Америка Құрама Штаттарының құпия қызметтерінің адамдарына арналған.
I тарау
Ұшақ әлемнің шыңынан төмен қарай ұшып бара жатқанда, ол төмен қарап, қалтырап кетті. Таулар, алып, қол жетпес, қорқынышты, ғажайып шыңдар, мұз бен қармен безендірілген. Мөлдір мұз қабаттары тұманмен жабылған мұздықтарға батып бара жатты, ал суық биік жерлер маған ұшақтың терезелерінен еніп кетті. Әлемнің шыңы сол жерлерге лайықты сөз болды. Карталарда ол Непал, шағын тәуелсіз патшалық, шағын оқшауланған монархия, альпинистер жұмағы, Тибет пен Үндістан арасындағы жер телімі және қытай айдаһарының аузына тығылған бас бармақ деп аталады. Ол, британдықтардың қол астында болған кезде бірнеше жыл сонда болған AX агенті Тед Каллендардың Непалға айтқанын есіне алды: "Нақты айту мүмкін емес жер. Ықтималдық қайда ғажайып. Бұл қонақүйдің бүкіл аумағында және сенім мен ырымшылдық қатар жүретін жерде. нәзіктік пен қатыгездік бір қоқыстың үстінде жатқан, сұлулық пен сұмдық егіздердей өмір сүретін қолында. Бұл логикаға, парасаттылыққа және ықтималдыққа сенетін батыстық адам үшін орын емес ".
Teda көптен бері жоғалып кетті, бірақ непалдық әуе лайнері, ескі DC-3, мені Хумбаға қондырған кезде, сөздің эгосы маған қайта оралды. бүктеу Гималай доллары, биіктігі 29 000 фут биіктіктегі Эверест тауының ең тұмсығының астында. . Арнайы келісім бойынша, лайнер мені Намче базарына қондыруы керек еді, ол жерде басқа ұшақ үшін аумақ тазартылды, оны көретін адам Гарри Энгсли алып кетуі керек еді. Энглиді көргенде, мен бұл қарғыс атқан жерді қазір ашық қалдырғым келгенімен, оны Хумбу ауданынан тастап кетер едім. Тіпті стюардесса, жақсы денелі, мейірімді, ұқыпты үнді қызы мен үшін ештеңе істемеді. Ол осында болғанына ашуланды, Хокке ашуланды, осы қарғыс атқан бизнестің бәріне ашуланды. Ол N3 агенті, жарайды, Killmaster рейтингі бар AX-тің бас жедел уәкілі болды, мен күннің немесе түннің кез келген уақытында үнемі байланыста болдым. Бұл жұмыстың бір бөлігі болды және ол мұны білді және онымен ұзақ уақыт өмір сүрді, бірақ анда-санда оның қонақ үйі Хокқа барып, итеріп жібер деп айт. Ол мұны жиырма төрт сағат бұрын сезінді. Бір ай өткен сияқты.
Тігінші побери, ол мені күтіп тұрған мүлде жалаңаш еді, сол керемет сүтті аппақ денесін созып, жамбасының әр қимылымен мені шақырды. Маған үш себет жеміс-жидек, төрт қорап кәмпит және хит-шоудың ертеңгілігіне екі билет керек болды. Нах үшін емес, анасы үшін. Біз Джек Данкеттің кешінде алғаш кездескен кезде Донна қонақүйде де дайын болды, бірақ оның анасы, Рудрич руының жұбайы Филадельфия Дойен дебютант қызының шегіртке қарап тұрғанын бақылап отырды. Ешбір Ivy League лотариосы өзінің таңдаған сәби қызын, кем дегенде, эму көмектесе алатын болса, сиқытқысы келмеді.Әрине, мен тырысамын жесір әйел Доннаның сұр тұманды көздері маған бірден айтқанын, содан кейін еріндер ee растағанын ешқашан түсінбеді. Содан кейін кемпірмен әртүрлі сапарларда мен оны тағы біреуін түстен кейін ертеңгілікке апара алдым. Донна екеуміз маған ашық-шашық бардық, екі мартини мен киімімізді лақтырып жібердік, оның шыдамсыз, шиеленіскен денесіне қарап тұрғанда, кеңседе мына көк телефон шырылдады.
- Жауап берме, Ник, - деді ол қарлығып. Оның жамбасы дірілдеп, қолдары маған қарай созылды. "Мен қазір қайтамын", - дедім мен, мүмкін ол бірнеше сағатқа кейінге қалдыратын нәрсені қалайтын шығар деп үміттеніп. Әуе лайнерінің терезелерінен мұз басқан шыңдарға қарап, ол менің қаншалықты суық екенімді есіне алды, жалаңаш тұрып, телефонмен Хокпен айтысып жатыр.
