Дивер Джеффри : другие произведения.

Кастрычніцкі спіс

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Тытульны ліст
  Сардэчна запрашаем
  Шакуючы канец - толькі пачатак...
  Эпіграф
  Раздзел 36
  Раздзел 35
  Раздзел 34
  Кіраўнік 33
  Глава 32
  Раздзел 31
  РАЗДЗЕЛ 30
  Глава 29
  Раздзел 28
  Глава 27
  Раздзел 26
  Раздзел 25
  Раздзел 24
  Раздзел 23
  Глава 22
  Раздзел 21
  Раздзел 20
  Раздзел 19
  Раздзел 18
  Раздзел 17
  Раздзел 16
  Раздзел 15
  Раздзел 14
  Раздзел 13
  Раздзел 12
  Раздзел 11
  Раздзел 10
  Раздзел 9
  Раздзел 8
  РАЗДЗЕЛ 7
  Глава 6
  Раздзел 5
  Раздзел 4
  Раздзел 3
  Раздзел 2
  Раздзел 1
  Прадмова
  Пра аўтара
  Падзяка
  Прысвячэнне
  Змест
  Таксама Джэфры Дывер
  Інфармацыйныя бюлетэні
  Аўтарскае права
  
  
  Пачаць чытанне
  Змест
  Інфармацыйныя бюлетэні
  Старонка аўтарскага права
  У адпаведнасці з Законам ЗША аб аўтарскім праве 1976 г., сканаванне, загрузка і электронны абмен любой часткай гэтай кнігі без дазволу выдаўца з'яўляецца незаконным пірацтвам і крадзяжом інтэлектуальнай уласнасці аўтара. Калі вы жадаеце выкарыстаць матэрыял з кнігі (акрамя мэтаў агляду), неабходна атрымаць папярэдні пісьмовы дазвол, звязаўшыся з выдаўцом па адрасе permissions@hbgusa.com. Дзякуй за падтрымку правоў аўтара.
   Шакуючы канец - толькі пачатак...
  Аўтар бэстсэлераў № 1 Джэфэры Дывер стварыў самы захапляльны і арыгінальны раман года — таямніцу гонкі з часам, расказаную наадварот.
  КАСТРЫЧНІЦКІ СПІС
  Габрыэла адчайна чакае навін аб сваёй выкрадзенай дачцэ.
  Нарэшце дзверы адчыняюцца.
  Але справа не ў перамоўшчыках. Гэта не ФБР.
  Гэта выкрадальнік.
  І ў яго ёсць пісталет.
  Як да гэтага дайшло?
  Два дні таму жыццё Габрыэлы было звычайным. Потым нечакана яна атрымлівае паведамленне, што яе шасцігадовую дачку забралі. Ёй пастаўлены ўльтыматум: заплаці паўмільёна даляраў і на працягу 30 гадзін знайдзі таямнічы дакумент, вядомы як «Кастрычніцкі спіс», інакш яна больш ніколі не ўбачыць свайго дзіцяці.
  Захапляльны раман з паваротамі, якія разгортваюцца ад яго драматычнай кульмінацыі да дзіўнага пачатку, «КАСТРЫЧНІКІ СПІС» - гэта Джэфры Дывер у яго найлепшай вынаходлівасці.
  
  Жыццё можна зразумець толькі назад; але гэта трэба жыць наперад.
   —СЭРЭН КІРКЕГАРД​​
  РАЗДЗЕЛ 36
  18:30, НЯДЗЕЛЯ
  
  
  ЯНА СТАЯЛА КАЛЯ ВАКНА манхэтэнскай кватэры, гледзячы праз шчыліну ў фіранках. Яе рукі дрыжалі.
  «Вы бачыце каго-небудзь?» - спытаў мужчына з другога боку пакоя рэзкім голасам.
  "Я неўпэўнены. Магчыма». Яе цела падалася наперад, напружана, Габрыэла нацягнула тоўстыя лісты тканіны бліжэй адна да адной, нібы хтосьці аглядаў вокны ў бінокль. Або снайперская вінтоўка. «Я, вядома, сёння таксама нікога не бачыў. Пакуль не стала занадта позна». Яна люта прамармытала: «Хацелася б, каб у мяне быў пісталет. Я б гэта выкарыстаў. Калі хто-небудзь там будзе, клянуся Богам, я б ім скарыстаўся».
  Сэм Істан спытаў: «Але хто б гэта быў?»
  Яна павярнулася да яго, хутка адышла ад акна. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Гэта можа быць любы. Праклятага Кастрычніцкага спісу, відаць, хочуць усе на свеце!»
  «Як яны маглі ведаць, што вы тут?»
  Габрыэла горка засмяялася. «Здаецца, у мяне больш няма сакрэтаў». Яна вагалася, потым, неахвотна, зноў выглянула. «Я проста не магу сказаць. Я думаў, што там нехта быў. Але ў наступную хвіліну яго не стала. Я...» Потым яна маніякальна прашаптала: «Засаўка!»
  Сэм глядзеў, схіліўшы галаву.
  Расплюшчыўшы вочы, Габрыэла спытала: «Я зачыніла?» Яна хутка выйшла з гасцінай за вугал у калідор, а потым вярнулася. «Не, усё ў парадку. Усё зачынена”.
  Сэм цяпер заняла сваё месца ля акна, выглянула. «Я бачу цені, бачу нейкі рух. Але я не магу сказаць дакладна. Можа быць нехта, можа быць дрэва, якое вее ветрыкам. Пракляты ліхтар патух, той, што перад будынкам». Ён зірнуў на яе. «Раней гэта працавала?»
  "Я не ведаю", сказала яна. «Я думаю, магчыма, так і было. Як можна было выключыць вулічны ліхтар?»
  Сэм не адказаў. Ён таксама адступіў ад шчыліны паміж фіранкамі. Ён перасек пакой і сеў на мочашку каля яе. Раней яна адзначыла, што ён у добрай форме, але не бачыла выразна, наколькі тонкая ў яго талія, наколькі шырокія плечы. Мышцы выпрабоўвалі пінжак і белую кашулю.
  Габрыэла бушавала: «Божа, я ненавіджу гэта!… Сара, што яна перажывае? Што яна думае? Што-?" Яе голас здрыгануўся. Затым яна павольна ўдыхнула і выдыхнула. «Як хутка, як вы думаеце, пакуль мы не даведаемся?» Даніэль і Эндру сышлі каля паўгадзіны таму, каб сустрэць Джозэфа.
  Яна выцерла кропку крыві з ніжняй губы.
  Сэм сказаў: «Цяжка сказаць. Ведаеце, у Джозэфа свой парадак дня. Той... той, хто займае яго месца, мае практычна ўсю ўладу».
  Габрыэла магла сказаць, што ён хацеў сказаць «выкрадальнік», але не хацела дадаваць гэта, магчыма, каб не засмуціцца яшчэ больш.
  Яна павольна выдыхнула, націснула грудную клетку. Ледзьве паморшчыўся. «Я ненавіджу чаканне».
  Сэм нязграбна сказаў: «Яны зробяць гэта».
  «Ці будуць?» Спытала яна, шэптам. «Джозэф - вар'ят. Дзікая карта. Я паняцця не маю, што ён будзе рабіць».
  Туман цішыні напоўніў паўзмрочны пакой, цішыня, спароджаная двума незнаёмцамі, якія чакалі даведацца пра лёс дзіцяці.
  «Калі менавіта гэта адбылося?» — спытаў Сэм. Яго касцюм быў расшпілены, кашуля без гальштукаў, накрухмаленая, як шытрок.
  «Калі Язэп выкраў яе?» спытала Габрыэла; яна не баялася ўжыць гэтае слова. «Суботняя раніца. Учора».
  Назаўжды таму. Гэта была фраза, якая прыйшла ёй у галаву, але яна не выкарыстала гэты выраз з гэтым чалавекам, якога ведала ўсяго некалькі гадзін.
  «А колькі гадоў Сары?»
  Габрыэла адказала: «Шэсць. Ёй усяго шэсць».
  «О, Ісус». Яго доўгі, матава-сухі твар выяўляў агіду, твар старэйшы, чым у большасці мужчын гадоў за трыццаць. Задрыжала шчэць.
  Яна кіўнула ў знак падзякі за спагаду. Пасля паўзы: «Я ненавіджу нядзелі».
  «Я ведаю, што вы маеце на ўвазе». Вочы Сэма зноў паглядзелі на яе: новыя чорныя джынсы, купленыя на бегах, пакуль за ёй і Дэніэлам ганяліся па вуліцах Нью-Ёрка. Яны кепска падыходзяць. Аб'ёмны, недарэчны цёмна-сіні світшот. Ён звярнуў увагу на яе растрапаныя каштанавыя валасы і змардаваны твар, з якога даўно садралі макіяж. Ён таксама агледзеў яе худыя сцёгны, яе багатыя грудзі, але відавочна не адчуваў рамантычнай ці пажадлівай цікавасці. Яна падумала: «Якія б ні былі яго абставіны і перавагі, я ўпэўнена, што выглядаю даволі дрэнна».
  Яна паднялася і пайшла ў кут кватэры. Там сядзеў чорны заплечнік, з якога яшчэ звісаў цэннік. Яна расшпіліла яе, потым дастала меншую гімнастычную сумку і з яе клубок пражы, некалькі іголак і кавалак, над якім працавала. Пасмы былі цёмна-зялёныя і блакітныя...
  Паўтаранне радка з песні.
  Адзін з яе любімых.
  Габрыэла з чырвонымі вачыма і трывожнай манерай зноў села ў пацёртае плюшавае фіялетавае крэсла ў цэнтры гасцінай. Нягледзячы на тое, што яна схапілася за нітку, яна яшчэ не пачала рытмічныя, суцяшальныя рухі, такія знаёмыя, з чырвонымі спіцамі. Яна дакранулася да рота сурвэткай. Паглядзеў на жмут, які быў белы, як тонкі палатно, а цяпер у чырвоныя плямы. Яе пальцы былі пакрытыя лакам падобнага адцення.
  Потым тап, тап , Габрыэла вязала пяць шэрагаў. Яна некалькі разоў кашлянула, націснула на бок, ніжэй правых грудзей, яе вочы на імгненне заплюшчыліся. Яна адчула смак крыві. Медны, салёны, горкі.
  Сэм заклапочана ўскалыхнуў лоб, спытаў: «Калі гэта такая кроў, ці не варта табе звярнуцца ў аддзяленне хуткай дапамогі?» Выглядае горш».
  Габрыэла коратка засмяялася. «Гэта, напэўна, не будзе добрай ідэяй. Хіба Дэніэл не расказаў вам, што здарылася сёння ўдзень?»
  «Ой. Вядома. Не думаў».
  «Я буду жыць з гэтым, пакуль не вярну Сару. Тады я ўсё паклапачуся. У турэмным шпіталі, хутчэй за ўсё». Гэты каментар суправаджала цынічная ўсмешка.
  Яшчэ раз агледзела кватэру. Калі яны з Дэніэлам прыехалі дзве гадзіны таму, яна была занадта заклапочаная, каб заўважыць шмат чаго. У дадатак да таго, што ён быў напоўнены пашарпанай мэбляй і выпраменьваў адчуванне часовага, ён быў змрочны, асабліва цяпер у гнятлівых прыцемках. Яна меркавала, што такая атмасфера ў асноўным была звязана з высокімі столямі, маленькімі пакоямі, шэрымі шпалерамі, усыпанымі дробнымі светлымі кветкамі. Яе вочы кінуліся на каваны часопісны столік пасярод пакоя. Яе калючыя краю былі падобныя на зброю з фантастычнага фільма.
  Боль…
  Стол падпаліў ёй нервы. Але яна зноў падумала, як часта рабіла ў апошнія два дні: твая мэта. Усё, пра што вы павінны думаць, гэта ваша мэта.
  Сара. Выратаванне Сары - ваша адзіная мэта. Памятай гэта, памятай гэта, памятай гэта.
  Габрыэла спытала: «Вы шмат працуеце з Даніэлем?»
  Сэм адказаў: «Мы маем адносіны з ім і Norwalk Fund амаль сем гадоў».
  «Колькі людзей казалі яму, што ён падобны на акцёра?» Яна ўспамінала вечар пятніцы - ці сапраўды гэта магло быць усяго два дні таму? - упершыню сустрэлася з Дэніэлам Рырданам. Потым вечарам: успомніў яго вільготны лоб, усыпаны вільгаццю, і блакітныя вочы пад ім, якія былі адначасова лёгкімі і інтэнсіўнымі.
  - Шмат, - сказаў Сэм і зноў пацёр сваю голую бліскучую скуру галавы. «Я не так шмат разумею: вы той ці іншы акцёр?» Ён смяяўся. У рэшце рэшт, магчыма, у яго было пачуццё гумару.
  «А кіраўнік вашай кампаніі, Эндру, як яго прозвішча?»
  «Фарадэй».
  "Ён захапляльны чалавек", - сказала яна. «Я ніколі раней не чуў пра такую спецыяльнасць, як у яго».
  «Не многія кампаніі робяць тое, што робім мы. Ён зрабіў сабе імя. Падарожнічае па ўсім свеце. Пралятае сто тысяч міль у год. Мінімум».
  Провязала яшчэ адзін шэраг сінім і зялёным колерам. Націсніце, націсніце .
  «А твая праца, Сэм?»
   «Я чалавек за кулісамі. Аперацыйны кіраўнік кампаніі».
  «Як я», - сказала яна. «Я кірую офісам сваёй кампаніі і...» Яе голас сціх, і яна кісла засмяялася. «Я кіраваў офісам. Да таго, як усё гэта адбылося». Яна ўздыхнула, яшчэ раз працерла рот, агледзела сурвэтку і працягнула вязаць, нібы проста стамілася атрымліваць дрэнныя навіны. Яна зірнула на яго іранічна. «У службовай інструкцыі начальніка аператыўнага аддзела таксама ёсць няня?»
  Ён адкрыў рот — быў пратэст, — але потым з усмешкай сказаў: «Гэта было так відавочна?»
  Яна працягнула: «Для вас няма асаблівага сэнсу ўдзельнічаць у гэтым, акрамя адной прычыны: пераканацца, што я трымаюся далей ад іх».
  «Даніэль і Эндру вядуць перамовы аб вызваленні вашай дачкі ад выкрадальніка. Што б вы зрабілі, калі б пайшлі з імі?»
  Яна паціснула плячыма. «Выдрабі Язэпу чортавыя вочы».
  «Гэта тое, што Даніэль меркаваў. Лепш табе застацца тут».
  «І калі б я хацеў пракрасціся на сустрэчу, як ты збіраўся мяне спыніць?»
  «Я б, напэўна, прасіў».
  Яна засмяялася.
  «Што вы ведаеце пра Язэпа?» — спытаў Сэм.
  Усмешка знікла, як вада ў перасохлай зямлі. «Ён монстар, садыст». Яна зірнула на аптэчны пакет CVS, усярэдзіне якога была відаць пляма крыві, бляклая ад белага пластыку.
  Сэм таксама адзначыў гэта. «Даніэль сказаў мне пра гэта. Неверагодна. Хто б зрабіў нешта падобнае?»
  Яна на імгненне заплюшчыла вочы, наморшчыўшы бровы. «Джозэф вялікі і страшны. Хуліган, бандыт. Але ведаеце, што горш? У яго дзіўны бок. Як і яго стрыжка. У яго сапраўдныя густыя, светлыя кучаравыя валасы, і ён іх намазвае ці што. Гэта жудасна. Ён шмат усміхаецца. І ў яго такі тон, я не ведаю, калі ён размаўляе. Вы чулі яго па гучнай сувязі. Здзекі. Галавакружны».
  «Вы ведаеце, на каго ён падобны? Персанаж аднаго з фільмаў пра Бэтмена. Яго сыграў Хіт Лэджэр. Памятаеце?»
  "Так, вы маеце рацыю. Дакладна. Джокер».
  Раптам кулакі Габрыэлы сціснуліся вакол вязання, нібы яна збіралася разарваць кавалак. Прайшло імгненне, і яна нібы здулася, галавой наперад, плечы апусціліся. «Божа, які кашмар - у гэтыя выхадныя». Пафасная ўсмешка выгнула яе вусны. «Два дні таму я была маці з працай, якую любіла. Я толькі што пазнаёміўся з Дэніэлам, і, ведаеце, паміж намі ўсё сапраўды наладзілася. А зараз? Маю дачку выкралі. Дэніэл і твой бос могуць быць на шляху да растрэлу. Паліцыя гоніцца за мной, і я здзейсніў некаторыя... Сёння я зрабіў некалькі жудасных рэчаў. О, Хрыстос…”
  Яна кіўнула ў бок акна. «І, відаць, Джозэф не адзіны, пра каго трэба турбавацца. Пракляты Кастрычніцкі спіс? Чаму ён апынуўся ў мяне на каленях?»
  «Усё абыдзецца», — сказаў ён, хоць яны абодва ведалі, што запэўніванне было толькі слоўным напаўненнем.
  Праз імгненне яна спытала Сэма: «Навошта Дэніэлу рабіць усё гэта для мяне?» Любога іншага даўно б не было».
  «Чаму? Ён зацікаўлены ў тым, што адбываецца».
  "Што?"
  «Вы».
  «Я?»
  Сэм усміхнуўся. «Вы яму падабаецеся. Вось што ён мне сказаў… І загадаў не казаць табе».
  Яна ўявіла падстрыжаныя чорныя валасы Дэніэла, яго квадратную сківіцу, блакітныя вочы, якія танцуюць.
  Акцёр…
  Яна адчула, як калыхаецца ўнізе жывата. Успомніла яго вусны на яе, яго цела побач. Яго пахі, яго густы. Вільгаць на яго і на яе лбе. «Ён мне таксама падабаецца».
  - Вось у чым справа, - сказаў Сэм, седзячы наперадзе на скураным мочаку. «Не дзіўна: Даніэль прыгожы, багаты і добры хлопец. Многія жанчыны бачаць гэта і думаюць: Джэкпот. Але ім усё роўна, хто ён, не ўнутры. Яны не злучаюцца. Дэніэл сказаў, што вы і ён паразумеліся яшчэ да таго, як вы даведаліся, што ў яго ёсць лодка, шыкоўныя машыны і грошы.
  «Так, наша сустрэча была не самым рамантычным вопытам у гісторыі адносін». Яна ўважліва паглядзела на Сэма. «Добра, яму падабаецца я. Але ён таксама робіць гэта з-за таго, што адбылося ў Нью-Гэмпшыры. так?»
  «Ён вам сказаў?» Сэм нібы здзівіўся.
  «Ён зрабіў, так. Гучала даволі кепска».
  Ківок. «О, так. Змяніў увесь свой погляд на жыццё. І, праўда, напэўна, гэта адна з прычын, чаму ён вам дапамагае. Накшталт адплаты за тое, што адбылося. Гэта было цяжка. Вы ведаеце, з удзелам яго дзяцей і ўсё ".
  «Так».
  «Даніэль не ўсім расказвае пра Нью-Гэмпшыр. Насамрэч, наўрад ці хто».
  Яна глядзела на сваё вязанне, на клубкі колеру. «Божа, гэта так рызыкоўна тое, што яны з Эндру робяць. Яны пераменшылі гэта, але…» Яна выцягнула тэлефон з сумкі ад фуфайкі, зірнула на экран і сунула яго назад.
  «Што-небудзь?»
  «Нічога». Уздых. Яна ўстала, падышла да бара і наліла чырвонага віна. Падняла брыво. Сэм кіўнуў. Яна напоўніла яму шклянку, вярнулася на канапу і працягнула яму. Сёрбалі. Канечне, без куфляў і тостаў. Не цяпер.
  Габрыэла села і пачала глытаць, але зняла віно з вуснаў. Яна чутна выдыхнула.
  "Ты ў парадку?" — спытаў Сэм.
  Шырока нахмурыўшыся, яна глядзела на газету на часопісным століку «Чужы» . Нясецца наперад.
  - Божа мой, - сказала яна.
  "Што?"
  Яна падняла вочы, расплюшчыўшы вочы, як манеты. «Я ведаю, што гэта такое».
  Ён запытальна паглядзеў на яе.
  «Кастрычніцкі спіс, Сэм». Яна падсунула New York Times да яго. Ён падышоў наперад і ўзяў яго. Яна працягвала: «Я ведаю, што гэта значыць! Падказкі былі там увесь час. Проста я іх не склаў». Ціхім голасам: «Гэта дрэнна, Сэм. Тое, што будзе, вельмі кепска».
  Але перш чым яна паспела сказаць што-небудзь больш, як з пярэдняга пакоя пачуўся шум: пстрычка, а затым характэрныя музычныя ноты завесы ўваходных дзвярэй, О-о , высока-нізка. Заварушылася затхлае паветра.
   Габрыэла хутка паднялася. Сэм Істан, трымаючы віно ў адной руцэ і газету ў другой, павярнуўся ў калідор.
  «З маёй дачкой усё добра?» — закрычала яна. "Калі ласка, скажы мне! З дачкой усё добра?»
  У пакой хутка ўвайшоў мужчына. Але гэта быў не Дэніэл Рырдан і не Эндру Фарадэй, якія вярнуліся са сваёй місіі па выратаванні яе дачкі.
  На Джозэфе была чорная куртка, пальчаткі і жоўтыя акуляры-авіятары. Яго бліскучыя залацістыя кучаравыя валасы звісалі да сярэдзіны вуха.
  У руцэ ў пальчатцы ён трымаў пісталет, дула якога заканчвалася прысадзістым металічным глушыцелем.
  «Не!» Габрыэла ахнула, гледзячы на Сэма.
  Хутка агледзеўшы пакой, Джозэф павярнуўся да іх, падняўшы пісталет, як быццам жартаўліва.
   РАЗДЗЕЛ 35
  17:50, НЯДЗЕЛЯ НА
  40 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  СКЛАД БЫЎ такім, якім ён пакінуў яго ў пятніцу, калі ён быў тут і рыхтаваўся.
  Вільготныя цагляныя сьцены, пакрытыя струпаватай сьветла-зялёнай фарбай, якія пахнуць парамі мыйных сродкаў, маслам, пестыцыдамі і іржою, асьветленыя нядобразычлівымі люмінесцэнтамі. Адзін пачаў мільгаць, і Джозэф падняўся з-за стала, за якім ён сядзеў, узяў швабру з кута, пасмы сабраліся ў масу, набок, як валасы, якія ветрам ветрам, і кончыкам ручкі разбіў пашкоджаную трубчастую цыбуліну. Не было нічога дастаткова трывалага, каб стаць на яго, каб зняць яго. Аскепкі пасыпаліся, пыл таксама. Скварка задавальняла.
  Гэты будынак быў падобны да таго, дзе ён рабіў сваю маленькую аперацыю мінулай ноччу, склад на захад ад Таймс-сквер. Тут, у Соха, быў попыт на ператварэнне прамысловых плошчаў у прыватныя рэзідэнцыі — вядома, за астранамічныя сумы. Верагодна, гэты будынак ніколі не будзе перароблены. Вокнаў не было. Дрэнна для перапродажу шыкоўным юрыстам і брокерам. Аднак добра для мэт Язэпа. Насамрэч, ён мог разабраць на падлозе ледзь прыкметныя пырскі цёмна-карычневых кропак. Некалькі месяцаў таму гэтыя плямы былі ярка-чырвонымі. Чалавек нарэшце сказаў Язэпу тое, што хацеў ведаць.
  Суцэльныя цагляныя сцены. Яны добра паглыналі крыкі.
  Перш чым вярнуцца ў крэсла, ён падышоў да панэлі абагравальніка, уключыў блок уверх. Прапахлае цвіллю паветра выслізгвала з фортак. Цёплы. Тым не менш, ён трымаў на сабе пальчаткі — тонкую цялесную тканіну. Але не для камфорту. Сіла прафесійнай звычкі. Язэп успомніў шмат разоў у разгар лета, калі ён насіў такія пальчаткі.
  Ён зноў сеў у крэсла, на спінку якога была накінута скураная куртка. Зняўшы бейсболку і пацёршы густыя залацістыя кудзеркі, Джозэф палез у сумку, якую прыхапіў з сабой, і дастаў адметную зялёную скрынку шампанскага Dom Pérignon. Затым ён дастаў з кішэні два мабільныя тэлефоны — свой iPhone і той, які ўзялі з той самай кватэры, дзе ён узяў віно ў скрынцы. Свой тэлефон ён паклаў на стол. Другую ён прагартаў — няўмела з-за пальчатак — і занатаваў нумары тэлефонаў і тэкставыя паведамленні.
  Ён паставіў Samsung, потым выцягнуў ногі, правяраючы час. Яму не прыйшлося б доўга чакаць. Гэта было добра. Ён быў напружаны. Ты заўсёды быў на мяжы ў такія моманты. Вы павінны былі быць. Ён ведаў шмат мужчын, якія расслабляліся, калі гэтага не варта было рабіць. Яны памерлі або змяніліся ў горшы, значна горшы бок.
  Але адрэналін дастае толькі пакуль.
  Ён зірнуў на дзверы ў задняй частцы склада, зачыненыя тоўстай засаўкай. Яна вяла ў невялікую кладоўку. З-пад дзвярэй лілося цёплае жоўтае святло. Вы маглі пачуць DVD Доры Даследчыцы .
  « Гэй, Боты! Хадзем туды! »
  Джозэф яшчэ раз паглядзеў на скрыню з шампанскім. Ён быў заплямлены плямай крыві на баку. Шэсць кропак у шэраг, як частка азбукі Морзэ для SOS. Ён ведаў прэстыж Дома Перыньёна, хаця ў яго яго ніколі не было. Гэта нагадала яму, што ён меў смагу. Ён падняўся і, ступаючы жорстка ад холаду, падышоў да шафы ў куце склада, дзе ён схаваў бутэльку свайго спецыяльнага квасу. Ён адкруціў каўпачок і са смагай выпіў амаль палову змесціва. Адчуў парыў, адчуў камфорт.
  Павольна, сказаў ён сабе.
  Але потым заляпіў астатняе.
  Ён выцер вусны рукавом. Ён паставіў бутэльку на стол. Вядома, ён забраў бы яго з сабой, калі сыходзіў, пасля таго, як прамазаў шкло сваёй сігнальнай ДНК.
  Адкінуўшы сваю цяжкую постаць на спінку крэсла, Джозэф зморшчыўся ад вострага болю ў сцягне. Ён палез у кішэню курткі і дастаў 9-міліметровы пісталет Глок, выпусціў магазін і перазарадзіў, замяніўшы дзве кулі, якімі ён выстраліў нядаўна. Ён успомніў вочы ахвяры, якія глядзелі на яго ў шоку - занадта здранцвелыя, каб нават баяцца. Заўсёды цікавыя тыя моманты перад самым стрэлам. Людзі паводзілі сябе па-рознаму. Гераічна, пафасна, нават бляскава. Ён мог бы напісаць кнігу.
  Джозэф паставіў пісталет на стол і дастаў глушыцель Gemtech, праверыў, ці ён чысты, а потым укруціў яго ў дула. Засунуў зброю за пояс.
  Ён зірнуў на гадзіннік. Дэдлайн заставаўся за дзве хвіліны. Яму было цікава, ці...
  З сярэднявечных дзвярэй пачуўся моцны стук.
  Позірк у вочка, якое ён усталяваў учора. Дэніэл Рырдан і выбітны бізнесмен. Джозэф пастукаў па дзяржальні пісталета, каб нагадаць сабе, дзе менавіта ён абдымаў яго цела. Потым адчыніў клямку.
   РАЗДЗЕЛ 34
  16:00, НЯДЗЕЛЯ НА
  1 ГАДЗІНУ 50 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  У ГАСЦЬНОЙ кватэры Дэніэл Рырдан прадставіў іх. «Гэта Габрыэла Макензі».
  - Эндру Фарадэй, - сказаў старэйшы з двух, якія толькі што ўвайшлі. Другі мужчына прапанаваў: «Сэм Істан».
  Рукі паціскалі. Сэм быў загарэлы, лысеючы і меў скалісты твар і хуткія вочы. Андрэю, які паклаў у кішэню ключы ад кватэры, было каля шасцідзесяці. У яго былі густыя белыя валасы з чорнымі пасмамі, зачасаныя назад і праборам збоку. Прычоска бізнесмена. Прычоска палітыка. Эндру быў стройнейшы за Сэма і Дэніэла і не асабліва мускулісты. Не больш за пяць-дзевяць. Але непасрэднае ўражанне Габрыэлы заключалася ў тым, што ён быў больш імпазантны, чым іншыя. І не з-за ўзросту.
  Прыроджаны бос…
  Даніэль сказаў: «Гэта тыя людзі, пра якіх я вам казаў. Я іх кліент. Былі гадамі».
  Габрыэла і Даніэль селі на канапу, якая праслужыла некалькі дзесяцігоддзяў, і яна вылучала больш інтэнсіўную версію затхлага паху, які яна нядаўна спрабавала вынішчыць з кватэры з дапамогай кухоннага трука.
  Пахаванне, падумала яна. Пахаванне…
  Данііл наліў яшчэ чырвонага віна. Ён зноў паднёс да яе бутэльку. Яна адмовілася. Эндру і Сэм узялі шклянкі. Сёрбалі.
   «Даніэль распавядаў нам пра сітуацыю, - сказаў Эндру. Яго голас быў суцяшальны, барытон.
  Яна сказала шалёным голасам: «Я не ведаю, што рабіць! Гэта кашмар. Дэдлайн праз дзве гадзіны! Джозэф сказаў, што ў мяне час да шасці і на гэты раз без падаўжэння. Пасля…» Яна ўдыхнула, цяжка выдыхнула.
  Мужчыны, здавалася, былі занепакоеныя гэтай істэрыкай, быццам не ведалі, як яе супакоіць. Нарэшце Эндру Фарадэй сказаў: «Ну, у нас ёсць некаторыя думкі».
  Сэм павёў вачыма на Андрэя. Ён быў другасным або трэцім у іерархіі, яна адразу ўбачыла. Яна ацаніла яго надзейным і верным.
  Даніэль прыціснуўся да Габрыэлы на канапе, і яна адчула цяпло яго сцягна на сваім. Ён сціснуў яе руку сваімі доўгімі пальцамі. І яна адчула тую сілу, якую адзначала раней.
  «Ці магу я называць цябе Габрыэла?» Пытанне было ад Андрэя. Здавалася, ён з тых, хто спытае дазволу. Правільна, старой школы.
  «Вядома, так». Яна прыгладзіла ўскудлачаныя валасы. Потым спыніла занятыя рукі.
  Эндру працягнуў: «Па-першае, каб я мог зразумець, Габрыэла: проста каб даведацца факты. Гэты чалавек, які выкраў вашу дачку - Джозэф, вы казалі. Гэта яго імя, так?»
  «Так».
  «Яму патрэбны дакумент, пра які мне казаў Дэніэл. Кастрычніцкі спіс?»
  Яна кіўнула.
  Андрэй угледзеўся ў яе пустыя вочы. «І Дэніэл сказаў, што вы не ведаеце, што гэта значыць».
  Яна паціснула плячыма. «Імёны і адрасы. Можа, злачынцы. Усё, што мы сапраўды ведаем, гэта тое, што людзі гатовыя забіваць дзеля гэтага».
  Эндру сказаў: «І вы не разумееце, што азначае гэтае слова «кастрычнік»?»
  Габрыэла зірнула на Даніэля, які сказаў: «Гэта можа быць нешта, што адбылося ў кастрычніку, у мінулым: сустрэча, падзея. Або, - змрочна дадаў ён, - гэта нешта адбудзецца ў наступным месяцы. Улічваючы тое, што мы чулі, гэта можа быць нешта вельмі дрэннае. Але, з іншага боку, гэта магло быць не што іншае, як імя. Кампанія, нават чалавек. Ці, можа быць, код. Лік дзесяць — дзясяты месяц».
   «Або, — сказала Габрыэла, — Даніэль разглядаў анаграмы».
  «У «Кастрычніку» ёсць цікавыя словы. «Перазагрузка», «загрузка», «ядро», «рабаваць». Але па-за кантэкстам мы проста не ведаем».
  «І вось гэты чалавек па імені Гюнтэр. Але паняцця няма, як ён фігуруе ".
  Андрэй, падумаўшы, кіўнуў. Ён адкінуўся назад і правёў указальным пальцам па валасах. Цяпер Габрыэла агледзела адзенне пачаткоўцаў: мужчыны былі ў касцюмах — прычоскі Эндру былі цёмна-сінімі, а лысеючы Сэм — чорнымі, адначасова кансерватыўныя і дарагія да чорта. Кашулі, сінія і белыя адпаведна. Без сувязяў. Туфлі Bruno Magli або Ferragamo. Адзенне і аксэсуары былі, як сказала б бос Габрыэлы, «прыма».
  Яна роўным голасам сказала ім: «Я ведаю, што трэба здаць».
  «Здаць?»
  «Калі б у мяне хапіла смеласці, я б. Я б аддаў гэта паліцыі, ФБР. Яны б ведалі, што гэта значыць. Гэта адзіная маральная рэч. Але я не магу . Спіс - адзіная разменная манета, каб выратаваць Сару». Яе голас злавіў. «Я адчуваю сябе жудасна, але я павінен даць гэта Джозэфу. У мяне няма выбару».
  Даніэль цвёрда сказаў: «Не ты ўчыніў гэты беспарадак. Чарльз Прэскот зрабіў ".
  Эндру спытаў: «Чарльз Прэскот. Ваш бос, так?»
  «Цяпер былы бос», - прамармытала яна. І цяжка ўдыхнуў, закашляўся. «Сара». Яна на кароткі час заплюшчыла вочы. «Я не магу ўявіць, праз што яна перажывае».
  «Гэта прыгожае імя», - сказаў Сэм, яго першыя словы пасля іх прывітання. У ім было нешта знаёмае — падцягнутае мускулістае целасклад, нязмушаны вугал, пад якім ён стаяў, спакойныя вочы. Тады Габрыэла з шокам зразумела: так, прафесар! Хоць і не знаёмы ў жыцці; у пахавальным бюро, калі ён ляжаў у шаўковай падсцілцы труны. І, канешне, назіралі праз прызму слёз—і тады, і цяпер.
  Андрэй сказаў: «Сапраўды прыгожае імя. Даніэль казаў мне, што Джозэф хоча не толькі спіс, але і грошы?»
  Габрыэла дакранулася пальцамі да вачэй. Яны прыйшлі вільготнымі. "Правільна. Ганарар, які ён заплаціў Чарльзу. Яна глыбока ўдыхнула і сказала: «Але ў мяне няма такіх грошай, паўмільёна, нават калі я заклала свой кааператыў. Я…» Яна змоўкла.
  Даніэль абнадзейліва павёў свае блакітныя вочы ў яе бок. Сала: «Усё будзе добра, Мак». Мянушка таксама суцяшала. Ціск калена аб калена, сцягно аб сцягно, зноў ціск пальцаў на руку. Яго рука адступіла; яго нага не стала. Яна адчула сілу і цяпло настойлівых мускулаў.
  «Такім чынам, — разважаў Эндру, — Джозэфу патрэбны спіс і грошы». Яго слаўны твар зрабіўся сарамлівым. «Аднак падумайце: ён вельмі рызыкуе, можа трапіць у турму на ўсё астатняе жыццё і быць застрэленым камандай па выратаванні закладнікаў. Гэта кажа нам, што тут працуе не толькі прагнасць».
  "Гэта?"
  Даніэль дадаў: «Джозэф у адчаі. Ён можа здавацца ўпэўненым у сабе. Але ён баіцца. Я мяркую, што ён павінен камусьці грошы. Або ён павінен адпрацаваць нейкі іншы доўг. Значны доўг. Нехта мае на яго сур'ёзныя рычагі ўплыву — каб нешта заплаціць. Ці, можа, перадаць спіс».
  - І гэта добра, - прапанаваў Андрэй.
  «Добра?» - спытала Габрыэла.
  Дэніэл патлумачыў: «Заўсёды лепш весці перамовы з людзьмі, якія знаходзяцца ў роспачы».
  «Ён не паводзіў сябе адчайна», - змрочна сказала яна. «Ён здаваўся мне па-чартоўску ўпэўненым у сабе».
  «У вас ёсць спіс?» — спытаў Андрэй.
  «Не з намі. Аднак гэта бяспечна. У майго сябра Фрэнка гэта ёсць у яго на кватэры».
  Сэм спытаў: «І ты давяраеш Фрэнку?»
  «Ён крыху дзіўны. Але, так, ён надзейны ... калі справа даходзіць да мяне ". Яе вочы пазбягалі позірку Даніэля. «Але я не ўпэўнены, куды гэта вядзе. Вы сказалі «дамаўляцца». Я проста хачу даць яму тое, што ён просіць, і вярнуць сваю дачку. Гэта ўсе."
  Праз імгненне Эндру сказаў: «Ну, Габрыэла, я баюся, што гэта не так проста».
  "Чаму не?"
  «Ці расказваў табе Дэніэл, чым мы з Сэмам займаемся?»
  «Не».
  «У мяне ёсць страхавая кампанія. Наша спецыяльнасць - напісанне полісаў высокай рызыкі. Калі вы хочаце пабудаваць фабрыку ў вядомай гарачай кропцы - скажам, у краіне з пераходным перыядам, такой як Лівія або М'янма - мы гарантуем вашых ключавых кіраўнікоў і аб'ектаў. Адзін з нашых вялікіх даходаў - гэта асвятленне выкраданняў. Калі бізнесмена выкрадаюць у чужой краіне, часам яго кампанія або члены сям'і звяртаюцца ў паліцыю. Але часам — калі яны не могуць або занадта рызыкоўна прыцягваць улады — яны спадзяюцца на такія кампаніі, як мая, каб дамовіцца аб вызваленні і заплаціць выкуп.
  «І вось што я збіраюся зрабіць з Джозэфам. Пераканайцеся, што ён атрымае тое, што хоча, але на ўмовах, якія гарантуюць, што Сара будзе вызваленая цэлай і непашкоджанай».
  «Ты... ты зрабіў бы гэта?»
  Андрэй усміхнуўся. «Для мяне гэта ўсё ў працоўны дзень. І, як бы дзіўна гэта ні гучала, гэта сапраўды гэтак жа, як і любая іншая транзакцыя. Выкраданне, або банкаўскі крэдыт, або набыццё, або сумеснае прадпрыемства, няма вялікай розніцы, калі справа даходзіць да завяршэння здзелкі. Вы заўсёды плаціце ў растэрміноўку. Ніколі не ўсё наперадзе. Калі вы адразу дасце Язэпу тое, што ён хоча, у яго не будзе стымулу... пакідаць каго-небудзь жывым».
  «У мяне ёсць Кастрычніцкі спіс», — сказала яна. «Але не грошы».
  - О, у цябе ёсць грошы, Мак, - сказаў Дэніэл.
  Габрыэла нахмурылася.
  Эндру растлумачыў: «Даніэль дае выкуп і плаціць нашу плату».
  " Што? Яна павярнулася да яго тварам.
  Ён кіўнуў.
  «Я не магу прыняць гэта ад вас».
  Даніэль урачыста сказаў: «Вы не можаце дазволіць сабе гэтага не рабіць. Не ў гэты момант. Варыянтаў не засталося. Мы не збіраемся своечасова знайсці схаваны скарб вашага боса».
  — Але… — яна змоўкла. Затым павярнулася і ўткнулася тварам у яго шыю, усхліпваючы. Ён моцна сціснуў яе. Нават калі яна зморшчылася і задыхалася, ён працягваў трымаць яе; насамрэч, ён сціснуў яе яшчэ мацней. Цяжка ўдыхнула ў яе валасы.
  Андрэй заварушыўся і паглядзеў на гадзіннік. «Чатыры сорак пяць. У нас гадзіна пятнаццаць хвілін. Як вы збіраліся даць яму спіс і грошы?»
   «Я збіраўся патэлефанаваць яму, калі ў мяне будуць грошы».
  "Добра. Вось што я хачу, каб вы зрабілі. Вы патэлефануеце яму і скажаце, што ў вас ёсць усё, што ён хоча. Але ты з ім не сустрэнешся. У вас ёсць сябар, які дапамагае вам у гэтым».
  «Вы можаце сказаць яму, што гэта чалавек, якога ён сустрэў учора», - сказаў Дэніэл. «Каб ён не падумаў, што гэта паліцэйскі. Дай яму маё імя. Ён праверыў мяне і ведае, што я не ўяўляю пагрозы».
  Габрыэла цвёрда сказала: «Не. Гэта мая дачка была выкрадзена. Я зраблю гэта."
  «Мы з Андрэем паедзем. Андрэй таму што гэта яго справа. Я, таму што Джозэф ведае, хто я, і што я звязаны з вамі.
  «Гэта занадта небяспечна. Я не магу прасіць вас аб гэтым!»
  Андрэй ціха дадаў: «Гэта не так небяспечна, як здаецца. У нас ёсць рычагі ўплыву. У вас ёсць гэты спіс, які ён так адчайна патрабуе, у нас ёсць грошы, якія ён хоча».
  Дэніэл дадаў: «І мы гэта атрымалі». Яго позірк слізгануў па поліэтыленавай аптэчнай сумцы CVS у куце пакоя. Невялікі, але немагчыма ігнараваць. Цёмныя плямы ўнутры былі відавочныя. «У ім будуць некаторыя доказы, якія можна адсачыць да яго. Ён гэта ведае».
  Эндру працягнуў: «О, так, у нас ёсць пэўныя рычагі ўплыву. Няшмат, але, думаю, дастаткова. Цяпер мы сустрэнемся з Язэпам у шэсць. Што да грошай… Мы дамо яму тое , што ён хоча, праявім добрасумленнасць. І частка спісу - каб даказаць, што яна ў нас ёсць. І мы будзем настойваць на сустрэчы з вашай дачкой. Не відэа і не запіс. Убачыць яе асабіста». Шырокая ўсмешка. «Тады мы дамовімся аб абмене заўтра ў якім-небудзь публічным месцы — поўны Кастрычніцкі спіс, астатнія грошы і доказы». Ён падняў далоні. «Для вашай дачкі».
  Яна павольна кіўнула.
  Даніэль сказаў: «Ці не маглі б вы патэлефанаваць свайму сябру Фрэнку і атрымаць некалькі імёнаў у спісе?» Ці ты яшчэ памятаеш тыя, што бачыў?»
  «Я памятаю іх. Не адрасы, а гарады, у якіх яны». Яна запісала іх і перадала лісток Даніэлю, які прачытаў і паклаў яго ў кішэню.
  Андрэй сказаў: «Гэта добра. Джозэф праверыць іх, пераканацца, што яны сапраўдныя… А цяпер грошы. Сёння вечарам дамо яму порцыю. Палова таго, што ён просіць, напэўна, дастаткова. Гэта пакажа, што мы гатовыя супрацоўнічаць».
  Даніэль сказаў: «Гэта досыць лёгка сабраць дзвесце пяцьдзесят тысяч».
  Некаторым лёгка, падумала Габрыэла.
  «Ну, ці гатовыя мы патэлефанаваць нашаму сябру Джозэфу?» — спытаў Андрэй.
  Габрыэла хвіліну глядзела на тэлефон. Даніэль нахіліўся бліжэй. «Ты можаш гэта зрабіць, Мак».
  Яна паглядзела на яго, удыхнула, знайшла нумар і набрала нумар.
  «Уключыце дынамік», — загадаў старэйшы.
  Яна націснула кнопку.
  Праз імгненне праз лінію пачуўся жудасны голас Джозэфа. «Габрыэла! Прывітанне, прывітанне! Я хваляваўся. Тэрмін усё бліжэй, патроху расце. І я ўпэўнены, што вы памятаеце, што адбываецца, калі вы прапускаеце тэрмін. Нядаўна былі на добрым паляванні на смецця? Знайшлі добрыя скарбы за сметніцамі?»
  «Гэта была самая жудасная рэч, якую хто-небудзь калі-небудзь рабіў», - адрэзвала яна.
  «О, я магу паспрачацца, мы можам прыдумаць некалькі больш агідных прыкладаў, калі мы збяромся разам, ці не згодны? Але гэта было смачна, ці не так?» Яшчэ адно яго дзіўнае хіхіканне.
  Сківіцы Габрыэлы задрыжалі. «Як мая дачка?»
  «Ну, па праўдзе кажучы, яна крыху разгубленая. «Дзе мама, чаму мама не тэлефануе?» Калі гэта нейкае суцяшэнне, яна просіць цябе больш, чым тату Ціма. Няўжо ён быў такім дрэнным мужам?»
  «Чорт вазьмі! Адказаць на маё пытанне! Як справы ў Сары?»
  «Яна ў парадку».
  «Яна не ў парадку і ніколі не будзе ў парадку дзякуючы вам».
  Джозэф грэбліва сказаў: «Людзі пераносяць самыя розныя траўмы і не горш за іх. Я паказальны выпадак».
  "Я ненавіджу цябе так моцна."
  - Шкада, - сказаў ён, гэты спеўны тон зноў напоўніў яго голас. «Калі б вы мяне пазналі, вы б адчувалі сябе інакш. Цяпер я заўважыў, што мы на дынаміку. Я мяркую, што зараз з вамі ў пакоі ваш добры сябар, містэр Рырдан, ці яшчэ хто-небудзь, але не паліцыя, таму што пасля хвалявання сённяшняга дня вы не збіраецеся хадзіць у будынкі станцый. Прынамсі не добраахвотна. Божа, ты сёння зрабіла сабе імя, Габрыэла. Гэта быў вялікі беспарадак… Рады, што вы не менеджэр майго офіса. Цяпер хто твой аватар ?» Ён засмяяўся з гэтага каментара. « Гэта містэр Рырдан?»
  Даніла нахіліўся наперад. "Правільна."
  «Ака JP Morgan. Вы ж не каўбой. Вы фанабэрысты венчурны капіталіст. Я праверыў цябе. Фонд Norwalk. Артыкул перад імем трохі прэтэнцыёзны, але гэта ўражвае ўбранне. Актывы ў два мільярды? Калі б у мяне быў пенсійны рахунак, я б дазволіў вам кіраваць ім. І ўсё ж вы пазбягаеце фрэкінгу і няўстойлівых інвестыцый у энергетыку? Як цудоўна. Здзіўлены, што я зрабіў хатняе заданне?»
  «Не зусім».
  Джозэф спытаў: «Такім чынам, JP, вы прадстаўляеце нашу Габрыэлу?»
  "Правільна."
  вас ляжыць цяжар дастаўкі тавару крыху больш чым праз гадзіну. Вы сказалі мне, што ў вас ёсць спіс. Як справы з халоднымі наяўнымі?»
  Даніэль растлумачыў іх прапанову, частковую аплату і некалькі запісаў з Кастрычніцкага спісу, каб ён мог праверыць іх, пераканацца, што яны сапраўдныя. Затым публічная сустрэча для поўнага абмену.
  Джозэф зрабіў паўзу і сказаў: «Мне больш падабаецца мець справу з Габрыэлай. Дайце мне падумаць, дайце мне падумаць ... Я апускаюся на бок "не". Прапанаваў весела.
  Габрыэла пачала гаварыць, але Эндру спакойна паказаў ёй маўчаць. Даніэль спытаў: "Якая ваша сустрэчная прапанова?"
  « Усе грошы цяпер. Пяцьсот тысяч».
  «Немагчыма!» - выпаліла Габрыэла.
  «Давайце спытаем у маленькай Сары, як яна ставіцца да немагчымасці, ці не так? Здагадайцеся, што я рабіў сёння днём? Я абразаў ружы. Адрэзаць, адрэзаць. Вы ведаеце, што гэта дапамагае ім расці, каб зрэзаць амаль пад корань? Уявіце сабе гэта. Гэта...
  "Хопіць!" Габрыэла з жахам павярнулася да Даніэля. Ён кіўнуў. Злёгку нахіліўшыся наперад, ён сказаў у дынамік: «Добра. Поўная аплата сёння вечарам. Пяцьсот К. Але толькі тры прозвішчы з Кастрычніцкага спісу. І мы бачым Сару асабіста».
  «Гэта будзе працаваць... Толькі, дазвольце мне спачатку нешта спытаць. Скажы праўду, Габрыэла, спіс? У вас гэта ў вашых гарачых маленькіх ручках?»
   Чацвёра ў пакоі пераглянуліся. Яна сказала: «У нас ёсць. У бяспечным месцы».
  «Вы цяпер? Спадзяюся на гэта. Таму што, дазвольце сказаць, я вельмі дрэнны чалавек, каб падманваць. Калі вы паспрабуеце мяне падмануць любым спосабам або вытрымаеце мяне, гэта будзе мець наступствы. Я не збіраюся пагражаць забойствам вашай дачкі, таму што гэта нікому не прынясе карысці. Але хрэн са мной, і я зраблю так, каб яна знікла ў падпольным ланцугу ўсынаўлення, і ты ніколі больш яе не ўбачыш.
  «Не!» — закрычала яна.
  Ён працягнуў: «І гэта яшчэ не ўсё, спадарыня Габрыэла. Я павінен сказаць, што я лічу вас вельмі прывабным - прабачце, Дж.П.Морган. Не зайздросціць. Яна прыгожая жанчына, так? Я ведаю, што вы згодныя».
  Сківіцы Данііла сціснуліся.
  Язэп зноў засмяяўся, што хіхікае. «Калі ўсё пойдзе не так, як я хачу, я знайду цябе і паспрабую правесці час разам. У мяне дом за горадам. Вельмі, вельмі бязлюдна. Такім чынам, Габрыэла, ты разумееш, што тут пастаўлена на карту?»
  Яна адчайна кіўнула, потым зразумела, што Джозэф не чуе яе адказу. «Ніхто вас не падмане! Мы зробім усё, што вы хочаце, я абяцаю!»
  «Добра, Дж. П. Морган, ёсць месца ў Соха... Элізабэт-стрыт, два будынкі на поўнач ад Прынца. На ўсходнім баку вул. Склад». Язэп даў адрас.
  «Я буду там у шэсць. З паплечнікам».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Мой страхавальнік».
  «Ах, гэта мае сэнс. Але любы геройства і вы пачулі наступствы. Сара трапляе ў трэйлер у Заходняй Вірджыніі з адроджанымі мамай і татам, і мы з Габрыэлай пачынаем сустракацца».
  Здавалася, Даніэль выкарыстоўвае ўсю сваю сілу волі, каб кантраляваць голас. «Зразумела».
  Пстрычка яго адключэння падалася стрэлам.
  Габрыэла апусцілася на канапу. Яна выглядала занадта знясіленай, каб нават плакаць.
  Андрэй падняўся. "Добра. Давайце грошы, Даніэль. У нас няшмат часу. Сэм, ты заставайся з Габрыэлай.
   Сэм Істан кіўнуў. «Вядома».
  Даніэль павярнуўся да яе і прыцягнуў да сябе. Ён прашаптаў: «Мы зробім гэта, Мак. Я абяцаю."
  Потым двое мужчын зніклі, дзверы зачыніліся з характэрным дзвюма тонамі.
   РАЗДЗЕЛ 33
  15:30, НЯДЗЕЛЯ НА
  30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ДЭТЭКТЫВЫ НАРЭШ СУРАНІ І БРАД КЭПЛЕР сядзелі ў яшчэ адной аперацыйнай у Вялікім будынку паліцыі Нью-Ёрка, галоўнай штаб - кватэры . Трэці за тры дні. Урад. трахацца.
  Трэцяе — і горшае. Адсюль адкрываўся від на рытую сцяну ратушы і гладкую сцяну берага, галубоў, кавалак неба, галубінае дзярмо. І тое, што гніло за картатэчнымі шафамі апошняга пакоя, не набліжалася да хімічнай зброі тут.
  Кеплер прамармытаў свайму партнёру: «Яны гатовыя?»
  Сурані паклала трубку. «Яны гатовыя».
  «Што гучала легкадумна і няправільна, улічваючы абставіны», — падумаў Кеплер. Ведаеце, тут жыццё людзей пад пагрозай.
  Магчыма, твар Кеплера паказаў, што ён раз'юшаны; Сурані, здавалася, зразумеў. Ён дадаў больш сур'ёзным тонам: «Яны збіраюцца і ставяць. Гэта апошняе, што я чуў. Быццам бы яны занадта занятыя, каб размаўляць з намі».
  Ён меў на ўвазе тактычную групу паліцыі Нью-Ёрка, хлопцаў з падраздзялення хуткай дапамогі — і, магчыма, таксама адну-дзве дзяўчыны. Уся мудрагелістая зброя, кулямёты, шлемы, Nomex, боты.
  Гатовы наляцець, прыбіць перпсаў.
  «Занадта заняты, каб размаўляць з намі?» — паўтарыў Кеплер рэзкім голасам. «FCP Op з'явіўся не з імі».
  Назва аперацыі за апошнія некалькі гадзін змянілася з афіцыйнай «аперацыі Чарльза Прэскота» на «CP Op».
  Потым, дзякуючы складанасцям, якія атачалі справу, непазбежны мадыфікатар, які пачынаўся з шостай літары алфавіту, стаў перад імем. Мянты. Натуральна.
  FCP Op…
  Кеплер працягваў: «Гэта наша расследаванне. Мы павінны быць ва ўсім гэтым, як... як... - Яго голас сціх.
  «Не маглі прыдумаць добрую метафару?» — прапанаваў Сурані.
  Кеплер закаціў вочы, скрывіўся. «Яны ўпэўнены, дзе Габрыэла?»
  «Так, так, так. Не хвалюйся. Яны сочаць за ёй».
  Пачакай, падумаў Кеплер: як жукі на дзярме, як хлопцы з братства на бочачках, як хлопцы з братства на студэнтах...
  Але занадта позна.
  «Зноў пазваніце ў службу назірання. Пераканайцеся, што ёсць сігнал».
  Сурані ўздыхнуў. Але ён зрабіў, як прасілі. Правялі кароткую размову. Ён адключыўся і павярнуўся да Кеплера. «Так, у іх ёсць добры сігнал на яе. Велізарны сігнал. Уключэнне сігналу. Гэта нармальна, калі я скажу гэта, ці мае людзі не маюць на ўвазе эрэкцыю?»
  Кеплер нават не патурбаваўся. «Дзе менавіта ? Яны дакладна ведаюць ?»
  «Так, яны ведаюць ex-act. Вось дзе, як я ўжо казаў, ESU ставіць. Яны гатовыя прыступіць да ліквідацыі, як толькі мы дамо слова».
  Але, вядома, не мы далі слова; гэта быў ён . Капітан Барклі.
  Кеплер прабурчаў: «Я хацеў бы паглядзець фатаграфіі. Я хацеў бы быць на зямлі. У іх ёсць чортавыя камеры, у ESU ёсць. Яны павінны перасылаць нам фатаграфіі».
  «Гэта было дастаткова цяжка адсачыць яе...»
  «Скажы мне тое, чаго я не ведаю».
  «—адсачыць яе ў першую чаргу. Вы не атрымаеце відэа высокай выразнасці, дзеля Бога. О, гэта нармальна, калі хтосьці з маіх перакананняў скажа...
  «Хопіць з гэтым». Кеплер звярнуў увагу на брудныя вокны, беспарадак, жоўта-зялёную фарбу, пах: зноў ежа. Але, у адрозненне ад ранейшых, на гэты раз ён быў зусім не галодны.
  Сурані зірнуў уніз і дакрануўся да свайго карычневага пінжака, які, як зноў падумаў Кеплер, моцна спалучаўся з шэрым колерам твару чалавека. Адценне яго ўласнай скуры быў з цяжкасцю заробленым загарам, але яго касцюм, у адрозненне ад касцюма яго партнёра, быў зморшчаны і - цяпер ён заўважыў - меў няёмкую пляму на рукаве. У форме вушэй Мікі Маўса.
  Ён сеў наперад у сапраўды няўтульнае аранжавае крэсла са шкловалакна і падумаў: «Дык вось чым гэта скончыцца?» Я паглыблены ў аперацыю, дзе людзі могуць загінуць, і ніхто дакладна не ведае, што адбываецца. І калі ён пойдзе на поўдзень, камандзе спатрэбіцца казёл адпушчэння. Прывітанне, дэтэктывы Сурані і Кеплер.
  Безумоўна, існуе тысяча розных спосабаў, як аперацыя можа сапсавацца, але ў рэшце рэшт вам не трэба турбавацца пра тысячу розных спосабаў, таму што дастаткова аднаго, каб усё сапсаваць. І звычайна гэта той, якога вы ніколі не ўбачыце.
  Абодва мужчыны не кінуліся, калі ў пакой увайшоў капітан Пол Барклі — дэтэктывы паліцыі Нью-Ёрка не кінуліся ні на што. Але Кеплер падняў ногі з суседняга крэсла, і Сурані паставіў каву, якую ён гучна папіваў. Для дэтэктываў з такім жыццём і справамі, якія яны вялі, гэта было амаль усё, што яны маглі выказаць з пункту гледжання павагі.
  Асабліва сёння, у муках FCP Op.
  «Вы ведаеце яе месцазнаходжанне?»
  Сурані сказаў: «Так. І яна паняцця не мае, што мы на яе. ЭГУ на пазыцыі. Яны ацэньваюць узровень рызыкі».
  Капітан фыркнуў. « «Уздзеянне рызыкі»? Забудзьцеся пра фільмы пра дрэнных паліцэйскіх - гэта гучыць як тое, што сказаў бы банкір. Цяпер вы бачылі апошняе?» Барклі павярнуўся да кампутара, увайшоўшы ў сістэму. «Я бачыў гэта дзесяць хвілін таму. Ісус».
  Што меў на ўвазе стары? У Кеплера было дастаткова міляў, каб праявіць нецярплівасць свайму босу, і ён зрабіў гэта зараз, хоць моўчкі і нахмурыўшыся, яго смуглыя бровы жорстка нахмурыліся.
  Кеплер думаў, што з'явіцца афіцыйны дакумент, справаздача або відэа з камер назірання. Але тое, што яны глядзелі на экране, было нядаўна абноўленым інтэрнэт-выданнем New York Post . Кеплер уздыхнуў, прачытаўшы гісторыю, працяг ранейшай. У першым загалоўку было слова «паранены». У гэтым быў дзеяслоў «памёр».
  Абодва артыкулы ўтрымлівалі такі сказ: «Раздушаны грузавіком».
   Сурані сказаў: «Я ведаю, гэта не пад кантролем».
  «А гэта недапушчальна. Я хачу пераехаць. Я хачу, каб злачынцы зараз апрацоўваліся ў Цэнтральным браніраванні . Гэта можа ператварыцца ў крывавую лазню, калі мы не будзем дзейнічаць хутка».
  «Гэта ўжо крывавая лазня», — прамармытаў Сурані, гледзячы на фотаздымак цела.
  Сярдзіта паказваючы на экран кампутара, Барклі прамармытаў: «Паглядзіце на прэсу. Праклятыя камеры мабільных тэлефонаў. Гэта праблема ў наш час. Яны ўсюды. Прыдуркі з Samsung або iPhone на месцы здарэння хутчэй, чым службы хуткага рэагавання. Дзярмо. На ім месца злачынства?»
  «Так, але яны не атрымліваюць шмат».
  Усе глядзелі на экран. Кроў даволі яркая ў высокай выразнасці.
  «І Габрыэла з тым хлопцам?»
  Сурані сказаў: «Так».
  «Гэтай жанчыне, — прамовіў капітан, — ёсць за што адказаць». Каментар, пазбаўлены нецэнзурнасці, падаўся асабліва злавесным. Барклі спрачаўся, ці, прынамсі, схіліў галаву, нібы спрачаўся, і глядзеў у акно.
  Банк, мэрыя, галубінае дзярмо.
  «Добра, я тэлефаную. Адпраўце ESU. Зараз жа».
  «Гэта можа ўсё сапсаваць», — сказаў Кеплер. «Думаю, трэба пачакаць, разабрацца, хто гульцы, якія рызыкі. Што-"
  «Адпраўце ESU зараз жа », - буркнуў Барклі, як быццам ён не прывык паўтарацца. Кеплер ведаў, што ён не быў. «Мы больш не чакаем. Што б яшчэ яна ні рабіла за апошнія пару дзён, калі яна скончыць так, як» — ківок на артыкул пра закаханасць у грузавік — «гэта будзе дрэнна для многіх людзей».
  Маючы на ўвазе яго, маючы на ўвазе нас, маючы на ўвазе горад.
  Асабліва дрэнна для Габрыэлы, хацеў сказаць Кеплер, але ўстрымаўся.
  Сурані схапіла трубку. Ён нахіліўся наперад, напружаны, калі сказаў: «Гэта Сурані. Вашы каманды атрымалі зялёнае святло. Вы можаце... Яго шэра-карычневы твар застыў. "Што? Што?"
  Кеплер і Барклі ўтаропіліся на яго. Барклі было цяжка чытаць, але, несумненна, тое, што ён адчуваў, было такім жа жахам, якое перажываў Кеплер.
  " Што? »
   Паўтарэнне абурыла. Калі ён прамовіць гэтае слова яшчэ раз, Кеплер схопіць яго за каўнер, забярэ тэлефон.
  Але наступнымі словамі Сурані былі: «О, чорт».
  Вочы Кеплера расплюшчыліся, і ён падняў далоні. Значэнне: раскажыце нам што-небудзь чортава канкрэтнае.
  Сурані цяпер напружана ківаў. «Вядома, я пастаўлю яго».
  "Што?" - спытаў Барклі, відаць, не заўважыўшы, што паўтарае свайму дэтэктыву.
  Сурані сказаў: «У аператыўнага камандзіра ESU ёсць нехта, з кім, на яго думку, варта пагаварыць».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Кіроўца аддзела санітарыі».
  Барклі нахмурыўся сёння як найглыбей. «Якое дачыненне да аперацыі мае сметнік?»
  «Тут». Сурані працягнула яму тэлефон, нібы гэта была скрыня з няўстойлівымі патронамі.
  Капітан выхапіў у яго з рук апарат і загаварыў з кіроўцам. Ён адключыўся і сеў назад. Нарэшце: «У нас праблема».
   РАЗДЗЕЛ 32
  15:15, НЯДЗЕЛЯ НА
  15 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ШТО АДБЫЛОСЯ ТАМ, з тым чалавекам, - прашаптала Габрыэла, выціраючы слёзы. «Я… я не ведаю, што сказаць».
  Даніэль вярнуўся ў стан чакання: назіраў, не гаварыў. Яго вочы агледзелі пахмурныя пасляабедзенныя вуліцы Мідтаўна на ўсходзе. «Выглядае ясна. Давай."
  Яны прайшлі яшчэ адзін квартал.
  «Там. Гэта тое месца, Мак. Хадзем унутр». Дэніэл паказваў на вузкі жылы дом цёмнага колеру ў тупіку на Іст 51-й. Ён узвышаўся на чатырох паверхах, і многія вокны былі завешаны падазронымі вачыма.
  «Там мы будзем у бяспецы».
  Яна жорстка засмяялася. Бяспечны. Так, дакладна.
  Данііл у адказ паціснуў ёй руку.
  Калі яны падышлі да будынка, Габрыэла азірнулася, уважліва разглядаючы цені, вокны і дзвярныя праёмы. Ніякай міліцыі яна не ўбачыла. Ці іншыя пагрозы. Даніэль прапусціў іх у вестыбюль, які быў афарбаваны ў некалькі адценняў блакітнага і асветлены срэбнымі бра. Дэкор быў з густам, хоць і наўрад ці элегантны. На сцяне каля паштовых скрынь вісела карціна — відаць, аўтара Пікаса — балерыны. Па лесвіцы падняліся на другі паверх, дзе былі дзверы ў дзве кватэры.
  Даніла накіраваў яе налева, што выходзіла на парадны двор.
   Шчоўкнуў ключ, рыпнула завеса. Гэта выдавала смешны гук, музычны. Дзве першыя ноты «The Star Spangled Banner».
  О-о, скажы, ты бачыш...
  Пасля таго, як яны ўвайшлі ў цёмныя пакоі, Даніэль зачыніў і двойчы замкнуў дзверы, уключыў верхняе святло.
  Габрыэла кінула новы заплечнік, у якім была яе гімнасцёрка, на патрапаны часопісны столік у гасцінай. Даніэль паклаў свае рэчы побач і цяжка сеў у цвёрдае крэсла за абедзенным сталом. Ён зайшоў у інтэрнэт праз свой iPad, а яна падышла да акна, паглядзела на двор і тупік.
  Габрыэлу непакоіў пах у пакоях. Водар нагадаў ёй пахавальную кантору. Старыя, нясвежыя хімікаты, хоць тут яны былі б проста ачышчальнікамі, а не кансервантамі для мёртвай плоці. Яна ўспомніла менавіта такі пах шэсць гадоў і два месяцы таму. Яе скруціла жывот, расла боль, расла злосць. Узнік вобраз прафесара.
  Потым яна падумала пра сваю мантру.
  Сара.
  Ваша мэта. Засяродзьцеся на сваёй мэты.
  Сара.
  Гэта проста выпадковы пах, сказала яна сабе, што выклікае цяжкія ўспаміны. Тым не менш, яна не змагла цалкам адцягнуць яго. Яна зайшла на кухню і адчыніла халадзільнік, які быў амаль пусты — ёмістасць з кавай, маслам, зморшчаны лімон, цвёрды, як рог. А ў хрумстцы цыбулю. Ён таксама быў у мінулым, але не гнілы. Зялёныя парасткі раслі з канца, жудасныя. Яна падумала пра непаслухмяныя валасы Язэпа, прылізаныя, тлустыя. Яна знайшла нож, тупы, але дастаткова востры, каб нарэзаць гародніну, калі пілаваць з націскам. Калі яна здабыла невялікую кучу пярсцёнкаў, яна знайшла ў шафе алей і наліла яго на запыленую патэльню, не паклапаціўшыся аб тым, каб выцерці яе. Яна павялічыла агонь і прыгатавала кольцы і парасткі, рассеяна памешваючы іх драўлянай лыжкай у выглядзе васьмёркі.
  Салодкія водары ўзмацніліся і неўзабаве яны змякчылі пахі, якія яе турбавалі. Думкі пра мінулую смерць пабляклі.
  Дэніэл Рырдан падышоў да дзвярэй кухні. Яна адчула ён уважліва назіраў за ёй. Яна зірнула на яго прыгожы твар, адчула гэты звон прывабнасці. Думаў пра вечар пятніцы, два дні таму. Год, назаўжды.
  «Галодны?»
  «Напэўна. Але я нічога не хачу есці. Я проста асвяжаю паветра».
  «З цыбуляй?» Смех. Ён цудоўна смяяўся — як і той акцёр, на якога ён быў вельмі падобны.
  Яе голас дрыжаў, калі яна сказала: «Кожны вечар, калі яна са мной, мы з Сарай гатуем ежу. Ну, не кожны вечар. Але большасць. Яна любіць нешта варушыць. Яна выдатная мяшанка. Мы часам жартуем, мы…» І яна рэзка змоўкла, глыбока ўдыхнула, гледзячы ад яго.
  Яна дакранулася да грудзей, паморшчыўшыся, і Дэніэл падышоў бліжэй, узяў сурвэтку і павольна выцер кроў з кутка яе рота. Потым ён абняў яе. Яго рука прайшла па яе хрыбетніку, наткнуўшыся на шлеі бюстгальтара пад тоўстым світшотам і ўвайшоўшы ў паясніцу. Ён прыцягнуў яе да сябе. Яна напружылася і злёгку застагнала. Ён адкінуў яе галаву назад і, нягледзячы на рэшткі крыві, моцна пацалаваў яе ў вусны. Яна застагнала, нахмурыўшыся, і ён адпусціў яе.
  - Прабач, - прашаптаў ён.
  «Не будзь».
  Ён яшчэ раз прыціснуўся тварам да яе, уцягваючы яе цела ў сябе. А потым адступіў, нібы прымушаючы сябе. Яна выключыла газ на пліце, і яны вярнуліся ў гасціную.
  Яна агледзела кватэру. Ён быў стэрыльны, зношаны ў стылі бляклай элегантнасці, як багатыя людзі, якія скарачаюць штат, сыходзяць на пенсію. Прыгожая мэбля была вышэйшай якасці дзесяць-пятнаццаць гадоў таму, але была пацёртая і пацёртая. Падушкі пацярпелі ад занадта вялікай колькасці азадкаў, дыван - ад занадта вялікай колькасці скураных абцасаў.
  Непрыгожа, так.
  Але было ціха. І адасоблена.
  Бяспечны…
  Дэкарацыі былі ў асноўным марскія. Адбіткі караблёў на бурных хвалях, а таксама марскія памятныя рэчы, ліхтары і рыбалоўныя прылады.
  Габрыэла паглядзела на драўляную стойку з сучкамі на сцяне. «Ваша?»
   "Правільна. Я іх звязаў. Хобі». Ён паглядзеў на кароткія кавалкі вяроўкі, звязаныя ў марскія вузлы, іх было два дзясяткі. «У кожнага з іх ёсць імёны».
  Яшчэ адна сцяна была прысвечана фатаграфіі. Ён заўважыў кірунак яе вачэй. «Не так добра, як у вас».
  «У вас ёсць Эдвард Уэстон і Імаджэн Канінгем, Штыгліц».
  «Яны проста рэпрадукцыі, а не арыгіналы».
  «Аднак малайчына. Якасная праца. І выбар гэтых частак у прыватнасці. Уэстон быў наватарскім. Канінгэм таксама, хоць я думаю, што ёй трэба больш перавагі.»
  «І вось што-небудзь, што ваша дачка ацэніць». На адной сцяне была старадаўняя верхавая вярхушка і пара шпор.
  У памяці паўстаў незгладжальны вобраз Сары.
  Сара…
  Яна адчувала, што Даніла збіраецца закрануць сур'ёзную тэму. Яна мела рацыю.
  «Мак, я папрашу людзей дапамагчы нам». Ён кіўнуў у бок свайго iPad, на якім, як мяркуецца, адпраўляў і атрымліваў электронныя лісты.
  «Дапамажыце нам?»
  «Яны добрыя людзі. І яны нам патрэбныя».
  «Я не магу пра гэта пытацца».
  «Вы не пыталіся». Данііл усміхнуўся. «Акрамя таго, я вам вялікі абавязак. Вы той, хто прыдумаў Прынстанскае рашэнне. Я не ведаю, што было б, калі б цябе не было. Гэта быў бы кашмар».
  «Б'юся аб заклад, што ты з гэтым справіўся б».
  «Не. Вы выратавалі мне жыццё, - сказаў ён ёй.
  Габрыэла сціпла ўсміхнулася. «Хто яны, гэтыя людзі?»
  «Некалькі хлопцаў, з якімі я працаваў гадамі. Разумны. Нам патрэбны разумны». Даніэль паглядзеў на яе яркія вочы. «З ёй усё будзе ў парадку, Мак. Я абяцаю. Сара будзе ў парадку ".
  І Габрыэла падумала: абяцаю . Які дзіўны дзеяслоў. Слова, якому нельга верыць. Ці не варта.
  Як і само слова давер .
   «Не будзь такім цынічным», — падумала яна.
  Але гэта было цяжка. Габрыэла была цынічная. Яна навучылася быць такой дзякуючы прафесару.
  Яна ўбачыла нерухомы твар мужчыны, васковы, акружаны атласам. Матэрыял, якім яна пачала пагарджаць.
  «Яны хутка будуць». Ён прыжмурыўся, гледзячы ў яе бок. «Што ты думаеш? Нешта важнае. Я магу сказаць».
  Мяккім голасам. «Не».
  «Не, ты не думаеш, ці не, ты не кажаш? Гэта павінны быць дзверы нумар два, таму што вы не можаце не думаць пра нешта. Гэта немагчыма”.
  Яна старалася сфармуляваць словы так, каб яны не выйшлі дурнымі. Гэта было няпроста. «Занадта шмат людзей адварочваюцца, калі адбываецца нешта дрэннае. Яны баяцца, яны перажываюць з-за нязручнасцяў, перажываюць, што ім будзе няёмка. Але ты не жадаеш дазволіць Джозэфу сысці з рук, і ты робіш гэта дзеля мяне, дзеля таго, каго ты ведаеш усяго пару дзён».
  Яна ацаніла, што Дэніэл Рырдан не змог пачырванець. Але яго словы збянтэжылі. «Вы выклікаеце ў мяне комплекс». Ён азірнуўся і заўважыў бар. «Мне трэба выпіць. Вы? Віно? Што мацней?»
  «Не. Проста… не цяпер».
  Ён адкрыў бутэльку кабернэ і наліў рубінавую вадкасць у шклянку. Доўгі глыток, здавалася, выгнаў з яе нудную ўдзячнасць. У яго была іншая. «Цяпер. Мы павінны падумаць аб нашых далейшых кроках. Эндру і Сэм хутка павінны быць тут. Па-першае, я мяркую, што мы павінны назваць ускладненне. Пераканайцеся, што ён дома».
  Ускладненне …
  Пры гэтым слове яна ўсміхнулася. Затым прагартала тэлефон, пакуль не знайшла імя Фрэнка Уолша і не патэлефанавала. «Няма адказу». Яна адправіла тэкст. «Але я ўпэўнены, што спіс у бяспецы. Няма прычын, каб гэтага не было».
  Твар Данілы заставаўся спакойным. Хаця, вядома, ён падумаў бы: без гэтага спісу ваша дачка памерла. І чалавек, які хацеў яе забіць, гэты дзіка Джозэф, таксама неўзабаве будзе за табой.
  І не трэба было дадаваць, што Язэп таксама будзе яго шукаць.
  Але потым яе тэлефон загудзеў, і яна зірнула на экран. Тэкст з'явіўся. Яна коратка ўсміхнулася. «Гэта Фрэнк. Ён не выходзіць сёння вечарам. Усё нармальна”.
  «Гэта ў нас на адзін клопат менш. Але я не ведаю, як я стаўлюся да містэра Фрэнка "Ускладнення" Уолша ў вашым спісе хуткага набору. Я думаю, што лепш заняць яго месца».
  «Я мог бы падняць цябе на другі нумар».
  «Толькі два?»
  «Мама на першым месцы».
  «Гэта цалкам справядліва».
  Дэніэл падышоў да высокага атракцыёна з чырвонага дрэва, прыкладна 1975 года, хоць ён утрымліваў больш новыя кампаненты. Ён уключыў радыё на мясцовую станцыю. Пасля пяці хвілін дрэннай музыкі і горшай рэкламы надышоў час навін. Яна падышла да прылады і рэзка выключыла яго.
  Даніэль паглядзеў на яе, калі яна глядзела на трубку. Яна сказала яму: «Я не хачу пра гэта чуць. Пра тое, што здарылася сёння — нічога! Гэта павінна быць у навінах. Я ва ўсіх навінах!» Яе голас зноў стаў дрыготкім.
  «Нічога, нічога…»
  Яна ўздрыгнула ад гуду дамафона. Здавалася, гучна, як сігнал трывогі. «Даніэль?» - пачуўся голас праз дынамік. «Гэта Эндру».
  Даніэль заспакаяльна кіўнуў і прашаптаў Габрыэле: «Прыбыла кавалерыя».
   РАЗДЗЕЛ 31
  14:15, НЯДЗЕЛЯ НА
  1 ГАДЗІНУ РАНЕЙ
  
