Бэгли Десмонд : другие произведения.

Лесвiца Свабоды

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
   ЛЕСВІЦА СВАБОДЫ 
  
  (Колінз, Лондан і Глазга)
  
  
  
  
  
  
  
  1
  Кабінет Макінтоша на здзіўленне размясціўся прама ў цэнтры. У мяне было даволі цяжка знайсці яго, таму што ён знаходзіўся пасярод той сеткі вуліц паміж Холбарнам і Фліт-стрыт, якая, прызвычаеная да звычайнага квартала Ёханэсбурга, здавалася мне сапраўдным лабірынтам. У рэшце рэшт я знайшоў офіс у брудным будынку; нявінная на выгляд і пацёртая медная таблічка абвяшчала, што ў гэтым будынку, які, здаецца, быў часоў Дыкенса, размяшчаўся зарэгістраваны офіс шатландска-англа-саксонскай холдынгавай кампаніі Гандлёвай палаты.
  Я ўсміхнуўся і дакрануўся да ярка паліраванай таблічкі, пакінуўшы пляму ад пальца. Выглядала, што Макінтош згуляў. Такая таблічка, напрыклад, выразна адшліфаваная пакаленнямі самых маладых слуг, была дэманстрацыяй стараннага планавання, якое шмат абяцала на будучыню - вы пазналі руку прафесіянала. Я сам як прафесіянал не люблю працаваць з аматарамі — яны непрадказальныя, нядбайныя і занадта небяспечныя на мой густ. Я трохі сумняваўся ў Макінтошы, таму што Англія з'яўляецца калыскай аматарства, але Макінтош быў шатландцам, і гэта, відаць, мае значэнне. Вядома, ліфта не было, таму мне прыйшлося цягнуцца ўверх па чатырох пралётах слаба асветленай лесвіцы з бледна-аранжавымі сценамі, па якой можна было б пахадзіць. Кабінет шатландцаў-англасаксонцаў я знайшоў у канцы цёмнага калідора. Усё гэта здавалася настолькі нармальным, што на імгненне я задумаўся, ці не памыляўся я. Я ўсё роўна ўвайшоў і сказаў: «Мяне завуць Рырдэн, у мяне прызначана сустрэча з містэрам Макінтошам!»
  Рудавалосая дзяўчына за прылаўкам цёпла ўсміхнулася мне і паставіла кубак. - Ён чакае цябе, - сказала яна. — Я пагляджу, ці зможа ён вас адразу ўбачыць. Яна ўвайшла ў кабінет дырэкцыі і акуратна зачыніла за сабой дзверы. У яе былі прыгожыя ногі.
  Я глядзеў на падрапаныя і пабітыя шафы і думаў, што можа быць унутры, я паняцця не меў. Магчыма, у назве кампаніі згадваліся англасаксы і шатландцы. На сцяне віселі дзве гравюры васемнаццатага стагоддзя - адна з выявай Віндзорскага замка і адна з выявай Тэмзы ў Рычмандзе. Была таксама віктарыянская гравюра на сталі з выявай Прынцэс-стрыт у Эдынбургу. Усё гэта адчувалася па-шатландску і па-ангельску. Я стаў захапляцца Макінтошам усё больш і больш - здавалася, што гэта будзе вельмі старанна спланаваная праца. Мне было цікава, як ён гэта зрабіў; Ён наняў дызайнера інтэр’ераў ці ў яго быў знаёмы мастак-дэкаратар на кінастудыі?
  Вярнулася дзяўчына. — Містэр Макінтош можа прыняць вас неадкладна. Проста заходзьце ўнутр».
  У яе была прыемная ўсмешка, таму я ўсміхнуўся ў адказ і правёў яе ў прытулак Макінтоша. Ён не змяніўся. Я не чакаў, што ён зменіцца - не за гэтыя два месяцы, - але час ад часу вы сутыкаецеся з кімсьці, хто выглядае інакш у сваім асяроддзі, ад чаго ён атрымлівае пэўнае пачуццё бяспекі. Я быў рады, што гэта не датычыцца Макінтоша. Гэта значыла, што ён быў упэўнены ў сабе ўсюды і заўсёды. Я аддаю перавагу працаваць з людзьмі, якія ўпэўненыя ў сабе і на якіх можна разлічваць.
  Гэта быў чалавек нявызначанага характару з вельмі светла-рудымі валасамі; амаль нябачныя бровы і вейкі рабілі яго твар аголеным. Нават калі б ён тыдзень не галіўся, напэўна б ніхто не заўважыў. Ён быў слабага целаскладу, і мне было цікава, як ён вытрымае ў баі; такія махавікі часта маюць у сваім распараджэнні мноства падвохаў, каб кампенсаваць недахоп сырой магутнасці. Хаця Макінтош, верагодна, быў занадта разумны, каб увязвацца ў бойку; ёсць шмат спосабаў выкарыстоўваць свой мозг.
  Ён паклаў рукі на стол. - Дык ты, - ён змоўк на імгненне, перавёў дыханне, а потым на адным хуткім удыху вымавіў маё імя: - Рырдэн. Вы прыемна правялі палёт, містэр Рырдэн? – Добра прайшло.
  «Добра. Калі ласка, сядайце, містэр Рырдэн. Вы хочаце кубак гарбаты?» Мімалётная ўсмешка. «У такіх офісах людзі ўвесь дзень п'юць гарбату».
  — З задавальненнем, — сказаў я і сеў на крэсла.
  Ён пайшоў да дзвярэй. - Ці можаце вы даць яшчэ гарбаты, місіс Сміт?
  Дзверы зачыніліся з ціхім пстрычкай, я паказаў на галаву і спытаў: "яна ведае пра гэта?"
  — Вядома, — спакойна сказаў ён, — я не мог жыць без яе. Надзвычай кампетэнтны сакратар».
  — І яе завуць Сміт? – іранічна спытаў я.
  «Гэта яе сапраўднае імя. Нядзіўна, калі ўлічыць, колькі там Смітаў. Яна хутка прыйдзе, так што нам лепш крыху пачакаць, перш чым пяройдзем да справы». Ён заплюшчыў вочы. «Для нашага клімату гэта даволі летні касцюм. Вы павінны быць асцярожныя, каб не падхапіць пнеўманію». Я ўсміхнуўся. — Можа, параіш мне краўца. «Я, вядома, магу. Вы павінны ўзяць мой. Даволі дорага, але мы ведаем, што з гэтым рабіць». Ён адчыніў шуфляду і дастаў адтуль тоўсты пачак купюр. «Табе спатрэбіцца трохі на выдаткі і да таго падобнае».
  Я з недаверам назіраў, як ён пачаў адлічваць купюры па пяць фунтаў. Ён паклаў трыццатку і крыху пачакаў. «Нам лепш будзе 200 фунтаў», — вырашыў ён, адлічыў яшчэ дзесяць купюр і падсунуў пачак да мяне. — Спадзяюся, вы не супраць наяўных? У нашым бізнэсе чэкі менш цэняцца».
  Я паклаў грошы ў кашалёк, перш чым ён паспеў перадумаць. «Ці не гэта крыху незвычайна? Я не думаў, што ты справішся з гэтым так лёгка». "Я думаю, што рахунак выдаткаў можа справіцца з гэтым", - сказаў ён са спачуваннем. "Вам сапраўды трэба будзе нешта зрабіць для гэтага". Ён прапанаваў цыгарэту. – А як было ў Ёханэсбургу, калі ты зьехаў? "Усё роўна, усё мяняецца ўвесь час", - сказаў я. «З таго часу, як вы прыехалі, у цэнтры горада быў дададзены яшчэ адзін будынак вышынёй шэсцьдзесят метраў».
  «За гэтыя два месяцы? Гэта не так!
  — За дванаццаць дзён паставілі, — суха сказаў я. «Вы, паўднёваафрыканцы, ведаеце сваю справу. Ха, вось гарбата». Місіс Сміт паставіла паднос на стол і падсунула крэсла. Я з цікавасцю назіраў за ёй, таму што той, хто карыстаўся даверам Макінтоша, павінен быў быць чымсьці асаблівым. Не тое, каб яна так выглядала, але, магчыма, гэта было таму, што яна была пераапранута ў сакратарку ў звычайным двайным камплекце - офісную дзяўчыну з мілай усмешкай, якіх ёсць тысячы. Тым не менш, я верыў, што пры іншых абставінах мне было б вельмі добра ладзіць з місіс Сміт — у адсутнасць містэра Сміта, вядома.
  Макінтош махнуў рукой: «Ці хочаце вы зрабіць гэты гонар, місіс Сміт?» Яна занялася гарбатай, і Макінтош сказаў: «Я не думаю, што далейшыя прадстаўленні патрэбныя, ці не так?» Ты тут дзеля працы і больш нічога, Рырдэн. Мяркую, зараз мы можам прыступіць да справы?» Я падміргнуў місіс Сміт. «Ганьба». Яна глядзела на мяне без усмешкі. «Цукар?» — усё, што яна спытала.
  Макінтош злучыў кончыкі пальцаў. «Ці ведаеце вы, што Лондан з'яўляецца сусветным цэнтрам гандлю алмазамі?» — Не, я гэтага не ведаў. Я думаў, што гэта Амстэрдам». «Вось дзе алмазы расколваюць і аграняць. Тут іх купляюць і прадаюць на ўсіх этапах перапрацоўкі; ад неапрацаваных камянёў да выразаных каштоўных камянёў». Ён усміхнуўся. «На мінулым тыдні я быў дзе-небудзь, дзе алмазы прадаваліся як масла ў прадуктовай краме».
  Я прыняў кубак гарбаты ад місіс Сміт. "Б'юся аб заклад, яны поўныя бяспекі".
  - Вядома, - сказаў Макінтош. Ён развёў рукамі, як рыбак, які апісвае рыбу, якая ў апошні момант уцякла. «Вось такая таўшчыня дзвярэй сховішча. Ёсць так шмат электронных хітрыкаў, што калі вы паднімеце вочы не ў той час ці не ў тым месцы, у наступны момант сюды ўварвецца палова паліцыі Лондана».
  Я зрабіў глыток гарбаты і паставіў кубак. «Я насамрэч не ўзломшчык сейфаў», — сказаў я. «Я б не ведаў, з чаго пачаць — для гэтага патрэбны выбухоўнік. Плюс той факт, што вы нікуды не дасягнеце, не разгарнуўшы ўсю каманду».
  - Спакойна, - сказаў Макінтош. «Тое, што вы паўднёваафрыканец, прымусіла мяне задумацца пра брыльянты. Па сутнасці, алмазы маюць толькі перавагі: яны адносна ананімныя, іх лёгка транспартаваць і прадаваць. Ідэальна падыходзіць для паўднёваафрыканца, вам не здаецца? Ці ведаеце вы што-небудзь пра міжнародны гандаль алмазамі?»
  Я адмоўна паківаў галавой. "Не зусім мая спецыяльнасць - пакуль".
  'Не важна. Можа, так і лепш. Хітры злодзей, вось што ты, Рырдэн, і таму дагэтуль пазбягаў танцаў. Колькі разоў вы сядзелі?»
  Я ўсміхнуўся. «Адзін раз - 18 месяцаў. Але гэта было даўно! «Гэта, напэўна, было даўно. Вы ўвесь час мяняеце свой метад працы і сферу працы, ці не так? Вы сочыце за тым, каб яны не злавілі вас з кампутарам на аснове адных і тых жа дадзеных зноў і зноў — у вас няма пэўнага modus operandi, па якім яны маглі б вас пазнаць. Як я ўжо казаў, ты хітры злодзей, і я лічу, што мой план у цябе ў парадку. Гэта таксама меркаванне місіс Сміт». — Паслухаем, — асцярожна сказаў я.
  "Брытанская пошта - гэта цудоўная ўстанова", - сказаў Макінтош, пераскокваючы з тэмы на тэму. «Некаторыя людзі думаюць, што ў Англіі лепшая паштовая сістэма ў свеце; іншыя менш думаюць пра гэта, калі вы глядзіце на лісты, пададзеныя ў газетах. Але гэта, верагодна, таму, што сапраўдны брытанец нараджаецца з ракам. Аднак страхавыя кампаніі высока ацэньваюць паштовую службу. Скажыце, якая ўласцівасць алмазаў самая яркая?» «Яны блішчаць».
  «Не агранены алмаз», — паправіў ён мяне. «Неапрацаваны алмаз выглядае як кавалак бутэлькавага шкла, які занадта доўга знаходзіўся ў марской вадзе. Зрабіце яшчэ адзін стрэл».
  "Цяжка", сказаў я. «Алмаз - гэта самае цвёрдае, што існуе».
  Макінтош нецярпліва пацокаў языком. «Ён не думае, місіс Сміт. Проста скажы мне». "Памер - ці яго адсутнасць", - ціха сказала яна. Макінтош сунуў мне руку пад нос і скруціў пальцы ў кулак. «У гэтай руцэ я магу трымаць цэлае багацце, і нікому не трэба пра гэта ведаць. У гэты запалкавы карабок можна пакласці брыльянтаў на сто тысяч фунтаў - і што мы маем? «Паняцця не маю».
  - У нас ёсць невялікі пакет, Рырдэн. Кавалак абгортачнай паперы, дастаткова месца для адраса, на ім штамп і потым у паштовую скрыню».
  Я паглядзеў на яго шырока расплюшчанымі вачыма. «Яны дасылаюць алмазы па пошце?»
  «А чаму не? Пошта працуе надзвычай эфектыўна, рэдка што губляецца. Страхавыя кампаніі гатовыя рабіць вялікія стаўкі на аператыўнасць брытанцаў PTT і гэтыя хлопцы сапраўды ведаюць, што робяць. Гэта проста пытанне статыстыкі».
  Ён гуляў са запалкавым карабком. «У нейкі момант яны працавалі з своеасаблівай кур'ерскай сістэмай, але ў гэтым было шмат недахопаў. Можна падумаць, што такі кур'ер будзе несці пасылку і дастаўляць яе ў патрэбнае месца. Аднак было некалькі прычынаў, па якіх гэта было немагчыма: жорсткія хлопцы пазнаёміліся з кур'ерамі, і гэта было вельмі сумна, бо некаторых з іх моцна пабілі. Іншым аспектам справы было тое, што людзі - гэта толькі людзі, і кур'ера можна падкупіць. Запас надзейных людзей не быў невычэрпны, адным словам, кур'ерская сістэма была недастаткова бяспечнай. Далёка не так.
  Але цяпер цяперашняя сістэма», — з энтузіязмам працягнуў ён. «Пасля таго, як пасылка знікла ў гэтай вялікай пашце, нават Маці Божая не можа забраць яе, перш чым яна дасягне месца прызначэння. І чаму? Таму што ніхто не ведае, куды падзеўся той пракляты пакет. Гэта толькі адна з сотняў тысяч пасылак, якія кожны дзень апрацоўваюцца паштовай службай. І знайсці гэта нават цяжэй, чым шукаць іголку ў стозе сена - гэта больш падобна на пошук канкрэтнага ляза ў гэтым стозе сена. Вы можаце ісці за мной? Я кіўнуў. «Гэта мае вялікі сэнс».
  'Гэта ёсць мае сэнс, - сказаў Макінтош. «Місіс Сміт усё вырашыла. Яна вельмі разумная». Ён слаба махнуў рукой. — Працягвайце, місіс Сміт.
  Яна халаднавата ўзяла нітку. «Пасля таго, як матэматыкі па страхаванні прааналізавалі статыстыку паштовай службы аб страчаных прадметах, яны ўбачылі, што яны былі на добрым шляху, пры ўмове, што яны прынялі пэўныя меры засцярогі. Напрыклад, камяні адпраўляюцца пасылкамі або бандэролямі розных памераў; ад запалкавых скрынак да скрынь памерам з чайныя скрыні. Пакеты адрасуюцца рознымі спосабамі, часта з ліпкім адрасам ад вядомай кампаніі - усё робіцца для таго, каб пазбегнуць як мага большай блытаніны. Самае галоўнае - гэта ананімнасць адраса замовы. У іх распараджэнні вялікая колькасць адрасоў, якія не маюць ніякага дачынення да гандлю алмазамі. Камяні адпраўляюцца на гэтыя адрасы - адзін і той жа адрас ніколі не выкарыстоўваецца двойчы запар». «Вельмі цікава, — сказаў я, — але як вы хочаце да гэтага падысці?» Макінтош адкінуўся на спінку крэсла і ссунуў кончыкі пальцаў. «Уявіце сабе паштальёна, які ідзе па вуліцы — відовішча знаёмае. Ён мае пры сабе брыльянтаў на сто тысяч фунтаў стэрлінгаў, але - і ў гэтым справа - ён нічога пра іх не ведае. Пра гэта ніхто нічога не ведае. Нават атрымальнік, які з нецярпеннем чакае брыльянтаў, не ведае, калі яны прыбудуць. Паштовая служба не можа гарантаваць, што заказ будзе дастаўлены ў вызначаны час, нягледзячы на гісторыі ў гэтых вялікіх аб'явах аб хуткай дастаўцы і таму падобнае. Пасылкі адпраўляюцца звычайнай поштай; незарэгістраваны або экспрэс ці нешта падобнае. Гэта занадта лёгка падрабіць». Я павольна сказаў: «Цяпер вы ўсімі спосабамі тлумачылі мне, наколькі гэта немагчыма, але я мяркую, што вы ведаеце, што робіце, і маеце што-небудзь у рукаве». Добра, я далучуся».
  «Вы калі-небудзь займаліся фатаграфіяй?» Давялося стрымаць сябе, каб не разарвацца. Гэты чалавек мог круціць вакол сваёй тэмы больш спосабаў, чым я калі-небудзь адчуваў. Тое самае было ў Ёханэсбургу — ніколі больш за дзьве хвіліны на адну і тую ж тэму. — Аднойчы я фатаграфаваў, — катэгарычна сказаў я. «Чорна-белы ці каляровы?» «Абодва».
  Макінтош выглядаў задаволены. «Калі вы робіце каляровыя фатаграфіі — напрыклад, слайды — і адпраўляеце іх на праяўку. Што вы атрымаеце ўзамен?»
  Я паглядзеў на місіс Сміт з просьбай аб дапамозе і ўздыхнуў. «Невялікія кавалкі плёнкі з малюнкамі». Я спыніўся на імгненне і працягнуў: «Яны ў кардонных рамах». "Што яшчэ вы атрымаеце". «Нічога».
  Ён рухаў пальцам наперад і назад. «О так, вы атрымаеце нешта іншае. Вы атрымліваеце знаёмую жоўтую скрынку, у якую ўваходзяць гэтыя рэчы. Жоўты - я думаю, вы маглі б апісаць яго як Kodak жоўты. Калі ў каго такая скрынка ў руцэ, то з другога боку вуліцы яе відаць. Вы думаеце пра сябе: "Гэй, у таго чалавека ў руцэ адна з тых скрынак Kodak з каляровымі слайдамі". Я адчуў дрыжыкі напружання. Цяпер Макінтош узяўся дабівацца сутнасці. — Добра, — сказаў ён раптам. «Я раскручу гэта для вас. Я ведаю, калі будзе адпраўлены чарговы пакет з дыяментамі. Я ведаю, каму гэта паслана. У мяне ёсць адрас. Але самае галоўнае, што я ведаю, які гэта будзе пакет, і тут не можа быць памылкі. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта пачакаць каля адраса дастаўкі, пакуль да вас не прыйдзе паштальён з гэтым праклятым ярка-жоўтым пакетам у руцэ. А ў гэтай маленькай жоўтай скрыначцы будзе неўмацаваных камянёў на суму каля ста тысяч фунтаў. Вы прымаеце яго на сябе». — Як вы гэта даведаліся? — з цікаўнасцю спытаў я. — Я не, — сказаў ён. «Гэта была справа місіс Сміт. Яна прыдумала ідэю і правяла ўсе даследаванні. Як менавіта яна гэта зрабіла, гэта тое, што не мае да вас ніякага дачынення».
  Я зірнуў на яе іншымі вачыма. Я заўважыў, што яе зялёныя. У гэтых вачах было дзіўнае паколванне, і яе вусны былі скрыўлены ў насмешлівым тоне, які хутка знік, калі яна прама сказала: «Нельга ўжываць больш сілы, чым гэта строга неабходна, містэр Рырдэн».
  — Сапраўды, — пагадзіўся Макінтош. «Неабходна як мінімум гвалту, каб сысці як мага хутчэй. Я не веру ў гвалт, гэта шкодна для бізнесу. Запомні гэта, Рырдэн.
  Я сказаў: «Гэты паштальён не прыйдзе і не прапануе іх мне на срэбным падносе». Давядзецца забраць іх у яго сілай».
  Макінтош паказаў зубы, ухмыляючыся. «Ну, гэта будзе рабаванне з прымяненнем сілы, калі яны вас зловяць. Суддзі Яе Вялікасці ставяцца да гэтага вельмі сур'ёзна, асабліва калі прыняць да ўвагі суму. Уключана ўсё, што вы атрымліваеце менш чым за 10 гадоў».
  — Ну, — задуменна сказаў я, адказваючы на яго ўхмылку цікавасцю. — працягваў Макінтош. «Мы не будзем аблягчаць паліцыю. Дзейнічаем наступным чынам: я побач і як толькі ты атрымаеш, ты адразу перадаеш мне пакет, потым уцякаеш. Праз тры гадзіны пасля э... захопу, камяні будуць з краіны. Місіс Сміт, вы клапоціцеся пра справы банка.
  Яна адкрыла папку і дастала бланк, які сунула мне праз стол. «Запоўніце гэта».
  Гэта была форма заявы на адкрыццё рахунку ў Zuricher Ausfuhr- und Handelsbank. Місіс Сміт сказала: «Апошнім часам было даволі шмат крытыкі ў адрас гэтых швейцарскіх пячорных людзей, але калі яны вам патрэбны, яны вельмі зручныя. Нумар даволі складаны — калі ласка, поўнымі літарамі ў гэтым полі». Яе палец паказаў на бланк, таму я накрэмзаў лічбавую камбінацыю там, дзе яна паказвала. Яна сказала: «гэты нумар замест подпісу на адпаведнай форме чэка зробіць вам даступнай суму да 40 000 фунтаў або эквівалент у любой валюце, якую вы пажадаеце». Макінтош захіхікаў і сказаў: «Вядома, спачатку вам трэба будзе атрымаць алмазы».
  Я доўга глядзеў на іх. «Вы бераце амаль дзве траціны долі».
  - Я прыдумала план, - холадна сказала місіс Сміт.
  Макінтош усміхнуўся, як галодная акула. «У яе дарагі густ».
  — Я ў гэтым не сумняваюся, — сказаў я. — Калі казаць пра густ, як вы ставіцеся да абеду? Я незнаёмец тут, у Лондане, таму вам прыйдзецца прапанаваць рэстаран».
  Перш чым яна паспела адказаць мне, Макінтош рэзка перапыніў яе. - Не важдайся з маім персаналам, Рырдэн. Для іх было б вельмі неразумна бачыць цябе з кім-небудзь з нас. Калі ўсё скончыцца, магчыма, мы зможам пайсці паабедаць — толькі ўтрох». — Дзякуй, — бледна сказаў я.
  Ён нешта накрэмзаў на аркушы паперы. — Прапаную пасля абеду... э-э... прыгледзецца сюды бліжэй. Гэта адрас, куды будзе адбывацца дастаўка». Ён падсунуў ліст паперы праз стол да мяне і хутка нешта запісаў. — А гэта адрас майго краўца. Калі ласка, не блытайце іх. Гэта азначала б катастрофу».
  
  2
  Я паеў дзесьці на Фліт-стрыт, а потым сабраўся шукаць адрас, які даў мне Макінтош. Вядома, я ішоў не ў тым накірунку - Лондан - гэта жудаснае месца, каб зарыентавацца, калі вы з ім не знаёмыя. Я не хацеў браць таксі; Я заўсёды іграю вельмі асцярожна, можа, нават занадта асцярожна. Але таму ў мяне ўсё так добра. Як бы там ні было, у нейкі момант, перш чым я зразумеў, што памыляўся, я ішоў па вуліцы пад назвай Ludgate Hill. Там я мінуў будынак Цэнтральнага суда, прынамсі, так было сказана. Я быў вельмі здзіўлены, бо заўсёды думаў, што там гэта называецца Олд-Бейлі. Я пазнаў яго па пазалочанай выяве лэдзі Справядлівасці на даху. Гэта можа пазнаць нават паўднёваафрыканец - у нашай краіне мы бачым шмат лонданскіх крымінальных фільмаў.
  Усё вельмі цікава, але я быў тут не ў якасці турыста, таму проста ўпусціў шанец, што нешта можа адбыцца. Замест гэтага я хутка пайшоў на Скураны завулак і знайшоў своеасаблівы рынак, дзе сярод іншага прадаюцца ўсялякае барахло, складзенае ў ручныя каляскі. Гэта мне не вельмі спадабалася — у мітуслівым натоўпе нялёгка выкруціцца. Трэба было ўлічваць, каб не было бяды, а значыць, трэба было б моцна ўдарыць таго паштальёна. Я ўжо пачынаў яго шкадаваць.
  Перш чым пайсці паглядзець адрас, я спачатку прайшоўся па наваколлі, каб паспрабаваць даведацца пра ўсе магчымыя шляхі выезду. Да майго здзіўлення я выявіў, што Хатан-Гардэн праходзіць паралельна Лезер-лейн, і я ведаў, што Хатан-Гардэн - гэта месца, дзе звычайна сустракаюцца гандляры алмазамі. Калі падумаць, гэта было не так ужо і дзіўна: алмазныя хлопчыкі не будуць шукаць занадта далёка свой уяўны адрас. Я глядзеў на трывалыя будынкі з маленькімі вокнамі і думаў, дзе знаходзяцца скляпенні, пра якія казаў Макінтош. Я выдаткаваў паўгадзіны на вывучэнне вуліц у раёне, запамінаючы розныя крамы. У крамы вельмі зручна зазірнуць, калі вы хочаце хутка сысці з вуліцы. Я вырашыў, што ўнівермаг Gamage - выдатнае месца, каб хутка схавацца з поля зроку, і патраціў яшчэ пятнаццаць хвілін на азнаямленне з ім. Гэтага было недастаткова, але на гэтым этапе, вядома, было не правільна прытрымлівацца нейкага канкрэтнага плана. Гэта памылка, якую большасць робіць з такой працай; занадта рана ў гульні яны абавязваюцца распрацоўваць планы, а потым уяўляюць, што яны супермазгі. Затым план становіцца няўстойлівым і пачынае пакутаваць ад атэрасклерозу.
  Я вярнуўся на Скураны завулак і знайшоў адрас, які даў мне Макінтош. Гэта было на другім паверсе, таму я падняўся на ліфце на трэці і спусціўся па рыпучай лесвіцы. Кандытарская прамысловасць NV Marie-Louise працавала на поўную моц, але я не папрацаваў прадставіць сябе.
  Замест гэтага я думаў пра тое, як мне паступіць. Былі разумныя варыянты, але я, вядома, не буду планаваць, як лепш выканаць працу, пакуль не змагу назіраць за паштальёнам падчас яго абыходу. Я не затрымліваўся занадта доўга; дастаткова для прыблізнага ўражання, і праз дваццаць хвілін я вярнуўся ва ўнівермаг Gamage, дзе зайшоў у тэлефонную будку. Місіс Сміт, відаць, была гатовая, паклаўшы руку на трубку, таму што званок празвінеў толькі адзін раз, і яна сказала: «Шатландска-англасаксонская холдэрская кампанія». - Гэта Рырдэн, - сказаў я.
  — Я звяжу вас з містэрам Макінтошам. «Пачакай, — сказаў я, — які ты Сміт?» 'Што ты маеш на ўвазе?' — Хіба ў цябе няма імя?
  Была хвіліна маўчання, перш чым яна адказала. "Можа, вы павінны называць мяне Люсі".
  'Гы! Я амаль не магу ў гэта паверыць».
  «Лепш так».
  "Ці ёсць містэр Сміт?"
  Сліт апусцілася на верхнюю частку тэлефоннай трубкі, калі вельмі холадна сказала: «Гэта не твая справа. Я зараз перавяду цябе ў Макінтош».
  Адзін клік, і лінія на імгненне абарвалася; Я лічыў, што я не такі вялікі поспех, як Вялікі Чараўнік. На самай справе не так ужо дзіўна; Я не мог бачыць Люсі Сміт - калі гэта было яе сапраўднае імя - ахвотна шукаючы інтымных адносін, перш чым праца была зроблена. Магчыма, і не пасля гэтага. Я адчуваў сябе прыгнечаным.
  Голас Макінтоша затрашчаў у маім вуху. — Ну што, дарагі хлопчык? «Што тычыцца мяне, мы можам размаўляць далей». «Накшталт гэтага. Добра, прыходзьце сюды заўтра ў той жа час». "Выдатна", сказаў я.
  — І, дарэчы, ты ўжо быў у майго краўца? «Не».
  «Лепш паспяшайся, — сказаў ён, — яму трэба зняць твае меркі, а табе трэба будзе паспрабаваць не менш за тры разы. У вас дастаткова часу, каб скончыць усё, перш чым яны вас зловяць».
  — Вельмі прыемна, — сказаў я і ляпнуў слухаўкай. Макінтошу было вельмі лёгка рабіць з'едлівыя заўвагі, яму не трэба было рабіць чорную працу. Мне было цікава, што ён яшчэ рабіў у гэтым пашарпаным офісе, акрамя планавання крадзяжу алмазаў.
  Я ўзяў таксі і паехаў на склад адзення ў Вест-Эндзе, дзе купіў прыгожую куртку, якую можна насіць на абодва бакі. А таксама адна з тых яркіх шапак з гарбузом наверсе. Хацелі мне шапку загарнуць, але я яе скруціў і паклаў у кішэню свайго новага паліто, якое было надзета на руку.
  Я пазбягаў краўца Макінтоша, як чумы.
  
  3
  "Такім чынам, вы думаеце, што гэта магчыма", - сказаў Макінтош.
  Я кіўнуў: «Мне яшчэ патрэбныя дадатковыя даныя, але пакуль усё выглядае добра».
  «Якая яшчэ інфармацыя вам патрэбна?»
  — Па-першае, калі гэта адбудзецца?
  Макінтош засмяяўся. — Паслязаўтра, — лёгка сказаў ён.
  «Ісус!» Я сказаў: «Вы не пакідаеце мне шмат часу».
  Ён засмяяўся. «Ужо праз тыдзень пасля таго, як ступілі на ангельскую зямлю, усё скончылася». Ён падміргнуў місіс Сміт. «Зразумела, не кожны дзень здараецца, што нехта зарабляе сорак тысяч фунтаў толькі за адзін тыдзень непрацуючы так старанна». "Прынамсі, я магу паказаць носам на аднаго, - з'едліва сказаў я, - ты дакладна не працуеш да смерці". Ён быў неўстрыманы. «Арганізаванасць - гэта мой моцны бок». «Гэта азначае, што мне давядзецца правесці рэшту сённяшняга і заўтрашняга дня, вывучаючы звычкі брытанскага паштовага служачага», — сказаў я. «Колькі заказаў па пошце ў дзень?» Макінтош запытальна падняла бровы, а місіс Сміт сказала: «Два заказы».
  «У вас ёсць хто-небудзь, хто можа агледзець мяне? Я не хачу праводзіць занадта шмат часу там, у Скурным завулку. Хутка гэта стане «падазроным», і тады мы застанемся ні з чым».
  «Усё ўжо адбылося, — сказала місіс Сміт, — вось у мяне ёсць расклад».
  Я вывучаў расклад, пакуль яна разгортвала карту на стале. «Гэта карта ўсяго другога паверха. Нам пашанцавала. У некаторых будынках усе паштовыя скрыні знаходзяцца ў холе, а тут не. Паштальён заказвае асобна ў кожным кабінеце».
  Пранізлівым рухам Макінтош паклаў палец на карту. «Гэта менавіта тое, дзе вы бярэцеся за заказчыка. Ён ужо будзе мець у руках пошту гэтай праклятай кампаніі, якая займаецца сукенкай, каб даставіць яе як мага хутчэй, і вы павінны ўбачыць, ці ёсць у яго пасылка ці не. Калі ў яго гэтага няма, вы адпускаеце яго і чакаеце наступнага загаду».
  — Вось што мяне хвалюе, — сказаў я, — чаканне. Калі я не буду асцярожны, я вылучуся, як эскімос у Сахары». - О, я табе яшчэ не сказаў - я арандаваў офіс на гэтым паверсе, - няўрымсліва сказаў Макінтош. «Місіс Сміт ласкава зрабіла пакупкі, і ёсць усе хатнія выгоды: электрычны чайнік, гарбата, кава, цукар і малако, а таксама скрынка прысмакаў з дэлікатэсаў Fortnum's. Сядзіш там, як Бог у Францыі. Спадзяюся, вам падабаецца ікра».
  Я чутна выдыхаю. «Калі ласка, не пытайцеся майго меркавання», — з'едліва сказаў я. Макінтош толькі ўсміхнуўся і кінуў звязак ключоў на стол. Я падняў яго. «І пад якім імем я вяду сваю справу?»
  «Цацкі NV Kindervreugd», — сказала місіс Сміт. «Гэта ўжо існуючая кампанія».
  Макінтош засмяяўся: "Я наладзіў гэта сам - каштавала мне каласальных 25 фунтаў".
  Рэшту раніцы мы правялі ў абмеркаванні планаў. Я не мог знайсці нічога, што не давала б мне спаць ноччу. Мне не магла не падабацца Люсі Сміт усё больш і больш; у яе быў востры, як брытва, розум, і нішто не выслізнула ад яе ўвагі, але яна здолела захаваць сваю жаноцкасць і не стаць уладарнай, што не так проста для разумнай жанчыны. Калі мы ўсё ўважліва прагледзелі, я сказаў: «А цяпер скажы мне, Люсі не можа быць тваім сапраўдным імем». Як цябе клічуць?'
  Яна глядзела на мяне адкрыта. "Я не думаю, што гэта мае значэнне", - рашуча сказала яна.
  Я ўздыхнуў: «не, — прызнаўся, — можа, і не». Макінтош паглядзеў на нас з вялікай цікавасцю, потым рэзка сказаў: - Я ўжо казаў вам, Рырдэн, што не хачу важдацца са сваімі супрацоўнікамі. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта звярнуць увагу на сваю працу». Ён паглядзеў на гадзіннік. «Лепш, калі ты сыдзеш зараз».
  Так што я пакінуў яго змрочны кабінет дзевятнаццатага стагоддзя і зноў паабедаў у тым самым рэстаране на Фліт-стрыт. Рэшту дня я правёў у офісе NV Kindervreugd Speelgoed, зарэгістраванай у Гандлёва-прамысловай палаце, у двух дзвярах ад NV Marie-Louise Confection Industry. Там было ўсё, што абяцаў Макінтош. Я толькі што зварыў каву. Я быў рады, што місіс Сміт дала сапраўдную каву, і мне не прыйшлося піць тое смецце з растваральнай кавы! На вуліцу быў выдатны від, і калі я зірнуў на расклад, я змог зразумець маршрут заказчыка. Нават без званка Макінтоша я мог бачыць, як ён прыбыў за пятнаццаць хвілін. Калі я гэта зразумеў, я агледзеў калідор з кабінета і некалькі разоў прайшоўся па ім уверх і ўніз; уважліва сачыць за часам. Не было асаблівага сэнсу, пакуль я не ведаў, з якой хуткасцю ішоў паштальён, але гэта было добрае практыкаванне. Я знайшоў час, каб прайсці ад офіса да ўнівермага Gamage, шпарка, але не так, каб гэта было прыкметна. Гадзіны ва ўнівермагу хапіла, каб выпрацаваць маршрут, прайсці па якім было практычна немагчыма. Праца была зроблена за дзень, і я вярнуўся ў гатэль.
  Наступны дзень быў амаль такім жа, за выключэннем таго, што я патрэніраваўся на паштальёне. З кабінета я з падазрэннем праз крыху прыадчыненыя дзверы, з секундамерам у руцэ, назіраў за першым заказам. Гэта можа здацца трохі дзіцячым, таму што ўсё, што мне трэба было зрабіць, гэта пастукаць чалавека па галаве. Але стаўкі былі па-чартоўску высокія, таму я прайшоў усю працэдуру.
  Падчас другога замовы ў той дзень я імітаваў увесь працэс. Адбылося менавіта так, як і прадказаў Макінтош, калі набліжаючыся да офісаў кандытарскай прамысловасці Марыі-Луізы, паштальён моцна трымаў у руцэ пошту, і была добра бачная скрынка Кодак са слайдамі. Я проста спадзяваўся, што гэтыя брыльянты сапраўды будуць там; было б крыху па-дурному, калі б адзіным вынікам нашых намаганняў быў фотаздымак Марыі-Луізы ў дзень на пляжы.
  Перад ад'ездам я патэлефанаваў Макінтошу, і ён сам адказаў на званок. Я сказаў: "Што тычыцца мяне, мы можам пачаць зараз ці ніколі".
  «Добра!» На хвіліну стала ціха. — За выключэннем заўтрашняга дня, калі гандаль будзе здадзены, вы мяне больш не ўбачыце. Дзеля бога, не рабі памылак, Рырдэн!
  'Што адбываецца?' Я спытаў: «Вы нервуецеся?» Ён не адказаў на гэта. Замест гэтага ён сказаў: «У гатэлі цябе чакае падарунак. Будзьце асцярожныя з гэтым». На імгненне зноў стала ціха. 'Поспехаў.'
  Я сказаў: «Перадайце мае самыя цёплыя прывітанні місіс Сміт». Ён кашлянуў: «Вы ведаеце, што ў гэтым няма сэнсу». «Магчыма, не, але я аддаю перавагу вырашаць гэта сам». «Цалкам магчыма, але заўтра яна будзе ў Швейцарыі. У наступны раз, калі я ўбачу яе, я перадам ваша паведамленне». Ён паклаў трубку.
  Я вярнуўся ў гатэль, узяў невялікі пакет на стойцы рэгістрацыі і распакаваў яго ў сваім нумары. У скрыні быў укладзены выратавальны круг, абцяжараны свінцом, абцягнуты мяккай гумай і з няслізкай ручкай. У яго быў акуратны шнур, які можна было надзець на запясце. Вельмі эфектыўны анестэтык, хоць і крыху больш небяспечны, чым большасць. У скрыні таксама ляжаў лісток з адным надрукаваным радком. Дастаткова цяжка, але не цяжэй.
  У той вечар я рана лёг спаць. На наступны дзень чакала праца.
  
  4
  На наступную раніцу я пайшоў у цэнтр горада, як звычайны бізнэсмэн, хоць не стаў надзець кацялок і ўзяць у рукі службовы мужчынскі скіпетр - парасон. Я быў адным з самых ранніх, таму што першая дастаўка пошты была задоўга да пачатку працы большасці офісаў. Калі я прыбыў у NV Kindervreugd Speelgoed, было яшчэ паўгадзіны адпачынку, і я адразу ж паставіў чайнік, каб прыгатаваць каву, перш чым разглядаць выгляд. Уладальнікі кіёскаў у Скурным завулку ў гэты дзень рыхтаваліся шмат прадаць. Ад Макінтоша не засталося і следу. Я не хваляваўся; ён павінен быў быць недзе побач, каб сачыць за паштальёнам.
  Я толькі што дапіў свой першы кубак кавы, як зазваніў тэлефон. Макінтош коратка сказаў: «Ён ідзе». Адзін клік, і ён паклаў трубку. Каб зберагчы мускулы ног, паштальён правёў штосьці накшталт часу і руху парадку ў гэтым будынку. Яго звычкай было падымацца на ліфце на верхні паверх і заказваць адтуль пошту, зыходзячы з таго, што спускацца пешшу лягчэй, чым падымацца. Я надзеў паліто, капялюш і адчыніў дзверы на некалькі сантыметраў, прыслухоўваючыся да рыпання ліфта. Я выйшаў у калідор, асцярожна зачыніўшы дзверы настолькі, каб самы лёгкі штуршок мог іх адчыніць.
  У гэты час у будынку было вельмі ціха, і калі я пачуў, як паштальён гучна спускаецца па лесвіцы на другі паверх, я адышоў да лесвіцы на першы паверх. Ён прыйшоў на другі паверх і павярнуў налева, адыходзячы ад Марыі-Луізы, каб спачатку даставіць пошту ў іншыя кабінеты. Гэта быў яго звычайны метад, і мяне гэта не хвалявала.
  Я чуў, як ён вяртаўся, кожны раз на некалькі крокаў, на перапынак заўсёды паказваў металічны грукат паштовых скрынь. У патрэбны момант я падняўся па лесвіцы і накіраваўся ў бок NV Kindervreugd, дзе я апынуўся тварам да твару з заказчыкам. Я ўтаропіўся на яго рукі, але маленькай жоўтай скрынкі не было відаць. - Добрай раніцы, - сказаў ён, - добрае надвор'е, ці не так? Ён шпарка прайшоў міма мяне, і я намацаў дзверы кабінета, робячы выгляд, што адчыняю іх ключом. Калі я штурхнуў дзверы за спіну, я заўважыў, што крыху пацеў; няшмат, але дастаткова, каб паказаць, што я быў у стане стрэсу. Даволі смешна, улічваючы, што ўсё, што мне трэба было зрабіць, гэта ўзяць невялікую скрыначку ў нічога не падазравалага паштальёна - тое, што павінна быць адной з самых простых рэчаў у свеце і не мець ніякай прычыны нервавацца.
  Менавіта змесціва скрыні выклікала гэта напружанне. Каля ста дваццаці тысяч фунтаў - гэта вялікія грошы, каб рызыкаваць. Гэта крыху падобна на таго хлопца, які спакойна ідзе па абочыне, не памыляючыся, але хай паспрабуе гэта з абрывам вышынёй каля ста метраў з аднаго боку і паглядзіць, ці не ўпадзе ён ні кроплі. Я падышоў да акна і крыху прыадчыніў яго, не столькі для свежага паветра, колькі каб даць зразумець Макінтошу, што першы заказ сапсаваны. Я паглядзеў на Скураны завулак і ўбачыў, што ён стаіць на прызначаным месцы. Ён стаяў перад фруктовым кіёскам і нервова абмацваў памідор. Ён зірнуў у акно, потым павярнуўся і пайшоў прэч.
  Я закурыў і пайшоў чытаць ранішнія газеты. Прайшло некаторы час, перш чым прыйшоў другі заказ.
  
  Праз дзве гадзіны тэлефон зноў зазваніў. «На гэты раз пашанцуе больш», — сказаў Макінтош і паклаў трубку.
  Я зрабіў тое ж самае, што зрабіў у першы раз - гэта было магчыма, таму што гэта быў бы іншы заказчык. Я чакаў на лесвічнай пляцоўцы толькі на паўдарозе другога паверха і ўважліва слухаў. На гэты раз гэта было больш складана, бо цяпер у будынку было значна больш людзей. Многае залежала ад таго, ці сустрэну я заказчыка аднаго ў калідоры. Калі б усё прайшло добра, было б лёгка, але калі хто-небудзь быў побач, я павінен быў бы неадкладна схапіць скрынку і бегчы, каб выратаваць сваё жыццё. Ціхія крокі папярэдзілі мяне, што ён набліжаецца, і якраз у крытычны момант я паскакаў па прыступках. Я павярнуў галаву налева і направа, нібы хацеў перайсці дарогу, і ўбачыў, што ўсё чыста — у калідоры нікога, акрамя паштальёна і мяне. Потым я паглядзеў на яго рукі. У яго быў пакет з лістамі, а зверху маленькая ярка-жоўтая скрынка.
  Я стаяў перад ім, калі ён быў у офісе NV Kindervreugd. «Ёсць што-небудзь для мяне?» Я спытаў: «тут мой кабінет». Я паказаў на дзверы ззаду яго. Ён павярнуўся, каб паглядзець на імя на дзвярах, і я ўдарыў яго выратавальным кругам за вуха, адчайна спадзеючыся, што ў яго не вельмі тонкі чэрап. Ён крэкнуў і апусціўся на калені. Я злавіў яго, перш чым ён упаў, і штурхнуў да дзвярэй кабінета, якія лёгка адчыніліся пад яго цяжарам. Ён упаў за парог, раскідаў перад сабою свае лісты. Скрыня для дыяпазіцый з ціхім грукатам упала на падлогу.
  Я пераступіў праз яго і ўцягнуў яго; Я штурхнуў дзверы нагой. Потым я схапіў з падлогі жоўтую скрынку і паклаў яе ў нявінную карычневую скрынку, якую спецыяльна зрабіў Макінтош. Падышло ідэальна. Я збіраўся выкінуць яго на вуліцу і не хацеў, каб убачыў нават пробліск гэтага падазронага жоўтага колеру.
  Не прайшло шасцідзесяці секунд паміж тым, як я размаўляў з паштальёнам, пакуль я не стаяў каля офіса і замкнуў яго. У гэты момант нехта прайшоў міма і ўвайшоў у офіс кандытарскай прамысловасці Мары-Луіза. Я павярнуўся і спусціўся па лесвіцы, не занадта хутка, але дакладна не марудзячы. Я падлічыў, што за дзве-тры хвіліны паштальён не ачуняе і яму ўсё роўна давядзецца выбірацца з кабінета.
  Я выйшаў на вуліцу і ўбачыў, што Макінтош утаропіўся на мяне. Адзін чалавек апусціў вочы і напалову павярнуўся; Я доўгімі крокамі ішоў паміж стойламі ў яго напрамку. Зусім няцяжка было стукнуць яго плячом у натоўпе і атрымаць прамармытанае "прабачце!" Я аддаў яму скрынку і працягнуў свой шлях да Холбарна.
  Не паспеў я далёка адысці, як пачуў, як шкло б'ецца, і разгубленыя крыкі. Той паштальён быў разумны; ён не губляў часу ля дзвярэй, а разбіў акно, каб прыцягнуць увагу. Ён таксама не быў без прытомнасці так доўга, як я спадзяваўся - я не ўдарыў дастаткова моцна.
  Я быў у бяспецы — дастаткова далёка, каб ён мяне не заўважыў, і адлегласць павялічвалася. Спатрэбілася не менш за пяць хвілін, каб разабрацца ў гэтай мітусні і замяшанні, і ў гэты момант я хацеў зусім знікнуць — я спадзяваўся, што Макінтош зробіць тое ж самае. Цяпер ён быў чалавекам — у яго былі брыльянты.
  Я нырнуў у чорны ўваход ва ўнівермаг і павольна прабраўся праз гандлёвыя плошчы. Я выглядаў - я спадзяваўся - як чалавек, які ведае, куды ідзе. Я знайшоў мужчынскі туалет і зачыніўся там. Я зняў сваё паліто і вывярнуў яго навыварат - тое старанна падабранае паліто з такімі прыгожымі кантраснымі колерамі. Я дастаў з кішэні курткі акуратную кепку і са шкадаваннем скамячыў капялюш, які быў на мне, у непазнавальны шарык. Не надта добра, калі яны знайшлі яго ў мяне, але я не адважыўся пакінуць яго дзесьці.
  Адзенне робіць чалавека, і гэта быў яшчэ адзін хлопец, які пакінуў мужчынскі пакой. Я прайшоў праз універмаг і нязмушана накіраваўся да выхаду. Па дарозе я купіў новы гальштук, толькі каб мець важкую нагоду быць ва ўнівермагу; аднак гэтая мера засцярогі была непатрэбнай. Я выйшаў праз выхад, які вёў да Холбарна, і пайшоў прэч, накіраваўшыся на захад. Ніякіх таксі для мяне, кіроўцаў таксі напэўна распыталі б пазней пра кліентаў, якіх яны падабралі ў раёне прыкладна ў гэты час.
  Праз паўгадзіны я стаяў у пабе недзе за Оксфард-стрыт і з удзячнасцю падымаў келіх піва. Дагэтуль праца ішла гладка, але яна яшчэ не скончылася, ні ў якім разе.
  Мне было цікава, ці магу я даверыць Макінтошу, што ён добра выканае сваю частку працы.
  
  5
  У той вечар, калі я збіраўся ехаць у горад, у дзверы майго пакоя гучна пастукалі. Я адчыніў дзверы, і перада мной стаялі двое буйных мужчын, апранутых вельмі кансерватыўна, але з выдатным густам. Чалавек справа сказаў: «Вы Джозэф Алойзіус Рырдэн?»
  Мне не трэба было рабіць ніякіх разумовых подзвігаў, каб зразумець, што гэта міліцыя. Я крыва ўсміхнуўся: «Лепш забуду таго Алойзія».
  — Мы з міліцыі. Ён нязмушана трымаў у мяне пад носам адкрыты кашалёк. «Мы спадзяемся, што вы можаце дапамагчы нам у расследаванні».
  'Гэй!' Я сказаў: «Гэта міліцэйская картка?» Я ніколі раней гэтага не бачыў». Неяк неахвотна ён зноў адкрыў кашалёк і даў мне паглядзець картку. Аказалася, што перада мной у плоці стаяў інспектар Джон М. Браншыл. Я крыху пабалбатаў: «Такое часта бывае ў кнігах; Я ніколі не думаў, што гэта паўторыцца са мной». «Кнігі?» — спытаў ён.
  «Так, я фанат крымінальных гісторый. Я з Паўднёвай Афрыкі, і там яшчэ няма тэлевізара, так што мы шмат чытаем. Дарэчы, я не ведаю, як я магу дапамагчы вам з нейкім даследаваннем. Я дзіўны тут, у Лондане - насамрэч я дзіўны па ўсёй Англіі. Я быў там толькі тыдзень - насамрэч менш за тыдзень».
  - Мы ўжо ведаем гэта, містэр Рырдэн, - далікатна сказаў Браншыл. Дык мяне ўжо правяралі. Гэтыя хлопцы спрацавалі хутка - англійская паліцыя ўмее даводзіць справы да канца.
  - Ці можам мы зайсці, містэр Рырдэн? Я веру, што вы вылечылі нас Добра можа дапамагчы».
  Я адышоў убок і жэстам папрасіў іх увайсці. «Заходзьце і сядайце. Крэсла толькі адно, так што адзін з вас будзе на ложку
  трэба сядзець. І скінь паліто».
  — Гэта неабавязкова, — сказаў Браншыл, — мы доўга не затрымаемся. Гэта сяржант Джэрвіс.
  Джэрвіс выглядаў нават больш жорсткім, чым Браншыл. Браншыл быў адшліфаваны і меў прыязнасць, якую прыносіць вопыт; Джэрвіс усё яшчэ дэманстраваў вострыя грані маладога, жорсткага паліцэйскага. Самым небяспечным здаваўся Бруншыл - ён быў вераломны. Я сказаў: "Што я магу для вас зрабіць?"
  «Мы шукаем інфармацыю пра паштальёна, якога сёння раніцай абрабавалі на Скурным завулку, — сказаў Браншыл, — што вы можаце сказаць нам пра гэта, містэр Рырдэн?»
  «Дзе Скураны завулак?» Я спытаў: «Я тут чужы».
  Браншыл паглядзеў на Джэрвіса, і Джэрвіс паглядзеў на Браншыла, а потым яны абодва паглядзелі на мяне. - Хадземце, містэр Рырдэн, - сказаў Браншыл,
  «ты ведаеш лепш».
  - У вас ёсць спіс пакаранняў, - раптам сказаў Джэрвіс.
  Гэта быў стрэл праз лук. Я з горыччу сказаў: «А вы, паліцэйскія, паклапаціцеся пра тое, каб я гэтага не забыўся, ці не так». Так, у мяне ёсць судзімасць; Я правёў васемнаццаць месяцаў у Цэнтральнай Прэторыі - васемнаццаць месяцаў у турме - і гэта было даўно. З таго часу я іду прамым шляхам». «Значыць, да сённяшняй раніцы», — выказаў здагадку Браншыл. Я паглядзеў яму проста ў вочы. — Ты не жартуеш. Скажыце мне, што вы думаеце, што я зрабіў, і я скажу вам, калі я гэта зрабіў - прама».
  - Вельмі па-сяброўску, - прамармытаў Браншыл, - вам так не здаецца, сяржант?
  Джэрвіс выдаў непрыемны гук у горле. Ён сказаў: "Вы не супраць, калі мы абшукаем ваш пакой, Рырдэн?"
  - Для сяржантаў я містэр Рырдэн, - сказаў я. «У вашага боса лепшыя манеры. І ў мяне, вядома, ёсць пэўныя агаворкі наконт таго, што вы праводзіце вобшук у маім пакоі, калі ў вас няма ордэра.
  "О, мы", - спакойна сказаў Браншыл. — Наперад, сяржант.
  Ён дастаў з кішэні дакумент і сунуў мне ў рукі. - Вы бачыце, што ўсё правільна, містэр Рырдэн.
  Я нават не папрацаваў паглядзець на яго, а кінуў яго на туалетны столік і назіраў, як Джэрвіс старанна разбівае мой пакой. Нічога не знайшоў — не было чаго яму знаходзіць. Нарэшце ён здаўся, паглядзеў на Браншыла і паківаў галавой. Бруншыл звярнуўся да мяне: «Я павінен папрасіць вас пайсці са мной на станцыю».
  Ён маўчаў, і маўчанне было доўга, пакуль я не сказаў: «Ну, давай, тады пытай».
  "Я думаю, што мы маем справу з джокерам", - сказаў Джэрвіс. Ён паглядзеў на мяне з такім выразам, быццам адчуў непрыемны пах. «Калі вы просіце мяне прыйсці, я не буду, — сказаў я, — вам давядзецца мяне арыштаваць, калі вы хочаце даставіць мяне да турмы».
  Бруншыл уздыхнуў. — Выдатна, містэр Рырдэн. Я арыштоўваю вас па падазрэнні ва ўдзеле ў рабаванні з прымяненнем сілы ва ўласнасці на Скурным завулку прыкладна а палове на дзесятую сёння раніцай. Вы цяпер задаволены?» «Пакуль, — сказаў я, — хадзем».
  «Ой, я ледзь не забыўся, — сказаў ён, — усё, што вы скажаце, можа служыць доказам».
  «Я ведаю гэты выраз, — сказаў я, — я яго занадта добра ведаю». — Я ў гэтым не сумняваюся, — ціха сказаў ён.
  
  Я чакаў, што мяне адвязуць у Скотланд-Ярд, але апынуўся ў даволі маленькім паліцэйскім пастарунку. Я не ведаю дзе - я не вельмі добра ведаю Лондан. Мяне пасадзілі ў маленькі пакойчык, без мэблі, акрамя століка і двух крэслаў. Ад яго быў той самы непазбежны пах, які характэрны для ўсіх паліцэйскіх участкаў у любым пункце свету. Я сядзеў на крэсле, паліў адну цыгарэту за другой, а афіцэр у форме глядзеў спіной да дзвярэй. Ён выглядаў голым без шлема.
  Прайшло амаль паўтары гадзіны, перш чым яны пачалі, і напад пачаў жорсткі хлопец Джэрвіс. Ён увайшоў у пакой і даў знак афіцэру ў форме знікнуць, потым сеў насупраць мяне за стол і доўга глядзеў на мяне, нічога не кажучы. Я не звярнуў на яго ўвагі — нават не зірнуў на яго; ён першы паддаўся. - Вы былі тут раней, ці не так, Рырдэн? – Я ніколі ў жыцці тут не быў. «Вы ведаеце, што я маю на ўвазе. Вы шмат-шмат разоў сядзелі на адным з гэтых цвёрдых драўляных крэслаў з паліцэйскім на другім баку. Ты выдатна ведаеш, што будзе - ты кар'ерны злачынец. З кімсьці іншым я б крыху пахадзіў вакол куста - магчыма, выкарыстаў крыху псіхалогіі - але гэта не паўплывае на вас, ці не так? Таму нават не пачынаю. Ніякай вам псіхалогіі, ніякіх тактычных дзеянняў. Я разаб'ю цябе, як арахіс, Рырдэн.
  «Я б проста сачыў за сваімі «правіламі допыту». Ён засмяяўся рэзкім гаўкаючым гукам. «Разумееце, што я маю на ўвазе. Сумленны чалавек не ведае пра існаванне гэтых нормаў у Законе аб міліцыі. Але вы робіце, праўда? Вы апынуліся не ў тым куце, такі ж падроблены, як залаты наручны гадзіннік у тры шылінгі».
  — Я пайду, калі ты скончыш са сваімі абразамі, — сказаў я.
  "Вы сыходзіце, калі я скажу, што вы можаце сысці", - рэзка сказаў ён.
  Я ўсміхнуўся. «Я лепш разбяруся з Браншылам спачатку,
  малодшы брат».
  — Дзе брыльянты? «Якія брыльянты?»
  «Той паштальён у вельмі дрэнным стане. Ты б'еш занадта моцна, Рырдэн. Ёсць вялікая верагоднасць, што ён памрэ - і што тады будзе з вамі?» Ён нахіліўся наперад. «Ты затрымаешся, пакуль не спатыкнешся аб сваю бараду».
  Трэба сказаць, што ён вельмі стараўся, але быў кепскім хлусам. Паміраючы паштальён не бачыў магчымасці разбіць шыбу ў офісе NV Kindervreugd. Я глядзеў яму прама ў твар і моцна трымаў язык на замку. "Калі гэтыя алмазы не будуць знойдзены, яны будуць цяжкімі для вас", - сказаў Джэрвіс. «Магчыма, суддзя будзе крыху больш мяккім, калі гэтыя брыльянты выплывуць на паверхню». «Якія брыльянты?» Я спытаў.
  І так працягвалася добрых паўгадзіны, пакуль ён не надакучыў, не пайшоў, а афіцэр у форме вярнуўся на ранейшую пасаду ля дзвярэй. Я павярнуў галаву і паглядзеў на яго. «Вашы мазалі не турбуюць? Дрэнная праца для ног».
  Ён глядзеў на мяне з мёртвым і безвыразным тварам і не сказаў ні слова.
  Праз некаторы час яны вывелі на пазіцыю больш цяжкую артылерыю. Увайшоў Браншыл, несучы пад пахай тоўстую папку, запоўненую паперамі, і паклаў яе на стол. - Мне вельмі шкада, што я прымусіў вас чакаць, містэр Рырдэн, - сказаў ён. «Я б не адважыўся паставіць на гэта сваю галаву», — сказаў я. Ён даў мне жаласлівую, але разумеючую ўсмешку. «Мы ўсе павінны рабіць сваю працу, у некаторых праца больш прыемная, чым у іншых. Не папракайце мяне за тое, што я раблю сваю працу». Ён адкрыў тэчку. — У вас вялікі рэкорд, містэр Рырдэн. У Інтэрпола на вас вялікае дасье». «Я быў судзімы адзін раз, — сказаў я, — астатняе — неафіцыйна, таму карыстацца гэтым нельга. Тое, што нейкі ідыёт сказаў пра мяне, нічога не даказвае». Я ўсміхнуўся, паказаў на папку і працытаваў: «звесткі з мінулых допытаў, якія не былі даказаны, не могуць быць доказамі ў судзе».
  "Менавіта так, - сказаў Браншыл, - але тым не менш гэта вельмі цікава". Ён доўга сядзеў, скурчыўшыся над паперамі, а потым, не падымаючы вачэй, спытаў: «Чаму вы заўтра ляціце ў Швейцарыю?» «Я турыст, — кажу, — ніколі там не быў». "Вы таксама ўпершыню ў Англіі, ці не так?" — Ты гэта добра ведаеш. Слухай, мне патрэбны адвакат». Ён падняў вочы. «Лепш адразу вазьму добры. Вы кагосьці маеце на ўвазе?»
  З кашалька я дастаў паперку з наспехам напісаным нумарам тэлефона, якую Макінтош даў мне якраз з такой нагоды. «Мы можам апырскаць яго гэтым», — сказаў я.
  Браншыл падняў бровы, прачытаўшы нумар. «Я вельмі добра ведаю гэты нумар — як раз той чалавек, які займаецца такой справай. Для тых, хто быў тут у краіне менш за тыдзень, вы ведаеце, як арыентавацца ў менш прывабных баках нашага грамадства». Ён адклаў паперку ўбок. — Я дам яму ведаць, што вы тут.
  У горле перасохла ад такой колькасці цыгарэт. «Штосьці яшчэ, — сказаў я,
  «кубак гарбаты будзе добра».
  "Баюся, што няма гарбаты, - са шкадаваннем у голасе сказаў Браншыл, - шклянку вады падыдзе?" «Добра».
  Ён падышоў да дзвярэй, даў указанні і. потым вярнуўся. «Вы, мусіць, думаеце, што паліцыя тут толькі п'е гарбату - кафетэрый адкрыты дзень і ноч для аматараў гарбаты. Я не ведаю, адкуль яны гэта ўзялі — напэўна, з тэлебачання». «Не я, — сказаў я, — у Паўднёвай Афрыцы няма тэлевізара».
  - Ах, так, ты гэта сказаў, - сказаў Браншыл, - цікава. Што да гэтых брыльянтаў, я думаю...
  — Якія дыяменты? — перапыніў я. Так і працягвалася. Ён засмуціў мяне больш, чым Джэрвіс; ён быў нашмат хітрэйшы. Ён не быў настолькі дурным, каб хлусіць пра тое, што, як я ведаў, было іншым, як гэта рабіў Джэрвіс, і значна лепш разбіраўся ў працэсе зносу. Ён упарціўся, як сіняя бутэлька, вакол слоіка з варэньнем. Прынеслі ваду — графін са шклянкай. Я напоўніў шклянку і прагна выпіў, потым зноў напоўніў і выпіў яшчэ. Браншыл паглядзеў на мяне і нарэшце сказаў: «Вы выпілі?»
  Я кіўнуў, і ён пацягнуўся да майго шклянкі, асцярожна ўзяў яе вялікім і ўказальным пальцамі і дастаў. Калі ён вярнуўся, ён сумна паглядзеў на мяне: «Я не чакаў, што ты трапіш на гэты стары трук. Ты ведаеш, што мы не можам здаваць адбіткі пальцаў, пакуль цябе не паставяць перад суддзёй. Як ты такі дурны?»
  — Я стаміўся, — сказаў я.
  — Бедны хлопчык, — спагадліва сказаў ён. «А цяпер, каб вярнуцца да гэтых брыльянтаў…»
  
  Праз некаторы час Джэрвіс увайшоў у пакой, паклікаў Браншыла, і яны пачалі ціха размаўляць у дзвярах. Браншыл павярнуўся. «А цяпер слухай, Рырдэн; мы цябе за хвост. На дадзены момант у нас дастаткова доказаў, каб адправіць вас у шафу на дзесяць гадоў. Калі вы дапаможаце нам вярнуць гэтыя камяні, гэта можа значна зэканоміць вас у судзе». «Што за камяні?» — спытаў я стомлена.
  Рот зачыніўся. — Добра, — сказаў ён лаканічна, — сюды.
  Я рушыў услед, кавалак мяса паміж булачкай называўся Браншыл і Джэрвіс. Мяне прывялі ў вялікі пакой, дзе ля сцяны ў шэраг стаяла з дзесятак мужчын. — Я не абавязаны вам гэта тлумачыць, Рырдэн; але гэта закон, што я павінен гэта зрабіць. Важна тое, ці пазнаюць вас - ідэнтыфікуюць. Тры чалавекі прыходзяць паглядзець на цябе. Вы можаце стаяць у чарзе куды заўгодна, але тым часам вы можаце мяняцца месцамі, калі адчуваеце ў гэтым неабходнасць. Зразумела? Я кіўнуў, падышоў да сцяны і стаў паміж другім і трэцім мужчынамі. Нейкі час нічога не адбывалася, пакуль не з'явілася першая сведка — маленькая бабулька, напэўна, чыя-то дарагая бабуля. Але не ад мяне. Яна прайшла па чарзе, вярнулася да мяне і паказала мне на грудзі. «Гэта ён». Я ніколі ў жыцці яе не бачыў.
  Яе вывелі на вуліцу, мне не падалося, што варта мяняцца месцамі. У любым выпадку не было сэнсу; яны трымалі мяне, як сказаў Браншыл, за хвост. Наступным быў малады чалавек гадоў васемнаццаці. Яму нават не прыйшлося прайсці ўсю лінію. Ён спыніўся якраз насупраць мяне. «Вось і ўсё, — сказаў ён, — зрабіў гэта». У трэцяга сведкі таксама не было праблем. Ён зірнуў на мяне і зароў: «Гэта той хлопец». Я не супраць, калі ты атрымаеш пажыццёвае зняволенне, брат». Ён пайшоў, паціраючы галаву. Гэта быў паштальён — нашмат менш мёртвы, чым хацеў пераканаць мяне Джэрвіс.
  Потым усё скончылася, і Джэрвіс і Браншыл забралі мяне назад. Я сказаў Джэрвісу: «З цябе быў бы добры цудадзейны лекар; вельмі разумна, як ты ўваскрасіў таго паштальёна з мёртвых». Ён рэзка паглядзеў на мяне, і ўсмешка павольна расплылася па яго твары. — А адкуль вы ведаеце, што гэта быў паштальён? Я паціснуў плячыма. Як бы я ні глядзеў на гэта, я быў цыгарай. Я спытаў Браншыла: «Хто гэты вырадак, няўдачнік, які прадаў мяне?»
  Ягоны твар раптам закрыўся. «Давайце проста скажам, што мы рэагавалі на «атрыманую інфармацыю», Рырдэн. Заўтра вам будзе прад'яўлена абвінавачанне, вы адразу ж паўстанеце да міліцэйскага суддзі. Я пераканаюся, што ваш адвакат прысутнічае ёсць.' — Дзякуй, — сказаў я, — як яго завуць?
  «Ісус, - сказаў ён, - ты таксама халодны, як пекла. Ваш адвакат Маскел. — Яшчэ раз дзякуй, — сказаў я.
  Браншыл схапіў паліцэйскага, які пасадзіў мяне ў камеру на ноч. Я падсілкаваўся, пацягнуўся і амаль адразу заснуў.
  Гэта быў знясільваючы дзень.
  
  OceanofPDF.com
  II
  
  1
  Маскель быў невысокім, мажным чалавекам з праніклівымі карымі вачыма; нягледзячы на недастатковы рост, ён рабіў уражанне вялікай годнасці. Непасрэдна перад тым, як мне прад'явіць абвінавачанне, мяне з ім звязалі. Перспектыва абараняць злачынцу яго ніколькі не турбавала. Закон часам стварае дзіўныя прафесіі, прафесіі, у якіх звычайнае адрозненне паміж дабром і злом было выкінута за борт; упадабаны і паважаны адвакат можа змагацца як леў за свайго кліента, які цалкам можа быць забойцам або нападнікам; Калі ён выйграе справу, ён усміхаецца і прымае заслужаныя віншаванні. Затым ён ідзе дадому і піша прадстаўлены твор The Times у якім ён выступае супраць росту злачыннасці. Шызафрэнічная прафесія.
  Калі я пазнаў яго крыху лепш, я сказаў яму нешта ў гэтым духу. Ён ласкава адказаў: «Містэр Рырдэн, за я вінаватых і невінаватых няма — гэта вырашаюць дванаццаць членаў журы. Я там, каб адшукаць інфармацыю для вашай абароны, а потым перадаць яе вашаму адвакату, які затым выкарыстае яе ў сваіх аргументах - я гэтым зарабляю на жыццё». Мы былі ў судзе, і ён зрабіў шырокі жэст рукой. «Хто сказаў, што злачынства не акупляецца?» — цынічна спытаў ён. «Азірніцеся вакол сябе: ад пракурораў да яго гонару, па меншай меры 50 чалавек непасрэдна ўцягнутыя ў гэтую справу, і ўсе яны гэтым зарабляюць на жыццё. Некаторыя, як я і Яго Гонар, жывуць з гэтага лепш, чым іншыя. Мы прыстойна зарабляем на жыццё такімі людзьмі, як вы, містэр Рырдэн.
  Але гэта было пазней, калі я нічога не ведаў пра Маскела. Гэта было мімалётнае знаёмства, і ён паспешліва сказаў: «Пазней мы можам пайсці больш падрабязна. Цяпер мы спачатку павінны высветліць, у чым справа».
  Такім чынам, мяне прыцягнулі да суда і абвінавацілі. Не буду ўдавацца ва ўсе юрыдычныя сітуацыі - усё зводзілася да крадзяжу з ужываннем сілы. Гвалт быў ужыты да асобы Джона Эдварда Харта, супрацоўніка PTT, і ў крадзеж былі ўцягнутыя алмазы на суму 173 000 фунтаў стэрлінгаў, якія належаць Н. В. Льюісу і Ван Вельдэнкампу. Давялося ўтрымацца, каб не зарагатаць. Здабыча была б нават большай, чым чакаў Макінтош, калі б спадары Льюіс і Ван Вельдэнкамп не паспрабавалі падмануць сваю страхавую кампанію. Мне ўдалося стрымаць сябе, і калі ўсё скончылася, я павярнуўся да Маскела і спытаў: «Што цяпер?»
  «Мы сустрэнемся ў паліцыі праз гадзіну. Гэта проста фармальнасць». Ён пацёр падбародак. «Гэта вялікія грошы. Паліцыя ўжо знайшла алмазы?» — Лепш спытайце ў іх. Ні пра якія алмазы я нічога не ведаю».
  'О не! Я павінен паведаміць вам, што калі брыльянты ўсё яшчэ э... зніклі. на волі, дамагчыся вызвалення пад заклад будзе вельмі складана. Мы зробім усё магчымае». Працэдура ў міліцэйскім судзе доўжылася вельмі нядоўга, ня больш за тры хвіліны. Яно магло быць нават карацейшым, калі б Браншыл не пратэставаў супраць вызвалення пад заклад. «Алмазы яшчэ не здабытыя, ваша гонар, і я баюся, што калі зняволенага выпусцяць, мы напэўна іх больш не ўбачым. Акрамя таго, калі б мы не арыштавалі вязня ўчора ўвечары, ён быў бы ў Швейцарыі сёння раніцай». «Вы лічыце, што вязень паспрабуе ўхіліцца ад суда
  зняць?'
  "Я так веру, так", - цвёрда сказаў Браншыл. «І ёсць яшчэ адна рэч, ваша гонар; зняволены знаходзіцца па абвінавачанні ў здзяйсненні гвалту; ён мае судзімасць, у якой часта ўжываецца гвалт. Баюся паўплываць на сведак».
  Ён ледзь не перастараўся. — Ты яму верыш і пакіне краіну і запалохаць сведкаў?» — спытаў магістрат з ветлівым недаверам у голасе. «Я сумняваюся, што яго гвалтоўная рука дацягнецца так далёка. Як бы там ні было, улічваючы цяжар доказаў і ўлічваючы, што скрадзеныя рэчы ўсё яшчэ адсутнічаюць, я схільны з вамі пагадзіцца. У вызваленні пад заклад адмоўлена». Браншыл усміхнуўся і ўжо збіраўся сесці, калі суддзя сказаў: «Інспектар Браншыл, афіцэр паліцыі з вашым стажам павінен ведаць, што спасылацца на судзімасць зусім недапушчальна, я вельмі здзіўлены гэтым. Мне давядзецца паказаць вашаму начальству на гэтую пустую пляму ў вашым ведам і я забяспечу, каб ваш каментар быў выдалены са справаздачы». Бруншыл сеў з чырвоным тварам; Маскель паціснуў плячыма і засунуў паперы ў свой партфель. І так мяне трымалі ў СІЗА да суда. Такім чынам, я ўсё ж атрымаў магчымасць палюбавацца на ўнутраны дворык Олд-Бейлі.
  Перад тым, як мяне павялі, Маскель перакінуўся са мной некалькімі словамі. «Такім чынам, цяпер я магу даведацца, наколькі моцныя аргументы паліцыі супраць вас. Я пагавару з пракурорам, а потым мы з вамі ўсё абмяркуем. Калі ёсць што-небудзь, што вы хочаце, дайце мне ведаць, але мы, верагодна, сустрэнемся заўтра».
  Да вязьня ў сьледчым ізалятары стаўленьне даволі нэўтральнае: ён ні вінаваты, ні невінаваты. Ежа была добрая, песні прыемныя, і не было ніякіх раздражняльных абмежаванняў — акрамя аднаго. Мяне не выпускалі з турмы. Ну, нельга ж мець усё.
  Маскель прыйшоў на наступны дзень, і мы сядзелі ў адным з кабінетаў. Ён уважліва паглядзеў на мяне, а потым сказаў: «Справа супраць вас важкая, містэр Рырдэн, сапраўды вельмі важкая».
  Калі вы не зможаце пераканаўча даказаць па-за ценем сумнення, што вы не маглі здзейсніць гэтае злачынства, я баюся, што вы будзеце асуджаныя».
  Я хацеў нешта сказаць, але ён выпадкова падняў руку: «Мы абмяркуем гэта пазней». Пачнем з пачатку. У цябе ёсць грошы?»
  «Каля 150 фунтаў. Але я яшчэ не аплаціў свой рахунак у гасцініцы - у мяне не было магчымасці зрабіць гэта. Я не думаю, што было б добра, калі б да платы дадаліся разносчыкі. Такім чынам, у нас засталося каля 100 фунтаў стэрлінгаў, каб гуляць».
  Маскель кіўнуў. «Як вы ведаеце, пра мой ганарар паклапаціліся. Але я не магу абараняць цябе ў судзе. Для гэтага вам патрэбен адвакат па крымінальных справах, а яны нават даражэйшыя за мяне, асабліва адвакаты па крымінальных справах таго ўзроўню, які неабходны для перамогі ў гэтай справе. Гэтыя 100 фунтаў стэрлінгаў нават не блізкія да той сумы, якую трэба было б атрымаць».
  Я паціснуў плячыма. — Гэта ўсё, што ў мяне ёсць. Гэта было не зусім праўдай, але я зразумеў, што нават лепшы суддзя не зможа адгаварыць мяне ад гэтага; не было сэнсу кідаць грошы ў ваду.
  'Правільна. Што ж, ёсць пэўныя меры для такіх выпадкаў, як ваш. Суд прызначыць вам адваката. Дрэнна тое, што вы не можаце выбраць яго, але я не зусім без уплыву; Мне давядзецца пацягнуць за некалькі нітак, каб атрымаць лепшае».
  Ён дастаў з сумкі папку і разгарнуў яе. "Вы павінны сказаць мне, што менавіта вы рабілі раніцай". Ён пачакаў хвіліну. — Я ўжо ведаю, што вы не снедалі ў гатэлі той раніцай.
  «Я не вельмі добра спаў, — сказаў я, — таму ўстаў рана, каб прагуляцца».
  Маскель уздыхнуў. - А куды вы хадзілі, містэр Рырдэн?
  Я на момант задумаўся. «Я пайшоў у Гайд-парк да той вялікай круглай сажалкі, дзе знаходзіцца знакаміты будынак — Кенсінгтонскі палац, але ён усё яшчэ быў зачынены. Было яшчэ вельмі рана».
  Я мяркую, што ў Гайд-парку ці Кенсінгтан-Гарденз так рана было не так шмат людзей. Вы з кімсьці размаўлялі, пыталіся дарогу, напрыклад? У Кенсінгтонскім палацы - вы пыталіся пра час працы? – Не было ў каго нічога спытаць. 'Правільна; што ты тады зрабіў?
  «Я вяртаўся праз Гайд-парк. Потым праз Бонд-стрыт. Проста гляджу на вітрыны, разумееце». – А колькі гэта было?
  «Ну, я не ведаю. Каля чвэрці дзевятай, прыкладна. Я валяўся. Як я ўжо казаў, я прайшоў міма Берлінгтан-Аркейд, а потым пайшоў на Бонд-стрыт, каб паглядзець на крамы. Яны фантастычныя - цалкам адрозніваюцца ад Паўднёвай Афрыкі». — І вы наогул ні з кім не размаўлялі? «Калі б я ведаў, што мне спатрэбіцца алібі, я б меў», — з горыччу сказаў я.
  - Вядома, - сказаў Маскель. — Такім чынам, вы былі на Оксфард-стрыт. Што вы тады рабілі?»
  «Ну, я не паснедаў, я прагаладаўся і пайшоў у шынок. Я выпіў некалькі бутэрбродаў і шклянку піва. Я крыху пабалбатаў з бармэнам, ірландцам. Ён павінен мяне памятаць». – А колькі гэта было?
  «Хаця б пасля дзесяці, таму што паб быў адкрыты. Скажам: палова адзінаццатай».
  «Занадта позна для алібі, - сказаў Маскель, - гэта ўжо нічога не значыць». Ён паглядзеў паперу з папкі. «Я павінен сказаць, што заява паліцыі моцна адрозніваецца ад вашай, і ў іх ёсць даволі шмат доказаў, каб пацвердзіць гэта». Ён паглядзеў мне проста ў вочы. "Мне не трэба паказваць на небяспеку хлусні вашаму адвакату, ці не так?" — Не хлушу, — абурыўся я.
  Гаварыў сур'ёзна. — Містэр Рырдэн, дазвольце сказаць вам, што ў вас сур'ёзныя непрыемнасці. Я разумею, што вы хочаце заявіць перад суддзёй «не вінаватым», але мушу вас папярэдзіць, што на падставе доказаў супраць вас, хутчэй за ўсё, вас асудзяць. Заклапочанасць грамадскасці гвалтоўнымі рабаваннямі ў апошні час расце, і гэтая заклапочанасць выяўляецца ў суровых прысудах, вынесеных суддзямі».
  Ён спыніўся на імгненне, каб сабрацца з думкамі, а затым працягнуў мерным тонам: «Як ваш абаронца ў гэтай справе, я не магу прыняць ніякіх прадузятасцяў, але я хацеў бы адзначыць наступнае: калі брыльянты вернуць і вы прызнаеце сябе вінаватым, суд будзе схільны дзейнічаць доўгацярпліва. Мяркую, ваш тэрмін пакарання будзе не больш за пяць, а можа, і тры гады. Са зняццем прысуду за добрыя паводзіны можна зноў выйсці на волю праз два гады. З іншага боку, калі брыльянты не вярніся і ты "не вінаваты" прызнанне віны, прысуд будзе вельмі суровым - пры ўмове, што вы асуджаныя, што мы можам смела зрабіць, маючы доказы. Калі я магу выкарыстаць выраз: Яго Гонар схопіць вас як мага мацней, замкне і выкіне ключ ад мабільнага. Я сумняваюся, што вам сыдзе з рук менш за чатырнаццаць гадоў, і я магу вас запэўніць, што я вельмі дасведчаны ў такіх прагнозах, я не жартую.
  Ён прачысціў горла: «Чаго вы хочаце, містэр Рырдэн?» Што мы робім?'
  «Адзіныя брыльянты, якія я бачыў той раніцай, былі ў ювелірных крамах на Бонд-стрыт», — выразна і цвёрда сказаў я. Ён доўга моўчкі глядзеў на мяне, а потым паківаў галавой. - Добра, - спакойна сказаў ён, - зараз я вазьмуся за працу - для вас, - але без асаблівай надзеі на поспех. Павінен папярэдзіць, што міліцэйскія доказы такія, што абаронцу будзе вельмі цяжка іх абвергнуць». — Я невінаваты, — настойваў я.
  Ён нічога не сказаў, сабраў паперы і без аглядкі выйшаў з прыёмнай.
  
