Дивер Джеффри : другие произведения.

Жорсткі новини (Руна, №3)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Інші книги цього автора
  Титульна сторінка
  Посвята
  Розділ 1
  Розділ 2
  Розділ 3
  Розділ 4
  Розділ 5
  частина 6
  Розділ 7
  Розділ 8
  Розділ 9
  Розділ 10
  Розділ 11
  Розділ 12
  Розділ 13
  Розділ 14
  Розділ 15
  Розділ 16
  Розділ 17
  Розділ 18
  Розділ 19
  Розділ 20
  Розділ 21
  Розділ 22
  Розділ 23
  Розділ 24
  Розділ 25
  Розділ 26
  Розділ 27
  Розділ 28
  Розділ 29
  Розділ 30
  Розділ 31
  Розділ 32
  Розділ 33
  Розділ 34
  Про автора
  Авторське право
  «Дівер поєднує академічні злочини, поліцейську політику маленького містечка та сімейну мелодраму з усією необхідною таємницею та напругою для подвійної дози задоволення».
  — Відгуки про Кіркус
  володарка юстиції
  «Чудова розвага, зі стійким, проникливим помічником юриста в ролі симпатичної героїні».
  — св. Louis Post-Dispatch
  «Розумно написаний трилер... Персонажі добре промальовані [і] сюжет стрімкий».
  — Книжковий список
  «Свіжий і стильний; Я любив це."
  — Таємничий журнал Альфреда Хічкока
  «Велике досягнення… кінцівка має приємний удар».
  — Таємничі новини
  «Насичений персонажами, діями та дуже підступним сюжетом… першокласний юридичний трилер».
  — Новини книжкового магазину «Любителі таємниць».
   Похвала іншим захоплюючим романам Джеффрі Дівера
  Манхеттен - це мій ритм
  “Дуже оригінально та дуже цікаво.”
  — Таємничий журнал Альфреда Хічкока
  «Дівер пише з ясністю, співчуттям і розумом, і з виразно людським і сучасним ухилом».
  — Publishers Weekly
  смерть синьої кінозірки
  «Інноваційний і розважальний... справді оригінальний».
  — The Drood Review of Mystery
  «Автор створює чудове відчуття атмосфери, посилене яскравими образами та чітко визначеними персонажами».
  — Побачення
  урок її смерті
  — Publishers Weekly
  «Охолоджуюче... Джеффрі Дівер написав сильний, переконливий роман, який приводить читача до межі.
  Зобов’язання, яке варто взяти на себе».
  — Переважно вбивство
  «Чудова книга, якою можна насолоджуватися на багатьох різних рівнях».
  — Новини книгарні Любителі таємниць
   За автором
  КАМІННА МАВПА
  СИНІЙ НІДЕ
  ПОРОЖНЄ КРІСЛО
  ГОВОРИТИ ЯЗИКАМИ
  ДИЯВОЛА СЛЬОЗИЦЯ
  ТАНЦІВНИЦЯ ТРУНИ
  ЗБИРАЧ КІСТОК
  ДІВОЧА МОГИЛА
  МОЛИТВА ПРО СОН
  УРОК ЇЇ СМЕРТІ *
  ВОНОВАРКА СПРАВЕДЛИВОСТІ *
  СМЕРТЬ БЛАКИТНОЇ КІНОЗІРКИ *
  МАНХЕТТЕН - МІЙ БІТ *
  БЛЮЗ КРИВАВОЇ РІЧКИ
  МІЛКІ МОГИЛИ
  ПЕКЕЛЬНА КУХНЯ
  * Доступно в Bantam Books
  
   Для Ірен Міранкер
  Журналістика без моральної позиції
  неможлива. Кожен журналіст – мораліст...
  Вона не може виконувати свою роботу, не
  оцінюючи те, що бачить.
  — МАРГЕРІТ ДЮРА
   розділ 1
  ВОНИ НАЇХАЛИ НА НЬОГО ТІЛЬКИ ПІСЛЯ ОБІДУ.
  Він не знав точно, скільки. Але це не мало значення; усе, що він думав, було: Будь ласка, не дозволяйте їм мати ніж. Він не хотів, щоб його різали. Замахніть бейсбольною битою, розмахніть трубою, скиньте шлакоблок йому на руки… але не ножа, будь ласка.
  Він йшов коридором від тюремної їдальні до бібліотеки, сірим коридором, у якому був запах, який він так і не зміг відчути. Кисло, тухле… А за ним: кроки все ближче.
  Худий чоловік, який майже не їв смаженого м’яса, хліба та зеленої квасолі, викладених на його таці, пішов швидше.
  Він був за шістдесят футів від охоронної станції, і жоден із офіцерів Департаменту виконання покарань у дальньому кінці коридору не дивився в його бік.
  Сліди. Шепіт.
  О Господи, — подумав чоловік. Можливо, я можу взяти один. Я сильний і можу швидко рухатися. Але якщо у них є ніж, то це не так...
  Ренді Боггс озирнувся.
  Позаду нього стояли троє чоловіків.
  Не ніж. будь ласка...
  Він почав тікати.
  «Куди ти йдеш, хлопче?» — обізвався латиноамериканський голос, коли вони кинулися за ним риссю.
   Асципіон. Це був Асціпіон. А це означало, що Боггс помре.
  «Йой, Боггс, це марно. Зовсім марно, ти біжиш».
  Але він продовжував бігти. Нога за ногою, голова вниз. Тепер лише сорок футів від посту охорони.
  Я можу це зробити. Я буду там перед тим, як вони мене дістануть.
  Будь ласка, дайте їм дубину або використовуйте кулаки.
  Але без ножа.
  Без нарізаної м'якоті.
  Звісно, серед населення негайно дійшло чуток про те, як Боггс побіг до охоронців. І тоді всі, навіть самі охоронці, глузували з нього при кожній нагоді. Тому що, якщо ваші нерви зламаються, у вас немає надії. Це означає, що ви помрете, і питання лише в тому, скільки часу знадобиться, щоб відірвати ваше тіло від вашої боягузливої душі.
  «Чорт, чувак», — гукнув інший голос, важко дихаючи від зусилля бігу. «Візьми його».
  «У вас є скло?» один з них покликав іншого.
  Це був шепіт, але Боггс його почув. скло. Друг Асціпіона означав би скляний ніж, який був найпопулярнішою зброєю у в’язниці, тому що його можна було обмотати скотчем, заховати в собі, пропустити крізь металошукач і викинути його собі в руку, і ніхто з охоронців ніколи не дізнається.
  «Віддай це, чоловіче. Ми будемо різати вас так чи інакше. Дай нам свою кров…».
  Боггс, худий, але не в гарній формі, біг, як зірка легкої атлетики, але розумів, що не встигне. Охоронці були на сьомій станції — кімнаті, яка відокремлювала комунальні приміщення від камер. Вікна були півтора дюйма завтовшки, і хтось міг стояти прямо перед вікном і стукати своїми закривавленими голими руками по склу, і якби охоронець усередині випадково не подивився на порізаного в’язня, він ніколи не дізнався б про це. щось і продовжувати насолоджуватися його New York Post , шматочком піци та кавою. Він би ніколи не знати, що людина спливає кров'ю на смерть за два фути позаду нього.
  Боггс побачив охорону всередині фортеці. Вони зосереджувалися на важливому епізоді серіалу «В іншому місці» на маленькому телевізорі.
  Боггс кинувся так швидко, як міг, кричачи: «Допоможіть мені, допоможіть мені!»
  Іди, іди, іди!
  Гаразд, він обернеться, зіткнеться з Асціпіо та його приятелями. Вдар його довгою головою в найближчу. Зламайте йому ніс, спробуйте схопити ніж. Можливо, на той час охоронці помітять.
  Рекламний ролик по телевізору. Охоронці показували на нього пальцем і сміялися. Великий баскетболіст щось говорив. Боггс мчав прямо до нього.
  Цікаво: чому Асціпіо та його друзі це робили? чому Тільки тому, що він білий? Тому що він не був бодібілдером? Тому що він разом із десятьма іншими в’язнями не взяв стругану мітлу й не підійшов, щоб убити стукача Рано?
  Десять футів до посту охорони...
  Рука схопила його за комір ззаду.
  "Немає!" Ренді Боггс плакав.
  І він відчув, як починає падати на бетонну підлогу під снастями.
  Він бачив: герої лікарняного шоу по телевізору серйозно дивляться на тіло на операційному столі.
  Він побачив: сірий бетон піднімається вгору, щоб вдарити його по голові.
  Він побачив: блиск скла в руці молодого латиноамериканця. Асціпіон прошепотів: «Зроби це».
  Юнак ступив уперед зі скляним ножем.
  Але потім Боггс побачив інший рух. Тінь, що виходить із глибокої тіні. Величезна тінь.
  Рука простяглася вниз і схопила зап’ястя чоловіка, який тримав ніж.
  Сник .
   Нападник закричав, коли його зап’ястя повернулося набік у величезній руці тіні. Скло впало на бетонну підлогу і розбилося.
  «Благослови тебе», — сказала тінь повільним, благоговійним голосом. «Ви не знаєте, що робите». Потім пролунав голос: «Тепер геть звідси до біса. Спробуйте ще раз, і ви будете мертві».
  Асціпіон і третій із трійки допомогли підвестися пораненому нападнику. Вони поспішили коридором.
  Величезна тінь на ім’я Северн Вашингтон, вік від п’ятнадцяти до двадцяти п’яти років за вбивство, скоєне ще до того, як він прийняв Аллаха у своє серце, допомогла Богґсу підвестися. Худий чоловік заплющив очі й глибоко зітхнув. Потім вони разом мовчки пішли до бібліотеки. Боггс, руки якого відчайдушно тремтіли, зазирнув до охоронної станції, всередині якої охоронці кивнули й усміхнулися, коли тіло на операційному столі на екрані телевізора дивовижним чином ожило, і з’явився попередній перегляд шоу наступного тижня.
  ЧЕРЕЗ ЧОТИРИ ГОДИНИ РЕНДІ БОГГС СІДІВ НА СВОЄЙ ЛІЖКІ, ЛІС - розмовляє зі своїм співкамерником Вілкером, Джеймсом, вісім років за одержання, другий кримінальний злочин.
  «Чуй, вони накинулися на тебе, чоловіче, той Асціпіон, чоловіче, він один злий лохун. Для чого він хоче це зробити? Я не можу це зрозуміти, ніби ти щось маєш на нього, чоловіче».
  Вілкер, Джеймс продовжував говорити, як завжди, безперервно, і до біса, але Ренді Боггс не слухав. Він сидів, згорбившись, над журналом «Піпл» на своїй койці. Але він не читав періодичних видань. Він використовував його як ноутбук, поверх якого лежав шматок дешевого письмового паперу з широкими лініями.
  «Ти повинен мене зрозуміти, чоловіче», — сказав Вілкер Джеймс. «Я нічого не кажу про латиноамериканську расу. Я маю на увазі, ви знаєте, проблема в тому, що вони просто не бачать речі так, як звичайні люди. Я маю на увазі, життя не є...»
  Боггс проігнорував божевільне бурчання чоловіка й нарешті торкнувся пером паперу. У верхньому лівому кутку газети він написав: «Чоловіча виправна колонія Харрісона». Він написав дату. Тоді він написав:
  Шановний для тих, кого це може стосуватися:
  Ви повинні мені допомогти. будь ласка
  Після цього обережного початку Ренді Боггс зробив паузу, довго думав і почав писати ще раз.
   розділ 2
  РУН ПЕРЕГЛЯНУВ КАСЕТУ РАЗ, А ПОТІМ ДРУГИЙ РАЗ. А потім ще раз.
  Вона сиділа в безлюдному кутку редакції Мережі, величезному відкритому просторі, двадцять футів заввишки, три тисячі квадратних футів, розділеному рухомими перегородками, заввишки в голову й покритому сірою тканиною. Зйомки на камеру були яскравими та бездоганними; решта стін і підлоги були потерті, потріпані та всіяні старим брудом. Щоб потрапити з одного боку студії в інший, вам довелося танцювати по мільйону проводів і навколо моніторів, камер, комп’ютерів і столів. Величезна кабіна управління, схожа на міст корабля « Ентерпрайз» , виходила на кімнату. Десяток людей стояли купками навколо столів чи моніторів. Інші несли аркуші паперу та блакитні картонні чашки з кавою та відеокасети. Деякі сиділи за комп’ютерами, друкуючи або редагуючи новини.
  Усі були в повсякденному одязі, але ніхто не поводився невимушено.
  Рун схилився над 3/4-дюймовим магнітофоном Sony і маленьким кольоровим телевізором, який слугував монітором.
  З маленького динаміка пролунав тихий голос. «Тоді я сказав їм те, що кажу вам зараз: я цього не робив».
  Чоловік на екрані був худий років тридцяти з чимось, із високими вилицями й бакенбардами. Його волосся було зачесане назад і увінчане локоном над чолом у вигляді ляльки Кьюпі. Його обличчя було дуже блідим. Коли Рун вперше дав сигнал за десять хвилин до цього вона подумала: «Цей чувак — ботанік».
  На ньому був обтягуючий сірий комбінезон, який за інших обставин — скажімо, на Західному Бродвеї в Сохо — міг бути шикарним. За винятком того, що ім’я дизайнера на етикетці було не Giorgio Armani або Calvin Klein, а Департамент виправних служб штату Нью-Йорк.
  Рун призупинив запис і ще раз подивився на листа, прочитавши нетвердий почерк чоловіка. Повернувшись до екрана телевізора, він почув, як інтерв’юер запитав його: «Коли ти підеш на умовно-дострокове звільнення?»
  «Умовно-дострокове звільнення? Можливо, кілька років. Але до біса…» Худий чоловік швидко подивився на камеру, а потім убік. «Людина невинна, вона не повинна бути умовно-достроково звільнена, вона повинна просто вийти».
  Рун переглянув решту запису, слухав, як він розповідав про те, яким поганим було життя у в’язниці, про те, що ніхто в кабінеті наглядача чи в суді його не слухав, яким некомпетентним був його адвокат. Проте вона була здивована, що він не прозвучав гірко. Він був ще більше збентежений — як людина, яка не може зрозуміти справедливості, що стоїть за авіакатастрофою чи автокатастрофою. Їй це подобалося в ньому; якщо хтось і мав право бути огидним чи саркастичним, то це була невинна людина, яка сиділа у в’язниці. Але він тільки говорив спокійно і тоскно, час від часу піднімаючи палець, щоб торкнутися блискучого бакенбарду. Здавалося, він злякався камери. Або скромний чи збентежений.
  Вона призупинила запис і перейшла до листа, який того ранку опинився на її столі. Вона поняття не мала, як їй це вдалося отримати, окрім того, що вона типова особа низького рівня з невизначеною посадовою інструкцією у великій телевізійній мережі. Це означало, що вона часто отримувала дивні листи, які валили на її стіл — будь-що, починаючи від сповіщень про нагороду Publishers Clearing House і закінчуючи листами шанувальників для Капітана Кенгуру та Едварда Р. Марроу, написаних божевільними.
  Саме цей лист спонукав її піти в архів і відкопати ці старі записи інтерв’ю.
   Вона прочитала його ще раз.
  Дорогий, хто це може стосуватися:
  Ви повинні мені допомогти. будь ласка
  Це звучало так відчайдушно, пафосно. Але не цей тон вразив її так сильно, як третій абзац листа. Вона прочитала його ще раз.
  І справа була в тому, що поліція, проти якої я зазвичай нічого не маю, не розмовляла з усіма Свідками або не ставила тим, з ким вони розмовляли, питання, які вони повинні були поставити. Якби вони це зробили, то, на мою думку, вони б визнали мене невинним у звинуваченнях, але вони цього не зробили .
  Рун подивився на зображення в стоп-кадрі на екрані. Ренді Боггс крупним планом відразу після суду кілька років тому.
  Де він народився? — дивувалася вона. Яка була його історія? Чи був він у старшій школі — як їх мати називала? — каптуром? Змащувач? У нього була сім'я? Дружина десь? Може діти? Як це було б відвідувати чоловіка раз на місяць? Чи була вона вірна йому? Вона спекла йому печиво і відправила в тюрму?
  Рун знову запустив стрічку й дивився на тьмяне зерно на екрані.
  «Хочеш почути, як це бути тут?» Тепер, нарешті, в голосі худого чоловіка закралася гіркота. «Дозвольте мені розповісти вам про початок мого дня. Хочеш почути про це?»
  «Скажи мені все, що хочеш», — запитав невидимий інтерв’юер.
  «Ти прокидаєшся о шостій і перше, що ти думаєш, це пекло, я все ще тут…»
   Голос з іншого кінця кімнати: «Рун, де ти? Давай, ходімо. У нас щось перекинулося на швидкісній автостраді Бруклін-Квінс».
  Модель підводилася з-за столу, натягнувши темно-коричневий плащ London Fog, який тримав його на десять градусів тепліше, ніж йому потрібно було цього квітневого дня (але це було б нормально, бо це було репортерське пальто). Він був початківцем — одним із головних людей, які висвітлювали новини про метро для місцевої O&O, нью-йоркської телестанції, що належить і керує мережею, а також нинішнього роботодавця Руна. Двадцять сім, кругле обличчя, красень із Середнього Заходу (слово «піщаний», здавалося, стосувалося його невиразно). Багато часу проводив перед дзеркалами. Ніхто не голився так, як Модель.
  Рун час від часу працював у нього оператором, і коли її вперше призначили до нього, він не зовсім знав, що робити з цією молодою жінкою з каштановим хвостиком, яка була трохи схожа на Одрі Хепберн і мала зріст трохи більше п’яти футів. , пара унцій понад сто фунтів. Модель, мабуть, віддала б перевагу маринованому фахівцеві, який працював у міській конторі з тих часів, коли використовували шістнадцятиміліметрові камери Bolex. Але вона зняла до біса хороші кадри, і не було нікого краще, ніж Рун, коли справа дійшла до того, щоб пройти через поліцейські барикади та повз охоронців за лаштунками.
  «Що у вас там?» — запитав він, кивнувши на монітор.
  «Я знайшов цей лист на своєму столі. Від цього хлопця у в'язниці».
  "Ти знаєш його?" — неуважно запитала Модель. Він ретельно переконався, що ремінь не перекручений, а потім затягнув його через пластикову пряжку.
  «Ні. Його адресували Мережі. Щойно з’явився тут».
  «Можливо, він написав це деякий час тому». Киває на екран, де Ренді Боггс був у стоп-кадрі. «Схоже, ви могли б датувати його тисяча дев’ятсот шістдесят п’ятим».
   «Ні». Вона постукала по паперу. «Це датовано двома днями».
  Модель швидко це прочитала. «Схоже, хлопець погано проводить час. В'язниця в Гаррісоні, га? Краще, ніж Attica, але це все одно не заміський клуб. Отже, одягайтеся. Ходімо."
  Перше, про що ти думаєш, це: Чорт, я все ще тут ...
  Модель прийняла дзвінок. Він кивнув. Подивився на Руна. "Це чудово! Це перекинутий цистерна з аміаком на BQE. Хлопче, це зіпсує годину пік, дуже добре. Аміак. Нам пощастило чи пощастило?»
  Рун вимкнув монітор і приєднався до моделі за його захаращеним столом. «Здається, я хочу її побачити».
  «Її? ВООЗ?"
  «Ви знаєте, кого я маю на увазі».
  Обличчя моделі розпливлося в посмішці без зморшок. «Не вона, велика Н?»
  «Так».
  Модель засміялася. «Чому?»
  Рун навчилася однієї речі про телевізійні новини: тримай спину прикритою та свої ідеї при собі — якщо тільки станція не заплатить тобі за те, щоб висувати ідеї, чого в її випадку вони не платили. Тож вона сказала: «Розвиток кар’єри».
  Модель стояла біля дверей. «Якщо ви пропустите це призначення, у вас не буде кар’єри для розвитку. Це аміак. Ви розумієте, що я кажу?»
  — Аміак, — повторив Рун. Вона намотала еластичну шовкову куртку з пейслі навколо хвоста, а потім одягла чорну шкіряну куртку. Решта її одягу складалася з чорної футболки, жовтих стрейчевих штанів і ковбойських черевиків. «Просто дайте мені десять хвилин з великої літери H Her».
  Він узяв її під руку, спрямував до дверей. «Ти думаєш, що збираєшся просто зайти в офіс Пайпер Саттон?»
  «Я б спочатку постукав».
  «У-у. Ходімо, серденько. Подвійний час. Ви можете відвідати лігво лева після того, як ми повернемося та завершимо редагування».
  З коридору вийшла постать, молодий чоловік в джинсах і дорогій чорній сорочці. Він носив довге та розпущене волосся. Бредфорд Сімпсон був стажером, старшим курсом Школи журналістики Колумбійського університету, який на першому курсі почав працювати в поштовому відділенні, а тепер виконував трохи гламурнішу роботу на станції, як-от приносити каву, доставляти касети та час від часу фактично допомагав оператор або звукорежисер. Він був одним із тих шалено амбітних — Рун міг ототожнити себе з цією його частиною, — але його амбіція полягала в тому, щоб отримати диплом, одягнути костюм Brooks Brothers і поринути в лави корпоративної журналістики. Щирий і популярний у O&O та в Мережі, Бредфорд («Наплювати на «Бреда») також був до біса симпатичним — по-коннектикутськи. Рун був шокований, коли запросив її на зустріч кілька днів тому.
  Але хоча вона оцінила цю пропозицію, Рун виявив, що їй погано зустрічатися з такими людьми, як містер Докерс Топ-Сайдер, і замість його пропозиції повечеряти в Єльському клубі вона вирішила піти знімати пожежу в нижньому Манхеттен для випуску новин Live at Eleven . І все ж вона думала, чи запросить він її знову на побачення. Однак наразі жодних запрошень не надходило, і тепер він просто подивився на екран, побачив на моніторі худе обличчя Ренді Боггза й запитав: «Хто це?»
  «Він у в'язниці», - пояснив Рун. «Але я думаю, що він невинний».
  Бредфорд запитав: «Як так?»
  "Просто відчуття."
  — Руна, — сказала Модель. «Ми не маємо часу. Ходімо."
  Вона сказала їм обом: «Це була б гарна історія — витягти невинну людину з в’язниці».
  Молодий чоловік кивнув і сказав: «Журналісти роблять добрі справи — ось у чому справа».
  Але Модель не цікавили добрі справи; його цікавив аміак. «Швидка дорога Бруклін-Квінс, Руне», — сказав він, як нетерплячий професор. «Зараз».
   «О, вантажівка-цистерна», — сказав Бредфорд.
  "Побачити?" — сказала Модель Руну. «Всі про це знають. Давай рухатись."
  «Це проклята дорожньо-транспортна пригода», — запротестував Рун. «Я говорю про невинну людину у в’язниці за вбивство».
  Бредфорд сказав: «Щось у ньому є ... » Киває на екран. «Якщо ви запитаєте мене, він більше схожий на жертву, ніж на вбивцю».
  Але перш ніж вона встигла погодитися, Модель рішуче повела її до ліфта. Вони спустилися на перший поверх чотириповерхового будинку, що займав цілий квадратний квартал на Верхньому Вест-Сайді. Свого часу будівля була збройовою, а потім була куплена Мережею, випотрошена та перебудована. Надворі було паршаво й темно, і здавалося, що тут мала б жити тисяча бездомних; всередині було електронне обладнання та телевізійні знаменитості на півмільярда доларів. Багато місця було здано в оренду місцевій станції O&O, але більша частина була для мережі, яка записала тут пару мильних опер, кілька ток-шоу, кілька ситкомів і, звичайно, мережеві новини.
  У апаратній біля гаража Рун перевірив відеокамеру Ikegami з декою Ampex і акумулятором. Рун і Модель залізли у фургон Econoline. Вона схопилася за край дверного отвору й різко піднялася всередину, як любила це робити, почуваючись пілотом, який збирається вилетіти на місію. Водій, сухорлявий молодий чоловік із довгою тонкою косою білявого волосся, підняв великий палець Руну й завів фургон. Вибуховий звук Black Sabbath наповнив фургон.
  «Закрий це лайно!» — крикнула Модель. «Тоді рухаймося — у нас аміак на BQE! Іди, іди, іди!»
  Що хлопець і зробив, вимкнувши магнітофон, а потім вороже рипнув на вулицю, ніби завдавав удару по класичній рок-музиці.
  Поки вони їхали через Манхеттен, Рун розсіяно дивився у вікно на людей на вулиці, а ті, у свою чергу, спостерігали за фургоном із науково-фантастичною трансмісійною тарілкою. угорі та позивні телевізійної станції збоку, нанесені трафаретом під кутом. Люди завжди зупинялися й дивилися, як ці фургони проїжджають повз, мабуть, гадаючи, чи збирається він зупинитися неподалік, чи не відбувається щось варте новин, чи можуть вони самі з’явитися на фоні новин. Іноді Рун махав їм рукою. Але сьогодні вона відволіклася. Вона постійно чула голос Ренді Боггса.
  Перше, про що ти думаєш, це: Чорт, я все ще тут ...
  Я все ще тут ….
  Я все ще тут .
  « ТО ЧОМУ Я НЕ МОГУ ПРОСТО ЗАЙТИ ДО ЇЇ ОФІСУ І ПОГОВОРИТИ з нею?»
  Модель відповіла: «Тому що вона ведуча».
  Ніби більше нічого не треба говорити.
  Рун тягнувся поруч із ним пошматованим коридором, що вів від ліфта назад до редакції. Потертий килим був морсько-блакитним, корпоративного кольору материнської компанії. «Так що, якщо вона ведуча. Вона не збирається звільняти мене за розмову з нею».
  «Ну, чому б тобі не перестати говорити про це і не домовитися про зустріч». Модель була в поганому настрої, тому що, так, це була вантажівка з аміаком і, так, вона перекинулася, але ніхто не сказав станції, що вантажівка порожня. Отже, без розливу. Він навіть мав ввічливість перекинутися на плече, щоб рух у годину пік взагалі не заважав.
  Вони приїхали в студію, і Рун відтворила відзняту нею стрічку вантажівки. Модель дивилася на кадри і, здавалося, намагалася придумати щось неприємно критичне, щоб сказати про свою роботу.
  Вона з ентузіазмом сказала: «Дивіться, я зняла захід сонця. Там, збоку від вантажівки. Цей червоний хребет, бачите...
  "Я бачу це."
  «Тобі подобається?»
   "Мені це подобається."
  «Ви це маєте на увазі?»
  «Руна».
  Коли стрічка перемотувала назад, Рун сказав: «Але Пайпер, зрештою, мій бос, чи не так?»
  «Ну, в певному сенсі. Вона працює в Мережі; ви працюєте на місцевій радіостанції. Це дивні стосунки».
  «Я самотня жінка, яка живе на Мангеттені. Я звик до дивних стосунків».
  — Подивіться, — терпляче сказав він. «Президент Сполучених Штатів відповідає за армію та флот, добре? Але ви бачите, як він розмовляє з кожним PFC, у якого є проблеми?»
  «Це не проблема. Це можливість».
  "Угу. Пайпер Саттон не дбає про твої можливості, серденько. У вас є ідея, вам варто поговорити зі Стеном».
  «Він керівник місцевих новин. Це національно».
  «Нічого особистого, але ти просто дівчина-оператор».
  «Дівчина?»
  «Оператор. Ти технік».
  — весело продовжував Рун. «Що ти про неї знаєш?»
  «Знову вона з великої літери?» Модель якусь мить мовчки дивилася на Руна.
  Рун скромно посміхнувся. «Давай, будь ласка?»
  Він сказав: «Пайпер Саттон почала там, де я, прямо тут — репортером місцевого O&O у Нью-Йорку. Вона навчалася на факультеті журналістики Університету Міссурі. У всякому разі, вона справді перемогла в репортажах, потім піднялася в службових рядах і стала головою радіоновин, а потім виконавчим продюсером радіо. Потім її проголосили в якості репортера Мережі.
  «Я знаю, вона багато була за кордоном. Вона була на Близькому Сході і отримала нагороду за висвітлення вбивства Садата. Потім вона повернулася сюди та закріпила програму вихідного дня, а потім перейшла до Wake Up With the Новини . Нарешті її спробували переселити до батьків. Вони запропонували їй щось досить велике, наприклад виконавчого віце-президента, відповідального за O&Os. Але вона не хотіла працювати за столом. Вона хотіла бути на камеру. Вона нарешті знайшла свій шлях до поточних подій . І ось вона. Вона заробляє мільйон доларів на рік. Живе на Парк-авеню. Ця жінка є нульовою точкою світу телевізійної журналістики і не захоче витрачати час на розмову з такими, як ви».
  «Вона ще не зустрічала мене», — сказав Рун.
  «І вона щиро хоче, щоб так і залишилося. Повір мені."
  «Чому всі говорять про неї, ніби вона якась леді-дракон?»
  Модель різко розсміялася через ніс. «Ти мені подобаєшся, Руне, тому я не збираюся псувати тобі вечір, розповідаючи тобі більше про Пайпер Саттон».
   розділ 3
  " ЩО ТИ ХОЧЕШ?" — прогавкав ЖІНОЧИЙ ХРИПИЙ АЛЬТОВИЙ ГОЛОС. "Хто ти ?"
  Їй було близько сорока, з красивим, широким, суворим обличчям. Її шкіра була сухою, і вона носила тонкий пудровий макіяж. Очі: глибокі сіро-блакитні. Її волосся було здебільшого світлим, хоча воно було майстерно підсвічене сріблястими пасмами. Пасма були заморожені на місці за допомогою спрею.
  Руна підійшла до столу й схрестила руки. «Я—»
  Задзвенів телефон, і Пайпер Саттон відвернулася й схопила слухавку. Вона слухала, нахмурившись.
  — Ні, — рішуче сказала вона. Послухав ще хвилинку. Вимовив більш зловісне «Ні».
  Рун глянув на її кремовий костюм і бордову шовкову блузку. Її черевики були чорні й люто блищали. На думку спадали такі імена, як Берґдорф, Бендель і Феррагамо, але Рун не мав уявлення, яке ім’я поєднується з яким предметом одягу. Жінка сиділа за великим старовинним письмовим столом, під стіною, заповненою сучасними картинами з плямами та звивистими малюнками та фотографіями в рамках, на яких Саттон потискала руку або обіймалася з кількома президентами та деякими іншими видатними сивоволосими чоловіками.
  Телефонна розмова тривала, і Руна повністю ігнорували. Вона озирнулася.
  Дві стіни в офісі були вікнами від підлоги до стелі, які виходили на захід і південь. Це було на сорок п’ятому поверсі будівлі головної компанії «Мережі», кварталу подалі від студії. Рун дивився на далекий обрій, який міг бути Пенсільванією. Навпроти столу стояла група з п’яти 27-дюймових моніторів NEC, кожен налаштований на іншу мережеву станцію. Хоча гучність була зменшена, їхні зайняті екрани випустили в повітря електронне дзижчання.
  «Тоді зробіть це», — огризнулася жінка й опустила телефон на підставку.
  Вона озирнулася на Руна й звела брову.
  "Гаразд. Це ось що: я оператор місцевої станції і я...
  — Голос Саттон підвищився з різким роздратуванням. "Чому ти тут? Як ти потрапив?» Запитання поставили так швидко, що було зрозуміло, що вона має набагато більше, звідки вони прийшли.
  Рун міг сказати їй, що вона прокралася після того, як секретарка Саттон вийшла в коридор, щоб купити чаю з візка з кавоваркою о десятій ранку. Але все, що вона сказала: «Зовні нікого не було, і я...»
  Саттон махнула рукою, щоб замовкнути. Вона схопила телефонну трубку і натиснула кнопку домофона. З зовнішнього кабінету долинуло слабке дзижчання. Ніхто не відповів. Вона поклала слухавку.
  Рун сказав: «У будь-якому випадку, я...»
  Саттон сказав: «У будь-якому випадку, нічого. Залишати." Вона подивилася на аркуш паперу, який читала, зосереджено звузивши брови. Через мить вона знову підвела очі, щиро здивована, що Рун все ще був там.
  «Міс Саттон… міс . Саттон, — почав Рун. «У мене є така ідея…»
  « Схожа ідея? Що таке подібна ідея?»
  Рун відчула, як по її обличчю набігає рум’янець.
  «У мене є ідея історії, яку я хотів би зробити. Для вашого шоу. я..."
  «Почекай». Саттон ляснула ручкою «Монблан» по столу. «Я не розумію, що ви тут робите. Я тебе не знаю».
  Рун сказав: «Дайте мені хвилинку, будь ласка».
   «У мене немає на це часу. Мені байдуже, працюєш ти тут чи ні. Хочеш, я подзвоню охороні?» Знову піднялася трубка.
  Рун на мить замовк. Зробив образний вдих. Гаразд, сказала вона собі, зроби це. Вона швидко сказала: «Згідно з опитуванням CBS/TIME минулого тижня, «Поточні події» зайняли дев’яте місце за загальнонаціональною аудиторією». Вона намагалася стримати голос, щоб не затремтів. «Три місяці тому в тому ж опитуванні він отримав п’ятірку. Це досить велика крапля».
  Нерозбірливі очі Саттон впилися в очі Руна. О, Господи, невже я справді говорю ці речі? Але нічого не залишалося робити, як продовжувати. «Я можу змінити ці рейтинги в іншому напрямку».
  Саттон поглянула на ідентифікаційний бейдж на намисті Руна. О, брате. Мене збираються звільнити. (Рун звільняли з великою регулярністю. Зазвичай її реакцією було: «Це перерва», і вона йшла до служби безробіття. Сьогодні вона молилася, щоб цього не сталося.)
  Телефон повернувся в люльку. Саттон сказала: «У вас є три хвилини».
  Дякую, дякую, дякую….
  «Гаразд, що це таке? Я хочу зробити історію про…»
  «Що означає, що ви хочете зробити історію? Ви сказали, що ви оператор. Передайте ідею продюсеру».
  «Я хочу виготовити це сам».
  Саттон знову поглянула на неї, цього разу не записавши її ім’я для направлення до відділу звільнення Департаменту кадрів, а уважно розглядаючи її, вивчаючи молоде обличчя без макіяжу, її чорну футболку, чорну міні-спідницю зі спандексу, сині колготки й бахрому. червоні ковбойські чоботи. На її мочках звисали сережки у формі суші. На її лівому зап’ясті були три годинники з потертими шкіряними ремінцями, пофарбованими золотом і сріблом. Праворуч від неї було два браслети — один срібний у формі двох рук, стиснутих разом, а інший — браслет дружби. З одного плеча звисав a сумка зі шкури леопарда; з одного тріснутого кута випливала пляма чорнилом Kleenex.
  «Ви не схожі на продюсера».
  «Я вже продюсував один фільм. Документальний фільм. Це було на PBS минулого року».
  «Так само роблять багато студентів кіно. Щасливчики. Можливо, тобі пощастило».
  «Чому я тобі не подобаюся?»
  «Ви припускаєте, що я ні».
  «Ну як?» — спитав Рун.
  Саттон задумалася. Яким би не був висновок, вона залишила його при собі. «Ви повинні зрозуміти. Це… — Вона невиразно махнула рукою в бік Руна. «... це дежавю. Це відбувається постійно. Хтось бушує — зазвичай після того, як сховався біля шафи для документів, поки Сенді не піде за кавою». Саттон підняла брову. «І каже: «О, у мене є така ідея для чудової нової програми новин, або ігрового шоу, або спеціального, чи його знає Бог». І, звичайно, ідея дуже, дуже нудна . Тому що молоді, захоплені люди дуже і дуже нудні . І дев’ять разів із десяти — ні, дев’яносто дев’ять разів зі ста, про їх чудову ідею думали й відкидали люди, які дійсно працюють у цьому бізнесі. Думаєш, сотні таких же людей, як ти, не приходили сюди і не казали мені те саме? О, зверніть увагу на правильне використання слова like.' Як прийменник. Не прикметник і не прислівник».
  Обидва телефони задзвонили одночасно, і Саттон повернулася, щоб прийняти дзвінки. Деякий час вона жонглювала ними, затиснувши палець із коротким нігтем на кнопці утримання, перемикаючись з одного на інший. Коли вона поклала трубку, то побачила, що Рун сидить у кріслі навпроти неї, розгойдуючи ногами вперед-назад.
  Саттон важко зітхнула. «Хіба я не висловив свою думку?»
  Рун сказав: «Я хочу написати історію про вбивцю, якого засудили, але він цього не робив. Я хочу, щоб моя історія змусила його звільнити».
   Рука Саттон затрималася над телефоном. «Тут, у Нью-Йорку?»
  «Так».
  «Це метро, а не національне. Поговоріть з директором місцевих новин. Ви повинні були це знати з самого початку».
  «Я хочу, щоб це було на поточних подіях».
  Саттон кліпала очима. Тоді вона засміялася. «Любий, це провідний інформаційний журнал мережі. У мене ветерани-продюсери два роки збираються в чергу з програмами, які вони б убили, щоб транслювати на CE . Твоя лайкова історія не потрапить у моє шоу в цьому житті».
  Рун нахилився вперед. «Але цей хлопець відсидів три роки у в’язниці штату Гаррісон — три роки за злочин, якого він не скоював».
  Саттон якусь мить дивився на неї. «Звідки ти взяв підказку?»
  «Він надіслав листа на вокзал. Це справді сумно. Він сказав, що помре, якщо не вийде. Інші в'язні збираються його вбити. Так чи інакше, я пішов в архів і переглянув кілька старих плівок про його суд і...
  «Хто вам сказав?»
  "Ніхто. Я зробив це сам».
  «Ваш час чи наш час?»
  "Га?"
  «Га?» — саркастично повторив Саттон. Потім, ніби пояснюючи дитині: «Ти був у свій чи в наш час, коли ти робив це домашнє завдання?»
  «Начебто в обідню годину».
  Саттон сказав: «Начебто ... Угу. Отже, ця людина невинна. Багато невинних людей засуджують. Це не новина. Якщо він не відомий. Він знаменитий? Політик, актор?»
  Рун кліпав очима. Вона відчувала себе дуже молодою під випробовуючими очима жінки. Мова прив'язаний. «Справа не стільки в тому, хто він, скільки в тому, що він був засуджений за злочин, який не вчинив, і він збирається просто згнити у в'язниці. Або бути вбитим чи щось таке».
  «Ви думаєте, що він невинний? Потім піди на юридичний факультет або заснуй фонд захисту і витягни його. Ми відділ новин. Ми не займаємося соціальними послугами».
  «Ні, це буде справді гарна історія. І це буде щось наче... Рун почув її незграбні слова й завмер. Вона, мабуть, думає, що я повний ідіот. Саттон підняла брови, а Рун обережно продовжив: «Якщо ми звільнимо його, тоді всі інші станції та газети висвітлять нас».
  "Нас?"
  «Ну, ти і поточні події . За те, що витягнув хлопця з тюрми».
  Саттон махнула рукою. «Це маленька історія. Це місцева історія». Саттон почала писати на аркуші паперу перед собою. Її почерк був елегантним. "Це все."
  «Ну, якби ти міг просто залишити це». Рун відкрила сумку й простягла Саттон аркуш паперу з коротким описом історії. Ведуча посунула його під чашку з фарфоровою кавою на дальньому боці столу й повернулася до документа, який читала.
  За межами кабінету жінки секретарка з жахом подивилася на Руна. "Хто ти?" Її голос був високим від паніки. «Як ти сюди потрапив?»
  «Вибачте, я заблукав», — похмуро сказав Рун і продовжив рух до ліфта з темними панелями.
  Двері ліфта щойно відчинилися, коли Рун почув голос, наче сталь на камені. «Ти», — крикнула Пайпер Саттон, вказуючи на Руна. «Назад сюди. Зараз».
  Рун поспішно повернувся до кабінету. Саттон, близько шести футів, височіла над нею. Вона не усвідомлювала, що телеведуча така висока. Вона ненавиділа високих жінок.
  Саттон зачинила за ними двері. «Сідайте».
  Рун зробив.
  Коли вона теж сіла, Саттон сказала: «Ви не казали мені, що це Ренді Боггс».
   Рун сказав: «Він не відомий. Ти сказав, що тебе не цікавить хтось, хто не…
  «Ти мав надати мені всі факти».
  Рун виглядав розкаяним. «Вибачте. Я не думав».
  «Гаразд. Боггс може бути новиною. Розкажи мені, що ти дізнався».
  «Я прочитав листа. І я дивився ці записи — про суд і одну з них у в’язниці рік тому. Він каже, що невинний».
  — кинула Саттон. «І?»
  "І це все."
  «Що ви маєте на увазі, «це все»? Ось чому ти вважаєш його невинним? Тому що він так сказав ?»
  «Він сказав, що поліція насправді не розслідувала злочин. Вони не намагалися знайти багато свідків і насправді не витрачали часу на розмови з тими, кого знайшли».
  «Хіба він не сказав про це своєму адвокату?»
  "Не знаю."
  «І це все?» — запитала Саттон.
  «Просто я… я не знаю. Я подивився на його обличчя на стрічці і вірю йому».
  «Ти віриш йому?» Саттон знову засміялася. Вона відкрила свій стіл і дістала пачку сигарет. Одну вона запалила срібною запальничкою. Довго вдихнув.
  Руна озирнулася кімнатою, намагаючись придумати відповідь, щоб захиститися. Вивчення Пайпер Саттон вибило більшість думок з її голови. Все, що вона сказала, це «Прочитайте листа». Рун кивнула на файл, який вона дала жінці. Саттон знайшов і прочитав. Вона запитала: «Це копія. У вас є оригінал?»
  «Я думав, що це може знадобитися поліції як доказ, якщо він коли-небудь отримає новий суд. Оригінал замкнений у моєму столі».
  Саттон закрила файл. Сказав: «Здається, я дивлюся на справжнього суддю людського характеру. Ти що, екстрасенс правосуддя? Ви відчуваєте, що ця людина невинна, і це все? Слухай, любий, ризикуючи здатися професором журналістики, дозволь мені дещо тобі сказати. Є лише одне має значення в новинах: правда. Це все. У вас таке чортове відчуття, що ця людина невинна, добре для вас. Але ви ставите запитання на основі чуток лише тому, що отримуєте якийсь психічний факс про те, що Боггс невинний, ну, ця фігня дуже швидко потопить відділ новин. Не кажучи вже про вашу кар'єру. Непідтверджені твердження — це ціанід у цьому бізнесі».
  Рун сказав: «Я збирався зробити історію правильно. Я знаю, як досліджувати. Я знаю, як брати інтерв'ю. Я не збирався йти з тим, що не було…» О, чорт, підтвердив чи співпрацював? Що це було? Руна не вміла давати схожі слова. «... створено резервну копію».
  Саттон заспокоїлася. «Гаразд, ти хочеш сказати, що у тебе є передчуття і ти хочеш це перевірити».
  «Здається, я».
  «Ви здогадуєтеся». Саттон кивнула, а потім спрямувала сигарету на Руна. «Дозвольте мені поставити вам запитання».
  «Стріляй».
  «Я не пропоную вам не продовжувати цю історію».
  Рун намагався розібратися з не с.
  Саттон продовжив: «Я б ніколи не припускав, що репортер не повинен переслідувати історію, яка його сильно переживає».
  Рун кивнув, борючись із цією порцією негативу.
  — Але мені цікаво, чи не марні ваші зусилля. Боггс провів свій день у суді, і навіть якщо на суді були деякі незначні порушення, ну і що?
  «Але я просто відчуваю, що він невинний. Що може зашкодити, якщо подивитися на це?»
  Матове обличчя Саттон повільно оглянуло кімнату, а потім зосередилося на молодій жінці. Вона тихо сказала: «Ти впевнений, що пишеш історію не про себе?»
  Рун кліпав очима. «Я?»
  «Ви робите історію про Ренді Боггса чи про молодого амбітного журналіста?» Саттон знову посміхнувся, усмішкою вдаваної невинності, і сказав: «Що тебе найбільше хвилює — сказати правду про Боггса чи зробити собі ім’я?»
   Рун не говорив хвилину. «Я думаю, що він невинний».
  «Я не збираюся обговорювати це питання з вами. Я просто задаю питання. Тільки ви можете на нього відповісти. І я думаю, що вам доведеться багато подумати, щоб чесно на нього відповісти... Що станеться, якщо — я не скажу, що виявиться, що він невинний, бо я не думаю, що він є — але якщо ви знайдете якісь нові докази, які можуть переконати суддю надати йому новий розгляд? І Боггса звільнять до суду? А що, якщо він пограбує міні-маркет і при цьому вб’є продавця або клієнта?»
  Руна відвела погляд, не в змозі впорядкувати свої думки. Забагато важких питань. Те, що сказала ведуча, мало сенс. Вона сказала: «Я думаю, що він невинний». Але її голос був невпевненим. Вона ненавиділа цей звук. Потім вона твердо сказала: «Це історія, яку потрібно зробити».
  Саттон довго дивилася на неї, а потім запитала: «Ви коли-небудь передбачали бюджет для випуску новин? Ви коли-небудь призначали персонал? Ви коли-небудь працювали з профспілками?»
  «Я профспілка. Я фотоапарат..."
  — підвищив голос Саттон. «Не будь дурним. Я знаю, що ти профспілка. Я запитую, чи ви коли-небудь мали справу з угодами як менеджер?»
  "Немає."
  Саттон різко сказав: «Добре, що б ти не робив, це не буде єдиним продюсером. Ти надто недосвідчений».
  «Не хвилюйся, я, ніби, справжній...»
  Саттон скривила рота. «З ентузіазмом? Швидко вчишся? Працьовитий? Це те, що ти збирався сказати?»
  "Я добре. Це те, що я збирався сказати».
  «Чудеса можуть траплятися», — сказав Саттон, показуючи довгим рум’яним пальцем на Руна. «Ви можете бути асистентом продюсера. Ви можете повідомити, і ви можете…» Саттон посміхнулася. "як" напишіть історію. Якщо припустити, що ви пишете більш чітко, ніж говорите. Але я хочу, щоб керував хтось, хто був поруч деякий час. Ти теж..."
  Руна встала й поклала руки на робочий стіл. Саттон відхилилася назад і кліпала очима. Рун сказав: «Я не дитина! Я прийшов сюди, щоб розповісти вам історію, яка, на мою думку, буде корисною для вас і для Мережі, а ви лише ображаєте мене. Мені не треба було сюди приходити. Я міг би піти на змагання. Я міг просто сісти на цю історію і зробити це сам. Але..."
  Саттон засміялася й підняла руку. «Давай, дітки, пожаліть мене, будь ласка. Мені не потрібно бачити твої яйця. Кожен у цьому бізнесі має їх, інакше вони були б на вухах за п’ять хвилин. Я не вражений». Вона взяла ручку, глянувши на документ перед собою. «Хочеш зробити історію, піди до Лі Мейзела. Ти будеш на нього працювати».
  Руна на мить залишилася на місці, її серце калатало. Вона спостерігала, як Саттон читає такий щільний контракт, як секретний розділ у Sunday Times .
  "Будь-що інше?" Саттон підвела погляд.
  Рун сказав: «Ні. Я просто хочу сказати, що зроблю чудову роботу».
  — Чудово, — без ентузіазму сказала Саттон. Потім: «Як тебе знову звали?»
  «Руна».
  «Це сценічний псевдонім?»
  "Різновид."
  «Ну, Руне, якщо ти справді збираєшся зробити цю історію і не здасися на півдорозі, тому що це занадто багато роботи, або занадто важко, або тобі не вистачає нахабства…»
  «Я не збираюся здаватися. Я збираюся звільнити його».
  Саттон гаркнула: «Ні, ти знайдеш правду . Що б це не було, чи звільнить його, чи доведе, що він також викрав дитину Ліндберга».
  — Правильно, — сказав Рун. "Правда."
  «Якщо ти справді збираєшся це зробити, не говори ні з ким про це, окрім Лі Мейзел і мене. Я хочу регулярно звітувати про стан. Вербально. Нічого з цієї меморанду. Зрозумів? Жодних витоків нікому. Це найважливіше, що ви можете зробити зараз».
   «Конкуренція про це не дізнається».
  Саттон зітхала й хитала головою так само, як учитель алгебри Руна, коли вона провалила вдруге. «Мене хвилює не конкуренція. Я хвилююся, що ти не правий. Що він справді винен. Якщо ми втратимо історію в іншій мережі, що ж, це станеться; це частина гри. Але якщо ходять чутки про сегмент, який ми робимо, і він виявляється неправильним, це моя дупа на лінії. Comprende , люба?»
  Рун кивнув і швидко програв змагання з погляду.
  Саттон розігнала напругу запитанням. Вона звучала весело, коли запитала: «Мене цікавить одна річ. «Ви знаєте, за вбивство кого Ренді Боггс був засуджений?»
  «Я прочитав його ім'я, але точно не пам'ятаю. Але що я зроблю...
  Саттон обірвала її. «Його звали Ленс Хоппер. Це щось для вас означає?»
  "Не зовсім."
  «Це повинно бути. Він був керівником мережевих новин. Він був нашим босом. Тепер розумієш, чому ти граєшся з вогнем?»
   розділ 4
  ЛІ МАЙЗЕЛ БУВ КРУПНИМ, ЛИСИМ, БОРОДАТИМ ЧОЛОВІКОМ РОКІВ П'ЯТОДЯЧІВ. На ньому були коричневі брюки та твідовий піджак поверх сорочки без краватки на ґудзиках і потертого бордово-бежевого светра з аргайлу. Він курив люльку з сурикату, пожовклі від диму й віку. Люлька була однією з дюжини, розкиданих над його столом. Він не був схожий на людину, яка, будучи виконавчим продюсером одного з найпопулярніших у країні журналів телевізійних новин, заробляла понад мільйон доларів на рік.
  «Я маю на увазі, як я міг знати, хто такий Ленс Хоппер?» — спитав Рун.
  «Як насправді?»
  Мейзел і Рун сиділи в його великому офісі в частині Мережі старої будівлі збройового складу. На відміну від офісу Пайпер Саттон у батьківській багатоповерхівці, офіс Мейзел був лише на тридцять футів у повітрі та виходив на доріжку для боулінгу. Руну подобалося, що він тут зі своїми військами. Майзель навіть був схожий на генерала. Вона могла уявити, як він у шортах кольору хакі та пробковій касці посилає танки за нацистами в Північній Африці.
  Рун сів біля великої кавової машини Mr. Вона подивилася на нього невпевнено — ніби в горщику був ядерний мул, на який нагадувала кава. Він сказав: «Турецький». Він налив собі чашку і звів брову. Вона похитала головою.
  «Пайпер справді їздить на Hyper, чи не так?» — спитав Рун. Тоді їй спало на думку, що, можливо, їй не варто так говорити про Саттона, принаймні з ним.
  Проте Мейзел нічого не сказав. Він запитав: «Ви не розумієте значення? Про Хоппера?»
  «Я знаю лише те, що Пайпер сказав, що він був головою мережі. Наш бос».
  Мейзел обернувся й почав копатися в стосі глянцевих журналів на своєму креденці. Він знайшов один і передав їй. Але це був не журнал, а річний звіт материнської компанії Мережі. Мейзел нахилився вперед і відкрив її на сторінці біля центру, а потім сперся товстим жовтим пальцем на одну картинку. «Це Ленс Хоппер».
  Рун читає, Лоуренс В. Хоппер, виконавчий віце-президент . Вона дивилася на високого бізнесмена зі щелепами в темному костюмі та білій сорочці. На ньому була червона краватка-метелик. Йому було років п’ятдесят. Красивий по-діловому. Тверді, як камінь, очі.
  «Ви розумієте, що ви зробили?» – сказав Мейзел.
  «Ні, не зовсім».
  Язик Майзеля торкнувся куточка його рота. Він погрався з однією зі своїх труб, замінив її. «Боггса засудили за вбивство чоловіка, якого я знав і з яким працював. Людина, яку знала Пайпер і з якою працювала. Ленс міг бути сучим сином, але він був чудовим журналістом і перевернув мережу. Він входив до пантеону богів мовної журналістики Уолтера Кронкайта, Девіда Брінклі та Майка Воллеса. Він був такий хороший. Усі поважали Ленса Хоппера. Коли Боггса засудили за його вбивство, ви повинні були почути аплодисменти в редакції. Ось ви прийшли і сказали, що Боггс не винен. Це спричинить проблеми тут. Проблеми лояльності. І це може створити для вас і всіх, хто бере участь у проекті, багато проблем».
  — продовжив Мейзел. «Послухайте, я сам брав інтерв’ю у Боггса. Він дрифтер. Він ніколи в житті не мав гідної роботи. Усі погоджуються з журі, що він це зробив. Якщо ти правий і він невинний, то ти будеш дуже непопулярним тут. І ти не виграєш жодної нагороди від судді та прокурора. І якщо ви помиляєтеся, ви все одно будете досить непопулярні, але не тут, тому що ви більше не працюватимете тут . Бачите значення?»
  «Але яка різниця в популярності? Якщо він невинний, то він невинний».
  «Ти такий наївний, як здається?»
  «Пітер Пен — моя улюблена п’єса».
  Мейзел усміхнувся. «Можливо, краще мати яйця, ніж розум». Рун відчув у диханні кисло-солодкий запах віскі. Так, Мейзел, безперечно, відповідав стилю журналіста старого віку.
  «Чому б вам не знайти доброго злочинця, якого помилково ув’язнили, і не витягнути його з в’язниці. Навіщо тобі боротися за мудака?»
  Рун сказав: «Невинні мудаки не повинні сидіти у в'язниці так само, як і невинні святі».
  Що викликало відвертий сміх. Рун міг зрозуміти, що він не хоче посміхатися, але він це зробив. Він хвилину дивився на неї. «Пайпер зателефонувала мені і сказала, що є, ну, нетерпляча молода людина з місцевої станції, яка...»
  Рун запитав: «Це так вона описала мене? Нетерпіння?»
  Мейзел покопався в своїй трубі срібним інструментом, схожим на великий розплющений цвях. "Не зовсім. Але давайте покінчимо з цим. І коли вона сказала мені це, я подумав: О, хлопче, ще один. Завзятий, огидний, амбітний. Але вона не матиме твердості».
  «У мене є твердість».
  Мейзел сказав: «Думаю, можна. І я маю вам сказати, що навіть якщо я вважаю, що він винен, справа Богґса пройшла надто гладко. Занадто швидко."
  «ЗМІ вивісили його сушитися перед судом?» — спитав Рун.
  Мейзел відхилився назад. «ЗМІ вивішують усіх підсудних перед судом. Це константа. Ні, я просто говорю про поліцію та судову систему… Я думаю, що це може бути — може бути — історія, варта того, щоб її розповісти. Якщо ви зробите це правильно».
  "Я можу зробити це. Я справді можу».
  «Пайпер сказала, що ти оператор. У вас є інший досвід?»
  «Я знімав документальний фільм. Це було на PBS».
  «Суспільне мовлення?» — насмішкувато запитав він. «Ну, Current Events суттєво відрізняється від PBS. Його виробництво коштує понад півмільйона доларів на тиждень. Ми не отримуємо грантів; ми виживаємо завдяки доходам від реклами, спрямованим на наші Nielsen і Arbitron. Ми заробляємо свій шлях. Минулого тижня у нас був рейтинг десять-сім балів. Ви знаєте, що означає точка?»
  "Не зовсім."
  «Кожна точка означає, що за нами спостерігають дев’ятсот двадцять одна тисяча будинків».
  «Чудово», — сказав Рун, не розраховуючи, але вважаючи, що її програму побачить багато людей.
  «Ми боремося з одними з найбільш масових шоу в історії телебачення. У цьому сезоні ми зіткнемося з «Сусідами по сусідству» та «Прикордонним патрулем».
  Рун кивнула, виглядаючи враженою, хоча вона бачила лише один епізод «Сусідів» — найпопулярнішого ситкому сезону — і вважала це найдурнішою річчю на телебаченні, сповненою хитрощів і грабіжництва на камеру та ідіотських однострочків. У «Прикордонного патруля» були чудові візуальні ефекти та суперзвукова доріжка, хоча все, що траплялося, це те, що симпатичний молодий агент і старший, мудріший агент сперечалися про відомчі процедури, а потім рятували один одному дупи по черзі, вводячи великі дози політкоректності в аудиторія.
  Актуальні події , навпаки, вона весь час дивилася.
  — продовжив Мейзел. «Ми маємо чотири дванадцятихвилинні сегменти щотижня, оточені рекламою на мільйони доларів. У вас немає часу відпочивати. У вас немає часу розвивати сюжети і знімати настрій глядачам. Ви знімаєте десять тисяч футів стрічки й використовуєте п’ятсот. Ми класні. У нас з вух виходить комп’ютерна графіка. Ми заплатили дев'яносто тисяч доларів синтезована тематична музика цього фатального музиканта Нью-Ейдж. Це великий час. Наші історії не про операції зі зміни статі, про дельфінів, які рятують життя рибалок, про трирічних дилерів креку. Повідомляємо новини . Це журнал, як старі журнали Life і Look . Пам'ятайте, що."
  Рун кивнув.
  «Журнал, — продовжив Мейзел, — як на картинках. Мені потрібне багато візуальних матеріалів — плівка оригінального місця злочину, старі кадри, нові інтерв’ю».
  Рун сів вперед. «О, так, а як щодо клаустрофобних тюремних сцен? Ви знаєте, маленькі зелені кімнати та бари? Може, кімнати, де обливають ув'язнених? Фотографії Боггса до і після — щоб побачити, наскільки він схуд і блідий».
  «Добре. Мені це подобається." Мейзел глянув на клаптик паперу. — Пайпер сказала, що ти з місцевої станції. Я припишу вас до себе».
  «Ви маєте на увазі, що я буду в штаті? поточних подій?» Її пульс прискорився в геометричній прогресії.
  «Тимчасово».
  «Це фантастично».
  "Може бути. А, можливо, ні», — сказав Мейзел. «Давайте подивимося, як ви ставитеся до цього після того, як ви опитали сотню людей і не спали всю ніч…»
  «Я весь час не спатиму допізна».
  «Редагування стрічки?»
  Рун зізнався: «Танцюю зазвичай».
  Мейзел сказала: «Танцюють». Здавалося, він розважився. Він сказав: «Добре, ось така ситуація. Зазвичай ми призначаємо штатного продюсера, але чомусь Пайпер хоче, щоб ти працював безпосередньо зі мною. Ніхто інший. У мене немає нікого для роботи з оператором, тож ви там самі. Але ви знаєте, як працює обладнання…
  «Я збираю гроші, щоб купити власну Betacam».
  — Чудово, — сказав він, зітхнувши з нудьгою, потім вибрав люльку й узяв зі столу шкіряний мішечок з тютюном.
  З'явилася стрижена голова секретаря. Вона сказала, що Мейзел прибула на одинадцяту годину. Його телефон почав дзвонити. Тепер його увага була зосереджена деінде. — Єдине, — сказав він Руну.
  "Що?"
  «Я підтримаю вас на сто відсотків, якщо ви будете дотримуватися правил, куди б вас не завела історія. Але ти обдурюєш факти, ти намагаєшся створити історію, коли її немає, ти спекулюєш, ти брешеш мені, Пайпер чи аудиторії, і я звільню тебе за секунду, і ти ніколи не працюватимеш знову в журналістиці в цьому місті. Зрозумів?»
  "Так, сер."
  "Так. Братися до роботи."
  Рун кліпав очима. "Це воно? Я думав, що ти збираєшся сказати мені, що робити чи щось таке».
  Повернувшись до телефону, Мейзел різко сказала: «Гаразд, я скажу тобі, що робити: ти думаєш, що там якась історія?» Ну, йди, візьми це».
  « ЦЕ ТИ».
  «Звичайно. Лише те, що я робила зі своїм волоссям, я використовувала хну та такі фіолетові штуки, а потім використовувала мус, щоб зробити його гострими...»
  Охоронець Манхеттенського офісу Департаменту виправних служб штату Нью-Йорк подивився на ламіновану прес-перепустку Руна з Мережі, на якій висів хромований ланцюжок. На ньому було зображено її фотографію з блискучою зачіскою, що нагадувала деревину, і в круглих затемнених окулярах Джона Леннона.
  «Це ти».
  "Насправді ні." Вона видобула окуляри з сумочки, одягла їх, а потім схопила волосся й підняла його. "Побачити?"
  Охоронець на мить перевів погляд з посвідчення на особу, потім кивнув і подав перепустку назад до неї. «Хочеш мою думку, тримай це подалі від свого волосся. Це не здорово ні для кого"
  Рун одягла ланцюгове намисто на голову. Вона зайшла до головного офісу, дивлячись на дошки оголошень, столи з урядовими виданнями, побиті фонтани. Здавалося, це місце, де мали б працювати начальники в’язниць: клаустрофобне, безбарвне, тихе.
  Вона думала про бідолашного Ренді Боггса, який три роки сидів у своїй крихітній камері.
  Перше, про що ти думаєш, це пекло, я все ще тут ...
  Високий чоловік у пом’ятому кремовому костюмі пройшов повз неї, дивлячись на її пропуск. Він зробив паузу. «Ви преса?»
  Рун спочатку не зрозумів його. «О, преса. так Я репортер. Поточні події . Знаєте, новини...
  Він засміявся. « Поточні події знають усі ». Він простяг руку. «Я Білл Свенсон. Тут керівник відділу зв’язків із пресою».
  Вона потиснула йому руку і представилася. Тоді вона сказала: «Здається, я шукаю вас. Я маю з кимось поговорити про інтерв’ю з ув’язненим».
  «Це для історії?»
  Рун сказав: «Угу».
  "Не проблема. Але ви не повинні йти через нас. Ви можете зв’язатися безпосередньо з офісом наглядача за дозволом, а потім із самим ув’язненим домовитися про час зустрічі, якщо наглядач погодиться».
  "Це все?"
  — Так, — сказав Свенсон. «Який заклад?»
  «Гаррісон».
  «Важко, га?»
  «Так, мабуть, буде».
  «Хто в'язень?»
  Вона вагалася. "Добре …"
  Свенсон сказав: «Ми повинні знати. Не хвилюйтеся — я не розповім. Я не потрапив туди, куди я зараз, трахаючи журналістів».
   Вона сказала: «Добре, це Ренді Боггс. Його засудили за вбивство Ленса Хоппера».
  Свенсон кивнув. «О, звичайно, я пам'ятаю той випадок. Три роки назад. Хоппер працював у вашій компанії, так? Зачекайте, він був головою Мережі».
  "Це вірно. Справа лише в тому, що я вважаю, що Боггс невинний».
  «Невинний, правда?»
  Рун кивнув. «Я спробую відновити справу і звільнити його. Або новий суд».
  «Це буде справжня історія». Свенсон окинув поглядом коридори. "Неофіційно?"
  «Звичайно». Рун відчув хвилювання. Ось її перше конфіденційне джерело.
  «Щороку в Нью-Йорку неправомірно засуджують десятки людей. Іноді вони виходять, іноді ні. Страшно подумати, що таке може статися».
  «Я думаю, що це буде гарна історія».
  Свенсон рушив коридором назад до виходу. Рун пішов за ним. Він сказав: «Вони дадуть вам номер телефону наглядача в Гаррісоні на головній стійці». Він провів її через ворота безпеки до дверей. Вона сказала: «Я рада, що натрапила на вас».
  «Удачі, — сказав він. «Я з нетерпінням чекаю цього шоу».
  розділ 5
  КОЛИ РУН ПІДІЗЛАСЯ ПО ПРОХОДУ НА ЧОВЕН СВОГО БУДИНКУ, який м’яко гойдався в річці Гудзон біля західного боку Грінвіч-Віллідж, вона почула всередині плач. Плаче дитина.
  Її рука вагалася на засуві, потім вона відчинила двері й увійшла всередину.
  — Клер, — невпевнено сказав Рун. Потім, оскільки вона не могла придумати, що ще сказати, вона додала: «Ти все ще тут».
  Посеред вітальні молода жінка стояла на колінах, втішаючи трирічну Кортні. Клер кивнула на Рун і похмуро посміхнулася, а потім повернулася до дівчинки.
  «Все гаразд, люба».
  "Що сталося?"
  «Вона просто впала. Вона в порядку».
