34. Капа на смртта http://flibusta.is/b/610990/read
Капата на смртта
35. Амстердам http://flibusta.is/b/681332/read
Амстердам
36. Храмот на стравот http://flibusta.is/b/612612/read
Храмот на стравот
37. 14 секунди до пеколот http://flibusta.is/b/633698/read
14 секунди до пеколот
38. Дезертер http://flibusta.is/b/607232/read
Дезертерот
39. Карневал на убиства http://flibusta.is/b/633954/read
Карневал за убивање
40. Родезија http://flibusta.is/b/631088/read
Родезија
Картер Ник
Макао.
преведено од Лев Шкловски во спомен на неговиот починат син Антон.
Оригинален наслов: Макао.
СЕЗОНА НА УБИСТВО.
• Сопственикот на озлогласениот секс клуб во Лондон е пронајден избоден до смрт, неговото тело хакирано на крвави парчиња... • Врвниот агент на Португалија е застрелан сред бел ден на улица полна со минувачи
• Некој приватен детектив од Бруклин е убиен со нож во срцето откако се мешал во меѓународна шпионажа...
Заедничко им беше принцезата де Гама, партнерката на Ник Картер на неговата нова задача. Убава, курва жена која може да го спаси или уништи светот. . . во зависност од тоа која страна повеќе ќе ги задоволи нејзините развратни желби!
Поглавје 1
ЛОНДОН СЕ ТРЕСЕ ОД ТОПЛИНА. Беше последната недела од јули, а веќе неколку дена термометарот се приближуваше до осумдесет. Во Британија е жешко и природно е дека конзумирањето на пиво, благо и горчливо, како и пив од орев е директно пропорционално на степените Фаренхајтови. Патот Портобело. Немаше клима уред, а овој мал валкан јавен простор беше исполнет со смрдеа на пиво и тутун, евтин парфем и човечка пот. Во секој момент, сопственикот на куќата, дебел човек, ќе тропне на неа и ќе ги пее зборовите од кои толку се плашат пијаниците и осамените. „Работното време завршува, господа, испразнете ги чашите. Во задната кабина, од слушање на другите патрони, шест мажи си шепнаа еден на друг. Петмина од мажите беа Кокни, што беше очигледно во нивниот говор, облекување и манири. Шестиот човек, кој постојано зборуваше, беше малку потешко да се идентификува. Облеката му беше конзервативна и добро исечена, кошулата му беше чиста, но со излитени манжетни, а носеше вратоврска од познатиот полк. Неговиот говор беше образован човек, а по изглед имаше изразена сличност со она што Англичаните го нарекуваат „џентлмен“. Неговото име беше Теодор Блекер - Тед или Теди на неговите пријатели, од кои му останаа многу малку.
Некогаш беше капитен во Ројал Алстер Фузилиерс. До и вклучувајќи отказ поради кражба на полкови пари и измама со картички. Тед Блекер заврши со зборувањето и погледна наоколу во петте кокни. - Дали сите разбирате што сакаат од вас? Дали имате прашања? Ако да, тогаш прашајте сега - нема да има време подоцна. Еден од мажите, ниско момче со нос како нож, ја подигна празната чаша. - Хм... Имам едноставно прашање, Теди. „А да го платиме пивото пред тој дебел човек да објави време за затворање? Блекер ја задржа згрозеноста во гласот и изразот додека му мавташе со прстот на шанкерот. Овие момци му требаа во следните неколку часа. Нему му беа многу потребни, тоа беше прашање на живот и смрт - неговиот живот - и немаше сомнеж дека кога комуницирате со свињи, сигурно ќе навлезете малку нечистотија врз вас. Тед Блекер воздивна внатре, надворешно се насмевна, го плати пијалокот и запали пура за да се ослободи од мирисот на неизмиеното месо. Само неколку часа — најмногу ден или два — и тогаш договорот би бил завршен и тој би бил богат човек. Тој, секако, ќе мора да ја напушти Англија, но тоа не е важно. Пред нив беше голем, широк, убав свет. Отсекогаш сакал да ја види Јужна Америка. Алфи Дулитл, лидер на Кокни по големина и интелигенција, ја избриша пивската пена од устата и се загледа преку масата во Тед Блекер. Неговите очи, мали и лукави во крупното лице, беа вперени во Блекер. Тој рече: „Сега види, Теди. Не треба да има убиства? Можеби ќотек ако е потребно, но не и убиство...“ Тед Блекер направи иритиран гест. Тој погледна во скапиот златен рачен часовник. „Сето тоа го објаснив .” “, рече тој нервозно. - Ако има некакви проблеми - за кои се сомневам - тие ќе бидат помали. Убиства сигурно нема да има. Ако некој од моите, ух, клиенти некогаш излезе „надвор од линијата“, сè што треба да направите вие мажите е да ги смирите. Мислев дека јасно кажав. Сè што треба да направите вие мажите е да се погрижите ништо да не ми се случи и ништо да не ми биде одземено. Особено последниот. Вечерта ќе ви покажам многу вредни добра. Постојат одредени страни кои би сакале да ја имаат оваа ставка без да платат за неа. Сега, конечно, сè ви е јасно?“
Справувањето со пониските класи, мислеше Блекер, можеби е премногу непријатно! Не беа ни доволно паметни да бидат добри обични криминалци. Повторно погледна во часовникот и стана. - „Ќе те очекувам во два и пол. Моите клиенти ќе пристигнат во три. Се надевам дека ќе дојдеш одделно и нема да привлекуваш внимание. Знаеш сè за полицаецот во областа и неговиот распоред, така што не треба да има има некакви потешкотии. Сега, Алфи, повторно адреса? - Улицата Мевс број четиринаесет. Во близина на Моргејт Роуд. Во таа зграда на четвртиот кат.
Додека се оддалечуваше, малиот шилест нос Кокни се насмеа: „Мисли дека е вистински господин, нели? Но, тој не е елф.
Друго лице рече: „Тој ми изгледа како прилично џентлмен. Барем неговите А се добри“. Алфи ја урна празната кригла. Тој фрли продорен поглед на сите и се насмевна. - „Вистински господин немаше да познавате, никој од вас, ако дојде да ве лекува. Јас, не, познавам господин кога ќе го видам. Се облекува и зборува како господин, но сигурен сум дека не е него."!" Дебелиот сопственик удрил со чекан по шанкот. „Време, господа, ве молам! Тед Блекер, поранешен капетан на Алстер Фузилиерс, го остави своето такси во Чипссајд и одеше по патот Мооргејт. Half Crescent Mews беше на половина пат до Старата улица. Бројот четиринаесет беше на самиот крај на шталите, четирикатна зграда од избледени црвени тули. Тоа беше од раниот викторијански период, и кога сите други куќи и станови беа штали, тоа беше просперитетна продавница за поправка на кочии. Имаше моменти кога незамислениот Тед Блекер мислеше дека сè уште ги чувствува мешаните мириси на коњи, кожа, боја, лак и дрво што висат над шталите. Влегувајќи во тесната калдрма, го соблече палтото и ја олабави полковската вратоврска. И покрај доцните часови, воздухот сè уште беше топол и влажен, леплив. На Блекер не му беше дозволено да носи вратоврска или нешто што му припаѓа на неговиот полк. Посрамените службеници немаат такви привилегии. Тоа не му пречеше. На вратоврската, како и неговата облека, неговиот говор и манири, сега беа потребни. Дел од неговиот имиџ, неопходен за улогата што требаше да ја игра во свет кој го мразеше, во свет кој се однесуваше многу лошо кон него. Светот што го воспита како офицер и џентлмен му дозволи да го погледне Рајот само за да го фрли назад во ров. Вистинската причина за ударот - и во тоа веруваше Тед Блекер со целото свое срце и душа - вистинската причина не беше дека тој бил фатен како мами на карти, ниту дека бил фатен како краде полкови пари. Бр. Вистинската причина била тоа што татко му бил месар, а мајка му слугинка пред бракот. За ова, и само за ова, без пари и без име беше исфрлен од службата. Тој беше само привремен господин. Кога им требаше, се беше во ред! Кога веќе нема да им треба - излези! Вратете се на сиромаштијата за да заработите за живот. Тој отиде до бројот четиринаесет, ја отклучи влезната врата обоена во сиво и го започна долгото искачување нагоре. Скалите беа стрмни и истрошени; воздухот беше влажен и затнат. Блекер обилно се поти кога стигна до последното слетување. Застана за да здивне, велејќи си дека е многу во форма. Тој треба да направи нешто околу тоа. Можеби кога ќе стигне во Јужна Америка со сите пари, ќе може да се врати во форма. Избркајте го стомакот. Секогаш бил страстен за физички вежби. Сега тој имаше само четириесет и две години и беше премногу млад за да си го дозволи тоа.
