Патэрсан Джэймс : другие произведения.

Чорнае і блакітнае

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Аб кнізе
  
  Прыгожую маладую жанчыну знайшлі забітай на беразе ракі, і дэтэктыў Харриет Блю перакананая, што яна стане наступнай ахвярай самага жудаснага серыйнага забойцы, якога Сіднэй бачыў за апошнія дзесяцігоддзі.
  
  Але чым больш Гарриет даведаецца, тым больш яна разумее, што гэта забойства не тое, аб чым яна падумала спачатку. І яе ўласная жыццё можа быць заблытаная ў гэтай справе.
  
  пра аўтара
  
  ДЖЭЙМС ПАТЭРСАН — адзін з самых вядомых і прадаваных пісьменнікаў усіх часоў. Яго кнігі былі прададзеныя тыражом больш за 300 мільёнаў асобнікаў па ўсім свеце, і апошнія дзевяць гадоў запар ён быў самым папулярным аўтарам у брытанскіх бібліятэках. Ён з'яўляецца аўтарам некаторых з самых папулярных серыялаў за апошнія два дзесяцігоддзі — «Алекс Крос», «Клуб жаночых забойстваў», «Дэтэктыў Майкл Беннетт» і «Прыватныя раманы» — і ён напісаў мноства іншых бэстсэлераў нумар адзін, уключаючы любоўныя раманы і асобныя трылеры.
  
  Джэймс захоплены тым, каб заахвочваць дзяцей да чытання. Натхнёны сваім уласным сынам, які неахвотна чытаў, ён таксама піша шэраг кніг для юных чытачоў, у тым ліку серыю «Сярэдняя школа», «Я смешны», «Паляўнічыя за скарбамі», «Дом робатаў», «Прызнання» і «Максімальная паездка». Джэймс з'яўляецца ганарлівым спонсарам прэміі Сусветнага дня кнігі і ахвяраваў мільёны ў выглядзе грантаў незалежным кніжных крамах. Ён жыве ў Фларыдзе з жонкай і сынам.
  
  
  КІРАЎНІК 1
  
  Я ДАСВЕДЧАНЫ паляўнічы на людзей. Гэта не складана, калі вы разумееце, як яны думаюць. У людзей вузкае зрок, і яны мэтанакіравана. Пакуль вы не перашкаджаеце іх мэты і не даць аб сабе ведаць, перш чым вы будзеце гатовыя накінуцца, вы можаце даволі лёгка наблізіцца да паслабленай мэты. Гэта нават не патрабуе асаблівай ўтоенасці. У адрозненне ад жывёл, людзі не выкарыстоўваюць сваю сігнальную сістэму пачуццяў. Хоць вецер дзьмуў ззаду мяне, Бэн Хаммонд мяне не пачуў. Ён не чуў майго дыхання з-за цока яго чаравік па тратуары.
  
  Мэтай Хаммонд была яго Honda Civic апошняй мадэлі на краі паркоўкі. Так што гэта ўсё, што ён мог бачыць – ён не заўважыў, як я павярнуў за кут ад пагрузнай пляцоўкі і пайшоў у нагу з ім. Ён выйшаў з гандлёвага цэнтра з рукамі, поўнымі прадуктаў, размахваючы па баках, і накіраваўся праз паркоўку, ужо ў думках слізгаючы на вадзіцельскае сядзенне, зачыняючы дзверы перад бязмесячнай ноччу.
  
  Я рушыў услед за ім, апусціўшы галаву, нацягнуўшы талстоўку, каб камеры бяспекі былі накіраваныя на некалькі пакінутых машын. Я дазволіў яму выцягнуць ключы з кішэні, і бразгучы гук заглушыў мяккае падзенне маіх чаравік на апошніх некалькіх кроках паміж мной і маёй здабычай.
  
  Я скараціў дыстанцыю і атакаваў.
  КІРАЎНІК 2
  
  'БЛЯДЗЬ!' БЭН ХАММОНД схапіўся за патыліцу, дзе я ўдарыў яго, павярнуўся і наткнуўся на машыну, паклаўшы сумкі. У адным з іх трэснула шкло. Ён сціснуўся ў напаўсагнутым становішчы, спрабуючы стаць менш. Абедзве рукі ўзляцелі ўверх. 'Божа мой! Што ты робіш?'
  
  — Устаньце, — нецярпліва махнуў я.
  
  — Вазьмі мой кашалёк, — прамармытаў ён. — Не рабі балюча м...
  
  — Табе не падабаецца раптоўнае напад, не так лі, Бэн? Вы ведаеце, наколькі гэта эфектыўна.
  
  Ён вельмі хутка зразумеў, тры рэчы. Па-першае, што я жанчына. Па-другое, гэта не рабаванне. Па-трэцяе, што ён ужо чуў мой голас раней.
  
  Мужчына амаль цалкам выпрастаўся і прыжмурыўся ў цемру майго каптура. Я нацягнула капюшон і ўбачыла, як яго вочы блукаюць па сілуэту маіх кароткіх валасоў на фоне агнёў гандлёвага цэнтра, а жах на яго твары павольна рассейваўся.
  
  — Я... — ён выпрастаўся. Яго рукі апусціліся. 'Я цябе ведаю.'
  
  'Ты зробіш.'
  
  — Ты той паліцэйскі. Ён няўпэўнена паказаў на мяне пальцам і пачаў трэсці ім, калі яго ўпэўненасць расла. — Ты той кап з суда.
  
  — Я, — сказаў я. — Дэтэктыў Харриет Блю, тут, каб выканаць ваша пакаранне.
  КІРАЎНІК 3
  
  БЫЛО трохі абразліва, што маё імя не прыйшло ў галаву Бэну так хутка, як я спадзявалася. Але я толькі што трэснуў яго па чэрапе. Нешта маленькае шэрае рэчыва, што пляскалася вакол яго мозгу, верагодна, мела патрэбу ў часе, каб прыйсці ў сябе. Я зрабіў усё, што мог, каб ён даведаўся пра мяне, пакуль яго судзілі за згвалтаванне яго былой дзяўчыны Молі. Калі я падышоў да трыбуны, каб засведчыць, што знайшоў Молі на дне душа, куды ён яе кінуў, я паглядзеў прама на яго і спакойна і выразна назваў сваё імя.
  
  Гэта не быў салідны выпадак. Бэн вельмі спрытна адпомсціў сваёй былой за тое, што яна кінула яго: згвалціў і збіў яе, але чароўна прабраўся ў яе кватэру без барацьбы і першым падзяліў з ёй келіх віна, так што, падобна, яна прывітала сэксуальны кантакт. Я ведаў, седзячы на трыбуне і гледзячы на яго, што, як і большасць гвалтаўнікоў, ён, верагодна, выйдзе на свабоду.
  
  Але гэта не азначала, што я скончыла з ім.
  
  «Гэта напад». Бэн дакрануўся да яго патыліцы, заўважыў кроў на пальцах і амаль усміхнуўся. — У цябе вялікія непрыемнасці, дурная маленькая сучка.
  
  — Наогул-то, — я адвёў правую нагу назад, — у цябе вялікія непрыемнасці.
  
  Я нанесла Бэну пару рэзкіх удараў па твары, затым адступіла, даўшы яму трохі часу, каб адчуць іх. Ён выйшаў з-за пакетаў з пакупкамі і накінуўся на мяне. Я адступіў убок і ўпёрся каленам яму ў рэбры, з-за чаго ён расцягнуўся на асфальце. Я зірнуў на далёкі гандлёвы цэнтр. Ахоўнікі заўважаць перапалох у краю самай далёкай камеры паркоўкі і прыбягуць. Я меркаваў, што ў мяне ёсць секунды, а не хвіліны.
  
  «Вы не можаце гэтага зрабіць». Хаммонд плюнуў кроў з разбітай губы. 'Ты-'
  
  Я ўдарыў яго каленам па рэбрах, затым падняў, перш чым ён паспеў набраць поўныя грудзі паветра, і ўрэзаў яго ў капот. Я невысокага росту, але боксирую, таму ведаю, як манеўраваць з вялікім супернікам. Я схапіў Бэна за валасы і пацягнуў да кіроўчай дзверы.
  
  — Ты паліцэйскі! — завыў Хаммонд.
  
  — Ты маеш рацыю, — сказаў я. Я мог толькі адрозніць двух ахоўнікаў, выбегающих з пагрузнай пляцоўкі.
  
  «Мая праца дае мне доступ да оповещениям аб злачынствах», — сказаў я. «Я магу пазначыць файл чалавека і атрымліваць апавяшчэнне кожны раз, калі яго прыводзяць, нават калі яго першапачатковы плацёж ніколі не затрымліваўся».
  
  Я схапіўся за валасы Хаммонд і нанёс яму некалькі моцных удараў па галаве, а затым шпурнуў яго на зямлю. Ахоўнікі былі бліжэй. Я наступіў Хаммонду на яйкі, так што я ведаў, што поўнасцю завалодаў яго ўвагай.
  
  «Калі я яшчэ раз пабачу ваша імя ў сістэме, — сказаў я яму, — я вярнуся. І ў наступны раз я не буду такім пяшчотным.
  
  Я нацягнула капюшон і пабегла па кустоўя на краі стаянкі.
  КІРАЎНІК 4
  
  Я НЕ линчеватель. Часам у мяне проста няма выбару, акрамя як узяць справу ў свае рукі.
  
  Я пяць гадоў займаўся сэксуальнымі злачынствамі, і мне абрыдла бачыць, як драпежнікі ходзяць без асуджэння. Калі я набліжаўся да ахвяры, як у выпадку з Молі Фінч, мне было цяжка заснуць пасля таго, як нападніка апраўдалі. Тыднямі я не спаў па начах, думаючы пра самодовольном твары Хаммонд, калі ён спускаўся па прыступках будынка суда на Гоулберн-стрыт, аб падміргваннях, якое ён мне падміргнуў, сядаючы ў таксі. Мне ўдалося прад'явіць абвінавачванне ў нязначным фізічным нападзе. Але не было ніякіх доказаў таго, што Хаммонд займаўся сэксам з Молі той ноччу не па ўзаемнай згодзе.
  
  Так часам бывае з сэксуальныя дамаганні. Адвакат хлопца кідае ўсё, што ў яго ёсць, на думка, што яна, магчыма, гэтага хацела. Не было ні рэчыўных доказаў, ні сведак, якія будуць размаўляць інакш.
  
  Што ж, цяпер не было ніякіх доказаў таго, што Бэн Хаммонд не быў збіты да паўсмерці звар'яцелым рабаўніком. Калі б ён звярнуўся да копам з нагоды таго, што я зрабіў, ён бы ведаў, якое гэта, калі табе не вераць.
  
  Але ён не пойдзе да копам і не скажа ім, што яго збіла жанчына. Яго выгляд ніколі гэтага не рабіў.
  
  Я павёў плячыма, калі ехаў назад праз горад да Потс-Пойнт, глыбока і глыбока ўздыхаючы, калі напружанне спала. Я сапраўды з нецярпеннем чакаў магчымасці паспаць. Большасць начэй бачыў мяне ў маім мясцовым спартзале, колотящим баксёрскія грушы, каб паспрабаваць изнурить сябе да здаровага спакою перад сном. Плясканні Бэна выклікалі ў мяне тую ж цудоўную стомленасць у цягліцах. Я спадзяваўся, што гэта будзе доўжыцца.
  
  На вялікім скрыжаванні каля Кінгс-Крос пара прастытутак перасягнула праз дарогу перад маёй машынай. Іх скура свяцілася ружовым ад велізарнай неонавай шыльды Coca-Cola на куце. Вуліцы былі яшчэ вільготнымі пасля моцнага шторму мінулай ноччу. Сцёкавыя канавы былі забітыя смеццем і вялізнымі фігавым лісьцем.
  
  У мяне зазваніў тэлефон. Я даведаўся нумар начальніка маёй рэзідэнтуры.
  
  — Прывітанне, тата, — сказаў я.
  
  — Блю, запішы гэты адрас, — сказаў стары. — Я хачу, каб вы агледзелі цела.
  КІРАЎНІК 5
  
  ЗАБОЙСТВА БЫЛО ЦЯЖКАЙ працай, але Хоуп ніколі гэтага не баялася.
  
  Яна апусцілася на калені на падлогу кухні « Лаўца сноў» і пачала церці паліраваныя дошкі. Яна спрабавала правесці пэндзлем па расколін і падняць засохлую і які асеў там кроў. Палуба , раптам падумала яна, мачаючы пэндзаль у вядро з гарачай вадой і адвельвальнікам побач з сабой. На яхтах пол быў зусім не полам, а палубай. Кухня называлася камбуз . Яна ўсміхнулася. Ёй трэба прывыкнуць да ўсёй тэрміналогіі. Мне трэба было так шмат чаму навучыцца, будучы новым уладальнікам лодкі. Яна села на пяткі і выцерла пот з ілба. Яна дала крыві крыху адпачыць і занялася спальняй.
  
  Маладая жанчына спусцілася назад па невялікай лесвіцы і ўвайшла ў прасторную спальню яхты, падняўшы мяшок для смецця з рулона, які яна паклала на ложак. Перш за ўсё яна узяла з тумбачкі фатаграфію ў рамцы і кінула яе ў цемру сумкі. Яна не глядзела на ўсмешлівыя асобы пары. Яна дадала, акуляры для чытання, пару тэпцік і складзеную газету. Яна адкрыла шафу і пачала даставаць вопратку жанчыны, накідваючы вялікія жмені на плечыкі і згортваючы кашулі, спадніцы і штаны ў рулон, перш чым запхнуць іх у сумку.
  
  У Джэні Спеллінга быў жудасны густ, падумала Хоуп, зірнуўшы на бірузовы юбочный касцюм, перш чым ён быў адпраўлены ў смеццевае вядро. Угу, падплечнікаў. Такім чынам, васьмідзесятыя. Яна адчула, як хваля хвалявання захлынула яе, калі яна паглядзела на пусты вешалку, думаючы аб сваёй уласнай вопратцы, разважаныя там.
  
  Калі яна запоўніла ўсё мяшкі для смецця іх маёмасцю, Хоуп падышла да задняй часткі лодкі, каб праверыць сваіх зняволеных. Пара сгорбилась ў куце душавой кабіны, галава Джэні прытулілася да сцяны так, што яе нос быў накіраваны ўверх, а рот отвис. Калі Хоуп адкрыла дзверы, Кен прыўзняўся настолькі, наколькі дазвалялі яго путы. Яго жонка обмякла супраць яго.
  
  — Я проста збіраюся пазбавіцца ад сее-якога хламу, — весела сказала Хоуп. «Хлопцы, вам што-небудзь трэба, перш чым я пайду? Больш вады?'
  
  Джэні Спеллінга прачнулася і тут жа пачала дрыжаць. Яна моўчкі глядзела на Хоуп, нібы не ведала, што гэта за маладая жанчына.
  
  'Спадзявацца.' Твар Кена пачырванеў ад адчаю. — Прашу вас, калі ласка, проста вазьміце лодку. Вазьміце усе. Маёй жонцы трэба зрабіць дыяліз, інакш яна памрэ. ДОБРА? Гэта зойме ўсяго некалькі хвілін. Гэта ўсё. Той-'
  
  — Мы гэта абмяркоўвалі. Хоуп падняла руку і стомлена ўздыхнула. 'Усё хутка скончыцца. Я не буду ўдавацца ў гэта зноў. У апошні раз, калі я адпусціў цябе, ты зрабіў гэта. Яна падняла перадплечча, паказала яму сіняк. — Даверся , Кен. Ён у цябе быў, і ты яго згубіў.
  
  'Калі ласка калі ласка.' Кен паварушыўся. — Вам не трэба гэтага рабіць. Паглядзі на яе. Паглядзіце на яе твар. Яна прапусціла дыяліз ўжо тры дні. Яна не правы. Яна...
  
  Хоуп ўзяла клейкую стужку са стойкі побач з туалетам і адрэзала кавалак. Яна надзела палоску на рот Джэні, але дала Кену некалькі абаротаў вакол галавы. Ён быў дзёрзкім. Яна абыякава працавала, пакуль стужка запечатывала яго словы.
  
  «Яна памрэ!» мужчына выў праз стужку. 'Калі ласка!'
  КІРАЎНІК 6
  
  Накіроўваючыся да месца злачынства, я праехаў па ціхім вулачках Пікнік-Пойнт і праз нацыянальны парк. Цёмныя пагоркі сее-дзе былі адзначаны залатымі агнямі ганка загарадных асабнякоў. Падлеткам я правёў тут нейкі час у адной з прыёмных сем'яў, якія ўзялі на сябе майго брата Сэма і мяне. Гэта значыць да таго, як іх мара аб усынаўленні скончылася.
  
  Было так шмат маладых сем'яў, якія спрабавалі інтэграваць нас, што было цяжка вырашыць, якая менавіта. Усё, што я памятаў, — гэта мясцовая школа і натоўпу падлеткаў у зялёна-залаты форме, цікаўныя погляды, якія мы сустрэлі, калі ўвайшлі ў школу ў сярэдзіне семестра.
  
  Як звычайна, Сэм і я былі ў школе ўсяго некалькі тыдняў. Як пара дзяцей, якія былі ў сістэме з тых часоў, як мы былі практычна малымі, мы не палегчылі жыццё нашым прыёмным бацькам сваім дрэнным паводзінамі. Верагодна, гэта я разбурыў чары, збегшы пасярод ночы. Ці, можа быць, гэта Сэм што-то падпаліў або лаяўся з нашымі патэнцыяльнымі новымі бацькамі. Мы абодва былі аднолькава дрэнныя ў школе — адбіваліся ад дзяцей, якія хацелі нас засмуціць, спрабавалі паказаць нашым новым настаўнікам, хто на самай справе тут галоўны. Як толькі нашы новыя матулі і татачкі разумелі, што мы не ўдзячныя за тое, што іх «выратавалі», фантазія звычайна памірала. Па праўдзе кажучы, Сэм і я заўсёды аддавалі перавагу групавыя дома і ўстановы, куды нас адпраўлялі паміж патэнцыйнымі усынавіцелямі. Больш месцаў, дзе можна схавацца. Праязджаючы міма асветленых ліхтарамі дамоў, я марыў аб тым, якое было б расці тут, калі б я быў больш стабільным дзіцем.
  
  Паліцэйская стужка пачалася на краі галоўнай дарогі. Мяне спыніў малады афіцэр у плашчы і паказаў яму мой жэтон, толькі потым, сцяміўшы, што косткі пальцаў ўсё яшчэ забінтаваны.
  
  «Добра, дэтэктыў Блю, ідзіце да канца гэтай дарогі, дзе яна пераходзіць у бруд, і ідзіце налева ўздоўж ракі. Вы ўбачыце агні, — сказаў паліцэйскі.
  
  'Рака? Дзярмо!' Я адчуў, як тонкія валасінкі на маіх руках ўстаюць дыбам. — Хто ахвяра?
  
  Паліцэйскі махнуў мне рукой. Ззаду мяне пад'ехала яшчэ адна машына. Я націснуў на газ і панёсся ўніз па схіле, амаль згортваючы на куце, дзе пачыналася бруд. Мне не цярпелася дабрацца да месца злачынства. Калі ахвярай была маладая жанчына, гэта азначала, што Забойца з ракі Жорж нанёс новы ўдар.
  
  І на гэты раз я збіраўся займець яго.
  КІРАЎНІК 7
  
  Я прыпаркаваўся БЛІЗКА , расціснуў косткі пальцаў і пакрочыў да месца злачынства з шалёна колотящимся сэрцам. Я нават не ўзяў з сабой свой набор для сцэны. Я павінен быў даведацца як мага больш і як мага хутчэй, каб я мог угаварыць папу паставіць мяне на гэта справа. Усе газеты стракацелі забойствамі на рацэ Джорджес, як і ідыётамі, якія кантралявалі гэта справа, — групай неотесанных хлопцаў з аддзела па расследаванні забойстваў Сіднэйскага метро, якія не давалі мне і намёку на тое, што ў іх было.
  
  Я не хацеў благой славы, якая, здавалася, так падабалася гэтым копам. Я хацеў прыняць удзел у злове, магчыма, самага жорсткага серыйнага забойцы ў гісторыі нашай краіны. Маладыя, прыгожыя студэнткі універсітэта знікалі без вестак у модных гарадскіх прыгарадах вакол кампуса Сіднэйскага універсітэта. Іх знявечаныя целы знаходзілі на беразе ракі Жорж праз тры-чатыры дні пасля іх знікнення. Мой брат праводзіў два дня сваёй працоўнай тыдня, навучаючы студэнтаў-дызайнераў ў універсітэце, і жыў сярод іх у модных прыгарадах вакол Ньютаўна і Брадвея. Я шмат размаўляў з Сэмам аб гэтым, аб тым, як спалоханыя дзяўчыны ў яго шматкватэрным доме малілі домаўладальніка паставіць камеры звонку квартала, праводзілі адзін аднаго да машынам і назад у познія гадзіны.
  
  Магчыма, гэта было напышліва або наіўна, але я адчуваў, што магу ўнесці свой уклад. Хоць мой узровень асуджэння за злачынствы на сэксуальнай глебе быў невысокім, гэта было часткай культуры судовай сістэмы. Я быў добрым паліцыянтам і мог практычна ўчуць пах Забойцы ракі Джорджес, пераследуюць жанчын майго горада. Калі паліцыя пастукала ў дзверы гэтага злоснага ўблюдка, мне захацелася быць там, каб убачыць яго твар.
  
  Першае, што я заўважыў у гэтай сцэне, — гэта край паліцэйскай стужкі. Было занадта шматлюдна. Палова афіцэраў, якія павінны былі знаходзіцца ва ўнутраным ачапленні, стаялі ў вонкавага ачаплення, размаўлялі і палілі ў цемры. Я даведаўся фатографа са сваёй станцыі, бескарысна слонявшегося каля пражэктараў, усталяваных над сцэнай. Спецыяліст па адбітках пальцаў сядзеў пад дрэвам і еў буррито з папяровага рулона. Якога чорта ўсё рабілі? Я нырнуў пад стужку і падышоў да адзінаму афіцэру на месцы злачынства. Ён схіліўся над целам.
  
  Калі ён павярнуўся, я ўбачыў, што мужчынам у цела быў Тейт Барнс.
  
  Хадзячае ўвасабленне кар'ернага самагубства.
  КІРАЎНІК 8
  
  Тейт Барнса прама пасярод таго, што я ўжо лічыў сваім месцам злачынства, быў падобны на тое, што мяне збілі. Мае вочы зашчыпаць, а горла сціснулася ад панікі. Я ніколі раней не сустракаў гэтага чалавека, але ведаў яго кудлатыя светлыя валасы і скураную куртку з гісторый, якія чуў. Існавалі сотні варыяцый гісторыі Тейт Барнса. Гэта была жудасная гісторыя аб злачынстве, учыненым мужчынам, якое ён спрабаваў схаваць ад начальства падчас паступлення ў акадэмію. Казалі, што ў дзяцінстве Тейт і група яго сяброў забілі маці і яе маленькага сына.
  
  Я адвярнулася і схапілася за твар, спрабуючы здушыць стогн. Мне трэба было прыбраць гэтага хлопца з месца злачынства. Цяпер. Ён выпрастаўся і прапанаваў мне руку.
  
  — Я Токс Барнс, — прахрыпеў ён. Гэта гучала так, як быццам яго горла было выслана наждачнай паперай.
  
  — Вы сапраўды прадставіліся «Токс»?
  
  — Я лічу, што гэта зводзіць да мінімуму блытаніну.
  
  Я чуў гэта мянушка, але не чакаў, што ён прыме яго. Афіцэры называлі Барнса «таксічным», таму што любы афіцэр, які згаджаўся працаваць з ім, па сутнасці, браў на сябе пажыццёвае пакаранне ад сваіх калегаў-афіцэраў. Па агульным меркаванні, Токса Барнса ні ў якім выпадку нельга было дапускаць у войска. Тыя, хто працаваў з ім, падвяргаліся бязлітасным пераследам з боку сваіх аднагодкаў. Ён быў лісой у куратніку. Далучаючыся да яго, вы былі на баку драпежніка.
  
  Я чуў, што адміністрацыя нічога не магла зрабіць, каб перашкодзіць Барнсу стаць копам. Ён задаволіў сваю заяву і здзейсніў забойства настолькі маладым, што яго дасье было сцёрта. Але гэта не азначала, што астатнія сілы будуць сядзець склаўшы рукі і дазваляць забойцу дзейнічаць сярод іх. Ён быў ворагам, і калі ты далучыўся да яго, ты таксама быў ворагам.
  
  — Паслухайце, Токс, я дэтэктыў Харриет Блю. Я нерашуча паціснуў яго грубую руку. — Мне трэба, каб ты убрался з гэтай сцэны. Шэф Морыс паставіў мяне на гэта.
  
  — Мех, — сказаў Токс і зноў прысеў на кукішкі.
  
  Я пачакаў, але далей нічога не было, таму я нахіліўся побач з ім і зірнуў на цела.
  
  «Прабачце, я не пачуў».
  
  «Я сказаў «Мех», — адказаў Токс. — Гэта быў грэблівы гук.
  
  Я быў так узрушаны, так раз'юшаны, што нават не заўважыў дзяўчыну на пяску перад намі. Мае вочы слізганулі па яе аголенай грудзі, нічога не бачачы, пакуль я спрабаваў усвядоміць рэальнасць сітуацыі. На выгляд ёй было гадоў дваццаць, прыгожая, цёмнавалосая. На ёй былі толькі трусікі. Яна была дзяўчынай Джорджес Рывер. Я ведаў гэта. Мне трэба было прыбраць гэтага паразіта-мужчыну з майго валізкі.
  
  — Вы не разумееце, — сказаў я, — гэта маё месца злачынства. Гэта мой выпадак. І я не працую з партнёрамі.
  
  — Я таксама, — сказаў ён, як быццам гэта быў пытанне выбару.
  
  'Дакладна.' Я ўздыхнуў. — Такім чынам, вы можаце даць мне кароткі справаздачу аб тым, што вы назіралі, а затым мне трэба, каб вы пабілі яго і забралі з сабой свае грэблівае гукі.
  
  Токс як быццам усміхнуўся ў цемры, падняўся і абышоў цела ззаду. Я не мог зразумець, пачуў ён мяне ці не. На краі паліцэйскай стужкі, у дваццаці ярдаў ад мяне, мае калегі-афіцэры ўважліва назіралі, не буду я супрацоўнічаць з іх ворагам, тым самым даючы ім дазвол ператварыць маё жыццё ў пекла. Я заўважыў сярод натоўпу журналістаў. Патрульныя ў форме, якія ахоўвалі месца здарэння, былі настолькі зацікаўлены Токс і мной, што нават не адштурхнулі іх.
  
  Калі я павярнуўся, то ўбачыў, што ў Токса быў сцізорык. Ён з пстрычкай адкрыў лязо і ўдарыў дзяўчыну.
  КІРАЎНІК 9
  
  «ШТО ЗА...» Я ўстаў, спрабуючы схаваць тое, што робіць Токс, ад прэсы, якая пачала рабіць здымкі. — Якога хрэна ты робіш?
  
  Токс не адказаў. Ён перавярнуў дзяўчыну на жывот і сцягнуў з яе цела трусы, якія ён зрэзаў з яе сцёгнаў. Я з жахам назіраў, як ён тыкаў абухом ляза ў зад трупа. Ён нахіліўся бліжэй і агледзеў яе паверхню скуры. Хто-то на краі натоўпу усміхнуўся.
  
  — Балюча, — сказаў нехта. — Хто-небудзь, скажыце што-небудзь.
  
  «Не, чувак. Пакінуць яго. Хай ён сапсуе ўсе доказы.
  
  «Дэтэктыў Барнс, — сказаў я, — я загадваю вам спыніць тое, чым вы цяпер займаецеся » .
  
  Токс паклаў абедзве рукі на спіну трупа і моцна націснуў, усяго адзін раз. Ён прыбраў валасы з твару дзяўчыны і засунуў свой безназоўны палец ёй паміж вуснаў, глыбока праштурхнуў яго ёй у горла. Шчокі мёртвай дзяўчыны непрыстойна наморщились, дазваляючы яго пальцу націснуць на іх. Ён выцягнуў палец і паглядзеў на кончык у святле паходні, задуменна хмыкнуўшы. Я глядзеў, як ён узяў дзяўчыну за запясце і паварушыў ім, перш чым ўстаць і атрэсьці далоні.
  
  — Ммм, — сказаў ён і пайшоў прэч ад мяне да берага ракі.
  
  Я рушыў услед за ім, радуючыся таму, што мяне не чуваць, калі паліцыянты на плёнцы казалі пра яго гнюсныя рэчы. Я злавіў яго ў абзы вады і моцна штурхнуў у спіну. Ён спатыкнуўся аб пясок.
  
  'Для чаго гэта было?' — сказаў ён сваім дзіўным шэптам.
  
  — Госпадзе, не ведаю, за тое, што здзекваліся над трупам маладой жанчыны перад усімі вядучымі газетамі краіны і паловай паліцыі? – зароў я. — Што з табой, мужык?
  
  «Я не гвалтаваў труп, я правяраў тэорыю». Ён паглядзеў у бок вусця ракі. «Дзеці, якія знайшлі цела, сказалі, што ім здалося, што яны даведаліся дзяўчынку з ўчорашняй вечарынкі ў некалькіх вуліцах ад ракі. Я хацеў высветліць, ці не лухта гэта, перш чым мы адправімся апытваць ўсіх прыдуркаў, якія прыйшлі на вечарыну. Яе там не было. Так што мы можам забыцца пра гэта.
  
  Мне здавалася, што я сплю. Гэты чалавек, здавалася, паняцця не меў, наколькі недарэчным было яго зварот з целам. Ён глядзеў у бок ракі і размаўляў сам з сабой, як быццам мяне там не было.
  
  — Вядома, яе не было на вечарыне, — сказаў я. 'Ты настолькі дурны? Яна дзяўчына з Джорджес Рывер. Правільная рака, правільны ўзрост, правільнае размяшчэнне цела. Я мог бы сказаць табе гэта да таго, як ты засунуў палец ёй у рот.
  
  — Ты настолькі дурны? Токс нарэшце паглядзеў на мяне. — Яна не адна з ахвяраў Забойцы з ракі Джорджес. Няма. Яна не памерла паблізу.
  
