Для атрымання дадатковай інфармацыі аб раманах Джэймса Паттерсон наведайце www.jamespatterson.com
Наша падзяку капітану паліцыі Рычарду Конклину з Бюро расследаванняў Стэмфард, штат Канэктыкут, Дэпартамент паліцыі; і доктару Хамфры Германику, судова-медыцынскаму эксперту акругі Трамбелл, штат Агаё, вялікаму настаўніку і вядомаму спецыялісту ў галіне судовай паталогіі. І асаблівая падзяка Мікі Шерману, выдатнаму адвакату па крымінальных справах, за яго вельмі мудры савет.
Мы таксама ўдзячныя Лін Коломелло, Элі Шертлефф, Ліндзе Гайнап Дзьюі і Юкі Кіта за іх выдатную даследчую дапамогу на месцах і ў Інтэрнэце.
Частка Першая
Нікому няма справы
Кіраўнік 1
ГЭТА БЫЛО НЕЗАДОЎГА ДА 4:00 раніцы ў будні дзень. Мае думкі ліхаманкава круціліся яшчэ да таго, як Джэйкабі спыніў нашу машыну перад "Ларэнца", неахайныя "турыстычным гатэлем", якія здаюцца ў арэнду па гадзінах, у квартале ў раёне Тендерлойн ў Сан-Францыска, які настолькі няветлівы, што нават сонца не пранікае на вуліцу.
Трое чорна-белых былі ля абочыны, і Канклін, першы афіцэр, які прыбыў на месца здарэння, оцеплял тэрыторыю стужкай. Як і іншы афіцэр, Лес Ару.
"Што ў нас ёсць?" Я спытаў Конклина і Ару.
“Белы мужчына, лейтэнант. Позні падлетак, з вытарашчанымі вачыма і ператамленне", - сказаў мне Канклін. “Пакой дваццаць адзін. Ніякіх прыкмет узлому. Вік у ванне, як і ў мінулы раз.
Смурод мачы і ваніт ахутала нас, калі мы з Джэйкабі ўвайшлі ў гатэль. Тут няма калідорных. Ліфтаў і абслугоўвання нумароў таксама няма. Начныя людзі зноў растварыліся ў цені, за выключэннем адной маладой прастытуткі з шэрай скурай, якая адвяла Джэйкабі ў бок.
"Дай мне дваццаць даляраў", - пачуў я яе голас. "У мяне ёсць нумар машыны".
Джэйкабі зняў дзесятку ў абмен на лісток паперы, затым павярнуўся да парцье і спытаўся ў яго пра ахвяры: ці быў у яго сусед па пакоі, крэдытная картка, звычкі?
Я абышоў наркамана на лесвіцы і падняўся на другі паверх. Дзверы ў палату 21 была адкрыта, і пачатковец стаяў на варце каля парога.
“ Добры вечар, лейтэнант Баксёр.
"Ужо раніца, Керести".
"Так, мэм", - сказаў ён, рэгіструючы мяне і паварочваючы свой планшэт, каб сабраць мой подпіс.
У пакоі памерам дванаццаць на дванаццаць футаў было цямней, чым у калідоры. Засцерагальнік перегорел, і тонкія фіранкі віселі, як прывіды, перад вокнамі, залітымі вулічным святлом. Я збіраў галаваломку, спрабуючы зразумець, што было доказам, а што няма, імкнучыся ні на што не наступіць. Усяго было па-чартоўску шмат і занадта мала святла.
Я посветила ліхтарыкам на бурбалкі з крэком на падлозе, матрац, запэцканы застарэлай крывёю, груды смецця і адзення паўсюль. У куце было што-то накшталт куханька, пліта яшчэ не астыла, у ракавіне ляжалі прыналежнасці для ўжывання наркотыкаў.
Паветра ў ваннай быў густым, амаль супообразным. Я правяла ліхтарыкам па удлинительному шнуры, які змеился з разеткі ў ракавіны, міма забітага ўнітаза да ванне.
Мае вантробы сціснуліся, калі я злавіў мёртвага хлопчыка ў прамень свайго прамяня. Ён быў голы, худы бландын з безвалосай грудзьмі, полусидящий ў ванне, з вытарашчанымі вачыма, пенай на вуснах і ноздрах. Электрычны шнур заканчваўся ў старамоднага тостара на два лустачкі, які поблескивал скрозь ваду ў ванне.
"Чорт", - сказала я, калі Джэйкабі увайшоў у ванную. "Ну вось, зноў".
"Так, ён поджарист", - сказаў Джэйкабі.
