Бры Стоўн займалася ранішняй зарадкай трыццаць хвілін і цяжка дыхала, калі бегла на ўсход па сцежцы ў Прыліўной катлавіны ў Вашынгтоне, акруга Калумбія. Гэта быў цудоўны вясновы дзень у канцы сакавіка, цёплы, з духмяным ветрыкам.
Японскія вішнёвыя дрэвы, што раслі ўздоўж сцежкі, былі ў поўным колеры, прыцягваючы першых турыстаў. Бры прыйшлося ухіліцца ад некалькіх з іх, але абстаноўка і дзень былі такімі прыгожымі, што яна не пярэчыла.
Ёй было пад трыццаць, але яе ногі былі мацней, чым калі яна толькі што скончыла каледж. Як і яе дыханне, і гэта ёй падабалася. Штодзённая зарадка працавала.
Пакінуўшы Прыліўной басейн, Бры абмінула статую Джона Пола Джонса і пабегла трушком на месцы, чакаючы перасячэння 17-й вуліцы на паўднёва-ўсход побач з аўтобусам акругі Калумбія, высаживающим і загружающим пасажыраў. Калі аўтобус уздыхнуў і крануўся, Бры абыйшла пешаходаў і накіравалася да Нацыянальнага Сильванскому тэатру і яшчэ адной гаі квітнеючых вішнёвых дрэў. Красаванне сакуры расквітае толькі раз у годзе, і яна мела намер атрымліваць асалоду ад ім як мага больш. Яна толькі што мінула групу японскіх турыстаў, калі зазваніў яе мабільны.
Яна выцягнула тэлефон з маленькай пасавай сумкі, якую насіла, але не спынілася і не замарудзіла. Бры зірнула на незнаёмы нумар тэлефона і дазволіла галасавой пошце прыняць выклік. Яна пабегла далей і неўзабаве ўбачыла каманду паліцыі нацыянальнага парку, поднимающую пяцьдзесят амерыканскіх сцягоў вакол падставы манумента Вашынгтона. Яе тэлефон зноў зазваніў, той жа нумар.
Раздражнёная, яна спынілася і адказала: «Бры Стоўн».
— Шэф Бры Стоўн?
Голас быў мужчынскі. Ці гэта было? Тон быў не глыбокі.
"Хто тэлефануе, калі ласка?"
— Твой горшы кашмар, шэф. На Нацыянальнай алеі ёсць СВУ. Ты павінен быў адказаць на мой першы званок. Цяпер у цябе ўсяго пяцьдзесят восем хвілін, каб зразумець, дзе я яго пакінуў.
Лінія памерла. Бры нейкі час глядзела на тэлефон, потым паглядзела на гадзіннік. 7:28 Дэтанацыя: 8:26? Яна набрала нумар на хуткім наборы і агледзелася, падавіўшы жаданне як мага хутчэй выбрацца з гандлёвага цэнтра.
Начальнік паліцыі акругі Калумбія Джым Майклс адказаў на другім званку.
«Чаму мой шэф дэтэктываў тэлефануе мне? Я сказаў ёй узяць адпачынак на некалькі дзён».
— Мне толькі што патэлефанавалі ананімна, Джым, — сказала Бры. «СВУ, усталяванае на Нацыянальнай алеі, павінна падарвацца ў 8:26 раніцы. Нам трэба як мага хутчэй ачысціць тэрыторыю і прывесці сабак».
У наступнай кароткай цішыні Бры сёе аб чым падумала і пабегла да людзей, поднимающим сцягі.
— Ты ўпэўнены, што гэта быў не дзівак? — сказаў шэф Майклс.
«Хочаш рызыкнуць, што гэта не дзівак?»
Майклз рэзка выдыхнуў і сказаў: «Я уведомлю Нацыянальны парк і паліцыю Капіталійскага ўзгорка. Ты кажаш так, быццам бяжыш. Дзе ты?"
«У гандлёвым цэнтры. Іду на ўзвышша, каб выявіць бамбавік, які выходзіць з Доджа.
Кіраўнік 2
Было 7:36 раніцы , калі дзверы ліфта адчыніліся.
