Гайдученко Галина Викторовна : другие произведения.

Актриса, блiн!

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Як із нізвідки в театрі з'явилася нова артистка. Вискочка! Актриса, млин*! Хоча, якщо чесно, талановита... Перетягнула на себе всі ковдри та незабаром раптом зникла...

  АКТРИСА, МЛИН!
  ПОВІСТЬ
  (13 квітня 2024 року)
   Як із нізвідки в театрі з'явилася нова артистка. Вискочка! Актриса, млин*! Хоча, якщо чесно, талановита... Перетягнула на себе всі ковдри та незабаром раптом зникла...
  
  
  ------------------------------------------------------------------------
  *Млин - у російській мові лайка "блин" походить від лайливого "бл...ть". Я не хочу дослівно перекладати його, як "млинець", не хочу писати й "курва", тому використовую коротке "млин", яке не має нічого спільного з російською лайкою.
  -1-
   Директор театру Олександр Петрович квапливо йшов довгим коридором обласного управління культури. "За що мене викликають на килим?" - перебирав він у голові - "Працюємо, як завжди. Вистави без аншлагів, але й зал не напівпорожній..."
   - У себе? - Запитав він у секретарки. - Як настрій?
   - Вже чекає, заходьте. Начебто нормально. - Ірочка, якій вже було під п'ятдесят, на хвилинку відірвалася від комп'ютера і звично-ввічливо усміхнулася.
   Олександр Петрович зобразив на обличчі життєрадісну впевненість, відчинив двері й увійшов до кабінету.
   - Добрий день, Семене Аркадійовичу! Я саме вчора подумав, а чи не зазирнути до Вас? Ви наче мої думки прочитали! - Він впевнено пройшов до столу, посунув крісло і сів навпроти начальника. - Як настрій?
   - У вас, я бачу, чудовий. - Зсунувши брови до перенісся і демонструючи занепокоєння, відповів Семен Аркадійович. - А от у мене не дуже.
   - А що так?
   - Та ось, ваші показники не тішать. Ви таке слово, як "аншлаг", коли-небудь чули?
   - Дійсно, аншлагів у нас давно не було, але ж і зал порожнім ніколи не буває! - Одразу ж пішов у наступ Олександр Петрович.- Розповсюджуємо квитки по організаціях - там їх оплачують профспілки, виручають працівники бібліотек та філармонії, студенти муз-училища та й школи часто йдуть назустріч...
   - А ви чули, що у сфері культури намічаються скорочення? От що ви можете запропонувати, щоб у нас не виникло бажання розпочати з театру?
   - Ну... Зараз у нас починається весняний сезон... Ми підготували дві нові вистави, репетируємо минулорічний ма-
  теріал... Усі працюють, усі професіонали!
   - Професіонали... Нагадайте мені прізвище хоч однієї вашої зірки?
   - Ну... Наприклад, Пінчина! Дуже гарна актриса! А Телятников? Він майже все може зіграти!
   - Ви взагалі слово "зірка" розумієте? "Зірка" - це особистість, на яку йдуть! У якому б спектаклі ця особистість не грала, яка б роль їй не дісталася, глядачі масово валять саме на неї! - Семен Аркадійович аж підвівся з крісла і навис над Олександром Петровичем. - Таку зірку маєте?
   - Чесно сказати?... Такої зірки ми не маємо. - Зітхнув директор театру та приречено повісив голову. - Та й де її взяти, ми ж не столиця! Провінція-с! - Театрально розвів він руками. - Між іншим, і у столичних театрах теж не щодня аншлаги!
   - То що, ви пропонуєте: нам залишити лише столичні театри? А решту розігнати?
   - Я нічого такого не пропонував! Не можна позбавляти провінційного народу мистецтва! Не всі ж мають можливість мотатися на спектаклі до столиці! Театр потрібний усім!
   - То доведіть, що він потрібний! Придумайте щось таке, щоб до вас повалив народ! Відкопайте десь зірку! Та хоч самі зліпить її з чогось!
   - Та де я...
   - Все! У мене більше немає часу на розмови, треба бігти на нараду! - Підвівся з-за столу Семен Аркадійович, явно показуючи, що розмова закінчена. - Якщо до початку осіннього сезону у вас у театрі нічого не зміниться, нам доведеться порушити питання про заміну директора театру. Для початку... А там і скорочення... - Майже виштовхуючи Олександра Петровича за двері, закінчив "килим" начальник.
   - Ірочко, викличте до мене на чотири директора філармонії!
  -2-
   Олександр Петрович повільно йшов довгим коридором.
  "Зірку йому подавай!" - сердито думав він - "Вийми та поклади!... І до пенсії всього нічого, років..." - він порахував на пальцях - "...вісім. Не дадуть спокійно допрацювати!" - тут у нього в животі щось голосно забурчало - "Ще й обід пропустив!"
   Повз бадьоро процокали підбори, війнуло бузком, жіноча тінь, пройшовши мимо, завернула за ріг, а в руці Олександра Петровича опинився шматочок глянсового картону. "Дивна візитівка..." - зупинившись, глянув на нього директор. Він зазирнув за ріг. У цьому місці коридор проходив повз невеликий хол, обставлений кріслами і діжками з пальмами, монстерами та юками. Людей у холі не було. Щоправда, з нього в якісь кабінети вели двоє дверей... Олександр Петрович підійшов ближче до світла, щоб роздивитись візитівку. На темно-бордовому тлі золотими літерами було написано:
  З А П Р О Ш У Ю!
  О Б І Д В К А Ф Е "О Л І М П"
  С Т О Л И К З А М О В Л Е Н О
   "Ні імені, ні прізвища, ні телефону... Може, це й не мені призначалося..." - директор перевернув візитівку, на білому обороті звичайною ручкою було написано:
  Просто зараз!
  Не проґавте удачу!
   "То ж де цей "Олімп" знаходиться?" - крутив головою на всі боки Олександр Петрович, йдучи у бік зупинки. У цьому районі він ніколи не відвідував кафе. Зазвичай усі співробітники театру обідали в "Театральному" прямо навпроти театру. Годували там непогано, та й не надто дорого.
   "Олімп" виявився через дорогу прямо навпроти Управління. "Ну, що ж, час обідній, можна й зайти..." - Олександр Петрович увійшов до кафе і зупинився, нерішуче перебираючи в руці візитівку.
   - У вас замовлено? - Підскочив до нього офіціант, вихопив
  з його рук картку і повів до столика біля протилежної стіни. - Вам сюди! Куртку можете повісити тут! Я буквально за хвилинку!
   Не встиг Олександр Петрович повісити куртку на вішак, що стояв біля столика, й сісти, як офіціант почав розставляти салати та вино.
   - Гаряче принесу, коли прийде ваша супутниця!
   - Але ж... Я ж нічого не замовляв! - Побачивши у салаті королівські креветки, занепокоївся директор театру.
   - За все вже заплачено! - Лагідно заспівав офіціант і випарувався.
