Дивер Джеффри : другие произведения.

Молячыся Аб Сне

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  
  ЧАСТКА 1
  
  ЧАСТКА 2
  
  ЧАСТКА 3
  
  ЧАСТКА 4
  
  Кароткі агляд:
  
  Маленне аб помсце... Психованный забойца Майкл Грубек збег, каб знайсці жанчыну, якая яго пасадзіла. Ён пакажа ёй, што такое забойства.... Моліцца аб выратаванні.... Ліз ведае, што ён дзе-то там. Ён мае на яе кожную бяссонную ноч, назіраючы і чакаючы, каб забраць яе з сабой у пекла.... І цяпер Ліз моліцца аб сне.
  
  
  
  
  
  Молячыся Аб Сне
  
  Джэфры Дивер
  
  
  Аўтарскае права No Джэфры Дивер, 1994
  
  
  
  
  
  І можаце ці вы, ні з таго ні з гэтага, дамагчыся ад яго, чаму ён стварае гэтую блытаніну, так рэзка псуючы усе свае спакойныя дні бурным і небяспечным вар'яцтвам?
  
  Гамлет, УІЛЬЯМ ШЭКСПІР
  
  
  
  
  
  
  
  ЧАСТКА 1
  Няма Больш За Лютага Звера
  
  
  1
  
  
  
  Катафалк мякка круціў яго, як калыска.
  
  Старая машына са скрыпам ехала па прасёлкавай дарозе, асфальт патрэскаўся і ўздыбіўся ад каранёў. Ён лічыў, што падарожжа да гэтага часу займала некалькі гадзін, хоць не здзівіўся б, выявіўшы, што яны былі ў шляху некалькі дзён ці тыдняў. Нарэшце ён пачуў віск няспраўных тармазоў і быў збіты з панталыку рэзкім паваротам. Затым яны выехалі на добрую дарогу, шашы штата, і хутка набралі хуткасць.
  
  Ён пацёрся тварам аб атласную этыкетку, пришитую ўнутры пакета. Ён не мог разгледзець этыкетку ў цемры, але запомніў словы, элегантна вышытыя чырвонымі ніткамі на жоўтай тканіны.
  
  Union Rubber Products
  Трэнтан, Нью-Джэрсі 08606
  ЗРОБЛЕНА Ў ЗША
  
  Ён пагладзіў гэтую этыкетку сваёй пухлай шчакой і уцягнуў паветра праз малюсенькае адтуліну ў тым месцы, дзе маланка была зашпілена не да канца. Плыўнасць перамяшчэння катафалка раптам занепакоіла яго. Яму здавалася, што ён падае прама ў пекла, або, можа быць, у калодзеж, дзе ён будзе заціснуты нерухома, галавой ўніз, назаўсёды ....
  
  Гэтая думка выклікала пранізлівы страх зняволення, і калі ён стаў невыносным, ён выцягнуў шыю і расцягнуў свае тоўстыя вусны. Ён ухапіўся за ўнутраную бок маланкі доўгімі зубамі, жоўта-шэрымі, як каціныя кіпцюры, і з іх дапамогай паспрабаваў адкрыць механізм. На цалю, на два, затым яшчэ на некалькі. Халоднае паветра з пахам выхлапных газаў напоўніў торбу. Ён прагна ўдыхнуў. Паветра паменшыў прыступ клаўстрафобіі. Ён ведаў, што людзі, якія забіралі мёртвых, называлі тое, што ён цяпер ляжаў у "аварыйным мяшку". Але ён не мог прыгадаць, каб гэтыя людзі калі-небудзь забіралі каго-то, хто загінуў у выніку аварыі. Памерлыя памерлі, скокнуўшы з верхняй пляцоўкі лесвіцы ў палаце. зн. Яны памерлі ад перарэзаных вен на сваіх тоўстых перадплеччах. Яны памерлі тварам уніз ў туалетах, і яны памерлі так жа, як той мужчына сёння днём — палоска тканіны была абматаная вакол яго шыі ўсё тужэй і тужэй.
  
  Але ён не мог успомніць ні адной аварыі.
  
  Яго зубы зноў адарваліся ад вуснаў, і ён расшпіліў маланку яшчэ шырэй, цаляў на восем, на дзесяць. Яго круглая шызы шар галава паказалася з няроўнага адтуліны. Са сваімі ашчэранымі вуснамі і тоўстай мордай ён быў падобны на мядзведзя, хоць быў не толькі безволосым, але і сінім, таму што большая частка яго галавы была пафарбаваная ў гэты колер.
  
  Нарэшце, здолеўшы агледзецца, ён быў расчараваны, выявіўшы, што гэта зусім не сапраўдны катафалк, а ўсяго толькі універсал, і нават не чорны, а карычнева-карычневы. Заднія вокны не былі заштораны, і ён мог бачыць прывідныя абрысы дрэў, шыльдаў, апор электраперадач і свіранаў, калі фургон проносился міма — яго агляд быў скажоны туманнай цемрай восеньскага вечара.
  
  Праз пяць хвілін ён зноў узяўся за маланку, злуючыся на тое, што яго рукі былі бездапаможна скаваныя, ён расчаравана прамармытаў: "па-Чартоўску добрая гума з Нью-Джэрсі". Ён прыадчыніў сумку яшчэ на чатыры цалі.
  
  Ён нахмурыўся. Што гэта быў за шум?
  
  Музыка! Яна даносілася з пярэдняга сядзення, выдзеленага ад задняга чорнай перагародкай з драўнянавалакністыя пліты. У цэлым ён любіў музыку, але некаторыя мелодыі яго моцна хвалюе. Тая, якую ён цяпер пачуў, мелодыя ў стылі кантры-вестэрн, па якой-то прычыне выклікала ў яго прыступы турботы.
  
  Ненавіджу гэтую сумку! падумаў ён. Яна па-чартоўску цесная.
  
  Затым да яго дайшло, што ён быў не адзін. Вось і ўсё - сумка была напоўнена душамі пацярпелых крушэнне і раздробненых тэл Скакуны, тапельцы і нажы для разразання запясцяў.
  
  Ён верыў, што гэтыя душы ненавідзелі яго, што яны ведалі, што ён самазванец. Яны хацелі, каб запячатаць яго жывым, назаўжды, у гэтым шчыльным гумовым мяшку. І з гэтымі думкамі прыйшла першая за вечар ўспышка сапраўднай панікі — рэзкая, вадкая, халодная. Ён паспрабаваў расслабіцца, выкарыстоўваючы дыхальныя практыкаванні, якім яго навучылі, але было занадта позна. Пот выступіў на яго скуры, у вачах выступілі слёзы. Ён злосна засунуў галаву ў адтуліну сумкі. Ён выцягнуў рукі ўверх, наколькі хапіла сіл, і ўдарыў па тоўстай гуме. Ён біў босымі нагамі. Ён урэзаўся пераноссем у маланку, якая саскочыла з рэек і застыла.
  
  Майкл Хрубек пачаў крычаць.
  
  Музыка змоўкла, змяніўшыся бормотанием збітых з панталыку галасоў. Катафалк хіснула ўбок, як самалёт пры бакавым ветры.
  
  Грубек ірвануўся тулавам ўверх, затым упаў на спіну, зноў і зноў, спрабуючы праціснуцца скрозь маленькае адтуліну, яго масіўныя мышцы шыі скрутились ў тоўстыя канаты, вочы выпучились. Ён крычаў, плакаў і крычаў зноў. Малюсенькая дзверцы ў чорнай перагародцы расчыніліся, і два шырока раскрытых вочы ўтаропіліся ў заднюю частку машыны. Паддаўшыся страху, Грубек не ўбачыў служачага і не пачуў істэрычнага крыку мужчыны: “Спыніцеся! Спыніце машыну. Госпадзе, спыніцеся!"
  
  Універсал з'ехаў на абочыну пад адрывісты перастук галькі. Яго аблажыла воблака пылу, і двое санітараў, апранутых у пастэльна-зялёныя камбінезоны, выскачылі з катафалка і пабеглі да задняй часткі. Адзін з іх расчыніў дзверцы. Над тварам Хрубека загарэўся маленькі жоўты агеньчык, напалохаўшы яго яшчэ больш і выклікаўшы новы прыступ крыкаў.
  
  "Чорт, ён не памёр", - сказаў малодшы з суправаджаюць.
  
  “Чорт, ён яшчэ не памёр? Гэта ўцёкі! Вяртайся".
  
  Хрубек зноў закрычаў і тузануўся наперад. Яго вены надзьмуліся глыбокімі згусткамі на сінім чэрапе і шыі, а джгуты сухажылляў задрыжалі. Кропелькі пены і крыві запоўнілі куткі яго рота. Вера і надзея на тое, што ў яго інсульт, прыйшлі да кожнага суправаджае адначасова.
  
  "Супакойся, ты!" - крыкнуў той, што маладзейшы.
  
  "У цябе будуць яшчэ вялікія непрыемнасці!" - пранізліва сказаў яго напарнік і дадаў без усялякай пагрозы або перакананасці: “Мы цябе злавілі, так што супакойся. Мы забярэм цябе назад".
  
  Грубек выпусьціў аглушальны лямант. Як быццам пад дзеяннем аднаго гэтага гуку маланка паддалася, і металічныя зуб'і вылецелі з аварыйнага мяшка, як шрацінкамі з драбавіка. Усхліпваючы і хапаючы ротам паветра, Хрубек скокнуў наперад і, перакаціўшыся праз вечка багажніка, ажно скурчыўся на зямлі, аголены, калі не лічыць белых баксёрскіх трусаў. Ён праігнараваў суправаджаюць, якія, яны, прытанцоўваючы, шарахнулись ад яго, і прыхінуўся галавой да ўласнага скажонага адлюстравання ў глухое храмаваным бамперы катафалка.
  
  "Добра, хопіць пра гэта!" - прагыркаў малодшы санітар. Калі Грубек нічога не сказаў, а проста пацёрся шчакою аб бампер і заплакаў, служачы падняў дубовую галінку ўдвая даўжэй бейсбольнай біты і з некаторай пагрозай замахнуўся ёю на яго.
  
  "Няма", - сказаў іншы санітар свайму напарніку, які, тым не менш, узмахнуў масіўнымі аголенымі плячыма, як быццам адбіваў хуткі мяч. Дрэва отскочило амаль без гуку, і Грубек, здавалася, не заўважыў удару. Служыцель прыслабіў хватку. "Сукін сын".
  
  Рука яго напарніка схапіла зброю. “Няма. Гэта не наша праца".
  
  Грубек ўстаў, яго грудзі цяжка ўздымаліся, і павярнуўся тварам да слуг. Яны адступілі. Але велізарны мужчына не рушыў наперад. Змучаны, ён з цікаўнасцю агледзеў двух мужчын, затым зноў апусціўся на зямлю, затым папоўз прэч, перакочваючыся па траве ля дарогі, не звяртаючы ўвагі на халодную восеньскую расу, покрывавшую яго цела. З яго мясістага горла вырваўся ўсхліп.
  
  Суправаджаючыя накіраваліся да катафалку. Не зачыніўшы заднюю дзверы, яны заскочылі ўсярэдзіну, і фургон ірвануўся з месца, забрызгивая Грубека камянямі і брудам. Онемевший, ён не адчуваў гэтых удараў і проста нерухома ляжаў на баку, прагна глытаючы халодны паветра, напоўненае брудам, дзярмом, крывёю і тлушчам. Ён глядзеў, як катафалк знікае ў блакітным воблаку дыму ад шын, удзячны лёсу за тое, што мужчыны сышлі і што яны забралі з сабой жудасны мяшок з гумы з Нью-Джэрсі, напоўнены прывіднымі насельнікамі.
  
  Праз некалькі хвілін паніка ператварылася ў пякучае ўспамін, затым у змрочную думка, а затым была амаль забытая. Хрубек падняўся ва ўвесь свой рост у шэсць футаў чатыры цалі і стаяў лысы і сіні, як друіды. Ён сарваў пук травы і выцер рот і падбародак. Ён вывучаў геаграфію вакол сябе. Дарога праходзіла пасярод глыбокай даліны; па абодва бакі ад шырокага асфальту ўздымаліся скалістыя грабяні. Ззаду яго, на захадзе, — там, адкуль прыбыў катафалк, — бальніца гублялася ў цемры на адлегласці многіх міль. Наперадзе відаць былі далёкія агні дамоў.
  
  Падобна жывёле, вызваленай ад сваіх выкрадальнікаў, ён кружыў няўклюднымі, асцярожнымі скачкамі, не ведаючы, у якім кірунку рухацца.
  
  Затым, падобна жывёле, почуявшему пах, ён павярнуўся ў бок агнёў на ўсходзе і кінуўся бегчы са злавеснай грацыяй і на велізарнай хуткасці.
  
  
  2
  
  
  
  Неба над імі з резонирующего зброевага металу ператварылася ў чорнае.
  
  “Што гэта? Там?" Жанчына паказала на навала зорак над далёкай лініяй алешыны, дуба і рэдкіх белых бяроз, якая адзначала канец іх уладанняў.
  
  Мужчына, які сядзеў побач з ёй, паварушыўся і паставіў свой келіх на стол. “ Я не ўпэўнены.
  
  “ Іду ў заклад, Касіяпея. Яна адвяла погляд ад сузор'я і паглядзела на вялікі дзяржаўны парк, які быў аддзелены ад іх двара чарнільнай пустэчай цьмянага возера Новай Англіі.
  
  "Магло б быць".
  
  Яны праседзелі ў гэтым выкладзеным плітамі паціа цэлы гадзіну, саграваючыся бутэлькай віна і незвычайна прыемным лістападаўскім паветрам. Самотная свечка ў сінім сеткаватай сьвечніку асвятляла іх асобы, і пах гнілых лісця, занадта саспелы і салодкі, лунаў вакол іх. У радыусе паўмілі не было суседзяў, але яны размаўлялі амаль шэптам.
  
  "Хіба ты часам не адчуваеш," павольна спытала яна, " што тут усё яшчэ ёсць што-то ад Маці?
  
  Ён засмяяўся. “Ведаеш, што я заўсёды думаў пра зданяў? Яны павінны быць голымі, ці не так? У адзення няма душы".
  
  Яна зірнула ў яго бок. Яго сівыя валасы і карычневыя штаны былі адзінымі рысамі яго асобы, бачнымі ў сгущающейся ночы (і, як яна падумала, рабілі яго падобным на прывід). “ Я ведаю, што зданяў не існуе. Я не гэта мела на ўвазе. Яна ўзяла бутэльку лепшага каліфарнійскага шардоне і наліла сабе яшчэ. Яна недаацэньвае, і рыльца бутэлькі гучна звякнуло пра яе келіх, напалохаўшы іх абодвух.
  
  Яе муж не адрываў позірку ад зорак, калі спытаў: "Што-то не так?"
  
  "Не, наогул нічога".
  
  Доўгімі, румянымі і маршчыністымі рукамі Лизбонн Этчесон рассеяна расчесала свае кароткія светлыя валасы, надаючы форму пасмамі, але пакідаючы іх такімі ж непаслухмянымі, як і раней. Яна з асалодай пацягнулася сваім гнуткім саракагадовым целам і на імгненне зірнула на трохпавярховы дом у каланіяльным стылі, які ўзвышаецца ззаду іх. Праз імгненне яна працягнула: "Што я маю на ўвазе, кажучы пра маму... Гэта складана растлумачыць ". Але як выкладчык мовы каралевы Ліз была звязана правілам, што складанасць выразы не з'яўляецца апраўданнем для таго, каб не выказваць, і таму яна паспрабавала яшчэ раз. "'Прысутнасць'. Вось што я маю на ўвазе.
  
  Як па камандзе, свечка замерцала у блакітным сьвечніку.
  
  "Я сканчаю сваю справу". Яна кіўнула на полымя, і яны засмяяліся. "Які гадзіну?"
  
  “ Амаль дзевяць.
  
  Ліз апусцілася ў шэзлонг і падцягнула калені, подоткнув доўгую джынсавую спадніцу. З-пад падола тырчалі кончыкі карычневых каўбойскіх ботаў, ўпрыгожаных залатымі лозамі. Яна зноў паглядзела на зоркі і падумала, што яе маці на самай справе была б добрым кандыдатам на ролю прывіды. Яна памерла ўсяго восем месяцаў таму, седзячы ў старадаўнім крэсле-пампавалцы і гледзячы ва ўнутраны дворык, дзе цяпер сядзелі Ліз і Оўэн. Пажылая жанчына раптам нахілілася наперад, нібы даведаўшыся нейкі арыенцір, і сказала: "О, вядома", а затым памерла ў вельмі спакойную секунду.
  
  Гэты дом таксама быў бы добрым месцам для прывіды. Цёмны квадратнае будынак займала больш квадратных метраў, чым магла б з камфортам змясціць нават пладавітая сям'я васемнаццатага стагоддзя. Яго сцены былі абабітыя пацямнелыя ад непагадзі кедровымі габлюшкамі, карычневымі, чешуйчатыми, шурпатымі. Аздабленне была цёмна-зялёнай. Калі-то дом быў таверной часоў вайны за незалежнасць, цяпер ён быў падзелены на мноства маленькіх пакояў, злучаных вузкімі калідорамі. Столі перасякалі бэлькі, засеяныя адтулінамі ад парахавых жукаў, і бацька Ліз сцвярджаў, што некалькі адтулін памерам з палец у сценах і слупах былі зробленыя мушкетными кулямі, выпушчанымі паўстанцамі, калі яны змагаліся з брытанцамі, пераходзячы з пакоя ў пакой.
  
  За апошнія пяцьдзесят гадоў у дызайн інтэр'еру дома былі ўкладзены сотні тысяч даляраў, але па нейкай прычыне яе бацькі так і не падключылі да яго належным чынам электраправодку; электрычныя ланцугі маглі вытрымаць толькі лямпы з маламагутнымі лямпачкамі. Сёння ўвечары з ўнутранага дворыка гэтыя агні прабіваліся скрозь маленькія квадрацікі рабыя шклоў, як вочы жаўтухі.
  
  Ліз, усё яшчэ думаючы аб сваёй маці, сказала: "Гэта было падобна на той выпадак, бліжэй да канца, калі яна сказала: "Я толькі што размаўляла з тваім бацькам, і ён сказаў, што хутка вернецца дадому ". "Гэты размова была б няпростым; да таго часу, стары быў мёртвы ўжо два гады. “Яна, вядома, уявіў гэта. Але для яе гэта пачуццё было рэальным".
  
  А іх бацька? На імгненне Ліз задумалася. Не, бацька Л Обергет, верагодна, не прысутнічаў тут духам. Ён зваліўся як нежывы ў мужчынскім туалеце аэрапорта Хітроў, калі злосна тузаў за які адмаўляецца працаваць діспенсер для папяровых ручнікоў.
  
  "Забабоны," сказаў Оўэн.
  
  “Ну, у нейкім сэнсе ён сапраўды вярнуўся да яе дадому. Яна памерла праз пару дзён".
  
  "І ўсё ж".
  
  "Напэўна, я кажу пра тое, што ты адчуваеш, калі людзі зноў разам, людзі, якія ведалі каго-то, каго больш няма".
  
  Оуэну надакучылі размовы пра духі памерлых. Ён пригубил віно і сказаў жонцы, што запланаваў дзелавую паездку на сераду. Ён падумаў, ці зможа пачысціць касцюм да ад'езду. “ Я застануся да нядзелі, так што калі...
  
  “Пачакай. Ты што-небудзь чула?" Ліз хутка павярнулася і паглядзела на густую сетку бэзу, якая закрывала ім від на заднюю дзверы хаты.
  
  "Не, я не думаю, што я ..." Яго голас заціх, і ён падняў палец. Ён кіўнуў. Яна не магла бачыць выразы яго асобы, але пастава здалася ёй раптам напружанай.
  
  "Ну, вось", - сказала яна. "Гэта было зноў".
  
  Гэта было падобна на гук крокаў, якія набліжаюцца да дому з пад'язной дарожкі.
  
  “ Зноў гэтая сабака? Ліз паглядзела на Оўэна.
  
  “ У Бушаў? Няма, ён у загоне. Я бачыў яго, калі хадзіў на прабежку. Напэўна, алень.
  
  Ліз ўздыхнула. За лета мясцовае статак насыціліся кветкавымі цыбулінамі коштам больш за дзвесце даляраў, а літаральна на мінулым тыдні ободрало і загубіла выдатны высадак японскага клёну. Яна ўстала. “ Я яго добра напугаю.
  
  "Ты хочаш, каб я гэта зрабіў?"
  
  “Няма. Я ўсё роўна хачу патэлефанаваць яшчэ раз. Можа быць, я прыгатую чай. Табе што-небудзь трэба?"
  
  "Няма".
  
  Яна ўзяла пустую бутэльку з-пад віна і накіравалася да дому, прарабіўшы пятидесятифутовый шлях па сцяжынцы, якая вілася паміж топиариями, востра пах самшыта і голымі кустамі чорнай бузіны. Яна прайшла міма невялікага люстранога сажалкі, у якім плавала некалькі лісткоў гарлачыкаў. Зірнуўшы ўніз, яна ўбачыла сваё адлюстраванне, яе твар было асветлена жоўтымі лямпамі з першага паверха дома. Ліз часам чула, як яе называлі "непрыгожай", але ніколі не ўспрымала гэта ў дрэнным сэнсе. Гэта слова меркавала прастату і жыццеўстойлівасць, якія для яе былі аспектамі прыгажосці. Сёння вечарам, гледзячы ў ваду, яна яшчэ раз паправіла прычоску. Затым рэзкі парыў ветру сказіў яе адлюстраванне ў вадзе, і яна працягнула шлях да дому.
  
  Яна больш не чула гэтага таямнічага шуму і расслабілася. Риджтон быў адным з самых бяспечных гарадоў штата, прыгожай вёсачкай, акружанай лясістымі пагоркамі і палямі, пакрытымі ярка-зялёнай травой, вялізнымі валунамі, коньмі, выведзенымі для бегу, маляўнічымі авечкамі і каровамі. Горад быў инкорпорирован яшчэ да таго, як трынаццаць штатаў падумалі аб стварэнні прафсаюзаў, і эвалюцыя Риджтона за апошнія трыста гадоў была больш звязаная з зямнымі выгодамі, чым з эканомікай або светапоглядам. Можна было купіць піцу па кавалачках і замарожаны ёгурт, можна было ўзяць напракат мотаблокі і відэакасеты, але, у рэшце рэшт, гэта была обнесенная сцяной вёска, дзе мужчыны былі прывязаныя да зямлі — яны будавалі на ёй, прадавалі яе і давалі пазыку пад яе заклад, — а жанчыны клапаціліся аб дзецях і ежы.
  
  Риджтон быў горадам, якога рэдка тычыліся трагедыі, а наўмыснае гвалт - ніколі.
  
  Таму сёння ўвечары, калі Ліз выявіла, што кухонная дзверы, упрыгожаная квадратамі бірузовага бутэлькавага шкла, шырока адкрыта, яна была хутчэй раздражнёная, чым устрывожаная. Яна зрабіла паўзу, бутэлька віна ў яе руцэ павольна спынілася. Слабая трапецыя бурштынавага святла разлілася па лужку ля ног Ліз.
  
  Яна абыйшла зараснікі бэзу і паглядзела на пад'язную дарожку. Машын не было.
  
  Вецер, заключыла яна.
  
  Увайшоўшы ўнутр, яна паставіла бутэльку на разделочный столік і зрабіла павярхоўны ператрус на першым паверсе. Ніякіх тоўстых слядоў янотаў або цікаўных скунса. Імгненне яна стаяла нерухома, прыслухоўваючыся да гукаў у доме. Нічога не пачуўшы, Ліз паставіла чайнік на пліту, затым прысела на кукішкі, каб парыцца ў шафцы з гарбатай і кава. Як толькі яна паклала руку на скрынку з гарбатай з шыпшынніка, на яе ўпала цень. Яна ўстала, задыхаючыся, і выявіла, што глядзіць у пару настороженных карых вачэй.
  
  Жанчыне было каля трыццаці пяці. Праз руку ў яе быў перакінуты чорны жакет, на ёй была белая атласная блузка вольнага крою, кароткая пераліваюцца спадніца і боты на шнуроўцы на кароткіх абцасах. Праз плячо ў яе быў перакінуты заплечнік.
  
  Ліз сглотнула і выявіла, што яе рука дрыжыць. Дзве жанчыны на імгненне змоўклі, гледзячы адзін на аднаго. Ліз хутка нахілілася наперад і абняла маладую жанчыну. "Порцыя".
  
  Жанчына зняла заплечнік і кінула яго на астравок, побач з бутэлькай віна.
  
  "Прывітанне, Ліз".
  
  На імгненне запанавала напружаная цішыня. - Я гэтага не рабіла, - сказала Ліз.... Я маю на ўвазе, я думала, ты патэлефануеш, калі прыедзеш у пастарунак. Мы амаль вырашылі, што ты не прыйдзеш. Я патэлефанавала табе і праслухала твой аўтаадказчык. Што ж, рада цябе бачыць. "Яна пачула, як нервова льюцца яе словы, і змоўкла.
  
  “Мяне падвезлі. Падумаў, навошта іх турбаваць?"
  
  "Гэта не склала б адмысловай працы".
  
  “ Дзе вы былі, хлопцы? Я паглядзеў наверх.
  
  Ліз з хвіліну нічога не казала, а проста глядзела на твар маладой жанчыны, на яе светлыя валасы — рыхт—у-рыхт такога ж адцення, як у Ліз, - сабраныя ззаду чорнай павязкай. Порцыя нахмурылася і паўтарыла сваё пытанне.
  
  “О, мы на беразе возера. Дзіўная ноч, ці не праўда? Бабіна лета. У лістападзе. Ты еў?"
  
  “Не, нічога. У мяне быў позні сняданак у тры. Ці застаўся мінулай ноччу, і мы праспалі дапазна".
  
  “ Пойдзем на вуліцу. Оўэн там. Табе прынясуць віна.
  
  “Няма, праўда. Нічога."
  
  Яны накіраваліся назад па сцежцы, і кароткі адлегласць паміж імі запоўніла густая цішыня. Ліз спытала пра паездку на цягніку.
  
  "Позна, але яно дабралася сюды".
  
  "З кім бы цябе падвезлі"
  
  “Які-то хлопец. Здаецца, я вучыўся ў сярэдняй школе з яго сынам. Ён увесь час казаў пра Бобі. Як быццам я павінен ведаць, хто такі Бобі, калі ён не назваў мне сваё прозвішча ".
  
  “ Бобі Келсо. Ён твайго ўзросту. Яго бацька высокі, лысы?
  
  "Я думаю", - разгублена сказала Порцыя, гледзячы на чорнае возера.
  
  Ліз паглядзела ёй у вочы. “ Цябе так даўно тут не было.
  
  Порцыя выдала гук, які мог быць смехам або всхлипыванием. Рэшту шляху да паціа яны прайшлі ў маўчанні.
  
  "Сардэчна запрашаем," сказаў Оўэн, устаючы. Ён пацалаваў нявестку ў шчаку. “ Мы ўжо амаль адмовіліся ад цябе.
  
  “Так, ну, адна справа за іншым. Не было магчымасці патэлефанаваць. Прабач".
  
  “Без праблем. Тут, у вёсцы, мы гнуткія. Выпіце віна".
  
  "Яе падвёз Ирв Келсо", - сказала Ліз. Затым яна паказала на шэзлонг. “Сядай. Я адкрыю яшчэ бутэльку. Нам яшчэ многае трэба будзе нагнаць ".
  
  Але Порцыя не села. “Не, дзякуй. Яшчэ досыць рана, ці не так? Чаму б нам не пакончыць з бруднай працай?"
  
  У насталай цішыні Ліз перавяла позірк з сястры на мужа, затым назад. "Ну..."
  
  - Калі толькі гэта не даставіць клопатаў, - настойвала Порцыя.
  
  Оўэн паківаў галавой. “ Не зусім.
  
  Ліз вагалася. “ Ты не хочаш пасядзець некалькі хвілін? У нас наперадзе ўвесь заўтрашні дзень.
  
  "Не, давай проста зробім гэта". Яна засмяялася. "Як сказана ў рэкламе".
  
  Оўэн павярнуўся да маладой жанчыне. Яго твар быў у цені, і Ліз не магла разглядзець яго выразы. “ Калі хочаш. Усё ў кабінеце.
  
  Ён пайшоў першым, і Порцыя, кінуўшы погляд на сваю старэйшую сястру, рушыла ўслед за ім.
  
  Ліз на імгненне затрымалася ва ўнутраным дворыку. Яна задула свечку і падняла яе. Затым яна таксама накіравалася да хаты, якая суправаджаецца бліскучай расой, паднятай з травы і осыпавшейся з шкарпэтак яе чаравік, у той час як над ёй у начным небе Касіяпея станавілася расплывістай, затым цёмнай, затым нябачнай за клінам чорных аблокаў.
  
  
  
  
  
  Ён ішоў па абсыпанай пяском пад'язной дарожцы, праходзячы скрозь лужынкі святла з-пад састарэлых круглых лямпаў, якія тырчаць з няроўнай гранітнай сцяны. Аднекуль зверху жанчына, вядомая яму толькі як пацыентка 223-81, задыхаючыся, галасіла, аплакваючы страту чаго-тое, што разумела толькі яна.
  
  Ён спыніўся ў закратаваныя драўлянай дзверы побач з пагрузачнай пляцоўкай. У сярэбраную пластыкавую скрынку, недарэчную ў гэтай амаль сярэднявечнай абстаноўцы, мужчына сярэдніх гадоў уставіў пластыкавую картку і адчыніў дзверцы. Ўнутры паўтузіна мужчын і жанчын у белых куртках або сініх камбінезонах зірнулі на яго. Затым яны няёмка адвялі вочы.
  
  Малады лекар у белай куртцы, з нервовымі чорнымі валасамі і поўнымі вуснамі хутка падышоў да яго і прашаптаў: "Усё горш, чым мы думалі".
  
  "Горш, Піцер?" - разгублена спытаў доктар Рональд Адлер, утаропіўшыся на каталку. “Я не ведаю аб гэтым. Я чакаю, што ўсё будзе вельмі дрэнна".
  
  Ён адкінуў з вачэй растрапаныя пясочна-шэрыя валасы і доўгім пальцам дакрануўся да тонкім мясистому падбародка, гледзячы на цела. Труп быў велізарным і лысым, на правым біцэпс віднелася памазаная часам татуіроўка. Масіўную шыю опоясывало чырванаватая пляма. Яго спіна была такой жа цёмнай ад запечанай крыві, як і бледны твар.
  
  Адлер жэстам паклікаў маладога лекара. “Хадзем у мой кабінет. Чаму тут усе гэтыя людзі? Выганіце іх! У мой кабінет. Зараз жа."
  
  Знікшы ў вузкім праёме дзвярэй, двое мужчын пайшлі па полутемным калідорах, адзінымі гукамі былі іх крокі і слабы выццё, які мог належаць альбо Пацыенту 223-81, альбо ветры, врывавшемуся ў шчыліны ў будынку, пабудаваным стагоддзе таму. Сцены кабінета Адлера былі зроблены з таго ж чырвонага граніту, які выкарыстоўваўся ва ўсёй бальніцы, але ён быў яе дырэктарам, таму сцены былі абабітыя панэлямі. Аднак, паколькі гэта была дзяржаўная бальніца, "палын" была фальшывай і моцна зламанай. Кабінет быў падобны на кабінет паручыцеля або адваката, які пераследвае "хуткую дапамогу".
  
  Адлер уключыў святло і кінуў паліто на абабітая гузікамі канапа. Сённяшні выклік застаў яго паміж ног жонкі, і ён ускочыў з ложка і паспешна апрануўся. Толькі цяпер ён заўважыў, што забыўся рэмень, і штаны, якія віселі ніжэй за яго невялікага жывата. Гэта збянтэжыла яго, і ён хутка сеў на свой працоўны крэсла. Ён на імгненне ўтаропіўся на тэлефон, нібы не разумеючы, што той не тэлефануе.
  
  Звяртаючыся да маладога чалавека, свайму асістэнту, Адлер сказаў: “Давайце скончым, доктар. Не марудзь. Сядзьце і раскажыце мне".
  
  “Дэталі даволі адрывачныя. Ён складзены як Каллаган." Піцер Граймса паказаў ускудлачаны валасамі на цела ў пагрузнай платформе. "Мы думаем, што ён..."
  
  Адлер перапыніў яго. - І ён...?
  
  “ Той, які збег? Майкл Грубек. Нумар 458-94.
  
  “ Працягвайце. "Адлер асцярожна паварушыў пальцамі, і Граймса паклаў перад дырэктарам патрапаную белую тэчку.
  
  “ Хрубек, здаецца...
  
  “Ён быў тым здаравяком? Не думаў, што ён баламут".
  
  “ Ніколі ім не быў. Да сённяшняга дня. Граймса працягваў ўцягваць вусны, як рыба, тых, што жуюць ваду, і агаляць маленькія роўныя зубы. Адлеру гэта здалося агідным, і ён уткнуўся тварам у тэчку. Малады лекар працягнуў: “Ён пагаліў галаву, каб быць падобным на Каллагана. Для гэтага скраў брытву. Затым ён пафарбаваў твар у сіні колер. Зламаў ручку і змяшаў чарніла з— " Вочы Адлера кінуліся да Граймсу з выразам той ці гневу, то ці збянтэжанасці. Малады чалавек хутка сказаў: “ Затым ён залез на гадзіну ў маразільную камеру. Любы іншы даўно б памёр. Як раз перад тым, як прыехалі хлопцы каранера, каб забраць Каллагана, Грубек схаваў труп і залез у мяшок для трупаў. Санітары зазірнулі ўнутр, убачылі халоднае сіняе цела і...
  
  Гаўкаючых смяшок сарваўся з тонкіх вуснаў дырэктара, на якіх, да свайго шоку, ён адчуў пах сваёй жонкі. Усмешка знікла. “Блакітны? Неверагодна. Сіні?"
  
  Каллаган памёр, патлумачыў Граймса, ад задушвання. "Ён быў сінім, калі яго знайшлі сёння днём".
  
  - Тады ён нядоўга быў сінім, мой сябар. Як толькі з яго зрэзалі прасціну, ён стаў не сінім. Няўжо гробаны санітары пра гэта не падумалі?"
  
  “ Ну што ж, - сказаў Піцер Граймса, не ведаючы, што дадаць.
  
  "Ён прычыніў шкоду хлопчыкам з мяснога фургона?" Спытаў Адлер. У якой-то момант сёння ўвечары яму прыйдзецца падлічыць, колькі людзей могуць падаць у суд на дзяржаву ў выніку ўцёкаў.
  
  “Няма. Яны сказалі, што пераследавалі яго, але ён знік".
  
  “Яны пераследвалі яго. Я ўпэўнены". Адлер сарданічнай ўздыхнуў і вярнуўся да справы. Ён жэстам папрасіў Граймса памаўчаць і пачаў чытаць пра Майкла Грубеке.
  
  Дыягназ DSM-III: Паранаідальная шызафрэнія... Моносимптоматический трызненне... Сцвярджае, што быў шпіталізаваны ў семнаццаці бальніцах і збег з сямі з іх. Неподтверждено.
  
  Адлер зірнуў на свайго памочніка. "Збег з сямі бальніц?" Перш чым малады чалавек змог адказаць на пытанне, на які на самай справе адказу не было, дырэктар зноў пачаў чытаць.
  
  ... здзейснена на нявызначаны тэрмін у адпаведнасці з артыкулам 403 Закона штата аб псіхічным здароўе... Галюцынацыі (слыхавыя, невизуальные)... схільны цяжкім панічных нападаў, падчас якіх П. можа ўпадаць у психотическую лютасьць. Інтэлект. П. сярэдні / вышэй сярэдняга... З цяжкасцю апрацоўвае толькі самыя абстрактныя думкі... Лічыць, што яго пераследуюць і за ім шпіёняць. Верыць, што іншыя ненавідзяць яго і аб ім пляткараць... Помста і адплата, часта ў біблейскім або гістарычным кантэксце, здаюцца неад'емнай часткай яго памылкі... Асаблівая варожасць па адносінах да жанчынам...
  
  Затым Адлер зачытаў справаздачу прыёмнага нябожчыка аб росце, вазе, сіле Хрубека, агульным добрым самаадчуванні і ваяўнічасці. Твар яго заставалася абыякавым, хоць сэрца паскорыла некалькі удараў, і ён падумаў са страхам і клінічным захапленнем: "Гэты сукін сын - звер-забойца". Госпадзе Ісусе.
  
  “У цяперашні час кантралюецца хлорпромазина гидрохлоридом, 3200 мг / сут. у падзеленых дозах'. Гэта праўда, Піцер?"
  
  “ Так. Баюся, што так. Тры грама торазина.
  
  "Чорт," прашаптаў Адлер.
  
  "Аб якім ..." Асістэнт пахіснуўся на стале, націснуўшы вялікімі пальцамі на стос кніг, пальцы сталі ярка-чырвонымі ад ціску.
  
  “Давай возьмем гэта. Усё гэта".
  
  "Ён жартаваў над сваімі лекамі".
  
  Адлер адчуў, як па яго твары прабегла гарачая хваля. Ён прашаптаў: "Скажы мне".
  
  "Там быў фільм".
  
  "У кіно?"
  
  Граймса пстрыкнуў двума нестрижеными пазногцямі. “ Прыгодніцкі фільм. І герой прыкінуўся, што прыняў нейкі наркотык або што-то ў гэтым родзе...
  
  “ Ты маеш на ўвазе, у пакоі адпачынку?... Што ты хочаш мне сказаць?
  
  “ Прыгодніцкі фільм. Але на самай справе ён іх не прымаў. Таблеткі. Ён прыкінуўся, што прымаў, але потым разжевал іх і выплюнуў. Харысан Форд, я думаю. Многія пацыенты рабілі гэта на працягу некалькіх дзён пасля гэтага. Я думаю, ніхто не думаў, што Грубек настолькі кагнітыўнай функцыянальны, таму яны не назіралі за ім так пільна. Ці, можа быць, гэта быў Нік Нолці ".
  
  Адлер павольна выдыхнуў. “ Як доўга ён не ўжываў лядзяшы?
  
  “ Чатыры дні. Што ж, хай будзе пяць.
  
  Пакапаўшыся ў сваіх упарадкаваных думках, Адлер абраў картатэку па психофармакологии і зазірнуў унутр. Псіхатычных паводзіны ў шызафрэнікаў кантралюецца антипсихотическими прэпаратамі. Да торазину няма фізічнай залежнасці, як да наркотыкаў, але адмова ад яго выкліча ў Грубека млоснасць, галавакружэнне, потлівасць і моцную нервовасць, што павялічыць верагоднасць прыступаў панікі.
  
  А паніка - гэта тое, што рабіла шызафрэнікаў небяспечнымі.
  
  Пад дзеяннем торазина пацыенты накшталт Грубека часам ўпадаюць у психотическую лютасьць. Часам яны забіваюць.
  
  Часам галасы кажуць ім, якую добрую працу яны зрабілі з нажом або бейсбольнай бітай, і прапануюць ім выйсці і зрабіць гэта зноў.
  
  Адлер адзначыў, што Грубек таксама пакутаваў цяжкай бессанню. Гэта азначала, што мужчына будзе не спаць два ці тры дні — выдатная магчымасць даволі шчодра распаўсюдзіць сваё калецтва.
  
  Стогны станавіліся ўсё гучней, запаўняючы цёмны кабінет. Далоні Адлера падняліся да шчок. Ён зноў адчуў пах сваёй жонкі. Яму зноў захацелася павярнуць час назад на гадзіну. І зноў ён пашкадаваў, што ніколі не чуў пра Майкла Хрубеке.
  
  “ Як мы даведаліся аб Торазине? - спытаў я.
  
  "Адзін з санітараў," патлумачыў Граймса, зноў запіваючы вадой. “ Ён знайшоў гэта пад матрацам Грубека.
  
  "Хто?"
  
  "Стю Лоў".
  
  “Хто яшчэ ведае? Аб тым, што ён жаваў цукерку?"
  
  “ Ён, я, ты. Старэйшая медсястра. Лоу распавёў ёй.
  
  “О, гэта проста выдатна. Цяпер паслухай мяне. Скажы Лоў ... скажы яму, што гэта яго праца, калі ён калі-небудзь будзе паўтараць гэта. Ні адзінага гребаного словы. Пачакай ..." Трывожная думка прыйшла ў галаву Адлеру, і ён спытаў: "Морг знаходзіцца ў аддзяленні C. Як, чорт вазьмі, Хрубек атрымаў да яго доступ?"
  
  "Я не ведаю".
  
  "Што ж, высветліць".
  
  "Усё гэта адбылося вельмі хутка, надзвычай хутка", - выпаліла ўсхваляваная асістэнтка. “У нас няма і паловы неабходнай інфармацыі. Я збіраю файлы, абзвоньваю людзей".
  
  "Не тэлефануй людзям".
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  - Не тэлефануй нікому па гэтай нагоды без майго дазволу, - раўнуў Адлер.
  
  "Ну, праўленне..."
  
  "Госпадзе, чувак, асабліва дошка".
  
  "Я яшчэ не зрабіў гэтага," хутка адказаў Граймса, варожачы, куды падзелася яго самаўпэўненасць.
  
  “ Божа літасцівы! Адлер выбухнуў. “ Вы яшчэ не патэлефанавалі ў паліцыю?
  
  “Няма, няма. Вядома, няма". Гэты званок ён збіраўся зрабіць як раз у той момант, калі Адлер прыехаў у бальніцу. Граймса з трывогай заўважыў, як моцна дрыжаць яго ўласныя пальцы. Ён задаваўся пытаннем, ці не здарыцца ў яго траўма блукаючага нерва і не ўпадзе ці ён у прытомнасць. Ці не пописает на падлогу свайго боса.
  
  "Давай падумаем пра гэта, добра?" Адлер задумаўся. "Ён, напэўна, блукае дзе-то паблізу"... "Дзе гэта было?"
  
  "Стинсон".
  
  Адлер ціха паўтарыў імя, затым дакрануўся да тэчцы васьмю цвёрдымі кончыкамі пальцаў, нібы не даючы ёй падняцца ў чернильную стратасферу яго віктарыянскага офіса для псіхічнахворых. Яго настрой злёгку палепшылася. “ Хто былі санітары, якія перацягвалі цела з морга ў катафалк?
  
  “Лоў быў адным з іх. Я думаю, што Фрэнк Джэсапа быў іншым ".
  
  “ Дашліце іх да мяне. - Забыўшыся аб сваіх дрэнна тых, што сядзяць штанах, Адлер устаў і падышоў да будынка акна. Яго не мылі шэсць месяцаў. "Вы несяце адказнасць," строга сказаў Адлер, " за захаванне гэтага ў поўным сакрэце. Зразумела?
  
  "Так, сэр," аўтаматычна адказаў Граймса.
  
  “ І, чорт вазьмі, высветліць, як ён выбраўся з аддзялення. Зн.
  
  "Так, сэр".
  
  “Калі хто-небудзь... Раскажа персаналу. Калі хто-небудзь што-небудзь паведаміць прэсе, яго звольняць. Ні паліцыі, ні прэсы. Дашліце гэтых хлопцаў сюды. Цяжкая ў нас тут праца, ці не так? Ты не згодны? Знайдзі мне санітараў. Зараз жа."
  
  
  
  
  
  "Роні, ты адчуваеш сябе лепш?"
  
  "Я ў парадку", - адрэзаў малады шчыльны мужчына. “Ну і што? Я маю на ўвазе, што ты збіраешся з гэтым рабіць? Шчыра.
  
  Доктар Рычард Колер адчуў, як танныя спружыны ложка падскочылі пад вагой Роні, калі пацыент адсунуўся ад яго да падгалоўя, як быццам Колер быў гвалтаўніком. Вочы Роні падазрона забегалі уверх-уніз, калі ён агледзеў чалавека, які быў яго бацькам, братам, сябрам, настаўнікам і лекарам на працягу апошніх шасці месяцаў. Ён уважліва вывучаў вьющуюся махры парадзелых валасоў доктара, яго костлявое твар, вузкія плечы і талію даўжынёй трыццаць адзін цаля. Здавалася, ён запамінаў гэтыя рысы, каб мець на ўвазе добрае апісанне, калі паведаміць пра Колере ў паліцыю.
  
  "Табе нязручна, Роні?"
  
  “Я не магу гэтага зрабіць, я не магу зрабіць гэтага, доктар. Мне становіцца занадта страшна." Ён захныкаў, як несправядліва абвінавачаны дзіця. Затым, раптам образумившись, ён сказаў нязмушана: "У асноўным гэта кансервавы нож".
  
  “Гэта была кухня? Уся праца на кухні?"
  
  "Няма, няма, няма", - заныў ён. “Адкрывалка для кансерваў. Гэта занадта шмат. Я не разумею, чаму ты гэтага не разумееш.
  
  Цела Колера страсанула пазяханне. Ён адчуў пакутлівую тугу па сну. Ён не спаў з трох гадзін ночы і быў тут, у рэабілітацыйным цэнтры, з дзевяці. Колер дапамагаў пацыентам рыхтаваць сняданак і мыць посуд. У 10:00 ён адправіў чацвярых з іх на працу з частковай занятасцю, кансультуючыся з працадаўцамі аб сваіх пацыентах і выступаючы пасярэднікам у невялікіх спрэчках ад іх імя.
  
  Рэшту дня ён правёў з астатнімі пяццю пацыентамі, якія не былі занятыя або ў якіх сёння, у нядзелю быў выхадны. Кожны з маладых мужчын і жанчын прайшоў сеанс псіхатэрапіі з Колерам, а затым вярнуўся да руцінным абавязкаў па вядзенню хатняй гаспадаркі. Яны падзяліліся на праектныя групы, якія выконвалі тое, што для здаровых людзей было да абсурду простымі задачамі: чысцілі бульбу і мылі лісце салаты на вячэру, мылі вокны і ванныя пакоі, збіралі смецце для другаснай перапрацоўкі, чыталі адзін аднаму ўслых. Некаторыя апусцілі галовы і выканалі сваё заданне, рашуча нахмурыўшы бровы. Іншыя кусалі вусны, або выскубваю бровы, або плакалі, або былі блізкія да гіпервентыляцыі ад такога выпрабаванні. У рэшце рэшт праца была выканана.
  
  А потым - катастрофа.
  
  Незадоўга да вячэры ў Роні здарыўся прыступ. Пацыент, які стаяў побач з ім, адкрыў слоік тунца электрычным адкрывалка, і Роні з крыкам выбег з кухні, выклікаўшы ланцуговую рэакцыю істэрыі ў некалькіх іншых пацыентаў. Колер нарэшце аднавіў парадак, і яны селі вячэраць, Колер разам з імі. Ежа была з'едзена, посуд вымыта, у доме наведзены парадак, згуляныя гульні, тэлевізійныя праграмы прагледжаныя (паўтор "Ура" быў выбарам большасці ўдзельнікаў вечара, і меншасць M * A * S * H неахвотна падпарадкаваліся гэтаму рашэнню). Затым прымаліся лекі з сокам або выпивался вадкі торазин з густам апельсіна, і настаў час сну.
  
  Колер знайшоў Роні, прятавшегося у кутку свайго пакоя.
  
  "Што б вы хацелі зрабіць з шумам?" Цяпер Колер спытаў.
  
  "Я не ведаю!" Голас пацыента быў глухім, калі ён жаваў мова — спроба завільгатнець рот, пакутліва сухі з-за прыёму прокетазина.
  
  Адаптацыя выклікае стрэс — самае складанае, з чым даводзіцца спраўляцца шизофреникам, — і, разважаў Колер, Роні было да чаго прыстасоўвацца тут, у доме састарэлых. Яму даводзілася прымаць рашэнні. Ўлічваць сімпатыі і антыпатыі іншых людзей, якія жывуць з ім. Ён павінен быў планаваць загадзя. Бяспека бальніцы была страчаная. Тут ён штодня сутыкаўся з падобнымі праблемамі, і прыгнечаны Колер бачыў, што малады чалавек прайграе бітву.
  
  Звонку, цьмяна адрозная ў цемры, была лужок, якую пацыенты ўсё лета старанна падстрыгаў, а зараз ўручную ачысцілі ад усіх лісця, якія па памылцы ўпалі на яе. Колер засяродзіўся на акне і ўбачыў у чорным адлюстраванні свой спакутаваны твар, вочы, падобныя на ямінкі, занадта вузкі падбародак. У тысячны раз за гэты год ён падумаў пра тое, каб адгадаваць бараду, каб падкрэсліць свае рысы.
  
  "Заўтра," сказаў Колер свайму няшчаснаму пацыенту, "мы што-небудзь зробім".
  
  “ Заўтра? Гэта проста выдатна. Заўтра я магу быць мёртвы, і вы таксама, містэр. Не забывай пра гэта, — агрызнуўся пацыент, насьміхаючыся над чалавекам, якому ён быў абавязаны не толькі такім душэўным спакоем, якім валодаў, але, верагодна, і сваім жыццём.
  
  Яшчэ да таго, як Рычард Колер вырашыў паступіць у медыцынскую школу, ён навучыўся не крыўдзіцца на тое, што кажуць або робяць пацыенты з шызафрэнію. Калі словы Роні яго наогул занепакоілі, то толькі таму, што яны давалі ўяўленне аб рэцыдыве захворвання пацыента.
  
  Гэта была адна з клінічных памылак Колера. Пацыент, мімаволі змешчаны ў бальніцу штата Марсден, добра адрэагаваў на праведзенае там лячэнне. Пасля многіх спробаў падабраць падыходнае лекі і дазоўку Колер пачаў лячыць яго з дапамогай псіхатэрапіі. Ён дамогся выдатнага прагрэсу. Калі адной з пацыентак дома састарэлых стала настолькі лепш, што яна змагла пераехаць ва ўласную кватэру, Колер змясціла сюды Роні. Аднак адразу ж стрэсы, якія суправаджалі сумеснае пражыванне, выявілі горшыя праявы хваробы Роні, і ён регрессировал, стаўшы панурым, защищающимся і паранаідальны.
  
  "Я табе не давяраю", - раўнуў Роні. “Па-чартоўску ясна, што тут адбываецца, і мне гэта зусім не падабаецца. І сёння ўвечары будзе навальніца. Электрычная бура; электрычны кансервавы нож. Зразумеў? Я маю на ўвазе, ты кажаш мне, што я магу зрабіць гэта, я магу зрабіць нешта. Ну, гэта лухта сабачая!"
  
  У сваёй ідэальнай памяці Колер зрабіў кароткую разумовую пазнаку аб выкарыстанні Роні дзеяслова “можа" і крыніцы яго панічнай атакі сёння ўвечары. Было ўжо занадта позна, каб што-то зрабіць у сувязі з гэтым наглядам, але ён прагледзіць дасье маладога чалавека заўтра ў сваім офісе ў Марсдене і напіша справаздачу. Ён пацягнуўся і пачуў, як хруснула костка. "Ты хацела б вярнуцца ў бальніцу, Роні?" - спытаў ён, хоць лекар ужо прыняў гэта рашэнне.
  
  “Вось да чаго я хілю. Там няма такога шуму".
  
  "Не, так спакайней".
  
  “Я думаю, што хацеў бы вярнуцца, доктар. Я павінен вярнуцца", - сказаў Роні, як быццам прайграваў спрэчка. “ Прычын занадта шмат, каб іх пералічваць.
  
  “Тады мы зробім гэта. У аўторак. А цяпер табе трэба крыху паспаць".
  
  Роні, усё яшчэ апрануты, скруціўся абаранкам на баку. Колер настаяў, каб ён надзеў піжаму і як след залез пад коўдру, што ён і зрабіў без каментароў. Ён загадаў Колеру пакінуць святло уключаным і не пажадаў спакойнай ночы, калі доктар выйшаў з яго палаты.
  
  Колер прайшоўся па першым паверсе дома, пажадаў спакойнай ночы пацыентам, якія яшчэ не спалі, і поболтал з начным санітарам, які сядзеў у гасцінай і глядзеў тэлевізар.
  
  У адкрытае акно уварваўся ветрык, і, прыцягнуты ім, Колер выйшаў на вуліцу. Ноч была дзіўна цёплай для лістапада. Гэта нагадала яму адзін восеньскі вечар на апошнім курсе медыцынскай школы ў Дьюке. Ён успомніў, як ішоў па лётнай полі з трапа "Юнайтэд 737". У тым годзе паездка паміж аэрапортамі Ла Гуардиа і Ролі-Дарем была для яго як паездка на працу; ён пераадолеў дзясяткі тысяч міль паміж двума гарадамі. Ноч, пра якую ён думаў, была яго вяртаннем з Нью-Ёрка пасля вакацый на Дзень Падзякі. Большую частку саміх вакацый ён правёў у псіхіятрычнай бальніцы Мюрэй-Хіл на Манхэтэне, а наступную за імі пятніцу - у кабінеце бацькі, слухаючы, як стары пераканаўча даказвае, а затым ваяўніча настойвае на тым, каб яго сын заняўся ўнутранай медыцынай, дайшоўшы да таго, што паставіў умовай сваёй далейшай фінансавай падтрымкі адукацыі маладога чалавека выбар спецыяльнасці.
  
  На наступны дзень юны Рычард Колер падзякаваў бацьку за гасціннасць, вячэрнім рэйсам вылецеў назад у каледж і, калі ў панядзелак заняткі аднавіліся, у 9:00 раніцы быў у офісе скарбніка, падаючы заяву на атрыманне студэнцкага крэдыту, які дазволіў бы яму працягнуць вывучэнне псіхіятрыі.
  
  Колер зноў пакутліва пазяхнуў, прадставіўшы свой дом — кандамініюмаў ў паўгадзіне язды адсюль. Гэта была сельская мясцовасць, дзе ён мог дазволіць сабе вельмі вялікі дом і шмат уласнасці. Але мэтай Колера было адмовіцца ад зямлі дзеля выгоды. Для яго не было ні стрыжкі газонаў, ні азелянення, ні афарбоўкі. Ён хацеў месца, куды мог бы ўцячы, маленькае і замкнёная. Дзве спальні, дзве ванныя пакоі і тэраса. Не тое каб у ім не было элементаў раскошы — у кандамініюмаў была адна з нямногіх кедравых гідромассажной ваннаў у гэтай частцы штата, некалькі палотнаў Костаби і Хокни і кухня, якую называлі "дызайнерскай" ("Але хіба не ўсе кухні, - хітра спытаў ён у брокера па нерухомасці, - спраектаваны кім-то?" і атрымліваў асалоду ад яе льстивым смехам). Кандамініюмаў, размешчаны на вяршыні пагорка, адкуль адкрываўся від на мілі і мілі лапікавыя лясоў і сельскагаспадарчых угоддзяў днём і на зіготкія агні Бойлстона ноччу, быў — у літаральным сэнсе — востравам разважнасці Колера у самым вар'яцкім свеце.
  
  І ўсё ж сёння ўвечары ён вярнуўся ў рэабілітацыйны цэнтр і падняўся па рыпучай лесвіцы ў пакой памерам дзесяць на дванаццаць футаў, у якой стаялі толькі раскладанка, камода і металічнае люстэрка, прымацаванае да сцяны.
  
  Ён зняў пінжак і паслабіў гальштук, затым лёг на ложак і скінуў туфлі. Ён паглядзеў у акно на цьмяную россып зорак, затым, апусціўшы вочы, убачыў прыйду аблокаў на захадзе, разрезавшую неба напалам. Бура. Ён чуў, што гэта павінна было быць дрэнна. Хоць сам ён любіў дождж, ён спадзяваўся, што не будзе ніякага грому, які напалохаў бы многіх яго пацыентаў. Але гэта неспакой тут жа вылецела ў яго з галавы, як толькі ён заплюшчыў вочы. Сон быў усім, аб чым ён мог зараз думаць. Ён адчуваў яго густ. Ён адчуваў, як ныюць ад стомы ногі. Ён пазяхнуў, на вочы навярнуліся халодныя слёзы. І менш чым праз шэсцьдзесят секунд ён заснуў.
  
  
  3
  
  
  
  Яны распісаліся тузін раз і сталі мільянерамі.
  
  Сотня лістоў паперы, спісаных каравым почыркам, перасыпаных такімі словамі, як "прымаючы пад увагу" і "сапраўдным", ляжалі на стале перад двума жанчынамі. Пісьмовыя паказанні пад прысягай, квітанцыі, падатковыя дэкларацыі, вызвалення ад адказнасці, даверанасці. Оўэн, суровы і вельмі падобны на юрыста, распаўсюджваў кожны дакумент і казаў: “Належным чынам аформлена" кожны раз, калі на лісце была нацарапана подпіс. Ён ставіў натарыяльную друк і падпісваў сваё імя Монбланом, а затым адзначаў іншы пункт у заключным лісце. Порцыю, здавалася, забаўляла яго строгасць, і яна была на грані таго, каб падкалоць яго па гэтай нагоды. Ліз, з другога боку, — пасля шасці гадоў шлюбу — прывыкла да таго, што яе муж гуляе ў дурня, і мала звяртала ўвагі на яго сур'ёзнасць.
  
  "Я адчуваю сябе, - сказала яна, - як прэзідэнт, падпісваць міжнародны дагавор".
  
  Яны ўтрох сядзелі ў кабінеце, атачыўшы масіўны пісьмовы стол з чорнага чырвонага дрэва, які бацька Ліз купіў у Барселоне ў шасцідзесятых. З гэтай нагоды — закрыцця яго маёнтка — Ліз адкапала декупажный плакат з шеллаком, які яна сама зрабіла дзесяць гадоў таму. Гэта было упрыгожваннем вечарыны, якая рушыла за продажам бізнесу яе бацькі і яго сыходам на пенсію. На левай баку палатна была налепленая фатаграфія самай першай шыльды яго кампаніі - маленькага прамавугольніка, размаляванага ўручную ў пачатку пяцідзесятых гадоў, на якім было напісана: L'home Auberget et Fils Ltd. Побач была глянцавая фатаграфія вялізнага рэкламнага шчыта, венчавшего кампанію пры продажы: L'home Auberget Liquor Importing, Inc. Па краі Ліз старанна і выразна адлюстравала вінаградныя лазы фіялетавым і зялёным маркерам. Гады надалі шеллаковому пакрыццю глыбокі хваравіта-жоўты колер.
  
  Хоць стары ніколі не абмяркоўваў кампанію са сваімі дочкамі (спадчынніка мужчынскага полу не было; fils быў выключна для іміджу), Ліз — як душеприказчица стану — даведалася, якім узрушаючым бізнэсмэнам быў яе бацька. Па яго частых паездак на працягу ўсяго яе дзяцінства яна ведала, што ён быў залежны ад сваёй працы. Але яна ніколі не здагадвалася, пакуль не памерла іх маці і грошы не перайшлі да яе і Порцыі, колькі менавіта назапасіла гэтая цяжкая праца: дзевяць мільёнаў плюс гэты дом, кааператыў на Пятай авеню і катэдж за межамі Лісабона.
  
  Оўэн сабраў паперы і склаў іх у акуратныя пачкі, наляпіўшы на кожную жоўтую налепку, пазначаную яго квадратным почыркам.
  
  “ Я распараджуся, каб для цябе зрабілі копіі, Порцыя.
  
  "Беражыце іх," папярэдзіла Ліз.
  
  Порцыя падціснула вусны ад мацярынскага тоны, і Ліз зморшчылася, падшукваючы спосаб папрасіць прабачэння. Але перш чым яна змагла падабраць словы, Оўэн узяў са стала бутэльку шампанскага і адкрыў яе. Ён наліў тры шклянкі.
  
  "Вып'ем за..." Пачала Ліз і заўважыла, што астатнія чакальна глядзяць на яе. Яна сказала першае, што прыйшло ёй у галаву. "Бацька і маці".
  
  Куфлі зазвінелі адна аб адну.
  
  "Практычна кажучы," патлумачыў Оўэн, " гэта канец стану. Большая частка перакладаў і выплат праведзена. У нас яшчэ адкрыты адзін рахунак. Гэта за нявыплачаныя ганарары — выканаўцу, юрыдычнай фірме і бухгалтару. О, і яшчэ па адным маленькаму справе. Ён паглядзеў на Ліз. - Ты ёй сказаў? - спытаў я.
  
  Ліз пахітала галавой.
  
  Порцыя не зводзіла вачэй з Оўэна. “ Сказаць мне што?
  
  “Мы толькі што атрымалі апавяшчэнне ў пятніцу. На вас пададуць у суд".
  
  "Што?"
  
  "Выклік спадчыннікам".
  
  “Няма! Хто?"
  
  “ Гэтая праблема з завяшчаннем твайго бацькі.
  
  “ Якая праблема? Дзе-то адбыўся збой? Порцыя паглядзела на Оўэна з вясёлым падазрэннем.
  
  “Не ад мяне яго не было. Я не складаў чарнавік. Я кажу аб праблеме з яго школай. Хіба гэта ні аб чым не кажа?"
  
  Порцыя пахітала галавой, і Оўэн працягнуў, патлумачыўшы, што калі Эндру Л Обергет памёр, ён пакінуў усё сваё маёмасць у давернае кіраванне сваёй жонцы. Калі яна памерла, грошы перайшлі да дачок, а невялікае спадчыну дасталася яго альма-матэр, прыватнаму каледжу ў Масачусецы.
  
  "О, блаславі мяне, бо я зграшыла", - саркастычна прашаптала Порцыя і перахрысцілася. Іх бацька часта ўспамінаў — поўна глыбокай пашаны і вельмі падрабязна — аб сваіх днях у Кенсінгтонскім каледжы.
  
  “ Завяшчанне было разлічана на тысячу.
  
  “Ну і што? Хай яны атрымаюць".
  
  Оўэн засмяяўся. “О, але яны не хочуць гэтага. Яны хочуць мільён, які ён збіраўся пакінуць ім першапачаткова".
  
  - Мільён?
  
  “Прыкладна за год да яго смерці, - працягнула Ліз, - у школу пачалі прымаць жанчын. Гэта было дастаткова дрэнна. Але там таксама была прынятая рэзалюцыя, якая забараняе дыскрымінацыю па прыкмеце полу і сэксуальнай арыентацыі. Ты павінна ўсё гэта ведаць, Порцыя. Яна павярнулася да мужа. “ Хіба ты не дасылаў ёй копіі перапіскі?
  
  “Калі ласка, Ліз, трохі павагі. Яна бенефіцыяры. Яе прыйшлося скапіяваць".
  
  “Напэўна, я яго атрымаў. Але, ведаеш, калі на ім фірмовы бланк юрыста, а ўнутры няма чэка, хто зверне на гэта ўвагу?"
  
  Ліз пачала казаць, але прамаўчала. Оўэн працягнуў: “Твой бацька ўнес дадатак у сваё завяшчанне, скараціўшы суму, якую ён завяшчаў школе, да тысячы. У знак пратэсту ".
  
  "Старое дзярмо".
  
  "Порцыя!"
  
  “Калі ён напісаў канцлеру, паведаміўшы яму пра змены, ён сказаў, што не быў, я ў значнай ступені цытую, ён не быў супраць жанчын і дэвіантаў. Ён проста быў за традыцыю".
  
  "Я паўтараю, што за дзярмо".
  
  "Школа аспрэчвае дадатак".
  
  "Што ж нам рабіць?"
  
  “Па сутнасці, усё, што нам трэба зрабіць, гэта захаваць суму, роўную іх першапачатковага завяшчанні, на рахунку нерухомасці да тых часоў, пакуль усе не будзе ўрэгулявана. Вам не трэба турбавацца. Мы выйграем. Але нам усё роўна трэба выканаць усе фармальнасці.
  
  "Не хвалюешся?" Выпаліла Порцыя. "Гэта мільён даляраў".
  
  "О, яны прайграюць", - абвясціў Оўэн. “Ён сапраўды выканаў дадатак падчас таго загаворы, калі даволі рэгулярна прымаў Перкодан, а Ліз праводзіла шмат часу дома. Гэта тое, што збіраецца даказаць юрыст школы. Недахоп магчымасцяў і неправамернае ўплыў з боку аднаго з іншых бенефіцыяраў ".
  
  "Чаму ты кажаш, што яны не перамогуць?"
  
  З змрочным тварам Ліз зрабіла шампанскага. “ Я не хачу чуць гэта зноў.
  
  Яе муж усміхнуўся.
  
  “ Я сур'ёзна, Оўэн.
  