  'Ты вар'ят.' Я адмахнуўся ад яго і вярнуўся да месца злачынства. «Вы не датыкаецеся да цела, пакуль з ім не будзе праведзена судова-медыцынская экспертыза. Гэта першае, чаму вас вучаць у першы дзень крыміналістыкі. Вы проста... вы скампраметавалі справа.
  
  Я ледзь мог гаварыць, я быў так попелаў. Яго пасіўны погляд пагаршаў сітуацыю.
  
  — Крыміналісты нічога не знойдуць, — сказаў ён. — Яна была ў вадзе некалькі гадзін.
  
  — Я не слухаю цябе. Я занадта люблю сваю працу».
  
  — Хе, — сказаў ён. «Калі б вам так падабалася ваша праца, вы б не настойвалі на тым, каб рабіць яе няправільна».
  
  «Ідзі на хуй».
  
  — Яе забілі не тут. Яна была забітая ў моры. Яна прыйшла сюды ў час буры.
  
  Я спыніўся і паглядзеў на яго.
  
  Ён засунуў рукі ў кішэні курткі і азірнуўся з лёгкасцю і спакоем вар'ята.
  
  'Дурь несусветная.'
  
  — Няма, — сказаў ён. «У яе плямістая паветры, нібы сіняя мясная хвароба на задніцы і ацёк лёгкіх у лёгкіх».
  
  Ён чакаў, але я не збіралася дастаўляць яму задавальненне, просячы растлумачыць, як ён гэта прыдумаў. Ён падышоў да мяне і ўстаў трэба мной, як і большасць мужчын.
  
  — Livor mortis, — сказаў ён. — Ссяданне і навала крыві ў венах пасля дэ...
  
  — Я ведаю, што такое паветры, нібы сіняя мясная хвароба, прыдурак.
  
  «Ну, вы ведаеце, што калі труп кідаюць у бурную ваду, кроў не асядае, таму ніколі не збіраецца», — сказаў ён. — Акрамя азадка. Тонкая скура. Шмат вялікіх сакавітых тлушчавых клетак. Я б сказаў, што яна правяла ў вадзе не менш дваццаці гадзін. Паколькі шторм дзьмуў з захаду, яе, хутчэй за ўсё, выкінула там, у акіян.
  
  — Трупнае адубенне? Не зададзена?'
  
  'Не.'
  
  — І ацёк лёгкіх, — сказаў я, адчуваючы, як мае валасы зноў ўстаюць дыбам. «Пена ў яе лю...»
  
  — Я ведаю, што такое ацёк лёгкіх, прыдурак, — сказаў Токс.
  
  — Яна была жывая, калі ўвайшла, — прашаптаў я.
  КІРАЎНІК 10
  
  Я РУШЫЎ услед ЗА TOX назад да цела дзяўчыны і ўстаў тварам у бок ад натоўпу. Мой розум кружыўся. Вядома, Токс ведаў сваю справу. Ён ужо пачаў распрацоўваць тэорыю, надзвычай дапамагаючы майму справе ўсяго за некалькі хвілін пасля таго, як месца здарэння было ачэплена. Але, зірнуўшы на копаў ззаду мяне, я зразумеў, што не змагу даўжэй яго ўтрымліваць, інакш я ніколі не адкрыю справа. Праца з Токсом Барнс не будзе перашкаджаць справе. Выкінуў бы цэлы скрыню з інструментамі.
  
  Наколькі я чуў, людзей час ад часу прымушалі працаваць з ім. Але ён быў цяжарам, якое цяжка бралі на сябе і пазбаўляліся ад яго як мага хутчэй. Вы знайшлі спосаб выйсці з партнёрства з ім, ці дастаткова хутка вы пачалі б лічыць сваю працу амаль немагчымай. Людзі пачалі пазбягаць цябе ў кавярні. Страта справаздач, затрымка вынікаў аналізаў. Пачнуць адбывацца няшчасныя выпадкі — хто-то пралье каву на ваш ноўтбук, урэжацца ў вашу машыну на выездзе з паркоўкі, забудзе запрасіць вас на вячоркі на выходных.
  
  Я толькі павярнуўся да яго, каб яшчэ раз папрасіць яго сысці, як заўважыў, што ён паліць цыгарэту.
  
  — Госпадзе Ісусе, — сказаў я. «Прыбяры гэта! Ты на маім месцы злачынства.
  
  Ён хмыкнуў.
  
  — Ты толькі што прыклаў руку да мёртвай дзяўчыне!
  
  — Гэта была рука. Ён дастаў з кішэні іншую, памахаў ёю, выцягнуў цыгарэту з рота разам з чыстай. — Для дэтэктыва вы даволі сляпыя да дэталяў. Мне? Я заўважыў усё, што можна было заўважыць пра тваіх руках. Абгрызены пазногці. Апухлыя суставы. Ніякіх слядоў заручальнага кольца, напэўна, ніколі.
  
  'Глядзець.' Я нахіліўся бліжэй. — Ты мне не падабаешся. Я не хачу з табой працаваць. Я чуў дрэнныя рэчы, і яны здаюцца праўдай. Вам варта было дачакацца выкрыцця, каб пацвердзіць вашыя высновы. Ёсць працэс, і ён існуе не проста так».
  
  — Я не люблю губляць час, — сказаў ён. — Менавіта гэтым ты і займаешся зараз, бесклапотна размаўляючы са мной. На якой станцыі вы працуеце?
  
  — Сэры-Хілз, — сказаў я.
  
  'Дакладна.' Ён моцна ляпнуў мяне па плячы, калі павярнуўся, каб сысці. — Убачымся там першым справай.
  
  Ён пайшоў прэч, а паліцыянты, протянувшие стужку, глядзелі яму ўслед. Калі ён быў на прыстойным адлегласці, яны нырнулі пад стужку і пачалі рыхтавацца да сваіх справах. Я стаяў ашаломлены сярод іх, не ведаючы, што мне рабіць далей. Фатограф сфатаграфаваў мяне, які стаяў над целам са скрыжаванымі рукамі.
  
  — Гэты хлопец — забойца, ці ведаеце, — сказаў ён, папраўляючы аб'ектыў. «Забіў маці і яе маленькага дзіцяці. Забіце іх да смерці. Токсу было сем.
  
  — Так, я чуў. Цяпер мне жудасна хацелася выкурыць ўласную цыгарэту. Я не курыў шмат гадоў. Але ніхто вакол мяне не прапаноўваў нічога, акрамя ненавісных поглядаў.
  
  «Такі хлопец зробіць гэта зноў», — сказаў фатограф. «Вы не пачынаеце так рана, калі толькі гэта не ў вашых костках».
  КІРАЎНІК 11
  
  галаве быў поўны бардак. Было 6 раніцы, сонца ўзышло. Я застаўся на месцы злачынства і арганізаваў збор доказаў, пазбавіўся ад прэсы і адправіў пару дэтэктываў за бацькамі. Праз гадзіну ў нас была папярэдняя ідэнтыфікацыя. Пакуль мы не змаглі прымусіць бацькоў апазнаць цела, мы не былі ўпэўненыя. Але, падобна, гэта была Клаўдыя Берроуз: яе апісанне ўвязвацца з справаздачай аб зніклых без вестак, які быў апублікаваны днём раней. На сцягне ў яе была татуіроўка труса ў камізэльцы, што дакладна адпавядала справаздачы.
  
  Мне не падабалася, куды ўсё гэта ішло, галоўным чынам таму, што ўсё ішло ў процілеглым кірунку ад «Забойцы ракі Джордж». Забойца, за якім мы палявалі, не тапіў сваіх ахвяр — ён наогул не апускаў іх у ваду, а пакідаў распранутыя да трусоў тварам уніз на беразе. У яго ахвяр былі прыкметы фізічнага і сэксуальнага гвалту, у той час як Клаўдыя не выглядала збітай. Я праверыў яе запясці і лодыжкі на наяўнасць слядоў ад лігатур, але іх не было, за выключэннем грубага пацёртасці на адной назе. Наколькі я ведаў, яна магла ўпасці ў заліў Ботани п'янай і патануць там, хвалі зрывалі з яе вопратку, калі яна плыла да вусця ракі.
  
  Хоць гэта не выглядала добра для майго ўступлення ў аператыўную групу забойцаў з ракі Джорджес, я не збіраўся здавацца. Магчыма, забойца змяніў свае метады, каб заблытаць нас. Наколькі я мог меркаваць, ён быў хітрым істотай, і ён мог зразумець, што за ім сочаць. Я падышоў прама да дзвярэй пакоя аператыўнай групы і пастукаў, спрабуючы праціснуцца, але ніхто не адказаў. У дзвярах я сутыкнуўся з худым і жилистым дэтэктывам Найджэлам Спейдером.
  
  — Вам сюды нельга. Ён выштурхнуў мяне назад за дзверы, перш чым я паспела ўбачыць іх дошку. — Гэта апошні раз, калі я кажу табе, Блю.
  
  — Мне дазволена, — сказаў я. — Шэф Морыс мінулай ноччу пасадзіў мяне на цела Джорджа Рывэра. Вам трэба будзе дапытаць мяне і ўвесці ў курс справы, каб мы маглі пачаць ўсталёўваць сувязі.
  
  — Ваша справа не звязана з нашым. Ён паспрабаваў зачыніць перада мной дзверы.
  
  — Як, чорт вазьмі, ты мог ведаць што-то падобнае? Гэта амаль голая цёмнавалосая дзяўчына на беразе Жоржа. Я стаўлю усе галачкі. Калі б я ведаў, якія яшчэ поля я мог бы адзначыць, можа быць, сувязь была б яшчэ мацней. Ты аддасі мяне ў гэтую аператыўную групу, Найджэл, пакуль я не ўдарыў цябе па твары.
  
  — Гэта не ГРК, — уздыхнуў Найджэл. — А цяпер адвалі.
  
  Ён зачыніў дзверы о, мой чаравік. Я штурхнула наперад, прасунула руку ў шчыліну і паспрабавала схапіць яго. Голас Папса працяў мяне разрадам электрычнасці.
  
  "Дэтэктыў Блю!"
  
  — Я проста дапамагаю, шэф. Я зачыніў дзверы, тузануў ручку. — Пераканацца, што пакой з чамаданамі ў бяспецы.
  
  — У вас бацькі забітай дзяўчыны ў пакоі для допытаў нумар шэсць. Ён панёс свой кавы да мяне. — Я падаў дакументы. Вы падзяліцеся справай з дэтэктывам Барнс.
  
  'Ты жартуеш, ці што?'
  
  — Ён першым адгукнуўся, — сказаў стары. — У яго ёсць некалькі добрых тэорый. СМІ ўжо трапілі ў справу, так што гэта будзе ва ўсіх навінах. І яна разумная, сімпатычная студэнтка універсітэта. Я хачу сказаць што-то значнае на прэс-канферэнцыі».
  
  'Студэнт універсітэта?' Мой рот адкрыўся.
  
  — Яна толькі што падала заяўку, і яе прынялі. Яе бацькі распавялі паліцыянтам, якія іх забралі, — сказаў Шэф. «Ўжываў, вучыўся — у вачах СМІ гэта адно і тое ж. Яна была поўная перспектыў. Нам трэба што-то хутка.
  
  — Тады вы можаце сказаць ім, што гэта справа забойцы Джорджес Рывер. Я лічыў на пальцах: «Цёмнавалосая, Жорж Рывер, напаўголая, студэнтка універсітэта...»
  
  — Гэта не так, — сказаў Попс і сышоў.
  
  Я стаяў пасярод КПЗ і глядзеў на афіцэраў вакол мяне, некаторыя з іх адказвалі на званкі, некаторыя пстрыкалі кампутарамі. Няўжо ўвесь свет сышоў з розуму? Мне здавалася, што я кажу на замежнай мове, і ўсе, з кім я размаўляў, прыкідваліся, што разумеюць, а потым адмахваліся ад мяне. Я турбаваўся, што раблюся настолькі засмучаным, што ў мяне можа ўзнікнуць спакуса расплакацца. Звычайна я плачу прыкладна раз у год, так што не збіраўся марнаваць грошы на гэтую бюракратычную лухту.
  
  «Гэта справа забойцы Джорджес Рывер! » Я зароў. Мужчыны і жанчыны ў сваіх тэлефонах павярнуліся, каб паглядзець на мяне. — Мне трэба быць у аператыўнай групе!
  
  — Гэта не так, — спакойна сказаў Попс, зачыняючы дзверы свайго кабінета.
  КІРАЎНІК 12
  
  СНОЎ «ЛОВЦ » ужо два дні знаходзіўся ў сухім доку на Гарден-Айлэнд. За гэты час Хоуп ачысціла яго амаль ад усёй маёмасці Спеллингсов. Сее-што ў яе захавалася — добры новы ноўтбук, які належаў Кену, і некалькі больш сучасных упрыгожванняў Джэні. Яна была измотана пастаяннымі паходамі ў душавую кабіну, каб праверыць, прачнуўся лі Кен, і, калі ён прачнуўся, прыкласці да яго твару прасякнутую хлараформам анучу, пакуль ён зноў не засне. Джэні нават не паварушылася. Яна як быццам ведала, што яе муж заблудзіўся ў краіне мар, і вырашыла далучыцца да яго там.
  
  У прамежках паміж рэйсамі, каб праверыць сваіх зняволеных, Хоуп правяла большую частку таго раніцы, лежачы на носе ў адным з шэзлонгаў ў сваім бікіні, чытаючы кіраўніцтва па эксплуатацыі яхты і запісваючы пытанні для Кена. Ёй патрэбен быў загар, калі яна збіралася ўліцца ў шэрагі іншых яхтсменаў — яна не магла выглядаць пачаткоўцам, інакш яны не ўзялі б яе ў свой свет. Часам яна заплюшчвала вочы і ўяўляла, што знаходзіцца ў моры, плыве па Індыйскаму акіяну, і сонца прыпякае яе бледную скуру да цёмна-залацістага колеру, як у Джэні. Яна не трымала вочы зачыненымі занадта доўга, інакш яна бачыла ўспышкі, электрычныя ўспышкі святла, якія часам ўтрымлівалі спалоханыя асобы, пырскі крыві, драпалыя пальцы. Вобразы гулялі ў кутках яе вачэй, прымушаючы яе грызці пазногці. З часам яны сыдуць, гэтыя ўспаміны. Ёй проста трэба было засяродзіцца на плане.
  
  Гэта было амаль пацешна, як усё склалася аднойчы ноччу ў «Чорнай подвязке», калі яна сядзела ля акна і назірала за мужчынамі звонку. Адна з дзяўчат выйшла з галоўнага залы у капелюшы марскога капітана на галаве, задрала краю люстэрка ў шафе і нахіліла аголеныя сцёгны. Яна сцягнула капялюш у лідэра хлапечніка, зграйка п'яных хлапчукоў крычала з задняга двара, пакуль іншыя дзяўчаты танцавалі вакол жаніха з лянівымі вачыма.
  
  'Што вы думаеце?' Дзяўчына зняла шапку і адправіла яе праз увесь пакой у рукі Хоуп, як фрысбі. — Капітан Хоуп, прыбыў на службу.
  
  Хоуп глядзела на сябе ў люстэрка пасля таго, як дзяўчына сышла, кепка была занадта вялікая на яе галаве, малюсенькая дзяўчынка, якая грае ў пераапранання. Яна памятала, як плавала з бацькам, тыя некалькі разоў, калі ён дазваляў сабе на працягу многіх гадоў і арандаваў крэйсера для прагулкі па гавані. Робячы выгляд, што ён іх уладальнік. Хлусня і прытворства. Хоуп так стамілася ад усіх гульняў — ад тых, у якія яе прымушалі гуляць мужчыны, і ў тыя, у якія яна гуляла сама з сабой. Капітан Хоуп, гаспадар свайго лёсу.
  
  Яна думала, што для дасягнення чаго-то падобнага спатрэбіцца цуд.
  
  Ці будзе?
  
  Што менавіта спатрэбіцца ?
  
  Цяпер Хоуп прайшлася ўздоўж карабля, вывучаючы толькі што пафарбаваную паверхню, а затым спусцілася па трапе на падлогу сухога дока. Калі яна набыла « Лавец сноў» , ён быў брыдкага колеру бутэлькі віна, але хлопцы, якіх яна наняла для пераробкі, скончылі апошні пласт новага колеру — шыкоўнага, сучаснага попельна-шэрага. Хоуп пачала складаць спісы крокаў у сваім плане ў тую ж ноч, калі яна хавалася ў задняй частцы бардэля, і як толькі спіс быў завершаны, яна склала новы. Яна не магла ўспомніць, колькі спісаў яна прайшла, колькі крокаў перасекла або адмяніла. Знайдзіце пару, прадавалую сваю яхту. Знайдзіце саюзніка, каб суцешыць пару, калі яны распытвалі аб продажы, каго-то мілага, якім лёгка маніпуляваць, каго-то, хто ведаў бы, як дзейнічаць у прадпісанай ролі. Хоуп вынікала знойдзенаму ў Інтэрнэце рэцэпце хлараформу і прыгатавала яго на кухні публічнага дома, насвістваючы, як быццам пякла пірог.
  
  Выбар і ўвод у эксплуатацыю новай фарбавальнай працы на лодцы быў адным з крокаў, якога яна з нецярпеннем чакала некаторы час. Цяпер яна стаяла, паклаўшы руку на судна, і прыслухоўвалася да корпуса, каб праверыць, ці няма якіх-небудзь прыкмет пары ўнутры. Нічога. Яна блукала па задняй часткі лодкі ў капелюшы ад сонца і акулярах і стаяла, назіраючы за мужчынамі на трапе, якія наносілі новае імя на борт.
  
  — Як раз да вялікай выкрыцьцю, — сказаў высокі. Гэта быў страшэнны малады чалавек у абрэзанай майцы, увесь запырсканы малюсенькімі плямамі белай фарбы. Ён выглядаў так, нібы быў абсыпаны зоркамі. Ён працягнуў руку і пачаў здымаць папяровы трафарэт вакол надпісы на корпусе лодкі.
  
  « Новая надзея », — прачытала яна. Пры выглядзе гэтых слоў яна адчула, як у грудзях нешта зварухнулася. Яна папрасіла хлопчыкаў пафарбаваць іх у цёмна-чырвоны колер. Яе мара, напісаная крывёю.
  КІРАЎНІК 13
  
  ТОКС ЎЖО БЫЎ у пакоі для допытаў з бацькамі Клаўдзіі. Мала таго, што гэта была адна з самых непрыязных пакояў на станцыі, каб гаварыць з імі, я яшчэ і паняцця не мела, што ён ужо сказаў. Я адчуў, як мой страўнік сцяўся, калі я ўбачыў яго, які сядзіць там у цеснай, затхлай пакоі за двухбаковым люстэркам, іх спалоханыя асобы. Нядаўна мама і тата плакалі. Яна была буйной бландынкай, а хударлявыя рысы асобы і цёмныя валасы іх дачкі перанятыя ад яе вусатага бацьку. Я своечасова расчыніў дзверы.
  
  '... грудныя імпланты?' Токс казаў.
  
  'Што?' Місіс Берроуз нахмурылася. Яна зірнула на мяне, яе рот скрывіўся.
  
  'Так, што?' Я сеў побач з Токс.
  
  — Я толькі што спытаў у містэра і місіс Берроуз, колькі часу прайшло з тых часоў, як іх дачкі ўставілі гэтыя грудныя імплантаты. Ён ляніва паглядзеў на мяне. — Вы ж заўважылі, што ў трупа былі грудныя імплантаты?
  
  «Містэр і місіс Берроуз». Я спакойна паклаў рукі на стол побач з гаплікамі кайданкоў. — Я павінен папрасіць прабачэння за свайго напарніка. Дэтэктыў Барнс знаходзіцца ў стане моцнага стрэсу і не можа ясна думаць.
  
  Токс склаў рукі на стале побач з маімі, пераймаючы мне. — Паслухайце, сёння раніцай вашу дачка знайшлі мёртвай, і гэта вельмі сумна. Але я ўпэўнены, што ты пераадолееш гэтую смутак і захочаш, каб злавіць таго, хто гэта зрабіў, у рэшце рэшт. Ну, ведаеш што? Мы хочам, каб злавіць таго, хто гэта зрабіў цяпер . Гэта наша праца, разумееце. Цяпер у вашай дачкі штучныя сіські...
  
  «Токс!» Я закрычаў.
  
  — ...і я супастаўляю перабольшаны памер гэтых сісек, і яе мініяцюрную фігуру, і прыкладную кошт такога хірургічнага паляпшэння, і вашу відавочную прыналежнасць да сярэдняга класу — я збіраюся зрабіць скачок і сказаць, што яна была дзяўчына лёгкіх паводзінаў.'
  
  'Ісус!' Я заплюшчыла вочы рукой.
  
  — На самай справе гэта зусім не скачок, — пацвердзіў Токс. — Яна была прастытуткай, ці не так?
  
  Берроузы сядзелі ашаломленыя. Я ўстаў, схапіў Токса за руку і пацягнуў да дзвярэй.
  
  — Я вярнуся, — сказаў я пары. — Проста сядзі спакойна.
  
  Токс накінуўся на мяне ў калідоры.
  
  — Што гэта з табой і з пустой тратай часу? — прабурчаў ён амаль раздражнёна. «Я быў ва ўдары там».
  
  — Ты быў не ў ўдары, — адрэзаў я. — Ты быў на чым заўгодна, толькі не на кідку. Вы траўміравалі бацькоў мёртвай дзяўчыны.
  
  'Ісус Хрыстос!' Токс ускінуў рукі, драматычна замахаў імі, спрабуючы імітаваць мой голас сваім хрыплаватым тонам. — Ты тыкаеш пальцам у мёртвую дзяўчыну. Ты курыш побач з мёртвай дзяўчынай. Вы травмируете бацькоў мёртвай дзяўчынкі. Вы ўпэўненыя, што падыходзіце для гэтай працы, дэтэктыў? Магчыма, вам будзе лепш займацца прадпрымальніцкай дзейнасцю. Ты закаханы ў мёртвую дзяўчыну.
  
  — Ты проста... Ты не можаш так размаўляць з людзьмі. Я быў у такім жаху, што словы не ішлі. «Гэтыя бацькі смуткуюць. Няма, напэўна, яны яшчэ нават не смуткуюць. Верагодна, яны ўсё яшчэ ў шоку.
  
  — Эмацыйны стан гэтых людзей сапраўды цяпер для вас важней за ўсё? Токс недаверліва паківаў галавой. «Спачатку вы хочаце, каб я прытармазіў, каб мы маглі прайсці праз усю працэдурныя лухта, навакольнае труп. А цяпер ты хочаш, каб я прытармазіў, каб мы маглі прайсці праз усю гэтую эмацыйную лухту з бацькамі. Вы сапраўды хочаце, каб раскрыць гэтую справу ці проста спрабуеце зарабіць звышурочныя?
  
  — Гэта не дзярмо, гэта... гэта жыццё!
  
  — Не мая жыццё, — фыркнуў Токс.
  
  Па калідоры да нас ішла пара паліцыянтаў з тэчкамі, поўнымі папер. Калі яна праходзіла, адна моцна ўрэзалася мне ў плячо, з-за чаго я выпусціў тэлефон. Маё пакаранне пачалося. Побач пажылы афіцэр, якога я ведаў, Крыс Мюрэй, адказваў на званок і злосна глядзеў на нас, прымаючы постаць майго новага напарніка з відавочным агідай.
  
  — Як даўно пара знікла? Мюрэй казаў у свой мабільны. — А як называецца лодка?
  
  «Паслухай, — я паказаў на Токса, — калі мы збіраемся працаваць над гэтым разам, павінны быць правілы. Я думаю, што нумар адзін павінен заключацца ў тым, што я ўвесь час кажу».
  
  — Гэх, — прабурчаў ён. — Падобна на жанчыну. Усе размовы, усе час.
  
  Ён вярнуўся ў пакой для допытаў. Я доўга трымаў твар у далонях, атрымліваючы асалоду ад цемрай. Калі я падняў галаву, у КПЗ на мяне глядзела каля пяці чалавек, і кожная пара вачэй была больш ненавіснай, чым папярэдняя.
  КІРАЎНІК 14
  
  Я ТЭЛЕФАНАВАЎ СВАЙМУ брату Сэму з жаночага туалета, прыхінуўшыся ілбом да люстэрка. Я ведаў, што ён, верагодна, будзе выкладаць у універсітэце, але ўсё роўна набраў нумар.
  
  'Як справы?' ён адказаў.
  
  — Я ў крызісным рэжыме, — сказаў я. «Мне патрэбен прыязны голас».
  
  Я патлумачыў сітуацыю доўгім няскладным патокам. На фоне званка было чуваць, як студэнты бегаюць па калідорах універсітэта.
  
  «Быць партнёрам гэтага хлопца — гэта абцяжарыць раскрыццё справы?»
  
  — Справа павінна быць у парадку, але маё сацыяльнае становішча можа пацярпець.
  
  Ён смяяўся. У мяне ніколі не было шмат сяброў, і ён ведаў гэта. Я быў адзіночкай. Наўрад ці бадзёры дух. Я забыўся дні нараджэння людзей і не прыйшоў на працу выпіць. Ніхто з маіх калег не спрабаваў зладзіць мне спатканне. Яны даведаліся рамантычнае крушэнне цягніка, калі ўбачылі яго.
  
  «Калі я затрымаюся з ім занадта доўга, мне, магчыма, давядзецца пачаць больш старанна перажоўваць свой абед», — працягнуў я.
  
  — Копы, — сказаў Сэм. — Уся гэтая лухта старажытнага братэрства.
  
  — Я бачу, адкуль усе ідуць, — уздыхнуў я. «Я маю на ўвазе, акрамя таго, што ён павінен быў зрабіць, гэты хлопец яшчэ і пагардлівы прыдурак сусветнага ўзроўню».
  
  Я распавёў Толькі пра тое, як ён звяртаўся з целам Клаўдзіі, аб тым, як ён размаўляў з яе бацькамі.
  
  — Магчыма, ён проста не ўмее паводзіць сябе з іншымі людзьмі, калі ён такі ізгой. Магчыма, ён сапраўды забыўся, як людзі павінны размаўляць адзін з адным, — выказаў здагадку Сэм.
  
  — Ты заўсёды думаеш пра людзей толькі лепш, — сказаў я. — Я не ведаю, як. Я амаль гатовы забіць яго.
  
  — Ну, гэта можа яшчэ больш заблытаць сітуацыю.
  
  «Магчыма, ты адзіны чалавек, якога я не гатовы задушыць прама цяпер», — сказаў я яму. «Гэты дэтэктыў Найджэл Спейдер злавіў мяне ў дзверы ў пакой з справамі. Я нават не паспеў зазірнуць.
  
  — Ах так, я сустракаў такога. Ён быў тут учора, браў інтэрв'ю ў рэпетытараў, спрабуючы высветліць, ці ведаем мы што-небудзь аб дзяўчынках з Джорджес-Рывер, — сказаў Сэм. «Я думаю, што мы запісаныя на другое інтэрв'ю сёння. Двое з ахвяраў былі тут студэнтамі.
  
  — Другое інтэрв'ю?
  
  — Нас двое, так, — сказаў ён. — Не ведаю чаму.
  
  'Дзіўны. Ці былі ахвяры вашымі вучнямі?
  
  — Няма, — уздыхнуў ён. — Але некаторыя з маіх вучняў сябравалі з імі. Учора з майго ранішняга ўрока ў слязах выбегла дзяўчынка. Цяжка зразумець, што сказаць.
  
  Мой страўнік адчуваў лёгкае непакой. Я паставіў тэлефон на гучную сувязь і памыўся пад кранам.
  
  «Раскажы мне, як праходзіць другое сумоўе», — сказаў я Сэму. Я пераканаў сябе, што мяне проста ванітуе ад стрэсу з-за новай справы і майго новага партнёра. Калі б я працягваў ісці ў нагу з часам, гэта знікла б.
  
  Як я часта выяўляў у сваім жыцці, мне варта было прыслухацца да таго, што падказвалі мне мае інстынкты.
  КІРАЎНІК 15
  
  маёй машыне палілі TOX . Пакуль я вёў машыну, я спрабаваў думаць аб ім, што мяне не раздражняла. Я вырашыў, што не пярэчу супраць скураной курткі Токса. У мяне ў самога быў падобны. Мы спыніліся выпіць кавы перад вакзалам, а затым накіраваліся на захад, да кватэры Клаўдзіі Берроуз на Парраматта-роўд.
  
  — Калі ты прыбыў на месца злачынства, мінулай ноччу, я бачыў, як ты раскручваў косткі пальцаў у сваёй машыне, — сказаў Токс, ставячы чаравік на прыборную панэль. — Ты боксируешь?
  
  — Я боксирую, ды.
  
  — Каго ты збіў?
  
  — Я нікога не біў.
  
  «Баксеры спаррингуют. Там вельмі мала крыві. Мне здалося, што ты ўдарыў каго-то за межамі рынга, выкарыстоўваючы свае баксёрскія навыкі, каб атрымаць верх.
  
  — Вось што ты робіш, — сказаў я. «Вы робіце мікраскапічныя назірання і ператвараеце іх у дзікія тэорыі, якія не маюць сэнсу».
  
  — Як сіські.
  
  «Хопіць гаварыць «цыцкі»! Божа, ты кажаш, як тоўсты нягег кіроўца грузавіка ў прыдарожным бары. Я пераймаў яго ціхаму хрыплага голасу, хапаў сябе за промежность: « Паглядзіце на гэтыя сіські! Я люблю сіські! Ургхх! '
  
  — Гэта павінен быў быць я?
  
  'Так.'
  
  — Вы хочаце ведаць, чаму я так кажу? — прахрыпеў ён. Я азірнулася, і ён пацягнуў за каўнер кашулі, агаляючы доўгі ружовы шнар у падставы горла. «Наркагандляр ударыў мяне нажом у шыю падчас аблавы. Прайшоў прама праз дыхальнае горла і вылецеў з іншага боку.
  
  — Што ж, — сказаў я, — прабачце. Я не хацеў жартаваць.
  
  Ён утаропіўся на мяне. «Што за жудасны чалавек высмейвае каго-то з фізічнымі недахопамі...»
  
  'Замоўкні!' Я штурхнуў яго ў дзверы машыны. 'Чорт пабяры!'
  