Бры выбегла на назіральную пляцоўку манумента Вашынгтона, прыкладна ў пяцістах пяцідзесяці чатырох футаў над Нацыянальнай алеяй. Яна несла болтающее радыё паліцэйскай службы паркаў ЗША, наладжанае на частату, выкарыстоўваную усімі супрацоўнікамі ФБР, паліцыі Капітолія і сталічнай паліцыі акругі Калумбія, якія хутка рэагуюць на сітуацыю.
У яе быў бінокль, які ёй пазычылі афіцэры, якія ахоўвалі закрыты помнік. Адмовіўшыся ад яе першапачатковага патрабаванні аб ўпуску, яны наладзілі ёй нямала клопатаў, правяраючы яе гісторыю.
Потым з усіх бакоў завылі сірэны, а іх камандзір вярнуўся з прамым загадам выявіць манумент і прапусціць яе наверх. Бры страціла ў працэсе восем хвілін, але адсунула гэта расчараванне на задні план. У іх было пяцьдзесят хвілін, каб знайсці бомбу.
Бры падышла прама да высокіх вузкіх вокнаў, прорезанным у заходняй сцяны манумента, і паглядзела ў бінокль на Мемарыял Лінкольна і доўгі прастакутны басейн, у якім адлюстроўваліся яго малюнак і малюнак манумента Вашынгтона. Калі яна пабегла да возвышающемуся известняковому абеліска, яна спадзявалася падняцца дастаткова высока, каб убачыць каго-то, хто ўцякае з Алеі або паводзіць сябе дзіўна.
Але прайшло занадта шмат часу. Бамбавік б стукнуў нагамі, паляцеў бы як мага далей, ці не так? Гэта была лагічная думка, але Бры задавалася пытаннем, ці не з тых ён хворых, каб тырчаць побач, захапляцца яго выбухны працай рук.
Нават у гэты ранні гадзіну мноства людзей бегала, ішло і ехала па дарожках, якія перасякалі гандлёвы цэнтр і ішлі паралельна отражающему басейна. Іншыя стаялі, нібы зачараваныя хорам сірэн, приближавшимся ўсё бліжэй і бліжэй.
Бры разгарнулася, прайшла праз назіральную пляцоўку да ўсходняй сцяне, адкуль яна магла бачыць Капітолій ЗША, і ўключыла радиомикрофон.
«Гэта Metro CoD Stone», — сказала яна, аглядаючы адкрыты парк паміж музеямі Смитсоновского інстытута. «Я бачу сотні людзей, якія ўсё яшчэ знаходзяцца ў гандлёвым цэнтры, і хто ведае, колькі яшчэ я не бачу з-за дрэў. Перамесціце афіцэраў на 17-й, 15-й, Мэдысан-Драйв-Паўночна-Захад, Джэферсан-Драйв-Паўднёва-Захад, Агаё-Драйв-Паўднёва-Захад і 7-й Паўночна-Захад, 4-й Паўночна-Захад і 3-й Паўночна-Захад. Праца па эвакуацыі грамадзянскага насельніцтва з цэнтра гандлёвага цэнтра на поўнач і поўдзень. Трымаеце яго хутка і арганізавана. Мы не хочам выклікаць паніку».
— Прыняў, шэф, — адказаў дыспетчар.
Бры пачакала, пакуль дыспетчар адкліча яе загады, а затым сказала: «Заблакуйце усе рух праз гандлёвы цэнтр на поўнач і поўдзень, а таксама праспекты Канстытуцыі і Незалежнасці ад 3-й вуліцы да Агаё».
— Гэта ўжо замоўлена, шэф, — сказаў дыспетчар.
«Статус Да-9 і сапёраў?»
«Да-9 ФБР, метро і паркавай паліцыі ў шляху, але рух абцяжарана. Разліковы час прыбыцця метро 15-га — дзве хвіліны. Сапёры кажуць, што засталося пяць хвілін, але можа быць і даўжэй.
Даўжэй? Яна ўнутрана вылаялася. Паглядзеў уніз на залунаў сцягі і адзначыў іх кірунак і калянасць.
Яна зноў ўключыла мікрафон. «Паведаміце ўсім патрулям Да-9, што вецер тут паўднёва-паўднёва-заходні, можа быць, дзесяць міль у гадзіну. Яны захочуць працаваць з паўночна-усходніх кутоў.