  
  ДЭТЭКТЫВ Б РАД КЭПЛЕР глядзеў , як яго бос чытаў паведамленне для СМІ раз, два і яшчэ раз .
  Капітан Пол Барклі паглядзеў на прэс-афіцэра паліцыі Нью-Ёрка, хісткага маладога чалавека з устойлівымі вуграмі, які сядзеў перад ім у гэтай пякельнай яме аперацыйнай. Потым, не гаворачы ні слова, апусціў вочы і прачытаў яшчэ раз.
  Жывот Барклі выдаў шум Harley-Davidson, на які ўсе ў пакоі зрабілі выгляд, што ігнаруюць.
  Кеплер ведаў, што ў гэты час па нядзелях Барклі хаваў ростбіф сваёй жонкі разам з — калі яна не глядзела — велізарнымі відэльцамі бульбянога пюрэ з маслам. Дэтэктыў ведаў аб гэтай руціне, таму што яго некалькі разоў запрашалі на абед. У яго былі тры ўспаміны пра гэтыя выпадкі: Барклі зноў і зноў расказваў адны і тыя ж квазіблакітныя жарты. Ростбіф вельмі добры. І Кеплер марнуе ўвесь час на тое, каб высветліць, ці ёсць нейкія магчымыя сцэнары, каб сказаць дачцэ Барклі, студэнтцы каледжа, усёзнайцы, каб яна заткнулася. Якіх, вядома, не было.
  Сам Кеплер яшчэ раз прачытаў рэліз.
  Фрэд Стэнфард Чэпмен, 29 гадоў,… жонка, Элізабэта, 31 год, двое дзяцей, Кайл і Сафі… Аперацыя па выдаленні кулі, якая засела каля яго сэрца, запланавана на сёння… Расследаванне працягваецца… Прагноз непрыемны…
  І гэтак далей, і гэтак далей, і гэтак далей…
  «Колькі званкоў?» - спытаў Барклі ў маладога чалавека.
  «З прэсы? Сто."
  Барклі адрэзаў: «Гэта перабольшанне».
  Кеплер падумаў: напэўна, не. Яго партнёр, Нарэш Сурані, здавалася, пагаджаўся.
  «Я хацеў прамаўчаць», — сказаў капітан.
  «Страляніна?» З ПА юнак.
  «Так, расстрэл. На праклятым Манхэтэне. Я хацеў, каб гэта было чортава ціха. Але я мяркую, што гэта не спрацавала, так? Гэта была ўцечка інфармацыі памерам з Тытанік ».
  Кеплер паправіў: "Тытанік" не быў уцечкай. « Тытанік » быў караблём, які трапіў у нягоду з-за ўцечкі.
  Але, вядома, праўка была негалоснай.
  Барклі схапіў ручку і пачаў пераглядаць.
  Што дало Кеплеру магчымасць агледзець іх новыя раскопкі. Гэта было другое памяшканне, у якое была адведзена аперацыя Чарльза Прэскота — CP Op — за апошнія два дні. Безумоўна, гэта быў напружаны час для дрэнных хлопцаў, і невялікія аперацыі, такія як CP Op, не мелі вялікага значэння з пункту гледжання павелічэння даверу, таму ім прыйшлося браць любое вольнае памяшканне ў дадзены момант. Але гэта былі ямы. У памяшканні памерам дваццаць на трыццаць футаў было некалькі манітораў высокай выразнасці, але яны былі выключаныя і нават не выглядалі падключанымі. Сцены былі пацёртыя — нічога новага там не было, а дзяржаўная мэбля была танная. Амаль траціна плошчы была адведзена пад склады. Нечым таксама пахла, быццам бутэрброд з індычкай на вынас упаў за адну з шафаў для дакументаў вельмі-даўно.
  Прынамсі, горш быць не можа.
  Барклі адсунуў прэс-рэліз назад, як шайбу ў паветраным хакеі. «Выпраўце гэта. І, дарэчы, без каментароў ад мяне, акрамя таго, што расследаванні працягваюцца. На гэтым спыніцеся. Больш нічога».
  Прэс-афіцэр паспрабаваў яшчэ раз. «Але сто званкоў, сэр».
  «Чаму ты ўсё яшчэ тут?» Барклі выдаў гук, падобны на непрыемную перадачу. Гэта ішло з яго горла, а не з жывата.
  «Так, сэр. Прабачце, сэр. Супрацоўнік па сувязях з грамадскасцю выскачыў.
  Чаму, чорт вазьмі, гэты хлопец носіць зброю? — падумаў Кеплер.
   Барклі павярнуўся да двух дэтэктываў, якія сядзелі за пабітым сталом з ДВП, і гаўкнуў: «Ісус». Ён кіўнуў у бок копіі рэлізу Кеплера.
  Фрэд Стэнфард Чэпмэн, 29 гадоў,... агнястрэльнае раненне...
  Потым бос змяніў кірунак. «Цяпер, яна ».
  Яму не трэба было казаць Габрыэла. У гэты момант не было іншых жанчын, якія выклікалі ў іх столькі трывогі.
  «Я казаў вам учора, што хачу за ёй сачыць. Дваццаць чатыры сем. Што, чорт вазьмі, здарылася? Вы былі ў яе, праўда? Камеры, мікрафоны».
  Яе.
  Брэд Кеплер паціснуў плячыма. «Яна нам падказала. не ведаю А потым пачаў выкарыстоўваць тактыку ўхілення».
  «Чорт гэта значыць? Гучыць як з фільма пра дрэннага паліцэйскага».
  «Але, — сказаў Кеплер, — мы ўсё яшчэ на ёй». Погляд на партнёра. «Правільна?»
  Сурані патэлефанаваў у аддзел назірання, абмеркаваў, потым пляснуў далонню па муштуку і сказаў Барклі і Кеплеру: «У нас блізкія афіцэры. Гэта справядліва».
  Што гучала як з яшчэ горшага паліцэйскага фільма.
  Праведнік?
  Капітан спытаў: «Як ты справіўся з хвастом, калі яна падсунула цябе на сваё месца?»
  Сурані растлумачыў: «Брэд знайшоў яе GPS».
  «Як, чорт вазьмі, ты гэта робіш?» Капітан зрабіў адзін са сваіх шырокіх броваў, які ён выкарыстаў для акцэнту, жэст, які некалькі яго дэтэктываў добра пераймалі, у тым ліку Брэд Кеплер.
  «Яна адцягнулася. Гэта быў хаос, зброя, крыкі, ныркі ў прыкрыцці. Я засунуў яе ў кішэню курткі».
  Кеплер мог зразумець, што Барклі быў задаволены, але яго прырода патрабавала ад яго спытаць: «Вы лічыце, што гэта бяспечная ідэя?» Капітан ніколі не мог проста сказаць: "Добрая праца".
  «Бяспечная ідэя?» - спытаў Кеплер. Ён не ведаў, што гэта значыць. «Шчыра кажучы, не думаў пра гэта. Гэта было тое, што я павінен быў зрабіць: навесці на яе трэкер, а потым адступіць».
  Сурані, шэры колер твару якога яшчэ больш пасівеў пад нечалавечым святлом у змрочнай аперацыйнай, сказаў: «Гэта было даволі добра, даволі гладка. Яна паняцця не мае».
  «Мікрафон?» Капітан двойчы, потым трэці раз прычасаў свае падстрыжаныя белыя валасы — валасы старшага кангрэсмена. Здавалася, ён агледзеў Кеплера з ног да ног, нібы ўхваляючы яго ўражлівы загар. Або няўхвальна.
  «Не, проста трэкер. Мы згубілі яе на некаторы час у метро».
  Сістэма метро Нью-Ёрка была вялізнай, хуткай і эфектыўнай, і гэта азначала, што яна магла даставіць Габрыэлу куды заўгодна ў межах тэрыторыі ў некалькі сотняў квадратных міль. І GPS-трэкеры там не працуюць.
  «Але потым яна ўсплыла. Камера відэаназірання распазнала твар на выхадзе са станцыі ў Мідтаўне. З тых часоў сігнал трывалы».
  «Калі толькі яна зноў вырашыць сесці на цягнік А».
  "Яна не можа жыць у MTA", - сказаў Сурані. «Ежа там адстойная. А душавыя? Забудзьце пра гэта». Гэта выклікала жорсткі погляд Кеплера, таму што жарт быў больш за дурны. Гэта быў нават не жарт.
  «І яна была з хлопцам?»
  "Правільна."
  «Заставайся на ёй. Але я хачу, каб усе хвасты былі нябачнымі. Вы сочыце за мной? Калі назіранне будзе зроблена, то людзі могуць быць забітыя. На маім гадзінніку гэтага не адбываецца».
  А чаму не? Кеплера здзівіла драматычная заява. Вы можаце абараніць усіх нявінных у Нью-Ёрку, бос? Шмат людзей загінула на вашай гадзіне за гэтыя гады, калі вы падумаеце пра гэта .
  Але Сурані толькі сказаў: «Мы сказалі камандам трымацца далей. Яны побач, але не занадта блізка».
  Адзін з намеснікаў начальніка высунуў галаву ў дзвярны праём. «Гэй, прабачце, спадары. Трэба забраць гэты пакой».
  "Што?" - агрызнуўся Барклі. «Зноў рухацца? Вы, напэўна, жартуеце?»
  Белавалосы, круглы медзь паціснуў плячыма, выглядаючы толькі крыху раскаяным. «Атрымалі падказку тэрарыста, і нам патрэбна лінія ISDN. У іншых пакоях яны не працуюць».
  «Тэрарыст. Мы атрымліваем тысячу падказак тэрарыстаў у год. Чаму гэта важна?»
   «Гэтым займаецца Бюро. Даволі сур'ёзна. І можа пайсці праз два-тры тыдні. Інфраструктурная мэта, такія рэчы. У вас ёсць дзесяць хвілін, каб знайсці новыя раскопкі». Ён зьнік. Кеплер зірнуў на Сурані і зразумеў, што яго партнёр ледзьве стрымліваўся, каб не ткнуць пальцам у пусты дзвярны праём. Яны памяняліся ўсмешкамі.
  Уздыхнуўшы, Барклі паглядзеў на аркушы паперы на стале. Адзін з іх узначальваў Charles Prescott Investments .
  Іншая была яшчэ адной копіяй прэс-рэлізу.
  Аперацыя па выдаленні кулі, якая засела каля яго сэрца, запланавана на сёння…
  «Мы зробім так, каб гэта спрацавала. Я ведаю, што будзем». Гэта хісткае запэўненне прыйшло ад Кеплера.
  Якраз тады Сурані патэлефанавалі яшчэ раз. Ён прыслухаўся. Ён адключыўся. «Назіранне. Габрыэла і Рырдан зноў у руху. Каля сорак восьмага і сёмага, рухаючыся на захад. Паблізу ёсць пара без апазнавальных знакаў, але яны застаюцца па-за ўвагай».
  Ві-цын-ты.
  «Ісус, — падумаў Кеплер.
  Барклі адсунуў папку Прэскота, нібы яна нагадала яму аб дрэнным медыцынскім дыягназе. Ён спытаў: «Трэкер добры?»
  Кеплер сказаў: «Так. Зараду батарэі хапае на некалькі дзён, і ён дакладна вызначыць месцазнаходжанне на адлегласці да шасці футаў».
  Сурані з гонарам дадала: «І яна ніколі гэтага не заўважыць. Гэта ўнутры ручкі Bic».
   РАЗДЗЕЛ 30
  14:10, НЯДЗЕЛЯ НА
  5 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Т А НЕБА ЗМЯНІЛАСЯ ДА ГОРШАГА.
  Губчатыя аблокі, якія так лагодна і легкадумна плылі ў блакітным небе, зніклі. Ад гарызонту да гарызонту цягнулася шэра-шэрая воблачнасць, нібы само паветра было прывязана да вострага краю гэтых апошніх трыццаці гадзін. У гавані было неспакойна, вецер рэзкі.
  Габрыэла і Даніэль выходзілі з метро. Пасля крыкаў, пасля хаосу на Другой авеню не так даўно з'явіліся натоўпы паліцыі. У іх з Дэніэлам не было іншага выбару, акрамя як выкарыстаць сістэму метро, каб уцячы, нягледзячы на рызыку быць заўважанымі паліцыяй транспартнай службы. Але ніхто іх не заўважыў, і цяпер на вуліцах яны лавіравалі сярод сем'яў, турыстаў, пакупнікоў і закаханых, спрабуючы знайсці прытулак у натоўпе - гэтак жа, як двое ўцекачоў губляліся ў розных лініях метро апошнія паўгода. гадзіну. Яны ехалі ў Гарлем з Верхняга Іст-Сайда, затым накіраваліся праз горад і, нарэшце, на поўдзень да Мідтаўна.
  Адсюль яны пойдуць у кватэру, пра якую ёй расказаў Дэніэл — тую кватэру, якую яго кампанія, The Norwalk Fund, захоўвала для кліентаў з іншага горада. Зараз там было пуста, і яны маглі там схавацца.
  Цяпер ён уважліва агледзеўся. «Ні паліцыі, ні Джозэфа, ні нікога пасля нас».
  Габрыэла была ўрачыстая. «Уся кроў, Дэніэл. Вы гэта бачылі?"
   Вядома, меў. Ён мацней сціснуў яе руку. Ціск, здавалася, меў сэнс. Але што? Яна не магла сказаць.
  «Глядзі!»
  Ён таксама заўважыў сіне-белую патрульную машыну, якая імчала на хуткасці, настойліва міргаючы фарамі. Габрыэла скінула з пляча заплечнік, і яны павярнулі, падышлі бліжэй да крамы, заставіўшы паміж сабой і вуліцай паток мінакоў.
  Аднак крэйсер паліцыі Нью-Ёрка хутка праехаў міма, накіроўваючыся ў напрамку інцыдэнту.
  Кроў…
  Даніла накіраваў яе на ўсход. «Кватэра вось так. Каля васьмі, дзесяці кварталаў. Недалёка».
  Але перш чым яны пайшлі, Габрыэла ўзяла яго за руку і сказала: «Пачакай. Давайце адмовімся ад шапак і зробім лепшы камуфляж». Яна пастукала па цёмнай бейсболцы без лагатыпа, якая была на ёй. «Нам трэба больш, чым гэта, каб падмануць іх». Ківаючы на краму адзення са зніжкай, што знаходзіцца вышэй за квартал. «Пойдзем за пакупкамі».
  Праз пяць хвілін яны выйшлі, апранутыя ў джынсы — яго сінія, яе чорныя — і світшоты і вятроўкі, таксама цёмныя. На яго вяршыні было напісана: NYU . Яе не было ні шрыфтаў, ні малюнкаў. Адзенне, у якое яны былі апранутыя, ляжала ў пакетах.
  Яна скрывілася і схапілася за грудзіну, закашлялася. Затым выцер пляму крыві з губы.
  «Мак!»
  Яна грэбліва сказала: «Усё ў парадку. Я магу з гэтым справіцца».
  Яны працягвалі хадзіць.
  Яе тэлефон пінгнуў, смс. Яна зірнула на экран. З'явілася ўсмешка, прыглушаная моршчынай.
  «Ускладненне».
  "Што ён сказаў?"
  «Ён атрымаў свой падарунак». Габрыэла вырашыла не казаць яму астатняе паведамленне Фрэнка Уолша.
  Яны былі на рагу, калі міма прамчаўся цёмны седан — відавочна, паліцэйская машына без апазнавальных знакаў. Гэты, у адрозненне ад паліцэйскіх машын хвіліну таму, запаволіўся, калі набліжаўся. Потым паскорыўся і пайшоў далей, знікаючы за вуглом.
   Іншых міліцэйскіх машын і супрацоўнікаў у форме ў гэтым раёне не было. «Думаю, усё зразумела», — сказаў Даніэль.
  У свой заплечнік ён запіхаў сумку з пакупкамі, у якой былі шэры касцюм і кашуля Canali, якія ён змяніў у краме. Габрыэла агледзела змесціва сумкі і заўважыла пырскі крыві на сваім швэдры і вятроўцы. «Я кідаю гэтыя. Дзярмо. Мне спадабаўся гэты швэдар».
  Яна перабірала кішэні і захоўвала толькі грошы; усё астатняе — квітанцыі, акрываўленыя хусткі і ручку Bic — яна пакінула ў сумцы. Яна агледзелася і заўважыла напоўнены да краёў грузавік Дэпартамента санітарыі, які ехаў да апрацоўчага прадпрыемства на 14-й вуліцы на рацэ Гудзон.
  Яна закінула сумку з пакупкамі ў кузаў грузавіка, пакуль кіроўца чакаў, пакуль пераключыцца святло.
  Габрыэла схапіла яго за руку, Даніэль задаў добры тэмп, і яны пранесліся праз статкі пешаходаў, якія запоўнілі вуліцы ў гэты ветраны нядзельны поўдзень.
   РАЗДЗЕЛ 29
  13:40, НЯДЗЕЛЯ НА
  30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ФРЭНК УОЛШ СТАЯЎ на малюсенькай кухні сваёй цьмянай кватэры ў Грынвіч-Вілідж, думаючы пра забойства той раніцай.
  Гэта было нялёгка.
  Карыстацца нажом ніколі не было.
  Праблема ў тым, што вы звычайна не можаце зарэзаць каго-небудзь да смерці. Трэба было сечы , па шыі, па нагах — па сцегнавых артэрыях. Пахвіна таксама была добрая. Але калоць? Гэта заняло вечнасць.
  І дадайце да сумесі: калі чалавек, з якім вы змагаецеся, быў добры ў абароне, як была ахвяра той раніцай, вам трэба было заставацца напагатове, вам трэба было рухацца, вы павінны быць хуткімі і вам трэба было імправізаваць; у нажавым баі перавагі змяняліся за секунды.
  Цвёрды — добра, пульхны — Фрэнк сцягнуў сваю грэцкую рыбацкую шапку і пачухаў свае непаслухмяныя рудыя валасы і скуру галавы, стоячы каля адчыненых дзвярэй шафы. Левай рукой ён рассеяна ўшчыпнуў скрутак тлушчу вакол свайго жывата. Ён вырашыў адмовіцца ад бульбяных чыпсаў.
  Ён працягваў абмяркоўваць варыянты харчавання. Але адцягнуўся.
  Гэбі была ў яго галаве. Як часта яна была.
  Потым яго розум, яго разумны розум вярнуўся да бою той раніцай. Узгадваючы жывёльную пажадлівасць, чыстае задавальненне — якое нарадзілася недзе, напэўна, сказаў бы псіхіятрыст, з помсты за здзекі, якія ён цярпеў у падлеткавым узросце. Ён таксама адчуваў гонар за сваё ўменне валодаць лязом.
   Яму хацелася расказаць Гэбі пра канфрантацыю, хаця некаторыя рэчы, як ён ведаў, лепш хаваць ад яе. Адчуў глыбокі пстрык у жываце, калі ён уявіў яе і падумаў пра падарунак, які толькі што атрымаў. Яму было цікава, што яна апранула ў гэты момант.
  Затым ён зноў звярнуў увагу на час ежы. Яго кухня была цэнтральным цэнтрам кватэры. Шафы былі белыя, а на ручках былі сапраўдныя рычагі, быццам пакой быў камбузам на караблі, які рэгулярна плавае праз штормы. Калі б дзверы не былі зачыненыя, Дорытас, Тунец Хелпер і макароны з сырам паляцелі б на падлогу ў набраканні.
  Чыпсы? Няма чыпсаў?
  Без чыпсаў, вырашыў ён. І працягваў глядзець.
  Ён удыхнуў і адчуў, што нечым пахне. Не сапсаваная ежа. Што? Ён агледзеўся. Звярнуў увагу на стары пацёрты стол, устойліва замацаваны са складзенымі лісткамі пад адной ножкай. На ім сядзела яго шапка. Капялюш быў жартаўлівым? Ён адчуў пах. Так, гэта было ўсё.
  Ці сапраўды грэчаскія рыбакі насілі грэчаскія рыбацкія шапкі? — здзівіўся ён.
  Ён здагадаўся, што яму трэба памыць яго. Але ці пазбавіць гэта ўдачы? Ён насіў яго падчас бою той раніцай. Ён сунуў яго ў сумку, пакуль не вырашыў.
  Вернемся да шаф і халадзільніка Тытаніка . Без чыпсаў, але не з салерай. Салера - гэта зло.
  Яблык.
  Фрэнк схапіў вялізны бліскучы чырвоны McIntosh і сумку Ruffles і вярнуўся да свайго захламленага стала, які ўтульна стаяў у куце спальні. Калі ён сеў у плюшавае крэсла, ён падумаў: чорт вазьмі. Забыўся напой. The. Напой. Ён вярнуўся на кухню і дастаў дыетычную колу з крэсла каля стала, напоўненага часопісамі і кнігамі, насыпанымі дагары.
  Ён зірнуў на падарунак, які даслала яму Гэбі. Сэрца яго заікалася. Чалавек, ён быў на небе.
  Гэбі…
  Колькі мы страцілі? — здзівіўся ён. Сціскаючы жывот. Шэсць фунтаў за мінулы месяц. Калі ён узважыў сябе пасля мачы.
  Ён жаваў і адпіваў, жадаючы, каб газіроўка была астылай. Павінен быў астудзіў яго. Чаму я забываю рэчы? Фрэнк Уолш ведаў, што ў яго праблемы з канцэнтрацыяй увагі, але ён таксама ганарыўся тым, што гэта была адмоўная кампенсацыя за тое, што ён быў такім таленавітым у іншых адносінах.
  Як і яго нажы.
  Ён разглядаў свае ўзоры найноўшай зброі, якія займалі дзве кніжныя паліцы.
  Калі збіраўся прыбыць выгнуты кукры? Ён падумаў пра прыгожы клінок — на фота на eBay быў намаляваны класічны непальскі армейскі нож.
  Потым вярнуўся да рэальнасці.
  Усе чортавыя лісткі, якія я ўвесь час купляю. Трэба памятаць, што выкарыстоўваць іх трэба не толькі для падпірання ножак стала.
  Напішыце: пастаўце соду ў халадзільнік.
  Наколькі гэта было цяжка?
  Ён прытармазіў на фішках. Не спяшайцеся. Запішыце і гэта. Не ешце іншага, пакуль не перажоўце і не праглынеце той, над якім працуеце. Ён адзначыў, што сода — таму што яна была страшэнна цёплай — распылілася на манітор Samsung, калі ён адкрыў банку. Ён працёр шкло старой майкай з араматызаваным віндэксам, якую трымаў каля кампутара. Неўзабаве яму трэба было памыць адзенне. Гэта таксама было весела. Як капялюш «Магчыма, грэцкі рыбак».
  Запішыце гэта.
  Ён будзе.
  Фрэнк не стаў запісваць і вярнуўся да камп'ютара, не ў сілах перастаць думаць пра бойку з нажамі.
  О, гэта было прыгожа. Харэаграфія. танцаваць. Прыгожы.
  Яго нож пракаціўся ўніз, а потым спыніўся на паўдарозе, калі яго ахвяра заняла абарончую позу - чаго Фрэнк і чакаў.
  Потым ён развярнуўся назад і правёў сталёвым лязом па адкрытай шыі.
  Кроў ляцела, пырскала і танцавала ў неба.
  Потым хутка — ты ніколі не вагаўся — ён скокнуў направа і зноў ударыў па другім баку шыі.
  І паміраючыя вочы глядзелі, нерухома на імгненне. Потым павольна зачыніўся, калі лужына крыві распаўсюдзілася.
  Пачакай, - падумаў Фрэнк Уолш. Гэта быў яго тэлефон? Ён схапіўся за гэта.
   няма
  Ён спадзяваўся, што Гэбі патэлефануе.
  Ну, ён ведаў , што яна патэлефануе. Але ён меў на ўвазе цяпер. У гэты момант. Ён глядзеў на тэлефон, жадаючы, каб ён зазваніў. Гэта не адбылося.
  Больш ён думаў пра будучы аўторак.
  Кароткая фантазія разыгралася: швейцар, Артур, тэлефануе ў дамафон і кажа: «Вас нехта хоча бачыць. Яе завуць Габрыэла».
  Фрэнк Уолш усміхаўся. «Адправіць яе».
  І ён будзе чакаць яе ў сваіх чорных джынсах і чорнай кашулі — у яго найлепшым выглядзе, у яго худым выглядзе — з вычышчанымі зубамі, з распыленымі валасамі і дэзадараваным целам. Яго рыбацкая кепка ляжала б у сумцы, калі б ён яе папярэдне не памыў, чаго, напэўна, не здарыцца.
  Ён выцягне падарунак, які яна толькі што прынесла сёння.
  Яна павярнула б на яго свае прыгожыя пранізлівыя вочы. І яны б паморшчыліся ад весялосці і фліртавалі. Яна казала: «Я ніколі не бачыла тваёй спальні, Фрэнк».
  Ён паглядзеў на запіску, якая суправаджала падарунак.
  Дарагі Фрэнк. Думаю пра цябе…
  О, чувак...
  Потым Фрэнк перагледзеў фантазію. У рымейку, крыху больш рызыкоўнай версіі, яны сядзелі на канапе, датыкаючыся каленямі, і глядзелі стары фільм па кабелю, замест таго, каб пайсці на кінафестываль. Падарунак — цяпер ён выявіў, што пагладжвае скрынку — таксама адыграе сваю ролю ў гэтай фантазіі. Цэнтральная роля.
  Яны, вядома, выбралі б для прагляду што-небудзь нуар. Магчыма, Асфальтавыя джунглі . Або Крымінальнае чытво . Гэта было б як танцы Траволты і Умы Турман. Яму спадабаўся гэты фільм (хоць ён заўсёды задаваўся пытаннем: калі Траволта быў такім бліскучым кіроўцам, чаму, чорт вазьмі, ён пакінуў свой аўтамат каля ваннай, каб Брус Уіліс знайшоў яго, калі ён пайшоў на сметнік?).
  Яны маглі паглядзець гэта, або Reservoir Dogs або Inglourious Basterds .
  Ці, чорт вазьмі, яны глядзелі б усё, што захацела Гэбі.
  Гаварылі б, трахаліся. Ён уявіў, як яна плача ад задавальнення, магчыма, ад невялікага болю.
   А потым яшчэ размаўлялі. Яна даведаецца ўсё пра яго, яна даведаецца, хто такі сапраўдны Франклін Уолш.
  Ён плюхнуўся на абвіслы ложак і адправіў ёй тэкст. Ён падзякаваў ёй за падарунак, а потым — ён не ўтрымаўся — апісаў, што планаваў на іх спатканне ў наступны аўторак. Ён уключыў некалькі прапаноў наконт адзення.
  Усё вельмі смачна, вырашыў ён.
  Потым ён прайграў у думках бойку з нажом. Раз, два, зноў і зноў. Кроў, крыкі, паторгванне цела.
  У асноўным кроў.
   РАЗДЗЕЛ 28
  13:00, НЯДЗЕЛЯ НА
  40 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  СВАЁЙ РЫТМІЧНАЙ, МЭТАНАКРАЎНАЙ ХАДОЙ Джозэф Астар ішоў па падобных на лабірынт вуліцах гэтага дзіўнага раёна, як турыст, з вачыма ўвесь час рухаючыся.
  Ён памяняў доўгі чорны плашч на чорныя штаны карго, футболку і скураную куртку. Ён вяртаўся ў кватэру, дзе быў сёння раніцай, праўда, іншым шляхам. Гэтая частка горада выклікала блытаніну. Праспекты ідуць убок. Яго праграма GPS была карыснай, але ён, вядома, рухаўся не па самым прамым маршруце. Ён не спяшаўся, адступаючы, прабіваючы завулкі і пусткі. Гэта збянтэжыла дзяўчыну-прыкладальніцу для смартфона Siri, але не было магчымасці выбіраць маршруты, каб «пазбягаць месцаў, дзе нейкі мудак чакае, каб пусціць мне кулю ў галаву».
  Паветра было халаднаватым, а хмары згрувасціліся на гарызонце, пасылаючы доўгія цьмяныя цені на тратуары, вуліцы і будынкі. Ранейшае сонечнае святло было гісторыяй. Гэта было вельмі дрэнна, таму што, верыце ці не, яркае святло рабіла сведчанні сведкаў менш надзейнымі, чым пахмурнае надвор'е; блікі могуць быць цудоўным чынам зацямняць. Ахвяры таксама могуць нават не ўбачыць вас ці пісталет, калі вы набліжаецеся.
  Ён яшчэ раз азірнуўся. Рэзідэнцыі былі невялікія, многія з іх былі з чырвонай цэглы або брудна-карычневага каменя, які калісьці быў белым або светла-шэрым. Шмат сажы і бруду. Ён прайшоў міма кнігарні для геяў-лесбіянак-трансгендэраў, пральні, кватэр з вытанчанымі каванымі кратамі бяспекі. Вы маглі б паглядзець прама ў мініяцюрныя гасціныя на ўзроўні вуліцы, у якіх змяшчалася не больш за чатыры-пяць чалавек. Хто б так жыў?
  Многа, падумаў Джозэф, калі меркаваць па колькасці камер, міма якіх ён прайшоў.
  Манхэтэн…
  У думках Джозэф яшчэ раз прабегся па складанай схеме, якую ён арганізаваў у гэтыя выхадныя. Шмат частак, шмат праблем, шмат рызык. Але, знаходзячыся ў разважлівым настроі, ён думаў, што людзі народжаныя для працы. Не мела значэння, наколькі цяжкая ў цябе праца, наколькі брудныя твае рукі — ва ўсіх сэнсах гэтай фразы. Не мела значэння, паэт ты, ці цесляр, ці навуковец, ці яшчэ што. Бог прымусіў нас падняцца з азадкаў і пайсці ў свет, каб нешта зрабіць з нашым часам.
  І Язэп ніколі не быў такім шчаслівым, як падчас працы.
  Нават калі, як ён збіраўся зрабіць праз некалькі хвілін, гэтая праца была забойствам.
  Ціхі GPS накіраваў яго за вугал, і ён спыніўся. Там стаяў будынак з карычневай цэглы, дзе жыла яго ахвяра.
  Думаючы пра тое, як будзе праходзіць ноч, Джозэф зноў уявіў Габрыэлу, яе прыгожы твар у форме сэрца, яе прывабную постаць, якія дрыжалі ад рэзкага голасу. Ён таксама думаў пра мужчыну з ёй, Дэніэла Рырдана. Ён здаваўся разумным, і яго вочы выпраменьвалі ўпэўненасць, якая толькі крыху паменшылася, калі Джозэф паказаў прыклад свайго пісталета.
  Ён таксама думаў пра Кастрычніцкі спіс.
  Наперадзе чакала складаная ноч. Але ні з чым ён не мог справіцца.
  Цяпер, калі паліцыі не было відаць, ён раўнадушна прайшоў міма дзвярэй жылога дома, зазірнуўшы ўнутр. Так, швейцар, якога ён бачыў раней, усё яшчэ дзяжурыў. Язэпа крыху раздражняла прысутнасць старога за сталом, што дадавала ўскладненняў, але няважна. Што заўгодна можна было абыйсці з дастатковай рашучасцю і вынаходлівасцю. І Язэп быў добра абсталяваны абодвума. Ён зрабіў круг ззаду і палічыў вокны, успомніўшы схемы планіроўкі будоўлі з Дэпартамента будынкаў Нью-Ёрка. Так, яго мэтай быў дом. Ён бачыў рух і мігценне святла, нібы з манітора тэлевізара ці кампутара. Цені. Святло распаўсюдзілася і праз імгненне скарацілася і згасла; верагодна, ад дзвярэй халадзільніка, бо свячэнне ішло з кухні.
   Гэта нагадала яму, што ён хацеў зрабіць вялікі глыток або два з яго Special Brew. Але пазней. Цяпер ён быў заняты.
  Праца, якую трэба зрабіць.
  Язэп падышоў да службовых дзвярэй. Яно, натуральна, было замкнёнае. Пераканаўшыся, што яго не відаць ні з аднаго з вокнаў, ён дастаў з унутранай кішэні адвёртку і пачаў махаць. Гэта ўсё, што вам трэба было 90 працэнтаў часу; інструменты для ўзлому звычайна дастаўлялі больш клопатаў, чым каштавалі.
  Ён яшчэ раз праверыў свой пісталет, потым зноў засяродзіўся на ўзломе замка, раздражнёны тым, што яго мэта, сябар Габрыэлы Фрэнк Уолш, жыў на шостым паверсе. Яго дыханне ціха зашыпела, калі ён падумаў, што апошняе, што яму цяпер патрэбна, гэта падняцца па такой колькасці лесвіц.
   РАЗДЗЕЛ 27
  11:50, НЯДЗЕЛЯ НА
  1 ГАДЗІНУ НА 10 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  я НЕ БАЧЫЦЕ ЯГО».
  Дэніэл Рырдан меў на ўвазе чалавека, які сачыў за ім і Габрыэлай з хаосу на Мэдысан-авеню - чалавека ў пакамечаным шэрым касцюме і ярка-жоўтай кашулі, чалавека з вачыма паляўнічага сабакі.
  Габрыэла сказала: «Хто ён, чорт вазьмі? Я не думаю, што ён паліцэйскі».
  «Не. Ён бы выклікаў падмацаванне. Калі б ён быў, тут была б тысяча машын».
  Яны хутка рухаліся на поўдзень па Другой авеню. Вецер цяпер быў моцны, хмары згортваліся нізка ў небе. Папярочныя вуліцы па-ранейшаму былі высокімі лічбамі — менш крам, больш жылых дамоў, — таму тратуары былі менш люднымі, чым бліжэй да Мідтаўна. Яшчэ раз азірнуліся. «Магчыма, гэта было простае супадзенне, што мы бачылі яго пару разоў».
  «Вы сапраўды так думаеце?» — спытаў Даніла.
  - Не, - ахнула яна. «Але, шчыра кажучы, я ўжо не ведаю, што думаць». Яна паморшчылася, трымаючыся за бок, і спынілася.
  «Усё яшчэ баліць?»
  "Так, так", - сказала яна. Яна дакранулася да кропкі крыві на сваёй шчацэ.
  «Доктар?»
  «Не. Магчыма, паліцыя звярнулася ў пункты хуткай дапамогі. Давайце проста працягнем”.
   «Калі вы зламалі рабро і пракалолі лёгкае, — сказаў ён, занепакоены, — гэта можа быць сапраўднай праблемай».
  «Мне давядзецца з гэтым жыць», - адказала яна. Потым мякчэй: «Пакуль у нас не будзе Сара. Я з гэтым буду жыць».
  Яны рушылі зноў, на максімальнай хуткасці аддаляючыся ад месца здарэння за некалькі хвілін да гэтага. Данііл спытаў: «Чаго ён мог жадаць? Гэты чалавек?»
  «У жоўтай кашулі?»
  «Так».
  Габрыэла паціснула плячыма, быццам гэта было відавочна. «Калі гэта не супадзенне, ён хоча Кастрычніцкі спіс. Што яшчэ? Іосіф не можа быць адзіным пасля гэтага, я ўпэўнены».
  Даніла маўчаў, схіліўшы галаву. Пасля чарговага агляду тратуараў за імі ён сказаў: «Ёсць яшчэ адна магчымасць, наконт жоўтай кашулі».
  «Што гэта, Даніэль?»
  «Ён працуе на Чарльза Прэскота».
  Яна нахмурылася. «Працуеш на майго боса? Што ты маеш на ўвазе?"
  Дэніэл працягваў: «Ваш бос паслаў гэтага хлопца высачыць вас — даведацца, што вы можаце мець супраць яго, інфармацыю, доказы. Адгаварыць цябе ад дачы паказанняў і звароту ў міліцыю».
  Габрыэла пахітала галавой. «Чарльз проста патэлефанаваў мне і пагаварыў са мной».
  Дэніэл адказаў: «Чарльз Прэскот, на якога вы працавалі, Прэскот, якога вы думалі ведаць, можа гэта зрабіць. Але гэта не сапраўдны Прэскот. Пасля таго, што вы даведаліся пра яго, вы не лічыце, што ён здольны выклікаць кагосьці, каб зрабіць за яго сваю брудную працу?»
  «Брудная праца?» Яна ўхапілася за яго руку. «Вы не думаеце, што ён зрабіў бы мне балюча?» Націск на дзеяслоў, як быццам было занадта складана сказаць «забіць».
  Голас Дэніэла быў мяккім, калі ён сказаў: «Гэта магчыма, Мак. Мы павінны гэта ўлічваць. Вы ідэальны сведка. Вы можаце размясціць Прэскота ў месцах, з якімі ён не хоча быць звязаны. Вы ведаеце яго дзяўчыну. Сведчыць можна пра ўсякае. І вось вы знайшлі Кастрычніцкі спіс».
  І калі яна сказала: «Не», на гэты раз яе тон выказаў здагадку, што нават яна не верыла, што Чарльз Прэскат не здольны прычыніць ёй боль. Габрыэла паглядзела ззаду, на шырокі тратуар. «Жоўтая кашуля... дзе ён ? Я не ведаю, дзе ён ! » Яе голас затрашчаў ад панікі.
   "Усе добра. Мы страцілі яго ў натоўпе. Я..."
  «Не! Вось ён!»
  Галава Даніла таксама павярнулася. «Правільна». Жоўтая Кашуля была ў квартале, ухіляючыся ад пешаходаў, няўхільна рухаючыся наперад.
  «Што мы будзем рабіць? Калі ён спыніць нас, Сара знікне. Я не магу гэтага дапусціць». Яе шырока расплюшчаныя вочы ў чырвонай аправе глядзелі на Данііла.
  «Проста працягвай. Хутчэй».
  Але толькі праз два кварталы яна рэзка падцягнулася і выгнула спіну, моршчачыся і стогнучы. Яе калені падкосіліся, і толькі моцная рука Даніэля ўтрымала яе ад скачэння на тратуар. «Гэта балюча, Даніэль. Грудзі баляць… Трэба адпачыць. Толькі на хвілінку». Яна агледзелася. «Там. Ён нас там не ўбачыць».
  Дэніэл дапамог ёй выбрацца з натоўпу ў цянявую прастору, якую яна паказала, паміж двума прыпаркаванымі грузавікамі. Міма праносіўся шумны рух. Даніэль паглядзеў у той бок, дзе яны апошні раз заўважылі чалавека. «Я яго не бачу».
  Габрыэла прытулілася да капота грузавіка «Мэрсэдэс», «Спрынтэр», і прыціснулася да грудзей.
  Яшчэ адзін погляд ззаду. «Нічога», — запэўніў ён яе. «Ментаў таксама няма. Мы дамо гэтаму хвіліну, а потым працягнем. Дойдзем да кватэры. Можна адпачыць. Даведайцеся, наколькі моцна вы пацярпелі».
  «Ён, напэўна, звярнуў на бакавую вуліцу, вам не здаецца? Мы яго падманулі».
  Даніэль сказаў: «Магчыма».
  - Добра, - прашаптала Габрыэла. «Тады хадзем. Мне трэба адпачыць. Мне трэба падумаць».
  «У квартале ёсць станцыя Lexington. Вы зможаце?»
  «Вядома. Цяпер мне лепш».
  Яны павярнулі на тратуар.
  «Пачакай!» — азваўся мужчынскі голас. «Я хачу з вамі пагаварыць!»
  Яны круціліся вакол. Жоўтая кашуля з'явілася з боку руху паміж грузавікамі. Скура на яго тлустым твары спацела. Ён хутка падышоў, пачаў гаварыць і неадназначна падняў рукі — магло быць прывітанне, магло быць пагроза.
  Затым ён палез у нагрудную кішэню.
  Габрыэла адрэагавала хутка. Яна адышла ад Данілы, паставіла абодвух рукі на грудзях чалавека і штурхнулі. Калі ён, спатыкнуўшыся, вяртаўся назад — у затор, — яна сказала Даніэлю: «Пойдзем, бяжы!»
  Але перш чым яны паспелі рушыць па тратуары, пачуўся віск тармазоў, і вялікі грузавік наехаў на Жоўтую Кашулю на хуткасці амаль сарака пяці міль у гадзіну. Ён паваліўся пад колы, і паветра вакол іх напоўніў млосны гук скамечанай скрынкі. Няма часу кіроўцу сігналіць, няма часу нават чалавеку закрычаць.
  Габрыэла ўскрыкнула, гледзячы на разбітую постаць. «О, Ісус. Не, не, не!» За грузавіком, які ўрэзаўся ў кабіну, спрабуючы пазбегнуць мужчыны, разліўся густы налёт цёмнай крыві. «Не».
  Крыкі, крыкі, людзі бягуць да раздушанага цела чалавека, людзі ўцякаюць. Мабільныя тэлефоны з'яўляюцца для выклікаў 911 ... і для фатаграфій.
  Дэніэл Рырдан узяў яе за руку. «Мак! Мы павінны сысці. Цяпер!»
  «Я не... Я не хацеў гэтага рабіць! Я проста адрэагаваў». Яна глядзела, трасучыся.
  "Слухай мяне!" Дэніэл схапіў яе твар і павярнуў да сябе, не звяртаючы ўвагі на яе моршчыну ад болю. «Мы павінны ісці».
  «Але...»
  «Ён быў пагрозай. Ён павінен быў быць пагрозай. Калі б не было, ён бы за намі не пайшоў. У вас не было выбару. Было падобна, што ён збіраецца напасці на вас. Ён лез у кішэню. Можа, у яго быў стрэльбу!»
  «Вы гэтага не ведаеце! Глядзі, ён яшчэ рухаецца. Яго нага. Рухаецца!»
  Яна глядзела на кроў, здушыла крык.
  Моцная рука Даніэля абхапіла яе за плечы, нібы ціскамі, і адвёў яе. Яна напалову спатыкалася, напалову бегала побач з ім. Быццам ледзь памятала, як хадзіць.
  Яго голас таксама быў адцены панікай. «Я ведаю, што ты засмучаны. Я ведаю, што табе балюча, але мы павінны рухацца, Мак.
  «Я...» пачала яна, трасучыся. «Я не думаю...»
  Але Даніла перабіў. «Уся справа ў вашай дачцэ. Памятайце, што вы ўвесь час кажаце: «Засяродзьцеся». Ну, засяродзьцеся на дачцэ».
  «Мой...» - выдыхнула яна.
  «Сара». Ён цвёрда сказаў імя. «Прабач, Мак. Шкада, што гэта адбылося. Але гэта адбылося, і мы не зможам дапамагчы Сары, калі ты трапіш у турму. Будзе час разабрацца з гэтым — пазней».
   Яе твар быў бледнай маскай, Габрыэла кіўнула.
  «Працягвай рухацца».
  Яна ішла за ім, як дзіця, якое не ведае, як хадзіць.
  Раптам ён знерухомеў. «Не, пачакай, ідзі ў іншы бок. Будзем кружыць вакол квартала да метро».
  «Чаму, што не так?»
  «Там, куды мы ішлі, на рагу стаіць пакаёўка».
  «Пакаёўка лічыльніка?» — спытала яна. «Якая гэта мае значэнне?»
  Дэніэл нахіліўся і прашаптаў: «Габрыэла, усе ў Нью-Ёрку, ад лаўцоў сабак да ФБР, шукаюць цябе».
   РАЗДЗЕЛ 26
  11:35, НЯДЗЕЛЯ НА
  15 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  У АКОПАХ…
  «Падумай, прыдумай гэта», — сказаў сабе Хэл Дыксан.
  Вы працуеце ў акопах. Імправізуйце.
  Ён азірнуўся па вуліцах, заўважыў кагосьці, што мог бы дапамагчы.
  Дыксан падышоў да гандляра хот-догамі, які ўзмахам рукі адвёў дым ад вугалю, які грэў каштаны і крэндзелі ў яго вазку. Дым вярнуўся імгненна.
  Пах выклікаў у Дыксана пачуццё голаду, але ён быў на сваёй місіі і праігнараваў гэта адчуванне.
  «Калі ласка, мне трэба ў вас нешта спытаць», — сказаў ён хударляваму прадаўцу ў джынсах і футболцы «Мэтс». «Сюды прыйшла пара, мужчына і жанчына. Літаральна некалькі хвілін таму».
  Мужчына зірнуў на зморшчаны шэры касцюм і ярка-жоўтую кашулю Дыксана і, магчыма, прыйшоў да нейкай высновы аб спалучэнні колераў. Потым ён зірнуў на потны твар Дыксана. «Мужчына і жанчына?» Слабы акцэнт.
  Дыксан апісаў іх.
  Чалавек з хот-догам імгненна занепакоіўся. «Я нічога не бачыў. нічога. Не».
  "Добра. Я дыякан». Спрабую яго супакоіць.
  «А…?»
   - У царкве, прэсвітэрыяніне, - задыхаючыся, сказаў пакамечаны мужчына. «У Нью-Джэрсі. Дыякан».
  «Гмм», — сказаў вулічны гандляр, які, здавалася, быў мусульманінам і, верагодна, не ведаў, што такое дыякан, але мог бы ацаніць адданасць.
  «Рэлігійны. Я чалавек рэлігійны».
  «Святар?» — разгубіўшыся, спытаў чалавек. Ён зноў глядзеў на стары касцюм і жоўтую кашулю Дыксана.
  «Не. Я проста рэлігійны. Дыякан - гэта свецкі чалавек».
  «О». Прадавец агледзеўся, шукаючы каго-небудзь, каму ён мог бы прадаць хот-дог.
  Памылка. Дыксан сказаў: «Я як святар».
  «О».
  «Прыватная асоба, якая дапамагае святару. Як дапамога імаму».
  «Імам?»
  «Глядзі». Дыксан палез у нагрудную кішэню і дастаў адтуль маленькую Біблію ў чорным пераплёце.
  «О». Чалавек сказаў гэта з нейкай пашанай.
  «Я толькі што быў на Мэдысан-авеню». Ён шырока паказаў рукой, хоць прадавец, відавочна, ведаў, дзе знаходзіцца Мэдысан-авеню.
  «Так».
  «І здарылася тое, што я ўбачыў, як гэтая жанчына здзейсніла злачынства, жудаснае злачынства. Жанчына, якую я толькі што апісаў».
  «Злачынства?»
  "Правільна."
  Прадавец дакрануўся да яго грудзей кончыкамі пальцаў, магчыма, у знак малітвы. Дыксан адзначыў, што яго рукі былі бруднымі. Ён вырашыў, што больш ніколі не будзе атрымліваць хот-дог ад вулічнага гандляра. Мужчына спытаў: «Усе сірэны? Гэта тое, што адбываецца?»
  «Так, усе сірэны. Шмат сірэн».
  Дыксан выцягнуў з трымальніка сурвэтку, потым яшчэ дзве. Ён выцер твар.
  «Хочаш вады, бацька? Я называю цябе «Бацькам»? Гэта тое, што вы кажаце?»
  «Не, я не вялебны», — сказаў Дыксан. «Я не хачу вады. Дыякан. Гэта як сьвятар».
   «Добра, але калі вы гэта зробіце, проста спытайце. Бутэлька. Або газіроўку».
  «Вось што мне трэба...»
  «У цябе няма мабільнага тэлефона, і ты хочаш пазычыць мой?»
  "Не не. Мне трэба даведацца, куды яны пайшлі — яна і гэты другі мужчына, яе сябар, я мяркую. Я пагавару з імі, дапамагу ім здацца».
  Прадавец міргнуў вачыма, зноў махнуў на дым.
  Дыксан паўтарыў: «Яна павінна здацца паліцыі. Я дапамагу ёй. Але яна павінна зрабіць гэта зараз. Калі яны ўцякуць, паліцыя падумае, што яны вінаватыя, і можа іх проста застрэліць. Яны ў паніцы. Я ведаю, што яны ёсць».
  «Вы… як яны гэта называюць, людзі ў вашай Бібліі? Хто дапамагае іншым людзям?»
  Што? Ой - Самаранін, - сказаў Дыксан, выціраючы яшчэ пот. Ямы кашулі былі шаравата-жоўтыя.
  «Так, гэта ўсё».
  Мая біблія…
  «Я мяркую, што я. не ведаю Яны прыйшлі сюды».
  Цяпер прадаўцу стала зручней. «Так, гэтыя людзі, пра якіх вы кажаце? Я бачыў іх. Некалькі хвілін таму. Я бачыў іх, таму што яны ішлі хутка. І яны таксама былі грубымі».
  Сэрца Дыксана забілася крыху часцей. «Куды яны падзеліся?»
  «Яны там зайшлі ў тую краму. Вы гэта бачыце?»
  «На рагу».
  «Побач з кутком. Сувенірная крама».
  Да яго было ўсяго сорак з лішнім футаў.
  «Вы бачылі, як яны сыходзілі?»
  «Не, я думаю, што яны ўсё яшчэ там. Але я не надта звяртаў увагу. Можа, з'ехалі».
  "Дзякуй. Я думаю, што вы выратавалі некалькі жыццяў».
  Дыксан пачаў пераходзіць вуліцу, потым спыніўся. Пара выслізнула з крамы. Яны былі ў капелюшах, а ў яе была іншая сумка, лічыць Дыксан. Але гэта відавочна былі яны. Яны азірнуліся на вуліцу, заўважылі Дыксана і на імгненне замерлі. Затым яны зніклі ў адваротным кірунку. Ён адзначыў, што жанчына, здавалася, кульгала.
  Дыксан пачаў за імі.
  «Будзьце асцярожныя», - сказаў прадавец ціхім голасам, быццам хацеў дадаць слова «бацька», але нагадваў, што Дыксан ім не быў. «Калі яны здзейснілі злачынства, яны могуць не зразумець, што вы хочаце ім дапамагчы. Яны могуць быць у адчаі, небяспечныя».
  «Я памірыўся з Богам», — задыхаючыся, крыкнуў Дыксан, кінуўшыся рыссю, пастукваючы сябе па грудзях, каб пераканацца, што маленькая Біблія шчыльна сядзіць у яго ў кішэні.
   РАЗДЗЕЛ 25
  11:10, НЯДЗЕЛЯ НА
  25 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ПІСТАЛЕТ ТОЛЬКІ СТРЭЛЯЎ, - прашаптала Габрыэла істэрычным голасам. «Я не хацеў гэтага рабіць».
  Даніла маўчаў. Ён хутка павёў яе па тратуары далей ад месца страляніны.
  Яна з адчаем спытала: «Ён не памёр, так? Што ты бачыў, Даніла? Што вы бачылі ?»
  Па-ранейшаму няма адказу.
  Сірэны напоўнілі паветра вакол іх, калі яны накіроўваліся на ўсход ад Мэдысан-авеню. Былі і агні, пранізлівыя бела-блакітныя мігалкі. І водбліскі бела-сініх мігалак у вокнах. Здавалася, паўсюль гарэлі агні. Даніэль і Габрыэла трымалі галовы апушчанымі. Яны не адважыліся падняць галаву.
  Затым ён хутка накіраваў яе ўбок, павярнуўшы на дзевяноста градусаў. Яна ледзь не спатыкнулася, але ён моцна трымаў яе.
  "Што?" - ахнула яна.
  Спынілася машына, міліцэйская машына без апазнавальных знакаў. Два дэтэктывы ў касцюмах выскачылі і накіраваліся ў перапоўненую спецыялізаваную харчовую краму, паказваючы свае значкі.
  «Яны думаюць, што мы там?» — спытала яна.
  «Проста працягвай хадзіць».
  Маніяка, Габрыэла спытала: «Ён не памёр, так? Ён быў такі малады! Калі ласка, скажы мне!" Мабыць, яе хватка была балючай. Ён нахмурыўся. Яна змірылася.
  «Я не ведаю, Мак. Прабачце, але я не ведаю. Можна."
   Ідучы так хутка, як адважыліся, не прыцягваючы ўвагі, яны рушылі на ўсход, пакінуўшы машыну без апазнавальных знакаў. Яна азірнулася. Афіцэры не з'явіліся. Яны з Даніэлем паспяшаліся на поўдзень, потым зноў на ўсход.
  Для чужога вока яны нагадвалі звычайную пару. Не асабліва вясёлы, не асабліва размаўлялы. Гары. Адносіны, абмежаваныя стрэсам, грашовымі праблемамі, дзіцячымі бедамі, сэксуальнымі праблемамі. Жыццё на Манхэтэне, прафесіяналы. Тым не менш, кожны іх позірк быў афарбаваны падазрэннем.
  Але ніхто не паказваў, ніхто не клікаў, ніхто, здавалася, не збіраўся вырваць мабільныя тэлефоны з кабур і хуткага набору 911.
  Ніхто не ўцякаў ад забойчай каштанавай жанчыны і яе падобнага на акцёра кампаньёна.
  «Я не думаў, Даніэль. Там быў пісталет. Гэта было проста там. Я схапіў яго! Ён пайшоў. Я ніколі раней нават не дакранаўся да яго. Я проста... О, Ісус. Што я зрабіў?»
  Позірк ззаду выявіў паўтузіна пешаходаў, але ніводнай міліцыі. Тым не менш, Габрыэла засяродзіла ўвагу на чалавеку ў касцюме - пакамечаным шэрым касцюме з тонкай тканіны, які на холадзе здаваўся недарэчным. Ён ішоў у іх бок. Яна заўважыла яго па жоўтай кашулі. Яго крок здаваўся мэтанакіраваным, хоць ён і не звяртаў на іх асаблівай увагі.
  Габрыэла падштурхнула Даніэля. «Гэты хлопец? Жоўтая кашуля? Глядзіце ўважліва».
  "Зразумела."
  «Я, здаецца, бачыў яго раней. На Мэдысан».
  «Ён сачыў за намі са здымкі?»
  - Я не ведаю... - Габрыэла паморшчылася, ахнула, потым рэзка спынілася, паклаўшы руку на бок.
  "Гэта дрэнна?" - спытаў ён, паказваючы на яе рэбры.
  Ківок.
  «Вы можаце хадзіць?»
  «Так». Хаця яна нахмурылася, калі яны пачалі зноў.
  Яны трымалі апушчаныя галовы, не гледзячы нікуды, акрамя як на тратуар. Раптам Дэніэл узяў яе за руку і хутка павёў у карэйскі гастраном, дзе яны спыніліся, каб разгледзець свежазрэзаныя кветкі і ванну з лёдам, у якой ляжалі пластыкавыя бутэлькі з апельсінавым і мангавым сокам.
  "Што?" - шэптам спытала Габрыэла.
   «Паліцэйскія».
  Паліцэйскі крэйсер прамчаўся міма бясшумна, але яго агні пранізвалі рэзка, як сірэна.
  Сіні і белы…
  Праз імгненне яны зноў выйшлі на тратуар. Яны ўхіляліся ад руху і веласіпедыстаў, бегуноў і пешаходаў. Калі яны выехалі на вуліцу ў цэнтры горада, міма прамчалася іншая паліцэйская машына.
  Яна азірнулася і настойліва сказала: «Мне здалося, што я бачыла яго зноў. Хлопец у жоўтай кашулі».
  Калі яны даехалі да наступнага скрыжавання, міма прамчалася яшчэ адна міліцэйская машына. Не тармазіў, але афіцэры азіраліся. Ён сказаў: «Нам трэба сысці з поля зроку. Ёсць месца, дзе мы можам спыніцца».
  «Дзе?»
  «У Norwalk Fund ёсць кватэра для кліентаў з іншага боку».
  «Норуок... О, ваша кампанія, праўда?»
  Ён кіўнуў. «Цяпер пуста. Ля Першай авеню ў пяцідзесятых. Ён заўважыў папярочны знак: 79-я . «Гэта доўгая прагулка», - сказаў ён. «Але я хвалююся за таксі. У іх новая відэасістэма, тэлевізары. Ваш здымак можа з'явіцца на экране».
  «Я магу хадзіць, вядома».
  Праз пяць хвілін ён спыніўся і агледзеў яе. «Ты не можаш хадзіць».
  Яна ўздыхнула, потым закашлялася. «Метро, добра». Яна зноў прытулілася да яго. «Гэта чалавек за намі, Жоўтая Кашуля?»
  «Я яго не бачу».
  Ён узяў яе пад руку і накіраваў на ўсход.
  Яна некалькі разоў глыбока ўдыхнула, дазволіўшы павесці сябе па тратуары. «На Мэдысан-авеню? Ён не быў мёртвы, калі мы сыходзілі. Вы бачылі гэта, праўда? Ён, напэўна, будзе ў парадку, вы не думаеце? Ён быў такі малады».
  Дэніэл Рырдан хвіліну не размаўляў. Ён сказаў: «Я не ведаю, Габрыэла. Гэта залежыць ад таго, дзе вы яго застрэлілі».
  «Ён быў жанаты. На ім быў заручальны пярсцёнак. Магчыма, у яго ёсць дзеці».
  «Габрыэла…»
  «Я не хацеў . Я запанікаваў. Я не хацеў нікога пакрыўдзіць. Але яны збіраліся мяне спыніць, і я не мог ім гэтага дазволіць. Гэта было для Сары… Вы разумееце. Я павінен быў нешта зрабіць».
   «Людзей могуць застрэліць і застацца жывымі».
  «Хуткая дапамога хутка прыедзе, так? Магчыма, хвіліны».
  На 74-й і Лексінгтане яны ўхіліліся ад затораў і спыніліся на святлафоры побач з прадаўцом вазкоў, які паклікаў: «Хочаш хот-дог?» Крэндзель?» Ён зірнуў на іх з нейкай цікаўнасцю. Калі яны праігнаравалі яго, ён павярнуўся да іншага кліента і вывудзіў сасіску з шэрай вады.
  Святло змянілася, і яны перайшлі.
  Яна сказала: «Людзі глядзяць на нас, Дэніэл».
  «На цябе, Мак. Не мы».
  "Што?"
  «Таму што ты прыгожая».
  Яна цьмяна ўсміхнулася. Яна кіўнула на сувенірную краму. «Капялюшы», — сказала яна, паказваючы на стэлаж.
  «Добра».
  Яны ўвайшлі ўнутр.
  Яна схапіла першую, якую ўбачыла. Але Даніэль усміхнуўся і сказаў: «Магчыма, і не». На ім красаваўся лагатып Lady Gaga ў бляску.
  «О». Яна абрала звычайную цёмна-сінюю бейсболку. Ён выбраў чорны.
  «Курткі?»
  Але ўсё, што прадавалася ў краме, было яркім колерам і ўпрыгожаным бліскаўкамі I ♥ Нью-Ёркскае рыштунак, горш за бліскучы капялюш. З вонкавым камуфляжам трэба было пачакаць.
  Яны абодва таксама купілі новы багаж — маленькія заплечнікі, яе чорны, яго цёмна-шэры.
  Даніэль заплаціў, наяўнымі, і яны нацягнулі кепкі і запхнулі свае гімнасцёркі ў новыя пакункі.
  «Не вельмі маскіроўка, але досыць іншая».
  У дзвярах Даніэль зірнуў, шукаючы паліцыю, шукаючы чалавека ў жоўтай кашулі, шукаючы Джозэфа.
  «Нічога».
  «Але...»
  Яна ўзяла яго пад руку і стала сур'ёзнай. «Слухай, Даніэль. Гэта не так. Табе пара сыходзіць. Вылазь зараз жа. Я не думаю, што яны нават бачылі вас там, калі я страляў у яго. Прэч ад мяне». Яна захлынулася. «Гэта не твая праблема».
   Ён хутка нахіліўся наперад і пацалаваў яе ў вусны. «Добра, усё».
  Яна здзіўлена заміргала вачыма.
  "Што?"
  «Вы глядзіце тое шоу CSI ?»
  "Я меў звычай."
  «Ну, цяпер у вас мая ДНК. Калі цябе зловяць, я таксама спушчуся».
  Яна ўсміхнулася. «О, Даніэль...»
  «Усё будзе добра, Мак. Я абяцаю."
  "Мак?" Яна міргнула, пачуўшы, як ён выкарыстаў гэтае імя.
  «Ты больш Mac, чым Габрыэла. І давай, з такім прозвішчам, як Макензі, не кажы мне, што цябе ніхто ніколі не называў Мак?»
  «Праўда».
  Габрыэла не сказала яму, што яна і яе бацька выкарыстоўвалі мянушкі адзін для аднаго, і той, які ён даў сваёй дачцэ, сапраўды быў «Мак».
  «Вы супраць?»
  Яна ўсміхнулася. "Я люблю гэта."
  «І я магу проста кахаць цябе», - прашаптаў Даніэль.
  Ад гэтага слова яна напружылася, потым адпусціла сябе і прыціснулася да яго плячыма да сцёгнаў. І на імгненне зніклі жахі выхадных.
   РАЗДЗЕЛ 24
  10:00, НЯДЗЕЛЯ НА
  1 ГАДЗІНУ НА 10 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Даніэль і Габрыэла выбылі і сядзелі за хісткім столікам у кавярні ў Верхнім Іст-Сайдзе.
  Яна кіўнула ў бок гасцініцы, у якой яны начавалі. «Ты заўсёды вядзеш дзяўчат на такія апусканні?»
  «Толькі тыя, на маю думку, могуць з гэтым справіцца. Вы прайшлі выпрабаванне».
  Яна крыўдна ўсміхнулася і вярнулася да сваёй справы. Перад імі ляжалі дзясяткі дакументаў, дзелавыя запісы, лісты, копіі электронных лістоў.
  Яна агледзела некалькі апошніх у кучы. Яна адкінулася назад. «Падобна на тое, што мой бос мае амаль мільён долараў у выглядзе «розных актываў». Але няма паняцця, дзе яны могуць знаходзіцца. Гэта так несправядліва! Каб ведаць, што там ёсць грошы, якіх дастаткова для выкупу, але не ведаць, дзе яны. Як, чорт вазьмі, я дастану Джозэфу яго праклятыя грошы?»
  Даніэль вывучыў сваю палову дакументаў і прызнаўся, што таксама нічога не знайшоў.
  Кава Габрыэлы стаяла перад ёй некранутай. Даніла піў гарбату. У кубку сядзелі два мяшкі, афарбоўваючы ваду ў румяна-карычневы колер. Мала хто піў гарбату, падумала яна. Яе маці зрабіла. Аднак на працягу апошніх шасці гадоў жанчына ў асноўным проста глядзела на кубак астуджаючага англійскага сняданку на стале ў доме састарэлых.
  Забудзь гэта. Засяродзьцеся. Гэта важна, гэта жыццёва важна.
  Габрыэла адчула, што пацее. Яна выцерла далоні аб сінія джынсы. Яна зняла вятроўку, але ў рэстаране было горача, і яе шарсцяны швэдар, які яна сама звязала, быў цёплым. Бледна-зялёны адзенне было тоўстым. Яна ўспомніла, як выбірала пражу, шукала ў інтэрнэце добры ўзор для каўняра і рукавоў, ірландскі ланцужок.
  Яна адпівала каву і брала тосты, да якіх у яе не было апетыту. Затым абедзвюма рукамі яна адчайна паказала на дакументы і прамармытала: «Куды нам далей? Сейфы?»
  «Міліцыя іх усіх знойдзе, замкне».
  Яны маўчалі, акружаны гукам малакапаркі, музыкай з выстаўленых на продаж дыскаў, невялічкай размовай і вялікай колькасцю ляскання клавіятур. Гледзячы ў акно, яна заўважыла сілуэт моста Куінсбара, 59-я вуліца. Яно было рэзкім на фоне абыякавага неба.
  Габрыэла адпіла кавы, потым яшчэ. Было горка. Яна не пярэчыла. Рэзкі водар насцярожыў яе.
  «Вы знайшлі што-небудзь пра гэтага таямнічага Гюнтэра?» — спытаў ён.
  «Нічога, не».
  «А што з сямейнай маёмасцю?»
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Бацькі вашага боса? Браты і сёстры? Дзе-небудзь, якое было праведзена пад іншым імем, чым Prescott.
  Габрыэла хутка сказала: «Так, так! Гэта." Яе вочы расплюшчыліся. «Гэта можа быць усё. Калі бацька Чарльза памёр у мінулым годзе, ён і яго браты і сёстры збіраліся выставіць сямейны дом на рынак, але яны вырашылі, што спачатку трэба паправіць гэтае месца. Чарльз хадзіў туды кожныя некалькі месяцаў, каб папрацаваць над гэтым. Яшчэ на рамонце».
  «Па чыім імені гэта было?»
  «Гэта быў трэст, які юрысты назвалі нешта накшталт One Oh Nine Bedford Road Trust».
  «Міліцыя, магчыма, яшчэ не чула пра гэта».
  Яна працягвала: «Я бачыла фатаграфіі. Ідэальна было б схаваць грошы — яны ж старыя, гадоў дзвесце. І мае дзясяткі пакояў і вялізны склеп. Наколькі вялікі мільён даляраў?»
  Даніла засмяяўся. «Я б не ведаў. Мае кліенты выкарыстоўваюць банкаўскія пераклады. Але гэта, напэўна, не такое вялікае, як можна было чакаць. Дзе дом ?" — спытаў ён.
  «Каля Рыджфілда, штат Канэктыкут. У заходняй частцы штата, каля мяжы з Нью-Ёркам».
  "Я гэта ведаю. Мы маглі б падняцца туды і вярнуцца ў час да Крайні тэрмін. Мы можам узяць маю машыну. Я захоўваю яго ў некалькіх кварталах адсюль». Але потым ён нахмурыўся і спытаў: «Тэлефон там яшчэ працуе?»
  «Я не ведаю. Чаму?»
  «Лепш паспрабуй спачатку, перш чым мы з'явімся».
  «Чаму? Вы думаеце, Чарльз хаваецца там? Паліцыя адшукала яго ў Карыбскім моры».
  - Не, - сказаў Даніэль. «Я думаю, што там можа быць паліцыя ».
  «Ой. Канешне." Яна падняла мабільны.
  Але Даніэль спыніў яе, паказаўшы на таксафон у задняй частцы крамы.
  «Вы думаеце, што яны адсочваюць званкі?» — спытала яна.
  «На дадзены момант параноя ўжо мінула».
  Яна паднялася і падышла да тэлефона, падняла слухаўку і паклала некалькі манет. Праз дзве хвіліны яна вярнулася за стол, пасоўваючы крэсла побач з ім.
  Яна кінула сумны позірк. «Добрае рашэнне, Даніэль».
  «Хто адказаў?» — спытаў ён.
  «Дэтэктыў Холаўэй. Паліцыя штата Канэктыкут. Я сказаў, што гэта няправільны нумар, і паклаў трубку». Габрыэла ўздыхнула, і яе цела, здавалася, павалілася само на сябе. Дэніэл быў ненашмат вышэйшы за яе — можа быць, на тры цалі, — але ў гэты момант яна была настолькі паменшанай, што ён, здавалася, узвышаўся над ёй. Яе галава была схілена ўніз. «Гэта быў наш апошні шанец... О, Сара...» - прамармытала яна. «Што я буду рабіць, Даніэль? Калі мы не атрымаем гэтыя грошы…»
  Але тут яна змоўкла і кіўнула галавой. «Пачакай, пачакай...» Яна яшчэ раз перабірала раскладзеныя перад імі дакументы.
  "Што? Ты падобны на ваўка, які гоніцца за авечкай».
  Яе цёмны пазногаць падкрэсліваў некаторыя запісы ў дзелавым бланку. «Гэта рахункі невылічаных выдаткаў, якія былі ў Чарльза. Асабістыя рахункі. Раней я ніколі на іх не звяртаў увагі, таму што яны не мелі ніякага дачынення да бізнесу». Яшчэ раз прачытаўшы дакументы, Габрыэла паказала на некаторыя запісы. «У мінулым годзе ён выдаткаваў каля ста тысяч на ювелірныя вырабы і ўнівермагі. Некаторыя рэчы ён даставіў па адрасе на Мэдысан-авеню, жанчыне па імі Соня Дзітрых.
  "Хто яна?"
  «Я ніколі пра яе не чуў. Я ведаю, што Чарльз сустракаўся з некаторымі, але ніколі згадваў, з кім бачыўся. Ніводная жанчына ў офіс ніколі не заходзіла». Зноў праглядаю балансы і кнігі. «Чорт вазьмі, ён зрабіў больш, чым купляў ёй падарункі. Ён выпісаў і ёй дзясяткі чэкаў. Сто тысяч, крыху больш».
  «І, магчыма, даў ёй трохі грошай».
  «Гэта можа быць», - сказала яна ўсхвалявана. «У яе можа быць мільён, які адсутнічае».
  Дэніэл спытаў: «Ці пакінула б яна краіну разам з ім?»
  Габрыэла сказала: «Улічваючы, што ён знаходзіцца ў вышуку, Чарльз, верагодна, апошні чалавек, з якім яна хацела б бачыць. У такіх жанчын, як яна, ёсць шостае пачуццё. Выжыванне, разумееце».
  Ён адзначыў пэўны тэнар. «Як яна ? Я думаў, што вы яе не ведаеце».
  - Інтуіцыя, - суха сказала яна.
  «Як мы павінны з гэтым паступіць?» — спытаў ён.
  «Я магла б патэлефанаваць і сказаць ёй...» - запярэчыла яна. «Не, як гэта? Я мог сказаць ёй, што паліцыя шукае людзей, звязаных з Чарльзам. Ён хацеў, каб я забраў усё, што ён пакінуў з ёй, каб трымаць яе ў баку».
  «У тым ліку вялікі ранец стодаляравых купюр? Я не думаю, што гэта спрацуе».
  «Не, я мяркую, што не. Ну, як наконт гэтага ? Я скажу ёй, калі не атрымаю грошы, пайду ў міліцыю і заяўлю, што яна хавае для яго скрадзеныя грошы. Як яны гэта называюць?»
  «Бэгмен».
  «Я скажу тым дэтэктывам, што яна мяшочніца. Ну, мяшкачка. Я атрымліваю пяцьсот тысяч, а яна не садзіцца».
  «Мне гэта нашмат больш падабаецца».
  Запіхваючы скамечаную сурвэтку ў кубак, Дэніэл спытаў: «А што, калі яе няма дома?»
  Габрыэла на імгненне задумалася. «Тады гэта план Б».
  "Які?"
  «Я ўварвуся ў яе ебаную кватэру і вывярну яе навыварат».
  