  — Добра. Мама і тата сцвярджалі, што Клаўдыя працавала афіцыянткай на паўстаўкі, — сказаў Токс. «Яна не плаціла за гэтыя малаткі з жалавання афіцыянткі, а нават калі б і плаціла, такіх памераў не атрымаеш, калі не працуеш у сэкс-індустрыі».
  
  — Можа быць, яна ўзяла крэдыт, — сказаў я. — А можа быць, яна ўзяла іх такога памеру, таму што яны ёй падабаліся. Паслухай, я працую ў сферы сэксуальных злачынстваў, добра? Так што мне трэба, каб вы выцягнулі свой мозг з цёмных стагоддзяў і перасталі рабіць женоненавистнические здагадкі аб нашай ахвяры.
  
  'Мех.' Ён сеў і строс цыгарэтны попел у акно. «Што ваша дзяўчына думае аб тым, што вы займаецеся сэксуальнымі злачынствамі?»
  
  — Мая дзяўчына? Я паглядзеў на яго. 'Я не гей.'
  
  'Аб дакладна.'
  
  — З чаго ты ўзяў, што я гей?
  
  Ён памахаў цыгарэтай у маёй галавы. 'Твае валасы.'
  
  Мы заехалі ў стары шматкватэрны дом у Оберне і прыпаркаваліся на месцы для наведвальнікаў. Я не размаўляў з Токсом, пакуль падымаўся па сырым бетонавым прыступках. Калі ён збіраецца зводзіць мяне з розуму кожны раз, калі мы размаўляем, у мяне будзе анеўрызма галаўнога мозгу, перш чым мы на самай справе даведаемся, што здарылася з Клаудыяй Берроуз.
  
  Сексизму Токса не спрыяла тое, што Найджэл Спейдер і яго каманда мне адмовілі ў разглядзе справы аб забойцу Джорджес Рывер. Аўстралійская паліцыя заўсёды была поўная выхадак з хлапечых клубаў, якія Сэм называў «дзярмом старажытнага братэрства». Я быў расчараваны, убачыўшы, як ён пранікае ў маю ўласную станцыю. Попс быў добрым начальнікам і не дазваляў нават самым нязначным сэксуальным дамаганням або фаворитизму перамяншаць значэнне паміж яго падначаленымі. Але ў мяне было адчуванне, што Найджэл і яго хлопцы не хацелі, каб я была ў аператыўнай групе, таму што я жанчына, і што нават калі Клаўдыя сапраўды апынецца адной з ахвяраў Джорджес-Рывер, яны цалкам здымуць з мяне гэта справа. . Гэта павінна было стаць гістарычным справай. Былі б кнігі пра гэта. Найджэл хацеў, каб яго твар было на адной з гэтых кніг. Ён крынічыў гераічнае самаздаволенне.
  
  Токс адкрыла дзверы Клаўдзіі ключамі, якія нам далі яе бацькі. Ён толькі прыадчыніў яго, калі той стукнуўся аб яго.
  
  І хто-то ўнутры крыкнуў: «Сыходзь! Ісці! '
  КІРАЎНІК 16
  
  Хоуп прааналізавала сваё адлюстраванне ў вітрыне ювелірнай крамы, злёгку нацягнуўшы парык спераду і паправіўшы спадніцу-пінжак. У яе застаўся толькі адзін з касцюмаў Джэні Спеллінга брыдкага гарчычна-жоўтага колеру, самы зручны і самы сучасны з усіх, што яна змагла знайсці. Падобна на тое, Джэні не абнаўляла свой гардэроб дзесяцігоддзямі. Гэта раздражняла Хоуп. Яна трываць не магла людзей, якім пашчасціла вырасці ў раскошы, якія адмаўляюцца выкарыстоўваць грошы, якія яны прыхавалі. Яна мала што ведала пра Джэні, але не магла зразумець, як хто-то паважае яе, апранутую так. Яна адчувала сябе няёмка на злёгку вялікіх абцасах, як дзіця, які грае ў пераапранання.
  
  Яе першай прыпынкам, калі яна атрымала грошы, былі пакупкі для сябе і для лодкі. На камбузе патрэбныя былі новыя фіранкі, а на мастку — лямпа. Хоуп паспрабавала стрымаць бурлівае ўнутры хваляванне, зрабіўшы глыбокі ўдых перад тым, як увайсці ў банк.
  
  Яна падышла прама да стала мэнэджара і села там на крэсла. Выйшаў малады чалавек з вялікім гомельскім, твар яго расплыўся ва ўсмешцы.
  
  'Чым я магу вам дапамагчы?'
  
  'Аб прывітанне.' Надзея працягнула руку. — Я Джэні Спеллінга. Я хацеў бы здзейсніць здзелку са свайго ашчаднага рахункі, калі ласка.
  
  'Вядома.' Малады чалавек паглядзеў на чаргу, ожидающую ля прылаўкаў. — Гэта буйная здзелка?
  
  — Наогул-то я хачу спустошыць кошт і закрыць яго, — сказала Хоуп. — Нічога агульнага з вашым банкам. Вы былі выдатныя для майго мужа і мяне, але мы пераязджаем за мяжу і адкрыем там мясцовы кошт».
  
  — Што ж, віншую! — сказаў малады чалавек. «Якое захапляльнае час. Дазвольце мне атрымаць ваша пасведчанне асобы, місіс Спеллінга, і мы пашукаем вас.
  
  Хоуп адкрыла нязграбны скураны кашалек Джэні Спеллінга і дастала яе вадзіцельскія правы і крэдытную карту. Яна трымала руку ў вока, пагульваючы краем сваёй нізкай густы чубкі, пакуль малады чалавек перачытваў карты.
  
  Гэта спрацавала. Ён падышоў да акна, побач з ім і пачаў пастукваць. Хоуп адчувала, як пот сцякае па яе икрам. Яна заерзала ў чаравіках пажылы жанчыны, спрабуючы захаваць халодная выраз твару.
  
  — Значыць, гэта ваш асноўны ашчадны рахунак, які вы хацелі б закрыць? Ці вы таксама хочаце закрыць свой паўсядзенны кошт?»
  
  — О, усё, — сказала яна. — Я вазьму ўсё гэта, калі ласка.
  КІРАЎНІК 17
  
  Хоуп зірнула на экран і адзначыла сумы на рахунках. Штодзённае жыццё была дробяззю, але лічбы на галоўным ашчадным рахунку прымушалі яе сэрца сціскацца ў грудзях. Так блізка да яе мары. Так блізка да ўсяго, чаго яна калі-небудзь хацела. Цяпер ёй трэба было паводзіць сябе стрымана. Яна дакранулася да бровы, калі там пачаў тузацца мускул.
  
  — Гм, так там напісана хееее... Малады чалавек нахмурыўся і пстрыкнуў. «Тут напісана, што на самой справе гэта сумесны падпісны рахунак».
  
  'Што?' Надзея задыхнулася.
  
  'Прама тут.' Малады чалавек павярнуў да яе экран, пастукаў па яго глянцавай паверхні. «Калі вы з мужам адкрылі рахунак, вы паставілі ўмову, што зможаце зняць з гэтага рахунку больш за тысячу даляраў толькі ў тым выпадку, калі вы абодва прыйдзеце ў банк і распишетесь».
  
  'Блядзь!' — выпаліла Хоуп. Яна прыкрыла рот. — Я маю на ўвазе, дарагі. Гм.
  
  — Вы не памятаеце, што зрабілі гэта ўмова? — спытаў малады чалавек. Надзея пачасала горла. — Няма.
  
  — Дзе вы адкрылі рахунак?
  
  Ён зноў павярнуў экран да сабе, а Хоуп заерзала на крэсле.
  
  «Аб Божа, гэта было так даўно», — засмяялася яна. — Паслухайце, дайце мне тысячу даляраў, і я паклічу сюды Кена, каб ён растраціў са мной асноўныя зберажэнні як-небудзь у іншы раз.
  
  'Дакладна.' Цяпер малады чалавек глядзеў на яе вельмі ўважліва. Хоуп адвярнулася, зірнула на людзей, якія стаяць у чарзе ля прылаўка. 'Ці хацелі б вы таксама спустошыць паўсядзённае? Гэты рахунак належыць толькі вам.
  
  — Я гэта ведаю, — адрэзала Хоуп. Яна сунула рукі на калені. 'Мне шкада. Так. Я ведаю гэта. Я спустошу і гэты кошт. Ммм-хм.
  
  Малады чалавек зрабіў некалькі рухаў мышкай. Пакуль ён пстрыкаў і пракручваў, Хоуп назірала за яго тварам, пакуль яго вочы не слізганулі і не сустрэліся з яе вачыма.
  
  'Добра?'
  
  'Ага.' Хоуп ўсміхнулася.
  
  'Добра.' Малады чалавек устаў і весела ўсміхнуўся. — Я вярнуся праз хвіліну.
  
  Хоуп не магла дачакацца, пакуль ён пералічыць рахунку. Яна схапіла грошы і свае карты са стала і амаль пабегла да дзвярэй.
  
  На вуліцы яна спынілася і паглядзела на якія праходзяць міма мужчын і жанчын, не адрываючы вачэй ад сваіх тэлефонаў. Яна спадзявалася, што нікому больш не прыйдзецца паміраць, каб яе план быў завершаны. Але што-то ўнутры падказвала ёй, што спатрэбіцца больш крыві, каб змыць жыццё, у якой яна апынулася ў пастцы.
  КІРАЎНІК 18
  
  Я ДАСТАЛА свой пісталет і выбіла дзверы кватэры Клаўдзіі, бразнуўшы ёю хлопца, які толькі што зачыніў яе перад намі. Ён упаў на кававы столік, завалены піўнымі бутэлькамі, раскідаўшы іх паўсюль. Ля ўваходу на кухню стаяў яшчэ адзін хлопец. Я падняў пісталет і закрычаў, але ён пабег туды, спадзеючыся знайсці выхад. Не было ні аднаго. Токс схапіў першага хлопца, падняў яго з развороченного часопіснага століка і шпурнуў у тумбу пад тэлевізар, раздушыць скрынкі ад DVD і разбіўшы экран таннай плазмы. Я падышла да дзвярэй кухні і ледзь не трапіла ў якая ляціць патэльню. За ім выплылі дзве рондалі і некалькі сталовых прыбораў.
  
  Я прыбраў пісталет і схапіў патэльню з канапы, куды яна звалілася. Калі я кінуўся на кухню, хлопец скурчыўся ў куце побач з блендер, пакуль я трымаў рондаль над галавой.
  
  'Як вам гэта падабаецца?' Я крыкнуў. Яго рука была прыціснутая да зброі, вочы зажмурены.
  
  'Не! Калі ласка! Мне шкада!'
  
  Я дазволіў яму падняцца.
  
  «Чорт, мужык! Ты вар'ятка сука!
  
  — Сыходзь. Я тузануў яго да дзвярэй. У Токса быў іншы хлопец на падлозе побач са шкляной кучай, якая была кававым столікам. Ярка-чырвоная кроў сцякала па падбародку і шыі Токса, утвараючы акуратны слупок на грудзях.
  
  «Маленькі прыдурак ударыў мяне нагой па твары». Токс паглядзеў на кроў на сваёй руцэ.
  
  — Што вы, прыдуркі, тут робіце? Я штурхаў свайго хлопца па падлозе, пакуль ён не апынуўся побач са сваім сябрам. — Вы ж ведаеце, што Клаўдыя Берроуз мёртвая?
  
  — Мы чулі пра гэта. Мой хлопец трымаў галаву з чорнымі дрэдамі, яго вочы напоўніліся слязьмі панікі. — Яна заняла грошай у нашага боса тры тыдні таму. Нам сказалі прыйсці за ім да таго, як прыедзе паліцыя і ўсё забярэ».
  
  Зламыснікі сабралі невялікую кучу наяўных грошай і электронных тавараў і паклалі іх на канапу, а некаторыя каштоўнасці зваліліся ў кітайскі кантэйнер для ежы на вынас.
  
  — Колькі яна заняла? — спытаў Токс.
  
  'Крыху. Пяць штук. Гэта быў кароткатэрміновы крэдыт. Яна сказала, што атрымае вялікія грошы і верне іх нам».
  
  — Цыц, чувак. Хлопец Токса падштурхнуў свайго сябра. «Блядзь, чувак. З кім ты размаўляеш?
  
  — Пфф, ім усё роўна. Дрэды грэбліва памахалі мне. — Ім проста важна, хто яе забіў.
  
  — Адкуль вы даведаліся, што яе забілі? Яе цела знайшлі толькі мінулай ноччу.
  
  — Мой брат — патрульны ў Ньютаўне. Дрэды зноў заварушыліся.
  
  — Твой брат — паліцэйскі, а ты — ростовщица? Я фыркнуў. «Не адгадаеш, хто атрымаў усе абдымкі».
  
  — Для чаго Клаўдыя заняла грошы? — спытаў Токс. — Яна сказала?
  
  — Мы больш не размаўляем. Вось і ўсё. Былі зробленыя.'
  
  — Ну добра, за ўзлом і пранікненне вас абодвух у пастарунак. Я зняў абшэўкі з пояса ззаду. — І, магчыма, напад на паліцэйскага.
  
  — Ёй патрэбна была адзенне! Дрэды завылі, калі я выцягнула яго і кінула на канапу. «Добрая дзявочаму адзенне».
  
  — Што ты маеш на ўвазе пад «адзеннем для добрай дзяўчынкі»?
  
  — Заткніся, Рэй! Блядзь!'
  
  Я надзеў Рэя кайданкамі і пакінуў яго стагнаць ад шкадавання на канапе, заціснуўшы твар паміж падушкамі. У спальні рэчы Клаўдзіі былі раскіданыя, высоўныя скрыні апусцелі на ложак, а ўпрыгажэнні ўпалі на падлогу. Я падышоў да шафы і штурхнуў дзверцы, і адразу ж зразумеў, што меў на ўвазе Рэй. Адзенне Клаўдзіі была беднай — малюсенькія топы і аблягае штаны, мноства пацерак і пайеток і дзіўная палоска залаты скуры. Я выцягнула складаны чорны гарсэт з аксаміту, спражкі бразнулі, калі я паклала яго на ложак.
  
  У самым канцы шафы віселі тры новых ўбору: шаўковыя блузкі з доўгімі рукавамі і спадніцы-аловак ў пластыкавых чахлах. Пад імі на дыване ляжала пара новенькіх зручных скураных лодочек. Я праверыў маркі нарадаў, пацягнуў цэннік, які ўсё яшчэ быў прымацаваны да аднаго з іх. Праклён. Гэта вызначана была адзенне «добрай дзяўчынкі». На фоне астатняга гардэроба гэтыя ўборы здаваліся маскіроўкай. Я нахіліўся, калі адзін з жакетаў саслізнуў з вешалкі, і падняў яго з падлогі, выявіўшы на запясце пыльны белы парашок. Я сабраў яго і паспрабаваў, чакаючы какаіну, але быў здзіўлены. Гэта была сухая соль. Злёгку рыбны смак. Нядаўна Клаўдыя насіла гэтую вопратку ў мора.
  КІРАЎНІК 19
  
  МНЕ ПАТРЭБЕН КАВЫ . Усе спакой і задаволенасць, якія мне ўдалося выклікаць мінулай ноччу, калі я ўдарыла Бэна Хаммонд, зніклі. Мае плечы былі цьвёрдыя як камень. На зваротным шляху ў горад мы заехалі ў кафэ, і Токс выцягнуў старажытны чорны ноўтбук.
  
  «Бацькі Клаўдзіі нічога не казалі пра тое, што яна прастытутка». Я працёр вочы. «Можа быць, яна проста ненадоўга акунулася ў індустрыю, каб сабраць трохі грошай для паступлення ва ўніверсітэт».
  
  — Дык навошта ж тады браць пяць «Дж»? — спытаў Токс. «Навошта марнаваць іх на кансерватыўную вопратку?»
  
  'Я не ведаю. Але пакуль мы гаворым пра вопратку, вам трэба пераапрануцца, перш чым мы пойдзем далей.
  
  Афіцыянтка была так захоплена крывёю на кашулі Токса, што ледзь паспела зняць наш заказ. Вочы майго новага напарніка няўхільна чарнелі, а над насавой косткай віднелася драпіна. Токс зірнуў на сваю кашулю.
  
  — Э, — сказаў ён.
  
  «Ты збіраешся паступаць ва ўніверсітэт», — разважаў я. «Пачні з чыстага ліста. Зрабіце што-то ў сваім жыцці. Табе дваццаць чатыры гады, так што ты сышоў позна, але не настолькі позна. Вы былі прынятыя. Што вы робіце?'
  
  «Ідзі і купляй падручнікі, — сказаў Токс.
  
  'Дакладна. Падручнікі, можа ноўтбук. Не дарагая вопратка. І адкуль гэтыя грошы ў першую чаргу? Аб вялікіх грошах, якія, па яе словах, яна збіраецца атрымаць?
  
  На мой тэлефон прыйшоў ліст, і я праверыў яго. Гэта быў кароткі справаздачу судова-медыцынскага эксперта, кароткі агляд яго першапачатковых высноў перад поўным выкрыцьцём Клаўдзіі Берроуз. Токс меў рацыю наконт трупнага гніення, ацёку лёгкіх і таго факту, што Клаўдыя, верагодна, праляжала мёртвай суткі, правёўшы ў вадзе каля дваццаці гадзін. Ён таксама меў рацыю наконт грудных імплантатаў. Я бачыў, як ён усміхаўся экране свайго ноўтбука. Верагодна, ён толькі што атрымаў такое ж ліст.
  
  — Гэта цікава, — сказаў я. — Яна пафарбавала і пастрыгла валасы не больш за тыдзень таму. І яна атрымала добры ўдар па патыліцы.
  
  «На нагах бачныя пухіры ад новых высокіх абцасаў», — дадаў Токс.
  
  «Такім чынам, для чаго б ёй ні трэба было ажывіць сваю знешнасць, яна зрабіла гэта за апошні тыдзень або каля таго. Бацькі не згадвалі ні аб якіх гутарках. Дзіўны.'
  
  Прынеслі наш кавы. Я выпіла сваю і замовіла іншую.
  
  «Сасьлізгваньне скуры вакол правай лодыжкі паказвае на прыжыццёвую лигатуру, на кароткі час стягивающую ўніз па пярэдняй часткі ступні да пальцах», — прачытаў я. «Значыць, яна была абцяжарана, калі ўвайшла ў ваду».
  
  — Як вы гэта разумееце?
  
  «Ну, вага сыходзіць у ваду». Я накрэсліў пальцам круг на зашмальцаванай стальніцы, ад яго падымалася лінія. — Вяроўка падымаецца ад грузу і абвязвае шчыкалатку Клаўдзіі. Клаўдыя ўзлятае ўверх, нацягваючы вяроўку да пальцаў ног. Вяроўка не моцна ушибает яе, таму што падчас шторму яна слабее, дазваляючы яе целе сплысці».
  
  Мы пагрузіліся ў маўчанне, каб разгледзець выявы перад намі, халодны медыцынскі тэкст, падрабязна апісвае жудасныя апошнія хвіліны жыцця Клаўдзіі на зямлі.
  
  — У нас тут даволі непрыемны забойца, — сказаў я. «Я не магу сабе ўявіць, навошта трэба было кідаць яе жывой. Да таго часу, як вы привяжете яе да вагі, яна будзе пад вашым кантролем. Чаму б не пазбавіць яе ад пакут? Навошта прымушаць яе думаць аб падарожжы на дно мора? Гэта так заганна.
  
  — Я нічога аб гэтым не ведаю, — сказаў Токс. 'Падумай аб гэтым. Пазбавіць яе ад пакут — дадатковыя намаганні. Дадатковае разгляд . Тут у нас можа быць хто-то, хто нават не настолькі вдумчив. Хто-то, хто ніколі не думаў пра тое, што адчуе ці не адчуе ахвяра. Я думаю, мы шукаем забойцу, прыярытэтам якога з'яўляецца выкананне працы, пастаноўка галачак. Проста маё меркаванне.
  
  Я адсунула тэлефон і стала вывучаць яго твар, пакуль ён правяраў астатнія электронныя лісты. Я не мог не адчуваць ледзяную цяжар у грудзях ад яго размоў аб прыярытэтах і выкананні працы. Ён паказаў сябе менавіта такім чалавекам. Абыякавы да таго, што адчуваюць людзі. Цікава, ён казаў толькі аб ахвярах Клаўдзіі або аб сваіх уласных таксама?
  КІРАЎНІК 20
  
  МАЕ КАСТЯШИ ПА -РАНЕЙШАМУ баляць ад удару аб патыліцу Бэна Хаммонд, але я не звяртаў на гэта ўвагі, калі ўдарыў свайго суперніка па рэбрах, па грудзях. Я ірвануўся наперад і ўдарыў локцем па яго зробленай з падшэўкай галаве. Попс адступіў у кут рынга. Я не думаў аб ім як аб старым, коренастом чалавеку, якім ён быў. На рынгу мы былі роўныя. Я даў яму пару ўдараў у твар і адступіў, каб выпусціць яго з пасткі, у якую ён трапіў.
  
  «Звярніце ўвагу на гэты крок назад». Шэф паказаў на маю нагу сваёй чырвонай баксёрскай пальчаткай. «Не пераходзь дарогу».
  
  Татка вучыў мяне з тых часоў, як я прыбыла ў сиднейское метро, каб заняць высокае становішча адзінай жанчыны ў аддзеле па барацьбе з сэксуальнымі злачынствамі. У маёй ролі не было жанчыны на працягу пяці гадоў, але аддзел хацеў, каб ахвяры маглі мець зносіны з кім-то, хто выпадкова не запалохаў б іх сваім мужчынскім целам у маленькіх пакоях для допытаў. Неўзабаве пасля прыбыцця я вырашыў, што мне патрэбна нейкая форма самаабароны, мае дні былі напоўнены жахлівымі гісторыямі аб нападах у завулках і на пустых паркоўках, пра маладых дзяўчат, якія ішлі дадому праз цёмныя паркі ў пастку д'ябальскіх драпежнікаў. Верагодна, я стаў занадта хуткім для шэфа Морыса, які трэніраваў баксёраў яшчэ да майго нараджэння. Але я даверыўся яго радзе. Ён зрабіў мяне мацней, і ён не браў на сябе ніякіх абавязацельстваў на сваіх сеансах.
  
  — Раскажыце мне пра справу Джорджа Рывэра, — сказаў я, адбіваючы яго ўдары па твары. — Чаму вашы хлопцы былі так упэўненыя, што мая дзяўчына не была адной з ахвяраў?
  
  Я адмовіўся ад думкі, што Клаўдыя Берроуз была ахвярай Забойцы з ракі Джордж. Але што-то грызла мяне ў ўпэўненасці, з якой Найджэл адштурхнуў мяне. Найджела нават не выклікалі на месца злачынства Клаўдзіі, каб паглядзець. Адкуль яны маглі ведаць, што іх забойца не вінаваты?
  
  — Хлопцы, у вас ёсць падазраваны? Я спытаў.
  
  — Пакінь гэта, Гары, — сказаў ён.
  
  — Вы, павінна быць, моцна настроены на гэтага падазраванага, калі ўпэўненыя, што ён не забіваў Клаўдые, — сказаў я. — Можа быць, таму, што вы назіралі за сваім падазраваным, калі забілі Клаўдзію. Я правоў? У вас дастаткова для арышту?
  
  — Я нават не казаў, што ў нас ёсць падазраваны.
  
  «Ну, калі ў вас няма падазраванага, я павінен выказаць здагадку, што вы дазваляеце Найджелу і яго бандзе прыдуркаў адштурхнуць мяне, таму што яны хочуць, каб гэта была справа толькі для мужчын».
  
  Я ўдарыў Папса кулаком у жывот. Ён упаў на вяроўкі.
  
  'Гары-'
  
  — Я добры паліцэйскі, ці ведаеце. Я стукнуў сябе ў грудзі баксёрскай пальчаткай. «Быць жанчынай не павінна выключаць мяне ні ад чаго».
  
  — Ніхто не выключае цябе.
  
  — Камденский душыцель? Дэніс Яма? Дэвід Пэрыс, той канібал? Усе яны былі мной, Попс. Забойства, вядома, атрымала прызнанне, але менавіта сэксуальная бок гэтых расследаванняў паставіла іх у патрэбнае рэчышча.
  
  — Гары, ніхто не сумняваецца ў тваіх здольнасцях.
  
  «Тады якога хрэна мяне не пускаюць?»
  
  Я нанёс Папсу серыю удараў па галаве. Без папярэджання ён схапіўся за грудзі і зваліўся ў кут рынга. Я з жахам глядзеў, як ён падае.
  КІРАЎНІК 21
  
  'ВОСЬ ДЗЯРМО!' Я сарваў пальчаткі. 'Дзярмо! Попс! Мне шкада!'
  
  Я падняў старога на ногі. Ён адшпіліў мяккі шлем і выпусціў яго на кілімок. Яго твар быў чырвоным і мокрым ад поту. Ён ударыў сябе ў грудзі, як быццам у яго была пякотка, і паківаў галавой.
  
  'Ты ў парадку?'
  
  'Ага-ага.'
  
  'Мне шкада. Я захапіўся.
  
  — Ты занадта добры для свайго старога трэнера, Гары. Ён ударыў мяне па плячы сваёй пальчаткай. — Ты таксама добры паліцэйскі. Вас выключаюць з аператыўнай групы Джорджес-Рывер не з-за вашых здольнасцяў або полу. Ты павінен адпусціць гэта. ДОБРА?'
  
  'Чаму?' Я рушыў услед за старым да табурэтцы ў процілеглым куце рынга. Я працягнуў яму бутэльку з вадой, якая стаяла там. — Я проста не разумею. Я адчуваю, што ты нешта хаваеш ад мяне. І мы ніколі не былі такімі, тат. Мы ніколі нічога не хавалі адзін ад аднаго.
  
  Стары пасмактаў бутэльку з вадой і аддыхаўся. Ён не хацеў глядзець мне ў вочы. Я нахіліла галаву, каб паспрабаваць убачыць, што там было ўтоена, будзь то пачуццё віны, або сорам, або неспакой, отделившее яго ад мяне. Але ён выцер лоб тыльным бокам рукі і адвярнуўся.
  
  «Усё высветліцца з часам», — сказаў ён. — І калі гэта адбудзецца, ты... Ты будзеш удзячны за ўвесь той час, што ты не ведаў праўды.
  КІРАЎНІК 22
  
  НАДЗЕЯ НЕАБХОДНАЯ, каб захоўваць спакой. Менавіта рацыянальнае планаванне і кантроль дапамогуць ёй прайсці праз гэта. Як толькі яна атрымала грошы Спеллингов, яна пайшла адсюль. Насустрач світання па далікатным хвалях. Яна ніколі не азіралася назад на Сіднэй, на баляванне жахаў, якое горад падарыў ёй за ўсё жыццё. Гэты горад заслужыў спаленьне. Яна ішла ўздоўж прычала паміж яхтамі і глядзела на свецяцца гарадскія вежы, якія адлюстроўваюцца ў чорнай гавані. Хутка яна будзе ў шляху.
  
  Яе план складаўся ў тым, каб пакінуць ззаду ўспаміны аб тым, што яна зрабіла з Джэні і Кеном Спеллингом, разам з успамінамі пра бацьку і яго потных, учэпістых руках. Яна паспрабавала б замяніць начнога звера, якім ён стаў пасля смерці яе маці, мужчынам, якога яна памятала з ранняга дзяцінства, яго вочы глядзелі на гарызонт, адна цёплая рука на яе, калі ён вучыў яе кіраваць штурвалам, беручы іх. да краі вечнасці. Яна пакіне іх ззаду з успамінамі аб сваёй амаль скелетообразной маці, згарнуўшыся абаранкам у ванне, у якой яна памерла, пра прасякнутых дымам спальнях гатэля «Чорная падвязка», дзе яна прапрацавала амаль усё сваё дарослае жыццё. Калі б яна закрыла вочы, то ўсё яшчэ магла б бачыць чырвонае святло ліхтара перад домам жахаў, мужчын, тых, хто паліць там, якія глядзяць на свае тэлефоны, якія будуць размаўляць пра дзяўчат ўнутры і аб тым, якія з іх прадастаўляюць такія паслугі. Неўзабаве, калі яна закрые вочы, карыбскае сонца будзе гарэць чырвоным святлом. Ці, можа быць, Кі Ларго. Яна яшчэ не вырашыла.
  
  Калі яна рухала « Новую надзею » на ўсход над паўднёвай часткай Ціхага акіяна, яна выкідала за борт выявы, якія часам праносіліся скрозь яе. Які стагнаў i выў Клаўдзіі рот, калі яна плыла ўніз ў чарнату акіяна, якар бязгучна цягнуў яе ў цемру. Яе разгубленыя вочы, калі Хоуп ўвайшла на кухню пасля таго, як яны забралі Арфаграфію ў ваннай, з малатком у кулаку.
  
  Я думаў, што мы былі ў гэтым разам...
  
  Яе віск недаверу, калі Хоуп падняла молат над галавой.
  КІРАЎНІК 23
  
  Хоуп ўсё яшчэ насіла з сабой малаток у крэмавай сумачцы Джэні ад Louis Vuitton. Яна меркавала, што ёй прыйдзецца пазбавіцца і ад гэтага. Яна марыла, калі блукала па прычале нумар 17 і ледзь не наткнулася на тоўстага мужчыну са стаячым там нататнікам.
  
  'Ой! Прабач!'
  
  — Усё ў парадку, — засмяяўся ён. На яго бейджике было напісана «Стыў». — Гэта ваша яхта?
  
  — Так, гэта сапраўды так. Хоуп ўсміхнулася. — Ён толькі што выйшаў з сухога дока. Я зарэгістраваўся ў офісе.
  
  — Так, так, усё добра. Стыў зірнуў на свой нататнік. — На самай справе я проста праводжу праверку бяспекі. Берагавая ахова час ад часу прымушае нас праводзіць выбарачныя праверкі на ўсіх прычалах.
  
  'Ага.' Хоуп прыкусіла губу. Яна слухала лодку побач з імі. Гэта быў стук, які яна магла чуць? Можа, Стыў таксама гэта чуе?
  
  'Усё ў парадку. Проста... Гэта так дзіўна. Стыў паказаў ручкай на чырвонае конусообразное прылада, прымацаванае да краю палубы. «Я правяраю ўсе АРБАЎ, каб пераканацца, што ўсе яны зарэгістраваныя і абноўлены, і гэты не той».
  