— Зразумела, — сказаў дыспетчар.
Бры паглядзела на гадзіннік. 7:41. У іх было сорак пяць хвілін, каб знайсці і абясшкодзіць самаробнае выбуховае прыстасаванне.
Гледзячы вонкі, яе думкі мітусіліся, Бры зразумела, што сёе-тое ведае пра бамбавіку. Ён ці яна выкарыстоўвалі тэрмін СВУ, самаробная выбухная прылада, а не бомбу. Самаробная выбухная прылада было амерыканскім ваенным тэрмінам. Бамбавік быў былым вайскоўцам? Цяперашнія вайскоўцы?
З іншага боку, Бры досыць часта бачыла і чула гэты тэрмін у навінах і паведамленнях СМІ. Але з чаго б грамадзянскай асобе выкарыстоўваць гэты тэрмін замест слова «бомба»? Навошта быць такім канкрэтным?
У яе зазваніў тэлефон. Шэф Майклс.
«З-за вашага унікальнага месцазнаходжання і пункту гледжання мы даем вам агульнае кіраўніцтва сітуацыяй, шэф», — сказаў ён замест прывітання. «Да-9, бамбавікі і тактычныя атрады будуць дзейнічаць па вашаму клічы пасля таго, як сообщят вам аб варыянтах».
Бры не прамахнулася. «ФБР і Капіталійскі пагорак?»
«Чакаю вашых распараджэнняў».
— Дзякуй за давер, сэр.
— Дакажы, — сказаў ён і павесіў трубку.
На працягу наступных шасці хвілін, сочачы за радиопереговорами, Бры блукала ўзад і наперад, гледзячы на ўсход і захад, бачачы, як крэйсер за крэйсерам паварочваюць бокам, каб заблакаваць доступ да праспектах Канстытуцыі і Незалежнасці, якія ідуць паралельна гандлёвага цэнтру.
У 7:49, праз дваццаць адну хвіліну пасля тэлефоннага званка тэрарыста, з'явілася конная паліцыя і пагнала сваіх коней па ўсім гандлёвага цэнтру, крычучы ўсім, каб яны прыбіраліся як мага хутчэй. Іншыя патрульныя машыны курсіравалі па вуліцах Індэпэндэнс, Конститьюшн і Мэдысан, выкарыстоўваючы свае мегафоны, каб падштурхнуць эвакуацыю.
Нягледзячы на надзею Бры на спакой, паліцэйскія коні і мегафоны, відавочна, сеялі паніку. Бегуны развярнуліся і пабеглі на поўнач і поўдзень ад гандлёвага цэнтра. Бацькі схапілі сваіх дзяцей і пабеглі. Мамы штурхалі дзіцячыя калыскі ў беспарадку. Турысты хлынулі, як мурашкі, з Мемарыяла Лінкольна і масава пакінулі мемарыялы В'етнама і Другой сусветнай вайны.
Бры моцна прыціснула бінокль да вачэй, шукаючы каго-то, хто затрымаўся, хто-то хацеў у апошні раз зірнуць на месца, дзе была схаваная бомба, або хто-то, гатовы дыстанцыйна падарваць прыладу.
Але яна не бачыла нікога, хто забіў бы трывогу.
«Сукін сын сышоў», — падумала яна. Даўно прайшлі.
Кіраўнік 3
Сабакі-бамбардзіры не з'яўляліся да 7:59 з-за коркаў, выкліканых закрыццём гандлёвага цэнтра ў гадзіну пік. У іх было дваццаць сем хвілін, каб знайсці прылада, і Бры змагалася з панікай, якая пагражала замарозіць яе.
Яна была галоўнай. Што, калі што-то пайшло не так? Што рабіць, калі прылада адключылася?
Як толькі гэтае пытанне паўстаў у яе ў галаве, Бры адкінула яго. Дыхай . Афіцэры і агенты, якія сабраліся на Алеі, былі выдатнымі, лепшымі. Ты кіруеш вышэйшымі людзьмі, падумала яна. Даручыце ім сваю працу і добрыя парады, і вы будзеце ўпэўнены ў сваіх рашэннях.