  Клер була на кілька років старша за Руна. Вони були дуже схожі, за винятком того, що Клер перебувала у фазі бітника, тоді як Рун уникав старовинного вигляду Нової Хвилі. Клер пофарбувала волосся в чорний колір і зібрала його в суворий хвіст. Вона часто носила педалі та пуловери в чорно-білу смужку. Її обличчя було смертельно білим, а на губах — найгучніша малинова помада, яку наважувався продати Max Factor. Єдина перевага її проживання тут — оскільки вона перестала платити оренду — полягала в тому, що її модний стиль доповнював декор плавучого будинку, який був приміським 1950-х років.
   Після того, як Клер втратила роботу в Celestial Crystals на Бродвеї та її вигнали з її п’ятого поверху в Іст-Віллідж, вона благала Руна прийняти її та її дочку. Клер сказала: «Давай. Лише день чи два. Буде весело. Як піжамна вечірка».
  Це було шість тижнів тому, а те, що відбулося далі, не нагадувало жодної піжамної вечірки, на якій Рун ніколи не був.
  Того ранку, перед тим, як Рун пішов на роботу, Клер сказала їй, що знайшла нову роботу, і пообіцяла, що вони з Кортні підуть до обіду.
  Тепер Клер підвелася й з огидою похитала головою. «Що це таке, той хлопець, він відступив. Якісь бідні люди!»
  Рун точно не пам’ятав, ким був «той хлопець» і від чого він відмовлявся. Але Рун тепер розлютився на нього навіть більше, ніж Клер. Вона має піти... Поговорити зараз чи пізніше? Тепер вона вирішила. Але її мужність зламалася. лайно Вона впустила свою сумку зі шкури леопарда на фіолетовий клаптик килима у формі нирки, який знайшла на вулиці, потім нахилилася й поцілувала трирічного чола.
  Кортні перестала плакати. — Рун, — сказала вона. «Історія. Почитай мені історію?» Вона була одягнена в сині джинси і брудно-жовтий пуловер.
  «Пізніше, люба, час обідати», — сказав Рун, присідаючи й пригладжуючи кучеряве темне волосся дівчини. «Це волосся виглядає абсолютно зухвалим». Вона встала й пішла на камбуз плавучого будинку. Коли вона насипала виноградні горіхи у велику миску і додала шоколадну стружку та горіхи кешью, вона крикнула Клер: «Її волосся, я казала. Це все те сміття, яке ми використовуємо. Ми фарбуємо її, наносимо мус і робимо хімічну завивку. Б'юся об заклад, якщо ти ніколи не торкнешся свого волосся, це буде так само добре назавжди».
  Клер кисло сказала: «Ну, звичайно, але це було б так нудно».
  Рун повернувся до вітальні, ївши пластівці та випиваючи Molson Golden. «Ти їв?»
  «Ми їли китайську».
  «Кортні теж? Це добре для неї?»
  Клер сказала: «Ти жартуєш? У Китаї мільярд людей, і на чому, на вашу думку, вони виросли?»
  "Не знаю-"
  «Ти їси це лайно?» Клер глянула на пластівці.
  «Я не трирічна дитина. Ти не дивишся реклами? Вона мала б їсти те огидне, що буває в банках. Ви знаєте, як пюре з моркви та шпинату».
  «Руно, — сказала Клер, — вона не дитина. У неї є зуби».
  «Я люблю спінч», — сказала Кортні.
  Рун сказав: «На твоєму місці я б отримав цю книгу. Спок».
  «Хлопець зі старого Зоряного шляху?» — запитала Клері.
  «Інший Спок».
  Клер сказала: «Вулканське защемлення нерва. Ось чому я хотів би навчитися. Покладіть їх спати».
  «Що таке Вулкан?» — запитала Кортні. Потім вона зникла в спальні, не дочекавшись відповіді. Через кілька хвилин вона повернулася, тягнучи опудало дракона за хвіст.
  Рун змусив дракона танцювати, а потім обійняв Кортні. Вона запитала дівчинку: «Як її звати? Ти пам'ятаєш?"
  «Персефія».
  "Дуже добре. Персефона. А ким була Персефона?»
  Кортні підняла дракона.
  «Ні, я маю на увазі в реальному житті?»
  Клер сказала: «Справжнє життя?»
  «Вона була богинею», — відповіла Кортні. «Вона була маленькою дівчинкою Зевса».
  Клер сказала: «Я не думаю, що це гарна ідея, коли ти навчаєш її цьому, ніби це правда».
  «Що тут неправда?»
  «Про богів, богинь, фей і таке інше лайно».
  «Черт», — сказала Кортні.
  Рун сказав Клер: «Ти кажеш, що це неправда?»
   «Ви вірите в римських богинь?»
  «Персефона була гречанкою. Я не кажу, що вірю, і не кажу, що ні».
  «Я хочу, щоб вона виросла людиною з високим рівнем знань», — сказала Клер.
  «О, подумай, — сказав Рун. «Твоя мета в житті — потрапити в кожен клуб у центрі Манхеттена і ніколи не платити за напій самостійно. Це реальність?»
  «Я хочу, щоб вона була дорослою».
  Рун прошепотів: «Їй три роки. Вона досить швидко виросте».
  Клер звела брову, дивлячись на Руна. «Деякі люди, яких я знаю, цілком успішно протистояли дорослішанню». Вона мило посміхнулася. «Будь ласка?»
  "Я зламав."
  «Ні, я маю вийти сьогодні ввечері. Няня, будеш?»
  «Клер...»
  «Я зустрів цього хлопця, і він говорив про роботу. Він може найняти мене».
  «У якому клубі ти збираєшся з ним зустрітися?» — іронічно спитав Рун.
  «Соби», — зізналася Клер. «Але він дійсно думає, що зможе знайти мені роботу. Давай, будь ласка…». Киває на дочку. «Ви двоє так добре ладнаєте».
  Рун подивився на Кортні. «Ми ладнаємо , чи не так, чувак? Дай п'ять високих». Вона підняла руку, і Кортні поповзла вперед. Вони ляснули в підняті долоні.
  «Чувак», — сказала маленька дівчинка, а потім поповзла до Персефони. Рун подивився на її обличчя й не побачив у ньому Клер. Їй стало цікаво, хто батько. Клер, як вона знала, час від часу думала про те саме.
  Через мить Рун сказав: «Знаєш, я не надто вмію говорити подібні речі…» Рун замовк, сподіваючись, що Клер зрозуміє натяк. Але вона зосередилася на тому, щоб вдягнути в одну сережку з фальшивим діамантом дірок збоку від її носа. Рун продовжив: «Я хочу сказати, що тобі справді потрібно знайти житло».
  «Я не планував залишатися так довго. На Манхеттені не так легко знайти житло».
  — Я знаю, — сказав Рун. «Слухай, я не хочу тебе виганяти».
  Клер на мить поважнішала. «Правда в тому, що я думаю про повернення до Бостона. Просто щоб на деякий час зібратися. Що ти думаєш?"
  Алілуя!
  Рун сказав: «Я вважаю, що це дуже зріло».
  «Справді?»
  "Я згоден. Абсолютно».
  «Я залишуся з мамою. У неї гарний будинок. Я можу залишити себе наверх. Єдине, що мене хвилює, це те, що я не знаю, що я міг би там робити».
  Рун також не був упевнений, чим Клер може займатися тут, на Манхеттені, окрім того, як тусуватися та ходити в клуби, що вона, ймовірно, могла б робити в Бостоні так само легко та за набагато менші гроші. Але вона сказала: «Бостон має бути чудовим місцем. Історія, багато історії».
  «Так, історія. Але, вибачте, що ви робите з історією?»
  «Вам не потрібно нічого з цим робити . Це просто акуратно». Рун підтягнув Кортні до підвіконня, підпер її стегном. «Просто подивись туди, любий, і уяви це триста років тому. Ви знаєте, хто там жив? індіанці! Індіанці Канарсі. І там були ведмеді, і олені, і все».
  — Як у зоопарку, — сказала дівчина. «Ми можемо піти в зоопарк?»
  «Звичайно, ми можемо. Можливо завтра. А бачиш там усі ті дороги? Колись це були тютюнові поля. Вони назвали це місце Сапоканікан. Мається на увазі тютюнова плантація. Потім поселенці прибули сюди з Нью-Йорка, який тоді був біля Батареї. Вони прийшли сюди, тому що в них були всі ці жахливі чуми чи епідемії, і вони побачили всі ці поля та сільськогосподарські угіддя, і це місце назвали Зеленим селом...
  Клер перебила: «А тепер це Грінвіч-Віллідж, і тут є бублики, кав’ярні, банкомати та бутик антикварного одягу».
  Руна похитала головою. «Ой, ти такий ситком, це огидно».
  Клер сказала: «Отже, Бостон... Ти не проти, якщо я побуду там трохи часу?»
  проти? Руна почувалася так, ніби вона щойно отримала пакунок у бірюзовій коробці Тіффані. «Я б сказав: зроби це».
  — Тоді я зроблю, — мляво сказала Клер. Вона позіхнула й витягла з сумочки флакон. «Хочеш кока-коли?»
  — Кола, — сказала Кортні.
  Рун грубо взяв Клер за руку, злобно прошепотивши: «Ти збожеволіла? Дивіться, чого ви її навчаєте». Вона вихопила у Клер флакон і ложку й кинула їх назад у сумочку.
  Клер сердито відсахнулася. «Кока-кола справжня. Дракони та богині – ні».
  «Ви зберігаєте свою реальність». Рун підвівся, взяв Кортні за руку й повів її на зовнішню палубу. «Давай, любий, я прочитаю тобі казку».
  ЧЕРЕЗ ГОДИНУ КОРТНІ ПРОСИЛА: «ЩЕ ОДИН, БУДЬ ЛАСКА».
  Рун сперечався, гортаючи книгу казок. Вона глянула вниз на камбуз і побачила, як Клер робила маленьку лінію кока-коли зі свого компактного дзеркала.
  — Гаразд, — сказав Рун. «Ще один, тоді спати».
  Вона подивилася на історію, яку розгорнула книга, і засміялася. «Снігова принцеса». Це здавалося хорошим вибором, оскільки зараз у Клер була хуртовина.
  "'Одного разу-'"
   «У далекій країні», — позіхнула Кортні й лягла, поклавши голову на коліна Руна.
  "Це вірно. «...у далекій країні жило старе подружжя, у якого ніколи не було дітей».
  «Я діти».
  «Чоловік і жінка дуже любили одне одного, але мріяли про те, якими вони були б щасливі, якби у них була дочка, з якою вони могли б розділити своє життя. Одного разу взимку, коли чоловік ішов додому через ліс, він побачив сніговика, якого зліпили діти, і йому прийшла в голову ідея. Він пішов додому і разом із дружиною побудували зі снігу маленьку принцесу».
  «Що таке сніг?»
  «Минулої зими, ця біла штука».
  — Не пам’ятаю, — сказала дівчина, нахмурившись.
  «Він виходить з неба і білий».
  «Пір'я».
  «Ні, воно як мокре».
  «Молоко».
  "Не зважай. У будь-якому випадку, пара лягла спати і всю ніч вони дуже сильно бажали і бажали, і що, на вашу думку, сталося?»
  «У них маленька дівчинка?»
  Рун кивнув. «Коли вранці вони прокинулися, вони побачили найкрасивішу маленьку принцесу, яка виглядала так само, як дівчина, яку пара зліпила зі снігу минулої ночі. Вони обіймали її та цілували, весь час гралися з нею та водили дівчинку на прогулянки до лісу. Пара була така щаслива...
  «Тоді одного разу красивий принц їхав по снігу і побачив снігову принцесу, яка гралася на засніженому полі біля будинку подружжя. Вони подивилися один на одного і закохалися».
  "Що...?" — почала Кортні.
  «Не зважай на це. Справа в тому, що він хотів, щоб снігова принцеса приїхала жити з ним у його замок біля підніжжя гора. Батьки снігової принцеси дуже сумували і благали її не йти, але вона вийшла заміж за принца і пішла жити з ним у замок.
  «Вони були дуже щасливі всю зиму, а потім одного разу на початку весни виглянуло сонце, сильне й гаряче, коли снігова принцеса гуляла зі своїм чоловіком…»
  Рун зупинилася й прочитала історію вперед — до тієї частини, де сонце стає гарячішим і сильнішим, а принцеса тане, вода тече крізь пальці її чоловіка в землю, доки від неї нічого не залишається. Вона подивилася на очікувальне обличчя дівчини й подумала: у нас тут проблема.
  — Давай, — сказала Кортні.
  Удаючи, що читає, Рун сказав: «Ну, сонце було так спекотне, що снігова принцеса згадала, як сильно сумувала за батьками, поцілувала свого чоловіка на прощання та піднялася назад у гірське село, де повернулася до себе. батьків, влаштувався на роботу і познайомився з охайним хлопцем, який також був зроблений зі снігу, і жили вони довго і щасливо».
  «Мені подобається ця історія», — сказала Кортні тоном офіційної заяви.
  Клер вийшла на палубу. "Час лягати спати."
  Кортні особливо не скаржилася. Рун поцілував її на добраніч, а потім допоміг Клер одягнути на неї піжаму та закласти її в ліжко.
  «Знаєш, якщо тобі цікаво, — сказала Клер, — у Бостоні набагато легше познайомитися з чоловіками».
  «Ви хочете, щоб я поїхав до Бостона з вами? Просто познайомитися з чоловіками?»
  "Звісно, чому б ні?"
  «Тому що більшість чоловіків спочатку пошкоджені. Навіщо мені йти туди, де легше зустрічатися з чоловіками? Я думаю, ти захочеш поїхати туди, де важче».
  «Що не так з чоловіками?»
  «Ти чогось не помітив?» — спитав Рун. «Скількох чоловіків ви знаєте, чий IQ відповідає їхньому віку?»
   «Ти збираєшся одружитися на Семі?»
  «Він чудовий хлопець», — неспокійно сказав Рун зі словом «М» . «Ми добре проводимо час…»
  Клері зітхнула. «Він на двадцять років старший за вас, він лисіє, він одружений».
  — Він розлучився, — сказав Рун. «У будь-якому випадку, яких двадцятип’ятирічних дівчат із волоссям ви зустрічали, що так добре ловлять?» Однак вона зізналася собі, що одружена частина, безперечно, була постійною проблемою.
  «Ти переїдеш до Бостона, ти одружишся через півроку. Я це гарантую». Клер зробила пірует. "Як я виглядаю?"
  Як повія, приблизно 1955 рік .
  Рун сказав: «Приголомшливо».
  Клер схопила свою сумку й перекинула її через плече. "Я у вас в боргу."
  «Я знаю, що знаєш», — сказав Рун і спостерігав, як вона невпевнено стукає по трапу на черевиках на високих підборах.
   частина 6
  ЗАПИСКА НА ЇЇ СТОЛУ НАСТУПНОГО РАНКУ ВІД МАЙ СЕЛ була доречною.
  Офіс Саттон. У ту хвилину, коли ви заходите!
  — Лі
  Рун отримував багато подібних записок, і зазвичай вони були передмовою до провалу курсу, звільнення або крику.
  З калатаючим серцем вона залишила свій чай Morning Thunder на столі й вийшла зі студії. За десять хвилин вона вже стояла перед секретаркою Пайпер Саттон. Вчорашній жах від несанкціонованого проникнення Руна змінився ледь помітним злорадством.
  Рун сказав: «Я повинен побачити...»
  «Вони чекають на вас».
  «Чи можна…?»
  — Вас чекають, — весело повторила жінка.
  Усередині Саттон і Мейзел повернули голови й витріщилися, коли вона підійшла. Рун зупинився на півдорозі до великого кабінету.
  — Зачини двері, — наказала Саттон.
  Рун послухався, а потім увійшов до кімнати. Вона посміхнулася Мейзел, яка уникала її погляду.
  «О, хлопче, — подумала вона. О, малюк.
  Очі Саттон були кременевими. Вона сказала: "Сідайте", так само Рун впав у крісло навпроти столу. Рун відчула дрож по спині, а волосся на шиї заворушилося. Саттон кинула на стіл примірник одного з міських таблоїдів. Рун підняв його й прочитав історію, обведену густим червоним чорнилом, яке розпливалося по волокнах газетного паперу.
  МЕРЕЖА ХОЧЕ ЗВІЛЬНИТИ ВБИВЦЯ ВІД СВОЄЇ ЕКС​​​​​
  Білл Стівенс
  Розповідь була коротка, всього кілька абзаців. У ньому розповідалося, як репортер Current Events розслідував засудження Ренді Боггса за вбивство Ленса Хоппера. Адвокат Боггса, Фред Меглер, не мав жодних коментарів, крім того, що сказав, що його клієнт завжди наголошував на своїй невинуватості.
  «О, чорт, — пробурмотіла вона.
  «Як?» Саттон постукала своїми глянцевими нігтями по робочому столу. Вони були такі ж червоні й тверді, як покриття на Porsche. «Як це сталося?»
  "Це не моя вина. Він збрехав мені».
  «Білл Стівенс?»
  «Він дав мені не це ім’я. Я був у Департаменті виконання покарань, і підійшов один хлопець і сказав, що він працює в прес-службі, і чи може він мені допомогти, і він був дуже добрим, і навіть розповів мені речі не для протоколу, тому я припустив, що це нормально…
  «Вважав, що все гаразд?» — підвищив голос Саттон. Вона підвела очі до стелі. «Я в це не вірю».
  Мейзел зітхнув. «Це найстаріший трюк у книзі. Господи, Руне, ти все облажав. Стівенс — біт-репортер для газети. Він охоплює державні установи. Коли він бачить репортера, який є новим і не впізнає його, він дізнається, яке у них завдання, а потім зачерпує їх».
  «Ти пішла прямо йому в обійми». Саттон закурила і вдарив запальничкою по робочому столу. «Чортова дитинка в лісі».
  «Він виглядав хорошим хлопцем».
  «Яке відношення до будь-чого має «приємно»?» — запитав роздратований Мейзел. «Це журналістика».
  Все зруйноване. Мій єдиний великий шанс, і я його використав прямо з воріт.
  Саттон запитала Мейзел: «Оцінка збитку?»
  «Жодна з інших мереж так не зацікавлена». Він торкнувся таблоїду. «Навіть Стівенс не звернувся до Боггса. В центрі цієї історії було те, що ми намагаємося його звільнити. Тому ми виглядаємо ідіотами, якщо це не вийде». Він грався незапаленою люлькою й дивився в стелю. «Історія потрапила в деякі синдиковані служби новин, але наразі все, що ми мали, це пара молодших репортерів, які дзвонили в Publicity, щоб зробити заяви. Ніхто на рівні Уоллеса чи Ратера. Ніхто з медіа в огляді . Це біль в дупі, але я не думаю, що це критично».
  Саттон не зводила очей з Рун, коли вона сказала: «Мені вже подзвонив Семпл».
  Мейзел заплющив очі. «Ой. Я думав, що він у Парижі».
  "Він є. Herald Tribune підхопила цю історію у своєму третьому випуску».
  Ден Семпл був нинішнім керівником Network News. Він зайняв цю посаду, коли загинув Ленс Хоппер. Він був Богом, плюс-мінус, кількома чудесами. Однією з причин, чому Хоппера так не вистачало, було те, що він був ангелом порівняно із Семплем, який був відомий своєю злою вдачею та жорстокою діловою практикою. Він навіть вдарив молодшого продюсера, який необережно втратив ексклюзив для CNN.
  Мейзел запитав: «Яка була його реакція?»
  «Не придатний для споживання людиною», — сказала Саттон. «Він повернеться за кілька днів і хоче поговорити про це». Вона зітхнула. «Корпоративна політика… саме те, що нам зараз потрібно. А з бюджетами, які з’являться через місяць…» Саттон подивилася на газету, вказала на неї, а потім глянула на Руна. «Але в чому полягає велика небезпека цього?»
  Мейзел кивнув. Але Рун цього не зрозумів.
  «Я…»
  — Подумай, — кинула Саттон.
  "Не знаю. Мені шкода».
  Мейзел дав відповідь. «Що інший журнал або художня програма візьме головну роль і опублікує історію одночасно з нами. Це новинна політика — ми не витрачаємо час і гроші на історію, якщо є шанс, що нас випередять».
  Рун хитнувся вперед у кріслі. «Це більше не повториться. Я обіцяю. Я буду таким скептичним, що ви не повірите».
  — Рун, — почала Саттон.
  «Слухайте, що я зроблю, так це запитати людей, коли буду в них інтерв’ю, чи хтось із будь-якої іншої станції ставив їм запитання. Якщо вони були, я вам скажу. Я обіцяю. Таким чином ви можете вирішити, чи хочете ви продовжувати історію чи ні».
  Мейзел сказав: «Єдина зброя, яку мають журналісти, — це їхній розум. Ти маєш почати використовувати свій».
  "Я буду. Так само, як Страшило».
  Саттон запитала: «Що?»
  «Знаєте, «Чарівник країни Оз» . Він хотів мати мозок і...
  "Достатньо." Саттон махнула рукою, зумівши зробити її обличчя водночас порожнім і ворожим. Нарешті вона сказала: «Гаразд. Продовжуйте це робити. Але якщо хтось перевершить нас — я маю на увазі будь-кого: реп-станцію, MTV, студентську станцію Columbia — ми відмовляємося від проекту. Лі?»
  — Добре, — сказав Мейзел.
  Закуривши ще одну сигарету, Саттон кивнула й сказала: «Гаразд. Але це був ваш останній удар, дітки».
  «Я думав, ти отримав три», — сказав Рун, підводячись і відступаючи до дверей.
   Саттон кинула запальничку на стіл; воно скотилося в кришталеву попільничку. «Ми тут граємо за моїми правилами. Не Американської ліги».
  ХАМЕЛЕОН СІДІВ НА СТІНІ, ПІД КУТОМ, ФРО -зен у просторі, ледве дихаючи.
  Джек Нестор лежав у ліжку й дивився на це.
  Йому подобалися хамелеони. Не так, як вони змінювали колір, який не був таким вражаючим, коли справа дійшла до нього. Скоріше те, що вони були крихкими та м’якими. Іноді він міг підійти до них дуже близько — ті, що навколо Miami Beach Starlite Motor Lodge, звикли до людей. Він би взяв один і дозволив йому пройтися по його масивному, засмаглому передпліччю. Йому подобалося відчувати дитячу шкіру ящірки і приємне лоскотання її лапок.
  Іноді він наносив одну на своє темне розмите татуювання, сподіваючись, що воно стане темно-синім, але цього ніколи не відбувалося. Вони також не змінили колір на тілесний. Що вони зробили, так це вони зістрибнули з його руки й помчали геть, як довгі плотви.
  Нестору було сорок вісім років, але виглядав він молодшим. У нього все ще була густа хвиляста маса волосся, яку він тримав на місці Віталісом і спреєм. Він був темно-русявим, хоча містив кілька несміливих прожилок сивини. У Нестора була квадратна голова і трохи подвійне підборіддя, але єдине, що його непокоїло в тілі, це живіт. Нестор був товстий. Його ноги були сильними й тонкими, і він мав гарні плечі, але його великі груди височіли над круглим животом, який виступав і звивався на поясі, приховуючи пряжку ременя морської піхоти. Нестор не розумів, чому у нього така проблема. Він не пам’ятав, коли востаннє сідав за стіл, щоб добре пообідати: ростбіф, картопля, хліб, овочі та пиріг на десерт (він подумав, що це було, напевно, на Різдво шість років тому, коли тюремні кухарі розклали дійсно гарний розворот). Те, що він їв зараз, було лише Kentucky Fried і Whoppers and Big Macs. Він скучив за Fish 'N Chips Артура Трічера і подумав, чи вони ще десь у бізнесі. У будь-якому випадку, він вважав несправедливим, що все, що він їв, це довбані крихітні страви, а він все ще набирав вагу.
  Нестор помітив у ліжку дві червоно-білі смугасті коробки. Полковник усміхнувся йому. Нестор ногою повалив ящики на підлогу. Вони розчахнулися, і кістки та шматки капустяного салату розсипалися по підлозі.
  Хамелеон злетів.
  «Ой, — сказав Нестор.
  Він натягнув футболку й пригладив волосся назад. Він позіхнув і намацав на тумбочці цигарку. Пачка була порожня, але він знайшов вживану, ще дюйм завдовжки, запалив її й поклав дешеві подушки до узголів’я. Він сів назад, знову позіхнув і закашлявся.
  Спалахи сонця відстрілювалися від швидкісних машин і розбивалися об стіну. Вікно номеру, як і було в рекламі, дійсно виходило на пляж; це було правдою. Однак краєвид повинен був охопити шість смуг шосе, дві під’їзні дороги та готельну автостоянку, перш ніж він відкрився крізь смугасте вікно номеру 258. Нестор кілька хвилин прислухався до липкої гомінки транспорту, потім простягнув руку й стиснув попу молодої жінки, що лежала поруч.
  Втретє, коли він трохи загрубів, вона заворушилася.
  «Ні», — пробурмотіла вона з сильним кубинським акцентом.
  «Вставай і світи», — сказав Нестор.
  Їй було близько тридцяти, тіло виглядало на десять років молодше, а обличчя виглядало на десять років інакше. Її тіні та туш були розмазані. Губна помада теж була в безладі, і виглядало так, ніби її губи сповзли вбік обличчя. Вона на мить розплющила очі, перевернулася на спину й натягла тонкий аркуш до пупка.
  «Ні, не знову».
  "Що?"
  "Тільки не знову. Минулої ночі було боляче».
  «Ви нічого не сказали, що це боляче».
   "Так? Ти б не зупинився».
  Це правда, але він принаймні запитав би, чи їй стало краще, перш ніж вони лягли спати.
  «З вами все гаразд?»
  «Я просто не хочу».
  Не хотів і Нестор. Чого він хотів, так це сніданку — двох яєчних макмафінів і великої кави. Він загасив цигарку, нахилився й поцілував її груди.
  Мовчачи, заплющивши очі, вона сказала: «Ні, Джекі, я не хочу. Мені потрібно піти в туалет».
  «Ну, я маю або тобі, або снідати. Отже, що це буде?»
  Через мить: «Що ти хочеш на сніданок?»
  Він сказав їй, і через п’ять хвилин вона у своїй помаранчевій міні-спідниці зі спандексу йшла блискуче гарячим тротуаром до «Макдональдса» вище по вулиці.
  Нестор прийняв душ, більшу частину часу розтираючи живіт цією зеленою ручкою з нерівностями. Хтось сказав йому, що якщо ви це зробите, це розщепить жирові клітини та змиє їх. Він думав, що вже помітив різницю, хоча на вагах він ще не схуд. Він розім’яв великий блискучий шрам у формі зірки на шість дюймів ліворуч від свого пупка — пам’ять про час, коли 7,62-міліметровий снаряд з порожнистим вістрям мандрував його животом. Нестор так і не звик до шкірястого відчуття тіла. Він мав звичку стискати і водити по ньому пальцями.
  Він сполоснувся, вийшов з душу і витратив багато часу на гоління, а потім на те, щоб привести волосся в належний стан. Він був одягнений у темно-зелену трикотажну сорочку з короткими рукавами та сірі штани, які завжди носив. Комбінезон. Він дивувався, чому хтось називає штанами те, що починається з «гною». Шитарі, Крепарі . Він натяг тонкі чорні нейлонові шкарпетки, прозорі, як жіночі панчохи, а потім взув чорні сандалі.
  Він вийшов із ванної кімнати, яка була заповнена з парою та спреєм для волосся, і відчував запах їжі, відпочиваючи на телевізорі. Жінка сиділа за розбитим столом і наносила макіяж. Якусь хвилину, дивлячись на її піднесені груди в тісному жовтому светрі, Нестор відчував жагу до їжі, але потім Макмафіни перемогли, і він сів на ліжко, щоб поїсти.
  Перший він швидко з’їв, а потім, втративши апетит, ліг на ліжко, щоб почитати газету й потягнути каву, працюючи над другим. Він помітив, що вона купила страховку; третій Макмаффін також був у сумці — щоб не займати його апетит і зайняти руки. Він засміявся, але вона вдала, ніби не знала, що він зрозумів.
  Він прочитав половину першої частини « Маямі Геральд» , читаючи національні новини, коли сів у ліжку. "О, чорт".
  Вона підкручувала вії. "Га?"
  Але Нестор підвівся, підійшов до свого комода, витираючи рота тильною стороною долоні. Він витяг купу білизни, шкарпеток і трикотажних сорочок.
  «Гей, попрасуй це для мене?» Він простягнув їй сорочки.
  «Джекі, що це?»
  «Просто дістань праску, гаразд?»
  Вона зробила і розстелила на столі тонкий рушник для прасувальної дошки. Вона випрасувала кожну сорочку, потім акуратно її склала.
  "Що за справа?"
  «Мені потрібно ненадовго піти».
  «Так, куди ти йдеш? Можна і мені?»
  "Нью-Йорк."
  «О, Джекі, я ніколи не був…»
  "Забудь про це. Це бізнес».
  Вона простягла йому сорочки, а потім пирхнула. «Який бізнес? У вас немає справ».
  «У мене є бізнес. Просто я ніколи тобі про це не розповідав».
  «Так, а чим ти займаєшся?»
  Нестор почав пакувати валізу. «Я повернусь через а тиждень чи два». Він завагався, потім дістав гаманець і простягнув їй двісті десять доларів. «Тоді я не повернусь, заплати Сеппі за кімнату на наступні пару тижнів, добре?»
  «Звичайно, я це зроблю».
  Він знову подивився на комод і сказав їй: «Гей, заглянь у ванну, подивися, чи я не залишив бритву?»
  Вона це зробила, і, коли не дивилася, Нестор потягнувся назад до нижньої шухляди комода й дістав темно-синій 9-мм пістолет Steyr GB і дві повні обойми. Він поклав їх у свою сумку. Потім він сказав: «Гей, нічого, я знайшов це. Я вже запакував це».
  Вона підійшла до нього. «Ти сумуватимеш за мною?»
  Він підняв папір і вирвав історію. Він прочитав його ще раз. Вона підійшла й прочитала через його плече. «Про що це? Хтось виводить якогось хлопця з в’язниці в Нью-Йорку?»
  Він подивився на неї з роздратуванням і поклав брухт у гаманець.
  Вона запитала: «Хто цей хлопець, Ренді Боггс?»
  Нестор невесело посміхнувся і поцілував її в уста. Тоді він сказав: «Я тобі подзвоню». Він узяв сумку й вийшов на вулицю у вологу спеку, глянувши на крихітного хамелеона, який нерухомо сидів у тіні на облуплених перилах.
   розділ 7
  « ЯКЩО ВІН НЕ ЗРОБИВ ЦЬОГО ЗЛОЧИНУ, ВІН ЩОСЬ ЗРОБИВ ».
  Голос чоловіка підвищився в кінці речення і погрожував розірватися. Йому було близько сорока, він був настільки худим, що його потертий коров’ячий пояс робив складки на брюках, які мали бути прямого крою.
  «І якщо він щось зробив , присяжні скажуть: «Що в біса, давайте засудимо його за це». «
  Рун кивнув на тугі слова.
  Адвокат Ренді Боггса сидів за столом, який був завалений купою — жовті аркуші, судові записки, папки Редвелда, листи, фотографії з місць злочину, порожня картонна упаковка від йогурту, покрита скоринкою на обідку, десяток банок дієтичного пепсі, коробка від взуття (вона цікаво, чи є в ньому гонорар клієнта Mafia). Офіс знаходився неподалік Бродвею на Мейден Лейн у нижньому Манхеттені, де вулиці були брудні, темні й людні. Всередині будівля являла собою мережу брудних зелених коридорів.
  Офіс Фредеріка Т. Меглера, JD, PC, знаходився в кінці дуже брудного й особливо зеленого коридору.
  Він сів на спинку свого старого шкіряного крісла. Його обличчя було сірим і плямистим, на ньому час від часу виникали перебільшені вирази (подив, ненависть, здивування), а потім повертався в очікувальний стан невинної недовіри, що переривався задиханим носовим пирханням.
  «Це те, з чим я маю справу». Кістляві пальці його права рука крутила повітря, коли він пояснював Руну судову систему в Нью-Йорку. «Як це працює…» Він подивився на Руна, і його голос став гучнішим, щоб підкреслити. «Система працює так, що присяжні можуть засудити вас лише за той злочин, у якому вас звинуватили. Вони не можуть засудити тебе через те, що ти мудак, або через тих трьох хлопців, яких ти змарнував минулого року, або через стареньку, яку ти збираєшся пограбувати завтра для перевірки соціального страхування. Лише за конкретний злочин».
  «Зрозумів», — сказав Рун.
  Інші кістляві пальці Меглера приєдналися. Вони вказали на неї. «Ви отримуєте такі речі, як ця справжня історія. Мій клієнт заарештований за вбивство бідного сучого сина. ADA — помічник окружного прокурора — благослови її молоду, незайману душу, виховує його за чотирма пунктами. Друге вбивство, одне й друге ненавмисне вбивство, вбивство через необережність. Останні три пункти – це те, що вони називають маловажними злочинами. Їх легше довести. Якщо ви не можете отримати засудження за вбивство — що важко довести присяжним — можливо, ви можете отримати ненавмисне вбивство. Якщо ви не можете цього отримати, можливо, ви отримаєте вбивство через необережність. Гаразд? Так. Мій клієнт — у якого аркуш із репами завдовжки в милю — мав образу на жертву. Коли копи затримали його за інформатором, він був у барі на Таймс-сквер, де четверо свідків поклялися, що він пив протягом останніх п'яти годин. Жертва була вбита за дві години до цього. П'ять разів вистрілив у голову з близької відстані. Жодного знаряддя вбивства».
  — Отже, у вашого клієнта було ідеальне алібі, — сказав Рун. «І без пістолета».
  «Точно». Голос утих від вереску й прозвучав серйозно. «Я обговорюю інформатора в суді, і до того моменту, як я ознайомлюся з його розповіддю, вона така ж пронизана, як чоло жертви, гаразд? Але що відбувається? Суд присяжних засуджує мого хлопця. Не про вбивство, що вони повинні були зробити, якби повірили інформатору, а про вбивство через необережність. Це повна фігня. Ви не стріляєте з необережності п'ять куль комусь у голову. Або ви не вірите в алібі і засуджуєте його за вбивство, або повністю відпускаєте його. Журі присяжних не вистачило звинуватити його у вбивстві, але вони не могли дозволити йому піти, тому що він чорний хлопець із Бронкса, який мав послужний список і кілька разів казав, що хотів вирізати селезінку жертви з його тіла».
  Руна сіла вперед у своєму кріслі. «Розумієш, саме на цьому я роблю свою історію — невинну людину засудили».
  «Ой, милий, хто сказав, що мій клієнт невинний?»
  Вона кліпнула й на мить подумки переглянула факти. «Я думав, що ти знаєш. А як щодо пістолета, як щодо алібі?»
  «Ні, він убив жертву, кинув пістолет, а потім заплатив чотирьом друзям пару шість пачок креку, щоб вони давали неправдиві свідчення…»
  «Але...»
  «Але справа не в тому, чи він винен? Справа в тому, що ви повинні грати за правилами. А журі – ні. Засудити можна лише на тих доказах, які були надані. Журі цього не робило».
  «Що в цьому поганого? Він був винним, і присяжні засудили його. Для мене це звучить нормально».
  «Давайте трохи змінимо факти. Давайте уявимо, що молодий темношкірий Фред Вільямс, національний стипендіат із квитком до Гарвардської медичної школи, якому все, що він колись погано зробив, це отримав штраф за паркування, йде Сто тридцять п’ятою вулицею, коли двоє найкращих людей Нью-Йорка скриплять позаду його, задушити його, а потім відтягнути до дільниці та оголосити про зґвалтування. Його вибирають із списку, тому що вони всі схожі тощо, і справа йде до суду. Там прокуратура описує переважно кавказькому середньому класу присяжних, як цей хлопець побив, зґвалтував і зневажав матір двох дітей. Потім свідок, переважно кавказький представник середнього класу, описує злочинця як чорношкірого хлопця з волоссям із зубчастою бритвою та баскетбольними кросівками та переважно кавказьким представником середнього класу. лікар встає і описує травми потерпілого в жахливих подробицях. Як ти в біса думаєш, що станеться з Фредом? Він збирається у в’язницю, і він не збирається просто відвідувати».
  Рун мовчав.
  «Тож щоразу, коли стрілець, який п’ять разів вдарив глоком якогось бідного мудака в голову, буде засуджений шахрайським журі — тобто недосконалою судовою системою — це означає, що є ризик того, що Фреда Вільямса притягнуть до суду за те, чого він не робив . І поки це ризик, тоді світ має миритися з такими людьми, як я».
  Рун кинув на нього скромний погляд. «Тож це ваш заключний аргумент?»
  Меглер засміявся. «Варіація на одну з них. У мене чудовий репертуар. Вражає журі».
  «Я не дуже вірю в те, що ти кажеш, але схоже, що віриш».
  «О, справді. І як тільки я перестану в це вірити, я геть із справи. Я піду в гандикап або професійний блекджек. Шанси кращі, і ви все одно отримуєте гроші готівкою. Тепер я маю кілька справді невинних клієнтів, які прибувають приблизно через півгодини. Ви сказали, що хочете запитати мене про справу Богса? Щось про ту статтю, яку я читав?»
  "Так."
  «Ви робите історію?»
  «Правильно. Чи можу я вас записати?»
  Його худе обличчя скривилося. Він був схожий на Ікабода Крейна в її ілюстрованому примірнику « Сонної Лощини» . «Чому б вам просто не робити нотаток».
  «Якби тобі було зручніше…»
  "Я б."
  Вона витягла зошит. Вона запитала: «Ви самі представляли Боггса?»
  «Так. Він був у справі Розділу вісімнадцять. Незаможний. Тож держава заплатила мені гонорар, щоб представляти його інтереси».
  «Я дійсно думаю, що він невинний».
   "Угу."
  «Ні, я дійсно так думаю».
  «Ти так кажеш».
  «Ти ні?»
  «Моя думка щодо невинуватості чи вини моїх клієнтів абсолютно, абсолютно не має значення».
  Вона запитала: «Чи не могли б ви сказати мені, що сталося? Я маю на увазі смерть Хоппера.
  Меглер відкинувся назад у задумливій позі. Він розглядав брудну стелю. Вікно було відчинене, і квітневе повітря, яке пахло вихлопними газами, рябіло стосами паперу.
  «Справа окружного прокурора полягала в тому, що Боггс був на Мангеттені, просто проїжджав з, я не знаю, з півночі штату. Деякі свідки сказали, що Боггс стояв на тротуарі і розмовляв з Хоппером, а потім вони через щось посварилися. Хоппер щойно повернувся додому з роботи й заїхав у двір свого будинку на Верхньому Вест-Сайді. Прокурор припустив, що це була суперечка про дорожній рух».
  Очі Руна сардонічно обігнули кімнату. «Трафік? Але він був на тротуарі, ви сказали».
  «Можливо, він припаркувався після того, як Хоппер підрізав його і вийшов з машини. Не знаю."
  «Але...»
  «Гей, ти запитав, що сказав помічник окружного прокурора. Я тобі кажу. Я намагаюся бути корисним. Я допомагаю?»
  «Корисно», — сказав Рун. «Яка історія Ренді?»
  «Частиною проблеми було те, що він мав історію».
  "Га?"
  «Я кажу всім моїм клієнтам: якщо вас заарештують, не виступайте. За будь-яких обставин. Присяжні не можуть — суддя каже їм це — присяжні не можуть зробити жодних висновків із того, що обвинувачений не виступає. Але Ренді — всупереч моїй пораді, хочу зауважити — зробив. Якщо ви це зробите, прокурор може представити докази попередньої судимості з метою нападу на вашу чесність. Тільки це — ні щоб довести, що у вас є кримінальні схильності. Просто щоб показати, що ти можеш брехати. Але що чує журі? До біса довіру — усе, що вони чують, це низка його арештів за дрібні злочини. Наступне, що ви знаєте, Боггс, який справді досить порядний хлопець, якому не пощастило, звучить як Гітлер. Його засудили за дрібне крадіжки в Огайо, якусь неповнолітню фігню у Флориді, GTA у...
  "Що це?"
  «Grand Theft Auto. Так раптом прокуратура дає йому вигляд, ніби він голова родини Гамбіно. Він-"
  «Де був пістолет?»
  «Дозволь мені закінчити, Віллю? Він сказав, що був із тим хлопцем, який підібрав його автостопом, із хлопцем, який був у шахрайстві з кредитною карткою. Цей хлопець йде купити гарячий пластик, а Боггс чекає в машині. Він чує постріл на вулиці. Він виходить з машини. Він бачить Хоппера, що лежить мертвий. Він розвертається і врізається в поліцейську машину».
  «У нього був пістолет?»
  «Зброя була віддалена, в кущах. Жодних відбитків, але вони відстежили це як крадіжку в Маямі приблизно за рік до вбивства. Боггс провів час у Маямі».
  «Ким був цей інший хлопець?»
  «Боггс не знав. Він їхав автостопом по Таконіку, і чоловік підібрав його. Разом поїхали в місто».
  — Добре, — сказав Рун. «Свідок. Чудово. Ви його знайшли?»
  Меглер подивився на неї так, ніби ентузіазм і грип були майже одним і тим же. "Так звичайно. Навіть якщо він справжній, а це не так, хлопець, який бере участь у підвищенні кредитної картки, виступить і свідчитиме? Я так не думаю, мила».
  «Ренді описав його?»
  "Не дуже добре. Він сказав лише, що його звуть Джиммі. Був великим хлопцем. Але було пізно, було темно і так далі, і так далі».
  «Ви йому не вірите?»
   «Вірити, не вірити — яка різниця?»
  «Ще є свідки?»
  "Гарне питання. Ти хочеш вступити до юридичної школи?»
  Якщо ви кінцевий продукт, я не думаю, що ви хочете почути мою відповідь, Меглер. Вона жестом попросила його продовжувати.
  Адвокат сказав: «Це була велика проблема. Що його закрутило — вибачте, що він зробив — цей свідок. Копи знайшли в будівлі когось, хто описав Боггса, а пізніше вона впізнала його в списку. Вона бачила, як він дістав пістолет і крижаного Хопера».
  «Ой».
  "Так, ой".
  «Яке ім'я?»
  «Звідки я можу знати?» Меглер відкрив картотеку й дістав товстий стос паперу. Він кинув його на стіл. Банки пепсі затряслися, піднявся пил. «Воно десь там. Ти можеш це отримати, хочеш».
  "Що це?"
  «Протокол судового засідання. Я замовив це, як звичайно, але Боггс не хотів подавати апеляцію, тому я просто подав це».
  «Він не хотів подавати апеляцію?»
  «Він продовжував стверджувати, що він невинний, але він казав, що хоче запустити годинник. Покінчи з його вироком і продовжуй життя».
  Рун сказав: «Я бачив в історії, що засудження було за ненавмисне вбивство».
  «Присяжні визнали винним у ненавмисному вбивстві. Він виявив безрозсудну зневагу до людського життя. Засудили на п'ятнадцять років. Він відсидів майже три. Він матиме право на умовно-дострокове звільнення через два. І він, напевно, отримає. Я чую, що він хороший хлопець».
  "Що ти думаєш?"
  "Про що?"
  «Він один із ваших винних клієнтів?»
  "Звичайно. Стара історія, я просто їхав автостопом. Ви чуєте це весь час. Завжди є таємничий водій або дівчина, чи вбивця, чи хтось, хто натиснув на курок, а потім зник. Фігня така, що вона є. Так, Боггс винен. Я можу прочитати їх усі».
  «Але якби я знайшов нові докази…»
  «Я чув це раніше».
  "Насправді ні. Він написав мені листа. За його словами, поліція перекинула м'яч на розслідування. Вони знайшли свідків, яких хотіли, і більше не шукали».
  Меглер цинічно пирхнув. «Послухайте, у Нью-Йорку майже неможливо домогтися скасування вироку через нові докази». Він примружився, згадуючи закон. «Це має бути такий доказ, який би змінив результат справи, і навіть тоді ви повинні бути в змозі показати, що докладали старанних зусиль, щоб знайти докази під час судового розгляду. »
  «Але якщо я щось знайду, ви візьметеся за справу?»
  «Я?» Він засміявся. "Я доступний. Але ти говориш багато годин. Я виставляю рахунок по двадцять за. А держава не береться за цю вкладку».
  «Але я справді вважаю, що він невинний».
  «Так ти кажеш. Придумай п’ятнадцять, двадцять тисяч на заставу, я з тобою поговорю».
  «Я сподівався, що ти зробиш це безкоштовно».
  Меглер знову засміявся. Оскільки в нього не було живота, здавалося, що це його кістки хиталися під гладкою поліестеровою шкірою його сорочки. «Безкоштовно? Не думаю, що мені знайоме це слово».
  ПЕРШИЙ РАЗ У СВОЄМУ ЖИТТІ РУНА МАЛА АСІС ТАНТ.
  Допомогти їй зголосився Бредфорд Сімпсон. Вона підозрювала, що його спонукало частково його бажання піти з нею, хоча вона не могла здогадатися, чому він хоче саме її, а не якусь красиву дебютантку з Коннектикуту, високу та біляву (дві з її найменш улюблених прикметники, коли застосовуються до інших жінок). З іншого боку, він точно не запросив її знову після того, як вона йому відмовила, і вона припустила, що його повторна поява була більше пов’язана з журналістським походом, ніж з романом.
  «Чим я можу допомогти?» запитав він.
  І вона трохи розгубилася, оскільки не мала жодного уявлення — ніхто ніколи на неї не працював.
  «Хм, дайте мені подумати».
  Він запропонував: «Як щодо того, якщо я покопаюся в архівах у пошуках інформації про Хоппера?»
  «Це звучить добре», — сказала вона.
  Зараз він був біля її кабінки з ще одним оберемком файлів. Він розклав їх на її столі так само акуратно, як його Роберт Редфорд волосся було зачесане, а пенні-лофери начищені.
  «Ви знали Ленса Хоппера?» — спитала вона його.
  «Не дуже добре. Його вбили через місяць після того, як я почав своє перше літнє стажування тут. Але я працював на нього раз або два».
  «Ви працювали на керівника Network News?»
  «Ну, я був не зовсім ведучим. Але всім інтернам дав завдання. Штучна робота зазвичай. Але він також проводив з нами багато часу, розповідав нам про журналістику, збирав історії, редагував. Це він започаткував програму стажування. Думаю, з нього вийшов би хороший професор». Бредфорд на мить замовк. «Він багато зробив для мене, для всіх нас стажерів».
  Рун розірвав похмуре закляття, сказавши: «Не хвилюйся. Ми повернемо йому гроші».
  Бредфорд запитально звернув на неї свої блакитні очі.
  Вона сказала: «Ми збираємося знайти, хто насправді його вбив».
   розділ 8
  ЩО ЦЕ ?
  Руна відкрила очі й подивилася на стелю спальні свого плавучого будинку, спостерігаючи, як брижі ранкового сонця відбиваються на білій фарбі.
  Вона повернула голову, примружившись.
  Що не так?
  Вона відчула, як човен м’яко гойдається в Гудзоні, вода плескається об корпус. Почула баритоновий скрегіт човнового двигуна, який, здавалося, був поблизу, але був, напевно, за двісті ярдів — вона дізналася, як шум поширюється на воду. Також звук транспорту в годину пік.
  Так що це було? Чого не вистачало? Чого тут не було, а мало бути?
  Постільна білизна заплуталася навколо її ніг — перкалевий гордіїв вузол. Її біла футболка «Радість руху» сягала їй до шиї, а волосся було їй на обличчі. Рун неспокійно спав. Вона розплутала ноги й стягнула сорочку. Вона змахнула з ліжка шматочок піци й сіла.
  Ну, частково це була тиша — особливий вид тиші, такий, який виникає через відсутність людини .
  Рун зрозумів, що Клер зникла.
  Молода жінка завжди підключала Walkman до дев’ятої години ранку. Навіть нагорі, у спальні плавучого будинку, Рун зазвичай чула хрипкий звук децибел, що вбивав барабанні перетинки Клер.
   Але сьогодні нічого.
  Рун зайшла в біло-емальовану голову, подумавши: «Можливо, вона рано встала, щоб піти за покупками». Але ні, жоден із її магазинів — одягу та косметики — не відкривався раніше десятої чи одинадцятої.
  Це означало, що, можливо, вона поїхала до Бостона!
  Що саме і сталося. Рун внизу стояв посеред вітальні й читав записку, яку залишила Клер. Переглядаючи слова, вона посміхнулася, як дитина напередодні Різдва.
  Чудово! вона думала. Дякую, дякую, дякую….
  Замітка була повною мірою про те, як Клер оцінила (написано неправильно) все, що Рун зробив для неї за останні пару тижнів (шість з половиною), хоча вона була дуже примхливою сукою, але це було добре, бо якби вона могла жити з нею вона могла жити з ким завгодно (Рун намагається зрозуміти, ким вони були , і не подобається висновок).
  Клер пояснила, що їде додому до матері в Бостон, як вона й сказала, і як вона збирається думати про повернення до школи. Вона витратила довгий абзац, останній, на розмову про те, як вона щаслива, що Рун і Кортні були такими хорошими друзями і як вони так добре ладнали, тому що...
  Посмішка зникла.
  — вона знала, що Рун добре подбає про дівчину.
  О, чорт...
  Рун побіг до маленької комори в носовій частині човна, кімнати, яку Клер і Кортні ділили.
  Прокляття!
  Маленька дівчинка лежала, спала, на футоні Клер, стискаючи в руках опудало мутанта, яке колись могло бути кроликом.
  Сучий син. Клер, як ти могла?
  Рун провів швидке опитування. Кімната була майже прибрана. Клер забрала свій одяг і прикраси будь-які інші предмети заповнили вільні від пилу квадрати, кола та трапеції на верхній частині комода.
  Усе зникло, окрім іграшок, одягу Кортні та плаката з Джексоном 5, який Клер зберігала, чекаючи, поки він стане достатньо шикарним, щоб знову його повісити.
  Син-
  Рун вибіг на вулицю, щоб знову знайти листа.
  — сука!
  У листі було лише те, що вона сподівається колись повернутися, щоб забрати Кортні та дати їй дім, який їй був потрібний і на який вона заслуговувала.
  Якось?
  Рун спітнів. Вона справді відчула, як поколює її голова. Її пальці залишали плями на папері.
  Без адреси. Немає номера телефону.
  Вона навіть не пам'ятала справжнього прізвища Клер — дівчина продовжувала приміряти сценічні імена до дня, коли стала професійною моделлю.
  Рун повернувся до кімнати й ретельно обшукав. Єдиною підказкою, яку вона знайшла, був бюстгальтер під ліжком із ініціалами, написаними збоку — CS Але Рун подумав, що Клер здався замалим, і згадав, що один із її хлопців був трансвеститом.
  Безнадійний Рун сів посеред кімнати й узяв іграшку — дерев’яного пінгвіна на паличці. Його широкі пластмасові стопи були на коліщатках. Вона бігала ним туди-сюди, перетинчасті ноги шльопали по дерев’яній палубі.
  Я не хочу бути матір'ю.
  Клер…
  Ляпас, ляпас, ляпас .
  Пінгвін, що бігав, розбудив Кортні.
  Рун сів на футон, поцілував дівчину в щоку. «Любий, ти розмовляв з мамою сьогодні вранці?»
  "Угу."
  Маленька дівчинка протерла очі. О, вони такі милі, коли це роблять. Давай, хлопче, ставай гидким.
  «Вона сказала, куди йде?»
   "Угу. Можна мені соку?»
  «Кохана, твоя мама сказала, куди вона йде?»
  «Боуден».
  «Бостон, я знаю. Але де?"
  "Угу. сік?»
  «Звичайно. За хвилину ми отримаємо Ocean Spray. Де в Бостоні?»
  «Бабусин дім».
  «Де будинок твоєї бабусі?»
  «Боуден. Я хочу соку».
  «Кохана, як звуть твою маму?»
  «Мама». Маленька дівчинка почала звиватися.
  «Ні, я маю на увазі її прізвище?»
  «Мама. Я хочу соку!»
  Рун запитав: «Вона сказала щось перед тим, як піти?»
  Кортні підвелася в ліжку, відірвавшись від Руна. «Зоопарк».
  "Зоопарк?"
  «Вона сказала, що ти відведеш мене до зоопарку».
  «Це сказала твоя мама?»
  "Угу. Я хочу соку!»
  «Вона сказала, як довго її не буде?»
  Кортні на мить спохмурніла, а потім максимально широко розпростерла руки. Вона сказала: «Довго-довго».
  Рун підняв опудало кролика. О, лайно.
  Кортні погрозливо висунула нижню губу й сказала: «Сік».
  СЕМ ХІЛІ БУЛО ЗА ТРИДЦЯТЬ, Зростання БІЛЬШЕ ШЕСТИ ФУТІВ і худий. Його рідке волосся було зачесане назад, а вуса звисали над кутиками рота. Він був схожий на ковбоя, принаймні тоді, коли був одягнений у те, що зараз, — картата сорочка, джинси та чорні чоботи. Його професія: детектив вибухонебезпечної служби поліції Нью-Йорка.
  Вони сіли в плавучий будинок Руна, де він іноді ночував, і вона нахилилася вперед, слухаючи його напружено, наче він розповідав новобранцю, як розібрати підривний заряд C-4. Вона запитала: «Як часто я маю її годувати?»
  Хілі сказав: «Ти надто нервуєш через це, Руне. Тричі на день буде добре».
  «А як щодо медицини?» Долоні Руна блищали від поту. «Чи повинна вона приймати ліки?»
  — Ну що, вона хвора?
  "Немає."
  «Тоді навіщо їй ліки?»
  Рун сказав: «Вона дитина. Я думав, ти завжди давала дітям ліки».
  «Ні, якщо вона не хвора».
  Рун дивився на річку. «О, Семе, було весело гратися з нею і читати їй, але це... це, начебто, справді дуже серйозно».
  «Вони дуже витривалі».
  "О, Боже. А якщо вона впаде?» — запитала вона, панікуючи.
  Хілі зітхнув. "Зняти її. Заспокойте її. Витріть з неї пил».
  «Я не готовий до цього, Семе. Я не можу бути матір'ю. Я намагаюся робити свою історію. Я… Боже, вона носить підгузки?»
  "Запитайте її."
  «Я не можу її запитати. Мені було б соромно».
  «Вона що? Про три? Вона, мабуть, привчена до туалету. Якщо ні, вам слід почати досить скоро».
  «Я? У жодному разі. Забудь про це."
  «Руне, діти чудові. Коли ти, Адам і я виходимо кудись, ми чудово проводимо час».
  «Але він твій син. Це інше. Я не хочу свого. Я занадто молода, щоб бути матір'ю. Моє життя вже закінчилося».
  «Це лише тимчасово, чи не так?»
  «Це частина, в якій я не дуже впевнений». Рун подивився на кімнату Кортні. Її голос був панікуючим, коли вона сказала: «Ти думаєш, що вона п’є забагато соку?»
   «Руна».
  «Вона п’є багато соку».
  «Вам слід набагато менше хвилюватися».
  «Сем, я не можу мати дитину зі мною, коли я беру інтерв’ю у людей. Що я-?"
  «Я дам тобі назву дитячого садка, куди ми з Шеріл водили Адама. Це гарне місце. А деякі жінки там працюють нянями вночі».
  "Так?"
  «Подивіться на світлу сторону: вам не потрібно було проходити через пологи».
  Руна сіла ближче до нього й поклала голову йому на груди. «Чому я втягуюся в такі речі?»
  «Вона мила дівчинка».
  Руна обняла його руками. «Вони всі солодкі, коли сплять. Справа в тому, що через деякий час вони прокидаються».
  Він почав терти її плечі.
  "Це мило."
  «Так, — сказав він, — це так».
  Він терся п’ять хвилин, його сильні пальці тягнулися вниз по її хребту. Вона простогнала. Потім він розтягнув її футболку й почав пробиратися вгору, під тканину.
  «Так приємніше», — сказала вона й перевернулася на спину.
  Він поцілував її в лоб. Вона поцілувала його в уста, відчувши лоскотання вусів. Це було відчуття, до якого вона звикла, яке їй дуже подобалося.
  Хілі поцілував її у відповідь. Його рука, все ще в її футболці, просунулася вгору. Він знешкоджував бомби; він мав дуже плавний дотик.
  «Руна!» — крикнула Кортні пронизливим голосом.
  Вони обоє підскочили.
  «Прочитай мені історію, Руне!»
  Її руки закрили обличчя. «Ісусе, Семе, що я збираюся робити?»
   розділ 9
  ПОЇЗД ДО ГАРІСОНА, НЬЮ-ЙОРК, ВЧАСНО ВІДПРАВИВСЯ та виплив із тунелю під Парк-авеню, підіймаючись на високих рейках, як старий літак, що повільно набирає висоту. Голова Рун повернулася, дивлячись на проекти з червоної цегли та скупчення молодих чоловіків на вулиці. Ніхто не носив барвистого одягу; все було сіро-коричневе. Жінка штовхала продуктовий візок, наповнений ганчірками. Двоє чоловіків стояли над відкритим капотом бежевого седана, поклавши руки на широкі стегна, і, здавалося, підтверджували смертельний діагноз.
  Поїзд мчав на північ через Гарлем, і сцени минали швидше. Руна, нахилившись уперед, піднявшись на коліна, відчула хитання, коли колеса затанцювали вбік, наче стегна тореадора, і вони перетнули Гарлемський міст через річку. Вона помахала пасажирам екскурсійного човна Day-liner, коли вони дивилися на міст. Ніхто її не помітив.
  Потім вони були в Бронксі — проходили повз будинки сантехніки та лісопильні склади, а вдалині — покинуті квартири та склади. Крізь вікна верхнього поверху пробивалося денне світло.
  Прокидаєшся вранці і думаєш ...
  Рун спробував задрімати. Але вона продовжувала бачити стрічку обличчя Богса, розбиту на рядки сканування, і кожна лінія сканування складалася з тисячі пікселів червоних, синіх і зелених точок.
  … Чорт, я все ще тут .
   • • •
  ТЕ, ЩО ЇХНІ ОЧІ ДИВИЛИСЯ НА НЕЇ БУЛО ДИВНИМ .
  Вона гадала, що в’язні насипають на неї багато лайна — крики чи вигуки «Йой, люба», чи довгі слизькі погляди.
  Але ні. Вони дивилися на неї так, як робітники конвеєра дивилися б на відвідувача заводу, когось, хто боязко проходить між високими машинами, обережно, щоб не потрапити мастилом на її гарне взуття. Вони дивилися, ігнорували, поверталися до миття підлоги, розмов з друзями та відвідувачами або майже нічого не робили.
  Офіс наглядача перевірив її посвідчення для преси, а охоронці обшукали її сумку та футляр для камери. Потім її супроводжував до зони для відвідувачів високий охоронець — красивий темношкірий чоловік із вусами, наче намальованими тушшю над губою. Відвідувачі та ув'язнені державної в'язниці в Гаррісоні були розділені товстими скляними перегородками та розмовляли один з одним по старих важких чорних телефонах.
  Рун трохи постояв, дивлячись на них усіх. Уявіть, як це було б відвідати чоловіка у в'язниці. Так сумно! Тільки розмовляючи з ним, тримаючи товсту трубку, простягаючи руку й торкаючись скла, не відчуваючи ваги чи тепла його шкіри…
  «Сюди, міс».
  Охоронець завів її в маленьку кімнату. Вона здогадалася, що це зарезервовано для приватних зустрічей між адвокатами та їхніми в’язнями. Охоронець зник. Рун сидів за сірим столом. Вона розглядала пошарпані грати на вікні й вирішила, що саме цей метал здається міцнішим за все, що вона коли-небудь бачила.
  Вона дивилася в жирне скло, коли до кімнати увійшов Ренді Боггс.
  Він був худішим, ніж вона очікувала. Найкраще він виглядав прямо; коли він повернув голову, щоб поглянути на охоронця голова його стала пташиною — як у дятла. Його волосся було довшим, ніж на стрічці, яку вона вивчала, і штрих Dairy Queen зник. Воно все ще блищало від олії чи крему, які він використовував, щоб утримувати його на місці. Його вуха були довгими й вузькими, і з них виростали жмутки світлого жилавого волосся. Вона помітила темні очі, ще більше затемнені нависанням кісток, і густі брови, які сягали одна до одної. Його шкіра була поганою; на його обличчі були плями зморшок, як міста на супутникових фото. Але це виявилося тимчасовим нездоров’ям, яке може знищити хороша їжа, сонце та сон.
  Боггс подивився на охоронця і сказав: «Ви можете залишити нас?»
  Чоловік відповів: «Ні».
  Рун сказав охоронцеві: «Я не проти».
  "Немає."
  «Звичайно», — сказав Боггс так весело, наче його обрали першим гравцем з низів у софтбольному матчі. Він сів і сказав: «Навіщо ви хочете мене бачити, міс?»
  Коли вона розповіла йому про отримання його листа та про цю історію, вона сильно розхвилювалася. Це було не оточення; це був сам Боггс. Інтенсивність його спокою. Що насправді не мало сенсу, але вона подумала про це і вирішила, що вона відчуває саме це: він був настільки спокійним, що вона відчула, як у неї частішає пульс, як її дихання частішає — ніби її тіло поводилося так природно, тому що його могло... t.
  Проте вона проігнорувала власні почуття й взялася до роботи. Раніше Рун опитував людей. Вона поставила перед ними камеру, обмила їх гарячим світлом рудих ламп, а потім поставила їм сотню запитань. У неї були деякі язики і, можливо, вона ставила неправильні запитання, але її талант полягав у тому, щоб спонукати людей відкритися.
  Боггс, однак, потребував багато роботи. Незважаючи на те, що він написав листа на станцію, йому було незручно серед репортерів. «Не думайте, що я не вдячний». Він говорив тихим голосом; у його словах пролунав легкий південний акцент. «Але я… Ну, я не маю на увазі це особисте, спрямоване на вас, міс, але ви люди, які мене засудили».
  «Як?»
  «Ну, місіс, ви знаєте вислів «медіа-цирк»? Я ніколи раніше цього не чув, але коли я прочитав про свій суд пізніше, я дізнався, що вони означають. Я був не єдиним, хто так відчував. Хтось, у кого брали інтерв’ю в Time, сказав, що саме таким був мій суд. Я написав листа пану Меглеру та судді, сказавши, що вважаю це медіа-цирк. Ніхто з них не відповів».
  «Що це було за цирк?»
  Він усміхнувся й відвів погляд, наче впорядковував свої думки. «Наскільки я це бачу, вас, журналістів, було так багато, що писали про мене, що присяжні вбили собі в голову, що я винен».
  «Але чи не вони…» Було слово, яке вона шукала. «Знаєте, хіба вони не тримають журі в готельних номерах, подалі від газет і телевізора?»
  — Секвестр, — сказав Боггс. «Ви думаєте, що це працює? Я був у прямому ефірі о п’ятій у день, коли мене заарештували, і, мабуть, через день до суду. Думаєш, у цьому районі була одна людина, яка не знала про мене? Я дуже в цьому сумніваюся».
  Рун сказала йому, що вона працює в Current Events , але видимої реакції не було; або не дивився програму, або не знав, що вона в мережі, роботодавець людини, яку він нібито вбив. А може, він просто не був вражений. Він глянув на Бетакам, що стояв на столі біля Руна. «Днями була знімальна група. Знімали якийсь поліцейський фільм. Усі були справді схвильовані цим. Вони використовували деяких хлопців як статистів. Мене не вибрали. Вони хотіли, щоб люди виглядали як каторжники. Здається, я був більше схожий на клерка. Або... Як би я виглядав?»
  «Людина, яка була помилково засуджена».
  Боггс посміхнувся йому в обличчя міжштатним листком конюшини. «У вас є кілька гарних реплік. Мені це подобається. Так, це роль, яку я граю протягом тривалого часу. Його ще ніхто не купив».
  «Я хочу, щоб вас звільнили».
  «Ну, міс, здається, у нас багато спільного». Він безумовно став до неї теплим.