  Хоуп паправіла сумачку на плячы. — АРБ?
  
  — Гэта аварыйны радыёмаяк, які паказвае месцазнаходжанне. Стыў паглядзеў на неба і ўважліва працытаваў словы. — Ха, ва ўсякім выпадку, я думаю, што гэта азначае. Гэты маяк ўмакрэе, і ён адправіць сігнал берагавой ахове аб тым, што ў вас праблемы. Аднак вам захочацца кінуць яго ў ваду задоўга да таго, як вы пачнеце тануць!
  
  — Праўда, — засмяялася Хоуп.
  
  «Акрамя таго, яны дзейнічаюць як мікрачып ў вашай сямейнага сабаку», — сказаў Стыў. — Яны зарэгістраваныя на пэўных людзей і пэўныя лодкі на выпадак, калі лодка страціцца. Ці людзі знікнуць! Ха! Цяпер я бачу, што ваша лодка — « Новая надзея» . Але калі я гляджу ў кампутары нумар вашага АРБАЎ, ён кажа, што гэтая лодка павінна быць «Лавец сноў ».
  
  Стыў нахіліў планшэт, які ён выкарыстаў для балансавання тонкага кампутарнага планшэта. Хоуп ледзь зірнула на лічбы на экране.
  
  — Вы змянілі назву свайго судна, міс... — Стыў паглядзеў на экран. — Міс Спеллінга?
  
  — Э-э, няма. Хоуп выцерла пот з шыі. — Не, гэта... Гэта іншае судна. Які мы... мы толькі нядаўна купілі, мой муж і я.
  
  'Ой.'
  
  — Я маю на ўвазе, што я нават не міс Спеллінга. Хоуп глыбока ўздыхнула. — Хто б гэта ні быў. Я... Э-э.
  
  Стыў чакаў.
  
  — Паслухайце, не хочаце, каб падняцца на борт? Хоуп паказала на яхту. — Падымайцеся на борт, я пакажу вам дакументы, і мы ва ўсім разбярэмся.
  
  «Вядома». Стыў ўсміхнуўся. Ён павярнуўся і ступіў па вузкім праходзе на палубу.
  
  Хоуп рушыла ўслед за ёй, слізгануўшы рукой у цемру сваёй сумачкі і абхапіўшы паліраваную ручку малатка.
  КІРАЎНІК 24
  
  НЯГЛЕДЗЯЧЫ НА ВЯЧЭРНЮЮ трэніроўку, я не мог заснуць. Я адчайна меў патрэбу ў гэтым. Я патэлефанаваў свайму брату і засыпаў яго скаргамі на Токса, як толькі ён узяў трубку.
  
  — Што на самай справе за гісторыя з гэтым хлопцам? ён сказаў. — Як ён можа быць паліцыянтам, калі вы кажаце, што ён забіў двух чалавек?
  
  — Без паняцця, — буркнуў я. «Людзі кажуць, што яму было сем гадоў. Калі б мне давялося адгадваць, я б сказаў, што з-за яго ўзросту на момант здзяйснення злачынства, яго б абвінавацілі ў ненаўмысным забойстве, калі б яго наогул у нечым абвінавацілі. Відавочна, гэта была група хлопчыкаў, а не толькі ён. Так што яго адвакаты сказалі б, што ён знаходзіўся пад уплывам групы і занадта малады, каб разумець, што робіць».
  
  — Але вы на самой справе не ведаеце ніякіх падрабязнасцяў пра гэта?
  
  — Няма, запісы засакрэчаныя. Я спрабаваў зірнуць, перш чым сысці з працы сёння днём.
  
  Сэм усміхнуўся. — Значыць, гэта ўсё чуткі?
  
  'Што вы атрымліваеце ў?'
  
  — Можа быць, ён гэтага не рабіў.
  
  — Калі б ён гэтага не зрабіў, ён бы ўсіх паправіў, праўда? Я сказаў. «Босы расставілі бы ўсіх па месцах. Ён, павінна быць, зрабіў гэта.
  
  Мы замоўклі.
  
  — Хацелася б думаць, што ён гэтага не рабіў, — прызнаў я. «Але калі я гляджу яму ў вочы, я не так упэўнены».
  КІРАЎНІК 25
  
  Я прасядзеў у ложку ўсю ноч за кампутарам пасля размовы з Сэмам, пстрыкаючы мышшу ў пошуках Клаўдзіі Берроуз. Нядаўна яна ачысціла сваю прысутнасць у сацыяльных сетках. Былі здагадкі, што калі-то ў яе была старонка ў Facebook і уліковы запіс у Twitter, але цяпер яны пустыя, а спасылкі не працуюць. Я бачыў некалькі яе фатаграфій на сайтах, якія, павінна быць, належалі яе сябрам. Яна моцна адрознівалася ад той, якую я бачыў выкінутай на бераг ракі Жорж. Яе валасы, якія былі кароткімі і цёмнымі, калі яна памерла, сталі доўгімі і обесцвеченных, з цемнымі каранямі і ускудлачанымі канцамі. Я даведаўся, што часам яна насіла імя Клаўдыя Ды. Ці азначаюць некалькі імёнаў некалькі асобаў? Была гэта Клаўдыя Ды, якая насіла бедную вопратку, якая займала вялікую частку яе гардэроба, або Клаўдыя Берроуз, якая купіла больш фармальны нарад?
  
  Мне не падабалася думка, што Клаўдыя прыкідвалася кім-то іншым і што нядаўна яна паведаміла сваім крэдыторам, што ў яе з'яўляюцца грошы. Яна займалася махлярствам? Калі так, то хто быў ахвярай? Яна планавала рабаванне? Я адклаў ноўтбук, збянтэжаны усімі і моц, і паспрабаваў заснуць. Дзесяць хвілін праз я зноў адкрыў яго, выконваючы іншыя пошукі.
  
  Апоўначы я патэлефанаваў Крысу Мюррею, дэтэктыву з ўчастка Серра-Хілз.
  
  — Ты хоць уяўляеш, які цяпер гадзіна?
  
  — Мюрэй, — сказаў я, — у цябе ж ёсць сувязі ў архіўным аддзеле, ці не так? Я хачу, каб ты дапамог мне. Я бязмэтна слоняюсь па Інтэрнэце ў пошуках чаго-небудзь, што можна знайсці на Tox Barnes. Можа быць, яны змянілі яго імя пасля злачынства? Таму я не магу знайсці пра яго артыкулаў у газетах?
  
  «Той факт, што вы працягваеце працаваць з гэтым монстрам, не шукаючы выйсця, як раз і з'яўляецца прычынай таго, што я не буду вам дапамагаць», — сказаў ён. «Вы павінны спрабаваць сысці ад яго, а не спрабаваць зразумець яго. Я вешаю трубку, Гары.
  
  — Мюрэй, не сыходзь! Мне патрэбна дапамога, чувак.
  
  — Ён забіў жанчыну і яе дзіцяці, — сказаў Мюрэй. «Ён і куча іншых дзяцей зарэзалі іх да смерці».
  
  — Я думаў, яны забілі іх да смерці.
  
  — Тое, як яны гэта зрабілі, вельмі важна?
  
  — Напэўна, няма. Што менавіта я павінен рабіць, Мюрэй? У мяне на руках забойства. Вы ведаеце, як часта я атрымліваю забойства з-за сэксуальных злачынстваў? Я не магу проста так сысці.
  
  — Прыкінься хворым і пакінь справа яму, — сказаў ён. «Ён добры ў тым, што робіць. Ён вырашыць гэта сам ў самыя кароткія тэрміны. Верагодна, выкарыстоўвае свае інстынкты забойцы.
  
  — Гэта тое, што робяць людзі? Я пакруціў галавой. — Яны проста кінулі яго?
  
  «Ён як праклён. Вы альбо знаходзіце спосаб кінуць яго, альбо перетасовываете на каго-то іншага. У адваротным выпадку ты будзеш выглядаць так, быццам ты на яго баку, а ты не хочаш, каб людзі так думалі, Гары.
  
  'Гэта вар'яцтва.'
  
  — Ён ганьба для паліцыі, — сказаў Мюрэй. «Ён ганьбіць тое, за што мы выступаем як паліцыя».
  
  — Але хіба яму не было ўсяго сем гадоў, калі адбылося злачынства?
  
  — У мяне ёсць шасцігадовы дзіця, — адрэзаў Мюрэй. — Яна ведае, што забіваць людзей няправільна. Чорт, мой трохгадовы сын гэта ведае. Я занадта заняты для гэтага лайна, Гары. У мяне на стале пара зніклых яхт з Квінслэнду. Я ўвесь дзень гляджу на сотні фатаграфій аднолькавых лодак. Я бачу лодкі ў сне.
  
  — Што вы робіце са справай Квінслэнду?
  
  — О, — уздыхнуў ён. Вецер, здавалася, выйшаў з яго раптоўна. 'Доўгая гісторыя. Гэта дрэнна. Проста адзін з тых, ад якіх мурашкі па скуры.
  
  — Раскажыце мне пра гэта, — сказаў я. Я спадзяваўся, што, уважліва выслухаўшы яго праблемы на працягу некалькіх хвілін, ён паменшыць сваю лютасць на некалькі прыступак. Здаецца, гэта спрацавала. Калі ён зноў загаварыў, яго голас стаў мякчэй.
  
  «У апошні раз пару пенсіянераў гадоў пяцідзесяці бачылі на сваёй яхце, якая накіроўвалася на поўдзень з Брысбена. Яны шмат падарожнічаюць, таму жанчына сама робіць дыяліз нырак на лодцы. У яе якія-то праблемы з ныркамі, я не ведаю якія. Але яна не выпісала рэцэпт на диализат — рэчыва, якім прамывае ныркі. Па разліках сям'і, пара павінна была прыехаць у Сіднэй не пазней, чым пару дзён таму, каб атрымаць лекі па рэцэпце. Калі яны і заходзілі, то не падпісваліся на прыстань і не запаўнялі рэцэпт. Ніхто на ўсходнім узбярэжжы іх не бачыў. Яны прадавалі лодку. Магчыма, яны ўмяшаліся і падабралі патэнцыйных пакупнікоў. Але мы не ведаем.
  
  — Госпадзе, — сказаў я так спачувальна, як толькі мог. «Гучыць складана. Чаму я не бачыў, каб гэта атрымала шырокую агалоску?
  
  — Яшчэ рана. І гэтыя яхты пастаянна знікаюць. Вырашыце змяніць кірунак па капрызе і не ведаеце, што іх сувязь не працуе. Усе спадзяюцца, што яны зноў з'явяцца ў Інданэзіі або дзе-то яшчэ. Я не ведаю. У мяне дрэннае прадчуванне. Берагавая ахова напагатове.
  
  — Я магу што-небудзь зрабіць?
  
  — Не, Гары, ты нічога не можаш зрабіць. Яго тон зноў стаў больш рэзкім, як быццам ён зразумеў, што я слухаю толькі таму, што маю патрэбу ў яго дапамогі.
  
  — Паслухай, Мюрэй, я хачу зразумець, з чым я тут маю справу, — узмаліўся я. «Што менавіта павінен быў зрабіць Токс? Колькі чалавек было задзейнічана? Я хачу дакладна ведаць, у чым яго абвінавацілі. Я павінен высветліць, што ён за чалавек.
  
  — Не ведаю, Гары, але мне брыдка, што ты наогул гэтым цікавішся, — сказаў Мюрэй. «Мы павінны быць добрымі хлопцамі. Ён абражае нас, як і ты цяпер.
  
  Тэлефон замёр у маім вуху.
  КІРАЎНІК 26
  
  роў рогі. Калі я выглянуў з акна сваёй спальні, Токс Барнс сядзеў за рулём свайго чорнага Мустанга 69-га года і круціў рухавік. Калі я сеў у машыну, ён кінуў свой тэлефон мне на калені.
  
  «Зацані гэта, зомбі-твар», — сказаў ён.
  
  «Твар зомбі»?
  
  Ён перавярнуў люстэрка перада мной. Ён меў рацыю: я вызначана выглядаў як нежыць. Я працерла вочы і адкінула назад свае відавочна гомасэксуальныя валасы, шлепнув люстэрка.
  
  На экране тэлефона было відэа на паўзе. Я націснуў кнопку прайгравання, і машына напоўнілася гукамі гортанных стогнаў і хрыпаў.
  
  'Угх.' Я шпурнуў яму тэлефон назад, ледзь убачыўшы на экране аголеную толкающуюся азадак. 'Ты агідны.'
  
  «Я не дзялюся з вамі сваім порна. Гэта наша ахвяра, Клаўдыя Берроуз.
  
  Я забраў тэлефон і стаў глядзець. Камера пракруціла азадак і сцягна мініяцюрнай бландынкі. Я ўжо бачыў гэты рот раней з пальцам Токса Барнса.
  
  — Дзе ты знайшоў гэта?
  
  — Я спрабаваў зразумець, адкуль у яе такія сіські, — сказаў ён, ад'язджаючы ад тратуара. — Мяркуючы па яе банкаўскага рахунку, яна ніколі не магла сабе іх дазволіць. Потым я падумаў, што прадзюсеры фільмаў для дарослых часам плацяць сваім акторкам вялікія гудкі, калі яны згаджаюцца здымацца ў пэўным колькасці фільмаў. Фільмы прадаюцца лепш, калі ў дзяўчат ёсць набор вялікіх сакавітых...
  
  — Добра, добра, добра.
  
  «Яна з'яўляецца ў гэтым відэа, як Клаўдзія Дзі». Ён паказаў цыгарэтай. — Я ведаю, што стары порнонаркоман адкапаў яго для мяне. Гэта каля месяца. Прама на DVD, недаступна ў Інтэрнэце».
  
  'Добрая праца.'
  
  «Магчыма, менавіта з-за гэтага ішла вялікая аддача», — сказаў ён, рыкаючы ў корку, як вар'ят, віляючы ў сустрэчныя машыны і выскокваючы з іх. «Можа быць, рыхтаваўся мастацкі фільм».
  
  «Так, і, можа быць, яна адмовілася ад вялікага фільма, — сказаў я, — і хто-то вырашыў, што яны не збіраюцца так важдацца. Я сустракаў шмат такіх порна хлопцаў. Жанчыны для іх як коні. Калі яны ламаюцца або сходзяць з розуму, вы іх праз заднюю дзверы і ўтыкаюць болт у мазгі.
  КІРАЎНІК 27
  
  У ДЬЯВАЛЬСКИХ ВІДЭА была студыя на верхнім паверсе будынка на ажыўленай Джордж-стрыт, уверх па лесвіцы з дывановым пакрыццём, ад якой пахла бензінам. Вялізная ружовая неонавая шыльда наверсе лесвіцы асляпіла мяне, калі я дабраўся да малюсенькага фае, дзе сядзела і пісала смс дзяўчына з занадта вялікай колькасцю пірсінгу.
  
  — Што гэта за пах? Я закрыў рот і нос футболкай.
  
  — Былы хлопец нейкай дзяўчыны прыходзіў сюды на мінулым тыдні і шукаў яе. Проколотая дзяўчына пазяхнула. — Абліў бензінам ўсю лесвіцу. Сказаў, што падпаліць дом, калі яна не выйдзе.
  
  — Яна выйшла? — спытаў Токс.
  
  — Месца ў агні?
  
  «Мы шукаем людзей, якія ведаюць гэтую дзяўчыну». Я паказаў ёй фатаграфію Клаўдзіі, якую нам далі яе бацькі. Пірсінг амаль не зірнуў на яе. Яна глядзела толькі на Токса.
  
  — Ты не падобны на копа.
  
  'Як я выглядаю?'
  
  'Не ведаю.' Дзяўчына облокотилась на стойку, пакруціла попай. 'Але мне падабаецца гэта.'
  
  'Гэты! Дзяўчынка! Тут!' Я кінуў фатаграфію на прылавак.
  
  'ДОБРА! ДОБРА! Божа!
  
  Яна адсунула фіранку і правяла нас. Прастора была падзелена на кварталы афарбаванымі ў чорны колер перагародкамі. Я чуў, як пстрыкаюць пугі ў самым далёкім куце. Мы мінулі пустую ложак і апынуліся пасярод здымачнай пляцоўкі. Дзве вялізныя чорныя камеры абслугоўвалі мужчыны. На застеленной атласам ложку ляжала ненатуральна безвалосая жанчына, падол асляпляльна-белай тэніснай спадніцы быў скінуты на сцягна. Яе баваўняная кашуля-пола была разарваная пасярэдзіне і туга завязана пад вялізнымі грудзьмі. У адной руцэ яна круціла светлую касу, а ў іншы лізала ручку тэніснай ракеткі.
  
  Токс паказаў. — Што яна збіраецца рабіць з гэтай ракеткай?
  
  'Прашу прабачэння!' Чалавек з нататнікам выйшаў з ззяння ліхтароў. «Вы знаходзіцеся ў сярэдзіне прамой здымкі тут!»
  
  — Я дэтэктыў Блю. Гэта дэтэктыў Брудны крип. Мы шукаем каго-то, хто быў блізкі да Клаўдзіі Берроуз. Я засвяціў карцінку. «Мы ведаем, што пару месяцаў таму яна тут здымалася ў фільме. Мы хочам пагаварыць з усімі, хто што-небудзь ведае пра яе забойстве.
  
  — Я ніколі раней не бачыў гэтую дзяўчыну. Прадзюсер вярнуў нос ад гэтай фатаграфіі. — Калі яна мёртвая, гэта яе ўласная віна.
  
  Нехта ляпнуў мяне па плячы, і я павярнулася, але тут жа апынулася тварам да іншай пары грудзей. Дзяўчына, обнимавшая мяне, была на шестидюймовых бліскучых срэбных абцасах, і больш нічога.
  
  'Гары!' — віскнула яна. — Божа мой, куколка, што ты тут робіш ?
  
  Пару гадоў таму я разглядаў пазоў Вікі Варумы аб сэксуальным гвалце ў Серра-Хілз.
  
  «Вікі!» Я ўсміхнуўся ёй. 'Прывітанне! Скажы мне, што ты ведаеш гэтую дзяўчыну.
  
  'О, чувак.' Твар Вікі выцягнуўся, калі яна зрабіла здымак. — А цяпер дрэнныя навіны.
  КІРАЎНІК 28
  
  — ЯНА КАЗАЛА пра тое, што ўсё мяняецца, — сказала Вікі. — Яна пайшла адсюль. Яна папрасіла ў мяне трохі грошай, каб яна магла ўладкавацца, і сказала, што верне мне грошы, калі даб'ецца свайго буйнога выйгрышу».
  
  — На што былі грошы? Я спытаў. Мы сядзелі ў грымёрцы Diabolic Videos. Я ўбачыла сябе ў люстэрку і зразумела, што абдымкі Вікі пакрылі мой твар і шыю бліскаўкамі. Аказалася цяжка сцерці. Токс стаяў побач, разглядаючы флаконы з духамі.
  
  'Я не ведаю. Але я бачыў яе каля Потс-Пойнт, апранутую ў даволі яркую вопратку. Я праязджаў міма, а яна была з іншай дзяўчынай. Можа быць, у яе была праца або што-то ў гэтым родзе.
  
  — Хто была іншая дзяўчына?
  
  — Гэтага я таксама не ведаю. Яны куплялі сумкі. На вуліцы Маклея . Чорт, дзяўчынка, павінна быць, трапіла ў што-тое добрае.
  
  — Чаму вы сказалі, што Клаўдыя — гэта «дрэнныя навіны»? — спытаў Токс.
  
  'Ой.' Вікі збянтэжылася, павярнулася да люстэркам і пачала заплятаць валасы. 'Мне зараз вельмі дрэнна. Яна мёртвая. Вы не павінны гаварыць дрэнна пра мёртвых.
  
  — Вы павінны, калі гэта дапаможа нам.
  
  — Яна была проста слізкі персанажам, наша Клаўдыя, — уздыхнула Вікі. «Дзяўчаты, якія трапляюць у гэтую індустрыю, звычайна не з тых, што вы любіце з срэбнай лыжкай. Але я пазнаёмілася з бацькамі Клаўдзіі, і яны здаліся мне мілымі, ціхімі людзьмі. Звычайныя людзі. Я не мог зразумець, як яна аказалася такой, якой яна была. Такі зманлівы. У яе заўсёды была афёра на хаду.
  
  'Як, напрыклад?'
  
  — О, як быццам яна сказала б табе, што ведае, дзе можна купіць танны экстазі або што-то ў гэтым родзе, ведаеш, на выхадныя. Яна брала вашы грошы і вярталася ў слязах, распавядаючы вам, што дылер яе абрабаваў, отшлепал. Яна паказвала б вам сінякі, якіх не было, або якім ужо некалькі дзён. Што-то ў гэтым родзе.'
  
  'Дакладна.'
  
  «Яна схлусіла так, як быццам вы не паверыце, так што з яе атрымалася добрая актрыса для «Дьяволика». Думаю, яе бацькі думалі, што яна афіцыянтка або што-то ў гэтым родзе. Але яна ўвесь час ашуквала аб рэчах, якія не мелі значэння. Яна перабольшвала і перабольшвала, пакуль вас фактычна не папрасілі паверыць, што ў яе была гэтая вар'ятка, дзікая, экстравагантная жыццё. Яна сустракалася з зоркамі кіно і міжнароднымі шпіёнамі.
  
  — Як сумна, — сказаў я.
  
  «Яна заўсёды была на парозе «новай жыцця». Вялікія грошы, якія яна павінна была атрымаць? Я не ведаю.' Вікі паціснула плячыма. — Гучыць як лухта для мяне. Думаю, яна падала дакументы ва ўніверсітэт. Яна збіралася купіць кватэру, паступіць на юрыдычны факультэт, стаць адвакатам па крымінальных справах. Яна працягвала глядзець урыўкі з юрыдычных драм на сваім тэлефоне, рэпетыруючы іх услых. Я маю на ўвазе, калі ласка , дзяўчынка ледзь магла чытаць.
  
  «Як яна трапіла ў універсітэт, калі ледзьве ўмела чытаць?»
  
  «Я б сказаў, што яе сябар запоўніў анкету за яе. Яна б заплаціла ім, каб яны напоўнілі яго хлуснёй аб тым, што яна гатовая здацца і вучыцца». Вікі паглядзела на мяне. «Я разумею, чаму яна была так поўная рашучасці жыць «новым жыццём». Жыццё, якой яна жыла тут, была поўнай выдумкай.
  КІРАЎНІК 29
  
  ПЛАНЫ НАДЗЕІ застапарыліся. Яна апусцілася на калені на палубе сваёй яхты, заціраючы драпіны на паліраваным дрэве, спрабуючы стрымаць лютасьць. Драпіны ішлі ад мацавання якара да дзвярэй на борце судна, адкуль яна выцягнула якар, да якога прывязала Клаўдзію.
  
  У першыя дні Хоуп ванітавала кожны раз, калі яна думала пра гэта. Усяму свой час. Яна ўжо не магла ўспомніць свой твар. Частка за часткай ўспаміны знікалі. Яна проста павінна была працягнуць выкананне плана.
  
  Хоуп пачула шоргат у ваннай. Яна ўстала і прайшла туды, пляснуўшы дзвярамі. Нарэшце ён прачнуўся. Кен толькі прыходзіў у сябе, страсаючы з галавы туман хлараформу. Ён паглядзеў на сваю спячую жонку, на бліскаўкі поту на яе скуры. Жанчына была прывідна белай.
  
  — Так што я цудоўна правяла час у банку, — адрэзала Хоуп.
  
  — У цябе ёсць грошы? Вочы Кена пашырыліся. — Цяпер вы можаце нас адпусціць. Ты зможаш-'
  
  — Не прыкідвайся, што не спрабаваў загнаць мяне ў чортаву пастку, Кен. Хоуп зноў зачыніла дзверы так, што яна стукнулася аб раму душа. — Сумесныя подпісы? Ты спадзяваўся падставіць мне падножку, але твой план праваліўся.
  
  — Я не быў, — выдыхнуў Кен, цяжка сглотнув. — Хоуп, паслухай, я не спрабаваў цябе здрадзіць. Я проста хачу адвезьці жонку ў бальніцу. Я проста хачу, каб гэта скончылася. У Джэні ёсць гадзіны, а не дні, пакуль у яе не адмовяць ныркі і яна не памрэ. Вы гэта разумееце?
  
  — Ты думаеш, я чортаў ідыёт? Хоуп ўсміхнулася.
  
  'Не.' Кен паківаў галавой. 'Не, вядома, няма. Ты вельмі разумны. Каб пракруціць што-то падобнае, патрэбен быў вельмі разумны чалавек.
  
  — Я спланавала кожны аспект гэтай справы, — сказала Хоуп. «Нішто мяне не спыніць. Я заслужыў гэта, разумееш? Я ўсё жыццё чакаў свайго моманту. Ты павінен зладзіць сваю ўласную жыццё, Кен. Вы павінны змяніць свой лёс. Ніхто не зменіць яго для вас.
  
  «Уявіце, што вы распрацавалі такі неверагодны план, нікому не прычыніўшы шкоды». Кен кіўнуў. 'Ух ты! Ты б паказаў усім. Ты ўвойдзеш у падручнікі гісторыі.
  
  Надзея ўздыхнула. Яна атрымлівала асалоду ад пахвалой Кена, але ён зайшоў занадта далёка. Гэты чалавек павінен ведаць, што здарылася з Клаўдыяй. Дзве маладыя прафесійныя жанчыны падышлі да яго па нагоды яго лодкі. Тыя ж самыя двое суправаджалі яго і яго жонку па гавані, рушылі ўслед за ім у машыннае аддзяленне, каб агледзець ўнутранае прылада лодкі. Цяпер, калі іх сапраўдная мэта была раскрытая, адна з гэтых дзяўчат знікла. Нават з ваннай, дзе яна іх замкнула, Кен і Джэні, павінна быць, пачулі крык Клаўдзіі, калі Хоуп ўдарыла малатком па яе патыліцы. Скрыгат якара. Яна адчувала сябе измотанной, калі Кен зноў кінуўся ў свае стомленыя маленні.
  
  — Гэта не зойме шмат часу. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта прынесці сюды машыну, — сказаў Кен. — Диализата можа хапіць яшчэ на адну дозу. Проста развяжы мне адну руку, і я...
  
  — Ты памрэш, Кен, — раптам сказала Хоуп. Мужчына перад ёй напружыўся, яго вочы пашырыліся. Хоуп са смуткам пахітала галавой і працягнула: — Вы абодва памраце. Вы маглі б проста прыняць гэта цяпер.
  КІРАЎНІК 30
  
  Мы з Токсом ўладкаваліся ў бары на бульвары Кінгс-Крос, сядзелі ля адкрытага акна і глядзелі, як сутэнёркі і прастытуткі блукаюць туды-сюды пад дробным дажджом. Здавалася дарэчным адправіцца ў раён чырвоных ліхтароў Сіднэя. Тое, што мы даведаліся пра жыццё Клаўдзіі, прымусіла мяне притянуться сюды, дзе гулялі хлусы, ашуканцы і злачынцы. Бяздомныя, толпящиеся ў кутах, каб выратавацца ад ветру, і безнадзейна слоняющиеся вакол бараў, якія стаміліся ад тыдняў бясконцага пропивания рэальнасці. Кінгс-Крос таксама быў за вуглом ад маёй кватэры. Я спадзяваўся вярнуцца пасля таго, як хутка вып'ю і высплюся.
  
  Мае тэлефонныя званкі і электронныя лісты перасталі мець якой-небудзь эфект, калі ў паліцыі распаўсюдзіліся чуткі аб тым, што я працую з Токсом. Калі я патэлефанаваў, каб даведацца, ці прыйшло поўнае ўскрыццё цела Клаўдзіі, афіцэр майго ўчастка затрымаў мяне на паўгадзіны, а затым павесіў трубку. Я атрымаў справаздачу, толькі ператэлефанаваўшы і прыкінуўшыся кім-то іншым. Я не мог датэлефанавацца да другарадных дэтэктываў, якім даручыў прыглядаць за Берроузами, таму я патэлефанаваў іх дарадцы і спытаў, ці ўсё ў парадку. Я глядзеў на Токса, пакуль чакаў па тэлефоне, спрабуючы зразумець, як гэты чалавек наогул што-то рабіў, не выдумляючы некалькі асоб і не тэлефануючы па ўсім свеце кожны раз, калі яму што-то трэба.
  
  Пакуль я глядзеў, я злавіў сябе на тым, што спрабую ўявіць яго маленькім дзіцем у дзікай зграі іншых дзяцей, тянущим, хватающим і тянущим на зямлю дарослае маці, у спешцы які наносіць ёй ўдары, пропитывающими крывёю іх малюсенькую вопратку. Я ўявіў, як ён заганяе ў кут яе сына, хлопчыка прыкладна яго ўзросту, і прыстаўляе нож да яго горла. Чаму яны гэта зрабілі? У Токса быў злосны выгляд, асабліва з разбітым носам і падвойнымі чорнымі вачыма, скураная куртка, ад якой пахла дымам. Але я ведаў, што не было «забойнага погляду». Я ведаў хлапчукоў-падлеткаў з дзіцячымі асобамі ў школьных блейзерах і кепках, якія так жорстка нападалі на дзяўчынак, што на ўсё жыццё зламалі дух сваіх ахвяр.
  
  Можа быць, гэта ўсяго толькі чуткі, а Токс невінаваты. Але калі так, то чаму ён нічога не зрабіў, каб змяніць чорную пазнаку побач са сваім імем?
  
  Я толькі пачаў прадстаўляць яго добрым і пяшчотным чалавекам, загорнутым у шкарлупіну небяспечнага, калі ён паставіў свой шклянку з віскі, устаў і пайшоў праз пакой з апантаным намерам. Я глядзеў, як ён бярэ кій са стойкі, перакідае яго праз калена і перакочвае цяжкі канец у кулаку, як бэтэр, падымалася да талерцы.
  
  — Ладна, прыяцель, — сказаў ён, — пайшлі.
  