   Олександр Петрович розслабився, відкинувся у зручному кріслі й оглянув "декорації". Прямо перед ним розташовувався золотаво-дзеркально-скляний вхід у кафе. Зліва був влаштований невеликий гардероб, хоча біля кожного столика стояли й вішалки на чотири гачки. За гардеробом виднілися двері до санвузолу, а праворуч - двері до кухні, з яких час від часу з'являлися офіціанти з тацями. По два ряди столиків знаходилося праворуч і ліворуч від директора, а до його столика від входу вів прямий прохід.
   Раптом у цих "декораціях" несподівано відчинилися двері, і перед ними з'явилася дама в довгому фіолетовому плащі та у крислатому капелюсі з фетровими квітами, зсунутому трохи набакир. Дама застигла біля входу, опершись на парасольку-тростину. Краєм ока чи, може навіть, підсвідомості Олександр Петрович помітив, як усі "глядачі" (тобто відвідувачі кафе) обернулися до неї та застигли в здивованому заціпенінні. "Чому в кафе всі столики зайняті?" - десь за межею свідомості проповзла фонова думка - "Чому аншлаг? Ах, дійсно ж, обід..."
   Дама клацнула пальцями вільної руки, до неї підскочив офіціант, прийняв від неї плащ із парасолькою та зник за вішалкою гардеробу. Дама, що залишилася в довгій бузковій сукні й фіолетовому капелюсі, попливла по вільному проходу до столика Олександра Петровича. Усі голови "глядачів", як соняшники за сонцем, повільно поверталися за нею. "Прекрасний вихід!" - зазначив професіонал у голові директора театру, поки сам він схопився, поцілував простягнуту йому руку, відсунув крісло і допоміг дамі сісти.
   - Лариса Вікторівна. - Промовила дама, забираючи руку, і вішаючи на вішалку маленьку бузкову сумочку, яку раніше не було видно на тлі складок сукні.
   - Дуже приємно, Олександр Петрович! - Директор театру сам здивувався, як легко прокинувся в ньому давно забутий артист, який вчасно включив імпровізацію і не почав заїкатися від захоплення, що хвилями розходилося від дами по всьому просторі кафе. Дама підняла келих із рожевим вином:
   - За знайомство?
   - За знайомство! - Схопився за свій келих Олександр Петрович.
   Салат плив у бузковому тумані, запах креветок перекривав аромат бузку, а все навколо здавалося нереальним. За час бузкового дзюрчання нічого не значущої розмови з салатами було покінчено, і офіціант приніс відбивні.
   - А тепер давайте поговоримо про справу. - Раптом перервала бузкову симфонію казкова дама і одразу перетворилася на таку собі Ларису Вікторівну. Не вважаючи правила пристойності обов'язковими для себе, Лариса Вікторівна одразу ж нарізала на шматочки всю відбивну і один за одним відправляла їх собі до рота. - Я хочу, щоб ви взяли мене до себе в театр. Зрозуміло, не прибиральницею, а актрисою. І відразу ж, розумієте, просто завтра дали можливість зіграти в якій- небудь виставі.
   - Але ж я не знаю... А ви хоч актриса?
   - Ні. У мене дві вищі освіти - інженерна та педагогічна.
  Та життя таке коротке! Хочеться спробувати якнайбільше! Але ж можна й не встигнути, розумієте? А де можна за короткий час прожити кілька життів?
   - Де?
   - У театрі, звісно ж!
   - Так, дійсно... Але ж...
   - Я не претендую одразу на головну роль. Згодна на будь-яку. Пограю з тиждень, якщо вам не сподобається, можете так прямо і сказати. Я не ображуся!
   - Але...
   - Та що ви втрачаєте? Спробуйте! Може, я саме те, що вам потрібно?! - Вона покінчила зі своєю відбивною, склала на тарілці виделку та ніж, взялася за келих і стала повільно водити пальцем по колу його краю.
   Як загіпнотизований, дивився Олександр Петрович на ці обертальні рухи, доїдаючи свою відбивну, а в його голові пропливали думки: "Ось так от, з бухти-барахти... Актриса, млин!... Але ж ефе-е-ектна!... "Відкопайте десь зірку! Та хоч самі зліпите її з чогось!" - А от і відкопаю! А от і зліплю!... А якщо не вийде, то що мені втрачати? Нехай восени новий директор все і розхльобує!..."
   - Погоджуйтесь, Олександре Петровичу! - Ніби у відповідь на його думки Лариса Вікторівна подивилася на нього крізь келих з вином. - Погоджуйтесь! Тим більше, що це лише до жовтня, потім я зникну з вашого життя назавжди.
   - А от і погоджуся! - Директор навіть не помітив, що заговорив уголос. - А от і поставлю вас прямо в завтрашній спектакль! Приходьте на репетицію на десяту!
   - Десять нуль-нуль! - Кивнула на згоду, дама, зробила знак офіціанту і попливла до виходу. По дорозі, супроводжувана захоплевими поглядами глядачів-відвідувачів, з бузкової хмари вона перетворилася на фіолетову статуетку і зникла за вхідними дверима.
   "Що то було?" - почав приходити до тями Олександр
  Петрович. - "Міраж чи реальність?" - Озирався він на вулиці, намагаючись роздивитися за мрякою весняного дощу таємничу жінку. - "Актриса, млин! Що я скажу режисеру?"
  -3-
   Поки Олександр Петрович дістався театру, він зовсім прийшов до тями. Так, нова знайома виглядала ефектно, викликала захоплення, але... Нічого більше, жодних особистих почуттів вона не зачіпала. За багато років роботи в театрі Олександр Петрович звик до загравань актрис, але навчився на них не реагувати і, якщо не брати до уваги дрібні інтрижки молодості, вважався зразковим сім'янином. Ця жінка викликала захоплення, як картина в музеї, як якийсь неживий експонат, як витвір мистецтва і нічого більше. "Чому?" - дивувався сам собі директор - "Красива жінка, ефектна поведінка, що викликає захоплення, вміння триматися... Та вона ж зі мною навіть не кокетувала! Усі актриси кокетують, це у них у крові, а ця... Ні, вона не актриса! Це просто діловий чоловік у спідниці! Нічого в неї не вийде!..."
   - Ігоре! - Зустрів він у коридорі режисера першого складу. - Зайди до мене у кабінет, є розмова!
   - Що, в управлінні втик зробили? - Наздоганяючи його біля дверей кабінету, запитав режисер.
   - Не лише втик. Проходь, сідай...
   - То що?
   - Що! - Директор схопився з крісла, став у театральну позу і з завиваннями почав мовити: - Настають великі зміни! Можливі навіть скорочення! Зміщення, перестановки та гоніння! І у зв'язку з цим нам дано веління... - Акторська пауза трохи затяглася.
   - Яке веління? - Не витримав режисер.
   - Посилити наш театр новою зіркою! - Випалив директор і впав у крісло.
   - Якою зіркою? Зі столиці чи з провінції? Може, вона у
  кіно грала? Я її знаю?
   На всі ці запитання директор приречено махав рукою.
   - Та досить вже інтриги! Кажіть!
   - Нам нав'язали даму... невизначеного віку, яка не має з театром нічого спільного, хоч і дуже ефектна... І вже завтра вона має грати у виставі!
   - Як завтра? А проби? А репетиції? А...
