён так не падабаецца. Я маю на ўвазе, чаму б не сказаць людзям добрай раніцы? Што ў гэтым цяжкага? Ты мне скажы, што тут цяжка».
  «Вы сказалі, што містэр Кэлі ніколі не распавядаў пра сваё жыццё?»
  «Не, не зрабіў».
  «Ён казаў што-небудзь пра рабаванне банка? Або фільм пад назвай Manhattan Is My Beat? «
  «Ведаеце, я думаю, што ён нешта сказаў пра гэты фільм. ага Пару разоў. Ён быў вельмі шчаслівы, што знайшоў яго. Але ён ніколі нічога не кажа пра рабаванне банка».
  «Вы збіраецеся яго пахаваць? Я размаўляў з паліцыяй, і яны сказалі, што вы хочаце яго пахаваць».
  Жанчына кіўнула. Рун падумаў: гэта тое, што вы думаеце, калі нехта кажа "прыгожая" жанчына. Аманда не была прыгожай. Але яна была вечнай і прывабнай. «У яго няма сям'і», - сказала Аманда. «У мяне ёсць сябар, ён косіць траву на Форэст-Лаўн. Магчыма, я здолею з ім што-небудзь прыдумаць, каб там пахавалі містэра Кэлі. Гэта добрае месца. Калі я магу застацца тут, у ЗША, я маю на ўвазе. Але я ня думаю, што гэта адбудзецца”.
  Рун прашаптаў ёй: «Не здавайся пакуль».
  "Што?"
  «Я думаю, што містэр Кэлі збіраўся атрымаць шмат грошай».
  "Спадар. Кэлі?» Аманда засмяялася. «Ён ніколі мне пра гэта нічога не казаў».
  «Нічога дакладна сказаць не магу. Але я лічу, што маю рацыю. І я думаю, што гэты Сімінгтан нешта пра гэта ведае. Калі вы ўбачыце яго, вы паведаміце мне? Нічога яму не кажы». Яна назвала жанчыне нумар відэасалоны. «Патэлефануй мне туды».
  «Вядома, вядома. Я тэлефаную табе».
  Рун назіраў, як скептыцызм усплыў на яе твары.
  «Вы не верыце мне, праўда?» - спытала яна ў Аманды.
  Жанчына паціснула плячыма. «Верыце, што містэр Кэлі збіраўся атрымаць грошы?» Яна зноў засмяялася. «Не, я так не думаю. Але, эй, вы знайшлі, дайце мне ведаць, - сказала яна. Яшчэ раз паглядзеў на карціну. «Вы дайце мне ведаць».
  
  
  Аднойчы …
  Ідучы на захад да авеню А. Рун паглядзеў уверх і ўніз па вуліцы ў пошуках Саймінгтана. Пайшоў.
  Спякота была дрэнная. Гарадская спёка, шчыльная спёка, сырая спёка. Ёй не хацелася спяшацца, але яна таксама не хацела ўступаць у крычалку з Тоні, таму парушыла адно са сваіх асабістых правілаў і паспяшалася на працу.
  Даўным-даўно ў велізарным і магутным каралеўстве, напоўненым мноствам цудаў, жыла прынцэса. Вельмі маленькая прынцэса, якую ніхто не ўспрымаў усур'ёз ...
  Яна працягвала ісці па тратуары, адчуваючы сябе ў захапленні. Яна сустрэла свайго першага чарнаскурага рыцара — мужчыну гадоў шасцідзесяці з воспамі, у пачварным карычневым капелюшы — і ўцякла ад яго, не быўшы забіты да смерці.
  О, яна была прыгожай прынцэсай, хоць і была занадта нізкай, каб быць мадэллю. Прыгожая прынцэса — і была б нашмат прыгажэйшай, калі б у яе выраслі валасы. Аднойчы прынцэса вельмі засмуцілася, таму што страшны цмок забіў добрага старога і скраў яго таемны скарб. Сакрэтны скарб, які ён паабяцаў аддаць ёй частку, і гэта таксама выратавала б бекон яго сябра, якога турбавалі жудасці з Іміграцыі і натуралізацыі .
  Трэцяя авеню. Брадвей. Універсітэцкая плошча.
  Таму прыгожая прынцэса сама адправілася на пошукі дракона. І яна зрабіла гэта, і яна забіла яго, або забіла , або, прынамсі, упакавала яму ў мяшок, каб яму прыйшлося бадзяцца па Атыцы дваццаць пяць-трыццаць гадоў. Яна атрымала залаты скарб, які яна падзяліла з сябрам, і яны абодва атрымалі крутых паўмільёна .
  Рун зайшоў у відэасалон, гледзячы, як Тоні ўдыхае дыханне, якое гучала б як «Дзе ты, чорт вазьмі, быў?»
  «Прабачце». Руна падняла рукі, каб апярэдзіць яго. «Гэта была адна з тых раніц».
  Яна зайшла за стойку і ўвайшла ў касу так хутка, што не заўважыла, як на другім баку вуліцы мужчына, якога яна лічыла Прыгажуном, той у куртцы лічыльніка, праслізнуў у кабінку ў каву. крама. Ён працягваў назіраць за ёй, гэтак жа, як калі ён ішоў за ёй ад будынка на Дзесятай вуліцы, дзе яны збілі старога.
  Рун схапіў жменю стужак і пачаў раскладваць іх на паліцу. Думаючы:
  І жыла прынцэса доўга і шчасліва .
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЯВЯТЫ
  
  Па тэлефоне з Сьюзен Эдэльман.
  Бегун у ружовым касцюме, той самы, якога збіла машына ў завулку каля будынка містэра Кэлі, не мог доўга гаварыць. Яна была вельмі дурная. «Мяне вызваляюць, хм… заўтра. Ці можаце вы… э-э, патэлефанаваць мне тады?»
  Яна дала Руне свой нумар тэлефона, але ў ім было толькі шэсць лічбаў, потым паспрабавала яшчэ раз і не змагла ўспомніць апошнія чатыры лічбы.
  «О, яна будзе выдатным сведкам», — горка падумаў Рун.
  «Я пашукаю гэта ў тэлефоннай кнізе», - сказаў ёй Рун. «Вы пералічылі?»
  «Гм, так».
  - Адчувай сябе лепш, - сказаў ёй Рун.
  «Мяне збіла машына», — сказала Сьюзен, нібы ўпершыню расказваючы Руну, што здарылася.
  Руна паклала на паліцу яшчэ некалькі стужак, а потым, як толькі Тоні сышоў, сказала Фрэнкі, што ідзе выпіць кавы, і забраніравала месца ў краме.
  На вуліцы яна агледзела вуліцы горада. Убачыла некага, хто выглядаў знаёмым — маладога чалавека з цёмнымі кучаравымі валасамі, — але яна не магла вызначыць яго. Ён быў да яе спіной. Штосьці знаёмае ў стойцы, у яго мускулістым складзе. Дзе яна яго бачыла?
  дзе?
  Але ён хутка зайшоў у гастраном, так што яна больш нічога пра яго не думала. Гэта было адно ў Грынвіч-Вілідж. Вы заўсёды сутыкаліся з людзьмі, якіх ведалі. Усе думалі, што Нью-Ёрк быў вялікім горадам, але гэта было няпраўдай; гэта была сукупнасць мястэчак. Жоўтае таксі пранеслася па вуліцы, і яна спыніла яго. Праз дваццаць хвілін яна была ў Нью-Йоркскай публічнай бібліятэцы.
  Кнігі па ўсеагульнай гарадской гісторыі — іх было сотні — ёй зусім не дапамагалі. Гісторыя злачыннасці ў Нью-Ёрку ... гэта было нешта іншае. Адно, што яна даведалася, было тое, што на Манхэтэне было больш рабаванняў банкаў на квадратную мілю, чым дзе-небудзь у краіне, і большасць з іх адбылася ў пятніцу. Традыцыйная зарплата. Такім чынам, пры такім аб'ёме крадзяжоў справа аб Union Bank не атрымала асаблівага асвятлення. Яна знайшла некалькі спасылак на гэта. Адзінае, што дало якія-небудзь падрабязнасці, было ў кнізе пра мафію, дзе паведамлялася толькі, што сям'я, верагодна, не ўдзельнічала.
  Газеты былі лепшыя — хаця рабаванне не атрымала шырокага асвятлення, таму што яно адбылося не ў дзень, калі навіны былі невялікай колькасцю навін. У той жа час паліцэйскі-герой гандляваўся з злачынцам за жыццё закладніка, увесь астатні свет сачыў за адрачэннем караля Эдуарда, якое запоўніла ўсе гарадскія газеты рысамі і бакавымі панэлямі. Рун не мог не прачытаць некаторыя артыкулы; яна вырашыла, што гэта самае рамантычнае, што яна калі-небудзь чула. Яна разглядала карціну місіс Сімпсан.
  Ці адмовіўся б хто-небудзь ад каралеўства за мяне?
  Рычард?
  Яна не змагла даць здавальняючага адказу на гэтае пытанне і вярнулася да гісторый пра рабаванне Union Bank.
  Пасля таго, як перастрэлка скончылася: рабаўнік быў у моргу, а мільён баксаў прапаў, хаця спачатку гэта не здавалася занадта важным, таму што закладнік быў у бяспецы, а патрульны Сэмюэл Дэвіс быў героем. Адзіная ікаўка заключалася ў тым, што не было здавальняючага тлумачэння таго, як рабаўнік перадаў чамадан з грашыма свайму партнёру за межамі банка, перш чым Дэвіс пачаў з ім перамовы.
  Падазраецца, што саўдзельнік загінулага рабаўніка схаваўся за межамі банка і ў момант замяшання, калі патрульны Дэвіс смела набліжаўся да банка, захапіў здабычу, набытую незаконным шляхам, і схаваўся.
  
  Праз месяц быў дадзены адказ на пытанне, што здарылася з грашыма, і газетныя матэрыялы былі зусім іншымі.
  Герой-патрульны абвінавачаны ў крадзяжы Union Bank— Хлопчык прызнаўся, што хаваў здабычу паліцэйскага ў матчыным доме—«Ганьба і ганьба», кажа камісар.
  
  Рун, які сядзеў за вялізным дубовым столікам, адчуў, што паліцэйскі дрыжыць. Выйшла гісторыя, што ён угаварыў рабаўніка абмяняць сябе на закладніцу, якая ўцякла з банка. Потым ён пераканаў злодзея здаць свой рэвальвер.
  Тое, што адбылося далей, было здагадкай: Дэвіс заявіў, што рабаўнік перадумаў і наскочыў на яго. Была бойка. Рабаўнік збіў паліцэйскага і пайшоў за пісталетам. Дэвіс паспрабаваў вырваць у яго пісталет. Яны ваявалі. Пісталет стрэліў. Рабаўнік быў забіты.
  Але малады хлопчык-чысцільшчык абутку паказаў, што ён хаваўся за берагам, чакаючы што-небудзь убачыць, калі дзверы над ім адчыніліся і адтуль вызірнуў чалавек. Гэта быў паліцэйскі Дэвіс.
  Так, сэр, я магу апазнаць яго, сэр. Ён падобны на таго чалавека, сэр, толькі ў той дзень ён быў у форме.
  
  Ён спытаў адрас хлопчыка, а потым працягнуў яму чамадан, сказаў адвезці дадому.
  Ён кажа мне… ён кажа, што калі б я адкрыў сумку або сказаў што-небудзь пра тое, што здарылася, я б пайшоў у папраўчую школу і кожны дзень біў бы мяне дзёгцем. Я зрабіў тое, што ён сказаў, сэр.
  
  Дэвіс адмаўляў усё — забойства рабаўніка, забіранне грошай, уварванне ў дом чысцільшчыка абутку ў Брукліне і крадзеж чамадана, а потым дзесьці схаваў нарабаванае. Міліцыянт выступіў са слязамі ў адказ, паведамляюць газеты. Але гэта не схіліла журы. Дэвіс атрымаў ад пяці да пятнаццаці гадоў. Дабрачынная асацыяцыя патрульных увесь час сцвярджала, што ён стаў ахвярай падставы, і патрабавала яго ўмоўна-датэрміновага вызвалення. Ён адбыў сем гадоў пакарання.
  Але спрэчкі вакол Дэвіса працягваліся і пасля яго вызвалення. Толькі праз два дні пасля таго, як ён выйшаў з дзвярэй «Сінг Сінг» у Осінінгу, штат Нью-Ёрк, у 1942 годзе ён быў забіты да смерці на рагу Пятай авеню і Дзевятай вуліцы, перад гатычным гатэлем «Пятая авеню». Ніхто не ведаў, хто стаіць за стральбой, хоць гэта выглядала як прафесійнае наезд. Грошы так і не былі вернуты.
  Нічога больш пра злачынства не з'яўлялася ў прэсе, пакуль не з'явілася малюсенькая анонса пра фільм " Манхэтэн - мой поспех" - фрагмент, які Рун знайшоў у кватэры Кэлі.
  Побач з ёю за бібліятэчным столікам сеў бамж. Яна адчула непрыемны пах у паветры вакол яго. Як і большасць занядбаных, ён здолеў здавацца бяскрыўдным і страшным адначасова. Ён шаптаў сам сабе, пісаў на кавалку маршчыністай паперы самым дробным почыркам, які яна калі-небудзь бачыла.
  Адзін з яе гадзіннікаў, здавалася, працаваў. Яна зірнула на гэта. Ай чорт! Гэта было пасля двух. Яе дзесяціхвілінны перапынак расцягнуўся больш чым на дзве гадзіны. Тоні можа вярнуцца. Яна ўзяла таксі ў Вілідж, але з імпульсу прымусіла кабіста спыніцца на Пятай авеню, 24, на месцы гатэля Fifth Avenue. Яна павольна хадзіла ўзад і ўперад, разважаючы, дзе быў Сэмюэл Дэвіс, калі яго застрэлілі — што ён рабіў, што прыйшло ў яго ў галаву, калі ён зразумеў, што адбываецца, ці ўбачыў ён чорнае дула пісталета, накіраванае на яго.
  Яна хадзіла шырокімі коламі, прабіваючыся праз натоўп, пакуль паліцэйскі — сапраўдны паліцэйскі, паліцыя Нью-Ёрка, — які абапіраўся на патрульную машыну, напэўна, вырашыў, што яна паводзіць сябе крыху падазрона, і павольна не пайшоў у яе бок. Руна паглядзела на меню, прылепленае ў вітрыне бліскучага рэстарана на рагу, нахмурылася і пахітала галавой. Яна пайшла ў напрамку University Place.
  Паліцэйскі страціў цікавасць.
  У краме яе чакаў Тоні. Ён цэлых дзве хвіліны павучаў яе аб аператыўнасці, і яна зрабіла ўсё магчымае, каб выглядаць раскаянай.
  "Што?" - буркнуў ён. «Думаў, я буду на вуліцы ўвесь дзень, га?»
  Як звычайна? яна думала. Але сказаў: «Прабачце, прабачце, прабачце. Больш не паўторыцца. Крыжы маё сэрца».
  «Я ведаю , што не будзе. Гэта ваш апошні шанец. Спазніўся яшчэ раз, і ты сышоў адсюль. У мяне людзі стаяць у чарзе, каб атрымаць працу».
  «Выстраіліся?» Яна выглянула за ўваходныя дзверы. «Дзе, Тоні? Ззаду? У завулку?» Потым яна зразумела, што павінна быць больш раскаянай. «Прабачце. Проста жарт».
  Ён усміхнуўся і працягнуў ёй ружовы лісток «Пакуль цябе не было». «Іншая рэч, гэта не галоўнае паведамленне. А цяпер ідзі прынясі кавы і зрабі мне».
  "Тое, што вы бачыце", сказала яна весела. Ён няўпэўнена паглядзеў на яе.
  Паведамленне было ад Рычарда. Там было напісана: «Пацвярджаем нашу «дату». «Ёй спадабаліся двукоссі. Яна склала ружовы лісток і сунула яго ў кішэню кашулі.
  - Вось, - буркнуў Тоні. Дае ёй грошы за каву.
  «Не, гэта нармальна», - сказала яна. «Гэта на мне».
  Бянтэжыць небараку без канца.
  
  
  «Вы з Агаё?»
  Было восем вечара. Яны сядзелі ў альтанцы Руна і слухалі канон Пахельбеля. У Rune было восем розных запісаў твора. Ёй гэта падабалася шмат гадоў — яшчэ да таго, як яно прыжылося, як гэта было ў Greensleeves і Simple Gifts .
  - працягваў Рычард. «Я ніколі не сустракаў нікога з Агаё».
  Была апранутая ў чорную майку, чорныя стрейчавыя штаны, шкарпэткі ў чырвона-белую палоску. Яна зрабіла гэта ў знак павагі да касцюма Рычарда днямі вечарам. Ён, аднак, быў у шырокіх шэрых штанах, кедах і бэжавай кашулі Texaco Service з вышытым на кішэні імем Ральф.
  Гэты чалавек - чысты цэнтр горада. Я кахаю яго!
  Рун спяваў: «Што круглае на канцах і высокае ў сярэдзіне? Гэта О-Хі-О!» Вось і ўсё. Яшчэ адзін склад, і Роджэрс і Хамерштэйн маглі б напісаць пра гэта мюзікл».
  - Агаё, - задуменна сказаў Рычард. «У гэтым нешта павінна быць. Цвёрды, надзейны. Рабочы клас. Нейкая метафарычнасць. Ты быў там, а цяпер ты,— ён махнуў рукой на гарышча,— тут.
  «Гэта добры штат», - сказала яна, абараняючыся.
  «Я не маю на ўвазе нічога дрэннага. Але чаму вы прыехалі сюды, а не ў Чыкага ці Лос-Анджэлес? Праца?»
  «Не».
  "Я ведаю. Хлопец».
  "Не."
  «Вы пераехалі на Манхэтэн самі?»
  «Каб адправіцца ў сапраўдны квэст, трэба ісці самому. Памятаеце Уладара Пярсцёнкаў ?»
  "Накшталт. Асвяжыце маю памяць».
  Накшталт? Як ён мог не ўспомніць лепшую кнігу ўсіх часоў?
  «Усе хобіты і ўсе пачыналі разам, але ў рэшце рэшт Фрода дабраўся да вогненнай ямы, каб знішчыць кальцо сілы. Усё дзякуючы яго маленькаму-старому самотнаму».
  "Добра", сказаў ён, кіўнуўшы. Не ведаю, якая сувязь была. «Але чаму Манхэтэн?»
  — растлумачыў Рун. «Я мала часу праводзіў дома пасля абеду. Я маю на ўвазе пасля школы. Мой тата быў вельмі хворы, і мама адпраўляла нас з сястрой часта гуляць. У яе былі спатканні і хлопцы. Я атрымаў кнігі».
  «Кнігі?»
  «Я б тусаваў у бібліятэцы Шэйкер-Хайтс. Была гэтая кніга з фотаздымкамі Манхэтэна. Я прачытаў гэта аднойчы і проста ведаў , што трэба сюды прыехаць». Потым яна спытала: «Ну, як наконт цябе? «
  «З-за таго, што Рэмбо кажа пра горад».
  «Гмм». Пачакай. Яна глядзела фільм і ненавідзела яго. Яна не ведала, што Рэмба быў кнігай. Яна падумала пра выразку з кардона ў відэа з Вашынгтонскай плошчы — пра Сталонэ з яго мускуламі і гэтай дурной павязкай. "Не ўпэўнены."
  «Памятаеце яго верш пра Парыж?»
  Верш ? «Не зусім».
  «Рымбэнд пісаў, што горад — гэта смерць без слёз, наша руплівая дачка і служанка, адчайнае каханне і дробнае злачынства, якое вые ў гразі на вуліцы».
  Рунь маўчаў. Спрабую зразумець Рычарда. Цэнтр горада дзіўны і разумны. Яна ніколі не сустракала нікога, як ён. Яна сачыла за яго вачыма, за тым, як яго доўгія пальцы выконвалі дакладны рытуал выцягвання піўной бляшанкі з пластыкавых завес, што трымалі шасціпакет, пастуквання па дыску верхняй часткі, каб асядаць пена, затым павольна адчыняючы яе. Назіраючы за яго худымі нагамі, доўгімі ступнямі, за тэкстурай вачэй. У яе было адчуванне, што пазіраванне было толькі фасадам. Але што было пад ім?
  І чаму яна так цягнулася да яго? Таму што яна чагосьці не магла зразумець пра яго?
  З-за загадкавасці?
  Рычард сказаў: «Вы пазбягаеце майго пытання. Чаму вы сюды прыйшлі?»
  «Гэта Чароўнае Каралеўства».
  «Вы не звяртаецеся да метафары Рэмбо».
  Звяртаючыся? Чаму ён павінен быў так гаварыць?
  Рун спытаў: «Вы калі-небудзь чыталі кнігі пра краіну Оз?»
  «Ідзі па дарозе з жоўтай цэглы», — праспяваў ён пісклявым голасам.
  «Гэта фільм. Але Фрэнк Баўм — ён быў аўтарам — ён напісаў цэлы шэраг іх. У яго чароўным каралеўстве Оз было шмат зямель. Усе яны розныя. Хтосьці з фарфору зроблены, хтосьці мае галовы як гарбузы. Яны ездзяць на канях. Вось якраз такі Нью-Ёрк. Любы другі горад, у якім я калі-небудзь быў, падобны на дыскаўнтар. Ведаеце — чыста, танна, зручна. Але што, у прынцыпе? Не задавальняе, вось што. Яны літаральныя . У іх няма ніякай магіі. Ідзі сюды». Яна ўзяла яго за руку і падвяла да акна. «Што ты бачыш?»
  «Будынак Con Ed».
  «Дзе?»
  «Прама там».
  «Я не бачу будынка». Руна павярнулася да яго, расплюшчыўшы вочы. «Я бачу мармуровую гару, высечаную трыма волатамі тысячу гадоў таму. Б'юся аб заклад, яны выкарыстоўвалі магічныя прылады. Крыштальныя малаткі і зубіла з золата і ляпісу. Я думаю, што адзін з іх, я забыўся яго імя, пабудаваў гэты замак, у якім мы зараз знаходзімся. А гэтыя агні, вы бачыце іх там? Усе вакол нас? Яны ліхтары на рагах валоў з залатымі шкурамі кружаць па каралеўству. А рэкі, ведаеце, адкуль яны ўзяліся? Яны былі выбітыя з зямлі пальцамі ног багоў, калі яны танцавалі. А потым… і яшчэ ёсць гэтыя ямы пад зямлёй, вялізныя. Вы калі-небудзь чулі грукат пад намі? Гэта чарвякі, якія поўзаюць з хуткасцю пяцьдзесят міль у гадзіну. Часам ім надакучае жыць у цемры, яны ператвараюцца ў драконаў і паляцяць у неба». Яна настойліва схапіла яго за руку. «Глядзі, зараз ёсць адзін!»
  Рычард назіраў, як 727 павольна набліжаўся да ЛаГуардыі. Ён доўга глядзеў на гэта.
  Рун сказаў: «Ты лічыш мяне вар'ятам, ці не так? Што я жыву ў казцы?»
  «Гэта нядрэнна. Не абавязкова."
  «Ведаеце, я іх калекцыяную».
  «Казкі?»
  Рун падышла да сваіх кніжных паліц. Яна правяла пальцам па карэньчыках, можа, паўсотні кніг. Ганса Крысціяна Андэрсана, братоў Грым, казкі Перро , старыя французскія апавяданні Квілера-Каўча, кнігу Кавендыша пра Артура і тры-чатыры тамы яго « Чалавека, міфа і магія . Яна падняла адну. «Арыгінальнае выданне « Гісторыі лэдзі Грэгары пра Туату Дэ Данан і Фіану з Ірландыі ». Перадаў яму.
  «Гэта каштоўна?» Рычард гартаў старую кнігу сваімі шыкоўнымі пальцамі.
  «Для мяне так».
  «Даўгі і шчасліва…» Ён праглядаў старонкі.
  Рун сказаў: «Казкі заканчваюцца не так. Не ўсе». Яна ўзяла ў яго кнігу і пачала павольна гартаць старонкі. Яна спынілася. «Вось гісторыя Дыярмуіда. Ён быў адным з фіян, воінаў-ахоўнікаў старажытнай Ірландыі. Дыярмуід дазволіў пачварнай ведзьме спаць у сваім доміку, і яна ператварылася ў прыгожую жанчыну з боку, гэта той бок, вялікая S — краіна магіі.
  «Для мяне гэта гучыць вельмі радасна».
  «Але гэта быў не канец». Яна адвярнулася і ўтаропілася міма свайго цьмянага адлюстравання на горад. «Ён страціў яе. Яны абодва павінны былі быць вернымі сваёй прыродзе — ён не мог жыць у Сідзе, а яна — на зямлі. Ён павінен быў вярнуцца ў зямлю смяротных. Ён страціў яе і больш ніколі не знайшоў кахання. Але ён заўсёды памятаў, як моцна кахаў яе. Хіба гэта не сумная гісторыя?»
  Яна чамусьці падумала пра Роберта Кэлі.
  Яна думала пра бацьку.
  Слёзы выступілі з яе вачэй.
  «У цябе напэўна шмат гісторый», — сказаў ён, гледзячы на карэньчыкі яе кніг.
  «Я люблю гісторыі». Яна павярнулася да яго. Не магла адвесці ад яго вачэй. Ён зразумеў гэта і адвёў позірк. «Ты быў падобны да яго, ішоў за мной. Надоечы, усе апранутыя ў чорнае. Я падумаў пра Дыярмуіда, калі ўпершыню ўбачыў цябе. Як вандроўны рыцар на пошуках». Яна скурчыла твар. «У суправаджэнні дзвюх ліпкіх дзевак».
  Рычард засмяяўся. Потым дадаў: «Я быў на пошуках. Для цябе." Ён пацалаваў яе. «Ты мой Святы Грааль».
  Яна заплюшчыла вочы, пацалавала яго ў адказ. Потым раптам сказаў: «Давай есці».
  Апрацоўчая дошка ў форме парася была яе кухонным сталом. Разрэзала круглы бохан жытняга хлеба, вышмараваць з абодвух бакоў маянэзам. Яна заўважыла, што ён назірае за ёй. «Глядзіце ўважліва. Я ж казаў, што ўмею гатаваць».
  «Гэта гатуе?»
  «Я думаю, што я сапраўды ўмею гатаваць. Я проста не так шмат зрабіў. У мяне куча кулінарных кніг». Яна зноў паказала на кніжныя шафы. «Іх мне дала маці, калі я пайшоў з дому. Я думаю, што яна хацела даць мне дыяфрагму, але ў апошнюю хвіліну страціла самаадвагу, таму замест гэтага дала мне Фані Фармер і Крэйга Клэйбарна. Я не магу выкарыстоўваць іх шмат. Для большасці рэцэптаў патрэбна пліта».
  Яна выліла халодную кітайскую ежу з кардоннай скрынкі на нарэзаны батон і разрэзала яго напалову. Халодная свініна вылівалася з бакоў, калі яна пілавала тупым нажом хлеб, зачэрпвала рукамі ежу і раскладвала назад паміж купаламі жыта.
  - Добра, - сказаў ён з сумневам. «Ну. Гэта цікава."
  Але калі яна працягнула яму бутэрброд, ён з энтузіязмам з'еў. Для хударлявага хлопчыка ў яго быў немалы апетыт. Ён выглядаў такім французскім. Ён сапраўды павінен быў быць Франсуа.
  «Такім чынам, — спытаў ён, — ты ідзеш з кім-небудзь?»
  «На дадзены момант не».
  Або за любыя моманты за апошнія чатыры месяцы тры тыдні.
  «Палова маіх сяброў жэняцца», — сказаў ён. Ён зноў прайшоў свой рытуал з бляшанкай піва, яго доўгія пальцы нерашуча адбівалі рытм па верху бляшанкі, потым адкрывалі яе і налівалі піва, трымаючы шклянку пад вуглом.
  - Шлюб, хм, - сказала яна няўхільна.
  Куды ўсё гэта накіроўвалася?
  Але ён быў на новай тэме. «Дык якія вашы мэты?»
  Яна моцна адкусіла жытняга хлеба. «Я мяркую, каб паабедаць».
  «Я маю на ўвазе вашы жыццёвыя мэты».
  Рун міргнуў і адвёў позірк ад яго. Яна лічыла, што ніколі не задавала сабе гэтага пытання. «Я не ведаю. Ешце вячэру». Яна засмяялася. "Есць сняданак. танцаваць. праца. Тусавацца… Атрымлівайце прыгоды!»
  Ён нахіліўся наперад і пацалаваў яе ў вусны. «Ты смак хунаньскага маянэзу. Давайце займацца каханнем». Яго рукі абхапілі яе.
  «Не». Рун дапіла другое піва.
  "Ты ўпэўнены?"
  не...
  так...
  Яна адчувала, што яе цягне наперад, да яго, і яна не была ўпэўненая, ці сапраўды ён цягне яе, ці яна рухаецца сама. Як указальнік дошкі Ouija. Ён пакаціўся на яе. Яны цалаваліся хвілін пяць. Рост узбуджэння, адчуванне, што цёплая вада цячэ па лытках да сцёгнаў.
  Не… так… не.
  Але ад дэбатаў яе выратаваў голас, які крычаў: «Дадому!» На лесвіцы паказалася галава жанчыны. «Зашпілі!»
  Жанчына гадоў дваццаці ў чорнай міні-сукенцы і чырвоных панчохах паднялася па лесвіцы. Высокія абцасы. Яе валасы былі стрыжаныя ў стылі 1950-х гадоў і падабраныя. Валасы былі чорна-фіялетавыя.
  Такім чынам, спатканне сужыцеля атрымалася не такім, як яна спадзявалася.
  Рун прамармытаў: «Сандра, Рычард, Рычард, Сандра».
  Сандра агледзела яго. Яна нічога не сказала яму, акрамя Руна: «Ты зрабіў усё добра». Затым павярнулася да сваёй паловы пакоя, расшпіліўшы сукенку на хаду, адкрыўшы тоўстую белую шлейку бюстгальтара.
  — прашаптаў Рун. «Яна дызайнер ювелірных вырабаў. Ці гэта тое, што яна хоча зрабіць. Дні, яна памочнік юрыста. Але яе хобі - калекцыянаванне мужчын. Дагэтуль яна спала з пяццюдзесяццю васьмю з iх. У яе запісаны балы. Вядома, яна прыходзіла толькі дваццаць два разы, таму ёсць спрэчкі наконт таго, на што яна можа разлічваць. Для такога кшталту няма ніякіх Правілаў парадку Роберта ».
  «Я мяркую, што не».
  Вачыма Рычард сачыў за расплывістым адлюстраваннем Сандры ў акне. Яна была на далёкім баку хмарнай сцяны і павольна распраналася. Яна ведала, што за ёй сочаць. Бюстгальтар здымаўся апошнім.
  Рун засмяялася і ўзяла яго падбародак рукой. Пацалавала яго. «Дарагая, нават не думай пра гэта. Гэтая жанчына - бомба запаволенага дзеяння. Калі вы кладзецеся з ёй у ложак, гэта падобна на групавую сустрэчу з сотняй людзей, пра якія вы не ведаеце, дзе яны былі. Хрыстос...» Голас Руна зрабіўся ціхім. «Я хвалююся за яе. Яна мне не падабаецца, але яна займаецца нейкім дзіўным самагубствам, спытаеце вы мяне. Хлопец глядзіць на яе, і бац, яна ў мяшку».
  Рычард сказаў: «Ёсць спосабы быць у бяспецы...»
  Руна пахітала галавой. «Я ведаў хлопца, сябра, які працаваў у адным з рэстаранаў, у якіх я працаваў у бары. Я назіраў, як хварэе і памірае яго хлопец. Потым я ўбачыў, як мой сябар захварэў і памёр. Я ляжаў у бальніцы. Я бачыў трубкі, маніторы, іголкі. Колер яго скуры. усё. Я бачыў яго вочы. Я быў там, калі ён памёр».
  Перад ёй вярнуўся вобраз твару Роберта Кэлі, які сядзеў у крэсле ў сваёй кватэры.
  Выява твару яе бацькі…
  Рычард маўчаў, і Руна ведала, што яна здзейсніла злачынства ў Нью-Ёрку: была занадта эмацыйнай. Яна прыбрала рэшткі абеду, пацалавала Рычарда ў вуха і сказала: «Давай паглядзім фільм».
  "Фільм? Чаму?»
  «Таму што я павінен злавіць забойцу».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕСЯТЫ
  
  Яна ўжо аднойчы глядзела "Манхэтэн - гэта мой рытм", але на гэты раз было інакш.
  Не таму, што яна была на спатканні без цытаты з Рычардам, не таму, што яны ляжалі побач на гарышчы, з туманнымі зоркамі, бачнымі над галавой праз вяршыні шкла.
  Але таму, што калі яна глядзела яго раней, гэта быў толькі што фільм, які добры, мудрагелісты стары ўзяў напракат. Цяпер гэта была трусіная нара - праход у прыгоды.
  Фільм атрымаўся хокейным, канечне. Напоўнены тымі класічнымі вобразамі ўсёй той грувасткай эпохі, пра якія яна расказвала Фрэнкі Грыку — шырокія касцюмы, жорсткія валасы, фармальнасці дыялогу. Малады паліцэйскі, круцячы дубінкай, казаў: «Ну, місіс Макграт, як там мазалі ў Містэра сёння раніцай?»
  Але мала звяртала ўвагі на старадаўнія касцюмы і словы. У асноўным тое, што яна заўважыла, гледзячы на гэты раз, - гэта пясок. Фільм пакінуў у яе сэрцы пясочны неспакой. Паўсюль цені, кантраснае чорнае і белае, непрадбачаны гвалт. Здымкі — напрыклад, калі рабаўнік акрыліў аднаго з паліцыянтаў героя і выпадковага мінака, або сцэна, калі паліцэйскі памёр перад гатэлем — былі вельмі трывожнымі, нават калі не было запаволенага пырскання крыві Сэма Пекінпа, ніякіх спецэфектаў. Гэта было як у тым выдатным старым фільме Алана Лэда пра Шэйна — у адрозненне ад сучасных трылераў, ва ўсім фільме было ўсяго паўтузіна стрэлаў, але яны былі гучнымі і шакавальнымі, і вы адчувалі кожны з іх унутры.
  Manhattan Is My Beat таксама здаваўся даволі высокім рэйтынгам. Але Рун адчуў, што студыя паспяшалася зняцца ў вобразе цнатлівай дзяўчыны паліцэйскага, якую сыграла — якое імя — Рубі Дал. Руну было так ясна, што небарака жадае. Вы ніколі не даведаецеся пра гэта з яе слоў («О, я не магу растлумачыць свае пачуцці, Рой. Я проста так хвалююся за цябе. Там так шмат... зла».) Але калі яе сукенкі і швэдры былі з высокім гарлавінай , грудзі ў Рубі былі вострымі, і за прыручанымі дыялогамі вы ведалі, што яна захапляецца Роем. Яна была персанажам, які атрымаў доўгі здымак камеры, калі суддзя абвясціў, што яе жаніха адпраўляюць у турму. Яна была той, па якой плакаў Рун.
  У дзве ночы Сандра кінула ў іх чаравікам, і Рун выключыў відэамагнітафон і тэлевізар.
  - Аднойчы нядрэнна, - сказаў Рычард. «Чаму мы павінны сядзець праз гэта двойчы?» Ён сам адмовіўся ад сваіх уласных пошукаў на вечар і трымаў рукі далей ад яе апошнія некалькі гадзін.
  «Таму што я не запісваў першы раз». Яна пераматала стужку, бутлегавую копію, якую яна зрабіла для Роберта Кэлі. Яна паглядзела на каракулі, якія яна напісала на адваротным баку ўлёткі для клуба здароўя.
  Рычард пацягнуўся і заняў нейкую дзіўную пазіцыю для ёгі, накшталт адцісканняў, уціснуўшы таз у падлогу, адкінуўшы галаву назад пад вар'яцкім вуглом, гледзячы на зоркі над імі. «Добра, я праспаў большую частку гэтага ў другі раз, я павінен быць сумленным. Вы жартавалі з забойцы?»
  «Фільм - гэта тое, чаму кліент, пра якога я вам казаў, памёр».
  «Ён бачыў гэта тры разы. Ён больш не вытрымаў. Ён забіў сябе».
  «Не жартуй». Яна шаптала, і ён прапусціў успышку ў яе голасе.
  Яна падцягнула да сябе сумку і працягнула яму выразку, якую знайшла ў кватэры Кэлі. Ён паглядзеў на яго, але паклаў яго, перш чым паспеў прачытаць больш за пару абзацаў. Ён заплюшчыў вочы. Яна нахмурылася і ўзяла жоўтую ломкую паперу.
  «Што гэта такое, — патлумачыла яна, — фільм быў рэальнай гісторыяй. Сапраўды быў паліцэйскі ў трыццатых гадах, які скраў нейкія грабежныя грошы і схаваў іх. Ён усё адмаўляў, і ніхто так і не знайшоў мільён даляраў. Ён выйшаў з Сінг Сінг і быў забіты некалькімі днямі пазней. І нібыта так і не паспеў забраць грошы. Так і адбылося ў фільме».
  Рычард пазяхнуў.
  Рун, стоячы на каленях, згорбілася, як гейша, трымаючы выразку. «Я думаю, што здарылася тое, што містэр Кэлі купіў старую кнігу ў букіністычнай краме на Сэнт-Маркс... Вы ведаеце прадаўцоў кніг каля Cooper Union? У ім была такая выразка. Ён прачытаў гэта — я думаю, што яго цікавіла гісторыя Нью-Ёрка — так што ён атрымаў ад гэтага задавальненне, але не надта пра гэта думаў. Тады што адбываецца?»
  "Што?"
  «Потым, — сказала яна, — у мінулым месяцы ён праходзіў міма Washington Square Video і бачыць плакат да фільма. Здае, глядзіць. І ён атрымлівае памылку. Вы разумееце, што я маю на ўвазе? Памылка». Яна чакала. Рычард, здавалася, слухаў. Яна сказала: «Тое пачуццё, якое дасягае цябе, калі ты ведаеш, што там нешта ёсць. Але вы не ведаеце што. Але вы павінны высветліць, у чым таямніца».
  "Як ты. Ты таямнічы».
  Яна адчула трэль задавальнення. «Вось што азначае маё імя, ведаеце».
  «Рун? Я думаў, што руна - гэта літара.
  "Гэта. Але гэта таксама азначае «таямніца» на кельцкай».
  «А што значыць «Дорыс»?»
  «У любым выпадку, - сказала яна, ігнаруючы яго, - я думаю, што мы з містэрам Кэлі былі вельмі падобныя. Накшталт як мы з табой».
  Яна пакінула гэта паміж імі на хвіліну, і калі ён не адказаў, яна задумалася: «А ў чым твая загадка, Франсуа Жан-Поль Уладзімір Рышар?»
  Праз імгненне ён сказаў: «Я прачнуўся. Я слухаю."
  — працягваў Рун. «Містэр Кэлі вырашыў, што ён збіраецца знайсці грошы».
  «Якія грошы?»
  «Грошы, якія паліцэйскі ўзяў! Гэта так і не было адноўлена».
  «Мільён даляраў? Давай, Рун, калі гэта было рабаванне, пяцьдзесят гадоў таму?»
  «Вядома, можа хто знайшоў. Можа, згарэў... Вы заўсёды можаце знайсці апраўданні, каб адмовіцца ад пошукаў, перш чым пачаць. Акрамя таго, квэсты - гэта не толькі пошук грошай, грааляў або каштоўнасцяў. Яны пра прыгоды! Містэр Кэлі шмат гадоў быў адзін. Няма сям'і, няма шмат сяброў, жыве сам. Гэта быў яго шанец на прыгоду. Якім было яго жыццё? Проста цэлы дзень сядзеў ля акна і назіраў за галубамі і машынамі. Тут быў шанец пашукаць скарбы». Яна пачала падскокваць, нешта ўспамінаючы. «Ён сказаў мне, паслухай гэта, паслухай , калі ён вёў мяне на абед, ён сказаў мне, што калі яго карабель прыйдзе, ён збіраецца зрабіць для мяне нешта добрае. Ну, які быў карабель? Гэта быў мільён даляраў».
  Рычард сказаў: «Я стаміўся. Мне заўтра працаваць».
  «На ваш раман?»
  Ён хвіліну вагаўся. І яна не думала, што ён быў цалкам шчыры, калі сказаў: «Гэта так».
  Першае спатканне. Занадта рана націскаць. Яна спытала: «Вы збіраецеся пасадзіць мяне туды? У вашым рамане?»
  «Магчыма, я буду».
  «Вы зробіце мяне крыху вышэй і адгадуеце мне валасы?»
  «Не. Ты мне падабаешся такім, які ты ёсць».
  Калі ён перавярнуўся на бок, яна перачытала старую газетную выразку.
  «Запомніце, у фільме, што паліцэйскі зрабіў з грашыма?»
  Непрыемны адказ: «Ён выкраўся з банка і аддаў яго чысцільшчыку абутку, які забраў яго дадому. Паліцэйскі ўварваўся ў дом дзіцяці і скраў яго. Я не спаў для гэтай часткі ".
  «І была тая цалкам меладраматычная барацьба, уся гэтая гучная музыка, і маці хлопчыка ўпала з лесвіцы», — адзначыў Рун. «Гэта было важна ў старых фільмах. Бабулькі падаюць з лесвічных пралётаў. Гэта, і дзеці-анёлы, якія заразяцца жудаснай неназванай хваробай, гарантавана прымусяць іх павольна губляцца». Яна думкамі вярнулася да фільма. «Добра, у газетах быў хлопчык-чысцільнік абутку. Паліцэйскі — яго сапраўднае імя было Сэмюэл Дэйвіс, а не Рой — даў дзіцяці грошы і сказаў, занясі іх дахаты, або, па сутнасці, я паб'ю цябе. Гэта быў апошні раз, калі хто-небудзь чуў пра грошы ў рэальным жыцці. Але ў фільме паліцэйскі вяртае яго ў дзіцяці і хавае дзесьці на могілках. Каму прыйшла ў галаву такая ідэя? Хаваць грошы на могілках?»
  «Пісьменнік, а хто яшчэ? Ён гэта выдумаў». Вочы Рычарда былі заплюшчаны.
  Пісьменнік… Цікава…
  Затым яе ўвага вярнулася да тэлевізара. Яна зноў уключыла відэамагнітафон і перамотвала яго да сцэны, дзе Дана Мітчэл, якая грае цёмнавалосага паліцэйскага з квадратнымі сківіцамі, закопвае чамадан на гарадскіх могілках.
  Яна націснула кнопку стоп-кадра на відэамагнітафоне і прасунула стужку па кадры за раз.
  Пакуль выявы павольна праносіліся міма, Руна сказала ўслых, але больш за сябе: «Адказ тут. Гэта недзе тут. Ён глядзеў гэта васемнаццаць разоў, васемнаццаць, васемнаццаць, васемнаццаць...» Скандаванне слова. "Спадар. Кэлі атрымлівае падказку, ён нешта пазнае. А потым высвятляе, дзе грошы. Ці, добра, можа... ён не можа атрымаць гэта сам, ён старэе. У яго быў артрыт, кульгаў. Не можа ён адзін хадзіць капацца на могілках. Яму патрэбна дапамога. Ён камусьці расказвае. Сябар, знаёмы. Хто маладзейшы — хто яму дапаможа. Містэр Кэлі расказвае гэтаму хлопцу ўсё, а потым, што ён робіць? Ён атрымлівае грошы і забівае містэра Кэлі. Магчыма, гэта быў хлопец у зялёнай машыне...»
  «Якая зялёная машына?»
  Яна вагалася. Яшчэ адно добрае грамадскае правіла: на першым спатканні не кажыце хлопцу, што забойца толькі што спрабаваў наехаць на вас на месцы забойства.
  «Міліцыя згадала, што забойца ехаў на зялёнай машыне».
  Рычард адзначыў: «У такім выпадку яго няма. Забойца пакінуў горад са сваім мільёнам даляраў. Дык што ты можаш зрабіць?»
  «Я магу яго знайсці. Ён забіў майго сябра. У любым выпадку, частка гэтых грошай мая. А ў будынку знаходзіцца сяброўка майго сябра, якую дэпартуюць, калі яна не атрымае грошай».
  Ён сказаў: «Чаму б вам проста не пайсці ў міліцыю?»
  «Міліцыя?» Яна засмяялася. «Ім усё роўна».
  «Чаму яшчэ?» Цяпер ён уважліва глядзеў на яе.
  — Добра, — прызналася яна. «Таму што яны трымаюць грошы… Я ведаю, што гэта там. Я маю на ўвазе, гэта можа быць. Тое, што вы сказалі раней… пра тое, што пісьменнік гэта выдумаў. Напэўна, ён даследаваў сапраўднае злачынства, ці не так?»
  «Я б здагадаўся», - адказаў Рычард.
  «Я маю на ўвазе, ці не тое, што вы робіце для сваіх раманаў? Даследаванне?»
  «Так, вядома. Даследаванні. Шмат даследаванняў».
  Рун разважаў: «Магчыма, ён нешта ведае... Вядома, ён напісаў сцэнар пяцьдзесят гадоў таму. Думаеце, ён яшчэ жывы?»
  "Хто ведае?"
  «Як я мог даведацца?»
  Ён паціснуў плячыма. «Чаму б вам не спытаць каго-небудзь у кінашколе Нью-Ёркскага ўніверсітэта або Новай школы?»
  Гэта была добрая ідэя. Яна пацалавала яго ў вуха. «Бачыш, ты любіш квэсты гэтак жа, як і я».
  «Я так не думаю. Але я таксама адчуваю, што не магу адгаварыць вас ад гэтага, ці не так?»
  «Нуп. Вы ніколі не адмаўляецеся ад пошукаў. Пакуль вам не ўдасца ці вы…» Яе голас сціх, зноў убачыўшы бледную скуру Роберта Кэлі, усеяную яго ўласнай крывёю, зялёную машыну, якая імчыць да яе, Сьюзан Эдэльман, якая ляціць у цагляную сцяну. «Ну, пакуль не атрымаецца. Вось і ўсё».
  Яна паглядзела на твар Рычарда, ён заплюшчыў вочы і злёгку прыадчыніў вусны. Яна спрабавала вырашыць, што ёй больш падабаецца: ягоны летуценны выгляд — ён вельмі добра ўмеў летуценнасць — або інтэнсіўныя вочы пейслі, якія пільна глядзелі на яе. Летуценна, заключыла яна. Ён не быў ваяўнічым рыцарам — не Артурам, не Кухулінам і не Персівалем дэ Галем. Не, ён быў больш паэтам-рыцарам. Ці філосаф-рыцар.
  Яна чула яго дыханне, роўнае, павольнае. Як прыемна, падумала яна, адчуваць цеплы цяжар чалавека побач з табой у сне. Яна так моцна хацела легчы побач з ім, адчуваючы яго ўсім сваім целам.
  Але замест таго, каб пацягнуцца, яна сцягнула свае шкарпэткі «Злой Ведзьмы» і накіравала пульт дыстанцыйнага кіравання на відэамагнітафон, пасля чаго паглядзела фільм яшчэ раз, пакуль на экране не з'явіліся сцэнарныя словы «Канец» .
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  На маніторы глядзеўся фільм пра каратэ.
  Усходнія мужчыны ў чорных шаўковых штанах плылі ў паветры, шыпячы кулакамі, як рэактыўныя самалёты. Кожны раз, калі кагосьці ўдарылі, гэта было падобна на трэск дошкі.
  Адзін з кітайскіх акцёраў падышоў да пары сапернікаў і загаварыў на паўднёвай мове. «Добра, вы двое, вяртайцеся адсюль вельмі павольна, і вы не пацерпіце».
  Рун адкінуўся на спінку зэдліка перад касой на Вашынгтонскай плошчы Відэа. Жмурыўся на манітор. «Гэй, чуеш? Гэта зусім дзіка! Ён гучыць як Джон Уэйн.
  У адной руцэ Тоні трымаў блакітны кубак гастранома і цыгарэту, а другой гартаў « Пост» . Ён крытычна паглядзеў на экран. «І ён выб'е гэтых хлопцаў за дзесяць секунд».
  Прайшло каля шасцідзесяці, і пакуль ён гэта рабіў, Рун разважаў: «Ты думаеш, што гэта лёгка? Я маю на ўвазе дубляж. Вы думаеце, што я мог бы ўладкавацца на такую працу?»
  Тоні спытаў: «Не дражні мяне, Рун. Вы кідаеце? … Ці вы маеце на ўвазе, калі вас звольняць?»
  Руна круціла свае бранзалеты. «Яны не павінны запамінаць свае радкі, праўда? Яны проста сядзяць у студыі і чытаюць сцэнар. Гэта было б так крута - гэта было б як быць актрысай без неабходнасці выступаць перад людзьмі і запамінаць рэчы ".
  Фрэнкі Грэк расчэсваў кіркай свае кудлатыя валасы. Ён пацёр вусы, начатыя месяц таму; гэта выглядала як слабая пляма бруду. Ён утаропіўся ў экран тэлевізара. «Чорт, паглядзі на гэта! Чатырох хлопцаў біў нагамі адразу». Ён павярнуўся да Руна. «Ведаеце, я толькі што даведаўся пра гэта. Шмат музыкі ў фільмах, яны робяць гэта потым. Яны дадаюць».
  «Што, вы думалі, што на здымачнай пляцоўцы ёсць гурт?» Рун выключыў відэамагнітафон. Тоні паглядзеў на тэлевізар. «Гэй, што ты робіш?»
  «Гэта смярдзіць», - сказала яна.
  «Гэта не смярдзіць. Гэта цудоўна."
  «Акцёрская гульня смешная, касцюмы дурныя, няма гісторыі...»
  Фрэнкі Грэк сказаў: «Вось што робіць гэта так, як, ведаеце...» Канец сказа вырваўся з яго рук, як яны часта рабілі. Ён пашукаў па стэлажах, каб знайсці іншую плёнку.
  Рун агледзеў краму: запэцканы шэры індустрыяльны дыван, чорныя ніткі — якія засталіся ад рэкламных паштовак — звісалі з кандыцыянера, выцвілую чырвона-зялёную святочную мішуру, прылепленую да сцен пажоўклым клеем. «Я быў у відэасалоне на Верхнім Іст-Сайдзе, і там было нашмат шыкоўней, чым тут».
  Тоні азірнуўся. "Чаго ты хочаш? Мы як метро. Мы выконваем каштоўную функцыю. Нікому пляваць, мы класныя, не класныя».
  Руна паказала два фільмы маладому чалавеку, аднаму з Дзённых людзей, як яна іх назвала. Яны бралі фільмы напракат на працягу дня; працавалі ноччу — акцёры, афіцыянты, бармэны, пісьменнікі. Спачатку яна зайздросціла ім іх альтэрнатыўнаму ладу жыцця, але пасля таго, як падумала пра тое, як яны заўсёды былі з затуманенымі вачыма або павіслымі і выглядалі ашаломленымі, пахла так, быццам яны не пачысцілі зубы, — яна вырашыла, што такая бязмэтнасць прыгнятае яе . Людзям было б лепш хадзіць на квэсты, заключыла яна.
  Яна вярнулася да сваёй папярэдняй тэмы і сказала Тоні: «Гэта месца ў верхняй частцы горада? Відэасалон? У іх былі ўсе гэтыя замежныя фільмы, балеты і спектаклі. Я ніколі не чуў пра большасць з іх. Я маю на ўвазе, што вы заходзіце туды і просіце паліцэйскага-драпежніка , спрацоўвае сігналізацыя, і вас выганяюць».
  Тоні не адрываўся ад Дарагай Эбі . «Ёсць навіны, дзетка: паліцэйскі-драпежнік зарабляе нам грошы. Тэатр-майстар не робіць».
  «Пачакайце, гэта сапраўдны фільм?» — сказаў Фрэнкі. « Майстар … Што?»
  - Ісус Хрыстос, - прамармытаў Тоні.
  Рун сказаў: «Я проста думаю, што мы маглі б крыху палепшыць гэтае месца. Атрымаць новы дыван. О, можа быць, мы маглі б правесці вечар з віном і сырам.
  Фрэнкі Грык сказаў: «Гэй, я мог бы прымусіць гурт прыехаць. Мы маглі гуляць. Нейкі вечар пятніцы. І як гэта? Вы маглі б паставіць на нас камеру, паставіць некалькі манітораў у пярэдняе акно. Такім чынам, людзі звонку заўважылі нас і зайшлі. Крута. Як гэта?»
  «Гэта адстой, вось як яно ёсць».
  «Проста ідэя». Фрэнкі Грэк сунуў новую касету ў відэамагнітафон.
  "Яшчэ адзін?" — сказаў Рун, праглядаючы тытры.
  "Не не. Гэта іншае, - сказаў Фрэнкі. Ён паказаў Тоні вокладку.
  «Цяпер ты гаворыш». Тоні згарнуў газету і засяродзіўся на экране. Цярплівы, як святар з навіцыятам, ён сказаў: «Рун, ты ведаеш, хто гэта? Гэта Брус Лі. Мы гаворым пра класіку. Праз сто гадоў людзі ўсё яшчэ будуць гэта глядзець».
  «Я іду абедаць», - сказала яна.
  «Вы не ведаеце, што вам не хапае».
  «Да пабачэння».
  «Вярнуся праз дваццаць».
  «Добра, — паклікала яна. Дадаўшы, як толькі яна была на вуліцы, "Я паспрабую".
  