Пари! Фунти, шилинзи, пени, американски долари, долари од Хонг Конг... Која е разликата? Се беа пари. Одлични пари. Со нив можете да купите какви било работи. Ако ги имавте, тогаш бевте живи. Без нив сте биле мртви. Тед Блекер, земајќи го здивот, го бараше клучот во џебот. Спроти скалите имаше една голема дрвена врата. Беше обоен во црно. На него имаше голем златен змеј кој исфрла пламен. Оваа налепница на вратата, според мислењето на Блекер, беше само соодветниот егзотичен допир, првиот навестување на забранетата великодушност, на радостите и недозволените задоволства што лежеа зад црната врата. Неговата внимателно избрана клиентела ја сочинуваа главно денешните млади луѓе. На Блекер му беа потребни само две работи за да се приклучи на неговиот змеј клуб: дискреција и пари. Многу од двете. Зачекори низ црната врата и ја затвори зад себе. Темнината беше исполнета со благотворно и скапо брмчење на клима уредите. Го чинеа фер сума, но тоа беше неопходно. И вредеше на крајот. Луѓето кои дојдоа во неговиот Змеј клуб не сакаа да се динстаат во сопствената пот додека ги извршуваат своите разновидни, а понекогаш и сложени љубовни врски. Посебните штандови некогаш беа проблем, но на крајот беше решен. По повисока цена. Блеккер се нагрди додека се обидуваше да го најде копчето за светло. Во моментот имал помалку од педесет килограми, од кои половината биле наменети за насилниците кокни. Јули и август беа дефинитивно топли месеци и во Лондон. Што е проблемот? Дискретната светлина полека се филтрира во долгата, широка просторија со висок таван. Што е проблемот? Кој се грижеше? Тој, Блеккер, нема да издржи долго. Не ебано веројатно. Не земајќи го предвид фактот дека му се должни двесте и педесет илјади фунти. Двесте и педесет илјади фунти. Седумстотини илјади американски долари. Ова беше цената што ја побара за дваесет минути филм. Тој ќе ја добие својата цена. Беше сигурен во тоа. Блекер отиде до малиот бар во аголот и се поли со слабо виски и сода. Тој не бил алкохоличар и никогаш не ја допрел дрогата што ја продавал: марихуана, кокаин, трева, разни апчиња за изведба и, минатата година, ЛСД... Блекер го отворил малиот фрижидер за да земе мраз за пијалокот. Да, имаше пари од продажба на дрога. А сепак не премногу. Големите момчиња заработија вистински големи пари.
Тие немаа банкноти вредни помалку од педесет фунти, а половина ќе требаше да им се даде! Блекер испи една голтка, се нагрди и беше искрен со себе. Го знаеше својот проблем, знаеше зошто секогаш е сиромашен. Неговата насмевка беше болна. Коњи и рулет. И тој е најбедното копиле што некогаш живеело. Токму сега, токму во овој момент, тој му должи на Рафт над петстотини фунти. Во последно време се крие и наскоро ќе дојдат безбедносните сили во потрага по него. Не треба да размислувам за тоа, си рече Блекер. Нема да бидам тука кога ќе дојдат да бараат. Ќе дојдам во Јужна Америка здрав и здрав и со сите овие пари. Само треба да го промените вашето име и начин на живот. Ќе почнам одново со чиста листа. Се колнам. Погледна во својот златен рачен часовник. Само неколку минути по еден час. Доволно време. Неговите телохранители на Кокни ќе пристигнат во два и пол, а тој сето тоа го испланирал. Двајца напред, двајца назад, големиот Алфи со него.
Никој, никој, не треба да оди освен ако тој, Тед Блекер, не го зборува Зборот. Блеккер се насмевна. Мораше да биде жив за да го каже тој збор, нели? Блекер полека пиеше, гледајќи низ големата соба. На некој начин мразеше да го остави сето тоа зад себе. Тоа беше негова идеја. Ја изгради од ништо. Не сакаше да размислува за ризиците што ги презема за да го добие потребниот капитал: ограбување на златар; товар со крзна украдени од поткровје од Ист Сајд; дури и пар случаи на уцени. Блекер можеше мрачно да се насмее на сеќавањето - и двајцата беа озлогласени копилиња што ги знаеше во војската. И така беше. По ѓаволите, тој го доби својот пат! Но, сето ова беше опасно. Ужасно, ужасно опасно. Блеккер не беше, и тој призна, многу храбар човек. Уште една причина зошто бил подготвен да побегне штом ги добие парите за филмот. Тоа беше премногу проклето за човек со слабо срце, кој се плашеше од Скотланд Јард, од тимот на дрога, а сега дури и од Интерпол. По ѓаволите со нив. Продај го филмот на оној што ќе понуди и бегај.
По ѓаволите Англија и целиот свет, а по ѓаволите сите освен тој самиот. Ова беа мислите, прецизни и вистинити, на Теодор Блекер, порано од полкот Алстер. По ѓаволите и со тоа, размислете за тоа. А особено проклетиот полковник Алистер Понанби, кој со ладен поглед и неколку внимателно одбрани зборови го здроби Блекер засекогаш. Полковникот рече: „Толку си одвратен, поцрне, што не чувствувам ништо друго освен сожалување за тебе. Изгледаш неспособен да крадеш, па дури и да мамиш карти како господин“.
Зборовите се вратија, и покрај максималните напори на Блекер да ги спречи, а неговото тесно лице извртено од омраза и агонија. Со клетва ја фрли чашата низ собата. Полковникот беше мртов сега, надвор од дофатот, но светот не се промени. Неговите непријатели не беа изгубени. Во светот останаа многу од нив. Таа беше една од нив. Принцезата. Принцезата Морган да Гама. Неговите тенки усни се свиткаа во насмевка. Така што сè функционираше добро. Таа, принцезата, можеше да плати за се. Валкана кучка во шорцеви што беше таа. Тој знаеше за неа... Забележете ги прекрасните арогантни манири, студениот презир, снобизмот и кралската кукавица, студените зелени очи кои ве гледаа без навистина да ве видат, без да го забележат вашето постоење. Тој, Тед Блекер, знаеше за принцезата Сите. „Наскоро, кога ќе го продаде филмот, многу луѓе ќе знаат за тоа.“ Мислата му приреди бесно задоволство, погледна во големиот тросед во средината на долгата соба, се насмевна. Принцезата прави на софата, тогаш, што правеше тој со неа, што таа му правеше. Боже! очи, замислувајќи ја врвната приказна на социјалните страници: убавата принцеза Морган да Гома, најблагородната жена со португалска сина крв, блудница.
Репортерката Астер денеска е во градот. Во интервјуто со овој репортер во Алдгејт, каде што има кралски апартман, принцезата рече дека со нетрпение чека да дојде во клубот Змеј и да прави сексуални акробации од поезотеричен тип. Гордата принцеза, кога беше подетално испрашувана, изјави дека на крајот сето тоа е прашање на семантика, но инсистираше дека дури и во денешниот демократски свет таквите работи се резервирани само за благородните и благородниците. Старомодниот начин, рече принцезата, сè уште е доста погоден за селаните. . . .
Тед Блекер слушнал смеа во собата. Одвратно смеење, повеќе налик на квичење на гладни, луди стаорци кои гребат зад облогата. Со шок сфатил дека смеата е негова. Тој веднаш ја отфрли оваа фантазија. Можеби малку полудел од оваа омраза. Мора да гледаш. Омразата беше доволно забавна, но не се исплатеше сама по себе. Блекер немал намера повторно да го започне филмот додека не пристигнале тројца мажи, негови клиенти. Го гледал сто пати. Но, сега ја зеде чашата, отиде до големиот тросед и притисна едно од малите копчиња од мајка на бисер толку вешто и ненаметливо зашиено во потпирачот за раце. Се слушна слабо механичко брмчење додека мал бел екран се спушташе од таванот на крајниот крај на собата. Блекер притисна друго копче, а зад него, проектор скриен во ѕидот сними силен зрак бела светлина на екранот. Испи голтка, запали долга цигара, ги прекрсти глуждовите на кожениот отоман и се опушти. Да не им го прикажеше на потенцијалните клиенти, ќе беше последен пат да го гледаше филмот. Тој го понуди негативното, и немаше да измами. Сакаше да ужива во парите. Првата фигура што се појави на екранот беше неговата. Тој ја провери скриената камера за правилни агли. Блекер го проучуваше својот имиџ со прилично незадоволство одобрување. Доби стомак. И тој беше невнимателен со чешелот и четката - неговата ќелава точка беше премногу очигледна. Му текна дека сега со новото богатство може да си дозволи трансплантација на коса. Се гледаше како седи на троседот, пали цигара, се гужва со наборите во панталоните, намуртено и насмеано во правец на камерата.
Блеккер се насмевна. Се сетил на своите мисли во тој момент - бил загрижен дека принцезата ќе го слушне брмчењето на скриената камера. Решил да не се грижи. Додека тој ќе ја вклучи камерата, таа ќе биде безбедна на своето патување со ЛСД. Таа нема да ја слушне камерата или многу друго. Блекер повторно го провери својот златен рачен часовник. Сега е четвртина до два. Има уште многу време. Филмот траеше само една минута или нешто повеќе од половина час. Треперењето на сликата на Блеккер на екранот одеднаш ја сврте главата кон вратата. Тоа беше принцезата што тропаше. Гледаше како самиот посегнува по копчето и ја исклучува камерата. Екранот повторно стана заслепувачки бел. Сега Blacker во телото повторно го притисна копчето. Екранот стана црн. Тој стана и извади нови цигари од кутијата со жад. Потоа се врати на каучот и повторно го притисна копчето и повторно го активираше проекторот. Тој точно знаеше што ќе види. Помина половина час откако ја пушти да влезе. Блекер се сеќаваше на секој детал со совршена јасност. Принцезата де Гама очекуваше и други да бидат присутни. Отпрвин не сакаше да биде сама со него, но Блекер го искористи целиот свој шарм, и даде цигара и пијачка и ја убеди да остане неколку минути... Ова беше доволно време за него, бидејќи нејзиниот пијалок беше исполнет со ЛСД. Блекер уште тогаш знаеше дека принцезата остана со него само од чиста досада. Знаеше дека таа го презира, како што го презира целиот нејзин свет и дека го сметаше за помалку од нечистотија под нејзините нозе. Ова беше една од причините поради која ја избра за уцена. Омраза кон сите како неа. Имаше и чиста радост да ја познавам телесно, принудувајќи ја да прави непријатни работи, сведувајќи ја на неговото ниво. И таа имаше пари. И многу високи врски во Португалија. Високата позиција на нејзиниот вујко, тој не можеше да се сети на името на човекот, тој имаше висока функција во кабинетот.