   - Завтра ввечері вона має грати у будь-якій ролі зі словами! На репетицію прийде на десяту.
   - Та що ж я їй дам?... Ми зараз граємо "Антоніну", там лише шість дійових осіб: Антоніна, її паралізований чоловік, свекруха, син-студент, син-школяр і батько героїні. Щоправда, є ще й масовка.
   - Ні, в масовку не можна. Постав на школяра - у нього там всього кілька слів.
   - Але ж школяра грає Малюк! Що я скажу?
   Малюками в театрі називали подружню пару ліліпутів Аліну та Тараса, які виконували у виставах усі дитячі ролі.
   - Скажи, що це лише на кілька разів, із збереженням зарплати. Якщо ця дама не впорається, доведеться поставити її ще рази два-три на якісь інші ролі, може в другий склад, що вони там грають?
   - "Гоголівські містерії".
   - Отож. А потім скажемо, що вона не справляється і спокійненько її позбудемося.
   - Сподіваюся, окрема гримерка їй не знадобиться?
   - А давай не створюватимемо їй королівських умов! Попроси потіснитися Малюків! Так, і запроси всіх з'явитися на репетицію раніше, поясни становище, підготуй, щоб ніхто не мав шоку... Господи! І в що я вплутався!
  -4-
   Шоку уникнути не вдалося. Актори, що зібралися на дев'яту, спочатку довго обурювалися, потім висловлювали припущення, через чию постіль прийшла до них нова актриса,
  і тільки потім почали обговорювати, як уникнути ризиків появи на сцені непрофесіонала.
   - Ти, Людо, у своїх сценах так прямим текстом і кажи: посунься, відійди, не заважай! Хлопець з тобою ніяких слів немає, нехай мовчить і слухається. А ти, Максимовичу, якщо щось піде не так, то на правах діда просто підійди, візьми за руку і виведи його зі сцени. - Розпоряджався режисер.
   За п"ять хвилин на десяту голосно грюкнули двері і в залі з'явилася дама в довгому червоному пальті та червоному капелюсі. Спираючись на червону парасольку-тростину, вона чітко сказала:
   - Добридень усім! Я ваша нова актриса. Давайте знайомитись: Лариса Вікторівна! - Пролунав дзвінкий голос.
   - У нас прийнято за іменами і на "ти". - Пирхнула Марина, яка грала головну роль.
   - Тоді Лариса! На "ти"! - Відразу ж погодилася новенька і, якимось немислимо граційним рухом скинувши з себе пальто, опинилася в чорних вузьких штанах і чорному гольфі. - Кого я гратиму?
   - Сергійка. - Повідомив режисер. - До речі, мене звати Ігор, я режисер.
   - Дуже приємно. А хто такий Сергійко?
   - Молодший син головної героїні Антоніни. Її грає Марина.
   - Марина це я. - Зробила іронічний реверанс Марина.
   - З іншими познайомитеся під час репетиції. У вас буде лише кілька реплік, ось, я їх вам роздрукував... - І Ігор простяг Ларисі аркуш паперу.
   - Угу... Ага... А про що спектакль? - Швиденько пробігши очима текст, запитала новенька.
   - Ну, як би це вам двома словами... - Ігор зробив знак акторам займати місця за лаштунками. - Головна героїня - залізна леді. Такою вона стала після того, як із фронту повернувся живим, але повністю паралізованим її чоловік. Чоловіка грає манекен в інвалідному візку. Взявши на себе турботу про всіх домочадців, Антоніна поступово перетворюється на самотнього атланта, який тримає на своїх плечах увесь Всесвіт. За чоловіком наглядає свекруха, яка також веде і домашнє господарство, старший син навчається в інституті, молодший - у школі. А тут ще й хату батька розбомбили, і він також приїхав до них. Саме з дідусем Сергійко і спілкується, мамі це робити ніколи. Ну, ще у нас масовка зображує роботу Антоніни, але на репетиції ви їх не побачите. Все зрозуміло?
   - А повний текст п'єси є?
   - Є, але навіщо він тобі?
   - Так, про всяк випадок.
   - Гаразд, після репетиції дам, у мене в кабінеті є другий екземпляр... Все! Починаємо! Ларисо, ти поки сиди біля мене, дивись, а коли треба буде виходити, я скажу...
   Репетиція пройшла цілком стерпно, хоча "Сергійко" на високих шпильках виглядав дуже карикатурно. Після репетиції Лариса побігла за режисером до його кабінету за повним текстом, а потім пішла до гримерки, де вже ближче познайомилася з Малюками - Аліною та Тарасом.
   - Не дуже ти схожа на хлопчика. - Заявила Аліна, вставши на стілець і зневажливо оглянувши Ларису з голови до ніг.
   - Я "навчався" у четвертому класі! - Повідомив Тарас. - А ти...
   - А от я зніму підбори, загримуюся, стягну ось тут і буду... Ну, років на тринадцять, гадаю.
   - Ха-ха! - Єхидно посміхнулася Аліна. - Публіка в нас ввічлива, вихована, помідорами, думаю, кидатися не буде... - І вона вийшла з гримерки, забираючи Тараса.
   - Прогін перед виставою о п'ятій годині. Вечора! - Вже від порога обернувся Тарас. - Бути повністю у костюмах та знати текст на пам"ять!
   До вечора Лариса встигла познайомитися з костюмершею
  і гримувальницею, отримала від них на додачу до перуки і костюма кілька слушних порад, почула масу театральних пліток, зокрема про те, що Максимович, який грає у виставі Діда, є тихим алкоголіком з великим стажем, але при цьому ніколи не зриває спектаклі; дізналася, що пообідати можна в Театральному кафе навпроти, а також отримала інформацію про те, як актриси мстяться своїм конкуренткам, щоб отримати цікаву роль.
  ***
   Рівно о п'ятій годині Лариса стояла за лаштунками, чекаючи прогону. Інші підтягувалися з деяким запізненням і одразу виходили на сцену.
   - А де Лариса? Де Сергійко? - Озирався Ігор.
   - Я тут! - З-за лаштунків на сцену вийшов худенький хлопчина років тринадцяти з сіруватим обличчям. - Я прийшов вчасно, тільки соромився на сцену вийти. - Голос його віддавав деякою хрипотою, як у підлітка, а рухи були незграбними. Куди поділися вишукана граційність та дзвінкий голос Лариси?
   - Ти така ма-а-аленька... - Здивовано простяг Ігор.
   - Зняла підбори, а у кросівок відрізала підошву, приклеїла їх до шкарпеток - це ще кілька сантиметрів. - Пояснювала і показувала Лариса голосом хлопчика-підлітка. - У мене зріст метр п'ятдесят вісім.
   - Ха! А у Тараса - метр двадцять три!
   - Нічого, зійде! - Оцінив зовнішній вигляд "Сергіка" Ігор. - Погнали!
   Лариса слухняно виходила, коли треба було, і промовляла фрази, які їй дали, не заглядаючи у папірець.
   - Емоцій обмаль, але прокатить! - Підбив підсумок прогону Ігор і відпустив усіх по гримерках до другого дзвінка.