  2
  Так што мяне трымалі ў Цэнтральным судзе — Олд-Бейлі. Было шмат пышнасці і акалічнасці, сукенак і парыкоў, шмат павагі і ветлівасці адзін да аднаго - і час ад часу мяне ванітавала з падзямелляў у чэраве Маці-Зямлі, як д'ябла ў пантаміме, цэнтр судаводства. Вядома, у мяне была канкурэнцыя з боку суддзі. Калі чалавек даходзіць да кропкі, дзе ён сядае па другі бок стала, ён думае, што гэта дае яму права быць комікам, які не любіць нічога больш, чым бачыць, як публіка выкочваецца з галерэі, курчачыся ад смеху. Прынамсі, так мне здаецца. Трэба сказаць, што я бачыў горшых эстрадных артыстаў, чым гэты галоўны суддзя. Гэта крыху паляпшае настрой — судовае паседжанне было б змрочным без махінацый — і галоўны суддзя не прадузяты, адпускаючы злыя жарты як з абаронцы, так і з пракурора. Я павінен прызнаць, што мне гэта спадабалася і я смяяўся гэтак жа, як і ўсе астатнія.
  Маскел таксама быў там, вядома, але ў другараднай ролі; крымінальным адвакатам быў нейкі Ролінз. Непасрэдна перад слуханнямі Маскел зноў паспрабаваў перадумаць і прызнаць сябе «вінаватым». Ён сказаў: «Містэр Рырдэн, я быў бы ўдзячны, калі б вы перагледзелі наступствы, калі мы прайграем справу. Вы не толькі атрымаеце працяглы тэрмін, але і значна больш. Зняволеныя, якія адбываюць працяглы тэрмін, заўсёды лічацца небяспечнымі, асабліва тыя, хто, як яны ведаюць, маюць доступ да грошай. Пры адсутнасці гэтых брыльянтаў на суму 173 000 фунтаў стэрлінгаў вы, безумоўна, патрапіце ў гэтую катэгорыю. Да небясьпечнага вязьня ставяцца зусім інакш, чым да звычайнага, я разумею, што ўмовы могуць быць даволі непрыемнымі. На вашым месцы я б вельмі ўважліва гэта ўлічыў».
  Мне не трэба было пра гэта думаць. У мяне не было шанцаў атрымаць гэтыя брыльянты, і гэта была праблема. Нават калі б я прызнаў сябе вінаватым, маё пакаранне было б нядрэнным з-за адсутнасці брыльянтаў. Усё, што я мог зрабіць, гэта зрабіць добры твар і зрабіць гэта як мага лепш. Мяне ўразіла, што Макінтош быў надзвычай хітры, а місіс Сміт, магчыма, крыху больш разумная. Таму я сказаў: «Прабачце, містэр Маскел, але я невінаваты».
  Ён неяк дзіўна паглядзеў на мяне. Ён не паверыў ніводнаму майму слову, але не мог зразумець, чаму я так моцна трымаў язык на замку. На яго твары з'явілася змрочная ўсмешка. «Я спадзяюся, што вы не думаеце, што інвестыцыі вартыя столькіх гадоў вашага жыцця. Такі час у турме часта прыносіць выдатныя змены». Я ўсміхнуўся. "Я думаў, вы сказалі, што не будзеце прадузята".
  «Вы вельмі дурны малады чалавек, — сказаў ён, — але жадаю вам усяго найлепшых у вашай змрочнай будучыні».
  
  Судовае пасяджэнне пачалося з цяжкасцю. Перад пачаткам справы трэба было прызначыць склад прысяжных. Першым быў абвінаваўца. Ён быў высокі і худы, з тварам, падобным на лязо сякеры; відаць, сваю задачу выканаў з задавальненнем. Пасля крыху павярхоўнага прадстаўлення ён пачаў выслухоўваць сведкаў абвінавачання, а Ролінз, мой абаронца, глядзеў наперад са нудным выразам твару. Я двойчы сустракаўся з Ролінзам, і абодва разы яго зусім не было. Ён ведаў, што гэтым разам не пераможа. Сведкі абвінавачання былі добрыя — насамрэч вельмі добрыя — і я пачаў разумець, чаму пракурор выглядаў такім вясёлым, нягледзячы на тое, што ў яго быў такі твар. Міліцэйскія эксперты прадставілі суду фатаграфіі і малюнкі месца катастрофы, і цяпер, калі падмурак быў на месцы, пачалася яшчэ больш буйная артылерыя.
  Была мацярынская старая душа, якая пазнала мяне ў чарзе ў пастарунку. «Я бачыла, як ён ударыў паштальёна», — сведчыла яна. У яе вачах заззяла святло праўды. «Я стаяў у калідоры і ўбачыў, як падсудны ўдарыў паштальёна кулаком, выхапіў у яго з рукі жоўтую скрынку, а потым запхнуў у кабінет. Затым падсудны збег па лесвіцы».
  Пракурор паказаў ёй план другога паверха. «Дзе вы стаялі?»
  Яна паказала на месца ў калідоры і паглядзела мне ў твар з іншага боку суда з такім гонарам, які вы можаце сабе ўявіць. Мілая бабулька хлусіла, як было напісана, і ведала, што я ведаў, што яна хлусіла. Яна не магла быць у калідоры, я ўважліва гэта правяраў. Больш за тое, яе заява не адпавядала фактам. Але я, вядома, быў не ў тым становішчы, каб папракаць яе.
  Яшчэ адной важнай падзеяй стаў нехта з гастранома Fortnum's, які засведчыў, што адправіў напоўнены кошык для пікніка ў пэўны гатэль. Кошык замовіў па тэлефоне нейкі Рырдэн. Адказваючы на гэта пытанне абаронцы, ён сказаў, што не можа з упэўненасцю сказаць, што Рырдэн, які замовіў кошык, быў такім жа, як падсудны. Супрацоўнік гатэля заявіў, што абвінавачаны спыняўся ў гатэлі, дзе ён працаваў, і што быў дастаўлены кошык, прызначаны для містэра Рырдэна. На пытанне, што з ім здарылася, ён адказаў, што не ведае, але мяркуе, што падсудны сабраў кошык. Была дыскусія на гэты конт, і частка яго адказу была выдалена з запісаў.
  Першы дэтэктыў прынёс суду кошык для пікніка і заявіў, што знайшоў яго ў офісе NV Kindervreugd Speelgoed. Кошык быў ідэнтыфікаваны як той жа гастраном. Іншы паліцэйскі эксперт заявіў, што кошык быў літаральна пакрыты адбіткамі пальцаў падазраванага, як і некаторыя іншыя прадметы ў кабінеце; а менавіта: электрычны чайнік, кафейнік і розныя прадметы посуду і сталовых прыбораў. Такім чынам журы зрабіла свае высновы.
  Потым быў яшчэ паліцэйскі, які сказаў, што вёў расследаванне ўладальніка NV Kindervreugd. Мабыць, гэта была сапраўдная кампанія, але ніякага бізнэсу яна не вяла. Было цяжка вызначыць, хто быў гаспадаром, але з ласкавай дапамогай паўднёваафрыканскай паліцыі яго нарэшце адпусцілі. Уладальнікам апынуўся нейкі Джозэф Алойзіус Рырдэн з Ёханэсбурга. Не, ён не мог даказаць, што Джозэф Алойзіус Рырдэн з NV Kindervreugd быў тым самым Джозэфам Алойзіюсам Рырдэнам, які цяпер знаходзіўся на лаве падсудных. Для яго гэта зайшло б занадта далёка. У чарговы раз журы зрабіла свае высновы.
  Паштальён быў шчыры ў сваёй заяве. Я яго збіў, і ён ачуняў у кабінеце «Дзіцячая радасць».
  Нішто не супярэчыла ілжэсведчанням Маці Гусі. Трэцім відавочцам быў пасыльны хлопчык з кандытарскай прамысловасці Марыі-Луізы; ён сказаў, што бачыў, як я замкнуў кабінет і збег па лесвіцы. Я цьмяна запомніў яго як таго, што ішоў у той час ззаду мяне. Але я, вядома, не бег уніз па лесвіцы - гэта была яго фантазія.
  Бруншыл быў галоўным сведкам.
  «Дзеючы на падставе атрыманай інфармацыі, я з сяржантам Джэрвісам накіраваліся ў гатэль, каб пагаварыць з падсудным. Яго адказы на допыце былі такія, што я арыштаваў яго па падазрэнні ў датычнасці да гэтага злачынства. Потым я ўзяў яго адбіткі пальцаў; яны адпавядалі знойдзеным у офісе NV Kindervreugd. Было праведзена далейшае расследаванне, у выніку якога былі тры сведкі, кожны з якіх апазнаў абвінавачанага. Яшчэ больш шырокае расследаванне выявіла дадатковыя доказы, якія ўжо былі прадстаўлены ў гэтым судовым пасяджэнні і якія звязаны з кошыкам для пікніка і ўласнасцю NV Kindervreugd».
  Пракурор сеў з шырокай усмешкай на твары, і Ролінз ускочыў на перакрыжаваны допыт.
  Ролінз: — Вы казалі пра «атрыманую інфармацыю», інспектар. Як вы атрымалі гэтую інфармацыю?»
  Браншыл (вагаючыся): «Я павінен адказаць на гэтае пытанне, ваша благароддзе?» Згадванне крыніцы інфармацыі для паліцыі можа перашкодзіць...»
  Ролінз (паспешліва): 'гэта звязана з магчымым злым намерам аднаго або некалькіх невядомых асобаў на шкоду адказчыку, ваша гонар.'
  правільна (дрыготкім, насавым голасам): «Містэр Ролінз, я не бачу, як ваша справа можа яшчэ больш пагоршыцца. Тым не менш, я гатовы пакінуць пытанне працягам. Я такі ж цікаўны, як ніхто. Адкажыце на пытанне, інспектар». Браншыл (неахвотна): «Была тэлефонная размова і ліст». Ролінз: 'абодва ананімныя?' Браншыл: «Так».
  Ролінз: 'яны паказалі, дзе яго можна знайсці?' Браншыл: «Так».
  Ролінз: «Ці паказалі яны, што кошык, знойдзены ў офісе NV Kindervreugd Speelgoed, быў набыты падазраваным у краме дэлікатэсаў Fortnum's?» Браншыл: "гм... так."
  Ролінз: «Хіба гэта злачынства — купляць ежу ў гэтым вядомым краме дэлікатэсаў?» Браншыл (рэзка): «Канечне, не».
  Ролінз: «Ці паказвала гэта ананімнае паведамленне, што NV Kindervreugd Speelgoed належыць падазраванаму?» Браншыл (не па сабе): «так».
  Ролінз: «Ці з'яўляецца злачынствам валоданне такім бізнесам, як NV Kindervreugd Speelgoed?» Браншыл (робячыся ўсё больш нецярплівым): «не». справа: «Я не так упэўнены ў гэтым. Той, хто так злоўжывае мовай і прыдумляе такую жудасную назву, павінен разглядацца як злачынец». (Смех з трыбун).
  Ролінз: «Інспектар, вы згодныя з тым, што ўсю вашу працу па гэтай справе рабілі за вас?» Ці згодныя вы са мной, што без гэтай выкрывальнай інфармацыі падазраваны ў гэты момант не апынуўся б на лаве падсудных?»
  Браншыл: «Я не магу адказаць на гэтае пытанне. Яго б усё роўна злавілі».
  Ролінз: 'Гэта так? Я захапляюся вашай упэўненасцю». Браншыл: – Яго б усё роўна злавілі. Ролінз: "але не так хутка". Браншыл: «магчыма, не».
  Ролінз: «Ці не ахарактарызавалі б вы свайго таямнічага прэс-сакратара як чалавека, які, у лепшым выпадку, нацэльваў падсуднага — ці як звычайнага даносчыка ці, э-э... няўдачніка?»
  Браншыл (усміхаецца): «Я хацеў бы гаварыць пра яго як пра грамадзяніна, які імкнецца да агульнага дабра». Вельмі добра! Макінтош - грамадзянін з сэрцам для агульнага дабра! Але Божа, гэтыя двое былі неверагодныя
  разумны. Першы раз я ўбачыў гэты кошык для пікніка ў офісе NV Kindervreugd Speelgoed; Канечне, я б не назваў той гастраном. Місіс Сміт добра зрабіла пакупкі! Я таксама не быў уладальнікам NV Kindervreugd - прынамсі, наколькі я ведаў; але даказаць гэта было б няпроста. Мяне аддалі закону, на срэбным блюдзе і з яблыкам у роце. Пасля гэтага ўсё хутка скончылася. Я сказаў тое, што меў сказаць, незалежна ад таго, наколькі бескарысным; пракурор не пакінуў каменя на камені, і Ролінз паспрабаваў, не зусім ад душы, скласці кавалкі разам, але без асаблівага поспеху. Суддзя падвёў зводку і, маючы на ўвазе апеляцыйны суд, даручыў прысяжным прызнаць мяне вінаватым. Суддзяў не было ўсяго на паўгадзіны — на тое, каб выкурыць, — і адказ быў прадказальны.
  Суддзя спытаў, ці ёсць у мяне што сказаць; Я сказаў толькі тры словы: «Я невінаваты».
  Ніхто не звярнуў на гэта ўвагі - яны сядзелі, уважліва назіраючы за тым, як суддзя разбірае свае паперы, і ўвесь час са злараднасцю чакалі вынясення прысуду. Суддзя некаторы час перабіраў свае паперы, пераканаўся, што ўся ўвага на ім, і пачаў гаварыць голасам, поўным асуджанасці.
  «Джозэф Алойзіус Рырдэн, вы прызнаны вінаватым у крадзяжы з прымяненнем сілы алмазаў на суму 173 000 фунтаў. Я павінен прызнаць вас вінаватымі ў гэтым злачынстве. Перш чым зрабіць гэта, я хацеў бы сказаць некалькі слоў пра ваш удзел у гэтым злачынстве».
  Я бачыў, што гэта ідзе. Дзядуля не мог не гуляць у маральнага прапаведніка - вельмі лёгка са свайго боку стала. «Брытанскі падданы ідзе па вуліцы падчас сваіх штодзённых спраў, калі на яго раптоўна і нечакана напалі — жорстка збілі. Ён не ўсведамляе, што перавозіць каштоўнасці, тавары, якія, несумненна, уяўляюць для яго неймавернае багацце; на яго нападаюць за гэтыя каштоўнасці.
  Каштоўнасці - брыльянты - цяпер прапалі, і, Рыр-дэн, вы не пагадзіліся супрацоўнічаць з паліцыяй, каб вярнуць гэтыя брыльянты, нягледзячы на тое, што вы павінны былі ведаць, што калі б вы гэта зрабілі, суд будзе схільны працягваць - пакуты.
  Мяне здзівіла такая непакорлівая пазіцыя, здзіўленне, якое хутка зменшылася, калі я зрабіў простую арыфметыку. У звычайных абставінах такое злачынства, гвалтоўнае злачынства, якое ненавідзіцца ў гэтай краіне, разам са стратай супольнасці маёмасці на суму 173 000 фунтаў стэрлінгаў каралася б пазбаўленнем волі на чатырнаццаць гадоў. Аднак мае разлікі паказваюць, што за гэтыя чатырнаццаць гадоў вы атрымаеце прыбытак не менш за 12 350 фунтаў стэрлінгаў - не абкладаецца падаткам - гэта сума, якую вы скрадзены, падзеленая на чатырнаццаць. Гэта, я магу дадаць, значна больш, чым дапамога для аднаго з суддзяў Яе Вялікасці, як я - факт, які кожны жадаючы можа даведацца з дзяржаўных публікацый.
  Пра тое, ці каштуе страта чатырнаццаці гадоў чалавечага жыцця і зняволенне ў наўрад ці прыемным асяроддзі нашых турмаў такой сумы штогод, можна спрачацца. Відаць, вы так лічыце. І паколькі ў задачу гэтага суда не ўваходзіць прымусіць злачынствы аплачвацца, вы не можаце вінаваціць мяне ў зніжэнні вашага штогадовага турэмнага даходу. Джозэф Алойзіус Рырдэн, я прыгаворваю вас да дваццаці гадоў прэвентыўнага зняволення ў доме або дамах зняволення, калі прызначаныя для гэтага ўлады палічаць неабходным». Б'юся аб заклад, што Макінтош смяяўся ў галаву.
  
  3
  Суддзя меў рацыю, калі назваў гэта «непрыемным асяроддзем нашых турмаў». Той, у якім я апынуўся, быў жудасны. Прыёмная была поўная - суддзі, напэўна, працавалі ў той дзень звышурочна - і ўсе проста сядзелі і бязмэтна чакалі. Я адчуваў сябе даволі дрэнна, ніхто
  можа паўстаць перад суддзёй і атрымаць дваццаць гадоў, не губляючы ніводнай часткі свайго раўнадушша. Дваццаць гадоў!
  Цяпер мне было 34. Калі я выйшаў, мне было б 54, магчыма, крыху менш, калі б я змог пераканаць іх, што я добры дзіця, але гэта было б па-чартоўску цяжка, калі б яны прынялі да ўвагі тое, што сказаў суддзя. І любая кантрольная камісія, якая павінна была разглядаць мой прысуд, атрымала б копію судовага пратаколу. Каментарыі суддзі трапілі б у кропку.
  Дваццаць доўгіх, доўгіх гадоў!
  Я стаяў у апатыцы, пакуль мой міліцэйскі эскорт перадаваў падрабязнасці майго суда начальніку турмы. - Добра, - сказаў ён. Ён падпісаўся і адарваў аркуш. — Вось квітанцыя за цела.
  Неверагодна — але так ён сказаў. «Распіска на кузаў». У турме ты перастаеш быць чалавекам; ты - цела, жывы труп, хадзячая статыстыка. Вы - тое, што адпраўляецца, як паштовая служба даслала тую маленькую жоўтую скрыначку з дыяментамі; вы - згустак крыві і кішак, які трэба карміць праз рэгулярныя прамежкі часу, у тое, што ў вас ёсць мозг, ніхто не верыць.
  — Давай, — сказаў наглядчык, — сюды. Ён адамкнуў дзверы і адышоў убок, каб дазволіць мне ўвайсці. За мной ляпнулі дзверы, і я пачуў, як пстрыкнуў замок. Пакой быў перапоўнены, поўна мужчын самых розных, мяркуючы па вопратцы. Было ўсё — ад джынсаў да кацялкоў і ранішнікаў. Нiхто нiчога не гаварыў - яны валiлiся i ўважлiва разглядалi падлогу, быццам гэта было надзвычай важна. Я думаю, што яны адчувалі тое самае, што і я; задыханы, здушаны.
  Мы доўга чакалі ў тым пакоі, гадаючы, што ж будзе. Хтосьці можа ведаць, яны былі тут раней. Але для мяне гэта быў першы раз у англійскай турме, і я адчуваў сябе дрэнна. Мяне занепакоіла тое, што Маскель сказаў пра менш прыемныя ўмовы для небяспечных зняволеных. Нарэшце нас пачалі забіраць па адным і ў алфавітным парадку. Рырдэн моцна адстае ў алфавіце, мне прыйшлося чакаць даўжэй, чым многім іншым, але надышла і мая чарга, і ахоўнік павёў мяне па калідоры ў кабінет.
  Зняволенага не просяць сесці. Я стаяў перад сталом і адказваў на пытанні, якія турэмшчык запісваў, нібы ён быў анёлам з вялікай кнігай для Суднага дня. Ён запісаў маё імя, месца нараджэння, імя па бацьку, дзявочае прозвішча маці, узрост, блізкіх сваякоў, род заняткаў. Ён ніводнага разу на мяне не зірнуў, для яго я не чалавек, я кучка лічбаў - ён націскае кнопку, і статыстыка выкочваецца. Яны сказалі мне апаражніць кішэні; змесціва паклалі на стол і старанна занатавалі; потым мае рэчы пайшлі ў поліэтыленавы пакет. Потым у мяне ўзялі адбіткі пальцаў. Я агледзеўся, шукаючы чым-небудзь выцерці пальцы, але нічога не ўбачыў. Неўзабаве я заўважыў чаму. Ахоўнік адвёў мяне ў гарачае, вільготна-парнае памяшканне, дзе я павінен быў цалкам распрануцца. Вось дзе я страціў вопратку. Я ўбачу іх зноў праз дваццаць гадоў, і мне пашанцавала б, калі б яны тады яшчэ былі ў модзе.
  Пасля лазні, нядрэннай, я апрануў турэмнае адзенне — шэры фланелевы касцюм. Прыступ быў жудасны; Я лепш бы пайшоў да краўца Макінтоша. Іншы калідор вёў на медагляд, чыноўніцкае глупства. Незразумела, чаму не робяць медагляд, калі зняволены пасля лазні яшчэ голы. Аднак я паслухмяна распрануўся і зноў апрануўся, прызнаны прыдатным для працы. Я быў сярод лепшых. Падыходзіць для ўсяго.
  Затым ахоўнік адвёў мяне ў вялізную залу, дзе шэрагі камер ляжалі ўздоўж сцяны, як скручаны садовы шланг, паверхі злучаныя жалезнымі лесвіцамі, якія нагадвалі пажарныя лесвіцы. "Я скажу гэта толькі адзін раз, - сказаў турэмшчык, - гэта зала С". Мы падняліся па лесвіцы і пайшлі ўздоўж парэнчаў. Мы спыніліся перад камерай, якую адмыкалі. «Гэта ўсё для цябе». Я зайшоў унутр, і з халодным і апошнім гукам дзверы зачыніліся за мной. Я доўга стаяў, не заўважаючы наваколля. Мой мозг адмовіўся — страйкаваў. Хвілін праз пятнаццаць я лёг на ложак і ледзь не выплакаў вочы, чорт вазьмі. Пасля гэтага я адчуў сябе крыху лепш і змог азірнуцца вакол сябе з крыху большым разуменнем. Камера была прыкладна тры з паловай на два метры і восем з паловай метраў у вышыню. Колер сцен быў нявызначаны — афіцыйна-зялёны і брудна-белы — у адной з іх высока было маленькае закратаванае акенца. Здавалася, што дзверы могуць спыніць цяжкую артылерыю; Пасярэдзіне быў вочка.
  Мэблі было небагата: жалезны ложак, драўлянае крэсла і стол, камода з графінам для вады, рукамыйніца і каструля. Завяршала ўсё пустая паліца. Даследаванне турэмнай камеры - адна з самых кароткіх задач, якія кожны можа сабе паставіць. За тры хвіліны я перабраў усё, што траплялася мне ў поле зроку - тры коўдры, дзве прасціны, грудкаваты матрац, дадатковую кашулю, пару лямцавых тэпцік, тонкі неўбіраючы ручнік, лыжку і міску. На цвіку на нітцы вісела копія Правілаў і палажэнняў, якія кіруюць ізалятарамі Яе Вялікасці, разам з брашурай, поўнай інфармацыі.
  За тры хвіліны я даведаўся амаль усё, што трэба было ведаць пра тую камеру. Мне было цікава, што рабіць наступныя дваццаць гадоў. Тут жа я вырашыў, што трэба ўтаймаваць сваю цікаўнасць — запаволіць думкі. У мяне было занадта шмат часу, і занадта мала здарыцца, кожны новы вопыт трэба берагчы як скарб.
  Сцены той турмы набылі фізічны сэнс. Я адчуў, як яны пагрозліва ўзвышаюцца нада мной, густыя і масіўныя. Мне прыйшлося змагацца з гэтай клаўстрафобіяй на працягу пятнаццаці хвілін, перш чым пачуццё знікла, і мне ўдалося спыніць дрыжыкі і дрыжанне.
  Я адразу ж парушыў сваё абяцанне аб утаймаванні цікаўнасці і пачаў чытаць брашуру; гэта было абсалютна неабходна. Я пачатковец у гэтай школе, і чым раней я даведаюся, што гэта такое, тым лепш. Было занадта шмат свавольстваў для старых рук з пачаткоўцам, і мне было мала цікава быць мішэнню хоць аднаго. Гэта быў добры збор фактаў. Я даведаўся, што дадатковая кашуля будзе выкарыстоўвацца як начная кашуля, што святло выключаць а палове адзінаццатай, што мяне разбудзяць а палове шостай раніцы і што мне дадуць лязо брытвы. што я павінен быў вярнуцца пасля галення. Былі і больш карысныя парады, нават як выйсці з турмы.
  Напрыклад, я мог звярнуцца ў апеляцыйны суд, а калі гэта не дапамагло, то як перадаць справу ў Міністэрства юстыцыі, каб мой лёс вырашалася ў Палаце лордаў. Калі б я хацеў, я мог бы напісаць міністру ўнутраных спраў або свайму прадстаўніку ў парламенце. Я яшчэ не бачыў, як пачынаю гэта. Я не быў у добрых адносінах з міністрам унутраных спраў, каб пачаць шырокую перапіску. Мой прадстаўнік у парламенце быў занадта далёка - каля 10 тысяч кіламетраў. Я прачытаў брашуру і пачаў зноў. Мне больш нічога не заставалася рабіць, і я вырашыў проста запомніць усё, дзеля Бога. Я ўсё яшчэ чытаў, калі згасла святло.
  
  4
  Званочак завішчаў, я расплюшчыў вочы і разгубіўся, пакуль не ўспомніў, дзе я. Я паспешліва апрануўся, заслаў ложак і адсунуў яго ў кут камеры. Я сеў на крэсла і чакаў. Праз некаторы час у дзвярах пачуўся ціхі металічны гук, і я зразумеў, што нехта назірае за мной праз вочка.
  Раздаўся рэзкі пстрычка, замок адсунуўся і дзверы адчыніліся. Я ўстаў, і ўвайшоў ахоўнік. Ён ухвальна азірнуўся, а потым доўга глядзеў на мяне жорсткімі вачыма. «Вы толькі што прыйшлі. Вы чыталі гэта, ці не так? Ён кіўнуў на буклет на стале.
  «Ложак не ў тым куце, кніга павінна вісець на сцяне, дзе вы яе знайшлі. Але вы даведаецеся гэта. Прымі: рабі, што загадана, і ўсё будзе добра. А цяпер вазьмі гэты гаршчок і рыхтуйся прамыць яго».
  — Я ім не карыстаўся, — сказаў я.
  «Вы прамыйце яго незалежна ад таго, выкарыстоўвалі вы яго ці не», - адрэзаў ён. «Памятай, што я табе казаў, — рабі, што загадана, не спрачаючыся. Гэта ўрок нумар адзін». Я ўзяў гаршчок і пайшоў за ім да парэнчаў, дзе ўжо было поўна зняволеных, усе выстраіліся ў шэраг з гаршком у руках. «Давай, — крыкнуў нехта, — працягвай».
  Стаяў гніласны смурод. Я скакаў у чарзе і заўважыў, што я павінен быў апаражніць рондаль у адной ракавіне і спаласнуць яе ў другой. Я проста зрабіў гэта і вярнуўся ў камеру, уважліва назіраючы за тым, што робяць іншыя. Вярнуўся турэмшчык. «Калі хочаце, можаце паесці ў камеры. Падача адбываецца ўнізе ў холе, але вы можаце ўзяць свой паднос наверх, калі вы пакуль не хочаце далучыцца да астатніх». Сапраўды, у той момант мне не вельмі хацелася ні з кім размаўляць. Я быў занадта заняты тым, каб кантраляваць сябе. - Дзякуй, - сказаў я, пачуўшы, як пранізліва гучаў мой голас. — з'едліва сказаў ён. «Дзякаваць няма за што. Гэта ў правілах для новых зняволеных. І яшчэ адно, сёння раніцай вы сустрэнецеся з дырэктарам. Адзін з прывілеяваных зняволеных адвядзе вас да сябе ў кабінет».
  Ён прыехаў перад дзесятай, і я пакінуў залу С разам з ім. - Ты Рырдэн, - сказаў ён, - я чуў пра цябе. «А так?»
  «Мяне клічуць Сімпсан». Ён ударыў мяне вострым локцем пад рэбры. «Вы прыходзьце перад прыёмную камісію. Ні ў чым не прызнавайся і ні ў чым не гавары — калі ты разумны». «Як гэта працуе?»
  «О, гэта проста таму, што вялікія хлопцы хочуць цябе бачыць. Наглядчык, знаўца Бібліі, галоўны кат і санітар - такія хлопцы. Дырэктар не так злуецца, пакуль вы пераканаецеся, што вы на яго баку. Дапамажы Бог вам перайсці мост, калі вы гэтага не зробіце.
  Астатнія збіраюцца сказаць шмат для вашага дабра - кучка праклятых дабрачынцаў. Але сцеражыся Хадсана - ён чысты задзіра». 'Хто гэта?'
  'Галоўны кат - галоўны турэмшчык. Дапамажы Бог, калі ён стане дырэктарам».
  Сімпсан адвёў мяне ў пакой чакання, дзе ўжо сядзела шэсць зняволеных. Усе яны выглядалі збянтэжанымі. Сімпсан захіхікаў: «Табе не трэба чакаць сваёй чаргі, брат. Вы першы; нешта асаблівае.'
  Я паглядзеў на яго. «Што ўва мне асаблівага?» «Вы гэта ўбачыце. Дырэктар вам усё як след растлумачыць».
  Я якраз збіраўся абмеркаваць гэта падрабязней, калі ў пакой увайшоў ахоўнік. «Рырдэн, сюды. Сімпсан, вяртайся ў залу С.
  За вялікім сталом сядзела пяцёра чалавек, двое ў форме ахоўнікаў. Нешта дзіўнае ў ахоўнікаў — яны заўсёды ў фуражках, нават калі знаходзяцца ў пакоі наглядчыка. Магчыма, гэта традыцыя службы. У аднаго з людзей у цывільным быў круглы белы каўнерык — напэўна, гэта быў чалавек Сімпсана, які валодаў Бібліяй, — турэмны капелан. Гаварыў мужчына ваеннага выгляду, які сядзеў пасярэдзіне. «Рырдэн, я наглядчык гэтай турмы. Вы тут, таму што вы здзейснілі злачынства, і грамадства лічыць, што вы больш не можаце заставацца на волі. Як вы тут дабярэцеся, залежыць ад вас. Турму можна разглядаць дваяка — як месца пакараньня ці месца рэабілітацыі. Выбар за вамі, у нас ёсць шырокія магчымасці для абодвух відаў. Я зразумела?» «Так, сэр».
  Ён узяў са стала паперу. «Гэта мая практыка — аднолькавае стаўленне да ўсіх зняволеных. Аднак я атрымаў паведамленне з міністэрства лічыць вас небяспечным вязнем. Гэта азначае, што тут існуюць пэўныя абмежавальныя палажэнні для вашага лячэння. Напрыклад, вас прывёз сюды вязень, прывілеяваны першы разрад; што больш ніколі не паўторыцца. Калі вам спатрэбіцца пераезд у будучыні, вас будзе суправаджаць ахоўнік. Вам таксама трэба будзе насіць каляровую нашыўку на вопратцы. У мяне тут ёсць спіс усіх абмежаванняў, накладзеных на небяспечнага зняволенага, вывучыце гэты спіс і дзейнічайце адпаведна».
  Ён працягнуў мне паперу, я склаў яе і паклаў у кішэню.
  Ён адкашляўся. — Ты павінен разумець, Рырдэн, што толькі ад цябе залежыць, ці застанешся ты ў небяспечным класе. Ваша справа будзе разглядацца праз рэгулярныя прамежкі часу, і мае рэкамендацыі будуць накіраваны ў міністэрства. Аднак мушу адзначыць, што міністэрства мае права ігнараваць мае рэкамендацыі. У тым, што вас лічаць небяспечным вязнем, вінаваты ў асноўным вы самі. Калі ёсць нейкі спосаб, з дапамогай якога вы можаце пераканаць паліцыю ў тым, што вы не належыце да гэтага класа, я настойліва рэкамендую вам гэта зрабіць».
  Ён, вядома, казаў пра брыльянты. Яны ўсё яшчэ хацелі гэтыя праклятыя брыльянты. «Так, сэр, — сказаў я бязбожна, — я паспрабую што-небудзь прыдумаць».
  Дырэктар павярнуў галаву: «Хочаш што-небудзь сказаць, бацька?» Турэмны капелан усміхнуўся: «Мяне завуць Кларк, я бачу, што вы сцвярджаеце, што не маеце веры». — Сапраўды, сэр.
  «Я не з тых, хто навязвае ўсім сваю веру, — сказаў Кларк, — але вы не супраць, калі б я час ад часу прыходзіў да вас?» — Не, сэр.
  Дырэктар сказаў: «Гэта містэр Андэрсан, адказны за сацыяльную працу. Ён можа зрабіць для вас шмат, калі вы дасце яму шанец. Калі вы хочаце пагаварыць з ім, вы павінны спытаць свайго ахоўніка паверха. Ёсць што-небудзь, што вы хочаце спытаць у яго зараз?
  «Так, сэр. Як я магу атрымаць пісьмовыя матэрыялы і кнігі?» Андэрсан цвёрда сказаў: «Вы можаце купіць пісьмовыя прыналежнасці — ручку і паперу — у сталоўцы за грошы, якія зарабляеце на працы. Ваш мінімальны заробак складае 20 пенсаў у дзень, але вы можаце пераканацца, што ён вышэй. У турэмнай бібліятэцы можна браць кнігі».
  «Дзякуй, — сказаў я, — ці можна дастаць кнігі звонку?» Я вагаўся. «Я буду тут даволі доўга, і я хачу паступіць у каледж. Я хачу апярэдзіць».
  Андэрсан пачаў нешта гаварыць, потым спыніўся і паглядзеў на рэжысёра, які сказаў: «Гэта пахвальна, але мы ўсё роўна павінны на гэта паглядзець. Гэта залежыць ад таго, як вы сябе паводзіце ўвогуле, і, як вы кажаце, вы тут пратрымаецеся нядоўга». Ён кіўнуў галавой у бок ахоўніка ў форме на другім канцы стала. — Гэта містэр Хадсан, галоўны ахоўнік і адказны за парадак і дысцыпліну сярод зняволеных. Ці не хочаце вы што-небудзь сказаць, містэр Хадсан?
  - Адно, сэр, - сказаў Хадсан. У яго быў цвёрды твар і вочы, як аскепкі шкла. — Я не кажу пра небяспечных зняволеных, Рырдэн. Яны парушаюць распарадак дня і ствараюць непрыемнасці астатнім зняволеным. Усё, пра што я прашу, гэта не ствараць мне клопатаў. Калі не, тым горш для вас».
  Я захаваў свой твар як мага больш безвыразным. — Ясна, сэр.
  «Шчыра на гэта спадзяюся», — сказаў дырэктар. «У вас госць — чыноўнік са Скотланд-Ярда». Ён паманіў ахоўніка, які стаяў каля дзвярэй. — Ты ведаеш, куды яму трэба.
  
  Я чакаў убачыць Браншыла, але гэта быў іншы паліцыянт. - Інспектар Форбс, - сказаў ён. — Сядай, Рырдэн. Я сеў насупраць яго за стол, і ён ласкава сказаў: «Я мяркую, дырэктар сказаў вам, што вы класіфікуюцца як небяспечныя. Вы ведаеце, што гэта значыць? Я паківаў галавой. «Не зусім».
  «Тады табе пара даведацца», — параіў мне Forbes. «Дырэктар, напэўна, даў вам копію правілаў. Я даю вам пяць хвілін, каб прачытаць іх». Я дастаў з кішэні аркуш паперы і разгладзіў яго на стале. Пасля павярхоўнага прачытання мне адразу стала зразумела, што жыццё маё будзе вельмі цяжкім. Так было і святло ў маёй камеры у заставацца на ўсю ноч. Усю вопратку, акрамя кашулі і пантофляў, кожны вечар трэба было выносіць за межы камеры. Кожны мой ліст я павінен быў аддаць ахоўніку — перапісаць. Гэтыя копіі былі адпраўленыя ў канчатковы пункт прызначэння, арыгіналы патрапілі ў турэмную справу. Кожную размову з наведвальнікам павінен быў суправаджаць ахоўнік.
  Я паглядзеў Forbes. Ён сказаў: «і гэта проста правілы, з якімі вам давядзецца мець справу непасрэдна. Ёсць, вядома, яшчэ. Напрыклад, вас без папярэджання перавядуць з адной камеры ў іншую; Вашу камеру могуць даследаваць у любы момант — і вас таксама. Усё гэта вельмі раздражняе».
  — І што ты да гэтага маеш? Я спытаў.
  Ён падняў плечы. «Нічога, я проста шкадую цябе. Калі б ты не быў такі дурны, я мог бы выцягнуць цябе з месіва.
  «З турмы?»
  «Баюся, што не, — сказаў ён са шкадаваннем, — але ацэначны камітэт быў бы вельмі ўдзячны, калі б вы з намі супрацоўнічалі». «Якое супрацоўніцтва?»
  - Заткніся, Рырдэн, - стомлена сказаў ён, - ты ведаеш, чаго мы хочам. Дыяменты, чувак, брыльянты».
  Я паглядзеў яму проста ў вочы. – Дыяментаў я не бачыў. І гэта была праўда — ад пачатку справы да канца я ніводнага брыльянта не бачыў.
  «Глядзі, Рырдэн; мы ведаем, што гэта быў ты, мы даказалі гэта бясспрэчна. Навошта разыгралі забітую нявіннасць? Чалавек Божы, ты маеш прысуд чвэрць жыцця. Як вы думаеце, што вы яшчэ можаце зрабіць, калі выйдзеце? Суддзя меў рацыю – гульня не вартая шарыкаў». Я сказаў: «Ці варта мне сядзець тут і слухаць?» Гэта частка майго пакарання?»
  «Не, калі вы гэтага не хочаце», — сказаў Forbes. - Я не разумею цябе, Рырдэн. Я не разумею, чаму вы так спакойна ставіцеся да гэтага. штраф; цяпер нешта іншае. Як вы здалі рэчы? Адкуль вы даведаліся, што гэтыя алмазы адпраўляюцца? Нам гэта таксама цікава». – Я нічога пра гэта не ведаю.
  "Вы нічога не ведаеце пра гэта", паўтарыў ён. «Хто ведае, можа, і так
  гэта праўда. Можа, ты праўду кажаш». Ён адкінуўся на спінку крэсла, адкрыў і закрыў рот і ўтаропіўся на мяне. «Гэта не можа быць праўдай, так? Яны цябе не зразумелі, праўда, Рырдэн? — Не разумею, пра што ты.
  Форбс пастукаў па стале. «Вы раптам трапляеце ў Англію і праз чатыры дні робіце свой крок. Напэўна, яны падрыхтавалі гэта для вас - вы ніколі не можаце зрабіць гэта за тры дні. Тады мы схопім вас, а не брыльянты. Дык дзе яны? Гэта відавочна, яны ёсць у кагосьці».
  Ён захіхікаў. — Можа, той самы, што тэлефанаваў і пісаў ананімку? Ты аддаў гэтыя брыльянты, а потым яны зрабілі з табой гэты фокус, Рырдэн. Твой разумны хлопец, які ўсё прыдумаў за цябе, прымусіў цябе выглядаць лянівай - гэта праўда?» Я нічога не сказаў.
  «Гэй?» - сказаў ён, - ты накрываеш іх? Не будзь яшчэ больш дурным, чым ты ёсць. Ваш таварыш прадаў вас паліцыі за чортавых некалькі тысяч фунтаў, і вы забіраеце гэта! Яго голас быў поўны агіды. «Не думайце, што вы апынецеся сюды толькі дзеля таго, каб іх знайсці, гэта не так проста. Ведаеце, я таксама павінен даць рэкамендацыі для аглядальнай камісіі. І ў маёй справаздачы будзе адзначацца поўная адсутнасць супрацоўніцтва. А гэта значыць, што ты чортава доўга застанешся небяспечным вязнем — што б там ні сказаў наглядчык. Магчыма, ты тут добры хлопчык - ідэальны вязень, - але гэта не будзе мець ніякага значэння пасля майго дакладу для ацэначнай камісіі. Я нерашуча сказаў: «Мне трэба падумаць».
  «Зрабі гэта, — настойліва сказаў ён, — і калі хочаш пагаварыць са мной, паведамі дырэктару. Але не спрабуй аблажаць мяне, Рырдэн. Не марнуй мой час. Вы скажыце нам тое, што мы хочам ведаць, і мы возьмем ваш памер для вас. Мы яго ўкрыжоўваем. А потым стамляешся, калі цябе залічваюць у небяспечныя зняволеныя. Яшчэ лепш, я асабіста буду сачыць за тым, каб ацэначная камісія ацаніла вас як мага лепш. Гэта ўсё, што я магу зрабіць, праўда? Для сябе я сумняваўся, што ён нават мог гэта зрабіць. Інспектар CID не мае асаблівага значэння для Скотланд-Ярда, і калі ён думаў, што я не бачу, куды ён ідзе, ён, напэўна, думаў, што я сапраўды дурны асёл. Усё, што хацеў Forbes, - гэта развязанне справы і добрая адзнака ў яго паслужным спісе - чалавека, які здзейсніў немагчымае. І як толькі я саступіў, што тычыцца яго, я мог бы пайсці ў пекла. Я не лічыўся, я быў чарговым нягоднікам, а для нягоднікаў не трэба выконваць абяцанні. Размова пра гонар у злодзеяў! Я павольна сказаў: «Дваццаць гадоў — вельмі вялікі тэрмін. Я падумаю над гэтым сур'ёзна, містэр Форбс.
  — Не пашкадуеш, — сказаў ён, нібы я ўжо быў у яго ў кішэні. — Вось, закуры.
  
  
  OceanofPDF.com
  III
  
  1
  Да ўсяго можна прывыкнуць. Я чуў, што людзі нават прызвычаіліся жыць — і паміраць — у самых жудасных умовах. Гэта было не так ужо дрэнна, хоць і досыць дрэнна. Харчаванне было добрым, хоць і аднастайным, і было некалькі рэчаў, звязаных з доўгатэрміновым статусам зняволенага, якія палягчалі цяжар. Напрыклад, мне дазволілі мець радыё ў камеры, і гэта вельмі дапамагло мне не звар'яцець. Напачатку я рэгулярна слухаў навіны знешняга свету, але хутка гэта страціла сваю прывабнасць, бо страцілася любая прамая сувязь. Засталіся ўцёкі ў музыку. Я гадзінамі слухаў сімфоніі. Тое радыё я атрымаў толькі праз доўгі час. У канцы таго першага тыдня я больш не еў адзін у камеры, а еў разам з іншымі ў калідоры. Там я выявіў, што я асоба. У турме існуе вельмі строгая каставая сістэма, заснаваная ў асноўным на дасягненнях і выніках у злачыннасці і, што цікава, таксама на адсутнасці вынікаў; правал злачынства, які прыводзіць да працяглых тэрмінаў зняволення і з якога выцякае асаблівы статус. У агульных рысах можна сказаць, што такія зняволеныя, як я, з працяглымі тэрмінамі зняволення, былі на вяршыні піраміды з тымі, хто класіфікуецца як небяспечныя, як відавочная эліта. Імі захапляюцца і паважаюць, яны маюць невялікія суды і карыстаюцца цікавасцю многіх паразітаў і паслядоўнікаў.
  Гэта адна з класіфікацый; іншы залежыць ад віду злачынства. Хлопцы з мазгамі - ашуканцы і махляры - знаходзяцца наверсе, за імі ўважліва ідуць узломшчыкі сейфаў. У самым нізе апынуліся ненавісныя ўсімі асуджаныя за сэксуальныя злачынствы. Сумленнага рабаўніка высока цэняць, галоўным чынам з-за яго простага і саматужнага стаўлення да жыцця.
  Калі б я хацеў гэтага, я мог бы атрымаць вялікую павагу. Мой статус грунтаваўся не толькі на суровым прысудзе, але і на тым, што я прысароміў паліцыю і не выдаў свайго таямнічага прыяцеля. У турме нішто не можа заставацца таямніцай, і ўсе ведалі падрабязнасці маёй справы. Паколькі я трымаў язык на замку пра дыяменты і таму што ўсе ведалі, які ціск аказвае на мяне Forbes, мяне лічылі адным з хлопчыкаў; трохі дзівак, але паважаны.
  Але я трымаўся далей ад усялякіх сувязяў і хаўрусаў. Я быў заняты быць прыстойным хлопцам, не хацеў заставацца ў статусе небясьпечнага вязьня даўжэй, чым трэба. Прыйдзе час, калі я змагу ўцячы, і я хацеў пазбавіцца ад пастаяннага сачэння - пастаяннай засяроджанасці на Рырдэне. Не тое каб я быў адзіным небяспечным вязнем; было больш. Усяго каля шасці. Я старанна трымаўся ад іх далей.
  Паколькі я быў небяспечным вязнем, мне даручылі прыбіраць залу С; Там за мной мог пастаянна сачыць дзяжурны ахоўнік. Інакш мне прыйшлося кожны раз выстаўляць ахоўніка ў майстэрні замест ільготніка, які звычайна кіраваў зменай. Яны пакутавалі ад недахопу кадраў, і гэта было прыемна. Я не пратэставаў; Я мыў падлогі, мыў сталы і шмат працаваў. Усё, каб быць добрым хлопчыкам. Гомасэксуалісты - чума турэмнага жыцця. Адзін быў закаханы ў мяне і гнаўся за мной да такой ступені, што адзіны спосаб адгаварыць яго, здавалася, быў ударам па галаве. А я гэтага не хацеў, бо гэта азначала нядобрую ноту. З той непрыемнай сітуацыі мяне выратаваў наглядчык паверха Смітон. Ён убачыў, што адбываецца, і папярэдзіў підзіка несумненнымі і блюзнерскімі пагрозамі. Я быў яму ўдзячны. Сьмітон быў тыповы для большасьці ахоўнікаў. Ён не ўмешваўся з маральных меркаванняў. Ён толькі ўмяшаўся, каб усё было ціха. Ахоўнікі па большай частцы былі да нас абыякавыя, для іх мы былі часткай іх працы. За гэтыя гады яны асвоілі тэхніку - спыніцца, перш чым што-небудзь пачнецца, уціхамірыць, не даць бядзе распаўсюдзіцца. Гэтая тэхніка працавала вельмі эфектыўна. Я трымаўся ў сабе і пазбягаў непрыемнасцей. Не тое каб я зусім не клапаціўся пра іншых; Я павінен быў быць асцярожным, каб не прыцягнуць да сябе ўвагі як поўны самотнік; тады турэмны псіхіятр зноў звярнуў на мяне свой нецярплівы позірк. Так што ў вольны час я згуляў у карты і здолеў значна павялічыць свае веды па шахматах.
  Акрамя маіх таварышаў па зняволенні, было яшчэ з кім паразмаўляць. Гэта былі неафіцыйныя наведвальнікі. Мне так і не ўдалося даведацца, пра што быў гэты неафіцыйны кантэнт, на ўсе яны павінны былі атрымаць дазвол рэжысёра. Яны былі наведвальнікамі турмы, добрымі самаранянамі і людзьмі з службы прабацыі; дзіўны беспарадак. Некаторыя лічылі, што спосаб выправіць злачынца - гэта гадзінамі ўрачыста прапаведаваць мараль - ныць, як бесперапынная кропля папярэдне пераваранай рэлігійнай кашы, прызначанай для таго, каб змыць злаякасную пухліну з душы. Іншыя былі крыху больш разумнымі. На шчасце, мы не былі абавязаны іх атрымліваць, і ў пэўнай ступені вы маглі выбіраць. Я ўжо выкарыстаў некалькі, калі знайшоў добры. Ён рэгулярна прыходзіў і вёў светскія размовы, не спрабуючы напоўніць мяне кучай хламу і не спрабуючы навярнуць мяне. Ён таксама жыў у Паўднёвай Афрыцы, таму ў нас было нешта агульнае. Вядома, усе гэтыя размовы адбываліся пад пільным вокам і вухам ахоўніка; Я ўсё яшчэ быў небяспечным вязнем. Аднойчы я ўвёў сказ на афрыкаанс, і мой госць адказаў на той жа мове. Турэмшчык тут жа паставіў кропку, і мы абодва ўзялі пра гэта інтэрв'ю ў дырэктара. Але, дзякуй богу, гэта не дрэнная заўвага для Рырдэна.
  Кларк, турэмны капелан, таксама час ад часу прыходзіў да мяне. На шчасце, ён не крывадушнічаў, і мы добра ладзілі. Кларк на самай справе быў вельмі рэлігійным і таму даволі канфліктным. Яму было цяжка сумясціць хрысціянскую запаведзь «Любі ворага твайго» і пасвіць статак, які сядзеў у вялікай клетцы. У мяне склалася ўражанне, што гэта яго няшмат з'ядае.
  Самым лепшым быў Андэрсан, якому была даручана сацыяльная праца. Ён шмат зрабіў для мяне, і я лічу, што яго справаздачы перад дырэктарам былі абнадзейлівымі. Дзякуючы яму я атрымаў радыё, над якім я нястомна працаваў. У бібліятэку я хадзіла раз на тыдзень, па правілах, і кожны візіт патрабаваў нагляду вартаўніка. Я спытаўся ў Андэрсана, чаму я не магу атрымаць падвойную порцыю кніг і ўдвая скараціць колькасць наведванняў. Такім чынам можна было крыху разгрузіць перагружаны персанал.
  Ён убачыў перавагу і адразу пагадзіўся. Мне здаецца, мне ўдалося даць яму зразумець, што я падыгрываю і спрабую дапамагчы. Калі я падаў заяву на радыё, ніхто не быў супраць, і неўзабаве я пачаў дзьве завочныя курсы па адукацыйнай праграме СІЗА. Нарэшце, калі дваццаць гадоў вылечваешся, то трэба ж неяк рабіць. Здавала англійскую літаратуру і рускую. Наконт расейскай мовы яны даволі вагаліся, але ў рэшце рэшт яна пайшла наперад. У мяне не было намеру кідаць любы курс, калі б гэта залежала ад мяне; гэта было глупствам прымусіць іх паверыць, што Рырдэн змірыўся са сваім лёсам. Тым не менш, я прыняў меры і шмат працаваў. Усё гэта павінна было здавацца рэальным і, акрамя таго, гэта давала мне магчымасць рабіць.
  Адзіным зняволеным, да якога я быў бліжэй, быў Джоні Свіфт, які адбываў тэрмін за крадзеж. На турэмным жаргоне пакаранне - гэта пакаранне ад двух да чатырох гадоў. Джоні далі тры гады за тое, што ён усё яшчэ знаходзіўся на ўчастку пасля закрыцця.
  Ён быў больш хітры, чым разумны, і ён даў мне шмат падказак аб справах, якія заўсёды адбываюцца ў турме, і аб тым, як лепш пазбегнуць непрыемнасцей. Калі мяне ў які раз перавялі ў іншую камеру, я быў вельмі раздражнёны. Ён засмяяўся. «Лёс усіх знакамітасцяў», - сказаў ён. – Але ёсць камера, куды цябе ніколі не пасадзяць. «Які гэта?»
  — Той, што там, у куце. Камера Снукі».
  Снукі быў дзіўным маленькім чалавечкам, які ўвесь час усміхаўся; ён таксама адбываў тэрмін за крадзеж. — А чаму я там не апынуся?
  Джоні засмяяўся. — Таму што галоўная каналізацыя праходзіць унізе — прама пад тым вуглом калідора. Каналізацыя дастаткова шырокая, каб праз яе можна было пралезці, калі вы, вядома, можаце пракапацца да яе». — Разумею, — сказаў я задуменна. — Але ці давяраюць там вашаму калегу-рабаўніку?
  — Рабаўнік, — пагардліва фыркнуў Джоні, — ён не большы рабаўнік, чым мая цётка Бэтс. Сядзіць у турме — зусім звар'яцеў. Кожны раз, калі яго звальняюць, слёзы кацяцца па яго шчоках, калі штурхаюць яго праз вароты. Потым ён сыходзіць і пускае крэк — але так па-дурному, што адразу вяртаецца сюды». «Ён знаходзіць гэта тут прыемна?'
  «Калі б ты рос, як Снукі, ты не мог сабе ўявіць лепшага дома, — проста сказаў Джоні, — але я згодны, што ў яго не ўсе пяць».
  У іншы раз Джоні сказаў мне: «Ты павінен быць асцярожным, з кім тут размаўляеш. На вашым месцы я б не давяраў смяротнаму». — Нават не ты?
  Ён захіхікаў: «Зусім не я. Але сур'ёзна, сцеражыцеся Сімпсана - ён сапраўдны гарбар. Калі ўбачыш, што ён бадзяецца, адкусі яму праклятае вуха». Ён паказаў мне іншых, якіх трэба сцерагчыся; некаторыя з іх мяне ўразілі. — Тая банда выдала б усё і ўсіх як яны думалі, што гэта дасць ім паслугі перад дырэктарам. Затым ён можа сказаць добрыя словы ацэначнай камісіі. Але яны марнуюць час; ён занадта здагадлівы для іх. Ён Я дакладна ведаю, што было б тут без гэтых няўдачнікаў». Ён па-філасофску змірыўся з тым, што трапіў у турму. Праца была яго прызваннем, а турма - прафесійнай шкоднасцю. «Гэта мой трэці прысуд, — сказаў ён, — наступным разам пайду хаця б на». дзесяць гадоў да сякеры». — І гэта вас не турбуе?
  — Крыху, — прызнаўся ён. Як эканаміст, які разважае аб уплыве дзяржаўнай меры на абмежаванне інвестыцый у прамысловасць, ён прааналізаваў сітуацыю. «Гэта тыя праклятыя прагрэсісты», — сказаў ён. «Яны адмянілі смяротнае пакаранне, і цяпер ім трэба чымсьці яго замяніць. Такім чынам, мы атрымалі гэтыя вялікія тэрміны для забойцаў. Але калі кавалак трапляе ў турму да канца жыцця, ён таксама хоча сысці, таму ён становіцца патэнцыйна небяспечным вязнем, таму што хоча ўцячы».
  Ён усміхнуўся. «І таму для іх захоўвання патрэбны спецыяльны кантэйнер. Такая турма ні на што не падобная - вылезеш крывой шпількай - таму зараз для небяспечных хлопцаў будуюць спецыяльныя турмы. Але для такога спецыяльнага танка не хапае забойцаў - пустая трата месца і ўсё такое - таму прысуды становяцца больш жорсткімі. І тады ты застанешся на марозе, дружа».
  Я сказаў: «Але чаму мяне саджаюць сюды адбываць, калі гэта небяспечна?»
  «Таму што тыя спэцтурмы яшчэ не гатовыя. Проста пачакайце, пакуль Маўнтбатэн скончыць гэтыя будынкі на востраве Уайт. Тады вы хутка выйдзеце адсюль. А пакуль вы, небяспечныя хлопцы, разышліся паўсюль, па некалькі чалавек у кожнай турме, каб вам было лёгка сачыць за імі. Я агледзеўся. «Няўжо так лёгка выбрацца адсюль? Тады чаму ты яшчэ не пайшоў?»
  Ён паглядзеў на мяне з недаверам. «Ты думаеш, што я цалкам пакінуты Богам, дружа? Я атрымаў тры гады, што азначае, што я буду ў турме крыху больш за два гады ад пачатку да канца, гэта значыць, калі я не выйду з сябе і не дам кулаком па галаве гэтаму смярдзючаму гудзону. Вы паняцця не маеце, што такое перасякаць гэтую сцяну і ведаць, што кожны паліцэйскі ва ўсёй Англіі шукае цябе. Не варта, дружа, асабліва з гэтымі праклятымі сабакамі. Яны таксама выкарыстоўваюць верталёты і радыё. Армейскія вучэнні не падобныя».
  Ён паляпаў мяне па руцэ. «Магчыма, для вас было б інакш. Вам не так шмат што губляць. Але табе не так лёгка пералезці праз сцяну, як мне, яны ўвесь час не зводзяць з цябе вачэй. Схапілі цябе, браце. А калі Як толькі пералезеш праз сцяну, без арганізацыі нідзе не застанешся!» Гэта гучала цікава. «Арганізацыя! Што за арганізацыя?» «Вам патрэбна старонняя дапамога», - сказаў Джоні. «Калі толькі вы не любіце хадзіць кругамі, як тыя мяшкі на балотах каля Дартмура, есці сырую рэпу, навастрыўшы вушы, каб чуць брэх сабак». Ён здрыгануўся. — Гэтыя гнілыя сабакі. Не, вам патрэбна арганізацыя, якая дапаможа вам хутка і акуратна. Як вы думаеце, як уцяклі тыя хлопцы з "Вялікага рабавання цягніка", Уілсан і Бігс, ці той шпіён Блэйк? «Добра, — сказаў я, — разумею. Як яны ўцяклі?» Ён пацёр свой нос. «Як я ўжо казаў, арганізацыя і дапамога звонку. Але вы павінны мець мужнасць, каб зрабіць гэта; у вас павінна быць шмат праклятых грошай». Ён азірнуўся, каб убачыць, ці ёсць хто-небудзь у зоне слыху, і сказаў амаль шэптам: «Вы чулі пра Брэйкераў?» «Выключальнікі ?» Я адмоўна паківаў галавой. «Ніколі пра гэта не чуў».
  «Ну, гэта проста чуткі, і я магу памыляцца, але гісторыя абвяшчае, што ёсць банда, якая спецыяльна гэтым займаецца - дапамагае хлопцам з доўгімі прысудамі». Ён засмяяўся. «Гэта можна назваць новым відам злачынства. Але на гэта трэба мець грошы». «Як мне з імі звязацца?»
  «Вы з імі не звяжацеся, — коратка сказаў ён, — яны з вамі звяжуцца. Гэта вельмі эксклюзіўны набор, вельмі пераборлівы. Але гісторыя абвяшчае, што яны гарантуюць вынік - вы сыдзеце з рук або вернеце грошы - за выключэннем выдаткаў, вядома. Яны не хвалююцца за такіх хлопцаў, як я, яны ведаюць, што гэта таго не варта, але з табой усё можа быць інакш».
  Я вагаўся: «Джоні, я не ў гэтай краіне і не ведаю, як цягнуць за нітачкі. Я быў тут толькі тыдзень, калі мяне забралі. Але калі ты зможаш распаўсюдзіць інфармацыю, што ў гэтай турме ёсць прыяцель, якому спатрэбіцца дапамога, я мог бы значна прасунуцца. Але, вядома, не называйце імёны!»
  — Думаеш, я адсталы? — спытаў ён. – Вядома, без імёнаў. Ён разлічліва паглядзеў на мяне. «Не магу цябе вінаваціць, таварыш.
  Дваццаць гадоў рамонту, безумоўна, аслабілі б для мяне некалькі шруб. Ваша памылка ў тым, што вы не здалі гэтыя камяні належным чынам; вы збянтэжылі паліцыю, а ім гэта не падабаецца». Ён цяжка ўздыхнуў. «Як я ўжо казаў, у наступны раз, калі я прыйду на кунілінгус, гэта будзе вельмі доўгі рывок. Раней я мог разлічваць на пяць, а можа, і на сем гадоў, але гэта было да таго, як гэтыя бефгаі сталі такімі кроўнымі. Не ведаю, што мне дадуць наступным разам — можа, 10, 12 ці нават 15 гадоў. Я не думаю, што вытрымаю 15 гадоў. Вы становіцеся няўпэўненымі, калі не можаце разлічваць на разумнае пакаранне».
  Я сказаў: "Вы маглі б назваць гэты дзень, калі вы выйдзеце адсюль".
  'Што я магу зрабіць?' - сказаў ён паныла. «У мяне няма ні галавы, каб ашукваць удоў, ні голасу. Для гэтага трэба было б мець гарачую бульбу ў горле. А я занадта стары, каб навучыцца кішэннаму крадзяжу. І я не супраць пабораў - я занадта мяккі, каб абдзіраць крамніка. Не, я рабаўнік - у гэтай праклятай вадасцёкавай трубе, вось што я ёсць. «Вы маглі б прызнацца», — прапанаваў я. Ён глядзеў на мяне так, нібы не верыў сваім вушам. «Гэта для дзівакоў. Вы будзеце бачыць мяне ў начальніка з 8 раніцы да 5 вечара? Вы можаце ўявіць, як я стаю ў куце майстэрні і пэцкаю рукі?» Ён доўга маўчаў. «Не тое каб мне гэта падабаецца разлічыць што яны хапаюць мяне, вы ведаеце. Я не Снукі. Але гэта частка гэтага, і я ўсё роўна павінен гэта ўлічваць». Ён непрыкметна глядзеў удалячынь, нібы ўяўляючы ў думках сваю змрочную будучыню. — А «Брэйкеры» мне нічога не зробяць, — ціха сказаў ён. "У мяне няма грошай - ніколі не было". Наколькі я мог меркаваць, паміж Снукі і Джоні Свіфтам не было вялікай розніцы - іх чакаў той жа лёс.
  
  2
  Ішлі месяцы.
  Я мыў, мыў і прыбіраў залу C бесперапынным кругам, гэта было падобна на ўборку Аўгіевай стайні кучкай сволачы, якая там жыла. У мяне была адна ці дзве праблемы з гэтым, але не настолькі сур'ёзна, каб атрымаць кепскую адзнаку.
  Forbes некалькі разоў спрабаваў прымусіць мяне пагаварыць пра брыльянты, але калі ён зразумеў, што нічога не дае, то здаўся. Я думаю, што ён спісаў мяне як непапраўную. Маскель таксама прыходзіў да мяне некалькі разоў. Першы раз ён спытаў, ці хачу я абскардзіць свой прысуд. Я спытаў: "Ці ёсць у гэтым сэнс?"
  "Ёсць тэхнічная дэталь", - сказаў ён. «Вы, магчыма, памятаеце, што суддзя сказаў Ролінзу, што ён не бачыць, як справа можа яшчэ больш пагоршыцца. Гэта быў няўдалы каментар, які можа быць выкарыстаны ў якасці падставы для апеляцыі аб неправамерным уплыве на журы. З іншага боку, ваша стаўленне да зніклых каштоўнасцяў - не зусім станоўчы фактар».
  Я ўсміхнуўся. "Містэр Маскел, калі я нічога не ведаю пра гэтыя брыльянты, я не магу дапамагчы так, як ад мяне чакаюць, праўда?" Мы не абскарджвалі.
  Другі раз, калі ён прыйшоў, я сустрэў яго ў дырэктарскай. «Ваш адвакат хоча, каб вы падпісалі даверанасць». — плаўна перабіў Маскель. «Містэр Рырдэн мае пэўныя актывы ў Паўднёвай Афрыцы, якія зараз ліквідаваны і пераведзены ў Англію. Само сабой зразумела, што ён атрымлівае дарадцу, каб клапаціцца аб інвестыцыях гэтых сродкаў, таму што ён не ў стане зрабіць гэта сам». — Колькі каштуе? — спытаў дырэктар.
  "Крыху больш за 400 фунтаў", - сказаў Маскел. «Бяспечныя інвестыцыі ў аблігацыі павінны вярнуць не менш за 1000 фунтаў стэрлінгаў праз 20 гадоў, і я спадзяюся, што містэр Рырдэн можа чакаць гэтага». Ён выцягнуў дакумент. «У мяне ёсць дазвол з міністэрства».
  — Добра, — сказаў дырэктар. Я падпісаў даверанасць. Нехта павінен быў заплаціць за радыё, якое мне дазволілі — бясплатна не раздаюць. Я вельмі падзякаваў Маскелю.
  Прыйшоў момант, калі я мог выкрэсліць дзень нумар 365 са свайго календара - засталося ўсяго 19 гадоў. Я не чуў ад Джоні пра так званых Брэйкераў і пачынаў адчайвацца ў сваіх шанцах. Я па-ранейшаму быў класіфікаваны як небяспечны з усімі звязанымі раздражненнямі. Аднак я прызвычаіўся спаць пры ўключаным святле і раскладваць вопратку па-за камерай, перш чым Смітан замкнуў мяне на ноч, што адбылося аўтаматычна і без роздумаў. У нерэгулярны час мне даводзілася мяняць вочкі, я запісваў гэта і задаваўся пытаннем, ці ёсць сістэма, якую трэба знайсці. Але, наколькі я мог бачыць, не было ніякай сістэмы, якая павінна быць створана, ні з пункту гледжання часу, ні камеры. Я думаю, што яны выкарыстоўвалі выпадковы выбар, выцягваючы лічбы з капелюша ці нешта падобнае. Канкураваць з такім метадам немагчыма.
  Тады я ўпершыню сустрэў Слейда. Гэта быў яго першы раз у турме, але гэта адразу стала хітом. Ён атрымаў 42 гады за шпіянаж. Я, вядома, чуў пра яго, газеты былі поўныя суда над ім. Але з-за таго, што найбольш нашумелыя часткі былі зачыненыя, ніхто дакладна не ведаў, што ён зрабіў. Усе акаўнты паказвалі, што ён быў самым вялікім уловам з таго часу, як яны схапілі Блэйка.
  Гэта быў хваравіта-бледны чалавек, які выглядаў так, нібы калісьці быў большы, але цяпер неяк зменшыўся, так што яго скура вісела вакол яго, як непрыдатны касцюм, трохі падобная да скуры слана. Ён хадзіў з дзвюма палкамі, пазней я пачуў, што яму прастрэлілі сцягно і ён правёў восем месяцаў у шпіталі, перш чым змог паўстаць перад судом. У шпіёна цікавае жыццё - часам занадта цікавае. На паседжанні высветлілася, што ён насамрэч расеец, але калі б вы з ім размаўлялі, вы б так не падумалі: англійская ў яго бездакорная, нават крыху занадта. Яго 42-гадовы прысуд павінен быў зрабіць яго папам турмы, але гэта не так. Дзіўна, але нават самы зацяты злачынца можа праявіць патрыятызм, а Слэйда ў асноўным ігнаравалі.
  Я не быў ангельцам, так што мяне гэта не моцна турбавала. Ён аказаўся вельмі цікавым гаваруном з шырокім культурным і агульным развіццём і на маю просьбу адразу ж гатовы быў дапамагчы мне з урокамі рускай мовы. Ён паблажліва паглядзеў на мяне, калі я задаў пытанне. «Вядома, я размаўляю па-расейску», — сказаў ён. «Было б вельмі дзіўна, калі б у гэтых абставінах гэта было не так». На яго вуснах зайграла ледзь прыкметная ўсмешка. З моманту з'яўлення Слэйда мая руская мова рэзка палепшылася. Тэрмін Джоні пачаў заканчвацца, і яго змясцілі ў адкрытую палату. Гэта азначала, што ён атрымаў працу па-за межамі турмы; асноўная ідэя заключалася ў тым, што ён можа павольна прывыкнуць да варожага знешняга свету - частка працэсу выпрабавальнага тэрміну. Я не магу сказаць, што гэта мела вялікае значэнне для Джона Свіфта.
  Гэта азначала, што я бачыў яго вельмі мала. Часам мы маглі перакінуцца словамі на спартыўнай пляцоўцы падчас эфіру, але гэта ўсё. Я ўжо шукаў па зале C кагосьці іншага, з кім можна было б пагутарыць, хтосьці прапанаваў бы добры шанец звязацца з гэтай арганізацыяй для ўцёкаў - калі яна існавала. У любы момант мяне могуць без папярэдняга паведамлення перавесці ў іншую турму - магчыма, у турму для сур'ёзных спраў - і гэта мяне б па-чартоўску задаволіла.
  Каб нешта адбылося, спатрэбілася не менш за пятнаццаць месяцаў. Я стаяў на спартыўнай пляцоўцы і ўдыхаў гэта цудоўнае, але забруджанае паветра, калі ўбачыў Джоні Свіфта, які махаў, каб пагаварыць са мной. Я павольна падышоў да яго і злавіў мяч, які ён кінуў мне, здавалася б, выпадкова. Я адскочыў некалькі разоў, а потым паднёс яму мяч. "Вы ўсё яшчэ хочаце сысці?" — спытаў ён і выбіў мяч на поле. Я адчуў, як скарачаюцца мышцы жывата. – Прапанову зрабілі?
  «Звярнуліся да мяне, — прызнаўся ён, — калі цікава, можна нешта дамовіцца».
  «Я па-чартоўску зацікаўлены. Я тут наеўся». — Пятнаццаць месяцаў, — грэбліва сказаў ён, — гэта мізэр. Але ці ёсць у вас на гэта грошы? Гэта важна». «Колькі?» «Пяць тысяч смакераў — і гэта толькі пачатак», — сказаў Джоні. "Яны павінны быць там, перш чым што-небудзь здарыцца - перш чым яны нават падумаюць аб тым, каб вывезці вас". «Ісус. Гэта шмат грошай».
  «Яны сказалі мне, што гэта за выдаткі і не вяртаецца. Фактычная аплата будзе значна большая». «Колькі?»
  'Я не ведаю. Гэта ўсё, што яны сказалі. Яны хочуць ведаць, як хутка вы зможаце сабраць гэтыя 5000 фунтаў». «Так, — сказаў я, — у мяне ёсць грошы дзесьці ў Паўднёвай Афрыцы ў бяспечным месцы, пра якія ніхто не ведае». Я паглядзеў праз спартыўную пляцоўку. Хадсан быў на другім баку, павольна рухаючыся да нас. «Мне патрэбна форма чэка ад Standard Bank of South Africa, аддзяленне Hospital Hill у Ёханэсбургу. Зразумела?
  Ён павольна паўтарыў, а потым кіўнуў. «У мяне ёсць». «Я падпісваю, і яны могуць абнаявіць чэк. Яны павінны абнаявіць чэк у Паўднёвай Афрыцы. Гэта павінна быць выканальна». - Гэта патрабуе часу, дружа, - сказаў Джоні.
  Я бязрадасна засмяяўся. «Мне 19 гадоў. Але скажы ім паспяшацца. Мяне могуць перавесці, і гэтая ідэя мяне нервуе».
  - Асцярожна - вось і Хадсан, - сказаў Джоні. «З вамі звяжуцца».
  Ён забег наперад, злавіў мяч, і мы абодва пачалі ўдзельнічаць у гульні.
  