Да, принцезата де Гама требаше да биде добра инвестиција. Колку добро - или лошо - беше ова - Блекер никогаш не сонувал во тоа време. Сето ова дојде подоцна. Сега тој го гледаше филмот како се одвива со самодоволен изглед на неговото прилично згодно лице. Еден од неговите колеги офицери еднаш рече дека Блекер изгледа како „многу убав рекламен човек“. Ја вклучил скриената камера само половина час откако принцезата несвесно ја земала првата доза ЛСД. Гледаше како нејзините манири постепено се менуваат додека таа тивко запаѓа во полу-транс. Таа не се противеше додека тој ја водеше до големата софа. Блекер чекаше уште десет минути пред да ја вклучи камерата. За време на овој интервал, принцезата почна да зборува за себе со катастрофална директност. Под дејство на дрогата, Блекер го сметала за стар и драг пријател. Тој се насмевна сега, сеќавајќи се на некои од зборовите што таа ги употреби - зборови што обично не се поврзуваат со крвната принцеза. Една од нејзините први забелешки навистина ја запрепасти Блеккер. „Во Португалија“, рече таа, „мислат дека сум луда. Сосема луда. Би ме ставиле во затвор ако можат. За да ме оддалечат од Португалија, гледате. Тие знаат сè за мене, за мојата репутација, и тие навистина мислат дека "Јас сум луд. Знаат дека пијам и се дрогирам и спијам со кој било маж што ќе ме праша - добро, речиси секој пријател. Сè уште повлекувам линија на тоа понекогаш". Ова, се сеќава Блекер, не беше начинот на кој го слушна. Ова беше уште една причина зошто ја одбра неа. Се шпекулираше дека кога принцезата била пијана, што најчесто била, или под дејство на дрога, спиела со кој било во панталони или, faute de nue, здолништа. По напливот на разговори таа за малку ќе полудеше, само нејасно му се насмевна додека тој почна да се соблекува. Беше, се сети сега, гледањето на филмот, како соблекување кукла. Таа не се спротивстави ниту асистираше бидејќи нејзините нозе и раце беа преместени во која било посакувана положба. Очите и беа полузатворени и изгледаше како навистина да помисли дека е сама. Нејзината широка црвена уста беше полуотворена во нејасна насмевка. Човекот на каучот почувствува дека неговите слабини почнуваат да реагираат додека се гледа себеси на екранот. Принцезата беше облечена во тенок ленен фустан, не баш минијатурен, и послушно ги подигна своите витки раце додека тој и го влечеше преку глава. Таа носеше многу малку одоздола. Црн градник и ситни црни гаќички од чипка. Појас со жартиера и долги текстурирани бели чорапи. Тед Блекер почнал малку да се поти во климатизираната просторија додека гледал филм. После сите овие недели, проклетството сè уште го мачеше. Тој уживаше. Тој призна дека секогаш ќе остане еден од неговите највредни и најценети спомени. Тој ѝ го одврза градникот и го лизна по нејзините раце. Нејзините гради, поголеми отколку што можеше да замисли, со розово-кафени врвови, се истакнуваа цврсто и снежно-бели од нејзиниот граден кош. Блекер се позиционираше зад неа додека со едната рака си играше со нејзините гради, додека со другата притисна друго копче за да го вклучи објективот за зумирање и да ја фати одблиску. Принцезата не забележа ништо. Во крупен кадар толку јасен што и се гледаа ситните пори во носот, нејзините очи беа затворени во нежна полунасмевка. Ако таа ги почувствува неговите раце или реагираше, тоа не беше забележливо. Блеккер го чуваше појасот со жартиера и чорапите. Подвезици беа неговиот фетиш, а дотогаш тој беше толку зафатен од возбудата што речиси ја заборави вистинската причина за оваа сексуална шарада. Пари. Почна да ги става тие долги, долги нозе - толку заводливи во долги бели чорапи - токму онака како што сакаше, на софата. Таа ја послуша секоја негова заповед, никогаш не зборуваше или не приговараше. Во тоа време принцезата веќе беше замината, и ако воопшто го забележаше неговото присуство, тоа беше само во најнејасна форма. Blacker беше нејасен додаток на сцената, ништо повеќе. Во следните дваесет минути, Блекер ја стави во сексуалниот опсег. Си ги дозволи сите пози. Сè што можеа маж и жена да си направат еден на друг, направија. Повторно и повторно...
Таа ја одигра својата улога, тој користеше леќа за зумирање за оддалеченост - Блекер имаше одредена опрема при рака - некои од клиентите на клубот Драгон навистина имаа многу чудни вкусови - и тој ги користеше сите на Принцезата. Таа, исто така, го прифати ова со рамнодушност, не покажувајќи ниту сочувство ниту антипатија. Конечно, во последните четири минути од филмот, откако ја демонстрираше својата сексуална генијалност, Блекер ѝ се препушти на својата страст, тепајќи ја и ебејќи ја како животно. Екранот се затемни. Блекер го исклучи проекторот и отиде до малиот бар, гледајќи во часовникот. Наскоро ќе пристигнат кокните. Осигурување дека ќе ја преживее оваа ноќ. Блекер немаше илузии за мажите кои ќе ги сретне вечерва. Тие ќе бидат темелно претресени пред да им биде дозволено да се качат по скалите до клубот Змеј. Тед Блекер отиде долу, напуштајќи ја климатизираната соба. Решил да не чека Алфи Долитл да разговара со него. Прво, Ал имаше рапав глас, а второ, дека слушалките на телефоните некако можеа да се поврзат една со друга. Никогаш не би го знаеле. Кога игравте за четврт милион фунти и вашиот живот, требаше да размислите за се. Малото лоби беше влажно и напуштено. Блеккер чекаше во сенките под скалите. Во 14 часот и 29 минути, Алфи Дулитл влезе во фоајето. Блеккер му подсвирна и Алфи се сврте, погледите вперени во него, едната месести рака инстинктивно посегна кон предниот дел од кошулата. „По ѓаволите“, рече Алфи, „мислев дека сакаш да те разнесам?“ Блекер го стави прстот на усните: - Зборувај потивко, побогу! Каде се другите? - Џо и Ајри веќе пристигнаа. Ги вратив како што рече. Наскоро ќе бидат тука уште двајца. Блеккер задоволно кимна со главата. Тргна кон големиот кокни. - Што имаш вечерва? Дозволете ми да видам, ве молам, Алфи Дулитл, со презирна насмевка на густите усни, набрзина извади нож и пар месингани зглобови.
„Зглобови за удирање, Теди, ако е потребно, и нож ако има итен случај, може да кажеш. Сите момчиња го имаат истото како мене.“ Блекер повторно кимна со главата. Последното нешто што го сакаше беше убиство. Многу добро. Јас“. Веднаш ќе се вратам. Останете овде додека не пристигнат вашите луѓе, а потоа станете. Погрижете се да ги знаат нивните наредби - тие мора да бидат љубезни, љубезни, но мора да ги претресат моите гости. Секое оружје што е пронајдено ќе биде одземено и нема да биде вратено Повторувам - не враќај го назад“.
Блекер сметаше дека ќе биде потребно извесно време за неговите „гости“ да набават ново оружје, дури и ако тие значат насилство. Имаше намера максимално да го искористи ова време за засекогаш да се збогува со Змејскиот клуб и да се сокрие додека не се вразумат. Никогаш нема да го најдат. Алфи се намурти. „Моите луѓе ги знаат нивните наредби, Теди. Блекер се упати назад горе. Преку рамо кратко рече: Само да не ги заборават. Алфи повторно се намурти. Свежа пот го покри Блекер додека се качуваше. Не можеше да најде начин да го заобиколи. Воздивна и застана на третото слетување да здивне, бришејќи си го лицето со миризливо марамче. Не, Алфи треба да биде таму. Ниту еден план никогаш не бил совршен. „Не сакам да останам сам, незаштитен, со овие гости.“ Десет минути подоцна Алфи затропа на вратата. Блекер го пушти да влезе, му даде шише со пиво и му покажа каде треба да седи на исправен грб. стол десет метри десно од огромниот тросед. и на истиот авион со него. „Ако не е проблем“, објасни Блекер, „треба да се однесуваш како тие три мајмуни. Ништо не гледам, ништо не слушам, ништо не правам...
Тој неволно додаде: „Ќе им го покажам филмот на моите гости. Се разбира, ќе го видите и вие. Не би го спомнал на другите да сум на ваше место. Тоа може да ве доведе во многу неволји. "
„Знам да ја задржам устата затворена.
Блеккер го тапка по неговото големо рамо, не му се допадна контактот. „Тогаш знајте што ќе видите. Ако внимателно го погледнете филмот, можеби ќе научите нешто“. Ајд му упати празен поглед. „Знам се што треба да знам. „Среќен човек“, рече Блекер. Тоа беше патетична шега во најдобар случај, сосема бескорисна за големиот Кокни. Првото тропање на задната врата дојде минута по три. Блекер покажа предупредувачки прст кон Алфи, кој седеше мирно како Буда на столот. Првиот посетител беше низок, беспрекорно облечен во летен костум во боја на срна и скапа бела капа од Панама.