Гандлёвы цэнтр быў амаль пусты, калі куратары выпусцілі дванаццаць нямецкіх аўчарак праз прамежкі часу ўздоўж праспекта Канстытуцыі ад заходняй лужка Капітолія да Мемарыяла Лінкольна. Бры глядзела, як сабакі блукаюць па ветры вялікімі завесамі, задраўшы насы, вынюхивая пахі, пакуль іх дрэсіроўшчыкі стараліся не адставаць.
Прайшла хвіліна, потым дзве. Па радыё камандзіры сапёрных груп з чатырох праваахоўных органаў абвясцілі аб прыбыцці сваіх груп на пазіцыі ўздоўж праспекта Незалежнасці, якія цяпер пустыя, за выключэннем крэйсераў з сінімі пробліскавымі маячкамі.
У 8:02 Бры глядзела на захад, у бок Капітолія, калі адзін з пастухоў ФБР замарудзіў ход, зрабіў круг, а затым сеў каля смеццевага бака на сцежцы да захаду ад 7-й вуліцы, амаль прама на поўдзень ад Нацыянальнага музея скульптуры.
«Да-9 Пабла кажа, што ў яго пасылка», — паведаміў па рацыі кінолаг.
Бры закрыла вочы. За якія дваццаць чатыры хвіліны яны яго знайшлі?
— Адвядзіце Да-9 Пабла, — сказала Бры. «Сапёрныя атрады вылучаюцца да яго месцы знаходжання».
Падрыўнікі ФБР і паліцыі Капіталійскага ўзгорка былі бліжэй за ўсіх. Тактычныя фургоны імчаліся ўздоўж Манро на ўсход з 3-га і на захад з 15-га, спыніўшыся ў квартале ад смеццевага бака ў 8:04. У іх было дваццаць дзве хвіліны, каб нейтралізаваць пагрозу.
Агенты і афіцэры у поўным рыштунку для бомбаў высыпалі з фургонаў. Два эксперта па выбуховым рэчывам ФБР прайшлі ў пяцідзесяці ярдаў ад смеццевага бака, перш чым выпусціць Andros Mark V-A1, паўнапрываднага робата, які падкаціў да яго з электроннымі датчыкамі і камерамі.
«У нас ёсць прылада з таймерам», — сказаў адзін з агентаў праз некалькі секунд. «Паўтараю, у нас ёсць прылада з таймерам».
«Доказы клетачнай сувязі?» іншы адказаў па рацыі.
«Адмоўна».
Спецыяльны агент Пэгі Дэнтоні, камандзір сапёрнай групы ФБР, запатрабавала цяжкіх дыванкоў і коўдраў з вогнеўстойлівыя матэрыялаў Nomex, набітых шыннай гумай. Чацвёра агентаў і пяцёра паліцэйскіх Капіталійскага ўзгорка аднеслі кілімкі і коўдры да смеццевага баку.
У Бры перахапіла дыханне, калі яны наблізіліся на дзесяць футаў. Калі б у тэрарыста быў дыстанцыйны пускавы механізм на СВУ, а не сотавы тэлефон...
Але без ваганняў група сапёраў праявіла выключную мужнасць. Яны падышлі да смеццевага баку і паклалі на яго два кілімка для бомбаў, а затым бомбавае коўдру, якім накрылі ўвесь бак да тратуара. Агенты і афіцэры хутка адступілі, сдергивая забрала з капюшонамі, і Бры ўздыхнула з палёгкай.
Было 8:11. Пятнаццаць хвілін вольнага часу.
«Добрая праца», — сказала Бры ў рацыю і раптам адчула слабасць і стомленасць.
Яна села ля сцяны і закрыла вочы, яе пальцы гулялі са сваім заручальным кольцам па старой звычцы, пакуль яна не падумала патэлефанаваць свайму мужу, Алексу. Яна не толькі хацела, але і мела патрэбу ў тым, каб пачуць яго голас.
Пасля чатырох гудкоў яна зразумела, што ён, верагодна, з пацыентам.
«Алекс Крос», — адказала яго галасавая пошта. «Пакіньце сваё паведамленне пасля гудка».