  
  Ідэя Рычарда аб кінашколе была добрай. Але на сам кінафакультэт ёй ісці фактычна не трэба.
  Яна спынілася ў гастраноме Eighth Street Deli, які займаўся буйным бізнесам, прадаючы дарагія сэндвічы багатым студэнтам і прафесарам Нью-Йоркскага універсітэта.
  Яна спынілася, заходзячы ўнутр, агледзелася. Гэта быў гастраном, куды ўчора залез той хлопец з кучаравымі валасамі — той, якога яна накшталт пазнала/не пазнала. Яна зноў задумалася, ці не правяраў ён яе.
  Думаеце, ці ёсць у вас больш таемных прыхільнікаў? Спачатку Рычард, цяпер ён. Ніколі не ідзе дождж, але…
  Будзь сапраўднай, нагадала яна сабе і падышла да прылаўка, які сказаў: «Далей... о, прывітанне».
  - Прывітанне, Рыкі, - сказаў Рун.
  Прабіваўся ў школе. Ён вучыўся ў Нью-Йоркскім універсітэце, займаўся кіно і мог быць малодшым братам Роберта Рэдфарда. Калі Рун толькі пачала працаваць у WSV, яна патраціла тут кучу грошай і шмат гадзін, размаўляючы з Рыкі пра фільмы і спадзеючыся, што ён запросіць яе. Яны заставаліся добрымі сябрамі нават пасля таго, як Рыкі пазнаёміў яе са сваім бойфрэндам.
  Яна падняла загорнуты ў віяланчэль яблычны пірог, каб ён пабачыў, адкрыла яго і пачала есці. Ён працягнуў ёй звычайна — кавы з малаком, без цукру. Пяць хвілін яны размаўлялі пра кіно, пакуль ён рабіў высокія бутэрброды з ростбіфа, індычкі і языка. Рыкі ведаў шмат сур'ёзных рэчаў пра кіно, і, нягледзячы на тое, што ён заўсёды казаў «фільм» або «кіно», ніколі не «фільмы», ён не адчуваў гэта непрыемным. Яна даела пірог, і ён зноў наліў ёй кавы.
  "Рыкі, - спытаў Рун, - ты ведаеш што-небудзь пра фільм пад назвай " Манхэтэн - гэта мой поспех ?"
  «Ніколі пра гэта не чуў».
  «Выйшла ў канцы саракавых».
  Ён паківаў галавой. Потым яна спытала: «Ці ёсць у вашай школе музей старога кіно?»
  «У нас ёсць бібліятэка. Не музей. Публічная бібліятэка мае гэты мастацкі філіял у Лінкальн-цэнтры. Магчыма, у MOMA ёсць архіў, але я не думаю, што яны пускаюць каго-небудзь».
  «Дзякуй, каханы», - сказала яна.
  «Гэй, я не ствараю правілы. Пачніце працаваць над прапановай аб гранце або атрымайце ліст ад свайго кансультанта аспірантуры, і яны вас пусцяць. Але гэта даволі п'янлівыя рэчы. Эксперыментальныя фільмы. Індзі. Што вам трэба ведаць?»
  «Мне трэба знайсці сцэнарыста».
  «Якая студыя гэта зрабіла?»
  «Мітрапаліт».
  Ён кіўнуў. «Стары добры метро. Чаму б вам проста не патэлефанаваць ім і не спытаць?»
  «Яны ўсё яшчэ побач?»
  «О, яны, як і ўсе астатнія, належаць нейкаму вялікаму забаўляльнаму кангламерату. Але так, яны ўсё яшчэ побач».
  «А хто-небудзь там ведае, дзе цяпер пісьменнік?»
  «Будзьце лепшым варыянтам. Гільдыя сцэнарыстаў, верагодна, не будзе даваць ніякай інфармацыі аб членах. Чорт вазьмі, я б на тваім месцы нават не патэлефанаваў; Я б проста пайшоў да іх у госці».
  Руна аплачана. Ён узяў з яе цэнтар за пірог. Яна падміргнула падзякай. Затым сказаў: «Не магу дазволіць сабе паляцець у Лос-Анджэлес»
  «Едзьце на метро, гэта танней».
  «Табе трэба чортава шмат пераводаў», — сказаў Рун.
  «Манхэтэнскі офіс, дарагая».
  «Метро тут мае офіс?»
  «Вядома. Усе студыі робяць. О, офіс на Усходнім узбярэжжы хоча вырваць горла офісу на Заходнім узбярэжжы і наадварот, але яны па-ранейшаму з'яўляюцца часткай адной кампаніі. Гэта вялікі будынак на Цэнтральным парку. Вы, напэўна, гэта бачылі».
  «О, як бы я калі-небудзь хадзіў у верхнюю частку горада».
  
  
  Выдатна.
  Карпаратыўны офісны будынак Entertainment Corporation of America, ганарлівага ўладальніка Metropolitan Pictures.
  Сорак паверхаў з выглядам на Цэнтральны парк. Адзіная кампанія . Рун не мог уявіць сабе дваццаць гісторый таварышаў па працы над вамі і дваццаць паверхаў ніжэй. (Яна спрабавала ўявіць сабе сорак гісторый відэа з Вашынгтон-сквер, напоўненых Тоні, Эдзі і Фрэнкі Грэкамі. Гэта было страшна.)
  Яе цікавіла, ці ўсе супрацоўнікі метрапалітэна ядуць разам у адной сталоўцы? Яны ўсе пайшлі на пікнік кампаніі, захапіўшы Цэнтральны парк на дзень?
  Чакаючы, пакуль ахоўнік адыдзе ад тэлефона, яна таксама падумала, ці хто-небудзь убачыць яе і падумае, што яна актрыса, і, магчыма, выцягне яе на гукавую сцэну і кіне ёй у рукі сцэнар...
  Хаця, гартаючы гадавы справаздачу кампаніі, яна зразумела, што гэтага, верагодна, не адбудзецца, таму што гэта не частка кінастудыі . Нью-ёркскі офіс Metro займаўся толькі фінансаваннем, ліцэнзаваннем, рэкламай, прасоўваннем і сувязямі з грамадскасцю. Без кастынгу і здымак. Але ўсё было ў парадку; у той час яе жыццё было занадта напружаным, каб змяніць кар'еру, якая прывядзе яе ў Галівуд.
  Ахоўнік працягнуў ёй пропуск і сказаў сесці на экспрэс-ліфце да трыццаці другой.
  «Экспрэс?» - сказаў Рун. Ухмыляючыся. Выдатна!
  У абсалютна ціхім, засланым дыванамі ліфце яе вушы лопалі. Праз дваццаць секунд яна сышла на трыццаць другі паверх, не звяртаючы ўвагі на рэгістратарку і падышла проста да акна ад столі да падлогі, з якога адкрываўся надзвычайны від на Цэнтральны парк, Гарлем, Бронкс, Вестчэстэр і на край свету. .
  Рун быў загіпнатызаваны.
  "Ці магу я дапамагчы вам?" — тройчы спытала парцье, перш чым Рун павярнуўся.
  «Калі б я працаваў тут, я б ніколі нічога не зрабіў», - прамармытаў Рун.
  «Тады вы не будзеце працаваць тут вельмі доўга».
  Яна неахвотна адарвалася ад акна. «Такі від быў бы ў вас, калі б вы ляцелі працаваць над птэрадактылем». Жанчына ўтаропілася. Рун патлумачыў: «Гэта лятаючы дыназаўр». Па-ранейшаму цішыня. Паспрабуй быць дарослай, папярэдзіла сябе Руна. Яна ўсміхнулася. «Прывітанне. Мяне завуць Рун. Я тут, каб сустрэцца з містэрам Вайнхофам».
  Адміністратар паглядзеў на табліцу ў буферы абмену. «Ідзі за мной». Яна павяла яе па ціхім калідоры.
  На сценах віселі плакаты некаторых старых фільмаў студыі. Яна спынілася, каб далікатна дакрануцца да хрумсткай маршчыністай паперы. Далей у калідоры былі афішы навейшых фільмаў. Рэклама фільмаў практычна не змянілася за гэтыя гады. Сэксуальная фатаграфія героя або гераіні, назва, нейкая сапраўды дурная фраза.
  Ён шукаў спакою, яна шукала ўцёкаў. Разам яны знайшлі найвялікшую прыгоду ў сваім жыцці .
  Яна глядзела баявік, пра які згадваецца гэты радок. І калі гэтая гісторыя была іх найвялікшай прыгодай, то гэтыя персанажы вялі жыццё ў суцэльным падвале.
  Рун спыніўся, каб яшчэ раз паглядзець на Чароўнае Каралеўства з паветра, а потым пайшоў за парцье па вузкім калідоры.
  Ішла аб заклад, што офіс містэра Вайнхафа будзе цалкам скандальным. Кутні, глядзіць на поўнач і захад. З барнай стойкай і канапай. Магчыма, ён сумаваў па Каліфорніі, таму ён настойваў на тым, каб зрабіць яго шчаслівым, так гэта паставіць шмат пальмаў па ўсім пакоі. Мармуровы стол. Скураная канапа. Бар, вядома. Ці прапанаваў бы ён ёй хайбол? Што такое хайбол?
  Яны завярнулі за іншы кут.
  Яна ўяўляла Вайнхофа тоўстым, у касцюме-тройцы ў клетку, які курыць цыгары і размаўляе з кіназоркамі, як дзіця. Што, калі Том Круз патэлефанаваў, калі яна сядзела ў яго кабінеце? Можа яна папрасіла павітацца? Чорт вазьмі, так, яна б спытала. Ці Роберт Дзюваль! Сэм Шэпард? О, калі ласка, калі ласка, калі ласка…
  Яны павярнулі яшчэ за адзін кут і спыніліся каля патрапанага аўтамата Pepsi. Адміністратар кіўнуў. «Там». Яна павярнулася.
  «Дзе?» – спытаў Рун, азіраючыся. Разгублены.
  Жанчына паказала на тое, што Рун палічыў шафай, і знікла.
  Рун ступіў у дзвярны праём, побач з якім малюсенькая шыльда з надпісам S. WEINHOFF.
  Кабінет памерам дзесяць на дзесяць футаў не меў вокнаў. На самай справе нават не было дзесяць на дзесяць, таму што па перыметры была завалена часопісамі, выразкамі, кнігамі і плакатамі. Пісьмовы стол — шчарбаты, абпаленыя цыгарэтамі дровы — быў настолькі захламлены і танны, што нават дэтэктыў з блізкімі вачыма адмовіўся б працаваць за ім.
  Вайнхоф адвёў вочы ад Variety і паказаў ёй, што ўвайшла. «Такім чынам, ты студэнтка, як цябе зноў клічуць?» У мяне так дрэнна з імёнамі».
  «Руна».
  «Добрае імя, мне падабаецца. Бацькі былі хіпі, так? Свет, Каханне, Сонейка, Вадалей. Усё, што. Ці можаце вы знайсці месца, каб прысесці?»
  Што ж, яна зразумела адно: ён быў тоўсты. Румяны нос і лопнулі сасуды на вялізных шчоках. Выдатны Дзед Мароз — калі б у вас мог быць габрэйскі Санта. Ніякага касцюма ў клетку. Увогуле без касцюма. Проста кашуля з поліэстэру, белая з карычневымі палоскамі. Карычневы гальштук. Шэрыя штаны.
  Рунь сеў.
  «Хочаш кавы? Ты занадта малады, каб піць каву, пытаешся ты ў мяне. «Вядома, мая ўнучка п'е каву. Яна таксама курыць. Не дай бог гэта ўсё, што яна робіць. Я не ўхваляю, але грашу, дык як я магу кідаць камяні?»
  "Не, дзякуй."
  «Я прынясу, вы не супраць». Ён ступіў у калідор, і яна ўбачыла, як ён варыў растваральную каву ў аўтаматыцы.
  Столькі для хайболаў.
  Ён зноў сеў за свой стол і сказаў ёй: «А як ты даведалася пра мяне?»
  «Я тэлефанаваў сюды ў аддзел сувязяў з грамадскасцю?» Яе голас павысіўся ў пытанні. «Бачыце, я ў гэтым класе — Карані фільма нуар , ён называецца — і я пішу гэтую працу. У мяне было некалькі пытанняў наконт фільма, і яны сказалі, што ў іх ёсць хтосьці, хто працуе некаторы час...»
  «Некаторы час», мне гэта падабаецца. Вось што такое эўфемізм».
  «І вось я».
  «Ну, я табе скажу, чаму цябе да мяне паслалі. Вы хочаце ведаць?»
  «Я—»
  «Я табе скажу. Я неафіцыйны гісторык у студыі Metro. Гэта азначае, што я тут амаль сорак гадоў, і калі б я зарабляў рэальныя грошы ці меў дачыненне да вытворчасці, мяне б звольнілі шмат гадоў таму. Але я не, і я не так, я не варты клопатаў, каб загрузіць мяне. Так што я тушуся тут і адказваю на пытанні сімпатычных маладых студэнтаў. Вы не супраць, я гэта кажу?»
  «Кажы ўсё, што хочаш».
  «Добра. Цяпер у паведамленні было сказана - ці веру я гэтаму? - у вас ёсць некалькі пытанняў пра Manhattan Is My Beat ?»
  "Правільна."
  «Ну, гэта цікава. Вы бачыце шмат студэнтаў ці рэпарцёраў, якія цікавяцца Скарсэзэ, Уэлсам, Хітчам. І заўсёды можна разлічваць на Фасбіндэра, Спілберга, Лукаса, Копалу. Тры-чатыры гады таму нам тэлефанавалі наконт Чыміно. Гэтая рэч з Нябеснай брамай . О, нам тэлефануюць! Але я не думаю, што хто-небудзь што-небудзь зрабіў з рэжысёрам Manhattan Is My Beat . Хэл Рэйнхарт. У любым выпадку, я адцягнуўся. Што вам трэба ведаць?»
  «Фільм быў праўдай, ці не так?»
  Вочы Вайнхофа зморшчыліся. « Ну , у гэтым уся справа. Вось чаму гэта такі вялікі фільм. Ён не быў зняты на здымачнай пляцоўцы, ён быў заснаваны на рэальным злачынстве, у ім не было акцёраў Гейбла, Трэйсі, Ланы Тэрнер, Бэт Дэвіс, Гэры Купера або іншых надзейных зорак. Ты разумееш? Ні адзін з акцёраў не гарантаваў бы, што фільм, незалежна ад таго, што гэта быў добры фільм, гэта быў дрэнны фільм, што фільм адкрыўся , разумееце, што я маю на ўвазе, адкрыўся? «
  «Вядома». Пяро Руна хутка перабірала старонкі нататніка. Яна купіла яго за паўгадзіны да гэтага, напісала на вокладцы «Film Noir 101» , потым размазала чарніла далонню, каб састарэць, як майстар-фальсіфікатар. «Гэта азначае, што людзі ідуць паглядзець на гэта незалежна ад таго, пра што ідзе гаворка».
  «Ты маеш рацыю. Цяпер Manhattan Is My Beat быў, верагодна, першым з незалежных ".
  «Чаму вы не чуеце пра гэта сёння?»
  «Таму што гэта таксама была першая з дрэнных незалежных. Вы гэта бачылі?»
  «Чатыры разы».
  «Ты што, свайму дантысту таксама загадваеш свідраваць без новакаіну? Што ж, калі вы бачылі гэта шмат разоў, вы ведаеце, што гэта не зусім адышло ад меладрамы вялікіх крымінальных гісторый трыццатых гадоў. Рэжысёр Рэйнхарт не змог супрацьстаяць таму, што маці чысцільніка абутку падала ўніз, высокім ракурсам камеры, партытуры, якая б'е вам па галаве, вы павінны прапусціць паварот сюжэта. Так лепш запомніліся іншыя фільмы. Але гэта быў вялікі паваротны момант для кіно».
  Яго энтузіязм быў заразлівы. Яна выявіла, што ўсхвалявана ківае.
  «Вы калі-небудзь бачылі Бумеранг? Элія Казан. Ён здымаў гэта на месцы. Не самая лепшая гісторыя ў свеце для крымінальнага фільма - я маю на ўвазе, што няма асаблівага сакрэту, хто гэта зрабіў. Але справа не ў тым, што была гісторыя, а ў тым, як яна была расказана. Гэта таксама было пра сапраўднае злачынства. Гэта быў—як вы гэта называеце?—эвалюцыйны крок у параўнанні з серыйнымі студыйнымі вытворчасцямі, якія галівуд думаў, што вы павінны былі рабіць. Manhattan Is My Beat быў з таго ж роду.
  «О, вы павінны разумець, эпоха таксама мела шмат агульнага з гэтым, я маю на ўвазе пераход да такіх фільмаў. Вайна, яна рабавала студыі людзей і матэрыялаў. Вялікая вытворчасць дэкарацый і эпічных твораў - э-э-э, яны не маглі іх вырабляць. І гэта было па-чартоўску добра, што яны зрабілі. Вы спытаеце мяне — эй, хто мяне пытае, так? — але я думаю, што такія фільмы, як Манхэтэн, дапамаглі фільмам выйсці са свету п'ес у іх уласны свет.
  « Бумеранг. Дом на 92-й вуліцы . Генры Хэтэуэй зрабіў гэта. О, ён быў джэнтльменам, Генры быў. Ціхі, ветлівы. Той фільм ён здымаў, здаецца, у сорак сёмым. Manhattan Is My Beat быў у гэтым руху. Гэта не добры фільм. Але гэта важны фільм».
  ўсе гэтыя фільмы былі праўдай?» — спытаў Рун.
  «Ну, гэта былі не дакументальныя фільмы. Але, так, яны былі дакладныя. Хэтэуэй працаваў з ФБР, каб зрабіць Хаўса ».
  «Такім чынам, калі ў фільме была сцэна, скажам, героі кудысьці пайшлі, значыць, рэальныя персанажы, магчыма, пайшлі туды?»
  «Магчыма».
  «Вы ведалі каго-небудзь, хто працаваў на Манхэтэне? Я маю на ўвазе, ведаць іх асабіста?»
  «Вядома. Дана Мітчэл».
  «Ён сыграў Роя, паліцэйскага».
  «Правільна, правільна, правільна. Прыгожы мужчына. Мы не былі блізкія, але два-тры разы абедалі. Ён і яго другая жонка, я думаю, што гэта было. З Шарлотай Гудман мы падпісаліся тут на пару фільмаў у пяцідзесятыя. Вядома, я ведаў Хэла. Ён быў у нас дырэктарам па кантракце, калі студыі яшчэ рабілі гэта. Ён таксама зрабіў...
  « На захад ад форта Ларамі . І бамбардзіровачны патруль ».
  «Гэй, вы ведаеце свае фільмы. Хэл усё яшчэ побач, я, здаецца, не размаўляў з ім гадоў дваццаць.
  «Ён у Нью-Ёрку?»
  «Не, ён на заходнім узбярэжжы. Куды, паняцця не маю. Дана і Шарлота ўжо мёртвыя. Выканаўчы прадзюсар праекта памёр каля пяці гадоў таму. Некаторыя з іншых супрацоўнікаў студыі могуць быць жывыя, але іх тут няма. Гэта не справа для старых. Я перафразую Ейтса. Вы ведаеце сваю паэзію? Вы вучыце паэтаў у школе?»
  «Так, усе яны, Йейтс, Эрыка Джонг, Сталонэ».
  «Сталонэ?»
  «Так, ты ведаеш, Рэмба ».
  «У вашай школе вучаць нейкім дзіўным рэчам. Але адукацыя, хто яе разумее?»
  Рун спытаў: «Няўжо ў Нью-Ёрку няма нікога, хто працаваў над фільмам?»
  «Вой, дарагая, дух бадзёры, але розум слабы». Вайнхоф выцягнуў кнігу-кампаньён. І паглядзеў фільм. «А, вось і пайшлі. Гэй, пайшлі. Manhattan Is My Beat , 1947. О, вядома, Рубі Дал, хто мог яе забыць? Яна сыграла нявесту Роя».
  «І яна жыве ў Нью-Ёрку?»
  «Рубін? Не, яна пайшла. Тая ж старая гісторыя. Выпіўка і таблеткі. У якім бізнэсе мы знаходзімся. У якім бізнэсе».
  «А што з пісьменнікам?»
  Вайнхоф вярнуўся да кнігі. «Гэй, пайшлі. Вядома. Рауль Эліят. І калі яго залічылі як пісьменніка, значыць, ён гэта сапраўды напісаў. Усё сам. Я ведаю Рауля. Ён быў сцэнарыстам старой школы. Нічога з гэтай барацьбы за крэдыты, якую вы бачыце зараз». Спеўным голасам Вайнхаф сказаў: «Я адшліфаваў шэсцьдзесят сем старонак дзесятага чарнавіка, каб атрымаць лідзіруючую заслугу ў пашыраным шрыфце, а той іншы халтуршчык адшліфаваў толькі пяцьдзесят тры старонкі, каб яго імя было скарочаным або сціснутым. увогуле няма крэдыту на экране». Скуголіць, скуголіць, скуголіць ... Не, я ведаю Рауля. Калі ён атрымаў заслугу, ён напісаў усю рэч - першы чарнавік да сцэнара здымак ".
  «Ён жыве ў Нью-Ёрку?»
  «Ах, небарака. У яго хвароба Альцгеймера. Божа барані. Некаторы час сядзеў у доме акцёраў і тэатралаў. Але ў мінулым годзе стала даволі дрэнна; цяпер ён знаходзіцца ў доме састарэлых у Джэрсі».
  «Вы ведаеце, дзе?»
  «Вядома, але я не думаю, што ён раскажа вам шмат чаго».
  «Я ўсё яшчэ хацеў бы пагаварыць з ім».
  Вайнхоф запісаў яе імя і адрас. Ён паківаў галавой. «Смешна, вы чуеце пра сучасных студэнтаў, яны не хочуць рабіць тое, яны не хочуць рабіць тое. Вы — я вас адразу заўважыў, я не супраць сказаць — вы нешта іншае. Размаўляючы з такім старым энтам, як я, ідучы на ўсе гэтыя клопаты толькі дзеля школьнай паперы».
  Рун устаў і паціснуў старому руку. «Мне здаецца, вы атрымліваеце ад жыцця тое, што ўкладваеце ў яго».
  
  
  Добра. Я спазнілася на дзве гадзіны, - падумала яна.
  На гэты раз яна не проста спяшалася; яна бегла. Каб на працу! Гэта было тое, што яна ніколі не рабіла, што магла калі-небудзь успомніць. Голас Тоні адгукаецца ў яе памяці. Яшчэ праз дваццаць, назад праз дваццаць .
  Па Восьмай вуліцы. За Пятай авеню. На Універсітэцкі пляц. Ухіляючыся ад студэнтаў і пакупнікоў, бегаючы як футбаліст, як прэзідэнт Рэйган у тым сваім старым фільме. Той без малпы.
  Нічога страшнага. Тоні зразумее. Сёння раніцай я паспеў.
  Гэта перапынкі .
  Ён не збіраецца звальняць мяне за мізэрнае спазненне на дзве гадзіны.
  Сто дваццаць хвілін. Сярэдняя працягласць фільма.
  Як ён мог быць засмучаны? Ніякім чынам.
  Рун прасунуўся ў краму і спыніўся. За прылаўкам Тоні размаўляў з жанчынай, якая, відаць, была яе заменай, паказваючы ёй, як карыстацца касавым апаратам і аўтаматам для выдачы крэдытных карт.
  О, чорт вазьмі.
  Тоні падняў вочы. «Прывітанне, Рун, як справы? А, дарэчы, ты звольнены. Збірайце рэчы і сыходзьце».
  Ён быў больш вясёлы, чым за апошнія месяцы.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ
  
  Жанчына, прывабная рыжая гадоў дваццаці, няўпэўнена паглядзела на Руна. Потым у Тоні.
  Рун сказаў: «Слухай, Тоні, мне вельмі, вельмі шкада. У мяне ёсць …"
  Вы хлусіце толькі тым, хто можа кантраляваць вас .
  Але я не хачу звальняцца. Я не, я не, я не.
  «…Я затрымаўся ў метро. Збой электраэнергіі. Ці нехта на рэйках. Гэта было агідна. Святла не было, смярдзела, было горача. І я-"
  «Рун, у мяне гэта было. У сястры Фрэнкі Грэка пачаліся роды адразу пасля таго, як вы сышлі, і яму прыйшлося адвезці яе ў бальніцу. І я ведаю , што яна так, таму што я патэлефанаваў яе акушэру, каб праверыць.
  « Што ты зрабіў? – спытаў Рун.
  Тоні паціснуў плячыма. «Ён мог прыкідвацца. Што я ведаў? Але што ты хочаш, каб я зрабіў, калі даеш мне нейкія няўдалыя апраўданні наконт метро? Тэлефанаваць начальніку МТА? Спытай яго, ці не затрымаўся цягнік E на Трыццаць чацвёртай вуліцы?»
  «Калі ласка, не звальняйце мяне».
  «Мне давялося працаваць аднаму дзве чортавыя гадзіны, Рун».
  «Божа, Тоні, гэта не кіёск з хот-догамі на стадыёне Giants у перапынку. Колькі ў вас было кліентаў?»
  «Справа не ў гэтым. Я прапусціў абед».
  «Мне будзе лепш. Я сапраўды...
  «Тайм-аўт», - сказаў рыжы, заткнуўшы абоіх. Яна дадала: «Я не бяру працу».
  "Што?" Тоні глядзеў на яе.
  «Я не магу ўзяць чужую працу».
  "Вы не. Я звольніў яе, перш чым наняць вас. Проста яна не ведала».
  - Тоні, - сказаў Рун. Ненавідзеў, што яна маліла, але яна не магла з гэтым стрымацца. Што б падумаў Рычард, калі б пачуў, што яе закансервавалі? Ён ужо лічыў, што яна зусім безадказная.
  «Я адчуваў бы сябе занадта вінаватым», - растлумачыў рыжы.
  Тоні: «Вы сказалі, што вам патрэбна праца».
  «Я так. Але я знайду нешта іншае».
  - Не, не, лялька, - сказаў Тоні, - не хвалюйся.
  Але потым яна каменным голасам сказала: «Вы яе звольніце, я таксама сыходжу».
  Тоні на імгненне заплюшчыў вочы. "Ісус Хрыстос." Затым ён нахіліўся наперад і злосна зірнуў на Руна. "Добра. Фрэнкі будзе працаваць толькі паўдня, пакуль яго сястра не вернецца дадому. Вы можаце запоўніць яго графік. Але калі вы прапусціце яшчэ змены без апраўдання , усё».
  «Дзякуй, дзякуй, дзякуй».
  Потым Тоні ўсміхнуўся жанчыне, мабыць, думаючы, што зарабіў з ёй некалькі балаў за сваю шчодрасць. Ён не заўважыў, што выраз яе твару, калі яна зірнула на яго, быў такім, як прыжмурышся на плотку перад тым, як яе расчапіць.
  - Рун, - сказаў Тоні, - гэта Стэфані. Хіба яна не прыгожая? Выдатныя валасы, вам не здаецца? Чаму б вам не паказаць нашай прыгожай новай супрацоўніцы вяроўкі? Я іду ў аздараўленчы клуб».
  Ён уцягнуўся, закінуў заплечнік на плячо і выштурхнуў дзверы.
  Хіба яна прыгожая, у яе цудоўныя валасы …
  Рун наступаў на рэўнасць дастаткова доўга, каб сказаць Стэфані: «Дзякуй. Я не ведаю, што сказаць. Я сапраўды не магу дазволіць сабе, каб мяне звольнілі зараз».
  «О, я быў там». Стэфані зірнула на дзверы, калі Тоні знік па вуліцы. «Дык ён сапраўды ў аздараўленчым клубе?»
  - Можна паспрачацца, - прашаптаў Рун.
  Потым сказала: "Бургер Кінг", у той жа час Стэфані сказала: "Макдональдс?" Яны заліваліся смехам.
  
  
  «Вы не жадаеце пераблытаць дарослага натураліста і гея, калі кладзеце іх назад», — тлумачыў Рун.
  «Правільна. Вы не». У жанчыны сапраўды былі неверагодныя валасы — доўгія руда-русыя пасмы спадалі ёй на плечы, як валасы, здаецца, робяць толькі ў рэкламе шампуня.
  «Як цябе зноў завуць?» — спытаў яе Рун. Усё пачыналася з S. Але ў яе было шмат праблем з імёнамі S. Сьюзан, Салі, Сюзанна...
  «Стэфані».
  правільна. Руна захавала гэта ў сваім мозгу і працягнула трэніроўку. «Бачыце, у нас няма вокладак на порнафільмы, таму людзі павінны браць іх напракат па назвах. З некаторымі гэта лёгка. Soldier Boys, Cowboy Rubdown, Muscle Truckers , разумееце? Але некаторыя, вы не можаце сказаць. У нас быў адзін хлопец, які здымаў Big Blonds , толькі аказалася, што бландынкі з Е на канцы - гэта бландынкі-дзяўчынкі, а без Е - бландыны-хлопчыкі. Вы ведалі, што? Я не зрабіў. Ва ўсякім разе, у яго былі хлопцы з вялікім членам, і ён хацеў дзяўчат з вялікімі сіськамі. Ён не быў шчаслівы. Гэй, твае валасы зусім радыкальныя . Гэта ваш сапраўдны колер?»
  «Пакуль так». Стэфані агледзела руку Руна. «Люблю твае бранзалеты».
  «Так?» Рун паціснуў ёй руку. Яны звінелі.
  Стэфані сказала: «Аднойчы нехта хацеў, каб я зняла порнафільм. У Лос-Анджэлесе. Гэты хлопец сказаў, што ён выпускнік кінематографа UCLA. Падышоў да мяне ў кавярні — я вісеў, чытаў Variety — і спытаў, ці хачу я зняцца ў скін-фільме».
  - Без жартаў, - сказаў Рун. Ніхто ніколі не прасіў яе зняць порнафільм. Яна думала, ці павінна яна адчуваць сябе абражанай.
  Стэфані спынілася, гледзячы на плакат Gaslight . «Інгрыд Бергман. Яна была прыгожай».
  - Нават з кароткімі валасамі, - сказаў Рун. «Як у фільме «Па кім звоніць звон ». Яна правяла пальцамі па галаве. Зноў пагладзіў пасмы ўніз. Думаў пра парык. «Порна, ты зрабіў гэта?»
  «Не. Здавалася, што гэта не так».
  «Я б да смерці баяўся, ведаеце, чагосьці падхапіць».
  Стэфанія паціснула плячыма. «Дзе вы іх узялі? Бранзалеты?»
  «Усюды. Я буду ісці па вуліцы, і тады ў мяне ўзнікае такое адчуванне, што мяне кліча бранзалет. У наступную краму я прыходжу, бац, у вітрыне стаіць».
  Стэфанія скептычна паглядзела на яе.
  «Здараецца. Клянуся Богам».
  «Тоні сказаў, што ты расслабіўся».
  «Кожная хвіліна, якую я трачу на тое, каб не палягчаць яго жыццё, - гэта яго вызначэнне расслаблення. Што гэта такое, гэтага майго сябра забілі. І я спрабую даведацца, што здарылася».
  «Не!»
  «Так».
  Стэфані сказала: «У мяне скралі машыну ў Галівудзе. Я быў на «Хондзе». Вы не падумаеце, што нехта заб'е кагосьці дзеля Honda. Але я думаў, што мяне расстраляюць. Я дазваляю ім узяць. Яны проста паехалі. Спыніўся на знаку «Стоп» і даў сігнал павярнуць направа. Як нічога не здарылася. Ці не здаецца дзіўным, што яны забілі б цябе за машыну? Ці нават некалькі сотняў даляраў?»
  Ці за мільён даляраў, падумаў Рун. Бачыць у думках Роберта Кэлі, які ляжыць на спінцы крэсла. Кулявыя дзіркі ў грудзях. І той, што ў тэлевізары.
  Стэфані дадала: «Пасля гэтага я прайшла курс самаабароны. Але гэта не прынясе ніякай карысці супраць хлопца са зброяй».
  Рун прагнала сумныя думкі са сваёй галавы і прайшлася па паліцах, адклаўшы стужкі назад, жэстам паказваючы Стэфані ўслед.
  «Працуючы тут, вы шмат чаму навучыцеся. Пра чалавечую прыроду. Вось чаму я ўзяўся за працу. Вядома, я дакладна не ведаю, што рабіць з чалавечай прыродай, якую я вывучаю. Але ўсё роўна цікава назіраць за людзьмі. Думаю, я вуайеріст».
  «Што можна даведацца пра людзей у відэасалоне?»
  «Як справы, напрыклад? Ёсць такі хлопец, сімпатычны, біржавы маклер, заўсёды пах часнаком, але я ўсё роўна фліртавала з ім. Ён здымае ўсе гэтыя фільмы Чарльза Бронсана, Чака Норыса, Шварцэнэгера. Потым аднойчы ўвечары ён з'явіўся тут, і на ім, як на трапецыі, вісіць гэтая модная дзяўчына-япі, добра? Раптам больш няма Commando . Усё, што ён хоча, гэта такія рэчы, як "Сёмая пячатка" і "Фэліні", і шмат што з нядаўняга Вудзі Алена - ведаеце, не "Бананы" , а адносіны. І тое, што вы бачыце на PBS, так? Гэта доўжыцца месяц, потым Міс Культура развітваецца і вяртаецца да Death Wish 8 на пару месяцаў. Потым ён прыходзіць з нейкай іншай дзяўчынай, усёй у скуры і шпільках. Я ведаю, што вы думаеце, але адгадайце, што ёй падабаецца? Старыя мюзіклы. Дораці Ламур, Бінг Кросбі, Боб Хоуп, Фрэд і Джынджэр. Гэта ўсё, што ён здае на два месяцы. Хлопец будзе развіваць комплекс. Я маю на ўвазе, што ты павінен быць самім сабой, так?»
  Стэфані расчэсвала валасы.
  — працягваў Рун. «Маўляў, калі казаць пра фільмы для дарослых... О, не называйце іх бруднымі фільмамі. Тоні гэта не падабаецца, і, акрамя таго, гэта мегабізнэс. Мы зарабляем на іх сорак працэнтаў нашага валавога даходу, нават калі яны складаюць толькі дванаццаць працэнтаў запасаў... Ну, я казаў, што цяпер жанчыны здымаюць амаль столькі ж, колькі мужчыны. І яны не так шмат бяруць напракат ... у асноўным гэта мужчынскія геі.
  «Так?» Пахмурныя вочы Стэфані ўспыхнулі бліскаўкай зацікаўленасці, потым павекі зноў апусціліся. Шчотка вярнулася ў яе сумачку. Рун вырашыў, што Стэфані будзе супрацоўнікам Washington Square Video максімум трыццаць дзён. Яна магла атрымаць такую ж нудную працу ў рэстаранах, а заробак быў бы ў тры разы большы. «Навошта жанчынам браць у пракат гей-фільмы?»
  «Наколькі я разумею, — сказаў Рун, — хлопцы ў гей-фільмах выглядаюць нашмат лепш, чым хлопцы ў натуралістычных фільмах, ведаеце, яны насамрэч халуі. Займайцеся, беражыце сябе. Прамыя фільмы, вы бачыце шмат млявасці ... Я чуў ".
  Стэфані, зірнуўшы з нудой на секцыю для дарослых, сказала: «Здаецца, лесбіянкам не пашанцавала».
  «Не, не, гэта яшчэ адзін добры рынак. У нас ёсць, давайце паглядзім, Girls on Girls, Lesbos Lovers, Sappho Express … Але ў асноўным гэта мужчыны бяруць напракат. Ёсць яшчэ сяброўкі ў Вест-Вілідж. Тут не так шмат».
  Руна вярнулася да стойкі, раскудлаціла пальцамі валасы. Стэфані паглядзела на гэта і сказала: «Гэта цікавы эфект з колерамі. Як вы гэта зрабілі?»
  «Я не ведаю. Проста так атрымалася». Спрабую зразумець, ці быў яе каментар кампліментам. Рун так не думаў. Цікава . Гэта сука слова. Цікава .
  «У вас ёсць якія-небудзь вырадкі?»
  Рун сказаў: «У залежнасці ад таго, што вы маеце на ўвазе. У «Ночы жывых мерцвякоў» ёсць хлопец, які ведае кожны радок — нават тэле- і радыёперадачы . Потым гэты адвакат сказаў мне, што яны з жонкай здымаюць Касабланку пасля сэксу. І я магу зазірнуць у кампутар і сказаць вам, што ў іх, напэўна, праблемы. Ёсць адзін хлопец, Вар'яцкі Макс, ён сапраўды жудасны і заўсёды бярэ напракат слэшэры. Гэтыя глупствы, як Дзень усіх Святых і пятніца 13-га, частка 85 , вы ведаеце ".
  «Сэксісцкія ўблюдкі, — сказала Стэфані, — вось хто здымае гэтыя фільмы».
  «Але аказваецца, што ён сацыяльны работнік у вялікай бальніцы ў цэнтры горада і валанцёр у арганізацыі Meals on Wheels і таму падобнае».
  «Сур'ёзна?»
  "Я ўвесь час кажу вам ... відэасалон - гэта выдатная адукацыя".
  Стэфані сказала: «У цябе ёсць хлопец?»
  - Я не ўпэўнены, - сказаў Рун. Яна вырашыла, што гэта даволі дакладнае выказванне.
  «Рун ваша сапраўднае імя?»
  «Пакуль так».
  Утварылася чарга, і Рун правёў Стэфані праз працэдуру выпіскі.
  «Я не магу паверыць, што гэта ваш першы дзень. Ты прыроджаны клерк, - сказаў ёй Рун.
  «Вялікі дзякуй», - працягнула Стэфані. «Не кажыце Тоні, але я спадзяюся, што сустрэнуся тут з прадзюсарамі або кастынг-агентамі. Я хачу быць актрысай. Зараз толькі засуха. Месяц не хадзіў на праслухоўванне».
  «А як наконт усіх гэтых кастынгаў у Лос-Анджэлесе?»
  «Кастынг не азначае, што вы атрымаеце ролю. Лос-Анджэлес дурны. Нью-Ёрк - адзінае месца, дзе можна быць».
  «Я ведаў , што ты мне падабаешся», — сказаў Рун і здаў у арэнду «Сем самураяў», «Спячую прыгажуню» і «Оргію пажадлівасці» прыемнаму лысеючаму бізнесмену.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАЦЫ
  
  Рэкі — равы, будынкі — парапеты …
  Пачакай, гэта так? Што такое парапет?
  Усё роўна…
  Будынкі парапетныя. Камень з ямкамі і плямамі ад узросту і каламутнай вады. Капае. Слізкія сталактыты і сталагміты. Цёмныя вокны з кратамі на сутарэннях. Мы едзем уніз, уніз, уніз… Капыты нашых коней заглушаны халоднай цэглай. Уніз у таемны ўваход, які вядзе пад роў, з Чароўнага Каралеўства, з боку .
  Рычард накіраваў стары Додж у Галандскі тунэль і накіраваўся ў Нью-Джэрсі.
  «Ці не дзіка?» — спытаў Рун. Міма ўспыхнулі аранжавыя агні, салодкі пах выхлапу пацякаў у машыну.
  "Што?"
  «На вяршыні нас цяпер, верагодна, сто футаў вады і фу. Гэта сапраўды нешта».
  Ён з сумневам паглядзеў на жоўклую столь тунэля, над якім рака Гудзон упадала ў гавань Нью-Ёрка.
  - Нешта, - сказаў ён неспакойна.
  Гэта была яго машына, Dodge, у якой яны былі. Гэта было даволі дзіўна. Рычард жыў на Манхэтэне і ў яго сапраўды быў аўтамабіль. Любы, хто рабіў гэта, у рэшце рэшт, павінен быў мець даволі звычайны бок. Аплата падаткаў і збораў за паркоўку і рэгістрацыю. Гэта яе трохі турбавала, але яна насамрэч не скардзілася. Высветлілася, што дом састарэлых, дзе жыла пісьменніца « Манхэтэна — мой біт», знаходзіўся за сорак міляў ад горада, і яна не магла дазволіць сабе арандаваць колы для гэтай часткі сваіх пошукаў.
  "У чым справа?" — спытала яна.
  «Нічога».
  І яны моўчкі праехалі па астатняй частцы клаўстрафобнага жоўтага тунэлю. Рун быў асцярожны; калі мужчыны становяцца капрызнымі, гэта можа быць сапраўдным ссаннем. Пастаўце іх з сябрамі, дазвольце ім напіцца, кідацца ў футбол і кідаць мячы, ці чытаць вам лекцыі пра Бунюэля або пра тое, як працуюць крылы ў самалёта, і яны былі ў парадку. Але, святы святы Пётр, прыходзіць нешта сур'ёзнае - асабліва з удзелам жанчыны - і яны развальваюцца.
  Але праз дваццаць хвілін, калі яны выйшлі з тунэля, Рычард, здавалася, расслабіўся. Ён паклаў руку ёй на нагу. Больш іскраў. Як, чорт вазьмі, гэта адбываецца? — здзівілася яна.
  Рун азірнуўся, калі яны накіраваліся да шлагбаума. «Дрэнна». Скрыжаванні былі запоўненыя слупамі святлафораў, правадамі і сеткаватымі агароджамі і аўтазапраўкамі. Яна шукала лагатып сваёй любімай станцыі тэхабслугоўвання — Пегаса — і не знайшла ніводнага. Гэта тое, што ім трэба было, крылаты конь, каб праляцець над гэтым бязладдзем.
  «Як вы сышлі з працы?» - спытаў яе Рычард.
  Была нядзеля, і яна сказала яму, што павінна выйсці на працу.
  «Эдзі прыкрываў мяне. Я тэлефанаваў яму ўчора вечарам. Для мяне гэта ўпершыню — рабіць нешта адказнае».
  Ён засмяяўся. Але гумару ў яго голасе не было шмат.
  Рычард прыбраў руку і схапіўся за руль. Ён павярнуў на паўднёвы захад. Палі — роўныя, як вялізныя бурыя газоны — былі абапал шашы. За імі былі балоты і заводы, высокія металічныя рыштаванні і вежы. Участкі, запоўненыя прычэпамі ад паўгрузавікоў, усе складзены і цягнуцца на сотні ярдаў.
  «Гэта як поле бітвы», - сказаў Рун. «Накшталт тых рэчаў — як вы думаеце, што гэта, нафтаперапрацоўчыя заводы ці нешта падобнае? — гэта касмічныя караблі з Альфы Цэнтаўра».
  Рычард паглядзеў у люстэрка задняга віду. Ён нічога не сказаў. Ён разагнаўся і абмінуў каржакаваты смеццявоз. Рун націснула ўяўны пнеўматычны гудок, і кіроўца двойчы дала ёй свой сапраўдны сігнал.
  «Раскажы мне пра сябе», — сказала яна. «Я не ведаю ўсіх дэталяў».
  Ён паціснуў плячыма. «Не так шмат, каб расказаць».
  Цьфу. Ці павінен быў ён быць такім чалавекам?
  Яна паспрабавала весела: «Усё роўна скажы!»
  "Добра." Ён крыху ажывіўся; хіпстэр з той ночы часткова вярнуўся. «Ён нарадзіўся ў Скарсдэйле, сын прыемных бацькоў з прыгарада, і вырас, каб стаць доктарам, юрыстам ці іншым членам эліты, якой наканавана знішчыць працоўны клас. Яго дзяцінства прайшло без асаблівых здарэнняў, якое адрознівалася шахматным клубам, лацінскім клубам і поўнай няздольнасцю займацца якім-небудзь відам спорту. Аднак рок-н-рол выратаваў яго, і ён дарос да сталасці ў Mudd Club і Studio 54».
  “Класна! Я любіў іх!»
  «Тады па нейкай невядомай прычыне Фордхэм вырашыў даць яму дыплом філасофіі пасля таго, як чатыры гады даводзіў там добрых бацькоў да адцягнення сваёй супярэчлівасцю. Пасля гэтага ён скарыстаўся магчымасцю пабачыць свет».
  Рун сказаў: «Такім чынам, вы паехалі ў Парыж. Я заўсёды хацеў гэта ўбачыць. Рык і Ільза … Касабланка . І той гарбун у вялікай царкве. Мне было так шкада яго. Я..."
  «У Францыю дакладна не трапіў», — прызнаўся Рычард. Затым вярнуўся да свайго апавядання ад трэцяй асобы. «Ён дабраўся да Англіі і даведаўся, што праца па ўсім свеце значна адрозніваецца ад адпачынку па ўсім свеце. Быць аператарам пунш-прэсу ў Лондане — калі вы наогул можаце стаць аператарам штамп-прэса — не лепш, чым быць ім у Трэнтане, Нью-Джэрсі. Такім чынам, малады авантурыст вярнуўся ў Нью-Ёрк, каб стаць шыкоўным беспрацоўным філосафам, хадзіць па клубах, гуляць з атрыманнем ступені магістра і доктара філасофіі, хадзіць па клубах, падбіраць бландынак без імёнаў і брунетак з псеўданімамі, хадзіць па клубах, працоўны дзень, стамленне ад клубаў, чаканне моманту інтэрсуб'ектыўнасці з жанчынай. Працаваць далёка.»
  «Пра яго раман».
  «Правільна. На ягоны раман».
  Да гэтага часу ён, здавалася, быў на яе хвалі — нягледзячы на машыну і настрой. Яна захаплялася казкамі, а ён - філасофіяй. Што здавалася розным, але, калі яна падумала, Руна вырашыла, што абодва яны сапраўды аднолькавыя — два поля, якія могуць стымуляваць ваш розум і якія абсалютна бескарысныя ў рэальным свеце.
  Нехта накшталт Рычарда — можа, ён, а можа і не, — але хтосьці накшталт яго быў адзіным чалавекам, у якога яна магла быць па-сапраўднаму закаханая, лічыла Руна.
  «Я ведаю, у чым справа», - сказала яна.
  «Чаму вы думаеце, што нешта здарылася?»
  «Я проста раблю».
  «Ну, — сказаў ён, — што? Скажы мне."
  «Памятаеце тую гісторыю, якую я вам расказаў?»
  "Каторы? Вы расказвалі мне шмат гісторый».
  «Пра Дыярмуіда? Я адчуваю, што мы казачныя кароль і каралева, якія пакінулі бок - ведаеце, чароўную краіну. Яна павярнулася. Ахнуў. «О, вы павінны паглядзець на гэта! Павярніся, Рычард, паглядзі !»
  «Я за рулём».
  «Не хвалюйцеся, я апішу гэта. Там сто вежаў і зубцоў, і ўсе яны зроблены са срэбра. Сонца падае на шпілі. Свеціць і крадзе ўсю гэтую энергію ў сонца - як вы думаеце, колькі энергіі ў сонца? Ну, усё гэта ідзе прама ў Чароўнае Каралеўства праз вяршыні зубцоў...» Яе раптам ахапіў страх, быццам яна ўлавіла яго настрой. Прадчуванне ці што. Праз імгненне яна сказала: «Я не ведаю, я не думаю, што мне варта гэтага рабіць. Не варта было мне пераходзіць цераз роў, не варта было пакідаць бок. Мне смешна. Я амаль адчуваю, што мы не павінны гэтага рабіць».
  «Пакідаючы бок», паўтарыў ён рассеяна. «Магчыма, гэта ўсё». І зноў паглядзеў у люстэрка задняга віду.
  Магчыма, ён меў на ўвазе гэта, мог быць саркастычным. Яна не магла сказаць.
  Руна павярнулася, зноў зачапіла рэмень бяспекі. Потым яны аб'ехалі доўгі паварот на хуткаснай дарозе, і краіна прыехала. Пагоркі, лясы, палі. Панарама на захад. Яна збіралася паказаць на вялікае воблака, у форме ідэальнага белага келіха, высокага Святога Грааля, але Руна вырашыла, што ёй лепш прамаўчаць. Машына паскорылася, і астатак шляху да Берклі-Хайтс, Нью-Джэрсі, яны праехалі моўчкі.
  
  
  «Яго месяц не наведвалі», — казала медсястра Руну.
  Яны стаялі на парослым травой узгорку побач з адміністрацыйным будынкам дома састарэлых. Рычард быў у сталоўцы. Ён прывёз з сабой кнігу.
  "Гэта вельмі дрэнна. Я ведаю, што гэта добра для гасцей, — працягвала медсястра. «Людзі прыходзяць на іх».
  "Як ён?"
  «Некалькі дзён ён амаль нармальны, а часам не вельмі добры. Сёння ён у добрай форме».
  «Хто быў наведвальнікам у мінулым месяцы?» — спытаў Рун.
  Яна сказала: «Я думаю, ірландскае імя. Старэйшы спадар».
  «Кэлі, можа?»
  «Мог быць. Так, я так думаю».
  Сэрца Руна забілася крыху хутчэй.
  Ён прыйшоў прасіць пра мільён даляраў? — здзівілася яна.
  Рун падняў ружу ў празрыстай цэлафанавай трубцы. «Я прынёс гэта. Ці добра, калі я яму аддам?»
  «Ён, верагодна, забудзе, што вы далі яму гэта адразу. Але так, вядома, можна. Я пайду за ім. Вы пачакайце тут».
  