  Бланк чэка прыйшоў праз дзесяць дзён. Яе прынёс толькі што прыбылы вязень, і яна была таемна дастаўлена мне. «Яны сказалі мне аддаць вам гэта. Перадайце гэта Шэрвіну, калі скончыце».
  Я ведаў Шэрвіна; яго б хутка вызвалілі. Я хутка сказаў: "Пачакайце, было яшчэ?"
  — Нічога не ведаю, — вымавіў ён і шурхнуў прэч. У той вечар я паклаў падручнікі на стол і пачаў працаваць, як звычайна. Я з цяжкасцю валодаў рускай мовай; Я быў вельмі задаволены сабой — маё вымаўленне надзвычай палепшылася пасля прыезду Слэйда, хоць гэта мала што ўплывае на выкладчыка завочнага курса. Я займаўся гэтым каля паўгадзіны, а потым выкапаў чэкавую форму і разгладзіў яе.
  Прайшло шмат часу з таго часу, як я бачыў знаёмае відовішча такой формы, я амаль адчуваў пах пылу, які дзьме праз Ёханэсбург з шахт. Сума была ўведзена - R10000 - дзесяць тысяч рандаў. Я думаў, што гэтая банда робіць гэта занадта маляўнічым; пасля дэвальвацыі кошт фунта ў адносінах да ранда пагоршыўся, і гэты чэк каштаваў £5650. Месца бенефіцыяра было пустым - я яшчэ не павінен быў ведаць, хто гэта такі, і калі я даведаюся, будзе занадта позна што-небудзь з гэтым рабіць. Я запоўніў дату і падпісаўся - прынамсі, імя не было Дж. А. Рырдэн - а потым прасунуў чэк паміж старонкамі майго падручніка па рускай граматыцы; Мне было цікава, мудры я ці самы вялікі дурань усіх часоў. Гэта магла быць спроба падмануць мяне - магчыма, з боку Джоні Свіфта - і калі гэта праўда, я страціў больш за 5000 фунтаў дарма. Але я павінен быў давяраць прагнасці, калі б яны зразумелі, што ёсць больш, адкуль гэта паходзіць, хтосьці прыйдзе прасіць яшчэ. Але тады павінны быць вынікі, перш чым я заплачу. На наступную раніцу я аддаў чэк Шэрвіну, які спрытна схаваў яго, і я мог сказаць, што ў яго не будзе праблем з атрыманнем чэка незаўважным. Шэрвін быў падманшчыкам, і ніхто ў зале С нават не думаў гуляць з ім у карты; ён мог падняць калоду карт і даць ім лапы. Схаваць гэты чэк яму не складзе працы. А цяпер мы проста чакаем і думаем, на якія выдаткі гэтай групе спатрэбілася больш за 5000 фунтаў. Праходзілі тыдні, а нічога не адбывалася. Я падлічыў час, які спатрэбіцца, каб абнаявіць чэк і адправіць яго назад у Англію. Я падлічыў, што прыкладна праз тыдзень. Калі прайшло пяць доўгіх тыдняў, я стаў неспакойны. Раптам усё адбылося.
  Гэта было ў час адпачынку. Смітан толькі што папракнуў мяне за дробную правіну; акрамя таго, я не прыбіраўся так добра, як яны прывыклі - прыкмета таго, што я пачаў расслабляцца. Косгроў падышоў да мяне з шахматнай дошкай пад пахай. Ён пачакаў, пакуль я не скончу са Смітанам, і сказаў: «Бадзёрыся, Рырдэн, табе хочацца гульні ў шахматы?» Я ведаў Косгроува, ён быў натхняльнікам банды, якая займалася буйнамаштабнымі рабаваннямі грузавікоў і складоў — у асноўным цыгарэт і віскі. На яго нехта данёс, яго арыштавалі і далі 10 гадоў. Яму ішоў шосты год, і калі б пашанцавала, праз два гады ён апынуўся б на вуліцы. Ён таксама быў чэмпіёнам па шахматах у зале C, разумны і хітры. Я рассеяна сказаў: «Не сёння, Косі».
  Ён зірнуў убок, дзе ў двух кроках ад яго стаяў Смітан. — Не хочаш выскачыць? «Выскачыць?» — рэзка спытаў я.
  «Вялікі турнір». Ён падняў скрынку з шахматнымі фігурамі. "Я ўпэўнены, што магу даць вам некалькі карысных парад".
  Мы знайшлі столік на другім баку залы. Калі мы збіралі часткі, я сказаў: «Добра, што гэта значыць, Косі?»
  Паставіў пешку. «Я ваш пасярэднік. Вы размаўляеце толькі са мной. Зразумела? Я коратка кіўнуў, і ён працягнуў: «Давайце спачатку пагаворым пра грошы».
  «Тады вы можаце неадкладна збіраць рэчы, - сказаў я, - гэтая ваша група ўжо забрала ў мяне больш за 5000 закусак, і я яшчэ не бачу першых вынікаў».
  "Вы можаце бачыць мяне, ці не так?" Ён агледзеўся. «Шахматы - твая чарга». Я сыграў d7-d6, і ён ціха засмяяўся. «Гуляй асцярожна, Рырдэн, гэта галандская абарона». — Хопіць з тонкасцямі, Косі. Кажы, што маеш сказаць». — Я не вінавачу цябе за асцярожнасць, — сказаў ён. "Усё, што я магу вам сказаць, гэта будзе каштаваць вам па-чартоўску шмат". «Пакуль я не паеду адсюль, — сказаў я, — я не такі дурань».
  - Я не магу цябе вінаваціць, - сказала Косі, - гэта скачок у цемры. Але справа ў тым, што трэба казаць пра грошы, інакш справа не пройдзе. Нам абодвум трэба ведаць, што мы адно да аднаго адчуваем». 'Добра. Колькі?
  Ён пераехаў каня свайго цара. «Мы крыху падобныя на падаткі — мы таксама прагрэсіўныя. Вы скралі £173 000. Мы хочам палову - гэта £86 500».
  «Не будзь дурнем, — сказаў я, — гэтая сума зусім няправільная, і ты гэта ведаеш». «Як?»
  «У гэтай пасылцы будзе 120 000 фунтаў. Я думаю, што гаспадары нешта да гэтага дадалі». Ён кіўнуў. «Што можа. Што-небудзь яшчэ?'
  'Так. Як вы думаеце, мы можам прадаць за поўную вартасць? Я не магу назваць публічны продаж - вы павінны ведаць гэта лепш за ўсіх».
  - Шахматы, - спакойна сказаў ён, - ахоўнік сочыць за намі. Калі вы дастаткова разумныя - а гэта так - вы можаце прадаць неапрацаваныя камяні за поўную вартасць. Гэта быў не такі дрэнны трук, які вы зрабілі. Ты б добра сышоў, калі б цябе не здрадзілі».
  «Гэта не былі неабрэзаныя камяні, — сказаў я, — яны былі выразаны ў Амстэрдаме і адпраўлены назад на ўстаноўку». Алмазы з такім коштам праходзяць рэнтгенаграфію і таксама рэгіструюцца. Такім чынам, іх трэба падзяліць, а гэта азначае чортава моцнае падзенне кошту. І яшчэ адно - я быў не адзін. У мяне быў хлопец, і мы рабілі пяцьдзесят на пяцьдзесят. Ён усё спланаваў, а я выканаў».
  «Хлопчыкі здзіўлены гэтым, - сказала Косі, - яны не зусім разумеюць гэта. Ваш сябар прадаў вас? Калі так, то ў вас няма ні цэнта? А гэта значыць, што ты нам ні да чаго». "Гэта быў не мой партнёр", - сказаў я, спадзеючыся, што гэта прагучала пераканаўча.
  «Кажуць, што гэта быў ваш партнёр».
  Пэўна, гэту гісторыю не распаўсюджвае мітуслівы чалавек па імі Форбс - ці Браншыл? У іх ёсць свае прычыны, ведаеце».
  Магчыма, — сказаў ён задуменна. "Хто твой прыяцель?" «О не, — цвёрда сказаў я, — я нічога не казаў паліцыянтам і не скажу нічога вам. Ужо адно гэта павінна быць для вас доказам таго, што ён мяне не прадаваў. Мы з сябрам працуем моўчкі; мы займаемся сваімі справамі, і ніхто не павінен рабіць гэта за нас».
  «Добра, пакуль пакінем гэта, — сказала Косі, — я перадам. Але гэта вяртае мяне да нарабаванага — якая тады была твая доля добра? '
  «Мы думалі пра 40 000 фунтаў», — спакойна сказаў я. «І яны захоўваюцца ў надзейным месцы. Вы атрымліваеце свае грошы ад мяне, а не ад майго сябра».
  Лёгкая ўсмешка. «На рахунку ў швейцарскім банку пад нумарам?»
  'Так. Гэта бяспечна».
  «Яшчэ палова», — сказаў ён. «Дваццаць гадоў прыкладна за 1000 фунтаў стэрлінгаў у год — танна па такой цане. Мы перанясем вас праз сцяну і даставім звонку Брытанія. Калі вы хочаце вярнуцца, гэта ваша справа. Але дазвольце мне сказаць вам адну рэч - лепш не спрабуйце нас аблажаць; лепш для вас, калі ў вас ёсць грошы. Калі не, яны больш ніколі не пачуюць пра вас. Напэўна, я зразумела». «Цалкам ясна, — сказаў я, — вы выцягваеце мяне адсюль і атрымліваеце грошы. Я спадзяюся, што змагу прасунуцца далей». «Я даручу хлопцам, — сказаў ён, — яны вырашаць, ці браць цябе ў кліенты».
  Я сказаў: "Косі, калі гэтая твая банда такая добрая, як ты кажаш, што, у імя Ісуса, ты ўсё яшчэ тут робіш?" Гэта мяне здзіўляе». «Я толькі пасярэднік», — сказаў ён. «Мяне тут нанялі. Да таго ж яшчэ два гады да вызвалення. Тады навошта мне непрыемнасці? Хутка мяне чакае добрая рэч, і я не збіраюся яе кідаць». Ён падняў вочы. "Гэта будзе крыху рызыкоўна, калі вы вернецеся ў Англію".
  «У мяне з гэтым няма праблем, — сказаў я, — я тут на волі толькі тыдзень — нічога не ведаю пра краіну і не маю жадання ведаць пра яе». Косі трохі варухнулася. «Шахматы. І яшчэ што. Апошнім часам ты даволі часта тусуешся са Слэйдам, ці не так? Вы двое ўвесь час балбатаеце». «Ён дапамагае мне з рускай мовай», — сказаў я, рухаючы сваім каралём.
  "Гэта трэба спыніць", - катэгарычна сказала Косі. «Вы ігнаруеце Слэйда, інакш забава не працягнецца, незалежна ад таго, колькі грошай вы пакінеце на стале».
  Я падняў вочы, дзіўна. «Што ў імя Ісуса...»
  «Ну, ты павінен», — роўным голасам сказаў ён і перамясціў біскупа.
  «Шахматы».
  «Не кажыце мне, што вашы сябры хварэюць на патрыятызм», — сказаў я і засмяяўся. — Што за гэтым?
  Косі паглядзела на мяне з болем. «Не варта задаваць столькі пытанняў. Проста рабі, як табе загадана». Праходзячы міма, ён павярнуўся да Смітана. «Цяпер мой сабо ламаецца!» ён сказаў: «Рырдэн ледзь не збіў мяне». Гэта была вялікая хлусня. «У яго добрыя шанцы на турніры».
  Смітан безвыразна паглядзеў на яго і пайшоў далей.
  
  3
  Гульня павінна была пачацца. Я адчуваў, як ва мне расце напружанне, і на гэты раз гэта было пачуццё надзеі, а не адчаю. Я нават пачаў крыху спяваць, мыючы сталы ў зале С, і перастаў рабіць памылкі. Смітан паглядзеў на мяне з адабрэннем у вачах, ці нешта ў гэтым родзе. Трэба было сцерагчыся, каб не стаць узорным вязнем. Я выконваў загады Косгроўва і грэбаваў Слэйдам, які час ад часу глядзеў на мяне з дакорам. Я не разумеў, чаму Косі гэтага хацела, але, здавалася, гэта быў не самы час, каб глыбока пра гэта задумацца. Ва ўсякім разе, мне было шкада Слейда; Усё роўна ў турме ў яго не было занадта шмат сяброў. Я ціха сачыў за Косгроувам, бачачы, з кім ён размаўляе і хто яго сябры. Наколькі я мог меркаваць, ён паводзіў сябе так жа камфортна, як звычайна, і не было ніякіх зменаў у яго звычайных паводзінах, але паколькі я не вывучаў яго так уважліва раней, было б цяжка заўважыць якую-небудзь розніцу.
  Праз некалькі тыдняў я пайшоў да яго падчас адпачынку. "Партыя ў шахматы, Косі?"
  Ён глядзеў міма мяне. — Адыдзі, дурная сволач. Я не магу мець з вамі нічога агульнага».
  «Вы мець ужо мае дачыненне да мяне, - агрызнуўся я на яго. — Смітан проста спытаў, ці ўдзельнічаю я яшчэ ў шахматным турніры. Ён хацеў ведаць, ці не спыніў я курс. Ён хацеў ведаць, чаму я больш не займаюся рускай са Слэйдам».
  Косгроўў міргнуў. — Добра, — сказаў ён, — сядзім там.
  Мы расстаўляем фігуры. - Ёсць навіны?
  «Калі будуць навіны, я вам раскажу». У яго быў дрэнны настрой.
  «Глядзі, Косі; Я хвалююся, - сказаў я. «Я чуў, што турма строгага рэжыму на Уайце гатовая. Баюся, перавядуць. Гэта можа адбыцца ў любы момант». Ён агледзеўся. «Такія рэчы павінны ісці сваім шляхам
  — Усё вельмі складана. Як вы думаеце, за што яшчэ заплацілі £5000? За скачок цераз сцяну? Трэба арганізаваць цэлую лінію эвакуацыі». Ён трохі варухнуўся. «Я мала ведаю пра гэты бок, але я разумею, што яны робяць гэта кожны раз па-рознаму. Няма ўстаноўленага метаду, Рырдэн. Вы з усіх людзей павінны ведаць гэта!
  Я ўтаропіўся на яго. «Я бачу, мяне нехта праверыў». Ён холадна паглядзеў на мяне. 'Што думаеш? Частка гэтых 5000 фунтаў стэрлінгаў была прызначаная для таго, каб высачыць вас. У хлопцаў вочы на бяспеку адкрытыя. У вас, дарэчы, цікавае мінулае. Я не разумею, як вы памыліліся гэтым разам». «Гэта магло здарыцца з кожным з нас, — сказаў я, — мяне прадалі
  - як і ты, Косі.
  «Але я ведаю, хто мяне дастаў, — люта сказаў ён, — і гэты вырадак будзе шкадаваць аб гэтым да дня сваёй смерці, калі я выйду адсюль». «Лепш зрабіць гэта да вызвалення», — параіў я. «Тады ў вас ёсць непарушнае алібі - вы знаходзіцеся пад вартай; і прайшло дастаткова часу, каб мянты не падумалі пра цябе адразу».
  Ён неахвотна ўсміхнуўся. - У цябе ёсць цікавыя ідэі, Рырдэн. — А чаму ты думаеш, што я не ведаю, хто мяне прадаў? Я спытаў. «Складанасць у тым, што ў мяне няма старонніх кантактаў для арганізацыі ДТЗ». "Я магу арганізаваць гэта для вас", - прапанаваў ён. 'Забудзь. Я хутка выйду, калі ты будзеш напалову так добры, як кажаш. Такім чынам, яны высачылі мяне ў Паўднёвай Афрыцы, так? Спадзяюся, яны засталіся задаволеныя». «Вы скончылі навучанне. У вас там добрыя сябры». Смітон прайшоў міма. Косі сказала: «Не той рух, дурань». Тады вы атрымаеце мат у тры хады». Ён паглядзеў на Смітана. «Ён не такі добры, як я думаў. Ён не робіць мяч на турніры». Смітан здолеў усміхнуцца яму, не варухнуўшы ніводнай цягліцай твару.
  
  4
  Косі мела рацыю - я нічога не зрабіў у турніры - але не з-за маіх дрэнных шахмат. Праз два дні ён прыйшоў у сябе я каб. – Усё гатова. — Я ўчора памяняў клеткі, — сказаў я.
  'Не важна. На спартыўную пляцоўку ідзеш удзень — субота. Роўна ў 3 гадзіны - запомні».
  У мяне з'явілася дрэннае адчуванне ў жываце. «Як мне гэта зрабіць?» «Вы калі-небудзь бачылі, як запальваюць калядныя агні на тых вялікіх елках на Рыджэнт-стрыт?» — спытала Косі. Ён нецярпліва пстрыкнуў пальцамі. 'Канешне не. Ва ўсялякім разе, ёсць тыя вагоны, ведаеце, для трамвайных ліній, платформа на рухомай пляцоўцы — каб тых электрыкаў падвесці».
  «Я разумею, што вы маеце на ўвазе, — сказаў я, — яны выкарыстоўваюць іх у Ёханэсбургу ў аэрапорце для тых вялікіх знішчальнікаў. Там іх называюць вішнёўкамі».
  «А так?» — зацікаўлена сказаў ён. «Я магу сабе гэта ўявіць. У любым выпадку адна з гэтых рэчаў пераляціць праз сцяну ў суботу. Я пакажу табе, дзе табе стаць. Як толькі гэтая штука перасякае сцяну, хутка скачыце. На платформе ёсць хлопец, які дапаможа вам, і вы хутка апынецеся на вуліцы. Цяпер гэта стыльна на сцяне
  ісці.'
  Ён павярнуўся, каб агледзець залу C, а потым хутка рушыў далей. «Адначасова будзе падымацца неверагодны шум, але вы не звяртаеце на гэта ўвагі. Проста падумайце аб гэтай вялікай платформе». "Выдатна", сказаў я.
  «О, так, я павінен сказаць вам яшчэ сёе-тое - калі вы можаце зрабіць гэта і няма 20 000 фунтаў стэрлінгаў, дапамажы вам Бог, таму што ніхто іншы гэтага не зробіць. Вы не пашкадуеце - і я не кажу гэта няправільна. У вас няма на гэта часу. Яны сказалі мне сказаць гэта, асабліва калі вы хочаце перадумаць». «Яны атрымоўваюць свае грошы», — коратка сказаў я.
  – Добра, убачымся ў суботу. Ён адвярнуўся, крыху пачакаў, потым павярнуўся. «Ой, ледзь не забыўся, — мімаходам сказаў ён, — ідзе яшчэ нехта, і ты павінен яму дапамагчы». 'Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?'
  Косгроў выглядаў паблажліва. — Слейд!
  
  
  OceanofPDF.com
  IV
  
  1
  Я з недаверам глядзеў на Косгроув. "Ты з глузду з'ехаў?" 'Што ты маеш на ўвазе?' — спытаў ён. «Вы не верыце ў свабоду для іншых?»
  «Што я маю на ўвазе!» Мой голас стаў мацней. «Гэты чалавек ходзіць з палкі, Косі. Ён, чорт вазьмі, кульгавы». — Не так моцна, — папярэдзіў ён.
  Я люта прашаптаў: «Як, у імя Ісуса, Слейд павінен вырвацца. Ён амаль не прасоўваецца».
  "Вы можаце дапамагчы яму, ці не так?" — мякка сказаў Косгроў. «Не з-за мёртвай смерці».
  - Дазвольце сказаць вам сёе-тое, Рырдэн. Гэтыя палкі трохі фальшывыя - ён займаўся акцёрствам з таго часу, як выйшаў са шпіталя. Ён можа даволі добра хадзіць. Вы не пачуеце, як я скажу, што ён пераадолее сотню метраў за 10 секунд, але ён прасоўваецца дастаткова хутка для таго, чаго мы хочам».
  «Ён зробіць гэта адзін», — настойліва сказаў я. «Божа, калі ён перашкодзіць маім уцёкам і яны мяне зловяць, я буду ў адзіночнай камеры шэсць месяцаў, а потым яны абавязкова адправяць мяне ў новую турму на Уайт або ў E Wing у Дарэме. І вось я прыйшоў ніколі больш.'
  - Тое ж датычыцца і Слэйда, - заспакаяльна сказаў Косгроў. – І не забывайце, што яму больш за сорак гадоў. Голас яго стаў жорсткім і хрыплым. - Цяпер ты павінен мяне ўважліва слухаць, Рырдэн. Слейд нашмат больш важны для нас, чым ты. Вы не паверыце мне, калі я скажу, колькі грошай мы ўклалі ў яго. Такім чынам, вы па-чартоўску добра робіце тое, што мы вам гаворым. А што да Дарема, вас бы перавялі туды хаця б у нядзелю».
  «Ой, маці, — кажу я, — ты груба гуляеш».
  «Што цяпер? Часам таму, што Слэйд шпіён? Пакутуеце ад раптоўнага ўсплёску патрыятызму?»
  «Неба, не! Нават калі б ён быў тут за выкраданне каралевы, прэм'ер-міністра і ўсяго праклятага кабінета. Проста ён такі пракляты камень для маёй нагі». Косгроў аднавіў свой прымірэнчы тон. «Ну, магчыма, мы можам кампенсаваць вам гэта. Мы дамовіліся, што за 20 тысяч шмакераў цябе выцягнем. Так? Я кіўнуў, насцярожана. «Так».
  «Выкажам здагадку, што мы возьмем палову зніжкі, а жывога Слэйда заплацім за 10 000 фунтаў. Як бы вы гэтага хацелі?»
  «Магчыма, у гэтым нешта і ёсць», — прызнаўся я.
  "Улічваючы, што вы затрымаліся са Слейдам, гэта зусім не дзіўна", - сказаў Косгроў.
  «Ці ўпаўнаважаны вы рабіць такую прапанову?» Я падазрона спытаў,
  — Вядома, — сказаў ён, ледзь прыкметна ўсміхнуўшыся. «Вядома, ёсць і іншы бок медаля. Калі вы пераадолееце сцяну без Slade, усё гатова. Напамін пра тое, што Слейд важнейшы за вас». Я сказаў: "Ён павінен перайсці толькі праз сцяну?" «Так, гэта ўсё. Як толькі вы пяройдзеце на другі бок, пра астатняе паклапоцяцца мае таварышы». Ён падняў плечы. «Ясна, што Slade не можа зрабіць гэта ў адзіночку, і таму мы робім гэта такім чынам. Скажу шчыра: ён дрэнна хадзіць. Вы таксама не маглі б зрабіць гэта, калі б у вас быў штыфт з нержавеючай сталі ў абедзвюх сцягнах». — Ён можа лазіць?
  «Яго рукі дастаткова моцныя, але вам, магчыма, прыйдзецца надраць яму азадак, калі платформа перасякае сцяну». «Добра, — сказаў я, — тады я пайду з ім пагутарыць». - Не, - сказаў Косгроў, - не набліжайся да яго. Гэта частка здзелкі. З ім ужо размаўлялі, і ён ведае, што рабіць. Я расказваю вы што ты павінен зрабіць». Пранізлівы званок абвясціў аб заканчэнні аздараўленчай гадзіны. Ён падняў руку. – У суботу ўбачымся на спартыўнай пляцоўцы.
  
  Прайшло шмат часу, перш чым наступіла субота. Я абліўся халодным потам, калі мяне зноў прымусілі мяняць камеры - два пераводы за тры дні - і я задумаўся, ці не даведаўся хто пра ўцёкі. Спатрэбілася ўся мая сіла волі, каб увечары нармальна працягваць вучобу. Руская мова пацярпела, і я пачаў займацца ангельскай літаратурай, але Памінкі Фінігана улічваючы абставіны, ён наўрад ці мог мяне супакоіць. Я не зводзіў вачэй з Слэйда, хмурна разглядаючы відавочную слабасць яго ног. Перацягнуць яго праз сцяну было б зусім няпроста, нават з дапамогай зборшчыка вішні. У нейкі момант ён заўважыў, што я назіраю за ім, і яго вочы блукалі міма мяне, не міргаючы. Я не заўважыў, каб Косгроў размаўляў з ім, і вырашыў, што ў яго ёсць нейкі іншы кантакт. Здавалася, што ўся турма кішыць наймітамі Зломшчыкаў.
  Удзень мыла сталы і падмятала залу - каб не было да чаго прыдрацца. Таксама ў суботу раніцай. Я хацеў пазбегнуць нават найменшых прыкмет таго, што адбываецца нешта незвычайнае. Я не быў вельмі галодны ў абед і пакінуў большую частку. За сталом насупраць калідора я ўбачыў, як Слэйд саскрабае кавалкам хлеба сваю бляшаную талерку.
  А палове на чацвёртую нас вывелі на адпачынак і вольныя заняткі спортам. Некаторыя хлопчыкі білі мяч, але большасць радаваліся сонейку і блакітнаму небу, гуляючы туды-сюды. Я асцярожна рушыў да Косгроув, і мы разам прайшлі ўздоўж тэрыторыі. Ён сказаў: «Я скажу табе, дзе гэтая штука пераходзіць праз сцяну, а потым мы проста працягнем ісці, разумееш?» Затым ідзем да месца, дзе трэба чакаць. Ты заставайся там і сачы адным вокам на сцяну, а другім на мяне, але не стой і глядзе, быццам нешта павінна адбыцца». «Я не вар'ят».
  Ён буркнуў: «Я не ведаю, што толькі што. Ну, вось яно. Бачыш гэты мел?
  — Разумею, — сказаў я і ледзь не засмяяўся. Гэта былі нязграбныя фалічныя каракулі, якія можна сустрэць амаль толькі ў трушчобных пісуарах.
  Косі не засмяялася. «Ён пераадольвае гэта. Зараз мы пойдзем на іншы бок поля». Мы разам ішлі і варочаліся, як настаўнікі, якім у маладосці даводзілася наглядаць за пляцоўкай. «Магчыма, вам давядзецца скакаць, але ёсць хтосьці, хто дапаможа вам». - Скачы, - сказаў я, - а як жа Слэйд? «Ты спачатку дай яму крок. З платформы звісаюць вяроўкі. Калі ён атрымае гэта, усё будзе зроблена - у яго моцныя рукі».
  Я выразна бачыў, як Слейд атрымлівае асалоду ад гульні ў футбол. «Тады ён павінен пакінуць свае палкі».
  - Гэта відавочна, - нецярпліва сказаў Косгроў. Мы вярнуліся на другі бок спартыўнай пляцоўкі насупраць мелавага знака. Слэйд прыхіліўся да сцяны каля мелавай адзнакі. Як толькі ўсё пачнецца, яму не трэба будзе прайсці больш за некалькі ярдаў. Косгроў сказаў: «Заставайся тут і ціха чакай». Ён паглядзеў на нешта ў сваёй руцэ, што аказалася зусім маленькім жаночым гадзіннікам. – Амаль дваццаць хвілін. Гадзіннік знік. «Як вы гэта атрымалі?» Я спытаў.
  - Усё роўна, - сказаў ён з іранічнай усмешкай, - і я скончу з гэтым праз дваццаць пяць хвілін. Калі гэтая праца будзе зроблена, гэтыя ахоўнікі перавернуць усю тут шайку з ног на галаву з такой жа хуткасцю, як калі б хто распаліў ім пад задам вогнішча. Але яны не знойдуць гэты гадзіннік».
  Я прыхіліўся да сцяны і паглядзеў на слабую крэйдавую адзнаку на другім баку спартыўнай пляцоўкі. Я чуў рух за сценамі, была субота днём і не так шмат людзей, на дарозе было мала камерцыйнага руху.
  Косгроў сказаў: «Я зараз сыходжу, вось што вы павінны зрабіць: без дзвюх хвілін на трэцюю ў гэтым кутку пачынаецца бойка. З вялікай колькасцю шуму. Як толькі нешта пачуеш, то ідзеш - цераз поле да той шыльды. Не рабіце з гэтага паказуху і, дзеля Бога, не бегайце. Слейд будзе гатовы, як толькі ўбачыць, што вы пачынаеце хадзіць».
  «Лепш бы я сам з ім пагаварыў», — прарыкнуў я.
  «Занадта небяспечна», - сказаў Косгроў. «Дарэчы, не здзіўляйцеся таму, што яшчэ будзе адбывацца вакол вас, што б гэта ні было. Проста падумайце аб тым, што ад вас чакаюць, і выберыце гэтую лінію мелам. Да таго часу, як вы даедзеце, платформа пералезе праз сцяну. Вы падымаеце Слейда на плечы, а потым самі скачаце. Гэта не павінна быць складана». — Не хвалюйся, Косі.
  - Добра, - сказаў ён, - поспехаў, Рырдэн. Кіслая ўсмешка. «У гэтых абставінах мне лепш не паціскаць вам руку. Зараз я пайду, пакуль усё не скончыцца, я буду стаяць і размаўляць з Пэдзі Колхаўнам». Зноў з'явіўся гадзіннік. – Роўна пятнаццаць хвілін. «Пачакай, — сказаў я, — а што з тым замкнёным тэлевізарам па той бок сцяны?»
  "Пра гэта паклапаціліся", - цярпліва сказаў ён. — Поспехаў, Рырдэн. Ён пайшоў праз поле, пакінуўшы мяне пры сцяне, аднаго. Мае рукі былі потныя, і калі я глядзеў на калючы дрот на сцяне, у мяне раптам перасохла ў роце. Божа, дапамажы мне, калі я затрымаўся з гэтым. Я выцер рукі аб штаны і сеў на кукішкі. Слейд стаяў побач з крэйдай, ён таксама быў адзін. Напэўна, усіх папярэджвалі трымацца далей ад нас; яны, мусіць, не ведалі чаму, але паслухаліся б, асабліва калі б папярэджанне было зроблена адным з байцоў. Аварыю можна зладзіць нават у турме, зламаную руку ці яшчэ горш атрымаць надзвычай лёгка. Косгроў размаўляў з Пэдзі, і яны, відаць, вельмі весяліліся. Я спадзяваўся, што гэта не пра мяне. Я добрасумленна пагадзіўся на многае, але калі б Косі падманваў мяне - калі б ён жартаваў - я б вырваў яму вочы і выкарыстаў іх як затычкі для вушэй. Турмы было б недастаткова для нас абодвух. Але калі я паглядзеў на Слэйда, я адчуў, што гэта рэальна. На полі стаялі чатыры ахоўнікі, якія хадзілі ўзад і ўперад з рашучымі, бязвыразнымі тварамі. Я ведаў, што за вокнамі высока за мной пільнавалі яшчэ двое ахоўнікаў. Чорт вазьмі, як толькі яны ўбачылі гэты механічны насценны штурмавік, які выехаў на вуліцу, яны павінны былі біць трывогу, так? Яны не маглі быць такімі дурнымі, ці не так?
  Ішлі хвіліны. Я страціў пачуццё часу. Ужо прайшло пятнаццаць хвілін — ці толькі пяць? Я зноў адчуў пот на руках і зноў выцер іх. Калі б мне давялося падскочыць да гэтай вяроўкі, я б не мог дазволіць сабе намачыць рукі.
  Я азірнуўся на Косгроув. Ён стаяў, схіліўшы галаву набок, і слухаў, што гаворыць Пэдзі, і я ўбачыў, як ён хутка зірнуў на мяне, перш чым зарагатаваць і ляпнуць Пэдзі па плячы.
  Я не бачыў, каб ён даў знак, але раптам з другога боку тэрыторыi пачулiся гучныя галасы; магчыма, сігналам быў удар па плячы Пэдзі. Я падняўся на ногі і пачаў павольна хадзіць, нібы загіпнатызаваны гэтым далёкім надпісам на сцяне. Слейд адштурхнуўся ад сцяны і выйшаў наперад, спатыкаючыся і абапіраючыся на палкі. Вакол сябе я бачыў людзей, якія глядзелі ў бок беспарадкаў, якія сталі яшчэ гучней. Некаторыя зняволеныя пабеглі ў той бок, і ахоўнікі пачалі гуртавацца вакол бойкі. Я зірнуў направа і ўбачыў Хадсана, галоўнага турэмшчыка, які, здавалася, з'явіўся з ніадкуль, прабіраючыся праз поле. Ён не бег, а шпарка ішоў па маршруце, які перасякаўся з маім.
  Нешта дзіўнае здарылася ззаду. Пачуўся рэзкі ўдар, з-пад зямлі нібы вырвалася воблака густога белага дыму. Я працягваў ісці, але Хадсан павярнуўся і паглядзеў. На полі яшчэ разгрымелі выбухі, дым стаў гусцейшым і цяжэйшым. Нехта быў вельмі шчодры на перакінутыя праз сцяну слупы дыму.
  Хадсан быў ззаду мяне, і я пачуў яго пакутлівы роў: «Уцякай! Уцёкі! Трывога, трывога». Ён люта свіснуў, але я працягнуў ісці туды, дзе чакаў Слейд. Яго твар быў пазначаны маршчынамі ад напружання, і калі я падышоў, ён настойліва спытаў: «Дзе, чорт вазьмі, гэтая праклятая машына?» Я паглядзеў уверх і ўбачыў, як праз клубы дыму ён ідзе над сцяной, пагрозлівы, як галава і шыя нейкага дагістарычнага монстра, з рота якога звісае слізістая трава. Калі істота кіўнула ўніз, я ўбачыў нешта падобнае на чатыры вяроўкі з вузламі, якія хісталіся з платформы. На самым версе быў чалавек, які, я з цяжкасцю паверыў сваім вачам, гаварыў у тэлефонную трубку. Я нахіліўся. — Давай, Слейд, наверх!
  Ён выпусціў палкі, калі я падняў яго і схапіў вяроўкі, якія былі ў яго дасяжнасці. Ён быў не зусім лёгкім і лёгкім для ўздыму. Яму ўдалося схапіць вяроўку, і я быў шчаслівы, калі адчуў, што яго вага паменшыўся. Чалавек на платформе паглядзеў на нас уніз і, убачыўшы, што Слейд трымаецца добра, хутка загаварыў у тэлефонную трубку, і платформа пачала падымацца. Адзіная цяжкасць была ў тым, што я ўсё яшчэ ляжаў на зямлі. Адчайным скачком я мог. ледзь ухапіўшыся за апошні вузел вяроўкі, па якой лез Слэйд. Ён плаўна падымаўся, але яго ногі хіснуліся, і ён ударыў мяне ў сківіцу наском чаравіка. У мяне закружылася галава і я ледзь не адпусціў; Толькі ў апошні момант мне ўдалося зноў схапіцца.
  Потым я адчуў, што нехта схапіў мяне за шчыкалатку; Я паглядзеў уніз і ўбачыў, што гэта быў Хадсан, твар яго скрывіўся ад напружання. У чалавека была хватка, як абцугамі, таму я падцягнуў другую нагу і ўдарыў яго нагой па твары. Я ўжо пачынаў вучыцца ў Слейда. Ён адпусціў і паваліўся на зямлю, якая была цяпер даволі далёка. Я падцягваўся са скрыпучымі цягліцамі рук і плячэй, пакуль не здолеў ухапіцца за край платформы.
  Слэйд знясілена ляжаў на стальной падлозе, цяжка дыхаючы ад намаганняў, а чалавек з тэлефонам нахіліўся. «Трымайся, — сказаў ён, — усё будзе добра». Ён зноў загаварыў у тэлефонную трубку.
  Я паглядзеў уніз і ўбачыў, што калючы дрот, здавалася, скручваўся пада мной, калі вялікая шарністая рука шпігнула мяне праз сцяну. Потым платформа пачала апускацца, і чалавек зноў нахіліўся наперад, звяртаючыся цяпер да нас абодвух. «Рабі тое самае, што і я», — спакойна сказаў ён.
  Мы перанеслі вуліцу на галавакружнай хуткасці і раптам спыніліся. Аднекуль з'явіўся невялікі адкрыты грузавік і заехаў пад платформу. Чалавек перакінуўся праз парэнчы платформы і гнутка прызямліўся ў скрыні грузавіка, я пайшоў за ім; удзячны, што я мог адпусціць вяроўку. Слэйд прыйшоў апошнім і ўпаў на мяне, я праклінаў яго, пакуль раптоўны рывок не скінуў яго з мяне. Маленькі грузавік ад'ехаў і з рыпам шын завярнуў за першы кут.
  Я азірнуўся на вуліцу і ўбачыў, як у поле майго зроку павольна і спакойна едзе зборшчык вішні, вялікая рука падае наперад і цалкам закрывае вуліцу. Некалькі хлопцаў выскачылі з кабіны і пабеглі прэч, потым мы павярнулі за кут, і я не мог бачыць, што адбылося далей. Слэйд упёрся ў борт грузавіка, кіўнуўшы галавой убок. Яго твар выглядаў шэрым, і ён выглядаў зусім знясіленым. Мне прыйшло ў галаву, што ён толькі што выйшаў са шпіталя. Мужчына, які сядзеў з намі, стукнуў мяне локцем у грудзі. — Звярніце ўвагу, — рэзка сказаў ён, — вы сядаеце ў маленькі чорны фургон. Быць гатовым.'
  Грузавік рухаўся хутка, але ў гэтую суботу было мала руху, каб нам перашкодзіць. Раптам мы збочылі ўбок і спыніліся ззаду маленькага чорнага фургона, прыпаркаванага ўздоўж тратуара з адчыненымі заднімі дзвярыма. «Гэта ён. Хутчэй...
  Я саскочыў з грузавіка і нырнуў у фургон, пачуў, як за мной ляпнулі дзверы. Я падняў галаву і паглядзеў праз лабавое шкло паміж двума шыракаплечымі мужчынамі, якія сядзелі на пярэднім сядзенні, і ўбачыў, што грузавік, з якога я толькі што выйшаў, ужо ехаў разам са Слэйдам, які ўсё яшчэ сядзеў ззаду. Аўтамабіль павярнуў направа і на вялікай хуткасці з'ехаў. Фургон ад'ехаў спакайней, дакладна з дазволенай хуткасцю і павярнуў налева. Я зусім задыхаўся. У мяне балелі лёгкія, а сэрца калацілася, быццам вось-вось павінна было выбухнуць у грудзях. Я ляжаў, цяжка дыхаючы, пакуль не адчуў сябе лепш, потым падышоў і штурхнуў указальным пальцам чалавека побач з кіроўцам у плячо. "Чаму нас разлучылі?"
  Ён не адказаў, і я паспрабаваў яшчэ раз. «Куды мы ідзем?» «Маўчы і трымайся далей ад вачэй», — сказаў ён, не паварочваючыся. «Гэты знак хутка».
  Я сеў як мага зручней на голую металічную падлогу фургона. Раз-пораз я кідаў позірк у задняе шкло і з убачанага разумеў, што мы ідзём па складаным маршруце, акуратна спыняючыся на святлафоры, каб не прыцягваць увагу.
  Фургон звярнуў на бакавую вуліцу і выехаў на пад'язную дарогу. Я падпёрся на адзін локаць і ўважліва паглядзеў праз лабавое шкло. Перад намі стаялі адчыненыя двое вялікіх драўляных дзвярэй. Унутры будынка знаходзіўся вялікі фургон з апушчанымі дзвярыма. Без ваганняў і на самай нізкай перадачы кіроўца наехаў на пагрузачную рампу, і мы ўехалі проста ў фургон, які рухаўся. Ззаду я пачуў, як адчыніўся люк. Калі задняя дзверы фургона адчынілася, мы былі зусім у цемры. – Зараз можна выходзіць. Гэта быў жаночы голас.
  Я выскачыў і наткнуўся на яе; Я спрабаваў утрымаць раўнавагу, схапіўшы яе за мяккую руку. «Дзеля Бога, уключыце святло», - сказала яна.
  Лямпа, якая звісала са столі, уключылася, і я азірнуўся. Мы стаялі ў маленькім пакоі, якраз дастаткова вялікім для фургона, з невялікім вольным месцам. Жанчына была высокая, бландынка, апранутая ў белы халат, выглядала як фельчар доктара. Адзін з мужчын штурхнуў мяне ўбок і нагнуўся; Я бачыў, як ён прымацоўваў ланцуг да задняга бампера фургона.
  Пачуўся цяжкі гук дызеля, і ўсё купэ скаланулася. Мужчына ўстаў і ўсміхнуўся мне. Ён пагладзіў фургон па борце і сказаў: «Не было б весела, калі б ён пакаціўся да нас, так?»
  Чарговы штуршок і скрыгат каробкі перадач. Пад'ехаў вялікі фургон і павёз мяне - куды?
  Светлавалосая ўсміхнулася мне. «У нас няшмат часу, — практычна сказала яна, — распранайся». Напэўна, я ўтаропіўся на яе, таму што яна рэзка сказала: «Распранайся, чувак! Не грэбуйце. Ты не першы хлопец, чые яйкі я бачу».
  Я зняў шэры фланелевы пінжак — форму прыгоннага — і глядзеў, як яна распакоўвае чамадан. Яна дастала бялізну, шкарпэткі, кашулю, касцюм і пару туфляў. «Вы можаце надзець гэта, - сказала яна, - але пакуль не апранайце кашулю». Я зняў турэмную вопратку і апрануў гэтую цудоўную мяккую бялізну. Я з усіх сіл утрымліваў раўнавагу і надзеў шкарпэткі, нягледзячы на пагойдванне фургона, які рухаўся. Адзін з мужчын сказаў: "Як гэта - быць зноў свабодным, дружа?"
  'Я не ведаю. Я яшчэ не ўпэўнены, што я вольны». «Ты вольны, — запэўніў ён мяне, — можаш разлічваць на гэта». Я надзеў штаны, а потым чаравікі. Усё падышло ідэальна. "Адкуль ты даведаўся мой памер?" Я спытаў.
  «Мы ведаем усё з вас, - сказаў чалавек, - за выключэннем, магчыма, адной рэчы. «І гэта?»
  Ён чыркнуў запалкай і запаліў цыгарэту, потым выпусціў дым мне ў твар. «Там, дзе ў цябе грошы. Але вы ўсё роўна раскажаце нам, ці не так?
  Я зашпіліў штаны. «Калі прыйдзе час», — сказаў я. - Ідзі сюды, - сказала бландынка. Яна паставіла зэдлік перад ракавінай. 'Сядайце. Я збіраюся памыць табе валасы». Я проста сеў, і яна памыла мне валасы шампунем, у той час як моцна памасіравала маю скуру галавы пальцамі. Яна змыла яго, зноў памыла шампунем і зноў змыла. Потым яна схапіла мяне за падбародак і адкінула галаву назад. «Гэта нармальна. А цяпер бровы». Яна пачала з маіх броваў, а калі скончыла, дала мне люстэрка. «Як вы думаеце пра сябе?» Я паглядзеў на сваё адлюстраванне ў люстэрку. Мае чорныя валасы зніклі, і я стаў цёмна-русым. Я быў здзіўлены розніцай, нават Макінтош не пазнаў бы мяне. Я адчуў яе пальцы на сваёй шчацэ. «Табе прыйдзецца галіцца два разы на дзень. Каля пяці гадзін той цёмны цень выдасць цябе. Зараз лепш пагаліцца — усё, што трэба, знойдзеш у чамадане». Я адкрыла скрыню з туалетнымі прыналежнасцямі і ўбачыла, што ў ёй усё, што мужчына возьме ў падарожжа. Была невялікая брытва з батарэяй, якой я адразу ж скарыстаўся. Пакуль я галіўся, яна клала на ракавіну розныя рэчы. — Вас завуць Рэйманд Круікшэнк, — сказаў ён
  — сказала яна, — вось твае запанкі з ініцыяламі. "Я адзін з тых хлопцаў, якія носяць такія рэчы?" — спытаў я пацешана.
  Яна не лічыла гэта смешным. — Не будзь такім добрым, — холадна сказала яна, — на тваім чамадане такія ж ініцыялы. Што-небудзь дзеля тваёй бяспекі, Рырдэн, што-небудзь, каб не даць ім цябе злавіць — не жартуй з гэтым».
  — Прабачце, — сказаў я.
  - Вы былі ў Аўстраліі, ці не так, Рырдэн? Некалькі гадоў таму ў вас былі справы ў Сіднэі, таму мы зрабілі вас аўстралійцам. Яны не могуць пачуць розніцу паміж аўстралійскім і паўднёваафрыканскім акцэнтам, так што вы не можаце зразумець гэта. Вось твой пашпарт». Я ўзяў яго і адкрыў. Там было маё фота са светлымі валасамі ў пашпарце.
  Яна выцягнула кашалёк і паказала мне. «Гэта ўсё чысты Cruickshank, проста паглядзіце, што ў ім, і вы даведаецеся».
  Я зрабіў, здзіўлены. Гэтая банда была вельмі эфектыўнай - не дзіўна, што Косі сказала, што гэта заняло некаторы час. Былі членскія пасведчанні некалькіх клубаў у Сіднэі, адзіная аўстралійская двухдаляравая купюра сярод англійскіх грошай, аўстралійская картка з групай крыві і рэзус-фактарам, аўстралійскае і міжнароднае вадзіцельскія правы, тузін візітных картак, на якіх сцвярджалася, што я дырэктар кампаніі. кампанія, якая займалася імпартам офіснай тэхнікі. Усё было сапраўды выдатна. Я падняў фота. 'Што гэта?' — Ты, твая жонка і твае дзеці, — ціха сказала яна.
  Я паглядзеў на фота больш уважліва ў паўзмроку, і, Божа мой, яна мела рацыю. Там я стаяў; цёмна-русыя валасы, я абняла за талію брунэтку і двое дзяцей перада мной. Прыгожае фота з прыколамі.
  Я паклаў фотаздымак назад у кашалёк і намацаў у кішэні яшчэ нешта. Я дастаў яго. Гэта быў білет у тэатр двухмесячнай даўнасці - вядома, тэатр быў у Сіднэі. Відаць, я стаміўся Анатэўка быў.
  Асцярожна паклаў назад. — Вельмі добра, — сказаў я з захапленнем. «Сапраўды выдатна». Я паклаў кашалёк і пачаў апранаць кашулю. Я якраз збіраўся зашпіліць манжэты запанкамі, калі яна сказала: «Містэр Круікшэнк, я сказала, што ўвесь гэты беспарадак быў дзеля вашай бяспекі». Я падняў вочы. «І?»
  — Містэр Круікшэнк, — рашуча сказала яна, — гэта за наш бяспека».
  Яе рука выйшла з-за спіны; яна падняла шпрыц, які вельмі прафесійна пырснула, каб вывесці паветра.
  «Трымайце яго, хлопцы», — рэзка сказала яна, і яны схапілі мяне ззаду асабліва балючай хваткай. Адным хуткім рухам яна закасала мой рукаў.
  "Без крыўды", - сказала яна і ўваткнула мне іголку ў руку. Я нічога не мог зрабіць. Я проста стаяў і бездапаможна глядзеў, і ўбачыў, як яе твар стаў туманным. А потым я ўжо нічога ні пра што не ведаў.
  
  2
  Я прачнуўся з адчуваннем, што спаў доўга-доўга. Я не ведаў чаму, але мне здавалася, што мінула даўнасць з таго часу, як я спаў у сваёй камеры, новай камеры, у якую я нядаўна пераехаў. Прынамсі, я не адчуваў, што прачынаюся пасля звычайнай ночы, у рэшце рэшт я прызвычаіўся спаць пры ўключаным святле. А я быў з пахмелля!
  Я нічога не маю супраць пахмелля, калі для гэтага ёсць прычына, вам весела і за гэта трэба плаціць. Але я катэгарычна супраць аплаты без задавальнення. Я не піў васямнаццаць месяцаў, і было страшна мець пахмелле, якое я не ведаў, адкуль яно ўзялося.
  Я ляжаў у ложку, і мае павекі зліпаліся. У маёй галаве было адчуванне, што вакол яе — распаленая жалезная стужка, і калацілася, быццам вясковы каваль весела выстукваў молатам апошнія складкі. У мяне таксама было тое знаёмае перасохлае адчуванне, і мой рот меў смак, як аднойчы менш далікатна выказаўся мой сябар, як унутраная частка бандажа грэка-рымскага змагара.
  Я павярнуўся на другі бок і міжвольна застагнаў, калі вясковы каваль нанёс яшчэ больш моцны ўдар. Потым я расплюшчыў вочы і непрыкметна ўтаропіўся ў столь. Я вельмі ўважліва сачыў за элегантнымі формамі пазалочанай тынкоўкі, не спяшаючыся, каб вочныя яблыкі не выпалі з вачніц ад занадта рэзкага руху. «Цікава, — падумаў я, — на гэты раз мне далі прыстойную камеру». Цяжкімі рухамі я змог паўстаць на адной руцэ, як раз своечасова, каб убачыць, як нехта сыходзіць. Дзверы зачыніліся з ціхім пстрычкай і пачуўся гук павароту ключа ў замку. Гэты гук быў, вядома, знаёмы, больш, чым я мог бы сказаць пра камеру.
  Калі я не разумеючы глядзеў на галубіна-шэрыя сцены, пазалочаныя панэлі ў стылі ракако, асабліва раскошны туалетны столік і зручнае крэсла на тоўстым дыване, мне раптам прыйшло ў галаву. Божа мой, я зрабіў гэта. Я выйшаў з турмы.
  Я паглядзеў на сябе. На мне была шаўковая піжама, і апошні раз я бачыў іх у фургоне на дне чамадана. Фургон, які рухаецца?
  Павольна і карпатліва ўсё вярталася. Адчайнае хапанне за вяроўку, дзікае перакідванне праз калючы дрот на вяршыні сцяны, скачок у кузаў грузавіка, затым фургон і фургон, які рухаецца. Фургон, які рухаецца! Гэта было ўсё. Была адна бландзінка, якая пафарбавала мне валасы і падарыла кашалёк. Мяне звалі Круікшэнк, і я была аўстралійкай, сказала яна. А потым тая сука ўпівала мяне наркотыкамі. Я паклаў руку на руку, дзе балела і церлася. Навошта яны гэта зрабілі?
  Я рассунуў коўдру і перакінуў ногі побач з ложкам. Як толькі я ўстаў, мне стала страшна млосна, таму я, хістаючыся, пайшоў да бліжэйшых дзвярэй. Я штурхнуў і ўварваўся ў ванную. Я падняўся на ногі і, хістаючыся, пайшоў да ўнітаза, апусціўся на калені і ледзь не вырваў жывот, не больш чым вадзяністая карычневая слізь. Тым не менш, я адчуваў сябе крыху лепш, калі ўсё скончылася. Я ўстаў і няўпэўнена падышоў да ракавіны, моцна сціскаючы яе, і ўтаропіўся ў люстэрка на гэты дзіўны твар.
  Я думаў, што яна мае рацыю; паўдзённая барада выдала б мяне. Светлыя валасы і чорная барада не спалучаліся, амаль не ўзмацняючыся вачыма, падобнымі на пару дзір, прапаленых у коўдры. Я зноў пацёр руку і, кідаючыся раптоўнай думкай, закасаў рукаў і ўбачыў, што там пяць у маёй руцэ былі чырвоныя ўколы ад уколаў. Пяць! Як доўга я быў без прытомнасці? Я намацаў сваю бараду, якая балюча скрыгатала. Было адчуванне, што 36 гадзін, можа, крыху больш. Хіба што яны пагалілі мяне, калі я ляжаў мёртвы перад светам - магчымасць, якую, безумоўна, трэба прыняць да ўвагі. Я адчыніў кран з халоднай вадой, даў вадзе сцячы ў ракавіну і старанна спаласнуў твар, трохі пырскаючы. Там вісеў чысты ручнік, і пасля таго, як я абсох, мне стала крыху лепш, пакуль мой погляд не ўпаў на акно ваннай. Потым тое лепшае пачуццё зноў знікла. Перад ім стаялі тоўстыя жалезныя пруты, і хоць шкло было амаль непразрыстым, я таксама мог бачыць сілуэт такіх жа прутоў звонку. Гэта было трохі лепш, чым у турме. Нават там у іх былі толькі адны краты на вокнах.
  Я скінуў ручнік на падлогу і вярнуўся ў спальню. І тут акно было закратавана знутры і звонку, але шкло было празрыстым. Я выглянуў на вуліцу і ўбачыў двор, акружаны будынкамі. Нічога не варушылася, акрамя чарвяка, які шукаў чарвякоў на акуратна падкошаным газоне. Хвілін пяць я ўважліва назіраў за дворыкам, але нічога не здарылася, таму пераключыў увагу на спальню. На туалетным століку каля акна стаялі туалетныя прыналежнасці і брытва, якую дала мне тая жанчына. Я адкрыў футляр, схапіў расчоскі і расчасаў валасы. Галенне магло пачакаць яшчэ трохі. Я паглядзеў у люстэрка і высунуў язык дзіўнаму хлопцу, які глядзеў на мяне. Ён зрабіў тое ж самае, і я хутка ўставіў язык, калі даведаўся, як гэта выглядае.
  Я зірнуў цераз плячо і застыў, калі ўбачыў два ложкі: мой са скінутымі коўдрамі і другі, на якім нехта ляжаў. Я зрабіў некалькі доўгіх крокаў і знайшоў Слэйда, які цяжка дыхаў праз рот і быў цалкам страчаны. Я ўдарыў яго па шчоках і адкрыў павекі, але гэта было марна; акрамя таго, што ён дыхаў, ён даў даволі добрае ўвасабленне мёртвага чалавека.
  Я пакінуў яго ў спакоі, галоўным чынам таму, што ўбачыў газету побач з фатэлем. Хто чакаў, пакуль я апрытомнею, той меў сваё Sunday Times не ўваходзіць. Мы зрабілі першую старонку. Гучныя загалоўкі, якія не вельмі пасавалі Sunday Times, але я быў гатовы паспрачацца, што гэта нішто ў параўнанні з таблоідамі. Быў фотаздымак турэмнай сцяны з тоўстай намаляванай пункцірнай лініяй, якая паказвае шлях уцёкаў - быў фотаздымак зборшчыка вішань з шыяй, якая звісае над вуліцай, як мёртвы дыназаўр з фільма Уолта Дыснея, быў фотаздымак таго, каго занеслі ў машыну хуткай дапамогі на насілках - начальніку Хадсану незразумелым чынам удалося зламаць нагу!
  У артыкуле на першай старонцы былі фактычныя дадзеныя, і, як я мог сказаць, яны атрымалі гэта даволі добра. Я з цікавасцю прачытаў, што аб'ектывы камер замкнёнага тэлебачання былі запырсканыя фарбай і таму непрыдатныя для выкарыстання. Гэта была вытанчаная рыса. Таксама цікава, што невялікі адкрыты грузавік быў знойдзены кінутым каля Колчэстэра, а чорны фургон - каля Саўтгемптана. Паліцыя ўсталявала блокпосты вакол абодвух раёнаў.
  Найбольш у цэнтры ўвагі быў Слэйд. Чым быў злодзей каштоўнасцяў у параўнанні з майстрам-шпіёнам? Але Браншыл усё роўна зрабіў усё магчымае. «Гэты чалавек небяспечны», — сказаў ён з прамым тварам. «Ён быў асуджаны за гвалтоўнае злачынства, і ў яго ёсць судзімасці, у якіх гвалт часта адбываецца. Грамадскасць павінна сачыць за ім і ні ў якім разе не спрабаваць затрымаць яго самастойна».
  Гэта было самае паклёпніцкае, што я калі-небудзь чытаў. Дзве судзімасці за напады, і яны намалявалі мяне як Джэка
  Рыпер. Усё, што Браншыл спрабаваў зрабіць, гэта зрабіць мой першапачатковы арышт крыху больш значным. Я спадзяваўся, што ён атрымае вымову ад начальства за інфармацыю ў прэсе.
  Яшчэ не было артыкула пра перадгісторыю, але ён будзе - мне давядзецца пачакаць да наступнага тыдня, каб даведацца пра перадгісторыю майго ўцёкаў. Але рэдакцыйны каментар не схлусіў! Уцёкі былі апісаны як каласальны акт жорсткасці, а злачынны свет выкарыстоўваў такія інструменты, як мінамётныя дымавыя шашкі, таму надышоў час, каб турэмныя ўлады таксама выкарысталі ваенную тэхніку для забеспячэння бяспекі турмаў. Я таксама так думаў.
  Лорд Маўнтбаттэн быў недаступны для каментароў, але многія іншыя людзі былі даступныя, незалежна ад таго, ці ёсць у іх што-небудзь значнае сказаць. Адзін чалавек, у прыватнасці, выліў свае флаконы гневу - член парламента на імя Чарльз Уілер. Ён з горыччу гаварыў пра гангстэрызм у нашых ангельскіх гарадах і паабяцаў задаць пытанні дзяржсакратару пры першай магчымасці. Я пажадаў яму ўдачы. Жорны чыноўнікаў мелюць марудна, і на тое, каб зняць нават ліхтарны слуп, патрабуецца вельмі шмат часу. Гэтая газета прынесла мне немалую асалоду.
  Я толькі што скончыў, калі дзверы адчыніліся, і чалавек у белым пінжаку ўвайшоў афіцыянта, які нёс некалькі срэбных падносаў. За ім ішоў высокі мужчына з лысай галавой і серабрыстымі валасамі. "Ах, - сказаў ён, - я думаю, што лёгкая ежа табе падыдзе". Я паглядзеў на каляску. — Я таксама так думаю, — асцярожна сказаў я, — калі мой страўнік вытрымае.
  Ён цяжка кіўнуў. «Вы, напэўна, адчуваеце сябе крыху дрэнна, я гэта разумею. На стале дзве бутэлькі, адна з аспірынам, другая з таблеткамі для страўніка. Я думаў, ты знайшоў.
  — Не, — сказаў я, падняўшы газету, — мяне гэта больш цікавіла.
  Ён усміхнуўся. «Цікава чытаць», — пагадзіўся ён. Ён пастукаў па плячы чалавека ў белым пінжаку. "Вы можаце пайсці." Ён павярнуўся да мяне. "Вы не супраць, калі я застануся на некаторы час?"
  - Зусім не, - вялікадушна сказаў я, - калі ласка. Белы халат накрыў на стол і вывеў афіцыянта на вуліцу; ён зачыніў за сабой дзверы, і я зноў пачуў шчоўк замка. Яны не рызыкавалі, нават калі адзін з іх быў у пакоі. Я ўважліва паглядзеў на высокага мужчыну, штосьці ў ім не пасавала, але я не мог пазнаць пальцам - значыць, у мяне гэта было. Ён быў высокі і худы, але меў дзіўна пухлы і круглы твар, зусім не пасаваў да яго целаскладу. Здавалася, на хударлявае цела перасаджаны твар таўстуна.
  Ён паказаў. «Вы знойдзеце халат за дзвярыма ў ванную». Я падышоў да стала і знайшоў дзве маленькія бутэлечкі, потым пайшоў у ванную. Таблеткі для страўніка я пакінуў такімі, якія яны былі, але з задавальненнем прыняў аспірын. Я апрануў халат і вярнуўся ў спальню, дзе Болхофд налівала сабе гарбаты. «Мне аддаць гонар?» - з'едліва спытаў ён.
  Я сеў і выпіў шклянку ледзянога таматнага соку. Болхуфд падсунуў мне вустэрскі соус. Гэта было лепш. Я не пашкадаваў, дадаў перцу і хутка выпіў. Амаль адразу я адчуў сябе лепш, але ўсё яшчэ не так добра, каб я адчуваў сябе здольным снедаць, асабліва пасля таго, як падняў срэбную вечка. Я глядзеў у жоўтыя вочы смажаных яек, з дзвюма сасіскамі замест броваў і палоскамі бекону для вусоў; Я злёгку задрыжаў. Я адсунуў талерку, узяў кавалачак тоста і намазаў яго алеем.
  Я сказаў: "Калі вы будзеце гаспадаром, вы можаце зрабіць мне кубак гарбаты".
  «Вядома, што заўгодна для вашага зручнасці». Ён заняўся чайнікам.
  Я раздушыў кавалачак тоста і невыразна сказаў: «Усё? Тады вы можаце сказаць мне, дзе я».
  Ён са шкадаваннем паківаў галавой. - Тады вы будзеце ведаць столькі ж, колькі я, містэр Рырдэн - гэта немагчыма. Не, гэта адна з рэчаў, якія я не магу вам сказаць. Вы, вядома, разумееце, што гэтае абмежаванне некалькі, так бы мовіць, абмежавала вашу свабоду перамяшчэння».
  Я ўжо зразумеў гэта: гэтыя двайныя краты былі там нездарма.
  Я паказаў галавой на ложак ззаду. «Слэйд зараз таксама крыху абмежаваны, калі вы спытаеце мяне».
  «Гэта будзе добра, - сказаў Болхофд, - ён крыху старэйшы, і яму трэба крыху больш часу, каб аднавіцца». Ён даў мне кубак гарбаты.
  «Вы павінны заставацца ў гэтых двух пакоях, пакуль не працягнеце сваё падарожжа».
  — А калі гэта?
  «Усё залежыць ад вас. Мы пастараемся зрабіць ваша знаходжанне тут максімальна прыемным. Калі ў вас ёсць асаблівыя пажаданні адносна ежы - напрыклад, грэйпфрут замест таматнага соку - мы зробім для вас усё магчымае». Ён устаў і падышоў да шафы, якую адчыніў. Шафа была добра застаўлена бутэлькамі. «Вы можаце выпіць, калі захочаце. Дарэчы, якія цыгарэты вы курыце?» «Фільтр Ротмана».
  Ён дастаў нататнік і зрабіў запіс, як добрасумленны мэтр. «Гэта лёгка».
  Я засмяяўся: «Я хацеў бы выпіць паўбутэлькі віна на абед і вячэру. Белы і трохі сухі; Пажадана мозельскае віно».
  «Выдатна», — зрабіў ён яшчэ адзін запіс. «Мы стараемся рабіць усё першакласна. Само сабой зразумела, што нашы цэны не нізкія з-за нашых выдаткаў. Фактычна існуе стандартная цана незалежна ад працягласці знаходжання. У вашым выпадку цана ўжо ўзгоднена - гэта было 20 000 фунтаў, ці не містэр Рырдэн? Я ўзяў свой кубак. «Вядома, не, — сказаў я эканомна, — на ложку ляжаць 10 000 фунтаў. Такая была дамоўленасць». - Вядома, - сказаў Болхед, - я забыўся. «О не, — ласкава сказаў я, — вы проста спрабавалі. Твой чай астывае».
  Ён сеў. «Мы хацелі б разлічыцца як мага хутчэй. Чым раней мы скончым, тым хутчэй вы пачнеце
  наступная частка падарожжа». «Куды?»
  «Лепш пакінуць гэта нам. Запэўніваю вас, гэта за межамі Англіі».
  Я нахмурыўся. «Я не думаю, што купляць парася ў мяшку нядобра. Я хачу лепшую гарантыю, я хачу ведаць, куды я іду».
  Ён развёў рукамі. - Прабачце, містэр Рырдэн; але нашы меры бяспекі забараняюць вам ведаць гэта загадзя. Мы не павінны рызыкаваць, што ў нашу арганізацыю пранікнуць э-э... непажаданыя элементы».
  Я вагаўся, і ён нецярпліва сказаў: «Давайце, містэр Рырдэн; вы разумны чалавек. Вы ведаеце, што наша рэпутацыя ў асноўным заснавана на нашай здольнасці выконваць дамоўленасці. Давер - капітал нашага бізнесу, і дастаткова аднаго незадаволенага кліента, каб нанесці непапраўную шкоду». Ён асцярожна стукнуў чайнай лыжкай па стале. "У любым выпадку, я мяркую, што вас папярэдзілі аб наступствах, калі вы не выканаеце сваю частку здзелкі?"
  Зноў была тая пагроза - завуаляваная, але беспамылковая. Мне трэба было выйграць час, таму я сказаў: «Добра, прынясіце мне бланк чэка з Zuricher Ausfuhr- und Handelsbank». Болхофд выглядаў задаволеным. «А нумар — нумар рахунку?»
  «Вы ўбачыце, калі гэта будзе ў форме, — сказаў я, — у мяне таксама ёсць свае правілы бяспекі, ведаеце». Я хутка падлічыў. «Проста ўвядзіце суму ў 200 000 швейцарскіх франкаў. Вы бераце сваю долю, а астатняе аддаеце мне ў валюце краіны, куды вы мяне высаджваеце».
  Ён кіўнуў. — Разумная мера засцярогі. Практычны чалавек гарантуе, што ён ніколі не будзе пазбаўлены ліквідных актываў, - сказаў ён важна.
  Я паглядзеў сабе пад ногі. «Ці абавязаны я жыць у піжаме?» Ён выглядаў узрушаным. 'Канешне не. Прашу прабачэння, што не сказаў вам гэта раней. Твая вопратка ў той шафе». 'Дзякуй.' Я прайшоў праз пакой і адчыніў шафу. Быў парадны касцюм і побач з ім больш спартыўны і нефармальны касцюм. На паліцах была акуратна складзена ніжняя бялізна і дзве пары туфляў - чорныя і карычневыя - стаялі бліскучыя і начышчаныя ў абутковай паліцы.
  Я хутка абмацаў кішэні касцюмаў - яны былі пустыя, - а потым адкрыў чамадан, які ляжаў на дне шафы, пусты, як кладоўка маці Гензеля і Грэтэль. Я звярнуўся да Болхуфа. «Няма пашпарта, — сказаў я, — няма кашалька — няма пасведчання».
  — Мы паказалі гэта, каб прадэманстраваць сваю добрую волю, містэр Рырдэн, ці я павінен называць вас Круікшэнкам? Мы хацелі паказаць вам, што мы робім, каб забяспечыць паспяховы вынік для нашага бізнесу. Але няма прычын мець іх зараз. Аднак перад тым, як вы адправіцеся на наступны этап падарожжа, яны будуць вам перададзены». Ён падняў палец у знак папярэджання. «Бяспека — вось тут пароль». Хацелася ў гэта верыць. Гэтая банда ўсё ўлічыла. Болхофд сказаў: "Калі вы хочаце яшчэ што-небудзь, усё, што вам трэба зрабіць, гэта пазваніць у гэты звон - вось так". Ён чакаў, з чаканнем гледзячы на дзверы. Віткоут прыбыў праз дзве хвіліны. - Таафе паклапоціцца пра вас, містэр Рырдэн; ці не Таафе?» Белы халат кіўнуў, але нічога не сказаў.
  «Мне трэба ісці зноў, — сказаў Болхуфд, нібы шкадуючы аб гэтым і не жадаючы нічога, акрамя таго, каб працягнуць балбатню, — мы павінны вярнуцца да працы». Ён запытальна паглядзеў на мяне. «Я параіў бы вам пагаліцца, вы выглядаеце трохі дзіка. Асмелюся сказаць, што пакуль ты галішся, Таафе навядзе парадак у пакоі. Ён кіўнуў і пайшоў.
  Я з цікаўнасцю паглядзеў на Таафе, які быў заняты снеданнем і толькі паказаў мне сваю шырокую спіну. Гэта быў цяжкі хлопец з тварам няўдалага баксёра — няўдалага таму, што ў добрых так ад удараў не шнары. Праз некаторы час я паціснуў плячыма і пайшоў у ванную. Гэта была добрая думка, ад каго б яна ні зыходзіла.
  Я напоўніў ванну і пайшоў папасціся ў гарачую ваду. Банда была добрая — у гэтым не было сумнення. Пры ўмове, што я мог бы даць грошы, мяне, несумненна, выпусцілі б у якую-небудзь чужую краіну з адпаведнымі, хоць і падробленымі, дакументамі і дастатковай колькасцю грошай, каб прайсці. Адваротнае было не так добра - калі б я не знайшоў патрэбных грошай, я, напэўна, заняў бы халодны лапік зямлі ў глухім кутку і ў будучыні ашаламіў бы якога-небудзь сельскага паліцыянта, калі той знойдзе мае косці.
  Я паківаў галавой. Не - банда была занадта добрая для гэтага. Яны не пакінулі б костак, каб іх знайшлі. Верагодна, яны зачынілі б мяне ў бетонны блок, а потым выкінулі б за борт у глыбокае месца далёка ў акіяне. Было б чыстай чалавечнасцю, калі б мяне забілі да таго, як пачалі заліваць бетон.
  Я задрыжаў, нягледзячы на гарачую ваду, і змрочна падумаў пра Цюрыхскі Ausfuhr- und Handelsbank і гэтага халоднага вырадка Макінтоша. Я лепш пачну будаваць планы, як вырвацца з гэтай раскошнай турмы.
  Гэта прывяло мяне да іншага пытання. Дзе я быў, чорт вазьмі? У гэтым плане Болхофд перастрахаваў сябе, але, магчыма, ён усё ж памыліўся. Я падумаў пра Таафе. Гэта было не ангельскае імя - ці быў я яшчэ за межамі Англіі? З боку Болхофда было б неразумна адмовіцца ад гэтага імя. Як я і думаў, на думку прыйшла дзіцячая пацешка:
  Тафі быў валійцам
  Тафі была злодзеем
  Тафі прабралася ў мой дом
  Тафі скрала маё каханне
  Я навучыўся гэтаму ад сваёй маці, калі быў маленькім. Ці было гэта - акрамя абразы народа Уэльса - прыкметай таго, што я ўсё яшчэ знаходжуся ў Злучаным Каралеўстве, ва Уэльсе? Я ўздыхнуў і апусціўся ў ваду. Час пакажа, але ў мяне не было занадта шмат часу.
  