   - Тарасе, ти про всяк випадок перевдягнися і будь готовий, хто зна... - Зупинив він Малюка, коли всі розійшли-
  ся. - Підстрахуєш, якщо що...
   - Гаразд. Ти теж за лаштунками будеш?
   - Ні, я з директором у ложі. Але тримаймо зв'язок через "вухо"! Без мого сигналу ініціативи не виявляй!
   - Будь спок! - Відповів Тарас і пішов до своєї гримерки.
  -5-
   Директор і режисер сиділи у ложі, чекаючи третього дзвінка. Зал потроху наповнювався старшокласниками, студентами, життєрадісними старенькими з якоїсь національної спільноти, колегами з філармонії та з центральної бібліотеки.
   - Думаю, на три чверті заповниться. - Оптимістично прикинув директор.
   - Поки лише на третину. - Обережно помітив режисер.
   - Ще підтягнуться! Ця публіка любить запізнюватися. - Не хотів втрачати оптимізму директор.
   Пролунав третій дзвінок, у залі почало темніти, куліси поповзли вбік.
   - Господи, допоможи! - Видихнув директор.
   - Я підстрахувався Малюком. - Заспокоїв його режисер.
   Несподіванки розпочалися вже з третьої сцени. Мати вивезла паралізованого сина до кімнати, де на підлозі грав із машинкою на радіокеруванні хлопчик-підліток.
   - Це німа сцена. Все буде в порядку. - Заспокійливо поклав руку на плече директора режисер.
   Мати мовчки щось поправляла синові, витирала пилюку на серванті, тікала на кухню за чайником... Сергійко мовчки грав, батько-манекен спокійно напівлежав у кріслі. Та раптом хлопчик підвівся і підійшов до крісла.
   - Тату... Тату! - Спочатку тихо, а потім голосніше заговорив хлопчик.
   - Оп-пачки! - Приречено відкинувся на спинку крісла Ігор.
   - Німа сцена? - Повернувся до нього Олександр Петрович.
   - Була ...
   - Що це ти тут робиш? - Вилетіла з-за лаштунків Сергійкова бабуся.
   - Я читав, що навіть із тими, хто в комі, треба розмовляти. - Відповів Сергійко. - Тоді вони швидше виходять з неї. - А тато не в комі.
   - Він паралізований! - Вигукнула бабуся, намагаючись схопити онука за руку, щоб відвести його за лаштунки.
   - Тим більше! - Онук уперто вирвав руку, оббіг крісло і став з іншого боку. - Йому ж нудно так весь час лежати, дивлячись у стелю! Ти б йому хоч слово сказала!
   - Про що? - Розгубилася бабуся, але знову спробувала схопити онука за руку.
   - Та про що завгодно! - Відбіг той. - Хоч книжку почитати! Хоч вірші якісь!... Ага, не наздоженеш!... Хоч пісню заспівай! - І він почав співати: Несе Галя воду, коромисло гнеться, за нею Іванко як барвінок в'ється!
   Глядачі у залі помітно пожвавішали. Коли бабуся, зловчившись, нарешті спіймала онука і з урочисто поволокла його за лаштунки, пролунали бурхливі оплески.
   - Ну, нічого, жвавенько вийшло ... - Видихнув директор.
   - Ти що це витворюєш?! - Накинулася за лаштунками Люда на Ларису. - Тобі хто слово давав?! Мені імпровізувати довелося!
   - Але ж чудово вийшло! - Пустотливо зиркнула на неї Лариса. - Навіть оплески зірвали! І в тебе слів більше з'явилося! І дії!
   - Я тобі зараз таку дію влаштую! - Максимовичу, тримай свого онука, щоб ще чогось не викинув!
   Далі спектакль пішов за планом. Поки знову не почалася сцена з Сергійком. Він сидів за столом із книжкою, крадькома спостерігаючи за роботою бабусі. І ці його хитрі погляди крадькома, і різке втикання в книгу, коли бабуся до нього поверталася, були такими кумедними, що в залі почали сміятися. Миє бабуся підлогу, і раптом у залі сміх. Вона обертається, а онук уткнувся в книжку, тільки плечі тремтять. Поправляє синові подушки - знову сміх. Повертається - онук читає... Виконавши все, що потрібно за п'єсою, бабуся, згідно зі сценарієм, звернулася до онука:
   - Я піду борщ варити, а ти за татом придивися.
   Сергійко сповз із стільця і, пародуючи ходу бабусі, рушив за нею. У залі пролунав регіт. Вже від куліси бабуся раптом обернулася і погрозила хлопцеві, що застиг на одній нозі, пальцем:
   - І щоб тихо мені! - Додала вона про всяк випадок від себе.
   Сергійко з ангельським виглядом закивав головою. Потім, як і на репетиції, підсунув стілець до крісла батька, всівся на нього, підігнувши під себе одну ногу і хитаючи в повітрі іншою і....
   Максимович, як завжди, підійшов до куліси, готуючись вийти на сцену. Як завжди, він вийняв із нагрудної кишені пласку пляшечку і зробив один гарний ковток. Закотивши очі до стелі, він промовив звичне "Добре пішло!", закрутив кришку, сховав пляшечку в кишеню, зітхнув і підняв ногу, щоб зробити крок на сцену...
   І тут Сергійко почав читати вголос:
   - Батько історії Геродот, татко, народився між чотириста дев'яностим і чотириста вісімдесятим роками до нашої ери у місті Гелікарнас у Малій Азії. Це, якщо ти не пам'ятаєш, у сучасній Туреччині.
   Зависла у повітрі нога Максимовича повільно опустилася на підлогу. Прекрасний настрій, отриманий від заповітного ковтка, почав кудись випаровуватися.
   - Ті землі тоді були грецькими колоніями. Його батька звали Лікс, а Мати - Дріо. - Продовжував читати Сергійко.
   - Чого ти чекаєш?! - Штовхнула Люда Максимовича в спину. - Рятуй п'єсу!
   Максимович несподівано голосно чхнув і вийшов на
  сцену.
   - Дідусь! - Радісно закричав онук і кинувся йому назустріч.
   - Привіт, малий! - Звично за текстом почав дідусь. - А я ось приїхав, у мене... - Дід не встиг домовити, що в нього висадили в повітря будинок, як онук його перебив.
   - А я тут із татом книжку читаю! Історичну, про Геродота! А чого ти приїхав? А мама знає?
   Цього в тексті не було, але воно вписувалося в дідові репліки:
   - У мене будинок підірвали. Подітися було нікуди, от я й подався до вас. Навіть не встиг твою маму повідомити.
   - Що тут за галас? - Вибігла на сцену бабуся.
   - Бабуся! До нас дід приїхав!! Він тепер разом з нами жити буде!!! От добре, правда?!
   - Ще один рот Антонині на плечі... - Вздохнула за сценарієм бабуся й сіла до столу.
   - Ти, Сергійко, піди, погуляй, нам з бабусею поговорити треба. - Вже за текстом вписався Максимович.