  
  «Да мяне мала прыходзяць. Апошні раз было, пагляджу, пагляджу, пагляджу… Не, не прыходзяць. У нас такая вечарына па нядзелях, я думаю, што гэта так. І тое, што яны робяць, гэта вельмі добра, яны кладуць, калі надвор'е добрае, кладуць абрус на лаўкі для пікніка, і мы ямо яйкі, аліўкі і крекеры Ritz.» Ён спытаў Руна: «Ужо амаль восень, ці не так?»
  Медсястра сказала голасам трохгадовага дзіцяці: «Вы ведаеце, што зараз вясна, містэр Эліят».
  Рун паглядзеў на твар і рукі старога. Здавалася, што ён нядаўна схуднеў і шэрая плоць вісела на яго руках і шыі, як тоўстая тканіна. Яна працягнула яму кветку. Ён з цікаўнасцю паглядзеў на яго, потым паклаў на калені. Ён спытаў: «Вы…»
  «Руна».
  Ён усміхнуўся так шчыра, што было балюча. Ён сказаў: «Я ведаю. Вядома, я ведаю вашае імя». Медсястры: «Дзе Біпс? Куды той сабака падзеўся?»
  Рун пачаў азірацца, але медсястра пахітала галавой, і Рун зразумеў, што Біпс шмат гадоў знаходзіцца ў шчанячым раі.
  «Ён проста гуляе, містэр Эліят», - сказала медсястра. «Ён хутка вернецца. Ён у бяспецы, не хвалюйцеся». Яны знаходзіліся на невялікім узвышшы пад вялізным дубам. Медсястра затармазіла яго інваліднае крэсла і пайшла прэч, сказаўшы: «Я вярнуся праз дзесяць хвілін».
  Рун кіўнуў.
  Рауль Эліят працягнуў руку і ўзяў яе за руку. Ён быў мяккім і вельмі сухім. Ён сціснуў яго адзін раз, потым яшчэ раз. Затым выпусціў яго, як хлопчык, які выпрабоўвае ваду з дзяўчынай на танцах. Ён сказаў: «Біпс. Вы не маглі паверыць, што яны з ім робяць, гэтыя хлопцы і дзяўчаты. Яны тыкаюць у яго палкамі, калі ён занадта блізка падыходзіць да плота. Можна падумаць, што яны будуць выхаваны лепш, чым гэта. Які сёння дзень?»
  - Нядзеля, - адказаў Рун.
  "Я ведаю, што. Я маю на ўвазе дату».
  «Пятнаццатага чэрвеня».
  "Я ведаю, што." Эліят кіўнуў. Ён зірнуў на пажылую пару, якая ішла па дарожцы.
  Тэрыторыя была прыбраная і чыстая. Пары, пажылыя і пераважна аднаго полу, павольна ішлі ўверх па асфальтаваных дарожках. Не было лесвіц, бардзюраў, прыступак, нізкіх раслін; няма чаго спатыкаць старыя ногі.
  «Я бачыў адзін з вашых фільмаў, містэр Эліят».
  Мухі то гудзелі, то паляцелі на цёплым ветрыку. Вялікія густыя белыя хмары пасылалі свае рэзкія цені па траве. Эліят сказаў: «Мае фільмы».
  «Я думаў, што гэта цудоўна. Manhattan Is My Beat .»
  Вочы яго пазнавальна заблішчалі. «Я працаваў над гэтым з... Ах, гэты мой успамін. Часам мне здаецца, што я звар'яцею. Была пара хлопцаў... Хто яны былі? Нам бы мяч. Я калі-небудзь расказваў табе пра Рэндзі? не? Ну, Рэндзі быў маім узростам. На год-два старэйшы, можа. Мы ўсе былі з Нью-Ёрка. Некаторыя былі журналістамі, некаторыя пісалі для Atlantic або рэдагавалі для Scribner's або Condé Nast. Але ўсе мы былі з Нью-Ёрка. О, гэта быў іншы горад у тыя часы, зусім іншы горад. Студыі гэта спадабалася, ім спадабаліся мужчыны з Нью-Ёрка. Як Фрэнк О'Хара. Мы былі сябрамі, Фрэнк і я. Мы хадзілі ў гэты бар каля Ракфелер-цэнтра. Называлася… Ну, шмат чаго хадзілі. У Галівудзе таксама. Мы б тусаваліся ў Галівудзе».
  «Вы працавалі ў газеце?»
  «Вядома, я зрабіў».
  "Каторы?"
  Узнікла паўза, і яго вочы пабеглі. «Ну, былі ж звычайныя, ведаеце. Усё змянілася».
  "Спадар. Эліят, ты памятаеш, як напісаў Manhattan Is My Beat ?»
  «Вядома, я. Гэта было некалькі гадоў таму. Чарлі добра ацаніў яго. Фрэнк сказаў, што яму спадабалася. Ён быў добры хлопчык. Генры таксама. Усе яны былі добрыя хлопчыкі. Мы сказалі, што нам не падабаюцца водгукі. Мы сказалі, што рэцэнзенты былі настолькі нізкімі, што вы нават не павінны іх ігнараваць». Ён засмяяўся з гэтага. Потым твар яго стаў змрочным. «Але мы клапаціліся, о, так, мэм. Але ваш бацька можа сказаць вам гэта. Дзе ён, ён тут?» Старая галава з хваляй сухіх валасоў закруцілася.
  "Мой бацька?"
  «Хіба Бобі Кэлі не ваш бацька?»
  Рун не бачыў сэнсу паведамляць старому пра смерць містэра Кэлі. Яна сказала: «Не. Ён сябар».
  «Ну дзе ён? Ён толькі што быў тут».
  «Ён адышоў на некалькі хвілін».
  «Дзе Біпс?»
  «Ён сышоў з гульні».
  «Я хвалююся за трафік з ім. Ён занадта ўзбуджаецца, калі вакол стаяць машыны. І гэтыя хлопчыкі. Яны тыкаюць у яго палкамі. Дзяўчаты таксама». Ён зноў усвядоміў кветку і дакрануўся да яе. «Я падзякаваў табе за гэта?»
  Яна сказала: "Можна паспрачацца". Рун сеў на траву побач з інвалідным вазком, скрыжаваўшы ногі. "Спадар. Эліят, вы рабілі ўласнае даследаванне для фільма? Для Manhattan Is My Beat? «
  «Даследаванне? У нас былі людзі, якія правялі нашы даследаванні. Студыя аплаціла гэта. Прыгожыя дзяўчыны. Прыгожы, як ты».
  «І яны даследавалі гісторыю, на якой заснаваны фільм? Паліцэйскі, які скраў грошы ў Union Bank?»
  «Б'юся аб заклад, іх ужо няма. Многія з іх перайшлі ў Time-Life. Або Newsweek . У студыі плацілі лепш, але гэта было дзікае жыццё, якое некаторым з іх не хацелася. Хэл цяпер у парадку? А як Дана? Прыгожы мужчына быў».
  «Добра, яны абодва ў парадку. Вы даведаліся што-небудзь пра паліцэйскага, які скраў грошы? Я маю на ўвазе паліцэйскага ў рэальным жыцці?»
  «Вядома, я зрабіў».
  "Што?"
  Эліят глядзеў на сваё запясце, дзе, напэўна, павінен быў быць гадзіннік. «Я зноў згубіў. Ты ведаеш, калі мы паедзем? Добра будзе зноў вярнуцца дадому. Паміж вамі, я маю на ўвазе, паміж вамі , я не люблю падарожнічаць. Аднак я нічога не магу ім сказаць. Ты разумееш. Вы ведаеце, калі мы выязджаем?»
  «Я не ведаю, містэр Эліят. Я дакладна не ... Дык што вы даведаліся пра паліцэйскага, які скраў грошы?»
  «Паліцэйскі?»
  «У Манхэтэне мой біт? «
  «Я напісаў гісторыю. Я стараўся напісаць добрую гісторыю. Нічога такога няма, ведаеце. Хіба гэта не самае лепшае ў свеце? Добрая гісторыя».
  «Гэта была цудоўная гісторыя, містэр Эліят». Яна паднялася на калені. «Мне асабліва спадабалася тая частка, дзе Рой схаваў грошы. Ён капаў як шалёны, памятаеш? У фільме яго схавалі на могілках. Ці здагадваліся вы ў рэальным жыцці, дзе паліцэйскі, які скраў грошы, схаваў іх?»
  "Грошы?" Ён секунду глядзеў на яе вачыма, якія, здавалася, пстрыкнулі з разуменнем. «Усе гэтыя грошы».
  І Рун адчула слабы штуршок у жываце, штуршок. Яна прашаптала: «А як наконт грошай?»
  Яго вочы зноў заблішчалі, і ён сказаў: «Тое, што яны тут робяць — яны зробяць гэта, калі будзе добрае надвор’е — яны кладуць паперу на сталы, як абрусы, і мы ладзім тут пікнікі. Яны кладуць арэхі ў маленькія папяровыя шкляначкі. Яны ружовыя і падобныя на малюсенькія перавернутыя балетныя сукенкі. Я не ведаю, дзе стаяць сталы. Я спадзяюся, што яны хутка зробяць гэта зноў... Дзе Біпс?»
  Рун апусцілася на кукішкі. Яна ўсміхнулася. «Ён гуляе, містэр Эліят, я буду прыглядаць за ім». Нейкую хвіліну яны сядзелі моўчкі, і яна спытала: «Чаго хацеў Роберт Кэлі, калі прыйшоў да вас у госці месяц таму?»
  Яго галава кіўнула ў яе бок, і яго вочы раптоўна праяснелі, што здзівіла яе.
  «Хто, Бобі? Чаму, ён задаваў мне пытанні пра той пракляты фільм». Стары твар расплыўся ва ўсмешцы. «Гэтак жа, як вы рабілі ўвесь дзень».
  
  
  Рун, нахіліўшыся наперад, вывучае яго твар, маршчынкі і вузлы. «Пра што менавіта вы размаўлялі з Бобі Кэлі?»
  «Твой бацька, Бобі? О, звычайны. Я працаваў на Манхэтэне з некаторымі хлопцамі».
  «Я ведаю, што ты зрабіў. Што Бобі спытаў цябе пра гэта?»
  «Матэрыял».
  "Матэрыял?" – весела спытала яна.
  Эліят нахмурыўся. «Хтосьці таксама зрабіў. Нехта іншы пытаўся ў мяне».
  Яе сэрца закалацілася крыху хутчэй. «Калі гэта было, містэр Эліят? Ты памятаеш?"
  "Апошні месяц. Не, не, толькі днямі. Пачакай, я памятаю, гэта было сёння, зусім нядаўна. Ён засяродзіўся на ёй. «Гэта была дзяўчынка. Хлапечы. Вельмі падобны на цябе. Пачакай, магчыма, гэта быў ты».
  Ён прыжмурыўся.
  Рун адчуваў, што знаходзіцца на парозе чагосьці. Хвіліну яна нічога не казала. Як у тыя часы, калі яны з бацькам хадзілі на рыбалку ў сельскую мясцовасць Агаё, гуляючы ў цяжкую зубатку з кволымі вудамі Sears. Вы можаце страціць іх у адно імгненне, калі не будзеце асцярожныя.
  - Бобі Кэлі, - паўтарыла яна спробу. «Калі ён прыйшоў у госці, што ён спытаў вас пра фільм?»
  Вочы апусціліся, а павекі прыціснуліся. «Звычайны, ведаеце. Вы яго дачка?»
  «Проста сябар».
  «Дзе ён цяпер?»
  «Ён заняты, не паспеў. Ён хацеў, каб я перадаў вам прывітанне і сказаў, што ён выдатна правёў з вамі час у мінулым месяцы. Вы размаўлялі, ён сказаў мне, што вы ўсё размаўлялі… пра што гэта зноў?»
  «Тое месца».
  «Якое месца?»
  «Тое месца ў Нью-Ёрку. Туды, куды я яго паслаў. Ён доўга шукаў, як ён мне сказаў».
  Сэрца Руна моцна забілася. Яна павярнула галаву і паглядзела прама ў яго малочныя вочы.
  «Ён быў шчаслівы, калі я адправіў яго туды. Вы павінны былі бачыць яго твар, калі я сказаў яму пра гэта. О, ён быў сапраўды шчаслівы. Дзе Біпс?»
  «Проста гуляю, містэр Эліят. Я за ім даглядаю. Куды вы адправілі Бобі Кэлі?»
  «Ён вельмі хацеў знайсці гэта, і я адразу сказаў яму, я ўпэўнены, што я зрабіў.»
  «Вы цяпер памятаеце?»
  «О, адно з тых месцаў... іх, ведаеце, шмат».
  Рун нахіліўся наперад. Калі ласка, паспрабуй запомніць , - падумала яна. Калі ласка, калі ласка, калі ласка, калі ласка … Нічога не сказаў.
  Цішыня. Стары паківаў галавой. Ён адчуваў важнасць яе пытанняў, і ў яго вачах было расчараванне. «Я не магу ўспомніць. Прабач». Ён пацёр пальцы. «Часам мне здаецца, што я звар'яцею. Проста дурань. Я адчуваю сябе даволі стомленым. Я мог бы падрамаць».
  «Нічога страшнага, містэр Эліят». Яна адчула смак свайго расчаравання. Але яна ўсміхнулася і пагладзіла яго па руцэ, а потым хутка адсунулася, калі адчула, якая яна тонкая. Думала пра бацьку. «Гэй, не хвалюйся».
  Рун устаў, прайшоў за ім і ўзяўся за белыя пластыкавыя ручкі крэсла. Адпусціў тармазы. Яна пачала катаць крэсла ў бок тратуара. Эліят раптам сказаў: «Гатэль «Фларэнцыя». Пяць чатырнаццаць захад сорак чацвёрты. На Дзесятай авеню».
  Рунь замёр. Яна апусцілася на кукішкі побач з ім, трымаючы руку на кволай костцы яго рукі. «Вось куды вы яго паслалі?»
  «Я… я так думаю. Гэта проста прыйшло да мяне ".
  «Гэта цудоўна, містэр Эліят. Вялікі дзякуй». Яна нахілілася наперад і пацалавала яго ў шчаку. Ён дакрануўся да месца і нібы пачырванеў.
  Рычард з'явіўся і падышоў да іх, пачынаючы гаварыць. Руна падняла яму руку. Ён спыніўся.
  Рауль Эліят сказаў: «Я хачу зараз задрамаць. Дзе Біпс?»
  «Ён гуляе, містэр Эліят. Ён хутка прыйдзе».
  Эліят азірнуўся. «Міс, я магу вам нешта сказаць?»
  «Вядома».
  "Я схлусіў."
  Рун вагаўся. Потым сказаў: «Давай. Скажы мне."
  «Біпс - гэта маленькае дзярмо. Я гадамі спрабаваў аддаць яго. Вы ведаеце каго-небудзь, хто хоча сабаку?»
  Рун засмяяўся. «Я дакладна не. Выбачайце».
  Эліят паглядзеў на кветку, зноў зацікавіўшыся, пачаў здымаць цэлафанавую ўпакоўку; гэта перамагло яго, і ён паклаў яго на калені. Рун узяў у яго кветку і раскрыў яе. Ён лёгенька трымаў яго ў руках. Ён сказаў: «Вы калі-небудзь вернецеся, ці не так? У нас гэтая вечарына, калі вясна. Мы можам пагаварыць пра фільмы. Я б гэтага хацеў».
  Рун сказаў: "Я хацеў бы".
  «Ты перадасі за мяне прывітанне свайму бацьку».
  «Вядома, буду».
  Набліжалася медсястра. Галава старога хілілася аб борт інваліднай каляскі. Ён павольна ўздыхнуў. Яго вочы былі не цалкам заплюшчаныя, але ён спаў. Ён пачаў вельмі ціха храпці.
  Руна паглядзела на яго, зноў падумаўшы, наколькі ён падобны да яе бацькі ў канцы жыцця. Рак, ці СНІД, ці старасць… упакоўка смерці такая падобная.
  Медсястра кіўнула ёй, узяла крэсла і пакаціла яго па дарожцы. Кветка ўпала на тратуар. Медсястра падняла яго і зноў паклала яму на калені.
  Над імі праляцеў шчыльны цень воблака, які, на думку Руна, быў падобны да дракона, які ўстаў на дыбы на сваіх моцных задніх лапах. Яна павярнулася да Рычарда. «Хадзем адсюль. Вернемся ў бок».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ чатырнаццаты
  
  Гатэль Florence, недалёка ад ракі Гудзон, знаходзіўся ў Hell's Kitchen, на захад ад Мідтаўна.
  Рун ведала яе гісторыю Нью-Ёрка. У нейкі момант гэта быў адзін з самых небяспечных раёнаў горада, дом суслікаў і худзонаў, банд забойцаў, з-за якіх мафія выглядала ручной. Большасць небяспечных элементаў былі адноўлены, калі быў пабудаваны тунэль у Нью-Джэрсі. Але адкіды некаторых ірландскіх і лацінаамерыканскіх груповак засталіся. Карацей кажучы, гэта быў не той раён, каб тусавацца ў адзіноце па начах.
  Дзякуй, Рычард, падумала яна.
  Ён пакінуў яе там пасля таго, як высадзіў насупраць «Фларэнцыі», чатырохпавярховага бунгала са шнарам і аблезлым фасадам. Яна зноў пачала пытацца ў яго, у чым справа, але тут спрацаваў нейкі радар, і яна вырашыла, што гэта будзе дрэнны крок.
  «Не магу бадзяцца побач», — сказаў ён ёй. «З табой усё будзе ў парадку?»
  «Я буду добра. Цуда-жанчына. Гэта я."
  «Сёння вечарам трэба сустрэцца з некаторымі людзьмі. Інакш я б застаўся».
  Яна не пыталася хто. Паміраў. Але не было.
  «Не, гэта нармальна. Вы ідзіце».
  "Ты ўпэўнены?"
  "Працягваць."
  Некаторыя людзі …
  Яна назірала, як яго машына ад'язджае. Ён даў ёй афіцыйны знак. Яна вагалася толькі імгненне, перш чым асцярожна абыйсці бамжа, які спаў перад напоўненай піўной бляшанкай скрыняй з кветкамі пад вузкім парадным акном. Яна адчыніла дзверы вестыбюля і ўвайшла ўнутр. Пахі былі вільготнымі шпалерамі, дэзінфікуючымі сродкамі, нейкія невыразныя, непрыемныя жывёльныя пахі. Такое месца, ад якога хочацца затаіць дыханне.
  Клерк паглядзеў на яе з-за бар'ера з аргшкла, які сказіў яго твар. Худы мужчына з залізанымі назад валасамі, у кашулі і вельветавых штанах колеру іржы. На кашулі былі цёмныя плямы, на штанах — светлыя.
  «Так?» — паклікаў ён.
  «Я сацыяльны работнік з Брукліна?» - сказаў Рун.
  «Вы мяне пытаеце?»
  «Я кажу вам, хто я».
  «Так, сацыяльны работнік».
  «Я спрабую знайсці інфармацыю пра свайго пацыента, чалавека, які прабыў тут каля месяца».
  «Хіба вы не называеце іх кліентамі?»
  "Што?"
  «У нас пастаянна ходзяць сацыяльныя работнікі. У іх няма пацыентаў. У іх ёсць кліенты».
  «Адзін з маіх кліентаў», — паправіла яна сябе.
  «У вас ёсць ліцэнзія?»
  «Ліцэнзія? Пасведчанне кіроўцы? Слухай, я старэйшы за сябе...
  «Не, ліцэнзія на сацыяльную працу».
  Ліцэнзія?
  «Ах, гэта. Бачыце, мяне абрабавалі на мінулым тыдні, калі я быў на заданні. У Бедфардзе Стайвесант. Наведванне кліента. Яны забралі мой кашалёк — мой другі кашалёк, мой добры кашалёк — і ў ім была мая ліцэнзія. Я падаў заяўку на новы, але вы ведаеце, колькі часу патрабуецца, каб атрымаць замену?»
  "Скажы мне."
  «Горш за пашпарт. Я кажу пра тыдні ».
  Чалавек ухмыляўся. «Дзе вы вучыліся ў школе сацыяльнай работы?»
  «Гарвард».
  «Няма лайна». Усмешка не сыходзіла з яго твару. «Калі нічога іншага няма, я вельмі заняты». Ён узяў National Geographic і адчыніў яго.
  «Слухай, у мяне ёсць свая праца. Я павінен даведацца пра гэтага чалавека. Роберт Кэлі».
  Клерк адвёў позірк ад часопіса. Ён нічога не сказаў. Але Рун, нават скрозь пацёрты пластык, бачыў у яго вачах насцярожанасць.
  Яна працягвала. «Я ведаю, што ён застаўся тут некаторы час. Я думаю, што нехта па імі Рауль Эліят параіў яму прыехаць сюды.
  «Раўль? Нікога не завуць Раўль».
  Набраўшыся цярпення, Рун спытаў: «Вы памятаеце містэра Кэлі?»
  Ён паціснуў плячыма.
  Яна працягвала. «Ён тут штосьці правяраў? Чамадан? Можа, пакет у сейфе?»
  «Бяспечна? Падобна на тое, што гэты гатэль у бяспецы?»
  «Гэта важна».
  Мужчына зноў не адказаў. Раптам Рун зразумеў. Яна глядзела дастаткова фільмаў. Яна павольна падняла сумачку, адкрыла яе, працягнула руку і дастала пяць даляраў. Яна панадліва падсунула яго да яго. Як акцёр у фільме, які яна глядзела месяц ці каля таго таму. Гарысан Форд, падумала яна. Або Майкл Дуглас.
  Гэты акцёр атрымаў вынікі; яна засмяялася.
  Рун даў клерку яшчэ дзесяць.
  «Глядзі, малы. Бягучая стаўка пяцьдзесят для інфармацыі. Так па ўсім горадзе. Гэта як саюз».
  Пяцьдзесят? Дзярмо.
  Яна працягнула яму дваццатку. «Гэта ўсё, што я атрымаў».
  Грошы ўзяў. «Я нічога не ведаю...»
  «Сволач! Я хачу вярнуць свае грошы».
  «— акрамя аднаго. Пра вашу кліентку Кэлі. Гэты святар ці міністрант, айцец такі-сякі, званіў, не ведаю, пару дзён таму. Ён сказаў, што Кэлі пакінула чамадан на захоўванне. Ён не мог атрымаць яго ў сваёй кватэры, і гэта быў яго адзіны іншы нумар. Гэты святар палічыў, што я магу ведаць, дзе Кэлі. Ён не ведаў, што рабіць з чамаданам».
  Так! Рунь падумаў. Памятаеце сцэну ў фільме "Манхэтэн - гэта мой біт" , дзе Рой закапаў грошы на могілках побач з царквой!
  «Выдатна, гэта выдатна! Вы ведаеце, дзе была царква? Вы маеце нейкае ўяўленне?»
  «Я нічога не запісваў. Але я думаю, што ён сказаў, што быў у Брукліне».
  «Бруклін!» Рукі Руна ляжалі на брудным плексігласе. Яна нахілілася наперад, падскокваючы на пальцах. «Гэта цудоўна!»
  Мужчына сунуў яе грошы сабе ў кішэню. «Што ж, шчаслівага дня». Ён зноў адкрыў часопіс і пачаў чытаць артыкул пра пінгвінаў.
  На вуліцы яна знайшла тэлефон-аўтамат і патэлефанавала Амандзе Леклерк.
  «Аманда, гэта Рун. Як ты?"
  «Было лепш. Сумую па ім, разумееш? Роберт … ведаў яго нядоўга, але я сумую па ім больш, чым па некаторых людзях, якіх я ведаў шмат гадоў. Я думаў пра гэта. І ведаеце, што я падумаў?»
  "Што гэта?"
  «Магчыма, таму, што мы ўжо не былі такімі маладымі, нам трэба было хутчэй зблізіцца. Накшталт часу перад намі было няшмат».
  - Я таксама сумую па ім, Аманда, - сказаў Рун.
  «Нічога не чуў пра містэра Сімінгтана».
  «Ён не вярнуўся?»
  «Не. Ніхто яго не бачыў. Я распытваў».
  «Што ж, у мяне ёсць добрыя навіны». Яна расказала ёй пра касцёл і чамадан.
  Жанчына хвіліну не адказала. «Рун, ты сапраўды думаеш, што, магчыма, ёсць грошы?» Яны ўвесь час ходзяць за мной за арэнду. Я спрабую знайсці працу. Але гэта цяжка. Ніхто не бярэ на працу бабулек, як я».
  «Я думаю, што мы на правільным шляху».
  «Ну, што вы хочаце, каб я зрабіў?»
  «Пачніце тэлефанаваць у цэрквы ў Брукліне. Паглядзіце, ці не пакінуў містэр Кэлі там чамадан. Вы можаце пайсці ў бібліятэку і атрымаць тэлефонную кнігу Брукліна. У нас ёсць у відэасалоне. Я вазьму ад A да L. Вы вазьміце ад M да Z».
  «Z? Ці ёсць цэрквы, якія пачынаюцца на Z?»
  «Я не ведаю. Сэнт-Забар?»
  "Добра. Раніцай пачну тэлефанаваць».
  Рун паклаў трубку. Яна агледзелася вакол сябе. Сонца ўжо села, і ў гэтай частцы горада панаваў змрок. Але тое, што яна адчувала, было толькі часткова смуткам пейзажу; астатняе быў страх. Яна была ўразлівая. Невысокія будынкі — шмат згарэлых або ў рознай ступені зносу — некалькі аўтамайстэрняў, закінутая закусачная, пара прыпаркаваных машын. На вуліцы нікога, хто мог бы дапамагчы ёй, калі на яе напалі. Некалькі дзяцей у зграйных колерах сядзяць на прыступках і п'юць бутэльку кольта .45 або люльку для крэку. Прастытутка, высокая чарнявая жанчына на высокіх абцасах, скрыжаваўшы рукі, абаперлася на сеткавы плот. Некаторыя бамжы трымаюцца на рашотках або ў дзвярах.
  Яна адчувала сябе вельмі дэзарыентаванай. Яна вярнулася на Манхэтэн, але ўсё яшчэ адчувала, што нешта аддзяляе яе ад яе стыхіі, ад Баку.
  Пачынаючы па вуліцы, гледзячы на брудны тратуар, трымаючыся бліжэй да абочыны — далей ад завулкаў і будынкаў, дзе хаваюцца рабаўнікі і гвалтаўнікі.
  Успамінаючы " Уладара пярсцёнкаў" . Думаючы пра тое, што квэсты заўсёды пачынаюцца вясной, з добрым надвор'ем, добрымі сябрамі, якія вас праводзяць, сытнай ежай і напоямі ў вашым пакеце. Але яны трапляюць у Мордор — самае змрочнае з каралеўстваў, месца, поўнае агню, смерці і болю.
  Ёй здалося, што нехта ідзе следам, але калі яна азірнулася, то не ўбачыла нічога, акрамя ценяў.
  Яна працавала да Мідтаўна і села на метро. Праз гадзіну яна вярнулася дадому, на гарышча. Няма запіскі ад Рычарда. І Сандры не было — спатканне ў нядзелю? Абсалютна несправядліва! Ні ў кога ніколі не было спаткання ў нядзелю. пекла. Яна сунула Manhattan Is My Beat у відэамагнітафон і ўключыла яго яшчэ раз. Прайшла палова фільма, перш чым яна зразумела, што дэкламавала дыялогі разам з акцёрамі. Яна выдатна запомніла.
  «Чортава страшна», — падумала яна. Але захаваў фільм да канца.
  
  
  Хаартэ раззлаваўся.
  Была раніца панядзелка, і ён сядзеў у сваім гарадскім доме. Зейн толькі што патэлефанаваў і сказаў яму, што адну сведку, Сьюзан Эдэльман, збіраюцца выпісаць са шпіталя, а другая дзяўчына, тая з дзіўным імем, расследуе справу цяжэй, чым паліцыя Нью-Ёрка.
  Злы.
  Што было цяжкім пачуццём у гэтым бізнэсе. Хаартэ не меў права злавацца, калі ён быў паліцэйскім. Нічога не мог зрабіць са сваім гневам салдата і найміта. А цяпер — як прафесійны забойца — ён выявіў, што гнеў з'яўляецца цяжкасцю. Сур'ёзная рызыка.
  Але ён быў шалёны. О, ён быў у лютасці.
  Ён знаходзіўся ў сваім гарадскім доме. Думаючы пра тое, якой бруднай стала гэтая чортава праца. Забойства чалавека павінна быць само па сабе прастатой. Яны з Зейнам напіліся месяц таму, седзячы ў бары гатэля «Плаза». Яны абодва сталі плаксівымі і філасофскімі. Яны вырашылі, што іх праца лепшая, чым у іншых, таму што яна простая. І чысты. Пакуль яны разлівалі скотч Лагавуліна, Хаартэ высмеяў рэкламных кіраўнікоў, юрыстаў і прадаўцоў. «У іх складанае, дзярмовае жыццё».
  Зейн запярэчыў: «Але гэта рэальнасць. А рэальнасць складаная».
  І ён адказаў: «Калі гэта рэальнасць, вы можаце атрымаць гэта. Я хачу прастаты».
  Ён меў на ўвазе тое, што тут дзейнічае нейкая дзіўная этыка. Хаартэ сапраўды верыў у гэта. Нехта заплаціў яму грошы, і ён зрабіў працу. Або ён не мог гэтага зрабіць. У такім выпадку ён вяртаў грошы або спрабаваў яшчэ раз. Прастата. Альбо нехта памёр, альбо не.
  Але гэты ўдар ужо не быў простым. Было занадта шмат невырашальных спраў. Зашмат пытанняў. Занадта шмат кірункаў, якія могуць спатрэбіцца. Ён быў у небяспецы, Зэйн быў у небяспецы. І, вядома, людзі, якія іх нанялі, таксама былі ў небяспецы.
  Чалавек у Сэнт-Луісе дакладна не ведаў, што адбываецца, але калі б даведаўся, ён бы раз'юшыўся.
  І гэта яшчэ больш раззлавала Хаартэ.
  Ён хацеў нешта зрабіць. Але ён не мог вырашыць, што. У бальніцы быў сведка... Была дзіўная дзяўчына, тая ў відэасалоне... Яму трэба было адрэзаць некаторыя з гэтых свабодных канцоў. Але, пацягваючы свой ранішні эспрэса, ён не мог вырашыць, як менавіта з ім звяртацца. Ёсць шмат спосабаў спыніць людзей, якія ўяўляюць для вас небяспеку. Вы можаце забіць іх, вядома. Што ў некаторых выпадках з'яўляецца найбольш эфектыўным спосабам. А часам забойства сведак і ўмяшальнікаў робіць справу настолькі больш складанай для расследавання, што паліцыя ставіць гэтае пытанне ў спіс прыярытэтаў. Але часам забойства людзей робіць наадварот. Гэта прыцягвае прэсу. Гэта заахвочвае паліцэйскіх працаваць яшчэ больш.
  Забойства - гэта адзін спосаб. Але вы таксама можаце нашкодзіць людзям. Напалохаць іх. Каб вывесці кагосьці з ладу на доўгі-доўгі час, зусім не патрабуецца моцнага фізічнага болю. Страціць канечнасць або зрок... Часта яны разумеюць паведамленне і развіваюць амнезію адносна таго, што яны бачылі або ведаюць. А паліцыя нават не можа злавіць цябе за забойства.
  Вы таксама можаце параніць або забіць каго-небудзь з блізкіх чалавека, якога хочаце спыніць, яго сяброў або палюбоўнікаў. Ён выявіў, што гэта працуе вельмі добра.
  Што рабіць?
  Хаартэ ўстаў і пацягнуўся. Ён зірнуў на свой дарагі гадзіннік. Ён зайшоў на сваю кухню, каб зрабіць чарговую кубак эспрэса. Густая кава ўсхвалявала Зэйна. Але Хаартэ выявіў, што гэта супакоіла яго, праясніла галаву.
  Пацягваючы моцны квас.
  Думаючы: тое, што павінна было быць простым, стала складаным.
  Думаючы: час нешта з гэтым зрабіць.
  Там яна была, наперадзе.
  Хаартэ чакаў яе там, у завулку, паўгадзіны.
  Ідзе па вуліцы ў сваім маленькім свеце.
  Ён задумаўся пра яе. Хаартэ часта задаваўся пытаннем пра людзей, якіх ён забіў. І ён задаўся пытаннем, што ў ім такое, што можа ўважліва вывучаць людзей і даведвацца пра іх з адзінай мэтай — пакончыць з іх жыццём. Той ці іншы факт, які камусьці можа здацца цікавым, мілым або чароўным, насамрэч можа стаць стрыжнем усёй працы. Просты факт. Хадзіць па крамах у гэтай краме, ездзіць па гэтым маршруце на працу, трахацца з гэтай сакратаркай, лавіць рыбу ў гэтым возеры.
  За паўквартала яна спынілася і паглядзела ў вітрыну. Адзенне. Ці заўсёды жанчыны спыняліся і разглядалі вопратку? Сам Хаартэ добра апранаўся і любіў вопратку. Але калі ён хадзіў па крамах, то таму, што касцюм знасіўся ці кашуля падралася, а не таму, што хацеў пацешыцца, гледзячы на кучу тканіны, што вісела на стэлажах у душнай краме.
  Але гэта быў факт пра яе, які ён адзначыў. Ёй падабалася хадзіць па крамах — прынамсі, па вітрынах, — і гэта атрымлівалася як нельга лепш. Таму што далей па вуліцы, за квартал ад крамы, якую яна разглядала, ён заўважыў будоўлю.
  Ён перайшоў вуліцу і прабег міма яе. Яна яго не заўважыла. Ён агледзеў сайт. Вакол пяціпавярховіка, які збіраўся знесці, падрадчык усталяваў рыштаванні. У будынку былі рабочыя, але яны былі на другім квартале і нават не бачылі гэтай вуліцы. Хаартэ прайшоў пад эшафот і ступіў у адчыненыя дзверы. Ён паглядзеў на джунглі правадоў і бэлек у халоднай адкрытай зоне таго, што раней было вестыбюлем. Падлога была завалена шклом, трубамі, цвікамі, піўнымі банкамі.
  Не вельмі добра, але падыдзе.
  Ён зірнуў на вуліцу і ўбачыў, як дзяўчына знікла ў краме адзення.
  Добра.
  Ён дастаў з кішэні латексныя пальчаткі і знайшоў кавалак вяроўкі, адрэзаў 20-футавую даўжыню нажом, які заўсёды трымаў з сабой. Затым ён прыступіў да працы з вяроўкай і некалькімі адрэзкамі трубы. Праз пяць хвілін ён скончыў. Ён вярнуўся ў пад'езд будынка і схаваўся ў цені.
  Доўга чакаць? — здзівіўся ён.
  Але не, аказалася. Усяго чатыры хвіліны.
  Шпацыруючы па вуліцы, шчаслівая новай пакупкай, якой бы яна ні была, дзяўчына не звяртала ўвагі ні на што, акрамя веснавой раніцы, ідучы па тратуары.
  Дваццаць футаў, пятнаццаць, дзесяць…
  Яна пачала з-пад рыштаванняў і, калі апынулася прама насупраць яго, ён сказаў: «О, эй, міс!»
  Яна спынілася, спалохана ахнула. Глыбока ўздыхнуў. «Маўляў, ты мяне напалохаў», — злосна сказала яна.
  «Проста хацеў сказаць. Будзьце ўважлівыя, дзе вы ідзяце. Тут небяспечна».
  Больш нічога не сказаў. Яна прыжмурылася, думаючы, ці бачыла яна яго раней. Потым яна перавяла погляд з яго твару на вяроўку, якую ён трымаў у руцэ. Яе вочы сачылі за вяроўкай з дзвярнога праёму ўздоўж тратуара. Да калоны Лалі яна стаяла побач.
  І яна зразумела, што павінна было адбыцца. «Не! Калі ласка!»
  Але ён зрабіў. Хаартэ моцна тузануў вяроўку, выцягваючы калону з-пад першага пласта рыштаванняў. Ён аслабіў іншыя калоны і прыбраў з-пад іх драўляныя блокі. Тая, да якой была прывязана вяроўка, была адзінай калонай, якая трымала тоны сталі і два на васьмёрку, якія ўзвышаліся на дваццаць футаў над дзяўчынай.
  Калі яна плакала ад страху, яе рукі падняліся ўгору, пальцы растапырыліся. Але гэта быў проста аўтаматычны жэст, чыста жывёльны рэфлекс - як быццам яна магла адагнаць ад жахлівага цяжару, які цяпер абрушыўся на яе. Мітусня была такой гучнай, што Хаартэ нават не пачула яе крыку, калі дрэва і метал, падобныя на вялізныя дзіды, перакуліліся на яе, падымаючы ў паветра вялізныя клубы пылу.
  Праз дзесяць секунд асадка скончылася. Хаартэ падбег да калоны і развязаў вяроўку. Ён выкінуў яго ў сметніцу. Затым ён сцягнуў латексныя пальчаткі і пакінуў будаўнічую пляцоўку, асцярожна, каб пазбегнуць распаўсюджвання лужыны крыві, якая мігравала вонкі з насыпу абломкаў у цэнтры тратуара.
  
  
  Мужчына стаяў наверсе лесвіцы, паварочваючыся на трыста шэсцьдзесят градусаў вакол гарышча дзяўчыны.
  Ёсць заўвагі? Ёсць дзённікі? Ёсць сведкі?
  Ён быў апрануты ў куртку з вышытым імем Хэнк . Пад назвай ён сам напісаў па трафарэту Дэпартамент грамадскіх работ. Служба паказанняў лічыльнікаў .
  Чалавек-метр павярнуўся на гарышча. Прайшоўся па кніжных паліцах, выцягнуў некалькі кніг, пагартаў іх.
  Тут нешта павінна было быць. Яна была падобная на сметніка. Такі, хто нічога не выкідвае. І, чорт вазьмі, здавалася, што яна гэтага не зрабіла.
  Ён узяўся за працу: праглядаў усе кнігі, паперы, усё дзярмо. Пудзілы жывёл, абрыўкі нататак, дзённікі… Чорт, яна не была ні ў чым не арганізаваная. Гэта заняло б вечнасць. Яго хацелася раскідваць усё па пакоі, раздзіраць чамаданы, разразаць матрацы. Але ён гэтага не зрабіў. Працаваў не спяшаючыся, метадычна. Гэта было супраць яго прыроды. Калі вы спяшаецеся, рабіце гэта павольна. Нехта сказаў яму гэта, і ён заўсёды гэта памятаў. Адзін з хлопцаў, на якіх ён працаваў, хлопец, які цяпер мёртвы - мёртвы не таму, што быў неасцярожны, а мёртвы, таму што яны былі ў бізнэсе, дзе часам паміралі, і гэта ўсё.
  Вы спяшаецеся, рабіце гэта павольна .
  Уважліва праглядаю падушкі, скрыні, кніжныя шафы.
  Скрынка, запхнутая ў футон, мела надпіс «ЧАРОВЫЯ КРЫСТАЛІ». Унутры былі кавалкі кварца. «Магія». Ён прашаптаў гэтае слова так, нібы ніколі не казаў яго раней, нібы яно было японскім.
  Ісус. Я ў космасе.
  Ён знайшоў касету з надпісам Manhattan Is My Beat , узяў яе і паклаў.
  Затым: крокі.
  Дзярмо. Хто гэта быў, чорт вазьмі ?
  Хіхікаюць. Жаночы голас: «Не тут, давай. Не, пачакай!»
  Ён палез у кішэню і абхапіў рукой пісталет.
  Жанчына гадоў дваццаці ў белым станіку і сукенцы, закручанай вакол таліі, спынілася наверсе лесвіцы. Яна паглядзела на яго. Ён глядзеў на яе цыцкі.
  «Хто ты, чорт вазьмі?» - патрабавала яна. Нацягваючы тканіну напалову да грудзей.
  «Хто вы? "спытаў ён.
  Як ён спытаў, яна адразу ж сказала: «Сандра».
  «Вы яе сусед па пакоі?»
  «Рун? Так, я мяркую ".
  Ён засмяяўся. "Вы здагадаліся? Як даўно вы яе ведаеце?»
  «Ведаеш, нядоўга».
  Ён уважліва ўспрыняў гэтую інфармацыю, звярнуў увагу на мову яе цела. Калі яна была небяспечная, невінаватая. Калі б яна калі-небудзь забіла каго-небудзь. «Як доўга гэта «вы ведаеце, доўга»?»
  "Га?"
  «Як доўга ты яе ведаеш?»
  «Пара месяцаў — гэта ўсё. Што, чорт вазьмі, ты тут робіш?»
  Па лесвіцы падняўся мужчына гадоў дваццаці, бялявы, жартаўлівы. Ён прыжмурыўся, потым падышоў да Сандры.
  Чалавек-метр праігнараваў яго.
  Яна сказала: «Што ты тут робіш?»
  Ён скончыў праглядаць кніжную шафу. Божа, ён не хацеў гартаць кожную кнігу. Напэўна, іх было пяцьсот.
  «Гэй, — паклікаў бялявы мужчына, — дама задала вам пытанне».
  Прагучала як радок з вельмі дрэннага фільма. Чалавек-метр любіў кіно. Ён жыў адзін і праводзіў кожную суботу пасля абеду ў Квадрыплексе побач з ім.
  Ён прыжмурыўся. "Што гэта было? Пытанне?"
  «Што ты тут робіш?» - неспакойна спытала яна.
  Ён паказаў на грудзі. «Я чытаю лічыльнікі».
  «Вы не можаце проста так зайсці сюды», - сказаў малады чалавек. Сандра паспрабавала прымусіць яго замаўчаць — не столькі занепакоеныя самімі словамі, колькі стаўленнем. Але хлопчык адмахнуўся ад яе. «Без дазволу ўвайсці нельга. Гэта парушэнне межаў. Гэта можна зрабіць».
  «Ой. Дзейсныя. Што гэта значыць?"
  «Што яна можа падаць у суд на тваю дупу».
  «Ой. Дзейсныя. Ну, у нас былі паведамленні пра ўцечку».
  «Так, якая ўцечка?» - спытала Сандра. «Хто паведаміў?»
  Чалавек-метр усміхнуўся ёй, зноў паглядзеў на яе грудзі. Добрыя цыцкі. І яна не была непрыгожай. Проста трэба было трохі колеру і пазбавіцца ад гэтага панкавага макіяжу. А навошта белы бюстгальтар, як носяць бабулькі? Ён паціснуў плячыма. "Я не ведаю. Нехта ўнізе скардзіўся».
  "Ну, я не бачу ўцечкі", - сказала яна. «Дык чаму б вам не сысці?»
  «У вас апошнім часам не было пашкоджанняў вадой?»
  «Чаму чытач лічыльнікаў цікавіцца рамонтам і ўцечкамі?» Ад рагавой спадарожніцы Сандры.
  Чалавек-метр зірнуў у акно. Гэта сапраўды быў страшэнна неверагодны выгляд. Ён азірнуўся. «Калі ёсць уцечка, вы можаце вызначыць, паглядзеўшы на лічыльнік. Гэта мае сэнс, не думаеш?»
  «Вы праглядалі рэчы Руна?»
  «Не, я шукаў лічыльнік».
  Сандра сказала: «Ну, гэта не тут. Дык чаму б вам не сысці?»
  «Чаму вы не кажаце, калі ласка?»
  Бялявы атлет зрабіў гэта так, як Рэдфард, Стыў МакКуін ці Сталонэ. Ён ступіў перад Сандрай. Ён скрыжаваў рукі ў кашулі пола і сказаў: «Дама хоча, каб вы сышлі».
  Прафесійны ці не? Метр спрачаўся. Той бок саступіў, як звычайна. Ён сказаў: «Калі яна жанчына, чаму яна трахае такога мудака, як ты?»
  Бландзін усміхнуўся, паківаў галавой, зрабіўшы крок наперад. Напружанне цягліц, якое прыйшло ад магіі машын Nautilus. «Ты сышоў адсюль».
  Гэта аказалася не так весела, і Чалавек-метр вырашыў, што гэта не вартае непрафесійнай ролі. О, змяшаць гэта з хлопцам, які ведае, што ён робіць ... гэта было б адно. Праходзім некалькі тураў. Сапраўды атрымаць шанец абмяняць суставы пальцаў. Але гэты чортавы япі... Божа.
  Яны крыху пабіліся, крыху штурхаліся. Кажуць тое, што вы казалі ў вулічных бойках: «Чаму, ебана…» Такія рэчы.
  Потым Чалавеку-метру стала сумна, і ён вырашыў, што больш не можа рызыкаваць, і хто ведае, каго паклікала гэтая пара. Ён вырваўся і трапіў Бландзі адзін раз у сонечнае спляценне, потым у сківіцу.
  Зап, вось і ўсё. Два ціхія ўдары. Хлопец стаў на калені. Хутчэй млоснасць, чым балюча, што і адбываецца ад удараў па кішачніку. Напэўна, гэта была першая бойка хлопца.
  Чорт, ён збіраецца...
  Хлопца ванітавала на ўсю падлогу.
  - Божа, Эндзі, - сказала Сандра. «Гэта агідна».
  Мэтр дапамог Эндзі ўстаць. Палегчыў яго на ложак.
  Добра, хопіць весялосці, падумаў ён. Час зноў стаць прафесіяналам. Ён сказаў Сандры: «Вось у чым справа: я з калектарскага агенцтва. Ваша сяброўка павінна пару тысяч па сваёй крэдытнай карце, і яна ўхіляецца ад нас на працягу года. Нам гэта надакучыла».
  «Гэта гучыць як Rune, вядома. Глядзі, я не ведаю, дзе яна. Я не чуў...
  Ён падняў руку. «Ты скажы каму-небудзь, што бачыў мяне тут, я зраблю тое ж самае з табой». Ён кіўнуў на маладога чалавека, які ляжаў на спіне, стагнаў, закрыўшы вочы рукой.
  Сандра пахітала галавой. «Нічога не скажу».
  Калі ён выйшаў, Сандра сказала: «Ты добра змагаешся». Яна спусціла сукенку, зноў адкрыўшы грудзі. Чалавек-метр падцягнуў сукенку, усміхнуўся і сказаў: «Скажы свайму хлопцу, што ён заўсёды павінен трымаць левую руку ўверх. Ён нейкі абаронца».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАЦЫ
  
  "Спадарыня. Руна?»
  Яна павярнулася, спынілася, калі праходзіла праз дзверы Washington Square Video.
  Руна, аднак, не глядзела на чалавека, які яе спыніў. Яе ўвагу прыцягнулі значок і пасведчанне асобы ў патрапаным кашальку. Ён быў маршалам ЗША.
  «Акуратна», — падумала яна, перш чым вырашыць, што ёй трэба нервавацца.
  «Мяне завуць Дыксан».
  Ён выглядаў так, як кастынг-дырэктар абраў бы для федэральнага агента. Высокі і скалісты. У яго быў слабы акцэнт Queens. Яна падумала пра дэтэктыва Вірджылія Манэлі і пра тое, як ён насіў касцюм. Гэты хлопец быў апрануты ў джынсы і красоўкі, чорную бейсбольную куртку: адзенне ў стылі мастоў і тунэляў, што азначае: з аддаленых раёнаў. У такой вопратцы ён не патрапіў бы ў Area, яе ўлюбёны клуб пасля працоўнага дня. Падстрыжаныя каштанавыя валасы. Ён выглядаў як кантрактнік.
  «Гэта проста Руна. Не г-жа.»
  Ён прыбраў значок, і яна ўбачыла вялізны пісталет на яго сцягне.
  Цудоўна… Гэта пісталет Шварцэнэгера, падумала яна. Чалавек, што б страляць праз грузавікі.
  Потым успомніла, што ёй трэба зноў нервавацца.
  Ён прыжмурыўся, потым слаба ўсміхнуўся. «Вы мяне не памятаеце».
  Яна пахітала галавой. Няхай дзверы зачыняцца.
  «Я бачыў цябе днямі — у кватэры на Дзесятай вуліцы. Я быў часткай групы па забойствах».
  - У кватэры містэра Кэлі?
  «Правільна».
  Яна кіўнула. Успамінаючы тую жудасную раніцу. Але яна нічога не запомніла, акрамя блізка расплюшчаных вачэй Манэлі.
  Расстраляны тэлевізар.
  Твар містэра Кэлі.
  Кроў на грудзях.
  Дыксан паглядзеў на нататнік, паклаў яго назад у кішэню. Ён спытаў: «Ці былі вы нядаўна ў кантакце з Сьюзан Эдэльман?»
  «Сьюзан... О, другі сведка». Япі ў дызайнерскай вопратцы для бегу. «Я тэлефанаваў ёй учора, пазаўчора. Яна яшчэ ляжала ў шпіталі».
  «Я бачу. Ці магу я спытаць, чаму вы яе выклікалі?»
  Таму што нехта павінен знайсці забойцу, а паліцыянтам усё роўна. Але яна сказала Дыксану: «Проста каб паглядзець, як у яе справы. Чаму?»
  Дыксан на імгненне спыніўся. Ёй не падабалася, як ён глядзеў на яе твар. Ацэньваючы яе. Ён сказаў: «Спадарыня Эдэльман быў забіты гадзіну таму».
  "Што?" - ахнула яна. «Не!»
  «Баюся, што так».
  "Што здарылася?"
  — працягваў Дыксан. «Яна ішла міма будоўлі. Абрынуўся будаўнічы лясок. Магчыма, гэта быў няшчасны выпадак, але, вядома, мы так не лічым».
  "О не …"
  «Вам нехта пагражаў? Ці вы заўважылі што-небудзь падазронае пасля забойства на Дзесятай вуліцы?»
  «Не». На імгненне яна з трывогай паглядзела ўніз, потым вярнулася на маршала.
  Дыксан уважліва агледзеў яе твар. Выраз яго твару нічога не выдаваў. Ён сказаў: «Дзеля вас, дзеля многіх людзей, мне трэба, каб вы сказалі мне, які ваш удзел ва ўсёй гэтай справе».
  «Няма...»
  «Гэта вельмі сур'ёзна, міс. Спачатку гэта магло здацца гульнёй. Але гэта не так. Цяпер я магу змясціць вас пад варту, і мы разбярэмся з гэтым пазней... Я сапраўды не думаю, што ты хацеў бы правесці тыдзень у жаночым ізалятары? А што за гісторыя?”
  У яго голасе было нешта падобнае на тое, што ён сапраўды заклапочаны. Канечне, ён нейкім чынам ёй пагражаў, але, здавалася, гэта быў яго стыль. Напэўна, гэта пайшло разам з працай. І яна адчувала, што ён сапраўды перажывае, што яна можа скончыцца як Кэлі ці Сьюзен Эдэльман.
  Такім чынам, яна сказала яму некалькі рэчаў. Пра фільм, скрадзеную банкаўскую здабычу, пра сувязь містэра Кэлі з рабаваннем. Нічога пра Сімінгтана. Нічога ні пра цэрквы, ні пра чамаданы. Нічога пра Аманду Леклерк.
  Дыксан павольна кіўнуў, і яна не магла зразумець, пра што ён думае. Адзінае, што, здавалася, цікавіла яго, гэта стары разбой.
  Чаму ён пры гэтым падняў брыво? — здзівілася яна.
  Дыксан спытаў: "Дзе вы жывяце?"
  Яна дала яму адрас.
  "Нумар тэлефона?"
  «Няма тэлефона. Можна патэлефанаваць сюды, у відэасалон, пакінуць паведамленне».
  Дыксан на імгненне задумаўся. «Я не думаю, што вы ў небяспецы».
  «Нічога не бачыў, сапраўды не бачыў. Проста гэтая зялёная машына. Гэта ўсё, што я памятаю. Ні твараў, ні нумароў. Няма прычын мяне забіваць».
  Здавалася, гэта яго забаўляла. «Ну, справа не ў гэтым, міс. Прычына, па якой ты не памёр, у тым, што нехта не хоча тваёй смерці. Пакуль не. Калі б яны гэта зрабілі, вас бы не было. Аднак на вашым месцы я б забыўся пра гэтыя грошы ад рабавання банкаў. Магчыма, менавіта гэта стаяла за стральбой містэра Кэлі. Напэўна, зараз вы ў бяспецы, але калі вы працягнеце рыцца... хто ведае, што можа здарыцца?»
  «Я проста...»
  Раптам яго твар памякчэў, і ён усміхнуўся. «Вы прыгожая жанчына. Ты разумны. Ты жорсткі, я гэта бачу. Я б проста не хацеў, каб з табой нешта здарылася».
  Рун сказаў: «Дзякуй. Я буду мець гэта на ўвазе». Хаця на самой справе яна думала толькі пра дзве рэчы: што Дыксан не насіў заручальны пярсцёнак. І што ён нашмат мілейшы, чым яна думала спачатку.
  