"Қазір отызға таяп қалды", - деп бастады ол өткір және байсалды үнмен. "Сіз Вашингтонға алты сағаттық шаттл сапарына оңай жете аласыз".
Ол қандай да бір қисынды және ақылға қонымды себептермен не айтарын қатты қалады.
"Мен істей алмаймын, бастық", - дедім мен. "Мүмкін емес. Оның... мен оның ас үйін бояймын. Оның ішінің ортасында осы".
Бұл жақсы себеп болды, әйтпесе басқа біреу үшін болар еді. Бұған екінші жағындағы шешен үнсіздік дәлел болды, содан кейін кәрі түлкі құрғақ, улы дауыспен жауап берді.
"N3, сіз бірдеңенің ортасында болуыңыз мүмкін, бірақ бұл үйдегі бояу жұмысы емес", - деді ол абайлап. "Жүр, сен одан да жақсысын жасай аласың".
Ол құлап қалды, мен оны қайтарып алуым керек болды. "Бұл менің тарапымнан кенеттен пайда болған идея болды", - дедім мен тез. "Мен бәрін тазалап, киімімді ауыстырып, алты сағаттық ұшаққа отыра алмаймын. Ертең таңертең бірінші сапарға ше?"
"Ертең таңертең басқа жерге барасың", - деді ол нық тұрып. "Мен сені сегізге дейін күтемін, мен оны қылқаламды тез арада бекітіп, қозғалуға шақырамын".
Телефон өшіп қалды, ол дауыстап қарғыс айтты. Ескі шумақ мені кітап сияқты оқи алатын. Оның қайтып Доннаға. Ол әлі төсекте жатты, оның саңылаулары әлі доғалы, күтіп тұрғанда еріндері сәл ашық.
Оның көзі кенет ашылып, маған қарады. Туччи сұр, тұманды көздерімен жыпылықтады. Ол отырды.
"Сен несің, қалыпты емессің бе?" - деп сұрады ол. "Кім, тігінші ал, мұны телефонмен айтты ма?"
Сенің анаң", - деп жауап бердім мен ашуланып шалбарымды киіп. Бұл оны сілкіндірді, бірақ бір сәтке ғана.
"Менің анам?" - деп сенімсіздікпен растады ол. "Мүмкін емес. Ол әлі концертте".
"Жарайды, бұл сенің анаң емес", - дедім мен. "Бірақ сен әлі үйге бара жатырсың". Донна орнынан тұрып, іс жүзінде киіміне ұшып кетті, оның беті қатты қысылған, ал ерні күңгірт, жауыз сызыққа айналды. Ол оны кінәлаған жоқ. Ол менің қандай да бір мемлекеттік жұмыстармен айналысып жатқанымды ғана білді, мен егжей-тегжейге тоқталғым келмеді. Оны әрқашан оралған және жұмысқа дайын сөмкесін алып, Доннаны көпқабатты үйіне Кеннеди атындағы халықаралық әуежайға, Нью-Йоркке барар жолда тастап кеткен.
"Рахмет", - деді ол көлікті айналып өтіп бара жатып. "Менен психиатрыңызға сәлем айтыңыз".
Эй оған күлді. "Рахмет" дедім мен. Маған қазір эй еэ беруге кедергі болған ашулы көңіл-күйім ғана емес. Бұған дайындық, тәжірибе және қатаң бұйрықтар әсер етті. Бұл деллада бірнеше достар қарғысқа ұшырады, ал сенімді адамдар жоқтың қасы. Бос ерін өлімге апаратын сенімді билет болды. ал сіз ақпараттың ненің, қайда және қалай дұрыс емес қолға түскенін ешқашан білмегенсіз. Жұмысқа кіріскенде бәрі бейтаныс адамдар болатын. Сізге тура келді вячеслав сөздіктегі "сенім" сөзі. Бұл биологиялық өмірге айналды, сіз оны басқа таңдау болмаған кезде ғана қолданасыз, эмоцияны сіз еріксіз болған кезде ғана қабылдадыңыз.