Як камандзір аддзела па расследаванні забойстваў, я больш не павінен быў займацца практычнай дэтэктыўнай працай. Але ў такія моманты, як гэты, я проста не мог заставацца ў баку.
Іншага дзіцяці ўдарыла токам, але чаму? Быў ён выпадковай ахвярай гвалту ці гэта было асабістае? Разумовым поглядам я ўбачыў хлопчыка, корчащегося ад болю, калі сок працяў яго і спыніў сэрца.
Стаялая вада на потрескавшемся кафлянай падлозе сцякала па штанинам маіх штаноў. Я падняла нагу і наском чаравіка зачыніла дзверы ваннай, выдатна разумеючы, што зараз пабачу. Дзверы заскуголіў ад гнусавого віску завес, якія, верагодна, ніколі не змазвалі.
На дзверы былі напісаны два словы з балончыка. Другі раз за пару тыдняў я задаўся пытаннем, што, чорт вазьмі, яны азначаюць.
"НІКОГА ГЭТА НЕ хвалюе".
Кіраўнік 2
ГЭТА выглядала ЯК асабліва жудаснае самагубства, за выключэннем таго, што нідзе не было балончыка з фарбай. Я чуў, як прыбытку Чарлі Клэпер і яго каманда крыміналістаў і пачалі распакоўваць абсталяванне для судовай экспертызы ў суседнім пакоі. Я адышоў у бок, пакуль фатограф рабіў здымкі ахвяры, затым вырваў падаўжальнікам з сцяны.
Чарлі памяняў засцерагальнік. "Дзякуй табе, Ісус", - сказаў ён, калі святло заліў гэта жудаснае месца.
Я корпаўся ў вопратцы ахвяры, не знайшоўшы ні кавалачка пасведчання асобы, калі ў дзверы ўвайшла Клэр Уошберн, мая самая блізкая сяброўка і галоўны судова-медыцынскі эксперт Сан-Францыска.
"Гэта даволі брыдка", - сказаў я Клэр, калі мы пайшлі ў ванную. Клэр - цэнтр цяпла ў маім жыцці, яна мне больш сястра, чым мая ўласная. "У мяне быў імпульс".
"Каб зрабіць што?" Мякка спытала мяне Клэр.
Я з цяжкасцю сглотнула, душачы камяк, подступавший да горла. Я прывыкла да многага, але ніколі не прывыкну да забойства дзяцей.
"Я проста хачу працягнуць руку і выцягнуць корак".
У яркім святле ахвяра выглядала яшчэ больш здзіўленай. Клэр прысела на кукішкі побач з ваннай, втискивая сваё цела шаснаццатага памеру ў прастору шостага памеру.
"Ацёк лёгкіх", - сказала яна аб ружовай пене у насавых і ротавых адтулінах мёртвага хлопчыка. Яна прасачыла за слабымі сінякамі на вуснах і вакол вачэй. "Ён быў трохі настроены, перш чым яны пераключылі яго".
Я паказаў на вертыкальны парэз на яго скуле. "Што вы пра гэта думаеце?"
“Маё меркаванне? Ён будзе адпавядаць нажимному рычажку на тостары. Падобна на тое, яны засеклі гэтага дзіцяці Сонечным Промнем, перш чым кінуць яго ў ванну.
Рука хлопчыка ляжала на краі ванны. Клэр пяшчотна прыўзняла яе, перавярнула. “Змярцвенне няма. Цела ўсё яшчэ цёплае, сінюха праходзіць. Ён мёртвы менш дванаццаці гадзін, магчыма, менш шасці. Бачных слядоў няма ". Яна правяла рукамі па зблытаных валасоў хлопчыка, прыўзняла пальцамі ў пальчатках яго пабітую верхнюю губу. “Ён даўно не быў у дантыста. Магчыма, збег".
"Так", - сказаў я. Потым я, павінна быць, змоўк на хвіліну ці каля таго.
"Аб чым ты думаеш, мілая?"
“ Што ў мяне на руках яшчэ адзін Невядомы.
Я ўспамінаў іншага невядомага падлетка, бяздомнага дзіцяці, якога забілі ў падобным месцы, калі я толькі пачынаў працаваць у аддзеле па расследаванні забойстваў. Гэта быў адзін з горшых выпадкаў у маім жыцці, і дзесяць гадоў праз смерць усё яшчэ раздзірала мяне.
"Я буду ведаць больш, калі гэты малады чалавек апынецца на маім стале", - казала Клэр, калі Джэйкабі зноў прасунуў галаву ў дзвярны праём.