  
  «Што гэта было? У таго хлопца быў бэйдж? - Стэфані задыхалася.
  Рун прайшоў за стойку на Washington Square Video, далучыўшыся да Стэфані ў касе. Яна адказала: «Ён быў маршалам ЗША...» Потым пахітала галавой. «Іншая сведка — забойства містэра Кэлі? — яна была забітая».
  «Не!»
  «Магчыма, гэта быў няшчасны выпадак. Можа, і не». Рун утаропіўся ў манітор. У відэамагнітафоне не было фільма, і яна глядзела на ціхі снег. - Напэўна, не, - прашаптала яна.
  «Вы, гм, у бяспецы?» — спытала Стэфанія.
  «Ён так думае».
  « Думае? «
  «Але ёсць адна рэч смешная».
  "Што?"
  «Ён быў маршалам ЗША?»
  «Вы гэта сказалі».
  «Навошта яму быць датычным да забойства кагосьці ў Іст-Вілідж?»
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  — задумаўся Рунь. «Я бачыў гэты фільм на Дылінджэры. Вы ведаеце Джона Дылінджэра?»
  «Не асабіста».
  «Ха. Ён рабаваў банкі. Што, кшталту, з'яўляецца федэральным правапарушэннем, значыць , за ім не гарадская паліцыя. Гэта былі G-людзі».
  «G-men?»
  «Федэральныя агенты. Ведаеце, дзяржаўныя людзі. Як ФБР. Як маршалы ЗША».
  «О, пачакай, ты не думаеш, што ён расследуе тое рабаванне банка, пра якое ты мне казаў. Той, што пяцьдзесят гадоў таму?»
  Рун паціснуў плячыма. «Ён нічога не сказаў, але гэта нейкае супадзенне, вам не здаецца? Здавалася, ён быў вельмі зацікаўлены, калі я сказаў яму што-небудзь пра гэта ".
  Стэфані зноў павярнулася да Variety . «Трохі надумана».
  Але што надуманага ва ўсёй гэтай схеме, як мог спытаць Рычард.
  Рун знайшоў Жоўтыя старонкі Брукліна. Яна адкрыла яго для Цэркваў. Здавалася смешным, што ў адным каталогу можна знайсці эскорт-паслугі, кампаніі Roto-Rooter і цэрквы.
  Яна гартала старонкі. Чалавек, было шмат старонак.
  Яна пачала тэлефанаваць.
  Праз паўгадзіны Стэфані спытала Руна: «Думаеш, я атрымаю ролю?»
  «Якая частка?» - рассеяна спытала Руна, засунуўшы тэлефон паміж вухам і плячом. Яна была на чаканні. (Таксама здавалася дзіўным тэлефанаваць у царкву і быць прыпыненым.)
  «Хіба я не казаў? Я праслухоўваюся на наступным тыдні. Гэта толькі рэклама. Але ўсё роўна… Плацяць выдатна. Я павінен атрымаць гэта. Гэта вельмі важна».
  Рун раптам напружыўся, калі міністр падключыўся.
  "Добры дзень?"
  «Вялебны, айцец, сэр... Я спрабую знайсці інфармацыю пра свайго дзеда? Роберт Кэлі? Каля сямідзесяці. Вы ведаеце, ці быў ён у вашай парафіі?»
  «Роберт Кэлі? Не, міс, я дакладна не.
  «Добра, бацька. Дзякуй. О, і добрага дня». Яна паклала слухаўку ў люльку, адсунула Жоўтыя старонкі і спытала Стэфані: «Ты кажаш гэта святарам?»
  "Што?"
  "'Добрага дня?' Я маю на ўвазе, ці не варта сказаць што-небудзь больш значнае? Больш духоўны?»
  «Кажы ўсё, што хочаш». Стэфані адклала Variety і пачала раскладваць касеты па стосах. Яна сказала: «Калі я не атрымаю працу, я проста памру. Гэта цэлая рэкляма. Трыццаць секунд. Я б сыграла маладую жонку з перадменструальным сіндромам, і я не магу атрымаць асалоду ад юбілейнага абеду, пакуль не прыму таблетак».
  «Якія таблеткі?»
  «Я не ведаю. «Сутарчы». «
  "Што?"
  «Ну, нешта такое . Потым я бяру іх, і мы з мужам весела вальсуем. Я апранаю доўгую белую сукенку. Гэта так агідна, калі яны так робяць, апранаюць белае ў рэкламе менструацый. Я таксама хвалююся, бо не ўмею вальсаваць. Танцы - не зусім мой моцны бок. І я не магу — паміж табой і мной — я таксама не магу спяваць занадта добра. Уладкоўвацца на працу, калі не ўмееш спяваць і танцаваць, - гэта сапраўдная пакута».
  «У цябе цудоўнае цела і цудоўныя валасы».
  А ты, чорт вазьмі, высокі.
  Гартаючы больш старонак, не звяртаючы ўвагі на сінагогі і мячэці. «Аманда таксама тэлефануе... Мне яе шкада. Бедная жанчына. Уявіце сабе — яе сябра забілі , а яе выганяюць з краіны».
  «Між іншым, я не думаю, што ўсе яны парафіі», - сказала Стэфані.
  «Вы думаеце, што я іх раззлаваў, назваўшы парафіямі?» Рун нахмурыўся.
  «Я думаю, што яны злуюцца, калі вы пакланяецеся сатане і чаруеце. Я не думаю, што ім усё роўна, як вы называеце іх цэрквы. Я вам толькі для вашага, ведаеце, павучання кажу».
  Рун узяў трубку, а потым зноў паклаў яе. Яна зірнула на дзверы, калі ўвайшла худая маладая смуглая жанчына. Жанчына мела прыстойны фасон, яна была апранута ў цёмна-сіні касцюм, у адной руцэ трымала цяжкі партфель юрыдычнай або бухгалтарскай фірмы. Рун хутка прыгледзеў яе памер і прашаптаў Стэфані: «Адзін даляр кажа, што гэта Рычард Гір».
  Стэфані пачакала, пакуль жанчына пяройдзе да камедыйнага аддзела і сцягне «Жала» з паліцы, перш чым палезці ў кішэню і пакласці чатыры чвэрці на стальніцу. Рун паклаў побач з імі даляравую купюру. Стэфані прамармытала: «Думаеш, што ты робішся гарачым дзярмом, га? Вы можаце заўважыць іх?»
  - Я магу іх заўважыць, - сказаў Рун.
  Жанчына блукала па праходах, не адчуваючы, як Рун і Стэфані назіраюць за ёй, пакуль яны рабілі выгляд, што працуюць. Яна падышла да прылаўка і паставіла
  Фільм Ньюмана-Рэдфарда на гумовым мяняльным дыванку каля касы. «Я вазьму гэта». Яна працягнула Руну свой членскі білет. Стэфанія, усміхаючыся, пацягнулася за грашыма. Жанчына вагалася, а потым сказала: «О, можа, я таксама вазьму яшчэ адзін». Адыходжу ў драматычную секцыю.
  Яна паставіла Power побач з The Sting . Вочы спальні Рычарда Гіра глядзелі з вокладкі. Стэфані сунула два даляры Руну і патэлефанавала ў арэнду. Жанчына схапіла касеты і выйшла з крамы.
  «Адкуль ты ведаў?» — спытала Стэфані ў Руна.
  «Глядзі». Яна ўвяла членскі нумар жанчыны ў камп'ютар і выклікала гісторыю ўсіх фільмаў, якія яна брала напракат.
  «Гэта падман».
  «Не рабіце стаўкі, калі не ведаеце шанцаў».
  - Не ведаю, Рун, - сказала Стэфані. «Вы думаеце, што містэр Кэлі захапляўся схаванымі скарбамі ці нешта падобнае, але паглядзіце, вось гэтая жанчына бярэ напракат фільмы Рычарда Гіра дзесяць разоў за паўгода. Гэта так жа дзіўна, як і Кэлі».
  Руна пахітала галавой. «Не, ты ведаеш, чаму яна гэта робіць? У яе з ім раман. Вы ведаеце, як цяпер, сэкс небяспечны. Вы павінны ўзяць усё ў свае рукі. Так бы мовіць. Для мяне гэта мае сэнс».
  «Пацешна, ты, здаецца, больш рызыкуеш — шукаеш схаваныя скарбы і забойцаў. Але з хлопцам у ложак не пойдзеш».
  «Я буду спаць з кім-небудзь. Я проста хачу пераканацца, што гэта правільны чалавек».
  «Правільна?» Стэфані фыркнула. «Табе падабаюцца твае невыканальныя квэсты, ці не так».
  Рун сунуў бутлег Manhattan Is My Beat у відэамагнітафон. Праз некалькі хвілін яна разважала: «Хіба яна не была прыгожай?» На экране Рубі Дал з падстрыжанымі светлымі валасамі ішла рука аб руку з Данай Мітчэл, гуляючы яе жаніха Роя, паліцэйскага. На заднім плане вымалёўваўся Бруклінскі мост. Гэта было перад рабаваннем. Роя выклікаў яго капітан і сказаў, якую добрую працу ён робіць. Але малады патрульны перажываў, бо быў разбіты. Давялося ўтрымліваць хворую маці. Ён не ведаў, калі яны з Рубі змогуць ажаніцца. Магчыма, ён пакіне службу — пайдзе працаваць у сталеліцейную кампанію.
  - Але ты такі добры ў тым, што робіш, Рой, дарагі. Я думаю, яны хочуць, каб вы былі камісарам. Чаму, калі б я быў галоўным, я б зрабіў вас такім .
  Побач з ёй урачыста ішоў прыгажун Дана Мітчэл. Ён сказаў ёй, што яна добрая дзяўчына. Ён сказаў ёй, які ён шчасліўчык. Камера адступіла ад іх, і два чалавекі сталі нікчэмнымі кропкамі ў цёмным чорна-белым горадзе.
  Рун зірнуў на стальніцу. "О Божухна!"
  "Што?" — устрывожана спытала Стэфанія.
  «Гэта тэлефоннае паведамленне».
  «Ну што?»
  «Дзе Фрэнкі? Чорт вазьмі. Я збіраюся даць яму ўдар...»
  "Што?"
  «Ён узяў паведамленне, але проста пакінуў яго тут пад гэтымі квітанцыямі». Яна падняла яго. «Глядзі, глядзі! Гэта ад Рычарда. Я не чуў пра яго з учарашняга дня. Ён высадзіў мяне на Вест-Сайдзе». Рун скрывіўся. «Пацалаваў мяне ў шчаку на развітанне».
  «Ой. Толькі пацалунак у шчаку?»
  «Так. І пасля таго, як ён убачыў мяне топлес».
  Стэфані пахітала галавой. "Гэта не добра."
  «Раскажы мне пра гэта».
  Паведамленне абвяшчала:
  Рун - Рычард запрасіў цябе на вячэру заўтра, у сем, ён гатуе. У яго для вас сюрпрыз, і ён таксама сказаў, чаму б вам, чорт вазьмі, не атрымаць тэлефон. Ха-ха, але ён жартаваў
  
  «Так! Я думаў, што ён адмовіўся ад мяне пасля таго, як мы пайшлі ў дом састарэлых у нядзелю.
  "Дом састарэлых? Рун, ты павінен выбраць больш рамантычныя месцы для спатканняў.
  «О, я збіраюся! У мяне ёсць выдатная звалка, куды я хаджу...
  «Не, не, не».
  «Гэта сапраўды акуратна». Яна зноў распусціла валасы. «Што мне апрануць? У мяне ёсць гэтая майка ў гарошак, якую я толькі што купіла ў Second-Hand Rose. І гэтая спадніца з тыгровай шкуры шырынёй каля васьмі цаляў... Што?»
  «Тыгровая скура?»
  «Ой, быццам гэта несапраўднае ... Калі вам падабаюцца трапічныя лясы і да таго падобнае. Я маю на ўвазе, што гэта было зроблена ў Нью-Джэрсі...
  «Рун, праблема не ў знікаючых відах».
  «Ну ў чым праблема ?»
  Стэфанія ўважліва разглядала яе. «Гэта свецяцца ў цемры завушніцы?»
  «Я атрымала іх на мінулы Хэлоўін», — сказала яна, абараняючыся, дакранаючыся да чэрапаў. «Чаму ты так на мяне глядзіш?»
  «Ты любіш казкі, праўда?»
  «Вядома».
  «Вы памятаеце Папялушку?»
  «О, гэта лепшае . Ці ведаеце вы, што ў рэальнай гісторыі, гісторыі братоў Грым, маці адрэзала нажом пяткі пачварным сёстрам, каб іх ногі ўвайшлі ў...
  «Руна». Стэфані сказала гэта цярпліва.
  "Што?"
  «Давайце на хвіліну падумаем пра версію Disney».
  Рун насцярожана паглядзеў на яе. "Добра."
  «Вы памятаеце гэта?»
  «Так».
  Стэфані павольна абышла Рун, разглядаючы яе. «Вы разумееце, што я маю на ўвазе?»
  «О... макіяж?»
  Стэфанія ўсміхнулася. «Не прымайце гэта асабіста. Але я думаю, што табе патрэбна фея-хросная маці».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШАСНАЦЦАЦЫ
  
  Руна хацелася абліпаць.
  Стэфані неахвотна патурала ёй, але экспедыцыя ў крамы, якія спецыялізаваліся на стройным, была няўдалай. Рун правяла паўгадзіны ў маленькіх гарачых распранальнях, прымяраючы доўгія чорныя сукенкі і гуляючы са сваімі валасамі, спрабуючы выглядаць як Одры Хепберн, спрабуючы выглядаць абліпальнай. Але потым у яе галаве ўсплыло слова франтавая , і, хаця яна магла распрануцца і паглядзець на свой плоскі жывот, тонкія ногі і прыгожы твар, як толькі яна падумала, што франтавая , гэта забіла. Сёння без доўгіх сукенак.
  «Ты выйграў», — прамармытала яна Стэфані.
  «Дзякуй» быў рэзкі адказ. «А цяпер прыступім да працы».
  Яны пайшлі на поўдзень, з вёскі.
  - Рычард любіць доўгія і абліпальныя, - растлумачыў Рун.
  "Вядома," - адказала Стэфані. «Ён мужчына. Напэўна, ён таксама любіць чырвона-чорныя бюсце і падвязкі». Але яна працягвала цярпліва тлумачыць, што жанчына ніколі не павінна купляць адзенне для мужчыны. Яна павінна купляць сабе вопратку, што, у сваю чаргу, прымусіць мужчыну паважаць і жадаць яе больш.
  "Ты мяркуеш?"
  "Я ведаю ."
  - Радыкальна, - сказаў Рун.
  Стэфані закаціла вочы і сказала: «Мы пойдзем на еўрапейскі».
  «Рычард вельмі французскі. Я хацеў бы, каб ён змяніў імя».
  "Да таго, што?"
  «Гэта быў Франсуа. Цяпер я схіляюся да Жан-Поля».
  «Што ён думае пра гэта?»
  «Яму не сказаў. Я збіраюся пачакаць некалькі тыдняў».
  «Мудры».
  Соха, былы складскі і вытворчы раён, які прымыкае да Грынвіч-Вілідж, толькі што станавіўся шыкоўным. Раней гэтая тэрыторыя была бастыёнам мастакоў-рэзідэнтаў — мастакоў і скульптараў, якія былі адзінымі людзьмі, якія маглі легальна жыць у наваколлі ў адпаведнасці з гарадскім кодэксам занавання. Але ў той час як горад выдаваў дазволы толькі сертыфікаваным мастакам, ён нічога не рабіў для кантролю за коштам велізарных гарышчаў, і калі галерэі, вінныя бары і буцікі перамяшчаліся ў камерцыйныя будынкі, цэны на жыллё ўзляцелі да сотняў тысяч... Было смешна, як многія юрысты і банкіры раптам выявілі ў сябе талент маляваць і ляпіць.
  Яны мінулі адну краму адзення, афарбаваную ўнутры ў белы колер. Рун раптоўна спыніўся і ўтаропіўся на чорную шаўковую блузку.
  "Люблю гэта."
  — Я таксама, — пагадзілася Стэфані.
  «Мы можам атрымаць яго?»
  «Не».
  "Чаму не? Што з гэтым не так?»
  «Бачыце гэты тэг? Гэта не нумар заказу. Вось такая цана».
  «Чатырыста пяцьдзесят даляраў!»
  «Давай, ідзі за мной. Я ведаю крыху іспанскага месца на вуліцы.
  Яны звярнулі з Заходняга Брадвея на Спрынг і зайшлі ў краму, якая адразу спадабалася Руну, таму што вялікая белая птушка, якая сядзела на жэрдцы каля дзвярэй, сказала ім: «Прывітанне, лох!», калі яны ўвайшлі.
  Рун азірнуўся. Яна сказала: «Я гульня. Але гэта не фанк. Гэта не Новая хваля».
  «Гэтага не павінна быць».
  Пасля дваццаці хвілін стараннай зборкі Стэфані з адабрэннем агледзела Рун і толькі потым дазволіла ёй паглядзець у люстэрка.
  - Цудоўна, - прашаптаў Рун. «Ты чараўнік».
  Бардовая спадніца была доўгай, хоць яна была больш хвалістай, чым абліпальнай. Зверху яна апранула чорную футболку з нізкім выразам і карункавую празрыстую блузку. Стэфані абрала вісячыя завушніцы з аранжавага пластыка.
  «Гэта не стары я, але гэта, безумоўна, нейкі я ».
  «Я думаю, што ты развіваешся», - сказала ёй Стэфані.
  Калі клерк заварочваў вопратку, Рун сказаў: «Вы ведаеце гісторыю пра рыжую курыцу?»
  «Гэта было на вуліцы Сезам? «
  «Я так не думаю. Яна пякла хлеб, і ніхто ёй не дапамагаў, акрамя гэтай адной жывёліны. Я забыўся, што гэта было. Качка, трус. Хто ведае? У любым выпадку, калі хлеб быў гатовы, усе іншыя жывёлы падышлі да курыцы і сказалі, што хочуць. Але яна сказала: «Цягні задніцу, жудас». І дзялілася толькі з тым, хто ёй дапамог. Ну, калі я знайду грошы ў банку, я падзялюся імі з вамі».
  «Я?»
  «Вы мне верыце. Рычард не робіць. Міліцыя не».
  Стэфані нічога не сказала. Яны выйшлі на вуліцу і вярнуліся на Заходні Брадвей. - Ты не павінен гэтага рабіць, Рун, - нарэшце сказала яна.
  «Але я хачу. Можа, ты кінеш дурную відэакраму і праслухоўваешся поўны працоўны дзень».
  «Сапраўды...»
  «Не». Венгерскі акцэнт вярнуўся. «Не спрачайся з сялянкай. Вельмі тупаваты... Ой, пачакай». Рун зірнуў на краму насупраць. «Рычард сказаў, што ў яго ёсць для мяне сюрпрыз. Я хачу яму нешта даць».
  Яны беглі праз Брадвей, ухіляючыся ад руху. Рунь спынілася, перавяла дыханне, паглядзела ў акно. «Што любяць мужчыны?» — спытала яна.
  Стэфані сказала: «Самі». І яны зайшлі ўнутр.
  
  
  Крама здавалася футурыстычнай, але на самой справе магла быць антыкварнай, разважыла Руна, бо яна нагадвала ёй тое, як яе маці апісвала шасцідзесятыя — яркія і напоўненыя дзіўнымі зіхатлівымі агнямі, касмічнымі караблямі і планетамі і мяшаннем пахаў ладану: мускус, пачулі, ружа , сандалавае дрэва.
  Рун паглядзеў на асветлены чорным плакат карабля, які плыў у небе, і сказаў: «Вельмі рэтра».
  Стэфанія з сумам азірнулася.
  У вітрынах: жаоды, крышталі, камяні, апалы, срэбра і золата, чароўныя палачкі з кварца, абвітыя срэбным дротам, галаўныя ўборы, метэарыты, памятныя рэчы НАСА, электронныя музычныя стужкі, аптычныя ілюзіі. Каляровыя агеньчыкі, разбітыя круцячымі прызмамі, паўзлі ўверх і ўніз па сценах.
  «Гэта зробіць мяне эпілептыкам», - буркнула Стэфані.
  «Гэта самая радыкальная крама, як вам здаецца? Хіба гэта не фантастыка?» Рун падняў двух дыназаўраў і прымусіў іх танцаваць.
  «Ювелірныя вырабы прыгожыя». Стэфані схілілася над прылаўкам.
  «Як вы думаеце, што ён хацеў бы?»
  «Гэта занадта дорага. Абкраданне».
  Рунь круціў калейдаскоп. «Я не думаю, што ён вельмі любіць цацкі».
  Клерк, хударлявы чорны чалавек з круглым прыгожым тварам, абрамленым растафарыянскімі дрэдамі, глыбокім музычным голасам сказаў Руну: «Што ты там бачыш?»
  «Нірвана. Глядзі». Яна перадала яму цяжкую трубку.
  Ён падыгрываў, зазіраючы ўнутр. «Ах, нірвана, вось яна. Спецыяльна сёння на калейдаскопах, якія паказваюць вам прасвятленне. Паўцаны».
  Руна пахітала галавой. «Не здаецца правільным, што вы павінны плаціць за прасвятленне».
  «Гэта Нью-Ёрк», — сказаў ён. «Што хочаш?»
  Стэфані сказала: «Я галодная».
  Потым Рун убачыў бранзалеты. У вялізнай шкляной пірамідзе тузін срэбных бранзалетаў. Яна падышла да канца прылаўка, гледзячы на іх, з прыадчыненым ротам. Выдыхаючы О .
  «Вам яны падабаюцца, праўда?» — спытаў службовец.
  «Ці магу я паглядзець, што там?»
  Рун узяла тонкі бранзалет і паднесла да твару. Пераварочваў яго зноў і зноў. Серабро станавілася ўсё таўсцейшым і танчэйшым, а канцы былі падобныя на дзве сціснутыя разам рукі.
  Растафары ўсміхнуўся. «Яна прыгожа выглядае. Яна прыгожа выглядае на вашай руцэ, але ..."
  «Яна»?» — спытала Стэфанія.
  Клерк вывучаў твар Руна. «Мне здаецца, ты думаеш «аддаць» яе каму-небудзь. Ты так думаеш?» Ён трымаў бранзалет у сваіх доўгіх чулых пальцах, уважліва разглядаў яго. Рун падумаў пра рукі Рычарда, якія павольна адчыняюць слоік з півам. Клерк падняў вочы. «Да нейкага твайго сябра».
  Рун не звярнуў увагі на яго словы. «Адкуль вы гэта даведаліся?» — спытала ў яго Стэфані.
  Ён усміхнуўся, маўчаў. Потым сказаў: «Я думаю, што ён добры чалавек».
  Стэфані з трывогай паглядзела на яго. «Адкуль вы даведаліся? «
  І Рун, якога зусім не здзівілі словы клерка, сказаў: «Я вазьму».
  «Гэта занадта дорага».
  Растафары нахмурыўся. «Гэй, я прапаную табе саторы, я прапаную табе каханне, а ты кажаш, што гэта занадта дорага?»
  - Патаргуйцеся з ім, - загадала Стэфані.
  Рун сказаў: «Загарні гэта ў падарунак».
  Растафары вагаўся. "Ты ўпэўнены?"
  «Вядома, я ўпэўнены. Чаму?»
  «О, проста гэты бранзалет, яна важная ў тваім жыцці, у мяне такое адчуванне. Будзь вельмі важным». Ён памацаў металічны абруч. «Не спяшайцеся аддаваць яе. Не, не, не спяшайцеся рабіць гэта».
  «Ці можам мы зараз паесці?» - спытала Стэфані. "Я галодны."
  Калі яны падышлі да дзвярэй, клерк паклікаў Руна: «Ты мяне чуеш?»
  Рунь павярнуўся. Паглядзеў яму ў вочы. «Я чую цябе».
  
  
  «Я зайду, сэр,»
  Рун перадаў Стэфані хот-дог, які яна купіла ў прадаўца перад царквой Тройцы ў цэнтры горада, недалёка ад Уол-стрыт. Яна працягвала гаварыць. «Я зайду, сэр», — кажа паліцэйскі Рой — Дана Мітчэл — свайму капітану. Усе яны стаяць перад банкам са сваімі мегафонамі і зброяй. — Я зайду, сэр. І гэта вялікае здзіўленне, таму што ён проста паліцэйскі і малады хлопец. На яго ніхто не звяртаў увагі. Але гэта ён добраахвотнік выратаваць закладніка».
  Руна забрала ў чалавека свой хот-дог. Яны селі ля каванай агароджы насупраць могілак. Тысячы людзей праходзілі міма па Брадвеі, некаторыя знікалі на Уол-стрыт у выгнутых, урачыстых змрочных будынках.
  Стэфані ела задумліва, няўпэўнена гледзячы на хот-дог пасля кожнага ўкусу.
  Потым Рой кажа: «Дазвольце мне паспрабаваць, сэр. Я магу яго адгаварыць. Я ведаю, што магу».
  "Угу." Стэфані глядзела проста перад сабой; орды праходзячых натоўпаў зачароўвалі.
  «Такім чынам, лейтэнант кажа: «Добра, афіцэр, калі вы хочаце ісці, я не буду вас спыняць».
  Руна выкінула свой недаедзены хот-дог. Устаў." «Але гэта небяспечна». Яна гучала гэтак жа меладраматычна, як і герой самога фільма. «Гэта сказаў іншы паліцэйскі, яго сябар. А Дана — памятаеш той летуценны выгляд, які ў яго быў? — Дана кажа: «Я не дазволю нікому забіваць на сваім рытме». Яго сківіца была цвёрдай, ён нацягнуў капялюш і аддаў кіёчак свайму сябру, затым перайшоў вуліцу і залез у бакавое акно». Рун пачаў хадзіць. «Давай, пайшлі. Я хачу бачыць сапраўдны банк».
  Стэфані зірнула на апошні сантыметр хот-дога, потым выкінула яго ў смеццевы бак. Яна выцерла рукі і рот тонкай сурвэткай.
  Яны спусціліся на Уол-стрыт. Скрозь малочныя хмары прасвечваў белы агеньчык, але вуліца з вузкімі шчыльнымі радамі цёмных адміністрацыйных будынкаў была змрочнай.
  Рун сказаў: «Яны здымалі фільм у самім старым будынку Юніён Банка — там і адбылося сапраўднае рабаванне. Банк збанкрутаваў некалькі гадоў таму, і будынак быў прададзены. З таго часу было шмат чаго. Летась яго купіла нейкая фірма і зрабіла на першым паверсе рэстаран».
  Стэфані сказала: «Можам выпіць там кавы? Мне патрэбна кава».
  Рун быў усхваляваны, ішоў наперадзе яе, потым запаволіўся і вярнуўся ў крок. «Ці не занадта гэта? Хадзіць па тых жа вуліцах, што і акцёры сорак гадоў таму? Магчыма, Дана Мітчэл спыніўся тут і паставіў нагу на пажарны гідрант, каб завязаць чаравік».
  «Магчыма».
  «Ой, глядзі!» Рун схапіў яе за руку. «Вунь, кут! Менавіта там рабаўнік стрэліў, калі паліцыянты набліжаліся пасля спрацоўвання сігналізацыі. Гэта цудоўная сцэна». Яна пабегла да кута, ухілілася міма маладой жанчыны ў ружовым касцюме і прыціснулася спіной да мармуру, быццам была пад агнём. «Стэфані! Злазь! Ідзі пад прыкрыццё!»
  - Ты звар'яцеў, - сказала Стэфані, павольна падыходзячы да сцяны.
  Рун пацягнуўся наперад. «Хочаш, каб цябе застрэлілі? Злазь!»
  Яна, смеючыся, пацягнула Стэфані на кукішкі. Яе чулі некалькі мінакоў. Яны азірнуліся, насцярожана. Стэфані, зрабіўшы выгляд, што не ведае Руна, прашаптала: «Ты з глузду з'ехаў!» Гледзячы на натоўп, гаворачы гучней: «Яна з глузду з'ехала».
  Вочы Руна былі яркімі. «Уяўляеце? Банк за вуглом. І… Слухай!» Удалечыні пачуўся ўдар адбойнага малатка. «Аўтамат! У рабаўніка ёсць аўтамат, стары аўтамат. Ён кідаецца на нас. Добра, гэта не за гарамі, і ў яго ёсць закладнік і мільён долараў. Я павінен яго выратаваць!»
  Стэфані засмяялася і тузанула Руна за руку. Гуляю зараз. «Не, не ідзі, гэта занадта небяспечна».
  Руна паправіла шапку-невідзімку, адвяла плечы. «На маім рытме ніхто не загіне». І завярнуў за вугал.
  Якраз своечасова, каб убачыць, як бульдозер разграбае тое, што было адным з паверхаў будынка Union Bank, у велізарны сметнік.
  - Не... - Рун спыніўся пасярод перапоўненага тратуарам. Некалькі бізнесменаў натыкнуліся на яе, перш чым яна адступіла. "О не." Яе рука падышла да рота.
  Кампанія па зносе ўжо знесла большую частку будынка. Засталася толькі частка адной сцяны. Каржакаваты бульдозер зграбаў рыдлёўкай масы разбітага камення, дрэва і металу.
  Рун сказаў: «Як яны маглі гэта зрабіць?»
  "Што?"
  «Знеслі. Прапала».
  Рун адышла ад Стэфані, гледзячы на людзей, якія працавалі з лязгаючымі адбойнымі малаткамі. Яны стаялі на краі пакінутай сцяны, футаў на сорак, і раскопвалі мур ля сваіх ног. Яна зірнула на вуліцу, потым павольна пайшла па ёй да фанернай барыкады, якая не дапускала пешаходаў да месца разбурэння.
  Яна не магла глядзець праз прарэзаныя рабочымі вочка; яны былі на ўзроўні шасці футаў. Такім чынам, яна зайшла на саму пляцоўку праз адчыненыя сеткавыя вароты. Вялізны пандус з зямлі вёў уніз да падмурка, дзе прастойваў грузавік са сметніцай. Раздаўся гулкі грукат, калі тоны друзу пасыпаліся ў сталёвы посуд.
  Стэфанія дагнала яе. «Гэй, я не думаю, што мы павінны быць тут».
  "Я адчуваю сябе дзіўна", - сказаў ёй Рун.
  «Чаму?»
  «Яны проста разбурылі ўсё гэтае месца. І гэта было так… знаёма. Я так добра ведаў гэта з фільма, а цяпер гэтага няма. Як яны маглі гэта зрабіць?»
  Пад імі другі бульдозер падняў вялізную коўдру са сталёвай сеткі і паклаў яе на кавалак аголенай пароды. Над галовамі пачуўся хваравіты гуд паравога свісту. Бульдозер адступіў. Затым два свісткі. Праз хвіліну выбухоўка спрацавала. Пад нагамі рэзкі хлоп. Дым. Металічная коўдра ссунулася на некалькі футаў. Прагучалі тры свісткі — «усё чыста».
  Рун міргнуў вачыма. Утварыліся слёзы. «Гэта не так, як павінна быць».
  Яна нахілілася і ўзяла кавалак бітага мармуру з фасада банка — ружаваты і шэры, колеру стронгі, гладкі з аднаго боку. Яна доўга глядзела на яго, потым паклала ў кішэню.
  «Гэта зусім не так, як павінна быць», — паўтарыла яна.
  - Хадзем, - падганяла Стэфані.
  Бульдозер зняў сетку і пачаў выкопваць глыткі разбітай пароды.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАЦЫ
  
  Яна закруціла яго, бранзалет.
  Але потым, падымаючыся да Трэцяй авеню — міма крамаў вопраткі са зніжкамі, крамы Hallmark, гастраномаў — яна вырашыла, што абгортачная папера занадта жаночая. На ёй быў узор вінаграднай лазы, які не быў чымсьці больш пяшчотным, чым вы бачыце на старых ілюстрацыях «Арабскія ночы» . Але Рычард мог падумаць, што гэта кветкі.
  Таму на паўдарозе да яго кватэры яна сунула руку з толькі што начышчанымі пазногцямі — ружовымі, а не зялёнымі ці сінімі, для змены — у сумку і сарвала паперу і стужку.
  Затым, чакаючы святла на Дваццаць Трэцяй вуліцы, Рун пачаў турбавацца аб скрынцы. Даваць яму нешта ў скрынцы, штосьці нібыта, як гэта было слова?, спантаннае, здавалася занадта фармальным. Мужчыны спалохаліся, вы далі ім нешта занадта загадзя.
  Праклятыя мужчыны.
  Цвікі зноў узяліся за працу і адкрылі скрынку, у якой злучылася скамечаная арабская папера на дне кашалька са скуры леапарда. Яна трымала бранзалет у святле.
  Пачакай. Гэта было занадта жаноцкі?
  Гэта мела значэнне? Памятаеце, ён быў рыцарам -філосафам , а не з тых, хто забіваў сялян палашом. Ва ўсялякім разе, у ім, безумоўна, было нешта андрагіннае — як у Гермафрадыта. І цяпер, калі яна падумала пра гэта, Руна вырашыла, што гэта адна з прычын, чаму яны так сумяшчальныя. Мужчынскае і жаночае, інь-ян было ў плыні для іх абодвух.
  Яна паклала бранзалет у кішэню.
  Бачыш, што гэта такое, я купляў адзін для сябе - памятаеш, я казаў табе, што люблю бранзалеты, так што я ўбачыў гэты, і ён выглядаў мне занадта па-мужчынску, і я падумаў, ну, мне проста прыйшло ў галаву, што ты можа ...
  Рун спыніўся на святло. Яна была перад індыйскай крамай, музыка на сітары і пах ладану разносіліся на вуліцы. Святло змянілася.
  Бачыце, я атрымаў гэтую спецыяльную прапанову ў ювелірнай краме, у якую я хаджу. Два на аднаго. Ага, ні чорта. Дзіўна. І я падумаў: каго я ведаю, хто хацеў бы бранзалет? І, адгадайце што? Ты перамог …
  Пераход вуліцы.
  Потым яна ўбачыла яго кватэру ў квартале наперадзе. Яна старалася быць аб'ектыўнай. Але ўсё роўна быў расчараваны. Гэта быў каробкавы шматпавярховік, які сядзеў на кукішках у гняздзе каробкавых шматпавярховікаў, у невялікім прыгарадзе Манхэтэна. Яна не магла ўявіць, каб яе апрануты ў чорнае рыцар жыў сярод малюсенькіх удоў, прадаўцоў, медсясцёр і студэнтаў-медыкаў Нью-Йоркскага універсітэта.
  Ну, добра… Яна пайшла далей па тратуары і спынілася каля яго будынка.
  Гэй, Рычард, хочаш бранзалет? Калі не, нічога страшнага, я мог бы падарыць яго сваёй маці, сястры, суседу па пакоі… Але калі вам гэта падабаецца… Гэта даволі радыкальны дызайн, не думаеце?—паглядзіце на яго .
  Руна адышла ад будынка і паглядзела на сваё адлюстраванне ў акне.
  А, бранзалет? Рун, гэта фантастычна! Надзеньце гэта на мяне. Я ніколі не здыму яго .
  Яна начысціла срэбра на рукаве і зноў апусціла яго ў кішэню.
  О, бранзалет. Ну, справа ў тым, што я ніколі іх не нашу ...
  Справа ў тым, што мая дзяўчына падарыла мне такі бранзалет у той дзень, калі яна самазабіла ...
  Справа ў тым, што ў мяне алергія на срэбра ...
  Праклятыя мужчыны.
  
  
  Убачыўшы яго, з гэтымі цёмнымі валасамі і доўгім французскім тварам, гэтая шалёная электрычнасць зноў ударыла яе. Яна ведала, што яе голас будзе дрыжаць, і падумала, чорт вазьмі, вазьмі гэта пад кантроль.
  Што лепшае? Какетлівы, здзіўлены? Спакуслівы? Яна абрала нейтральнае «Прывітанне». Яна стаяла ў яго дзвярах. Ні адзін з іх не варухнуўся.
  Ён кінуў на яе адзін з тых страшных позіркаў, што мы проста сябры. Ён быў амаль здзіўлены, убачыўшы яе. «Рун, эй, як справы?»
  «Выдатна, добра... Вы?»
  Гэй, як справы?
  "Добра." Ён кіўнуў, і яна ўбачыла, што яму, безумоўна, няёмка. Хаця ўсмешка не сыходзіла з твару. У ёй адбыліся моцныя выбухі. Жаданне выпарыцца, жаданне абняць яго сваімі рукамі і ніколі не сыходзіць. У асноўным яна задавалася пытаннем, што, чорт вазьмі, здарылася.
  Маўкліва, калі пажылая дама з высунутым кіслым ротам праходзіла міма свайго керн-тэр'ера, грэбліва пазіраючы на іх. Рычард сказаў: "Дык як справы з відэа?" Ён агледзеў яе з ног да ног. Пра новы строй не сказаў ні слова. Зірнула на завушніцы. Пра іх таксама нічога не казаў.
  «Добра. Добра."
  «Ну, чаму б вам не зайсці».
  Яна пайшла за ім унутр.
  Пачакай, падумала яна, гледзячы на яго. Што адбываецца? На ім была дзіцяча-блакітная кашуля на гузіках, карычневыя штаны чынос і топ-сайдэры. Божа мой, Top-Siders! Нічога чорнага, нічога шыкоўнага. Ён выглядаў як япі з Верхняга Іст-Сайда.
  Потым акінула вокам яго кватэру. Яна не магла ўявіць, што чалавек, які апранае чорную скуру і стукае па вяршынях піўных бляшанак такімі элегантнымі пальцамі, можа жыць у месцы з белай мэбляй Конрана, рок-н-рольнымі плакатамі на сцяне і металічнай статуяй марской чайкі.
  Медная марская чайка?
  «Проста дазвольце мне праверыць нешта».
  Ён знік на кухні. Усё, што ён гатаваў, пахла цудоўна. Ні адна з яе сябровак не магла вывесці з кухні такі пах. Бог ведаў, яна ніколі не мела.
  Яна разглядала яго кніжныя паліцы. У асноўным тэхнічныя кнігі пра тое, чаго яна не разумела. Каледж у мяккай вокладцы. Стосы New York Times і Atlantic Monthly .
  Ён вярнуўся ў пакой. Стаяў, скрыжаваўшы рукі. «Дык вось». Зараз жахліва.
  "Угу. Дык вось». На хвіліну яна не магла прыдумаць, што сказаць. Потым яна выпаліла: «Я думала, можа, пасля абеду ты захочаш пакатацца. Я знайшоў выдатнае месца. Гэта ў Квінсе, звалка. Я ведаю гаспадара. Ён мяне ўпускае. Гэта сапраўды радыкальна, як вялізныя могілкі дыназаўраў. Вы можаце сядзець на некаторых абломках — гэта не вельмі брудна, ведаеце, як смецце — і назіраць закат над горадам. Гэта сапраўды дзіка. Гэта ваш мегасметнік... Добра, Рычард, давай. Скажы мне, чым я аблажаўся сёння ўвечары».
  «Справа ў тым...»
  — Прывітанне, — пачуўся з дзвярэй жаночы голас.
  Рун павярнуўся і ўбачыў высокую жанчыну з доўгімі светлымі валасамі, якая прайшла праз адчыненыя дзверы. Жанчына была апранута ў шэры касцюм у палоску і чорныя лодачкі. Яна прыязна зірнула на Руна, потым падышла да Рычарда і абняла яго.
  «Рун, гэта Карэн».
  - Гм, прывітанне, - сказаў Рун. Затым да Рычарда: «Ваша паведамленне? Пра вячэру?»
  Карэн добра падняла брыво, дастала з папяровага пакета бутэльку віна і тактоўна знікла на кухні.
  - Насамрэч, - далікатна сказаў Рычард, - гэта павінен быў быць чацвер.
  «Пачакай. У паведамленні гаварылася заўтра. І дата на ім была ўчорашняя».
  Ён паціснуў плячыма. «Я сказаў хлопцу, з якім размаўляў, Фрэнкі, я сказаў яму ў чацвер».
  Яна кіўнула. «А ён думаў, што сёння чацвер. Пракляты хэві метал. Яно разбурыла клеткі яго мозгу... Дзярмо, дзярмо, дзярмо».
  Эй, хросная фея! Ё! Махні чароўнай палачкай і выцягні мяне адсюль.
  «Слухай, хочаш застацца? Выпіць віна?»
  Гэта была б прыгожая карціна, падумала яна. Мы ўтрох папіваем віно, пакуль ён чакае, пакуль я сыду, каб ён мог прымяніць тантрычныя рухі да занадта высокай Карэн.
  «Не, думаю, я пайду».
  «Вядома. Я правяду цябе да ліфта».
  О, не спрачайцеся занадта моцна.
  - працягваў Рычард. «Ой, пачакай, дазволь мне атрымаць тое, што ў мяне ёсць для цябе».
  «Маё здзіўленне?»
  «Правільна. Я думаю, вам спадабаецца».
  - Такім чынам, Рун, адкуль ты ведаеш Рычарда? Карэн тэлефанавала з кухні.
  ага Ён забраў мяне мінулай ноччу і з таго часу спрабуе трахнуць мяне.
  «Пазнаёміліся ў відэасалоне. Мы размаўляем пра фільмы».
  «Я люблю кіно», - сказала Карэн. «Магчыма, мы ўсе калі-небудзь паедзем.
  «Магчыма».
  Рычард з'явіўся са сваёй спальні. Ён нёс белы канверт.
  Гэта мой падарунак?
  - Хутка вярнуся, - сказаў ён Карэн.
  «Гэты соус такі добры», — крыкнула яна з кухні. Яна высунула сваю дзёрзкую галаву ў дзвярны праём. "Прыемна пазнаёміцца. О, падабаюцца завушніцы!»
  Калі яны ішлі да ліфта, Рычард сказаў: «Карэн сябар. Мы працуем разам».
  Рун задаўся пытаннем: як хтосьці працуе з вамі, калі вы пішаце раманы?
  Яны прайшлі чатыры дзверы ўніз па калідоры, перш чым ён сказаў: «Гэта крыху няёмка, але мы з ёй проста сябры».
  «Мы выходзім , ці не так? Я маю на ўвазе вас і мяне».
  «Вядома, мы выходзім. Я маю на ўвазе, што мы не будзем хадзіць увесь час, праўда? Мы можам мець іншых сяброў».
  «Вядома. Так і павінна працаваць».
  «Правільна».
  Я абавязкова заб'ю Фрэнкі Грыка...
  Ён націснуў кнопку ўніз.
  Ці не спяшаемся мы .
  «Ой, вось». Ён сунуў ёй канверт.
  Яна адкрыла. Унутры была заяўка ў Новую школу, што на Пятай авеню.
  Жарт. Гэта павінен быў быць жарт.
  "У мяне ёсць прыяцель, які працуе на паступленні", - растлумачыў Рычард. «Ён сказаў мне, што яны пачынаюць гэтую новую праграму. Менеджмент рознічнага гандлю. Вам нават не трэба атрымліваць ступень. Вы атрымліваеце сертыфікат».
  Ёй стала млосна. «Пачакай. Вы даяце мне кансультацыі па кар'еры?»
  «Рун, ты такі разумны, у цябе так шмат энергіі, ты такі творчы... Я хвалююся, што ты змарнуеш сваё жыццё».
  Яна здранцвела глядзела на паперу ў сваёй руцэ.
  Рычард сказаў: «Вы маглі б прарабіць сабе шлях у бізнэсе відэакрам. Стаць менеджэрам. Тады, магчыма, вы маглі б купіць краму. Ці нават ланцужок. Вы сапраўды можаце апынуцца на чортава вертыкальнай дарожцы».
  Яна горка засмяялася. «Але... гэта не я , Рычард. Я не вертыкальны чалавек. Слухай, я працаваў у той закусачнай, пра якую я табе казаў, у майстэрні па рамонце ровараў, гастраноме, абутковай краме. Я прадавала ювелірныя вырабы на вуліцы, займалася паклейкай і вырабамі для часопіса, прадавала мужчынскія адэкалоны ў Macy's і працавала ў кіналабараторыі. І гэта толькі за пару гадоў, што я тут. Перад смерцю я зраблю значна больш, чым гэта. Я не збіраюся прысвячаць сваё жыццё кіраўніку відэасалоны. Ці што-небудзь іншае».
  «Хіба ты не хочаш кар'еры?»
  Яна адчувала сябе цалкам здраджанай. Больш, чым калі б яна знайшла Карэн і Рычарда ў ложку, падзея, да якой заставаліся лічаныя хвіліны.
  Калі яна не адказала, ён сказаў: «Вы павінны падумаць пра гэта».
  Рун сказаў: «Часам мне прыходзіць у галаву думка, што я павінен пайсці ў школу. Атрымаць ступень. Юрыдычная школа, магчыма, бізнес-школа, як мая сястра. Нешта. Але потым, ведаеце, што адбываецца? У мяне ёсць такі вобраз. Пра сябе праз дзесяць гадоў на кактэйлі. І нехта пытаецца, што я раблю. І - гэта страшная частка - у мяне ёсць адказ для іх ". Яна ўсміхнулася яму.
  "Які …?"
  Ён не зразумеў. « У гэтым справа. Гэта не мае значэння; страшна тое, што ў мяне ёсць адказ. Я кажу: «Я юрыст, бухгалтар, майструю хітрыкі». Бах, вось я. Вызначаецца адным-двума словамі. Гэта мяне да чорта палохае».
  «Чаму вы так баіцеся рэальнасці?»
  «Маё жыццё сапраўднае. Проста, відаць, гэта не вашая рэальнасць».
  Ён жорстка сказаў: «Не, гэта не рэальна. Паглядзіце на гэтую вашу гульню…”
  «Якая гульня?»
  «Знайдзі-схаваны-скарб».
  «Што ў гэтым дрэннага?»
  «Вы разумееце, што чалавека забілі? Ці прыходзіла вам у галаву, што для Роберта Кэлі гэта не гульня? Каб вы маглі пацярпець? Ці ваш сябар можа пацярпець? Табе гэта калі-небудзь прыходзіла ў галаву?»
  «Абыйдзецца. Трэба толькі верыць…”
  Яна ахнула, калі ён злосна ўзяў яе за плечы і падвёў да акна ў канцы калідора. Завостраны звонку. Пад імі была маса шашэйных дарог, чыгуначных адводаў і іржавелага абсталявання — вялізныя турбіны і металічныя дэталі. За ім была невялікая фабрыка, акружаная стаячай жаўтаватай вадой. Гразь. Бруд.
  "Што гэта?" — спытаў ён.
  Яна пахітала галавой. Не разумеючы.
  "Што гэта ?" Яго голас павысіўся.
  "Што ты маеш на ўвазе?" Яе голас затрашчаў.
  «Гэта фабрыка, Рун. Там дзярмо і забруджванне. Людзям гэта зарабляе на жыццё, яны плацяць падаткі, даюць грошы на дабрачыннасць і купляюць красоўкі сваім дзецям. Якія вырастаюць і становяцца юрыстамі, або настаўнікамі, або музыкамі, або людзьмі, якія працуюць на іншых заводах. Гэта не больш за тое. Гэта не касмічны карабель, не замак, не ўваход у падземны свет. Гэта фабрыка ».
  Яна была зусім нерухомая.
  «Ты мне вельмі падабаешся, Рун. Але паехаць з табой — гэта як жыць у нейкім фільме».
  Яна выцерла нос. Унізе пранесліся машыны. «Што не так з кіно? Я люблю кіно».
  «Нічога. Пакуль вы памятаеце, яны не сапраўдныя. Ты даведаешся, што я не рыцар, і што, добра, магчыма, былі грошы ад рабавання банкаў - што, я лічу, гэта самая вар'яцкая рэч, якую я калі-небудзь чуў, - але яны былі выдаткаваны, скрадзены або згублены дзесьці за гады таму, і вы ніколі не знойдзеце яго. І вось ты марнуеш сваё жыццё ў відэасалоне, скачаш з фантазіі на фантазію, чакаеш чагосьці, пра што нават не ведаеш, што гэта».
  «Калі гэта ваша рэальнасць, вы можаце захаваць гэта», - адрэзвала яна, выціраючы нос.
  «Казкі не абыдуць цябе ў жыцці».
  «Я ж казаў вам, што не ва ўсіх бывае шчаслівы канец!»
  «Але нават калі яны гэтага не робяць, Рун, ты зачыняеш кнігу, ставіш яе на паліцу і працягваеш сваё жыццё. Яны. не. Рэальны. І калі вы жывяце так, быццам жывяце ў адным, вы атрымаеце траўму. Або нехта з вашага атачэння пацерпіць».
  «Дык чаму вы эксперт па рэчаіснасці? Вы пішаце раманы».
  Ён уздыхнуў, адвёў ад яе позірк. «Я не пішу раманаў. Я спрабаваў зрабіць на вас уражанне. Я нават раманаў не чытаю . Пішу аўдыёвізуальныя сцэнарыі для кампаній. «Прывітанне, я Джон Джонс, ваш генеральны дырэктар, вітаю вас на Sales-Fest '88…». Гэта не дзіўна. Гэта не весела. Але гэта аплачвае рахункі».
  «Але ты... ты такі ж, як я. Клубы, танцы, магія… нам падабаюцца адны і тыя ж рэчы».
  «Гэта акт, Рун. Гэтак жа, як і для ўсіх, хто так жыве. Акрамя цябе. Ніхто не можа вытрымаць вашу дзівацтва. Калі ты легкадумны, калі ты безадказны , ты спазняешся на цягнікі і аўтобусы і на вячэру. Вы...
  «Але, — перабіла яна, — наступны цягнік заўсёды будзе». Яна выцерла вочы і ўбачыла, што туш пацякла. Дзярмо. Яна павінна выглядаць жаласна. Яна ціха сказала: «Ты хлусіў мне».
  Прыехаў ліфт. Яна адарвалася ад яго і зайшла ў машыну.
  «Руна...»
  Яны стаялі ў трох футах ад іх, яна ўнутры, ён звонку. Здавалася, што прайшла цэлая вечнасць, перш чым дзверы пачалі зачыняцца. Пакуль яны павольна рабілі, яна падумала, што Дыярмуід ці любы рыцар не дазволяць ёй уцячы такім чынам. Ён штурхаўся за ёй, рассоўваў дзверы, трымаў яе.
  Скажыце ёй, што яны могуць вырашыць гэтыя рознагалоссі.
  Але Рычард толькі павярнуўся і пайшоў па калідоры.
  «Заўсёды будзе іншы цягнік», — прашаптала яна, калі дзверы зачыніліся.
  