  ЯНЫ СТАЯЛІ НА РАГУ 88-й і Мэдысан, за два будынкі ад таго, на які паказала Габрыэла. «Вось і ўсё. Там і жыве яна, яго дзяўчына, або палюбоўніца, або саўдзельніца. Якой бы ні была спадарыня Дзітрых».
   «Я думаў, што «шлюха» была апошняй апісаннем працы, — шэптам нагадаў Дэніэл.
  Габрыэла перабірала дакументы ў сумачцы. Затым яна патэлефанавала і паднесла тэлефон да вуха. Праз некалькі секунд яна адклала апарат. Яна сказала: «Галасавая пошта. Я мяркую, што мы мяркуем, што яе няма».
  «У адрозненне ад таго, што яна не адказвае, таму што занятая чысткай стрэльбы?» Ён выглядаў па-хлапечы, ён выглядаў чароўна... і ён, здавалася, сам быў крыху зачараваны, углядаючыся ў яе твар.
  "Добра. Мы ідзем з альтэрнатывай».
  План Б…
  «Пачакай тут хвілінку», — сказала яна яму і зайшла ў вестыбюль элегантнага будынка з карычневага каменя, разглядаючы паштовыя скрыні. Яна вярнулася да Данілы. «Брат, у яе ўвесь другі паверх». Яны глядзелі ў тыя вокны, якія былі цёмныя. У пакоях нібы не было людзей.
  «Давай, - сказала яна.
  Яны выйшлі на завулак побач з будынкам. Усе вокны на першым паверсе былі зачыненыя вытанчанымі рашоткамі. Вокны другога паверха, аднак, не былі абаронены, а адно было часткова адчынена.
  "Дапамажы мне."
  Пад ім падкацілі сметніцу.
  Затым Габрыэла павярнулася і пайшла назад на вуліцу, а Дэніэл рушыў услед за ёй. Яна агледзела месца здарэння. На тратуары не было шматлюдна. - Завулак вузкі, - паказала яна. «Няма прычын, каб хто-небудзь зазірнуў у гэта і ўбачыў мяне».
  «Вы сапраўды збіраецеся ўварвацца?»
  «Так. Я, чорт вазьмі, упэўнены».
  Яна звярнула ўвагу на зачынены антыкварны магазін на рагу. Наперадзе стаялі два вялізныя кітайскія львы, прымацаваныя да тратуара масіўнымі ланцугамі. Хто б іх скраў? яна думала. Як вы маглі агароджваць восемсот фунтаў пачварнай скульптуры?
  «Вы чакаеце там і, я не ведаю, робіце выгляд, што тэлефануеце. Калі вы ўбачыце, што нехта падыходзіць да будынка, тэлефануйце мне».
  Ён хутка пацалаваў яе. "Поспехаў." Ён адступіў на дзесяць футаў і дастаў мабільны.
  Габрыэла вярнулася ў завулак. Яна толькі што дайшла да вусця калі, з перарывістым пырханнем настойлівых афіцыйных агнёў, паліцэйская машына без апазнавальных знакаў, за якой ехаў сіне-белы аўтамабіль паліцыі Нью-Ёрка, забуксавала і спынілася перад будынкам.
  Даніэль рушыў наперад, але Габрыэла тонкім жэстам папрасіла яго заставацца на месцы.
  Два дэтэктывы, якія ўчора спынілі іх, Кеплер і Сурані, вылезлі з паліцэйскай машыны без апазнавальных знакаў. Афіцэр у форме, бялявы і малады, выйшаў з крэйсера.
  Ніхто з іх не глядзеў у бок Данііла.
  Кеплер паказаў на тратуар, дзе яны стаялі. «Праходзьце сюды, місіс Макензі».
  Яна не варушылася.
  «Калі ласка. Цяпер».
  Яна вагалася, потым далучылася да іх.
  «Скажы нам, што ты робіш», — настойваў Сурані, хоць і ветліва.
  «Гэта мая справа».
  «Ну, растлумачце, што гэта за бізнес і чаму ён звязаны з завулкам?»
  «Я не парушала ніякіх законаў», - адказала яна.
  «Не? Ці думалі вы — проста разважалі — пра тое, што, магчыма,… уварвецеся ў чыю-небудзь кватэру?» Ад Кеплера, канечне, і дастаўлены замарожаны сарказмам.
  «Гэта смешна. Тут жыве сябар майго боса».
  «Сябар?» — з'едліва спытаў Кеплер.
  «Мы ведаем пра спадарыню Дзітрых», — сказаў Сурані.
  Габрыэла адрэзаў: «Я маю поўнае права размаўляць з ёй».
  Кеплер спытаў: "Пра што?"
  «І я маю поўнае права не казаць вам гэтага».
  Яе вочы павярнулі ў бок антыкварнай крамы, вялізных ільвоў. Дэніэл стаяў ззаду некалькіх гледачоў, у дваццаці футах ад іх. Ён быў блізка — яна магла сказаць, што ён чуў перамову, — але не так блізка, каб яго заўважылі паліцыянты. Яе хмуры твар сказаў яму заставацца там.
  «Што менавіта вы збіраліся рабіць, шаптаць спадарыні Дзітрых з-пад акна?» Кеплер паглядзеў на сметнік. «Вельмі Рамэа і Джульета».
  «А што ты тут робіш?» - патрабавала яна.
   Кеплер засмяяўся. «У вас даволі добрае стаўленне — для рабаўніка. Адказваючы на ваша пытанне, паколькі вы не супрацоўнічалі і Чарльз Прэскат усё яшчэ знаходзіцца ў вышуку па падазрэнні ў двух дзясятках злачынстваў, мы шукаем іншыя следы ў гэтай справе. Адзін з іх прыслаў нас сюды. Раскажыце нам, што вы ведаеце пра спадарыню Дзітрых».
  «Нічога. Я хваляваўся за Чарльза. Я проста хацеў спытаць яе, ці чула яна пра яго, як у яго справы».
  «Зноў пытаюся: праз акно?» Кеплер прапанаваў і праігнараваў яе горкі позірк. Ён дадаў: «Ведаеце, яны вырабляюць такія рэчы, якія называюцца тэлефонамі. Але ў СІЗА мы паспеем пра гэта пагаварыць».
  "Што?"
  «Мы зноў абшукалі офіс вашага начальніка. Мы праверылі інвентар і выявілі, што некаторыя рэчы адсутнічаюць. Габрыэла Макензі, вы арыштаваныя за перашкоду правасуддзю». Ён прагучаў так, як быццам ён некаторы час чакаў сказаць гэтыя словы.
  Яна выпаліла: «Не!»
  Як быццам ён не мог супрацьстаяць самому сабе, Кеплер дадаў: «І мы ўвядзем у справу спробу крадзяжу з узломам проста так». Позірк у завулак. «Сметнік? Сапраўды».
  «Вы не разумееце. Мой... - Яе голас сціх.
  «Ваша што?» — спытаў Сурані.
  «Калі ласка. Я не магу дазволіць сабе зараз трапіць у турму».
  Кеплер засмяяўся. «Прабачце, калі гэта нязручна». Ён адвярнуўся, каб запісаць некаторыя запісы ў блакнот, і жэстам паказаў афіцэру ў форме. На яго бэйджы было напісана патрульны Чапман.
  Ён падышоў да яе. «Адкладзеце сумку і павярніцеся, закладзеце рукі за спіну».
  «Калі ласка!»
  «Цяпер. Павярніся." Афіцэр пацягнуўся за сваімі манжэтамі, гледзячы ўніз, каб знайсці іх. Калі ён гэта зрабіў, Габрыэла кінулася наперад і вырвала яго аўтаматычны пісталет з кабуры.
  Натоўп ахнуў і разбегся.
  «Габрыэла!» - крыкнуў Кеплер. Ён хутка падышоў і схапіў яе за руку. Яны схапіліся, і Габрыэла цяжка апусцілася на бок, ускрыкнуўшы ад болю. Але яна вырвалася і замахнулася пісталетам яму ў твар. Ён паморшчыўся і прыгнуўся, махнуўшы рукой, нібы адбіваючыся ад куль.
  «А цяпер адступі!» — закрычала яна і цэлілася ў сышчыкаў. «Вы двое! Кіньце зброю! зараз! Пад тыя машыны!»
  Сурані ў адчаі крычала: «Не рабі гэтага! Вы...
  Але яна глядзела на іх халодным позіркам. І яны кінулі зброю, куды яна ўказала.
  Калі яе позірк на імгненне прыцягнулі стрэльбы, якія куляліся, афіцэр у форме кінуўся наперад, спрабуючы схапіць яе. Габрыэла адарвалася, але спатыкнулася. Калі яна паспрабавала выправіцца, стрэльба выстраліла.
  Малады паліцэйскі міргнуў вачыма, схапіўся за грудзі і паваліўся на асфальт. «О, чорт вазьмі. О.»
  Габрыэла ахнула.
  Сурані не звярнуў увагі ні на яе, ні на пісталет, які яна ўсё яшчэ трымала ў руках, і пабег да паўшага афіцэра, які махаў рукамі і нагамі біў. Дэтэктыў нахіліўся над ім і крыкнуў праз плячо: «Выклікайце!»
  Кеплер хрыпла рыкнуў: «Ты, ебаная сука! Страляй у мяне, калі хочаш, але я прывяду яму дапамогу!» Ён выцягнуў радыё.
  Габрыэла, усхліпваючы, адступіла. Потым павярнуўся і пабег. На рагу яна шпурнула стрэльбу ў каналізацыйную рашотку. Яна далучылася да Даніэля, які выглядаў не менш узрушаным. Яна зноў пачала бегчы. Але ён спыніў яе. «Проста хадзі. Паглядзі ўніз і ідзі».
  «Я—»
  «Проста хадзі. павольна. Ідзі».
  Габрыэла кіўнула, некалькі разоў глыбока ўдыхнула і ўзяла яго за руку.
  Яны накіраваліся на ўсход.
  Неўзабаве, усяго праз некалькі секунд, крык сірэн баншы прарэзаў халоднае паветра пасля абеду з дзясятка бакоў адначасова.
   РАЗДЗЕЛ 23
  9:45, НЯДЗЕЛЯ НА
  15 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ОК , - СКАЗАЎ КЭПЛЕР, адрываючыся ад тэлефона. «Адрас: Мэдысан, восемдзесят восем».
  «І што гэта павінна быць?» — спытаў Сурані.
  «Сяброўка Чарльза Прэскота». Ён паглядзеў на аркуш паперы. «Соня Дзітрых».
  «Усё гэта вельмі складана», — схапілася Сурані.
  - Апошнім часам ты шмат лаяўся, - сказаў Кеплер. «Не так, як ты».
  «Не такі, як я? Таму што людзі паўднёваазіяцкага паходжання — для вас гэта індыйскі , але не ваш род — не лаюцца? Людзі, якія працуюць у кол-цэнтрах, не лаюцца?»
  « Гэта расізм», - абурыўся Кеплер. «Што вы маеце на ўвазе « мой індзеец»? Я не хаджу ў казіно».
  « Казіно? - адказала Сурані. «Маё меркаванне дакладна. Вось так». Яго сівы твар павярнуўся да партнёра з выглядам самазадаволенага трыумфу. Ён зняў пінжак і павесіў яго на крэсла.
  Кеплер пастаянна здзіўляўся таму, як яго партнёр можа быць такім стройным, але такім мускулістым. Мужчына гуляў у футбол большасць выхадных. Часам крыкет, гульня, якую Кеплер проста не мог зразумець.
  Падумаўшы, што яму сапраўды варта сур'ёзна заняцца гольфам, Кеплер махнуў рукой, што азначала, што спрэчка скончана.
  У дзвярах аперацыйнай з'явілася постаць.
  «Ах, гэта Навічок Тройчы», — сказаў Кеплер, гледзячы на значок з імем.
   - Фрэд Стэнфард Чэпмэн прыходзіць на службу, - сказаў малады бялявы афіцэр; Кеплер падумаў, што ў яго тоне было відаць нейкае стаўленне.
  «І калі вам цікава, для запісу я клянуся ўвесь чортавы час», - сказаў хлопец, які, відаць, падслухаў размову. «Усё адно лаянка — гэта ўжо не лаянка. Гэта рознае».
  Стаўленне…
  Кеплер кінуў на яго несмешны позірк. Блондзі змоўк і вырашыў не прапаноўваць тое, што збіраўся, што б гэта ні было.
  «Добра, Фрэд Стэнфард Чэпмэн...»
  Новабранец сказаў: «Чаму б табе не называць мяне Стош? Гэта...»
  «Не, вы дакладна Фрэд Стэнфард Чэпмен», — сказаў Кеплер, нібы прысвойваючы ганаровае званне.
  «Безумоўна», — паўтарыў Сурані.
  «Цяпер. Слухайце." Кеплер праінфармаваў патрульнага афіцэра аб аперацыі Чарльза Прэскота, і, нягледзячы на тое, што ён заставаўся крыху разумным вакол вачэй, хлопчык, здавалася, усё зразумеў. І нават зрабіў некалькі слушных прапаноў.
  Тады Кеплер сказаў: «Давайце паснедаем. Нешта вялікае».
  «І дорага», — дадаў Сурані.
  Кеплер адмовіўся: «Мы зарадзім гэта патрулю. Наш воін-вікінг распішацца за гэта.
  Малы хвіліну маўчаў. Ён мог падумаць, што нават падчас паседжання яму давядзецца купляць ежу самастойна. «Я?»
  «Гэтая справа настолькі аблажаная — прабач мяне, Гандзі, — сказаў Кеплер, зірнуўшы на Сурані, якая яшчэ раз паказала яму палец, — што нам таксама патрэбны Крывавыя Мэры. Ці, чорт вазьмі, шампанскае».
  «Шампанскае?» Навабранец паміраў.
  Кеплер даў яму цэлых дзесяць секунд. Потым сказаў: «Мы з табой трахаемся, Фрэд Стэнфард Чэпмэн».
  «Так». І ён стараўся выглядаць так, быццам ведаў гэта ўвесь час.
  «У нас ёсць час выпіць кавы, і ўсё. Мы едзем у... Які яшчэ адрас?»
  «Мэдысан і восемдзесят восем». Ён дадаў да новага члена каманды: «Вось дзе павінна быць наложніца Прэскотта».
  Малады афіцэр сказаў: «Наложніца - гэта жанчына, якая існуе ў а адносіны, падобныя на шлюб, але не можа выйсці замуж за каханага, як правіла, з-за розніцы ў сацыяльным класе. Наложніц у Амерыцы сапраўды не было б. Менш класавых праблем, ведаеце».
  Абодва дэтэктывы ўтаропіліся на яго.
  Малы пачырванеў. «Я проста кажу».
  «Ісус Хрыстос», - прамармытаў Кеплер. «Цяпер вы дакладна купляеце».
  Сурані, больш-менш голас розуму, сказаў: «Давайце рухацца далей».
  Сышчыкі чакалі, працягваючы глядзець на патрульнага.
  "Што?" Голас у малога ледзь не сарваўся.
  Сурані нахмурыўся. «Вы не слухалі?»
  «Як гэта?»
  «Брыфінг. Толькі што."
  «Я быў, так». Але ён выглядаў няўпэўнена, як быццам ён не слухаў так, як павінен быў.
  «Забыць пра гэта?» Кеплер паказаў на бронекамізэльку, што сядзеў на стале каля дзвярэй.
  — Прайду, — сказаў малады афіцэр. «Пацеў, як свіння, у адным з іх. Акрамя таго, што можа пайсці не так?»
   РАЗДЗЕЛ 22
  9:30, НЯДЗЕЛЯ НА
  15 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ЯНЫ СЯДЗЕЛІ РАЗАМ НА КРАЙ незасланага ложка, прасціны цёплыя і скручаныя, канцэнтрычныя, як ураганныя хмары, якія можна ўбачыць з космасу.
  Іх ногі дакрануліся.
  "Мы павінны хутка выехаць", - сказаў Дэніэл Рырдан. Ён глядзеў уніз на Лексінгтан-авеню, як быццам Джозэф або каманда іншых забойцаў, якія адчайна шукаюць Кастрычніцкі спіс, стаялі на вуліцы. Яго сумка была спакавана.
  - Добра, - рассеяна сказала Габрыэла. Яна паднялася і пачала збіраць сваю вопратку, запіхваючы яе назад у спартыўную сумку. Цёмна-сіні з чырвоным лагатыпам Nike збоку. Кампанія Nike усё яшчэ выкарыстоўвала гэты лагатып? — здзівілася яна. І слоган:
  Проста зрабі гэта…
  Яна прынесла з сабой вельмі мала, акрамя файлаў, і хутка скончыла. Яна адчувала, што Даніэль глядзіць на яе. Сінія джынсы і зялёны швэдар з V-вобразным выразам на шаўковым камзоле крэмавага колеру. Светла-шэрая вятроўку LL Bean. Даніла таксама быў у новым строі — касцюме, як учора. Цёмна-шэры. італьянскі. Быў ідэальна адціснуты. Ён не насіў гальштука, гэта была нейкая саступка на выхадныя. Водар, які ішоў ад тканіны, быў даўкім — хімікатаў для хімчысткі, — але яна адчула падтэкст крэму пасля галення, ласьёна і мускуса. Крем для абутку таксама. Ён быў пераборлівы ў абутку. Камбінацыя чамусьці надзвычай узбуджала.
   Так, яны павінны праверыць, падумала Габрыэла. Але яна не хацела. Яна хацела застацца тут. Блізка да яго.
  Вельмі блізка.
  У гэтых абставінах гэта было абсурдам. Тым не менш, на дадзены момант пачуццё жадання - і магчымасць больш глыбокай, пякучай гарачай сувязі - ахапіла яе.
  Менавіта тады ён прыцягнуў яе бліжэй, яго правая рука аслабіла яе шыю, як шаўковы шалік. Яна супраціўлялася, але толькі на кароткі момант. Вусны паддаюцца і ўзвышаюцца, густы злучаюцца, цяпло перакочваецца ад скуры да скуры. Чым больш яна расслаблялася, тым мацней ён сціскаў яе.
  І яна адчула ў сабе тое неадольнае раскручванне.
  Чарговыя абдымкі, якія мяжуюць з болем. Потым ён адыходзіў. «Я прашу прабачэння. Я не павінен быў гэтага рабіць». Хаця ён не выглядаў ніколькі раскаяным.
  Нягледзячы на тое, што імя «Сара» практычна ўбачыла ў яе ў галаве, Габрыэла ціха сказала: «Так, трэба было». І яна пацалавала яго яшчэ раз.
  «Давайце паснедаем і працягнем выконваць хатняе заданне». Погляд на дакументы. «Нам трэба знайсці паўмільёна даляраў».
  Яна кіўнула, але зноў адчула спакусу пацягнуць яго на ложак побач. Яна лёгка ўявіла, што будзе далей. Даніэль быў пачуццёвым, з падцягнутым целам - яна ўжо бачыла і адчувала гэта дастаткова. Моцная, непахісная хватка. Вусны правільнае спалучэнне цвёрдых і мяккіх. У яго быў гуллівы язык, і ён часта ім карыстаўся; ён быў чалавекам, які будзе атрымліваць асалоду ад густу, а таксама дотыку. Ён прыціскаў яе да ложка, прыціскаючы, што, нягледзячы на яе апантанасць кантролем, ёй вельмі падабалася - ніколі не магла зразумець гэтага - а потым ён пажыраў яе, адной рукой на яе сцягне, другой на грудзях. Ён быў бы няўмольным, пасіянарным, уладным.
  А цеплыня і асалода, як наркотыкі, будуць працягвацца, расці і расці да канца, які для яе будзе даволі хуткім.
  Божа, яна гэтага хацела.
  За ёю цягнулася чарада несупадаючых палюбоўнікаў.
  Неадпаведнае і горш.
  Але, нягледзячы на спакусу, яна адагнала гэтую фантазію і праігнаравала яе цёплыя прасціны, яго водары, памяць пра яго рукі і рот.
  Прыярытэты.
  Мэты.
  Імя «Сара».
   РАЗДЗЕЛ 21
  8:30, НЯДЗЕЛЯ НА
  1 ГАДЗІНУ РАНЕЙ
  
  
  У ЯГО БЫЛО АДЧУВАННЕ, ШТО ЗА IМ НЕХТА СIЧАЕ.
  Фрэнк Уолш ішоў да сваёй кватэры ў Вест-Вілідж, убачыўшы мужчыну гадоў сарака, буйнога росту, з кучаравымі светлымі валасамі, якія тырчалі з-пад бейсболкі, у цёмным паліто. Мужчына знаходзіўся на супрацьлеглым баку вуліцы Хадсан і ішоў у тым жа кірунку. Але гэта было дзіўна, як ішоў гэты хлопец. Любы іншы глядзеў бы яму пад ногі, наперадзе або на вокны злева. Гэты хлопец, аднак, даволі часта пазіраў на рэдкі нядзельны ранішні рух. Быццам ён перажываў за машыны, якія едуць за ім.
  Хваляваўся чаму? Што за ім гналіся мянты, рабаўнік? Забойца?
  Ці містэр Шынель старанна пазбягаў глядзець на сваю мішэнь: на самога Франкліна Уолша?
  Трыццацігадовы хлопец ведаў пра падпільнаванне здабычы, пра бойку, пра напад. Пра выжыванне.
  Пра кроў.
  Яго інстынкты падказвалі яму, што гэты хлопец - праблема.
  Хуткі позірк, але чалавек, здавалася, прадчуваў гэта і адвёў вочы. Фрэнку ўдалося толькі зірнуць на круглы твар і гэтыя жудасныя валасы — тугія светлыя, прылізаныя кучары. Але гэта была вёска, і парадак дня быў дзіўны.
  Потым містэр Шынель спыніўся і зазірнуў у акно, схіліўшы галаву ад, здавалася, законнай цікаўнасці. Такім чынам, магчыма, ён быў проста іншым мясцовыя. Фрэнк сказаў сабе перастаць быць параноікам. Да таго ж ён умеў даглядаць сябе. Ён намацаў у кішэні нож, пастукаў па ім для заспакаення.
  Неўзабаве яго думкі адышлі ад пана Шынель. Яны нават прапусцілі тое, што чакалася праз паўгадзіны: працу з нажом, якой ён захапляўся некалькі дзён.
  І спыніліся на… чым яшчэ? Дзярмо. На выхадныя ў госці з маці. Яна яго перакарміла. Яна прымусіла яго правесці яе па крамах у самы шматлюдны гандлёвы цэнтр на Лонг-Айлендзе. І гаварыць з ёй, вядома, не было пра што — ніколі не было, — хоць жанчына паспела ўзгадаць пра шлюб сястры Фрэнка прынамсі паўтара дзясятка разоў.
  Частка гэтай тэмы ўключала той факт, што Барбара і яе муж «напэўна народзяць дзіця ў наступным годзе або каля таго».
  Што мімаволі выклікала ў галаве непрыемны вобраз яго сястры, якая займаецца сэксам, што адпудзіла яго ад вячэры ўчора вечарам, прынамсі, да дэсерту.
  «Ведаеце, Бробі і Стыў хочуць чатырох. Ідэальна з розніцай у адзін год».
  Што мела на ўвазе яго маці? Няўжо яна думала, што ён можа махнуць чарадзейнай палачкай (хм, няўдалае слова), і, пуф, жонка выскоквае дзяцей? Чорт, хіба яна не ведала, што ён робіць усё магчымае? Яго жыццё было не такім, як ва ўсіх. Хто, напрыклад, зразумее яго апантанасць?
  Нажы, бойка, кроў…
  Яшчэ адна рэч: практычнасць. Улічваючы яго род працы, ён сустракаў не так шмат жанчын.
  Акрамя таго, ён трымаўся за аднаго канкрэтнага чалавека.
  Ах, Габрыэла...
  Аўторак, вядома.
  Яе словы, перамежаныя ўсмешкай.
  У гэты час Фрэнк шпаркімі крокамі вяртаўся з Пэн-станцыі Мэдысан Сквер Гардэн. Гэта была даволі добрая прагулка, і яна гарантавала спаленне, магчыма, сотні калорый, асабліва ў прахалодным восеньскім паветры. Ён наўмысна зняў пінжак, каб яго цела страціла тлушч, спальваючы калорыі ў холадзе, хаця яму не падабалася глядзець на сваю круглую постаць у вітрынах, калі ён праходзіў міма іх. Ён не павінен быў насіць вязаную кашулю. Гэта было чапленне, выяўленне.
  Ну, не глядзі, сказаў ён сабе.
   Але ён зрабіў.
  Тым не менш, ён не зняў куртку. У халоднае надвор'е вы спалілі на 50 працэнтаў больш калорый, чым у спякоту. У Арктыцы можна было есці ўсё, што заўгодна, і пры гэтым худнець. Ён даследаваў гэта. Шэсць тысяч калорый у дзень. Там ён павінен правесці год.
  Фрэнк зноў азірнуўся і заўважыў, што містэр Шынель цяпер на тым жа баку вуліцы, што і ён, і тэмп мужчыны працягваў адпавядаць тэмпу Фрэнка.
  Пераслед, напад, забойства…
  Тым не менш, павінна была быць параноя.
  Чым бы гэты хлопец мяне зацікавіў? І нават калі ён ёсць, як ён мог знайсці мяне тут, на вуліцы, крочачы на поўдзень ад Пенсійскага вакзала?
  Але, канечне, Фрэнк Уолш добра ведаў камп'ютары - як добрыя, так і дрэнныя бакі машын. Ён быў добра дасведчаны пра праслухоўванне тэлефонаў і збор дадзеных. Сёння раніцай ён купіў білет у горад па крэдытнай карце. Ён патэлефанаваў маці, каб сказаць, што паспеў на цягнік. Калі б нехта хацеў, ён мог бы даведацца, у якім цягніку ехаў Фрэнк, калі ён прыбудзе на вакзал, нават як ён выглядаў — па фотаздымку з аўтатранспартам (нават калі выява была на трыццаць фунтаў лягчэйшая, чым цяпер) .
  Затым ён завярнуў за вугал на сваю вуліцу ў Вілідж і рызыкнуў хутка азірнуцца, трымаючы руку на нажы ў кішэні.
  Кучаравага хлопца не стала.
  Фрэнк пайшоў далей па квартале і наблізіўся да свайго васьміпавярховага дома. Падышоўшы да дзвярэй, ён хутка ўвайшоў і агледзеўся, але ціхая, абсаджаная дрэвамі вуліца была бязлюднай.
  Ён ступіў у вестыбюль і нарэшце расслабіўся.
  «Прывітанне, Артур».
  Швейцар быў стары, і калі ён ішоў, ён шаркаў, і ад яго пахла Old Spice. «Пасылка для вас, містэр Уолш».
  "FedEx?" Ён чакаў нож, кукры. Гэтыя непальцы былі значна больш смяротнымі, чым людзі думалі.
  Бадзёрыя шэрпы, мая дупа.
  «Не, гэта была дастаўка на рукі. Учора нейкі лацінаамерыканец кінуў яго».
  Гэта быў поліэтыленавы пакет, у якім было нешта прамавугольнае і цяжкае. Ён узяў.
  «Дзякуй». Ён не планаваў даваць яму падказку. Фрэнк быў вельмі шчодры на Каляды. Ён зазірнуў у сумку, і сэрца яго закалацілася, і ён засмяяўся, прачытаўшы запіску, якая суправаджала яго.
  Ён працягнуў Артуру пяць даляраў.
  Стары ўзяў яго без падзякі, але з паднятай рукой, што Фрэнк палічыў за бясконцую ўдзячнасць.
  