  «Я розмовляв із Фредом Меглером…»
  Боггс кивнув, і на його обличчі відобразилося розчарування, але не гнів чи презирство. «Якби в мене були гроші, щоб найняти мені справжнього адвоката, як у тих внутрішніх трейдерів і, знаєте, тих коксових зимородків, яких ви бачите по телевізору, я думаю, що все могло б бути інакше. Фред не погана людина. Я просто не вірю, що його серце було в моїй справі. Гадаю, я б сказав, що йому слід було прислухатися до деяких моїх порад. У мене був невеликий досвід роботи з законом. Чим я не пишаюся, але факт залишається фактом, я кілька разів бачив всередині зали суду. Він мав мене вислухати».
  Рун сказав: «Він розповів мені твою історію. Але я знав, що ти невинний, коли побачив тебе».
  «Коли б це було?»
  «На плівку. Інтерв'ю."
  Посмішка тепер була сумною. Він уникав її погляду, що її непокоїло. Вона вважала, що це сором’язливість, а не хитрість, але вона не хотіла, щоб на стрічці знімалися рухливі очі.
  Боггс казав: «Я ціную вашу думку, міс, але якщо це все, що ви маєте сказати, я все ще почуваюся синьожабером із шести унцій на двадцятифунтовій лінії».
  «Подивіться на мене і скажіть. Ви це зробили чи ні?»
  Його очі вже не були ухильними; вони вхопилися за її і відповіли так само чітко, як і його слова: «Я не вбивав Ленса Хоппера».
  «Мені цього достатньо».
  І Боггс не посміхався, коли сказав: «Проблема в тому, що цього, здається, недостатньо для людей штату Нью-Йорк».
   ЧЕРЕЗ ДВІ ГОДИНИ РЕНДІ БОГГС ДІСТАЛОСЯ: «ТОДІ Я вирішив їхати автостопом до Нью-Йорка. І це була найбільша помилка в моєму житті».
  «Вам набрид Мейн?»
  «Бізнес з омарами склався не так, як я сподівався. Мій партнер — бачите, я не дуже люблю цифри — він вів бухгалтерію, і вся ця готівка, що надходила, жодним чином не дорівнювала готівці, що виходила. Я підозрював, що він приховував цифри, і коли він продав бізнес, він сказав мені, що віддає його кільком кредиторам, але я думаю, що йому заплатили непогані гроші. У будь-якому випадку, у мене було, можливо, дві, триста баксів і дві нові джинси, кілька сорочок. Я подумав, що покину цю частину країни до наступної зими. Снігу місце в кіно і в паперових ріжках з сиропом. Тож я почав шукати на південь. Атракціонів було мало, але нарешті я отримав кілька атракціонів і опинився в Перчесі, Нью-Йорк. Якщо це не ім’я, я не знаю, що це». Він посміхнувся. «Купити… Йшов дощ, і я так довго тримав великий палець, що він був схожий на вибілений чорнослив. Ніхто не зупинявся, крім цього хлопця. Він зупинився на — ми їх називаємо — китайській багатоквартирній машині. Великий старий Chevy років дванадцяти чи близько того — знаєте, міг би їздити сім’я з десяти чоловік. Він сказав: «Заскакуй», і я це зробив. Найбільша помилка в моєму житті, міс. Я тобі це скажу».
  «Джиммі».
  «Правильно. Але потім я сказав йому, що мене звати Дейв. Я просто відчував, що це не та людина, з якою я дуже хотів би відкритися».
  «Що сталося після того, як ви зайшли?»
  «Ми поїхали на південь у бік міста, ведучи легкі розмови. Здебільшого про жінок, як і про чоловіків. Розповідати про те, як тебе весь час принижують жінки і як ти їх не розумієш, але насправді ти хвалишся тим, що у тебе їх було багато. Такі речі».
   «Куди йшов Джиммі? Далі на південь?»
  «Він сказав, що їде лише до Нью-Йорка, але я був вдячний, що мене взагалі підвезли. Я подумав, що можу купити квиток на Greyhound, щоб дістатися до Атланти. Насправді я саме про це подумав, коли він дивиться на мене в машині і каже: «Гей, сину, як би ти хотів заробити собі сотню доларів». І я сказав: «Мені б це дуже хотілося, особливо якщо б це було законно, але навіть якщо ні, мені все одно б це дуже хотілося».
  «Він сказав, що це насправді не незаконно. Просто щось підібрав і залишив. Я відразу сказав йому: «У мене є проблема, якщо це були б наркотики, про які ти говорив». Він сказав, що це кредитні картки, і оскільки я сам трохи користувався ними раніше, я сказав, що це не так вже й погано, але він міг би розглянути двісті. Він сказав, що більше ніж подумає про це, і сказав, що якщо я поїду, він розігнаться двісті п’ятдесят. І я погодився, що я й зробив. Ми їдемо кудись до цього місця. Я не знав Нью-Йорка, але на суді я дізнався, що він знаходиться на Верхньому Вест-Сайді. Ми зупинилися, і він вийшов, а я сів за кермо. Джиммі, чи як там його звали, зайшов у цей двір».
  Рун запитав: «Як він виглядав?»
  «Ну, я не був надто впевнений. Я мав би носити окуляри, але я загубив їх за бортом у Мен і не міг собі дозволити придбати нові. Але він був великим хлопцем. Сидів великий, як сидить ведмідь. Пам'ятаю, вуса. Це все було в профіль, як я отримав».
  «Білий?»
  «Так».
  «Опиши його одяг».
  «На ньому були сині джинси з піднятими манжетами, інженерні черевики…»
  «Що це?»
  «Знаєте, короткі чоботи з пряжками. чорний. І темно-синій плащ із годинником».
  «Ти трохи не нервував через цю річ з кредитною карткою?»
  Боггс на хвилину замовк. «Я вам скажу, міс. Були випадки в моєму житті — не багато, але кілька — коли двісті п’ятдесят доларів були невеликими грошима. Але тоді це було. Так само, як це було б зараз, і коли хтось збирається дати вам багато грошей, ви були б здивовані, що перестає ставати смішним або підозрілим. У всякому разі, я просидів хвилин десять у машині. У мене була сигарета чи дві. Я був дуже голодний і шукав Burger King. Це те, чого я справді хотів, одного з тих Whoppers. Ось я, відчуваю голод, і чую цей постріл. Я вистрілив із пістолетів у своєму житті достатньо, щоб знати, як стріляти. Вони не гуркочуть, як у кіно. Ось така тріщина...
  — Я знаю постріли, — сказав Рун.
  «Так, ти стріляєш?»
  «По суті, у мене стріляли», — сказала вона йому. Це не було его. Це було для того, щоб він дізнався про неї більше, щоб він більше довіряв їй.
  Боггс глянув на неї, вирішив, що вона не жартує, і повільно кивнув. Він продовжував. «Обережно заходжу у двір. На землі лежить чоловік. Я думав, що це Джиммі. Я підбігаю до нього й бачу, що це не Джиммі, нахиляюся й кажу: «Містере, ти в порядку?» А він, звичайно, ні. Я бачу, він мертвий. Я швидко встаю і просто панікую й тікаю».
  Боггс усміхнувся, плавно скрививши губи. «І що відбувається? Історія мого життя. Я натрапляю на поліцейську машину, що проїжджає поруч. Я маю на увазі, я справді стикаюся з цим, бах. Я падаю, і вони піднімають мене, одягають у нашийник і все».
  «А як щодо Джиммі?»
  «Я озирнувся і побачив машину, але Джиммі всередині не було. Він пішов».
  «Ви бачили рушницю?»
  «Ні, пані. Я чув, вони знайшли його в кущах. На ньому не було моїх відбитків, але я був у рукавичках. Окружний прокурор зробив велику справу з того, що я був одягнений рукавички в квітні. Але в мене маленькі ручки… — Він підняв одну. «На мені не так багато м’яса. Було дуже холодно».
  «Ви думаєте, Джиммі застрелив містера Хоппера?»
  «Я багато думав про це, але не розумію, навіщо він це зробив. Наскільки я бачив, у нього не було зброї, і якби це було просто шахрайство з кредитною карткою, містер Хоппер не брав би в це участь, кредитні картки — це дрібна картопля. Я думаю, що Джиммі мав при собі карти, і він просто запанікував, коли почув постріл. Потім він просто злетів».
  — Але ви сказали копам про Джиммі?
  «Ну, не про кредитну картку. Це не здавалося надто розумним. Тому я мовчав про це. Але, звичайно, я розповів їм про Джиммі. Жоден із них — чоловікові — не повірив мені».
  Навіть не твій власний адвокат, — подумав Рун. «Якщо припустити, що Джиммі не стріляв у Хоппера, ви думаєте, що він міг бачити вбивцю?»
  «Міг би».
  «Те, що ви мені сказали, не так вже й багато.
  "Я розумію, що." Він зітхнув. «Я просто чекав свого часу, чекаючи умовно-дострокового звільнення. Але тут є люди, щодо яких я чимось поганий. Я справді хвилююся, що вони знову накинуться на мене».
  «Посунься?»
  «Убий мене, знаєш. Одного разу спробували. Я не знаю чому. Але таке життя тут у в'язниці. Не обов’язково бути причиною».
  Рун запитав: «Наскільки сильно ти хочеш вийти?»
  Боггс глянув на камеру. Рун підвівся й подивився у видошукач, щоб краще його кадрувати. Те, що вона побачила, її непокоїло, тому що вона не дивилася на очі тварини чи злочинця, що було б страшним, але очікуваним; вона побачила лагідність і біль і — що ще важче було витримати — частину його, яка все ще була самотнім, наляканим хлопцем. Він сказав: «Я відповім на це, розкажу тобі, як це тут. Це ніби твоє серце перев’язане білизняною мотузкою. Ніби кожен день прокидається вранці після похорону. Ви ніби вітаєте страх, тому що коли ти боїшся, ти не можеш думати про свободу. Це такий смуток, що хочеться зойкнути, коли бачиш, як летить літак, прямуючи до місця, яке ти можеш собі уявити, але ніколи не зможеш дістатися, незалежно від того, наскільки воно близько».
  Ренді Боггс зупинився й прочистив горло. «Зробіть для мене все, що можете, міс. Будь ласка».
  розділ 10
  РУН ДАЛА МАТЕРИНСТВО СВОЇ НАЙКРАЩІ МОЖЛИВОСТІ .
  Вона справді це зробила.
  Кортні, мабуть, на три чверті привчена до туалету. Чверть, що залишилася, було важко впоратися, але Рун впоралася як могла.
  Купила дівчинці здорову їжу.
  Купала її двічі на день.
  Вона також кинулася прямо, щоб покращити гардероб маленької дівчинки.
  Клер, яка мала надзвичайно важливий смак у своїй моді, купувала бідолашній дитині здебільшого кофти, блузки з ведмедями чи героями мультфільмів Діснея та вельветові джинси (вельвет! У Нью-Йорку!). Рун повів її прямо в Сохо, до магазину дитячих товарів, де Рун знав одного з продавців. Вона скинула кілька доларів на справжній одяг: чорну міні-спідницю Naugahyde і пару чорних футболок. Жовті та салатово-зелені колготки. Пучок мереживних інструментів для її волосся. Ювелірні вироби були ризикованими — ти ніколи не знав, що проковтнуть діти, — але Руна знайшла епатажний ремінь із шипами та чорні ковбойські чоботи (які були трохи завеликі, але вона вважала, що ноги дівчинки виростуть лише в один спосіб, і чому б не купити щось, що триватиме більше місяця). Завершальним штрихом стала пластикова куртка зі шкури леопарда.
  Рун заплатив двісті двадцять сім доларів, але вирішив, що результат того вартий. Вона сказала: «Гаразд, чувак, ти шалено добре виглядаєш».
  «Божевільна», - сказала Кортні.
  Але невдовзі виникли проблеми.
  Вони вийшли з магазину, купили морозива й порозглядали вітрини. Тоді Рун подумав, чи можна залучити трирічних дітей до танців. Був чудовий нічний клуб, щойно відкрився на Гудзоні в старій будівлі, де багато років тому був знаменитий Район, цілком історичне місце. Багато дітей вона там не бачила. Насправді жодного. Але вона поцікавилася, чи можна прокрасти один рано, скажімо, одразу після роботи, десь о шостій чи сьомій. Здавалося, прикро мати дитину, схожу на мініатюрну Мадонну, і не познайомити її зі справжнім життям Нью-Йорка.
  «Хочеш піти танцювати?»
  «Я хочу в зоопарк!» — люто сказала дівчина.
  «Ну, люба, зоопарк закритий. Ми можемо поїхати через день чи близько того».
  «Я хочу побачити тварин».
  «Через день-два».
  "Немає!" Кортні почала кричати і набігла на Comme de Garçon, де вона кинула морозиво на стійку з костюмами за вісімсот доларів.
  Не вийшло і з дитячим садком.
  Рун зробив підрахунок і зрозумів, що якби вона висадила Кортні о восьмій і забрала її о сьомій — години, на яких Пайпер Саттон наполягала, щоб її бригада працювала, як мінімум, — а потім запросила нічну няню двічі на тиждень, вона матиме одну сто вісім доларів на місяць залишаються з її зарплати.
  Тож малеча половину тижня провела в дитячому садку, половину в Мережі.
  І коли одного вечора Пайпер Саттон зателефонувала Руну в час, який для решти світу був вихідним, і вимагала оновити історію Боггса («Ну, Руне. Зараз же зараз!»), Руне довелося припаркувати маленьку дівчинку до Бредфорда. Сімпсон, який спортивно взявся за це завдання, хоча з його таємного телефонного дзвінка вона могла зрозуміти, що він зірвав побачення, щоб допомогти їй. Було зрозуміло, що в неї скоро закінчаться друзі, якщо вона намагатиметься дуже часто залучати нянь в останню хвилину.
  Але нарешті це зробив мед.
  Увесь четвер Рун знімав зовнішню частину будівлі, де було вбито Ленса Хоппера, і саме місце злочину. Вона забрала Кортні якраз перед закриттям дитячого садка, і їй довелося стрибнути по таксі, щоб повернути п’ятдесят фунтів обладнання та тридцять фунтів дитини назад у плавучий будинок.
  Рун поставив її перед старим консольним телевізором Motorola, поставив у чергу «Чарівника країни Оз» і прийняв душ.
  Кортні, якій не сподобалася чорно-біла канзаська частина фільму, пішла шукати щось для гри. Те, що вона знайшла, — це баночка з конюшиновим медом, яка стояла на камбузі. Вона піднялася на стілець і обережно потягнула його, потім сіла на підлогу й відкрила.
  Кортні любила мед. Не стільки через смак, скільки через те, як він так повільно лився вниз по сходах. Це було дуже весело, але що було ще краще, так це те, як вона могла використати його, щоб склеїти відеокасети Руна. Вона зробила з них стіну і вдала, що це замок Злої Відьми.
  Тоді вода в душі перекрилася, і Кортні спало на думку, що грати з медом — це, можливо, одна з тих речей, які їй не варто робити. Тому вона сховала решту доказів, висипавши їх у футляр для відеокамери Ikegami.
  Кортні зачинила двері, потім сунула порожню банку під журнальний столик. У цей момент прибула Дороті в повнокольоровому Озі, і маленька дівчинка сіла дивитися фільм.
  Руна здивувала себе тим, що насправді закричала, коли побачила камеру. Вона намагалася крикнути, що камера коштувала п'ятдесят тисяч доларів, але слова навіть не сходили з її вуст. Кортні подивилася на камеру, закривавлена медом, і почала плакати.
   Потім Руна впала на коліна й оглянула зруйновані стрічки. Вона тримала камеру, як поранену тваринку. «О, Боже, о, ні…»
  «Ой-ой, — сказала Кортні.
  «Я не можу цього прийняти», — видихнув Рун.
  ЛИШЕ ДВА ТЕЛЕФОННІ ДЗВІНКИ .
  Вона була здивована, виявивши, що коли мова йде про дітей, можна досить швидко подолати міську бюрократію. Адміністратор, з яким вона розмовляла, сказав їй, що захисна діагностика може бути в дорозі за півгодини. Рун сказала не турбуватись, вона прийде до їхніх офісів завтра. Жінка дала Руну адресу.
  Наступного ранку вона зібрала речі дівчини, і вони пішли до метро. Після трьох пересадок вони вийшли на зупинці Bleecker Street і вилізли на тротуар.
  "Куди ми йдемо?" — запитала Кортні.
  «Побачити хороших людей».
  «Ой. де У зоопарку?»
  «Я впевнений, що вони відвезуть тебе в зоопарк».
  «Добре».
  Будівля виглядала як одна з тих величезних брудних фабрик із десятьма відтінками сірого — знімки з фільму 1930-х років про жорсткого промисловця з гладким волоссям, який дізнався, що життя з розпусними блондинками та мартіні може бути дуже незадовільним.
  Але коли Рун знову подумала про це, вона вирішила, що будівля на Ла-Гуардія-плейс більше схожа на в’язницю. Вона мало не обернулася. Але потім вона звільнилася: в’язниця, Ренді Боггс… І вона зрозуміла, що на ній лежить відповідальність розповісти про свою історію та врятувати його. І те, що Кортні в її житті зробить це неможливим. Вона переклала пальці дівчини, ще трохи липкі від меду, в ліву руку й повела до приземкої темної будівлі.
  Рун глянув на гранітну плиту над вхідними дверима до будівлі, де було б гарним місцем, щоб вирізати слова: «Покиньте надію, усі, хто входить» .
  Замість: Управління захисту дітей Нью-Йорка .
  Рун і Кортні повільно йшли до головного офісу зеленими коридорами по зеленому лінолеуму. Через флуоресцентне світло, яке спочатку було білим, але стало зеленим, коли потрапляло на шкіру. Це нагадувало їй тінь кабінету адвоката Меглера. Охоронець вказав на худу чорну жінку в червоному лляному костюмі, що сиділа за столом, заваленим переробленими файлами та порожніми картонними чашками для кави.
  "Чи можу я допомогти?" — запитала жінка.
  «Ви пані Джонсон?»
  Жінка посміхнулася, і вони потиснули один одному руки. "Сідай. Ви…?»
  «Руна».
  «Правильно. Ви дзвонили вчора ввечері». З’явився папір, і державний службовець Джонсон відкрив ручку Bic. "Яка ваша адреса?"
  «Вест Віллідж».
  Джонсон зробив паузу. «Чи можете ви бути більш конкретними?»
  "Не зовсім. Це важко пояснити».
  "Номер телефону?"
  Рун сказав: «Ні».
  «Перепрошую?»
  «У мене немає телефону».
  «О». Досі вона нічого не писала. «Це Кортні?»
  "Це вірно."
  «Ми йдемо до зоопарку», - сказала дівчинка.
  «У мене є сусідка по кімнаті, я маю на увазі сусідку по кімнаті — її матір, — і я не знаю її прізвища, і вона залишила мене з Кортні. Вона щойно злетіла — ви в це повірите? Я маю на увазі, я прокинувся, а її вже не було».
  Джонсон болісно нахмурився, наразі радше мама, ніж державний службовець.
  «У будь-якому випадку вона поїхала до Бостона, і що вона зробила, вона…» Голос Руна впав. «... кинув сам знаєш кого. І я думаю, що я буду робити? Розумієш, я був би не проти, якби я не працював, що я зазвичай і роблю, я маю на увазі, не працюю, тільки зараз я...
  Джонсон перестав писати. «Очевидна занедбаність. Трапляється частіше, ніж ви думаєте».
  Кортні сказала: «Руне, я голодна».
  Рун покопалася в своїй сумці та витягла банку сардин. Джонсон дивився на неї. З’явився консервний нож і Рун почав крутити. «Мені більше подобалося, коли на них був той ключик». Рун глянув на спантеличену міс Джонсон. «Знаєте, ключ. На банках? Як у мультфільмах, які завжди бачиш».
  «Мультфільми?» — запитав Джонсон. Потім: «Ти думаєш, що це добре для неї?»
  «Водоупакований. Я б не дав їй олії». Вона підняла банку.
  Рун засунув серветку в комір Кортні, потім простягнув їй пластикову виделку. «У будь-якому випадку, її матері вже немає, і я не знаю, як її знайти».
  «Ви не маєте жодного уявлення? Без прізвища?»
  «Ні. Просто знайте, що вона в Бостоні».
  «Боуден».
  Джонсон сказав: «Зазвичай у таких випадках втручається поліція. Вони зв’яжуться з бостонською поліцією та проведуть стандартний пошук зниклої людини. Ім'я, КЛЕР?»
  «Правильно. У мене просто немає підказок. Клер забрала все з собою. За винятком цього надто огидного старого плаката та спідньої білизни. Можливо, ви можете відбити пальці. Але це, мабуть, не її відбитки пальців».
  «Хто батько Кортні?»
  Руна насупилася й похитала головою.
  Джонсон запитав: «Невідомо?»
  «Високо».
  «Опиши мені її матір».
  «Клер приблизно мого зросту. Її волосся зараз темне, але ми говоримо, що життя почалося досить легко. Якийсь брудно-коричневий». Рун на хвилину замислився. «У неї вузьке обличчя. Вона не гарна. Я б сказав, що миліше..."
  «Мене справді більше цікавить загальний опис, який допоможе поліції знайти її».
  «Добре, звичайно. П'ять-три, чорне, як смуга, волосся. Близько ста десяти. Носить переважно чорне».
  «Бабуся чи дідусь чи інші родичі?»
  «Я навіть не можу знайти її матір — як я буду знати тіток і дядьків?»
  Джонсон сказав: «Вона справді чарівна. Чи є у неї проблеми зі здоров'ям? Чи є якісь ліки, які вона приймає?»
  «Ні, вона досить здорова. Вона приймає лише вітаміни у формі тварин. Їй найбільше подобаються ведмеді, але я думаю, що це лише тому, що вони мають вишневий смак. Ти любиш ведмедів, чи не так, любий?»
  Кортні доїла сардини. Вона кивнула.
  «Добре, дозвольте мені розповісти вам трохи про процедуру з цього моменту. Це управління у справах дітей, яке входить до складу міського управління кадрів. У нас є мережа надзвичайних прийомних сімей, куди її помістять приблизно на тиждень, поки ми не зможемо перевести її в постійний прийомний будинок. Сподіваюся, до того часу ми знайдемо матір».
  У Руна закрутилося в животі. "Прийомна сім'я?"
  "Це вірно."
  «Гм, ви знаєте, що ви чуєте в новинах…»
  «Про прийомні будинки?» — запитав Джонсон. «Це преса вигадала більшість цих історій». Її голос був чітким, і в Руні спалахнула інша місіс Джонсон. Під рубіновою помадою і псевдо Енн Тейлор не билося боязке серце. Ймовірно, на схилі лівих грудей у неї було татуювання торгової марки банди.
  Жінка продовжувала. «Ми витрачаємо тижні на дослідження прийомних батьків. Якщо ви подумаєте про це, хто перевіряє природних батьків?»
  Гаразд, подумав Рун. «Я можу відвідати її?»
   Відповідь була «ні» — Рун це бачив, — але Джонсон сказав: «Напевно».
  «Що станеться зараз?»
  «У нас за викликом працює референт-діагностик. Сьогодні ввечері вона відвезе Кортні до лікарні швидкої допомоги».
  «Я більше нічого не маю робити?»
  «Це буде кінець вашої участі».
  Рун ненавидів мову державних службовців. Вони ніби взяли слова і швидко їх заморозили.
  Вона повернулася до Кортні і сказала: «Ти сумуватимеш за мною?»
  Дівчина сказала: «Ні».
  Немає?
  Джонсон сказав їй: «Люба, ти хочеш піти погостювати з гарними мамою й татом? У них є такі ж діти, як ви, і вони хотіли б, щоб ви їх відвідали».
  «Так».
  Рун сказав їй: «Ти будеш щаслива там».
  Чому вона не ридає?
  Джонсон сказав: «Я візьму її зараз. У вас є її речі?»
  Рун віддала сумку з м’якими щурячими тваринами та її новий одяг. Джонсон подивився на обличчя Руна і сказав: «Я знаю, що ти відчуваєш, але, повір мені, ти вчинив правильно. Вибору не було».
  Рун присів і обійняв дівчину. «Я прийду до тебе в гості».
  Саме тоді Кортні зрозуміла, що відбувається. «Руна?» — невпевнено запитала вона.
  Джонсон узяв її за руку й повів коридором.
  Кортні почала плакати.
  Рун почав плакати.
  У Джонсона залишилися сухі очі. «Давай, любий».
  Кортні озирнулася і покликала: «Зоопарк!»
  «Ми підемо в зоопарк, я обіцяю».
  Рун залишив потворну плиту будівлі, відчуваючи сильну свободу.
   І також відчуває тягар почуття провини, який відповідав її власним 102 фунтам за унцію. Але це було нормально. У неї була історія.
  ВЕСНА В ТЮРМІ, ЯК ВЕСНА В МІСТІ. СЛАБИЙ, АЛ самий непомітний. Ви відчуваєте це лише через повітря. Відчуваєш запах, смакуєш, відчуваєш додаткову порцію тепла. Він фліртує з вами раз чи два, і все. Назад на роботу, або назад на тюремне подвір'я. Крокуси не можуть пробити бетон.
  Ренді Боггс чекав Северна Вашингтона у тюремній спортзалі, коли на нього налетів запах весни. І, блін, від цього йому стало погано. Він ніколи не навчався в коледжі. Школа для нього означала середню школу, і цей пошарпаний тюремний спортзал дуже нагадував йому той, що був у Вашингтонській школі Ірвінга, де двадцять років тому він займався на брусах або насилу робив залізний хрест на кільцях, і, бах, у повітрі буде відчуватися той запах, який означатиме, що вони скоро закінчать школу, а попереду його чекає літо — разом із парою тижнів чистої свободи перед роботою на складі в Кресджі.
  Блін, як пахне весна...
  Він думав про дюжину спогадів, вивільнених цим запахом. Маленькі цицьки дівчат і гаряча трава і гуркіт бензопили двигуна Chevy 350. І пиво. Хлопець, він любив пиво. Зараз так само, як і тоді, хоча він знав, що в підлітковому віці немає такого смаку, як пиво.
  Ренді Боггс примружився через тренажерний зал і побачив похилий вигляд Северна Вашингтона, вартістю двісті тридцять фунтів, широке обличчя поміж шкірою голови з тугих гостриків і шию завтовшки, як Боггсове стегно.
  Невдовзі після їхньої зустрічі Вашингтон розсміявся й сказав Богґсу, що за всі свої сорок три роки він ніколи не мав білого друга. Він сумував за Намом через свій зір і завжди залишався неподалік від дому, який у випадку його родини був сто тридцять сьомим Вулиця, де білих взагалі було небагато, не кажучи вже про тих, з ким би він подружився.
  Ось чому Вашингтону було некомфортно, коли одного разу у дворі Богз почав з ним розмовляти, просто дурнішати тим м’яким, сором’язливим голосом. Спочатку, як пізніше сказав йому Вашингтон, він думав, що Боггс хотів стати його майтегом, його коханцем, а потім Вашингтон вирішив, що Боггз — просто ще один бідолапий божевільний, можливо, підданий або знесилений ангелом. Але коли Боггс продовжував так, розмовляючи, смішно, розумніше, ніж більшість людей усередині, Вашингтон і Боггс стали друзями.
  Боггс сказав йому, що він багато разів був у Релі та Даремі й дізнався, що сім’я Вашингтона приїхала з Північної Кароліни, хоча він ніколи там не був. Вашингтон хотів почути все про штат, і Боггс був радий розповісти йому. Звідти вони говорили про Сільвію, Гарлем, Діззі Гіллеспі, Декстера Гордона, Едді Мерфі, Дензела Вашингтона (не родича), злочини класу D, пиво, подорожі, автостоп…
  Але була інша основа дружби між ними.
  Одного разу Вашингтон знайшов Боггса у дворі й сказав: «Знаєш, чому ти підійшов і поговорив зі мною?»
  «Ні, Северне, точно не знаю. Чому це було?»
  «Аллах».
  «Що це знову?» — спитав Боггс.
  Величезний чоловік пояснив, що Аллах прийшов до Вашингтона уві сні і сказав йому, що його завданням є подружитися з Боггсом і зрештою навернути його.
  Він розповів усе це Боггсу, який відчув, що червоніє, і сказав: «Блін, якщо це не найбожевільніша річ, яку я коли-небудь чув».
  «Ні, чоловіче, це так. Твоя дупа в безпеці. Ми з Аллахом будемо стежити за тобою». Що Боггс вважав ще божевільнішим, принаймні з боку Аллаха, але його це цілком влаштовувало.
   Однак із самого початку робота Вашингтона була нелегкою. Боггс був кормом для тварин у в'язниці Гаррісон. Сухий, сором'язливий, тихий, самотній. Він не займався, він не трахався, він не був на стороні. Миттєво непопулярний. Такий тип, який закінчується «випадково» мертвим, наприклад, не звернувши уваги та простромивши шию свердлом діаметром ¾ дюйма, а потім спливаючи кров’ю до смерті, перш ніж хтось помітив кров.
  Або такий, що робить це сам. Вони можуть забрати у вас ремінь, але якщо ви хочете померти у в'язниці, ви можете себе померти, без проблем.
  Але Северн Вашингтон виконав свою роботу. І коли стало зрозуміло, що Боггз перебуває під крилом одного з найпобожніших мусульман у всьому Гаррісоні (який також був одним із найбільших), коли ця новина облетіла камерні блоки, Ренді Боггс майже залишився поодинці.
  Проте «майже» не означало «цілком».
  Вашингтон, позбувшись швидкого привітання Мусліна, «Мархаба, сардік», тепер насупився, прошепотів: «Йой, чувак, у тебе проблеми».
  "Що?" — спитав Боггс, відчуваючи, як завмирає серце.
  «Скажи, що вони знову кинуться на тебе. Цього разу серйозно. Я вирвав з дому свою ручку, і він сказав, що чув це напевно».
  Ренді Боггс спохмурнів. «Чому, чоловіче? Ось чого я не розумію. Ти щось чуєш?»
  Вашингтон знизав плечима. «Для мене це не має сенсу».
  "Гаразд." Обличчя Боггса трохи скривилося. «Черт».
  «Я надсилаю деякі запити», — сказав Вашингтон. «Ми самі розберемося, що в біса відбувається».
  Боггс врахував це. Він не став шукати неприємностей. Він не дивився на чорношкірих сталевими вбивчими очима, не дивився нікому на член під душем, не діставав від охоронців коробки «Мальборо», не дивився скоса на арійське братство. Не було жодної причини, про яку він міг подумати, що хтось захоче перейти на нього.
  «Я не знаю, що я зробив. Я не думаю...
  «Гей, будь здоровим, чоловіче». Вашингтон посміхнувся. «Ви ходите в чому? Двадцять чотири місяці. Не має бути надто важко зберегти свою дупу цілою стільки часу».
  «Це місце, чоловіче, я його так ненавиджу…»
  Северн Вашингтон сміявся, як завжди, коли хтось висловлював очевидне. «Отримав протиотруту. Менше грай нам у м’яч».
  І Ренді Боггс сказав: «Звичайно». Побачивши своє відображення у шибовому вікні, він подумав, що те, на що він дивиться своїми червоними очами, було зовсім не його живе тіло, а щось інше — щось жахливе, що лежить холодне й мертве, як його кров втекла з тіла.
  Подумавши, що, незважаючи на запевнення цього величезного чоловіка, єдина надія, яку він мав, — це дівчина з хвостиком і великою камерою.
   розділ 11
  ЦЕ МІСТО БУЛО ІГРОВИМ МАЙДАНЧКОМ, ЯКИЙ НІКОЛИ НЕ ВТОМИВСЯ.
  Як тільки ви прибрали з цього елемент страху (а Джек Нестор не боявся нічого), Нью-Йорк став найбільшим ігровим майданчиком у світі.
  Він відчув хвилювання, щойно вийшов із автовокзалу порту. Відчуття електрики. І на мить він подумав: що він робив, марнуючи час у ссаній Флориді?
  Від нього пахло: рибною річкою, вугільним димом від продавців кренделів, лайном, вихлопом. Тоді він відчув запах якогось жахливого ладану. Троє чорних хлопців, одягнених як араби, продавали з розкладного столу. Він ніколи раніше не бачив такого. Він підійшов до них. Були фотографії чоловіків з давніх часів, вони виглядали, одягнені однаково. Дванадцять справжніх племен Ізраїля. Тільки всі вони були чорні. Чорні рабини…
  Яке це було божевільне місто!
  Нестор пройшов Сорок другою вулицею, зупинився на парі піп-шоу. Він пішов і ще трохи поблукав, дивлячись на старі кінотеатри, живі театри, розлючених водіїв, пішоходів-самогубців. Гудки гриміли, як божевільні, наче у кожного, хто їздить, на задньому сидінні сиділа породілля. Енергія вже виснажувала його, але він знав, що буде готовий за день чи два.
  Він зупинився, купив хот-дог і з’їв його за три шматочки. На наступному розі він купив ще один. Цього разу він попросив і цибулю. На третьому розі він купив ще два хот-доги без цибулі й стояв, їв їх і пив спрайт, але зовсім не спрайт, який він просив, а якусь марку лимонно-лаймової содової. ніколи не чув. Це було на смак як ліки. Коли продавець розрізав ковбасу, щоб наповнити її квашеною капустою, Нестор запитав його, де тут є готель.
  Чоловік знизав плечима. «Доно».
  "Га?"
  «Доно».
  «Це готель?»
  «Я не знаю».
  «Чому б тобі не спробувати вивчити чортову англійську?» Нестор пішов геть. Через два квартали він побачив вивіску « Готель королівського двору» . Це було так само, як мотель, у якому він колись був у Маямі-Біч, і це було непогане місце. Він пам’ятав, що там було чисто й дешево. Напевно, це був ланцюг. Нестор підійшов до дверей, які раптово відчинилися. Він не помітив високого молодого чоловіка в чорному, який стояв усередині. Чоловік сказав: «Привіт, сер, візьміть вашу сумку?»
  Нестор пригадав, що у філіалі в Маямі не було швейцара.
  «Просто хотів запитати хлопця за партою».
  Це був не хлопець, а молода білявка з французьким акцентом і абсолютно ідеальними зубами. Вона посміхнулася йому. "Так, сер?"
  — Е-е… — він озирнувся навколо. Дивний. Це було схоже на склад з низькою стелею. Скрізь кам'яні та металеві меблі. І багато меблів було загорнуто в білу тканину.
  «Е-е, мені було цікаво, у вас є кімната?»
  «Звичайно, сер. Як довго ти будеш залишатися?»
  «Е, скільки це буде? Для одного?»
  Проведено консультацію з комп’ютера. «Чотириста сорок».
  На тиждень"? Хіба ці люди божевільні?
   Тепер питання полягало в тому, як вибратися звідси, щоб блондинка з прямими зубами, як лінійка, не подумала, що він повний мудак.
  «Я маю на увазі ніч».
  Хвилинна пауза. — Насправді це денна норма, сер.
  «Звичайно. Я жартував." Нестор посміхнувся, не побачив способу врятувати ситуацію і просто вийшов.
  Лише в одному кварталі він знайшов Royalton Arms, який, як він знав, був нормальним, оскільки попереду стояла пара брудних туристів, які дивилися на путівник Мішлен Нью-Йорком. Тут у партійщика не було навіть рівних зубів, не кажучи вже про білі, і він був за куленепробивною перегородкою з оргскла. Нестор заселився в номер за 39,95 доларів і піднявся на ліфті на сьомий поверх. З кімнатою все гаразд. Він почувався добре, щойно зайшов усередину. З нього не було видно ні океанів, ні швидкісних доріг, ні чогось іншого, крім повітряної шахти, але це не турбувало Нестора. Він опустив жалюзі, потім ліг на ліжко й прислухався до сперечань його шлунка з хот-догами.
  Він увімкнув телевізор і якийсь час дивився повторення «Віце-Майамі» , перегорнув канали, а потім вимкнув знімальний майданчик. Не мати дистанційного керування викликало роздратування. Він роздягнувся до боксерів і футболки без рукавів, потужно почистив зуби й ліг у ліжко.
  Він закрив очі.
  Прив'язка . Почалися картини.
  Нестор часто мав проблеми зі сном. Давним-давно він думав, що це щось фізичне. Що ж, сподівався більше, ніж думав . Але тепер він знав, що це зовсім не так.
  Причиною його безсоння стали фотографії.
  У ту хвилину, коли його голова вдарилася об подушку (якщо поруч з ним не було когось, хто відволікав би його увагу чи принаймні обіцяв відволіктися), у ту хвилину, коли він був готовий спати, почалися картини. Він гадав, що міг би назвати це спогадами тому що вони насправді були нічим іншим, як сценами з його минулого. Але спогади були іншими. Спогади були схожі на враження від родини чи дитинства. Його перша машина. Його перший трах. Можливо, вони були точними. Напевно ні.
  Але фотографії... Людина. Кожна деталь ідеальна.
  Філіппінського революціонера, якого він підібрав на відстані трьохсот ярдів за допомогою M16 із металевими прицілами, чоловік просто впав, як мішок…
  Чорношкірий південноафриканець, який думав, що він безпечно перетнув кордон у Ботсвані...
  Вішалка зв’язує руки сальвадорця, Нестор думає: «Навіщо його зв’язувати?» Через шістдесят секунд у нього все одно буде куля в голові...
  Сотні інших.
  Вони були чорно-білі, вони були кольорові, вони були без звуку, вони були зі стереозвуком Dolby.
  Картинки…
  Вони, звичайно, не переслідували його. У нього не було ніякої емоційної реакції. Його не мучило почуття провини, його не спонукала хіть. Вони б просто не пішли. Картинки приходили йому в голову і не давали спати.
  Сьогодні ввечері Нестор — підбадьорений містом і стурбований його фаст-фудом — лежав у надто м’якому ліжку й виставляв фотографії. Відштовхнув одного. Потім зробив те саме з тим, що зайняв його місце. Потім наступний. На годину, потім на дві. Він хотів, щоб Селін була поруч із ним. Він думав про неї, але картини відштовхнули її . Він думав про те, що йому робити в місті. Це на деякий час утримало фотографії. Але вони повернулися.
  Нарешті — було близько третьої ночі — він почав думати про француженку, ту з рівними зубами. З думкою про неї та трохи зусиль зі свого боку (він думав про це мазням ліктя), Джек Нестор нарешті почав розслаблятися.
   ЦЕ БУЛО ДОСТАТО ОДНОГО ПОБАЧЕННЯ, ЩОБ ТРИМАЛИСЯ БРЕДФОРДА СІМПСОНА щасливим, і недостатньо одного, щоб хвилювати Руна.
  Вони сиділи за столиком просто неба в мексиканському ресторані біля Вестсайдського шосе, стіл був заповнений червоними банками пива Tecate, чіпсів і сальси — і тонни друкованих матеріалів про Ленса Хоппера та Ренді Боггса.
  Бредфорд хотів запросити її знову, як це сталося, але Рун задовольнився тим, що вечір пройшов переважно професійно.
  Стажер підсунув свій стілець ближче до її, і Рун трохи торкнувся коліна, поки вони читали файли Хопера. «Де Кортні?» — запитав Бред.
  — Не підемо туди, — сказав Рун.
  «Звичайно. вона в порядку?»
  Так ні. Напевно ні.
  «Вона в порядку».
  «Вона справді мила».
  «Давайте не підемо туди», — подумала вона й повернулася до файлів на Ленса Хопера, які Бредфорд знайшов в архівах.
  Коли вони читали, вона почала чіткіше уявляти собі покійного керівника Network News.
  Хоппер був важкою людиною — він вимагав, щоб усі в Мережі працювали так само старанно, як він, і не дозволяли своєму особистому життю заважати роботі. Він також був жадібним, ревнивим, дріб'язковим і дико амбітним, і кілька разів, коли його контракт закінчувався, фактично виманював у материнської компанії опціони на акції, що збільшило його вартість на сотні мільйонів доларів.
  Але він також був людиною з серцем. Наприклад, проводити зі стажерам стільки часу, скільки він проводив, як згадував Бредфорд. Він захищав освітні програми для молоді в Мережі, хоча подібні шоу приносили набагато менше прибутку, ніж позашкільні мультфільми та пригодницькі програми.
  Хоппер регулярно виступав у Вашингтоні перед комітетами FCC і Конгресу, засвідчуючи важливість свободи ЗМІ. Його часто ганьбили консервативні групи, орієнтовані на родину, які вважали, що на телебаченні має бути більше цензури.
  Хоппер також взяв на себе відповідальність за найстрашніший синяк в історії Мережі. Три роки тому — якраз перед його смертю — Мережа опублікувала відзначену нагородою історію як частину висвітлення миротворчої місії ООН у Лівані. Історія була ексклюзивом про село за межами Бейрута, яке виглядало ліберально налаштованим і прозахідним, але насправді було оплотом бойовиків-фундаменталістів.
  Але коли сили ООН провели обшук села в пошуках підозрюваних терористів, вони були настільки готові зустріти опір, що операція перетворилася на кровопролиття після того, як одинокий снайпер зробив один постріл біля колони. Послідувала ланцюгова реакція стрілянини. Було двадцять вісім смертей, усі внаслідок дружнього вогню, включно з деякими американськими солдатами. «Снайпером» виявився десятирічний хлопчик, який стріляв по камінню. Бойовиків, здавалося, давно немає. Дехто звинувачував ООН у тому, що вона покладалася на новини для отримання розвідувальних даних, але більшість людей вважали, що Мережа винна в тому, що вона взагалі опублікувала цю історію або принаймні не повідомила, що терористів там більше немає.
  Хоппер взяв на себе відповідальність за інцидент і особисто поїхав до Бейрута, щоб відвідати похорони вбитих селян.
  Бредфорд і Рун продовжували вивчати файли, і, хоча з’явився портрет Хоппера як складної, амбітної та безжальної людини, жодних очевидних мотивів його смерті не виявилося.
  Звідти вони звернулися до розшифровок інтерв’ю, які Рун брала за останній тиждень, коли вона мандрувала Східним узбережжям і Південним, спілкуючись з людьми, які знали Ренді Боггса.
   Так, Ренді Боггс працював на мене майже два роки. Він прийшов і шукав роботу. Хороший хлопець. Надійний. Він не був убивцею. Найкращим із них штовхнув мітлу. Я впевнений, що це були шістдесяті роки. У нас тоді була проблема негрів. Звичайно, у нас все ще є проблема негрів. «Щодо цього я хотів би сказати кілька слів, оскільки у вас є фотоапарат…
  Далі…
  Ренді Боггс? Так, я знав родину Боггс. Хлопці, яких я не пам'ятаю. Батько був злим піздцем. Людина,—
  Далі…
  Ренді? так У нас був бізнес з омарами. Але — у вас увімкнуто камеру? Гаразд, дозвольте мені розповісти вам цю історію. Одного разу ми з дружиною були в Портленді й їхали в Chevy — ми завжди купуємо американські машини, навіть якщо вони купа, самі знаєте, чого. Тож ми їхали, і в небі були ці три вогники, і ми знали, що це не літаки, тому що вони були такими яскравими. Тоді один із них –
  Далі…
  Рун різко позіхнув.
  "Ти в порядку?" — запитав Бредфорд.
  "Більш-менш." Вона відкрила інший файл.
  Її життя перетворилося на нескінченне коло довгих годин, проведених на самоті, польотів на літаках і проживання в готелях, за які хтось оплачував, напружених зустрічей у Мережі, інтерв’ю, які іноді виходили з-під контролю, а іноді спрацьовували, самотнього плавучого будинку. , хаотичної монтажної кімнати. (Одного ранку вона прокинулася й виявила, що заснула з Betacam поруч із собою — і це було не так страшно, як той факт, що вона спала, обійнявши його всю ніч.) Вона кинула пізно ввечері клуби, вона відмовилася від письменницьких барів Вест-Вілліджа. Навіть перестав часто зустрічатися з Семом Гілі. Пайпер Саттон час від часу пролітала до кабінки Руна, щоб отримати звіт про стан справ, як орел, що хапає кігтями звивисту форель.
  Коли вони з Бредфордом вивчали весь цей матеріал, серед хрипкого сміху, хвастощів і флірту десятків молодих адвокатів і бізнесменів, сп’янілих текілою, і хвилюванням життя на Манхеттені, Рун усе більше й більше відчував роздратування від того, що таку важливу й важливу людину, як Ленс Хоппер, убили й усе більше й більше. впевнений, що Ренді Боггс цього не зробив.
   розділ 12
  « ДАВАЙ, СЕМ. БУДЬ ЛАСКА?» ВОНА СПРОБУВАЛА ШАРМ, А ТЕПЕР благала.
  Але Сем Гілі був детективом, який заробляв на життя утилізацією бомб; важко було вмовити таку людину на те, чого вона не хоче робити.
  Вони сиділи на задній палубі елінгу, пили пиво та їли попкорн з мікрохвильової печі.
  «Я просто хочу на це подивитися. Один маленький файл».
  «Я не можу отримати доступ до файлів у Двадцятому відділку. Я вибуховий загін. Навіщо їм взагалі зі мною розмовляти?»
  Руна витратила багато часу, намагаючись вирішити, чи закохана вона в цього чоловіка. Вона думала, що вона була певним чином. Але це було не так, як у старі часи — коли б вони не були — коли ти або кохався, або ні. Любов тепер була набагато складнішою. Були ступені, були фази кохання. Він працював і виходив, як компресор у кондиціонері. Вони з Хілі могли легко розмовляти. І сміятися. Їй сподобалося, як він схожий на чоловіка з реклами Marlboro. Їй подобалося, як його очі були абсолютно спокійні й глибокі, ніж очі будь-якого чоловіка, якого вона коли-небудь бачила. Але чого їй не вистачало, так це того перевороту кишківника, цієї одержимості схудненням об’єктом твого бажання, що було улюбленим видом кохання Руна, хоча це було абсолютно рідко.
  Крім того, Хілі був одружений.
  Що, як не дивно, не надто турбувало Руна. Принаймні він був розлучений і не мав проблем із відвертою щирістю про часи, коли він бачив Шеріл. Рун подивився на свій шлюб, як подушка безпеки в автомобілі — функція безпеки. Можливо, коли вона подорослішає, якби вони все ще були разом, вона змусила б його прийняти рішення. Але поки що його одруження було його справою. Все, що вона хотіла, це чесність і хлопець, який змушував би вас здогадуватися. І жоден хлопець не змушував вас здогадуватися, як один із вибухових підрозділів Нью-Йорка.
  Рун сказав: «Вони взяли не ту людину».
  «Я знаю вашу теорію про Боггса».
  «Мені не потрібно нишпорити по кімнаті доказів. Я просто хочу прочитати один файл».
  «Я думав, ти хочеш бути репортером».
  «Я репортер ».
  «Репортери не обманюють. Було б неетично використовувати мене для отримання інформації».
  «Звичайно, не буде. Ви знаєте про неназвані джерела. Давай, ти можеш бути моєю Глибокою Глоткою».
  «Це розслідування вбивства. Мене б відсторонили за витік інформації».
  «Це засудження за вбивство . Це закрита справа».
  «Стенограма є публічною. Чому б вам не...?»
  «У мене є стенограма. Мені потрібен звіт поліції. Тут є імена всіх свідків, ракурси куль і фотографії вихідних ран. Всі хороші речі. Давай, Сем». Вона поцілувала його в шию.
  «Я нічого не можу зробити. Вибач.”
  «Чоловік невинний. Він відбуває за те, чого не робив. Це жахливо."
  «Ви можете поговорити з офіцером з питань громадської інформації. Вони дадуть тобі сторону справи департаменту».
  «Лішня — це все, що він мені скаже».
  — Вона, — сказав Гілі. «Не він». Він підвівся і пішов на камбуз. «У вас є щось суттєве?»
  «Ну, по-перше, усі, у кого я брав інтерв’ю, казали, що Ренді Боггс ні в якому разі не міг би когось убити. Потім-"
  «Я маю на увазі їсти».
  «О». Вона примружила погляд на камбуз. "Немає."
  «Не сумуй».
   — Я ні, — швидко сказала вона. «У мене просто немає нічого суттєвого. вибач Можливо, трохи фруктів і клітковини».
  «Руна…»
  "Банан. Він досить старий».
  «Я не можу отримати звіт. Мені шкода».
  «Банка тунця. Однак це досить огидна комбінація, якщо ви змішаєте її з пластівцями. Навіть із високим вмістом клітковини».
  Хілі не купував це. "Немає файлу. Відмовся від цього». Він повернувся з кренделями та сиром. «То де твоя маленька дівчинка?»
  Вона вагалася. «Я відвіз її до соціальної служби».
  «О». Він дивився на неї, його обличчя було порожнім. Нічого не кажучи, їдять сир. Він запропонував їй вилку, яка її не цікавила.
  Вона сказала, захищаючись: «Там була дуже, дуже хороша група людей. Вони були, знаєте, справжніми професіоналами».
  "Угу."
  «Що вони зроблять, це потримають її в прийомній сім’ї на деякий час, а потім вони вистежать її матір…» Вона уникала його очей, дивлячись кудись. Вивчаючи його ґудзики, шви сорочки, трапецію підлоги між черевиками. «Ну, це була гарна ідея, чи не так?»
  "Не знаю. Це було?"
  "Мені довелося."
  «Коли я був портативним і ходив, іноді ми знаходили дітей. Якщо є будь-які підозри на нехтування чи жорстоке поводження, ви повинні привести їх або запросити до них соціального працівника».
  Рун сказав: «Ці люди в порядку, чи не так?»
  "Я так гадаю."
  Вона встала й повільно крокувала. «Що я мав робити? Я не можу доглядати за дитиною».
  «Я не кажу, — почав Хілі.
  "Так і є. Ви кажете: «Здається, так», «Я не знаю».
  «Ти зробив те, що вважав правильним».
   Стиснути, послабити. Її короткі неначищені нігті вп’ялися в долоню, а потім розслабилися. — Ви кажете, ніби я віддав її циганам.
  «Я просто трохи здивований».
  "Що я збираюсь зробити? Тримати її весь час зі мною? Через неї полагодити камеру коштувало п'ятсот доларів. Мені довелося перезняти вісім годин фільму. Я не можу дозволити собі няню…»
  «Руна—»
  Зростали гучність і обурення. «Ти кажеш, ніби я її покинув. Я не її мати. Я навіть не хочу її».
  Хілі посміхнувся. «Не будь таким параноїком з цього приводу. Я впевнений, що вони добре подбають про неї. Візьміть трохи сиру. Що тут?»
  Рун подивився. «Яблуко? груша? Почекай, я думаю, що це кабачок».
  «Він має бути такого кольору?»
  Вона сказала: «Це лише до тих пір, поки вони не знайдуть Клер».
  Хілі сказав: «Мабуть, лише пару днів».
  Рун стояв біля круглого ілюмінатора, дивлячись на воду, на те, як вогні в Гобокені створювали лінії на хвилях, наче вогні заходу на злітну смугу. Своїми очима вона проводила їх до землі й назад. Вона спостерігала за ними кілька хвилин, поки їх не розбив швидкохідний катер. Коли кольори почали перегруповуватися, вона повернулася до Гілі й сказала: «Я вчинила правильно, чи не так, Семе?»
  «Звичайно.» Укупорив сир. «Ходімо щось перекусити».
  ПАЙПЕР САТТОН ВІДЧУВАЛА СИЛУ, ЯКУ ВОНА МАЛА НАД НИМ, і від цього їй стало некомфортно, тому що це була суто влада сексу.
  І тому влада, яку вона не могла використовувати. Або, точніше, не дозволяла собі займатися спортом.
   Дивлячись на чоловіка навпроти неї, вона схрестила ноги, а її кремові панчохи шепотіли, нагадуючи про цю силу. Вона сиділа в офісі рівно двома поверхами вище свого — пентхаусі моноліту материнської компанії.
  — Вип’ємо кави, — сказав чоловік.
  "Ні, дякую."
  «Тоді я зроблю». Ден Семпл був підстриженим сорок чотири роки, компактним, з коротким коричневим волоссям, яке завивалося на чоло чубчиком. Він не був журналістом, як Пайпер Саттон, Лі Мейзел чи його попередник Ленс Хоппер. Він продавав рекламний час для місцевих станцій, потім для Мережі, і зрештою він перейшов у розважальні та новинні програми. Відсутність досвіду звітності не мала значення; Талант Семпла був спрямований на гроші — їх заробляти та економити. Ніхто в телевізійному бізнесі не був настільки наївним, щоб повірити, що лише високоякісна журналістика є достатньою для успіху мережі. І, за кількома винятками, ніхто не був здивований, коли Семпл отримав посаду директора Network News. Подібності були очевидні: Хоппер був чудовим журналістом у втіленні сучого сина; Ден Семпл був великим бізнесменом в тілі жорстокої манії величі.
  Хоча одна річ, до якої він анітрохи не ставився, — це Пайпер Саттон.
  У минулому у неї були романи з різними керівниками Мережі — однак лише з тими чоловіками, які на корпоративному рівні були рівними її, і лише з тими, кого вона бажала фізично або тому, що їй справді подобалося їхнє товариство. Саттон наплевали на чутки та плітки, але одне з її небагатьох правил етики полягало в тому, що вона не буде використовувати своє тіло для просування своєї кар’єри; було багато інших способів трахнути тих, на кого ти працював.
  Роман із Семпл тривав рік, коли вони обидва займали верховенство в Мережі. Але це було кілька років тому. Потім прийшов Хоппер смерть, одним з наслідків якої було те, що Саттон передбачив: Семпл був названий заміною Хоппера. Наступного дня після того, як правління оголосило про призначення, вона зайшла до його кабінету, щоб сказати, як вона рада за нього. Потім Саттон взяв Семпл за руку, поцілував його в щоку і припинив роман.
  Відтоді Семпл вів майже підліткову кампанію, щоб повернути її. Незважаючи на те, що вони часто бачилися, вечеряли разом і відвідували бенефіси та офіційні заходи, вона вирішила, що їхні інтимні дні закінчилися. Він не повірив їй, коли вона сказала, що це теж було важке рішення для неї, хоча це було. Вона приваблювала його фізично, і її приваблювала його сила, блиск і рішучість. Раніше Саттон задовольнялася слабкими чоловіками і засвоїла свій урок; у неї було кілька колишніх, щоб довести це.
  Ця романтична напруга була прихованою в кожній розмові, яку вони з Семпл мали. Її непокоїло те, що, хоча Семпл надзвичайно поважав її за її здібності, він бажав її лише на найнутрішньому рівні. Влада, яку вона мала над ним, була владою коханки, а не правлячої королеви, і це її розлютило — водночас її постійна відмова відновити роман уразила його.
  «Як Париж?» вона запитала.
  «Comme ci, comme ça . Як це завжди? Так само. Париж ніколи не змінюється».
  Кава прийшла. Виконавчі віце-президенти мали власну їдальню, куди доставляли їхні запити на їжу та напої на порцеляні Villeroy & Bosch на лакованих тацях із логотипом материнської компанії. Семпл налив чашку й сьорбнув
  «Розкажи мені про цю історію».
  Саттон зробив, швидко, без емоцій.
  «Її звати Руна? Перший чи останній?»
  «Якась сценічна нісенітниця. Вона оператор у O&O тут, на Мангеттені».
  «Що думає Лі?» — запитав Семпл.
   «Трохи більше, ніж я, за створення історії. Але не дуже».
  «Тоді навіщо ми це робимо?» — холодно запитав він. Темні очі Семпл оглядали блузку Саттон. Вона була рада, що одягла вовняний піджак поверх білого шовку. Але лише частина його очей бачила її тіло. Про що думала інша частина і що відбувалося в мозку за цими очима, було для неї цілковитою таємницею. Це була одна з його найбільш магнетичних якостей — те, що вона не змогла його осягнути. Це також було одним із найстрашніших.
  Вона відповіла: «По суті, дівчина сказала, що якщо вона не виготовить це для Current Events, то зробить це самостійно та продасть деінде».
  — Шантаж, — різко сказав він.
  «Ближче до юнацького запалу».
  «Мені це не подобається», — сказав Семпл. «Немає сенсу в історії». Він відпив ще кави. Саттон згадав, що вранці йому подобалося сидіти голим у ліжку, тримаючи тацю на колінах, а чашку й блюдце прямо над членом. Йому сподобалося тепло? — дивувалася вона.
  Він запитав: «Що вона має наразі? щось?»
  «Ні. Нічого суттєвого. Багато фонового відео. Це все."
  «То ви думаєте, що є шанс, що це просто зникне?»
  Саттон уникав його погляду. «Вона молода. Я за нею пильно стежу. Я сподіваюся, що вона втомиться від усього цього».
  Semple мав силу змусити цю історію зникнути назавжди, залишивши після себе менше слідів, ніж пару пікселів на моніторі телевізора. Він глянув на Саттон і сказав: «Повідомляй мене про те, що вона знайде».
  "Гаразд."
  «Я маю на увазі щодня». Семпл на мить подивився у вікно. «Я обідав у чудовому ресторані. Це було біля Сен-Жермена».
  «Справді?»
   «Я б хотів, щоб ти був там зі мною».
  «Звучить гарно».
  «Мішлен помилився. Я повинен написати і закликати їх поставити йому ще одну зірку». І він розкрив пір’яну ручку та написав у своєму календарі замітку, нагадуючи собі про це.
   розділ 13
  РУН ЛУНАТИВ. ПРИМЕНШЕ ТАК ВОНО ЗДАВАЛОСЯ .
  Вона сиділа за своїм столом, у тій самій позі з викривленням хребта, протягом семи годин, переглядаючи касети. Повітря в студії було наповнене дзижчанням дюжини жовтих курток, які вона вважала відеомонітором перед нею, поки вона не вимкнула його й не зрозуміла, що дзижчання продовжується; звук виникав звідкись у її голові.
  Гарненького потроху.
  Вона встала й потягнулася; серія хлопків з її суглобів на мить замінила дзижчання. Вона залишила Бредфорда відповідальним за реєстрацію останніх записів, які вона зняла, і вирушила надвір. Рун пройшов складним лабіринтом коридорів у весняний вечір. Вона зняла з шиї хромований ланцюжок свого посвідчення особи та посунула його в свою сумку з леопардової шкіри.
  Надворі на тротуарі стояла розбурхана співробітниця Мережі. Її чоловік — молодий спеціаліст — підійшов до неї з двома маленькими дітьми. Очевидно, сьогодні ввечері була його черга забрати дітей.
  Мати побіжно обійняла їх, а потім почала будувати плани на вихідні з чоловіком. Їхня донька, рудоволоса приблизно такого ж віку, як Кортні, смикала мамину спідницю Norma Kamali. «Мамо…»
   — Хвилинку , — суворо сказала жінка. «Я розмовляю з твоїм батьком». Маленька дівчинка похмуро глянула.
  Рун посміхнувся дівчинці, але вона не відповіла. Сім'я пішла.
  «Чоловіче, я розбита», — подумала вона.
  Але коли вона йшла на південь, вона відчула прохолодне нічне міське повітря з запахом електрики, яке пробудило її, і вона побачила за годинником на вежі MONY, що зараз рано, лише восьма вечора. Рано? Рун пригадав, коли було п’ять років. Вона продовжувала йти Бродвеєм, повз пастельний карнавал Лінкольн-центру, зупинившись, прислухаючись до музики, але не чуючи її. Потім вона продовжила пішки на південь, вирішивши піти додому, пару миль, щоб повернути кров у свої ноги. Думає про те, що їй потрібно зробити для історії. Отримати в її руки поліцейський звіт про справу Хоппера було пунктом номер один.
  Тоді їй доведеться поговорити з усіма свідками. Запишіть Меглера. Можливо, опитайте суддю. Знайдіть присяжних. Вона подумала, чи є старий священик, який знав Боггса. Тип Спенсера Трейсі. Ах, добре, тепер я знаю хлопця Ренді, і я скажу вам, що він допомагав у неповних кухнях, піклувався про свою матір і залишав половину своєї допомоги на тарілці щонеділі, коли був вівтарем хлопчик ….
  Багато роботи.
  Вона пройшла Пекельну кухню. Її голова оберталася, коли вона йшла Дев’ятою авеню. Розчарований. Забудовники робили ряд на території. Просторі багатоповерхівки та стильні ресторани та кооперативи. Найбільше в цьому районі їй подобалося те, що він був домівкою «Сусликів», однієї з найжорсткіших банд у Нью-Йорку дев’ятнадцятого століття. Останнім часом Рун читав про старі банди. До того, як її завадила історія Боггса, вона планувала зняти документальний фільм про них. Представленими головорізами мали бути Gophers та їх сестринська банда, Battle Row Ladies' Social and Athletic Club (також відомі як Lady Gophers). Жоден продюсер не дуже зацікавився цією темою. Мафія, колумбійці та ямайці з кулеметами все ще були нинішніми суперзірками злочинності, і не було особливого попиту на історії про таких людей, як Однолегеневий Карран, Коза Седі та Стампі Маларкі.
  У неї боліли ноги, коли вона приїхала до свого району. Вона зупинилася біля плавучого будинку, на мить подивилася на темні вікна. Позаду неї пройшла ще одна родина: мати, тато та їхня дитина, милий хлопчик років п’яти чи шести. Він запитував — куди тече річка Гудзон, яка в ній риба — а мати й тато разом вигадували хлопчикові дурні відповіді. Усі троє сильно сміялися. Рун відчула бажання приєднатися, але вона чинила опір, розуміючи, що вона стороння. Коли вони пройшли, вона піднялася по трапу й увійшла в плавучий будинок. Вона кинула сумку біля дверей і стояла, слухаючи, схиливши голову набік. Сигнал автомобіля, вертоліт, зворотний вогонь. Всі звуки були далекі. Нічого з того, що вона чула, не було зсередини плавучого будинку, нічого, крім стуку її власного серця та скрипу дощок під ногами.
  Вона потягнулася до лампи, але повільно опустила руку, а натомість намацала дорогу до дивана й лягла на нього, дивлячись у стелю, на психоделічні вихори вогнів, що відбивалися від бурхливої поверхні Гудзона. Вона довго так лежала.
  ЧЕРЕЗ ГОДИНУ РУНЕ СИДІВ У ПЕРЕГРЕТОМУ вагоні метро, який тупотів по коліях. Вона зробила опис ремісничих знарядь у своїй сумці — бойовий молоток, каністра військового сльозогінного газу, дві викрутки (хрестова та пряма), маскувальна стрічка та гумові рукавички. Інші її аксесуари включали велике відро, швабру та пластиковий контейнер Windex.
   Вона теж думала про закон і думала, чи злочин був меншим, якщо не було злому та проникнення. Якщо ви тільки що увійшли і не зламалися.
  Це було питання, на яке Сем могла відповісти дуже швидко, але, звичайно, він був останньою людиною в світі, якій вона поставила б це питання.
  Проте вона уявила, що це була відзнака, про яку хтось уже подумав, і лише тому, що ти не зламав жодного замка чи не розбив скло, покарання не буде набагато менш суворим. Може, суддя засудив би її на один рік замість трьох.
  Або десять замість двадцяти.
  Ймовірно, більш тривалий термін. Те, що вона була державною власністю, на яку вона дивилася, не допоможе їй.
  Будівля була лише за кілька дверей від зупинки метро. Вона вилізла і зупинилася. Повз пройшов поліцейський, його рація зашипіла. Вона притиснулася обличчям до ліхтарного стовпа, вкритого шарами фарби, і думала, якого кольору він був у минулі роки. Можливо, якісь члени банди з Gophers або Hudson Dusters зупинялися під цією ж публікацією сто років тому, розглядаючи крадіжку.
  Вулиця була порожня, і вона недбало прогулялася в стару державну будівлю, аж до нічної варти, прикриття та підроблених документів.
  За двадцять хвилин вона вийшла, замінивши швабру та відро на громіздку манільську папку, що лежала в її сумці.
  Вона зупинилася біля телефонної стійки і вдала, що телефонує, гортаючи файл. Вона знайшла адресу, яку шукала, і швидко пішла назад до метро. Після десятихвилинного очікування вона сіла на старий потяг номер чотири, що прямував до Брукліна.
