Шкондини-Дуюновский Аристах Владиленович : другие произведения.

«nesė Entertainment Bank»

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

   Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (513)
  
  «Western Express» продолжает цикл рассказов о старом Клайпедском доме и людях, которые там жили, работали или учились. Сегодня мы продолжаем осматривать сердце Клайпедского Старого города - Театральную площадь, улицу Тургаус, на пересечении 1858 года. Сегодня был построен банк, который носит название «Nesė Entertainment Bank». Сегодня он обозначен как Turgaus g. 1 и 9 числа.
  
  Согласно данным, собранным историком Я. Таторисом, участок, на котором в настоящее время находится здание Nesė pramogų bankas, был запланирован в 1409 году. Это было меньше, чем другие старые городские площади, потому что к середине 18-го века, Небесные театры защищали замок, защищая замок. В то время улица Театро называлась Пушистой, а позже - по поручению Лицензий. В середине 18 века участок был разделен и принадлежал двум шотландским и английским купцам. Владельцем участка возле Театральной улицы был бывший упомянутый Водолеем торговец Людвиг Симпсон, а остальным владел Йохан Дугл.
  
  МИМО. Да Тургаус г. 1, Театр г. 9-й дом выглядел как 20-й век. в начале года.
  Роял называется
  
  По словам историка Музея истории Малой Литвы Зиты Генине, первое отделение банка в Клайпеде было основано в 1774 году, когда прусский король предоставил это право Иоганну Кристиану Витте, директору. Он был в здании, которое сохранилось на улице Даржо до сих пор. После смерти Я. Ките в 1796 году заведение было закрыто. XIX век В первом полугодии филиал банка в Клайпеде был обновлен и работал на улице Тильто. В 1854 году После того, как пожар сгорел, государство приобрело участок земли возле улиц Тургаус и Театро для строительства государственного банка, также называемого Королевским. Там в 1858 году неоренессансное здание было построено.
  
  Банковский комплекс - собственный жилой и вспомогательный здания банка - занимал небольшой квартал. В то время вход в рай был с улицы Тургаус. После того, как фонтан поэта Симона Дача в 1912 году был установлен на Театральной площади (сегодня мы называем этот фонтан в Анике Таравы, скульптура которого является не только фонтаном, но и украшением Театральной площади), главные двери банка были перенесены на Театральную площадь.
  
  Старый вход был заблокирован, а зал банка был расширен после удаления вестибюля. На месте старой двери было сделано окно, а над ним - балкон с ажурным металлическим забором с элементами стиля модерн. Новая дверь (они были с двойным остеклением) была украшена так называемой эмблемой Меркурия: обернутая вокруг нее палка и змея и два крыла по бокам, поскольку древние греки считали, что Гермиса, бог путешественников и торговцев, был богом золотых сандалий маленьких крыльев. В 1923 году, когда Клайпедский край был подключен к Литве, в этом здании был открыт филиал Литовского государственного банка. Аннексия Клайпедского края была прекращена. Немцы также открыли банк в этом учреждении, названный Reichsbank, также государственным банком. Помимо служебных помещений в здании также находились квартиры для администрации и госслужащих. В 1942 году было упомянуто, что здесь жили глава банка, финансист и надзиратель здания.
  (2)
  
  2017-11-28, 18:01
  
  Gražina JUODYTĖ
  
  Spausdinimo versija | Pasidalink
  
  Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (513) nuotrauka, foto
  
  „Vakarų ekspresas“ tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau dairysimės pačioje Klaipėdos senamiesčio širdyje - Teatro aikštėje, Turgaus gatvėje, kurių sankirtoje 1858 m. buvo pastatytas bankas, šiandien „dėvintis“ „Nesė pramogų banko“ pavadinimą. Šiandien jis žymimas Turgaus g. 1 ir 9 numeriais.
  
  Remiantis istoriko J. Tatorio surinktais duomenimis, sklypas, ant kurio šiuo metu stovi „Nesė pramogų bankas“ pastatas, buvo suplanuotas 1409 metais. Jis buvo mažesnis už kitus senamiesčio sklypus, nes iki XVIII amžiaus vidurio šiandieninėje Teatro aikštėje buvo Dangės atsišakojimo vandenys, gynę pilį. Tuo metu Teatro gatvė vadinta Pūvančia, vėliau - Licenzijų vardu. XVIII amžiaus viduryje sklypas buvo padalintas ir priklausė dviem škotų ir britų kilmės pirkliams. Sklypo prie Teatro gatvės savininkas buvo jau ankstesnėse „Akvarelėse“ minėtas pirklys Liudvikas Simpsonas, o likusi dalis priklausė Johanui Duglui.
  
  PRAEITIS. Taip Turgaus g. 1, Teatro g. 9-asis namas atrodė XX a. pradžioje.
  Karališkuoju vadintas
  
  Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikės Zitos Genienės duomenimis, pirmoji banko kontora Klaipėdoje įsteigta 1774 m., kuomet Prūsijos karalius šią teisę suteikė pašto direktoriui Johanui Kristijanui Vitei (Johann Christian Witte). Ji veikė iki šiol išlikusiame pastate Daržų gatvės 14-ajame name. Po J. K. Vitės mirties 1796 m. įstaiga buvo uždaryta. XIX a. pirmojoje pusėje banko filialas Klaipėdoje buvo atgaivintas, veikė Tiltų gatvėje. Per 1854 m. Didįjį gaisrą namui sudegus, valstybinio banko, dar vadinto Karališkuoju, statybai valstybė nupirko sklypą prie Turgaus ir Teatro gatvių sankryžos. Ten 1858 m. buvo pastatytas neorenesansinis pastatas.
  
  Banko kompleksas - paties banko korpusas ir pagalbiniai pastatai - užėmė visą nedidelį kvartalą. Tuo metu paradinis įėjimas buvo iš Turgaus gatvės pusės. Po to, kai 1912 metais Teatro aikštėje buvo įrengtas fontanas poeto Simono Dacho garbei (šiandien tą fontanėlį vadiname Taravos Anike, kurios skulptūrėlė ne tik fontanėlio, bet ir Teatro aikštės puošmena), banko pagrindinės durys perkeltos į Teatro aikštės pusę.
   Senasis įėjimas buvo užmūrytas, o panaikinus vestibiulį praplėsta banko operacijų salė. Senųjų durų vietoje padarytas langas, o virš jo - balkonas su ažūriška metaline, jau jugendo stiliaus bruožų turinčia tvorele. Naująsias duris (jos buvo dvivėrės ) puošė vadinamosios Merkurijaus emblemos: lazda ir aplink ją apsivyniojusi gyvatė bei du sparnai iš šonų, nes senovės graikai tikėjo, kad keliautojus, pirklius globoja Hermis - dievas, avintis auksiniais sandalais, iš kurių kyšojo nedideli sparneliai. 1923 m., Klaipėdos kraštą prijungus prie Lietuvos, šiame pastate įsikūrė Lietuvos valstybinio banko filialas, kurio veikla po 1939 m. Klaipėdos krašto aneksijos buvo nutraukta. Vokiečiai šioje įstaigoje taip pat atidarė banką, pavadindami „Reichsbank“ - taip pat valstybiniu banku. Be tarnybinių patalpų, pastate buvo ir butai administracijai, tarnautojams. 1942 metais buvo minima, jog čia gyvena banko direktorius, finansininkas, pastato prižiūrėtojas.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"