Дивер Джеффри : другие произведения.

Де лежать докази

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Зміст
  
  Титульний аркуш
  
  Ласкаво просимо
  
  Де лежать Докази
  
  Інформація про автора
  
  Короткометражки для електронних книг журналу " Малхолланд і Стренд "
  
  Інформаційні бюлетені
  
  Авторські права
  
  Де лежать Докази
  
  Джеффрі Дівер
  
  
  
  
  Починайте Читати
  
  Зміст
  
  Інформаційні бюлетені
  
  Сторінка авторських прав
  
  Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження і електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця являють собою незаконне піратство і крадіжку інтелектуальної власності автора. Якщо ви хочете використовувати матеріали з книги (крім як для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, зв'язавшись з видавцем за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку авторських прав.
  
  Де лежать Докази
  
  Джеффрі Дівер
  
  “Мейдей, мейдей. Це "Хоризонджет" Вісім П'ять Вісім чотири, виконую рейс IFR з Майамі в Ріо-де-Жанейро. Ви чуєте мене, центр Сан-Хуана?"
  
  “ Продовжуйте, П'ять Вісім Чотири. Центр Сан-Хуана.
  
  “Я снижаюсь на висоті дев'ять тисяч футів. Не впевнений, де саме - Чорт візьми, втрачаю потужність. Оголошую надзвичайну ситуацію".
  
  “ Вас зрозумів, п'ять Вісім Чотири. Ми вас упіймали. Вам потрібен вектор в аеропорт Муньос Марін?
  
  “ Дозвольте мені....Я візьму це під контроль. Так, координати аеропорту.
  
  “ Центр Сан-Хуана викликає п'ять Вісім чотири. Ми затримуємо прибуття і відправлення. Зараз ми змінюємо напрямок руху....У чому суть вашої надзвичайної ситуації?
  
  “Втрата потужності. Я думаю, пожежа. Було схоже на бавовну. На кормі. Я— я в порядку, швидко снижаюсь на висоті семи тисяч футів. Я не знаю ".
  
  “ Ми визначили ваше місце розташування, п'ять Вісім Чотири. Ми адресуємо вас до...
  
  “Снижаюсь"...Я не можу знизити швидкість зниження. Через п'ять тисяч футів. Не реагує. Як далеко я від аеропорту?"
  
  “ Ти в двадцяти двох милях від аеропорту, П'ять Вісім Чотири. Зможеш дістатися?
  
  "Негативний результат".
  
  “ Добре. Ми викликаємо повітряно-морську службу порятунку берегової охорони. Вони засікли ваше місце розташування, п'ять Вісім чотири.
  
  “Господи. Зниження через тисячу. Швидкість занадто висока. Немає енергії. Я—"
  
  “П'ять Вісім чотири? Ви чуєте?...Ви чуєте?...Є рух в районі на північ від аеропорту Марін, в десяти милях звідси, ви бачите які-небудь ознаки падіння літака?"
  
  Аеропорт Істерн-Дейд являв собою невелику споруду недалеко від Атлантичного океану. Там була злітно-посадочна смуга довжиною близько трьох тисяч футів, досить велика для невеликих реактивних літаків, хоча більшість з двох десятків літаків, припаркованих на льотному полі, були одно - і двомоторними. Цей район оточували мангрові зарості, королівська пальма, капустяна пальма, живий дуб, гумбо-лімбо і вест-індійське червоне дерево, а також орхідеї, бромелієві і папороті. Лінкольн Райм, прямуючи в аеропорт, зауважив алігатора.
  
  “Послухай. Ну що ж", — сказав він Амелії Сакс, своєму партнерові - як у професійному, так і в особистому сенсі. Вона перегнулася через його інвалідне крісло в доступному фургоні і дивилася на мілководний канал, в якому на вологої спеки сидів нудьгуючого виду алігатор, здавалося, занадто втомлений, щоб навіть думати про те, щоб з'їсти те, що зазвичай їдять нудьгуючого виду алігатори.
  
  Його доглядальниця, Тому Рестон, повільно об'їжджала фургон по цій частині поля, поки Райм не велів йому зупинитися.
  
  Сакс сказала: “Ходять чутки, що вони ховають їх в каналізації Нью-Йорка, ти знаєш. Батьки купують їх дітям, а потім спускають в унітаз".
  
  “ Правда? - перепитав Райм. Подробиці флори і фауни цієї частини штату стали менш цікавими, оскільки його думки вже витали десь далеко. Його очі знову охопили льотне поле.
  
  Вони втрьох прямували в аеропорт, тому що детектив з місцевого управління шерифа підійшов до Райму після однієї з його лекцій в будівлі округу і попросив допомоги. Підлогу Джіллетт був підтягнутим сорокап'ятирічним чоловіком з вражаючою поставою, зачіскою, яку носив би армійський майор, і особою, яка, здавалося, не здатне було посміхатися. Але він виявив чудове почуття гумору, коли в якості подяки за лекцію запропонував Райму на вибір між купоном на місцевого Червоного лобстера або звітом про подію з місцевим бізнесменом, який тільки що загинув в результаті того, що могло бути, а могло і не бути випадковою авіакатастрофою.
  
  Райм відповів: “Хм. Вбите ракоподібне або вбитий чоловік. Я виберу останнє". Він повернувся до Амелії. "Ти згодна на це, Сакс?"
  
  “Звичайно. У Нью-Йорку нічого термінового".
  
  Тому Райм погодився залишитися ще на день або два і допомогти в розслідуванні вбивства Стівена Неша. Крім того, йому сподобалася поїздка сюди, і він вперше спробував кам'яних крабів. Справжній делікатес. А ром у Флориді здався мені краще, ніж де-небудь ще, крім Багамських островів.
  
  За вказівкою Райма Тому направив доступний фургон в сам аеропорт і попрямував до поліцейської машини без розпізнавальних знаків в дальньому кінці поля.
  
  За словами Джіллетт, в літаку Неша, можливо, стався вибух в середині польоту. Підозрювалося наявність бомби, хоча причиною аварії могла стати механічна несправність. Коли вони в'їжджали, Райм зазначив, що малоймовірно, що терорист міг прорватися через огорожу по периметру і залишитися непоміченим. Або поранений — паркан був увінчаний колючим дротом. Там також були камери, звернені вниз і назовні. Це означало, що якщо хтось і проник всередину, щоб закласти бомбу, то, швидше за все, це була робота своїх.
  
  Вони під'їхали до єдиного ангару в аеропорту, на далекій східній околиці. Це було невелике будинок без вікон і дверей у задній частині, звернене до води, і відкрите з іншого кінця. Імовірно, для того, щоб безжальний вітер з Атлантики, що дме неподалік, не забрав літак і знаходилися всередині робітників.
  
  Тому припаркувався поряд з патрульною машиною, і він, Райм і Сакс вийшли з фургона і зустрілися з детективом на асфальті. Вчора на цей район обрушився сильний шторм; він пройшов, але вітер усе ще дув на присутніх. Райм відкинув темне волосся з очей єдиною робочою кінцівкою і пальцями правої.
  
  “ Ще раз спасибі, містер Райм. Детектив Сакс.
  
  “Лінкольн" і "Амелія" в порядку. Що це був за літак?"
  
  “Один з тих нових, персональних реактивних літаків. Horizonjet, двомоторний, встановлений ззаду. Дуже маленький, вміщає чотирьох".
  
  “ Більше нікого на борту немає?
  
  “Ні. Для цих літаків вам не потрібен другий пілот. Автопілот настільки хороший, що він виконує більшу частину роботи ".
  
  Він додав, що ця охоронювана зона належала Southern Flight Services, оператору стаціонарної бази — компанії, яка надавала наземні послуги висококласним приватним пілотам.
  
  Райм був знайомий з подібними операціями по попередній справі, і він зазначив, що це був обмежений FBO. Зараз тут були припарковані тільки один реактивний літак і два двомоторних гвинтових літака. І вони були накриті брезентом, усипаним листям. Здавалося, вони пролежали там дуже довго.
  