  Руну подобалися зовнішні райони, особливо Бруклін. Вона думала про це як про місце, де завжди грали Доджерси, а м’язисті хлопці у футболках попивали яєчні вершки та фліртували з жорсткими дівчатами. який клацнув жуйкою і відповів їм сексуально, ліниво протягуючи. Великі сім’ї іммігрантів, що затиснулися у вузьких багатоквартирних будинках, сперечалися, мирилися, сміялися та обіймалися з серцями, сповненими любові та відданості.
  Район, куди вона тепер прослизнула разом із натовпом, що виходив з метро, був тихим і житловим. Вона замовкла, зорієнтуючись.
  Їй довелося пройти лише три квартали, перш ніж вона знайшла рядовий будинок. Червона цегла з жовтою обробкою, двоповерхова, вузький рів недокрівного газону. Спалахи червоного кольору вкрили фасад будівлі: герані росли скрізь — вони втекли з вазонів, з теракотових статуй у формі ослів і товстих мексиканських селян, із зелених пластикових віконних ящиків, з ємностей для молока. Вони їй набридли, квіти. Хтось, хто цінував би такі квіти, був, мабуть, дуже доброю людиною. Це означало, що Руна почуватиметься досить винною за те, що вона збиралася зробити.
  Що, втім, не завадило їй вийти на ґанок, кинути паперовий пакет на бетонний навіс і підпалити його.
  Вона подзвонила в двері, вибігла в провулок за будинком і прислухалася до голосів.
  «Ой, до біса… Що? … Знову ті панки … Ось і все! Цього разу я викликаю поліцію... Не дзвоніть у пожежну службу. Це просто …"
  Рун помчав чорними сходами вгору через відчинені кухонні двері. Вона побачила чоловіка, який люто стрибнув вперед і топтав палаючий мішок, летіли іскри, валив дим. Кремезна жінка тримала лійку з довгим носиком, обливаючи йому ноги. Потім Рун пройшов повз них, непомічений, йдучи встеленими килимами сходами одночасно. Нагорі вона опинилася в маленькому коридорі.
  Перша кімната, нікого.
  По-друге, ніхто.
  По-третє, хаос. Шестеро дітей дивилися у вікно на хвилювання під ними, пищали й танцювали навколо.
   Усі обернулися до дверей, коли Рун увійшов до кімнати й увімкнув вимикач.
  Один із них вигукнув: «Рун!»
  «Привіт, люба», — сказала вона Кортні. Маленька дівчинка побігла до неї.
  На неї дивився кремезний хлопчик років десяти. «Що це? Втеча з в'язниці?»
  «Тсс, не кажи нікому».
  «Так, правильно, ніби я стукач. Маєш сигарету?»
  Рун дав йому п'ять доларів. "Забути тебе-"
  «—бачив щось. правильно. Я знаю вправу».
  Рун сказав Кортні: «Давай, ходімо додому».
  Вона зняла з гачка куртку дівчини й одягла її на неї.
  «Ми граємо в гру?» — запитала дівчинка.
  «Так, — сказав Рун, виводячи її в коридор, — це називається викрадення».
  ТЮРЕМНИЙ ДВІР БУВ ОСОБЛИВИЙ.
  Так само, як і місто, подумав Ренді Боггс, зависаючи там о дев’ятій наступного ранку. Як і життя. Чорні з одного боку, білі з іншого, за винятком баскетбольної половини майданчика.
  Чорношкірі були переважно молоді. Багато носили ганчірки або панчохи або мали волошки. Вони стояли разом. Міцний, великий, витончений.
  Ей, домівки, припиніть цей шум .
  Щось?
  Mah шпаргалка. Я коли-небудь розповідав тобі про ліжечко?
  До біса так .
  Білі були старші, жорстокіші, без гумору. Вони виглядали погано — це було довше, нечисте волосся, бліда шкіра. Вони теж стояли разом.
  Чорний білий. Так само, як місто.
  Багато чоловіків займалися спортом. Тут були ваги, хоча ієрархія не допускала демократичного використання серед усіх в’язнів. Все-таки завжди були віджимання і присідання. У в'язниці розвиваються м'язи. Але Боггс не фетишував вправи. Зробити це було б підтвердженням того, де він був. Якщо він не стояв у черзі за тридцятифунтовими гантелями, то, можливо, він був десь в іншому місці.
  «Дивовижна милосердя, яка ж ти мила...»
  У дворі тренувався акапельний блек-госпел. Вони були справді гарні. Боггс, коли вперше їх почув, захотів плакати. Тепер він просто слухав. Група довго не буде разом. Вони пройшли б два місяці, чотири місяці та тринадцять місяців відповідно.
  «Колись я був загублений, але тепер знайшовся…»
  Співаки почали другий куплет, і хтось поруч крикнув: «Йой, заткнись».
  Він відчув запах камінного диму. Він намагався не згадувати, коли востаннє сидів перед каміном. Подумав про ту дівчину з Нью-Йорка. Маленька дівчинка з великою камерою.
  Він сидів тихо. Він трохи викурив, але відтоді, як він був усередині, він втратив смак до куріння. Він втратив смак до багатьох речей. Він сидів хвилин п'ять, думаючи про дівчину, про історію, про в'язницю, про небо, перш ніж зрозумів, що в'язнів, з якими він сидів, більше немає поруч.
  Боггс знав, чому вони переїхали, і відчув, як його шкіра затріщала від страху.
  Северн Вашингтон був хворий. Захворів на грип, всю ніч рвало, лежав у лазареті. Якби Боггс це знав, усі це знали.
  Він озирнувся на двір і відразу побачив чоловіка. Хуан Асціпіо повернувся.
  Поверх комбінезона він одягнув червону пов’язку на голову та куртку. Поряд з ним йшло ще двоє в'язнів. Асціпіон був новачком, дилером, якого засудили за вбивство двох суперників. Він не був великою людиною, і він був обличчя, яке, коли воно посміхається, може викликати комфорт у дітей. Привітне обличчя, яке хочеться догодити. Але очі, як помітив Боггс, були злими й холодними.
  Вони троє зупинилися приблизно за п’ятнадцять футів від місця, де сидів Боггс, біля високої стіни з червоної цегли. Асціпіон сказав: «Йой, чоловіче. тут. Зараз».
  Боггс глянув на нього, але не підвівся.
  Асціпіо вказав на невелику затінену ділянку поза полем зору веж. В'язні назвали його провулком закоханих.
  Асціпіо зайшов у закуток і розстібнув блискавку. Ти глухий, чи що?»
  Його друг сказав: «Ей, чувак, на довбані коліна. Викину тебе, чоловіче, вигнаю тебе. Зроби це і будеш жити. Великий негр тут, щоб врятувати ваші красиві щічки».
  Інший: «Давай, чоловіче. Зараз!»
  Боггс озирнувся на них. Він сказав: «Не вірте, що зроблю». Він виміряв відстань до найближчого охоронця. Це був довгий-довгий шлях. Усі інші в’язні вивчали дуже важливі речі в протилежному від Боггса напрямку.
  Це буде погано.
  Асціпіон виплюнув: «Не вірите, що зробите? Скажи, що він не вірить?»
  Тоді Боггс опустив очі на власну праву руку, яка лежала на його коліні. Він глянув на нього вниз. Асціпіон прослідкував за його поглядом.
  Довгий ніготь.
  Він продовжував рости. Один дюйм, два, три, чотири, шість. Боггс знову подивився їм в очі. Один за одним, його голова обертається.
  Северн Вашингтон дав йому його вчора ввечері, цей шматок скла подвійної міцності, прозора шпилька, відточена з одного боку настільки гостра, що волосся збривало б. Ручку заклеїли скотчем. Захищений від металошукача. Ніготь може завдати найбільшої шкоди склу. (Боггс сказав: «Чи Аллах, знаєте, схвалить це?» І Вашингтон схвалив заспокоїв його: «Аллах скаже, що це нормально, щоб трахнути придурків, які намагаються на вас напасти. Я особисто чув, як Він це сказав”)
  Асціпіон засміявся. «Скажи так, чоловіче. Принеси сюди свій гарний білий рот, чоловіче».
  Вони поставили б його на коліна, потім двоє інших тримали б його, а Асціпіон забив би його до смерті, а потім вони б знайшли тіло в пральні, де офіційно було сказано, що він помер, впавши зі сходів .
  Боггс похитав головою.
  Асціпіон сказав: «Нас троє, чоловіче. Більше, я хочу. Це, — він кивнув на ніж, — це ти лайно.
  «Чоловіче», — прогарчав один із інших на непокору.
  Боггс не поворухнувся. Лезо вибухнуло світлом зі свого вістря.
  Асціпіон підійшов поруч. повільно І він подивився Богґсу в очі. Він зупинився. Він довго стояв, поки вони дивилися одне на одного. Нарешті латиноамериканець усміхнувся й похитав головою. «Добре, чоловіче. Знаєш, у тебе є яйця. Мені це подобається."
  Боггс не поворухнувся.
  — З тобою все гаразд, друже, — сказав Асціпіо із захопленням у голосі. «Більше ніхто ніколи не пробував це лайно зі мною. З тобою все гаразд».
  Він простягнув руку.
  Боггс подивився на це вниз.
  Налітає птах.
  Боггс наполовину обернувся, коли кулак четвертого чоловіка, який мовчки підійшов до нього позаду, схопив його під вухо. Гучний удар , коли кістки відскочили від кістки, і він відчув, як рука Асціпіона схопила його за праве зап’ястя.
  Ніж упав на землю, і Боггс побачив, як він впав, з’являючись і зникаючи під час падіння.
  "Немає!" Проте це слово не прозвучало як крик. Це було приглушено м’ясистим передпліччям чоловіка, який його вдарив.
  Не було охорони, не було арійського братства захисники, без Северного Вашингтона, на Провулку закоханих не було нікого, крім п’яти чоловіків.
  П'ятеро чоловіків і скляний ніж.
  Асціпіон нахилився вперед. Боггс відчув запах часнику — часнику з його особистих запасів їжі. Тютюн із нескінченної кількості сигарет.
  «Ей, чувак, ти дурний придурок».
  «Ні, — у розпачі подумав Боггс. Не рубай мене! Не ніж. Не це, будь ласка...
  Коли лезо ввійшло всередину, Боггс відчув набагато менший біль, ніж очікував, але відчуття жаху було набагато гіршим, ніж він думав.
  Ніж відступив і повернувся в його тіло, і він відчув жахливе послаблення всередині.
  Потім почулися інші крики — з дюжини чи сотні ярдів. Але Боггс не звернув уваги; вони для нього нічого не значили. Єдине, що він усвідомлював, це обличчя Асціпіона: похмурі очі, які ніколи не здригалися й не звужувалися, та посмішка, яка могла б порадувати дітей.
   розділ 14
  ВОНА ПОЧУЛА НОВИНИ НА ІНШОМУ СТАНЦІЇ. НАВІТЬ НЕ власник мережі, а один із місцевих. Той, який транслював повтори M * A * S * H і чиїм бестселером було ток-шоу, яке розповідало про сексуальні сурогати та дискримінацію жінок із зайвою вагою.
  Власні мережеві новини Rune навіть не вважали, що ножове поранення Ренді Боггса варто згадувати.
  Рун солодко розмовляв Хілі, щоб взяти Кортні на кілька годин. Вона вважала, що це серйозне порушення стосунків, але він був такий щасливий, що вона повернула дівчину (вона трохи не розуміла, як саме), що зовсім не скаржився.
  Через півгодини вона була в потязі до Гаррісона, розмірковуючи, чи не варто їй купити місячний абонемент.
  Тюремний лазарет її здивував. Вона очікувала, що це буде зовсім похмуро. Більше великого будинку, більше Едварда Г. Робінсона. Але це була просто чиста, добре освітлена лікарняна палата. Її супроводжував охоронець, великий чорний чоловік із широкими грудьми. Його форма погано сиділа. Глянцеві блакитні ґудзики на комірці, один із штампом D, другий C, для Департаменту виконання покарань, були якраз на рівні її очей. Він мовчав.
  Ренді Боггс виглядав зовсім не дуже добре. Він був білим, як мушля, і спрей або крем, якими він наносив волосся, склеювали його з усіх боків. Та найбільше Руна непокоїли очі. Вони були незосереджені й нерухомі. Господи, вони були моторошні. Трупні очі.
   «Це ви, міс». Він кивнув. «Ви пройшли весь шлях, щоб побачити мене».
  «З тобою все буде добре?»
  «У мене залишився гарний шрам. Але ніж упустив усе важливе».
  "Що сталося?"
  «Не правильно знаю. Я був у дворі, і мене затягнуло назад, і хтось зачепив мене».
  «Ви, мабуть, бачили його».
  «Ні. Ані проблиску».
  «Це був день?»
  «Так. Цього ранку."
  «Як хтось міг вдарити вас ножем, а ви цього не бачите?»
  Боггс спробував усміхнутися, але це не пішло. «Тут люди стають невидимими».
  Вона сказала: «Але...»
  «Дивіться…» Його очі на мить ожили, а потім знову зникли. «... це в'язниця. Не реальний світ. У нас зовсім інший набір правил». Він підніс руку до живота й торкнувся живота. Він відкинув голову на подушки й притиснув очі своїм тонким, жилавим передпліччям. — Прокляття, — прошепотів він.
  Вона довго спостерігала за ним у цій нерухомій позі, шкодуючи, що не взяла з собою фотоапарат. Але потім вирішив, що ні, краще залишити це в таємниці. Це був той чоловік, який ніколи не хотів би, щоб його бачили плачучим.
  «Я приніс тобі дещо».
  Вона відкрила сумку й витягла стару книгу, облуплену й покриту струпами. Вона простягнула його. Сторінки були окантовані золотом.
  Боггс опустив руку й неспокійно подивився на неї, наче ніхто ніколи раніше не дарував йому подарунок, і йому було цікаво, чого очікувати натомість.
  «Це книга», — сказала вона.
  «Зрозумів це». Він її відкрив. «Виглядає як старий».
  Він відкрив сторінку з авторським правом. «Дев'ятнадцять о чотири. Так, це йде в минуле. Рік народження моєї бабусі. Як щодо цього?»
  «Це не те, що це коштує багато грошей або щось таке».
  «Що це, як у казках?»
  «Грецькі та римські міфи».
  Принаймні очі ожили. Він навіть легко посміхнувся на обличчі, коли він гортав сторінки, дивлячись на фотографії, які були захищені серветкою.
  Рун сказав: «Є історія, яку я хочу, щоб ти прочитав. Один зокрема». Вона гортала сторінки. «Тут».
  Він подивився на це. «Прометей. Хіба це не той хлопець, який зробив крила з воску чи щось таке?»
  «Ні. Це був інший чувак».
  Боггс примружився. «Гей, подивись там».
  Вона прослідкувала за його поглядом на стару ілюстрацію. «Так», — сказала вона, сміючись і сідаючи вперед. Прометей, прикутий ланцюгом до скелі, величезний птах злітає вниз і розриває його бік. «Так само, як ти — отримати ножове поранення. Хіба це не дико?»
  Він закрив книгу й узяв пару шматочків хребта з тонкої ковдри. «Тож скажіть мені, міс, ви студентка?»
  «Я? Ні.
  «Звідки ти знаєш такі речі?» Він підняв книгу.
  Вона знизала плечима. «Я просто люблю читати».
  «Я трохи шкодую, що ніколи не вистачило розуму, щоб піти».
  «Ні, на твоєму місці я б так не почувалася», — сказала вона. «Ти йдеш до коледжу, отримуєш справжню роботу, одружуєшся, а трапляється, що ти ніколи не отримуєш шансу пограти з життям. Це найцікавіше».
  Він кивнув. «Ніколи не міг сидіти на місці достатньо довго, щоб піти до школи». Якусь мить він дивився на неї, поглядаючи очима вгору та вниз. «Розкажи мені про себе».
  «Я?» Їй раптом стало ніяково.
  «Звичайно. Я сказав тобі про себе. Нагадай мені, яке життя ззовні. Минув деякий час».
  "Не знаю…." Вона подумала: ось що відчувають люди, у яких я беру інтерв’ю.
  Боггс запитав: «Де ви живете?»
  Плавучі будинки потребують багато пояснень. «На Мангеттені», — сказала вона.
  «Ви можете витримати це там? Це божевільне місце».
  «Я більше ніде цього не можу терпіти».
  «Ніколи не проводив там багато часу. Ніколи не міг з цим впоратися».
  «Чому ти хочеш жити десь, з чим можеш впоратися?» вона запитала.
  «Можливо, ви тут маєте рацію. Але ви говорите з кимось, хто має трохи упередження. Я приїжджаю в місто і що відбувається? Мене заарештовують за вбивство…». Він усміхнувся, а потім уважно подивився на неї. «Отже, ви репортер. Це те, що ви хочете зробити?»
  «У мене є те, що стосується фільмів. Думаю, я хочу знімати документальні фільми. Зараз я працюю на цьому телеканалі. Я буду робити це до тих пір, поки це мене хвилює. У той день, коли я прокинувся і сказав, що краще влаштую пікнік на даху Chrysler Building, ніж піду на роботу, я звільнюся й займаюся чимось іншим».
  Боггс сказав: «Ми з тобою схожі. Я теж робив багато різних речей. Я продовжую шукати. Завжди шукав це гніздо, просто щоб підняти ногу».
  «Привіт, до цієї роботи я провів півроку в ресторані, де готували бублики. А до цього я був оформлювачем вітрин. Більшість моїх близьких друзів – це люди, яких я зустрів у службі зайнятості».
  «Я думаю, що така гарна дівчина, як ти, подумала б оселитися. Ти маєш хлопця?"
  «Він не зовсім той, хто одружується».
  «Ти молодий».
  «Я нікуди не поспішаю. Мені здається, моя мама зателефонувала в цей весільний салон у Шейкер-Гайтс. Якщо я скажу їй, що заручений, вона буде як Пентагон — знаєш, Ред Попередження. Але мені важко бачити себе одруженою. Як деякі речі, які ви можете собі уявити, а деякі – ні. Це те, що не обчислюється».
  «Де Шейкер-Хайтс?»
  «За межами Клівленда».
  «Ти з Огайо. Я провів деякий час в Індіані». Тоді він засміявся. «Можливо, я не повинен так це виражати. Не так, як я відсидів . Я прожив там близько року, працював. Справжня робота. Наскільки реальною може бути денна праця. Металургійні заводи в Гері».
  «Міс, — сказав охоронець, — я дозволив вам залишитися трохи довше, ніж вам слід».
  Вона встала й сказала Богґсу: «Я дуже, дуже старанно працюю над історією. Я витягну тебе звідси».
  Боггс водив пальцем по краю книги. «Я збережу це». Він сказав це так, ніби це було найкраще, що він міг придумати, щоб подякувати їй.
  Коли Рун і охоронець поверталися до виходу з в’язниці, охоронець, не дивлячись на неї, сказав: «Міс, чутка про те, що ви намагаєтеся зробити».
  Вона підняла на нього очі. Її погляд не охоплював величезних біцепсів.
  «Про те, що ти, можливо, влаштуєш йому новий суд».
  "Так?"
  «Мені подобається Ренді. Він тримається в собі і не завдає нам горя. Але деякі люди тут його не дуже люблять. Я не повинен розповідати вам це, і я сподіваюся, що далі цього не зайде…»
  «Звичайно».
  «Але якщо ви не випустите його найближчим часом, він не доживе до умовно-дострокового звільнення».
  «Люди, які це зробили?» Вона кивнула назад у бік лазарету.
  «Ми нічого не можемо зробити, щоб зупинити їх».
  Вони підійшли до воріт, і вартовий зупинився.
  «Але що зробив Ренді?»
  "Що він зробив?" Охоронець її не зрозумів.
   «Я маю на увазі, чому хтось вдарив його?»
  Обличчя охоронця коротко спохмурніло. — Він опинився тут, міс. Ось що він зробив».
  У ЦЕ МІСЦЕ БУЛО ДОСВОГО ЛЕГКО ПОТРАПИТИ.
  «Як вода крізь сито», — подумав Джек Нестор. Потім засміявся, подумавши, що це, мабуть, не найкраще слово для опису плавучого будинку. Єдина проблема полягала в тому, що неподалік була стоянка та будка з охоронцем, який час від часу поглядав на човен, ніби пильно стежив за ним. Але Нестор дочекався, поки чоловік зателефонував, а потім пройшов повз нього й помчав по жовтому трапу.
  Увійшовши всередину, він одягнув коричневі бавовняні рукавички й почав із задньої частини. Він не поспішав. Він ніколи раніше не був на плавучому будинку, і йому це було дуже цікаво. Він зробив кілька чартерів і був на більшій кількості партійних човнів, ніж міг порахувати, і, звісно, він відсидів у військових LST і десантних човнах. Але це було не схоже ні на що інше, що він коли-небудь бачив.
  З одного боку, декор невдалий. Це було схоже на дім його божевільної мачухи. Але він захоплювався рульовою рубкою, якщо її так можна назвати, яка мала гарні латунні кріплення та важелі та зернистий дуб, увесь жовтий від старого лаку. Гарний. Усі елементи керування, крім колеса, замерзли, і він припустив, що мотор не працює. Він встояв перед спокусою потягнути за мотузку.
  Унизу він обережно перебрав книжкові полиці та дешевий письмовий стіл із пружинкою з ДВП, на якому було море паперів і картин (здебільшого драконів, лицарів і фей, таке лайно). Було пару десятків відеокасет. Здебільшого це теж були вигадані речі. Казки, вбивці драконів, те, чого він ніколи не дивився. Також деякі брудні фільми. Ласті Казінс . І щось під назвою «Епітафія для синьої кінозірки» .
   Отже, у цього курчати була дивна сторона.
  Потім він нишпорив у шафах і шухлядах у спальні та в маленькій кімнатці, де був ще один комод. Він обійшов кухню та холодильник — перше місце, куди більшість людей, які вважали себе розумними, ховали речі, і куди в першу чергу дивилися більшість професійних злодіїв.
  Через годину він переконався, що в неї тут немає нічого такого, що його цікавило чи хвилювало.
  Це означало, що файли будуть у її офісі, і це було бідою в дупі.
  Нестор озирнувся і сів на канапу. Він мав прийняти рішення. Він міг почекати тут, доки вона повернеться, і просто знищити її. Покінчити з цим, зробити так, щоб це виглядало як пограбування. Копи, мабуть, повірили б на це. Він завжди дивувався тому, як люди прагнуть прийняти найочевидніші пояснення. Легше все навколо. Грабіж і вбивство.
  Або зґвалтування та вбивство.
  З іншого боку, це може залишити багато матеріалу десь плавати, матеріалу, який не повинен плавати навколо.
  досі...
  Рипнули двері автомобіля. Він швидко піднявся, дивлячись у вікно. Він побачив її — не погану дівчину, якби на ній не було такого дурного одягу, як-от смугасті чорно-жовті колготки та червона міні-спідниця. Це відвернуло його і змусило образитися на неї...
  О, він знав цю емоцію. Відчуття, що він одержить дивлячись на сухорлявого коричневошкірого чоловіка в уніформі кольору хакі, дивлячись на нього через підзорний приціл, відчуваючи ненависть, розгортаючи дику, спіралеподібну лють (можливо, тому, що Нестор пітнів, як парова труба в спека або через те, що жуки в’їлися в його шкіру, або тому, що він мав блискучий шрам у формі зірки на животі). Образа, ненависть. Йому потрібні були ці почуття — допомогти йому натиснути на курок або втиснути ніж якнайглибше.
  Надворі шкрябають чоботи об асфальт.
  Нестор відчув слабкий свербіж і потер шрам. Він відчув вагу автомата Steyr у своїй кишені.
  Але він залишив його на місці і виліз на палубу.
  Він спостерігав, як вона відчиняє двері, незграбно, нахилившись проти ваги кінокамери, касет і шкіряного пояса з батарейками чи чимось іншим, що виглядало як патронташ із обоймами M16. Вона склала все це біля дверей і зникла в спальні. Він почекав кілька хвилин, щоб побачити, чи помітить шкіру, але коли вона вийшла в нудній робочій сорочці й стрейч-штанях, він мовчки покинув човен і зник у Вест-Віллідж.
   розділ 15
  « ГЕНІАЛЬНИЙ, АЛЕ ЗАВЖДИ СУПЕРЕЧНИЙ…»
  Натисніть.
  «Геніальний, але завжди суперечливий Ленс Хоппер…»
  Натисніть.
  Рун знову натиснув кнопку перемотування. Це був гарний його знімок: Ленс Хоппер. Або, у всякому разі, гарний знімок його тлінних останків — каталка, що тримає його тіло, коли його вивозили зі смертоносного двору три роки тому. Вона хотіла, щоб вона могла використати відзнятий матеріал. На жаль, це було знято іншою станцією.
  «... суперечливий, Ленс Хоппер не любили як колеги, так і конкуренти. Незважаючи на те, що під його керівництвом загальнонаціональна програма новин у сім PM піднялася на перше місце в рейтингах, йому вдалося втягнути мережу в кілька великих скандалів. Серед них був резонанс, спричинений численними звільненнями співробітників, масовими та, як кажуть його критики, довільними бюджетними скороченнями та ретельним контролем новинних програм мережі та їх змісту .
  «Можливо, інцидент, через який його мережа засмутився, став позовом щодо рівних можливостей працевлаштування, поданим п’ятьма жінками-співробітницями, які стверджували, що практика найму та просування по службі Хоппера є дискримінаційною щодо них. Хоппер відкинув звинувачення, і позов було врегульовано поза судом. Однак соратники покійного виконавчого директора визнавали, що він віддавав перевагу чоловікам на керівних посадах і вважав, що жінка не мала діла у вищих ешелонах мережевих новин. Його яскраве особисте життя спростовувало це відоме упередження , однак, і його часто бачили в компанії привабливих жінок з суспільства та індустрії розваг. Ходили чутки про бісексуальну поведінку та про те, що він мав кількох молодих моделей як супутників. Однак його схильність була до високих блондинок...»
  Натисніть.
  Високі блондинки. Чому завжди високі блондинки?
  Рун сиділа за своїм столом, оточена купами газет, журналів, комп’ютерних роздруківок, відеокасет і відходів від дюжини фаст-фудів. Була четверта тридцять пополудні, і всі готувалися до новин о сьомій. Вона відчувала, що потрапила в око урагану. Рух всюди. Шалений, божевільний рух.
  Рун також дізнався, що, незважаючи на те, що програма стажування Гоппера справді започаткувала кар’єру багатьох журналістів, він сам, мабуть, цікавився самими молодими людьми трохи більше, ніж мав бути. В архівах Рун знайшов конфіденційну записку, в якій комітет з етики мережі почув скарги двох стажерів, вісімнадцяти та дев’ятнадцяти років, на те, що він неправомірно домагався до них. Імена не були названі, і, здавалося, не було жодних посилань на інциденти.
  Вона запитала Бредфорда про звіти, але він сказав, що нічого про них не знає і ні на хвилину не повірив розповідям. Впливові люди, пояснив він, приваблюють чутки. Очевидно, він не хотів, щоб у його кумира були глиняні ноги, і Рун подумав, чи це було просто недоглядом, що молодий чоловік пропустив записку про розслідування, коли він копався в архівах для неї в пошуках матеріалу про Гоппера.
  Натисніть.
  Рун дивився на плівку тіла Хопера, що розгорталася у весняній ночі, на змій, що залишилися, викарбувані на екрані ліхтарями, що оберталися на мікроавтобусах швидкої допомоги та поліцейських машинах, натовпах — блідих у сяйві світла відеокамери. Вони виглядали цікавими і нудьгуючими водночас.
   «Руна». Голос спокійний, жіночий.
  "О, привіт." Це була Пайпер Саттон.
  Треба було прибрати мій стіл, подумала вона. Згадуючи, якою охайною була ведуча. І побачив, як вона зараз виглядала охайно, стоячи тут у темно-червоному костюмі з чорними оксамитовими петлями на комірі та білій блузці з високим горлом і темними м’ясистими панчохами, що зникали в найвитонченіших лакованих туфлях, які Рун коли-небудь бачив. Туфлі на високих підборах і з однією червоною смугою збоку.
  Взуття, яке поставило б мене на дупу, я намагався їх носити.
  Але, чоловіче, вони виглядали круто.
  "Ти зайнятий." Очі Саттон оглядали стіл.
  «Я просто працював над історією».
  Рун недбало взяв кілька найближчих паперових пакетів — один Kentucky Fried і два Burger Kings — і кинув їх у переповнений кошик для сміття.
  «Ви хочете, наприклад, сісти?»
  Саттон подивилася на пачки кетчупу, які лежали на одному незайнятому стільці. "Немає. Я не." Вона нахилилася вперед і витягнула касету, яка була в плеєрі Sony, а потім прочитала етикетку. «Марка X», — сказала вона. «Це від конкурента. Ви не можете використовувати ці кадри, ви знаєте. Я не ставлю супер в будь-якій з моїх програм новин із написом «З дозволу іншої мережі». — Вона повернула касету Руну.
  "Я знаю. Я використовую це лише для фону».
  «Тло». Саттон тихо вимовила це слово. "Я хочу з тобою поговорити. Але не тут. Ви робите щось на вечерю?»
  «Я просто йшов до Джона на піцу. Вони, начебто, дуже щедрі на свої анчоуси».
  Саттон пішла геть. "Немає. Ти будеш обідати зі мною».
  «Справа в тому, що є ця людина. Чи можуть вони піти з нами?»
  «Я хочу поговорити з тобою наодинці».
  «Все, що ви можете сказати мені, ви можете сказати перед нею. Вона, знаєте, стримана».
   Саттон знизала плечима, востаннє глянула на стіл і, здається, їй не сподобалося те, що вона побачила. «Що завгодно». Потім вона переглянула рожеву футболку і міні-спідницю Руна, панчохи в сіточку та ботильйони і сказала: «У вас є сукня, чи не так?»
  Рун, захищаючись, сказав: «Насправді у мене є два».
  Вона думала, чого їй не вистачає, коли Саттон засміялася. Ведуча написала адресу й передала Руну. «Це між Медісон і П’ятою. Будь там о шостій тридцять. Ми зробимо передтеатр. Чи не хочемо витрачати більше, ніж потрібно?»
  "Нічого страшного. Мій друг любить їсти рано».
  ВИ НЕ МОЖЕТЕ ЦЕ НАЗВАТИ ПОРАДОЮ. ЦЕ БУВ ХАБАР.
  Жак, метрдотель, узяв гроші, які йому запропонував Саттон, і посунув їх у кишеню свого ідеально випрасуваного чорного смокінга. Скільки б це не було — Рун не бачив, — ці гроші могли б купити їм доступ до їдальні, але це ніяк не підбадьорило бідного, похмурого чоловіка. Він посадив їх за стіл збоку від головної їдальні, а потім оглянув Кортні. Він сказав: «Можливо, телефонна книга».
  Рун сказав: «Жовті та білі сторінки».
  Жак стиснув нещасні галльські губи й подався на пошуки найкращого дитячого пристрою, який міг запропонувати Нью-Йоркський телефон.
  Рун обвів поглядом кімнату. «Це справді, справді дивовижно. Я міг би в це потрапити. Я маю на увазі жити таким чином».
  «Гмм».
  Темою L'Escargot, здавалося, були квіти, і, мабуть, як і у випадку з їжею, було надлишок. У центрі кімнати домінував звивистий центральний елемент з виноградної лози, що проростав орхідеї, троянди та дихання дитини. На стінах висіли величезні картини з квітами. Руні вони сподобалися. Це те, що зробив би Моне, якби використовував електричний колір Крайоли замість масляної фарби. Руна більш-менш відповідала декору. Вона мчала додому, щоб переодягнути одну з двох суконь — фіолетово-білу квіткову Лаури Ешлі, яка була її весняно-літньою сукнею. Йому було кілька років, але він мав дуже малий пробіг.
  На столі перед ними стояв райський птах у високій скляній вазі та якась дивна зелена річ, схожа на соснову шишку, яку, якби ви побачили в National Geographic , ви б не змогли сказати, чи вона була рослиною, чи рибою, чи величезною комахою. Рун показав на райського птаха. «Я люблю цих хлопців». Вона погладила його. «Я не думаю, що це зовсім схоже на птаха. Мені здається, це схоже на дракона».
  Кортні сказала: «Мені подобаються дракони».
  Саттон дивилася на них порожньо. «Дракони?»
  Маленька дівчинка додала: «Я стану лицарем. Але я б не вбивав драконів. Я б їх для домашніх тварин. Рун збирається відвезти мене до зоопарку, і ми подивимось на драконів».
  Крізь зуби, які ніколи не розходилися більше ніж на чверть дюйма, Саттон сказала: «Як чудово».
  Жак повернувся з двома громіздкими телефонними довідниками й поклав їх на третій стілець за столом. Кортні посміхнулася, коли він підняв її і посадив зверху.
  Він звернувся до Саттон. «Це справді не може бути, е-е, звичним, правда?»
  «Жак, нехай хтось принесе маленькій дівчинці…» Вона подивилася на Руна, піднявши брови.
  «Вона любить піцу».
  «Ми французький ресторан, міс».
  «Вона також любить мариновані огірки, суп з молюсків, копчені устриці, рис, анчоуси…»
  «Huîtres», — сказав Жак. «Їх готують пашот і подають із песто та берр-бланом».
  Саттон сказала: «Добре. Просто нехай хтось розріже їх на маленькі шматочки. Я не хочу дивитися, як вона трощить їжу. І нехай сомельє принесе мені Пуліньї-Монтраше». Вона подивилася на Руна. «Ви п'єте вино?»
  «Мені більше двадцяти одного».
  «Я не прошу водійських прав. Я хочу знати, чи пляшка вина за вісімдесят доларів буде витрачена на вас».
  «Можливо, білий росіянин був би моєю швидкістю».
  Саттон кивнув метрдотелю й сказав: «Знайди мені півпляшки, Жак. Мерсо, якщо немає Пуліньї».
  «Ой , міс Саттон».
  З'явилися величезні меню. Саттон переглянула свій. «Я не думаю, що ми хочемо чогось надто авантюрного. Для початку ми матимемо гребінці». Вона запитала Руна: «Ти набрякаєш чи червонієш, коли їси морепродукти?»
  «Ні, я завжди купую рибні палички в цьому корейському гастрономі. І..."
  Саттон різко махнула рукою. «А потім голуб».
  Очі Руна розширилися. Голуб?
  Жак сказав: «Салати , після?»
  «Будь ласка».
  Очі Рун танцювали по кімнаті, а потім зупинилися на арсеналі срібних виробів і порожніх тарілок перед нею. Процедури тут здавалися такими ж складними, як католицька літургія, і недоліки, якщо ви продули, здавалися ще гіршими. Будьте спокійні, тепер, сказала вона собі. Це ваш бос, і вона вже думає, що ви пошкоджені. Руна встояла перед лютим поривом почухати під лямкою бюстгальтера.
  Прибула перша страва разом із устрицями для маленької дівчинки.
  «Огидні чуваки», — сказала Кортні, але почала охоче їх їсти. «Можемо ми купити це на сніданок? Я люблю їх."
  Рун був вдячний, що Кортні була з ними; дівчина дала їй щось робити, окрім того, щоб відчувати себе незручно. Піднімає ложки з підлоги, витирає устрицю з обличчя, тримаючи вазу вертикально.
  Саттон спостерігала за ними, і вперше відтоді, як Рун знав її, обличчя ведучої пом’якшало. «Так це як».
  "Що?" — спитав Рун.
   «Діти».
  «У вас немає дітей?»
  "Я згоден. Тільки я їх називаю колишніми чоловіками. Їх три».
  «Мені шкода».
  Саттон кліпнула й хвилину дивилася на Руна. «Так, я вірю, що ти є». Вона засміялася. «Але це одна річ, про яку я шкодую. діти я..."
  «Ще не пізно».
  «Ні, я думаю, що так. Можливо, в моєму наступному житті».
  «Це найгірша фраза, яка коли-небудь була зроблена».
  Саттон продовжувала вивчати її з цікавістю. «Ти просто прориваєшся по життю, чи не так?»
  «Мабуть, майже».
  Очі Саттон зупинилися на Кортні. Потім простягнула руку й витерла щоку серветкою, розміром з плаття дівчини. «Брудні дрібнички, чи не так?»
  «Так, ця частина трохи тягне. І вона не дуже любить бути неохайною сьогодні ввечері — я сказав їй поводитися добре. На обід днями, гаразд? Ми їмо банани та гамбургер, усе змішане разом і...
  Рука Саттон знову піднялася. "Достатньо."
  Два офіціанти принесли основні страви. Рун кліпав очима. О, Боже. Маленькі пташки.
  Саттон побачив її обличчя і сказав: «Не хвилюйся. Вони не ваші голуби».
  Мій вид?
  «Вони більше схожі на перепелів».
  Ні, вони були маленькими заручниками зі зв’язаними за спиною руками.
  Кортні радісно пискнула. «Пташки, пташки!» Півдюжини закусочних обернулося.
  Рун узяв вилку та найменш образливий ніж і ввійшов.
  Декілька хвилин вони мовчки їли. Пташки насправді були не такі вже й погані. Проблема полягала в тому, що в них все ще були кістки, а використання ножа розміром із меч означало, що було багато м’яса, до якого ви не могли дістатися. Руна оглянув кімнату, але не побачив жодної людини, яка смоктала гомілку.
  Була пауза. Саттон подивилася на неї і запитала: «Де ти з історією?»
  Рун вирішила, що це на порядку денному, і вона вже спланувала, що вона збиралася сказати. Слова вийшли не настільки організованими, як вона сподівалася, але вона звела до мінімуму «лайків» і «типу». Вона розповіла Саттон про інтерв’ю з Меглером і Боггсом, а також з друзями та членами сім’ї, а також розповіла їй про отримання всіх фонових матеріалів. «І, — сказала вона, — я ніби подала запит на отримання поліцейського досьє про цю справу».
  Саттон засміялася. «Ви ніколи не отримаєте поліцейського досьє. Жоден журналіст не може отримати поліцейське досьє».
  «Це як особливий запит».
  Але Саттон лише похитала головою. «Не станеться». Потім вона запитала: «Ви знайшли щось, що доводить його невинність?»
  «Не схоже на справжні докази, але…»
  «Маєш чи ні?»
  "Немає."
  «Гаразд». Саттон сіла назад. Половина її їжі була недоїдена, але коли з’явився помічник, вона ледь помітно кивнула йому головою, і тарілка зникла. «Дозвольте мені сказати вам, чому я запросив вас сюди. Мені потрібна допомога».
  "Від мене?"
  «Подивіться». Саттон нахмурився. «Я буду відвертим. Ти не мій перший вибір. Але більше нікого просто немає».
  «Начебто, про що ти говориш?»
  «Я хочу запропонувати вам підвищення».
  Руна тицьнула в білий квадрат овоча — такого, з яким вона ніколи раніше не стикалася.
  Саттон дивилася на інший бік ресторану, міркуючи: «Іноді нам доводиться щось робити заради новин. Ми повинні залишити власні інтереси осторонь. Коли я починав, я був кримінальним репортером. Вони не хотіли жінок у редакції. Харчова звітність, суспільство, мистецтво — це були гарні, але важкі новини? ні. Забудь це. Тож начальник дав мені лайнову роботу». Саттон глянула на Кортні, але дівчина не помітила втрату словника дорослого. Ведуча продовжила: «Я висвітлювала розтини трупів, я ганялася за каретами швидкої допомоги, я виносила обвинувачення, я ходила крізь калюжі крові під час масової стрілянини, щоб зробити знімки, коли фотограф стояв на колінах за прес-автомобілем і блював. Я зробив усе це лайно, і це вийшло для мене. Але на той час це була жертва».
  Щось у діловому тоні голосу Саттон схвилювало Руна. Саме так вона звучить, коли розмовляє з іншим керівником Мережі, рівним. Саттон і Ден Семпл чи Лі Мейзел розмовляли таким чином — тихим голосом, оточені людьми з величезними геометричними фігурами ювелірних виробів, які сиділи над крихітними кістками заручників і п’ли вино по вісімдесят доларів за пляшку.
  «Ти хочеш, щоб я був кримінальним репортером? Я не-"
  Саттон сказала: «Дайте мені закінчити».
  Рун сів назад. Її тарілку прибрали, і молодий чоловік у білому піджаку прибрав крихти зі столу дрібницею, схожою на мініатюрну машинку для прибирання килимів. Більша частина безладу була на боці Руна.
  «Ти мені подобаєшся, Руне. У вас є вулична кмітливість і ви жорсткий. Це те, чого я не бачу достатньо в сучасних репортерах. Це те чи інше, і зазвичай більше его, ніж будь-який із них. Ось моя проблема: ми щойно втратили асоційованого продюсера лондонського бюро — він залишив роботу в Reuters — і вони були в розпалі виробництва трьох програм. Мені потрібен хтось там зараз».
  Шкіра Руна щетинилася. Ніби хвиля безболісного полум'я пройшла по ній. «Асоційований продюсер?»
  «Ні, ти був би помічником, а не помічником. Принаймні спочатку. Бюро в Лондоні, Парижі, Римі, Берліні та Москві дадуть вам ліди, і ви разом із виконавчим продюсером вирішуєте, що ви хочете досягти».
   «Що думає Лі?»
  «Він дав мені завдання зайняти це місце. Я не згадував про вас, але він піде з ким я порекомендую».
  «Це досить дико. Я маю на увазі, я ніколи не думав, що ти збираєшся це сказати. Як довго я буду там?»
  «Рік мінімум. Якщо вам це подобається, можна організувати щось більш постійне. Це буде залежати від Лі. Але зазвичай ми любимо міняти людей. Після цього може бути Париж чи Рим. Тобі доведеться вивчити мову».
  «О, я вивчав французьку мову в середній школі. "Voulez-vous couchez..."
  Саттон сказав: «Я зрозумів ідею».
  Рун попросив у офіціанта, що проходив повз, склянку молока для Кортні. «А соломинка? Такі з вигином». Він не зрозумів концепції, і Рун відмовився від неї. Вона сказала Саттон: «Я не хочу, щоб ти думав... Я маю на увазі, я вдячна і все таке, а як щодо Ренді Боггса?»
  «Ви самі сказали, що не маєте жодних доказів».
  «Я все ще знаю, що він невинний».
  Жодних емоцій на обличчі Саттон.
  Рун сказав: «Хтось намагався вбити його у в'язниці. Вони зарізали його. Якщо ми не витягнемо його, вони спробують знову».
  Саттон знизав плечима. «Я призначаю місцевого репортера, який забере вас».
  "Ви були б?"
  "Угу. Ну як це?»
  «Ти не проти, якщо я подумаю про це?»
  Саттон кліпала очима й, здавалося, збиралася запитати: « Про що тут думати, в біса?» Але вона лише кивнула й сказала: «Це важливе рішення. Можливо, тобі варто спати на ньому. Я не питатиму інших людей, яких розглядаю, до завтра».
  "Дякую."
  Саттон махнула рукою, щоб долити останню порцію вина. Молодий офіціант підбіг і, по черзі дивлячись на неї веснянкуваті груди та кришталевий келих перед нею, спорожнила пляшку. Вона глянула на годинник. Вона сказала: «І чек, будь ласка».
  БІЛЯ РЕСТОРАНУ ВОНИ ТРОЄ ЗУПИНЯЛИСЯ.
  «Це дивовижна машина», — сказав Рун, коли глянцевий темно-блакитний автомобіль Lincoln Town Car повернув за ріг і пригальмував. «Тобі не цікаво, хто їздить у цих речах?»
  Саттон не відповіла.
  Машина повільно зупинилася перед ними. Водій вискочив, підбіг до дверей і відкрив їх ведучій.
  ох
  Саттон сказала: «Ви дасте мені відповідь завтра?»
  «Звичайно».
  «Пайпер, ми спізнюємося», — почувся чоловічий голос із лімузина.
  «На добраніч», — жваво сказала ведуча Руну й рушила до «Лінкольна».
  Окупант нахилився вперед, щоб допомогти їй увійти. Це був сам Ден Семпл у чудовому сірому двобортному костюмі. Він глянув на Руна, потім поцілував Саттон у щоку. Вони зникли в темряві автомобіля.
  "Дякую-"
  Двері зачинилися, і Рун і Кортні залишилися дивитися на свої дзеркальні відображення протягом кількох секунд, які знадобилися водієві, щоб повернутися всередину та відштовхнути лімузин від узбіччя.
  "-на обід."
   розділ 16
  ЛОНДОН БУВ ПРОБЛЕМОЮ.
  З тих пір, як вона прочитала «Володаря кілець» (перший із чотирьох разів), Рун хотіла поїхати до Сполученого Королівства — країни пабів, живоплотів, ширів, гобітів і драконів. Ой, і Лох-Несс теж...
  Вона думала про це кілька годин і вирішила, що будь-яка здорова людина в світі погодиться на пропозицію Пайпер Саттон за десять секунд.
  Тож Руні було трохи цікаво, чому вона відкинула цю пропозицію назавжди, кинувши Кортні до однієї зі своїх відданих дорогих нянь, а потім дала таксисту адресу у Верхньому Іст-Сайді.
  Він відвів її до старого багатоквартирного будинку, з темної цегли з барельєфами левів, оздобленими брудним вапняком. Вона зайшла в бездоганний вестибюль, натиснула на домофон і оголосила про себе. Двері відчинилися. Вона піднялася на ліфті на чотирнадцятий поверх. Коли вона ступила в крихітний коридор, то зрозуміла, що на всьому поверсі всього чотири квартири.
  Лі Мейзел відчинила двері одній, помахала їй і впустила її в безладну, обшиту темними панелями квартиру. Він не потис їй руку; він був мокрий.
  Вона пішла слідом, помітивши в кутку слонячу ногу; всередині було півдюжини парасольок і тростини. Кілька з них закінчувалися різьбленими обличчями: лев, старий (Рун думав, що він чарівник), якийсь птах.
  Мейзел мила посуд. Він був одягнений у синє джинсовий фартух, заляпаний візерунками Роршаха і натягнутий на живіт.
  «Коли я подзвонив… Ну, сподіваюся, я нічого не перебив».
  «Я б вам сказав, якби не хотів, щоб мене перебивали». Мейзел повернувся до купчасто-дощової піни. «Ось там бар». Він кивнув. "Їжа?"
  «Гм, я щойно їв».
  Мейзел знову пірнув у мийну воду. Навколо знарядь — скребків, губок, металевих скребків, схожих на крихітні сталеві перуки. Тайфун обрушився на гранітну стільницю. Сковорода спливла на поверхню і впала на Гумову служницю, і він уважно оглянув її. Його обличчя було чистим задоволенням. Вона заздрила йому; приготування їжі та прибирання були любов’ю, яку Руна знала, що вона ніколи не буде розвивати.
  У вітальні проекційний телевізор показував старий фільм, звук був низький. Бетт Девіс. Хто був чувак? Можливо, Тайрон Пауер. Яке ім'я, яке обличчя! Чоловіки тоді добре виглядали. Вона могла дивитися на нього годинами.
  Нарешті Мейзел витер руки й сказав: «Давай».
  Вони зайшли у вітальню.
  Рун замовк, розглядаючи газетну статтю в рамці на стіні. З Times . Заголовок був: «Телекореспондент отримав Пулітцера».
  — Чудово, — сказав Рун. «Для чого це було?»
  «Історія в Бейруті кілька років тому».
  Вона запитала: « Сегмент поточних подій ?»
  "Немає. Це було до того, як ми створили шоу». Він повільно переглянув статтю. «Яким гарним було місто. Це один із злочинів століття, те, що там сталося».
  Рун проглянув статтю. «Там сказано, що ви отримали ексклюзив».
  Але він був стурбований. "Це була неоднозначна перемога", - сказав він. «Ми зробили те, що повинні робити журналісти — ми зазирнули під спливли на поверхню і повідомили правду, але деякі люди загинули через це».
  Рун пригадала цей випадок з інформації, яку їй надав Бредфорд. Пам’ятаю також, що Ленс Хоппер протистояв критиці та захищав свою команду новин.
  «Іди сюди», — сказав Мейзел, і його обличчя проясніло. Він повів Руна довгим коридором, освітленим верхніми прожекторами. Це було як картинна галерея.
  «Гей, це дуже круто».
  Там були десятки карт в рамах, більшість із них антикварні. Мейзел зупинявся біля кожного, розповідав, де він це знайшов, як він возився з книготорговцями та продавцями — і як одні його захопили, а інші обдурили. Найбільше їй подобалися карти Нью-Йорка. Мейзел вказав на пару з них, описуючи, які будівлі зараз стоять на тих місцях, які карти показували як порожні поля чи пагорби.
  Її улюбленою була карта Грінвіч-Віллідж 1700-х років. «Це фантастично. Я люблю старий Нью-Йорк. Хіба це просто не робить щось для вас? Гаразд, ти йдеш на вулицю, їси Недіка з цибулею — я дуже люблю цю мариновану цибулю — і раптом думаєш: «Вау, може, я стою саме на тому місці, де витерли гангстера або де двісті років тому була індіанська війна чи щось таке».
  «Я не їм хот-доги», — неуважно сказала Мейзел, і вона помітила, як він глянув на годинник. Вони зайшли до слабо освітленої лігви, наповненої шкіряними меблями, кількома мапами та фотографіями Мейзеля в рамках, на яких вона була на призначенні. Вони сиділи. Він запитав: «Так що відбувається?»
  Рун сказав: «Я отримав пропозицію щодо чогось, і я не знаю, що з цим робити».
  «Відомості про видавців?» — запитав він іронічно.
  «Краще, ніж це». Вона розповіла йому те, що сказала Пайпер Саттон.
  Майзель прислухався. Вона пройшла майже весь шлях перш ніж вона зрозуміла, що його обличчя нахмурилося. «Тож вона запропонувала тобі британське місце, га?»
  «Я був трохи здивований».
  Вона бачила, що він теж здивований. «Руне, я хочу бути чесним. Ніяких роздумів про вас, але це важке завдання. Я мав на увазі пару людей постарше. Я не кажу, що ви не змогли встигнути, але ваш досвід..."
  «Начебто, майже немає».
  Мейзел не погоджувався чи не погоджувався. Він сказав: «Ти хороший оператор і багато чому навчишся завдяки історії Хоппера. Але виробництво передбачає набагато більше, ніж це». Він знизав плечима. «Але я попросив Пайпер зайняти це місце. Це її дзвінок. Якщо вона хоче, щоб ти був на цій посаді, то вона твоя». Він оглянув кімнату. Більше антикварних карт. Їй було цікаво, на якій країні він зосередився.
  «Мене дуже спокусило», — сказала вона.
  «Цікаво, чому», — сказав він іронічно. «Не може бути більше десяти-п’ятнадцяти тисяч репортерів у країні, які вбили б, щоб отримати таке завдання». Мейзел витягнув ноги прямо. На ньому були яскраво-жовті шкарпетки.
  «Але, — сказав він, — вас хвилює історія Богса».
  Вона кивнула. «Це проблема».
  «Як справи?»
  «Повільно. У мене насправді немає жодних підказок. Нічого твердого».
  — Але ти все одно вважаєш, що він невинний?
  «Так, мабуть, так. Історія все одно буде зроблена. Пайпер сказала, що доручить комусь із місцевих закінчити це».
  "Вона?"
  «Так, вона мені пообіцяла».
  Мейзел кивнув.
  Через мить Рун сказав: «Вона не хоче, щоб я зробив цю історію, правда?»
  «Вона боїться».
  «Боїшся? Пайпер Саттон?»
  «Це не так смішно, як здається. Її робота — це все життя. У неї було три невдалих шлюби. Більше нічого вона не може зробити професійно; нічого вона не хоче робити. Якщо ця історія піде нанівець, ми з нею і певною мірою Ден Семпл візьмемо на себе зенітну зброю. Ви знаєте, яка мінлива аудиторія. Ми з Деном хвилюємося через новини. Пайпер теж, але вона ведуча — вона також має публічний імідж, щоб попітніти».
  «Я не можу уявити, щоб вона чогось боялася. Я маю на увазі, що я боюся її».
  «Вона не дасть, щоб ти зіткнувся, якщо ти скажеш їй, що збираєшся залишитися і робити цю історію».
  «Але вона мій бос…»
  Майзель засміявся. «Ти надто молодий, щоб знати, що боси, як і дружини, не обов’язково підходять нам на небі».
  «Добре, але вона Пайпер Саттон».
  «Це інша проблема, і я не заздрю тобі, коли ти повинен дзвонити їй і казати, що ти відхиляєш її пропозицію. Але так що? Ти вже дорослий».
  Начебто, подумав Рун. Вона сказала: «Я не знаю, що робити, Лі. Яка ваша цілком, цілком відверта думка щодо моєї історії?»
  Мейзел розмірковував. Золотий годинник почав відбивати десяту годину вечора. Коли пробило восьму, він сказав: «Я не зроблю тобі жодної послуги, будучи делікатним. Історія Боггса? Ви сприймаєте це занадто особисто. І це непрофесійно. У мене таке враження, що ти в якомусь святому пошуку. Ви-"
  «Але він невинний, і ніхто інший...»
  — Рун, — різко сказав він. «Ви запитали мою думку. Дозволь мені закінчити».
  «Вибачте».
  «Ви не дивитесь на всю картину. Ви повинні розуміти, що журналістика зобов’язана бути абсолютно неупередженою. Ти не. З Боггсом ви один із найбільш упереджених репортерів, з якими я коли-небудь працював».
  «Правда», - сказала вона.
   «Можливо, це благородна людина, але це не журналістика».
  «Пайпер мені теж щось таке сказала».
  «Корупція та некомпетентність уряду повсюди, у Південній Америці, Африці та Китаї є порушення прав людини, є безпритульність, є жорстоке поводження з дітьми в дитячих садках… Існує так багато важливих питань, з яких ЗМІ мають вибрати, і так мало хвилин, щоб поговорити про них. Ви вибрали дуже маленьку історію. Це не погана історія; це просто незначний».
  Вона відвела погляд, розсіяно оглядаючи стіну Мейзел. Вона думала, чи знайде вона прикмету — можливо, стару карту Англії. Вона цього не зробила.
  Минула хвилина.
  Він сказав: «Це має бути ваше рішення. Я вважаю, що найкраща порада, яку я можу тобі дати, — спати».
  «Ти маєш на увазі, не спати цілу ніч, ворочаючись і тушкуючись навколо цього».
  «Це теж може спрацювати».
  ДВАДЦЯТА ДІЛЬНИЦЯ, НА ВЕРХНЬОМУ ЗАХІДНОМУ СТОРОНІ , багато поліцейських вважали сливою.
  Латиноамериканські банди були витіснені на північ, «Чорні пантери» викликали лише трохи ностальгії, а нічийна земля — Центральний парк — мала власну дільницю, де розслідували грабіжників і торговців наркотиками. Те, що у вас було в двадцятому, здебільшого були домашніми сварками, крадіжками в магазинах, іноді зґвалтуваннями. Купи автомобільного скла, схожі на крихітні зелено-блакитні кубики льоду, позначали те, що було, мабуть, найпоширенішим злочином: крадіжка Blaupunkt або Panasonic з панелей приладів. Двоє яппі, які скрипнули крила BMW, могли б посваритися перед Забаром. Інсайдерський торговець іноді може покінчити життя самогубством. Але гірше від цього не сталося.
  Там було багато транспорту в і з низьких, 1960-х років декор д/ст. Стосунки з громадою були тут пріоритетом, і більше людей приходило через двері Двадцятого, щоб відвідати зустрічі чи просто побитися з поліцією, ніж повідомити про пограбування.
  Тож сержант — кремезний, вусатий білявий поліцейський — не подумав двічі про неї, цю молоду маму в міні-спідниці, років двадцяти, з симпатичною, як ґудзик, три-чотирирічною дитиною. цього теплого дня. Вона підійшла прямо до нього і сказала, що має скарги на якість поліцейського захисту в цьому районі.
  Поліцейському, звичайно, було все одно. Йому подобалися турботливі громадяни приблизно так само, як і його геморой, і йому було майже шкода дрібних вуличних ділків, розгулів і п’яниць, яких штовхали ці дикоокі громадяни, які читали лекції, чесні громадяни-платники податків — жінки були найгіршими. . Але він вивчав стосунки з громадськістю в поліцейській академії, тож тепер, хоч і не міг змусити себе приємно посміхнутися цій невисокій жінці, він кивнув, наче його цікавило те, що вона мала сказати.
  «Ви, хлопці, погано патрулюєте. Ми з маленькою дівчинкою були на вулиці, просто гуляли…
  «Так, міс. Вас хтось турбував?»
  Вона зиркнула на нього, щоб перервати. «Ми гуляли, і знаєте, що знайшли на вулиці?»
  «Наде», — сказала маленька дівчинка.
  Поліцейський безмежно волів розмовляти з маленькою дівчинкою. Можливо, він ненавидів інтенсивних, коротких, заклопотаних громадян, але він любив дітей. Він нахилився вперед, усміхаючись, як Санта в універмазі в перший день роботи. «Любий, тебе так звати?»
  «Наде».
  «Угу, це гарне ім’я». О, вона була така до біса мила, що він не міг у це повірити. Те, як вона копалася у своїй маленькій лакованій сумочці, намагаючись виглядати дорослою вгору. Йому не сподобалася салатово-зелена міні-спідниця, яку вона носила, і він подумав, що, можливо, сонцезахисні окуляри на шиї дівчини на тому жовтому ремінці можуть бути небезпечними. Її мати не повинна була одягати її в таке лайно. Маленькі дівчатка мали б носити такі оборочки, як його дружина купувала своїм племінницям.
  Мати доброго громадянина сказала: «Покажи йому, що ми знайшли, дитино».
  Поліцейський говорив співочою мовою, якою, на думку дорослих, реагують діти. «У дівчинки мого брата є такий гаманець. Що в тебе там, люба? Твоя лялечка?»
  Це не було. Це була ручна осколкова граната армії США. — Наде, — сказала дівчина і простягла його обома руками.
  «Пресвята Марі», — видихнув поліцейський.
  Мати сказала: «Там. Подивіться, просто лежить на вулиці. Ми—"
  Він увімкнув пожежну сигналізацію та схопив телефон, зателефонував у центральну поліцію Нью-Йорка та повідомив про вибуховий пристрій.
  Тоді йому спало на думку, що пожежна сигналізація — не така вже й гарна ідея, оскільки сорок чи п’ятдесят офіцерів у будівлі могли вийти лише одним із трьох шляхів — заднім виходом, бічним виходом і передніми дверима, і більшість обирали вхідні двері, не вісім футів від дитини з фунтом тротилу в руках.
  Те, що сталося далі, було ніби розмитим. Кілька детективів забрали цю річ у дівчини на підлогу в дальньому кутку вестибюлю. Але тоді ніхто точно не знав, що робити. Шестеро поліцейських стояли, витріщившись на нього. Але штифт не був витягнутий, і вони почали говорити про те, чи був отвір, просвердлений у нижній частині гранати, і як, якщо він був, це означало, що це був манекен, який вони продають у магазинах армії та флоту та в оголошеннях у задня частина поля і потоку . Але той, хто поставив цю штуку в куток, залишив її так, що не видно задника і, оскільки вибухотехніки отримували додаткові гроші за такі речі, вони вирішили просто почекати.
  Але потім хтось помітив, що він на сонці, і вони подумали, що, можливо, це може викликати його. Вони посварилися через те, що один із поліцейських був у Намі, де було сто десять градусів на сонці, і їхні гранати ніколи не спрацьовували, але, так, це може бути стара та нестабільна…
  І якби це таки пішло, вони втратили б усі свої вікна та коробку з трофеями, і хтось неминуче потрапить уламками.
  Нарешті у сержанта виникла ідея накрити цю річ півдюжиною кевларових бронежилетів. І вони створили чудовий проект: обережно один за одним скидали жилети на гранату, кожен поліцейський бігав, не знаючи, прикривати вільною рукою очі чи яйця.
  Потім вони стояли, ці великі поліцейські, дивлячись на купу жилетів, доки через п’ятнадцять хвилин не прибули детективи вибухонебезпечної служби.
  Приблизно тоді стурбована мати з маленькою дівчинкою, яку ніхто не помітив, пройшли повз сержанта й увійшли до картотеки безлюдного дільничного будинку, вислизнули на вулицю через задні двері, мати засунула папери в свого потворного леопарда... шкіряна сумка через плече.
  Тримаючи доньку за руку, вона пройшла маленькою автостоянкою, заповненою синьо-білими кольорами, повз поліцейську автозаправну станцію та повернула на Колумбус-авеню. Кілька копів і перехожих глянули на них, але ніхто не звернув на неї уваги. Там було ще занадто багато хвилювання продовжуючого на станції сам будинок.
   розділ 17
  РУН НАПОВНИВ КУХОННИЙ ТАЗ СЕМА ХІЛІ ВОДОЮ й дав Кортні ванну. Потім витерла дівчинку й одягла пелюшку, на якій вона спала. Наразі вона вже добре впоралася з рутиною, і, хоч вона нікому в цьому не зізнавалася, їй подобався запах дитячої присипки.
  Маленька дівчинка запитала: «Історія?»
  Рун сказав: «У мене є хороший, який ми можемо прочитати. Заходьте сюди».
  Вона перевірила надворі, щоб переконатися, що універсал Хілі, що належить Вибухотехніці, ще не повернувся. Потім вони зайшли до сімейної кімнати й сіли на старий затхлий диван із втомленими пружинами. Вона опустилася в нього. Кортні залізла їй на коліна.
  «Можемо ми почитати про качок?» — запитала Кортні. «Історія про качку дійсно важлива».
  «Це навіть краще», — сказав Рун. «Це поліцейський звіт».
  «Чудово».
  Дівчина кивнула, коли Рун почав читати аркуші паперу з печаткою «Власність 20-го району». Було кілька фотографій мертвого тіла Хоппера, але вони були абсолютно огидні, і Рун підсунув їх на зворотний бік, перш ніж Кортні їх побачила. Вона читала, аж горло заболіло від того, що голос звучав у тихому, як для дітей, цікавому низькому регістрі. Час від часу вона зупинялася й дивилася, як очі Кортні переглядають дешевий білий папір. Звісно, дитина зовсім втратила значення слів, але вона була зачарована у будь-якому випадку, знаходячи якусь таємну насолоду в абстрактних малюнках чорних літер.
  Через двадцять хвилин Кортні закрила очі й важко лягла на плече Руна.
  Тема матеріалу для читання, очевидно, не мала великого значення для Кортні; качки та поліцейські процедури так само швидко заколисали її. Рун поклав її в ліжко, затягнув ковдрою. Вона подивилася на плакат U2, який син Гілі, Адам, купив Хілі на свій день народження (чудовий батько, поліцейський негайно поставив його в рамку та встановив на гарному видному місці). Вона вирішила вкласти трохи грошей у репродукцію Максфілда Перріша чи Ваєта для кімнати Кортні на плавучому будинку. Це те, що потрібно дітям: велетні в хмарах чи чарівні замки. Можливо, одна з ілюстрацій Рекхема з «Сну в літню ніч» .
  Рун повернувся до звіту.
  Я щойно повернувся із Забарса. Я пройшов повз вікно своєї вітальні. Я бачу цих двох чоловіків, які стоять там. Тоді хтось дістає цей пістолет... Був спалах, і один із чоловіків впав. Я підбіг до телефону, щоб набрати 911, але, зізнаюся, вагався — я хвилювався, що це може бути справа мафії. Усі ці свідки, які ви чуєте про вбивство. Або розстріл наркотиків. Я повертаюся до вікна, щоб перевірити, чи вони просто не пожартували. Можливо, це були молоді люди, знаєте, але до того моменту поліцейська машина …
  У звіті містилися імена трьох осіб, яких поліція опитала щодо вбивства Хоппера. Усі троє жили на першому поверсі будинку. Перших двох не було вдома. Третьою була жінка, яка складала звіт, клерк у Блумінгдейлі, яка жила на першому поверсі будинку Хоппера з видом на внутрішній двір.
  Це все? Копи спілкувалися лише з трьома людьми? І лише один очевидець?
  Щонайменше тридцять-сорок квартир виходило б на подвір'я. Чому вони не були опитані?