  
  OceanofPDF.com
  В
  
  1
  Яны даглядалі за намі як за міжнародным гатэлем для грэчаскіх мільянераў-перавозчыкаў. Нішто не было занадта добрым для спадароў Слэйда і Рырдэна - нічога, акрамя неадкладнай свабоды. Мы папрасілі газеты і атрымалі газеты; Я папрасіў паўднёваафрыканскі каньяк і мне нават далі Old Master — марку, якую я ніяк не мог атрымаць за гэтыя некалькі дзён у Лондане. Слэйд з жахам паглядзеў на мой паўднёваафрыканскі брэндзі; яго атрутай быў пятнаццацігадовы Гленлівет, якому таксама аказалі гасціннасць.
  Але калі мы прасілі тэлевізар ці радыё, адказу не атрымалі. Я спытаў Слейда: "Чаму гэта?" Ён павярнуў да мяне свой шырокі твар, вусны пагардліва скрывілі ад майго маленькага розуму. "Таму што праграмы выдадуць, дзе мы знаходзімся", - цярпліва сказаў ён. Я згуляў дурня. «Але газету мы атрымліваем рэгулярна». «О Божа!» - сказаў ён і нагнуўся The Times забраць. «Гэта датавана пятым, — сказаў ён, — учора мы атрымалі паперу з чацвёртага, а заўтра атрымаем паперу з шостага. Але з гэтага нельга зрабіць выснову, што гэта так сёння пяты ёсць. Мы можам быць, напрыклад, у Францыі, і гэтыя газэты — авіяпаштовыя выданьні».
  — Ты думаеш, мы ў Францыі?
  Ён глядзеў у акно. «Яна не падобная на Францыю і…» ён шмыгнуў носам, «…яна таксама не пахне ёю». Ён падняў плечы. – Я не ведаю, дзе мы. — А табе ўсё роўна, — сказаў я. Ён усміхнуўся. «Не зусім не. Усё, што я ведаю, гэта тое, што я іду дадому».
  «Вашы людзі, напэўна, думаюць, што вы важны», — сказаў я.
  — Накшталт, — сціпла сказаў ён. «Я буду шчаслівы, калі вярнуся дадому. Я не быў у Расіі 28 гадоў».
  «Ты, напэўна, па-чартоўску важны, калі мая дапамога ў тым, каб цябе вызваліць, каштуе 10 000 удараў». Я павярнуўся да яго і канфідэнцыйна сказаў: «Ты ў значнай ступені прафесіянал, Слейд. Што вы думаеце пра гэтую банду?»
  Ён пакрыўдзіўся. «Сонца біт] Я ведаю сваю працу».
  — Усё роўна цябе схапілі, — прахалодна сказаў я.
  «Праз 28 гадоў, — сказаў ён, — а потым па няўдачы. Сумняваюся, што нехта мог зрабіць гэта лепш».
  «Добра, ты супер, — сказаў я, — што ты адкажаш? Што вы думаеце пра гэтых хлопцаў?»
  «У іх усё добра, — судзіў ён, — яны вельмі добрыя. Яны не рызыкуюць, і іх арганізацыя бездакорная». Ён нахмурыўся. «Я не думаў, што звычайныя злачынцы могуць стварыць такую надзейную і эфектыўную арганізацыю».
  У мяне ўжо была такая думка, і яна мне зусім не спадабалася. — Думаеш, яны ў тваіх справах?
  "Малаверагодна, але магчыма", - сказаў ён. «Для працы такой сеткі патрэбны вялікія грошы. Адразу пасля вайны ў заходніх немцаў быў Gehlen-Apparat — больш-менш прыватная кампанія, але яе падтрымлівалі амерыканцы».
  «Хто б гэта прафінансаваў?» Я спытаў. Ён усміхнуўся. «Можа, мае людзі».
  Здавалася, што. Здавалася, што Слейд быў высокі і сухі; Замест таго, каб старэць у турме, ён, верагодна, неўзабаве будзе падымаць чарку гарэлкі з кіраўніком расейскай спецслужбы і дыктаваць свае мемуары былога супрацоўніка брытанскай контрразведкі. Прынамсі гэта было відаць падчас судовага паседжання; яму ўдалося пракрасціся ў брытанскую спецслужбу і ў выніку атрымаў вельмі высокую пасаду. Ён сказаў: «Што ты наогул думаеш пра мяне?» «Што мне думаць пра вас?» «Я шпіёніў у вашай краіне...»
  «Не мая краіна, — сказаў я, — я з Паўднёва-Афрыканскай Рэспублікі». Я ўсміхнуўся яму. – А мае продкі былі ірландцамі. — Ой, забыўся, — сказаў ён.
  Таафе клапацілася пра нас, як маці. Ежа была прыгатавана выдатна, своечасова, і ён падтрымліваў нумар бездакорна; але ні слова не праляцела з яго вуснаў. Ён выконваў указанні, але калі я спрабаваў уцягнуць яго ў размову, ён глядзеў на мяне вялікімі блакітнымі вачыма і маўчаў. За ўвесь час, пакуль я быў у зняволенні, я ніколі не чуў, каб ён сказаў хоць слова; Я вырашыў, што ён дурны.
  Па той бок дзвярэй заўсёды быў мужчына. Часам, калі Таафе заходзіў у пакой, я бачыў у калідоры невыразную і цьмяную постаць. Я старанна падумаў і хутка прыйшоў да высновы. Аднаму чалавеку несці кругласутачную вахту было немагчыма, таму іх павінна было быць не менш за трох. Гэта азначала, што ў доме было не менш за пяць чалавек, а магчыма, і больш. Я не бачыў жанчын; гэта была выключна мужчынская суполка. Я праверыў краты на вокнах, як у спальні, так і ў ваннай. Слейд глядзеў на гэта з сарданічнай забаўкай, на якую я не звяртаў увагі. Я ніяк не мог выбрацца такім чынам; былі двайныя наборы кратаў, як унутры, так і звонку. У гэтым і была складанасць. Акрамя таго, Таафе таксама кантраляваў іх. Аднойчы я зайшоў у ванную і сустрэў яго на інспекцыі; ён вельмі ўважліва агледзеў, каб пераканацца, што яго не фальсіфікавалі. Болхофд час ад часу наведваў нас. Ён быў добры і гадзінамі абмяркоўваў падзеі ў свеце, сітуацыю ў Чырвоным Кітаі і шанцы паўднёваафрыканскай каманды па крыкеце ў кантрольным матчы. Ён далучыўся да выпіўкі, але быў асцярожны, каб не выпіць занадта шмат.
  Гэта дало мне ідэю. Я зрабіў так, каб выглядала, што я шмат піў, як у яго прысутнасці, так і па-за ім. Ён глядзеў, як я п'ю брэндзі, і нічога не казаў, калі я быў п'яны. На шчасце, я спраўляюся з гэтым добра, прынамсі, лепш, чым я думаў, і я, па-чартоўску, стараўся не піць занадта шмат падчас адсутнасці Болхофда, хоць мне ўдалося падмануць і Слейда. Я не ведаў, ці магу я давяраць Слейду, калі справа дайшла да гэтага. Не без шкадавання кожны дзень перад змываннем я выліваў ва ўнітаз ладную колькасць добрага спіртнога.
  Я ніколі не лічыў неразумным не выглядаць такім, які я ёсць, і калі Болхофд і яго банда лічылі мяне п'яніцай, гэта магло б даць мне невялікую перавагу ў той момант, калі я меў патрэбу ў гэтым. Ва ўсякім разе, яны не спрабавалі ўтрымаць мяне ад выпіўкі. Кожную раніцу Таафе забіраў разбітыя бутэлькі і прыносіў новыя. Нават найменшая ўсмешка не прымусіла яго сталёвы твар здрыгануцца. Аднак Слейд пачаў ставіцца да мяне з усё большай пагардай.
  Слэйд не гуляў у шахматы, але я ўсё роўна спытаў Болхуфа, ці можа ён знайсці мне шахматы, каб я мог вырашаць шахматныя задачы. — Дык вы гуляеце ў шахматы, — з цікавасцю сказаў ён. «Я хацеў бы пагуляць з вамі ў гульню. Я прыстойны шахматыст». Ён быў зусім нядрэнны, але не такі добры, як Косі; хоць у Косі было больш часу на практыку. У любым выпадку ён быў лепшы за мяне, і пасля першых партый аддаў мне дзве пешкі. Мне ўсё роўна давялося ўпарта змагацца, каб перамагчы яго. Аднойчы, калі мы толькі што скончылі партыю, ён сказаў: «Алкаголь і канцэнтрацыя, неабходная для гульні ў шахматы, дрэнна спалучаюцца, Рырдэн».
  Я наліў яшчэ шклянку Old Master. — Я не збіраюся рабіць гэта сваёй прафесіяй, — абыякава сказаў я, — на тваё здароўе. .. гм ... як цябе наогул завуць?'
  Ён трымаў твар роўна. – Я не думаю, што гэта мае значэнне. Я на падпітку захіхікаў. «У думках я заўсёды называю цябе Болхэдам».
  Ён быў вельмі крануты і выглядаў пакрыўджаным. «Я павінен табе сёе-тое сказаць, — сказаў я яму ад усяго сэрца, — што ты чакаеш ад мяне? Свіст або крык «Гэй, ты»?»
  Але гэты каментар прымусіў мяне страціць партнёра па шахматах.
  
  Чэк ад Zuricher Ausfuhr- und Handelsbank прыйшоў праз тыдзень пасля таго, як я ўпершыню прачнуўся ў тым пакоі. Дастаткова доўга, каб мы са Слэйдам дзейнічалі адно аднаму на нервы. Я думаў пра рахунак у швейцарскім банку, пра Макінтоша і пра надзвычай мізэрныя варыянты ўцёкаў. Я не ведаў, пра што думае Слейд, але ён таксама станавіўся ўсё больш неспакойным. Аднойчы яго вывелі з пакоя пад аховай, і калі ён вярнуўся праз гадзіну, я спытала: «Дык за што гэта было?»
  — Дзелавая сустрэча, — сказаў ён і змоўк. На наступны дзень была мая чарга. Мяне завялі ў прыемны пакой з адным толькі недахопам — шторы былі засунутыя.
  Высыпанні былі па-чартоўску разумнымі, занадта разумнымі на мой густ; нават тут яны не хацелі рызыкаваць тым, што я магу даведацца, дзе мы знаходзімся.
  Болхофд увайшоў і паклаў чэк на стол. Ён адкруціў каўпачок ад сваёй аўтаручкі і паклаў ручку побач з чэкам. — Нумар рахунку, — коратка сказаў ён.
  Я сеў, узяў ручку — і замяўся. Пранумараваныя рахункі - гэта дзіўная рэч, а з нумарам вы так жа асцярожныя, як і з камбінацыяй сейфа. Я павінен быў паказаць добры выступ, гэтага ад мяне чакалі. Я адклаў ручку і сказаў: «Глядзі, Болхофд: нават крыху паваждайся з гэтым законапраектам, і ты пашкадуеш, што ніколі не нараджаўся. Вы не здымеце з рахунку ні цэнта больш, чым на гэтым чэку — 200 000 швейцарскіх франкаў і ні цэнта больш. Калі вы ачысціце гэты рахунак, я знайду вас і зламаю вам шыю».
  "Гэта можа быць немагчыма", сказаў ён прыветліва. — Не разлічвай на гэта, брат, не разлічвай надта цвёрда. Я ўважліва паглядзеў на яго. — Вы мяне вельмі старанна праверылі, так што вы ведаеце маё судзімае мінулае. Ведаеце, яны спрабавалі нешта раней, і вы, напэўна, ужо даведаецеся маю рэпутацыю. Вядома, што накручваць Рырдэна нявыгадна». Я паспрабаваў унесці ў свой голас шмат пэўнасці. — Я цябе знайду.
  Калі гэта прымушала яго нервавацца, ён не паказваў гэтага, акрамя як праглынуў, перш чым працягнуць. «Нам таксама трэба губляць рэпутацыю. Ваш уліковы запіс не будзе падроблены». «Добра, — буркнуў я і зноў узяў ручку, — толькі мы разумеем адзін аднаго». Я старанна запісаў нумар — той доўгі шэраг лічбаў і лічбаў, які запомніў па настойлівай просьбе місіс Сміт, — і выкрэсліў сямёркі, як гэта робяць на кантыненце. «Колькі часу гэта зойме?» Ён узяў чэк і агледзеў яго, потым памахаў ім, каб чарніла высахлі. «Яшчэ тыдзень».
  Я глядзеў, як папера калыхалася ў яго руцэ, і раптам адчуў, што вельмі холадна. Цяпер я быў звязаны па руках і нагах.
  
  2
  Праз тры дні яны забралі Слейда, і ён больш не вярнуўся. Я сумаваў па ім. Ён быў раздражняльным, але як толькі ён сышоў, я адчуў сябе адзінокім і дзіўна заклапочаным. Мне зусім не падабалася ідэя нас разлучыць, і я разлічваў на тое, што мы працягнем шлях уцёкаў разам. Болхуфд узненавідзеў мяне і перастаў рабіць ветлівыя візіты. Я праводзіў доўгія гадзіны ля акна, схаваўшы твар за раслінамі, гледзячы на двор у дождж ці ў ззянне. Глядзець было не на што, толькі жвіровая дарожка і паголены газон, куды часта прыляталі дразды шукаць ежу.
  Была адна рэч, якая вылучалася; кожную раніцу прыкладна ў адзін і той жа час я чуў стук капытоў; без капытоў, але менш цяжкі гук, як у поні; у суправаджэнні музычнага звону. Потым ён на імгненне спыняўся і звычайна зноў пачынаўся звон, які часам суправаджаўся ціхім свістам, быццам нехта відавочна быў задаволены сабой і сваім лёсам. Затым балбатня пачалася зноў і заціхла ўдалечыні. Аднойчы я ўбачыў цень чалавека, які ўпаў на ўваход у двор, але самога чалавека я не ўбачыў.
  Калі Болхофд наведаў адзін са сваіх рэдкіх візітаў, я паспрабаваў угаварыць яго. «Ісус, я хацеў бы выцягнуць ногі», - сказаў я. "Чаму вы не дазволіце мне пазаймацца ў двары?" Ён паківаў галавой.
  «Вы можаце папрасіць мяне ахоўваць некаторыя з вашых псіх, - сказаў я, але здаўся, калі заўважыў, што не раблю ўражання. «Лепш бы я сядзеў у турме, — прабурчаў я, — прынамсі, я мог бы там атрымаць нейкую палёгку».
  Болхед засмяяўся. «Толькі падумай аб тым, што здарылася далей», — павучаў ён мяне. «Вы ўцяклі. Не, Рырдэн, калі хочаш пазаймацца, проста рабі практыкаванні ў сваім пакоі».
  Я паціснуў плячыма і наліў чарку. Болхофд пагардліва паглядзеў на мяне. - Ты псуеш сабе печань, Рырдэн. Лепш зрабіце некалькі практыкаванняў, каб вывесці з поту алкаголь». — Вось і ўсё, што ў мяне тут, — панура сказаў я і зрабіў глыток каньяку. Я быў рады, што ён падхапіў маю п'есу, хаця ісці ў нагу стала цяжка. Калі ён падлічыў бутэлькі, на якіх я ваяваў, Болхуфд, напэўна, падумаў, што я выпіваю паўтары бутэлькі ў дзень. Калі ён быў у пакоі, мне прыйшлося з усіх сіл працягваць гэты выгляд. На гэты раз я выпіў чвэрць бутэлькі менш чым за гадзіну; Я спраўляюся з гэтым добра, але ў мяне ўжо пачала кружыцца галава.
  'Што адбываецца?' - спытаў ён, - ты неспакойны? Ён бязрадасна ўсміхнуўся. «На вашым банкаўскім рахунку нічога няма? Можа, увогуле няма банкаўскага рахунку?» Ён выцягнуў ногі і задуменна паглядзеў на мяне. «Мы ведаем, што яны здрадзілі табе, Рырдэн; і гісторыя абвяшчае, што ваш партнёр прадаў вас. Вы адмаўляеце гэта, я ведаю, але гэта вам ніколькі не дапаможа, калі высветліцца, што ваш прыяцель збег з паэтам і пакінуў вас. Я не быў упэўнены ў вас, калі прачытаў справаздачу Косгроўва».
  «Вы атрымаеце свае грошы, — сказаў я, — мой прыяцель добра клапаціўся пра мяне». «Я шчыра на гэта спадзяюся, — сказаў ён, — дзеля вас».
  
  Але Болхофд меў рацыю - я быў неспакойны. Я раздражнёна кідаўся на Таафе, калі ён прыносіў мне ежу. Усё роўна гэта не мела значэння, ён глядзеў на мяне сваімі дзіцячымі блакітнымі вачыма на гэтым пашкоджаным твары, нічога не сказаў і зрабіў тое, што павінен быў зрабіць. Ён дазволіў мне спакойна хадзіць па пакоі і не звяртаць увагі на ежу.
  Праходзілі гадзіны і дні. Кожную раніцу я чуў плясканне поні і прыемны свіст; з кожным днём мае шанцы пагаршаліся. Нарэшце гэта адбылося.
  У пакой увайшоў Болхед. - Што ж, - сказаў ён, - ты мяне здзівіў, Рырдэн. «А так?»
  «Я сапраўды думаў, што вы гуляеце высока і збіраецеся прайграць. Мы абнаявілі ваш чэк».
  «Я рады гэта чуць, — сказаў я, — спадзяюся, было дастаткова, каб пакрыць рахунак».
  - Больш чым дастаткова, - сказаў ён, - ты спрабаваў падмануць мяне, ці не так?
  «Божа мой!» Я сказаў: «Я ж казаў, што грошы там». Я крыху няўпэўнена засмяяўся. «Ты трохі падобны на таго хлопца ў Маскве, які сказаў: «Шмуэль, ты сказаў мне, што едзеш у Мінск, каб я падумаў, што ты едзеш у Пінск, і ты ўсё роўна падмануў мяне, паехаўшы ў Мінск. Усё, што ты мне кажаш, ты хлусня». — Вельмі цікавае ўдакладненне, — суха сказаў Болхуфд. «У любым выпадку — грошы былі, усё, што трэба». «Добра, — сказаў я, — калі я змагу сысці?»
  Ён паказаў жэстам. 'Сядайце. Нам трэба яшчэ аб чым пагаварыць».
  Я падышоў да шафы з напоямі і наліў. На гэты раз мне гэта вельмі спатрэбілася — я ніколі не быў упэўнены наконт Макінтоша. Я наліў вады ў шклянку і сеў за стол. «Я буду вельмі шчаслівы, калі змагу пакінуць гэты пакой». "Я магу сабе гэта ўявіць", - сказаў Болхофд. Ён доўга моўчкі глядзеў на мяне і нарэшце сказаў: «ёсць яшчэ адна дробязь, але яна можа стаць непераадольнай перашкодай. Калі вы можаце растлумачыць гэта здавальняюча - і я маю на ўвазе заявіць, Не трэба тлумачыць - я не разумею, чаму мы не можам рухацца далей з планамі».
  — Я, шчыра кажучы, не разумею, пра што вы кажаце, — груба сказаў я. Ягоныя бровы падняліся. 'О не? Баюся, што так. Падумайце пра гэта».
  — Ніякіх загадак, Болхофд. Калі вам ёсць што сказаць, скажыце».
  «Добра, — сказаў ён, — але я не загадвай ніякіх загадак». Ён нахіліўся наперад. «Са свайго боку я ведаю, што ты не Рырдэн, але дзеля кніг я хацеў бы ведаць, хто ты д'ябал».
  Быццам волат схапіў мяне за талію і моцна сціснуў, але мне здаецца, што я трымаў твар прамым. "Ты з глузду з'ехаў?" Я сказаў. "Вы ведаеце лепш, чым гэта".
  Я глыбока ўздыхнуў. «Ну, я не ведаю. Што гэта значыць? Вы спрабуеце вырвацца з гэтага цяпер, калі ў вас ёсць грошы?» Я правёў пальцам пад носам. «Табе лепш не спрабаваць гэтага, дружа; Вы можаце выглядаць па-чартоўску дзіўна». «Вы знаходзіцеся ў нявыгадным становішчы, — спакойна сказаў Болхофд, — вы не ў стане нікому чымсьці пагражаць. І я проста перастаў бы іграць забітую нявіннасць. Вы не Рырдэн, і мы гэта ведаем». — Вы можаце спачатку гэта даказаць, — строга сказаў я. «Не будзь дурнем — мы гэта ўжо даказалі». Ён адкінуўся на спінку крэсла. «Вы не думаеце, што мы дазволім камусьці працягваць шлях уцёкаў, не праверыўшы яго старанна — не вывярнуўшы яго навыварат?» Мы правяралі вас у Паўднёвай Афрыцы, і вы правалілі экзамен. Няма такой паліцыі, якую нельга было б падкупіць — ні англійскай, ні паўднёваафрыканскай. Калі вы Рырдэн, вы павінны ведаць Vorsterplein - вы былі там досыць часта.
  «Але яны так і не змаглі нічога даказаць», — сказаў я. "Выдатна, гэта штаб-кватэра ў Ёханэсбургу, ці не так?" Ён махнуў рукой. «О, я ўпэўнены, што вы дастаткова добра ведаеце рэльеф Ёханэсбурга, але гэта не сведчыць аб тым, што вы Рырдэн».
  – Вы таксама не даказалі адваротнага.
  «У нас ёсць адносіны там, у Vorsterplein - вялікі паліцэйскі, які час ад часу выконвае за нас працу. Ён праверыў для нас дасье Рырдэна і даслаў нам фатаграфію яго адбіткаў пальцаў. І гэта зачыніла дзверы, таварыш, таму што яны зусім не былі падобныя на вашыя пальцы на нагах - і будзьце ўпэўненыя, што мы параўноўвалі іх зноў і зноў, каб пазбавіцца ад усіх сумневаў». Ён паказаў на шклянку, якую я трымаў. «Вы ведаеце, у нас было шмат шанцаў атрымаць вашыя адбіткі пальцаў». Я доўга глядзеў на яго. "Я ведаю, як яны робяць гэтыя адбіткі пальцаў там, на Vorsterplein", сказаў я. «Так павінна быць - я рабіў гэта досыць часта. Вы прынясеце гэтую штуку сюды, і я пастаўлю сваю фатаграфію ў любое месца для параўнання».
  У яго вачах з'явілася здзіўленне. - Добра, - рэзка сказаў ён, - так і зробім. Але дазвольце мне сказаць вам - вы не выйдзеце з гэтага дому жывым, пакуль мы дакладна не даведаемся, хто вы і што, чорт вазьмі, вы тут робіце».
  «Вы дакладна ведаеце, што я тут раблю», — сказаў я стомлена. «Блін, ты сам мяне сюды прывёў. У вас ёсць свае грошы, таму прытрымвайцеся пагаднення».
  Ён устаў. «Я вярнуся заўтра рана раніцай. У вас ёсць шмат часу, каб прыдумаць добрую нагоду». Ён націснуў кнопку. «Лепш гэта будзе сапраўдным апраўданнем». Дзверы адчыніліся, і ён хутка выйшаў. Я сядзеў і глядзеў на бурштынавую вадкасць у сваёй шклянцы. Болхофд кішэў добрымі ідэямі. Магчыма, лепш было прыдумаць не адну, а дзве гісторыі — сапраўдную і разумную, хаця і ілжывую. Гэта было няпроста; Я даволі добры хлус, калі трэба, але дакументальна пацверджаныя легенды - не мой моцны бок.
  
  3
  Як нешта падобнае пачынаецца? Лагічна кажучы, вы сказалі б пры нараджэнні, але гэта раздражняе логіку - вы атрымліваеце гэтыя дурныя высновы. Можна таксама сказаць, што гэта пачалося ў Ёханэсбургу, але мяне абралі яшчэ і тое, кім я быў. І таму мушу вярнуцца далей. У любым выпадку, Ёханэсбург - добрае месца для пачатку. Такім чынам, я падумаў пра Ёханэсбург, гэты зарослы шахцёрскі лагер, дзе вуліцы выбрукаваны золатам. Быў сонечны, ясны дзень, на небе ні воблака; Камусьці з паўночна-заходняй Еўропы гэта можа здацца вельмі прыемным, але для паўднёваафрыканца гэта зусім не мае значэння, таму што большасць раніц ясныя і сонечныя, і нават зімой воблака амаль такая ж рэдкасць, як пеўневыя яйкі. Я жыў у Хіл-броў у адной з тых высокіх кватэр з выглядам на горад; горад пакрыты звычайным для таго часу пластом тлустага смогу. На працягу дваццаці гадоў муніцыпальныя саветнікі раз за разам разважаюць аб стварэнні зоны, свабоднай ад прамысловасці, але пакуль гэтага не адбылося. Чалавек, які жыве сам, або жыве як свіння, або выпрацоўвае нейкія хітрыкі, якія зэканомяць працу, напрыклад, вараць яйкі ў вадзе з кавай. Праз дваццаць хвілін пасля таго, як я ўстаў, я быў у ліфце, які спускаўся ўніз. У калідоры я адчыніў сваю паштовую скрыню і дастаў адтуль пошту за дзень — тры з тых надакучлівых канвертаў, якія нерасчыненыя сунуў у кішэню, — і ліст ад Люсі. Я не чуў ад Люсі шэсць гадоў - шэсць доўгіх гадоў нічога не адбывалася - і спачатку я не мог паверыць сваім вачам. Прачытаў ліст другі раз. На самай справе гэта была спехам накрэмзаная нататка зялёнымі чарніламі на дарагой паперы з каракулямі.
  
  дарагая,
  Я ў Ёханэсбургу з кароткім візітам. Ці магу я сустрэцца з вамі дзе-небудзь, каб успомніць старыя ўспаміны? Сёння днём я буду ў рэстаране возера ў заапарку. Змянілася, мілая, сапраўды — таму гардэнію белую апрану. Я не хачу, каб ты выглядаў дурнем і размаўляў не з той дзяўчынай.
  Калі ласка, даражэнькі, я вельмі хачу цябе бачыць.
   Назаўжды Ваш,
  
  Люсі
  
  Я панюхаў паперу і адчуў далікатны подых. Люсі вярнулася да сваіх старых гульняў. Я паклаў запіску ў кішэню і вярнуўся ў кватэру, каб патэлефанаваць у офіс. Я забыўся, якую апраўданне знайшоў, але я не мог сказаць свайму босу, што хачу адпачыць, каб сустрэцца са старой сяброўкай. Потым у мяне праверылі машыну ў гаражы; Ён можа мне раптам спатрэбіцца, і ён павінен быць у парадку.
  Без чвэрці дванаццатай я шпацыраваў па дарозе, што вяла да возера ў заапарку. На гульнявых пляцоўках з жоўтай па-зімне травой мітусіліся чорныя нянькі, якія мусілі сачыць за сваімі маленькімі выхаванцамі; удалечыні іскрылася на сонцы возера. Я прыпаркаваў машыну на стаянцы рэстарана і павольна пайшоў да берага, дзе некалькі чалавек кармілі качак.
  Паблізу не было нікога падобнага да Люсі. Прынамсі, гардэніі ніхто не насіў. Я паглядзеў праз ваду на некалькі нязграбнае плаванне і вярнуўся ў рэстаран. Непасрэдна насупраць рэстарана на лаўцы сядзеў неакрэслены мужчына, абмахваючыся капелюшом. На ім была белая гардэнія. Я падышоў і сеў побач з ім. — Люсі? Ён павярнуўся да мяне і зірнуў на мяне дзіўнымі бледнымі вачыма. — Люсі! - злосна сказаў ён. «Пачынаючы з той расейскай аперацыі ў Швейцарыі падчас апошняй вайны, гэтыя маньякі бяспекі любяць гэтае імя». Ён надзеў шапку. "Я ведаю, хто вы - мяне завуць Макінтош". — Прыемна пазнаёміцца, — афіцыйна сказаў я. Ён кінуў на Ціна задумлівы погляд на возера. «Калі б я быў адным з тых фанатычных супрацоўнікаў спецслужбаў, я б прапанаваў арандаваць лодку і праплысці на сярэдзіну возера, каб пагаварыць сам-насам. Але гэта, вядома, глупства. Я лепш паабедаю тут - гэта так жа бяспечна, калі мы, вядома, не будзем крычаць, і нашмат зручней. Да таго ж я наўрад ці зраблю з сябе дурня ў такой праклятай лодцы».
  — Добра, — сказаў я, — паснедаў толькі небагата. Ён устаў, зняў гардэнію са свайго лацкана і кінуў яе ў бліжэйшы смеццевы бак. "Я не магу зразумець, чаму людзі так захапляюцца палавым органам гэтай зялёнай ежы", - сказаў ён. 'Хадзем са мной.' Мы знайшлі столік у куце тэрасы, дзе альтанка, пакрытая лістотай, абараняла нас ад сонечнай спёкі. Макінтош азірнуўся і ўдзячна сказаў: «Вельмі добра». Вы, паўднёваафрыканцы, ведаеце, як жыць».
  Я сказаў: «Калі вы ведаеце, хто я, вы таксама ведаеце, што я не паўднёваафрыканец». — Вядома, — сказаў ён, дастаючы нататнік. "Дазвольце мне паглядзець - о так, Оўэн Эдвард Стэннард, нарадзіўся ў 1939 годзе ў Ганконгу, вырас у Аўстраліі". Ён прачытаў спіс назваў школ. «Ва ўніверсітэце ён спецыялізаваўся на азіяцкіх мовах. У гады вучобы ў каледжы быў завербаваны дзяржаўнай установай, імя якой лепш не называць. Працаваў у Камбоджы, В'етнаме, Малайзіі і Інданезіі пад рознымі выглядамі. Быў схоплены ў Інданезіі падчас хваляванняў вакол адхілення ад пасады Сукарна, і яго прыкрыццё было цалкам разбурана».
  Ён падняў вочы. "Я разумею, вы правялі там не вельмі прыемны час".
  Я ўсміхнуўся. «У мяне няма шнараў». Гэта была праўда - прынамсі, у мяне не было бачных шнараў.
  – Хм! - сказаў ён, азіраючыся на свой нататнік. «Тады было вырашана, што вы больш не можаце рабіць нічога карыснага на Далёкім Усходзе, і вас адправілі ў Паўднёвую Афрыку ў якасці «спячага». Гэта было сем гадоў таму». Ён зачыніў нататнік і паклаў яго назад у кішэню. «У той час Паўднёвая Афрыка яшчэ была часткай Садружнасці».
  — Правільна, — сказаў я.
  «Нашы босы, вядома, не давяраюць, вам не здаецца? У любым выпадку, вы тут як спячы; вы нічога не кажаце і нічога не робіце - пакуль вас не паклічуць, так?' Ён памахаў пальцам. «Прашу прабачэння за «кароткае рэзюмэ вышэйсказанага», але я з іншага аддзела. Усе гэтыя рэчы Сакрэтнай службы выглядаюць меладраматычна, але я хачу даведацца, ці ёсць у мяне правільныя дадзеныя».
  «Пакуль усё правільна», — запэўніў я яго. Размова на імгненне абарвалася, таму што афіцыянт прыйшоў прыняць наш заказ. Я замовіў страву з краба, не так часта мяне запрашаюць на абед. У Макінтоша быў салата. Мы разам выпілі бутэльку віна.
  Калі посуд быў на стале і мы маглі спакойна размаўляць, Макінтош сказаў: «Ёсць адна рэч, у якой я хачу быць абсалютна ўпэўнены. Вы тут знаёмыя паліцыі ці спецслужбам?»
  «Наколькі я ведаю, — сказаў я, — я думаў, што маё пакрыццё воданепранікальнае». — Дык судзімасці ў вас няма?
  «Не».
  "А што з парушэннем закона?"
  Я думаў. «Звычайныя рэчы. Некалькі білетаў на паркоўку. Некалькі гадоў таму я судзіўся супраць хлопца, які быў павінен мне грошы».
  «Хто перамог?»
  «Чорт пабяры з гэтым хлопцам», — злосна сказаў я.
  Макінтош усміхнуўся. «Я прачытаў ваш файл, так што я ўжо ведаю большую частку гэтага, я проста хацеў ведаць, як вы адрэагавалі. Сутнасць у тым, што ў вас ёсць чысты ліст, што тычыцца мясцовых праваахоўных органаў». Я кіўнуў. «Гэта правільна».
  «Добра, — сказаў ён, — таму што вы павінны працаваць з паўднёваафрыканскай паліцыяй, і гэта ніколі не спрацуе, калі яны даведаюцца, што вас пасадзілі сюды брытанцы. Я не бачу, каб яны лёгка супрацоўнічалі ў такіх умовах». Ён грыз ліст салаты. — Вы калі-небудзь былі ў Англіі?
  «Ніколі», — сказаў я і завагаўся. «Вы павінны ведаць, што для маёй вокладкі я крыху антыбрытанец. Тут гэта вельмі часта, нават для англамоўных - асабліва пасля праблемы Радэзіі. У такіх умовах мне не здавалася разумным ехаць у адпачынак у Англію».
  «Лепш на момант забыць вашу вокладку», — сказаў Макінтош. «У мяне ёсць паўнамоцтвы забраць вас, калі я палічу гэта неабходным. Прызначэнне, якое я разглядаю для вас, будзе ў Англіі».
  Усё гэта было вельмі дзіўна. З паўналецця я ўсё жыццё правёў на брытанскай службе, але ніколі там не быў. "Гэта гучыць весела", - сказаў я. "Гэта можа быць расчараванне, калі вы даведаецеся, што ваша прызначэнне", сказаў Макінтош змрочна. Ён паспрабаваў віно. "Вельмі добра, - сказаў ён з удзячнасцю, - можа, крыху горка". Ён паставіў шклянку. «Што вы ведаеце пра англійскую турэмную сістэму?» «Нічога».
  «Я дам вам копію справаздачы Маўнтбэтэна», — сказаў ён
  ён. 'Займальны матэрыял. Але вось што ў двух словах. Лорд Маўнтбаттэн выявіў, што англійская турэмная сістэма дзірава, як фермерскі сыр. Ты ведаеш, колькі ўцёкаў бывае кожны год?»
  — Не. Было нешта пра гэта ў газетах некалькі гадоў таму, але я не сачыў за гэтым занадта ўважліва».
  — Больш за пяцьсот. Калі менш, яны лічаць, што год правялі добра. Безумоўна, большасць уцекачоў даволі хутка зноў ловяць, але невялікая частка трымаецца далей - і гэтая невялікая частка працягвае павялічвацца. Гнятлівая сітуацыя, ці не так? «Я магу сабе гэта ўявіць», — сказаў я. Я не ведаў, куды ён ідзе, я не бачыў, што я меў да гэтага дачынення. Макінтош не быў чалавекам, які прапусціў хоць адценне ў голасе. Ён паглядзеў мне прама ў твар і спакойна сказаў: «Мне пляваць, колькім забойцам, сэксуальным маньякам, псіхапатам або дробным злодзеям удаецца збегчы з турмы. Гэта выклікае непакой у паліцыі і турэмшчыкаў. Мая сфера спецыялізацыі — дзяржаўная бяспека, і, як на мяне, сітуацыя выходзіць з-пад кантролю. Гэта таксама меркаванне прэм'ер-міністра, і ён даручыў мне нешта з гэтым зрабіць». — О, — няўпэўнена сказаў я.
  — О, — пагардліва паўтарыў ён. «Паглядзіце на гэта так: мы далі Джорджу Блэйку 42 гады не толькі ў якасці пакарання, але і каб не дапусціць яго да рук расейцаў. За пяць гадоў ён прыляцеў і апынуўся ў Маскве, дзе гаворыць як вар'ят. Божа, яму нават медаль далі, і гэта была аплявуха».
  Ён паглядзеў у сваю шклянку, абураючыся. «Выкажам здагадку, што Блэйк не ўцячэ — выкажам здагадку, што яго зловяць на працягу месяца. Міліцыянты былі б рады, турэмшчыкі былі б рады, а я – не! Я хацеў бы ведаць, што ён рабіў у той месяц - з кім ён размаўляў. Вы разумееце, да чаго я веду?»
  Я кіўнуў. «Калі б гэта здарылася, знікла б і галоўная прычына, па якой яго затрымалі. Загнаць яго яшчэ 40 гадоў у ліж — усё роўна, што калодзеж засыпаць пасля таго, як утапілася ўсім вядомае цяля». «Так, і Блэйк меў на ўвазе цяля, а не самога чалавека». Макінтош неспакойна заварушыўся. «Яны будуюць турму строгага рэжыму на востраве Уайт. Маўнтбаттэн хоча назваць яе Вектіс, што паказвае, між іншым, што ён меў класічную адукацыю. Дасведчаны хлопец, Маўнтбатэн. Ён зірнуў на чарцяжы гэтага супернорора і паказаў, як лёгка кагосьці выцягнуць».
  Ён чакальна паглядзеў на мяне, быццам хацеў, каб я нешта сказаў. Вось што я зрабіў. 'Выйдзі атрымаць?' Ён усміхнуўся. "Я рады, што вы так прыгожа адпавядаеце апісанню ў вашым файле". Ён падняў шклянку. «Мне вельмі падабаецца гэта віно». Я напоўніў яму шклянку. «Прыемна ўсведамляць, што мяне так цэняць».
  «Калі вы прачыталі даклад Маўнтбэтэна — асабліва канец, дзе ён распавядае пра новую турму — вы задумаецеся, ці не ўзялі вы ў рукі навукова-фантастычную кнігу. Замкнёнае тэлебачанне, інфрачырвоныя камеры і электронныя камеры з лагічным кіраваннем, якія гучаць сігнал трывогі, калі нешта рухаецца ў дыяпазоне камеры; гэта толькі невялікі кавалак - і, вядома, толькі ў якасці абароны. Для наступальных мэтаў ёсць верталёты і скафандры з ракетным рухам, дзеля бога! Проста Джэймс Бонд. Вы разумееце, куды я насамрэч іду?» — Так, — задуменна сказаў я, — арганізацыя.
  «Правільна!» - сказаў Макінтош. «Упершыню за апошнія гады хтосьці прыдумаў зусім новае злачынства. Злачыннасць падобная на любы іншы бізнес - справа ў прыбытку - і нехта прыдумаў спосаб зарабіць грошы на дапамозе зняволеным ва ўцёках. Я думаю, што гэта пачалося з вялікага рабавання цягніка; Гэтыя хлопцы атрымалі выключна жорсткія прысуды - Біггс і Уілсан атрымалі па 30 гадоў, - але яны мелі грошы і змаглі купіць арганізацыю».
  Ён уздыхнуў. «Часам я задаюся пытаннем, ці ведаюць суддзі, якога д'ябла яны робяць. Забойца можа сысці праз дзесяць гадоў ці менш, але будзьце асцярожныя, калі пасягаеце на чужую маёмасць. У любым выпадку была створаная арганізацыя, якая дапамагала ўцякаць доўгатэрміновым зняволеным, якія маглі плаціць дастаткова. Вы здзівіцеся, колькі іх засталося. І як толькі такая арганізацыя пачынае працаваць, яна пачынае пашырацца, як і любы іншы бізнес, і той, хто кіруе бізнесам, пачынае шукаць новых кліентаў - і яму ўсё роўна, адкуль яны». — Расейцы?
  - Хто ж яшчэ, - кiсла сказаў Макiнтош. «Мне ўсё роўна, калі ўсе рабаўнікі цягнікоў уцякуць і будуць жыць як Бог у Францыі на Рыўеры, але калі дзяржаўная бяспека пад пагрозай, трэба нешта рабіць». Ён нахмурыўся. «Калі б я хацеў, усіх спецвязняў сабралі б у спецыяльную турму пад аховай арміі — ваеннай паліцыі з паўнамоцтвамі забіваць у выпадку неабходнасці. Але наша начальства лепш не будзе гэтага рабіць».
  Я з цікаўнасцю спытаў: «і якое гэта ўсё мае дачыненне да мяне?»
  «Я яшчэ не скончыў з агульнай карцінай», - раздражнёна сказаў ён. «Прэм'ер-міністр хацеў, каб што-небудзь з гэтым зрабілі - так што з гэтым нешта зрабілі. Паліцыі быў дадзены шанец, як і Спецыяльнаму аддзелу і больш незразумелым і сакрэтным службам контрразведкі. Усе яны нічога не рыхтавалі. Быў момант, калі нешта здавалася зробленым; злачынец, які ўсё яшчэ знаходзіўся пад вартай, з'явіўся гатовым да размовы. Вы можаце здагадацца, што адбылося». Я рэаліст, таму і сказаў: «ён раптоўна памёр». - Так, яны дапамаглі яму за вуглом, - сказаў Макінтош. «Але перад гэтым спачатку вывелі з турмы. Хіба вы не лічыце гэта жудасна жорсткім? Гэтая арганізацыя настолькі ўпэўненая ў сабе, што можа вывесці кагосьці з ізалятара Яе Вялікасці, нават калі ён гэтага не хоча. Адзін яго піск, і ён быў бы жывы - але яны ўсё роўна яго выцягнулі. Праз тры дні мы знайшлі яго цела, яму стрэлілі ззаду ў галаву». — Я нічога пра гэта не чытаў, — сказаў я.
  "Гэта адразу ж было расцэнена як паведамленне, небяспечнае для бяспекі дзяржавы", - крыху стомлена сказаў Макінтош. «Ніхто не хоча нешта падобнае пратрубілі. У дакладзе Маўнтбэтэна ёсць трохі затуманеная спасылка - проста прачытайце параграф 260».
  — І што мне да гэтага? — перапытаў я. «Я дабяруся да гэтага, калі скончу з гэтым. Ну, мяне турбуе дзяржаўная бяспека, і выкіньце з галавы гэтую рамантычную лухту пра «спакуслівага шпіёна і агента контрразведкі». Я працую зусім на іншым узроўні, фактычна на ўзроўні ўрада - адказваю толькі прэм'ер-міністру. Таму што ніхто больш нічога не прыдумаў, ён проста даў мне поўную адказнасць за выкананне працы па-свойму - але, на жаль, не ў маім тэмпе». Ён пацёр макушку. «Час, вядома, адносная справа, як я сказаў прэм'ер-міністру, і ён са мной цалкам згодны. Але будзем спадзявацца, што шпіёнскіх уцёкаў не будзе, пакуль я ўзначальваю, таму што гэта мая галава будзе каціцца».
  Ён азірнуўся і кіўнуў афіцыянту. «Давайце вып'ем кубачак кавы - і я хацеў бы Van der Hum, я заўсёды спрабую напой краіны, у якой знаходжуся. Вы тут?» — Проста дайце мне Драмбуі, — суха сказаў я.
  Ён замовіў каву і спіртныя напоі і рэзка працягнуў: «Калі чулі пра хлопца па імі Рырдэн — Джозэф Рырдэн?» Я думаў. «Не».
  — Вось што я думаў, Рырдэн — ці быў — злачынцам. І вельмі добры. Хітры, разумны і вынаходлівы, можна сказаць, такі, як ты».
  «Дзякуй за камплімент, — сказаў я, — ён памёр?» «Ён памёр тры тыдні таму ў Паўднёва-Заходняй Афрыцы. Ніякіх падазроных абставін - звычайнае ДТЗ. Бог дарогі просіць добрых і злых у ахвяры. Справа ў тым, што ніхто не ведае, што ён мёртвы, акрамя вас, мяне і некалькіх высокапастаўленых паўднёваафрыканскіх паліцэйскіх. Калі прэм'ер-міністр даручыў мне гэтую жудасную працу, мне таксама далі пэўныя льготы. Я адразу пачаў шукаць кагосьці накшталт Рырдэна — нядаўна памерлага злачынца, смерць якога можна было трымаць у сакрэце. Гэта можа быць нехта з Канады, Аўстраліі, Новай Зеландыі, ЗША ці нават Паўднёвай Афрыкі. У рэшце рэшт гэта была Паўднёвая Афрыка. Вось фота».
  Я паклаў фатаграфію на стол тварам уніз, калі афіцыянт прынёс каву, і перавярнуў яе толькі пасля таго, як мы зноў засталіся адны. Макінтош кінуў на мяне ўхвальны позірк, і я ўважліва агледзеў фатаграфію. Ён сказаў: «Як толькі ў мяне з'явіўся Рырдэн, я пачаў шукаць чалавека, які быў бы падобны на яго і мог бы выйсці за паўднёваафрыканца. Камп'ютары - выдатныя машыны - праз дваццаць хвілін яны з'явіліся разам з вамі». "Такім чынам, я павінен прыкідвацца кімсьці іншым", - сказаў я. «Я рабіў гэта раней, але гэта рызыкоўна. Цябе лёгка выявіць».
  - Не думаю, - упэўнена сказаў Макінтош. - Для пачатку, ты едзеш у Англію, дзе Рырдэн ніколі не быў, і, акрамя таго, ты практычна ні з кім там не ўступіш у кантакт, так што мала шанцаў, што ты сустрэнеш каго-небудзь з яго прыяцеляў.
  Я спытаў: "Што здарылася з парэшткамі Рырдэна?"
  «Яго пахавалі пад іншым імем. Я гэта арганізаваў».
  "Шкада за яго сям'ю", - сказаў я. «Ён быў жанаты?»
  — Не, не жанчына. І яго бацькі могуць абыходзіцца без яго».
  Я глядзеў на гэтага хударлявага чалавечка з яго рэдкімі валасамі колеру пяску і бясколернымі вейкамі і думаў, што ён, напэўна, абсалютна бязлітасны вырадак. Мне было цікава, як я буду ладзіць з ім падчас задання, якое ён, відаць, меў на ўвазе. — Дык я Рырдэн, — сказаў я, — і я ў Англіі. Што тады?»
  — Не так хутка, — сказаў Макінтош. «Хоць Рырдэн быў разумны, яго падманулі — аднойчы. Ці ведаеце вы што-небудзь пра паўднёваафрыканскія турмы?» — Нічога. Дзякуй Богу!'
  «Тады вам лепш пачаць. Я папрашу каго-небудзь прачытаць вам невялікі курс аб турэмных умовах і жаргоне — асабліва жаргоне». Скручаная ўсмешка. «Магчыма, было б добрай ідэяй, калі б вы пасядзелі на месяц, каб крыху паглыбіцца ў гэта. Я магу гэта арганізаваць». Я бачыў, як ён гуляе з гэтай ідэяй, а потым адмаўляецца ад яе. Ён паківаў галавой. «Не, гэта не працуе. Занадта рызыкоўна». Я быў рады гэтаму, я не асабліва люблю турму. Ён выпіў каву. «Хадзем, тут становіцца цесна, і я хачу спакойна абмеркаваць усё астатняе». Ён аплаціў рахунак, і мы пакінулі рэстаран. Пайшлі крыху і селі на зямлю пад грушай. У межах пяцідзесяці ярдаў не было ніводнага зацікаўленага слухача. Дастаў люльку і пачаў яе набіваць. «Той, хто спрабаваў захапіць гэтую арганізацыю, не здолеў. Яны спрабавалі звонку, яны спрабавалі пракрасціся ў арганізацыю і ў іх не атрымалася. Праз арганізацыю спрабавалі прымусіць несапраўдных зняволеных уцячы, і гэта не атрымалася. Арганізацыя мае фантастычны апарат бяспекі. Цяпер мы ведаем столькі ж, колькі і напачатку, і гэта толькі адно. Арганізацыя вядомая ў злачынным свеце як Breakers. І гэта не дапамагае нам на нашым шляху».
  Ён чыркнуў запалкай. «Стэнард, гэта добраахвотнае заданне, і я павінен папрасіць вас прыняць рашэнне зараз. Я не магу вам нічога больш сказаць - я ўжо сказаў вам занадта шмат. Я павінен сказаць вам, што калі справы пойдуць не так, гэта будзе выглядаць дрэнна для вас - і верагоднасць быць забітым - нават не самая страшная частка. Прынамсі, на мой погляд. Я асабіста не хацеў бы быць даступным для гэтага; Я магу вам гэта сказаць. Я не магу быць больш сумленным». Я лёг на траву і глядзеў скрозь галіны на неба, пакрытае лісцем грушы. Маё існаванне ў Паўднёвай Афрыцы было ціхім, без нічога. Сем гадоў таму я быў у кепскай форме і пакляўся ніколі больш гэтага не рабіць. Я думаю, што мае босы зразумелі, як я да гэтага стаўлюся, і далі мне гэтую працу ў Паўднёвай Афрыцы ў выглядзе пенсіі - узнагароды за аказаныя паслугі. Бог ведае, што я ніколі нічога не рабіў, каб зарабіць плату, якая добра расла на тым банкаўскім рахунку ў Англіі і да якой я ніколі не дакранаўся. Але час лечыць усе раны, і апошнія некалькі месяцаў я адчуваў сябе неспакойна - хацеў, каб што-небудзь здарылася - землятрус ці што-небудзь яшчэ. І тут быў мой асабісты землятрус у выглядзе гэтага нікчэмнага на выгляд чалавека Макінтоша - чалавека ў блізкіх адносінах з кабінетам міністраў, які балбатаў з прэм'ер-міністрам аб дзяржаўнай бяспецы. У мяне было цьмянае ўяўленне аб тым, куды ён хацеў пайсці, і гэта не здавалася занадта складаным. Магчыма, рызыкоўна, але не занадта складана. Я не баяўся банды ангельскіх бандытаў, яны не маглі быць горшымі за хлопцаў, з якімі я меў справу ў Інданэзіі. Я бачыў там цэлыя вёскі, поўныя трупаў. Я ўстаў. "Добра, я ў парадку".
  Макінтош крыху сумна паглядзеў на мяне і пяшчотна паляпаў па руцэ. «Ты звар'яцеў, - сказаў ён, - але я рады, што ты далучыўся да нас. Можа, вар'яцтва патрэбна для гэтай працы, звычайнымі метадамі мы нікуды не дзеліся».
  Ён накіраваў хвосцік сваёй трубкі мне ў грудзі. «Гэта строга сакрэтна. З гэтага часу пра гэта будуць ведаць тры чалавекі: ты, я і яшчэ нехта — нават прэм'ер-міністр пра гэта не ведае». Ён злосна захіхікаў. «Я спрабаваў сказаць яму, але ён і слухаць не хацеў. Ён ведае, які я, і ён сказаў, што хоча трымаць рукі ў чысціні - ён сказаў, што, магчыма, яму давядзецца адказваць на пытанні ў Палаце абшчын, і ён не хоча, каб яго паставілі ў становішча, калі ён павінен быў хлусіць». Я спытаў: «А як наконт паўднёваафрыканскай паліцыі?» — Яны нічога не ведаюць, — прама сказаў Макінтош. «Гэта quid pro quo — паслуга ў адказ. Але яны могуць даследаваць ваша паходжанне - ці змогуць яны з гэтым справіцца?' «Яны, мусіць, — сказаў я, — іх спраектавалі спецыялісты». Макінтош асцярожна пацягнуў трубкай і выпусціў клубок дыму ў паветра. «Некалькі чалавек спрабавалі пранікнуць у гэтую арганізацыю і не здолелі - таму мы пачынаем спачатку і пытаемся: «Чаму яны не змаглі?» - Адным з найбольш перспектыўных падыходаў, здавалася, з'яўляецца імітацыя зняволенага, які чакае, калі да яго падыдуць. У свой час у турмах Англіі было не менш за восем прынад. Ні да аднаго з іх не звярнуліся. Як вы думаеце, што гэта значыць? «У Брэйкераў добры разведвальны апарат», — сказаў я. "Б'юся аб заклад, яны праводзяць некаторыя даследаванні, перш чым звяртацца да каго-небудзь". Я цалкам з вамі згодны - і гэта азначае, што наша прынада, Рырдэн, павінна вытрымаць пільную ўвагу. У яго вокладцы не павінна быць ніводнага пустога плямы. Што-небудзь яшчэ?' «Нічога, што адразу прыходзіць у галаву».
  - Карыстайся сваім розумам, чувак, - сказаў Макінтош з пагардлівым выразам твару. «Злачынства, чувак; злачынства! Рырдэн - дакладней, вы - здзейсніце злачынства ў Англіі. Вас схопяць - я пра гэта паклапачуся - асудзяць і пасадзяць у турму. І гэта павінен быць асаблівы від злачынства; тое, што ўключае ў сябе шмат грошай, якія не вяртаюцца. Зломшчыкі павінны быць перакананыя, што вы прыдумаеце грошы за ўцёкі. Што вы думаеце - улічваючы тое, што я вам ужо казаў?
  — Няшмат, — сказаў я. "Гэта не павінна быць занадта складана арганізаваць".
  - Не, гэта не павінна быць занадта складана, - сказаў Макінтош цікаўным голасам. «Глядзі, Стэннард; гэта будзе сапраўднае злачынства - разумееш? Ужо аднаго гэтага дастаткова. Я збіраюся арганізаваць даволі буйное злачынства, а вы яго выканаеце. Мы збіраемся скрасці значную суму грошай у нявіннага грамадзяніна Англіі, які будзе крычаць пра гэта з усіх дахаў. Гэта не будзе прытворствам, таму што... — Ён прамовіў словы асобна. «Я... можа...не...дазволіць...з-за... кошык ... каб ... упасці».
  Ён павярнуўся і сур'ёзна сказаў: «Гэта азначае, што калі цябе асудзяць, ты трапіш у турму за цалкам рэальнае злачынства, і калі нешта пойдзе не так, ні я, ні хто-небудзь іншы нічога з гэтым не зможам зрабіць, абсалютна нічога». Калі ты атрымаеш чатырнаццаць гадоў, ты будзеш гніць у турме чатырнаццаць гадоў, калі зломшчыкі не звяжуцца з табой. Прычына гэтага ў тым, што я не магу абсалютна нічым рызыкаваць з гэтай аперацыяй. Ці гатовыя вы рызыкнуць?»
  Я глыбока ўздыхнуў. «Ісус! Вы шмат просіце». — Так і трэба, — цвёрда сказаў ён. «Такі падрыхтаваны афіцэр, як вы, павінен быць у стане выйсці з дзіравай англійскай турмы з адной рукой, звязанай за спіной. Але ты не, чорт вазьмі! Сядзіш на дупе і чакаеш, пакуль да цябе прыйдуць Брэйкеры
  незалежна ад таго, колькі часу ім спатрэбіцца, каб пачаць. Ты, чорт вазьмі, разумееш мяне? застаецца чакаць?' Я паглядзеў у яго фанатычныя вочы і ласкава сказаў: «Я разумею. Не хвалюйся, я не адступлю зараз. Я даў табе слова».
  Ён глыбока ўдыхнуў і расслабіўся. «Дзякуй, Стэннард». Ён усміхнуўся мне. — Я не хваляваўся за цябе — ва ўсякім разе, не надта.
  «Мне нешта было цікава», — сказаў я. «Маўнтбатэн агледзеў турмы пасля таго, як Блэйк паляцеў. Гэта было даволі даўно. Чаму такая раптоўная спешка?» Макінтош працягнуў руку і стукнуў люлькай аб ствол грушы. — Добрае пытанне, — сказаў ён. «Перш за ўсё, уплыў справаздачы Маўнтбатэна пачынае знікаць. Калі з'явілася справаздача і турмы пачалі ўзмацняць меры бяспекі, кожны сацыёлаг і супрацоўнік службы прабацыі зароў ад абурэння - і вы не пачуеце, як я скажу, што яны памыляліся. Турму можна разглядаць дваяка: як месца пакарання і як магчымасць рэабілітацыі. Раптоўнае ўзмацненне жорсткасці мер давала мала шанцаў на рэабілітацыю. Рэфарматары крымінальна-выканаўчай сістэмы пісалі, што гэта нанесла не менш за дзесяць гадоў шкоды за паўгода».
  Ён падняў плечы. «Мабыць, яны маюць рацыю, але гэта не мая сфера. Мяне не цікавяць звычайныя зняволеныя - мая сфера - Лонсдэйлы і Блэйкі. Калі вы іх зловіце, вы можаце зрабіць дзве рэчы: паставіць іх да сцяны і страляць у іх або выкінуць у сметніцу. Аднак вы саджаеце іх у турму не для таго, каб пакараць або палепшыць іх, а каб не дапусціць іх да абарачэння з-за таго, што яны ведаюць».
  Яго адказ не меў нічога агульнага з тым, што я пытаўся, таму я штурхнуў яго. «І? Чаму такая спешка?» «У іх вялікая рыба на кручку», — сказаў ён. «Самы вялікі з тых, што былі злоўлены. Бог ведае, што Блэйк быў добрым уловам, але гэта акула ў параўнанні з Блэйкам - і ён не можа ўцячы. Я прасіў прэм'ер-міністра аб спецыяльнай турме для такіх зняволеных, але ён адмовіў
  ішоў супраць яго палітыкі. Таму Слэйд трапляе ў адзін са звычайных следчых ізалятараў, але як спецвязень». — Слейд! Я задуменна сказаў: «Ніколі пра гэта не чуў». "Ён у шпіталі", - сказаў Макінтош. «Калі мы яго схапілі, ён атрымаў кулю ў сцёгны. Калі ён ачуняе, яго будуць судзіць, і калі б мы выносілі прысуды, як у некаторых штатах ЗША, ён атрымаў бы пяць тысяч гадоў. Як цяпер ідуць справы, нам давядзецца трымацца за яго каля дваццаці гадоў - пасля гэтага гэта не будзе мець вялікага значэння». «Дваццаць гадоў! Тады ён павінен ведаць шмат». Макінтош павярнуў да мяне скрыўлены пагардай твар. «Ці можаце вы сабе ўявіць, што расеец — Слэйд — расеец — можа стаць другім па велічыні начальнікам галоўнага аддзелу брытанскай сакрэтнай службы, які адказвае за контрвыведку па ўсёй Скандынавіі. Усё зроблена, і сэр Дэвід Тагарт, той пракляты дурань, які яго прызначыў, быў павышаны - цяпер ён лорд Тагарт з месцам у Палаце лордаў. Ён фыркнуў. Але ён не будзе выступаць з прамовамі і не будзе галасаваць. Калі ён ведае, што для яго добра, ён назаўжды будзе трымаць язык за зубамі».
  - Што мне да Слэйда? Я спытаў.
  "Я паспрабую наблізіць цябе да яго", - сказаў ён. «А гэта азначае парушэнне закону. Тое, што ведае Слэйд, - гэта чысты дынаміт, і я парушаю ўсе ангельскія законы, пачынаючы з садаміі, каб захаваць гэтага вырадка там, дзе яму належыць». Ён захіхікаў і стукнуў мяне па руцэ. «Мы не збіраемся парушаць законы матухны Англіі, Стэнард; мы іх затопчам».
  Я крыху ўзрушана сказаў: «Цяпер я разумею, чаму прэм'ер-міністр не хацеў вас слухаць!»
  - Так, - нядбайна сказаў Макінтош, - гэта зрабіла б яго саўдзельнікам, а ён занадта джэнтльмен, каб пэцкаць рукі. Да таго ж, яго сумленню было б цяжка пераварыць». Ён паглядзеў на неба і задуменна сказаў: «цікаўныя істоты, гэтыя палітыкі». Я сказаў: «Вы ведаеце, што гэта за дрэва?» Ён павярнуўся і паглядзеў на гэта. «Не, я гэтага не ведаю». — Гэта груша, — сказаў я. «Калі аперацыя не атрымаецца, я застануся ні з чым
  грушы, але потым смажаныя. Проста паглядзіце на гэта ўважліва».
  
  4
  Мяркую, можна назваць Макінтоша патрыётам, але дзіўным. Сапраўдных патрыётаў у наш час засталося няшмат; з патрыятызму стала модна здзекавацца - з яго жартуюць сатырычныя перадачы, а для натоўпу, джэт-сэта, яго ўвогуле не існуе. І паколькі Патрыёты вельмі слабыя, з імі нельга занадта шалець. Для выпадковага назіральніка Макінтош меў дзіўнае падабенства з фашыстам, які фарбуецца ў поўсць; яго богам была Англія — не Англія зялёных лугоў і прыемных прасёлкавых дарог, велічных будынкаў і мітуслівых гарадоў, а Англія як ідэя, як увасабленне дзярж. Яго погляды грунтаваліся на перакананнях Платона, Макіявелі і Кромвеля, якія, калі падумаць, не так ужо і далёкія ад перакананняў Мусаліні, Гітлера і Сталіна.
  Але было і больш, як я даведаюся пазней, хоць і значна пазней. Працы было шмат, а часу на яе не так шмат. Я вывучаў умовы ў паўднёваафрыканскіх турмах з дапамогай турэмнага ахоўніка і для гэтай нагоды выдаваў сябе за сацыёлага. Ён параіў мне прачытаць працу Германа Чарльза Босмана, якая была непатрэбная, бо я гэта ўжо зрабіў. Босман, магчыма, лепшы англамоўны аўтар Паўднёвай Афрыкі, ведае ўсё пра ўмовы ў турмах - ён адседзеў за забойства свайго зводнага брата, і ён вельмі выразна напісаў пра свой вопыт у цэнтральнай турме Прэторыі - Прэторыі Тронк, як яе там называюць - дзе Рырдэн і зручна, таксама адбыў пакаранне.
  Я таксама вывучыў судзімасць Рырдэна, узятую з файлаў Vorsterplein. Фактаў у тым файле было няшмат, а падазрэнняў - чортава куча. Рэардэна судзілі толькі аднойчы, і тое за адносна нязначнае правапарушэнне, але падазрэнні супраць яго не былі памылковымі. Яго падазравалі практычна ва ўсіх злачынствах, якія існуюць, ад узлому да кантрабанды наркотыкаў, ад узброенага рабавання да незаконнай куплі золата. Ён быў рознабаковай фігурай, са сталёвымі нервамі і вельмі разумным; яго бязладныя і нечаканыя змены ў злачыннай дзейнасці ўтрымалі яго ад праблем. Ён быў бы добрым агентам разведкі.
  Гэта прымусіла мяне смяяцца. Магчыма, Макінтош меў рацыю, калі казаў, што Рырдэн вельмі падобны на мяне. У мяне не было ілюзій адносна сябе і таго, што я раблю. Гэта была брудная справа, у якой было дазволена ўсё і без пачуцця гонару. Я быў добры ў гэтым, гэтак жа, як Рырдэн быў бы - калі б хто-небудзь думаў завербаваць яго. Там мы стаялі - птушкі - Макінтош, Рырдэн і Стэнард.
  Макінтош быў заняты на больш высокім узроўні - цягаў за нітачкі ў Паўднёвай Афрыцы. Па тым, як людзі пачалі танцаваць, як марыянеткі, я мог дакладна меркаваць, ці меў ён рацыю, калі казаў, што прэм'ер-міністр даў яму «пэўныя льготы». Гэта была контрразведка на дыпламатычным узроўні, і мне было цікава, што такое quid pro quo - што мы зрабілі для паўднёваафрыканцаў, каб атрымаць такое супрацоўніцтва, не задаючы ніводнага пытання?
  Паступова я ператварыўся ў Рырдэна. Іншая прычоска зрабіла вялікае значэнне, і я звярнуў вялікую ўвагу на трансваальскі акцэнт, акцэнт золатаздабыўных гарадоў. Я вывучаў фатаграфіі Рырдэна і пераняў яго манеру апранацца і паставы. Было шкада, што ў нас не было яго фільмаў, тое, як хтосьці рухаецца, гаворыць пра многае. Я проста павінен быў паставіць на гэта азартную гульню.
  Аднойчы я сказаў Макінтошу: «Вы сказалі, што ў мяне мала шанцаў сустрэць каго-небудзь з таварышаў Рырдэна ў Англіі, таму што я буду вольны толькі на кароткі час. Усё гэта вельмі добра, але ў мяне значна больш шанцаў сустрэць каго-небудзь з яго таварышаў у турме, чым на Оксфард-стрыт».
  Макінтош выглядаў задуменным. 'Гэта праўда. Я магу зрабіць наступнае
  Я загадаю праверыць усіх у вашай турме, і кожны, хто калі-небудзь быў у Паўднёвай Афрыцы, будзе пераведзены. Іх ніколі не можа быць шмат, і гэта зніжае рызыку. Я ўпэўнены, што прычыну пераводу ніхто не заўважыць — зняволеных этапуюць пастаянна». Ён нястомна трэніраваў мяне. — Як завуць твайго бацьку? «Джозэф Рырдэн». «Прафесія?»
  «Шахцёр - на пенсіі».
  "Імя вашай маці?"
  «Маргарыта».
  'Дзявочае прозвішча?'
  «Ван дэр Остхуйзен».
  «Дзе ты нарадзіўся?»
  «Кранштэйн».
  «Спатканне?»
  '28 мая 1938 г.'
  – Дзе вы былі ў чэрвені 1968 года?
  «У э... Кейптаўне».
  «Які гатэль?»
  «Сядзенне Артура».
  Макінтош сунуў мне палец пад нос. «Няправільна! Гэта было ў лістападзе таго ж года. Гэта павінна палепшыцца». «Калі б давялося, я мог бы выйсці з гэтага пытання», — сказаў я.
  «Магчыма. Але гэта павінна быць нудная праца - ніякіх расколін, якія трэба залатаць. Але вернемся да вучобы».
  Я зноў сунуў нос у файлы, крыху раздражнёны. Божа мой, ніхто не павінен быў памятаць усё сваё жыццё да хвіліны. Але я ведаў, што Макінтош меў рацыю. Чым больш я буду ведаць пра Рырдэна, тым бяспечней я буду.
  Нарэшце ўсё скончылася, і Макінтош збіраўся з'ехаць у Англію. Ён сказаў: «Тут міліцыя крыху хвалюецца за вас; яны задаюцца пытаннем, чаму мы абралі вас на працу. Яны здзіўляюцца, як я мог так хутка дамагчыся, каб аўстралійскі імігрант гуляў за Рырдэна. Я не думаю, што ты зможаш вярнуцца сюды зноў». — Яны будуць пра гэта гаварыць?
  «Ні пра што не гавораць, — пазітыўна сказаў ён, — ёсць толькі некалькі высокапастаўленых людзей, якія ведаюць пра вас, і яны не ведаюць, як гэта працуе, — вось чаму яны сталі такімі цікаўнымі. Але гэта ўсё звышсакрэтна, дыпламатычны ўзровень, усё таемна, і паўднёваафрыканцы ў гэтым добрыя. Яны ведаюць, што такое бяспека. Што тычыцца сярэдняга і ніжэйшага звяна паліцыі, яны будуць здзіўлены, калі Рырдэна зловяць у Англіі, але яны ўздыхнуць з палёгкай і забудуць пра яго на некалькі гадоў».
  Я сказаў: "Калі вы маеце рацыю наконт Брэйкерс, яны будуць старанна мяне правяраць тут, у Паўднёвай Афрыцы". - Гэта можа працягвацца доўга, - упэўнена сказаў ён, - ты добра зрабіў, Стэннард. Ён усміхнуўся. «Калі ўсё скончыцца, напэўна, медаль атрымаеш. Перакінемся парай слоў з тымі, хто мае дачыненне — страхавой кампаніяй, чалавекам, якога мы рабуем, і гэтак далей. Міністр дасць табе поўную адпусту, і на табе нават плямы не застанецца». "Калі мы можам", сказаў я. «Калі нешта пойдзе не так, мне застануцца праклятыя грушы». Я паглядзеў яму проста ў вочы. «Я хачу больш пэўнасці. Я ведаю, што вы без розуму ад бяспекі - і гэта правільна. Вы гэта арганізавалі, а пра аперацыю ведаюць тры чалавекі - вы, я і яшчэ нехта. Я хачу ведаць, хто гэты "нехта", на ўсялякі выпадак, калі з табой нешта здарыцца. У мяне будуць вялікія непрыемнасці, калі цябе зб'е аўтобус».
  Ён думаў. — Вы маеце рацыю, — сказаў ён, — гэта мой сакратар. — Ваш сакратар, — сказаў я безвыразна.
  "Так, місіс Сміт - выдатны сакратар", - сказаў ён. «Вельмі эфектыўна. На дадзены момант яна вельмі інтэнсіўна працуе над справай». Я кіўнуў. - Ёсць яшчэ нешта, - сказаў я. «Я разглядаў магчымасці. Што адбудзецца, калі я вызвалюся без Слэйда?» «Тады, вядома, вы пойдзеце за Брэйкерс». "Што, калі Слейда вызваляць, а мяне не?"
  Макінтош паціснуў плячыма. «Гэта не будзе вашай віны. Давядзецца пакінуць гэта нармальным уладам.
  Не тое каб мне гэта вельмі падабаецца».
  «А што ты думаеш на гэты конт», — сказаў я. «Выкажам здагадку, што мы з Слэйдам вызваленыя. Што тады?» "Ах, я разумею, што вы маеце на ўвазе".
  «Вось на што я спадзяваўся. Што важней? Знішчыць Брэйкераў або адправіць Слейда назад у турму?'
  Хвіліну ён памаўчаў. «Слейд, відавочна, самы важны, але было б нядрэнна, калі б вы абодва выконвалі заданні, калі з'явіцца магчымасць. А наконт вяртання Слэйда, выкарыстоўвайце ўласнае меркаванне. Калі ён памрэ, я не пралью слязу. Важна, каб Слэйд не быў выпушчаны з поля зроку - ён не павінен перадаваць свае звесткі трэцім асобам». Ён хутка зірнуў сваімі бледна-блакітнымі вачыма ў мой бок. «Мёртвыя людзі не размаўляюць».
  Так вось і ўсё. Загад забіць Слэйда - калі я палічу патрэбным. Я пачаў разумець агаворкі прэм'ер-міністра адносна Макінтоша. Прыручанага ката не вельмі прыемна мець у хаце. Ён з'ехаў у Англію на наступны дзень, і я рушыў услед праз два месяцы ў адказ на чарговы ліст ад Люсі. Рабаванне было наладжана.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  VI
  
  1
  Я ўтаропіўся на брэндзі ў сваёй шклянцы. Я доўга думаў і не выпіў ні кроплі. Час выпіўкі скончыўся і прыйшоў час думаць. І мне было пра што падумаць.
  Усё прайшло так, як планаваў Макінтош. Злачынства, суд, турма, Слэйд - і Брэйкерс. Потым усё пайшло не так. Яны былі высокакваліфікаванай бандай і клапаціліся пра бяспеку, як і любая прафесійная спецслужба. Тут я быў, уціснуты ў іх арганізацыю, як цвік у шыне, і не бліжэй да знішчэння банды, чым я быў у Паўднёвай Афрыцы.
  Гэта быў той пракляты шпрыц у фургоне, які рухаўся, і павярнуў усё на іх карысць. Я не чакаў ні такога, ні такога захопу. Тым не менш, я мог зразумець іх пункт гледжання; яны працавалі па прынцыпе «каму што трэба ведаць», і таму, хто ўцёк, не трэба было ведаць, як ён уцёк — толькі тое, што ён сапраўды ўцёк. Гэтая група была занадта добрай, каб быць праўдай. І я страціў Слейда.
  Гэта было самае страшнае. Макінтош павярнуў бы мне шыю, калі б я калі-небудзь мінуў Болхуфд. Яго інструкцыі былі неадназначнымі, але яснымі; калі была хоць нейкая верагоднасць страціць Слейда, я павінен быў яго забіць. Я мог перарэзаць яму горла тупым кухонным нажом, калі ён спаў, або задушыць кавалкам электрычнага шнура ад настольнай лямпы. Я не рабіў ні таго, ні іншага. Вядома, калі б Слейда забілі аднойчы ноччу, я быў бы трупам на наступную раніцу, але гэта была не прычына, па якой я гэтага не зрабіў. Я ўзважыў шанцы і зрабіў некаторыя здагадкі - што мы са Слэйдам пойдзем наперад разам; што ў мяне яшчэ ёсць шанец уцячы і ўзяць з сабой Слейда; што мая вокладка ўсё яшчэ была ў бяспецы. Ні адно з гэтых здагадак не апраўдалася, і цяпер усё было ў руінах. Я ляжаў на ложку, паклаўшы рукі пад галаву, і думаў, як яны выявілі памылковую асобу. Болхофд спрабаваў пераканаць мяне, што ён ведае, што я не Рырдэн, параўноўваючы гэта з адбіткамі пальцаў Рырдэна, якія былі ў файлах на Форстэрплэйне. Я ведаў, што гэта абуральная хлусня, таму што я асабіста замяніў адбіткі пальцаў Рырдэна ў тым самым файле на свае ўласныя, а Макінтош стаяў і назіраў, і кожны адбітак, які выйшаў з гэтага файла, павінен быў супадаць з маім.
  Калі Болхофд ведаў, што я не Рырдэн, я ўпэўнены, што гэта было не з-за маіх адбіткаў пальцаў - дык навошта ён спрабаваў мяне падмануць?
  Я глыбока задумаўся і спрабаваў адну гіпотэзу за другой. Напрыклад: Болхофд проста падазраваў, што я не Рырдэн - ён блефаваў у надзеі, што я зразумею? Я не звар'яцеў. Мне ўдалося прымусіць яго заняць такое становішча, калі ён павінен будзе зняць адбіткі пальцаў. Я добра ведаў, што ў яго іх няма, і калі б яны былі, яны б дакладна супадалі з маімі. Гэта была адна з многіх магчымасцей, але ўсе яны зводзіліся да аднаго - або Болхуфд быў упэўнены, што я не Рырдэн, або ён проста падазраваў. І ў абодвух выпадках праблема была ў тым, як, чорт вазьмі, ён даведаўся. Дзе я зрабіў памылку?
  Я ў думках прааналізаваў свае дзеянні з моманту прыбыцця ў Англію, але не знайшоў слабых месцаў. Я не зрабіў нічога, ні словам, ні справай, што магло б падарваць маё прыкрыццё і выклікала непрыемнае падазрэнне, што адбылася ўцечка - слабасць бяспекі.
  Я падумаў пра Макінтоша. Гэта быў цвёрды, бязлітасны, падступны вырадак, які прадаў бы ўласную бабулю, каб зрабіць мыла, калі б гэтае мыла можна было выкарыстоўваць, каб згладзіць спуск Дзяржаўнага карабля. Я з раздражненнем паківаў галавой. Гэта было вельмі перабольшана, паказваючы, што я стаміўся, але ў гэтым была доля праўды. Калі б Макінтош лічыў, што яму спадабаецца рызыкаваць маёй бяспекай, ён зрабіў бы гэта без ваганняў.
  Я глыбока задумаўся над гэтым, а потым адхіліў гэтую магчымасць на час, бо не бачыў у гэтым сэнсу. Потым была звышэфектыўная Люсі Сміт, якой Макінтош вельмі давяраў і пра якую я нічога не ведаў. Вядома, былі і іншыя магчымасці; абодва маглі неўсвядомлена раскрыць маю прыкрыцьцё, офіс мог быць разграблены зацікаўленай трэцяй асобай і г.д.
  Я пайшоў у ванную і абліў твар халоднай вадой. Да чорта падступныя шляхі Макінтоша! Тое, што мне трэба было зрабіць цяпер, гэта знайсці спосаб выбрацца з гэтай пасткі. Я павінен быў менш думаць пра гэта як Я апынуўся тут, і больш пра гэта як каб выйсці.
  Я выцер твар, вярнуўся ў спальню і сеў за стол, каб агледзець свой арсенал. Навучаны агент на маёй пасадзе робіць сваю зброю з падручных рэчаў, калі і дзе толькі можа. У мяне, напрыклад, было трохразовае харчаванне з перцам на стале. У маёй кішэні ляжаў лісток паперы, у якім было дастаткова перцу, каб асляпіць чалавека, які мог бы спатрэбіцца, калі надарылася б адпаведная магчымасць.
  Крыху падумаўшы, я падышоў да гардэроба і дастаў шкарпэтку, якую напалову напоўніў зямлёй з кожнага з кветкавых гаршкоў, выстаўленых на падаконніку. Я ўзважыў шкарпэтку, пакруціў яе і стукнуў аб далонь. Гэта гучала задавальняюча. Ён быў не такі добры, як мяшок з пяском - менш цяжкі, - але я мог з ім абысціся. Ёсць шмат спосабаў выбрацца з замкнёнага пакоя. Вы можаце стрэліць - калі ў вас ёсць стрэльба. Вы можаце падпаліць пакой, але гэта рызыкоўна; няма ніякай гарантыі, што вы выйдзеце, і гэта можа мець катастрафічныя наступствы - я заўсёды чытаю з захапленнем пра падпаленыя матрацы, але лепш не буду рызыкаваць. Вы можаце выкарыстоўваць розныя формы падману, але я не думаў, што гэтых хлопцаў лёгка падмануць; Я ўжо спрабаваў
  Болхофд прымусіў мяне прагуляцца па двары, і ён не паддаўся.
  Гэта вярнула мяне да Болхуфа і да таго, што менавіта ён зрабіў, калі ўвайшоў у пакой. Ён быў вельмі асцярожны; дзверы адчыніліся, і ён увайшоў, ён зачыніў за сабой дзверы, заўсёды павернуўшыся да дзвярэй спіной. Чалавек па той бок дзвярэй заўсёды замыкаў іх. Болхофд заўсёды стаяў да мяне перадам. Я крыху паэксперыментаваў - спрабаваў зразумець яго - але ў мяне так і не атрымалася. Пры сабе таксама меў пісталет. Калі ад гэтага залежыць ваша жыццё, такія дэталі вылучаюцца і, як бы старанна ні быў скроены касцюм, вы заўсёды ўбачыце пісталет. Так што мне прыйшлося паспрабаваць зайсці ззаду Болхуфа і збіць яго шкарпэткай, поўнай вільготнай глебы. І для гэтага патрабавалася хітрасць - ён павінен быў паверыць, што я перад ім, а на самой справе я быў ззаду. Паколькі я не гіпнатызёр, я на самой справе не бачыў, як гэта зрабіць, але я ўсё роўна разабраўся ў праблеме.
  Праз некаторы час я пайшоў у ванную і спусціў ваду ва ўнітазе. Ланцуга не было, гэта быў адзін з тых сучасных нізкіх бункераў, якія кіруюцца кароткім рычагом. Потым я пайшоў на паляванне за шнуром. На самой справе мне спатрэбіўся клубок вяровак, але яго ў мяне не было, таму давялося імправізаваць.
  Выключальнік святла ў ваннай дзейнічаў у адпаведнасці з патрабаваннямі будаўнічых нормаў, з дапамогай выключальніка на столі, ад якога трывалы шнур звісаў на вышыню рукі. Гэта было добра прыкладна на паўтара метра. Начны свяцільня меў шнур у разетцы на плінтус за ложкам, шнур быў двухжыльны, абцягнуты пластыкам і правады былі скручаны паміж сабой. Калі я адлучыў драты, у мяне быў добры кавалак шнура.
  На туалетным століку была лямпа, якая забяспечвала яшчэ большую даўжыню, але ўсё роўна недастатковая, таму я быў вымушаны звярнуцца да іншых крыніц. Мой халат быў махровы і меў пояс на завязцы. Я разблытаў гэты шнур на некалькі нітак, якія зноў спляцеў, і нарэшце мне было дастаткова. На самай справе было дастаткова дроту, каб зрабіць пятлю - гэта праўда, не так эфектыўна, як дрот для піяніна, - але я не мог скардзіцца на гэта.
  Я зрабіў пятлю на канцы доўгага шнура і прымацаваў яе да ручкі бачка; затым я правёў шнур праз ванную пакой, уздоўж сцен спальні, а затым прама да дзвярэй. Некалькі шківаў спатрэбіліся б, але замест гэтага я выкарыстаў ізаляваныя клямары, якія трымалі электрычны провад, і спадзяваўся, што яны вытрымаюць. Гэта было не так.
  Лёгка пацягнуў, і нічога не адбылося. Мацнейшае нацягванне дало той жа вынік, і клямар саскочыў з плінтуса. Гэта зусім не спрацавала.
  Я вярнуўся ў ванную і зноў спусціў ваду ва ўнітазе, націскаючы на рычаг як мага менш. Гэта было відавочна занадта туга, каб сцягнуць імправізаваны шнур; Трэба было прыдумаць нешта іншае. Я некаторы час разглядаў цыстэрну, а потым зняў вечка, агаляючы вантробы - паплавок і ўсё, што з ім ішло, - вынайдзены тым незаспяваным геніем Томасам Крэперам. Націск на рычаг уніз прымусіў поршань падняцца, і я выказаў здагадку, што менавіта трэнне ў гэтым механізме ўскладняла рух рычага. Я думаў, што калі б я мог адлучыць ручку і працаваць непасрэдна з пагружным награвальнікам, гэта спрацавала б.
  Праз паўгадзіны я быў гатовы паўтарыць спробу. Я зрабіў шнур даўжэйшым, адарваўшы кавалак прасціны; гэта было відаць, але ў ваннай гэта не мела значэння. Я пакінуў дзверы ў ванную прыадчынены і вярнуўся на свой пост на іншым канцы вяроўкі. Я ўзяў яго, хутка памаліўся і пацягнуў з паступова нарастаючай сілай.
  У прыбіральню цякла вітальная і шумная бруя вады. Я адпусціў шнур і ўважліва агледзеў пакой, каб пераканацца, што ўсё на месцы, што нішто не магло выдаць план Болхеду, калі ён увайшоў. Усё было акуратна і акуратна, акрамя ложка, які я прыбраў. Я ўзяў аркуш там, дзе ўжо была адарваная палоска, і разарваў яго далей на доўгія палоскі. Я мог бы выкарыстаць гэта. Потым я зноў заслала ложак.
  Трэба было зрабіць яшчэ некалькі спраў. Я адчыніў шафу і паглядзеў на змесціва. Быў акуратны цёмна-шэры гарнітур, спартыўная куртка са штанамі незвычайнага колеру і пара карычневых туфляў. Я не ведаў, дзе я знаходжуся - у вёсцы ці ў горадзе - калі я з'яўляўся ў горадзе, касцюм больш падыходзіў; але калі б я апынуўся ў сельскай мясцовасці, касцюм кідаўся б у вочы на ўсе кіламетры, з іншага боку, больш нефармальная вопратка была б недарэчнай нават у горадзе. Таму я абраў спартыўную куртку з аксэсуарамі. Я таксама ўзяў капялюш і плашч.
  Раней я быў у бегах і даведаўся, што самыя цяжкія рэчы ў цэлым - гэта, здавалася б, простыя дзеянні мыцця і выглядаць збольшага разумна. Калі б мая барада была іншага колеру, чым мае валасы, я б прыцягнуў да сябе ўвагу - тая бландынка папярэдзіла мяне галіцца два разы на дзень. Гэтую праблему незабруджвання - гэта тое, што паліцыя добра ведае, і, шукаючы збеглага зняволенага, яна рэгулярна правярае ўсе грамадскія прыбіральні на станцыях і ў буйных гатэлях.
  Такім чынам, я ўзяў брытву, кавалак мыла, ручнік і мочалку - усё гэта ідэальна змясцілася ў кішэнях плашча, не надта выпіраючыся. Я няшчыльна накруціў свой дрот і засунуў яго ў павязку капелюша. Кожны варты яго імя паліцэйскі прызнае такую рэч; Калі б у мяне быў вобшук, то гэта было б непрыкметна — адразу б кінулі.
  Гэта датычылася і гарматы - калі б я змог дастаць артылерыю Болхофда. Гэта прывяло мяне да іншай праблемы. У якой ступені я меў права выкарыстоўваць агнястрэльную зброю ў выпадку неабходнасці?
  Культ Джэймса Бонда спарадзіў шмат глупстваў. Няма падвойных лічбаў O і «дазволу на забойства». Наколькі я ведаў, у мяне ўвогуле не было нумара, акрамя, магчыма, нумара справы, як і ў любога іншага супрацоўніка; ва ўсякім разе, да мяне ніхто ніколі не звяртаўся ні па нумары 56, ні па іншым нумары - нават 0056. А афіцэры не павінны выкарыстоўваць грамадскія вуліцы ў якасці ціра. Гэта не азначае, што афіцэры ніколі не забіваюць, але яны забіваюць толькі па загадзе і пры старанна вызначаных абставінах. Забойства суперніка ацэньваецца вельмі дрэнна; гэта робіць шмат беспарадку і непапраўна. Звычайна ёсць іншыя спосабы прымусіць кагосьці замаўчаць, амаль такія ж эфектыўныя.
  Але часам гэта трэба зрабіць, і тады для гэтага прызначаецца агент. Я не ведаю, ці азначае гэта тое самае, што дазвол на забойства; у любым выпадку, гэта не дае агульнай ліцэнзіі сеяць неабмежаваную смерць і праклён. Вы пакідаеце занадта шмат невытлумачальных тэл, якія валяюцца вакол, і Сакрэтная служба больш не сакрэтная.
  Макінтош не казаў мне забіваць нікога, акрамя Слэйда, і гэта звычайна азначала ніякіх «няшчасных выпадкаў». Такія несанкцыянаваныя смерці вядомыя ў бізнэсе як «няшчасныя выпадкі», і любы паліцэйскі, які дастаткова дурны, каб выклікаць такую аварыю, будзе хутка пакараны за ненадзейнасць і некампетэнтнасць. Афіцэр паліцыі, які пакідае пасля сябе след трупаў, выкліча невымоўнае жах у тых маленькіх шкляных офісах у Уайтхоле з гэтымі нявіннымі і падманлівымі імёнамі на дзвярах.
  Фактычна ўсё круцілася вакол спрадвечнага маральнага пытання - калі нехта мае права забіваць іншага? Я разгадаў гэта, працытаваўшы прыказку «Забі або заб'юць!» Калі б я быў у небяспецы, я б забіў у мэтах самаабароны - інакш не стаў бы. Я забіў толькі аднаго чалавека ў маім жыцці, і гэта пакінула мяне смяротна хворым на працягу двух дзён.
  Памятаючы пра гэта, я пачаў будаваць планы падпалу. Пры вобыску ў шафе з напоямі былі знойдзены паўтары бутэлькі паўднёваафрыканскага каньяку, амаль поўная бутэлька скотчу, такі ж джын і паўбутэлькі Drambuie. Некалькі эксперыментаў паказалі, што каньяк і драмбуі найбольш гаручыя, хоць і не такія лютыя, як хацелася б. Я пашкадаваў, што не аддаў перавагу рому - на рынку ёсць некаторыя добрыя 100% рэчы, якія мне цяпер добра паслужылі б - хаця Бог ведае, што гэта робіць са слізістай страўніка. Потым я лёг спаць і заснуў сном праведніка.
  