  Ф. РАНК АДМЫКНУЎ ДЗВЕРЫ і зайшоў унутр, кінуўшы пінжак на фатэль перад вялікім экранам тэлевізара.
  Кватэра, якая складалася з трох пакояў, была вось такой: цёмнай і бязладна захламленай, але ўтульнай — хоць часам і клаўстрафобнай, у залежнасці ад яго настрою. Міні-кухня з газавай плітой з дзвюма канфоркамі і духоўкай досыць вялікая, каб павячэраць па тэлевізары ці два. Яго мікрахвалевая печ стаяла на стале, дзелілі месца з кнігамі і часопісамі. Але раней, у гэтым месцы слаўнага багемнага мастацтва, вы стваралі сваю паэзію ці карціны, вы палілі гаршчок, вы спалі з такой колькасцю жанчын, як маглі, і выпівалі да забыцця; гатаванне было другасным, калі не зусім непатрэбным.
  Фрэнк падышоў да акна і паглядзеў на Вестбэт, знакамітую суполку мастакоў. У яго быў від на той самы пакой, дзе Даян Арбус парэзала сабе запясці ў 71-м.
  Прынамсі, так сказаў брокер па нерухомасці, адчуўшы, што рыба зачапілася. Як быццам гэта зробіць гэтае апусканне больш прывабным, каб мець магчымасць глядзець на прастору, дзе вельмі дзіўны фатограф збіўся з сябе.
  Потым перавёў позірк і ўгледзеў людзей у чорных шынялях.
  Ніводнага забойцы Матрыцы з гладкімі, кучаравымі светлымі валасамі. Ён зачыніў фіранку.
  Потым Фрэнк вярнуўся да пастаўкі, якую толькі што атрымаў, і, апухлы ад радасці, дастаў цёмна-зялёную скрынку з шампанскім Dom Pérignon.
  Ён адклеіў запіску.
   Дарагі Фрэнк. Думаю пра цябе. Мы хутка падзелімся гэтым! Вельмі чакаю аўторка. Я табе паклічу! XOXO, Габрыэла.
  Яму здавалася, што ён толькі што саскрабаў апошні нумар у лато і выйграў мільён долараў. Ён гучна засмяяўся ад задавальнення.
  Шампанскае! І ён таксама не думаў, што гэта танная рэч.
  Ён уявіў тонкую талію Гэбі, яе высокія шарападобныя грудзі, густыя прамыя каштанавыя валасы, якія яна, здавалася, часцей за ўсё збірала ў пучкі або хвасты. Але час ад часу яна надзявала яго, што любіў Фрэнк.
  Божа, якая яна была прыгожая.
  Ён успомніў, як бачыў яе ў жоўтым купальніку, загараючы ў Цэнтральным парку. Ён лічыў, што бачыў шнар на яе жываце. Яму было цікава, кесарава сячэнне ці няшчасны выпадак.
  Яму было цікава, як ён можа даведацца.
  Спытай у яе, дурніца.
  Іх кава ў пятніцу была цудоўнай. Напэўна, ён прайшоў своеасаблівы тэст, бо паглядзіце на гэта! Ён зноў паглядзеў на зялёную скрынку. Перачытайце запіску. Потым яшчэ раз, і яшчэ раз.
  Чорт вазьмі, Дом Перыньён. Ён гугліў.
  Дзярмо! Сто пяцьдзесят баксаў!
  Фрэнк пачаў фантазіраваць, калі яна прыйшла ў аўторак. У яго было б месца шпікам.
  Прапыласосіць. І асвяжаецца паветрам; ён панюхаў і нешта пахла.
  Чыстыя прасціны на ложку…
  Фрэнк зірнуў на гадзіннік. Што ж, яму трэба будзе падумаць пра іх спатканне пазней. Цяпер настаў час бою.
  Час смерці, час крыві.
  Далоні пачалі пацець.
  У сваёй затхлай спальні Фрэнк Уолш высыпаў кішэні на камоду: сорак тры даляры ў скамечаных купюрах, манеты, квітанцыі, абгортку вафель Necco, абгортку Kit Kat і нож, які заўсёды насіў з сабой, двухцалевы швейцарскі армейскі ўзор з лупа, калыпкі і нажніцы.
  Адчыніў дзверцы шафы. Унутры былі дзесяткі чаравікаў, адзін касцюм, чатыры баявыя курткі і вешалка для капелюшоў з адным галаўным уборам, шапка грэчаскага рыбака. Ён схапіў яго і нацягнуў на свае румяныя валасы. Ён сеў у сваё рыпучае офіснае крэсла і загрузіў камп'ютар, скідаючы чаравікі. Прыжмурыўшыся на экран камп'ютара, Фрэнк павялічыў гучнасць і загучала музыка, тагасветная музыка з іншага вымярэння.
  Знаёмы лагатып запоўніў экран, даючы яму камфорт, нібы бачыць шыльду "Зараз уязджаю" вашага роднага горада.
  Кланы Гравіас Маёр
  Ролевая анлайн-гульня нумар адзін
  Фрэнк націснуў на «Аднавіць гульню» і ажыў свой аватар, хударлявага, прыгожага ваяра, чый выгляд быў падобны на свайго ўладальніка толькі колерам валасоў. Ён накіраваў гэтую фігуру ў склад зброі, каб выбраць дарацкі нож са свайго арсенала зброі. Затым Фрэнк прыляцеў з аватарам на крылатым кані ў Праспецыя-Вудс, дзе сустрэўся з аватарам, якім кіраваў малады гулец з Тайваня, і змагаўся з ім.
  Яны запланавалі гэтую бітву сам-насам, каб вырашыць спрэчку паміж сваімі кланамі, як дазвалялі правілы гульні.
  Праз некалькі імгненняў ён прыбыў у Судны Круг, які ўжо быў акружаны некалькімі дзесяткамі аватараў з абодвух кланаў. Людзі, якія стаялі за гэтымі істотамі — ніхто з іх ніколі не сустракаўся асабіста і нават не размаўляў з імі — загадвалі воінам і чараўнікам апладзіраваць і скакаць уверх і ўніз, крычачы падтрымкі. Другі бок, вядома, зрабіў тое ж самае, падбадзёрваючы свайго воіна.
  Праз імгненне з'явіўся супрацьлеглы аватар, дзіўнага выгляду істота са шчупальцам замест хваста. Ён агледзеў баявое кола і пераступіў бар'ер.
  Фрэнк даручыў свайму аватару зрабіць тое ж самае. Два анімацыйныя творы сутыкнуліся адзін з адным.
  Памяць пра містэра Шынель была ў яго кароткая, але яна хутка знікла. Яму давялося перамагчы ў нажавым баі. Ён накіраваў свой аватар прысесці і, выставіўшы злосны лязо наперад, рушыў на суперніка, які заняў абарончую пазіцыю, калі яго змяіны твар аглядаў ворага.
   Фрэнк махнуў убок, а потым скокнуў наперад, размахваючы нажом, як прапелер самалёта, і прытрымліваўся сваёй стратэгіі — робячы выгляд, што абараняе Гэбі ад згвалтавання гэтай істотай.
  Лілася кроў і ўздымаліся страшэнныя крыкі, страляючы з дынамікаў Bose, месячная аплата.
  Фрэнк зноў рушыў наперад.
  Пераслед, напад, забойства…
   III
  
   РАЗДЗЕЛ 20
  22:00, СУБОТА
  НА 10 ГАДЗІН, НА 30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  H AL. ПРАБАЧЫЦЕ , ШТО САМУЮ ВАМ СУБОТНІ ВЕЧАР».
  «Ніколі не праблема бачыць цябе , Піт».
  Мужчыны энергічна замахалі рукамі. Абодва правыя запясці, па супадзенні, былі акружаны залатымі бранзалетамі. Адзін густоўны, другі не.
  — Ну, сядайце, — сказаў Пётр Карпанкоў, паказваючы на крэсла насупраць упрыгожанага, але пацёртага антыкварнага стала, з глыбокага чырвонага дрэва. «Сядайце. Хочаш выпіць? Хочаш віскі? Гэта твой напой? Вы хочаце чагосьці іншага?»
  «Не, але дзякуй». Хэл Дыксан, крыху каржакаваты, касцюм крыху пакамечаны, але кашуля адгладжаная, нават цяпер, у гэты вечар.
  Яны знаходзіліся на апошнім, трэцім, паверсе старадаўняга будынка на Дзесятай авеню, дзе размяшчалася кампанія Карпанкова.
  Расеец наліў гарэлкі і адпіў цёплай. Ён падняў брыво. "Ты ўпэўнены?"
  «Не, праўда, Піт. Я маю на ўвазе, вы маеце рацыю, так, я люблю віскі, але нічога для мяне. Жонка адчувае гэты пах у маім дыханні, я іду дадому, і за ўсё гэта трэба плаціць. Я магу выпіць з ёй, але не перад ёй. Вы ведаеце, як гэта».
  «Ах, бабы, бабы, бабы...» худы чалавек захіхікаў. Ён быў настолькі падобны на Уладзіміра Пуціна, што Дыксан задумаўся, ці быў ён нейкім сваяцтвам з расейскім прэзідэнтам. У яго не было акцэнту, але часам здалося, што ён ёсць.
  З кута пачуўся грукат і вялікі Карпанкоў сабака — чый пароды Дыксан не пазнаваў — пацягнуўся і павольна паглядзеў на наведвальніка. Не зусім варожыя, не зусім дружалюбныя. Ён плюхнуўся на падушку і ўздыхнуў. Рэч павінна была важыць 150 фунтаў. Карыя вочы сабакі спыніліся на Дыксане і не адпускалі яго. Чорна-шэрая поўсць, магчыма, натуральна калючая, можа падымацца, як у хакеляў.
  Як перад нападам.
  — Добры хлопчык, — ласкава сказаў Карпанкоў.
  «Вялікі», - сказаў Дыксан.
  «Я чую, што ў цябе справы ідуць добра». Карпанкоў выглядаў уражаным. «Праект новага гандлёвага цэнтра».
  - Вядома, - сказаў Дыксан. І не зводзіў вачэй з рускіх. «Мы зарабляем грошы кулаком, хаця я паняцця не маю, што, чорт вазьмі, азначае гэты выраз».
  Карпанкоў міргнуў вачыма. Потым засмяяўся. «Ха, гэта праўда. Я ніколі не думаў пра гэта. «Здай кулак». Што гэта значыць? Людзі няўважлівыя да таго, што кажуць. Клішэ, лянота кажучы. Часам табе млосна».
  «Хворы».
  З кабінета Карпанкова адкрываўся від на раку Гудзон. Цяпер, ноччу, вада была толькі чорнай паласой. Тое, што змяншалася і цякла, было агнямі, жоўтымі, чырвонымі, зялёнымі, белымі, якія змяншаліся на поўнач і на поўдзень.
  Карпанкоў адключыўся, а затым павярнуўся да Дыксана, які глядзеў у вочы мужчыны столькі, колькі мог.
  «Гэта нейкія вельмі дзіўныя вучні, — падумаў ён, адводзячы позірк. Не пяцьдзесят адценняў шэрага. Два.
  Расеец сказаў: «Я думаю, што нам варта пагаварыць пра гэты праект у Ньюарку. Ты і я."
  Радасны барабанны бой казытаў у жываце Дыксана. Ён з энтузіязмам сказаў: «Гэта будзе страшэнны бал, Піт. Восем лічбаў, лёгка. Сярэдні васьмізначны». Потым да сябе: Супакойся, чорт вазьмі. Ты гаворыш пра Бібера як падлетак.
  «Восем, так, мы лічым».
  «Вы будзеце прыбіраць з ім,» сказаў Дыксан.
  Гэта быў жарт, таму што частка праекта прадугледжвала арэнду вялікай хімчысткі. Дыксан вельмі хацеў прыняць удзел.
  Аднак Карпанкоў, здаецца, не зразумеў гульні слоў.
  Дыксан не змаўчаў твар - трэба было гэта рабіць, калі ты меў справу з такімі людзьмі Карпанкоў, — але задавальненне расло з кожнай секундай. Ён цэлы год спадзяваўся, што Карпанкоў прыцягне яго да якой-небудзь справы, якой-небудзь справы. Але Ньюарк? Ісус. Гэта быў Boardwalk. Гэта быў Парк-Плэйс.
  - Але мне патрэбна паслуга, Хэл.
  За кавалак Ньюарка ён абавязкова выручыў бы Карпанкова. Якая б ні была задача. Ён сеў наперад, нахмурыўшыся ад прыемнага чакання.
  «Што заўгодна».
  Але падрабязнасці перніка, ці пуга, зацягнуліся.
  У Карпанкова зазваніў тэлефон, і ён ветліва сказаў: «Прабачце».
  «Ідзі адразу». Дыксан паглядзеў на сабаку; сабака азірнуўся. Першым адчапіўся Дыксан.
  Ён падняў то адно плячо, то другое, папраўляючы шэры пінжак. Яно было цесным, а тканіна была з тонкай воўны, занадта тонкай для дзённага холаду. Ён зразумеў гэта, як толькі выйшаў з дому, але вяртацца па шынель не хацеў. Жонка. Яго кашуля была пастэльнага адцення сіняга, што некаторыя людзі, верагодна, палічылі занадта яркім. Дыксану было ўсё роўна. Ён насіў яркія кашулі; гэта была яго гандлёвая марка. Учора ружовы, сёння блакітны. Заўтра ён апранецца ў жоўтае. Канареечно жоўты. Гэта было яго любімае. І заўсёды надзяваў яго ў нядзелю.
  Расеец завяршыў званок. Потым, як заўсёды здаралася ў дыскусіях паміж мужчынамі, ведаў Дыксан, настрой відавочна змяніўся, і настаў час для сур'ёзнага гандлю. Карпанкоў скруціў пальцы, нібы закапаў любезнікаў і паліў ім магілу. «Цяпер я сёе-тое ведаю».
  "Добра."
  Карпанкоў часта казаў гэта. Ён нешта ўсведамляў.
  «Вы калі-небудзь чулі пра Кастрычніцкі спіс?»
  «Не знаёмы. Не. Што гэта?"
  «Я не зусім упэўнены. Але я ведаю гэта: гэта спіс імёнаў некаторых уплывовых людзей. І небяспечны. Каля трыццаці, можа, некалькі болей. Я чуў, з некаторымі з іх, магчыма, меў справу ў мінулым».
  «Кастрычніцкі спіс. Чаму так называецца?»
  Пацісканне плячыма. «Ніхто, з кім я размаўляў, не ведае. Загадка. Гэта можа азначаць, што ў кастрычніку ўсё пекла выбухне».
  "Наступны месяц."
  "Наступны месяц. Ці, магчыма, у мінулым кастрычніку адбылося нешта вялікае, і ў выніку ёсць планы. Цяпер, Хэл, я хачу гэты спіс. Мне патрэбны спіс. Але я не магу прымусіць сваіх людзей рабіць гэта, таму што я магу мець сувязь. Тыя людзі, з якімі я працаваў. У вас няма сувязі».
  «Таму што я меншая ебаная бульба», — падумаў Дыксан. Але гэта яго не турбавала. Ён ахвотна кіўнуў, як сабака. Ну, нармальны сабака, а не вялікі ебана ў куце.
  Расеец працягнуў: «Вось у чым справа. Я чуў ад Генры - вы ведаеце Генры, майго пасярэдніка?»
  «Правільна. Я ведаю Генры. Добры чалавек».
  «Ён, так. Ён чуў, што ў горадзе жыве жанчына, мае спіс або ведае, дзе ён. Вы атрымаеце спіс ад яе, а потым мы з вамі пойдзем напалову на праект Newark».
  « Пяцьдзесят працэнтаў?» - выпаліў Дыксан. «Гэта вельмі шчодра, Піт».
  Мужчына адмахнуўся ад падзякі. «Гэтую жанчыну завуць Габрыэла Макензі. Яна была офіс-мэнэджарам таго прыдурка, які вёў спіс — ён з'ехаў з горада.
  «У вас ёсць яе адрас?»
  «Верхні Вест-Сайд, але яе там няма». Карпанкоў цяпнуў пальцамі. Ён нахіліўся наперад. «Яна і нейкі хлопец, з якім яна знаходзіцца, маўчаць, але мае крыніцы кажуць, што яны дзесьці ў горадзе. Яго клічуць Рырдан. Мае людзі сказалі мне, што яны даведаюцца іх месцазнаходжанне сёння вечарам ці заўтра і паведамяць мне». Яго голас яшчэ сцішыўся, і ён паклаў рукі на стол. «Хэл, я чуў, што ты быў самым папулярным чалавекам, калі гаворка ішла пра жыццё на вуліцах, разумееш, пра што я? Жыццё ў акопах».
  "Я стараюся", - сціпла сказаў Дыксан. «Я ведаю свой шлях».
  Карпанкоў адкашляўся. Яго вочы слізганулі на мадэль аўтамабіля на яго стале, адзін з шасці Фордаў, Эдсел. «І вы зрабілі б усё, што трэба, каб атрымаць спіс? У вас з гэтым няма праблем, ці не так? Нават калі гэты чалавек жанчына. І невінаваты».
  «Зусім не праблема». Дыксан меў на ўвазе гэта, хоць і не дадаў, што гэта заданне ўжо ўзбуджае.
  «Яна будзе бадзёрай».
  «Дзяўчаты становяцца такімі. Асабліва ў залежнасці ад пары месяца».
   Карпанкоў усміхнуўся. «Я маю на ўвазе, што яна будзе асцярожнай. Я не адзіны, хто хоча спіс. За ім ідуць іншыя людзі».
  «Вядома, вы даведаецеся мне яе месцазнаходжанне, і я паклапачуся пра гэта». Дыксан нахмурыўся, разглядаючы заданне. «Дык яна ведае, што яе шукаюць?»
  "Правільна."
  «Вы ведаеце, адна рэч, якую я зрабіў, вельмі добра працуе, асабліва з жанчынамі? Я кажу ім, што я як дыякан у царкве. Гэта збівае іх ахову. Я нават нашу Біблію з сабой». Ён выцягнуў з нагруднай кішэні маленькую чорную кніжку.
  «Разумны, Хэл».
  Чалавек ззяў. «Гэта дазволіць мне падысці бліжэй. Потым я дастаю свой кавалак і саджу яе ў машыну. Вазьміце яе на адну з будоўляў і адпраўляйцеся на яе працаваць. Яна скажа мне, дзе спіс. А пасля? У панядзелак заліваем бетон у гандлёвым цэнтры. Яны ніколі не знойдуць цела».
  «Добра».
  «А хлопец з ёй? Ён падключыўся?»
  «Не, я думаю, проста нейкі бізнесмен, з якім яна спіць. Мне напляваць на яго. Але...» Трэцяя тэпі.
  «Я таксама паклапачуся пра яго. Напэўна, лепш проста расстраляць яго».
  Ухвальны ківок расейца. «Я патэлефаную вам, як толькі мае людзі яе знойдуць».
  Мужчыны падняліся і зноў паціснулі адзін аднаму рукі, на гэты раз яшчэ больш энергічна, і залатыя звёны глуха зазвінелі. Убачыўшы, што Дыксан так горача сціснуў руку свайго гаспадара, сабака ўстаў. Дыксан адпусціў і неадкладна адступіў.
  «Нічога страшнага», — сказаў Карпанкоў. «Вы яму падабаецеся».
  Так, падумаў Дыксан, на асноўную страву. Ён усміхнуўся сабаку, які быў задаволены тым, што стаяў і глядзеў.
  Праз пяць хвілін Хэл Дыксан быў звонку, на прахалоднай, завеянай ветрам вуліцы, нацягваючы на сябе лёгкі касцюм. Ён расслабіўся цяпер, калі быў удалечыні ад уладара арганізаванай злачыннасці Пятра Карпанкова і Гадзілы. Ён пачаў ісці па вуліцы з бадзёрым падскокам, разважаючы, каму б ён мог прадаць Кастрычніцкі спіс, калі зрабіў уласную копію.
   РАЗДЗЕЛ 19
  20:30, СУБОТА НА
  1 ГАДЗІНУ 30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ЖАХЛІВА , - ШАПТАЧАЛА ГАБРЫЭЛА, ЯЕ ЗУБЫ СЦІПІЛІ.
  Яна дрыжала. Заплюшчаныя вочы, цяжка дыхае. «Як ён мог гэта зрабіць?» У задняй частцы таксі яна нахілілася да Даніэля, і ён абняў яе за плечы. Яна выцерла вочы. «Як хтосьці мог зрабіць нешта такое подлае?» Гледзячы на поліэтыленавы пакет аптэкі CVS ля іх ног, Габрыэла падсунулася яшчэ бліжэй, і ён мацней сціснуў яго. Ён быў моцны. Прыгожыя касцюмы, якія ён насіў, тоўстая, але драпіраваная тканіна ў значнай ступені хавалі яго целасклад, але адзін дотык яго рукі не пакідаў сумневаў, што ён у добрай форме.
  Яна зноў падумала аб сустрэчы з ім у пятніцу, учора.
  І што атрымалася.
  Унутры сябе адчула ціхі рывок пры ўспаміне пра Даніэля, які так блізка выціраў вільгаць з яе ілба, а потым той жа насоўкай са свайго.
  Гэта было ўсяго дваццаць чатыры гадзіны таму? Здавалася, вякі.
  Зноў пінг, ніжэй, цяплей, пульсуе. Але яна адганяла гэтую думку. Цяпер быў наўрад ці час.
  Сара…
  Паўгадзінай таму іх таксі спынілася ля яго гарышча ў TriBeCa, і ён узяў спартыўную сумку з туалетнымі прыладамі і зменным адзеннем. Цяпер яны былі на шляху да яе кватэры, каб яна магла зрабіць тое ж самае — і, самае галоўнае, сабраць тэчкі з файламі.
  Яна сказала яму: «У дакументах можа быць нічога карыснага, але яны ўсё, што ў нас ёсць, каб выратаваць жыццё Сары. У гэты момант я хапаюся за саломінку».
  Цяпер позірк Даніэля спыніўся на пластыкавым пакеце, скамячаным, як малюсенькае бледнае цела. Нягледзячы на тое, што яны перажылі, ён заставаўся ўвасабленнем спакою — пакуль у тым агідным завулку не ўбачыў, што вывалілася з мяшка. Ён адскочыў назад, рэакцыя больш бурная, чым яна.
  Ён прашыпеў: «Ісус…»
  Шок знік, але на яго месцы з'явіўся лішак гневу і, магчыма, рашучасці.
  «Чаму вы хацелі захаваць яго?» — спытала яна.
  Калі яны былі ў завулку, Габрыэла хутка адкінула сумку прэч, нібы яна была паліта кіслатой. Але Данііл сваёй элегантнай шаўковай хусткай сабраў мяшок разам з яго змесцівам.
  Цяпер ён сказаў: «Доказы. На ім будзе ДНК, - кіўнуў у бок сумкі, - магчыма, нават адбіткі пальцаў Джозэфа... калі ён праявіў неасцярожнасць.
  «Вядома. Я не думаў пра гэта. Я быў эмацыйны».
  «Цалкам зразумела ў гэтых абставінах».
  Цяпер яны ехалі моўчкі. Калі таксі даехала да Цэнтральнага парку і набліжалася да яе кватэры, яна зірнула на кіроўцы, каб даведацца, ці слухае ён, але ён размаўляў па мабільным на нейкай блізкаўсходняй мове, паглыблены ў размову. Яна прашаптала Даніэлю: «Паліцыя будзе сачыць. Язэп таксама можа быць».
  Таму яна накіравала кіроўцу на вуліцу ў квартале на поўнач, за жылым домам. Жоўтае таксі прыпаркавалася на цёмнай бакавой вуліцы. «Я буду ўсяго на некалькі хвілін», — сказала яна кіроўцу.
  Але гадзіннік чакання на лічыльніку таксі ішоў, і яму было ўсё роўна, чым займаюцца яго пасажыры, якія сакрэтныя місіі насоўваюцца. Ён аднавіў сваю адрывістую размову.
  Габрыэла выслізнула з кабіны і, ідучы ўшчыльную да сценаў суседніх будынкаў, нібы за ёй гналіся шпіёны, прабралася да службовых дзвярэй сваёй кватэры. Пагрузачная платформа не была зачынена, але дзверы, якія вядуць у падвал, былі. Аднак яе ўпусцілі ключ ад уваходных дзвярэй.
  Праз пяць хвілін яна была ў сваёй кватэры, якую трымала ў цемры. Працуючы ў асноўным навобмацак, яна знаходзіла і набівала вопратку і дзелавыя файлы яна хацела ў сваю нейлонавую гімнастычную сумку, а потым уважліва выглянула з дзвярэй, каб пераканацца, што ў калідорах не хаваюцца суседзі ці, што больш трывожна, супрацоўнікі паліцыі Нью-Ёрка. Але нікога не было.
  Яна замкнула за сабой дзверы.
  Выйшаўшы яшчэ раз, яна хутка села на задняе сядзенне, а кіроўца адышоў ад абочыны.
  Даніла прыціснуў яе каленам.
  Праз некалькі кварталаў: «Сара», - сказала яна, жаласна разважаючы. «Цікава, што яна цяпер робіць, што ў яе ў галаве».
  - Не думай пра гэта, - прашаптаў Даніэль. Яна адчула цеплыню, калі яго рука зноў абхапіла яе плечы.
  Віляючыся праз суботні вечаровы рух, які запаволіўся з-за затораў вакол Лінкальн-цэнтра, таксіст руліў на поўдзень і ўсход праз Мідтаўн. Праз дзесяць хвілін яны былі ў Waldorf Astoria. Дэніэл заплаціў кіроўцу, і яны выйшлі на тратуар на Парк-авеню. Зноў выкарыстаўшы сурвэтку, ён узяў поліэтыленавы пакет з хворым змесцівам і сунуў яго ў сваю спартыўную сумку.
  "Будзьце асцярожныя", сказала яна здранцвенне. «Кроў».
  Калі яны зайшлі ў вестыбюль, яна спынілася і міргнула вачыма. «Божа мой, гэта прыгожа».
  «Вы ніколі не былі ў Waldorf?»
  «Не зусім у маёй фінансавай генетыцы».
  «Звычайна я проста сустракаюся тут з кліентамі, але я заставаўся некалькі разоў. Калі я працую на сваім месцы. Гэта стары Нью-Ёрк. Вось што мне ў ім падабаецца”.
  Яе галава круцілася ўзад-уперад, разглядаючы сакавітае дрэва, масіўны гадзіннік у цэнтры вестыбюля, высокія столі.
  - Давай, - сказаў ён. «Мы паглядзім славутасці пазней».
  За стойкай, яны зарэгістраваліся, два пакоі, Дэніэл карыстаўся сваёй крэдытнай карткай; ён хваляваўся, што паліцыя ці нехта іншы, каму патрэбны Кастрычніцкі спіс, можа адсачыць яе тут, калі яна скарыстаецца сваім. Яна прачытала ў New Yorker .
  Яны выйшлі з ліфта. Іх пакоі былі не побач, а на адным паверсе, недалёка адзін ад аднаго. Калі яны ішлі па калідоры, Габрыэла адчула, як зноў раскручваецца зародак прывабнасці — нават большае, чым пачуцці, якія яна адчула ўчора ў бары, калі яны сустрэліся.
   Так, яна працягвала думаць, Сара. Імя не спыніла хвалявання ў глыбіні душы, калі яна крадком зірнула на Даніэля. Але потым: як ты можаш думаць спаць з ім?
  Тым не менш, яна запярэчыла: магчыма, таму, што ты быў адзінокі на працягу занадта многіх гадоў.
  А таму, што Дэніэл Рырдан трохі — можа, вельмі — падобны на вас?
  Але яна нагадала: засяроджвайцеся.
  Сара, Сара, Сара…
  У калідоры сказаў: «Давай што-небудзь перакусім. Ці хаця б выпіць».
  «Так, мне здаецца, мне нешта трэба».
  Той ранішні сняданак, які яны падзялілі, застаўся туманным успамінам.
  Пакінуўшы сумкі ў сваіх пакоях, яны сустрэліся ўнізе ў ціхім элегантным лобі-бары. Яны сядзелі побач на банкеце, датыкаючыся каленямі. Паслуга, жанчына з жорсткімі пучкамі, падышла і павітала іх, сказаўшы, што яе завуць Ліз. Яна пацікавілася, ці былі яны ў горадзе па справах ці на адпачынак. Габрыэла дазволіла Даніэлю адказаць.
  «Проста аглядаю славутасці», - сказаў ён прыязна.
  «На жаль, надвор'е не лепшае. На мінулым тыдні было цёпла».
  Заказалі: і сыр, і паштэт, і хлеб, і бутэльку «Брунела».
  Папіваючы моцнае тасканскае віно, яны гаварылі пра ўсё, свабодна дружачы — пра ўсё, акрамя Кастрычніцкага спісу і выкрадання, тым больш пра поліэтыленавы пакет. Яна прынесла з сабой на стол файлы са сваёй кватэры з надпісам Prescott Investments—Open Items . Але яна пакінула іх сядзець нерасчыненымі, нібы баючыся, што яны не ведаюць, як выратаваць выкрадзенае дзіця.
  Яна паглядзела на тэлефон і ўздыхнула. «Ад Рафаэля. Ён бяспечна выйшаў і зрабіў дастаўку. Пакуль усё добра».
  Кіўнуўшы на гэтую добрую навіну, Дэніэл зняў пінжак, і яна заўважыла лінію чырванаватай плоці, шнар, бачны ў V, дзе яго кашуля расхінулася. Ён перайшоў ад грудзей да пляча. Ён перахапіў яе позірк і зноў зацягнуў сваю кашулю, сарамліва.
  «Ці магу я спытаць, што здарылася?»
  Здавалася, ён спрачаўся.
  «Прабачце, я не хацеў падкопваць».
   «Не, я табе скажу. Некалькі гадоў таму я ехаў з дзецьмі ў Нью-Гэмпшыр і вельмі стаміўся. Я не павінен быў націскаць. Я заснуў і з'ехаў з дарогі».
  «Ісус».
  «Машына з'ехала з насыпу ў раку. Дзверы зачыніліся на кліны. Ён пачаў напаўняцца вадой».
  «Даніэль, не!»
  «Божа, было холадна. Мы пайшлі паглядзець лісце. Быў верасень, але вельмі халодны».
  "Што здарылася?" - прашаптала яна.
  «Мы б усе патанулі, але нейкі мясцовы хлопец выпадкова праехаў міма — выглядала так, быццам ён выйшаў з «Вызвалення» , разумееце? Горны чалавек роду, быдла. З'ехаў на пікапе па набярэжнай, схапіў сякеру і ўскочыў за намі, хоць вада павінна была быць каля трыццаці пяці градусаў. Ён проста падплыў да машыны і працягваў стукаць у задняе шкло, пакуль не выцягнуў нас. Я парэзаўся аб кавалак металу пасля таго, як выпхнуў хлопцаў».
  «Ой, як жахліва».
  Даніэль коратка засмяяўся. «І ведаеце што? Як толькі мы апынуліся на беразе, ён памахаў на развітанне і пайшоў. Грошай не браў, нават імя свайго не назваў. Ён проста паводзіў сябе так, чорт вазьмі, хто б не рызыкнуў замерзнуць да смерці, каб выратаваць кагосьці? Як быццам гэта была самая натуральная рэч у свеце».
  «Ці ўсё яшчэ баліць?» Ківок у бок грудзей.
  "Не не. Гэта было пяць гадоў таму. Жорсткая часам, у вільгаці. Але гэта ўсё». Ён сціх. «Я быў дурны і ледзь не забіў сваіх сыноў. Гэта было падобна на тое, што хлопец даў мне другі шанец. Я сапраўды не думаю, што я гэта заслужыў. Але ён быў».
  Яна апусціла руку на яго руку і націснула. Яна так моцна хацела пацалаваць яго, але, прыклаўшы некаторы намаганне, стрымалася. Яны вярнуліся да віна і абодва змоўклі.
  Даніэль падпісаў чэк, і па яе прапанове яны падзялілі файлы. Астатнія гадзіны вечара, пакуль не наступіла знясіленне, яны правялі, шукаючы падказкі да грошай, якія мог схаваць Чарльз Прэскат. Яны пайшлі да ліфтаў. Калі яны выйшлі з машыны, ён праводзіў яе да дзвярэй.
   Яна абняла яго. «Даніэль, я...»
  «Не ведаеце, як мне аддзячыць?»
  Яе адказам было сціснуць яго мацней і аддацца рыданням.
  «З ёй усё будзе ў парадку», - сказаў ён. «З вашай дачкой усё будзе добра».
  Габрыэла выцерла вочы і, адышоўшы, глыбока ўздыхнула. Кантралявала сябе.
  Прайшло некалькі секунд; яны заставаліся нерухомымі, прыслухоўваючыся да галасоў, якія смяяліся ў некалькіх пакоях далей, да гукання тэлевізара з баевіком.
  Яна адчыніла дзверы, увайшла ўнутр і павярнулася да яго. Данііл падсунуўся бліжэй.
  Ці пацалаваў бы ён яе? — здзівілася яна.
  Ёй таксама было цікава, як яна адкажа.
  Але замест гэтага ён цнатліва абняў яго, прамармытаў: «Дабранач» і, трымаючы стос тэчак, ступіў назад у хол. Дзверы зачыніліся, і яна засталася адна.
   РАЗДЗЕЛ 18
  17:55, СУБОТА НА
  2 ГАДЗІНЫ, 35 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ЯНЫ ІШЛІ ЎЗДОЎЖ паўночнай вуліцы на Іст-Сайдзе, ухіляючыся ад смецця, турыстаў і ранніх абедаў, рабочых начных змен, выгульшчыкаў сабак і бяздомных мужчын і жанчын… ці, магчыма, проста мясцовых жыхароў, якія выглядалі бяздомнымі — неахайнымі, няўважлівымі да валасоў, барады і бялізны .
  Іх місія, якая аказалася цяжкай, складалася ў тым, каб знайсці таксі, каб адвезці іх у яе кааператыўную кватэру. Габрыэла злосна прамармытала: «Тое, што яны там зрабілі, гэтыя мудакі, адкінула нас на гадзіну назад! І тэрмін у лічаныя хвіліны!»
  «Прынамсі, ты не ў турме», — сказаў ён.
  Яна не адказала на гэтае лагоднае заспакаенне. «Божа, Даніэль, гэта безнадзейна. Я ведаў, што мы не можам атрымаць грошы своечасова, але, па меншай меры, мы маглі б знайсці нейкую канкрэтную падказку да заканчэння тэрміну. Нешта, каб супакоіць Джозэфа, што ў нас хутка будуць грошы. Але цяпер… дзярмо». Адчай здушыў яе голас. Яна кіўнула галавой на ўсход і поўдзень, адкуль яны толькі што прыйшлі. «Яны чортавыя садысты, гэтыя двое».
  «І дзе, чорт вазьмі, усе таксі?» - прамармытаў ён.
  Некалькі пранесліся міма, занятыя ці не на службе. Даніэль памахаў кашальком аднаму з апошніх, але кіроўца працягваў ехаць.
  Яны павярнулі на вуліцу, якая была бруднай, цямнейшай і больш вострай, чым у турыстычнай краіне, менш загружанай, у надзеі знайсці таксі. Яны мінулі крамы, у якіх пыліліся вітрыны DVD-дыскаў, карункаў і гузікаў былыя ва ўжыванні кнігі ці апаратура стаялі выцвілыя за тлустым шклом, сумная порнакрама, асветленая жоўта-зялёнымі люмінесцэнтамі, кітайскія і мексіканскія рэстараны навынас, якія не маглі прайсці гарадскую праверку. Перад некалькімі з гэтых устаноў сядзелі хударлявыя смуглявыя мужчыны, курылі і размаўлялі ціха ці тэлефанавалі па мабільным тэлефоне.
  У Габрыэлы зазваніў мабільны тэлефон. Яна паглядзела на гадзіннік. «Дэдлайн». Яны спыніліся і падышлі да цаглянай сцяны будынка, каб ніхто больш не мог пачуць размову.
  Яна глыбока ўдыхнула, націснула «Прыняць» і ўключыла дынамік, каб Дэніэл мог пачуць.
  «Джозэф?»
  «Ах, Габрыэла. Я глядзеў на тэлефон. Утаропіўшыся. Не зазваніла».
  «Ужо толькі шэсць. Я збіраўся табе патэлефанаваць! Я клянуся. Слухайце..."
  «У вас ёсць мае грошы?»
  «Я знайшоў Кастрычніцкі спіс!»
  «У вас цяпер?» Зноў гэты здзеклівы голас. «Нагода для свята! Як гэта выглядае? Ён тоўсты, тонкі, надрукаваны на будаўнічай паперы?»
  Яна гартанным тонам выпаліла: «Скажы мне, як справы ў маёй дачкі? Скажы мне!"
  «Яна крыху… заклапочаная». Быццам Язэп дуўся.
  "Што? Што ты маеш на ўвазе?"
  «Я сказаў ёй, што не чуў ад вас добрых навін. Так што добрых навін для яе можа і не быць».
  «Вы сказалі ёй гэта?» - прашаптала Габрыэла.
  «А цяпер, што вы думаеце? Ці было б у маіх інтарэсах прымусіць вашу дачку яшчэ больш панікаваць? Шчыра кажучы, я нават не магу з вамі жартаваць. Вам трэба крыху расслабіцца. Добра, грошы?» - спытаў ён, яго тон раптам зрабіўся рэзкім.
  «У мяне ёсць спіс ».
  «Чуў гэтую частку. Але гэта гаворыць мне, што ў вас няма грошай. І паколькі вы ўхіліліся ад пытання аб апісанні спісу, я стаўлюся да гэтага таксама крыху скептычна».
  "Не не! Я клянуся!"
   «Вы калі-небудзь заўважалі, — сказаў Джозэф, — калі людзі кажуць такія рэчы, як «клянуся» і «вы павінны мне верыць», яны заўсёды хлусяць?»
  «Я не хлушу! У мяне ёсць. Гэта ў месцы для захавання. Я не хацеў з гэтым хадзіць».
  «У гэтым асаблівай патрэбы няма. У Нью-Ёрку менш крадзяжоў, чым у Портлендзе, штат Мэн. Так добра. Вы знайшлі спіс. Wunderbar! Вернемся да грошай».
  «Я ўвесь дзень бегала па горадзе, спрабуючы зрабіць тое, што вы прасілі», — плакала яна. «Калі ласка, яшчэ крыху часу. Гэта заняло больш часу, чым я думаў. Прабач!»
  «Вы пакутуеце ад пачуцця віны, праўда?»
  Даніла напружыўся ад злосці. Твар яго пацямнеў. Але ён маўчаў.
  Яна нахілілася да тэлефона. «Калі ласка, гэта быў кашмар. Міліцыя паўсюль! Я не магу проста пракрасціся ў сад за гарадскім домам Чарльза і пачаць капаць скарбы, праўда?» Яе голас злавіў. Потым злосна прамармытала: «Скажы мне зараз жа! Як мая дачка?»
  «Яна жывая».
  « Жывы? Але яна ў парадку?»
  «Даволі шмат».
  «Яна павінна быць у жаху».
  «А яшчэ я баюся вышыні. Змеі таксама не з'яўляюцца маімі любімымі. Але мы спраўляемся. Цяпер свет круціцца дзякуючы грашыма. Гэта была здзелка, якую мы заключылі». Здавалася, ён зноў надуўся. «Вы парушылі гэта. Вы парушылі нашу дамову».
  «Я атрымаю твае грошы», - адрэзаў яна. «Мне проста трэба больш часу! Я раблю ўсё, што магу».
  «Больш часу, больш часу». Яго голас быў здзеклівы.
  «Толькі крыху».
  «Магчыма, вы ведаеце, што вы знайшлі грошы і марудзіце, спрабуючы знайсці спосаб захаваць іх і вярнуць дачку».
  «Не! Навошта мне гэта рабіць?»
  «Таму што ты застаўся без працы, памятаеш?»
  Яна пачала дрыжаць. Даніэль абняў яе.
  Джозэф сказаў: «Вы былі офіс-менеджэрам Чарльза Прэскота».
   "Так", прашаптала яна.
  «Дык ты нешта ведаеш пра бізнес?»
  Яна вагалася. "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Вы ведаеце пра бізнес?» — злосна паўтарыў ён.
  «Я… Я ведаю некаторыя рэчы. Што вы пытаецеся?»
  «Вы знаёмыя з паняццем штрафаў?» Голас Язэпа быў зусім роўным. Сышоў злы тон. «Накшталт падаткі не плаціш своечасова, ёсць штраф? Ну, вы не заплацілі мне ў час. Вы прапусцілі тэрмін».
  "Я спрабаваў ."
  «Спрабаваць» - гэта не слова. Альбо ты нешта робіш, альбо не. Немагчыма спрабаваць нешта зрабіць. Такім чынам. Новы тэрмін. Заўтра ў шэсць вечара...
  "Дзякуй! Я..."
  «Я не скончыў. Заўтра ў шэсць вечара — вы дастаўляеце Кастрычніцкі спіс. А цяпер пяцьсот тысяч».
  «Не! Так нельга».
  «Гэта тое, што вы кажаце падатковай службе? «Мне вельмі шкада. Я не магу заплаціць тое, што вы хочаце. Ніякага штрафу для мяне! Глядзіце на мяне як на апраўданне нацыста». Галавакружэнне яшчэ раз. Яго смех быў амаль што хіхікаць.
  «Чаму не проста чортавы мільён?» - бушавала яна. — Ці дзесяць мільёнаў? Даніэль сціснуў яе руку. Яна сказала Язэпу: «Я раблю ўсё, што магу».
  «Ах, проста як «спрабаваць». Няма «лепшага» або «горшага». Выконваць вашу палову нашай дамовы ці не».
  «У нас няма дамовы ! Вы мяне вымагаеце, выкрадаеце…
  "Добры дзень! Ці не пра кінадыялог мы размаўлялі? Зараз, наступствы, я казаў: па-першае, штраф, лішнія сто тысяч. Потым, па-другое, вы павінны пайсці на паляванне на смецця».
  «Што?»
  «Паляванне на сметніка».
  - Я не разумею, - сказала Габрыэла здушаным голасам.
  «Што не зразумець? Гэта будзе лёгка. Б'юся аб заклад, каб знайсці прыз, у вас не спатрэбіцца больш за трыццаць хвілін».
  «Ты звар'яцеў!»
  «Ну, гэта ўсё адносна, ці не так? Ідзіце на Таймс-сквер. Ззаду сметніца ў завулку на сорак восьмай і сёмай. Заходні бок скрыжавання».
  «Што там?» — спытала яна высокім дрыготкім голасам.
  Але адказам Джозэфа было адключэнне.
  