   - Гаразд! - За сценарієм онук зробив кілька кроків на вихід, але раптом зупинився, розвернувся і вигукнувши: - Я татка з собою заберу, адже йому цікаво знати, що там далі про Геродота! - схопився за крісло і викотив тата за лаштунки. Бабуся з дідусем перезирнулися й тільки збиралися почати розмову, як на сцену знову вибіг Сергійко і зі словами:
   - Я книжку забув! - Схопив книжку зі столу і, ухилившись від занесеного над головою бабусиного рушника, знову вискочив за кулісу.
   Зал вибухнув оплесками.
   - Я не витримаю! - Схопився за серце режисер.
   - Спокійно! Поки що все йде нормально. Он, подивися, в залі пожвавлення, оплески, навіть старшокласники поки що не змиваються.
   Далі знову все йшло за планом. Олександр Петрович та
  Ігор настільки розслабилися, що навіть почали сперечатися:
   - Закладемося, що Сергійко з'явиться у мами на роботі?
   - А закладемося!
   Але Сергійко не з'явився ані на роботі, де Антоніна, як суворий керівник, розправлялася з масовкою, ані на автобусній зупинці, де з нею намагався познайомитись випадковий попутник.
   Як і було задумано, він з'явився на сцені на момент повернення Антоніни з роботи. У цій сцені бабуся в очікуванні невістки накриває на стіл, виносить до краю сцени домашні капці, щоб Антоніна могла перевзутися, а Сергійко з дідусем пускають кораблики в мисці з водою. За сценарієм, Сергійко, побачивши маму, мав радісно схопитися, перекинути миску і намочити капці. Мама сердиться і йде до себе, бабуся витирає підлогу шваброю, а дідусь веде ображеного хлопчика за лаштунки. Єдиною реплікою Сергійка мали бути слова:
   - Ура! Мама прийшла!
   І от з'являється Антоніна. Втомлена та сердита. Сергійко схоплюється і кидається їй назустріч:
   - Ура! Мама прийшла! - Він, як і належить, перекидає миску, вода виливається на капці.
   - От дякую! - Роздратовано вигукує мама. - Я весь день на підборах, ноги аж гудуть, а вдома і перевзутися нема у що!
   Тут дідусь мав звернути на себе увагу короткою реплікою:
   - Антоніно, я приїхав до вас жити.
   На що та мала роздратовано махнути рукою, сказавши:
   - То й живи! Усі тут живуть, тільки мені нема життя! - І піти до себе.
   Але дід рота відкрити не встиг.
   - Мамо, до нас дідусь приїхав! У нього будинок вибухнув ущент!! Йому тепер жити нема де! Він тепер із нами житиме!
   - Так, Антоніно, я приїхав до вас жити! - Вставив свою
  репліку Максимович.
   - То й живи! Усі тут живуть, тільки мені нема життя! - Ро-
  здратовано відповіла Антоніна і повернулася, щоб піти.
   - Мамусю! Ми ж тебе любимо! Ми хочемо, щоб у тебе було життя! Залишися з нами! - Сергійко кинувся до мами, обхопив її руками і намагався зупинити.
   - Відчепись! Мені не до тебе! Та відчепися ж ти! - Вже не за сценарієм намагалася відірвати від себе руки сина Антоніна, який відчайдушно вчепився у неї.
   Хлопчик упав на підлогу, Антоніна пішла за лаштунки. Сергійко підняв на зал очі, повні сліз і по залі розлилося таке безмежне море образи, що воно затопило весь зал. Солоні краплі відчули на своїх щоках майже всі присутні, дехто почав схлипувати. Навіть Олександр Петрович шморгнув носом, а Ігор крадькома втер праве око. Дід підійшов до онука, простяг йому руку, допоміг встати і, промовивши:
   - Ходімо, Сергійко. Ти не ображайся, просто мама дуже втомилася... - Повів його до куліси.
   Сергійко на прощання кинув у зал такий відчайдушний погляд, сповнений образи, що всі вибухнули риданнями та бурхливими оплесками.
   - Оплесків у цій сцені ще ніколи не було. - Вже не приховуючи сліз, зауважив Ігор.
   Більше Сергійко нічого непередбачуваного не робив. Наприкінці вистави, коли Антоніна стояла по центру сцени сильна, як скеля, але зовсім самотня, а її домашні відсторонено стали по обидва боки від неї, Сергійко знову накрив зал відчайдушно-ображеним поглядом.
   Глядачі аплодували стоячи, довго не відпускаючи артистів.
  -6-
   - Ти що твориш? - Накинулася на Ларису Марина, коли завіса остаточно закрилася. - Для кого сценарій писався?
   - Вискочка! - Додала Люда. - От подивишся, що тобі Ігор
  зробить!
   - Так, пані та панове, сьогодні всі молодці, розходимося
  по домівках!
   - Але ж ця... актриса, млин! Вона ж нам мало виставу не зірвала! - Не могла заспокоїтися Аліна, яка просиділа всю виставу за правими лаштунками разом із готовим у будь-який момент до виходу Тарасом. - Що з нею робитимемо?
   - А це ми з директором вирішимо завтра! Сьогодні всім відпочивати!
   Поки всі позмивали грим і перевдяглися, Лариси й слід застиг.
   - Куди вона поділася? - Озирався біля чорного ходу Максимович.
   - Не знаю, вона навіть у гримерку не заходила. - Відповів Тарас.
   - Так, мабуть, у костюмі та гримі й поїхала. - Припустила Аліна.
   - Шкода, а то б я їй... - Потерла руки Люда.
   - Нічого, завтра влаштуємо їй розбірку! - Сердито сплюнула Марина.
   І всі роз'їхалися по домах. Усі, крім начальства.
  ***
   - То що робитимемо? - Запитав директора Ігор.
   - Навіть не знаю... Між іншим, загалом непогано вийшло... Якщо залишити так, як вийшло... - Задумався Олександр Петрович.
   - Доведеться репліки переписати, щоб ніхто не збився.
   - І зовсім не схожа на ту даму! Ну, справжній хлопчик!
   - Живий, бешкетний.
   - Емоційний! На репетиції також так було?
   - Ні, просто запам'ятовувала звідки і коли виходити, де стати, де сісти, репліки читала, як школяр біля дошки.
   - Гаразд, завтра подивимося. Коли у вас репетиція?
   - Завтра вистава о третій, тому репетиція перед нею о
  дванадцятій.
   - А о десятій не можна?
   - О десятій другий склад репетирує "Містерії". У них вистава о шостій, а перед нею о п"ятій у прогін.
   - Гаразд, о дванадцятій, то о дванадцятій... Я обов'язково прийду.
  ***
   Лариса прийшла до театру на десяту. Ніхто не встиг їй повідомити, що коли спектакль грається о третій, то репетицію призначають на дванадцяту. Поки нікого з першого складу не було, вона відвідала репетицію другої п'єси. Сиділа тихо, не втручалася, тільки запам'ятовувала.
   Хтось із другого складу сказав їй, що перевдягнутись і загримуватися треба вже перед репетицією, і Лариса пішла в гримерку. Аліна і Тарас уже були на місці.
   - Вискочка! - Замість привітання зло прошипіла Аліна.
   - Актриса, млин! - Буркнув Тарас.
   - І вам вітання! - Радісно відповіла Лариса і, як ні в чому не бувало, взялася за грим.
   Тарас теж гримувався:
   - Думаю, сьогодні грати Сергійка буду я.