  “Отже, Лінкольн, ми забезпечили безпеку місця події. Яке обладнання тобі треба? Я подзвоню криміналістам і вони дістануть тобі все, що завгодно. У нас є досить хороші матеріали".
  
  Райм дивився на тьмяну вішалку. Добре. Бетонна підлога, на якому залишилися б сліди. І виглядало це місце так, наче тут не підмітали тиждень. Які-небудь сліди все одно залишилися б. “ Де саме знаходився літак? - запитав я.
  
  Джилет вказав на середину просоченого дощем асфальту.
  
  “ Його не було в ангарі? - Запитала Сакс.
  
  "Ні".
  
  “ У будь-який час?
  
  "Ні".
  
  Райм поморщився. Шторм знищив би все свідчення того, що хтось підклав бомбу в літак - сліди протекторів були б найкращим джерелом інформації. Але і сліди теж. Терорист — якщо це був терорист — міг залишити слідові докази.
  
  Шторм, який Райм виразно пам'ятав, насправді не був ураганом, але швидкість вітру наближалася до шістдесяти миль в годину, а дощ лив кілька годин.
  
  Він кисло усміхнувся. “ Вибачте, детектив. Але там нічого не залишилося. Погода - один з найгірших забруднювачів місць злочинів. Цієї бурі зараз було б достатньо, щоб знищити всі сліди. Вчорашній злива? Ніщо не вціліла б."
  
  "Про".
  
  Сакс розсміялася. “ Думала, він чудотворець, хм?
  
  “Думаю, я почасти так і зробив. Твої лекції були біса вражаючими".
  
  І все ж, міркував Райм, це було лише другорядне місце злочину. Більш важливим був сам літак. Яким би потужним не був саморобний вибуховий пристрій, воно залишило б сліди на уламках літака, які були виявлені. Можливо, там будуть відбитки пальців, профілювання хімічних залишків, навіть підпис виробника бомби — унікальний конструктивний зразок, який пов'язує бомбу з її виробником.
  
  Райм пояснив це Джиллетту.
  
  “Ах, ну, в цьому-то і проблема, містер.... У цьому-то і проблема, Лінкольн. Літак не розбився. Яким би не був вибух, він не підірвав літак, просто зруйнував систему управління польотом. Літак впав у воду, але залишився цілим і затонув ".
  
  “Ну, це нормально. Вода не обов'язково знищить будь-які докази". Він насупився. "Якщо тільки ти не знаєш, де вони".
  
  "О, ми так і робимо".
  
  "Добре".
  
  “Не зовсім. Це на дні Пуерторіканської западини".
  
  "Я не знаю, що це таке".
  
  “ Найглибша частина Атлантичного океану. Близько двадцяти восьми тисяч футів під водою. Вдвічі глибше, ніж на "Титаніку". Ми не можемо підняти літак. І немає ніякого способу дістатися до того місця, де лежать докази.
  
  У цьому - то і проблема, Лінкольн ...
  
  Вони переїхали в ангар, щоб сховатися від вітру.
  
  В даний момент в приміщенні нікого не було. “ Я не впевнений, чим можу вам допомогти, детектив. Ви просите мого ради по справі, в якому немає доказів. Я фахівець у галузі судової медицини.
  
  “Я чув твої лекції, Лінкольн. У тебе такий розум, ну, як ні в кого іншого. Я сподівався, що ти просто поділишся з нами своїми міркуваннями. NTSB буде тут завтра. Я сподівався, що нам буде що їм сказати.
  
  Сакс з посмішкою повернулася до Райму. “ Тобі подобаються складні завдання, Райм. Складніше цього нічого не буває.
  
  В цьому вона була права.
  
  І чого це могло зашкодити?
  
  Він знизав плечима - один з небагатьох фізичних жестів, на які був здатний. “Добре, спробуємо. Отже, є свідки самої катастрофи?"
  
  “ Контейнеровоз, недалеко звідси. Все, що вони побачили, це літак, що заходив на посадку і йшов під воду до того, як відчинилися якісь двері. Вони змінили курс і попрямували до місця події. Але там нічого не було — тільки трохи олії.
  
  "Ах, олію?" Потім він насупився. “Але вони б його не забрали. Тепер все пропало".
  
  "Я б припустив", - сказав Джіллетт. “І судячи з того, як діють течії, Берегова охорона була впевнена, що літак опустився на п'ять миль приблизно за півгодини. Пошуково-рятувальні служби прочесали місцевість, але ніяких ознак чого-небудь не виявили.
  
  "У вас є остання передача?"
  
  “Звичайно. На моєму комп'ютері. Я дістану".
  
  Він пішов до своєї машини і повернувся за хвилину. Він викликав аудіофайл із записом розмови між Нешем та управлінням повітряного руху.
  
  Знаходилися в ангарі зберігали мовчання, прислухаючись до драми, трагедії. Джіллетт вимкнув його.
  
  “Добре. Що ж, я думаю, попередній питання таке: чому ви не думаєте, що це був нещасний випадок? Неш не згадував бомбу. Він просто сказав 'вибух".
  
  “Звичайно, це могла бути несправність. Але я підозрілий по натурі. І минулої ночі я вивчив життя Неша. У нього були вороги ".
  
  А хто цього не робить? Думка в риму.
  
  “Тепер є колишня. Саллі Неш. Розлучена два роки тому і знаходиться під судовою забороною. Вона все ще 'Неш' — зберегла прізвище по чоловікові. Ніколи не відпускала ".
  
  - У нього була інтрижка? - запитав Райм. Він кинув її?
  
  “Ні. Навпаки. Вона змінила йому, і коли він дізнався про це, то подав на розлучення. Розлютив її. Спробуй розберись. О, і суддя відхилив її прохання про аліменти — так, вона просила. Так що вона не була щасливою туристкою. "
  
  “ Які-небудь погрози?
  
  “Час від часу. Нічого особливого не значило. Але він кілька разів дзвонив нам, щоб помічники шерифа з'їздили туди і нагадали їй про судову заборону ".
  
  “Гаразд. Розлючений колишній. Хто ще?"
  
  “У Неша був суперечку зі своїм діловим партнером. Після того, як він виявив, що чоловік спілкувався з конкурентами. Принаймні, такими були факти в суді. Це було зроблено за кілька мільйонів доларів, але на такому рівні, я не впевнений, що заради цього варто когось вбивати ".
  
  "Розгніваний колишнійпартнер по бізнесу".
  
  - А чим він займався?...Неш? - Запитала Сакс.
  
  Джилет усміхнувся. “Я справді не можу вам сказати. Він володів компаніями, які проводили компоненти, які використовувалися в інших компонентах. Очевидно, він був досить гарний у створенні подібних деталей. Компоненти. Нічого сексуального. Але він заробив купу грошей ".
  
  "Є ще підозрювані?" запитала вона.
  
  “У нього були проблеми з преследовательницей. Жінка, з якою він зустрічався. За її словами, вона в деякому роді золотоискательница — ви так говорите в наші дні? Загалом, він пішов, і вона кілька разів загрожувала йому. Одного разу напала на нього, але це було більше схоже на вихлюпування келиха вина йому в обличчя в модному ресторані, ніж на вибух."
  
  "Схоже, з дамами вибір був невдалий," припустила Сакс.
  
  Джіллетт продовжив: “А Неш працював у великому журі в Орландо, і тому ми подумали, не піддавав це його загрозам. Але це були досить пересічні справи. Пограбування, кілька справ про наркотики. Їх багато. Але низький рівень. Дійсно низький. Проносити бомбу в літак? Я переглянув обвинувальні акти, і це просто не вкладалося в голові ".
  