  ТАКІ ІМ НЕ ТРЭБНА была.
  Прыз, які Джозэф паслаў ім знайсці, знаходзіўся ўсяго ў чатырох кварталах адсюль. Яны пагрузіліся ў Таймс-сквер, дэзарыентуючы свет яркіх агнёў, вялізных манітораў высокай выразнасці, перакрываючыхся трэкаў пульсуючай музыкі, гандляроў, вулічных музыкаў, нецярплівага руху, шалёных веласіпедыстаў, турыстаў, турыстаў, турыстаў… Натоўп стаў больш шчыльным, больш шумным , у чаканні спектакляў і канцэртаў, абедаў і фільмаў.
  Праз дзесяць хвілін яны падышлі да скрыжавання, якое апісаў Джозэф. Яна сказала: «Там! Гэта сметніца». І рушыў наперад.
  - Пачакай, - сказаў Даніэль.
  - Не, - цвёрда сказала яна.
  Ён паспрабаваў яе спыніць. Але яна адцягнулася і апусцілася на калені, гледзячы за патрапаную цёмна-зялёную ўтылізацыю.
  Габрыэла дастала аптэчную сумку CVS і зазірнула ўнутр. Яна захлынулася. «Гэта світшот Сары!» Ружовая вопратка была шчыльна ватнай. Яна пачала яго выцягваць і замерла. «Кроў, Даніэль!» Паласы, у асноўным высахлыя да карычневага колеру, былі відавочныя. Было ў іх нешта прымітыўнае, як фарба на твары старажытных воінаў.
  Габрыэла асцярожна падняла кашулю, якая была перавязана стужкай з валасоў у клетку. Калі яна гэта зрабіла, адзенне разгарнулася, і нешта ўпала з унутраных зморшчын на змрочную падлогу алеі. Колеры былі ружовыя ад плоці і чырвоныя ад крыві, а форма была падобная на мезенец.
  Даніэль падабраўся да яе перад тым, як яе галава стукнулася аб брук.
   РАЗДЗЕЛ 17
  17:30, СУБОТА НА
  25 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  АДЗІНАЕ ДОБРА - ГЭТА ТОЕ, ШТО ПАДКРЫВАЕ МАЮ ЦІКАВАСЦЬ ...
  Джозэф Астар дэкламаваў гэта сабе, калі нёс сваю сумку з пакупкамі ў бок склада на самым заходнім баку Манхэтэна ў саракавых гадах. Рух па вуліцах быў шумны; на рацэ Гудзон, ціха.
  Яго буйная постаць лунала над тратуарам, і людзі зірнулі на яго целасклад, яго мёртвыя вочы і кучаравыя светлыя валасы, і яны ўцяклі з яго дарогі. Джозэф не звярнуў на іх увагі, адзначыўшы, што ніхто з іх не быў паліцэйскім ці іншай пагрозай.
  уражлівы від на авіяносец «Інтрэпід» , Джозэф павярнуў на бакавую вуліцу і падышоў да аднапавярховага склада. Ён расшпіліў цяжкі навясны замок, адчыніў дзверы, увайшоў і зачыніў іх. Ён пстрыкнуў святлом. Склад быў у асноўным пусты, хоць там стаялі два фургоны, адзін зусім бескарысны, і абвіслыя скрыні, складзеныя ў адным куце, утвараючы непрыемную масу на падлозе. Гэтае месца мала выкарыстоўвалася і было тыповым для тысячы такіх будынкаў, дзвюх тысяч трох, па ўсім раёне Нью-Ёрка. Маленькія трывалыя будынкі, якія заўсёды патрабуюць фарбы і фумігацыі, альбо без вокнаў, альбо са шклянымі шыбамі, такімі бруднымі, што яны былі практычна зацямненыя. Большасць з гэтых будынкаў былі законнымі. Але некаторыя з іх выкарыстоўваліся мужчынамі, у асноўным мужчынамі, якім патрэбны былі бяспечныя дамы для пэўных дзеянняў — далей ад грамадскасці, далей ад паліцыі. Доўгатэрміновая арэнда, аплата наперад. Камунальныя паслугі аплачваюць фальшывыя кампаніі.
  Сёння вечарам ён будзе апошні раз, калі будзе карыстацца гэтым складам; ён кіне яе назаўсёды і перайдзе на іншую, аналагічную, у Соха, на астатнюю працу, якую ён мог бы назваць працай Габрыэлы або працы Прэскота, але замест гэтага — з некаторым вычварэнскім гумарам — стаў называць працу Сары Спаць.
  Ён зняў куртку, але пакінуў на сабе бэжавыя тканкавыя пальчаткі — заўсёды пальчаткі. Ён рушыў да кута месца, варштата. У цэнтры яго была вятроўка, якую ён паказаў Габрыэле раней у той жа дзень, разам з ружовым світшотам, на якім Сара была вышыта на грудзях. Справа ляжаў дзясятак старых інструментаў, а сярод кучы ён знайшоў вялікую пару кусачак, накшталт тых, якімі абразаюць галінкі ці кветкавыя сцеблы. Край быў іржавы, але досыць востры.
  Адзінае добрае…
  З сумкі з пакупкамі ён дастаў шклопластыкавую руку манекена крамы адзення. Ён скраў пластыкавы прыдатак з адкрытага пагрузачнага дока за выставачнай залай у Модным квартале ў той жа дзень пасля таго, як сачыў за Рырданам і Габрыэлай каля будынка з шыльдай Prescott Investments на пярэдняй панэлі.
  Моцна схапіўшы машынкі для стрыжкі, ён парэзаў мезенец манекена па другім суставе. Ён паклаў яго на сярэдзіну фуфайкі і дастаў апошнюю рэч у сумцы, ялавічную выразку, запаяную ў шчыльны цэлафан. Ён выкарыстаў машынку для стрыжкі, каб прарабіць дзірку ў канцы сумкі, каб кроў сцякла на пластыкавую лічбу і фуфайку. Вадкасці было больш, чым чакалася; вынік быў адпаведным чынам крывавым.
  Выдатна.
  Ён падцягнуў кашулю стужкай для валасоў у клетку.
  Убачыўшы, як расцякаецца ялавічная кроў, ён падумаў: як цудоўна, як смачна ... Рэпліка, якой ён не забудзе падзяліцца з Габрыэлай пазней. Працуючы, ён адкрыў бутэльку свайго любімага напою ў свеце. Яго спецыяльны квас. Гэта было практычна ўсё, што ён выпіў. Падтрымліваючы, суцяшаючы. Ён моцна выпіў.
  Бутэлька ў дзень…
  Прыбраўшы і паклаўшы біфштэкс у халадзільнік у малюсенькай кухоннай зоне склада, ён паклаў сваю справу ў аптэчны поліэтыленавы пакет CVS.
   Ён вярнуўся да стала і сеў, папіваючы свой любімы гавайскі пунш - арыгінальны смак, чырвоны.
  Джозэфу было цікава, якой будзе рэакцыя на сувенір у сумцы.
  Яшчэ раз зірнуў на гадзіннік. Набліжаўся тэрмін. Ён думаў пра Габрыэлу, Кастрычніцкі спіс і Дэніэла Рырдана. Джозэф сустрэў яго ўсяго каля шасці гадзін таму, на вуліцы з Габрыэлай, і ўжо моцна яго не любіў.
  Потым яго думкі перакінуліся да сябра Габрыэлы, Фрэнка Уолша, якога ён не ведаў, а толькі сачыў за ім і, вядома, датамінаваў. Джозэф заўсёды рабіў хатняе заданне, перш чым ісці займацца сваім майстэрствам.
  Пухлы Фрэнк Уолш. Батан Фрэнк Уолш.
  Джозэф не адчуваў асаблівай непрыязнасці да містэра Уолша; ён лічыў яго даволі дурным, наіўным чалавекам. Пафасна.
  Ён падумаў, што гэта ганьба, што Фрэнк збіраецца правесці сваю апошнюю ноч на зямлі са сваёй маці, а не трахацца. Прынамсі, падумаў Джозэф, пацягваючы салодкі напой, ён не меркаваў . Ік.
  Вераснёўскі холад прасачыўся ўнутр, і, нягледзячы на тое, што на ім было шмат натуральнай ізаляцыі, ён дрыжаў. Джозэф вельмі хацеў скончыць гэтую частку працы і вярнуцца дадому ў Кўінз, дзе ў сваіх маленькіх чырвоных канвертах чакалі некалькі новых фільмаў Netflix. Напэўна, большасць людзей здзівіліся б, што чалавек, падобны да яго, які забіў дваццаць два чалавекі ў сваім жыцці — мужчын, жанчын і, хаця толькі па неабходнасці ці выпадкова, дзяцей, — будзе атрымліваць асалоду ад фільмаў. І ўсё ж, чаму не? Забойцы таксама былі людзьмі. На самай справе, ён даведаўся некаторыя рэчы аб сваёй працы з фільмаў і тэлебачання.
  The Long Great Friday , The Professional , Eastern Promises , іншыя. Сапрана не вельмі. Нягледзячы на тое, што яму падабалася гульня акцёраў, ён не быў цалкам упэўнены, чаму Тоні і каманда — ніхто з іх не быў асабліва разумным — не былі арыштаваныя і не кінутыя ў забойства ў сярэдзіне першага сезона.
  Пашанцавала, здагадаўся ён.
  Не, сцэнарысты.
  Ён падняў каўнер пінжака і з задавальненнем разглядаў, як вяртаецца дадому, седзячы перад «Соні» адзін, ну, са сваім Кот мэйн-кун Антаніёні і прагляд апошніх дыскаў. Ён думаў, ці не ўзяць з сабой на абед выразку.
  Не, сёння ўвечары ён прыгатаваў бы пасную кухню. Эканомце калорыі.
  Язэп зірнуў на гадзіннік. Ён узяў сумку CVS, выйшаў на вуліцу і замкнуў дзверы склада.
   РАЗДЗЕЛ 16
  16:50, СУБОТА НА
  40 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  я НІКОЛІ НЕ ДУМАЛА, ШТО ЗНОЙДЗЕМ ЯГО, - задыхаючыся, сказала Габрыэла. «Кастрычніцкі спіс».
  Яны былі на Трэцяй авеню, хутка адыходзячы ад офіснага будынка.
  Дэніэл Рырдан сказаў: «Я не глядзеў на гэта. Што б вы маглі сказаць?»
  «Я толькі што зірнуў на першую старонку. Імёны і месцы і лічбы. Можа, рахункі, можа, даляравыя сумы. Я не ведаю, што яны азначаюць. І я нікога не пазнаў».
  Яны маўчалі некалькі хвілін, перш чым ён сказаў: «Ці бачылі вы ў спісе што-небудзь пра «Кастрычнік»?»
  «Не».
  «Цікава, што гэта значыць. Анаграма, імя?»
  «Магчыма, — выказала здагадку Габрыэла, — гэта азначае, што ў наступным месяцы нешта адбудзецца. Штосьці вельмі дрэннае». Яна ўздыхнула, нібы адчуваючы яшчэ большую віну за тое, што не здала спіс.
  "Як доўга?" — спытала яна. «Да дэдлайну Джозэфа?»
  Паўза, і Даніэль сказаў: «Прыкладна гадзіну і дзесяць хвілін».
  «Не! Так позна ?» Габрыэла падцягнула куртку бліжэй. Вецер быў моцны і напоўнены восеньскай прахалодай. «Няма магчымасці знайсці грошы ў час! У нас няма ніякіх падказак».
  Даніэль пагадзіўся. «Я не разумею, як».
  «Але ў нас ёсць спіс!»
   Ён вагаўся, потым сказаў: «Гэта не тое, што ён хацеў да шасці. Ён хацеў грошы».
  «Але для яго гэта самае важнае. У вас не склалася такое ўражанне? Калі ён разумны, ён возьме гэта і адпусціць Сару».
  «Прабач, Габрыэла, але я не думаю, што ён вельмі разумны чалавек».
  Яна глядзела на яго, і ў яе голасе была істэрыка. «Але гэта ўсё, што ў мяне ёсць!»
  «Тым не менш, — настойваў ён, — мы павінны паспрабаваць знайсці яго грошы. Ці хаця б месца, дзе гэта можа быць, каб мы маглі сказаць яму, што набліжаемся. Гэтага можа быць дастаткова — калі мы можам даць яму нешта канкрэтнае — каб выйграць больш часу».
  Яе плечы апусціліся, і яна кіўнула на будынак. «Калі ў офісе нічога няма, то я не ведаю, дзе яшчэ мы маглі б знайсці падказкі да...» Яна раптоўна спынілася.
  "Што?"
  Нахмурыўшыся, Габрыэла сказала: «Учора вечарам, калі я сустрэла цябе?»
  Ён усміхнуўся. "Я памятаю."
  «Я раней сышоў з працы на тую нараду аб арэндзе склада на плошчы Банкіраў? Спешная праца? У мяне былі з сабой некаторыя файлы».
  «Правільна. Я думаў, ты вялікі працаголік. Што ў іх?»
  «Адкрытыя пункты для бухгалтара. Некаторыя справы, але некаторыя асабістыя справы Чарльза. Калі я знайду ў іх нешта, мы можам хаця б сказаць Джозэфу, што ў нас ёсць сляда».
  «Тады давайце да вас. Хуткі. У нас няшмат часу».
  Яны паспяшаліся ў бок верхняй вуліцы горада, каб злавіць таксі.
  Дэніэл падняў руку, каб пазначыць аднаго, калі ззаду пачуўся голас: «Стой».
  Яны спыніліся, пераглянуліся здзіўлена, потым павярнуліся.
  Габрыэла міргнула і з нястрымнай злосцю паглядзела на двух дэтэктываў. Яна прашаптала Даніэлю: «Не, мы не можам чакаць! Мы павінны зараз да мяне!»
  Яна звярнулася да мянтоў. «Дэтэктыў Кеплер і...» Яна паглядзела на другога, меншага памеру, з шараватым колерам твару.
  «Сурані».
   Кеплер жэстам паказаў кабіне працягваць рух.
  «Не!» - гаўкнула Габрыэла.
  Кіроўца павагаўся, а затым, у адказ на гнеўны позірк дэтэктыва, памчаўся, каб забраць іншы кошт.
  Сурані спытаў: «Вы чулі ад свайго боса?»
  «Не. Я больш нічога не ведаю, куды ён знік. Я б вам патэлефанаваў, калі б што-небудзь даведаўся».
  «Вы б?» - спытаў Кеплер. «Вы не былі занадта занятыя?»
  «Што гэта павінна значыць?» Яе голас быў крэмень.
  «Тусуешся ў кватэры, глядзіш тэлевізар?» — стрэліў дэтэктыў. «Хто ведае, чым ты займаўся?»
  Яна спытала: «Як вы мяне тут знайшлі? Вы сачылі за мной?»
  «Мы былі ў Prescott Investments. Нехта, які адпавядае вашаму апісанню, быў заўважаны на адыходзе ад гэтага месца. Мы думалі прагуляцца па гэтым прыгожым раёне. І паглядзі, ці апынуўся ты тут. Пасля здзяйснення злачынства».
  Больш спакойны з іх, Сурані, сказаў: «Было паведамленне, што хтосьці, магчыма, уварваўся ў офіс Прэскотта толькі што».
  "Што?" - спытала яна, нахмурыўшыся.
  Кеплер уважліва паглядзеў на яе — і цынічна. «Гэта быў ты?»
  «Я—»
  «Не хлусі».
  — Не, — цвёрда сказаў Данііл.
  Габрыэла павярнулася і зірнула на Даніэля, які пасоўваўся да афіцэра. «Габрыэла хацела некаторыя асабістыя рэчы. Але мы ўбачылі, што там міліцэйская пячатка, і сышлі».
  «Так?» - спытаў Кеплер.
  «Правільна», - сказала Габрыэла, азіраючыся, нібы Язэп быў побач і спакойна назіраў за гэтай размовай.
  О, і, дарэчы, хто-небудзь будзе назіраць за вамі. Кожную хвіліну…
  «Глядзі, нам трэба ісці. У мяне няма на гэта часу».
  Кеплер працягваў, не звяртаючы ўвагі на яе пратэст: «Перад будынкам быў афіцэр. Чаму ён не ўбачыў, як вы зайшлі ў вестыбюль?»
  - Не ведаю, - жорстка сказала Габрыэла. «Калі ён павінен быў ахоўваць гэтае месца, спытайце ў яго».
   Кеплер адрэзаў: «Што, чорт вазьмі, вы шукалі?»
  «Нейкія асабістыя рэчы. Вы гэта чулі. Чэкавая кніжка, некалькі маіх банкаўскіх выпісак. Нічога, што б вас зацікавіла. Нічога, што звязана з Чарльзам.
  «І ты не парушаў пячатку на месцы злачынства?»
  "Канешне не."
  «Ведаеце, гэта злачынства», — сказаў Сурані.
  «Я так і меркаваў. Таму мы зьехалі».
  Кеплер злавесна сказаў: «Цяпер у мяне ёсць афіцэр, які аглядае гэтае месца. Проста паглядзець, ці не хапае чаго».
  Дэніэл сказаў: «Гэта быў цяжкі час для яе. Ці не маглі б вы проста даць ёй адпачыць?»
  Здавалася, што Кеплер практыкаваў свае навыкі ігнаравання людзей. Ён агледзеў Дэніэла з ног да ног з пагардай, потым адсунуўся, дастаў свой мабільны тэлефон і зрабіў некалькі званкоў.
  Сурані стаяў побач, менш варожы, але ўважліва, нібы хацеў схапіць іх, калі яны паспрабуюць уцячы.
  Яна зірнула на гадзіннік. Даніэль таксама паглядзеў на гэта ўніз. - Час, - прашаптала яна. «Дэдлайн...» Яе сківіцы дрыжалі. «Мы павінны даставіць гэтыя файлы ў маю кватэру!»
  Дэдлайн быў праз сорак пяць хвілін.
  «Нам сапраўды трэба ісці!»
  Kepler адключаны. «Рады, што мы сутыкнуліся з вамі», — сказаў ён, не выглядаючы асабліва радасным. Ён кіўнуў на тэлефон. «ФБР толькі што высветліла нешта іншае. Тыя кліенты, пра якіх я вам сёння казаў? Некаторыя з іх знаходзяцца ў сферы фінансавых паслуг - ЗША, Еўропа і Далёкі Усход. Бразілія таксама. Шмат гандляроў акцыямі і аблігацыямі. Але прынамсі адзін быў вядомым гандляром зброяй, які спецыялізаваўся на выбуховых рэчывах і хімічнай зброі. Ён адзіны, каго мы змаглі ідэнтыфікаваць. Гюнтэр. Напэўна, той еўрапейскі хлопец, якога вы згадалі, у Сэнт-Томасе. Дарэчы, дзякуй за гэта. Імя не ведаю. Родам з Франкфурта. Мы лічым, што ў яго ёсць бяспечны дом дзесьці ў Верхнім Іст-Сайдзе. Гэтае імя звоніць?»
  «Не. У Чарльза ніколі не было кліента па імі Гюнтэр.
  "Ну, ён зрабіў", - адрэзаў Кеплер. «Я толькі што сказаў табе гэта».
   «Я маю на ўвазе тое, што я ніколі пра яго не чуў».
  Раптам Кеплер зірнуў на яе сумачку і ўбачыў, што тырчыць куток канверта. "Што гэта?"
  Яна адышла. «Нічога».
  «Нічога? Б'юся аб заклад, што больш, чым нічога».
  «Проста асабістыя рэчы».
  "Што?"
  «Я на гэта не адказваю. Калі вы іх хочаце, атрымайце чортавы ордэр».
  Кеплер паглядзеў на Сурані і сказаў: «Чаму мы вучыліся ў школе дэтэктыва?»
  Яго партнёр сказаў: "Якая частка?"
  «Пра тое, калі ёсць падазрэнне ў здзяйсненні злачынства — скажам, узлом».
  «О, узлом і пранікненне ў офісны будынак?»
  «Так, дакладна. Гэта азначае, што мы можам абшукаць падазраванага без ордэра, праўда? Канстытуцыя нам гэта дазваляе».
  Сурані сказаў: "Гэта заахвочвае нас да гэтага".
  «Няўжо вам проста падабаецца гэтая Канстытуцыя?» — разважаў Кеплер, вырываючы сумку з яе рук і дастаючы канверт.
   РАЗДЗЕЛ 15
  15:15, СУБОТА НА
  1 ГАДЗІНУ 35 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Асцярожна рухаючыся, пара моўчкі пайшла па вільготнай, абсаджанай дрэвамі вуліцы Мідтаўн. Асцярожны па неабходнасці. Яны ведалі, што паліцыя павінна была назіраць за офісам Прэскота.
  Габрыэла глядзела на машыны, якія імчалі па папярочнай вуліцы. Цёмныя аўтамабілі, бледныя аўтамабілі, таксі, лімузіны, грузавікі. Транспартныя сродкі, як і пешаходы, былі часткай габелена Манхэтэна. Але нічога незвычайнага яна не заўважыла, асаблівай увагі на іх ніхто не звяртаў.
  Нягледзячы на тое, што ўбачылі міліцэйскую машыну без апазнавальных знакаў на бардзюры, яны спыніліся каля дрэва гінкга, акружанага нізкай агароджай з каванага жалеза, каб не дапускаць сабак са ствала. - Вось і ўсё, - прашаптала яна, паказваючы на шасціпавярховы офісны будынак прыкладна ў пяцідзесяці футах на ўсход, на тым жа баку вуліцы, дзе яны стаялі. На шыльдзе каля ўваходных дзвярэй былі пералічаны паўтузіна прадпрыемстваў — тэрапеўты, мануальны тэрапеўт, кампанія графічнага дызайну.
  Уверсе: Prescott Investments, LLC .
  «Як вы трымаецеся?» — спытаў Даніла.
  "Я ў парадку." Адхіленне пытання.
  Габрыэла ўспамінала, што калі яна была падлеткам, прафесар часта суцяшаў яе, задаючы тое самае ці падобнае пытанне. «Ты ў парадку?» "Добра?" Ён сядзеў побач і разглядаў яе. Яна адчувала пах тытуню і крэму пасля галення. Спачатку яна адказала, што ў яе ўсё добра, такім жа тонам, як цяпер, але ён усміхаўся і працягваў. І ён нарэшце запрацаваў з яе, што яна была сумная або злая праз нейкі выпадак у школе або таму, што нехта пасмяяўся з яе (нават у трынаццаць гадоў яна была высокая і худая, як слуп), або проста таму, што дзень быў халодны і пахмурны.
  У Габрыэлы ўсё жыццё былі праблемы з настроем.
  Звычайна прафесар мог зняць смутак, прынамсі на час.
  Гэтую памяць яна адкінула. З цяжкасцю.
  "Вось яна", - сказала Габрыэла, кіўнуўшы ў бок сваёй прывабнай лацінаамерыканкі-калегі Алены Радрыгес, якая знаходзілася насупраць. Жанчына ішла да будынка з процілеглага боку, апусціўшы вочы, змрочны твар.
  Алена Радрыгес падняла галаву і ўбачыла іх, потым пайшла на другі бок вуліцы. Яе позірк перавёўся на паліцэйскую машыну без апазнавальных знакаў, прыпаркаваную перад офісным будынкам, у якой сядзеў адзін афіцэр. Яна завагалася на вуліцы, нібы стараючыся не быць заўважанай, і адступіла. Калі праязджаў грузавік, яна паспяшалася за ім — наўпрост да сустрэчнага таксі. Раздаўся рэзкі крык і рып шын, падобны на крык драпежнай птушкі, а затым гучны стук. Даніэль і Габрыэла не бачылі, але праз імгненне яны ўбачылі, як Алена павярнулася да абочыны.
  - Божа, - прашаптаў Даніэль.
  Афіцэр, які сядзеў у паліцэйскай машыне, адразу ж выскачыў і пабег ёй на дапамогу. Паліцэйскі азірнуўся, нахіліўся да жанчыны і дастаў радыё. Кабета падбегла, шалёна жэстыкулюючы рукамі.
  - Ісус, - прамармытаў Дэніэл. «Яна ў парадку?»
  Габрыэла зразумела, што гэта сапраўды выглядала кепска, але прашаптала: «Мы не можам пра яе турбавацца. Пойдзем."
  Яна схапіла Данііла за руку і пацягнула яго наперад. Дастаўшы з кішэні ключы, яна паспяшалася да офіснага будынка. Пакуль паліцыянт нахіліўся над Аленай і тэлефанаваў, яны зайшлі ў вестыбюль. Габрыэла сунула ключ ва ўнутраны дзвярны замок, і менш чым праз хвіліну яны апынуліся на другім паверсе, ля дзвярэй, пазначаных яшчэ адной меднай таблічкай: Prescott Investments, LLC .
  Дзверы былі заклеены жоўтым клейкім маркерам. На месца злачынства не ўваходзь . Нумар тэлефона, па якім можна патэлефанаваць у выпадку, калі хтосьці захоча атрымаць доступ да офіса, быў унізе.
   Дэніэл вагаўся, але Габрыэла адчыніла дзверы кабінета і ўвайшла ўнутр, акуратна разарваўшы аб'яву паліцыі Нью-Ёрка напалову з гучным, рвучым гукам.
  Зачыніўшы за імі дзверы, яна спынілася, міргаючы вачыма, азірнулася. «Божа мой, забралі ўсё! Кампутары, здрабняльнікі, жорсткія дыскі, шафы для файлаў, крэдэнцы. Яны, напэўна, прывезлі грузавікі, якія рухаюцца!»
  Даніла таксама агледзеў пакоі, потым зірнуў у акно. «Я не магу сказаць, як Алена. Дрэвы закрываюць агляд. Я думаю, што яна яшчэ на зямлі».
  «Мы можам не хвалявацца за яе. Трэба шукаць! Грошы і Кастрычніцкі спіс. Яны нам патрэбныя!»
  Яе галава павярнулася, калі яна разглядала тыя некалькі прадметаў, якія былі ўнутры. Нейкія кепскія творы мастацтва, фатаграфіі, дыпломы і граматы на сценах. Акрамя таго, вазы з штучнымі кветкамі, канцылярскія прыналежнасці, кубкі, гурткі, завялыя кветкі, фатаграфіі сям'і, бутэлькі віна, скрынкі кавы і закускі. На двух часопісных століках ляжалі прафесійныя часопісы, апошнія выданні New York Times і Wall Street Journal , некалькі кніг: Пазыковыя рынкі ў краінах БРІК, Працэдуры бухгалтарскага ўліку і падаткаабкладанне партнёрстваў па лізінгу нафты і газу .
  У куце стаялі скрыні для захоўвання, без вечкаў, але запоўненыя паперамі.
  Габрыэла апусцілася на калені і прабралася па скрынках.
  «Карысна?» - спытаў Дэніэл, пачаўшы шукаць шуфляды, якія, здавалася, былі пустымі, за выключэннем канцылярскіх прылад.
  Яна хутка прачытала іх. «Не. Гэта толькі дакументы аб нерухомасці будынка. Нічога агульнага з бізнесам Чарльза».
  Яна пачала рыфаваць шуфляды і праглядаць шафы, а Даніэль падымаў дыван і стукаў па сценах, відаць, шукаючы схаваныя адсекі.
  Мужчынскі падыход, падумала Габрыэла. Неабавязкова дрэнны.
  Яны працягвалі пошукі. Але праз дваццаць хвілін Габрыэла ўстала, скаваная, і азірнулася. Яна ў роспачы сказала: «Нічога». Яна заплюшчыла вочы і ўздыхнула. Потым журботна паглядзела на гадзіннік на сцяне. «Чарльз сачыў за сваім гадзіннікам па дзесяць хвілін, каб ніколі не спазніцца, не прапусціць сустрэчу або канферэнц-сувязь». Яе усё яшчэ гледзячы на гадзіннік, яна сказала: «У нас ёсць дзве гадзіны. О, Сара. Яна здушыла ўсхліп. «Што мы будзем рабіць?»
  Данііл зноў уважліва вызірнуў у акно. «Паліцэйскі па радыё, глядзіць на будынак. Ён здаецца падазроным. О, чорт вазьмі.
  "Што?"
  «Толькі што нехта выйшаў з будынка. Нейкая жанчына. Яе выклікаў паліцэйскі». Данііл хутка адступіў. «Ён зноў падымае вочы. Я думаю, што ён падазроны. Нам лепш сысці».
  Гэта было тады, калі Габрыэла кіўнула галавой. «Нафта і газ».
  "Што?"
  Яна паказала на столік у прыёмнай. «Гэтая кніга?»
  Гэта быў падручнік, тоўсты і страшны. Падатковы рэжым таварыстваў па лізінгу нафты і газу .
  Яна сказала: «Мы ніколі не рабілі такой працы». Яна ўзяла фаліянт. Пагартаў яго. «Даніэль, глядзі». Першыя сто старонак былі шчыльнымі тэкстамі пра бухгалтарскі ўлік і падатковыя працэдуры. Пасярэдзіне, аднак, быў тузін старонак, пераплеценых у кнігу, якія не мелі ніякага дачынення да партнёрства.
  Уверсе першай старонкі былі словы: Кастрычніцкі спіс.
  Габрыэла засмяялася. «Так!»
  «Ён схаваў гэта навідавоку».
  «Разумна з яго боку. Спіс на самай справе пераплецены, як і любыя іншыя старонкі, таму ён не выпукваецца падазрона. Ніхто не будзе думаць пра гэта; і было мала шанцаў, што хто-небудзь скрадзе сумны падручнік на правах арэнды».
  Габрыэла акуратна вырвала спіс. «Давайце скапіруем гэта». Яна агледзелася. «Пачакай. Капіравальны апарат знік. Паліцыя забрала. Чаму?»
  Даніла паціснуў плячыма. «Магчыма, чып памяці. Адбіткі пальцаў, ня ведаю».
  Габрыэла зірнула ў акно. «Чорт». Яна хутка адышла ўбок. «Адступайся».
  "Што? Паліцыя?"
  «Не. Хтосьці іншы. Я ўбачыў чалавека ў завулку насупраць, які глядзеў у акно. Магчыма, гэта быў Язэп. Цёмнае паліто, як і ў яго. Я сапраўды не мог сказаць».
   «Як ён мог ісці за намі сюды? Навошта яму?»
  «Ён сказаў, што выедзе, калі мы пойдзем у паліцыю». Габрыэла зноў уважліва зірнула ў акно. «Я нікога не бачу. Я, напэўна, параноік».
  Даніэль сказаў: «Магчыма, не. Мы дакладна не ведаем, што ў спісе, але нешта падказвае мне, што Джозэф будзе не адзіным, хто гэтага хоча».
  Яна зноў паглядзела ў акно. «Паліцэйскі? Ён на сваім радыё. Ён ведае, што нешта адбываецца».
  «Мы павінны сысці адсюль».
  «Гэта адзіная копія спісу. Мы не можам рызыкаваць, каб Джозэф, паліцыя ці хто-небудзь там, - кіўнуў на вуліцу, - скралі яго. Гэта мая адзіная разменная манета, каб вярнуць Сару».
  Яна хутка агледзела пакой і заўважыла на крэдэнцы бутэлькі з віном. «Падарункі ад кліентаў», - сказала яна. Яна кіўнула на цёмна-зялёную скрынку шампанскага «Дом Перыньён». «Не маглі б вы адкрыць гэта?»
  Даніэль расшпіліў зашпільку і падняў верх. Яна вельмі моцна склала старонкі «Кастрычніцкага спісу» і, калі ён падняў бутэльку, падсунула іх пад яе. Ён запячатаў скрынку і паклаў яе ў поліэтыленавы пакет. Чорным маркерам яна напісала запіску на Post-it і дадала яе ў сумку.
  «Што вы з гэтым робіце?» — спытаў Даніла.
  «Я збіраюся даставіць яго майму сябру Фрэнку».
  - Фрэнк Уолш, містэр Ускладненне, - сказаў Дэніэл з сухой усмешкай.
  «Так. Але вартае даверу ўскладненне». Яна зірнула ў акно. «Што паліцэйскі робіць?»
  Вызірнуўшы, Даніэль паведаміў: «Радыё ўсё яшчэ гучыць, але ён глядзіць у вокны. Ён падазрае. Безумоўна».
  Габрыэла вярнулася да стала, на якім было напісана Э. Радрыгез . Яна ўзяла чысты канверт памерам з ліст і ўсунула ў яго з сумачкі тузін паперак — квітанцыі, дысконтныя карты, некалькі рахункаў. Яна засунула канверт у карэту і пакінула тырчаць куток.
  «Страхавы поліс», - сказала яна. «На ўсялякі выпадак. А цяпер пойдзем адсюль».
  З Дэніэлам, які нёс шампанскае, яны выйшлі з офіса, і яна зачыніла дзверы. Гук ліфта на хаду напоўніў калідор. Яна азірнулася і кіўнула на лесвіцу. Яны падняліся на трэці паверх, дзе знайшлі стройнага лацінаамерыканца, які штурхаў швабру. «Рафаэль!»
  «Габрыэла! Я чуў пра містэра Прэскота. Думаеш, няпраўда?»
  «Я ўпэўнены, што гэта не так. Гэта павінна быць вялікая памылка».
  «Я малюся за яго. Мая жонка таксама».
  «Дзякуй, Рафаэль. Гэта Даніэль».
  Мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі, а потым Габрыэла спытала: «Не маглі б вы зрабіць мне вялікую паслугу?»
  «Вядома. Што табе патрэбна?"
  Яна ўзяла сумку з шампанскім і працягнула Рафаэлю. «Мне зараз трэба пагаварыць з юрыстамі і разам сабраць пратаколы. Я павінен быў сёння аднесці гэта свайму сябру, але не магу. Для яго гэта вельмі важна. Ці можаце вы пакінуць гэта ў яго будынку ў Вілідж?»
  «Вядома, вядома, я раблю гэта».
  «Ён на Грынвіч-стрыт, сем восемдзесят. Гэта недалёка ад Бецюна. Яго завуць Фрэнк Уолш. Яна запісала адрас і імя. Ён сунуў паперку ў кішэню.
  "Добра."
  «Ты выратавальнік, Рафаэль».
  Яна вывудзіла ў кашалёк і працягнула яму чатыры дваццаткі.
  «О, вам не трэба гэтага рабіць». Ён паківаў галавой.
  «Не, не, я настойваю».
  «Ну, дзякуй ». Ён неахвотна паклаў грошы ў кішэню.
  « Нада . Калі яго няма, пакіньце пакет швейцару».
  Габрыэла і Даніэль зноў накіраваліся да лесвіцы. Яна перахапіла яго позірк, у якім заўважыла іранічны гумар. «Фрэнк толькі хлопец . Сапраўды».
  «Гэй, — сказаў ён, — як я магу зайздросціць таму, каго вы называеце «складаным»? Калі б вы сказалі «шлюб» або «палюбоўнік», гэта была б іншая гісторыя».
  Яна абняла яго рукамі і пацалавала ў шыю. Яны ўцяклі па лесвіцы ўніз, выйшаўшы ў завулак за будынкам.
   РАЗДЗЕЛ 14
  14:50, СУБОТА НА
  25 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ТУРТЛ - БЭЙ , ГЭТАЯ ЧАСТКА Ўсходняга Манхэтэна побач з Арганізацыяй Аб'яднаных Нацый, калісьці была адным з найгоршых раёнаў горада. У канцы 1800-х гадоў гэты раён быў усеяны нерэгуляванымі прадпрыемствамі - гарбарнымі заводамі, бойнямі, броварамі, электрастанцыямі і вугальнымі заводамі - дзе ўзровень траўмаў і смерцяў сярод рабочых быў жахлівым. Цёмныя, перанаселеныя жылыя дамы былі ўбогімі і смярдзелымі і былі амаль такімі ж хворымі і небяспечнымі, як і пераможца з блакітнай стужкай распуснага заняпаду ў Нью-Ёрку таго часу: Файв Пойнтс, недалёка ад цяперашняй мэрыі.
  Габрыэла ведала гэта, таму што любімай тэмай прафесара была гісторыя Нью-Ёрка. Ён ведаў горад так, як некаторыя людзі ведаюць статыстыку сваёй любімай бейсбольнай каманды.
  Назва «Бухта чарапах», якую ён сказаў Габрыэле шмат гадоў таму, калі яны аднойчы ноччу сядзелі ў яго ўтульнай логаве, паходзіць ад таго факту, што берагавая лінія Іст-Рывера была невялікай гаванню, якая абараняла грузавыя і пасажырскія караблі ад капрызаў воднага шляху. , які быў здрадлівым нават у зацішныя дні і смяротным у шторм. Чарапахі грэліся на глеістых берагах, у чароце і на камянях, а чаплі і чайкі елі рыбу і рэшткі рыбы на вузкім выступе водмелі перад тым, як рака рэзка апусцілася да свайго змрочнага дна.
  Ён сказаў ёй: «Тады гэтае месца было сметнікам для целаў, рака была — цяпер гэта праўда, але менш. Пасля моцнага дажджу чэрапы і косці будуць адкрыты. Дзеці гулялі з рэшткамі».
  Магчыма, рака ўсё яшчэ была воднай магілай для выпадковых ахвяраў нападаў мафіі, але, мой мой, як усё змянілася за 125 гадоў. Раён стаў элегантным і ціхім, а гавань цалкам знікла — яе выраўнавала хуткасная аўтастрада ФДР.
  Габрыэла стаяла побач з Дэніэлам Рырданам у жылым цэнтры раёна Чарапаха-Бэй, выбраўшыся з ценю - ва ўсіх сэнсах гэтага слова - Верхняга Вест-Сайда, дзе яны былі атрымальнікамі такіх дрэнных навін.
  Яны зазірнулі ўніз па ціхім вулачку — і лёгка заўважылі паліцэйскую машыну без апазнавальных знакаў, прыпаркаваную перад невялікім офісным будынкам, які Габрыэла паказала як дом Prescott Investments.
  - Ты меў рацыю, - прашаптала яна. «Яны сочаць за месцам. Шукаю Чарльза. Для мяне."
  Машына з паліцэйскім унутры была павернутая ад іх, але яны ўсё роўна адступілі за вугал, на Другую авеню, дзе іх не было відаць. Яны былі аслеплены зманлівым сонечным святлом, якое не надта сцірала холад.
  «Колькі кампаній у вашым будынку?» — спытаў Даніла.
  «Тузін ці каля таго. Маленькія ўвогуле. Мы таксама маленькія». Тут Габрыэла напружылася, гледзячы на вуліцу. Яе вочы заззялі. «Алена».
  Даніэль сачыў за яе позіркам.
  Хударлявая лацінаамерыканка гадоў трыццаці ў джынсах і ўніверсітэцкай вятроўцы Фордхэма падышла да іх. Яе валасы былі сабраныя назад і здаваліся вільготнымі, магчыма, ад душа, перапыненага званком Габрыэлы.
  «Ах, Алена!» Габрыэла абняла яе.
  «Хіба гэта не жудасна? Я захварэў. Мне проста дрэнна!» Яе вочы былі чырвоныя, быццам яна толькі нядаўна перастала плакаць.
  Габрыэла прадставіла Даніэля як «сябра».
  Агледзеўшы прыгожага мужчыну з ног да ног, Алена Радрыгес паціснула яму руку і падміргнула Габрыэле, жанчына да жанчыны, маючы на ўвазе: «Ну, ён захавальнік». «Мы працуем разам, Габрыэла і я».
  "Я ведаю. Я чуў."
  Яна выцягнула са шчок паветра. «Я маю на ўвазе, што працавалі разам. Болей не." Габрыэле: «Вы чулі яшчэ што-небудзь?»
   «Не, толькі тое, што паліцыя сказала мне сёння раніцай».
  Мілавідны твар Алены пацямнеў. «Вы размаўлялі з такімі ж? Кеплер і нейкі індзеец. Яны мне зусім не падабаліся. Кеплер, асабліва».
  «Так».
  Алена выглядала задумлівай і кіўнула ў бок офіснага будынка. Ціхім голасам: «Я хадзіў па гэтым шляху на працу сотні разоў і заўсёды быў такі шчаслівы. Зараз...» Яна паціснула плячыма. Тады жанчына ўздыхнула і спытала: «Дык што ж мне рабіць? Я зраблю ўсё, каб дапамагчы».
  «Мы з Дэніэлам паспрабуем знайсці ў офісе нешта, што дакажа невінаватасць Чарльза».
  «Знайдзі прыдурка, які яго падставіў».
  Габрыэла вагалася, а потым сказала: «Менавіта так».
  Дэніэл зірнуў у яе бок, несумненна думаючы, якую віну яна адчувала за тое, што схлусіла свайму калегу і сябру.
  «І нам патрэбна твая дапамога».
  «Вядома».
  «Я павінен сказаць табе, Алена, гэта накшталт... экстрэмальна».
  «Гэй, дзяўчынка, я што-небудзь сказаў?»
  "Добра. Мне трэба, каб цябе збіла машына».
  " Што? »
  «Я сапраўды не маю на ўвазе атрымаць удар. Проста пачні пераходзіць вуліцу і прыкінься , што цябе ўдарылі. Калі міма праязджае таксі або машына, стукніце ёю па дзвярах або па баку і зваліцеся на тратуар. Паліцэйскі, які ахоўвае будынак, прыйдзе вам на дапамогу. Калі ён гэта зробіць, мы з Дэніэлам праслізнем унутр і абшукаем офіс. Толькі не давайце яму сваё сапраўднае пасведчанне. Прыдумайце што-небудзь - вы пакінулі свой кашалёк дома. Каб вы не патрапілі ў непрыемнасці пасля таго, як даведаліся, што офіс быў узламаны».
  Дэніэл Рырдан на імгненне глядзеў на Габрыэлу, а потым ціха засмяяўся. «У вас ёсць даволі добрыя планы», - сказаў ён.
  «Я была выдатным офіс-мэнэджэрам», - адказала Габрыэла.
  «Калі я сказала «што заўгодна», - прамармытала прыгожая жанчына, - я мела на ўвазе не спаць усю ноч, чытаючы файлы. Але калі ты хочаш, каб мяне стукнулі па азадку, дзяўчынка, ты патрапіла ў аварыю. Гэй, я магу крычаць?»
  «Як хочаш гучна».
   РАЗДЗЕЛ 13
  12:30, СУБОТА НА
  2 ГАДЗІНЫ НА 20 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  U HN, UHN, UHN…”
  - Божа, - прамармытаў дэтэктыў Брэд Кеплер. «Гэта жудасна». Ён раззлаваўся. І холадна таксама, жорстка, балюча. Яны знаходзіліся на даху будынка насупраць кааператыўнай кватэры Габрыэлы ў Верхнім Вест-Сайдзе. У абодвух былі навушнікі, па адным. Яны дзяліліся.
  «Ун», — сказаў Сурані.
  Кеплер рэзка засмяяўся. «Гэта павінна быць смешна?»
  Сурані не зразумеў.
  «Шум, які вы толькі што зрабілі».
  «Які шум?»
  «Ун». Ты крэкнуў. Гэта тое ж самае " . Скрывіўшыся, Кеплер пастукаў па навушніку. Затым ён зноў утаропіўся ў адкрытае, але завешанае акно гасцінай Габрыэлы.
  «Што за шум?» — паўтарыў Сурані. «Я крэкнуў?»
  «Ты буркнуў. Вы сказалі: "гм". »
  «Ой. і? Чаго ты засмучаны?» - спытаў Сурані, выглядаючы раз'юшаным, што яго ў нечым абвінавацілі.
  Кеплеру было ўсё роўна; у сённяшняй раз'юшанай Сусветнай серыі ён перамагаў. «Такім чынам, мы толькі што сказалі ёй, што яе бос забраніраваны з горада, яна страціла ўсе свае зберажэнні, яна без працы і што яна робіць?»
  Эх, эх, эх...
  «Хрэн яго. Гэта няправільна. Проста няправільна.»
  «Ён даволі прыгожы. Дайце яму гэта. Падобна на таго акцёра».
   «Не, ён, чорт вазьмі, не робіць».
  «Але вы дакладна ведаеце, якога акцёра я маю на ўвазе, так? Такім чынам, ён робіць. І я думаю, што ён добры».
  Кеплер лічыў, што яго партнёр сказаў гэта, каб яшчэ трохі памучыць яго.
  Сурані паціснуў плячыма. «Не мая справа, што яна там робіць. Ваш таксама. Наша справа сачыць за ёй. Вось і ўсё. Больш нічога».
  Габрыэла і яе хлопец здзівілі іх тым, што не засталіся на вуліцы, а накіраваліся ў яе кватэру. Дэтэктывы — гатовыя ісці за ёй — кінуліся наладжваць назіранне за суседнім будынкам, седзячы або стоячы на каленях на халодным, пакрытым галькай даху. Кеплер і Сурані ўключылі дыктафон, накіравалі мікрафон на мэту і чакалі.
  Неўзабаве яны пачулі галасы. Гэта была страшэнная электроніка, і яны маглі разабраць даволі шмат размоў.
  Дыскусія ўнутры першапачаткова вялася ў асноўным пра Прэскота і кампанію і пра тое, як Габрыэла ўсё яшчэ не можа паверыць у жудасныя рэчы, якія казалі гэтыя «прыдуркі», маючы на ўвазе, вядома, Кеплера і Сурані. Яны таксама злавілі каментарый, што яна была ў шоку і гневе з-за таго, «што здарылася».
  Усе дыялогі былі запісаны. Нічога не дапамагло.
  Што тычыцца візуальных эфектаў, то спачатку не было чаго бачыць — цені, плывучыя шторы, водбліскі ад бліскучых паверхняў. Потым, каля дваццаці хвілін таму, паліцэйскія зафіксавалі ціхі шэпт, і Кеплер міргаў, гледзячы ў бінокль у акно. Ён схапіў Сурані за плячо і прашаптаў: «Ісус Хрыстос».
  Яны абодва ўтаропіліся, убачыўшы, як Габрыэла здымае швэдар. У бюстгальтары і вузкіх эластычных штанах яна падышла да акна і заштурхнула фіранку.
  Ісусе…
  Нейкі час маўчанне, потым у эфіры пранесліся гукі пажадлівасці.
  І гэта ўсё яшчэ было моцным.
  «Э-э-э, э-э-э», з перапынкамі: «Так, вось. Не спыняйся!»
  І нязменна папулярнае: «Тухні мяне!»
   «У мяне баляць калені. Навошта ім камяні на даху?»
  «Магчыма, дрэнаж».
  «Ой, дождж не праходзіць праз каменьчыкі?»
  Сурані сказаў: «У вас занадта дрэнны настрой. Ой, паглядзі на свае штаны».
  "Што? О, Хрыстос». На каленях былі плямы, здавалася, смалы.
  Кеплер пачуў, як Габрыэле загадалі «ўстаць на карачкі. Так хочацца, праўда?»
  Яна задыхаючыся, адказала, што так, менавіта так яна і хацела.
  І зноў загучаў унь, унь, унь .
  Сурані засмяяўся, што яшчэ больш раззлавала Кеплера.
  Потым ішоў пашыраны uhn . Гэта азначала, здагадаўся Кеплер, што вечарына скончылася.
  «Посткоітальная асалода», — прашаптала Сурані. «Надышоў час. Я гатовы злезці з даху. Тут мароз». Ён падняўся з кукішак.
  Кеплер сказаў: «Калі яна сыдзе, вам лепш быць гатовым да гэтага. Мы прыліплі да яе, як да клею».
  «Я гатовы», — сказаў Сурані. «Я выглядаю так, быццам не гатовы? І «прыліпнуць да яе, як да клею»? Ці можаце вы выбраць горшае клішэ?»
  Кеплер праігнараваў яго.
  Але пагоня была не проста тады. Знутры кватэры Габрыэлы пачуўся шэпт. І гульня пачалася зноў.
  Эх, эх, эх...
  «Бля,» прамармытаў Сурані, зноў сядаючы.
  Кеплер утаропіўся. Яго напарнік рэдка лаяўся. Опера Чарльза Прэскота выяўляла горшае ва ўсіх.
   РАЗДЗЕЛ 12
  ПОЎДЗЕНЬ, СУБОТА НА
  30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Г АБРЫЭЛА прыціснула сурвэтку да вачэй, калі яны з Дэніэлам вярнуліся на тратуар, накіроўваючыся ў Цэнтральны парк, маўчалі і пераварвалі рэзкія навіны, якія яны атрымалі ў вестыбюлі яе будынка. Яны ляжалі на тратуары, заштрыхаваным рэзкімі ценямі ад дрэў над галавой. Вераснёўскае сонца працягвала выпраменьваць лютую моц, хоць і мала цяпла, як далёкі пражэктар. Час ад часу рука Дэніэла дакраналася да яе, і яна думала, ці абдыме ён яе дзеля суцяшэння.
  Ён гэтага не зрабіў.
  «Мы пойдзем у офіс», - сказала яна з адчаем у голасе. «Можа, міліцыя з гэтым ужо скончыла. Я магу паспрабаваць знайсці гэты Кастрычніцкі спіс».
  Яна ўбачыла сваё адлюстраванне ў акне. Як жа яна выглядала, як і ўсе астатнія, як нармальна — смуглыя эластычныя штаны, вузкі бардовы швэдар, скураная куртка, кашалёк праз плячо, сумка Tiffany звісала з яе рукі, прыгожы мужчына побач. Па дарозе ў кіно, у аздараўленчы клуб або на сняданак з сябрамі.
  Як і ўсе.
  Але як па-іншаму.
  «Гэты хлопец, Джозэф», — адказаў Даніэль. «Ісус. Ведаеце, яго галавакружэнне было самым страшным. Яго жартуюць. Гэта проста хвора».
  «Частка мяне лічыць, што я ўсё роўна павінна звярнуцца ў паліцыю», — сказала яна. Потым паглядзеў на яго. "Што думаеш?"
   Даніла задумаўся над гэтым. «Шчыра кажучы, я думаю, што наступствы могуць быць катастрафічнымі, калі ён даведаецца».
  «Але яны ўмеюць з гэтымі спраўляцца!» - горача сказала Габрыэла. «У іх ёсць спецыялісты па выкраданнях. Я ўпэўнены, што так. Перамоўшчыкі па закладніках».
  «Гэта іншае. Гэта не тое, што Джозэф просіць грошы, якія вы можаце пагадзіцца заплаціць яму — і паліцыя вас у гэтым падтрымае. Калі вы пойдзеце да іх — нават пры ўмове, што Язэп не даведаецца пра гэта — Кастрычніцкі спіс з'явіцца. І мянты гэтага захочуць».
  Праз імгненне яна сказала: «Праўда». Яшчэ адзін мазок сурвэткай да яе вока.
  «І мы павінны выказаць здагадку, што Джозэф робіць тое, чым пагражаў: каб хтосьці сачыў за вамі, каб пераканацца, што вы не набліжаецеся да паліцыі».
  «Ты не заслугоўваеш гэтага, Дэніэл. Ты не павінен мець да гэтага справы, да мяне. Я нават не ведаў цябе дваццаць чатыры гадзіны таму. Ты павінен проста пайсці дадому і забыцца пра мяне».
  Габрыэла адчула, што яго галава павярнулася.
  Ён сказаў: «Я не вельмі зацікаўлены ў гэтым».
  "У тым, што?"
  «Забыўшыся пра цябе».
  Яна схапіла яго за руку і ненадоўга прытуліла галаву да яго цвёрдых біцэпсаў. Яна глядзела фільм з удзелам акцёра, якога нагадваў Дэніэл, у якім мужчына зняў кашулю, што выклікала захапленне ў большасці жанчын у аўдыторыі. Іх твары былі не толькі падобныя, але і целасклад.
  «Мой офіс знаходзіцца ў Мідтаўне, на ўсходзе. Давайце возьмем таксі. Мы павінны рухацца хутка. Дэдлайн… шэсць вечара. У нас так шмат спраў». Яна павярнулася шукаць таксі.
  - Пачакай, - сказаў ён рэзкім шэптам.
  "Што?"
  "За намі сочаць", - сказаў Дэніэл.
  "Вы ўпэўнены?" Яна прагучала сумнеўна. Але яна азірнулася і ўбачыла фургон, які прыехаў да абочыны. «Джозэф?»
  «Раней я не бачыў фургонаў».
  «Калі гэта паліцыя, — сказала яна з панікай у голасе, — і Джозэф убачыць, ён падумае, што мы іх выклікалі! Ён заб'е Сару!»
  «Мы не ўпэўненыя, што гэта паліцыя. Магчыма, гэта супадзенне».
   Але фургон не быў выпадковасцю; яго фактычна заняла паліцыя. Гэта было пацверджана, калі яны заўважылі, што сіне-белая патрульная машына паліцыі Нью-Ёрка рушыла да іх з Columbus Circle, затым рэзка затармазіла і зрабіла разварот.
  Яна сказала: «Хтосьці ў фургоне толькі што патэлефанаваў па рацыі ў паліцэйскую машыну і сказаў, каб яны ішлі адсюль. Так, гэта мянты. Яны спадзяюцца, што я прывяду іх да Чарльза.
  - І паглядзі, - прамармытаў Данііл.
  Яна прасачыла за яго вачыма ў бок, верагодна, паліцэйскай машыны без апазнавальных знакаў — шэрага седана з некалькімі маленькімі антэнамі, якія шчацініліся на даху.
  - Чорт вазьмі, - адрэзвала яна ў лютасці. «Яны паўсюль!»
  «Што нам рабіць?»
  Пасля моманту ўнутраных спрэчак яна сказала: «Давайце вернемся ў маю кватэру. Пачакай, прайдзі вунь, ля абочыны».
  "Што?"
  «Заставайцеся на сонечным святле».
  Данііл няўпэўнена нахмурыўся. Затым ён усміхнуўся. «Ах, вы хочаце , каб яны ўбачылі нас».
  «Дакладна».
  
  ПРА ДЗЕСЯЦЬ ХВІЛІН яны вярнуліся ў яе дом. На гэты раз яны не знайшлі непажаданых нападнікаў і зайшлі ў ліфт, нерашуча падняўшыся на другі паверх. У сваім пакоі, які выходзіць на поўдзень, яна паклала сумку Ціфані, якую ён ёй прынёс, на антыкварны столік каля дзвярэй, а таксама сваю сумачку. Скінула з сябе куртку і накінула на кручок.
  Даніэль агледзеў месца, засяродзіўся на кнігах, фотаздымках маленькай бялявай дзяўчынкі.
  - Сара, - сказаў ён.
  Яна не патурбавалася кіўнуць. Усё роўна гэта было не пытанне.
  Даніэль адзначыў і іншыя здымкі, у асноўным з самой Габрыэлай. Некалькі з ёй і яе бацькамі. Адзін ён вывучаў доўга.
  «Вы і ваш бацька?»
  Яна паглядзела ў яго бок. "Правільна."
  «Ён прыгожы мужчына. Вашы бацькі жывуць у горадзе?»
  "Ён памёр", - сказала яна яму. «Мама ў доме».
  «Я прашу прабачэння. Чым ён зарабляў на жыццё?»
  «Працаваў у энергакампаніі. Con Ed. Менеджэр».
  Здымак быў зроблены дзесяць гадоў таму. На ім была намаляваная дваццацідвухгадовая Габрыэла і яе бацька, старэйшы роўна на трыццаць гадоў; у іх адзін дзень нараджэння, 10 мая. Цялец. Яна сказала гэта Даніэлю, а потым сумна дадала: «Ён казаў, што людзі, якія з'яўляюцца Цялямі, лічаць астралогію вялікай дурніцай».
  Даніла засмяяўся. І ён яшчэ раз паглядзеў на выяву высокага мужчыны з падстрыжанымі румянымі валасамі.
  Яна не сказала яму, што здымак быў зроблены за тыдзень да яго смерці.
  У іх быў аднолькавы выраз твараў, лёгкі і жартоўны, нерэпеціраваны. У яе маці быў добры дзень, і яна гулліва зрабіла фота.
  Потым Данііл адзначыў тузін мастацкіх фотаздымкаў у рамках, усе чорна-белыя. Ён падышоў бліжэй, каб разгледзець іх. У асноўным гэта былі нацюрморты і пейзажы, але і партрэты.
  Ён спытаў: «Дык гэта твае?»
  Яна глядзела ў акно праз шчыліну ў бакавой шторы. "Што?"
  «Гэтыя фатаграфіі. Ваш?»
  «Так».
  «Ну, я ўражаны». Ён прайшоў па засланай дыванамі падлозе перад імі, нахіліўшыся, каб разгледзець кожнага.
  «Раней я маляваў, але вырашыў, што мне больш падабаецца фатаграфія. Ёсць нешта спакуслівае ў тым, каб браць рэальнасць і кантраляваць яе». Яе голас быў поўны энтузіязму, але гэтая энергія раптоўна знікла, і яна змоўкла, гледзячы на малюнак сэрца ў рамцы. Я люблю цябе, мама, было старанна напісана на палях.
  Данііл падышоў да акна.
  «Бачыш паліцэйскіх?» Яна адвярнулася ад мастацкага твора.
  "Яшчэ не", - адказаў ён, зноўку зірнуўшы.
  Яны абмяркоўвалі, што рабіць далей, як выратаваць Сару — патрапіць у офіс Prescott Investments, спрабуючы знайсці Кастрычніцкі спіс і грошы.
  Яна змоўкла і цяжка села ў крэсла. "Гэта ашаламляльна", - сказала яна.
  «Нічога не ашаламляе, калі ісці крок за крокам». Агледзеўшы вуліцу, ён пстрыкнуў языком. «Так. Вось яны. Насупраць вуліцы ёсць дзіцячая пляцоўка, на ёй тусуецца пара, апусціўшы галовы. Толькі яны ў дзелавых касцюмах і дзяцей побач няма. Магчыма, яны размаўляюць у мікрафоны ў рукавах. О, а потым на даху будынка насупраць вашага? Падобна на той дуэт з вуліцы».
  "Дах?" - спытала яна з недаверам нахмурыўшыся. «Яны зазіраюць?»
  «Не, яны проста наладжваюць абсталяванне, здаецца. Мікрафон — талерка нейкая».
  Габрыэла адвярнулася і рассеяна агледзела пакой.
  "Добра."
  Даніла запытальна паглядзеў на яе.
  «Дайце мне ведаць, калі яны скончаць».
  Яна хадзіла ўзад і ўперад перад акном, заклапочана ступаючы.
  Толькі праз хвіліну ён сказаў: «Добра, яны цэліцца ў нейкі вялікі фалічны аб'ектыў сюды».
  Яна падышла да яго і прашаптала: «Давайце пагаворым пра Чарльза і справу, але не кажыце нічога пра Джозэфа».
  Ён кіўнуў.
  На працягу пяці хвілін яны вялі імправізаваную, але вартую даверу размову аб меркаваных злачынствах Чарльза Прэскат і яе адчайным становішчы. Аднак у нейкі момант у яе па шчоках пацяклі слёзы, і ёй прыйшлося спыніцца, каб сабрацца.
  Затым, стоячы прама перад акном, яна загадала: «Ідзі сюды».
  "Што-?" — спытаў Даніла.
  «Ідзі сюды», — рашуча паўтарыла яна.
  Нахмурыўшыся, з цікаўнасцю заўважыўшы яе тон, Даніэль зрабіў усё, што было загадана. Калі з адчыненага акна ў пакой заліваўся прахалодны восеньскі ветрык, яна моцна схапіў яго і пацалаваў у вусны. Спачатку няўхільна, потым больш рашуча.
  - Пацалуй мяне ў адказ, - прашаптала яна.
  Ён быў здзіўлены, але выканаў загад, цвёрда і з запалам - яго хватка за яе плечы была ледзь не балючай. Яна адчувала яго сапраўднае жаданне. Яна адчула ўсплёск тугі ўнутры сябе.
  Затым Габрыэла прымусіла сябе сказаць яму шэптам: «Адступіся і паглядзі на мяне так, быццам табе падабаецца тое, што ты бачыш». Яна зняла з сябе бардовы швэдар.
  - Мне не трэба прыкідвацца, - прамовіў Дэніэл.
  У бледна-блакітным бюстгальтары і абліпальных эластычных штанах яна падышла да акна, спынілася на імгненне і зачыніла фіранку. Затым яна зноў надзела швэдар.
  - Аблом, - прашаптаў ён.
  Яна паднесла пальцы да вуснаў. Яна схапіла пульт ад тэлевізара і, прыглушыўшы гучнасць, уключыла прыладу і кабельнае тэлебачанне, потым пракруціла каналы з аплатай за прагляд, пакуль не знайшла фільм для дарослых. Два пстрычкі і дрэнны фільм ажыў у медыя-рэзалюцыі , паказваючы маладую пару, якая ходзіць ля басейна ў вельмі напружаным шэзлонгу. Аб'ём падняўся.
  Эх, эх, эх...
  Яна кіўнула на дзверы і схапіла са стэлажа ў калідоры скураную куртку. Але яе твар стаў змрочным, калі яна паглядзела на вопратку на суседнім кручку: дзіцячую парку са штучнага футра.
  Пацяклі яшчэ слёзы.
  Даніэль абняў яе за плячо і падбадзёрліва абняў. Габрыэла надзела сонечныя акуляры. Ён таксама зрабіў гэта, і яны выйшлі за дзверы ў калідор, які пах дываном і мыйным сродкам. Праз дзесяць хвілін яны выслізнулі са службовага ўваходу ў задняй частцы будынка і зноў накіраваліся ў Цэнтральны парк, вольныя ад старонніх вачэй і вушэй.
   РАЗДЗЕЛ 11
  11:15, СУБОТА НА
  45 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  я ДАСЕГДА НЕ ПАВЕРЫЦЬ, - прашаптала Габрыэла. «Калі б вы калі-небудзь сустракаліся з ім, сустракаліся з Чарльзам, вы б падумалі, што тое, што гаварылі гэтыя людзі, немагчыма».
  Яны з Дэніэлам працягвалі моўчкі ісці ў цені Верхняга Вест-Сайда. Яны былі амаль да яе кватэры. Там, патлумачыла яна, яна патэлефануе калеге па працы Алене і адвакату Чарльза і паглядзіць, ці зможа яна разабрацца ў тым, што здарылася.
  Яна дадала: «Ён быў самым добрым хлопцам у свеце. Калі я развялася, ён сказаў усё, што мне трэба, толькі дайце яму ведаць. Ён знайшоў адваката для разводу. Адзін з лепшых у горадзе. Ён пазычыў мне дзесяць тысяч на выдаткі. Але гэта не была пазыка. Я спрабаваў вярнуць яму грошы, але ён не ўзяў ні капейкі». Яна ўзяла сурвэтку і прыціснула яе да вачэй.
  Яны павярнулі па папярочнай вуліцы, падобнай на каньён, і накіраваліся на захад. Праз імгненне яны былі каля яе будынка, пяціпавярховага цаглянага будынка ў некалькіх кварталах ад Цэнтральнага парку, паміж Калумбусам і Амстэрдамам.
  Калі яны зайшлі ў вестыбюль, мужчына, які стаяў каля ліфта, агледзеў яе з ног да ног. «Габрыэла Макензі?»
  «Гаўно. Яшчэ адзін паліцэйскі?» - шапнула яна Данілу.
  Потым іх вочы заўважылі, што ён нёс папяровую сумку Whole Foods.
  "Што гэта?" - ціха спытала яна.
  «Вы Габрыэла ?» Чалавеку было шэсць-два. Ён быў салідны, але не тоўсты. Цвёрды, як мяшок з угнаеннямі цвёрды. Яго валасы ўяўлялі сабой масу кучаравых светлых кудзерак.
  «Так. Прабачце, хто вы?»
  Галавакружны смех. "Гэй там. Як справы? Цудоўная раніца, ці не так? Шыкоўная. Прагназуем пахмурнасць і рэзкае падзенне тэмпературы пазней, але давайце атрымліваць асалоду ад таго, што мы маем цяпер, так?»
  Ён падышоў да іх, рухаючыся гнутка для вялікага чалавека. Слабая ўсмешка. «Я Джозэф». Ён не працягнуў руку. «Не спрабуйце ламаць галаву. Мы ніколі не сустракаліся». Кіўнуў Даніэлю, які глядзеў у цёмныя вочы мужчыны. Пад расшпіленым чорным паліто ён апрануў карычневы касцюм вольнага крою і кашулю з дзвюма парэзанымі зморшчынамі на жываце. Яго зубы, як ні дзіўна, мелі крыху ружаваты адценне.
  "І ты…?" Яна не задала пытанне, а замест гэтага спытала: «Адкуль вы мяне ведаеце?»
  «О, я яшчэ не. Не асабіста, гэта значыць. Мая страта, гэта. Як справы сёння? Няма настрою балбатаць? Не хвалюйся. У мяне ёсць тое, што вас зацікавіць».
  «Пра што ты гаворыш? Пакіньце нас у спакоі».
  «Пачакай. - Цікава, - сказаў я. Вам не цікава што менавіта?»
  «Не».
  «О, прывітанне. Б'юся аб заклад, вы будзеце. Скажам, пяць баксаў. Хочаш падвезці мяне?»
  «Гэй, да хрэн, містэр», - сказаў Дэніэл, пасоўваючыся наперад на цалю ці два.
  Язэп падняў руку, нібы адбіваючы ўдар. Ухмыляючыся, скурчыўшыся. Гуллівы. «Проста зірніце. Даволі калі ласка? Я цябе малю." Ён падняў сумку з пакупкамі.
  Галава Габрыэлы павярнулася да Даніэля, калі Джозэф палез у сумку і дастаў вятроўку, чорна-сінюю, як вада ў гавані Нью-Ёрка ў прыцемках. Гэта быў дзіцячы памер. Ён таксама паказаў пластмасавую ляльку, падобную на Барбі. Але сукенку з цацкі знялі. Бэжавая плоць свяцілася ў сонечным святле.
  - закрычала Габрыэла.
  Язэп шырока нахмурыўся. «Вушы. Вушы!» Ён пастукаў сваім. «Гэта было шумна».
  Яна бушавала: «А дзе ты іх узяў? Гэта жакет Сары! І яе лялька!» Яна адступіла і схапіла мабільны тэлефон.
   Джозэф сказаў: «О, наконт тэлефона. Проста падумайце, чаму я не хачу, каб вы тэлефанавалі. Гэта занадта шмат? Я прагаласую, што не».
  «Што гэта, чорт вазьмі?» - гаўкнуў Даніла.
  Джозэф пакруціў пальцам, але нічога не сказаў.
  Яе голас зрываўся, Габрыэла паўтарыла: «Дзе ты іх узяў? Дзе яна? Хто ты?"
  «Столькі, шмат пытанняў... Давайце разбярэмся па адным. Я атрымаў куртку ад спадарыні Сары. Гэта ж недарэчнасць. А дзе яна магла быць? Як вы думаеце, дзе? З некаторымі маімі сябрамі. Што тычыцца трэцяга пытання, то я пакуль адмоўлюся».
  Габрыэла кінулася, схапіўшы яго за лацканы. Гэта заспела Джозэфа знянацку, і ён адступіў, злосна нахмурыўшыся, замяніўшы ўхмылку. — стрымаў яе Даніла.
  Потым на твары Джозэфа вярнулася гладкая ўсмешка. «Адпачні! З маленькай Сарай усё добра».
  Данііл падсунуўся яшчэ бліжэй. Джозэф расхінуў паліто і куртку і паказаў прыклад пісталета. «Больш пакажы і раскажы! Дык пасяліся там, Каўбой.
  Данііл, расплюшчыўшы вочы, адступіў.
  Габрыэла ахнула, гледзячы на зброю.
  Язэп агледзеў Данііла з ног да ног. «А хто ты насамрэч , Каўбой?»
  «Я сябар».
  «Сябар. Добра. Дай мне паглядзець твой кашалёк».
  Даніэль вагаўся, потым пакапаўся ў кішэні і працягнуў яму пачак грошай. Сотні-пяцідзесятнікі. Напэўна, тысяча даляраў.
  «Гэта тое, што кладзецца ў кашалёк. Гэта не кашалёк».
  «Бяры».
  «Я не хачу гэтага. Я хачу твой кашалёк».
  Габрыэла закрычала: «Дзе Сара? Што ты нарабіў?»
  Язэп зноў пастукаў па вушах. «Давайце не будзем прыцягваць да сябе лішнюю ўвагу. Гэта, — ён пастукаў па пісталету, — нават гучней, чым ваша гістэрыка. А цяпер, Каўбой, кашалёк».
  Даніэль аддаў гнуткую скуру.
  «Не, не...» Габрыэла цяпер плакала.
  Гартаючы афішу, Язэп нібы запамінаў розныя факты. Ён дастаў адну з візітных картак і агледзеў яе. «Фонд Norwalk. Гучыць прыбыткова». Усё вярнуў. «Вось, каўбой Дэн, жыхар вуліцы Франклін восемдзесят пяць. Прыгожы раён. Гэта ўсё, што я хачу зараз. Але калі мне калі-небудзь спатрэбіцца пазыка, я рады ведаць, што ты вельмі гатовы расстацца са сваімі грашыма». Затым да Габрыэлы: «А цяпер пра місіс Сару. Прычына, па якой яна наведвае маіх сяброў, - твой бос. Што, магчыма, вы зразумелі. Знікненне Чарльза Прэскотта. Што мяне моцна занепакоіла. Вы, мяркую, чулі пра гэта ад міліцыі?»
  «Так, але што робіць...»
  Палец на яго вуснах прымусіў яе замаўчаць. «Так, падыдуць проста дэндзі. Не кажы больш, пакуль я не спытаю. Добра?"
  Яна кіўнула, сціснуўшы рукі.
  «Цяпер, калі штрафная паліцыя горада Нью-Ёрка зноў патэлефануе вам, не размаўляйце з імі. Калі ваш тэлефон тэлефануе, і вы не пазнаеце ідэнтыфікатар абанента, не бярыце трубку. Калі яны пакідаюць паведамленне, не адказвайце на іх званкі. Калі яны спыняюць вас на вуліцы і спытаюць аб чым заўгодна, ад часу сутак да таго, дзе купіць добрыя пончыкі, калі яны на перапынку, да падрабязнасцей пра перавагі бялізны вашага начальніка, скажыце ім, што вы нічога не кажаце, пакуль не ўбачыце свайго адвакат. Калі я даведаюся, што вы размаўлялі з паліцыяй, я не буду шчаслівы. А гэта значыць, што спадарыня Сара не будзе рада».
  "Хопіць! Кіньце гуляць у гэтыя чортавыя гульні!» Габрыэла зглынула і ўтаропілася на вятроўку і ляльку. «Адкуль я ведаю, што яна ў цябе? Можа, ты іх скраў».
  Іосіф асцярожна згарнуў блакітную вятроўку і сунуў яе ў сумку, скінуў на яе ляльку. «Вось што здарылася. Ваш былы муж, Цімаці, завёў вашу дачку сёння раніцай на танцавальны клас. Неўзабаве пасля гэтага ў школу прыйшоў мой калега, падобны на бацьку Ціма, і выпісаў яе. Прозвішча і фота дзеда ў спісе на вызваленне”.
  «Адкуль вы гэта даведаліся?» - узрушана прашаптала Габрыэла.
  Язэп, здавалася, не быў у настроі адказваць. «Ён сказаў, што планы змяніліся, і ён павінен быў адвезці Сару да сяброў. У вас была нечаканая паездка. Дзядуля-двайнік высадзіў яе з - сказалі сябры. То бок , я. Так атрымалася. І па-чартоўску гладка, калі я так скажу».
  «Не! З чужым чалавекам не пайшла б!» Габрыэла заплакала.
  «Апошні раз бачыла дзеда два гады таму. Я даведаўся гэта з дапамогай некалькіх пстрычак мышкі. Цк, цк — усе гэтыя сацыяльныя сеткі. Людзі ў наш час вельмі няўважлівыя».
  Выціраючы вочы кончыкамі пальцаў, яна прашаптала: «У мяне мала грошай. Але я дам табе ўсё, што хочаш. Я пазычу. Я буду...»
  Забаўленыя вочы Язэпа зноў зірнулі на Данііла. «Ты тут напружаны, Каўбой; ты пачынаеш нервавацца. Я бачу гэта. Нібы ты думаеш згуляць героя. Ты хочаш узяць ручку і ўткнуць мяне ў вока? Ну, па-першае, я заб'ю цябе, перш чым ты наблізішся да мяне на шэсць цаляў. Але калі б табе ўдалося схапіць біту або схаваць пры сабе ролевую гульню і ты вывез мяне, як ты думаеш, што здарылася б з нашай Сарай? Будзь крыху разумнейшым, добра?»
  Даніэль роўным голасам сказаў: «Паліцыя схопіць цябе. І ФБР. Выкраданне - федэральнае злачынства».
  Язэп уздыхнуў. «Ой, паціху…» Яго вочы вярнуліся на Габрыэлу. Голас яго стаў больш разумным. «Слухай. Яна ў парадку. Яна глядзіць тэлевізар. У яе ёсць некалькі цацак. Яна думае, што яна з некаторымі вашымі сябрамі, якіх яна не сустракала. Трэба было на дзень-два з'ехаць за горад».
  «Калі ты яе пакрыўдзіш, я...»
  «Папярэджанне аб дыялогу з фільмам... Не будзем губляць час, добра?»
  «Я хачу з ёй пагаварыць. Я хачу яе бачыць».
  «Праз хвіліну».
  «Калі ласка».
  «Праз хвіліну ». Іосіф агледзеў іх. Назіральнікаў не было. «А цяпер слухай мяне ўважліва. Вы слухаеце?»
  "Так, але-"
  «Шшшш. Усё, што я хачу, гэта каб ты слухаў».
  "Добра." Яна паглядзела ўніз міма сваіх дрыжачых рук.
  «Чарльз Прэскат сёння чуў?»
  «Не, клянуся. Я б сказаў вам, калі б пачуў ад яго. Калі ласка… Што вы хочаце?»
  Язэп ківаў. Ён зноў агледзеў вуліцу з дзвярэй. Некалькі мінакоў, але гэтай групе ніхто не плаціў ўвагу. «Ёсць спіс — з падрабязнай інфармацыяй аб некаторых кліентах Чарльза. Іх, дакладней, трыццаць два».
  «Трыццаць два?» - спытала яна, хутка гледзячы на Данііла.
  "Правільна. Ён назваў гэта Кастрычніцкім спісам. Гэта былі асаблівыя кліенты, для якіх ён выконваў, скажам так, прыватную працу».
  «Я ніколі пра гэта не чуў».
  «Гэта не зусім мой клопат, так? У любым выпадку, я адзін з такіх кліентаў. І мы ўдзельнічалі ў важным праекце, які сарваўся з-за нечаканага знікнення вашага боса. Я не люблю збояў, і цяпер мне трэба быць на сувязі з іншымі. Без яго мы карабель без руля. Вы, дарэчы, злавілі гэтае слова? «Патрэбен» спіс? І вы збіраецеся атрымаць яго для мяне.
  «Але як я магу даць вам тое, пра што я ніколі не чуў?»
  «Вы ведалі Чарльза лепш, чым большасць людзей. Нават калі ты кажаш праўду — я, дарэчы, у гэтым не зусім упэўнены, — але нават калі ты кажаш праўду, ты лепш за ўсіх зможаш высветліць, дзе гэта”.
  Даніэль сказаў: «Але калі б гэта было так важна, ён бы не захаваў гэта сам. Аддаў бы каму-небудзь на захаванне. Яго адвакат, яго...
  «Яго ў адваката няма. Я праверыў».
  Габрыэла спытала: «Містэр. Гросберг? Вы з ім размаўлялі?»
  Джозэф зрабіў паўзу, і яго тоўстыя вусны расплыліся ва ўсмешцы. «У нас была сустрэча. Дыскусія … . Я перакананы, што гэтага сьпісу ў яго няма».
  «Сустрэча? Вы зусім не гэта маеце на ўвазе. Якога чорта ты з ім зрабіў?»
  «Расслабцеся. Праз месяц-другі ён паправіцца».
  «Яму семдзесят гадоў! Што ты зрабіў?"
  «Габрыэла, мы на адной старонцы? Мне не трэба, каб ты быў дзіўным. Мне трэба, каб ты быў засяроджаны, дзеля Сары. Цяпер я пачуў пра спіс ад маленькай птушачкі, якой, дарэчы, ужо няма з намі».
  " Што? »
  Джозэф зморшчыў нос, адхіляючы яе ўзрушаны выраз. «Гэты Твіті Пай, я казаў, гэтая маленькая птушачка сказала мне, што Чарльз быў такі параноік, што не захоўваў спіс у кампутарах. Ён сказаў, што калі Масад можна ўзламаць, то і яго можна ўзламаць. Таму ў яго былі толькі папяровыя копіі. І ён захаваў адзін у Нью-Ёрку. Гэта недзе тут. Вы павінны знайсці гэта ".
   «Як?»
  Язэп падняў палец. «Магчыма, вы ведаеце больш, чым думаеце».
  «Я не! Магчыма, некаторыя іншыя супрацоўнікі чулі пра гэта, але...
  «Алена Радрыгес, яго ківок на пазітыўныя дзеянні? Выпадковыя тэмпы? Бухгалтар? Не, вы былі адзіным, хто працаваў так блізка да містэра Чарльза Прэската. Ён мне гэта сказаў. Ён сказаў, што няма нікога падобнага на Габрыэлу. Такім чынам, вы павінны быць маленькай дзяўчынкай, якая можа. Мне трэба, каб вы знайшлі мне Кастрычніцкі спіс».
  Ён дапытліва перавёў свой жудасны позірк на Габрыэлу. «І яшчэ сёе-тое я хачу. Першапачатковы ўзнос я заплаціў Чарльзу. Я хачу яго назад. Чатырыста тысяч даляраў».
  «Ганарар?» - спытала Габрыэла. «У Prescott няма авансавай платы. Мы атрымліваем гадавы адсотак ад партфеля...» Потым яна кіўнула і з агідай дадала: «Але я разумею: гэта асаблівыя кліенты, пра якіх вы кажаце. Гэтыя трыццаць два».
  «Дакладна!»
  «Але калі вы сакрэт, адкуль я магу ведаць, дзе грошы на... вас, людзі?»
  «Оооо, гэта ўразіла». Язэп зрабіў выгляд, што надуўся.
  Дэніэл сказаў: «Слухай, Джо. Будзьце рэалістамі. Калі яе бос сыдзе, ён забярэ з сабой грошы».
  "Джо"? Чалавек шырока азірнуўся.
  «Джозэф».
  «О, мой ». Ён усміхнуўся. «Чарльз даволі хутка пакінуў горад. Паводле маіх крыніц, калі Прэскот даведаўся, што ёсць ордэр, ён пакінуў заклад і не атрымаў усіх грошай, якія мог мець. Магчыма, паліцыя знайшла нешта з гэтага. Але я паспрачаюся, што ёсць значна больш. І я спадзяюся дзеля вас — і дзеля спадарыні Сары — што вы зможаце сарваць куш. А цяпер, Габрыэла, давайце ўсталюем яшчэ некаторыя асноўныя правілы. Па-першае, як я ўжо казаў, ніякай міліцыі. І конус маўчання з усімі астатнімі: Вашым былым мужам, вашым лепшым сябрам, вашым цырульнікам. Усе”.
  «Ты мярзотны!»
  Джозэф павярнуўся да Даніэля, які выглядаў так, быццам збіраўся забіць чалавека. «Прабачце, што вы ўвайшлі ў сярэдзіну гэтага. Але вы разумееце. Ты не здаецца дурнем. Ты таксама трымай язык за зубамі. Вы на гэта згодныя?»
   «Так».
  Язэп засмяяўся. «Калі погляд можа забіць». Габрыэле ён сказаў: «Ужо амаль поўдзень. Спіс мне спатрэбіцца да пачатку працы ў панядзелак, так што я дам вам — я шчодра дам вам — да шасці заўтрашняга дня, каб знайсці яго. Нядзеля. Але пра грошы — гэта ўжо іншая гісторыя. У выпадку, калі ўсё разваліцца і паліцыя прыйдзе стукаць, стукаць, стукаць у мае дзверы, мне спатрэбяцца гэтыя грошы ў маёй гарачай маленькай ручцы, каб я мог скакаць з карабля. Гэта я хачу да шасці гадзін вечара».
  « Сёння вечарам? Немагчыма!» - сказала яна, задыхаючыся. «Чатырыста тысяч даляраў?»
  «Дзеля Сары, табе лепш прыдумаць, як зрабіць гэта надзвычай магчымым».
  Потым з ноткай рашучасці ў голасе Габрыэла сказала: «Я нічога не раблю, пакуль вы не дазволіце мне пагаварыць з маёй дачкой».
  «Вы не можаце гаварыць з ёй.» Джозэф адкрыў тэлефон і паказаў відэа. «Але...»
  Даніэль і Габрыэла паглядзелі ўніз. Сімпатычная бялявая дзяўчына сядзела і глядзела мультфільмы. Не звяртаючы ўвагі на цёмныя формы двух дарослых на заднім плане.
  «Як ты мог гэта зрабіць?» - зноў бушавала яна.
  Язэп сумна ўздыхнуў і адклаў трубку. «Час для поп-віктарыны. Якое галоўнае правіла?»
  «Няма паліцыі». Словы гучалі так, нібы сказаныя пад вадой.
  «Ура, вы атрымаеце плюс». Ён узяў сумку з лялькай і фуфайку. «О, і, дарэчы, нехта будзе назіраць за вамі. Кожную хвіліну. Вы мне верыце? Не трэба адказваць. Убачымся." І яго не стала.
   РАЗДЗЕЛ 10
  10:30, СУБОТА НА
  45 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ЛЁГКІ ДАРУШАЎ Чацвёрку ў Цэнтральным парку. Яркае святло, балюча.
  Адклаўшы свой залаты шчыт паліцыі Нью-Ёрка, Нарэш Сурані зірнуў на Дэніэла Рырдана, праігнараваў яго і спытаў у Габрыэлы: «Ці чулі вы сёння Чарльза Прэскота?» Нават яркае сонца не магло сагрэць сівы колер дэтэктыва.
  "Мой бос? Не. Божа мой, з ім усё добра?» Яе вочы паглядзелі на Данііла. Другі дэтэктыў, Брэд Кеплер, таксама заўважыў яго, але ігнараваў яго гэтак жа эфектыўна, як і яго партнёр.
  «Калі вы бачылі яго ў апошні раз?» — спытаў загарэлы Брэд Кеплер.
  «Учора, на працы. Раніцай. Потым я пайшоў на сустрэчу і цэлы дзень быў на вуліцы. Ці здарылася аварыя? Калі ласка. Вы павінны сказаць мне!»
  Яны глядзелі на яе з падазрэннем. Сурані прапанаваў: «Містэр. Прэскот знік... здаецца, з вялікай колькасцю грошай сваіх кліентаў».
  Габрыэла засмяялася. «Не, гэта немагчыма. Адбываецца блытаніна».
  «Баюся, што не. Дэтэктыў Сурані і я з аддзела фінансавых злачынстваў дэпартамента паліцыі. Апошнія два месяцы містэр Прэскат знаходзіўся пад следствам».
  «Іншы Чарльз Прэскот. Ён павінен быць іншым».
  Сурані вёў большую частку размоў, і цяпер ён працягнуў: «SEC і ФБР расследавалі грашовыя патокі ў і з падазроных біржавых рахункаў тут і за мяжой. Некаторыя з гэтых рахункаў былі створаны містэрам Прэскоттам, і, здаецца, яны былі на карысць розных кліентаў. Былі нью-ёркскія сувязі, таму мы ўцягнуліся. Гэта цягнецца месяцамі».
  «Не можа быць!»
  Сурані працягваў: «Мы збіраліся правесці рэйд у офісе і арыштаваць яго дома сёння раніцай, але, напэўна, ён даведаўся пра расследаванне і ўчора позна ўцёк. Зараз па офісе і яго дамах ходзяць каманды. Ён знік, ачысціў паўтузіна рахункаў у ЗША і перавёў грошы на рахункі, якія немагчыма прасачыць за мяжой».
  Яна паглядзела ўніз. Яны стаялі каля панэлі доступу да вадаправода на тратуары. Кавалкі былі не з Нью-Ёрка, а аднекуль. Гэта быў нават не амерыканскі. Яна сказала ім: «Ён сапраўды сказаў, што ўчора позна ідзе на працу. Я ж казаў вам: большую частку дня я быў на сустрэчы па-за офісам. Я бачыў яго каля гадзіны раніцай. Мы не прамовілі ні дзесятка слоў. Я меркаваў, што ён працаваў дапазна, а потым пайшоў дадому».
  «Ён не пайшоў дадому. У нас гэта было пад наглядам».
  "Ён сышоў? О, Божа».
  Кеплер спытаў Дэніэла: «Вы сябар спадарыні Макензі?»
  "Правільна."
  « Вы ведаеце Чарльза Прэскота?»
  - Не, - сказала Габрыэла. «Ён не робіць».
  Дэніэл растлумачыў: «Мы толькі што сустрэліся ўчора ўвечары. Габрыэла і я».
  Яны страцілі да яго цікавасць, як быццам думалі, што сёння раніцай гэта быў пікап, ноч сэксу і сняданак. Даніэль, здавалася, не клапаціўся аб іх уражанні пра яго.
  Яна працягнула: «Гэта павінна быць памылка. Па-першае, Чарльз ніколі не зробіць нічога незаконнага. Гэта немагчыма ўявіць». Яе голас задрыжаў. Яна прачысціла горла. «Калі ён нечакана сышоў, я ўпэўнены, што гэта быў надзвычайны выпадак. У аднаго з яго кліентаў была праблема. Чарльз у той бок. Ён больш, чым інвестыцыйны кансультант. Ён сябар...
  «Праблема, так. Федэральнае абвінавачванне». Кеплер дадаў: «Сапраўды, місіс Макензі, тут няма памылкі». Ён быў неэмацыянальны, але ў яго голасе можна было пачуць і долю раздражнення.
  Цяпер яна выпаліла: «Я офіс-менеджэр. Як ён мог зрабіць нешта падобнае без майго ведама? Як такое магло быць?»
  Дэніэл заварушыўся, мабыць, маючы на ўвазе: гэта было б не самым разумным словам, мяркуючы, што яна была саўдзельнікам. Яна змоўкла. Сурані міргнуў скрозь свае не надта эфектыўныя цені і сказаў: «У нас няма ніякіх доказаў таго, што вы ўдзельнічалі ў гэтай схеме».
  Яго тон, аднак, дадаў слова «пакуль» у канцы гэтага сказа.
  «Хто тыя кліенты, пра якіх вы згадвалі?» - запатрабавала Габрыэла.
  «У нас няма імёнаў. Па дадзеных ФБР, значная колькасць іх была з Далёкага Усходу, Паўднёвай Амерыкі і Блізкага Усходу. Яны адсочвалі пакупкі наяўнымі і акцыямі».
  Габрыэла засмяялася, хоць і крыху істэрычна. «Гэта памылка ! Я ніколі не чуў, каб там былі кліенты. І я іх усіх ведаю».
  Сурані запярэчыў: «Ну, па нашай інфармацыі, у яго там былі кліенты. Трыццаць два, відаць. І ён пералічваў грошы на гэтыя рахункі. Хто ведае чаму? Адмыванне грошай, хутчэй за ўсё. Але мы не ўпэўненыя».
  «Божа мой». Разгублены шэпт. «Трыццаць два кліенты?»
  «Гэта было два дні таму».
  Габрыэла адкрыла рот, а потым павольна сціснула вусны, нібы слова не змагла сказаць.
  Сурані: “Спадарыня Макензі, ты павінна разумець, містэр Прэскат заспеў нас знянацку. Мы ведалі, што ў яго быў білет у адзін канец у Цюрых на выхадныя, прысвечаныя Дню Калумба, таму мы думалі, што да таго часу ён будзе ў краіне».
  "Адзін шлях?" - сказала Габрыэла. «Не. Я арганізую ўсе яго паездкі. Ён не планаваў з'язджаць. Вядома, не ў адзін бок».
  "Ну, ён зрабіў", - гаўкнуў Кеплер.
  Яго партнёр працягнуў: «Прэскот, напэўна, даведаўся пра расследаванне і рана сышоў. Але не ў Швейцарыю. Мы не ведаем куды. Таму нам трэба атрымаць імёны і адрасы гэтых трыццаці двух кліентаў».
  «Вы нічога не знайшлі ў офісе?»
  Сурані растлумачыў: «Мы ведаем, што ён прыляцеў на Сэнт-Мартэн учора каля шасці вечара. Пасля гэтага ён знік. Улады там унізе не могуць яго знайсці. Цяпер мы спадзяемся, што вы будзеце супрацоўнічаць. Нам трэба ведаць, куды ён пайшоў».
   «Раскажы нам, што ты ведаеш», — рашуча сказаў Кеплер, прыжмурыўшы цёмныя вочы.
  «Я нічога не ведаю!»
  - Напэўна, Габрыэла, - сказаў Кеплер з'едлівым тонам. «Напрыклад, вы ведалі, што ў яго быў дом у Маямі?»
  «Яго пляжны дом. Канешне."
  «Там! Бачыце? Вы нешта ведалі. І ўсё ж вы не добраахвотна. Давайце працягваць. Як наконт іншых дамоў - за мяжой гэта тое, што нас асабліва цікавіць. Або любыя сябры ці рамантычныя партнёры, у якіх ён можа спыніцца».
  Яна глядзела ўніз на рэзкія цені на тратуары, сонечнае святло рэзка падала на лісце.
  "Спадарыня. Макензі?»
  Яна падняла вочы. "Што?"
  Кеплер спытаў больш прама: «Ці ёсць у Прэскота дамы за межамі краіны? Ці езьдзіць ён у нейкія замежныя краіны да кагосьці канкрэтна?»
  «Ён… не, я ніколі не чуў пра яго. Ён часта ездзіць на Карыбы. Я маю на ўвазе, што ў яго там ёсць кліенты ».
  Выраз на тварах паліцэйскіх гаварыў: «Мы ведаем, што ён ведае».
  Некаторыя з іх сярод сумна вядомай трыццаць двух, вядома.
  «Давай, Габрыэла, працягвай. У вас усё ў парадку!»
  Даніэль сказаў: «Чаму б табе не палегчыць? Вы толькі што паведамілі даволі цяжкія навіны. І я не думаю, што вы справіліся з гэтым вельмі добра ".
  Міліцыянты зноў праігнаравалі яго. Гэта быў Сурані, той, хто быў лягчэй, і працягнуў: «Успомніце, місіс Макензі. Ёсць спасылкі на паездкі, якія ён здзейсніў? Людзі, якіх ён збіраўся бачыць?»
  «А-а-а, - сказаў Кеплер, - здаецца, ты аб нечым думаеш. падзяліцца Давай."
  Данііл злосна зірнуў на яго. Але паліцэйскі не зводзіў вачэй з твару Габрыэлы.
  Яна сказала: «Вы згадалі Сэнт-Мартэн. Калі ён быў там, ён часам лятаў у Сэнт-Томас. Я не ведаю, з кім ён сустракаўся — магчыма, з адным з тых трыццаці двух спецыяльных кліентаў, пра якіх вы згадалі. Я ведаю толькі, што гэты чалавек быў з Еўропы і дзевяць месяцаў у годзе жыў у Сэнт-Томасе. І была ў яго вялікая яхта, вялізная. Я думаю, што ў назве лодкі было «Востраў» або «Астравы».
   Мянты пераглянуліся, нібы зацікавіліся гэтымі крошкамі.
  "Добра, мы гэта праверым", - сказаў Сурані.
  Кеплер кіўнуў. «Добрая праца, Габрыэла. Я ведаў, што ў вас гэта было».
  Даніэль нібы хацеў зняць ухмылку з твару дэтэктыва.
  Яна спытала Сурані: «Вы размаўлялі з Аленай Радрыгез? Іншы памочнік Чарльза?»
  «Так, гадзіну таму», - адказаў Кеплер. «Яна была не больш карыснай, чым ты».
  Сурані перадаў ёй сваю картку. «Калі вы можаце прыдумаць што-небудзь яшчэ, патэлефануйце нам».
  Яна ўзяла яго, але потым яе рука апусцілася. І твар яе выяўляў яшчэ большы жах. Яна ўтаропілася на міліцыянтаў. «Але, Божа мой. Я толькі што зразумеў… Я маю на ўвазе сваю працу? Што я буду рабіць за грошы? Мой заробак… А мае пенсіі?»
  Сурані зірнуў на Кеплера, які нарэшце праявіў выгляд спагады. «Прабачце, але Прэскот ачысціў усе рахункі кампаніі позна ўвечары. Заработная плата і выхад на пенсію таксама. Ён перавёў каля дваццаці пяці мільёнаў у банк на Кайманавых астравах, а потым ён знік. Нічога не засталося. Ні капейкі».
   РАЗДЗЕЛ 9
  10:00, СУБОТА НА
  30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ДВОЕ ПРАЙШЛІ МІМА Шып Медоў у Цэнтральным парку і пад галінамі дрэў, асветленых сонцам без фільтра. Лісце ўсё яшчэ трымалася на галінах, а канфігурацыя тканіны і жылак была такой жа актыўнай і маляўнічай, як карціна Джэксана Полака, пастаянна мяняючы адценне і свячэнне; вецер быў настойлівы.
  З кашальком на плячы Габрыэла несла ў адной руцэ сумку Tiffany, якую ёй прынёс Дэніэл, а ў другой папяровы мяшок з абаранкам з арэхавым сметанковым сырам для яе дачкі.
  - Пойдзем у той бок, - кіўнула яна.
  Неўзабаве яны апынуліся каля вадасховішча, абыходзячы сцежку, каб трымацца далей ад мноства маніячных бегуноў. Сур'ёзны скакаход з яго вярблюджай хадой абагнаў многіх з бегуноў.
  Размова ператварылася ў прадметную, звычайна ранішнюю сустрэчу, і Дэніэл спытаў пра яе гісторыю з Prescott Investments. Яна дадала з некаторым запалам: «Я люблю працу. Я маю на ўвазе, вельмі люблю. Я быў з тых людзей, якія атрымлівалі добрыя адзнакі, скончылі з адзнакай і ўсё такое. Але я не хацеў рабіць нічога практычнага. Я была місіс Крэатыў. Вось што для мяне было важна: пісьмо, малюнак, дызайн, фатаграфія ў асноўным. Паляўнічы за галовамі адправіў мяне да Чарльза Прэскота. Яму спатрэбіўся фрылансер, каб зрабіць некалькі фота для брашуры».
  Габрыэла ўсміхнулася. «Ён пытаўся ў мяне аб выкарыстанні Photoshop і некаторых іншых праграм, і прама ў сярэдзіне інтэрв'ю ён спыніў мяне. Ён сказаў: «Забудзь». Я думаў, што заплачу; Праца мне вельмі патрэбна была. Але ён засмяяўся і сказаў: «Я бачыў ваша партфоліо. Фатаграфіі выдатныя. Вы мастак. Але па размове з вамі я магу сказаць, што вашы сапраўдныя таленты - гэта аналіз і арганізацыя. Бізнэс».
  «Вядома, я думаў, што ён проста загадаў мне знікаць, але тут ён прапанаваў мне працу: офіс-мэнэджэрам. Поўны працоўны дзень, льготы, усё. Спачатку мяне абразілі; То бок, я ведаў , што буду вядомым мастаком. Але потым я прызнаў, што, магчыма, я гэтага не хацеў».
  Габрыэла з усмешкай паглядзела на Даніэля. «Дык ты навучыўся не задаваць мне ніякіх пытанняў? Вы атрымаеце цэлы Google-пошук інфармацыі. Збіраешся бегчы?»
  "Пакуль не. Пакуль гэта не тая катастрофа, якой была мінулая ноч». Потым Даніэль чароўна пахіліў галаву і дадаў з патрэбнай доляй сур'ёзнасці: «Але ты не кінуў сваю фатаграфію».
  «Правільна. На самай справе, гэта было смешна. Я стаў больш прадуктыўным. Праца поўны працоўны дзень вызваляла. Мне не трэба было турбавацца аб тым, каб зарабляць на жыццё малюнкамі або дызайнам, мастацтвам, пісьмом. Я мог рабіць выявы, якія мяне кранулі. І, аказалася, Чарльз меў рацыю. У мяне была галава для справы. Кіраванне офісам, вядзенне перамоваў аб арэндзе абсталявання, планаванне сустрэч, вядзенне бухгалтэрыі… усё. Сустрэча з Чарльзам выратавала мне жыццё. Я перажываў развод, і мне патрэбныя былі напрамкі, пацверджанне, ведаеце. Ён стаў маім настаўнікам… І адгадайце што?»
  «Ён ніколі не нападаў на вас».
  «Ні разу. Заўсёды джэнтльмен. Добры, смешны. Проста цудоўны чалавек. У бізнэсе, дзе ёсць шмат людзей, якія не такія цудоўныя».
  «Я ведаю гэта занадта добра».
  Яны павольна ішлі па зрытым тратуары. Іх плечы некалькі разоў дакрануліся. Кожны раз, калі гэта адбывалася, яна адчувала электрычны зарад. «Пацешна, адзін ці два разы ў жыцці ты сустракаеш добрага чалавека, і гэта змяняе цябе назаўжды. Гэта Чарльз».
  - І я мяркую, - сказаў Дэніэл, - што ён ведае справу. Ён зарабляе грошы».
  «О, так. Чарльз геній. Мы добра зрабілі».
  «Можа, я яму патэлефаную. Я ўвесь час шукаю ўборы бізнэс з. Ёсць над чым падумаць. І ці спраўляецца ён з вашымі інвестыцыямі? Ваш 401 (k) або ануітэт?»
  «Ён паставіў мяне ў некалькі добрых пазіцый...» Словы спыніліся, калі яна міргнула з адкрытым ротам.
  Відавочна, Даніэль з цяжкасцю захоўваў адасоблены выраз твару. Потым здаўся і засмяяўся.
  "Чорт", сказала яна, таксама ўсміхнуўшыся. «Ён прапанаваў некалькі інвестыцыйных стратэгій. Я не стану мільянерам, але калі Сара будзе гатовая да паступлення ў каледж, на гэта знойдуцца грошы».
  «Ваш былы спрыяе?»
  Цікавая змена тактыкі, заўважыла яна. Яна трымала свой голас нейтральным, калі сказала: «Цім спрабуе знайсці сябе. Я жартаваў — пра сябе, — трэба яму зазірнуць пад камень. Але ён робіць усё, што можа, я думаю. Проста, калі ў вас ёсць дзеці, яны для вас у прыярытэце. Калі вы не задаволены сваёй працай, церпіце яе, пакуль яны не скончаць навучанне. Калі вы ў дэпрэсіі, разбярыцеся з ёй дзеля іх. Калі апошняе ў свеце, што вы адчуваеце, гэта яшчэ адзін канцэрт балета, маўчыце і ідзіце». Габрыэла цокнула языком. "Добра. Больш нічога ад мяне пра былога. А цяпер раскажы мне пра сваіх ... дзяцей».
  Ён засмяяўся цяжарнай паўз. «Добра, Брайс і Стывен. Пятнаццаць і сямнаццаць». Ён апісаў двух прыгожых, усеамерыканскіх хлопцаў. Ён дадаў, што яны былі разумнымі і ніколі не рабілі нічога горшага, чым выпіць піва ці спазніцца дадому на гадзіну ці каля таго. «Ніякіх наркотыкаў, ніякіх боек».
  Дэніэл растлумачыў, што ў яго планы паступіць у добрыя каледжы, але не ў Лігу Плюшча. Ён хацеў, каб яны атрымалі салідную адукацыю, але ў вялікіх, розных школах.
  «Фінансы? Бізнес?»
  «Я б не супраць. Капіталізм быў добры для мяне. Гэта хвалююча. Я люблю гэта. Але галоўнае, чым яны задаволеныя. Толькі так можна дасягнуць поспеху. Хто ведае? Можа быць, яны будуць мастакамі, пісьменнікамі ці фатографамі … Зрэшты, хто-небудзь ведае, чым яны хочуць займацца да трыццаці?»
  Недалёка па сцежцы з аброць галапам прамчаўся элегантны конь, на якім ехала прывабная маладая брунэтка ў поўным рыштунку.
   Ён спытаў: «У вас ёсць камера? Вы маглі б сфатаграфавацца для Сары».
  «Не, я звычайна не нашу з сабой. Акрамя таго, я зрабіў шмат фатаграфій коней».
  Яны назіралі, як прыгожая істота знікала на поўнач, крочачы да Гарлема.
  Яна маўчала. Даніэль нахмурыўся і зірнуў на тратуар.
  "Што?"
  «Я проста падумаў, што нехта глядзіць у наш бок». Святло стала яркім, і ён нацягнуў Ray-Bans.
  Яна паглядзела. «Я нікога не бачу».
  «Магчыма, уяўленне. Нейкі чалавек, падумаў я. У цёмным шынялі».
  Яны працягнулі шпацыр да яе кватэры, разглядаючы каляскі прадаўцоў. Патрыманыя кнігі, дыскі, ежа, вядома. Заўсёды ежа.
  Потым Габрыэла адчула, як змянілася мова цела Даніэля. Ён сказаў: «Тое ўскладненне, пра якое вы мне казалі ў рэстаране? Наколькі ён складаны?» Ён яшчэ раз азірнуўся назад, туды, дзе, як яму здалося, хтосьці назіраў за імі.
  «Фрэнк Уолш не збіраецца сачыць за мной».
  «Не? Вы ўпэўнены? Пачакай, ён большы за мяне?»
  Яна паглядзела на спартыўныя плечы, рукі і грудзі Даніэля. «Калі справа дойдзе да бойкі, я думаю, вы выйграеце».
  Ён выдыхнуў. «Тады я расслаблюся».
  - Сур'ёзна, - сказала яна. «Фрэнк добры хлопец. Ён надзейны. Ён… мілы».
  Данііл моцна засмяяўся ад паказальнага слова.
  «Я там». Яна паказала на несамавіты будынак на папярочнай вуліцы, даступны толькі з-за дзіўных, але добрых законаў аб арэндзе ў Нью-Ёрку.
  Данііл пачаў нешта казаць, але ў гэты момант з відавочным намерам падышлі двое ў касцюмах, якія не асабліва пасавалі.
  Габрыэла адзначыла, што яны не прыбылі з таго месца ў парку, дзе Даніэль меркаваў, што заўважыў іх паслядоўніка.
  Адзін з мужчын, англічанін і загарэлы, насіў лётчыкі; другі, індыйскага — паўднёваазіяцкага — паходжання, насіў тыя акуляры, што аўтаматычна цьмянее на сонцы. Габрыэла міргала, гледзячы ўніз на іх значкі паліцыі Нью-Ёрка і пасведчанні асобы.
  «Вы Габрыэла Макензі».
  «Так. Я… Так, я. Хто ты?"
  Той, у сонцаахоўных акулярах-авіятарам, жвава сказаў: «Я дэтэктыў Кеплер, гэта дэтэктыў Сурані. Ці не маглі б мы пагаварыць з вамі хвілінку?»
   РАЗДЗЕЛ 8
  9:00, СУБОТА НА
  1 ГАДЗІНУ РАНЕЙ
  