   - Подивимося! - Знизала плечима Лариса.
   І директор, і режисер повідомили, що сьогодні Сергійка гратиме Лариса.
   - Вийшло несподівано, але емоційно. Поекспериментуємо пару днів, проаналізуємо реакцію глядача, подивимося на відгуки... Я запросив декого... Ну, не заважатиму вам, посиджу в залі... - Олександр Петрович спустився в зал і сів у третьому ряду.
   - Ось, перегляньте зміни у тексті, гратимемо, як учора. - Почав роздавати аркуши із текстовими змінами Ігор.
   Репетиція пройшла технічно, всі зберігали емоції на потім.
   - То як, Ларисо, зможеш? - Запитав Ігор, коли всі розій-
  шлися по гримерках.
   - Постараюсь. - Відповіла та хриплуватим хлопчачим голосом.
   У гримерці лунав дух змови. Аліна та Тарас були якось
  дивно ввічливі та тихі.
   - Хочеш чаю? - Налила Аліна собі з термоса в чашку.
   - Давай. - Лариса здивовано підняла брову, але взяла з рук Аліни другу чашку. - А ти будеш? - Спитала вона Тараса.
   - Ні, я вийду, покурю.
   - Палити шкідливо. - Лариса вдала, що відпила ковток, насправді лише торкнувшись чашки губами.
   Аліна блиснула очима, але відразу відвернулася.
   - Звідки ти взялася? - Попиваючи чай маленькими ковтками, спитала вона.
   - Та так, приїхали з чоловіком та сином з Одеси, пожили тут трохи. Ми з чоловіком архітектори, приватні будинки проектували... Тепер вирішила спробувати себе в театрі.
   - Ти пий, пий, бо охолоне! - Аліна байдуже відвернулася до вікна. - А ти у нас зіркою вирішила стати? Май на увазі, у нас вискочок не дуже люблять. Можуть щось підлаштувати, щоб повернути роль.
   - А я тут ненадовго, лише до жовтня. Потім мене не буде.
   - Чому?
   - Життя така дивна штука... Ось воно є, а ось його й немає... То ж всі ваші ролі вам залишаться. Просто я внесу до них щось нове, яскравіше. Отже, поки я тут, вчіться! - Лариса поставила чашку на столик і підійшла до дзеркала, поправляючи перуку. - А роль Сергійка післязавтра знову виконуватиме Тарас!
   - А ти?
   - А я післязавтра буду дідом. Я взагалі думаю по черзі всі ролі переграти і у вашому складі, і у другому, і у третьому. Усі спектаклі на себе приміряю.
   - Навіщо тобі це?
   - Життя таке коротке, хочеться встигнути якнайбільше. От я тут, у театрі кілька життів і проживу... - Лариса в дзеркальному відображенні побачила, як Аліна підійшла до її чашки, ніби випадково зачепила її і перекинула, проливши чай на підлогу.
   - Ой, я ненароком!
   - Нічого, я вже напилася. О, другий дзвінок, час на сцену! - І Лариса побігла коридором.
   - То як, вийшло? - Зазирнув у гримерку Тарас.
   - Ні, я сама все вилила! Вона і так тобі післязавтра поверне роль! Біжимо дивитися, що буде сьогодні!
   А сьогодні була повна зала! Біля входу в театр юрмилися люди й питали зайвий квиток. Як поширюються чутки, невідомо, але розгублені білетерши пропускали декого за чверть ціни в проходи:
   - Тільки не стояти, щоб нікому не заважати! Сідайте на сходи! - Озиралися вони на директора, який спостерігав за небаченим напливом глядачів зі сходів.
   Лариса, яка отримала добро на свої дії, додала в гру ще більше почуттів, заражаючи цим й інших. А наприкінці вона знову несподівано внесла зміну: коли всі дійові особи відвернулися від Антоніни, яка немов скеля одиноко стояла по центру сцени, а Сергійко втопив зал у морі образи, він раптом проковтнув свою образу, підійшов, тримаючись за руку діда, до мами і засунув долоню в її руку. Від несподіванки Антоніна здригнулася, опустила очі на сина, і по її щоках потекли сльози. Скеля здригнулася і розтанула, в зал потік теплий струмок надії...
  -7-
   - Завтра я цю роль граю востаннє! - Заявила Лариса Ігореві після вистави. - Настав час повернути її Тарасові.
   - А що ти хочеш? Май на увазі, Антоніну я тобі дати не можу!
   - І не треба! Я хочу зіграти діда.
   - Де ти - і де дід!
   - Загримуюся! Зате яка несподіванка, який цікавий експеримент!
   - Гаразд, але тоді передай Тарасові свої секрети. У тебе часу до вечора та завтра з ранку.
   А завтра з ранку в газетах з'явилися відгуки про виставу, у якій грала нова театральна зірка Лариса. Саме так - просто ім'я, без прізвища. Людей на спектакль прийшло ще більше, а у ложі поряд із директором сидів начальник управління культури.
   Коли на сцену в ролі Сергійка вийшов Тарас, зал спочатку розчаровано загудів, але потім побачив, що Тарас грає анітрохи не гірше за Ларису, тим більше, що він був більше схожий на хлопчика і виглядав ще зворушливішим. Особливо поруч із помітно засохлим дідом. Ларисин дідусь був більш нервовим, чуттєвішим. У ньому відчувався такий біль від пережитого, така ніжність до покинутого при живих матері і батькові онука, таке співчуття до Антоніни, що загнала себе, таке розуміння тягаря матері і таке прийняття безвихідного становища зятя, що ніхто не міг дивитися на це без сліз. У свою нову роль Лариса додала хованки з онуком, читання книги зятю, допомогу по господарству свасі, мовчазні обійми з дочкою... І фразу перед останньою сценою:
   - Доню, ти б хоч слово добре сказала своєму молодшому або, хоч би, мовчки посиділа поруч із Сергійком... Пацан росте зовсім самотнім, при живих батькові й матері...
   На що Антоніна зітхала і йшла на передній план, де вже маленький Сергійко брав її за руку і від неї зі струмками сліз розтікалися і струмки надії...
  ***
   Завдяки чуткам, що розповсюджувалися містом, про гру нової театральної зірки Лариси, в театрі почалися аншлаги. Довелося на якийсь час відсунути у невизначене майбутнє спектаклі третього складу та скоротити кількість їх для другого. Весь час, що звільнився, було віддано "Антоніні". Кожні три дні на афішах змінювалася роль для Лариси, глядачі навіть почали робити ставки на те, кого вона гратиме найближчим часом.
   За місяць нова зірка переграла всі головні ролі в "Антоніні", змусивши режисера повністю переписати сценарій, зробивши його глибшим та чуттєвішим.
   Матері вона додала тихих сліз та більшої турботи про сина, вдячного прийняття допомоги від рідних, розмов зі сватом про те, яким був її син раніше, гордості за його подвиг, надії на його одужання у майбутньому.