  2
  На наступную раніцу сняданку не было. Замест таго, каб Таафе ўвайшоў, штурхаючы каляску перад сабою, ён прыйшоў з пустымі рукамі і павёў вялікім пальцам у бок дзвярэй. Я паціснуў плячыма і выйшаў з ім з пакоя. Здавалася, гульня скончылася.
  Мяне спусцілі ўніз і пайшлі па калідоры ў цёмны пакой, дзе я падпісаў чэк. У калідоры я прайшоў міма пары звычайных тыпаў, якія нервова сядзелі на краі сваіх крэслаў, нібы яны былі ў прыёмнай стаматолага. Яны глядзелі на мяне без асаблівай цікавасці, калі я ішоў міма іх у пакой, дзе мяне чакаў Болхофд.
  У яго былі халодныя вочы. «У вас была ноч, каб падумаць, — сказаў ён, — а цяпер прыдумайце сваю гісторыю, містэр, кім бы вы ні былі».
  Я пайшоў у атаку. — Дзе тыя адбіткі пальцаў?
  — У нас тут такога няма, — коратка сказаў ён. – Ва ўсялякім разе, больш не трэба.
  «Я ўсё яшчэ не разумею, пра што ты кажаш, — сказаў я, — і калі ты думаеш, што я ўсю ноч раскручваў нейкую фантастычную гісторыю толькі дзеля таго, каб дагадзіць табе, ты ўсё яшчэ больш вар'ят, чым я думаў. У мяне не так шмат спраў, але ў мяне ёсць нешта лепшае». Я сказаў яму чыстую праўду.
  Ён выдаў няўхвальны голас. «Вы хлусіце. Няўжо яшчэ не дайшло, што ўсё скончылася? Ёсць толькі адна дробязь, якую мы хацелі б ведаць - ваша асоба». Ён жаласліва паківаў галавой. «Мы ведаем, што вы не Рырдэн.
  Усё, што мы хочам ведаць, гэта хто ты, д'ябал». Чаму ён так хацеў гэта ведаць? У мяне была нейкая ідэя. Калі б я не быў Рырдэнам, ён хацеў ведаць, ці сур'ёзна я прапаў без вестак. Гэта важнае веданне, калі вы плануеце кагосьці забіць. Я быў важны? Ці былі ў мяне важныя сувязі? На каго я працаваў? І чаму? Ён хацеў бы атрымаць адказ на ўсе гэтыя пытанні.
  Ён быў па-чартоўску ўпэўнены, што я не Рырдэн; гэта было даволі трывожна. Я глыбока ўздыхнуў. «Я Джозэф Рырдэн. Па словах Косгроўва, вы вельмі старанна праверылі маё паходжанне, перш чым вызваліць мяне з турмы. Чаму гэты раптоўны паварот, Болхофд? Вы спрабуеце пазбавіцца ад сваіх абавязкаў?»
  «Не называй мяне Болхедам», — агрызнуўся ён на мяне. «Мне не патрэбныя адбіткі пальцаў, каб сказаць вам, што вы не Рырдэн, таму што вы самі гэта даказалі. У калідоры вы прайшлі міма пажылой пары, містэра і місіс Рырдэн з Бракпана, Паўднёвая Афрыка. Твой любімы стары бацька і твая любімая старая маці, ты брудная сволач, які ты ёсць. Вы не пазналі іх, і яны не пазналі вас».
  Я не мог шмат сказаць на гэта, таму трымаў язык за зубамі. Але мой страўнік моцна паваліўся.
  Сферхед паказаў зубы ў халоднай усмешцы. «Я сказаў, што ўсё скончылася, і я меў на ўвазе гэта. Мы ведаем пра Макінтоша ўсё, і няма сэнсу адмаўляць, што вы яго ведаеце. Мы ведаем усё пра гэтую разумную гульню, так што вам лепш падрыхтавацца сказаць праўду для змены!'
  На гэты раз я быў сапраўды шакаваны - і нездарма. Я адчуваў, што толькі што схапіўся за дрот высокага напружання, я проста спадзяваўся, што не бачу яго. Таму што той факт, што яны заўважылі маю памылковую асобу, можа азначаць шмат рэчаў, але выкрыццё Макінтоша было па-чартоўску сур'ёзным.
  Я сказаў: «Хто, чорт вазьмі, такі Макінтош?»
  - Вельмі добра, - ледзяным голасам сказаў Болхед. Ён паглядзеў на гадзіннік. «Я бачу, што мы павінны прыняць больш жорсткія меры, але, на жаль, у мяне запіс, і часу ўжо няма. Я даю вам дзве гадзіны на разважанні аб гэтых больш жорсткіх мерах; Запэўніваю вас, яны будуць вельмі непрыемнымі».
  Нягледзячы на тое, што я быў вельмі прыгнечаны, я ледзь не засмяяўся яму ў твар. Ён дзейнічаў як злыдзень у трэцяразрадным фільме. У яго не было прызначэння, і гэтыя дзве гадзіны павінны былі раздушыць мяне, пакуль я перажываў уяўныя катаванні ў сваёй свядомасці. І ён таксама не будзе адсутнічаць і дзве гадзіны; ён вернецца праз гадзіну, а можа, яго не будзе на тры гадзіны. Гэта было заклікана яшчэ больш павялічыць нявызначанасць сітуацыі. Болхофд быў аматарам, які, здавалася, атрымліваў свае ідэі падчас прагляду тэлевізара. Я лічыў, што ён быў бы занадта мяккім сэрцам, каб прымяніць катаванні, і што ён спадзяваўся, што я больш-менш спантанна ўпаду і пачну шалець.
  «Добра, — сказаў я, — калі вы хочаце, каб я прыдумаў гісторыю, я прыдумаю гісторыю. Мне спатрэбіцца дзве гадзіны, каб сабраць гэта».
  «Нам не патрэбна гісторыя, як вы так прыгожа выказаліся».
  Мы хочам праўды».
  — Але ж ты, чорт вазьмі, ведаеш праўду!
  Ён толькі паціснуў плячыма і паказаў мужчыну ззаду мяне, які вярнуў мяне наверх. Сям'я Рырдэнаў - калі гэта былі - зніклі з залы. Раптам мне прыйшло ў галаву, што Болхофд цалкам мог схлусіць пра гэта. Але факт заставаўся фактам: ён ведаў пра Макінтоша. Апынуўшыся ў спальні, я працягваў тое, што павінен быў рабіць. Я хутка пагаліўся і паклаў брытву і іншыя рэчы ў кішэні плашча. Я апрануўся і надзеў твідавы спартыўны пінжак, схапіў цяжкую шкарпэтку і заняў сваё месца за дзвярыма, трымаючы ў руцэ канец імправізаванага шнура.
  Мне прыйшлося чакаць доўга, і, здавалася, гэта былі гадзіны, але я павінен быў застацца там, тут жа, таму што ў гэтым выпадку час быў галоўным. Я агледзеў пакой, каб пераканацца, што ўсё ў парадку; усё было добра. Дзверы ў ванную былі крыху прыадчыненыя, але здавалася, толькі што зачыненыя; шнур, які праходзіць праз пакой, быў нябачны і не заўважыў бы выпадковы назіральнік.
  Мне заставалася толькі стаяць за дзвярыма і чакаць.
  Нягледзячы на тое, што гэта здавалася даўжэй, ён вярнуўся праз гадзіну - я меў рацыю ў гэтым прагнозе. Я пачуў шоргат галасоў па той бок дзвярэй і мацней сціснуў шнур. Як толькі я пачуў ключ у замку, я пачаў тузаць, усё больш націскаючы на клапан у бачку.
  Калі дзверы адчыніліся, туалет з моцным шумам зліў. Болхед увайшоў у пакой, адзін і асцярожна, але ён прыкметна расслабіўся, калі пачуў гук з ваннай. Ён зрабіў крок наперад і зачыніў за сабой дзверы; Я пачуў, як павярнуўся ключ, калі ахоўнік у калідоры зачыніў дзверы. Ён зрабіў яшчэ адзін крок наперад, не азіраючыся. Ён лёгка мог бачыць мяне, проста павярнуўшы галаву, але гэтая думка не прыходзіла яму ў галаву. У рэшце рэшт, я быў у ваннай, так?
  Гэта быў не я! Я вельмі моцна ўдарыў яго абцяжаранай шкарпэткай, нашмат мацней, чым ударыў паштальёна ў офісе NV Kindervreugd Speelgoed. Ён задыхаўся, і яго калені падгіналіся, але ён трымаўся на нагах і крыху павярнуў галаву, каб я мог бачыць, як ён раскрыў рот, калі ён задыхаўся і спрабаваў шалёна закрычаць. Я ведаў, што шкарпэтка не была вельмі эфектыўнай - не падобная на добры мяшок з пяском - таму я ўдарыў яго мацней, і яшчэ раз, каб убіць яму ў чэрап страту прытомнасці.
  Я злавіў яго, калі ён упаў. Я павінен быў пазбегнуць таго, каб ён ударыўся аб зямлю з стукам, які можна было пачуць звонку. Нават цяпер гэты неаднаразовы стук шкарпэткі, якая б'ецца па яго галаве, здавалася рэхам разносіўся па пакоі, і я на імгненне спыніўся; Пакуль я трымаў яго на руках, я чакаў, ці не адбудзецца што-небудзь.
  Нічога не адбылося, таму я з палёгкай апусціў яго на зямлю. Першае, што я зрабіў, гэта пацягнуўся да яго пісталета. Гэта быў акуратны плоскі аўтамат з дзевяццю патронамі ў магазіне, але нічога ў патронніку. Я бачыў гэта правільна; чалавек сапраўды быў дылетантам! Насіць пісталет, у якім няма чым страляць, усё роўна што хадзіць з кавалкам нікчэмнага металу. Які сэнс страляць з пісталета, які не можа стрэліць за долі секунды? Я перавярнуў магазін назад, адрэгуляваў нацяжэнне спускавога кручка з дакладнасцю да валасінкі, праверыў, што засцерагальнік спрацаваў, і паклаў яго ў кішэню. Увесь час я размаўляў услых. Ахоўнік звонку не хацеў чуць смяротнай цішыні.
  Я зняў з Болхофда куртку і зняў кабуру, якую ён насіў. Затым я звязаў яго, як калядны рулет, выкарыстоўваючы палоскі тканіны, якія падрыхтаваў загадзя. Я не забыўся сунуць яму ў рот кляп. Ён так цяжка дыхаў праз рот, што на імгненне я задумаўся, ці не задушыць яго кляп, але ён пачаў даволі гучна дыхаць праз нос, і я зразумеў, што ўдарыў яго не надта моцна. Акрамя маральных аспектаў, ён мне быў патрэбны жывы. Я мог бы яшчэ выкарыстоўваць яго.
  Я хутка абшукаў яго кішэні. Быў кашалёк, у якім, калі я адкрыў, былі бачныя краі пачка банкнот. Гэта было вельмі добра - мне спатрэбіліся б грошы. Я не стаў шукаць далей, а адклаў кашалёк разам з невялікім нататнікам, які знайшоў, і працягнуў пошукі. Я знайшоў жменю дробязі, якая знікла ў маёй кішэні, і некалькі запасных магазінаў для пісталета, якія таксама варта было страціць. Астатняе я пакінуў, за выключэннем кішэннага нажа і аўтаручкі, абодва яны маглі спатрэбіцца.
  Затым я пачаў рэалізоўваць астатнюю частку свайго плана. Я кінуў матрац на падлогу, блізка да дзвярэй і разрэзаў покрыва; Для гэтага я выкарыстаў зручны кішэнны нож Bolhoofd. Мне далі шмат цудоўнай лёгкаўзгаральнай баваўнянай падсцілкі для матрацаў, якую я склаў у вялікую кучу, каб запаліць, і паставіў бутэлькі з брэндзі і драмбуі ў межах лёгкай дасяжнасці.
  Потым я звярнуў увагу на Болхуфа, які толькі пачынаў папраўляцца. Ён крыху паварушыўся і выдаў цяжкі храп, які, калі б не кляп у роце, стаў бы стогнам. Я пайшоў у ванную, набраў у шклянку халоднай вады, вярнуўся і кінуў яму ў твар. Ён устрывожана фыркнуў і заміргаў вачыма.
  Напэўна, для яго было вялікім шокам, калі ствол яго ўласнай стрэльбы быў накіраваны яму ў галаву з невялікай адлегласці. Я пачакаў, пакуль усё асэнсуецца, а потым нядбайна сказаў: «Калі вы думаеце, што перад ударнікам няма кулі, вы памыляецеся. Калі вы хочаце бачыць свае мазгі на шпалерах, усё, што мне трэба зрабіць, гэта націснуць за вас на курок». Ён паморшчыўся і паспрабаваў адвярнуць галаву. З-за кляпа даносіліся прыглушаныя гукі. «Будзьце спакойныя, — сказаў я, — і з вамі нічога не можа здарыцца». Я бачыў, як працуюць мышцы яго рук, калі ён спрабаваў завязаць вяроўку на запясцях, завязаных за спіной. Калі ён скончыў змагацца, я сказаў: «Я збіраюся выбрацца адсюль, а ты мне дапаможаш». Вы можаце дапамагаць добраахвотна ці не, выбар за вамі. Я павінен вас папярэдзіць, што адзін няправільны крок з вашага боку можа азначаць вашу смерць. Вы якраз пасярэдзіне, і калі прагучаць стрэлы, вам, хутчэй за ўсё, прыйдзецца спыніць кулю».
  Я не стаў чакаць яго рэакцыі - гэта не мела асаблівага значэння - а надзеў плашч і капялюш, правяраючы кішэні, ці ўсё ў мяне ёсць. Потым я намачыў падшыўку матраца бутэлькамі спіртнога, якія шчодра разліў, пакуль у пакоі не пахла спіртзаводам.
  Я пайшоў да Болхуфа і адрэзаў яму шчыкалаткі. — Уставай — павольна!
  Ён, хістаючыся, падняўся на ногі, яму перашкаджала вяроўка на руках.
  Ён стаяў і пакорліва глядзеў на мяне; Я не мог прачытаць выраз яго вачэй. Я вырваў стрэльбу. «Ідзіце да дзвярэй і спыніцеся ў некалькіх футах ад іх. На вашым месцы я б не штурхнуў яго; гэта можа быць фатальным». Я паслухмяна рушыў наперад, узяў ягоны пінжак і павесіў яму на плечы так, што пустыя рукавы збіваліся ў пучок. За выключэннем кляпа ў роце і пустых рукавоў, ён выглядаў даволі нармальна - дастаткова нармальна, каб даць мне фору на долю секунды, калі дзверы адчыніліся. Хітрасць у тым, каб вывесці суперніка з раўнавагі, і ў патрэбны момант ахоўніку будзе на што паглядзець. Я чыркнуў запалкай і кінуў яе на кучу матраца, успыхнуўшы блакітным полымем. Гэта быў не вялікі пажар, але гэта было лепшае, што я мог даць у гэтых абставінах. Я назіраў, пакуль не з'явілася першае жоўтае полымя, а потым зазваніў у званок - знак таго, што Болхофд хоча выпусціць. Калі пстрыкнуў замок, я ўстаў прама ззаду і закрычаў на ўсю моц: "Агонь!"
  Я хутка рушыў услед, калі ён паваліўся ў калідор, і праз плячо ўбачыў здзіўлены твар ахоўніка, які вельмі павольна рэагаваў. У руцэ ён трымаў нейкую зброю, але вагаўся, калі ўбачыў, як да яго набліжаецца Шарагаловы, і мігатлівае святло полымя ў пакоі. Калі дзверы былі адчыненыя, струмень свежага паветра хлынуў у спальню і распаліў агонь. Думаю, ахоўнік мяне ўвогуле не бачыў.
  Я яшчэ раз моцна штурхнуў Болхеда, так што ён наткнуўся на ахоўніка, і яны абодва ўпалі на зямлю ў клубку канечнасцяў. Стрэліў пісталет і нехта закрычаў; мусіць, гэта быў ахоўнік, таму што ў Болхуфа ў роце быў кляп. Я пераскочыў цераз якія змагаліся целы і пабег па калідоры са стрэльбай у руках і адключаным засцерагальнікам. У калідоры былі драўляныя панэлі і дзверы з двух бакоў, якія я праігнараваў. У канцы была пляцоўка з лесвіцай, якая вяла ўверх і ўніз. я пайшоў у вышэй. Я вырашыў гэта напярэдадні вечарам. Дзіўна, але людзі, якія жадаюць уцячы з дому, заўсёды імкнуцца злезці ўніз усімі адразу - таму іх звычайна і ловяць. Я мяркую, што гэта інстынктыўная рэакцыя, але аддзел, які мяне навучаў, шмат працаваў, каб выкараніць гэты від зла. Наверсе было не так ужо і раскошна - без драўлянай ашалёўкі - я прыйшоў да высновы, што тут размяшчаўся персанал, што азначала, што я павінен быў сачыць за Таафе, калі ён быў такім слугой, у чым я сумняваўся. Я ішоў хутка, стараючыся як мага менш шумець; знізу даносіліся ўсё мацнейшыя галасы. Заставацца ў калідоры стала занадта небяспечна, таму я нырнуў у бліжэйшы пакой са стрэльбай у руках.
  Дзякуй богу, у пакоі нікога не было, і я паспеў; нехта цяжкім, грукатлівым крокам пабег па калідоры. Я адамкнуў дзверы, падышоў да акна і выявіў, што знаходжуся па другі бок дома, бок, які не выходзіць на двор. Я ўпершыню ўбачыў наваколле дома. Выгляд быў прыемны — пагостыя сельгасугоддзі і лясы з блакітна-зялёнымі гарамі за імі. Прыкладна праз кіламетр па дарозе ехаў аўтамабіль. Там ляжала свабода.
  Больш за паўтара года я не бачыў нічога, акрамя каменных сцен, і ўсё, што маглі бачыць мае вочы за гэты час, было не далей, чым у некалькіх футах. Гэты пробліск краявіду раптам выклікаў у мяне камяк у горле, а сэрца моцна закалацілася. Няважна, што неба зацягнула хмарамі і што ад нечаканага парыву ветру кроплі дажджу білі ў акно. Там я быў бы вольны, і ніхто не мог бы мяне спыніць.
  Я падышоў да дзвярэй і прыслухаўся. Сітуацыя ўнізе рабілася хаатычнай, і здавалася, што пажар, які я распаліў, выйшаў з-пад кантролю. Я адамкнуў дзверы, прыадчыніў іх і пачуў, як Болхофд крычыць: «Да д'ябла з гэтым агнём - я хачу Рырдэна». Таафе, спусціся да ўваходных дзвярэй; Дылан, ты ідзі праз чорны ход. Астатнія будзем абшукваць дом».
  Глыбокі голас сказаў: «Яго няма наверсе». Я толькі што прыйшоў адтуль». — Добра, — нецярпліва сказаў Болхед, — застаецца толькі гэты паверх. Таафе быў унізе лесвіцы і таксама не бачыў яго. Спяшайся!'
  Нехта іншы сказаў: «Святая Марыя, паглядзі на гэта! Хата гарыць выключана .'
  'Няхай гарыць. Калі Рырдэн уцячэ, нам тут больш няма справы.
  Я выйшаў у калідор і паспяшаўся прэч ад лесвіцы. Я кінуўся за вугал і падышоў да задняй лесвіцы. Я спусціўся хутка, ад хуткасці залежала, ці спушчуся раней, чым пошукавікі разыдуцца. І я таксама паспеў, заднія дзверы былі адчыненыя насцеж, і перад імі стаяў толькі адзін чалавек. Гэта павінен быў быць Дылан.
  На шчасце, ён не глядзеў у мой бок, калі я спускаўся па задняй лесвіцы, а глядзеў у бок шырокай дарожкі, якая вяла да пярэдняй часткі дома. Я пракраўся ў калідор, трымаючыся далей ад яго вачэй, і нячутна ўздыхнуў з палёгкай. Несумненна, я мог бы адолець Дылана, але не без шуму, і гэта прыцягнула б за мной усю зграю. Першыя дзверы, якія я адчыніў, былі ў працоўную шафу — яна мне была непрыдатная, бо ў ёй не было акна. Затое другія дзверы адкрывалі доступ у добра абсталяваную кладоўку з рассоўным акном. Я ціхенька зачыніў дзверы і паспрабаваў адкрыць акно, якое, відаць, не выкарыстоўвалася гадамі; гэта затрымалася. Калі я адчыніў яго, ён трывожна застагнаў і загрукатаў, і я спыніўся, каб праверыць, ці пачуў Дылан. Але не было чуваць нічога, акрамя моцнага стуку наверсе.
  Я зноў паспрабаваў адкрыць акно, і нарэшце я адчыніў яго, не больш чым на 10 цаляў, роўна столькі, каб прапусціць мяне. Я пралез галавой наперад і апынуўся сярод крапівы; на шчасце, задняя дзверы была засланена вялікай бочкай ад дажджу. Я пацёр хворыя рукі і агледзеўся. Я адчуў сябе крыху прыгнечаным, калі ўбачыў высокую каменную сцяну, якая, відаць, акружала ўвесь дом. Адзіная брама, якую я бачыў, знаходзілася прама насупраць адчыненых задніх дзвярэй, і калі б я паспрабаваў уцячы такім чынам, Дылан абавязкова мяне выявіў бы.
  Я адчуў, як па маёй шыі цячэ струмень вады. Цяпер пайшоў мацнейшы дождж, што мяне задавальняла. Вецер быў моцны, і парывы дажджу стукалі па падворку. Калі б я мог трапіць на адкрытае поле, у мяне быў добры шанец сысці, таму што дрэнная бачнасць была на маю карысць.
  Але гэта было не так дрэнна, што Дылан не ўбачыў мяне з задняга ходу, калі я ішоў да варот.
  Дажджавая бочка не збірала шмат дажджу; ён быў зусім гнілы і непрыдатны, таму што адна з жэрдак аслабла. Я ўзяў яго і задуменна ўзважыў у руцэ. Ніхто, і
  Менш за ўсё Дылан чакаў, што я зноў зайду ў дом; адным з найважнейшых аспектаў ваеннай навукі з'яўляецца атака з нечаканага крыніцы. Я схапіўся за паліцу абедзвюма рукамі, падкраўся да задніх дзвярэй, а затым ступіў унутр, не заўважаючы гэтага.
  Дылан пачуў, як я падыходжу, і, напэўна, заўважыў страту святла, калі я заблакіраваў уваход. Але не адразу азірнуўся. — Вы знайшлі яго? — спытаў ён. Калі ён убачыў, хто гэта, вочы вылупіліся. У яго не было шмат часу, каб зрабіць што-небудзь з гэтым, таму што я замахнуўся на яго кіем і ўдарыў яго ёю ў бок галавы. Яго галава была цвярдзейшай за дошку, якая была настолькі гнілой, што раскалолася на дзве часткі - але дастаткова цвёрдай, каб збіць Дылона.
  Пакуль ён яшчэ падаў, я пабег да варот; па дарозе я выпусціў пакінуты кавалак вагонкі. Брама была незамкнёная, і я хутка праехаў і пайшоў па вільготнай прасёлкавай дарозе. Гэта было не вельмі прыемна; гэтая дарога была занадта адкрытай. Я пабег налева, пакуль не знайшоў варот, што вялі ў поле. Я пераскочыў праз яго і нырнуў у сховішча жывой загарадзі. Дождж капаў з палёў капелюша мне на твар, калі я азіраўся і спрабаваў успомніць, як выглядаў пейзаж з акна наверсе. Перасякаючы гэтае поле, я прывяду да лесу, за якім ляжала дарога, якую я бачыў. Я ўспрыняў гэта спакойна і не азірнуўся. Толькі апынуўшыся ў лесе, я спыніўся, каб пераканацца, што за мной ніхто не гоніцца. Нічога не паказвала на тое, што пачалася пагоня: мне здалося, што я ўбачыў клубок чорнага дыму над домам, але я мог памыляцца з-за праліўнога дажджу.
  Я дабраўся да іншага боку лесу, прайшоў праз вароты і выйшаў на дарогу. Але перш чым я дайшоў да варот, я зноў пачуў той грукат капытоў разам з грукатам і прыемным свістам. Я адчыніў вароты і паглядзеў на дарогу. Праязджаў плоскі воз, запрэжаны аслам, а на будцы сядзеў чалавек, які трымаў лейцы і свістаў, як дрозд. Некалькі слоікаў, напэўна, з малаком, грукнулі на фурманцы ззаду.
  Я назіраў, як машына праязджала міма, спрабуючы зразумець, у якой я краіне. Асліны вазок выглядаў па-гішпанску, але крый Божа, у Гішпаніі такіх ураганаў не было, хіба што над гішпанскім збожжам. Я глядзеў, як машына знікае ўдалечыні, і заўважыў, што нават не магу сказаць, на якім баку яна знаходзіцца, таму што яна цягнулася прама пасярэдзіне.
  Я павярнуўся і паглядзеў на другі бок дарогі. Удалечыні я бачыў, як набліжаецца аўтобус, а праз дарогу — чалавек, які чакае на прыпынку. Я ўбачыў аўтобус, які спыняўся злева ад дарогі, і мог быць упэўнены, што ўсё яшчэ знаходжуся ў Англіі. Я адчуў сябе яшчэ больш упэўнена, калі перайшоў дарогу, а мужчына павярнуў да мяне бліскучую рыжую галаву фермера і сказаў: «Цудоўная раніца, праўда?» Я кіўнуў, і з палёў майго капелюша пасыпаўся дождж. «Так». Потым мая ўпэўненасць у сабе моцна падарвалася, таму што, зірнуўшы на знак аўтобуснага прыпынку, я ўбачыў, што ён напісаны на дзвюх мовах, англійскай і яшчэ адной мове, і гэтая другая мова была напісана нават не лацінскім шрыфтам, а дзіўнымі літарамі, якія я усё яшчэ памятаю, што ніколі не бачыў іх, хоць яны выглядалі смутна знаёмымі. Аўтобус пад'язджаў павольна. З таго месца, дзе я стаяў, я мог бачыць дах і верхні паверх дома, з якога цяпер падымаўся чорны дым. Я зноў перавёў позірк на аўтобус і адчайна хацеў, каб сука крыху пайшла далей. Я адчуваў сябе страшэнна ўразлівым.
  Імпульсіўна палез у кішэню і дастаў адтуль грошы, якія ўзяў у Болхуфа. Першая манета, на якую я паглядзеў, відавочна была капейкай, але дакладна не англійскай. На ім была курыца з куранятамі, а пад ёй адно слова дзіўным напісаннем - слова, якое я нават не мог прачытаць. Я перавярнуў манету і ледзь не выпусціў яе ад здзіўлення. На гэтым баку была арфа і надпіс дзіўным пісьмом, але цяпер я мог яго прачытаць. Там было напісана: «Eire — 1964». Дарагі Божа, я быў у Ірландыі!
  
  OceanofPDF.com
  VII
  
  1
  Аўтобус спыніўся, і я крыху расслабіўся, таму што цяпер мяне не будзе відаць з дому. Аднак я быў настолькі заняты сваім адкрыццём, што забыўся паглядзець на пункт прызначэння на пярэдняй частцы аўтобуса. Такія дурныя памылкі могуць забіць цябе, і я адчуваў сябе праклятым дурнем, калі сеў. Я дастаў кашалёк Болхофда з кішэні і хутка паглядзеў на купюры. Большасць былі банкнотамі ў 5 брытанскіх фунтаў, але таксама было некалькі ірландскіх фунтаў, я ўзяў апошнія, бо не ведаў, ці прымаюцца тут англійскія грошы. Кандуктар праходзіў міма, і я падняў фунтавую купюру. «Да канца», — сказаў я вельмі проста.
  «Вось, — сказаў ён, — гэта два з паловай шылінгі». Ён даў мне картку і адлічыў рэшту ў мяне на руцэ. Я трымаў яго ў руцэ і, калі ён працягваў, я глядзеў на манеты. Палова была брытанцамі; здавалася, што грошы ў кашальку Болхофда можна лёгка выкарыстоўваць.
  Вось я быў на шляху "да канчатковай кропкі", не ведаючы, дзе гэта можа быць. Гэта было зусім смешна! Я глядзеў на пейзаж і не бачыў нічога, што казала б мне, што я за д'ябал. Ірландыя! Што я ведаў пра Ірландыю? Я мог бы даць адказ, не задумваючыся - практычна нічога! Для мяне Ірландыя была адной са старонак атласа, якую я прапусціў. Ірландцы былі вясёлым народам, які любіў увязвацца ў бойкі. Я цьмяна ведаў пра рэвалюцыю і грамадзянскую вайну - чорных і смуглявых і ўзброенае паўстанне - але гэта было даўно, хоць я нядаўна чытаў пра інцыдэнты ў Паўночнай Ірландыі.
  Аўтобус спыніўся, у яго ўвайшлі некаторыя пасажыры. Не паспеў ён ад'ехаць, міма нас праехала пажарная машына, якая з вой сірэнай і на велізарнай хуткасці ехала ў другі бок. Усе ледзь не паварочвалі шыі, каб паглядзець на машыну; Я ўсміхнуўся. Падчас уцёкаў я пачуў стрэл і нехта закрычаў; верагодна, у хаце быў нехта з агнястрэльным раненнем, сітуацыя, якую Болхуфд не мог так проста растлумачыць.
  Аўтобус хістаўся, едучы бог ведае куды. Мы праходзілі праз горад пад назвай Кратло, што гучала не вельмі па-ірландску, але там была стрэлка, якая паказвала ў іншы бок на Банрэці, і гэта гучала нашмат лепш. Над галавой праляцеў вялікі рэактыўны самалёт — пасажырскі самалёт — які зніжаўся па вялікім крузе, губляючы вышыню і, відаць, гатовы дзесьці прызямліцца. Аднекуль у мяне ў галаве ўзнікла назва - аэрапорт Шэнан. Гэта быў нацыянальны аэрапорт Ірландыі, але я не ведаў, дзе ён павінен быў знаходзіцца.
  У спіс неадкладных спраў я дадаў яшчэ адну рэч — карткі.
  Мы паехалі далей, і праз кроплі дажджу прасвечвала сонца, ствараючы вясёлку. Зараз мы мінулі яшчэ некалькі дамоў і іпадром – успомнілася чароўная назва – Лімэрык. Дык вось я быў! Гэта не мела вялікага значэння: усё, што я ведаў пра Лімерык, гэта рыфмы, і адзінае, што я ведаў, было пра дзяўчыну з Аўстраліі. Але гэта аказаўся вялікі ажыўлены горад, і за гэта трэба было быць удзячным, у такім горадзе я лёгка мог знікнуць з вачэй.
  Я выйшаў, не дайшоўшы да цэнтра горада, і кандуктар дзіўна паглядзеў на мяне - але гэта магло быць маім уяўленнем. Прычына, па якой я выйшаў, заключалася ў тым, каб знайсці даволі вялікую кнігарню, якая магла б даць мне тое, што мне больш за ўсё патрэбна - інфармацыю. Хапала і гэтага. Існаваў шэраг даведнікаў на выбар і неверагодная колькасць карт ад пешаходных да атласаў у тоўстых пераплётах. Я пакінуў даведнікі з маляўнічымі мясцінамі і рэзідэнцыямі літаратараў такімі, якімі яны былі, і абраў невялікі шрыфт, кароткі і інфарматыўны даведнік. Яшчэ набыў аўтамабільную карту, якая змяшчалася ў кішэню, нататнік, пачак канвертаў і газету. Я заплаціў грашыма Болхофда. Я аднёс гэты скарб у суседнюю буфет і ціхенька сеў з кубкам слабой гарбаты і некалькімі нясвежымі парэчкавымі галубцамі - гэта была такая буфет.
  Карта падказала мне, што Лімэрык знаходзіцца ў канцы канала Шэнан і, як я падазраваў, не вельмі далёка ад аэрапорта Шэнан. Дом, з якога я ўцёк, знаходзіўся на поўнач ад Лімерыка, недзе паміж Сіксмайлбрыджам і Кратло, вельмі зручным для Болхуфа і яго каманды, не больш чым у пятнаццаці хвілінах язды ад аэрапорта.
  Я наліў яшчэ кубак цёплай гарбаты, адкрыў газету і ўбачыў, што Слэйд і Рырдэн усё яшчэ былі ў навінах, нават на першай старонцы, але гэта магло быць таму, што інспектар Браншыл прыбыў у Дублін, што, відаць, было мясцовай першай паласой навін. На ім быў паказаны фотаздымак, на якім ён выходзіў з самалёта, і калі яго спыталі, што ён чакаў адкрыць, ён сціснуў сківіцы і сказаў: «без каментароў». Інспектар Форбс толькі што вярнуўся ў Лондан з паездкі ў Брусэль і паведаміў: «Вынікаў няма».
  Слэйд, вядома, прыцягнуў найбольшую ўвагу ў газетах; шпіён больш звяртаецца да пачуццяў грамадскасці, чым звычайны злодзей каштоўнасцяў. Але, мяркуючы па тым, як скакалі Браншыл і Форбс, пра мяне не забыліся. Гэтыя двое былі выбраны таму, што ведалі мяне ў твар і, здавалася, ім трэба было шмат падарожнічаць, бо Рырдэна бачылі на востраве Мэн, на Лазурным беразе, у Остэндэ, Манчэстэры, Вулверхэмптане, Амстэрдаме, Берген і Мідл Уолоп. Мне было цікава, ці быў сяржант Джэрвіс такім жа занятым. Сталовая была пустая, так што я змог дастаць кашалёк. Спачатку палічыў грошы, што было важна, бо без іх я далёка не заеду. Усяго было 78 фунтаў, у асноўным купюры ў пяць фунтаў; вельмі вітаем. Было яшчэ і англійскае пасведчанне кіроўцы, г.зн яшчэ больш вітаем. Я хацеў заставацца мабільным, што азначала, што мне трэба было арандаваць машыну, а гэта было немагчыма без пасведчання кіроўцы. Яно было зарэгістравана на Рычарда Алена Джонса, што прагучала для мяне крыху фальшыва, але гэта магло быць сапраўдным імем. Дзесьці павінны быць людзі па імі Джонс; Інакш чаму б усе хацелі ўвесь час прыкідвацца гэтымі хлопцамі?
  Быў таксама ліст, якому я не бачыў канца, таму што ён быў напісаны на замежнай мове. Я адчуў смак слоў на сваім языку, і мне здалося, што я адчуў слабы славянскі гук; але я лёгка мог памыліцца; мая спецыяльнасць - усходнія мовы. Я некаторы час разважаў над гэтым, а потым акуратна адклаў ліст, не мудруючы. Тонкі сшытак быў больш цікавы, таму што тут і там былі адрасы — некалькі ў Ірландыі, некаторыя ў Англіі, а іншыя ў Францыі, Італіі і Іспаніі. У мяне быў шок, калі я знайшоў адрас шатландска-англасаксонскай холдынгавай кампаніі; Макінтош цалкам раскрыўся. Было два ірландскія адрасы: адзін у Рэспубліцы Ірландыя ў горадзе пад назвай Клонгласс у Канэмары, а другі ў Белфасце. Абодва месцы былі вельмі далёка ад Лімерыка, а Белфаст знаходзіўся за мяжой у Ольстэры. Гэта было не так шмат, каб працягваць, але гэта было ўсё, і я павінен быў гэтым задаволіцца.
  Я заплаціў за гарбату, папрасіў і атрымаў жменю дробязі. Я пайшоў шукаць тэлефонную будку, што было няпроста, пакуль я не даведаўся, што ў Ірландыі яны зялёныя. У першую трапную камеру я не зайшоў, але запісаў нумар, а потым пашукаў іншую, адкуль пазваніў у Лондан у шатландцаў-англасаксонцаў. Прайшло толькі імгненне, перш чым я пачуў голас місіс Сміт: «Шатландска-англасаксонская холдынгавая кампанія». Яе голас гучаў цёпла і прыязна, але, магчыма, гэта было зманам - я паўтара года не размаўляў ні з адной жанчынай, акрамя той, якая мяне ўпівала.
  Я сказаў: "Ваш тэлефон, верагодна, праслухоўваецца". Знайдзіце бяспечную лінію і патэлефануйце на гэты нумар як мага хутчэй». Я даў ёй нумар другога сотавага і паклаў трубку, перш чым яна паспела адказаць.
  Магчыма, занадта асцярожна, але я хаджу як жывы доказ таго, што гэта лепшы спосаб. Да таго ж, калі яна патэлефанавала мне, мне не трэба было працягваць класці манеты ў слот, гэта магла быць доўгая размова. Я хутка вярнуўся да першай камеры і выявіў, што яна занятая, робячы брыдкую міну жанчыне за шклом, пакуль яна не пайшла. Я зайшоў унутр і пагартаў
  тэлефонны даведнік, пакуль я чакаў званка. Улічваючы абставіны, яна была вельмі аператыўная, праз дзесяць хвілін зазваніў тэлефон. Я ўзяў трубку і сказаў: «Стэннард».
  «Што вы робіце ў Лімэрыку?» Яе голас гучаў не так цёпла, як раней.
  — Якога чорта ты думаеш, што я тут раблю? — злосна сказаў я. — Я хачу пагаварыць з Макінтошам.
  – Ён недаступны.
  «Тады зрабі яго даступным», — агрызнуўся я на яе.
  На хвіліну стала ціха. «Ён у шпіталі, — сказала яна, — трапіў у аварыю».
  "О, сур'ёзна?"
  "Доктар больш не дае яму асаблівага шанцу", - сказала яна без тону. Я адчуў пустэчу ў жываце. «Ісус!» Я сказаў: "Гэта непрыгожа". Калі гэта адбылося?» 'Пазаўчора. Яго збілі на вуліцы».
  Кавалкі смяротнага пазла сталі станавіцца на свае месцы. Прыблізна ў той час Болхуфд Джонс быў упэўнены, што я не Рырдэн, а адрас Макінтоша быў у яго кнізе. «Гэта не выпадковасць, — сказаў я, — гэта было выяўлена». Голас місіс Сміт быў рэзкім. «Немагчыма!» — Што ў гэтым немагчымага? — люта спытаў я. – Толькі мы ўтрох ні пра што ведалі.
  — Я не, — запярэчыў я, — я проста страціў прытомнасць Брэйкера і запісаў адрас шатландца-англасакса ў яго нататнік. Вось чаму я думаў, што яны праслухоўваюць ваш тэлефон». Я глыбока ўздыхнуў. — Беражыце сябе, місіс Сміт. У мяне былі ўсе падставы сцвярджаць гэта, незалежна ад прыроднай чалавечнасці. Калі б Макінтош была мёртвая і Брэйкеры таксама дапамаглі ёй за вуглом, я быў бы ў парадку. Найменш непрыемнае, што магло здарыцца, гэта тое, што яны вярнулі мяне ў турму, каб адбыць рэшту пакарання, а збеглыя зняволеныя не атрымліваюць выліку за добрыя паводзіны і не вызваляюцца ўмоўна-датэрмінова. Было яшчэ. Як ні дзіўна, уцёкі не з'яўляюцца парушэннем закона, але за напад на ахоўніка мяне схопяць; Я ўдарыў галоўнага ахоўніка нагой па твары і зламаў яму нагу. Я б за гэта атрымаў яшчэ пяць гадоў.
  Без Макінтоша і місіс Сміт у мяне не было б магчымасці што-небудзь даказаць. Манія бяспекі і сакрэтнасці Макінтоша заб'е мяне. Я крыху апусціў трубку тэлефона, і з дынаміка пачулася карканне. Я прыклаў слухаўку да вуха і спытаў: «Што вы сказалі?»
  Яе голас стаў больш рэзкім. - Што здарылася са Слэйдам?
  — Яго няма, — стомлена сказаў я. «Бог яго ведае, дзе ён цяпер.
  Верагодна, у труме грузавога судна, якое накіроўвалася ў Ленінград. Усё пайшло не так, місіс Сміт.
  «Пачакай хвілінку», — сказала яна, і раптам наступіла цішыня, якая доўжылася хвілін пяць. Я заўважыў чалавека звонку, які нецярпліва стукаў нагой па зямлі і злосна глядзеў на мяне. Я ўтаропіўся ў адказ і павярнуўся да яго спіной.
  Місіс Сміт вярнулася да тэлефона. — Я буду ў аэрапорце Шэнан праз тры гадзіны. Вам што-небудзь трэба?»
  «Божа мой, так, — сказаў я, — грошы — шмат грошай; і новая ідэнтычнасць».
  «Лепш за ўсё зноў прыдумаць сябе, — сказала яна, — у мяне тут ваш чамадан з вашым адзеннем і вашым пашпартам. Я вазьму іх з сабой».
  «Трымайцеся далей ад офіса, - папярэдзіў я яе, - і будзьце асцярожныя, каб за вамі не сачылі. Ты ведаеш, як пазбавіцца ад ценю?»
  Яе голас быў халодны. «Я не з учарашняга дня. Выцягніце мяне з Шэнан праз тры гадзіны.
  «Гэта немагчыма. Аэрапорты не для людзей, якія ўцяклі. У маёй сферы працы занадта шмат людзей. І не забывайце, я ўцякаю ад паліцыі; Браншыл прыбыў сюды сёння раніцай». Я павярнуўся і паглядзеў на чаргу людзей, якія выстраіліся перад маёй камерай. — Едзьце на таксі да гатэля «Сэнт-Джордж» — я сустрэну вас на вуліцы. Магчыма, у мяне ёсць машына».
  — Добра — і грошы прынясу. Колькі вы хочаце?» «Столькі, колькі вы можаце атрымаць без лішніх праблем.
  Вы сапраўды паспееце за тры гадзіны?»
  «Калі ты не прымусіш мяне гаварыць, я зраблю», — з'едліва сказала яна і паклала трубку. Я паклаў трубку і адчыніў дзверы. Першы ў чарзе з'едліва сказаў: «а куды мы тэлефанавалі?» Аўстралія?
  «Не, — далікатна запэўніў я, — у Пекін». Я праштурхнуўся міма яго і пайшоў па вуліцы.
  
  2
  Арандаваць машыну аказалася нескладана - дастаткова было англійскага вадзіцельскага пасведчання. Арандаваныя машыны не зусім вядомыя сваёй імклівай прадукцыйнасцю, але я атрымаў у рукі Cortina 1500, досыць хуткі, каб пазбавіць мяне ад непрыемнасцей - або ўвязнуцца ў іх.
  Я дабраўся да гатэля St.-George рана і прыпаркаваўся на другім баку вуліцы прыкладна ў ста ярдаў. Прыехала некалькі таксі, але місіс Сміт некаторы час не было. Нарэшце яна прыйшла са спазненнем усяго на пятнаццаць хвілін. Яна стаяла на тратуары з двума валізкамі побач, калі таксі ад'ехала, і швейцар гатэля кінуўся ёй на дапамогу. Я ўбачыў, як яна грэбліва паківала галавой, і ён вярнуўся ў гатэль, расчараваны чалавек, а яна азірнулася. Я дазволіў ёй трохі пакіпець у мыльнай вадзе, мне было больш чым цікава даведацца, ці праявіць хто-небудзь да яе залішнюю цікавасць.
  Праз дзесяць хвілін я прыйшоў да высновы, што калі б я не падняў яе зараз, гэта зробіць нехта іншы; яна выглядала па-чартоўску прывабна ў гэтых вузкіх штанах, блузцы з адкрытым выразам і кароткім пінжаку; Я нырнуў у аўтамабільны паток, развярнуўся і спыніўся перад гатэлем. Я апусціў акно і сказаў: «Ці магу я вас падвезці, міс?»
  Яна нахілілася наперад, каб зазірнуць у машыну, яе зялёныя вочы былі злымі. 'Дзе ты быў?' - коратка сказала яна. «Я тут выглядаю як дурань. Мне ўжо трох хлопцаў давялося адвярнуць». «Вось такія ірландцы, — сказаў я, — яны не могуць зноў узяць мілую дзяўчыну
  стаяць. Залазьце, я выкіну чамаданы ў урну».
  Праз тры хвіліны мы выехалі з Лімерыка ў бок Кратло. Я сказаў: «Вы ў самы час». Вы павінны патрапіць у патрэбную плоскасць».
  Яна глядзела проста перад сабой праз лабавое шкло. «Я прыляцеў на сваім самалёце».
  «Божа, божа, — сказаў я, — Бясстрашны д’ябал Нябесны. Гэта можа быць карысна, але я не ведаю, для чаго». «Вы сказалі па тэлефоне нешта, што мне не спадабалася», — сказала яна. «Што тады?»
  «Вы казалі пра тое, што ўсё ідзе не так. Мне гэта зусім не падабаецца».
  «Мне таксама гэта не падабаецца, — сказаў я, — але ў нас не так шмат чаго рабіць, таму я не чакаю ад гэтага шмат чаго». — Чаму ты дазволіў Слейду ўцячы? — Не, — кажу, — забралі. «Вы павінны нешта змаглі зрабіць».
  Я кінуў хуткі погляд убок. — Табе было б лепш, каб я адрэзаў яму шыю, калі ён спаў? Яна ўзрушана паглядзела на мяне. — Ну, я… — яна спынілася. Я сказаў: «Так, лепшыя рулявыя на беразе». Гэтыя ўспышкі добрыя - лепшыя, чым мы калі-небудзь думалі. Слэйд думаў, што гэтая банда можа быць расейскай - прынамсі, падтрымоўванай Расеяй; магчыма, навучаны і выхаваны імі. Ясна адно, што яны не з'яўляюцца бандай звычайных злачынцаў».
  — Лепш раскажы мне ўсё, — сказала яна, — але спачатку скажы, куды мы едзем.
  «Я хачу ўбачыць дом, дзе мы апынуліся ў пастцы. Можа, нешта і зловім, але сумняваюся; апошняе, што я там чуў, гэта як начальнік крычаў, каб яны выйшлі з дому». Перавага ірландскіх дарог у тым, што на іх амаль няма машын, так што мы добра прасунуліся, настолькі добра, што я быў толькі на паўдарозе ў сваёй гісторыі пакут і пакут, калі мы наткнуліся на першую пажарную машыну.
  «Вось тут», — сказаў я і спыніўся на абочыне, даволі воддаль ад месца здарэння. Гэта была руіна. Місіс Сміт зірнула на пустую абалонку дома і сказала: «Я не ведаю, ці пакінула банда дом, больш падобна, што дом пакінуў іх. Чаму падпалілі?»
  — Не яны, а я, — сціпла сказаў я. Я высунуў галаву ў акно і спытаў у праязджаючага з боку дома веласіпедыста: «што здарылася?» Веласіпедыст, згорблены стары, хістаючыся ўправа і ўлева, рэзка спыніўся. - Агонь, - сказаў ён, бяззуба ўсміхнуўшыся мне. «Так, крыху нагадвае мне Riot». "Хто-небудзь пацярпеў?"
  'Сапраўды. Засталі аднаго з паноў пасярод хаты; добра зроблена.'
  — Гэта жахліва, — сказаў я.
  Стары нахіліўся і рэзка паглядзеў на мяне прыплюшчанымі вачыма. — Можа, твой сябар? «О не, — сказаў я, — я проста праходзіў міма і ўбачыў пажарныя машыны».
  — Натуральная цікаўнасць, — пагадзіўся ён. «Але там адбываецца нешта дзіўнае, так. У хаце былі і іншыя, але ўсе разбегліся. Гарда задаецца пытаннем, чаму». 'The гарда?'
  «Натуральны вораг усіх добрых людзей, — сказаў стары, — людзі ў сініх касцюмах». Ён паказаў на дарогу. «Вы называеце іх паліцыяй».
  Метраў за сотню стаяла міліцэйская машына — яе нельга было прапусціць, — і да яе падышоў афіцэр. Я зірнуў на місіс Сміт. «Працягнем, дарагі? Мы павінны быць у Роскамоне да вечара».
  — Роскамон, так? — сказаў стары. "Але тады вы на няправільным шляху".
  «У нас яшчэ ёсць сябры, якіх мы можам наведаць у Энісе», — сказаў я. Хлопец быў не ўчорашні.
  "О, тады вам трэба ісці прама". Ён зняў руку з борта вазка. «Поспехаў у Ірландыі — табе і тваёй прыгожай жонцы». Я ўсміхнуўся і адпусціў счапленне, мы паехалі павольна
  міма паліцэйскай машыны. Я спачатку паглядзеў у люстэрка і толькі калі ўбачыў, што ён не ідзе за намі, сказаў: «Калі яны зробяць дбайнае ўскрыццё, яны абавязкова натрапяць на тую кулю».
  — Ты яго забіў? - спытала місіс Сміт. Яе голас быў халодным і роўным, нібы пытаўся, ці добра я спаў. 'Не я. Больш-менш гэта быў няшчасны выпадак; ён увязаўся ў бойку». Я зноў паглядзеў у люстэрка. – Ведаеце, ён меў рацыю.
  «Хто меў рацыю?»
  «Той стары бос. Ты прыгожая.' Я не даў ёй часу раззлавацца, а адразу пайшоў далей. — Як Макінтош? «Я тэлефанавала перад тым, як сысці адсюль», — сказала яна. «Няма змен у стане». Яна павярнулася да мяне. — Вы не верыце, што гэта быў няшчасны выпадак? 'Як гэта адбылося?'
  «Ён пераходзіў вуліцу ноччу, у цэнтры.
  Той, хто яго ўдарыў, не спыніўся».
  - У той самы час, калі Джонс даведаўся, што я не Рырдэн, - сказаў я.
  – Я не думаю, што гэта быў няшчасны выпадак.
  — Але як яны даведаліся?
  - Я не казаў ім, так што гэта, напэўна, быў альбо ты, альбо Макінтош.
  - Гэта была не я, - хутка сказала яна. — І як гэта мог быць ён? Я паціснуў плячыма, і яна крыху памаўчала, потым павольна сказала: «Ён заўсёды быў вялікім суддзёй людзей, але...» Яна спынілася.
  «Але...?»
  «Але на рахунку ў швейцарскім банку было 40 000 фунтаў стэрлінгаў, і ў вас ёсць лік».
  Я паглядзеў убок. Яна глядзела проста перад сабой, яе цела скамянела, а на шчацэ свяцілася чырвоная пляма. «Гэтага ўсё яшчэ не хапала», — сказаў я. "Такім чынам, вы думаеце, што я прадаў вас Брэйкерсам, ці не так?" "У вас ёсць лепшае тлумачэнне?"
  — Не так шмат, — прызнаўся я. «Калі казаць пра грошы, колькі ў вас пры сабе?» – Ты гэта па-чартоўску спакойна ўспрымаеш. У яе голасе быў пранізлівы тон.
  Я ўздыхнуў і спыніў машыну на ўзбочыне. Я засунуў руку пад куртку і выцягнуў пісталет, які ўзяў у Джонса - ля ствала. Я прапанаваў ёй на далоні. «Калі ты так упэўнены, што я табе здрадзіў, нам лепш скончыць з гэтым адразу», — сказаў я. «Вось, вазьмі гэта і аддай мне маю долю».
  Убачыўшы пісталет, яна збялела, але адразу пачырванела і апусціла павекі, каб пазбегнуць майго позірку. - Прабачце, - ціха сказала яна, - я не павінна была гэтага казаць. — Можа, і добра, што ты гэта зрабіў, — сказаў я, — інакш ты працягваў бы пра гэта думаць. Нас засталося толькі двое, і калі мы не зможам давяраць адзін аднаму, мы нікуды не дзенемся. Вы ўпэўненыя, што не кінулі дзе-небудзь цьмянай падказкі пра аперацыю? — Безумоўна, — сказала яна.
  Я прыбраў стрэльбу. - Я таксама, - сказаў я, - так што застаецца Макінтош.
  "Я не магу ў гэта паверыць", - сказала яна.
  «З кім яшчэ ён размаўляў перад той так званай аварыяй?» Яна на момант задумалася. «Ён наведаў прэм'ер-міністра і лідэра апазіцыі. Яны абодва былі занепакоеныя адсутнасцю навін пра Слейда. Хутка будуць выбары, і прэм'ер-міністр палічыў, што лідэра апазіцыі трэба інфармаваць пра тое, што адбываецца».
  «Ці адсутнасць распрацовак», — сказаў я. «Я магу ўвайсці ў гэта - Slade не з'яўляецца палітычным прадметам спрэчкі. Хто-небудзь яшчэ? 'Так. Лорд Таггарт і Чарльз Уілер. Уілер з'яўляецца членам Палаты абшчын».
  - Я ведаю Тагарта, - сказаў я. — Калісьці ён быў начальнікам Слейда. Імя Уілер вярнула цьмяную памяць. — Пра што ён размаўляў з Уілерам?
  — Не ведаю, — сказала яна.
  — Калі б Макінтош расказаў каму-небудзь пра аперацыю, як вы думаеце, ён паведаміў бы вам? "Ён ніколі не хаваў ад мяне нічога, што я ведаю".
  Яна спынілася на імгненне, а потым сказала: "але ён трапіў у гэты няшчасны выпадак, перш чым паспеў са мной пагаварыць".
  Я круціў гэта зноў і зноў у сваім розуме, але безвынікова. «Я магу атрымаць хвост, калі буду называць вас місіс Сміт, і Люсі таксама не так. Што ёсць ваша імя?' «Добра, — прызналася яна, — ты можаш называць мяне Элісан». "Што нам цяпер рабіць, Элісан?"
  Яна рашуча сказала: — Мы праверым ірландскія адрасы, якія вы знайшлі ў буклеце Джонса. Спачатку ў Clonglass, а потым, калі спатрэбіцца, у Белфасце».
  «Гэта можа быць складана. Клонглас быў толькі згаданы, адрасу не было - толькі накрэмзаная нататка: «Адправіць Таафе ў дом у Клонглас».
  "Мы ўсё роўна стараемся, - сказала яна, - гэта не так далёка". 
  
  3
  У той вечар мы засяліліся ў атэль у Голуэі, але адразу ж паехалі ў Клонглас, які знаходзіцца прыкладна ў 40 км далей на захад ад узбярэжжа. Гледзячы на карту, мы паказалі, што гатэля на захад ад Голуэя, магчыма, няма, асабліва так позна ўвечары, таму мы не сталі рызыкаваць. Клонглас апынуўся пашырэннем дарогі з відам на невялікую галінку ўласна заліва. Хаты былі раскіданы тут і там, кожная з саламяным дахам, надзейна замацаваным ад парываў з захаду, і ў кожнай хаце ля дзвярэй была куча торфу для захопу.
  Я затармазіў і спыніўся. «Што нам цяпер рабіць? Як пачаць у такім месцы».
  Яна ўсміхнулася. «У мяне ёсць ідэя», — сказала яна і выйшла. Цераз дарогу цяжка ішла старая жанчына, апранутая з ног да галавы ў чорнае і з тварам, падобным да ссохлага зімовага яблыка. Элісан загаварыла з ёй, і мне пашанцавала б, калі б яна не пачала балбатаць на якой-небудзь замежнай мове.
  Як заўсёды, слухаючы размову на замежнай мове, было ўражанне, што яны абмяркоўваюць усё: ад цяперашніх рынкавых коштаў на бульбу да ваеннага становішча ў В'етнаме. Здавалася, гэта працягвалася і працягвалася, але праз некаторы час Элісан вярнулася, і старая аднавіла сваё цяжкае падарожжа. Я сказаў: «Я не ведаў, што вы размаўляеце па-ірляндзку».
  «О так, я размаўляю па-гэльску», — нядбайна сказала яна. 'Хадзем са мной.' Я ішоў побач з ёй. «Куды мы ідзем?» — Там, дзе плёткі, — сказала яна. «Вясковая крама». Я адразу пазнаў краму. Многа я бачыў у глушы Аўстраліі і ў больш аддаленых частках паўднёваафрыканскіх палёў. Калі я быў маленькім, гэта было тое, што мы называлі «крамой сінкеляў», крамай, дзе ў невялікіх гарадах прадаюцца самыя розныя рэчы ў невялікіх колькасцях. Але ў гэтай краме была яшчэ адна славутасць — бар. Элісан зноў пачала па-ірляндзку, і словы пранесліся ў мяне ў вушах, не заглыбіўшыся. Праз некаторы час яна павярнулася да мяне і спытала: «Вы п'яце віскі?» 'Сапраўды.'
  Я з зачараваннем глядзеў, як бармэн робіць усё магчымае, каб апусціць бутэльку ў шклянку. У Ірландыі віскі - гэта прыкладна дзесятая частка бутэлькі, і мужчыны - сапраўды высакародныя аматары. Элісан сказала: «Ёсць адзін для яго — яго завуць Шон О'Донаван. Ты з ім пагавары, а я пайду да баб на той бок крамы. Табе лепш за чаркай пагаварыць». — Пагавары з ім! Я сказаў: «гэта лёгка, але што мне рабіць, калі ён нешта адкажа?»
  «О, Шон О'Донаван размаўляе па-англійску», - сказала яна і адсунулася. - Так, - сказаў О'Донаван ціхім голасам. «Я ведаю англійскую. Я быў у брытанскай арміі падчас вайны». Ён паставіў шклянкі на прылавак. «Вы тут на адпачынку?» - Так, - сказаў я. «Трохі азірнуцца - падарожжа падарожжа. Цудоўная ў вас краіна, містэр О'Донаван.
  На яго твары прабегла ўсмешка. «Вы, англічане, заўсёды сачылі за гэтым», — з'едліва сказаў ён. Ён падняў шклянку і сказаў нешта па-ірляндзку, чаго я не зразумеў, але я зразумеў, і я адказаў пажаданьнем па-ангельску.
  Мы крыху пагутарылі з бармэнам пра тое, пра што звычайна гавораць у бары, і нарэшце перайшлі да цьвікоў, хоць і без галавы. «Я ўвесь час натыкаюся на сляды старога сябра тут, у Ірландыі, — выпадкова сказаў я, — але я яго яшчэ не сустракаў». Мне было цікава, ці быў ён дзесьці тут. Яго клічуць Джонс». Гэта прагучала па-дурному, але я ўсё роўна спытаў.
  «Ён не валіец, праўда?» — спытаў О'Донаван. Я ўсміхнуўся. «Я так не думаю. Ён ангелец». О'Донаван паківаў галавой. «Ніколі не чуў пра чалавека. Магчыма, у Вялікім доме, але яны, як правіла, трымаюцца пры сабе». Ён зноў паківаў галавой. «Яны робяць пакупкі ў Дубліне і не думаюць аб атрыманні прыбытку для мясцовых крамнікаў. Мой бацька рабіў, калі яшчэ займаўся гэтай справай. У свой час ён сапраўды пастаўляў Вялікі дом».
  Гэта гучала шматспадзеўна. Я спагадліва сказаў: «Мабыць, трохі сарказму?»
  Ён паціснуў плячыма. — Не тое каб гэты джэнтльмен тут часта бываў. Ён прыязджае толькі адзін-два разы на год - з Другога вострава, ведаеце.
  Мне спатрэбілася не менш за дваццаць секунд, каб зразумець, што О'Донаван меў на ўвазе Англію. «Значыць, гаспадар ангелец?»
  О'Донаван скоса зірнуў на мяне. «Здаецца, яшчэ адзін англічанін з вокам на трохі Ірландыі». Я паглядзеў на суровы твар О'Донавана і задумаўся, ці быў ён членам ira , здаецца, ён цярпеў ангельцаў толькі ў тым выпадку, калі яны заставаліся ў Англіі, хоць ён даволі прыемна балбатаў са мной. Ён падняў руку. «Я сказаў «здаецца», і я меў на ўвазе гэта, бо некалькі дзён таму я прачытаў у газеце, што ён зусім не ангелец».
  — Дык гэта той, чыё імя ў газеце? «А чаму не? Ён сядзіць у парламенце Іншага вострава. Хіба гэта не дзіўна, ён нават не ангелец?» — Вельмі дзіўна, — сказаў я. Я не ведаў, што шмат ангельскіх парламентарыяў, і гэта была слабая пазіцыя, таму я не ведаў, якім умовам вы павінны адпавядаць. "Што ён, калі ён не ангелец?"
  «Ну, я зусім забыўся пра гэта. Невялікая краіна дзесьці ў Еўропе, адкуль ён родам. Але ён багаты. Усе грошы свету, якія не належаць Кенэдзі, належаць яму. Ён прыязджае сюды з вялікай яхтай, яна цяпер стаіць на якары ў бухце і яна такая ж, як ангельская каралеўская яхта, калі не большая. Такога раскошнага судна вада тут яшчэ не бачыла». Багаты і замежны дэпутат! Не так шматабяцальна, як я спачатку падумаў, магчыма, інфармацыя мела каштоўнасць як кур'ёз.
  О'Донаван паківаў галавой. «Магчыма, містэр Уілер
  нават багацей, чым Кэнэдзі».
  Уілер!
  Кожная клетачка майго мозгу адразу прыцягнула ўвагу. Так звалі члена парламента, з якім Макінтош размаўляў за дзень да таго, як яго збіла машына. Я павольна стаўлю шклянку. — Давайце яшчэ, містэр О'Донаван.
  «Ах, гэта добрая думка», - сказаў ён. – Ты, здаецца, з газеты. Я хацеў нешта сказаць, і ён падміргнуў мне. — Маўчы, не трэба баяцца, што я скажу табе. У нас было больш журналістаў з Лондана — і адзін амерыканец — усе жадалі даведацца пра гэтага Ўілера ўсялякія рэчы, каб змясціць іх у газетах, але ніхто не быў такім разумным, як ты, прывёўшы ірландскую дзяўчыну, каб пагаварыць па-гэльску. "Я думаў, што гэта можа крыху дапамагчы", - сказаў я, шукаючы апраўдання.
  Ён нахіліўся праз бар і зазірнуў у краму, дзе Элісан ажыўлена балбатала з групай жанчын у чорных шалях. «Але яна не вывучыла мову тут, на захадзе, магчыма, у Уотэр-Лордзе».
  Здаецца, яна сказала, што адтуль, — насцярожана сказаў я. – Але цяпер яна жыве ў Дубліне.
  О'Донаван радасна кіўнуў, задаволены сваёй рацыяй. Ён узяў акуляры і спыніўся, гледзячы міма майго пляча. «Паглядзіце, хто ў нас там, гэта Сімас Лінч з Вялікага дома. Я не скажу табе, хто ты».
  Я павярнуўся і паглядзеў на чалавека, які падыходзіў да бара. Гэта быў смуглы ірландзец, чорны, як іспанец, высокі, худы і...
  мускулісты. О'Донаван паклаў нашы віскі на бар і сказаў: «Што гэта будзе, Сімас?»
  - Дай мне маленькую, - сказаў Лінч.
  О'Донаван узяў шклянку і павярнуўся, каб напоўніць яе, кінуўшы пытанне праз плячо. - Шэймас, калі твой лорд адпраўляецца на той вялікай лодцы? Лінч паціснуў плячыма. «Калі яму захочацца і не раней, Шон О'Донаван».
  О'Донаван паставіў шклянку перад Лінчам. Я ўбачыў, што маленькі ірландскі віскі быў памерам з ангельскі дубль.
  «О, як добра быць багатым, — сказаў ён, — і мець увесь час свету».
  Я сказаў: «Можа, Палата абшчын не збіраецца?» "Тады ён павінен размаўляць са сваімі выбаршчыкамі - а іх тут няма", - сказаў О'Донаван. Ён павярнуўся да Лінча: «гэты джэнтльмен праводзіць свой адпачынак у Ірландыі».
  Лінч паглядзеў на мяне. "Такім чынам, вы лічыце Ірландыю прыгожай краінай, ці не так?" Не тое, што ён сказаў, а тое, як ён гэта сказаў, выклікала ў мяне валасы на патыліцы; — у ягоным голасе ледзь хавалася пагарда. Я сказаў: "Так, я думаю, што гэта вельмі добра". «А куды ты цяпер ідзеш», — спытаў О'Донаван. Я раптам адчуў натхненне і распавёў сапраўдную гісторыю. «Мой дзед з боку маёй маці быў, я думаю, начальнікам гавані Слайга. Я іду туды, каб паглядзець, ці ёсць там члены сям'і». «О, — сказаў Лінч, — кожны ангелец, якога я сустракаю, гаворыць пра сваіх ірландскіх продкаў». Ён ужо не хаваў сваёй пагарды. «І ўсе яны кажуць, што ганарацца гэтым. Можна падумаць, што англійскі парламент павінен знаходзіцца ў Дубліне».
  Я амаль страціў кантроль, але мне ўдалося трымаць голас роўным. «Можа, у гэтым нешта ёсць. Магчыма, гэта таму, што ірландскія дзяўчаты не могуць знайсці тут добрых мужчын і таму вымушаныя з'язджаць за мяжу, - прахалодна сказаў я.
  Твар Лінча пацямнеў, і яго рука сціснула шклянку. Выпрастаўшыся са свайго становішча, абапёршыся аб барную стойку, О'Донаван рэзка сказаў: «Хопіць, Сімас». Нарэшце вы атрымліваеце тое, што заслугоўваеце, і гэта здараецца не так часта. Пастаўце шклянку назад або выпіце з яе. Тут нічога не разбіваецца, калі толькі бутэлька ў мяне ў руцэ, але ўверх дном».
  Лінч паглядзеў на мяне з выклікам, а потым павярнуўся да мяне спіной. О'Донаван сказаў, не вельмі выбачаючыся, "вы ж разумееце, што англічане тут не вельмі папулярныя".
  Я кіўнуў. — І нездарма, улічваючы тое, што я чуў. Але я не брытанец — я аўстраліец». Твар яго прасвятлеў. 'Гэта так? Я павінен быў заўважыць гэта па вашых прыемных манерах і паводзінах на гэту правакацыю. Вялікая краіна — вялікая».
  Я дапіў шклянку і ўбачыў, як Элісан кінула на мяне позірк «ідзі сюды». О'Донаван з ухвалай назіраў, як я за чатыры секунды збіў поўную ірландскую меру. Я паставіў пустую шклянку. — Прыемна пазнаёміцца, містэр О'Донаван, — сказаў я, — зайду яшчэ. — Нічога, — сказаў ён.
  Я падышоў да Элісан, якая стаяла каля дзвярэй. Калі я прайшоў міма Лінча, ён адсунуў нагу, але мне ўдалося пазбегнуць яго і працягваў ісці. Я не хацеў пачынаць бойку. Элісан адчыніла дзверы і выйшла на вуліцу. Я хацеў ісці за ёй, але адвярнуўся, калі ўвайшоў вялікі мужчына. Ён прайшоў міма мяне, а потым няўпэўнена стаў. Я ўцёк. Гэта быў Таафе, і хаця працэсы яго мыслення, магчыма, ішлі не так хутка, яны таксама не былі цалкам спыненыя. Пакуль ён ламаў галаву, як дзейнічаць, я выбег і схапіў Элісан за руку. «Да машыны, хутчэй, — настойліва сказаў я, — у нас бяда». Адна з рэчаў, якія мне падабаліся ў Элісан, - гэта яе хуткае разуменне. Яна не губляла часу, настойваючы на тлумачэнні, але адразу кінулася ўцякаць. Напэўна, яна была ў выдатнай фізічнай форме, таму што рухалася хутчэй за мяне, на сто метраў апярэджвала на дзесяць. Ззаду я пачуў тупат ботаў па зямлі, нібы нехта зараз гнаўся за мной, і я падумаў, што нехта быў Таафе. Ужо змяркалася, і святло згасала з заходняга неба, таму я не мог бачыць рыбалоўную сетку, раскінутую для прасушкі ў дваццаці ярдах перад машынай. Мае ногі заблыталіся ў сетцы, і я ўпаў наперад.
  Гэта палегчыла Таафе. Я чуў, як рыпнулі яго боты, калі ён імчаў да мяне, і скрыгат рухавіка, калі Элісан завяла машыну. Наступнае, што я зразумеў, гэта тое, што Таафе моцна ўдарыў мяне ботам. Драгунскі бот, напэўна, са сталёвымі наскамі, і адзін з іх са страшнай сілай упіўся мне ў бок. Ён не выдаваў нічога, акрамя цяжкага дыхання. Я адкаціўся на бок, адчайна спрабуючы вызваліць ногі, і яго нага прасвістала так блізка да маёй галавы, што я адчуў вецер. Калі б ён ударыў мяне па галаве, заслона можа ўпасці на Стэннарда - назаўжды. Матор машыны зароў, і мы стаялі на сонейку, калі Элісан уключыла далёкае святло. Я падняў вочы і ўбачыў Таафе, які ўзвышаўся нада мной, яго вусны адцягваліся ад зубоў у воўчай усмешцы і збіраліся для яшчэ аднаго ўдару. Я адкаціўся, як вар'ят, убачыў, як з боку машыны ляцела бруя агню, і пачуўся грукат, падобны да вільготнай петарды. Таафе выдаў здушаны, булькаючы гук і раптам паваліўся на мяне. Ён выдаваў страшныя гукі, калі я адкідваў яго. Ён курчыўся на зямлі, схапіўшыся за левае калена. Я сарваў з ног сетку і пабег да машыны. Дзверы з іншага боку ад кіроўцы былі адчынены, і Элісан нецярпліва круціла рухавік. Я ўваліўся, убачыў, як яна паклала маленькі пісталет у бардачок, і, перш чым я нават зачыніў дзверы, мы паехалі, развярнуўшы машыну, каб ледзь пазбегнуць Таафе, які курчыўся на зямлі. Я ахнуў: "Куды ты яго ўдарыў?"
  «У яго каленную чашачку», — сказала яна. Яе голас быў цвёрдым і халодным, быццам мы размаўлялі на стрэльбішчы. «Я думаў, што гэта лепш за ўсё. Ён спрабаваў цябе забіць».
  Я павярнуўся і паглядзеў. Нягледзячы на тое, што было цёмна, я ўбачыў, што нехта стаіць над Таафе. Гэта быў высокі, худы чалавек; цалкам мог быць Сімас Лінч.
  