  Яго мэтай быў больш буйны і высокі мужчына, які гуляў у більярд у задняй дзверы бара. Таўстун і Токс кінуліся адзін на аднаго.
  КІРАЎНІК 31
  
  Я ўстаў і перайшоў праз бар, перш чым па-сапраўднаму ацаніў сітуацыю. Маё відавочнае замяшанне перад бойкай і ўласная стомленасць прымусілі мяне кінуцца ў небяспеку без плана. Я падбег і схапіў Токса, але адзін з таварышаў цяжкавагавіка адарваў мяне ад яго і шпурнуў на край більярднага стала. Гэта балюча. Мае кулакі тут жа падняліся, і я нанёс хлопцу пару папераджальных удараў у сківіцу. Але гэта толькі яшчэ больш раззлавала яго. Ён ударыў мяне цяжкім кулаком па галаве. Я прыгнуўся, нанёс аперкот, ад якога хруснулі зубы і косткі, і збіў яго з ног. Перш чым ён паспеў зваліцца на мяне, я адштурхнуў яго назад. Ён упаў на стол, поўны шклянак, за якім сядзелі двое старых. Яны амаль не рухаліся.
  
  Пакой раптам напоўнілася людзьмі. Я адчуў руку на патыліцы, схапіў і пакруціў яе, пачуў мужчынскі крык. Я выбіў яму калена, і ён паваліўся на падлогу. Я падняў погляд, як раз своечасова, каб убачыць, як на мяне замахваецца яшчэ адзін кулак. Ён слізгануў па маім ілбе. Я прыгнуўся занадта позна і стрэліў хлопцу зруйнавальным ударам у жывот, які склаўся напалам.
  
  Токс трымаўся супраць хлопца, на якога ён першапачаткова нацэліўся. Здавалася, усё было скончана, калі ў пакой уварваліся пяцёра афіцэраў у форме, адзін з іх вёў на павадку вялікую нямецкую аўчарку.
  
  'На зямлі! На зямлі!'
  
  Я распласталася на смярдзючым дыване. Сабака стаяла прама трэба мной, брахаў мне ў твар, пускаў сліны мне ў валасы. Я зразумеў, што пакінуў свой паліцэйскі тэлефон на прылаўку каля акна, калі убег, каб дапамагчы ў бойцы. Пакуль я ляжаў у кайданках, я ўбачыў, як бяздомны прошаркал да акна, падняў трубку і прадоўжыў шаркать.
  
  Нас пацягнулі да паліцэйскаму фургона, які быў паспешліва прыпаркаваны на вуліцы каля паба. Цяпер сапраўды ішоў дождж. Нас з Токсом запіхнулі ў заднюю частку фургона, а астатніх байцоў прыціснулі да сцяны паба для лекцыі аб публічных бойках.
  
  Старэйшы патрульны стаў у дзвярах і з цяжкасцю уставіў ключы ў замак дзверы фургона.
  
  — Мы копы, — сказаў я. — Мы абодва копы.
  
  — Мы ведаем, — адказаў ён і зачыніў дзверы.
  КІРАЎНІК 32
  
  Мы доўга сядзелі моўчкі, пакуль патрульныя паліцэйскія Кінгс-Крос выганялі нас з горада. Токс здаваўся шчыра абыякавым да нашай сітуацыі. Ён прыхінуўся спіной да сцяны аўтамабіля, спакойна назіраючы за мной, пакуль я пераадольваў некалькі узроўняў асляпляльнаю лютасці.
  
  — Што, чорт вазьмі, выклікала гэта? — спытаў я ў рэшце рэшт.
  
  «Мы разам вучыліся ў акадэміі. Думаю, ён пакінуў службу некалькі гадоў таму. Ён заўважыў мяне, калі мы ўвайшлі. Пачаў касавурыцца на мяне. Я падумаў, што ён, верагодна, хацеў біцца. Так. Ты ведаеш.' Ён паціснуў плячыма.
  
  — З-за цябе маё жыццё з кожнай хвілінай становіцца ўсё цяжэй, — адрэзаў я. «Я нават не магу прымусіць людзей адказваць мне на тэлефонныя званкі. Цяпер ты пракруціў гэта дзярмо, і я наогул страціў свой тэлефон.
  
  «Мех. Вам выдадуць новы, — прахрыпеў ён.
  
  'Можа быць!' Я паціснуў плячыма. «Можа быць, яны проста праігнаруюць мяне!»
  
  «Са мной цяжка працаваць». Токс закруціўся, яго кайданкі загрукалі па металічнай лаве. — Вы, павінна быць, здагадаліся.
  
  «Ну, я не ведаў, што ўсё будзе так дрэнна».
  
  — Ніхто не прымушае вас працягваць.
  
  — Ты жартуеш ? Я пакруціў галавой. — Я павінен цалкам зачыніць справу, таму што ты забойца? Гэта было маё справа з самага пачатку, прыдурак!
  
  — Табе трэба супакоіцца, — сказаў ён. — Ты ўвесь порозовеешь.
  
  Я спрабаваў стрымаць сваю мову, але я быў злы, а калі я злы, словы вылятаюць вонкі. Калі я дастаткова раззлаваць, я пачну пампавацца. Я ўжо ўяўляў, як шлепну яго па гэтым носе, проста каб нагадаць яму, які ён нязручны.
  
  'Ты гэта зрабіў?' — выпаліла я, перасоўваючыся на край свайго месца. — Ты забіў тую маці і дзіцяці?
  
  Ён падняў галаву і вытрымаў мой погляд. — Так, — адказаў ён.
  КІРАЎНІК 33
  
  'НАВОШТА?' Я СПЫТАЎ.
  
  Токс проста паглядзеў на мяне. Я не збіраўся атрымліваць адказ так проста.
  
  Я прытулілася да сцяны і ўздыхнула, дазволіўшы хвіліну фургона зноў пагрузіць мяне ў стомлены здранцвенне. Здавалася, мы едзем ужо гадзіну. Я ўстаў і паспрабаваў зазірнуць скрозь шчыліны ў дзверы і зразумець, дзе мы знаходзімся.
  
  — Куды нас вязуць? Я пацікавіўся.
  
  — Не паліцэйскі ўчастак Кінгс-Крос, — сказаў Токс.
  
  — Вядома, не ў паліцэйскі ўчастак Кінгс-Крос! Я ўсміхнуўся над ім, заскуголіў. — Божа, я павінен цяпер спаць у ложку. Я павінен быў прыняць добры гарачы душ. Я павінна быць у сваёй выдатнай мяккай піжаме».
  
  — Піжаму? Токс фыркнуў.
  
  Фургон спыніўся. Я выглянуў праз краты, але мог бачыць толькі цемру, выпадковы аранжавы святло. Двое афіцэраў абышлі заднюю частку фургона і адкрылі дзверы.
  
  'Прэч.'
  
  «Я не магу спусціцца туды са скаванымі за спіной рукамі».
  
  'Атрымаць. З.'
  
  Я адзначыў імёны на іх значках — Демпер і Лорыс — а затым здаўся і дазволіў ім атрымаць тое, што яны хацелі, прыніжэньне, якое, як яны думалі, прымусіць іх адчуць сябе героямі. Я скокнуў на зямлю, няўдала прызямліўся і ўпаў тварам уніз. Падобна на тое, у Токса справы ішлі не нашмат лепш. Я чуў, як ён паваліўся на зад, паспрабаваў саслізнуць з краю і спатыкнуўся.
  
  Адзін з копаў выцягнуў мяне. Я прыкусіў губу. Мой рот быў поўны крыві. Я сеў на зямлю, як было загадана, побач з маім напарнікам. Я толькі пачаў разумець, дзе мы знаходзімся — нейкая прамысловая зона каля канала, — калі мне ў твар успыхнуў асляпляльнае святло паходні.
  
  — Відавочна, вы паняцця не маеце, хто гэта. Паліцэйскі перавёў святло з майго твару на твар Токса. Маё зрок было затуманены зялёнымі выбухамі.
  
  — Гэта Токс Барнс, — сказаў я. — Я выдатна ведаю.
  
  — Ну, відавочна, вам патрэбна інфармацыйная сесія аб тым, з кім вы тут працуеце, таму што вы не можаце ведаць, хто ён такі, — інакш вы б не боўталіся з ім у барах. Ніхто з паважаючых сябе людзей не стаў бы гэтага рабіць, — працягнуў паліцэйскі.
  
  Я ўздыхнуў. Токс щурился на святло паходні адным адкрытым вокам. Святло ўспыхваў паміж намі, асляпляючы нас зноў і зноў.
  
  «Токс Барнс і некалькі яго сяброў забілі да смерці жанчыну і яе маленькага сына».
  
  'Я ведаю! Я ведаю!'
  
  — Хіба вы не замяшаныя ў сэксуальных злачынствах? Другі паліцэйскі ткнуў мяне ботам у плячо, з-за чаго я ўпаў. «Як вы маглі ігнараваць групавое згвалтаванне і жорсткае збіццё невінаватага...»
  
  Я паглядзеў на Токса, думаючы, што ён скокне і выправіць такое дзіўная абвінавачванне. Здавалася, ён амаль не слухаў.
  
  — Цяпер і групавое згвалтаванне? Я з цяжкасцю падняўся і пакасіўся на копа перада мной. Я адчуваў сябе дзіўна дзёрзка за Токса. «Я не магу ўсачыць за ўсімі версіямі гэтай гісторыі. Што далей? Канібалізм?
  
  — Яна на яго баку, — усміхнуўся адзін з іх. — Не магу ў гэта паверыць.
  
  — Дзе твой значок?
  
  'Што?'
  
  — Дзе твой гробаны значок, сука?
  
  Мяне павалілі на зямлю. Паліцэйскі выцягнуў кашалёк з задняга кішэні і вырваў значок дэтэктыва. З майго рамяня знялі кайданкі, пісталет таксама. Токс яны пакінулі ў спакоі. Ён пасіўна назіраў з цемры побач са мной.
  
  «Ты ганьбіш паліцыю», — сказаў паліцэйскі, добранька пнув мяне пад рэбры. Ён груба зняў з мяне кайданкі і сунуў галаву ў бруд. «Праявіце годнасць і пакіньце гэтую зласлівую сабаку ў спакоі».
  
  Яны пакінулі нас там у цемры, у мілях ад дарогі.
  КІРАЎНІК 34
  
  КЕН СПЕЛЛІНГА НЕ збіраўся паміраць у той самы момант, калі ён і яго жонка пачыналі сыходзіць на заслужаную пенсію. Ён не збіраўся паміраць ад рук нейкага псіхапата-вырадка, які хацеў лягчэй пазбавіцца ад сваей дерьмовой жыцця.
  
  Пераканаць яе не даваць яму хлараформ было лёгка – ён проста не адказаў, калі яна паклікала яго з парога, прыкінуўшыся, што каля паўночы ў яго млявая ліхаманка. Пераканаўшыся, што Хоуп пакінула судна, ён прыступіў да працы. Кен скінуў туфлі і вылез з шкарпэтак. Ён стаяў пасярод малюсенькай кабінкі ў ваннай і глядзеў на сваю спячую жонку, спрабуючы прыдумаць план. Цяпер Джэні спала ўсё даўжэй і даўжэй, і калі яна прачыналася, то не разумела сэнсу, яе словы былі невыразнымі і вар'яцкімі, вочы не маглі супакоіцца. Кену трэба было дзейнічаць зараз, пакуль не стала занадта позна. Ён глыбока ўздыхнуў.
  
  Добра, дзверы. Гэта быў тупік. Хоць па абодвум бакам пераборкі былі колы, ён чуў, як Хоуп кожны раз, калі пакідала іх, працягнула вяроўку праз дзьверы са свайго боку, верагодна, прывязваючы яе да трубы, каб замкнуць іх. Ён эксперыментаваў, паварочваючыся спіной да дзверы і пихая руль у бок звязанымі рукамі. Кола павярнулася на цаля або каля таго, а затым з лязгатам ўстала на месца. Кен падышоў да сцяны побач з душам і ўдарыў нагой, прыслухоўваючыся да гуку, які чуўся па жалезнага корпуса. Так, магчыма, ён мог падаць каму-то сігнал нагой. Ён ляжаў на спіне і шалёна брыкаўся. Джэні ледзь паварушылася. Праз дзесяць хвілін ён быў увесь у поце. Ён спыніўся і прыслухаўся. Звонку карабля не было чуваць ні гуку. Ён цяжка дыхаў і глядзеў у столь сваёй турмы.
  
  Можа быць, калі б ён ударыў па рытму. Тры хуткіх, гучных ўдару, тры павольных і зноў тры хуткіх. SOS. Павінна быць, дзясяткі яхт бадзяліся туды-сюды ўздоўж пірсаў звонку. Напэўна, хто-небудзь з іх пачуе яго сігнал.
  
  Але як доўга Хоуп будзе адсутнічаць? Як доўга ён мог чакаць, пакуль яго сігнал будзе пачуты? Кен нават не быў упэўнены, што ўся яго ракетка прабіваецца скрозь двайны корпус лодкі ў вонкавы свет.
  
  Ён зноў устаў і паглядзеў на ілюмінатар высока ў сцяне за туалетам. У яго быў адзіны шруба з правушынай, які ўтрымлівае яго закрытым. Ён ніяк не мог адкрыць яго са звязанымі рукамі. Ці мог? Кен агледзеў маленькую пакой і заўважыў швабру, што стаяла ля паліцы з туалетнымі прыладамі.
  
  Я не збіраюся паміраць , падумаў ён. Я адмаўляюся .
  КІРАЎНІК 35
  
  МОЙ ВЯЛІКІ ПЕРАПЫНАК здарыўся ў поўнач, але я яго праігнараваў. Я брыў па лесвіцы ў свой шматкватэрны дом, соскребая засохлыя бліскаўкі і кроў з шыі і спрабуючы ўспомніць, якой ключ отпирал ўваходныя дзверы. Я страціў свой тэлефон, але наверсе ў сваёй кватэры я мог чуць гук майго ноўтбука, звякающего пры тэлефонным званку. Званок скончыўся, калі я дабраўся да кватэры. Я праігнараваў гэта і ўпаў тварам уніз на канапу.
  
  Я сышоў ад Токса ў цемры прамысловай зоны, нічога не сказаўшы аб непрыемнасцях, у якія ён нас уцягнуў. Па праўдзе кажучы, я быў у большым жаху ад яго прызнання на заднім сядзенне фургона, чым ад грубасці, якую зладзілі нам гэтыя ідыёцкія патрулі. Спатрэбілася пятнаццаць хвілін, каб знайсці мой кашалёк у цемры, ля сцяны аднаго з складоў, куды яго кінуў афіцэр, і гадзіну, каб вярнуцца да галоўнай дарозе. Я прастаяў у чаканні таксі яшчэ паўгадзіны, а потым праспаў у ім ўсю дарогу дадому.
  
  Ноут зноў зазвінеў. Я не ведаў, як доўга мяне не было. Я падпоўз да экрана і пастукаў.
  
  'Што?'
  
  'Гары? Вікі.
  
  'Ага.'
  
  «Я распавядала сёе-каму, што здарылася з Клаудыяй, і ў мяне можа быць для вас зачэпка», — сказала яна. Я ўсляпую мацаў у цемры па захламленасці часопісны столік у пошуках ручкі. — Адна з дзяўчат сказала, што Клаўдыя околачивалась каля прастытуткі з Крыжа па імя Хоуп.
  
  — Ха, — засмяяўся я. Мае здагадкі аб Кінгс-Крос і яго сувязі з гэтай справай былі верныя. Крыж быў месцам, дзе паваліліся мары, жыцця і абяцанні. Клаўдыя прыдумляла нейкі сон, і з-за яго яна патанула на дне акіяна.
  
  «Надзея», — сказаў я. — Гэта ўсё, што ў цябе ёсць?
  
  — Гэта ўсё, што ў мяне ёсць.
  
  'Я вазьму гэта. Дзякуй.'
  
  Амаль адразу ж на экране з'явілася імгненнае паведамленне ў чаце ад майго брата, які задаваўся пытаннем, чаму я не адказваў на званкі ўсю ноч. Я сцісла распавёў яму аб сваім вопыце гульні на палачках, мае пальцы скакалі па клавішах.
  
  SamBluDesigner77: Ты ў парадку? Ці варта ісці ў бальніцу?
  
  БлюГарри: Я ў парадку. Гэта быў проста грубы дом. Не горш, чым хлопцы давалі адзін аднаму ў акадэміі.
  
  SamBluDesigner77: Вы павінны паведаміць аб гэтых копах! Мала таго, што гэта напад, але калі вас не арыштавалі, выцягнуць вас туды супраць вашай волі, верагодна, было выкраданнем, праўда?
  
  БлюГарри: Ты не здаеш сваіх калегаў у гэтым бізнэсе, Сэм. Што б яны ні рабілі. Мы вырашаем свае праблемы на хаце.
  
  SamBluDesigner77: Божа, гэта ўсё так шкада.
  
  BlueHarry: Кажучы аб выкраданнях, як прайшло другое інтэрв'ю з нагоды забойцы з ракі Джорджес? Што яны спыталі ў вас?
  
  Я паглядзеў на экран, каб зразумець, што Сэм адказвае мне. Ён здрыгануўся, а затым таямнічым чынам маўленчай бурбалка, у якім ён пісаў, знік. Я пачакаў, пакуль усё, што адцягвала яго, сыдзе, але ён больш не стаў друкаваць. У мяне было дзіўнае жаданне патэлефанаваць яму. Мае сястрынскія пачуцці былі на мяжы, але я сказала сабе, што гэта проста стомленасць.
  КІРАЎНІК 36
  
  У ТОКСА НЕ БЫЛО стала. Ніякай паліцэйскі ўчастак афіцыйна не прад'явіў б яму прэтэнзій, таму ён блукаў ад ўчастка да участку, збіраючы справы, як яму ўздумаецца. Я чуў, што яго стары аддзел у Оберне пачаў афармляць для яго пераклад у Паўночна-заходні Сіднэй, а затым афармленне дакументаў «застапарылася». Відавочна, яны чакалі, пакуль паліцэйскі на перадаткавым пасадзе ў Паўночным Сіднэі переведется, а ён гэтага не зрабіў. Яны занялі месца Токса ў Оберне. Так што ён існаваў у адміністрацыйнай нявызначанасці, не зусім праблема Оберна, не зусім праблема Паўночнага Сіднэя. Ён мог бы паскардзіцца і усё растлумачыць, але я адчуў, што вандроўная жыццё яму падыходзіць. Па сутнасці, ён быў дэтэктывам-фрылансерам, кансультантам, але без дадатковай аплаты, якую атрымліваюць дэтэктывы-кансультанты. Часам ён выхопліваў справы з паліцэйскага сканавальнага радыёпрымача, які трымаў у сваёй машыне. Вось як ён трапіў на месца злачынства Клаўдзіі раней за мяне. Ён быў за рулём і чуў аб знаходцы.
  
  Калі я прыбыў на станцыю Сарра-Хілз, ён сядзеў на куце аднаго са столікаў у кавярні і стукаў па старому зламанаму ноўтбука. Група маіх калегаў паглядзела яму ў патыліцу. Я падумаў, ці пайшоў ён наогул дадому — на ім усё яшчэ была акрываўленая кашуля. Ён не бачыў, як я ўвайшоў. Крыс Мюрэй перачытваў фатаграфіі лодак. Экран яго кампутара быў усеяны камерамі відэаназірання з яхтамі. Ён вінавата паглядзеў на мяне, калі я накіраваўся прама да кабінету папы і расчыніў дзверы.
  
  «Мне патрэбен пісталет, значок, кайданкі і тэлефон», — сказаў я.
  
  Попс азірнуўся. Дэтэктыў Найджэл Спейдер, якога я не заўважыў на крэсле за дзвярыма, зарагатаў.
  
  — О так, — сказаў я, апускаючыся на крэсла побач з ім. «Гэта сапраўды пацешна, калі знікаюць паліцэйскія прадметы. Гэта весела. Смейцеся.
  
  'Як гэта адбылося?' — спытаў Попс.
  
  'Як ты думаеш? Я стаў радыеактыўным з-за таго, што занадта шмат часу праводжу з Токсом Барнс. Я практычна сияю. Паліцыянты выходзяць з драўлянага дома, каб важдацца са мной.
  
  'Хто?' — спытаў Попс. — Якія копы?
  
  Я ўздыхнуў. Попс ведаў, што я ніколі не стукаюся.
  
  — Ніхто не прымушае цябе заставацца з ім. Найджэл паціснуў плячыма. — Проста кінь яго. Ён вырашыць гэта сам. Сёння раніцай на дошцы ёсць новая справа аб сэксуальным гвалце. Скажы яму, што ты павінен зрабіць гэта ў прыярытэце.
  
  Я заплюшчыў вочы і пагрузіўся ў таемную фантазію, у якой ўдарыў Найджела галавой аб сцяну ззаду яго.
  
  — Можа, мне проста кінуць яго, — сказаў я. «Можа быць, я перадам абвінавачанне ў сэксуальным гвалце адным з дэтэктываў, якія знаходзяцца на выпрабавальным тэрміне, і перепрыгну ў аператыўную групу на рацэ Джорджес. О, пачакайце! Я забыўся! У мяне няма пеніса!
  
  Найджэл ўздыхнуў.
  
  — Вы сур'ёзна выключылі мяне з гэтага справы, таму што я жанчына? Я спытаў. — Ці ў цябе сапраўды ёсць разумны матыў? Напрыклад, у вас ёсць падазраваны? Чаму вы не думаеце, што можаце даверыць мне свайго падазраванага?
  
  Абодва мужчыны маўчалі. Я зноў адчуў дзіўнае паколванне ў патыліцы, якое казала мне, што тут што-то не так. Што ад мяне хавалі што-то вельмі важнае. Але адзін погляд на твар Найджела пераканаў мяне, што гэта проста ён і яго каманда женоненавистнические прыдуркі. Ён выглядаў як адзін.
  
  Хутка я даведаюся, як памыляўся.
  КІРАЎНІК 37
  
  ПЯЦЬ хвілін пайшло толькі на тое, каб правесці швабру па пакоі, перацягнуўшы яе каленямі і ступнямі, ударыўшы ёю аб сцены, душавую кабіну, спячую жонку. Яшчэ гадзіну, каб зноў і зноў ўстаўляць ручку ў пятлю, паварочваючы шруба усяго на чвэрць цалі за раз. Ён пераможна сядзеў пасярод маленечкай пакойчыкі, змучаны, гледзячы ў ілюмінатар, подпертый швабрай, на выдатнае блакітнае неба за акном. Яго твар распух ад ціску на кляп з клейкай стужкі, пот струменіўся па шыі. Ён спрабаваў абудзіць Джэні. Калі ён зможа абудзіць яе, паспрабуй зняць з яе меншы кляп, паціраючы яе твар аб раму душа, пакліч на дапамогу праз ілюмінатар. Яна ненадоўга апрытомнела, цепнула вачмі быццам не разумеючы яго, налітымі крывёю вачыма. Няма. Кен павінен быў выратаваць іх абодвух.
  
  Здаравяка устаў, узяў сябе ў рукі і залез на сядзенне ўнітаза. Ён выглянуў вонкі і нікога не ўбачыў. Не бярыце ў галаву. Там могуць быць людзі ўсяго ў некалькіх ярдаў, па-за поля гледжання. Ён спусціўся і перакуліў другую паліцу шафы. Туалетныя прыналежнасці Джэні раскіданыя паўсюль. Флаконы з-пад парфумы разбіліся. Шампунь, які ўвільгатняе крэм і тонік, разнастайныя жаночыя рэчы. Кен няёмка схапіў бутэльку шампуня за рыльца паміж вялікім і сярэднім пальцамі ног і скокнуў у туалет, ледзь не страціўшы раўнавагу і зваліўшыся ў душ. Ён узлез наверх і з пакутлівым напругай цягліц пахвіны, сцёгнаў і сцёгнаў, якія, як ён сам не ведаў, усё яшчэ былі ў яго, прыхінуўся да душы, падняў адну нагу і сунуў бутэльку з шампунем ў ілюмінатар.
  
  Ён пачуў ціхі ўсплёск. Выглянуў вонкі і нікога не ўбачыў. Кен саскочыў уніз, доковылял да чаркі туалетных прыладаў і схапіў пальцамі ног яшчэ адну бутэльку. Ён павінен быў працаваць так хутка, як толькі мог. Яму патрэбен быў пастаянны паток якія плаваюць абломкаў, а не звычайны хлам на прыстані. Хто-небудзь заўважыць яго след з хлебных дробак. Хто-небудзь выратуе іх да таго, як Хоуп вернецца адтуль, дзе яна была.
  
  Гэта быў іх адзіны шанец выжыць.
  КІРАЎНІК 38
  
  прачасалі стрыптыз-клубы, бары і бардэлі Кінгс-Крос, каб знайсці інфармацыю аб Хоуп. Фрагменты яе аповяду я чуў ад бяздомных дзяўчат, слонявшихся ў задніх дзвярах супермаркетаў і шашлычных. Пра яе шапталіся заговорщицкие старыя ў верхніх пакоях «Котачак», «Шоугелз» і «Лупцоўкі», дзе гумовыя лесвіцы ўвесь дзень свяціліся неонавымі агнямі.
  
  Падобная на варону старая мадам з Уорд-авеню з разбітай губой назвала нам свае поўнае імя — Хоуп Столлвуд — і дзе яна спынілася. Але, як і большасць якія працуюць дзяўчат, Хоуп шмат пераязджала. Яна раздражняла сваіх суседзяў па пакоі сваім п'янствам і наркотыкамі, а таксама сваімі гучнымі начнымі прыходамі. Яна заўсёды была разбіта, забітая, угрюма, стамілася.
  
  Я ведаў шмат такіх дзяўчат, як Хоуп, калі працаваў у аддзеле па расследаванні сэксуальных злачынстваў. У асноўным яны аказваліся мёртвымі дзе-небудзь у ложку, і мяне прыводзілі, каб ацаніць, скарысталіся ці яны перавагай да таго, як яны скончыліся. Усе яны выглядалі аднолькава праз некаторы час. Выцятыя сцягна заблыталіся ў брудных прасцінах.
  
  Мы з Токсом не казалі аб мінулай ночы. Але я перастаў разглядаць нашы адносіны з якой-небудзь надзеяй, што яны могуць працягнуцца на хвіліну даўжэй, чым павінны былі быць. Калі гэта справа была скончана, я прыбіраўся ад яго да гары нагамі. Мяне турбавала не дрэннае абыходжанне са мной з боку калег. Менавіта так спакойна і мякка ён сказаў «так», калі я спытала яго, забойца ён. Я пракручваў у галаве зноў і зноў, кожны раз, калі глядзеў на яго.
  
  Так. Так. Так.
  
  Здавалася неверагодным, што чалавек, які рабіў тое, што павінен быў рабіць у дзяцінстве, мог быць такім нармальным. Ну нармальна-тое. Я зразумеў, што з самага пачатку не вельмі-то верыў, што ён гэта зрабіў. Цяпер я быў узрушаны тым, што мог так памыляцца ў кім-то.
  
  Я ішоў за ім, пагружаны ў свае думкі, пакуль мы пераходзілі з бара ў бар і з бардэля ў бардэль. Усе, з кім мы размаўлялі пра Хоуп Столлвуд, казалі нам, што яна зарабляе грошы. Як і Клаўдыя, яна была на мяжы таго, каб атрымаць усё гэта.
  
  Я падумаў, ці значыць гэта, што мы знойдзем яе мёртвай.
  КІРАЎНІК 39
  
  Калі Хоуп дабралася да пірса 14, яна заўважыла двух мужчын, якія стаяць у краю і глядзяць у ваду пад сабой. Што-то ў іх пільных поглядах прымусіла яе кроў пахаладзець. Яна хутка прайшла міма і рызыкнула зірнуць на мяккія хвалі ўнізе, дзе плавалі бутэлька шампуня і яшчэ чатыры бутэлькі.
  
  — Адкуль усё гэта? — сказаў адзін з мужчын. Хоуп паглядзела і ўбачыла, што ў адной руцэ ў яго вільготны дэзадарант, а ў іншы бутэлька муса для кладкі.
  
  — Пойдзем прагуляемся, — сказаў высокі мужчына. — Паглядзім, ці зможам мы ўбачыць, хто скідвае смецце.
  
  — Божа мой, — усклікнула Хоуп, ставячы сваю сумку. 'Я такі дурны. Гэта мае.
  
  Двое мужчын павярнуліся і ўтаропіліся на яе. Яна ўзяла бутэлькі ў невысокага мужчыны і сунула іх у сваю сумку. «Сёння днём я мыў сваю ванную. Павінна быць, я пакінуў ванну з прадуктамі на краі лодкі. О, гэта так няёмка. Павінна быць, ён упаў.
  
  — Паўсюль рэчы, — сказаў высокі мужчына, і яго твар памякчэў. — Пара бутэлек праплыла там, каля шаснаццатага пірса.
  
  — Я бачыў зубную шчотку, — засмяяўся нізенькі.
  
  — Божа, — драматычна ўздыхнула Хоуп і адкінула валасы назад. 'Праклён. Я ўсё прыбяру, клянуся. Гэта так няёмка.
  
  Яна паспяшалася да « Новай Надзеі », азірнуўшыся і ўбачыўшы, як мужчыны смяюцца і мармычуць нешта сабе пад нос. Вочы Хоуп гарэлі ў яе чэрапе. Калі б яна не мела патрэбу ў Кене так моцна прама цяпер, яго канец мог бы наступіць значна раней і крывавей, чым яна планавала.
  КІРАЎНІК 40
  
  Дзверы ў кватэру Хоуп адкрыла старая індыянка . Яна была яшчэ ніжэй за мяне ростам і злосна пазірала з шчыліны ў дзверы. Убачыўшы Токса, яна зноў пачала яго зачыняць. Мой чаравік перашкаджаў.
  
  — Мы шукаем Хоуп Столлвуд.
  
  'Чаго ты хочаш? Наркотыкі!' жанчына завыла. «Наркотыкі, яны губяць вас усіх! Яна не тут. Гэтая шлюха! Яна прыняла наркотыкі і сышла!
  
  Токс штурхнуў дзверы, ледзь не збіўшы жанчыну з ног. Мы апынуліся ў малюсенькай, бруднай кухні. Мае чаравікі прыліплі да лінолеўма.
  
  'Я выкліку паліцыю!'
  
  — Мы з паліцыі, — сказаў я. 'Сядзьце. Скажы нам, куды пайшла Хоуп.
  
  «Вы суценёры! Суценёры з наркотыкамі! Агідныя наркагандляры! Я выкліку паліцыю!'
  