Тој благо се поклони додека Блекер ја отвори вратата. - Извинете, ве молам. Го барам господинот Теодор Блекер. Тоа си ти? Блеккер кимна со главата. Кој си ти? Малиот Кинез подаде карта. Блекер го погледна и го виде елегантниот црн фонт: „Господин Ванг Хаи“. Ништо повеќе. Ниту збор за кинеската амбасада. Блекер застана настрана. „Влезете, г. - Ништо, те молам. Кинезот не ни фрли поглед на Алфи Дулитл додека тој го зазеде неговото место на софата. Уште едно тропање на вратата. Овој гостин беше многу голем и сјајна црна боја со јасно негроидни карактеристики. Тој беше облечен во крем боја одело, малку извалкан и надвор од мода. Реверите беа премногу широки. Во својата огромна црна рака држеше искината, евтина сламена капа. Блекер се загледа во човекот и му се заблагодари на Бога за присуството на Алфи. Овој црнец беше застрашувачки. „Вашето име ве молам? Гласот на црнецот беше мек и нејасен, со некаков акцент. Неговите очи, со досадна жолта рожница, гледаа во оние на Слејкер.
Црнецот рече: „Моето име не е важно. Јас сум овде како претставник на принцот Собхузи Аскари. Доста е“. Блеккер кимна со главата. „Да. Ве молиме седнете. На софата. Во десниот агол. Дали сакате пијалок или цигара? Црнецот одби. Поминаа пет минути пред третиот посетител да тропне на вратата. Поминаа во алармантна тишина. Блекер продолжи фрлајќи брз и итар поглед на двајцата мажи што седеа на каучот. Тие не зборуваа ниту се гледаа еден со друг. додека... и почувствува дека неговите нерви почнаа да му се тресат. Зошто не дојде тој копиле? Дали нешто тргна погрешно? Боже, те молам, не мора! Сега кога е толку блиску до четвртина милион фунти." коса што требаше да се скрати.Немаше капа.косата беше во светло жолта боја.Тој ги носеше овие црни чорапи и рачно изработени кафени кожни сандали.
- Господине Блеккер? Гласот беше лесен тенор, но презирот и презирот во него сечеа како камшик. Неговиот англиски беше добар, но со посебен латински вкус. Блекер кимна со главата, гледајќи во светлата кошула. "Да. Јас сум поцрн. Дали порано...?" Не веруваше баш во тоа. Мајор Карлос Оливеира. Португалско разузнавање. Дали да започнеме со ова?"
Гласот го кажа она што зборовите не го кажаа: макро, макро, стаорец, кучешки измет, најгнасните влекачи. Гласот на некој чуден начин го потсети Блекер на принцезата. Блекер не ја изгубил својата свежина, зборувајќи на јазикот на своите помлади клиенти. Премногу е во прашање. Тој покажа на троседот. - Ќе седнете таму, мајоре Оливеира. Во средината, ве молам. Блекер двојно ја заклучи вратата и ја забрави. Од џебот извадил три обични поштенски картички со поштенски марки. На секој од мажите на каучот му подаде картичка.
Оддалечувајќи се малку од нив, го одржа својот мал подготвен говор. „Ќе забележите, господа, дека секоја разгледница е адресирана до поштенската кутија во Челзи. Непотребно е да се каже дека нема да ги земам картичките лично, иако ќе бидам во близина. Секако доволно блиску за да видам дали некој прави напори да Следете го зад лицето што ќе ја земе картичката. Не би го препорачал ова ако навистина сакате да се занимавате. „Ќе гледате половина час филм. Филмот се продава на оној што ќе понуди најмногу - повеќе од четвртина милион фунти. Пониска понуда од оваа нема да прифатам. Нема да има измама. Има само еден отпечаток и негатива, и двете се продаваат за иста цена... - Малиот Кинез се наведна малку напред.
- Ве молам, дали имате гаранција за ова?
Блеккер кимна со главата. - Искрено.
Мајорот Оливеира сурово се насмеа. Блекер поцрвене, си го избриша лицето со марамче и продолжи: „Не е важно“. Бидејќи не може да има друга гаранција, ќе мора да го прифатите мојот збор. – рече тој со насмевка која не исчезна. - Ве уверувам дека ќе го задржам. Сакам да го живеам мојот живот во мир. И мојата барана цена е превисока за да не прибегнам кон предавство. јас...
Жолтите очи на црнецот го прободеа Блекер. - Ве молиме продолжете со условите. Нема многу
Блекер повторно си го избриша лицето. Проклета исклучена клима? „Се разбира. Многу е едноставно. Секој од вас, откако ќе има време да се консултира со претпоставените, ќе го напише износот на вашиот облог на разгледница. Само на бројки, без знаци за долар или фунти. Запишете и телефонски број каде што може да ве контактираат ќе бидат контактирани во целосна доверливост.Мислам дека можам да оставам на вас.Откако ќе ги добијам картичките и ќе ги прегледам ќе се јавам на највисокиот понудувач во догледно време.Потоа ќе се договориме за плаќање и примање Ова, како што реков, е многу едноставно.
„Да“, рече малиот кинески господин. "Многу едноставно". Блекерот, сретнувајќи го неговиот поглед, почувствувал дека видел змија. „Многу генијално“, рече црнецот. Неговите тупаници формираа две црни палки на неговите колена. Мајорот Карлос Оливеира не рече ништо, само го погледна Англичанецот со празни темни очи што можеше да содржи се. Блекер се бореше со нервите. Тој отиде до софата и го притисна бисерното копче на потпирачот за раце. Со мал гест на бравадо, тој покажа на екранот за чекање на крајот од собата. „И сега, господа, принцезата Морган да Гејм е во еден од нејзините најинтересни моменти. Проекторот завитка. Принцезата се насмевна како мрзелива, полузаспана мачка додека Блекер почна да и го откопчува фустанот.
Поглавје 2
ДИПЛОМАТ, еден од најлуксузните и најексклузивните клубови во Лондон, се наоѓа во луксузна грузиска куќа во близина на Три Кингс Јард, во близина на плоштадот Гросвенор. Таа ноќ, топла и леплива, клубот беше досаден. Имаше само неколку добро облечени луѓе кои доаѓаа и си одеа, главно заминуваа, и беше навистина загушливо да се игра на дваесет и едната маса и покер собите. Топлотниот бран кој го зафати Лондон ја опушта спортската публика, лишувајќи ја од коцкањето. Ник Картер не беше исклучок. Влажноста не му пречеше особено, иако можеше и без неа, но не му пречеше времето. Вистината беше дека Килмастер не знаеше, навистина не знаеше што го мачи. Знаеше само дека е немирен и раздразлив; тој претходно присуствуваше на прием во амбасадата и танцуваше со својот стар пријател Џејк Тодхантер на плоштадот Гросвенор. Вечерта беше помалку од тоа. Џејк доби состанок со Ник, убава мала Лајм со слатка насмевка и облини на сите вистински места. Девојката се потрудила максимално да му угоди, покажувајќи ги сите знаци дека е барем покорна. Над неа имаше напишано големо ДА во начинот на кој го гледаше Ник, прилепувајќи се за неговата рака и гушкајќи се премногу до него.
Нејзиниот татко, рече Лејк Тодхутер, бил важен човек во владата. На Ник Картер не му беше грижа. Тој беше погоден - и дури сега почна да разбира зошто - тежок случај на она што Ернест Хемингвеј го нарече „галопирачко глупаво магаре“. На крајот на краиштата, Картер беше блиску до груб колку што можеше да добие џентлмен. Се извини и си замина. Излезе и ја олабави вратоврската, го откопча белиот смокинг и чекореше со долги, убедливи чекори, шетајќи низ запалениот бетон и асфалт. Преку Карлос Плејс и улицата Монт до плоштадот Беркли. Таму не пееше славејче. Конечно се сврте назад и, поминувајќи покрај Дипломатот, импулсивно реши да застане на пијачка и освежување. Ник имаше многу карти во многу клубови, а „Дипломат“ беше еден од нив. Сега, речиси заврши со пијалокот, седна сам на малата маса во аголот и го најде изворот на неговата иритација. Беше лесно. Killmaster е неактивен предолго. Поминаа речиси два месеци откако Хок му ја даде задачата. Ник не можеше да се сети кога толку долго беше невработен. Не е ни чудо што тој беше вознемирен, нерасположен, лут и тешко се сложуваше со него! Работите мора да одат прилично бавно во одделот за контраразузнавање - или тоа или Дејвид Хок, неговиот шеф, го држеше Ник надвор од борбата поради свои причини. Во секој случај, нешто мораше да се преземе во врска со ова. Ник плати и се подготви да замине. Првото нешто наутро, тој го повика Хок и побара задача. Така, едно лице може да стане 'рѓосано. Всушност, беше опасно човек во својата работа да остане без работа долго време. Навистина, тој мора да работи преку некои работи секој ден, без разлика во кој дел од светот се наоѓа. Јогата беше дневен режим. Овде во Лондон тренирал со Том Митубаши во салата Сохо на вториот: џудо, џиу-џицу, аикидо и карате. Килмастер сега беше црн појас од 6 степен. Ништо од ова не беше важно. Вежбањето беше одлично, но она што му требаше сега беше вистинската работа. Сè уште беше на одмор. Да. Тој би. Ќе го извлечеше старецот од креветот - во Вашингтон сè уште беше темно - и ќе побараше итен состанок.