  4
  - Уілер, - сказаў я задуменна. — Што вы пра яго ведаеце? Была наступная раніца, і мы сядзелі ў маёй спальні і снедалі. Калі кіраўніцтва лічыла, што гэта не адпавядае правілам, яны, вядома, не паказвалі гэтага; Улічваючы цяжкасці папярэдняга вечара, я не меў асаблівага інтарэсу ў тым, каб застацца ў адным месцы ў сталовай, адкрытай для ўсіх. Намазвала грэнкі мармеладам. «Дэпутат ад Усходняга Харлінгсдана, вельмі багаты, яго калегі-дэпутаты, як я чуў, яго не вельмі ўважаюць». — А іншаземец?
  Яна падняла бровы. «Я так веру. Але ён, напэўна, ужо быў у Англіі. Ён, вядома, натуралізаваны». «Ці можа такі чалавек стаць членам Палаты абшчын?»
  «Ах, так, было і больш», — прамовіла Элісан над тостам.
  «Прэзідэнт Амерыкі, напэўна, нарадзіўся там», — сказаў я. «А як наконт прэм'ер-міністра Англіі?»
  "Я не думаю, што для гэтага ёсць нейкія правілы, - сказала яна, - мне трэба праверыць".
  «Якая яго пазіцыя? Я маю на ўвазе палітыку. Ён міністр ці што?»
  «Паспрабуй ім раскалоць язык, але проста дэпутат». Я пстрыкнуў пальцамі. «Цяпер я ведаю, дзе я бачыў яго імя. Ён як бы падарваўся, калі мы з Слейдам уцяклі. Гаварылі пра «бандытаў на нашых вуліцах». Прынамсі, так я прачытаў у Sunday Times».
  - Так, - сказала Элісан, - ён быў даволі грубы ў Доме. Аднак прэм'ер-міністр выказаў яму вялікую заслугу». Я сказаў: «Калі тое, што я лічу правільным, ён павінен быць неверагодна жорсткім хлопцам». Слухай. Макінтош размаўляе з Уілерам, і яго збіваюць - кіроўца працягвае ехаць. Я бяру ў Джонса нататнік, дзе згадваецца Clonglass. У Clonglass мы сутыкаемся з Уілерам; мы сутыкнуліся з Таафе - і па-чартоўску моцна, калі вы спытаеце мяне - і я ведаю, што Таафе - адзін з Разбуральнікаў. Ці не здаецца вам, што Уілер не мае нічога агульнага з Брэйкерс, гэта занадта выпадкова? Элісан намазала кавалачак тоста; яна была дзяўчынай са здаровым апетытам. «Я думаю, што ён у гэтым па шыю», — лаканічна сказала яна. Яна зрабіла паўзу. — Я не разумею, што Таафе не крычаў; ён не выдаў ні гуку, нават калі я стрэліў у яго».
  «Я не думаю, што ён можа крычаць, - сказаў я, - я думаю, што ён дурны. Я ніколі не чуў, каб ён размаўляў. Ці магу я зірнуць на гэты пісталет?
  Яна нахілілася, узяла сумку і выцягнула пісталет. Гэта быў акуратны маленькі пісталет 22-га калібра, менш за чатыры цалі ў даўжыню — наўрад ці гэта была зброя для прыцэльнай стральбы ў паўцемры і на адлегласці больш за дваццаць футаў. Я сказаў: «Вы цэліліся ў калена Таафе?»
  "Ну," сказала яна. «Ён ужо падняў нагу, а гэтыя кулі такія дробныя, што калі б я яго куды-небудзь яшчэ трапіў, ён бы не ўпаў. Вядома, я мог цэліцца яму ў галаву, але я не хацеў яго забіваць».
  Я паглядзеў на яе з павагай. Як я ўжо думаў, Макінтош гуртаваў вакол сябе толькі таленавітых людзей. — Значыць, ты хацеў ударыць яго туды, куды ўдарыў?
  «О так», — сказала яна, адкладаючы недарэчна маленькі пісталет. Я сказаў: «Яшчэ крыху пра Ўілера». Ці сапраўды ён быў іншаземцам? З якой ён краіны?»
  'Я не ведаю. У той час я не цікавіўся ім. Але гэтыя дэталі павінны быць у Хто ёсць хто стаяць».
  - Я думаю пра Слейда, - сказаў я. — Чатыры дні таму яго забралі з дому пад Лімэрыкам. Такое паляванне вельмі лёгкая. Калі гэтая яхта стаяла на якары ў Clonglass больш за чатыры дні і Зараз Уілер вырашае адправіцца ў круіз па Балтыйскім моры, так што ў вас ёсць па-чартоўску добры шанец, што Слейд будзе на борце. Заўважце, гэта толькі здагадка! «Я магу прайсці з вамі доўгі шлях».
  «У мяне ёсць больш. Што вы думаеце пра гэта? Скажам, ёсць чалавек сп. і выкажам здагадку, што ён аддае свае намаганні на вызваленне расійскіх шпіёнаў з турмы. Яму патрэбна дапамога, і дзе ён яе возьме?» Элісан хацела нешта сказаць, але я працягваў нястрымна. «У Ірландыі даволі шмат антыбрытанскіх настрояў, асабліва цяпер, калі яны ўспыхнулі ў Паўночнай Ірландыі; у Іра па-ранейшаму актыўны. Мінулай ноччу я мог адчуць некаторыя з гэтых пачуццяў ". "Вы маеце на ўвазе таго хлопца, з якім вы размаўлялі ў бары?" «Гэта быў хлопец па імі Сімас Лінч, і ён ненавідзеў мяне з прынцыпу. Больш за тое, ён працуе на Уілера, і мне здалося, што я бачыў, як ён дапамагаў Таафе мінулай ноччу. Але я адцягнуўся. Скажам, сп Іра . У яго ёсць грошы, каб стварыць арганізацыю, але неўзабаве банда самаакупляецца, таму што Брэйкеры не абмяжоўваюць сваю дзейнасць шпіёнамі. ІРА патрэбныя грошы, і гэта лепшы спосаб атрымаць іх, чым рабаваць банкі, таму яны шчаслівыя. Спадар Іра робіць вялікую працу для яго. Што вы думаеце пра гэта?'
  Яна падняла бровы. «І сп. Яна сумна пахітала галавой. «Мільянеры, якія самі зрабілі сябе, звычайна не з'яўляюцца камуністамі-энтузіязмамі». — Адкуль ён атрымаў грошы?
  «Я мяркую, што ён зрабіў свой першы капітал на спекуляцыях з жыллём у 1950-х і пачатку 1960-х гадоў. Затым ён выйшаў на рынак нерухомасці ў ЗША і зарабіў яшчэ большы стан. Часопіс Time аднойчы напісаў пра яго вокладку, назваўшы яго "Wheeler-Dealer". Пасля гэтага ён браўся практычна за ўсё, што магло зарабіць». «А ў яго яшчэ ёсць час для працы ў ніжняй палаце! Заняты гаспадар».
  «Занадта вялікі бос і занадта заняты, каб быць расейскім шпіёнам», — сказала Элісан.
  «Магчыма». У мяне былі свае думкі наконт гэтага. Я сказаў: «Я хацеў бы ведаць, як справы ў Макінтоша». Вы хочаце патэлефанаваць?» «Гэта тое, што я планавала зрабіць», — сказала яна. «Я думаю, што нам лепш пазбавіцца ад машыны. Напэўна, яны заўважылі яго ў Клонглассе». Яна вагалася. — Здыму іншы. Мне падаецца
  лепш, калі вы не будзеце паказваць сябе на вуліцах тут, у Голуэі». «Але...»
  "Я не думаю, што яны мяне яшчэ ведаюць, - сказала яна, - мы не вельмі часта былі разам мінулай ноччу". «Калі выказаць здагадку, што Шон О'Донаван трымае язык за зубамі», — сказаў я. "Я павінна прыняць гэты рызыка", - сказала яна і ўзяла трубку. Яна патэлефанавала ў Лондан і паразмаўляла з кімсьці ў бальніцы. Яна была невысокай і больш слухала, чым гаварыла, але па выразе яе твару я зразумеў, як ідуць справы. Яна паклала трубку і бледна сказала: «Зменаў усё яшчэ няма». Ён змагаецца за сваё жыцьцё — але мы гэта ўжо ведалі». Я закурыў. — Вы даўно яго ведаеце? «Усё маё жыццё», - сказала яна. — Ён мой бацька.
  
  5
  Гэта прывяло да дыскусіі. Маёй першай рэакцыяй было тое, што я пайду далей адзін, а яна вернецца ў Лондан. «Чорт вазьмі!» Я сказаў: «ты належыць быць там. Ты ніколі не даруеш сабе, калі ён памрэ ў тваю адсутнасць».
  «І ён ніколі не даруе мне, калі Слэйд уцячэ, таму што я па-чартоўску сентыментальная», — сказала яна. — Ты амаль не ведаеш майго бацьку, Оўэн. Ён жорсткі хлопец».
  — А ты — жорсткая жанчына, — сказаў я. «Яблык далёка ад дрэва не падае».
  Яна з выклікам сказала: «Дачка-дэгенерат?» "Я думаю, што вам варта вярнуцца", - цвёрда сказаў я. — А я застаюся, — гэтак жа ўпарта сказала яна. «У мяне тут дзве справы. Дапамажыце злавіць Слейда. Вы не можаце справіцца з гэтай бандай у адзіночку».
  — А іншае?
  — Глядзі, каб цябе не дасталі, дурань! Я разважаў пра гэта, пакуль яна адчыняла чамадан і нецярпліва разрывала пакет з карычневай паперы; Грошай выйшла больш, чым я калі-небудзь бачыў за межамі банка. Мая ўвага на момант адцягнулася. — Колькі ў цябе там, чорт вазьмі?
  «Пяць тысяч фунтаў», — сказала яна, кідаючы мне пачак. — Вось вам пяцьсот. Можа, мы развядземся, і тады табе спатрэбяцца грошы».
  Я суха сказаў: «Казначэй Яе Вялікасці становіцца вельмі безразважным». Ці трэба мне нешта падпісваць?»
  "Я збіраюся даведацца ўсё, што магу пра Уілера", - сказала яна. «Не пакідайце гэты пакой».
  Яна паклала рэшту грошай у адну з тых вялікіх сумак, якія носяць жанчыны, і вылецела з пакоя, перш чым я паспеў што-небудзь сказаць. Я млява сеў на ложак і глядзеў на пачак банкнотаў таўшчынёй у сто аркушаў, і думаў толькі пра няважны факт, што яна ўпершыню назвала мяне па імені.
  Яе не было на дзве гадзіны і вярнулася з навінамі - яхта Уілера сышла, накіроўваючыся на поўдзень. Яна не ведала, ці быў на борце сам Уілер.
  Дастала з кішэні паперку, раздрукаваную старонку з кнігі. «У мяне ёсць яго старая копія Хто ёсць хто набыты. Ён быў занадта цяжкі, каб яго цягаць з сабой, таму я вырваў старонку, якая ішла разам з ім».
  Яна працягнула мне старонку і паказала на абзац. Чарльз Уілер, 46 гадоў, нарадзіўся ў Аргіракастра, Албанія. Албанія! Быў членам парламента, меў тры ганаровыя доктарскія ступені, членам гэтага, членам праўлення таго, дабрадзеем гэтага і старшынёй таго. Кватэра ў Лондане, загарадны дом у Херефордшире, такія-сякія клубы — мой погляд бег па старонцы, пакуль мяне раптам не спыніў запіс. Цікавасць – рэформа крымінальнага правасуддзя, дзеля Бога!
  Я спытаў: «Як ён атрымаў імя Чарльз Уілер». «Напэўна, ён прасіў змяніць імя». — Вы ведаеце, калі ён прыбыў у Англію з Албаніі? «Я нічога пра яго не ведаю, — сказала Элісан, — у мяне яшчэ не было магчымасці вывучыць яго».
  «І яго яхта паплыла на поўдзень. Думаў, пойдзе на поўнач — да Балтыйскага мора». «Вы ўсё яшчэ мяркуеце, што Слэйд на борце».
  — Трэба, — змрочна сказаў я.
  Элісан нахмурылася. «Ён можа пайсці ў Міжземнае мора. Калі так, то ён павінен запраўляцца недзе на поўдні, магчыма, у Корку. У мяне ёсць дзяўчына ў Корку; бабулька - хросная маці. Мы можам паляцець з Шэнана ў Корк».
  «У аэрапорце Шэнан будзе больш паліцэйскіх, чым турыстаў», — сказаў я. — Я не магу рызыкаваць.
  «Аэрапорты велізарныя. Я правяду вас, - упэўнена сказала Элісан.
  — А што ты скажаш сваёй старой цётцы?
  Элісан усміхнулася. «Мне заўсёды ўдавалася абвесці Мэйв О'Саліван вакол пальца».
  
  6
  Мы даволі лёгка і незаўважна прабраліся ў аэрапорт Шэнан. Мне здавалася, што бясьпека — лайно, але гэтыя аэрапорты такія вялікія і такія шырокія, што ахова ўсяго зьядае ўвесь прыбытак. Праз пятнаццаць хвілін, пасля невялікай балбатні па радыё, мы былі ў паветры; у бок Корка. Я паглядзеў на Элісан, якая кіравала самалётам з незвычайным майстэрствам. Яна кіравала самалётам — Piper Apache — так, як рабіла ўсё, ашчадна рухаючыся і не ўяўляючы гэтага. Мне было цікава, што было б, калі б бацькам быў Макінтош; траўматычны вопыт для некаторых дзяўчат. Мэйв О'Саліван жыла ў Гланмайры на ўскраіне Корка. Яна была вельмі старая, але ўсё яшчэ хуткая на нагах, з вострымі вачыма і разумная, як клетка, поўная малпаў. Яна ўскрыкнула ад задавальнення, убачыўшы Элісан, і зірнула на мяне, які распрануў мяне да касцей менш чым за дзве секунды. - Цябе занадта доўга не было, Элісан Макінтош! Элісан усміхнулася. - Сміт, - сказала яна.
  'І вось так - вось так. На жаль, дрэннае імя для кельта».
  - Гэта Оўэн Стэнард, - сказала Элісан. «Ён працуе на бацьку».
  Мудрыя старыя вочы сачылі за мной з новай цікавасцю. — Дык гэта так? А што за д'ябальскія штукі вядзе цяпер гэты малады нягоднік?»
  Думка пра тое, што такога вопытнага чалавека, як Макінтош, называюць маладым нягоднікам, ледзь не выклікала ўсмешку на маіх вуснах, але мне ўдалося мужна яе стрымаць. - Не твая справа, - рэзка сказала Элісан. – Ён перадае прывітанне. У думках я пагадзіўся з ёй, што было б нядобра паведамляць старой пра яго стан.
  - Вы якраз паспелі да гарбаты, - сказала місіс О'Саліван, спяшаючыся на кухню з Элісан за ёй. Я сеў у вялікае крэсла, якое прыемна мяне праглынула, і паглядзеў на гадзіннік. Было шэсць трыццаць - яшчэ ранні вечар - і не прайшло і 24 гадзін з таго часу, як Элісан пракалола каленную чашачку Таафе.
  Чай атрымаўся цудоўнай аб'ёмнай трапезай з мноствам навязаных нам страў, прысыпаных каментарамі пра слабы апетыт сучаснай моладзі. Калі я назваў яе місіс О'Саліван, яна засмяялася і сказала: «Назаві мяне па імені, малады чалавек, так мне будзе лягчэй», таму я назваў яе Мэйв, але Элісан назвала яе цёткай Мэйв. - Мне трэба сёе-тое вам сказаць, цётка, - сказала Элісан. «Оўэна шукаюць гарда, так што ніхто не можа ведаць, што ён тут».
  'The гарда?' - крыкнула Мэйв. «Я не хачу дапытвацца, але гэта ад Алека?»
  "У пэўным сэнсе так", - сказала Элісан. «Гэта вельмі важна». "Я трымала язык на замку пра больш рэчаў, чым ты казала за ўсё сваё жыццё, дзяўчынка", - сказала Мэйв. "Вы не ведаеце, як тут было раней, а цяпер гэтыя вар'яты зноў рушылі на поўнач". Яна глядзела на нас сваімі вострымі чорнымі вачыма-пацеркамі. — Гэта не мае да гэтага ніякага дачынення, так? «Не, — сказаў я, — гэта насамрэч не мае ніякага дачынення да Ірландыі».
  — Тады я буду маўчаць, — сказала яна. — Нічога табе тут, Стэннард.
  Пасля чаю мы памыліся, і Мэйв сказала: «Я старая жанчына і хачу рана класціся спаць». Толькі вы ўдваіх, уладкоўвайцеся зручней».
  "Я хацеў бы патэлефанаваць", - сказала Элісан.
  — Тэлефон ёсць. А манетку туды ў той слоік кладзі — на старасць адкладаю». Мэйв завыла ад смеху. «Трэба яшчэ крыху, цётка Мэйв, — сказала Элісан, — мне трэба некалькі разоў тэлефанаваць у Англію».
  'Супакойся дзяўчынка. Калі вы пагаворыце з Алекам, спытайце яго, чаму ён ніколі не прыязджае ў Ірландыю ў гэтыя дні». — Ён вельмі заняты, цётачка.
  - Што ж, - сказала Мэйв, - і калі такія людзі, як Алек Макінтош, пачынаюць займацца, простым людзям час знайсці глыбокую і ціхую яму ў зямлі. Але перадай яму мае прывітанні і скажы, што ён не варты таго, каб я пра яго думаў». Яна сышла, і я сказаў: "Вы добры характар, ці не так?"
  «Я магла б расказаць вам такія гісторыі пра Мэйв, што вашы вушы закруціліся б», — сказала Элісан. «Яна была вельмі актыўнай падчас Паўстання». Яна зняла трубку. «Паслухаем, што скажа капітан гавані».
  Капітан гавані быў вельмі карысным. Так, Арціна было чакана. Г-н Уілер арганізаваў забор паліва. Не, ён не ведаў дакладна, калі карабель прыбудзе, але, выкарыстоўваючы папярэднія візіты містэра Уілера ў якасці эталона, мы маглі чакаць, што Арціна застанецца ў Корку на некалькі дзён.
  Калі Элісан паклала трубку, я сказаў: «Цяпер нам трэба прыдумаць, як патрапіць на борт». Я хацеў бы ведаць крыху больш пра лодку Уілера».
  «Дайце мне некалькі гадзін, і вы даведаецеся ўсё, што трэба», — сказала Элісан. «Тэлефон — цудоўнае вынаходніцтва. Але спачатку я патэлефаную ў бальніцу».
  Была прычына для радасці, бо Алек Макінтош усё яшчэ змагаўся за сваё жыццё і рухаўся наперад. Элісан заззяла. «Ідзе лепш! Доктар сказаў, што яго стан паляпшаецца і ў яго ёсць шанец».
  «Ён у свядомасці? Ці можа ён гаварыць? — Не, ён яшчэ без прытомнасці.
  Я думаў. Калі б Макінтош быў без прытомнасці ўвесь гэты час, магло прайсці вельмі шмат часу, перш чым лекары дазволілі яму пагаварыць з кім-небудзь, нават калі б ён мог і хацеў гэта зрабіць. Я б аддаў усё, каб пачуць, што ён сказаў Уілеру за дзень да ўдару. «Я рады, што справы наладжваюцца», — сказаў я ад душы. Элісан зноў узяла слухаўку, раптам зусім па-дзелавому. – А цяпер да працы.
  Я дазваляў ёй гэта рабіць, толькі час ад часу адказваў на яе пытанні. Я быў заняты распрацоўкай тэорыі, якая пачала набываць асабліва дзіўную форму. Калі я меў рацыю, Уілер быў вельмі дзіўнай птушкай і надзвычай небяспечнай — яшчэ больш небяспечнай для нацыянальнай бяспекі, чым Слэйд. Я быў у глыбокім разважанні, калі Элісан сказала: "Я зрабіла ўсё, што магла, зараз, астатняе пачакае да заўтра". Яна адкрыла нататнік, запоўнены стэнаграфічнымі нататкамі, старонка за старонкай. «Чаго ты хочаш спачатку — Уілера або яхты?»
  «Спачатку яхта».
  Пагартала кнігу. 'Вось яно. імя - Арціна. Спраектаваны Паркерам, пабудаваны Клеландсам на Тайне, караблю было два гады, калі Уілер набыў яго. Гэта стандартная канструкцыя, вядомая як Parker-Clelands, і гэта важна, але я перайду да гэтага праз імгненне. Максімальная даўжыня - 33 метра, шырыня - 6,5 метра, крэйсерская хуткасць - 12 вузлоў, на поўнай магутнасці - 13 вузлоў. Карабель мае два дызельных рухавіка Rolls Royce па 350 конскіх сіл кожны. Гэта тое, што вы хочаце ведаць? «Дакладна». Я змог стварыць імідж з дапамогай гэтага. "Які яе дыяпазон?"
  «Я не ведаю, але гэта будзе. Экіпаж з сямі чалавек - капітан, інжынер, кухар, сцюард і тры матроса. Размяшчэнне да васьмі пасажыраў». 'Як падзелены хаціны?'
  — Пра гэта я таксама даведаюся заўтра. Карта карабля-пабраціма была апублікаваная некалькі гадоў таму. Іх ксеракопуюць і адпраўляюць у газету тут, у Корк, штат экзаменатар, дзе мы можам забраць іх заўтра разам з фотаздымкамі карабля».
  Я з захапленнем паглядзеў на Элісан. «Хлопчык! Гэта тое, пра што я б ніколі не падумаў».
  «Газета — добрае месца для збору інфармацыі. Я ж казаў, што магу нешта арганізаваць». — Што вы ведаеце пра Уілера?
  «Па тэлексу будзе падрабязная справаздача экзаменатар, але гэта самае галоўнае. Ён ваяваў з італьянцамі, калі яны ўварваліся ў Албанію перад Другой сусветнай вайной». Яна падняла вочы. «На той момант яму павінна было быць 14 гадоў. Ён уцёк з сям'ёй у Югаславію і зноў ваяваў з італьянцамі і немцамі як у Югаславіі, так і ў канцы Другой сусветнай вайны ў Албаніі. Ён пакінуў Албанію ў 1946 годзе, калі яму было за дваццаць, і пасяліўся ў Англіі. Натуралізаваны ў 1950 годзе. Прыкладна ў той жа час пачаў займацца нерухомасцю, і былі закладзены асновы яго багацця». «Што за нерухомасць?»
  'Офісы. У той час яны толькі пачыналі будаваць вялікія офісныя блокі». Яна зморшчыла нос. «Я размаўляў з фінансавым рэдактарам газеты, ён сказаў, што было нешта дзіўнае ў першых некалькіх выпадках, закрытых Уілерам». «Вось цікава, — сказаў я, — працягвай».
  «Паводле таго рэдактара, было не зусім ясна, як Уілер нешта на гэтым зарабіў. Відавочна, што ён атрымаў прыбытак, бо раптам у яго з'явіліся грошы, каб рабіць большыя і лепшыя рэчы, і пасля таго першага пачатку ён стаў усё больш моцным». — Цікава, колькі ён заплаціў падаткаў, — сказаў я. «Шкада, што мы не можам даць заяву падатковай інспекцыі. Я пачынаю разумець. Ведаеце, з кім ён ваяваў, з чэтнікамі ці з партызанамі? Нацыяналісты ці камуністы?»
  — У мяне няма гэтага з сабой, — сказала Элісан, — што прыходзіць па тэлексу, калі гэта вядома.
  «Калі ён пачаў займацца палітыкай?»
  Яна правярала свае нататкі. «Ён уступіў у барацьбу на дадатковых выбарах у 1962 годзе. Ён зноў балатаваўся на ўсеагульных выбарах 1964 года і перамог з разумнай перавагай».
  — І можна меркаваць, што ён шчодра ўносіў у партыйную касу, — сказаў я. 'Без сумневу. Ці вядома, ці мае ён яшчэ кантакты ў Албаніі?» «Нічога невядома».
  «Расія? Яшчэ адна камуністычная краіна?»
  Элісан адмоўна паківала галавой. — Ён сапраўдны капіталіст, дружа. Я гэтага не бачу, Оўэн. Ён заўсёды выступае з антыкамуністычнымі прамовамі ў парламенце». «Ён таксама супраць уцёкаў зняволеных з турмы, вы памятаеце. Што такое гэтыя рэформы пенітэнцыярнай сістэмы?» «Ён быў наведвальнікам турмы, але я мяркую, што цяпер ён стаў занадта важным для гэтага. Ён вельмі шчодры на ўнёскі ў розныя асацыяцыі па рэформе пенітэнцыярнай сістэмы і з'яўляецца членам парламенцкага камітэта, які вывучае турэмныя рэформы».
  «Божа мой, гэта прыдалося б», — сказаў я. «Ён у такой якасці таксама бываў у турмах?»
  «Я так думаю». Яна адклала нататнік. «Оўэн, ты будуеш даволі моцна на хісткім падмурку». 'Я ведаю.' Я ўстаў і пачаў неспакойна хадзіць па пакоі. «Але я пайду яшчэ далей. Аднойчы я размаўляў з мультымільянерам, паўднёваафрыканцам; ён сказаў, што першы квартал мільёна самы цяжкі. Яму спатрэбілася пятнаццаць гадоў, тры гады, каб дасягнуць мільёна, а ў наступныя шэсць гадоў ён пераадолеў мяжу ў 5 мільёнаў. Матэматыкі сказалі б, што ён быў на квадратнай крывой ".
  Элісан стала крыху нецярплівая. 'Што ты маеш на ўвазе?' «Першая чвэрць мільёна самая складаная, таму што наш патэнцыйны мільянер павінен самастойна прымаць рашэнні і праводзіць свае ўласныя даследаванні, але як толькі ў яго з'явіцца дастаткова грошай, ён можа дазволіць сабе наняць цэлыя ўзводы бухгалтараў і юрыстаў, і гэта абумоўлівае прыняцце рашэнняў. вельмі лёгка. Гэта пачатак працэсу, у якім ляжыць руб. А як наконт таго фінансавага рэдактара, які думаў, што ў першых справах Уілера было нешта дзіўнае?
  Элісан запісала свае нататкі. "У мяне няма нічога больш, чым я ўжо сказаў вам."
  «Давайце яшчэ раз возьмем містэра X за галаву», — сказаў я. «Ён не рускі — давайце зробім яго албанцам, — але ён за рускіх. Ён прыехаў у Англію ў 1946 годзе і атрымаў натуралізацыю ў 1950 годзе. Прыкладна ў той час ён займаецца нерухомасцю і зарабляе на гэтым грошы, але прынамсі адзін чалавек не разумее, як. Выкажам здагадку, што ён атрымаў гэта ад трэцяй асобы - магчыма, паўмільёна фунтаў. X - разумны хлопец - такі ж разумны, як і любы іншы патэнцыяльны мільянер - і грошы робяць грошы. Такім чынам, ён пачынае пераймаць звычайныя капіталістычныя спосабы». Я павярнуўся. «Ён пачаў займацца палітыкай у 1964 годзе і яму ўдалося атрымаць месца ў Палаце абшчын, дзе ён зараз з'яўляецца актыўным членам парламента з энтузіязмам. Яму 46 гадоў, і наперадзе ў яго 25 гадоў палітычнага жыцця». Я ўтаропіўся на Элісан. «Што будзе, калі ён атрымае высокую пасаду ў кабінеце? Напрыклад, міністр фінансаў або абароны - ці нават прэм'ер-міністр - у 1984 годзе, што мне здаецца значнай датай? Пацаны ў Крамлі смяюцца ў галаву!»
  
  
  OceanofPDF.com
  VIII
  
  1
  У тую ноч я дрэнна спаў. У першыя гадзіны мая тэорыя пачала выглядаць па-д'ябальску дурной і ўсё больш і больш малаверагоднай. Мільянер і дэпутат наўрад ці мог мець дачыненне да расейцаў - гэта была супярэчнасць. У любым выпадку, Элісан палічыла гэта непраўдападобным. І ўсё ж Уілер нейкім чынам быў звязаны з Breakers, калі толькі многія меркаваныя сувязі не былі чыста выпадковымі — і я не мог адхіліць такую магчымасць. Я бачыў занадта шмат выпадкаў уяўнай прычыны і следства, якія пазней аказаліся выпадковасцю.
  Я неспакойна круціўся ў ложку. Калі выказаць здагадку, што гэта праўда - што Уілер сапраўды быў босам "Брэйкерс", навошта яму гэта рабіць? Не пра грошы, іх у яго было ўдосталь. Адказ зноў быў: палітыка; і гэта вярнула мяне да Уілера як дэпутата і звязаных з гэтым небяспек.
  Я ўсё роўна заснуў, і мне сніліся жудасныя кашмары пра надыходзячую гібель.
  За сняданкам я быў не адпачылы і крыху злы. Мой настрой хутка сапсаваўся, калі Элісан зрабіла першы тэлефонны званок за дзень і даведалася ад начальніка гавані, што Арціна прыехаў уначы, хуценька набраўся паліва і рана выехаў на Гібралтар. «Мы зноў страцілі гэтага мярзотніка», — сказаў я.
  «Мы ведаем, дзе ён, — радасна сказала Элісан, — і ведаем, дзе ён будзе праз чатыры дні».
  - Гэта зусім няправільна, - змрочна сказаў я. «Паколькі заяўлены пункт прызначэння — Гібралтар, яму, напрыклад, не трэба туды ехаць. Іншая справа, што яму перашкаджае перасадзіць «Слэйд» на расейскі траўлер, які накіроўваецца ў другі бок на Балтыку? Як толькі ён знік за гарызонтам, гэта можна лёгка зрабіць. І мы нават не ўпэўненыя, што
  Slade на борце Арціна ёсць. Мы сапраўды толькі здагадваемся». Пасля сняданку Элісан прагледзела інфармацыю Экзаменатар здабываць. Я не пайшоў; яны не бачылі мяне каля будынку газеты - тыя рэпарцёры ўжо занадта шмат напісалі пра Рырдэна і выклалі занадта шмат фота. Апошні, з кім я хацеў сустрэцца, быў востры рэпарцёр. Я застаўся дома, а Мэйв тактоўна занялася хатнімі справамі, пакінуўшы мяне аднаго, паглыбленага ў роздум. Элісан не было на паўтары гадзіны і вярнулася з вялікім канвертам. «Фотаздымкі і тэлексы», — сказала яна, паклаўшы перада мной канверт. Я спачатку паглядзеў фатаграфіі. Былі тры выявы Уілера, адзін афіцыйны ў рэкламных мэтах, а астатнія фотаздымкі ў газетах, зробленыя з адкрытым ротам, як фатографы любяць фатаграфаваць палітыкаў. У адным ён быў падобны на галодную акулу, і, я б'юся аб заклад, які-небудзь рэдактар хіхікаў бы над ім.
  Гэта быў вялікі мужчына, шыракаплечы і высокі, са светлымі валасамі. Фатаграфіі былі чорна-белыя, і таму было цяжка судзіць, але я выказаў здагадку, што ён быў попельна-русым. У яго быў вялікі нос з увагнутасцю, нібы яго ўдарылі аднойчы. Палітычныя карыкатурысты не мелі б праблем з такім тварам, калі б ён калі-небудзь дасягнуў высокай пасады. Я адклаў фатаграфіі Ўілера — калі б я ўбачыў яго, то пазнаў бы яго. Астатнія фатаграфіі былі з Арціна і была таксама фотакопія плана карабля-брата. Шон О'Донаван перабольшыў - карабель быў не такі вялікі, як каралеўская яхта, але гэта была прыстойная лодка, для куплі і абслугоўвання якой спатрэбіцца як мінімум мільянер. Перад машынным аддзяленнем была двухмесная каюта для ўладальніка, а на карме - тры двухмесныя каюты на шэсць гасцей. Экіпаж заставаўся ў баку, за выключэннем шкіпера, які меў пакой капітана адразу за рулявой рубкай.
  Я глядзеў на карту, пакуль не ведаў кожны калідор і дзверы на памяць. Калі мне трэба было сесці на борт, я хацеў ведаць дарогу і лепшыя месцы, каб схавацца. Якарны пакой і пакой з кандыцыянерам падаліся лепшымі месцамі для безбілетнага пасажыра.
  Элісан была глыбока паглынута чытаннем тэлекса. - Што-небудзь засталося? Яна падняла вочы. «Не нашмат больш, чым я сказаў вам учора ўвечары. Трохі больш падрабязна, і ўсё. Уілер ваяваў у Югаславіі з партызанамі».
  «Камуністы», — сказаў я. «Яшчэ адна частка галаваломкі». Я пачаў чытаць і ўбачыў, што Элісан мела рацыю; больш істотнай інфармацыі не было. Узнік вобраз яркага маладога чалавека, які стаў грашовым магнатам, прабіваючыся ўверх, і які цяпер заваяваў трывалую пазіцыю ў грамадстве, кажучы правільныя рэчы ў патрэбны час і які ўнёс шчодры ўклад у справу. Вобраз паспяховага чалавека, які цяпер шукаў новыя сферы для заваявання - адсюль і палітыка.
  «Ён не жанаты, — сказаў я, — напэўна, ён самы прывабны халасцяк у Англіі».
  Элісан іранічна ўсміхнулася. «Я чуў некаторыя чуткі. У яго ёсць палюбоўніца, якая рэгулярна аднаўляецца, і, як кажуць, ён бісексуал. Але хтосьці ў здаровым розуме не змяшчае гэта на тэлексі, гэта будзе паклёп».
  «Калі б Уілер ведаў, пра што я думаю, паклёп быў бы яго менш за ўсё», — сказаў я.
  Элісан без энтузіязму паціснула плячыма. «Што нам цяпер рабіць?»
  — Мы едзем у Гібралтар, — сказаў я. "Ваш самалёт робіць гэта?" «Натуральна».
  «Тады мы пойдзем за ім. Мы больш нічога не можам!'
  
  2
  У нас было шмат вольнага часу. План карабля і апісанне карабля-пабраціма Арціна паказала, што гэта, вядома, не хуткі карабель і што Гібралтар напэўна не будзе дасягнуты менш чым за чатыры дні. Мы вырашылі падстрахавацца і адправіцца ў Гібралтар праз тры дні, каб быць там, калі прыбудзе карабель.
  Гэта дало Элісан час прыляцець назад у Лондан, каб убачыць Макінтоша, які змагаецца за сваё жыццё, і адкапаць больш старых кароў Уілера. Мы не думалі, што было б разумным для мяне прыехаць у Лондан. Праскочыць у аэрапорт Корка было адно, а Хітроў ці Гэтвік - зусім іншае. Кожны раз, калі я інкогніта прабіраўся праз уваходы ў аэрапорт, я ўсё больш рызыкаваў. Такім чынам, я правёў два дні ў тым доме на ўскраіне Корка, і не было з кім пагаварыць, акрамя старой ірландскай жанчыны. Мэйв была вельмі тактоўная; яна не навязвалася, не задавала пытанняў і паважала маё маўчанне. Аднойчы яна сказала: «Я ведаю, што ты адчуваеш, Оўэн. Тое ж давялося мне перажыць у 1918 годзе. Страшна, калі ўсе рукі паварочваюцца супраць цябе і ты вымушаны хавацца, як дзікі звер. Але ты ў бяспецы тут, дома».
  Я сказаў: «Значыць, у вас было хваляванне падчас Паўстання». «Так, - сказала яна, - і мне гэта не спадабалася. Але заўсёды ёсць непрыемнасці і бунты - калі не тут, то ў іншым месцы - і заўсёды хтосьці гоніцца за іншым». Яна скоса паглядзела на мяне. «Асабліва такія людзі, як Алек Макінтош і ўсе, хто звязаны з гэтым чалавекам». Я ўсміхнуўся. "Вы не ўхваляеце тое, што ён робіць?"
  Яна падняла падбародак. «Хто я такі, каб ухваляць ці не ўхваляць? Я нічога не ведаю пра яго дзеянні, акрамя таго, што ён жорсткі і небяспечны. Я часам думаю, што больш небяспечны для свайго народа, чым для сябе самога.
  Я думаў пра Макінтоша ў бальніцы. Гэтага было дастаткова, каб развеяць такое меркаванне. Я сказаў: "А як наконт жанчын, якія працуюць на яго?"
  Мэйв рэзка паглядзела на мяне. - Вы маеце на ўвазе Элісан, - сказала яна без тону. «Гэта нядобра. Ён хацеў сына і атрымаў Элісан, таму зрабіў усё магчымае і вылепіў яе па ўласным жорсткім узоры; і гэта цяжкі і цяжкі ўзор, дастаткова, каб задушыць дзяўчыну.
  "Ён жорсткі чалавек", сказаў я. «А як наконт маці Элісан? Няўжо яна не мела права голасу?
  Голас Мэйв быў крыху насмешлівым, але з прымешкай жалю. «Гэтая бедная жанчына! Яна выйшла замуж не за таго чалавека.
  Яна не магла зразумець такога чалавека, як Алек Макінтош. Шлюб быў няўдалым, і яна пакінула Алека яшчэ да нараджэння Элісан. Яна прыехала жыць сюды, у Ірландыю. Калі Элісан было дзесяць гадоў, яна памерла; у Уотэрфардзе».
  «А потым Макінтош узяў на сябе выхаванне Элісан».
  - Вось і ўсё, - сказала Мэйв.
  Я сказаў: "А як наконт Сміта?"
  — Элісан расказвала вам пра яго?
  — Не, — сказаў я.
  - Тады я табе нічога не скажу, - цвёрда сказала Мэйв. «Я досыць пляткарыў. Калі – і калі – Элісан захоча, каб вы ведалі, яна скажа вам сама. Яна адвярнулася, а потым спынілася, гледзячы на мяне праз плячо. «Я думаю, што ты сам жорсткі чалавек, Оўэн Стэннард. Цікава, ці падыходзіш ты Элісан?
  І я застаўся, каб разабрацца ў гэтым.
  
  Элісан патэлефанавала позна вечарам. «Я сёння раніцай ляцела цераз мора, — сказала яна. 'The Арціна быў курсам на Гібралтар».
  "Я спадзяюся, вы не зрабілі сваю цікавасць занадта відавочнай?"
  «Я абагнаў карабель на вышыні 1500 метраў і працягваў падымацца. Я не паварочваўся, пакуль не знік з поля зроку». — Як Макінтош? Я ўсё роўна так называў яго, нават да яе.
  «Стала лепш, але ён усё яшчэ без прытомнасці. Мне дазволілі пабачыцца з ім на некалькі хвілін».
  Гэта было не вельмі добра. Я хацеў бы, каб Макінтош быў у здаровым розуме і мог гаварыць; Я адчуваў, што ён быў недастаткова жвавы. Што прывяло мяне да іншай і даволі далікатнай тэмы. «Магчыма, за вамі назіраюць у Лондане».
  «За мной ніхто не сачыў. Знаёмых я таксама не бачыў, акрамя аднаго». «Хто гэта быў?»
  «Прэм'ер-міністр адправіў сваю сакратарку ў бальніцу. Я сустрэў яго там. Ён кажа, што прэм'ер-міністр занепакоены».
  Я думаў пра Уілера і таго хлопца, якога яны ўцяклі з турмы і забілі, і я думаў пра Макінтоша, які бездапаможна ляжыць у бальніцы. — Лепш зрабі што-небудзь, — сказаў я. «Патэлефануйце таму сакратару і папрасіце яго сказаць, што Макінтош памірае, што ён амаль мёртвы». Яна зразумела. - Ты думаеш, яны паспрабуюць злавіць бацьку ў бальніцы?
  «Асабліва, калі яны думаюць, што ён выйдзе на першае месца. Папрасіце гэтага сакратара сказаць тут і там некалькі слоў незаўважна, асабліва тым, з кім Уілер, як вядома, меў справу ў Палаце абшчын. Калі Уілер патэлефануе ў Лондан, каб паразмаўляць з адным са сваіх прыяцеляў, добрая навіна можа дайсці да вас — і гэта можа выратаваць жыццё вашаму бацьку». — Я буду, — сказала яна. — Што-небудзь пра Уілера?
  «Пакуль не, усё роўна не тое, што мы хочам. Яго грамадскае жыццё бездакорнае».
  «Нас гэта не цікавіць, — сказаў я, — але рабіце ўсё магчымае». Праз два дні Элісан вярнулася, прыбыўшы на таксі ў сярэдзіне дня. Яна выглядала стомленай, як быццам не выспалася, і Мэйв выдала заклапочаныя гукі, але расслабілася, калі Элісан сказала: «Зашмат валялася ў гэтых праклятых начных клубах».
  Мэйв сышла, і я падняў бровы. — Паставіць кветкі на вуліцы?
  Яна пацiснула плячыма. «Мне даводзілася размаўляць з многімі людзьмі, і такіх людзей, з якімі мне даводзілася размаўляць, можна было знайсці толькі там». Яна ўздыхнула. «Поўная трата часу». "Ніякай новай бруднай справы?"
  «Нічога істотнага, акрамя, магчыма, аднаго. Я паглядзеў кадравую сітуацыю». – Што за сітуацыя?
  Яна стомлена ўсміхнулася, я праверыў супрацоўнікі Уілера. Дні славы мінулых гадоў скончыліся, і прыслугу знайсці цяжка, але Уілер дасягае поспеху, нават калі ў яго вялікі штат.
  трэба». Яна дастала з кішэні нататнік. «Усе яго супрацоўнікі брытанцы і маюць брытанскія пашпарты, акрамя кіроўцы, які ірландзец. Вам гэта цікава? «Яго сувязь з Ірландыяй», - сказаў я. – Гэта вельмі цікава. «Гэта становіцца лепш», - сказала яна. — Як я ўжо казаў, астатнія яго слугі — англічане, але да апошняга чалавека ўсе яны натуралізаваныя і падалі заяўку на змену імя. Як вы думаеце, якая іх краіна паходжання?» Я засмяяўся. «Албанія».
  «Вы зарабілі вяндліну. Але ёсць яшчэ адно выключэнне. Адзін з іх не ўзяў ангельскае імя, бо гэта было б даволі дзіўна. Уілер любіць кітайскую ежу, і ў яго доме ёсць кітайскі шэф-повар. Яго завуць Чан Пі У». Я ведаю, што вы маеце на ўвазе, - сказаў я. «Было б вар'яцтвам, калі б ён змяніў сваё імя на Мактавіш. Адкуль ён? «З Ганконга».
  Кітаец з Ганконга! Гэта мала значыла. Мяркую, гэта вельмі часта, калі мультымільянеру падабаецца кітайская кухня, ён знаходзіць кітайскага шэф-повара; Мільянеры думаюць інакш, чым звычайныя людзі, і, магчыма, такі шэф-кухар адчувае, што ён каштуе толькі кішэнных грошай. Але я адчуў калючыя адчуванні ў валасах на патыліцы.
  Я задуменна сказаў: «Магчыма, Уілер займаецца дабрачыннасцю». Магчыма, усе гэтыя ангельскія албанцы - стрыечныя браты яго стрыечных братоў, дзядзькі ці цёткі, якіх ён утрымлівае тактычным спосабам».
  Элісан паглядзела на столь. «Складанасць хатніх работнікаў у тым, каб іх утрымаць. Яны хочуць, каб чатыры вечары на тыдзень выходзілі, тэлевізар у іх пакоі і спаць кожную раніцу, інакш яны будуць хвалявацца і сыдуць. Цякучка кадраў высокая, а колькасць супрацоўнікаў Уілера такая ж высокая, як і ва ўсіх іншых». Ці так? Я нахіліўся наперад і ўважліва паглядзеў на Элісан. «Ведаеш што, чорт вазьмі! Для ніткі з ім.
  Яна ярка ўсміхнулася і адкрыла нататнік. «На яго працуюць трынаццаць англійскіх албанцаў — садоўнікі, дварэцкі, ахмістрыня, пакаёўкі і гэтак далей. Больш за тры гады з ім ніхто не быў. Апошні з'явіўся ў мінулым месяцы. Яны прыходзяць і сыходзяць, як звычайныя слугі».
  «І яны едуць у адпачынак у Албанію, — сказаў я, — у яго ёсць кур'ерская служба».
  «Мала таго, — сказала Элісан, — але нехта захоўвае рэгулярныя запасы». Яна правярала свае нататкі, я правяраў у мясцовым аддзеле сацыяльнага абслугоўвання ў Херэфардшыры; за апошнія дзесяць гадоў праз яго рукі прайшло каля паўсотні. Я не магу даказаць, што ўсе яны былі албанцамі, таму што яны мелі англійскія імёны; але я паспрачаюся, што гэта было ".
  «Ісус!» Я сказаў: «Ніхто гэтага не заўважаў? Чым насамрэч займаецца Спецыяльнае аддзяленне?»
  Элісан развяла рукамі. «Яны ўсе англічане. Калі на гэта нехта зьвярнуў увагу — у чым я сумняваюся — ён кажа, што робіць гэта зь дабрачыннасьці, як вы сказалі — ратуючы сваіх суайчыньнікаў ад камуністычнага прыгнёту». - Пяцьдзесят, - сказаў я. — Куды яны ўсе пойдуць, калі ён з імі скончыць?
  Пра ўсе пяцьдзесят не ведаю — толькі два паспеў праверыць. Абодва цяпер наняты іншымі дэпутатамі».
  Я пачаў смяяцца, не мог стрымацца. «Неверагодная жорсткасць», - сказаў я. 'Такая прахалода. Няўжо ты не разумееш, што ён робіць? Ён прыводзіць гэтых хлопцаў сюды, дае ім паскораны курс брытанскіх нораваў і звычаяў, а таксама тонкасці гульні слуг, а потым робіць іх шпіёнамі. Я добра ўяўляю, як гэта адбываецца ў Палаце абшчын. «Праблемы з персаналам, мілы? Так здарылася, што адзін з іх пакідае мяне. Ды не, не такія праблемы, ён лепш у горадзе будзе жыць. Можа, я яго ўгавару...» Б'ецца. усё, што я калі-небудзь чуў».
  «Гэта, безумоўна, паказвае, што ён усё яшчэ падтрымлівае сувязь з Албаніяй», — сказала Элісан. Спачатку я не быў вельмі перакананы - гэта здавалася занадта смешным. Але цяпер так».
  Я кажу: «Вы памятаеце справу Цыцэрона з мінулай вайны?» Камердынерам брытанскага амбасадара ў Турцыі быў нямецкі шпіён. Уілер дваццаць гадоў валяўся ў грошах — можа, ашукаў сто Цыцэросаў. І не толькі ў палітычных колах. Цікава, у колькіх галіновых магнатаў у гаспадарцы ёсць слуга, навучаны Уілерам». «І ўсе з ангельскімі імёнамі і гавораць па-ангельску без акцэнту», — сказала Элісан. "Уілер паклапаціўся аб гэтым". Яна лічыла крокі на пальцах. «Яны прыязджаюць у Англію і пакуль чакаюць натуралізацыі, дасканала вывучаюць мову і вывучаюць род Брыт у яго натуральным асяроддзі. Калі яны становяцца англічанамі, яны ідуць да Ўілера за апошнімі дэталямі, а потым ён іх кудысьці вязе». Яна з сумневам пахітала галавой. «Гэта асабліва доўгатэрміновы праект». «Wheeler сам па сабе з'яўляецца доўгатэрміновым праектам. Я пакуль не бачу, каб ён збіраў чамадан і вяртаўся на радзіму. Толькі паглядзі на Слэйда, божа лепш. Ён уціснуўся на 28 гадоў! Гэтыя хлопцы могуць глядзець наперад». Я пачакаў хвіліну. «Калі мы адпраўляемся ў Гібралтар?» "Заўтра раніцай."
  «Добра, — сказаў я, — я павінен злавіць гэтага неверагоднага вырадка».
  
  3
  Я зноў увайшоў у аэрапорт Корка цяжкім шляхам, як звычайна. Я паступова пачаў забываць, што такое карыстацца ўваходнымі дзвярыма. Мэйв О'Саліван, у адрозненне ад свайго характару, была вельмі эмацыйная, калі мы сыходзілі. «Вяртайся хутчэй, дзяўчынка», — сказала яна Элісан. "Я старая жанчына, і вы ніколі не даведаецеся". У яе вачах былі слёзы, але яна выцерла іх, павярнуўшыся да мяне. «А ты, Оўэн Стэннард, беражы сябе і дачку Алека Макінтоша».
  Я ўсміхнуўся. – Дагэтуль яна даглядала мяне. «Калі гэта праўда, ты не той чалавек, якім я цябе лічыла», — рэзка адказала Мэйв. «Але будзьце асцярожныя і сачыце за гардай». Мы былі асцярожныя, і я з палёгкай назіраў, як горад Корк прайшоў пад крыламі «Апача», і мы кружылі, каб знайсці наш маршрут на поўдзень. Элісан пстрыкнула пераключальнікамі і павярнула ручкі, потым адпусціла рулявую калонку. "Гэта зойме амаль шэсць гадзін, - сказала яна, - у залежнасці ад ветру і надвор'я". – Вы не чакаеце дрэннага надвор’я?
  Яна ўсміхнулася. «Толькі ў манеры. Прагноз надвор'я сапраўды вельмі добры. Паўночны вецер на вышыні 8000 метраў».
  «Няўжо мы так высока ляцім? Я не ведаў, што такое магчыма з такім самалётам».
  «У гэтага ёсць рухавікі з наддувам. Так высока лятаць больш эканамічна. А паколькі кабіна не герметычная, давядзецца апранаць кіслародныя маскі - як толькі дойдзем да 3000 метраў. Маска побач з вашым крэслам».
  Апошні раз, калі я бачыў Apache, гэта быў шасцімясцовы самалёт, але падчас знаходжання Элісан у Лондане два заднія сядзенні былі зняты і заменены вялікім пластыкавым прастакутнікам. Я паказаў вялікім пальцам на плячо і спытаў: "Што гэта?"
  «Дадатковы бак — яшчэ 300 літраў паліва. Ён забяспечвае найбольшую адлегласць палёту да 3000 км на самай эканамічнай хуткасці. Я думаў, што гэта нам можа спатрэбіцца». Здольная Элісан прадумала ўсё. Я ўспомніў, што сказала Мэйв: ...фарміраваў яе па сваім жорсткім шаблоне. Цяжкі ўзор, дастаткова, каб задушыць дзяўчыну. Я вывучаў яе; яе твар быў спакойны, калі яна правярала прыборы і правярала падачу кіслароду, на яе твары не было слядоў, якія пацвярджалі б каментар Мэйв. Элісан зірнула і ўбачыла, што я гляджу на яе. 'Што адбываецца?'
  «Вы можаце вольна глядзець, — сказаў я, — і насамрэч упершыню я сапраўды адчуваю сябе свабодным». Я проста думаў, што ты такая прыгожая, вось і ўсё». Яна ўсміхнулася і паказала вялікім пальцам назад. «Там ёсць ірландскія бары, і я ведаю, што ў вас не было магчымасці туды пабываць. Такім чынам, сярод вашых продкаў павінен быць ірландскі хлус».
  «Ірландцы і валійцы, — сказаў я, — адсюль і імя Оўэн. Напэўна, гэта кельт ува мне выходзіць».
  «Надзень маску, — сказала яна, — і ты будзеш такой жа прыгожай, як я». Гэта быў доўгі і нудны пералёт. Хаця ў кіслародныя маскі былі ўбудаваныя мікрафоны, мы мала размаўлялі, і праз некаторы час я адкінуўся на спінку крэсла. Мы ляцелі на поўдзень з хуткасцю 200 міль у гадзіну - у пятнаццаць разоў хутчэй, чым Уілер Арціна - і я заснуў. Дакладней, я задрамаў. Час ад часу я прачынаўся і бачыў Элісан побач са мной, якая пільна сачыла за прыборамі або глядзела на неба або рабіла папраўкі. Затым я злёгку дакрануўся да яе пляча, і яна павярнулася да мяне з усмешкай у вачах і працягнула сваю працу. Калі прайшло амаль чатыры гадзіны, яна штурхнула мяне і паказала наперад. «Іспанскае ўзбярэжжа».
  Пад намі я бачыў хвалістае мора скрозь дрыготкае паветра, а перад намі — белую лінію бурнага прыбою. "Мы не ляцім над Іспаніяй", - сказала яна. «З палітычнага пункту гледжання гэта не пажадана, калі вы едзеце ў Гібралтар. Мы паляцім уздоўж партугальскага ўзбярэжжа».
  Яна паклала карту на раскладзены аркуш і наклала новы курс, выкарыстоўваючы транспарцір лёгкімі, эфектыўнымі рухамі, потым выключыла аўтапілот і дазволіла самалёту зрабіць плаўны паварот. - Гэта мыс Артэгаль, - сказала яна. «Калі мы ўбачым мыс Фіністэр, мы зноў зменім курс». – Калі ты навучыўся лятаць? Я спытаў. – Калі мне было шаснаццаць. — І страляць?
  Яна крыху пачакала, перш чым адказаць. «Калі мне было чатырнаццаць — пісталет, вінтоўка і вінтоўка. Чаму вы гэта пытаецеся?» – Проста цікаўнасць. Макінтош верыў у тое, што трэба пачынаць маладым. Мне цяжка было ўявіць чатырнаццацігадовую дзяўчынку, якая глядзіць у прыцэл. Б'юся аб заклад, што яна таксама ведала азбуку Морзэ і ўсе рухі сцяжкоў, не кажучы ўжо пра тое, як запраграмаваць камп'ютар і распаліць агонь без запалак. — Ты быў у скаўтах? Яна адмоўна пахітала галавой. «Я быў занадта заняты». Занадта заняты, каб быць з бойскаўтамі або гідамі! Калі яна не трэніравалася кіраваць самалётам і не пыхкала на стрэльбішчы, яна схіліла галаву над кнігамі, вывучаючы мовы. Я бачыў, як Макінтош таксама ў падводнай лодцы пераканаўся, што яна дома. У якім пекле жыць! – Ці былі ў вас сябры ў той час? Я спытаў: «Дзяўчаты вашага ўзросту?»
  'Не шмат.' Яна варухнулася на сядзенні. — Куды ты хочаш пайсці, Оўэн? Я паціснуў плячыма. «Проста выпадковыя думкі хлопца, якому няма чаго рабіць».
  «Мэйв О'Саліван напаўняла вас жудаснымі гісторыямі? Гэта ўсё? Я мог ведаць».
  "Яна не сказала ні слова, - сказаў я, - але я не магу не здзівіцца".
  «Тады лепш працягвай рабіць гэта ў думках». Яна зноў павярнулася да інструментаў і замоўкла, я падумаў, што лепш за ўсё трымаць свой вялікі рот на замку. Мы зноў павярнуліся і праляцелі над Гібралтарскім пралівам, Элісан зноў схапіла палку, і мы пачалі зніжацца. На вышыні 3000 метраў яна зняла кіслародную маску, і я з радасцю зрабіў тое ж самае.
  І тады ўдалечыні я ўпершыню ўбачыў камень, які крута ўзвышаўся з блакітнай вады. Мы пакружылі, і мой погляд упаў на штучную гавань і ўзлётна-пасадачную паласу, якая выступала ў заліў Альхесірас, як палуба лятальнага карабля. Для Элісан, якая была занятая барацьбой з радыё, гэта, відаць, была брудная гульня. Мы прыляцелі з усходу, і нашаму маленькаму самалёту спатрэбіўся толькі невялікі ўчастак гэтай вялізнай узлётна-пасадачнай паласы. Мы выехалі і спыніліся, потым зарулілі да аднаго з будынкаў аэрапорта. Я паглядзеў на ваенныя самалёты вакол нас і змрочна сказаў: «Я ўпэўнены, што ў гэтым аэрапорце добрая ахова і назіранне». Як я мог нелегальна выбрацца адсюль? У мяне ёсць для вас сёе-тое, - сказала Элісан, дастаючы з мяшочка з картай папку і дастаючы пашпарт. Я адкрыў яе і ўбачыў свой твар, які глядзеў на мяне са старонкі. Гэта быў дыпламатычны пашпарт. Яна сказала: «Так можна хутка прайсці мытню, але калі яны прызнаюць вас Рырдэнам, вы не паспееце». "Гэта дастаткова добра". Нават калі б яны прызналі мяне Рырдэнам
  дыпламатычны пашпарт дасць патэнцыйнаму следчаму дастаткова падстаў задумацца, ці не памыляецца ён. Я сказаў: «Божа мой, табе павінна быць што сказаць». — Дастаткова, — упэўнена сказала яна.
  Мытнік усміхнуўся, узяўшы пашпарт, а чалавек з жорсткім тварам у цывільным побач расслабіўся і перастаў так пільна разглядаць мой твар. З моманту ўваходу ў залу прылёту мы прайшлі праз тры хвіліны. Элісан сказала: «Мы спынімся ў Rockhotel, выклічце таксі, хочаце?»
  Калі б албанцы, якіх навучаў Уілер, былі ідэальнымі слугамі, то вы маглі б назваць Элісан Сміт знаходкай у якасці сакратара. Я ні на хвіліну не думаў, дзе мы можам схіліць галаву ў тую ноч, але яна падумала. Алеку Макінтошу па-чартоўску пашанцавала - але, магчыма, гэта была не ўдача. Ён навучаў яе, праўда?
  У Rockhotel у нас было два пакоі з ваннымі пакоямі, і мы дамовіліся сустрэцца ў бары пасля таго, як крыху прыбраліся. Я быў першы ўніз. У гэтым плане мне было прыемна бачыць, што Элісан Сміт нічым не адрознівалася ад любой жанчыны; жанчыне патрабуецца на 50 працэнтаў больш часу, каб апрануцца, чым мужчыне. Гэта ўсяго 50 працэнтаў, хаця здаецца ўдвая больш. Я ўжо выпіў сваё першае халоднае піва ў горле, калі яна спусцілася ўніз.
  Я замовіў для яе сухі марціні і яшчэ адно піва для сябе. Яна сказала: "Што вы плануеце рабіць, калі прыедзе Уілер?"
  «Мне трэба даведацца, ці Слэйд яшчэ на борце Арціна
  ёсць, і таму мы збіраемся нешта зрабіць з пірацтвам». Я засмяяўся. «Я абяцаю, што не буду заціскаць нож у зубах, калі буду скакаць праз парэнчы».
  — А што, калі ён на борце?
  — Тады я паспрабую яго зняць.
  – А калі не атрымаецца?
  Я паціснуў плячыма. «Маё заданне таксама прадугледжвае гэта». Яна прахалодна кіўнула, і я на імгненне задумаўся, ці даваў Макінтош калі-небудзь падобныя інструкцыі ўласнай дачцэ. Яна сказала: «Ведаючы, што і хто ён Уілер, ён, верагодна, стаіць на якары Каралеўскага гібралтарскага яхт-клуба. Я не зьдзіўлюся, калі ён будзе сябрам — ён досыць часта бывае». 'Дзе гэта?'
  — Прыкладна міля адсюль.
  Мы дапілі напоі і выйшлі на вуліцу на сонейка. Прыстань была поўная караблёў, парусных і маторных, вялікіх і малых. Я стаяў, гледзячы на лодкі, а потым павярнуўся. «Вам тая тэраса вельмі зручна размешчана. Прыемнае месца, каб пачакаць і выпіць што-небудзь прахалоднае».
  Мне трэба патэлефанаваць, - сказала Элісан і хутка знікла. Я глядзеў на яхты і ваду, безвынікова спрабуючы прыдумаць, як сесці на борт Арціна прыходзіць. Я не ведаў, дзе прышвартуецца карабель. Элісан вярнулася. — Уілера чакаюць заўтра каля адзінаццаці. Ён перадаў гэта па радыё».
  «Прыгожа», — сказаў я, грэючы твар на сонцы. "Што мы будзем рабіць у той час?"
  Яна нечакана сказала: «Пойдзем купацца».
  Плавак з сабой не было, я не разлічваў на адпачынак у субтрапічным клімаце».
  — Тут таксама ёсць крамы, — міла сказала яна. Такім чынам, мы пайшлі па крамах, і я купіў пару плаўкі і махровы ручнік і пару бяспошліннага нямецкага бінокля з вялікім павелічэннем, прыгожы чорны глянцавы тонкі інструмент.
  Мы перасеклі паўвостраў і купаліся ў Каталонскай бухце, вельмі прыемна. У той вечар мы наведалі некалькі начных клубаў, і гэта было яшчэ весялей. Місіс Сміт, здавалася, была зроблена з таго ж смяротнага матэрыялу, што і астатняе чалавецтва.
  
  4
  У дзесяць гадзін раніцы мы сядзелі на тэрасе з выглядам на прыстань і пацягвалі што-небудзь халоднае з не занадта высокім утрыманнем алкаголю. Мы абодва насілі сонцаахоўныя акуляры, каб не столькі абараняць вочы, колькі каб злівацца з ананімным натоўпам, як зоркі кіно. Бінокль быў пад рукой, і не хапала адзінага Арціна і Уілер, і калі магчыма, Слэйд.
  Мы мала размаўлялі, не было аб чым гаварыць; мы не маглі нічога планаваць у адсутнасць Арціна. Напярэдадні ўвечары Элісан крыху адпусціла сябе, наколькі яна ніколі не дазваляла сабе ведаць з іншага боку, і, магчыма, яна шкадавала аб гэтым. Не тое каб яна дазволіла мне падысці занадта блізка; Я пачаў чаканыя сутычкі, ад якіх яна ўхілілася з практыкаванай лёгкасцю. Але цяпер яна вярнулася да сваёй звычайнай насцярожанасці - мы былі на працы, і асабістыя адносіны не лічыліся.
  Я дазваляю сонцу пранікаць у мяне. Гэта было тое, чаго мне не хапала ў Англіі, асабліва ў турме, і цяпер я дазволіў сагрэцца да касцей. Прайшоў час, і, нарэшце, Элісан узяла бінокль і накіравала яго на лодку, якая ішла да гавані паміж паўночным і больш далёкім пірсам. Я лічу, што гэта Арціна ёсць.'
  Я якраз паднёс шклянку да вуснаў, калі яна сказала гэта, і захлынуўся, пырскаючы, кашляючы і хапаючы паветра. Элісан устрывожана паглядзела на мяне. 'Што?'
  «Жорсткасць!» — з цяжкасцю вымавіў я, гучна засмяяўшыся. «Арціна з'яўляецца анаграмай Тырана - літарнае пераўтварэнне назвы сталіцы Албаніі: Тырана. Гэты смярдзюк здзекуецца з нас усіх. Мне раптам прыйшло ў галаву, калі вы назвалі гэтае імя».
  Элісан усміхнулася і працягнула мне бінокль. Я паглядзеў на лодку, калі яна ўваходзіла з насавой хваляй, якая павольна змяншалася пад носам, і параўнаў гэта з тым, што ведаў па чарцяжах і фотаздымках сястрынскага карабля. «Гэта можа быць Арціна ", - сказаў я, - мы дакладна даведаемся праз пяць хвілін".
  Вялікая маторная яхта наблізілася, і я ўбачыў высокага бялявага чалавека, які стаяў на носе. «Так, гэта тое Арціна ». Я дазваляю гледачу блукаць па даўжыні карабля. — Ніякіх прыкмет Слейда, але гэтага можна было чакаць. Ён не будзе паказваць». Карабель стаў на якар ля берага і спакойна ляжаў у вадзе. Я палічыў кожнага чалавека, які з'явіўся на палубе; як мінімум пяць, не лічачы Уілера. У дадатак да невядомай колькасці пасажыраў быў экіпаж з сямі чалавек, мужчыны, якіх я бачыў, не былі пасажырамі. Двое стаялі на перадавой палубе каля лябёдкі, а другі сачыў за якарным ланцугом. Яшчэ двое спусцілі лодку.
  Я сказаў: «Вы лічыце тых, хто выходзіў на бераг». Гэта можа быць карысна ведаць».
  Два чалавекі за лябёдкай перамясціліся ў сярэдзіну, выцягнулі адкідны трап і замацавалі яго на борце карабля. Адзін з іх спусціўся па лесвіцы і прывязаў лодку. Праз некаторы час з'явіўся Уілер з чалавекам у форменнай фуражцы, і яны абодва пайшлі па трапе да чакаючай лодкі. Завёўся матор, і лодка паплыла шырокім выгібам у бок яхт-клуба.
  Элісан сказала: «Я думаю, Уілер і капітан. Чалавек за штурвалам з'яўляецца членам экіпажа».
  Яны выйшлі на бераг ля клуба, і лодка вярнулася ў Арціна дзе член экіпажа зноў прымацаваў яго да трапу і падняўся на борт. Элісан падштурхнула мяне. «Глядзі!» Я павярнуў галаву ў той бок, куды паказваў яе палец. Вялікі грузавы катэр плыў па хвалях да в Арціна каб. «О!»
  "Гэта паліўная лодка", - сказала яна. 'The Арціна ужо прымае дызельнае паліва і ваду. Здаецца, Уілер не будзе марнаваць тут шмат часу».
  «Чорт вазьмі, — сказаў я, — я спадзяваўся, што ён застанецца на ноч. Я палічыў за лепшае б падняцца на борт ноччу».
  «У яго, здаецца, няма гасцей, - сказала яна, - і ён спяшаецца. З нашага пункту гледжання, гэта абнадзейлівыя паказчыкі. Слейд цалкам мог быць на борце».
  «Гэта вельмі дапаможа нам, калі я не змагу патрапіць на борт, каб убачыць яго. Як вы думаеце, на колькі хопіць паліва?» – Можа, гадзіну.
  «Шмат часу, каб арандаваць лодку», — сказаў я. 'Хадзем са мной.' Мы дамовіліся з кампаніяй па арэндзе лодак на маторную лодку, і яму ўдалося дамагчыся не больш чым удвая даражэйшай цаны
  звычайная стаўка, а затым увайшоў у порт. Карабель забеспячэння цяпер знаходзіўся побач з Арціна з наветренной боку, злучаныя шлангамі. Член экіпажа таксама ў форменнай фуражцы назіраў — гэта мог быць інжынер.
  Я затармазіў, калі мы наблізіліся, і дазволіў лодцы аднесціся прыкладна ў пяцідзесяці ярдах ад правага борта. Нехта трапіў у поле нашага зроку, паглядзеў на нас незацікаўлена, потым паглядзеў на камень. Гэта быў кітаец.
  Я сказаў: "Я мяркую, што гэта Чан Пі Ву". Напэўна, Уілер вельмі любіць кітайскую кухню, калі бярэ свайго кухара на мора. Спадзяюся, экіпаж таксама любіць локшыну». «Можа, у іх ёсць свой кухар».
  «Магчыма». Кітайскую я вывучаў ненадакучліва. Шмат хто кажа, што ўсе кітайцы падобныя адзін на аднаго. Яны памыляюцца - кітайская фізіяномія такая ж разнастайная, як і любая іншая раса, і я ведаў, што пазнаю гэтага чалавека, калі сустрэнуся з ім. Але ў мяне ёсць вопыт, я жыў на Далёкім Усходзе. Мы адплылі ў заднюю частку Арціна. Шторы над ліхтарамі кармавой каюты былі зачыненыя, нягледзячы на поўнае дзённае святло, і ў мяне ўзнікла моцнае падазрэнне, дзе хаваецца Слейд. Было жудасна быць так блізка і ўсё яшчэ не мець магчымасці дацягнуцца да яго. Нават калі я адкрыў дросель і плыў назад да берага, я ўбачыў члена экіпажа, які ўскочыў у лодку ля трапа Арціна ляжаць і адплываць. Ён быў хутчэйшы за нас, і калі мы вярнулі нашу маторную лодку ўладальніку, мы ўбачылі, што ён вяртаецца з Уілерам і капітанам. Яны падняліся на борт Арціна і трап быў аслаблены і схаваны. Праз гадзіну я ўбачыў з пякучым пачуццём бяссілля Арціна рухацца да мора. — Куды яны цяпер, чорт вазьмі? — люта спытаў я.
  «Калі ён пойдзе на ўсход у Міжземнае мора, яны адплывуць да грэчаскіх астравоў і заправяцца на Мальце», — сказала Элісан. «Гэта самае відавочнае. Давайце даведаемся, які пункт прызначэння ён указаў». Мы зрабілі гэта, і аказалася, што Элісан мела рацыю — не тое, каб я адчуваў сябе лепш. — Зноў чатыры дні? — спытаў я з прыгнечанасцю.
  «Зноў чатыры дні», — пацвердзіла яна. "Але, магчыма, нам пашанцуе больш у Валетце".
  Хацелася б, каб гэтая яхта пацярпела аварыю, - сказаў я, - якраз столькі, каб пратрымаць яе на ноч. Вы выпадкова не маеце з сабой ліпкія бомбы? «Я прашу прабачэння».
  Я паныла глядзеў, як белая пляма знікала ўдалечыні. «Гэты кітаец мяне хвалюе, — сказаў я, — а Слейда ён павінен хваляваць яшчэ больш». "Чаму, божа?"
  «Камуністычная Албанія больш не прытрымліваецца лініі Масквы. Эн-вер Ходжа, бос партыі ў Албаніі, прачытаў Малую Чырвоную кнігу і думае пра думкі Мао. Цікава, ці ведае Слэйд, што ён трапіў у рукі албанца». Элісан напалову ўсміхнулася. "Мне было цікава, калі вы збіраецеся гэта прыдумаць", - сказала яна.
  «Даўным-даўно — напэўна, яшчэ да вас. Для кітайцаў было б вельмі весела, калі б яны здолелі атрымаць у свае рукі Слэйда - топ-агента брытанскай выведкі і топ-агента расійскай службы ў адным пакеце. Яны яго за месяц адціснулі, і ім усё роўна, як». Я паціснуў плячыма. «А гэты пракляты ідыёт думае, што едзе дадому ў Маскву».
  