  Ён сказаў сваёй нявестцы: “Юрыст школы? Я правёў невялікае расследаванне. Аказваецца, ён вёў перамовы аб кантрактах ад імя школы з кампаніяй, у якой яго жонка мае вялікі інтарэс. Сур'ёзны канфлікт інтарэсаў. І крымінальнае злачынства, між іншым. Я збіраюся прапанаваць яму чатыры ці пяць даляраў у якасці кампенсацыі.
  
  Ліз сказала Порцыі: “У яго вуснах гэта гучыць як законная тактыка. Для мяне гэта шантаж".
  
  "Вядома, гэта шантаж", - сказала Порцыя. “І што? Але ты думаеш, гэты юрыст угаворыць школу пагадзіцца?"
  
  "Ён будзе... пераканаўчы, я ўпэўнены", - сказаў Оўэн. "Калі толькі ён не хоча змяніць адрас на Мужчынскую калонію Брайдуэлл".
  
  "Так што, па сутнасці, ён у задніцы". Порцыя засмяялася. Яна падняла свой келіх. "Добрая праца, адвакат".
  
  Оўэн пастукаў сваім куфлем па яе келіху.
  
  Порцыя допила шампанскае і дазволіла Оуэну наліць ёй яшчэ. Звяртаючыся да сястры, яна сказала: “Я б не стала ставіцца да гэтаму хлопцу дрэнна, Ліз. Ён можа зрабіць з табой тое ж, што і з іншымі".
  
  Каменны фасад Оўэна саслізнуў, і ён коратка засмяяўся.
  
  Ліз сказала: “Напэўна, я проста адчуваю сябе абражанай. Я нават не ведала, што школа атрымае якія-то грошы па завяшчанні. Я маю на ўвазе, ты можаш уявіць, што бацька наогул кажа са мной пра гэта? Неправамернае ўплыў? Я кажу, хай яны пададуць у суд ".
  
  "Ну, я кажу, хай з гэтым разбіраецца наш юрыст". З валасамі рабочай дзяўчынкі, абрамленым чорнай карункавай павязкай на галаве, Порцыя, здавалася, цудоўным чынам перанеслася ў шэсць ці сем гадоў — узрост, у якім упершыню стала ясна, што сёстры будуць такімі рознымі людзьмі. Ліз адчувала, што гэты працэс, здавалася, працягваўся цалямі і милями, нават сёння ноччу.
  
  Оўэн наліў яшчэ Моэта. “ Ніколі б не было праблем, калі б твой бацька трымаў свае грошы пры сабе і рот на замку. Мараль такая: ні адно добрае справа не застаецца беспакараным.
  
  “ Твае паслугі каштуюць дорага, Оўэн? - Крыва ўсміхаючыся, спыталася Порцыя.
  
  “ Ніколі. Па меншай меры, не для прыгожых жанчын. Гэта прапісана ў маім кантракце.
  
  Ліз ўстала паміж гэтымі двума людзьмі, звязанымі з ёй крывёю і законам, і абняла Оўэна. "Бачыш, чаму ён такі які выклікае дождж?"
  
  "Не можа быць моцнага дажджу, калі ён не зараджаецца".
  
  “ Я не казаў, што я бясплатны. Оўэн паглядзеў на Порцыю. “ Я проста сказаў, што я недарагі. За якасць заўсёды даводзіцца плаціць.
  
  Ліз накіравалася да лесвіцы. “ Порцыя, ідзі сюды. Я хачу табе сёе-тое паказаць.
  
  Сёстры пакінулі Оўэна складаць паперы і падняліся наверх. Цішыня зноў стала шчыльнай, і Ліз зразумела, што менавіта яе прысутнасць мужа зрабіла магчымым размова паміж сёстрамі.
  
  “ Паехалі. "Яна ўстала перад Порцыяй, а затым штурхнула дзверы ў маленькую спальню, уключыўшы верхні святло. "Voilà."
  
  Порцыя ківала, вывучаючы нядаўна аздобленую пакой. Ліз правяла ў гэтым доме месяц, здзейсніўшы дзесяткі паездак да Ральфу Лорену і Лоры Эшлі за тканінамі і шпалерамі, у антыкварныя крамы за мэбляй. Ёй удалося знайсці старую ложак з балдахінам, якая была практычна ідэнтычная той, што стаяла ў Порцыі, калі гэта была яе пакой шмат гадоў таму.
  
  "Што ты пра гэта думаеш?"
  
  “ Мы займаемся афармленнем інтэр'ераў, ці не так?
  
  “Гэта той жа матэрыял для запавес. Дзіўна, што я яго знайшла. Можа быць, трохі пажоўклы, вось і ўсё. Памятаеш, як мы дапамагалі маме іх шыць? Мне было, колькі, чатырнаццаць? Табе было дзевяць.
  
  “Я не памятаю. Магчыма".
  
  Ліз паглядзела жанчыне ў вочы.
  
  "Што за праца", - сказала Порцыя, павольна апісваючы кругі па авальнага плетеному дыване. “Неверагодна. Калі я была тут у апошні раз, гэта выглядала як стары камору. Мама проста адправіла б усё да д'ябла.
  
  Тады чаму табе гэта не падабаецца? Ліз моўчкі варажыла.
  
  Яна спытала: "Памятаеш Пуху?" - і кіўнула на облезлого мішку Стейфа, чые шкляныя вочы безуважліва глядзелі ў кут пакоя, дзе з'явілася мігатлівая павуцінне з тых часоў, як Ліз у апошні раз прыбірала тут суткі таму.
  
  Порцыя дакранулася да носа мядзведзя, затым адступіла да дзвярэй і скрыжавала рукі на грудзях.
  
  "У чым справа?" Спытала Ліза.
  
  “ Проста я не ўпэўненая, што змагу застацца.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "На самой справе я гэтага не планаваў".
  
  - Ты кажаш аб сённяшнім вечары? Порцыя, праўда?... Ўжо занадта позна сыходзіць.
  
  “ Цягнікі ходзяць ўсю ноч.
  
  Твар Ліз ўспыхнула. “ Я думала, ты прабудзеш тут пару дзён.
  
  “Я ведаю, мы гаварылі пра гэта. Я ... я думаю, я сапраўды хацеў бы проста вярнуцца на цягніку. Я павінен быў сказаць табе ".
  
  “Ты нават ня патэлефанавала і сказала, што спознішся. Ты нават не сказала нам, што цябе падвезлі. Ты проста з'яўляешся, забіраеш свае грошы і з'язджаеш?"
  
  "Ліз".
  
  “Але ты не можаш проста сядзець у цягніку два гадзіны, а потым разгарнуцца і паехаць назад. Гэта вар'яцтва." Ліз падышла да ложка. Яна пацягнулася за мядзведзем, але перадумала. Яна села на покрыва з сінелі. “ Порцыя, мы не размаўлялі некалькі месяцаў. З мінулага лета мы і словам не абмовіліся.
  
  Порцыя допила шампанскае і паставіла чарку на туалетны столік. На яе твары з'явілася пытальнае выраз.
  
  "Ты ведаеш, аб чым я кажу", - сказала Ліз.
  
  “Прама цяпер мне цяжка з'язджаць. Лі і я перажываем цяжкія часы ".
  
  - Калі будзе зручны час?
  
  Порцыя абвеў рукамі пакой. “Мне шкада, што ты пайшла на ўсю гэтую працу. Можа быць, на наступным тыдні. Праз пару тыдняў. Я прыйду крыху раней. Правядзі дзень".
  
  Цішыню раптоўна парушыў голас Оўэна, рэзка кліча вясной Ліз. Здзіўленая, яна паглядзела на дзверы, затым зноў на свае калені і выявіла, што ўсе-ткі ўзяла мядзведзя. Яна рэзка ўстала, паклаўшы цацку назад на падушку.
  
  "Ліз," пачуўся настойлівы голас Оўэна, " спусціўся сюды.
  
  "Іду". Затым Ліз павярнулася да сястры. Яна сказала,
  
  "Давай пагаворым пра гэта", - і перш чым Порцыя паспела адкрыць рот, каб запярэчыць, выйшла з пакоя.
  
  
  
  
  
  "Гэта пахне лупцоўкай".
  
  "Ну, я б выказаў здагадку".
  
  Перад двума мужчынамі распасціралася крутая даліна, поднимавшаяся на пяцьдзесят футаў над імі, запоўненая чорнымі камянямі, перапляценнямі вінаградных лоз і галін без кары, шмат мёртвых і гнілых. Вільгаць блішчала на падлеску, як мільён змяіных лускавінак, і раса афарбоўвалі іх камбінезоны ў той жа цёмна-сіні колер, што і уніформа, калі яны працавалі ў Аддзяленні Мачы і лайна.
  
  “ Паглядзі на гэта. Адкуль мы наогул ведаем, што гэта яго след?
  
  “ Таму што ў яго чатырнаццаты памер, і ён басанож. Як, чорт вазьмі, ты думаеш, што гэта такое? А цяпер затыкніся.
  
  Месяц хавалася за аблокамі, і ў сгущающейся цемры кожнаму мужчыну здалося, што адкрылася перад ім сцэна была прама з фільма жахаў.
  
  “ Слухай, хацеў спытаць — ты долбишь вырадкаў Псалтырем?
  
  "Сакратарка Адлера?" Сцюарт Лоў хіхікнуў. “Як быццам гэта было б сапраўды разумна з яго боку. Я сапраўды думаю, што нам варта было больш скуголіць. Ніхто з нас не павінен быў прыходзіць. Мы не копы.
  
  Мужчыны былі буйнымі — мускулістымі і высокімі - і фарсілі кароткімі фрызурамі. Лоу быў бландынам. Фрэнк Джэсапа быў брунетам. Яны былі лагодныя і не адчувалі ні нянавісці, ні любові да якія знаходзяцца пад іх апекай мужчынам і жанчынам, якія трапілі ў бяду. Іх праца была працай, і яны былі радыя, што ім плацяць прыстойныя грошы ў раёне, дзе грошай на любую працу было мала.
  
  Аднак яны не былі задаволеныя гэтым прызначэннем на сённяшні вечар.
  
  "Гэта была сумленная памылка", - прамармытаў Лоў. "Хто б мог падумаць, што ён зробіць тое, што ён зрабіў?"
  
  Джэсапа прыхінуўся да сасны, і яго ноздры затрапяталі ад паху шкіпінару. “ Як наконт Моны? Ты трахаешь яе?
  
  "Хто?"
  
  “Мона Кабрилл. Мона Плакса. Медсястра. З аддзялення D."
  
  “А Дакладна. Няма. А ты?"
  
  "Пакуль няма," сказаў Кэры. “ Я б сам вколол ёй дозу тиопентала і паскакаў з ёй, як толькі яна адключылася.
  
  Лоу незадаволена хмыкнуў. “ Давайце засяродзімся на гэтым, Фрэнк.
  
  “Мы б пачулі яго. Такі вялікі хлопец не можа прайсці міма, не збіўшы што-небудзь. На мінулым тыдні яна не насіла станік. Аўторак. Старэйшая медсястра адправіла яе дадому за ліфчыкам. Але якое-то час гэта быў Ціт-Сіці.
  
  Ў вільготным паветры лунаў слабы пах дыму ад вогнішча або дроўнай печы. Лоу прыціснуў тоўстыя далоні да глазницам, правяраючы, наколькі ён напалоханы. "Я хачу сказаць, што яны плацяць копам за падобныя рэчы".
  
  “ Ш-ш-ш, - рэзка прашыпеў Джэсапа. Лоу падскочыў, а затым — пад выбух смеху — моцна ўдарыў свайго партнёра па руцэ. “ Ты сукін сын. Якое-то час яны спарринговали, хмулацей, чым хацелі, таму што напружанне спадала. Затым яны зноў рушылі ўверх па даліне. Мужчыны, вядома, былі напалоханыя, але справа была хутчэй у абстаноўцы, чым у ўцекача; абодва мужчыны ведалі Майкла Грубека. Лоу назіраў за ім большую частку тых чатырох месяцаў, пакуль пацыент знаходзіўся ў зняволенні ў дзяржаўнай бальніцы Марсден. Грубек мог быць сапраўдным сукиным сынам — саркастичным, прыдзірлівым, раздражняльным, — але ён не здаваўся асабліва жорсткім. Тым не менш, Лоў дадаў: "Я думаю, мы провернем гэта справа і выклічам паліцыю".
  
  "Мы вернем яго, мы захаваем нашу працу".
  
  “Яны не могуць звольніць нас за гэта. Адкуль нам было ведаць?"
  
  - Яны не могуць звольніць нас? Джэсапа фыркнуў. “ Ты спіш, хлопец. Мы з табой белыя мужчыны маладзей сарака. Яны могуць звольніць нас, таму што ім не падабаецца, як мы гадым ".
  
  Лоу вырашыў, што ім варта спыніць размову. Яны прайшлі ў маўчанні ярдаў трыццаць уверх па халоднай, задушлівай даліне, перш чым заўважылі рух. Гэта было невыразна і магло быць нічым іншым, як кінутым пакетам з-пад прадуктаў, колышущимся на ветры. Але ветру не было. Магчыма, алень. Але алені не ходзяць па лесе, напяваючы сабе пад нос нейкія мелодыі. Санітары пераглянуліся і ацанілі сваю зброю — у кожнага быў кантэйнер з булавамі і гумавая дубінка. Яны паправілі дзяржальні дубінак і працягнулі пад'ём на ўзгорак.
  
  "Ён не хоча нікому нашкодзіць", - заявіў Лоў, затым дадаў: "Я шмат з ім працаваў".
  
  "Я рады гэтаму," прашаптаў Джэсапа. “ Заткніся на хрэн.
  
  Стогны нагадалі Лоў, які быў родам з Юты, аб захрасла ў назе койоте, які не працягне ноч. "Гэта становіцца гучней", - сказаў ён без усялякай неабходнасці, і Фрэнк Джэсапа быў ужо занадта напалоханы, каб зноў шикнуть на яго.
  
  "Гэта сабака", - выказаў меркаванне Лоў.
  
  Але гэта была не сабака. Гук вырваўся прама з тоўстага горла Майкла Грубека, які з дзіўна гучным трэскам паваліўся пасярод дарожкі ў дваццаці футах перад санітарамі і замёр, як тоўстая статуя.
  
  Лоу, успомніўшы, колькі разоў ён мыўся, нянчился і разважаў з Грубеком, раптам адчуў сябе лідэрам каманды. Ён ступіў наперад. “Прывітанне, Майкл. Як справы?"
  
  У адказ пачулася невыразнае мармытанне.
  
  - Гэй, містэр Майкл! - крыкнуў Джэсапа. Мой любімы пацыент! З вамі ўсё ў парадку?
  
  Калі не лічыць брудных шорт, Хрубек быў голы. Яго твар было диковинно чужым — з яго блакітным адценнем, падціснутыя вуснамі і апантанымі вачыма.
  
  "Табе не холадна?" Лоу знайшоў у сабе сілы сказаць.
  
  “ Вы агенты Пінкертон, ўблюдкі.
  
  “ Не, гэта я. Гэта Фрэнк. Ты памятаеш мяне, Майкл. З бальніцы. І ты ведаеш тут Стью. Мы, блядзь, санітары з аддзялення. Зн. Ты ж ведаеш нас, чувак. Гэй... Ён лагодна засмяяўся. "Што ты робіш зусім без адзення?"
  
  "Што ты хаваеш у сваім, вырадак?" Грубек з усмешкай парыраваў.
  
  Раптам рэальнасць іх місіі патрэсла Лоў. Божа мой, яны былі не ў шпіталі. Іх не атачалі калегі-супрацоўнікі. Тут не было тэлефона, паблізу не было псіхіятрычных медсясцёр з двумястами міліграмамі фенобарбоната. Ён аслабеў ад страху, і калі Грубек закрычаў і пабег уверх па даліне, Джэсапа не адставаў, Лоў застаўся на месцы.
  
  “ Фрэнк, пачакай! - Крыкнуў Лоў.
  
  Але Джэсапа не стаў чакаць, і Лоў неахвотна таксама кінуўся ў пагоню за вялізным сіне-белым пачварай, якое скакала па сцежцы. Голас Грубека рэхам аддаваўся ў вільготнай даліне, ён маліў не страляць у яго і не катаваць. Лоу дагнаў Джессапа, і яны пабеглі бок аб бок.
  
  Санітары ламіліся скрозь падлесак, размахваючы дубінкамі, як мачэтэ. Джэсапа задыхаўся: “Госпадзе, па гэтых камянях! Як ён можа бегаць па гэтых камянях?" Раптам Лоў прыйшло ўспамін — вобраз Грубека, які стаяў за галоўным будынкам бальніцы з чаравікамі на шыі, крочыў басанож па жвіры зноў і зноў, бормочущего што-то, як быццам звяртаючыся да сваіх ног і заклікаючы іх закалиться. Гэта было толькі на мінулым тыдні.
  
  "Фрэнк," прахрыпеў Лоў, " у гэтым ёсць нешта пацешнае. Мы павінны...
  
  А потым яны паляцелі.
  
  Плывучы па чорнаму паветры. Дрэвы і камяні перагортваліся дагары нагамі, зноў і зноў. З аднолькавымі крыкамі яны паваліліся ў яр, які Хрубек лёгка пераскочыў. Санітары біліся аб камяні і галінкі, падаючы, і іх верцяцца цела ўрэзаліся ў зямлю са страшнымі штуршкамі. Ледзяны холад пачаў распаўсюджвацца па сцягне і руцэ Лоў. Яны нерухома ляжалі ў шэрай жыжцы бруду.
  
  Джэсапа адчуў смак крыві. Лоу агледзеў свае пальцы сагнутыя, увагу да якіх аслабла, калі ён выцер бруд з перадплечча і выявіў, што гэта была зусім не бруд, а шырокая драпіна даўжынёй у фут на тым месцы, дзе раней была скура. "Членосос", - закрычаў ён. “Я збіраюся моцна ўдарыць гэтага мудак, гэта апошняе, што я зраблю. О, чорт. Я истекаю крывёю. О, чорт ..." Лоў перакаціўся ў сядзячае становішча і націснуў на драпіну, з жахам адчуваючы ўласную гарачую, разарваную плоць. Джэсапа быў задаволены тым, што нерухома ляжаў у пахкай метанам бруду і ўдыхаў некалькі кубічных сантыметраў паветра - максімум, на што былі здольныя яго аглушаныя лёгкія. Ён вільготна выдыхнуў. Праз імгненне ён змог прашаптаць: "Я думаю—"
  
  Лоу так і не даведаўся, што было на розуме ў Джессапа, таму што ў гэты момант Хрубек ступіў на сярэдзіну рова. Ён нядбайна нахіліўся, адштурхнуўшы Сцюарта Лоў ў бок, сарваў з паясоў мужчын балончыкі са слезацечным газам і шпурнуў іх глыбока ў лес. Ён рэзка павярнуўся назад да Лоў, які паглядзеў у ухмыляющееся твар Хрубека і пачаў крычаць.
  
  "Спыні гэта!" Хрубек закрычаў у адказ. "Спыні гэты шум!"
  
  Лоу паслухаўся і, скарыстаўшыся панікай Хрубека, адпоўз прэч. Вочы Джессапа зачыніліся, і ён пачаў што-то бязладна мармытаць.
  
  Лоу падняў дубінку.
  
  "Ты з Пінкертон", - раўнуў Грубек. “Пінкэр-тон. Я у ружовым, містэр гробаны санітар. Твая рука выглядае даволі ружовай і пяшчотнай. Добрая спроба, але табе не варта было пераследваць мяне — мне трэба паклапаціцца аб смерці.
  
  Гумавая палка ў руцэ Лоў на імгненне замерла, затым з чавкающим гукам ўпала ў гразь каля яго ног. Ён сарваўся з месца і ўсляпую пабег праз лес, яго адвагу раптам стала такой жа далікатнай, як трава і маладыя дрэўцы, якія гнуліся пад яго топочущими нагамі.
  
  “ О, не пакідай мяне, Стью, - закрычаў Джэсапа ў бруд, прыляплю да яго вуснаў. “ Я не хачу паміраць у адзіноце.
  
  Грубек праводзіў позіркам аддалялася постаць Сцюарта Лоў, затым апусціўся на калені над Джессапа, яшчэ глыбей ўціскаючы яго галаву ў зямлю. Санітар паспрабаваў бруд і траву, смак якіх нагадаў яму дзяцінства. Ён пачаў плакаць.
  
  "Ты тупы вырадак", - сказаў Грубек. Затым ён раззлаваўся: "І я таксама не магу насіць тваю вопратку". Ён рэзка тыцнуў пальцам у нашыты на камбінезоне Джессапа надпіс "Псіхіятрычная лякарня штата Марсден". - Які ад цябе толк? Ён пачаў спяваць: "Спакойнай ночы, лэдзі, спакойнай ночы, лэдзі, я ўбачу, як вы плачаце ..."
  
  “ Майкл, калі ласка, адпусьці мяне.
  
  - Ты раскусіў мяне, і тое, што я раблю, павінна быць сюрпрызам. "Спакойнай ночы, лаааааадис, я збіраюся ўбачыць, як вы памраце!"
  
  “ Я нікому не скажу, Майкл. Калі ласка, адпусьці мяне. О, калі ласка. У мяне ёсць жонка.
  
  “О, яна прыгожая? Ты часта з ёй трахаешься? Ты трахаешь яе непрыемнымі спосабамі? Скажыце, які ў яе адрас?
  
  "Калі Ласка, Майкл..."
  
  "Прабач," прашаптаў Хрубек і нахіліўся.
  
  Крык санітара быў вельмі гучным і вельмі кароткім. Да бязмежнай задавальнення Майкла Грубека, гэта падняло ў палёт хупавую саву, дзіўна залацістую у блакітным святле цясніны, якая ўзляцела з бліжэйшага дуба і праляцела менш чым у пяці футах ад здзіўленага асобы велізарнага мужчыны.
  
  
  
  
  
  “... паўтараю, Нацыянальная метэаралагічная служба выпусціла экстранае штармавое папярэджанне для жыхароў акругаў Марсден, Купер і Махикан. Чакаюцца парывы ветру звыш васьмідзесяці міль у гадзіну, тарнада і моцныя паводкі ў нізінных раёнах. Узровень вады ў рацэ Марсден ўжо дасягнуў ўзроўню паводкі, і чакаецца, што яна паднімецца яшчэ як мінімум на тры фута, дасягнуўшы максімуму прыкладна ў гадзіну ці дзве ночы. Мы дамо вам бюлетэні па меры паступлення дадатковай інфармацыі ... "
  
  Порцыя знайшла іх у кабінеце, схіліліся над стэрэасістэмай з цікаў дрэва, абодвух змрочных.
  
  Зноў загучала класічная музыка, і Оўэн выключыў радыё.
  
  Порцыя спытала, у чым праблема.
  
  “ Шторм. "Ён адвярнуўся да акна. “ Марсден — гэта адна з рэк, тым, што кормяць возера.
  
  "Мы атрымлівалі каштарысу на будаўніцтва берагавой лініі", - сказала Ліз. "Але мы не думалі, што да вясны будзе якое-небудзь паводка".
  
  Ліз пакінула кабінет і ўвайшла ў вялікую аранжарэю, гледзячы на неба, цёмнае, але ўсё яшчэ ціхамірнае.
  
  Сястра ўбачыла яе устрывожаны твар і зірнула на Оўэна.
  
  "Тут няма падмурка," патлумачыў ён ёй. “ Цяпліца. Твае бацькі пабудавалі яе прама на зямлі. Калі двор затопіць...
  
  "Ён паляціць першым", - сказала Ліз. Не кажучы ўжо пра тое, падумала яна, што пятидесятифутовый дуб, парылы над галавой, можа зрабіць з тонкімі шклом даху цяпліцы. Яна паглядзела на цагляную сцяну побач з сабой і рассеяна паправіла каменную горгулью, якая гарэзна ўсьміхнулася, высунуўшы доўгі выгнуты мову. "Чорт", - прашаптала яна.
  
  "Ты ўпэўнены, што яго затопіць?" Спытала Порцыя. У яе голасе гучала раздражненне — таму што, як выказала здагадку Ліз, яе ўцёкі з асабняка Л Обергет сёння ўвечары выглядаў складаным.
  
  "Калі вада падымецца на тры фута," сказала Ліз, " яе затопіць. Вада хлыне прама ў двор. Гэта здарылася ў шасцідзесятых, памятаеш? Змыла старое ганак. Гэта было прама тут. Дзе мы стаім."
  
  Порцыя сказала, што не памятае.
  
  Ліз зноў паглядзела на вокны, шкадуючы, што ў іх няма часу заляпіць дах і борта фанерай. Ім пашанцуе, калі яны павялічаць бераг возера на два футы і заклеят палову вокнаў скотчам да таго, як выбухне шторм. "Такім чынам," сказала яна, уздыхаючы, "мы заклейваем скотчам і мяшкамі з пяском".
  
  Оўэн кіўнуў.
  
  Ліз павярнулася да сястры. “ Порцыя, ці магу я папрасіць цябе застацца?
  
  Маладая жанчына нічога не сказала. Яна здавалася не столькі раздражнёнай, колькі обескураженной змовай, накіраваным на тое, каб утрымаць яе там.
  
  "Нам сапраўды магла б спатрэбіцца ваша дапамога".
  
  Оўэн, нахмурыўшыся, пераводзіў погляд з адной сястры на іншую. “ Хіба ты не збіралася застацца на некалькі дзён?
  
  "Я сапраўды павінен быў вярнуцца сёння ўвечары".
  
  Меркаваны? Ліз задумалася. І хто гэта прадыктаваў? Хлопец з "цяжкіх часоў"? “Я завязу цябе ў пастарунак заўтра. Першым справай. Ты прапусціш не больш за гадзіну працы.
  
  Порцыя кіўнула. "Добра".
  
  "Паслухай," шчыра сказала Ліз, " я цаню гэта.
  
  Яна паспяшалася на вуліцу, у гараж, у думках узносячы кароткую падзякавальную малітву за надвор'е, якая дазволіла яе сястры застацца тут хоць бы на ноч. Аднак раптам гэта дабраславеньне здалося Ліз знакам нешанцавання, і яна прымхліва ад яго адмовілася. Затым яна прынялася за зборку рыдлёвак, скотчу і мешкавіны.
  
  
  4
  
  
  
  "Трое за два гады". Высокі мужчына ў элегантнай шэрай уніформе пацерабіў свае сівыя вусы ў тон і дадаў: "Яны ўсе тут ўцякаюць ад вас, як ад мухі слана".
  
  Доктар Рональд Адлер пацерабіў свой пояс. З манументальным уздыхам, які азначае пераход у наступ, ён сказаў: “Хіба няма больш каштоўных спосабаў выкарыстоўваць гэты час, капітан? Дон? Іду ў заклад, што яны ёсць.
  
  Паліцэйскі штата усміхнуўся. "Чаму вы не паведамілі пра гэта?"
  
  "Мы паведамілі аб,хм, смерці Каллагана", - сказаў Адлер.
  
  “ Вы разумееце, аб чым я кажу, доктар.
  
  "Я думаў, мы маглі б вярнуць яго без усялякай мітусні".
  
  “Як менавіта? Калі аднаму санітару вывіхнулі руку назад, а іншы нагадзіць яму ў камбінезон?"
  
  "Па сутнасці, ён не небяспечны чалавек", - выказаў меркаванне Піцер Граймса, адначасна нагадаўшы і Адлеру, і паліцэйскаму штата, што ён быў у пакоі, аб чым яны забыліся.
  
  “Любы кампетэнтны супрацоўнік паставіўся б да гэтага інакш. Яны гулялі ў каўбояў. Яны ўпалі са скалы і атрымалі траўмы ".
  
  “ Фелл. Хм. Вы, хлопцы, спрабавалі што-то схаваць, і мне гэта не падабаецца.
  
  “ Тут няма чаго хаваць. Я не тэлефаную табе кожны раз, калі Джо Пейшенс пакідае тэрыторыю.
  
  “ Не шыбуй мяне паміж вушэй, Адлер.
  
  "Мы амаль злавілі яго".
  
  “Але ты гэтага не зрабіў. Цяпер, як ён выглядае?"
  
  "Ён вялікі", - пачаў Граймса, перш чым яго голас замёр ад страху перад неасцярожнымі прыметнікамі.
  
  - Які, да чорта, вялікі? Давай, джемманс. Час дарма траціцца.
  
  Адлер даў апісанне, затым дадаў: “Ён пагаліў галаву і пафарбаваў твар у сіні колер. Не пытайце, ён проста зрабіў гэта. У яго карыя вочы, шырокі твар, брудныя зубы, і яму дваццаць сем гадоў.
  
  Капітан Дон Хавершем, мужчына ўдвая старэй Грубека, рабіў нататкі цотных почыркам. “Добра, у нас ёсць пара машын, якія накіроўваюцца ў Стинсон. Я бачу, табе гэта не падабаецца, Адлер, але гэта павінна быць зроблена. Цяпер скажы мне, наколькі небяспечна? Ён будзе скакаць з дрэў?"
  
  "Няма, няма", - сказаў рэжысёр, зірнуўшы на Граймса, які пацерабіў сваю грибовидную карону чорных валасоў. Адлер працягнуў: “Грубек, ён такі — што б вы сказалі? — вялікая мілая сабака. У гэтым уцёках ён гуляе ў гульню ".
  
  "Гаў, гаў", - сказаў капітан. “Здаецца, я ўзгадваю, што гэта ён быў замяшаны ў той гісторыі з індзейскім скачком. Гэта непрыгожа, і гэта не сабака".
  
  Тады чаму, пацікавіўся Адлер, капітан пацікавіўся яго меркаваннем, калі салдат ужо паставіў дыягназ Хрубеку?
  
  - Я хачу ведаць, усё яшчэ ці ён небяспечны пасля таго, як усе гэтыя чатыры месяцы знаходзіўся на апецы вас, касталомаў. Хоць, я б выказаў здагадку, што так яно і ёсць, улічваючы таго хлопца, якога ты сёння паклаў у ложак. Скажы мне, Хрубек, ён прымае свае таблеткі, як добры хлопчык?
  
  "Так, гэта ён", - хутка сказаў Адлер. “Але пачакайце хвілінку. Каллаган, верагодна, пакончыў з сабой".
  
  "Самагубства?"
  
  Граймса зноў паглядзеў на свайго боса і паспрабаваў супаставіць круглявыя словы з квадратнымі фактамі.
  
  "Каранера скажа нам, напэўна", - працягнуў Адлер.
  
  "Я ўпэўнены, што так і будзе", - весела сказаў Хавершем. “Хоць гэта свайго роду супадзенне, вы не знаходзіце? Гэты Каллаган пакончыў з сабой, а потым твой шчанюк Хрубек ўцёк у сваім мяшку для трупаў?
  
  "Хм". Адлер прадставіў сабе, як замыкае Хавершема ў старой чуланной пакоі з Білі Линдом Прескоттом, які пасля прыёму стелазина мастурбаваў, выцця ва ўсю глотку, гадзіну за гадзінай.
  
  "Справа ў тым," сказаў Граймса і, калі абодва мужчыны павярнуліся да яго, змоўк.
  
  Адлер запоўніў пустэчу: “Малады Піцер збіраўся сказаць, што за тыя месяцы, што Хрубек працуе ў нас, ён быў ўзорным пацыентам. Ён сядзіць ціха, нікога не турбуе".
  
  "Ён як гародніна".
  
  З горла Хавершема вырваўся вільготны смяшок. - Гародніна? - спытаў ён Граймса. Хвіліну таму ён быў сабакам. Павінна быць, становіцца горш. Скажы мне цяпер, што ж гэта за вар'ят на самай справе?"
  
  "Ён паранаідальны шызафрэнік".
  
  “Шызафрэнія? Раздваенне асобы? Я бачыў гэты фільм".
  
  “Не, не раздваенне асобы. Шызафрэнік. Гэта значыць, што ў яго трызненне і ён не можа справіцца з трывогай і стрэсам ".
  
  “Ён тупы? Разумова адсталы?"
  
  Прафесіянал з Адлера натапырыўся пры гэтым слове, але застаўся спакойным. “Няма. У яго IQ ад сярэдняга да высокага. Але ён не расчетлив".
  
  Капітан хіхікнуў. “Ён павінен быць у некаторым родзе ашчадным, табе не здаецца? Каб выбрацца чыстым з лякарні для псіхічна хворых злачынцаў".
  
  Вусны Адлера на імгненне зніклі, калі ён у задуменні павярнуў іх унутр. Вярнуўся смак яго жонкі, і ён задаўся пытаннем, ці наступіць ў яго эрэкцыя. Ён гэтага не зрабіў і сказаў Хавершему: “Ўцёкі адбыўся па віне санітараў. Яны будуць пакараныя".
  
  “Мне здаецца, яны былі. Па меншай меры, той, у якога зламаная рука".
  
  "Паслухай, Дон, мы можам зрабіць гэта ціха?"
  
  Капітан усміхнуўся. “ Што, спалохаўся невялікі агалоскі, містэр Трэці за два гады?
  
  Адлер памаўчаў, затым загаварыў ціхім голасам, які ледзь перакрываў прывідны вой, усё яшчэ наполнявший залы. “Цяпер паслухайце мяне, капітан. Перастаньце тузаць мяне за ланцуг. На маім апецы каля тысячы самых няшчасных людзей на Паўночна-ўсходзе, і ў мяне ёсць грошы, каб вылечыць прыкладна чвэрць з іх. Я магу...
  
  "Цяпер усё ў парадку".
  
  “— Я магу палепшыць жыццё некаторых з іх і абараніць ад іх насельніцтва ў цэлым. Я раблю ўсё, што ў маіх гребаных сілах, на тыя гробаны грошы, якія ў мяне ёсць. Толькі не кажы мне, што ў цябе таксама не скарацілі колькасць салдат.
  
  “Ну, у мяне ёсць. Гэта факт".
  
  "Калі гэты ўцёкі стане вялікай падзеяй, якой-небудзь прыдурак-рэпарцёр скарыстаецца ім, і тады, магчыма, на гэта сыдзе больш грошай, або, можа быць, дзяржава нават разгледзіць магчымасць закрыцця гэтай установы". Рука Адлера кінулася да палатам, запоўненым яго незадачливыми падапечнымі — хто-то спаў, хто-то задумаў змова, хто-то выў, хто-то лунае ў кашмарах вар'яцтва або, магчыма, нават бачыў сны аб здравомыслии. "Калі гэта адбудзецца, то палова гэтых людзей будзе блукаць звонку, і гэта будзе ваша праблема, а не мая".
  
  "А цяпер супакойцеся, док." сказаў Хавершем, чыя кар'ера ў праваахоўных органах, як і ў большасці старэйшых афіцэраў, была абумоўлена хутчэй яго навыкамі самазахавання, чым вышуку, " Скажыце мне праўду. Вы кажаце, што пацыент з няшчасных сем'яў збег, вось з чым я пагаджуся. Але калі вы скажаце мне, што ён небяспечны, гэта будзе зусім іншая гульня. Што гэта будзе?"
  
  Адлер падцягнуў пояс. Яму стала цікава, мастурбаваць яго жонка дома так жа горача, як Білі Лінд Прескотт. "Грубек ў полукоматозном стане," сказаў Адлер прама ў вочы Піцеру Граймсу. Малады асістэнт ашаломлена кіўнуў і дадаў: "Ён хістаецца як у тумане, як п'яны дурань", - і здзівіўся, што, чорт вазьмі, прымусіла яго сказаць гэта.
  
  "Добра," рашуча сказаў Хавершем. “ Я разошлю гэта як апавяшчэнне аб згубе пацыента. У вас заблудзіўся які-то хлопец, і вы турбуецеся аб яго дабрабыце. Гэта гарантуе, што гэта не патрапіць у поле зроку сканараў. Гэтыя хлопчыкі і дзяўчынкі, якіх тут называюць рэпарцёрамі, нават не заўважаць гэтага, асабліва калі шторм зносіць дахі ".
  
  "Я цаню гэта, Дон".
  
  “Цяпер дазволь мне спытаць. У цябе ёсць трохі баксаў, каб выдаткаваць?"
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Ёсць сёе-хто, хто, я думаю, мог бы дапамагчы. Але ён не з танных".
  
  "Мы дзяржаўная бальніца", - сказаў Адлер. "У нас не так шмат грошай".
  
  “Магчыма, гэта праўда. Але адна рэч, якая ў вас сапраўды ёсць, - які ўцёк псіх, які выпадкова выглядае як чортаў гунн Атыла. Так што наконт гэтага? Ты збіраешся мяне выслухаць?"
  
  “ О, вядома, капітан. Вядома.
  
  
  
  
  
  Змёрзлы і устрывожаны Майкл Хрубек стаяў на шырокіх босых нагах у цэнтры вялікага прамавугольніка примятой травы. Яго рукі ўчапіліся ў пояс яго брудных і пакрытых плямамі расы шорт, і ён утаропіўся на абшарпаныя будынак перад сабой.
  
  Маленькі магазінчык — таксідэрмія, пасткі і паляўнічыя прыналежнасці — быў акружаны драцяной сеткай, падвешанай да іржавым слупоў на матузах для мяшкоў. Вялікая частка сеткі была прыціснутая да зямлі такім чынам, што па нейкай прычыне моцна прыгнятала Грубека.
  
  Ён прабег ўвесь шлях ад месца нападу на санітараў да гэтага навалы агнёў, прывідных у тумане: стаянкі грузавікоў, на якой знаходзіліся гэты магазін, сталовая, заправачная станцыя і антыкварны магазін. Упэўнены, што яго пераследуе Сакрэтная служба, Хрубек хацеў працягваць рух. Але, як ён гучна сказаў сабе, голы мужчына быў бы “па-чартоўску прыкметны". Не памыляйцеся на гэты конт.
  
  Затым ён заўважыў вітрыну ў гэтым вулічным краме, і гэта вырашыла справу.
  
  Цяпер ён стаяў на тым самым месцы, дзе прастаяў апошнія некалькі хвілін, застыўшы на месцы, і глядзеў у вітрыну на сем маленькіх чэрапаў жывёл, звараных і выбеленых дабяла, як аблокі.
  
  О, паглядзі туды. Паглядзі на гэта!
  
  Сем было важным лікам у касмалогіі Майкла Хрубека, і цяпер ён нахіліўся наперад, лічачы іх услых і атрымліваючы асалоду ад гучаннем лічбаў у сябе ў роце.
  
  Сем чэрапаў, сем літар, M-I-C-H-A-E-L.
  
  Не памыліся, падумаў ён. Гэта асаблівая ноч.
  
  Большая частка разважанняў Грубека была метафарычнай, і цяпер яму ўявілася, што ён прачынаецца. Яму падабалася спаць. Ён любіў спаць. Доўгія гадзіны ў ложку. Яго каханай паставай было ляжаць на баку, падцягнуўшы калені, наколькі дазвалялі яго масіўныя ногі і тоўстая грудзі і жывот. Вялікая частка часу яго няспання таксама была разнавіднасцю сну — слізкая чарада хаатычных сноў, мешаніна няпэўных асоб і сцэн, якія праносіліся міма яго, прадукты як яго неспакойнага розуму, так і розных лекаў.
  
  Прачніся!
  
  Ён нахіліўся і напісаў на бруду ў сваіх ног сваім кароткім пальцам: я такі, які я ёсць, хто чувае сёння ноччу. Прачніся!
  
  Ён абышоў магазін, заўважыўшы таблічку, сообщавшую, што ўладальнік ў адпачынку. Ён штурхнуў нагой бакавую дзверы і ўвайшоў. Абыходзячы высокага чорнага мядзведзя, якая ўстала на дыбкі, ён абышоў краму. Ён глыбока ўдыхнуў і адчуў пах мускуса і варанай дзічыны, яго рукі дрыжалі ад узбуджэння. Ён заўважыў паліцы з вопраткай і пакапаўся ў грудах кашуль і камбінезонаў, пакуль не знайшоў некалькі больш або менш падыходных рэчаў. Затым шкарпэткі і, нарэшце, кепку з ірландскага твіді, якая яму вельмі спадабалася. Ён надзеў яго сабе на галаву.
  
  "Вельмі модна," прашаптаў ён, гледзячы ў люстэрка.
  
  Грубек працягваў пошукі, пакуль не знайшоў пару ботаў інжынера і з цяжкасцю нацягнуў іх. Яны былі цеснымі, але не прычынялі болі. "Джон Уоркер," прамармытаў ён, з ухвалой праводзячы рукамі па сваёй вопратцы. “ Джон Уоркер. Ён наліў якія чысцяць вадкасць на анучу і старанна пацёр твар, каб выдаліць сінія чарніла са шчок і ілба.
  
  Ён урачыста паклаў сем чэрапаў ў зялёны палатняны заплечнік, які знайшоў у краме. Затым, падазрона пазіраючы на якая ўстала на дыбкі мядзведзя, Хрубек перасёк зала і падышоў да прылаўка, дзе заўважыў цэлафанавыя ўпакоўкі вяленай ялавічыны. Ён разарваў іх зубамі, адну за іншы, і праглынуў салёнае мяса, усе восем упаковак.
  
  Ён ужо збіраўся сыходзіць, калі зірнуў уніз, пад прылавак, і яго твар расплыўся ў шырокай ўхмылка.
  
  "Падарунак ад Езуса Хрыста, нашага Плача Госпада".
  
  Пісталет ўяўляў сабой длинноствольный рэвальвер "Кольт". Грубек паднёс яго да твару, панюхаў і пацёр халодны сіні метал аб шчаку, ухмыляючыся, як хлапчук, толькі што які паклаў у кішэню десятидолларовую купюру. Ён паклаў стрэльбу ў заплечнік і, яшчэ раз ацаніўшы мядзведзя, выслізнуў за дзверы.
  
  Клін святла раптам асвяціла траву, які суправаджаецца стукам алюмініевай дзверы. Грубек хутка ўвайшоў у вялікі адкрыты хлеў за крамай і выцягнуў пісталет з заплечніка.
  
  Мужчынскі голас прарэзаў ноч: “Ты пакінуў яго там, ідзі і падбяры. Ён заржавел, я подпалю тваю скуру, малады чалавек".
  
  Мужчына казаў з цёмнага, але ярка асветленага аднапавярховага дома, з трубы якога цягнула дровамі і смеццевым дымам. Гэта было прыкладна ў трыццаці ярдаў ад крамы.
  
  Міма хлява панура прайшоў хлопчык гадоў васьмі-дзевяці. Не зазіраючы ўнутр, ён знік за лаўкай. Імгненне праз ён накіраваўся назад да дому, трымаючы доўгі малаток бліжэй да вачэй, аглядаючы яго і безнадзейна драпаючы пазногцем вялікага пальца плямы іржы.
  
  Шум паблізу напалохаў Грубека. Тоўсты янот быў у хляве і бегаў па бетоннай падлозе. Ён не заўважыў яго і рассеяна корпаўся сярод мяшкоў з смеццем. Хлопчык пачуў скрыгат кіпцюроў па бетоне і спыніўся. Трымаючы іржавы малаток як дубінку, ён падышоў да дзвярэй хлява і вгляделся ў чернильную цемру.
  
  Сэрца Хрубека шалёна забілася, калі ён задумаўся, што рабіць, калі хлопчык сутыкнецца з ім тварам да твару. Што я яму скажу? Я ведаю — я скажу яму, што я Уіл-я-ёсць Тэл. "Я выстрелю яму ў галаву", - сказаў сабе Хрубек і паспрабаваў даць рады са сваім пачашчаным дыханнем. Янот асцярожна спыніўся, пачуўшы крокі хлопчыка. Яго галава павярнулася і, убачыўшы Грубека, жывёла напружыўся. Агаліўшы іклы, яно запанікавала і падскочыў на нагу вар'ята. За кароткую долю секунды Хрубек зрабіў выпад, схапіўшы вялікая жывёла за шыю. Яшчэ да таго, як иглообразные кіпцюры ўдарылі, Хрубек з ціхім хрустам пераламаў яму хрыбетнік.
  
  Добрая спроба, падумаў ён. Не пашанцавала.
  
  Жывёла зварухнулася адзін раз і памерла.
  
  Хлопчык падышоў бліжэй да дзвярэй і прыслухаўся. Больш нічога не пачуўшы, ён павольна вярнуўся ў дом. Пражэктар на заднім двары быў згашаны.
  
  Хрубек супакоіўся, на імгненне рассеяна пагладзіўшы мех янота, затым вельмі асцярожна паклаў жывёла на жывот, раскінуўшы заднія лапы і хвост ззаду, а пярэднія выцягнуўшы наперад. Мінаючы сліной ад пажадлівасці, Грубек ўзяў з варштата адвёртку і глыбока увагнаў яе ў патыліцу жывёлы. Затым ён дастаў інструмент і шпурнуў обмякшее цела ў кут гаража.
  
  Збіраючыся сыходзіць, ён падняў галаву і ўбачыў шэраг з шасці пастак для жывёл, падвешаных да калкоў.
  
  Ну, паглядзі на гэта. Яшчэ падарункі.... Гэта іх замарудзіць, не сумнявайся!
  
  Сунуўшы тры пасткі ў заплечнік, Грубек выйшаў вонкі. Ён спыніўся пасярод пыльнага ўчастка за крамай і панюхаў свае рукі. Да бензіну примешивался мускусный пах янота. Ён паднёс пальцы да твару і удыхнуў гэты пах у прасякнутым дровамі паветры, глыбока-глыбока, так глыбока, што ў яго захварэлі лёгкія. Як быццам паветра лінуў яму ў пахвіну, ён амаль адразу ж выпрастаўся. Ён выцягнуў свой пеніс з камбінезона і рассеяна пагладзіў сябе, выкарыстоўваючы слізкую кроў з адверткі, каб вышмараваць рух. Заплюшчыўшы вочы, ён павярнуў галаву набок, у такт рухам правай рукі, адчуваючы, як узмацняецца вышыня гуку, па меры таго як ён гипервентилировал, галава станавілася ўсё больш і больш галавакружнай.
  
  Ён выдаў незямной гук, калі багата і моцна скончыў на цёмную зямлю.
  
  Грубек выцер рукі аб траву, затым паправіў на галаве квадратную ірландскую капялюш. Слізгануўшы ў кусты, ён прысеў на кукішкі і ўладкаваўся ямчэй. Была толькі яшчэ адна рэч, у якой ён меў патрэбу прама цяпер, і ў глыбіні душы ён ведаў, што Бог вось-вось пашле яму гэта.
  
  
  
  
  
  Оўэн Атчесон дастаў з паліцы ў цяпліцы вялікую стос джутовых мяшкоў. Яны значна прасунуліся па берагавой лініі і ўжо забудавалі адзін нізінны ўчастак газона некалькімі футамі мяшкоў з пяском. Яго мышцы хварэлі, і ён з цяжкасцю пацягнуўся, думаючы аб сустрэчы, якую запланаваў на заўтра, аб сваёй паездцы пазней на тыдні.
  
  Ён выглянуў вонкі і ўбачыў Ліз, якая на беразе возера напаўняла мяшкі пяском.
  
  Бясшумна рухаючыся па праходзе, ён праходзіў міма раслін, назваў якіх не ведаў і не імкнуўся ведаць. Своечасова спрацавалі клапан паліву са пстрычкай адкрыўся і напоўніў частка цяпліцы аблокамі туману, якія схавалі расліны і каменныя барэльефы, што віселі на цагляным муры.
  
  У далёкім канцы памяшкання ён спыніўся. Порцыя паглядзела на яго сваімі карымі вачыма.
  
  "Мне падалося, я бачыў цябе тут", - сказаў ён.
  
  “ Першая дапамога. "Яна задрала спадніцу вышэй, адварочваючыся ад яго і паказваючы на сцягне невялікае пляма крыві ў футе над тыльным бокам калена.
  
  "Што здарылася?"
  
  “Спусціўся за новым рулонам скотчу. Я нахіліўся, і гробаны шып упіўся мне ў азадак. Частка яго ўсё яшчэ там, я гэта адчуваю ".
  
  "Выглядае не так ужо дрэнна".
  
  “Не так ці што? Па-чартоўску балюча". Яна павярнулася і агледзела яго з ног да галавы, затым коратка засмяялася. “Ведаеш, ты выглядаеш як лорд маёнтка. Вельмі средневеково. Што-то накшталт сэра Ральфа Ларэна.
  
  У яе голасе, здавалася, чулася насмешка, але яна тут жа ўсміхнулася так, нібы ўцягнула яго ў асабістую жарт. Яе твар перакрывіўся, калі яна ўбіла ў маленькую ранку пазногаць, пакрыты чырвоным лакам, такім жа, як кроў, залившая яе скуру.
  
  На кожнай руцэ было па чатыры срэбных кольцы, а з адной мочкі звісала складаная спіральная завушніца. Іншую пратыкалі чатыры срэбных абруча. Порцыя адмовілася ад прапанаванай Ліз больш практычнай адзення. На ёй усё яшчэ былі яе пераліваюцца золатам з срэбрам спадніца і свабодная блузка. У аранжарэі было халаднавата, і Оуэну стала ясна, што пад белай атласнай тканінай на ёй няма станіка. Ён бегла агледзеў яе постаць, разважаючы аб тым, што, хоць яго жонку з яе хлапечай фігурай можна было б назваць эфектнай або прыгожай, яе сястра была выключна пачуццёвым стварэннем. Часам яго дзівіла, што ў іх адны і тыя ж гены.
  
  "Дай мне зірнуць на гэта", - сказаў ён.
  
  Яна зноў павярнулася спіной і задрала спадніцу. Ён уключыў настольную лямпу і асвятліў яе бледную нагу, затым апусціўся на калені, каб агледзець рану.
  
  "Гэта сапраўды сплыве?" - спытала яна. "Аранжарэя?"
  
  "Магчыма".
  
  Порцыя ўсміхнулася. “ Што б Ліз рабіла без сваіх кветак? У вас ёсць страхоўка ад паводкі?
  
  “Няма. Дом знаходзіцца ніжэй ўзроўню затаплення. Яны не сталі б выпісваць поліс".
  
  “ Я ўсё роўна не думаю, што ружовыя кусты будуць прыкрытыя.
  
  “Гэта залежыць ад палітыкі. Гэта ўзгоднены рызыка".
  
  "Раз юрыст, значыць, заўсёды юрыст", - сказала Порцыя. Ён падняў вочы, але зноў не змог зразумець, насміхаецца ці яна над ім. Яна працягнула: “То ганак, аб якім згадвала Ліз? У гэтай частцы двара? Я думаю, яна памыляецца. Я не думаю, што яго змыла. Я думаю, бацька знёс яго, каб пабудаваць маме аранжарэю. Порцыя кіўнула ў бок высокіх памяранцава-чырвоных ружовых кустоў. “Ліз паводзіць сябе так, нібы гэта святое месца. Але мама нават не асабліва хацела гэтага ".
  
  “ Я думала, Рут жыла дзеля сваіх кветак.
  
  “Так распавядае Ліз. Але няма. Бацька настаяў. Мая ўласная тэорыя заключаецца ў тым, што гэта было зроблена, скажам, для таго, каб заняць яе, пакуль ён быў у ад'ездзе па справах ".
  
  “ Імя тваёй маці і "гарэзлівасць" - гэта не тыя словы, якія я калі-небудзь спалучаў. Оўэн прамакнуў кропельку крыві і зазірнуў у рану.
  
  “Ніколі не ведаеш напэўна. Ціхая вада і ўсё такое. Але тады, ці быў бацька параноікам, ці што?"
  
  “ Адкуль мне ведаць. Ён мне ніколі асабліва не падабаўся.
  
  "Таа, гэта балюча", - прашаптала яна, калі ён пакратаў яе, і апусціла галаву. “Калі мы былі маленькімі, мы вячэралі па нядзелях на той старой верандзе. Роўна ў дзве гадзіны дня. Бацька званіў у званочак, і мы павінны былі быць на месцы. Мяса, бульбу, зялёная фасолю. Мы елі, пакуль ён чытаў лекцыі пра літаратуру, бізнэсе або касмічных палётах. Часам аб палітыцы. Больш за ўсё яму падабаліся астранаўты.
  
  “Ён сапраўды там, гэты шып. Толькі кончык. Я яго бачу".
  
  “Па-чартоўску балюча. Ты можаш гэта выцягнуць?"
  
  “ У мяне ёсць пінцэт. Ён выцягнуў швейцарскі армейскі нож.
  
  Яна порылась ў кішэні і працягнула яму запальнічку Bic. "Трымай". Калі ён няўцямна паглядзеў на яе, яна засмяялася і сказала: “Простерилизуй гэта. Жывучы ў Нью-Ёрку, вучышся беражліва ставіцца да таго, што ты ўкладаеш у сваё цела ".
  
  Ён узяў запальнічку i паднёс полымя да кончыка пінцэта.
  
  "Швейцарскі армейскі нож," сказала яна, назіраючы за ім. “ На ім ёсць штопар і ўсё такое? Маленькія нажніцы? Павелічальнае шкло?
  
  "Ведаеш, Порцыя, часам цяжка зразумець, ці смяешся, ці ты над кім-то".
  
  “Напэўна, гэта з-за майго рэзкага адносіны да вялікага гораду. Часам гэта прыводзіць мяне да непрыемнасцяў. Не прымай гэта на свой рахунак ". Порцыя замоўкла і адвярнулася, уткнуўшыся тварам у ружовы куст. Яна глыбока ўздыхнула.
  
  “ Я не ведаў, што ты курыш. Ён вярнуў ёй запальніцу.
  
  “ Я - не. Толькі не цыгарэты. А потым, пасля таго, як мы з'ямо дэсерт, да якога прыкладаўся... ?
  
  "Я паняцця не маю".
  
  "Портвейн".
  
  Оўэн сказаў, што яму варта было б здагадацца.
  
  “ Ты любіш портвейн, Оўэн?
  
  “Няма. Я не люблю портвейн".
  
  "О, Госпадзі, як балюча".
  
  "Прабач".
  
  Ён паклаў сваю вялікую руку на пярэднюю частку сцягна Порцыі і, моцна трымаючы яе, прыціснуў маленькае лязо пінцэта да падставы шыпа. “ Падымі падол, каб не запэцкаць яго крывёю. "Яна задрала спадніцу ледзь вышэй, і ён мімаходам убачыў карункавую аздабленне чырвоных трусікаў. Ён мацней націснуў пінцэтам.
  
  Яе вочы былі зачыненыя, а зубы шчыльна сціснутыя. “Не, я таксама цярпець не магу портвейн, але я з'яўляюся экспертам у гэтым пытанні. Я звярнуў увагу на прамовы дарагога бацькі за вячэрай. Тысяча дзевяцьсот сямнаццаты быў такім жа добрым годам, як і эталонны.... Які быў? Яна запытальна падняла брыво. Калі ён не адказаў, яна выдыхнула, перамагаючы боль, і сказала: “Ну, 1963 год, вядома. Я думала, усе вы, джэнтльмены-фермеры з вышэйшых слаёў грамадства, ведаеце гэта".
  
  “ Мне падабаецца працаваць на ферме не больш, чым портвейн.
  
  "Ну, тады сад". Ён адчуў, як дрыжыць яе сцягно ў яго руцэ. Ён сціснуў яго мацней. Порцыя працягнула: “У сапраўды добрага портвейна 1917 года букет нагадвае тытунь. Нядзельныя вечара! Пасля партвейну — і лекцыі айца аб портвейне, або НАСА, або літаратуры, ці Бог ведае аб чым яшчэ - і пасля нашых болос левадос і джэма нам, дзецям, было чым заняцца. - Яна глыбока ўздыхнула, затым спытала: - Оўэн, на самай справе мне не абавязкова было быць тут, ці не так? Я мог бы падпісаць усё ў Нью-Ёрку, запэўніць ў натарыуса і адправіць цябе па пошце, праўда?
  
  Ён памаўчаў. “ Так, ты магла б.
  
  "Такім чынам, чаго ж яна на самой справе хоча?"
  
  "Ты яе сястра".
  
  “Ці азначае гэта, што я павінен ведаць, чаму яна запрасіла мяне? Ці гэта значыць, што яна хоча маёй кампаніі?"
  
  “ Яна цябе амаль не бачыла.
  
  Порцыя хрыпла засмяялася. “ Ты ўжо займела гэтага маленькага сосунка?
  
  “ Ён амаль скончыўся. Оўэн зірнуў на дзверы, праз якую яго жонка, калі б захацела ўвайсці ў аранжарэю ў гэты момант, заспела б іх за тым, што яны рабілі. Ён зноў паспрабаваў пінцэтам, адчуў, як яна дрыжыць. Яна прыкусіла губу і прамаўчала. Затым ён выцягнуў шып і ўстаў.
  
  Усё яшчэ прытрымваючы напаўпразрыстую спадніцу, Порцыя павярнулася. Оўэн ўлавіў яшчэ адзін пробліск трусікаў, затым падняў пінцэт, кончык якога быў яркім ад яе крыві. "Можна падумаць, ён больш", - сказала яна. “Дзякуй. Ты чалавек многіх талентаў".
  
  “ Гэта не так ужо дрэнна. Усяго толькі булавочный ўкол. Але табе варта чым-небудзь вышмараваць рану. Бактин. Перакіс.
  
  "У цябе ёсць што-небудзь?"
  
  "У ваннай наверсе," адказаў ён. - У той, што побач з нашай спальняй.
  
  Яна прыклала да раны папяровую сурвэтку і агледзела тканіна. "Чортавы ружы," прамармытала Порцыя і, апусціўшы падол, накіравалася да лесвіцы.
  
  
  5
  
  
  
  Ён абхапіў яе рукамі і прыціснуўся вуснамі да яе вуснаў. Гэта не быў пяшчотны пацалунак. Яе пальцы намацалі яго цвёрдыя біцэпсы і прыцягнулі бліжэй. Яна потерлась пра яго аголеную грудзі, прыкрытую толькі тонкай тканінай блузкі.
  
  "Я губляю кантроль", - падумаў Оўэн. "Чорт вазьмі, я губляю кантроль". Ён заплюшчыў вочы і зноў пацалаваў яе.
  
  Яго мова слізгануў паміж яе вуснаў і пагуляў з яе мовай. Яна заціснула яго зубамі ніжнюю губу і ўцягнула яе ў рот. Затым яна заколебалась і адвярнулася, адчуваючы сябе няёмка.
  
  "Не," загадаў ён. “ Пацалунак мяне.
  
  - А што, калі яна нас убачыць?
  
  Оўэн шыкнуў на яе, заўважыўшы, што яе пратэст быў млявым. Як быццам рызыку быць злоўленай быў часткай яе страсці. Магчыма, большай яе часткай.
  
  Яго рукі апусціліся да яе блузцы. Яна здрыганулася, калі гузік адарвалася і ўпала да іх ног, але больш не супраціўлялася. Сукенка разышлося, і тыльны бок яго далоняў дакранулася да яе аголенай грудзі.
  
  "Ты—?" пачала яна, але ён зноў пацалаваў яе і працягнуў сваю вялікую руку так, што вялікі і мизинцевый пальцы закранулі саскоў. Іншая яго рука абвілася вакол белай плоці яе спіны і прыцягнула яе бліжэй.
  
  Яго рука задрала яе спадніцу вышэй і заправіць край тканіны за пояс, агаліўшы бледную скуру. Яна прыўзняла сцягна, але ён адзін раз пагладзіў яе тугія шаўковыя трусікі і больш да іх не дакранаўся. Замест гэтага ён узяў яе за руку, расшпіліў маланку на штанах і вылез вонкі, груба сомкнув яе пальцы вакол сябе, моўчкі загадваючы ёй гладзіць, моцна, так моцна, што яму амаль стала балюча. Калі яна змоўкла, ён загадаў: "Не, мацней!"
  
  І яна гэта зрабіла.
  
  Імгненнем пазней ён спыніў яе, настойліва схапіўшы за плечы і разгарнуўшы так, каб яна апынулася да яго спіной. Ён паклаў далонь ёй на патыліцу і падштурхнуў яе наперад, затым сцягнуў трусікі ўніз. Упёршыся абедзвюма рукамі ў яе сцягна, ён жорстка увайшоў у яе і імгненна страціў рэшткі самавалодання. Ён наваліўся на яе. Яго рукі сціснулі яе грудзей, і ён прыцягнуў яе да сабе, дыханне вырывалася ў яе з рота маленькімі рыўкамі. Ён апусціў зубы на яе патыліцу і звёў іх на ім, моцна прикусывая, адчуваючы смак поту і духаў. Яна выгіналася і прыціскалася да яго спіной, усхліпваючы.
  
  Гэты гук прывёў яго ў рух. Ён выслізнуў і сярод жорсткіх спазмаў пакінуў бліскучую струменьчык на ўнутраным боку сцягна. Ён дазволіў свайму вазе зваліцца ёй на спіну, задыхаючыся.
  
  Затым ён адчуў рух і зразумеў, што яна ўсё гэта час поглаживала сябе. Яго рукі зноў слізганулі да яе грудзей, і ён пацягнуў за соску. Некалькі імгненняў праз, ён адчуў, як напружыліся яе ногі, і, калі яна з пранізлівым стогнам выгукнула яго імя, яе цела зноў моцна закалацілася. Імгненне яна заставалася нерухомай, затым падалася наперад і перакацілася на спіну. Ён апусціўся побач з ёй на калені.
  
  У некалькіх цалях адзін ад аднаго, не дакранаючыся адзін аднаго.
  
  Як быццам словы былі няправільнымі, як быццам словы маглі выдаць гэты сакрэт, ён нічога не сказаў, але нахіліўся і пацалаваў яе ў шчаку афіцыйным, брацкім жэстам. Яна адзін раз сціснула яго руку.
  
  Затым Оўэн падняў рыдлёўку і знік у вадасцёкавай трубе, пакінуўшы сваю жонку ляжаць, як студэнтку каледжа, на беразе цёмнага возера, на акуратна складзеных шэрагах мяшкоў з пяском.
  
  
  
  
  
  Ліз Атчесон глядзела на цьмяныя аблокі над галавой і з трывогай аглядалася на дом, каб паглядзець, ці магла Порцыя стаць сведкай іх прадстаўлення.
  
  Вада плёскалася аб камяні усяго ў футе ад яе галавы, але здавалася, нягледзячы на павышэнне ўзроўню, даволі мірнай.
  
  Яна некалькі разоў глыбока ўздыхнула і на імгненне заплюшчыла вочы. Што, чорт вазьмі, выклікала гэта? яна задавалася пытаннем. Оўэн быў мужчынам з больш моцным апетытам, чым у яе, гэта праўда, але ў яго таксама было капрызнае настрой; сэкс быў першым, што памірала, калі ён станавіўся гарачым або заклапочаным. Прайшло тры ці чатыры тыдні з тых часоў, як ён перабіраўся на яе бок ложка.
  
  І калі ў апошні раз яны знаходзілі больш авантурна месца? Кухня, "Чэрокі", на свежым паветры? Ну, яна не магла ўспомніць. Месяцы. Шмат месяцаў.
  
  Ён падышоў да яе дзесяць хвілін назад, несучы кучу джутовых мяшкоў з цяпліцы. Яна стаяла да яго спіной і нахілілася, каб узняць мяшок з пяском на дамбу, калі пачула, як побач звалілася стос пустых мяшкоў, і адчула яго рукі на сваіх сцёгнах.
  
  - Оўэн, што ты робіш? Яна засмяялася і адчула, што яе прыціскаюць да яго. Ён ужо быў узбуджаны.
  
  “Не, у нас няма на гэта часу. Божа мой, Порцыя мые вокны наверсе! Яна можа глядзець прама на вуліцу!"
  
  Ён моўчкі абхапіў далонямі яе грудзей і горача пацалаваў у патыліцу.
  
  “ Оўэн, няма! Яна павярнулася.
  
  “ Ш-ш-ш, - гэта было ўсё, што ён сказаў, і яго нясхільныя рукі слізганулі ёй пад спадніцу.
  
  “ Оўэн, ты спятил? Не цяпер.
  
  "Так", - сказаў ён. "Зараз".
  
  І ззаду таксама. Пастава, якая яму звычайна не падабалася; ён аддаваў перавагу прыціскаць яе да спіны, бездапаможную, і глядзець на яе твар, пакуль ён пульсуе на ёй зверху.
  
  Што на яго найшло?
  
  Можа быць, над аблокамі свеціць поўня.
  
  Можа быць, гэта...
  
  Вада плёскалася ў рытме блюзу.
  
  ...каўбойскія боты.
  