   Прикриття, подумала вона. Змова. Трав'янисті пагорби, комісія Уоррена.
  Вона закінчила доповідь. Більше нічого не допомогло. Рун почув, як машина Хілі з’їхала на під’їзд, і сховав файл. Вона подивилася на Кортні. Поцілував її в лоб.
  Дівчина прокинулася і сказала: «Люблю тебе».
  Рун кліпав очима й якусь мить не говорив, а потім спромігся: «Звичайно. Я також." Але Кортні, здавалося, знову спала, поки вона це сказала.
  « СМІШНА РІЧ», — ГОВОРИВ СЕМ ГІЛІ НАСТУПНОГО ранку.
  «Смішно?»
  «Ця практична граната зникла з вибухонебезпечного підрозділу, а потім є повідомлення про одну, знайдену на вулиці біля Двадцятої».
  «Смішно».
  Він щойно прийшов після косіння газону. Вона відчула запах трави та бензину. Це нагадало їй її дитинство в передмісті Клівленда, суботній ранок, коли її батько обрізав самшит, косив і розкладав мульчу навколо кизилу.
  «Не думай, що я щось чув про це по радіо», — заперечив Рун.
  «У повідомленні говориться, що це знайшли молода жінка з немовлям. Я, здається, пам’ятаю, як ти вчора зупинявся біля вибухотехніки, чи не так? Ти з Кортні?»
  «Начебто, я думаю. Я не надто зрозумілий».
  Хілі сказав: «Ти звучиш як ті підсудні. «Так, я стояв над тілом із пістолетом, але не пам’ятаю, як я туди потрапив».
  «Ти не думаєш, що я мав до цього відношення?»
  «Мені спало на думку».
  «Ви хочете моє урочисте слово?»
   «Чи будете ви присягати братам Грімм?»
  «Абсолютно». Вона підняла руку.
  «Руне... Ти не думав, що дитині небезпечно робити такий трюк?»
  «Не те щоб я ходив з гранатою, але якби я був, я б переконався, що це був манекен».
  «Ви могли б мене звільнити. І вас можуть заарештувати».
  Вона намагалася виглядати нещасною, розкаяною і несправедливо звинуваченою водночас. Він відкрив два пабсти.
  Він був суворим, коли сказав: «Тільки не забувай: тобі є про що думати більше, ніж про себе».
  Що викликало в неї невелике хвилювання, його слова: Пам’ятаєш мене? Я теж у твоєму житті . Але він доволі швидко подолав це, кивнувши в бік спальні та сказавши: «Подумай про неї. Ти ж не хочеш, щоб вона втратила двох матерів за один місяць?»
  "Немає."
  Вони хвилину мовчки потягували пиво. Потім вона сказала: «Семе, у мене запитання: ти коли-небудь робив вбивства?»
  «Розслідування? Ні. Коли я працював у Службі надзвичайних ситуацій, ми часто перевіряли місця злочину, але я ніколи не працював ногами. Нудно».
  — Але ти щось про них знаєш?
  "Трішки. Як справи?"
  «Скажи, що когось убили, добре?»
  «Гіпотетично?»
  «Так, цей хлопець гіпотетично вбитий. І є очевидець, якого копи знаходять і він дає показання. Чи копи просто зупиняться на цьому та більше нікого не опитуватимуть?»
  "Звісно, чому б ні? Якщо це надійний свідок».
  “Справді міцний.”
  «Звичайно. У детективів більше вбивств, ніж вони знають, що робити. Очевидець, якого навряд чи колись можна зустріти у вбивстві, звичайно, вони візьмуть заяву і передати їх прокурору. Потім до іншої справи».
  «Я думаю, що вони зроблять більше».
  «Очевидець, Руне? Краще цього не буває».
  МІСЦЯ ТРАГЕДІЇ.
  Це трапилося три роки тому, але коли вона поставила кожну ногу на потертий гребінь бруківки — повільно, як у траурних класиках, — Руна відчула моторошну, нудотну тягу вбивства Ленса Гоппера. Була восьма вечора, похмурий, вологий вечір. Вони з Кортні стояли на подвір’ї, внизу з чотирьох сторін будівлі. Над ними був квадрат сіро-рожевого неба, освітленого містом.
  Де саме помер Хоппер? — дивувалася вона. У тьмяному трикутнику світла, що падає на подвір’я від ліхтаря зі свинцевим склом біля дверей із балдахіном? Або це було в негативному просторі — тіні?
  Чи він поповз до світла?
  Руна виявила, що це її непокоїло, оскільки вона не знала, де саме лежав чоловік, коли він помер. Вона думала, що має бути якийсь маркер, якась вказівка на те, де відбулася ця мить — мить між життям і відсутністю життя. Але не було нічого, жодного нагадування.
  Хопперу довелося б задовольнитися тим, що написано на його надгробку. Він був багатим; вона була впевнена, що це було красномовне почуття.
  Рун провів Кортні до оштукатуреного вестибюля. Вхід до середньовічного замку. Вона очікувала принаймні обладунок, колекцію пік, мечів і булав. Але вона побачила лише дошку оголошень із вицвілою табличкою «Новини кооперативу» та стос меню китайського ресторану на винос.
  Вона натиснула кнопку.
  • • •
   « ЯКА МИЛА ДІВЧИНКА. ТИ МОЛОДА ЩОБ БУТИ МАМОРІЮ».
  Рун сказав: «Ти знаєш, як це».
  Жінка сказала: «У мене був Ендрю, коли мені було двадцять шість; Бет, коли мені було двадцять дев'ять. На той час це було старо. Для того покоління. Дозвольте мені показати вам фотографії».
  Квартира дратувала. Це нагадало Руні фільм, який вона колись бачила, про ці лазерні промені, які перетинають диспетчерську в космічному кораблі, і якщо ви зламали один із них, ви ввімкнули цю сигналізацію. Тут, правда, немає лазерних променів, натомість: маленький порцеляновий посуд, фігурки тварин, чашки, пам’ятні тарілки, колекція керамічних наперстків Монетного двору Франкліна, вази та тисячі інших артефактів, більшість із яких квітчастих і потворних, усі стоять на краях фальшиві полиці та столи з тикового дерева, які тільки й чекають, щоб впасти на підлогу та розбитися.
  Очі Кортні блиснули, побачивши ці численні можливості для руйнування, а Рун смертельно стиснув пояс комбінезона маленької дівчинки.
  Жінку звали міс Брекман. Вона була гарна. Природжений продавець: стриманий, корисний, організований, ввічливий. Рун згадав, що їй було трохи за п’ятдесят, хоча вона виглядала молодшою. Вона була кремезною, з подвійним підборіддям (хоч і гарним) і циліндричною статурою. «Сідайте, будь ласка».
  Вони маневрували крізь керамічні міни й сиділи на стільцях, накритих серветками. Рун придушив її гордість і зробив комплімент міс Брекман за її чудову колекцію речей.
  Жінка світилася. «Я отримав їх переважно від матері. У нас були однакові думки щодо декору. Мабуть, генетично».
  Звідти вони говорили про дітей, про хлопців і чоловіків (міс Брекман покинула її десять років тому; вона, за її словами, «зараз була на ринку»).
  Однак головним чином міс Брекман хотіла поговорити про новини.
  — Отже, ти справжній репортер? Її очі зосередилися на Руні, наче вчений, який відкриває новий вид жука.
  «Більше продюсер, насправді. Не як газетний репортер. У теленовинах інакше».
  «О, я знаю. Я дивлюся кожну програму новин в ефірі. Я завжди намагаюся працювати в денну зміну, щоб встигнути повернутися вдома, щоб подивитись Прямий ефір о п’ятій . Це трохи плітки, але чи не всі ми? Мені байдужа доповідь о шостій вечора — це здебільшого бізнес, — тому я готую вечерю й дивлюсь Світові новини о сьомій, поки їм». Вона спохмурніла. «Сподіваюся, ви не образитеся, якщо скажу, що нічні новини вашої мережі не такі вже й хороші. Джим Юстіс, ведучий, я думаю, що він кумедний на вигляд і іноді неправильно вимовляє ті польські та японські імена. Але поточні події просто найкращі. Ви знаєте Пайпер Саттон? Звичайно, ви знаєте, звичайно. Чи така вона чарівна, як здається? Розумний… милий…»
  Якби ви тільки знали, леді ...
  Рун почав рухатися до історії Богса, не знаючи, що сказати. Якщо Рун мала рацію щодо невинуватості Боггса, вона, звісно, називала пані Фігурін брехухою, а також — якщо подумати — лжесвідченням. Вона обрала непрямий підхід. «Я пишу продовження історії про вбивство Хоппера і хотів би поставити вам кілька запитань».
  «Я був би радий допомогти. Це був один із найцікавіших періодів мого життя. Я був у залі суду, і там був цей убивця, і він дивився на мене». Міс Брекман на мить заплющила очі. «Я був до біса наляканий. Але я виконав свій обов'язок. Я начебто сподівався, що після того, як я вийду із зали суду, всі ці репортери будуть штовхати в мене мікрофони — знаєте, я люблю ці мікрофони з назвами станцій на них».
  "Угу. Можливо, я міг би налаштувати своє обладнання?»
  Поки Рун це робив, міс Брекман підняла Кортні у неї на колінах і безупинно гримів. Принести маленьку дівчинку було чудовою ідеєю — вона була як соска для дорослих.
  Коли клацнув портативний ліхтар і спалахнула червона крапка на Ikegami, очі міс Брекман набули яскравого блиску до такої міри, як Рун подумав, що вони ніколи не зможуть подзвонити в American Express у дитячому спортивному одязі.
  Рун сказав: «Чи не могли б ви перейти туди?» Киває на стілець королеви Анни, оббитий лісово-зеленим кольором.
  «Я сяду, де хочеш, милий». Міс Брекман ворухнулася, а потім на мить спалахнула.
  «А тепер, чи можете ви сказати мені, що саме сталося?»
  «Звичайно». Вона розповіла на камеру про вбивство. Повертаючись додому з покупок, бачу сварку чоловіків. З'являється пістолет. Приглушений постріл. Бункер падає. Біг до телефону. Вагаючись….
  — Ви бачили, як він натиснув на курок?
  «Ну, я бачив цей спалах, і пістолет був прямо впритул до тіла бідолахи».
  «Ви бачили, що це за пістолет?»
  «Ні, було надто темно».
  «І ти не чув, що вони говорили».
  "Немає." Її голова повернулася, очі дивилися у двір. "Ти можеш бачити …"
  Гарний кадр! Рун промчав повз неї й зосередився на бруківці.
  «... це досить далеко».
  Рун порилася в сумочці й витягла звідти папірець. Вона подивилася на це, а потім сказала: «У поліцейському звіті сказано, що вас допитали лише наступного дня після стрілянини. Це так?"
  "Угу. Наступної ночі з'явилися двоє чоловіків. Детективи. Але вони не були схожі на Кожака чи щось подібне. Я був дещо розчарований».
  «Ви не зв'язалися з ними відразу?»
   "Немає. Як я вже казав, я був дуже приголомшений усім цим. Я був наляканий. А якщо це було вбивство наркотиками? Ви знаєте, що бачите в новинах. Практично щодня матерів і дітей вбивають за те, що вони є свідками. Але наступного ранку я побачив репортаж на Wake Up With the News , у якому говорилося, що цього бродягу заарештували. Не вбивця чи щось таке. Тож коли детективи прийшли до мене, я не вагаючись розповів їм про те, що бачив».
  «Тут також сказано, що поліція запитала вас, чи бачили ви щось, і ви сказали: «Вибачте, що я не поговорив з вами раніше, але я це бачив ». Тобто я бачив стрілянину». І детектив запитав: «Ви бачили людину, яка це зробила?» А ви відповіли: «Звичайно. Це був Ренді Боггс. Це було майже те, що ви сказали?»
  «Ні, зовсім не дуже. Це саме те, що я сказав».
  Рун лише посміхнувся і втримався від бажання сказати: « Більше жодних питань» .
  ВОНА РАПТОВО ВІДЧУЛА НА СЕБІ ТІНЬ, І Вібрації їй зовсім не сподобалися. Рун глянула вбік, щоб побачити, який ангел смерті ширяє над нею в редакції, і виявила, що вона дивиться в очі Пайпер Саттон.
  — Привіт, — сказав Рун.
  Саттон не відповіла.
  Очі Руна бігали по кімнаті, дивуючись, чому саме жінка так нахмурилася.
  Рун сказав: «Вгадай, що я маю». Вона торкнулася стрічки. «Я розмовляв зі свідком і...»
  Спалах гніву був схожий на швидкий затвор фотоапарата. І такий лютий і жорстокий, що Рун ахнув. Тоді Пайпер Саттон відновила контроль, хоча її очі все ще були холодними. «Тобі треба трохи дізнатися про життя». Вона ніби щось проковтнула в кінці речення, мабуть: молода леді .
  Рун почав: «Що я...?»
   Потім її спіткало — о, чорт. Лондонське завдання.
  «Ніхто не змушує вас працювати в такій мережі, як наша». Тепер вдача знову була в ході — запатентована вдача Саттона. Він котився вниз, лавина, і Руна мало бути похованим. «У вас є вибір. Але якщо ти збираєшся тут працювати, до біса, ти повинен поводитися як дорослий, або...
  «Я збирався розповісти тобі про роботу в Лондоні. Мені шкода».
  «—Ти можеш піти забрати зарплату в якомусь довбаному ресторані!» Голос загрозливо стишився. «Я веду тебе на вечерю, де ти з тим твоїм їжаком збентежиш мене до біса, і я роблю тобі пропозицію, якої ніхто твого віку ще не пропонував!» Тепер почався вереск. Рун кліпнула й сіла, розплющивши очі. «І ти хоч люб'язно відповідаєш мені?»
  Підняли голови. По всій студії ніхто не наважувався дивитися — і ніхто не слухав.
  «Мені шкода».
  Але Саттон накрутив ще кілька децибелів. «Ви хоч виявляєте мені таку повагу, як водію таксі? Ви сказали: «Дякую, але я вирішив не приймати вашу пропозицію»? Ви сказали: «Пайпер, чи не могли б ви дати мені кілька днів, щоб я ще про це подумав?» Ні, до біса, ти цього не зробив. Що ви зробили, це сказали… zip. Це те, що ви сказали. А потім ти пішов своїм веселим шляхом».
  «Мені шкода». Руна почула, як скиглить, і їй це не сподобалося. Вона відкашлялася. «Я потрапив у історію. Я збирався тобі сказати..."
  Саттон махнула рукою. «Я ненавиджу вибачення. Це ознака слабкості».
  Рун хотів заплакати, але важко сидів на сльозах.
  Саттон говорила до стелі. « В цій історії все було неправильно. Я знав, що це помилка. Дурно з мого боку. Дурний, дурний».
  Рун проковтнув. Вона торкнулася файлу. «Просто дозвольте мені Поясніть будь ласка. Що сталося, я розмовляв зі свідком».
  Саттон холодно всміхнулася й похитала головою, перебільшуючи своє нерозуміння. «Який свідок?»
  «Той, хто засудив Ренді».
  «О, звичайно, це пояснює вашу поведінку». Сарказм Саттон був непростим.
  "Немає. Я можу довести, що вона не бачила Ренді Боггса».
  «Як?»
  «Вона справжня, ніби, новинка».
  «Новини? Що це за біса?»
  «Вона щодня дивиться всі програми новин. Вона не давала жодного опису Боггса, доки не побачила його арешту по телевізору. Коли-"
  Саттон підняла руки, як у мученика. «Що саме ви маєте на увазі?»
  «Слухай. Коли поліція прийшла, щоб опитати її, вона сказала: «Я бачила, хто це зробив, і це був Ренді Боггс».
  Тиша. Дзвінка тиша. Саттон коротко розсміявся. «Це твій доказ?»
  — З її місця на подвір’я не видно — надто темно. Міс Брекман побачила Ренді в новинах . Вона бачила, як його арештували. Ось звідки вона взяла опис — із телебачення. Інакше звідки б вона знала його ім'я? Вона не описувала його першою. Вона відразу сказала: «Це був Ренді Боггс».
  Медіа-цирк …
  Саттон подумала про це з часткою зацікавленості. Але потім вона засміялася. «Тримайся, люба. Вам попереду довгий шлях».
  — Але хіба це не доказує, що вона поганий свідок?
  «Фрагмент головоломки. Це все. Продовжуйте копати».
  "Я думав-"
  «Що ми підемо з цим?»
  "Я вважаю."
  Ламкий ніготь яскраво-червоним вирівнявся на обличчі Руна кинджал. «Це великий час. Ви постійно про це забуваєте. Ми не публікуємо історію, доки вона повністю не розкрита». Вона стрімко пройшлася редакцією на цокаючих підборах, а співробітники швидко, але непомітно відходили від неї якомога далі.
   розділ 18
  ВНИЗУ, У ФОЙЄ, РУНА ОГЛЯДАЛА РОБОТУ, І їй не сподобалося те, що вона побачила.
  Довідник мешканців, що містить понад сто імен.
  "Допомогти тобі?" Акцент швейцара був, здається, російським. Але потім Руна вирішила, що вона не знає, як звучить російський акцент; чоловік у старій сірій уніформі з блиском на задниці міг бути чехом, румуном, югославином або навіть греком чи аргентинцем. Незалежно від його етнічного походження, він був великим, злим і непривітним.
  «Я просто переглядав довідник».
  «Кого ти хочеш побачити?»
  «Насправді ніхто. Я просто..."
  Він лукаво посміхнувся, ніби щойно зрозумів, що трикарткові ігри Монте сфальсифіковані. "Я знаю. Вони робили це раніше».
  "Я студент."
  «Так, студент». Він працював язиком на внутрішній частині рота.
  «Як довго ви тут працювали?» вона запитала.
  "Шість місяців. Я щойно прийшов сюди. Ця країна. Деякий час жив у свого двоюрідного брата».
  «Хто тут працював до вас?»
  Він знизав плечима. "Я не знаю. Звідки я можу знати? Ви заробляєте на цьому хороші гроші? Ви знаєте, що я кажу?»
  "Що ви маєте на увазі? Я студент."
   «Я все це чув. Ви думаєте, я цього не чув?»
  «Я студент мистецтва. Архітектура. Я-?"
  «Так». Посмішка залишалася на місці. Язик нажився. «Що ви робите?»
  «Зробити?» — спитав Рун.
  «За скільки ви їх продаєте?»
  "Що?"
  «Імена». Він кивнув. «Ви продаєте їх компаніям, які надсилають усім цей небажаний лист. Немає небажаної пошти в моїй країні. тут! Це скрізь».
  «Що я роблю, я хотів би поговорити з деякими людьми, які живуть тут. Про дизайн їхніх квартир».
  До посмішки приєднався кивок.
  Не було нічого гіршого, ніж бути звинуваченим у тому, чого ти не робив, навіть якщо ти робив те, чого не повинен був робити.
  Вона хвилину нишпорила в темних заглибленнях своєї сумки, поки не знайшла тугу купюру. Двадцять. Гаряче з банкомату. Вона подала його йому.
  Zip. Воно зникло в його кишені.
  «Скільки ти заробляєш?»
  До його друга приєдналося ще двадцять.
  «Ах». Він пішов, притиснувши руку до кишені, де були хрусткі рахунки, які не підлягали відшкодуванню, і Руна повернулася до свого завдання.
  Розумніше було б дізнатися, які ряди квартир виходять на подвір’я, де застрелили Ленса Хоппера, але вона не знала, як скоро слов’яно-руський південноамериканський капіталіст повернеться, щоб висмоктати черговий хабар. Тож вона почала у верхньому лівому куті каталогу. Від Майрона Цукермана в 1B вона швидко написала прямо до пана чи пані Л. Пітерс у 8K.
  Через двадцять хвилин швейцар повернувся, коли вона закінчила.
  «Ще навчаєшся?» — запитав він зневажливо.
  «Я щойно закінчив».
   «Тож скажи мені, так, з якої ти компанії? Один із великих? Маю рацію?"
  «Це великий», — сказав Рун.
  «У Джерсі, так?»
  «Як ти здогадався?»
  «Я був тут. Я бачив багато. Мене не обдуриш».
  «Я б навіть не намагався».
  СПЕКУЧИЙ БІЛЬ КОШТАВ У ЇЇ СПИНІ. ВНУТРІШНЯ сторона її вуха пітніла. Її голос змінився з низького сопрано на гортанний альт, і кожні кілька хвилин їй доводилося прочищати трахею, різко клацаючи. Рун сиділа у своїй кабінці в студії, розмовляючи по телефону, майже вісім годин поспіль.
  Привіт, я продюсер програми новин «Поточні події» , пане Цукерман, Норріс Вільямс Рот Гелінкер, ми знімаємо сюжет про вбивство Ленса Хоппера, ви, мабуть, пам’ятаєте чоловіка, убитого у дворі вашого будинку кілька років тому, я сподіваюся, що ви може допомогти мені те, що я шукаю, це ...
  Було пізно, після восьмої. Кортні минуло спати. Маленька дівчинка сиділа біля ніг Руни, розриваючи аркуші з розкладом у формі великодніх кроликів.
  … Як довго ви живете в квартирі 3B, 3C, 3D, 3E, 3F …?
  «Рун, зайчик».
  Пошепки, передай мундштук: «Красуня, мила. Я на телефоні. Зробіть мамі великоднього кролика зараз».
  «Це мама ».
  «Тоді зробіть тата».
  Опитування орендарів Rune на даний момент:
  Однією була міс Брекман. Вісім мали невідомі номери. Двадцяти не було вдома, коли вона подзвонила. Тридцять три переїхали в їхні квартири після смерті Хоппера. Вісімнадцять не було вдома в ніч вбивства (або сказали, що не мали). Дев’ятнадцять були вдома, але не бачили нічого, пов’язаного з убивством (або сказали, що не бачили).
  У її списку залишилося дванадцять.
  Погане число. Якби їх було лише три, вона б їх подзвонила. Двадцять, вона б здалася й пішла додому спати. Але дванадцять…
  Рун зітхнув і потягнувся, почувши якийсь віддалений протест кістки з хлопком.
  Кортні позіхнула і з веселою радістю розірвала зайчика навпіл.
  Закінчити час, подумав Рун. Я йду додому. Тоді вона подумала про хрипкий, стервозний голос і палкі очі Саттон і взяла трубку.
  І це було пощастило, тому що коли вона запитала містера Фроста, 6B, чи знає він щось про вбивство Ленса Хоппера, він лише на мить замовк, а потім відповів: «Насправді... я бачив, як це сталося».
  « ВИ КЛАДЕТЕ ЦЕ У ПЛЯШКУ, І ВИ ДЕЩО ОТРИМУЄТЕ», — сказала вона.
  Рун увійшов до квартири, повз літнього чоловіка, який відкрив двері, і підійшов до скляної вітрини. Усередині була складна модель корабля — не оснащеного кліпера чи військового корабля, а сучасного вантажного корабля. Він був чотири фути завдовжки. Вона сказала: «Зухвало».
  "Дякую тобі. Я ніколи не робив кораблів у пляшках. Чесно кажучи, я не люблю хобі».
  Вона представилася.
  — Беннетт Фрост, — сказав він. Йому було близько сімдесяти п'яти років. На ньому був светр-джемпер з діркою від молі на плечі та дешеві сірі штани. Він лисів і мав темні родимки на обличчі та голові. Він нахилився вперед і потиснув їй руку. Він потримав її на мить довше, ніж зазвичай, і подивився на неї уважно. Дотик і огляд, однак, не були сексуальними. Він її оцінював. Коли він закінчивши, він відпустив її руку й кивнув на скляну вітрину.
  « Принцеса Міннесоти . Дивна назва, вам не здається, для корабля, який проводив більшу частину свого часу в Середземному морі та Атлантиці? Мій найперший корабель. Ні, я не повинен цього говорити. Мій перший прибутковий корабель. Що, я вважаю, краще, ніж мій перший корабель. Я назвав її Міннесота , тому що я там народився».
  Він зайшов у велику квартиру. Рун пішов за ним. У захаращеній вітальні вона помітила валізи.
  «Збираєшся в подорож?»
  «У мене є місце на Бермудських островах. Гаїті був моїм улюбленим. Oloffson — який це був готель. Це вже неправда, звичайно. Я ніколи не бував у британських колоніях, але ви знаєте, як там справи». Він дивився на неї щілинами очей, спільною таємницею. Вона кивнула.
  Його погляд упав на її камеру.
  «У вас є прес-перепустка чи що?»
  Вона показала йому свій ідентифікатор мережі. Він знову сканував її згори донизу, CAT сканував її душу. «Ти молодий».
  «Молодший за деяких. Старший за інших».
  Він кричущо посміхнувся і сказав: «Я був молодим, коли почав займатися бізнесом».
  "Що ти зробив?"
  Він дивився на модель. «Це був мій внесок у судноплавну індустрію та естетику моря. Вона не красива; це не величний корабель».
  «Мені здається, вона виглядає досить гарно».
  Фрост сказав: «І величні кораблі пливуть далі/До свого притулку під пагорбом/Але дотику зниклої руки/І звуку тихого голосу». Теннісон. Більше ніхто не знає поезії».
  Руна знала кілька дитячих віршів і трохи Шекспіра, але вона мовчала.
  Він продовжив: «Але це судно принесло гроші багатьом людям». Він підняв важкий графин і почав наливати дві склянки фіолетового лікеру, коли він запитав: «Бажаєте трохи портвейну?»
  Вона взяла келих і відпила. Він був нудним, як мед, і мав смак як ліки від кашлю.
  «Я починав як судновий чандлер. Ви знаєте, що це?»
  «Свічник?» Рун знизав плечима.
  «Ні, провіант. Постачальник. Все, що хотів би капітан, від тріскачки до яловичини, я б це отримав. Я почав, коли мені було сімнадцять, веслуючи до кораблів, щойно вони кинули якір, ще до того, як прибули агенти або вони почали розвантажуватись. Я давав їм знижені ціни, вимагав половину в якості застави, давав їм красиві квитанції про готівку і завжди повертався з тим, що вони хотіли, або заміною, яка була кращою чи дешевшою».
  — Мені було цікаво, сер... — почала вона.
  Мороз підняв руку. «Слухай. Це важливо. У тридцяті роки я перейшов у сферу транспортування».
  Рун не бачила важливого, але дозволила йому говорити.
  І він говорив. Через п’ятнадцять хвилин вона дізналася про зростання його статків у судноплавному бізнесі. Він говорив про корабельні гвинти, які сам сконструював. «Вони назвали їх Frost Efficiency Screws. Я отримав від цього такий кайф! Гвинти ефективності! Тож мої кораблі могли пройти від Ормузької протоки навколо рогу до Амброузового світла за тридцять три дні. У мене були найшвидші нафтоносці у світі. Тридцять три дні».
  Рун сказав: «Якщо я можу поставити вам кілька запитань. Про вбивство Хопера».
  «Є те, що я намагаюся підкреслити».
  «Вибачте».
  «Я вийшов з доставки. Я бачив, що станеться з нафтою. Я бачив зміну торгового балансу. Я не хотів залишати свої кораблі; о, це мені боляче. Але треба думати попереду. Чи чули ви про виробників баггі-хистів, які припинили свою діяльність, коли були розроблені автомобілі? Знаєте, в чому була їхня проблема? Вони не думали про себе як про акселераторів . Ха!» Йому сподобалася ця історія, він, напевно, розповідав її тисячу разів. «Так у що я вліз?»
  "Авіалінії?"
  Мороз глумливо засміявся. "Громадський транспорт? Правила ad nauseam. Я думав про це, але знав, що знадобиться один демократ, щонайбільше два, щоб зруйнувати галузь. Ні, я диверсифікував: фінансові послуги, видобуток корисних копалин, виробництво. І я став четвертою найбагатшою людиною у світі… Ти скептик. Я можу бачити це. Ви ніколи про мене не чули. Ви думаєте, якийсь старий болід, який заманив мене сюди з невідомо якими мерзенними перспективами. Але це правда. У сімдесятих у мене було три мільярди доларів». Він зробив паузу. «І це були дні, коли мільярд щось значив».
  Він сів вперед, і Рун відчув, що він підходить до своєї довгоочікуваної мети.
  «Але що я міг зробити з такими грошима? Забезпечити дружину і дітей. Купіть зручне взуття, хороший набір ключок, тепле пальто, квартиру, де працювала сантехніка. я не курю; від ситної їжі мені погано. Коханки? Я був щасливий у шлюбі сорок один рік. Я віддав своїх дітей у школу, заснував цільові фонди для онуків, хоч і не дуже товстих, і… — Він багатозначно посміхнувся. «... Більшу частину решти я роздав. Отже, ти».
  «Я? Яке саме відношення все це має до вбивства Ленса Хопера?»
  Фрост на мить замислився над цим. «Я зізнаюся».
  Вона кліпала очима.
  «Але, — сказав він, — ти маєш зрозуміти. Знаєш, це не мало жодної різниці».
  «Ну, як саме ви маєте на увазі?»
   «У них був інший свідок. Ви не можете мене звинувачувати».
  «Не могли б ви пояснити, будь ласка».
  «У той час, коли його вбили, я мав свій статок. Я віддавав гроші. У мене були люди, які працювали на мене, чиї засоби до існування залежали від мене. Їхні сім’ї… Ви, люди в засобах масової інформації, — людина ніколи не має приватного життя». Він вимовляв це з коротким і, приватність. Як «привілейований».
  Він продовжував. «Я просто злякався їх у відповідь. Я боявся сказати поліції, що бачив, як убили Хоппера. Я був би в новинних програмах. Я був би в суді. Були б історії про моє багатство. Викрадачі можуть прийти за моєю родиною або за мною. Доброчинці почали б переслідувати мене за гроші за їхні справи. Спочатку я почувався винним, але потім почув, що та жінка Брекман внизу бачила все і розповіла поліції про вбивцю. Це зняло з мене тиск».
  — Але тепер ти не проти розповісти мені, що ти бачив? Що зараз по-іншому?»
  Мороз підійшов до вікна і зазирнув у похмурий двір. «У мене інше ставлення до життя».
  О, будь ласка, Рун молився, зроби це зараз. Розкажи, що ти бачив. І, будь ласка, зробіть це добре. "Чи можу я?" Вона показала на камеру.
  Пауза. Тоді він кивнув.
  Засвітилися вогні. Камера дзижчала. Вона поцілила в довгасте обличчя Фроста.
  «Це дивно, — сказав він сумно, — що робить роздача свого стану. Це дивовижна річ. Я не знаю, чому це не прижилося». Він поглянув на неї серйозно. «Дозвольте запитати вас, чи знаєте ви ще когось, хто роздає мільярд доларів?»
  — Ніхто з моїх друзів, — сказав Рун. «На жаль».
   розділ 19
  РУН І ПАЙПЕР САТТОНИ СИДІЛИ ПЕРЕД робочим столом ВЕДУЧОЇ, дивлячись на монітор. З нього пролунали два тихі голоси.
  "Містер. Морозе, ти бачив стрілянину?»
  «Просто, як ніс на моєму обличчі. Або ваше обличчя — як би там не було виразу. Це було жахливо. Я бачив, як цей чоловік підійшов до містера Хоппера, дістав цей маленький пістолет і вистрілив у нього, просто штовхнув пістолет у нього. Це нагадало мені фотографії Рубі, знаєте, Джека Рубі, коли він застрелив Освальда. Містер Хоппер простягнув руки, ніби намагався впіймати кулю...»
  Саттон заворушилася, але нічого не сказала.
  «Чи могли б ви його описати?»
  «Він був товстим чоловіком. Не товстий, але з пивним животом. Як литаври».
  "Що?"
  «Барабан. Темно-русяве волосся. Вуса… Що це? Звичайно, я позитивно ставлюся до вусів. І бакенбарди. Легка куртка. Порошково-блакитний».
  Рун сказав Саттон: «Це Джиммі. Чоловік, який підібрав Ренді та відвіз його до Нью-Йорка».
  Саттон нахмурилась і махнула рукою, щоб вона мовчала.
  «Чому ти не звернувся до поліції?»
  "Я казав тобі."
  «Якби ви могли сказати мені ще раз. Будь ласка».
  «Я боявся — помсти. Про публічність. Я був дуже заможний. Мені було страшно за себе та свою родину. У будь-якому разі вбивцю спіймали та встановили. Та жінка внизу впізнала чоловіка, і я читав, що поліція схопила його практично на гарячому. Навіщо я їм?»
  «Я покажу тобі фотографію когось... Скажіть, чи це той чоловік, якого ви бачили на подвір’ї?»
  "ВООЗ? Цей худий хлопець? Ні, це був зовсім не він».
  «Ви б поклялися?»
  «Звичайно, я б».
  Натисніть.
  Рун продовжував дивитися на монітор, гордий школяр, чекаючи похвали вчителя.
  Але єдиним коментарем Саттон було придихливе «Блін».
  Рун намагався не посміхатися від задоволення й непідробної гордості.
  Саттон подивилася на годинник і додала: «Я спізнююся на зустріч з Лі. Ви скопіювали цю стрічку?»
  — Звичайно, — сказав Рун. «Я завжди роблю дурниці. Це замкнено в моєму креденці».
  Саттон сказав: «У нас у п’ятницю буде конференція. Принесіть запропонований сценарій. Ви представите нам обом і будете готові захищати кожну прокляту лінію. Зрозумів?"
  "Будьте впевнені."
  Саттон почала виходити з офісу. Вона зробила паузу і тихим голосом сказала: «Я не дуже вмію хвалити. Просто дозвольте мені сказати, що є небагато людей, які б застрягли в цьому достатньо довго, щоб зробити те, що ви зробили». Потім вона насупилася, і старий Саттон повернувся. «А тепер лягай спати. Ти виглядаєш жахливо».
  « ЦЕ ІСТОРІЯ ПРО ЛЮДИНУ, ЗАКУРЕНУ ЗА ЗЛОЧИН, ЯКИЙ ВІН не вчинив несправедливо...»
  Е, ні.
  «...людини, несправедливо засудженої за злочин, якого він не скоював...»
   Ну, звичайно, якщо він цього не вчинив, це несправедливо.
  «… історія чоловіка, засудженого за злочин, якого він не скоював…»
  Слова, безперечно, були найважчою частиною.
  Руна розвернулась у своєму столичному кріслі й тихо, надривно скрикнула розчарування. Слова — вона ненавиділа слова. Руна бачила речі, і їй подобалося це бачити. Вона пам’ятала те, що бачила, і забувала те, що їй говорили. Слова були справжніми хитрими чуваками.
  «Це історія людини, засудженої за злочин, якого він не скоював, людини, яка втратила два роки життя через те, що…»
  чому чому
  «… тому що система правосуддя в цій країні схожа на великого пса…»
  Собака? Правосуддя як собака»? ти божевільний? «Лідь!» Вона кричала. «Ляно, лайно, лайно!» На неї дивилася половина редакції.
  Що скаже Лі Мейзел, коли прочитає ці речі? Що скаже Пайпер?
  «...тому що системи немає, тому що системи правосуддя в цій країні немає, тому що американська система правосуддя схожа на птаха з пораненим крилом...»
  Хрен, хрен, хрен!
  ФРЕД МЕГЛЕР БУВ НАСІЛЬШИМ ЕНТУЗІАЗМОМ, НАСІЛЬКИ МОЖЛИВО БУТИ ОЧІКУВАТИСЯ , враховуючи, що його обід складався з двох хот-догів (з капустою та млявою цибулею) і дієтичної пепсі, а також враховуючи, що під час їди він дивився на будівлю кримінального суду — найтемнішу, найбруднішу. суд у всьому Мангеттені.
  І враховуючи, нарешті, що одного з його клієнтів, як він пояснив Руну, збиралися засудити за трьома пунктами за два вбивства.
  «Дурне човно. Він, чорт, відстав. Що я можу сказати?"
  Меглер, ще худий, ще сивий, жував, пив і розмовляти одночасно. Рун відступив, поза траєкторією цяток хот-дога, які час від часу катапультувалися з-за його товстих мокрих губ. Він був вражений її розповіддю про Фрост, хоча й намагався цього не робити. Він сказав: «Так, схоже, у Боггса може бути шанс на це. Мабуть, недостатньо, щоб скасувати вирок. Але суддя може піти на новий розгляд. Я не кажу так, я не кажу ні. Є нові докази, потім є нові докази . Те, що ви мені говорите, це докази, які могли бути виявлені під час судового розгляду».
  «Мені це було начебто цікаво. Як це ти не знайшов Мороза?»
  «Гей, я отримував мінімальну зарплату на цій справі. У мене немає рахунку витрат, як у вас, журналістів. Я не сиджу о п’ятій годині, п’ючи манхеттен в Алгонкіні».
  «Що таке манхеттен?»
  "Напій. Знаєш, жито, вермут і гіркоту. Слухай, суд над Богсом, я зробив усе, що міг. У мене були обмежені ресурси. Це була його проблема. У нього не було грошей».
  Зник хвіст останнього хот-дога. Руна мала зображення великої риби, яка їсть маленьку рибку.
  «Мені це не схоже на справедливість».
  «Справедливість?» — запитав Меглер. «Ви хочете знати, що таке справедливість?»
  Руна точно це зробила, і коли вона натиснула кнопку запису на маленькій відеокамері JVC, схованій від його очей у своїй сумці зі шкури леопарда, Меглер, яка, ймовірно, могла навести всілякі закони щодо таємного запису, була достатньо ввічливою, щоб закінчити жувати і прийміть задуманий вираз, перш ніж він заговорить знову. «Справедливість у цій країні — це і вдача, і доля, і обставини, і доцільність. І поки це правда, такі люди, як Ренді Боггс, будуть відбувати покарання, яких не повинні».
  «Ви будете займатися справою?»
  «У нас була розмова про мій гонорар…»
   "Давай. Він невинний. Ти не хочеш йому допомогти?»
  «Не особливо. Я не даю грошей бомжам. Чому я маю щедріше витрачати свій час?»
  «Я тобі не вірю». Голос Руна став високим. "Ви-"
  «Чи оплачує ваша мережа мій рахунок?»
  Щось у цьому звучало не так. Вона сказала: «Я не думаю, що це було б етично».
  «Що, етично? Я б за це не поліз у гарячу воду».
  «Я мав на увазі журналістську етику».
  «О, ваша етика». Він випив останню чашку пепсі, глянув униз і помітив пляму на темно-блакитній краватці. Він вийняв із кишені ручку й нашкрябав туди-сюди по краватці, доки пляма не зникла. «Ну, це нет-нет. Я працюю, мені платять. Це висічено в камені. Але у вас є кілька варіантів. Є юридична допомога. Або ACLU - ці падіння викликають оргазм, вони отримують такий випадок. Хтось із цих трьох доброчинців із Єльського університету, чи Колумбійського, чи з Хахвада може про це дізнатись і взятися за справу. Отож, розкажи свою історію — я тобі гарантую, якийсь худий маленький випускник Нью-Йоркського університету стукатиме у твої двері, благаючи отримати номер телефону Боггса».
  «Але це може зайняти місяці. Він має вийти зараз. Його життя під загрозою».
  «Слухай, я маю повернутися до тієї пекельної діри за двадцять хвилин і стати біля чоловіка, який, нібито, розстріляв із кулемета трьох ворогуючих членів банди, поки він розповідав анекдоти про По-лак одній зі своїх коханок. Мені доводиться стояти і слухати, як суддя пояснює йому, що він збирається провести щонайменше п’ятнадцять років у камері десять на двадцять. Коли він підійшов до мене, то сказав: «Фреде, я чую хороші слова». Ти звільни мене. Ти робиш це? Ти звільни мене».
  Він засміявся і вдарив себе по грудях. «Гей, я не зняв його. Він не щасливий, і він, і його друзі - вбивці. Я хочу сказати, що Боггс у небезпеці, я в небезпеці. Подумай над цим. Ти теж у небезпеці. Це ти кажеш, що поліцейські, прокурор і твоя власна мережа — купа придурків. Життя небезпечне. Що я можу сказати?"
  Меглер глянув на годинник. «Час зробити свій внесок, щоб прикрасити Америку та прибрати більше сміття з вулиць».
  — У мене є пропозиція, — сказав Рун.
  Адвокат озирнувся через плече. «Зробіть це швидко. Ви не змушуєте наркобаронів чекати».
  Вона сказала: «Ви знаєте, скільки людей дивляться Current Events?»
  «Ні, і я також не знаю середньорічної кількості опадів в Амазонці. Мені все одно?» Він почав підніматися сходами.
  «Залежить від того, чи хочете ви, щоб десять мільйонів людей бачили ваше ім’я та обличчя та чули, яку неймовірну роботу ви робите».
  Фред Меглер зупинився.
  Рун повторив: «Десять мільйонів».
  Меглер глянув на двері суду. Він щось пробурмотів собі під ніс і пішов сходами вниз.
  Я, ОК. Я НАРОДИВСЯ В АТЛАНТІ, І МИ ЖИЛИ ТАМ десять років, перш ніж наш тато вирішив, що поїде в країну більших можливостей, як він сам це сказав, і я досі пам’ятаю, як він сказав це…».
  Зсередини тринадцятидюймового японського телевізійного монітора, кольори незбалансованого, занадто густого червоного, Ренді Боггс розповідав історію свого життя.
  «Більші можливості. Мені було страшно, бо я думав, що ми помремо, тому що я переплутав «землю більших можливостей» із «землею обітованою», яка, як я пам’ятав, із баптистської церкви «День Вознесіння» означала небеса. На той час мені було близько одинадцяти і я був релігійним. Гаразд, я потрапив у неабияку неприємність у школі. Хтось, якась старша дитина, лаявся б: «Ісусе Христе», а я ще більше розлютився на вологого кота і змусив його сказати, що йому шкода, і що трапилося, мене били до біса ще більше разів, я не пам’ятаю або дбати про це».
  Монтаж відеозапису був у сто разів легшим, ніж фільм. Це був електронний, а не механічний процес, і Рун подумав, що це є неймовірним прогресом у цивілізації — від речей, які ви могли бачити, як вони працюють, до речей, які ви не могли бачити, що їх спонукало. Їй це подобалося, бо було схоже на магію, у яку вона вірила, з тією лише різницею, що для магії не потрібні батарейки. Однак легкість монтажу не вирішила її проблеми: у неї було стільки хорошої стрічки. Тисячі й тисячі футів. Цей конкретний кадр був з моменту, коли вона вперше брала інтерв’ю у Боггза, і все було настільки змістовним, що вона не мала уявлення, що вирізати.
  «… У будь-якому разі, ми опинилися не в раю, а в Майамі та з деякою можливістю, яка виявилася… Чоловіче, це було як тато. Це було відразу після Батісти, і це місце було погане з кубинцями. Багато років я не любив, знаєте, іспанців. Але це було дурницею, бо кілька років тому я поїхав до Центральної Америки — єдиний раз, коли я був за межами країни — і мені це сподобалося. У всякому разі, я говорив про це раніше, коли я був дитиною, і я бачив цих багатих кубинців, які вже не були багатими, і це найсумніша людина, яка існує. Ви можете помітити цю втрату в його ході та в тому, як він дивиться на машину, якою зараз керує, яка вже не така гарна, як у нього раніше. Але сталося те, що вони почали висмоктувати роботу, яку мали б мати ми, білі люди. Не те, щоб я мав на увазі це в расовому ключі. Але ці кубинці працювали майже задарма. Їм доводилося лише влаштуватися на роботу і прогодувати сім'ю. Які були величезні. Я ніколи не бачив стільки маленьких дурнів в одній сім’ї, що думав, що мій тато поганий. Він практично перекидався на маму і бив, що вона несла. У мене вдома було шість сестер і два брати, я втратив брата в Намі, а сестру помер від раку яєчників …
  «Тато мав голову на механіках, але сам ніколи не звертався. Я якраз навпаки. Ви заплатите мені, і я попотію за вас. Мені подобається відчуття роботи. Мої м’язи нервують, коли я не працюю. Але в мене проблеми з розрахунками . Мій тато був без роботи багато днів поспіль. Мій старший брат записався, морська піхота, і мені мало бути шістнадцять, тому, природно, я подумав зробити те саме, але замість цього почав працювати».
  Кар’єра Ренді Боггса: збирач на складі, потім розносний торговець, потім оператор їзди, потім прибиральник у Piggly Wiggly, потім продавець хот-догів на шосе біля мису Кеннеді (де він побачив запуск місяця Аполлон і подумав, що, можливо, захоче стати пілотом ), то запасник, то рибалка, то двірник, то кухар.
  Потім злодій.
  «Одного разу я був у Клірвотері з Буні, це був мій брат, як я його називав, і друг зі служби. І ми зайшли в цей автозаїзд, і вони говорили про гроші, які вони заробляли, і про те, що Буні збирався купити собі мотоцикл Bulltaco, такий собі з низьким кермом, і ось я був... о, Боже, мені було дев'ятнадцять і мій брат мав оплатити мені дорогу до театру? Я був дуже збентежений цим. Тож тієї ночі вони пішли до, ну, знаєте, публічного дому — який було не так легко знайти в Клірвотері — і вони дозволили мені залишити машину на пару годин. Що я зробив, я почувався так погано через те, що мене схопили, я повернувся до під'їзду, який саме закривався, і зробив таке відволікання — підпалив хмиз біля екрану — і коли всі вибігли до Подивіться, що відбувається, я побіг у кабінку і збирався схопити гроші. Тільки що сталося, грошей не було. Його вже спакували й кудись забрали, мабуть, нічний депозит у банку. Я вибігаю прямо в одного з власників. Зараз я худий чоловік, і тоді я був худим хлопчиком, і він побачив, що відбувається, і відразу поклав мене .
  «… Знаєте, за що вони мене взяли? Я повинен сміятися зараз. Вони не могли заарештувати мене за крадіжку і вони не могли заарештувати мене за крадіжку зі зломом. Мене затримали за підпал. За те, що спалили рослину, яка більше не була бур'яном. Ви в це вірите?»
  Стрічки продовжувалися і продовжувалися, нескінченно.
  Формат історій Current Events зробив Rune важка робота. Пайпер Саттон наполягла на тому, щоб вона сама була на камері протягом значної частини кожного сегменту. Більшу частину історії складали б інтерв’ю, які Рун зараз редагував. Але приблизно кожні три хвилини Саттон повертався до Саттона, який продовжував історію, читаючи телесуфлер. Потім повернемося до інших записів — місця злочину, кадри атмосфери, інтерв’ю. Одкровення Беннета Фроста. Координація всього — озвучування та діалогів на записах, а також сценарію Пайпер Саттон — була надзвичайною справою.
  («І, — попередив її Лі Мейзел, — якщо ви вкладете в її уста змішану метафору чи низку шиплячих звуків, навіть Бог вам не допоможе».)
  Але що, якщо це було важко? Рун був у захваті. Ось вона — о третій годині ранку, Кортні (і опудало ведмедика) дрімає біля її ніг — монтує стрічку для того, що мало стати сенсаційною новиною в журналі новин номер один у прайм-тайм на мережевому телебаченні. Найкраще те, що історію побачили б десять мільйонів людей, які, якщо не перекусили чи не забігли відразу після Fade Out, також побачили б її ім’я.
  І, як вона подумала на мить, найкраще з усього: вона відповідатиме за звільнення невинного чоловіка з в’язниці — чоловіка, м’язи якого нервували, коли він не міг рухатися.
  Прометей, ось-ось буде розв'язаний.
   розділ 20
  КОНФЕРЕНЦ-ЗАЛ.
  Легендарний конференц-зал на сороковому поверсі хмарочоса Мережі.
  Саме тут керівники та високопоставлені журналісти планували спеціальне висвітлення вбивства Мартіна Лютера Кінга та відставки Боббі Кеннеді та Ніксона, а також захоплення заручників в Ірані та вибуху Челленджера . Це виглядало не надто вражаюче — пофарбовані в жовтий колір стіни, потрісканий і забруднений овальний стіл і десять стільців, що обертаються, чия оббивка стала блакитно-блакитною від материнської компанії. Але пошарпаність не применшувала того факту, що в цій кімнаті записували — а іноді навіть творили — історію.
  Рун зупинився біля тикових дверей. Бредфорд Сімпсон, якого не запросили на зустріч, передав їй файли, які він допоміг винести з її столу. «Зламай ногу», — сказав він і поцілував її в щоку — поцілунок, який тривав трохи довше, ніж стандартний автобус удачі, подумала вона. Він зник назад у скромну редакцію.
  Рун зазирнув усередину. Лі Мейзел і Пайпер Саттон сиділи за столом. За ними була карта світу з червоними наклейками, які показували, де Мережа має постійні бюро. Жодну з червоних крапок відокремлювало не більше пари дюймів простору, за винятком океанів і Північного та Південного полюсів.
  Це була кімната, в якій Руна ніколи не думала, що вона опиниться. Коли вона подала заявку в Мережу на роботу асистента оператор, якому вони сказали, що немає жодного шансу перейти в новини, сама створюючи історії; усі ці слоти були зарезервовані для журналістів із досвідом або зіркових студентів школи журналістики.
  Але ось вона була, лінійний продюсер, який працював на Лі Мейзел, і тримала в нервових руках проект сценарію, який вона насправді написала для Пайпер Саттон.
  Рун подолав напад тривоги.
  Вона перекладала величезні стоси нотаток і касет з однієї руки на іншу. Її серце шалено билося, а долоні залишали плями від поту на чорних касетах, які вона тримала. Саттон помітила її й кивнула їй увійти. «Давай, — раптово сказала вона. «Чого ти чекаєш?»
  Мейзел кинув на Руна швидкий розсіяний погляд.
  «Давайте приступимо до цього», — сказала Саттон. «Давайте подивимося сценарій. Давай."
  Рун роздав аркуші, і вони обидва читали мовчки, за винятком того, що Пайпер Саттон нетерпляче постукала по столу золотою ручкою Хреста. З кам’яними обличчями вони прогорнули шістнадцять сторінок. Спочатку Саттон, а потім Мейзел посунули аркуші на центр столу.
  — Гаразд, — сказала Саттон. «Чому так важливо, щоб ви зробили цю історію?»
  Це було прямо з лівого поля. Рун не очікував такого запитання. Вона ковтнула, подивилася на Майзеля, але він нічого не запропонував. Вона на мить подумала й почала говорити. Вона знала краще, ніж могла сказати (слова, знову прокляті слова). Коли вона відповідала Саттон, багато «хм» і «що я маю на увазі» проскочило. Вона виправила себе, сказала те саме двічі. Вона звучала оборонно. Говорячи, вона намагалася дивитися в очі Саттон, але від цього її розум просто переймався. Лунали слова про справедливість і відповідальність журналістів.
  Усе це було правдою, але Рун, звісно, не сказав Саттон жодної відповіді: вона жодного разу не сказала: чому я вмираю від бажання зробити цю історію? Тому що частина мене хоче бути ви. Я хочу бути високим і мати чітке світле волосся, яке залишатиметься там, де я його поклала, і ходити на високих підборах, а не виглядати недолугою. Я хочу, щоб президенти мереж і корпорацій дивилися на мене із заздрістю та хітью. Мені потрібен розум такий же холодний і гострий, як тіло володаря чорного поясу. Я хочу спробувати твою силу, а не мою. Не схоже на магію в казках, а силу накладати найсильніші заклинання — ті, завдяки яким здається, що ви точно знаєте, що робити щохвилини, що саме говорити …
  Але вона говорила про пресу, про невинність, про Боггса. Коли вона закінчила, вона сіла назад. Саттон, мабуть, була задоволена відповіддю. Вона сказала: «Добре, дозвольте поставити вам кілька конкретних запитань».
  Але це було ще гірше, тому що вони стосувалися речей, про які Руна мала думати сама. Ви брали інтерв’ю у першої групи злочину? (Хороша ідея; їй ніколи не спало на думку.) Ви спілкувалися з кимось із попередніх адвокатів Боггса? (Рун не знав, що в нього були.) Чи бачив він коли-небудь психіатра про свої кримінальні схильності? (Вона ніколи не питала.)
  Десять хвилин вони сперечалися втрьох, і зрештою і Мейзел, і Саттон кивнули й сказали, що програму слід продовжувати, якщо в шоу не стверджуватиме, що Богґс невинний — лише що є кілька серйозних сумнівів щодо його вини.
  Залишилося лише питання про те, коли історія має вийти в ефір.
  Вони запитали її думку.
  Руна відкашлялася, перемішала папірці, а потім сказала: «Шоу наступного тижня».
  Мейзел сказав: «Ні, серйозно».
  І почався бій.
  «Справа в тому, — сказав Рун, — що він має якомога швидше вийти з в’язниці. Вони не люблять його там. Його вже намагалися вбити. Я тобі це сказав».
  Саттон сказала: «Вони»? Хто «вони»?»
  «Інші в'язні».
  Мейзел запитав: «Чому?»
   "Не знаю. Охоронець сказав мені, що він не популярний. Він самотник. Він-"
  «Сьогодні п’ятниця», — прогаряв Мейзел. «Rune, щоб вийти в ефір наступного вівторка, вся програма вже повинна бути знята і змонтована. Він має бути в комп’ютері до понеділка. Цього просто не можна робити».
  «Я не думаю, що він протримається ще тиждень. Вони намагалися вбити його один раз і спробують знову».
  Саттон і Мейзел перезирнулися. Саттон озирнулася до неї та сказала: «Наша робота — повідомляти новини, а не рятувати чиюсь дупу. Боггза вбивають. Історія все ще актуальна. Ми могли б-"
  «Це жахлива річ!»
  «Ой, відчепися», — сказала Саттон.
  Мейзел сказав: «Пайпер має рацію, Руне. Історія — це важлива річ, а не підстрибування в’язня. І я не розумію, як ми можемо це зробити. Просто немає часу».
  «Сценарій уже написаний, — сказала вона. «І я провів останні три ночі за редагуванням. У мене все розраховано до секунди».
  — Другий, — сказала Саттон, втомлено зітхнувши.
  Мейзел сказала: «Пайпер довелося б записувати в неділю ввечері або в понеділок вранці».
  М’яким колючим голосом Рун сказав: «Я хочу, щоб історія вийшла в ефір наступного тижня». Вона склала руки й поклала їх собі на коліна.
  Вони обоє дивилися на неї.
  — продовжував Рун. «Що станеться, якщо хтось дізнається, що ми могли врятувати йому життя, а ми просто не встигли вчасно розповісти історію?»
  Тиша, коли Саттон і Мейзел обмінялися поглядами. Мейзел розвіяв напругу, запитавши телеведучу: «Що ви думаєте?»
  Рун відчула, як її зуби стиснулися від напруги. Саттон відповіла, запитавши: «Що ще було заплановано на це шоу?»
  — Араби в Квінсі, — сказав Мейзел. «Це наполовину відредаговано».
   «Мені ніколи не подобалася ця історія», — сказав Рун.
  Саттон знизав плечима. «Це приємна новина. Я ненавиджу легкі новини». Вона нахмурилася, мабуть, тому, що погодилася з Руном.
  «Моя історія ні», — сказав Рун. «Це важка новина».
  Саттон сказав: «Я припускаю, що вам потрібен кредит».
  Щоб десять мільйонів людей побачили .
  «Можете посперечатися, що так».
  Ведуча продовжила: «Але це ваше ім’я. Тобі доведеться це змінити».
  — Не хвилюйся, — сказав Рун. «У мене є професійне ім’я».
  «Професійна назва?» Мейзел намагався стримати посмішку.
  «Айрін Додд Сімонс».
  «Це ваше справжнє ім'я?» — запитала ведуча.
  "Різновид."
  Саттон сказала: «Начебто». І похитала головою, а потім додала: «Принаймні це звучить як ім’я людини, яка знає, що робить». Вона витягла з сумочки свій особистий календар; запахи духів і замші слідували за ним. «Добре, люба, спочатку ми зберемося і напишемо сценарій…»
  «Сценарій?» Рун кліпав очима. «Але все скінчилося». Вона кивнула на аркуші перед ними.
  Саттон засміялася. «Ні, дітки, я маю на увазі справжній сценарій. Ми зустрінемося завтра о шостій тридцять вранці в редакції поточних подій ».
  Першою думкою Руна було: чорт, няня. Де я візьму няню? Вона посміхнулася і сказала: «Шість, якщо хочеш».
  «Шоста тридцять буде добре».
  ТИ НЕ МАЄШ ПРАВА ГОВОРИТИ ПО ТЕЛЕФОНУ, АЛЕ зазвичай тобі дозволяють. Привілей, а не право . (Одного разу Боггс почув, як якийсь в’язень кричить: «Дайте телефон! Ми маємо права». Охоронець відповів досить ввічливо за цих обставин: «Ти отримав те, що ми тобі даємо, мудаку».)
  Але, можливо, через те, що Боггза поранили ножем, чи тому, що він не був панком, чи просто тому, що був гарний теплий день, охоронець, відповідальний за пошту та телефонну кімнату, послав когось знайти його, щоб він міг прийняти дзвінок.
  «Ренді, як ти почуваєшся?» — спитав Рун.
  «Це ви, міс?»
  «Ви вийшли з лазарету?»
  «Вчора я вибив свою дупу. Ні про який біль говорити, якщо я не розтягнуся. Я читав цю історію. У книзі, яку ти мені даєш. Мені це подобається. Але не думайте, що я на нього дуже схожий, і якщо я коли-небудь викрав вогонь у богів, я точно не знаю жодного паркана, який би це впорався…» Він зробив паузу, і вона розсміялася, ніби знала, що повинна була це зробити, припускаючи, що він, мабуть, витратив чимало часу на придумування жарту. Який він мав.
  "Вгадай що?" вона запитала.
  «Не знаю».
  «Я знайшов нового свідка».
  «Новий свідок?»
  «Звичайно».
  «Ну, мій, розкажи мені про це».
  Вона від початку до кінця розповіла про Беннетта Фроста, а Ренді Боггс не вимовив жодного слова, поки вона говорила. Насправді, жодного складу, чи бурчання, чи навіть подиху.
  Коли вона закінчила, надовго запала тиша.
  «Ну, — сказала вона, — ти нічого не скажеш».
  «Але я посміхаюся, я вам це скажу. Блін, я не можу в це повірити. Ви щось собі зробили, міс».
  «Що станеться зараз, я спробую випустити програму в ефір наступного тижня. Меглер сказав, що якщо він отримає своє ім’я та фотографію в статті, він безкоштовно подасть клопотання про новий судовий процес».
   "Містер. Це сказав Меглер?»
  «Йому було боляче. Я бачив біль, але він сказав, що буде. Він сказав, що якщо суддя підтримає це і задовольнить клопотання, ти можеш негайно вийти».
  — Проте суддя може й не погодитися, я припускаю.
  «Фред сказав, що програма про поточні події справді допоможе. Суддя був би більш схильний звільнити вас, особливо якщо його планують переобрати».
  «Ну, блін. До біса. Що мені тепер робити?»
  «Ти просто подбай про себе протягом наступного тижня. Не йдіть більше на ножі».
  «Ні, пані… Одне… Що ви зробили…?»
  Тиша.
  «Здається, я намагаюся сказати вам спасибі».
  «Здається, ти щойно зробив».
  Після того, як вони поклали трубку, Ренді Боггс з усмішкою на обличчі покинув адміністративну будівлю, щоб знайти Северна Вашингтона та повідомити йому новини.
  КОЛИ БОГГС ВИХОДИВ З БУДІВЛІ, ІНШИЙ УВ'язнений , невисокий колумбієць, йшов за ним, а потім наздогнав його. Таких ув’язнених у в’язницях сорокових і п’ятдесятих років називали довіреними особами, а тепер їх загалом називали придурками, мудаками чи покидьками. Він щойно мав коротку розмову з охоронцем, на якого працював, охоронцем, який безладно стежив за телефонними розмовами в’язнів. В’язень усміхнувся Боггсу, сказав: «Buenas dias» і пішов попереду, не почувши, що Боггс сказав у відповідь. Йому було байдуже, якою буде відповідь. Він поспішав. Він хотів якомога швидше дістатися до Хуана Асціпіо.
   розділ 21
  РУН ВИРІШИЛА, ЩО ЗНАЙШЛА НОВИЙ ЧУДОВИЙ НАРКОТИК, ТОЙ, який був абсолютно легальним і дешевим. Це називалося «прокинутися», а ви навіть не взяли його. Все, що ви робили, це не спали тридцять годин поспіль, і це відправляло вас прямо в найчудовішу психоделічну подорож, яку ви тільки могли уявити.
  Гремліни вилазили з «Соні», дракони злітали з ліхтарів Рудоголосих, а тролі покинули мости й бігали на туманному танцювальному майданчику її столу. Скрізь плавали дивні амеби.
  У вівторок була шоста вечора, і причиною галюцинацій — і безсоння — була маленька пластикова касета, що містила однодюймову відеокасету з новинами, які мали показати через кілька годин у вечірній програмі «Поточні події» . Повість називалася «Легке правосуддя». Голоси за кадром були змішані, додано ліди та зворотний відлік, вставлено «живі» частини коментаря Пайпер Саттон.
  Стрічка, яка показувала точний час, відведений для сегменту, спочивала десь у надрах комп’ютерної системи Мережі, яка діяла як блискучий, ніколи не сплячий режисер, і запускала сегмент точно вчасно, о 8:04. :36 вечора система автоматично транслюватиме розповідь Ренді Боггса точною тривалістю одинадцять хвилин чотирнадцять секунд, що було версією мережі на чверть години — трохи коротше, ніж за часів Едварда Р. Марроу, але тоді кожна додаткова хвилина реклами не означала ще півмільйона доларів доходу, як це було сьогодні.
   Руна, примружившись, відвернула кілька привидів і сіла на спинку крісла.
  Останні кілька днів були справжнім кошмаром.
  Пайпер Саттон була стійкою до задоволення. "Що це? Як ти це називаєш?» — кричала вона, крокуючи туди-сюди за Руном, який сидів налякано, намагаючись, щоб її руки не тремтіли, коли вона друкувала. «Це має бути довбана поезія? Це має бути мистецтво?»
  Саттон пройшла ще десять футів, залишаючи за собою слід сигаретного диму та Chanel № 5.
  Ніщо, що вона написала, не могло сподобатися Саттон. «Це факт? Чи підтримується? Хто ваше приписування? … Що це за біса? Фігура мови? «Справедливість схожа на ведмедя, що завалявся»? Звичайно, я знаю багато ведмедів-лісорубів. Нашій аудиторії справді сподобаються незграбні ведмеді. Просто подивіться на Broadway Rune, ви бачите багато ведмедів? Давайте, дітки…»
  Рун писав ще трохи, а потім Саттон нахилявся й дивився на екран текстового процесора, зосереджуючись на словах, як снайпер.
  «Ось, дозволь мені…», — казав Саттон і ледь не відштовхував Руна вбік.
  Торкніть, торкніть, торкніть … Код видалення розрізав би ще десяток речень. Нігті Саттон ніколи не зламалися. Вони були як червоний кевлар.
  Але нарешті історія була закінчена.
  Саттон і Мейзел схвалили завершений сценарій у понеділок увечері (двадцять восьмий проект). Саттон записала свої частини на камеру та відправила їх на монтаж разом із кліпами з інтерв’ю Рун та кадрами атмосфери. Коли вона виходила зі студії у вівторок вранці о ранку, Рун запитав її: «Ти, мовляв, завжди проводиш такий час з продюсерами?»
  «Ні, я не витрачаю такий час. Більшість продюсерів вміють писати».
  «О».
  Але тепер Руну нічого не залишалося робити, як спробувати залишитися прокинутися і подивитися саме шоу, поки вона бореться з відчуттям, що вона парить. Було пару варіантів. Її перший вибір: вона хотіла бути вдома і дивитися це разом з Хілі. Але він пішов перевірити пакет, який лежав перед клінікою для абортів у Брукліні. Інша можливість: неподалік від плавучого будинку був бар — Руна була там постійним відвідувачем — і всі там були б раді подивитися її програму (на щастя, сьогодні був вівторок, тому відсутність спортивних програм у понеділок не створювала б труднощів для деяких постійних відвідувачів). .
  Але це передбачало встати й кудись піти. На даний момент це було подвигом, на який Руна вважала, що вона нездатна.