  "Очевидного мотиву немає", - сказала Сакс. “А сталкери і колишні — то є колишні дружини — насправді не мають великого доступу до виготовлювачам саморобних вибухових пристроїв. Але сьогодні в Інтернеті можна знайти практично все, що завгодно. Можливо, найбільш вірогідне пояснення - механічна поломка."
  
  “Слід сказати, що ми вивчаємо це з виробником. Вони збираються провести деякі симуляції. Вони не були оптимістичні щодо того, що щось знайдуть, принаймні, без літака. Я перевірив усіх цих людей, і вчора в місті нікого не було.
  
  Потім Райм запитав: “Якщо припустити, що там був саморобний вибуховий пристрій, чому ви думаєте, що воно було встановлено тут? А не там, звідки почався політ?"
  
  “Безпека в Орландо набагато суворіше, ніж тут. Саме там Неш тримає літак. Те ж саме в Майамі. Навіть зони приватної авіації прочісували з собаками і детекторами вибухових речовин. Тут — ну, як я вже сказав, помічники шерифа час від часу здійснюють обхід, і все.
  
  "Давайте розглянемо деталі того, як хтось міг пронести саморобний вибуховий пристрій на борт".
  
  Він підкотив до передньої частини ангара і окинув поглядом злітно-посадкову смугу, сітчастий паркан, будівлі по іншу сторону шосе.
  
  Джіллетт пояснив: "За той короткий час, що літак Неша був припаркований тут, на обгородженій території знаходилося всього чотири людини, що мали до неї доступ. Троє співробітників FBO і помічник шерифа, який проводить свою щоденну перевірку безпеки, хоча цей чоловік перевіряв тільки будівлі і ворота, а не літак. Крім того, Джіллет знав його особисто і міг поручитися за нього.
  
  “ Це відео? Райм кивнув на камеру, укріплену на високому стовпі перед ангаром. Інша була неподалік. “ Можливо, у нас все-таки є результати експертизи.
  
  Але не тут-то було. Детектив повідомив, що камери були націлені тільки на рульову доріжку і під'їзну дорогу до цієї частини поля, а не на саме асфальтове покриття. Камери були спрямовані на майданчик перед будівлею FBO; літака не було видно. Вони знали, що ніхто не входив через ворота і не перестрибував через ланцюжок, але у них не було ніякої можливості дізнатися, чи справді хтось наближався до літака.
  
  “ Яке було точний час? - Запитала Сакс.
  
  “Співробітники прибутку між сім'ю і вісьма. Неш приземлився у вісім-десять. Він потрапив в поле зору камери біля виходу близько половини дев'ятого, спіймав таксі. Він зустрівся зі своїм адвокатом, і вони поїхали разом. Ми перевірили таксиста — і він в порядку. На відео видно, що він не виходив з таксі. Потім помічник шерифа, який здійснював обхід для забезпечення безпеки, прибув у FBO близько дев'яти десяти і був помічений йде близько половини десятого. Неш повернувся в пів на одинадцяту, а літак вилетів через півгодини. Таксист все це час знову залишався у своїй машині, і ніхто не вийшов разом з Нешем.
  
  “ Наскільки складно буде направити відеокамеру на асфальт, а? Сакс криво посміхнулася. "Я думаю, хороша новина полягає в тому, що, принаймні, ми можемо обмежити число підозрюваних трьома співробітниками".
  
  "Розкажи мені про них," попросив Райм. Він кисло усміхнувся. - Оскільки це єдина так звана доказ, з якою нам доводиться працювати.
  
  Детектив дістав блокнот. “Вчора тут були ті ж співробітники, що і сьогодні. Менеджера FBO звуть Аніта Санчес. Сорок два роки, заміжня. Джої Вілсон управляє автозаправкою. Двадцять вісім. Неодружений. Двічі попадався на марихуані. Нічого особливого. І Марк Клінтон - механік. Йому п'ятдесят, розлучений. Ветеран Іраку. Є й інші механіки, але вони не працювали на цьому тижні. Мабуть, час було повільне. Крім травички, ні в кого з них немає засуджених. Ніхто з них також не має ніякого відношення до Нешу. Він живе в Орландо. Час від часу прилітає сюди — зустрітися зі своїм адвокатом і банкіром, як він зробив вчора. І, наскільки я можу судити, у Неша ніколи ні з ким не було суперечок тут, на полі ".
  
  Райм сказав: “Ні, якщо хтось з них і встановив саморобний вибуховий пристрій, то тільки тому, що їм за це заплатили. Або їх вимагали".
  
  "І," додала Сакс, "всі вони розбиралися б у літаках і точно знали б, куди закласти бомбу, щоб завдати найбільшої шкоди".
  
  “Я б припустив, що вони захочуть. Як ти збираєшся діяти далі, Лінкольн?"
  
  “Я поговорю з ними. Я збираюся звертатися з ними як зі свідками. Заспокойте їх. Ми скажемо їм, що не підозрюємо їх, але натякну, що ми підозрюємо помічника шерифа, який обходив охорону. Як його звати?"
  
  “ Кейбл. Джим Кейбл.
  
  “Вони зрозуміють, що Кейбл - головний підозрюваний. І ми сподіваємося, що вони зможуть допомогти нам описати, що вони бачили, якщо він піднімався до літака. Що вони бачили, як він робив. Якщо один з них виявиться винною стороною, він чи вона спробує посилити справу проти поліцейського або, принаймні, відвернути увагу від себе. Я спробую спіймати їх на брехні ". Райм обміркував його слова. Він розсміявся.
  
  Джилет подивився на нього, з цікавістю піднявши брову.
  
  “Це протилежно тому, що ми зазвичай робимо. Я отримую трохи доказів і намагаюся знайти правду. Тепер я намагаюся знайти брехня ". Він посміхнувся каламбуру, подумавши про коментарі Джіллет.
  
  Де лежать докази...
  
  Потім вираз його обличчя спохмурніло. Лютий злива почалася знову. Пориви вітру. Потім, образливо, град. “Чорт візьми. Я думаю, Сакс, ми зіткнулися з ситуацією, коли принцип Локара непридатний.
  
  Французький криміналіст Локар стверджував, що при кожному злочині відбувається передача доказів від злочинця до місця злочину або жертві, і навпаки. Якщо людина досить старанно працював і був досить розумний, поліцейський-криміналіст міг виявити цей зв'язок. Локард, мабуть, ніколи не мав справи зі штормом, підняв паркан у Флориді.
  
  "Детектив, перш ніж я почну допит, мені потрібні деякі факти," сказав Райм. “ Яка була орієнтація літака?
  
  "Ніс був там". Він показував. "Хвіст там".
  
  Літак був припаркований паралельно ангару, приблизно в тридцяти метрах від нього. Ніс був зліва, хвіст праворуч.
  
  Детектив продовжив: "Отже, ви скажете їм, що підозрюєте Кейбла, який прослизнув до далекій стороні літака, встановив саморобний вибуховий пристрій, а потім продовжив свій обхід?"
  
  - Я натякну на це. "Спалах світла привернула його увагу. Райм подивився крізь дощ і туман на протилежний бік вулиці.
  
  “ Сакс, поки я розмовляю з співробітниками, ти піди перевір ті будівлі. Він помітив кілька будівель зі скляними фасадами, офісний комплекс. - І “Бургер Кінг" теж. І закусочну. Подивіться, чи були там якісь свідки, коли літак паркувався на злітно-посадковій смузі, або, ще краще, відеокамери ".
  
  “ Гаразд. Піду подивлюся. Сакс вийшла з ангара, пробігла підтюпцем під дощем і забралася в фургон. Машина, розгойдуючись на льотному полі, що підганяється вітром, прямувала до виїзду.
  
  "Де я можу з ними поговорити?"
  
  “ Там? В кутку ангара?
  
  Райм вкотився назад в маленький офіс без вікон в задній частині ангара.
  
  Його реакцією на ведення справи без доказів спочатку було сум'яття, а потім веселощі, але тепер щось всередині нього горіло бажанням спробувати себе в поліцейських навички, якими він не користувався вже дуже, дуже давно.
  