Ол кезде менің ойларым кенет қайта оралды, мен лайнердің күннің екінші жартысында абайлап бата бастағанын сездім. Оның айтуынша, зұлым бүйірлік желдер тау шыңдарынан ұшып бара жатқанда ұшақты сүйреп бара жатқанын сезген. Біздің қону алаңымыз қар мен мұздан тазартылған тар ұшу-қону жолағы болады. Ол шалқасынан жатып, көзін жұмып, ойларының қайта оралуына мүмкіндік берді, бұл жолы Вашингтондағы Дюпон шеңберіне, AX штаб-пәтеріне. Ол шынымен сегізге жетті, ал күзетшілердің әдеттегі құрамы мені Хоктың кеңсесінің кіреберісінде орналасқан түнгі қабылдау бөлмесіне апарды.
"Мистер Картер", - деп күлді ол маған кең көздерімен қарап. Nen-де менің бұрынғы жұмысым туралы ғана емес, сонымен қатар жұлдызды желкенді яхталарда ұлттық чемпионатта жеңіске жету, Формула I автокөліктерін жүргізуге лицензия алу және каратэден қара белбеу иелену сияқты басқа да қасиеттерім туралы көптеген қызықты мәліметтер болды. . Ол өз кезегінде сүйкімді дөңгелек аққұба қыз болатын. Менің қоғамдық өміріме үнемі осылай қабағын түйетін адам үшін қарт адам әрқашан сырттағы дастарханнан өзіне дәмді ыдыс-аяқ сатып алатындай көрінетін. Ол бұл туралы эгоға қандай да бір түрде сұрау үшін ойша жазып алды.
"Сіз мұны істегеніңізге қуаныштымын, N3", - деді ол эго кеңсесіне кірген кезде. Эго болат-көгілдір көздер маған оның менің қолымнан келетінін күткенін айтты. Эго Жаңа Англияның айналасындағы қосалқы жақтау көтеріліп, бөлменің ортасындағы ақ экранға қарап тұрған кинопроекторға келді.
"Фильмдер?" - деп түсіндірді ол. "Қандай күтпеген тосын сый. Авангардтық, шетелдік және сексуалды нәрсе деп үміттенемін".
"Одан да жақсы", - деп күңкілдеді ол. "Жасырын камера. Британдық барлау қызметінің рұқсатымен жұмбақ Непал корольдігінің сахна артына қысқаша шолу".
Менің ойларым шкафтар лезде Непалдың индекстелген бетіне бұрылды. Ақпараттың әртүрлі бөліктерімен толтырылған құжаттарды тамақтандыруға арналған осындай ақыл-ой ісін әзірлеу біздің тренингіміздің бір бөлігі болды. Оны шамамен 500-ден 100 мильге дейінгі жолақ, жолдар сән-салтанат деп саналатын жер, Қытай мен Қытайдың бақылауындағы Тибет пен Үндістан арасындағы буферлік мемлекет көрді. Хоук әулиелерді өшіріп, проекторды қосты, менің ойым өшіп қалды.
Кадрдың алдыңғы жағында көше сахнасы болды: ерлер мен әйелдер, кейбіреулері жасырын және юбка киген, басқалары жарқыраған сары көйлек киген және Жақыпты көпшіліктің арасынан айдап бара жатқан балалар. Қарттардың ежелгі пергаментке ұқсайтын беттері болса, жастардың терісі тегіс, қара, көздері жүйрік болатын. Ғимараттар архитектуралық стилі бойынша пагодаларға ұқсайтын және менің алғашқы әсерім басқа да көптеген жерлерді меңзейтін жер бедері болды. Үндістан да, Қытай да Непалдағы ықпалын араластырғаны анық. Генетикалық тұрғыдан алғанда, оны көрген адамдар үнді және қытай халықтарының бет-әлпетіне ұқсайтын, бірақ өзіндік сипатқа ие болған. Камера оқиға орнына қарай жылжып, будда монахының шафран киімін киген ұзын бойлы адамды көрді. Эго нысанасы қырынған, оның күшті қолдары мен жалаңаштары, ал беті непалдың кең бетті, жұқа терілі беті. Бірақ адамның эгосында аскеталық, қасиетті адамнан ешнәрсе болған жоқ. Бұл тәкаппар, үстемшіл, эмоциясыз жүз еді, ол арқылы қатты шыдамсыздық көрінді. Ол монах емес, монарх сияқты эмуға жол берген адамдар арқылы өтті. Хоуктың дауысы үзілді.
"Эго Готак деп аталады", - деді ол. "Бұл жүзді есте сақта. Ол монах, сепаратистік культті жасаушы, жеке және саяси билікке ұмтылған. Теан ғибадатханасының және ол жинаған күшті топтың жыландар қоғамының басшысы. Готак өзін барлық жыландардың әміршісі Каркотека рухының мұрагері және непал мифологиясындағы маңызды тұлға деп санайды ".