  Отже, вона сиділа там, де була — за своїм столом. Перед нею стояв гарний кольоровий монітор, і, можливо, просто можливо, Пайпер і Лі підійдуть і приєднаються до неї. Вони дивилися б шоу разом і розповідали їй, яку гарну роботу вона зробила, а потім вели її випити в якийсь шикарний бар.
  Її думки змінилися, і вона виявила, що думає про Ренді Боггса. Вона сподівалася, що охорона дозволяє йому дивитися поточні події . Ця думка прозвучала смішно — дозволити йому дивитися, як коли вона була дитиною, і вона благала батьків дозволити їй не спати, щоб почитати більше казок або подивитися телевізор.
  «Гей, Руне».
  Вона підвела очі, подумавши, що галюцинації стають дедалі дивнішими: якийсь товстий хлопець від’єднався від камери й йшов до неї. Як він це зробив? Як чудовисько в «Чужому» , що вилізає з труб, щоб з’їсти Сігурні Вівер.
  — Рун, — повторив він. Вона примружилася. Це була Моррі Вайнберг, головний інженер шоу. На ньому був інженерний одяг — сині джинси, чорна сорочка та твідовий піджак.
  — Моррі, — сказала вона. Він нахмурився — вона вперше бачила, щоб він це робив. Інженери, як правило, ролейди-поппери але Моррі не розумів поняття стресу. Вона уявляла його незграбним ведмедем, і це викликало у неї бажання голосно сміятися.
  "Як справи?"
  «Ваш сегмент».
  Вона захихікала. "Угу."
  "Що сталося?" Його голос тремтів.
  Гумор швидко зникав. «Сталося?»
  «Ісус, чому ти не взяв свій сегмент? «Легке правосуддя». Він повинен був увійти в комп’ютер о третій. Було вже на день запізнення. Ми повинні були прийти до третьої. Ти це знаєш."
  Її очима обвела студію. Чи він говорив те, що вона чула? "Я зробив. Я віддав його Чарлі близько четвертої. Але він сказав, що все гаразд».
  Моррі подивився на буфер обміну. «Це проблема. Зараз його там немає. Ми маємо одинадцять хвилин порожнього ефірного часу, починаючи з восьмої години четвертої тридцять шостої».
  «Перевірте ще раз». У її голосі звучала паніка.
  «Я щойно перевірив. П'ять хвилин тому».
  «Перевірте ще раз, перевірте ще раз!» Ні сміху, ні ведмедів, ні амеб. Адреналін її повністю розбудив.
  Моррі знизав плечима і подзвонив. Він закрив рукою мундштук і сказав їй: «Зіп».
  "Як це відбулося?"
  «Зазвичай це буває так, що продюсер не отримує стрічку вчасно».
  «Але я отримав це». Вона пробігла по своїй туманній пам’яті. Вона не думала, що облажалася. Це була надто велика помилка навіть для неї. Це було схоже на те, що пілот забув опустити колеса літака перед посадкою.
  У всякому разі, були й інші стрічки. У неї був дуп останнього вирізу. Це була незручність, а не трагедія.
  Її руки тремтіли. Моррі знову прислухався до телефону. Він підвів очі й сказав їй: «Гаразд, твоя дупа поки що в безпеці. Чарлі каже, що пам'ятає тебе доставляючи його. Він заклав його в комп’ютер, але він чомусь зник. У вас дурень?»
  «Звичайно».
  Він сказав у слухавку: «Ми принесемо вам ще один за п’ять хвилин». Він поклав трубку. «Такого ще не було. Дякую, дорогий Господи, за обман».
  Подяка була передчасною. Дупа теж не вистачало. Голос Руна був пронизливим у паніці. «Я поклав його туди. На моєму столі». Вона несамовито вказала на порожній кут.
  «О, чоловіче».
  «Я поклав це прямо туди».
  Він скептично подивився на лисину.
  Вона сказала: «Я не вигадую».
  «Грубі порізи?» Моррі дивився на годинник. «Чорт, у нас немає часу. Але, можливо, ми…
  Вона відкрила шухляду. — О ні, — пробурмотіла вона, затамувавши подих.
  Він сказав: «Вони теж пішли?»
  Рун кивнув. Вона не могла говорити.
  "О, малюк. О, лайно. Одинадцять хвилин порожнього повітря. Такого ще ніколи не було. Цього ніколи не було».
  Тоді вона подумала про щось інше і розпорола свій креденс.
  Оригінальний запис Беннетта Фроста, нового свідка, який вона зробила, і його обман також зникли . Усе, що залишилося від історії про Ренді Боггса, це сценарії, нотатки та записи інтерв’ю.
  «Нас пограбували», — прошепотів Рун. Вона в паніці озирнулася, відчуваючи жахливе почуття образи. "Хто це був?" Вона подивилася на Моррі. «Кого ти сьогодні бачив на знімальному майданчику?»
  «Кого я бачив?» — пронизливо повторив він. «Дюжина репортерів, сотня співробітників. Той хлопець-стажер зі світлим волоссям, який допомагав тобі з історією. Пайпер була тут, Джим Юстіс, Ден Семпл… Я маю на увазі, що сьогодні тут пройшла половина Мережі». Очі Моррі неспокійно зиркнули на телефон, і вона зрозуміла, про що він думає: Хтось мав подзвонити Пайпер Саттон. Великий кварцовий настінний годинник, який, як відомо Руні, показував, що до виходу в ефір поточних подій залишилося сорок чотири хвилини. Сорок чотири хвилини, поки вона не стала першою в історії телевізійною програмою в прайм-тайм, яка транслювала одинадцять хвилин і чотирнадцять секунд пустого місця.
  ЄДИНЕ, ЩО ТРИМУВАЛО ПАЙПЕР САТТОН ВІДКЛИШНЬОГО пройти крізь подвійні двері до редакції, була пряма трансляція Nighttime News With Jim Eustice , головного світового новинного шоу мережі, яке зараз транслюється на тридцять футів позаду Rune.
  Але все одно вона люто кинулася до столу Руна. Під час ефіру ветеран-ведучий був настільки заспокійливим і спокійним, що навіть знімальна група із задоволенням дивилася на нього. Однак сьогодні ввечері лише головний інженер і продюсер не зводили очей з його скелястого квадратного обличчя. Усі інші у величезній студії дивилися на Саттон і Мейзел, які поспішали до столів поточних подій , наче хірурги, що відповідають на синій код.
  «Що в біса сталося?» — запитала Саттон пронизливим шепотом.
  "Не знаю." Рун відчув, як почали плакати. Вона люто впилася короткими нігтями в долоні; з болем бажання плакати зменшилося. «Хтось пограбував мене. Забрали все».
  Мейзел глянув на годинник над контрольною кабінкою. «У нас нічого немає ? Нічого взагалі?"
  «Я не знаю, що сталося. Я повернув касету…
  Моррі делікатно сказав: «Вони. Чарлі зрозумів. Він запрограмував його. Десь після четвертої він зник».
  «Сучий син. Скільки тривав цей сегмент?»
  Моррі звірився з буфером обміну, але Рун відповів напам’ять. «Одинадцять хвилин, чотирнадцять».
  Саттон люто прошепотіла: «Ви завжди повинні робити резервні копії, ви повинні…»
  "Я зробив! Їх теж вкрали. все Навіть оригінальні стрічки…»
  — Бля, — виплюнула Саттон. Тоді вона звернулася до Мейзел, чий розум, мабуть, був у тому ж місці й знав, про що вона думає. Того вечора було заплановано ще три історії для поточних подій . Але Мейзел сказав, що у них немає нічого готового, що можна було б використовувати як заміну для «Easy Justice». Він сказав: «Нам доведеться скасувати шоу».
  «Ми можемо поїхати з арабами в Квінс?» вона запитала.
  Він сказав: «Ми так і не закінчили редагування. Ми припинили всі постпрофесійні роботи для історії Боггса».
  «А як щодо профілю колишнього мера?»
  «Здебільшого незнятий і багато цитат без атрибуції. Це легально жарко».
  «Твір «Ангели-охоронці»?» — кинула вона.
  «У нас є кадри, але немає сценарію».
  «Це окреслено?»
  «Ну загалом. Але..."
  «Я знаю історію». Вона махнула рукою. «Ми це зробимо».
  "Що ви маєте на увазі?" — спитав Мейзел, нахмурившись. "Робити що?"
  «Ми робимо три оригінальні історії плюс ангелів-охоронців».
  Голос Мейзел прохрипів: «Пайпер, нам доведеться скасувати. Ми можемо призначити повторний показ». Він повернувся до Моррі й почав щось говорити. Але вона сказала: «Лі, повтор випуску новин? Ми підемо з Ангелами».
  «Я не розумію, що ти кажеш, Пайпер. У нас немає сценарію. У нас немає кадрів із вами. Ми—"
  «Ми підемо в прямому ефірі», — сказала вона.
  «Жити?»
  «Так».
  Мейзел поглянула на Моррі. «Занадто пізно, чи не так?»
  Він відповів спокійно. «Ми не можемо зробити половину на половину. Ми можемо вимкнути комп’ютер і поставити в чергу інші історії вручну, за допомогою секундоміра. Як у старі часи. Вам потрібно буде брати участь у всіх своїх коментарях на камеру. До біса, нам також доведеться вручну крутити рекламу, і ви знаєте, скільки п’ятнадцятисекундних покупок є під час поточних подій? Це буде кошмар».
  «Тоді це буде кошмар». – сказала ведуча.
  «Але, Пайпер, — сказала Мейзел, — ми можемо виділити щось інше».
  Вона рівно сказала: «Лі, кожен телегід, кабельний гід і газета в Америці показують, що сьогодні ввечері ми транслюємо нові поточні події . Ви знаєте, які питання виникнуть щодо програми, якщо ми підемо на повторний показ чи проскочимо щось із синдикації?»
  «Ми скажемо технічні труднощі».
  «У моєму шоу немає технічних проблем».
  — Пайпер... — почав Рун.
  Але Саттон навіть не почула її. Вони з Мейзел поспішили геть, а Рун залишився у своїй кабінці. Вона згорнулася калачиком у кріслі, як інколи робила Кортні, підтягнувши ноги. Вона думала про всю роботу, яку їй доведеться виконувати знову. Вона відчувала себе заціпенілою, приголомшеною, наче хтось помер.
  Е-е-е, подумала вона. Ніби хтось мав померти .
  Ренді Боггс.
  О 19:58 ЛІ МАЙЗЕЛ СИДІВ У ВЕЛИЧЕЗНІЙ КОНТРОЛЬНІЙ кабінці з видом на знімальний майданчик поточних подій . Стенд був заповнений втричі більше, ніж звичайний персонал (більшість з яких були з команди Джима Юстіса та мали досвід рідкісного та вимогливого мистецтва живого виробництва).
  Мейзел роками не виступав у прямому ефірі, і він сів вперед, спітнілий і неспокійний, як капітан торпедованого корабля, який все ще бореться з ворожим міноносцем. У руці він тримав дорогий цифровий секундомір, міцно його стискаючи.
  Мейзел і Саттон встигли написати половину Твір Ангелів-охоронців і відправити його, написане від руки, в TelePrompTer, але о 7:56 їм довелося припинити роботу. Тож Саттон сказала: «Я буду рекламувати».
  Мейзел викликав через гучномовець: «У вас є десятисекундний відлік і п’ятисекундний чіт…».
  Саттон, у повному макіяжі, під гарячим світлом, швидко кивнула йому й сіла в чорне шкіряне крісло за столом із логотипом Current Events . Технік закріпив петличний мікрофон на її лацкані та вставив маленький навушник у ліве вухо, яке було сховане під пучком волосся (де його було менш помітно, і ніхто не міг подумати, що вона носить слуховий апарат).
  Мейзел подзвонив: «Гаразд, це все».
  Вона ще раз кивнула й спрямувала очі на телесуфлер, на який вказав продюсер.
  У кабінці управління Лі Мейзел вимкнув гучномовець і почав говорити в мікрофон, який передавав його слова в навушники Саттон та решти команди. Він глянув на великий годинник на стіні диспетчерської й почав відлік. «Сім, шість, п’ять, чотири, три, два, один… Графіка зараз… Тема працює…»
  Рівно через чотири секунди він сказав: «Графіка розчиняється, камера зникає… Тема вимкнена… Гаразд, Пайпер, ти… увімкнено».
   розділ 22
  ПАЙПЕР САТТОН ЗАПРИМАЛА ПОГЛЯД ПРЯМО НА ОЧІ 10 мільйонів людей. Вона щиро посміхнулася і тихим втішним голосом сказала, що так багато людей стали довіряти більше, ніж своїм власним подружжям, батькам, дітям і друзям: «Добрий вечір. Ласкаво просимо до поточних подій на вівторок, 20 квітня. Я Пайпер Саттон..."
  Розпочалася програма.
  Рівно через п’ятдесят шість хвилин, коли титри крутилися з шаленою швидкістю, глядачі по всій країні стояли або потягувалися, сперечаючись про деякі історії або критикуючи модний вибір Пайпер Саттон за тиждень, або розмірковуючи, до якого ситкому звернутися зараз, не підозрюючи про це. вони щойно бачили історію телебачення.
  Моррі Вайнберг проконтролював передачу скіпетра назад до комп’ютера, і п’ятдесятимільйонна система почала надсилати фальшиве мистецтво телевізійної реклами в американські домогосподарства.
  Щойно вимкнули мікрофони студії, редакція зааплодувала. Саттон була надто дипломатичною, щоб проігнорувати це, і вона коротко посміхнулася та вклонилася, а не реверанс, своїй аудиторії.
  Мейзел вийшла з кабінки й підійшла прямо до неї, обійняла й поцілувала в щоку.
  І Ден Семпл, і Джим Юстіс спостерігали з контрольної кабінки. Тепер вони приєдналися до неї. Юстіс формально потиснув їй руку та зробив комплімент, а потім пішов з Майзелем. Семпл швидко поцілував Саттон, і вони вдвох вийшли в коридор.
  Жодна з них не глянула на Рун, яка сиділа в стільці й дивилася на монітор, де мала працювати її програма.
  НАСТУПНОГО РАНКУ КОРТНІ РОЗБУДИЛА ЇЇ, ЗАлізши в ліжко.
  «Ми можемо піти в зоопарк?»
  Рун забрав дівчину одразу після того, як минулого вечора закінчилася програма. Вони пішли додому, обідали бутербродами з тунцем і на десерт із родзинками. Обоє лягли спати о десятій.
  Рун перевернувся й сів. "Що?"
  "Зоопарк."
  «Спочатку кава, потім подумаємо про зоопарк».
  «Я хочу соку. Кава неприємна».
  Тепер, коли виспалася, Руні стало краще. Жах минулої ночі зник. Правда, касети були вкрадені, але в тому, що трапилося, були деякі позитивні сторони. По-перше, це був явний доказ того, що Хоппера вбив хтось інший. Очевидно, Ренді не вкрав касети; повинен бути у справжнього вбивці. Крім того, тепер у історії з’явився інший вимір: хтось вламується у студію великої телевізійної мережі та викрадає програму новин — це була історія сама по собі.
  У будь-якому випадку виявилося, що пошкодження не такі вже й серйозні, як вона думала. Все, чого не вистачало, це майстер-стрічка, дублікати та стрічка Беннета Фроста. Бредфорд, благо його серця, зумів знайти копії майже всього іншого. Програму можна зробити ремікс із цього матеріалу, хоча їй доведеться перезаписати Беннетта Фроста.
  Найбільше її хвилювало те, що Ренді все ще був у небезпеці. Але потім вона задумалася, чи, можливо, не потрібно було запускати історію, щоб розпочати процес його звільнення. Щоправда, вплив не був би таким охайним — її історія справді потрапила його відпустили. Але якою все-таки була її мета? Щоб витягнути його.
  Ні, «Поточні події» можуть легко переробити історію після його звільнення. Це може бути приємним дотиком. Вона б додала кадри, як він бродить Нью-Йорком, вільна людина. Можливо, возз’єднання з братом чи сестрами.
  На камбузі Рун налив для Кортні журавлинного соку та приготував їй вівсянки швидкого приготування.
  «Я хочу в зоопарк».
  «Добре, мила, ми спробуємо. Але спершу я маю дещо зробити. Ми йдемо до когось у гості. Чоловік."
  "Хто він? Він хороший чоловік?»
  — Насправді ні, — сказала Рун і знайшла адресу Фреда Меґлера у своїй книзі.
  « ПОКЕР», — СКАЗАВ МЕГЛЕР. «Я ДУМАВ, ЩО Вчора ввечері було ТАКЕ шоу. Що сталося? Я скучив за покером, щоб залишитися вдома. Я дуже ненавиджу сумувати за покером». Він підняв кілька банок газованої води, шукаючи ту, яка була повна.
  «Його вкрали».
  «Вкрали? Хтось вкрав телешоу?»
  «Стрічка. Його підняли.
  «Нічого лайна?» Потім він здригнувся й глянув на Кортні.
  «Черт», — сказала маленька дівчинка.
  Рун сказав: «Я збираюся повторити історію знову. Але я подумав, що, можливо, ви могли б розпочати... як ви це називаєте? Щоб витягнути Ренді?»
  «Документи».
  «Правильно. Я подумала, що ви могли б змусити містера Фроста звернутися до суду і… — Вона замовкла.
  Обличчя Меглера на мить було порожнім. «Ви не чули?»
  «Чути що?»
  "Нещасний випадок?" Його голос, тонкий, як і його тіло, підвищився, звучачи так, ніби всі в місті мали знати.
   О ні. Руна закрила очі. "Що сталося?"
  «Мороз ковзав у ванні. Він потонув».
  "Що? О, Боже... Коли це сталося?»
  «Пару днів тому». Меглер знайшов майже повну банку дієтичного пепсі. Від знахідки його обличчя проясніло. «Звісно, добре, що ти зробив його запис. Інакше ми б прокинулися... — Він глянув на Кортні. «… ти знаєш, який струмок без весла».
   розділ 23
  АЛЛАХ КАЖЕ НАМ :
  Ті, хто творить добро, отримають найкращу винагороду на небесах і навіть більше. Ні порох, ні ганьба не торкаються їхніх облич. Такими є законні власники Саду, і вони будуть у ньому жити .
  У четвер пізно вранці «Северн Вашингтон» чекав, коли Ренді Боггс вийде з бібліотеки. Він сидів на бетонній сходинці і читав Коран. Він часто це робив. Подібно до молитви п’ять разів на день і ритуального обмивання та відмови від алкоголю та свинини, читання священної книги приносило йому велике особисте задоволення. Він весь час тримав його при собі.
  Шрифт примірника, який він мав, був щільним. Під неодноразовими дотиками його величезних горбких пальців ніжний цибулевий папір невеликого об’єму став ще більш прозорим, ніж тоді, коли він був новим. Йому це сподобалося. У нього було зображення Аллаха, що простягається вниз і робить книгу все більш невидимою щоразу, коли Вашингтон її читає. Згодом він стане прозорим, стане просто духом — зникне і піде на небо.
  І тоді Вашингтон піде за ним, і його гріхи — усі (зокрема, стрілянина в алкогольному магазині) — будуть прощені; почнеться його нове життя.
  Проте Вашингтон не хотів йти надто швидко. Були певні аспекти його теперішнього життя, якими він насолоджувався. Навіть тут, у Гаррісоні. Тюремного життя не було значно відрізняється від того, що було в його попередньому місці проживання. Замість цегляного проекту у нього була кам’яна камера для проживання (будівля, яка не була розписана графіті і не пахла лайном). Замість м’яких макаронів, курки та картоплі від його цивільної дружини він мав м’які макарони, гамбургер і картоплю від Департаменту виконання покарань. Замість того, щоб вештатися на вулиці і час від часу займатися будівництвом, він вештався у дворі і працював у механічній майстерні. Замість того, щоб отримати зневагу та погрози з боку дилерів і банд, які мали MAC-10, він отримав зневагу та образи з боку Арійського Братства, у якого були палиці та шиви.
  Загалом всередині було краще . Можливо, ви не отримували зарплати, але вам не потрібні були зарплати, як тоді, коли ви працювали безстроково.
  У нього були друзі, як-от Ренді Боггс.
  У нього був свій Коран.
  Ні, не міг поскаржитися. Він ще раз подивився на свою священну книгу.
  … Якщо Аллах заподіяє тобі якусь шкоду, немає нікого, хто зможе її усунути, крім Нього; якщо Він бажає тобі добра, немає нікого, хто зможе відбити Його щедрість. Він-
  Почуття в цьому уривку було останньою думкою Северна Вашингтона.
  І останнім звуком, який він коли-небудь чув, було шипіння сталевої жердини зі штангою, яка встромилася йому в потилицю.
  Йому навіть не вистачило часу, щоб почути ніжне тріпотіння свого Корану, коли той виривався з його конвульсивних пальців і лежав розкритим на землі, книжка, яка, як виявилося, все-таки не збиралася передувати Вашингтону на небо.
  РОЗМОВА ЗАТУХАЛАСЯ.
  «Що б ти не думав, чувак, до біса», — сказав Хуан Асціпіо. «Ми повинні були зробити негра. Я тобі казав…» Він швидко розмовляв з одним зі своїх братів-латиномовців у цьому районі біля бібліотеки, куди щойно витягли тіло Вашингтона. «... ми переходимо до Боггса, кладемо брусок у його руку, а ніж у негра. Схоже, негр хотів трахнути Боггса, і Боггс накинувся на нього, а потім негр зробив Боггса».
  «Я знаю, чоловіче», — сказав другий чоловік. «Гей, я нічого не кажу».
  «Ти не виглядаєш щасливим, чоловіче, але так мало бути».
  «Так. Просто, чоловіче, вони знають , що це ми».
  — Бля, — виплюнув Асціпіо. «Те, що вони знають, не можуть довести».
  «Після першого разу, чоловіче. Вони знають, що це ми. Він міг говорити».
  «Підсудок не говорив. Він міг сказати, хто це був. Він нічого не сказав». Асціпіон засміявся.
  «Так».
  Третій чоловік підскочив до них. «Боггс, він там сам».
  Асціпіон знову засміявся.
  РЕНДІ БОГГСУ СПОДОБАЛАСЯ БІБЛІОТЕКА.
  Читання було однією з тих речей, про які ти ні про що не думаєш, поки не зробиш це насправді. Коли він був на вулиці, він робив деякі речі заради спокою. Ніби сидіти з квартою пива ввечері, слухати цикад і сов, прибій листя і стукіт гілок. Це те, що він міг робити практично вічно. Це здавалося ніби нічого не робити, але насправді було одним із найважливіших способів, якими людина могла проводити час.
  Так він тепер дивився на читання.
  Більшість книжок тут були досить поганими. Хтось — школа, як він припустив, — подарував багато підручників. Соціологія та психологія та статистика та економіка. Нудний як сухий тост. Якщо це те, чого люди вчилися в коледжі, не дивно, що ніхто не мав розуму.
  А деяких романів було небагато. Старі — а в бібліотеці тут, здається, були переважно книги 1920-х і 30-х років — були досить щільними. Чоловіче, він не міг зробити з них голови чи решки. Йому довелося пробиратися так само, як він миє підлогу: шкребти, потім підмести, потім витерти, потім сполоснути. Дюйм за дюймом. Потім він знайшов новіші. Catch-22 , який він вважав справді нормальним. Він усміхався протягом п’яти хвилин після того, як закінчив це. Потім хтось згадав про Курта Воннеґута, і хоча у тюремній бібліотеці не було жодної його книжки, охоронець, з яким він подружився, дав йому примірник « Колиски кота» та ще пару інших. Щоразу, коли він бачив охоронця, він підморгував і казав: «Так і сталося». Боггс любив подорожі Пола Теру. Він також спробував Джона Чівера. Йому не подобалися оповідання, але роман про в'язницю справді вразив. Звичайно, це було про в'язницю, але це було щось більше , ніж в'язниця. Здавалося, це ознака хорошої книги. Бути про щось, але також про щось більше, навіть якщо ви не знаєте, що саме.
  Книжка, яку йому дала дівчина-репортер, була не дуже гарною, вирішив він. Письмо було старомодним, і йому доводилося читати деякі речення по три-чотири рази, щоб зрозуміти, що відбувається. Але він продовжував це робити, час від часу діставав його й читав ще. Він хотів закінчити це, але причина була в тому, щоб він міг поговорити про це з Руном.
  Це змусило його знову подумати про ту дівчину, і він задумався, чому її програма не вийшла у вівторок. Рун не дзвонив, щоб нічого про це сказати. Але потім він не був упевнений, який день вона сказала. Можливо, вона мала на увазі тиждень після вівторка. Вона, ймовірно, сказала «наступного» вівторка, а не «цього» вівторка; Боггса завжди плутали з «далі» і «це».
  Блін, та дівчина була чимось іншим. Тут він провів місяці й місяці, намагаючись зрозуміти, як вибратися з в’язниці, думав про втечу, думав про те, щоб захворіти, думає про апеляцію, а потім ось вона приходить і робить це за нього, і це не коштує йому ні горя, ні грошей.
  Він-
  І саме тоді він почув шум і відчув перший гул страху.
  Сама в'язниця була старою, але бібліотека була новішою прибудовою, подалі від камерних блоків. Виглядало й пахло приміською школою. Там були тільки одні двері вхід і вихід. Він озирнувся. Бібліотека була зовсім безлюдна. І він зрозумів, що Слово обійшлося. Ні інших в'язнів, ні охоронців. Жодного службовця за партою. Він читав і не помітив, як усі пішли.
  О, біс... Боггс почув повільні кроки кількох чоловіків, що йшли коридором до тих єдиних дверей.
  Він знав, що Северн Вашингтон був надворі, і він також знав, що великий темношкірий чоловік настільки відданий, наскільки може бути друг у в’язниці.
  Але це була велика кваліфікація. У в'язниці .
  Всередині можна купити будь-кого.
  І коли справа доходить до справи, будь-кого можна вбити.
  Боггс досі не мав уявлення, чому Асціпіон хотів накинутися на нього. Але було зрозуміло, що він позначений. Без сумніву. І прямо зараз, почувши кроки, що наближаються до дверей, він знав — не передчуття чи щось подібне — він знав, що щось відбувається.
  Він інстинктивно підвівся. Можливості для зброї були: книга або стілець.
  Ну, жоден із них не дуже допомагає.
  Ой, він знову не хотів ножа. Це жахливе відчуття скляного леза. жахливо...
  Він подивився на крісло. Він не міг його розібрати. І коли він спробував підняти його, пекучий біль від першого ножового удару пронісся по спині та боці.
  Він спробував ще раз, і йому вдалося підняти стілець з землі, тримаючи його обома руками.
   Тоді частина його розуму сказала: «Навіщо турбуватися?»
  Увірвалися, кружляли, брали. Він би помер. Що він міг зробити? Замахнути на них стільцем? Вибити одного з них з рівноваги, а інші легко зайшли йому за спину?
  Тож Рендалл Богс, невдалий син невдалого батька, просто сів у крісло перед столом із ДВП у поганій тюремній бібліотеці й почав чомусь раптово й нав’язливо думати про Атланту та меню його недільної вечері. дитинство.
  Він дістав із кишені книгу, яку дала йому дівчина-репортер, і поклав на неї руки, наче це була Біблія, тоді він подумав, що це було смішно, тому що, мабуть, для стародавніх людей, старих греків чи римлян, чи будь-кого іншого, ця книга міфів, ймовірно, була Біблією.
  Прометей звільнився.
  Але не здавалося, що це буде повторення тієї історії. Не тут, не зараз.
  Кроки стихли, і він почув промимрілі голоси.
  Ренді Боггс ковтнув і спробував пригадати молитву. Він не міг, тому просто знову ковтнув і намагався не думати про біль.
  Двері відчинилися.
  «Гей, Боггс».
  Він кліпав очима, витріщившись.
  «Боггс, давай. Тягай дупу».
  Він підвівся і підійшов до охоронця. Він відкрив рота, щоб щось сказати, але нічого не вийшло, і це було добре, бо він і так не знав, що сказати.
  «Давайте рухатися далі, Боггс».
  "Як справи?"
  У охоронця були сонні очі й відповідний голос. «Наглядач хоче бачити вас. Поспішайте».
  • • •
   « У ВИ З’ЯВИЛИСЯ ГАРЕНУЮ ДІВЧИНКУ», — сказав ФРЕД МЕГЛЕР Ренді Боггсу.
  Юрист вештався по офісу. Він не міг всидіти на місці і був у якійсь енергетичній подорожі.
  Ренді Боггс сидів попереду в кріслі в кабінеті Меглера, міцно стиснувши руки, ніби їх закували в кайдани. На ньому були сині джинси та синя джинсова робоча сорочка — одяг, який він носив, коли потрапив у в’язницю три роки тому. Рун, що сидів поруч, відчув запах нафталіну.
  «Маленька дівчинка, так, сер». Боггс часто кивав, погоджуючись із усіма словами. Але в частині маленької дівчинки він запитально глянув на Руна, який підкинув Кортні до нього. Боггс простягнув руки, і вона сором’язливо обійняла його.
  «Тату, — сказала вона й подивилася на Руна, щоб перевірити, чи правильно вона зрозуміла фразу. Рун кивнув їй, усміхаючись, а потім сказав Богґсу: Меглер не знав, що у вас є маленька дівчинка. Це була одна з причин, чому він так люб’язно допоміг вам, хоча програма ще не запущена».
  «Так», — сказав Боггс, примружившись, щоб побачити, чи це допомогло йому краще зрозуміти речі. Здавалося, що ні. «Звичайно ціную це».
  Меглер заходив кроками. Його поліестерова краватка з ремонтом Bic шльопала вгору та вниз на мішкуватій сорочці, де був би його живіт, якби він важив на сорок фунтів більше. Його волосся стирчало за тонким черепом, наче він стояв перед штормом. Він сказав: «Отже, ось у чому справа: молода леді знайшла досить вагомі докази, які б тебе витягли, але, здається, якийсь мудак…» Він подивився на Кортні, але вона гралася з татовими шнурками й пропустила слово. «... якась людина проникла в студію і вкрала її. Це був перший удар. Потім-"
  «О, ти мав це побачити!» — перебив Рун. «Це була справді чудова історія, Ренді. Це б витягло вас за хвилину. Я зробив фейд просто ідеально. Звук був змішаний як симфонія. І я зробив справді супер знімок твоєї матері...
  «Мама? Ти зробив?" Він посміхнувся. «Що вона сказала?»
  «Мушу вам сказати, це не мало сенсу. Але вона виглядала по-материнськи».
  «Так, це одне, що вона робить добре».
  Меглер сказав: «Ви не проти?» Кортні націлила на нього свій маленький вказівний палець, наче пістолет, і вистрілила. Вона вирішила, що це була гра, у яку вони повинні грати. Він неохоче посміхнувся їй і вистрілив у відповідь. Вона схопилася за груди і впала на підлогу. Меглер, здавалося, сподівався, що вона ще довго вдаватиметься мертвою.
  Рун випередив адвоката. «Ви знаєте, хто це зробив? Ви знаєте, хто був убивцею?»
  «Гмм. Якби я це знав… — Боггс знизав плечима.
  «Це зробив той хлопець, який тебе підібрав. Джиммі».
  Боггс хитав головою. «Я не знаю про це».
  «Почекай, почекай, почекай», — ноги Руна підстрибували в кріслі. «За хвилину я скажу вам, чому я знаю. Але, бачите, все вкрав Джиммі — він якось дізнався про історію. Я ніби розповів про це репортеру, і там була газетна історія, тож я думаю, що він її прочитав і приїхав до міста, щоб зупинити програму...»
  Кортні ожила й піднялася їй на коліна.
  — У будь-якому випадку я прийшов сюди, щоб сказати Фреду, що докази викрадено. Ми почувалися жахливо, чи не так, Суд?»
  «Жахливо, так», — сказала маленька дівчинка.
  Меглер сказав: «І я сказав цій молодій жінці, що не маючи ні запису, ні другого свідка…»
  Рун перебив, щоб пояснити про смерть Беннета Фроста.
  Боггс нахмурився. «Вбив себе?»
  «Судмедексперт каже, що це був нещасний випадок, але хто знає?» — сказав Меглер, бажаючи знову вийти на сцену. «У будь-якому разі, коли він мертвий, це виглядало не надто добре. Але що з того, що у вас є мила дівчинка, яку ви повинні підтримувати…
  Меглер пропустив погляд, яким Богґс вистрілив на Руну, і її погляд по забрудненій стелі.
  «—Я думав, що ми можемо добре подати справу в суді. Я отримав показання від першого свідка, пані Брекман, яка зізналася, що більша частина її посвідчення була заснована на тому, що вона бачила вас по телевізору після того, як вас арештували. Потім… — Він зробив різку паузу. «Я отримав спеціальне слухання ex parte і представив свого нового таємного свідка».
  Боггс похитав головою. — Ви знайшли собі іншого свідка?
  Рун уклонився. «Я!»
  «Я поставив Руна на суд для свідчень Фроста. Фрост розповів їй те, що він бачив, про того, як той інший хлопець убив Хоппера. Як правило, це чутки, і це неприйнятно, але оскільки Фрост мертва, вона може свідчити про те, що сказав Фрост».
  Вона сказала: «О, я була чудовою. «Ви урочисто присягаєте…»
  Меглер сказав: «Я також промовчив той факт, що вона була репортером Current Events . Я маю на увазі, що правосуддя - це одне, але не ЗМІ? Забудь про це…. Суддя практично переконався, що вона правильно написала його ім’я».
  Рун сказав: «І, пуф, він звільнив тебе».
  — З лавки, — урочисто сказав Меглер. «Не трапляйся так часто».
  "Я вільний?"
  «Очікується рішення прокуратури про новий розгляд. Ймовірно, вони просто відпустять це. Але ви повинні залишатися в Нью-Йорку, поки вони не вирішать. Ви можете подорожувати, якщо повідомите прокуратуру, але ви не можете залишити штат».
  — Мій любий Господи, — сказав Боггс. «Я не знаю, що сказати». Він нахилився вперед і сором’язливо поцілував Руна в щоку. Тоді він підвівся і підійшов до вікна.
  Меглер сказав: «Ви здобули собі право ходити крізь слиз Нью-Йорка, як і будь-хто інший... Тепер у вас є гроші?»
   «Вони дають мені трохи, коли я вийшов. Не багато."
  Меглер відкривав свій гаманець. З'явилася пачка двадцяток. Варто пару сотень баксів. Він спрямував його на Боггса, який похитав головою. «Ні, сер, все одно дякую».
  «Це лише позика. Давай. Поверни мені, коли зможеш. Ха, не зробиш, я подам на твою дупу в суд».
  Боггс почервонів, коли взяв гроші та якнайшвидше поклав їх до кишені.
  Меглер давав йому поради щодо отримання роботи, яку роботу шукати.
  Боггс на мить виглядав урочисто. «Щось я хотів би зробити. Мій друг загинув у в'язниці. Я хотів би відвідати його родину. У Гарлемі».
  — Ти виглядаєш так, ніби питаєш дозволу, — сказав Меглер. «Хочеш піти, просто йди».
  «Так, я міг би, я думаю. звичайно Я не думав».
  Тоді Боггс сказав, що йому потрібно шукати номер у готелі… Ні, спочатку їжа, потім кімната. Ні, спочатку він хотів пройти… що це за вулиця? Боггс показав у вікно.
  "Там? Бродвей, — відповів Меглер.
  «Я хочу прогулятися Бродвеєм».
  Рун виправив: «Насправді, ти, ймовірно, піднімешся звідси на Бродвей».
  «На Бродвеї, і я хочу зупинитися і зайти в деякі з тих магазинів».
  «Багато на вибір», — запропонував адвокат. «Дракова продукція, завищена ціна».
  «Хіба», — повторила Кортні.
  «Також перевірте деякі інші вулиці. І ніхто не скаже мені цього не робити».
  «Ні душі на світі».
  Боггс усміхався.
  Рун сказав: «У мене залишилося кілька плівок, але мені доведеться знову взяти у вас інтерв’ю. Я хочу почати якомога швидше».
   Боггс засміявся. «Ну, вам навряд чи потрібно навіть запитувати. Є лише одна річ, про яку я хотів би спочатку запитати».
  «Звичайно».
  «Думаєте, ми можемо вип’яти пива? Минув деякий час, і я справді відчув смак».
   розділ 24
  ПЛАСТИНОВИЙ МІШЕК ДЗВЕНІВ, ЯК ДЗВОНИЧКИ. ВІН МІСТИТЬ : Heineken, Moosehead, Grolsch, два Bud-weisers («Назавжди не найкращий, але це був мій перший — чи не міг би я придбати пару, знаєте, із сентиментальних причин?») Tecate і шість упаковок Corona. Рун також купив Amstel, але Ренді Боггс ніколи в житті не пив світлого пива. «Не повірте, я хотів би відсвяткувати свою свободу чимось подібним».
  Вони звернули на Крістофер-стріт і націлилися на «Гудзон», чекаючи, поки перем’яться світлофори. Коли це сталося, вони перетнули широке Вестсайдське шосе, Кортні міцно тримала Руна за руку й дивилася ліворуч і праворуч так, як вона вчила маленьку дівчинку.
  Боггс запитав: «Е, куди ми йдемо?» Він невпевнено глянув у бік безлюдної набережної.
  Рун почувалася південною, коли була з Боггсом, і вона відповіла: «Там».
  Він подивився туди, куди вона кивала, і засміявся. "Там?"
  Вони піднялися по жовтому трапу до плавучого будинку, Боггс усміхався й оглядався. — Гадаю, тобі не потрібно, щоб я щось про це говорив. Ви живете на одному з них, ви, мабуть, уже чули всілякі коментарі».
  Усередині Боггс ходив із кімнати в кімнату, сором’язливо оглядаючи. Він обережно торкався м’яких тварин, клаптиків мережива Руна, накинутих на лампи, рожевих і блакитних магічних кристалів, її книг. Він час від часу сміявся, як він намагалася щось вигадати — плойку для завивки вій чи зламану антикварну щітку для яблук, яку Руна купила, бо думала, що це середньовічна зброя.
  На кухні вона прибрала пиво й приготувала їжу, яку вони купили — хрусткі смажені чі-то, банки смаженої квасолі та маленькі коктейлі з креветками в баночках із кришками, що відриваються. «Я люблю ці речі. А потім ви можете використовувати банки для склянок для соку».
  — Сік, — сказала Кортні. Рун налив дівчині Океанський спрей, потім наповнив блюдо з Вінні-Пухом соусом із квасолі та простягнув їй ложку.
  «Це негарно», — сказала дівчина, дивлячись у нього. "Так." Але вона взяла посуд і почала набирати шматочки соусу й наносити його на ложку.
  «Вона хизується перед гостями», — сказав Рун Боггсу. — Суд — ти знаєш як, — суворо додала вона.
  “Потворна їжа.” Вона зморщила носа, але почала нормально їсти.
  «Серветка», — нагадав їй Рун, і Кортні взяла паперову серветку зі стосу в центрі столу й поклала її собі на коліна. Вона відновила їсти.
  Боггс дивився на них. «Ти досить молода, щоб бути матір'ю. Хто батько?» Він засміявся. «Я маю на увазі, крім мене».
  "Довга історія." Потім вона запитала: «З якого сорту пива ти хочеш почати?»
  «Повірте, я почну з Bud. «Купуй американське». Коли я три роки тому зайшов в Inside, це всі казали. «Купуй американське». Але ніхто не робить пиво так, як мексиканці. Я залишу цю Corona на десерт».
  «Іди сюди». Рун вивела його на палубу, де вони могли усамітнитися, але вона все ще могла спостерігати за Кортні.
  «Я не хотів там нічого говорити. Перед нею». Вона розповіла йому, як Клер кинула дівчину.
  Боггс похитав головою. «Не думаю, що я коли-небудь зустрічав нікого, хто б зробив щось подібне».
   «Клер зовсім незріла».
  «У мене ніколи не було дітей». Він посміхнувся. «Наскільки я знаю, у всякому разі. Не так, щоб позов про встановлення батьківства був».
  Рун сказав: «Я з дитиною». Вона похитала головою. «Ти не так добре мене знаєш, але це безперечно зміна ролей».
  «Мені здається, що ви двоє досить добре ладнаєте».
  Очі Руна танцювали. «О, вона найкраща. Я завжди вважав дітей абсолютно огидними. Ви знаєте, вони проходять через таку фазу, коли вони не можуть говорити — їм доводиться верещати. І не їдять; вони просто гавкають. Але що це таке — я це зрозумів — вони як дорослі. У деякі дні вони в гарному настрої, в інші — у поганому. А можна поговорити! Ми ходимо всюди, і я розповідаю їй речі. Вона розуміє. Наш розум працює однаково». Рун глянув на Кортні. «Вона буде такою, як я, коли виросте».
  «Я знаю природних матерів , які не дуже задоволені своїми дітьми».
  Боггс смакував Бад, наче це було марочне вино. Рун запропонував йому мішечок Чи-тос. Він похитав головою. Він сказав: «Мабуть, добре мати когось із ким жити. У мене було кілька подруг, різний час, але я ніколи не був одружений. Не знаю, для мене це було б досить дивно. Жити з кимось, коли не потрібно. Усередині у вас, звичайно, немає вибору».
  «Всередині?»
  "У в'язниці."
  «О, звичайно… Ну, зазвичай у мене є сусіди по кімнаті. Вони ніби необхідне зло в Нью-Йорку, зважаючи на те, що коштує орендна плата. Але я багато жив сам. Я вже звикла. Це як навик, над яким ти працюєш».
  «Не почувайся самотнім, га?»
  «Звичайно. Я пам’ятаю, як кілька ночей я сидів там і дивився повтори «Острова Гіллігана» на цьому чорно-білому телевізорі — знаєте, на такому з вішалкою замість антени? І я б дивився цю передачу і почув би твір паперу слайд під дверима. І я почав вставати і дивитися, що це таке, але потім я не хотів. Оскільки я знав, що це лише меню з китайського ресторану, кур’єр підсовував під усі двері в будівлі. Але якби я не пішов подивитися, можливо, це була б записка від когось. Можливо, там буде написано: «Там вечірка, у три-G». Багато чоловіків. Приходьте в костюмі». А може, це було б загадково. «Зустрінемось на розі Авеню А та Дев’ятої вулиці опівночі в ніч повного місяця».
  Боггс дивився на неї, намагаючись усе це зрозуміти.
  «Але ні, це завжди було просто меню. І я б повернувся до ситкомів і реклами. Але злети і падіння — ось що робить життя таким, яким воно є». Вона вдарила себе в груди. «Я з селянського роду Огайо».
  Боггс сказав: «Є одна річ, яку я хотів би сказати…»
  Рун думав, чи згадав він про умови сну, про що це мало бути. Але якраз тоді Кортні подзвонила: «Я хочу соку».
  «Скажи «будь ласка».»
  «Я хочу, будь ласка».
  «Дуже смішно». Рун покликав: «Хвилинку, люба». Боггсу вона сказала: «Я хочу справжньої їжі. У мене в холодильнику залишилася пара Whoppers. Вас цікавить?»
  «Звичайно. Розігрій і мене».
  Рун рушив до плавучого будинку. Раптом Богз зупинився. Він повернувся й закрутив головою, як собака, почувши ультразвуковий свист. Він підняв обличчя до неба. Його ніздрі широко роздулися, коли він вдихнув. "Як щодо цього?"
  "Що?"
  — Запахи, — сказав він.
  «Так, ми говоримо не зовсім про парфуми в Нью-Йорку».
  «Ні, я не маю на увазі це. Я маю на увазі, що їх купа. Тисяча запахів».
  Вона понюхала, а потім похитала головою. «Я не можу розрізнити забагато».
   Боггс знову вдихнув. «Коли ти всередині, ти відчуваєш лише пару запахів. Дезінфікуючий засіб. Цибуля або жир з кухні. піт. Весняне повітря. Літнє повітря.... До них ніби звикаєш. Але тут... Що я відчуваю?»
  «Гнила риба і собака, сміття і вихлопні гази».
  «Ні. Те, що я відчуваю, це свобода».
  ОДНА КАРТОПЛИНА, ДВІ КАРТОПЛИНИ, ТРИ КАРТОПЛИНИ, ЧОТИРИ…
  Джек Нестор, повільно йдучи старими доками на річці Гудзон, думав: «У Флориді люди повинні бути на човнах». Особливо на півдні Флориди, поблизу Глейдс, ви розумієте, що навіть на суші скрізь вода, і це частина вашого життя. Будинки стоять на палях, у кожного на подвір’ї є якийсь човен.
  Але в Нью-Йорку жити на човні здавалося досить дивним.
  П'ять картоплин, шість картоплин, сім картоплин і ще …
  Нестор припаркувався на Десятій вулиці неподалік від річки. Він орендував машину, що йому не подобалося робити, оскільки це залишало записи. Але він знав, що після того, що мало статися, є досить хороша ймовірність, що його опис пошириться в усьому місті, включно з поліцією портової адміністрації в аеропортах, на автобусних і залізничних станціях. Але ніхто ніколи не міг би заборонити тобі виїхати з Нью-Йорка.
  Сонце вже сіло, і небо було синього відтінку, якого ніколи не було у Флориді. Це був сіро-блакитний, металево-блакитний, синій на звалищі. Нестор відчував спрагу, але не хотів шукати гастроном — стільки людей, щоб побачити його. Тож він сів на лавку обличчям до міста й чекав, поки настане темрява. Він загасив сигарету, зробивши останній довгий затяг, і вирішив, що ментол зменшує спрагу.
  Вісім картоплин, дев'ять картоплин, поліцейських більше немає ...
  Синьо-білий, який був припаркований на шосе біля плавучого будинку, поліцейські їдять бутерброди, п’ють каву, з’їхав, зробив лінивий розворот і попрямував на північ.
  Час йти на роботу. Він дістав пістолет і повільно попрямував до плавучого будинку.
  « З ОДНОГО Я ВИВЧИВ БАГАТО ЗАКОНУ. У НИХ БУЛА купа юридичних книжок. Деякі стипендіати пишуть власні звернення. У них це дуже добре виходить».
  Рун кивнув. Боггс працював над своєю «Короною» — він усе ще не був п’яний і навіть не втомлений, здавалося, — а Рун потягував трав’яний чай і їв «Твінкі». Вона хотіла записати його на плівку й розпитати про те, яким було життя у в’язниці. Але він відпросився. Він втомився. Завтра, сказав він. Стріляйте в мене завтра, скільки хочете.
  Кортні стала примхливою; було трохи рано спати, але в неї був насичений день, допомагаючи звільнити в’язнів із в’язниці та граючи роль дочки каторжника, тож Рун викупав її, а потім поклав спати. Вона майже одразу заснула. Рун відскочив назад у вітальню каюти й побачив Боггса, який сидів на дивані, виглядаючи неспокійним, нервовим.
  Він відкашлявся і довго дивився на неї, а потім убік.
  У нього щось було на думці, і вона подумала, чи це той момент, коли він збирається знову згадати про умови сну чи навіть переїхати.
  Як і чоловік і жінка на самоті.
  Наприклад, чоловік, який три роки просидів за ґратами, раптом опинився наодинці з жінкою.
  Але жодних пропозицій не надходило. Боггс випив ще пива й продовжував нервово балакати. Кілька хвилин вони розмовляли про життя в місті, про Атланту, про політику та Вашингтон (здавалося, він знав напрочуд багато фактів для того, хто виглядав таким бидлом). Рун, очікуючи черги щохвилини: Знаєш, я думав, що у мене можуть виникнути проблеми з отриманням кімнати ... Але саме тоді, коли це проходило в її голові, Боггз позіхнув і подивився на годинник. Він сказав: «Я мав би знайти кімнату на ніч».
  І вона здивувала себе, сказавши: «Хочеш, можеш спати у вітальні. У Кортні є футон, але ми могли б щось виправити».
  Але він хитав головою. «Ні, це смішно, я не можу це пояснити, але я дійсно був би схильний провести ніч сам, розумієш?»
  «Звичайно». Зовсім не розуміючи, але відчуваючи полегшення, що він хотів це зробити. «Дозволь мені спакувати решту пива. А я дам тобі піци на сніданок».
  «Ні, дякую. Я дуже прихильно ставлюся до вівсяної каші».
  «Я отримала кілька пакетів швидкого приготування», — сказала вона. «Хочеш пару?»
  Це було питання, на яке так і не було відповіді.
  З великим тріском вхідні двері відчинилися, вдарившись об стіл і перекинувши купу книг Руна.
  Вона подивилася на товстого чоловіка, що кинувся до плавучого будинку, побачила в його руці великий пістолет і інстинктивно стрибнула до комори, де спала Кортні. Рун зачинив двері, зухвало стоячи перед ними. Дивлячись на чоловіка, якого вона без жодних сумнівів знала, що вбив Ленса Хоппера та Беннетта Фроста.
  Це був Джиммі.
  Боггс швидко підвівся, перекинувши пиво, яке захлюпало на підлогу.
  Великий чоловік зупинився, а потім повільно, спокійно зачинив вхідні двері, наче його запросили увійти.
  Він стояв, незграбно звісивши руки з боків. Обережно, але впевнено, примружившись, оглядає кімнату та її мешканців. Ніщо з побаченого не лякало його.
  Ренді Боггс з широко розширеними від шоку очима дивився на чоловіка. Те, як стояв Боггс, робило його схожим на солдата. Ні, більше як боксер — одна нога вперед, повернута набік. Це було божевіллям, тому що навіть без пістолета він ніяк не зміг би впоратися з цим товстим хлопцем, який важив його на сто фунтів і був схожий на м’ячів і виколотих очей. Брудний боєць.
  "Що ти хочеш?" — прошепотів Рун.
  Він проігнорував її й підійшов прямо до Боггса. Минуло п’ять секунд цілковитої тиші, коли чоловіки, здавалося, змагалися в погляді.
  Ніхто не ворушився.
  Першим усміхнувся Ренді Боггс, а потім сказав: «Джек Нестор, ти, сучий сину! Я не чекав вас пару днів чи близько того».
  Товстун розсміявся і вигукнув. Він засунув рушницю за пояс, і двоє чоловіків обійнялися, як давно загублені брати-козаки, раптово возз’єднавшись.
   розділ 25
  ЄДИНЕ ПИТАННЯ В ЇЇ НА ГОЛОВІ: ЧИ МОЖЕ КОРТНІ плавати?
  Рун могла — так само добре, як будь-яка дівчина Середнього Заходу, яка ніколи не бачила водойми з хвилями до десяти років.
  До біса, вона могла б просто вчепитися за Кортні — уявити її зараз, кричить і розмахувати руками в паніці — і штовхнути ногою до дальнього пірсу. Скільки це було ярдів? Може, тридцять чи сорок?
  І, Боже, Гудзон був огидним і поганим…
  Але це не мало значення. Якби вони не вийшли зараз, то були б мертві за три хвилини.
  Вона відчинила двері до комори й кинулася, смутно усвідомлюючи раптовий порив активності позаду неї у вітальні. Кроки, голоси. Вона грюкнула дверима й повернула замок із скелетним ключем. «Корт, прокинься».
  Маленька дівчинка не ворухнулася.
  Руна притиснулася спиною до товстого дерева й почала розв’язувати чоботи, туго зашнуровані через десятки петельок. Вона знала, що потоне, якщо не зніме їх. Вона крикнула: «Кортні».
  «Сік», — сказав слабкий голос.
  "Прокидайся!"
  Можливо, деякі іграшки будуть плавати. На стіні була прив’язана повітряна кулька з анемією. Рун схопив його й обмотав навколо зап’ястка дівчини. — Я сонна, — сказала Кортні.
  У Руна був один черевик. Вона почала з другого.
   З великим тріском деревини двері врізалися всередину, зачепивши Руна за плече. Вона влетіла в дальню стіну і завмерла. Джек Нестор увійшов до кімнати, примруживши очі від темряви. Він озирнувся й пішов до Руна.
  Коли він підійшов до неї, вона підстрибнула.
  Це був не дуже напад. Єдине пошкодження: її плече зачепило його за щоку, і він смикнувся назад, здивовано кліпаючи очима, коли зуб врізався в його язик або в рот. «Маленьке лайно!» — пробурмотів він. Вона била його руками, стиснутими в маленькі кулачки. Але він був витривалий, як тверда гума. І сильний теж. Він просто підняв її, запхав під руку і виніс у вітальню.
  Вона кричала, крутилася і била ногами.
  Нестор сильно сміявся. «Ого, цей бісений кіт». Він опустив її в кований стілець-метелик. Вона вдарила його ногою по стегну. Здригнувшись, він сердито сказав: «Заспокойтеся».
  «Ти сучий сину!» Вона зіскочила зі стільця, кидаючись на Боггса. Нестор заревів: «Осідайте!» Він схопив її, наче ствольна коробка, яка вхопила шістдесятиярдову бомбу, і знову жбурнув у крісло. Вона підскочила один раз, у неї перехопило подих. Вона витерла сльози. "Ах ти покидьок." Дивлячись в ухиляючі очі Ренді Боггса.
  Боггс сказав Нестору: «У вас є колеса?»
  «Звичайно. Якесь герцове лайно. Але це згодиться. Блін, ти добре виглядаєш для того, хто три роки не бачив нічого, крім сонячного світла у в’язниці».
  Боггс сказав: «Ти виглядаєш потворно, як завжди».
  Нестор засміявся, і чоловіки влаштували невеликий добродушний спаринг. Боггс виконав лівий хук у груди Нестора, і товстун сказав: «Ти, придурок, ти завжди був швидким. Ти б'єш, як кицька, але ти швидкий».
  «На ранок ти побачиш синяк у формі моїх кісточок».
  Нестор озирнувся. «Ми повинні підірвати цей джойнт».
   «Я проголосую за це».
  Рун сказав Боггсу: «Ти це зробив? Ти справді це зробив?»
  Нестор розмовляв з Богґсом. «Давайте займемося справами і вирушаємо в дорогу». Він витяг рушницю з-за пояса й глянув на Руна.
  Усмішка зійшла з обличчя Боггса. «Яку мету робити?»
  Нестор знизав плечима. «Досить зрозуміло, чи не так? Не бачу, що у нас є великий вибір».
  Боггс дивився вниз, уникаючи обох очей. «Ну, Джеку, ти знаєш, я б не був дуже щасливий, якщо ти це зробив».
  Рун дивився на рушницю, боячись зазирнути в обличчя Нестора. Здавалося, він був із тих, хто швидше вб’є вас, якщо ви подивіться йому в очі.
  «Ренді, ми повинні. Вона все знає».
  «Я знаю, але, біс, я б не хотів, щоб це сталося. Це було б неправильно, розумієш?»
  «Правильно?»
  Її руки тремтіли. На її лобі виступив піт, і вона відчула, як цівка потекла з-під її рук до пояса.
  Боггс сказав: «Справа в тому, що в неї є дитина. Маленька дівчинка».
  Обличчя Нестора спохмурніло. "Дитина?"
  «Ця маленька дитина».
  "Там?" Нестор глянув на комору. «Я її не бачив».
  «Ти не можеш зробити дитину, Джеку. Я не дозволю тобі цього зробити».
  Це означає, що нічого страшного, якщо він мене застрелить? Рун почав плакати серйозніше. Нестор казав: «Я все одно не буду займатися дитиною. Ти знаєш мене краще, Ренді. Після всього, що ми пережили, я сподіваюся, що ти це зробиш».
  «А що дитина буде робити без мами? Вона б померла з голоду, чи що».
  «Вона досить молода, щоб бути матір'ю».
  Звідкись Рун знайшов голос, який сказав: «Будь ласка, не роби їй боляче. Якщо ти... щось зробиш зі мною, будь ласка, подзвони в поліцію або ще комусь і скажи їй, що вона тут. Будь ласка».
  Нестор сперечався.
  Боггс сказав: «Я справді маю запитати про це, Джеку. Я справді мушу вас попросити, щоб ви залишили її».
  Нестор зітхнув. Він кивнув і засунув пістолет за пояс. «Блін, так воно і є, так воно і є. Гаразд. Я зроблю це за тебе, Ренді. Я не думаю, що це гарна ідея, я просто хочу записатись і сказати це, але я це зроблю. Але… — Він підійшов до крісла й узяв обличчя Руна своїми пропахлими цибулею пальцями. «Ти добре слухай. Я знаю хто ти і де живеш. Якщо ти комусь щось скажеш про нас, я повернуся. Я весь час буваю в Нью-Йорку. Я повернусь і вб’ю тебе».
  Рун кивнув. Вона плакала — від чистого страху, від чистого полегшення.
  І від найгіршого болю — зради.
  Ви йому вірите ? Пайпер Саттон запитала Руна так давно, ніби розмовляла з дитиною. Ви вірите йому, коли він каже, що невинний?
  Нестор брутально сказав: «Чуєш?»
  Вона не могла говорити. Вона кивнула головою.
  Вони використали шнур лампи, прив’язали її до крісла та заткнули рот старим вовняним шарфом.
  Боггс став на коліна й перевірив дроти. Він сором'язливо посміхнувся. «Я підозрюю, що ти правильно засмучений, і я не звинувачую тебе. Ти допоміг мені, і я відплачую тобі цим. Але інколи в житті доводиться робити щось лише для себе. Знаєш, заради власного виживання. Мені шкода, що все так вийшло, але ти врятував мені життя. Я завжди буду вдячний за це».
  Вона хотіла сказати: «Хуй ти!» або Іди до біса! або Юда! Тисяча інших речей. Але кляп був тугий, і, до того ж, жодними словами не можна було передати невичерпної злості, яку вона відчувала до цього чоловіка. Тож вона дивилася йому в очі, не кліпаючи, не коливаючись ні на міліметр, змушуючи його побачити, скільки ненависті вирує та переливається між ними. Як вона хотів, щоб Прометей усе ще був прикутий до скелі, щоб його з’їли птахи.
  Боггс на мить примружився. Він ковтнув і нарешті відвів погляд.
  — Лесь, хлопче, — покликав Нестор. «Ми отримали побачення з дорогою».
  Потім вони зникли.
  ЧОЛОВІЧ, ЧОЛОВІЧ, ЧОЛОВІЧ, НЕМАЄ НІЧОГО ТАКОГО, КОРИСТУВАТИСЯ ЗА АВТОМОБІЛЕМ, — думав РЕНДІ Боггс.
  Немає нічого подібного на світі. Як шиплять шини на асфальті. Те, як автомобіль танцює на побитому тротуарі. Те, як ви знаєте, що дорога завжди буде поруч, і що ви можете їздити вічно і жодного разу не подолати одне й те саме місце двічі, ви цього не хочете.
  Ford Tempo, за кермом якого був Джек Нестор, залишив Джерсі та Пенсільванію далеко позаду та їхав шосе через Меріленд. На південь.
  Рух схожий на м'який віскі. Рух, як наркотик. Ренді Боггс продовжував медитувати.
  І найкраща частина всього — коли ви за кермом, ви — рухома мішень. Ти в найбезпечнішому стані. Ніщо не може зашкодити тобі. Не погане кохання, не робота, не твоя родина, не сам диявол...
  — Краби, — сказав Нестор. «Стежте за місцем крабів».
  Вони не змогли знайти жодного, натомість купили чізбургери в Макдональдсі, які Боггс все одно віддавав перевагу крабам, а Нестор сказав, що це краще для нього, оскільки він сидів на дієті.
  Вони пили пиво з високих вощених чашок із подвійними арками, з яких вилили безалкогольний напій. Вони дотримувалися обмеження швидкості, але на прохання Боггса опустили всі вікна; здавалося, вони мчать зі швидкістю сто миль на годину.
   Ренді Боггс опустив пасажирське сидіння, сів назад, посмоктуючи пиво через соломинку, з’їв подвійний чізбургер і знову подумав про свободу та пересування та зрозумів, чому в’язниця була для нього такою важкою. Що є люди, які повинні залишатися на місці, і люди, які повинні рухатися, і він був рушієм.
  Це були думки, які він мав і які, як він вірив, були правдивими якимсь універсальним чином. Але це були думки, про які він не розповідав Джеку Нестору. Не те щоб Джек був дурною людиною. Ні, він, мабуть, зрозуміє, але з ним Боггс не хотів багато ділитися.
  «Отже, — запитав Джек Нестор, — як ти почуваєшся?»
  "Відчуває себе добре. Почуваюся справді добре».
  «Як щодо тієї дівчинки там позаду. Вона пістолет. Ви отримали?»
  «Ні, це було не так».
  «Здавалося, у мене не було сисьок, про які можна було б говорити».
  «Знаєте, вона була більше схожа на друга. Хотілося б, щоб я зрівнявся з нею».
  «Зроби те, що мав».
  "Я розумію, що. Не міг довше залишатися всередині, Джек. Я виклав усе можливе. Але мені довелося вибратися. Хтось рухався на мене».
  «Піки?»
  «Ні. Був мудаком з, я не знаю, Колумбії чи ще звідкись. Венесуела. Він мене чомусь не взяв. Порізали».
  «Вирізати, га?»
  "Два тижні тому. Більше майже не болить».
  «Так, одного разу мене порізали. Мені це не сподобалося. Краще застрелити. Наче більше заціпеніли».
  «Бажаю уникати того й іншого».
  «Це хороший спосіб думати», — запропонував Нестор. Він був у гарному настрої. Він говорив про ресторани у Флориді, про ловлю тарпона, про якість каструлі, яку там мали, і цю кубинську жінку з великими цицьками та татуюванням, яке хтось зробив їй своїми зубами та Ручка Parker. Розмова про спеку. Про будинок, який він купував, і про те, як йому довелося жити в довбаному готелі, поки місце не було готове.
  «Як довго до Атланти?» — спитав Боггс.
  «Завтра. Потім я їду до Флориди. Ви зацікавлені піти зі мною, будь ласка. Тобі подобаються гострі жінки?»
  «Ніколи не мав такого».
  «Не знаю, чого ти втрачаєш».
  «Це факт?»
  "Так, сер. Про який я тобі розповідаю? Чоловіче, вона, ймовірно, могла б зробити нас обох одночасно».
  Боггс думав, що передасть це. "Не знаю."
  «Ну, просто майте це на увазі. То ти забереш ці гроші?»
  "Так, сер."
  «Ти маєш із собою ощадну книжку?»
  «Отримав її добре та безпечно».
  Нестор сказав: «Дивно, як це працює. Ви просто залишаєте трохи грошей у банку, і ось вона, заробляючи відсотки щодня. Вони просто кидають ще кілька доларів у касу. А ти нічого не робиш».
  «Так».
  «Б’юсь об заклад, що ти заробив собі ще десять тисяч доларів».
  «Думаєте, не дурити?»
  "Напевно. Я думаю, що цей обліковий запис приносить, можливо, п’ять-шість відсотків».
  Боггс відчув тепло. Про відсотки він не згадав. У нього ніколи не було ощадного рахунку.
  «Знаєш, є про що тобі варто подумати. Ви чули про всі банкрутства банків?»
  "Що це?"
  «Багато заощаджень і позик пропало. Люди втратили гроші».
  «Хіба ти кажеш».
   «Часто буває. Останні пару років. Ви не дивилися новини Inside?»
  «Зазвичай це були мультики та гра, яку ми дивилися». Боггс втомився. Він поставив сидіння назад. Останньою машиною, якою він володів, був великий «Понтіак» 76 року випуску з сидінням, яке не відкидалося. Йому сподобалася ця машина. Він думав, що збирається купити собі машину, нову. Він ліг на спину, заплющив очі й намагався не думати про Руна.
  «Тож, — сказав Нестор, — ти можеш подумати про інвестування цих грошей».
  «Я це зроблю».
  «Ви маєте уявлення про що?»
  «Ні. Ще ні. Я збираюся тримати очі відкритими для правильної речі. У вас є гроші, люди вас слухають».
  «Гроші говорять, лайно ходить», — сказав Нестор.
  «Це правда», — сказав Ренді Боггс.
  ЧЕРЕЗ ТРИ ГОДИНИ КОРТНІ ПРОКИНУЛАСЯ І ЗАХОТІЛА соку.