  Детектив Джіллетт відправився викликати першого співробітника.
  
  Потім, нагадавши собі, що він ось-ось стане слідчим, Лінкольн Райм вирішив, що йому краще задати кілька питань.
  
  Аніта Санчес була діловою жінкою років сорока з невеликим. У неї було коротке темне волосся, смуглява шкіра, і вона користувалася яскраво-червоною помадою. Її костюм був консервативним: темно-синій поверх білої блузки. На лацкані була срібна шпилька з зображенням орлиних крил.
  
  Вона сиділа за столом навпроти Райма і здавалася стривоженою, але не більше, ніж він очікував за таких обставин, особливо враховуючи стан Райма. Інвалідне крісло, складна модель з мотором, привертало увагу. Вона хотіла глянути на нього, але, схоже, боялася, що це буде неввічливо.
  
  Потім Райм поставив кілька нейтральних запитань: "Ви не помітили, прямував чи помічник шерифа Кейбл в хвостову частину літака під час свого обходу?"
  
  “ Помічник шерифа Кейбл?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “Він здається таким милим хлопцем. Ти підозрюєш його?" Вона подивилася на цифровий диктофон.
  
  "Ми просто збираємо факти". Він повторив: "Ви бачили коли-небудь біля крил або двигунів літака?"
  
  “ Прошу вибачення, офіцер... Містер Райм. Я весь цей час був у своєму кабінеті, і з того місця, де я був, асфальту не було видно.
  
  "Весь час?" Він запитав це, тому що, здавалося, вона зробила наголос на цьому слові.
  
  Санчес швидко додав, ніби Райм знав правду: “Тепер, коли я думаю про це, я дійсно виходив на вулицю один раз. Але я пішов до своєї машини на стоянці. Це іншу сторону від літака. Це було позаду мене, так що, навіть якщо помічник шерифа був там, я його не бачив ".
  
  Він поставив запитання про Кейбл і про те, чи бачила вона кого-небудь ще на території готелю, крім двох інших співробітників, навіть якщо камери показали, що більше ніхто не входив на територію FBO. Відповіді були короткими — вона не базікала без угаву і не ділилася інформацією добровільно.
  
  У Райма була подруга, Кетрін Денс, яка працювала агентом Каліфорнійського бюро розслідувань. Вона спеціалізувалася на використанні кинесики — аналізі мови тіла — при допиті підозрюваних і свідків, і він перейнявся мимовільним повагою до цього мистецтва, спостерігаючи за нею в дії. Одна річ, яку він засвоїв, полягала в тому, що коли підозрювані плутано розповідали подробиці, було більш ймовірно, що вони нервували, а це означало, що вони могли вводити в оману.
  
  Його думка про Санчес полягало в тому, що вона, ймовірно, говорила правду і її поведінка не передбачало почуття провини.
  
  Після того, як вона пішла, детектив Джіллетт привів Марка Клінтона в ангар. Худорлявий чоловік у синіх джинсах і порошно-сірій робочій сорочці, зі злегка пожовклим від жувального тютюну бородою, сідаючи, дивився куди завгодно, тільки не на Райма.
  
  Райм почав з деяких вступних слів. Чи був він знайомий з Нешем, знав він кого-небудь, хто хотів заподіяти їй шкоду?
  
  На всі ці питання він відповів негативно. Він часто сглатывал, і його пальці пересмикувались, що не обов'язково було ознакою обману, але просто нервозності.
  
  Нарешті Райм перевів питання до Кейблу. Бачив він помічника шерифа біля літака? Особливо ззаду?
  
  "Коли б це могло бути?"
  
  “ Вчора близько половини десятого.
  
  “О, я тоді працював тут, але я нічого не бачив. Я маю на увазі, я не міг. Було занадто багато сонячного світла, якщо виглянути з дверей ангара ".
  
  Він задавав ще питання, але Клінтон продовжувала посилатися на своє утруднене зір.
  
  Райму довелося визнати, що сліпота — яка б не була причина — була непоганим виходом для свідка чи підозрюваного.
  
  Здоровою рукою Райм потягнувся вперед і зупинив запис. “ Добре. Спасибі.
  
  Механік встав, витер руки об джинси і пішов за офіцером до виходу з ангара. Джилет повернувся через кілька хвилин з огрядним чоловіком у брунатному комбінезоні і бейсбольній кепці, з-під якої вибивалися густі кучеряве каштанове волосся з сивиною.
  
  Ще кілька попередніх питань, на які Джої Вілсон відповів з готовністю допомогти.
  
  Потім Райм запитав, чи не бачив він Кейбла поруч з літаком.
  
  "Е-е-е, я думаю, що так".
  
  "Де?"
  
  “Я не пам'ятаю. Я прямував в їдальню. Поснідати. Ха. 'Їдальня' для сніданку. Забавно."
  
  “ Ви не бачили його, поки заправлялися?
  
  “О, я його не заправляв" up...Mr . Я маю на увазі Неша."
  
  “ Ви не заправляли літак?
  
  Вілсон підняв очі від підлоги. “Ні, бачте, він не був запланований на це. Його реактивний літак може проїхати дві тисячі миль на паливному баку. Чим більше ви везете — я маю на увазі, більше бензину, тим важче машина і тим менше пробіг. Найкраще летіти з мінімальними витратами. Містер Неш заправлявся в Бразилії. Я пам'ятаю, як одного разу один хлопець літав на Cessna Citation — це відмінний літак. Ти коли-небудь літав на такому? Ні, ну, це чудовий зразок авіаційної техніки, і він приземляється з запасом приблизно в сто галонів, ви в це вірите? Він намагався заощадити на паливі! Він літає на літаку вартістю у два мільйони доларів та економить на Спорядженні ".
  
  “ Просто хочу підтвердити, що ви бачили помічника шерифа Кейбла поруч з літаком.
  
  “ Я майже впевнений. Не можу заприсягтися. Скажімо, впевнений на сімдесят відсотків. Ні, на п'ятдесят п'ять.
  
  "Спасибі за вашу співпрацю".
  
  Чоловік ще раз глянув на інвалідне крісло і подався геть.
  
  Райм і Джіллетт збиралися обговорити виступ цієї людини, коли Сакс незабаром повернулася. "Є деякі знахідки, Райм".
  
  “ Фотографія чоловіка з вусами і в чорному циліндрі, що сповнює порохом бомбу у вигляді кулі для боулінгу і вставляющего в неї гніт?
  
  "Не зовсім так добре, але близько".
  
  "І що?"
  
  “ Якесь відео. З одного з офісних будівель.
  
  “ Ти так швидко впорався? - Запитав Райм.
  
  "Я була переконливою", - сказала Сакс. "Ну, насправді погрожувала".
  
  "Хочеш переглянути це?" Запитав Джіллетт.
  
  "Будь ласка".
  
  Він завантажив картку в свій комп'ютер і почав програвати відео. Поки вони дивилися, Райм розповів Сакс те, що дізнався, — короткий виклад історій трьох підозрюваних.
  
  Природно, ви не могли бачити літак, але ви могли отримати гарне зображення двері офісу компанії Southern Flight Services. Там було рух. "Дивіться".
  
  Двері FBO відкрилася, і на вулицю вийшла Аніта Санчес.
  
  Вона повернулася і зникла за кадром.
  
  "Ха," сказав Джилет.
  
  Аніта Санчес йшла наліво. У точності протилежну сторону, в яку, за її словами, вона повернула.
  
  - Значить, вона збрехала, - сказав Райм. - Вона дійсно йшла до літака.
  
  “ У неї що-небудь було при собі? - Запитав Джіллетт.
  
  Це було важко розгледіти з-за поганої якості зображення. Можливо, вона тримала в руках сумочку. Або, можливо, невеликий пакет з вибухівкою С4.
  
  А, цікаво. Райм починав думати, що в цьому допиті щось є.
  