  
  «Твае зводныя сёстры так трымаюць цябе ў лахманах?» Не, не, не, дарагі, гэтага ніколі не атрымаецца. Як можна быць самай прыгожай на балі ў гэтых лахманах? Зараз пагляджу, што я магу зрабіць. Так, божа, гэта павінна быць у самы раз...
  «І, заплюшчыўшы вочы, тройчы ўзмахнула чарадзейнай палачкай. Нібы з паветра з'явілася сукенка з шоўку і карункаў, прашытая залатымі і срэбнымі ніткамі. А за яе ногі…»
  Рун чытала гэта на памяць, ідучы па Універсітэцкай плошчы. Яна спынілася, скамячыла заяўку на новую школу і тройчы накіравала яе ў смеццевы кошык.
  Яна зірнула на сябе ў люстэрка, якое вісела ў краме парыкоў. Губная памада была выдатнай, а румяны на скулах было весела і лёгка рабіць. Дзякуй, Стэфані. Вочы былі ў парадку - прынамсі, да таго, як слёзы ператварылі яе ў янота.
  Рун зрабіла яшчэ адзін глыток Мілера — з трэцяй банкі — загорнутай у папяровы пакет. Яна купіла ў гастраноме на вуліцы шэсць пачак, але нейкім чынам здолела кінуць тры бляшанкі за апошнія два кварталы.
  Міма прайшла пара, узяўшыся за рукі.
  Рун не мог не ўтаропіцца на іх. Яны не заўважылі. Яны былі закаханыя.
  «О, мілы, — сказала хросная фея Папялушкі, — фурманы. Якая карысць ад ператварэння гарбуза ў карэту, калі ў вас няма фурманаў, якія б вас везлі? А-а-а, мышкі...
  Рун зноў павярнулася да люстэрка, паскудзіла пальцамі валасы і адышла, каб паглядзець на вынікі.
  Яна падумала: я зусім не падобная на Папялушку. Я выглядаю як невысокая шлюха.
  Яе плечы абвіслі, і яна зарылася ў сумцы. Знайшла клеенекс і сцерла рэшткі макіяжу з твару, зачасала валасы на месца.
  Яна зняла аранжавыя завушніцы, якія так любіла Карэн, чэмпіёнка па баскетболе сярод дзяўчат, і кінула іх у сумачку.
  Што было не так? Чаму было так цяжка зацікавіць ёю мужчын?
  Яна ўсё ўлічыла.
  Я не высокі і не бландзін, праўда.
  Я не прыгожая. Але я таксама не пачварны.
  Магчыма, яна была лесбіянкай.
  Рун задумаўся над гэтым.
  Здавалася, гэта магчыма. І гэта многае тлумачыла. Напрыклад, чаму яна трапіла пад удары мужчын, але ніколі не прапанавала — напэўна, яны адчулі яе арыентацыю. (Не тое каб яна абавязкова хацела выйсці замуж, але яна хацела мець магчымасць сказаць: «Дай мне падумаць пра гэта».)
  Не, яна проста не тая, на якую хадзілі мужчыны. Магчыма, усё гэта было часткай гэтага, магчыма, тое, што багі зрабілі цябе такім, якім ты быў. Яны могуць зрабіць вас нізкарослымі і сімпатычнымі, трохі падобнымі на Одры Хепберн, але не настолькі, каб прымусіць мужчын - сапраўдных мужчын, рыцараў, мужчын Кэры Гранта, вандроўных рыцараў - закахацца ў вас. Багі проста падводзяць вас лёгка. Кажучы: калі б яны жадалі, каб у вас быў такі чалавек, як Рычард, яны зрабілі б вас на чатыры цалі вышэйшым і на трыццаць шэсць C, ці B, прынамсі, і далі б вам светлыя валасы.
  Але быць геем… над гэтым варта было задумацца. Ці магла яна з гэтым справіцца? Гэта было б цяжка прызнаць, але, магчыма, ёй давядзецца гэта прызнаць. Ад некаторых рэчаў нельга ўцячы.
  Прызнаўшыся ў гэтым, яна адчула палёгку. Гэта тлумачыла, чаму яна не хацела адразу спаць з мужчынам — верагодна, ёй не вельмі падабаўся сэкс з мужчынамі. І калі Рычард уключыў яе, як электрычны ток, гэта, верагодна, было толькі з-за таго, што яна зразумела раней - што ў ім было нешта жаночае. Вядома, гэта мела сэнс.
  Сказаць маці было б цяжка.
  Магчыма, ёй варта скараціць каманду.
  Можа, ёй варта стаць манашкай.
  Магчыма, ёй варта забіць сябе.
  На рагу Восьмай вуліцы, замест таго, каб павярнуць на метро, каб сесці на цягнік да гарышча, яна павярнула ў іншы бок, каб вярнуцца ў відэасалон.
  Яна ведала, чым хоча займацца.
  Атрымаць фільм. Магчыма, гэта здарылася аднойчы ноччу . Калі я ўсё роўна буду плакаць, чаму б не ўзяць да гэтага фільм? Марожанае, піва і кіно. Нельга прайграць з такой камбінацыяй.
  Як наконт «Знесеных ветрам»?
  Як наконт аматараў Лесбаса?
  
  
  Праз дзесяць хвілін яна прасунула відэа на Вашынгтон-сквер. Фрэнкі Грэк сядзеў за прылаўкам і выглядаў зусім збянтэжаным.
  Ну, ён, чорт вазьмі, павінен. Нахер, калі ён узяў паведамленне ад Рычарда... Яна збіралася даставіць яму пекла. Але калі яна глядзела на яго, які нервова гуляе з пультам відэамагнітафона, здавалася, што ў яго на розуме нешта іншае. Ён нерваваўся , але гэта было не з-за яе.
  «Прывітанне, Рун».
  «Што гэта, Фрэнкі? Твая сястра ў парадку?»
  «Так, яна ў парадку», — прамовіў ён. «У яе нарадзілася дзіця».
  "Я ведаю. Вы сказалі нам. У чым справа?"
  «Як справы сёння вечарам? Я спадзяюся, усё добра. Рабіць дабро." Хочаце стаць рок-музыкам, які размаўляе як містэр Роджэрс? Нешта тут сапраўды было не так. «Што з табой?»
  «Нічога, Рун. Я чуў, што там было крыху холадна сёння ўвечары». Гэта было падобна на тое, што ён быў у дрэннай сцэнцы ў Saturday Night Live .
  «Холадна. Што ты, чорт вазьмі...»
  «Руна?» - спытаў глыбокі мужчынскі голас.
  Яна павярнулася. О, гэта быў той амерыканскі маршал. Дыксан, успомніла яна.
  "Прывітанне", сказаў ён.
  «Гэй, маршал Дыксан».
  Ён засмяяўся. «Вы робіце гэта гучаць як шэрыф у дрэнным вестэрне. Называйце мяне Філіп».
  Яна паглядзела на Фрэнкі, бледнейшага за Міка Джагера ў лютым. «Я бачыў яго значок», - сказаў Фрэнкі.
  - Ён арыштоўвае людзей, якія псуюць тэлефонныя паведамленні, - прамармытаў Рун.
  "Га?"
  "Не бяда."
  «Як справы?» — усміхаючыся, спытаў Дыксан. Потым нахмурыўся, паглядзеў ёй у твар. «Ёсць крыху...» Ён паказаў на яе шчаку.
  Яна схапіла папяровы ручнік і сцерла трохі макіяжу з вачэй.
  «Вось і ўсё», - сказаў Дыксан. «Гэй, падабаецца ўбор».
  «Сапраўды?»
  Яго вочы правялі па ім — і, вядома, яна зноў адчула электрычнае шыпенне. Не такое высокае напружанне, як у Рычарда, але ўсё ж...
  «Я ніколі не ўжываю наркотыкі», — сказаў Фрэнкі Грэк.
  Дыксан з цікаўнасцю паглядзеў на яго.
  «Некаторыя музыкі робяць. Я маю на ўвазе, вы чуеце пра гэта. Але я ніколі. Некаторыя з маіх песень пра наркотыкі. Але гэта якраз тое, пра што можна пісаць песні. Я трымаюся ад іх далей».
  "Ну, добра для вас."
  Рун кінуў на яго раздражнёны позірк, а потым сказаў маршалу: «Яшчэ што-небудзь па справе?»
  «Не». Потым ён, відаць, падумаў, што не павінен гаварыць так, як сіні каўнер, і дадаў: «Не. Ніякіх доказаў смерці Эдэльмана». Ён паціснуў плячыма. «Адбіткаў на месцы здарэння няма. Без сведак. Вы не бачылі нічога дзіўнага ў апошні час? Сачылі?»
  «Не».
  Дыксан кіўнуў. Паглядзеў некалькі відэа. Выбраў адзін. Пакласці яго ўніз.
  «Такім чынам, - сказаў ён.
  Два "так" ад двух розных мужчын за адну ноч. Рун задумаўся, што гэта значыць.
  «Ці магу я пагаварыць з вамі?» - спытаў ён, паказваючы ёй на парадную частку крамы.
  «Вядома».
  Яны стаялі каля акна, побач з кардонным выразам Майкла Дж. Фокса, які адцягваў увагу.
  «Проста падумаў, што ты хацеў бы ведаць. Я праверыў той выпадак, пра які вы мне расказвалі. Крадзеж Union Bank?»
  "Ты зрабіў?"
  Ён паківаў галавой. «Я нічога не знайшоў. Тэхнічна ён усё яшчэ адкрыты, але ніхто не займаўся справай з пяцідзесятых гадоў. Яны толькі трымаюць адкрытымі справы аб забойствах бясконца. Я спрабаваў знайсці файл, але здаецца, што ён быў выдадзены дзесяць-дваццаць гадоў таму».
  «Я думаў, што, магчыма, вы гэта расследуеце».
  «Рабаванне? Я?» Дыксан зноў засмяяўся. У яго была добрая ўсмешка. Рычард, падумала яна, быў у сабе таямнічы. Нешта адбываецца пад паверхняй - вы не маглі паверыць у яго ўсмешку. Dixon's здаваўся цалкам сапраўдным.
  Ён зняў бейсболку, па-хлапечаму пацёр валасы, зноў надзеў шапку.
  Яна сказала: «Я маю на ўвазе, гэта было нейкае супадзенне, што вы спыталі пра містэра Кэлі і ўсё такое».
  «Рабаванне банка было б справай ФБР, а не маршалаў. Я ўдзельнічаю толькі таму, што забойца выкарыстаў тыя кулі, якімі карыстаецца шмат кілераў. Мы правяраем такія рэчы».
  - Тэфлон, - сказаў Рун.
  «О, вы ведаеце пра гэта?»
  «Паліцыя мне сказала. Але калі вас не цікавіць рабаванне, то навошта вы шукалі гэтую справу?»
  Ён паціснуў плячыма, адвёў вочы. "Я не ведаю. Здавалася вам важным».
  Невялікае паколванне. Нічога такога высокага напружання, як у Рычарда. Але гэта было нешта. Акрамя таго, Рычард, у якога яна думала, што яна была закахана, толькі што рассыпаўся ёй пра яе жыццё, у той час як гэты хлопец, амаль незнаёмы чалавек, напрацаваўся, каб дапамагчы ёй у яе пошуках.
  Рудая курачка…
  Яна кінула на яго сарамлівы позірк, як Скарлет О'Хара. «Гэта адзіная прычына, па якой вы прыйшлі аж сюды? Расказаць мне пра справу пяцідзесяцігадовай даўніны?»
  Ён паціснуў плячыма, пазбягаў яе вачэй. «Я заходзіў да вас, а вас там не было, і я патэлефанаваў сюды, і яны сказалі, што часам вы проста тусуецеся і размаўляеце з людзьмі пра фільмы». Ён сказаў гэта так, нібы практыкаваўся. Як сарамлівы хлопчык, які рэпетуе свае радкі, каб запрасіць дзяўчыну на спатканне. Збянтэжаны. Ён скрыжаваў рукі.
  «Такім чынам, вы рызыкнулі апынуцца тут?»
  «Правільна». Праз імгненне ён сказаў: «І я магу паспрачацца, вы хочаце ведаць, чаму».
  "Так", сказала яна. «Я».
  «Ну». Ён праглынуў. Як чалавек з такім вялікім пісталетам мог так нервавацца? Ён працягваў. «Я мяркую, што я хацеў запрасіць вас спаткацца. Я маю на ўвазе, калі не хочаш, забудзься, але...
  - Рун, - паклікаў Фрэнкі, - тэлефон!
  «Пачакай тут», — сказаў Рун Дыксану, а потым рашуча дадаў: «Не сыходзь».
  «Вядома. Вядома. Я нікуды не пайду».
  Яна зняла трубку. Гэта была Аманда Леклерк. - Рун, я думала, ты хочаш ведаць, - хутка сказала жанчына з больш выразным акцэнтам з-за хвалявання. «Дачка Віктара Сімінгтана, яна тут. Я маю на ўвазе, прама цяпер. Хочаш яе бачыць?»
  Рун зірнуў на Дыксана, які разглядаў відэабоксы. Ён зірнуў на раздзел X-рэйтынгу, пачырванеў і хутка адвёў вочы.
  Руна, раз'юшана абмяркоўваючы - што ёй рабіць?
  Мужчына, які хацеў запрасіць яе на спатканне, а не квэст.
  Гэта было зусім несправядліва.
  «Руна?» - сказала Аманда. «Я не думаю, што яна застанецца занадта доўга».
  Вочы на Дыксана.
  Вочы на жоўтыя старонкі Брукліна.
  Ай чорт.
  У трубку яна выпаліла: «Я зараз прыеду».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ВАСЯМНАЦЦАЦЫ
  
  «У цябе было дзіця?»
  Рун падняла вочы ад даведніка будынкаў, настолькі пакрытага графіці, што не магла знайсці нумар кватэры Аманды Леклерк.
  Яе здзіўленыя вочы спыніліся на здзіўленым твары маладога чалавека, які пусціў яе ў кватэру два дні таму, калі яна была ў крайняй ступені цяжарнасці. Цяпер яна дазволіла яму зноў адчыніць перад сабой дзверы і ўвайшла ўнутр.
  «Я зрабіў, дзякуй», сказаў Рун. «Кортні Мадонна Брэтані. Шэсць фунтаў чатыры унцыі».
  «Віншую», — сказаў ён. Ён не мог не ўтаропіцца на яе жывот. «Вы, э-э, адчуваеце сябе добра?»
  «Адчуваю сябе цудоўна», — запэўніў Рун. «Я проста выбег на хвіліну і забыўся ключы».
  «Дзе твая маленькая дзяўчынка?» — спытаў ён.
  Калі вы хлусіце, хлусіце ўпэўнена. «Яна наверсе. Глядзець тэлевізар».
  «Глядзіш тэлевізар?»
  «Ну, яна з бацькам, а ён глядзіць тэлевізар. Яны абодва любяць сіткомы... Скажыце, у якой кватэры зноў Аманда Леклерк?»
  «О, Аманда? На другім паверсе?»
  «Так».
  «Я думаю, 2F.»
  «Правільна, правільна, правільна». Рун пачаў падымацца па лесвіцы адначасова.
  «Ці не здаецца вам, што вам варта палегчыць гэта?»
  «Мужыцкае статак», — весела азвалася яна.
  На лесвічнай пляцоўцы другога паверха яна заўважыла, што над адтулінай у дзвярах містэра Кэлі ляжыць кавалак фанеры. На ім таксама быў вялікі замок. Міліцэйскую стужку замянілі. Яна прайшла міма яго.
  Было цяжка адмовіцца ад Філіпа Дыксана ( ён , у адрозненне ад Рычарда, быў чалавекам, у якога не было праблем ні са словам, ні з паняццем «спатканне»).
  «Праверка на дождж?» - спытаў ён.
  «Ты робіш стаўку. Гэй, ты любіш звалкі?» — спытала яна яго, выходзячы з дзвярэй відэасалоні.
  Ён не прапусціў ніводнага разу. «Люблю іх».
  Рун пастукаў у дзверы Аманды, і жанчына паклікала: «Хто там?»
  «Я, Рун».
  Дзверы адчыніліся. «Добра. Яна наверсе. Я ўгаворваю яе застацца да цябе. Не хацела, а яна ёсць».
  «Ці чула яна што-небудзь ад свайго бацькі?»
  «Я не ведаю. Я яе не прасіў. Я проста сказаў, што вы яго шукаеце, і гэта важна».
  «У якой ён зноў кватэры?»
  «Тры Б».
  Рун успомніў, што Сімінгтан жыў прама над містэрам Кэлі.
  Рун падняўся па лесвіцы. На падлозе Аманды і містэра Кэлі пахла цыбуляй; гэты пах салам. Яна спынілася ў калідоры. Дзверы ў 3B былі адчынены на шэсць цаляў.
  Рун падаўся наперад, убачыўшы спачатку падол спадніцы, потым дзве тонкія ногі ў цёмных панчохах. Яны былі скрыжаваныя такім чынам, што сведчыць пра ўпэўненасць. Рун пачаў стукаць, але потым проста штурхнуў дзверы да канца. Жанчына на ложку павярнулася да яе. Яна праглядала стос папер.
  У яе былі высокія скулы, твар, бліскучы ад макіяжу, валасы з інеем, укладзеныя тонай пырскаў. «Яна падобная на маю маці», — падумаў Рун і здагадаўся, што ёй каля сарака. Жанчына была ў клятчастым касцюме і паліла доўгую цёмна-карычневую цыгарэту. Яна паглядзела на Руна і сказала: «Тая жанчына ўнізе… яна сказала, што хтосьці шукае майго бацьку. Гэта ты?"
  «Так».
  Жанчына павольна адвярнулася, затушыла цыгарэту, уціснуўшы яе ў попельніцу. Ён памёр са слабым грукатам. Яна агледзела Руна з ног да ног. «Ой, яны становяцца ўсё маладзейшымі і маладзейшымі».
  «Накшталт, прабачце?»
  "Колькі табе гадоў?"
  «Дваццаць. Якое гэта мае дачыненне? Я проста хачу спытаць вас некалькі...
  «Што ён табе абяцаў? Аўтамабіль? Ён рабіў гэта шмат. Ён заўсёды раздаваў машыны. Або сказаць, што будзе. Поршэ, Мэрсэдэс, Кадылак. Вядома, узнікнуць праблемы з дылерам. Або рэгістрацыя. Ці што».
  «Машыны? Я нават не...
  «А потым справа дайшла да грошай. Але гэта жыццё, ці не так? Ён абяцаў тысячу, а ў выніку даваў ім пару соцень».
  «Пра што вы кажаце?» — спытаў Рун.
  Чарговы экзамен. Жанчына дайшла да паласатых панчох і нязграбных чырвоных туфляў Руна, перш чым на яе твары выявілася яе трывога. Яна пахітала галавой. «Вы не маглі… прабачце мяне, але вы не маглі спаганяць столькі. Якая была ваша цана? На ноч?»
  «Ты думаеш, што я прастытутка?»
  «Мой бацька называў іх сяброўкамі. Аднойчы ён сапраўды прынёс адну на абед у Дзень падзякі. У маім доме! У Вестчэстэры. Лінда з у. Вы можаце сабе ўявіць гэтую сцэну. З мужам і дзецьмі?»
  «Я нават не ведаю твайго бацьку».
  Жанчына нахмурылася, разважаючы, ці можа Рун сказаць праўду. «Магчыма, тут нейкае непаразуменне».
  «Я скажу, што ёсць».
  "Вы не …"
  - Не, - сказаў Рун. "Я не."
  Слабы смех. - Прабач... - жанчына працягнула руку. «Мяне завуць Эмілі Рыхтэр».
  «Я Рун». Яна неахвотна паціснула яго.
  "Імя?"
  «І апошняе».
  «Актрыса?»
  «Часам».
  - Значыць, Рун, ты сапраўды не ведаеш майго бацьку?
  «Не».
  «І вы тут не за грошы?»
  Не зусім, падумала яна. Яна пахітала галавой.
  - працягвала Эмілі. «Што вы хочаце бачыць мяне?»
  «Вы ведаеце, дзе ён?»
  «Вось што я спрабую высветліць. Ён проста зьнік”.
  «Я ведаю, што ён зрабіў».
  Эмілі ўважліва агледзела твар Руна. У жанчыны былі пільныя вочы, і Рун адвёў позірк. Эмілі сказала: «І я адчуваю, што вы ведаеце, чаму ».
  «Магчыма».
  "Які?"
  «Я думаю, што ён быў сведкам забойства».
  «Той чалавек, якога забілі ў будынку?» - спытала Эмілі. «Я чуў пра гэта. Гэта было ўнізе, ці не так?»
  «Правільна».
  «І вы думаеце, бацька бачыў, як гэта адбылося?»
  Рун прайшоў далей у кватэру. Яна села на таннае сталовае крэсла. Яна агледзела месца. Гэта вельмі адрознівалася ад містэра Кэлі. Яна спачатку не магла зразумець, чаму. Потым яна зразумела. Гэта быў як нумар у гатэлі, абсталяваны адным тэлефонным званком у краму, дзе прадавалася ўсё: карціны, мэбля, дываны. Шмат светлага дрэва і металічных колераў і ламінату. Скаардынаваны. Прыгарадны прыхват.
  Што гэта ёй нагадала? Божа мой, месца Рычарда...
  Эмілі запаліла яшчэ адну цыгарэту.
  Рун зазірнуў на кухню. Яна бачыла дастаткова ежы, каб перажыць аблогу. «Як кладоўка маці», — падумала яна. З запасам мукі, пажаўцелымі каробкамі разынак, аўсяных шматкоў і кукурузнага крухмалу. Каляровыя банкі. Грын, Дэль Монтэ. Чырвоны, Кэмпбэл. Толькі тут розніца ў тым, што ўсё новае. Як і мэбля.
  Голас Эмілі быў мякчэй, калі яна сказала: «Я не хацела нічога прапаноўваць. Тое, што я казаў раней. З таго часу, як наша маці памерла, бацька быў, ну, крыху няўстойлівы. У яго была серыя маладых сяброў. Прынамсі, ён пачакаў, пакуль яна памрэ, каб зноў стаць падлеткам». Яна пахітала галавой. «Але забойства... Так што, магчыма, яму пагражае небяспека». Цыгарэта спынілася на паўдарозе да яе рота, потым апусцілася.
  Рун сказаў ёй: «Я мяркую, што ён у парадку. Я маю на ўвазе, я не ведаю, што ён не. Ён дакладна не затрымліваўся надоўга пасля таго, як чалавека ўнізе забілі».
  "Што здарылася?"
  Рун распавёў ёй пра смерць Роберта Кэлі.
  «Як вы думаеце, чаму мой бацька ўбачыў гэта?»
  «Што гэта было, я вярнуўся сюды, каб забраць нешта пасля таго, як г-н Кэлі быў забіты. А я быў у кватэры ўнізе...
  - Адкуль вы пазналі яго, гэтага містэра Кэлі?
  «Ён быў пакупніком у краме, дзе я працую. Мы былі як бы сябрамі. Ва ўсякім выпадку, я бачыў твайго бацьку. І ён убачыў мяне ў кватэры. Ён быў у жаху. Гэта было дзіўна — я нікога напалохаў». Яна засмяялася. «Але, як я разумею, у той дзень, калі быў забіты містэр Кэлі, твой бацька бадзяўся на пажарнай лесвіцы. Ён бачыў, як забойца выйшаў з кватэры пасля таго, як забіў містэра Кэлі. Думаю, твой бацька ўбачыў забойцу».
  Эмілі паківала галавой. «Але навошта яму бегчы, толькі ўбачыўшы цябе?»
  «Я не ведаю. Магчыма, ён не бачыў мяне занадта выразна і падумаў, што я забойца, які вярнуўся, каб знішчыць нейкія доказы ці нешта падобнае».
  Эмілі глядзела ўніз на падроблены ўсходні дыван. «Але паліцыя мне не тэлефанавала», — яна зноў кіўнула, — гэта павінна азначаць, што вы не гаварылі ім пра яго.
  «Не».
  "Чаму не?"
  Рун адвёў вочы. «Справа ў тым, што я не люблю паліцыю».
  Эмілі яшчэ хвіліну ўважліва глядзела на яе. Потым запытальна сказаў: «Але гэта не зусім справа , ці не так? Ёсць нешта яшчэ».
  Рун адвёў позірк. Стараюся быць спакойным і ўраўнаважаным. Гэта не брала.
  «Ну, усё, што я ведаю, гэта тое, што я хвалююся за бацьку», - сказала Эмілі. «Часам ён можа быць раздражняльным, але я ўсё яшчэ люблю яго. Я хачу знайсці яго. І здаецца, што вы таксама. Чаму не скажаш?»
  Потым аднекуль Рун здолеў знайсці дарослы позірк. Яна пляснула ім па твары і ўсміхнулася Эмілі, як жанчына да жанчыны. «У мяне такое адчуванне, што ты таксама не ўсё мне расказваеш».
  Жанчына сумелася. Яна ўцягнулася і выпусціла з іх густы струмень дыму. «Магчыма, я не».
  «Я пакажу табе сваю, калі ты…»
  Эмілі не хацелася ўсміхацца. Але яна зрабіла. «Добра, праўда?» Яна агледзела кватэру. «Я ніколі раней тут не была. Гэта першы раз. Апошні год я ні ў адной яго кватэры не была ... Хіба гэта не жудасна сказаць?»
  Рун нічога не сказаў. Эмілі ўздыхнула. Яна выглядала значна менш дарослай, чым была. «Мы пасварыліся. Мінулае лета. Дрэнны».
  Запанавала цішыня.
  Потым яна ўсміхнулася Руну. Змрочнае ўзняцце яе рота. Спроба зрабіць святло. Усмешка згасла. «Ён уцёк з дому. Хіба гэта не глупства?»
  «Ваш бацька збег з дому? Маўляў, гэта радыкальна».
  Эмілі спытала: «Твае бацькі яшчэ жывыя?»
  «Мая маці. Яна ў Агаё. Мой бацька памёр некалькі гадоў таму».
  «Ці ладзілі вы з імі, калі былі дома?»
  «Даволі добра, я мяркую. Мая мама мілая. Мой тата... Я быў яго ўлюбёнцам. Але не кажыце маёй сястры, што я гэта сказаў. Ён быў вельмі, вельмі круты».
  Эмілі паглядзела на яе, падняўшы галаву. «Вам пашанцавала. Мы з бацькам шмат ваявалі. Мы заўсёды. Нават калі я быў малады. У мяне быў бы хлопец, і ён бы не спадабаўся бацьку. Ён быў не з той сям'і, ён не зарабляў дастаткова грошай, ён быў габрэем, ён быў каталіком... Я адбіваўся, але ён быў маім бацькам, а бацькі маюць аўтарытэт. Але потым я вырас, і пасля смерці маёй маці некалькі гадоў таму здарылася нешта дзіўнае. Ролі памяняліся. Ён стаў дзіцем. Ён быў на пенсіі, грошай не меў. Я выйшла замуж за бізнесмена і была багатай. Яму патрэбна было жыллё, і ён пераехаў да нас.
  «Але я зрабіў не так. Раптам у мяне з'явілася ўлада, я мог дыктаваць. Якраз наадварот, як гэта было, калі я жыў дома. Я з гэтым дрэнна справіўся. Мінулым летам мы спрачаліся, і я сказаў некалькі жудасных рэчаў. Я не меў на ўвазе іх, сапраўды не. Яны нават не былі праўдай. Я думаў, што тата проста адаб'ецца або праігнаруе іх. Ну, ён не зрабіў. Тое, што ён зрабіў, ён узяў некаторыя рэчы і знік». Яе голас здрыгануўся.
  Эмілі змоўкла. Яна трымала цыгарэту ў няцвёрдай руцэ. «З тых часоў я спрабую яго знайсці. Ён некаторы час спыняўся ў Y, ён спыняўся ў гатэлі ў Кўінзе. У яго была кватэра ў Вест-Вілідж. Не ведаю, калі ён сюды пераехаў. Я тэлефанаваў людзям, якіх ён ведае — некаторым з яго старых калег, яго лекарам — спрабуючы знайсці яго. Нарэшце рэгістратар у кабінеце яго лекара зламаўся і даў мне гэты адрас».
  Эмілі пагладзіла спадніцу. Гэта была доўгая спадніца, дарагі шоўк. «Слінкі» — адзіны спосаб апісаць гэта, вырашыў Рун. «Цяпер я зноў сумую па ім, - сказала ёй Эмілі.
  «Хіба ты не патэлефанаваў і не папрасіў прабачэння?»
  «Я спрабаваў некалькі месяцаў таму. Але ён паклаў мне трубку».
  «Чаму б вам проста не даць гэтаму час? Можа, супакоіцца. Ён не такі стары, ці не так? У яго шэсцьдзесят».
  Зноў погляд на дыван. «Справа ў тым, што ён хворы. Яму застаецца нядоўга. Таму рэгістратар доктара пагадзілася сказаць, дзе ён. У яго рак. Тэрмінал».
  Руна падумала пра бацьку. І цяпер яна пазнала шэры твар Сімінгтана, потную скуру.
  Яна таксама падумала: лепш яму не памерці, перш чым яна сама знойдзе яго і спытае пра містэра Кэлі і скрадзеныя грошы. Пачуццё віны. Але ўсё роўна думаю.
  «Дык чаго ты мне не кажаш ?» Дарослая Эмілі вярнулася. «Час паказаць мне свой ».
  - Я не ўпэўнены, што ён проста сведка, - сказаў Рун.
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Добра, калі вы сапраўды хочаце ведаць. Я думаю, што ваш бацька можа быць забойцам.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  «Немагчыма».
  Рун сказаў: «Я думаю, містэр Кэлі знайшоў грошы, і твой бацька даведаўся пра гэта. Думаю, твой бацька скраў грошы і забіў яго».
  Эмілі паківала галавой. «Ніколі. Тата ніколі нікога не пакрыўдзіў».
  Рун зноў падумаў пра твар Сімінгтана - якім жахам ён выглядаў. «Ну, магчыма, у яго быў напарнік, які яго забіў».
  Эмілі пачала хітаць галавой. Але потым яна прыпынілася.
  "Што?" — спытаў Рун. "Скажы мне."
  «Тата нікога не забіў бы. Я ведаю , што."
  «Але…? Я бачу нешта ў тваім твары. Працягвайце размаўляць». Добрая фраза для дарослых. Прама з фільма Кэры Гранта, лічыла яна. Тое, што Одры Хепберн казала мільён разоў.
  - Але, - павольна сказала жанчына, - у апошні раз, калі я размаўляла з ім, я спытала, ці патрэбныя яму грошы, і ён сказаў, што ён быў вельмі злы, але ён сказаў, што вось-вось атрымае больш грошай, чым я магла сабе ўявіць, і ён ніколі больш не возьму ні ад мяне, ні ад Хэнка ні капейкі.
  «Ён сказаў гэта?» — усхвалявана спытаў Рун.
  Эмілі кіўнула.
  - Мы павінны знайсці яго, - сказаў Рун.
  «Вы здасце яго ў міліцыю?» - спытала Эмілі.
  Рун збіраўся сказаць "не". Але яна спыніла сябе.
  Вы хлусіце толькі тым, хто можа кантраляваць вас .
  «Я не ведаю. Я думаю, я веру, што ён не забіваў містэра Кэлі. Я хачу спачатку пагаварыць з ім. Але дзе ён? Як мы можам яго знайсці?»
  Эмілі сказала: «Калі б я ведала, мяне б цяпер тут не было».
  «Там што-небудзь ёсць?» Рун кіўнуў у бок пошты, якую праглядала Эмілі.
  «Не, гэта ў асноўным проста Дарагі жыхар... Адзіная падказка, якую я атрымаў, гэта назва яго банка. Я паспрабаваў патэлефанаваць ім, ці ёсць у іх адрас, але яны не хацелі са мной размаўляць».
  Руна думала пра іншы фільм, які яна глядзела некалькі гадоў таму. Хто ў ім быў? Дэ Ніра? Харві Кейтэль? Акцёр - прыватны аглядальнік - блефаваў у банк і атрымаў інфармацыю.
  Магчыма, гэта быў Шон Конэры.
  « Глядзі, ты не разумееш… Чалавек памірае! Дзеля бога, дайце мне яго адрас. Вось нумар яго рахунку .»
  « Сэр, я не магу. Гэта супярэчыць палітыцы ».
  « Хрэн з вашай палітыкай. Жыццё чалавека пад пагрозай ».
  «У вас ёсць нумар рахунку?» - спытала яна Эмілі.
  «Не».
  «Ну, як наконт філіяла?»
  «У мяне ёсць».
  «Гэта павінна быць усё, што нам трэба».
  «Я не думаю, што яны дадуць вам якую-небудзь інфармацыю».
  «Вы былі б здзіўлены. Я магу быць надзвычай пераканаўчым».
  Руна выцерла вочы - думаючы, як Стэфані, адзіная сапраўдная актрыса, якую яна ведала, - зробіць гэта.
  «Я прашу прабачэння. Але гэта вельмі, вельмі важна».
  Малады чалавек быў віцэ-прэзідэнтам банка, але выглядаў дастаткова маладым, каб быць клеркам у Макдональдсе, з такімі слабаватымі вусамі і гладкімі, як у дзіцяці, шчокамі.
  Была наступная раніца, дзевяць трыццаць, а аддзяленне толькі адчынілася. Вестыбюль вакол іх быў пусты.
  Здавалася, што віцэ-прэзідэнту было няёмка з гэтай маладой жанчынай, якая сядзела перад яго сталом і плакала. Ён бездапаможна прагледзеў свой працоўны стол, потым зноў азірнуўся на Руна. «Ён не атрымлівае выпіскі з банкаўскага рахунку? Хто-небудзь з іх?»
  «Ніводнага. Ён вельмі засмучаны. Дзед такі напружаны чалавек. Упэўнены, што гэта і стала прычынай інсульту. Ён вельмі... што за слова? Ведаеш."
  «Пераборлівы?» — прапанаваў малады чалавек. «Скрупулёзна?»
  «Вось і ўсё. І калі ён зразумеў, што не атрымлівае заявы, Божа, у яго сапраўды здарыўся прыступ».
  «Які ў яго нумар рахунку?»
  Руна корпалася ў сумачцы. Адна хвіліна. Два. Яна пачула, як Музак стукае па глянцавым белым мармуровым холе. Яна глядзела ў ямку сваёй сумачкі. «Здаецца, не магу знайсці. Ва ўсякім выпадку, мы, напэўна, не змаглі гэта прачытаць. Ён спрабаваў запісаць гэта для мяне, але ён не можа кантраляваць сваю правую руку занадта добра, і гэта яго расчароўвае, і я не хацеў яго раздражняць без патрэбы.»
  «Я нічога не магу зрабіць без яго рахунку...»
  «Яго твар быў увесь чырвоны, а вочы выпуклыя. Я думаў, што ён лопне...
  "Як яго завуць?" — хутка спытаў чалавек. Вусы замахнуліся, і ён нахіліўся да свайго кампутара.
  «Вік Сімінгтан. Ну, Віктар».
  Ён надрукаваў. Юнак спахмурнеў. Ён набраў яшчэ, яго пальцы лёталі па клавішах. Прачытаў, зноў спахмурнеў. «Я не разумею. Вы маеце на ўвазе, што ваш дзед хоча яшчэ адну копію сваёй апошняй заявы?»
  «Заключная заява? Ён, бачыце, пераехаў, а выпіска на новы адрас не прыйшла. Які ў вас новы адрас?»
  «У нас праблема, міс». Віцэ-прэзідэнт з гамбургерамі падняў вочы.
  Рун адчула, што пачала пацець, у жываце закалацілася. Яна б зараз сапсавала. Верагодна, ён націскаў адну з тых сакрэтных кнопак, якія папярэджваюць ахоўнікаў. Дзярмо. Яна спытала: «Праблема?»
  «Два дні таму нехта закрыў рахунак вашага дзеда. Калі ён думае, што ў яго яшчэ ёсць грошы ў гэтым банку, значыць, нешта не так».
  «Як ён мог патрапіць сюды, каб закрыць свой рахунак? Небарака нават есці не можа сам».
  «Ён асабіста гэтага не рабіў. Побач з адкліканнем напісана «POA». Ён выдаў даверанасць, а давераная асоба закрыла рахунак».
  «Маці! Яна не!» Рукі Руна падняліся да яе твару. «Яна заўсёды казала, што ўсляпую абрабуе дзеда. Як яна магла гэта зрабіць?» Руна зноў усхліпвала, сухія слёзы цяклі ў яе рук. "Скажы мне! Вы павінны! Гэта была маці? Я павінен ведаць».
  «Прабачце, міс, гэта супярэчыць нашай палітыцы выдаваць інфармацыю аб кліентах без пісьмовага дазволу».
  О, гэта прагучала знаёма. Успамінаючы фільм.
  Яна падалася наперад. «К чорту вашу палітыку. На коне жыццё чалавека ».
  «Яго жыццё?» — спакойна спытаў віцэ-прэзідэнт, седзячы на спінку. «Чаму?»
  «Ну, таму што...» (У фільмах пра Дэ Ніра, Кейтэля або Конэры супрацоўнік банка толькі што паддаўся.)
  «Таму што?» — спытаў чалавек. Ён сапраўды не быў падазроным. Яму было проста цікава.
  «Інсульт. Калі маці скрала яго грошы... Гэта можа быць канцом для яго. Чарговы інсульт, інфаркт. Я вельмі перажываю за яго».
  Юнак уздыхнуў. Яшчэ адзін узмах вусамі. Яшчэ адзін уздых. Ён паглядзеў на экран кампутара. «Чэк быў выстаўлены Ральфу Стэйну, Esquire. Ён юрыст..."
  - О, дзякуй Богу, - усклікнуў Рун. «Гэта дзедаў адвакат. Стайн, так?»
  «Айн».
  «О, вядома. Мы называем яго дзядзькам Ральфам. Ён мілы». Рун устаў. «Тут, на Манхэтэне, праўда?»
  «Будынак Citicorp».
  «Вось той».
  Віцэ-прэзідэнт, стукаючы па клавішах кампутара, як турагент, сказаў: «Але ваш дзед думае, што ў яго ўсё яшчэ ёсць рахунак тут?»
  Рун накіраваўся да выхаду. «Бедняк, ён сапраўды як дзіця, разумееш?»
  
  
  Мужчына злучыў пальцы. Гэта былі пульхныя пальцы, і Рун уяўляў, што пакідае добрыя тоўстыя адбіткі пальцаў на ўсім, да чаго б ні дакранаўся, як нязграбны злачынец. Яго пазногці таксама былі брудныя.
  Кабінет, дзе яны сядзелі, быў вялікі, пафарбаваны ў жоўты колер, запоўнены скрынямі і пыльнымі юрыдычнымі кнігамі. Мёртвая расліна сядзела ў зашмальцаваным акне. На адной сцяне, побач з гадзіннікам, віселі дыпломы аб заканчэнні школы, пра якія яна ніколі не чула.
  Было дзве гадзіны папаўдні — столькі часу спатрэбілася ёй, каб высачыць пракурора Стэйна. Яна павінна была быць на працы ў чатыры, але часу было яшчэ шмат. Не панікуй, сказала яна сабе.
  Адвакат паглядзеў на яе халодным позіркам. «Нейтральны» — гэтае слова прыйшло ў галаву. Здавалася, ён быў з тых людзей, якія жадаюць знайсці ў вас нейкую слабасць, заўважыць яе і даць зразумець, што ён заўважыў гэта, нават калі ніколі пра гэта не згадваў.
  На ім быў касцюм, які вельмі цесна сядзеў, і манжэты з манаграмамі, якія тырчалі. Сасіскі пальцаў сціснутыя.
  — Адкуль ты ведаеш Віктара? Яго голас быў мяккім і нейтральным, і гэта яе здзівіла, бо яна чакала, што адвакаты будуць задаваць пытанні грубымі галасамі, насмешлівымі і злымі.
  Рун праглынула і раптам зразумела, што яна не можа быць унучкай Сімінгтана. Штэйн, магчыма, выканаў волю чалавека; ведаў бы ўсіх сваякоў на памяць. Потым яна ўспомніла, кім спачатку лічыла сябе яго дачка Эмілі. Яна ўсміхнулася і сказала: «Я сябар ». Стаўленне асаблівага націску на слова.
  Ён кіўнуў. Нейтральна. "Адкуль?"
  «Мы жылі побач адзін з адным. Іст-Вілідж. Я часам прыходзіў да яго ў госці».
  «Ах. А адкуль вы пра мяне даведаліся?»
  «Ён згадаў цябе. Ён сказаў пра цябе добрыя рэчы».
  «Значыць, вы б яго наведалі ». Адвакат агледзеў яе з ног да ног з распусным шэптам на твары.
  "Раз на тыдзень. Часам двойчы. Для старога хлопца ён быў даволі... ну, энергічным. Дык вы можаце сказаць мне, дзе ён?» — спытаў Рун.
  «Не».
  Яна зноў праглынула і раззлавалася, што гэты чалавек прымушае яе глытаць і нервавацца. Часам было так цяжка быць дарослым. Яна адкашлялася і села наперад. "Чаму не?"
  Адвакат паціснуў плячыма. «Канфідэнцыяльнасць кліента. Чаму вы хочаце яго бачыць?»
  «Ён так спяшаўся. Я хацеў пагаварыць з ім і ўсё, але ў мяне не было магчымасці. Аднойчы ён быў на Дзесятай вуліцы, а на наступны яго ўжо не было».
  "Колькі табе гадоў?"
  «Хіба гэта не злачынства — пытацца, колькі каму гадоў?»
  «Я не дыскрыміную вас паводле ўзросту. Я проста хачу ведаць, колькі табе гадоў».
  Рун сказаў: «Дваццаць. Колькі табе гадоў?"
  «Я мяркую, што вы не вельмі хочаце з ім размаўляць . Вы? Я мяркую, што вашы адносіны ці як вы хочаце іх назваць не былі заснаваныя на размовах. Цяпер..."
  - Пяцьсот, - выпаліла яна. «Ён быў вінен мне пяцьсот».
  «На адну ноч?» Стэйн зноў агледзеў яе з ног да ног.
  - На адну гадзіну , - сказаў Рун.
  «Адну гадзіну», — адказаў ён.
  «Я вельмі добры».
  «Не так добра», — сказаў адвакат. «Адзін мой кліент заплаціў чатыры тысячы за дзве гадзіны».
  Чатыры тысячы? Што гэта ўключала? Яна прыдумала некалькі бестселераў на Вашынгтон-сквер Відэа: Каханка Q і Дом болю .
  Там хворы свет.
  Нейтральны голас адваката спытаў: «А калі б я дала вам гэтыя пяцьсот даляраў, вы б забыліся пра містэра Сімінгтана?» Вы б забыліся, што ён пайшоў у спешцы? Вы б забыліся пра яго ўсё?»
  - Не, - рэзка сказаў Рун. Чалавек міргаў вачыма. Атрымаў рост ад яго там. Яна зноў прымерыла дарослае аблічча. «Але я буду за дзве тысячы».
  Што стала яшчэ мацней, і ён сапраўды ўсміхнуўся ёй. Гэта было — натуральна — нейтральна, але ўсё ж усмешка. Ён сказаў: «Тысяць пяцьсот».
  «Здзелка». Яна пачала працягваць руку, каб паціснуць, але, відаць, гэта не рабілася ў падобных справах.
  Ён пацягнуў да сябе пляцоўку. «Куды адправіць чэк?»
  «Тут». Руна працягнула руку наперад, далонню.
  Яшчэ адна ўсмешка. Раздражнёны, на гэты раз менш нейтральны. Яна павінна была быць дурной і запалоханай. Але вось яна, гледзячы яму ў вочы, выглядала больш-менш дарослай. Нарэшце ён падняўся. «Я на хвілінку. Выплачваецца наяўнымі, я мяркую?»
  «Гэта будзе працаваць».
  Ён моўчкі выйшаў з кабінета, зашпіліўшы гузікі на пінжаку. Яго не было даўжэй, чым меркаваў Рун, — думаў, што проста загадае сваёй сакратарцы выпісаць чэк, — але не, яго не было цэлых пяць хвілін.
  Гэтага часу было больш чым дастаткова для Руна, каб нахіліцца наперад, прагартаць Rolodex Стэйна і знайсці картку Віктара Сімінгтана. Адрас быў некалькі разоў закрэслены і ўпісаны новы.
  У Брукліне. Адрас быў у Брукліне. Яна некалькі разоў ціха прачытала гэта ўслых. Заплюшчыла вочы. Яна праверыла сябе і выявіла, што запомніла. Яна перавярнула Rolodex туды, дзе ён быў.
  Руна апусцілася на спінку свайго крэсла і паглядзела на сцяну адваката, разважаючы, ці ёсць нейкія асаблівыя віды рамак, якія вы павінны выкарыстоўваць для дыпломаў. Містэр Хадзі-У-Школу-І-Ведзі-Прадуктыўны-Жыццё Рычард не меў ніякіх праклятых дыпломаў на сваіх пачварных бэжавых сценах прыгарада.
  Яна паспрачалася, што маршал ЗША Філіп Дыксан нават не вучыўся ў каледжы. Ён выглядаў цалкам шчаслівым. Але перш чым яна паспела згуляць у сваю гульню, выдумляючы для яго складанае жыццё, пачынаючы з таго, што яго партнёр быў трагічна застрэлены і памёр у трусе, адвакат Стайн вярнуўся.
  У яго быў канверт і аркуш паперы. Аддаў ёй абодва. Яна хутка прагледзела дакумент, але ў ім было шмат слоў накшталт кампенсацыі і адмовы . Яна адмовілася пасля першага абзаца.
  «Гэта распіска аб атрыманні грошай. Вы згаджаецеся з тым, што калі вы не выканаеце сваю здзелку, мы можам падаць у суд на вяртанне ўсіх гэтых грошай плюс выдаткі і ганарары адвакатаў, і...»
  Рун глядзеў на чэк.
  «... штрафныя страты.»
  Што заўгодна .
  Рун падпісала паперу, паклала чэк у сумку.
  «Значыць, містэра Сімінгтана не існуе, праўда?»
  "Спадар. Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  «Дык як прайшло спатканне?» — спытала Стэфанія.
  - З Рычардам? Рун адгукнуўся.
  «Хто яшчэ?» — адказаў рыжы.
  Рун на імгненне задумаўся над пытаннем. Потым спытаў. «Вы калі-небудзь бачылі Родана ?»
  Яны былі ля стойкі Washington Square Video.
  — Вы маеце на ўвазе яго скульптуру?
  Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Гэта было падобна на паэзію Сталонэ. «Не, я маю на ўвазе лятучага дыназаўра, які разбурыў Токіо. Ці, можа, Нью-Ёрк. Ці недзе. Фільм з пяцідзесятых».
  «Прапусціў гэта».
  «У любым выпадку, гэта было маё спатканне. Катастрофа. Нават не фільм-катастрофу Спілберга. Катастрофа фільма B».
  Яна расказала Стэфані пра Карэн.
  «Гаўно. Гэта дрэнна. Іншыя жаночыя рэчы. Іх цяжка абысці».
  Гэта перапынкі …
  Рун сказаў: «Вось». Яна палезла ў сумачку і працягнула Стэф аранжавыя завушніцы.
  — Не, — запярэчыла жанчына. «Вы іх трымаеце».
  "Не. Я ад высокай моды. Слухай, зрабі мне паслугу, калі ласка?»
  "Што?"
  «Мне трэба ехаць у Бруклін. Вы можаце працаваць на мяне?»
  "Я мяркую. Але хіба Тоні не будзе злавацца?»
  «Проста скажыце яму... Я не ведаю. Трэба было некуды ехаць. Наведаць сястру Фрэнкі ў шпіталі».
  «Яна дома. З дзіцем».
  «Ну, я пайшоў да яе дадому».
  «Тоні патэлефанаваў і ўдакладніў».
  Рун кіўнуў. "Вы маеце рацыю. Проста прыдумайце што-небудзь. Мне ўсё роўна».
  «Што ты будзеш рабіць у Брукліне?»
  "Грошы. У мяне ёсць падказка да грошай».
  «Гэта не скрадзеныя банкаўскія грошы?»
  «Так. І не забывайце гісторыю пра Маленькую Чырвоную Курачку».
  Стэфанія ўсміхнулася. «Я пакуль што не кідаю сваю паўсядзённую працу».
  
  
  «Напэўна, добрая ідэя». Руна закінула на плячо кашалёк са скуры леапарда і выйшла за дзверы. «Але захоўвайце веру. Я набліжаюся».
  Праз дзесяць хвілін яна была на шляху ў Бруклін. У пошуках Віктара Сімінгтана.
  У метро гоншчыкі маўчалі, сцішана. Адна жанчына шаптала сама сабе. Маладая пара трымала свой новы каштоўны тэлевізар на сядзенні побач з імі, закручаны ў тоўстую вяроўку, а на скрынцы была прылеплена чэка з крамы "Вар'ят Эдзі". Лацінаамерыканец стаяў, нахіліўшыся наперад, і рассеяна глядзеў на карту MTA; ён, здавалася, не вельмі клапаціўся, куды ён накіроўваецца. Амаль усе ў вагоне, залітыя зялёнай флюарэсцэнцыяй, апусціліся і панурылі, калі вагон нахіляўся да апошняй станцыі на Манхэтэне перад спускам пад Іст-Рывер.
  Зноў неспакойна.
  Пакідаючы бок, пакідаючы яе тэрыторыю.
  Незадоўга да таго, як дзверы лёгка зачыніліся, у цягнік увайшоў мужчына. Ён быў белы, але меў цёмна-жаўтлявы загар. Яна не магла ўгадаць яго ўзрост. Машына не была поўная, але ён сядзеў прама насупраць Руна. На ім была запыленая вопратка. Вяртаючыся дадому з будоўлі ці цяжкай дзённай працы, стомлены, знясілены. Ён быў вельмі худы, і яна падумала, што ён хворы. Ён адразу ж заснуў, і Рун не мог не ўтаропіцца на яго. Яго галава хісталася і хісталася, вочы заплюшчваліся, галава паварочвалася. Захоўваючы сваю сляпую ўвагу на Руне.
  Яна падумала: Ён Смерць.
  Яна адчувала гэта глыбока ўнутры сябе. З дрыжыкамі. Смерць, Аід, Вершнік Апакаліпсісу. Цёмны анёл, які заляцеў у бальнічную палату яе бацькі, каб забраць яго. Дух, які абхапіў містэра Кэлі сваімі прывіднымі рукамі і трымаў яго бездапаможным у затхлым фатэлі, пакуль нехта страляў гэтымі страшнымі кулямі яму ў грудзі.
  Агні міргалі, калі цягнік пераходзіў на шляхі, а потым запавольваўся, пад'язджаючы да адной станцыі. Затым яны зноў былі ў дарозе. Праз пяць хвілін цягнік хіснуўся, і яны зноў спыніліся. Дзверы з грукатам адчыніліся. Будзіць яго. Адкрыўшы вочы, ён глядзеў прама ў вочы Руна. Яна здрыганулася і села, але не магла адвесці погляд. Зірнуў у акно, хутка ўстаў. «Чорт, прапусціў прыпынак. Прапусціў прыпынак». Ён выйшаў з машыны.
  І паколькі яна ўвесь час глядзела на яго, шаркаючы па платформе, калі цягнік адыходзіў, Руна ўбачыла чалавека, які ішоў за ёй.
  Калі яе позірк перавёўся ўправа, яна зірнула на машыну ззаду. І ўбачыў маладога чалавека, кампактнага, італьянскага выгляду.
  Яна міргнула вачыма, не ведаючы, чаму ўспомніла яго, а потым успомніла, што недзе бачыла чалавека, вельмі падобнага на яго. Мансарда? Не, у Іст-Вілідж, каля кватэры містэра Кэлі...
  Каля кватэры містэра Кэлі ў той дзень, калі яна ўварвалася. Так, гэта было ўсё! І гэта быў той самы хлопец, які нырнуў у гастраном, калі яна была на вуліцы перад Washington Square Video.
  Прыгожы хлопчык, апрануты ў службовую куртку. Сядзіць на парозе, курыць і чытае Post .
  Ці гэта было?
  было падобна . Але яна не была ўпэўненая. Сёння без пінжакоў Con Ed.
  Мужчына не глядзеў у яе бок, здавалася, нават не ведаў, што яна побач. Чытаючы кнігу ці часопіс, захапляючыся ім.
  Не, гэта не мог быць ён.
  Параноіка, вось якой яна была. Убачыўшы чалавека з жоўтымі вачыма, убачыўшы Смерць, яна зрабілася параноікам.
  Гэта было проста жыццё ў горадзе вар'ятаў, бруднае рыпучае метро, тысяча паўтары сотні забойстваў у год, тысяча паліцэйскіх дэтэктываў з прыплюшчанымі вачыма. Амерыканскія маршалы, якія любяць фліртаваць.
  Параноя. Што яшчэ можа быць?
  «Чорт вазьмі, — падумала яна, — разабрайся: гэта можа быць з-за мільёна долараў».
  Гэта можа быць з-за забойства.
  Вось што яшчэ можа быць.
  Святло зноў згасла, калі цягнік ляснуў чарговым стрэлачнікам. Яна ўскочыла з стукаючым сэрцам, гатовая бегчы, упэўненая, што Красунчык праштурхнецца ў дзверы і задушыць яе.
  Але калі святло зноў загарэлася, мужчына знік, верагодна, ён стаяў у групе людзей каля дзвярэй, збіраючыся выйсці на наступным прыпынку.
  Бачыце, проста параноя.
  Яна села і глыбока ўздыхнула, каб супакоіцца. Калі натоўп выйшаў, яго ў машыне ўжо не было.
  Праз два прыпынкі, на Бэй-Рыдж, Рун выслізнуў з машыны, азіраючыся. Ніякіх прыкмет счытвання лічыльнікаў Pretty-Boy. Яна праштурхнулася праз турнікет, вылезла на тратуар.
  Азіраючыся па вуліцы, спрабуючы зарыентавацца.
  І ўбачыў яго. Выходжу з другога выхаду метро за паўквартала. Азіраюся па баках — спрабую знайсці яе . Ісус…
  Ён ішоў за ёй.
  Яна адвярнулася, стараючыся захоўваць спакой. Не дазваляйце яму ведаць, што вы яго заўважылі. Ён груба прапіхваўся скрозь натоўп выходных пасажыраў і мінакоў, цэлячыся ў яе бок.
  Спрабаваць выглядаць бесклапотна, шпацыраваць па вуліцы, робячы выгляд, што глядзіць на тое, што выстаўлена ў вітрынах, але насамрэч спадзявацца ўбачыць водбліск таксі, якая набліжаецца. Pretty Boy быў усё бліжэй. Напэўна, ён кагосьці адштурхнуў з дарогі: яна пачула, як мужык абменьваўся словамі: «Да хрэн, не, да хрэн цябе ». У кожную хвіліну ён пабег да яе. У кожную хвіліну ён выцягне пісталет і застрэліць яе гэтымі тэфлонавымі кулямі.
  Потым, адлюстраваўшыся ў вітрыне аптэкі, яна ўбачыла ярка-жоўтае таксі, якое праносілася па вуліцы. Рун развярнуўся, скокнуў перад цяжарнай жанчынай і адчыніў дзверы яшчэ да таго, як кіроўца паспеў спыніцца.
  З моцным блізкаўсходнім акцэнтам кіроўца закрычаў: «Што, чорт вазьмі, ты робіш?»
  «Едзь!»
  Кабета хітала галавой. «Не, э-э, не...» Ён паказаў на непрацоўныя фары на верхняй частцы жоўтага Chevy.
  - Так, - крыкнула яна. «Едзі, едзі, едзі!»
  Рун убачыў, што Прыгажун спыніўся, здзіўлены, не ведаючы, што рабіць. Ён устаў, трымаючы ў руцэ цыгарэту, потым асцярожна рушыў да іх, мабыць, перажываючы, што сцэна ў таксі прыцягне паліцыянтаў.
  Потым ён, напэўна, вырашыў, што гэта не мае значэння. Ён пачаў бегчы да яе.
  Рун прасіў кіроўцы: «Калі ласка! Усяго некалькі кварталаў!» Яна дала яму адрас на Форт-Гамільтан-Паркуэй.
  «Не, не, э-э-э».
  «Дваццаць даляраў».
  «Дваццаць? Не, э-э-э».
  Яна азірнулася ззаду. Прыгажун быў усяго за некалькі дзвярэй, трымаючы руку ў пінжаку.
  «Трыццаць? Калі ласка, калі ласка, калі ласка?»
  Ён спрачаўся. «Ну, добра, трыццаць».
  «Едзі, едзі, едзі!» - крыкнуў Рун.
  «Чаму ты спяшаешся?» — спытаў кіроўца.
  «Сорак ебаных даляраў. Драйв!»
  «Сорак?» Кіроўца націснуў на акселератар, і машына павярнула, пакінуўшы воблака сіне-белага дыму ад шын паміж Chevy і Pretty Boy.
  Рун сядзеў, скурчыўшыся, на вінілавым запэцканым заднім сядзенні. "Чорт вазьмі", - горка прашаптала яна, калі яе сэрца запаволілася. Яна выцерла з далоняў пот.
  Кім ён быў? Саўдзельнік Сімінгтана? Напэўна. Яна магла паспрачацца, што гэта ён забіў містэра Кэлі. Трыгер — так паліцыянты ў Манхэтэне — гэта мой бой называлі бандыта, які забіў Роя з аўтамата перад гатэлем на Пятай авеню.
  І па выразе яго цёмных вачэй яна магла зразумець, што ён таксама мае намер забіць яе .
  Час для паліцыі? — здзівілася яна. Тэлефануйце Манэлі. Тэлефануйце Філіпу Дыксану ... Гэта мела сэнс. Гэта было адзінае , што мела сэнс на дадзены момант.
  Але была яшчэ справа з мільёнам долараў... Яна падумала пра Аманду. Думала пра ўласную небяспечную кар'еру. Думала пра тое, што яна хацела б спыніцца перад Рычардам і Карэн на расцягнутым лімузіне.
  І вырашыў: ніякай міліцыі. Пакуль не.
  Праз колькі хвілінаў таксі спынілася перад светла-зялёна-цагляным двухпавярховым домам.
  Кіроўца сказаў: «Гэта сорак даляраў. І не турбуйцеся аб адсутнасці чаявых».
  