  Маленька дівчинка повільно сіла й розмотала себе з кокона ковдри, що згорталася навколо неї, коли вона спала. Вона просунулася вперед і перелізла через край згорнутого футона, як Едмунд Хілларі, який робив останній крок вниз з Евересту, а потім сіла на підлогу, щоб взутися. Шнурки були надто складним завданням, але черевики не виглядали добре з білими звисаючими шнурками, тож, дивлячись на них п’ять хвилин, вона нахилилася й запхала пластикові кінці у черевики.
  Вона обережно злізла сходами вниз, боком, як краб, а потім підійшла до Руна, прив’язаного до крісла-метелика. Вона подивилася на шнури, на червоне обличчя Руна. Вона почула хрипкі безмовні звуки, що долинали з-за шарфа.
  «Ти смішний, Руне», — сказала Кортні, а потім пішла на камбуз.
  Холодильник було досить легко відкрити, і на другій полиці вона знайшла картонну упаковку з-під яблучного соку. Проблема полягала в тому, що вона не могла зрозуміти, як його відкрити. Вона подивилася на Руна, який дивився на кухню й усе ще видавав ті кумедні звуки, підняла коробку обома руками й перевернула її догори дном, щоб знайти носик.
  Коробка, яка, як виявилося, все-таки була відкрита, висипалася на підлогу липким прибоєм. «Ой-ой». Вона винувато подивилася на Руна, потім поставила порожню ємність на плиту й повернулася до холодильника.
  Більше ніякого соку. Багато холодної піци, яка їй набридла, але були десятки Твінкі, які вона любила. Вона почала працювати над одним, а потім поблукала маленькою кухнею, щоб подивитися, чим можна погратися.
  Не багато. Проте на прилавку лежав великий ніж для філе, який її заінтригував. Вона підняла його й удала, що це меч, як у одній із книг Руна, кілька разів ударивши по холодильнику.
  Рун, дивлячись на це, почав шуміти ще більше й почав хитатися, розгойдуючись і погойдуючись вперед-назад.
  Потім дівчина зазирнула до ящиків і відкрила декілька майже невикористаних кулінарних книг, шукаючи зображення качок, драконів чи принцес. У книгах були лише фотографії супів, запіканок і тістечок, і через п’ять хвилин вона кинула їх і почала гратися ручками на плиті. Вони були старі й важкі, виблискуючі хромом і оздоблені червоною фарбою. Кортні простягла руку й повернула один праворуч. Над її головою пролунав хлопок . Вона не бачила верху плити і не знала, звідки вийшов звук, але їй це сподобалося. Поп .
  Вона повернула другу ручку. Поп .
  Голос Руни став голоснішим, хоча маленька дівчинка все ще не могла зрозуміти жодного слова.
  З третім тріском їй набридла гра в піч. Це тому, що сталося щось інше. Раптом над її головою спалахнув червоний блиск, шипіння, а потім спалахнуло полум’я.
  Кортні відступила й подивилася, як горить коробка з-під соку. Палаючий віск злетів з коробки, наче мініатюрний феєрверк. Один шматок палаючого картону впав на стіл і підпалив New York Post тижневої давнини. Кулінарна книга («Сто чудових желейних десертів») пішла далі.
  Кортні подобалося полум’я, і вона спостерігала, як воно повільно повзає по столу. Вони їй щось нагадали... Фільм про дитинча тварини? Олень? Велика пожежа в лісі? Вона примружилася й спробувала пригадати, але незабаром втратила асоціацію й відступила, щоб спостерігати.
  Вона подумала, що це чудово, коли полум’я швидко відклеїло контактний папір породи собак, старанно закріплений на стінах гумовим цементом.
  Потім вони поширюються на стелю і задню стінку плавучого будинку.
  Коли вогонь став занадто гарячим, Кортні відступила трохи далі, але не поспішала йти. Це було чудово. Вона згадала інший фільм. Вона на хвилину подумала. Так, це було схоже на сцену, де Візардоз кричав на Дороті та її песика. Весь дим і полум’я… Усі падали на підлогу, а велике обличчя пихало й кричало… Але це було краще. Це було краще, ніж Кролик Пітер. Це було навіть краще, ніж суботнє ранкове телебачення.
   розділ 26
  ТУРИСТИ ВИПАДКОВО БУЛИ З ОГАЙО, рідного штату РУНА .
  Вони були подружжям середнього віку, які їздили на Winnebago з Клівленда в Мен, тому що дружина завжди хотіла побачити узбережжя штату Мен і тому, що вони обоє любили омарів. Маршрут пролягав через Нью-Йорк, аж до Ньюпорта, потім до Бостона, Салема і, нарешті, до Кеннебанкпорта, про який роком раніше писав журнал Parade .
  Але вони незаплановано зупинилися на Манхеттені, щоб повідомити про серйозну пожежу на річці Гудзон.
  Піднімаючись від Голландського тунелю, вони помітили ліворуч від них стовп чорного диму, який виходив, здавалося, прямо з річки. Вони пригальмували, як майже всі інші, і побачили, що старий плавучий будинок палає несамовито. Рух був утихлий, і вони повільно рухалися вперед, прислухаючись до сирен. Чоловік озирнувся навколо, щоб знайти місце, щоб зупинитися, щоб уникнути шляху пожежних машин, коли вони прибули.
  Але ніхто не зробив.
  Чекали чотири, п'ять хвилин. Шість.
  Вона запитала: «Ти міг би подумати, що хтось уже подзвонив, чи не так, любий?»
  «Ви б подумали».
  Вони були здивовані, тому що легко проїхала сотня машин, але здавалося, що ніхто не потурбувався зателефонуйте 911. Можливо, думав, що хтось інший мав. Або взагалі нічого не здогадуючись, просто спостерігаючи, як плавучий будинок горить.
  Чоловік, колишній морський піхотинець і голова місцевої торгової палати, людина, яка не бажає втручатися, переїхав Winnebago через узбіччя на тротуар. Він загальмував і швидко зупинився перед пірсом, де вирувало полум’я. Він узяв великий вогнегасник потрійного класу JCPenney із полиці біля свого сидіння й кинувся надвір.
  Дружина побігла до телефону-автомату, а він вибив ногою вхідні двері плавучого будинку. Дим був не дуже поганий усередині; отвір у задній стелі плавучого будинку діяв як димохід і висмоктував більшу частину. Він холодно зупинився на порозі, здивовано кліпаючи очима, побачивши двох дівчат. Одна, молода дівчина, сміялася, як Нерон, спостерігаючи, як задня половина плавучого будинку перетворюється на вугілля. Інша дівчина, одягнена в жовту міні-спідницю, дві чоловічі футболки без рукавів і низькі черевики з хромованими шпильками, була прив’язана до крісла! Хто б зробив таке? Він читав про Грінвіч-Віллідж, але це здавалося надто хворим навіть для такого Содому.
  Він витягнув шпильку вогнегасника й вилив вміст на лінії вогню, але це не вплинуло на пожежу. Він виніс дівчинку назовні до своєї дружини, а потім повернувся до пекла, відкривши на бігу свій кишеньковий ніж. Він перерізав дроти, що тримали старшу дівчинку. Йому довелося допомогти їй вийти на вулицю; її ноги заснули.
  У сімейному Віннебаго маленька дівчинка побачила сльози старшого і вирішила, що настав час почати плакати самій. Через три хвилини прибула пожежна частина. Вони ліквідували пожежу за двадцять. У двері до відпочиваючих постукали слідчі поліції та пожежної служби. Дівчата встали і вийшли на вулицю, а пара пішла за ними.
  Над пірсом нависла величезна чорна хмара. У повітрі пахло кислим деревом і горілою гумою — від шин що звисало з борту човна, щоб притиснути його до пірсу. Судно не затонуло, але більша частина конструкції на палубі була зруйнована.
  Один із детективів запитав старшу дівчину: «Чи не могли б ви сказати мені, що сталося?»
  Вона крокувала тісним колом. «Цей клятий сучий син, він мене обдурив, він мені збрехав, я його знайду і закину назад у в’язницю так швидко... лайно пекло Лайно!»
  «Черт», — сказала Кортні, і чоловік і дружина перезирнулися.
  Правоохоронці розпитували майже півгодини. Дівчина розповідала історію про чоловіка, якого помилково засудили за вбивство, а потім звільнили, але тепер стало зрозуміло, що він усе-таки це зробив, і був великий товстий чоловік на ім’я Джек Нестор, який мав пістолет і хотів убити їх, і він брав участь у першому вбивстві. Подружжя втратило багато деталей, як, мабуть, і поліцейські, але їм більше не потрібно було нічого чути. У них було достатньо фактів для гарної історії про подорожі, яку вони розкажуть друзям, собі та будь-кому, кого випадково зустрінуть дорогою до Мен і яка, на відміну від багатьох історій, які вони розповідали, не потрібна взагалі багато прикрас. Нарешті з’явився високий лисий чоловік у картатій сорочці, синіх джинсах і зі значком на поясі, і дівчина впала йому на руки, хоча вже не ридала й не була в істериці. Тоді вона відштовхнула його й знову перейшла до однієї зі своїх тирад.
  «Боже, — сказала дружина.
  Коли дівчина заспокоїлася, вона сказала поліцейському, що пара врятувала їй життя, і він представився їм і подякував. Вони кілька хвилин говорили про Огайо. Потім поліцейський сказав, що дівчата можуть піти в вибухотехнічну групу і залишитися там, доки він не закінчить службу, а маленька дівчинка сказала: «Можемо ми отримати ще одну ручну гранату? Будь ласка?»
   І саме тоді пара вирішила не робити того, що спало на думку на Середньому Заході — запитати дівчат, чи не хочуть вони залишитися з ними в кемпері цієї ночі — і вирішила, що, ймовірно, буде найкраще, якщо вони посунуть до альтернативного пункту призначення Містик, Коннектикут, який настійно рекомендували в їх путівнику.
  Того вечора об одинадцятій ДЖЕК НЕСТОР СКАЗАВ, ЩО ЙОМУ ПОТРІБНО випити справжнього напою, і зупинив шосе біля мотелю десь у Вірджинії.
  «Мені також може знадобитися трохи справжньої їжі », — сказав Ренді Боггс. Він хотів, щоб стейк підгорів зовні й червонів усередині. Він витратив багато часу на роздуми про стейки, коли вперше зайшов усередину. Потім, як і про більшість речей, які йому подобалися, він забув про смачне м’ясо. Або більше ці речі стали далекими. Як факти в підручнику історії. Він розумів їх, він їх пам'ятав, але вони не мали для нього жодного значення.
  Але тепер він вийшов і захотів стейк. І те, як Нестор сказав справжній напій , Боггс тепер думав, що він захоче випити віскі вперше за три роки.
  Вони припаркували машину й зайшли в офіс мотелю. Нестор назвав фальшиве ім’я та ліцензію на автомобіль, а потім попросив кімнату позаду, пояснивши молодому нічному клерку, що він погано спить; шум шосе турбував його. Молодий чоловік апатично кивнув, взяв готівку і віддав йому ключ. Боггс був вражений тим, як гладко впорався Нестор. Сам Боггс був би необережнішим, залишивши машину попереду. Але Нестор мав рацію. Дівчина, мабуть, уже звільнилася й могла їх видати. Або, можливо, хтось у Нью-Йорку бачив номерний знак. Він був радий, що опинився з кимось на кшталт Нестора, з кимось, хто міг би знову навчити його думати Зовні.
  Нестор затягнув у кімнату свій речовий мішок, а Боггс пішов за ним із паперовим пакетом, який був його валізою. Він із полегшенням побачив два великих ліжка. Він не хотів провести свою першу ніч на волі в ліжку з іншим чоловіком. Не коментуючи номер, Нестор кинув свій багаж на ліжко біля дверей і сказав: «Їжа».
  Боггс сказав: «Почекай. Я хочу помитися». Він зник у ванній кімнаті, розвеселившись і відчуваючи ледь не серце від радості, наскільки там чисто. При всіх солодких запахах. Біля мила, загорнутих окулярів і кухлі за дверима, які зачинялися й замикалися. Він пустив холодну воду, потім гарячу, потім знову холодну, потім гарячу, і вимив обличчя й руки, коли пара піднімалася вгору й наповнювала кімнату.
  — Я голодний, — заревів Нестор, перекриваючи шум води, що тече.
  «Хвилина», — крикнув у відповідь Боггс і витерся розкішними рушниками, які здавалися товстими, як пухова ковдра.
  Бар-ресторан біля готелю був місцем місцевого відпочинку, оформленим у збірному стилі Тюдор — темні балки, пластикові вікна, що імітують вітражі, бежеві стіни з штукатуркою. Місце було наполовину заповнене — переважно навколо бару — підрядниками, сантехніками, водіями вантажівок та їхніми подругами. Чоловіки були в джинсах і картатих сорочках. Багато бороди. Жінки були в слаксах, на високих підборах і простих блузках. Майже всі курили. «Медові місяці» показували по телевізору, що стояв у формі кокею над одним кінцем бару.
  Нестор і Боггс сіли за хиткий стіл. Боггс витріщився на свій килимок, на якому були надруковані головоломки та ігри зі словами. Він міг зрозуміти візуальні — «Що не так із цим зображенням?» — але йому було важко розшифрувати літери, щоб скласти слова. Він перевернув килимок і подивився на жінок у барі.
  Офіціантка підійшла і сказала, що кухня є закривається через десять хвилин. Вони замовили чотири чисті Блек Джеки, стейки та картоплю фрі.
  — Та дівчина, — сказав Нестор. «Шкода, що ти не трахнув її».
  "ВООЗ?"
  «Той, хто вас привів».
  «Ні, я ж казав тобі, ми здебільшого були друзями».
  Нестор запитав: «Ну що?»
  «Ну, я вийшов лише за кілька годин до того, як ти з’явився».
  «Це був я, перше, що я б зробив, це приніс собі пунтань».
  Боггс відчув, що він на місці. Він сказав: «Ну, у неї там народилася дитина».
  Напої прибули, і вони розлили шоти, нічого не кажучи, тому що жоден з них не міг придумати тосту. Боггс захрипів, а Нестор розсміявся. Великий хлопець зробив свій другий удар одразу після цього.
  «Ти не отримуєш нічого з цього всередині, чи не так?» — запитав його Нестор.
  «Було щось, що ви могли отримати, залежно від того, що ви були готові зробити або скільки грошей у вас було. Але це було лайно. Я не отримував пакетів догляду, тож довелося погодитись. Іноді я давав собі трохи розпиленої горілки або джойнт чи два. Здебільшого я нічого не отримував».
  «Коли я був Inside, нам було легко. Проклятий сільський клуб. Багато дилерів з Лос-Анджелеса. Було стільки лайна».
  Боггс, у якого запаморочилося від спиртного, запитав: «Ти відсидів?»
  «Так, до біса, я був там. Провів вісімнадцять місяців в Обіспо. Було фанатсько фантастично. Ви хотіли удару, ви отримали удар. Ви хотіли сес, ви отримали сес. Тобі хотілося довбаного вина, ти міг отримати хорошу пляшку вина...»
  Боггс відчував, як алкоголь щипає його губи. Вони, мабуть, обпеклися вітром від приводу. «Коли ти був в Обіспо?»
  «Приблизно чотири, п’ять років тому».
   «Я не знав, що ти відсидів».
  Нестор глянув на нього здивовано. «Гей, мабуть, ми дещо не знаємо один про одного. Ніби я не знаю, скільки твій член».
  Боггс сказав: «Досить довго, щоб утримати посмішку на її обличчі годину чи дві». Його погляд ковзнув до бару, де сиділа круглолиця молода жінка з двоколірним волоссям — блондинка, яка поверталася до чорного, — сперлася ліктем на бар і підняла руку, цигарка спрямована в стелю, як шостий палець. Перед нею стояв безглуздий мартіні. Те, як вона бездумно дивилася на телевізор, він подумав, що цей напій є нащадком довгої лінії тих самих.
  Нестор сказав: «Ти можеш мати її. У неї немає цицьок».
  «Звичайно, вона знає. Сидить згорбившись».
  Їжа прибула й привернула увагу обох чоловіків. Боггс їв, але виявив, що в нього пропав апетит. Можливо, стейк був надто ситним. Можливо, він наситився гамбургерами або алкоголь спалив його смакові рецептори. Він думав про Руну, про маленьку дівчинку. Їв машинально. Він подивився на жінку, яка перехопила його погляд і затримала його протягом хвилини, перш ніж знову поглянула на телевізор. Він ще трохи подумав, а потім вирішив закінчити їсти. Може, їжа його протверезить.
  Боггс закінчив, поки Нестор був ще на півдорозі.
  «Чоловіче, — сказав Боггс, — це була їжа».
  Нестор подивився на худий живіт Богса. «Ти так харчуєшся, чому ти не товстий?»
  «Не знаю. Я просто ніколи нічого не отримаю. Не моя рука». Голос Богса згас, коли він знову втупився в дівчину в барі. Цього разу вона трохи посміхнулася йому.
  Нестор упіймав. «Ой-ой». Він усміхнувся. «Хлопчик-тюремник потрахаться».
  Боггс допив пиво. «Ви не проти, якщо я візьму кімнату приблизно на годину?»
  «Черт, хлопче, тобі це займе п’ять хвилин, якщо ти не дрочиш щовечора в слемері».
   «Ну все одно дайте мені годину. Можливо, ми захочемо зробити це двічі».
  — Окейдокі, — сказав Нестор. «Але витягніть її дупу по одному. Я втомився і мені потрібно трохи поспати».
  Боггс підвівся й повільно пішов до бару, намагаючись пригадати, як бути крутим і витонченим, намагаючись пригадати, як розмовляти з жінками, намагаючись пригадати багато речей.
   розділ 27
  БОГГСА І ДІВЧИНКИ НЕМАЛО ПІВГОДИНИ, коли Джек Нестор доїв жахливий яблучний пиріг і зсмоктав морозиво з виделки. Він зробив останній ковток кави й викликав чек.
  У барі було досить порожньо, і, окрім офіціантки, ніхто не бачив, як він встав і вийшов на автостоянку. Він підвів очі й побачив світло в кімнаті його та Боггса. Він відкрив багажник автомобіля і дістав пістолет. Він сховав пістолет під куртку і піднявся сходами на другий поверх, а потім повільно рушив по відкритому переходу до кімнати. Він думав про те, щоб взяти інший ключ від столу, але це дало б клерку ще один погляд на нього. Він вирішив просто постукати в двері, а коли Богз відчинив, вони вистрілили йому в живіт — його я-не знаю-я-просто-їм-і-не-товстію. Тоді зробіть дівчину, якщо вона ще була там.
  Він зробив паузу. Що було за шум? Телевізор? Вони трахалися, а телевізор був увімкнений? Можливо, вона кричала, і Боггс тримав звук, щоб інші гості не почули. Це було добре. Можливо, це було поліцейське шоу, і там будуть постріли, які допоможуть приховати звук Steyr.
  Нестор підійшов ближче до дверей. Він потягнув затвор назад на пістолет. Він побачив, як щось блимає.
  Ця дурниця…
  Боггс був такий збуджений, що залишив ключ у дверях, який навіть не був повністю закритий. Нестору залишалося лише штовхнутися всередину. Він переконався, що запобіжник вимкнено, просунув палець у спускову скобу й замахнувся до кімнати.
  Порожній.
  Навіть від постільної білизни не відмовилися.
  У ванній кімнаті було темно, але він все одно зайшов, думаючи, що, можливо, вони трахаються у ванні. Але ні, це теж було порожньо. Єдиним рухом у кімнаті було мерехтіння екрану телевізора, на якому кілька поліцейських із Хілл-стріт Блюз дивилися серйозно. Нестор вимкнув знімальний майданчик.
  Потім він помітив, що сумки Боггса зникло. лайно
  Він підняв записку, яка лежала на подушці.
  лайно
  Джек, Лінда — так її звуть — і я повернулися до її дому. Здається, вона їде до Атланти завтра, це співпадіння, га, тож ми збираємося поїхати разом на заклинання, вона і я, я маю на увазі. Я зустріну вас у вас у Флориді за кілька днів. Вибачте, але у вас не такі ноги, як у неї .
  Сучий син.
  Піздець!
  Нестор люто штовхнув ногою ліжко. Матрац відскочив від пружин і зупинився під кутом. Він різко зачинив двері, від чого з сусідньої кімнати почувся сонний протестуючий стукіт. Нестор сподівався, що гість прийде, бо мав неймовірне бажання відбити когось до живого.
  Він сів на ліжко, уявляючи, як Боггс кидає м’ячем худу сучку, а ощадна книжка лежить у зім’ятому паперовому пакеті, мабуть, за п’ять футів від них. Гнів повільно зникав, коли він вирішував, що робити.
  Ну, це був не кінець світу. Це була зміна планів і все. Йому все одно довелося вбити дівчину — ту, що була на плавучому будинку. Він міг би зробити це зараз, а потім отримати до Атланти чи Флориди і подбати про Боггса. Не мало значення, кого він зробив першим.
  Шість одного, півдюжини іншого.
  ПАЙПЕР САТТОН ДІЗНАЛАСЯ ПРО ЦЕ ЗАГОЛОВОК : «TV Scoop стає ой». На що вона б не звернула уваги, хіба що на першій сторінці було зображення Руна, який розмовляє з парою чоловіків у костюмах. Вони не виглядали щасливими. Рун теж цього не зробив, і тепер Пайпер Саттон приєдналася до клубу.
  Стоячи на розі біля своєї квартири, вона дивилася на історію. Вона купила Post , а потім Daily News і Times . Люто розпоровуючи кожну, спідницю й волосся розтріпав вітер, поки вона дивилася на заплямане обличчя. Слава Богу за великий напад у Центральній Америці, який поховав історію Daily News усередині. « Таймс» просто повідомила: «У Гудзоні горить плавучий будинок» із посиланням на можливу втечу засудженого.
  Але газета «Таймс» була б сьогодні на цій історії. Як газета Fit-to-Print любила фотографувати змагання, особливо телебачення.
  Саттон зупинилася на таксі, відмовившись від своєї звичайної багатокілометрової ходьби до офісу, і сіла з газетами на колінах, дивлячись у вікно на людей, які їхали на роботу. Але не побачивши жодного з них.
  У своєму офісі Саттон виявила, що її секретар жонглює двома дзвінками.
  «О, пані Саттон, містер Семпл дзвонив кілька разів, дзвонять з усіх місцевих телевізійних станцій і хтось із Village Voice».
  Чортовий Голос?
  — І якийсь містер Міллер із Генеральної прокуратури, тоді...
  «Утримуйте всі дзвінки», — прошипіла Саттон. «Попросіть Лі Мейзела підійти. «Викличте мені юридичний відділ. Я хочу Тіма Крюгер прийде за п'ятнадцять хвилин. Якщо зателефонують інші репортери, скажіть їм, що ми дамо заяву до обіду. Якщо хтось із них скаже, що має більш ранній термін, назвіть його чи її ім’я та негайно повідомте мене». Саттон стягнула пальто. «І я хочу її . Зараз».
  «Хто, міс Саттон?»
  «Ти знаєш хто», — пошепки відповіла Саттон. «Зараз».
  РУН Звільняли ГІРШЕ, АЛЕ СУМНО БУЛО ТЕ, що іншим разом їй було байдуже.
  Звісно, раніше вона часто лажала, але є велика різниця між звільненням із відеомагазину чи ресторану та звільненням із справжньої роботи, на якій ти дбав.
  Зазвичай вона казала: «Е, трапляється» або «Це перерви».
  Це було інше.
  Вона хотіла зробити цю історію. Погано. Вона жила цією історією. Вона дихала цим і смакувала. І тепер її не тільки позбавили сокири, але й звільнили, тому що все це було повною брехнею. Сама суть, найосновніший факт був хибним. Найгірший. Це було наче читати казку, а потім письменник сказав тобі: О, так, до речі, я просто пожартував. Не існує такого поняття, як демон .
  Хоча вона мала докази, що таке було. І звали його Ренді Боггс.
  Тепер Рун стояв перед столом Пайпер Саттон. Також у кімнаті був високий худий чоловік середніх років у сірому костюмі та білій сорочці. Його звали Крюгер. Лі Мейзел притулилася до стіни позаду Саттон, читаючи повідомлення Post . — Ісусе Христе, — пробурмотів він. Він подивився на Руна темними непроникними очима й повернувся до паперу.
  «Скажи мені, що саме сталося», — сказала Саттон. «Не прикрашайте, не згортайте, не редагуйте».
   Рун пояснив про товстуна, Боггса і про те, що сталося на плавучому будинку. Вона додала те, що з’ясував Сем Гілі, — що поліція не знайшла жодних підказок до Джека Нестора.
  «Зрештою, Боггс це зробив», — сказав Мейзел. «Був інший вбивця, але вони були партнерами. Ісус».
  «Начебто схоже». Руна не враховувала «лайків», «видів» і «видів». «Коли я побачив їх там, як вони обіймалися, я зовсім злякався. Я маю на увазі… — її голос згас.
  Саттон закрила очі й повільно похитала головою, а потім запитала чоловіка в сірому костюмі: «Яка юридична оцінка, Тіме?»
  Адвокат спокійно сказав: «Я не думаю, що ми несемо відповідальність. Ми не фабрикували доказів і рішення суду було законним. Хотілося б, щоб вона, — не дивлячись на Руна, — «не домоглася його звільнення, не сказавши нікому тут. Це додає інший вимір».
  Уперше з тих пір, як вона знала його, Мейзел звернула на Руна сердиті очі. «Чому ти не сказав мені, що збираєшся звільнити Боггса?»
  «Я хвилювався за нього. я..."
  Саттон більше не могла зберігати спокій. «Я казав вам із самого початку, що наша робота не в тому, щоб витягувати людей із в’язниці. Це щоб повідомити правду! Це єдина робота».
  «Я просто не думав. Я не думав, що це матиме значення».
  «Не… думав». Саттон довго розтягувала слова.
  "Я дійсно-"
  Саттон звернулася до Мейзел. «Отже, який наступний крок?»
  «Нічні новини».
  Адвокат здригнувся. «Це нью-йоркська історія. Хіба ми не можемо виправдати, що зберігаємо його на місцевому рівні?»
  Мейзел сказав: «Ні в якому разі. Time і Newsweek висвітлять це. Ви знаєте, що збираються робити інші мережі, і забудете про Times . Вони нас розіпнуть. Це буде применшено, але це все одно буде розп’яття».
   «Нам доведеться їх випередити», — сказав Саттон. «Опублікуйте це в Новинах опівдні , потім зробіть матеріал о п’ятій і нехай Юстис зробить це о сьомій. Розповідаємо все. Ми зізнаємось. Жодного слова виправдання чи відступу».
  Крюгер сказав: «Боже, це буде боляче».
  Мейзел зітхнув.
  Адвокат запитав Руна: «Ви знаєте, куди пішов Боггс?»
  «Я знаю лише те, що він приїхав з Півдня. Він народився в Атланті, жив у Флориді та Північній Кароліні, але крім цього… — вона знизала плечима.
  Адвокат сказав: «Про всяк випадок я піду до нашої юридичної фірми та проінформую учасників судового процесу». Швидко кинувши цікавий погляд на Руна, він покинув кабінет. Саттон витріщилася на Daily News . Лі Мейзел грав на своїй сопілці й сидів у нижньому місці. Йому було незручно. Рун подивилася йому в очі, хоча він швидко метнувся геть. Розчарування, яке вона побачила, завдало їй більше болю, ніж ненависть, яку вона відчувала, як виривала Саттон.
  Ой, як я міг це зробити?
  Він вірив у мене, а я підвів його.
  Саттон поглянула на Руна. «Не говоріть із пресою про те, що сталося. Бачу, ти вже проболтався. Махає рукою на газету.
  Рун сказав: «Я нічого не сказав. Поліція, мабуть, сказала журналістам».
  «Ну, все, що я скажу, це те, що Мережа буде глибоко в лайні через це, і, ймовірно, покотяться голови. Якщо ви погіршите ситуацію для всіх, тому що не вмієте тримати язик за зубами, тоді ви піддастеся великій довбаній судовій справі. Ти мене розумієш?"
  Рун кивнув.
  Була довга пауза, яку Саттон перервала: «Ну, мабуть, усе. Ви геть звідси».
  Рун витріщився на неї, кліпав очима. "Ось так? Сьогодні?»
  — Вибач, Руне, — сказав Мейзел. «Сьогодні так. Зараз».
  Саттон додала: «І не беріть із собою жодних файлів чи касет. Це наша власність».
   «Ви маєте на увазі, що я повинен повернутися до своєї роботи в O&O?»
  Саттон подивився на неї з недовірливою усмішкою.
  Рун сказав: «Ви маєте на увазі, що мене зовсім звільнили».
  Саттон сказала: «Цілком подобається».
  НАСТУПНОГО РАНКУ СЕМ ХІЛІ ПРОКИНУВСЯ О ВІСЬМІЙ, коли Кортні висипала коробку з родзинковими висівками в їхнє ліжко.
  Шумний каскад не розбудив Руну.
  — Господи, — пробурмотіла Гілі й потиснула її руку. Він перекинувся. Руна відкрила очі й сказала: «Що це за шум? Цей хрускіт?»
  Кортні стояла перед ліжком і, нахмурившись, дивилася на пластівці.
  Руна перекинула ноги через край ліжка, її ноги були вкриті пластівцями. «Кортні, що ти зробила?»
  «Мені дуже шкода», — сказала маленька дівчинка. «Розлито».
  Хілі, який повернувся додому дві години тому з чергування, сказав: «Я йду в кімнату Адама». Він зник.
  Руна зачерпнула пластівці, змахнула їх зі своїх ніг і поклала назад у коробку. «Ви знаєте краще, ніж це. Давай."
  «Я знаю краще».
  «Не виглядай таким до біса милим, коли я на тебе кричу».
  «Білясь мило», — сказала Кортні.
  "Давай." Рун поплентався на кухню. Налила сік і миски пластівців, зварила каву. «Ми можемо піти в зоопарк?» — запитала Кортні.
  «Завтра. У мене спочатку є кілька доручень. Ти хочеш прийти?»
  «Так, я хочу прийти». Вона підняла руку. «П'ять високих».
  Руна зітхнула, а потім підняла руку. Маленька дівчинка ляпала його.
   розділ 28
  ЧЕРЕЗ ПІВГОДИНИ РУН І КОРТНІ ЗІЙШЛИ З потяга E на Західній Четвертій і пішли Крістофер Стріт до води. Рун зупинилася на Вестсайдському шосе, глибоко вдихнула, щоб набратися сміливості, а потім зайшла за ріг, щоб оглянути пошкодження свого покійного будинку.
  Плавучий будинок усе ще плавав, але виглядало так, ніби на палубу було викинуто вантаж обвугленої деревини; з нього піднімалися неправильні блискучі плити рифленого вугілля. Навколо пірсу все ще висіла димка, через яку все — плавучий будинок, уламки, сміттєві баки, рабиця — здавалося розфокусованим. Передня частина пірсу була обгороджена жовтою поліцейською стрічкою, за п’ятдесят футів перед тим місцем, де човен гойдав, як бойовик, який програв морську битву. Рун пригадала своє хвилювання, коли вперше побачила плавучий дім під час катання в Гудзоні, за п’ятдесят миль на північ звідси.
  А тепер поховання вікінгів.
  Вона зітхнула, потім помахала патрульному на передньому сидінні синьо-білого. Він був другом Хілі з Шостої дільниці, станції, де дислокувався Вибуховий загін.
  «Погляньте на це», — покликала вона.
  «Вибач, мила. Дехто з нас час від часу буде проїжджати повз, перевіряти речі, поки ви не вивезете свої речі».
  «Так, якщо щось залишилося».
  Був, але сморід і дим завдали шкоди погано, що в неї не було серця це пережити. Так чи інакше, Кортні була неспокійною і продовжувала лазити по стовпах.
  Рун узяв її за руку й повів назад на Крістофер-стріт.
  "Що це?" — спитала Кортні, вказуючи на вивіску на вітрині, яка закликала до безпечного сексу. На ньому був презерватив.
  — Повітряна куля, — сказав Рун.
  "Я хочу один."
  «Коли ти станеш старшим», — відповів Рун. Ці слова пролунали автоматично, і вона вирішила, що справді занурилася в цей дитячий бік. Вони продовжили рух по Крістоферу, потім уздовж хвоста Грінвіча і, нарешті, на Восьму вулицю. За останній рік він став набагато пошарпанішим. Більше графіті, більше сміття, більше огидних дітей. Але, Боже, у взуттєвих магазинах — більше місць, де можна купити дешеве взуття, ніж будь-де в світі.
  Вони пройшли до Юніверсіті Плейс, повз десятки шикарних, одягнених у чорне студентів Нью-Йоркського університету. Рун зробив обхід. Вона зупинилася перед порожньою вітриною. Над дверима була табличка « Відео на площі Вашингтона» .
  «Колись я там працювала, — сказала вона Кортні. Маленька дівчинка зазирнула всередину.
  У вітрині була ще одна табличка на жовтому картоні: «Оренда, чиста оренда» .
  Так само, як моє життя, — подумала вона. Оренда чиста оренда.
  Вони пішли до парку Вашингтон-Сквер і купили хот-доги, а потім продовжили пішки на південь через Сохо і в Китайський квартал.
  «Гей, — раптом сказав Рун, — хочеш побачити щось гарненьке?»
  «Так, гарно».
  «Ходімо подивимося на восьминогів».
  "Так!"
  Рун повів її через вулицю до величезного відкритого рибного ринку на Канал-стріт. «Це як у зоопарку, тільки справа в тому, що тварини мало рухаються».
  Проте Кортні не купилася. «Блювота», - сказала вона про восьминога потім кричала власниця стенду, коли вона тицьнула групера.
  Рун озирнувся і сказав: «О, привіт, я знаю, де ми. Давай — я покажу тобі щось чудове. Я навчу тебе історії, і коли ти підеш до школи, ти зможеш вразити всіх тим, як багато ти вже знаєш».
  «Так. Мені подобається історія».
  Вони пройшли Центральною вулицею повз чорну будівлю сімейного суду. (Руна дивиться через площу на будівлю кримінального суду й думає про Ренді Богґса. Вона відчула, як її обпікає гнів, і швидко відвела погляд.) За кілька хвилин вони опинилися перед Верховним судом Нью-Йорка на Центральній вулиці, 60.
  «Ось воно, — оголосив Рун.
  «Так». Кортні озирнулася.
  «Раніше це називалося Five Points. Сто років тому це був найгірший район у всьому Мангеттені. Ось де Вайо тусувалися».
  «Що таке Чому?»
  «Банда, найгірша банда, яка будь-коли була. Якось увечері я прочитаю тобі казку про них на ніч».
  "Так!"
  Але Рун згадала, що її нинішня копія « Нью-йоркських банд» тепер лише згарище, і подумала, де вона може взяти нову. Вона сказала: «Whyos були справді важкими. Ти не міг приєднатися до них, якщо ти не був убивцею. Вони навіть роздрукували прайс-лист — знаєте, як меню, скільки коштує зарізати когось, вистрелити в ногу чи вбити».
  «Так, — сказала Кортні.
  «Ви все чули про Аль Капоне та Дача Шульца, правда?»
  Кортні привітно сказала: «Ага».
  «Але вони не були чимось у порівнянні з Whyos. Лідером був Денні Дрісколл. Є така чудова історія про нього. Він був закоханий у дівчину на ім'я Бізі Гарріті — хіба це не чудове ім’я? Я б хотів, щоб мене звали Бізі».
  «Бізі».
  «І цей чувак з банди-конкурента, той чи інший Джонні, теж закохався в неї. Денні та він влаштували дуель у танцювальному залі на вулиці. Вони витягли зброю і розстрілялися». Руна зробила пару пострілів пальцем. «Блам, бля! І вгадайте, кого застрелили?»
  «Бізі».
  Рун був вражений. "Ти зрозумів." Тоді вона насупилася. «Я думаю, Денні був дуже засмучений цим, але стало гірше, тому що вони повісили його за вбивство своєї дівчини. Ось там, — показав Рун. «Там були Могили. Стара кримінальна будівля. Повісив його прямо».
  Що ж, тепер у неї буде достатньо часу, щоб зняти свій документальний фільм про старовинні банди. Їй хотілося, щоб вона зробила цю історію спочатку. Вони б їй не збрехали. Ні, Слопс Конноллі ні в якому разі не зрадив би її. Вони були мерзотниками й мерзотниками, але, як вона поспорила, тоді головорізи були почесними.
  — Давай, любий, — сказав Рун, рушаючи в бік Малберрі-стріт. «Я покажу тобі, де Інгліш Чарлі почав останню велику бійку, в якій брали участь Вайо. Хочеш побачити?»
  "О так."
  Рун раптом зупинився, нахилився й обійняв дівчину. Кортні обійняла її у відповідь, стискаючи її з необхідною силою, яка була потрібна Руну саме тоді. Маленька дівчинка вирвалася і побігла в куток. Жінка в діловому костюмі, можливо, адвокат у перерві в суді, присіла і сказала Кортні: «Хіба ти не мила?» Рун приєднався до них, і жінка підняла очі й сказала: «Вона твоя?»
  І коли Рун почала говорити, що вона просто доглядає за нею, Кортні сказала: «Угу, це моя мама».
  • • •
   РЕНДІ БОГГС ГОЛОСНО РОЗСМІЯВСЯ. ЧОЛОВІК, ЩО СИДІВ НА сидінні поруч з ним в автобусі Greyhound, що прямував до Атланти, глянув у його бік, але, мабуть, був досвідченим мандрівником і нічого не сказав. Він, мабуть, знав, що не слід вступати в розмову з людьми, які сміються самі собі. Ні в автобусі, ні на півночі Джорджії.
  Над чим Боггс сміявся, так це спогадах про здивоване обличчя Лінди, коли вони виходили з ресторану, і він простягнув їй п’ятдесят доларів, сказавши їй йти додому і не повертатися в той бар, якщо там буде сам Том Круз і пропонує її провести. на Бермуди. «Угу», — сказала вона підозріло. «Чому?»
  — Тому що, — відповів Боггс і поцілував її в лоб.
  «Ви маєте на увазі, що не хочете?» Киває в бік кімнати.
  «Я б хотів, «особливо з такою гарненькою, як ти, але десь я маю бути».
  Він забрав свою сумку, і вона підвезла його до автобусної станції Шарлоттсвіля, яка була далеко, але не так далеко, щоб п’ятдесят доларів не купили дорогу. Він подякував їй і пішов чекати біля терміналу автобуса, який зрештою мав доставити його до Атланти.
  Його натякнув коментар чоловічої колонії — чоловіча колонія штату Каліфорнія в Сан-Луїс-Обіспо.
  Здавалося досить дивним, що Джек Нестор — знаючи, що Боггс був усередині, і добре знаючи, чому Боггс був усередині — він ніколи раніше не згадував, що сам відбував покарання. Для нього було б природно розповісти Богґсу, як це було. Може, трохи похвалитися. Колишні засуджені завжди так робили.
  Але дивним було те, що Нестор сидів у тій самій в’язниці, в той самий час, що й Хуан Асціпіо.
  Гаразд, це міг бути випадковістю. Але якби Нестор хотів, щоб щось трапилося з Боггсом у Гаррісоні, Асціпіон був би хорошим вибором, щоб почати цю аварію.
   Аварія, в результаті якої загинув Северн Вашингтон і була майже вбита Боггсом.
  Відбувається багато дивних речей. Справа Obispo. І те, як помер свідок, Беннетт Фрост. А потім стрічка історії Руна зникає.
  Під його лінивою усмішкою та легкістю Ренді Боггс плювався божевільним. Тут він вчинив правильно через Нестора, не сказав жодного чортового слова на суді чи за весь час, поки був усередині. Боггс був стійким хлопцем. І подивіться, що сталося: зрадили.
  Автобус швидко гойдався навколо повороту, і він почувався менш злим. Боггс усміхнувся. Це було не так добре, як автомобіль, але це все одно був рух. Рух відводить його від Гаррісона до купи грошей.
  Він знову засміявся і сказав чоловікові поруч. «Я люблю автобуси, а ти?»
  «Гадаю, все гаразд».
  «Будь гаразд , — сказав Боггс.
  ВАУ, ПОЖЕЖА.
  Джек Нестор, повернувшись на Крістофер-стріт, дивився на обвуглені уламки плавучого будинку. Він сперся на цегляну будівлю біля шосе й задумався, що це означає. Він трохи подумав про це. Гаразд, якби вона була всередині, все ще зв’язана, коли це сталося, вона була б мертва, і, чорт забирай, він міг би піти. Але також цілком імовірно, що хтось побачив би вогонь і прийшов допомогти їй, перш ніж вона підсмажилася.
  А може, вона переїхала, і якийсь мудак просто підпалив це місце.
  Питань багато, відповідей немає.
  Тож Боггс, придурок, зник. А тепер і дівчини не стало.
  проклятий Джек Нестор запалив сигарету й сперся на цеглу, розмірковуючи, що робити далі.
  Відповіддю, вирішив він, було почекати.
  Він погано спав минулої ночі. Багато водіння. І знову малюнки. Вони розбудили його, і він лежав у ліжку, думаючи, що тепер він збирається вбити Ренді Боггса, і йому потрібно знайти, чим би на нього образитися. Було небагато. Він не був нігером, ні педиком, ні шпиком. Він тебе не ображав. Він не йшов за твоєю жінкою.
  Рука Нестора потяглася до живота й стиснула блискучий шрам. Уявний свербіж поповз десь у нього в животі. Тоді він вирішив, що гріх Боггса в тому, що він невдаха, — усміхнувся великий Л. Нестор. Це було достатньо причин, щоб вишукати лайно та вбити його.
  добре. Про це подбали.
  Була м’яка квітнева ніч, і небо було освітлене цим моторошним сяйвом, звідки воно не з’ясувалося. Напевно, всі вуличні ліхтарі. І фари машин, і таксі, і офісних будівель, і магазинів… Це змусило його задуматися про всі будівлі в місті, серед яких, звичайно, були ресторани. Що нагадало йому, що він голодує.
  І ось, коли він збирався піти за гамбургером, там була дівчина! Вона повільно йшла доком до плавучого будинку, дивлячись на тліюче місиво. Вона була одягнена в свій дивний одяг — чорну мініспідницю, чоботи, пару футболок, одну яскраво-червону, іншу жовту. Через плече у неї була велика сумка, але вона була досить мила, щоб покласти її та стояти, спершись руками на стегна, дивлячись на човен. Вона підійшла вперед, щоб подивитися на спалений мотлох на пірсі, і неуважно штовхнула його ногою. Вона підійшла до жовтої міліцейської стрічки «Не переступай» і стала, спершись руками, дивлячись вниз, наче молилася.
  Нестор дістав із кишені куртки пістолет і озирнувся. Повз проносилися машини, люди гуляли вздовж річки, але біля нього нікого не було. Сонце швидко сідало, величезний помаранчевий вогонь тонув прямо перед ним. Він бачив, як він зникав, дюйм за дюймом у Гобокені за обгорілим скелетом плавучого будинку.
   Нестор прицілився. Він тримав обидва очі відкритими; він не мружився. Це був постріл із сімдесяти п’яти ярдів, і він хотів мати приклад і приклад, але цього не було, тому він міцно сперся на цегляну стіну, щоб упертися, викривив руку й поставив пістолет у V між біцепсом і передпліччям. . Він вирівняв приціли й підняв його на міліметр, щоб компенсувати відстань. Вітру не було.
  Він затамував подих.
  Повний спокій.
  Потім: Остання смужка сонця проскочила за обрієм.
  Повз промчав автомобіль і сигналив.
  Дівчина обернулася.
  Джек Нестор зробив два швидких постріли, чиї різкі тріски поширилися по воді, коротко відлунили, а потім затихли.
  Він поцілив їй спочатку в спину, а потім у голову. Обидва слимаки влучили в неї. Перший вдарив її високо в плече. Другий спіймав її в русі, коли вона оберталася. Він побачив на її щоці клубок крові, наче дим.
  Вона впала на землю, як маріонетка з перерізаними нитками.
  Нестор швидко пішов назад до машини. По дорозі він передумав. Бургер більше не допоможе. Він вирішив піти шукати найбільший стейк, який тільки міг знайти в цьому клятому місті.
   розділ 29
  СПОЧАТКУ РЕНДІ БОГГС ДУМАВ, ЩО ЙОГО ОБДУРИВ банк.
  Він ніколи не мав хороших стосунків із фінансовими установами. Хоча він ніколи жодного не грабував, кілька заощаджень і позик у Джорджії та Флориді (зі словом «Траст» у назві, не менше) вилучили будинки його сім’ї після того, як його батько пропустив численні іпотечні платежі.
  Тому він був схильний бути підозрілим.
  Тож тепер, коли гарненька дівчина за вікном подала йому одинадцять крихітних купок готівки, настільки тонких, що вони виглядали як дитячі будівельні кубики, він у паніці подумав, що вони залишили більшу частину грошей за плату чи щось подібне.
  Вона подивилася на його вираз і запитала: «Чи все гаразд?»
  — Це сто десять тисяч?
  "Так, сер. Вони просто виглядають маленькими, тому що це нові купюри. Я порахував їх один раз, а наша машина порахувала їх двічі — ти хочеш, щоб я зробив це знову?»
  «Ні, пані». Подивився прямо на Бена Франкліна, який у відповідь дивився на нього з тією дивною посмішкою, ніби для Боггса було так само природно, як і для будь-кого іншого, володіти багатством. Сто десять тисяч і трохи дрібних грошей — додаткове завдяки відсоткам, про які згадував Джек Нестор.
  «Мені здавалося, що сто тисяч — це більша купа».
   «Ви отримали це в нікелях і дамах, тоді це було б досить значним».
  "Так, мем."
  «Ви всі хочете супроводу? Lahk a guahd або що-небудь?»
  «Ні, пані».
  Боггс поклав гроші в свій паперовий мішок і пішов. Потім він годину блукав центром Атланти. Він був вражений змінами. Було чисто і озеленено. Він сміявся над кількістю вулиць із словом «Персикове дерево» — сміявся, бо пам’ятав, як його тато казав, що більшість людей думали, що це стосується персиків, хоча насправді назва походить від «смоляного дерева», як і дьоготь. Він пройшов вулицю під назвою Бульвар і знову засміявся.
  Це було місто, де здавалося, що над чимось подібним можна посміятися, і ніхто не подумає, що ти божевільний, якщо ти врешті-решт перестанеш сміятися й займешся своїми справами. Боггс пішов у багажний магазин і купив дорогий рюкзак із чорного нейлону, тому що завжди хотів мати такий рюкзак, щось створене для перенесення на далекі відстані. Він поклав гроші та свою змінну сорочку в сумку, що залишило його на увазі одягу.
  Він пройшов повз шикарний чоловічий магазин, але відчув страх перед дивними безголовими манекенами. Він пішов далі, аж поки не знайшов старовинний магазин, де тканини були переважно поліестеровими, а кольори переважно коричневими та бежевими. Він купив темно-коричневий стандартний костюм і жовту сорочку, дві пари чорно-червоних аргайлових шкарпеток і смугасту краватку. Він подумав, що це може бути занадто формальним для багатьох місць, тому він також купив пару коричневих брюк подвійної в’язки та дві сині спортивні сорочки з короткими рукавами. Він думав про те, щоб одягнути новий одяг і попросити клерка впакувати його джинси та робочу сорочку. Але вони подумали б, що це дивно, і могли б його згадати.
  Що, напевно, взагалі не мало б значення. А що , якби його згадали? Нічого протизаконного він тут не робив. І що , якщо вони вважали його дивним? Якби він був багатим бізнесменом Бакхед, який з примхи вирішив купити одяг і носити його додому, ніхто б не подумав.
  Але він не був бізнесменом. Був колишнім судимим. Хто не повинен був залишати Нью-Йорк. І тому він швидко заплатив і пішов.
  Він зайшов у Hyatt і пройшов повз фонтани. Боггс завжди любив готелі. Це були місця пригод, де немає нічого постійного, звідки ви завжди можете піти кудись, якщо ви не щасливі. Йому подобалися кімнати для переговорів, де щодня з’являлася нова група людей, які навчалися речам для своєї роботи або, можливо, опановували нові навички, як-от інвестиції в нерухомість або як стати продавщицею рожевих б’юїків «Мері Кей».
  Кожен гість у готелі залишався там, тому що вони подорожували.
  А людина, яка подорожує, знав Ренді Боггс, була щасливою людиною.
  Він зайшов до туалету на одному з рівнів банкетного залу і в чистому кабіні переодягнувся в костюм. Тоді він зрозумів, що все ще носить свої пошматовані мокасини зі сталевим пенні зразка 1943 року в розрізі нагорі. Того дня він отримає нові туфлі. Щось модне. Можливо, шкіра алігатора або зміїна. Він подивився на себе в дзеркало і вирішив, що йому потрібно більше кольору; він був досить блідий. І йому не подобалося його волосся — дуже мало чоловіків носили його зачесаним назад, як він зараз. Вони носили його більш густим і сухим. Отже, після обіду: стрижка теж.
  Він вийшов із туалету й зайшов до кав’ярні. Він сидів, і офіціантка принесла йому холодний чай, не сказавши ні слова. Він забув про цей південний звичай. Він замовив свій другий стейк, відколи був надворі — бутерброд на часниковому хлібі, — і цей разом із Мікелобом, що до нього додавався, був набагато кращим за перший. Боггс вважав це своєю першою справжньою їжею свободи.
  До третьої він купив нові туфлі та нову зачіску і думав сісти на поїзд MARTA до аеропорту. Але йому настільки сподобався готель, що він вирішив залишитися на ніч.
  Він зареєструвався та попросив кімнату ближче до землі.
  "Так, сер. Не проблема, сер.
  Він спробував кімнату й ліжко й відчув втіху від тісноти стін. Лише тоді він зрозумів, що йому незатишно в просторі Атланти. Завдяки своїм високим темним каньйонам будинків вулиці Нью-Йорка змусили його почуватися менш вразливим. В Атланті він почувався викритим. Він подрімав у темній кімнаті, а потім пішов повечеряти. Він побачив касу авіаквитків і зайшов усередину.
  Він підійшов до стійки United. Він запитав гарненьку білетницю, що було приємне.
  «Приємно?»
  “Гарне місце, щоб піти.”
  "Е-е..."
  «За межами країни».
  «Париж був би прекрасним. Квітень у Парижі, знаєте».
  Ренді Боггс похитав головою. «Не розмовляй мовою. Може виникнути проблема».
  «Зацікавлені у відпустці? У нас є послуга відпустка. Багато хороших пакунків.”
  «Насправді я думав про переїзд». Він побачив плакат. Сріблястий пісок, вишукана блакитна вода, що обрушується на нього. «Що таке Кариби?»
  "Я це люблю. Минулого року я був на Сен-Мартіні. Ми з подругами чудово провели час».
  Чоловіче, цей пісок виглядав гарно. Ідея йому сподобалася. Але потім насупився. «Ви знаєте, у мене закінчився термін дії паспорта. Вам потрібен паспорт, щоб поїхати в будь-яке з цих місць?»
  «Деякі країни ви робите. Дещо все, що вам потрібно, це свідоцтво про народження».
  «Як би я сказав?»
  «Можливо, ви могли б купити путівник. Вище по вулиці є книгарня. Ви робите правий поворот на розі, і це прямо там».
  «Тепер є ідея».
  «Ви можете подумати про Гаваї. У них там такі ж гарні пляжі, як на островах».
  «Гаваї». Боггс кивнув. Це була гарна думка. Він міг просто купити квиток і піти сидіти на пляжі скільки завгодно.
  «Дізнайся, скільки коштують ці квитки?»
  Коли вона вводила інформацію у свій комп’ютер, він на мить вагався, а потім швидко запитав: «Ти хочеш повечеряти зі мною?»
  Вона почервоніла й звернулася до комп’ютерного терміналу. Він відразу ж хотів відмовитися від своїх слів. Він переступив певну межу, чого інстинктивно знали люди ззовні — люди, які зупиняються в готелях Hyatt і купують квитки на літак.
  Вона сором’язливо підвела очі. «Справа в тому, що я начебто маю хлопця».
  «Звичайно, так». Ще в серпні був червоний, як у школяра. «Мені шкода».
  Здавалося, вона була вражена його вибаченнями. Тоді вона посміхнулася. «Гей, нічого не пошкоджено. Ніхто ніколи не помирав від того, що його запросили на зустріч». Коли вона озирнулася на свій термінал, Ренді Боггс подумав: «Ось у реальному світі… знадобиться трохи часу, щоб звикнути».
  СЕМ ХІЛІ, СИДАЮЧИ НА СВОЄМУ ДИВАНІ, ДИВИЛСЯ НА СВІЙ газон, коли він поклав трубку з телефонного дзвінка, який повідомив жахливу новину. Він сказав собі встати, але його ноги не реагували. Він залишився на місці й спостерігав, як Кортні грається з набором пластикових кубиків. Він глибоко вдихнув. Коли Хілі був дитиною, блоки виготовляли з лакованої деревини листяних порід і вони випускалися у важкій гофрованій формі. картонна коробка. Ті, з яких маленька дівчинка робила замок, були зроблені з чогось схожого на пінополістирол. Вони прийшли у великій прозорій пластиковій банці.
  Замки. Що ще побудує дитина Руна?
  Чарівні замки.
  Сем Гілі дивився на кольорові квадрати, кола та стовпчики, дивуючись не стільки про іграшки свого дитинства, скільки про здатність людини до насильства.
  Люди могли подумати, що детектив вибухонебезпечної групи матиме досить жорстку шкіру, коли мова заходить про такі речі, як стрілянина. До біса, особливо в поліції Нью-Йорка, поліції міста, де щорічно відбувається близько двох тисяч убивств. Але Хілі поспішив би їм сказати, що це не так. Одне про бомби: ви мали справу з механіками, а не з людьми. Здебільшого робота полягала в процедурах безпечного візуалізації або розслідуванні після вибуху, і до того моменту, як вас викликали, жертв уже давно не було, а найближчих родичів сповістив хтось інший.
  Але зараз його не було на роботі, і він більше не міг уникнути того, що мав робити.
  Він підвівся й почув тріск у своєму плечі — знайоме нагадування про бомбу з чорною пороховою трубою, з якою він мав близькі стосунки пару років тому. Він замовк, знову глянув на маленьку дівчинку, і підійшов до телевізора. Грав якийсь старий вестерн. Поганий колір, погана акторська гра. Він вимкнув знімальний майданчик.
  «Гей, той чувак збирався намалювати трьох поганих хлопців. Семе, ти поліцейський. Ви повинні спостерігати за цим матеріалом. Для вас це як продовження освіти».
  Він сів на щурячий зелений диван і взяв Руна за руку.
  Вона сказала: «Ой-ой, що це? Мова-повернення-повернення дружини до місця проживання? Я можу впоратися з цим, Семе».
  Він зазирнув у вітальню, щоб перевірити Кортні. Коли він побачив, що вона задоволено грає, він не відводив очей і сказав: «Мені подзвонив координатор операцій із Шостої дільниці. Здається, на причалі, де стояв ваш човен, була стрілянина».
   «Стрілянина?»
  «Дівчина приблизно твого віку. Вистрілив двічі. Її звали Клер Вайсман».
  «Клер повернулася?» — пошепки спитав Рун. «Боже мій, ні. Вона мертва?» Очі Руна дивилися на Кортні.
  "Критичний стан. Сент-Вінсент».
  "О, Боже." Рун тихенько плакав. Потім, її голос згас, вона сказала: «Хтось подумав, що це я, чи не так?»
  «Підозрюваних немає».
  Вона сказала: «Ви знаєте, хто це зробив, чи не так?»
  «Боггс і інший хлопець, товстий. Джек Нестор».
  «Це мають бути вони. Вони повернулися, щоб убити мене». Її очі були червоні й жалюгідні. — Я... — її руки затиснули рот. «Я ніколи не думав, що Клер повернеться». Погляд Руна зупинився на Кортні.
  Хілі обійняв її, а потім сказав: «Я передам це детективам. Про Боггса і Нестора. За стрілянину обшукуватимуть по всьому місту».
  «Будь ласка, — прошепотіла вона, — будь ласка, будь ласка…»
  «Мати Клер уже в дорозі. Вона летить з Бостона».
  «Я маю піти побачити її».
  «Давай, я відвезу тебе».
  « МЕНІ ДУЖЕ ШКОДА, — СКАЗАВ РУН.
  Жінці, мабуть, було близько п’ятдесяти. Вона не знала, як відповісти на горе, і зробила єдине, що могла придумати,— обійняла Руну за плечі та сказала, що всі вони мають бути сміливими.
  Мама Клер була важка, у блакитній атласній сукні, що приховувала її. Її волосся було сумішшю чисто чорних пасом і чистого білого, що робило його неорганізованим, навіть якщо воно було ідеально розпилене. Вона тримала те, що Рун вважав подрібненим букетом, але те, що виявилося тонкою білою хусткою, доброю бабусею Руна називала хустку.
  Рун подивився на ліжко. Було важко бачити Клер. Світло було дуже тьмяним, наче лікарі боялися, що занадто яскраве освітлення дасть їй шанс втекти. Рун нахилився вперед. Ліве плече та рука Клер були в величезному гіпсі, а ліва сторона її обличчя була в купі бинтів. У її носі були трубки, а кілька інших вели від пов’язки на шиї в банки на підлозі. Монітор над її головою видавав тривожні повідомлення про серцебиття, пульс, дихання чи хто знає що. Рядки були нерівними. Рун хотів, щоб монітор був повернутий на інший бік.
  Місіс Вайсман не зводила очей із дочки й запитала: «Де Кортні? Клер сказала, що залишиться з тобою.
  «Я залишив її з медсестрою надворі. Я не вважав, що це була гарна ідея для неї бачити Клер такою».
  Стояла щільна тиша двох людей, які не мають нічого спільного, крім горя.
  Через кілька хвилин Рун запитав: «У вас є де зупинитися?»
  Жінка не слухала. Вона витріщилася на Клер, а потім через мить запитала Руна: «У вас є діти?»
  «Ні, крім Кортні».
  На цю відповідь місіс Вайсман повернула голову до Руна. «Ти їй щось сказав? Кортні, я маю на увазі. Про те, що сталося».
  «Я сказав, що її мама захворіла, і вона їде до бабусі. вона в порядку Але вона має виспатися незабаром».
  Місіс Вайсман сказала: «Я залишу її при собі».
  Рун вагався. «Звичайно».
  «У неї з собою речі?»
  Одяг, який я купив, у неї є. Іграшки, які я їй подарував. Рун сказав: «Клер не залишила їй багато».
  Місіс Вайсман не відповіла.
  Рун сказав: «У мене є кілька справ. Не могли б ви подзвонити мені, якщо вона прокинеться?» Вона написала ім’я, адресу та номер телефону Сема Хілі на звороті ресторанного чека, який знайшла у своїй сумочці. «Я залишаюся тут на деякий час».
  Вона кивнула, і Руну стало цікаво, чи чує вона ці слова.
  «Хто б зробив таке?» — бездумно спитала місіс Вайсман. «Розбійник? Клер не була схожа на дівчину, яка мала б багато грошей. Як ви думаєте, це було схоже на те, про що ви чули в Каліфорнії? Ви знаєте, де вони стріляють у людей на шосе просто заради розваги?» Вона похитала головою, ніби відповідь не мала значення.
  — Не знаю, — сказав Рун. Її мати незабаром дізнається, що сталося. Зараз немає сенсу в довгих поясненнях.
  Але Рун хотів щось додати. Їй так хотілося звернутися до цієї бідолашної жінки і сказати їй, що саме вона зараз думає. Вона полягала в тому, що їй більше не було байдуже до новин, їй було байдуже до вбивства Ленса Хоппера. Її хвилювало лише одне: знайти їх обох — Ренді Боггса та його товстого друга Джека.
  Вона якимось чином потрапить у мережу — Бредфорд допоможе їй — і вкраде її касети та нотатки, отримає всі подробиці про те, де Ренді жив протягом останніх десяти років, куди він любив ходити, що він сподівався робити в майбутнє. Десь у цьому матеріалі, ймовірно, буде підказка, куди він зараз біжить. Вона знайде його й Джека й подбає про те, щоб їх обох відправили до в’язниці Гаррісон.
  Але потім, коли їй спало на думку, що Клер може померти, а її мати відвезе Кортні назад до Бостона, вона подумала, що може взагалі не віддавати їх поліції.
  Вона б їх сама вбила.
   розділ 30
  БРЕДФОРДУ СІМПСОНУ БУЛО НЕСПОРТО.
  «Говорять, що Пайпер хоче, щоб вас витягнули і зробили восьмим . Почетвертувати недостатньо добре».
  «Слухай, мені просто потрібно потрапити в редакцію».
  «На твоєму місці я б не опинився в тому самому місті , що й Пайпер Саттон», — сказав молодий вихованець. «Та сама будівля – це дуже-дуже погана ідея. Дуже погано."
  Вони були в «Келлі», барі на південному кінці Колумбус-авеню, за рогом мережі. Пошарпане місце не могло вирішити, чи хоче воно стати базою для яппі, які торгують інсайдерською інформацією, чи для симпатиків IRA, які сперечаються про політику.
  Рун замовив Бредфорду ще одне мартіні, репортерський напій. І один, розрахований на те, щоб зробити його приємним. Вона знову попросила його ввести її в Мережу і додала щире «Будь ласка».
  "Для чого? Скажи, для чого».
  «Я не можу. Це просто дуже, дуже важливо».
  «Дай мені підказку». Він майстерно пронизав оливку. Жителі Коннектикуту добре вживають мартіні.
  «Знаєте, можливо, це не найкраще запитання. Я не думаю, що ти дійсно хочеш знати».
  «Це чесна відповідь. Мені це не подобається, але це чесна відповідь».
  «Що найгірше, що може статися?» вона запитала.
  «Мене можуть звільнити, заарештувати та відправити у в’язницю на острові Райкерс».
   «Якщо хтось запитає, я скажу їм, що прокрався. Обіцяю. Я б не поставив під загрозу твою кар'єру. Я знаю, що це означає для вас. Будь ласка, допоможіть мені. Тільки цей раз».
  «Ви дуже переконливі», — сказав він.
  «Я ще навіть не почав пробувати».
  Він глянув на годинник. «Що я маю робити?»
  "Нічого серйозного."
  «Просто відволікти охоронця, поки ви пролізете?»
  «Ні, це набагато простіше. Все, що вам потрібно зробити, це вимкнути сигналізацію на пожежних дверях внизу, відкрити їх і впустити мене. Шматок пирога».
  «О, Христе». Молодий чоловік виглядав стурбованим і хворим на це завдання. Він вилив останню порцію мартіні. — І подивіться на це з того боку, — сказав Рун. «Якщо вас заарештують і відправлять на острів Райкерс, ви зможете зробити чудове викриття того, як виглядає життя у в'язниці. Яка можливість».
  ЦЕ ЇХЛО НЕ ЗОВСІМ ТАК, ЩО ВОНА ЦЕ ПЛАНУВАЛА.
  Вона потрапила добре, завдяки Бредфорду. Їй навіть вдалося непомітно дістатися до свого старого столу.
  Проблема була в тому, що її там хтось побив.
  Все про Боггса зникло.
  Руна перерила кожну шухляду, кожну полицю свого креденса, кожну ватяну сумку Ламстона та Мейсі під столом. Але була інформація про Ренді Боггса. Усі файли, фонові стрічки, нотатки зникли.
  Хто це зробив? — дивувалася вона.
  Рун сидів за столом до шостої вечора, коли розпочався перший прямий випуск новин у мережі. Увага всіх була зосереджена на дальньому боці студії, і жодна душа не помітила, як Рун підійшов до гафера, кремезного чоловіка в джинсах і білій смугастій сорочці. Він носив кепку Метса. Він попивав каву з картонної чашки, спостерігаючи, як приваблива азіатська ведуча розповідає про прес-конференцію мера.
  «Гей, Руне», — сказав він, а потім знову поглянув на знімальний майданчик. "З поверненням."
   «Денні, мені потрібна допомога», — сказала вона.
  «Допомога?» запитав він.
  «Ти щодня тут на знімальному майданчику, так?»
  «Так. Працюю понаднормово, щоб купити свій човен».