  
  
  OceanofPDF.com
  IX
  
  1
  У нас не было ліпкіх бомбаў, але з часам я прыдумаў нешта такое ж добрае і нашмат прасцейшае. Гэта адбылося ў Вялікай гавані Валетты праз чатыры дні. Але спачатку нам трэба было аплаціць рахунак у гатэлі Rock у Гібралтары і паляцець на Мальту, дзе дыпламатычны пашпарт дазволіў мне праз шлагбаум аэрапорта Лука гэтак жа лёгка, як і ў Гібралтары.
  Наперадзе амаль чатыры дні, і мы раптам выявілі, што ў нас святочны настрой. Неба было блакітнае, сонца цёплае, мора спакуслівае, а ўдзень былі рыбныя рэстараны з прахалодным віном і іншыя даволі добрыя рэстараны з танцпляцоўкамі ўвечары. Элісан расслабілася больш, чым калі-небудзь раней. Я выявіў, што ёсць нешта, што я магу зрабіць лепш, чым яны, і гэта задаволіла маё пашкоджанае эга. Мы бралі напракат падводнае абсталяванне, каб займацца дайвінгам у чыстых водах Міжземнага мора, і я заўважыў, што магу рабіць гэта лепш за іх. Магчыма, таму, што я жыў у Аўстраліі і Паўднёвай Афрыцы, дзе навакольныя воды цяплейшыя, а падводны спорт - гэта задавальненне, а не самакатаванне, як у Англіі. Мы купаліся і гультаявалі цэлыя тры дні; Увечары мы танчылі да позняй ночы, і гэта таксама было тое, чым мы займаліся ўвечары перад ранішнім прыбыццём Уілера. Быў амаль поўдзень, калі я закрануў тэму «містэра Сміта». На гэты раз Элісан не пакрыўдзілася, але гэта магло быць таму, што я апрацаваў яе д'ябальскім спіртам. Калі б бутэльку разліла апазіцыя, яна была б больш насцярожанай, але рука, якая напоўніла шклянку, была рукой сябра, і яна была заспета знянацку. Сакрэтна! Яна падняла свой келіх і ўсміхнулася мне скрозь вадкі бурштын. — Што вы хочаце пра яго ведаць? — Ён яшчэ там?
  Яна паставіла шклянку і праліла трохі віна. — Не, — сказала яна, — яго няма. Яна выглядала сумнай.
  Я закурыў і праз дым сказаў: «Развод?» Яна энергічна пакруціла галавой, яе доўгія валасы распусціліся цяжкай хваляй. 'Зусім не. Дай мне цыгарэту». Я запаліў ёй цыгарэту, і яна сказала: «Я выйшла замуж за чалавека па імені Джон Сміт. Ведаеце, ёсць людзі па імені Джон Сміт. Ён быў агентам разведкі? няма Ці нават паліцыянт? няма Ён быў бухгалтарам і неверагодна добрым чалавекам - і Алек гэта ненавідзеў. Аказваецца, мне не суджана было выходзіць замуж за бухгалтара». Яе голас быў горкі. - Працягвай, - ціха сказаў я.
  «Але я ўсё роўна выйшла за яго замуж, і мы былі вельмі шчаслівыя». — Вы былі да гэтага з бацькам?
  «З Алекам? Дзе яшчэ? Але я не засталася з ім пасля таго, як выйшла замуж, гэта было немагчыма, так? Мы з Джонам жылі дзесьці недалёка ад Мэйдэнхеда, дзе жывуць усе біржавыя людзі, і былі вельмі шчаслівыя. Я была шчаслівая проста замужам за Джонам, і шчаслівая проста быць хатняй гаспадыняй і рабіць тое, што робяць іншыя хатнія гаспадыні, і не думаць пра тое, пра што я не хацела думаць. Алек, вядома, быў расчараваны, ён страціў свайго робата-сакратара». Я падумаў пра Джона Сміта, бухгалтара, які ажаніўся з Элісан Макінтош. Мне было цікава, што ён думае пра сытуацыю — ці ведаў ён пра гэта. Я не бачыў, каб Элісан зручна сядзела ў яго на калені і казала: «Дарагі, ты жанаты на дзяўчыне, якая можа стрэліць чалавеку ў каленную чашачку ў цемры, кіруе аўтамабілем, як гоншчык, кіруе самалётам і можа каратэ збіць каго-небудзь да смерці». Вам не здаецца, што ў нас будзе цудоўнае сямейнае жыццё? Толькі паглядзіце, наколькі гэта карысна для адукацыі дзяцей». Я сказаў: «а потым?»
  «А потым — нічога. Проста дурная, дурная аўтамабільная аварыя на шашы». Яе твар быў нежывы, без усмешкі, вусны сціснутыя, я думаў, што таксама памру, я сапраўды так думаў. Я любіў Джона, вы бачыце ". — Прабачце, — сказаў я няёмка.
  Яна паціснула плячыма і працягнула шклянку, каб яшчэ віна. «Жаданне памерці, вядома, не дапамагло. Нейкі час я быў вельмі сумны і замкнёны ў сабе, потым вярнуўся да Алека.
  Больш я нічога не мог зрабіць». Яна зрабіла глыток віна і паглядзела на мяне. - Ці магу я зрабіць што-небудзь яшчэ, Оўэн?
  Я сказаў вельмі асцярожна і ў баку: «Магчыма, і не».
  Яна кінула на мяне іранічны позірк і сказала: «Ты трымаешся стрымана, Оўэн. Вы не хочаце пакрыўдзіць мае пачуцці, кажучы тое, што вы думаеце. Магчыма, гэта і да лепшага, я мяркую».
  Я не хачу рабіць павярхоўныя меркаванні».
  «Не ведаючы фактаў - гэта вы маеце на ўвазе? Я табе іх аддам. Алек і мая маці не ладзілі. Я лічу, што яны прынцыпова не адпавядалі; ён так часта адсутнічаў, і яна не разумела яго працы». – Ён тады рабіў тую ж працу, што і цяпер?
  «Заўсёды, Оўэн, заўсёды. Такім чынам, яны былі юрыдычна разведзеныя яшчэ да майго нараджэння. Я нарадзіўся ў Уотэрфардзе і жыў там да дзесяці гадоў, потым памерла мая маці». «Ці былі вы шчаслівыя ў Уотэрфардзе?»
  Элісан задумалася, я сапраўды не ведаю. Нібы нічога не памятаю з таго часу. Столькі ўсяго адбылося пасля гэтага». Яна затушыла цыгарэту. Я не ведаю, ці назаве хто-небудзь Алека ідэальным бацькам. Магчыма, нестандартны, але дакладна не ідэальны. Я была даволі нікчэмнай - не з тых дзяўчынак з карункамі на сукенцы, якія гуляюць у лялькі - і я думаю, што ён скарыстаўся гэтым». Я павольна сказаў: «Цяпер ты жанчына».
  «Часам я задаюся пытаннем аб гэтым». Яна калупала абрус неспакойнымі пальцамі. «Алек трэніраваў мяне - я не ведаў, для чаго. У той час мне гэта падабалася. Я навучыўся катацца на конях, катацца на лыжах па снезе і вадзе, страляць, лётаць — у мяне ёсць пасведчанне пілота рэактыўнага самалёта, ты гэта ведаў?» Я адмоўна паківаў галавой.
  «Гэта было па-чартоўску весела, усё - нават набівацца на мовы і матэматыку - пакуль ён не завёў мяне ў кабінет, і я зразумеў, для чаго гэта ўсё. Потым гэта было ўжо не весела». "Вы калі-небудзь удзельнічалі ў аперацыі?"
  - Тры, - сказала яна безвыразна, - усе тры з поспехам - і большую частку часу мяне ванітавала. Але гэта было яшчэ не самае страшнае. Самае страшнае было ў кабінеце, калі трэба было выслаць астатніх, і я назіраў, што з імі адбываецца. У мяне запланавана занадта шмат аперацый, Оўэн. Я арганізаваў і ваш». - Я ведаю, - сказаў я, - Макінтош... Алек сказаў мне. Я стала адзінай, каму ён цалкам давяраў», — сказала яна. «Вельмі каштоўная рэкамендацыя ў нашай прафесіі».
  Я ўзяў яе за руку. - Элісан, - сказаў я, - што ты насамрэч думаеш пра Алека?
  Я люблю яго, - сказала яна, - і ненавіджу яго. Гэта так проста». Яе пальцы мацней сціснулі мае. — Давай патанцуем, Оўэн. У яе голасе была нотка адчаю.
  Мы выйшлі на слаба асветлены танцпляц і танцавалі пад музыку, якую звычайна граюць у раннія гадзіны. Яна была зусім побач і паклала галаву мне на плячо так, што яе рот быў каля майго вуха. — Ты ведаеш, хто я, Оўэн? — Вельмі прыгожая жанчына, Элісан.
  «Не, я як тая росянка. Расліны павінны быць пасіўнымі - як і жанчыны. Вы калі-небудзь бачылі насякомае на росянцы? Небарака думае, што гэта проста расліна, пакуль не трапіла ў кветачную пастку. Вельмі ненатуральна, вам не здаецца?
  Я мацней абняў яе рукамі. "Супакойся." Яна танцавала яшчэ два крокі, і тады моцная дрыготка прабегла па яе целе. «О Божа, — сказала яна, — вернемся ў гатэль».
  Я аплаціў рахунак і далучыўся да яе ў дзвярах рэстарана, і мы прайшлі дзвесце метраў да гатэля. Мы абодва маўчалі, калі падымаліся на ліфце і ішлі па доўгім калідоры, але яна трымала мяне за руку, калі мы падышлі да дзвярэй яе пакоя. Яна крыху дрыжала, працягваючы мне ключ.
  Яна займалася каханнем амаль маніякальна, як апантаны мужчына, і наступнай раніцай у мяне былі глыбокія драпіны, каб пацвердзіць гэта. Я лічу, што ўсе яе схаваныя расчараванні ад яе пакручастага жыцця выліліся на той начны ложак. Калі ўсё скончылася, яна была расслабленай і спакойнай, і мы размаўлялі доўга - амаль дзве гадзіны. Я ніколі не ўспомню, пра што мы гаварылі; толькі аб неістотных рэчах без сэнсу - яна мела так мала часу на дробязныя рэчы ў сваім такім сур'ёзным жыцці.
  Другі раз было лепей, уся жанчына і калі ўсё скончылася, яна заснула. У мяне хапіла розуму пайсці ў свой пакой, перш чым яна прачнулася; Я не думаў, што яна будзе надта задаволеная сабой пры цвярозым святле дня.
  
  2
  Уілер павінен быў прыбыць раніцай, і нам трэба было будаваць планы. Калі яна спусцілася на сняданак, я ўжо выпіў сваю першую кубак кавы і ўстаў, каб павітаць яе. Яна была занадта засмучанай, калі ішла да мяне і старалася пазбягаць маіх вачэй. Я сеў і сказаў: "Што мы выкарыстоўваем у якасці ліпкай бомбы?"
  Калі я адкінуўся на спінку крэсла, я адчуў боль ад драпін і драпін, якія яна нанесла мне праз ціск спінкі. Я паспешліва нахіліўся і ўзяў кавалак тоста. Я падняў вочы і ўбачыў, што яна вярнулася да сваёй прафесійнай паставы, калі тое, што я сказаў, да яе дайшло; асабістыя адносіны былі адным, а праца іншым, я збіраюся спытаць у капітана порта, калі Арціна чакаць». Я не хачу паўтарэння Гібралтара, - сказаў я. — Яшчэ адзін скачок адсюль, і Уілер і Слэйд апынуцца ў Албаніі — высока і суха. Што нам рабіць, калі Арціна прыбыць удзень і выехаць у той жа дзень?'
  Я не ведаю, - сказала яна.
  - Адно можна сказаць напэўна, - сказаў я, - я не магу сесці на карабель пасярод Вялікай Гавані сярод белага дня і выкрасці Слейда. Што застаецца?» Я сам адказаў на сваё пытанне. «Мы павінны пераканацца, што яны застануцца на ноч». 'Але як?'
  Я веру, што ў мяне ёсць спосаб. Пасля сняданку адпраўляемся за пакупкамі. Ці магу я зрабіць вам тост?
  Каманда сытна паснедала і накіравалася на пякучыя вуліцы Валета, дзе спякота, здавалася, узмацнялася жоўтымі вапняковымі дамамі. Капітан гавані чакаў Арціна каля поўдня, і гэта была сумная навіна. Яшчэ больш сумным было тое, што лодка паліва была замоўлена загадзя і, як толькі с Арціна быў на якары, падыдзе побач.
  Мы знайшлі краму марскіх тавараў і зайшлі ўнутр, дзе былі сабраныя ўсе звычайныя дарагія рэчы, якія можна выкарыстоўваць для абслугоўвання яхт. Я знайшоў тое, што шукаў — лёгкі, трывалы нейлонавы кабель з велізарнай трываласцю на разрыў. Я купіў 60 ярдаў, скруціў і запакаваў.
  Элісан сказала: "Я мяркую, вы ведаеце, што робіце?" «Падводнае плаванне дало мне ідэю». Я паказаў на цэнтр гавані. "Як вы туды трапляеце, каб вас не бачылі?"
  Яна кіўнула: «пад вадой». Усё гэта цудоўна, але гэта не дае вам рады».
  «У доўгатэрміновай перспектыве так. Вы таксама можаце гуляць. Давайце ўжо збяром рэчы. Мы павінны быць гатовыя, калі Арціна прыбывае.' Мы пайшлі туды, дзе апошні раз здавалі падводнае абсталяванне, і я добра пераканаўся, што нам далі поўныя балоны кіслароду. Пасля кароткага тэсту ў басейне гатэля мы накіраваліся назад у порт. У басейне я раптам пачуў, як Элісан задыхалася. Я павярнуўся і ўбачыў, што яна моцна пачырванела. Яна паглядзела мне ў спіну.
  Я засмяяўся. «Табе сапраўды трэба было прадаць разам з бутэлечкай ёду, — сказаў я, — якая жанчына».
  Як ні дзіўна, яна раззлавалася. - Стэнард, ты... э-э... - Заткніся, - рэзка сказаў я, - трэба папрацаваць. Гэта дапамагло ёй хутка пераадолець гэта, і балючы момант скончыўся. Мы пайшлі ў порт і размясціліся чакаць Арціна. Элісан спытала: "Што ты задумаў?" «Калі вы глядзелі маё дасье, вы ведаеце, што я быў у Інданэзіі», — сказаў я. «Адзін з самых страшных момантаў у мяне там быў, калі за мной на маленькай баржы гнаўся хуткі патрульны катэр, які страляў як вар'ят з 20-міліметровай гарматы. Дзесьці побач было мангравае балота, таму я нырнуў туды, каб знайсці прытулак - і гэта была мая вялікая памылка. Там лопнула водарасцямі, і мой вінт заблытаўся, мая баржа зусім затрымалася. Гэтыя марскія водарасці ледзь не забілі мяне». – Што было далей?
  «Гэта не мае значэння». Я паказаў галавой у бок гавані. 'The Арціна нашмат большы за тую маю казарму, але гэты нейлонавы шнур нашмат мацнейшы за ніткі марскіх водарасцяў. Як Арціна уваходзіць, мы пераплываем і круцім увесь кавалак вакол абодвух карданных валаў. Ён можа захапіць карабель, а можа і не, але я гатовы паспрачацца, што так і будзе. І самае цудоўнае, што нават калі яны яго знойдуць, яны не западозраць ні пра што. Гэта тое, што можа здарыцца з любой лодкай. У любым выпадку ім будзе па-чартоўску цяжка папрацаваць, як толькі машыны зацягнуць трос, я спадзяюся, што гэта працягнецца ўсю ноч».
  «Гэта можа спрацаваць», - пагадзілася Элісан і нязмушана працягнула. «Я зраблю што-небудзь з гэтымі драпінамі. Гэта брудная вада, і можна заразіцца».
  Я паглядзеў на яе, і яна сустрэла мой позірк, не міргаючы. «З радасцю», — сказаў я і прыклаўся шмат намаганняў, каб не засмяяцца. Яна сышла на некаторы час і вярнулася з бутэлькай нейкай рэчы, якую яна паклала мне на спіну. Затым мы селі, цярпліва чакаючы Арціна з'явіўся.
  Быў доўгі спякотны дзень. The Арціна спазніўся, і я падумаў, што яны прапусцілі Мальту і накіраваліся проста ў Албанію. Яна прыбыла а палове на трэцюю, але добра замацавалася ў моры. Шлюпку зноў спусцілі, але на гэты раз на бераг выйшаў толькі капітан. Уілера нідзе не было.
  Я затушыў цыгарэту. «Вось і ўсё», — сказаў я, зацягваючы рамяні свайго падводнага рыштунку. "Вы можаце зрабіць гэта да гэтага канца?" Элісан пырснула вадой на свае падводныя акуляры. «Безумоўна.
  Лёгка».
  "Будзь побач са мной", - сказаў я ёй. «Мы не збіраемся адразу. Праплываем метраў дваццаць перад кармой, а потым заходзім з другога боку. Карабель з паліўным палівам ужо можа быць тут - я сапраўды на гэта спадзяюся - таму трымай галаву ўніз». Я прывязаў скрутак нейлонавага троса да сцягна, паспрабаваў пераканацца, што ён надзейны, а потым скаціўся ў ваду. Я сумняваюся, што людзям падабаецца падводнае плаванне ў Гранд-Харбар, не тое каб мы хацелі зрабіць гэта звычкай — вада не вельмі чыстая, і мы ўвесь час падвяргаліся рызыцы абезгалоўлівання ад круцячых вінтоў праплываючых лодак. Я выбраў ціхае месца, каб незаўважаным увайсці ў ваду. Мы адразу заплылі на глыбіню, прыкладна на восем метраў, перш чым накіравацца ў правільным кірунку. Я ведаў сваю хуткасць і дакладна ацаніў адлегласць, таму ўважліва сачыў за секундамі і хвілінамі. Складанасць такой экскурсіі - плаванне па прамой. Час ад часу я азіраўся і бачыў Элісан, якая ішла за мной злева.
  Калі мы прыбылі ў выбраную кропку, паводле маіх разлікаў, я жэстам папрасіў Элісан спыніцца, і мы павольна паплылі па крузе, пакуль я азіраўся. Пачуўся мацнейшы гул, і цень праляцеў над галавой, прапелеры ўзбівалі ваду і стваралі маленькія віры, якія кідалі нас туды-сюды. Шрубы спыніліся, і праз некаторы час праз ваду пачуўся гук удару металу па метале. Гэта павінна была быць паліўная лодка, якая ішла побач Арціна прыйшоў.
  Я памахаў Элісан, і мы пайшлі ў іншым кірунку. Я проста спадзяваўся, што ніхто не стаяў ля парэнчаў і глядзеў у ваду, пакуль мы рухаліся да дзвюх лодак. Бурбалкі, якія падымаюцца на паверхню, выдадуць нас. Але мы прыйшлі з іншага боку. Уся ўвага і актыўнасць былі б там, дзе яны падключалі паліўныя і вадзяныя шлангі - з таго боку, дзе была паліўная лодка. Калі нехта знаходзіў час, каб паглядзець праз парэнчы, у яго быў залішні штат. Святло знікла, калі мы праплылі пад дзвюма лодкамі, і я крыху пачакаў, перш чым накіравацца да кармы.
  Я падплыў, каб правесці пальцамі па кілі Арціна плыць у правільным кірунку. Мы дасягнулі кармы, і я стрымліваў сябе, трымаючыся за адну з лопасцей люмінафорна-жоўтага бронзавага люстэрка. Я проста спадзяваўся, што нейкі дурань у машынным аддзяленні не націсне не тую кнопку і не запусціць рухавікі. Калі гэтыя тры лопасці пачалі круціцца, я хутка з'еў бы біфштэкс тартар. Элісан падышла з правага борта, калі я намацаў раменьчык, які мацаваў нейлонавы трос да майго сцягна. Я развязаў яго і пачаў асцярожна размотваць скрутак. Дыяметр вяслярнага шрубы быў больш за адзін метр, а вал вяслярнага шрубы быў замацаваны перад тым, як знік у цягі кармавой трубы. Я прапусціў канец троса паміж стойкай і корпусам і павярнуў яго вакол восі; затым я пракруціў пятлю вакол восі паміж шрубай і раскосам. Я асцярожна пацягнуў, і ўсё засталося на месцы, гэта быў пачатак.
  Гэты нейлонавы шнур быў жахлівы. Часам мне здавалася, што я змагаюся з марской змяёй — завесы і віткі няўпэўнена плывуць па вадзе, пагражаючы задушыць нас або звязаць нам ногі. Напэўна, мы з Элісан былі вельмі падобныя на тую старажытную групу статуй: Лаакан са сваімі сынамі змагаецца з марскім змеем.
  Але нарэшце мы гэта зрабілі. Мы закруцілі гэтыя два шрубы ў такі неразрыўны клубок, што калі машыны запусцяцца і трос зацягнецца, усё пекла развязалася. Хутчэй за ўсё, адным махам усё зацягнецца, можа карданны вал пагнуцца, а яшчэ лепш - шатун прабіць галоўку блока цыліндраў. Гэта была добра зробленая праца.
  Мы выслізнулі і паплылі назад да берага. Мы ўсплылі даволі далёка ад месца ўваходу. Маё пачуццё напрамку было выключана, але гэта заўсёды здараецца са мной пад вадой. Няголеная постаць, якая вісела над поручнямі грузавога судна, глядзела на нас з некаторым здзіўленнем, калі ён падымаўся на набярэжную, але я не звярнуў на яго ўвагі, і мы з Элісан пайшлі прэч, удараючы паплечнікамі па спінах і дрыжачы.
  Мы вярнуліся да зыходнай пазіцыі. Я закурыў і паглядзеў праз ваду на Арціна. Катэр забеспячэння быў гатовы і толькі адпускаўся, капітан вяртаўся з дэсантным катэрам. Здавалася, што яны хацелі з'ехаць нават хутчэй, чым у Гібралтары. Мне было цікава, што капітан указаў у якасці пункта прызначэння - вядома, не Дураца, порт Тыраны, хаця я быў гатовы паспрачацца, што менавіта туды яны хацелі адправіцца. Капітан падняўся на борт, і трап быў адразу ж абагнаў. Па палубе было шмат хаджэння ўзад і ўперад, і пакуль лодка стаяла над вадой, нехта ўжо стаяў на перадавой палубе каля якарнай лябёдкі, гатовы ўзняць якар. Элісан сказала: «Яны вельмі спяшаюцца». – Здаецца, так. «Я пытаюся ў сябе, чаму».
  Я не ведаю, але я думаю, што праз некалькі хвілін яны будуць вельмі раздражнёны з гэтай нагоды».
  Якар падняўся і Арціна пачаў павольна рухацца. Я быў у шоку; Я не чакаў, што магчымы нейкі рух. Мабыць, 700 конскіх сіл было больш чым дастаткова для некалькіх адрэзкаў нейлонавага шнура. The Арціна павярнуўся і накіраваўся да адкрытага мора, павялічыўшы хуткасць так, што стала бачная белая насавая хваля. Я апусціў бінокль і сказаў: «Добрая спроба». Я быў прыгнечаны. Албанія знаходзілася ўсяго ў 700 кіламетрах Арціна можа быць там менш чым праз два дні. Адзіны спосаб, які я мог прыдумаць, каб спыніць іх, - гэта атака камікадзэ з дапамогай апача.
  Элісан усё яшчэ глядзела ў бінокль. — Хвілінку, — сказала яна з хваляваннем у голасе. «Глядзі».
  The Арціна раптам хіснуўся ўбок дзіўным рухам, нібы нехта вельмі хутка павярнуў стырно, і карабель цяпер накіраваўся проста да берага. Цяпер яна затармазіла, і вада на яе карме, здавалася, закіпела, калі вінты адступілі. Белая кармавая вада знікла, і яна панесла па плыні, прама на шляху вялікага італьянскага круізнага лайнера, які адпраўляўся з порта.
  Прагучаў моцны карабельны свіст, калі пасажырскі карабель патрабаваў прыярытэту, але Арціна не адказаў. У апошнюю хвіліну круізнае судна крыху змяніла курс, і круты борт цалкам мог пашкодзіць фарбу Арціна габляваць. Афіцэры пасажырскага карабля ў белым адзенні падаліся з мастка, і я здагадаўся, што на няшчаснага капітана ліецца адборны струмень італьянскіх праклёнаў. Арціна спусціўся.
  Пасажырскі карабель працягнуў свой шлях і Арціна бездапаможна калыхаўся на насавых хвалях праплываючага карабля. Праз некаторы час ад берага прыбыў невялікі буксір Арціна прыйсці на дапамогу і адбуксіраваць карабель на яго старую якарную стаянку, дзе ён зноў стаў на якар.
  Я ўсміхнуўся Элісан. «На імгненне я падумаў... Добра, усё зроблена, і яны застануцца тут на ноч. Калі яны даведаюцца, чаму, яны будуць праклінаць таго дурнога ідыёта, які так неасцярожна ўпусціў гэты кабель у ваду».
  ці ёсць шанец, што яны зразумеюць, што гэта было зроблена наўмысна?»
  – Я так не думаю. Я паглядзеў праз ваду на Арціна. Капітан стаяў на цырымоніі і глядзеў уніз. «Яны даволі хутка даведаюцца, што адбываецца, і ім давядзецца паслаць дайвера, каб вызваліць яго. Ім патрабуецца больш часу, каб адкруціцца, чым нам, каб закруціць шрубу - рухавікі, напэўна, моцна зацягнулі вузел». Я засмяяўся. "Гэта крыху падобна на тое, каб пакласці амлет назад у яечную шкарлупіну".
  Элісан узяла рыштунак. 'Што цяпер?'
  «Мы чакаем, пакуль наступіць ноч. Тады я пайду на борт».
  
  3
  Мы адправіліся ў Марсамксетт, порт Та'Ксбіекс, дзе Арціна стаяў на якары ў Лацарэта-Крык. Туды карабель адбуксіравалі і прышвартавалі каля прышвартаваных там яхт. Мы плылі ў шклапластыкавай лодцы, якая больш нагадвала ванну, чым вяслярную лодку, але Элісан без праблем з ёй справілася. Яна карысталася вёсламі так, нібы трэніравалася ў якасці бэтсмена з камандай Оксфарда. Усё больш і больш метадаў навучання Макінтоша выплывалі на паверхню. Была бязмесячная ноч, але неба было настолькі чыстым, што яно не было зусім чорным. Перад намі вымалёўваўся востраў Маноэль, ззаду ўспыхваў святло маяка мыса Драгут. Злева ад нас узвышалася Валета, скалістая і непрыступная, святочна ўпрыгожаная агнямі. На ст Арціна Агнёў не было, за выключэннем прадпісаных для карабля на якары, што і не дзіўна, бо была палова трэцяй гадзіны ночы. Я горача спадзяваўся, што ўсе на борце моцна выспаліся.
  Калі мы наблізіліся, Элісан перастала веславаць, і мы бясшумна паплылі да кармы лодкі Арціна. Вяровачнай лесвіцы, якой карыстаўся вадалаз, ужо не было, і паколькі яе цяжка атрымаць у такі кароткі тэрмін, я імправізаваў. Кручок для акулы трохі нагадвае кручок для акулы, гэта тры вялікія рыбалоўныя кручкі, звараныя разам. Я абгарнуў яго многімі пластамі ізаляцыйнага матэрыялу не столькі для таго, каб не зачапіць сябе балюча, колькі для таго, каб ствараць як мага менш шуму.
  Я падняў галаву і ўбачыў дрэўка сцяга на фоне неба, і выкарыстаў яго ў якасці лакатара для парэнчаў. Адным махам я свабодна трымаў вяроўку ў руцэ і перакінуў кручок праз парэнчы. На палубе пачуўся ціхі стук, і калі я адцягваў леску, я маліўся, каб яна вытрымала. Я нахіліўся і прашаптаў: «Ну вось і ўсё». Магчыма, я вярнуся са Слейдам, а можа, і не. Калі я паспею, то пайду сюды ў спешцы, таму будзьце гатовыя вывудзіць мяне з сажалкі». Я пачакаў хвіліну. «Калі я не вярнуся, вам давядзецца выправіць гэта аднаму. Поспехаў у гэтым».
  Я выкруціўся і здолеў абхапіць рукой дрэўка і зняць цяжар акулавага крука. Пісталет у мяне на поясе не надта дапамагаў, таму што я скрывіўся, як канторцыяніст, каб стаць нагой на палубу. Зярністасць прыцэла ствала балюча ўпілася мне ў пахвіну, і я быў рады, што пераканаўся, што ў патронніку няма патронаў. Нарэшце гэта спрацавала, усё яшчэ ў абсалютнай цішыні. Прынамсі, ніхто не страляў у мяне, калі я павярнуўся і зазірнуў у ваду. Элісан нідзе не было відаць; была проста падазроная рабізна там, дзе яе не павінна было быць. Нейкі момант я стаяў зусім нерухома і, напружыўшы слых, услухоўваўся ў амаль адчувальную цішыню.
  Калі нехта быў на варце, ён рабіў гэта вельмі ціха. Я паставіўся да таго, што калі хто-небудзь будзе на вахце, ён застанецца на носе, магчыма, у рулявой рубцы або, што яшчэ зручней, у сталовай. Мне не трэба было ісці наперад, каб дабрацца да кают на карме. Уваход на палубу кают знаходзіўся з лесвіцы ў гасціную, і калі я ўважліва вывучыў план карабля, дзверы ў гасціную былі прама перада мной.
  Я ўзяў ліхтарык ад аўтаручкі і рызыкнуў успыхнуць. Гэта была мая ўдача, бо палуба была завалена вадалазным рыштункам — я б нарабіў пякельнага шуму, калі б гэтага не ўбачыў. Я здолеў пазбегнуць гэтай пасткі і дабраўся да дзвярэй, якія вядуць у гасціную. Дзверы былі незамкнёныя, якраз тое, што я чакаў, таму што хто замыкае дзверы на караблі? У салоне было цёмна, але праз дзверы са шклянымі панэлямі я ўбачыў святло, якое свяціла па правым борце. Праз шкло пранікала роўна столькі святла, каб пазбегнуць перашкод з боку мэблі, таму я падышоў да дзвярэй і паглядзеў праз шкло; Я знерухомеў, калі ўбачыў, што ў канцы доўгага калідора нешта рухаецца. Са сталовай выйшаў мужчына, выйшаў на парадную веранду і знік з вачэй. Я вельмі ціха адчыніў дзверы і прыслухаўся; пачуўся гук, падобны на цяжкае зачыненне дзвярэй і грукат посуду. Вартаўнік крыху ажывіў ноч налётам на лядоўню, што мне вельмі спадабалася. Я зноў прайшоў праз гасціную і спусціўся на палубу кают. Там было тры каюты, усе для пасажыраў. Каюта Уілера знаходзілася пасярэдзіне судна з іншага боку машыннага аддзялення, так што мне не трэба было пра гэта турбавацца. Праблема, з якой я сутыкнуўся, заключалася ў тым, ці былі ў яго госці, акрамя Слейда, якія маглі б заняць адну з трох кают. Кабіна, чые шторы былі зачыненыя на працягу дня, вялікая задняя кабіна, была маёй першай мэтай. Гэтым разам дзьверы былі зачыненыя, і гэта падпаліла мае надзеі. Яны, вядома, трымалі Слейда пад замком. Я агледзеў замок у экранаваным святле майго ліхтарыка. Гэта не можа быць праблемай; ніхто не ставіць патройныя ахоўныя замкі на дзверы каюты карабля, і я мог бы адчыніць нават гэта - мне проста трэба было больш часу. У такім выглядзе я быў унутры праз дзве хвіліны, і дзверы за мной былі зноў зачыненыя. Я пачуў цяжкае дыханне спячага чалавека і пасвяціў ліхтаром у бакавую сцяну, адчайна спадзеючыся, што гэта Слейд. Калі б гэта быў не ён, я сапраўды быў бы аблажаны, як я сказаў Макінтошу. Мне не трэба было хвалявацца, гэта быў Слэйд, і я ўнутрана ўзрадаваўся, калі пазнаў гэты цяжкі твар з крыху жоўтай скурай. Я выцягнуў з-за пояса стрэльбу і паклаў патрон у патроннік. Ад металічнага пстрычка Слэйд заварушыўся і ціха застагнаў у сне. Я ступіў наперад і з святлом на ім асцярожна націснуў пальцам на кончык яго сківіцы крыху ніжэй вуха. Гэта лепшы спосаб дапамагчы камусьці прачнуцца спакойна. Ён зноў застагнаў, яго павекі задрыжалі, і ён расплюшчыў іх, убачыўшы нечаканае святло. Я накіраваў ліхтар-аловак так, каб ён асвятліў пісталет у маёй руцэ. «Калі ты крычыш, гэта апошні гук, які ты выдаеш тут, на зямлі», — ціха сказаў я. Ён моцна задрыжаў, яго кадык нервова рухаўся ўверх і ўніз, пакуль ён глытаў. Нарэшце ён прашаптаў: "Хто ты, чорт вазьмі?"
  - Твой стары прыяцель Рырдэн, - сказаў я. — Я іду, каб правесці цябе дадому. Прайшло некаторы час, перш чым ён асэнсаваў, і тады ён сказаў: «Ты звар'яцеў».
  — Магчыма, — прызнаўся я. кожны, хто спрабуе выратаваць вам жыццё, павінен быць вар'ятам ".
  Ён спрабаваў пераадолець шок. Кроў прыліла да твару і нейкая самасвядомасць у душы – калі яна была. — Як ты сюды трапіў? — настойліва спытаў ён. Я дазваляю святлу гуляць над бліжэйшым ілюмінатарам. Цяпер аказалася, што фіранак не было, але металічныя пласціны былі груба прывараны да круглых адтулін, так што Слэйду было зусім немагчыма бачыць вонкі - яшчэ больш абароны ад Разбуральнікаў. Я ўсміхнуўся Слейду і ціха спытаў: "Дзе тут?"
  "Навошта - на борце гэтага карабля", - сказаў ён, але голас яго гучаў няўпэўнена.
  Я пайшоў за табой». Я з цікавасцю назіраў, як яго вочы слізганулі ўбок, каб паглядзець на кнопку побач з клеткай; Я падняў стрэльбу, каб яшчэ раз прыцягнуць увагу, я б гэтага не рабіў», — папярэдзіў я. «Не, калі вы шануеце сваё здароўе». 'Хто ты?' - прашаптаў ён.
  Мяркую, можна сказаць, што я ў той жа галіны, што і вы, але з іншага боку. Я з контрвыведкі».
  Яго дыханне перайшло ў доўгі, дрыготкі ўздых. - Кат, - сказаў ён без голасу. Ён кіўнуў на стрэльбу. «Ты ніколі не зможаш гэтага зрабіць. Няма глушыцеля. Забі мяне гэтай штучкай, і ты таксама быў там!'
  Мяне могуць сумаваць, - легкадумна сказаў я, спадзеючыся, што мне не прыйдзецца падмацоўваць гэтую заяву. «Карыстайся сваім розумам, Слейд. Я мог пракрасціся ў гэтую каюту і перарэзаць табе горла ў сне. Смецця шмат, але маўчаць. Лепш за ўсё ўвесці спіцу праз падставу шыі непасрэдна ў даўгаваты мозг - тады крыві будзе мала. Сам факт таго, што мы цяпер размаўляем, азначае, што я хачу ўзяць цябе жывым». Ён злёгку прыўзняў бровы, і я амаль бачыў, як круцяцца колы ў яго мозгу, калі ён думаў пра гэта. Я сказаў: «але не зразумейце мяне няправільна. Я цябе ці жывога забяру, ці ты застанешся тут мёртвым. Выбар за вамі».
  Ён дастаткова ачуняў, каб ледзь прыкметна ўсміхнуцца. «Вы шмат рызыкуеце. Вы не можаце ўвесь час трымаць мяне пад прыцэлам. Я ўсё яшчэ магу цябе перамагчы».
  «Вы не хацелі б,» сказаў я. — Не, калі вы чулі тое, што я збіраюся вам сказаць. Здаецца, цябе забралі з нашага агульнага пакоя, зрабілі ўкол і ты прачнуўся ў гэтай каюце. І з тых часоў вы не выходзілі. Як вы думаеце, дзе вы?
  Гэта зноў прывяло ў рух колы, але безвынікова. Нарэшце, сказаў ён, "тэмпература практычна не змянілася, так што я не мог быць занадта далёка на поўнач ці поўдзень".
  «У гэтай баржы вельмі добры кандыцыянер, — сказаў я, — вы не заўважыце розніцы. Вы любіце кітайскую ежу?» Пераход збянтэжыў яго, дзеля бога! Я магу трымацца далей ад гэтага».
  — Вы нядаўна елі?
  Ён разгубіўся. «Ну так, толькі ўчора я...» перапыніў я. «На гэтым караблі ёсць кітайскі кухар. Вы ведаеце, чый гэта карабель?»
  Ён моўчкі паківаў галавой, і я працягнуў: «Гэта належыць чалавеку па імені Уілер, ангельскаму члену парламента. Я так разумею, вы яго не бачылі?
  - Не, - сказаў Слэйд, - я б пазнаў яго. Я сустракаўся з ім некалькі разоў... у свой час. Што гэта за чорт?» — Ты яшчэ верыш, што едзеш у Маскву? У мяне няма прычын сумнявацца ў гэтым, - сказаў ён жорстка. «Уілер нарадзіўся албанцам, — сказаў я, — а яго кітайскі шэф-повар робіць не толькі локшыну. Яны не твая марка камунізму, Слейд. Зараз вы знаходзіцеся на Мальце, а наступны прыпынак - Дураца ў Албаніі; Я мяркую, што адтуль вас хутка даставяць у Пекін грузавым самалётам. На вашым месцы я б паспрабаваў развіць у сабе сапраўдны густ да кітайскай ежы - калі выказаць здагадку, што вам сапраўды даюць есці». Ён утаропіўся на мяне. «Ты звар'яцеў».
  «Што такога вар'яцкага ў тым, што кітайцы хочуць вас завалодаць? Асаблівую цікавасць для іх выклікае тое, што ўнутры вашага чэрапа - сакрэты дзвюх самых важных спецслужбаў свету. І яны выб'юць гэта з цябе, Слейд - нават калі ім давядзецца зрабіць гэта з дапамогай акупунктуры. Кітайцы прыдумалі выраз «прамыванне мазгоў». «Але Уілер? '
  «Што дзіўнага ў Уілер? Больш за чвэрць стагоддзя ты гэта рабіў — чаму камусьці не быць такім жа разумным? Ці разумнейшы? Уілера не злавілі - пакуль не». Ён маўчаў, і я даў яму падумаць. Тым не менш, у мяне не было занадта шмат часу, каб марнаваць, таму я падштурхнуў яго. «Я не думаю, што выбар складаны. Ты пойдзеш добраахвотна, інакш я заб'ю цябе тут жа. Я раблю табе ласку, нават калі я цябе заб'ю, я не хацеў бы цябе бачыць, калі ты месяц у руках кітайцаў. Я думаю, вам лепш пайсці са мной і сысці ў бяспечнае, прыгожае крыло з дадатковай аховай адной з турмаў Яе Вялікасці. Прынамсі, мазгі там не апаражняюць — праз ноздры». Ён упарта паківаў галавой. — Не ведаю, ці можна табе паверыць. «Дзеля Бога! Калі Уілер хацеў, каб вы былі ў Маскве, чаму ён не перавёў вас на адзін з тых усюдыісных расейскіх траўлераў? На Атлантычным акіяне яны тоўстыя, як блохі на барані. Тады чаму яны вязуць вас у Міжземнае мора?»
  Слейд хітра паглядзеў на мяне. — Мне на гэта толькі твае слова.
  Я ўздыхнуў і падняў стрэльбу. — У цябе ж не так шмат выбару? Я злаваўся на яго. «Калі я калі-небудзь бачыў, каб хлопец глядзеў у рот падоранаму каню, дык гэта табе. Я не сачыў за табой з Ірландыі ў…
  Ён перабіў: "Ірландыя?"
  «Мы затрымаліся там разам».
  - Ірландскі Лінч, - сказаў ён задуменна.
  «Сімас Лінч? Ён працуе на Уілера - ката Іра з агідай да брытанцаў».
  "Ён клапоціцца пра мяне тут, - сказаў Слэйд, - ён мой вартаўнік". Ён падняў вочы, і я ўбачыў, як на яго твары з'явілася напружанне няўпэўненасці. "Дзе мы цяпер - дакладна?" «На якары ў гавані Марсамксэт».
  Ён прыйшоў да рашэння. «Добра, але калі я выйду на палубу і не пазнаю яе, у вас могуць быць вялікія непрыемнасці. Вам патрэбна цішыня, ці не так? У цемры я магу рызыкнуць са стрэльбай. Памятайце пра гэта».
  "Як даўно вы былі на Мальце?" «Пяць гадоў».
  Я бязжарна ўсміхнуўся. «Тады, я спадзяюся, у цябе добрая памяць».
  Слейд рассунуў коўдру, раптам спыніўся і запытальна паглядзеў на мяне. Пачуўся трэск, які не быў адным са звычайных гукаў карабля. Я прыслухаўся, і зноў пачуўся трэск.
  Слейд нацягнуў на сябе коўдру. - Хтосьці ідзе, - прашаптаў ён.
  Я паднёс пісталет да яго вачэй. "Запомні гэта!" Я адступіў, адчыніў дзверы туалета і душа і ў той жа час пачуў металічны бразгат ключа аб дзверы. Я ціхенька зачыніў дзверы і на імгненне выкарыстаў свой алоўкавы ліхтар, каб убачыць, дзе я цяпер. Як звычайна, не было задняга ходу, толькі звычайныя рэчы, такія як туалет, ракавіна, аптэчка і душ. Душ быў засланены напаўпразрыстай пластыкавай заслонай.
  Я выключыў святло, затаіў дыханне і прыслухаўся. Голас Лінча быў беспамылковы, я чуў галасы - з кім, чорт вазьмі, ты размаўляў?»
  Гэта быў крытычны момант. Калі Слейд збіраўся здрадзіць мне, ён павінен быў зрабіць гэта зараз, я ўважліва слухаў размову, якая, несумненна, была самай важнай размовай у маім жыцці, якую я, напэўна, калі-небудзь пачуў.
  Напэўна, я размаўляў у сне, - сказаў Слэйд, і сэрцабіцце майго запаволілася да шалёнага галопу. Мне прысніўся кашмар, і я думаю, што ў мяне баліць галава».
  «О, нядзіўна, увесь час тут зачынены», — сказаў Лінч. «Спакойся, ты хутка будзеш дома». «Чаму мы маўчалі ўвесь гэты час?»
  «Нешта не так з шрубамі, — сказаў Лінч, — але я не ведаю, што менавіта». 'Дзе мы?'
  — Лепш не пытайцеся пра гэта, містэр Слэйд. Гэта строга сакрэтна». "Ну, калі мы зноў пойдзем далей - і калі я зноў ступлю на цвёрдую зямлю?"
  - Па-першае, - сказаў Лінч, - магчыма, заўтра. І апошняе я сапраўды не мог сказаць. Я не з начальнікаў, ведаеце, мне не ўсё расказваюць». Ён зрабіў паўзу. «Ты выглядаеш такім бледным, такім сумным. Прынесці вам спаржу, містэр Слэйд? Валасы на маёй патыліцы ўсталі і пачалі танцаваць фанданго, пакуль Слэйд не адказаў: «Не, дзякуй, гэта знікне». Я добра ўсведамляў, што хоць я чуў голас Слэйда, я не бачыў, што ён робіць сваімі рукамі. Ён мог сказаць адно і жэстам паказаць Лінчу, што да яго непажаданы госць.
  Лінч сказаў: «Ну, гэта не бяда. Мы абяцалі даставіць вас у добрым стане, такая была дамоўленасць. Я прынясу вам аспірын».
  Я нырнуў у душ і якраз зачыніў штору, калі Лінч адчыніў дзверы. Ён уключыў святло, і я ўбачыў яго сілуэт, выразна акрэслены скрозь фіранку душа, калі ён увайшоў і адчыніў шафку з лекамі. Увесь час у мяне быў накіраваны пісталет, і я думаў, што змагу паклапаціцца і пра яго, і пра Слэйда, калі справа дойдзе да гэтага. Іншая справа — уцячы.
  Я чуў, як лязгаюць таблеткі ў бутэльцы, а потым цячэ вада, калі адкрываюць кран. Было палёгкай даведацца, што Лінч сапраўды прымаў аспірын і што Слэйд не здраджваў мне. Лінч напоўніў шклянку і павярнуўся, каб сысці — ён быў так блізка, што я мог бы дакрануцца да яго напаўвыцягнутай рукой, толькі заслона была паміж намі. На шчасце, святло было на яго баку, інакш ён мог бы мяне ўбачыць, калі б выпадкова паглядзеў у мой бок. Ён выйшаў, выключыў святло і зачыніў за сабой дзверы. - Калі ласка, - сказаў ён. «Гэта палегчыць галаўны боль». - Дзякуй, - сказаў Слейд, - толькі пакіньце святло ўключаным. Думаю, я яшчэ пачытаю».
  - Вядома, - сказаў Лінч. 'Добра спаць.' Я пачуў, як дзверы каюты адчыняюцца і зачыняюцца, і шчоўк замка пры павароце ключа.
  Я сам няшмат пацеў, пакуль чакаў, пакуль мае рукі перастануць дрыжаць. Мой жывот быў у вузлах, а тым часам адрэналін кінуўся праз прызначаныя кропкі, стымулюючы мышцы і іграючы на маіх нервах, як арфа. Нарэшце я выйшаў з душа і ціха адчыніў дзверы туалета.
  Трывога ці ліхаманка выклікалі ў яго такі моцны пот, але Слэйд прынамсі выкарыстаў свой мозг, папрасіўшы Лінча пакінуць уключаным святло. Гэта азначала, што я мог з першага погляду сказаць, ці бяспечна гэта. Слейд дакладна не хацеў, каб яго выпадкова застрэлілі.
  Ён ляжаў у ложку з кнігай у абмяклых пальцах, яго твар быў колеру пажоўклай газеты. — Як гэта ён цябе не бачыў? - прашаптаў ён.
  Я паказаў яму, каб ён маўчаў, і пайшоў да дзвярэй, усё яшчэ трымаючы на яго нацэлены пісталет. Я нічога не пачуў і праз некаторы час развярнуўся і пайшоў да Слейда. «Дзе спыніўся Лінч? Ты ведаеш?'
  Ён адмоўна паківаў галавой і пацягнуў мяне за рукаў. — Як, чорт вазьмі, ён цябе там прапусціў?
  Яму было цяжка паверыць, што ў такой маленькай прасторы, як дзве звараныя разам тэлефонныя будкі, адзін чалавек можа размінуцца з другім. Мне было цяжка паверыць, я прыняў душ, — сказаў я. — Як быў апрануты Лінч? «Халацік».
  Гэта азначала, што ён прыехаў не здалёк і, верагодна, яму прызначылі адну з суседніх хацін, каб яна была побач з той, якую ён павінен быў ахоўваць. — У вас ёсць вопратка? Слейд кіўнуў. «Добра, апранайся — ціха».
  Я ўважліва сачыў за Слэйдам, калі ён апранаўся, перш за ўсё каб пераканацца, што ён не сунуў у кішэню нейкі тупы прадмет. Калі ён скончыў, я сказаў: "А цяпер назад у ложак". Ён хацеў папрасіць тлумачэнняў, але я хутка прымусіў яго замаўчаць хуткім рухам пісталета. Я хачу даць Лінчу час зноў заснуць». Слейд вярнуўся ў ложак, а я адышоў у душ з прыадчыненымі дзвярыма. Слэйд высока задраў покрыва і ляжаў на баку, відаць, чытаючы кнігу. Усё здавалася б нармальным, калі б Лінч даў сабе ў галаву вярнуцца. Я даў яму паўгадзіны на вахту і за гэты час нічога незвычайнага не пачуў.
  Я выйшаў з душавой і паказаў Слэйду ўстаць. Пакуль ён з цяжкасцю выбіраўся з-пад прасцін - сапраўды дзіўна, як цяжка ўстаць з ложка цалкам апранутым, таму што прасціны звычайна накручваюцца вакол абутку - я важдаўся з дзвярным замкам. У гэты момант я быў вымушаны павярнуцца да Слэйда спіной, але нічога не магло дапамагчы. Я павярнуўся і ўбачыў, як ён павольна ідзе да мяне. Калі ён быў побач са мной, ён прыклаў рот да майго вуха і прашаптаў: «Для цябе лепш, каб я ўбачыў Валетту, калі мы будзем на палубе». Я нецярпліва кіўнуў, выключыў святло і адчыніў дзверы ў цемру калідора. Лесвіца была адразу злева, і я падштурхнуў Слэйда з пісталетам за спіной, сціскаючы яго правую руку. Здавалася, усё спакойна, таму я штурхнуў яго далей, і мы дабраліся да квартэрдэка.
  Я ўключыў святло, каб даць Слэйду нейкае ўяўленне аб паласе перашкод, якую яму трэба было прайсці, каб прайсці дваццаць футаў да кармавой агароджы, і мы асцярожна рушылі далей. На паўдарозе да квартэрдэка ён спыніўся і азірнуўся. - Ты меў рацыю, - прашаптаў ён, - гэта ёсць Валета».
  «Без глупстваў». Я быў раздражнёны, як заўсёды, калі была навідавоку канчатковая мэта. Апынуўшыся на сушы, я змог перадаць Слейда мальтыйскай паліцыі, і праца была зроблена, за выключэннем захопу Уілера і яго банды. Але спачатку трэба было дабрацца да берага. Мы дайшлі да кармавой агароджы і не далей. Я намацаў кручок ля флагштока і не знайшоў. Потым цемра прарвалася з ашаламляльнай яснасцю ў святле магутнага пражэктара. Прамень упаў прама на нас з палубы лодкі над намі, і голас сказаў: «Гэтага дастаткова».
  Я ткнуў Слейда ў рэбры локцем. «Скакаць!» Я закрычаў, але ніхто з нас не быў дастаткова хуткім. Па палубе пачуўся шалёны грукат ног, і невялікая армія ўварвалася, схапіла і ўтрымала нас абодвух. Мы нічога не змаглі зрабіць — двое з трох мужчын, якія схапілі мяне, спрабавалі адарваць мне рукі, каб выкарыстоўваць іх як дубіны і білі імі па галаве; трэці выкарыстаў мой жывот як бас-барабан, і яго кулакі, вядома, не былі выкладзеныя як вялікія барабанныя палачкі.
  Калі я паваліўся, хапаючы ротам паветра, я цьмяна адчуў Слейда; якога два матросы цягнулі за сабою ногі па палубе. Пачуўся крык і мяне таксама пацягнулі. Мяне выкінула галавой наперад у дзвярны праём гасцінай. Мажны чорнабароды чалавек, у якім я пазнаў капітана, аддаваў загады на мове, гучанне якой я не мог вызначыць. Мяне бесцырымонна павалілі на зямлю, а тыя, хто нападаў, пачалі закрываць шторы.
  Перш чым дзверы зачыніліся, я ўбачыў, як пражэктар на мосце пачаў свяціць над вадой вакол Арціна і я спадзяваўся, што Элісан уцякла. Нехта перадаў мой пісталет капітану, той з цікавасцю агледзеў яго, праверыў засцерагальнік і накіраваў на мяне. 'Хто ты?' У яго англійскай мове быў акцэнт, але я не ведаў, што гэта такое.
  Я прабіраўся няўпэўненымі рукамі. «Гэта мае значэнне?» — спытаў я стомлена.
  Капітан перавёў позірк на Слейда, які бязвольна апусціўся на крэсла, потым міма яго на лесвіцу, якая вяла ўніз. - Ах, Лінч, - сказаў ён. грукат, як вулкан, які збіраецца вывяргчыся. — Які ты ахоўнік? Я павярнуў галаву, Лінч глядзеў на Слэйда ў ашаломленым здзіўленні. «Як ён сюды трапіў? Я быў у яго паўгадзіны таму і правяраў, ці добра зачынены дзверы».
  «Яна была правільна зачынена», — паўтарыў капітан. 'Te keni kujdes; як гэтыя дзверы маглі быць замкнёныя?» Ён паказаў на мяне. — А гэты чалавек — ён вывеў Слэйда з кабіны.
  Лінч паглядзеў на мяне. «Божа мой, гэта Рырдэн. Але ён не мог быць у хаціне, - упарта сказаў ён, - тады я павінен быў яго бачыць.
  «Я быў у душы, побач з табой, дурная сволач». Я звярнуўся да капітана. «Не мела значэння, калі б ён завярнуў за кут. Ці не такі ахоўнік? Лінч кінуўся на мяне з налітымі крывёю вачыма, але капітан падабраўся да мяне раней і захінуў Лінча рукой, нібы сталёвая бэлька. Ён тузануў мяне за валасы і ўпіхнуў пісталетам у твар. «Такім чынам, ты Рырдэн», — сказаў ён, пагладжваючы мяне па шчацэ ствалом пісталета. - Мы вельмі зацікаўлены ў вас, Рырдэн.
  Халодны голас сказаў: «Вядома, ён не Рырдэн». Капітан павярнуўся, і я ўбачыў кітайца Чан Пі Ву, які стаяў і безвыразна глядзеў на мяне. Побач з ім стаяў высокі мужчына з попельна-русымі валасамі, які клаў цыгарэту ў доўгі мундштук. Ён палез у кішэню свайго шыкоўнага халата, выцягнуў запальнічку і запаліў яе.
  «Я думаю, што яго клічуць Стэнард, — сказаў Уілер, — Оўэн Стэнард». Ён закурыў. «Вельмі добра з вашага боку, што вы далучыліся да нас, містэр Стэннард. Гэта пазбаўляе мяне ад клопатаў шукаць цябе».
  
  
  OceanofPDF.com
  X
  
  1
  «Як вы яго дасталі», — спытаў Уілер у капітана. «Мехмет выявіў на кармавой рэйцы крук з прымацаванай да яго вяроўкай. Ён зняў гэта і далажыў мне. Я дадаў ахоўніка».
  Уілер кіўнуў. "Вы не ведалі, хоча хто-небудзь сесці або выйсці", - пракаментаваў ён.
  Капітан махнуў рукой на мяне і Слэйда. «Мы злавілі іх як раз, калі яны збіраліся сыходзіць. Гэты ідыёт... — ткнуў ён пальцам у бок Лінча, — няхай уцякаюць. Уілер ледзяным позіркам глядзеў на Лінча. «Я пагавару з табой пазней. Давай, уніз».
  Лінч выглядаў так, нібы збіраўся растлумачыць, але ён злавіў халодны позірк вачэй Уілера, хутка павярнуўся і сышоў. Калі ён сыходзіў, ён кінуў на мяне брудны позірк. Я пачаў адчуваць сябе лепш фізічна; мае плечы былі так, як быццам яны не былі цалкам вывіхнутыя, і хоць жывот балеў, я мог дыхаць больш-менш нармальна.
  Уілер сказаў: «Такім чынам, містэр Стэннард, а як вы планавалі даставіць Слэйда на бераг?» З лодкай? Дзе гэта?' — Я тут плаваў, — сказаў я.
  — А ты хацеў паплысці назад, — недаверліва сказаў ён. «З Слэйдам як напаўінвалідам? Я не веру табе.' Ён звярнуўся да капітана. — Пашукаем тую лодку. Капітан не варухнуўся. «Ужо робіцца». Уілер ухвальна кіўнуў і падышоў да Слейда, які цяпер ляжаў у крэсле. - Дарагі мой таварыш, - сказаў ён з трывогай, - што, чорт вазьмі, прымусіла цябе пайсці з гэтым хлопцам? Вы ведаеце, хто ён? Як толькі вы пакінеце карабель, ён аддаў бы вас у рукі паліцыі. І вы ведаеце, што гэта будзе азначаць - сорак гадоў у англійскай турме. Што за гісторыю ён вам расказаў?» Слейд стомлена падняў галаву. — Я цябе ведаю, — сказаў ён, — мы ўжо сустракаліся.
  сапраўды - пры больш шчаслівых абставінах, - сказаў Уілер. «Адзін раз на канферэнцыі Efta і яшчэ раз, калі мне не здраджвае памяць, на вячэры нейкай галіновай арганізацыі — я забыўся якой».
  «Вас клічуць Уілер, член парламента. Навошта вам? я хочаш дапамагчы?'
  — Добрае пытанне, — сказаў я. «Адкажы яму, Уілер. Проста скажы Слейду, што ты гатовы здрадзіць сваёй краіне». Я пяшчотна памасіраваў балючы жывот. «Наколькі я ведаю, здрада па-ранейшаму караецца смерцю — ва ўсялякім разе яна не ўваходзіць у лік злачынстваў, за якія адменена смяротнае пакаранне праз пятлю». Я ўсміхнуўся яму. "Але хто б ведаў гэта лепш за вас?"
  Уілера было няпроста заляцацца. Ён усміхнуўся і холадна сказаў: «Я дапамагаю вам, бо не прызнаю ангельскага права; як і вы, я працую дзеля лепшага свету». Ён паклаў руку на плячо Слейда. Я добры камуніст, як і ты». — Тады чаму я не ведаў пра цябе? - спытаў Слейд. «Я павінен быў ведаць нешта падобнае».
  «Чаму ты павінен быў гэта ведаць? Гэтага не было неабходна што вы ведалі і таму вам не паведамілі. Так бяспечней». Уілер усміхнуўся. «Магчыма, ты быў важны, Слейд, але ты ніколі не быў такім важным, як я». Я паправіў яго. «Такі ж важны, як і вы быў. Ваш Уілер скончыўся».
  Ён праігнараваў мяне, акрамя таго, што далікатна пахітаў галавой. Утаропіўшы вочы на Слейда, ён сказаў: «Што за глупства карміў цябе Стэннард? Ты вар'ят, калі верыш ворагу». Слейд сказаў: "Што мы робім тут, на Мальце?"
  Уілер выпрастаўся і засмяяўся. «Дык гэта чарвяк грызе твой мозг. Я праводжу свой штогадовы адпачынак на Міжземным моры; гэта выглядала б па-чартоўску падазрона, калі б я сёлета паехаў на Балтыйскае мора. Нават дзеля цябе я б не рызыкнуў».
  Я сказаў Слэйду: «Спытай яго, ці чытаў ён што-небудзь добрае ў апошні час — у Малой Чырвонай кніжцы».
  «Ты албанец, — прама сказаў Слэйд, — я табе не давяраю».
  - Дык вось, - ціха сказаў Уілер. «Гэта мае значэнне?» Слейд кіўнуў маўклівым кітайцам, якія стаялі ззаду Ўілера. «Ён робіць розніцу».
  Я ўскочыў назад. «Ён робіць чортава розніцу. Уілер кажа, што адвязе цябе дадому. Усход-Заходні дом лепшы; але яго дом знаходзіцца ў Пекіне».
  Гэта раззлавала Уілера. Ён з'едліва сказаў: «Я думаю, мы павінны прымусіць вас замаўчаць - назаўжды». Ён расслабіўся і лёгка пацёр рукі. - Не так ужо і важна, ведаеш ты ці не, Слейд. Гэта было лёгка, пакуль вы верылі, што мы едзем у Маскву - з добраахвотным вязнем лягчэй мець справу. Але вы ўсё яшчэ ў нас, і мы паклапоцімся, каб вы прыбылі ў пункт прызначэння цэлымі». Мяркуючы па вачах Слейда, я ў гэтым сумняваўся. Я думаў, што ён здольны скончыць жыццё самагубствам дзе-небудзь па дарозе, смерць была б нашмат пераважней таго, як яны выціснуць з яго інфармацыю ў Кітаі. Больш за тое, у тых абставінах яго абавязкам было скончыць жыццё самагубствам. Любы чалавек у яго становішчы ведае, што калі ён апынецца ў такім тупіку, яго могуць прапусціць.
  Але Уілер апярэдзіў нас. «Стрыманьне будзе крыху больш жорсткім. Мы не можам дазволіць, каб вы віселі на падцяжках». «Я таксама іду?» Я спытаў.
  Уілер задуменна паглядзеў на мяне. «Вы?» Ён паківаў галавой, я не думаю, што мае сябры цікавяцца табой. Вы занадта доўга знаходзіліся ў баку, каб ведаць шмат пра нядаўні стан спраў у англійскай спецслужбе. Спячы ў Паўднёвай Афрыцы нічога не значыць». Ён павярнуў галаву напалову і сказаў цераз плячо. 'Што думаеш?'
  Кітаец загаварыў упершыню. «Ён бескарысны, але небяспечны з-за таго, што ведае, — сказаў ён без эмоцый у голасе, — забі яго».
  Я сказаў нешта неверагодна грубае на кітайскай мове, і яго сківіца ад здзіўлення адвісла. Усходнія людзі не такія неспасціжныя, як пра іх часта кажуць.
  «Так, Стэннард, мы павінны забіць цябе. Але як?' — спытаў Уілер
  задуменна здзіўляецца. Я атрымаў гэта. Выяўляем на борце безбілетнага пасажыра — узброенага безбілетнага пасажыра. Пасля яго выяўлення адбываецца інцыдэнт і гучыць стрэл - бязбілетны пасажыр забіты з уласнай зброі. Мы паведамляем у паліцыю, і аказваецца, што гэта не хто іншы, як Рырдэн, збеглы англійскі вязень». Ён усміхнуўся. «Гэта было б вельмі добра для майго іміджу, падумайце толькі пра загалоўкі ў брытанскіх газетах. Што вы думаеце пра гэта?'
  — Няшмат, — сказаў я. — Калі вы перадасце мяне паліцыі, яны таксама захочуць даведацца пра Слейда. Ён нашмат важнейшы за мяне. Абшукаюць карабель, пры неабходнасці разбяруць. Табе не спадабаецца, калі Слэйд яшчэ на борце». Уілер кіўнуў. 'Гэта праўда. Баюся, я забуду гэты чароўны спектакль, майму вобразу прыйдзецца абыходзіцца без яго. Так, перш чым памерці, вам трэба будзе адказаць на некалькі пытанняў, напрыклад: хто вашы саўдзельнікі. Гэта нагадвае мне». Ён звярнуўся да капітана. - Якія вынікі з пошукам яго лодкі?
  Я пагляджу, — сказаў капітан і выйшаў з салона. Я ўздыхнуў, я прыйшоў на борт адзін».
  Уілер кіўнуў. — Ты спачатку таксама быў адзін — я гэта ведаю. Але вы, магчыма, падабралі кагосьці па дарозе. Вы разумееце, што я хачу пэўнасці». Ён паказаў на кітайцаў. «Мой сябар ведае спосабы зрабіць гэта, але вы, напэўна, не хочаце пра гэта чуць». Я выпадкова акінуў позіркам гасцёўню. Ад'езд капітана знізіў шанцы супраць мяне, але ненашмат. За мной стаялі два матросы, адзін трымаў мяне на прыцэле з маім уласным пісталетам, а Уілер і кітаец былі наперадзе мяне. Кітаец засунуў руку ў кішэню, і я быў упэўнены, што ў яго таксама была страляючая зброя. Я паглядзеў на Слейда, думаючы, ці далучыцца ён да мяне, калі справа дойдзе да бойкі. Я сказаў: я хацеў бы ведаць, як вы адкрылі для сябе Макінтоша і мяне так хутка. Здаецца, вы ведаеце пра мяне ўсё - у тым ліку маю гісторыю Паўднёвай Афрыкі».
  Уілер захіхікаў. «Вы, англічане, нацыя аматараў, у тым ліку і спецслужбы. Вядома, мне расказвалі пра цябе».
  Я быў сапраўды збянтэжаны. «Хто мог вам паведаміць? Былі толькі я і Макінтош».
  «Дакладна. А ты мне не сказаў». У мяне адвісла сківіца, і я з недаверам глядзеў на Уілера. «Макінтош?» «Хто яшчэ, як вы так ясна мне патлумачылі. Ён быў трохі п'яны і вельмі неразважлівы. У мяне не было праблем з гэтым дурнем. У рэшце рэшт ён зразумеў, што гаворыць занадта шмат, і заткнуўся, але я атрымаў дастаткова». Ён засмяяўся. «У нас тады была размова пра турэмную рэформу».
  Я быў зусім разгублены. Апісанне Уілера не адпавядала таму Макінтошу, якога я ведаў, які зусім не быў дурнем і зусім не адчувальным да ліслівасці. Што зрабіў Макінтош, каб усё пайшло так дрэнна. «Вядома, ён мёртвы», — сказаў Уілер гутарковым тонам. «Я паклапаціўся аб гэтым, як толькі пераканаўся, што вы ў бяспецы ў Ірландыі. Але вы не былі ў такой бяспецы, ці не так? Тыя клоўны з Іра таксама аматары. Але гэта нармальна, вы тут, і ў рэшце рэшт усё атрымалася».
  Я адчуў, што пахаладзела да касцей. Незалежна ад таго, быў Макінтош мёртвы ці не - і гэта было яшчэ адным спрэчным момантам, таму што я загадаў Элісан абнародаваць інфармацыю аб хуткай смерці Макінтоша - я адчуваў сябе здраджаным і зусім адзінокім. Як чалавек, які ступае на лесвіцу і выяўляе, што прыступкі няма. Я быў у шоку. Я павінен быў паверыць Уілеру, таму што гэта было адзіна лагічна, і ўсё ж здрада Макінтоша таксама не мела сэнсу. Хіба што...
  Капітан вярнуўся і перапыніў мой ланцуг думак. «Ніякай лодкі не знойдзена», — сказаў ён.
  Уілер паклаў яшчэ адну цыгарэту ў мундштук. «Магчыма, вы ўсё ж сказалі праўду», — сказаў ён. Ён павярнуў галаву да капітана. «Я хачу бяспечнае месца для гэтых дваіх, але асобна. Што вы прапануеце?»
  - Слейд можа вярнуцца ў сваю каюту, - сказаў капітан.
  "Пасля таго, што толькі што адбылося?" Уілер падняў бровы.
  Кітайцы сказалі: «Яго трэба прывязаць да ложка, а чалавек увесь час павінен заставацца ў хаціне». Яму забаронена выдаваць гук». — падумаў Уілер. «Добра; што нам рабіць са Стэннардам? «На баку ёсць сталёвае сховішча з воданепранікальнай дзвярыма. Ён адтуль не выйдзе».
  Уілер коратка кіўнуў, а потым сказаў мне: «Баюся, што ваш допыт прыйдзецца адкласці, пакуль мы не выйдзем у мора. Гук нечага крыку даносіцца вельмі далёка». Ён махнуў рукой, і мяне схапілі за руку. – Дарэчы, ты адказваў за вінт?
  У вас шруба аслабла?» Я паспеў усміхнуцца. "Якая мокрота", - пракаментаваў Уілер перад тварам смерці яшчэ адзін жарт - вельмі брытанскі. Вазьміце яго з сабой». Мяне вывелі з пакоя, мужчыны з абодвух бакоў. Я прайшоў міма Слэйда, чый твар быў жоўта-шэры і які выглядаў цалкам разбітым, потым мяне штурхнулі на квартэрдэк. На борце в Арціна агні ўжо гарэлі, і калі мы ішлі праз бакавую палубу, я ўбачыў, што ў чалавека справа ад мяне ўсё яшчэ быў мой пісталет. Гэты бачок мне зусім не спадабаўся, з таго, што я бачыў на плане карабля-пабраціма, ён быў усяго каля 1,20 м у вышыню - герметычна закрытая сталёвая скрынка. У мяне быў выбар: памерці ад цеплавога ўдару або ад удушша. Але якой бы перспектыва мне ні здавалася, пісталет быў у чалавека побач са мной. Той факт, што ён не быў накіраваны прама на мяне, не меў ні капейкі розніцы — не тады, калі мае рукі былі абнятыя, і з абодвух бакоў у мяне быў мужчына, які мяне цалкам сціскаў. Яны штурхалі мяне па палубе, пакуль мы не апынуліся на сярэдзіне; потым пачуўся шум, падобны да мокрай петарды, і чалавек са стрэльбай закрычаў і кінуў яе на палубу. Ён нерухома стаяў, глядзеў на кроў, якая цякла з дзіркі ў яго руцэ, і адпусціў мяне. Я чуў гэтую петарду раней. Я пачуў, як зноў стрэліў пісталет, і я ўбачыў кароткі агонь, які ішоў з верхняй часткі надбудовы. Матрос, які так моцна трымаў мяне, на імгненне пахіснуўся, і яго хватка аслабла. Ён паваліўся, нібы ў запаволенай здымцы, і я ўбачыў цёмную пляму ў цэнтры яго ілба.
  «Скачы, ідыёт», — закрычала Элісан, і я непрывабна кінуўся праз парэнчы, маіх рукамі і нагамі размахваючы ва ўсе бакі.
  на. Я прызямліўся на ваду з д'ябальска моцным стукам і праз дзве секунды пачуў акуратны і больш жаноцкі ўсплёск, калі да мяне далучылася Элісан.
  Я неадкладна нырнуў і паплыў па крузе, шукаючы яе. Мая рука дакранулася да яе нагі, яна павярнулася ў вадзе і схапіла мяне за запясце. Я пацягнуў, паказаў дарогу, і мы паплылі ўглыб Арціна Праз. Відавочна было, што хтосьці, хто нас шукае, будзе глядзець з таго боку, дзе мы выскачылі за борт, і я хацеў ад гэтага сысці.
  Справа ўскладнялася тым, што я задыхаўся. Усё адбылося так хутка, што я не паспеў падрыхтавацца, напампаваўшы лёгкія паветрам, і гэта было не так весела. Я не хацеў усплываць на паверхню ў межах дасяжнасці стрэлу. Я зрабіў кароткі шлях пад кармой Арціна каб вынырнуць, я вісеў за стырном, толькі нос і вусны над вадой - Элісан падышла разам.
  Я зрабіў некалькі глыбокіх удыхаў, а потым высунуў вуха над вадой. На палубе шмат што адбывалася, людзі бегалі туды-сюды ў відавочнай замяшанні, а глыбокі гул голасу капітана гучаў пагрозліва. Я штурхнуў Элісан пад падбародак так, каб яе галава была над вадой, і прашаптаў ёй на вуха: «Плыві да Та'Ксбіекса — як мага далей пад вадой». Мы сустракаемся там, дзе пачалі». Яна не стала марнаваць час на адказ, але тут жа апусцела і знікла. Я зрабіў апошні ўдых і пайшоў за ёй. Звычайна я люблю плаваць, але гэта было занадта; Я аддаю перавагу плаваць у чыстай вадзе. Я паспакойна выпусціў паветра з рота, калі ціск стаў занадта моцным. Калі нарэшце стала занадта невыносна заставацца пад ім, я ўсплыў тварам уверх, пераканаўшыся, што над паверхняй знаходзяцца толькі мой нос і рот.
  Я абнавіў паветра ў лёгкіх за чатыры ўдыхі і рызыкнуў зірнуць на Арціна. Пражэктар зноў агледзеў ваду, але не ў мой бок. Якраз калі я збіраўся зноў акунуцца, я пачуў грукат і пагрузіўся якраз своечасова, калі хуткая маторная лодка кінулася да мяне. Я паплыў уніз моцнымі ўдарамі, і маторная лодка прайшла прама нада мной, зрушэнне вады кідала мяне ўзад і ўперад у вадзе.
  Мне прыйшлося тройчы ўсплываць на паверхню, перш чым я дабраўся да берага, дакладней, доўгай чарады яхт, прышвартаваных кармой ля прычала ў бухце Лацарэта. Я ўсплыў пад носам яркай раскошнай лодкі, пыхкаючы і пыхкаючы, спрабуючы аднавіць дыханне, але хутка спыніўся, пачуўшы нада мной босыя ногі на палубе.
  Хто б гэта ні быў, ён выглядаў вельмі раздражнёным. «Больш шуму - сёння ўвечары ўсе ў будынку. Якога д'ябла яны думаюць, што робяць?» Адна жанчына сказала: «Мне здалося, што я толькі што пачула феерверк». «Чорт вазьмі, феерверк, гэта ж заўтра вечарам. А хто запускае феерверк для д'ябла ў гэты час ночы?» Маторная лодка зноў праплыла міма на вялікай хуткасці, і лодка, за якую я трымаўся, шалёна хісталася ўверх і ўніз у падкінутай насавой вадзе. Гэта выклікала выбух гневу зверху. — Што ты, чорт вазьмі, робіш? — крыкнуў мужчына, і я ўявіў сабе яго ў выглядзе чырвонага чалавека з надрывістым голасам палкоўніка ў адстаўцы.
  Жонка сказала: «Ты шуміш больш за ўсіх, Джордж. Хадзі спаць са мной!'
  І зноў пачуўся стук босых ног на палубе, калі яны сыходзілі. "Добра, але я не буду спаць", - прарыкнуў ён. «Заўтра я збіраюся пагаварыць з кіраўніком клуба. Гэтага нельга рабіць сярод ночы».
  Я ўсміхнуўся і праплыў яшчэ некалькі лодак, перш чым выбрацца на бераг. Потым я пабег да месца, пра якое я дамовіўся ў якасці месца сустрэчы з Элісан. Я спадзяваўся, што яна паспела. Я хваляваўся за Элісан па некалькіх прычынах. Калі мы былі ў Ірландыі, яна паставілася да мяне з падазрэннем і ўслых задавалася пытаннем, ці не прадаў я бізнес Брэйкерсам. Цяпер я ёй не давяраў. Калі тое, што сказаў мне Уілер, было праўдай - што Макінтош звар'яцеў, - тады я сапраўды быў у бядзе, таму што Макінтош не зрабіў бы нешта падобнае выпадкова. Але чаму я павінен верыць Уілеру? Якая была прычына сказаць мне праўду? У такім выпадку толькі адзін чалавек мог выдаць справу — Элісан!
  Гэты ланцуг думак быў хутка разбураны нядаўнім эпізодам на Арціна адрэзаць. Калі Элісан здрадзіла справе, чаму яна выратавала мяне? Тады чаму яна пайшла на гэта з гэтым акуратным маленькім пісталетам, параніўшы аднаго чалавека, забіўшы другога і пазбавіўшы Стэннарда ад непрыемнасцей? У гэтым было яшчэ менш сэнсу. Але я вырашыў у будучым пільна сачыць за місіс Сміт - пры ўмове, што яе не забрала тая маторная лодка.
  