  
  Яна стаяла на тратуары, схаваная за вечназялёнымі раслінамі, якія пакутуюць анеміяй, і глядзела на шэраговы дом, які, паводле Rolodex яго адваката, быў цяперашняй рэзідэнцыяй Віктара Сімінгтана. Ружовы фламінга стаяў на адной драцяной ножцы на газоне перад домам. Карычневы калядны вянок ляжаў побач з малатком для кракету каля лесвіцы. Жакей з чорнымі рысамі, размаляванымі каўказцамі, трымаў пярсцёнак для запрагання каня.
  «Давайце зробім гэта», - прамармытала яна сабе пад нос. Не так шмат часу. Прыгожы Хлопчык будзе шукаць тэлефон-аўтамат, каб патэлефанаваць Сімінгтану і сказаць яму, што ён не можа спыніць яе і што яна на шляху туды. Неўзабаве з'явіцца сам Прыгажун.
  Яна думала, што справіцца з Сімінгтанам сама. Але з яго моцным партнёрам, напэўна, гарачым, былі б непрыемнасці.
  Яна пазваніла ў дзверы. У яе была гатовая гісторыя, і яна была добрая, падумала яна. Рун скажа яму, што ведае, што яны з Прыгажуном зрабілі, і што яна перадала ліст свайму адвакату, растлумачыўшы ўсё і назваўшы іх імёны. Калі з ёй што-небудзь здарыцца, яна скажа яму, ліст адправяць у паліцыю.
  Толькі адзін недахоп. Сімінгтана не было дома. Чорт вазьмі. Яна на гэта не разлічвала.
  Яна грукнула кулаком у дзверы.
  Няма адказу. Яна павярнула ручку. Ён быў зачынены.
  Азіраючыся ўверх і ўніз па вуліцы. Няма Pretty Boy яшчэ. Яна спусцілася па шэрай лесвіцы і пайшла да задніх дзвярэй. Яна прайшла міма кворуму Сямі гномаў, у тынкоўцы, пасаджанай уздоўж боку будынка, потым знайшла вароты ў таннай сеткаватай агароджы вакол задняга двара.
  Каля задніх дзвярэй Руна прыціснулася тварам да шкла, засланяючы святло рукамі. Усярэдзіне было цёмна. Яна не магла бачыць шмат чаго.
  Частка яе казала, што Прыгажун можа быць там у любую хвіліну.
  Другая частка яе локцем выламала маленькую шыбу. Яна працягнула руку і адчыніла дзверы. Бітае шкло яна выкінула на падворак, які зарос густой яркай травой. Яна ўвайшла ўнутр.
  Яна прайшла ў гасціную. «Накшталт мінімальна», — прамармытала яна. У спальні стаялі адна ложак, камода, таршэр. На кухні быў адзін стол і два крэслы. Дзве шклянкі стаялі на рэтра-стойцы Formica, забрызганыя, як карціна Джэксана Полака. Некалькі сколаў посуду і сталовага срэбра. У гасцінай было адно раскладное крэсла. Больш нічога.
  Рун спыніўся перад ваннай. У дзвярах быў вітраж. «Оооо, класны паддзі», — прамармытала яна. На дзвярах чыесьці ініцыялы. “WC” Хлопец, які пабудаваў дом, яна здагадалася.
  Яна агледзела шафы — усе, акрамя шафы ў спальні, зачыненага вялікім новым бліскучым замком. Пад рыпучым ложкам ляжалі два чамаданы. Цяжкія, пабітыя скураныя. Яна выцягвала іх, пачынаючы пацець ад спёкі цеснай, нясвежай кватэры. Яна ўстала і паспрабавала адчыніць акно. Яго забілі цвікамі. чаму? — здзівілася яна.
  Яна вярнулася да чамаданаў і адкрыла першы. Адзенне. Стары, пацёрты на манжэтах і каўняры. Карычневыя становяцца светлымі, белыя - жоўтымі. Яна зачыніла яго і адсунула назад. У другім чамадане: брытва, стары двухсечны Gillette, цюбік крэму для галення, як зубная паста; швейцарскі нож; ключы; невялікі металічны кантэйнер з-пад запанак; манікюрные нажніцы, зубная шчотка.
  Яна пракапала пласты.
  І знайшоў маленькую патрапаную карычневую папку-гармонік з гумкай вакол яе. Было вельмі цяжка. Яна адкрыла. Яна знайшла ліст — ад Weissman, Burkow, Stein & Rubin, PC — з апісаннем таго, як яго зберажэнні, каля пяцідзесяці пяці тысяч, былі пераведзены на рахунак на Кайманавых выспах. Білет на самалёт у адзін бок да Джорджтаўна на Вялікім Кайманах. Рэйс адпраўляўся паслязаўтра.
  Побач яна знайшла яго пашпарт. Яна ніколі раней не бачыла. Ён быў стары, млявы і ў плямах. Ззаду былі дзесяткі афіцыйных марак.
  Яна нават не зірнула на імя, пакуль не сабралася вярнуць яго.
  Пачакай. Кім, чорт вазьмі, быў Вінцэнт Спінела?
  Ах, чорт! У юрыдычнай фірме Стэйна, калі яна праглядала Rolodex адваката, яна так хвалявалася, што няправільна прачытала назву. Яна бачыла Вінцэнта Спінела і думала пра Віктара Сімінгтана . Божа, яна ўсё памылілася. І нават акно небараку разбіла!
  Усё пустая трата. Яна не магла ў гэта паверыць. Небяспека, рызыка, Pretty Boy ... усё марна.
  - Чорт вазьмі, - жорстка прашаптала яна.
  Толькі пачакай… Ліст.
  Яна зноў адкрыла ліст. Ён быў адрасаваны Сімінгтану і па гэтым адрасе. Дык што ён рабіў з пашпартам Вінцэнта Спінела?
  Але калі яна зноў паглядзела на пашпарт, на сціснутую, змрочную карцінку, сумневаў не было. Спінела быў чалавекам, якога яна бачыла ў кватэры Роберта Келі. Кім ён быў?
  Яна дакопалася да дна тэчкі і даведалася. Такім цяжкім яго зрабіла тое, што было загорнута ў кавалак газеты — пісталет. З ім была невялікая каробка з таннага кардону з карычнева-зялёнымі плямамі. Скрыня таксама была цяжкая. Збоку быў надрукаваны тэкст на нямецкай мове. Яна магла разабраць толькі адно слова. Тэфлон .
  О, Божа...
  Сімінгтан — або Спінела — быў чалавекам, які забіў Роберта Кэлі. Ён і Pretty Boy знайшлі грошы ад рабавання Union Bank. Скралі і забілі! А нарабаванае было ў шафе!
  Руна апусцілася на калені і паглядзела на замок на шафе. Нахіліўся, прыжмурыўся. Тузануў яго, бразнуў дыхтоўным замком.
  Потым яна застыла. На гук дзвярэй, якія адчыняюцца і зачыняюцца.
  Гэта была пярэдняя ці задняя дзверы? Яна не магла сказаць. Але яна ведала адно. Гэта быў альбо Pretty Boy, альбо Symington. І яшчэ ведала: яны абодва жадалі яе смерці.
  Рун апошні раз тузануў дзверы шафы. Не варухнулася ні на міліметр.
  Сляды ўнутры зараз. Побач. Калі ён знойдзе мяне тут, ён мяне заб'е! Яна запхнула канверт з гармонікам у сумку і закінула на плячо.
  Скрып дошак падлогі
  Не не …
  Яна думала, што яны ў пярэдняй частцы кватэры. У гасцінай, якой не было відаць з месца, дзе яна знаходзілася. Верагодна, яна магла б выбрацца ззаду, каб яе не ўбачылі. Яна хутка зірнула ў калідор, потым нырнула назад у спальню. Так, было пуста.
  Рун перавёў дыханне і выбег са спальні.
  Яна стукнулася прама ў грудзі Віктара Сімінгтана.
  Ён ахнуў ад жаху, адступіў, брыдкая шапка звалілася з яго галавы. Рэфлекторна ён кінуўся і моцна ўдарыў яе ў жывот, падвоіўшы. - О, Божа, - прахрыпела яна. Моцны боль пранізаў яе грудзі і сківіцу. Руна паспрабавала закрычаць, але яе голас быў толькі шэптам. Яна ўпала на падлогу, не магла дыхаць.
  Сімінгтан, раз'юшаны, схапіў яе за валасы і развярнуў. Апусціўся на калені. Яго рукі пахлі часнаком і тытунём. Ён пачаў яе груба абшукваць.
  «Вы з імі?» - ахнуў ён. «Хто ты, чорт вазьмі?»
  Яна не магла адказаць.
  «Вы, ці не так? Вы на іх працуеце!» Ён падняў кулак. Рун закрыў яе твар рукой.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — паспела спытаць яна.
  Ён спытаў: «Як ты…»
  Ён перастаў гаварыць. Спрабуючы перавесці дыханне, Руна падняла вочы. Сімінгтан глядзеў на дзвярны праём. Там нехта стаяў. Прыгожы хлопчык? Рунь міргнула, перакацілася на калені.
  Не... Дзякуй, дзякуй, дзякуй... Гэта была яго дачка Эмілі.
  Рун была настолькі ўдзячная бачыць жанчыну, што толькі праз секунду задумалася: як Эмілі знайшла гэтае месца? Яна хадзіла за мной сюды?
  Пачакай, нешта не так.
  Сімінгтан адпусціў Руна, адступіўся.
  Эмілі сказала: «Як мы цябе знайшлі, ты збіраўся спытаць?» Хаартэ мае добрыя кантакты».
  Хаарт? — здзівіўся Рун. «Хто Сэрца?» — спытала яна.
  «О, не, гэта Хаарт?» - прашаптаў Сімінгтан. Потым безнадзейна кіўнуў. «Я павінен быў здагадацца».
  "Што адбываецца?" — запатрабаваў Рун.
  Сімінгтан глядзеў на Эмілі з умольным выразам твару. «Калі ласка...»
  Эмілі не адказала.
  Ён працягваў. «Ці прынясе карысць сказаць, што ў мяне шмат грошай?»
  "Грошы!" - сказаў Рун. «Ён забіў містэра Кэлі і скраў яго грошы!»
  І Сімінгтан, і Эмілі праігнаравалі яе.
  «Ці магу я што-небудзь зрабіць?» — узмаліўся Сімінгтан.
  - Не, - сказала Эмілі. І дастала з кішэні пісталет. Яна стрэліла яму ў грудзі.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  Тое, як ён упаў, выратавала Руна.
  Пісталет быў невялікі, але ўдар адкінуў Саймінгтана назад, і ён стукнуўся аб слуп таршэра, які ўпаў на дзверы ваннай, паслаўшы шкло ў калідор.
  Эмілі адскочыла ад аскепкаў, што дало Руну шанец кінуцца ў спальню. Але жанчына хутка паправілася. Яна яшчэ раз стрэліла з пісталета, і Руна пачула жудасны стэрэагук: выбухі пісталета за спіной, грукат куль, якія ўрэзаліся ў гіпсавую сцяну ў цалях ад яе галавы.
  Потым - з яшчэ адным ударам ашаламляльнага болю - яна нырнула ў акно спальні.
  Закрыўшы твар рукамі, аскепкі шкла ляцелі вакол яе, цягнучыся за шторамі, яна пакацілася на больш сумныя вечназялёныя расліны і ўпала на траву, спыніўшыся на адным з гіпсавых карлікаў. Задыхаючыся, яна ляжала на лужку. Яе ахутаў пах бруду і вільготнай травы. Яна чула, як на дрэвах над галавой гаманілі птушкі.
  І тут паветра вакол яе ўзарвалася. Гномаў твар рассыпаўся на белыя аскепкі і пыл. На вуліцы, у пяцідзесяці футах, Рун убачыў чалавека з драбавіком. Яна не магла бачыць яго твару, але ведала, што гэта быў Прыгажун-Сэрца, напэўна, той, пра каго згадваў Сімінгтан. Або партнёр Сэрца. Ён і Эмілі працавалі разам... Яна не ведала, хто яны і чаму хацелі забіць Сімінгтана, але не спынілася, каб абдумаць гэтыя пытанні. Яна закацілася пад іншую расліну, потым паднялася на ногі. Схапіўшыся за сумачку, яна пабегла на падворак. Потым пералез цераз рабіцу.
  А потым пабегла.
  Ззаду яе, з двара Сімінгтана, пачуўся крык. Другі выбух стрэльбы. Яна пачула шыпенне чагосьці над сваёй галавой. Ён прамахнуўся, і яна павярнула ўніз па завулку. Працягваў бегчы.
  Бегла, пакуль яе зрок не затуманіўся. Бегла, пакуль яе грудзі не загарэліся, і яна не змагла ўдыхнуць больш паветра.
  Нарэшце, здавалася, за мілі, Рун спыніўся, задыхаючыся. Яна падвоілася. Вядома, яна будзе хварэць. Але яна некалькі разоў плюнула ў траву і заставалася нерухомай, пакуль млоснасць і боль не прайшлі. Яна прабегла яшчэ адзін квартал, але падцягнулася з сутаргай у баку. Праскочыла на другі падворак — за хату з забітымі дошкамі вокнамі. Яна запаўзла ў гняздо з травы паміж усмешлівым Бэмбі і іншым наборам сямі гномаў, потым паклала галаву на сумачку, думаючы, што адпачне дзесяць-пятнаццаць хвілін.
  Калі яна расплюшчыла вочы, вялізны смеццявоз выдаваў свае тужлівыя гукі ў пяці футах ад яе. І развіднела.
  
  
  Яны б сачылі за ёй.
  Можа, у Мідтаўнскім тунэлі, можа, на прыпынку метро. Эмілі і прыгожы хлопчык. І ня толькі яны. Тузін іншых. Цяпер яна ўбачыла іх усіх — Іх з вялікай літары. Ідучы па вуліцах Брукліна гэтай яснай, прахалоднай вясновай раніцай. Твары зірнулі на яе, ведаючы, што яна сведка. Ведаючы, што яна і яе сябры вось-вось памруць — іх выкладуць, як Роберта Кэлі, як Віктара Сімінгтана.
  Яны ўсе былі за ёй.
  Яна ехала аўтастопам назад на Манхэтэн, назад у Сайд. Яна адказала на паездку ў фургоне, кіроўца якога быў пуэртарыканец з дзікімі вачыма і тонкай казлінай бародкай, які з неверагодным запалам лаяўся на дарожным руху і дабраўся да Бруклінскага моста, паездка, якая павінна была заняць тры чвэрці гадзіну ў гэты час сутак, праз пятнаццаць хвілін.
  Ён папрасіў прабачэння, што не можа ўзяць яе на Манхэтэн.
  А потым яшчэ раз пабегла.
  Праз драўляную дарожку Бруклінскага моста, назад у горад, які толькі пачынаў ажываць. Пад ёй шыпеў рух; глухія гудкі таксі гучалі як мычанне жывёл. Яна спынілася на паўдарозе, каб адпачыць, прыхінуўшыся да парэнчаў. Маладыя спецыялісты прайшлі міма — у красоўках разам з касцюмамі і сукенкамі — па дарозе на Уол-стрыт з Бруклін-Хайтс.
  Пра што, чорт вазьмі, яна думала?
  Квэсты? Прыгоды?
  Рыцары, чараўнікі і дзяўчаты?
  Не, з горыччу падумала яна. Гэта былі людзі, якія жылі ў Чароўным Каралеўстве: юрысты, сакратары, бухгалтары і дастаўшчыкі. Гэта было зусім не чароўнае месца; гэта быў проста вялікі, кішачы горад, напоўнены добрымі людзьмі і дрэннымі людзьмі.
  Гэта ўсе. Проста горад. Проста людзі.
  Гэта фабрыка, Рун. Там дзярмо і забруджванне. Людзям гэта зарабляе на жыццё, яны плацяць падаткі, даюць грошы на дабрачыннасць і купляюць красоўкі сваім дзецям. Якія вырастаюць і становяцца юрыстамі, або настаўнікамі, або музыкамі, або людзьмі, якія працуюць на іншых заводах. Гэта не больш за тое .
  Перайшоўшы мост, яна пайшла на поўнач да будынку суда, міма мэрыі, гледзячы на пакручасты гатычны будынак — паўночны фасад зроблены з таннага каменю, а не з мармуру, таму што ніхто ніколі не думаў, што горад распаўсюдзіцца на поўнач ад раёна Уол-стрыт. Затым у Чайнатаун і ўверх праз Соха да парку Вашынгтон-сквер.
  Які, нават так рана, быў заапаркам. Сярэднявечны карнавал. Жанглёры, веласіпедысты, акрабаты на скейтбордах, дзеці, якія граюць на такіх танных гітарах, што яны былі проста рытмічнымі інструментамі. Яна села на лаўку, не звяртаючы ўвагі на высокага сенегальца, які прадаваў падробкі Rolex, не звяртаючы ўвагі на тоўстага белага падлетка, які скандаваў: « Хэш, хэш, сен, сенс, куры, сенс ». Жанчыны ў дызайнерскіх бегавых строях пракацілі свае дарагія багі маладых будучых адвакатаў міма гандляроў і забітых ветэрынараў. Гэта быў Грынвіч-Вілідж.
  Рунь сядзеў гадзіну. Аднойчы нейкая цьмяная рашучасць злілася ў ёй, і яна ўстала. Але яно хутка знікла, і яна зноў села, заплюшчыла вочы і дазволіла гарачаму сонца ўпасці на яе твар.
  Хто яны былі ? Эмілі? Прыгожы хлопчык?
  Дзе былі грошы?
  Яна зноў заснула - пакуль фрысбі не праскочыў па яе галаве і не напалохаў яе прачнуцца. Яна ў паніцы азірнулася, спрабуючы ўспомніць, дзе яна была, як яна туды трапіла. Яна спытала ў жанчыны час. Апоўдні. Здавалася, што на яе падазрона ўтаропіліся з дзясятак чалавек. Яна ўстала і хутка пайшла праз траву на поўнач праз белую каменную арку, мініяцюрную Трыумфальную арку.
  Гэта былі старыя фільмы, абодва.
  Адзін з іх быў «Яна насіла жоўтую стужку» , кавалерыйскі фільм Джона Уэйна. Зараз гучала. Рун не заўважыў, што такое другі. Магчыма, The Searcher або Red River . Жоўтая стужка паказвалася, калі яна села. Сядзенні ў старым тэатры на Дванаццатай вуліцы былі жорсткімі — тонкая падшыўка пад мятай тканкавай абіўкай. У адраджэнскім доме было толькі пятнаццаць чалавек, што яе не здзівіла — адзіны раз, калі тут было шматлюдна, быў суботні вечар, калі паказвалі падборку з Нью-Йоркскага фестывалю эратычных фільмаў.
  Глядзець на экране.
  Яна ведала стары халодны вестэрн Джона Форда. Яна бачыла гэта шэсць разоў. Але сёння ёй здалося, што гэта ўсяго толькі шэраг разрозненых малюнкаў. Салёны стары Віктар Маклаглен, выбітны пасівелы Уэйн, узмоцненыя фарбы саракагадовай даўніны Technicolor, шчымлівы нявінны гумар конных салдат у сініх блузках...
  Але сёння фільм для яе не меў сэнсу. Гэта былі раз'яднаныя выявы мужчын і жанчын, якія ходзяць па вялізным прастакутніку белага экрана, у пяцідзесяці футах перад ёй. Яны казалі смешныя словы, яны насілі дзіўнае адзенне, яны гулялі ў пастановачныя кульмінацыі. Усё гэта было харэаграфіяй і ўсё было фальшыва.
  Яе гнеў вырас. Гнеў на два вымярэнні фільма. Ілжывасць, ілюзія. Яна адчувала сябе здраджанай. Не толькі Эмілі Сімінгтан ці кім бы яна ні была, не толькі тым, што здарылася ў Брукліне, але яшчэ нечым. Нешта больш фундаментальнае пра тое, як яна пражыла сваё жыццё, пра тое, як тое, у што яна верыла, абярнулася ёй.
  Яна пастаяла і выйшла з тэатра. На вуліцы яна купіла ў вулічнага гандляра цёмныя акуляры ў тоўстай аправе і надзела іх. Яна павярнула за вугал і пайшла па Універсітэцкай плошчы да Вашынгтон-сквер Відэа.
  Вядома, Тоні звольніў яе.
  Яго словы не былі ні мілымі, ні саркастычнымі, ні агіднымі, як яна думала, што ён будзе. Ён толькі зірнуў і сказаў: «Ты прапусціў дзве змены і не тэлефанаваў. Вы звольнены. На гэты раз па-сапраўднаму».
  Але яна не звяртала на яго асаблівай увагі. Яна глядзела на газету на прылаўку, якая ляжала перад Тоні.
  Загаловак: Наезд на сведку мафіі .
  Што не прыцягнула яе ўвагі так хутка, як фота: зярністы здымак гарадскога дома Віктара Сімінгтана ў Брукліне, шасцёра ацалелых гномаў, разбітае акно. Рун схапіў паперу.
  - Гэй, - адрэзаў Тоні. «Я гэта чытаю». Аднак адзін позірк на яе вочы, і ён перастаў пратэставаць.
  Асуджаны за адмыванне грошай сіндыкатам, які быў ключавым сведкам у серыі судовых працэсаў над лідарамі злачыннасці на Сярэднім Захадзе ў дачыненні да карумпаваных арганізацый, пад уплывам рэкету (RICO) учора быў застрэлены ў Брукліне ў бандыцкім стылі.
  70-гадовы Вінцэнт Спінела быў забіты стрэламі ў грудзі. Сведка, які пажадаў не называць яго асобы, паведаміў, што маладая жанчына з кароткімі валасамі ўцякла з месца здарэння і з'яўляецца асноўным падазраваным па справе.
  Яшчэ адзін сведка ў той жа серыі спраў, Арнольд Гітлман, быў забіты разам з двума маршаламі ЗША ў гатэлі ў Сэнт-Луісе ў мінулым месяцы.
  
  Папера скамячылася ў яе руках. Я! яна думала. Гэта я, маладая жанчына з кароткімі валасамі.
  Яна выкарыстала мяне! Эмілі. Сука выкарыстала мяне. Яна ўвесь час ведала, дзе быў Сымінгтан, і выцягнула мяне туды, каб выглядала, што я яго забіў.
  І, чорт вазьмі, мае адбіткі пальцаў паўсюль!
  Галоўны падазраваны …
  Тоні выхапіў у яе газету. «Вы можаце забраць свой чэк у панядзелак».
  - Калі ласка, Тоні, - сказала яна. «Мне патрэбны грошы зараз. Я не магу атрымаць наяўныя?»
  «Ні ў якім разе».
  «Я павінен з'ехаць з горада».
  «Панядзелак», — сказаў ён. Вярнуўся да сваёй паперы.
  «Глядзі, у мяне чэк на тысячу паўтары сотні баксаў. Дай тысячу, і я табе распішу».
  «Так, як быццам у вас ёсць чэк, які будзе аплачаны. Я ўпэўнены."
  «Тоні! Аплачваецца наяўнымі. Ад юрыдычнай фірмы».
  «Вон».
  Фрэнкі Грык высунуў галаву са кладоўкі і сказаў: «Гэй, Рун, ты атрымаў некалькі званкоў. Гэты паліцэйскі Манэлі. І той амерыканскі маршал. Дыксан. Ах, і Стэфані таксама».
  Тоні гаўкнуў: «Але не тэлефануй ім адсюль. Карыстайцеся таксафонам на вуліцы».
  Стэфані! Рунь падумаў. Калі яны сачылі за мной, яны бачылі мяне з ёй.
  О, Ісус Марыя, яна таксама ў небяспецы.
  Яна падбегла да стойкі і зняла тэлефон з падстаўкі. Тоні хацеў нешта сказаць, але потым, здаецца, вырашыў, што не варта змагацца; у рэшце рэшт, ён выйграў вайну. Ён павярнуўся на сваім зношаным абцасе і адышоў да другога прылаўка, несучы газету.
  – нарэшце адказаў дрымотны голас Стэфані.
  «Руна! Дзе ты быў? Вы прапусцілі працу мінулай ноччу. Тоні сапраўды раз'юшаны...
  «Стэф, паслухай мяне». Яе голас быў грубым. «Яны забілі таго чалавека, якога я спрабаваў знайсці, Сімінгтана, яны спрабуюць зрабіць так, каб выглядала, што гэта зрабіў я».
  "Што?"
  «А мяне спрабавалі забіць!»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Я не ведаю. Яны працуюць на мафію ці што. Я думаю, яны таксама маглі бачыць вас.
  «Рун, ты гэта выдумляеш? Гэта адна з тваіх фантазій?»
  «Не! Я сур'ёзна."
  Некалькі кліентаў зірнулі на яе. Яна адчула дрыжыкі страху. Яна закрыла слухаўку рукой і сцішыла голас. «Паглядзіце на першую старонку Post . Гісторыя ёсць».
  «Вы павінны выклікаць міліцыю».
  «Я не магу . Мае адбіткі пальцаў па ўсім доме, дзе быў забіты Сімінгтан. Я падазраваны».
  «Ісус, Рун. Які беспарадак».
  «Я вяртаюся ў Агаё».
  "Калі? Цяпер?»
  «Як толькі я змагу атрымаць грошы. Тоні не заплаціць мне».
  - Укол, - выплюнула Стэфані. «Я магу вам пазычыць».
  «Я магу даць вам чэк на тысячу пяцьсот».
  "Ты сур'ёзна?"
  «Так, гэта аплачваецца наяўнымі. Вы можаце атрымаць гэта. Але, слухай, ты павінен пайсці са мной!»
  «Пайсці з табой?» — спытала Стэфанія. «Дзе?»
  «У Агаё».
  "Ніякім чынам. У мяне на наступным тыдні праслухоўванне».
  «Стэфані...»
  «Я дам табе пару сотняў. Спынюся ў банку. Дзе ты будзеш?»
  «Як наконт парку Юніён-сквер? Уваход у метро, паўднёва-ўсходні бок».
  "Добра. Добра. Паўгадзіны».
  «Гэта бяспечна?» — асцярожна спытала Стэфанія.
  «Даволі бяспечна».
  Паўза. «Я не хачу, каб мяне білі ці нешта такое. Я вельмі лёгка нараблю сінякі. І я не магу быць у сіняках за праслухоўванне».
  
  
  Калі яна выйшла на вуліцу, Руна пачула мужчынскі голас побач з сабой.
  «Цяжка знайсці цябе».
  У паніцы Рун абярнуўся.
  Рычард абапіраўся на паркамат. Япі ў ім быў выгнаны; Містэр Даунтаун вярнуўся. На ім былі боты, чорныя джынсы і чорная майка. У яго таксама быў залаты абруч у вуху. Яна заўважыла, што гэта кліпса. Ён выглядаў стомленым.
  «У вас ёсць жаданне ананімнасці, — працягнуў ён, — як сказаў ФДР. Я званіў табе ў краму пару разоў. Я хваляваўся за цябе».
  «Мяне даўно не было».
  «Учора вечарам была такая вечарына. Я падумаў, што вы, магчыма, захочаце пайсці».
  «Вы не спыталі... як яе завуць? Амазонка Кэці?»
  «Карэн». Ён трымаўся за паркамат і павольна круціўся вакол яго. «Мы абедалі толькі адзін раз. Не хвалюйся за яе. Мы не выходзім».
  «Гэта твая справа. Мне ўсё роўна».
  «Не паводзьце сябе так пасіянарна».
  «Як я магу паводзіць сябе прыналежна, калі скажу табе, што мяне не хвалюе, што ты робіш з Кэці/Карэн?»
  "Што не так?" Ён нахмурыўся. Прасачыўшы яе позірк, ён убачыў невысокага смуглага мужчыну з кучаравымі валасамі, які стаяў праз два дзверы. Ён быў да іх спіной.
  Рун удыхнуў са спалоханым шыпеннем. Мужчына павярнуўся і прайшоў міма іх. Гэта быў не Pretty Boy.
  Яна зноў павярнулася да Рычарда, спрабуючы засяродзіцца на ім, хоць тое, што яна бачыла, была дурной усмешкай гіпсавай статуі Дупняка або Снізі, якая распалася пад выбухам стрэльбы. Стрэльба была надзіва гучнай. Гук больш нагадваў выбух бомбы.
  Рычард узяў яе за плечы. «Рун, ты мяне не слухаеш? Што не так?"
  Яна адступіла, павольна прыжмурыўшы вочы. "Пакінь мяне аднаго."
  "Што?"
  «Трымайся ад мяне далей . Вы хочаце пацярпець? Я атрута. Трымайцеся далей».
  «Пра што вы кажаце?» Ён працягнуў руку і ўзяў яе.
  "Не не!" — закрычала яна. Пайшлі слёзы. Яна вагалася, потым абняла яго. «Адыдзі ад мяне! Забудзь пра мяне! Забудзься, што ты калі-небудзь сустракаў мяне!»
  Яна павярнулася і пабегла праз натоўп Грынвіч-Вілідж да Юніён-сквер.
  Чакаючы пад сталёвым уваходам у метро ў стылі арт-дэко, Рун прытуліўся да халоднай пліткі.
  Яна рассеяна глядзела на кран, касую Т-вобразную канструкцыю, якая ўзвышалася над вялізным новым жылым домам на Юніён-сквер. Гэта проста кран, сказала яна сабе. Вось і ўсё было. Не прылада багоў, не велізарны шкілет чароўнай жывёлы. Тое, што яна ўбачыла, быў проста будаўнічы кран. Павольна рухаючыся пад кантролем безаблічнага прафсаюзнага работніка, падымаючы сталёвыя арматурныя стрыжні, каб іх усталявалі рабочыя ў запыленых джынсах і куртках.
  Чараўніцтва… пекла.
  Яна зноў падумала аб тым, каб патэлефанаваць Манэлі або Дыксану.
  Але чаму яны павінны ёй верыць? Верагодна, на яе ўжо быў выдадзены бюлетэнь з усімі пунктамі, як і пра паліцэйскага Роя пасля таго, як ён скраў здабычу ў фільме "Манхэтэн - мой поспех" . Прынамсі, у яе хапіла прадбачлівасці пазбавіцца ад некаторых доказаў: калі яна зайшла на гарышча, каб забраць чэк, яна зразумела, што ў яе ўсё яшчэ захоўваецца канверт акардэона Спінела, і выкінула яго ў сметніцу. Калі паліцыя знайшла яе з гэтым , гэта было б дакладна пераканана.
  Не, яна пакіне горад, пакіне Сід, пакіне Чароўнае Каралеўства. Вяртайцеся дадому. Уладкоўвацца на працу. Ісці ў школу.
  Што ж, час быў па-чартоўску.
  Час пасталець. Забудзь квэсты...
  Яна ўбачыла Стэфані, яе рудыя валасы зіхацелі на пасляабедзенным сонцы, калі яна ішла праз парк. Яны памахалі адзін аднаму. Гэта здавалася смешна нявінным, падумаў Рун, быццам яны былі сяброўкамі, якія збіраюцца выпіць пасля працы, каб паскардзіцца на начальнікаў, мужчын і маці.
  Рун агледзеўся, не ўбачыў нікога падазронага — ну, нікога больш падазронага, чым звычайна ў Юніён-сквер-парку, — потым далучыўся да Стэфані.
  «Ты паранены». Жанчына зірнула на свой лоб, дзе Рун быў парэзаны кавалкам шкла ці гіпсу.
  "Добра."
  "Што здарылася?"
  — сказаў ёй Рун.
  «Божа! Трэба звяртацца ў міліцыю. Вы можаце пагаварыць з імі. Скажы ім, што здарылася».
  «Так, дакладна. Яны могуць размясціць мяне на двух розных месцах злачынства. Я падазраваны нумар адзін».
  «Але паліцыя не знойдзе цябе ў Агаё?»
  Яна ледзь прыкметна ўсміхнулася. «Магчыма, калі б ведалі маё сапраўднае імя. А яны гэтага не робяць».
  Стэфані ўсміхнулася ў адказ. «Праўда. Ой, вось». Яна працягнула Руну пачак купюр. «Гэта каля трохсот. Хопіць?»
  Рун абняў яе. «Я не ведаю, што сказаць». Яна дала Стэфані чэк.
  «Не, не, гэта занадта».
  «Рыжая курачка, памятаеш? Мне дастаткова, каб дабрацца дадому. Вы захаваеце астатняе. Тоні, верагодна, таксама звольніць вас. Проста за тое, што дапамог мне».
  - Давай, - сказала ёй Стэфані. «Я дапамагу вам сабраць рэчы і адвязу вас у аэрапорт». Яны рушылі ў метро. «Вы лічыце, што бяспечна вяртацца на гарышча?»
  «Эмілі і Pretty Boy пра гэта не ведаюць. Манэлі і той амерыканскі маршал робяць, але мы можам пракрасціся праз будаўнічую пляцоўку. Нас ніхто не ўбачыць. Мы можам-"
  Халадок, як лёд па спіне. Яна ахнула.
  У дзесяці футах ад іх з-за слупа выйшаў Прыгажун з чорным пісталетам. - Не варушыся, - прамармытаў ён Руну.
  Гнеў на яго твары, ён рушыў наперад да Руна, не звяртаючы ўвагі на Стэфані. Відаць, ён і не думаў, што яны разам.
  Рунь замёр. Але Стэфані гэтага не зрабіла.
  Яна хутка прайшла міма яго, што заспела яго знянацку. Крыкі «Згвалтаванне, згвалтаванне!» яна ткнула яму ў твар сваю далонь з жорсткімі і растапыранымі пальцамі. Яго галава адкінулася назад, і ён хістаўся аб сцяну, з носа ў яго цякла кроў.
  "Чорт вазьмі", - закрычаў ён.
  Яе заняткі па самаабароне...
  Стэфані зноў падышла да яго. Было падобна, што на гэты раз яна збіралася яго штурхнуць.
  Але Pretty Boy таксама быў добры; ён ведаў, што рабіў. Ён не спрабаваў адбівацца. Ён адскочыў убок прыкладна на тры крокі, па-за дасяжнасцю, выцер кроў з рота і пачаў падняць пісталет да яе.
  Затым рука сціснулася вакол яго шыі.
  Пасажыр — вялізны чорны мужчына — пачуў крык Стэфані, падышоў ззаду да нападніка і абхапіў сваёй мускулістай рукой горла Прыгажуна. Задыхаючыся, ён выпусціў пісталет і схапіў чалавека за перадплечча, марна спрабуючы вырваць хватку.
  Вялікі мужчына за ім, здавалася, атрымліваў асалоду ад усёй гэтай падзеі. Ён весела сказаў Прыгажуну: «Добра, мудак, пакінь гэтых дам у спакоі. Ты мяне чуеш?»
  
  
  Яны пабеглі.
  Стэфанія ў лідарах.
  Напэўна , яна была ў аздараўленчым клубе — рухалася, як хорт. Рун палічыў, што калі Красунчык быў побач, Эмілі таксама павінна быць побач. Акрамя таго, прадавец жэтонаў да таго часу выклікаў бы паліцыю; Рун хацеў адысці як мага далей ад станцыі.
  Задыхаючыся, бегаючы. Сачыць за Стэфані, як магла.
  Калі гэта здарылася, яны былі ў двух кварталах ад метро.
  На Трынаццатай і Брадвеі таксі праскочыла на чырвонае святло перад тым, як перасесці.
  Якраз у той момант Стэфані выбегла на скрыжаванне паміж двума прыпаркаванымі грузавікамі.
  У яе не было магчымасці…
  Усё, што яна магла зрабіць, гэта перакаціцца на капот, каб не патрапіць пад колы. Кіроўца націснуў на тармазы, ад чаго раздаўся ціхі дзікі крык, але кабіна ўсё роўна моцна ўдарыла яе. Нейкая частка яе цела — твар, у роспачы падумаў Рун, — стукнулася аб лабавое шкло, якое пабялела ад разломаў. Стэфані закацілася на бетон, віхор тканіны з кветкамі, рудых валасоў і белай плоці.
  «Не!» - закрычаў Рун.
  Падбеглі дзве жанчыны і пачалі яе даглядаць. Рун апусцілася на калені побач з імі. Яна амаль не чула літаніі таксіста: «Яна прабегла праз святло, гэта не мая віна, гэта не мая віна».
  Рун трымала на руках акрываўленую галаву Стэфані.
  «У цябе ўсё будзе ў парадку», - прашаптала яна. «У цябе ўсё будзе добра. З табой усё будзе добра».
  Але Стэфанія не чула.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГІ
  
  Рун стаяў ля акна бальніцы, гледзячы на парк.
  Гэта быў стары гарадскі парк на Першай авеню. Больш камянёў і бруду, чым травы, большасць валуноў распісаны графіці, афарбаванымі ў чырвоны і фіялетавы колеры. Здавалася, што яны выцякаюць з падполля самога горада, як аголеныя органы.
  Яна адвярнулася.
  Міма ішоў лекар, не гледзячы на яе. Ніхто з іх не глядзеў на яе - лекары, санітары, медсёстры, цукеркі. Яна перастала чакаць, пакуль добры стары чалавек у белай куртцы ўвойдзе ў калідор, абняе яе і скажа: «Наконт твайго сябра, не хвалюйся, з ёй усё будзе добра».
  Як гэта робяць у кіно.
  Але фільмы фальшывыя.
  Рэхам прагучалі словы Рычарда: Яны. не. Рэальны .
  Ніхто не спыніўся, каб пагаварыць з ёй. Калі яна хацела атрымаць якую-небудзь інфармацыю, яна павінна была спытаць у медсясцёр. Зноў.
  І яна атрымала б той самы выгляд, што два дзясяткі разоў раней.
  Няма навін. Мы дамо вам ведаць .
  Яна яшчэ раз паглядзела ў акно. Назіраю за Pretty Boy. Думаючы, што, магчыма, ён уцёк ад мужчыны ў метро і ўцёк ад паліцыі. Сюды прыехалі за хуткай дапамогай.
  Зноў параноя.
  Але гэта не параноя, калі яны сапраўды за вамі.
  Спадзеючыся, што Стэфані вельмі моцна пакрыўдзіла Прыгажуна, калі ўдарыла яго. Персанаж адной з яе казак, добразычлівая ведзьма, загадала камусьці ніколі не спадзявацца на шкоду камусьці іншаму. Спадзявайся на ўсё добрае, але ніколі не жадай нікому зла. Бо, казала ведзьма, шкода, як аса ў банцы. Як толькі вы выпусціце яго, вы ніколі не ведаеце, каго ён уджаліць.
  Але цяпер Рун спадзяваўся, што Стэфані моцна пакрыўдзіла сволач.
  Яна дайшла да медсястрынскага ўчастка.
  Нарэшце падняла вочы пажылая жанчына са змяёй стетоскопа на шыі. «Ой. Мы толькі што чулі пра вашага сябра».
  "Што? Скажы мне!"
  «Яны проста адвезлі яе ў радыялогію для дадатковых абследаванняў. Яна ўсё яшчэ без прытомнасці».
  « Гэта тое, што вы збіраліся мне сказаць? Што вы нічога не ведаеце?»
  «Я думаў, ты захочаш ведаць. Яна вернецца ў рэанімацыю праз сорак хвілін, гадзіну. У залежнасці».
  Бескарысна, падумаў Рун.
  «Я вярнуся. Калі яна прачнецца, скажы ёй, што я вярнуся».
  О, калі ласка, Пан, Ісіда і Персефона, пакіньце яе жыць.
  Рун стаяў ля Іст-Рывера, назіраючы, як буксіры плывуць уверх па плыні. Таксама экскурсійная лодка Circle Line. Баржа, тры-чатыры каютныя крэйсеры. Вада была непрыгожая і смярдзелая. Аўтатранспарт з FDR Drive пранесся міма з вільготным, раздзіраючым гукам, які прымусіў яе нервавацца. Гэта было падобна на тое, што здымаюць бінты.
  Проста прыгода. Гэта ўсё, што я хацеў. Прыгода.
  Лансялот у пошуках Грааля. Псіхея для страчанага каханага Эраса. Як у кнігах, у кіно. І Рун быў бы героем. Яна знайшла б забойцу містэра Кэлі, яна б знайшла мільён долараў. Яна выратуе Аманду і будзе жыць доўга і шчасліва з Рычардам.
  Божа нябесных сілаў, які моцаю Твайго загаду адганяеш ад чалавечых целаў усе хваробы і немачы, будзь прысутны ў Тваёй дабрыні ...
  Гэта былі словы, якія яна так часта казала на працягу апошняга тыдня жыцця свайго бацькі, што запомніла іх без намаганняў.
  Яе бацька, малады чалавек. Прыгожы мужчына. Хто ўвесь час гуляў з Рун і яе сястрой, вучыў іх катацца на роварах, чытаў ім казкі, браў іх на спектаклі з такой жа гатоўнасцю, як і на гульні з мячом. Чалавек, які заўсёды знаходзіў час пагаварыць з імі, выслухаць іх праблемы.
  Не, казкі не заўсёды мелі шчаслівы канец. Але яны заўсёды мелі правільныя канчаткі. Людзі паміралі і гублялі свае багацці ў іх, таму што яны былі несумленнымі, нядбайнымі або прагнымі. Аднак у смерці бацькі не было справядлівасці. Ён пражыў добрае жыццё, і ўсё роўна памёр цяжка, павольна і бязладна, у хоспісе Шэйкер-Хайтс Гардэн.
  Няма справядлівасці ў смерці містэра Кэлі.
  Няма справядлівасці ў тым, што Стэфані пацярпела. Нічога, калі б яна памерла.
  калі ласка...
  Зараз услых. «З дапамогай гэтай слугі Тваёй Стэфаніі, каб яе слабасць была выгнана і яе сіла адклікана».
  Яе голас перайшоў у шэпт, а затым яна перастала маліцца.
  Гледзячы на пачварную раку перад сабою, Руна здымала срэбныя бранзалеты адзін за адным і кідала іх у ваду. Яны зніклі без гуку, які яна магла пачуць, і яна ўспрыняла гэта як добры знак таго, што багі, якія наглядалі за гэтым цудоўным і жудасным горадам, былі шчаслівыя з яе ахвярай.
  Хаця, дайшоўшы да апошняга бранзалета, таго, што яна купіла для Рычарда, яна спынілася, гледзячы на сярэбраныя рукі. Яна зноў пачула яго голас.
  Ты даведаешся, што я не рыцар, і што, добра, магчыма, былі грошы ад рабавання банкаў - што, я лічу, гэта самая вар'яцкая рэч, якую я калі-небудзь чуў, - але яны былі выдаткаваны, скрадзены або згублены недзе праз гады таму, і вы ніколі не знойдзеце яго ...
  Яна моцна сціснула бранзалет, гатовая кінуць яго ўслед за іншымі. Але потым вырашыла: не, яна захавае гэты — як напамін сабе. Пра тое, як прыгоды могуць пацярпець і забіць сяброў і сям'ю. Як працуюць квэсты толькі ў кнігах і фільмах.
  І вось ты марнуеш сваё жыццё ў відэасалоне, скачаш з фантазіі на фантазію, чакаеш чагосьці, пра што нават не ведаеш, што гэта такое .
  Яна надзела апошні бранзалет назад на запясце і павольна вярнулася ў бальніцу.
  Наверсе памяняліся медсёстры, і ніхто не мог знайсці Стэфані. У Руна здарыўся жудасны момант панікі, калі адна медсястра паглядзела на аркуш паперы і знайшла чорнае поле, дзе павінен быў быць спіс пацыентаў службы хуткай дапамогі для дарослых, якія пайшлі ў радыялогію. Яна адчула, што яе рукі дрыжаць. Потым медсястра знайшла запіс, у якім гаварылася, што Стэфані ўсё яшчэ наверсе.
  «Я дам табе ведаць», — паабяцала медсястра.
  Руна зноў доўга стаяла ля акна, потым пачула голас, які прасіў яе.
  Яна павярнулася. Замерзлі. Доктар быў вельмі малады і на твары ў яго быў журботны выраз. Здавалася, што тыдзень не спаў. Рун задумаўся, ці казаў ён калі-небудзь раней, што пацыент памёр. Яе дыханне пачасцілася. Яна маніякальна сціснула бранзалет.
  «Вы сябар жанчыны, якую збіла таксі?» — спытаў ён.
  Рун кіўнуў.
  Ён сказаў: "Яна перайшла з пагаршэння стану".
  Рун утаропіўся на яго. Ён глядзеў у адказ, чакаючы адказу.
  Нарэшце ён паспрабаваў яшчэ раз. «Яна ў стабільнай сітуацыі».
  «Я...» Яна пахітала галавой, яго словы не мелі для яе сэнсу.
  «З ёй усё будзе ў парадку», - сказаў доктар.
  Рун пачаў плакаць.
  Ён працягваў. «У яе страсенне мозгу. Але страты крыві не так шмат. Нейкія цяжкія кантузіі».
  «Што такое кантузія?»
  «Сіняк».
  - О, - ціха сказаў Рун.
  Стэфані, якая не хацела атрымаць сінякі на праслухоўванні.
  Яна спытала ў яго: "Яна прачнулася?"
  «Не. Нейкі час яе не будзе».
  «Дзякуй, доктар». Яна моцна абняла яго. Ён цярпеў гэта на імгненне, потым стомлена адступіў праз ворныя дзверы.
  У медсястры Рун папрасіў ліст паперы і ручку.
  Рун напісаў:
  Стэфа:
  Я сыходжу. Дзякуй за усе. Не падыходзь да мяне, не спрабуй звязацца са мной. Я толькі прычыню табе балюча зноў. Каханне ,
  Р .
  
  Яна перадала запіску медсястры. «Калі ласка, дайце ёй гэта, калі яна прачнецца. Ах, і калі ласка, скажыце ёй, што я прабачце».
  