  «Нещодавно хтось обійшов мій стіл. Ви випадково бачили, хто це був?»
  Він відпив ще кави, уникаючи її погляду. «Я не на зміні».
  «Денні».
  «Я думав, що вас звільнили».
  "Мені. Але мені потрібна ваша допомога. Будь ласка».
  Він витріщився на диктора, чиє коротко підстрижене волосся сяяло під світлом, наче синяво-чорна дорогоцінність. Він зітхнув. "Я бачив."
  "Хто це був?"
  «О, брате…»
  РЕНДІ БОГГС НЕ ЛІТАВ В ЛІТАКУ РОКАМИ, але він був здивований, виявивши, що вони не дуже змінилися. Здавалося, що бортпровідників було більше, і здавалося, що їжа була кращою (хоча, можливо, це було лише через те, що він їв із металевих підносів останні тридцять три місяці, п’ятнадцять днів).
  Він пригадав, що клерк United Airlines, який продав йому цей квиток, сказав про те, що ніхто ніколи не помре від того, що його запросили на побачення, і він зберіг таку позицію в літаку, трохи попрактикувавшись у флірті з жінками-стюардесами.
  Він задрімав і йому приснився сон, якого він зараз не міг пригадати, а потім погода зіпсувалася, і засвітився знак пристібання ременя безпеки. Він не проти літати, але ненавидів нутрощі літаків. По-перше, йому заважало сухе тісне повітря. Але вони також обдурили вас. Ось ти рухався зі швидкістю п'ятсот миль на годину! Але що робили авіакомпанії, як не намагалися з усіх сил обдурити вас, щоб ви подумали, що ви перебуваєте в ресторані чи кінотеатрі. Ренді Боггс хотів, щоб літаки мали вікна з картинками. Чоловіче, який кайф: бачити, як хмари проносяться повз них, наче дерева на міждержавній трасі!
  Думаючи також про свої сто десять тисяч доларів. Його гніздо. Те, що його батько називав «стейком» (Ренді вважав, що старий мав на увазі «стейк»). І тепер, коли він мав один, він збирався щось з ним зробити. Щось справді розумне.
  Боггс задумався, чи варто йому інвестувати гроші в магазин одягу на Гаваях. Йому дуже сподобалося відвідувати це місце в Атланті. Йому сподобався запах — він подумав, що це засіб після гоління — і йому сподобалися рівні ряди одягу на хромованих полицях. Йому подобалося, як чоловіки, які там працювали, стояли, склавши руки, перед блискучими прилавками. Якби це було повільно, ви могли б побродити на вулицю у вічно теплу погоду та закурити, прогулюючись тротуаром під пальмами. Йому стало цікаво, скільки буде коштувати відкриття магазину одягу на Гаваях.
  Купівля магазину. Це була б інвестиція, якою він би пишався. Не так, як ті інші дурні ідеї: як-от розведення омарів, продаж дивовижних фільтрів для води, безгрошівна нерухомість і комп’ютеризоване малювання вивісок, усе це він пробував.
  Але знову ж таки, можливо, замість магазину йому варто вкласти гроші на фондовий ринок. Він відчував натхнення, думаючи про те, як його везуть на роботу, одягненого в темно-коричневий костюм і мокасини зі шкіри алігатора, їдучи на ліфті до якогось пентхауса на Уолл-стріт.
  Пілот оголосив, що вони приземляються, і знову подивився у вікно.
  Почувши слова батька:
  Ти мене слухаєш, юначе, ти звертаєш увагу? Якщо ти ні, я вичиню тобі шкіру. Ходи сюди, синку, йди сюди. Ви пам’ятаєте це: не працюйте ні на кого іншого. Не закладайте будинок. Отримайте гроші готівкою, а не обіцянками ...
  Хоча справжні поради його батька можна було б узагальнити набагато легше. Це було так: не будь мною.
   Саме тоді літак різко накренився, і двигуни сповільнилися до гарчання. Ренді Боггс вимкнув верхнє світло й притулив обличчя до вікна, дивлячись у ніч. Удалині йому здалося, що він бачить берегову лінію, йому здалося, що він бачить воду. Він точно бачив, як злітно-посадкова смуга піднімається йому назустріч, ніби земля мчить вперед, щоб привітати його, як коханого, і вітати його в новому житті.
  ЗЛАМ ЗАНЯВ ЛИШЕ П'ЯТЬ ХВИЛИН.
  Відділ кадрів Мережі був порожній. Рун використав нож для відкривання листів і насадку з пожежного шланга, щоб зламати замки двох картотечних шаф. Усередині вона знайшла громіздкий файл, який шукала, коротко оглянула його, а потім вибігла з нього під пахвою.
  У нічній кав’ярні на вулиці вона замовила вечерю: грецький салат із додатковими анчоусами та великий яблучний сік. (Це нагадало їй про Кортні та змусило її почуватися самотньою. Вона скасувала сік і взяла каву — вона все одно вирішила, що кофеїн був кращою ідеєю.) Вона сіла за стійку, відкрила вкрадений файл і почала читати. Її апетит зник до того часу, коли вона доїла салат. Але вона випила всю каву. Тоді вона підвела очі, примружившись, підійшла до телефону й взяла номер Лі Мейзела в довідковій службі. Вона набрала цифри, лише тоді помітивши, що була північ.
  Цікаво, чи збирається вона його розбудити.
  Вона зробила.
  Голос продюсера надломився. «Так, привіт?»
  «Лі, це Рун. Я маю з тобою поговорити. Це надзвичайна ситуація».
  «Надзвичайна ситуація? Що ти маєш на увазі? Котра година?"
  «Я маю з тобою поговорити».
  «Ти в порядку?»
  "У мене все добре. Я дізнався дещо про вбивство Ленса Хоппера. Це не був нещасний випадок. Ренді та Джека найняли, щоб убити його».
   "Про що ти говориш?" Голос став різкішим; його розум був у роботі. Він був журналістом, який шукав факти.
  «Це був професійний хіт».
  «Але хто хотів би смерті Ленса?
  «Це було...» Голос Руна теж надломився, і причина цього не мала нічого спільного з втомою. Вона пошепки повторила: «Це була Пайпер».
   розділ 31
  " ЩО?" МАЙЗЕЛЬ ПРОКАШЛИВСЯ.
  Рун почув шурхіт тканини. Вона уявила продюсера, який сидів, поставивши ноги на підлогу, шукаючи капці.
  «Пайпер найняла їх, щоб вони вбили Ленса».
  Знову пауза. Він чекав. Вона почула, як він знову відкашлявся, а потім закашлявся. «Це не смішно».
  «Це правда, Лі».
  «Давай, Руне. Чому вона хоче його смерті?»
  «Хтось забрав усі файли та касети Ренді Боггса з мого столу. Все зникло».
  "ВООЗ?"
  «Денні Тернер, головний електрик на знімальному майданчику, сказав мені, що це Пайпер».
  Майзель не відповів.
  Рун сказав: «І пам’ятаєш, вона не хотіла робити історію, вона намагалася змусити мене зупинитися?» Вона збиралася відправити мене до Лондона? Це було для того, щоб позбутися мене».
  Мейзел різко сказав: «Я питав, чому вона хоче смерті Ленса Хоппера».
  «Тому що він збирався її звільнити. Я переглянув її особисту справу…
  "Ви, що? як?»
  "Я тільки що зробив…. Знаєте, що я знайшов? Той Хоппер намагався звільнити її за рік до своєї смерті. Пайпер подав проти нього дві скарги в EEOC. Їх обох скинули, але є багато пам’яток — це була ця величезна війна».
   «Руне, люди не вбивають людей заради роботи».
  «Можливо, не зазвичай, але ти знаєш Пайпер та її вдачу. Ви сказали мені, що її робота — це все її життя. І скільки вона заробляє? Мільйон на рік? Цього достатньо, щоб когось убити».
  «Але як вона збирається знайти професійних убивць? Це теж..."
  «Які у неї були завдання?» Вона продовжила: «В Африці, в Нікарагуа, на Близькому Сході. Вона могла зустріти якихось найманців. Товстий хлопець — Джек — він був схожий на солдата. І він, мабуть, найняв Ренді, щоб він йому допоміг».
  Мейзел подумав про це. Він був менш скептичний, ніж хвилину тому. Він сказав: «Продовжуйте».
  Рун почувався жонглером. Важко було тримати в повітрі всі частини історії одночасно. «Коли містер Фрост, новий свідок, помер? Це був зовсім не нещасний випадок. Пайпер знала його ім'я. Вона побачила це з моєї розповіді. Вона послала того товстуна вбити його. А потім що відбувається? Всі касети зникають. І вона знала, куди я покладу дублікат касети Фроста. І вона б знала, як залізти в комп’ютер і вкрасти майстра».
  Вона відчула тишу з іншого кінця дроту — його зосередженість, коли він зважував її слова, шок. Але, можливо, також хвилювання, яке повинні відчувати репортери, коли вони вперше нюхають посилання на гарячу історію. Коли він говорив, це було майже так, наче сам з собою. "І вона була досить гладкою, коли вона рекламувала трансляцію".
  Рун сказав: «Наче вона весь час знала, що їй доведеться це зробити».
  Довга пауза. «Ми граємося з ядерною бомбою, Руне. У вас багато спекуляцій. Немає прямих доказів зв'язку її з убивством».
  «Я знаю, що вона це зробила, Лі».
  — Як ти знав , що Боггс невинний?
  Вона нічого на це не сказала. Продюсер продовжив. «Дозволь мені запитати тебе про одну річ. Ти гіркий через Пайпер звільнив вас і зіпсував вашу історію. Якби цього не сталося, якби ви були об’єктивним репортером, ви б усе ще виступали проти Пайпер?»
  "Да я б. Можливо, немає очевидців, але є багато непрямих доказів».
  Мейзел на мить замовк. «Мені доведеться подзвонити Дену Семплу. Я… — його голос тьмянів. “Зразок…”
  Рун запитав: «Про що ти думаєш, Лі?» Вона пригадала, як Семпл підвозив Пайпер у своєму лімузині після того, як вони з Руном вечеряли у французькому ресторані. «Ні, ти думаєш, що він теж у цьому бере участь?»
  «У них був роман, ти знаєш. Пайпер і він. Приблизно в той час, коли Хоппера вбили».
  Рун сказав: «І після того, як Хоппера вбили, Семпл отримав свою роботу…! «Що ми будемо робити, Лі?»
  Мейзел сказав: «Добре, залишайся на лінії. Я збираюся зробити кілька дзвінків». Вона чула, як він користувався своїм мобільним телефоном, щоб поговорити з Джимом Юстісом удома та сказати йому, що підозрює Рун. Потім він зателефонував Тімоті Крюгеру, юристу Мережі, який очолював справу з безробіття Руна. Потім вона почула телефонну нараду, коли Мейзел розмовляла з Крюгером і, мабуть, поліцією. Вона дійшла висновку, що вони всі збираються зустрітися в Мережі за півгодини — у Студії Е, старому, невикористаному приміщенні в підвалі будівлі, де вони могли зустрітися приватно.
  Мейзел поклав трубку мобільного телефону й повернувся на іншу лінію. «Руне, ти там?»
  "Я тут."
  «Я розмовляв з Джимом і нашим юридичним відділом».
  "Я чув."
  Мейзел підтвердив, що вони зустрілися з двома детективами відділу вбивств у Studio E.
  «Я буду там», — сказав Рун.
  «Лягайте тихо, поки копи не приїдуть. Ми не хочемо, щоб Пайпер бачила вас».
  «Звичайно».
  «Чоловіче, це погано», — пробурмотів він. Але це було єдине емоції, які він показав. Миттєво він знову став Едвардом Р. Марроу. Він сказав їй: «Ти добре попрацював, Руне. Незалежно від наслідків цього, ви зробили добре. До зустрічі через півгодини».
  ЦЕ БУЛИ НАЙДОВШІ ХВИЛИНИ ЇЇ ЖИТТЯ.
  Година була пізня, але телевізійні мережі ніколи не сплять, і вона боялася, що якщо вона потрапить до «Студії Е» раніше, ніж Мейзел, Крюґер чи поліція, її може побачити охоронець і про це дізнаються Пайпер чи Ден Семпл.
  Тож вона сиділа в кабінці грецької закусочної, підстрибуючи пальцями ніг по лінолеуму, відчуваючи жахливе укол зради.
  Відчуття страху теж. Згадуючи весь час, який вона провела наодинці з Саттон, у дюймах від неї, вбивцею, чиє серце було таким же холодним, як очі її журналіста.
  Через п’ятнадцять хвилин Руна не витримала, вийшла з гастроному та повернулася до Мережі. Вона проскочила через двері, які Бредфорд придумав, щоб впустити її всередину, а потім пішла коридором через трохи більш людну частину студії.
  Шум поруч. Рун завмер.
  Але це виявився лише Бредфорд.
  "Як справи?" — запитав він, помітивши її стурбоване обличчя.
  Вона озирнулася. «Тільки між нами, добре?»
  «Цілком таємно», — прошепотів він.
  «Пайпер Саттон вбила Ленса Хоппера».
  "Ти серйозно?" — сказав юнак.
  «Можна посперечатися, — відповіла вона. «Він збирався її звільнити. Вона дізналася про це і найняла Боггса та його друга, щоб вони вбили його».
  «Ісусе!»
  «Я збираюся зустрітися з Лі в Studio E». Тоді її обличчя розпливлося в посмішці. «І коли вона опиниться у в’язниці, я вмовлю Лі дозволити мені зробити історію для мережі».
  "Ви?"
   «Звичайно. Чому ні?"
  Бредфорд, очевидно, не міг придумати жодної причини, чому б ні, і просто кивнув. Нарешті він сказав: «Брате, ти точно закінчив перекинуту вантажівку з аміаком. Скажи, після вашої зустрічі, як щодо того пива?»
  «Як щодо шампанського ?» — сказав Рун.
  «Це буде за мене», — сказав він.
  БУДІВЛЯ МЕРЕЖІ БУЛА схожа на УОРРЕН — КОМПЛЕКСНА й велика, як величезна середня школа.
  Руна кілька разів заблукала по дорозі до Студії Е, яка була в кінці десятка темних коридорів. Принаймні їй тепер не потрібно було хвилюватися, що її побачать. Студія була в абсолютно безлюдній частині будівлі Мережі.
  Вона проштовхнулася всередину й помахала Лі Мейзелу, який сидів на пошарпаному кріслі, що обертався, брав участь у похмурій дискусії з кимось, хто стояв спиною до Руна. Це був би або Джим Юстіс, або адвокат Тім Крюгер. Ментів тут ще не було.
  — Руне, заходь, — сказав Мейзел. Він кивнув на її руку. «У вас є файли, які ви знайшли в відділі персоналу?»
  «Саме тут, — сказала вона.
  «Добре». Мейзел ступив уперед і забрав їх у неї.
  Рун сіла за стіл і повернулася до іншого чоловіка, коли вона почала запитувати, коли тут буде поліція. Вона завмерла.
  Чоловіком був Джек Нестор.
  Він подивився на неї з ніг до голови і сказав: «Ось, Лі, я сказав тобі, що дівчата схожі. Не дивно, що я застрелив не того».
   розділ 32
  ЦЕ БУЛО ТАКОГО, ЩО ВОНА ВЖИЛА ТРИ ЗАМОРОЖЕНІ МАРГАРІ , божевільно п’яна — голова запаморочилася й оберталася, тіло хворе.
  Вона напружилася, щоб підскочити зі стільця. Але Джек похитав головою. «Ні, нє, не турбуйся». Він показав їй приклад пістолета на своєму поясі.
  Вона розслабилася. Він мав рацію. Не було куди йти, навіть якби в неї вистачило сил пройти повз Мейзел, а вона не змогла. Мейзель зачинив двері й притулився до них.
  Її розум крутився, намагаючись вгамувати припущення. "Це був ти?" — прошепотіла вона.
  Мейзел зітхнув і кивнув.
  Рун сказав: «Коли я подзвонив тобі додому, ти просто вдав, що дзвониш Юстісу, Крюгеру та поліцейським, правда?»
  «Це вірно, Руне. Ментів не буде».
  «Ти зробив це лише для того, щоб привезти мене сюди. Щоб ти міг убити мене».
  Майзель не відповів.
  — Ти, негідник, — прошипів на нього Рун.
  На Джеку була смугаста сорочка з короткими рукавами поверх величезного живота, сірі мішкуваті штани та якісь округлі потерті коричневі черевики. Він подивився на неї, потім узяв чашку кави й шумно відпив з неї.
  «Вибач, Руне. Мені дуже шкода." Мейзел похмуро посміхнувся, але розчарування й огида на його обличчі пересилили її. Він повільно видихнув повітря через округлі щоки. Рун бачив, що він страждає.
  Добре, подумала вона.
   Мейзел одним ковтком вилив свій напій. «Я не знаю, що тобі сказати. Я намагався це все зупинити, не заподіявши тобі болю».
  Джек сказав: «Так, він правий. Ми намагалися вбити Боггса у в'язниці. Це вирішило б…”
  «Ти намагався…» Рун подивився на Мейзел; він не дивився їй в очі.
  «Заплатив, щоб мій приятель із Гаррісона вбив Боггса. Потім, коли ти витягнув його, я спробував зробити це сам. Але цей чоловік просто не помре».
  «Це була не Пайпер? Але вона зробила все можливе, щоб зупинити історію».
  «Ну, звичайно», — сказав Мейзел. «Історія була б поганою для її іміджу — вона не хотіла, щоб костюми EEOC з’явилися на світ. Вона ненавиділа суди, щоб вести її битви за неї. Але те, що вона не хотіла, щоб ця історія поширювалася, не означає, що вона збиралася її зупинити».
  «Ви спонукали мене продовжувати це робити».
  «Ходили чутки, що смерть Хоппера пов’язана не тільки з тим, що Ренді Боггс діяв сам. Нам потрібно було, щоб ви знайшли докази, свідків. Ми знали, що можемо вас контролювати».
  Рун сказав Мейзел: «Чому ти це зробив?»
  «Яке це має значення?»
  «Це для мене важливо!» — кинула вона.
  — Бейрут, — сказав Нестор.
  "Замовкни!" — огризнувся Мейзел.
  «Історія, де вбили тих людей?»
  «Правильно».
  «Їй не потрібно знати», — пробурмотіла Мейзел.
  "Чому ні?" – сказав Нестор. «Ти облажався, Лі. Ви можете це визнати». Він сказав Руну: «Ти знаєш, що Лі кілька років тому брав участь?» Його велика довбана нагорода?»
  Вона згадала його Пулітцера. Вона кивнула.
  «Ну, це все було фейком. Він вигадував інтерв’ю, він вигадував імена місцевих. Хто все розуміє все-таки ці імена лахмирів? За його словами, у них були кулемети, ручні гранати та ракети. Він зачерпнув усіх».
  «Джек…», — сердито сказав Мейзел.
  Але Нестор продовжував йти. «Проблема лише в тому, що армія США повірила цій історії, і коли вони зайшли в це село, їх навантажили як ведмедя. Якийсь арабський хлопець вистрілив із патрона в собаку, чи кролика, чи того, що вони там знайшли, і, тремтячи на спусковому гачку, увесь взвод розкрився. Коли дим розвіявся, там була купа мертвих обірваних і пара наших хлопців. Всім дружній вогонь. Тут усе люб’язно надано паном Журналістом».
  «Ви вигадали всю історію?» вона запитала.
  «Це було нічого страшного», — гірко сказав Мейзел. «Я маю на увазі, цього не повинно було бути. Я навіть не думав, що хтось зверне на це увагу. Ви повинні розуміти — є такий великий тиск, щоб отримати історії. Залишається так багато часу і так мало важких новин. І завжди довбана конкуренція дихає тобі в шию. Я почав просто додавати кілька цитат, і наступне, що я знав, це вийшло з-під контролю. Я ніколи не думав, що це матиме якісь наслідки».
  «Але це так», — сказав Джек Нестор, жорстоко сміючись. «І одним із них було те, що Ленс Хоппер збирався розслідувати те, що сталося».
  «То ви найняли його». Рун кивнув у бік Нестора.
  Вбивця розповів: «Найманці та журналісти багато тусуються разом у зонах бойових дій. Між ними насправді немає великої різниці, подумайте ви про це. Ми з Лі провели там деякий час разом, шукаючи підземні бари — довбані обірванці навіть пити не вміють — і тусувались. Я їду на Шрі-Ланку та повертаюся до Каліфорнії, де роблю якісь кумедні речі, які на деякий час приводять мене в Обіспо, де я легко проводжу час. Коли я виходжу, Лі дзвонить мені і відвозить мене в місто, щоб поговорити з ним. Решта вже історія…».
  Мейзел виглядав не дуже добре. Він був блідий і спітнілий. Під його посипаною бородою видно було стиснуті губи. Їй було цікаво, що його найбільше турбувало: те, що його ледь не спіймали на порушенні журналістської етики, або те, що він наказав убити кількох людей, щоб приховати це.
  Рун сказав: «А як щодо Ренді?»
  «Боггс?» Нестор пирхнув. «Той невдаха? Ми його поставили. Він нічого не знав про удар. Він не міг нікого вбити, якби його самого збиралися вдарити. Він втратив роботу в Мен і подзвонив мені, шукаючи роботу на рибальському човні у Флориді. Я зустрів його в Нью-Йорку. Я щось вигадав про угоду з кредитною карткою. Ми з Лі збиралися зробити так, щоб виглядало, ніби він вдарив Хоппера, тоді я знищу його й залишу пістолет. Було б кілька незавершених кінців, але в основному є злочинець і є жертва, тож копи були б щасливі. Але сучий син врізався прямо в поліцейську машину. Що ж, він не знає, що ми планували вбити Хоппера, тому він грає роль захисника і не здає мене».
  — продовжував Нестор. «Все йшло добре, але потім я прочитав у газеті про те, що ви плануєте витягнути його. Тому я приїжджаю в місто і обговорюю це з Лі. Ми намагаємося, щоб історія зникла, а тим часом у мене є один мій приятель, який випадково опинився в Гаррісоні, намагаючись перейти до Боггса, але це не працює. Тоді ви витягнете його, і все піде до біса. У нього є гроші, і він пішов».
  Ударна хвиля пройшла по ній, як лихоманка. Отже, Ренді був невинним — настільки, наскільки він міг бути невинним після того, як його зв’язали з такими людьми. Вона проковтнула. «Будь ласка, відпустіть мене. Я нічого не скажу. Мені байдуже до Хоппера. Просто відпусти мене, будь ласка? Я мовчу про це».
  Мейзел подивився на Нестора, який жартівливо, роздратовано похитав головою. «Не можу, Лі. Ви не можете їй довіряти».
  Мейзел сказав: «Руне, Руне…»
  Її зуби були стиснуті, і вона відчула гнів, гарячий і пекучий. О, що вона хотіла йому сказати… Але ці слова застрягли в її пам’яті, навіть якщо вона знайшла в собі сили і спокій розібратися з ними, вона знала, що він їх не зрозуміє.
  Нестор заворушився. Вона зрозуміла. Тепер це було його шоу. Він бачив, як Лі слабшає, і знав, що настав час для професіонала взяти верх, поки не було зроблено нових помилок.
  Мейзел сказав: «Джек, я не думаю...»
  Вбивця підняв руку, терплячий шкільний вчитель. «Все гаразд, Лі. Я подбаю про це».
  Рун сказав: «Ні, будь ласка, я обіцяю, що не скажу ні слова». Її очі дивилися на Мейзел. Він відкрив рота, щоб заговорити, потім відвів погляд і сів у крісло.
  Нестор підвівся. Витягнув з кишені пістолет.
  «Це звукоізольовані номери, правда?»
  Мейзел, відводячи погляд від Руна, кивнув.
  Вбивця озирнувся й побачив великий рулон безшовного паперу шириною в десять футів, який використовувався для задників. Він підтягнув до себе Рун і штовхнув її. Мабуть, для вбирання крові.
  Потім він подивився на рушницю, відтягнув затвор назад і поважно спрямував її їй у голову. Він вагався. «Ви коли-небудь бачите фотографії?» запитав він. «Картинки в голові?»
  Рун, плачучи, сказав: «Що ти маєш на увазі?»
  Нестор похитав головою. "Не зважай." Він почав натискати на курок.
  «Не рухайся!» — обізвався чоловічий голос.
  Бредфорд Сімпсон увійшов до кімнати, націливши пістолет на Джека Нестора. "Викинь це!" — скрикнув він.
  Нестор з огидою глянув через плече і, побачивши істерику в очах юнака, жбурнув рушницю на сусідній стіл. «Хто ти, біса?»
  «Бредфорд!» — сказав Рун, біжачи до нього.
  Тепер увага хлопця була повністю прикута до Мейзел; його не цікавив Нестор, який дивився на юнака з деякою веселістю.
  «Ти сучий сину», — вигукнув молодий чоловік. «Ти вбив його! Це був ти!"
   Мейзел глянув на пістолет, який був у футах від його грудей. Він нічого не сказав.
  «Що ти тут робиш?» — спитав Рун.
  «Я збираюся його вбити». — сказав Бредфорд.
  «Чому?»
  «Тому що Ленс Хоппер був моїм батьком».
   розділ 33
  « БАТЬКО?» — ЗАПИТАЛ МАЙЗЕЛЬ, НАМРУШИвшись.
  «Моя мати, — сказав Бредфорд, дивлячись на репортера розлюченими очима, — була однією з секретарок, які працювали на станції, де мій тато був журналістом двадцять два роки тому. Я був одним із позашлюбних дітей Ленса Хоппера, про яких таблоїди так раділи, що почали чутки. Тільки в моєму випадку це були не чутки. Чотири роки тому мама розповіла мені, хто мій справжній батько. Я прийшов до нього.
  «Спочатку він подумав, що я хочу грошей чи щось подібне. Але потім він зрозумів, що я просто хочу зустрітися з ним, пізнати його. Ми провели деякий час разом. він мені сподобався. Він був доброю людиною в душі. У нього були свої вади і слабкості… — Бредфорд засміявся. «Мабуть, я був продуктом одного з тих пороків. Але він був тим, ким я почав захоплюватися. Я вирішив стати журналістом і змінив спеціальність. Він збирався знайти мені роботу тут, у Мережі, але я сказав ні, я хотів зробити це сам. Я подав заявку на стажування, і мене прийняли, і це дало нам привід провести час разом. У нас були різні прізвища, тому ніхто ніколи не знав, хто я. Але потім його вбили… Це мене майже знищило. Я припустив, що історія про те, що сталося, правдива, і залишив це на цьому. Але кілька тижнів тому я виконував обов’язки пошти, переглядаючи всю небажану пошту, і я знайшов листа Боггса. Я прочитав його десяток разів. Я почав думати, що, можливо, смерть мого батька пов’язана з чимось іншим, ніж те, що виявилося в суді».
  «Це ти поклав листа на мій стіл», — сказав Рун.
  Бредфорд усміхнувся. «Ти хрестоносець, Руне. Тут нікому б наплювати на пошуки справжнього вбивці. Але у мене було відчуття, що ти це зробиш».
  «Ти теж використовував мене!»
  «Скажімо так, я дивився вам через плече. Чим більше ви знаходили, тим більше я починав думати, що його вбили Пайпер чи Ден Семпл. Лі, ти теж спадав мені на думку — ситуація в Бейруті завжди здавалася мені сумнівною». Він кивнув у бік Руна. «Коли вона сказала мені, що ти збираєшся зустрітися тут, у безлюдній студії, я подумав, що це ти, тому сховався там». Він глянув на порожню контрольну кабінку.
  — Дивись, хлопче, — нетерпляче сказав Нестор. «Чому б вам просто не дозволити нам піти звідси. І ми все забудемо. Ви підете своїм шляхом, а ми підемо своїм».
  Але Бредфорд проігнорував його. Він кивнув на контрольну кабінку і сказав Мейзел: «Я записав усе, що ти сказав, Лі».
  Мейзел заплющив очі. Він впав у крісло.
  Нестор зітхнув і похитав головою. «Думай, що ти сам тут, Лі. Приємно мати з вами справу». Вбивця схопив Руну за волосся і підняв її на ноги.
  "Немає!" — скрикнула вона.
  Бредфорд направив свій пістолет на Нестора, але товстун не звернув уваги. Він підійшов до столу, де лежав його власний пістолет, і взяв його.
  «Не треба!» — сказав Бредфорд.
  — Так, правильно, — пробурмотів Нестор.
  «Стріляйте в нього!» — крикнув Рун Бредфорду. «Зараз!»
  Але юнак завмер. Його очі широко розплющені, рот відкритий від страху, коли Нестор підняв пістолет і вистрілив у нього так недбало, наче той кидав монети в колодязь бажань. Рун не міг сказати, поранили Бредфорда чи ні. Він впав або кинувся на підлогу. Мейзел зісковзнув зі стільця й покотився, щоб накритися під стіл.
   Потягнувши Руна за собою, Нестор сказав: «Ходімо, любий. Може знадобитися страховка на випадок, якщо дитина подзвонить у поліцію».
  "Немає! Прокляття!" — лютувала вона, намагаючись відірвати його руку від свого волосся. Але він просто краще вхопився й швидше потяг її за собою.
  — Замовкни, — прошепотів він.
  Можливо, Бредфорд викликав поліцію. Можливо, Сем Гілі та сотня інших поліцейських зараз були надворі, націливши рушниці на двері. Нестор це побачить і здасться.
  Він потягнув її перед собою і ногою відчинив двері, що вели на стоянку.
  Будь ласка, подумала вона, нехай тут чекає тисяча лицарів, щоб убити дракона…
  Вони вийшли на вулицю. ніхто Вона оглядала провулок і стоянку. Порожній.
  О ні …
  Нестор примружився, орієнтуючись.
  «Автомобіль по інший бік будівлі. Цей шлях." Він показав.
  "Відпусти мене!"
  Він розпустив її волосся, але міцно взяв її за руку й повів уперед. Вона пригадала його слова про те, що він був найманцем . Вона сказала: «Якщо ви відпустите мене, я дам вам вісім тисяч доларів».
  "Немає."
  «Я можу отримати це для вас прямо зараз».
  Тепер Нестор йшов повільніше. Здавалося, він зважував на те, що вона говорила. Нарешті він похитав головою. "Недостатньо."
  «Можливо, я зможу отримати трохи більше». Вона відчайдушно думала про те, де їй взяти трохи готівки.
  «Як щодо п’ятдесяти?» – сказав Нестор.
  «Мені нема п'ятдесяти»
  "Сорок п'ять."
  Сльози в очах. « У мене цього немає . Я можу отримати… можливо, двадцять. Не знаю. Можливо, від друзів…»
   — Сорок три тисячі, — сказав Нестор.
  — Я… — вона похитала головою.
  «Що тобі скажу», — сказав він. «Ти дай мені тридцять дев'ять тисяч п'ятсот, і я залишу тобі жити. Я дозволю тобі піти».
  Більше сліз. «Але я не можу отримати стільки».
  «Тридцять вісім два».
  Коли вона глянула на його обличчя з хворобливою усмішкою, вона зрозуміла, що він просто жорстокий. Він грав з нею, декламуючи непарні числа. І хоч би вона мала п’ятдесят тисяч чи сто, він не збирався її відпускати. Це був бізнес, і він уклав угоду з Лі Мейзелом. Завданням Джека Нестора було вбити її.
  Тепер вони були на тротуарі, безлюдно, за винятком бездомного хлопця посеред кварталу. Вулиця мерехтіла від дрібного дощу, який не стільки падав, скільки висів у повітрі.
  Нестор сказав: «Сюди», — і потягнув її вперед. Попереду них, на Бродвеї, кілька таксі та машин мчали вгору та в центр міста. Можливо, вона могла б відірвати півблоку й помчати його до рогу. Вона просто в’їде прямо в затор і сподівається, що її не зіб’ють. Можливо, їй пощастило б так само, як Ренді Богґсу не пощастило в будинку Ленса Хоппера, і поліцейська машина проїхала б повз.
  Але хватка Нестора була лютою, а в іншій руці він усе ще тримав рушницю, заховану під курткою.
  Він зупинився біля автомобіля. Він засунув пістолет до кишені, а в іншу кишеню дістав ключі.
  «Гей», — крикнув п’яний, хитаючись, кинувшись у їхньому напрямку. Його голова в заціпенінні нахилилася вперед. Одяг його був промоклий від дощу, і він був схожий на розтягнутого дурня. «Змінити? Щоб щось поїсти. У вас є зміни?»
  «Черт. До біса люди в цьому місті, — буркнув Нестор, витягуючи з кишені ключі. Він нахилився й сказав Руну: «Я відчуваю тебе, любий. Ти думаєш, що хлопець підходить і збирається відвернути мене, а потім це зробиш ти бігти за це. Ви думаєте, що я дурний?» Він запхав її в машину. «Думаєте, я цього не очікував?»
  Зараз неподалік бездомний покликав: «Передягни, будь ласка?»
  Джек Нестор, усе ще дивлячись на Руна, сказав йому: «Хай, містере».
  П’яний раптово встав і зовсім протверезів. «Ти теж до біса, Джек», — сказав Ренді Боггс і стрибнув уперед, вдаривши кулаком по обличчю Нестора.
  « РЕНДІ!» РУН ЗАПЛАКАВ.
  «Біжи!» — крикнув Боггс, схопивши Нестора за талію й намагаючись витягнути його на тротуар.
  Рун швидко вискочив з машини. Вона вагалася, спостерігаючи за їхньою сваркою. Це була не бійка — вони боролися. Боггс схопив вбивцю за плечі, стискаючи йому руки, щоб той не міг дістати пістолет. Нестор, у якого з носа текла кров, спробував ударити Боггса коліном у пах, але не зміг підняти ногу, не впавши.
  «Біжи, прокляття!» — знову закричав Боггс.
  Вона зробила. До найближчого кутка, до телефонного кіоску. Натиснувши 911, вона спостерігала за людьми, які тепер лежали на землі, темною звивистою масою, наполовину на вулиці, наполовину поза нею. Спокійним голосом диспетчера поліції розповіла про бійку, про пістолет. Коли вона поклала слухавку, вона почула сирени. Далекий, але близький. Вона думала, що треба повернутися, відвернути Нестора, вдарити його чимось. Але вона не рухалася. Чомусь образ Кортні спадав їй у пам’яті, і вона подумала: «Ні, навіть якщо Клер повернулася, я можу зіграти певну роль у житті дівчини, і було б нечесно щодо неї ризикувати собою». Це тепер була їхня битва.
  Потім Рун побачив, як Нестор вирвався з місця і побіг геть. У нього в руках був пістолет. Ренді вискочив назад на вулицю, пробираючись під машину в пошуках укриття. Нестор зробив у нього два швидких постріли, а потім розвернувся, щоб бігти якраз три за рогом верещали синьо-білі поліцейські машини. Офіцери висипалися, кричали, як божевільні, щоб Нестор зупинився, кинув рушницю. Він двічі вистрілив у їхні машини та повернувся, щоб тікати, але послизнувся й став на одне коліно.
  «Кидай зброю», — пролунав у гучномовці металевий голос.
  Нестор відскочив убік і знову підняв рушницю.
  Сильний іскристий вибух рушниці був схожий на удар грому. Вбивця впав навзнак. Він спробував підвестися, бурмочучи якісь спотворені слова. «Щось про «картинки», — подумав Рун. Товстун ліг на спину. Одного разу його тіло здригнулося. Тоді він затих.
  Перед будівлею Мережі БУЛО ПРИПАРКОВАНО ДЕСЯТЬ ПАТРІЙНИХ АВТОМОБІЛІВ З МІГАЛКАМИ . Тут також було кілька карет швидкої допомоги і, чомусь, дві пожежні. Натовп глядачів уже був великий. Рун зі сміхом помітила, що всі три групи новин, які знімали історію на плівку, були конкурентами; Здається, ніхто в Мережі не чув про цей інцидент.
  Рун стояв поруч із Ренді Богґзом, який притулився до патрульної машини. Його рука і підборіддя були забинтовані. Нестор промахнувся, коли випустив у нього два постріли, але під час бою порізався в кількох місцях. (Здавалося, він був найбільше засмучений через те, що потворний темно-коричневий костюм, який він носив, був порваним і засмальцьованим.)
  Бредфорд Сімпсон був уражений кулею Нестора, але тільки в ногу. З ним все було б добре.
  Лі Мейзел був під вартою.
  «Як ти сюди потрапив?» — спитала Рун Боггса, збентежено хитаючи головою.
  «Я ходив до вашого плавучого будинку — бачив, що там сталося. Я дуже шкодую про це. Джек це зробив?»
  «Непрямо». Вона не згадала, що справжньому підпалювачу було три роки.
   — продовжив Боггс. «Я просто прийшов на телевізійну станцію, щоб перевірити, чи може охоронець або хтось інший сказати мені, де ти. Я бачив, як ви з Джеком виходили через задні двері. Не знав, що відбувається, але я вважав, що це недобре. І що мені краще з цим щось зробити. Тож я прикинувся, знаєте, бомжем, щоб підійти ближче».
  До неї підійшов детектив і сказав: «Чи не могли б ви розповісти нам більше деталей, міс?»
  Рун відповів: «Чи можемо ми побути самі на пару хвилин? Тільки він і я? Тоді я тобі все розкажу».
  Детектив кивнув. Він підійшов до медичного персоналу, який клав тіло Нестора на каталку.
  «Я думав, ти пішов», — сердито сказав Рун Боггсу.
  Він дивився в землю, не в змозі відповісти на її погляд. «Я просто поїхав до Атланти на день або два, щоб отримати свої гроші, а потім повернувся. Я весь час збирався це зробити — у мене тут є якісь справи».
  "Бізнес?" — запитала вона скептично.
  «Я віддаю частину своїх грошей родині цього мого друга з Гаррісона. Його вбили, тому що він був моїм другом. У будь-якому випадку я не міг піти — пам’ятаєш, містер Меглер сказав, що я мушу залишитися в Нью-Йорку, доки справу офіційно не закінчать?»
  «Коли дотримання закону для вас щось означало?» — огризнувся Рун. «Чому ти не розповів мені про себе з Джеком?»
  — Костюм був новий, — сказав він, розглядаючи свій порваний рукав. Потім він підвів очі, зосередившись на ліхтарях, що горіли на патрульній машині. «Це була угода, яку я з ним уклав».
  «Його?» — недовірливо запитав Рун. «Цей сучий син?»
  «Мене виховали так, що ти не доносиш».
  «Він використав тебе!»
  «Знай це зараз. Не тоді. Лише кілька днів тому».
  «Хіба ви не думали, що це було смішно, що він взяв ти береш участь у цій справі з кредитною карткою, а потім когось випадково вбивають?»
  «Тоді я так не думав. А потім, коли я почав думати, що це трохи не так, він дав мені всі ці гроші, щоб я мовчала. Мені потрібне було гніздо. Сто тисяч доларів — де я взагалі взяв такі гроші? Ніде я не знаю».
  Голова Руна запливла від болючих емоцій. Їй хотілося дати йому ляпаса, закричати, схопити його за тонкий комір і потрясти.
  Ренді Боггс сказав: «Мені шкода».
  Вона не відповіла.
  «Я міг просто піти. Знаєш, я думаю поїхати на Гаваї після того, як усе вирішиться в суді. Я міг би просто отримати свої гроші й продовжити туди».
  "Гаваї?" — запитала вона так, наче він сказав: «Марс».
  Він кивнув. «Купи мені якийсь магазин. У вихідні я міг сидіти на пляжі і пити ті напої, які схожі на ананаси. З парасольками в них. Ви могли б прийти в гості. Тобі подобаються їхні напої?»
  Вона не відповіла.
  «Я хочу дати тобі трохи грошей».
  Рун сказав: «Я? чому?»
  «Це через мене згорів ваш будинок. Як там десять тисяч?»
  «Я не хочу ваших грошей».
  — Може, п’ятнадцять?
  «Ні, забудь».
  «Можливо, твоя маленька дівчинка…»
  «Вона не моя маленька дівчинка», — різко сказав Рун.
  Жоден з них якусь мить не говорив. Тоді Боггс сказав: «Я просто намагаюся вибачити».
  Рун сказав: «Я хотів тобі допомогти. Ось чому я в першу чергу створив історію. Всі казали мені не робити цього. Усі казали мені забути про тебе, що ти вбив людину і що ти заслуговуєш сидіти у в’язниці».
  Боггс сказав: «Я буду вдячний, якщо ви подумаєте про те, щоб взяти гроші».
   «Віддай це матері Кортні, Клер. Їй це потрібно більше, ніж мені».
  «Я дам їй трохи, звичайно. Але я теж дам тобі. Як це?"
  Рун ляснув по верху поліцейської машини. Вона похитала головою, а потім засміялася. Боггс дивився навколо, теж усміхаючись, хоча й не розумів, що тут смішного. Вона сказала: «До біса, Ренді, не дивно, що ти ніколи не заробляв грошей — ти їх усе віддаєш».
  «Не надто добре тримався. Це правда».
  Вона повернулася до нього і сказала: «Мені потрібно знову зробити свою історію. Мені доведеться взяти у вас інтерв'ю. Ти будеш говорити зі мною? І цього разу дайте мені всю історію?»
  «Якщо я це зроблю, ти пробачиш мене?»
  Вона сказала: «Я дійсно не знаю».
  «Можемо піти якось випити пива?»
  «Я не ходжу зі злочинцями».
  «Я робив деякі злочинні речі , я це визнаю, але я не впевнений, що я точно злочинець».
  Детектив повернувся і сказав Руну: «Потрібно отримати кілька показань від вас обох зараз». Він був у своєму ввічливо твердому режимі державного службовця.
  «Звичайно», — відповіла вона.
  Спершу він відвів Богґса вбік, і на мить Рун залишився сам, оточений калюжею тьмяних кольорів на мокрій вулиці — відблиски вуличних ліхтарів, вікон квартир, машин аварійки. Вона відчувала величезне бажання повернутися додому, повернутися до свого плавучого будинку та до Кортні. Але човна, звісно, не стало: А дівчинка була з бабусею.
  Рун подивилася на сцену перед собою.
  Команди новин — до яких нарешті приєдналася одна з мережі — були зайняті записом своїх трихвилинних фрагментів зйомок. Але вони були практично єдиними, хто залишився на вулиці. Подібно до вибуху дробовика, який убив Джека Нестора, інцидент спалахнув швидко, а потім негайно зник, затягнутий у величезні механізми міста та землі в ніщо. Але для телевізійної аудиторії в усьому районі метро події будуть продовжуватися в майбутніх випусках новин, доки їх не витіснятимуть інші історії, які, у свою чергу, будуть замінені новими.
  Рун сів на порозі, щоб дочекатися детектива й спостерігати за молодими репортерами, які тримали мікрофони й щиро дивилися в очі своїм відданим глядачам, які знову намагалися пояснити незрозуміле.
   розділ 34
  БОРІТЬСЯ З ЦИМ, БОРІТЬСЯ З ЦИМ.
  Стоячи перед лікарняним ліжком Клер, Рун був одягнений у білу футболку без рукавів і чорну міні-спідницю. Біля неї була Кортні, яка вже не була дошкільною школою Нової хвилі. Більше жодного чорного, Day-Glo та шпильок. Вона була у своїй новій волошково-блакитній сукні Лаури Ешлі з косою стрічкою для волосся (Руні знадобилося десять хвилин, щоб отримати червоний атлас, щоб імітувати бант).
  У повітрі стояв різкий, солодкий запах. Рун не знав, чи це дезінфікуючий засіб, чи ліки, чи запах хвороби та смерті. Їй це не сподобалося; вона ненавиділа лікарні.
  «Де твоя мама?» — запитав Рун Клер.
  — У своєму готелі, — сказала дівчина. «Вона всю ніч була зі мною. Це щось про матерів, га? Зловживайте ними, скільки завгодно, і вони повертаються за новими».
  Кортні незграбно поклала паперовий пакет на ліжко. «Я отримав це для вас».
  Однією рукою Клер потрясла його. Випав опудало динозавра. Кортні змусила його пройти по ліжку. «Рун допоміг мені купити», — сказала їй дочка.
  «Як я здогадався?» Клер уважно оглянула плюшеве обличчя. «Він чутливий і лютий водночас. Ви дійсно можете вибрати їх».
  Рун неуважно кивнув. «Це талант».
  Боріться з цим. Боріться з цим...
  Клер виглядала погано. З певною допомогою вона могла сидіти нормально, але в іншому вона була досить нерухомою. її шкіра була блідішою, ніж Рун коли-небудь бачив (і Клер була людиною, яка була вампіром на Хеллоуїн рік тому і не потурбувалася про макіяж чи костюм).
  «Я не буду бачити на своє ліве око», — промовисто заявила вона.
  Рун добре подивився на неї і збирався сказати щось співчутливе, коли Клер перейшла на іншу тему. «Я отримав цю роботу. В універмазі. Це якась фігня. У мене є кілька босів, і вони кажуть: «Ну, ми вас спробуємо». А я кажу: «Що спробувати?» Це не найкраще в світі, але все добре. Скажімо, послухайте: я маю медичну страховку? Я отримав його перед тим, як пішов сюди. Чоловіче, вони отримають якийсь чортів рахунок».
  Ця кімната була кращою, ніж відділення інтенсивної терапії, де вона була кілька днів. Звідси Клер відкривався краєвид на пагорби Джерсі та Гудзон, а ближче до дому — одне з улюблених місць Руна: таверну «Білий кінь», притон поета Ділана Томаса, де Рун провів кілька днів і вечорів з літературною та мистецький натовп.
  Лікарні були досить поганими, але тут принаймні ви маєте краєвид, сонячне світло та історію.
  Клер розповідала про дім своєї матері в Бостоні і про те, як дивно, що в околицях ніхто не носив чорну шкіру чи не мав голених голов, і про те, що вона не зустрічала жодного музиканта чи автора оповідань, але єдиний хлопець, якого вона зустріла, який їй сподобався, був продавець. Хіба це не було найбожевільнішим, що ви коли-небудь чули?
  «Божевільний».
  Рун кивнув і спробував прислухатися. М’язи в її животі стиснулися від відчуття мурашок, наче нею оволоділа космічна істота, яка готується вирватися з неї. Боріться з цим... Боріться з цим!
  Потім Клер зайнялася подорожем, розповідаючи Руну та Кортні про Бостон — Фанейл-Холл, Кембридж і Китайський квартал, а також про мансарди та антикварні магазини навколо. Станція Південна вулиця. «Ось одне дуже, дуже охайне місце. Тут продаються старі ванни, глибина яких повинна бути три фути».
  Рун ввічливо кивнув і кілька разів незацікавлено сказав: «Вау, це цікаво», що Клер, здається, сприйняла як заохочення продовжувати балакати. Рун виявив, що вона міцно тримає Кортні за руку. Дівчинка звивалася.
  Боріться з цим….
  Рун не говорив багато про Боггса чи Мейзеля чи історію поточних подій . Просто голі кістки. Клер, мабуть, знала, що Рун був причиною її застрелення, і Рун хотів уникнути цього. Не те, щоб її мучило почуття провини — можна також сказати, що Клер постраждала через те, що вона покинула свою дочку. Але це вплинуло на те, як працювали боги, чи доля, чи природа, і якщо ти починаєш надто багато думати про причину та наслідок, знав Рун, це зведе тебе з розуму.
  Хвилину запанувала тиша. Потім Рун сказав: «Я купив Корту нову сукню». Киває на маленьку дівчинку.
  «Дивись, мамо».
  Клер вивернулася якомога далі, щоб незав’язане око добре роздивилося сукню, а те, як пошкоджене обличчя молодої жінки розквітло любов’ю, коли вона дивилася на свою маленьку дівчинку, дало чітку відповідь на одне пекуче запитання, яке було споживаючи Руну після повернення Клер.
  Поміркувавши над цим, вона, звісно, зрозуміла, що насправді ніколи не було жодного шансу, щоб Кортні могла залишитися з нею, і вона сердилася на себе за те, що сподівалася, що все може статися інакше. Зрештою, вона прочитала «Снігову принцесу» . Вона знала, чим це закінчилося. Ця справа про казки зі щасливим кінцем — це була фігня. Іноді люди тануть. Люди йдуть геть. Люди гинуть. І нам залишаються історії та спогади, які, якщо нам пощастить, будуть хорошими історіями та хорошими спогадами, і тоді ми продовжимо своє життя.
  Клер незграбно простягала вперед через ліжко свою здорову руку, кажучи: «Ти сумувала за мною, люба?»
   "Угу." Кортні відпустила руку Руна й спробувала піднятися на ліжко. Рун підбадьорив її.
  Рун сказав: «То ти повертаєшся до Бостона, га? Ви двоє?»
  Клер сказала: «Так, ми будемо жити в моєї мами, поки я не зможу накопичити трохи грошей, але квартири там дешеві. Це не займе у мене багато часу».
  Боріться....
  Рун проковтнув. «Ви хочете, я можу залишити Кортні зі мною, поки ви не влаштуєтеся. Ми дуже хороші друзі, так?»
  Маленька дівчинка гралася з динозавром і не почула, що сказав Рун. Або не хотів. У всякому разі, вона не відповіла. Клер похитала головою. «Я ніби хочу, щоб вона була зі мною. Ви знаєте, як це».
  «Звичайно».
  «Слухай, Руне, я ніколи цього не казав, але мені дуже, дуже вдячний за те, що ти зробив. Це було дуже погано, просто так піти. Багато людей не зробили б те, що ви зробили».
  «Правда, вони не хотіли б, — сказав Рун.
  «Я вам у боргу».
  «Так, ви знаєте. Ти мені винен."
  «Лікар каже, що мене можуть перевести до Бостона за пару днів. І здогадайтеся що?»
  Обличчя Руна горіло. «Пару днів?»
  «Я буду везти машину швидкої допомоги, як, всю дорогу. Це круто, чи що? Моя мама платить за це».
  І з цим Рун зрозумів, що боротися з ним більше не варто. Вона програла. Вона глибоко вдихнула й сказала: «Ну, хлопці, чао».
  «Ой, давай, — сказала Клер, — залишся на деякий час. Перевірте лікарів. Ось такий милий. Ви не повірите, кучеряве волосся».
  Руна похитала головою й рушила до дверей.
  — Руне, — раптом сказала Кортні, — ми можемо піти до зоопарку?
   Зупинившись, щоб ненадовго обійняти дівчину, їй вдалося якимось чином зберегти голос спокійним і стримати сльози, поки вона сказала: «Перед тим, як ти підеш, мила, ми підемо в зоопарк. Я обіцяю."
  Рун залишалася стійкою та спокійною протягом кількох секунд, які знадобилися їй, щоб сказати це та вийти за двері.
  Але ні миті більше. І коли Рун йшла коридором до виходу, сльози швидко текли, а тихе ридання перехоплювало її подих, наче її, потопаючу й заціпенілу, змітало потоком танучого снігу.
  " ПОДИВИСЬ НА ЦЕ. ЯК ПРОКЛЯТИЙ ДРАКОН СПАЛ МЕНЕ. »
  Пайпер Саттон подивилася на неї. «Ти і твої дракони».
  Вони стояли на пірсі, де блискучий, обгорілий корпус плавучого будинку плив, ледве погойдуючись, у маслянистій воді Гудзона.
  Рун нахилився й підняв мокру сукню. Вона оглянула тканину. Комір трохи обгорів, але вона могла б замазати його фарбою. Вона подумала про адвоката Фреда Меглера, експерта з ремонту одягу за допомогою ручок.
  Але вона понюхала сукню, знизала плечима й кинула її в купу сміття, яка виглядала як маленький вулкан зі сміттям. І вогонь, і вода з NYFD взяли своє. На палубі була купа книжок, каструль і сковорідок, якісь напіврозплавлені кросівки, склянки. Нічого справді цінного не збереглося, лише телевізор «Моторола» та ковані каркаси крісел-метеликів.
  «1950-ті роки були незнищенними», — сказав Рун, киваючи на кадри. «Мабуть, було чортове десятиліття».
  Це була неймовірно прекрасна неділя. Небо було безхмарним куполом тривимірної блакиті, а сонце було гарячим, як лампочка. Пайпер Саттон сіла на купу, яку вона накрила клаптиком блакитної тканини — однією з робочих сорочок Руна, — перш ніж опустити свої стегна, обтягнуті чорною замшею, на подрібнене дерево.
   «У вас є страховка?» — запитала ведуча.
  «Якось дивно, але я так. Знаєте, це була одна з тих дорослих речей, у які я зазвичай не вникаю. Але мій тодішній хлопець змусив мене отримати трохи». Вона підійшла до води й подивилася на обвуглене дерево. «Політика десь там. Чи потрібно мені мати його, щоб забрати?»
  «Я так не думаю».
  «Я збираюся заробити там серйозні гроші. Я втратив деякі справді гіпер речі. Постери Day-Glo, кристали, уся моя колекція Елвіса…»
  «Ти слухаєш Елвіса Преслі?»
  «Це був би Костелло», — пояснив Рун. Потім розглядали інші втрати. «Моя чарівна паличка. Тонна пахощів... Боже, моя лавова лампа».
  «У вас є лавова лампа?»
  «Мав», — сумно виправив Рун.
  «Де ти зупинився?»
  «З Семом на деякий час. Тоді я знайду нове місце. Десь інакше. Я все одно був готовий переїхати. Я жив тут більше року. Це занадто довго, щоб бути на одному місці».
  Пройшов буксир. Пролунав гудок. Рун помахав рукою. «Я їх знаю», — сказала вона Саттону, який обернувся, щоб спостерігати, як м’яз човна з низьким рівнем катання прямує вгору по річці.
  «Знаєш, — сказав Рун, — я маю тобі сказати. Я начебто думав, що ви стоите за вбивствами».
  «Я?» Саттон не сміявся. «Це найдурніше лайно, яке я коли-небудь чув».
  «Я не думаю, що це так безглуздо. Ви намагалися відмовити мене від роботи в цій історії, а потім запропонували мені роботу в Англії…
  «Це було справжнім», — кинула Саттон. «І був заповнений кимось іншим».
  Рун продовжував, незворушно: «І в день трансляції, коли ви публікували рекламу, касет не було. Навіть резервна копія в моєму credenza. Ти єдиний знав, що вони там».
  Саттон нетерпляче махнула рукою, ніби вона купували цукерки фунтами і хотіли, щоб Рун продовжував додавати трохи до ваги. «Давай, думай, думай, думай. Я ж казав тобі, що їду до Лі. Він запитав мене, чи не обдурив ти. Я сказав йому, що у вас є, і ви покладете це у свій акредитив. Це він його вкрав».
  — Ви також перебирали мій стіл після втечі Боггса. Денні бачив вас — електрика».
  «Я не хотів, щоб будь-який із цих матеріалів витав навколо. До речі, ви були дуже необережні. Ви довіряєте занадто багатьом людям. Ти…» Вона зрозуміла, що читає лекцію, і стримала себе.
  Кілька хвилин спостерігали за буксиром, поки той не зник. Тоді Саттон різко сказала: «Хочеш повернути свою роботу, можеш її отримати».
  — Не знаю, — сказав Рун. «Я не думаю, що я людина компанії».
  Короткий сміх. «Звичайно, ні. Вас знову звільнять. Але це персикова робота, поки ви не зробите це».
  «Локальний або мережевий?»
  «Поточні події , я думав».
  "Робити те, що? Як сценаристка?»
  «Асистент продюсера».
  Рун замовк, а потім кинув пару обгорілих джинсів у купу сміття. «Я хотів би зробити історію. Вся справа. Про вбивство Хопера. І цього разу мені довелося б включити Лі».
  Саттон повернувся назад, подалі від води, і підвівся, дивлячись на величезну панораму міста. «Це проблема».
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Current Events не показуватиме жодних сегментів про вбивство Хопера. Або про Боггса».
  Рун подивився на неї.
  «Мережеві новини висвітлювали це», — сказала жінка.
  Рун криво сказав: «О, це так. Я бачив цю історію. Це було приблизно шістдесят секунд, чи не так? І це сталося після історії про дитинча панди в Національному зоопарку».
   «Могутні — у батьків — вирішили, що ця історія має зникнути».
  "Це маячня."
  «Чи можете ви звинувачувати їх?»
  — Так, — сказав Рун.
  Голосом свого прототипу Пайпер Саттон сказала: «Це рішення приймала не я».
  «Хіба не було?»
  Саттон перевела подих, щоб заговорити, але не сказала. Вона повільно похитала головою, уникаючи погляду Руна.
  Рун повторив: «Чи не так?» І знову здивувала себе, почувши, як спокійно вона звучала, якою непохитною вона була зараз у присутності цієї жінки — жінки, яка носила замшу, шовк і яскраво-червоні костюми, жінки, багатшої й розумнішої, ніж будь-коли. Відомий коментатор, якого тепер ніби покинули слова. Рун сказав: «Ти б хотів, щоб історію створив конкурс? Прайм-тайм сьогодні чи Пульс нації?»
  Саттон піднялася на креозотований залізничний шпал, прикручений до пірсу як автомобільний бар’єр. Вона дивилася у воду; її вираз говорив, що їй не подобається те, що вона бачила. Рун подумала, чи це її відображення.
  Вона просто сказала: «Історія не буде показана на Current Events».
  «Що було б, якби це сталося?»
  «Якщо ви хочете знати, я поставив саме це питання. І відповідь була така: якщо це так, батьки скасують шоу». Потім додала: «І я залишуся без роботи. Тобі потрібна краща причина?»
  «Я не думаю, що хочу повернути свою роботу, ні», — сказав Рун. Вона знайшла кілька своїх старих коміксів; вони дивом уціліли і від пожежі, і від мародерів. Вона подивилася на обкладинку класичної книги 1953 року — «Шину, королеву джунглів», яка злетіла з дерева на зляканого лева. Кіт витріщився на її спис, сяюче світле волосся та фігуру пісочного годинника в леопардовій шкурі — статуру, яка існувала лише у розкішних уявах ілюстраторів. "Це я." Рун підняв книгу. «Королева джунглів».
  Саттон глянула на картину.
  Рун склав книжки в купу, яку потрібно було зберегти, і запитав: «Ваше сумління ще мучить?»
  «Я ніколи не мав проблем зі сном вночі. Ні за сорок три роки».
  «Тобі потрібна моя думка?»
  "Не зовсім."
  «Ти займаєшся спелеологією, лише щоб зберегти свою зарплату».
  Рун очікувала тиради, але отримала несподіванку — тихий, образливий голос, який сказав: «Я думаю, ти знаєш, що це не так».
  І через мить Рун кивнув, розуміючи, що Саттон мала рацію. Звичайно, вона підкорилася бажанням керівників. Але причини були комплексні. Вона поступилася частково тому, що була захоплена престижем і хвилюванням, пов’язаним із роботою ведучої новин у прайм-тайм. Частково, щоб зберегти роботу, за яку вона наполегливо боролася.
  І частково — головним чином — тому, що Пайпер Саттон відчула, що вона потрібна світові журналістики та її десяти мільйонам глядачів.
  Що, звичайно, вони й зробили. Їм були потрібні новини, які їм передавали такі люди, якими вони впізнавали, яким довіряли, якими захоплювалися. Один старий хлопець якось процитував когось — поета, подумала вона, — який сказав, що людство не може терпіти занадто багато реальності. Ну, це були Пайпер Саттони світу, які розрізали реальність на керовані маленькі шматочки та виклали їх, приємно скомпонувавши, перед публікою.
  «Я ставлю це в контекст». Саттон знизав плечима. «Боггс був невинним, і ви витягли його. Це добра справа. Але це ще маленька історія. Є багато новин, набагато важливіших новин. Ніхто не каже, що я повинен покривати все».
  «Я виготовлю його самостійно». Рун прозвучав більш загрозливо, ніж вона хотіла.
   Саттон засміялася. «Благословіть вас, дітки, і більше вам сили. Все, що я вам кажу, історія не буде працювати в мережі. Не в моїй програмі».
  Рун повернувся обличчям до Саттон. «І якщо я це зроблю, я згадаю ту частину про те, як вони не зробили б історію на Current Events».
  Саттон посміхнулася. «Я надішлю тобі файли та всі резервні копії, те, що я зберіг з твого столу. Дайте нам найкращий шанс. Ми можемо це взяти».
  Рун повернулася до своєї купи врятованого. «Це буде сучий син робити сам».
  Саттон погодився: «Звичайно буде».
  «Ви знаєте, мені міг би знадобитися діловий партнер. Хтось розумний і знав справу. І був наче абразивним».
  «Як абразив».
  «Вам би не було цікаво, чи не так?»
  «Почекай, ти маєш на увазі кинути роботу й піти працювати з тобою?» Саттон засміялася, щиро потішившись.
  «Звичайно! Ми були б чудовою командою».
  «Ні в якому разі». Ведуча підійшла до безладної купи й почала допомагати Руну розібратися в ній. Вона підносила предмет, і Рун давав їй вказівки: «Зберегти». «Крок». «Крок». «Крок». «Ідентичність невідома купа». «Зберегти». «Зберегти».
  Вони працювали півгодини, поки Саттон не підвелася й скривилася на свої заплямовані руки. Вона знайшла ганчірку і почала їх витирати. «Котра у вас година?»
  Рун глянула на робочий годинник. «Полудень».
  Саттон запитала: «Ти хочеш отримати пізній сніданок?»
  «Я не можу сьогодні. Я йду з кимось у зоопарк».
  «Побачення, га?»
  — Навряд чи, — сказав Рун. «Гей, хочеш прийти?»
  Саттон хитала головою, про що Рун здогадався мабуть, це була її рефлекторна реакція на подібні запрошення. «Я роками не була в зоопарку», — сказала вона, сміючись.
  «Це як їзда на велосипеді», — сказав Рун. «Це відразу повернеться до вас».
  "Не знаю."
  "Давай."
  "Дайте мені подумати про це." Саттон перестала хитати головою.
  «Ой, давай».
  «Я сказала, що подумаю про це», — кинула Саттон. «Ви не можете просити більше, ніж це».
  «Звичайно, можу», — сказав Рун.
  Телеведуча проігнорувала її, і вони разом присіли перед купою таємничих артефактів і почали її копати, шукаючи більше пошкоджених скарбів Руна.
   Про автора
  Романи Джеффрі Дівера потрапили в низку списків бестселерів по всьому світу, зокрема в New York Times , London Times і Los Angeles Times . Автор шістнадцяти романів, він був номінований на чотири премії Едгара від Таємничих письменників Америки та премію Ентоні, а також двічі лауреат читацької премії Еллері Квін за найкраще оповідання року. За його книгою «Дівоча могила» був знятий фільм HBO з Джеймсом Гарнером і Марлі Метлін у головних ролях, а його роман «Збирач кісток» був повнометражним релізом від Universal Pictures із Дензелом Вашингтоном у головній ролі. Зараз Turner Broadcasting знімає телефільм за його романом « Молитва про сон» . Його останні романи: «Кам’яна мавпа», «Блакитне ніде» (незабаром буде повнометражний фільм Warner Brothers), «Порожній стілець» і «Розмовляння мовами» .
  Шукайте інші його напружені романи від Bantam Books: Manhattan Is My Beat, Death of a Blue Movie Star, Mistress of Justice та The Lesson of Her Death .
  Дівер живе у Вірджинії та Каліфорнії і зараз працює над своїм наступним романом про Лінкольна Райма.
  Читачі можуть відвідати його веб-сайт www.jefferydeaver.com .
  важкі новини
  Книга "Бантам".
  Всі права захищені.
  Авторське право No 1991, 2001 Джеффрі В. Дівер.
  Жодна частина цієї книги не може бути відтворена чи передана в будь-якій формі чи будь-якими засобами, електронними чи механічними, включаючи фотокопіювання, запис або будь-яку систему зберігання та пошуку інформації, без письмового дозволу видавця.
  За довідковою адресою: Bantam Books.
  eISBN: 978-0-307-56959-2
  Bantam Books видає Bantam Books, підрозділ компанії Random House, Inc. Його торгова марка, що складається зі слів «Bantam Books» і зображення півня, зареєстрована в Бюро патентів і торгових марок США та в інших країнах. Реєстраційна марка. Random House, Inc., Нью-Йорк, Нью-Йорк. v3.0
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"