"Інфарматар кажа, што частка нумарнога знака была знятая з "Мерседэса", - сказаў ён. "Чорны".
Чорны "Мэрсэдэс" быў заўважаны падчас іншага забойства на электрычным крэсле. Я ўсміхнуўся, адчуўшы прыліў надзеі. Так, я надаваў гэтаму асабістае значэнне. Я збіраўся знайсці ўблюдка, які забіў гэтых дзяцей, і я збіраўся пасадзіць яго перш, чым ён зможа зрабіць гэта зноў.
Кіраўнік 3
З часу кашмару ў гатэлі "Ларэнца" прайшла ТЫДЗЕНЬ. Крыміналісты ўсё яшчэ разбіраліся ў багацці смецця ў пакоі 21, і трохзначны няпоўны нумарны знак нашага інфарматара быў альбо напалову няправільным, альбо дзікай здагадкай. Што тычыцца мяне, то я прачынаўся кожную раніцу з пачуццём злосці і суму, таму што гэта брыдкі справа ні да чаго не прыводзіла.
Мёртвыя дзеці пераследвалі мяне, калі ў той вечар я ехала да Сьюзэн на вечарыну з дзяўчынкамі. Susie's - гэта кафэ па суседстве, яркае ўстанова са сьценамі, пафарбаванымі губкай ў трапічныя колеру, дзе падаюць вострыя, але смачныя стравы карыбскай кухні.
Джыл, Клэр, Сіндзі і я абралі гэта месца як наша прытулак, а таксама як наш клуб. Наша шчырая жаночая гутарка, не абцяжараная рамкамі званняў або аддзелаў, часта пераадольвала тыдня бюракратычнай цяганіны. Разам мы раскрывалі справы на гэтым самым месцы.
Я ўбачыў Клэр і Сіндзі ў "нашай" кабінцы ў глыбіні залы. Клэр смяялася над чым-тое, што сказала Сіндзі, што здаралася часта, таму што ў Клэр быў выдатны смех, а Сіндзі была пацешнай дзяўчынай, а таксама першакласным рэпарцёрам-расследователем для Кронікл. Джыл, вядома ж, знікла.
"Я хачу тое ж, што і ты", - сказаў я, проскальзывая ў кабінку побач з Клэр. На стале стаяў збан з "маргарытай" і чатыры шклянкі, два з іх пустыя. Я напоўніў келіх і паглядзеў на сваіх сяброў, адчуваючы тую амаль чароўную сувязь, якая ўсталявалася паміж намі дзякуючы ўсім, праз што мы прайшлі разам.
"Падобна на тое, табе трэба пераліванне крыві", - пажартавала Клэр.
“Клянуся, што ведаю. Пастаўце кропельніцу." Я зрабіла глыток ледзянога напою, схапіла газету, якая ляжала побач з локцем Сіндзі, і гартала да тых часоў, пакуль не знайшла артыкул, схаваную на 17-й старонцы падзелу "Метро", пад загінаў. ІНФАРМАЦЫЯ, НЕАБХОДНАЯ ДЛЯ РАССЛЕДАВАННЯ ЗАБОЙСТВАЎ У АКРУЗЕ ТЕНДЕРЛОЙН.
"Я думаю, што ў маім уяўленні гэта больш маштабная гісторыя", - сказаў я.
"Мёртвыя вулічныя жыхары не трапляюць на першую старонку", - спачувальна сказала Сіндзі.
"Гэта дзіўна", - сказаў я дзяўчынкам. “На самой справе ў нас занадта шмат інфармацыі. Сем тысяч адбіткаў. Валасы, валакна, тона бескарыснай ДНК з дывана, які не пылесосили з тых часоў, як Ніксан быў хлопчыкам. Я перастала размаўляць дастаткова надоўга, каб сцягнуць гумку з свайго конскага хваста і страсянуць валасамі. "З іншага боку, з усімі патэнцыяльнымі стукачамі, людзкім ў акрузе Тендерлойн, усё, што ў нас ёсць, - гэта адна дерьмовая зачэпка".
"Гэта адстой, Линдс", - сказала Сіндзі. "Шэф на тваёй срацы?"
"Неа", - сказала я, паказальным пальцам крануўшы малюсенькага згадкі аб забойствах у акрузе Тендерлойн. "Як кажа забойца, гэта нікога не хвалюе".
"Лягчэй з сабой, мілая", - сказала Клэр. “Табе спадабаецца гэтая штука. Ты заўсёды так робіш".