  
  ЯНЫ СЯДЗЕЛІ АДЗІН НАПРА АДНАГА ў забрызганым акне гастранома Irving's Deli, Верхні Вест-Сайд.
  У рэстаране, складзеным з лінолеўма, выцвілага хрому і пацёртага дрэва, панаваў хаос. Пахі былі часнаком, рыбай, парай з абаранкаў, тостамі, кавай. Неадпаведныя духі і сродак пасля галення таксама распыляюцца замест душа; у суботу, навошта прыхарошвацца?
  Дзень быў цудоўны, вераснёўскія светлыя выхадныя, і людзі мітусіліся. За столікамі і ў чэргах было шмат мясцовых жыхароў, але, як сказала Габрыэла, таксама шмат «перашкоднікаў».
  «Ты маеш на ўвазе з майго капюшона», - крыкнуў Даніэль, перакрываючы акіянскі роў наведвальнікаў. «TriBeCa?»
  «Мы думаем запатрабаваць ад вас пашпарты, каб пераходзіць Чатырнаццатую вуліцу», — сказала яна.
  "Гэта прафіляванне", - сказаў Дэніэл.
  Яны вярнуліся да ежы.
  Ёй падалося дзіўным, што Даніэль на выхадных апрануў касцюм — шэры, як учора, але іншага крою — і кашулю румяна-ружовага колеру. Без гальштука. Ці планаваў ён прыйсці на сустрэчу пазней? Ці яму проста было зручней не насіць паўсядзённае адзенне? Габрыэла была ў светла-карычневых эластычных штанах, бардовым світэры, таксама з жэмчугам. Ботильоны. Аднойчы ён глядзеў на яе постаць — тады яму здавалася, што яна не звяртае ўвагі. Швэдар быў цесны.
   Стол быў невялікі, і яна паправіла на рагу характэрную бірузовую сумку Tiffany. «Яшчэ раз дзякуй за гэта».
  «Мінімум, што я мог зрабіць».
  Дэніэл спытаў, дзе менавіта яна жыве, адносна гастранома, які быў на Брадвеі, каля 75-й.
  Габрыэла скрывілася. «Прыкладна ў чатырох кварталах. Я бываю сюды занадта часта. За тое, што ў мяне ёсць сцягна, я павінен падзякаваць Ірвінга». Яе вочы прабеглі па прылаўку, насыпаным усімі магчымымі смакамі. «Я даведаўся, што кошер не азначае нізкі ўзровень калорый». Яна прыпынілася, нахмурыўшыся. "Я чакаю."
  Даніла пастукаў далонню па лбе. «Якія сцягна?»
  "Занадта мала і занадта позна."
  «Але відавочна, што вы трэніруецеся».
  «Я дам табе за гэта некалькі балаў», — сказала яна.
  Данііл глядзеў па-філасофску. «Вы заўважылі, калі мужчыны кажуць жанчынам: «О, ты трэніруешся», — гэта выхад на лінію. Калі жанчыны пытаюцца пра гэта, яны хочуць ведаць, ці збіраецца ён абдымацца ў ложку ў нядзелю раніцай або ўставаць на досвітку на спатканне са сваім Adidas».
  «Мне трэба было б падумаць. Гэта была выхадная лінія?»
  Даніэль спытаў: «Хочаш варэння?»
  На сняданак была кава, абаранкі з пумпернікелем і вэнджаны ласось. Без лука. «Цыбуля — гэта справа чацвёртага ці пятага спатканняў», — абвясціла Габрыэла.
  « Гэта спатканне?»
  Яна думала пра мінулую ноч. Яе адказ быў: «Я не ведаю, што нам трэба занадта думаць пра гэта».
  "Даволі справядліва. Тым не менш, вы кіруеце інвестыцыйным домам, а я кірую фірмай венчурнага капіталу. Мы прафесійныя галавадумцы. Не?»
  «Праўда», - сказала яна.
  «Але сказаць, што мінулай ноччу мы перажылі зусім невыносную ноч, не будзе лішкам».
  «Не, гэта дакладна».
  Ён нахмурыўся. «Вы прыдзіраецеся да ежы. Можна мне гэты кавалачак ласося? Адзінокі збоку?»
  «Ваша».
  Ён прабіў дзідай і з'еў. «Якія ў вас планы на сёння?»
   «Я забіраю Сару ў адзін з урокаў танцаў. І мы праводзім рэшту выходных разам».
  «Вы двое выдатна правялі час. Я магу сказаць».
  «О, мы так». Яе вочы расплюшчыліся. «Натуральна, мы звяртаемся да American Girl і FAO. Але MOMA і Met таксама. Сара просіць мастацкія музеі. Яна такая разумная. Я павінен пастаянна нагадваць сабе, што ёй усяго шэсць».
  «Разумны. Значыць, у яе твае гены».
  «Яна атрымала мае гены тэмпераменту . Ах, я думаю, што я толькі што зноў нацэліў на былога. Я сказаў сабе, што не збіраюся гэтага рабіць».
  Яны кіўнулі маладому мужчыну-паслугу, каб той наліў кавы. І падзякаваў яму. Даніэль паглядзеў на яе з усмешкай. «Тут вы распавядаеце мне пра ўскладненне?»
  Габрыэла моцна засмяялася. «Б'юся аб заклад, вы зарабляеце сваім кліентам масу грошай. З такім разуменнем».
  «Няма заручальнага пярсцёнка», - сказаў Дэніэл, зірнуўшы на яе палец. «Ты прыгожая — што, дарэчы, менш падобна на тое, каб выйсці на лінію, чым «Ого, ты выдатна працуеш». Я проста адчуваю, што павінна быць нейкае ўскладненне».
  "Добра. Ёсць такая маленькая складанасць».
  «Як маленькі?»
  "Хопіць!" Яна зноў засмяялася. «Яго завуць Фрэнк. Фрэнк Уолш».
  - Якое жудаснае імя, - сказаў Дэніэл, моршчачы свой ідэальны нос.
  «Вы слухаеце?»
  - Раскажы мне пра Фрэнка, - сказаў ён, вымавіўшы вуснамі апошняе слова. «Мне вельмі хочацца даведацца аб ускладненнях Фрэнка».
  «Ты злы! Мы сустракаемся з некаторымі».
  «Вы збіраецеся выйсці за яго замуж?»
  Пасля паўзы: «Справа ў тым, што ён крыху больш зацікаўлены ўва мне, чым я ў ім».
  «Ніколі раней не чуў, каб такое здаралася», — з'едліва сказаў Дэніэл. «Мне сапраўды прапанову зрабіла жанчына на першым спатканні. Яна задала пытанне, як толькі пачула, што ў мяне ёсць праца. Я не выдумляю. Але трэба дадаць, што тут была і тэкіла».
  «Вы сказалі так?»
  "Да таго, што?" — з прытворнай нявіннасцю спытаў Данііл.
   Яна працягвала: «Фрэнк мудрагелісты — ён кампутарны батанік. І замкнёны. Але ён ведае фільмы, якія я люблю, і ён смешны і ўважлівы. У наш час такое не часта знойдзеш».
  "Вось мая інструкцыя", - сказаў Дэніэл. «Салодкі фактар».
  «Салодкі?»
  «Калі вы апісваеце сваё цяперашняе каханне як раздражняльнае і раздражняльнае, значыць, вы закаханыя. Калі вы кажаце, што ён мілы, гэта асуджана, і вам трэба неадкладна кінуць яго — дзеля таго, хто вас бесіць».
  «Пакуль што я адмаўляюся ад прыметнікаў пра Фрэнка». Яна зірнула на гадзіннік. «Мне не трэба некаторы час быць у школе танцаў. Хочаш правесці мяне назад у маю кватэру?»
  «Добрая ідэя, - сказаў ён, - гэта дапаможа пазбавіцца ад лішняй вагі з сцёгнаў».
  "Добрая спроба. Але ты мяне не злуеш. Тым не менш.» Яна ўзяла яго відэлец, у якім быў апошні кавалак ласося, абмакнула ружовы кубік у смятану і хутка з'ела.
   II
  