  
  Зноў бег.
  Глядзеў ззаду, гэтак жа часта, як яна глядзела наперад. Міма смеццевых бакаў, смецця на вуліцы, лужын. Міма фальшывага, яркага золата будынка Пак-Білдынг у Соха, акружанага кіслым пахам ускраіны Ніжняга Іст-Сайда. Бег, бег. Руна адчула струменьчык поту па спіне і баках, боль у ступнях, калі яны стукалі аб бетон скрозь тонкія падэшвы танных ботаў.
  Паветра хлынула ў яе лёгкія і калола грудзі.
  У квартале ад яе гарышча Рун прыціснулася да борціка будынка і паглядзела ззаду. Ніхто не сачыў. Гэта была проста ціхая, абшарпаная вуліца. Яна агледзела вуліцу перад сваім гарышчам: паліцэйскіх машын няма, нават без апазнавальных знакаў. Знаёмыя цені, знаёмае смецце, той самы разбіты сіні фургон, які стаяў там некалькі дзён, аблеплены штрафамі за паркоўку. Яна пачакала, пакуль яе сэрца не супакоіцца.
  Калі б Эмілі і Прыгажун даведаліся пра яе дом, ці прыйшлі б яны сюды? Напэўна, не. Яны б ведалі, што за гэтым будзе сачыць паліцыя. Да таго ж яны, напэўна, самі зніклі. Яна была восеньскім хлопцам, які ім патрэбны; іх праца была зроблена. Напэўна, з'ехалі з горада.
  Што я і збіраюся зрабіць. Зараз.
  Круглыя на канцах і прывітанне ў сярэдзіне, гэта O-Hi-O .
  Рун абышоў квартал, потым прабраўся праз фанерную агароджу будаўнічай пляцоўкі. Прыходзілі і адыходзілі рабочыя ў касках.
  Яна хутка прайшла міма іх у свой будынак. Яна ўвайшла ў грузавы ліфт, адчуўшы пах тлушчу, фарбы і растваральнікаў. Ёй ужо стала млосна — ад знямогі і страху, — і ад водараў яшчэ больш пераварочвала жывот.
  Ліфт з грукатам спыніўся на апошнім паверсе. Яна адчапіла агароджу ланцуга і выйшла. Ніякіх гукаў з гарышча наверсе. Але была верагоднасць, што там нехта быў. Яна паклікала: «Рун? Гэта я. Ты дома?" Адказу няма. «Гэта твая сяброўка Джэніфер. Руна!»
  нічога.
  Потым уверх па лесвіцы, павольна, вызіраючы з адтуліны ў падлозе. Пустое гарышча раскінулася вакол яе. Яна пабегла на свой бок гарышча, схапіла адзін са старых чамаданаў, якія выкарыстоўвала як камоду, адчыніла яго. Яна хадзіла па пакоі, спрабуючы вырашыць, што ўзяць.
  Без адзення. Ніякіх упрыгожванняў — акрамя бранзалетаў у яе не было шмат чаго. Яна выбрала некалькі фатаграфій сваёй сям'і і сяброў, якіх сустрэла ў Нью-Ёрку. І яе кнігі — дваццаць ці каля таго, тыя, якія яна ніколі не заменіць. Яна разглядала відэа — галоўным чынам Дысней. Але яна магла атрымаць новыя копіі тых.
  Рун заўважыў стужку Manhattan Is My Beat . Яна падняла яго і са злосцю шпурнула праз увесь пакой. Ён урэзаўся ў стол, разбіўшы некалькі шклянак. Развалілася і сама касета.
  Яна знайшла ручку і паперу. Яна напісала:
  Сандра, гэта было радыкальнае размяшчэнне з табой. У мяне ёсць шанец паехаць у Англію на пару гадоў. Такім чынам, калі хто-небудзь прыйдзе мяне шукаць, вы можаце сказаць ім, што гэта я. Я не ведаю, дзе, але я думаю, што я буду дзесьці каля Лондана ці Эдынбарава. Спадзяюся, вашы ювелірныя вырабы стануць вялікімі, вашы дызайны сапраўды супер, і калі вы калі-небудзь прадасце іх у Лондане, я куплю іх. Добры локс, Рун.
  
  Яна склала паперу, пакінула яе на падушку Сандры і ўзяла цяжкі чамадан.
  Тады яна пачула крокі.
  Яны былі паверхам ніжэй.
  Хто б гэта ні быў, не падняўся на ліфце. Яны пракраліся б па лесвіцы. Каб іх не пачулі.
  Адзіным выхадам была лесвіца — тая, па якой зараз падымаўся зламыснік. Яна пачула асцярожныя ногі, скрыгат.
  Яна паглядзела праз гарышча ў свой бок пакоя — на свой чамадан і сумку са шкуры леапарда.
  Няма часу даставаць зброю. Няма часу ні на што.
  Няма куды бегчы.
  Яна агледзела свой шкляны дом.
  Няма дзе схавацца.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦІ
  
  Ён падымаўся па лесвіцах па адной, павольна, павольна.
  Прыпыніўся, услухаўся.
  І з усіх сіл стрымліваў свой гнеў. Які пульсаваў, як боль на яго твары - ад таго часу, калі той чортавы рыжы прыбіў яго ў метро. Слухаць над ім і слухаць знізу. Ён ужо быў без уніформы — ён даўно скінуў куртку лічыльніка, перш чым пацягнуць за сабой маленькую суку з кароткай стрыжкай у Бруклін, — а ўнізе нейкія хлопцы-будаўнікі нарабілі яго на тое, што ён проста зайшоў у будынак. . Ён проста працягваў хадзіць, кідаючы на іх нахер позірк і нават не паклапаціўшыся пра тое, каб прыдумаць вокладку.
  Такім чынам, прыслухоўваючыся да таго, што хтосьці чакае яго наверсе, прыслухоўваючыся да таго, каб нехта рушыў услед.
  Але ён не чуў ні крокаў, ні дыхання, ні бразгання зброі.
  Спыніўшыся наверсе лесвіцы, апусціцеся галавой.
  Добра... ідзі!
  Хутка ішоў на гарышча, гледзячы вачыма ў месцы, дзе ён мог бы схавацца.
  Толькі яму не трэба было хвалявацца. Яе там не было.
  Дзярмо. Ён быў упэўнены, што яна вернецца. Калі б толькі атрымаць яе рэчы, перш чым яна ўзляцела. Наставіўшы стрэльбу перад сабой, ён зрабіў абход гарышча. Яна была там — чамадан быў напоўнены напалову. Быў яе пачварны кашалёк. Але ні знаку сукі.
  Можа,—
  Потым ён пачуў гэта.
  Пстрычка і скрыгат.
  Ліфт! Ён пабег да лесвіцы, думаючы, што яна выслізне за ім. Але не, клетка была пустая. Гэта ішло ўніз. Значыць, яна вярталася дадому. Ён трапіў раней за яе.
  Ён нырнуў за паўвысокі сцяну з шлакаблокаў, каб не бачыць лесвіцы, і стаў чакаць, пакуль яна падыдзе да яго.
  
  
  Рун быў роўна ў васьмі футах ад Прыгажуна, які стаяў у роўным патоку ветру за межамі гарышча, у ста футах над тратуарам.
  Яе боты сядзелі на тонкім металічным выступе, які тырчаў на шэсць цаляў ад ніжняга краю фасада будынка. Большая частка яе цела была пад шклянымі вокнамі, і калі яна прыгнулася, Прыгажун не мог яе ўбачыць.
  Толькі яна была вымушана глядзець.
  Таму што яна чула, як ліфт пачаў спускацца. Хтосьці падыходзіў!
  І Pretty Boy збіраўся іх забіць.
  Рукі яе дрыжалі, ногі слабелі, нібы мускулы расталі. Вецер там быў халодны, пахі іншыя. Сыравіна. Яна зноў паглядзела ўніз, на брукаванку вуліцы, якая праходзіла праз асфальт. Яна заплюшчыла вочы і прыціснулася тварам да рукі, каб супакоіцца.
  Cobblestones—фінальная сцэна ў Manhattan Is My Beat . Рубі Дал, павольна ідучы па мокрай вуліцы, плача па сваім пакутным жаніху, забітым у Грынвіч-Вілідж.
  Рой, Рой, я б кахала цябе, нават калі б ты быў бедны!
  Рун азірнуўся на гарышча і ўбачыў, як Прыгажунчык злёгку паварушыўся, а потым нахіліў вуха да дзвярэй.
  Хто падымаўся на ліфце? Сандра? Хтосьці з будаўнікоў?
  Калі ласка, няхай гэта будзе паліцыя — Манэлі або Дыксан. Прыехаў арыштаваць яе за стральбу ў Брукліне. У іх былі стрэльбы. У іх хаця б быў шанец супрацьстаяць забойцы.
  Раптам Прыгажунчык прысеў і падняў дула стрэльбы, яго правы ўказальны палец на спускавым кручку. Ён агледзеўся, павярнуўшы галаву, нібы прыслухоўваючыся.
  Той, хто там быў, выкрыкваў нейкія словы. Так, яна цьмяна чула голас: «Рун? Руна? Ты тут?" Гэта быў чалавек.
  Рычард бег па лесвіцы, нешта крычучы.
  Не, не, не! — ціха закрычала яна. О, не ён. Калі ласка, не крыўдзіце яго!
  Яна заплюшчыла вочы і паспрабавала паслаць яму паведамленне пра небяспеку. Але калі яна паглядзела яшчэ раз, то ўбачыла, што ён зайшоў далей на гарышча. «Руна?»
  Pretty Boy не мог бачыць яго з іншага боку сцяны. Але ён ішоў за Рычардам са стрэльбай. Рун убачыў, як ён узвёў яго сваім доўгім вялікім пальцам і паказаў на месца, дзе Рычард збіраўся з'явіцца.
  О не …
  Больш рабіць не было чаго. Яна не магла дазволіць, каб хто-небудзь яшчэ пацярпеў з-за яе. Яна падняла правы кулак над шклом. Яна разбівала б акно, крычала, каб Рычард бег. Pretty Boy запанікаваў і круціўся, страляючы ў яе. Але ў Рычарда можа быць дастаткова часу, каб скокнуць з лесвіцы і ўцячы.
  Добра, цяпер! Зрабі гэта.
  Але як толькі яна пачала ўдарыць кулаком па акне, Рычард спыніўся. Ён бачыў запіску — запіску, якую яна напісала Сандры. Ён узяў яго і прачытаў. Потым паківаў галавой. Ён яшчэ раз агледзеў гарышча, а потым пачаў спускацца па лесвіцы.
  З-за сцяны вызірнуў Прыгажунчык, засунуў стрэльбу за пояс. Ён стаяў.
  Дзякуй, дзякуй ...
  Руна апусціла правую руку і зноў трымалася за выступ. Прыгожы Хлопчык зноў абшукаў гарышча, шукаючы яе, потым пачаў спускацца па лесвіцы. Кончыкі пальцаў Рун здранцвелі, хаця мышцы яе рук балелі, а ногі гарэлі ад болю. Але яна заставалася на месцы, пакуль пад сабой не ўбачыла, як Прыгажун трушком выйшаў з будынка і не знік на ўсход.
  Яна падышла да маленькіх дзвярэй і ўлезла ўнутр. Яна ляжала на ложку хвілін пяць, пакуль не спынілася дрыготка ў цягліцах.
  Затым яна ўзяла чамадан і кашалёк і выйшла з гарышча. Нават не думаючы развітвацца са сваім нябесным замкам.
  
  
  На вуліцах TriBeCa яна прыпынілася.
  Азіраючыся.
  Былі будаўнікі, былі бізнэсоўцы і бізнэсоўцы, былі пасыльныя.
  Яна думала, што Красуня і Эмілі зніклі, і не хацела з ёй турбавацца. Але тут яна памылілася. А гэта азначала, што ў іх могуць быць іншыя партнёры. Ці быў гэта хто-небудзь з гэтых людзей?
  Некалькі твараў зірнулі на яе, і іх выразы былі змрочнымі і падазронымі. Яна павярнулася ў завулак, схавалася за сметніцу. Яна пачакае, пакуль надыйдзе ноч — проста схаваецца там, — а потым пойдзе да аўтобуснай станцыі.
  Потым яна ўбачыла бамжа, які ішоў па завулку. Толькі бадзягам ён ёй быў не зусім падобны. Ён быў брудны, як бамж, і насіў пацёртае адзенне. Але вочы яго здаваліся занадта хуткімі. Яны здаваліся небяспечнымі. Ён падняў вочы і ўбачыў яе. Занадта доўгая паўза на імгненне. Зноў апусціў галаву і пайшоў далей па алеі.
  Ігнаруючы яе. Але на самой справе занадта стараўся ігнараваць яе.
  Ён таксама быў адным з іх!
  Ідзі, дзяўчынка. Ідзі! Яна закінула сумачку на плячо, схапіла цяжкі чамадан і выбегла з-за сметніцы.
  Бомж убачыў яе, паспрачаўся хвіліну, потым таксама кінуўся бегчы. Прама за ёй.
  Рун не мог хутка бегчы, не з чамаданам. Яна з цяжкасцю выйшла на Франклін-стрыт і спынілася, задыхаючыся, спрабуючы зразумець, у які бок ісці. Бомж усё бліжэй падыходзіў.
  Потым мужчынскі голас: «Рунь!»
  Яна круцілася, сэрца калацілася.
  «Рун, сюды!»
  Гэта быў Філіп Дыксан, маршал ЗША. Ён махаў ёй рукой. Яна інстынктыўна рушыла да яго, потым спынілася, успомніўшы, што ён быў адным з тых, хто хацеў яе арыштаваць.
  Што ёй рабіць?
  Яна была пасярод вуліцы — за трыццаць футаў ад метро. Пачула грукат пад зямлёй — набліжаўся цягнік. Яна магла пераскочыць турнікет і праз пятнаццаць секунд адправіцца ў горад.
  У трыццаці футах ад бамжы, які бег да яе, з гневам на твары.
  Трыццаць футаў ад Дыксана.
  «Руна!» — паклікаў маршалак. "Давай. Тут небяспечна. Яны дзесьці тут. Забойцы."
  «Не! Вы ж мяне арыштоўваеце!»
  «Я ведаю, што вы не забівалі Сімінгтана», - сказаў Дыксан.
  Але што яшчэ ён збіраўся сказаць? І пасля таго, як надзелі кайданкі, было б: Вы маеце права маўчаць …
  Бамж быў бліжэй і глядзеў на яе цёмнымі халоднымі вачыма.
  Цягнік быў амаль на станцыі. Бяжы! зараз!
  - Я хачу табе дапамагчы, - крыкнуў Дыксан. «Я хваляваўся за цябе». Ён пачаў пераходзіць вуліцу, але спыніўся, калі яна адвярнулася ад яго, рушыла ў бок метро.
  Ён падняў рукі. «Калі ласка! Яны за табой, Рун. Мы ведаем, што адбылося. Яны цябе падставілі! Яны не меркавалі, што ты ўцячэш у Брукліне. Але мы ведаем, што вы гэтага не рабілі. Вы проста апынуліся не ў тым месцы і не ў той час».
  Выбірай , сказала яна сабе. зараз!
  Яна няўхільна пайшла праз вуліцу да Дыксана. Бомж цяпер быў бліжэй і запавольваўся.
  - Калі ласка, Рун, - сказаў маршал.
  Пад яе нагамі, праз рашотку, цягнік, вішчаючы тармазамі, лёг на станцыю.
  Выбірай!
  Давай, ты павінен камусьці давяраць ....
  Яна кінулася да Дыксана, пабегла ў яго бок. Ён абняў яе. «Нічога страшнага», — сказаў ён. «У цябе ўсё будзе добра».
  Яна выпаліла: «За мной ідзе мужчына. У завулку». І ўбачыў машыну, якая спынілася на бардзюры побач з імі.
  Бомж завярнуў за вугал. Ён спыніўся, калі Дыксан выхапіў свой велізарны чорны пісталет.
  «Чорт», — сказаў бомж, падняўшы рукі. «Гэй, чувак, прабач. Я проста хацеў яе сумачку. Нічога страшнага. Я проста збіраюся...
  Дыксан стрэліў адзін раз. Куля ўрэзалася бадзягу ў грудзі. Ён паляцеў назад.
  «Ісус!» — заплакаў Рунь. «Для чаго ты гэта зрабіў?»
  - Ён убачыў мой твар, - прама сказаў Філіп, падымаючы чамадан і сумачку ад Руна.
  З машыны, якая толькі што пад'ехала, жаночы голас сказаў Дыксану: «Давай, Хаартэ, ты стаіш тут сярод белага дня. Паліцэйскія могуць быць у кожную хвіліну. Пойдзем!"
  Рун утаропіўся на жанчыну; гэта была Эмілі. А машына, на якой яна ехала, была зялёным Pontiac, якая спрабавала загнаць яе і іншага сведку ў кватэру містэра Кэлі.
  Не тое месца, не той час …
  Філіп — або Хаартэ — адчыніў заднія дзверы Понціяка. Ён запіхнуў Рун унутр, кінуў яе сумачку і чамадан у багажнік. Хаартэ разам з Рунам сеў на задняе сядзенне.
  «Куды?» - спытала Эмілі.
  «Лепш зрабі гэта маё месца», — спакойна адказаў ён. «Гэта той, што з падвалам. Цішэй, разумееш».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ Чацвёрты
  
  Згублены ў лесе.
  Гензель і Грэтэль.
  Рун глядзеў на столь і думаў, колькі цяпер часу.
  Думаючы, як хутка яна страціла лік гадзін.
  Гэтак жа, як яна страціла след свайго жыцця за апошнія некалькі дзён.
  Гэта нагадала ёй час, калі яна была маленькай дзяўчынкай, наведваючы сваякоў са сваімі бацькамі ў сельскай мясцовасці Агаё. Яна блукала з пікніка ў невялікім дзяржаўным лесе. Гадзінамі шпацыравала па парку, думаючы, што ведае, куды ідзе, дзе знаходзіцца лаўка для пікніка яе сям'і. Магчыма, крыху разгубленая, але з дзіцячай упэўненасцю і заклапочанасцю, нават не задумваючыся, што яна згубілася. Ніколі не ведаючы, што прайшлі гадзіны, і яна была за міль ад сваёй шалёнай сям'і.
  Цяпер яна ведала , наколькі заблудзілася. І яна таксама ведала, як немагчыма вярнуцца дадому.
  Сардэчна запрашаем у рэальнасць, сказаў бы ёй Рычард.
  Пакой быў малюсенькі. Камора ў склепе. У ім было толькі адно акно, маленькае, да якога яна ніяк не магла дацягнуцца, загароджанае звілістымі кратамі з каванага жалеза. Адсутнічала частка бетоннай падлогі. Гразь знізу была перакуленая. Калі Хаартэ запіхнуў яе ў пакой, яна адразу гэта заўважыла : выкапаны бруд. Яна сказала сабе, што гэта проста таму, што ён выконвае нейкую працу там, унізе. Замена труб, укладка новай бетоннай падлогі.
  Але яна ведала, што гэта магіла.
  Руна ляжала на спіне і глядзела на халодны вулічны ліхтар, які прабіваўся праз недаступнае акно.
  Вулічнае святло.
  Святло для смерці.
  Раптам пачуўся металічны шчоўк, і яна падскочыла.
  Шоргат ног за дзвярыма.
  Пстрыкнуў другі замок, і дзверы адчыніліся. Хаартэ стаяў у дзвярах. Ён быў асцярожны. Ён агледзеў пакой, магчыма, каб даведацца, ці не зладзіла яна пасткі і не знайшла зброю. Затым, задаволены, ён кіўнуў, каб яна пайшла за ёй. Слёзы страху выступілі ў яе з вачэй, але яна не дазваляла ім упасці.
  Ён павёў яе па нейкай хісткай лесвіцы.
  Увага Эмілі была прыкавана да яе. Яна забаўлялася, вывучаючы Рун, як агент па нерухомасці, які ацэньвае кватэру. Калі Руна завагалася за дзвярыма, Хаартэ ўпіхнуў яе ўнутр. Здавалася, Эмілі гэта не спадабалася, але яна нічога не сказала.
  Ніхто не гаварыў. Рун адчуў напружанне ў паветры. Як сцэна ў банку ў Manhattan Is My Beat , дзе паліцэйскі глядзіць на рабаўніка. Яго рука выцягнута, не рухаецца, ён зноў і зноў кажа: «Дай мне пісталет, сынок. Дай гэта мне." Асвятленне цьмянае і рэзкае, камера набліжаецца да дула .38.
  Страляў бы рабаўнік ці не? Хацелася крычаць ад напружання.
  Хаартэ пасунуў Рун на таннае крэсла ў сталовай і ўтаропіўся на яе. Яна хныкала, адчуваючы сябе зусім не дарослай.
  Але потым аднекуль у яе галаве ўзнік вобраз. Ілюстрацыя з адной з яе кніг фэнтэзі. Дыярмуід. Затым яшчэ адзін: кароль Артур.
  Яна сарвала яго руку са свайго пляча. - Не чапай мяне, - прарычала яна.
  Ён міргнуў вачыма.
  Рун крыху пачакаў, гледзячы яму ў вочы, потым павольна падышоў да крэсла. Яна паправіла яго тварам да Эмілі і села, а потым сказала хітрым, жорсткім голасам Джоан Рыверс: «Можам пагаварыць?»
  Эмілі міргнула, потым засмяялася. «Якраз тое, што мы мелі на ўвазе».
  Хаартэ падсунуў крэсла і таксама сеў.
  Руна працягвала круціць адзіны бранзалет на запясце, надзяваючы і здымаючы яго. Спрабавала быць жорсткай, выглядаючы максімальна моднай і цынічнай. Срэбны пярсцёнак закруціўся. Яна паглядзела ўніз і ўбачыла сціснутыя разам рукі. Яна старалася не думаць пра Рычарда.
  Эмілі сказала: «Нам трэба ведаць, каму вы сказалі пра Спінела і пра мяне».
  Рун адрэзаў: «Ты забіў Роберта Кэлі. Чаму?»
  Эмілі паглядзела на Хаартэ. Ён сказаў: «Можна сказаць, што гэта была яго віна».
  "Што?"
  «Ён пераехаў не ў тую кватэру», - сказала Эмілі. «Нам стала дрэнна. Я маю на ўвазе, што гэта выглядае дрэнна для нас. Зрабіць такую памылку. Яму, вядома, таксама было дрэнна».
  Рун узрушана выдыхнуў. «Ён быў проста… Вы забілі яго памылкова?»
  - працягваў Хаартэ. «Пасля таго як у студзені Спінела даў паказанні па справах RICO у Сэнт-Луісе, маршалы ЗША перавезлі яго ў Нью-Ёрк. Абарона сведак. Яму далі новую асобу — Віктара Сімінгтана — і змясцілі ў вяршыню горада, але вы бачылі, што ён быў даволі параноікам. Ён не застаўся там, дзе яго пасялілі, а атрымаў кватэру ў Вёсцы. Ён пераехаў у кватэру 2Б. Але потым ён даведаўся, што на трэцім паверсе ёсць большая кватэра. Такім чынам, ён перабраўся наверх. Ваша сяброўка Кэлі пераехала на месца Спінела.
  «Інфармацыя, якую мы атрымалі ад людзей, якія нас наймалі, — сказала Эмілі, — заключалася ў тым, што хіт жыў у 2B».
  «І, я маю на ўвазе, што мы можам сказаць?» Хаартэ разважаў. «Я правяраў каталог у вестыбюлі, але ён быў настолькі пакрыты графіці, што я нічога не мог прачытаць. Акрамя таго, Келі і Спінела былі вельмі падобныя».
  «Яны зусім не былі падобныя !» — выплюнуў Рун.
  «Ну і зрабілі са мной. Гэй, аварыі здараюцца».
  Рун спытаў: «Тады ты вярнуўся і разбурыў яго дом проста дзеля забавы?»
  Хаартэ выглядаў абражаным. "Канешне не. Мы пачулі ў навінах, што Роберт Кэлі быў забіты. Гэта была не новая назва хіта. Такім чынам, мы пачалі думаць, што ўдарылі не таго чалавека. Я маю на ўвазе, што вы перапынілі мяне падчас працы. Мы не паспелі гэта праверыць. Пазней я агледзеў гэтае месца і знайшоў фатаграфію Кэлі з сястрой, лісты. Яны выглядалі законна».
  Рун успомніў парваную карціну. Хаартэ, верагодна, страціў нервы, калі зразумеў сваю памылку і ў гневе разарваў фота.
  Ён працягваў. «Перасяленне сведак не робіць такой дбайнай працы, падрабляючы старыя сямейныя фатаграфіі. Так што я палічыў, што мы аблажаліся. Мы павінны былі выправіць гэта».
  Зрабіць гэта правільна? Рунь падумаў.
  «Калі вы прыйшлі ў краму, — сказаў Рун, — калі вы выдавалі сябе за маршала ЗША Дыксана, вы сказалі, што ўваходзіце ў аддзел па забойствах у кватэры містэра Кэлі».
  «Бля, вядома , мяне там не было». Хаартэ засмяяўся. «У гэтым фокус хлусні. Зрабіце чалавека, якому вы хлусіце, сваім партнёрам у хлусні. Я выказаў здагадку, што я быў там, а вы проста меркавалі, што я быў».
  Рун успомніў кватэру містэра Кэлі, праглядаючы яго кнігі, знайшоўшы выразкі, спякоту і духату кватэры. Жудаснае крывавае крэсла. Разарванае фота.
  Руна заплюшчыла вочы. Яна сышла, ахопленая безвыходнасцю. Яе вялікая прыгода - усё адбылося з-за памылкі. Крадзенага банкаўскага бабла не было. Роберт Кэлі быў проста назіральнікам - дзіўным старым чалавекам, якому выпадкова спадабаўся дрэнны фільм.
  «Такім чынам, дарагая, нам трэба ведаць, - нецярпліва сказала Эмілі, - каму ты расказала пра мяне?»
  «Ніхто».
  «Хлопцы? Сяброўкі? У вас было шмат часу, каб паразмаўляць з людзьмі пасля таго, як вы выбеглі з нашай маленькай вечарынкі ў доме Спінела ў Брукліне.
  «Вы ўвесь час ведалі, дзе быў Спінела?» — спытаў Рун. «І вы проста выкарыстоўвалі мяне?»
  «Вядома, — сказала Эмілі, — я проста павінна была правесці вас туды, праз банк і адваката, каб паліцыя змагла знайсці след. Паліцэйскія ўбачылі б, што вы яго высочваеце, тады б яны знайшлі яго і ваша цела — мы збіраліся зрабіць так, каб выглядала, што ён стрэліў у вас пасля таго, як вы стрэлілі ў яго. У іх бы свой злачынца. Канец расследавання. Міліцыянты такія ж, як і ўсе. Яны аддаюць перавагу як мага менш працы. Знайшоўшы забойцу , яны перастаюць шукаць каго-небудзь яшчэ. Да іншых спраў. Ведаеш. Дык давай: каму ты сказаў?»
  «Навошта мне камусьці нешта казаць?»
  "О, давай", - сказаў Хаартэ. «Вы бачыце, як нехта забіты прама перад вамі, і не кажаце паліцыі?»
  «Як я мог? Мае адбіткі пальцаў былі па ўсёй кватэры Спінела. Я ведаў , што я падазраваны. Я зразумеў, што ты робіш».
  "Не, не", - сказаў Хаартэ. «Ты не такі разумны».
  Рун маўчаў. Прынамсі адна рэч была добрай, падумаў Рун. Яны не ведаюць пра Стэфанію.
  Раптам Хаартэ ўскочыла з крэсла, схапіла Рун за валасы і адкінула яе галаву так, што яна не магла дыхаць. Яна задыхалася. Яго твар быў блізка да яе. «Бачыце, вы думаеце, што лепш жыць. Незалежна ад таго, што я раблю з табой. Але гэта не так. Адзіны спосаб, якім мы можам пакінуць вас у жывых — і мы насамрэч не схільныя забіваць вас, — але адзіны спосаб пакінуць вас у жывых — гэта зрабіць так, каб вы нікому пра нас не расказвалі. Вылучыце нас са складу, скажам».
  Ён павольна пасунуў пальцам да яе вачэй. Яна закрыла вечка і праз імгненне адчула ўсё большы боль, калі ён моцна націснуў на яе вочны яблык.
  «Не!»
  Яго пальцы адняліся ад яе твару. « Мы можам многае табе зрабіць». Яго рука памасіравала яе шыю. «Мы маглі б зрабіць з цябе гародніну». Ён дакрануўся да яе грудзей. «Або хлопчык». Паміж яе ног. «Ці…»
  Ён так хутка адпусціў яе валасы, што яна закрычала. Эмілі глядзела без эмоцый.
  У Руны перахапіла дыханне. «Калі ласка, адпусціце мяне. Нічога не скажу».
  «Жабраваць прыніжальна», — сказала Эмілі.
  «Я дам табе мільён даляраў», — сказала яна.
  «Які мільён?» - спытаў Хаартэ. «З таго старога фільма? Гэта херня».
  - О, - сказала Эмілі, смеючыся, - твой сакрэтны скарб?
  "Я буду. Я знайшоў!»
  Хаартэ цынічна спытаў: «Вы?»
  «Вядома. Як вы думаеце, дзе я быў апошнія дваццаць чатыры гадзіны? Пасля таго, што здарылася ў Брукліне, вы думаеце, што я буду бадзяцца па горадзе? Чаму я проста не сышоў учора, як толькі ты забіў Спінела? Я не сыходзіў, таму што меў падводу да грошай».
  Хаартэ задумаўся над гэтым. Рун падумаў, што ён шчыра заінтрыгаваны. Рун, сціснуўшы рукі, мясіла свой адзіны пакінуты срэбны бранзалет. «Гэта праўда, абяцаю».
  Ён паківаў галавой. «Не, не мае сэнсу».
  "Спадар. У Кэлі былі грошы. Я знайшоў. Ляжыць у шафцы на аўтавакзале».
  - Гэта гучыць як сцэна з фільма, - павольна сказала Эмілі.
  «Як бы гэта ні гучала, гэта праўда».
  Цяпер яны абодва як бы верылі ёй. Рун мог сказаць.
  Рун зноў важдаўся з бранзалетам. «Мільён даляраў!»
  Хаартэ сказаў Эмілі: «Гэта старыя грошы. Наколькі цяжка рухацца?»
  «Не так цяжка», - сказала яна. «Яны заўсёды знаходзяць старыя купюры. Банкі павінны іх забраць. І добрая навіна ў тым, што нават калі яны ўзялі серыйныя нумары шмат гадоў таму, запісаў больш ні ў каго не будзе».
  «Вы ведаеце каго-небудзь, хто мог бы іх узяць?»
  «Пара хлопцаў. Верагодна, мы маглі б атрымаць семдзесят-восемдзесят балаў за долар».
  Але потым Хаартэ зноў паківаў галавой. «Не, гэта вар'яцтва».
  - Мільён долараў, - паўтарыў Рун. «Вы не стаміліся забіваць людзей, зарабляючы на жыццё?»
  Узнікла паўза. Хаартэ і Эмілі пазбягалі поглядаў адзін на аднаго.
  Пакой быў колерам сэпіі, змрочны, асветлены дзвюма цьмянымі лямпамі. Рунь зірнуў у акно. На вуліцы было вельмі цёмна, побач быў толькі адзін халодны вулічны ліхтар. Яна нервова гуляла з бранзалетам, сціскаючы яго.
  Хаартэ і Эмілі шапталіся адзін аднаму, апусціўшы галовы. Эмілі нарэшце кіўнула і падняла вочы. «Добра, у чым справа. Вы дасце нам імёны ўсіх, каму вы сказалі пра мяне, і перадаеце грошы, мы пакінем вас жыць. Калі ты не кажы нам, я дазволю Хаартэ правесці цябе ўніз і рабіць усё, што ён хоча.
  Рун на імгненне задумаўся. «Што вы з імі зробіце? Каму я сказаў?»
  Хаартэ сказаў: «Нічога. Пакуль за намі няма міліцыі. Але калі яны ёсць, то нам, магчыма, прыйдзецца нашкодзіць ім».
  Рун зноў некалькі разоў сціснуў бранзалет. Цяжка. Ён лопнуў напалову.
  Яна падняла вочы. «Вы хлусіце».
  - Дарагая... - пачала Эмілі.
  Вось у чым хлусня. Зрабіце чалавека, якому вы хлусіце, сваім партнёрам у хлусні .
  - Але ўсё ў парадку, - прама сказаў Рун. «Таму што я таксама быў». І ўскочыў з крэсла.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  Эмілі засмяялася.
  Таму што Рун мог бегчы да ўваходных дзвярэй гарадскога дома або да задняга. Або спрабаваў за акно. Але яна не зрабіла ні таго, ні іншага. Замест гэтага яна пакацілася да маленькіх дзвярэй у гасцінай.
  - Рун, - цярпліва сказала Эмілі, - што ты робіш? Гэта шафа».
  І, прычым, замкнёная, даведаўся Рун, тузаючы шкляную ручку.
  Хаартэ паглядзеў на Эмілі. Ён паківаў галавой на глупства Руна. Выйсця не было. Рун азірнулася на іх і з палёгкай убачыла, што яны не ўяўляюць, што яна насамрэч мела на ўвазе.
  Пакуль Рун не кінулася да электрычнай разеткі, на якую яна глядзела пяць хвілін.
  «Не!» - крыкнула Эмілі Хаартэ. «Яна збіраецца...»
  Рун сунуў два канцы зламанага бранзалета ў гняздо.
  Гэты бранзалет, дружа, ён важны ў тваім жыцці, вельмі важны. Не спяшайцеся аддаваць яе ...
  Пачуўся люты белы выбліск і гучны трэск. Чысты пякучы агонь ліўся праз яе вялікі палец. Святло ва ўсім гарадскім доме згасла, бо засцерагальнік выскачыў з-за кароткага замыкання. Яна адчула на сваім пальцы і вялікім пальцах водар абпаленага мяса.
  Імгненна, не звяртаючы ўвагі на боль, яна ўстала на ногі і пабегла. Эмілі і Хаартэ, аслепленыя ўспышкай, навобмацак накіраваліся да дзвярэй. Руна, у якой былі заплюшчаныя вочы, калі ўспыхнула іскра, была ўжо ў трыццаці футах наперадзе іх, бегла асцярожна, прыгнуўшыся, да ўваходных дзвярэй, яе бескарысная правая рука трымалася ў левай руцэ.
  Яна не прамінула дзве прыступкі ўніз, з калідора ў фае, і цяжка ўпала наперад. Яе правая рука інстынктыўна выцягнулася перад сабой, і яна адчула пякучы боль, калі абпаленая рука спыніла яе падзенне. Яна не магла спыніць рохканне болю.
  - Вунь... яна там, - паклікала Эмілі. «Я вазьму яе».
  Рун паднялася на ногі, пачуўшы, як за ёй ляскалі высокія абцасы жанчыны. Яна нідзе не магла бачыць Хаартэ. Магчыма, ён быў у склепе, мяняў засцерагальнік.
  Рун кінуўся да ўваходных дзвярэй, астуджаны ад панікі ад думкі аб Эмілі, несумненна ўзброенай, якая рухалася блізка за ёй.
  Яна пацягнулася да верхняй клямкі на дзвярах. Потым спыніўся, павольна ступіў, адступіў да сцяны. не! Хрыстос не!
  На вуліцы быў чалавек. Яна не магла добра бачыць скрозь карункавыя шторы, але ведала, што гэта павінен быць Мілавід. Партнёр Хаартэ і Эмілі. Німб кучаравых валасоў лавіў бледнае святло з вуліцы. Здавалася, ён глядзеў у акно, здзіўляючыся, чаму ўнутры пагасла святло.
  Рун павярнуўся і рушыў да задняга боку дома.
  Павольна, прыслухоўваючыся да пятак Эмілі і крокаў Хаартэ.
  Але гуку не было зусім. Няўжо ўцяклі? Рунь павярнуў за вугал і застыў. Там, усяго ў чатырох-пяці футах ад іх, была Эмілі, якая намацвала сцяну, трымаючы ў руках пісталет. Яна скінула чаравікі, моўчкі была басанож.
  Рунь прыціснуўся да сцяны. Галава жанчыны павярнулася, прымружыўшыся ў змрок. Напэўна, чуе павярхоўнае дыханне Руна. У яе была расплывістая выява сілуэту жанчыны, якая трымала пісталет. Накіраваўшы яго ў бок Руны.
  Яна пачуе, як б'ецца маё сэрца! Яна павінна гэта пачуць.
  І каб табе было прыемна захаваць усіх, хто знаходзіцца ў небяспецы з-за сваёй працы .
  Пісталет з глушыцелем стрэліў з гучным пстрычкай . Раздаўся люты ўдар, калі куля трапіла ў гіпс у футзе ад галавы Руна.
  Молім, выслухай нас, добры Пане .
  Яшчэ адзін стрэл, бліжэй.
  Руна з усіх сіл намагалася маўчаць.
  Эмілі павярнулася да ўваходных дзвярэй. Пальцы Рун навобмацак схапілі самае блізкае, што ёй удалося знайсці — цяжкую вазу на пастаменце. Яна падняла яго і моцна шпурнула ў бок жанчыны. Гэта быў надзейны ўдар. Эмілі моцна ўскрыкнула і ўпала на калені. Стрэльба знікла ў цені. Ваза, не разбіўшыся, грукнулася на паркет.
  «Я не магу знайсці засцерагальнікі!» Голас Хаартэ закрычаў зусім побач. «Дзе яна, чорт вазьмі?»
  "Дапамажы мне!" Тэлефанавала Эмілі.
  Хаартэ пайшоў наперад. «Я нічога не бачу».
  Рун ухіліўся ад яго дарогі.
  «Там!» Тэлефанавала Эмілі. "Побач з вамі!"
  - Што... - пачаў Хаартэ, і Рун пабег па калідоры, накіраваўшыся туды, дзе павінны быць чорныя дзверы.
  Так! Вось і было. Яна магла гэта бачыць. І не было падобна, што на вуліцы нікога няма.
  Яна пачула голас Хаартэ ў пярэдняй частцы дома, які клікаў Эмілі.
  І тады Рун ведаў, што ўсё будзе добра; яна магла ўцячы. Яны былі недалёка ад яе, і Рун прыйшлося падскочыць усяго на дваццаць футаў або каля таго, каб дабрацца да задніх дзвярэй. Яна з грукатам зачыніла дзверы калідора, падціснула крэсла пад ручку і працягвала бегчы.
  За некалькі секунд Хаартэ падышоў да дзвярэй і паспрабаваў адчыніць іх, але яны былі моцна заблакаваныя.
  Рун мог бачыць цьмянае святло, якое прабівалася праз карункавыя шторы на задніх дзвярах.
  Цяпер яе нішто не магло спыніць. Яна вылазіла на вуліцу, у завулак, бегала як чорт. Патэлефануйце ў 911 з першага тэлефона, які яна знайшла.
  Хаартэ стукнуўся ў дзверы і злёгку адчыніў іх, але крэсла ўсё яшчэ трымалася.
  Пятнаццаць футаў. дзесяць.
  Чарговы слэм.
  «Ідзі вакол, праз кухню», - паклікаў Хаартэ Эмілі.
  Але іх галасы былі далёка ад свету. Рун быў у дзвярах. Яна была ў бяспецы.
  Яна развязала ланцуг. Павярнуў клямку, а потым ручку. Яна шырока адчыніла дзверы і выйшла на задні ганак.
  І спыніўся холад.
  О не …
  Не больш чым у двух футах ад яе быў Прыгажун. Ён быў здзіўлены, але не настолькі, што не падняў свой пісталет, як хуткаствольны стралок, і не накіраваў яго проста ёй у твар.
  Не, не, не…
  Яна адкінулася спіной на вушак. Слёзы цякуць па яе твары. Рукі млявыя, галавой трасе. О, не… Усё скончана. Усё скончылася.
  Але потым здарылася нешта дзіўнае, накшталт таго, што адбылося ў Сідзе, у магічным царстве. Руна нібы выйшла з яе цела. Яна адчула, што памерла і паднялася ў паветра. Сапраўды цікава — ён мяне застрэліў? Я памёр?
  Сплываючы. Зусім здранцвела. Падымаючыся ў паветра.
  І адтуль, з хмары, якая навісла над Бакам, яна зірнула ўніз і ўбачыла:
  Прыгожы Хлопчык абхапіў яе за руку і адвёў ад адчыненых задніх дзвярэй гарадскога дома, перадаючы іншаму мужчыну ззаду, чалавеку ў сінім пінжаку з надпісам US MARSHAL на спіне, а адтуль другому мужчыну апрануты ў тое, што выглядала як бронекамізэлька з надпісам «NYPD». Іх зноў прапускалі, пакуль нарэшце ў канцы чаргі не апынуўся дэтэктыў Манэлі з блізкімі вачыма і са смешным імем.
  Вірджылій Манэлі.
  Дэтэктыў прыклаў палец да вуснаў, каб Рун маўчала, потым адвёў яе ад дому. Яна азірнулася на людзей, якія стаялі вакол дзвярэй. Вялікія людзі з каменнымі тварамі, апранутыя ў шчыльныя сінія даспехі і з каржакаватымі кулямётамі.
  На тратуары Манэлі перадаў яе ў апошні раз — двум медыкам, якія паклалі яе на раскладушку і пачалі навісаць над ёй, абліваючы яе абпаленую руку ледзяной вадой, а затым абмотваючы яе бінтамі.
  Рун не звярнуў увагі. Яна не спускала вачэй з мужчын, якія стаялі за чорным дзвярыма. Затым Pretty Boy сказаў у мікрафон на каўняры: «Тэма зразумелая. Заязджай, заязджай, заязджай!»
  Усе на лесвіцы, усе рыцары, кінуліся ў будынак, крычачы: «Паліцыя, паліцыя, федэральныя агенты...» Ліхтарыкі асвятлялі інтэр'ер гарадскога дома.
  Рун пачуў смешны гук. Смех. Яна паглядзела на дзяжурнага. Але ён не смяяўся. Яго партнёр таксама не быў. Яна зразумела, што гук ідзе ад яе.
  Адзін з медыкаў далікатна спытаў: «Што тут смешнага?»
  Але яна не адказала. Таму што знутры гарадскога дома даносіліся гукі стрэлаў. Потым крыкі «Медык, медык!»
  І мужчыны ў машыне хуткай дапамогі пакінулі яе, пабегшы да задніх дзвярэй з торбамі ў руках і стэтаскопамі, што ляпалі ў іх на шыях.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  Яна тулілася да яго. Ад Pretty Boy.
  «Я хачу нешта ўбачыць. Нейкая ідэнтыфікацыя».
  Яны сядзелі ў кузаве прапахлага новага Форда. Дзяржаўнае пытанне. Манэлі стаяў на вуліцы.
  Дэтэктыў NYPD пацёр вусы і сказаў: «Ён законны».
  «Я хачу нешта ўбачыць !» — агрызнуўся Рун.
  Pretty Boy прапанаваў ёй свой значок і пасведчанне асобы.
  Яна тры разы паглядзела на картку, перш чым прачытаць усё. Яго звалі Сальваторэ Пістоне.
  «Называй мяне Сал. Усе робяць».
  «Вы як бы агент ФБР».
  «Ты проста мяне абразіў. Я маршал ЗША». Ён усміхаўся. Але вочы ў яго былі дзіўна халодныя.
  «Гэта тое, што сказаў Хаартэ».
  «Так, я знайшоў яго фальшывы значок і пасведчанне. Ён выкарыстоўваў гэтую асобу раней. Мяне дзівіць, як часта людзі не турбуюць сябе чытаннем пасведчанняў асобы. Вы б бачылі, што ён фальшывы».
  Медык спыніўся каля машыны. «Намочыце гэтую руку ў растворы бетадыну сёння вечарам перад сном. Заўтра да лекара. Вы ведаеце, што такое Бетадзін?»
  Яна паняцця не мела. Яна кіўнула так.
  Затым мужчына сказаў Манэлі: «Гай мёртвы».
  — кпіў Сал. «Я стрэліў яму тры разы ў галаву. Кім бы ён яшчэ быў?»
  «Так, добра. Гэта пацверджана».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў Рун. «Хаартэ?»
  Сал сказаў: «Так. Хаартэ».
  «Жанчына, з ёй усё будзе ў парадку?» — спытаў Манэлі.
  «Чортавы сіняк на спіне. Паняцця не маю, як яна гэта атрымала...
  Рун успомніў пра вазу. Шкада, што яна цэлілася ў галаву Эмілі.
  - Але акрамя гэтага яна будзе добра. Сука абавязкова ўбачыць унутраную частку залы суда».
  Манэлі выпрастаўся. «Добра, міс, я перадам вас у рукі федэралаў. Цяпер гэта іх справа. Ты павінен быў мяне паслухаць і застацца ўбаку...
  «Я—»
  Ён паднёс палец да вуснаў, зноў замоўчваючы яе. «Вы павінны былі паслухаць». Ён пайшоў да сваёй машыны. Ён зірнуў на яе блізкімі вачыма, але яны былі бязвыразнымі. Ён залез унутр, завёў рухавік і паехаў.
  Іншыя машыны ад'язджалі. Больш несамавітых седанаў, некалькі гарадскіх сіне-белых паліцэйскіх машын. І невялікія грузавікі аварыйнай службы. Мужчыны і жанчыны ESU, як салдаты пасля бою, здымалі камізэлькі і зараджалі зброю назад у багажнікі аўтамабіляў ці ў адсекі грузавікоў.
  «Хто ён быў?»
  «Сэмюэл Хаартэ», — адказаў Сал. «Прафесійны кілер».
  «Я так разгублены».
  Яна сачыла за тварам Сала. Яна вырашыла, што ў ім ёсць нешта крыху вар'яцкае. Індактрынаваны. Як з Муні. У яе былі адносіны з дэтэктывам Манэлі, якія кахалі/ненавідзелі, але ён ёй падабаўся. Сал напалохаў яе.
  «Яна забіла Віктара Сімінгтана», — сказаў яму Рун. «Эмілі зрабіла».
  «Такім чынам, яна хадзіла пад імем Эмілі. Любое прозьвішча?»
  «Рыхтэр».
  «Хаартэ звычайна працаваў з кімсьці па імі Зейн. Я заўсёды думала, што гэта хлопец. Але гэта павінна быць яна. Адна чортава жорсткая жанчына».
  Сэл пакапаўся ў кузаве машыны, знайшоў тэрмас і сеў назад. Ён наліў кавы ў вечка і прапанаваў ёй. «Чорны. Салодкі». Яна ўзяла і адпіла кавы. Яно было такім моцным, што яе задрыжала.
  Сал піў прама з тэрмаса. «Сімінгтан — я маю на ўвазе Спінела — ён быў бы жывы, калі б не запанікаваў. Ён не павінен быў злятаць».
  "Што здарылася?" — спытаў Рун.
  Ён растлумачыў. «Я з Праграмы абароны сведак. Ведаеце, даваць федэральным сведкам новыя асобы. Спінела і яшчэ адзін сведка...
  «Той хлопец у Сэнт-Луісе, пра якога я чытаў?»
  «Правільна. Арнольд Гітлман. Спінела і Гітлман давалі паказанні супраць некаторых хлопцаў з сіндыкатаў на Сярэднім Захадзе».
  «Але калі яны ўжо далі паказанні, навошта іх забіваць?»
  Сал холадна засмяяўся яе наіўнасці. «Гэта называецца помста, мілая. Каб паслаць паведамленне, што больш ніхто не можа гаварыць лепш. У любым выпадку, Спінела зляцеў — ён не давяраў нам, каб мы захавалі яго азадак, і пераехаў у Вёску самастойна. Ніколі не казаў пра гэта свайму кіраўніку. Я быў часткай каманды ў гатэлі ў Сэнт-Луісе, ахоўваючы Гітлмэна». Яго халодныя вочы на імгненне сталі сумнымі. Здавалася, гэта не тыя эмоцыі, да якіх ён прывык. «Я выйшаў па бутэрброды і піва, а гэтыя прыдуркі схапілі Гітлмэна і маіх партнёраў».
  «Прабач».
  Ён адмахнуўся ад спачування. «Такім чынам, я пайшоў пад прыкрыццём, каб зладзіць уколы». Сал паглядзеў на дом. «І мы, як дзярмо, зрабілі. Здаецца, яны таксама былі адзінымі. Мы чакалі тут столькі, колькі маглі, каб не з'явіўся яшчэ хто. Але ніхто гэтага не зрабіў».
  «Што значыць, вы чакалі столькі, колькі маглі?»
  Ён паціснуў плячыма. «Мы астуджалі пяткі на вуліцы ўжо пяць чортавых гадзін».
  «Пяць гадзін!» — закрычала яна. Потым стала ясна. «Я прывёў вас сюды! Я быў прынадай».
  Сал задумаўся над гэтым. «У прынцыпе. Так».
  «Сукін сын! Як доўга вы сочыце за мной?»
  «Вы ведаеце той стары сіні фургон перад вашым гарышчам? З усімі білетамі?»
  «Гэта было тваё?» - спытала яна, знямела.
  «Вядома».
  «Чаго ты прыйшоў на маё гарышча? Сёння раней?»
  Ён нахмурыўся. «Насамрэч, у той момант мы лічылі, што ты мёртвы. Я правяраў гэта, каб убачыць, ці было ваша цела там, наверсе».
  «Ісус Марыя...» Яна кіўнула на дзверы. Уразіла яго з саркастычным «Я спадзяюся, што, толькі што ўцёкшы, я не сапсавала твае планы».
  - Не, - сказаў Сал, адпіваючы яшчэ кавы. «Добра, што так атрымалася. Яны маглі выкарыстаць цябе ў якасці закладніка. Гэта было - што вы скажаце? - зручна, калі вы ўцяклі.
  «Зручна?» Рунь плюнуў. «Вы выкарысталі мяне. Як і Эмілі. Вы сачылі за мной у Бруклін, каб даведацца, дзе Сімінгтан. А вы пайшлі за мной сюды, каб іх злавіць!»
  Цяпер Сал таксама раззлаваўся. «Слухай. На працягу тыдня я думаў, што ты можаш быць адным з каманды хітоў. Падумайце пра гэта. У нас ёсць паведамленне гарадской паліцыі, што вы былі на месцы адразу пасля забойства Кэлі. Потым, калі я абследую месца здарэння — тую камяніцу на Дзесятай вуліцы, — ты заходзіш. Потым Спінела выбягае на вуліцу і знікае, быццам ты напалохаў яго. А потым мы атрымалі яшчэ некалькі паведамленняў аб тым, што нехта, які адпавядае вашаму апісанню, за выключэннем таго, што ён знаходзіцца на дзевятым месяцы цяжарнасці, уварваўся ў кватэру Кэлі і разграміў яе.
  - Гэта быў не я, - запярэчыў Рун. «Гэта былі яны».
  «Але вы ўварваліся ».
  «Дзверы былі практычна адчынены».
  «Гэй, я не жадаю ніякіх балаў B і E. Я проста кажу вам, чаму я не падышоў да вас і не прадставіўся. Дзярмо. І калі мы высветлілі, што ты невінаваты, і я паспрабаваў з табой загаварыць, твой сябар, рыжы, ледзь-ледзь не зламаў мне нос, а нейкі ебаны бодзібілдар закрыў мне горла».
  «Адкуль мы маглі ведаць?»
  «У любым выпадку, так, яны знайшлі твае адбіткі па ўсім бяспечным доме Спінела ў Брукліне. Але мы добра вас праверылі, і вы не падаліся тым, каго нанялі б Хаартэ ці Зэйн. Я размаўляў з Манэлі пра цябе, і мы вырашылі, што ты ў значнай ступені такі, якім сябе ўяўляў. Проста дзіця над галавой».
  «Я не дзіця».
  «Так, я б не стаў браць балы на гэта. Што, чорт вазьмі, ты наогул рабіў у гэтым беспарадку?»
  Рун распавёў яму пра містэра Кэлі, грошы і фільм.
  «Мільён даляраў?» Сал засмяяўся. «Дай мне перапынак. Прытрымвайцеся лато. Ці лічбы. Лепшыя шанцы, мілая». Ён кіўнуў. «Але, так, менавіта пра гэта думаў Манэлі — што смерць Кэлі была памылкай. Ну, што заўгодна... Гэтая жанчына падае. Гэта цяпер гульня пракурора. Добра, што ў нас ёсць зорны сведка».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў Рун. Потым, калі ён толькі зірнуў на яе іранічна, яна сказала: «Гэй, забудзься. Ніякім чынам. За мной прышлюць іншага Хаартэ».
  «Гэй, не хвалюйся», — сказаў Сал, дапіваючы каву. «Праграма перасялення сведак, памятаеце? Вы атрымаеце зусім новую ідэнтычнасць. Вы можаце быць кім заўгодна. Вы нават можаце прыдумаць сваё імя».
  Сал нахмурыўся: напэўна, яму было цікава, чаму яна смяецца.
  