“Так, хопіць аб усім гэтым. Джыл задаволіла б мне пекла за ныццё".
"Яна кажа:'Без праблем', " падчапіла кпліва Сіндзі, паказваючы на пустое месца Джыл. Мы паднялі куфлі і чокнуліся імі.
"За Джыл", - сказалі мы ва ўнісон.
Мы напоўнілі келіх Джыл і перадалі яго па крузе ў памяць аб Джыл Бернхардт, узрушаючым памочніку пракурора і нашым вялікім адной, якая была забітая ўсяго некалькі месяцаў таму. Мы вельмі сумавалі па ёй і сказалі пра гэта. Праз некаторы час наша афіцыянтка, Лоретта, прынесла новы збан "маргарыты" наўзамен папярэдняга.
"Ты выглядаеш вясёлай", - сказала я Сіндзі, якая тут жа падзялілася сваімі навінамі. Яна пазнаёмілася з новым хлопцам, хакеістам, які гуляў за "Шаркс" у Сан-Хасэ, і была вельмі задаволеная сабой. Мы з Клэр пачалі пытацца ў яе падрабязнасці, пакуль рэгі-гурт настройваўся, і неўзабаве мы ўсе спявалі песню Джымі Кліфа, пастукваючы лыжкамі па шкляной посудзе.
Я нарэшце-то вырваўся на волю ў Маргаритавилле, калі зазваніў мой Nextel. Гэта быў Джэйкабі.
“Сустрэнемся звонку, баксёр. Я ў квартале адсюль. Мы ўзялі на прыцэл гэты "Мэрсэдэс"".
Што я павінен быў сказаць, так гэта “Ідзіце без мяне. Я не пры выкананні". Але гэта было маё справа, і я павінен быў пайсці. Я кінуў некалькі купюр на стол, паслаў паветраныя пацалункі дзяўчатам і кінуўся да дзвярэй. Забойца памыліўся ў адным. Каму-то было не ўсё роўна.
Кіраўнік 4
Я СЕЎ Праз пасажырскую дзверы нашага шэрага "Краўн Віка" без апазнавальных знакаў.
"Куды?" - Спытаў я Джэйкабі.
"Раён Тендерлойн", - сказаў ён мне. “Там бачылі чорны "Мэрсэдэс", які раз'язджаў па акрузе. Здаецца, ён не ўпісваецца ў гэты раён".
Інспектар Уорэн Джэйкабі раней быў маім партнёрам. Улічваючы ўсе абставіны, ён нядрэнна справіўся з маім павышэннем; ён быў старэйшы за мяне больш чым на дзесяць гадоў і яшчэ на сем гадоў у класе. Мы па-ранейшаму супрацоўнічалі ў асаблівых выпадках, і хоць ён даваў справаздачу перада мной, мне прыйшлося здацца.
“ Я выпіў некалькі штук у Сьюзэн.
“ Піва? - спытаў я.
"Маргарыта".
"Колькі значыць "некалькі"? Ён павярнуў сваю вялікую галаву ў мой бок.
"Паўтара", - сказаў я, не прызнаючыся, што выпіў траціну таго, што выпіў за Джыл.
"Ты не супраць пайсці са мной?"
“Так, вядома. Я ў парадку".
“ Не думай, што ты за рулём.
"Хіба я пытаўся?"
“ Там, ззаду ёсць тэрмас.
"Кава?"
"Не, гэта для цябе, каб адліць, калі табе трэба, таму што ў нас няма часу на піт-стоп".
Я засмяяўся і пацягнуўся за каву. Джэйкабі заўсёды ўмеў пажартаваць безгустоўна. Калі мы перасякалі Шостую вуліцу на поўдзень ад Мішні, я ўбачыў машыну, якая адпавядае апісанню, на гадзінны стаянцы.
“Глядзі, Уорэн. Гэта наш дзіця".
“ Добры ўлоў, Баксёр.
Калі не лічыць рэзкага скачка майго крывянага ціску, на Шосты вуліцы амаль нічога не адбывалася. Гэта быў паўразбураны квартал з бруднымі вітрынамі і пустымі офісамі з пустымі фанернымі вачыма. Бязмэтна хісталіся пешаходы, а спячыя на вуліцах храплі пад кучамі смецця. Дзіўны валацуга зазірнуў у бліскучую чорную машыну.
"Я па-чартоўску спадзяюся, што ніхто не ўзмоцніць гэтую штуку", - сказаў я. "Вылучаецца, як Steinway на сметніку".