  У дзвярах кароткага хола з'явілася маладая пара. Я прайшоў міма іх у лабірынт цесных пакояў, падзеленых на меншыя пакоя вісяць прасцінамі. Усюды на падлозе ляжалі матрацы. Алюмініевая фальга на вокнах. Усё пахла цыгарэтным дымам і парашком кары. Дзе-то плакаў дзіця. Я наступіў некаму на нагу і папрасіў прабачэння. Гаспадар ступні спаў і амаль не заўважаў.
  
  Я не ведаў, як людзі так жывуць. У турмах было лепш. На столі ў ваннай пакоі была чорная цвіль, якая магла быць таўшчынёй у цаля. Мой розум кідаўся ад злачынстваў, калі я аглядаў зямлю. Захоўванне гераіну. Захоўванне марыхуаны. Небяспека для дзіцяці. Безнагляднасць. Махлярства з арэндай. П'янства непаўналетніх.
  
  Токс адсунуў у бок пару вільготных ручнікоў і знайшоў у куце пад акном голы брудны матрац.
  
  — Спадзяюся, Столлвуд быў тут? — спытаў ён маладую пару, якая пачала пераследваць нас па кватэры, як насцярожаныя сабакі. Яны кіўнулі.
  
  Надзеі ўжо даўно не было, але яна пакінула пару рэчаў ззаду. Пластыкавы кантэйнер з гумкамі для валасоў, некалькі трусаў і адзення, ад якой пахла целам, некалькі пар старых жорсткіх чаравік. Я ўзяў часопіс і дазволіў яму раскрыцца. Яхтинг сёння . У раздзеле «Прадаецца» былі абведзеныя яхты, старонкі былі исчерчены чырвонай ручкай.
  
  'Што гэта?' Я паказаў Токсу лодкі ў беларускай казцы. Няўжо Хоуп ляжала тут уначы пад святлом ліхтароў, кружачы вакол лодак, аб якіх марыла валодаць? Ці Было гэта ўсё фантазіяй, ці яна сапраўды будавала планы?
  
  Я паднёс паперу да носе. Яна нават падкрэсліла некалькі тэлефонных нумароў для даведак. На абароце былі лічбы. Я прагартаў некалькі старонак наперад і выявіў, што старонка вырваная з часопіса. Я правяла пальцамі па рваному шве.
  
  Токс і я зразумелі, што бачым, амаль у адзін і той жа момант. Мурашкі пабеглі па маіх руках.
  
  — Мы маглі б патэлефанаваць у часопіс. Ён дастаў свой тэлефон. «Пацвердзіце, якая лодка адсутнічае ў часопісе».
  
  'Не, я сказаў. — Я ведаю, што гэта за лодка.
  КІРАЎНІК 41
  
  НА ГЭТЫ РАЗ ЯНА выбрала аддзяленне на Марцін-плейс. Вуліцы былі запоўненыя адвакатамі ў абедзенны перапынак, слізгальнымі ў сваіх бліскучых касцюмах. Пакуль таксі праязджала праз корак да іх прыпынку, Хоуп трымала пісталет, прыціснуты да ўнутранай баку сумачкі на каленях, ствол быў накіраваны прама на Кена. Зараз яна павінна была стрымліваць лютасьць ў сваім сэрцы. Гэта была самая важная частка яе плана.
  
  Мужчына побач з ёй сядзеў, скрукаваўшыся, ля борта кабіны. Магчыма, яна зламала пару рэбраў, калі накінулася на яго з малатком пасля яго трука з туалетнымі прыладамі. Ёй было ўсё роўна. Ён гэта заслужыў. Ён выглядаў вартым жалю, седзячы там, яго вочы блукалі па людзях на вуліцы. Яна бачыла на яго твары жаданне адкрыць дзверы і схапіць аднаго з іх, паведаміць ім, што ён закладнік. Яго рот раскрыўся, калі таксі спынілася на святлафоры, прама ля паліцэйскай машыны. Хоуп пахітала сумачкай, нагадваючы яму пра яго становішчы.
  
  — Паспрабуй што заўгодна, што заўгодна, і я вярнуся на тую лодку з тваёй жонкай, перш чым ты паспееш вымавіць хоць слова, — прамармытала Хоуп, зірнуўшы на твар таксіста ў люстэрка задняга выгляду. — Я прыстрэлю цябе, і перш чым паліцыя зможа высветліць, дзе ты быў, Джэні будзе мёртвая.
  
  — Я не збіраюся нічога спрабаваць, — прашаптаў Кен. — Ты можаш узяць грошы. Вазьміце усе. Проста выконвайце сваю частку здзелкі і пакіньце Джэні на пірсе цэлай.
  
  — Паглядзім, ці будзе тваё выступленне дастаткова пераканаўчым, — сказала Хоуп. — Я не даю ніякіх абяцанняў.
  
  Яны падышлі да стойкі адміністратара, узяўшыся за рукі. Яна кінула на яго любіць погляд шчаслівай жонкі, слізганула ўніз і сціснула яго грубую, цёплую руку.
  
  Якім мілым істотай ён быў. Ёй амаль не хацелася, каб ён памёр.
  
  На гэты раз мэнэджэрам быў пажылы мажны азіят у прыгожа пашытым шэрым касцюме. На лацкане у яго быў маленькі ружовы кветка, і ён працягнуў руку для поціску рукі на адлегласці добрых дзесяці футаў ад Кена.
  
  — Сэр, мадам. Як я магу дапамагчы вам сёння?'
  
  Яны патлумачылі сваю справу. На твары мэнэджэра было шчырае шкадаванне, што яны больш не будуць кліентамі, але ён зноў празьзяў, калі яны распавялі аб сваіх планах падарожнічаць па грэчаскія выспы. Ён махнуў ім рукой у свой маленькі кабінет, як быццам вітаў іх у сваім уласным доме.
  
  'Так.' Ён апусціўся ў крэсла і павярнуў манітор да кампутара сабе. Таблічка на яго стале абвяшчала: «Бай Йим». — Якая прыблізная сума вашых уладанняў тут, містэр Спеллінга?
  
  — Восемсот тысяч, — адказала за яго Хоуп. Яна адчула, як электрычны імпульс прабег па целе яе фальшывага мужа. Так, Хоуп бачыла іх уліковыя запісы, проста не магла атрымаць да іх доступ. Павінна быць, ён быў здзіўлены тым, як далёка зайшлі яе планы. Ён паняцця не меў.
  
  — Я мяркую, вам патрэбна сума ў чэку прамога перакладу?
  
  — Не, нам патрэбныя наяўныя.
  
  — Вас не турбуе перавозка такой сумы грошай за мяжу? Вы ж ведаеце, што міжнароднае пірацтва ўяўляе сабой рэальную пагрозу.
  
  — О, не, мы ўзялі правізію, — усміхнулася Хоуп. — І ў нас ёсць дазвол мытні вывезці гэтую суму з Аўстраліі наяўнымі, абыходзячы ліміт ў дзесяць тысяч даляраў.
  
  Кен зірнуў на яе. Яна была падрыхтавана. «Вядома, чорт вазьмі, я гатовая », — падумала Хоуп. Гэта мой адзіны шанец. Я не вярнуся да той жыцця. Я ніколі, ніколі не вярнуся.
  
  Яна адагнала ў бок шквал вобразаў, пронесшихся скрозь яе пры гэтай думкі. Ложка і іголкі ў плямах поту. Цісканіна і роў натоўпу на паласе. Крыкі і смех мужчын у калідорах. Грошы на ўваходзе, на выхадзе, грошы на ўваходзе, на выхадзе.
  
  — Тады я папрашу нашага ахоўніка суправадзіць вас да машыны, — сказаў Йим. — Ніколі нельга быць занадта асцярожным!
  
  Усе засмяяліся. Хоуп выклала на стол пасведчання асобы Джэні і Кена Спеллингов. Містэр Йим ледзь зірнуў на карты. Яго вочы былі прыкаваныя да экрана кампутара, калі ён набіраў іх імёны і лічбы на клавіятуры.
  
  Выраз яго твару змянілася ў адно імгненне.
  КІРАЎНІК 42
  
  Містэр ЙИМ пацёр нос, зірнуў на Хоуп і Кена і адлюстраваў крывую ўсмешку.
  
  — Здаецца, усё ў парадку. Ён няроўна падняўся з крэсла. — Я проста...
  
  Хоуп схапіла кампутарны манітор і павярнула яго да сябе. Экран міргаў ярка-чырвоным папераджальным знакам. Яна бачыла яго адлюстраванне ў бліскучых гузіках на кашулі Йима, святло, які прымушае перламутравыя паверхні ўспыхваць ружовым: «ПАЛІЦЫЯ ШТАТА НОВЫ ПАЎДНЁВЫ УЭЛЬС ДАПАМОГУ».
  
  Быў нумар тэлефона, кароткае паведамленне. Хоуп ўстала і выхапіла пісталет з сумачкі. Йим ускінуў рукі.
  
  — Ты націснуў кнопку?
  
  'Я-'
  
  — Ты націснуў чортаву кнопку? Яна ўзмахнула пісталетам. Йим паківаў галавой, але нельга было сказаць, хлусіць ён. Яна не бачыла, як яго рука рухалася, пакуль ён сядзеў, але ён лёгка мог падштурхнуць каленам ціхі будзільнік пад сталом. Яна бачыла, як ён няёмка поерзал ў крэсле, перш чым ўстаць.
  
  Час прыступіць да плану Б.
  
  Яна павярнулася і двойчы стрэліла Кену ў жывот.
  
  Мужчына рэзка тузануўся ад удару, а затым сагнуўся напалову. Ён не выдаў ні гуку. Як і пісталет, дзякуючы глушителю. Хоуп прицелилась ў Йима, і стары захныкаў.
  КІРАЎНІК 43
  
  Хоуп скавана ішла да выхаду, схаваўшы пісталет пад струменістым шаўковай кашуляй. Шкляныя дзверы банка былі за ўсё ў некалькіх ярдах ад іх і ўсё яшчэ адчыняліся і зачыняліся, калі людзі ўваходзілі і выходзілі. Нямая сігналізацыя не спрацавала, інакш дзверы тут жа зачыніліся б, а куленепрабівальныя экраны на перапоўненых прылаўках ўзляцелі б да столі.
  
  Цяпер было занадта позна спадзявацца атрымаць спеллинговские зберажэнні. Ёй прыйдзецца здавольвацца яхтай. Калі яна зможа трапіць у міжнародныя вады да таго, як паліцыя высветліць, дзе яна, з ёй усё будзе ў парадку. Заўсёды знойдуцца іншыя пары, якіх можна падмануць. Цяпер яна знаходзілася ў рэжыме палёту. Усё, што мела значэнне, гэта сысці.
  
  Яна прайшла праз фае банка да дзвярэй. Хоуп не разлічвала на тое, што кроў Кена так хутка пацячэ з яго ран у кабінеце Йима. Пакуль Хоуп ішла да свабоды, яе скрадзеныя высокія абцасы пакідалі за сабой шэраг чырвоных трыкутнікаў на велізарных белых мармуровых плітах. Хоуп падняла вочы якраз у той момант, калі іх касірка заўважыла ў канцы шэрагу, і нахмурылася яшчэ больш, спрабуючы зразумець, як пакупнік мог хадзіць у чырвонай фарбе ўнутры банка.
  
  Вочы двух жанчын сустрэліся як раз у той момант, калі Хоуп падышла да дзвярэй.
  
  — Прабачце, міс, — крыкнуў касір. 'Сумаваць!'
  
  Надзея павярнулася і пабегла.
  
  Яна праціснулася праз шкляныя дзверы, якія зачыніліся ў апошнюю секунду, краю зачапіліся за кашулю, парваўшы мяккую тканіну. Натоўп расступіўся, калі яна ўзмахнула пісталетам у паветры.
  
  'Прэч з дарогі! Пераехаць!'
  
  На рагу стаяла таксі. Ідэальнае час. Надзея збіралася прайсці праз гэта. Яна збіралася сустрэць узыход сонца ў акіяне. Ніхто не збіраўся яе спыняць.
  КІРАЎНІК 44
  
  На зваротным шляху да вакзала, калі мы спыніліся на святлафоры на Элізабэт-стрыт, тры патрульныя машыны прамчаліся перад намі на чырвоны сігнал святлафора з равучымі сірэнамі . У іх на хвасце была хуткая дапамога. Яны несліся да Марцін-плейс з неверагоднай хуткасцю. Я спрабаваў датэлефанавацца да Крыса Мюрэя, але ён не адказваў. Нарэшце я ўзяў тэлефон Токса і набраў нумар, спадзеючыся, што Мюрэй не пазнае нумар.
  
  «Крыс Мюрэй».
  
  — Мюрэй, прыдурак, — сказаў я, — ты ігнараваў мае званкі!
  
  — У мяне няма часу на твае званкі, — адрэзаў ён у адказ.
  
  Мы адначасова закрычалі ў трубку: « Яхты знайшліся! '
  
  Мы абодва цяжка дыхалі ад хвалявання, змагаючыся з блытанінай.
  
  'Што?' — сказаў Крыс.
  
  — Я знайшоў зніклую пару, — прамармытаў я. — Ну, я ведаю, хто ведае, дзе яны. Я сачу за падазраванай, прастытуткай па імені Хоуп Столлвуд, па справе аб маім утоплении. Я думаю, што Хоуп і мая ахвяра Клаўдыя Берроуз працавалі разам, каб скрасці лодку вашай пары. Клаўдыя апынулася лішнім багажом, магчыма, яе выкінулі, калі афёра скончылася. Верагодна, і вашы яхты таксама.
  
  — Ну, я спадзяюся, што вы памыляецеся, — сказаў Мюрэй. — Таму што маладая белая жанчына толькі што паспрабавала атрымаць доступ да банкаўскага рахунку пары на Марцін Плейс. І мне кажуць, што кім бы яна ні была, яна была не адна.
  
  'Ісус Хрыстос! Павінна быць, гэта яна!
  
  — Я ўжо ў дарозе, — сказаў Мюрэй.
  
  'Убачымся там.' Я схапіў Токса, як толькі мы рушылі насустрач агням. — Разгарні машыну, — сказаў я яму. — Вяртайцеся да Марцін-плейс.
  КІРАЎНІК 45
  
  МЫ ПРАБЯГАЕМ людную плошчу і прабіваем кольца людзей у міліцэйскай стужкі вакол банка. Сігналізацыя ўнутры ўсё яшчэ віскатала, але вялікія шкляныя дзверы былі адчыненыя, і туды-сюды вбегали копы. Адзін прайшоў міма мяне з акрываўленымі рукамі, выціраючы імі перад сваёй кашулі, выглядаючы ашаломленым.
  
  Я ведаў, што Хоуп была на мяжы. Любы, хто пражыў досыць доўга ў такім асяроддзі, як яна, верагодна, быў блізкі да маніякальна-дэпрэсіўнага стану.
  
  Я праводжу большую частку сваёй працы, спадзеючыся, што памыляюся. Я спадзяваўся, прадзіраючыся скрозь натоўп, што якім-небудзь чынам памыліўся, злучаючы кропкі. Сувязь яхтенного часопіса з зніклай парай, якая знікла ў моры. Можа быць, я паспяшаўся з высновамі — скокнуў у трусіную нару, якая нікуды мяне не прывядзе. Я спадзяваўся, што зайду ў офіс кіраўніка банкам і знайду там зніклую пару ў цэласці і захаванасці.
  
  Мне не так пашанцавала.
  
  На мармуровым падлозе ляжаў мужчына гадоў пяцідзесяці, які мінае крывёй у натоўпе парамедиков. Падобна на тое, яго застрэлілі або зарэзалі. Сітуацыя была настолькі адчайнай, што парамедики забыліся даставіць яго ў бальніцу і спрабавалі спыніць крывацёк прама тут, на вачах ва ўсіх. Жанчыны-касіры ў яркіх чырвоных касцюмах плакалі ў абдымках адзін аднаго. Я схапіў адну і адхапіў яе якая плача ад натоўпу.
  
  'Хто ён?'
  
  'Я не ведаю.' Яна выцерла якая сцякае туш. — Ён прыйшоў з ёй, стрэлак. Яны былі парай. Містэр Йим бачыў іх у офісе. Мы не чулі стрэлаў. Яны ўвайшлі разам, а потым яна выйшла. Хто-то ўбачыў кроў, увайшоў і знайшоў іх».
  
  Я павярнуў за кут і зазірнуў у кабінет Йима. Ён прыхінуўся да задняй сцяне, яго твар быў шэрым, а на шыі была дзірка ад кулі. Двое мужчын прыціскалі цёмную куртку да яго ран. Але гэта відавочна скончылася.
  
  Я чуў, як мужчына на зямлі змагаецца з парамедиками, якія дапамагаюць яму.
  
  — Яна ўсё яшчэ на борце! — усклікнуў ён, задыхаючыся. «Яна трапіла! У яе мая жонка!
  КІРАЎНІК 46
  
  Хоуп прытулілася да сцяны мастка і накіравала стрэльбу на Джэні, назіраючы ў вокны, як іншыя яхтсмены лайдачыць і размаўляюць на сваіх судах. Хутка копы апануюць пірсы ў пошуках яе, чорнае атрутнае воблака накрые ваду, засланіўшы паўдзённае сонца. Яна сыдзе задоўга да таго, як яны прыйдуць. Джэні была не ў лепшай форме. Яна няўпэўнена ўчапілася ў шлем, яе галава мякка ківала, калі хвалі знясілення пракатваліся па ёй. Хоуп загадала Джэні запусціць рухавікі і дала ёй газ. Рукі пажылой жанчыны былі настолькі мокрымі ад поту, што яна ледзь магла трымаць руль.
  
  — Мне шкада, што так павінна быць, — сказала Хоуп. «Гэта, верагодна, будзе жахліва для вашай сям'і».
  
  — Дзе Кен? Джэні захныкала.
  
  — Уключы порт пяць. Надзея махнула рукой у руля. «Прывядзіце дросель трохі назад».
  
  «У мяне двое дарослых сыноў, — сказала Джэні. — У іх ёсць дзеці.
  
  'Мне ўсё роўна.'
  
  — Проста скажы мне, ці жывы яшчэ Кен, — узмалілася Джэні. 'Скажы мне, што адбылося. Я павінен ведаць.
  
  Надзея амаль не чула хворую жанчыну ў руля. На працягу многіх гадоў Хоуп думала пра людзей з пункту гледжання іх адносіны да яе «Коле клопаты». Шырокае кольца вакол яе закрывала людзей або вітала іх. Яно складала ў сабе людзей, за якіх яна несла адказнасць, тых, каму яна магла давяраць, тых, каго можна было любіць. Круг крыху звужаецца, калі яна была дзіцем, кожны раз, калі бацька біў яе, так што мужчына своечасова цалкам выслізнуў з яго. Калі ён састарыўся і стаў мяккім, вечна стонущим аб прабачэнні і памылках, Хоуп не змагла прымусіць сябе вярнуць мужчыну назад у круг. Некаторы час, калі яна была падлеткам, у коле былі сябры і бойфрэнды, але яны ўвесь час сыходзілі, калі яна пачала піць і тусавацца. Калі яна пачала працаваць у Крыжы, яна стварыла гэты невялікі, але любіць круг вакол іншых дзяўчат у сваім бардэлі. Разам яны перажылі доўгія ночы і сонныя дні, выцягвалі адзін аднаго з глыбінь, калі ўсё стала занадта шмат, сачылі за здрадніцкія слядамі, якія азначалі, што хто-то губляе кантроль.
  
  Але калі Хоуп выгналі з публічнага дома за тое, што яна хавала прыбытак ад сваёй спадарыні, яна выявіла, што ў коле засталіся толькі яна і Клаўдыя. А Хоуп так прывыкла да таго, што людзі сыходзяць або іх выціскаюць, што сапраўды ўвесь гэты час чакала, калі ж прыйдзе чаргу Клаўдзіі сысці. І гэты паварот надышоў, калі яна выканала сваю ролю ў знішчэнні Арфаграфіі. Пасля гэтага Хоуп была бескарысная для яе. Яна не была часткай слаўнага плана.
  
  Круг замкнуўся. У незнаёмцаў накшталт Джэні не было шанцаў. Хоуп загадала пажылы жанчыне павялічыць абароты рухавікоў, калі нос карабля паказваў на чысты, пусты гарызонт. Ззаду іх Хоуп магла бачыць паліцэйскіх, якія прыбываюць на пірс. Яны спынілі таксіста перш, чым ён паспеў пакінуць прыстань. Гэта быў блізкі выклік, але Хоуп апярэдзіла іх. Можа быць, яна б справілася. На борце было шмат цяжкіх рэчаў, да якіх можна было прывязаць Джэні, калі яна патрапіць у бяду.
  КІРАЎНІК 47
  
  Я падабраў судна недалёка ад канца пірса і сцягнуў з яго пажылую пару, якая піла чай на задняй палубе. Водная паліцыя ў гавані Сіднэя рыхтавалася, а берагавая ахова даслала верталёт. Радыё, якое я ўзяў у патрульнага паліцэйскага ў банку, ревело дзесяткамі галасоў, каардынуючых то тут, то там. Перагаворшчыка з закладнікамі, навучальнага маладых крыміналістаў ў Сіднэйскай універсітэце, выцягвалі з лекцыі і гналі на максімальнай хуткасці да ўзбярэжжа.
  
  Я спыніў Токса на задняй палубе.
  
  — Можа быць, табе варта застацца, — сказаў я.
  
  'Што?' — усміхнуўся ён. «Адвалі».
  
  — Паслухайце, — сказаў я, — гэта наша справа. Мы не хочам, каб яго сапсавалі ідыёты з воднай паліцыі, якія настойваюць на тым, каб ігнараваць нас, таму што вы на борце. Калі цябе няма побач, у мяне ёсць шанец трохі пацягнуць там. Я хачу, каб кантраляваць сітуацыю.
  
  — Я не кіну гэтую справу. Токс адштурхнуў мяне. — Сядай за штурвал і затыкніся.
  
  «Яны збіраюцца надзерці нам галаву там і пазбавяць нас нашага падазраванага», — сказаў я. — Токс, ты забойца!
  
  «Я забойца, а не забойца!» ён крыкнуў. — Ёсць розніца, дэтэктыў Блю.
  
  Я ўтаропіўся на яго. Ён ігнараваў мяне. Ён кіраваў штурвалам як майстар, выводзячы лодку з прычала і плаўна накіроўваючы яе да мора, у той час як яе ўладальнікі лаялі нас з пірса. Я не ведаў, што сказаць. Ён зірнуў на мяне.
  
  «Мяне не хвалюе, што я не падабаюся людзям», — сказаў ён. «Я заслугоўваю пакарання. Але я не адмаўляюся ад спраў і не губляю падазраваных.
  
  Я адкрыў рот, каб адказаць, але нічога не выйшла. Ён паказаў на дросель.
  
  'Пошевеливайся.' Ён паглядзеў на гарызонт. — Мы павінны дагнаць і ўгаварыць яе, перш чым яна зробіць якую-небудзь глупства і заб'е закладніка.
  
  Радыёканалы паліцыі разышліся. Я трапіў на канал з воднай паліцыяй і Крысам Мюрэем. Берагавая ахова адступіла і дазволіла нам узяць на сябе адказнасць, тры лодкі ззаду шэрагу з пяці паліцэйскіх крэйсераў і маёй і Токса реквизированной шпацырнай яхты. Мы хутка страцілі зямлю з-пад увагі. Свежеокрашенная « Новая надзея» станавілася больш па меры таго, як мы набліжаліся.
  
  Гэта быў гадзіну павольнага, клапатлівага руху, перш чым Хоуп нарэшце адказала на неаднаразовыя просьбы пагаварыць па радыё. Яна прагучала гучна і выразна па канале, зарэзерваваныя для паліцыі.
  
  «Я звязала Джэні Спеллінга з кампрэсарам, — сказала яна. — Яна за борт, калі ты падыдзеш бліжэй.
  КІРАЎНІК 48
  
  КАМАНДНАЯ ГРУПА на чале з Крысам Мюрэем нічога не сказала аб выхадзе «Хоўп» ў моры. Пакуль яна казала, Мюрэй, здавалася, быў рады дазволіць ёй ехаць наперадзе нас. Але я хацеў, каб Хоуп спынілася. Пакуль яна была ў працэсе, яна думала, што ўсё бліжэй і бліжэй набліжаецца да свабоды, і я ведаў, што перамовы працягнуцца даўжэй, пакуль яна адчувае, што мае перавагу. Джэні Спеллінга была хворая. Яна не вытрымала б дванаццацігадзінная аблогі. Я ўстаў побач з Токсом ля руля і паказаў на « Новую надзею» .
  
  — Падыдзі да яе, — сказаў я. — Трымайся далей, як яна сказала. Не падыходзь бліжэй.
  
  Я сышоў з мастка і спусціўся па прыступках да карме нашага карабля. Над кармой камбуз навісаў брызент для абароны палубы ад дажджу. Я сарваў гэта. Я выцягнуў сетку з скрыні на палубе, затым увайшоў ўнутр, схапіў прасціны і коўдры, з ложка і выцягнуў іх на палубу.
  
  Карабель Хоуп павольна набліжаўся да мяне. Усе агні былі ўключаны. Я мог бачыць маладую жанчыну, якая стаіць ля руля і смотрящую вонкі. Я не мог разабраць выраз яе твару. Джэні была з другога боку ад яе, толькі яе ногі былі бачныя каля праломіны ў сцяне звонку моста.
  
  «Я не ведаю, што гэтая лодка робіць з маім правым бортам». Голас Хоўп быў высокім ад напружання ў радыё. — Але я хачу, каб яны адвалілі.
  
  'Што ты робіш?' Токс крычаў на мяне.
  
  — Абыдзі фронт!
  
  Раўлі рухавікі пада мной. Я пырснуў марскімі пырскамі ў твар, пакуль лодка гайдалася на хвалях. Калі мы падышлі да носе Хоуп, я дачакаўся зручнага моманту і пачаў шпурляць прасціны, коўдры, брызент і сетку ў моры.
  
  — Якога хрэна? Хоуп закрычала па радыё.
  
  Я трымаўся, пакуль мы ўзялі вялікую хвалю па правым борце, перайшоўшы да левага борце Хоуп.
  
  Я не ведаў, спрацаваў мой план адразу. Не было прыкметна храбусцення шруб, калі яны заблыталіся ў абломках, якія я паклаў прама на шляху Хоуп. Праз некаторы час я заўважыў, што яе лодка запавольвае ход. Быў дым на ветры.
  
  Я падняў погляд, як раз своечасова, каб убачыць Хоуп па левым борце, якая стаіць над Джэні, бездапаможна ляжыць на палубе. Пакуль я глядзеў, Хоуп азірнулася на лодкі ззаду яе і паднесла рацыю да рота.
  
  — Табе не трэба было гэтага рабіць, — сказала Хоуп. — Цяпер мне прыйдзецца яе пакараць.
  КІРАЎНІК 49
  
  Хоуп отвинтила глушыцель і выкінула яго за борт. Стрэл трашчаў над акіянам, перакочваючыся і рэхам адбіваючыся ад хваль. Джэні не рухалася. Голас Хоуп гучаў па радыё неверагодна высокім голасам вар'яцкай жанчыны.
  
  «Ты не хочаш трахацца са мной прама зараз!» — сказала Хоуп. «Гэтая жанчына сапраўды хворая. Каб прыкончыць яе, спатрэбіцца не больш пары стрэлаў!
  
  — Чортаў псіхапат, — буркнуў я. Хоуп павярнулася і стрэліла ў нас пяць разоў. Адзін ляснуў з даху лодкі, усяго ў некалькіх цалях ад галавы Токса. Я кінуўся на палубу і прыслухаўся. Токс накіраваў лодку ў бок.
  
  — Добры ход з брызентам, — сказаў Токс, калі я залез назад на масток.
  
  «Дэтэктыў Блю, гэта быў па-чартоўску бессэнсоўны ўчынак», — прагучаў па радыё Крыс Мюрэй. Ён хацеў, каб водная паліцыя пачула, што ён не згодны з рызыкай, на які я толькі што пайшла, на выпадак, калі Хоуп заб'е сваю закладніцу. Ён таксама хацеў, каб Хоуп ведала, што ў яе ёсць добры кап, якому можна давяраць, цяпер, калі стала ясна, хто з іх дрэнны. Я пераключыўся на канал берагавой аховы, каб пагаварыць з ім сам-насам.
  
  — Яна не заб'е яе, — сказаў я. 'Яшчэ няма.'
  
  «Вашы дзеянні прывялі да ранення закладніка!» — адрэзаў Крыс.
  
  «Джэні Спеллінга не зрушылася ні на цалю, калі той стрэліў, — сказаў я. — Думаю, Хоуп бляфуе. Верагодна, зрабіў дзірку ў палубе. Яна не можа рызыкаваць адзіным рычагом, які ў яе ёсць.
  
  Крыс зноў пераключыўся на канал Хоуп.
  
  — Хоуп Столлвуд, гэта дэтэктыў Крыстафер Мюрэй. Дэтэктыў, які адключыў вашыя рухавікі, дзейнічаў зусім без паўнамоцтваў.
  
  Па радыё прагучаў голас Хоуп: «Дэтэктыў, вашы людзі збіраюцца забіць нявінную жанчыну. Гэта тое, што вы хочаце? Зараз вам давядзецца даць мне яшчэ адзін посуд. Калі ты не пачнеш мяне слухаць, я заб'ю яе. ДОБРА? Я заб'ю яе прама ў вас на вачах!
  
  Яна амаль крычала. Мюррею трэба было знізіць узровень яе напружання, перш чым яна наробіць глупстваў. Я падняў іх да маніякальнага ўзроўню, але рызыка таго каштаваў. Суда воднай паліцыі і берагавой аховы павольна манеўравалі вакол « Новай надзеі », спрабуючы замкнуць яе, пакуль яна адпачывала.
  
  «Спадзяюся, нам трэба, каб вы сказалі нам, у якім стане знаходзіцца місіс Спеллінга», — сказаў Мюрэй. «Мы не можам бачыць, што адбываецца. Вы паранілі яе толькі што?
  
  Наступіла доўгае маўчанне. Хоуп засяродзілася на сваёй ахвяры. Яна трохі побродила па мосце, павярнулася і пайшла назад. Яе твар было напружаным. Ногі Джэні рухаліся. Я мог бачыць, як яе калені штурхаліся скрозь шчыліну ў сцяне моста.
  