  Яна зірнула на жоўтыя вокны дома — вокны, з якіх яна была цяпер цалкам, хоць і цьмяна, бачная. Бачыла Порцыя?
  
  А калі б яна гэта зрабіла? Ліз задумалася. Што ж, хай будзе так. У рэшце рэшт, ён мой муж.
  
  Яна закрыла вочы і са здзіўленнем выявіла, што яе хіліць у сон - нягледзячы на адрэналін, які ўсё яшчэ віраваў у яе крыві, нягледзячы на тэрміновае завяршэнне збору мяшкоў з пяском. Што ж, вось цуд вечара. Божа мой, забудзься аб паводках, забудзься пра оргазмах на вуліцы... Здаецца, я засынаю.
  
  Ліз Этчесон пакутавала бессанню. Яна магла правесці без сну дваццаць чатыры гадзіны. Часам трыццаць, трыццаць шэсць гадзін, праведзеных у поўнай баявой гатоўнасці, у поўным няспанне. Хвароба мела на яе на працягу многіх гадоў, але абвастрылася неўзабаве пасля інцыдэнту з Індыйскім скачком у траўні мінулага года. Кашмары пачыналіся праз пятнаццаць-дваццаць хвілін пасля таго, як яна правальвалася ў сон — сны, напоўненыя чорнымі пячорамі, крывёю, вачыма, якія былі мёртвымі, вачыма, молящими аб літасці, вачыма, якія былі жорстка жывымі....
  
  Як аплявуха, яна прачыналася.
  
  У рэшце рэшт, яе сэрцабіцце запавольваецца, пот на скронях і шыі выпараецца. І яна ляжала ў ложку, палонніца свядомасці, ёй станавілася дрэнна ад стомленасці, і яе дражнілі галюцынацыі. Гадзіну за гадзінай, за гадзінай. Гледзячы на сіне-зялёныя лічбавыя лічбы, якія рухаліся наперад. Гэтыя лічбы набывалі вар'яцкі сэнс — 1: 39 здаваўся яхідным, форма 2: 58 супакойвала, 4: 45 была барыкадай; калі яна не переступала яе ў сне, то ведала, што прайграла бітву за тую ноч.
  
  Яна магла прывесці разнастайныя факты аб сне. Эйнштэйну патрабавалася дзесяць гадзін у дзень, Напалеону - усяго пяць. Рэкардсменам па бессані з'яўляецца каліфарніец, які чуваў 453 гадзіны. Сярэдні чалавек спіць ад сямі з паловай да васьмі гадзін, кот - шаснаццаць. Быў смяротны тып бессані, разнавіднасць прионного захворвання, пры якім руйнавалася вобласць таламуса галаўнога мозгу. У Ліз было роўна дваццаць дзве кнігі аб парушэннях сну і бессані; часам яна зачытвала іх назвы замест таго, каб лічыць авечак.
  
  "Гэта проста спосаб пазбегнуць начных кашмараў", - сказаў ёй лекар Ліз. “Ты павінна сказаць сабе, што гэта ўсяго толькі сны. Паспрабуй паўтарыць гэта. 'Гэта ўсяго толькі сны; яны не могуць прычыніць мне шкоды. Гэта ўсяго толькі сны; яны не могуць прычыніць мне шкоды".
  
  Яна зрабіла, як было загадана, але няёмкасць гэтай вывернутай на мову мантры, як правіла, будзіла яе яшчэ больш.
  
  І ўсё ж сёння ўвечары Ліз Этчесон, лежавшая на вуліцы з аголенай грудзьмі і ў спадніцы да сцёгнаў, адчула, што сон хутка набліжаецца. Яна расслаблялася ўсё больш і больш, гледзячы на цяпліцу, асветленую ультрамариново-сінім святлом. Яна пачула, як Оўэн са звонам апусціў рыдлёўку на мяшок з пяском. Яна ўбачыла цень Порцыі у спальні наверсе.
  
  Дзіўныя вобразы пачалі танцаваць у яе свядомасці. Яна пазнала ў гэтым ўсвядомленае сон. Яна бачыла, як асобы растаюць, людзі становяцца цёмнымі фігурамі, выпараюцца формамі, мутуюць кветкі.
  
  Ліз прадставіла цёмна-чырвоны, крывава-чырвоную віктарыянскую ружу Джона Армстронга, і гэта быў апошні вобраз у яе свядомасці, перш чым яна правалілася пад ваду.
  
  Прайшло, напэўна, не больш за дзесяць секунд, перш чым хруснула галінка, гучная, як ружэйны стрэл. Ліз, скрупулёзна склаўшы румяныя рукі на грудзях, як малюнак даўно памерлай святы, вёскі, імгненна і беспаваротна прачнуўшыся, зашпіліла кофтачку і одернула спадніцу, утаропіўшыся на цёмную постаць мужчыны, які з'явіўся з-за шэрагу балігалову і накіраваўся наперад.
  
  
  
  
  
  Згарнуўшы пікап "Шэўрале" 79-га года выпуску з прасёлкавай дарогі на шашы 236, ён уключыў ляніва цікаюць рухавік, пакуль грузавік не набраў хуткасць да сямідзесяці. Ён пачуў тое, што назваў злосным паводзінамі, і вырашыў больш не думаць пра гэта.
  
  Трэнтан Хек сядзеў амаль напаўлежучы, яго левая нага была на акселератары, а правая выцягнутая наперад, абапіраючыся на лаўку пад обвисшим целам чатырохгадовага сабаку, на мордзе якога было напісана шкадаванне. Менавіта так вадзіў Хек — выцягнуўшы нагу, не абавязкова з сабакам на ёй, — і ён купіў аўтамабіль з аўтаматычнай каробкай перадач і сядзеннем-лаўкай выключна з-за гэтай практыкі.
  
  Трентона Хека, які быў роўна на трыццаць два гады старэй сабакі, часам называлі "тым худым хлопцам з Хаммонд-Крык", хоць, калі б людзі ўбачылі яго без кашулі, обнажающим мускулы, сфармаваныя жыццём на паляванні, рыбалцы і выпадковымі заробкамі ў сельскіх мястэчках, яны б вырашылі, што ён зусім не худы. Ён быў хударлявым, ён быў жилистым. Толькі ў мінулым месяцы яго жывот пачаў вытыркаюць з-за пояса. У асноўным гэта было звязана з бяздзейнасцю, хоць збольшага гэта можна было растлумачыць сеткавым ужываннем Budweisers і адзінкавымі вячэрамі ў рамках twin TV dinners.
  
  Сёння вечарам Хек помассировал пляма на сваіх выцвілых блакітных джынсах, пад якім бачылася лоснящееся пляма ад старога кулявой раненні прама ў цэнтры правага сцягна. Яму споўнілася чатыры гады (набліжаецца гадавіна, падумаў ён), але рана ўсё яшчэ нацягвала яго цягліцы, як халодныя гумовыя стужкі. Хек абагнаў павольна які рухаецца седан і перабудаваўся на сваю паласу. З люстэрка задняга выгляду грузавіка звісала вялікая пластыкавая малочная костка. Яна выглядала сапраўднай, і Хек купіў яе, каб збянтэжыць сабаку, хоць, вядома, гэта было не так; Эміль быў чыстакроўны.
  
  Хек ехаў па шашы на добрай хуткасці, насвістваючы беззвучную мелодыю скрозь няроўныя зубы. Прамільгнуў міма прыдарожны знак, і ён зняў нагу з акселератара і хутка затармазіў, прымусіўшы сабаку з'ехаць наперад на вінілавай сядзенне, зморшчыўся. Хек прытармазіў на павароце і праехаў чвэрць мілі па прасёлкавай дарозе з дрэнным асфальтам. Удалечыні ен убачыў агні і некалькі нясмелых зорак, але ў асноўным адчуваў непераадольнае пачуццё адзіноты. Ён знайшоў закінуты прыдарожны кіёск — халупу, з якой фермер шмат гадоў таму прадаваў сыр і мёд. Хек выбраўся з грузавіка, пакінуўшы рухавік уключаным, а сабаку неспакойна дергающейся на сядзенне.
  
  Сёння вечарам Хек быў апрануты так, як апранаўся заўсёды, калі толькі не стаялі траскучыя маразы: чорная футболка пад рабочай кашуляй і сіняя джынсавая куртка. Кучаравыя каштанавыя валасы, ниспадавшие на вушы, прыкрывала кепка з лагатыпам "Нью-Ёрк Метсо". Кепка была падарункам ад жанчыны, якая магла прывесці ўсю жыццёвую статыстыку "Флашынг Мидоу слаггерс" за пятнаццацігадовую гісторыю (Джыл сама выдатна гуляла ў наклбол), але яму было напляваць на каманду, і ён насіў патрапаную кепку толькі таму, што гэта быў падарунак ад яе.
  
  Ён неспакойна агледзеўся і павольна пайшоў па пыльнай паркоўцы. Ён зірнуў на грузавік, які працуе на халастым ходу, і прыйшоў да высновы, што гэта занадта моцны маяк. Ён заглушыў рухавік і фары. Ахінуты цемрай, ён аднавіў свае расхаживания. Непадалёк пачуўся шоргат. Хек адразу пазнаў гук крокаў янота. Імгненне праз ён заўважыў рэшткі мускуса на задніцы скунса, калі жывёла бясшумна прайшло ззаду яго. Гэтыя істоты не ўяўлялі пагрозы, і ўсё ж, ходзячы па пакоі, ён трымаў руку на чорнай рабрыстай дзяржальні свайго старога аўтаматычнага пісталета з бакеліта, які матляўся ў яшчэ больш старой каўбойскай кабуры ў камплекце з папружкамі з сырамятны скуры для ног.
  
  Неба зацягнулі хмары. Наспявала навальніца. "Дождж, калі табе трэба", - ён гаварыў ціха, хоць і не да нябёсаў, - "але утрымай гэты вецер яшчэ на некалькі гадзін, Госпадзе." Мне магла б тут спатрэбіцца некаторая дапамогу, і я магла б выкарыстоўваць яе ў шкоду.
  
  Ззаду яго гучна хруснула галінка, і ён хутка павярнуўся, ледзь не урэзаўшыся ў прыкметную бярозу. Ён ведаў мала жывёл у дзікай прыродзе, якія вось так ламалі галінкі; ён памятаў толькі велізарную ласіху, нязграбна бредущую са сваімі дзіцянятамі, і семифутового мядзведзя грызлі, прагна які ўзіраецца на Хека з прыязнай імгі свайго статусу ахоўнага віду.
  
  "Можа быць, гэта п'яны алень", - падумаў ён, каб падбадзёрыць сябе.
  
  Хек працягваў хадзіць. Затым стаянку запоўнілі агні, і пад'ехала машына. Яна прыпаркавалася з марудлівым віскам тармазоў. Выпрастаўшыся, як сяржант навучальнага лагера, афіцэр у шэрым касцюме прайшоў па вільготнай зямлі туды, дзе стаяў Хек.
  
  “ Дон. "Хек млява аддаў гонар.
  
  “Трэнт. Рады, што ты быў вольны. Рады цябе бачыць".
  
  "Шторм на падыходзе", - сказаў Хек.
  
  “ Я думаў, гэты твой Эміль можа ўчуць пах нават скрозь ураган.
  
  Магчыма, сказаў ён Хавершему, але ён не быў схільны да таго, каб у яго ўдарыла маланка. “ Такім чынам, хто ўцёк?
  
  “ Той псіх, якога злавілі мінулай вясной у "Індыян Лэп". Памятаеш яго?
  
  - А хто тут гэтага не робіць?
  
  "Ўцек у чыім-то мяшку для трупаў сёння ноччу". Хавершем распавёў пра ўцёкі.
  
  "Магчыма, гэта вар'яцтва, але гэта паказвае некаторую кемлівасць".
  
  "Ён недалёка ад Стинсона".
  
  "Значыць, ён шмат ездзіў, гэты псіх?"
  
  “Ага. Сын каранера, той, што быў за рулём, цяпер там. Як і Чарлі Фенел і пара патрульных з Дж. З ім яго сучкі".
  
  Сабакі Атрада былі не сапраўднымі следапытамі, а паляўнічымі сабакамі — лабрадораў, якіх часам прыцягвалі для вынюхивания. У іх былі светлыя насы, і, будучы стерилизованными суками, яны трымаліся далей ад слупоў і дрэваў, і іх нялёгка было збіць з шляху праўдзівага. Але яны сапраўды адцягваліся. Эміль быў сабакам, добра зарыентаванай ў следзе; калі ён ішоў па следзе, ён ішоў прама па трусу, які сядзіць у яго на шляху, і не звяртаў на яго ўвагі, і адзіным гукам, які вы чулі, было яго хрыплае ўсхваляванае дыханне, калі ён імчаўся па следзе. Дзяўчыны, з другога боку, былі шчаслівыя на трасе і праводзілі вялікую частку часу, займаючыся чвартаваннем з нядбайным энтузіязмам і віскам. І ўсё ж, калі дагнаў небяспечнага ўцекача, добрай практыкай з'яўляецца ісці са зграяй. Ён спытаў Хавершема, што яны маглі б выкарыстоўваць для навядзення на след.
  
  “ Ніжняе бялізну. Капітан працягнуў пластыкавы пакет. Хек быў упэўнены, што Хавершем ведае, як звяртацца з парфумернымі вырабамі. Ён бы ўпэўніўся, што бялізна не мылі нядаўна і што ніхто не дакранаўся да тканіны пальцамі. Паліцэйскі дадаў: "Наколькі мы можам судзіць, ён бегае практычна голым".
  
  Хек падумаў, што капітан жартуе.
  
  “Не, сэр. Ён буйны хлопец, на ім шмат падшэўкі. Адлер, той лекар у Марсдене, ён казаў мне, што гэтыя шызафрэнікі не адчуваюць холад, як нармальныя людзі. Яны як быццам анямелі. Яны таксама не адчуваюць болю. Ты можаш стукнуць іх, і яны нават не зразумеюць, што патрапілі ".
  
  “Таа, гэта прыемна ведаць, Дон. Скажы мне, ён таксама лётае?"
  
  Хавершем усміхнуўся, затым дадаў: “Кажуць, ён даволі бяскрыўдны. Ён часта гэтак робіць. Адлер кажа, што ён збег з сямі бальніц. Яны заўсёды знаходзяць яго. Для яго гэта як гульня. Сумка, у якой ён збег? Яна належала таму хлопцу, гэта было самагубства ".
  
  “ Бясшкодны? Яны што, не чыталі пра "Індыйскі скачок"? Хек хіхікнуў і кіўнуў у бок Марсденской бальніцы. “ Хто там вар'ят, а хто не? Хек раптам зразумеў, што не можа глядзець на Хавершема. “ Паслухайце, па тэлефоне вы згадалі пяцьсот даляраў у якасці майго ганарару. І ўзнагароджанне. Дзесяць тысяч. Гэта дакладна, Дон? Дзесяць?
  
  “Так, сэр. Ганарар з майго фонду дапамогі, як звычайна. Узнагарода ад дзяржавы. З бюджэту Адлера. Ён вельмі хоча займець гэтага хлопца ".
  
  “ Мяркую, ён не выказаў гэта ў пісьмовай форме?
  
  “ Адлер? Няма. Але ён сапраўды хоча, каб гэтага хлопца злавілі. Калі ты надзенеш на яго аброжак, ты атрымаеш свае грошы, Трэнт. І ты адзіны штацкі ў гэтай справе. Мае хлопцы не могуць узяць ні пені.
  
  "Мы дабяромся да яго".
  
  Капітан глядзеў у ноч і, здавалася, разважаў. Нарэшце ён сказаў: “Трентон? Я ведаю, я казаў табе, што ён не небяспечны, але трымай яго бліжэй да сабе. "Хавершем паказаў на пісталет на сцягне Хека. “Я павінен сказаць вам — верагодна, гэта быў няшчасны выпадак, мяркуючы па тым, што кажа Адлер, але Грубек, магчыма, напаў на пару санітараў. Зламаў аднаму з іх руку, як зубачыстку. Мог бы загінуць, калі б яго ніхто не знайшоў.
  
  "Ну, так ён небяспечны ці не?" Спытаў Хек.
  
  “Усё, што я кажу, гэта трымаць вуха востра. Скажы, што гэта за штуковіна?"
  
  “ Гэта мой стары Р-38. Хек паляпаў па сваёй кабуры, у дэталях успамінаючы той дзень, калі ён перадаў свой службовы аўтаматычны "Глок" гэтаму самаму чалавеку, вочы Хека застылі на чорным пісталеце, калі ён ўстаўляў яго ў руку, спачатку вымаючы абойму, затым адкрываючы затвор. За ім рушылі ўслед значок і пасведчанне асобы. Хек сам купіў форму, таму яны дазволілі яму пакінуць яе сабе, хоць яму давялося падпісаць бланк, у якім гаварылася, што ён ніколі не будзе насіць яе на публіцы, і яго твар пачырванеў ад гневу і сораму, калі ён запісваў сваё імя на паперы.
  
  "Яны ўсё яшчэ прадаюць боепрыпасы для гэтай старой штуковіны?"
  
  - Дзевяцімілімэтровы “парабелум" - вось і ўсё, што гэта такое.
  
  Хавершем прасунуў галаву ў пасажырскае акно і пагладзіў сабаку па галаве. Сабака сядзела нячулая і самотная, гледзячы на варушэнне сівых валасоў капітана. “ Добра, Эміль, ідзі, зрабі так, каб мы і твой гаспадар ганарыліся табой. Чуеш? Ідзі і злаві нам вар'ята. Добры хлопчык, разумніца. Хавершем павярнуўся да Хеку. “ Хіба ён не слаўны даўніна?
  
  А Трентон Хек, які прымаў роды ў сук, выходжваў шчанюкоў з дапамогай пипеток, высасывал змяіны яд з лапатак рэтрывер і імчаўся да ветэрынараў з хуткасцю дзевяноста міль у гадзіну, каб выратаваць сабак, якіх можна было выратаваць, і бязлітасна пристреливал іх міласэрнай куляй, калі яны не маглі, які не размаўляў з сабакамі, акрамя як загадваў ім, — Трэнтан Хек проста кіўнуў капітану з асцярожнай усмешкай. “ Лепш ісці. Пакуль дарожка не астыла.
  
  
  
  
  
  "Як, чорт вазьмі, гэта адбылося?" Раўнуў Оўэн. “Ён вар'ят. Ён не можа збегчы! Яны што, пакінулі дзверы гэтага сукінага сына адкрытай?
  
  “Нейкая блытаніна. Яны былі, ці ведаеце, адрывачныя ў дэталях ". Стэнлі Вэбер, законна абраны шэрыф Аб'яднанай вёскі Риджтон, апынуўся тым зламыснікам, які абудзіў Ліз ад яе кароткага сну. Ён прайшоў міма, нават не заўважыўшы яе, накіроўваны Порцыяй да водопропускных трубы, дзе працаваў Оўэн.
  
  Яго навіны былі значна больш трывожнымі, чым яго нечаканы прыезд.
  
  "Божа мой, Стэн," сказала Ліз, " гэта бальніца для псіхічна хворых злачынцаў. У іх што, няма рашотак?"
  
  Яна ўспамінала: глыбока пасаджаныя вочы на месячным, вясёлым, вар'яцкім твары. Жоўтыя зубы. Яго ўзбуджаны голас. "Sic semper tyrannis... Ліс-костка... Прывітанне, Ліс-боун!"
  
  "Гэтаму няма апраўдання". Оўэн злосна хадзіў па пакоі. Ён быў буйным мужчынам, моцным ў многіх адносінах, і ў яго быў характар, які палохаў нават Ліз. Шэрыф скрыжаваў рукі на грудзях, нібы абараняючыся, і нахіліўся ў гневе. "Калі гэта здарылася?" Оўэн працягнуў. "Яны ведаюць, куды ён накіроўваецца?"
  
  “У працягу апошніх двух гадзін. Я быў на рацыі". Ён паказаў на сваю патрульную машыну, як быццам спрабуючы збіць "фьюри" Оўэна са следу. “Я размаўляў з Донам Хавершемом. З паліцыяй штата? Ён шматзначна дадаў: “Ён добры чалавек. Ён капітан".
  
  “О, капітан. Божа мой".
  
  Ліз злавіла сябе на тым, што глядзіць на ногі шэрыфа; ў сваіх цяжкіх цёмных чаравіках ён быў падобны не столькі на дзяржаўнага служачага, колькі на баявога чалавека, які выконвае баявое заданне. Подых ветру кранула яе блузкі. Яна назірала, як тузін лісця ўпала прама з галін высокага клёна, нібы шукаючы хованкі да прыходу буры. Ліз здрыганулася і зразумела, што кухонная дзверы прыадчынены. Яна закрыла яе.
  
  Раптам пачуліся крокі, і Ліз паглядзела на дзверы ў гасціную.
  
  Порцыя памаўчала, затым ўвайшла ў кухню, усё яшчэ апранутая ў свой тонкі сэксуальны нарад, яе пышная грудзі абуральна абрысоўвалі белай шаўковай тканінай блузкі. Шэрыф кіўнуў малады жанчыне, якая абыякава ўсміхнулася. Погляд прадстаўніка закона двойчы апусціўся на яе грудзі. Дискмен Порцыі быў засунуць у кішэню спадніцы, а ў адным вуху тырчала адзіная затычка для вушэй. З нахіленай затычкі даносіўся металічны гук "чанка-чанка".
  
  "Хрубек збег", - сказала ёй Ліз.
  
  "О, няма". Другая затычка для вушэй была вынятая, і яна накінула на шыю провад, як лекар апранае стетоскоп. Хрыплыя гукі рок-музыкі цяпер гучалі грамчэй, вырываючыся з абодвух маленькіх разетак.
  
  "Слухай, ты не магла б адключыць гэта?" Папрасіла Ліз, і Порцыя рассеяна падпарадкавалася.
  
  Ліз, Оўэн і Порцыя стаялі ў шэраг на паліванай тэракотавай пліткі, такой жа халоднай, як бетонны ганак звонку, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Іх пабудова здалося Ліз дурным, і яна парушыла яго, каб напоўніць чайнік. “ Кава або чай, Стэнлі?
  
  “Не, дзякуй. Кажуць, ён проста блукае страчаны. Ён збег у Стинсоне, амаль у дзесяці мілях на ўсход ад бальніцы".
  
  "І ў пяцідзесяці мілях на ўсход ад таго месца, дзе яны цяпер стаялі", - падумала Ліза. Гэта было ўсё роўна што мець поўны бензабак або дзве двадцатидолларовые купюры ў кішэні — можа быць, неістотнае, можа быць, бескарыснае, але, тым не менш, суцяшэнне.
  
  "Такім чынам," сказала Порцыя, " ён зьяжджае адсюль.
  
  "Падобна на тое".
  
  Ліз ўспамінала: вар'ят, які вяртаецца да жыцця, звонкія ручныя і нажныя кайданы, яго вочы, пільна вывучаюць гледачоў працэсу. І яна была той, каго ён распраналі з найбольшай стараннасцю. "Лисбон, Лисбон..."
  
  Ліз плакала тады — у чэрвені, — пачуўшы яго пранізлівы смех гіены, які запоўніў залу суда, і цяпер ёй хацелася плакаць. Яна сціснула зубы і павярнулася да пліты, каб прыгатаваць кубак травянога гарбаты. Оўэн ўсё яшчэ засынаў шэрыфа гнеўнымі пытаннямі. Колькі чалавек яго шукаюць? У іх ёсць сабакі? Ён узяў з сабой якое-небудзь зброю? Шэрыф мужна вытрымаў гэты крыжаваны допыт, а затым адказаў: “Справа ў тым, што яны нічога асаблівага не робяць па гэтым нагоды. Гэта выйшла толькі як інфармацыйны бюлетэнь. Не просьба аб дапамозе ў уцёках. Я б сам выказаў здагадку, што яны ў значнай ступені вылечылі яго. Шакаваў яго, напэўна, як яны гэта робяць. З дапамогай гэтых электродных штуковін. Ён недзе блукае, і яны яго забяруць...
  
  Оўэн махнуў рукой і пачаў што-то казаць, але Ліз перабіла яго. "Калі гэта нікога не хвалюе, Стэн, што ты тут робіш?"
  
  “Ну, я зайшоў спытаць, ці захавалася ў цябе той ліст. Падумаў, што гэта можа даць ім ключ да разгадкі, куды ён прапаў".
  
  “ Ліст? - Спытаў Оўэн.
  
  Ліз, аднак, дакладна ведала, якую літару ён меў на ўвазе. Гэта была яе першая думка гэтым вечарам, калі шэрыф вымавіў слова "Марсден".
  
  "Я ведаю, дзе гэта", - сказала яна і пайшла за ім.
  
  
  6
  
  
  Місіс Лисбон Этчесон:
  
  Я знаходжуся ў гэтым пакоі, я не магу дыхаць, я нічога не чую. Мяне трымаюць тут несправядліва, і яны, так, яны перашкаджаюць мне зрабіць тое, што я ПАВІНЕН. Гэта вельмі важна. яны трымаюць мяне і распавялі хлусня пра мяне Вашынгтону і ўсім свеце. яны думаюць, што я небяспечны і г. д., Але гэта іх апраўданне, і ўсе ў гэта вераць. Гэта значыць, вераць "ім". яны вельмі моцныя, і мы павінны іх баяцца, яны паўсюль.
  
  Гэта ЗМОВА. МАХЛЯРСТВА + S + ПІРАЦТВА.
  
  і я ведаю, што ВЫ ў ім ўдзельнічаеце!!!!
  
  Помста мая, а не ЛОРДАЎ, таму што Гасподзь ведае, што я зрабіў, і не дасць МНЕ спакою. Ён страляе мне ў галаву кожную ноч!!! Я прымаю свой лёс, і ТЫ, такая прыгожая, таксама павінна. Прыйдзі да мяне на вечны спакой назаўжды.
  
  Ўсюды. Назаўжды. Помста.
  
  ЕВА-жанчына
  
  ПРЫЙДЗІ да МЯНЕ.
  
  я твой каханы
  
  
  
  Почырк Майкла Грубека складаўся з зялёных, чорных і сініх чарнілаў.
  
  І з-за яе імя, і з-за яго "подпісы", чырвонай.
  
  Шэрыф гучна, раздражняльна уцягнуў паветра праз бліскучыя белыя зубы. "Ты хоць што-небудзь з гэтага разумееш?" Ён адрасаваў пытанне Оуэну.
  
  Ліз адказала: "Гэта проста балбатня".
  
  Оўэн зірнуў на яе, затым дадаў: "Мы казалі пра гэта, калі гэта прыйшло, але мы падумалі, што гэта была дзіцячая свавольства".
  
  Ліз выкладала англійская второкурсникам сярэдняй школы Риджтона.
  
  "Я крутая вучаніца". Яна слаба засмяялася. "Я была на сваёй долі ў спісах лайна шаснаццацігадовых".
  
  "'я твой палюбоўнік'. "Шэрыф паправіў пояс з пісталетам. Імгненне ён глядзеў на ліст. “ Зваротны адрас?
  
  Ліз прагартала тэчку manilla, куды яна паклала гэты ліст, — у прарэз для лістоў, Рознае. Толькі што прайшла, як яна цяпер адзначыла, Апошняя воля і завяшчанне — Оўэна і Ліз. Яна знайшла канверт. Зваротнага адрасу не было. Паштовы штэмпель быў Глостэрскі.
  
  "Гэта зусім не побач з Марсденом", - адзначыла яна.
  
  “ Дазвольце мне патэлефанаваць. Шэрыф зірнуў на Оўэна, які кіўнуў на тэлефон.
  
  Прыхінуўшыся да стойцы і пацягваючы чай з шыпшынніка, Ліз ўспомніла гарачае суботу верасьня, калі яна пересаживала куст чайна-гібрыдных руж цытрынава-жоўтага колеру. Пот струменіўся па яе носе, казычучы скуру. Оўэн працаваў увесь дзень і толькі што вярнуўся. Каля шасці вечара, сонца сяло нізка і поблекло. Ён стаяў у дзвярным праёме, яго шырокія плечы паніклі, у руцэ ён трымаў ліст паперы. Ліз зірнула на яго, і расліна патанула ў яе пальцах, шып упіўся ў скуру. З-за жаўтлявага, сур'ёзнага выразу твару мужа яна спачатку не заўважыла болю. Секунду праз Ліз паглядзела ўніз і ўбачыла на сваім пальцы кропельку крыві. Яна паставіла расліну на зямлю. Оўэн працягнуў ёй гэта самае ліст, і яна павольна ўзяла яго ў яго, пакінуўшы на канверце крывавы адбітак пальца, падобны на старамодную васковую друк.
  
  Цяпер Порцыя прачытала гэта. Яна паціснула плячыма і абвясціла Ліз: “У мяне з сабой сякія-такія рэчы. Калі хочаш, зайдзі ў пакой. Гэта можа цябе паслабіць".
  
  Ліз цепнула вачмі і прымусіла сябе выглядаць спакойна. Толькі яе сястра, разважала яна з эмацыйнай дыстанцыі, прапанавала б касячок пятай часткі гарадской паліцыі, якая стаяла паблізу (бампер яго патрульнай машыны абвяшчаў: Риджтон кажа "НЯМА наркотыкаў"). Гэта была вінтажныя Порцыя — гуллівая, хітрая, заганная. О, Порцыя — модная, бледная малодшая сястра з французскай касічкі, са сваім Дискменом і чарадой хударлявых бойфрэндаў. Ёй прыйшлося перажыць вечар за горадам, і яна паслала Ліз адзін з тых халодных пацалункаў, якія так добра памятала яе старэйшая сястра.
  
  Ліз не адказала. Маладая жанчына паціснула плячыма і, кінуўшы погляд на Оўэна, выйшла з кухні.
  
  Шэрыф, які не чуў прапановы Порцыі і, верагодна, не зразумеў бы яго, калі б пачуў, павесіў трубку. Калі ён загаварыў, гэта было звернута да Оўану. "Ну... У рэшце рэшт, ёй не аб чым турбавацца ".
  
  Яна? Паўтарыла Ліз пра сябе. Няўжо гэта я? Яе твар ўспыхнула, і яна адчула, што нават старамодны Оўэн сумеўся ад покровительственного адносіны шэрыфа.
  
  “Яны сказалі, што гэта нічога не значыць. Грубек - шызафрэнік - яны не вельмі добра ладзяць з людзьмі тварам да твару. Занадта нервуюцца, каб размаўляць або што-то ў гэтым родзе. Таму яны пішуць гэтыя доўгія лісты, якія ў асноўным нясуць поўную лухту, а калі яны ўсё-ткі пагражаюць, то занадта напалоханыя, каб дзейнічаць у адпаведнасці з імі ".
  
  “ Паштовы штэмпель? - Цвёрда спытала Ліза. “ Гластэр.
  
  “Ах, наконт гэтага. Я спытаў. Магчыма, ён усё яшчэ адправіў гэта. У першы тыдзень верасня яго адправілі ў гэтую бальніцу на нейкія аналізы. Там даволі нізкі ўзровень бяспекі. Магчыма, ён выслізнуў і адправіў ліст. Але, як я вам ужо казаў, ён накіраваўся на ўсход, далей адсюль.
  
  Шэрыф і Ліз адначасова паглядзелі на Оўэна, які, паколькі быў самым буйным чалавекам у пакоі і самым сур'ёзным, здаваўся галоўным. "А што, калі гэта не так?"
  
  “Чорт вазьмі, ён пешшу, Оўэн. Доктар сказаў, што ён ні за што не зможа вадзіць машыну. І хто падвязе яго, такога вялікага вар'ята?"
  
  “Я проста пытаюся ў цябе, - сказаў Оўэн, - што, калі ён не паедзе на усход. Што, калі ён перадумае і прыедзе сюды?"
  
  “ Тут? - спытаў шэрыф і змоўк.
  
  "Я хачу, каб ты прыставіў чалавека да дому".
  
  “ Даруй, Оўэн. Нічым не магу дапамагчы. У нас ёсць...
  
  "Стэн, гэта сур'ёзна".
  
  “— насоўваецца навальніца. Мяркуецца, што гэта будзе грандыёзна. А Фрэд Бертхолдер ў ложку з грыпам. Хворы як сабака. Уся сям'я перахварэла ".
  
  “ Адзін чалавек. Толькі да тых часоў, пакуль яны яго не зловяць.
  
  “Слухай, нават хлопцы з штата раскіданыя даволі слаба. Яны ў патруляванні шашы ў асноўным з—за..."
  
  "Чортаў шторм," выплюнуў Оўэн. Ён рэдка лаяўся ў прысутнасці людзей, якіх дрэнна ведаў; ён лічыў гэта прыкметай слабасці. Ліз на імгненне была шакаваная гэтым недаглядам — не з-за лаянкі як такой, а з-за гневу, які мог за ёй хавацца.
  
  “ У нас свае прыярытэты. Кінь, не глядзі ў той бок, Оўэн. Я буду час ад часу, звязвацца з Хавершемом. Калі што-нешта зменіцца, я буду тут, як памазаная алеем маланка ".
  
  Оўэн падышоў да акна і паглядзеў на возера. Ён быў альбо паралізаваны гневам, альбо глыбока задумаўся.
  
  "Чаму б вам не пераначаваць у гатэлі?" - прапанаваў шэрыф з жыццярадаснасцю, якая, па думку Ліз, надзвычай раздражняла. "Гэй, так вы зможаце добранька выспацца ноччу і вам не прыйдзецца ні аб чым турбавацца".
  
  "Добрага начнога адпачынку," прамармытала Ліз. “ Вядома.
  
  "Паверце мне, хлопцы, вам не аб чым турбавацца". Ён паглядзеў у акно на неба, магчыма, спадзеючыся на яркую паласу маланкі, якая апраўдала б яго адпраўку памочнікаў сёння ўвечары. "Я буду сачыць за гэтым, так, сэр". Шэрыф сумна ўсміхнуўся і ступіў да дзвярэй.
  
  Толькі Ліз пажадала яму добрай ночы.
  
  
  
  
  
  Оўэн хадзіў каля акна, гледзячы на возера. Ён сказаў, як ні ў чым не бывала: “Я думаю, мы павінны гэта зрабіць. Я маю на ўвазе гатэль. Мы здымем пару пакояў у "Марсден Інаў".
  
  Мудрагелісты маленькі гатэль тыпу "ложак і сняданак", ўбогі (па выразе Оўэна), з засушанымі кветкамі, расхістаны мэбляй, вясковымі вянкамі і жудасна шчырымі карцінамі, якія паказваюць жывых коней, мёртвых птушак і дзяцей дзевятнаццатага стагоддзя з ашклянелымі вачыма.
  
  “ Не самае лепшае прытулак ад вар'ята, ты б сказаў?
  
  “Не падобна, што ён змог бы прайсці нават палову шляху да Риджтона, не кажучы ўжо аб тым, каб знайсці гатэль, у якім мы спыніліся.... Калі б ён наогул быў схільны знайсці нас. Акрамя таго, Гасцініца ўсяго ў двух мілях адсюль. Я не хачу сыходзіць далёка сёння ўвечары.
  
  "Нам трэба скончыць будаўніцтва плаціны і абмотку стужкай".
  
  Оўэн на імгненне змоўк. Ён спытаў безуважлівым голасам: "Як ты думаеш, дзе ён?"
  
  “ Я не пайду, пакуль мы не скончым гэтую дамбу. Мяшкі з пяском, гэтыя...
  
  Вочы Оўэна ўспыхнулі. “ Чаму ты спрачаешся?
  
  Ліз цепнула вачмі. Яна навучылася трываць яго запальчывасць. Яна ведала, што звычайна яна накіравана не туды. Так, цяпер яе муж злаваўся, але не на яе — на шэрыфа. У большасці выпадкаў яна бушавала прама на яго. Але сёння яна не павышала голасу. З іншага боку, яна не збіралася адступаць. “Я не пярэчу. Гатэль у парадку. Але я не пайду, пакуль мы не набярэм яшчэ па меншай меры фут мяшкоў з пяском.
  
  Яго вочы зноў накіраваліся на возера, у той час як погляд Ліз апусціўся да ліста, які ляжыць на апрацоўчай дошцы. Ліз разгладзіла яго, затым склала паперу. Ён выдаў шархоткі гук, і яна чамусьці падумала пра высмаглай скуры. Яна здрыганулася і кінула яго на стос рахункаў, якія трэба было падшыць.
  
  Ліз надзела куртку. Ён збіраўся спрачацца ці пагадзіцца? Не ў сілах прадбачыць яго рэакцыю, яна адчула, як яе страўнік скручваецца ў вузел. “ Гэта не павінна заняць больш за гадзіну, - асцярожна сказала яна. Ён па-ранейшаму нічога не сказаў. “ Ты думаеш, мы зможам сабраць дастаткова сумак да таго часу?
  
  Оўэн нарэшце адвярнуўся ад акна і спытаў, што яна толькі што сказала.
  
  “Мяшкі з пяском? Ці зможам мы сабраць дастаткова за гадзіну?"
  
  “ Гадзіну? Я ўпэўнены, што мы зможам. "Яго спакой здзівіла яе. “ У любым выпадку, я не думаю, што ўсё будзе так дрэнна, як яны кажуць. Ты ж ведаеш тутэйшых метэаролагаў — яны заўсёды б'юць ілжывую трывогу.
  
  
  
  
  
  Кіроўца пераключыў перадачу на самую нізкую са сваіх трынаццаці і накіраваў велізарны белы цягач з прычэпам міма рэстарана на паркоўку. Ён заблакаваў тормазы і заглушыў дызель, затым сверился з картай, выдаткаваўшы больш часу, чым, на яго думку, звычайна для такога разумнага чалавека, як ён, на тое, каб падлічыць, што будзе ў Бангоре да чатырох гадзін наступнага дня.
  
  Кіроўца, малады мужчына, быў апрануты ў шапку Dolphins задам наперад, а на нагах у яго былі туфлі-лодачкі Nike. У Blaupunkt была гранжевая касета, падмацаваная полудюжиной рэп - і хіп-хоп-касет (сакрэт, якім ніколі нельга дзяліцца ні з адным кроўным сваяком). Ён вылез з кабіны, затрымаўшыся дастаткова надоўга, каб з расчараваннем зірнуць у бакавое люстэрка на россып вугроў на сваёй шчацэ, затым саскочыў на зямлю. Ён быў на паўдарогі да закусачнай, калі голас раўнуў: "Гэй, Джон Драйвер!"
  
  Велізарны мужчына раптам апынуўся побач з ім, лунаючы на нагах, падобных на ствалы дрэў. Кіроўца спыніўся, уражаны, калі ўбачыў бліскучую круглы твар, усьмешку ў плямах сліны, вочы, узбуджаныя, як у дзіцяці, які грае ў мяч.
  
  “ Прывітанне, - прамармытаў кіроўца, заікаючыся.
  
  Буйны мужчына раптам адчуў няёмкасць і, здавалася, шукаў, што б такое сказаць. "Гэта сапраўдная машына", - сказаў ён, хоць і не глядзеў у бок грузавіка, а працягваў глядзець уніз, на кіроўцу.
  
  “Ага, дзякуй. Ты прабач мяне, я парадкам стаміўся і збіраюся перакусіць".
  
  “Чау-чау. Вядома. Гэта шчаслівая сямёрка. Глядзі. Раз, два, тры, чатыры, пяць, шэсць ..." Яго рука абводзіла машыны на стаянцы. "Сем". Мужчына паправіў ваўняную твидовую кепку, якая сядзела на яго галаве, падобнай на шар для боўлінга. Ён здаваўся лысым, і кіроўца падумаў, не нацысцкі гэта скінхэд. Ён сказаў: "Пашанцавала", - і занадта гучна засмяяўся.
  
  “Ого. Гэта восьмы". Хлопец паказваў на іншы грузавік, які толькі што заехаў на стаянку. Яго рот скрывіўся ў ўхмылка. "Заўсёды якой-небудзь вырадак ўсё псуе".
  
  - Такое сапраўды здараецца. Яшчэ б. Кіроўца вырашыў, што зможа абагнаць гэтага прыдурка, але думка аб тым, што ён будзе выглядаць дурнем перад калегамі-дальнабойшчыкамі, турбавала яго не менш, чым думка аб тым, што яго затопчуць. “Добра. Так, сэр. А цяпер спакойнай ночы. "Ён бачком накіраваўся да закусачнай.
  
  Вочы здоровяка ўспыхнулі непакоем. “ Пачакай, пачакай, пачакай! Ты едзеш на ўсход, Джон Драйвер?
  
  Малады чалавек паглядзеў у цёмныя вочы. "На самой справе гэта не маё імя," асцярожна сказаў ён.
  
  “Я еду ў Бостан. Гэта дом нашай краіны. Мне сапраўды трэба трапіць у Бостан."
  
  “ Прабачце, але я не магу вас падвезці. Я працую на...
  
  "Падвезці?" - спытаў мужчына з вялікім цікаўнасцю. "Падвезці?"
  
  “Эм, я не магу цябе падвезці? Ты разумееш, аб чым я кажу? Я працую ў кампаніі, і яны б мяне звольнілі, калі б я гэта зрабіў".
  
  “Не пашанцавала, так? Не пашанцавала?"
  
  “ Я ж кажу, гэта правіла.
  
  "Але што я збіраюся рабіць?"
  
  "Ім не надта падабаецца, што ты спрабуеш пракаціцца на стаянках для грузавікоў?" Гэта быў не пытанне, але ён быў занадта напалоханы, каб прапанаваць мужчыну нешта катэгарычнае. "Ты мог бы крыху прайсціся па дарозе загаворам і вялікім пальцам?"
  
  "Уверх па дарозе і вялікім пальцам".
  
  “ Хто-небудзь можа заехаць за табой.
  
  “Уверх па дарозе і на вялікі палец. Я мог бы гэта зрабіць. Ці магу я такім чынам дабрацца да Бостана?"
  
  “Вунь той скрыжаванне, бачыш святлафор? Гэта 118-я вуліца, павярні налева, гэта будзе поўнач. Гэта прывядзе цябе да межштатной аўтамагістралі, і ты ў імгненне вока апынешся ў Бостане ".
  
  “Дзякуй, Джон Драйвер. Дабраславі цябе Гасподзь. Уверх па дарозе і паказвай вялікі палец".
  
  Здаравяка рушыў праз стаянку мускулістым, нязграбным крокам. Кіроўца прамовіў кароткую падзякавальную малітву — як за тое, што выжыў у гэтай сустрэчы, так і, што не менш важна, за тое, што ў выніку ў яго атрымалася добрая гісторыя для аповеду сваім калегам-дальнабойшчыкам, якая амаль не мела патрэбу ў якіх-небудзь приукрашиваниях.
  
  
  
  
  
  Піцер Граймса вярнуўся ў кабінет дырэктара бальніцы і сеў у працоўнае крэсла. Адлер нядбайна спытаў: "Што ён зрабіў?" - як быццам узнаўляючы нядаўна перарваны размова.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  Адлер паляпаў па зялёнай тэчцы. “ Справаздача дзяжурных медсясцёр. Хрубеку было дазволена знаходзіцца ў аддзяленні "З". У яго быў доступ на тэрыторыю. Ён проста зайшоў прама ў морг. Вось як ён туды трапіў. Ён толькі што зайшоў у маразілку. О, Піцер, Піцер, Піцер... Гэта нядобра." Адлер змірыўся з сырасцю свайго кабінета і цяпер быў апрануты ў бэжавы кардіганы, у ніжнюю пятліцу якога ён прасунуў мезенец.
  
  "І я высвятліў чаму", - абвясціў Граймса. "Ён быў часткай праграмы Дзіка Колера".
  
  “ О, дзеля Бога, не ў рэабілітацыйны цэнтр?
  
  “Няма. Абмежаваны тутэйшай тэрыторыяй. Набор "Асяроддзе" і рабочая праграма. Па якой-то прычыне ў яго была праца на ферме. Даіць кароў або што-то ў гэтым родзе, я мяркую ". Асістэнтка глядзела ў чорнае акно на тую частку тэрыторыі, дзе прыкладна на дзесяці акрах сярод скалістых пагоркаў раскінулася некамерцыйная ферма бальніцы, кіраваная валанцёрамі і укамплектаваная пацыентамі.
  
  "Чаму нічога з гэтага не было ў файле?" Адлер яшчэ раз ляпнуў па тэчцы, як быццам караў шчанюка.
  
  “Я думаю, што есць якія-то іншыя файлы, якіх у нас няма. Я не ведаю, што з імі здарылася. Адбываецца што-то дзіўнае ".
  
  "Савет дырэктараў рэкамендаваў Грубека для ўдзелу ў праграме?" Адлер, як член Савета дырэктараў Marsden, маліўся аб адным канкрэтным адказе на гэтае пытанне.
  
  "Няма", - сказаў Граймса.
  
  "Ах".
  
  “ Можа быць, Дзік Колер нейкім чынам падсунуў яго сюды.
  
  "'Падсунуў яго ўнутр'? Накінуўся Адлер. “Мы павінны быць вельмі асцярожныя ў гэтым пытанні, сябар мой. Ты меў на ўвазе гэта: 'падсунуў яго ўнутр'? Цяпер падумай. Падумай добра.
  
  “Ну, я не ведаю. Грубек заўсёды знаходзіўся пад пільным наглядам. Не зусім ясна, хто гэта ўхваліў. Дакументы адрывачныя ".
  
  "Так, можа быць, ён усё-ткі не"паслізнуўся", - разважаў Адлер? Можа быць, мяч выпусціў які-небудзь іншы ідыёт".
  
  Граймсу стала цікава, ці не абразілі яго.
  
  Дырэктар бальніцы павольна ўздыхнуў. “Пачакайце хвілінку. Колера няма ў штаце. У яго тут ёсць офіс?"
  
  Граймса быў здзіўлены, што Адлер не ведаў. “Так, ён ведае. Гэта частка пагаднення з Фрэмингтоном. Мы прадстаўляем абсталяванне для абслугоўвання".
  
  "Ён не лечыць лекар", - адрэзаў Адлер.
  
  “ У пэўным сэнсе, так. "У адсутнасць паліцэйскага Граймса невытлумачальным чынам адчуў сябе смялей.
  
  “Я хачу высветліць, што, чорт вазьмі, тут адбываецца, і я хачу ведаць гэта на працягу наступнага гадзіны. Хто дзяжурны ардынатар аддзялення E?"
  
  “Я не зусім упэўнены. Я думаю—"
  
  "Пітэр, ты павінен разабрацца з гэтым", - адрэзаў Адлер. “Высветліце, хто гэта, і скажы яму, каб ішоў дадому. Скажы яму, каб узяў выхадны".
  
  “Так. Ідзі дадому? Ты ўпэўнены?"
  
  “І скажы яму, каб ні з кім не размаўляў"... Мяне цікавіць гэтая жанчына... Адлер пашукаў кавалак паперы, знайшоў яго і працягнуў Граймсу. “Грубек калі-небудзь згадваў пра яе? Хто-небудзь калі-небудзь згадваў пра яе?
  
  Граймса прачытаў імя. “Місіс Оўэн Этчесон? Няма. Хто яна?"
  
  “Яна была ў Indian Leap. Яна давала паказанні супраць Грубека на судзе. Яна сцвярджае, што атрымала ад яго ліст з пагрозамі ў верасні мінулага года, калі наш маленькі хлопчык гуляў у кубікі ў Глостэры. Шэрыф кажа, што яе муж думае, што Хрубек палюе за ёй.
  
  "Риджтон," задуменна вымавіў Граймса. - У сарака мілях на захад адсюль. Без праблем.
  
  "Так?" Адлер перавёў свае чырвоныя вочы на маладога доктара. “Добра. Я адчуваю такое палёгку. Цяпер скажы мне, чаму ты думаеш, што гэта, цытую, не праблема".
  
  Граймса праглынуў і сказаў: "Таму што большасць шызафрэнікаў не змаглі б самастойна прайсці і трох міль, не кажучы ўжо пра сарака".
  
  "А", - сказаў Адлер тонам капрызнага старога оксфардскага прафесара. "І якімі маленькімі агаворкамі, дарагі Граймса, вы падмацавалі сваю няякасную ацэнку?"
  
  Граймса здаўся. Ён змоўк і прыгладзіў свае кучаравыя валасы.
  
  "А, што, калі ён не сам па сабе, доктар?" Раўнуў Адлер. “Што, калі ёсць саўдзельнікі, уиттинг або ун?" І, Б, што, калі Грубек не як большасць шызафрэнікаў? Як наконт тых яблыкаў, доктар? А цяпер прыступайце. Высветліць дакладна, як гэты сукін сын выбраўся на волю.
  
  Граймса не настолькі асмялеў, узняў галаву, каб не сказаць: "Так, сэр". І ён сказаў гэта вельмі хутка.
  
  “ Калі гэта...... Пачакай хвілінку там. Калі гэта— " Адлер махнуў рукой, не ў сілах ці не жадаючы называць патэнцыйную трагедыю. “ Калі гэта стане праблемай ...
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Пакліч Лоў да тэлефона. Мне трэба яшчэ раз з ім крыху пагаварыць. О, і дзе Колер?
  
  “Kohler? Сёння вечарам ён будзе ў рэабілітацыйным цэнтры. У нядзелю ён застаецца ў нас начаваць."
  
  "Ты думаеш, ён будзе на абыходзе сёння вечарам?"
  
  “ Няма. Ён быў тут сёння ў палове пятай раніцы. І пасля агляду адправіўся прама ў рэабілітацыйны цэнтр. І тады ён ледзь трымаўся на нагах. Я ўпэўненая, што ён зараз у ложку.
  
  "Добра".
  
  "Ці павінен я патэлефанаваць яму?"
  
  “ Патэлефанаваць яму? Адлер ўтаропіўся на Граймса. “ Доктар, сур'ёзна. Ён - апошні, каго мы хочам ведаць аб гэтым. Не кажаце яму ні слова. Не... а... слова".
  
  “ Я проста падумаў...
  
  “ Не, ты не проста падумаў. Ты наогул не думаў. Я маю на ўвазе, дзеля Бога, ты тэлефануеш гэтаму гребаному ягня і кажаш: "Адгадай, што? Заўтра Вялікдзень'?
  
  
  7
  
  
  
  Пар, які ўздымаўся ад пластыкавага кубачка з кавай, пакінуў запацелы эліпс на ўнутраным баку лабавога шкла.
  
  Доктар Рычард Колер, ссутулившийся на пярэднім сядзенні свайго пятнаццацігадовага "БМВ", пакутліва пазяхнуў і падняў кубак. Ён сербануў горкай вадкасці і вярнуў скрынку на прыборную панэль крыху правей ад таго месца, дзе яна стаяла. Ён разгублена назіраў, як на шкле намаляваўся новы авал, які перакрывае той, які цяпер выцветал.
  
  Ён быў прыпаркаваны на стаянцы для персаналу псіхіятрычнай бальніцы штата Марсден. Масіўная машына, напалову прыхаваная анемичным болиголовом, была накіравана на невялікае аднапавярховы будынак побач з асноўным корпусам бальніцы.
  
  Дзяжурная медсястра аддзялення Е, сяброўка і жанчына, з якой ён калі-небудзь сустракаўся патэлефанавала ў рэабілітацыйны цэнтр дваццаць хвілін таму. Яна распавяла Колеру аб уцёках Майкла і папярэдзіла яго, што Адлер ўпіраецца. Колер ополоснул твар ледзяной вадой, наліў у тэрмас кавы, затым, хістаючыся, дабраўся да сваёй машыны і прыехаў сюды. Ён заехаў на паркоўку і абраў гэта месца для назірання.
  
  Цяпер ён падняў вочы на гатычны фасад лячэбніцы і ўбачыў некалькі агнёў. Адзін з іх, як ён выказаў здагадку, гарэў у кабінеце добрага доктара Адлера.
  
  Больш кемлівыя санітары называлі двух дактароў Хэтфілд і Макой, і гэта даволі дакладна апісвала іх адносіны. Тым не менш, Колер адчуваў некаторую сімпатыю да дырэктара бальніцы. За пяць гадоў свайго знаходжання на пасадзе кіраўніка Marsden Адлер вёў прайграную палітычную і бюджэтную барацьбу. Большасць дзяржаўных псіхіятрычных бальніц былі зачыненыя, іх замянілі невялікія грамадскія лячэбныя цэнтры. Але па-ранейшаму захоўвалася патрэба ў месцах для ўтрымання шалёным злачынцаў, а таксама бедных і бяздомных пацыентаў.
  
  Марсден быў такім месцам.
  
  Адлер старанна працаваў дзеля сваёй долі дзяржаўнага бюджэту і клапаціўся аб тым, каб з беднягами, якія знаходзяцца на яго ўтрыманні, звярталіся па-добраму і здабывалі максімум карысці з цяжкай сітуацыі. Гэта была няўдзячная праца, і сам Колер кінуў бы медыцыну, перш чым брацца за яе.
  
  Але пасля гэтага сімпатыя Колера да свайму калегу вычарпалася. Таму што ён таксама ведаў, што ў Адлера была праца коштам 122 000 даляраў у год, уключаючы прэміі за халатнасць і дзяржаўныя дапамогі, і што на сваю зарплату ён працаваў не больш за сорак гадзін у тыдзень. Адлер не сачыў за сучаснай літаратурай, не наведваў інстытуты або курсы павышэння кваліфікацыі і рэдка размаўляў з пацыентамі, за выключэннем няшчырых прывітанняў дзейнага палітыка.
  
  Аднак больш за ўсё Колера абурала, што Адлер выкарыстаў Марсден не як лячэбную ўстанову, а як камбінацыю турмы і цэнтра дзённага сыходу. Яго мэтай было стрымліванне, а не паляпшэнне. Адлер сцвярджаў, што ў абавязкі дзяржавы не ўваходзіць выпраўляць людзей — проста ўтрымліваць іх ад прычынення шкоды сабе ці іншым.
  
  Колер адказаў бы: "Тады чыя гэта праца, доктар?"
  
  Адлер агрызаўся ў адказ: "Вы даеце мне грошы, сэр, і я пачынаю лячыць".
  
  Два лекара гулялі ў алей і ваду з тых часоў, як Колер ўпершыню прыехаў у Марсден, размахваючы судовымі загадамі аб прызначэнні і спрабуючы незвычайныя формы тэрапіі на пацыентах з цяжкімі псіхозамі. Затым нейкім чынам — ніхто толкам не ведаў, як - Колер арганізаваў Праграму Milieu у Марсдене. У ім некриминальные пацыенты, у асноўным шызафрэнікі, вучыліся працаваць і мець зносіны з іншымі людзьмі, разлічваючы пераехаць у рэабілітацыйны цэнтр за межамі Стинсона і, у канчатковым выніку, ва ўласныя кватэры або дома.
  
  Адлеру хапіла розуму зразумець, што ў яго была выгадная здзелка, якую яму было б цяжка паўтарыць дзе-небудзь у гэтай сусвету, і, адпаведна, ён быў ні ў найменшай ступені не зацікаўлены ў тым, каб хітрыя нью-ёркскія лекары разгойдвалі яго далікатную лодку гэтымі бліскучымі формамі лячэння. Нядаўна ён спрабаваў дамагчыся адхілення Колера, сцвярджаючы, што малады лекар не прайшоў праз належныя каналы дзяржаўнай грамадзянскай службы, каб атрымаць працу ў Марсдене. Але гэта абвінавачванне было неабгрунтаваным, паколькі Колер не атрымліваў заробку і лічыўся пабочным падрадчыкам. Акрамя таго, самі пацыенты ўзбунтаваліся, калі да іх дайшлі чуткі аб тым, што яны могуць страціць свайго доктара Рычарда. Адлер быў вымушаны адступіць. Колер працягваў прабівацца ў бальніцу, уціраючы ў давер да штатнаму персаналу і заводзячы сяброў сярод практычных цэнтраў улады — медсясцёр, сакратароў і санітараў. Варожасць паміж Колерам і Адлер разрасталася.
  
  Многія лекары ў Марсдене задаваліся пытаннем— чаму Колер, у якога магла б быць прыбытковая прыватная практыка, сам наклікаў на сябе ўсе гэтыя непрыемнасці. Сапраўды, яны былі збянтэжаныя, чаму ён наогул праводзіў так шмат часу ў Марсдене, дзе ён атрымліваў невялікую плату за лячэнне пацыентаў і дзе сама практыка была настолькі патрабавальнай і расчаравала, што многіх лекараў выгнала з псіхіятрыі, а некаторых і з медыцыны наогул.
  
  Але Рычард Колер быў чалавекам, які заўсёды адчуваў сябе. Дыпламаваны спецыяліст па гісторыі мастацтваў з адзнакай, ён раптам адмовіўся ад гэтай кар'еры ў сталым ўзросце дваццаці трох гадоў, каб прабіцца ў медыцынскую школу Дзюка, а затым і скончыць яе. За гэтымі знясільваючымі гадамі рушылі ўслед стажыроўкі ў Прэсвітэрыянскай калумбіі і Нью-Хейвенской агульнай бальніцы, а затым прыватная практыка на Манхэтэне. Ён працаваў са стацыянарнымі памежнымі і амаль функцыянуюць психотиками, затым шукаў самыя цяжкія выпадкі: хранічных шызафрэнікаў і якія пакутуюць біпалярнай дэпрэсіяй. Ён змагаўся з бюракратычным супрацівам, каб атрымаць статус запрошанага лекара ў Марсдене, Фрэмингтоне і іншых бедламах штата, дзе працаваў па дванаццаць-пятнаццаць гадзін у дзень.
  
  Стваралася ўражанне, што Колер квітнеў, дзякуючы таму самаму стрэсу, які быў лютым ворагам яго пацыентаў-шызафрэнікаў.
  
  У пачатку сваёй кар'еры псіхіятр распрацаваў некалькі прыёмаў для барацьбы з трывогай. Найбольш эфектыўнай была жудасная медытацыя: візуалізацыя таго, што ён ўводзіць іголку ў якая выступае вену, якая ідзе ад яго рукі, і здабывае адтуль пякучы белы свет, які сімвалізаваў стрэс. Гэты прыём апынуўся на рэдкасць паспяховым (хоць звычайна ён лепш за ўсё спрацоўваў у суправаджэнні куфля бургундскага або вушака).
  
  Сёння вечарам, седзячы ў машыне, пахкай старой скурай, алеем і антыфрызам, ён паспрабаваў свой стары трук, хоць і без хімічнай дабаўкі. Гэта не дало эфекту. Ён паспрабаваў яшчэ раз, фактычна зачыніўшы вочы і прадставіўшы містычную працэдуру ў яркіх дэталях. І зноў нічога. Ён уздыхнуў і зноў утаропіўся на паркоўку.
  
  Колер напружыўся і яшчэ глыбей вжался ў пярэдняе сядзенне, калі з'явіўся белы фургон, на баку якога было напісана "Интертек Сек'юрыці Інкарпарэйтэд". І павольна паехаў зігзагамі па паркоўцы, адкідаючы пражэктарамі падазроныя цені.
  
  Колер уключыў ліхтарык, які ён выкарыстаў для неўралагічных абследаванняў, і вярнуўся да паперах, які ляжыць перад ім. Гэтыя лісты ўяўлялі сабой надзвычай скарочаную версію асабістай гісторыі Майкла Хрубека. Запісы аб жыцці маладога чалавека былі вельмі неадэкватнымі; паколькі ён быў немаёмным пацыентам, было даступна вельмі мала падрабязнасцяў аб яго шпіталізацыі і гісторыі лячэння. Гэта быў яшчэ адзін грэх, які Колер не мог ўскласці на дырэктара бальніцы. Майкл належаў да таго тыпу пацыентаў, дасье на якіх практычна не існавала, а мінулае лячэнне было ў значнай ступені загадкай. Ён так часта жыў на вуліцы, яго выключалі з столькіх бальніц, і ён выкарыстаў так шмат псеўданімаў сярод абслуговага персаналу, што не было ніякай сувязны хронікі яго хваробы. Ён таксама пакутаваў асаблівым тыпам псіхічнага захворвання, якое пакідала ў яго бязладнае ўяўленне аб мінулым; тое, аб чым паведамлялі паранаідальныя шызафрэнікі, было сумессю хлусні, праўды, прызнанняў, надзей, мараў і памылак.
  
  Тым не менш, для чалавека з вопытам Колера файл, які ён цяпер адсканаваў, дазволіў яму рэканструяваць у некаторых дэталях частка жыцця Майкла. Гэты фрагмент быў дзіўна проливающим святло. Ён быў цьмяна знаёмы з гэтым дасье, паколькі набыў яго чатыры месяцы таму, калі Майкл трапіў пад яго апеку. Цяпер Колер пашкадаваў, што не надаў больш увагі яго зместу, калі ўпершыню прачытаў яго. Ён таксама шкадаваў, што ў яго цяпер няма больш часу, каб праглядзець якія змяшчаюцца ў ім матэрыялы. Але, прабегшы адзін раз старонкі, ён заўважыў, што белы фургон выехаў са стаянкі. Рычард Колер паклаў тэчку на падлогу "БМВ".
  
  Ён завёў машыну і паехаў па мокрым асфальце да аднапавярховага будынка, за якім назіраў апошнія паўгадзіны. Ён абмінуў яго і выявіў заднюю дзверы, якая знаходзілася побач з патрапаным зялёным смеццевым кантэйнерам. Ён затармазіў да ўпора, імгненне разважаў, а затым — пасля таго, як разважліва прышпіліў рэмень бяспекі — урэзаўся правым пярэднім бамперам аўтамабіля ў дзверы на, як яму здалося, марудлівай хуткасці. Тым не менш, ад удару раскалолася дрэва так моцна, што дзверы сарвалася з абедзвюх завес і паляцела глыбока ў цемру ўнутры.
  
  
  
  
  
  Ён спыніў "Шэўрале" на абочыне шашы 236. Патрапаны грузавік рэзка нахіліўся налева, і пусты "Апельсін Краш" подкатился да дзверцах. Взвизгнули тармазы, калі грузавік спыніўся.
  
  Трэнтан Хек адчыніў дзверцы і выйшаў. Банка з-пад газіроўкі з грукатам упала на камяністую абочыну дарогі, Хек хваравіта нахіліўся і кінуў пустую банку пад сядзенне.
  
  "Пойдзем", - сказаў ён Эмілю, які, ужо нацэліўшыся на зніжэнне нахілу сядзення, расслабіў той ці іншай мускул і выслізнуў наперад, а затым за дзверы. Ён прызямліўся на зямлю і пацягнуўся, затым заміргаў ад мігцяць агнёў машыны паліцыі штата, якая стаяла ўпоперак шашы.
  
  Побач з падсветленыя "Додж крузером" стаяў яшчэ адзін чорна-белы, а побач з ім - фургон для перавозкі мяса акруговага каранера. Чацвёра мужчын паднялі галовы, калі Хек перасек шырокую паласу чорнага, абсыпанага галькай асфальту. Ён адвёў Эміля далей ад машын — ён заўсёды як мага хутчэй выцягваў сабаку з грузавіка на месцы ператрусу і трымаў яе далей ад рухавікоў аўтамабіляў; выхлапныя газы падтупліваюць нюх сабак.
  
  “ Сядай, - скамандаваў Хек, калі яны апынуліся на лужку з зацішнага боку ад машын. “ Кладзіся. Эміль зрабіў, як было загадана, хоць з нецярпеннем адзначыў прысутнасць паблізу некалькіх чатырохногіх дам.
  
  "Гэй, Трентон," паклікаў адзін з мужчын. Ён быў буйным мужчынам, буйным ва ўсім, не толькі ў страўніку — ні ў ежы, ні ў выпіўцы, — і яго вага моцна ціснуў на гузікі і кішэні шэрай уніформы. Ён стрымліваў двух маладых самак лабрадор-рэтрывер, якія капаліся носам у гразі.
  
  "Прывітанне, Чарлі".
  
  - Ну, калі гэта не "Кадылак следапытаў". Гэта сказаў адзін з двух маладых салдат, якія стаяць на абочыне дарогі, мужчына, якога Хек называў, хоць і не ў твар, "Хлопчыкам". Гэта быў юнак з вузкай сківіцай, малодшай Хека на шэсць гадоў, хоць выглядаў на пятнаццаць. Ідэя Трентона Хека справіцца з скарачэннем бюджэту заключалася б у тым, каб звольніць гэтага хлопца і пакінуць самога Хека ў паліцыі з заробкам у тры чвэрці. Але яго меркавання не спыталі, і таму Хлопец, які, хоць і быў маладзейшы, наняўся на працу за два месяцы да Хека, усё яшчэ быў салдатам, у той час як Трентон Хек зарабіў восемдзесят сем даляраў у мінулым месяцы, вывозячы старыя пральныя машыны, кандыцыянеры для вады на звалку ў Хаммонд-Крык.
  