Можеби работите се бавни, но Хок секогаш може да смисли нешто ако се притисне. На пример, тој имал мала црна книга на смртта, која содржела листа на луѓе кои најмногу би сакал да ги види уништени. Ник Картер веќе го напушташе клубот кога од десно слушна смеа и аплауз. Имаше нешто чудно, чудно, лажно во звукот што му го привлече вниманието. Ова беше малку вознемирувачко. Не само пијан — и порано бил наоколу пијан — туку нешто друго, висока, пискава нота што некако не беше во ред. Неговата љубопитност се разбуди, застана и погледна во правец на звуците. Три широки и плитки скалила водеа до готскиот лак. Знак над лакот со скромен црн ракопис пишуваше: „Приватен бар за мажи“. Повторно имаше жестока смеа. Будното око и уво на Ник ги фатија звукот и знакот и ги поклопија. Машка кафеана, но таму се смеела жена. Пијан, речиси лудо смеејќи се. Ник одеше по трите скалила. Ова сакаше да го види. Кога решил да му се јави на Хок, му се вратило доброто расположение. На крајот на краиштата, ова може да биде една од тие ноќи. Надвор од сводот имаше долга просторија со бар на едната страна. Местото беше мрачно, освен шанкот, каде што светилките, очигледно набрани овде-онде, го претворија во нешто како импровизиран подиум. Ник Картер долги години не бил во бурлески театар, но веднаш ја препознал атмосферата. Тој не ја препозна убавата млада жена која се направи толку будала од себе. Ова, мислеше и тогаш, не беше толку чудно во шемата на нештата, но беше штета. Затоа што беше убава. Неверојатно. Дури и сега, со една совршена дојка испакната и со тоа што изгледаше како прилично невешт комбинација од „го-го“ и „кучи-кучи“, таа беше прекрасна. Некаде во темен агол, од американски џубокс свиреше американска музика. Половина дузина мажи, сите во опашки, сите над педесет, ја поздравија, смеејќи се и ракоплескајќи додека девојката шуткаше и танцуваше горе-долу по шанкот.
Постариот шанкер, со поглед на неодобрување на неговото долго лице, стоеше тивко, со прекрстени раце над градите во бели облеки. Килмастер мораше да признае за благ шок, невообичаен за него. На крајот на краиштата, ова беше хотелот Дипломат! Тој ќе се обложи со својот долар дека раководството моментално не знае што се случува во машкиот бар. Некој се движеше во сенките во близина, а Ник инстинктивно се сврте како блесок за да одговори на можната закана. Но, тоа беше само слуга, постар слуга во клубска боја. Тој се насмевнуваше на девојката што танцуваше во шанкот, но кога го привлече вниманието на Ник, неговиот израз веднаш се промени во побожно неодобрување. Неговото кимнување со главата кон агентот АКС беше непристојно.
- Срамота е, нели, господине! Срамота е, вистина е. Видете, господата беа тие што ја турнаа во ова кога не требаше. Залутала овде по грешка, кутрата, а тие што требало подобро да знаат веднаш ја кренале и заиграле.“ За момент побожноста исчезнала, а старецот речиси се насмевнал. „Но, не можам да кажам дека се спротивставила. господине. Таа влезе директно во духот, да. О, таа е вистински ужас, таа. Не е прв пат да ја гледам како ги прави овие трикови. мажи во барот. Еден од нив си ги спушти рацете и извика: „Направи го тоа, принцезо. Соблечи се!“ Ник Картер го погледна ова со половина задоволство, половина гнев. Таа беше премногу убава за да се понижува со такви работи. „Која е таа?“ го праша слугата. Старецот без да го тргне погледот од девојка, рече: „Принцеза да Гума, господине. Многу богата. Многу висока нечистотија во светот. Или беше, барем. Дел од побожноста се врати. - Штета е, господине, како што реков. Толку убава и со сите нејзини пари и сина крв...“ О, Боже, господине, мислам дека ќе го тргне!“ Мажите во барот сега упорно викаа и плескаа.
Пеењето стана погласно: „Соблечи го... соблечи го... соблечи го...“ Стариот слуга нервозно погледна преку рамото, а потоа во Ник. „Сега господата одат предалеку, господине. Мојата работа вреди да се најде овде“. „Тогаш зошто“, тивко предложи Килбнастер, „не заминуваш? Но, тука беше еден старец. Неговите насолзени очи повторно беа вперени во девојката. Но, тој рече: „Ако мојот шеф некогаш се вклучи во ова, на сите ќе им биде забрането доживотно од оваа институција - секој еден од нив“. Неговиот шеф, мислеше Ник, ќе биде менаџер. Неговата насмевка беше лесна. Да, ако менаџерот одеднаш се појави, дефинитивно ќе има пекол за плаќање. Донкихотски, без навистина да знае или да се грижи зошто го направи тоа, Ник се пресели на задниот дел од барот. Сега девојката беше втурната во нескротлива рутина од отчукувања и звуци кои не можеа да бидат појасни. Таа носеше тенок зелен фустан кој стигнуваше до средината на бутот. Во моментот кога Ник сакаше да ја допре чашата на шипката за да го привлече вниманието на шанкерот, девојката наеднаш ја подаде раката за да го фати полите од мини здолништето. Со едно брзо движење, таа го повлече преку глава и го фрли од себе. Се лизна низ воздухот, лебдеше за момент, а потоа слета, лесен, миризлив и миризлив со нејзиното тело, на главата на Ник Картр. Гласни врисоци и смеа од другите мажи во барот. Ник се ослободи од ткаенината - го препозна како парфем Ланвин и многу скап - и го стави фустанот на шанкот до него. Сега сите мажи гледаа во него. Ник им одговори со мирен поглед. Еден или двајца од поприсебните меѓу нив немирно се префрлија и погледнаа
Девојката - Ник мислеше дека сигурно го слушнал името Да Гама некаде порано - сега носеше само мал градник, десната града откриена, пар тенки бели гаќички, ремен за подвезици и долги гаќички од тантела. црни чорапи. Таа беше висока девојка со тенки тркалезни нозе и елегантно обликувани зглобови и мали стапала. Таа носеше лакирани пумпи со отворени пети и високи потпетици. Танцуваше со фрлена глава наназад и затворени очи. Нејзината коса, млаз црна, беше скратена многу кратко и блиску до главата.
Ник имаше минлива мисла дека може да има неколку перики и да ги користи. Записот на џубоксот беше мешавина од стари американски џез мелодии. Бендот сега накратко се впушта во неколку жешки барови на Тајгер Раг. Свиречката карлица на девојчето го фати ритамот на тигарско татнеж, рапав оом-па на туба. Нејзините очи сè уште беа затворени, се наведна далеку наназад, нозете широко се раширени и почна да се тркалаат и да се грчат. Нејзината лева града сега се лизгаше од нејзиниот мал градник. Мажите долу викаа и го тепаа времето. "Држи го тигарот, држете го тигарот! Соблечи го, принцезо. Протресете го, принцезо!" Еден од мажите, ќелаво момче со огромен стомак, облечен во вечерен костим, се обиде да се качи на шанкот. Другарите го влечеа назад. Сцената го потсети Ник на италијански филм чие име не можеше да се сети. Килмастер, всушност, се најде во амбивалентна позиција. Дел од него малку се налути од глетката, жалејќи ја кутрата пијана девојка во барот; друг дел од Ник, ѕверскиот дел што не можеше да се негира, почна да реагира на долгите совршени нозе и голите, занишани гради. Поради лошото расположение тој немал жена повеќе од една недела. Сега беше на работ на возбуда, го знаеше тоа и не го сакаше. Не на овој начин. Едвај чекаше да излезе од барот. Сега девојката го забележала и заиграла кон него. Извици на вознемиреност и огорченост дојдоа од другите мажи додека таа се движеше кон местото каде што стоеше Ник, сè уште тресејќи се и тресејќи го затегнатиот задник. Таа гледаше право во него, но тој се сомневаше дека навистина го видела. Таа не виде речиси ништо. Таа стоеше директно над Ник, со раширени нозе, со рацете на колковите. Таа ги прекина сите движења и го погледна надолу. Нивните погледи се сретнаа и за миг тој здогледа слаб блесок на интелигенција во зелените длабочини натопени со алкохол.
Девојката му се насмевна. „Згодна си“, рече таа. „Ми се допаѓаш. те сакам. Изгледаш... може да ти се верува... те молам одведи ме дома.“ Светлината во нејзините очи се изгасна, како прекинувач да е превртен. Таа се наведна кон Ник, нејзиниот долгите нозе почнаа да се токаат до колената. Ник видел дека ова се случува порано, но никогаш не му се случило. Оваа девојка ја губеше свеста. последен обид да ги затегне колената, постигна статуи за ригидност, неподвижност. Очите и беа празни и зјапаа. Таа полека падна од шанкот, со чудна грациозност, во чекачките прегратки на Ник Картер. Тој лесно ја фати и ја држеше, Голите гради ги притиснаа на неговите големи гради. Што сега? Тој сакаше жена. Но, прво, не сакаше особено пијани жени. Му се допаѓаа жени кои беа живи и енергични, активни и сензуални. Но, му требаше ако сакаше жена, а сега мислеше дека има, имаше цела книга полна со соби со лондонски телефонски броеви. Дебелиот пијаница, истиот човек што се обиде да се качи на шанкот, ја преврте вагата. Тој отиде до Ник со намуртено намуртено, црвено лице. - Ќе ја земам девојката, старче. Таа е наша, знаеш, не твоја. Јас, имаме планови за мала принцеза. Килмастер одлучи тогаш и таму. „Мислам дека не“, му рече тивко на човекот. „Госпоѓата ме замоли да ја однесам дома. Слушнавте. Мислам дека ќе го направам тоа: Тој знаеше што се тоа „планови“. „На периферијата на Њујорк или во луксузен клуб во Лондон. Мажите се истите животни, облечени во фармерки или вечерни костуми. Сега ги погледна другите мажи во барот. Тие стоеја настрана, мрморејќи се еден со друг и гледајќи во него и не обрнувајќи внимание на дебелиот човек, Ник го зеде фустанот на девојката од подот, отиде до барот и се сврте кон слугата, сè уште останувајќи во сенките. Стариот слуга го погледна со мешавина од ужас и восхит.