  — З ёй што-то не так, — протрещал па радыё голас Хоуп, палохала спакойны. — У яе нейкі прыпадак.
  КІРАЎНІК 50
  
  « ШТО МЕНАВІТА З ёй НЕ ТАК?» — спытаў Токс.
  
  — Мюрэй сказаў, што ў яе што-то з ныркамі, — сказаў я. «Я не думаю, што яна прымала лекі. Вось як сям'я даведалася, што што-то не так. Чаму яны заявілі аб згубе.
  
  Усё маё цела прагнула апынуцца на гэтай лодцы. Хоць яна не паведаміла нам ніякіх падрабязнасцяў, я ведаў, што Хоуп магла параніць Джэні гэтым стрэлам, проста каб паздзекавацца над намі. Стрэл мог давесці Джэні да прыпадку.
  
  Хоуп падышла да канца верхняга яруса лодкі і паглядзела на навакольныя яе суда, зноў адышла назад і ўтаропілася на сваю ахвяру, цяпер нерухомую.
  
  — Хоуп, вы дазволіце нам паслаць на борт мэдыка? — сказаў Мюрэй.
  
  Хоуп зноў падышла да канца лодкі, узняў стрэльбу і пачала страляць. Я прыгнуўся, але на гэты раз яна страляла не ў нас. Лодку Мюрэя аднесла наперад крыху далей, чым іншыя, калі мы спыніліся ззаду « Новай надзеі », і яна папярэджвала яго пра адваротнае. Я бачыў, як усе тры афіцэра на борце нырнулі на палубу.
  
  — Праз хвіліну ў дзяўчыны скончацца кулі, — прабурчаў Токс.
  
  Ён быў правоў. Надзея перастала страляць і вярнулася на масток. Калі яна вярнулася, у руцэ ў яе было паляўнічая стрэльба. Яна накіравала яго ў неба і стрэліла ў верталёт берагавой аховы, які лунаў высока над намі. Яна дала толькі адзін шанец. Верагодна, гэта быў яе апошні пісталет.
  
  « Адыдзі назад! — пракрычаў яе голас па радыё. Мюрэй разгарнуў лодку заднім ходам і параўняўся з намі.
  
  Кожная секунда сгущающейся цемры была пакутная. Джэні не рухалася. Пару разоў вандроўныя афіцэры на катэрах воднай паліцыі спрабавалі патрапіць у кольца, якое мы ўсталявалі вакол « Новай Надзеі» . Але неўзабаве яна заўважыла іх і прымусіла вярнуцца.
  
  Я мог бачыць паветраны кампрэсар, да якога яна прывязала Джэні. Траціна цяжкай спарахнелай машыны звісала з борта лодкі, адразу за шчылінай у сьцяне мастка. Калі яна адчувала пагрозу, Хоуп падыходзіла да машыны і трэсла яе, штурхала далей праз край, а затым цягнула назад. Я чакаў, пакуль Джэні варухнецца. Яна гэтага не зрабіла.
  
  Я больш не мог гэтага выносіць. Пражэктары ўсіх судоў вакол « Новай надзеі » былі накіраваны на ваду вакол корпуса. У мяне з'явілася ідэя, і я скінуў нашу.
  
  — Які план, геній? — спытаў Токс.
  
  Я пераключыў радыёканалы на канал берагавой аховы, каб Хоуп мяне не пачула. Я звязаўся па рацыі з трыма катэрамі берагавой аховы, рассредоточенными па крузе.
  
  «Берагавая ахова, берагавая ахова, гэта дэтэктыў Харриет Блу, адказваю».
  
  — Берагавая ахова тут.
  
  «Хлопцы, вы можаце пачакаць некалькі хвілін, а затым выключыць святло? Я спрабую пракласці шлях сюды.
  
  Хоуп заўважыла, што я выключыў пражэктары і што акіян перад маёй лодкай стаў чорным. Я гуляў нязмушана, абапіраючыся на вяршыню моста і размаўляючы з Токсом. Калі б я быў асцярожны, яна б падумала, што я проста выключыў вялікі святло, каб захаваць зарад батарэі маёй лодкі. Я адчуваў, як яна назірае за мной, але яна нічога не сказала пра гэта Крысу, пакуль яны вялі перамовы па радыё.
  
  Мой план працаваў. Праз некаторы час адзін катэр берагавой аховы выключыў святло. Затым яшчэ адзін. Надзея амаль не заўважыла. Яна лаялася і кідалася.
  
  — Ты ні хрэна не разумееш. Ты ж мужчына. Як ты мог? Вы, напэўна, выраслі ў якім-небудзь асабняку ў чортавым Мосмане або дзе-то яшчэ. Вы, напэўна, хадзілі ў прыватную школу, ці не так? Ты быў дрэнным перамоўшчыкам, мой сябар. Ты ніяк не мог мяне зразумець. Добра? Так што не кажы, што ведаеш.
  
  — У нас быў для вас яшчэ адзін перагаворшчык, — уздыхнуў Крыс. Я чуў яго трывогу па радыё. — Яго затрымалі.
  
  Палова акіяна вакол Новай Надзеі пагрузілася ў цемру. Паліцыянты катэры разразаюць чорныя хвалі прамянямі святла. Пара было ісці.
  
  'Вы ідзяце?' — спытаў я Токса. Ён выглядаў збітым з панталыку, пакуль я не пачала здымаць абутак.
  
  — Вось дзярмо, — уздыхнуў ён, сцягваючы куртку.
  КІРАЎНІК 51
  
  Пакуль мы плылі ўздоўж борта « Новай надзеі» да трапа для нырання, да нас данесьліся крыкі Хоуп з верхніх палуб. Мы глыбока нырнулі з кармы нашага судна, усяго адзін раз вынырнуўшы у цемры паміж лодкамі, каб падыхаць. Пагроза таго, што Хоуп ўбачыць нас і стрэліць у ваду, прымусіла маю сківіцу сціснуцца ад жаху. Я выцягнуў пісталет з-пад штаноў і паклаў яго на палубу перад сабой, калі дабраўся да вяршыні лесвіцы. Я спадзяваўся, што калі ён мне спатрэбіцца, ён усё роўна будзе працаваць. Я не ведаў, як ён адрэагуе на салёную ваду.
  
  Холад ахапіў усе, зрабіў кожны мускул цвёрдым, як камень. Я стаяў, дрыжучы, на палубе, пакуль Токс вылазіў. Мы былі каля цёмнага, захламленасці камбуз. Нашы шкарпэткі, хлюпалі па паліраваным дрэве. Мы слухалі голас над намі, яе крокі па падлозе. Токс нюхаў паветра. Ён падышоў да каморы і расчыніў дзверы. Да яе прыхінуўся грузны мужчына ў белай дзелавой кашулі. Токс праверыў пульс, але яго ўжо даўно не было, усё яго цела стала ванітна-барвовым.
  
  — Хлопец з службы бяспекі на вадзе, — сказаў Токс. Ён штурхнуў обмякшее цела назад у кладоўку і зачыніў дзверы. — Напэўна, злавіў яе.
  
  Мы абмінулі заднюю частку камбуз і падняліся па лесвіцы, спыніўшыся, калі апынуліся досыць высока, каб паглядзець праз падлогу на крыло мастка. Джэні цяпер ляжала на жываце без прытомнасці. Здавалася, яна дыхае. Я не бачыў на ёй адкрытых ран, што дадавала надзеі да маёй тэорыі аб тым, што ранні стрэл быў блефам. Кампрэсар, да якога яна была прывязаная, вісеў напалову над бортам лодкі, яго маленькія колы круціліся. Я мог бачыць нагу Хоуп ля ўвахода на мост. Яна сноўдалася, падыходзячы да Джэні, а затым вяртаючыся да штурвала, не пакідаючы яе адну больш чым на некалькі секунд.
  
  — Мы паднімемся з іншага боку, — выдыхнуў Токс. — Вазьмі яе ззаду.
  
  — Нам варта падзяліцца на выпадак, калі яна кінецца да кампрэсара. Я пайду па гэтай баку.
  
  Вочы майго партнёра блішчэлі ў цемры. Ён кіўнуў і праверыў краму ў сваім пісталеце. Мы збіраліся ісці, пакуль голас Хоуп не стаў гучней і гучней, спыніўшы нас на месцы.
  
  — Дзе насельнікі гэтай лодкі? яна закрычала.
  КІРАЎНІК 52
  
  Я ПАГЛЯДЗЕЎ і ўбачыў, што яна паказвае на левы борт. Яе ўвагу прыцягнула наша лодка. Водная паліцыя на судне побач з нашым ўбачыла, як мы ўвайшлі ў ваду, і прывязала нашу лодку да сваёй, але не паслала іншага афіцэра, каб схаваць наша адсутнасць. Хоуп назірала за нашай лодкай і заўважыла, што на борце нікога няма.
  
  — Чорт, — прашаптаў я.
  
  — Афіцэры, якія знаходзіліся на той лодцы, перайшлі на наступную. Крыс спрабаваў прыкрыць нас. Ён гучаў недастаткова ўпэўнена. — Яны там, Хоуп. Ні адзін-'
  
  — Хто-то ўзяў мяне на абардаж, — адрэзала Хоуп. — Адзін з вашых афіцэраў узяў мяне на абардаж, ці не так? Вы, людзі, не паважаеце жыццё, ці не так? Я заб'ю гэтую нявінную жанчыну, калі вы не прыбераце сваіх афіцэраў з маёй гробаны яхты.
  
  Яна падышла да Джэні і навяла вінтоўку на галаву жанчыны. Вецер варушыў валасы маладой жанчыны, калі яна з выклікам глядзела на лодкі вакол яе. Я стаў на кукішкі і падрыхтаваўся бегчы.
  
  «Не страляйце!» — крыкнуў нехта на ветры. «Трымай...»
  
  Пара стрэлаў грохнула з борта карабля, прама над галавой Хоуп. Яна саслізнула на зад і загыркаў ад лютасці.
  
  «Ўблюдкі!» — закрычала яна.
  
  Я глядзеў, як лютасьць дрыжыць у ёй, ўніз па грудзях, па жываце, нібы электрычнасць у цягліцах. Гэта быў гнеў, які рухаў ёю, захопліваючы і ламаючы яе логіку. Яна адштурхнулася і перакуліла кампрэсар праз край лодкі.
  
  'Няма надзеі!' Я крыкнуў. 'Няма!'
  
  Было занадта позна. Я бачыў, як цяжкая машына ўпала за борт.
  КІРАЎНІК 53
  
  КАМПРЭСАР ударыў у ваду з моцным воплескам. Вяроўка вакол ног Джэні са свістам пераляцела праз борт. Я пабег па палубе і дабраўся да яе як раз у той момант, калі вяроўка скончылася і ссунула параненую жанчыну з борта лодкі.
  
  Я нырнуў за ёй, пятнаццаць футаў вольнага паветра паміж палубай і вадой здаваліся дзесяццю хвілінамі чыстага жаху, перш чым чарната акіяна закружылася вакол мяне.
  
  Вада была такой халоднай, што на імгненне я не зразумеў, ці ўдалося мне схапіць Джэні за рукі. Я моцна трымаўся, і калі мы плылі ўніз, я зразумеў, што мёртвай хваткай учапіўся ў адно з яе запясцяў. Мы танулі хутка. Не было гуку. Жанчына ў маіх руках прыйшла ў сябе, выгіналася і брыкалася, пакуль мы ныралі ў глыбіні.
  
  Мы паплылі ўніз. Ціск на маю грудзі і галаву стала занадта моцным, каб вытрымаць ўсяго некалькі секунд. Голас у маёй галаве пачаў крычаць.
  
  Скончылася. Адпусціць. Адпусціць. Выходзь на паверхню!
  
  Але я адмовіўся адпусціць.
  КІРАЎНІК 54
  
  Хоуп назірала, як бурбалкі паднімаюцца з таго месца, дзе яе закладнік і паліцэйскі зніклі ў чорных глыбінях. Пара афіцэраў з бліжэйшых лодак скокнула ў ваду, нізка ныраючы, спрабуючы дапамагчы, але Хоуп ведала, што іх не выратаваць. Цяпер паміраць стала лягчэй. Яна не збіралася даводзіць кампрэсар да мяжы. Гнеў працяў яе, завалодаўшы канечнасцямі. Яна была здзіўленая тым, як мала паўплывала забойства на яе псіхіку. Быў жар, звон у вушах, стук у галаве, але не шкадаванне, не паралізуючы смутак. Гэта было добра. Калі б ёй трэба было забіць больш зараз, каб вызваліцца, яна ведала, што гэта дасягальна.
  
  — Яна ідзе?
  
  Голас пачуўся з-за яе спіны. Хоуп павярнулася і ўбачыла мужчыну, які стаяў там з вінтоўкай, якую яна трымала, накіраванай ёй у твар. Ён прамок да ніткі, светлыя валасы прыліплі да лба, два чорных вочы і сіняк на носе. Яго твар, здавалася пасіўным, але калі Хоуп не адказала, ён сарваўся.
  
  — Яна ідзе ?
  
  'Не.'
  
  Чалавек з пісталетам усміхнуўся. «На самой справе я не пярэчыў супраць гэтай жанчыны».
  
  Ён хутка павярнуў пісталет і ўдарыў Хоуп прыкладам у сківіцу. Яна пахіснулася, і яе ногі падкасіліся. Яна адчула, як зубы хістаюцца ў роце, плаваючы ў крыві. Мужчына, павінна быць, быў паліцыянтам. У вяртлявым свеце яна бачыла, як ён падышоў да краю крыла моста і памахаў лодкам ўнізе.
  
  — Падазраваны збіты!
  
  Я ніколі не спушчуся , падумала Хоуп. Яна пацягнулася ўверх, калі ён быў адцягнуць чым-то ўнізе, яе рука дрыжала. Яна прасунула паказальны палец у спускавую клямар і пацягнула.
  
  Пісталет зароў, выбіваючыся з яго рук. Паліцэйскі ўпаў.
  КІРАЎНІК 55
  
  Я пралезла ўздоўж цела Джэні, нацягнуўшы жмені яе адзення, і дабралася да яе лодыжкі. Здавалася, прайшлі гады, пакуль я тузаў вяроўку. Калі груз вызваліўся, мы павіслі ў цемры. Мае вочы вылезлі з арбіт. Яна нічога не зрабіла. Барацьба выйшла з яе. Я схапіў, ўчапіўся ў яе шыю і галаву, тузануў уверх за яе рукі.
  
  У маіх лёгкіх была вада. Мае канечнасці пачалі дрыжаць. Я тануў. Я не мог сказаць, падымаемся мы ці няма. Безнадзейныя вочы Джэні ўтаропіліся на мяне. Мне трэба было, каб яна ўдарыла. Рабіць што-небудзь. Трымай мяне тут, з ёй, калі кожная клетачка майго цела казала мне адпусціць.
  
  Раптам яна пачала штурхалі. Мы ўчапіліся адзін у аднаго, пацягнуліся ўверх. Паверхня з'явілася нечакана. Пад маімі пахамі былі рукі, обвивающие мяне, переворачивающие на спіну. Мяне вырвала вадой. У Джэні былі шырока расчыненыя вочы, калі паліцыянты цягнулі яе да лодак.
  
  — Адпусці мяне, — сказаў я. — Мне трэба, каб дабрацца да лодкі.
  
  — Цяпер ты ў парадку. Афіцэр, які трымаў мяне, спрабаваў адцягнуць маю галаву назад, паслабіць мяне, вывесці ў бяспечнае месца. 'Не прымайце блізка да сэрца. Дыхаць.'
  
  Не час расслабляцца. Я вырваўся з яго хваткі і з усіх сіл паплыў да « Новай надзеі », адштурхваючыся хутчэй, калі ўбачыў дым, які ўздымаецца з задняй палубы.
  КІРАЎНІК 56
  
  Падобна на тое , яна трапіла яму ў твар. Паліцэйскі адкаціўся, карабкаючыся, пакуль не апынуўся спіной да руля. Ён устаў, схапіўся за мост, каб паспрабаваць утрымацца, і даў газу наперад. Рухавік роў і вішчаў, тузаючы зблытаныя вяроўкі і брызент. Хоуп пацягнулася за пісталетам, але ён адкінуў яго і кінуўся на яе, схапіўшы яе рукі, кроў зрабіла яго пальцы слізкімі.
  
  Яны каціліся, круціліся, куляліся па лесвіцы ў камбуз. Яго твар ператварылася ў крывавую маску, агідную і мокрую, два халодных блакітных вочы дзіка выпучились, калі ён скончыў за ёй. Хоуп схапіла нож з кухоннага блока і кінула яго, падмацаваўшы другім. Ён злавіў лязо у паветры і працягнуў наступ. Яна ўпала пад ім, лязо ў некалькіх цалях ад яе асобы, і з усіх сіл штурхнула ўверх. Яго кроў капала на яе. Яе рукі соскользнули, і нож упіўся ў дрэва прама ў яе вуха.
  
  Дым быў раптоўным, густым ад падпаленых хімікатаў. Вецер падхапіў яго з палубы і забраў ўнутр камбуз, дзе яны ваявалі. Рухавік загарэўся, яго штурхнулі да мяжы з-за былі паабмотваны вакол прапелераў так і лін. Падпаленае паліва пякло ім вочы. Яны абодва перекатились, змагаючыся з болем, спрабуючы падняцца на ногі.
  
  З палаючага полымя на палубе з'явілася жанчына-паліцэйскі, тая самая, што пайшла за Джэні. Двое іншых афіцэраў былі побач з ёй на лесвіцы. Усё цела жанчыны-паліцэйскага трэсла ад адрэналіну і стомленасці. Хоуп падалася назад да лесвіцы, калі два афіцэра павярнуліся, блакуючы яе выхад. Яна схапілася за прылавак, паспрабавала знайсці зброю. Бутэлька. Шклянку. Што-небудзь.
  
  — Усё скончана, Хоуп. Усё згарыць, — закрычала жанчына-паліцэйскі. 'Пакладзі гэта. Вы павінны пайсці з намі.
  
  Надзея задумалася. І стомленая ўсмешка прабегла па яе твары ад таго, што яна сабе ўяўляла, як гэта было падобна на жыццё, якой яна жыла раней. Рукі на яе. Цёмныя пакоі і бясконцыя дні, якія праходзяць за вокнамі. Група дзяўчат у турэмных спальнях, якія віталі б яе, якія падтрымлівалі б яе, падбадзёрвалі яе, стараліся зберагчы яе ад іголкі. Запацелыя прасціны і тонкія падушкі, і гэтыя безаблічныя мужчыны, якія бадзяюцца па калідорах, ніколі не сустракаюцца з ёй поглядам, якія аддаюць ёй каманды.
  
  Няма. Больш ніколі.
  
  Хоуп паднялася па лесвіцы і зачыніла за сабой дзверы мастка.
  КІРАЎНІК 57
  
  TOX І я сышлі з « Новай надзеі» як раз своечасова, упаўшы ў ваду, калі адзін з паліўных бакаў выбухнуў, і задняя частка яхты моцна нахілілася на гэты бок. Вада была слізкай ад алею. Я была такая стомленая. Мае рукі слаба хапаліся за хвалі, не прасоўваючыся наперад, працягу спрабавала прыціснуць мяне да корпуса падпаленай лодкі.
  
  Токс абняў мяне за шыю. Я трымаў яго за моцныя, шырокія плечы, пакуль мы плылі да бліжэйшага паліцэйскага кацеру.
  
  Падняўшыся на борт, мы азірнуліся і ўбачылі, як на масток паўзе агонь. Я ледзь мог глядзець. У счарнелых вокнах не было і следу Хоуп.
  КІРАЎНІК 58
  
  Хто-то забраў маленькую лодку, якую мы рэквізавалі, назад да прыстані, пакуль Токс і я ехалі дадому на паліцэйскім крэйсеры з Крысам Мюрэем. Я ўстаў наперадзе лодкі з каржакаваты краснолицым мужчынам, а іншы афіцэр камандаваў штурвалам. Хто-то загарнуў мяне ў коўдру. Але Токс сядзеў без нагляду ў задняй частцы лодкі на бочцы, прыціскаючы ўласную кашулю да агнястрэльнай раненні збоку на твары. Ён глядзеў, як прачынацца лодкі знікае ў цемры ночы.
  
  «Ты зрабіў сенсацыйную працу, — працягваў Крыс. Скрушна паківаўшы галавой на ўсё гэта. — Ты не збіраўся падымацца. Я быў гатовы ўкласці ў гэта грошы. Ты нырнуў унутр і прабыў там занадта доўга, і я падумаў: «Яна заблыталася з той жанчынай». Яна загінула .
  
  — Спыні. Я ткнуў яго ў бок. — Ты ж ведаеш, мне гэта не падабаецца.
  
  Мы ўтаропіліся сабе пад ногі. Я ведаў адказ на свой пытанне, але ўсё ж задаў яго.
  
  'Муж. Ён зрабіў гэта?
  
  — Няма, — сказаў Крыс.
  
  Мы шаркали прэч ад афіцэра, які кіраваў лодкай. Погляд Крыс блукаў па берагавой лініі перад намі, выхопліваючы згусткі агнёў Бондзі і Куджи і цёмныя плямы там, дзе скалы сустракаліся з морам.
  
  — Я шукаў Токса Барнса, — нечакана сказаў ён.
  
  'Што?'
  
  'Ага.' Крыс зірнуў на мяне. — Пасля таго, як ты мне патэлефанаваў. Я дрэнна сябе адчуваў. Я ведаў некаторых хлопцаў з гуказапісу, якія маглі тузануць мяне за нітачкі».
  
  — Я ведаў , што ты гэта зрабіў.
  
  — Я думаў, што даведаюся падрабязнасці, проста каб ўзброіцца на выпадак, калі вы зноў накінуліся на мяне. Я быў гатовы зрэзаць цябе па гэтай нагоды.
  
  — Не думаю, што я нават хачу ведаць. Я падняў руку. — Я думаю, з ім усё ў парадку. І калі быў час, калі ён быў не ў парадку, то, здаецца, гэта было вельмі даўно.
  
  — У тым-то і справа. Крыс нахіліўся бліжэй. — Ён у парадку.
  
  Крыс распавёў мне гісторыю. Ён не быў блізкі ні да аднаго з тых, што я чуў.
  КІРАЎНІК 59
  
  Я ПОДШЕЛ НА карму лодкі і сеў побач з Токсом, пакуль мы ішлі праз бухту Сіднэя. Чаму-то ад яго яшчэ пахла цыгарэтным дымам. Адзін бок яго валасоў была прылепленая да галавы, а іншая, там, дзе ён быў паранены, тырчала дзікімі шыпамі. Валасы на грудзях былі ў крыві.
  
  'Наколькі дрэнна?' Я спытаў.
  
  — Мех, — паціснуў ён плячыма.
  
  Ён сцягнуў кашулю. Куля прочертила вертыкальную лінію на яго твары ад сківіцы да лініі росту валасоў, прапалу плоць з абодвух бакоў, прамая разора глыбінёй у паўцалі. Гэта была жудасная рана. Што-тое, што ён будзе добра насіць.
  
  «Вау, гэта агідна». Я працягнуў руку. — Ці магу я дакрануцца да яго?
  
  'Адправіцца.' Ён штурхнуў мяне. 'Ненармальны.'
  
  Я паглядзеў на хвалі, і словы прыйшлі лёгка. Здавалася, выцяклі, адкрытыя маім высільваннем. Я сказаў яму, што ведаю пра Ганне Пік і яе сына. Яго ахвяры. Я ведаў, што Ганна ехала на захад па шашы A32 ў бок Катумбы сонечным днём у аўторак, калі яна праехала пад эстакадай, дзе стаяў Токс Барнс з групай іншых маленькіх хлопчыкаў. Ён быў самым маленькім у групе. Ва ўзросце шасці гадоў. Самаму старэйшаму было дзевяць. Хлапчукі кідалі каменьчыкі на дахі машын, праязджаючы пад імі, пляскаючы і смеючыся, калі камяні звінелі і падскоквалі на дахах і капотах, паняцця не маючы, што тое, што яны рабілі, было неверагодна небяспечна. Яны ўжо акрыялі ад адчування, што на машыны сыплецца дождж з галькі, калі адзін з хлопчыкаў кінуў каменьчык памерам з пені на лабавое шкло машыны Ганны Пік. Трэск каменя па шкле быў такім раптоўным, такім дзіўным, што Ганна павярнула ў бок, і паўдзённае сонца трапіла ёй у вочы. Яна перасекла двайныя паласы і трапіла прама на шлях надыходзячага грузавіка. Хлапчукі кінуліся на другі бок эстакады і глядзелі, як гарыць яе машына, а ўнутры маці і яе маленькі хлопчык.
  
  Пяцёра хлопчыкаў былі дапытаныя паліцыяй. Горад заклікаў да крымінальнай адказнасці самага старэйшага хлопчыка на мосце. У выніку нікому з хлопцаў не было прад'яўленае абвінавачванне. Яны былі так малыя і так напалоханыя страшнай сілай сваіх дзеянняў, што паліцыя злітавалася над імі.
  
  Усе хлопчыкі афіцыйна змянілі свае імёны ў якой-то момант паміж смерцю Ганны і яе сына і іх дарослым жыццём. Тэрэнса Брэнан стаў Тейтом Барнс. Змена імя не цалкам разбурыла яго мінулае. Хоць яго дачыненне да забойстваў была схаваная, яна ўзнікла, калі ён спрабаваў стаць супрацоўнікам паліцыі штата Новы Паўднёвы Уэльс. Прыёмная камісія, утвердившая Токса на службу, была вымушана захоўваць у сакрэце яго дзіцячыя жахі. Але гэта прасачылася, як і ўсе сакрэты. Ён павялічыўся ў памерах, скрывіўся, скрывіўся. Людзі дадавалі рэчы. Некаторыя сцвярджалі, што хлопчыкі зарэзалі жанчыну. Біць яе. Згвалціў яе. Выкраў яе. Хлопчыкі сталі старэй. Часам маладзей. Новыя версіі гэтай гісторыі кожны год перадаваліся ад старых паліцэйскіх навабранцам, якім яны падпарадкоўваліся. Як і ва ўсіх чутак, у яго была свая жыццё. Ніхто не ведаў праўды.
  КІРАЎНІК 60
  
  Калі я скончыў гаварыць, я паглядзеў на яго, чакаючы чаго-то. Але ён проста моўчкі глядзеў на зіхатлівы Харбар-Брыдж.
  
  'Добра?'
  
  'Што?'
  
  — Мне трэба зразумець. Я працягнуў рукі. — Ты невінаваты. Чаму ты робіш гэта з сабой? Чаму вы дазваляеце чутках працягвацца? Чаму б табе не выправіць сваё жыццё?
  
  «Мая жыццё не зламаная, — сказаў ён.
  
  — Усе думаюць, што ты нейкі злосны псіхапат.
  
  «Гэта не старэйшая школа». Ён адарыў мяне жаласлівым позіркам. «Вам больш не трэба турбавацца аб тым, што падумаюць людзі».
  
  — Вы сказалі раней, што заслугоўваеце пакарання. Ты сапраўды так сябе адчуваеш?
  
  — Трохі, — паціснуў ён плячыма. «У асноўным я проста дазваляю людзям распавядаць свае гісторыі, таму што гэта трымае іх далей ад мяне. Я сказаў гэта з самага пачатку: я не працую з партнёрамі. Мне лепш аднаму».
  
  Я назіраў за ім і паступова пачаў разумець. Гэта было так жа, як мой брат і я, як мы паводзілі сябе ў дзяцінстве, уцякаючы ад сем'яў, якія спрабавалі нас прыняць, паводзілі сябе дрэнна і зачыняліся ад іх, пакуль яны не расчараваліся ў нас. Калі мы былі адны, мы ведалі, чаго чакаць. Мы ведалі правілы гульні. Быць «уключаным» было рызыкоўна. Паколькі мы не прымалі каханне і сяброўства, нас нельга было адкінуць. Сэм і я ўсё жыццё ведалі, што можам спадзявацца толькі адзін на аднаго. Токс Барнс таксама гэта ведаў.
  
  Раптам мяне ванітавала ад таго, наколькі я быў знаёмы з усім гэтым. Быць аўтсайдарам. Адштурхванне людзей. Я павінен быў перадумаць. Мне давялося пераканаць яго апублікаваць сваю гісторыю.
  
  «Ты ганарышся тым, што робіш. Хіба вашыя ахвяры не заслугоўваюць ад вас лепшага? Я сказаў. — Твае калегі цябе ненавідзяць. Яны будуюць бар'еры кожны раз, калі вы спрабуеце прасунуцца па справах. Калі б людзі ведалі пра цябе праўду, ты быў бы больш эфектыўным копам.
  
  Ён сапраўды засмяяўся.
  
  — Не, не стаў бы, — сказаў ён. — Я б стаў копам, як ты.
  
  — І што ў гэтым дрэннага?
  
  «О, чувак, ты нават не ўяўляеш, наколькі ты неэфектыўны», — сказаў ён. «Чакаем справаздач аб выкрыцці. Званок у лабараторыю. Размова з калегамі. Абдымаць бацькоў ахвяры. Ты частка сістэмы, прыяцель. Я па-за сістэмы. Ніхто не хоча браць на сябе адказнасць за мяне, таму я раблю тое, што хачу. Прапусціце працэсуальную лухта. Гэта робіць мяне лепшым копам, чым ты, вось што я табе скажу.
  
  Я пакруціў галавой. Было балюча, але я зразумеў. Цяпер ён адштурхоўваў мяне, спрабуючы дапячы, каб я пакінула яго ў спакоі. Я рабіў тое ж самае ўсю сваю жыццё. Кожны раз, калі хто-то раскрываў праўду, робячы мяне ўразлівай, я закрываў іх так моцна і так хутка, як толькі мог.
  
  Я вярнуўся да носа лодкі і пакінуў яго ў спакоі.
  КІРАЎНІК 61
  
  Я ДОБРА СПАЎ . У першую ноч гэта было проста фізічнае знясіленне. Кожная канечнасць хварэла. Пасля таго, як мяне праверылі ў бальніцы, я пайшоў дадому, паваліўся на ложак тварам і праспаў да наступнага дня.
  