  "Прывітанне, Эміль", - сказаў Хлопчык.
  
  Хек кіўнуў яму і памахаў рукой другому салдату, які адказаў на прывітанне.
  
  Чарлі Фенел і Хек падышлі да карычневага катафалку, побач з якім стаяў малады чалавек у бледна-зялёным камбінезоне.
  
  "Не вельмі-то падобна на пошукавую групу," сказаў Хек Феннелу.
  
  Паліцэйскі адказаў, што ім пашанцавала з тым, што яны зрабілі. “Прыкладна апоўначы ў Грамадзянскім цэнтры пачынаецца канцэрт. Вы чулі пра гэта?"
  
  "Рок-н-рол," прамармытаў Хек.
  
  “Ага. Дон паслаў туды групу салдат. У іх быў нейкі хлопец, якога застрэлілі ў апошнім ".
  
  “ Хіба ў іх няма аховы для такіх выпадкаў?
  
  “ Гэта быў ахоўнік, які застрэліў хлопца.
  
  "Не падобна на бліскучае выкарыстанне грошай падаткаплацельшчыкаў - гнаць статак на купку моладзі, якая плаціць за тое, каб аглушыць сябе".
  
  Акрамя таго, дадаў Фенел, капітан адправіў значную частку войскаў на патруляванне дарог. “Ён лічыць, што з-за шторму яны будуць падбіраць іх з асфальту. Слухай, я чуў, што за злоў гэтага вар'ята прызначаная ўзнагарода.
  
  Хек не адрываў вачэй ад травы перад сабой і не ведаў, што сказаць.
  
  "Паслухай," працягнуў Фенел шэптам, " я чуў пра тваю сітуацыі, Трентон. Я спадзяюся, ты атрымаеш гэтыя грошы. Я хварэю за цябе".
  
  "Дзякуй за гэта, Чарлі".
  
  У Хека былі дзіўныя адносіны з Чарлі Феннелом. Тая ж куля, якая пакінула бліскучую зоркападобным рану на правым сцягне Хека, спачатку прайшла праз грудзі брата Феннела, калі ён прысеў на кукішкі каля іх патрульнай машыны, імгненна забіўшы паліцэйскага. Хек выказаў здагадку, што частка жывой крыві гэтага чалавека трапіла ў яго ўласнае цела, і з-за гэтага ён і Чарлі Фенел былі крэўнымі братамі, калі іх выдалілі. Часам Трентону Хеку здавалася, што ім з Феннелом варта было б зблізіцца. Аднак чым больш часу мужчыны праводзілі ў грамадстве адзін аднаго, тым менш яны знаходзілі агульнага. Час ад часу яны казалі аб паляванні або рыбалцы, але планы ні да чаго не прывялі. Для іх абодвух гэта было тайным палёгкай.
  
  Хек і Фенел спыніліся каля фургона каранера з мясам. Хек падняў галаву і ўдыхнуў паветра, прасякнуты пахам раскладання, які так прыкметны ў такія сырыя восеньскія ночы, як гэтая. Ён яшчэ раз панюхаў паветра, і Фенел з цікаўнасцю паглядзеў на яго.
  
  "Ніякага драўнянага дыму", - сказаў Хек ў адказ.
  
  “Неа. Падобна на тое, што няма".
  
  “ Значыць, куды б ні накіраваўся гэты Хрубек, ён накіроўваўся не да дома, які мог ўчуць.
  
  “ Ты навучыўся гэтаму ў Эміля? Хех.
  
  - Што менавіта адбылося? - спытаў Хек ў памочніка каранера.
  
  Малады чалавек зірнуў на Феннела, маўкліва просячы дазволу адказаць грамадзянскай. Хек прывык да заняпаду ўласнага аўтарытэту. Калі дзяжурны атрымаў станоўчае бурчанне Феннела, ён патлумачыў, як Хрубеку ўдалося збегчы, а затым дадаў: "Мы доўга гналіся за ім".
  
  "Пагнаўся за ім, ці не так?" Хек не змог утрымацца ад падколкі: “Ну, наўрад ці гэта твая праца - лавіць яго. Я б не вінаваціў цябе, калі б ты проста збег адсюль, да чорта з гэтым вар'ятам.
  
  “Ну так. Мы гэтага не зрабілі. Мы пагналіся за ім". Дзяжурны паціснуў плячыма, малады і значна вышэй сораму.
  
  “Добра. Давайце пяройдзем да справы". Хек заўважыў, што Фенел некаторы час таму надзеў на сваіх сабак поводковые рамяні. Гэта ўсхвалявала іх і збіла з панталыку. Калі сабакі-шныпары не збіраюцца неадкладна адпраўляцца па следзе, яны павінны насіць толькі свае звычайныя нашыйнікі. Хек ледзь было не сказаў што-небудзь Феннелу, але стрымаўся. Тое, як салдат кіраваўся са сваімі сабакамі, было яго справай; Трентон Хек больш не быў інструктарам па высочванне людзей.
  
  Ён дастаў з кішэні чырвоную нейлонавую збрую і четвертьдюймовую нейлонавую леску для бегу. Эміль адразу напружыўся, хоць і застаўся сядзець на месцы. Хек подсек яго і абматаў канец лескі вакол ўласнага левага запясці, насуперак агульнапрынятай практыцы захопу правай рукой; якім бы напампаваным наркотыкамі і легкадумным ні быў гэты здаравяка, Хек памятаў папярэджанне Хавершема і хацеў, каб яго рука для стральбы была вольная. Затым ён дастаў пакет з іншага кішэні курткі. Ён адкрыў яго, выцягваючы пластык з камячка баваўняных шорт.
  
  "Пане," сказаў Хлопчык, зморшчыўшы нос. “ Брудныя жакеі?
  
  "Мускус - лепшы", - прамармытаў Хек. "Пальчыкі абліжаш..." Ён падштурхнуў бруднае ніжняе бялізну да маладому салдату, які, яны, прытанцоўваючы, пайшоў.
  
  “Трентон, спыні гэта! На іх знайшло ўплыў вар'яцтва! Трымай іх далей!"
  
  Чарлі Фенел гучна засмяяўся. Хек здушыў свой уласны смех, а затым строга крыкнуў Эмілю: "Добра", што азначала, што сабака павінна ўстаць.
  
  Яны дазволілі Эмілю і сучкам панюхаць адзін аднаго, морду і азадак, пакуль тыя абменьваліся сваімі складанымі прывітаннямі. Затым Хек прыціснуў шорты Грубека да зямлі, імкнучыся не церці тканінай насы сабак — проста даючы ім адчуць пах, які для чалавека знік бы ў адно імгненне, калі б яго наогул можна было выявіць.
  
  "Знайдзі!" Крыкнуў Хек. "Знайдзі, Эміль!"
  
  Тры сабакі пачалі дрыжаць і прытанцоўваць, носясь коламі, уткнуўшыся насамі ў зямлю. Яны пырхалі, удыхаючы пыл і кіслыя пары бензіну або змазкі, і вылучалі нябачныя малекулы паху аднаго чалавека з мільёна іншых.
  
  "Знайдзі, знайдзі!"
  
  Сабака ішла наперадзе, нацягваючы ланцужок, цягнучы Хека за сабой. Астатнія сабакі рушылі ўслед за ёй. Фенел быў буйным мужчынам, але яго цягнулі два шалёных шестидесятифунтовых лабрадора, і ён нязграбна трухаў побач з Геком, які сам з усіх сілаў стараўся не адставаць. Неўзабаве абодва мужчыны ўжо задыхаліся.
  
  Сучьи насы час ад часу апускаліся на зямлю амаль у аднолькавых месцах на асфальце трасы 236. Яны сачылі за крокам, удыхаючы ў кожным месцы, дзе Грубек ставіў нагу на зямлю. Эміль высочваў па-іншаму; ён нюхаў на працягу некалькіх секунд, затым злёгку падымаў галаву і некаторы час трымаў яе над зямлёй. Гэта быў высочванне лініі, практыка вопытных сабак-сышчыкаў; пастаяннае абрад абнюхвання следу магло выматаць жывёла за пару гадзін.
  
  Раптам Эміль збочыў з дарогі на поўдзень і апынуўся ў полі, зарослым высокай травой і кустоўем, дзе было дастаткова хованкі нават для такога буйнога чалавека, як Хрубек.
  
  "О, брат," прамармытаў Хек, аглядаючы цёмны пустку, у якую паглыбіўся яго сабака. “ Выбіраю маляўнічы маршрут. Паехалі.
  
  Фенел крыкнуў Хлопчыку і другому салдату: “Выконвайце па дарозе. Я паклічу крыкуна, вы нам патрэбныя. І калі я паклічу, прынясіце рассейваючых пісталет".
  
  "Ён сапраўды вялікі", - пракрычаў памочнік каранера. "Я маю на ўвазе, без жартаў".
  
  
  
  
  
  Колер вывеў свой BMW са стаянкі бальніцы штата Марсден і павярнуў на доўгую пад'язную дарогу, якая павінна была вывесці яго на шашы 236. Ён па-сяброўску памахаў рукой ахоўніку, які хутка ішоў да трывожным званку, пранізліва звеневшему на стаянцы. Ахоўнік не адказаў.
  
  Хоць Колер быў лекарам і мог выпісваць рэцэпты на любы легальна даступнае лекі, Адлер усталяваў правіла, згодна з якім ніякія кантраляваныя рэчывы — наркотыкі, седатыўные сродкі, анестэтыкі — не маглі прадавацца ў колькасцях, якія перавышаюць разавую дозу, без яго ці Граймса адабрэння. Гэты ўказ быў выдадзены пасля таго, як малады жыхар Марсден быў злоўлены на тым, што павялічваў свой прыбытак, прадаючы Ксанакс, Милтаун і Либриум мясцовым старшакласнікам. У Колера не было часу блефаваць, каб прабрацца міма начнога фармацэўта бальніцы, і ён палічыў сталёвы бампер нямецкай машыны значна больш эфектыўным сродкам, чым папяровая валакіта, для атрымання таго, што яму было трэба.
  
  Пад'ехаўшы да шашы, ён спыніў машыну і агледзеў плён сваёй крадзяжу. Шпрыц для падскурных ін'екцый не быў падобны на большасць шпрыцаў, якія вы знойдзеце ў кабінеце ўрача або бальніцы. Ён быў вялікі, цаля у дыяметры і пяць цаляў у даўжыню, зроблены з нержавеючай сталі вакол цяжкага шклянога рэзервуара. Прымацаваная да яго іголка, абароненая празрыстым пластыкавым кажухом, была двух цаляў даўжынёй і незвычайна тоўстай. Хоць ніхто гэтага не прызнаваў, і менш за ўсё на вытворчасці, на самай справе гэта быў шпрыц для хатняга жывёлы. Аднак для медыцынскіх работнікаў ён прадаваўся як "звышмоцнага мадэль, прызначаная для выкарыстання з пацыентамі ў сітуацыях, звязаных з завядзеннем".
  
  Побач з інструментам стаялі два вялікіх флакона Инновара, агульнага анестэтыка, які Колер абраў з-за яго эфектыўнасці пры увядзенні ў мышачную тканіна — у адрозненне ад большасці падобных прэпаратаў, якія неабходна ўводзіць у крывацёк. Знаёмы ў асноўным з псіхіятрычнымі прэпаратамі, Колер мала што ведаў пра Инноваре, акрамя прадпісаных доз на кілаграм масы цела і яго супрацьпаказанняў. Ён таксама ведаў, што ў яго дастаткова прэпарата, каб забіць некалькіх чалавек.
  
  Адна рэч, якую ён не ведаў, напэўна, але якая, па яго думку, была, верагодна, дакладнай, заключалася ў тым, што, выкраўшы кантраляванае рэчыва другога класа, ён толькі што здзейсніў крымінальнае злачынства.
  
  Колер паклаў флаконы і шпрыц у заплечнік колеру іржы, які насіў замест партфеля, затым адкрыў маленькі белы канверт. У якасці бонуса ён таксама скраў некалькі капсул хлорфентермина, дзве з якіх цяпер адправіў у рот. Доктар уключыў перадачу і крануўся з месца, спадзеючыся, што таблеткі для пахудання хутка падзейнічаюць і акажуць жаданы эфект. Колер рэдка прымаў якія-небудзь лекі, і яго арганізм часам рэагаваў нечаканым чынам — цалкам магчыма, што наркотык, падобны амфетамину, парадаксальным чынам выклікаў у яго дрымотнасць. Рычард Колер маліўся, каб гэтага не адбылося. Сёння ўвечары яму адчайна трэба было прывесці думкі ў парадак.
  
  Сёння ўвечары яму трэба было перавага.
  
  Сапраўды, агітацыйная сітуацыя.
  
  Выязджаючы на шашы 236, азіраючыся ў цемры ночы, Колер адчуваў сябе разбітым і бездапаможным. Ён задаваўся пытаннем, ці не варта было яму, нягледзячы на іх антаганізм, проста пагаварыць з Адлерам шчыра і заручыцца дапамогай гэтага чалавека. У рэшце рэшт, дырэктар бальніцы таксама адчайна спрабаваў схаваць ўцёкі Майкла і знайсці яго як мага цішэй; у якія—то павекі ў двух медыкаў была агульная мэта, хоць іх матывы былі вельмі рознымі. Але Колер вырашыў, што гэта было б па-дурному, катастрафічна і магло б паставіць пад пагрозу становішча Колера у Marsden, магчыма, нават саму яго кар'еру. Аб, магчыма, збольшага Колера турбавала параноя — малодшая версія таго, з чым Майкл Хрубек жыў штодня. Тым не менш, паміж Колерам і яго пацыентам была істотная розніца: Майкла класіфікавалі як параноіка, таму што ён дзейнічаў так, як быццам ворагі шукалі яго самыя змрочныя сакрэты, у той час як на самай справе яго ворагі і сакрэты былі ўяўнымі.
  
  У яго ўласным выпадку, разважаў Колер, разганяючы машыну да васьмідзесяці міль у гадзіну, яны былі цалкам рэальныя.
  
  
  8
  
  
  
  Падобна коні, отбивающейся ад статка кароў, Эміль круціўся і збочваў, прабіраючыся ўзад і наперад праз хмызняк або па невысокай траве, пакуль зноў не пачуў пах.
  
  Сабака знайшла месца, дзе Хрубек паспрачаўся з санітарамі, і вярнулася на дарогу. Цяпер ён зноў саскочыў з асфальту і кінуўся назад у кусты, лабрадоры рушылі ўслед яго прыкладу.
  
  Пошукавікі прабеглі па гэтым полі ў працягу некалькіх хвілін, накіроўваючыся ў асноўным на ўсход, прэч ад бальніцы, і паралельна шашы 236.
  
  У якой-то момант, калі яны прабіраліся праз высокую, шелестящую траву, Хек тузануў ланцужок і зароў: "Сядзець!" Эміль рэзка спыніўся. Хек адчуў, што сабака дрыжыць ад ўзбуджэння, як быццам лінія дарожкі была электрычным провадам. "Уніз!" Сабака неахвотна прыняла гарызантальнае становішча. Сукі не рэагавалі на аналагічную каманду Чарлі Феннела; яны працягвалі тузаць за свае вяроўкі. Ён пацягнуў іх назад раз ці два і некалькі разоў крыкнуў, каб яны селі, але яны не паслухаліся. Жадаючы, каб Фенел, як і сабакі, паводзіў сябе ціха, Хек здолеў праігнараваць гэтую дрэнную дысцыпліну і пакрочыў наперад, водзячы доўгім чорным ліхтарыкам па зямлі.
  
  "Глядзі, што я знайшоў", - сказаў Хек. Ён пасвяціў ліхтарыкам на свежы адбітак нагі на зямлі.
  
  "Будзь ты ўдвая пракляты," прашаптаў Фенел. “ Гэта трынаццаты памер, калі не больш цалі.
  
  "Ну, мы ведаем, што ён вялікі". Хек закрануў глыбокай ўвагнутасці, пакінутай падушачкай велізарнай ступні. "Я хачу сказаць, што ён бяжыць".
  
  “Вядома, ён ўцякае. Ты маеш рацыю. Гэты доктар Адлер у шпіталі сказаў, што ён проста будзе блукаць у здранцвенні".
  
  “Ён па-чартоўску спяшаецца. Рухаецца так, нібы заўтрашняга дня не будзе. Давай, у нас яшчэ шмат часу, каб нагнаць упушчанае. Знайдзі, Эміль! Знайдзі!"
  
  Фенел пусціў іншых сабак па следзе, і яны пабеглі наперад. Але, як ні дзіўна, Эміль не ўзяў ініцыятыву на сябе. Ён падняўся на сваіх мускулістых нагах, але застаўся на месцы. Яго нос падняўся ў паветра, і ён раздзьмуў ноздры, паварочваючы галаву з боку ў бок.
  
  "Пайшлі," паклікаў Фенел.
  
  Хек маўчаў. Ён назіраў, як Эміль яшчэ раз перавёў позірк справа налева і назад. Сабака павярнуў дакладна на поўдзень і падняў галаву. Хек крыкнуў Феннелу: “Пачакай. Выключы свой святло."
  
  "Што?"
  
  "Проста зрабі гэта!"
  
  З ціхім пстрычкай двух мужчын і трох сабак ахутала цемра. Хеку, як, павінна быць, і Феннелу, прыйшло ў галаву, што яны абсалютна ўразлівыя. Вар'ят можа знаходзіцца з зацішнага боку, у дзесяці футах ад яго, з манціроўкай ці разбітай бутэлькай.
  
  “ Ды ладна табе, Трентон.
  
  "Давайце не будзем занадта спяшацца".
  
  У пяцідзесяці ярдаў да поўначы яны маглі бачыць павольную калону патрульных машын і пікап Хека. Эміль хадзіў узад-наперад, ківаючы галавой у паветры. Хек пільна вывучаў яго.
  
  “ Што ён робіць? - Прашаптаў Фенел. “ След тут. Хіба ён не можа сказаць?
  
  “Ён ведае гэта. Ёсць што-то яшчэ. Магчыма, пах у паветры. Ён не такі моцны, як пах гусеніцы, але нешта ў ім ёсць ".
  
  Хек выказаў меркаванне, што цалкам магчыма, што Хрубек, велізарны і потны, крынічыў масу паху, які ляцеў і збіраўся тут, як дым, застаючыся гадзінамі ў такую вільготную ноч, як гэтая. Эміль, верагодна, адчуў воблака гэтых малекул. І ўсё ж Хеку не хацелася адцягваць сабаку. Ён верыў у кемлівасць жывёл. Ён бачыў, як яноты спрытна отвинчивают вечка слоікаў з джэмам, і аднойчы назіраў, як нязграбны мядзведзь грызлі (той самы, які так прагна ўсміхаўся на яго) асцярожна зрабіў не адно, а два вытанчаных адтуліны для кіпцюроў у вечку банкі "7-Up", а затым выпіў газіроўку, не праліў ні кроплі. А Эміль, па информированному думку яго гаспадара, быў у дзесяць разоў разумнейшы любога мядзведзя.
  
  Хек пачакаў яшчэ імгненне, але нічога не пачуў і не ўбачыў.
  
  “ Пойдзем, Эміль. Ён павярнуўся і пайшоў прэч.
  
  Але Эміль не захацеў прыйсці.
  
  Хек прыжмурыўся, узіраючыся ў ноч. На небе з'явілася слабае свячэнне, але большую частку месяцовага святла цяпер хавалі аблокі. Давай, хлопец, падумаў ён, давай вернемся да працы. Наша грашовае ўзнагароджанне - бег трушком на ўсход са хуткасцю каля пяці міль у гадзіну.
  
  Але Эміль апусціў нос і адштурхнуўся ад травы. Ён задрыжаў. Хек падняў пісталет перад сабой і адкінуў у бок густую бізун зялёных і бэжавых уцёкаў. Яны прайшлі яшчэ некалькі футаў у лабірынт травы. Менавіта там яны знайшлі тое, што шукаў Эміль.
  
  Сабака не быў сеттером, але ён быў усё роўна што паказваў на здабычу — кавалак паперы ў пластыкавым пакеце.
  
  Фенел павольна набліжаўся. Ён павярнуўся спіной да Хеку і нервова агледзеў траву, яго службовы аўтамат кідаўся злева направа. “ Прынада?
  
  Гэта таксама прыходзіла ў галаву Хеку. Злачынцы, якія звыкнуліся да таго, што на іх палююць сабакі, часам пакідаюць з'едлівы прадмет адзення або пырскі мачы ў тактычным месцы на сцежцы. Калі следапыт і яго ганчак спыняюцца, каб агледзець месца, уцякач нападае ззаду. Але Хек ўважліва паглядзеў на Эміля і сказаў: “Не думаю. Калі б ён быў усё яшчэ побач, Эміль адчуў бы яшчэ большы яго пах.
  
  І ўсё ж, падымаючы сумку, Хек глядзеў не на пластык, а на навакольнае яго сцяну травы, і на жорсткі нямецкі спускавы кручок яго пісталета ціснула некалькі фунтаў ціску. Ён працягнуў Фенел пакет, і яны выйшлі на паляну, дзе маглі чытаць, не баючыся неадкладнага нападу.
  
  "З газеты", - сказаў паліцэйскі. “Вырваў. На адным баку частка рэкламы бюстгальтараў, на іншы - "гэй, глянь-ка"... Карта. Цэнтр Бостана. Гістарычныя месцы, ці ведаеце.
  
  "Бостан?"
  
  “Ага. Мы выклікаем дарожны патруль? Сказаць ім, каб яны перакрылі галоўныя дарогі ў Масачусэтс?"
  
  І Хек, які бачыў, як яго каштоўныя дзесяць тысяч даляраў знікаюць ў яго на вачах, сказаў: “Давай крыху пачакаем з гэтым. Можа быць, ён пакінуў гэта тут, каб адвесці нас".
  
  “ Не, Трентон. Калі б ён хацеў, каб мы яго знайшлі, ён бы пакінуў яго на дарозе, а не ў высокай траве.
  
  "Можа быць", - сказаў Хек, вельмі збянтэжаны. "Але я ўсё яшчэ думаю—"
  
  Расколіна...
  
  Люты гук, падобны на стрэл, пачуўся побач з вухам Хека, і ён рэзка павярнуўся з колотящимся сэрцам, падняўшы пісталет. Гучнасць рацыі Чарлі Феннела была ўключана на поўную магутнасць, калі ён прыняў перадачу. Фенел павярнуў ўніз ручкі шумапрыглушэння і гучнасці і дакрануўся да апарата далонню. Ён ціха загаварыў у яе. Удалечыні, на дарозе, пачалі круціцца чырвона-сінія агні на даху патрульнай машыны Хлопчыка.
  
  “ Фенел слухае. Працягвайце. Ён апусціў галаву, слухаючы.
  
  Што яны робяць? Хек задумаўся.
  
  Фенел адключыўся і павесіў рацыю назад на пояс. Ён сказаў: “Пайшлі. Яны знайшлі яго".
  
  Сэрца Хека ўпала. - Яны схапілі яго? О, чорт.
  
  “ Ну, не зусім. Ён дабраўся да стаянкі грузавікоў у Уотэртаўне...
  
  “ Уотертаун? Гэта ў сямі мілях адсюль.
  
  “— і паспрабаваў злавіць спадарожку, адгадай куды, у Бостан. Кіроўца грузавіка сказаў яму "не", і Грубек адправіўся пешшу на поўнач. Мы паедзем туды і возьмем след. Блін, спадзяюся, ён задыхаўся. Я сам не ў настроі для паўгадзіннай прабежкі. Не хадзі з такім сумным выглядам, Трентон, ты яшчэ будзеш багатым чалавекам. Ён усяго ў паўгадзіне язды адсюль.
  
  Фенел і сучкі кінуліся назад да дарогі.
  
  "Ідзі сюды, Эміль," паклікаў Хек. Сабака патрываў яшчэ імгненне і павольна рушыў услед за сваім гаспадаром, відавочна не жадаючы пакідаць зарослыя травой поля, якімі б вільготнымі і халоднымі яны ні былі, дзеля слізкага пластыкавага сядзення старога смярдзючага "Шэўрале".
  
  
  
  
  
  Калі Ліз Атчесон пачула марудлівыя крокі, узнімальныя па лесвіцы ў склеп, цяжкія крокі, глухі звон металу, яна адразу ўсё зразумела, і настрой вечара адразу стала ледзяным.
  
  Оўэн ўвайшоў у дзверы цяпліцы і паглядзеў на сваю жонку, якая выцягвала яшчэ некалькі мяшкоў з штабелі каля хаткі для дошак.
  
  "О, не!" Прашаптала Ліза. Яна пахітала галавой, а затым села на лаву з цвёрдага вішнёвага дрэва. Оўэн памаўчаў, затым сеў побач з ёй, прыбіраючы валасы ёй за вуха, як ён рабіў, калі тлумачыў ёй што—то - дзелавыя пытанні, нерухомасць, юрыдычныя пытанні. Але сёння ў тлумачэннях не было неабходнасці. Таму што на Оуэне больш не было рабочай адзення. На ім былі цёмна-зялёная кашуля і мехаватыя штаны ў тон — адзенне, якую ён апранаў пад ярка-аранжавым дождевиком, калі адпраўляўся на паляванне. На нагах у яго былі дарагія непрамакальныя чаравікі.
  
  А ў руках у яго паляўнічая стрэльба і пісталет.
  
  “ Ты не можаш гэтага зрабіць, Оўэн.
  
  Ён адклаў зброю ў бок. “Я толькі што зноў размаўляў з шэрыфам. Яны адправілі за ім чатырох чалавек. Усяго чацвярых, чорт вазьмі! І ён ужо ў Уотэртаўне.
  
  “Але гэта на ўсход адсюль. Ён сыходзіць ад нас".
  
  “Гэта не мае значэння, Ліз. Паглядзі, як далёка ён сышоў. Гэта ў сямі або васьмі мілях ад таго месца, адкуль ён збег. Пешшу. Ён зусім не блукае ў здранцвенні. Ён нешта задумвае.
  
  "Я не хачу, каб ты гэта рабіў".
  
  "Я проста збіраюся паглядзець, што менавіта яны робяць, каб злавіць яго". Ён казаў строгім, упэўненым голасам. Гэта быў голас яе бацькі. Гэта быў голас, які мог загіпнатызаваць яе.
  
  І ўсё ж яна сказала: "Не хлусі мне, Оўэн".
  
  І, як у Эндру Л Оберже, вочы Оўэна звузіліся, стаўшы цвёрдымі, як спінка кляшча. На яго твары з'явілася слабая ўсмешка, але яна ні на секунду ў гэта не паверыла. Яна цалкам магла б размаўляць з адным з трафеяў з мармуровымі вачыма, якія Оўэн прыбіў да сцяны сваёй бярлогі, мяркуючы па тым, які эфект вырабілі на яго яе словы. Яна дакранулася да яго рукі і дазволіла сваім пальцах затрымацца на тоўстай тканіны. Ён накрыў яе руку сваёй.
  
  "Не сыходзь", - сказала яна. Яна прыцягнула яго да сябе. Яна адчула прыліў несфакусыяванага запалу. Гэта было больш, чым успамін пра іх папярэдняй сувязі. Яго сіла, сур'ёзнасць, смага на яго твары — усё гэта было неверагодна панадліва. Яна моцна пацалавала яго, прыадчыніўшы рот. Яна задавалася пытаннем, ці было ўзбуджэнне, якое яна адчувала, сапраўды пажадлівасьцю, ці, хутчэй, спробай ўтрымаць яго ў сваіх абдымках усю гэтую доўгую ноч, пакуль небяспека не абміне.
  
  Якімі б ні былі яе матывы, абдымкі не падзейнічалі ніякага эфекту. Ён абняў яе на імгненне, затым адышоў да акна. Яна паднялася і ўстала ў яго за спіной. “Чаму б табе не сказаць гэта? Ты збіраешся высачыць яго.
  
  Яна вывучала спіну мужа і адлюстраванне асобы, якое, на яе думку, павінна было быць вельмі занепакоеным. І ўсё ж ён здаваўся вельмі задаволеным сабой. "Я не збіраюся рабіць нічога супрацьзаконнага".
  
  “ Аб? Што вы называеце забойствам?
  
  “ Забойства? хрыпла прашаптаў ён, разгортваючыся і ківаючы ў бок верхняга паверха дома. - Ты калі-небудзь думаеш пра тое, што кажаш? Што, калі б яна пачула цябе?
  
  “ Порцыя не збіраецца цябе здаваць. Гэта не сутнасць важна. Сутнасць у тым, што ты не можаш проста высачыць каго—то і...
  
  "Ты забываеш, што адбылося ў Indian Leap", - агрызнуўся ён. "Часам мне здаецца, што я быў засмучаны гэтым больш, чым ты".
  
  Яна адвярнулася, як ад аплявухі.
  
  "Ліз..." Ён хутка супакоіўся, зморшчыўся ад уласнай ўспышкі. “Прабач. Я не гэта меў на ўвазе.... Паслухай, ён не чалавек. Ён жывёла. Ты ведаеш, на што ён здольны. Ты лепш, чым хто-небудзь іншы.
  
  Ён спакойна працягнуў свой спрэчка: “На гэты раз ён уцёк, ён можа збегчы і зноў. Ён збег дастаткова надоўга, каб адправіць вам гэты ліст, калі быў у Глостэры. У наступны раз, калі ён будзе там, магчыма, ён сыдзе. І накіруецца сюды."
  
  “Яны зловяць яго сёння ўвечары. На гэты раз яны пасадзяць яго ў турму".
  
  “Калі ён па-ранейшаму псіхічна недзеяздольны, яго адразу адпраўляюць назад у бальніцу. Такі закон. Ліз, паглядзі на выпускі навін, яны спусташаюць бальніцы. Ты чуеш пра гэта кожны дзень. Можа быць, у наступным годзе, яшчэ праз год, яны проста выкінуць яго на вуліцу. І мы ніколі не даведаемся, калі ён можа з'явіцца тут. У двары. У спальні.
  
  Потым навярнуліся першыя слёзы, і яна зразумела, што прайграла спрэчку. Верагодна, яна зразумела гэта, калі ўпершыню пачула яго крокі на лесвіцы ў склеп. Оўэн не заўсёды меў рацыю, разважала яна, але ён заўсёды быў упэўнены ў сабе. Для яго здавалася цалкам натуральным нагрузіць 4x4 зброяй і адправіцца ў шлях пасярод непагодлівага ночы, каб высачыць псіхапата.
  
  “ Я хачу, каб вы з Порцыяй адправіліся ў гатэль. Мы ўжо досыць нагуляліся ў мяшкі з пяском.
  
  Яна пахітала галавой.
  
  "Я настойваю".
  
  “ Няма! Оўэн, вада ўжо паднялася на два фута, а тут нават дождж не пачынаўся. Тая частка, што ля прычала? Дзе ўпадае ручай? Нам трэба прайсці яшчэ фут ці два.
  
  “Я скончыў гэтую частку. Я дадаў шмат сумак. Вышыня тры фута. Калі грэбень вышэй гэтага, мы ўсё роўна нічога не зможам зрабіць ".
  
  Яна казала холадна. “Добра. Ідзі, калі хочаш. Ідзі пагуляй у салдаціка. Але я застаюся. Мне яшчэ трэба заляпіць цяпліцу".
  
  “ Забудзь пра цяпліцы. Мы застрахаваны ад пашкоджанняў ад ветру.
  
  “Мяне не хвалююць грошы. Дзеля ўсяго святога, гэтыя ружы - маё жыццё. Я ніколі не дарую сабе, калі з імі што-небудзь здарыцца". Яна зноў села на лаўку. Ліз заўважыла, што, стоячы побач з мужам, яна карысталася меншым аўтарытэтам, паколькі ён быў на фут вышэй яе. Седзячы, хоць і нашмат ніжэй, яна парадаксальным чынам адчувала сябе роўнай яму.
  
  “Нічога не здарыцца. Некалькі разбітых вокнаў".
  
  “ Вы чулі даклад. Хуткасць ветру восемдзесят міль у гадзіну.
  
  Оўэн сеў побач з ёй і моцна сціснуў яе сцягно. Яго локаць упіраўся ёй у грудзі. Замест суцяшэння яна адчула слабасць, яе абарона была прарваная яго блізкасцю.
  
  "Я не збіраюся з гэтым спрачацца," спакойна сказаў ён. “ Я не хачу турбавацца пра цябе. Я хачу, каб ты паехала ў гасцініцу. Як толькі яны схопяць яго...
  
  - Ты маеш на ўвазе, як толькі ты заполучишь яго.
  
  “ Як толькі яны схопяць яго, я патэлефаную табе. Вы двое вяртайцеся ў дом, і мы разам скончым працу.
  
  “ Оўэн, ён ідзе ў іншы бок.
  
  Яго вочы ўспыхнулі. “ Ты спрабуеш гэта адмаўляць? Ліз, ён прабег сем міль за сорак пяць хвілін. Ён нешта задумвае. Падумай аб гэтым. Чаму ты такі па-чартоўску ўпарты? На свабодзе блукае забойца. Забойца-псіхапат! Ён ведае тваё імя і адрас."
  
  Ліз нічога не адказала. Яна неглыбока дыхала.
  
  Оўэн прыціснуўся тварам да яе валасам. Ён прашаптаў: “Хіба ты не памятаеш яго? Хіба ты не памятаеш суд?"
  
  Ліз выпадкова падняла вочы і ўбачыла на сцяне каменны бюст хмылілася і гаргуллі. У яе памяці ўсплыў Хрубек, распевающий: “Ліс-боун, Ліс-боун, Напярэдадні майго здрады. Мая мілая Ліс-боун".
  
  Вясёлы голас запоўніў пакой. “ Трохі пазнавата для рыбалкі, не так, Оўэн? У дзвярах стаяла Порцыя, разглядаючы яго ўбор. “ Вечарынка сканчаецца?
  
  Оўэн адышоў ад жонкі, але не зводзіў з яе вачэй.
  
  "Я зьбяру сякія-такія рэчы", - сказала Ліз.
  
  "Куды-небудзь збіраешся?" спытала яе сястра.
  
  "Гасцініца," сказаў Оўэн.
  
  “Так хутка? Я думаў, гэта будзе пазней у праграме. Калі вар'ят з'явіўся на "бугі". Ой, прабачце. Гэта было безгустоўшчынай?"
  
  “Ён праехаў далей, чым яны думалі. Я збіраюся пагаварыць з шэрыфам аб тым, што яны робяць, каб знайсці яго. Ліз, а ты пойдзеш у гасцініцу з сняданкам далей па дарозе ".
  
  "Божа, ён не сюды ідзе?" Спытала Порцыя.
  
  "Не, ён едзе на ўсход". Ліз паглядзела на сястру. "Проста будзе лепш пераначаваць у гасцініцы".
  
  “ Я не супраць. "Порцыя паціснула плячыма і пайшла збіраць свой заплечнік.
  
  Ліз ўстала. Оўэн сціснуў яе нагу. Што, падумала яна, гэта значыць? Дзякуй? Я перамог? Я люблю цябе? Аддай мне маё зброю, жанчына?
  
  “ Я ненадоўга. Максімум на некалькі гадзін. Ідзі, замкні за мной дзверы.
  
  Яны прайшлі на кухню, і ён доўга цалаваў яе, але яна бачыла, што яго думкі ўжо луналі ў палях і на дарогах, па якіх блукала яго здабыча. Ён сунуў пісталет у кішэню і перакінуў праз плячо паляўнічую стрэльбу. Затым ён выйшаў на вуліцу.
  
  Ліз двойчы замкнула за ім дзверы, назіраючы, як ён залазіць у грузавік. Яна падышла да акна і паглядзела ўніз, на гараж. Чорны "Чэрокі" выехаў заднім ходам і на імгненне спыніўся. У салоне грузавіка было цёмна, і яна падумала, не махае ён ёй. Яна падняла сваю руку.
  
  Ён павярнуў на пад'язную дарожку. Вядома, Оўэн быў правоў. Ён ведаў пра Грубеке больш, чым усе прафесіяналы — паліцыянты, шэрыфы, лекары. І, больш таго, Ліз таксама ведала. Яна ведала, што Грубек не быў бяскрыўдным, што ён не блукаў вакол, як тупая жывёліна, што ў яго было што-то на розуме, хай і пашкоджанае. Яна ведала ўсё гэта не як факты, а як паслання свайго сэрца.
  
  Яе шчака на імгненне прыціснулася да акна. Яна падалася назад і ўтаропілася на няроўнае, у бурбалках шкло, усвядоміўшы тое, аб чым ніколі не думала, — што гэтыя шкла былі выраблены два з паловай стагоддзі таму. Як, здзіўлялася Ліз, крохкае шкло захавалася некранутым усе гэтыя неспакойныя гады? Калі яна зноў засяродзілася на двары, задніх фар грузавіка не было. І ўсё ж яна яшчэ доўга глядзела на цёмную пад'язную дарожку, на якой знік грузавік.
  
  "Вось я тут, - недаверліва падумала яна, - жонка першапраходцы, глядзіць у пустыню услед свайму мужу, які падарожнічае скрозь ноч, накіроўваючыся забіць чалавека, які хацеў забіць мяне".
  
  
  
  
  
  Пыл, паднятая машынамі, асела, і іх заднія фары зніклі за пагоркам далёка на ўсходзе. Ноч зноў была ціхай. Над галавой аблокі, наплывшие з захаду, захілілі жаўтлявую поўню, якая вісела над скальным выступам, возвышавшимся над пустэльным шашы.
  
  Пакуль не было і намёку на навальніцу. Зусім не было ветрыку. І на імгненне, на гэтым участку шашы запанавала абсалютная цішыня.
  
  Затым Майкл Грубек, нацягнуўшы на галаву сваю каштоўную ірландскую кепку, рассунуў траву і выйшаў прама на сярэдзіну шашы 236. Ён паклаў пісталет назад у заплечнік.
  
  ДАБРАЦЦА ДА
  
  Гэтыя словы ўсплылі ў яго свядомасці, і якое-то час луналі там, павольна паўтараючыся. Ён ведаў, што яны жыццёва важныя, але іх сэнс працягваў выслізгваць ад яго. Яны зніклі, і ён застаўся з покалывающим напамінам аб іх адсутнасці.
  
  Што яны азначаюць? ён задумаўся. Што ён павінен быў рабіць з імі?
  
  Ён устаў на асфальт і прайшоўся па крузе, перабіраючы ў сваім збітым з панталыку мозгу адказ. Што гэта значыць "ДАБРАЦЦА ДА"? Ахоплены усёпаглынальная страхам, ён ведаў, што яны глушаць яго думкі. Яны: салдаты, якія толькі што пераследавалі яго.
  
  Давайце падумаем аб гэтым.
  
  ДАБРАЦЦА ДА
  
  Што б гэта магло значыць?
  
  Грубек зноў паглядзеў на ўсход уздоўж шашы, у тым кірунку, у якім зніклі салдаты. Змоўшчыкі! Са сваімі сабакамі на вяроўках, принюхивающимися і рычащими. Вырадкі! Адзін чалавек у шэрым, іншы ў сінім. Адзін салдат Канфедэрацыі. І адзін член Прафсаюза, кульгавы. Яго Хрубек ненавідзеў больш за ўсё.
  
  Гэты чалавек быў кон-спірыт, то ёсць гробаны салдатам Саюза.
  
  ДАБРАЦЦА ДА
  
  GETTO
  
  Паступова нянавісць пачала згасаць, калі ён падумаў пра тое, як яму ўдалося іх абдурыць. Ён быў усяго ў трыццаці футах ад салдат, трымаючы узведзены пісталет, скурчыўшыся ў бруднай чары высока на выступе скалы над імі. Яны апусціліся на траву і знайшлі сумку, якую ён клапатліва паклаў туды. Дрыжучы ад страху, ён чуў іх чужыя галасы, вільготнае пырханне сабак, шолах травы.
  
  Грубек зноў убачыў літары, ГЕТА. Яны праплылі міма, затым зніклі.
  
  Грубек успомніў, як каляровыя агеньчыкі на паліцэйскай машыне пачалі круціцца. Імгненне праз салдаты вярнуліся да машын, і той, хто ненавідзеў яго больш за ўсё, худы вырадак ў сінім, той, што кульгаў, сеў у грузавік са сваёй сабакам. Яны адляцелі на ўсход.
  
  Грубек прысеў на кукішкі і прыціснуўся шчакой да мокрай дарозе. Затым ён устаў.
  
  "Спакойнай ночы, дамы..."
  
  Гэта вярталася да яго. ГЕТА. Ён прыжмурыўся, гледзячы на шашы ў заходнім кірунку. Ён не бачыў чорную паласу асфальту, а літары, якія павольна перасталі кружыцца і пачалі выбудоўвацца перад ім у лінію. Як добрыя маленькія салдацікі.
  
  ПАЧАТАК 4
  
  Розум Грубека быў поўны думак, складаных думак, выдатных думак. Ён пачаў ісці. "Я ўбачу, як ты плачаш..."
  
  ГЕТОН 4
  
  Вось так!
  
  Вось яно! Ён рысцой пабег да яго. Усе літары станавіліся на свае месцы.
  
  ГЕТОН 47 М
  
  Сабакі зніклі, змоўшчыкі таксама. Кульгавы вырадак, доктар Рычард, бальніца, санітары... усе яго ворагі былі за яго спіной. Ён абдурыў іх усіх!
  
  Майкл Грубек пакапаўся ў сваёй душы і выявіў, што яго страх знаходзіцца пад кантролем і што яго місія ясная, як бездакорны брыльянт. Ён спыніўся і паклаў адзін з маленькіх чэрапаў жывёлы ў гняздо з травы ў падставы слупа, пробормотав кароткую малітву. Затым ён прайшоў міма зялёнага паказальніка з надпісам "РИДЖТОН, 47 МІЛЬ", збочыў з дарогі ў зараснікі хмызняку і паспяшаўся на захад.
  
  
  
  ЧАСТКА 2
  Індыйскі Скачок
  
  
  9
  
  
  
  Ён праводзіць пялёсткам жоўтай ружы па яе прыадчыненым вуснаў.
  
  Яго вочы прыкаваныя да яе вачах, у двух футаў ад яе, дастаткова блізка, каб ён мог пранікнуць у арбіту яе духаў, але не настолькі блізка, каб кожны адчуваў цяпло, якое зыходзіць ад цела іншага ў гэтай халоднай пакоі. Яна цягнецца да яго, але ён кароткім жэстам просіць яе спыніцца. Яе рукі саступаюць, але затым павольна бунтующе цягнуцца да ўласных плячах і расшпільваць атласныя шлейках начной кашулі. Яны спадаюць, і крэмавае сукенка спадаюць да яе таліі. Яго погляд слізгае па яе грудзей, але ён не датыкаецца да яе, і, як ён зноў загадвае, яна апускае рукі па швах.
  
  З зялёна-чырвонага ружовага куста, галоўнага расліны ў цёмным аранжарэі, ён адрывае яшчэ два пялёстка. Гэтыя, ружовыя. Ён трымае іх сваімі вялікімі, ўпэўненымі пальцамі і падносіць да яе вачам, якія яна павольна закрывае. Яна адчувае, як пялёсткі тычацца яе век і спускаюцца ўніз па шчацэ. Ён зноў абводзіць яе рот, абодва пялёстка павольна слізгаюць па яе напаўадчыненымі вуснаў.
  
  Яна змочвае гэтыя вусны і гулліва кажа яму, што ён знішчае адзін з яе прызавых кветак. Але ён зноў ківае галавой, патрабуючы цішыні. Яна нахіляецца да яго, і ёй амаль удаецца прыціснуцца напружаным саском да яго предплечью, але ён адхіляецца таму, і іх цела не датыкаюцца. Пялёстак лашчыць яе падбародак, затым выслізгвае з яго пальцаў, па спіралі, апускаючыся на выкладзеную шыферам дарожку аранжарэі, на якой яны стаяць. Ён зрывае яшчэ адзін з дрожащего куста. Тым не менш, яе вочы зачыненыя, рукі па швах. Як ён і настойваў.
  
  Цяпер ён тычыцца мочак яе вушэй так пяшчотна, што яна спачатку не адчувае дотыку кветкі да скуры. Ён націскае на ямінкі ў яе за вушамі і лашчыць мяккія пасмы бела-залацістых валасоў.
  
  Цяпер пра яе плячах, мускулістых ад пераноскі кадак з зямлёй, падобных да той, з якой растуць гэтыя ружовыя кусты.
  
  Цяпер яе горла. Яе галава запрокидывается, і калі б яна расплюшчыла вочы, то ўбачыла б навала бледных зорак, якія адлюстроўваюцца ў выглядзе апісанняў шкле. Цяпер ён слабее і хутка цалуе яе, пялёсткі знікаюць з яго растапыраных пальцаў, якія хапаюць яе за шыю і прыцягваюць да сябе. Яе дыханне, адпаведнае яе жаданні, урываецца ў яе, захапляючы за сабой яго ўласнае. Яна павольна паварочвае галаву, каб узмацніць ціск яго дотыку. Але ён занадта хуткі для яе і адхінацца. Ён зноў адступае назад, губляючы змятыя пялёсткі і зрываючы новыя з калючага сцябла побач з імі.
  
  Яе вочы ўсё яшчэ зачыненыя, і прадчуванне становіцца невыносным, паколькі яна чакае наступнага дотыку, якое адбываецца да ніжняй часткі яе сціплых грудзей, і яна стискивает зубы, калі яе вусны рассоўваюцца ў тым, што можна было б прыняць за рык, але хутчэй з'яўляецца сведчаннем волі. Ружы павольна рухаюцца ўздоўж выгібаў яе грудзей, і яна таксама адчувае дотык некалькіх яго пальцаў, значна больш грубых на навобмацак, але не менш правакацыйных.... Мяккія і шурпатыя. Пазногці, мякаць пялёсткаў. Жар яго дакрананняў, холад падлогі цяпліцы на яе босых нагах.
  
  Яна адчувае лёгкае, як дыханне, ціск. Яна здзіўленая, што такі буйны мужчына здольны на такія тонкія руху. Ён зноў цалуе яе, і адчуванні ад яго вуснаў і пальцаў праймаюць яе наскрозь.
  
  Але ён не спяшаецца. Ціск слабее, і яна адкрывае вочы, молячы яго не спыняцца. Ён зноў закрывае ёй вочы, і яна падпарадкоўваецца, прыслухоўваючыся да дзіўнага трэску. Затым наступае цішыня, бо яе шыя і грудзі пакрываюцца двума вялізнымі прыгаршчамі пялёсткаў, якія выпадаюць з яго рук і сцякаюць да іх ног.
  
  Ён цалуе кожны яе вачэй, і яна ўспрымае гэта як знак таго, што ён хоча, каб яна адкрыла іх. Імгненне яны глядзяць адзін на аднаго, і яна бачыць, што няма, не ўсе пялёсткі апалі. Застаецца адзін. Ён трымае яго паміж імі, ярка-чырвоны авал з расліны Джона Армстронга. Ён адкрывае рот і кладзе яго на мову, як святар, раздавалых пачастунак. Яна адчайна нацягвае начную кашулю на сцягна і цягнецца да яго, складаючы ў абдымкі, слізгаючы далонямі па яго паясніцы. Ён нахіляецца наперад. Іх мовы злучаюцца, і калі яна цягне яго на сябе, яны перакладаюць чырвоны пялёстак ўзад-наперад, пакуль ён не распадаецца, і яны праглынаюць аскепкі, глытаючы адзін аднаго.
  
  Ліз Атчесон на імгненне пагрузілася ў гэта ўспамін, затым адкрыла вочы і паглядзела на кветкі ў аранжарэі, слухаючы прыемнае шыпенне бруй з сістэмы паліву.
  
  "О, Оўэн," прашаптала яна. “ Оўэн...
  
  Яна паставіла свой сабраны чамадан і прайшла праз вільготную, духмяныя пакой, затым выйшла праз драўляную дзверы ва ўнутраны дворык, выкладзены плітамі. Яна паглядзела на возера.
  
  Чорная вада настойліва плёскалася.
  
  Устрывожаная, яна заўважыла, што за апошнія дваццаць хвілін ўзровень возера падняўся яшчэ на некалькі цаляў. Яна паглядзела налева, у бок нізіннай частцы ўчастка — ямы ў двары за гаражом, куды Оўэн склаў запасныя сумкі. Там у возера ўпадаў ручай, а багністая берагавая лінія была схаваная чаротам. Яна не магла бачыць, наколькі добра трымаецца бар'ер, але ёй не асабліва хацелася спускацца па вузкай, слізкай сцежцы, каб высветліць гэта. Оўэн быў скрупулёзным — часта фанатычным — работнікам, і яна здагадалася, што ён пабудаваў трывалую дамбу. Яе ўласныя інжынерныя распрацоўкі ў цэнтры двара выглядалі няякасна. Вада даходзіла амаль да ўзроўню мяшкоў, на якіх яна драмала пасля таго, як яны з Оўэнам займаліся любоўю; яна была ўсяго на васемнаццаць цаляў ніжэй верхняга шэрагу.
  
  Яна падышла бліжэй да возера. Над ёй не было зорак. Яна не магла разглядзець нават ніжнюю бок аблокаў; неба было плоскім і гладкім, шэра-блакітнага колеру, падобнага на плоць акулы. Аблокі рухаліся або няма? Ці былі яны на вышыні ста футаў або дзесяці тысяч? Яна не магла сказаць.
  
  Невыразнае рух паблізу спалохала яе. Панцыр вялікі чарапахі зноў тузануўся, калі нязграбнае істота нязграбна рушыла да возера. Люта імкнучыся да сваёй мэты, жывёла перепрыгивало праз камяні і карані, занадта высокія для яго рептильных лап, часта поскальзываясь. Да чаго такая спешка? Ліз задумалася. Ці Было нейкае жудаснае прадчуванне навальніцы, побудившее істота шукаць выратавання ў возеры? Але чаго чарапасе баяцца дажджу? З гучным воплескам жывёліна спрыгнуло з вярбовых кораня і шлепнулось ў ваду. Там ён набыў ідэальны аэрадынамічнае профіль і на кароткі адлегласць красамоўна праплыў прама пад паверхняй, а затым схаваўся з выгляду. Ліз глядзела, як знікае яго след і вада зноў ператвараецца ў колышущийся чорны шоўк.
  
  Яна накіравалася назад да дому праз шырокія, пакрытыя шпалерамі ўчасткі развороченной зямлі - яе афіцыйны сад. Яна спынілася перад адзіным ружовым кустом, на якім яшчэ захавалася некалькі пялёсткаў. Калі Ліз была маленькай, яна задумала пафарбаваць валасы ў медны колер расліны гэтага адцення — арызонскага грандифлоры - і паплацілася за гэта лупцоўкай, калі яе бацька падчас аднаго з сваіх суботніх ранішніх набегаў на пакой дзяўчынак выявіў Клеро, схаваны ў яе пад матрацам.
  
  Яна шчоўкнула пазногцем па далікатнай шипу, затым зняла некалькі мёртвых пялёсткаў. Яна пацерла імі шчаку.
  
  Гарызонт на захадзе ярка ўспыхнуў шырокай шэра-зялёнай выбліскам. Яна знікла да таго часу, як яе погляд кінуўся да гэтай частцы неба.
  
  Пялёсткі пасыпаліся з рук Ліз.
  
  Яна пачула, як адчыніліся, а потым зачыніліся кухонная дзверы. "Я гатовая," крыкнула Порцыя. “ У цябе ёсць чамадан?
  
  Ліз накіравалася да хаты. Гледзячы на жоўтыя вокны, яна сказала: "Паслухай, я павінна табе сказаць — я перадумала".
  
  "Ты што?"
  
  Ліз паставіла свой чамадан ў кухоннай дзверы. “ Я збіраюся скончыць кладку мяшкоў з пяском. Заклеиваю цяпліцу скотчам. Гэта можа заняць гадзіну ці каля таго. Я б таксама вельмі хацеў, каб ты засталася, але калі ты захочаш сысці, я зразумею. Я выклічу цябе таксі."
  
  
  
  
  
  Эміля моцна спакусіў водар смажаных бургеры з лукам, але ён ведаў сваю справу і не адрываў азадак ад зямлі.
  
  Сам Трентон Хек кінуў з сумам погляд у бок закусачнай на стаянцы для грузавікоў, але ў дадзены момант яго галоўнай думкай было грашовае ўзнагароджанне, і ён таксама праігнараваў пах гэтак жаданага чизбургера. Ён працягнуў сваю размову з патрульным Дарожнай паліцыі.
  
  "І ён, падобна, сапраўды нацэліўся на Бостан, ці не так?" Спытаў Хек.
  
  “Гэта тое, што сказаў кіроўца. Ён нешта мармытаў пра тое, што гэта дом нашай краіны або што-то ў гэтым родзе ".
  
  Фенел, падышоў бліжэй, сказаў: "Ён спецыялізаваўся на гісторыі".
  
  Хек здзіўлена падняў галаву.
  
  “Ага. Гэта тое, што я чуў".
  
  "Ён вучыўся ў каледжы?" Гэта прымусіла Трентона Хека, у якога было ўсяго адзінаццаць гадзін залікаў для атрымання ступені малодшага спецыяліста, адчуваць сябе вельмі дрэнна.
  
  “Усяго год, перш чым ён пачаў схадзіць з розуму. Але ён атрымаў некалькі выдатнікаў ".
  
  “Ну. Пяцёркі. Чорт". Хек адкінуў сваё асабістае засмучэнне і спытаў патрульнага, не папросіць ён кіроўцы грузавіка выйсці на хвілінку.
  
  "Хм, ён сышоў".
  
  - Ён пайшоў? Хіба ты не сказала яму пачакаць?
  
  Паліцэйскі паціснуў плячыма, спакойна гледзячы ў вочы грамадзянскай. “Гэта сітуацыя з уцёкамі, а не з арыштам. У мяне ёсць яго імя і адрас. Вырашыў, што яму не трэба заставацца паблізу, каб быць сведкам або што-то ў гэтым родзе.
  
  “ Адрас наўрад ці дапаможа, - прамармытаў Хек Феннелу. Я маю на ўвазе, што мы павінны рабіць? Адправіць яму паштоўку?
  
  Салдат сказаў: "Я задаў яму кучу пытанняў".
  
  Хек зняў з Эміля рэмень бяспекі. Паліцэйскі выглядаў нават маладзей Хлопчыка і ні ў каго не меў старшынства. У дарожнага патруля быў асобны бюджэт для аплаты працы, і яны амаль ніколі нікога не звальнялі. У Хека быў шанец паступіць у дарожны патруль, калі ён толькі паступіў. Але няма, ён хацеў змагацца з сапраўднай злачыннасьцю.
  
  "У што ён быў апрануты?"
  
  “ Камбінезон. Чаравікі. Рабочая кашуля. Цвідавым кепка."
  
  “ Без курткі?
  
  "Падобна на тое, што няма".
  
  “ Ён быў п'яны? - спытаў я.
  
  “Ну, кіроўца не сказаў. Я не зусім пытаўся пра гэта. Не бачыў у гэтым неабходнасці".
  
  Хек працягнуў: “У яго было што-небудзь пры сабе? Сумка або зброю? Кій?"
  
  Паліцэйскі з неспакоем паглядзеў на свае запісы, затым на Феннела, які кіўнуў, прапаноўваючы яму адказваць на пытанні. "Я дакладна не ведаю".
  
  "Ён пагражаў?"
  
  "Не, проста трохі бесталковы", - сказаў кіроўца.
  
  Хек расчаравана рохкнуў. Затым ён спытаў: “О, яшчэ сёе-тое. Наколькі ён вялікі?"
  
  “ Кіроўца сказаў каля шасці пяці, шасці шасці. Трыста пяцьдзесят, калі ён важыць фунт. Рестлер WWF, ці ведаеце. Ногі як ялавічны бок.
  
  “ Ялавічны бок. Хек вгляделся ў цемру на ўсходзе.
  
  Фенел спытаўся ў яго: "ці Дастаткова тут слядоў, каб ісці па ім?"
  
  “Гэта нядрэнна. Але я б хацеў, каб пайшоў дождж". Нішто так не раскрывае схаваны водар, як пяшчотны туман.
  
  "Калі паслухаць, як кажа сіноптык, то гэта жаданне спраўдзіцца з лішкам".
  
  Хек зноў падключыў Эміля і асвяжыў запаховые ўспаміны сабак шортах Грубека. "Знайдзі, знайдзі!"
  
  Эміль пабег уніз па абочыне, Хек нацягваў цёмна-чырвоную вяроўку, пакуль не намацаў двадцатифутовый вузел. Затым ён рушыў услед за ім. Фенел і рэтрывер таксама. Але не прайшлі яны і пяцідзесяці футаў, як Эміль павярнуўся і павольна накіраваўся да неосвещенному полуразрушенному дому, які стаяў на кукішках у заросшым двары. Страшнаватага выгляду ўстанова з пакрывілася дахам і чарапіцай, падобнай на старую змяіную луску. У вітрыне вісела шыльда. Паляўнічыя тавары. І Г. Д. Алені апранутыя і оседланы. Скуркі купляюцца і прадаюцца. Фарэль таксама.
  
  "Думаеш, ён там?" Хлопчык няўпэўнена паглядзеў на чорныя вокны.
  
  “ Цяжка сказаць. Уся гэтая праца з жывёламі збіла з панталыку нават Эміля.
  
  Хек і Фенел падвялі сабак да покосившемуся слупа плота і прывязалі іх. Мужчыны выцягнулі пісталеты, адначасова ўставілі патроны ў патронники і паставілі на засцерагальнік. Хек падумаў: "Не дай мне зноў трапіць пад кулю". О, калі ласка. На гэты раз у мяне няма страхоўкі. Хоць за гэтай малітвай стаялі, вядома, не бальнічныя рахункі, а жах ад апальвае кулі.
  
  “ Трэнт, ты не абавязаны гэтага рабіць.
  
  "Мяркуючы па словах гэтага хлопца, табе патрэбныя ўсё, што ў цябе ёсць".
  
  Саступаючы, Фенел кіўнуў, затым жэстам запрасіў Хлопчыка зайсці за дом. Яны з Хеком ціха выйшлі на ганак. Хек паглядзеў на Феннела, які паціснуў плячыма і пастукаў у дзверы. Адказу не было. Хек нахіліўся наперад і паглядзеў у бруднае акно. Ён раптам адскочыў назад. “Госпадзе! О!" Яго голас перайшоў у высокі рэгістр.
  
  Фенел навёў на акно свой "Глок". Ён прыжмурыўся. Затым засмяяўся. У шасці цалях ад іх, скрозь каламутнае шкло, віднелася ўстала на дыбкі постаць чорнага мядзведзя, уставившегося на іх у лютай таксідэрміі.
  
  "Чорт вазьмі", - з глыбокай пашанай вымавіў Хек. "Сукін сын, я ледзь штаны не намачыў".
  
  Фенел звярнуў увагу на шыльду, прымацаваную да іншага акна. Закрытая першыя два тыдні лістапада. Ўдалай палявання.
  
  “Ён усім кажа, што едзе? Няўжо гэты хлопец нічога не разумее ў крадзяжах з узломам?"
  
  “ Ён завёў сабе вартавога мядзведзя.
  
  Хек з захапленнем разглядаў істота. - Гэта было б першае, што я бы скраў.
  
  Затым яны знайшлі дзверы, якую узламаў Грубек. Мужчыны асцярожна ўвайшлі, прыкрываючы адзін аднаго. Яны выявілі сляды паходу вар'ята па крамах, але было ясна, што яго тут больш няма. Яны прыбралі зброю ў кабуру і выйшлі на вуліцу. Фенел загадаў Хлопчыку патэлефанаваць Хавершему і сказаць яму, дзе яны знаходзяцца, і што Грубек, падобна, сапраўды накіроўваецца ў Бостан.
  
  Яны ўжо збіраліся працягнуць рух па шашы, калі Хлопчык крыкнуў: “Пачакай хвілінку, Чарлі. Тут ёсць сёе-тое, на што ты павінен паглядзець".
  
  Хек і Фенел загадалі сабакам сесці, а затым абышлі будынак ззаду, туды, дзе стаяў малады чалавек, трымаючы руку на сваім пісталеце. "Паглядзі туды". Ён паказваў ўнутр працоўнага хлява. На зямлі прама ў дзверы была кроў.
  
  "Госпадзе". Зноў вылецеў "Вальтэр". Шчоўкнуў засцерагальнік.
  
  Хек праслізнуў у хлеў. Памяшканне было бітком набіта тысячамі усякай усячыны: шлангамі, скрынкамі, чарапамі жывёл, косткамі, зламанай мэбляй, іржавымі інструментамі, аўтазапчасткамі.
  
  “Паглядзі на гэта. Вунь там. У нас янот укусіў вялікага".
  
  Фенел пасвяціў ліхтарыкам на обмякший труп янота.
  
  “ Думаеш, ён бы так паступіў? Чаму?
  
  "Чорт вазьмі," у роспачы прашаптаў Хек. Аднак ён не глядзеў на цела жывёлы, а на вузкую бэльку ў столі, з якой звісалі нейкія спружынныя пасткі для жывёл, бяззубыя, але вялікія — такія, якія лёгка маглі згарнуць шыю лісе, барсуку або еноту.
  
  Ці сабачая нага.
  
  Прычынай смуты Хека былі не самі пасткі, а, хутчэй, тры пустых калка, на якіх, як мяркуецца, яшчэ не так даўно віселі тры іншыя пасткі. Прама пад калкамі было некалькі вялікіх крывавых адбіткаў чаравік.
  
  - Абцас тваёй дзяўчыны? - спытаў Хек.
  
  “Не тады, калі яны на правільным шляху. Эміль?"
  
  “ Ён не спяшаецца, калі пах свежы. Нам прыйдзецца зноў прывязаць вяроўкі і трымаць іх побач з намі. Чорт вазьмі, калі ён выйдзе на траву, нам прыйдзецца паўзці на жыватах. Грубек будзе ў Бостане да таго часу, як мы дабяромся да мяжы акругі.
  
  Яны вярнуліся да шашы і скарацілі чарзе, як загадаў Хек. Ён пакінуў свой пікап на стаянцы для грузавікоў з трэцім памочнікам шэрыфа, які застаўся там, на выпадак, калі Хрубек вернецца гэтым шляхам. Хлопчык суправаджаў Хека і Феннела на сваёй патрульнай машыне з потушенными фарамі, уключанымі толькі жоўтымі мігалкамі. Сабакі ўчулі пах і зноў накіраваліся на ўсход.
  
  "Пасярод чортавай дарогі". Фенел нервова засмяяўся. "Гэты хлопец чокнутый, гэта ўжо дакладна".
  
  Але Хек не адказаў. Галавакружнае ўзбуджэнне, якое было раней ўвечары, знікла. Ноч выдалася суровай. Іх здабыча больш не была вялікім дурнем, і Трентон Хек адчуў той жа дрыжыкі, які ён памятаў, калі чатыры гады таму, выйшаўшы з асветленага неонавымі агнямі "7-Eleven", ён зірнуў на тое, што прыняў за галінку, колышущуюся на ветры, а замест гэтага ўбачыў сферу дульнай ўспышкі і адчуў рэзкі штуршок у нагу, калі асфальт падскочыў і сустрэўся з яго ілбом.
  
  - Ты думаеш, ён стаў бы ставіць пасткі на сабак? Прамармытаў Фенел. “ Ніхто б гэтага не зрабіў. Ніхто бы не прычыніў шкоды сабаку.
  
  Хек нахіліўся і падняў правае вуха сваёй сабакі, у якім віднелася гладкая дзірачка памерам з кулю калібра 30.06. Фенел прысвіснуў, выказваючы сваё агіду да чалавецтву, а Трентон Хек крыкнуў: "Знайдзі, Эміль, знайдзі!"
  
  
  
  Ліз стаяла ў цяпліцы, прыляпляючы тлустыя крыжыкі на шкло, якое, як яна памятала, застекляли дваццаць пяць гадоў таму, а яе маці стаяла на будаўнічай пляцоўцы, скрыжаваўшы рукі на грудзях, і сурова глядзела на падрадчыкаў. Часта яна хмурылася, таму што верыла, што людзі не сталі б падманваць цябе, калі б было відавочна, што ты падазраеш, што яны на гэта здольныя.
  