  - Ймовірно, цього недостатньо, щоб залучити її до відповідальності, - сказав Джіллетт.
  
  “Але ми могли б отримати ордер на прослуховування її розмов. Можливо, понишпорити в її офісі", - сказала Сакс.
  
  "Звичайно, я зведу це воєдино". Він дістав свій мобільний телефон.
  
  Потім Райм схилив голову набік. “ Чорт візьми.
  
  “ Що, Райм? - запитав я.
  
  "Джі-ниссап серт включений".
  
  "Що?" Запитав Джіллетт, завмерши з телефоном в руці.
  
  Потім Сакс кивнула. “ Тільки що вловила, Райм.
  
  Він сказав детективу: "Подивіться на правий верхній кут".
  
  "Цей знак?"
  
  "Правильно".
  
  “А як же—? Про це навпаки".
  
  ГНИССАПЕРТ ВКЛЮЧЕНИЙ ... СТОРОННІМ ВХІД ЗАБОРОНЕНО.
  
  Джилет усміхнувся.
  
  Райма, однак, це не потішило. “Ось чому зображення було таким тьмяним. Це було віддзеркалення".
  
  Сакс сказала: “Камера, повинно бути, була спрямована на вікно одного з офісних будівель. Скляний фасад був схожий на дзеркало. Здавалося, що Санчес повернувся до літака. Насправді вона відвернулася від цього. Як вона і сказала. Вона говорила правду ".
  
  “Майже так само погано, як свідки, чортові відеозапису. Чорт візьми". Він дійсно відчував себе відданим з-за єдиною докази, яка в них була.
  
  "Вона невинна", - сказав детектив.
  
  "Не безневинна," поправив Райм. - Ми просто не зловили її на цій брехні. Він знизав плечима. "І в її інтерв'ю більше немає нічого, що могло б її звинуватити".
  
  “ А що щодо механіка? - Запитала Сакс. “ Нагадаємо ще раз, як його звуть?
  
  "Марк Клінтон".
  
  "Правильно".
  
  “Ви не зможете викрити людину у брехні, якщо він вам нічого не говорить. Він був засліплений сонцем".
  
  “ Було сонячно? - Запитала Сакс. “ Вчора була жахлива гроза.
  
  Джилет сказав: “Чисте блакитне небо приблизно до десяти. Потім вибухнула гроза. Так, він говорить правду".
  
  Райм, однак, сказав: "А може, й ні". Він вивчав двері ангара.
  
  “ Що ти маєш на увазі, Лінкольн?
  
  “ Океан у нас за спиною? - запитав я.
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "Схід".
  
  - Сучий син, - сказав Джилет. Правильно. Ангар виходить на захід. О дев'ятій ранку тут взагалі ніхто не побачить сонця. Світло йшов з протилежного боку".
  
  "Гаразд, значить, він брехав".
  
  "Але який у нього мотив брехати?" запитав детектив. "Він просто казав, що нічого не бачив".
  
  "Це не важливо," нагадав Райм. - Все, що нам потрібно зробити, це знайти обманщика і почати виснажувати його.
  
  "Отже, ми повинні отримати цей ордер?" Запитав Джіллетт.
  
  "Я б сказав..." голос Райма затих. Він дивився на асфальт. “ Я б сказав, почекай хвилинку. Принеси його сюди.
  
  "Клінтон?"
  
  Натягнута посмішка Райма казала: Хто ж ще?
  
  Через кілька хвилин чоловік знову був в ангарі. Райм з цікавістю оглянув його. “Ми просто намагаємося з'ясувати, де саме був припаркований літак, і сподівалися, що ви зможете допомогти нам з цим. Я знаю, що був яскравий світ, але у вас було відчуття положення літака, вірно? Тому що сонце відбивалося від вікон.
  
  “Не стільки вікна, скільки сам фюзеляж. Він був сріблястим, ви знаєте. Не білим, як більшість приватних літаків".
  
  “Срібло, хм. Повинно бути, це був якийсь блиск".
  
  “Так завжди буває, коли пілоти паркуються таким чином, ви знаєте, паралельно ангару. Нам слід було б поставити двері, але, оскільки ми у Флориді, це не коштує таких витрат. Ми використовували б його двічі на рік. Але там, де знаходяться ці блоки, так, це було майже те ж саме, що і літак ".
  
  “Добре. Спасибі".
  
  Коли він пішов, Райм цинічно розсміявся. “ Ще одна проблема з рефлексією. Тепер розумієш, чому ми не можемо довіряти своїм почуттям?
  
  “ Значить, він невинний....Вибач, Лінкольн. Я хотів сказати, що, можливо, він винен як грішник, але ми зловили його не на цьому.
  
  Райм хмикнув. Чарівність допиту швидко зникала. Це нагадало йому, чому він вважав докази наріжним каменем розслідування.
  
  “ А як щодо останнього підозрюваного?
  
  “ Заправник. Джої Вілсон.
  
  Райм згадав той допит. “Він більше всього схожий на брехуна. Може бути, це просто враження, але у мене було таке відчуття. Він говорив незв'язно. Він здавався ухильну.... Ах, але, може бути, тут щось є. Він сказав, що йому здалося, що він бачив того помічника шерифа біля літака, вірно?"
  
  “ Я так і думав. Не можу заприсягтися в цьому.
  
  "Але Кейбла не було поруч з літаком", - зазначила Сакс.
  
  “Ні. Під час обходу він обходив будівлі і заправні станції".
  
  Райм кивнув. “ І як він дізнався, що Неш летить у Бразилію? Якщо б він не заправив літак, не було б причин дізнаватися план польоту. Давайте знову викличемо Вілсона сюди, поговоримо з ним ще раз. Натисніть ще трохи. "Це здавалося марною ідеєю, але у Райма не було інших ідей.
  
  "Я піду за ним", - сказав детектив. І пішов під дощем туди, де Вілсон паркував свій бензовоз, який, очевидно, тільки що заправив. Райм побачив, як чоловік кинув погляд у бік Джіллет, а потім, зробивши вигляд, що не помітив, як детектив помахав рукою, швидко підійшов до пошарпаної "Хонді Акорд", застрибнув всередину і помчав геть.
  
  "Він труїть кроликів", - сказала Сакс. Вона інстинктивно подивилася на єдині доступні їй тут колеса — фургон. Сакс любила машини. Вона працювала над ними, відновлювала деталі і їздила блискавично. Але вона не збиралася влаштовувати швидкісні погоні в доступному фургоні.
  
  Не те щоб це мало значення. Детектив Джіллетт і сам непогано справлявся з кермом. Через п'ять секунд він був за кермом своєї машини і, ввімкнувши фари і сирену, помчав уперед. Великий "Крайслер" занесло один раз, але він утримав його від зіткнення з бензовозом, а замість цього розвернувся навколо нього. Потім він пройшов через ворота і зник на головному шосе.
  
  Через годину детектив Джіллетт привів в ангар закутого в наручники Джої Вілсона.
  
  Він посадив заправника в помаранчеве крісло з скловолокна і допоміг йому сісти. Не надто делікатно, зауважив Райм, думаючи, що гонитва, мабуть, була болісною, хоча і короткою.
  
  “ Що за історія? - Запитав Райм.
  
  “ Я не розумію, що ти маєш на увазі.
  
  Будь ласка. "Чому ти втік?"
  
  “Я не тікав. Я просто хотів повернутися додому і закрити вікна. З-за грози. Я забув про них ".
  
  “ Ти брехав нам. - Ти справді виходив до літака, - сказав Райм.
  
  "Може бути, я і зробив".
  
  "Коли?"
  
  “ Може бути, у вісім тридцять, трохи пізніше.
  
  “ Щоб підкласти бомбу в літак Неша.
  
  "Ні!"
  
  “Але ви не заправили літак. Ми можемо перевірити журнали".
  
  Чоловік промимрив: "Я ж сказав тобі "ні"".
  