Камера қайтадан көшеге қарай жылжыды және оны өңдеу арқылы оператор әуесқой екенін түсінді. Кескін будда мүсінінің әдетте бадам тәрізді беті бар тас фигураның жақтауынан кейін ойылған. Фигурада жүздеген адамнан жасалған ою-өрнекті бас киім болған айдаһаржәне басқа жыландар айналасында айналды эго білектері мен аяғы.
"Барлық айдаһарлардың Әміршісі Каркотеканың мүсіні", - деп түсіндірді Хоук. "Непалда жыландар қасиетті болып табылады және белгілі бір нақты анықталған, діни бағыттағы жағдайларды қоспағанда, ih-ді өлтіруге тыйым салынады. Жыланды өлтіру - бұл Каркотектің қаһарына ұшырау".
Камера алтын тоғыз басты жылан таққан екі тағында отырған екі фигураға, еркек пен әйелге ауысты.
"Патша мен патшайым", - деді Хоук. "Ол жақсы адам, прогрессивті болуға тырысады. Ол ырымшылдық пен Ғотақ арқылы қатал. Дәстүр бойынша патша ешқашан көмек алып жатқандай көрінбейді, әйтпесе эго бейнесі ластанады".
Одан сұрады. - "Бұл нені білдіреді?"
"Эмуға көмектесу үшін допта жүру керек", - деп жауап берді Хок. Камера қайта қосылды, ол жасырын ақ кассоктың үстінде күртеше киген қарт адамға қарады. Ақ шаш талғампаз, жіңішке тұлғаның үстінде тәж қалыптастырды. .
"Патриарх Лиунги", - деді Хоук. "Ол бұл суреттерді жіберді. Басқа корольдік отбасы, ол Готакка қарсы. Ол Готактың нақты уәждері мен ниеттерін болжайды. Ол біздің сайтта бар жалғыз адал басқа".
Хоук камераны өшіріп тастады. "Бұл кейіпкерлердің негізгі құрамы", - деді ол. "Готак адамдарды өзінің Каркотека рухының иесі екеніне және Құдайдың қалауын басшылыққа алатынына сендіруде өте жақсы жұмыс жасады. Жарайды, оны қызыл қытайлықтар басқарады. Олар Непалды иммигранттардың тасқыны арқылы басып алуға тырысады, олар мұны мүмкіндігінше тезірек жасауға тырысады. Сонымен қатар, тиімді көші-қон иммигранттар үшін жерді ашу және их-ны ресми түрде қарсы алу үшін корольге ұсынылған заң жобасына байланысты. Адамдар бұл үшін патшаға костюмдерге қол қойғаннан кейін, тозақтың басқа амалы жоқ. үкімге қол қою ".
"Готак осыны талап етеді, мен оны түсінемін", - дедім мен.
"Шындығында", - деді Хоук. "Барлық жыландардың әміршісі Каркотек экспаттардың қабылданғанын қалайды", - дейді Готак адамдарға. Бұл жеткілікті сенімді, бірақ ол мұны тағы екі нәрсемен, жыландар қоғамының мықты жігіттерімен және жексұрын қар адамы йети туралы аңызбен қуаттайды. Йети Готакқа қарсы шыққандарды өлтіреді ".
"Жиренішті үлкен аяқ па?" - мен күлдім. "Ол әлі осында ма?"
"Ол әрқашан Непал өмірінің маңызды бөлігі болды", - деді Хоук. "Әсіресе шерпалардың, Непалдың таулы аймақтарының жағдайында. Басқа бірдеңені дәлелдемейінше, миыңызды жұмбаңыз"
"Таза суреттер yeti?" мен жазықсыз сұрадым. Хоук мені елемеді. "Біз бұған қайда сәйкес келеміз?" Мен әрі қарай жүрдім. "Сіз британдық барлау туралы айттыңыз".
"Бұл ih каштан болды, бірақ ih адам Гарри Энгсли қатты ауырып қалды және олар бізден көмек сұрады", - деді Хоук. "Оларда қазірдің өзінде адамдар өте аз, және, әрине, Непалдың стратегиялық жағдайын мемлекетке немесе әскери бөлімге сатудың қажеті жоқ еді. Қытайдың бақылауында бұл Үндістанға апаратын тура жол болар еді, бұл қытайлықтар үшін өте қиын жаңғақ болуы мүмкін. Біздің достық қарым-қатынаста болуымыз немесе кем дегенде бейтарап болуымыз өте маңызды. Готак патшаға иммигранттар туралы жарлыққа қол қою үшін қатты қысым жасайды. Ол соңғы халықтық петицияны қолдайды.