Ник му го фрли фустанот на старецот. - Ти. Помогни ми да ја однесам во соблекувалната. Ќе ја облечеме и...
Само една минута, по ѓаволите“, рекол дебелиот човек. - "Кој си ти по ѓаволите јенки што доаѓаш овде и бегаш со нашата девојка? Цела ноќ ја купувам таа курва и ако мислиш дека можеш... ухлтирим ххххххх“
- Ник многу се трудеше да не го повреди човекот. Ги испружил првите три прста од десната рака, ги напнал, ја свртел дланката нагоре и го удрил човекот веднаш под градната коска. Можеше да биде убиствен удар ако го сакаше, но AX-man беше многу, многу нежен. - Дебелиот човек наеднаш колабирал, стегајќи го со двете раце отечениот стомак. Неговото млитаво лице стана сиво и тој стенкаше. Другите мажи мрмореле и се погледнале, но не се обиделе да интервенираат.
Ник им даде тврда насмевка. - Ви благодариме, господа, за трпението. Вие сте попаметни отколку што мислите. Тој покажа кон дебелиот човек, сè уште дишеше на подот. Се ќе биде во ред штом здивне.“ Девојката во несвест се превртуваше преку неговата лева рака...
Ник лаеше по старецот. "Вклучи ги светлата." Кога се запали слабо жолто светло, тој ја исправи девојката држејќи ја под раце. Старецот чекаше со зелен фустан. „Чекај малку.“ Ник ја турна секоја кадифена бела дојка назад во лулката на нејзиниот градник со две брзи движења. „Сега - ставете ја на главата и повлечете ја надолу.“ - Старецот не се мрдна. Ник се насмевна на тој: „Што ти е, ветеране? Никогаш досега не сте виделе полугола жена?“
Стариот слуга ги повикал последните остатоци од неговото достоинство. - Не, господине, околу четириесет години. Ова, господине, е нешто како шок. Но, ќе се обидам да се снајдам. Ќе го направиш тоа“, рече Ник. - Можеш да се справиш. И побрзајте со тоа. Го фрлиле фустанот преку глава на девојката и го повлекле надолу. Ник ја држеше исправено со раката околу нејзината половина. „Дали таа има чанта или нешто слично? Жените обично го имаат тоа. - Верувам дека таму имаше чанта, господине. Изгледа се сеќавам на неа некаде во кафеана. Можеби можам да дознаам каде живее - само ако не знаеш?" Човекот одмавна со главата. "Не знам. Но мислам дека прочитав во весниците дека таа живее во хотелот Алдгејт. Ќе дознаете, се разбира. А ако ми е дозволено, господине, тешко дека ќе можеш да ја вратиш нејзината госпоѓа во Олдгејт во ова...“ „Знам“, рече Ник. „Знам. Донеси го паричникот. Дозволете ми да се грижам за останатото.“ „Да, господине“. Човекот се забрка назад во шанкот. Таа сега се потпре на него, сосема лесно стана со неговата поддршка, потпирајќи ја главата на неговото рамо. Нејзините очи беа затворени, лицето опуштено.“, Нејзиното широко црвено чело беше малку влажно. Таа лесно дишеше. Таа даваше слаба арома на виски измешана со суптилен парфем. Килмастер повторно го почувствува чешањето и болката во половината. Беше убава, пожелна. Дури и во оваа држава. Килмастер рече не на искушението да оди и да скокне на неа. Никогаш не легнал со жена која не знаела што прави - немаше да започне вечерва. Старецот се вратил со чанта од бела кожа од алигатор. Ник го стави во џебот од јакната. Од друг џеб извади неколку банкноти од фунти и му ги подаде на човекот. „Оди види дали можеш да земеш такси“. Девојката го наведна лицето кон неговото. Нејзините очи беа затворени. Таа дремеше мирно. Ник Картер воздивна.
„Не си подготвен? Го фрли преку рамо и ја напушти соблекувалната. Не погледна во барот. Одеше по трите скалила, под сводот, и се сврте кон предворјето. "Ти таму! Господине!" Гласот беше тенок и мрзлив. Ник се сврте кон сопственикот на гласот. Движењето предизвика тенкото здолниште на девојчето малку да се подигне, издигнувајќи се за да ги открие нејзините затегнати бутови и тесни бели гаќички. Ник го соблече фустанот и го исправи. „Извини“, рече тој. - Сакаше нешто? Нибс - без сомнение тоа беше тој - стоеше и зеваше. Неговата уста продолжи да се движи како риба надвор од вода, но зборови не излегоа. Тој беше слаб, ќелав русокос маж. Неговиот тенок врат беше премал за вкочанета јака. Цветот на неговиот ревер го потсети Ник на денди. Човекот со секира се насмевна шармантно, како да е секојдневна рутина да има згодна девојка која седи на неговото рамо со главата и градите виснати напред.
Тој повтори: „Дали сакаше нешто? Менаџерот погледна во нозете на девојката, а неговата уста сè уште тивко се движеше. Ник го спушти зелениот фустан за да ја покрие белата лента од месо меѓу горните чорапи и гаќичките. Тој се насмевна и почна да се свртува.
„Извини повторно. Мислев дека зборуваш со мене“.
Менаџерот конечно го најде својот глас. Беше тенок, висок, исполнет со негодување. Неговите мали тупаници беа стиснати и тој ги затресе кон Ник Картер. - Јас... не разбирам! Мислам, мислам, барам објаснување за сето ова, што по ѓаволите се случува во мојот клуб? Ник изгледаше невин. И збунет. - Продолжуваш? не разбирам. Само што заминувам со принцезата и... - Менаџерот покажа со треперлив прст кон задниот дел на девојката. - Ала - принцезата де Гама. Повторно! Повторно пијан, претпоставувам? Ник ја префрли нејзината тежина на неговото рамо и се насмевна. „Претпоставувам дека можеш така да го наречеш, да. Ќе ја одведам дома“. „Во ред“, рече менаџерот. - Дали ќе бидеш толку љубезен. Бидете толку љубезни за да бидете сигурни дека таа никогаш нема да се врати овде.
Тој ги спои рацете во она што можеби беше молитва. „Таа е мојот ужас“, рече тој.
„Таа е пропаст и пропаст на секој клуб во Лондон. Одете, господине. Ве молиме одете со неа. Сега“. „Се разбира“, рече Ник. „Мислам дека таа останува во Алдгејт, а?
Менаџерот стана зелен. Неговите очи се испакнати од нивните приклучоци. „О Боже мој, човеку, не можеш да ја однесеш таму!“ Дури и во овој час. Особено не во овој час. Таму има многу луѓе. Алдгејт е секогаш полн со новинари и озборувачки колумнисти. Ако ја видат овие паразити и таа разговара со нив, им каже дека е тука вечерва, јас ќе бидам таму, мојот клуб ќе биде... Ник е уморен од игри. Се сврте назад кон фоајето. Рацете на девојчето висеа како кукла од движење. „Престанете да се грижите“, му рекол тој на човекот.
„Таа нема да разговара со никого долго време. Ќе се уверам во тоа. Свесно му намигна на човекот, а потоа му рече: „Навистина треба да направиш нешто за овие лудаци, овие брутални“. Кимна со главата кон машкиот бар. - Знаеш ли дека сакаа да ја искористат оваа кутра девојка? Сакаа да ја искористат, да ја силуваат токму во барот кога пристигнав. Ја спасив нејзината чест. Да не бев јас - па, зборувајте за наслови во весниците! Утре би биле затворени. Гадни момци, сите се таму, сите. Прашајте го шанкерот за дебелото момче со стомачни болки. Морав да го удрам овој човек за да ја спасам девојката. Врвчињата се влечкаат. Посегна до оградата од страната на скалите и се фати за нив: „Господине. Дали удривте некој? Да - силување. Во мојот машки бар? - тоа е само сон и наскоро ќе се разбудам. Јас. - Не се обложувај на тоа - рече Ник весело. - Па, госпоѓата и јас подобро да си одиме. компанија таму долу. Многу лошо друштво, особено она со големиот стомак. Немаше да ме изненади ако тој беше некаков сексуален перверзник." На бледото лице на менаџерот постепено се појави нов израз на ужас. Тој се загледа во Ник, со лицето му се грчеше, со очите напнати и молбени. Гласот му трепереше.
„Голем човек со голем стомак? Со руменило лице? Одговорниот поглед на Ник беше ладен. - Ако овој дебел и млитав колега го нарекувате благороден човек, тогаш ова може да биде човекот. Зошто? Кој е тој? Менаџерот стави тенка рака до челото. Сега се поти - поседува контролен пакет акции во овој клуб“. Ник, гледајќи низ стаклената врата на фоајето, здогледа стар слуга како вика такси на страна. Тој замавна со раката кон менаџерот. „Колку е убаво за Сер Чарлс сега. Можеби, за доброто на клубот, можете да го натерате самиот да игра блек топка. Добра ноќ.“ И госпоѓата му рече добра ноќ и нему. совет.