  “Можливо, ставлення - це не те, що нам зараз потрібно. Навіщо ти пішов до літака?"
  
  Але якраз у цей момент пролунав телефонний дзвінок. Джіллетт поговорив кілька хвилин, а потім повісив трубку. Він посміхнувся, дивлячись поверх Вілсона. "Люди з місця злочину тільки оглянули вашу машину".
  
  "О, чорт".
  
  “ І вгадай, що вони знайшли?
  
  "Я не знаю".
  
  “ Кілограм дуже якісної марихуани.
  
  "Я нічого про це не знаю!"
  
  “ Навіть не знаєш, як він опинився в твоєму запасному колесі?
  
  Вілсон закрив очі.
  
  Райм сказав: “Ось чому ти був у літака, Джоуї, вірно? Ти не закладав ніяких бомб; ти отримував посилку".
  
  “ Клянуся,...Я не вбивав його. Але я збрехав, що йшов до літака. Звичайно, я це зробив.
  
  “Тому що у вас є мережа людей, які працюють на літаках, вірно. Вони провозять контрабандою якісь наркотики на борт у відсіках обладнання або колісних колодязях. Ось звідки ви дізналися план його польоту ".
  
  Зітхання сказав: Так, це вірно. Він пробурмотів: “Це навіть не дуже хороше лайно. Всі ці проблеми і паршива травичка".
  
  “ Неш був у цьому замішаний?
  
  “Ні, ніхто з людей, які літають на приватних літаках, не знає. Саме тому план так добре працює. Бачиш, вони не нервують, розмовляючи з митницею ".
  
  Це, безсумнівно, було правдою — використання бізнесменів поза підозрою мало сенс.
  
  - Де були наркотики? - продовжив Райм.
  
  “Лівий борт. Лівий. Відсік для доступу до гідравлічній системі під двигуном".
  
  “ Навпаки бомби, - сказав Джіллетт.
  
  Райму це не сподобалося. Якби наркотики лежали поруч із бомбою, передача могла б відбутися, якби два предмета стикнулися. Але ні, це просто не могло стати судово-медичним.
  
  “ І більше ви нічого не бачили? - Запитав Райм.
  
  "Ні, сер".
  
  Джилет допоміг йому піднятися на ноги. Кілька інших офіцерів з управління шерифа Східного округу Дейд відвели його.
  
  - Ну, принаймні, ясно, що бомбу встановлював не він, - сказала Сакс. Тут ми можемо йому повірити.
  
  Джилет кивнув. "Ні, він не збирається вбивати свого золотого гусака".
  
  “Ну, на перший погляд, здається, що ці троє підозрюваних зовсім і не підозрювані. Нам потрібно подивитися, що скаже NTSB, але з цих фактів я роблю висновок, що це був нещасний випадок ". Райм окинув поглядом злітно-посадкову смугу. Літаки здавалися крихкими під вітром і дощем, наче найменше пошкодження, не кажучи вже про бомбу, могло вивести їх з ладу.
  
  "Чи зможуть вони в кінці кінців підняти літак?" Запитала Сакс.
  
  "В п'яти милях нижче?" Сказав Джіллетт. “Може бути, за кілька мільйонів доларів. Але ні в одного поліцейського управління в світі немає таких грошей. Що ж, я дякую вас обох, Лінкольна і Амелію. Особливо за те, що прийшли допомогти нам в один з наших таких приємних днів у Флориді ".
  
  Райм простяг здорову руку, і чоловіки обмінялися рукостисканням. Сакс теж знизала долоню Джіллет. Райм сказав: “Давай зв'яжемося з Нью-Йорком, Сакс. З'ясуй, не вимагає що-небудь нашої уваги. І я б не відмовився від ще кількох кам'яних крабів.
  
  Але справа була не зовсім так закрито, як здавалося.
  
  На наступний ранок Джіллетт, Сакс і Райм знову зібрались на льотному полі на прохання Райма. Тому був поруч. Час від часу він витирав піт з чола Райма; сьогодні було набагато ясніше, сонячно і яскраво, ні найменшого подуву вітру, але температура вже піднімалася.
  
  Сакс пояснювала Джиллетту: "Коли я вчора проводила опитування в тих будівлях і ресторанах, де я роздобула відеокасету...?"
  
  "Пам'ятай".
  
  “Я дав свій номер усім тамтешнім компаніям, сказав їм, що, якщо хто-небудь згадає, що бачив когось поруч з літаком, припаркованим на льотному полі біля офісу Південної служби польотів, дайте мені знати. Сьогодні вранці мені подзвонили. Здається, турист і його сім'я сиділи в "Бургер Кінг" на вулиці приблизно в той час, коли літак Неша був там. Вона вказала. “Вони почули історію про розслідування у новинах вчора ввечері і взяли мій номер. У батька є кілька фотографій".
  
  Райм примружився, вивчаючи заклад швидкого харчування. “ У нього був би відмінний огляд двигуна.
  
  Джилет запитав: “Турист? Де він, все ще в цьому районі?"
  
  - Готель "Блакитна чапля".
  
  “Звичайно, я знаю це. В п'яти милях звідси. Давай поговоримо з ним. Хочеш піти за мною?"
  
  "Буде зроблено," сказав Том.
  
  “Я подзвоню в диспетчерську по дорозі. Хай там нас зустріне команда криміналістів — з тими програмами, які у них є для поліпшення фотографій ".
  
  "Криміналіст," сказав Райм, задоволено зітхнувши. “ Якби я вірив у кліше, я б сказав, що риба повернулася у воду.
  
  Патрульний Східного округу Дейд Джим Кейбл з'їхав з шосе і направив свою машину — свій особистий "Б'юік" - в зарості магнолій. Натягнувши латексні рукавички, він поліз у бардачок і дістав холодну зброю, спеціальний пістолет 38-го калібру Smittie. Він брав його у Біллі, або Родріго, або Хуана колись, десь, за останні шість місяців.
  
  І він сказав хлопцеві, щоб той провалював. Тому що за нашийник трохи кокаїну та зберігання вогнепальної зброї не так гарний, як отримання зброї, яке неможливо відстежити до Кейбла. Пістолет, який можна було б використовувати в подібній ситуації.
  
  Кейбл зарядив його свіжими кулями з коробки — патрони завжди неможливо було відстежити, якщо торкатися до них тільки в рукавичках. А потім він прослизнув на болотисту галявину за готелем "Блу Херон Інн" і попрямував до будиночка 43, де зупинився турист, який днями знімав на відео приватний літак Неша — і, цілком можливо, отримав зображення того, як він засовує бомбу в гідравлічний відсік правого двигуна.
  
  У свої тридцять два Кейбл був занадто старий, щоб працювати патрульним, обшукувати туалети аеропортів у пошуках нелегалів і ганятися за Біллі, Родріго і Хуансом в пошуках пакетиків з наркотиками і великих пістолетів. Але у нього був нестриманий мову, запальний характер і проблеми з пляшкою, тому він не просунувся вгору так, як повинен був, — так, як він цього заслуговував.
  
  Але йому більше не потрібно було турбуватися про це. Він тільки що заробив круті сто тисяч баксів, підсунувши на борт літака Неша невеликий згорток, який повинен був вибухнути, коли літак буде знаходитися над самою глибокою частиною Атлантики. Кейбл розбирався в боєприпасах — він був бойовим солдатом до "клятих бесчестий" - і він налаштував пристрій в самий раз.
  
  Все, здавалося, йшло досить гладко. Але тепер робота перетворилася в безлад. Цього туриста і, можливо, його сім'ю доведеться вбити. Тим не менш, пістолет знайшли б на вулицях Майамі, а Кейбл розкидав би по кімнаті досить кокаїну, щоб все виглядало як пограбування і вбивство, пов'язане з наркотиками.
  
  Він сподівався, що турист був у кімнаті. З іншого боку, якщо хлопець не хотів говорити йому, де знаходиться камера, наведення пістолета на голову дитини змусило б його говорити дуже швидко.
  