  Заклеивая на хаду вокны скотчам, Ліз павольна абыйшла вялікую пакой, якая была запоўненая чайна-гібрыднымі ружамі ўсіх адценняў, грандифлорой румянай, усланай крывава-чырвонымі Джонами Армстронгами, і полуденными жоўтымі павойнымі раслінамі, обвивающимися вакол старадаўняй шпалеры. У яе былі буйныя суквецці флорибунды белага колеру Айсберг і модныя каралы. Тысяча кветак, дзесяць тысяч пялёсткаў.
  
  Яна аддавала перавагу яркія адценні, рэзкія колеру, асабліва ў самых далікатных кветак.
  
  Успамінаючы тысячы гадзін, якія яна правяла тут — дзяўчынкай, дапамагаючы маці, а затым зусім нядаўна сама, — яна прадставіла, як шмат разоў падрэзала ўцёкі, абрэзала бакавыя ўцёкі з кветкамі і зрэзала тугое сцеблы. Яе рукі, исколотые шыпамі і чырвоныя, выковыривали з бутона спячы вочка і ачышчалі кару, каб атрымаўся шчыток, затым устаўлялі яго ў т-вобразны зрэз прышчэпы, перавязваючы разрэз рафией.
  
  Зірнуўшы на некалькі нядаўніх трансплантаты, яна пачула гук ззаду сябе і, павярнуўшыся, убачыла Порцыю, роющуюся ў скрынцы на падлозе. Яна больш не насіла свой манхэтэнскі нарад, але, нарэшце, прызнала, што знаходзіцца ў краіне L. L. Bean, і прыняла прапанову Ліз аб джынсах, швэдары і топсайдерах. Ліз захацелася яшчэ раз падзякаваць яе за тое, што яна засталася. Але дзяўчыну падзяку не цікавіла. Яна схапіла некалькі рулонаў клейкай стужкі і знікла, сказаўшы: "У гэтым доме-чартоўску шмат вокнаў".
  
  Яе крокі загрукалі па лесвіцы, як у падлетка, які бег адказаць на тэлефонны званок.
  
  Раптам Ліз звярнула ўвагу на верхні святло ў цяпліцы, адзін з якіх Оўэн уключыў, калі шукаў джутовые мяшкі. Цяпер яна заліла іх. Ліз паважала сутачны цыкл раслін — дакладна гэтак жа, як яна сама ніколі не прачыналася па будзільніку, калі магла гэтага пазбегнуць. Яна верыла, што рытм нашага цела звязаны з пульсам нашай душы. Расліны нічым не адрозніваюцца, і ў знак павагі да іх кампанія Lis ўстанавіла, у дадатак да пятисотнанометровым лямпам штучнага асвятлення для пахмурных дзён, серыю цьмяных сініх і зялёных лямпачак для начных гадзін. Гэтыя лямпы дазвалялі яе кветкам спаць — бо яна верыла, што расліны сапраўды спяць, — адначасова асвятляючы аранжарэю.
  
  Гэта было тое, што садоўнікі называюць цёплай цяпліцай. Рут Л Обергет расставіла па пакоі архаічныя абагравальнікі, але яны ніколі не працавалі належным чынам. Здавалася, што жанчына была збянтэжаная тэхналогіямі і задаволілася тым, што дазваляла прыродзе і лёсе вырашаць, заквітнеюць яе ружы або загінуць. Для яе дачкі гэтага было недастаткова. У рэшце рэшт, разважала Ліз, гэта быў кампутарны стагоддзе, і яна абсталявала дом мікрапрацэсарнай сістэмай клімат-кантролю, якая падтрымлівала тэмпературу вышэй шасцідзесяці двух градусаў нават у самыя халодныя ночы і кіравала аўтаматычнымі вентыляцыйнымі адтулінамі ўздоўж брыля даху і рулоннымі шторамі на шкле, якія выходзяць на паўднёвы бок (сонечнае святло быў гэтак жа патэнцыйна небяспечны, як мароз).
  
  З аднаго боку пакоя памерам трыццаць пяць на дваццаць футаў размяшчаліся тронкі, тыя, што ўкараніліся ў пяску, і саджанцы; з другога - платформы для вырошчвання дарослых кустоў і лаўкі для размнажэння. Кабелі для падагрэву глебы змеились пад лесосекой, а шлангі, трубаправоды для кропельнага арашэння і капілярныя пясчаныя ўступы забяспечвалі падачу вады. Злучаная зона для вырошчвання раслін і рашэцісты дом былі пакрытыя бетонам; сам падлогу цяпліцы быў пакрыты жвірам, па якому змеилась дарожка з шыферу, таксама абраная Lis (для замены першапачатковага бетону). Грифельная дошка была цёмна-зялёна-блакітны і была сарваная Ліз як напамін аб будучай ружы - гібрыдзе L'home Auberget. Гэта было яе славалюбівай марай — стварыць люмінесцэнтныя ружу бірузовага колеру, абазначэнне All American Rose Selections ад яе імя.
  
  Скрыжаванне гэтай кветкі мела асаблівую прывабнасць, таму што ёй сказалі, што гэта немагчыма; калегі-розарианцы запэўнілі яе, што няўлоўны колер немагчыма вывесці. Больш таго, яна змагалася з тэндэнцыяй. Бягучая стратэгія сярод вытворцаў заключалася ў вырошчванні для атрымання водару і ўстойлівасці да хвароб. Але колер і форма, якія цяпер карыстаюцца благой славай, былі тым, што ўсхвалявала Ліс Атчесон. Лагічна, што яна ацаніла складанасць скрыжавання. Але іронія ў тым, што аматары руж па сваёй прыродзе глыбока рамантычныя, і іх нялёгка збянтэжыць. Такім чынам, працуючы з некалькімі жоўтымі гатункамі, ружовымі і гібрыдным гарбатай Blue Moon, Ліз правяла тут некалькі гадзін, прививая і распускаючы ныркі, як быццам гэта быў усяго толькі пытанне часу, пакуль яна не знойдзе няўлоўны колер.
  
  З літаратуры Ліз даведалася аб трансцэндэнтнасці ўяўлення, якое, як яна прыйшла да пераканання, было галоўнай узнагародай Бога для нас, у той час як усё астатняе, нават каханне, было больш ці менш ганаровым згадваннем. Але ад кветак яна атрымала лепшы ўрок — сталасць прыгажосці: пялёсткі распускаюцца, растуць, ападае і згортваюцца ў сухія рознакаляровыя шматкі.
  
  Ружы былі для яе не проста жывымі істотамі; яны былі практычна людзьмі. "Падумайце пра гэта", - казала яна сваім студэнтам, запрошаным у аранжарэю на неафіцыйныя суботнія лекцыі па садоўніцтву. “Гісторыя руж? Яны мігравалі на захад, у Еўропу і Амерыку, у асноўным з Усходу. Іх культура? Яны растуць ва ўсе больш складаных сацыяльных групах. А як наконт рэлігіі? У Руж былі такія ж дрэнныя часы па гэтым пытанні, як і ў нас. Раннія хрысціяне спальвалі іх з-за язычніцкіх — выбачайце за выраз — каранёў. І што адбылося потым? Папа звярнуў іх у сваю веру. Цяпер спытаеце каталіка, што ружы сімвалізуюць — Марыю, вядома. Дарэчы, гэта Маці, а не прастытутка.
  
  Каханне Ліз да кветкам зарадзілася, калі ёй было каля дзевяці. Худзенькая і высокая дзяўчынка выводзіла Порцыю на велізарны задні двор, дзе гаспадарыла памочніца іх маці. Запрошаная гаспадыня адпраўляла дзяўчынак на заданні па пошуку палявых кветак пэўных кветак, пасля таго, як, вядома, прамаўляла спіс папярэджанняў: возера, змеі, шэршні, пчолы, закінутыя студні, незнаёмцы, мужчыны з цукеркамі, і гэтак далей. (Гэтыя засцярогі былі вынікам працы Эндру Л Обергета; ні адна пухленькая, бесклапотнае галандская дзяўчына не магла б палічыць свет такім пагрозлівым.)
  
  Вымаўленая гаворка, выкліканая параноя, затым Джоланда раздавала заданні. “Leesbonne, a golden flur. Падары мне залаты флёр.
  
  Прэч сыходзілі б дзеці.
  
  “ Лисбон, цяпер чырвоны. Чырвоны флёр... Будзь асцярожны з гэтым, як ты гэта называеш, ульем. Небарака, чырвоны...
  
  Дзяўчынкі ўцякалі ў лес і вярталіся з кветкамі. Затым дачкі прасілі старэйшую дзяўчынку абрэзаць і вымыць букет, і ўсе трое перадавалі творы мастацтва Рут Л Обержет, якая адно пахвальна ківала і дзякавала дзяўчынак. Затым яна перавязвала кветкі ў яркія кампазіцыі для кабінета святара, дзе праводзіла другую палову дня.
  
  Перад такім спалучэннем эстэтыкі і шчодрасці Ліз не магла выстаяць, і яна сядзела за абедзенным сталом, занадта нясмелая, каб гаварыць, але молячыся, каб мама паведаміла бацьку пра колерах — або каб гаваркая Порцыя выбалбатала яму гэтую гісторыю. Нязносны да рэлігіі, Эндру Л Оберже мог мірыцца толькі з дачыненнем сваёй жонкі да Сэнт-Джонса (гэта быў, як хутка жартаваў гандляр спіртным, яе адзіны загана). Тым не менш, ён звычайна адпускаў некалькі двухсэнсоўных хвал. “Ах, вельмі добра. Рады за цябе, Лизбонн. І Порцыю таксама. Ты сцерагчыся шыпоў і ас?"
  
  Твар яго было суровым, але Ліз здалося, што яна пачула задавальненне ў яго голасе. “ Так, бацька.
  
  “ І не бегай па высокай траве. Наша Джоланда была асцярожная з табой? Зламаныя ногі вельмі лёгка могуць выклікаць гангрэну. Затым яны здымаюцца. Вокамгненна! Як наконт прападобнага Далкотта? Ён збіраецца схапіць вас у ахапак і ператварыць у маленькіх епископалистов?"
  
  "Эндру".
  
  “Не, татачка. У яго жоўтыя зубы, і яго кашуля дзіўна пахне".
  
  "Порцыя!"
  
  Калі ў бацькі быў добры настрой, ён мог працытаваць Роберта Бернса або Джона Донна. "О, мая любоў падобная чырвонай, чырвонай ружы..."
  
  Ліз употай верыла, што букеты, якія яна даставіла маці, натхнілі яе пабудаваць аранжарэю і пачаць даглядаць за ружамі круглы год.
  
  Ліз таксама думала аб колерах, калі настрой яе бацькі пагаршаўся і непазбежны лазовы дубец апускаўся на яе аголеныя ягадзіцы. Вобраз аранжавага гібрыд, здавалася, нейкім чынам обезболивал большую частку болю.
  
  Цяпер скрозь пярэстыя вокны яна глядзела на тое самае дрэва — чорную вярбу, — якое пожертвовало сотнямі маладых уцёкаў, каб дзве дачкі маглі вырасці сапраўднымі жанчынамі. Яна магла бачыць толькі смутную форму, як вобраз у сне. Здавалася, гэта была проста больш лёгкая версія цемры, якая запоўніла двор сёння ўвечары.
  
  Ліз прыжмурылася і паглядзела міма дрэва. Менавіта тады яна ўбачыла ў вадзе дзіўную постаць.
  
  Што гэта такое? яна задумалася.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, яна зноў паглядзела на ўчастак берагавой лініі ў сотні ярдаў ад дома. Гэта была канфігурацыя формаў, якую яна ніколі не заўважала. Затым яна зразумела — вада паднялася так высока, што сабралася ля самага верху старой плаціны. Тое, на што яна глядзела, было белай вяслярны лодкай, якая сарвалася з якара і падплыла да бетоннага борціку. Палова камяністага пляжу побач з плацінай была схаваная. За трыццаць гадоў вада ніколі не падымалася так высока.... Плаціна! Гэтая думка ўразіла Ліз, як аплявуха. Яна зусім забылася аб плаціне. Вядома, гэта было самае нізкае месца на тэрыторыі гатэля. Калі возера выходзіць з берагоў, вада запоўніць нізкую водопропускную трубу ззаду яго і затопіць двор.
  
  Раптам з сваёй маладосьці яна ўспомніла шлюзавую вароты на плаціне, прыводныя ў дзеянне вялікім колам. Адкрыўшы гэтыя вароты, вада накіравалася ў ручай, які ўпадаў у раку Марсден прыкладна ў мілі ніжэй па плыні. Яна ўспомніла, як аднойчы, шмат гадоў таму, яе бацька адкрыў брамку пасля раптоўнай вясновай адлігі. Была яна ўсё яшчэ там? І калі так, то працавала яна па-ранейшаму?
  
  Ліз падышла бліжэй да дому і паклікала: "Порцыя!"
  
  Адкрылася акно на другім паверсе.
  
  "Я збіраюся на плаціну".
  
  Маладая жанчына кіўнула і паглядзела на неба. “Я толькі што пачула паведамленне. Яны называюць гэта бурай дзесяцігоддзі".
  
  Ліз ледзь не пажартавала, што абрала выдатную ноч для візіту, але перадумала. Порцыя зачыніла акно і працягнула метадычнае заклейванне. Ліз асцярожна ўвайшла ў водопропускную трубу, вядучую да плаціны, і, нырнуўшы ў цемру, стала прабірацца ўздоўж камяністага рэчышча ручая.
  
  
  
  
  
  Дзве лабараторыі раптам прыйшлі ў шаленства. Следапыты адначасова выхапілі свае пісталеты, Хек вялікім пальцам узвёў курок. Мужчыны працяжна выдыхнулі, калі жывёла — янот, укормлены вясковым смеццем, — пабегла прэч ад іх, канцэнтрычныя кольцы яго хваста зніклі ў падлеску. Абураны жывёліна па-чартоўску нагадала Хеку бацькі Джыл, які быў мэрам маленькага гарадка.
  
  Хек, апусціўшы выступоўца курок свайго старога нямецкага пісталета, паклаў Эміля і пачакаў, пакуль Чарлі Фенел дарэмна лаяў Лабарантаў, а затым асвяжыў іх памяць шортах Хрубека. Чакаючы, Хек азіраўся вакол на здаваліся бясконцымі поля. Яны прайшлі пяць міль ад хаціны, дзе Хрубек скраў пасткі, і сабакі ўсё яшчэ чулі асфальт. Хек ніколі не пераследваў ўцекача, які так упарта прытрымліваўся дарогі. Тое, што здавалася крывавай глупствам, цяпер выглядала даволі разумна: робячы прама супрацьлеглае таму, чаго ўсе чакалі, Хрубек па-чартоўску добра бавіў час. У Хека мільганула смутная думка, якая доўжылася ўсяго секунду або дзве, што нейкім чынам яны здзяйсняюць вельмі сур'ёзную памылку ў дачыненні да гэтага хлопца. Гэта ўражанне было падмацавана дрыготкай, пробежавшей ад яго шыі да хвасца.
  
  Сабакі Чарлі Феннела неўзабаве вярнуліся па следзе, і мужчыны паспяшаліся па пустыннай паласе шашы пад небам, чорным, як дзірка. Каб справіцца з уласным непакоем, Хек нахіліўся і сказаў: "Ведаеш, што будзе на гэтым тыдні?"
  
  Фенел хмыкнуў.
  
  “Дзень святога Хьюберта. І мы збіраемся яго адсвяткаваць".
  
  Фенел адкашляўся і плюнуў па доўгай дузе, затым спытаў: "Хто гэта "мы"?"
  
  “ Эміль і я. Дзень святога Хьюберта. Ён заступнік паляўнічых. Ганчакі Святога Хьюберта — вось каго ён разводзіў ...
  
  "Хто?"
  
  “Святы Хьюберт. Вось што я табе кажу. Ён быў манахам або што-то ў гэтым родзе. Ён разводзіў сабак, якія ў канчатковым выніку сталі ищейками ". Хек кіўнуў Эмілю. “Гэты хлопчык сыходзіць у мінулае далей, чым я. Частка Дня Святога Хьюберта - гэта дабраславеньне сабак. Ты хіба не ірландзец, Чарлі? Як атрымалася, што ты гэтага не ведаеш?"
  
  “ Сям'я з Лондондерри.
  
  “У вас там такія лабараторыі. Мы павінны наняць святара, каб ён блаславіў нашых сабак. Што ты аб гэтым думаеш, Чарлі? Як наконт таго, каб схадзіць у царкву Святой Марыі. Думаеш, святар зрабіў бы гэта для нас? Фенел не адказаў, і Хек працягнуў: "Ты ведаеш, што шныпары вяртаюцца ў Месапатамію?"
  
  “ Дзе гэта, чорт вазьмі, знаходзіцца?
  
  "Ірак".
  
  "Так вось, гэта, - сказаў Фенел, - была маленькая дурная вайна".
  
  "Я думаю, нам варта было працягваць ісці, топ, топ, топ, усю дарогу да Багдаду".
  
  "Я падтрымліваю гэта". Затым Фенел засмяяўся.
  
  Хек, ухмыляючыся, спытаў: "Што тут смешнага?"
  
  “ Ты вар'ят мужчына за вар'ятам мужчынам, Трентон.
  
  "Што б ты ні казаў, я думаю, што знайду святара і дабраслаўлю Эміля пасля таго, як усё гэта скончыцца".
  
  “ Калі ён зловіць гэтага хлопца.
  
  "Не, я думаю, што ўсё роўна гэта зраблю".
  
  Дарога, па якой яны цяпер пераследвалі Хрубека, уяўляла сабой цёмны проселочное шашы, пролегавшее праз чараду маленькіх гарадкоў і некорпоративных раёнаў графства. Калі Хрубек меў на ўвазе Бостан, ён абраў доўгі маршрут. Але, прыйшоў да высновы Хек, гэта таксама быў больш разумны спосаб падарожнічаць. Уздоўж гэтых дарог амаль не было б мясцовай паліцыі, а дома і рух былі б рэдкімі.
  
  Яны рушылі ўслед за сабакамі, якіх усё яшчэ не хапала з-за пастак, усяго ў трох мілях на ўсход, перш чым Хрубек адарваўся і павярнуў на поўнач, на невялікую грунтавую дарогу. У сотні футаў ад іх яны знайшлі брудную прыдарожную забягалаўку, якая выглядала яшчэ змрочней з-за нядбайна прылепленых крыжыкаў на вокнах.
  
  Падумаўшы, што Грубек можа быць унутры, Фенел адаслаў Хлопчыка за кут, і яны з Хеком падкраліся да вокнаў рэстарана з абцякальнымі алюмініевымі сценамі. Яны асцярожна паднялі галовы і выявілі, што глядзяць прама ў вочы кухару, ёй і двум наведвальнікам рэстарана, якія, папярэджаныя брэхам лабрадораў, глядзелі ў вокны.
  
  Хек і Фенел, адчуваючы сябе некалькі па-дурному, пераступілі парог, прыбіраючы пісталеты ў кабуру.
  
  "Цэлы атрад", - сказала афіцыянтка, і з наклоняющейся талеркі, якую яна трымала, ўпалі кроплі вязкай падліўкі.
  
  Але няма, ніхто тут не бачыў Грубека, хоць, мяркуючы па паху Эміля, ён праходзіў у некалькіх футах ад акна. Без тлумачэнняў або развітання людзі і сабакі зніклі гэтак жа хутка, як і з'явіліся. Эміль зноў ўзяў след і павёў іх на паўночна-ўсход па грунтавай дарозе.
  
  Менш чым у двухстах ярдаў ад закусачнай яны знайшлі месца, адкуль Хрубек адправіўся ў поле. "Пачакай," прашаптаў Хек. Яны стаялі побач з невялічкай, зарослай травой сцежкаю — пад'язной дарогай для касілак. Дарога цямнелася, калі праходзіла скрозь густыя зараснікі дрэў.
  
  Фенел і Хек нацягвалі лескі да тых часоў, пакуль яны не сталі карацей, чым ланцужкі з зоамагазіны. Аднак яны выявілі, што жывёлы ім больш не патрэбныя; паглыбіўшыся ў лес не больш чым на пяцьдзесят ярдаў, яны пачулі Хрубека.
  
  Фенел схапіў Хека за руку, і яны рэзка спыніліся. Хлопчык прысеў на кукішкі. Яны пачулі вар'яцкі стогн, які даносіцца з-за дрэў.
  
  Хек быў так ўсхваляваны тым, што знайшоў Грубека, што забыўся, што той грамадзянская асоба. Ён пачаў мець зносіны з Феннелом і Хлопчыкам жэстамі, якія выкарыстоўваюць праваахоўнікі, калі яны бясшумна набліжаюцца да сваёй здабычы. Ён паднёс палец да вуснаў і паказаў у бок крыніцы гуку, затым жэстам паклікаў Феннела і Хлопчыка наперад. Хек нізка нахіліўся да Эмілю і прашаптаў: "Сядзь", затым: "Пригнись". Сабака апусціўся на зямлю, паслухмяны, але раздражнёны тым, што гульня для яго скончылася. Чорт вазьмі, развязаўся - прывязаў яго да галінцы.
  
  "Калі хочаш, я вазьму кіраванне на сябе", - прашаптаў Фенел нядбайна, але з дастатковай цвёрдасцю, каб нагадаць Хеку, хто тут галоўны. Хек, вядома, быў гатовы саступіць ролю камандзіра, якая яму першапачаткова ніколі не належала, але ён ні за што не збіраўся прапускаць вечарыну; ён не хацеў ніякіх спрэчак пра грашовую ўзнагароду. Ён кіўнуў у бок Феннела і дастаў з кабуры свой "Вальтэр".
  
  Хлопчык, які са сваімі падпаленымі вачамі і вялікім аўтаматычным пісталетам у руках ужо не выглядаў такім хлапчуком, абышоў вакол на поўнач ад дрэў, як паказаў Фенел. Хек і Фенел выйшлі на сярэдзіну дарогі. Яны рухаліся вельмі павольна; яны не маглі карыстацца сваімі ліхтарыкамі, а гай была зацень болиголовом, чые галіны былі густымі і ляжалі адзін на адным, як ірваныя ніжнія спадніцы.
  
  Стогны станавіліся ўсё гучней. У мужчын ад гэтага пахаладзелі сэрцы.
  
  Калі Хек убачыў грузавік — доўгі паўпрычэп, коса прыпаркаваны ў цені, — ён адчуў прыступ млоснасці, падумаўшы, што стагнаў зусім не Хрубек, а кіроўца, на якога напаў вар'ят і выпатрашыў кішкі. Магчыма, ён прыслухоўваўся да сосущей раны ў грудзях. Яны з Феннелом пераглянуліся, моўчкі абмяняўшыся гэтай ідэнтычнай думкай, і працягнулі сваё асцярожнае набліжэнне.
  
  Затым Хек ўбачыў яго, невыразную постаць непадалёк.
  
  Майкл Грубек, такі тоўсты ў сярэдзіне, што здаваўся дэфармаваным.
  
  Стогне, як звар'яцелы ад месяца сабака.
  
  Ён ляжаў на зямлі, спрабуючы падняцца. Магчыма, ён упаў і пабіўся, ці яго збіў велізарны грузавік.
  
  Можа быць, ён пачуў шум Лабараторыі і прыкінуўся параненым, чакаючы, калі яго пераследнікі наблізяцца.
  
  Насупраць Хека і Феннела, на іншым баку паляны, прысеўшы на кукішкі, з'явіўся Хлопчык. Фенел падняў тры пальцы. Малады салдат у адказ паўтарыў яе жэст. Затым Фенел зняў пісталет з засцерагальніка і падняў руку над галавой. Адзін палец. Два пальца... Тры... Мужчыны выскачылі на паляну, тры цёмных пісталета былі накіраваныя наперад, тры доўгіх ліхтарыка асвятлялі асляпляльным галагенавыя святлом масіўнае цела іх ахвяры.
  
  
  10
  
  
  
  "Стаяць!"
  
  “ Добра, не смей рухацца! - крыкнуў я.
  
  "Дзеля ўсяго святога, - падумаў Трентон Хек, адчуваючы, як ад шоку ў яго падкошваюцца ногі, - што тут адбываецца?"
  
  Вар'ят, які ляжаў на зямлі перад трыма блюмменами закона, вішчаў, як сойка. Раптам ён раскалоўся напалам, палова яго ўзляцела ў паветра, белая, як смерць.
  
  Што тут адбываецца? Хек накіраваў прамень ліхтарыка на тую частку вар'ята, якая заставалася на зямлі, — тую частку, якая цяпер хапалася за што-небудзь, каб прыкрыць сваю пышную грудзі.
  
  "Чорт, сукін сын!" - крыкнула верхняя палова цела мужчыны рэзкім тэнарам. "Якога чорта ты робіш?"
  
  Першым засмяяўся Хлопчык, потым да яго далучыўся Фенел, і, калі б Хек не быў так засмучаны стратай свайго грашовага ўзнагароджання, ён бы таксама засмяяўся. Выгляд худога мужчыны, адчайна шукае свае шорты, доўгі прэзерватыў, матляецца ўзад-наперад на яго хутка змяншаецца члене... Што ж, гэта было самае пацешнае, што Хек бачыў за цэлы месяц нядзель.
  
  "Не рабі мне балюча", - галасіла жанчына.
  
  "Сукін сын," зноў зароў худы мужчына. Да Хеку вярнулася пачуццё гумару, і ён засвістаў мелодыю "Дуэльные банджа" з "Збавення".
  
  Голасам ураджэнца гор Кентукі Чарлі Фенел сказаў: “Не, я хачу яго. Ён цудоўны".
  
  "Таааак", - паклікаў Хек. "Сюды, хрюша, хрюша, хрюша!"
  
  Жанчына зноў завыла.
  
  "О, чорт..." Малады чалавек важдаўся са сваімі штанамі.
  
  “ А цяпер супакойся. "Фенел пасвяціў на свой значок. “ Мы паліцэйскія штата.
  
  “Гэта было не смешна, мне ўсё роўна, хто вы ўсе такія. Яна хацела гэта зрабіць. Яна падабрала мяне ў закусачнай далей па дарозе. Гэта была яе ідэя.
  
  Жанчына супакоілася прапарцыйна колькасці адзення, якую яна нацягнула на сябе. “Мая ідэя? Я буду ўдзячны вам, калі вы не будзеце выстаўляць мяне дешевкой".
  
  "Я не хацеў—"
  
  “Гэта ваша асабістая справа, - сказаў Фенел, - але гэта наша справа, што апошнія дзесяць міль у вашай машыне ехаў аўтаспыншчык. Уцякач.
  
  Хек таксама зразумеў, што менавіта гэта і адбылося, і раззлаваўся на сябе за тое, што не падумаў пра гэта раней. Хрубек ўчапіўся ў агароджу задняга бампера або грузавую платформу грузавіка. Вось чаму пах быў такім слабым і чаму ён ніколі не выходзіў з дарогі.
  
  “Госпадзе, той хлопец на стаянцы грузавікоў у Уотэртаўне? Той здаравяка? О, мой вечна любіць Гасподзь!"
  
  "Ты той кіроўца грузавіка?" Спытаў Хек. "Ён пытаўся ў цябе пра паездку ў Бостан?"
  
  “ Гаўнюк, можа быць, ён усё яшчэ на вышцы!
  
  Але Хлопчык ужо абышоў грузавік і праверыў дах і хадавую частку. “ Яго тут няма. І задняя частка зачыненая на вісячы замак. Павінна быць, ён уцёк у поле, калі грузавік спыніўся.
  
  "О, Госпадзе," поўна глыбокай пашаны прашаптаў кіроўца, " ён забойца, ці не так? О, Госпадзе, Госпадзе...
  
  Жанчына зноў заплакала. “Гэта ў апошні раз, клянуся. Больш ніколі".
  
  Фенел спытаў, як доўга кіроўца знаходзіўся там.
  
  “ Думаю, хвілін пятнаццаць.
  
  "Ты любіш трусоў, чуеш што-небудзь?"
  
  "Нічога, ніводнай дробязі", - сказаў кіроўца, імкнучыся дагадзіць.
  
  "Я таксама нічога не чула", - адказала жанчына, шморгаючы носам. "і мне не падабаецца ваша, ці ведаеце, стаўленне".
  
  "Ага", - адказаў Фенел, затым сказаў маладому чалавеку, які застегивал кашулю. "Цяпер я прапаную вам вярнуцца ў сваю павозку і адвезці гэтую лэдзі дадому; і адпраўляйцеся сваёй дарогай".
  
  “ Адвезці яе дадому? Забудзь пра гэта.
  
  "Ты прыдурак", - огрызнулась яна. "Табе, чорт вазьмі, лепш".
  
  "Я думаю, ты павінен гэта зрабіць, сынок", - сказаў Хек.
  
  “ Добра. Калі яна жыве не занадта далёка адсюль. У мяне груз аўтазапчастак, мне трэба дабрацца да Бангора да...
  
  "Ты прыдурак".
  
  Фенел праверыў кусты вакол грузавіка. "Ніякіх прыкмет яго прысутнасці," крыкнуў ён.
  
  "Ну, мяркуючы па гуках, якія выдавалі гэтыя двое," сказаў Хек, пасмейваючыся, " я б таксама ўцёк. Што ж, давайце працягнем. Ён не можа быць далей, чым у паўмілі адсюль. Мы павінны...
  
  Хлопчык сказаў: "Э-э, Трентон, я думаю, ёсць праблема".
  
  Хек падняў вочы і ўбачыў, што малады салдат паказвае на невялікі знак, які яны мінулі, але не заўважылі, набліжаючыся бясшумна. Ён быў павернуты спіной да Хеку і Феннелу. Яны падышлі да яго, разгарнулі і прачыталі.
  
  
  
  Сардэчна запрашаем у Масачусэтс
  
  
  
  Хек паглядзеў на размашыстыя зялёныя літары і задаўся пытаннем, навошта каму-то спатрэбілася выкідваць прыгожа намаляваны знак тут, на гэтай цьмянай прасёлкавай дарозе, прытулак вар'ятаў, юрлівых кіроўцаў грузавікоў і аслабелых афіцыянтак. Ён уздыхнуў і паглядзеў на Феннела.
  
  “ Прабач, Трентон.
  
  "Ды ладна табе, Чарлі".
  
  "У нас тут няма юрысдыкцыі".
  
  “ Так бо ён усяго ў паўмілі адсюль! Ён можа быць у двухстах ярдаў ад нас прама цяпер. Чорт вазьмі, ён можа назіраць за намі з аднаго з вунь тых дрэў.
  
  “ Закон ёсць закон, Трентон. Нам трэба задзейнічаць спецназ.
  
  "Я кажу, давай проста пойдзем і забярэм яго".
  
  "Мы не можам перасекчы мяжу штата".
  
  "Пагоня па гарачых слядах", - сказаў Хек.
  
  “Не спрацуе. Ён не злачынца. Адлер сказаў, што Грубек не забіваў таго хлопца, які быў у мяшку для трупаў. Гэта было самагубства ".
  
  "Ды ладна табе, Чарлі".
  
  “Калі ён не такі вар'ят — а падобна, што так яно і ёсць — і мы схватим яго ў Масачусецы, ён можа падаць на нас у суд за напад або выкраданне. І ён, чорт вазьмі, цалкам можа выйграць ".
  
  "Няма, калі мы правільна разбярэмся ў нашых гісторыях".
  
  "Хлусня, ты хочаш сказаць".
  
  Хек на імгненне змоўк. “ Усё, што мы робім, гэта знаходзім яго і вяртаем назад. На гэтым усе.
  
  “ Трентон, ты калі-небудзь фальсіфікаваў справаздачы па справе?
  
  "Няма".
  
  “ Вы калі-небудзь давалі ілжывыя паказанні ў судзе?
  
  “ Ты ж ведаеш, што я ніколі гэтага не рабіў.
  
  “Ну, цяпер ты не носіш значок, і я ведаю, што ты па-іншаму ставішся да тых з нас, у каго ён ёсць. Але факт у тым, што мы проста не можам перасякаць межы штата ".
  
  Цяпер скрозь відавочны гнеў Хека прабівалася раптоўнае разуменне таго, што Чарлі Фенел і малады салдат былі зацікаўлены ў пошуках так: выконваць сваю працу. О, яны б выклаліся на 110 працэнтаў у пагоні за Майклам Хрубеком, надарвалі б свае яйкі, патрацілі разнастайныя жудасныя авертайме і нават рызыкавалі сваім жыццём. Але толькі з адной мэтай: выконваць сваю працу.
  
  Пакідаць межы юрысдыкцыі не ўваходзіла ў іх абавязкі.
  
  "Мне вельмі шкада, Трентон".
  
  "Няўжо ніхто з нас раней не паведаміў патрульную службу", - сказаў Хек. “Ім спатрэбіцца паўгадзіны, каб падагнаць сюды першыя машыны. Можа быць, больш. Калі ён сядзе ў іншую машыну, то да таго часу будзе ўжо далёка, вельмі далёка адсюль.
  
  "Значыць, так і будзе", - сказаў Фенел. “Так яно і ёсць".... Я ведаю, што для цябе значаць грошы".
  
  Хек некалькі імгненняў стаяў, упёршы рукі ў вузкія сцягна, і глядзеў на шыльду. Затым павольна кіўнуў. “Давай абыдземся без слоў. Ты павінен рабіць тое, што лічыш правільным, Чарлі.
  
  "Я вельмі шкадую аб гэтым, Трентон".
  
  “Добра. Без крыўд". Ён вярнуўся да Эмілю. "Калі вы двое прабачце нас".
  
  "Не, Трентон," сказаў Фенел цвёрдым манатонным голасам.
  
  Хек праігнараваў Феннела і працягнуў ісці туды, дзе Эміль быў свабодна прывязаны да плетке з форзиции.
  
  "Трентон..."
  
  "Што?" Голас Хека сарваўся, калі ён павярнуўся.
  
  “ Я таксама не магу адпусціць цябе адну.
  
  “ Не гані мяне, Чарлі. Проста не рабі гэтага.
  
  “ Адзін? Вы грамадзянская асоба. Вы не змаглі б аспрэчыць пераслед па гарачых слядах, нават калі б ён быў злачынцам. Калі ты переступишь рысу, гэта дакладна выкраданне. Ты можаш трапіць у сур'ёзную пераробку ".
  
  “А што, калі ён заб'е каго-небудзь яшчэ? Ты шчаслівы проста адпусціць яго".
  
  “Ёсць правілы таго, як гэта працуе, і я збіраюся прытрымлівацца іх. І я збіраюся прасачыць, каб ты таксама гэта рабіў ".
  
  "Ты хочаш сказаць, што мяне спыніш?" Хек выплюнуў. “Скарыстайся гэтым пісталетам? Скарыстайся сваім наварочаным дэ "Глоком"?
  
  Феннела гэта відавочна закранула, але ён не атрымаў выбачэнняў ад Хека, чые кулакі былі прыціснутыя да бакоў, нібы ён рыхтаваўся да бойкі на школьным двары.
  
  "Не валяй дурня, Трентон," лагодна сказаў Фенел. “ Падумай пра гэта. Пачнем з таго, што доктар Адлер - прыдурак. Ты думаеш, ён заплаціць табе пені ў якасці ўзнагароджання, калі ты выцягнеш яго хлопца з штата? Ты ведаеш, што ён падмане цябе, калі зможа. А што, калі які-небудзь зануда-абаронца грамадзянскіх свабод учэпіцца ў цябе за выкраданне якога-небудзь беднага разумова адсталага. Бац, твая задніца вывешаная сушыцца."
  
  Чорт ведае, было б не так балюча, калі б яны не былі так блізкія — калі б ён атрымаў апавяшчэнне, што Грубек знаходзіцца, скажам, у Фларыдзе або Таронта. Але яны былі так па-чартоўску блізкія... Трентон Хек зірнуў на Феннела, затым перавёў погляд на пустыя палі, якія здаваліся белымі, нібы прыцярушанымі сьнегам ці вапнай. Ён убачыў у цьмяным, неразличимом аддаленні абрысы спіны чалавека, нізка пригнувшегося на бягу. Але калі Хек прыжмурыўся, спіна ператварылася ў куст, і ён зразумеў, што бачыць толькі тое, што стварыла яго ўяўленне.
  
  Не кажучы ні слова двум мужчынам, Хек адвязаў сваю сабаку і зняў шлейку, замяніўшы яе звініць ашыйнікам з пасведчаннем асобы. Ён сказаў: "Пойдзем", - і вярнуўся да патрульнай машыне, каб дачакацца астатніх, Эміль трухаў побач.
  
  
  
  
  
  Яны не заўважалі яго цэлую хвіліну, таму ён выдаткаваў гэта час на тое, каб агледзець ўбогі офіс — танны пісьмовы стол, вібруе лямпу дзённага святла, дыван шакавальнага зялёнага колеру, кнігі з парванымі вокладкамі або наогул без вокладак, стосы папак з перапрацаванай паперы, абшарпаныя сцены.
  
  Оўэн Атчесон сам быў домаўладальнікам і ўмеў абыходзіцца з інструментамі. Ён прызнаў, што ашалёўка была набытая ў танным краме і монтировалась больш таннай працоўнай сілай. Дыван быў у плямах, а на вокнах былі відаць тоўстыя разводы, хоць Оўэн таксама заўважыў, што шкло ў рамах з навуковымі дыпломамі блішчалі, як брыльянты.
  
  "Прашу прабачэння".
  
  Мужчыны павярнуліся. Той, што ў форме, — павінна быць, Хавершем, капітан, добры чалавек — разгарнуўся на абцасах сваіх кароткіх ботаў. Іншы — чый гэта быў кабінет, светлавалосы мужчына гадоў пяцідзесяці, - здавалася, праспаў ўсяго два гадзіны, у якіх так мае патрэбу. Тым не менш, у яго былі праніклівыя вочы, якія ўважліва вывучалі яго наведвальніка.
  
  Оўэн прадставіўся і спытаў: "Вы доктар Адлер?"
  
  "Так", - сказаў дырэктар бальніцы, ні ветліва, ні назойліва. "Што я магу для вас зрабіць?"
  
  Салдат, па вачах якога было відаць, што ён памятае гэта імя, акінуў позіркам вопратку Оўэна.
  
  “ Я жыву ў Риджтоне. Гэта на захад адсюль, прыкладна ...
  
  “ Так. Риджтон. Я ведаю, дзе гэта.
  
  "Я тут па нагоды Майкла Хрубека".
  
  У вачах Адлера мільганула трывога. “ Як вы даведаліся, што ён пайшоў?
  
  “ Пайшоў? - Крыва ўсміхаючыся, спытаў Оўэн.
  
  "Хто ты на самай справе такі?"
  
  Паліцэйскі загаварыў. “ Гэта ваша жонка?..
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Адлер кіўнуў. “Жанчына на судзе? Той шэрыф тэлефанаваў па нагоды яе некаторы час таму. Якое-то ліст, адпраўленае Грубеком". Доктар прыжмурыўся, прыкідваючы, здавалася, якое месца Оўэн мог бы заняць у гэтым вячэрнім задыяку.
  
  “ Вы яго яшчэ не злавілі? - спытаў я.
  
  “ Не зусім. Табе сапраўды не аб чым турбавацца.
  
  “Няма? Гэта было даволі жахлівае ліст, якое ваш пацыент адправіў маёй жонцы".
  
  “ Ну, як, я думаю, мы патлумачылі, — яго погляд спыніўся на Хавершеме, — вашаму шэрыфу, Грубек - паранаідальны шызафрэнік. Тое, што яны пішуць, звычайна бессэнсоўна. Табе не аб чым турбавацца...
  
  - Звычайна бессэнсоўна? Значыць, не заўсёды. Зразумела. Вам не здаецца, што ў гэтым нешта ёсць, калі ён пагражаў маёй жонцы на судзе, потым напісаў ліст, некалькі месяцаў таму, і вось ён бярэ і збягае?"
  
  “ На самой справе гэта не ваш клопат, містэр Этчесон, - сказаў Адлер. І мы сапраўды вельмі занятыя...
  
  “ Я клапачуся аб бяспецы сваёй жонкі. Оўэн зірнуў на левую руку доктара. “ Гэта праца мужчыны - клапаціцца аб сваёй жонцы. Хіба ты не клапоцішся аб сваёй? Ён з некаторым задавальненнем заўважыў, што Адлер за гэты кароткі час неўзлюбіў яго. “ Скажы мне, чаму ў пошукавай групе за ўсё чацвёра мужчын?
  
  Пярэднія зубы дырэктара бальніцы на імгненне даткнуліся пры некалькіх кароткіх щелчках. “Людзі, якія маюць яго, - вопытныя шныпары. Больш эфектыўныя, чым тузін салдат, проста бадзяюцца ў цемры".
  
  "Ён у Уотэртаўне?"
  
  “ Так і было. Здаецца, ён накіроўваецца на поўнач. Я б сказаў, што ён ідзе на поўнач.
  
  Звонку пачуўся стук малатка. Оўэн успомніў, што, увайшоўшы на тэрыторыю бальніцы, ён убачыў рабочых, якія неслі лісты фанеры да вялікіх вокнаў з люстраным шклом у памяшканні, падобным на кафэтэрый.
  
  "Яны сапраўды заўважылі яго?" Адрывіста спытаў Оўэн і ўбачыў, як непрыязнасць доктара перарасла ў актыўную нянавісць. Але Оўэн быў юрыстам; ён прывык да гэтага.
  
  "Я так не думаю", - сказаў Адлер. "Але яны вельмі блізкія".
  
  Оўэн лічыў выправу самым важным атрыбутам мужчыны. У яго маглі быць валасы або іх не было зусім, ён мог быць паголены або няголены, высокі або нізкарослы, але калі ён трымаўся прама, яго паважалі. Цяпер, выцягнуўшыся па стойцы "смірна", ён утаропіўся на гэтага ўрача, які, магчыма, верыў, што Грубек бясшкодны, але, з іншага боку, быў тут позна ўвечары ў нядзелю, выглядаючы як сама смерць, побач з афіцэрам паліцыі штата.
  
  “ Ён збег у Стинсоне? - спытаў ён"
  
  Доктар Адлер зірнуў на далёкі столь. Ён нецярпліва кіўнуў Хавершему, які падышоў да стала і ручкай Bic з каўпачком закрануў месцы на карце. “Вось чаму вашай жонцы не аб чым турбавацца. Мы выслеживаем яго тут". Ён закрануў месцы недалёка ад перасячэння маршрутаў 236 і 118. "Ён збег ..." Доктар упіўся вачыма ў Хавершема пры падабраным слове. Капітан памаўчаў, затым працягнуў. “ Ён зайшоў сюды, адразу за лінію Стинсона.
  
  “ І як ён трапіў да Стинсону?
  
  Адлер выцягнуў прапанову з інвентара і хутка адказаў: “Адбылася блытаніна. Ён заняў месца іншага пацыента ў транспартным фургоне".
  
  Хавершему спатрэбілася імгненне, каб адарваць погляд ад ціхамірнага асобы дырэктара бальніцы, і ён працягнуў: “Затым ён выслізнуў ад двух санітараў тут. У Уотэртаўне, тут, ён папрасіў кіроўцы падвезці яго да Бостана. О, і ён выпусціў карту Бостана, калі бег. Цяпер ён на шашы 118."
  
  “ Бостан? Якая ў яго зачэпка?
  
  “ Усяго паўгадзіны. І нашы людзі хутка набліжаюцца. Мы павінны схапіць яго на працягу дваццаці хвілін.
  
  "А цяпер, калі вы прабачце нас," сказаў Адлер, " нам трэба сёе-тое зрабіць.
  
  Оўэн меў задавальненне яшчэ раз пільна паглядзець на устрывожанага чалавека і сказаў паліцэйскаму штата: "Я спадзяюся, вы зробіце ласку маёй жонцы і мне, і будзеце інфармаваць шэрыфа Риджтона аб тым, што тут адбываецца".
  
  "Я зраблю гэта, вядома".
  
  Кіўнуўшы паліцэйскаму і праігнараваўшы Адлера, Оўэн выйшаў з кабінета. Ён ішоў па сырым, змрочным калідоры, калі капітан выйшаў у хол і дагнаў яго.
  
  “ Прашу прабачэння, сэр? Пытанне?
  
  Салдат быў буйным мужчынам, хоць Оўэн быў яшчэ буйней, і Хавершем адступіў на крок назад, каб не глядзець Оуэну у вочы пад такім стромкім вуглом. "Ты быў ў якім-небудзь кемпінзе, калі пачуў пра гэта?"
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “ Прычына, па якой я пытаюся, у тым, што ты апрануты так, нібы пабываў у паходзе. Ці на паляванні.
  
  "Я проста накінула сёе-якую вопратку і паехала сюды".
  
  “ Усю дарогу ад Риджтона?
  
  “Гэта прама па шашы. Прызнаюся. Я не падпарадкаваўся ўказанні".
  
  "Вы маглі б патэлефанаваць". Не атрымаўшы адказу, капітан працягнуў: "Вы, выпадкова, не ўзброеныя?"
  
  Оўэн спытаў, ці не хоча Хавершем паказаць сваё дазвол на нашэнне пісталета.
  
  “У гэтым няма неабходнасці, няма. Чым вы займаецеся?"
  
  "Я адвакат".
  
  “ Юрыст, значыць? Гэта, здаецца, спадабалася Хавершему. “ Якога роду?
  
  “ У асноўным карпаратыўныя.
  
  “ Вунь той доктар, ён невысокага меркавання пра гэта Грубеке. І я падазраю, што вы і ваша жонка таго ж меркавання. Гэты хлопец, можа быць, і шалёны злачынец, але ў вачах закона ён не сабака. Ён чалавек, і калі б хто-то застрэліў яго, ён быў бы вінаваты ў забойстве дакладна так жа, як у забойстве міністра. Але мне не трэба вам гэтага казаць, я юрыст і ўсё такое."
  
  “ Дазвольце мне спытаць вас сёе пра што, капітан. Вы калі-небудзь бачылі Майкла Грубека паблізу? Вы калі-небудзь сутыкаліся з ім тварам да твару?
  
  “Я спачуваю вам, сэр. Але кажу вам, калі мы дзе-небудзь знойдзем яго мёртвым, я асабіста прыеду, каб пагаварыць з вамі. Нават калі ты адкараскаешся непредумышленным забойствам, гэта будзе канцом тваёй юрыдычнай практыкі.
  
  Оўэн зноў паглядзеў у спакойныя вочы капітана, які, нарэшце, сказаў: "Гэта ўсяго толькі некаторыя рэчы, якія варта абдумаць".
  
  “ Прынята да ведама, капітан. А цяпер спакойнай ночы.
  
  
  
  
  
  Краем вока Майкл Грубек, прабіраючыся скрозь высокую траву, заўважыў фары на службовай дарозе, якая ішла паралельна яго шляху ўздоўж шашы. Машына не адставала ад яго, і ён падумаў, што яна варта за ім. Машына раптам спынілася, зрабіла рэзкі паварот і накіравалася ў яго бок. "Змоўшчыкі!" пракрычаў ён. Ахоплены панікай, якая агарнула яго падобна хмары шэршняў, ён спатыкнуўся і ўпаў наперад, на абочыну. У яго далоні ўпіліся попел, галька і аскепкі шкла, і выступіла кроў. Ён коратка крыкнуў, падняўся і прабег сорак футаў углыб лесу, проломившись скрозь лінію нізкага кустоўя, а затым паваліўся на зямлю. Некалькі імгненняў праз міма павольна праехаў зялёны куб аўтамабіля і спыніўся.
  
  Ляпнулі дзверцы, і з машыны выйшаў мужчына. Змоўшчык павольна абышоў лес па крузе. Хрубек скруціўся абаранкам на баку. Ён заплюшчыў вочы і памаліўся, каб яму ўдалося заснуць і стаць нябачным.
  
  "Майкл!" - няўпэўнена паклікаў мужчына, нібы не вырашаючы, крычаць або шаптаць. "Ты тут?"
  
  Нешта знаёмае было ў гэтым голасе.
  
  "Майкл, гэта я".
  
  Доктар Рычард! ашаломлены пацыент зразумеў. Доктар Рычард Колер з Марсден!
  
  Ці так і было? Асцярожней. Адбываецца што-то дзіўнае.
  
  “Майкл, я хачу пагаварыць з табой. Ты мяне чуеш?"
  
  Грубек адкрыў вочы і выглянуў з-за двух папараці. Гэта выглядала як доктар Рычард. Як гэтыя ўблюдкі зрабілі гэта? Грубек нервова забіўся пад куст. Яго вочы падазрона бегалі ўверх-уніз, пакуль ён аглядаў мужчыну, вывучаючы худощавую постаць доктара, цёмна-сіні касцюм, чорныя макасіны за грош і шкарпэткі "Аргайл". Яго заплечнік колеру застарэлай крыві. Вядома, гэта выглядала сапраўды гэтак жа, як доктар Рычард. Ідэнтычна! Грубек аддаў належнае заговорщику за тое, што той так спрытна замаскировался.
  
  Разумны вырадак, не памыліся.
  
  “ Мне сказалі, што ты збег. Майкл, гэта ты? Мне падалося, я бачыў цябе.
  
  Крокі набліжаліся, сминая лісце пад вытанчанымі ступнямі. Грубек падцягнуў да сябе свой заплечнік. Ён быў цяжкім і позвякивал металам і ланцугамі. Ён замёр ад шуму, затым ціха пакапаўся ўнутры. На дне ён знайшоў пісталет.
  
  “Майкл, я ведаю, ты напалоханы. Я хачу дапамагчы табе".
  
  Ён накіраваў пісталет на надыходзячую цёмную постаць. Ён стрэліў бы самозванцу ў галаву. Не, гэта было б занадта міласэрна. "Я буду цэліцца ў жывот, - падумаў ён, - і дазволю яму памерці, як салдат на поле бою, павольна, з раненнем у жывот ад кулі Мінье калібра 54".
  
  ... таму што я люблю прыгожага блакітнага хлопчыка, які аддаў сваё жыццё за мяне ....
  
  Крокі набліжаліся. Прамень малюсенькага ліхтарыка прайшоўся па зямлі, асвятліў траву ў двух футаў ад яго ногі, затым рушыў далей. Хрубек паднёс пісталет бліжэй да твару. Ён адчуў пах алею і металу. Калі ён азірнуўся на паляну, яму ў галаву прыйшла жудасная думка: што, калі гэта не самазванец. Можа быць, гэта сапраўды быў доктар Рычард. Можа быць, ён таксама быў заговорщиком! Можа быць, ён увесь гэты час быў здраднікам. З першага гребаного дня, калі яны сустрэліся. Чатыры месяцы здрады!
  
  “Я паўсюль шукаў цябе. Я хачу даць табе лекі. Табе стане лепш".
  
  Як ты адчуваеш сябе лепш, калі ты мёртвы? Хрубек моўчкі адказаў. Як яд дапамагае табе адчуваць сябе лепш? Калі б я быў гульцом, я б сказаў, што ты зрабіў дрэнную стаўку, вырадак.
  
  Змоўшчык быў у дзесяці футах ад яго. Правая рука Грубека пачала дрыжаць, калі ён сціснуў пісталет, накіраваны прама ў жывот доктара Рычарда здрадніка (або Джона Змоўшчыка -самазванца).
  
  “Я твой апошні шанец. Ёсць людзі, якія хочуць прычыніць табе боль ..."
  
  Што ж, я ведаў гэта з самага пачатку. Ты расказваеш мне што-небудзь новае? Як бы табе спадабалася трапіць у навіны? Сі-Эн-Эн можа зрабіць рэпартаж пра тваіх развороченных кішках. Ён адвёў курок назад. Пстрычка быў вельмі мяккім, але невытлумачальным чынам выклікаў у Грубека прыліў страху. Ён пачаў дрыжаць. Пісталет выслізнуў у яго з рук, і ён доўгі час заставаўся паралізаваным. Нарэшце яго зрок стала чарней чорнага лесу вакол яго, і яго розум застыў, засеў, як распаленае свердзел ў дубе.
  
  Калі ён зноў адкрыў вочы і зразумеў, што адбываецца, прайшло некалькі хвілін. Паветра стаў халадней, панурае, цяжкім ад вільгаці. Змоўшчык знік, яго машына таксама. Грубек знайшоў пісталет і асцярожна апусціў курок, затым прыбраў зброю ў сваю сумку. Калі ён падняўся на ногі, ашаломлены і збіты з панталыку, і зноў пабег трушком праз ноч, Хрубек задаўся пытаннем, ці не было ўсё, што здарылася, проста сном. Але ён прыйшоў да высновы, што нават калі б гэта з'ява не было рэальным, яно, безумоўна, было пасланнем ад Бога: нагадаць яму, што сёння вечарам ён не можа давяраць нікому, нават тым, хто быў — ці прыкідваўся — яго самымі блізкімі сябрамі на зямлі.
  
  
  11
  
  
  
  Яна называла гэта Берлінскай сцяной.
  
  Шестифутовый частакол з шэрага кедра, навакольны вялікую частку чатырох акраў маёнтка Л Обергет. Цяпер Ліз ішла ўздоўж гэтага плота па шляху да дамбе. Агароджа ўчастка абышлося Эндру Л Обержету у васемнаццаць тысяч даляраў (і гэта былі 1968 долараў, не менш). Але, нягледзячы на цану, ён быў непахісны ў дачыненні да барыкады. Ліз жартам назвала яго ў гонар нямецкага бар'ера (згадваннем падзяліліся толькі з Порцыяй і сябрамі, але ніколі з яе бацькам), хоць мужчыну турбавала не Чырвоная небяспека. Яго галоўным страхам былі выкрадання тэрарыстамі.
  
  Ён быў перакананы, што ён, як паспяховы бізнэсмэн з некалькімі еўрапейскімі партнерствами, стаў мішэнню. Праклятыя баскі", - лаяўся ён. “Чорт бы іх пабраў! І яны ведаюць пра мяне ўсё. SDS, "Чорныя пантэры"! Я ў "Хто ёсць хто ў амерыканскім бізнэсе". Я на ўвазе ва ўсяго свету! Дзе я жыву! Імёны маіх дзяцей! Яны маглі прачытаць тваё імя, Лизбонн. Памятаеш, што я казаў табе аб адчыненні дзвярэй? Скажы мне, што б ты зрабіў, калі б убачыў негра, які разгульвае за варотамі. Скажы мне!"
  
  Плот, як лічыў наіўны дзіця, было лёгка пераадолець, і ён быў не столькі стрымліваючым фактарам для дрэнных хлопцаў, колькі нязручнасцю для сям'і, якой даводзілася абыходзіць яго на тры чвэрці мілі, калі яны хацелі прагуляцца па лесе за Сидар-Суомп-роўд. Але, як і будаўнікі яго цёзкі, мэта Л Обержета, здавалася, заключалася толькі часткова ў тым, каб не дапусціць ворага; ён таксама хацеў утаймаваць сваіх уласных грамадзян. “Я не дапушчу, каб дзеці разбрыліся хто куды. Дзеля Бога, яны ж дзяўчынкі!" Ліз часта чула гэта заяву або варыяцыі на яго тэму.
  
  Шпацыруючы сёння ўвечары, Ліз з некаторай іроніяй разважала аб тым, што, хоць яго нямецкі аналаг ператварыўся ў пыл, Cedar folly Эндру Л Обергета па-ранейшаму моцны, як ніколі. Яна таксама заўважыла, што калі вада ўсе-ткі перальецца праз плаціну, плот стане ідэальным водаадводам, якія прадухіляюць любы паводка ад вылівання з тэрыторыі ў лес і накіроўвалых яго прама да дома.
  
  Цяпер яна набліжалася да пляжу — невялікага полумесяцу з цёмнага пяску. Адразу за ім быў відаць плаціна, старая каменна-цэментная пліта вышынёй у дваццаць футаў, пабудаваная на рубяжы стагоддзяў. Менавіта пра гэты шырокі цэментны выступ гулка стукнуўся белая вяслярная лодка, якую яна бачыла з хаты. За плацінай быў вузкі вадаскід, кормлены пералівам; звычайна сухі, сёння вечарам ён лінуў, як быстрыню ў Каларада, знікала вада ў ручаі, цячэ пад дарогай. Плаціна была часткай уласнасці L'home Auberget, хоць знаходзілася пад тэхнічным кантролем Інжынернага корпуса штата, якому быў прадастаўлены сэрвітуту для яе абслугоўвання. Чаму іх не было тут сёння вечарам? яна задумалася.
  
  Ліз прайшла некалькі футаў па кірунку да плаціны, затым спынілася, адчуваючы сябе няёмка, не жадаючы ісці далей, назіраючы, як белая бруя вады накіроўваецца ў ручай.
  
  Яе ваганні не мелі нічога агульнага з бяспекай плаціны або няроўнай пенай. Адзінай думкай, якая была ў яе ў галаве ў гэты момант, быў пікнік.
  
  Шмат-шмат гадоў таму: рэдкае падзея — сямейная прагулка Л Оберже.
  
  Той чэрвеньскі дзень выдаўся сонечным і ценявым, гарачым і халодным. Сям'я выйшла з хаты на гэты пляж і не прайшла і дзесяці ярдаў, як бацька пачаў прыдзірацца да Порцыі. "Супакойся, супакойся!" Дзяўчынцы было пяць гадоў, ужо тады яна была жыццярадаснай і апантанай. Ліз была ў жаху ад таго, што з-за буянства дзяўчынкі бацька адменіць пікнік, і яна рэзка шикнула на сваю малодшую сястру. Порцыя паспрабавала штурхнуць Ліз у адплату, і пад змрочным позіркам свайго мужа маці, нарэшце, падхапіла якая выгінаецца дзяўчынку і панесла яе.
  
  Ліз, якой тады было адзінаццаць, і яе бацька падымалі кошыка для пікніка, спакаваныя ім так умела, што ў яе ледзь не падарваліся мышцы пад іх вагой. Тым не менш, дзяўчынка не скардзілася; яна перажыла восем месяцаў адсутнасці свайго бацькі, пакуль ён быў у Еўропе ў чарговы дзелавой паездцы, і нішто на свеце не перашкодзіла б ёй ісці побач з ім. Яна страціла дар прамовы ад захаплення, калі ён зрабіў камплімент яе сіле.
  
  "Як наконт тут?" Спытаў бацька, затым адказаў сам. "Так, я так думаю".
  
  Ліз здалося, што падчас нядаўніх падарожжаў у яго з'явіўся лёгкі акцэнт. Партугальская, выказала здагадку яна. Яна звярнула ўвагу на яго цёмныя штаны, белую кашулю, зашпіленым на ўсе гузікі, без гальштука, і кароткія чаравікі. Наўрад ці гэта было ў амерыканскай модзе шасцідзесятых гадоў мінулага стагоддзя, але ён не хацеў мець нічога агульнага з Brooks Brothers або Карнаби-стрыт і заставаўся верны вобразу, які аддавалі перавагу яго іберыйскага дзелавыя партнёры. Толькі пасля яго смерці Ліз і яе маці смяяліся над тым, што стыль Эндру лепш за ўсё можна ахарактарызаваць як постиммигрантский.
  
  У той дзень ён назіраў, як яго жонка рыхтуе ежу, і даваў ёй выразныя інструкцыі. Ежа была нарэзаная геаметрычна, прыгатаваная ідэальна, запакаваная ў герметычныя кантэйнеры, як капсулы НАСА, якія так яго зачаравалі. Маці расставіла дарагую посуд з нержавеючай сталі і керамічныя талеркі малочна-калючая адцення.
  
  З'явіўся портвейн "Варре", і кожны з іх выпіў па келіху, бацька спытаў у маці яе меркаванне аб ім. Ён сказаў, што ў яе неадукаваны густ, і па гэтай прычыне яна каштуе больш тузіна французскіх сомелье. Ліз ніколі не чула, каб яе маці сказала хоць адно негатыўнае слова пра вінах з інвентара яе мужа.
  
  У дзень нараджэння Ліз Эндру Л Обергет быў у Партугаліі, дзе выпадкова выпусціў бутэльку Taylor, Fladgate 1879, таму што быў так напалоханы рэзкім званком тэлефона свайго партнёра, на іншым канцы якога апынулася яго цешча з навіной аб тым, што ён цяпер бацька. Гісторыя абвяшчае, што ён пасмяяўся над катастрофай і настаяў — там, па тэлефоне, — каб яны назвалі Ліз ў гонар горада, у якім яна знішчыла портвейн коштам у сямсот даляраў. Дзве рэчы ў гэтым інцыдэнце заўсёды здаваліся Ліс важнымі. Першым было велікадушнасць, з якім ён паставіўся да страты.
  
  І другое: чаму яго не было са сваёй жонкай у такі час?>
  
  У той дзень на пляжы, седзячы ля плаціны, ён узяў сярэбраную лыжачку і, нягледзячы на пратэсты маці, уліў маленькую чайную лыжачку ў горла Ліз.
  
  “Ну вось, Лизбонн, што ты думаеш? Гэта 1953 год. Не знакаміты, няма, але добры. Што ты думаеш?"
  
  “ Эндру, ёй адзінаццаць! Яна занадта маладая.
  
  "Мне падабаецца, бацька," сказала Ліз, выпрабоўваючы агіда да віну. У якасці кампліменту яна дадала, што на смак яно як у Віка.
  
  "Сіроп ад кашлю?" зароў ён. “ Ты з розуму сышоў?
  
  "Яна занадта маладая." Мама адправіла Ліз ад граху далей, і дзяўчынкі сышлі гуляць, пакуль не быў гатовы абед.
  
  Пакуль Порцыя сядзела ў зарасніках травы і збірала кветкі, Ліз заўважыла рух у дзяржаўным парку непадалёк і падышла бліжэй, каб разгледзець. Хлопец гадоў васямнаццаці стаяў з дзяўчынай на некалькі гадоў маладзей. Яна стаяла спіной да дрэва, а ён вцеплялся ў кару па абодва бакі ад яе плячэй. Ён нахіляўся наперад і цалаваў яе, а затым хутка адхіляўся, калі яна морщила нос у прытворна агідзе. Раптам ён пацягнуўся да яе грудзей. Ліз ўстрывожылася, падумаўшы, што на яе села аса ці пчала, і ён спрабуе яе сарваць. Ёй захацелася крыкнуць яму, каб ён пакінуў у спакоі. "Яны джаляць, калі напалоханыя", - ледзь не закрычала яна, здзіўленая тым, што хлопчык-старшакласнік не ведае гэтага відавочнага факту прыроды.
  
  Вядома, ён не паляваў за пчалой, а за гузікам яе кашулі. Ён расшпіліў яе і прасунуў пальцы ўнутр. Дзяўчына зноў сморщила твар і пляснула яго па костяшкам пальцаў. Ён неахвотна прыбраў пальцы, засмяяўся, затым пацалаваў яе зноў. Рука зноў слізгануў ўнутр, і на гэты раз яна не спыніла яго. Іх мовы сустрэліся па-за рота, і яны моцна пацалаваліся.
  
  Жудаснае выпраменьванне цяпла паглынула Ліз. Яна не магла сказаць, з якой часткі цела яно зыходзіла. Магчыма, з каленаў. Зрабіўшы нейкія смутныя высновы аб відовішча двух закаханых, Ліз асцярожна паднесла руку да блузцы, пад якой быў яе купальнік. Яна расшпіліла гузікі, пераймаючы маладому чалавеку, і запусціла пальцы пад касцюм, як быццам ён накіроўваў яе руку. Яна прамацала, спачатку без бачных вынікаў. Затым, пакуль яна завіхалася, жар, здавалася, падняўся ад яе ног і засяродзіўся дзе-то ў жываце.
  
  "Лизбонн!" хрыпла паклікаў яе бацька.
  
  Ахнув, яна падскочыла.
  
  “Лизбонн, што ты робіш? Я казаў табе не сыходзіць далёка!" Ён быў паблізу, хоць, відавочна, не бачыў яе злачынствы — калі гэта было злачынства. Яе сэрца шалёна калацілася, яна заплакала і ўпала на калені. "Шукаю косткі індзейцаў", - крыкнула яна дрыготкім голасам.
  
  "Які жах!" - закрычала яе маці. “Спыні гэта гэтую ж хвіліну! Ідзі памый рукі".
  
  “Вы павінны паважаць рэшткі мёртвых, юная лэдзі! Калі вы памраце і будзеце ляжаць, як вам спадабаецца, калі хто-то надругается над вашай магілай?"
  