  Пару начэй праз я рушыў услед за Мэцью Демпером і Алексам Лорисом ў бар у Паддингтоне і чакаў ўсю ноч, пакуль паліцыянты Кінгс-Крос напіліся, гуляючы ў більярд і робячы стаўкі на коней. Калі яны вярнуліся да сваёй машыне, я даў ім некалькі секунд, каб яны ўспомнілі мяне як дэтэктыва, якога яны прымусілі выскачыць з паліцэйскага фургона са скаванымі за спіной рукамі. Калі іх памяць ажывілася, я зламаў Демперу нос і даў Лорису дужы штурхель па яйках. Пасля гэтага я спаў яшчэ лепш.
  
  Я быў цалкам гатовы заняць сваё месца ў аператыўнай групе на рацэ Джорджес. Гэта быў ідэальны момант, і я хацеў пераканацца, што Попс пра гэта ведае. Найджэл склікаў прэс-канферэнцыю з нацыянальнымі СМІ, паведаміўшы ім, што ў яго ёсць важнае аб'яву па гэтай справе. Я ўвайшоў у пастарунак, плануючы сказаць яму, што ён можа абвясціць, што дадае мяне ў аператыўную групу, пакуль ён там знаходзіцца. Як яны маглі адмовіць мне цяпер? Газеты ўсхвалялі мяне як нацыянальнага героя. Упершыню ў маёй кар'еры я быў у стане прад'яўляць патрабаванні. І я збіраўся запатрабаваць месца ў паляванні на гэтага забойцу.
  
  Я прайшоў праз КПЗ па шляху да офісу Папса, ведаючы, што Найджэл будзе там, каб атрымаць інфармацыю аб прэс-канферэнцыі. Я крыху збочыў з дарогі, калі ўбачыў Токса, які стаяў у кававаркі, палова яго твару была заматала бінтамі і драпаў дно банкі з кавы лыжкай. Я падышоў і ляпнуў яго па руцэ.
  
  — Я збіраюся ўварвацца і ўступіць у аператыўную групу на рацэ Джордж, — сказаў я. — Вы чулі, што будзе якое-то аб'яву?
  
  Токс паглядзеў на мяне. Яго характэрная пустата трохі паднялася. У яго вачах чыталася амаль непакой.
  
  — Вы яшчэ не сустракаліся з Шэфам? Ён ведае, што ты тут?
  
  'Не, я сказаў. 'Што не так? Гэта аб'яву? Ці ведаеце вы, што гэта такое?'
  
  Токс паглядзеў праз маё плячо. Шэф хутка накіроўваўся да мяне. Тое, як ён пяшчотна паклаў руку мне на плячо, прымусіла мой страўнік сціснуцца. Гэта быў чалавек, які зламаў мне зуб на баксёрскім рынгу. Ён мяне так не чапаў. Ніхто гэтага не зрабіў.
  
  — Мне трэба цябе бачыць, — сказаў Попс. — Не маглі б вы надаць мне некалькі хвілін, а потым прысядзьце? Нам трэба пагаварыць.'
  
  — У вашым кабінеце?
  
  — Няма, — сказаў ён. — У пакоі для допытаў.
  КІРАЎНІК 62
  
  ГЭТА БЫЛО САМАЕ цяжкае, што яму калі-небудзь даводзілася рабіць. І гэта было пякельнае заяву, таму што тое, што было «складана» у працы, неверагодна змянілася за час кар'еры шэфа Морыса. Калі ён быў маладым патрульным копам ў сямідзесятых, ён думаў, што гадзіны былі цяжкімі, прабіраючыся ў дом позна ўначы, каб не абудзіць дзяцей. Калі ён упершыню стаў дэтэктывам, ён думаў, што знайсці цела дурных маладых членаў банды з перарэзаным горлам будзе складана. Павінна быць, стары ў свой час пабачыў такую гадасць...
  
  Але пасадзіць свайго лепшага дэтэктыва і паведаміць ёй гэтую навіну — цяпер гэта быў зусім новы ўзровень.
  
  Дэтэктыў Харриет Блю сядзела насупраць яго ў пакоі для допытаў, святло рабіў яе яшчэ больш стомленай, чым яна была на самай справе, яе вуглаватая капа неахайнасць валасоў балансавала на адной далоні. Так яна выглядала на баксёрскім рынгу. На краі. Правадной. Гатовы да наступнага ўдару, будзь то яго ці яе.
  
  Шэф з цяжкасцю старалася часам не думаць, як яе бацька. Калі б ён быў яе бацькам, ён даўно б выгнаў яе з паліцыі. Уцягнуў яе ў што-небудзь, што пасавала гэтаму бліскучаму розуму, але не пакінула б яе жорсткай, недасканалай старой у канцы яе кар'еры. Ён бы выцягнуў яе з акадэміі за валасы, калі б давялося. Але ён не быў яе бацькам.
  
  Словы выходзілі павольна. Ён трохі потанцевал вакол гэтай праблемы. Затым ён паклаў яго прама на яе, як яна таго заслугоўвала.
  
  — Мы знайшлі Забойцу ракі Джорджес, — сказаў ён.
  
  Ён паглядзеў ёй у вочы.
  
  — Гэта твой брат, Блю. Гэта Сэм.
  
  Харриет тузанулася, усяго адзін раз, як яна зрабіла б, калі ён добра і моцна пляснуў бы яе на баксёрскім рынгу. Яна спрабавала зразумець, што толькі што адбылося.
  
  Яе вострыя, халодныя вочы вывучалі яго.
  
  Потым яна ўстала і пайшла.
  КІРАЎНІК 63
  
  ЁН ЗНАЙШОЎ ЯЕ , вядома ж, у памяшканні аператыўнай групы забойцаў Джорджес-Рывер. Нарэшце-то яна прабралася ўнутр. Калі шэф Морыс ўвайшоў у дзверы, ён убачыў менавіта тое, што і чакаў. Невысокі, жылісты дэтэктыў Блю накінуўся на свайго заклятага ворага Найджела Спейдера з усёй сляпой лютасцю джэк-расэл-тэр'ера. Над ёй на дошцы з справамі доказы, да якіх яна не звяртала ўвагі на працягу некалькіх месяцаў пасля забойстваў, пачалі трохі трапятаць у бойцы. Усе афіцэры ў пакоі маўчалі. Некаторыя млява спрабавалі адарваць жанчыну ад яе ахвяры.
  
  — Як ты мог так памыляцца? Сіні завыў. — Як ты мог быць такім зусім, зусім бескарысным ! Ты нікчэмны кавалак...
  
  'Дастаткова!' Шэф Морыс ступіў наперад і ўзяў Блю за руку. Ён адчуваў, як яна дрыжыць. — Дэтэктыў Блю, вазьміце сябе ў рукі прама цяпер, ці я загадаю хлопцам вывесці вас на вуліцу.
  
  Сіні павярнуўся і паглядзеў на яго. Шок і душэўная боль адданага дзіцяці, шырока расчыненыя, недаверлівыя вочы, уся стомленасць ад ранейшага справы цяпер знікла з яе твару. Яе шчокі пачырванелі, а зубы зарыпелі. Гэтак жа, як калі яна акрыяла ад накаўту на баксёрскім рынгу, шэф Морыс назіраў, як яна стрэсла з сябе гэта і вырашыла, што яна будзе рабіць далей, каб выжыць. Яна праціснулася паўз яго. Ён адчуў далікатнае дакрананне яе пляча, як удар кавадлы.
  
  Вось так, Блю ,- падумаў ён. Вы яшчэ не скончылі.
  
  Калі яна сышла, у кабінеце было змрочна. Стаялі там мужчыны моўчкі глядзелі на яго, чакаючы указанняў. Так, ніхто з іх ніколі не быў у сяброўскіх адносінах з маленькай петардай на іх станцыі. Харриет Блю была занадта рашучай, занадта дзёрзкай, занадта апантанай працай, каб адпавядаць гэтым хлопцам. Але ім усё яшчэ не падабалася рабіць гэта з ёй. Як хто-небудзь мог? Брат дэтэктыва па злачынствах на сэксуальнай глебе аказваецца самым небяспечным сэксуальным драпежнікам за апошнія дзесяцігоддзі, а можа быць, і за ўсю гісторыю. Попс адчуў знявагу. У паветры было густа, як дым.
  
  Ён падышоў да дошкі і паглядзеў на фатаграфіі, зробленыя падчас ператрусу ў кватэры Сэмюэля Джэйкаба Блю. Зярністы кадры назірання, на якім любімы брат ідзе па вуліцы ў ноч забойства першай ахвяры, у сотнях метраў ад яе кватэры, у цёмнай бейсболцы, насунутай на твар. Начальнік па безуважлівасці зняў адбіткі пальцаў з першых двух ахвяр. Круціў яго зноў і зноў у руках, няўпэўнены.
  
  — Мы рацыю, ці не так? — сказаў ён уголас, яго вочы блукалі па вялізнай калекцыі доказаў. Ён выявіў, што яго горла сціснула. Гэта сапраўды ўразіла яго. Прайшлі гады з таго часу, як ён адчуваў сябе так занепакоеным.
  
  — Мы маем рацыю, — сказаў Спейдер, забіраючы ў яго лісток і прикалывая яго назад да дошцы. 'Гэта ён. Ён забойца. Мы праверылі і пераправерылі. І пасля таго, як мы вырабім арышт, мы атрымаем прызнанне. Гэта не зойме шмат часу. Вы нічога не можаце сказаць у твар гэтай глупства. Ён звярнуў увагу на дошку. «Ён адкрыты і зачынены».
  
  — Лепш бы так, — сказаў шэф Морыс. Калі б усё гэта было памылкай, і яны прывялі невінаватага чалавека, Шэф быў упэўнены, што страціў бы аднаго з найвялікшых следчых, якіх ён бачыў у сваёй паліцэйскай кар'еры. Блю не вернецца да той сіле, якая адвярнулася ад яе. Яна больш не будзе давяраць яму, яго людзям. Гэтай місіі было дастаткова, каб задаволіць яе ў першую чаргу. Яна дрэнна разбіралася ў установах. Яны дрэнна звярталіся з ёй, колькі яна сябе памятала.
  
  Але горш за ўсё гэтага, усяго збянтэжанасці і недаверу, усёй душэўнай болі, абвінавачванняў і шкоды, якія гэта нанясе Блю і яе адносінам з Сілай, калі яны памыляцца наконт Сэмюэля Джэйкаба Блю, гэта будзе азначаць адно. Што монстар ўсё яшчэ там. І яны паняцця не мелі, хто ён такі.
  
  Гары зняў з дошкі цэнтральную фатаграфію, шчаслівы здымак яе і брата, іх асоб, прижавшихся адзін да аднаго. Для яе было б загадкай, як яе брат мог быць такім злым істотай, калі кожная клетка ў яе ўласным целе была першапачаткова добрай. Шэф ведаў адказ. Справа была не ў дабро і зло, а ў агні. Спатрэбілася распаленае дабяла полымя ў хворым, жудасным розуме, каб прымусіць Сэма Блю зрабіць тое, што ён зрабіў. Столькі энергіі. Столькі разбурэнняў. Правадыр бачыў гэты агонь у вачах мноства жудасных людзей. Больш за ўсё ён бачыў гэта ў упырях, якія хаваліся ў задняй частцы турэмных камер, у гэтых зласлівых сабаках, якіх лічылі няздольнымі калі-небудзь вярнуцца ў грамадства. Ён таксама бачыў, як яна гарыць у вачах герояў, з якімі ён працаваў, копаў, якія ўставалі і кідаліся на крыкі, калі ўсе астатнія хаваліся.
  
  Той жа агонь гарэў у дэтэктыве Харриет Блю. Шэф ведаў, што арышт яе брата не пагасіць гэтага. Гэта прымусіць яго гарэць ярчэй.
  
  Калі вам спадабаўся BLACK & BLUE, прачытайце наступнае захапляльнае справа дэтэктыва Харриет Блю.
  
  
  Чакаецца ў жніўні 2016 г.
  
  
  
  Я ВЫКУРЕЛ ДЗВЕ цыгарэты за апошнія дзесяць гадоў. Абодва я курыў ля пахавальнага бюро, дзе хавалі цела мёртвага калегі. Я стаяў у завулку за штаб-кватэрай, заканчваючы сваю трэцюю. Я запаліў чацвёртую, моцна засмактаў і выдыхнуў у ледзяное раніцу. Нягледзячы на холад, кашуля прыліпла да мяне ад поту. Я тройчы спрабаваў патэлефанаваць на тэлефон брата. Няма адказу.
  
  Шэф выйшаў з пажарнага выхаду побач са мной. Я падняў руку. Я не толькі не хацеў казаць – я не быў упэўнены, што змагу, калі паспрабую. Стары стаяў і глядзеў, як я палю. Мае рукі трэсліся.
  
  «Гэтая... гэтая пацук... гэта пляма на чалавечнасці Найджела Спейдера пасадзяць за гэта, — сказаў я. — Калі гэта мой апошні ўчынак, я паклапачуся аб тым, каб ён...
  
  — Я кіраваў усёй аперацыяй, — сказаў Шэф. — Я не мог сказаць вам, што адбываецца, інакш вы маглі б папярэдзіць Сэма. Мы дазваляем вам працягваць, як звычайна. Найджэл і яго каманда зрабілі вельмі добрую працу. Яны займаюцца вашым братам ужо каля трох тыдняў.
  
  Я паглядзеў на свайго начальніка. Мой трэнер. Мой сябар.
  
  — Я думаў, ты выглядаеш стомленым, — усміхнуўся я. — Не можаце спаць па начах, бос?
  
  — Няма, — сказаў ён. — На самай справе я не магу. Я не спаў з раніцы, калі каманда забойнага аддзела паведаміла мне аб сваіх падазронах. Я ненавідзеў хлусіць табе, Блю.
  
  Ён утаптаў пяткай кавалак асфальту ў бруд. Ён выглядаў старажытным у адлюстраваным святле ўзвышаюцца гарадскіх кварталаў вакол нас.
  
  — Дзе мой брат?
  
  — Яго забралі сёння раніцай, — сказаў ён. — Яго дапытваюць фэдэралаў на ўчастку Парраматта.
  
  — Мне трэба туды.
  
  — На дадзеным этапе вы не зможаце наблізіцца да яго. Шэф узяў мяне за плечы перш, чым я паспеў праціснуцца міма яго праз супрацьпажарную дзверы. — Ён у апрацоўцы. У залежнасці ад таго, ці будзе ён супрацоўнічаць, яго могуць не дапусціць да наведвальнікам на працягу тыдня. Нават два.
  
  — Сэм гэтага не рабіў, — сказаў я. — Вы памыліліся. Найджэл памыліўся. Мне трэба быць тут, каб усе уладзіць.
  
  — Не, не ведаеш, — сказаў стары. — Табе трэба сабраць сёе-якія рэчы і выбірацца адсюль.
  
  — Што, проста кінуць яго?
  
  «Гары, Сэм вось-вось увойдзе ў гісторыю як адзін з самых агідных сэксуальных садыстаў з часоў «Забойстваў турыстаў». Думаеш ты, што ён гэта зрабіў, ці не, але цяпер ты вораг грамадства нумар два. Калі прэса схопіцца за вас, яны зьядуць вас жыўцом.
  
  Я страсянула яшчэ адну цыгарэту з пачкі, якую сцягнула са стала Найджела. Мае думкі імчаліся.
  
  — Ты не зробіш тут ніякіх паслуг, Гары. Калі ты будзеш крычаць перад камерамі, як цяпер у тым пакоі, ты будзеш выглядаць як вар'ят».
  
  «Мне пляваць, як я выглядаю!»
  
  — Вы павінны, — сказаў Шэф. «Уся краіна будзе сачыць за гэтым у шасцігадзінных навінах. Людзі злуюцца. Калі яны не змогуць дабрацца да Сэма, яны захочуць дабрацца да вас. Падумай аб гэтым. Гэта чортава паэзія. Сястра забойцы - запальчывы, часта жорсткі паліцэйскі з матросским ротам. Больш таго, яна замяшаная ў сэксуальных злачынствах і нейкім чынам прымудраецца зусім не звяртаць увагі на сэксуальнага драпежніка на сямейным барбекю.
  
  Ён выняў ліст паперы з нагруднай кішэні пінжака і працягнуў мне. Гэта была раздрукоўка маршруту палёту. Ён ўклаў мне ў рукі тонкую папку, схаваную пад пахай. Я адкрыў яго і ўбачыў, што гэта кароткае выклад справы, але не мог прымусіць свой погляд затрымацца на ім даўжэй, чым на некалькі секунд. Мяне ванітавала ад страху, няўпэўненасці.
  
  'Што гэта?' Я спытаў.
  
  — Гэта невытлумачальны выпадак смерці ў шахцёрскім лагеры ў пустыні недалёка ад Калгурли, — сказаў Шэф. «Я тузаў за нітачкі са старымі прыяцелямі ў Перте. Справа само па сабе лухта сабачая, але месца настолькі ізаляванае, што з яго атрымаецца ідэальнае прытулак.
  
  «Я не хачу ехаць у чортаў Калгурли! Ты звар'яцеў?'
  
  — У вас няма выбару, дэтэктыў. Нават калі ты не ведаеш, што лепш для цябе цяпер, я ведаю. Я даю вам прамы загад як ваш старэйшы афіцэр. - Не сыходзь, я цябе замкну для допыту. Я скажу мясцовага суддзі, што хачу ведаць, ці ведаеце вы што-небудзь аб забойствах, і выкіну ключ, пакуль не скончыцца гэтая бура лайна. Ты хочаш гэта?'
  
  Я паспрабаваў сысці. Шэф зноў схапіў мяне за руку.
  
  — Паглядзі на мяне, — сказаў ён.
  
  Я не глядзеў.
  
  — Ты нічым не можаш дапамагчы свайму брату, Блю, — сказаў стары. 'Скончылася.'
  
  
  
  Я НЕ ВЕДАЮ , які геній з сіднэйскага метро пакаваў для мяне валізкі, але ім не ўдалося знайсці валізкі ў гардэробе маёй маленькай кватэркі ў Вуллумулу. Я выйшаў з зоны выдачы багажу ў аэрапорце Калгурли з трыма чорнымі смеццевымі мяшкамі з рэчамі на буксіры. Мяркуючы па тым, што я мог бачыць у бледным святле аўтастаянкі, некаторыя рэчы, якія я прасіў, былі там, а некаторыя і зусім адсутнічалі. Я даведаўся свой пульт ад тэлевізара сярод запыленага адбіткамі пальцаў бязладзіцы.
  
  Здранцвенне, навалілася на мяне пры арышце брата, пачалося пасля майго першага куфля віна ў палёце. Цяпер гэта ўплывала на мае руху. Я зразумеў, што стаяў ля стойкі пракату аўтамабіляў у маўклівым здранцвенні, калі дзяжурны гучна пстрыкнуў пальцамі ў майго асобы, вярнуўшы мяне да рэальнасці.
  
  'Сумаваць? Прывітанне! Сумаваць!'
  
  Я нахмурылася, працягнула руку і пододвинула каністру з алоўкамі, якая стаіць на краі прылаўка. Алоўкі разляцеліся па клавіятуры.
  
  — Значыць, ты прачнуўся, — драматычна уздыхнуў ён, збіраючы алоўкі.
  
  'Я прачнуўся.'
  
  'Якое імя?'
  
  'Сіні.'
  
  Ён пастукаў па клавіятуры. Надрукаваў і падарыў мне дэмаралізацыйна доўгую форму для запаўнення і звязак ключоў ад машыны.
  
  «Блю і Уиттакер. У цябе ёсць маленькая чырвоная Камри.
  
  «Хто такі Уиттакер?»
  
  — Я, — сказаў голас ззаду мяне. Я павярнуўся, калі хударлявы і шыракаплечы мужчына асцярожна ставіў на маленькія залатыя ножкі два бездакорных скураных валізкі ад Армані. Ён працягнуў руку з доўгімі пальцамі. «Эдвард. Вы, павінна быць, Гарриет?
  
  'Гары. Вы кіроўца? Я спытаў.
  
  — Наогул-то я твой партнёр, — усміхнуўся ён.
  
  
  
  Спачатку я патэлефанаваў шэфу, каб паведаміць яму, што я прыехаў, і даведацца, ці ёсць яшчэ якія-небудзь навіны пра Сэма, які сядзіць на заднім сядзенні машыны. Аб маім браце не было ні слова. Я патэлефанаваў свайму знаёмаму з федэралаў, а калі гэты маршрут не атрымаўся, я патэлефанаваў некалькім журналістам, якім мог давяраць, каб даведацца, ці ёсць у іх сенсацыя. Кокан цішыні ахутаў Сэма. Да таго часу, як я перастаў тэлефанаваць яго сябрам і суседзям, Уиттекер ўжо выгнаў нас з горада на шашы.
  
  'Усё ў парадку?' ён спытаў.
  
  — Ты толькі сачы за дарогай, Уитт, і пакінь мяне мне.
  
  — Наогул-то я аддаю перавагу Эдварда, — сказаў ён.
  
  — Вы часта кажаце «на самай справе».
  
  Яго брыво нахмурылася ў люстэрку задняга выгляду. Я абапёрся на падваконнік і стаў глядзець, як міма коціцца безаблічная пустыня. Калі я больш не мог выносіць думкі аб маім браце ў турме, я пралез праз шчыліну паміж сядзеннямі і прызямліўся на пярэдняе сядзенне побач з Уиттом. На падлозе я знайшоў яго копію кароткага выкладу справы, якая была больш маёй.
  
  — Нагадай мне, чаму я працую з партнёрам, — сказаў я. «Я ніколі не прасіў партнёра».
  
  «Месяц таму ў мяне была траўма спіны. Сціснуў дыск у ніжняй частцы пазваночніка. Так што ў мяне лёгкія абавязкі. Раней я працаваў у аддзеле па барацьбе з наркотыкамі, але, як вы разумееце, у аддзеле па барацьбе з наркотыкамі часта выбіваюць дзверы нагой». Ён усміхнуўся.
  
  — Раскажы мне аб гэтай справе, Уитт, — сказаў я. — Куды мы накіроўваемся?
  
  «Да краі пустэчы».
  
  — Мы толькі што былі там. Я тыцнуў пальцам у бок шашы ззаду нас, малюсенькага мястэчка пасярод пясчанай прорвы.
  
  — О не, наперадзе яшчэ шмат забыцця. Прама цяпер мы на краі Вялікай Віктарыянскай пустыні. Ён такі ж вялікі, як Каліфорнія, і ў асноўным незаселены. Уранавы руднік Банды прама пасярэдзіне. Гэта будзе яшчэ пяць гадзін. Ён паказаў на голы пейзаж.
  
  'Пяць гадзін? Хрыстос Усемагутны». Я адкінуўся на спінку сядзення.
  
  — Мы шукаем нейкага Дэніэла Стэнтон, дваццаці аднаго года.
  
  Я адкрыў файл і знайшоў фатаграфію загорелого маладога чалавека са светлымі лохматыми валасамі. Шырокая ўсмешка. На здымку яго рука абвілася вакол шыі чорнага лабрадора.
  
  'Мілы. Што ён зрабіў?'
  
  'Ён памёр.'
  
  — Што ж, гэта быў дрэнны выбар, — уздыхнуў я.
  
  — Яго начальнік аддзела ў Бандии паведаміў аб знікненні Стентона каля адзінаццаці дзён таму, — сказаў Уитт. «Спачатку гэта не было вялікай праблемай. Хлопцы пастаянна знікаюць з шахты, так ён мне кажа.
  
  'Яны робяць?'
  
  — Ну, я маю на ўвазе, яны звычайна з'яўляюцца. Гэтыя шахты настолькі ізаляваны, што імі кіруюць рабочыя, якія прылятаюць з гарадоў з усёй краіны. Яны працуюць тры тыдні, затым зноў ляцяць і адпачываюць тыдзень у сваім родным горадзе. Маладыя хлопцы падпісваюцца, каб зрабіць гэта, таму што грошы неверагодныя».
  
  — Наколькі неверагодна?
  
  — Ты ўпэўнены, што хочаш ведаць?
  
  — Я буду задаваць пытанні тут, дэтэктыў Уиттакер.
  
  «Пасады пачатковага ўзроўню на гэтай шахце прыкладна ў тры разы перавышаюць нашу зарплату дэтэктываў, — сказаў ён.
  
  Я не мог адказаць. Я проста глядзеў на свайго новага партнёра з адкрытым ротам.
  
  — Ага, — засмяяўся ён.
  
  — Так якога чорта яны знікаюць?
  
  «Ну, ёсць прычына, па якой такія вялікія грошы. Праца цяжкая, небяспечная, і тры тыдні ў месяц яны тырчаць пасярод пустыні удалечыні ад сваіх сем'яў. Яны маладыя і нецярплівыя, большасць з іх. Калі ім гэта надакучвае, яны проста сыходзяць у адпачынак і больш не вяртаюцца. Або яны кідаюць свае інструменты, вяртаюцца ў горад аўтаспынам і едуць дадому. Па-відаць, праз якое-то час гэта ламае нават самых стромкіх хлопцаў».
  
  — Так што ж здарылася з Дэні Стэнтоном? Ён толькі што сышоў з працы?
  
  — Ну, а калі і так, то ён пайшоў зусім няслушным шляхам. Уитт зірнуў на мяне. — Прама ў пустыню.
  
  
  
  - ПРАВЕРЦЕ НАПЕРАД Пара фатаграфій, - сказаў Уитт. Я прошаркал і знайшоў здымак разбэшчаным ногі, зроблены ў лабараторыі крыміналістыкі.
  
  — О, прывітанне, — сказаў я, паднёсшы фатаграфію да асобе ў цьмяным святле машыны. — Ніколі не выходзь з дому без абедзвюх ног, Уитт. Вы далёка не пойдзеце.
  
  «Нага сапраўды была знойдзена ў лагеры, — сказаў ён. «Праз тры дні пасля таго, як Дэні знік, пара гарнякоў выявіла ўнутры плота дынга, які цягаў ботаў са сталёвым верхам, спрабуючы дабрацца да таго, што было ўнутры. Лагер наводнены дынга, якія збіраюць рэшткі ежы, таму спачатку гэта не выклікала ніякай трывогі. У чаравіку хлопцы знайшлі нагу, і нага Дэні. Быў Дэні. Што б ні.'
  
  Я прыжмурыўся на карцінку. Ступня была разарвана ў голеностопном суставе. Фатаграфія была дастаткова добрага якасці, каб я мог бачыць абрыўкі белай матэрыі, прыліплыя да валасатай скуры ў ірваным разрэзе. Яго шкарпэтку.
  
  — Крыміналісты ў Перте кажуць, што ступня адарвалася ад цела Дэні пасля смерці з-за драпежніцтва жывёл.
  
  — Значыць, да таго часу, калі дынга пачалі рваць яго на кавалкі, дзіця ўжо быў мёртвы.
  
  'Вядома.'
  
  «Ну, я не бачу, каб дынга нёс ботаў далёка», — сказаў я. — Цела, павінна быць, было на адлегласці вынасу чаравіка ад лагера, праўда?
  
  — Няправільна, — сказаў Уитт. «Гэта самае цікавае. Цела яшчэ не знайшлі. Горназдабыўныя прадпрыемства і паліцыя Пэрт на два дні адправілі групы па пошуку з паветра і на зямлі. Нічога. Ніякіх слядоў.
  
  «Гэта не мае ніякага сэнсу».
  
  Уитт паціснуў плячыма.
  
  — Не пожимай мне плячыма, Уитт. Мне патрэбныя адказы.
  
  — У мяне няма для вас адказаў, — сказаў ён. — Я яшчэ нават не дабраўся да лагера.
  
  Я адкінуўся на спінку крэсла і паглядзеў на фатаграфію ступні Дэні. Навошта хлопцу сыходзіць у пустыню, калі ён хоча сысці ў самаволку? Чаму б яму проста не падвезці яго назад у горад? Калі ён пайшоў у пустыню ў адзіночку і заблудзіўся, можа быць, памёр ад абязводжвання, спрабуючы знайсці дарогу назад, чаму яго ступня не была пакрыта пухірамі ад поту, сцякаючай па лодыжцы ў чаравік?
  
  Я глядзеў на нагу, пакуль не заснуў, прыхінуўшыся галавой да акна. Сонца садзілася, грэючы мае павекі. Шэф быў правоў. Раптам, у шчасці, мой розум напоўніўся, нават калі справа была толькі ў тым, што адна цемра ў маім жыцці змянілася іншай.
  
  ГІСТОРЫІ НА ХУТКАСЦІ ЖЫЦЦЯ
  
  www.bookshots.com
  
  
  
  
  
  Гэтая электронная кніга абаронена аўтарскім правам і не можа быць скапіяваная, прайграная, перададзена, распаўсюджаная, здадзена ў арэнду, ліцэнзаваць або публічна выканана або выкарыстана якім-небудзь чынам, за выключэннем выпадкаў, калі гэта прама дазволена выдаўцамі ў пісьмовай форме, як гэта дазволена ўмовамі, на якіх яна была набыта. або строга дазволена дзеючым заканадаўствам аб аўтарскім праве. Любое несанкцыянаванае распаўсюджванне або выкарыстанне гэтага тэксту можа быць прамым парушэннем правоў аўтара і выдаўца, і вінаватыя асобы могуць несці адпаведную адказнасць па законе.
  
  Epub ISBN: 9781786530158
  Версія 1.0
  
  Апублікавана BookShots 2016
  
  1 3 5 7 9 10 8 6 4 2
  
  Аўтарскае права No Джэймс Патэрсан, 2016
  г. Вытрымка з Ніколі, ніколі Аўтарскае права No Джэймс Патэрсан
  , 2016
  г.
  
  Назва і лагатып BookShots з'яўляюцца таварнымі знакамі JBP Business, LLC.
  
  Джэймс Патэрсан заявіў аб сваім праве ў адпаведнасці з Законам аб аўтарскім праве, прамысловых узорах і патэнтах 1988 года быць ідэнтыфікаваным як аўтар гэтай працы.
  
  Упершыню апублікавана ў Вялікабрытаніі ў 2016 годзе выдавецтвам BookShots.
  
  Здымкі з кнігі
  The Penguin Random House Group Limited
  Воксхолл-Брыдж-роўд, 20, Лондан, SW1V 2SA
  
  www.penguin.co.uk
  
  
  BookShots ўваходзіць у групу кампаній Penguin Random House, адрасы якіх можна знайсці на сайце global.penguinrandomhouse.com.
  
  Запіс каталога CIP для гэтай кнігі даступная ў Брытанскай бібліятэцы.
  
  ISBN 9781786530165
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"