   РАЗДЗЕЛ 7
  22:00, ПЯТНІЦА НА
  11 ГАДЗІН РАНЕЙ
  
  
  ВЫ ВЕДАЕЦЕ, Я ПАВІННА БЫЦЬ ШЧЫРНАЙ», — сказала Габрыэла Дэніэлу Рырдану. «Гэта быў такі дзіўны вечар, які я памятаю. Вы пакрыўдзіліся? Я не хацеў цябе пакрыўдзіць».
  Яе ацэнку ён не каментаваў. Замест гэтага ён спытаў: «А ці было гэта спатканне ?»
  Яна на момант задумалася. «Гэта было падобна на спатканне».
  «Палегчаны спатканне ?»
  « Як », — паправіла яна.
  «Ах».
  Яны ішлі на поўнач па Брадвею ад Бэттэры-парку прахалодным вераснёўскім вечарам. Шахматная дошка вокнаў у бліжэйшых адміністрацыйных будынках. Многія асветленыя, некаторыя цёмныя. Міры права і фінансаў ніколі не адпачываюць, нават вечарам пятніцы. На вуліцах па-ранейшаму быў рух, хоць пешаходаў стала менш. Лімузіны стаялі ў чарзе перад шыкоўнымі будынкамі.
  «Дзівавата», — паўтарыў ён насмешліва. «Вы маеце на ўвазе рэстаран?»
  Ну, гэта было часткай гэтага. Яны елі ў адным індыйскім месцы, кары, ціку і піва Kingfisher. Паветра было па-трапічнаму вільготным і цяжкім ад сандалавага дрэва, банальнай музыкі з кансерваванага сітара і ежы, бадай, лепшай паўднёваазіяцкай кухні, якую яна калі-небудзь ела. У пакоі дамінаваў велізарны акварыум з марской вадой, аб'ёмам дзесяць тысяч галонаў. Габрыэла была захоплена рознакаляровымі рыбкамі, якія кідаліся па ўсім акварыуме. Крэветкі былі на У меню, адзначыла яна, іншых морапрадуктаў не было. («Добра, — сказала яна яму, кіўнуўшы на акварыум. — Гэта было б няправільна».)
  «Галоўным словам «дзіўна», — сказала Габрыэла, — я насамрэч мела на ўвазе тое, што адбылося перад абедам».
  «Ой. Гэта».
  І ўспамінаючы тыя гадзіны, хаця было шмат успамінаў, найбольш прыкметным быў дотык Дэніэла, калі ён падняў шаўковую насоўку і выцер вільгаць з яе лба. Яна зноў адчула, як унутры яе калаціцца, нізка, як тады.
  Нейкі час маўчалі, пакуль яны ішлі да метро — яе станцыі першай. Нарэшце Дэніэл спытаў: «Калі вы тэлефанавалі свайму былому, я не слухаў, але я заўважыў, што вы не размаўлялі са сваёй дачкой вельмі доўга. Усё ў парадку?»
  «О, яна ў парадку. Часам, калі яна ў таты і ён побач, яна заціхае. Яны добра ладзяць. Яму добра з ёй. Але вы ведаеце, як гэта: былыя».
  Іранічна скрыўленая ўсмешка Даніэля казала, што ён занадта добра ўсё ведае.
  Іх ахутаў вераснёўскі ветрык.
  «Табе холадна?»
  "Крыху."
  «Вазьмі маю куртку».
  «Не». Яна шчыльней абцягнула сябе сваім лёгкім твідам. "Я ў парадку."
  Ён не настойваў; ён, напэўна, адчуваў, што як толькі яна прыме рашэнне, яно застанецца прынятым. Што ў значнай ступені адносілася да Габрыэлы.
  Яна скрывілася і паказала на плошчу каля Уол-стрыт, міма якой яны якраз праходзілі. Плошча банкіраў. «Бачыце там той будынак?» Яна паказала на прысадзістую структуру, размешчаную побач з новай фондавай біржай, дзе нават у гэты час кіпяць будаўнічыя работы. З іншага боку быў медыцынскі цэнтр — аддзяленне буйной гарадской бальніцы.
  «Я павінен падзякаваць за свае сапсаваныя выхадныя».
  «Гэта не выглядае так страшна».
  «Калі б ты толькі ведаў».
  Праз некалькі хвілін яны былі на станцыі метро, адкуль яна павінна была сесці на цягнік да Верхняга Вест-Сайда, лінія Восьмай авеню. Данііл ішоў дадому.
   — Глядзі, — сказаў ён і змоўк.
  Габрыэла павярнулася да яго. Яна адышла ўбок, каб прамень вулічнага ліхтара не трапляў ёй у вочы.
  «Глядзі?» — падказала яна.
  Даніэль гаварыў як пацыент, выратаваны хірургам хуткай дапамогі: «Я вам сапраўды абавязаны. Для прынстанскага рашэння».
  - Усё б атрымалася, - сур'ёзна сказала яна.
  «Не так, як вы з гэтым справіліся».
  «Зрабіў усё магчымае ў… скажам так, цяжкіх абставінах».
  Але выказванне падзякі было, вядома, прэлюдыяй да непазбежнага.
  Ён сказаў: «Добра, я лічу цябе вельмі прывабнай. Але гэта толькі частка. Ты мне падабаешся. Вы вясёлы, вы вычварны, вы ведаеце справу. Дык вось у чым справа: я ні з кім не бачуся і даўно ні з кім не бачуся. Ці магу я вам патэлефанаваць?»
  «Кожны можа патэлефанаваць любому, калі ў яго ёсць нумар», - сказала Габрыэла. «Пытанне ў тым, ці падбяру я?»
  Данііл выглядаў задуменным. «Памятаеце дні да ідэнтыфікацыі абанента? Гэта было жыццё на мяжы, ці не так? Забраць ці не?»
  Яна запоўніла: «Ці будзе гэта тэлемаркетолаг, спатканне, былы хлопец? Прапанова працы?»
  «Або няправільны нумар».
  «Ці, крый божа, тваю маці». Габрыэла паморшчылася. «Сёння мы мяккія».
  «Баязліўцы».
  Яны стаялі ў трох футах адзін ад аднаго. Вакол іх мітусіліся бізнесмены, праносіліся машыны.
  Прыйшоў час разыходзіцца. Яны абодва гэта ведалі.
  Ён нахіліўся, каб пацерці шчотку.
  Яна адчула цяпло, адчула слабую чупрыну. Рэшткі вільгаці ад раней, успамінаючы яго выцірання з броваў і шчок. «Ноч». Яго слова было сказана ціха.
  «Ноч».
  Яна павярнулася і пачала спускацца па лесвіцы, шукаючы свой білет на метро. Потым спыніўся. Яна паклікала: «Мае туфлі?»
  "Што?"
   «Гэтая старая сумка Tiffany, якая ў мяне была? З маімі дарослымі туфлямі ўнутры?» Раней у той вечар яна памяняла высокія абцасы на туфлі на плоскай падэшве Aldo, якія цяпер насіла. «Я пакінуў яго ў рэстаране».
  Ён усміхнуўся.
  - Не, - сказала яна, стрымліваючы смех. «Не наўмысна».
  "Ты ўпэўнены? Можа быць, яшчэ адзін шанец убачыць мяне зноў?»
  Габрыэла сказала: «Прабачце. Я б не рызыкнуў страціць пару Stuart Weitzmans толькі дзеля таго, каб зноў убачыць мужчыну. Любы чалавек».
  Даніэль сказаў: «Як гэта? Мы можам увогуле пазбегнуць тэлефонных званкоў. Мы зараз зробім. Я спынюся ў рэстаране па дарозе дадому, забяру іх і дастаўлю заўтра падчас сняданку. Як гастраном Ірвінга, Брадвей. Дзевяць?»
  Яна зрабіла паўзу, а потым сказала: «Я мяркую».
  «Я ведаю», — сказаў ён, і яго твар стаў сур'ёзным. «Вы думаеце: ці будзе сняданак такім сумным, як сёння?»
  «Нішто не можа быць такім сумным, як апошнія тры гадзіны», - адказала Габрыэла і знікла ў пад'ездзе метро.
   РАЗДЗЕЛ 6
  18:30, ПЯТНІЦА НА
  3 ГАДЗІНЫ НА 30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  T HE A QUARIVA S UPER CUT бескампрамісная паласа ў прыцемках гавані Нью-Ёрка, Дэніэл Рырдан за стырном.
  «Як хутка мы едзем?» Габрыэла перакрычала сэксуальны гул матора, вецер, хвалі.
  «Каля сарака».
  «Вузлоў у гадзіну?»
  Даніэль закрычаў: «Ты не кажы так. Вузлы ўключаюць мілі і гадзіны. Сорак вузлоў. Гэта прыкладна сорак пяць міль у гадзіну».
  Габрыэла кіўнула, усміхаючыся хуткасці. «Адчуванне хутчэй».
  «Тады вам спадабаецца лодка, якую я трымаю ў Канэктыкуце. Атрымаецца семдзесят».
  Яна не патурбавалася спытаць вузлы або мілі. Напэўна, гэта не мела значэння пры такой хуткасці.
  У пярэдняй частцы прыгожага італьянскага хуткаснага катэра не было пасажырскага сядзення як такога — толькі скураная U-вобразная банкетка, якая акружала заднюю частку адкрытай кабіны. Габрыэла магла б уціснуцца побач з Даніэлем на вадзіцельскім сядзенні, але палічыла за лепшае застацца стаяць за ім, побач, абхапіўшы яго спінку сядзення, паклаўшы галаву каля яго вуха.
  Трыццацітрохфутавая лодка з чорным корпусам і палубай з багатага дрэва без асаблівых высілкаў плыла па ўмераных хвалях. Паверхня вады была падобная на цёмную бялізну, а бясхмарнае неба над Нью-Джэрсі свяцілася лавава-аранжавым ад знікаючага сонца, далягляд раздзяляўся двума фіялетавымі клічнікамі дыму з далёкіх дымавых труб.
  Гэта была фатаграфія, якая чакала, каб здзейсніцца, але не для таго, каб яе сфатаграфаваць Габрыэла. Яна працавала выключна ў чорна-белым колеры, і гэтая сцэна была толькі каляровай, без сутнасці. Даволі яе не цікавіла.
  Яна зноў звярнула ўвагу на Данііла. Ён быў цудоўным кіроўцам — яна даведалася, як называлі пілотаў такіх лодак. Ён прадчуваў дрэйф і моц кожнай хвалі, нібы гэта быў гулец суперніка на спартыўнай пляцоўцы. Часам ён разбіваўся аб яго, часам падымаўся на грэбень і выкарыстоўваў сам насып вады, каб паскараць лодку наперад.
  Яна палічыла яго кіраванне рулём і храмаванымі элементамі кіравання вельмі пачуццёвымі, і адчула, што ў ёй разгортваецца, калі яна заўважыла яго цвёрдую хватку, паўусмешку, поўную канцэнтрацыю. Блакітныя вочы глядзелі на ваду, як леў шукае здабычу.
  Габрыэла нахілілася яшчэ бліжэй і адчула пах яго валасоў, скуры галавы і скуры пасля галення.
  "Што думаеш?" — спытаў ён.
  «Я была на вяслярных лодках у Цэнтральным парку», — сказала яму Габрыэла. «Я не кваліфікаваны, каб ацэньваць прадукцыйнасць».
  Гэтыя словы можна было ўспрыняць як флірт. Ён не даў адказу. Ёй было цікава, як яна да гэтага ставіцца.
  Яна працягвала крычаць: "Але на паверхні - так бы мовіць -"
  Ён засмяяўся.
  «Неверагодна».
  Даніэль вярнуўся назад, і некаторы час яны плылі. Цяпер яны маглі гаварыць, не павышаючы голасу. Ён сказаў са змрочным выразам твару: «Ну, вельмі непрыемна псаваць настрой, але ў мяне засталося няшмат часу. Мне вельмі патрэбна твая дапамога». Напамін пра галаваломку, якую ён згадваў раней.
  Ён кіўнуў на тоўсты пераплёт, які ляжаў на падлозе лодкі паміж імі.
  Яна цвёрда сказала: «Вы павінны прытрымлівацца формулы Прынстана».
  «Прынстан?» Ён нахмурыўся.
  «Паглядзіце на старонку трыццаць восьмую. Вось і адказ».
  Ён трымаў падшыўку на каленях і гартаў старонкі. На адным ён спыніўся і ўтаропіўся ўніз. «Вы ўпэўнены? Прынстан?"
  «Абсалютна без сумневу».
  «Гэта даволі рызыкоўна, вам не здаецца?»
  «Вось чаму я прапанаваў гэта».
   Ён здаваўся няўпэўненым.
  Габрыэла сказала: «Але гэта ваша рашэнне».
  "Не не." Данііл азірнуўся. "Добра. Я пайду з гэтым». Ён засмяяўся. «Прынстанскае рашэнне». Ён дадаў: «Вы выратавальнік».
  Яна міргнула пры гэтым слове. «Не маглі б вы выбраць іншую фігуру прамовы? Я маю на ўвазе, улічваючы, што мы знаходзімся ў сярэдзіне гавані Нью-Ёрка і плывем да сапраўды вялікага карабля.
  Ён падняў вочы. «Гэта міля. Гэта нагадвае мне, я забыўся спытаць: вы ўмееце плаваць?»
  «Наколькі ты дрэнны марак?» — спытала яна.
  «Я проста маю на ўвазе, што я дам вам PPD».
  «Пі-пі што?»
  «Сродак індывідуальнай аховы. Або, вашае слова: выратавальнік».
  «Я ўмею плаваць», - сказала яна.
  "Пачакай." Калі ён заўважыў яе цвёрдую хватку за ручкі, ён накіраваў ва ўражлівы кільватэрны шлях, узяў яго лоб у лоб. Лодка ледзь не нахапіла паветра і ўрэзалася ў ваду з другога боку грэбня. Пырскі сыпанулі на іх твары.
  «Ідзі сюды». Данііл палез у нагрудную кішэню і дастаў белую шаўковую хустку. «Толькі дэкаратыўна», — сказаў ён, усміхаючыся. Яна нахілілася наперад, і ён выцер салёныя пырскі з яе ілба і шчок, потым са сваіх.
  Цяпер ён кіраваў паралельна Манхэтэну. Яны ўбачылі тагасветнае відовішча агняў горада, якія ажывалі і станавіліся ярчэй. У глыбейшых прыцемках Габрыэле было холадна. Яна задрыжала і шчыльней зацягнула чорна-белы пінжак.
  Даніэль паглядзеў на гадзіннік. Сем сорак. «Ты яшчэ не гатовы абедаць?»
  «О, дарэчы. Я не хварэю марской хваробай».
  Ён нахмурыўся. «Трэба было таксама спытаць. Ой.»
  «Я б вам сказаў. Я проста маю на ўвазе, адказваючы на ваша пытанне, так: я паміраю ад голаду. І мы павінны хутка вярнуцца. У тыя ночы, калі ў мяне няма Сары, я тэлефаную ёй перад тым, як яна кладзецца спаць. Я ніколі гэтага не сумую».
  «Я стараюся рабіць тое ж самае з хлопцамі».
  Ён павярнуў на поўдзень уніз па Гудзону і назад у гавань. Даніэль паслабіў дросель наперад. У яго была д'ябальская ўсмешка. «Яшчэ пятнаццаць хвілін?»
  «Вядома».
  Ён павярнуў направа, блiжэй да кантэйнеравоза, якi яна бачыла раней, якi накiраваўся ў напрамку Верразана-Норроуз.
  «Божа, гэта велізарна».
  «Гэта пасля Panamax. Гэта азначае, што яна не пройдзе праз Панамскі канал».
  "Як высока?" Яна глядзела ўверх, калі яны наблізіліся да масіўнага корпуса, чырвонага і пацёртага, нагружанага рознакаляровымі кантэйнерамі.
  - Не ведаю, - адказаў Даніла. «Можа, дзесяць гісторый. Напэўна, больш. Яны класіфікуюцца па даўжыні і шырыні, а не па вышыні. Яна, напэўна, тысячу футаў у даўжыню і сто дваццаць у шырыню.
  «Яна»? Ці ўсе лодкі дзяўчаты?»
  «Не. Яны жанчыны». Без мілісекунды ваганняў.
  Да мяне дайшло, падумала яна. І даводзілася смяяцца. «Гэта пышна і пачварна», — сказала Габрыэла. « Я маю на ўвазе». Затым яна пастукала па прыборнай панэлі. «Ваша лодка - як яна называецца? На спіну не глядзеў».
  « Лодка. »
  Шквалісты вецер. Яна крыкнула: «Правільна. Як яе клічуць?"
  «Не, яе клічуць Боут ».
  «Гэта ўсё, што вы змаглі прыдумаць?»
  «Гэта ўсё, што я хацеў».
  «А «Лодку» не ўзялі?»
  «Гэта не тое, што вы павінны выкарыстоўваць гандлёвыя маркі. Але не, я ніколі не бачыў Лодка . Большасць людзей больш творчыя». Некаторыя ён апісаў і напісаў. « Раздражняльны лук. Crewed Interest. Плата за навучанне Чарлі. Nauty Call .»
  Яна застагнала.
  "Пачакай. Вось і варта пачвара».
  Уражваючыя грэбні вады зараджалі іх.
  Яна апусцілася на калені, яшчэ мацней сціснуўшы яго, далоні прыціснуліся да яго плячэй. Здавалася, што ён моцна ўпёрся ў яе суставы. Даніэль выправіў карабель і па-майстэрску падмануў рухавік і кола, калі яны сустрэліся з першай хваляй.
  Лодка ўрэзалася ў хвалю. Габрыэла адчула, як дыханне вырвалася з лёгкіх, калі яны моцна прызямліліся.
  Яшчэ дзесятак сутыкненняў, кожнае ўтаймаванае за папярэдняе.
  Лодка мякка пагойдалася.
   - Глядзі, - сказаў ён з захапленнем, якое мяжуе са страхам у голасе. Калі кітайская марская пачвара была ўражлівай, то карабель, які яны ўбачылі справа, захопліваў дух.
  «Вялікі, як горад», — сказала яна. «Што гэта ? »
  «VLCC. Вельмі вялікі перавозчык сырой нафты. Танкер. І бачыце, як высока яна едзе? Яна ў баласце — алею на борце няма. Яна выгрузілася ў Джэрсі».
  «Ідзеце на Панамскі канал?»
  «Яна таксама не падыдзе. Яна накіравалася ў Міжземнае мора або ў бок ваколіц Горна».
  « Тытанік ».
  Ён засмяяўся. « Тытанік быў удвая меншы за яе», — ківаючы на супертанкер.
  «Як хутка яна едзе?»
  «Нават поўныя яны могуць зрабіць васемнаццаць вузлоў. Пусты, дваццаць пяць, я б здагадаўся. Калі б я быў адзін, я б імчаўся з ёй да таго буя».
  «Чаму?»
  Даніла паціснуў плячыма. «Таму што гэта было б весела».
  «Не, я маю на ўвазе, чаму толькі калі ты адзін?» Калі ён вагаўся, яна дадала: «Давай. Зрабі гэта».
  «Гонка?»
  «Вядома».
  «Я не ведаю».
  Яна прашаптала: «Ты павінен мяне падзякаваць за Прынстанскае рашэнне, памятаеш? Ты павінен мне».
  Дэніэл накіраваў да буя і затармазіў назад, нібы даючы фору VLCC, які, напэўна, пераўзыходзіў лодку на сто тысяч тон. Выхлап хуткаходнага катэра булькаў, вецер шыпеў, а за спіной крычалі чайкі, молячыся аб прыяцелі.
  «Гатовы?»
  Яна закрычала: «Ідзі!»
  Даніэль пратараніў дросельныя засланкі наперад, і Боут адскочыла, высока падняўшы яе іголкападобны лук, калі яны пабеглі да буя.
  Лодка і вялізны танкер перасякаліся на курсах у сорак пяць градусаў. Кожную секунду ён станавіўся ўсё большым і цямнейшым, калі яны набліжаліся адзін да аднаго. Неўзабаве VLCC стаў тагасветнай рэччу, бачнай толькі ў абрысах і бегучых агнях і зрэдку бурштынавых кропках вокнаў. Нястрымная форма, якая паглынае ўсё неба, але ўсё яшчэ расце, расце.
  «Будзе блізка», - крыкнуў Даніэль. Яны абодва зірнулі направа на грузавік, потым на буй, які быў за трыста ярдаў.
  Потым дзвесце.
  Адзін…
  «Блізка!» — паўтарыў Данііл з рваным крыкам. «Будзе блізка. Я магу спыніцца. Хочаш, каб я спыніўся?»
  Яе сэрца калацілася, як прымітыўны барабан, наэлектрызаванае ад хуткасці, ад блізкасці вялізнага судна, ад прысутнасці чалавека за штурвалам, у некалькіх цалях ад яе, Габрыэла нахілілася бліжэй і прытуліла галаву да яго. «Выйграй», — прашаптала яна. «Я хачу, каб вы выйгралі».
   РАЗДЗЕЛ 5
  17:00, ПЯТНІЦА НА
  1 ГАДЗІНУ 30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Л IМАНЧЭЛА НЕ БЫЎ ЗАНЯТЫ.
  Магчыма, так і будзе, магчыма , так і будзе, бо рэстаран знаходзіўся ў самым цэнтры Уол-стрыт і была пятніца. І гэтае месца выходзіла на маляўнічую гавань Нью-Ёрка, адкуль адкрываўся від на лодкі і бясконцыя хвалі, якія падымаліся і апускаліся, як метраном. Гэта было проста месца для трэйдараў і брокераў, якія гулялі з мільёнамі чужых даляраў за апошнія восем гадзін, каб адзначыць свае добрыя рашэнні, каб забыць дрэнныя.
  Але цяпер, позна ўвечары, бар быў напалову пусты. Тыя дзелавыя людзі, якія прыбылі пазней, усё яшчэ сядзелі за сваімі сталамі або выпісвалі білеты на паверхах закрытых біржаў, у аздараўленчых клубах і на прабежках па Бэттэры-парку.
  Асабліва тут, каля вады, у паветры адчуваўся пах восені.
  Габрыэла прайшлася па пакоі, упрыгожаным латунню і дубам, вярнуўшыся з прыбіральні да высокага крэсла ў бары, на якім яна сядзела апошнія паўгадзіны. Яна зняла свой чорна-белы клецісты пінжак, павесіла яго на спінку зэдліка. Белая шаўковая блузка была прыстойна запраўлена ў шэрую спадніцу ў складкі да каленяў. На ёй былі чорныя штаны і пярэстыя бардова-чорныя высокія абцасы; пазней яна пераапранецца ў свае чорныя балеткі — чаравікі для хады на працу; тая зручная пара ляжала на падлозе ў выцвілай сумцы Ціфані, якую яна выкарыстоўвала для перавозкі абутку.
  Яна аднавіла рэдагаванне дакументаў, якія з тых часоў разглядала яна прыехала. Верхні быў пад назвай « Адкрытыя пытанні для бухгалтара» . Некалькі запісаў яна прайшла цалкам. Іншыя яна пазначыла дакладнымі зорачкамі, кожная лінія сонечных прамянёў была роўнай даўжыні. Пад імі было паўтузіна аркушаў з назвамі кампаній, а пад гэтым балансам і прыбыткам і стратамі. Не было ніводнага аркуша з пералікам актываў менш за 250 мільёнаў долараў. Іншы сказаў: CP Personal Accounts .
  Затым яна звярнулася да іншага дагавора, узначаліла Кароткатэрміновую камерцыйную арэнду. Але пра змест не было нічога кароткага. Дваццаць старонак шчыльнага шрыфту. Яна ўздыхнула і пачала яшчэ раз чытаць, спыніўшыся на адзін раз, каб заўважыць сябе ў люстэрку. Яе валасы былі моцна сабраныя назад і зашпіленыя шпількамі, што чамусьці рабіла каштанавы адценне больш светлым.
  Яна адрэдагавала некаторыя, потым паглядзела ў высокія вокны, пацягнула віно і ўбачыла гарадскі пірс А. Збудаванне было не такім вялікім, як іншыя пірсы далей на поўнач, у Грынвіч-Вілідж і Мідтаўн, але гэты меў больш гісторыі. Прафесар асабліва цікавіўся сагамі пра Манхэтэн і гадзінамі накручваў ёй гісторыі. Пабудаваны ў 1880-х гадах для дэпартамента докаў і паліцыі гавані, Пірс А быў сведкам няспыннага пашырэння горада. Яна звярнула ўвагу на сяміпавярховую гадзіннікавую вежу, пабудаваную ў 1919 годзе. Вытанчаны гадзіннік быў мемарыялам амерыканскім салдатам, якія загінулі ў Першай сусветнай вайне. Гэта было асабліва кранальна, калі ўлічыць, што першапачатковы пірс быў пабудаваны сынам вядомага генерала Саюза падчас грамадзянскай вайны.
  Яна магла слухаць прафесара гадзінамі.
  Калі Габрыэла вярнулася да арэнды, мужчына побач з ёй паставіў напой і працягнуў гаварыць у свой мабільны тэлефон.
  Габрыэла напружылася і выпаліла: «О. Гэй». Калі ён не адказаў, яна загаварыла мацней. "Прабачце мяне."
  Нарэшце ён зразумеў, што стаў аб'ектам каментара. Ён павярнуўся, нахмурыўшыся.
  Яна дэманстравала свой рукаў, заплямлены карычневым. «Глядзі».
  Яго квадратны прыгожы твар, жудасна падобны на твар вядомага акцёра, пад коратка падстрыжанымі чорнымі валасамі, разглядаў рукаў, а потым яе твар. Яго вочы сачылі за ёй на шклянку скотчу. Яго бровы падняліся. «О, чорт вазьмі». У трубку: «Я табе ператэлефаную, Эндру». Ён адключыўся. «Я зрабіў гэта? Прабач».
   Габрыэла сказала: «Так, калі вы ставіце шклянку. Толькі што. Па тэлефоне вы размаўлялі і павярнуліся. Вылілася».
  «Прабачце», — паўтарыў ён. Гэта гучала шчыра, а не абаронча.
  Яго позірк пераехаў з плямы на яе белую блузку, усю блузку, пад якой відаць быў след станіка. Ён быў бледна-блакітны. Затым яго позірк зноў спыніўся на пляме. «Шоўк?»
  "Так."
  «Я ведаю, што рабіць», — растлумачыў ён. І ўзяў на сябе адказнасць, паклікаўшы бармэна, маладога чалавека, які, здавалася, закрываў макіяжам татуіроўкі на шыі; гэта быў бар на Уол-стрыт, а не ў Іст-Вілідж.
  «Газаваная вада і ручнік, не, не зялёны. Той белы. Белы ручнік. І соль».
  «Соль?»
  «Соль».
  Лекі прыбылі. Ён не нанёс ваду і прыправы сам, але дазволіў ёй зрабіць гэта. Яна таксама чула гэты фокус — ад сваёй маці, як ён чуў ад сваёй бабулі, сказаў ён ёй.
  - Асцярожна з соллю, - сказаў ён. «Я не ведаю, наколькі добра гэта працуе на шоўку. Вы можаце пашкодзіць тканіну, калі будзеце церці занадта моцна».
  Чароўны трук зрабіў даволі добрую працу. Засталося толькі нязначнае змяненне колеру.
  Яна агледзела яго вачыма пад насупленымі бровамі, потым: «Чаму ты не п'еш марціні, як усе тут?»
  «Я не люблю Марціні. Напэўна, я б узяў клубнічны Косма, і калі б гэта было так, пляма ніколі б не выйшла. Я заплачу за ўборку».
  «Калі б я быў мужчынам, ты зрабіў бы такую прапанову?»
  «Я не раблю ніякіх прапаноў мужчынам у шаўковай блузцы».
  Нейкі момант яна трымала твар прамым, потым засмяялася. "Не, дзякуй. У любым выпадку трэба было б пайсці ў пральню».
  «Ну, яшчэ раз прашу прабачэння».
  Яна падняла далоні. «Прынята».
  Калі разрадка была дасягнута, яна вярнулася да арэнды, а ён да свайго мабільнага. Але калі апошняя старонка дакумента была адзначана і калі яго званок разарваўся, цішыня падштурхнула іх зірнуць адзін на аднаго — спачатку ў люстэрка — і размова аднавілася.
   «Я адпраўляю цябе дадому, смярдзячы віскі. Што твой муж скажа?»
  «Напэўна, не даведаецца. Бо ён жыве за трыццаць міль ад мяне».
  «Ах, ты таксама ў тым клубе. Я Дэніэл Рырдан».
  «Габрыэла Макензі».
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  Размова крыху зацягнулася, яны абодва выпрабоўвалі ваду, а потым выявілі сапраўдную поўнач, якая ўключала пытанне, якога ніколі не пазбегнуць у Нью-Ёрку: чым вы зарабляеце на жыццё?
  Дэніэл працаваў венчурным капіталістам, прыватным капіталам, сказаў ён ёй. «Фонд Norwalk». Ён кіўнуў. «Мы ў некалькіх кварталах адсюль. На Шырокім».
  Габрыэла зірнула на дакументы. «Я офіс-менеджэр фінансавага кансультанта. Prescott Investments».
  «Не думайце, што я іх ведаю». Ён зірнуў на дакументы перад ёй, а потым хутка адвёў, нібы разгляд канфідэнцыйных звестак пра кліента быў раўназначны таму, што зірнуць праз ненаўмысна пакінутыя адчыненыя дзверы ў ванную.
  «Гэта невялікі ўбор. Чарльз працаваў у Merrill шмат гадоў таму, але адкрыў уласную краму. Ён нашмат шчаслівейшы».
  «Ваш офіс тут побач?»
  «Не, Мідтаун, усход. Чарапахавы заліў». Яна ўздыхнула. «Мой бос - ён выдатны хлопец, але сёння раніцай ён кінуў гэта мне на калені. Ён хоча арандаваць склад на Банкірскай плошчы — недалёка ад Уол-стрыт — і здзелка правалілася. Мяне абралі, каб азнаёміцца з новым памяшканнем… і прайсці дамову арэнды на сарака старонках. За два тыдні трэба падпісаць».
  «Два тыдні ?»
  «Так. А Вы ведаеце Плошчу Банкіраў? Нават на тое, каб увайсці ўнутр і агледзець месца, спатрэбіліся гадзіны. Усё гэта будаўніцтва».
  «О, новы дадатак да фондавага рынку. Мяркуецца, што гэта ўжо скончана».
  «У любым выпадку, я прыйшоў сюды, каб зрабіць нататкі і адпачыць».
  «І выпіць на цябе».
  «Здавалася, вы таксама працуеце, дзелавой званок». Яна кіўнула на два мабільныя, якія стаялі перад ім. IPhone і Motorola Droid.
  «Я рабіў праект з партнёрствам у Арубе. Ён толькі сёння закрыўся. З дзевяці я высвятляў падрабязнасці».
  «Віншую. І мае спачуванні».
  «Дзякуй». Дэніэл засмяяўся і адпіў скотч. «Я пайшоў паплаваць у сваім аздараўленчым клубе і прыйшоў сюды… адпачыць».
  Яна ўсміхнулася рэху.
  Размова павольна адыходзіла ад прафесійнай. Прывялі персанальную статыстыку. Яны абодва жылі на Манхэтэне. Ён сказаў ёй, што ў яго двое сыноў, якія жывуць са сваёй былой у Найку.
  «У нас з мужам сумесная апека». Габрыэла выцягнула тэлефон з сумачкі Coach. Яна пракруціла і паказала малюнак. «Гэта Сара. Ёй шэсць».
  «Чароўная».
  «Яна захапляецца балетам і гімнастыкай. Але яна толькі адкрыла для сябе коней. Ой, яна хоча каня».
  «Дзе ты ў горадзе?»
  «Верхні Захад. Дзве спальні, тысяча квадратных футаў. Магчыма, мы маглі б змясціць каня, але я не думаю, што яны добра працуюць у ліфтах».
  «А бацька Сары?»
  Яна сказала: «Не. Яму добра ў ліфтах».
  «Ты вельмі смешны». Кажуць так, быццам Даніэль не сустракаўся з жанчынамі, якія былі.
  - Цім жыве на Лонг-Айлендзе, - працягвала Габрыэла. «Але не ў раёне канюшні».
  Даніэль жэстам паказаў на бармэна, які неадкладна адрэагаваў. «Для мяне яшчэ адзін. І ёй тое самае».
  - Не, сапраўды, - запярэчыла Габрыэла.
  «Танней, чым купіць новую блузку Neiman Marcus».
  «Гэта Macy's. Але я не хацеў выпіць. Я не стаўлюся да таго, што п'ю. Я перайду на піно нуар Merry Edwards. Бо ён купляе».
  Даніэль падняў брыво, уражаны яе выбарам.
  Праз імгненне з'явіліся напоі. Ёй было цікава, якія татуіркі бармэн хавае макіяжам.
  Акупаваць! Далоў адзін працэнт!
  Ці, можа быць, нешта простае: ебаць капіталізм.
   Яна думала сказаць гэта Даніэлю, але, хаця ён, верагодна, засмяяўся б, яна вырашыла не рабіць гэтага.
  Калі прыйшлі новыя акуляры, яны стукалі і гаварылі пра пакуту і экстаз жыцця ў горадзе. Пра Ground Zero, які быў бачны з Ліманчэла. Гандлёвыя вежы назаўсёды кідаюць незгладжальныя цені на горад.
  Потым у нязмушанай размове ўзнікла тузін тэм: рэстараны, падарожжы, бацькі, палітыка — апошняе ў бяспечным выглядзе, хоць іх погляды здавалася падобнымі.
  Калі яны былі блізкія да таго, каб дапіць, Дэніэл паглядзеў на гадзіннік. Не зірнуў крадком, проста падняў цяжкі Rolex і засякаў час.
  Яна кіўнула. «Планы на вячэру, вядома».
  «Насамрэч, не. У мяне сустрэча». Вочы Даніэля кружыліся, валасы, твар, вочы. «Ты павінен вярнуцца да сваёй дачкі?»
  Яна ўнюхала падтэкст. «Я забяру яе заўтра. Яна сёння вечарам у бацькі».
  «Не ведаю, ці цікава вам, але гэтая сустрэча? Вы зацікаўлены ў тым, каб мне дапамагчы?»
  «Што рабіць?»
  «Насамрэч, я сустракаюся з дызайнерам інтэр'ераў, каб выбраць абіўку».
  Яна пахітала галавой. «Гэта не вельмі добры выхад на лінію».
  «Я ўсталёўваю новую скуру ў свой хуткасны катэр».
  «Гэта лепш».
  Ён адкрыў заплечнік, які выкарыстоўваў як партфель, і дастаў буклет з узорамі скуры. Яна гартала старонкі, якія былі арганізаваны па колерах. Яе любімымі былі насычаныя апельсіны, якія яна ўяўляла як колер сядзенняў у нахабных спартыўных аўтамабілях. У назвах былі такія словы, як «морква», «гарбуз», «бурштын», «памідор».
  Але яе фаварыт называўся «Прынстан», мабыць, паводле школьных колераў універсітэта Нью-Джэрсі. Гэта быў самы смелы варыянт, прапанаваны кампаніяй.
  - У мяне ёсць перавагі, - павольна сказала Габрыэла. «Але як я магу сказаць напэўна, не бачачы лодкі?»
  «Мы можам гэта выправіць».
   РАЗДЗЕЛ 4
  13:30, ПЯТНІЦА НА
  3 ГАДЗІНЫ НА 30 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  ПРЫЮС , ТАНІРАВАНЫЯ Ў ТОЙОТАЎ ВАН, бяскрыўдны светла-блакітны, плыў па звілістых вулачках Бронксвіля, штат Нью-Ёрк, міма асабнякоў, размешчаных у прасторных дварах з жаўцеючай травой, згасаючых садоў, берагоў хрумсткай вераснёўскай лістоты .
  Прывыкшы да кіравання сваім Maserati, Дэніэл Рырдан не вельмі клапаціўся пра машыну, хоць і не чакаў магутнасці. У асноўным ён пярэчыў супраць цішыні рухавіка. Ён чуў, што некаторыя машыны цяпер дадаюць гук, сэксуальны шум рухавіка праз дынамікі. Гэта быў падман, і ён палічыў гэта смешным. Даніэль любіў сапраўднасць, добра гэта ці дрэнна. Выхлапы Maserati Tubi, напрыклад, рэзаніравалі на высокай вышыні, што ў верхніх дыяпазонах перадач магло пагражаць прабіцца барабаннай перапонкай.
  Ён любіў гэта.
  Па радыё гучала слабая класічная музыка, але яна сціхла, калі абвясціў пра сябе ўваходны званок. Даніэль адказаў і загаварыў са сваім кліентам нязграбнай дзелавой мовай, якая ў той жа час расплывістая і дакладная. Нарэшце, прыняўшы некаторыя тэхнічныя юрыдычныя і фінансавыя рашэнні, ён прыемна развітаўся з чалавекам, які летась зарабіў Norwalk Fund амаль дзвесце тысяч долараў. Ён адключыўся. Зноў загучала класічная музыка. Моцарт. Канцэрт для кларнета. Дзіўны інструмент, на якім, як ён ведаў, вельмі цяжка іграць. Калісьці ён сустракаўся з дзяўчынай, якая была кларнетысткай у а сімфанічны аркестр. Яна растлумачыла, што больш за ўсё часу ёй спатрэбілася на авалоданне чаротам. «Вы павінны дамовіцца аб іх гуку».
  Даніэлю вельмі спадабаўся гэты выраз, таму ён запомніў гэты сказ, у той час як вобраз дзяўчыны амаль знік шмат гадоў таму.
  У сваім шэрым касцюме Canali Даніэль быў, безумоўна, апрануты для гэтай мясцовасці. Ён быў падобны на любога іншага бізнесмена, які рана вяртаўся дадому са сваёй юрыдычнай фірмы або інвестыцыйнага банка ў Уайт-Плейнс.
  Ехаў асцярожна. Вуліцы былі гладкімі ад рознакаляровых пластоў; вецер і дождж змовіліся, каб прарэджваць полаг дуба і клёна, знішчаючы лістоту (амаль літаральна, выдаляючы прыкладна кожны дзесяты ліст ці каля таго - Даніэль раздражняўся, калі людзі выкарыстоўвалі гэты дзеяслоў няправільна).
  Ён павярнуў на Хендэрсан-лэйн, дзе зараз няма руху, і працягнуў міма дамоў, менш раскошных, чым асабнякі, але такіх жа ціхіх. Вокны будынкаў былі пераважна цёмныя, і на чыстых тратуарах ён не заўважыў ніводнага чалавека. На чатырохбаковым скрыжаванні ён спыніўся і прапусціў перад сабой цёмна-чырвоны Grand Cherokee, які ператварыўся ў Henderson. Даніэль павольна паскорыўся і ўпаў ззаду аўтамабіля.
  За некалькі кварталаў далей, калі пазадарожнік пад'ехаў да знака "Стоп", Даніэль націснуў на педаль тормазу. «Прыус» занесла па лісці і мякка пастукаў па бамперу джыпа.
  Ён нахмурыўся і зірнуў наперад. Ён убачыў вочы пасажыраў джыпа, кіроўцы ў люстэрку і яго пасажыра-старшакласніка: дзяўчына павярнулася і паглядзела з некаторай звычайнай варожасцю.
  Даніла паморшчыўся і вылез. Ён далучыўся да кіроўцы, які стаяў каля адчыненых дзвярэй джыпа. Ён паківаў галавой. «Мне вельмі шкада!»
  Каржакаваты мужчына ў цёмна-сінім спартовым паліто, смуглявых штанах і сіняй кашулі скрушна ўсміхнуўся. «Не так, як ты рухаўся са хуткасцю сто міль у гадзіну».
  «Я не думаў, што лісце будуць такімі гладкімі. Чалавек, гэта было як лёд. Я проста працягваў». Данііл паглядзеў на пярэдняе сядзенне. Ён сказаў дзяўчыне, відавочна дачцэ мужчыны: «Прабачце, вы ў парадку?»
  «Накшталт, так. Я мяркую." Бялявая дзяўчына вярнулася да свайго iPod. Дзень быў цёплы, але на ёй была шапка-панчоха, нацягнутая на доўгія валасы, а рукавы яе тоўстай фуфайкі цягнуліся амаль да пальцаў.
   Двое мужчын падышлі да пазадарожніка і паглядзелі на аўтамабіль. Кіроўца Cherokee сказаў: «Яны робяць іх жорсткімі. Я хацеў сказаць амерыканскія машыны, але, чорт вазьмі, я не ведаю, дзе зроблены гэтыя дзеці. Можа быць Токіо». Ківок на Prius. «І гэта магло быць зроблена ў Арканзасе. Ва ўсякім разе частка».
  Даніла агледзеў бездакорнае наваколле. Усё яшчэ было пустынна. «Томас, слухай уважліва. Вы слухаеце?»
  Кіроўца працягваў усміхацца. Чакаю тлумачэнняў. Калі не было, ён спытаў. "Я цябе ведаю?"
  «Не, не трэба. Цяпер я хачу назваць банк на Арубе, які выкарыстоўвае ваша інвестыцыйнае партнёрства. Нумар асноўнага інвестыцыйнага рахунку і PIN-код».
  «Пачакай. Што гэта?"
  Дэніэл расшпіліў пінжак і паказаў вузкую дзяржальню старога рэвальвера Сміт-энд-Весан. A .38 special.
  "О Божухна." Яго вочы кінуліся на дачку, згубленую ў эліксіры музыкі.
  «Проста дайце мне інфармацыю, і ўсё будзе ў парадку. Яна таксама будзе».
  "Хто ты…?" Яго голас ператварыўся ў гукавую нітку, падобны да ноты трысняговага інструмента.
  «Пачакай, пачакай», — сказаў Дэніэл, не збягаючы з твару ўсмешкі, на ўсялякі выпадак, калі хто-небудзь апынецца за адным з гэтых чорных вокнаў. "Не панікуйце. Вы не хочаце гэтага рабіць. Гэта проста бізнес. Усё, што я хачу, гэта інфармацыя. Я спраўджу гэта, і тады вы адпраўляйцеся ў дарогу. Вы страціце дваццаць мільёнаў долараў, але ніхто не пацерпіць. Да таго ж вы гэта не атрымалі праз сацыяльныя інвестыцыі?»
  - Ты звар'яцела, - прашаптаў ён. Паніка знікла, яе месца заняла злосць. І хутка. «Ты ебана. Вы робіце гэта на вачах у маёй дачкі? На каго вы працуеце?»
  «Томас, у цябе мала часу. Я спачатку застрэлю тваю дачку, бо ты мне патрэбен жывы, каб аддаць мне…
  "Добра. Нават не згадвайце пра гэта! Нават не кажы! Добра, я табе аддам».
  Данііл патэлефанаваў.
  "Добры дзень?" - пачуўся нізкі, меладычны голас у адказ.
   «Эндру». Ён перадаў тэлефон Томасу і загадаў: «Перадайце яму інфармацыю».
  «Я не запомніў!»
  «Яе страляюць першай і...»
  «Я проста маю на ўвазе, што гэта ў маім тэлефоне! Ён зашыфраваны. Гэта зойме хвіліну».
  Дэніэл сказаў у трубку: «Ён павінен расшыфраваць гэта».
  Эндру Фарадэй сказаў праз бляшаны дынамік: «Добра. Але спяшайцеся».
  Даніэль зазірнуў у джып. Дзяўчыну, відаць, раздражняла тое, што яна не можа знайсці песню ў сваім плэйлісце.
  Даніэль назіраў, каб пераканацца, што Томас не наехаў на нумар 911, бізнесмен пачаў друкаваць на сваім мабільным. Ён страціў сваё месца. Ён глыбока ўздыхнуў. Даніэль сказаў яму: «Будзь спакойны. Не спяшайцеся».
  «Ён сказаў: спяшайцеся!»
  - Спакойна, - сказаў Даніэль.
  Томас пачаў спачатку. Ён кіўнуў на экран і ўзяў тэлефон з рукі Дэніэла. Ён пачаў дэкламаваць лічбы.
  Даніэль забраў iPhone. «Ну?» - спытаў ён Андрэя.
  Ён пачуў стук клавіятуры. Затрымка. "Гэта добра." Тэлефон адключаны.
  Увесь інцыдэнт ад праслухоўвання аўтамабіля да пацверджання заняў чатыры хвіліны, як раз столькі часу, каб два кіроўцы па-добраму абмяняліся страхавой інфармацыяй і пагадзіліся, што тэлефанаваць у міліцыю няма сэнсу.
  «А цяпер сядайце ў машыну і едзьце дадому. Добра. Ты даў нам тое, што мы хацелі. Цяпер усё скончана. Проста ідзі дадому».
  Томас павярнуўся і дрыжачымі рукамі пацягнуўся да дзвярэй джыпа. Калі ён адкрыў яго, Даніэль дастаў з кішэні папяровы ручнік і, абгарнуўшы яго вакол ручкі пісталета, дастаў зброю і двойчы стрэліў бізнесмену ў патыліцу. Ён нахіліўся і паглядзеў у салон, дзе кроў запэцкала прыборную панэль і лабавое шкло, а таксама твар і капялюш яго дачкі, якая крычала, гледзячы на цела свайго бацькі, якое тузалася. Яна шалёна чаплялася кіпцюрамі за ручку дзвярэй.
  Данііл супакойліва падняў руку. Яна замерла, няўпэўненая ў гэтым жэсце, як ён уявіў, і злёгку павярнулася да яго. Ён стрэліў ёй адзін раз у цэнтр грудзей. Калі яна апусцілася назад, гледзячы ўверх, ён стрэліў ёй яшчэ два разы, у рот. Для ствала мозгу. Гэта апаражніла пяцізарадны цыліндр.
  Дэніэл апусціў пісталет на сядзенне і паклаў у кішэню папяровы ручнік. Ён вярнуўся да Prius і павольна аб'ехаў Cherokee. Ён выехаў з мікрараёна, час ад часу правяраючы люстэрка задняга віду, але не ўбачыў ні святла, ні машын хуткай дапамогі. Ён адзначыў толькі некалькі пазадарожнікаў, два, па супадзенні, з амаль аднолькавымі дзіцячымі сядзеннямі, прымацаванымі на заднім сядзенні.
  Ён выехаў наўпрост на бульвар, а потым накіраваўся ў горад. У рэшце рэшт ён апынуўся ў Паўднёвым Бронксе. GPS накіраваў яго на скрыжаванне, каля аднаго з лепшых — ці, прынамсі, больш чыстых — жылых праектаў. Ён пад'ехаў да месца, дзе на парковачным месцы стаяў без працы Taurus. Ён падышоў ззаду і ўключыў фары, хоць кіроўца ўжо бачыў яго, ён заўважыў. Калі "Форд" з'ехаў з месца, Дэніэл паралельна прыпаркаваўся, працёр салон на прадмет адбіткаў пальцаў, затым вылез і выпусціў ключы на падлогу аўтамабіля, пакінуўшы яго незачыненым. Ён сеў на пасажырскае сядзенне «Таўруса».
  Дэніэл кіўнуў лысаму Сэму Істану, які сядзеў за рулём, і Сэм зняў нагу з тормазу і памчаўся па вуліцы.
  «Чуў, што ўсё добра. Тэлефанаваў Андрэй».
  «Добра. І без хваста, - сказаў Даніэль. «Я ўпэўнены на дзевяноста дзевяць адсоткаў».
  Сэм кіўнуў, аднак — як зрабіў бы Даніэль — ён працягваў правяраць люстэрка задняга віду часцей, чым мог бы разумны кіроўца.
  Перш чым «Форд» павярнуў на вуліцу, па якой яны павінны былі ехаць у Манхэтэн, Дэніэл азірнуўся і заўважыў двух маладых людзей, якія павольна праходзілі міма «Прыуса», азіраючыся па баках, потым падсоўваючыся бліжэй, як каёты, якія вынюхваюць параненую здабычу.
  Данііл прачытаў тэкст. Наяўныя грошы былі злітыя з рахунку Aruba і ўжо адмытыя.
  «Хочаш дадому?» — спытаў Сэм. «Ці высадзіць вас на звыклым месцы?»
  «Цэнтр горада. Клуб».
  Даніэль нязменна праводзіў пятніцу днём, плаваючы ў сваім аздараўленчым клубе ў Бэттэры-парку, потым выпіваў ці два ў Ліманчэла і адпраўляўся на лодцы, каб пакатацца на закаце ў гавані Нью-Ёрка.
   Пасля гэтага крыху індыйскай ці тайскай ежы і вяртанне дадому, дзе ён выкліча адну з дзяўчат з службы выезду, якой карыстаўся. Каго выбраць? — здзівіўся ён. Даніэль быў у асаблівым настроі пасля стральбы — ён выявіў, што ўяўляе выцягнутае акрываўленае цела дачкі мішэні. Гэты ўспамін быў устойлівым і вабным.
  Ён вырашыў папрасіць адну з дзяўчат, якія дазвалялі сваім кліентам займацца гандлем грубымі вырабамі. Тым не менш, ён нагадаў сабе, што яму прыйдзецца быць крыху больш стрыманым, чым некалькі тыдняў таму, калі Аліса — ці гэта была Аліна? — апынулася ў аддзяленні неадкладнай дапамогі.
   РАЗДЗЕЛ 3
  12:20, ПЯТНІЦА НА
  1 ГАДЗІНУ НА 10 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Г ЭБІ!»
  Яна павярнулася і ўбачыла пульхнага рыжага чалавека, які набліжаўся праз праходы супермаркета электронікі каля мэрыі.
  Яна зноў успомніла сваё першапачатковае ўражанне, зробленае каля месяца таму, калі яны сустрэліся. На круглым трыццаці з нечым быў напісаны хлопчык з фермы . Выгляд, які вы не бачылі на Манхэтэне. Не тое, каб у гэтым вобразе было нешта дрэннае (што заўгодна, акрамя хіпстарскага выгляду, адчувала Габрыэла); Праблема была толькі ў тым, што было занадта лёгка ўявіць яго ў камбінезоне.
  Яна ўсміхнулася. «Прывітанне!»
  «Што ты тут робіш?» — спытаў яе Фрэнк Уолш, усміхаючыся.
  На ім была смуглявая кашуля пола, якая спалучалася з усімі тут. На яго бірцы з імем паведамляецца: Ф. Уолш, менеджэр аддзела рамонту кампутараў .
  Яна ўзяла яго руку, якую ён абняў.
  Габрыэла сказала: «Правядзіце сустрэчу ў цэнтры горада. Думаў павітацца».
  Здавалася, яго твар заззяў. «Без жартаў! Я толькі думаў пра цябе. Нічога сабе, Ціфані».
  Яна зірнула на сумку. «Толькі мой зручны абутак».
  «Мне падабаюцца тыя, якія ты носіш», - прашаптаў ён, заўважыўшы высокія абцасы, якія падымалі яе да яго росту. Сцюарт Вайцманс. Яны каштуюць столькі ж, колькі і адзін з камп'ютараў, якія прадаюцца ў бліжэйшым тарцы.
  "Паспрабуйце калі-небудзь хадзіць у іх на працу", - сказала яна са смехам.
   На дальняй сцяне з вялікіх і малых экранаў тэлевізараў мільгалі партытуры той самай рэкламы Geico.
  Фрэнк зірнуў на гадзіннік. «Вы вольныя на абед?»
  «Не, я павінен вярнуцца на гэтую сустрэчу. Хаця выпіць кавы знайшоў час».
  «Здзелка».
  Яны зайшлі ў Starbucks па суседстве, забралі свае напоі — яна — чорную каву, Фрэнк — пеннае латте. Яны сядзелі і балбаталі сярод прыглушанага драбнення блендеров і шыпення паравой прылады.
  Нягледзячы на знешні выгляд, Фрэнк быў як мага далей ад фермы. «Батанік» было лепшым апісаннем, слова, якога яна пазбягала б, але ён сказаў гэта пра сябе адзін ці два разы, так што, магчыма, гэта было палітычна карэктна. Кампутары паглынулі яго. Яго праца тут, вядома. І ён, здавалася, быў заўзятым удзельнікам ролевых онлайн-гульняў; яна зрабіла выснову пра гэта з таго, як ён сарамліва спытаў яе, ці ведае яна пэўныя назвы (яна ніколі ў жыцці не гуляла ні ў адну). Потым, выглядаючы крыху расчараваным, ён змяніў тэму і больш не падымаў гэтую тэму, напэўна, збянтэжаны.
  Фрэнк Уолш таксама быў аматарам кіно; ён хадзіў у кіно два разы на тыдзень. Гэта ў іх было агульнае.
  Яны пацягвалі каву і балбаталі. Потым ён прызнаўся з грымасай: «У мяне выхадныя... але я павінен наведаць сваю маці».
  «Віншую. І ўсе мае спачуванні».
  Ён засмяяўся.
  «Яна на Лонг-Айлендзе?» — успамінала Габрыэла.
  «Syosset. Але я вярнуўся ў нядзелю апоўдні. Тады ў SoHo пачынаецца фестываль нуар. Вам цікава? Стэрлінг Хайдэн, Іда Лупіно, Дэн Дурыя. Лепшыя з лепшых."
  «О, прабач, Фрэнк. Планы на нядзелю».
  «Вядома». Ён не выглядаў асабліва расчараваным. «Гэй, я раблю мікс з тых песень, якія табе спадабаліся. Ну, мікс спампаваць . Згадайце тут новаму клерку пра «стужку», і яны скажуць: «А?» »
  «Ого, дзякуй, Фрэнк». Хаця яна задавалася пытаннем: што гэта за песні? Яна мала слухала сучасную музыку, увогуле ніякай папсы. Шмат класікі і джаза. Шмат старадаўніх спевакоў і спевакоў кабарэ. Сінатра, Каўнт Бэйсі, Нэт Кінг Коўл, Размары Клуні, Дэніз Дарсел. Яна атрымала ў спадчыну велізарную калекцыю цудоўных альбомаў. Іх сотні, абнятых сваімі прыгожымі кардоннымі курткамі з насычаным пахам. Некалькі гадоў таму яна купіла круцёлку Michell GyroDec, выдатную машыну. Калі яна павялічыла гучнасць у сваёй кватэры, гукі, якія пасылаліся ва ўзмацняльнік, былі абсалютна чыстымі. Арышт. Яны скралі тваю душу.
  Магчыма, яна мімаходзь згадала пра гэта Фрэнку, і ён запомніў.
  Размова круцілася: пра апошні фільм Дэ Ніра, пра здароўе маці Фрэнка, пра планы Габрыэлы перарабіць яе кватэру ў Верхнім Вест-Сайдзе.
  Потым: «Смешна, што ты з'явіўся сёння». Вымаўленае пэўным тонам.
  «Як гэта?»
  «Я збіраўся патэлефанаваць вам пазней. Але вось вы тут. Дык вось».
  Габрыэла адпіла моцную каву. Яна прыемна падняла брыво ў яго бок. Значыць, працягвай .
  «Спытаць цябе што-небудзь?»
  «Ты паспрачаешся».
  «У нас ёсць шанец?» Ён праглынуў ад нерваў.
  «Нам…?» Габрыэла задумалася, ці быў гэты займеннік канцом сказу, хоць падазравала, што гэта так.
  Фрэнк усё роўна дадаў: «Спатканне, больш сур'ёзна. О, эй, я не кажу пра шлюб. Бог. Я нават не думаю, што гэта мае фінансавы сэнс у наш час. Але кожны раз, калі мы выходзілі, гэта націскала. Я ведаю, што гэта ўсяго некалькі разоў. Але ўсё роўна». Ён перавёў дыханне і кінуўся наперад. «Паслухайце, я не Раян Гослінг. Але я сапраўды працую над тым, каб скінуць некалькі фунтаў».
  Ён паглядзеў у сваю каву. Ён паказаў, што выкарыстоўвае Equal, а не цукар, і замаўляе з 2-працэнтным малаком, хоць Габрыэла ведала, што гэта не інструмент для барацьбы з лішнім вагой.
  Яна сказала яму: «Жанчынам падабаюцца мужчыны па многіх прычынах, а не толькі па знешнім выглядзе. І я сустракаўся з кімсьці, хто быў мёртвым званком Раяна Гослінга, і ён быў поўным херняком».
  «Так?»
  «Гэй, ты мне падабаешся, Фрэнк. Я сапраўды так. І можа быць «нас». Я проста хачу ісці вельмі павольна. У мяне былі некаторыя праблемы ў мінулым. У вас таксама, так?»
  «Гэй-эй, я быў магнітам для памылак». Ён удакладніў тое, што сказаў ёй некалькі тыдняў таму пра цяжкі разрыў. Яна не магла дакладна сказаць, хто дурань, а хто дурань.
  Слухаючы, яна налічыла на яго твары шаснаццаць вяснушак.
  "Я паважаю гэта", - сказаў ён сур'ёзна.
  "Што?" Яна штосьці прапусціла?
  «Тое, што вы паводзіце сябе разумна. Знаходжанне часу, абдумванне рэчаў. І каб ты не здзівіўся і не збег адсюль».
  «Як мне бегчы? Я нашу забіяцкія высокія абцасы».
  «Што вельмі прыемна».
  І цяпер, калі Фрэнк падняў сур'ёзную тэму і гэтае пытанне было абмеркавана, ён адмовіўся ад яе, за што яна была яму бязмежна ўдзячная. Ён падняўся, выцягнуў з падноса тры пакуначкі цукру і вярнуўся, высыпаўшы змесціва ў каву, а потым узбудзіўшы вір. Аднак перш чым сесці, ён дастаў з кабуры свой тэлефон Samsung.
  «Усміхніся».
  "Што?"
  Ён накіраваў на яе аб'ектыў камеры і зрабіў некалькі фотаздымкаў у поўны рост, ад галавы да абутку, а яна ўсміхнулася.
  Нарэшце сеў, перагледзеў здымкі. «Нейкія захавальнікі». Потым Фрэнк адпіў яшчэ кавы і паглядзеў на яе. «Вы ведаеце, гэты кінафестываль працягваецца ўвесь тыдзень».
  «Сапраўды? У аўторак я вольны, калі хочаце».
  «Тады я працую...»
  «Ну...»
  «Не, калі ў аўторак табе будзе добра, я памяняюся зменамі».
  «Сапраўды?»
  «Для цябе, так».
  «Гэта сапраўды міла, Фрэнк. Сапраўды міла». Яна адаравала яго ветранай усмешкай.
   РАЗДЗЕЛ 2
  11:00, ПЯТНІЦА НА
  1 ГАДЗІНУ 20 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Б РАД КЭПЛЕР І НАРЭШ С УРАНІ чакалі ў канферэнц-зале паліцыі Нью -Ёрка, у якой было адно акно з крапінкамі, якое выходзіла на будынак, які, як лічыў Кеплер, выходзіць на гавань Нью-Ёрка. Гэта было так добра, як і большасць праглядаў — прынамсі, для дэтэктываў, трэціх — у One Police Plaza. Прынамсі, калі яны ўдзельнічалі ў аперацыі, якая не мела назвы, пра якую ніхто не ведаў і, такім чынам, магла сапсаваць кар'еру роўна як і зрабіць яе.
  Кеплер любаваўся сваёй рукой, менш мускулістай, чым калі ён далучыўся да войска, але больш моцна загарэлай. Затым ён паглядзеў на Сурані, у якой быў амаль шэры колер твару, які заставаўся шэрым незалежна ад таго, колькі сонца ён атрымліваў. Абодвум мужчынам было каля трыццаці гадоў і больш-менш падцягнутыя, хаця целасклад Кеплера адлюстроўваў рэчаіснасць жыцця дэтэктыва: сядзячы, з хадой - самым цяжкім практыкаваннем на працы. Месяц таму ён ганяўся за кімсьці і злавіў яго, але сцягно ўсё роўна балела.
  Ебля.
  «Гэты хлопец, якім лайном ён выглядае?» Ён пастукаў папкай па стале перад сабой.
  «Не ведаю», — адказаў Сурані свайму напарніку. «Ніколі пра яго не чуў. Для чаго гэты пакой? Я нават не ведаў, што гэта тут».
  Кабінет, побач з іх аддзелам, галоўнымі справамі, быў пацёрты і цьмяны, застаўлены нахіленым сталом, шасцю крэсламі, тры з якіх былі непадобнымі, шафай для дакументаў і дзесяткамі скрынак з надпісам «Выкінь».
  І чортава марны выгляд. Але прынамсі гэта быў погляд, непадобны на яго кабінка, пяць-шэсць ці тысяча паверхаў адсюль, дзе адзінае, на што ён мог палюбавацца, была азадак дэтэктыва Лайкішы Таўн. Што было на што паглядзець. І гэты вобраз ніколькі не спадабаўся.
  Цяпер Кеплер паглядзеў на скрыні і вырашыў, што гэта пацешна, этыкеткі. Скрыні выглядалі так, быццам прастаялі тут некалькі месяцаў. Дык чаму ж хтосьці проста не выкінуў іх па інструкцыі?
  Сардэчна запрашаем у паліцыю Нью-Ёрка.
  Час быў толькі пасля 11:00 раніцы. Вы адчувалі пах старога алею, часнаку, рыбы - як час ад часу ў большасці будынкаў, у залежнасці ад пануючага ветру і вільготнасці, улічваючы блізкасць і няспыннае замахванне Чайнатауна . Што тычыцца Маленькай Італіі: Arrivederci!
  - Я галодны, - сказаў Кеплер.
  "Я таксама. Але».
  «Дзе ўсе?»
  Сурані не ведаў. Такім чынам, яны прымалі тэлефонныя званкі, яны рабілі тэлефонныя званкі.
  «Таму што, — сказаў Кеплер на сваёй Галактыцы, тлумачачы злачынцу, якога ён злавіў і які цяпер знаходзіцца пад зняволеннем, — яны больш не збіраюцца збіваць яго. Гэта лепшае, што яны зробяць, а гэта значыць, што гэта лепшае, што вы можаце зрабіць. Васемнаццаць месяцаў. Вы можаце падаваць гэта, стоячы на галаве».
  «Чорт, чувак», - пачуўся голас Дэвона з іншага канца лініі.
  "Добра. Трэба ісці». Кеплер адключыўся, яшчэ раз зірнуў на сваю цёплую карычневую руку. Ён нікому не казаў, што яго крыніцай былі лямпы салярыя Ларчманта, які знаходзіўся за пятнаццаць міль ад дома. Ён казаў людзям, што кожны дзень бег трушком, гуляў у гольф, плаваў.
  «Гэта быў Дэвон?» — спытаў Сурані.
  «Так».
  «Васемнаццаць месяцаў? Стаіць на галаве? Ніякім чынам. Ён трахаўся».
  "Я ведаю, што. Вы гэта ведаеце. Дэвон будзе ведаць гэта. Шкада, але ён не павінен быў кіраваць машынай для ўцёкаў.
  "А гэта не было", - сказаў Сурані.
  "Што?"
  «Машына. Ніхто не сышоў».
  Кеплер засмяяўся. «Капітан спазніўся. Яны абодва спазніліся. А я галодны. Ты, чорт вазьмі, учора на судзе пастанавіў».
  Сурані з некаторай сціпласцю сказаў: «Так, усё прайшло добра. Я быў шчаслівы. Добрае журы. Мне падабаюцца добрыя журы».
  Абодва дэтэктывы больш сварыліся, чым рабілі адзін аднаму кампліменты, і часам проста абражалі, але ўсе формы адказу грунтаваліся на аднолькавай прыхільнасці. «Раз'юшаны» было слова, якое часта ўзнікала.
  Ён і Сурані былі палюбоўнікамі апошнія сем гадоў і партнёрамі — у прафесійным сэнсе — чатыры. Неўзабаве адна ці другая прапанавалі б выйсці замуж. Кеплер быў блізкі да таго, каб задаць пытанне.
  І беражы Божа нікога ад той сілы, хто зрабіў хоць бы каментар з гэтай нагоды, падняў хоць бы адно брыво, хоць бы ўздыхнуў.
  Кеплер зноў агледзеў свой тэлефон, каб заказаць ежу на вынас. У пачатку яго адраснай кнігі на Галактыцы былі тры тэчкі: !breakfast , !dinner , !lunch , знак прыпынку быў дададзены, каб файлы стаялі першымі ў чарзе перад людзьмі. Ён спрачаўся паміж першым і трэцім — у яго быў нейкі блінны настрой, — калі дух нарэшце ўварваўся ў пакой.
  Абяцанне сасісак і вафляў знікла разам з самім тэлефонам, калі ўнутр увайшоў змучаны мужчына ў касцюме. З маршчыністым тварам, са шматлікімі падбародкамі, капітану Полу Барклі было каля пяцідзесяці. Ён нёс круглы жывот таго, хто еў тады, калі яму было зручна, а не тады, калі доўгія гадзіны і патрэбы справы вымагалі ад яго снедаць, калі настаў час абеду, ці наадварот.
  Тым не менш, гэты чалавек меў такую ж праведную рэпутацыю, як загар Кеплера — і значна больш сапраўдную. Усе ведалі, што Барклі заплаціў свае ўнёскі, і, паводле легенды, у доказ гэтага былі шнары ад куль. Так што ніхто з дэтэктываў не чапляў, прынамсі, не занадта, і дакладна не да яго твару.
  «Спадары».
  - Капітан, - сказала Сурані. Ківок ад Кеплера.
  «Напружаны дзень», - прамармытаў Барклі і паглядзеў на свой iPhone, каб пацвердзіць гэта. Прачытаць тэкст. Адпраўляў смс, не звяртаючы ўвагі на мужчын.
  Страўнік Кеплера пратэставаў. Вафлі. Яму захацелася вафель. Ці, можа быць, клубны сэндвіч.
  Барклі агрызнуўся: «Ну, пра што гэта? Запыт на аперацыю пад прыкрыццём?»
   «Правільна», - сказаў Кеплер.
  «Дзе дэтэктыў Макнамара?»
  - У дарозе, - сказаў Кеплер.
  «Ну, пачні». Барклі страшна ўзняў брыво. Кіравала нецярплівасць.
  «Ну, ведаеце, сэр, мы не ўпэўнены. Мы не сабралі».
  «Гэта было...» Сурані перастала гаварыць і паглядзела ззаду капітана, у дзвярны праём. «Вось натхняльнік аперацыі. Яна можа даць вам усе падрабязнасці. Гэй, Гэбі!»
  Прыгожая, але суровая жанчына ўвайшла ў пакой. Звычайна без усмешкі яна паглядзела на ўсіх трох мужчын, вітаючы капітана.
  Кеплер з яго схільнасцямі не ў апошнюю чаргу цікавіўся дэтэктывам Гэбі з-за яе цела. Але, чувак, яна добра апранулася. Ён гэта цаніў. Тонкая белая блузка пад пінжаком у чорна-белую клетку. Як зноў называлася тая тканіна? Было нейкае слова для гэтага, гэты шаблон. Шэрая спадніца.
  І гэта былі выдатныя цёмныя панчохі. Таксама прыгожыя высокія абцасы.
  Ён і Сурані не захапляліся пераапрананнем, але калі б і захапляліся, то былі і горшыя людзі, чым дэтэктыў Гэбі.
  Яна сама была крыху легендай. Дачка дэтэктыва, які працуе ў аддзеле па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю, яна прыйшла ў службу адразу пасля заканчэння каледжа, працавала на месцы злачынства. Калі яе бацька быў забіты пры выкананні службовых абавязкаў, яна стала дэтэктывам і перайшла да буйных спраў, часта працавала ў OC, як і яе стары, спецыялізуючыся на звышгвалтоўных групоўках Усходняй Еўропы, якія базуюцца ў Брукліне і Квінсе.
  Вядомая сваёй працай пад прыкрыццём, яна мела бліскучы спіс арыштаў. І што яшчэ больш важна, узровень яе асуджанасці быў зашкальваючы. Любы мог каго заўгодна ахапіць; мець розум і яйкі, каб пераканацца, што лохі сышлі на доўгі час, было чымсьці зусім іншым.
  Гэбі адкінула з ілба жудасную пасму каштанавых валасоў.
  Капітан спытаў у яе: «Такім чынам, вы хочаце правесці аперацыю пад прыкрыццём?»
  «Гучыць як тэлешоу», — іранізаваў Кеплер, спрабуючы прымусіць яе ўсміхнуцца. Усе яго ігнаравалі, і ён вырашыў перастаць быць мілым.
  «Правільна», - сказала яна ім.
   «У чым справа?»
  «Я чуў ад свайго даведніка, што з'явіўся гулец. Хлопец па імені Дэніэл Рырдан.
  «Ніколі пра яго не чуў. Арганізаваная злачыннасьць?»
  «Ніякай сувязі ні з адным з экіпажаў, якія я змог знайсці», - паведаміла Гэбі. «Па словах майго інфарматара, ён кіруе невялікай аперацыяй з Уол-стрыт. У яго два партнёры, з якімі ён працуе. Мець толькі імёны. Эндзі або Эндру, і Сэм.
  «Або «Сэмюэл»?» - пацікавіўся Кеплер.
  Яна перавяла на яго вочы; звычайна яны былі зялёныя, сёння больш жаўтлявыя, жудасныя. «Толькі «Сэм». Сказана жвава, як быццам: ці не згадаў бы я больш доўгае імя, калі б гэта было тое, што я пачуў? «Больш нічога пра іх не ведаю. Але мой даведчык чуў, што гэта васьмізначная аперацыя».
  «Ісус. Хто ваш інфарматар?»
  «Хлопец звязаны з экіпажам Sedutto».
  З пэўнай пашанай Кеплер спытаў: «Ваш хлопец — канфідэнцыйны інфарматар, укаранёны ў Седутта ?» І ён яшчэ жывы?»
  Нібы раздражнёная гэтым перапыненнем, яна коратка сказала: «Ён вельмі добры. І я плачу яму шмат грошай, каб быць добрым».
  Капітан спытаў: «Чым займаюцца Рырдан і яго каманда?»
  «Гэта сур'ёзнае дзярмо, Пол. У асноўным грошы, некаторыя наркотыкі, некаторыя зброю. Афшорныя рэчы. Але самае страшнае, што ён збіў як мінімум паўтузіна чалавек. Пара сведкаў і некалькі канкурэнтаў. А адзін са сведак? Мяркуючы па ўсім, з хлопцам была сям'я. Забілі і іх».
  "О, чувак", сказаў Сурані, паківаўшы галавой. Ён і Кеплер разглядалі магчымасць усынаўлення.
  «Шматмільённая аперацыя і траплення», — разважаў капітан. Ён ніколькі не разгубіўся. Добры матэрыял для прэсы, падумаў бы ён. Гэта было цынічна, але Кеплер ведаў, што ў гэтым бізнесе трэба ўлічваць імідж. Дзярмо Белага рыцара мела значэнне ў бюджэтны час, гэта мела значэнне ў час павышэння. Гэта была гульня, якой навучыліся ўсе, і ніхто не адчуваў сябе вінаватым у гульні.
  «Што вы плануеце для здымачнай пляцоўкі?» - спытаў Барклі.
  «Гэта будзе складана. Рырдан разумны. І падазроны да чорта, паводле майго CI. Мне трэба стварыць фальшывы офіс дзе-небудзь на Манхэтэне».
   «Офіс? Што гэта значыць?" — прама спытаў Барклі.
  Яе голас адпавядаў ягонаму: «Кампанія. Бізнэс, офіс . Магчыма, інвестыцыйная кампанія. Мне шмат не трэба. Пара пакояў, мэбля. Некаторыя фальшывыя файлы я знайду сам. Дэкарацыі, рэквізіт. Кабінет будзе пусты — і напалову пусты, як у аблаве. Гэта частка майго плана».
  «Мы не Abscam, у нас не так шмат грошай».
  «Што такое Abscam?» — спытаў Сурані.
  Ніхто не адказаў. Кеплер нагадаў сабе растлумачыць свайму партнёру, што гэта было адно з найбуйнейшых укусаў у гісторыі ЗША.
  Гэбі сказала: «Нам гэта не будзе каштаваць шмат. Я думаў, мы маглі б выкарыстаць тое месца, якое аддзел па наркотыках зачыніў у мінулым месяцы. Ён проста сядзіць пусты. Мідтаун. Чарапахавы заліў. Ах, і мне спатрэбіцца незаняты гарадскі дом дзе-небудзь у Верхнім Іст-Сайдзе. Толькі для вонкавага выгляду. Уся гэтая справа, верагодна, будзе ацэненая пад парай G».
  Барклі прабурчаў: «Гэта, напэўна, магчыма».
  «Я даручу IT-аддзелу стварыць фальшывы вэб-сайт для кампаніі. Я зраблю выгляд, што на яго толькі што наляцелі. І я зраблю старонку ў Facebook для сваёй ідэнтычнасці. Простыя рэчы. Але дастаткова добра, каб падмануць Рырдана, калі ён праверыць. Што ён і зробіць».
  Барклі яшчэ раз буркнуў. «Трымайся. Вы павінны мяне пераканаць, дэтэктыў. Раскажы мне больш пра Рырдана.
  «Не маю шмат. Я датамінаваў яго. Ён багаты, жыве хутка. У яго ёсць Maserati, але яна павольнейшая за яго Porsche. У яго ёсць шыкоўная лодка ў Канэктыкуце і яшчэ адна ў ніжнім Манхэтэне».
  «Ну, добра», — сказала Сурані. «Мы шукаем зусім новы клас злачынцаў. Рух уверх па свеце».
  - Або ўніз, - паправіла Гэбі з марозам у голасе. «Ён забівае сем'і, памятаеш?»
  Прынамсі, Кеплер быў не адзіным, каго яна стукала бізуном.
  «Сінгл Рырдана. Ніколі не быў жанаты, хоць мой даведнік кажа мне, што часам ён сцвярджае, што разведзены, а часам ён удавец. У яго ёсць гарышча ў TriBeCa коштам тры мільёны і кампанія на Уол-стрыт. Гэта законна — ён удзельнічае ў працы з венчурным капіталам. Фонд Norwalk. Але ў мінулым годзе ён зарабіў толькі адзін бал два мільёны, згодна з яго падаткамі. Яго лад жыцця ў пяць разоў большы. Такім чынам, інвестыцыі - гэта прыкрыццё для адмывання грошай, продажу зброі і іншых рэчаў, якія ён робіць».
  «Магчыма, ён проста хлусіць падатковай службе аб тым, колькі зарабляе яго законная кампанія», — выказаў здагадку Кеплер.
  «Не пра яго прыкрыццё. Навошта яму гэта рабіць? Хто б гэта зрабіў? Гэта самагубства. Ён не дурны, Брэд.
  Ай.
  Сурані спытаў: «А партнёры? Эндру і Сэм? Яны зьвязаныя з Norwalk Fund?»
  «Я правяраў кампанію, вядома, спрабуючы знайсці іх поўныя імёны. І не, гэта не так».
  Канешне…
  «Дык што ты хочаш, каб з гэтага атрымалася?» - спытаў Барклі. Ён быў вядомы сваёй любоўю да вялікай карціны.
  «Я набліжуся да Рырдана, потым раскажу прынаду, дам яму, Эндру і Сэму шанец звязацца з маім інфарматарам у нечым вялікім. Я буду невінаваты, таму мяне давядзецца вывезці».
  «Набіце іх на злачынную змову», — сказаў Барклі.
  «Дакладна. Мой даведчык, яго завуць Джозэф, будзе падключаны. Як толькі яны сустрэнуцца з ім і згадаюць забойства, мы зможам заехаць. І атрымаць ордэры на іх офісы і дамы. Калі нам пашанцуе, мы зможам знайсці нешта, што звязвае яго з ранейшымі хітамі — зброя, запісы, грашовыя пераводы».
  «Падобна на тое, што вы добра прадумалі гэта, як заўсёды, дэтэктыў. Скажыце мне, як вы хочаце яго запусціць».
  Яна патлумачыла: «Маім прыкрыццём для здымачнай пляцоўкі будзе Габрыэла Макензі, менеджэр фальшывага бізнесу, пра які я згадваў. Я называю гэта Prescott Investments. Гэта будзе выглядаць так, быццам мой бос — Чарльз Прэскот — займаўся нейкімі незаконнымі біржавымі таргамі. І вы двое расследавалі яго за гэта. Прыйшоў час бюста, але ён знік. Вы падыходзіце да нас з Рырданам на вуліцы. Вы расказваеце пра Прэскота. Гэта прыцягне ўвагу Рырдана. Потым, як ты сыдзеш, падыдзе і мой Язэп. Ён скажа мне, што заключаў нейкія незаконныя здзелкі з Прэскотам і злы, што з'ехаў з горада. Ён папросіць мяне перадаць гэты таямнічы спіс, які каштуе мільёны».
   - спытаў Барклі. «Што ў спісе?»
  Добрае пытанне, падумаў Кеплер.
  «Не мае значэння», - сказала яна грэбліва.
  А можа і не.
  - Гэта Макгафін, - працягнула Гэбі. «Можа быць што заўгодна. Але я вырашыў зрабіць так, каб Рырдану гэта здалося , што гэта спіс цароў злачыннага свету, якія ўдзельнічаюць у змове з мэтай разбурыць фондавую біржу на дзень-два і па-вялікаму ачысціць яе. Я дам некалькі падказак, каб ён разабраўся. Маўляў, адзін з кліентаў Прэскота — нямецкі тэрарыст і гандляр зброяй. Я называю яго Гюнтэр. Астатнія - брокеры або гандляры, у асноўным замежныя. І я працую над дагаворам арэнды, які павінен быць падпісаны ў бліжэйшыя некалькі тыдняў — на гэтую нерухомасць на Банкірскай плошчы ў Манхэтэне, дзе фондавая біржа ўводзіць новую сістэму сувязі. Рырдан можа зразумець гэта з гэтага, але каб быць у бяспецы, я збіраюся схаваць гэтую памятку ў некаторых файлах, якія я дам яму для вывучэння, як быццам я не ведаў, што яна была там ".
  Яна паклала на стол яшчэ адзін дакумент.
  Ад: Чарльз Прэскот
  Каму: Інвестыцыйны сіндыкат
  Re: Абноўлены расклад
  2-е чысло месяца: адкрываецца Тэхналагічны цэнтр Нью-Йоркскай фондавай біржы на Банкірскай плошчы ў ніжнім Манхэтэне.
  4-е чысло: Уступае ў сілу дагавор арэнды склада па адрасе пл. Банкіраў, 7. Нашы «інжынеры» прыбываюць з адпаведным абсталяваннем, каб адключыць валаконна-аптычную сістэму тэхналагічнага цэнтра непасрэдна пад складам.
  6-е чысло месяца: амерыканскія інвестары выходзяць з-пад юрысдыкцыі ў бяспечныя гавані. Рэкамендуецца: Швейцарыя, Кайман, Сэнт-Кітс, Сэнт-Томас.
  8 чысла месяца, 11 раніцы: падзея адбываецца на складзе. NYSE прыпыняе таргі.
   8-9-е: Завяршэнне здзелак кароткага продажу, зробленых на працягу года, размеркаванне прыбытку інвестарам.
  «Планаваны тэрмін каля Дня Калумба, таму я называю гэта Кастрычніцкім спісам — людзьмі ў сіндыкаце Прэскотта разам».
  «Люблю, — сказаў Кеплер. Ён быў сапраўды ўражаны. Калі б ён гуляў за іншую каманду, ён мог бы лёгка закахацца ў Габрыэлу.
  Яна працягнула: «Джозэф таксама будзе патрабаваць вярнуць дэпазіт, які ён заплаціў Прэскотту. Чатырыста тысяч даляраў, нешта такое».
  «Вой, пачакай, я не магу прыдумаць, каб купіць такія грошы», — хутка сказаў капітан.
  «Не. Мне не патрэбныя рэальныя грошы. Рырдану дастаткова ведаць, што стаўкі высокія. Калі дэпазіт складае чатырыста тысяч, то аперацыя мае справу з сур'ёзнымі грашыма. Гэта замацавае здзелку».
  Барклі спытаў: «Навошта выкарыстоўваць свой CI для ролі?» Чым не дэтэктыў?»
  «Давер. Калі Рырдан праверыцца, ён выявіць, што Джозэф звязаны з Седутта. Але, як я ўжо казаў, мне спатрэбіцца прынамсі пара іншых афіцэраў, акрамя Брэда і Нарэша. Я хачу Алену Радрыгез з аддзела наркотыкаў».
  «Я паспрабую яго размахнуць», - сказаў Барклі.
  Габі цвёрда сказала: «Зрабі так, каб усё атрымалася. Яна мне патрэбна. Яна добрая».
  «Якая яе роля на здымачнай пляцоўцы?» - спытаў Барклі.
  «Яна будзе маёй супрацоўніцай у Prescott».
  Сурані: «Вы сказалі, што вам пагражаюць. Як Джозэф збіраецца прымусіць вас даць яму спіс?»
  «Ён выкрадзе маю дачку».
  Кеплер здзіўлена міргнуў вачыма. У яе ёсць дачка? Гэбі была найменш мацярынскай асобай, якую ён мог прыдумаць.
  Яна працягвала: «Рырдан будзе трымацца побач са мной, пакуль я буду бегаць па горадзе, спрабуючы знайсці Кастрычніцкі спіс і чатырыста K. Я ўпэўнена, што ён пакліча Эндру і Сэма — яны будуць рабіць выгляд, што дапамагаюць мне. вярні маю дзяўчыну. Але тое, што яны сапраўды зробяць, - гэта заключаць здзелку з Джозэфам, каб прадаць яму спіс або пачаць з ім бізнес».
  «Што, калі Рырдан не кусаецца?» - спытаў Кеплер.
   «Тады вы змарнавалі дзень-два, калі маглі гуляць у гольф».
  "Ён не гуляе ў гольф", - сказаў Сурані. «Ён глядзіць гольф».
  Кеплер паказаў яму палец. Тонка. І ласкавы позірк.
  «А я выдаткаваў дзве тысячы за здымачную пляцоўку», — прабурчаў Барклі.
  Яна паглядзела на яго, як на мужа, які робіць вельмі дробязную заўвагу наконт крухмалу ў сваіх кашулях.
  Толькі Гэбі Макнамара, з трыццаці тысяч паліцэйскіх у паліцыі Нью-Ёрка, магла дабіцца такога выгляду.
  «Такім чынам, Пол, мы можам ісці наперад?»
  Ці выкарыстоўваць іх імёны.
  Ён спрачаўся хвіліну. «У вас ёсць тры дні максімум. У панядзелак згортваем, што знойдзеш, ці не знойдзеш».
  «Здзелка. Дзякуй». Яе ўдзячнасць хутка згасла. «Цяпер вялікая частка працы будзе скіравана на тое, каб пераканаць Рырдана, што гэта законна». Як калі б яна згадала, што ёй трэба кінуць бялізну, Гэбі сказала: «Мне трэба застрэліць паліцэйскага».
  Яна зірнула ў мой бок, калі сказала гэта? — здзівіўся Кеплер.
  Барклі цвёрда сказаў: «На здымачнай пляцоўцы не было зброі. Не можа здарыцца».
  - Мне трэба, - сказала яна, і гэтыя словы былі яшчэ больш моцнымі, таму што яна была такой жахлівай. «Калі ў Рырдана ёсць якія-небудзь сумневы, гэта супакоіць іх. Мы будзем аснашчаць стрэльбу халастымі або навучальнымі патронамі». Яна кацілася наперадзе. «Возьмем маладзёна з патруля. Ён будзе ў джазе».
  Кеплер сказаў: «Не».
  Усе павярнуліся да яго, Гэбі найбольш пранізліва. Ён сказаў: «Рырдан не можа быць побач з вамі. Яго ўбачыў патрульны або панятыя, і ён стаў падазраваным. Ён сыдзе на зямлю або адступіць».
  «Добры момант. Я не думаў пра гэта. Я буду сачыць за тым, каб ён быў на адлегласці».
  Барклі адзначыў: «Прэса, грамадскасць, усе будуць малпаваць, паліцэйскага застрэлілі. Раптам гэта першая старонка New York Post . Людзі будуць задаваць пра яго пытанні».
  Яна сказала: «Гэта адбудзецца на бязлюднай вуліцы. Мінімізуйце сведак. Мы будзем выкарыстоўваць фальшывае імя. Я праверыў, і ў паліцыі нікога няма па імені Фрэд Стэнфард Чэпмен. Маё спатканне на выпускны баль у сярэдняй школе. Мы атрымаем фальшывую бірку з імем і падрыхтуем фальшывы прэс-рэліз. Скажы кіраўніку прафсаюза патрульных, што гэта ў наборы».
  Яна ўтаропілася ў капітана Барклі позіркам снайперскай вінтоўкі. І яна маўчала. Ён неахвотна сказаў: "Я мяркую, што гэта спрацуе".
  «У мяне ўвесь набор зарганізаваны». Гэбі перабірала сумачку. Кеплер заўважыў скрутак пражы, сіні і зялёны. Ён памятаў, што яна адпачывала вязаннем. Спачатку гэта здавалася дзіўным, але ён марнаваў час на Angry Birds і Sudoku і, так, на прагляд гольфа. Яна дастала адзін аркуш паперы і паклала яго на стол перад імі. «Гэта сцэнар, дзень за днём, пачынаючы з сённяшняга дня. Запомніце зараз. Яе здрабняюць перад тым, як я сыду. Будуць варыяцыі і імправізацыі, але я напішу вам паведамленне, калі планы зменяцца».
  Трое мужчын падаліся наперад і прачыталі.
  АПЕРАЦЫЯ ПАД ПРЫКРЫЦЦЁМ 2340-42 (КОДАВАЯ НАЗВА: «ЧАРЛЬЗ ПРЭСКАТ OP»)
  Пятніца
  — Дэт. Макнамара, яна ж Габрыэла Макензі, уступае ў кантакт з суб'ектам Дэніэлам Рырданам.
  субота
  — Дэц. Кеплер і Сурані звязваюцца з дэт. Макнамара і Суб'ект Рырдан: Чарльз Прэскат, які ўцякае з горада.
  —Канфідэнцыйны інфарматар Джозэф звязваецца з Дэт. Макнамара і Суб'ект Рырдан пра выкраданне дачкі (Сары), вымагальніцтва дэт. Макнамара прадаставіць «Кастрычніцкі спіс» і $.
  — Макнамара і Рырдан спрабуюць знайсці Кастрычніцкі спіс і $.
  — Пры дапамозе Дэт. Алена Радрыгес, Дэпартамент Макнамара і Суб'ект Рырдан атрымліваюць доступ да манхэтэнскага месцазнаходжаньня «Prescott Investments». Знайдзіце Кастрычніцкі спіс.
  — У названым месцы дэт. Макнамара і Суб'ект Рырдан сутыкаюцца з Дэтам. Кеплеру і Сурані, але ўдаецца кантрабандай вывезці Кастрычніцкі спіс з Prescott Investments. Дадае даверу да яго важнасці. Падказкі, дадзены Суб'екту Рырдану аб магчымай фінансавай афёры.
  — Дэт. Макнамара і Суб'ект Рырдан застаюцца пад прыкрыццём, спрабуючы знайсці долары, у той час як здаецца, што яны вядуць перамовы з разведчыкам Джозэфам як «выкрадальнік».
   Нядзеля
  — Дэт. Макнамара і Суб'ект Рырдан спрабуюць знайсці грошы ў таунхаусе каханай Чарльза Прэскота ў Верхнім Іст-Сайдзе. Перахоплены дэц. Кеплер і Сурані і патрульны афіцэр з выдуманым імем Фрэд Стэнфард Чэпмен. Пастаноўка Чэпмена. дэт. Макнамара і Суб'ект Рырдан уцякаюць. дэт. Макнамара прыкідвае траўму падчас уцёкаў.
  — Калі ён яшчэ не зрабіў гэтага, суб'ект Рырдан, верагодна, звяжацца з партнёрамі, Эндру і Сэмам, пад выглядам дапамогі дэт. Макнамара забяспечвае вызваленне дачкі.
  — Суб'ект Рырдан і альбо/або Эндру і Сэм сустракаюцца з CI Joseph з намерам удзельнічаць у змове з мэтай махлярства і забойства дэтэктыва Макнамары. CI або месца сустрэчы будуць падлучаныя. CI перадасць інфармацыю аб месцазнаходжанні Det. Макнамара.
  — Тактычная ліквідацыя Рырдана, Эндру і Сэма экстранай службай.
  Відавочна, што Барклі быў уражаны, хоць і стараўся гэтага не паказваць. «Чалавек. Гэта сцэнар ».
  Яна прама сказала: «З такімі людзьмі, як Рырдан, нельга імправізаваць».
  Ён забівае сем'і...
  Кеплер спытаў: «Вы ўпэўнены, што Рырдан пабяжыць з вамі?»
  «Ён прыйдзе. Я паклапочуся пра гэта».
  «Як вы збіраецеся яго злавіць?»
  «Кожную пятніцу пасля абеду ён плавае ў аздараўленчым клубе Бэттэры Парк...»
  - Або гуляе ў ракетбол або тэніс, - хутка зазначыў Кеплер.
  Яна павярнулася да яго. «Адзіная прычына, каб далучыцца да гэтага канкрэтнага клуба, - тэніс ці більярд. Мае дадзеныя паказваюць, што ён ніколі не плаціў за час на корце і не купляў мячы. Значыць , ён плавае».
  Я выпраўляюся. І яна гаворыць па-грэцку. Ці гэта была лацінка? Якая жанчына. Іншая каманда выглядала ўсё цікавей.
   «Пасля гэтага ён ідзе да Ліманчэла выпіць».
  «Што ў Ліманчэла?»
  «Рэстаран на гавані». Гэбі стала даволі ўмела размаўляць з Кеплерам, не гледзячы на яго. Яна працягнула Барклі: «Ён звычайна п'е скотч або чырвонае віно. Я буду мець некалькі маленькіх бутэлек кожнага са мной. Я пагляджу, што ён п'е, і пайду ў жаночую прыбіральню, вылью сабе на рукаў. Прымусьце яго падумаць, што ён запляміў маю блузку. Я вазьму яго адтуль».
  Калі падумаць, Кеплер падумаў, што Гэбі можа быць не самай лепшай жанчынай у свеце на сённяшні дзень.
  «Што вы маеце на ўвазе пад «прытворствам траўмы»?» — спытаў Сурані, націскаючы на сцэнар.
  «Мне давядзецца здавацца ўразлівым. Каб Рырдан паверыў, што я не пагражаю. Верагодна, я ўпаду, а потым укушу сябе за шчаку, каб было падобна, што я крывацёк са зламанага рэбра і разрыву лёгкага. Акрамя таго, здаецца, што Рырдан крыху садыст. Калі я адчуваю боль, гэта ўзбуджае».
  «Вы былі б узброеныя?» — спытаў Сурані.
  «Як я магу быць? Я офіс-менеджэр інвестыцыйнай кампаніі». Погляд на сцэнар, які яна напісала.
  - Тады дрот, - прапанаваў Кеплер.
  Гэбі сказала: «Не». Нахмурыўшыся, нібы бясконца збянтэжаны, ён не зразумеў.
  Сурані сказаў: «У нас ёсць некалькі добрых гаджэтаў з тэхнічнага аддзела, Габрыэла, я маю на ўвазе абсталяванне для назірання. У нас ёсць GPS і мікрафон у прыпальвальніку...
  «Вы б далі мне запальніцу, калі я не палю?» Што Рырдан будзе з гэтым рабіць?»
  «Я проста кажу. Нешта».
  «Не. Без правадоў. І ніякага старонняга назірання таксама. Вы двое і ўсе… трымайцеся на адлегласці. Я не магу рызыкаваць, што Рырдан падкажа на здымачную пляцоўку. Гэта самая вялікая небяспека. Ён не вытрымаў так доўга з-за неасцярожнасці. А цяпер чытайце сцэнарый, пакуль не вывучыце яго на памяць».
  Яна адсунула старонку наперад, і, як вучні перад суровым настаўнікам, Сурані і Кеплер выканалі яе загад. Калі яны кіўнулі, Гэбі змятала ўсё і падышла да здрабняльніка. Яна падключыла адзінка ў і зрабіў канфеці. Потым закінула кашалёк на плячо. Яна сказала дэтэктывам: «Сёння вечарам я адпраўлю вам больш падрабязную інфармацыю. Перахопіце нас на рагу каля маёй кватэры каля дзесяці-адзінаццаці».
  Сурані дэкламаваў: «"Дэтэктывы Кеплер і Сурані звязваюцца з дэтэктывам Макнамарай і суб'ектам Рырданам па тэме: Чарльз Прэскот уцякае з горада". »
  Яе першая і адзіная ўсмешка. «Добра».
  Кеплер сказаў: "Адно?"
  Габі паглядзела на яго сур'ёзна. "Так?"
  «Ваш CI, гэты Джозэф. Вы яму давяраеце?»
  «Практычна так».
  «Практычна», — паўтарыў Кеплер. «Добра, начальнік Джозэфа? Седутто? Ён бяда; вы гэта ведаеце. Ці ёсць шанец, што Джозэф кіруе вамі ? Я маю на ўвазе, магчыма, ён думае, што Рырдан з'яўляецца крыніцай вялікіх грошай. І цябе таксама вывезе, калі атрымае тое, што яму трэба».
  Найлепшыя канфідэнцыйныя інфарматары з маральнага пункту гледжання заўсёды знаходзіліся ў некалькіх цалях ад злачынцаў, з якімі яны былі звязаны.
  Ці раззлавалася б Гэбі, што ён паставіў пад сумнеў яе меркаванне, даверыўшыся гэтаму Джозэфу?
  Але яна сказала толькі: «Я цаню гэта, Брэд. Але я ацаніў рызыку, і яна прымальная. Мы мала што можам з гэтым зрабіць».
  Потым яе не стала.
  "Ну, гэта чортава дзяўчынка", - сказаў Барклі.
  Назоўнік, да якога ні Кеплер, ні яго партнёр не хацелі набліжацца.
  Затым капітан сказаў: «Я хачу, каб на яе былі вочы і вушы».
  «Але, - звярнула ўвагу Сурані, - яна сказала, што сачэння няма».
  «Мне ўсё роўна, што яна сказала. Я хачу ведаць усё, што яна кажа, куды яна ідзе і каго бачыць. Дваццаць чатыры сем. Гэта занадта небяспечна, каб пакінуць яе круціцца на ветры. Займіцеся гэтым зараз».
   РАЗДЗЕЛ 1
  8:20, ПЯТНІЦА НА
  2 ГАДЗІНЫ НА 40 ХВІЛІН РАНЕЙ
  