Старецот му помогна да ја вчита принцезата во автомобилот. Ник му даде петка на старецот и му се насмевна. „Ти благодарам, оче. Подобро оди сега и земеш соли со мирис - ќе им требаат на Нибс. Збогум“. Тој му рекол на возачот да оди во областа Кенсингтон. Го проучуваше заспаното лице што лежеше толку лесно на неговото големо рамо. Повторно го почувствува мирисот на вискито. Сигурно испиела премногу оваа вечер. Ник има проблем. Не сакаше да ја врати во хотелот во ваква состојба. Тој се сомневаше дека таа има некаква репутација за губење, но и покрај тоа, тоа не беше нешто што можеш да и го направиш на една дама. И таа беше дама - дури и во оваа состојба. Ник Картер има легнато доволно дами во различни периоди и во различни делови на светот за да знае една кога ќе ја види. Можеше да биде пијана, промискуитетна, многу други работи, но сепак беше дама. Го знаеше овој тип, луда, блудница, нимфоманка, кучка - или која било друга - каква и да е таа. Но, беше невозможно да се сокријат неговите црти на лицето и држењето на телото, неговата кралска грациозност дури и во маките на пијанството. Овој Нибс беше во право за една работа: Aldgete, иако луксузен и скап хотел, не беше воопшто стабилен или конзервативен во вистинска лондонска смисла. Огромното лоби ќе зуи и ќе биде раздвижено во овој час од утрото - дури и во оваа топлина секогаш има неколку свингери во Лондон - и сигурно ќе има еден или двајца репортери и фотограф што демнат некаде во дрвената куќа. Повторно ја погледна девојката, а потоа таксито удри во дупка, во непријатно пругаво отскокнување, а девојката падна од неа. Ник ја повлече назад. Таа промрморе нешто и му ја завитка едната рака околу вратот. Нејзината мека, влажна уста се лизна низ неговиот образ.
„Повторно“, промрморе таа. „Ве молам направете го тоа повторно“. Ник и ја пушти раката и ја потапка по образот. Не можеше да ја фрли кај волците. „Портата на принцот“, му рече тој на возачот. „На патот Најтсбриџ. Знаете дека...“ „Знам, господине“. Ќе ја однесе во својот стан и ќе ја стави во кревет. „...Килмастер си призна дека е повеќе од малку љубопитен за принцезата де Гама. Нејасно знаеше која е таа сега. Одвреме-навреме читаше за неа во весниците или можеби дури ги слушаше неговите пријатели како разговараат за неа. Килмастер не беше „јавна личност“ во која било конвенционална смисла - како многу малку високо обучени агенти - но се сеќаваше на името. Нејзиното целосно име беше Моргана да Гама. Многу вистинска принцеза. Со кралска португалска крв. Васко де Гама беше нејзин далечен предок. Ник ѝ се насмевна на својата заспана девојка. Ја измазнуваше мазната темна глава на коса. Можеби сепак не би ѝ се јавил на Хок прво наутро. Треба да и даде малку време. Да беше толку убава и пожелна пијана. како можеше да биде трезна?
Можеби. Можеби не, Ник ги крена широките раменици. Тој може да си дозволи едно пеколно разочарување. Треба време. Ајде да видиме каде води патеката. Тие се свртеа во Портата на Принцот и продолжија кон Белви полумесечина. Ник покажа кон неговата станбена зграда. Возачот се извлекол до тротоарот.
- Дали ти треба помош со неа?
„Мислам дека“, рече Ник Картер, „Можам да се справам со тоа“. Тој платил на човекот, а потоа ја извлекол девојката од таксито на тротоарот. Таа стоеше нишајќи се во неговите раце. Ник се обиде да ја натера да оди, но таа одби. Возачот гледаше со интерес.
-Дали сте сигурни дека не ви треба помош, господине? Би ми било драго... - Не, благодарам. Повторно ја фрли преку неговото рамо, прво со нозете, со рацете и главата висат зад него. Така требаше да биде. Ник му се насмевна на возачот. „Видете. Ништо такво. Сè е под контрола“. Овие зборови ќе го прогонуваат.
Поглавје 3
КИЛМАСТЕР стоеше меѓу урнатините на Змејскиот клуб, четиринаесетте полумесечини на Мев, и размислуваше за нераскажаната вистина на старата поговорка за љубопитноста и мачката. Неговата професионална љубопитност речиси го убила - сепак. Но, овој пат, тоа - и неговиот интерес за принцезата - го доведе во пеколниот хаос. Беа четири и пет минути. Имаше навестување на свежина во воздухот, а лажната зора беше веднаш под хоризонтот. Ник Картер беше таму десет минути. Од моментот кога влегол во клубот „Драгон“ и ја помирисал свежата крв, плејбојот во него исчезнал. Тој сега беше целосно професионален тигар. Змеј клубот беше уништен. Искршена на парчиња од непознати лица кои бараа нешто. Ова нешто, мислеше Ник, ќе биде филм или филмови. Тој уредно ги забележал екранот и проекторот и ја нашол паметно скриената камера. Нема филм во него, го нашле тоа што го барале. Килмастер се врати таму каде што беше испружено голо тело пред голема софа. Повторно му се слошило, но го надмина. Во близина лежеше крвав куп алишта на мртовецот; тие беа натопени во крв, како и софата и подот околу нив. Човекот прво бил убиен, а потоа осакатен.
На Ник му се слошило гледајќи во гениталиите - некој му ги отсекол и му ги пикнал во устата. Тоа беше одвратна глетка. Своето внимание го сврте кон купот крвави алишта. Според него, положбата на гениталиите била направена да изгледа одвратно. Тој не мислеше дека тоа е направено од лутина, немаше луто тепање на трупот. Само чисто, професионално сечење на грлото со сечење на гениталиите - тоа е очигледно. Ник го извади паричникот од панталоните и го прегледа...
Носел пиштол со калибар 22, смртоносен од непосредна близина како и неговиот Лугер. И, исто така, со пригушувач. Ник го врати малиот пиштол во џебот со сурова насмевка. Неверојатни работи кои понекогаш можат да се најдат во женската чанта. Особено кога оваа дама, принцезата Морган де Гама, која сега спие во неговиот стан во Принцовата порта. Госпоѓата требаше да одговори на некои прашања. Килмастерот се упати кон вратата. Предолго е во клубот. Нема смисла да се мешаме во такво страшно убиство. Дел од сопствената љубопитност беше задоволна - девојката не можеше да го убие Блекер - и ако Хок некогаш дознае за ова, ќе се грчеше! Излезете додека можете да излезете. Кога пристигна, вратата на Змејот беше подотворена. Сега го покри со марамче. Во клубот не допре ништо освен паричникот. Брзо се спушти по скалите во малото лоби, мислејќи дека може да пешачи до улицата Треднидл преку Лебедовата алеја и таму да најде такси. Тоа беше спротивна насока од каде што дојде. Но, кога Ник погледна во големата, железна, решеткаста стаклена врата, виде дека излегувањето нема да биде толку лесно како влегувањето. Зората беше неизбежна, а светот беше преплавен со бисерна светлина. Можеше да види голем црн седан паркиран пред влезот на шталата. Возеше еден човек. Двајца други мажи, крупни мажи, грубо облечени, облечени во шалови и платнени работнички капи, се потпреа на автомобилот. Картер не можеше да биде сигурен на слабо светло, но изгледаа како црнци. Ова беше ново - тој никогаш порано не видел црн продавач на храна. Ник направи грешка. Се движеше пребрзо. Го видоа треперењето на движењето зад стаклото. Човекот зад воланот даде наредба и двајцата крупни луѓе се упатија по шталите до влезната врата од број четиринаесет. Ник Картер се сврте и лесно истрча кон задниот дел од лобито. Изгледаа како насилници, тие двајца, а освен деригер изваден од чантата на девојчето, тој беше невооружен. Тој се забавуваше во Лондон користејќи псевдоним, а неговиот Лугер и шило лежеа под даските на задниот дел од станот.
Ник најде врата која води од фоајето во тесен премин. Тој забрза, извлекувајќи мал пиштол со калибар 22 од џебот од јакната додека трчаше. Беше подобро од ништо, но ќе дадеше сто фунти за познатиот Лугер во рацете. Задната врата беше заклучена. Ник го отвори со едноставен клуч, се лизна внатре, земајќи го клучот со себе и го заклучи однадвор. Ова ќе ги одложи за неколку секунди, можеби и повеќе ако не сакаат да прават врева. Беше во двор со отпадоци. Брзо осамна. Висок ѕид од тули прекриен со парчиња стакло го затвори задниот дел од дворот. Ник ја скина јакната додека трчаше. Тој сакаше да ја фрли својата јакна преку скршеното стакло од шишето на гребенот на оградата кога здогледа нога како излегува од еден куп корпи за отпадоци. Што по ѓаволите сега? Времето беше драгоцено, но изгуби неколку секунди. Двајцата насилници беа скриени зад канти за отпадоци, Кокни по изгледот на нив, и на двајцата беа уредно исечени грлата. Во очите на Килмастер се појавија зрна пот. Оваа афера доби изглед на масакр. За момент погледна во најблискиот мртовец - кутриот имаше нос како нож, а неговата ударна десна рака го стискаше бакарниот месинг зглоб, што не го спаси. Сега имаше врева на задната врата. Време да се оди. Ник ја фрли својата јакна преку стаклото, ја прескокна, се спушти од другата страна и ја повлече јакната надолу. Ткаенината е искината. Тој се прашуваше, додека ја влечеше својата искината јакна, дали стариот Трог-Мортон ќе дозволи да биде вклучена во неговата сметка за трошоци со AX. Тоа беше во тесен премин кој се протегаше паралелно со Моргејт Роуд. Лево или десно? Тој зеде лево и трчаше по неа, упатувајќи се кон правоаголникот на светлината на крајниот крај на преминот. Додека трчаше, погледна назад и здогледа засенчена фигура како јава на ѕидот од тули со крената рака. Ник се спушти и трчаше побрзо, но човекот не пукаше. Разбрав. Тие не сакаа повеќе врева од тој.