  Він не хотів нікого більше вбивати. Але ти зробив те, що повинен був.
  
  Сто тисяч...
  
  Яхта або іпотека?
  
  Важке рішення.
  
  Ні, це не так. Човен.
  
  Потім він опинився біля дверей бунгало, де зупинилася сім'я Джонсонів з Найака, штат Нью-Йорк, де б це не було, чорт візьми.
  
  Він озирнувся. Нікого. Ця хатина була останньою в ряду поруч з полем, через який він тільки що пройшов. Відтягнувши курок пістолета до клацання, він нахилився вперед і наблизив голову до дверей, прислухаючись. Телевізор був включений. Мультфільми. Ймовірно, вони якраз закінчували снідати в номер, перш ніж відправитися на пляж.
  
  Отже, діти були в кімнаті. Він скривився.
  
  Доброю новиною, принаймні, було те, що, якщо він не збирався залишати свідків, йому не потрібно було одягати лижну маску. Страшенно свербіло, а вдень було вже близько дев'яноста градусів.
  
  Тому припаркував фургон без розпізнавальних знаків поруч із "Джиллетт" на стоянці перед готелем "Блу Херон Інн".
  
  Місце було таким, якого Райм очікував від прибережного курорту в цій частині Флориди. З номерів, що виходять на задню сторону, відкривався вид на дерева та лінії електропередач, а спереду - на шосе і торговий центр strip mall. Анемічний басейн, піщана стоянка для автомобілів, зал для сніданків з дзеркальним склом, два дні через млявий Шторм.
  
  У всякому разі, яйця
  
  Запитайте про наші спеціальні пропозиції.
  
  Райм подумав, не сказати Сакс, що це займенник несе в собі певний теологічний підтекст, але утримався. Вони разом пішли до будиночка для туристів.
  
  "Тут поки нікого немає з департаменту", - сказала Сакс.
  
  Джилет озирнувся. Інших поліцейських машин поблизу не було. “ Я подзвоню їм. Забавно, що їх зараз тут немає. Що ж, підемо поговоримо з людьми всередині.
  
  Вони підійшли до вхідних дверей котеджу, і Джіллет постукав. “ Офіс шерифа Східного округу Дейд.
  
  Двері відчинилися, хоча спочатку ніхто не з'явився. Джіллетт увійшов, сказавши: "Алло?"
  
  Саме в цей момент з нізвідки з'явився пістолет, який хтось тримав всередині, і дуло торкнулося голови детектива збоку.
  
  Арчі Креншоу, головний шериф Східного округу Дейд, зачитав Підлозі Джиллетту його права.
  
  Масивний хлопець, засмаглий і взмокший від поту в бежевій уніформі, ледь не доручив цю справу Лінкольну Райму, настільки він був вражений тим, що "Нью-Йоркер" розкрив справу про вбивство Неша.
  
  Райм, однак, зазначив, що він більше не є офіційним співробітником правоохоронних органів. Амелія Сакс, звичайно, перебувала на дійсній службі, але не в цій юрисдикції.
  
  Те ж саме відносилося і до третього члена команди Big Apple: Рону Пуласкі, молодому светловолосому патрульному поліції Нью-Йорка.
  
  Пуласкі, Сакс і кілька місцевих помічників шерифа перебували всередині разом з спільником Джіллет по злочину — Джимом Кейблом, помічником шерифа, який насправді підклав бомбу в літак Неша. Райм терпів спеку на вулиці разом з Креншоу, детективом Джіллетт в наручниках і півдюжини інших офіцерів з управління шерифа.
  
  Тепер з салону вийшли Сакс і Пуласкі, за ними Кейбл, теж в наручниках, його руки тримали двоє помічників шерифа з похмурими обличчями. Його відвели на заднє сидіння машини без розпізнавальних знаків.
  
  Двоє жителів Нью-Йорка приєдналися до Райму, Креншоу і Джиллетту.
  
  Сакс кивнула в бік Кейбла. - Він надав нам усе, що нам було потрібно.
  
  "Добре," сказав Райм. “ Більше не доведеться проводити ніяких допитів. Усмішка.
  
  "Що?" Джіллетт був в люті. "Він відмовився від мене?"
  
  Креншоу клацнув зубами і сказав: “Ти теж збираєшся співпрацювати, Підлогу? Я замолвлю слівце перед окружним прокурором".
  
  Джилет задумався. Його губи щільно стиснулися. Потім він пробурмотів, люто дивлячись на Райма. “ Ти! Як ти дізнався?
  
  Райм, завжди готовий пояснити і продемонструвати свої міркування, — був радий прислужитися. “Що було ключем до цієї справи? Обман. Пам'ятаєш? У мене не було ніяких доказів, тому мені довелося попрацювати зі свідками ". Він вимовив це слово так, наче воно залишило у роті присмак зіпсованої їжі. “ З'ясовую, хто збрехав.
  
  “Так, так. Я збрехав, що поручився за Кейбла".
  
  “Ви сказали, так, але я не звернув на це уваги. Ви обидва були співробітниками правоохоронних органів і попросили мене допомогти. Чому я повинен був цього не вірити? Наївно з мого боку, звичайно, але іноді ми повинні приймати все за чисту монету, чи не так?
  
  Тепер вже Креншоу був тим, хто наполягав. “ Так як ти до цього додумався, Лінкольн?
  
  “Я мислив занадто вузько. Це була моя помилка. Я припустив, що якщо хтось збрехав, він буде винен. Але ми побачили, що це не обов'язково так. Відображення, пам'ятаєш? Брехня може виявитися помилкою. І навіть якщо це дійсно була брехня, це не може означати, що брехун винен у злочині, яке ви розслідуєте — наприклад, Джої Вілсон, заправник на стаціонарній базі оператора. Він брехав, але із-за наркотиків, а не через бомб".
  
  "Тоді мені прийшло в голову, що провину теж можна виявити, сказавши правду".
  
  “ Яку правду? - Запитав Креншоу. Ще один клацання зубами.
  
  Звертаючись до Джиллетту, Райм сказав: “Ви згадали, з якого боку літака знаходилася бомба. Але в стенограмі не було згадки про те, де стався вибух. Як ви дізналися" що це було з правого боку? Він поправив: "З правого борту".
  
  Джилет почав щось говорити, але потім замовк.
  
  Вчора, після того як Райм запідозрив Джіллет, він обговорив свої міркування з Сакс. Потім вони зателефонували Пуласкі і попросили його злітати в Майамі та зіграти роль туриста, який робив знімки в Burger King і, можливо, зняв закладену бомбу.
  
  Цим ранком Райм попросив Амелію розповісти Джиллетту про свідка і став чекати, що буде далі. Детектив їм сказав, що подзвонить в офіс шерифа і розпорядиться, щоб в готель "Блу Херон Іпн" була направлена бригада криміналістів.
  
  Але він цього не зробив.
  
  Райм подзвонив в штаб-квартиру поліції Нью-Йорка і попросив офіцера з відділу криміналістики зв'язатися з групою криміналістів Східного округу Дейд, і він дізнався, що їм нічого не відомо про операцію "Блакитний цапле".
  
  Потім Райм попросив з'єднати його з самим шерифом, і той пояснив Креншоу, що, на його думку, відбувається. Креншоу послав помічників шерифа підтримати Пуласкі в готелі, і коли з'явився Кейбл, думаючи, що він збирається вкрасти диск з фотографіями і вбити туриста і його сім'ю, він був негайно заарештований.
  
  Офіцери повернулися на свої позиції всередині кабіни для знищення Джіллет.
  
  Ідеальна операція. Ні єдиного пострілу, ніхто не постраждав, звичайно, але що більш важливо для Лінкольна Райма, у нього був кейс з доказами, слідами інструментів, банківськими записами і відбитками пальців. І все це на поверхні, а не в шафці Деві Джонса.
  