  
  «Ну, што ты думаеш?» Рунь пазваніў.
  Яна сядзела ў бакавым сядле, у пяці футах ад зямлі, на вялізнай арматуры, якая ўзвышалася фалічна і іржава са складанага клубка лому прамысловага абсталявання. Яны былі акружаны кучамі без костачак хрому і бэлек, дроту, абломкаў грузавікоў, турбін і механізмаў.
  Рычард зайшоў за вугал. "Фантастычны."
  Звалка знаходзілася каля Сямідзесятай, у камерцыйным Квінсе. Але было дзіўна ціха. Яны глядзелі на захад, на вялізны аранжавы бляск за Манхэтэнам, калі сонца праходзіла праз палосы цёмнага воблака.
  «Вы часта сюды прыязджаеце?» — спытаў ён.
  «Толькі для заходаў».
  Святло трапіла на скручаны метал і, здавалася, прымусіла розныя адценні іржы вібраваць. Прыгажэла тысяча бочак з маслам. Верацёны з вітага жалеза сталі ніткамі святла, а шпулькі кабеля BX - зіхатлівымі змеямі. Рун сказаў: «Узыходзь!»
  Яна зноў апранула іспанскі ўбор. Рычард падняўся побач з ёй, і яны пайшлі па арматуры да платформы.
  З іх адкрываўся цудоўны від на горад.
  На платформе стаяў стары кошык для пікніка. Бутэлька шампанскага таксама.
  - Цёплы, - папрасіў прабачэння Рун, трымаючы бутэльку. «Але гэта выглядае шыкоўна».
  Калі паўгадзіны таму яны прабраліся праз агароджу, Рычард трывожна глядзеў на даберманаў і стаяў як паралізаваны, калі адзін панюхаў яго пахвіну. Але Рун добра іх ведаў і чухаў іх гладкія галовы. Яны вілялі калматымі хвастамі, нюхаючы халодныя бутэрброды з макаронамі і сырам, якія Рун спакаваў у кошык, перш чым скакаць на сваіх спружыністых нагах.
  Рун і Рычард елі да змяркання. Потым запаліла керасінавы ліхтар. Яна легла на спіну, выкарыстоўваючы кошык для пікніка як падушку.
  «Я атрымала яшчэ адну заяўку ў Новую школу», — сказала яна яму. «Я як бы выкінуў той, які вы мне далі».
  «Збіраешся падаваць заяўку? Сапраўды?"
  Праз імгненне яна спытала: «Я мяркую, што мне трэба было б пайсці на заняткі, ці не так?»
  «Гэта важная частка наведвання школы».
  «Гэта тое, што я меркаваў. Аднак я не ўпэўнены, што зраблю гэта. Я павінен вам сказаць». Яна крадком зірнула на яго твар. «Бачыце, гэты хлопец у відэасалоне, Фрэнкі Грык, памятаеце яго? Ва ўсялякім разе, у яго сястры толькі што нарадзілася дзіця, яна працавала дызайнерам вокнаў, і, аказваецца, я магу ўзяць яе працу, пакуль яна ў водпуску. Даводзіцца працаваць толькі паўдня. Пакіньце мяне свабодна рабіць іншыя рэчы ".
  «Што за рэчы?»
  «Ведаеце, усё такое».
  «Руна».
  «О, гэта была б радыкальная праца. Вельмі артыстычна. У Соха. Зніжкі на вопратку. Абліпальныя сукенкі. Бялізна».
  «Ты безнадзейны, ты гэта ведаеш».
  «Ну, шчыра кажучы, я ўжо ўзяў працу і адкінуў іншую заяўку». Яна глядзела на дзве ці тры зоркі, святло якіх было дастаткова яркім, каб пранікаць праз гарадскую дымку. - Я павінен быў гэта зрабіць, Рычард. Я павінен быў. Я хваляваўся, што, калі я атрымаю дыплом ці нешта падобнае, я буду занадта літаральным».
  «Мы не маглі гэтага мець, праўда?»
  Потым зоркі цалкам закрыліся, калі Рычард нахіліўся над ёй, павольна апусціўшы рот да яе. Яна падняла галаву яму насустрач. Яны доўга цалаваліся, Руна была здзіўленая тым, што яе можа ўзбуджаць чалавек, апрануты ў кашулю на гузіках і штаны Brooks Brothers.
  Вельмі павольна, усё гэта было вельмі павольна.
  Хаця не так, як запаволеная здымка ў фільме. Больш падобна на віньеткі, кадр за кадрам, як вы зноў і зноў націскаеце кнопку паўзы відэамагнітафона, каб паглядзець любімую сцэну.
  Тое, як яна глядзела Manhattan Is My Beat .
  Стоп-кадр: Палотнішча яго каўняра. Яго гладкая шыя. Яго вочы пейслі. Белая павязка на руцэ.
  Стоп-кадр: Яго рот.
  «Мы будзем у бяспецы?» - прашаптаў ён.
  - Вядома, - прашаптаў Рун. Яна палезла ў кішэню спадніцы і працягнула яму маленькі, зморшчаны квадрат пластыка.
  «Насамрэч, — сказаў ён, — я меў на ўвазе, таму што мы знаходзімся на дваццаці футах у паветры».
  - Не хвалюйся, - прашаптаў Рун. «Я буду трымаць цябе вельмі моцна. Я не дам табе ўпасці».
  Стоп-кадр: яна абняла яго рукамі.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  «Я не выю».
  На гарышчы Сандра наносіла выбухова-чырвоны лак на пазногці. Яна працягвала кісла. «Такая была дамова. Памятаеце? Я не выю, калі ляжу ў ложку з хлопцам, а ты прыбіраеш за сабой».
  Яна кіўнула на беспарадак, які зрабіў Рун, калі яна сутаргава збірала рэчы. «У мяне нехта ёсць, я ціхая, як мышка. Ён лямантуе, я нічога не магу з гэтым зрабіць. А я, пытаюся, я ціха, ці што?»
  «Ты ціхі». Рун нахіліўся і падняў вопратку, змятаў разбітае шкло.
  «Я выю?»
  «Ты не вый».
  «Дык дзе ты быў мінулай ноччу?» - спытала Сандра.
  «Мы пайшлі на звалку».
  «Брат, у гэтага хлопчыка ёсць шлях». Сандра адвяла погляд ад сваіх мастацкіх пазногцяў і крытычна агледзела Руна. «Вы выглядаеце шчаслівым. Пашанцавала, га?»
  — Хіба маці не вучыла цябе не лезці?
  «Не, мая маці навучыла мяне падкопваць . Значыць, табе пашанцавала?»
  Рун не звярнуў на яе ўвагі і перапакаваў яе вопратку, паклаў кнігі назад на паліцу.
  Яна зрабіла паўзу. На падлозе каля кніжнай шафы ляжала разбітая касета Manhattan Is My Beat . Рун падхапіў яго. Петлі непразрыстай стужкі звісалі са зламаных пластыкавых бабін. Яна глядзела на гэта на імгненне. Яна думала пра Роберта Кэлі. З фільма. Пра мільёны долараў банкаўскіх здабыч, якіх насамрэч там ніколі не было — усё роўна ніколі там, каб яна магла знайсці.
  Яна выкінула касету ў смеццевае вядро. Потым зірнуў на гарышча з боку Сандры. Яна ўзяла развітальную запіску, якую напісала свайму суседу па пакоі. Ён быў неадчынены. «Вы не чытаеце сваю пошту?» — спытала яна.
  Жанчына зірнула на гэта. «Што гэта? Любоўная запіска?»
  «Ад мяне».
  «Што там напісана?»
  «Нічога». Рун таксама выкінуў. Потым плюхнулася на падушкі, утаропіўшыся ў блакітна-белае неба. Яна ўспомніла аблокі ў Нью-Джэрсі, якія плылі над прыбранай тэрыторыяй дома састарэлых, калі яна прысела каля інваліднага крэсла Рауля Эліята. Тады яны здаваліся цмокамі і гігантамі, аблокамі. Яна доўга глядзела на іх. Пасля жаху апошніх дзён яна чакала, што яны будуць выглядаць проста як аблокі. Але не, яны па-ранейшаму здаваліся драконамі і волатамі.
  Чым больш рэчы мяняюцца, тым больш яны застаюцца ранейшымі .
  Выраз твару яе бацькі.
  Яна падумала пра старога сцэнарыста Рауля Эліята. На наступным тыдні яна зноў паедзе і наведае яго. Прынясі яму іншую кветку. А можа, і кнігу. Яна ўмела яму чытаць. Гісторыі - лепшыя, казаў ён. Там з ім пагадзіўся Рун.
  Праз пяць хвілін Сандра сказала: «Чорт. Я забыўся. Нейкі вылюдак з таго месца, дзе вы працуеце ці раней працавалі, у відэасалоне? Выглядаў як жадаючы стаць хэві-металістам».
  «Фрэнкі?»
  «Я не ведаю. магчыма. Ён прыехаў з парай паведамленняў». Яна прачытала паперку. «Адзін быў ад гэтай Аманды Леклерк. Ён сказаў, што не можа зразумець яе занадта добра. Яна іншаземка, і ён казаў, што калі яны прыедуць у гэтую краіну, чаму б ім не навучыцца размаўляць на гэтай мове».
  «Сэнс, Сандра?»
  «Такім чынам, гэтая Аманда, яна патэлефанавала і сказала, што чула ад гэтага святара, або міністра, або кагосьці ў Брукліне...» Сандра, жангліруючы лакам, разгладзіла маршчыністую нотку.
  Рун сеў.
  Міністрам?
  Сандра з цяжкасцю чытала. «Ведаеце, я сапраўды не запраграмаваны быць цэнтрам паведамленняў. Так, добра. Зразумела. Яна сказала, што размаўляла з гэтым міністрам, і ў яго ёсць гэты чамадан. Гэта быў нехта па імені Роберт Кэлі.
  Чамадан ?​
  «А ён, міністр, не ведае, што з гэтым рабіць. Але ён сказаў, што гэта вельмі важна».
  Рун закрычаў: "Так!" Яна перавярнулася на спіну, і яе ногі, выпрастаныя ў паветры, кідаліся ўзад і ўперад.
  «Вой, прымі таблетку ці што». Сандра працягнула ёй паведамленне.
  Яна прачытала. Касцёл Святога Ксаверыя на Атлантык-авеню. Бруклін.
  «О, а вось і другі». У сумачцы яна знайшла яшчэ адну паперку.
  Гэта было ад Стэфаніі. Яе выпісалі з бальніцы, і яна адчувала сябе значна лепш. Яна зайшла б пазней.
  "Добра!" — заплакаў Рунь.
  «Я рады, што нехта задаволены». Сандра дадала: «Я ў дэпрэсіі. Не тое, каб камусьці было ўсё роўна». Яна працягвала старанна фарбаваць пазногці.
  «Я павінен патэлефанаваць Рычарду. Збіраемся ў падарожжа».
  «Дзе?»
  «Бруклін!»
  «Старыя дамы, звалкі… Чаму я не здзіўлены? Гэй, не абдымай мяне! Сачыце за лакам!»
  
  
  Рун атрымаў Рычарда дома.
  Гэта было дзіўна. Быў дзень. Што ён рабіў дома?
  Яна зразумела, што ён не сказаў ёй, дзе менавіта ён напісаў свае сумныя сцэнары сустрэч з генеральным дырэктарам.
  Рунь быў на вуліцы, тэлефанаваў з таксафона. «Гэй, як ты дома? Я думаў, што вы працуеце ў кампаніі. Як яе завуць? Занадта высокая Карэн?»
  Ён зноў засмяяўся. «Я займаюся ў асноўным фрылансерам. Я свайго роду незалежны падрадчык».
  «Нам трэба ехаць у Бруклін. Царква на Атлантык-авеню. Вы ўмееце ездзіць?»
  Ён сказаў: «Цяпер ты дома?»
  «Я ў сваім кабінеце».
  «Офіс?» — спытаў ён.
  «Мой вонкавы офіс».
  «О». Ён засмяяўся. «Тэлефон-аўтамат».
  «Такім чынам, мы можам пайсці?»
  «Што адбываецца ў Брукліне?»
  Яна расказала яму пра паведамленне міністра і дадала: «Я толькі што патэлефанавала яму — святару, якога знайшла Аманда. Я сказаў яму белую хлусню».
  "Які быў?"
  «Што я ўнучка Роберта Келі».
  «Гэта не белая хлусня. Гэта поўная хлусьня. Асабліва чалавеку з тканіны. Табе павінна быць сорамна. У любым выпадку, я думаў, што вы забудзецеся пра грошы.
  "Я зрабіў. Забыўся зусім. Гэта ён мне патэлефанаваў». Яна настойвала. Сказаў, што містэр Келі жыў у доме пры царкве, пакуль не знайшоў кватэру. І што ён пакінуў чамадан міністру на захаванне. Ён не хацеў насіць яго з сабой, пакуль не ўладкуецца. Гэта было — ты слухаеш? Ён сказаў, што гэта занадта каштоўна для яго, каб проста насіць з сабой па вуліцах горада ".
  Чарговая паўза.
  «Гэта занадта вар'яцтва», - сказаў Рычард.
  Яна дадала: «І атрымай гэта. Я спытаўся ў яго, ці ёсць паблізу могілкі — як у фільме « Манхэтэн — мой біт» . Бачыце, Дана Мітчэл, паліцэйскі, закопвае грошы ў новую магілу. І ёсць!»
  «Што?»
  «Могілкі. Побач з касцёлам. Хіба ты не бачыш? Містэр Эліят распавёў містэру Кэлі пра царкву, і містэр Кэлі пайшоў туды і адкапаў грошы.
  - Добра, - сказаў ён з сумневам. Затым ён спытаў: «Вы на сваім гарышчы?»
  «Будзе праз пяць хвілін».
  Ён панадліва сказаў: «Ты будзеш сам?»
  «Сандра там».
  «Аблом. Ці не можаце вы адправіць яе купіць што-небудзь?»
  «Як наконт таго, каб мы зараз паехалі ў Бруклін. Тады мы падумаем аб прыватнасці».
  «Я еду».
  
  
  Рун дайшла да ўпора лесвіцы на гарышчы і спынілася.
  «Стэфані!»
  Рыжы слаба ўсміхнуўся. Яна сядзела на палове гарышча Руна, на кучы падушак. Яна была бледная — больш бледная, чым звычайна, — і на ёй быў шалік, які часткова закрываў сіняк на яе шыі. Таксама была вялікая павязка на яе скроні і пляма колеру баклажана на шчацэ.
  - Божа мой, - выпаліў Рун, разглядаючы яе. «У цябе сінякі , ці не так?» Яна старанна абняла жанчыну. «Вы глядзіце, добра...»
  «Я выглядаю жахліва. Можна сказаць».
  «Не таму, каго збіла таксі».
  «Гэй, табе камплімент».
  На хвіліну запанавала шчыльная цішыня. «Я не ведаю, што сказаць, Стэф». Рун нервавалася, і яна працавала, папраўляючы вопратку. «Я ўцягнуў цябе ва ўсю гэтую справу. Я ледзь не забіў цябе. І гэта было так глупства — мы беглі ад федэральнага маршала».
  «Што?» Стэфані засмяялася.
  «Той хлопец у метро, якога ты збіў, я думаў, што ён працуе на іх . Але аказалася, што гэта маршал ЗША. Хіба гэта не радыкальна? Гэтак жа, як тэхаскія рэйнджары».
  Яна расказала Стэфані пра Хаартэ і Эмілі.
  «Я нешта чула пра гэта ў навінах, у шпіталі», — сказала Стэфані. «Страляніна ў гэтым гарадскім доме. Я ніколі не здагадваўся, што вы ўдзельнічаеце.
  Вочы Руна зноў былі ўзбуджаныя. «Ой, ой, і пагаворым пра прыгоды... Яны хочуць, каб я быў зорным сведкам».
  «Хіба гэта не страшна?»
  «Вядома. Але мне ўсё адно. Хачу, каб тая сучка надоўга сышла. Яны забілі містэра Келі. І мяне спрабавалі забіць — і цябе таксама».
  «Ну, я амаль упэўнены, што там будзе шмат паліцыянтаў, якія будуць прыглядаць за вамі».
  Рун падышла да кніжнай шафы, паставіла некалькі кніг, якія спакавала, каб забраць дадому. «Я патэлефанаваў у відэасалон. Мне сказалі, што ты звольніўся».
  «Той Тоні, — сказала Стэфані, — які мудак. Я не магла з ім мець справу - не так, як ён ставіўся да цябе.
  Рун сарамліва ўсміхнуўся. «Такім чынам, вы хочаце сто тысяч даляраў?»
  "Што?"
  Рун распавёў ёй пра міністра. «Рыжая курачка, памятаеш? Ты верыў у мяне. Калі сапраўды будуць грошы, вы іх атрымаеце».
  Стэфані засмяялася. «Вы думаеце, што ёсць?»
  "Я неўпэўнены. Але ты мяне ведаеш».
  «Аптыміст», — адказала Стэфані.
  «Вы зразумелі. Я..."
  Плёск .
  Руна кіўнула галавой. Яна зноў пачула гук. Кропельніца. Мяккі. Плёск .
  Яна зірнула туды, адкуль гэта даносілася — з боку кватэры Сандры.
  «Ты сапраўды не павінен нічога даваць мне, Рун».
  «Я ведаю, што не трэба . Але я хачу».
  Плёск, плюх .
  Чорт! Сандра праліла лак на пазногці. На падлозе была вялікая чырвоная пляма.
  «Божа, Сандра!»
  Рун завярнуў за вугал і спыніўся. Там была яе суседка па пакоі ў тоўстым белым бюстгальтары і чорных калготках, вочы глядзелі на вяршыню шкляной столі. Яна ляжала на футоне. Кулявая дзірка ў яе грудзях была маленькай цёмнай кропкай. Пляма была не ад лаку для пазногцяў. Гэта была кроў, якая сцякала па яе руцэ і на падлогу.
  Стэфані ўстала і накіравала пісталет на Руна. Яна сказала: «Вярніся сюды, каханы. Давай крыху пагаворым».
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  - Ты партнёр Хаартэ, - прашаптаў Рун.
  Яна кіўнула. - Мяне завуць Люсі Зэйн, - холадна сказала жанчына. «Мы з Хаартэ працавалі разам тры гады. Ён быў лепшым партнёрам, які ў мяне быў. А ён памёр. Дзякуй табе».
  «Тады хто такая Эмілі?»
  «Проста рэзервовая копія. Часам мы выкарыстоўваем яе для працы на Усходнім узбярэжжы».
  Руна, сеўшы на падушкі, паківала галавой. Усё, што плыве перад ёю — вялікі суп. Рычард, грошы, Прыгажун, Эмілі і Хартэ. Роберт Келі. Яна адчула, як стукае сэрца ў грудзях, калі зноў узнікла безнадзейнасць. І яна апусціла твар у рукі. Шэпт: «О, не, ой, не».
  Яна была занадта здранцвела для слёз. Нават не падымаючы вачэй, яна сказала: «А ваша праца ў відэасалоне? Як вы атрымалі працу?»
  "Як вы думаеце? Я трахаўся з Тоні».
  - Спадзяюся, гэта было агідна, - выплюнуў Рун.
  «Быў. Але працягвалася гэта нядоўга. Хвіліна ці дзве».
  «Але ты быў маім сябрам... Вы дапамаглі мне апрануцца... чаму? Чаму вы гэта зрабілі?»
  «Я наблізіўся да вас, каб мы маглі вас падставіць. Хаартэ і я забілі двух амерыканскіх маршалаў у Сэнт-Луісе. Гэта наклала на нас шмат цяпла. І мы аблажалі хіт Spinello ў Village. Такім чынам, нам патрэбен восеньскі хлопец. Ну, восень дзяўчынка . Вас абралі. Таксама амаль атрымалася».
  - Шкада, што ў таксі былі добрыя тармазы, - холадна сказаў Рун.
  «Нам часам шанцуе. Нават такія, як я».
  Рун тросся ад гневу і страху.
  - працягвала Стэфані. «Я чуў ад Эмілі. Суддзя адхіліў яе хадайніцтва аб вызваленні пад заклад. Але яна сказала павітацца. Яна спадзяецца, што мы з табой добра наведаемся. І я думаю, што будзем. Зараз ёсць адна рэч, якую я павінен ведаць. Ці казаў ты што-небудзь пра мяне паліцыі ці маршалам?»
  Пстрычка і скрыгат пачуліся ззаду. Вочы Руна на секунду ўспыхнулі.
  Рычард.
  Стэфані зірнула на гук, потым зноў павярнулася да Руна.
  - Скажы мне, - сказала яна. «І я адпушчу цябе».
  «Лухта». Рун адскочыла ў падушкі, нібы яны хацелі абараніць яе ад чорнага пісталета.
  «Я вас адпушчу», — сказала жанчына. "Я абяцаю."
  «Я адзіны сведка. Як ты можаш адпусціць мяне? Вы павінны мяне забіць». Яна глядзела на аблокі за межамі гарышча, на цмокаў, гігантаў, троляў, якія праходзілі міма на вышыні міль, зусім не клапоцячыся пра тое, што адбывалася на зямлі.
  Зноў пачаўся памол. Пад’язджаў ліфт.
  «Вы, напэўна, сказалі ім пра мяне пасля аварыі. Маршал, якога я збіў у метро, думаў, што я іх частка? Вы сказалі ім маё імя?»
  «Гэта не рэальна».
  «Не, але я карыстаўся ім раней. Праз гэта мяне можна прасачыць».
  Ланцугі, звон ланцугоў. І скрыгат металу аб метал. Яшчэ адзін гучны пстрычка, скрыгат.
  «Хто ідзе ў госці, Рун?»
  «Я не ведаю».
  Стэфані зірнула на лесвіцу. Затым зноў у Руне. Яна сказала: «Дык што ў цябе ў руцэ».
  Рун не мог паверыць, што жанчына ўбачыла яе. О, яна была добрая. Яна была вельмі добрая.
  - Пакажы мне, - настойвала Стэфані.
  Руна вагалася, потым падняла руку і павольна развяла забінтаваныя пальцы. «Кавалак каменя. Ад будынку Union Bank. Мой сувенір. Той, які я ўзяў, калі вы былі са мной у той дзень на Уол-стрыт.
  «А цяпер, што вы збіраліся з гэтым рабіць?»
  «Кінь гэта ў цябе», - адказаў Рун. «Разбі свой пракляты твар».
  «Чаму б вам проста не кінуць яго туды». Люсі Зэйн вельмі ўстойліва трымала пісталет з глушыцелем на грудзях Руна.
  Рун адкінуў камень.
  Якраз тады, калі Рычард падняўся па лесвіцы і сказаў: «Прывітанне».
  Ён знерухомеў, убачыўшы пісталет у руцэ Стэфані. "Што гэта?"
  Стэфані махнула яму рукой. «Добра. Проста стой там». Яна адышла назад, каб накрыць іх абодвух. Яна трымала стрэльбу роўна. Ён быў маленькі, і яго чорны метал блішчаў на сонцы. Кароткі цыліндр глушыцеля таксама быў цёмны.
  У яе голасе цяпер адчувалася выразнасць. «У мяне мала часу. Каму ты сказаў пра мяне, Рун? І што ты ім сказаў? Я хачу ведаць. І я маю на ўвазе цяпер».
  "Няхай ідзе."
  Рычард сказаў: «Што гэта, чорт вазьмі? Вы двое жартуеце?»
  Левая рука Стэфані працягнулася да яго. Далонню ўверх. Пазногці былі выкананы ў асцярожным фіялетава-ружовым колеры. «Маўчы, мудак. Проста заткніся». Руну: « Што ты ім сказаў?»
  - Божа, - прашаптаў Рычард, гледзячы на Руна.
  Рун зноў апусцілася на падушкі, закрыла вочы рукамі, усхліпваючы. «Не, не... Мне пляваць ні на цябе, ні на Эмілі, ні на каго заўгодна. Я не буду даваць паказанні. Я скажу ім, што гэта не Эмілі і не ты. Містэр Кэлі мёртвы! Спінела мёртвы! Проста пакіньце нас у спакоі».
  Стэфані цярпліва сказала: «Магчыма, я падумаю над гэтым. Ты павінен зразумець, Рун. Ты мне падабаешся. Я сапраўды так. Вы… абаяльныя. І я быў вельмі крануты тым, што вы збіраліся даць мне частку гэтых смешных грошай. Гэта мяне ледзь не задушыла. Але вы павінны сказаць мне. Гэта проста бізнэс».
  «Добра... Я нікому нічога пра цябе не казаў».
  «Я табе не веру».
  "Гэта праўда! Усё, што я зрабіў, гэта напісаў пра цябе ў сваім дзённіку. Я згадаў вас і Эмілі. Яна села на спінку, паклаўшы руку на калені, маленькая, разгромленая. «Я думаў, што ты мой сябар. Я апісаў вас і напісаў, як добра вы дапамаглі мне купіць вопратку».
  Калі яе гэта таксама задушыла, выраз твару Стэфані гэтага не паказваў.
  "Дзе гэта?" – спытала жанчына. «Дзённік. Дай мне, і я цябе адпушчу. Вы абодва."
  «Абяцаеце?»
  "Я абяцаю."
  Рун загаварыла, потым падышла да свайго чамадана і пакапалася ў ім. «Я не магу знайсці». Яна падняла вочы, нахмурыўшыся. «Я думаў, што спакаваў». Яна адкрыла сваю сумку з леапардавай шкуры, паглядзела і яе. «Я не ведаю. Я... о, вось яно. На кніжнай шафе. Другая паліца».
  Стэфані падышла да кніжнай шафы. Дакрануўся да сшытка. "Вось гэты?"
  «Не, той, што побач. На сваім баку».
  Стэфані зняла кнігу з паліцы і адчыніла яе. «Дзе вы згадваеце...»
  Выбух. Першая куля вырвала вялізны кавалак сцяны блакітнага неба і пасыпала па пакоі аскепкі шлакаблока.
  Другі разбіў шкляную панэль у столі.
  Трэці разарваў з дзясятак кніг, якія кідаліся ў паветры, як падстрэленыя птушкі.
  Чацвёрты ўдарыў Стэфані прама ў грудзі, калі яна, узрушаная, з адкрытым ротам паварочвалася да Руна.
  Магчыма, быў нават пяты стрэл. І шосты. Рун не быў упэўнены. Яна паняцця не мела, колькі разоў націскала на спускавы кручок пісталета - таго, што Рун дастала з папкі з акардэонам, якую яна раней выкінула - выкінула ў смеццевае вядро каля свайго ложка.
  Рун бачыў толькі дым, пыл, папяровыя плямы, воблакі і блакітнае неба з бетону і бітага шкла, якія ляцелі па гарышчы вакол Стэфані — прыгожай, бледнай Стэфані, якая спіраллю звалілася на падлогу.
  І ўсё, што чуў Рун, быў моцны звонкі грукат са стрэльбы. Праз некалькі секунд, калі Рычард ускараскаўся з падлогі і рушыў да яе, змяніўся шалёным крыкам жывёлы, пра які яна нават не падазравала, што зыходзіць ад яе.
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВАТЫ
  
  Схіліўшы галаву да алтара, Рун быў нерухомы.
  Стаючы на калені. Яна думала, што можа запомніць усе словы. Але яны не падыходзілі да яе, і ўсё, што яна магла зрабіць, гэта паўтараць зноў і зноў, мармычучы шэпт: «Мы аддаем табе хвалу і падзяку за нашае вызваленне ад тых вялікіх і відавочных небяспек, якія нас акружалі».
  Праз імгненне яна ўстала і павольна пайшла па праходзе да задняга боку святыні.
  Працягваючы шэптам, яна сказала чалавеку ў чорнай мантыі міністра: «Гэта цалкам радыкальная царква, вялебны».
  «Дзякуй, міс Кэлі».
  У дзвярах яна павярнулася і няўклюдна зрабіла рэверанс у бок алтара. Служыцель святога Ксаверыя зірнуў на яе з цікаўнасцю. Магчыма, рэверансы — якія Рун толькі што бачыў, як робіць персанаж у нейкім старым фільме пра мафію — прызначаны толькі для католікаў. Але што з таго? - вырашыла яна. Стэфані мела рацыю ў адным: за выключэннем пакланення д'яблу і ахвярапрынашэнняў жывёл, міністры і святары, верагодна, не так ужо адчувальныя да тэхнічных момантаў.
  Яны пакінулі святыню.
  «Ваш дзед не згадваў ні аб якіх дзецях, калі гасцяваў у нас у нашай рэзідэнцыі. Ён сказаў, што яго адзіная сваячка была сястра, але яна памерла некалькі гадоў таму».
  «Сапраўды?» — спытала яна.
  «Але тады, — працягваў міністр, — ён мала пра сябе гаварыў. У нечым ён быў трохі таямнічым».
  Таямнічы …
  "Так", сказала яна праз імгненне. «Гэта быў дзед. Мы пра яго так казалі. «Хіба дзед не маўчаў». Гэта сказалі б усе з нас».
  «Вы ўсе? Я думаў, вы сказалі, што вас двое. Ты і твая сястра».
  «Ну, я маю на ўвазе ўсіх дзяцей у наваколлі. Ён для іх таксама быў як дзед».
  Сачы за гэтым, сказала сабе Руна. Гэта міністр, якому вы хлусіце. І міністр з добрай памяццю.
  Яна ішла за мужчынам праз будынак плябані. Запаўненне з цёмнага дрэва, каванага жалеза. Маленькія жоўтыя агеньчыкі дадалі гэтаму месцу царкоўнай атмасферы, хоць, магчыма, яны выкарыстоўвалі лямпачкі малой магутнасці проста дзеля эканоміі грошай. Тут было вельмі... ну, рэлігійна . Рун паспрабавала ўспомніць добры фільм пра рэлігію, які яна глядзела, але не магла прыдумаць. У іх, як правіла, не было шчаслівых канцоў.
  Яны зайшлі ў вялікі інтэрнат, навейшы за царкву, хоць архітэктура тая ж — вітражы, аркі, квяцістая разьба. Яна агледзелася. Гэта быў нейкі інтэрнат для пажылых людзей. Рун зазірнуў у пакой, калі яны праходзілі міма. Два ложкі, жоўтыя сцены, неадпаведныя камоды. Шмат малюнкаў на сценах. Гамей, чым можна падумаць. У пакоі знаходзіліся двое пажылых мужчын. Калі яна спынілася, зазірнуўшы ўнутр, адзін з мужчын устаў і сказаў: «Я вельмі дурны ўлюбёны стары чалавек, восемдзесят і вышэй, ні гадзіны больш, ні менш, і, кажучы прама, я баюся, што я не ў мой ідэальны розум».
  «Я скажу, што ты не ў поўным розуме», - папракнуў яго сябар. «Вы ўсё памыліліся».
  «О, вы думаеце, што можаце зрабіць лепш?»
  «Паслухай гэта».
  Яго голас сціх, калі Рун і міністр пайшлі па калідоры.
  «Як доўга дзед быў тут?» — спытаў Рун.
  «Усяго чатыры-пяць тыдняў. Яму патрэбна было жыллё, пакуль ён не знойдзе кватэру. Сябар прыслаў яго сюды».
  «Раўль Эліят?» Сэрца Руна закалацілася мацней.
  «Так. Вы ведаеце містэра Эліята?»
  «Мы сустракаліся аднойчы».
  Такім чынам, Эліят быў у замяшанні. Ён паслаў містэра Кэлі не ў гатэль «Фларэнцыя», а сюды — у царкву. Магчыма, містэр Кэлі спыняўся ў «Фларэнцыі», калі наведаў сцэнарыста, і розум небаракі проста збянтэжыў іх.
  «Цудоўны чалавек, — працягваў святар. «О, ён быў вельмі шчодры да нас тут, у царкве. І не толькі матэрыяльна… Ён таксама служыў у нашым праўленні. Пакуль не захварэў. Шкада, што з ім здарылася, ці не так? Гэта хвароба Альцгеймера». Міністр паківаў галавой і працягнуў. «Але ў нас так мала пакояў, Роберт не хацеў манапалізаваць адзін — ён хацеў зрабіць яго даступным для тых, хто менш удачлівы. Таму ён на некаторы час пераехаў у гатэль Florence. Ён пакінуў чамадан тут, сказаў, што забярэ яго, калі пераедзе ў больш бяспечнае месца. Яго непакоілі ўзломы. Ён сказаў, што сумка занадта важная, каб рызыкаваць, каб яе скралі».
  Рун раўнадушна кіўнуў. Думаючы: адзін мільён даляраў .
  Яна пайшла за ім у складское памяшканне. Міністар адамкнуў дзьверы ключамі на дворніцкай аўтападмотцы. Рун спытаў: «Ці шмат часу дзед праводзіў у самой царкве?»
  Міністр знік у камеры захоўвання. Рун пачуў грукат скрынак, якія слізгалі па падлозе. Ён патэлефанаваў: «Не. Не шмат."
  «Як наконт падставы? Могілкі? Ці шмат ён там правёў?»
  «Могілкі? не ведаю Магчыма, ён меў».
  Рун думаў пра сцэну ў фільме " Манхэтэн - гэта мой бой", дзе паліцэйскі, сапсаваны жыццём, ляжаў у турэмнай камеры і марыў вярнуць свой скрадзены мільён долараў, пахаваны на могілках. Яна ўспомніла буйны план вачэй акцёра, калі ён прачнуўся, і зразумела, што гэта быў толькі сон — чарната бруду, якую ён капаў пальцамі, ператварылася ў цені ад кратоў на яго руках, калі ён прачнуўся.
  Выйшаў міністр з чамаданам. Ён паклаў яго на падлогу. «Вось табе».
  — спытаў Рун. «Вы хочаце, каб я падпісаў распіску ці што-небудзь яшчэ?»
  «Я не думаю, што гэта будзе неабходна, не».
  Рун падхапіў яго. Ён быў такім цяжкім, як павінен быць стары скураны чамадан з мільёнам долараў. Яна пералічыла супраць вагі. Міністр усміхнуўся і ўзяў у яе футляр. Ён лёгка падняў яе і паказаў ёй да бакавых дзвярэй. Яна ішла наперадзе яго.
  Ён сказаў: «Ваш дзед сказаў мне быць асцярожным з гэтым. Ён сказаў, што ў ім усё яго жыццё».
  Рун зірнуў на чамадан. Яе далоні былі вільготныя. «Смешна, што людзі лічаць усё сваё жыццё, ці не так?»
  «Мне шкада людзей, якія могуць насіць свае дамы з сабой. Гэта адна з прычын, чаму царква мае гэты дом для пражывання. Тут сапраўды адчуваеш, як Бог працуе».
  Яны прайшлі ў яго невялікі кабінет. Ён схіліўся над загрувашчаным пісьмовым сталом і перабіраў тоўсты стос канвертаў. Ён сказау. «Я хацеў, каб Роберт застаўся даўжэй. Ён мне вельмі спадабаўся. Але тады ён быў незалежны. Ён хацеў жыць сам».
  Руна вырашыла, што яна збіраецца даць царкве трохі грошай. Пяцьдзесят тысяч, вырашыла яна. Потым, па капрызе, падняў стаўку да ста гігантаў.
  Ён працягнуў ёй тоўсты канверт, адрасаваны «сп. Бобі Кэлі».
  «О, я забыўся згадаць ... гэта прыйшло для яго клопат пра царкву дзень або каля таго таму. Перш чым паспеў пераслаць, я пачуў, што яго забілі».
  Рун засунула яго сабе пад руку.
  На вуліцы ён паставіў для яе чамадан на тратуары. «Зноў жа, мае спачуванні вашай сям'і. Калі я магу чым-небудзь дапамагчы, калі ласка, патэлефануйце мне».
  «Дзякуй, вялебны», - сказала яна. Думаючы: ты толькі што зарабіў сабе дзвесце тысяч.
  Чырвоная курачка …
  Рун узяў чамадан, падышоў да машыны.
  Рычард з цікаўнасцю паглядзеў на сумку. Яна падала яго яму, потым паляпала па капоце яго Доджа. Ён падняў сумку і паклаў яе на машыну. Яны знаходзіліся на ціхай бакавой вуліцы, але на рагу міма праносіўся інтэнсіўны рух. Абое з забабонаў адмовіліся глядзець на пацёртую скураную сумку. Яны глядзелі на аднапавярховыя крамы — гандляр дыванамі, гаспадарчую краму, піцэрыю, гастраном. Дрэвы. Рух. Неба.
  Ні дакрануўся да чамадана, ні сказаў нічога.
  Як рыцары, якія думаюць, што знайшлі Грааль, але не ўпэўнены, што хочуць гэтага.
  Таму што гэта азначала б канец іх пошукаў.
  Канец гісторыі. Час зачыніць кнігу, легчы спаць і прачнуцца на працу наступнай раніцай.
  Рычард парушыў маўчанне. «Я нават не думаў, што будзе чамадан ».
  Рун утаропіўся на ўзоры плям на скуры. Гумкі з тузіна старых чэкаў авіякампаній прайшлі праз ручкі. «У мяне самой былі некаторыя моманты», — прызналася яна. Яна дакранулася да клямак. Затым адступіўся. «Я не магу гэтага зрабіць».
  Рычард узяў уладу. «Напэўна, замкнёна». Націскаў на кнопкі. Яны пстрычкай адчыніліся.
  "Кола... Фартуны", - сказаў Рун.
  Рычард падняў вечка.
  Часопісы.
  Святым Граалем былі часопісы і газеты.
  Усе з 1940-х гадоў. Time, Newsweek, Collier's . Рун схапіў некалькі, перабіраў іх. Ніякія купюры не луналі.
  "Мільён не будзе схаваны ў Часе ", - адзначыў Рычард.
  «Усё яго жыццё?» — прашаптаў Рун. "Спадар. Кэлі сказаў міністру ўсё сваё жыццё тут. Яна да дна дакапала. «Магчыма, ён уклаў грошы ў акцыі Standard Oil ці нешта падобнае. Можа, там сертыфікат на акцыі ёсць».
  Але не, у чамадане былі толькі газеты і часопісы.
  Калі яна прайшлася па кожным сантыметры, падцягнула тканкавую падшэўку, абмацала заплесневелыя швы, яе плечы апусціліся, і яна паківала галавой. «Чаму?» - разважала яна. «Для чаго ён захоўваў гэтыя?»
  Рычард гартаў некалькі з іх. Ён нахмурыўся. «Дзіўна. Усе яны прыкладна з аднаго часу. Чэрвень 1947 г.».
  Смех уразіў яе, такі ён быў рэзкі. Яна паглядзела на Рычарда, які паківаў галавой.
  "Што?"
  Ён не мог стрымаць смеху.
  "Што гэта?"
  Нарэшце ў яго перахапіла дыханне. Яго вочы прыжмурыліся, калі ён чытаў перагорнутую старонку. «О, Рун... О, не...»
  Яна схапіла часопіс. Артыкул быў абведзены сінім чарнілам. Яна прачытала абзац, на які паказаў Рычард.
  Выдатна выконвае сваю ролю малады Роберт Кэлі, родам з Сярэдняга Захаду, які не збіраўся здымацца ў кіно, пакуль рэжысёр Хэл Рэйнхарт не заўважыў яго ў натоўпе і не прапанаваў яму ролю. Гуляючы малодшага брата Даны Мітчэл, які беспаспяхова спрабуе ўгаварыць пакутлівага паліцэйскага здаць незаконна здабытае, Кэлі дэманструе дзіўны талент чалавека, чыім адзіным вопытам на сцэне былі некалькі выступаў USO падчас вайны. Кінааматары будуць уважліва сачыць за гэтым маладым чалавекам, каб убачыць, ці стане ён наступным членам вялікай галівудскай мары: невядомы катапультаваўся да славы.
  
  Яны прагледзелі астатнія часопісы. У кожным з іх быў зроблены агляд Manhattan Is My Beat , і ў кожным Роберт Кэлі згадваўся як мінімум некалькі разоў. Большасць далі яму добрыя водгукі і прагназавалі яму доўгую кар'еру.
  Рунь таксама засмяяўся. Яна зачыніла чамадан і прытулілася да машыны. «Дык гэта ж ён меў на ўвазе ўсё сваё жыццё. Ён сказаў мне, што фільм стаў вяршыняй яго жыцця. Напэўна, ён ніколі не атрымліваў іншых частак».
  У адным з часопісаў была надрукавана копія ліста, напісанага містэру Келі з Гільдыі кінаакцёраў. Ён быў датаваны пяццю гадамі таму.
  Яна прачытала гэта ўслых. «Паважаны містэр Кэлі! Дзякуй за ліст у мінулым месяцы. Як гулец па кантракце, вы сапраўды будзеце мець права на астатак выплаты за сваю гульню ў фільме " Манхэтэн - мой удар" . Тым не менш, мы разумеем ад студыі, якая з'яўляецца цяперашнім уладальнікам аўтарскіх правоў на фільм, што на дадзены момант няма планаў па выпуску яго на відэа. Калі і калі фільм выйдзе ў пракат, вы будзеце мець права на астаткі ў адпаведнасці з кантрактам».
  Рун паклаў ліст назад. «Калі ён сказаў мне, што разбагацее, калі прыбыў яго карабель, ён меў на ўвазе менавіта гэта . Гэта не мела ніякага дачынення да грошай, атрыманых ад рабавання банка».
  - Бедны хлопец, - сказаў Рычард. «Ён, напэўна, атрымаў бы чэк на пару сотняў баксаў». Ён падняў вочы і паказаў ёй ззаду. «Глядзі».
  Шыльда на інтэрнаце СТ. КСАВЕРЫЯ ДОМ ДЛЯ АКЦЁРАЎ І АКТРЫС. «Вось чым ён тут займаўся. Гэта не мела нічога агульнага з грашыма. Кэлі проста патрэбна было месца для пражывання».
  Рычард кінуў чамадан на задняе сядзенне. «Што вы хочаце з імі рабіць?»
  Яна паціснула плячыма. «Я аддам іх Амандзе. Я думаю, што яны нешта значаць для яе. Я зраблю для сябе копію лепшай рэцэнзіі. Павесіце гэта на маёй сцяне».
  Залезлі ў машыну. Рычард сказаў: «Ведаеце, гэта сапсавала б вас».
  "Што?"
  "Грошы. Гэтак жа, як паліцэйскі ў Manhattan Is My Beat . Вы ведаеце выраз: «Улада разбэшчвае, абсалютная ўлада разбэшчвае абсалютна»?»
  Вядома , я ніколі не чула пра гэта, падумала яна. Але сказаў яму: «О, вядома. Хіба гэта не быў яшчэ адзін Сталонэ?»
  Нейкі момант ён няўцямна глядзеў на яе, а потым сказаў: «Ну, у перакладзе на капіталістычныя тэрміны, праўда такая ж. Абсалютнасць такой колькасці грошай паўплывала б на вашы асноўныя каштоўнасці».
  Містэр Дзіўны вярнуўся — праўда, на гэты раз у камуфляжы Gap.
  Рун на хвіліну задумаўся. "Ніякім чынам. Аладзін не сапсаваўся».
  «Хлопец з лямпай? Вы спрабуеце прывесці рацыянальны аргумент, спасылаючыся на казку?»
  Яна сказала: "Так, я".
  «Ну, а як жа Аладзін?»
  «Ён жадаў багацця і прыгожай прынцэсы ў якасці нявесты, і джын даў яму ўсё гэта. Але людзі не ведаюць канца гісторыі. У рэшце рэшт ён стаў спадчыннікам султана і, нарэшце, сам стаў султанам».
  «І гэта быў Уотэргейт. Ён ператварыўся ў вярблюда».
  "Не. Ён быў папулярным і справядлівым кіраўніком. Ну і радыкальна багаты».
  «Такім чынам, казкі не заўсёды могуць мець шчаслівы канец, — сказаў ён, як прафесар, — але часам ён ёсць».
  «Як жыццё».
  Здавалася, Рычард спрабаваў падумаць пра спрэчку, але нічога не мог прыдумаць. Ён паціснуў плячыма. «Як жыццё», — прызнаўся ён.
  Калі яны ехалі па вуліцах Брукліна, Руна згорбілася на сядзенні і паставіла ногі на прыборную панэль. «Вось чаму ён так часта браў фільм у пракат. Гэта быў яго вялікі момант славы».
  - Гэта даволі дзіўна, - сказаў Рычард.
  «Я так не думаю», - сказала яна яму. «У многіх людзей нават няма вялікага моманту. І калі яны гэта зробяць, гэта, верагодна, не будзе выстаўлена на відэа. Скажу вам: калі б я атрымаў ролю ў фільме, я падмануў бы свой стоп-кадр і вывесіў яго на сваёй сцяне».
  Ён гулліва стукнуў яе кулаком па руцэ.
  "Што?"
  «Ну, вы глядзелі фільм, што, дзесяць разоў? Вы не бачылі яго імя ў тытрах?»
  «У яго была толькі невялікая роля. Яго не было ў тытрах над назвай».
  «Што?»
  «Гэта тое, што яны называюць уступнымі тытрамі. А копія, якую мы глядзелі, была бутлегам. Я не папрацаваў скапіяваць тытры ў канцы, калі я зрабіў гэта.
  «Калі казаць пра імёны, ты калі-небудзь скажаш мне сваё сапраўднае імя?»
  «Людміла».
  «Вы жартуеце».
  Рун нічога не сказаў.
  — Вы жартуеце , — насцярожана сказаў ён.
  «Я проста спрабую прыдумаць добрае імя для таго, хто будзе рабіць вітрыны ў Соха. Я думаю, Івона была б добрай. Што думаеш?"
  «Гэта так добра, як нічога».
  Яна паглядзела на грувасткі канверт, які даў ёй міністр. Зваротным адрасам быў дом састарэлых Bon Aire у Берклі-Хайтс, Нью-Джэрсі.
  "Што гэта?"
  «Штосьці містэр Эліят даслаў містэру Кэлі ў царкву».
  Яна адкрыла канверт. Унутры ляжаў ліст, прылеплены скотчам да другога тоўстага канверта, на якім старым няроўным шрыфтам было надрукавана: Манхэтэн - гэта мой біт , чарнавы сцэнар, 5/6/46.
  «О, глядзі. Сувенір!”
  Рун прачытаў ліст услых. «Паважаны містэр Кэлі. Вы мяне не памятаеце, я ўпэўнены. Я медсястра на паверсе, дзе знаходзіцца пакой містэра Рауля Эліята. Ён папрасіў мяне напісаць вам і спытаў, ці не маглі б вы пераслаць пакет, які я прыкладаю сюды, маладой дзяўчыне, якая днямі прыходзіла да яго. Ён быў крыху збіты з панталыку, хто яна такая - можа, гэта ваша дачка ці, магчыма, ваша ўнучка, - але калі б вы маглі пераслаць гэта, мы былі б вельмі ўдзячныя.
  "'Спадар. Эліёт некалькі разоў згадваў, як прыемна ёй было прыйсці ў госці і паразмаўляць пра кіно, і я магу сказаць вам, што яе візіт вельмі добра на яго паўплываў. Кветку, якую яна яму прынесла, ён паклаў каля ложка і некалькі разоў нават успомніў, хто яе падарыў, што для яго вельмі добра. Учора ён дастаў гэта са сваёй шафкі і папрасіў мяне даслаць ёй. Дзякуй ёй за тое, што зрабіла яго шчаслівым. З найлепшымі пажаданнямі, Джоан Гілфард, RN'“
  Рычард, праязджаючы праз камерцыйны Бруклін, сказаў: «Які выдатны стары. Гэта было міла».
  Рун сказаў: «Здаецца, я заплачу».
  Яна разарвала канверт.
  Рычард спыніўся на чырвонае святло. «Ведаеш, можа, прадасі. Я чуў, што арыгінальны чарнавік чыёйсьці п'есы — здаецца, Ноэля Коварда — каштаваў на Сотбіс чатыры ці пяць тысяч. Як вы думаеце, колькі гэта будзе каштаваць?»
  Святло змянілася, і машына паехала наперад. Рун не адказаў адразу, але праз імгненне сказаў: «Пакуль што да двухсот трыццаці тысяч».
  "Што?" — спытаў ён, няўпэўнена ўсміхнуўшыся.
  «І падлік».
  Рычард зірнуў на Руна і спыніў машыну.
  На каленях у Руна ляжалі пачкі грошай. Стосы загорнутых купюр. Яны былі большыя за сучасныя банкноты Федэральнай рэзервовай сістэмы. Чарніла былі цямнейшыя, пячаткі на пярэднім баку былі чарніламі паўночна-сіняга колеру. На папяровых абгортках вакол стосаў было напісана 10 000 даляраў старадаўнім шрыфтам. Таксама на іх надрукавана Union Bank of New York .
  «Трыццаць тры, трыццаць чатыры... Паглядзім. Трыццаць восем. На дзесяць тысяч роўна трыста восемдзесят тысяч долараў. гэта так? У мяне так дрэнна з матэматыкай».
  - Божа, - прашаптаў Рычард.
  За імі сігналілі машыны. Ён зірнуў у люстэрка задняга выгляду, затым з'ехаў на абочыну і прыпаркаваўся перад крамай марожанага Carvel.
  «Я не разумею… што…?»
  Рун не адказаў. Яна правяла рукой па грошах, прайграваючы выдатную сцэну ў фільме " Манхэтэн - гэта мой поспех", дзе Дана Мітчэл знаходзіцца ў банку і адкрывае чамадан з грашыма - камера разразае яго твар і стосы купюр, якія свецяцца, як скарб каштоўных камянёў.
  «Раўль Эліят», - адказала яна. «Калі ён даследаваў фільм, ён, напэўна, знайшоў, дзе схавана здабыча. Можа, там пахавана …». Яна кіўнула ў бок царквы. «Такім чынам, ён ахвяраваў кучу назад у царкву, і яны пабудавалі дом для акцёраў. Міністр сказаў, што ён быў вельмі шчодры да іх. Раўль захаваў астатняе і пайшоў на пенсію».
  Міма прайшлі і зазірнулі ў машыну двое мажных на выгляд дзяцей у майках і джынсах. Рычард паглядзеў на іх, затым перацягнуўся да Руна, замкнуў дзверы, засунуў вокны.
  «Гэй, — запярэчыла яна, — што ты робіш? На вуліцы горача».
  «Вы знаходзіцеся ў цэнтры Брукліна з чатырма сотнямі тысяч долараў на каленях і збіраецеся проста сядзець там?»
  «Не, па сутнасці, — яна кіўнула ў бок крамы Carvel, — я збіралася ўзяць ражок марожанага. Хочаш?»
  Рычард уздыхнуў. «Як наконт таго, калі мы возьмем сейф?»
  «Але мы тут».
  «Спачатку банк?» — спытаў ён. «Калі ласка?»
  Яна зноў правяла рукой па грошах. Узяў адзін пучок. Гэта было цяжка. «Пасля, мы можам атрымаць марозіва?»
  «Тоны марожанага. Пасыпае таксама, хочаш».
  «Так, я хачу».
  Ён завёў машыну. Рун адкінуўся на спінку сядзення. Яна смяялася. Глядзіць на яго, хітрага і хітрага.
  Ён сказаў: «Вы выглядаеце поўным д'ябла. Што тут смешнага?»
  «Вы ведаеце гісторыю пра Маленькую Чырвоную Курачку?»
  «Не, не ведаю. Як наконт таго, калі вы скажаце гэта мне?» Рычард павярнуў старую машыну на Бруклінскі мост і накіраваў капот на вежы і вежы Манхэтэна, палаючыя ў дзённым сонцы. Рун сказаў: «Гэта адбываецца так...»
  
  МАНХЭТЭН - МОЙ БІТ
  
  Кніга Bantam
  
  Усе правы ахоўваюцца.
  Аўтарскае права No 1988, 2000 Джэфры У. Дывер.
  
  Для інфармацыі адрас: Bantam Books.
  
  eISBN: 978-0-307-56975-2
  
  Bantam Books выдадзены Bantam Books, падраздзяленнем Random House, Inc. Яго таварны знак, які складаецца са слоў «Bantam Books» і выявы пеўня, зарэгістраваны ў Бюро па патэнтах і таварных знаках ЗША і ў іншых краінах. Марка рэгістрацыі. Bantam Books, 1540 Broadway, New York, New York 10036.
  
  версія 3.0
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"