Тој го направи својот пат низ лавиринтот на премини и штали до улицата Слива. Имаше нејасна претстава за тоа каде е сега. Се сврте во улицата Њу Брод, а оттаму во циркусот Финсбери, секогаш барајќи такси што работи. Никогаш досега улиците на Лондон не биле толку пусти. Ниту осамениот млекар не требаше да биде невидлив во постојано растечката светлина, а секако не и добредојдената силуета на кацигата на Боби. Кога влегуваше во Финсбери, голема црна лимузина го заокружи аголот и прсна кон него. Претходно немаа среќа со него. И сега немаше каде да бега. Тоа беше блок од куќи и мали продавници, заклучени и забранети, сите неми сведоци, но никој не нудеше помош. До него застана црн седан. Ник продолжи да оди, држејќи го револверот калибар 22 во џебот. Тој беше во право. Сите тројца беа црнци. Возачот беше низок, другите двајца огромни. Едниот од големите момци возел напред со возачот, другиот позади. Килмастер одеше брзо, не гледајќи директно во нив, користејќи ја својата прекрасна периферна визија за да погледне наоколу. Го набљудуваа исто толку внимателно, а не му се допадна. Пак ќе го препознаат. Ако некогаш имало „повторно“. Во моментов Ник не беше сигурен дека ќе нападнат. Крупниот црн човек на предното седиште имаше нешто, а тоа не беше пукач од грашок. Тогаш Картер за малку ќе направеше трик, за малку ќе паднеше и се тркалаше на страна напред, за малку ќе се пресметаше со .22. Мускулите и рефлексите му беа готови, но нешто го спречи. Тој се обложи дека овие луѓе, кои и да се, не сакаат отворена, бучна пресметка токму на плоштадот Финсбери. Ник продолжи да оди, црнецот со пиштолот рече: „Застани, господине. Влези во кола. Сакаме да разговараме со тебе“. Имаше акцент што Ник не можеше да го стави. Тој продолжи да оди. Од аголот на устата рече: „Оди во пеколот“. Човекот со пиштол му рекол нешто на возачот, млаз од избрзани зборови поставени еден врз друг на јазик што Ник Канер никогаш претходно не го слушнал. Малку го потсетуваше на свахили, но не беше свахили.
Но, тој сега знаеше едно - овој јазик беше африкански. Но, што по ѓаволите би можеле да посакаат Африканците од него? Глупаво прашање, едноставен одговор. Го чекаа внатре во четиринаесетте полукружни штали. Го видоа таму. Тој истрча. Сега сакаа да разговараат со него. За убиството на господинот Теодор Блекер? Веројатно. За тоа дека е одземено нешто од просториите што го немале, инаку не би се замарале со тоа. Тој сврте десно. Улицата беше празна и напуштена. Агол каде по ѓаволите беа сите? Тоа го потсети Ник на еден од оние глупави филмови каде што херојот бескрајно трча низ безживотните улици, никогаш не наоѓајќи душа да помогне. Тој никогаш не веруваше во овие слики.
Одеше точно среде осум милиони луѓе и не можеше да најде ниту еден. Само нивната пријатна четворка - тој и тројца црнци. Црниот автомобил сврте во кривината и повторно ги бркаше. Црнецот на предното седиште рече: „Друже, подобро влезете со нас или ќе мора да се караме. Не го сакаме тоа. Се што сакаме е да разговараме со тебе неколку минути“. Ник продолжи да оди. „Ме слушнавте“, лае тој. „Оди по ѓаволите. Остави ме на мира или може да се повредиш“. Црнецот со пиштол се насмеа. „О, човеку, ова е толку смешно“. Повторно разговараше со возачот на јазик што звучеше како свахили, но не беше свахили. Автомобилот побрза напред. Таа полета педесет јарди и повторно удри во тротоарот. Двајца крупни црнци со платнени капи скокнаа од автомобилот и се упатија назад кон Ник Картер. Нискиот човек, возачот, се лизгаше странично на седиштето додека не излегол половина од автомобилот, со краток црн митралез во едната рака. Човекот што зборуваше претходно рече: „Подобро дојдете и разговарајте, господине... Не сакаме да ве повредиме, навистина. Другиот црнец, цело време молчеше, заостануваше чекор-два. Килмастер веднаш сфатил дека дошла вистинска неволја и дека мора брзо да донесе одлука. Да се убие или да не се убие?
Решил да се обиде да не убие, иако тоа би можело да биде принудено врз него. Вториот црнец беше висок 6,5 сантиметри, изграден како горила, со огромни раменици и гради и долги висечки раце. Црн како кец на лопати, со скршен нос и лице полно со збрчкани лузни. Ник знаеше дека ако овој човек некогаш дојде до точка на борба од раце, го зграпчи во прегратка со мечка, ќе биде готов. Водечкиот црнец, кој го сокрил пиштолот, повторно го извадил од џебот на јакната. Тој го превртел и му се заканил на Ник со кундакот од пиштолот. „Дали доаѓаш со нас, човече? „Доаѓам“, рече Ник Картер. Направил чекор напред, скокнал високо и се свртел да клоца, односно да ја заби неговата тешка чизма во вилицата на човекот. Но, овој човек ги знаеше своите работи и неговите рефлекси беа брзи.
Тој замавна со пиштолот пред вилицата, заштитувајќи го и се обиде со левата рака да го зграпчи Ник за глуждот. Тој промаши и Ник му го исфрли пиштолот од рака. Тој паднал во канал со удар. Ник падна на грб, амортизирајќи го ударот со двете раце на неговите страни. Црнецот притрча кон него, обидувајќи се да го зграпчи и да се доближи до поголемиот, посилен човек кој можеше да ја заврши вистинската работа. Дејствата на Картер беа контролирани и мазни како жива. Ја закачил левата нога околу десниот глужд на мажот и силно го удрил во коленото. Тој шутна колку што можеше. Коленото пукна како слаб зглоб и човекот силно врескаше. Се тркалаше во олукот и лежеше таму, сега молчеше, држејќи го коленото и обидувајќи се да го најде пиштолот што го испушти. Тој сè уште не сфатил дека пиштолот е под него.
Човекот од горила тивко се приближи, неговите мали блескави очи вперени во Картер. Видел и разбрал што се случило со неговата партнерка. Одеше полека, со раширени раце, притискајќи го Ник на предниот дел од зградата. Тоа беше некаков излог, а преку него имаше железна безбедносна решетка. Сега Ник ја почувствува пеглата на грбот. Ник ги затегна прстите од десната рака и го пикна огромниот човек во градите. Многу посилно отколку што го удри Сер Чарлс во „Дипломат“, доволно силно за да го осакати и да предизвика мачна болка, но не толку силно за да ја пукне аортата и да убие. Не успеа. Прстите го болат. Тоа беше како да удрив во бетонска плоча. Како што се приближуваше, усните на крупниот црнец се мрднаа во насмевка. Сега Ник беше речиси притиснат на железните шипки.
Го удрил човекот со нога во коленото и го ранил, но не доволно. Една од џиновските тупаници го удри, а светот се ниша и се вртеше. Дишењето сега му стануваше сè потешко и можеше да поднесе што почна малку да липа додека воздухот му шушкаше и излегуваше од белите дробови. Тој го пикна човекот во очи со прстите и доби миг на одмор, но овој гамбит го доближи премногу до тие огромни раце. Тој се повлече, обидувајќи се да се тргне на страна за да излезе од затворачката стапица. Бескорисно. Картер ја напна раката, го свитка палецот под прав агол и испорача убиствен карате котле до вилицата. Сртот од малиот прст до зглобот беше груб и корпус калосален, тврд како даски, можеше да ја скрши вилицата со еден удар, но крупен црнец не падна. Трепна, очите за момент станаа валкано жолти, а потоа презирно тргна напред. Ник повторно го удри со истиот удар, а овој пат не ни трепна. Долги, дебели раце со огромни бицепси обвиткани околу Картер како боа констриктори. Сега Ник беше исплашен и очаен, но како и секогаш, неговиот одличен мозок работеше и размислуваше напред. Тој успеал да ја внесе десната рака во џебот од јакната, околу кундакот од пиштолот калибар 22. Со левата рака се шеташе околу масивното грло на црнецот, обидувајќи се да најде точка на притисок за да го запре протокот на крв во мозокот, кој сега имаше само една мисла - да го здроби. Потоа за момент беше беспомошен како бебе. Огромниот црн човек широко ги рашири нозете, се наведна малку наназад и го крена Картер од тротоарот. Го држеше Ник до себе како одамна изгубен брат. Лицето на Ник беше притиснато на градите на човекот и тој го чувствуваше неговиот мирис, неговата пот, неговиот кармин, неговото месо. Сè уште се обидуваше да го најде нервот во вратот на човекот, но неговите прсти стануваа се послаби и беше како да се обидува да копа во густа гума. Црнецот тивко се насмеа. Притисокот растеше - и растеше.