  Райм уважно оглянув бурхливого чоловіка. “ Але я не розумію, Підлогу. “ Чому ти попросив мене допомогти?
  
  "Тому що ти знаменитий", - пробурмотів Джилет. "І коли ти припустив, що авіакатастрофа була нещасним випадком — а я думав, що ти так і зробиш, — всі в це повірили".
  
  “ Отже. Ти збираєшся допомогти нам, Підлогу? - Запитав Креншоу.
  
  Джилет глянув на Кейбла. Він пробурмотів: "Придурок, зрадив мене ... Так, я тобі дам свідчення".
  
  "Це повинно включати в себе той, хто вас найняв".
  
  "Що ти можеш мені дати?"
  
  Креншоу клацнув зубами. Він подзвонив і передзвонив мить. "Ви видасте того, хто вас найняв, і штат відмовиться від смертної кари за вбивство".
  
  Джіллет обмірковував це.
  
  “ Або ти подзвониш адвокату і ризикнеш.
  
  "Добре, добре".
  
  Півгодини потому Джіллетт підписав написане від руки заяву.
  
  Головним злочинцем був діловий партнер Неша. Тобто, колишній діловий партнер. Той, з ким Неш вів судову тяжбу. В партнерському угоді було передбачено, що у разі його смерті до певної дати партнер може викупити акції за дуже зниженою ставкою.
  
  Гроші. Найнудніший з мотивів.
  
  Хоча, безумовно, один з найбільш поширених.
  
  Партнер, пояснив Джіллетт, знав Кейбла по армії і підняв цю тему, знаючи, що Кейбл був звільнений з-за якихось сумнівних ділових операцій. Кейбл припустив, що і він, і Джіллетт, які разом організовували різні злочинні дії в районі Майамі, подбають про Нэше за 200 000 доларів.
  
  "Ви вчинили правильно, звернувшись до нас", - сказав Креншоу, прибираючи заяву в кишеню. “Пішли. Давай відвеземо тебе у відділок".
  
  Коли вони проходили повз патрульної машини, де сидів Кейбл, Джіллетт сердито подивився на нього.
  
  Але молодший помічник сказав: “Не хвилюйся. Ми їх поб'ємо".
  
  Джилет зупинився, насупившись.
  
  “Просто не говори ні слова, і все буде в порядку. У них нічого немає. Ніяких доказів, пам'ятаєш?"
  
  Джилет випалив: “А хіба ти не...? Ти відмовилася від мене!"
  
  “ Чорт візьми, немає. Я не сказав ні слова! Про що ти говориш?
  
  Джилет розвернувся і втупився на Сакс. “ Ти сказала, що він дав тобі все, що тобі було потрібно.
  
  Вона відповіла: “Так. Його адреса, номер телефону та соціальні мережі. Це все, що нам було потрібно на даний момент". Вона моргнула від цікавості. "А ти думав, що я мала на увазі?"
  
  "Ти збрехала, сука".
  
  - Навряд чи це була брехня, - крижаним тоном зауважив Райм. Ви невірно витлумачили те, що вона сказала.
  
  Креншоу кивнув у бік двох поліцейських поруч з Джіллетт. “ Доставте їх обох в центр.
  
  Шериф подякував Райма і Сакс і повернувся до своєї машини. Сакс і Райм повернулися в фургон, де Те готував пандус для проїзду. - Так що ти думаєш, Райм? - запитала вона. Як пройшло твоє перше справу без доказів?
  
  “ Без питань, Сакс: між роботою зі свідками, з одного боку, і місцем злочину в п'яти милях під водою, з іншого, я в будь-який день заберу шафка Деві Джонса. Люди... з ними надто багато клопоту. Скажи, Те, годину коктейлів вже настав?
  
  Інформація про автора
  
  Джеффрі Дівер - автор міжнародних бестселерів №1, автор понад тридцяти романів і трьох збірок оповідань. Його книги продаються у 150 країнах і переведені на 25 мов. Його перший роман з участю Лінкольна Райма "Збирач кісток" був екранізований у великому кінофільмі з Дензелом Вашингтоном і Анджеліною Джолі в головних ролях. Він отримував або входив до шорт-лист ряду нагород по всьому світу.
  
  Пошукайте ці інші Книги Малхолланда і Журнал Strand електронні шорти
  
  Чоловічий піджак від Линвуда Барклая
  
  Дорогий Санта Рея Бредбері
  
  "Ще одне тіло в басейні " Рея Бредбері
  
  Бляшані значки від Лоренцо Каркатерры
  
  Поки, шеф Макс Аллан Коллінз і Міккі Спіллейн
  
  Синє на чорному від Майкла Коннеллі
  
  Продовження Джеффрі Дівер
  
  Де лежать докази Джеффрі Дівер
  
  Інша половина Коліна Декстера
  
  "Майже як Різдво " Джозефа Хеллера
  
  Безгласный автор Фей Келлерман
  
  Носовий хустку Філіпа Керра
  
  Угода Майкла Палмера
  
  Амазонія Т. Джефферсона Паркера
  
  Джінніфер Метью Перла
  
  Знайомтеся з Іеном Рэнкином
  
  Сумна помилка Р. Л. Стайна
  
  Стартап Олена Штайнхауэра
  
  Солдат - провідник Чарльза Тодда
  
  Божевільна ніч Теннессі Вільямса
  
  Дякуємо за придбання цієї електронної книги, виданої компанією Hachette Digital.
  
  Щоб отримувати спеціальні пропозиції, бонусний контент і новини про наших останніх електронних книгах і додатках, підпишіться на нашу розсилку новин.
  
  Реєстрація
  
  Або завітайте до нас за адресою hachettebookgroup.com/newsletters
  
  Зміст
  
  
  
   1.Обкладинка
  
   2.Титульний аркуш
  
   3.Ласкавопросимо
  
   4.Де лежать Докази
  
   5.Інформація про автора
  
   6.Короткометражки для електронних книг журналу " Малхолланд і Стренд "
  
   7.Інформаційні бюлетені
  
   8.Авторські права
  
  Авторські права
  
  Персонажі і події в книзі вигадані. Будь-яке подібність з реальними людьми, живими чи мертвими є випадковим і не було задумано автором.
  
  Авторське право No 2014 Джеффрі Дівер
  
  Дизайн обкладинки від Кита Хейса
  
  Авторське право на обкладинку No 2016 від Hachette Book Group, Inc.
  
  Всі права захищені. Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження і електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця являють собою незаконне піратство і крадіжку інтелектуальної власності автора. Якщо ви хочете використовувати матеріали з книги (крім як для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, зв'язавшись з видавцем за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку авторських прав.
  
  Малхолланд Букс / Літтл, Браун і Компанія
  
  Книжкова Група Hachette
  
  1290 Авеню Америк, Нью-Йорк, NY 10019
  
  mulhollandbooks.com
  
  twitter.com/mulhollandbooks
  
  facebook.com/mulhollandbooks
  
  Перше видання електронної книги: квітень 2016 р.
  
  Спочатку опубліковано в журналі The Strand, 2014 р.
  
  Mulholland Books є торговою маркою Little, Brown and Company, підрозділи Hachette Book Group, Inc. Назва і логотип Mulholland Books є товарними знаками Hachette Book Group, Inc.
  
  Видавець не несе відповідальності за веб-сайти (або їх вміст), які не належать видавцеві.
  
  Бюро спікерів Hachette пропонує широкий вибір авторів для виступів на заходах. Щоб дізнатися більше, перейдіть по посиланню hachettespeakersbureau.com або зателефонуйте за телефоном (866) 376-6591.
  
  ISBN 978-0-316-36117-0
  
  E3
  
  Зміст
  
  Титульний аркуш
  
  Ласкаво просимо
  
  Де лежать Докази
  
  Інформація про автора
  
  Короткометражки для електронних книг журналу " Малхолланд і Стренд "
  
  Інформаційні бюлетені
  
  Авторські права
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"