— Прывітанне, дзетка, — сказала яна, змагаючыся з хваляй эмоцый. "Я ў парадку. Я бег па гандлёвым цэнтру і..."
Яе радыё завизжало. «Камандаванне, гэта аператар метро Да-9 Краўс. Да-9 паўстанец падняў трывогу. Знешні смеццевы бак, жаночы грамадскі туалет да паўднёва-захад ад сажалкі ў Садках Канстытуцыі.
«Дзярмо», — сказала Бры, ўстала і пабегла да процілеглага акна, загадваючы афіцэру і яго сабаку вярнуцца. Яна бачыла, як яны рыссю беглі на поўнач да адкрытага прасторы, і чула сірэны двух іншых сапёраў, нясуцца да новага месца.
Ці былі яшчэ СВУ? Бры задумалася. Усё гатова да працы ў 8:26?
Было 8:18, калі тактычныя фургоны спыніліся далёка ад прыбіральні. Калі бомба павінна была выбухнуць у 8:26, у іх было восем хвілін. Як і раней, з фургонаў высыпалі афіцэры і агенты ў цяжкай ахоўнай экіпіроўцы і масках.
Пасля кароткага размовы па радыё аб тактыцы Дэнтоні сказаў: «Камандаванне, я рэкамендую перайсці прама да матам і коўдрах для бомбаў. Няма часу на робата».
— Іншых варыянтаў няма? — сказала Бры.
«Мы дазволілі гэтаму выбухнуць».
8:19. Сем хвілін.
— Кілімкі і коўдры, — сказала Бры. Цяпер яна заўважыла паліцэйскія і навінавыя верталёты, завіслі за межамі беспалётнай зоны, якая пакрывала большую частку гандлёвага цэнтра і ўсю тэрыторыю Белага дома на поўнач.
«Камандаванне, у нас белы мужчына ў камуфляжнай вопратцы на заходнім гандлёвым цэнтры», — паклікаў афіцэр.
Бры ўзмахнула біноклем і заўважыла яго. Мужчына быў апрануты ў брудную ваенную форму пустыні, танцаваў коламі і крычаў у неба на лужку на поўнач ад Ясеневого лесу. Афіцэры падбеглі да яго, крычучы, каб ён злазіў.
Бры сфокусировала свой бінокль на мужчыну. Высокі, цыбаты, барадаты, чумазый, са зблытанымі цёмнымі валасамі і дзікімі вачыма, ён убачыў іх набліжэнне і накіраваўся да отражающему сажалцы. Перш чым яны паспелі злавіць яго, ён кінуўся скрозь дрэвы, перасёк сцежку і скокнуў у сажалку.
Ён хутка накіраваўся да цэнтра сажалкі, накіроўваючыся амаль прама да сапёрам і прыбіральняў. Вада была яму вышэй каленяў, калі ён спыніўся, палез у кішэню штаноў і выцягнуў пісталет «Глок».
"Пісталет!" — гыркнула яна ў радыё. «Паўтараю, падазраваны ў які адлюстроўвае пуле узброены».
Паліцэйскія і агенты ФБР, якія набліжаліся да басейна, цяпер ужо выцягнулі зброю і крычалі мужчыну, каб той кінуў пісталет, нават калі сапёрныя групы падышлі да туалета на поўнач ад басейна адлюстроўвае.
Мужчына праігнараваў папярэджання. Ён сеў у ваду, якая даходзіла яму да грудзей. Трымаючы Глок над галавой, ён выпусціў абойму, якая ўпала і знікла пад вадой. Затым ён запусціў затвор і выкінуў патрон з патроньніку, перш чым па-майстэрску разабраць зброю на складовыя часткі. Кожная частка пісталета была разбіта на кавалкі і затанула менш чым за трыццаць секунд.
Афіцэры былі цяпер з ім у басейне, ішлі да яго ўброд, наводзячы на яго сваю зброю, калі ён пляснуўся назад і знік у вадзе.
Якога чорта гэты хлопец робіць? Бры задумалася. Яна зноў звярнула ўвагу на туалет і на першых чатырох членаў сапёрнага аддзялення, якія былі побач, можа быць, у дванаццаці футаў ад другога смеццевага бака, рыхтуючыся слаць першы кілімок.