  2
  Мне прыйшлося чакаць пятнаццаць хвілін, перш чым яна прыйшла. Яна была знясіленая - настолькі стомленая, што не магла выбрацца з вады. Я адцягнуў яе ўбок і крыху пачакаў, пакуль яна не ачуняла настолькі, каб загаварыць. Яе першыя словы былі: «гэтая праклятая лодка двойчы ледзь не пераехала мяне». — Яны цябе бачылі?
  Яна павольна пахітала галавой. «Я так не думаю — ім проста пашанцавала».
  «Яны таксама ледзь не схапілі мяне», — сказаў я. — Што здарылася з нашай вяслярнай лодкай?
  Я бачыла, як адзін чалавек знайшоў гэты кручок, - сказала яна, - і таму я зразумела, што ў цябе бяда. Я падышоў да носа і падняўся на борт праз якарны ланцуг; Я дазволіў лодцы паплыць». «На маё шчасце. Ты па-чартоўску спрытны з гэтай стрэльбай.
  «Шэсць метраў, не больш. Кожны можа гэта зрабіць».
  «Усіх проста не было, — сказаў я, — вы былі».
  Яна агледзелася. «Нам лепш сысці. Яны могуць знайсці нас, калі мы застанемся тут».
  Я адмоўна паківаў галавой. «Мы даволі бяспечныя. У гэтай бухце так шмат затокаў і ручаёў, што Уілеру і яго сябрам прыйшлося б аблазіць больш за дзесяць міль берагавой лініі. Але ты маеш рацыю - нам лепш ісці. Да гатэля яшчэ даволі далёка, і я хачу быць там, пакуль не развіднела. Вам ужо лепш?» Элісан паднялася. 'Я гатовы.'
  Я падлічыў, што нам спатрэбіцца добрая гадзіна хады, каб дабрацца да гатэля. Мы ішлі моўчкі; Я не ведаю, пра што думала Элісан, але мне было цікава, што я магу зрабіць. Нарэшце я сказаў, што я сапраўды ўсё сапсаваў - маім заданнем было вярнуць Слэйда або забіць яго. Ні тое, ні другое не спрацавала».
  Я не разумею, як вы маглі зрабіць гэта па-іншаму», - сказала Элісан. - У любым выпадку - я мог забіць Слэйда на той яхце, але хацеў узяць яго з сабой.
  — Нялёгка забіць кагосьці ў сне, — сказала яна, уздрыгнуўшы. «У любым выпадку забіць кагосьці нялёгка».
  Я скоса зірнуў на яе. Усё тое навучанне павінна было мець нейкі эфект. — Колькі ты забіў?
  «Адзін, — сказала яна, яе голас перахапіў, — з... ночы». Яе пачало моцна трэсці.
  Я абняў яе рукой. 'Супакойся. Гэта рэакцыя, якая зноў знікне. Я ведаю гэта пачуццё». Я праклінаў Макінтоша за тое, што ён зрабіў са сваёй дачкой. Хаця ён зрабіў яе прафесіяналам, і на патрэбны раздражняльнік яна адрэагавала, як сабакі Паўлава. Каб перадумаць, я сказаў: «Мы павінны з'ехаць з гатэля». — Вядома, — сказала яна, — але што тады?
  «Чорт мяне пракляце, калі я ведаю, - прызнаўся я, - усё залежыць ад таго, колькі шкоды я змог нанесці яхце Уілера. Калі карабель адыходзіць, усё скончана». — А калі карабель не адплыве? «Тады ў нас яшчэ ёсць шанец».
  "Вы не можаце падняцца на борт зноў - вы не можаце зрабіць гэта другі раз".
  «Я ведаю, — сказаў я, — нам трэба прыдумаць нешта іншае». Пакуль мы, спатыкаючыся, панавала сумная цішыня. Мы абодва былі мокрыя, і ранняй раніцай было холадна. Мы таксама былі вельмі стомленыя, і гэта не спрыяла яснаму мысленню. Сонца ўзыходзіла, калі мы ішлі ў Фларыяну, і па вуліцы ўжо рухалася некалькі чалавек. За час доўгай прагулкі наша адзенне моцна высахла, і мы не прыцягнулі да сябе асаблівай увагі. Праз некаторы час мы наткнуліся на некалькіх рабочых, якія развешвалі яркія расцяжкі праз вуліцу. — Хлопцы рана, — кажу, — што святкуюць?
  «Сёння тут festa , - сказала Элісан, - у іх тут заўсёды такое.
  Я ўспомніў засмучанага чалавека, які скардзіўся на шум у гавані. — Значыць, сёння вечарам будзе феерверк? «Непазбежна. Абодва аднолькава адносяцца да Мальты». Нешта пацешыла ў глыбіні мозгу - зачаткі ідэі. Я пакінуў яго ў спакоі, каб ён квітнела. — Колькі ў нас грошай?
  "Каля трох тысяч фунтаў - уключаючы пяцьсот, якія я вам даў".
  Прынамсі, паліва ў нас хапіла на нашу маленькую вайну. Ідэя пачала развівацца крыху далей, але спачатку мне трэба было добра зірнуць на планы карабля-пабраціма, перш чым я мог пакласці план на стол.
  Сонны швейцар аддаў нам ключы ад пакоя, і мы падняліся наверх. Калі я прыйшоў у свой пакой, я сказаў: "Заходзьце на хвілінку". Як толькі мы зайшлі ўнутр, я наліў шчодрую порцыю віскі ў шклянку з вадой і працягнуў яе Элісан. «Пераканайцеся, што вы атрымаеце гэта, і вы адразу адчуеце сябе лепш. Прыміце гарачы душ і апраніцеся ў чыстую вопратку — але хутка. Мы эвакуіруемся — праз паўгадзіны хачу з’ехаць».
  Яна стомлена ўсміхнулася мне. «Куды мы ідзем?» «Мы збіраемся схавацца — я толькі не ведаю, дзе. Уілер загадае сваім людзям праверыць гатэлі, магчыма, ён ужо пачаў. Бярыце з сабой толькі самае неабходнае — грошы, пашпарт і дакументы на самалёт».
  Пасля таго, як яна сышла, я прытрымліваўся сваёй парады. Я хутка выпіў віскі і прыняў гарачы троххвілінны душ, які крыху зняў боль і крыху сагрэў мае астуджаныя косці. Я хутка апрануўся і пачаў збіраць патрэбныя рэчы, якіх было не так шмат. Потым я сеў і вывучыў план карабля. На шчасце, гэта было ў маштабе, і я змог даволі дакладна вымераць памеры. Мая ідэя не толькі квітнела, яна ўжо пачынала квітнець. Усё залежала ад таго, ці давядзецца Уілеру правесці яшчэ адну ноч у гавані Марсамксэт.
  Элісан вярнулася з адным з тых вялікіх мяшкоў, якія чароўным чынам змяшчаюць у шэсць разоў больш, чым, здаецца, умяшчаюць. Мы выйшлі з гатэля праз задні выхад і праз пяць хвілін селі на аўтобус да Сэнглі. Элісан выглядала крыху весялейшай і спытала: "Куды мы едзем - і чаму?"
  Я купіў білеты. — Я раскажу табе, калі прыедзем. Аўтобус быў поўны, і я не хацеў сядзець і абмяркоўваць, як я збіраюся забіць Слейда і Уілера. Кіроўца аўтобуса памылкова палічыў, што яго завуць Грэм Хіл, а можа, капліца Найсвяцейшай Панны з вясёлымі букетамі кветак была разумнай заменай спраўным тармазам. Мы апынуліся ў Сэнглеі за вельмі кароткі час. Сенглея - гэта паўвостраў, які ўдаецца ў Гранд-Харбар паміж Докярд-Крык і Фрэнч-Крык. З моманту сыходу англійскага флоту і дэмілітарызацыі верфі на Мальце гэта здавалася разумным месцам для таго, што я шукаў - элінгі для лодак, пажадана з уласнай спускавой устаноўкай. Было яшчэ рана нешта рабіць, але кавярні ўжо адчыніліся, так што мы змаглі паснедаць, што было вельмі дарэчы. Над вышыбалай я сказаў: «Яны бачылі цябе ўчора ўвечары — каб пазналі?» Элісан пахітала галавой. «Я ў гэта не веру». «Уілер не быў упэўнены, ці ёсць у мяне дапамога», - сказаў я. «Цяпер, вядома, ён ведае, але ён не ведае, хто. Мне здаецца, што вам лепш за ўсё рабіць пакупкі, я не думаю, што мне бяспечна паказвацца на вуліцы».
  — Што вам трэба, — коратка сказала яна.
  «Я хачу эллинг для лодак. Толькі на паўдня, але мы не можам сказаць - адзін з іх, напэўна, прыйдзецца арандаваць на тры месяцы. Я канструктар лодкі і працую над новым тыпам... э... на падводных крылах. Я не хачу, каб хто-небудзь - мае канкурэнты, напрыклад - сачыў за маімі пальцамі, таму я хачу сакрэтнасці. Вось такая гісторыя». 'І тады?'
  — Тады ты купіш лодку. Нешта каля шасці метраў і неверагодна хутка з цяжкімі рухавікамі». «Унутраны або падвесны?»
  'Не важна. Падвесныя маторы будуць танней, але яны павінны быць вельмі моцнымі. Вы вязіце лодку ў элінгу». Я глядзеў праз акно кафэ. – Там ёсць звалка, дзе я магу ўзяць большую частку неабходнага, у тым ліку ўзяць напракат зварачнае абсталяванне.
  Элісан падняла бровы. «Такім чынам, у нас ёсць хуткасны катэр і зварачнае абсталяванне». Яна цярпліва чакала.
  «Тады вы арандуеце грузавік. Вы можаце кіраваць гэтым? Яна кінула на мяне маўклівы пагардлівы позірк, і я засмяяўся. Яна мела
  напэўна, атрымала пасьведчаньне кіроўцы з бляскам у саракатонным смуродзе. Я сказаў: «Вы бярыце грузавік і купіце столькі феерверкаў, каб напоўніць лодку».
  Цяпер у мяне была поўная яе ўвага. «Феерверк!»
  «Вялікія кавалкі — асабліва тыя, якія кідаюцца з трэскам і кідаюць шмат рознакаляровых агнёў.
  Не гэтыя крыклівыя кухонныя пакаёўкі ці яшчэ нешта — мне патрэбна сапраўдная прафесійная праца. Калі яны тут так любяць феерверкі, то павінны
  у іх ёсць прыстойныя запасы дзесьці на востраве. Як вы думаеце, мы можам гэта зрабіць?»
  "Я мяркую, так", сказала яна. — А цяпер скажы мне, на чорта гэта ўсё?
  Я дастаў план карабля і паклаў яго на стол, я на борце Арціна і ўсё, што я бачыў, супадала з гэтай картай, я думаю, што мы можам спадзявацца на гэта». Я пастукаў пальцам па плане карабля. «Машыннае аддзяленне з двума дызельнымі рухавікамі Rolls Royce, якія п'юць па-чартоўску шмат паліва. Пад машынным аддзяленнем запас прэснай вады і паліўны бак, падлучаны да рухавікоў, які змяшчае прыкладна 5000 літраў».
  Мой палец рухаўся па карце. «Перад гэтым знаходзіцца каюта Уілера, а яшчэ далей — памяшканне экіпажа. Пад ім на даўжыні шасці метраў размешчана падвойнае дно з асноўным запасам паліва - амаль 22 тысяч літраў дызельнага паліва. Мы ведаем, што яны проста забралі паліва, таму бакі поўныя».
  Я зрабіў некалькі вымярэнняў пазногцем. «Каб пракрасціся ў гэты рэзервуар, нам трэба прабіць яму прыкладна на тры футы ніжэй ватэрлініі — пажадана глыбей. Абшыўка зроблена са сталі, таўшчынёй амаль 8 мм — каб прабіць у ёй дзірку, трэба прыкласці чортава вялікую сілу».
  Я падняў вочы. Я зраблю таран на лодцы, якую вы павінны купіць. У мінулым таран быў звычайнай марской тэхнікай - у тыя часы ўсе караблі мелі тараны. Але гэта будзе крыху па-іншаму, гэта будзе спалучэнне тарану і палення. Напаўняем лодку феерверкам. Калі мы таранім гэты бак, паліва выйдзе. Нафта плыве. Феерверк звар'яцеў, а алей загарэўся».
  — Значыць, вы збіраецеся выкурыць Уілера?
  Нейкі момант я моўчкі глядзеў на яе, а потым сказаў: «Не кажы нічога глупства, я спалю гэтага мярзотніка».
  
  3
  На ўсё патрэбны час, а гэтага ў нас ужо было мала. Я меў рацыю, калі думаў, што мы можам знайсці прыдатны элінг для лодак у Сэнглеі, але хуткае пераезд у яго было чымсьці іншым. Неўзабаве запыты па наваколлі далі менавіта тое, што я хацеў, але перамовы абяцалі быць доўгімі, і справа была вырашана яшчэ да паловы адзінаццатай раніцы, і толькі пасля таго, як я прад'явіў сотню англійскіх пяціфунтавых купюр, якія патрэсквалі ад навізны. . З часам я паслаў Элісан купіць лодку; Я спадзяваўся, што гэта не апынецца такім цяжкім і працаёмкім, як арэнда хлява для лодак. Тым часам я пайшоў на сметнік насупраць і пакапаўся, пакуль не знайшоў тое, што шукаў. Я выбраў некалькі кавалкаў жалеза, шмат гаек і нітаў і сталёвы прут восем футаў у даўжыню і чатыры цалі ў дыяметры. Я таксама змог узяць там напракат зварачнае абсталяванне, дзве поўныя бутэлькі кіслароду і ацэтылену і акуляры для зваркі.
  Аплачваючы рэч, я думаў, што рахунак выдаткаў на гэтую паездку кагосьці ў Кантролі ўстане дыбам. Я ўжо бачыў, як ён сумняваўся ў набыцці чвэрці тоны феерверкаў і кіслаты, напісаўшы місіс Сміт запіску з просьбай даць дадатковыя тлумачэнні. Але, магчыма, місіс Сміт таксама ўмела складаць «ашуканскі аркуш».
  Я аднёс усё рыштунак у хлеў для лодак і завісеў, чакаючы Элісан. Я глядзеў праз ваду Гранд-Харбар у бок Валетты і хацеў бачыць праз яе гавань Марсамксэт, дзе Арціна быў яшчэ на якары - я спадзяваўся. А палове трэцяй я ўсё яшчэ чакаў і паступова даходзіў да кропкі кіпення. Час ішоў, а ў мяне яшчэ было так шмат спраў.
  Прайшло амаль дзве гадзіны, перш чым яна прыехала, і з маіх вушэй ішла пара. Я злавіў яе словы і коратка сказаў: "дзе ты?"
  Я павінен быў ехаць у Сліму. Гэта тое, што вы хацелі?
  Я паглядзеў на лодку. Гэта была гладкая італьянская лодка з двума магутнымі падвеснымі маторамі Kiekhaefer Mercury па 100 конскіх сіл кожны. Лініі лодкі былі магутныя, і гэтыя вялікія рухавікі давалі ёй дастаткова ходу. Элісан сказала: "Я атрымаў больш за трыццаць вузлоў па дарозе сюды". «Вы са Слімы? Тады вы павінны прайсці Арціна небяспекі». – Усё яшчэ там. Палёгка дазволіла крыху расслабіцца. «Яны ўпарта працуюць на карме. Калі я праходзіў міма, яны якраз выцягвалі з вады прапелер». «Ах так, мілы Божа». Я засмяяўся. "Гэта зойме як мінімум цэлы дзень". Я паказаў вялікім пальцам на склад. «Ёсць падвесная стойка з санкамі, якія едуць па рэйках. Дапамажыце мне выцягнуць лодку на бераг, і яна знікне з поля зроку».
  Мы выгналі падвесную стойку на вуліцу, запіхнулі лодку і з дапамогай лябёдкі ператварылі ўсю рэч у элінг. Элісан паглядзела на гадзіннік. «Я таксама зладзіў феерверк. Гэта можна забраць у тры гадзіны». — Тады лепш уцякай. Яна вагалася. — Ты сам выходзіш?
  «Я так думаю. Тут ёсць пад'ёмнік са шківам - я магу выкарыстоўваць яго, каб зняць рухавікі».
  «У лодцы тэрмас з кавай, пачак сэндвічаў і бутэлька віскі. Я вярнуся як мага хутчэй».
  Яна павярнулася, каб сысці, калі я сказаў: «Элісан, яшчэ адна рэч. Паглядзіце, ці можна ўзяць вялікую сякеру, каб секчы дрэвы».
  Яна выглядала здзіўленай, а потым сумняваючайся, я не думаю, што яны выкарыстоўваюць іх тут, на Мальце - там не так шмат дрэў». «Рабі ўсё магчымае». Яна сышла, і я выратаваў ежу, перш чым тэрмас паспеў разбіцца, потым адлучыў рулявыя тросы і падняў рухавікі з лодкі. Я таксама выкарыстаў снасці, каб падняць лодку з санак і перавярнуць яе, каб яна была ўверх дном на некаторых эстакадах. Я еў бутэрброды і піў каву, увесь час думаючы пра праблему, я катэгарычна прапусціў віскі, таму што зараз трэба было зрабіць працу, але перад ад'ездам я вельмі хацеў бы выпіць. Я пачаў пэцкаць рукі. Корпус быў шклопластыкавы, і я сапсаваў яго, прасвідраваўшы адтуліны ў старанна выбраных месцах. Намер складаўся ў тым, каб размясціць таран такім чынам, каб ён знаходзіўся не менш чым на 1,20 м ніжэй за ўзровень вады, калі лодка падымала нос з вады на поўнай хуткасці. Ён павінен быў быць прымацаваны да корпуса так моцна, каб таран не развязаўся пры ўдары. Калі б гэта здарылася, я страціў імпульс гэтых вялікіх рухавікоў, і таран не прайшоў бы праз корпус Арціна можа пранікнуць. Я адрэзаў жалезныя кутнікі і прыкруціў іх да корпуса і да сталёвых ферм лодкі. Калі я прыйшоў туды, да лодкі былі прымацаваныя два сталёвыя трохкутнікі, вяршыні якіх цягнуліся крыху больш чым на чатыры футы ніжэй дна. Я ўзяў доўгі сталёвы стрыжань і прыварыў яго да вяршыняў двух трохвугольнікаў. Цяпер планка была паралельна ніжняй частцы фюзеляжа і працягвалася на добрыя два футы ад пярэдняй часткі.
  Задоўга да таго, як я дайшоў да гэтага, Элісан вярнулася і дапамагла мне. Гэта была гарачая, потная праца і займала шмат часу. Была ўжо сёмая гадзіна вечара, калі я наносіў аздабленне. — Ты дастаў тую сякеру?
  Яна выцягнула якраз тое, што мне трэба — вялікую сякеру дрывасека. Сцябло мне не спатрэбіўся, і я не марнаваў на яго час, адрэзаў яго зварачнай гарэлкай. Потым я ўзяў лязо і прыварыў яго вертыкальна да сталёвага прута - гэта быў рэжучы край майго тарана.
  Я вярнуўся і паглядзеў на сваю працу. Цікава, што гэта выглядала крыху як дзіўнае судна на падводных крылах; Тым не менш, я не хацеў думаць пра тое, што гэтая цяжкая коўка зробіць з паруснымі характарыстыкамі лодкі. Я пачаў турбавацца аб хуткасці, якую я страчу, і думаў, ці змагу я дастаць лук з хваль, мне не спатрэбіцца выпіць, - сказаў я. Элісан наліла трохі віскі ў закручвальны каўпачок тэрмаса і падала яго мне. Яна паглядзела на лодку і сказала: «Гэта будзе небяспечна». Цікава... — Што табе цікава?
  Яна павярнулася да мяне і паглядзела мне прама ў твар, цікава, ці не можа быць прасцей - міліцыя».
  — Выдатная ідэя, — саркастычна сказаў я. «Вы думаеце, мясцовыя паліцыянты нам вераць? Божа, Уілер прыязджае сюды кожны год, і ён шырока вядомая асоба, член ангельскай палаты абшчын і вядомы капіталіст. Напэўна, ён забяспечвае прызы для яхт-клуба, і я не здзіўлюся, калі ён адзіны дабрачынца мясцовага дзіцячага дома. Пакуль мы кагосьці пераканаем, ён і Слэйд паляцяць».
  «Ёсць яшчэ тое цела на Арціна' - сказала Элісан, - гэта запатрабуе шмат тлумачэнняў.
  "Тое ж пярэчанне", сказаў я. 'Забудзь. Давайце паглядзім феерверк».
  Было шмат і толькі буйныя часткі, ракеты, якія падымаліся самі, і ракеты, прызначаныя для абстрэлу з мінамётаў. «Гэта сапраўды павінна спрыяць святочнаму настрою», — сказаў я з задавальненнем. «Мы павінны вярнуць лодку ў пазіцыю для прычалу».
  Мне прыйшлося прыбраць частку санак тут і там, каб уставіць наш дзіўны карабель, каб яго больш нельга было выкарыстоўваць для звычайных лодак. Яшчэ больш выдаткаў для нацыянальнай казны. Я зноў уключыў рухавікі, падключыў кабелі кіравання і паспрабаваў іх. Я саскочыў уніз і падумаў, што лодка, цяпер зноў правай бокам, выглядае больш прыдатнай для выкарыстання.
  — Колькі ты заплаціў за яе? — з цікаўнасцю спытаў я. - Тысяча пяцьсот фунтаў, - сказала Элісан.
  Я засмяяўся. «Кіраваныя снарады заўсёды дарагія. Давайце груз на борт».
  Мы запоўнілі кожны сантыметр даступнай прасторы вялікімі феерверкамі. Элісан, як заўсёды надзелена прадбачлівасцю, прынесла каністру, поўную бензіну, і пасля напаўнення паліўнага бака да краёў засталося яшчэ два літры, больш чым дастаткова для невялікага полымя, каб усё пайшло. У мяне быў іншы клопат, я прасвідраваў у корпусе дзясятак адтулін для нітаў і заляпіў іх напаўняльнікам. Мне было цікава, ці правільна я зрабіў гідраізаляцыю лодкі. Мы не змаглі праверыць гэта да таго, як лодка апынулася ў вадзе, што не магло адбыцца, пакуль не наступіла цемра. «Калі яны пачнуць запускаць феерверкі для свята?» – Праз дзве гадзіны пасля заходу сонца.
  «Я аддаю перавагу тараніць Арціна калі афіцыйны феерверк у самым разгары. Гэта дадае блытаніны». Я стомлена сеў і дастаў план карабля, цяпер ён быў зморшчаны, брудны і патрэсканы на складках, але ўсё яшчэ чытаўся. "Бяда ў тым, што я магу натыкнуцца на адну з вялікіх папярочных ферм", - сказаў я. у такім выпадку я сумняваюся, ці маем мы дастатковую пранікальную здольнасць».
  Фермы знаходзіліся на адлегласці каля 2 футаў адна ад адной, статыстычна ў мяне былі добрыя шанцы - лічбы былі на маю карысць. Элісан сказала: "Калі мы збіраемся зноў плаваць пад вадой, мы маглі б зрабіць гэта з камфортам". Яна ўстала і выцягнула з кута нейкае падводнае абсталяванне, я ўзяў гэта ў якасці меры засцярогі».
  «Гэта мяне выслізнула». Мне было цікава, што яшчэ я забыўся. Паглядзеў тэхніку — там два камплекты. Я плыву, - сказаў я, - а не ты.
  "Але я іду", - патлумачыла яна. «Для чаго? Ты мне не патрэбны».
  Яна ўздрыгнула, нібы я ўдарыў яе па твары. Я сказаў: «Вы маеце рацыю, але гэта небяспечная аперацыя, і нам абодвум няма сэнсу ісці». Акрамя таго, вы мне патрэбны яшчэ для чагосьці». Я пастукаў у борт лодкі. «Незалежна ад таго, спрацуе гэта ці не, будзе шум, як толькі выбухне феерверк. Калі я не вярнуся, хтосьці павінен быць пакінуты для наступнага замаху на Уілера - і вы былі абраны аднагалосна. Я пацягнуўся да бутэлькі і наліў яшчэ віскі. «Вы можаце паспрабаваць звярнуцца ў паліцыю, магчыма, яны атрымаюць дастаткова цікавасці, каб паставіцца да вас сур'ёзна». Яна разумела мой пункт гледжання, але ёй гэта зусім не падабалася. На яе твары з'явіліся ўпартыя рысы, і ёй захацелася спрачацца. Я спыніў яе. «Добра, вы можаце зрабіць гэта. Ты пачакай тут, пакуль сцямнее, і дапамажы мне запусціць лодку ў ваду. Затым вы хутка едзеце ў Ta'Xbiex і арандуйце іншую лодку - калі вы зможаце прымусіць каго-небудзь давяраць вам». Я ўсміхнуўся. «Як ты цяпер выглядаеш, я б нават не даверыў табе цацачную лодку».
  Яна пацерла свой брудны твар і паглядзела на кончыкі пальцаў з брудным тварам. «Дзякуй, — сказала яна, — я пайду прыбрацца». «Калі вы не можаце ўзяць яго напракат, выкрадзіце яго. У гавані шмат лодак. Мы сустрэнемся на марскім беразе вострава Маноэль, а потым пойдзем за мной, але не занадта блізка. Калі справы награваюцца, звярніце ўвагу на Уілера і Слейда - яны зробяць усё магчымае, каб пераскочыць за борт, калі ўсё пойдзе добра. Сачыце, каб яны не выйшлі на бераг». «Я страціла стрэльбу мінулай ноччу», - сказала яна. «Тады бі іх вяслом па галаве», — сказаў я. «Але я таксама побач, таму звярніце ўвагу». Я паглядзеў на гадзіннік. «Праз гадзіну сцямнее для запуску». Тая гадзіна здавалася бясконцай, як адна ЛСД паездка яны сказалі мне; Я б сам гэтага не ведаў - ніколі не спрабаваў. Мы мала казалі і нават пра неактуальныя рэчы. Сонца садзілася, і святло павольна знікала з неба, пакуль нарэшце не стала настолькі цёмна, што лодку і сані можна было спусціць так, каб ніхто не бачыў. Апынуўшыся ў вадзе, лодка не будзе здавацца занадта незвычайнай. Я стукнуў па агідна бліскучаму сталёваму лязу сякеры, які ўтвараў пярэднюю частку майго тарана, нібы гэта была галава сабакі, і мы перакінулі сані праз рэйкі ў ваду. Я адвязаў лодку, і мы зноў паднялі сані. Я павярнуўся і паглядзеў на твор сваіх рук. Гэта было нядрэнна, лодка была крыху цяжкаватай, але не занадта, калі падлічыць вагу жалеза, якое вісела пад носам, і лодка выглядала вельмі нармальна, за выключэннем кавалкаў жалеза, якія былі над вадой на бачны бок корпуса. Праз дзесяць хвілін будзе занадта цёмна, каб іх нават убачыць. Нават калі б я апынуўся ў нейкім святле дзе-небудзь у гавані, здавалася малаверагодным, што хто-небудзь заўважыць у лодцы нешта асаблівае.
  — Вось і ўсё, — стомлена сказаў я. Я вельмі стаміўся; недасыпанне, пабоі і цяжкі працоўны дзень ніяк не спрыялі мне.
  - Зараз я іду, - ціха сказала Элісан. — Поспехаў, Оўэн. Яна мяне не цалавала і нават не дакраналася. Яна пайшла, адна, і, праходзячы міма, узяла паліто.
  Я залез у лодку і перасунуў некалькі феерверкаў, каб зручней сесці. Я падрыхтаваў падводны рыштунак і праверыў прымітыўную сістэму запальвання. Тады нічога не заставалася рабіць, як чакаць гадзіну, пакуль я змагу сысці. Зноў чакаць прыйшлося доўга.
  
  OceanofPDF.com
  XI
  
  1
  Я ў дваццаты раз за пятнаццаць хвілін паглядзеў на гадзіннік і вырашыў, што момант настаў. Я надзеў падводнае рыштунак, зацягнуў пояс з уцяжарвальнікам вакол таліі і павесіў маску і акуляры на шыю. Потым я завёў рухавікі, і лодку пачало трэсці на вадзе. Я адпусціў, адштурхнуўся рукой і трохі адкрыў газ, каб паспрабаваць; Я яшчэ не ведаў, чаго чакаць. Плывучы марудна, лодка кіравалася нядрэнна, хаця рэакцыя на руль была крыху павольнай. Я ўключыў святло, не турбуючыся аб тым, што мяне затрымае водная паліцыя за нерэгулярную катанне на лодцы, і накіраваўся ўніз па Фрэнч-Крыку ў Гранд-Харбар. Раней тут стаяў брытанскі ваенны флот, флатылія за флатыліяй браняносцаў і браняносцаў. Цяпер яшчэ адзін, хоць і вельмі выдатны, ваенны карабель падышоў да берага, але гэтая лодка была яшчэ раней: адзін з брамнікаў адмірала Дрэйка.
  На другім баку гавані Валета была цалкам асветлена, і шэрагі рознакаляровых агнёў усыпалі Фларыяну. Гукі бляшанай музыкі плылі над вадой, узмацняючыся стукам бас-барабана. Пачыналася весялосць.
  Я аб'ехаў пункт Сенглія і накіраваў да вусця гавані. Ніхто не ішоў да мяне, і я вырашыў выйсці і паглядзець, што будзе рабіць лодка. Гук рухавікоў паглыбіўся, калі я адкрыў дросель, і я адчуў паскарэнне, калі 200 конскіх сіл штурхалі лодку па вадзе. У пераліку конскіх сіл на тону водазмяшчэння гэтая маленькая лодка была, магчыма, у сорак разоў больш магутнай, чым лодка Арціна, вось адкуль хуткасць.
  Рулявое кіраванне было горш, чым дрэнна - гэта было жахліва. Руль дзіка скакаў у маіх руках, і мой курс быў, мякка кажучы, няўстойлівым, я ўплыў у Гранд-Харбар, добра імітуючы спастычную жабу.
  Тая праклятая лодка не паслухалася і не высунула носа з вады; Я пераканаўся, што зрабіў не больш за дванаццаць вузлоў, і гэтага было б недастаткова. Уся магутнасць, якая ішла на вінты, толькі стварала хвалі, і гэта, вядома, не было намерам. У адчаі я адкрыў дросельную засланку да канца, і раптам нос высунуўся з вады, і лодка ўзляцела, праз дзесяць секунд мы рухаліся на столькі ж вузлоў хутчэй. Але слухаць стырно стала яшчэ горш; быў відавочны разрыў паміж паваротам руля і спадарожнай рэакцыяй.
  Я затармазіў, і лодка зноў апусцілася ў ваду, хуткасць знізілася, быццам мы стукнуліся аб сцяну. Гэта было б дрэнна. Загваздка была ў тым, што я мог набраць хуткасць, пры ўмове, што рухавікі не зламаліся, але я не ведаў, ці быў я дастаткова на курсе, каб трапіць у сваю мэту. Нягледзячы на паток прахалоднага начнога паветра, я адчуў, што моцна пацеў. Калі адзіны спосаб разагнаць лодку - гэта запусціць рухавікі на поўны газ, мне лепш не практыкаваць гэта зноў. Больш ніякіх спроб і памылак; Я баяўся, што рухавікі заклінаюць і наступны раз, калі гэтая лодка будзе на поўнай хуткасці, будзе апошні раз. Што тычыцца элементаў кіравання, я проста павінен быў зрабіць усё магчымае. Я яшчэ больш затармазіў і пацягнуўся да мыса Святога Эльма. Форт Святога Эльма выразна вылучаўся на фоне начнога неба, калі я праходзіў паміж мысам і пірсам. Цяпер я быў у адкрытым моры, і лодка агідна гойдалася ўзад і ўперад. Цяжкі сталёвы прут, які вісеў пад лодкай, працаваў як маятнік гадзінніка. Гэта нязграбнае судна прымусіла б ускрыкнуць любога прыстойнага дызайнера лодкі. Я аб'ехаў мыс і павярнуў у гавань Марсамксэт, рады патрапіць у зацішную ваду і накіраваўся да вострава Маноэль. Валета цяпер была злева, і мне было цікава, дзе будзе запушчаны феерверк. Я паглядзеў час і ўбачыў, што ў мяне ўсё яшчэ ёсць ласка.
  Калі я наблізіўся да вострава, я амаль цалкам адключыў дросель, пакуль рухавікі не зацыкалі ціха, дастаткова, каб даць мне трохі пакіраваць. Недалёка замігцеў агеньчык, і я ўбачыў, што Элісан была на месцы, яна чыркнула запалкай і трымала яе так, што яе твар быў асветлены. Я накіраваў у яе бок і падышоў побач.
  Яна знаходзілася ў тым, што аказалася турыстычнай лодкай з невялікім падвесным рухавіком. — Як добра, — сказаў я, — дзе ты гэта ўзяў?
  Я прытрымліваўся вашай парады; Я скрала яго, - сказала яна, ціха смеючыся. Я ўсміхнуўся ў цемру. «Эканомна выкарыстоўваць дзяржаўныя сродкі — наш абавязак», — віртуозна сказаў я. «Як гэта прайшло?» — спытала яна.
  «Яна нахабніца, — сказаў я, — капрызная, як чорт у купелі».
  «Калі я купіў яе ў Сліме, яна была ўсё ў парадку».
  «Гэта была іншая лодка. Калі ён на хуткасці, ён практычна некіравальны. Колькі ў нас часу?»
  — Каля дзесяці хвілін.
  Я агледзеўся. — Тады мне лепш заняць сваю пазіцыю. Было б непрыемна, калі б нас пераехаў паром Сліма - ён павінен прыбываць зараз. Ёсць Арціна усё яшчэ на тым самым месцы?' «Так».
  — Тады я пайду. Цяпер я плыву прама ўніз па затоцы Лацарэта, а потым паварочваю, каб добра разбегчыся. Вы заставайцеся на другім баку Арціна ». Я пачакаў хвіліну. «Руль настолькі па-чартоўску дрэнны, што я мог бы прамахнуцца з яе з першай спробы. Калі так, я паварочваюся і спрабую з іншага боку. Трымайцеся далей ад мяне, інакш я вас пераб'ю». «Ізноў поспехаў», - сказала Элісан.
  Я сказаў: «Калі вы ўбачыце Уілера, дайце яму добрую аплявуху за мяне». Ён з нецярпеннем чакаў моманту, калі яго сябар-кітаец пагуляе са мной. Калі ўсё пойдзе добра, мы сустрэнемся ў Ta'Xbiex - там жа, дзе і ўчора ўвечары».
  Я асцярожна разагнаўся і ўзляцеў. Я праходзіў якраз міма Арціна ; на палубе былі трое — Уілер, капітан і Чан Пі-Во. Я мог іх добра адрозніць, таму што яны стаялі на святле; яны ніяк не маглі пазнаць мяне; Я ляжаў на вадзе сярод цемры. Я быў проста лодкай, якая праплывала міма ўначы.
  У думках я зрабіў крыж на фюзеляжы, дзе знайшоў Арціна хацеў ударыць, а потым накіраваўся да Лацарэта-Крык. У канцы я запускаў дызельныя рухавікі на мосце на востраў Маноэль. Я адкрыў кіслародны баллон падводнага абсталявання і праверыў уваходны клапан, потым прыкусіў муштук і надзеў акуляры. Калі б усё было добра, у мяне не было б часу на гэта потым.
  За мной па дарозе праехаў транспарт, а праз некаторы час прыбыў парад з барабаннымі стукамі і нястройнымі духавымі. Я праігнараваў гэта і паглядзеў на Валетту і будучы феерверк. Было нешта, што я спачатку падумаў за моцны стук бас-барабана, але аказалася, што гэта мінамёт. У ярка-жоўтым сонцы над Валетай успыхнула ўспышка, і ў водбліску святла я на кароткі момант убачыў Арціна выразна пазначаны. Феерверк пачаўся, і мне прыйшоў час унесці свой удзел у свяце.
  Я злёгку адкрыў дросель і павольна адплыў, калі ў паветра ўзляцела ракетная ракета і выліўся вогненна-чырвона-зялёны лівень. Адной рукой я кіраваў, а другой шчодра абліў свой груз рэшткамі бензіну і горача спадзяваўся, што іскры ад феерверкаў цалкам патухнуць да моманту, калі яны ўпадуць у ваду. Патрэбна была б толькі іскра, і я пышна ўзняўся б на яркім каляровым воблаку. Рухавікі зароўлі, і лодка амаль без руля паднялася з вады, пакуль мы набіралі хуткасць. Руль тузануўся ў маіх руках, і я спрабаваў утрымаць яе на курсе. Я зігзагам небяспечна прамчаўся міма лодак, прышвартаваных ля прыстані. Я моцна тузануў стырно, але праклятая сука зрэагавала занадта позна, і з адной з яхт пачуўся дзікі крык. Гэта гучала як зрынуты голас палкоўніка, які спалохаўся ўсяго жыцця, калі я саскрабаў фарбу з яго лука на дваццаці вузлах.
  Потым я прайшоў міма яго і накіраваўся да гавані, хістаючыся і хістаючыся курсам, які выклікаў бы слёзы ў любога паважаючага сябе рулявога. Над галавой выскоквалі і ўспыхвалі феерверкі, кідаючы галавакружныя водбліскі святла на ваду, і маё сэрца падскочыла ў горла, калі маленькая турыстычная лодка прарэзала мой нос. Я вылаяў яго і змяніў курс. Я прапусціў яго на шырыню вуса. Там былі два шалёныя дурні ў гавані Марсамксэт.
  Калі я моцна павярнуў руль назад, я паглядзеў на Арціна і ўбачыў, што я буду сумаваць па ёй зусім няшмат. Я зноў вылаяўся пры думцы, што зноў давядзецца здзейсніць тое вар'яцкае падарожжа. Мне здавалася, што з гэтымі вар'яцкімі элементамі кіравання я быў лепш ва ўсім, акрамя Арціна Я хацеў мець невялікі шанец ударыць яе.
  Я прыкінуў, што буду страляць пад кармой, але ў гэты момант перагружаны правы рухавік заклініў і з брыдкім грукатам злучальнага вала адмовіў. Лодка спынілася на вадзе, а насавая частка крыху павярнулася ўправа, накіраваўшы прама ў цэнтр Арціна. Я націснуў, і яна ўдарыла пагрозліва высокі корпус з задавальняючым стукам, мой падводны таран ударыў яе справа пасярэдзіне. Мяне адкінула наперад і пабіла рэбры аб руль, але гэта мяне спыніла, інакш я паляцеў бы ў ваду. У мяне была яшчэ адна справа. Калі я намацаў сваю запальніцу, я пачуў крык на палубе, і калі я падняў вочы на асляпляльнае чаргаванне святла і цемры, я ўбачыў, што нешта рухаецца, нехта зазірнуў праз парэнчы, каб убачыць, што, чорт вазьмі, адбываецца далей. Я мала бачыў яго, але я, напэўна, быў добра бачны, таму што ў гэты момант паднялася яшчэ адна ракетная ракета.
  Я ўключыў запальніцу, яна іскрыла, але полымя не было. У чырвоным святле ракеты я ўбачыў, што нос лодкі быў разбіты ўдарам аб борт лодкі. Арціна. Напэўна, таран глыбока ўвайшоў у корпус, таму што лодка не выяўляла тэндэнцыі да дрэйфу.
  У адчаі я зноў і зноў уключыў запальніцу, але полымя не было. Наверсе пачуўся грукат, і куля трапіла ў панэль прыбораў каля майго локця, раздушыўшы тахометр. Я нахіліўся і паднёс запальнічку бліжэй да бліжэйшага прасякнутага бензінам кавалка феерверка. Лодка набірала ваду, і мне прыйшлося распаліць агонь, перш чым мы патанулі. Я зноў уключыў запальнічку, і ўся гэтая чортава штука раптам загарэлася. Толькі той факт, што я быў у поўным падводным рыштунку, не даваў мне загарэцца, як факел. Паліва загарэлася, як часам бывае пры раптоўным узгаранні бензіну, з лёгкім выбухам - надзвычайным woomm полымя, якое выкінула мяне за борт. Падчас палёту мяне нешта моцна ўдарыла ў плячо.
  Не ведаю, гарэў я на імгненне ці не. Калі я стукнуўся аб ваду, я анямеў, але раптоўны ўдар выклікаў рэфлекс, і я нырнуў на глыбіню. У гэты момант я заўважыў, што мая правая рука зусім бескарысная. Не тое каб гэта мела вялікае значэнне, бо пры плаванні пад вадой большую частку працы выконваюць ласты. Але я хваляваўся, бо не ведаў, што адбываецца.
  Я нядоўга плыў пад вадой, потым спыніўся, бо не ведаў, у які бок іду. Я цалкам страціў арыенцір, і я мог плыць да мора даволі добра, наколькі я думаў. Я асцярожна ўсплыў і агледзеўся, каб зарыентавацца і паглядзець, што з ім адбываецца Арціна адбылося. Я не заплыў так далёка, як я думаў - Арціна знаходзіўся за сотню метраў. Занадта блізка, каб было камфортна, асабліва калі ўлічыць пякельны агонь, які я запаліў у цэнтры судна. Мая гарэлка лодка дала поўны ўдар. З dc ram ў корпусе Арціна каржакаваты, як зуб нарвала, човен затрымаўся нерухома, а феерверк выбухнуў, як люта страляючая артылерыйская батарэя. Рознакаляровыя іскры пасыпаліся на в Арціна і вялікае полымя выцякала з корпуса. Ільняная палуба ўжо гарэла, і людзі беглі ва ўсе бакі па палубе.
  Вялікая трасіруючая куля выляцела, як гаўбічны снарад, і расчыніўся зялёны парасон агню, іскры пасыпаліся на ваду вакол мяне і паміралі са страшным шыпеннем. Я быў дастаткова блізка, каб мяне заўважылі, калі хто паспеў паглядзець, таму я апусціўся пад ваду і пачаў плыць да берага.
  Я не паспеў праплыць і дванаццаці гребков, як заўважыў, што нешта не так. Я адчуў дзіўную слабасць і галавакружэнне, а ў правым плячы быў пульсуючы боль, які хутка перайшоў у востры страляючы боль. Я дазволіў сабе выплыць, адчуваючы, як з кожнай хвілінай сілы ўсё хутчэй выцякаюць з маіх ног. Пажар на ст Арціна усё яшчэ грымеў на ўсю моц, але здавалася, што ён бляклы, нібы я глядзеў праз мокрае ад дажджу акно. Я ведаў, што са мной, верагодна, усё скончана, у мяне больш не было сіл даплысці да берага, які быў так блізка, і я адчуваў, што плыву ў мора, дзе я павінен быў патануць.
  Я думаю, што я страціў прытомнасць, таму што наступнае, што я заўважыў, гэта святло, якое ззяла мне ў вочы зблізку, і настойлівы шэпт, які казаў: "Пачакай, Оўэн". Нешта ўпала мне на твар і паплыло ў вадзе побач з галавой, я працягнуў левую руку і намацаў вяроўку. — Вы можаце патрымаць? Я ведаў, што гэта Элісан. Рухавік закруціўся, трос нацягнуўся, і мяне пацягнулі праз ваду. У адчаі я засяродзіў усю сваю ўвагу на тым, каб трымацца за гэтую вяроўку. Усю моц, што засталася ў мяне, трэба было сабраць і ўціснуць у пальцы левай рукі, якой не дазвалялася страціць хватку. Вада плёскалася аб маю галаву, ствараючы невялікую насавую хвалю, калі я цягнуўся за лодкай Элісан. Нават у той неверагоднай сітуацыі я аддаваў належнае эфектыўнасці навучання Элісан. Яна зразумела, што не можа падняць чалавека без прытомнасці на борт, не перавярнуўшыся або, што яшчэ горш, не прыцягнуўшы ўвагі. Да берага было недарэчна мала, і Элісан выплыла на бераг. Яна, не звяртаючы ўвагі на наступствы, пратараніла лодку ўверх і выскачыла за борт, дзе яшчэ было паўметра вады, і выцягнула мяне з вады. — Што здарылася, Оўэн? Я паваліўся і сеў у ваду. «Здаецца, мяне трапіла куля», — сказаў я мерна, голас мой, здавалася, даносіўся здалёку. «У плячы — правае». Боль пранізаў мяне, калі яе пальцы прамацалі, а потым я пачуў разрыў тканіны. Яна часова перавязала рану
  эфектыўны. Я б не здзівіўся, калі б яна тады і зрабіла мне аперацыю, каб выняць кулю нажом і шпількай. Я звыкся з яе рознабаковым талентам. Я стомлена спытаў: «Як справы? АрцінаТ Яна адышла ўбок, і я ўбачыў Арціна знаходзяцца далей у гавані. Мора вакол гарэла, і над жоўтым полымем уздымалася мутнае воблака тлустага чорнага дыму, які мог быць выкліканы толькі гарэлым мазутам. Таран сваю справу зрабіў. Пакуль я назіраў, пад рулявой рубкай успыхнула чырвоная ўспышка полымя, і рулявая рубка знікла, калі бак з маслам унутры выбухнуў і разбіў палубу. Моцны грукат данёсся над вадой, рэхам адбіўшыся ад скалістых бастыёнаў Валета. — Вось і ўсё, — сказаў я рассеяна. Элісан схілілася нада мной. — Ты можаш хадзіць? 'Я не ведаю. Я паспрабую.'
  Яна паклала мне руку пад руку. — Ты крывавіш, як зарэзаная свіння. Табе трэба ў бальніцу».
  Я кіўнуў. 'Добра.' Гэта ўжо не мела значэння. Усё скончылася. Нават калі б Слейд або Уілер выжылі, з імі быў бы канец. Яны пыталіся мяне, навошта мне гэта Арціна знішчылі, і я скажу праўду, а яны па-чартоўску ўважліва яе выслухаюць. Іншая справа, павераць яны мне ці не, але на Уілера будзе дастаткова бруду, каб назаўсёды застацца на ім халодным і жорсткім вокам. Што да Слэйда, я ўцёк з ім, і калі мяне зловяць на Мальце і скажу яму, што Слэйд знаходзіцца ў гэтым раёне, яго хутка забяруць. Гэта невялікі востраў, і незнаёмец не можа лёгка схавацца.
  Што да мяне, я не ведаў, што са мной будзе. Элісан магла таемна даць мне паказанні аб маім удзеле ў тым, што адбылося, але калі б Макінтош быў мёртвы, я не бачыў, якое значэнне гэта будзе мець. Была вялікая верагоднасць, што я правяду рэшту жыцця ў крыле строгага рэжыму Даремскай турмы. У той момант мне было ўсё роўна.
  Элісан дапамагла мне падняцца, і я хістаўся, як п'яны матрос
  уверх па сцяне, слабымі пальцамі трымаючы мяне за руку. Мы толькі падняліся на вяршыню, калі я раптам спыніўся і ўтаропіўся на чалавека, які чакаў нас. Ён быў дзіўным чынам падобны на таго жорсткага маладога паліцэйскага, сяржанта Джэрвіса, які так ненавідзеў мяне за тое, што я краў брыльянты і не меў ветлівасці сказаць яму, дзе яны.
  Я павярнуў галаву і паглядзеў у іншы бок. Браншыл таксама быў там, а "Форбс" быў побач. Яны ішлі да нас доўгімі крокамі.
  Я сказаў Элісан: «Я думаю, канец», і павярнуўся, каб зірнуць на Браншыла.
  Ён стаяў перада мной і глядзеў на мяне безвыразнымі вачыма, разглядаючы кожную дэталь майго стану, у тым ліку і павязку на маім плячы. Ён паглядзеў на Элісан, а потым паказаў галавой на гавань, дзе Арціна згарэла. «Вы гэта зрабілі?»
  я?' Я паківаў галавой. «Напэўна, гэта была іскра ад феерверка».
  Ён змрочна засмяяўся: «Я павінен вас папярэдзіць, што кожнае ваша слова можа быць запісана і выкарыстана супраць вас у якасці доказу». Ён паглядзеў на Элісан. «Гэта датычыцца і цябе». Я не веру, што Мальта знаходзіцца ў межах юрысдыкцыі, - прахалодна сказала яна. «Не турбуйцеся аб гэтым, — сказаў Браншыл, — са мной цэлы атрад мясцовай паліцыі». Ён павярнуўся да мяне. «Нават калі б у вас былі ўсе дзевяць каціных жыццяў, вы ўсё роўна правялі б іх у турме. На гэты раз я цябе так удару, што для цябе прыйдзецца будаваць асобную турму».
  Я бачыў, як ён у думках складае спіс абвінавачанняў. Падпалы, забойствы, нанясенне цяжкіх цялесных пашкоджанняў, нашэнне зброі і, што яшчэ горш, яе прымяненне, поўнае ігнараванне правілаў і палажэнняў адносна выбуховых рэчываў. І, магчыма, з крыху добрай волі, пірацтва і падпалы ў марскіх партах Яе Вялікасці. Двое апошніх па-ранейшаму караліся смерцю.
  Ён сказаў: "што, чорт вазьмі, ты думаў, што робіш?" У яго голасе было здзіўленне.
  Я хістаўся на нагах. — Я табе раскажу, калі пайду да доктара.
  Ён злавіў мяне, калі я ўпаў.
  
  2
  Я прачнуўся ў турме. Дакладней, у турэмным шпіталі, але ў тоўстых сьценах і на Мальце робяць сьцены больш тоўстымі, чым дзе-небудзь у сьвеце. У мяне сапраўды быў свой пакой, і я прыйшоў да высновы, што мясцовая паліцыя не хоча, каб простыя, няхітрыя мальтыйскія бандыты былі сапсаваны кантактам з такім жудасным злачынцам, як я. Гэта аказалася памылковым меркаваннем. Неахвотны доктар зрабіў простую аперацыю на маім плячы пад мясцовай анестэзіяй, а потым я ляжаў у чаканні Браншыла і яго непазбежных пытанняў. Я правёў час, прыдумляючы разумную хлусню, каб сказаць яму; Ва ўрадзе Яе Вялікасці ёсць аспекты, пра якія звычайнаму паліцэйскаму лепш не ведаць. Але ў пакой прывялі незнаёмца, а не Браншыла. Гэта быў высокі мужчына сярэдніх гадоў з гладкім тварам без маршчын і выглядам ціхай уладнасці. Ён прадставіўся як Армітаж. Яго паўнамоцтвы былі ўражлівыя, я прачытаў рэкамендацыйны ліст прэм'ер-міністра і вярнуў яму астатнюю частку пакета непрачытаным. Ён прысунуў крэсла і сеў каля ложка. - Такім чынам, містэр Стэнард, як вы сябе адчуваеце?
  Я сказаў: «Калі вы ведаеце, што мяне завуць Стэннард, значыць, вы ведаеце большую частку маёй гісторыі». Цябе прыслаў Алек Макінтош?
  Баюся, што не, - сказаў ён з жалем. «Макінтош памёр». Я адчуў халодны камяк у жываце. «Значыць, ён ніколі не выходзіў з бальніцы», — сказаў я.
  "Ён памёр, не прыходзячы ў прытомнасць", - сказаў Армітаж. Я думаў пра Элісан і думаў, як яна гэта ўспрыме. Адносіны любові і нянавісці з бацькам ускладнялі прадказанне яе рэакцыі. Я спытаў: "Вы ўжо сказалі місіс Сміт?"
  Армітаж кіўнуў. «Яна прыняла гэта вельмі добра», - сказаў ён. Адкуль ты мог гэта ведаць, падумаў я.
  "Гэта будзе цяжка", - сказаў Армітаж. «Ваша дзейнасць — асабліва ў Рэспубліцы Ірландыя — можа паставіць урад у хісткае становішча». Ён пачакаў хвіліну. «Калі яны стануць цалкам вядомымі».
  Я мог сабе гэта ўявіць. Адносіны з-за таго, што адбывалася ў Ольстэры, і без таго былі напружанымі, і прэса чакала скажоных гісторый пра ангельскага агента, які бадзяўся ў суверэннай дзяржаве Ірландскай Рэспубліцы.
  Я іранічна сказаў: «не кажучы ўжо пра ўласнае хісткае становішча».
  - Так, - сказаў Армітаж.
  Мы пераглянуліся. — Ну, — сказаў я нарэшце, — хто ж адгаварыўся? Гэтая аперацыя была самай сакрэтнай, сведкам якой я калі-небудзь быў. Дзе мы памыліліся?» Армітаж уздыхнуў. «Гэта пайшло не так менавіта з-за сакрэтнасці. Усё пайшло не так, таму што Макінтош, па сутнасці, не мог нікому давяраць». Ён паглядзеў на мяне. — Ён табе нават не давяраў.
  Я кіўнуў, і Армітаж фыркнуў. «Ён не давяраў нават прэм'ер-міністру. Ён гуляў у адзіночку і падманваў усіх наконт сваіх матываў». Я спакойна сказаў: «Я даволі шмат з гэтым сутыкнуўся. Лепш раскажы мне ўсю гісторыю».
  Усё пачалося з роя ўцёкаў з турмы, якія непакоілі тых, хто знаходзіўся наверсе. Маўнтбатэн даследаваў турэмную сістэму, і меры бяспекі былі ўзмоцнены, але цьмяныя чуткі пра арганізацыю "Разбуральнікаў" падтрымлівалі заклапочанасць, і Макінтошу было загадана што-небудзь з гэтым зрабіць.
  - Мне гэта не спадабалася, - незадаволена сказаў Армітэдж, - і я тады так і сказаў. Гэта трэба было пакінуць Спецыяльнаму аддзелу». «Макінтош сказаў, што яны спрабавалі і не ўдаліся», — сказаў я.
  Армітаж нецярпліва кіўнуў. «Я ведаю, але яны маглі паспрабаваць яшчэ раз. Макінтош быў занадта ваўком-адзіночкай — занадта скрытным».
  Я бачыў, што не так з Армітажам. Ён быў дзяржаўным служачым вельмі высокага рангу - свайго роду мандарынам дэпартамента - і ён аддаваў перавагу, каб усё ішло па належных афіцыйных каналах. Але больш за ўсё яго турбавала думка, што ў прэм'ер-міністра ёсць прыватны кат. Гэта абразіла яго пачуццё таго, што падыходзіць. Ён нахіліўся наперад. «Ніхто не ведаў, што ён ужо быў закаханы ў Уілера, але ён захаваў свае падазрэнні пры сабе. Ён нават прэм'ер-міністру нічога не сказаў. Мы ніколі не даведаемся, што было ў яго ў галаве, магчыма, ён думаў, што ўнітаз яму ўсё-такі не паверыць. Уілер хутка станавіўся папулярным, і прэм'ер-міністр збіраўся зрабіць яго намеснікам міністра».
  «Так, - сказаў я, - я разумею праблему Алека. Як ён даведаўся пра Ўілера?
  Армітаж паківаў галавой. 'Я не ведаю. Я лічу, што прэм'ер-міністр цалкам давяраў Макінтошу ў некаторых пытаннях на самым высокім узроўні, якія ўплываюць на бяспеку краіны». Голас яго прагучаў яшчэ больш няўхвальна. Так Макінтош правяраў эліту на бяспеку. Гэта таксама быў адказ на Хто будзе ахоўваць назіральнікаў? Я мог сабе ўявіць, што прэм'ер-міністр мог чакаць, што Макінтош асудзіць якога-небудзь правага ці левага радыкала, але хто будзе западозрыць буржуазнага капіталіста, які цвёрда ідзе па шляху сярэдзіны, быць мааістам? Смешная ідэя.
  — Значыць, у Макінтоша былі недаказаныя падазрэнні, — сказаў я. «Ён не хацеў, каб Уілер заўважыў гэта, таму трымаў язык за зубамі, пакуль не змог злавіць Уілера».
  «Прыкладна так яно і павінна было быць», — адказаў Армітаж. «Ён прывёў цябе і звязаў са Слэйдам праз крадзеж каштоўнасцяў». Лёгкая ўсмешка змякчыла суровы выраз яго твару. 'Вельмі разумны. Але ён не казаў вам пра Уілера.
  — Я не чакаў ад яго такога, — рашуча сказаў я. на тым этапе мне не трэба было ведаць». Я пацёр падбародак. — Але я чакаў, што ён сказаў місіс Сміт. "Ён не зрабіў - але я дабяруся да гэтага пазней". Армітаж нахіліўся наперад. «Калі вы са Слэйдам уцяклі, ён пайшоў да Ўілера. Мы вызначылі, што Уілер размаўляў з ім у сваім клубе. У іх была размова, падчас якой Макінтош паказаў, хто вы. Вось як, э... усё пайшло не так».
  Я міргнуў, потым зачыніў іх і зноў лёг на падушку. — Ён зрабіў гэта наўмысна? — ціха спытаў я. «Ах, так. Ён хацеў напалохаць Уілера і прымусіць яго зрабіць што-небудзь глупства. Ён хацеў яго злавіць відавочнае злачынства. Відаць, вас могуць прапусціць».
  Я расплюшчыў вочы і паглядзеў на Армітэджа. "Я заўсёды мог гэта зрабіць. Прафесійная шкоднасць". У той жа час я думаў, што Макінтош быў бязлітасным вырадкам.
  "Уілер сапраўды запанікаваў, але я не ўпэўнены, што ён зрабіў нешта глупства", - задуменна сказаў Армітэдж. «У той жа дзень Макінтоша збіла машына. Мы канфіскавалі ўсе аўтамабілі Уілера для шырокага расследавання, і я амаль упэўнены, што WC знойдзе доказы нават праз столькі часу. Я лічу, што гэта зрабіў яго ірландскі кіроўца». «Ці яго кітайскі кухар».
  Армітаж паціснуў плячыма. «Макінтош быў без прытомнасці ў бальніцы. Яго збілі па дарозе ў офіс, дзе яго чакала місіс Сміт. Мы ніколі не даведаемся, ці расказаў бы ён ёй, што зрабіў. Ва ўсялякім выпадку, у той час ніхто ў кабінеце Уілера не ведаў. Цяпер вы разумееце, што сакрэтнасьць і бясьпека апэрацыі былі занадта жорсткімі?»
  Я сказаў: «Такі высокапастаўлены чыноўнік Whitchall, як вы, не з'яўляецца тут, на Мальце, знянацку. Напэўна, нешта здарылася». сапраўды. Макінтош памёр. У яго была страхоўка. Запэўніванне ў выглядзе поўнай справаздачы аб яго дзейнасці, адпраўленае яго адвакату непасрэдна перад тым, як ён наведаў Уілера. Бяда была ў тым, што на запячатаным канверце было напісана: «Ускрыць пасля маёй смерці».
  Армітаж утаропіўся на мяне. «Макінтош быў у руках лекараў. Ён не памёр, але жывым яго наўрад ці назавеш, хоць у юрыдычным сэнсе ён быў. Ён быў гароднінай, якую падтрымлівалі сучасныя медыцынскія метады і клятва Гіпакрата, і на гэта ён не разлічваў. Гэты пракляты канверт ляжаў у руках яго адваката два тыдні да смерці Макінтоша, і тады было ўжо занадта позна. Было б позна, калі б вы не ўмяшаліся». — Усё гэта вельмі добра, — сказаў я, — але як ты апынуўся тут са мной? Макінтош не ведаў, дзе я.
  "Мы пайшлі адразу пасля Уілера", - сказаў Армітэдж. «Мы проста думалі, як з ім справіцца, калі вы вырашылі гэта для нас». Ён злёгку ўсміхнуўся. «Вашы метады, мякка кажучы, вельмі прамыя. Мы ўжо падазравалі, што вы знаходзіцеся ў гэтым раёне, таму ўзялі з сабой некалькі людзей, якія змаглі вас пазнаць.
  «Браншыл і кампанія», — сказаў я. "Такім чынам, вы атрымалі Уілер". Ён паківаў галавой. «Не, Уілер памёр, Слэйд таксама. Вы вельмі добра паклапаціліся аб гэтым, калі можна так сказаць. Спецыяльнае аддзяленне зараз расследуе дзейнасць арганізацый Уілера - як легальную, так і нелегальную. Я мяркую, што гэта будзе доўгая задача, але мы не будзем вам гэтым надакучаць». Ён адкінуўся на спінку крэсла. «Аднак вы праблема для ўрада, і таму я тут».
  Я не мог стрымаць усмешкі. «Магу сабе ўявіць».
  - Гэта не тэма для забавы, містэр Стэннард, - строга сказаў Армітэдж. «Прэса ўжо наведала, што нешта адбываецца». Ён устаў і падышоў да акна. «На шчасце, вы здзейснілі свае горшыя... э-э... злачынствы за межамі Злучанага Каралеўства, і мы можам прыкрыць іх плашчом кахання. Але ёсць выпадак з крадзяжом алмазаў, які можа быць вельмі складана раскрыць».
  Я кажу: «Хіба тым гандлярам не заплацілі па страхоўцы?»
  Армітаж павярнуўся і кіўнуў: «Я так думаю». — Ну, чаму б нам не пакінуць гэта так?
  Ён пакрыўдзіўся. «Урад Яе Вялікасці не можа быць датычны да махлярства страхавой кампаніі». 'Чаму не?' — спытаў я разважлівым тонам. «Урад Яе Вялікасці датычны да забойства Уілера і Слейда. Што, чорт вазьмі, такога святога ў гэтых некалькіх тысячах шмакераў?» Гэта яму не спадабалася. У брытанскім заканадаўстве права ўласнасці стаяць перад правамі чалавека. Ён збянтэжана напяваў і сказаў: «Якая ваша прапанова?»
  «Уілер мёртвы, Слейд мёртвы. Чаму не Рырдэн таксама? Ён можа быць забіты падчас палёту - гэта не павінна быць занадта складана арганізаваць. Але вы павінны прымусіць замаўчаць Браншыла, Форбса і Джэрвіса, і вы можаце зрабіць гэта з дапамогай прысягі дзяржслужачага захоўваць сакрэтнасць. Ці вы можаце напалохаць іх на ўсё жыццё; Я не думаю, што яны ацэняць перавод на Аркні да канца жыцця». - І містэр Стэннард зноў з'явіўся? — спытаў ён. «Дакладна».
  Я мяркую, што гэта можна арганізаваць. І як мы растлумачым уражлівую смерць Уілера?
  — Напэўна, гэта была адна з тых ракет, якія яны выпусцілі над вадой. Карабель якраз быў на рамонце - я б'юся аб заклад, што на палубе было паліва. На маю думку, урад вострава Мальта павінен быць папракнуты ў тым, што ён не выконваў належным чынам сваю кантрольную функцыю». «Вельмі геніяльна», — сказаў Армітэдж і дастаў свой нататнік. Я прапаную ВМС прадаставіць лодку і вадалазаў, якія дапамогуць падняць абломкі. Дайвера мы выбіраем, вядома». Ён зрабіў запіс срэбным алоўкам. "Я таксама так думаю", - сказаў я, думаючы пра таран, які, верагодна, усё яшчэ быў у корпусе Арціна быў прысадзісты. «Сумны канец для паважанага дэпутата. Вельмі няшчасна». Армітаж скрывіў рот і адклаў нататнік. «Арганізацыя, у якой вы працавалі да таго, як Макінтош вывез вас з Паўднёвай Афрыкі, мабыць, высока ацэньвае вас. Мяне папрасілі паведаміць вам, што Люсі звяжацца з вамі».
  Я кіўнуў. Як смешна гэта знайшоў бы Макінтош.
  «І прэм'ер-міністр папрасіў мяне перадаць вам яго шчырую падзяку за ваш удзел у гэтай справе і за тое, як вы яе вырашылі. Ён шкадуе, што гэтая падзяка - усё, што ён можа прапанаваць вам у гэтых абставінах».
  «Ну, медалі ж нельга есці», — па-філасофску сказаў я.
  
  3
  Я сядзеў у холе гатэля Phoenica і чакаў Элісан. Улады прывезлі яе ў Англію для ўдзелу ў пахаванні Алека. Я таксама хацеў бы аддаць апошнюю пашану, але мой твар так часта трапляў у ангельскія газеты з прозвішчам Рырдэн, што было б неразумна з'яўляцца на публіцы, пакуль Рырдэн не быў забыты публікай, якая, на шчасце, мае кароткі памяць ёсць. Я тым часам адгадаваў бараду.
  Я атрымаў вялікае задавальненне, прачытаўшы авіяпаштовае выданне CD Часы. Быў некралог Уілера, які паставіў яго на шлях да кананізацыі, услаўляючы яго адданасць грамадскім справам, усхваляючы яго фінансавую праніклівасць і адзначаючы яго добра вядомую дабрачыннасць. У першапачатковым каментарыі гаварылася, што з улікам працы Уілера над турмамі яго смерць стала ўдарам па прагрэсіўнай пеналогіі, які не быў пераўзыдзены пасля справаздачы Маўнтбэтэна. Я ледзь не захлынуўся ад смеху.
  Прэм'ер-міністр заявіў у сваёй прамове ў Палаце абшчын, што брытанская палітыка стала бяднейшай з-за страты такога каштоўнага калегі. Зала паднялася і трымала дзве хвіліны маўчання. Гэтаму чалавеку прыйшлося прамыць рот з мылам. Толькі фінансавы рэдактар ст Часы улавіў недзе пах гнілосці. Каментуючы рэзкае падзенне кошту акцый гіганцкіх кампаній Уілера, ён занепакоены пытаннем, чаму бухгалтары палічылі неабходным правяраць бухгалтэрыю да таго, як цела астыне. Акрамя гэтага маленькага разладу
  Уілер - радаснае развітанне з дарогай у пекла. Рырдэн атрымаўся горш. Асуджаны як небяспечны адчайнік, яго смерць у перастрэлцы была ўспрынятая як павучальны ўрок для іншых яго роду. Браншыла хвалілі за яго ўпартасць на следзе ліхадзея Рырдэна і за яго мужнасць перад тварам амаль вернай смерці. «Нічога, — сціпла сказаў Браншыл, — гэта быў толькі мой абавязак як паліцэйскага».
  Спадзяваліся, што Слейда хутка схопяць. Смерць Слэйда трымалася ў поўным сакрэце, і я не сумняваўся, што прыкладна праз дзесяць-дваццаць гадоў значная колькасць пісьменнікаў-крыміналістаў будзе прыстойна зарабляць на таямніцы Слэйда. Я падняў вочы і ўбачыў Элісан, якая ўваходзіла ў гасціную. Яна выглядала бледнай і стомленай. Але яна ўсміхнулася, убачыўшы мяне. Я ўстаў, калі яна наблізілася, і яна на імгненне спынілася, каб агледзець мяне: гіпс на маёй руцэ і няголеная шчацінне на шчоках. «Ты выглядаеш жудасна», - сказала яна.
  Мне сапраўды не так дрэнна, я ўсё яшчэ магу паднесці левую руку да рота. Што б вы хацелі выпіць?» «Кампары». Яна села, і я памахаў афіцыянту, я бачу, вы ўжо ўсё прачыталі».
  Я засмяяўся. «Не вер усяму, што чытаеш у газеце».
  Яна адкінулася на спінку крэсла. «Ну, Оўэн, усё скончана. Усё скончана».
  "Так, - сказаў я, - мне шкада Алека".
  «А так?» - спытала яна глухім голасам. «Ён ледзь не стаў прычынай вашай смерці».
  Я паціснуў плячыма. «Ён няправільна разлічыў хуткасць і кірунак рэакцыі Уілера. Акрамя таго, гэта быў разумны крок».
  — Нават калі аддаваў цябе паганам? Яе голас гучаў недаверліва.
  - Чорт вазьмі! Я сказаў: «мы гуляў не ратуе злодзей. Стаўкі былі занадта высокія. Уілера трэба было злавіць, і калі адзіным спосабам зрабіць гэта было прынесці ў ахвяру афіцэра, выбару не было. Уілер быў атрутным джалам у сэрцы штата. Прэм'ер-міністр разглядаў магчымасць вылучыць яго на пасаду міністра, і Бог ведае, куды б гэта прывяло яго». «Калі ўсе дзяржаўныя служачыя такія, як Алек, дапамажы Бог Англіі», — сказала Элісан ціхім голасам.
  — Не абурайся, — сказаў я, — ён памёр. Ён забіў сябе, а не мяне. Ніколі не забывайце пра гэта».
  Афіцыянт прыйшоў з шклянкамі, і мы маўчалі, пакуль ён не сышоў, тады Элісан сказала: "Што ты цяпер будзеш рабіць?"
  Я сказаў: «Мяне наведала Люсі. Вядома, я не магу зрабіць шмат, пакуль майму плячу не стане лепш - можа, праз месяц ці шэсць тыдняў».
  "Вы вяртаецеся ў Паўднёвую Афрыку?"
  Я паківаў галавой, здаецца, мяне плануюць вярнуць у сапраўдную службу». Я зрабіў глыток. 'І ты?' Я яшчэ не паспеў пра гэта падумаць. Акрамя пахавання, у Лондане было шмат спраў. Трэба было ўладзіць асабістыя справы Алека; Я цэлыя дні праводзіў з яго адвакатам».
  Я падаўся наперад. Элісан, ты выйдзеш за мяне замуж?»
  Яе рука так задрыжала, што яна праліла некалькі кропель кампары на стол. Яна з цікаўнасцю паглядзела на мяне, як на незнаёмага чалавека, і сказала: «О, не, Оўэн».
  Я сказаў: "Я кахаю цябе".
  Я думаю, што я таксама цябе кахаю». Яе ніжняя губа задрыжала.
  «Тады што адбываецца? Мы добра падыходзім».
  Я табе скажу, — сказала яна. «Ты такі ж, як Алек. Праз дваццаць гадоў - калі вы паспееце - вы будзеце сядзець у маленькім, незразумелым офісе, тузаць за вяроўкі і прымушаць маленькіх чалавечкаў скакаць, як Алек. Але ты ўсё роўна працягваеш гэта рабіць».
  Я сказаў: «хтосьці павінен гэта зрабіць».
  "Але не той чалавек, за якога я выходзіць замуж", - сказала Элісан. Аднойчы я параўнаў сябе з росянкай. Я проста хачу быць хатняй гаспадыняй з каляровай капусты, дзе-небудзь у сельскай мясцовасці, з твідавай спадніцай і падпіскай на Лепшае садоўніцтва». "Няма прычын, чаму гэта нельга зрабіць", - сказаў я. «І застацца дома і пабыць аднаму, пакуль табе робяць аперацыю?» Яна пахітала галавой. - Гэта ніколі не спрацуе, Оўэн.
  Я адчуў раптоўную крыўду і рэзка сказаў: "чаму ты вярнуўся - на Мальту?"
  На яе твары прайшла разгубленасць. «О, Оўэн, прабач. Вы думалі...
  «Вы не развіталіся, і Армітэдж сказаў мне, што вы вернецеся пасля пахавання. Што я павінен быў падумаць?
  «Яны даставілі мяне ў Англію на самалёце ВПС», — ціха сказала яна. «Я вярнуўся, каб паспець на свой самалёт... і развітацца».
  — Каб развітацца — проста так?
  — Не, — успыхнула яна, — не проста так.
  Яе вочы напоўніліся слязьмі. «Оўэн, усё ідзе жудасна дрэнна».
  Я ўзяў яе руку ў сваю. «Вы калі-небудзь былі ў Марока?» Яна з чаканнем паглядзела на мяне, заспетая знянацку раптоўнай зменай тэмы. – Так, я вельмі добра гэта ведаю. — Ці можа гэты ваш самалёт даляцець адсюль у Танжэр? - Гэта магчыма, - няўпэўнена сказала яна, - але...
  «Мне патрэбны адпачынак, — сказаў я, — і ў мяне яшчэ запазычанасць заробку за паўтара года, якую я мог бы патраціць з вашай дапамогай. Я ўпэўнены, што вы добры гід па Марока. Мне гэта трэба - я ніколі там не быў». "Ты зноў спрабуеш упрыгожыць яго", - сказала яна са смехам у голасе. «Мэйв О'Саліван папярэдзіла мяне пра гэта». Мэйв таксама сказала мне, што я не той хлопец для Элісан Сміт. Магчыма, яна мела рацыю, але я павінен быў паспрабаваць. "Ніякіх абавязацельстваў, ніякіх абяцанняў", - сказала Элісан. Я ўсміхнуўся. Шэсць тыдняў разам - усё, што мне трэба. За шэсць тыдняў можа адбыцца многае. OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"