  
  Я СКАЖУ ВАМ, ШТО МНЕ ТРЭБА . Мне патрэбны нехта мёртвы. Нехта, хто дрэнны, хто дастаўляў клопатаў і прычыніў мне і іншым людзям шмат болю. Гэта простая мэта — забойства, — але ёсць складанасці. Шмат ускладненняў».
  Пётр Карпанкоў зрабіў паўзу, быццам гэтыя словы былі занадта драматычныя. Ці, магчыма, недастаткова драматычны, неэфектыўны ў перадачы маштабу грахоў, за якія ён хацеў атрымаць справядлівасць. Сёння яго абветраная скура была больш бледнай, чым звычайна, і яму здавалася, што яму шэсцьдзесят гадоў, а не пяцьдзесят. Галава мужчыны ў форме кулі, прысыпаная кароткімі рэдкімі валасамі, глядзела ў акно Karpankov Transportation, Inc., сярэдняй кампаніі, якой ён кіраваў на працягу многіх гадоў і атрымала ў спадчыну ад бацькі. Будынак, непрыгожы і пацёрты, стаяў на кукітах у Мідтаўне, каля ракі Гудзон. У яго было дастаткова грошай, каб пабудаваць вялікі сучасны аб'ект, але ён захаваў першапачатковы будынак кампаніі. Гэтак жа ён жыў у тым жа асобным доме плошчай дзве тысячы квадратных футаў з чырвонай цэглы ў Брайтан-Біч, Бруклін, які належаў яго сям'і амаль сто гадоў.
  Усё яшчэ адводзячы вочы, Карпанкоў працягваў гаварыць. «Я не ведаў, куды яшчэ звярнуцца па дапамогу — з-за ўскладненняў, разумееце. А таму, што ў мяне быў бы дакладны матыў гібелі гэтага чалавека. Я быў бы падазраваным. Вось чаму ты мне патрэбны. Вы можаце пераканацца, што матывы не такія, якімі яны здаюцца. У цябе гэта добра атрымліваецца. Не, не добра. Ты - лепшы."
   Нарэшце ён павярнуўся, і яго вочы сустрэліся з вачыма жанчыны на другім баку стала. Габрыэла Макнамара лёгка азірнулася, успрыняўшы ўсё гэта. «Працягвай, Пітэр».
  «О, і за гэтую працу я падвою табе ганарар. Плюс усе выдаткі, вядома».
  Пра апошняе Карпанкову не трэба было згадваць. Ён заўсёды аплачваў яе выдаткі, калі яна рабіла за яго працу. Забойства ці нешта яшчэ.
  Зялёныя вочы Габрыэлы засяродзіліся на яго, якія, як ні дзіўна, былі двух адценняў шэрага.
  Бос мафіі працягваў з грубай злосцю ў голасе: «Шкада, што я мог бы забіць яго сам. О, я хачу гэтага. Але…»
  Габрыэла ведала, што Карпанкоў даўно нікога не забіваў. Тым не менш, чалавек з хударлявым тварам з двухколернымі вачыма і адпаведнай сівой шчаціннем на галаве выглядаў у дадзены момант цалкам здольным на забойства.
  Яна адчула цёплае дыханне на сваёй руцэ. Яна паглядзела ўніз; Карпанкоў вялізны сабака Гюнтэр выскачыў з ложка ў куце, каб лізнуць ёй далонь. Яна пачасала калючую шэра-чорную поўсць паміж вушамі. Габрыэла ведала жывёл; яна палявала з птушынымі сабакамі, калі была падлеткам. Яна і сабака рускага звязаліся, калі той быў шчанюком. Цяпер ён быў вялізны. Месяц таму Гюнтэр забіў наёмнага забойцу, які кінуўся на Карпанкова на прагулцы ў Брукліне. Вокамгненна сабака схапіў зламысніка за горла і страсянуў жыццё з крычалага нападніка. Забойства чалавека, які яго наняў — ямайскага наркабарона — было апошняй працай Габрыэлы для Карпанкова.
  Сабака зноў аблізаў яе пальцы, паморшчыўся і вярнуўся ў ложак.
  «Як яго завуць, чалавека, якога вы жадаеце забіць?»
  «Дэніэл Рырдан».
  «Я яго не ведаю».
  Цяпер гэта была Габрыэла, якая глядзела на раку Гудзон праз акно, у якім не было фіранак. Шпатлёўка ў раме скручвалася і патрабавала замены. Ёй захацелася зняць старыя пыжы, замяніць іх і пафарбаваць. Яна зрабіла шмат рамонтных работ самастойна, у сваёй кватэры ў горадзе і ў сваім паляўнічым доміку на поўначы штата, у Адырондаках, дзе яна часта палявала — як са сваёй камерай Nikon, так і са сваім Winchester .270.
   Карпанкоў то дакрануўся да шчакі, то пальцы ляглі на падбародак. Пацёр яго, нібы шукаючы шчацінне, якое ён забыўся прыгладзіць той раніцай, хоць скура здавалася Габрыэле ідэальна гладкай. Ён мармытаў словы па-руску. « Хуэй бляд цыка ».
  Габрыэла валодала мовамі. Паколькі яна часта працавала ў Бруклінградзе і іншых усходнееўрапейскіх імігранцкіх раёнах Нью-Ёрка, яна вывучыла рускую мову. Яна разумела «пеўня».
  Яна спытала: "Якая гісторыя Рырдана?"
  «Вы ведаеце Кэрал?»
  «Кэрал? Дачка вашага памочніка, Генры?»
  "Правільна."
  "Прывабная дзяучына. Падлетак?»
  «Дваццаць».
  «Генры быў з табой доўгі час». Па прыбыцці Габрыэла заўважыла, што Генры не было за сваім сталом у прыхожай, і яго ў дадзены момант тут няма. Звычайна ён быў пастаянным ценем.
  «Васямнаццаць гадоў. Ён мне як брат».
  Тон Карпанкова — больш, чым яго ранейшыя словы — тлумачыў, што расказаць пра гэта будзе цяжка.
  Ён павярнуўся і наліў у шклянку Сталічнай. Ён прапанаваў ёй. Яна пахітала галавой. Ён кінуў усю шклянку і пачаў аповед. «Рырдан забраў Кэрал у бары. Вярнуў яе ў кватэру, якую яго кампанія трымае для кліентаў. Фонд Norwalk. Дзесьці на Іст-Сайдзе, у пяцідзесятых. Ён спакусіў яе, хоць гэта было сапраўды згвалтаванне. Ён напаіў яе наркотыкамі. Ён сфатаграфаваў яе. Агідныя карцінкі. Ён прывязаў яе да жалезнага часопіснага століка. Ён выкарыстаў гэтыя тугія вузлы, якія ён ведае, таму што ён плавае на лодках. З ім гэта было як гульня. Яна не магла паварушыцца. Потым збіў яе верхам». Голас яго здрыгануўся. «Боль быў жудасны... боль».
  Пасля чаркі гарэлкі і тузіна павольных удыхаў: «Потым ён і яшчэ адзін чалавек, яны па чарзе... ну, вы разумееце. Гэта таксама здымалі. Яе твар быў бачны, а не іхні. Рырдан пагражаў выкласці відэа ў інтэрнэце. Божа мой, Кэрал вучылася ў каледжы, яна выкладала ў нядзельнай школе! Гэта разбурыць яе жыццё».
  Габрыэла ўспрыняла гэтую інфармацыю, ледзь прыкметна кіўнуўшы. Яе твар у форме сэрца не выяўляў ніякай рэакцыі. Для яе гэта былі проста факты. Хаця яна ведала і любіў Генры, яна не адчувала ніякай асабістай зацікаўленасці ў гэтым пытанні.
  Лёгкасць гэтага падзелу была часткай яе дару.
  Калі б падарунак быў.
  Карпанкоў працягваў: «Рырдан выкарыстаў фатаграфіі, каб прымусіць Генры раскрыць інфармацыю аб маёй аперацыі. Кампутарныя файлы, паролі. Рырдан і яго паплечнікі ўварваліся ў нашу сістэму і скралі амаль чатырыста тысяч долараў, перш чым мы закрылі серверы. Генры спрабаваў забіць сябе. Прыняў таблеткі. Я пайшоў у шпіталь, і ён прызнаўся ў тым, што здарылася». Пасля паўзы. «Я дараваў яму».
  «Кэрал?»
  «Што я магу сказаць? Яна ніколі не будзе ранейшай».
  Габрыэла кіўнула.
  На яго вялікім стале ляжалі паперы, файлы, раздрукоўкі і вялікая калекцыя мадэляў аўтамабіляў. Дарагія. Метал. Можна было адкрыць дзверы і капоты і зазірнуць унутр. Гэта сапраўды былі творы мастацтва. Акрамя грампласцінак, якія даў ёй прафесар, Габрыэла нічога не збірала. У паўночнай частцы штата не было трафеяў; яна палявала на мяса. А зброя? Яны былі проста інструментамі гандлю, ад якіх трэба было адмовіцца або памяняць месцамі, калі з'явіўся больш эфектыўны.
  «Такім чынам. Рырдан? Ён шукае вашу кампанію?»
  Транспарт Карпанкова не займаўся перавозкамі, за выключэннем адмывання грошай, зброі і прастытутак — хоць, нягледзячы на такую абмежаваную спецыялізацыю, ён прыносіў вялікія грошы.
  «Я думаю, што тое, што адбылося з Кэрал, было кан'юнктурным. Рырдан завязаў з ёй размову, даведаўся, што яе бацька працуе ў прыбытковай кампаніі, і скарыстаўся гэтым».
  «Ён і гэты іншы чалавек? Гэта толькі яны ўдваіх?»
  «Не, трое працуюць разам. Адзін — Андрэй. Таксама ёсць інформант, імя Сэм». Карпанкоў урачыста дадаў: «Я думаю, што Сэм быў другім мужчынам з Кэрал».
  «Гэта іх спосаб працы? Выяўляць невінаватых і выкарыстоўваць іх?»
  Карпанкоў засмяяўся. «Спосаб дзеяння». Вы вывучалі латынь, я памятаю. Твой бацька сказаў мне гэта. Ён вельмі ганарыўся сваёй школьніцай».
  Яе бацька паступіў у паліцэйскую акадэмію адразу пасля сярэдняй школы, але ён цаніў адукацыю і сапраўды ганарыўся тым, што яго адзінае дзіця з адзнакай скончыла Фордхэм. Сам ён прайшоў курсы павышэння кваліфікацыі па гісторыі і гадзінамі размаўляў пра мінулае Нью-Ёрка з Габрыэлай і яе маці. Яго па-добраму празвалі «прафесар», і мянушка прыжылася.
  «Гэта адна з яго мераў», — сказаў цяпер Карпанкоў. Голас яго дрыжаў; пачуццё хвіліны таму знікла. «Яны прыдумляюць шмат розных схем — вымагальніцтва, шантаж, выкраданне людзей, наўпроставыя забойствы. Часам яны выдаюцца за бізнес-кансультантаў або страхавых экспертаў. Яны збліжаюцца з кіраўнікамі, знаходзяць унутраную інфармацыю, вывучаюць іх слабыя месцы».
  «Бізнэсмэны, страхоўка?» - разважала Габрыэла. Яна палічыла гэта цікавай стратэгіяй. Яна адклала гэты факт у свае планы, якія ўжо складваліся. «Такім чынам, вы хочаце смерці Рырдана, хочаце, каб я даведаўся, хто такія Эндру і Сэм. І яны мёртвыя таксама. І вярнулі грошы?»
  "Правільна." Карпанкоў падцягнуў да сябе мадэль машыны. Яна падумала, што гэта ягуар. Яна мала ведала пра аўтамабілі. У Адырондак яна трымала 1000-кубовы матацыкл Honda.
  Бос мафіі працягваў: «Мяне не хвалююць грошы, але...»
  «Павага».
  «Дакладна. Павага і помста. Разумееце, што я маю на ўвазе пад складаным?»
  Гэта было, так.
  Але Габрыэла жыла для ўскладненняў. Яна паправіла пінжак, дробныя бела-чорныя клеткі, гусіныя лапкі. І пагладзіла спадніцу, якая сёння раніцай была шэрай, як няўстойлівая вада Гудзона. Са сваёй аранжавай скураной сумкі Габрыэла дастала скрутак трыкатажнай, сіняй і зялёнай пражы, і пачала рассеяна працаваць спіцамі.
  клік клік клік змагаўся з гукам грузавікоў. Ён нічога не сказаў.
  «Скажы мне, што ты ведаеш пра Рырдана», — прамалінейна папрасіла яна, што было яе спосабам сказаць: «Так, я вазьмуся за працу». Вядома, буду.
  «Яму крыху за трыццаць. Добра выглядае. Тут». Ён паказаў фатаграфію цёмнавалосага бізнесмена.
  Дастаткова добра выглядае, так, вырашыла яна. Шырокія плечы. Габрыэла адчула хваляванне, хаця толькі часткова з-за яго целаскладу і дзіўнага падабенства з Джорджам Клуні дзесяцігадовай даўнасці. Прывабнасць у першую чаргу была звязана з яго вузкімі вачыма. Жорсткія, здаваліся. Кемлівы. Драпежныя.
  «Чарніла?»
  «Відаць, без татуіровак», — сказаў Карпанкоў. «Але ў яго ёсць шнар - на грудзях і плячы. Ён усталяваў бомбу ў махлярстве з падпалам, і яна спрацавала заўчасна. Мабыць, ён сцвярджае, што атрымаў гэта, ратуючы двух дзяцей з аўтакатастрофы, або калі нехта выратаваў яго з аварыі. Ён змяняе гісторыю ў адпаведнасці са сцэнарыем.
  «У яго ёсць дыплом у галіне бізнесу ва ўніверсітэце Лігі плюшчу. І ў яго ёсць законная інвестыцыйная кампанія, якой ён кіруе ў якасці прыкрыцця. Norwalk Fund, пра які я згадваў. Зарабляе шмат грошай і марнуе іх. Машыны і лодкі. Але ён таксама сацыяпат. Мінулай вясной Андрэй і ён забілі чалавека, які пагражаў быць сведкам супраць яго. Рырдан мог застрэліць чалавека, калі той быў адзін. Але ён забіў і сям'ю. Я павінен верыць, што частка яго забіла іх, таму што яму гэта спадабалася. Жонку катавалі і згвалтавалі. Садыст, я казаў, як з Кэрал.
  Габрыэла, вязанне.
  Яна заплюшчыла вочы, дазваляючы думкам хлынуць. Карпанкоў маўчаў; яна працавала на яго шмат гадоў, і ён ведаў, як круціцца яе розум, калі гаварыць, калі адмаўляцца. Некалькі хвілін яна была зусім у іншым месцы. Робім парадак з клубка. І ён не сказаў ні слова.
  Калі яна выйшла на паверхню, яна была на долю секунды сапраўды здзіўленая, што яна не адна. Яна зноў засяродзілася. «У мяне ёсць некаторыя ідэі. Мне спатрэбіцца нехта іншы, каб дапамагчы. Цягліцы. Не баіцца брудных рук. Лепш, калі б ён не меў з вамі занадта вялікай сувязі».
  Карпанкоў на момант задумаўся. «Ёсць чалавек, да якога я звяртаюся пазаштатна. Ён добры. Вельмі разумны."
  «І ў яго няма праблем?»
  Сказ не трэба было заканчваць.
  «Зусім ніякага. Ён зрабіў для мяне тузін работ. Па сутнасці, ён зараз тут. Унізе», — сказаў Карпанкоў.
  «Давайце пагаворым з ім». Яе вочы зноў спыніліся на Гюнтэры. Ён азірнуўся. Хвост яго калаціўся ад задавальнення.
  Карпанкоў патэлефанаваў, ветліва папрасіў мужчыну далучыцца. Затым адключыўся. «Што вы робіце?» Ківок у бок пражы, зялёнай і блакітнай.
  Песня, якая ёй спадабалася. Джэймс Тэйлар.
  Яна сказала: «Гэта будзе шаль». Яна глядзела на кончыкі іголак. Ідэі прыходзілі хутка.
  Праз пяць хвілін у дзверы пастукалі і Карпанкоў паклікаў: «Заходзьце».
  У пакой увайшоў мажны чалавек са светлымі валасамі, густымі і кучаравымі, з квадратнымі сківіцамі і паціснуў Карпанкову руку. «Пётр». Яго вочы былі ўпэўненыя, і ён зірнуў на Габрыэлу без цікаўнасці, пажадлівасці і паблажлівасці.
  «Гэта Габрыэла Макнамара».
  «Джозэф Астар». Твар мужчыны быў маскай, калі ён глядзеў на яе. Ён, відаць, не ведаў, хто яна такая, і не цікавіўся. Гэта было добра. Рэпутацыя была бескарыснай. Як пахвалы і абразы і спартыўныя трафеі сярэдняй школы.
  Рукі паціскалі. Яго скура была шурпатай. Яна адчула слабы пах крэму для галення, а не пасля галення. Ён сеў у другое офіснае крэсла. Яно застагнала. Іосіф не быў тоўстым, але ён быў цвёрдым, складзены як апорная калона.
  «Вы называецеся «Габрыэла»?»
  «Так, я ненавіджу мянушкі». Для яе «Гэбі» была асаблівай мошкай. Адзіная мянушка, якая ёй калі-небудзь падабалася, была мянушка яе бацькі. Для яго яна была Макам. Бо ён быў для яе прафесарам.
  «І, — сказаў Карпанкоў, — я ненавіджу, калі мяне называюць «Піт». »
  Другая з трыумвірата нічога не сказала, але адчула, што «Джо» не ўдалы варыянт.
  Цёмна-чырвоныя іголкі пастуквалі сваімі цьмянымі кончыкамі. Карпанкоў растлумачыў Джозэфе сітуацыю з Рырданам, прыкладна так, як ён тлумачыў гэта ёй. Затым ён дадаў: «Габрыэла бярэ на сябе працу па пошуку гэтых людзей і ліквідацыі іх. Яна папрасіла паплечніка дапамагчы».
  Джозэф сказаў: «Вядома. Усё, што магу зрабіць».
  Цішыня, акрамя пстрыкання іголак. Нарэшце яна сказала Джозэфу: «Тое, што я буду рабіць, гэта сабраць камплект. Вы ведаеце слова «набор»?»
   «Паліцыя кажа пра таемную аперацыю. Накшталт спектакля».
  «Мне яшчэ трэба абдумаць дэталі — я зраблю гэта на працягу наступных некалькіх гадзін. Але, па сутнасці, я прымушу людзей на маёй звычайнай працы, каб зладзіць аперацыю, злавіць Рырдана і яго паплечнікаў. Будзе здавацца, што нейкія паліцэйскія пераследуюць мяне, так што Рырдан паверыць, што ў мяне ёсць доступ да вялікай колькасці грошай і некаторых сакрэтаў ці чагосьці падобнага. З паліцыяй за мной, ён будзе схільны верыць, што гэта законна. Я ўпэўнены, што я магу ўгаварыць свайго капітана.
  «Міліцыя?» - сказаў Джозэф, і на яго твары з'явілася разгубленасць. «Ваш капітан?»
  Габрыэла сказала: «Я паліцэйскі».
  «Вы…»
  «Я патэлефаную і прызначу сустрэчу з імі, маім капітанам і яшчэ парай дэтэктываў праз некалькі гадзін».
  "Паліцыя?" — паўтарыў Язэп, хоць і з меншай няўпэўненасцю, чым раней.
  Карпанкоў дадаў: «Габрыэла — дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка. Гэтая праца была... карыснай для нас. Як вы можаце сабе ўявіць».
  Джозэф не адрэагаваў, акрамя як кіўнуў з затрымкай. Затым ён падняў брыво. «Як ты там апынуўся?»
  «Мой бацька таксама працаваў у паліцыі Нью-Ёрка», — спакойна сказала яна. «Я пайшоў па яго слядах. Мяне цікавіла фатаграфія...
  — Добрая, — умяшаўся Карпанкоў, — вельмі добрая. Ён паказаў на чорна-белы пейзаж на сваёй сцяне. «Гэта адна з яе».
  Джозэф прагледзеў малюнак без рэакцыі і азірнуўся.
  - працягвала Габрыэла. «Я ўладкаваўся фатографам у аддзел «Месца злачынства». Аднойчы нам патэлефанавалі ў Кўінз. Перастрэлка. Прозвішча маё ніхто не правяраў, а пацярпелым аказалася мой бацька».
  «Ну». Язэп апусціў бровы.
  «Ніякай таямніцы не было; ён быў забіты дружным агнём. Двое малодшых дэтэктываў толькі што апусцілі зброю ў хлопца, якога лічылі ўзброеным гвалтаўніком — дарэчы, ён ні тым, ні іншым не быў. Следчыя аблажаліся і аказаліся не на таго чалавека. Меркаваны падазраваны атрымаў глыбокія раненні. Майго бацьку — ён іх падтрымліваў — атрымаў шэсць удараў і памёр адразу.
  «Калі галоўны дэтэктыў зразумеў, хто я, мяне знялі выпадак — канфлiкт iнтарэсаў, канечне, — але ўсё роўна я зняў шмат фотаздымкаў. Я хацеў запісаць, хто забойцы, яго таварышы-мянты».
  «Яны трапілі ў турму?» — пацікавіўся Язэп.
  «Не. Смерць бацькі палічылі выпадковасцю. Іх адтэрмінавалі на два тыдні — з захаваннем заробку. Потым вярнуўся на службу. Як нічога не здарылася».
  «Яны ўсё яшчэ ў войску?»
  - Іх ужо няма з намі, - ціха сказала яна. Потым яна паглядзела на Язэпа. «Але вы сапраўды не пытаецеся, як я апынуўся тут , працуючы з Пітэрам?»
  "Так, я мяркую, што я."
  «Пасля смерці таты мая маці развалілася. Яна была хворая, эмацыйна хворая, яшчэ да таго, як гэта адбылося. Яго смерць знішчыла яе. Дэпартамент і горад для яе нічога не зрабілі. Было падобна, што яны не маглі прызнаць, што аблажаліся. Але на нашым парозе з'явіўся Пётр. Ён выратаваў ёй жыццё, даставіў у шпіталь. Даглядала і яго жонка. Аказалася, што тата ўвесь час працаваў на Пятра. Я вырашыў, што буду рабіць тое ж самае».
  «Я спачатку не хацеў, — сказаў Карпанкоў. «Але яна была настойлівай. Я рады, што яна была. Ральф Макнамара дапамог маёй арганізацыі атрымаць унутраную інфармацыю аб расследаваннях і таму падобнае. Габрыэла была карыснай з гэтым… і іншымі навыкамі».
  Габрыэла не сказала Джозэфу, што ў ёй укаранілася прырода бацькі. Яна магла прыгадаць дзясяткі выпадкаў у школе, калі яна трапляла ў кабінет дырэктара, часта разам з аховай ці нават паліцыяй, пасля таго як губляла яго — шалёна нападаючы на дзяўчынку ці хлопчыка, якія здзекаваліся над ёй ці іншым вучнем. Статус прафесара як паважанага дэтэктыва абараніў яе ад сістэмы непаўналетніх, і ён дапамог ёй навучыцца кантраляваць сваю цягу да гвалту.
  Але толькі кантроль, ніколі не ліквідаваць.
  Цяпер Габрыэла пазбавілася ад сямейнай гісторыі пстрычкай спіц. «Такім чынам, з Рырданам нам дапаможа паліцыя Нью-Ёрка». Ідэі працягвалі прыходзіць хутка. Так гэта працавала заўсёды. Розум - істота вынаходлівая і пладавітая. Некаторыя думкі яна адкінула, некаторыя з усіх сіл прывяла ў форму, некаторым дазволіла стаяць як ідэальна сфармаваныя кампаненты яе схемы. Яе далоні былі вільготныя ад поту, а сэрца білася ў хуткім рытме.
  Язэп спытаў: «Што я магу зрабіць?»
  «Я растлумачу майму капітану і паліцыі, што вы канфідэнцыйны інфарматар, які працуе на мяне. Гэта дазволіць мне захаваць вашу ананімнасць. Мы будзем выкарыстоўваць толькі ваша імя. Я буду Габрыэлай… Макензі ». Яе вочы ўгледзелі назву фірмы на этыкетцы бутэлькі віскі, што стаяла на крэдэнцы ззаду Карпанкова. «Габрыэла Макензі, нейкая бізнэсвумэн, і вы будзеце вымагаць у мяне шмат грошай». Слабы стук узнік, як ідэя. Гэта было золата. «Мы будзем рабіць выгляд, што вы выкралі маю дачку».
  «У вас ёсць дачка?»
  «Не. У мяне дзяцей няма. Але ты падыдзеш да мяне, калі я з Рырданам, і скажаш, што ты выкраў яе і заб'еш Сару, калі я не дам табе таго, што ты хочаш.
  «Ваша дачка будзе Сарай?»
  "Правільна. Гэта імя майго каня. Кабылка я стабільная ў паўночнай частцы штата і катаюся па выхадных. Але мы спампуем некалькі фота шасцігадовага дзіцяці. Відэа таксама».
  Язэп кіўнуў. «Людзі ідыёты, колькі яны публікуюць у інтэрнэце».
  «Хіба гэта не праўда».
  «Што я хачу ад цябе, што варта таго, каб выкрасці маленькую дзяўчынку?»
  Узнікла іншая ідэя. Часам яны падалі, як снег. «Дакумент. Сакрэтны спіс. Вельмі каштоўна. Спіс, які патрэбны ўсім, а гэта значыць, што Рырдан таксама яго захоча».
  - Макгафін, - сказаў Джозэф.
  "Што гэта?" — спытаў Пётр Карпанкоў.
  Габрыэла сказала: «Хічкок». Яна была здзіўлена, што Джозэф ведае гэты тэрмін. Не таму, што ён здаваўся недасведчаным — якраз наадварот, — але яму было толькі за сорак, а рэжысёр увёў гэты тэрмін больш за паўстагоддзя таму. Яна патлумачыла Пятру Карпанкову: «Макгафін - гэта рэч, аб'ект , за якім усе гоняцца ў фільмах напружання. Скарбы Сьера-Мадрэ, страчаны каўчэг, спіс сакрэтных агентаў NOC. Няважна, што яго нават не існуе. Гэта рухае гісторыю наперад. Я падыду з нейкім сюжэтам аб бомбе ці чымсьці такім жа смешным. Падарваць банк ці біржу. Людзі са спісу будуць стаяць, каб зарабіць на гэтым багацце».
  Джозэф сказаў: «А як наконт таго, каб назваць гэты спіс чымсьці загадкавым? Дайце яму назву».
  Карпанкоў прапанаваў: «У мяне ёсць ідэя. Як наконт Кастрычніцкага сьпісу?»
  Габрыэла кіўнула. «Добра, мне падабаецца. Але чаму гэта?»
  «Учора ўвечары мы з жонкай пайшлі ў Хофбрау на Трэцяй авеню. Актоберфест у чацвер. Лепшы венскі шніцаль і сауэрбратэн у горадзе. Oktoberfest… Кастрычніцкі спіс. Проста прыйшло ў галаву».
  «Ідэальна. Ужо сярэдзіна верасня; Я дам падказкі, што ўсё, што адбудзецца, адбудзецца ў наступным месяцы. Цяпер, Джозэф, табе патрэбны гэты таямнічы спіс. І трохі грошай таксама. Рырдан скраў у Пітэра чатырыста тысяч. Але давайце на пяць — працэнты».
  Рускі кіўнуў.
  «Як вы атрымаеце ад іх грошы?» — спытаў Язэп.
  Яна задумалася над гэтым на імгненне. - Ах, Рырдан прыдумае, каб я заплаціў гэта ў якасці выкупу. Ён трапіць на адзін са сваіх рахункаў і выкашляе грошы. Зразумела, ён сапраўды будзе выкарыстоўваць гэта для таго, каб заплаціць вам - як стымул весці з імі бізнес. Толькі вы можаце сказаць ім, як лепш выкарыстоўваць Кастрычніцкі спіс. Ты ім для гэтага спатрэбіцца».
  Іосіф таксама думаў. «Давайце пачнем з чатырохсот тысяч, але каб дадаць праўдападобнасці, магчыма, вы прапусціце тэрмін, і я павялічу стаўку да пяцісот тысяч».
  «Так, мне гэта падабаецца». Яе вочы ззялі. «І калі я прапусчу гэты тэрмін, вы дашлеце мне што-небудзь ад маёй дачкі, каб паказаць, што вы суровыя». Яна выпадкова зірнула на свае цёмна-чырвоныя пазногці. «Магчыма... Я ведаю, акрываўлены палец».
  "Што?" — выпаліў Карпанкоў.
  Яна ўсміхнулася. «Проста з манекена ці лялькі. Вазьміце фальшывую кроў. Ці купіць крывавы стейк».
  Джозэф кіўнуў, быццам гэта была самая лагічная ідэя ў свеце.
  Яна працягвала яму: «Мы будзем гуляць да вечара нядзелі. Вы выбіраеце мэтавую зону - дзесьці бяспечны дом - і дамаўляецеся аб сустрэчы з імі. Калі яны з'яўляюцца, вы іх забіваеце».
   Іосіф разважаў пра гэта. «У мяне ёсць склад у Соха, які я амаль скончыў. Я буду выкарыстоўваць гэта. Яны думаюць, што я выкраў вашу дачку, так? Месца мае пакой ззаду. Я пакажу туды некалькі дзіцячых відэа. Калі яны пойдуць праверыць і адчыняць дзверы, я дагляду іх ззаду». Потым нахмурыўся. «Але што вы скажаце свайму капітану? Калі гэта таемная аперацыя, ці не будуць яны чакаць, што атрымаюць доказы, праз провад ці што-то?»
  Гэта было добра, але яна прадумала гэта. «Я скажу ім, што вы — мой даведнік — ашукалі, забілі Рырдана і астатніх і скралі грошы. Потым знік. У любым выпадку КІ ніхто не давярае. Гэта не будзе выглядаць надта выдатна — няўдалая аперацыя, — але справа ў тым, што мой капітан не будзе моцна раззлаваны. Пасля смерці Рырдана мы абшукаем яго дамы і офіс; мы павінны быць у стане закрыць паўтузіна спраў, за якімі стаяў ён і яго каманда. І яны зэканомяць выдаткі на суд».
  — Выдатна, Габрыэла, — пачціва сказаў Карпанкоў.
  Націсніце, націсніце.
  Габрыэла дадала доўгі шэраг да шалі, якую вязала. У яе была іншая думка. «Ведаеш, Пітэр, было б карысна, калі б здавалася, што за мной быў нехта іншы . Гэта яшчэ больш прыцягне Рырдана да сэту, калі ён адчуе, што пасля Кастрычніцкага спісу ёсць іншы гулец. Зрабіце так, каб гэта здавалася значна больш каштоўным. Ёсць думкі?»
  Цяпер Карпанкоў, сядзеўшы ззаду, углядаўся ў столь сваімі шэра-шэрымі вачыма. «Ці будзе сэнс, калі гэты чалавек памрэ?»
  «Цікавая ідэя», - адказала яна. «Гэта можа спрацаваць. Чаму?»
  «Я сёе-тое ведаю».
  "Так?"
  «Ёсць нехта… гэты прыдурак з Брукліна. Думае, што ён хросны бацька. Хэл Дыксан. Вы яго ведаеце?»
  «Здаецца, я чуў гэтае імя».
  «Ён казаў аб пераездзе ў Манхэтэн і Джэрсі. Я думаў пра тое, каб вывезці яго. Гэта можа быць шанец».
  Габрыэла пагладзіла спадніцу, разглядаючы дадатковага гульца. Яна сказала Карпанкову: «Вы маглі б сустрэцца з Дыксанам. Скажыце яму, што вы чулі, што ёсць гэты Кастрычніцкі спіс і што ён у мяне. Дайце яму заданне, каб атрымаць яго. Калі ён прыйдзе за мной, я зраблю так, каб мяне ніхто не бачыў, і выведу яго. Пасля я скажу майму капітану, што гэта зрабіў Рырдан».
   Гэта выклікала іншую думку, і пража апынулася ў яе на каленях. «Ёсць асабістая сітуацыя, з якой мне таксама трэба разабрацца».
  Яна злёгку прыжмурылася, калі тлумачыла: «У мяне з кімсьці былі праблемы. Гэта доўжыцца месяц ці каля таго. Я скончыў працу і паклапаціўся пра цела, але паліцыя была бліжэй, чым я думаў. Я нырнуў у кінатэатр і ўзяў гэтага хлопца, каб мы маглі сысці як пара. Гэта спрацавала. Але праблема ў тым, што ён не сышоў. Гэта каштавала мне пары спатканняў. Ён ператварыўся ў трошкі сталкера. Ён шпіёніць за мной, з'яўляецца каля маёй кватэры. У рэшце рэшт ён мог бы зрабіць сувязь з тым, што я працую на Пітэра. Ён нават фатаграфаваў мяне, калі думаў, што я не ведаю». Яе вусны сцягнуліся ў грымасу. «Ён даволі хворы — у яго штосьці з абуткам. У яго пачынае цячы сліна, калі бачыць мяне на высокіх абцасах. Фатаграфуе мяне на мабільны і заўсёды сочыць, каб мой абутак трапіў у кадр. Пракляты вычварэнец». Яна паціснула плячыма. «Было б карысна, калі б ён таксама памёр».
  Язэп спытаў: «Як яго завуць?»
  «Фрэнк Уолш». Яна апісала яго і дадала: «Давайце таксама абвінавацім Рырдана ў яго забойстве». Яна аднавіла вязанне. Мужчыны глядзелі на алюмініевыя іголкі. У яе склалася ўражанне, што яны задаюцца пытаннем, ці забівала яна калі-небудзь імі каго-небудзь. У яе ніколі не было. «Я ведаю, што будзе працаваць. Пасля таго, як мы з Рырданам знойдзем спіс, я арганізую яго аддачу Фрэнку на захаванне, магчыма, даставім яго яму. Я паклапачуся, каб адбіткі Рырдана былі на канверце, скрынцы ці іншым, куды я паклаў. Пітэр, ці не мог бы ты арганізаваць, каб адзін з тваіх людзей быў у будынку, які мы выкарыстоўваем для здымачнай пляцоўкі? Прыкінуцца дворнікам. Я загадаю яму даставіць гэта Фрэнку.
  «Вядома. Як наконт Рафаэля?»
  «Так, ён добры». Потым яна сказала Джозэфу: «Пасля таго, як пасылку даставяць — у нядзелю — ты ідзеш да Фрэнка, застрэляеш яго і атрымліваеш усе доказы, на якіх ёсць адбіткі Рырдана або ДНК. Такім чынам, гэта будзе ў мэтавай зоне, калі вы выведзеце Рырдана і яго паплечнікаў. Але вазьмі мабільны Фрэнка і сатры яго жорсткі дыск. На ім будуць мае фатаграфіі».
  Язэп кіўнуў. Потым ён сказаў: «Вашы паплечнікі — дэтэктывы, ваш капітан — яны захочуць усталяваць за вамі сачэнне. Гэта можа стаць праблемай».
  Яна скрывілася. "Я ведаю. Нават пасля таго, як я скажу ім не рабіць гэтага, яны паспрабуюць пакласці на мяне вочы. Я проста павінен мець гэта на ўвазе і пераканацца, што я страчу любыя хвасты або электроннае падглядванне».
  Адклаўшы вязанне, Габрыэла села наперад. Яна была задаволена Язэпам, падабалася, што ён разумны і так лёгка, без выкліку, нясмеласці і какетніцтва, глядзеў ёй у вочы. «Цяпер, перш чым мы пойдзем далей, я хачу сёе-тое сказаць: відавочна, вы знаёмыя з кіно. Вы ведаеце, што такое метад акцёрства?»
  «Я чуў пра гэта. Дакладна не ведаю».
  «Гэта калі акцёры разумова і эмацыйна становяцца персанажамі, якіх яны граюць. Каб гэта спрацавала, каб падмануць Рырдана і пераканацца, што мы абодва выжывем, я буду офіс -мэнэджэрам і маці-адзіночкай, якую я стварыў. Габрыэла Макензі. Габрыэла Макнамара спыніць сваё існаванне».
  Яна не падзялілася ні з Язэпам, ні з Карпанковым, што гэта будзе ўсёпаглынальнае ператварэнне. Яна пераехала б зусім у іншае месца. Яна паўтарала імя сваёй выдуманай дачкі зноў і зноў — услых і пра сябе — пакуль дзяўчынка не ажывала. Яна паверыла, што калі не прынясе Кастрычніцкі спіс і грошы, то ніколі больш не ўбачыць сваю каханую Сару. Яна будзе шкадаваць аб смерці Хэла Дыксана. У Фрэнка Уолша таксама, хаця насамрэч ён быў раздражняльнай складанасцю ў яе жыцці. Яна адчувала шчыры страх, што паліцыя за ёй. І яна выклікала б сапраўдную прывабнасць да Рырдана, як калі б яны ўзаемна падхапілі адзін аднаго ў бары, іскра распаліла тое, што магло ператварыцца ў сапраўдныя адносіны. Яна можа нават трахнуць яго.
  І пасля таго, як Джозэф застрэліў Рырдана, яна перажыла перыяд жалобы.
  Габрыэла была добрай у тым, што рабіла, менавіта таму, што падманвала сябе гэтак жа гладка, як і сваіх ахвяр.
  Яна роўна паглядзела на Язэпа. "Ты разумееш?"
  «Так».
  «Мне патрэбна, каб ты зрабіў тое ж самае».
  "Я зразумеу." Язэп на імгненне адвёў позірк. «Ведаеце, гаворка пра акцёрскае майстэрства. Што вы пра гэта думаеце? Я мог бы быць падобным на таго акцёра, які памёр, у тым фільме пра Бэтмена некалькі гадоў таму. Хіт Лэджэр, Джокер. Здзеклівы, непрадказальны, жудасны».
  "Мне падабаецца гэта. І якая была яго філасофія?» — падумала яна, вяртаючыся ў думках да фільма. «Адзінае добрае - гэта тое, што спрыяе яго інтарэсам. Гэта будзе вашай рухаючай сілай».
  Язэп кіўнуў галавой. «Адзінае добрае - гэта тое, што спрыяе мне цікавасць. Я буду памятаць гэта. Мне падабаецца." Затым ён спытаў: «Адно пытанне, у зоне забойства? Вы таксама там будзеце?»
  Яна лічыла гэта. «Не, яны мяне там не захочуць. Рырдан і адзін з астатніх захочуць сустрэцца з вамі сам-насам. Яны пакінуць мяне з няняй, напэўна, з Сэмам, дзе-небудзь у надзейным доме. Погляд на Карпанкова. «Хутчэй за ўсё, там жа, дзе яны забралі Кэрал, тую кватэру ў Мідтаўне, якую трымае яго кампанія». Потым яна сказала Джозэфу: «Я дашлю табе дакладнае месца, калі даведаюся».
  — Будзеш мець з сабой зброю? — спытаў Язэп.
  «Не. Я не магу. Але я ўпэўнены, што Сэм будзе». Яна ўспомніла ўзор Рырдана. «Рырдан, верагодна, плануе вярнуцца ў ахоўны дом пасля таго, як заключыць з вамі здзелку, магчыма, каб дабіць мяне сам. І, улічваючы тое, што ён зрабіў з Кэрал, я мяркую, што яны з Сэмам могуць спачатку мець іншыя планы на мяне. Больш вяроўкі і вузлоў.
  «Такім чынам, пасля таго, як вы заб'яце Рырдана і Эндру, вазьміце ключ ад бяспечнага дома і прыходзьце туды. Калі на дзвярах ёсць ланцужок або ахоўная планка, я іх здыму. Напішы мне, калі будзеш побач, і я адцягну Сэма, Эндру ці каго заўгодна, хто мая няня. Скажу яму, што я разгадаў таямніцу Кастрычніцкага спісу, ці нешта ў гэтым родзе. Вы ўпусціце сябе. Той, хто там, напэўна, падумае, што вяртаюцца двое іншых, і не будзе занадта падазроным.
  «Але мы павінны быць асцярожнымі. Калі я пачую, што дзверы адчыняюцца, я скажу адно з двух. Калі я скажу: "З маёй дачкой усё добра?" гэта будзе азначаць, што ў Сэма няма зброі. Ён нічога не падазрае. Бяспечна проста зайсці і застрэліць яго. Але калі я скажу: «Даніэль, што здарылася?» тады гэта азначае, што ён падазроны і мае сваю зброю. Вяртайцеся ў залу. Гэта будзе перастрэлка. Я буду хавацца і рабіць тое, што магу знутры».
  Язэп кіўнуў. «Ці ўсё ў парадку з маёй дачкой» азначае, што я маю зялёнае святло для здымкі. «Даніэль, што здарылася?» азначае схавацца».
  "Правільна."
  "Зразумела."
  «Добра». Габрыэла сунула пражу і недаробленую шаль назад у сумку. Яна ласкава зірнула на Гюнтэра, які яшчэ раз віляў хвастом. Яна паднялася, паціснула руку Карпанкову, потым Язэпу. «Такім чынам. Прыступаем да працы».
  я
  
   П РАДМОВА
  За гэтую кнігу мы павінны падзякаваць Стывена Сондхайма. Некалькі гадоў таму я слухаў інтэрв'ю непаўторнай Тэры Грос у праграме "Свежае паветра" на Нацыянальным грамадскім радыё з Сондхеймам, адным з маіх любімых кампазітараў і аўтараў тэкстаў для музычнага тэатра. Адной з п'ес, якія ён абмяркоўваў, была Merrily We Roll Along , якая, магчыма, была адзінай яго п'есай, якую я не бачыў. Мяне захапіла тое, што гэта пачыналася ў сучаснасці і пераносілася ў мінулае. Асаблівую цікавасць выклікаў яго каментар пра песню, якая ў сучаснасці азначала адно, а пры першым (ну, пазней) увядзенні азначала зусім іншае.
  Мне падабаецца канцэпцыя разрыву часовай лініі. Паглядзіце другі лепшы фільм Стэнлі Кубрыка «Забойства» ( «Стрэйнджлаў» — не 2001 — мой нумар адзін), або «Крымінальнае чытво» , «Памятка» , «Назад у будучыню» . І, вядома, класічны эпізод Зайнфельда «Здрада», які стаў данінай павагі ўласнай п'есе Гаральда Пінтэра ў зваротнай храналогіі « Здрада» .
  Я пачаў задавацца пытаннем, ці можа пісьменнік-трылер напісаць гісторыю, расказаную назад, напоўненую нечаканасцямі, сюрпрызамі і паваротамі, якія для мяне з'яўляюцца ўвасабленнем добрай крымінальнай літаратуры. Задача, вядома, складаецца ў тым, каб прадставіць паварот («адкрыццё», як кажуць у Галівудзе), перш чым прывесці факты, якія прывялі да гэтага, і пры гэтым зрабіць сюрпрыз захапляльным. Гэта падобна на тое, каб спачатку распавесці жартаўлівы радок, а потым даць саму ўстаноўку, але прымусіць аўдыторыю смяяцца гэтак жа моцна, як калі б яны пачулі кляп у належным парадку. Гэта можна зрабіць:
  Бармэн кажа: «Мы тут не абслугоўваем падарожнікаў у часе».
  Падарожнік у часе заходзіць у бар.
  Пазней я накідаў і напісаў «Кастрычніцкі спіс» — раман, які пачынаецца з апошняга раздзела, а затым перамяшчаецца назад у часе, на працягу прыкладна двух дзён, да першага раздзела. Нягледзячы на тое, што ён крыху карацейшы за большасць маіх раманаў, я магу сказаць, што ён быў больш складаным, байт за байтам, чым усё, што я пісаў раней.
  З-за захаплення маёй гераіні фатаграфіяй я думаў, што буду ўключаць выявы ва ўсю кнігу, у пачатку кожнай главы. Некаторыя з іх носяць толькі ілюстрацыйны характар. Але некаторыя з іх з'яўляюцца падказкамі да таямніц, якія захоўвае кніга, а некаторыя - самі па сабе паваротамі. Як сказала Габрыэла: «Ёсць нешта спакуслівае ў тым, каб браць рэальнасць і кантраляваць яе. Часам я раблю літаральны вобраз, часам пачынаю з гэтага і маніпулюю ім. Часам канчатковы вынік незразумелы, абстрактны; толькі я ведаю праўду».
  Я не магу пагадзіцца.
  Замест таго, каб даваць загалоўкі малюнкам там, дзе яны з'яўляюцца ў кнізе, я палічыў за лепшае ўключыць іх у змест. Зноў той сюрпрыз.
  -JD, Чапел-Хіл, Паўночная Караліна
   ПРА А УТАРА​
  Былы журналіст, фолк-спявак і адвакат, Джэфры Дывер - аўтар нумар адзін у свеце па продажах. Яго раманы з'яўляліся ў спісах бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , Times of London, італьянскай Corriere della Sera , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладаюцца на дваццаць пяць моў.
  Аўтар трыццаці раманаў, двух зборнікаў апавяданняў і публіцыстычнай юрыдычнай кнігі, ён атрымаў або быў у шорт-лісце шэрагу ўзнагарод па ўсім свеце. Міжнародная асацыяцыя аўтараў трылераў назвала яго « Цэлы, якія засталіся ззаду» , а яго трылер « Разбітае акно» і асобны фільм « Край» таксама былі намінаваны на гэтую прэмію. Ён быў узнагароджаны «Сталёвым кінжалам» і «Кінжалам кароткіх апавяданняў» ад Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў і прэміяй імя Нера Вулфа, а таксама тройчы лаўрэат прэміі Ellery Queen Readers Award за лепшае апавяданне года і лаўрэат Брытанская прэмія Thumping Good Read Award. «Халодны месяц» нядаўна быў названы «Кнігай года» Асацыяцыяй пісьменнікаў-містыкаў Японіі, а таксама часопісам Kono Mystery Wa Sugoi . Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі ўзнагародзіла фільмы «Халодны месяц» і «Карт-бланш» штогадовым Гран-пры.
  Ён удзельнічаў у анталогіі Books to Die For , якая атрымала прэмію Agatha.
  Яго апошнія раманы : «Пакой забойстваў» з Лінкальнам Раймам; XO , трылер Кэтрын Дэнс, для якога ён напісаў альбом песень кантры-вестэрн, даступных на iTunes і ў выглядзе кампакт-дыска, а да гэтага Carte Blanche , апошні раман-працяг пра Джэймса Бонда, міжнародны бэстсэлер нумар адзін.
  Дывер быў намінаваны на сем прэмій Эдгара Амерыканскіх пісьменнікаў-таямніц, прэміі Энтані і прэміі Gumshoe. Нядаўна ён увайшоў у шорт-ліст прэміі ITV3 Crime Thriller Award за лепшага міжнароднага аўтара.
  Па яго кнізе «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман «Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. І, так, чуткі праўдзівыя; ён сапраўды з'яўляўся карумпаваным рэпарцёрам у сваёй любімай мыльнай оперы " Як круціцца свет" . Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ва Універсітэце Місуры і ступень юрыста ва Універсітэце Фордхэма.
  Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com .
   ПЗНАКІ​
  Асаблівую падзяку Мітчу Хофману і Кэралін Мэйс за тое, што вы рызыкнулі разабрацца ў гэтым (і дапамаглі мне адстаць, наколькі гэта магчыма для чалавека). Таксама дзякуй Джэймі Ходэр-Уільямсу, Майклу Пічу, Джэймі Раабу, Ліндсі Роўз, Кэці Роўз і Дэвіду Янгу. І я вельмі цаню ўсе намаганні, якія рабіла мая звычайная каманда, каб захаваць гэтую кнігу на правільным шляху і каб я быў больш-менш здаровым: Мэдэлін Варчолік, Джулі Дывер, Дэбора Шнайдэр, Кэці Глісан, Вівіен Шустэр, Бетсі Робінс, Сафі Бэйкер, Джэйн Дэвіс, Уіл і Ціна Андэрсан і Хейзел Орм.
   Для Фрэнка, Морын і Кейтлін Джуэт.
   ЗМЕСТ​
  І НАЗВЫ ФАТАГРАФІЙ​​​
  Вокладка
  Тытульны ліст
  Сардэчна запрашаем
  Шакуючы канец - толькі пачатак...
  Эпіграф
  Прадмова
  Я: Пятніца
  Глава 1. Пабудова
  Раздзел 2. Габрыэла
  Глава 3. Фетыш
  Раздзел 4. Fender Bender
  Раздзел 5. Дзе ляжаць яе ахвяры
  Раздзел 6. Вяроўка, пот, боль
  Глава 7. Сведка спакушэння
  ІІ: субота
  Раздзел 8. Раніца пасля, № 1
  Кіраўнік 9. Сара
  Глава 10. Цэнтральны парк
  Глава 11. Лялька
  Раздзел 12. Бяздзетныя
  Глава 13. Інтымнае
  Раздзел 14. Першая праца Даніэля, каля 1998 г
  Глава 15. Месца злачынства I
  Раздзел 16. Уцёкі
  Глава 17. Ахвяра
  Глава 18. Паляванне на сметніка
  Глава 19. Салодкія сны
  Раздзел 20. Добры суддзя
  III: Нядзеля
  Глава 21. Воін
  Раздзел 22. Прачнуцца ў адзіноце
  Глава 23. Модніца
  Раздзел 24. Раніца пасля, № 2
  Глава 25. Роршах
  Раздзел 26. Дыякан Хал
  Глава 27. Няма добрага ўчынку
  Раздзел 28. Другі падарунак Франка
  Глава 29. Месца злачынства II
  Раздзел 30. Па-за полем зроку
  Раздзел 31. Серады Габрыэлы
  Глава 32. Памяць водару
  Глава 33. Асечка
  Раздзел 34. Юдаў наліў
  Раздзел 35. Маўзалей Данііла
  Раздзел 36. Апошняя чарка Сэма
  Падзяка
  Прысвячэнне
  Пра аўтара
  Таксама Джэфры Дывер
  Інфармацыйныя бюлетэні
  Аўтарскае права
   ТАКСАМА ДЖ ЭФЭРЫ ДЫВЕР​​
  Пакой забойстваў *
  Справа з падручніка (арыгінальная гісторыя Лінкальна Рыфма)
  Патройная пагроза (арыгінальныя гісторыі)
  XO ** / *
  XO: The Album (музычны кампакт-дыск з арыгінальнымі песнямі)
  Карт-бланш , раман пра Джэймса Бонда
  край
  Палаючы дрот *
  Лепшыя амерыканскія загадкавыя гісторыі 2009 (Рэдактар)
  Спіс назірання ( Медны бранзалет і рукапіс Шапэна ) (Укладальнік)
  Прыдарожныя крыжы **
  Пакінутыя целы
  Разбітае акно *
  Спячая лялька **
  More Twisted: Зборнік апавяданняў, том другі
  Халодны месяц * / **
  Дванаццатая карта *
  Сад звяроў
  Кручаны: Зборнік апавяданняў
  Зніклы чалавек *
  Каменная малпа *
  Блакітнае нідзе
  Пустое крэсла *
  Размова на мовах
  Чортава сляза
  Танцорка на труне *
  Збіральнік костак *
  Дзявочая магіла
  Малітва на сон
  Урок яе смерці
  Гаспадыня юстыцыі
  Цяжкія навіны
  Смерць сіняй кіназоркі
  Манхэтэн - мой біт
  Пякельная кухня
  Блюз крывавай ракі
  Неглыбокія магілы
  Стагоддзе вялікіх напружаных гісторый (Рэдактар)
  Гарачая і душная ноч для злачынцаў (Рэдактар)
  Франкенштэйн Мэры Шэлі (Уводзіны)
  
  
  *З удзелам Лінкальна Райма і Амеліі Сакс
  **З удзелам Кэтрын Дэнс
  Дзякуй за куплю гэтай электроннай кнігі, выдадзенай Hachette Digital.
  Каб атрымліваць спецыяльныя прапановы, бонусны кантэнт і навіны аб нашых апошніх электронных кнігах і праграмах, падпішыцеся на нашы рассылкі.
   Зарэгістравацца
  Або наведайце нас на hachettebookgroup.com/newsletters
  
  Каб даведацца больш пра гэту кнігу і аўтара, наведайце Bookish.com.
   Аўтарскае права
  Гэтая кніга - твор мастацкай літаратуры. Імёны, героі, месцы і здарэнні з'яўляюцца прадуктам фантазіі аўтара або выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі, месцамі або асобамі, жывымі ці памерлымі, з'яўляецца выпадковым.
  Аўтарскія правы на тэкст і фатаграфіі No 2013, Gunner Publications LLC
  Дызайн вокладкі ад Flag.
  Фота вокладкі Майкла Скоглунда/Workbook Stock/Getty Images
  Аўтарскія правы на вокладку No 2013 Hachette Book Group, Inc.
  Усе правы ахоўваюцца. У адпаведнасці з Законам ЗША аб аўтарскім праве 1976 г., сканаванне, загрузка і электронны абмен любой часткай гэтай кнігі без дазволу выдаўца з'яўляецца незаконным пірацтвам і крадзяжом інтэлектуальнай уласнасці аўтара. Калі вы жадаеце выкарыстаць матэрыял з кнігі (акрамя мэтаў агляду), неабходна атрымаць папярэдні пісьмовы дазвол, звязаўшыся з выдаўцом па адрасе permissions@hbgusa.com. Дзякуй за падтрымку правоў аўтара.
  Grand Central Publishing
  Кніжная група Hachette
  237 Парк-авеню
  Нью-Ёрк, NY 10017
  hachettebookgroup.com
  twitter.com/grandcentralpub
  Першае выданне электроннай кнігі: кастрычнік 2013 г
  Grand Central Publishing з'яўляецца падраздзяленнем Hachette Book Group, Inc.
  Назва і лагатып Grand Central Publishing з'яўляюцца гандлёвай маркай Hachette Book Group, Inc.
  Hachette Speakers Bureau прапануе шырокі спектр аўтараў для выступленняў. Каб даведацца больш, перайдзіце на сайт www.hachettespeakersbureau.com або патэлефануйце па нумары (866) 376-6591.
  Выдавец не нясе адказнасці за вэб-сайты (або іх кантэнт), якія не належаць выдаўцу. ISBN 978-1-4555-7666-1
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"