  Дзяўчынкі вярнуліся да покрыву для пікніка, умылись і селі за стол, пакуль бацька распавядаў аб пасце, якую астранаўтам давядзецца ёсць ва час працяглых касмічных палётаў. Ён беспаспяхова спрабаваў растлумачыць Порцыі, што такое бязважкасць. Ліз не змагла праглынуць нічога, акрамя некалькіх кавалачкаў. Калі яны скончылі, яна паспяшалася назад да расколіне ў кустах пад падставай пошуку згубленай расчоскі. Пары там больш не было.
  
  Затым наступіла тая частка дня, якой Ліз так баялася. Бацька павёў яе да цёмнай вадзе. Ён зняў кашулю і штаны, пад якімі апынуліся бардовыя плаўкі. У яго было шчыльнае цела — не моцнае, але з раўнамерна размеркаваным тлушчам, набліжаным да цягліцам.
  
  Яна зняла кашулю, затым штаны-кюлоты, агаліўшы просты чырвоны купальнік. Цяпер Ліз была худзенькай жанчынай, тады яна была яшчэ худы, але люта ўцягнула жывот — не з-за сораму за жывот, а ў дарэмнай надзеі, што гэта павялічыць яе грудзі.
  
  Яны ўвайшлі ў халоднае возера. Эндру Л Оберже, чэмпіён каледжа па плаванні, неаднаразова распавядаў сваёй дачкі, што яго турбаваў яе страх перад вадой. Ён ніколі не выпускаў магчымасці зацягнуць яе ў басейн, раку або акіян. “Так, гэта небяспечна. Занадта лёгка патануць. Вось чаму ты павінен навучыцца плаваць, і плаваць, як рыба".
  
  Яна нервова согнула калені, адчуўшы пад сагнутымі пальцамі ног мяккае ложа з бруду. Бацька сурова ставіўся да гэтых ўрокаў. Калі ён заўважыў, што яна супраціўляецца апусканню галовы пад ваду, ён загадаў ёй зрабіць ўдых і пагрузіў яе твар пад хвалі. Паніка, нарэшце, прымусіла яе падняцца на ногі. Калі яна захлынулася і задрыжала, ён засмяяўся і сказаў ёй: “Бачыш, гэта было не так ужо дрэнна. Зноў на дзесяць секунд. Я магу рабіць гэта дзве хвіліны. Цэлых дзве хвіліны без дыхання!"
  
  "Не, я не хачу гэтага рабіць!"
  
  “ Калі ты будзеш размаўляць такім тонам, то правалішся пад ваду на дваццаць секунд.
  
  Яна адпрацоўвала гребки, рассякаючы ваду растапыранымі пальцамі, якія ён прымусіў скласціся ў вёслы. Ён падтрымліваў яе і утрымліваў на плаву, пакуль яна плыла на месцы.
  
  “Супакойся, дзяўчынка! Вада цябе не заб'е. Супакойся супакойся!"
  
  Яна абаперлася на яго далонь, спрабуючы скаардынаваць руху ног і рук. Як толькі яна пачала плаваць у рытме, які нагадвае брас, нахлынула хваля і адарвала яе ад яго рукі. На імгненне яна сапраўды паплыла сама. Затым грэбень прайшоў і зноў апусціў яе. Але калі яна зноў апусцілася, то прасунулася наперад прыкладна на фут і спынілася, прыціснуўшыся пахом да яго пальцах. Якое-то напружаны імгненне ні бацька, ні дачка не рухаліся, і — рухомая жаданнем, якое сёння яна разумела не лепш, чым тады, — Ліз сціснула ногі разам, схапіўшы яго руку ў гэтым месцы.
  
  А потым яна ўсміхнулася.
  
  Лизбонн Л Оберже зірнула на бацьку і злёгку ўсміхнулася — без спакушэння, улады або гонару. І менш за ўсё фізічнага задавальнення. Няма, проста ўсмешка, якая з'явілася спантанна на яе халодных, сініх губах.
  
  І менавіта за гэты правіну, як пазней выказала здагадку Ліз, а не за выпадковы кантакт тэл яна была так бязлітасна пакараная. Наступнае, што яна памятала, было, як яе выцягнулі з вады, яе рука ледзь не выскачыла з сустава, і кінулі на цвёрдую зямлю, дзе яна ляжала на жываце, у той час як рука яе бацькі — тая самая рука, якая імгненне таму баюкала самую загадкавую частка яе цела, — цяпер люта паднялася і апусцілася на іншую.
  
  "Ніколі не смей!" - зароў ён, не жадаючы называць прычыну свайго правіны. “Ніколі не смей! Ніколі не смей!" Грубыя словы супалі з гучным кейс яго далоні па яе вільготным ягадзіцах. Яна амаль не адчувала палення ад магутных удараў — яе скура здранцвела ад холаду, — але ўсё роўна вялікая боль была ў яе душы. Яна, вядома, плакала і плакала мацней за ўсё, калі ўбачыла, што яе маці накіравалася да яе, а затым заколебалась. Жанчына адмовілася глядзець, затым адвярнулася, адводзячы сястру з берага. Порцыя азірнулася адзін раз з выразам халоднага цікаўнасці. Яны накіраваліся да хаты.
  
  Амаль трыццаць гадоў таму. Ліз выдатна памятала тыя некалькі хвілін. На гэтым самым месцы. За выключэннем ўзроўню вады і вышыні дрэў, месца не змянілася. Нават начная цемра чым-то нагадвала пра тое чэрвені. Таму што, хоць пікнік быў у абедзенны перапынак, яна не памятала сонечнага святла; яна памятала, што ўвесь пляж быў ахутаны заслонай, такі ж каламутнай, як вада, у якую акунуў яе бацька.
  
  Сёння вечарам Ліз, нарэшце, удалося адкінуць успаміны ў бок, і яна павольна пайшла наперад па шэрым пяску пляжу да дамбе. Возера ўжо разлілося па нізкай яго часткі — потрескавшемуся куце на бліжэйшай да дома баку. Частка гэтай вадкасці трапіла ў сцёк і ручай за ім, але вялікая яе частка ляжыць у водопропускных трубы, якая вядзе да дому. Яна пераскочыла праз гэты струмень і падышла да кола, устаноўленаму ў сярэдзіне плаціны.
  
  Гэта быў кавалак жалеза двух футаў у дыяметры, яго спіцы былі хупава выгнутыя, як лазы гліцыну, назва ліцейнага цэха было выбіта якім-то гатычным шрыфтам. Кола прыводзіла ў дзеянне вароты памерам два на тры фута, цяпер закрытыя, праз якія сцякала вада, якія лінулі ў вадаскід. Поўнае адкрыццё, па-відаць, панізіла б ўзровень возера на некалькі футаў.
  
  Ліз ўзялася за руль абедзвюма рукамі і паспрабавала яго вывярнуць. У селекцыянераў руж развіваюцца добрыя мускулы — ад двадцатипятифунтовых мяшкоў суглінку і гною, калі не ад саміх раслін, — і яны моцна напружыліся. Але ўвесь механізм быў намёртва пакрыты іржой.
  
  Яна знайшла камень і тупа пастукала па вале, адшчапіўшы фарбу і раскідаўшы некалькі іскраў, падобных на мініяцюрныя метэарыты. Яна зноў беспаспяхова паспрабавала павярнуць кола, затым адступіла і ўдарыла па механізме яшчэ раз, моцна. Але камень пагрузіўся ў вадзяную пену і быў вырваны ў яе з рукі. Ён сагнуў ёй пальцы, калі катапультаваўся глыбока ў вадасцёкавую трубу. Яна ўскрыкнула ад болю.
  
  "Ліз, з табой усё ў парадку?"
  
  Яна павярнулася і ўбачыла Порцыю, асцярожна карабкающуюся па слізкім известняковым камянях. Маладая жанчына падышла да брамы.
  
  “ Старая плаціна. Ўсё яшчэ тут.
  
  "Ага", - сказала Ліз, паціскаючы свае покалывающие пальцы. Яна засмяялася. “Але тады куды падзелася б плаціна? Напампуй мне тут мышцы, добра?"
  
  Яны разам паспрабавалі кола, але яно не зрушылася ні на міліметр. На працягу пяці хвілін сёстры білі малаткамі па зношаным шэсцярнях і вале колы, але механізм зрушыць з месца не змаглі.
  
  "Падобна на тое, прайшлі гады з таго часу, як іх хто-то адкрываў". Порцыя вывучыла вароты і пахітала галавой. Затым яна паглядзела на возера. Яно распасціралася ўдалячынь, велізарная раўніна непразрыстай вады ў іх ног.
  
  "Ты памятаеш гэта месца?" Спытала Ліза.
  
  "Вядома".
  
  “ Менавіта там мы зьбіраліся спусціць лодку на ваду. "Ліз кіўнула на пляж.
  
  “Дакладна. О, гэта яна? Тая самая лодка?" Порцыя кранула планшира лодкі.
  
  “ Гэта? Вядома, няма. Гэта была тая старая парусная лодка з чырвонага дрэва. Бацька прадаў яе шмат гадоў таму.
  
  “Што мы збіраліся рабіць? Збегчы? Куды-небудзь сплысці? Нантакет?"
  
  “ Не, Англія, памятаеш? Тады мы чыталі кнігі ўслых. Пасля адбою. Я чытаў табе які-небудзь аповяд Дзікенса. І мы збіраліся жыць у Мейфэре.
  
  “Не, гэта быў Шэрлак Холмс. Я не пярэчыў супраць іх. Але Дзікенса ты выконваў у адзіночку. Гэта было больш, чым я мог вынесці ".
  
  “Вы маеце рацыю. Бэйкер-стрыт. Місіс Хадсон. Думаю, нам больш за ўсё спадабалася ідэя, каб ахмістрыня прыносіла нам чай пасля абеду ".
  
  “ А потым помоешь посуд. Ты можаш адсюль даплысці да Бостана?
  
  "Я не магу адсюль пераплысці на другі бераг возера".
  
  Порцыя вгляделась ў ваду. “ Я зусім забылася пра пляжы. Здаецца, тут патанула адна з маіх лялек. Барбі. У нашы дні ён, напэўна, варта сотню баксаў. І мы кралі печыва "Орео", а потым прабіраліся сюды і елі яго. Мы прыходзілі сюды пастаянна. Яна беспаспяхова спрабавала выкінуць каменьчык. "Да пікніка".
  
  "Да пікніка", - ціха паўтарыла Ліз, апускаючы руку ў цёмную ваду. "Я тут упершыню".
  
  Порцыя была здзіўленая. - З тых часоў?
  
  "Ага".
  
  “ Гэта было калі? Дваццаць гадоў таму?
  
  “ Паспрабуй трыццаць.
  
  Порцыя пахітала галавой, калі да яе дайшла лічба. Лодка з глухім стукам ўрэзалася ў плаціну. Яна паназірала за гэтым імгненне, затым сказала: "Яна перавернецца, калі мы нічога не зробім". Порцыя выцягнула лодку на бераг і прывязала яе да маладога деревцу. Яна адступіла назад, выціраючы з рук абрыўкі гнілой вяроўкі, і коратка засмяялася.
  
  "Што?"
  
  “ Я тут падумаў. Не ведаю, пытаўся, ці я калі-небудзь, што здарылася.
  
  "Здарылася?" Спытала Ліза.
  
  “У той дзень? На пікніку? Я бачыў яго взбешенным, але я ніколі не бачыў яго настолькі взбешенным".
  
  Гэта было праўдай? Няўжо яны ніколі не казалі пра гэта? Погляд Ліз быў прыкаваны да вышчэрблены верхавінах трох соснаў, поднимавшихся з лесу; усе тырчаць дрэвы былі рознай вышыні і па якой-то прычыне навялі яе на думку аб Галгофе. "Я не ведаю", - адказала Ліза. “Магчыма, я дерзила яму. Я не памятаю".
  
  “ Шкада, што я не быў старэй. Я б здаў яго паліцыі.
  
  Ліз некаторы час маўчала. “ Бачыш гэта? Яна паказала на камень памерам з грэйпфрут, які тырчыць з пяску і бруду. Вада цяпер была ў цалі ад яго. “Пасля таго, як ён скончыў пляскаць мяне, я падпаўзла да яго. Паспрабавала падняць яго. Я збіралася ударыць яго і спіхнуць у возера ".
  
  “ Ты? Дзяўчына, якая ніколі не супраціўлялася?
  
  “Я памятаю, як стаяла на карачках, варожачы, як гэта — апынуцца ў турме - ці ёсць у іх асобныя турмы для хлопчыкаў і дзяўчынак. Я не хацела сядзець у турме з хлопчыкам ".
  
  "Чаму ты гэтага не зрабіў?"
  
  Праз імгненне Ліз адказала: “Я не змагла яго выцягнуць. Вось чаму". Затым раптам яна сказала: “Нам лепш прынесці сюды некалькі мяшкоў з пяском. Падобна на тое, у нас ёсць каля паўгадзіны, пакуль ён не выйдзе з берагоў.
  
  
  
  
  
  Трэнтан Хек глядзеў у начное неба праз рассоўную дзверы свайго трэйлера. Перад ім, на чырвоным вінілавай дыванку, стаяла талерка з салатай з тунца і рысам; ля ног Эміля стаяла міска з альпійскіх соусам і шпінатам. Ні той, ні іншы амаль нічога не елі.
  
  "О, Госпадзе".
  
  Талерку адсунулі праз стол, і Хек схапіў квартовую бутэльку "Будвайзера", зрабіўшы тры вялікія глыткі. Ён зразумеў, што страціў густ да піва, роўна як і апетыт, і паставіў бутэльку назад на стол.
  
  Калі не лічыць яркай лямпы над сталом, у трэйлеры было цёмна. Ён прайшоў па жоўта-карычневага ворсистому дыване да свайго зялёным мяккім крэсле Sears "Best" і ўключыў таршэр. Гэта адразу надало ўтульнасць вялікага прасторы. Трэйлер быў вялікі, мадэль з трыма спальнямі. Яго сцены былі аздобленыя сонечна-жоўтым алюмініем, вокны апраўленыя чорнай вінілавай драніцай.
  
  Хоць Хек пражыў тут чатыры з паловай гады і назапасіў амаль усё, што па праву мог бы назапасіць жанаты, а затым разведзены мужчына за гэты час, пакоя не былі загрувашчаны. Вытворцы трэйлераў разбіраюцца ў шафах і складскіх памяшканнях; вялікая частка зямнога маёмасці Хека была прыбраная. Акрамя мэблі і лямпаў, адзінымі бачнымі аксэсуарамі былі фатаграфіі (сям'я, сабакі), трафеі (пасярэбраныя мужчыны з пісталетамі ў выцягнутых руках, пазалочаныя сабакі), паўтузіна гафту, якія яго маці прыгатавала падчас хіміятэрапіі ("Лёгкія пачуцці" — "Любоў там, дзе дом"), касеты для стэрэасістэмы (Вілі, Вэйлон, Дуайт, Рэндзі, Гарт, Боні і інш.) і пара дробнакаліберных мішэняў (у цэнтры изрешечены шчыльнымі групамі).
  
  Яму стала шкада сябе, і ён зноў перачытаў апавяшчэнне пра страты права выкупу. Хек разгарнуў паперу ў сіняй вокладцы і горка засмяяўся, падумаўшы: "Чорт вазьмі, гэты банк працуе хутка". Аўкцыён павінен быў адбыцца праз тыдзень пасля суботы. Хэку прыйшлося вызваліцца ў папярэднюю пятніцу. Гэтую частку чытаць было так жа непрыемна, як і наступны абзац — той, у якім тлумачылася, што банк меў права падаць на яго ў суд на розніцу паміж тым, што яны зарабілі, прадаўшы яго маёмасць у парадку спагнання, і сумай, якую ён усё яшчэ быў павінен.
  
  "Чорт!" Яго далонь з грукатам звалілася. Эміль падскочыў. “Божа, будзь яны праклятыя! Яны забіраюць усё!"
  
  "Як, - з горыччу падумаў ён, - я магу быць павінен больш, чым тое, што купіў на грошы, якія яны мне пазычылі?" Тым не менш, ён сёе-тое ведаў пра законе і лічыў, што падаць на яго ў суд на гэтую суму было цалкам у іх праве, калі яны папярэдзілі яго.
  
  Трэнтан Хек, чорт вазьмі, ведаў, як хутка і жорстка можна разбурыць жыццё чалавека, калі спачатку папярэдзіць яго аб гэтым.
  
  Ён вырашыў, што зможа пражыць і без трэйлера. Горшай трагедыяй — тое, што параніла яго, як зламаная костка, — была страта зямлі. Трэйлер заўсёды задумваўся ў лепшым выпадку як часовае прытулак. Хек купіў гэтыя акры — палову хваёвага лесу і палову нізкай травы — на грошы, пакінутыя яму цёткай. Калі ён упершыню ўбачыў гэтую ўласнасць, то зразумеў, што павінен валодаць ёю. Густыя, духмяныя лесу змяняліся жоўта-зялёнымі пагоркамі, спадзістымі, як спіна юнай дзяўчыны. Шырокі ручай, абмываючы кут ўчастка, не падыходзіць для рыбалкі, але выдатна падыходзіць проста для таго, каб пасядзець і паслухаць, як вада цурчыць па гладкім камянях.
  
  І таму ён купіў яго. Ён не пытаўся савета ні ў свайго разумнага бацькі, ні ў сваёй тэмпераментнай нявесты Джыл. Ён пайшоў у банк, у жаху ад думкі спустошыць ашчадны рахунак, памер якога быў больш, чым у яго калі-небудзь быў у жыцці, і паклаў грошы на рахунак. Ён выйшаў з офіса панурага юрыста, ўладальніка зямлі плошчай чатыры і сем восьмых акра, на якой не было ні пад'язной дарожкі, ні калодзежа, ні адстойніка.
  
  Або жыллё таксама.
  
  Не маючы магчымасці дазволіць сабе дом, Хек купіў трэйлер. Ён дазволіў Джыл прыняць удзел у гэтым рашэнні, і маладая афіцыянтка — народжаная ніколі не быць ашуканай — простукивала сцены, памерала шафы і распытвала прадаўцоў аб БТЕ і ізаляцыі, перш чым настаяць, каб яны купілі вялікі, наварочаны, небяспечны трэйлер ("Ты ў мяне ў абавязку, Трентон"). Людзі дылера паднялі доўгую машыну на вяршыню самага прыгожага пагорка на тэрыторыі маёнтка, прама побач з месцам, дзе ён планаваў пабудаваць двухузроўневы дом сваёй мары.
  
  Ён верыў, што гэтыя надзеі на будаўніцтва могуць быць ажыццёўлены гэтак жа лёгка, як ён пабудаваў сваю пад'язную дарожку даўжынёй у сто ярдаў: пяцьдзесят разоў праехаў на сваім пікапе ўзад-наперад паміж трэйлерам і дарагі. Але зберажэнні, якія ён планаваў папоўніць, так і не матэрыялізаваліся, а такім чынам, і дом таксама. Нарэшце дайшло да таго, што ён больш не мог дазволіць сабе і трэйлер. Калі прыйшлі першыя паведамленьні аб пратэрміноўцы, Хек, да свайго жаху, успомніў, што банк прадаставіў пазыку на куплю трэйлера пры ўмове, што ён верне іпатэку і на зямлю - усю яго выдатную плошчу.
  
  Тая ж самая зямля, якая праз тыдзень, пачынаючы з суботы, павінна была належаць каму-то іншаму.
  
  Хек склаў паперы і засунуў іх за даведку ад ветэрынара. Ён падышоў да панорамному акна з люстраным шклом, якое выходзіла на захад, з таго боку, адкуль усяго праз некалькі гадзін павінен быў насоўвацца шторм. У грузавіку, па дарозе дадому, ён пачуў некалькі аб'яў аб шторме. У адным з іх паведамлялася, што смерч пранёсся па трейлерной стаянцы ў мястэчку ў сямідзесяці мілях на захад адсюль. Загінуўшых не было, але некалькі чалавек атрымалі раненні і вялікі ўрон.
  
  Пачуць гэты выпуск навін, як раз калі ён выпадкова ўключыў старое радыё, здалося яму па-чартоўску дрэнным прадвесцем. Ці ацалее яго трэйлер? ён задумаўся, затым прашаптаў: "І якое, чорт вазьмі, гэта мае значэнне?" Ён узяў рулон клейкай стужкі і адарваў доўгую палоску. Ён паклаў адну доўгую дыяганаль літары X. Пачаў рабіць папярочную палоску, затым спыніўся і шпурнуў стужку праз увесь пакой.
  
  Увайшоўшы ў спальню, ён сеў на мяккую двухспальны ложак. Ён уяўляў, як тлумачыць усё гэта Джыл — пазбаўленне права выкупу, судовы працэс, — хоць часта адцягваўся, таму што, калі ўяўляў сабе гэты размова, прадстаўляў яго вельмі выразна і не мог не заўважыць, што яго былая была апранутая ў ярка-ружовую начную кашулю-ку-ку.
  
  Хек працягваў гаварыць з ёй яшчэ некалькі хвілін, затым сумеўся ад аднабаковага дыялога. Ён адкінуўся на ложак, гледзячы на палымяны аблокі, і пачаў яшчэ адзін маўклівы размова — на гэты раз не з Джыл, а з уласным бацькам Хека, які ў гэты момант быў за шмат міляў адсюль, як мяркуецца, спаў, у вялікім доме ў каланіяльным стылі, якім валодаў дваццаць гадоў, без іпатэкі, бясплатна. Трэнтан Хек казаў яму: "Гэта ненадоўга, тата. Можа быць, месяц ці каля таго. Гэта дапаможа мне наладзіць сваё жыццё. Мая старая пакой будзе ў парадку. Проста выдатна.
  
  О, гэтыя словы прагучалі плоска. Яны гучалі, як апраўданне, якія прапануюць злоўленыя з доказамі злачынства рабаўнікі і джойрайдеры, якіх Хек звычайна лавіў. І ў адказ яго бацька зірнуў на доўгі нос, які Хек, на шчасце, не атрымаў у спадчыну, і сказаў: "Вядома, колькі захочаш, сынок", хоць на самай справе ён казаў: "Я з самага пачатку ведаў, што ты з гэтым не справішся. Я зразумеў гэта, калі ты ажаніўся на той бландынцы, а не на жанчыне, падобнай на тваю маці, я ведаў..."Стары не расказаў свайму сыну гісторыю пра тое, як у 59-м яго звольнілі з металургічнага завода, а потым ён узяў сябе ў рукі, адкрыў уласнае прадстаўніцтва і забяспечыў сабе нябеднае жыццё, хоць гэта было нялёгка... Яму і не трэба было гэтага рабіць, таму што гэтая гісторыя была ўжо расказана — тузін раз, сто — і сядзела прама тут, прымасціўшыся перад іх падобнымі, але з вельмі рознымі асобамі.
  
  "Часы ўжо не тыя, што былі", - падумаў Хек, ўдзячна ківаючы. Хоць у той жа час ён думаў: "Я проста не такі, як ты, тата, і ў гэтым уся справа".
  
  Ён зрабіў глыток піва, якога на самай справе не хацеў, і пашкадаваў, што Джыл не вярнулася. Ён прадставіў, як яны ўдваіх пакуюць скрынкі, прадчуваючы сумесны пераезд.
  
  Удалечыні пачуўся гудок грузавіка, жудасны працяглы выццё, і ён падумаў пра тых, козодое з старой песні Хэнка Уільямса.
  
  "О, ды добра, - падумаў ён, - ясна, як у сукін сына". Хеку падабаўся гук дажджу па металічнай даху трэйлера. Нішто так не дапамагала яму заснуць, як гэта. Калі я не збіраюся атрымліваць сваё грашовае ўзнагароджанне, то, па крайняй меры, дай мне як след выспацца ноччу.
  
  Трэнтан Хек заплюшчыў вочы і, ужо пачынаючы дрэмле, зноў пачуў удалечыні жаласны гудок грузавіка.
  
  
  12
  
  
  
  Оўэн Атчесон ведаў пакутлівую логіку загнаных у кут жывёл і разумеў халодную стратэгію інстынкту, які, падобна крыві, струменіцца па целе як паляўнічага, так і ахвяры.
  
  Ён мог гадзінамі стаяць нерухома на абледзянелых балотах, настолькі нерухома, што качар або гусь бестурботна праляталі ў трыццаці футах над яго галавой і імгненна гінулі ад аглушальнага выбуху доўгага рэвальвера Оўэна дзясятага калібра. Ён рухаўся бясшумна — амаль нябачна — цаля за цаляй ўздоўж скал, каб абыйсці аленя з зацішнага боку, і, не выкарыстоўваючы аптычны прыцэл, всаживал кулю калібра 30 мм у расслабленае плячо і моцнае сэрца самца.
  
  Калі ён быў хлопчыкам, ён упарта ішоў па лісіным сцежках і ставіў тупыя металічныя пасткі менавіта там, дзе праходзілі гнуткія бялявыя звяркі. Ён адчуваў іх мускусный пах, ён бачыў намёк на іх прысутнасць у траве і пустазелля. Ён збіраў іх скалечаныя целы, і калі хто-небудзь перегрызал вяроўку ад кола, ён высочваў яе на многія мілі — не толькі для таго, каб вярнуць капкан, але і для таго, каб забіць пакутуе жывёла, што ён рабіў амаль цырымонна; боль, згодна з філасофіі Оўэна Атчесона, была слабасцю, але смерць - сілай.
  
  Ён таксама забіваў людзей. Забіваў спакойна, эфектыўна, з сваёй чорнай М-16, пустыя гільзы ляцелі па паветры і звінелі, прызямляючыся. (Для яго звон стрэляных гільзаў быў самым характэрным гукам вайны, значна больш запамінальным, чым дзіўна ціхія траскі самой стральбы.) Яны накінуліся на яго, як дзеці, якія граюць у салдацікі, гэтыя мужчыны і жанчыны, варочаючы доўгімі балтамі сваіх старажытных стрэльбаў, а ён адбіваў іх, звон, звон, звон.
  
  Але Майкл Грубек не быў жывёлам, кіраваным інстынктам. Ён не быў салдатам, рухомай баявым запалам і любоўю — ці страхам — да радзімы.
  
  І ўсё ж кім ён быў?
  
  Оўэн Атчесон проста не ведаў.
  
  Павольна рухаючыся па шашы 236 недалёка ад Стинсона, ён агледзеўся ў пошуках прыдарожнага крамы або заправачнай станцыі, дзе мог быць тэлефон. Ён хацеў патэлефанаваць Ліз. Але гэта была пустынная частка акругі. Ён не бачыў ніякіх агнёў, акрамя агнёў далёкіх дамоў, якія прыляпіліся да вяршыні пагорка ў некалькіх мілях адсюль. Ён працягнуў рух па дарозе на некалькі сотняў ярдаў да месца, дзе абочына пашыралася. Тут ён прыпаркаваў "Чэрокі" і залез на задняе сядзенне. Ён выцягнуў затвор з свайго паляўнічай стрэльбы, паклаўшы добра змазаны кавалак металу ў кішэню. З аддзялення для пальчатак ён дастаў доўгі чорны ліхтарык, галагенных з шасцю D-вочкамі ў трубцы, лінза якога была прычынена кавалкам кардона, каб абмежаваць праламленне святла. Замкнуўшы дзверы, ён яшчэ раз праверыў, ці зараджаны яго пісталет, затым пайшоў зігзагападобнымі шляхам ўздоўж абочыны, пакуль не выявіў чатыры рысачкі слядоў заносу — там, дзе машына рэзка спынілася, а затым гэтак жа хутка памчалася прэч.
  
  Пасвяціў ліхтарыкам на зямлю, ён знайшоў месца, дзе Хрубек выскачыў з катафалка: примятую траву, перавернутыя камяні, брудныя сляды босых ног. Оўэн працягваў павольна кружыць. Чаму, пытаўся ён у сябе, Грубек валяўся ў траве? Чаму ён вырваў некалькі пригоршней травы? Каб спыніць рану? Спрабаваў ён выклікаць у сябе ваніты? Ці Было гэта часткай маскіроўкі? Камуфляж?
  
  Што было ў яго на розуме?
  
  У шасці футаў ад абочыны віднелася мешаніна адбіткаў, многія з якіх належалі Хрубеку, большасць - адбіткі чаравік следапытаў і сабачых лап. Ён заўважыў трох жывёл. Тут Хрубек некаторы час хадзіў узад-наперад, а затым пабег на ўсход праз траву і хмызняк адразу за абочынай. Оўэн прайшоў па следзе сотню ярдаў, затым заўважыў, што Грубек звярнуў з дарогі і накіраваўся на поўдзень, накіроўваючыся да яе грэбені пагорка, які ішоў паралельна шашы ў пяцідзесяці футаў ад яго.
  
  Оўэн працягваў ісці па гэтым следзе, пакуль ён не знік зусім. Апусціўшыся на калені, ён агледзеў мясцовасць, задаючыся пытаннем, ці дастаткова разумны гэты чалавек, каб прайсці пешшу па аленевай сцежцы - метад ўхілення, які выкарыстоўваецца прафесійнымі браканьерамі: ісці прама па зямлі, пазбягаючы найбольш відавочных прыкмет праходжання (не адбіткаў, а перавернутых каменьчыкаў, лісця і галінак). Але ён не змог знайсці ні адной погнутой травінкі — адзінага пасведчання, якое пакідае пасля сябе большасць аленяводаў. Ён прыйшоў да высновы, што Грубек проста збочыў з дарогі, перапыніўшы сваё падарожжа на поўдзень і вярнуўшыся на сцежку побач з дарогай.
  
  У пяцідзесяці ярдаў на ўсход ён выявіў месца, дзе Хрубек зноў зрабіў тое ж самае — павярнуў на поўдзень, прайшоў невялікі шлях, затым вярнуўся назад. Такім чынам, так, ён рухаўся на ўсход, але ў той жа час яго цягнула да чаго-то на поўдзень ад дарогі. Оўэн зрабіў другі крук на некаторай адлегласці ад шашы. Ён стаяў пасярод поля, парослага высокай травой, і яшчэ раз убачыў, што следапыты спыніліся тут.
  
  Выключыўшы ліхтарык, ён дастаў з кішэні пісталет і ўвайшоў у лужыну халоднай цемры, якая скочвалася са скалістых пагоркаў перад ім і збіралася каля яго ног, як снег. Тут ён спыніўся і, насуперак усякай прычыны, заплюшчыў вочы.
  
  Оўэн Атчесон спрабаваў пазбавіцца ад закаранелага, кемлівага сарака васьмі-гадовага юрыста WASP ўнутры сябе. Ён з усіх сіл стараўся стаць Майклам Грубеком, чалавекам, ахопленым вар'яцтвам. Ён стаяў так, пагойдваючыся ў цемры, некалькі хвілін.
  
  Нічога.
  
  Ён не мог зразумець, што ў Хрубека на розуме. Ён расплюшчыў вочы, цярэбячы пісталет.
  
  Ён ужо збіраўся вярнуцца да "Чэрокі", і ехаць далей, да стаянцы грузавікоў у Уотэртаўне, калі яму ў галаву прыйшла думка. Што, калі ён дазваляе Грубеку занадта шмат вар'яцтва?> Ці магчыма, што, нават калі яго свет быў вар'ятам, правілы, якія кіравалі гэтым светам, былі такімі ж лагічнымі, як і ва ўсіх астатніх? Адлер хутка загаварыў пра блытаніны і аб тым, што напампаваныя наркотыкамі пацыенты нетаропка сыходзяць. "Але зрабі крок назад", - сказаў сабе Оўэн. Паглядзіце, што нарабіў Майкл Грубек — ён распрацаваў план уцёкаў з лякарні для псіхічна хворых злачынцаў, ён прывёў яго ў выкананне і яму ўдалося выслізнуць ад прафесійных праследавацеляў. Оўэн вырашыў, што прыйшоў час аддаць Хрубеку належнае.
  
  Вярнуўшыся да таго месца, дзе заканчваўся след Хрубека, ён паставіў ногі прама ў велізарныя брудныя ўвагнутасці, пакінутыя ступнямі вар'ята. На гэты раз, адкрыўшы вочы, ён выявіў, што глядзіць прама на грэбень скалістага ўзгорка. Ён некаторы час глядзеў на яго, затым падышоў да падножжа скалы. Ён абмакнуў пальцы ў бруд і размазал яе па скуламі і лбе. З задняга кішэні ён дастаў цёмна-сінюю вязаную шапачку і нацягнуў яе на галаву. Ён пачаў падымацца.
  
  Праз пяць хвілін ён знайшоў тое, што шукаў. У гняздзе на вяршыні скалы былі зламаныя галінкі, трава і сляды чаравік. На іх былі глыбокія ўвагнутасці, зробленыя кім—то, хто важыў каля трохсот фунтаў. І яны былі свежымі. Ён таксама знайшоў сляды ад гузікаў там, дзе мужчына ляжаў ніцма і глядзеў на шашы унізе, магчыма, чакаючы, калі следапыты і іх сабакі сыдуць. Уціснуты ў бруд велізарны адбітак далоні над словам "Помста". Грубек быў тут не больш за гадзіну таму. Так, ён адправіўся на усход, але, магчыма, толькі за адзеннем ці каб збіць праследавацеляў з шляху праўдзівага. Затым ён вярнуўся на захад па іншым маршруце да гэтага выступу, які заўважыў па шляху на ўсход.
  
  Сукін сын! Оўэн спускаўся павольна, прымушаючы сябе, каб быць асцярожным, нягледзячы на якое ахапіла яго ўзбуджэнне. Цяпер ён не мог дазволіць сабе зламаную костка. Ля падножжа скал ён павадзіў ліхтарыкам па зямлі. Ён знайшоў непадалёк невялікі ўчастак бруду і заўважыў сляды чаравік, якія адыходзяць ад камянёў, — тыя ж самыя адбіткі, якія ён бачыў на вяршыні скалы. Хоць яны не былі шырока расстаўленыя, яны былі цяжкімі для пальцаў ног, што паказвала на тое, што Грубек бег трушком ці хутка ішоў. Яны вялі да дарогі, затым назад на поўдзень, у поля, дзе яны паварочвалі строга на захад.
  
  Вынікаючы па гэтым выразным адбітках, Оўэн прайшоў невялікі шлях па траве. Ён вырашыў пераканацца, што Хрубек сапраўды накіроўваецца на захад, затым вернецца да свайго грузавіка і павольна паедзе па шашы, выглядаючы сваю здабычу з дарогі. "Яшчэ дзесяць ярдаў", - вырашыў ён і пералез праз выманне ў нізкім каменным плоце, вядучую на вялікае поле за ім.
  
  Менавіта там ён спатыкнуўся аб патайныя дрот і ўпаў тварам наперад на сталёвую пастку.
  
  Вялікая пастка для каёты вытворчасці Атавы была ўсталяваная бліскуча — на ўчастку сцяжынкі, дзе не было апор для рук, каб прадухіліць падзенне, адразу за каменнай сцяной, так што шукальнік не мог своечасова паставіць іншую нагу на зямлю, каб спыніць падзенне. У адно імгненне Оўэн выпусціў ліхтарык, закрыў твар левай рукой, падняў пісталет і выпусціў чатыры кулі калібра 357 "Магнум" у круглую спускавую пласціну ў адчайнай спробе зашчапіць яе, перш чым нанесці ўдар. Прылада з сіняй сталі затанцевало пад ударамі магутных куль. Камяні, галінкі і гарачыя асколкі куль ўзляцелі ў паветра, калі Оўэн павярнуўся бокам, падстаўляючы сваё шырокае плячо пад удар пры падзенні.
  
  Калі ён прызямліўся, яго галава адскочыла ад стуленых сківіц пасткі, і ён ляжаў, аглушаны, адчуваючы кроў на лбе і змагаючыся з жахлівай карцінай сініх металічных рамянёў, защелкивающихся ў яго на твары. Імгненнем пазней ён адкаціўся ў бок, выказаўшы здагадку, што Хрубек выкарыстаў пастку так, як гэта зрабіў бы сам Оўэн — у якасці адцягваючага манеўру, каб трымаць яго нерухомым і мучающимся, пакуль Хрубек нападаў ззаду. Оўэн агледзеўся, уцягнуўшы галаву ў плечы ля плота. Калі неадкладнага нападу не было, ён выкінуў стрэляныя і незараджаныя патроны, затым перазарадзіў. Ён паклаў у кішэню два добрых патрона і яшчэ раз агледзеў мясцовасць.
  
  Нічога. Ні гуку, толькі слабы ветрык у верхавінах высокіх дрэў. Оўэн павольна ўстаў. Значыць, пастка прызначалася толькі для таго, каб параніць сабаку, почуявшую пах. У лютасьці Оўэн падабраў пакамечаную кулямі пастку і шпурнуў яе далёка ў полі. Ён знайшоў стрэляныя гільзы і закапаў іх, затым на навобмацак агледзеў пашкоджанні на сваім твары і плячы. Гэта было нязначна.
  
  Яго гнеў хутка выпарыўся, і Оўэн Этчесон засмяяўся. Не ад палягчэння, што ён пазбег сур'ёзнай траўмы. Не, гэта быў смех чыстага задавальнення. Пастка сказала яму, што Майкл Хрубек, у рэшце рэшт, быў годным супернікам — не толькі разумным, але і бязлітасным. Оўэн ніколі не быў такім жывым, як тады, калі ў яго быў моцны вораг, з якім ён збіраўся біцца, — вораг, які мог выпрабаваць яго.
  
  Пасьпяшаўшыся да "Чэрокі", ён завёў рухавік і павольна паехаў на захад, узіраючыся ў полі злева ад сябе. Ён быў так засяроджаны на тым, каб убачыць сваю здабычу, што закрануў ветравым шклом грузавіка дарожны знак. Уражаны гучным шумам, ён хутка затармазіў і зірнуў на знак.
  
  Гэта сведчыла яму аб тым, што ён знаходзіцца роўна ў сарака сямі мілях ад дома.
  
  
  
  
  
  Майкл Хрубек, прысеўшы на кукішкі ў зарасніках травы, пагладжваў свой працоўны камбінезон ад Джона і разважаў аб машыне, на якую ён утаропіўся.
  
  Несумненна, гэта была пастка. Снайперы, верагодна, цэлілі ў яго з даўгаствольная мушкетаў. Снайперы ў тых дрэвах прама наперадзе, чакаючы, калі ён падкрадзецца да спартыўнай машыне. Ён неглыбока дыхаў і нагадаў сабе, што не павінен выдаваць свайго становішча.
  
  Мінуўшы знак "ДАБРАЦЦА ДА", ён паспяшаўся на захад праз поля з травой і гарбузовым плантацыямі, ідучы паралельна цьмянай паласе шашы 236. Ён ехаў добра і спыніўся толькі адзін раз — каб паставіць адну з пастак для жывёл у каменнага плота. Ён паклаў некалькі лісця над металу і паспяшаўся далей.
  
  Хрубек прыўзняўся і зноў паглядзеў на машыну. Ён нікога не ўбачыў вакол. Але ён усё яшчэ заставаўся схаваным у травяным акопе, чакаючы, накіроўваючы прыцэл свайго стрэльбы на дрэвы наперадзе і выглядаючы любы прыкмета руху. Калі ён панюхаў траву, перад ім паўстала змрочны ўспамін. Ён з усіх сіл стараўся не звяртаць на гэта ўвагі, але малюнак адмаўлялася знікаць.
  
  О, што гэта ў цябе на галаве, мама? Што гэта на табе надзета?
  
  MAMA...
  
  Здымі гэтую капялюш, мама. Яна мне зусім не падабаецца.
  
  Пятнаццаць гадоў таму, Майкл Грубек быў хлопчыкам адначасова вельмі мускулістым і вельмі тоўстым, з переваливающимися нагамі і доўгай, як тулава, шыяй. Аднойчы, гуляючы на полі з высокай травой за старой вярбой, ён пачуў: “Майкл! Майкл!" Яго маці выйшла на задняе ганак акуратнага загараднага дома сям'і ў Уэстбери, штат Пенсільванія. "Майкл, калі ласка, падыдзі сюды". На ёй была шыракаполы чырвоная капялюш, з-пад якой яе выдатныя валасы танцавалі на ветры, як жоўты агонь. Нават здалёк ён не мог разглядзець кончыкі яе чырвоных пазногцяў, падобныя на свежыя апёкі ад цыгарэт. Яе вочы былі цёмнымі, іх хавалі поля капялюшы і дзіўныя маленькія маскі, якія яна накладвала на вочы з цюбікаў з маскай, што ляжалі на яе касметычным століку. Ён падазраваў, што яна зрабіла гэта, каб схавацца ад яго.
  
  “Мілая"... Ідзі сюды, ты мне патрэбна. Ён павольна ўстаў і падышоў да яе. “Я толькі што вярнуўся дадому. У мяне не было часу спыняцца. Я хачу, каб ты заехала ў прадуктовы магазін. Мне патрэбныя сякія-такія рэчы.
  
  "О, няма", - трагічна сказаў хлопчык.
  
  Яна ведала, што ён не хацеў, сказала яго маці. Але містэр і місіс Клеван, або Абернати, або Поттеры могуць прыйсці з хвіліны на хвіліну, і ёй патрэбныя малако і кава. Ці яшчэ што-небудзь. Яна мела патрэбу ў гэтым.
  
  "Не, я не магу".
  
  Так, так, ён мог. Ён быў яе маленькім салдаціка. Ён быў адважным, ці не так?
  
  Ён захныкаў: “Я нічога пра гэта не ведаю. Ёсць прычыны, па якіх я не магу гэтага зрабіць".
  
  “І звяртай увагу на перамены. Людзі цябе аблічвае".
  
  "Яны не дазваляюць мне перайсці вуліцу", - запярэчыў Майкл. "Я не ведаю, дзе гэта!"
  
  "Не хвалюйся, мілы, я дам табе інструкцыі", - заспакаяльна сказала яна. "Я запішу гэта".
  
  "Я не магу".
  
  “ Зрабі гэта для мяне. Калі ласка. Зрабі гэта хутка.
  
  "Я не ведаю!"
  
  “ Табе дванаццаць гадоў. Ты зможаш гэта зрабіць. "Яе самавалоданне было непахісным.
  
  "Няма, няма, няма..."
  
  “ Усё, што табе трэба зрабіць, — яе вусны выгнуліся ў усмешцы, — гэта зайсці ў краму і купіць тое, што мне трэба. Мой адважны маленькі салдацік можа гэта зрабіць, ці не так?
  
  Але Клеваны, або Милфорды, або Пилчеры прыбытку ў наступную хвіліну, і ў яго маці не было магчымасці запісаць для яго дарогу. Яна адправіла яго дадому. Майкл, напалоханы да млоснасці, мёртвай хваткай сціскаючы пяцідоларавы купюру, адправіўся ў бліжэйшы магазін.
  
  Прайшоў гадзіну, і яго маці, кипевшей ад расце турботы і гневу, патэлефанавалі з крамы. Майкл зайшоў у краму за дзесяць хвілін да гэтага, і справакаваў інцыдэнт.
  
  "Ваш сын," сказаў абложаны менеджэр, "хоча гэты магазін".
  
  - Яму патрэбны гэты магазін? " разгублена спытала яна.
  
  “Ён сказаў, што вы параілі яму купіць магазін. Я блізкая да таго, каб выклікаць паліцыю. Ён дакрануўся да адной з нашых шашак. Яе, ці ведаеце, грудзей. Яна ў цяжкім стане ".
  
  "О, дзеля ўсяго Святога".
  
  Яна панеслася на рынак.
  
  Майкл, дрыжучы ад панікі, стаяў у чарзе да касы. Сутыкнуўшыся з відавочнай немагчымасцю зрабіць тое, што яму сказалі, — пайсці купіць у краме, — яго свядомая думка растварылася, і ён ваяўніча схапіў тоўстую руку касіркі і сунуў грошы ў кішэню яе блузкі, калі яна стаяла, апусціўшы рукі і рыдаючы.
  
  "Вазьмі гэта!" - крычаў ён ёй зноў і зноў. "Вазьмі грошы!"
  
  Маці забрала яго, і калі яны вярнуліся дадому, яна павяла яго прама ў ванную.
  
  "Я баюся".
  
  “ Ты што, дарагі? Мой маленькі салдацік напалоханы? Цікава, чаго?
  
  “ На чым я спыніўся? Я нічога не памятаю.
  
  "Усё, што заўгодна'. 'Я нічога не памятаю'. А цяпер здымай гэтую брудную вопратку. Яны былі перепачканы пілавіннем і брудам; Майкл плюхнуўся жыватом на падлогу ў пошуках хованкі, калі яго маці, бліскаючы вачыма з-пад стыльнай капелюшы, уварвалася ў пнеўматычную дзверы супермаркета. “ Тады я хачу, каб ты выйшаў і сказаў маім гасцям, што шкадуеш аб тым, што зрабіў. Пасля гэтага ты ляжаш спаць на ўвесь дзень.
  
  "Класціся спаць?"
  
  - У ложак, " адрэзала яна.
  
  Добра, сказаў ён. Добра, вядома.
  
  Яго каралі або суцяшалі? Ён не ведаў. Майкл абдумваў гэта некалькі хвілін, затым сеў на ўнітаз, сутыкнуўшыся з новай дылемай. Маці выкінула яго вопратку ў смеццеправод для бялізны. Яна хацела, каб ён папрасіў прабачэння голым? Ён агледзеў пакой у пошуках таго, што мог бы надзець.
  
  Пяць хвілін праз Майкл адкрыў дзверы і выйшаў у гасціную ў начной кашулі сваёй маці. "Добры дзень", - сказаў ён, падыходзячы да гасцей. “Я спрабаваў купіць гэты гробаны краму. Мне вельмі шкада. "Містэр Абернати, або Манро, змоўк на паўслове. Яго жонка прыкрыла рот рукой, каб не ляпнуць што-небудзь сумнае.
  
  Але яго ўласная маці... Ды бо яна ўсміхалася! Майкл быў уражаны. Хоць яе вочы пад маскай былі халодныя, яна ўсміхалася яму. "Ну, вось і наш мілы маленькі салдацік", - прашаптала яна. "Хіба Майкл не выглядае модна?"
  
  "Я знайшоў гэта за дзвярыма".
  
  "Няўжо і цяпер?" - спытала яна, ківаючы галавой.
  
  Майкл ўсміхнуўся. Модны. Ён быў задаволены сабой і паўтарыў свае прабачэнні, хрыпла засмяяўшыся. "Я спрабаваў купіць гэты гробаны магазін!"
  
  Госці, трымаючы ў руках кубкі, у якіх быў гарбату, а не каву, і лімон, а не малако, пазбягалі глядзець адзін аднаму ў вочы. Маці Майкла паднялася. “Я перадумала, Майкл. Ты так добра выглядаеш, чаму б табе не пайсці пагуляць?"
  
  “ Звонку? Яго ўсмешка пагасла.
  
  “Пойдзем. Я хачу, каб ты выйшаў".
  
  "Я б адчувала сябе пацешна, выходзячы на вуліцу ў —"
  
  “Не, Майкл. Звонку".
  
  "Але яны могуць убачыць мяне". Ён пачаў плакаць. "Хто-небудзь можа ўбачыць мяне".
  
  "Зараз жа!" - завішчала яна. "Прэч на хрэн адсюль".
  
  Затым яна ўзяла яго за руку і выштурхаў за дзверы. Дзве суседскія дзяўчынкі ўтаропіліся на яго, калі ён стаяў на парозе ў бледна-блакітны начной кашулі. Спачатку яны ўсміхнуліся, але калі ён пачаў тарашчыцца ў адказ, што-то мармычучы сабе пад нос, ім стала не па сабе, і яны ўвайшлі ўнутр. Майкл павярнуўся да сваёй ўваходных дзвярэй. Ён пачуў, як шчоўкнуў замок. Ён скоса зірнуў скрозь бруднае шкло акна і ўбачыў твар сваёй маці, отворачивающейся ў бок. Майкл пайшоў да вярбе на заднім двары і рэшту дня праседзеў у адзіноце ў гняздзе з травы, падобным на той, у якім ён сядзеў сёння ўвечары. Выглядваў снайпераў і ўсміхаўся на машыну.
  
  Слухаючы шолах гэтай травы, адчуваючы, як яна лашчыць яго скуру, як гэта было так даўно, Майкл Грубек успомніў многае з таго дня. Аднак ён не памятаў гэтага з поўнай яснасцю па той самай прычыне, якая зрабіла гэта падзея такім значным у яго жыцці — гэта быў яго першы разрыў з рэальнасцю, яго першы психотический эпізод. Вобразы тых некалькіх гадзін былі зменены яго свядомасцю і мінулымі гадамі і былі пахаваныя пад іншымі ўспамінамі, многія з якіх былі гэтак жа дакучлівымі і сумнымі. Сёння вечарам, крануты пахам і адчуваннем травы, ён мог бы глыбей пагрузіцца ў гэта падзея — як доктар Рычард падбіваў яго на гэта, але да гэтага часу ён ужо так расхваляваўся, што не мог больш чакаць. Снайперы або няма, ён павінен дзейнічаць. Ён устаў і накіраваўся да дарогі.
  
  Спартыўны аўтамабіль, відавочна, зламаўся раней ўвечары. Капот быў узняты, а вокны і дзверы зачыненыя. На дарозе каля задняга крыла красаваўся чырвоны трохкутны маркер. Грубек задаўся пытаннем, ці было яго прызначэнне ў тым, каб дапамагаць снайперам наводзіць прыцэл на мэту. Ён запусціў яго ў кусты, як лятаючую талерку.
  
  "MG", - прашаптаў ён, прачытаўшы эмблему на капоце. Ён вырашыў, што гэта азначае "Божа мой". Не звяртаючы ўвагі на вантробы машыны, ён накіраваўся прама да багажніка. Падарунак! Паглядзі на гэта. Падарунак ад Майго Бога! Стойка была зачыненая, але ён проста схапіў горны ровар абедзвюма рукамі і выцягнуў яго. Кавалкі металу і пластыка ад мацаванняў каскадам пасыпаліся вакол яго. Ён паставіў ровар на зямлю і пагладзіў трубкі, скуру, шасцярні і тросы. Ён адчуў холад металу, і гэта адчуванне яму вельмі спадабалася. Ён апусціў галаву на руль і пацёрся шчакою аб храмаваную ашалёўку.
  
  Ён дастаў з кішэні маркер і напісаў на перадплечча: О, дзіўныя справы БОЖЫЯ. Дзякую ТАБЕ, Божа, за гэты цудоўны дар. Побач з гэтымі словамі ён намаляваў змяю і яблык і напісаў імя ЕВА. Ён лізнуў назва і адступіў назад, вывучаючы сваё новае сродак перамяшчэння няёмкім, але удзячным позіркам.
  
  
  
  
  
  Рычард Колер апынуўся ў чужым свеце.
  
  На ім быў ваўнянай касцюм, шаўковы гальштук, чырвона-зялёныя брыджы і макасіны за адзін пені — якія яшчэ доказы яму патрэбныя, разважаў ён, што ён не аматар актыўнага адпачынку?
  
  Нахіліўшыся наперад, наколькі адважыўся, ён выцягнуў другі чаравік з лужыны густы, прасякнутай метанам бруду і выцер яго аб траву побач з сабой. Ён зноў нацягнуў мокрыя макасіны і працягнуў свой шлях на захад.
  
  Цікава, што гэты лес выклікаў у яго клаўстрафобію, якую ён ніколі больш нідзе не адчуваў - нават у сваім маленькім цёмным кабінеце, дзе ён часта праводзіў па пятнаццаць гадзін запар. Яго пульс быў пачашчаным, канечнасці свярбелі ад страху зняволення, і яму было цяжка дыхаць. Ён таксама чуў шум там, дзе яго не павінна было быць, і яго пачуццё напрамкі было жахлівым. Ён быў на грані прызнання самому сабе, што так, ён заблудзіўся. Яго арыенціры — дрэвы, паказальнікі, кусты — былі расплывістымі і зменлівымі. Часцей за ўсё, калі ён ішоў да іх, яны проста знікалі; часам пры гэтым яны ператвараліся ў гратэскавых істот або асобы.
  
  Праз плячо ў яго быў перакінуты чырвоны заплечнік са шпрыцом і лекамі, а на руцэ - чорны плашч ад лонданскага туману. Яму было занадта горача, каб надзець яго, і ён дзівіўся, навошта, чорт вазьмі, узяў з сабой паліто. У навінах па радыё аб насоўваецца шторме гаварылася, што шлем і даспехі будуць лепшай абаронай, чым габардин.
  
  Колер прыпаркаваў свой BMW вышэй па дарозе, у паўмілі адсюль, і павольна накіраваўся праз поле ў лес. Яго скураныя падэшвы саслізгвалі з вільготных камянёў, і ён двойчы падаў на цвёрдую зямлю. У другі раз ён прызямліўся на запясце, ледзь не вывіхнуўшы яго. Вострыя шыпы куста дзікай ружы зачапіліся за яго калашыну, і спатрэбілася пяць пакутлівых хвілін, каб вызваліцца.
  
  Аднак Колер разумеў, што яму пашанцавала. Медсястра, якая паведаміла яму аб уцёках, паведаміла, што малады чалавек уцёк з катафалка ў Стинсоне і, па-відаць, дабраўся да Уотертаун.
  
  Паколькі Колер імчаўся ў тым кірунку па шашы 236, ён быў упэўнены, што бачыў Майкла на паляне. Доктар дабег да павароту, вылез з машыны і агледзеў мясцовасць. Ён назваў імя свайго пацыента, маліў яго здацца, але адказу не атрымаў. Затым доктар зноў з'ехаў. Але далёка ён не з'ехаў. Ён павярнуў на бакавую дарогу і пачакаў. Праз дзесяць хвілін яму здалося, што ён зноў бачыў тую ж фігуру, спяшалася далей.
  
  З тых часоў Колер не выявіў ніякіх слядоў Майкла. Спадзеючыся, што выпадкова натыкнецца на яго, псіхіятр зноў адправіўся ў пустыню, накіроўваючыся ў тым кірунку, куды, здавалася, накіроўваўся Майкл, — на захад.
  
  Дзе ты, Майкл?
  
  І чаму ты тут сёння вечарам?
  
  О, я так стараўся зазірнуць у твой розум. Але там гэтак жа цёмна, як і заўсёды. Там цёмна, як у небе.
  
  Ён зноў спатыкнуўся, на гэты раз аб дрот, і парваў штаны аб востры камень, параніўшы вочы і душу сцягно. Ён падумаў, ці ёсць небяспека захварэць на аслупянела. Гэтая думка збянтэжыла яго — не з-за рызыкі захварэць, а з-за напамінкі аб тым, як шмат элементарных лекаў ён забыўся. Ён задаваўся пытаннем, ці кампэнсуюць яго веды аб чалавечым мозгу даўно забытыя факты фізіялогіі і арганічнай хіміі, якія ён калі-то так лёгка вывучыў і пераказваў. Затым гэтыя думкі зніклі, таму што ён знайшоў спартыўную машыну.
  
  У самім аўтамабілі не было нічога характэрнага. Ён ні на хвіліну не падумаў, што Майкл падняў капот і паспрабаваў падлучыць яго да электрасеткі. Яго пацыент быў бы занадта напалоханы думкай аб кіраванні аўтамабіля, каб зганяць яго. Няма, Колера заінтрыгаваў сёе-тое іншае — невялікі прадмет, які ляжыць на зямлі за заднім бамперам.
  
  Малюсенькі белы чэрап, па іроніі лёсу, быў у дакладнасці таго ж адцення, што і сама машына. Ён падышоў бліжэй і падняў яго, уважліва разглядаючы тонкія косткі. Малюсенькі пералом праходзіў праз шчаку. Тройничный нерв, спантанна падумаў ён, успамінаючы назва пятай пары чэрапных нерваў.
  
  Затым чэрап на імгненне пахіснуўся на кончыках яго пальцаў і з ціхім трэскам упаў на багажнік машыны, закатившись ў пыл на абочыне. Колер заставаўся цалкам нерухомым, калі дула пісталета скользнуло па яго скуры ад скроні да вуха, у той час як неверагодна моцная рука працягнулася і ўчапілася яму ў плячо.
  
  
  13
  
  
  
  Трэнтан Хек накіраваў "Вальтэр" на неспакойныя аблокі і апусціў рабрысты курок. Ён паставіў пісталет на засцерагальнік і сунуў назад у кабуру.
  
  Ён вярнуў кашалёк тощему мужчыну, чыё бальнічнае пасведчанне асобы і правы кіроўцы, здавалася, былі на вышыні. Небарака быў ужо не так бледны, як некалькі хвілін назад, калі Хек прыставіў дула да яго галаве.
  
  Але ад гэтага ён не стаў менш злосным.
  
  Рычард Колер апусціўся на калені і расшпіліў маланку на заплечніку, які Хек кінуў на траву, перш чым абшукаць яго.
  
  "Выбачайце, сэр", - сказаў Хек. “Не мог сказаць, ён вы або няма. Занадта цёмна, каб як след разгледзець, вы сядзелі на кукішках і ўсё такое".
  
  "Калі вы падыдзеце да Майклу Грубеку такім чынам, ён запанікуе", - агрызнуўся Колер. "Я гарантую гэта". Ён пакорпаўся ў заплечніку. Што б ні было такім каштоўным ўнутры — падобна, усяго пара бутэлек — не пацярпела. Хек задумаўся, не злавіў ён сябе на выпіўкі.
  
  “ І я скажу табе сёе-тое яшчэ. Доктар павярнуўся, аглядаючы Хека. “ Нават калі б ты стрэліў у яго, ён бы развярнуўся і зламаў табе шыю, перш чым памерці. Колер пстрыкнуў пальцамі.
  
  Хек коратка засмяяўся. “ З раненнем у галаву? Я аб гэтым нічога не ведаю.
  
  “ Відавочна, вы шмат чаго пра яго не ведаеце. "Доктар зашпіліў ўпакоўку.
  
  Хек выказаў здагадку, што не мог вінаваціць гэтага чалавека за тое, што ён раззлаваўся, але ён не надта перажываў з-за засады. Як аказалася, Колер ішоў па той жа сцежцы, па якой, павінна быць, раней ўвечары ішоў Хрубек. Як, чорт вазьмі, у цемры можна было заўважыць розніцу? Праўда, доктар, несумненна, быў нашмат тщедушнее. Але такімі становяцца ўсе падазраваныя пасля таго, як высвятляецца, што яны імі не з'яўляюцца.
  
  "Што менавіта вас тут цікавіць, сэр?" Спытаў Хек.
  
  Колер акінуў позіркам яго грамадзянскую вопратку. “ Кап Ты, ці што?
  
  "Што-то накшталт спецыяльнага памочніка". Хоць гэта было няпраўдай, і ў яго было не больш паліцэйскіх паўнамоцтваў, чым у звычайнага грамадзяніна. І ўсё ж ён адчуваў, што яму патрэбны аўтарытэт у гэтага жилистого хлопца, які выглядаў так, нібы быў у настроі зладзіць непрыемнасці. Хек паўтарыў сваё пытанне.
  
  "Я лекар Майкла".
  
  “ Ты сёння ўвечары проста зазіраеш на дом. Хек агледзеў касцюм доктара і танныя макасіны. "Вы зрабілі выдатны шлях па следзе, каб дабрацца сюды, улічваючы, што ў вас няма сабак".
  
  “Я заўважыў яго на дарозе, ён накіроўваўся ў гэтым кірунку. Але ён уцёк".
  
  "Значыць, ён дзе-небудзь паблізу?"
  
  “ Я бачыў яго паўгадзіны таму. Ён не мог сысці так далёка.
  
  Хек кіўнуў Эмілю, які падняў галаву. “Ну, па якой-то прычыне пах знік. Гэта прымусіла мяне занепакоіцца, а Эміля занервавацца. Мы збіраемся поквартаться дзе-небудзь паблізу, паглядзім, ці зможам мы яго забраць.
  
  Тон павінен быў збянтэжыць кампанію, як і тэмп, які задаў Хек. Але Колер не адставаў ад чалавека і сабакі, калі яны зігзагамі перасякалі дарогу і ішлі па навакольным яе палях, гучна хрумстаючы лісцем і жвірам. Хек адчуў, як напружыліся мышцы яго ног, папярэджваючы аб неабходнасці рухацца павольна. Тэмпература ўсё яшчэ была не па сезоне, але за апошнія паўгадзіны яна ўпала, і паветра быў вільготным з-за надыходзячай навальніцы; калі ён стамляўся і не выспаўся, яго нагу пачыналі зводзіць пакутлівыя курчы.
  
  "Цяпер, калі я думаю пра гэта," сказаў Хек, " вам, напэўна, было лепш высочваць яго без сабак. Ён па-чартоўску добра абдурыў нашу пошукавую групу. Павёў нас усіх у кірунку, процілеглым таму, у якім апынуўся сам".
  
  Колер яшчэ раз — чорт вазьмі, у чацвёрты раз! — зірнуў на аўтаматычны пісталет "Вальтэр". Доктар спытаў: “Адвёў вас? Што вы маеце на ўвазе?"
  
  Хек распавёў аб ілжывай падказцы — ён выпусціў выразку з картай Бостана.
  
  Доктар нахмурыўся. “Учора я бачыў Майкла ў бальнічнай бібліятэцы. Ён вырываў выразкі са старых газет. Ён чытаў усё раніца. Ён быў чым-то вельмі захоплены".
  
  "Гэта факт?" Прамармытаў Хек, у чарговы раз збянтэжаны разумовымі здольнасцямі Грубека. Ён працягнуў: “Затым ён пракруціў трук, аб якім я толькі чуў. Ён памачыўся на грузавік.
  
  "Ён што?"
  
  “Ага. Працякаючы шыну. Пакінуў на ёй свой пах. Грузавік з'ехаў у Мэн, і сабакі рушылі ўслед за ім, замест таго каб ісці па яго слядах. Не шматлікія людзі ведалі б пра гэта, не кажучы ўжо пра психах.
  
  "Гэта не зусім тое слова, - холадна сказаў Колер, - якое мы выкарыстоўваем".
  
  "Прыношу яму свае прабачэнні", - адказаў Хек з кіслым смехам. “Пацешна: я як раз засынаў — ведаеце, як гэта часам бывае? — і пачуў гудок грузавіка. Да мяне толькі што дайшло, што ён нарабіў. Эміль добры, але прытрымлівацца па паху чалавека, які вісіць у паветры на прычэпе трактара? Не, гэта здавалася няправільным. Столькі міль? Я паехаў назад да стаянцы грузавікоў і, вядома ж, узяў яго зваротны след. Гэта трук прафесіяналаў. Сапраўды гэтак жа, як ён схаваў тую выразку ў траве. Бачыш, я б ні за што не паверыў, калі б гэта было адкрыта. Ён разумны. Іду ў заклад, ён і раней дурыць сабак.
  
  “ Няма. Немагчыма. Ён ніколі ні ад чаго ў сваім жыцці не ўцякаў. Гэта быў не прадуманы ўцёкі.
  
  Хек паглядзеў на Колера, каб убачыць, ці зможа той распазнаць хлусня. Але доктар здаваўся шчырым, і Хек дадаў: "Гэта не тое, што я чуў".
  
  "Ад каго?"
  
  “ Ад майго былога начальніка паліцыі штата. Дон Хавершем. Гэта ён патэлефанаваў мне па нагоды ператрусу. Ён сказаў што-то аб сямі бальніцах, з якіх ваш хлопец збег.
  
  Колер смяяўся. “Вядома. Але спытай Майкла, якія менавіта. Ён скажа табе, што гэта былі турэмныя бальніцы. І калі ён збег, ён быў верхам на кані, уворачиваясь ад мушкетных куль. Разумееце, што я маю на ўвазе?
  
  Хек не быў да канца ўпэўнены, што зразумеў. “Мушкетные кулі. Хех. Нам трэба прадрацца праз гэтыя зараснікі".
  
  Яны спусціліся па круты грунтавай сцежцы ў даліну ўнізе. Неўзабаве Колер выдохся ад цяжкага пераходу. Калі яны дасягнулі роўнай пляцоўкі, ён перавёў дыханне і сказаў: "Вядома, вы не ведаеце напэўна, што ён не накіроўваецца ў Бостан".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Ну, калі ён быў досыць разумны, - заўважыў доктар, - каб прымусіць вас думаць, што ён накіроўваецца на усход, магчыма, цяпер ён падманвае вас, прымушаючы думаць, што накіроўваецца на захад. Двайны блеф.
  