   Старшого сина-студента, який раніше зображався лише схематично, вона зробила більш близьким до сім'ї, наділила його бажанням допомагати матері, влаштувавшись на нічні чергування до лікарні, додала йому реплік у спілкуванні з молодшим братом і дідом, з бабусею та мамою. А його фраза: "Мамо, ти ж не залізна, ти жива! Відпочинь хоч трохи!" - змусила Антоніну зробитися до кінця вистави м'якішою і теплішою.
   Саму Антоніну вона показала як жінку, яка тримається на межі своїх сил, намагаючись виглядати залізною леді. До кінця вистави вона вже не так тиснула на своїх підлеглих на роботі, прийшовши додому, могла ніжно поглянути на молодшого сина, провести рукою по його волоссю, а в кінці, коли він у пробачающому жесті брав її за руку, вона раптом падала на коліна, притискала його до себе і плакала...
   Навіть манекен, який грав роль паралізованого батька, в останній сцені замінювався живою людиною, яка у відповідь на прикінцеві ридання Антоніни піднімалася у своєму кріслі і простягала до неї слабку руку. Рука безсило падала, а її підхоплювала мати, яка охала від несподіванки, але зі щасливими сльозами на щоках...
  ***
   До літа Лариса перекочувала у спектаклі другого складу,
  перегравши всіх містичних героїв Гоголя. І тут не обійшлося без конфузу. Вистава складалася з багатьох містичних творів Гоголя, переплетених між собою в єдине дійство. Коли Лариса грала відьму, актриса, яка виконувала роль Втопленої з "Травневої ночі" так перелякалася її погляду, що відмовилася з нею грати.
   - Вона ж справжня відьма! - З жахом репетувала актриса. - Я її боюся!
  - Та я ж просто граю! - Виправдовувалася Лариса.
  - Так не грають! Аж кров у жилах стигне!...
   Актриса бігала по всьому театру, розповідаючи кожному, який жах викликає погляд новенької, і що вона нізащо з відьмою грати не буде. Тож її довелося замінити. Втоплену погодилася грати Марина з першого складу.
   У третьому складі Лариса поринула у світ казок та фантазій... Не всі артисти приймали її манеру гри, не всі хотіли ділитися своїми ролями. Іноді їй влаштовували підлянки, з яких вона якимось чином примудрялася виходити гідно.
   - Вискочка! - Шипіли заздрісники їй у спину.
   - Як ти це робиш? - Питали інші.
   - Ви - професійні артисти. - Відповідала вона. - Ви граєте, користуючись усім арсеналом, придбаним за час навчання в інститутах. А мені вчитися ніколи, я скоро піду, тож я не граю, а живу. Переживаю так, як це відчуваю. У мене дуже сильна емпатія.
   Поза очі всі - і друзі, і вороги, називали її "ця Актриса, млин!" Вона знала про це, але, здавалося, не ображалася. У спільних святкуваннях участі вона ніколи не брала, після вистав за нею завжди приїжджали то чоловік, то син і вона одразу ж їхала додому.
   Тепер аншлаги в театрі стали звичною справою, глядачі йшли не лише на Ларису, а й на інших артистів, що помітно
  виросли. Театр вже мав кілька яскравих зірок, у яких з"яви-
  лися свої фанати.
   Наприкінці літа театром поповзли чутки, що в жовтні Лариси не стане. Спочатку казали, що вона їде за кордон, потім почали думати, що вона смертельно хвора. А після останньої вересневої вистави, де вона грала інопланетянку, яка допомагала людям, але вмирала від несумісності із земними бактеріями, за нею раптом приїхала швидка допомога...
  -8-
   Прощання із зіркою театру Ларисою, яка так несподівано з'явилася на його небосхилі і так швидко згоріла, родичі влаштували на площі перед міським крематорієм. Труна стояла біля входу в зал крематорію, на його фасаді був встановлений великий електронний екран, що мав можливість ковзати по рейках вгору і вниз, все навколо було прикрашене квітами...
   Не було ані промов, ані проповідей. Просто екран спустився до самої труни і на нього ніби злетіла з труни душа Лариси. Вона сміялася і плакала, бешкетувала і співала, з одного образу перетікала в інший, потім зупинила свій погляд, здавалося, на кожному з натовпу і сказала:
   - Життя людині дається одне. Одне життя таке коротке, не встигнеш і озирнутися, як воно закінчиться. Мені пощастило прожити не одне, а десятки життів! Я поспішала, за що дехто називав мене вискочкою. Проте я багато встигла! Поспішайте жити, ніхто не знає, скільки йому відведено часу. Нічого не відкладайте на потім, його може і не бути. Живіть тут і зараз! А мені час у інші світи, до інших життів! - Лариса на екрані змахнула крилами і разом з екраном, що піднімався по рейках, наче полетіла в небо...
  ***
   Майор карного розшуку Андрій Малодеров, якого поза очі називали агентом Малдером, як і багато хто у натовпі, прийшов проводити свою улюблену театральну зірку Ларису в останню путь. Вперше він побачив її в ролі матері паралізованого героя зі спектаклю "Антоніна". У цій ролі вона була така схожа на матір сусіда, який повернувся з війни без ніг, що стала рідною для Андрія. Спочатку він привіз на цю виставу своїх сусідів - матір із сином, потім почав приходити на всі інші, намагаючись не пропускати жодної. До літа він і не помітив, як став завзятим театралом. І от...
   "Як раптово вона з'явилася і як швидко зникла" - сумно думав він. - "Зірка спалахнула і згоріла... Така молода, гарна, сповнена життєвих сил та таланту... Яка така хвороба?! Та вона виглядала такою здоровою!... Тут щось не так... Може, я шизофренік, але я займуся цією справою!... Стоп, але ж справи ніякої немає, чим займатися?... А ось цим самим і займуся!" - твердо сказав Андрій сам собі і вирішив завтра ж розпочати власне неофіційне розслідування під кодовою назвою "Актриса".
   З самого ранку Малодеров вирушив до театру. Записався у секретарки на зустріч із директором, якого поки не було на місці, пройшовся гримерками, вислуховуючи плітки та домисли, був присутній на репетиції нової п'єси, поговорив з режисером.
   - Самородок! - Захоплено говорив той. - Будь-яка роль була наче написана спеціально для неї. Вона брала сиру роль, збагачувала її своїм баченням та емоціями, а потім грала так, ніби жила! І не повірите, адже нам її просто нав'язали з управління! Запитайте у директора!
   Розповідь директора виглядала інакше:
   - Ніхто нам її не нав'язував, це взагалі виявилося щасливою випадковістю. Так, мене дійсно того дня викликали на килим, влаштували прочухана і запропонували щось змінити у роботі театру, а найголовніше - знайти чи створити зірку. А потім ця випадкова зустріч у кафе... Це було як гіпноз, як феєрія... І я зовсім несподівано прийняв її до театру і того ж дня випустив на сцену! Уявляєте? Просто в голові не вкладається... Трохи більше адекватності, і її могло б не бути у нас...
   Взявши в Олександра Петровича адресу Лариси, Андрій
  Малодеров вирушив до начальника управління культури.