"Бұл барлық ағынды түсіндіреді", - деп күрсіндім мен Донна Рудричті бір сәтке есіме түсірдім. "Мен оны Энглимен байланыстыра аламын ба?"
"Ол Намче базарының Хумбу ауданындағы аудиторияда және оның ұшып кетуін және егжей-тегжейлері туралы сізге хабарлауды күтуде", - деді Хоук. "Сізге маршруттық қызмет көрсетуге арнайы әскери ұшақпен жол бойында толығымен рұқсат етілді, содан кейін сіз Үндістандағы коммерциялық лайнерге ауысасыз. Қозғал, Ник. Біздің арамызда және қызыл қытайлықтарды жинауға санаулы күндер қалды. барлық шарлар ".
Әуе лайнерінің сол қанатының астынан оны биік таулардың ортасындағы шағын үстіртте орналасқан бір топ үй көрді, алып қол ih-ді сол жерге қойғандай. Ұшақ оларға қарай ұшып бара жатқанда, оны жартастың ұшымен өтетін тазартылған жердің тар жолағы байқады. Жыландардың қорқыныштары, ессіз монахтар, ырымшылдар мен жексұрын қар адамдары. Мұның бәрі Голливудтың үшінші дәрежелі сценарийін еске түсірді.
Ұшақ қонған кезде, ол Гарри Ангсли эгоды Англияға қайтару үшін ұшақты күтіп тұрған шағын және біршама қарабайыр ауруханаға ашық түрде барды. Қоқыс жәшігінде өзін көтеріп бара жатып, оны тірі қаңқадан гөрі кішкентай адам, көздері батып, беті батып кеткен елес көрді. Кезекші медбике, үнді қызы маған Ангслидің ауаланың өте ауыр ұстамасынан зардап шеккенін айтты, ол безгекпен ауырады. Үндістанмен шектесетін Терайдың ойпатты батпақты аймақтарында өлімге әкелетін және кең таралған. Бірақ әдеттегі британдық батылдықпен ол сақ болды және маған қолынан келгеннің бәрін айтуға дайын болды.
"Бұл жерді бағалама, Картер", - деді ол сыбырлап сәл қаттырақ. "Бұл жүздеген түрлі жолдармен болады.
Готак барлық карталарды ұстайды. Шынымды айтсам, оны жеңу мүмкіндігі өте аз деп ойлаймын. Ол барлық адамдарды шатастырды ".
Жөтел ұстамасы оның сөзін бөлді, содан кейін ол менің бетіме қарап, маған қайта бұрылды.
"Мен сенің мұны талап ететініңді көріп тұрмын", - деп сыбырлады ол. "Кешіріңіз, мен сізбен жұмыс істей алмаймын, Картер. Сен туралы естідім. Бұл қарғыс атқыр делл туралы кім естімеген? Бұл сенің жоспарың. Сіз Катмандуға жасырынып, содан кейін Лиунгидің отбасылық досы ретінде көрінуіңіз керек. "
"Менің түсінуімше, мен Они асуындағы лагерьді жалғыз бастауым керек", - деп қайталады гид мені ертең кешке қарсы алып, Готак жыландар қоғамының күшті отрядының миммосын жүргізеді.
"Шындығында", - деп келісті Энгсли. "Бұл сізге ауа-райының қолайсыздығы үшін жабдық қажет болады дегенді білдіреді. Хумбудағы Dands сауда дүкені - бұл эго алуға болатын жалғыз орын. Бұл маусымаралық, бірақ ол сізді жабдықтай алады деп үміттенемін. Сіз бұл жолмен жүретіндердің көпшілігінен артықсыз. Сондай-ақ үлкен ойын үшін сізге кем дегенде бір қуатты мылтық қажет болады."
"Мен қазір барамын. Ол әуежайдың айналасындағы жолда тоңып қала жаздады", - дедім мен.
"Соңғысы, - деді Энгсли, мен адамның энергиясының тез таусылып бара жатқанын көрдім. "Шерпалар, альпинистер, фантастикалық гидтер және альпинистер. Барлық непалдықтар сияқты, олар ырымдарға толы, бірақ ашық болып қалады. Ih иллюстрациялары және сіз ih-ді жеңе аласыз. Менде үлкен проблемалар болды менің жерлесім, Англиядағы журналист, мені осында бақылап отырды. Сіз бұл тұқымды білесіз. Олар ыстықырақ нәрсені иіскегенде, олар қанды иттерге айналады. Бұл кезде жариялылық бәрін құртады ".