  Што ж. Пра гэта Хек як-то не падумаў. Вядома, чаму Хрубек не мог проста зрабіць тое ж самае зноў і павярнуць на ўсход? Магчыма, ён сапраўды меў на ўвазе Бостан. Але ён на хвіліну задумаўся, а затым сказаў Колеру праўду: “Магчыма, але я не магу абшукаць увесь Паўночна-ўсход. Усё, што я магу зрабіць, гэта прытрымлівацца за нюхам маёй сабакі ".
  
  Хоць ён з болем ўсведамляў, што менавіта гэты нос у цяперашні час не мае ні найменшага падання аб тым, дзе знаходзіцца яго здабыча.
  
  "Проста ёсць аб чым падумаць", - сказаў доктар.
  
  Яны ішлі па сцежцы праз даліну побач са старым кар'ерам. Хек ўспомніў, што ў маладосці, калі ён быў адзінокім хлопчыкам, ён цікавіўся геалогіяй. Ён правёў шмат гадзін, стукаючы малатком у кар'еры, падобным на гэты, здабываючы сумленныя камяні з кварца, лушчака і граніту для сваёй калекцыі. Сёння вечарам ён злавіў сябе на тым, што глядзіць на высокія скалы, пакрытыя шнарамі і изрубленные — так металічныя інструменты лекара выдзеўбваюць костка. Ён падумаў пра рэнтгенаўскіх здымках сваёй раздробненай ногі, на якіх было відаць, дзе куля пашкодзіла сцегнавую косць. Навошта, задаваўся ён пытаннем тады, як і цяпер, гэты чортаў доктар паказаў яму гэта твор мастацтва?
  
  Сабака некалькі разоў рэзка абарочвалася, спынялася, затым зноў паварочвалася.
  
  "Ён узяў след?" Колер спытаў шэптам.
  
  "Не", - адказаў Хек звычайным голасам. "Мы даведаемся, калі ён гэта зробіць".
  
  Яны ішлі за Эмілем, які змеился ўздоўж падножжа высокіх жоўта-белых скал вакол азёр з саланаватай вадой.
  
  Яны выбраліся з камяністай даліны і павольна падымаліся. Яны зноў апынуліся ў выведзенай з ладу MG. Хек скрывіўся. "Чорт вазьмі, вернемся да зыходнай кропкі".
  
  "Чаму ты тут адзін?" Спытаў Колер, цяжка дыхаючы.
  
  "Проста я такі".
  
  "За яго прызначаная ўзнагарода".
  
  Хек на імгненне пераключыў лінію трэка. Нарэшце ён сказаў: "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  “ Я гэтага не рабіў. Але гэта тлумачыць, чаму ты тут адна.
  
  “ А як наконт вас, Док? Калі вы заўважылі яго, чаму не выклікалі марскую пяхоту?
  
  “Ён лёгка ўпадае ў паніку. Я магу вярнуць яго, і ніхто не пацерпіць. Ён ведае мяне. Ён давярае мне ".
  
  Эміль раптам напружыўся і павярнуўся да лесу. У адно імгненне Хек выхапіў пісталет і узвёў курок. Падлесак затросся.
  
  "Няма!" - крыкнуў Колер, зірнуўшы на пісталет. Ён кінуўся наперад, у кусты.
  
  Але Хек схапіў яго за руку і прашаптаў: “Я б на вашым месцы паводзіў сябе ціха, сэр. Давайце не будзем выдаваць нашу пазіцыю".
  
  На імгненне запанавала цішыня. Затым мускулістая лань апісала шэра-карычневую дугу над нізкай плотам і знікла.
  
  Хек прыбяры пісталет. “ Табе варта было б быць крыху асцярожней. Ты накшталт як даверлівы, разумееш, аб чым я? Ён паглядзеў на поўдзень уздоўж дарогі, дзе шэры асфальт знікаў у пагорках. Эміль не праявіў цікавасці да гэтага напрамку, але Хек вырашыў, што яны ўсё роўна павінны паспрабаваць. Ён зноў працягнуў сабаку пластыкавы пакет з шортах Грубека. Але Колер спыніў яго руку.
  
  "Колькі?" - спытаў доктар.
  
  "Як гэта, сэр?" Хек ўстаў.
  
  - І якая ж узнагарода? - спытаў я.
  
  Эміль адчуў, што ў яго над галавой боўтаецца нейкі араматычны прадмет, і здрыгануўся. Хек зноў зачыніў пакет, каб сабака не стала занадта палахліва. Ён сказаў доктару: "Гэта ў пэўным сэнсе тычыцца мяне і людзей, якія за гэта плацяць, сэр".
  
  "Гэта Адлер?" - спытаў я.
  
  Хек павольна кіўнуў.
  
  "Ну," працягнуў Колер, " ён мой калега. Мы працуем разам".
  
  “Калі ён прыяцель, то чаму ты не ведаеш аб гэтым? Узнагарода?"
  
  - Колькі, містэр Хек? - спытаў Колер.
  
  “ Дзесяць тысяч.
  
  "Я дам табе дванаццаць".
  
  Імгненне Хек назіраў, як Эміль разгойдваецца ўзад-наперад, гатовы ўцячы. Ён сказаў Колеру: "Ты жартуеш".
  
  “О, няма. Я цалкам сур'ёзны".
  
  Хек фыркнуў ад смеху, але яго твар пачырванеў, калі ён зразумеў, што глядзіць на чалавека, які сапраўды можа выпісаць чэк на дванаццаць тысяч даляраў. І, верагодна, у яго застанецца трохі грошай пасля гэтага. "Чаму?"
  
  “ Трынаццаць.
  
  “Я з табой не гандлююць. Што ты хочаш, каб я зрабіў за такія грошы?"
  
  “Ідзі дадому. Забудзься пра Майкла Грубеке".
  
  Хек павольна агледзеўся вакол. Ён заўважыў далёка на захадзе рассеяную выбліск маланкі. Здавалася, яна распасціралася на сотню міль. Ён глядзеў на велізарныя сельскія абшары, на каламутны гарызонт на фоне чорнага неба. Ён знаходзіў гэты выгляд выклікаюць трывогу па той самай прычыне, што гэтыя нечаканыя грошы былі такімі прывабнымі. Як ён наогул мог знайсці аднаго чалавека ў гэтай велізарнай пустаце? Хек засмяяўся пра сябе. Чаму Бог заўсёды падкідвае табе спакусы, калі ты больш за ўсё гэтага хочаш?
  
  “ А табе-то што з гэтага? - Зноў спытаў Хек, каб пацягнуць час.
  
  "Я проста не хачу, каб яму прычынілі боль".
  
  “ Я не збіраюся прычыняць яму шкоду. Не абавязкова.
  
  "Ты збіраўся пусціць у ход гэты пісталет".
  
  “Ну, калі б я павінен быў, я б так і зрабіў. Але я не збіраюся страляць нікому ў спіну. Гэта не ў маіх правілах. Калі я быў салдатам, такога не было. Не цяпер."
  
  “Майкл не небяспечны. Ён не падобны на рабаўніка банкаў".
  
  “Не мае значэння, ці небяспечны ён, як ашалелы ласіха, якая абараняе сваіх цялятаў, ці небяспечны, як наёмны забойца мафіі. Я клапачуся пра сябе і сваёй сабаку, і калі гэта азначае, што чалавек нападзе на мяне з каменем або манціроўкай, так таму і быць ".
  
  Колер злёгку ўсміхнуўся, і Хек адчуў, што нейкім чынам страціў ачко.
  
  “Глядзіце, ён расставіў капканы на сабак. Я не даю літасці такому чалавеку".
  
  "Ён зрабіў што?" Усмешка знікла з твару Колера.
  
  “Пасткі. Вясновыя пасткі для жывёл".
  
  "Не, Майкл б гэтага не зрабіў".
  
  “ Ну, ты можаш так казаць, але...
  
  "Ты бачыў каго-небудзь з іх?"
  
  “Я ведаю, што ён узяў трохі. Пакуль нічога не знайшоў".
  
  Доктар з хвіліну маўчаў. Нарэшце ён сказаў: "Я думаю, вас выкарыстоўваюць, містэр Хек".
  
  "Што вы хочаце гэтым сказаць?" Ён быў гатовы пакрыўдзіцца, але голас псіхіятра раптам стаў заспакаяльным, голасам чалавека на яго баку, які спрабуе дапамагчы.
  
  “Адлер ведае, што сабака здольная адгыркнуцца на шызафрэніка. Ганяцца за кім-то накшталт Майкла для яго горшае ў свеце. Такі пацыент, загнаны ў кут? Ён запанікуе. Ён моцна запанікуе. Вам давядзецца прыстрэліць яго. Адлер хоча, каб усё прайшло як мага больш гладка. Чатырнаццаць тысяч.
  
  Госпадзе. Хек зажмурыўся і адкрыў вочы як раз своечасова, каб убачыць чарговую выбліск маланкі. Ля яго ног разгойдваўся на лапах Эміль, якому ўжо амаль надакучылі гэтыя чалавечыя размовы.
  
  Забірай грошы і вяртайся дадому. Патэлефануй у банк, скинь ім чэк на буйную суму. Чатырнаццаць гадоў дадуць яму яшчэ дзевяць-дзесяць месяцаў. Можа быць, за гэты час штаб-кватэра знойдзе грошы, каб аднавіць усіх салдат, звольненых за апошнія тры гады. Можа быць, у адной з трыццаці шасці ахоўных кампаній, у якіх было рэзюмэ Хека, знойдзецца вакансія.
  
  Можа быць, Джыл вярнулася б дадому са сваім бейсбольным мячом, чаявымі і карункавымі начнымі кашулямі.
  
  Чатырнаццаць тысяч даляраў.
  
  Хек ўздыхнуў. “Што ж, сэр, я разумею, што вы турбуецеся аб сваім пацыенце і ўсё такое, і я паважаю гэта. Але ёсць і іншыя людзі, пра якіх трэба падумаць. Я не дарма быў салдатам. У нас з Эмілем ёсць шанец злавіць гэтага хлопца. І я б сказаў, што гэта, верагодна, лепшы ўдар, чым у цябе, нават з тваімі размовамі аб падвойных блефах і ўсім такім. Без крыўд."
  
  “Але ён не небяспечны. Гэтага ніхто не разумее. Ты дагнаў яго, вось што робіць яго небяспечным".
  
  Хек засмяяўся. “Ну, у вас, псіхіятраў, не сумняваюся, ёсць свая манера выказвацца. Але тыя двое хлопцаў, якіх ён ледзь не забіў сёння ўвечары, могуць з вамі крыху не пагадзіцца".
  
  "Забіты?" Вочы Колера бліснулі, і доктар здаваўся ўзрушаным так жа моцна, як тады, калі Хек прыціснуў чорнае дула пісталета да яго скуры. "Аб чым ты кажаш?"
  
  “ Гэтыя санітары.
  
  “ Якія санітары?
  
  “ У яго была сутычка з тымі двума хлопцамі каля Стинсона. Я думаў, ты ведаеш аб гэтым. Адразу пасля таго, як ён збег.
  
  “ Вы ведаеце іх імёны? - спытаў я.
  
  “Не, вядома, не ведаю. Яны былі з бальніцы. Марсден. Гэта ўсё, што я ведаю".
  
  Адышоўшы ад Хека, Колер пабрыў да машыны. Ён падняў маленькі чэрап. Ён сутаргава пацёр яго ў руках.
  
  "Такім чынам," працягнуў Хек, - я думаю, што павінен адхіліць тваё прапанова".
  
  Колер на імгненне ўтаропіўся ў начное неба, затым павярнуўся да Хеку. “Проста зрабі мне ласку. Калі знойдзеш яго, не пагражаў яму. Не перасьледуй яго. І што б ты ні рабіў, дзеля Бога, не натравливай на яго гэтую сабаку.
  
  "Я не гляджу на гэта," холадна Хек сказаў, "як на паляванне на лісу".
  
  Колер працягнуў яму візітоўку. “Гэта мая паслуга. Калі вы подберетесь да яго бліжэй, патэлефануеце па гэтым нумары. Яны выклічуць мяне на пэйджар. Я быў бы вам вельмі ўдзячны ".
  
  "Калі змагу, я зраблю гэта", - сказаў Хек. "Гэта лепшае, што я магу сказаць".
  
  Колер кіўнуў і агледзеўся, спрабуючы зарыентавацца. “ Гэта там, унізе, 236-й?
  
  "Так, сэр", - сказаў Трентон Хек, затым прыхінуўся да крыла машыны і — з лёгкім смяшком - назіраў за незвычайным выглядам гэтага хударлявага чалавека ў касцюме і гальштуку, бруднага, як землякоп, у прыгожым паліто і з рукзаком за плячыма, які шпацыраваў па пустэльнай прасёлкавай дарозе позняй дажджлівай ноччу.
  
  
  
  
  
  Вочы доктара Рональда Адлера прабегліся уверх-уніз па карце акругі Марсден. “ Дабраліся да мяжы штата. Хто б мог падумаць? Ён дадаў без энтузіязму або цікавасці: “Дарожны патруль Масачусеца павінен схапіць яго на працягу гадзіны ці каля таго. Мне патрэбен план на самы горшы выпадак".
  
  "Вы кажаце аб узнагародзе?" - Спытаў Піцер Граймса.
  
  "Узнагарода?" раўнуў дырэктар.
  
  “Хм. Што ты разумееш пад найгоршым варыянтам?"
  
  Адлер, здавалася, дакладна ведаў, але якое-то час нічога не казаў, магчыма, з-за якога-то рудиментарного забабоны, якое медыцынскае адукацыя не вытравило цалкам. “Калі ён заб'е салдата, калі яны знойдуць яго. Ці заб'е каго-небудзь яшчэ, калі ўжо на тое пайшло. Вось што я маю на ўвазе."
  
  "О'кей, я мяркую, гэта магчыма", - выказаў меркаванне Граймса. "Малаверагодна".
  
  Адлер зноў звярнуў увагу на справаздачы наглядчыка аддзялення. Зн. "Усё гэта дакладна?"
  
  “Абсалютна. Я ўпэўнены".
  
  “Грубек быў у кабінеце Milieu? Колер праводзіў з ім індывідуальны псіхааналіз? Гэтая иллюзионная тэрапія, якой ён заўсёды надакучае людзям?
  
  "І публікуецца ў лепшых прафесійных часопісах", - падумаў Граймса. "Падобна на тое", - сказаў ён.
  
  “Рэкамендацыі NIMH. Мы ўсе іх ведаем. Крытэрыі індывідуальнай псіхатэрапіі пацыентаў з шызафрэнію заключаюцца ў тым, каб яны былі маладыя, разумныя, мелі ў мінулым дасягненні. І з'яўляюцца хутчэй вострымі, чым хранічнымі.... Аб, і што ў іх ёсць некаторы поспех у сэксуальных адносінах. Наўрад ці гэта Майкл Грубек ".
  
  Асістэнт ледзь не сказаў: "Не, калі толькі вы не называеце згвалтаванне паспяховымі адносінамі". Ён падумаў, звольніў бы яго Адлер або засмяяўся.
  
  "Такая ж гісторыя, як у яго", — Адлер пагартаў старонкі, — "і да гэтага часу Колер адпраўляе яго да псіхатэрапеўта. З аднаго боку, вы маглі б выказаць здагадку, што Колер быў больш чым неахайны ва ўсім гэтым справе. Давайце проста спынімся на гэтым на хвіліну, добра? Гэтая дзверы адкрыта? Мая дзверы там. Зачыні яе, чаму б табе не зрабіць гэта?"
  
  Граймса так і зрабіў, у той час як Адлер перачытваў заключэнне аднаго лекара аб Хрубеке, у якім былі зафіксаваныя планы пацыента выдаліць ўнутраныя органы гэтага тэрапеўта адной голай рукой — працэс, які Хрубек апісаў выразна і, улічваючы ўсе абставіны, з уражлівым веданнем анатоміі чалавека.
  
  Калі Граймса зноў апусціўся ў крэсла, Адлер зачыніў тэчку і ўтаропіўся ў столь. Яго рука апусцілася ў промежность, дзе ён што-тое паправіў. Ён сказаў: "Вы разумееце, што зрабіў гер доктар Колер?"
  
  "Ён—"
  
  “Вы ведаеце, справа Бертана Скота Уэбли? Бертан Скот Уэбли Трэці. Ці чацвёрты. Я не памятаю. Вы ведаеце пра яго? Цябе вучаць такім тайным рэчаў у... Дзе ты хадзіў у школу?"
  
  “ Калумбійскі універсітэт, сэр. Не, я не знаёмы з гэтай справай.
  
  "Ко-лам-бі-а," Адлер расцягнуў чатыры склада з пругкім пагардай. “ Уэбли Трэці ці чацвёрты. Ён быў пацыентам у Нью-Ёрку. Я не ведаю. Магчыма, Кридмур. Ці штат Пілігрым. Не будзем прыдзірацца. Не, пачакай. Гэта было асабістае. Лепшыя лекары, такія як наш сябар, Зігмунд Колер. Свайго роду лекары з адзнакай. Ко-лам-бі - свайго роду лекары ".
  
  "Зразумеў".
  
  “Ці бачыце, у Колера ёсць ідэя, што нашы псіхіятрычныя бальніцы бітком набітыя Ван Гогами. Паэты і мастакі. Выжылі геніі, дальнабачнасць і вар'яцтва злучыліся разам - звер з двума спінамі". Заўважыўшы, што Граймса няўцямна глядзіць на яго, Адлер працягнуў: “Уэбли быў паранаідальны шызафрэнікам. Пакутаваў трызненнем. Односимптомный. Дваццаці васьмі гадоў. Гучыць знаёма, Граймса? Трызненне быў засяроджаны вакол яго сям'і. Яны спрабавалі займець яго, бла-бла-бла. Адчуваў, што ў яго бацькі і цёткі былі кровазмяшальныя адносіны. Уключаючы эпізоды мужаложству, якія трансліруюцца па тэлебачанні. Па сеткаваму тэлебачанні, калі я не памыляюся. У яго быў цяжкі прыступ, і ён пагражаў цёткі віламі. Што ж, ён міжволі трапіў у бальніцу. Цяпер у модзе инсулиношоковая тэрапія, і лекары ўвялі яго ў стан комы ў сто семдзесят раз.
  
  "Госпадзе".
  
  “Затым аддзел ECS адхіляе яго на шэсць месяцаў пасля таго, як узровень цукру ў крыві становіцца праблемай. З такой вялікай сілай току, што ж, ён выйшаў з гэтага даволі патрапаным, як вы і меркавалі ".
  
  "Калі гэта было?"
  
  “ Наўрад ці гэта мае значэнне. Праз некаторы час пасля таго, як яго адключылі, ён сустракаецца са старэйшым псіхіятрам, які праводзіць новую дыягностыку. Уэбли ахайны, ахайны і связен. І вельмі праніклівы. Сапраўды, дзіўна, улічваючы кактэйлі "Сміт Клайн", якія ён прымае. Ён ветлівы, спагадны, яму не церпіцца прайсці курс тэрапіі. Лекар прызначае поўны набор аналізаў. Уэбли прымае і прапускае ўсе дваццаць пяць з іх. Цудоўнае лекі. Пра яго напішуць у Часопісе APA."
  
  "Я магу здагадацца, што зараз адбудзецца".
  
  “ О, ты можаш, Граймса? Адлер змераў яго насмешлівым поглядам. “Ці можаце вы здагадацца, што пасля вызвалення ён даехаў на таксі да дома сваёй цёткі, затым згвалціў і расчляніў яе, шукаючы схаваны мікрафон, які запісаў доказы, выкарыстаныя для яго здзяйснення? Ці можаце вы здагадацца, што яе пятнаццацігадовая дачка ўвайшла ў дом, калі ён праводзіў невялікі ператрус, і што ён зрабіў тое ж самае з ёй? Ёсць якія-небудзь здагадкі, што васьмігадовага сына выратавала толькі тое, што Уэбли заснуў сярод вантробаў дзяўчынкі? Вы выглядаеце досыць бледным, Граймса.
  
  “Але я павінен расказаць вам канец гісторыі. Шакавальная частка: усё гэта было пралічана. У Уэбли быў IQ 146. Пасля таго, як ён скончыў са сваімі ледзянцамі для мазгоў, ён прабраўся ў бібліятэку і запомніў правільныя адказы на кожны з гэтых дваццаці пяці тэстаў і, я сцвярджаю, па-чартоўску добра адтачыў сваю прамову ".
  
  “Вы думаеце, Грубек зрабіў тое ж самае з Колерам? Што зрабіў гэты Уэбли?"
  
  “Так! Вядома, менавіта гэта я і маю на ўвазе! Колер купіў таварную накладную. Затвор, прыклад і ствол. Смерць Каллагана, любыя іншыя смерці сёння ўвечары — у канчатковым рахунку, гэта віна Колера. Яго віна, Піцер."
  
  “Вядома. Вядома."
  
  “ Скажы мне, што ты пра яго думаеш? Аб Колере?
  
  “ Напышлівы маленькі засранец.
  
  Адлеру было прыемна, што хто-то падтрымаў гэтае меркаванне, хоць гэта нагадала яму, як моцна ён ненавідзеў Граймса за тое, што той быў такім подхалимом. “Я думаю, што за гэтым крыецца нешта большае. Чаму ён такі сляпы? Колер не дурань. У любым выпадку, ён не дурань. Чаму?"
  
  "Я на самой справе не—"
  
  “ Піцер, я б хацела, каб ты сее-што для мяне зрабіў.
  
  “ Паслухайце, сэр...
  
  "Трохі дэтэктыўнай працы". Калі хударлявы Адлер апусціў галаву, каб паглядзець па-над ачкоў, у яго з'явіўся трывожны двайны падбародак.
  
  Паколькі быў ужо позні вечар і Піцер Граймса стаміўся бестурботна ўмешвацца ў бальнічную палітыку, ён вырашыў не сціпла паводзіць. "Не думаю, што мне б хацелася гэтага рабіць".
  
  "'Падабаецца гэта рабіць'? - Агрызнуўся Адлер. “ Не хваліся. Я хачу бачыць страх на тваім твары, малады чалавек. Ты не з прафсаюза. Калі б я хацеў твае гробаны яйкі, я б атрымаў іх у адно імгненне, і гэта было б нашмат прасцей, чым спакладаны гэтых санітараў. Не забывай аб гэтым. Цяпер ты слухаеш? Трохі дэтэктыўнай працы. Запішыце, калі не можаце ўспомніць. Вы гатовыя?" - саркастычна спытаў ён, на імгненне забыўшыся, што размаўляе не з некампэтэнтнай сакратаркай, а з доктарам медыцыны.
  
  
  
  
  
  Калі чалавек і сабака вярнуліся да спартыўнай машыне, Хек пераканаўся, што Грубек злавіў спадарожку або прабраўся на задняе сядзенне рамонтнай машыны, якая адказала на сігнал бедства.
  
  На гэты раз ён па-сапраўднаму хаваецца ў грузавіках? Хек задумаўся. Ён прыхінуўся да машыны і злёгку поежился, калі падняўся ветрык.
  
  О, блін, я адмаўляюся ад амаль гадавы зарплаты, звуча напышліва і справядліва, і паглядзі, што адбываецца? Я цалкам губляю след. Што б ты зрабіла, Джыл? Скажы мне, што ты б таксама загадала яму гэта зрабіць.
  
  Але не, чорт яго ведае. Джыл б ужо потащилась дадому і паклала чэк Колера ў сваю скрыначку для каштоўнасцяў. Да гэтага часу яна б ужо моцна спала.
  
  У сваёй ружовай начной кашулі.
  
  О, дзетка...
  
  Затым, раптам, нос Эміля вздернулся, і сабака напружылася. Ён павярнуў на поўнач, да шашы 236, і потрусил наперад. Хек рушыў услед за ім, адчуваючы, як нацягваецца леска, а Эміль набірае тэмп.
  
  Што тут адбываецца?
  
  Над імі зноў падзьмуў ветрык, і Эміль кінуўся бегчы.
  
  Зірнуўшы на асфальт, Хек з агідай заплюшчыў вочы. “Чорт вазьмі! Аб чым я толькі думаў? Ровар!"
  
  Хек загадаў Эмілю спыніцца, затым агледзеў асфальт і выявіў след пратэктара, няўпэўнена вядучы ад машыны да шашы. Пратэктар быў вельмі шырокім; кіроўца лёгка мог важыць трыста фунтаў.
  
  Аднак самай вернай падказкай быў Эміль, задравший нос. Калі сабака падымае нос і перамыкаецца з нюху зямлі на нюх паветра, гэта добры прыкмета таго, што здабыча знаходзіцца на ровары. Верагодна, яны былі з зацішнага боку ад паху, пакуль імгненне таму ветрык не данёс яго трохі назад у іх бок. Вушы Эміля таргануліся, і ён перанёс свой вага з левай лапы на правую і назад, гатовы ўцячы.
  
  Чорт вазьмі, таксама. Пах у паветры адсачыць цяжэй за ўсё, і нават слабы вецер яго парушыць. Шторм такога роду, які чакаўся, напэўна, цалкам знішчыў бы яго.
  
  Прычапіўшы рэмень да пісталета, ён абматаў чырвоны ланцужок Эміля вакол левай рукі.
  
  “ Знайдзі, Эміль. Знайдзі!
  
  Сабака вырвалася з стартавых брамы і панеслася па дарозе. Яны зноў былі на следзе.
  
  
  
  
  
  У чым розніца?
  
  Стоячы на беразе возера недалёка ад паціа, Ліз на імгненне страціла арыентацыю. Гэта месца здавалася адначасова знаёмым і незнаёмым. Потым яна зразумела чаму. Возера паднялося так высока, што змяніліся абрысы берагавой лініі. Тое, што раней было раскошным выступам газона і трыснёга, цяпер стала увагнутым, а група невялікіх скалістых астраўкоў, якія маюць прыкладна форму сузор'я Арыёна, знікла - цалкам пакрытая вадой.
  
  Яна вярнулася да сваіх прац.
  
  Дзве жанчыны не вярнуліся на плаціну, а вырашылі пабудаваць новую дамбу бліжэй да дому, насыпаўшы мяшкі з пяском там, дзе водопропускная труба датыкалася з газонам. Нават калі возера перальецца праз плаціну, лінія мяшкоў тут, калі яна вытрымае, спыніць трапленне вады ў дом. Акрамя таго, вырашыла яна, у іх наўрад ці хапіла б часу або сіл працягнуць некалькі тон пяску сотню ярдаў па камяністай водопропускных трубы, павольна якая запаўняе вадой.
  
  Порцыя напоўніла сумкі, і Ліз перацягнула іх на імправізаваную лінію абароны. Пакуль яны працавалі, Ліз час ад часу аглядалася на сястру. Кольцы і крыштальнае каралі зніклі, а яе хупавыя рукі з кароткімі ідэальнымі пазногцямі — вогненна-чырвонымі - былі прыкрытыя парусиновыми пальчаткамі. Замест чорнай карункавай павязкі на галаве была бейсболка "Бостан Рэд Сокс".
  
  Порцыя энергічна ўзмахнула лапатай, паглынутая працай, зачерпывая велізарныя камякі пяску і перакладаючы іх у мяшкі. Ліз, за плячыма якой былі гады працы ў садзе і азеляненні, заўсёды лічыла сябе мацней з іх дваіх. Але цяпер яна бачыла, што яны былі, па меншай меры, па сіле, на адным узроўні. Дзякуючы, выказала здагадку яна, тым гадзінах, якія Порцыя праводзіла на бегавых дарожках аздараўленчага клуба і корты для гульні ў сквош. Час ад часу маладая жанчына спынялася, стаскивала пальчатку, каб паглядзець, якога роду мазоль у яе ўтварылася, а затым вярталася да працы. Аднойчы, гледзячы ў лес, Порцыя накруціла пасму валасоў на палец і сунула ў рот кончык. Ліз бачыла, як яна рабіла гэта раней ўвечары — нервовая звычка, якая, магчыма, развілася ў яе нядаўна.
  
  Але потым, падумала Ліз, адкуль мне ведаць, падхапіла яна гэта нядаўна ці не? Яна падумала, як мала ведае пра жыццё сваёй сястры. Дзяўчына практычна сышла з дома ў васемнаццаць гадоў і рэдка вярталася надоўга. Калі яна і вярталася, то звычайна на адзін вечар — суботні або нядзельны вячэру — са сваім цяперашнім захапленнем. Яна нават праводзіла большую частку канікулаў у іншым месцы — звычайна з хлопцамі, часам з таварышамі па працы. Каляды для дваіх у аддаленай гасцініцы, якім бы рамантычным яно ні было, не занадта падабалася Ліз. Падчас летніх канікул у каледжы Порцыя падарожнічала з сяброўкамі ці працавала на стажыроўках у горадзе. Кінуўшы школу на апошнім курсе, дзяўчына пакінула сваю кватэру ў Бронксвилле і пераехала на Манхэтэн. Ліз тады працавала ў сярэдняй школе Риджтона і жыла ў невялікім арандаваным доме ў Реддинге. Яна спадзявалася, што пасля таго, як яе сястра сыдзе ад Сары Лоуренс, маладая жанчына вернецца ў гэты раён. Але няма, Порцыя з усмешкай адхіліла гэтую прапанову, як быццам яно было чыстым вар'яцтвам. Яна дадала, што ёй давялося пераехаць у Нью-Ёрк. Для яе настаў час "заняцца горадам".
  
  Ліз памятала, як задавалася пытаннем, што менавіта гэта значыць і чаму яе сястра, здавалася, ставілася да гэтага як да непазбежнага абраду пасвячэння.
  
  Які, задавалася пытаннем Ліз, была жыццё, калі ты "рабіў" горад? Дзённыя гадзіны Порцыі праходзілі хутка або павольна? Фліртавала яна са сваім босам? Сплетничала ці што? Што яна ела на вячэру? Дзе яна купляла гаспадарчае мыла? Нюхала яна какаін на вечарынках у рэкламным агенцтве? Ці быў у яе любімы кінатэатр? Над чым яна смяялася, над Монті Пайтоном або Розанной? Якую газету яна чытала па раніцах? Спала яна толькі з мужчынамі?
  
  Ліз паспрабавала ўспомніць любы час за апошнія гады, калі яны з Порцыяй часта размаўлялі. Яна выказала здагадку, што гэта было напярэдадні смерці іх маці.
  
  Але нават тады "часта" было непадыходзячым словам.
  
  Семидесятичетырехлетняя Рут Л Обержет даведалася аб безнадзейным дыягназе год таму, у жніўні, і неадкладна ўзяла на сябе ролю Пацыенткі — тую, якую, што нядзіўна для Ліз, яе маці, здавалася, была народжаная гуляць. Яе багатае выхаванне ў бостанскім су Грамадстве навучыла яе быць стойкай, яе пакаленне - фаталистам, а мужа - чакаць горшага. На самай справе гэтая роля была проста варыяцыяй на тэму той, якую станістая жанчына з нерухомымі вачыма гуляла на працягу многіх гадоў. Грозная хвароба проста замяніла грознага мужа (Эндру да таго часу здзейсніў свой бясслаўны сыход у прыбіральні брытанскіх ВПС).
  
  Пакуль удава Л Оберже не захварэла, яна ішла да дна. Жанчына ў пошуках клопату. Цяпер яна зноў была ў сваёй стыхіі.
  
  Купляючы адзенне для худнее фігуры, яна абрала не тыя адценні, якія насіла заўсёды, — колеру, якія стваралі добры фон, бэжавы, цёмна-шэры і пясочны, — а адценні кветак, якія яна вырошчвала, чырвоныя, жоўтыя і смарагдавыя. Яна насіла цюрбан з крыклівым малюнкам, а не шалікі або парыкі, і аднойчы — да здзіўлення Ліз — ўварвалася ў аддзяленне хіміі, абвясціўшы маладым медсёстрам: "Прывітанне, далинги, гэта цётка Мэйми!"
  
  Толькі бліжэй да самага канца яна стала панурай і нясмелай — у асноўным, здавалася, пры думкі аб нязграбнай і таму ганебнай смерці. Менавіта ў гэты час, знаходзячыся пад дзеяннем морфія, яна апісала нядаўнія размовы са сваім мужам у такіх падрабязнасцях, што ў Ліз па скуры пабеглі мурашкі. Ліз ўспомніла, што маме гэта толькі здалося, калі яна пратэставала Оуэну сёння вечарам ва ўнутраным дворыку.
  
  Ёй гэта толькі здалося. Вядома.
  
  Дрыжыкі, аднак, ніколі не спыняўся.
  
  Ліз думала, што, магчыма, хвароба іх маці зблізіць сясцёр. Гэтага не адбылося. У месяцы згасання місіс Л Оберже Порцыя праводзіла ў Риджтоне толькі ненашмат больш часу, чым раней.
  
  Такое грэбаванне прывяло Ліз у лютасць, і аднойчы, калі яны з маці прыехалі ў горад на сустрэчу ў Слоан-Кеттеринг, яна вырашыла супрацьстаяць сястры. Але Порцыя апярэдзіла яе. Яна ператварыла адну з спальняў ў кааператыве ў хатнюю пакой для хворых і настаяла, каб Ліз і Рут засталіся з ёй на некалькі дзён. Яна перапыніла спаткання, узяла адпачынак на працы і нават купіла кулінарную кнігу з рэцэптамі барацьбы з ракам. У Ліз да гэтага часу захавалася яркае, камічнае успамін пра маладой жанчыне, расставившей ногі, з растрапанымі валасамі, якая стаяла пасярод малюсенькай кухні, насыпая муку ў міску і раскладваючы гародніна на патэльні, адчайна шукаючы згубленую посуд.
  
  Такім чынам, канфрантацыі ўдалося пазбегнуць. Аднак, калі Рут вярнулася дадому, Порцыя аднавіла дыстанцыявацца, і ў рэшце рэшт цяжар памірання лягло на Ліз. Да гэтага часу паміж сёстрамі многае змянілася, і яна даравала Порцыю за гэтую промах. Ліз была нават ўдзячная за тое, што толькі яна прысутнічала ў апошнія хвіліны; гэта было час, якое яна аддала перавагу б не падзяляць. Ліз назаўжды запомніла дзіўна мускулістае дотык мамінай рукі да далоні Ліз, калі тая нарэшце зьнікла. Патройнае поціск, падобнае на літару азбукі Морзэ.
  
  Цяпер Ліз раптам выявіла, што ў яе перахапляе дыханне, і зразумела, што, знаходзячыся ва ўладзе ўспамінаў, яна працавала з расце стараннасцю, тэмп рабіўся ўсё больш адчайным. Яна спынілася і прытулілася да кучы сумак, якая налічвае ўжо тры штукі.
  
  Яна на імгненне заплюшчыла вочы і здрыганулася, пачуўшы голас сястры.
  
  - Такім чынам. - Порцыя з гучным стукам ўбіла рыдлёўку ў кучу пяску. “ Думаю, прыйшоў час спытаць. Чаму ты на самай справе запрасіў мяне на спатканне?
  
  
  14
  
  
  
  Ля ног сёстры Ліз налічыла сем напоўненых сумак, якія чакаюць, калі іх складуць на дамбе. Порцыя напоўніла яшчэ дзве і працягнула: “Мне не абавязкова было прыязджаць сюды з-за маёнтка, праўда? Я мог бы справіцца з усім гэтым у горадзе. Так сказаў Оўэн."
  
  “ Ты даўно нікуды не выходзіў. Я нячаста бываю ў горадзе.
  
  “Калі ты маеш на ўвазе, што мы не бачымся вельмі часта, што ж, гэта, безумоўна, так. Але ў цябе на галаве што-то яшчэ, ці не так? Акрамя зносін сясцёр.
  
  Ліз нічога не адказала і назірала, як іншы мяшок энергічна напаўняецца мокрым пяском.
  
  "Што гэта значыць," працягнула Порцыя, " пацалавацца і памірыцца?
  
  Ліз не дазволіла гэтаму затрымліваў выплату заработнай платы тоне абразіць сябе. Схапіўшы сумку за куты, яна аднесла яе да вадасцёкавай трубе і люта закінуў наверх. "Чаму б нам не ўзяць пяць?"
  
  Порцыя скончыла напаўняць іншы пакет, затым паклала рыдлёўку і зняла пальчаткі, разглядаючы чырвонае пляма на ўказальным пальцы. Яна села побач з сястрой на нізкую сценку з пакетаў.
  
  Праз імгненне Ліз працягнула: "Я падумваю аб тым, каб пакінуць выкладанне".
  
  Яе сястра, здавалася, не здзівілася. "Я ніколі не магла ўявіць цябе ў ролі настаўніцы".
  
  І якім менавіта яна мяне бачыла? Ліз задумалася. Яна меркавала, што ў Порцыі ёсць сваё меркаванне аб яе кар'еры — і пра астатняй часткі яе жыцця, калі ўжо на тое пайшло, — але не магла сабе ўявіць, якім яно можа быць.
  
  “Выкладанне пайшло мне на карысць. Мне гэта дастаткова падабалася. Але я думаю, што прыйшоў час пераменаў ".
  
  “Ну, цяпер ты багатая жанчына. Жыві за кошт тлустай зямлі".
  
  "Ну, я не збіраюся проста так звальняцца".
  
  “Чаму бы і няма? Заставайся дома і займайся садам. Глядзі Опру і Реджиса. Бываюць жыцця і горай ".
  
  “ Вы ведаеце гадавальнік Лэнгделла?
  
  "Няма". Маладая жанчына прыжмурылася, ківаючы галавой. "О, пачакай, гэта месца на 236-й вуліцы?"
  
  “Мы часта хадзілі туды. З мамай. Яны дазвалялі нам паліваць кветкі ў цяпліцы".
  
  “ Смутна. Гэта там у іх былі тыя вялікія кошыка з лукам?
  
  Ліз ціха засмяялася. "Кветкавыя цыбуліны".
  
  “Дакладна. Ён усё яшчэ там?"
  
  “Ён выстаўлены на продаж. Гадавальнік і ландшафтная кампанія, якімі валодае сям'я".
  
  “ Госпадзе, паглядзі. "Порцыя глядзела праз возера на дзяржаўны парк. Вада сарвала са паль стары элінгі. Прывідна-белая канструкцыя з гнілой вагонкі павольна апускалася ў ваду.
  
  “ Штат збіраўся знесці яго. Ліз кіўнула ў бок элінгі. “ Падобна на тое, падаткаплацельшчыкі толькі што зэканомілі некалькі даляраў. Я казаў аб дзіцячай?.. Яна некалькі разоў пацерла рукі і адчула, як пахаладзелі далоні, калі выпарыўся нервовы пот. "Я думаю, што збіраюся купіць гэта месца".
  
  Порцыя кіўнула. Зноў пасму жоўтых валасоў намоталась у яе паміж пальцамі, і кончыкі пасмаў трапілі ў рот. У прыглушаным святле яе твар здавалася асабліва бледным, а вусны чорнымі. Асвяжыла яна памаду перад тым, як прыйсці сюды складаць мяшкі з пяском?
  
  "Мне патрэбен партнёр," павольна вымавіла Ліз. “ І я падумала, што хацела б, каб гэта быў ты.
  
  Порцыя засмяялася. Яна была сімпатычнай жанчынай і магла імгненна, як па пстрычцы выключальніка, стаць цалкам пачуццёвай, або чароўнай мілай. І ўсё ж яна часта смяялася з глыбокім прыдыханнем, што, на думку Ліз, імгненна забівала яе прывабнасць. Звычайна гэта адбывалася, калі, як цяпер, яна была крытычная ў схаванай форме, падаючы іншым самім разбірацца ў сваіх промахахах.
  
  Жар прилил да скроняў Ліз, калі румянец заліў яе твар. “ Я не разбіраюся ў бізнэсе. Фінансы, маркетынг і да таго падобнае. Ты разбіраешся.
  
  “Я медыя-пакупнік, Ліз. Я не Дональд Трамп".
  
  “Ты ведаеш больш, чым я. Ты заўсёды кажаш аб тым, каб адмовіцца ад рэкламы. У мінулым годзе ты падумваў аб адкрыцці буціка".
  
  “Усё ў рэкламе кажуць пра тое, каб звольніцца і адкрыць буцік. Ці кейтеринговую кампанію. У нас з табой бізнэс?"
  
  “ Гэта выгадная здзелка. Лэнгделл памёр у мінулым годзе, і яго жонка не хоча працягваць кіраваць маёнткам. Яны просяць тры мільёны за ўсё. Адна толькі зямля стаіць два. Стаўкі па іпатэчных крэдытах цяпер выдатныя. І Энджы сказала, што была б гатовая прафінансаваць частку гэтага сама, пры ўмове, што да моманту закрыцця яна атрымае паўтара мільёна ".
  
  "Ты сур'ёзна, ці не так?"
  
  “ Мне патрэбныя перамены, Порцыя. Я люблю сады і...
  
  “Не, я думаю, гэта мае сэнс для цябе. Я меў на ўвазе, ты сур'ёзна ставішся да нас. Працаваць разам".
  
  “Вядома, я рады. Ты вядзеш бізнес і фінансы, а я вяду прадукт — ну вось, хіба гэта не гучыць прафесійна? 'Прадукт'?"
  
  Порцыя глядзела на кучу сумак, якія яна напоўніла. Яна ўзяла адну, аднесла да сцяны, паставіла на месца. "Цяжкія ўблюдкі, ці не так?" - ахнула яна. "Можа быць, мне варта было б менш разграбаць".
  
  “У мяне шмат ідэй. Мы пашырылі б афіцыйныя сады і адкрылі спецыяльную цяпліцу для руж. Мы маглі б нават праводзіць лекцыі. Магчыма, здымаць відэа. Як крыжаваць. Як завесці свой першы сад. Вы ведаеце людзей з кінавытворчасці. Калі мы будзем старанна працаваць, гэта сапраўды можа ўзляцець ".
  
  Порцыя з хвіліну маўчала. “Справа ў тым, што я ўсё роўна збіралася звольніцца пасля першага чысла года. Проста заставайся дастаткова доўга, каб атрымаць сваю прэмію".
  
  “ Праўда? Менавіта тады я падумваў аб куплі гэтага месца. Люты. Або сакавік.
  
  Маладая жанчына хутка дадала: “Не, я маю на ўвазе, што збіралася узяць гадавы адпачынак. Можа быць, пару гадоў. Я наогул не збіралася працаваць".
  
  "А." Ліз паправіла адзін з мяшкоў з пяском, які хістаўся паміж двума жанчынамі. "І што рабіць?"
  
  “Падарожжа. Якое-то час я быў у клубе. Я хацеў навучыцца віндсерфінг. "Дэман мора".
  
  “ Проста... нічога не рабіць?
  
  “ Я чую гэты тон, мама.
  
  Ліз падавіла хвалю гневу. “ Не, я проста здзіўленая.
  
  “Можа быць, я зноў паеду ў Еўропу. Я быў бедны, калі займаўся альпінізмам. І, Божа, гэтыя паездкі з мамай і татам? Ямы. Сеньёр Л Обержет, фашысцкі гід. 'Ну ж, дзяўчынкі, якога чорта вы робіце? Луўр зачыняецца праз два гадзіны. Порцыя, не смей азірацца на гэтых хлопчыкаў ...' Ха, а ты — ты, напэўна, была адзіным дзіцем у сусветнай гісторыі, які лёг спаць без вячэры, таму што скардзілася на тое, што сыходзіць.... што гэта было?"
  
  "Сады скульптур у музеі Родена", - сказала Ліз мяккім голасам, слаба смеючыся пры ўспаміне. "Ахвяра культуры ў семнаццаць гадоў".
  
  Праз імгненне Порцыя сказала: “Я так не думаю, Ліз. Гэта не спрацуе".
  
  “На год. Паспрабуй. Ты мог бы прадаць сваю долю, калі б гэта было не для цябе".
  
  "Я таксама магу страціць грошы, ці не так?"
  
  “Так, я мяркую, ты мог бы. Але я не дазволю гэтаму пайсці да дна".
  
  “ А што думае Оўэн? - спытаў я.
  
  А, ну што ж, так яно і было.
  
  “ Можна сказаць, у яго былі некаторыя агаворкі.
  
  Можна таксама сказаць, што гэта ледзь не разбурыла іх шлюб. Ліз пачатку падумваць аб адкрыцці дзіцячага саду незадоўга да смерці іх маці, і было ясна, што сёстры пярэймуць буйную суму наяўнымі. Оўэн хацеў ўкласці грошы ў акцыі кансерватыўных кампаній і інвеставаць у сваю юрыдычную фірму, наняўшы некалькіх адвакатаў і адкрыўшы новыя офісы. Ён сказаў ёй, што гэта было б лепшай аддачай ад інвестыцый.
  
  Але яна была непахісная. Гэта былі яе грошы, і дзіцячая была б для яе ідэальнай. Калі не ў Лэнгделлов, то дзе-небудзь паблізу. Заўсёды практычны кансультант, ён выдаў спіс праблем.
  
  “Ты з розуму сышла, Ліз. Гадавальнік? Ён сезонны. Залежыць ад надвор'я. Пры азеляненні ўзнікаюць сур'ёзныя праблемы з адказнасцю. У вас будуць праблемы з работнікамі.... Ты хочаш разбіць сад, мы пабудуем тут яшчэ адзін. Мы наймем архітэктара, мы зможам...
  
  - Я хачу працаваць, Оўэн. Дзеля ўсяго святога, я ж не кажу табе сядзець дома і чытаць юрыдычныя кнігі дзеля забавы.
  
  "Ты можаш зарабляць на жыццё юрыспрудэнцыяй", - адрэзаў ён.
  
  Чым больш ён спрачаўся, тым настойлівей яна станавілася.
  
  “Госпадзе, Ліз. У лепшым выпадку, ты, верагодна, будзеш здымаць некалькі тысяч у год. Ты б зарабляла больш, калі б паклала іх у банк і атрымлівала працэнты па кніжцы ".
  
  Яна шпурнула на стол часопіс "Грошы". “Там артыкул аб прыбытковым бізнэсе. Пахавальныя бюро - нумар адзін. Мне не трэба пахавальнае бюро.
  
  “Перастань быць такім упартым па-чартоўску! Па крайняй меры, у банку грошы застрахаваны. Ты гатовы рызыкнуць усім гэтым?"
  
  “ Місіс Лэнгделл паказала мне бухгалтарскія кнігі. Яны прыносяць прыбытак ужо пятнаццаць гадоў.
  
  Ён злавесна змоўк. “ Значыць, ты ўжо казаў з ёй аб гэтым. Да таго, як прыйшоў да мяне?
  
  Праз імгненне яна прызналася, што так.
  
  “ Табе не здаецца, што ты мог бы спытаць спачатку?
  
  "Я не браў на сябе ніякіх абавязацельстваў".
  
  "Ты яшчэ нават не займеў грошы ў свае рукі, а цябе па-чартоўску не трываецца выкінуць іх на вецер".
  
  - Гэта грошы маёй сям'і, Оўэн.
  
  Большасць сцэнарыяў хатняга супрацьстаяння запатрабавалі б невялікага парыраванне на гэтым этапе. Вашы грошы? Вашы грошы? Я падтрымліваў вас, калі настаўнікі абвясцілі страйк... Калі ты страціў свайго банкаўскага буйнога кліента два гады таму, гэта была мая зарплата — зарплата настаўніка! — якая дапамагла нам выкараскацца!... Я выконваю ўсю юрыдычную працу па нерухомасці бясплатна... Усе тыя месяцы, калі мы не маглі аплаціць рахунак за святло, таму што ты далучыўся да загараднага клуба...
  
  Але тады Оўэн зрабіў тое, што ў Оўэна атрымлівалася лепш за ўсё. Ён закрыў рот і пайшоў. Ён схапіў сваё старое помпавая стрэльба 22-га калібра і адправіўся ў лес збіраць кансервавыя банкі і паляваць на бялок і трусоў.
  
  На некалькі гадзін Ліз засталася сам-насам з аддаленымі воплескамі стрэлаў і ўспамінамі аб холадзе ў яго вачах, калі ён выходзіў за дзверы.
  
  І ў працягу некалькіх гадзін яна варажыла, згубіла яна свайго мужа.
  
  І ўсё ж, калі ён вярнуўся, ён быў спакойны. Апошняе, што ён сказаў аб дзіцячай, было: "Я б не раіў гэтага рабіць, але калі вы ўсё роўна хочаце працягваць, я буду прадстаўляць вашы інтарэсы".
  
  Яна падзякавала яго, але прайшло некалькі дзён, перш чым яго капрызнасць знікла.
  
  Сёння вечарам Ліз пачала расказваць сваёй сястры аб некаторых праблемах Оўэна, але Порцыю гэта не зацікавіла. Яна проста пахітала галавой. "Я так не думаю".
  
  Праз імгненне Ліз спытала: "Чаму?"
  
  "Я яшчэ не гатовы пакінуць горад".
  
  “Цябе і не давялося б. Я б займаўся паўсядзённымі справамі. Мы збіраліся разам пару разоў у месяц. Ты мог бы прыязджаць сюды. Ці я мог бы паехаць у горад ".
  
  "Мне сапраўды трэба крыху адпачыць".
  
  “ Падумай пра гэта, па меншай меры. Калі ласка? - Задыхаючыся, усклікнула Ліз, гледзячы ў твар сястры, бледны і невыразнае ў цемры.
  
  “Не, Ліз. Мне вельмі шкада".
  
  Раззлаваная і пакрыўджаная, Ліз падняла вялікі мяшок з пяском і кінула яго на край дамбы. Аднак яна няправільна ацаніла адлегласць, і мяшок упаў у возера. "Чорт!" - закрычала яна, спрабуючы падняць сумку. Але яна зьнікла глыбока пад паверхню.
  
  Порцыя яшчэ раз накруціла некалькі пасмаў валасоў. Ліз ўстала. Некалькі хваляў гучна лінулі ў іх ног, перш чым Ліз спытала: "У чым сапраўдная прычына?"
  
  "Ліз".
  
  “А што, калі я скажу, што не хачу купляць дзіцячую. Што, калі мне захочацца купіць буцік на Мэдысан-авеню?"
  
  Вусны Порцыі сціснуліся, але Ліз настойвала: “Што, калі я скажу: "Давай пачнем бізнес, у якім мы з табой будзем падарожнічаць па Еўропе і наведваць рэстараны або ацэньваць замкі?" А што, калі я скажу: "Давай адкрыем школу віндсерфінгу"?
  
  “ Ліз. Калі ласка.
  
  “ Чорт вазьмі! Гэта з-за "Індыйскага скачка"? Скажы мне?
  
  Порцыя павярнулася да яе тварам. “ Аб Госпадзе, Ліз. "Яна больш нічога не сказала.
  
  Паверхню возера раптам пасвятлела, калі велізарная ўспышка жоўцева-зялёнага колеру асвятліла заходні гарызонт. Яна знікла за паласой густых аблокаў.
  
  Нарэшце Ліз сказала: “Мы ніколі не казалі пра гэта. За шэсць месяцаў мы не прамовілі ні слова. Гэта проста засталося паміж намі".
  
  "Нам лепш скончыць тут". Порцыя схапіла рыдлёўку. “Гэта быў нейкі подлы сукін сын, маланка. І гэта было не так ужо далёка".
  
  "Калі ласка," прашаптала Ліза.
  
  Ноч напоўніў стогн, і, павярнуўшыся, яны ўбачылі, як элінгі цалкам саслізнуў са паль ў ваду. Порцыя больш нічога не сказала і зноў прынялася за рыдлёўку.
  
  Прыслухоўваючыся да чавканью набиваемых мяшкоў з пяском, Ліз засталася на беразе, гледзячы на возера.
  
  Калі лодкавы хлеў затануў, сярод дрэў за ім з'явілася няясная белая фігура. На імгненне Ліз была ўпэўненая, што гэта пажылая жанчына, павольна ковыляющая да возера. Ліз цепнула вачмі і ступіла бліжэй да берага. Хада жанчыны наводзіла на думку, што яна хворая.
  
  Затым, як і элінгі, бачанне саслізнула з берага ў ваду, дзе пагрузілася пад нерухомую ониксовую паверхню. Кавалак палатна, прывязаны да планцы на раме, ці шестимиллиметровый пластыкавы брызент, выказала здагадку Ліз. Гэта наогул не жанчына. Не прывід.
  
  Ёй гэта толькі здалося. Вядома.
  
  
  
  
  
  У ноч, калі Абрагам Лінкальн памёр, правёўшы шмат гадзін з жудаснай ранай у густой капіцы вільготных ад поту валасоў, месяц, якая выйшла з-за аблокаў ва ўсходняй частцы Злучаных Штатаў, была крывава-чырвонай.
  
  Майкл Грубек чытаў, што гэта дзіўнае здарэнне было пацверджана некалькімі рознымі крыніцамі, адным з якіх быў фермер з Ілінойса. Стоячы на свежевспаханном кукурузным полі 15 красавіка 1865 года, гэты чалавек паглядзеў у зьзяе вячэрні неба, убачыў багровую месяц і зняў сваю саламяны капялюш з павагі, таму што ведаў, што за тысячу міль адсюль пайшла вялікая жыццё.
  
  Месяца не было відаць. Неба было пахмурным і неспакойным, калі Грубек няўпэўнена ехаў на ровары на захад па шашы 236. Гэта было карпатлівае падарожжа. Цяпер ён прывык да горным ровары і ехаў так жа ўпэўнена, як гоншчык "Тур дэ Франс". Тым не менш, кожны раз, калі над дарогай перад ім або ззаду яго з'яўляўся светлавы вянок, ён спыняўся і спрыгивал на зямлю. Ён ляжаў пад прыкрыццём кустоўя або дрэва, пакуль машына праязджала міма, затым зноў ускокваў на свой ровар, яго грубаватыя ногі хутка круцілі педалі на нізкай перадачы; ён не ведаў, як перамыкаць перадачу.
  
  Ўспышка святла спалохала яго. Ён паглядзеў праз поле і ўбачыў павольна патрулирующую паліцэйскую машыну, освещавшую пражэктарам зацемнены фермерскі дом. Святлафор згас, і машына працягнула рух на ўсход, прэч ад Грубека. Яго неспакой ўзмацніўся на некалькі градусаў, калі ён націснуў на педалі, і ён злавіў сябе на тым, што думае аб сваёй першай сутычцы з паліцыяй.
  
  Майклу Грубеку было дваццаць гадоў, і яго арыштавалі за згвалтаванне.
  
  Малады чалавек вучыўся ў прыватным каледжы на поўначы штата Нью-Ёрк, у раёне, досыць прыгожым у разгар яркага лета, але большую частку года такім жа маркотным, як дэпрэсіўная эканоміка маленькага гарадка і палёў, навакольных кампус.
  
  На працягу свайго першага семестра Майкл быў замкнёным і клапатлівым, але ён добра паспяваў ў вучобе, асабліва на двух курсах амерыканскай гісторыі. Аднак паміж Днём падзякі і Калядамі ён станавіўся ўсё больш трывожным. Яго канцэнтрацыя была слабой, і ён, здавалася, не мог прыняць нават самых простых рашэнняў — якое класнае заданне выканаць першым, калі пайсці на абед, лепш чысціць зубы да мачавыпускання або пасля. Ён праводзіў гадзіну за гадзінай, гледзячы ў акно свайго пакоя.
  
  Тады ён быў амаль такога ж росту, як цяпер, з доўгімі павойнымі валасамі, зрослымі бровамі неандэртальца і круглым тварам, якое, як гэта ні парадаксальна, здавалася добрым, пакуль ён не ўсміхаўся і не смяяўся. Калі ён гэта рабіў, выраз яго твару — на самай справе звычайна озадаченное — здавалася чыстай злосцю. У яго не было сяброў.
  
  Таму Майкл быў здзіўлены, пачуўшы аднойчы шэрым сакавіцкім ранкам стук у дзверы. Ён не прымаў душ некалькі тыдняў і амаль месяц насіў адны і тыя ж джынсы і кашулю. Ніхто не мог успомніць, і менш за ўсё ён сам, калі ў апошні раз прыбіраўся ў пакоі. Яго сусед па пакоі даўным-даўно збег у кватэру сяброўкі, і гэта дэзерцірства ўзрадавала Майкла, які быў упэўнены, што студэнт фатаграфаваў яго, пакуль ён спаў. У гэтую нядзелю ён правёў два гадзіны, згорбіўшыся над сваім сталом, раз за разам перачытваючы раман Т. С. Эліота “Песня пра каханне Дж. Альфрэд Пруфрок. Ён выявіў, што гэта заданне было падобна на спробу прачытаць па деревяшке.
  
  "Гэй, Майк".
  
  "Хто гэта?" - спытаў я.
  
  Наведвальнікамі былі два студэнта —першакурсніка, якія жылі ў інтэрнаце. Майкл стаяў у адкрытай дзверы, падазрона гледзячы на іх. Яны ўсміхнуліся сваімі чыстымі ўсмешкамі і спыталі, як у яго справы. Майкл ўтаропіўся на іх і нічога не сказаў.
  
  “Майкі, ты занадта шмат працуеш. Пайшлі. У нас вечарынка ў пакоі адпачынку".
  
  “ Давай, спяваеш чаго-небудзь.
  
  "Я павінен вучыцца!" ён завыў.
  
  “Не-а, не-а, ну ж,... Давай павесялімся. Ты занадта шмат працуеш, чувак. Спяваеш чаго-небудзь".
  
  Што ж, Майкл сапраўды любіў паесці. Ён еў тры разы ў дзень і пастаянна перакусваў. Ён таксама быў схільны згаджацца з просьбамі людзей; калі ён гэтага не рабіў - калі ён адмаўляўся рабіць тое, што яны хацелі, — яго вантробы выбухалі вогненнымі ўспышкамі турботы. Што б яны падумалі пра яго? Што б яны сказалі?
  
  "Можа быць".
  
  “Гэй, цудоўна. Весяліся!"
  
  Таму Майкл неахвотна рушыў услед за двума маладымі людзьмі па калідоры ў агульную пакой інтэрната, дзе ў разгары была шумная вечарынка. Калі яны праходзілі міма цёмным спальні, малодшыя спыніліся, прапускаючы Майкла наперад. Яны раптам развярнуліся і ўпіхнулі яго ў пакой, бразнуўшы дзверы і прывязаўшы яе.
  
  Майкл завыў у паніцы, люта тузаючы за ручку. Ён спатыкнуўся, беспаспяхова шукаючы святло. Ён кінуўся да вакна, сарваў запавесу і ўжо збіраўся разбіць шкло і скокнуць з сарака футаў на травяністая лужок, калі заўважыў іншую обитательницу пакоя. Ён бачыў яе на адной або двух вечарынках. Яна была поўнай першакурсніцай з круглым тварам і вельмі коратка падстрыжанымі павойнымі валасамі. У яе былі тоўстыя лодыжкі, а на пухлых запясцях красавалася тузін бранзалетаў. Дзяўчына была ў сьвядомасьці, п'яная, ляжала на ложку ў задраным да таліі спадніцы. На ёй не было трусікаў. У руцэ яна трымала шклянку з рэшткамі апельсінавага соку і гарэлкі. Відавочна, яна прыходзіла ў прытомнасць дастаткова доўга, каб яе вырвала, а затым яна зноў страціла прытомнасць.
  
  Майкл нахіліўся бліжэй і изучающе паглядзеў на яе. Імгненна выгляд яе геніталій (яго першае знаёмства з інтымнай анатоміяй жанчыны) і пах спіртнога і ваніт выклікалі ў яго прыступ страху. Ён закрычаў на бесчувственную дзяўчыну: “Што ты робіш са мной? Затым ён зноў і зноў налятаў на дзверы, аглушальны шум разносіўся па ўсім інтэрнаце. У калідоры звонку пачуўся выбух смеху. Майкл ўпаў назад на ложак, цяжка дыхаючы. Клаўстрафобія ахапіла яго, і пот пацёк з кожнай пары. Імгненне праз яго розум міласэрна адключыўся, і ў вачах пацямнела. Наступнае, што ён памятаў, была жорсткая хватка двух ахоўнікаў, якія груба вздергивающих яго на ногі. Цяпер ужо прыйшла ў прытомнасць дзяўчына, одергивая спадніцу, крычала. Штаны Майкла былі расшпіленыя, і яго млявы пеніс тырчаў вонкі, парэзаны і скрываўлены маланкай штаноў.
  
  Майкл нічога не памятаў з таго, што адбылося. Дзяўчына сцвярджала, што толькі што легла спаць, падхапіўшы грып. Яна адкрыла вочы і ўбачыла, што Майкл рассоўвае ёй ногі і люта пранікае ў яе, нягледзячы на яе адчайныя пратэсты. Была выкліканая паліцыя, бацькі апавешчаныя. Майкл правёў ноч у турме пад насцярожаным наглядам двух вельмі неуютных памагатых шэрыфа, не гатовых да таго, што зняволены ўтаропіўся на іх і прыгразіў зрабіць з іх "мёртвых ублюдкаў", калі яны не прынясуць яму падручнік гісторыі з яго пакоя.
  
  Доказы супярэчылі адзін аднаму. Хоць у похве дзяўчыны і вакол яго былі выяўленыя сляды трох розных змазак для прэзерватываў, на Майкла не было прэзерватыва, калі ахоўнікі схапілі яго, і ў пакоі яго не было. Пазіцыя адваката абароны заключалася ў тым, што дзяўчына сама выцягнула пеніс Майкла з яго джынсаў і заявіла аб згвалтаванні, замест таго каб прызнаць, што яна накінулася на некалькіх студэнтаў пасля таго, як напілася ў напаўпрытомным стане — тэорыя, якая, хоць і палітычна некарэктная, цалкам магла спадабацца прысяжным.
  
  З іншага боку, было некалькі магчымых сведак злачынства, уключаючы саму дзяўчыну. Акрамя таго, Майкл час ад часу пагражаў палове кампуса або кідаў лютыя погляды на яе — асабліва на жанчын.
  
  Але самае жудаснае доказ з усіх: сам Майкл Грубек — вялікі, страшны хлопчык, больш чым у два разы буйней дзяўчынкі, якога, як з задавальненнем адзначыў пракурор, заспелі са спушчанымі штанамі. Заколачивая цвікамі уласны труну, Майкл пасля інцыдэнту стаў няскладным і пачаў мармытаць абразлівыя эпітэты. Выступ у судзе было б катастрофай. Адвакат прызнаў яго вінаватым па адным пункце абвінавачванні ў сэксуальным гвалце, і яму далі выпрабавальны тэрмін пры ўмове, што ён кіне школу і добраахвотна адправіцца ў дзяржаўную бальніцу недалёка ад свайго дома, дзе ён пройдзе праграму лячэння гвалтоўных сэксуальных злачынцаў.
  
  Праз шэсць месяцаў ён быў выпісаны з лякарні і вярнуўся ў бацькоўскі дом.
  
  Як толькі ён вярнуўся ў Уэстбери, розум і вар'яцтва хутка пачалі злівацца. Аднойчы, восенню пасля згвалтавання, Майкл абвясціў сваёй маці, што хоча вярнуцца ў каледж. Ён дадаў: “Я збіраюся вывучаць толькі гісторыю. Лепш бы яны дазволілі мне гэта зрабіць. О, і я хачу стаць святаром. Я не збіраюся вывучаць што-небудзь яшчэ. Ні матэматыкі, ні ангельскай, ні эл-джы-бра! Проста забудзь пра гэта, чорт вазьмі! Я збіраюся вывучаць толькі гісторыю."
  
  Яго маці з затуманенымі вачыма, разбурана на непрыбраным ложку, яе светлыя валасы былі жорсткія, як салома, і яна здзіўлена засмяялася над яго патрабаваннямі. “Вяртайся ў каледж? Ты сур'ёзна? Паглядзі, што ты нарабіў! Ты ведаеш, што ты зрабіў з той дзяўчынай?
  
  Няма, Майкл не разумеў, што нарабіў. Ён паняцця не меў. Усё, што ён памятаў, гэта як нейкая дзяўчынка хлусіла пра яго, і з-за гэтага ён быў вымушаны кінуць свае каштоўныя ўрокі гісторыі. “Яна вырадак! Яна схлусіла! Чаму я не магу вярнуцца? Хіба я недастаткова модны, каб хадзіць у школу? Ну, хіба няма? Святары вельмі модныя. Калі-небудзь я напішу пра іх яго гісторыю. Ведаеш, яны часта трахацца з маленькімі хлопчыкамі."
  
  "Ідзі ў свой пакой!" - са слязьмі на вачах крыкнула яго маці, і ён — мужчына гадоў дваццаці з невялікім, мужчына удвая буйней яе — памчаўся прэч, як пабіты сабака.
  