   - Ніякий це був не випадок! - Начальник нервово ходив кабінетом, перекладаючи по дорозі з місця на місце предмети на полиці, на столі, переставляючи стільці і то відсмикуючи, то закриваючи тюль на вікні. - Напередодні Лариса прийшла до мене, сюди, до цього кабінету... Як швидкоплинне видіння, як геній чистої краси, як неземне створіння, як... Це було схоже на гіпноз у бузковому тумані... Вона сказала, що наш театр загниває і йому потрібний "чарівний пендель". Так, саме так і висловилася! Вона сказала, що таким пенделем може стати вона сама, тільки треба підштовхнути директора театру прийняти її на роботу.
   - Тільки не треба наказувати! - Попередила вона. - Це має бути його власна думка. Його треба лише підштовхнути до ухвалення несподіваного рішення. А для цього він повинен вийти від вас роздратованим та сердитим.
   Ну, це я вмію робити! Коротше, я викликав його на килим, зробив значне вливання і відпустив приймати рішення... А ще! Ще попросив бухгалтерку наздогнати його і засунути в руку візитівку, залишену напередодні Ларисою.
  ***
   За адресою, даною в театрі, нікого не було. Сусідка, що пильно визирнула на стукіт у двері, поцікавилася:
   - Чого стукаєш? Дурню ж ясно, що нікого вдома немає!
   - Дурню, може, і ясно, а мені ні. - Відповів Андрій.
   - А хто ти такий?
   - Майор карного розшуку Малодеров! - Представився Андрій, показуючи посвідчення.
   - Ого, карного розшуку... То що цю артистку вбили, чи що? Не сама померла?
   - Не знаю... Ось, намагаюся розібратися... Хотів із ро-
  дичами поговорити, із чоловіком, із сином...
   - У неї ще мама була, невістка та онук. - Охоче повідомила сусідка. - Вони три квартири винаймали, всі ок-
  ремо, але поруч.
   - Онук?! Скільки ж їй було років?
   - А хто їх, артисток знає! Вони всі постійно роблять пластичні операції, омолоджуються. Он, Софія Ротару моя ровесниця, скоро восьмий десяток піде, а на сцені як дівчинка! Я взагалі дуже люблю Софію Ротару.
   - Та ну її, не про Ротару розмова! - Зупинив балакучу стареньку Майор. - Де мені родичів знайти?
   - А вони поїхали! Одразу ж після похорону й поїхали, навіть поминки не влаштували. І куди поспішали... Що ж, кожен горе по-своєму переживає... А похорон красивий був, щоправда, якось не по-християнськи, не в землю закопали, а у вогні спалили...
  ***
   Був уже вечір, тож похід у крематорій агент Малдер відклав на ранок.
   Директор крематорію повідомив, що ритуал було заброньовано ще за три дні до смерті Лариси.
   - Вона сама приходила, все тут оглянула, сказала, що ритуал проводитиметься за сценарієм. Труну перед тим, як відправити в піч, треба було закрити, а попіл того ж вечора віддати рідним. На другий день робітники привезли та встановили цей екран, а після обряду родичі сказали, що це подарунок крематорію.
   - А хто проводив кремацію?
   - Та цей, як його... Вікентій Федорович! Але його сьогодні немає, він завтра на зміну виходить.
   Довелося майору Малодерову відкласти розслідування до завтра. Тим паче, що був понеділок і треба було з'явитися й на роботі.
  
  ***
   Зранку до Андрія зателефонував директор театру і повідомив, що театр отримав несподіваний подарунок від невідомого мецената.
   - Це величезний електронний екран для декорацій та комп'ютерний пульт управління ним. Уявляєте? Саме про такий мріяла Лариса. Нове слово у театральній техніці! Уявляєте, в останній сцені Антоніна стоїть вся така самотня, як у пустелі, за її спиною на екрані сиплються піски, дюни перетікають одна за одною і таке відчуття, наче пісок на зубах скрипить...
   Довелося заїхати до театру та подивитися на те, як робітники встановлюють на заднику сцени екран. Потім знову справи в поліції...
  ***
   Тож до крематорію Малдеру вдалося вирватися лише надвечір. Усі ритуали вже були проведені, і Вікентій Федорович розфасовував попіл по урнах.
   - А як ви знаєте, який кому належить? - Поцікавився Андрій.
   - А вони висипаються на транспортер купками, а купки пронумеровані. Залишається тільки пересипати в урну та наклеїти потрібну бірку з даними.
   - І Ларису позавчора так само?
   - Яку Ларису, артистку, чи що?
   - Так... - Майор помітив, як обличчя Вікентія Федоровича посіріло, а очі забігали. - Ану, розповідайте, що було не так!
  Що, попіл переплутали?
   - Та якби! Попелу взагалі не було. Тобто людського попелу не було, був лише попіл від труни. Від порожньої...
   - А як ви його розрізняєте?
   - А тут і розрізняти не треба. Не було її в труні.
   - Як це не було? Я ж сам бачив...
   - Усі бачили, та не бачили. Тільки я сам і бачив.
   - Що саме ви бачили? Кажіть, бо підете, як співучасник! - Пригрозив майор, щоб підштовхнути службовця до відвертості.
   - Лежала вона, значить, у труні, всі підходили, розставляли навколо вінки, розкладали квіти... Родичі нікого близько не підпускали. Я ще тоді подумав: "Дивно, зазвичай всі цілують, прощаються, а тут такого не було..." Потім музика заграла і екран поповз униз. Поки всі піднімали голови до екрану, її чоловік закрив кришку. Всі дивилися на
  екран, а я тут стояв, мені його видно не було... Проте мені було видно, що робилося за цими купами вінків та квітів!
   - І що там робилося?
   - Скажу - не повірите! Отже. стою я, нікого не чіпаю, раптом бачу - торцева стінка труни, яка до зали крематорію повернена, відкривається, а з труни виповзає покійниця.
   - Як це? Вона ж мертва?
   - І я так подумав. Давай хреститись. А вона вилізла, приклала палець до губ: мовляв, мовчи, брате! І рачки ось тут повз вінки в зал пробралася... Я за нею...
   - Ну, і?
   - А вона тут встала, поправила одяг, зачіску... Каже: це такий розіграш!
   - То вона не вмерла?
   - Живенька! Я її торкався, вона мені дозволила... А потім, коли всі розходитися стали, вона сіла в машину до чоловіка, і вони поїхали.
   - Отак просто сіли і поїхали?
   - Ну, ще мені гарні чайові залишили... А за попелом не приїжджали, я сам запис зробив.
  ***
   "Оце так поворот!" - розгублено думав Андрій Малодеров дорогою додому - "І де тепер її шукати?"
   Наступного дня Малодеров відстежив номери машин чоловіка та сина Лариси. У ніч після похорону вони засвітилися на камерах трасою на Київ, а через день перетнули кордон із Польщею. "От і шукай вітру в полі!" - думав Малодеров, лежачи ввечері вдома на дивані - "Може, вони в Польщі десь зупиняться, а може, далі кудись поїдуть. Європа, тут уже не відстежиш, а до міжнародного розшуку не звернешся - злочину немає, тільки домисли... І навіщо їй знадобилося смерть зображати? Як вона там на екрані казала? "Прожити багато життів..." Може, вона і смертей захотіла теж багато пережити?... Ну, нічого, головне, що вона жива!... Актриса, млин!".
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"