Яна зірнула на гадзіннік. 8:23. Тры хвіліны ў запасе.
Яна ўздыхнула з палёгкай, калі спецыялісты па выбуховым рэчывам прыпаднялі кілімок над слоікам, і самаробнае выбуховае прыстасаванне выбухнула яркай вогненна-чырвонай і жоўтай выбліскам.
Кіраўнік 4
Тридцатичетырехлетняя Кейт Уільямс згарнулася абаранкам у мяккім крэсле насупраць мяне ў кабінеце на цокальным паверсе, дзе я прымаў пацыентаў з тых часоў, як пяць месяцаў таму быў адхілены ад працы ў метро акругі Калумбія.
«Я скончу тым, што заб'ю сябе, доктар Крос», — сказала Кейт. «Магчыма, не сёння і не заўтра. Але гэта адбудзецца. Я ведаю гэта з дзевяці гадоў».
Яе голас быў роўным, выраз яе твару выказваў гнеў, страх і адчай, якія не выдаваў яе тон. Слёзы навярнуліся і пацяклі з вачэй, якія не хацелі сустракацца з маімі.
Я ўспрыняў яе пагрозу сур'ёзна. З яе запісаў я ўжо ведаў, якую шкоду яна сабе нанесла. Зубы Кейт былі ў плямах ад злоўжывання наркотыкамі. Яе брудныя светлыя валасы былі тонкімі і ломкі, як салома, і яна была апранутая ў футболку Electric Daisy Carnival з доўгімі рукавамі, каб схаваць сляды стрыжкі.
— Гэта калі гэта пачалося? Я спытаў. — Калі табе было дзевяць?
Кейт люта выцерла вочы. — Ведаеш, я больш не кажу пра гэта. Капацца там ззаду ніколі не дапамагае. Проста падштурхоўвае мяне да спынення цвярозасці, да ўсяго, хутчэй».
Я адклаў свой нататнік, нахіліўся наперад, падняўшы далоні, і сказаў: «Я проста спрабую зразумець тваю гісторыю, Кейт».
Яна скрыжавала рукі. — І я проста спрабую трымацца, док. Суд прысудзіў мяне сюды ў якасці выпрабавальнага тэрміну, інакш, павінен вам сказаць, я б не з'явіўся».
Гэта была наша другая сумесная сесія. Першы прайшоў не нашмат лепш.
Некалькі імгненняў я вывучаў яе сгорбленную позу і тое, як яна пазногцем вялікага пальца ўгрызаюцца ў абадраныя кутікулы вакол пальцаў, і зразумеў, што мне прыйдзецца змяніць дынаміку ў пакоі, калі я хачу дастукацца да яе.
Побач з Кейт было яшчэ адно месца, якое я звычайна рэзерваваць для парнай тэрапіі, але я ўстаў і сеў на яго так, што я быў прыкладна яе люстраным адлюстраваннем, бок аб бок. Я дазволіў гэтаму фізічнаму змене пасяліцца ў ёй. Спачатку яна здавалася пагрозлівай, адсоўваючыся ад мяне. Я нічога не сказаў і пачакаў, пакуль яна падыме галаву, каб паглядзець на мяне.
"Чаго ты хочаш?"
«Дапамагу, калі змагу. Для гэтага я павінен бачыць свет такім, якім яго бачыце вы».
— Дык што, ты сядзіш побач са мной і чакаеш убачыць свет такім, якім я яго бачу?
Я праігнараваў з'едлівы тон і сказаў: «Я сяджу побач з вамі, а не супрацьстаю вам, і, можа быць, вы даяце мне магчымасць зірнуць на ваш свет».
Кейт адкінулася на спінку крэсла, адвяла погляд ад мяне і маўчала дзесяць, затым пятнаццаць глыбокіх перарывістых удыхаў.
— Так, дзевяць, — сказала яна нарэшце. «Незадоўга да майго дзясятага дня нараджэння».
— Вы ведалі яго?
— Мой дзядзька Берт, муж сястры маёй мамы, — сказала яна. «Мне давялося жыць з імі пасля смерці маёй мамы».