  Часта ён ныў: “калі Ласка? Я хачу вярнуцца ў школу!" Ён абяцаў старанна вучыцца і стаць гробаны святаром, каб зрабіць яе шчаслівай. Ён сказаў, што надзене цярновы вянок на сваю скрываўленую галаву і прымусіць людзей паўстаць з магіл.
  
  "Ісус насіў шыпы, таму што Ён уваскрос з мёртвых", - патлумачыў ён ёй аднойчы. "Вось чаму ў ружы ёсць шыпы".
  
  "Я сыходжу, Майкл", - плакала яна.
  
  “Ты збіраешся уцячы ад мяне? Куды ты ідзеш? На ўрок Эл-Джы-станік? Ты збіраешся насіць станік, пакуль святар трахал цябе?"
  
  Яго маці пайшла з дому. Яна больш не называла яго сваім маленькім салдаціка. Пазногці ў яе больш не былі чырвонымі, як цьмеюць цыгарэтныя вугольчыкі, а маскі пад вачыма часта збягалі палосамі па матавай скуры шчок.
  
  О, мама, што на табе надзета? Здымі гэтую капялюш з галавы. Здымі карону. Усе гэтыя чортавы шыпы! Мне гэта не падабаецца, ні кропелькі. Калі ласка! Даруй за тое, што я сказаў пра цябе і салдат. Калі ласка, калі ласка, калі ласка, здымі гэта!
  
  Гэта быў надзвычай усхваляваны Майкл Грубек, які гэтай сырой лістападаўскай ноччу упарта ехаў на ровары па шашы 236 з хуткасцю дваццаць міль у гадзіну, пагружаны ў гэтыя цяжкія ўспаміны — вось чаму ён не пачуў паліцэйскую машыну, цёмную і ціхую, пакуль яна не апынулася ў дзесяці футах ад задняга колы матацыкла. Ўспыхнулі агні і сірэна.
  
  "О Божа, О Божа, о, Божа!" Хрубек закрычаў. Паніка разлілася па ўсім яго целе.
  
  З гучнагаварыцеля данёсся голас, рэзкі, як феерверк. “Гэй, ты там! Спыні ровар і злазь". На патыліцу Хрубека быў накіраваны прамень пражэктара.
  
  Джон Копс! падумаў ён. Агенты! ФБР! Грубек затармазіў, і памочнікі шэрыфа выйшлі з сваёй патрульнай машыны.
  
  “ Проста ачысціць з гэтага, малады чалавек.
  
  Грубек нязграбна саскочыў з ровара. Мужчыны асцярожна наблізіліся. Адзін прашаптаў: “Гэта гара. Ён велізарны".
  
  - З гэтым усё ў парадку. Не маглі б мы зірнуць на якое-небудзь пасведчанне асобы?
  
  Гробаны змоўшчыкі, падумаў Грубек. Ветліва ён спытаў: "Вы федэральныя агенты?"
  
  "Агенты?" Адзін з іх усміхнуўся. “Не, мы проста паліцыянты. Ад Гандерсона".
  
  “ Падыдзіце сюды, сэр. У вас ёсць правы кіроўцы?
  
  Хрубек сеў спіной да афіцэрам і схіліў галаву.
  
  Паліцыянты пераглянуліся, варожачы, як ім паступіць з гэтым. Грубек павысіў стаўку, выкрикнув: “Я тааак засмучаны! Ён забраў усё. Ён ударыў мяне каменем па галаве. Паглядзі на маю руку. Ён падняў сваю исцарапанную далонь. "Я шукаў дапамогі".
  
  Яны працягнулі рух, але спыніліся на бяспечнай адлегласці. - Вы кажаце, на вас хто-то напаў? Вы параненыя? Не маглі б вы проста паказаць нам дакументы?
  
  "Гэта ён?" - спытаў адзін з іх.
  
  “ Мы проста хочам убачыць якое-небудзь пасведчанне асобы, сэр. Вадзіцельскія правы. Што заўгодна.
  
  “Ён забраў мой кашалёк. Ён забраў усе".
  
  “ Цябе абрабавалі? - спытаў я.
  
  “Іх было некалькі. Забралі мой кашалёк і гадзіны. Гэтыя гадзіны, " урачыста паведаміў Грубек, - былі падарункам маёй маці. Калі б вы лепш сачылі за дарогамі, вы маглі б прадухіліць сур'ёзнае злачынства".
  
  “Мне шкада, калі з вамі здарылася нейкае няшчасце, сэр. Не маглі б вы паведаміць нам сваё імя і адрас ..."
  
  "Мяне клічуць Джон В. Бут".
  
  "Не думаў, што справа ў гэтым", - сказаў адзін паліцэйскі іншаму, як быццам размаўляў з немаўлём.
  
  “ Не ўзгадваю. У аб'яве сказана, што ён бясшкодны.
  
  "Можа быць, але ён вялікі".
  
  Адзін з паліцэйскіх падышоў бліжэй да Грубеку, які разгойдваўся і стагнаў, заліваючыся горкімі слязьмі. “Мы былі б ўдзячныя, калі б ты ўстаў, Джоні, проста падышоў да машыны. Людзі ў бальніцы турбуюцца пра цябе. Мы хочам адвезці цябе туды ". Пявучым голасам ён дадаў: “Хіба табе не хацелася б пайсці дадому? Можа быць, узяць трохі пірага і малака? Хочаш смачнага яблычнага пірага? Ён устаў за спіной Хрубека, накіраваўшы прамень ліхтарыка на пустыя рукі мужчыны, затым зноў асвятліў патыліцу ільснянай і злёгку посиневшей галавы.
  
  “Дзякуй, сэр. Вы ведаеце, я хацеў бы вярнуцца, раз ужо вы згадалі пра гэта. Я сумую па гэтым месцы ". Грубек павярнуўся і прыязна ўсміхнуўся, вельмі павольна працягваючы руку для поціску афіцэру. Паліцэйскі таксама ўсміхнуўся — з цікаўнасцю назіраючы за шчырым жэстам маладога чалавека — і сціснуў мясісты кулак Грубека, занадта позна усвядоміўшы, што вар'ят меў намер зламаць яму запясце. Костка трэснула, і афіцэр, ўскрыкнуўшы, упаў на калені, ліхтарык ўпаў на зямлю побач з ім. Яго напарнік пацягнуўся за пісталетам, але Грубек ўжо навёў на яго скрадзены кольт.
  
  "Добрая спроба", - абвясціў ён, і вільготныя вусны расцягнуліся ў крывой усмешцы. "Кінь гэта, кінь гэта!"
  
  Кап так і зрабіў. "О, Госпадзе".
  
  Грубек выцягнуў пісталет параненага паліцэйскага з кабуры і адкінуў яго ў бок. Мужчына ажно скурчыўся на зямлі, баюкая запясце.
  
  "Паслухай, хлопец, - маліў яго напарнік, - у цябе з-за гэтага не будзе нічога, акрамя непрыемнасцяў".
  
  Грубек погрыз пазногаць, затым паглядзеў на копаў. “ Вы не зможаце мяне спыніць. Я магу зрабіць гэта. Я збіраюся зрабіць гэта, і я збіраюся зрабіць гэта хутка! Гэтыя словы прагучалі як шалёны баявы кліч. Ён патрос кулаком над галавой.
  
  "Калі ласка, малады чалавек, апусціце пісталет". Голас параненага паліцэйскага завагаўся, з яго вачэй і носа жаласна пацяклі кроплі. “Нічога сур'ёзнага не адбылося. Пакуль ніхто па-сапраўднаму не пацярпеў".
  
  Грубек скіраваў на яго пераможна-радасны погляд. Ён выплюнуў: “О, добрая спроба, Джон Кап. Але вось тут ты памыляешся. Усе пацярпелі. Усё, усё, усё! І гэта яшчэ не канец ".
  
  
  
  
  
  Оўэн Атчесон прыпаркаваў свой грузавік на шашы 236 побач з вялікім, свежевспаханным полем прыкладна ў сямі мілях на захад ад хай-рок-оверлука, дзе ён знайшоў гняздо Хрубека. Як і чакалася, ён выявіў глыбокія адбіткі ног, якія паказваюць на тое, што Грубек рухаўся паралельна дарозе. Па глыбіні і адлегласці паміж адбіткамі пальцаў ног было ясна, што ён рухаўся хутка, бег.
  
  Оўэн спыніўся ў закрытай заправачнай станцыі і скарыстаўся тэлефонам-аўтаматам, каб патэлефанаваць у Марсден Інаў. Служачы сказаў яму, што тэлефанавалі місіс Атчесон і яе сястра і сказалі, што яны крыху затрымаюцца. Яны яшчэ не зарэгістраваліся.
  
  “ Затрымліваецца? Яны сказалі, чаму?
  
  “Не, сэр, яны гэтага не рабілі. Ёсць якое-небудзь паведамленне?"
  
  Оўэн задумаўся. Ён падумаў аб тым, каб паспрабаваць зашыфраваць для яе паведамленне: сказаць, што наведвальнік накіроўваецца на захад, але яна не павінна нікому пра гэта тэлефанаваць.... Але быў занадта вялікі рызыка таго, што клерк западозрыць нядобрае або няправільна зразумее паведамленне.
  
  - Не, я паспрабую іх дома, - сказаў Оўэн.
  
  Але ў доме ніхто не адказваў. Ён падумаў, што проста размінуўся з імі. Ён патэлефануе ім у гасцініцу пазней.
  
  Ноч цяпер была вельмі цёмнай, хмарны полаг цалкам ахутаў яго, паветра рабілася ўсё халадней, сціскаючыся вакол яго. Ён карыстаўся сваім ліхтарыкам эканомна, толькі калі яму здавалася, што ён бачыць падказку, і нават тады апускаў ліхтар амаль да зямлі, перш чым ўключыць яго, каб абмежаваць выпраменьванне святла. Затым ён рушыў далей — але павольна, вельмі павольна. Кожны салдат ведае, што паміж паляўнічым і здабычай у ахвяры значна большае перавага.
  
  Оўэн некалькі разоў падаў, зачапіўшыся ботам за дрот плота або за ўцёкі форзиции. Ён падаў цяжка, заўсёды перакочваючыся і амортизируя ўдар плячом і бакамі, ніколі не рызыкуючы зламаць палец ці запясце. Ён больш не бачыў пастак. Толькі ў якой-то момант Оўэн страціў надзею. Сцежка цалкам знікла. Гэта адбылося на шырокім травяністым полі плошчай дваццаць акраў, акружаным з усіх бакоў густым лесам. Оўэн знаходзіўся ў двухстах ярдаў ад шашы 236. Ён стаяў у цэнтры гэтага поля і азіраўся па баках. Поле распасціралася праз разрыў у доўгай ланцугу скалістых пагоркаў і прапаноўвала лёгкі маршрут на поўдзень, да чыгуначных шляхах і больш населеных раёнах акругі. Грузавыя цягнікі праходзілі тут рэгулярна, і цалкам магчыма, што Хрубек заскочыў на адзін з іх. Ці, можа быць, ён проста працягнуў шлях праз выманне ў пагорках на поўдзень, да Бойлстону, мястэчку, у якім былі станцыі "Амтрак" і "Грейхаунд".
  
  Страціўшы надзею, Оўэн бязмэтна брыў па траве, спыняючыся, каб прыслухацца да крокаў, але чуў толькі крыкі соваў, аддаленыя гудкі грузавікоў або жудасны белы шум бязмежнай восеньскай ночы. Пасля дзесяці хвілін блукання ён заўважыў водбліск, выходны ад лініі дрэў на захад ад яго. Ён інстынктыўна накіраваўся туды. У кляновай гаі ён прысеў на кукішкі і павольна рушыў скрозь групу маладых дрэў, пакуль не дабраўся да прасвету ў лістоце. Стрэльбай ён адсунуў галінку прасякнутага расой балігалову і здзіўлена уздыхнуў, калі кроплі вады халоднымі ўколамі ўпалі яму на шыю і твар.
  
  
  
  
  
  Павольна абыходзячы стары MG коламі, Оўэн вывучаў зямлю. Ён штурхнуў у бок белы чэрап жывёльнага. Ён адразу пазнаў у ім тхара. Асфальт і абочыну пакрывалі дзясяткі слядоў ног і шын. Некаторыя, падобна, належалі Хрубеку, але ў асноўным яны былі сцёртыя людзьмі, якія пабылі тут пасля яго. Ён таксама ўбачыў адбіткі сабак і на імгненне задумаўся, даведаліся ці следапыты, што Хрубек накіроўваецца на захад. Але меліся сведчанні прысутнасці толькі аднаго жывёльнага, а не трох, якіх ён бачыў пераследуюць Хрубека з месца яго ўцёкаў.
  
  Ён зноў абышоў машыну, агінаючы абочыну і прадзіраючыся скрозь кусты паблізу. Ні ў адным накірунку не было відаць слядоў Хрубека. Упёршы рукі ў бакі, ён яшчэ раз зірнуў на машыну. На гэты раз ён заўважыў веласіпедную стойку, але тут жа адкінуў думку аб тым, што Хрубек скраў ровар. Якой уцякач, разважаў ён, стаў б уцякаць на ровары па адкрытым дарогах?
  
  Але пачакайце.... Майкл Грубек быў чалавекам, у вар'яцтве якога была свая логіка. Ровар? Чаму б і не? Оўэн агледзеў дарогу вакол машыны і выявіў слабыя сляды пратэктара, даволі шырокія — небудзь ад шын-балонаў, альбо ад ровара, на якім ездзіў веласіпедыст-цяжкавагавік. Ён азірнуўся на машыну. Стойка для пераноскі здавалася зламанай, як быццам ровар знялі з месца з дапамогай чыстай сілы.
  
  Оўэн працягваў сачыць за слядамі пратэктара. На скрыжаванні гэтай прасёлкавай дарогі і шашы 236 ён выявіў месца, дзе кіроўца спыніўся, магчыма, разважаючы, у які бок ехаць.
  
  Ён не здзівіўся, выявіўшы побач з пратэктарам выразны адбітак чаравіка Хрубека.
  
  Ён таксама не здзівіўся, выявіўшы, што вершнік вырашыў павярнуць на захад.
  
  
  15
  
  
  
  Дом быў крыху больш паляўнічай хаткі ў канцы грунтавай дарогі, пятляе праз гэты нягег лес. BMW з віскам затармазіў у прамавугольніку бруду сярод выкінутых аўтазапчастак, ліставога металу, пожеванных тэрмітамі дроў і бочак з-пад алею, абрэзаных паходнямі, як быццам хто-то меў намер заняцца вытворчасцю барбекю, але здаўся з-за таго, што скончыўся ацэтылен або жаданне.
  
  Рычард Колер выбраўся з машыны і накіраваўся да доміка. Паціраючы глыбока пасаджаныя чырвоныя вочы кашчавымі пальцамі, ён пастукаў у сеткаватую дзверы. Адказу не было, хоць ён пачуў металічны, загрувашчаны гук тэлевізара знутры. Ён пастукаў зноў, гучней.
  
  Калі дзверы адчыніліся, ён адчуў пах спіртнога яшчэ да таго, як адчуў пах драўнянага дыму, а драўнянага дыму было вельмі шмат.
  
  "Прывітанне, Сцюарт".
  
  Пасля доўгай паўзы мужчына адказаў: “Не чакаў цябе ўбачыць. Думаю, што мог бы. Дождж яшчэ ідзе? Мяркуецца, што гэта будзе чортава навальніца ".
  
  “ Ты не пярэчыш, калі я зайду на некалькі хвілін?
  
  "Мая дзяўчына, яна сёння ўвечары гуляе". Сцюарт Лоў не рушыў з месца ў дзвярах.
  
  "Гэта не зойме шмат часу".
  
  "Ну што ж".
  
  Колер прайшоў міма санітара ў маленькую гасціную.
  
  Кушэтка была накрытая двума коўдрамі і мела выгляд ложка хворага. Гэта быў дзіўны прадмет мэблі — бамбукавы каркас, падушкі з аранжавымі, карычневымі і жоўтымі украпінамі. Гэта востра нагадала Колеру Таіці, куды ён ездзіў у свой мядовы месяц. І куды ён адправіўся пасля разводу, таго, што адбылося трыццаць тры месяцы праз. Гэтыя дзве тыдня былі яго адзіным адпачынкам за апошнія сем гадоў.
  
  Колер выбраў крэсла з высокай спінкай, каб сесці. Санітар, ужо не ў сваім звычайным сінім камбінезоне, цяпер быў у джынсах, футболцы і белых шкарпэтках, без абутку. Яго рукі былі забінтаваны, левы вачэй падбіты, а лоб і шчокі спярэшчаныя невялікімі колатымі ранками з карычневымі плямамі ад Бэта-дзіна. Цяпер ён адкінуўся на спінку канапы і зірнуў на коўдры так, нібы быў здзіўлены, выявіўшы, што пасцельная бялізна распраўлюся.
  
  Па тэлевізары Джэкі Глісан пранізліва і вельмі непрыемна крычала на Одры Мидоуз. Лоу выключыў перадачу. "Яны яго ўжо злавілі?" - Спытаў Лоў, зірнуўшы на тэлефон, па якім ён, верагодна, ужо даведаўся б, калі б яны яго злавілі.
  
  Колер сказаў яму "не".
  
  Лоу кіўнуў і рассеяна засмяяўся, гледзячы, як Джэкі Глісан трасе кулаком.
  
  "Я хачу спытаць вас сёе пра што пра тое, што адбылося", - нязмушана спытаў Колер.
  
  “ Распавядаць асабліва няма чаго.
  
  "І ўсё ж".
  
  “Як ты даведаўся пра гэта? Адлер хацеў, каб гэта засталося ў таямніцы".
  
  "У мяне ёсць свае шпіёны", - сказаў Колер без усмешкі. "Што здарылася?"
  
  “ Э-э-э. Ну, мы ўбачылі яго і пабеглі за ім. Але было даволі цёмна. Было па-чартоўску цёмна. Павінна быць, ён даволі добра ведаў мясцовасць і пераскочыў праз гэты яр, але мы ўпалі ў яго.
  
  Лоу закрыў рот і яшчэ раз паглядзеў на экран, на якім цяпер круцілася аўтамабільная рэклама. “Паглядзі на ўсе гэтыя надпісы там. Нясеш ўсю гэтую фінансавую лухта. Хто можа прачытаць гэта за тры секунды? Гэта па-дурному, яны так робяць ".
  
  Пакой была не столькі убогай, колькі цьмянай. Гравюры на сценах былі нядрэннымі марскімі краявідамі, але яны былі цёмнымі. Дыван быў шэрым, як і коўдры, у якія Лоў прыкідваўся, што не быў загорнуты пяць хвілін таму.
  
  "Як ты сябе адчуваеш?"
  
  “ Нічога не зламалася. Баліць, але не так, як у Фрэнка. Ён перанёс самае цяжкае.
  
  “ І што табе сказаў Адлер?
  
  Лоу знайшоў некалькі падыходных слоў і прадставіў іх. Нічога асаблівага. Хацеў даведацца, як адчувае сябе Лоў. Куды, па-відаць, хіліць Грубек. "Па праўдзе кажучы, ён быў не вельмі рады, што мы закінулі мяч у самым пачатку, і ён вызваліўся".
  
  У ніжняй частцы экрана тэлевізара красаваўся банэр, извещавший аб тым, што ў Морристауне абрынуўся тарнада, у выніку чаго загінулі два чалавекі. Нацыянальная метэаралагічная служба, як паведамляе streaming type, падоўжыла папярэджання аб тарнада і раптоўных паводках да 3:00 ночы. Абодва мужчыны пільна глядзелі на гэтыя словы, і абодва забыліся пра іх амаль адразу ж, як бюлетэнь скончыўся.
  
  “ Калі вы знайшлі яго сёння вечарам, Майкл што-небудзь сказаў?
  
  “З цяжкасцю ўзгадваю. Я думаю, што-то аб тым, што мы носім вопратку, а ён няма. Можа быць, што-то яшчэ. Я не ведаю. Мне ніколі ў жыцці не было так страшна ".
  
  “ Фрэнк Джэсапа распавядаў мне аб леках Майкла, - сказаў Колер.
  
  “Фрэнк ведае пра гэта? Я не думаў, што ён ведаў. Пачакай, можа быць, я згадаў пра гэта яму ".
  
  Доктар кіўнуў на экран. "Арт Кэрні - мой любімы".
  
  “Ён пацешны, гэта дакладна. Мне падабаецца Эліс. Яна ведае, што робіць".
  
  “Фрэнк не быў упэўнены, як доўга Майкл іх падбадзёрваў. Ён сказаў, два дні ".
  
  “ Два? Лоу паківаў галавой. “ Дзе ён гэта пачуў? Паспрабуй пяць.
  
  "Я думаю, яны хочуць захаваць гэта ў таямніцы".
  
  Лоу пачаў расслабляцца. “ Так мне сказаў Адлер. Гэта не маё справа. Я маю на ўвазе, з... Адчуванне камфорту імгненна знікла, і Колер заўважыў, што рука Лоў шукае атласную стужку на коўдры побач з ім. "І я толькі што прагаварыўся, ці не так?" О, чорт", - выплюнуў ён, горка збянтэжаны тым, як лёгка адгадалі ягоныя думкі.
  
  “ Я павінен быў ведаць, Стю. Я яго лекар. Ведаць - мая праца.
  
  “І гэта мая праца, кропка. І я збіраюся яе страціць. Чорт. Навошта ты мяне падмануў?"
  
  Колер не думаў аб працы Лоў. Ён адчуў, як яго скура пакрылася дрыжыкамі ад шоку, выкліканага гэтым пацвярджэннем яго здагадкі. На сваім апошнім сеансе перад уцёкамі, учора, Майкл Хрубек паглядзеў Колеру ў вочы і схлусіў аб Торазине. Ён сказаў, што прымае ўсе свае лекі і дазавання працуе добра. Тры тысячы міліграмаў! І пацыент свядома адмовіўся ад гэтага і схлусіў пра гэта пасля таго, як перастаў прымаць таблеткі на працягу пяці дзён. І ён схлусіў вельмі добра. У адрозненне ад псіхапатаў, пацыенты з шызафрэнію рэдка праяўляюць двудушнасць у такіх ашчадных учынках.
  
  “ Ты павінен прызнацца, Стю. Грубек - бомба запаволенага дзеяння. Не думаю, што Адлер гэта разумее. А калі і ведае, то яму ўсё роўна." Колер заспакаяльна дадаў: “Ты ведаеш Майкла лепш, чым большасць лекараў у Марсдене. Ты павінен мне дапамагчы".
  
  “ Я павінен захаваць сваю працу, вось што я павінен рабіць. Я зарабляю дваццаць адну тысячу ў год і марную дваццаць дзве. Адлер адарве мне яйкі за тое, што я табе ўжо сказаў.
  
  “ Рон Адлер - не Бог.
  
  "Я больш нічога не скажу".
  
  "Добра, Сцюарт, ты збіраешся дапамагчы мне, ці мне трэба зрабіць некалькі тэлефонных званкоў?"
  
  "Чорт". Банка піва вылецела з вялікай рукі ў шэрую сцяну і з пырскамі пены ўпала на брудны калматы дыван. Раптам Сцюарту Лоў стала жыццёва важна падкінуць цьмеюць вуглі ў вогнішча. Ён ускочыў і падкінуў тры свежых палена ў кучу догорающего полымя. Цудоўны каскад аранжавых іскраў адскочыў да каміна. Лоў вярнуўся на канапу і некаторы час нічога не казаў. Колер лічыў, што гэта азначала, што ён прыняў умовы пагаднення, якое, вядома ж, ніякім дамовай не было. Сігналам капітуляцыі паслужыў ціхі бавоўна, калі выключылі тэлевізар.
  
  “ Ён сабраў увесь торазин або змыў яго? У цябе ёсць якія-небудзь здагадкі?
  
  “Мы знайшлі гэта. Ён схаваў гэта".
  
  "Колькі?"
  
  Лоу пакорліва сказаў: “Пяць поўных дзён. Тры Тысячы дзвесце ў дзень. Гэта будзе шосты".
  
  “ Калі вы бачылі яго сёння ўвечары, ці былі якія-небудзь прыкметы таго, што ў яго было на розуме?
  
  “Ён проста стаяў там у касцюме "бафф" і глядзеў на нас так, нібы быў здзіўлены. Але ён зусім не быў здзіўлены ".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Нічога," выплюнуў Лоў. “ Я ні храна не меў на ўвазе.
  
  “ Раскажы мне, што ён сказаў. Дакладна.
  
  “Хіба Фрэнк цябе не сказаў? Ты ўжо казаў з ім." Ён з горыччу паглядзеў на Колера, каб зразумець, ці быў той такім вялікім дурнем, як думаў. Доктару нічога не заставалася, як падпарадкавацца. “Фрэнк ўсё яшчэ аднаўляецца пасля аперацыі. Ён не прыйдзе ў прытомнасць да раніцы".
  
  "Госпадзе Ісусе".
  
  - Што сказаў Майкл? Давай, Стью.
  
  “ Што-то аб смерці. Яму трэба было пайсці на смерць. Я не ведаю. Можа быць, ён меў на ўвазе пахаванне або могілках. Ведаеш, я быў узрушаны. Я спрабавала адбіцца ад яго, ад Фрэнка.
  
  Колер не адказаў, і санітар працягнуў: "З дапамогай гэтых гумовых штуковін, якія нам выдаюць".
  
  - А дубінкі? - спытаў я.
  
  “ Я спрабаваў. Я спрабаваў даць яму па карку, але ён не адчувае болю. Ты гэта ведаеш.
  
  "Гэта адна з асаблівасцяў Майкла", - пагадзіўся Колер, назіраючы, якім вартым жалю як ашуканца быў Лоў, і адчуваючы жаль да гэтага чалавека, які, відавочна, кінуў свайго партнёра паміраць жудаснай смерцю.
  
  “Гэта ўсё, што я чуў. Затым Майкл схапіў дубінку і кінуўся за мной..."
  
  “ А цяпер раскажы мне, што на самай справе сказаў табе Адлер.
  
  Лоу выдыхнуў паветра праз надзьмутыя шчокі. Нарэшце ён сказаў: “Я не павінен быў нічога казаць аб леках. Нікому. І ён хацеў ведаць, ці казаў Майкл што-небудзь пра тую лэдзі ў Риджтоне. Ён паслаў ёй запіску або што-то ў гэтым родзе.
  
  "Якая лэдзі?"
  
  “Нейкая дзеўка на яго судзе, я не ведаю. Адлер спытаў мяне, згадваў Майкл калі-небудзь аб ёй".
  
  "Няўжо ён гэта зрабіў?"
  
  “ Толькі не для мяне, ён гэтага не рабіў.
  
  “ А што наконт гэтай запіскі?
  
  “Я нічога пра гэта не ведаю. Адлер сказаў, каб я таксама маўчаў пра гэта".
  
  “ Калі ён адправіў гэта ёй?
  
  "Адкуль, чорт вазьмі, мне ведаць?"
  
  “ Як завуць гэтую жанчыну? - спытаў я.
  
  “Ты збіраешся загубіць мяне, ці не так? Я не вярнуў твайго пацыента, і ты збіраешся мяне абдурыць. Чаму б табе проста не прызнаць гэта?"
  
  - Як яе завуць, Стью?
  
  “ Ліз якая-то. Пачакай. Здаецца, Ліз Этчесон.
  
  "Ці ёсць што-небудзь яшчэ, што ты можаш мне сказаць?"
  
  "Няма", - выпаліў Лоў так хутка, што ўсё, што змог зрабіць Колер, гэта запоўніць настала цішыню сваім ціхамірным, непахісным позіркам. Санітар нарэшце з няшчасным выглядам прамовіў: "Ну, дрот".
  
  "Дрот?"
  
  “Я распавяла Адлеру і Граймсу, і яны прымусілі мяне паклясціся, што я нічога не скажу. О, Госпадзе,... Што за час у мяне было ".
  
  Колер не паварушыўся. Яго чырвоныя, пякучыя вочы ўтаропіліся на Лоў, які сказаў напаўголасу, як быццам Рональд Адлер ладзіў гэта ўтрох: "Мы не ўпалі".
  
  “ Скажы мне, Стью. Скажы мне.
  
  “Мы маглі б лёгка пераскочыць праз той яр. Але Майкл нацягнуў для нас расцяжку. Ён ведаў, што мы набліжаемся. Нацягнуў кавалак лескі або званочка і правёў нас па ім ".
  
  Колер быў ашаломлены. "Што ты кажаш?"
  
  "Што я кажу?" Лоу люта выпаліў. “Ты што, не слухаеш? Ты што, не слухаеш? Я кажу, што ваш пацыент, магчыма, не ў сабе і, магчыма, шызафрэнік, але ён быў па-чартоўску разумны, каб прывабіць нас у пастку. І ён, чорт вазьмі, ледзь не забіў нас абодвух. Санітар змацаваў свае паказанні, зноў уключыўшы тэлевізар, і адкінуўся на спінку канапы, адмаўляючыся што-небудзь яшчэ казаць.
  
  
  
  
  
  Праязджаючы праз гарадскую рысу Гандерсон, Трентон Хек спрытна затармазіў левай нагой, аб'язджаючы аленя, які выйшаў на дарогу і спыніўся, каб паглядзець, што з ім можа зрабіць сутыкненне з аднатонным пікапам.
  
  Ён зноў з'ехаў на правую паласу і працягнуў рух па шашы 236. Ён вёў машыну як падлетак і ведаў гэта, нават распачаўшы крайнюю меру - прычапіўшы вельмі няшчаснага Эміля да пасажырскага сядзення сінім брызентавым рамянём бяспекі, які сабака неадкладна пачала перагрызаюць. За грузавіком віўся след з пылу і побелевших восеньскага лісця.
  
  "Стой," раўнуў Хек скрозь роў рухавіка, ведаючы, што "Не жуй", не кажучы ўжо пра "Пакінь рэмень бяспекі ў спакоі", запомніцца Эмілю як простае чалавечае бурчанне, якое варта праігнараваць. Аднак фамильярная каманда была бессэнсоўнай, і Хек пакінуў гэтае пытанне без увагі. "Добры хлопец", - сказаў Хек ў рэдкі момант сентыментальнасці і працягнуў руку, каб пачасаць вялікую галаву, якая ў раздражненні саслізнула ўніз.
  
  "Чорт вазьмі," прамармытаў ён, "я раблю гэта зноў". Ён зразумеў, што ўніклівы манеўр сабакі нагадаў яму аб тым, як Джыл вывернулася ад яго абдымкаў на наступны дзень пасля таго, як ўручыла яму дакументы.
  
  "Трэба перастаць думаць аб гэтай дзяўчыне", - загадаў ён сабе.
  
  Але, вядома, ён гэтага не зрабіў.
  
  "Псіхічная жорсткасць і закінутых", - прачытаў Хек пасля сыходу сервера працэсаў. Спачатку ён нават не зразумеў, што гэта за дакументы. Закінутых? Ён думаў, што яны мелі на ўвазе, што на саму Джыл падалі ў суд за тое, што яна пакінула месца аварыі. Яна была жахлівым кіроўцам. Затым, нібы феерверк, які выбухнуў ўнутры яго, ён зразумеў. На працягу месяца пасля гэтага Хек амаль ні на што не падыходзіў. Здавалася, усё, што ён рабіў, гэта працаваў з Эмілем і гадзінамі абмяркоўваў развод з Джыл — ці, хутчэй, з фатаграфіяй Джыл, паколькі да таго часу яна ўжо з'ехала. Седзячы на ложку, дзе яны так жвава гарэзавалі, ён спрабаваў успомніць яе аргументы. Здавалася, што ён не выканаў сваю частку туманнай здзелкі, заключанай раніцай пасля адной асабліва рамантычнай, гуллівай ночы. Іх сёмае спатканне. На досвітку ён застаў яе роющейся ў яго кухонных шафках у пошуках бісквітнай сумесі, і ён перапыніў ліхаманкавыя пошукі, каб зрабіць прапанову. Джыл віскнула і ў парыве абняць яго выпусціла пакет з мукой. Ён выбухнуў вялікім белым грибовидным воблакам. Са шчасцем у вачах і надзьмутымі, як у маленькай дзяўчынкі, губкамі яна плакала, з цікаўнасцю распавядаючы аб доме, у якім ёй было адмоўлена ўсё жыццё.
  
  Іх шлюб быў бурным саюзам, Хек быў першым, хто прызнаў гэта. Калі ты быў на баку Джыл, брама раю адкрываліся, і яна изливала на цябе сваё лагоднасць, і калі ты быў яе мужчынам, цябе чакала маса іншых узнагарод. Але калі вы не падзялялі яе думкі або — поспехаў вам — калі вы выступалі супраць яе, то скура на выліцах напружвалася, а мова якім-небудзь чынам сціскаўся, і яна пачынала распраўляцца з вамі.
  
  Трэнтан Хек на самай справе не быў так ужо ўпэўнены ў жаніцьбе. Ён быў беспадстаўна расчараваны тым, што ў яго была нявеста з адным складам у імя. І калі Джыл пачынала злавацца — ён не заўсёды мог прадказаць, калі гэта адбудзецца, — яна ператваралася ў маленькі агністы шар. Яе бровы нахмурыліся, а голас стаў хрыплым, падобным на той тон, які, па яго думку, прымаюць прастытуткі, размаўляючы з пакутаю кліентамі. Яна пачынала агрэсіўна маркоціцца, калі ён казаў, што яны не могуць дазволіць сабе пару зялёных туфляў на высокім абцасе, усыпаныя бліскаўкамі, або мікрахвалёўку з якая верціцца каруселлю.
  
  “ Ты агідны мне, Трентон. І мне гэта ні кропелькі не падабаецца.
  
  "Джыл, мілая, дзетка..."
  
  Але факт заставаўся фактам: яна была жанчынай, якая кідалася ў яго абдымкі ў нечаканае час, нават у гандлёвым цэнтры, і вільготна цалавала яго ў вуха. Калі ён прыходзіў дадому, яна ўсміхалася ва ўсе твар і балбатала без умолку пра якую-небудзь глупства так, што ўвесь вечар здаваўся яму добрым крышталем і срэбрам. І ён ніколі не мог забыць, як яна раптам прачыналася пасярод ночы, пераварочваецца на яго і прыціскалася галавой да яго ключыцы, рухаючыся з такой энергіяй, што ён з усіх сіл стараўся не варушыцца, баючыся, што ўсё скончыцца занадта хутка.
  
  Паступова, аднак, надзьмутых вуснаў стала больш, чым ўсміхаюцца і гарбатых. Грошай, якія былі як змазка паміж іх настроямі, стала мала, калі яму адмовілі ў дадатку да заробку, а іпатэчны крэдыт на трэйлер быў павялічаны. Сяброўкі-афіцыянткі Джыл і іх мужы пачыналі падабацца Хеку ўсё менш і менш; у гэтай кампаніі было шмат выпіўкі і больш глупстваў, чым здавалася нармальным для людзей за трыццаць. Гэта былі падказкі, і ён выказаў здагадку, што ведаў пра іх з самага пачатку. Але калі ён, нарэшце, зразумеў , што яна сапраўды мела на ўвазе душэўную жорсткасьць і закінутых — яго душэўную жорсткасьць і яго покинутость — гэта выбіла з яго дух.
  
  Роўна дваццаць два месяцы таму, суботнім вечарам, у дзевяць сорак восем, Джыл ў апошні раз бразнулі алюмініевай дзвярыма іх трэйлера і з'ехала жыць адна ў Дылан. Самым вялікім абразай было тое, што яна пераехала ў парк перасоўных дамоў. "Чаму ты проста не засталася са мной?" ён выпаліў. “ Я думала, ты з'ехала, таму што табе патрэбны быў дом.
  
  "О, Трэнт," безнадзейна прастагнала яна, " ты нічога не разумееш, ці не так? Зусім... ні... чаго.
  
  "Ну, дзеля бога, ты ж у трэйлерным парку!"
  
  "Трэнт!"
  
  "Што я такога сказаў?"
  
  Такім чынам, Джыл з'ехала жыць у перасоўным доме, які быў у пэўным сэнсе лепш таго, які мог прапанаваць ёй Трентон Хек, і, апынуўшыся там, як ён выказаў здагадку, забаўляць сяброў-мужчын. Білі Мослер, прыяцель Хека па суседстве за рулём грузавіка, здавалася, адчуў палёгку ад разрыву. “Трентон, яна была не для цябе. Я не збіраюся казаць нічога дрэннага пра Джыл, таму што гэта не ў маіх правілах...
  
  "Асцярожней, прыдурак", - падумаў Хек, ваяўніча пазіраючы на свайго сябра.
  
  “— але яна была занадта дзёрзкай для цябе. Дрэнны выбар для жанчыны. Не глядзі на мяне так. Ты можаш знайсці што-небудзь лепей".
  
  "Але я любіў яе", - сказаў Хек, яго гнеў, на жаль, быў укрощен успамінам пра тое, як Джыл рыхтавала яму на абед яечны салата адным восеньскім днём. "О, чорт, я ною, ці не так?" Чорт.
  
  "Ты не любіў яе", - глыбакадумна заўважыў Білі Мослер. “Ты быў закаханы ў яе. Ці, хутчэй, у вожделении да яе. Бачыш розніцу?"
  
  Асцярожней, прыдурак. Хек прыйшоў у сябе дастаткова, каб зноў пачаць злосна глядзець.
  
  Самая моцная боль прайшла праз некалькі месяцаў, хоць ён усё яшчэ смуткаваў. Ён сотні разоў праязджаў міма яе рэстарана і часта тэлефанаваў ёй, каб абмеркаваць тыя нешматлікія тэмы, аб якіх яны яшчэ маглі пагаварыць, а іх было няшмат. Шмат разоў ён трапляў на яе аўтаадказчык. "Для чаго, чорт вазьмі, ёй патрэбен аўтаадказчык, - разважаў ён, - акрамя як для таго, каб адказваць на тэлефонныя званкі мужчын?" Ён прыйшоў у адчай, калі аўтаадказчык зняў трубку пасля другога гудка, што азначала, што хто-то тэлефанаваў да яго. Хек бачыў сваю былую жонку па ўсім акрузе. У Kmart, на пікніках, за рулём незнаёмых машын, у стэйк-хаўсе Джо-Джо, на стаянках вінных крам, калі яна задзірала спадніцу, каб паправіць сліп, закатывала талію, каб кампенсаваць свой рост у чатыры футы адзінаццаць цаляў.
  
  Ў сусвеце было не так ужо шмат Джыл, але Трентон Хек усё роўна бачыў іх.
  
  Сёння ўвечары, калі яго былая жонка вельмі неахвотна знікла з яго думак, Хек збочыў з шашы. Эміль уздыхнуў з палёгкай, калі грузавік рэзка затармазіў і злапомны рэмень бяспекі отстегнулся. Затым яго гаспадар прычапіў вупраж і леску для бегу, і яны памчаліся па дарозе.
  
  Эміль лёгка адчуў пах Грубека і потрусил па шашы, больш-менш імітуючы рух ровара. Паколькі яны знаходзіліся на асфальце з добрай бачнасцю, Хек не бачыў неабходнасці трымаць сабаку на кароткім павадку; Грубек не стаў бы расстаўляць пасткі на паверхні дарогі. Яны добра правялі час, праязджаючы міма закінутых халуп і ферм, нізін і гарбузовых палёў. Тым не менш, праехаўшы два скрыжавання — і пераканаўшыся, што вар'ят працягвае рух на захад па шашы 236, — Хек загадаў Эмілю вярнуцца да грузавіка. З-за ровара, на якім Хрубек мог круціць педалі са хуткасцю пятнаццаць-дваццаць міль у гадзіну, Хек працягваў ехаць па прасёлкавай дарозе некалькі міль, а затым спыніўся роўна настолькі, каб Эміль мог пераканацца, што яны ўсё яшчэ ідуць па следзе. Для такой стараннай сабакі, як Эміль, ісці за веласіпедыстам, вядома, было магчыма — асабліва ў такую сырую ноч, як гэтая, — але гэта хутка стаміла б яе. Тады і Хек, з яго пашкоджанай нагой, наўрад ці быў гатовы да двадцатимильной прабежцы за чалавекам на колах.
  
  Пакуль Трентон Хек вёў машыну, аглядаючы дарогу ў пошуках веласіпеднага адбівальніка або спіны Хрубека, ён думаў пра сустрэчу з Рычардам Колерам. Ён успомніў, як доктар злёгку нахмурыўся, калі Хек адхіліў яго прапанову. Гэта ўзмацніла страх Хека, што, магчыма, ён усё сапсаваў, што ён абраў прама супрацьлеглае таму, што абраў бы разумны чалавек. У яго часта ўзнікалі праблемы з выбарам разумнага, таго, што, як усе астатнія проста ведалі, было лепшым. Тое, што і Джыл, і яго бацька ацанілі б і сказалі: "па-Чартоўску добры выбар, хлопец".
  
  Ён выказаў здагадку, што ў пэўным сэнсе было вар'яцтвам адмаўляцца ад гэтых грошай. Але калі ён на самай справе прадставіў, як бярэ чэк, складае яго і ідзе дадому — не, не, ён проста не змог бы гэтага зрабіць. Можа быць, Бог не стварыў яго такім, як Эміль, надзяліўшы яго асаблівымі, выдатнымі здольнасцямі. Але Трентон Хек у глыбіні душы адчуваў, што калі ў яго і была нейкая мэта, дык гэта праводзіць гадзіны, высочваючы сваю сабаку ў дзікай мясцовасці менавіта такім чынам. Нават калі ён ніколі не знойдзе Грубека сёння ўвечары, нават калі ён ніколі не ўбачыць яго, знаходзячыся тут павінна было быць што-то лепей, чым сядзець перад кінатэатрам з квартой піва ў руцэ, а Эміль коўзаўся на задняй палубе.
  
  Што турбавала Хека больш, чым адмова ад прапановы Колера, было зусім іншым, магчыма, што-то больш небяспечным. Калі яго мэтай сапраўды было злавіць Хрубека да таго, як ён прычыніць каму-небудзь шкоду, то чаму ён проста не патэлефанаваў Доне Хавершему і не сказаў яму, што Хрубек змяніў кірунак? Хек цяпер быў у Гандерсоне і хутка пад'едзе да Кловертону. У абодвух гарадах былі паліцэйскія кіравання і, нягледзячы на шторм, верагодна, заставалася некалькі чалавек для загароды на дарогах. Патэлефанаваць у Хавершем, падумаў ён, было разумным учынкам, належнай працэдурай. Гэта абяцала найменшы рызыка для ўсіх.
  
  Але, вядома, калі мясцовая паліцыя або патрульныя зловяць Грубека, Адлер, напэўна, адмовіцца плаціць Хеку гэтыя чортавы дзесяць тысяч.
  
  Такім чынам, ахоплены пачуццём віны і турботы, Хек левай нагой моцна націснуў на акселератар і працягнуў пераслед сваёй ахвяры, таемна мчась на захад пад покрывам ночы — зусім як, змрочна ўсміхнуўся ён, сам Майкл Хрубек.
  
  
  
  
  
  Ён быў у дваццаці двух мілях ад Риджтона, калі думка аб аўтамабілі праслізнула ў яго галаву і ўкаранілася там.
  
  Аўтамабіль быў бы нашмат прыемней, чым ровар, нашмат мадней. Грубек асвоіў круціць педалі і цяпер знаходзіў ровар непрыемным спосабам перамяшчэння. Яго заносіла ўбок, калі ён біўся аб камяні, і былі доўгія ўчасткі уздымаў, якія патрабавалі ад яго ехаць так павольна, што ён мог бы ісці хутчэй. У яго заныли зубы ад паветра, які ён уцягваў у лёгкія, з высілкам націскаючы на педалі нізкай перадачы. Калі ён наехаў на купіну, цяжкія пасткі для жывёл адскочылі і ўдарылі яго па нырках. Але больш, чым злосць на матацыкл, Хрубек проста адчуў жаданне мець машыну. Ён верыў, што ў яго хопіць ўпэўненасці весці машыну. Ён абдурыў санітараў, адхвастаў копаў і падмануў усіх гребаных змоўшчыкаў, якія палявалі за ім.
  
  А цяпер яму захацелася машыну.
  
  Ён успомніў, як запраўляў бак бензінам для доктара Эн, калі яна адвозіла Грубека і некалькіх іншых пацыентаў у кніжны магазін у гандлёвым цэнтры побач з псіхіятрычнай бальніцай Тревор Хіл. Ведаючы — і дакучліва цытуючы — статыстыку аўтакатастроф са смяротным зыходам на амерыканскіх аўтамагістралях, ён прыйшоў у жах пры думцы аб паездцы, але неахвотна пагадзіўся паехаць з ім. Псіхіятр папрасіла яго сесці на пярэдняе сядзенне. Калі яны спыніліся на запраўцы, яна спытала: "Майкл, ты не дапаможаш мне заправіць бак?"
  
  "Нееее".
  
  "Калі ласка?"
  
  “ Ні за што ў жыцці. Гэта небяспечна і не модна.
  
  "Давай зробім гэта разам".
  
  "Хто ведае, што выходзіць з гэтых помпаў?"
  
  “Давай, Майкл. Вылазь з машыны".
  
  "Добрая спроба".
  
  Але ён зрабіў гэта — адчыніў дзверцы бака, адкруціў крышку, уключыў помпа, сціснуў ручку фарсункі. Доктар Эн падзякавала Грубека за яго дапамогу, і, ззяючы ад гонару, ён забраўся назад на пярэдняе сядзенне, прышпіліўшыся рамянём бяспекі без яе загаду. Падчас іх наступнай паездкі яна дазволіла яму праехаць на шэрым "мэрсэдэсе" па бальнічнай стаянцы, выклікаўшы зайздрасць пацыентаў і весялосць — і поўнае глыбокай пашаны трапятанне - у некалькіх лекараў і медсясцёр.
  
  Так, цяпер ён вырашыў, што матацыкл павінен ехаць.
  
  Ён пад'ехаў да падножжа доўгага пагорка, дзе спыніўся ў цёмным заправачнай станцыі з вокнамі, забрызганными брудам і змазкай. Што прыцягнула яго ўвагу, так гэта стары цытрынава-зялены "Датсун", прыпаркаваны побач з паветраным помпай. Грубек злез з ровара. Дзверцы машыны была не зачыненая. Ён сядзеў на кіроўчым сядзенне, удыхаючы пах алею і цвілі. Ён практыкаваўся ў кіраванні. Спачатку ён быў вельмі напружаны, потым расслабіўся і паступова ўспомніў, што ведаў аб аўтамабілях. Ён павярнуў руль. Ён перавёў рычаг пераключэння перадач у становішча D. Ён практыкаваўся ў націску на акселератар і тормаз.
  
  Ён паглядзеў на падстаўку для руля і ўбачыў ключ у замку запальвання. Ён павярнуў яго. Цішыня. Ён вылез. Ён выказаў здагадку, што ў машыне можа спатрэбіцца акумулятар або, можа быць, бензін. Ён адкрыў капот і выявіў, што машыне, аднак, патрэбен рухавік. Якой-то вырадак скраў яго, заўважыў ён і зачыніў капот.
  
  Я нікому не магу давяраць.
  
  Грубек падышоў да пярэдняй частцы крамы і зазірнуў унутр. Аўтамат з газіроўкай, аўтамат з закускамі, драцяны латок з скрынкамі пончыкаў і пірожных. Твинки. Яму падабаліся Твинки. Ён прамармытаў фразу, якую аднойчы чуў па тэлевізары: "Карысны перакус". Паўтараючы гэтую фразу, зноў і зноў, ён накіраваўся ў канец станцыі. "Будзь разумны", - прашаптаў ён. "Скарыстайся задняй дзвярыма". Ён спадзяваўся, што ўнутры валяецца рухавік. Мог бы ён сам ўсталяваць яго ў зялёную машыну? ён задумаўся. Ты, напэўна, проста падключыў іх да маторным адсеку. (Грубек ведаў усё пра відэльцах; паколькі электрапрыборы ў доме яго бацькоў ўтрымлівалі падслухоўваюць прылады або камеры, Майкл прывык кожную раніцу адключаць іх ад сеткі. Відэамагнітафон ў доме Грубеков пастаянна ўключаўся ў 12:00.)
  
  Ён падышоў да задняй дзверы заправачнай станцыі і выбіў шкло ў акне, затым адсунуў засаўку. Ён зайшоў унутр і ўважліва агледзеў памяшканне. Ён не знайшоў гатовых да ўсталёўкі аўтамабільных рухавікоў, што стала велізарным расчараваннем, хоць гэтая няўдача была ў значнай ступені змякчана пончыкі на паліцы ў дзверы. Ён тут жа з'еў цэлую ўпакоўку і паклаў іншую ў свой заплечнік.
  
  Густ, праўзыходны ўсе астатнія холадам, абяцала падраная і выцветшая афіша, прылепленая да старажытнага аўтамата Pepsi перад уваходам у краму. Ён лёгка адкрыў дзверцы і выцягнуў дзве бутэлькі газіроўкі. Ён зусім забыўся пра шкляной тары — у псіхіятрычных бальніцах газіроўку падаюць у пластыкавых шкляначках або наогул без іх. Ён адкруціў накрыўку зубамі і, сеўшы, пачаў піць.
  
  Праз пяць хвілін стаянка звонку стала серабрыстай, затым белай. Гэта прыцягнула ўвагу Грубека, і ён устаў, падышоўшы да будынка шкле, каб вызначыць крыніца святла. Бліскучы металічна-сіні грузавік 4x4 заехаў на пад'язную дарожку. Дзверцы адчыніліся, і вадзіцель выбраўся вонкі. Гэта была сімпатычная жанчына з пышнымі светлымі валасамі. Да тэлефоннага слупа побач з паветраным помпай яна приклеила плакат, які рэкламуе царкоўны аўкцыён, які адбудзецца заўтра ўвечары.
  
  "Яны выставяць на аўкцыён свае памятныя рэчы?" Прашаптаў Грубек. “Яны прададуць свае палавыя вусны на памяць?" Святар у водгуках свой палец у тваю шапіках? Ён зазірнуў унутр грузавіка. Пасажыркай жанчыны была дзяўчынка-падлетак, здаецца, яе дачка. Ён працягнуў, цяпер ужо звычайным тонам, звяртаючыся да дзяўчыны. “О, ты вельмі прыгожая. Табе падабаецца эл-джы-бра? Ты носіш яго па-над грудзей? Ты ведаў, што ў дзевяноста дзевяці адсоткаў шызафрэнікаў вялікія сябры? Певень пракрычаў, калі Ісуса здрадзілі — зусім як Еву. Скажы, святар збіраецца ўторкнуць у цябе сваю змяю? Магчыма, ты ведаеш гэта як змяю.
  
  Кіроўца вярнуўся да грузавіка. "О, яна выглядае выдатна", - падумаў Грубек і не мог вырашыць, хто яму падабаецца больш, маці або дачка. 4x4 выехаў назад на шашы і імгненне праз павярнуў на пад'язную або бакавую дарогу ў сотні ярдаў на захад ад шашы 236. Ён знік. Ён доўга стаяў каля акна, затым падзьмуў гарачым дыханнем на халоднае шкло перад сабой, пакінуўшы вялікі белы круг кандэнсату, у цэнтры якога ён намаляваў вельмі добрае падабенства яблыка з лісцем і плодоножкой, працятае чым-то падобным на чарвяточыны.
  
  
  
  
  
  Іх Лінія Мажыно вышынёй у чатыры фута была ярка асветлена яшчэ адной раптоўнай выбліскам далёкай маланкі.
  
  Жанчыны, абедзве змучаныя, адступілі ад сваёй працы, чакаючы раската грому, які так і не прагучаў.
  
  - Мы павінны разбіць пра гэта бутэльку шампанскага, - сказала Порцыя, цяжка абапіраючыся на рыдлёўку.
  
  "Можа не вытрымаць".
  
  "Па-чартоўску добра, ужо лепш". Узровень вады ў водопропускных трубы, якая вядзе да плаціны, ужо дасягнуў шасці цаляў.
  
  “ Давай скончым заклейваць цяпліцу стужкай і уберемся адсюль.
  
  Яны склалі інструменты, і Ліз нацягнула патрапаны брызент на спустошаную кучу пяску. Яна ўсё яшчэ адчувала сябе абражанай нядаўняй адмовай Порцыі, але, калі яны вярталіся да дому, як два працоўных-нафтавіка ў канцы працоўнага дня, Ліз, тым не менш, выпрабавала раптоўнае жаданне абняць сястру за плечы. І ўсё ж яна вагалася. Яна магла ўявіць кантакт, але не эфект, і гэтага было дастаткова, каб спыніць жэст. Ліз ўспомніла, як цалавалася з сваякамі па святах, яна ўспомніла поціску рукі, яна ўспомніла далоні на ягадзіцах.
  
  Такая была ступень фізічнага кантакту ў сям'і Л Обержет.
  
  Ліз пачула грукат непадалёк. Вецер перавярнуў некалькі алюмініевых шэзлонгаў побач з гаражом. Яна сказала сястры, што збіраецца прыбраць іх, і пачала спускацца з пагорка. Порцыя накіравалася да хаты.
  
  Спыніўшыся на пад'язной дарожцы, Ліз адчула рэзкі парыў ветру — прадвеснік буры. Па паверхні возера прабегла рабізна, і кут брызента, прикрывавшего пясок, трэснуў, як ад стрэлу. Затым вярнулася спакой, як быццам ветрык быў дрыготкай, пробежавшей па целе.
  
  У насталай цішыні яна пачула шум машыны.
  
  Шыны хрусцелі па бліскучай белай каменнай дробцы, якую яны з Оўэнам раскідалі па пад'язной дарожцы мінулым летам падчас моцнай спякоты. Тады яна спалохалася за іх сэрца пад пякучым сонцам і настаяла, каб яны скончылі працу пасля наступлення змяркання. Ліз Атчесон ведала, што сённяшні наведвальнік праязджаў па асколках першакласнага мармуру з кар'ера дзе-то ў Новай Англіі. Але па нейкай прычыне ёй прыйшла ў галаву думка, што гук быў ад колаў па раздробненай косткі, і аднойчы калі вырасьце, жудасны вобраз ужо не знікне.
  
  Машына імкліва праехала скрозь хваёвую гай, праз якую змеилась пад'язная дарожка. Яна заехала на паркоўку, спынілася, затым накіравалася да яе. Аслепленая прамянямі, яна не змагла апазнаць машыну, якая спынілася ў тузіне ярдаў ад яе.
  
  Ліз стаяла, скрыжаваўшы рукі на грудзях, расставіўшы ногі, застыўшы, як школьніца, якая грае статуэтку. Доўгі час ні яна, ні кіроўца не рухаліся. Яна павярнулася тварам да машыны, рухавік якой усё яшчэ працаваў, фары гарэлі. Нарэшце, перш чым неспакой перарасло ў страх, яна прачысціла горла і ступіла наперад, у пранізлівыя слупы белага святла.
  
  
  16
  
  
  
  - Яны яго яшчэ не злавілі? - спытаў я.
  
  Ліз махнула рукой у бок задняй дзверы, і Рычард Колер прайшоў наперадзе яе на кухню.
  
  “ Баюся, што няма. Ён падышоў да прылаўка і паставіў невялікі заплечнік на апрацоўчую дошку. Ён выглядаў даволі уласніцкімі. Яго худы твар было трывожна бледным.
  
  “ Ліз, там машына...
  
  Порцыя ўвайшла ў дзвярны праём і спынілася, зірнуўшы на Колера.
  
  Ліз прадставіла іх адзін аднаму.
  
  "Порцыя?" Колер паўтарыў. "нячаста чую гэтае імя ў нашы дні".
  
  Яна паціснула плячыма, і ні адна з сясцёр ні словам не абмовілася пра тое, як цяжка быць дачкой чалавека, непадзельна які прысвяціў сябе вытворчасці мацаваных вінаў.
  
  “ Я збіраюся заляпіць заходнія вокны. У гасцінай. Там будзе горш за ўсё.
  
  “Ты маеш рацыю. Мы забыліся гэта зрабіць. Дзякуй".
  
  Калі яна сышла, Ліз павярнулася да доктара. “У мяне не так шмат часу. Як толькі мы скончым тут, мы паедзем у гатэль на вечар". - З-за Хрубека, - шматзначна дадала яна.
  
  Гэта быў момант, калі ён казаў ёй, што турбавацца не аб чым, момант, калі ён смяяўся і казаў, што яго пацыент бяскрыўдны, як шчанюк. Ён гэтага не зрабіў.
  
  На што ён сказаў: "Напэўна, гэта нядрэнная ідэя".
  
  З іншага боку, ён не здаваўся асабліва ўстрывожаным і не прапаноўваў ім неадкладна прыбірацца да чорта з хаты і ратавацца ўцёкамі.
  
  “ Яны ведаюць, дзе ён? - спытаў я.
  
  "Не зусім, няма".
  
  - Але ён збіраецца з'ехаць адсюль? На ўсход?
  
  “Я бачыў, як адзін з мужчын высочваў яго не так даўно. Ён усё яшчэ на ўсход ад бальніцы, але падобна на тое, што ён, магчыма, пайшоў на усход, а затым разгарнуўся ".
  
  “ Ён накіроўваецца на захад? - спытаў я.
  
  “Я б сказаў, што ён, хутчэй за ўсё, ходзіць кругамі. Ён не такі інвалід, якім яго малююць некаторыя людзі, але я не думаю, што ён змог бы зайсці так далёка ".
  
  “ Што канкрэтна я магу для вас зрабіць, доктар? Я б хацеў сысці адсюль хвілін праз дваццаць ці каля таго.
  
  “Я турбуюся аб Майкле. Я б хацеў знайсці яго раней, чым гэта зробіць паліцыя. Не многія ведаюць, як звяртацца з такім пацыентам, як ён. Ён можа нашкодзіць сабе ці каму-то яшчэ, калі яго паспрабуюць арыштаваць, як любога іншага зняволенага ".
  
  "Ну, і што я магу зрабіць?"
  
  “ Наколькі я разумею, не так даўно ён даслаў вам ліст.
  
  “ У верасні.
  
  “ Гэта як-то звязана з ... інцыдэнтам у траўні мінулага года?
  
  “Падобна на тое, гэта ні да чаго не мае дачынення. У асноўным гэта тарабаршчыны".
  
  Колер падняў вочы, але не галаву, і ўтаропіўся прама на яе. “Місіс Этчесон, мне трэба ведаць аб індыйскім скачку. Вы дапаможаце мне?"
  
  На стойцы побач з ракавінай былі бачныя шэсць вялікіх плям ад вады. Ліз ўзяла губку і сцерла іх.
  
  “Ці бачыце, я псіхіятр лечыць Майкла. Але, шчыра кажучы, я паняцця не маю, што адбываецца ў яго галаве сёння ўвечары. Тое, што адбылося ў траўні мінулага года, было вельмі ... значным у яго жыцці ".
  
  "Значны?" паўтарыла яна, узрушаная гэтым словам.
  
  “ Я не хачу прымяншаць значэнне трагедыі.
  
  "Ну, што менавіта я магу табе сказаць?"
  
  “Я чытаў сёе-якія артыкулы ў газетах. У мяне ёсць некалькі тэчак. Але бальніца Марсден практычна спустошана. У нас вельмі адрывістыя запісы. У мяне нават няма стэнаграмы судовага працэсу над ім ".
  
  Гэта здалося ёй увасабленнем бюракратычнай бяссэнсіцы, і яна так і сказала.
  
  "Стэнаграмы стаяць два даляры за старонку", - патлумачыў ён. “У Майкла яны абышліся б у шэсць тысяч даляраў. Штат не можа сабе гэтага дазволіць".
  
  "Здаецца, гэта проста здаровы сэнс - марнаваць грошы падобным чынам".
  
  Ён махнуў рукой у знак згоды.
  
  "Я сапраўды не думаю, што ў нас ёсць час". Яна кіўнула на вуліцу. “Мы з сястрой забранявалі нумар у гатэлі. І шторм ..."
  
  "Гэта не зойме шмат часу". Ён переплел два пальца правай рукі з двума пальцамі левай, і Ліз прадставіла цыбатага падлетка Рычарда Колера, запрашае прыгожую дзяўчыну на танец.
  
  “ Справа ў тым, што я б аддаў перавагу не казаць пра гэта.
  
  "Так, вядома ..." Колер вагаўся і, здавалася, вывучаў яе. “Але вы павінны зразумець маю кропку гледжання. Важна, каб я знайшоў яго хутка. Калі ён пойдзе ў чый-то дом... Калі ён спалохаецца і запанікуе. Людзі могуць пацярпець. Ненаўмысна. "
  
  Ліз стаяла моўчкі, гледзячы на чырванаваты кафляная падлогу.
  
  “Гэта тое, аб чым я турбуюся, разумееце. Вярнуць яго да таго, як адбудзецца ... няшчасны выпадак. І, павінен вам сказаць, ёсць шанец, што ён ужо на шляху сюды. Вельмі невялікі, але гэта магчыма. Калі вы дапаможаце мне, я, магчыма, змагу прадухіліць гэта.
  
  Пасля доўгай паўзы Ліз спытала: "Сліўкі і цукар?"
  
  Колер міргнуў.
  
  “ За апошнюю хвіліну ты тройчы зірнуў на кававарку.
  
  Ён засмяяўся. “ Я з усіх сіл стараўся не заснуць.
  
  “ Я даю вам дваццаць хвілін, доктар. Ні хвілінай больш.
  
  "Вялікае вам дзякуй," шчыра сказаў ён.
  
  Яна падышла да шафы.
  
  “ Спадзяюся, гэта не даставіць вам клопатаў. "Яго вочы былі прагна прыкаваныя да банку "Максвел Хаўс".
  
  "Магу я задаць пытанне?"
  
  "Калі ласка".
  
  "Ты мог бы цяпер заснуць?" - Спытала Ліза.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Калі б ты цяпер была дома, змагла б ты заснуць?"
  
  “Дома? ТАК. У маёй машыне, ды. На лужку перад тваім домам. На падлозе тваёй кухні. У любы час і ў любым месцы."
  
  Яна пахітала галавой пры выглядзе гэтага цуду і глядзела, як кафейнік напаўняецца чорнай вадкасцю. Імпульсіўна яна вырашыла таксама выпіць кубачак. "Я не засну раней адзінаццаці заўтрашняга вечара, што б ні здарылася сёння ўвечары".
  
  "Бессань?" спытаў ён.
  
  Стан, у якім яна была экспертам, патлумачыла яна. Цёплае малако, гарачыя ванны, халодны душ, гіпноз, самаўнушэнне, карані валяр'яны, біялагічная зваротная сувязь, лекі. "Як хочаш, але я ўжо спрабаваў".
  
  “У сваёй практыцы я шмат працую са снамі пацыентаў. Але я ніколі асабліва не займаўся парушэннямі сну ".
  
  Яна дадала ў свой кава малака. Колер узяў свой чорны. "Давай зойдзем сюды", - сказала яна.
  
  З тонкімі кружкамі дымлівага кавы ў руках яны ўвайшлі ў аранжарэю, у далёкім канцы была ніша. Калі яны селі ў глыбокія кованые крэслы, доктар агледзеў пакой і зрабіў камплімент, які, паколькі тычылася толькі плошчы і ахайнасці, азначаў, што ён нічога не ведаў аб колерах і мала клапаціўся пра іх. Ён сядзеў, скрыжаваўшы ногі, нахіліўшыся наперад, з-за чаго яго хударлявая фігура здавалася яшчэ танчэй. Ён рабіў гучныя глоткі, і яна зразумела, што ён мужчына, які звыкся абедаць хутка і ў адзіноце. Затым ён паставіў кубак на стол і дастаў з кішэні пінжака нататнік і залатую ручку.
  
  - Значыць, ты паняцці не маеш, куды ён збіраецца сёння вечарам? - спытала Ліза.
  
  “Няма. Ён таксама можа не разумець, па меншай меры, свядома. У тым—то і справа, што Майкла нельга разумець літаральна. Каб зразумець яго, трэба зазірнуць за тое, што ён кажа. Напрыклад, тая запіска, якую ён вам даслаў; некаторыя літары былі напісаныя загалоўнымі?
  
  “Так. Гэта была адна з самых жудасных рэчаў ва ўсім гэтым".
  
  “Майкл так робіць. Ён бачыць ўзаемасувязь паміж рэчамі, якіх для нас не існуе. Ці магу я ўбачыць гэта?"
  
  Яна знайшла яго на кухні і вярнулася ў аранжарэю. Колер стаяў, трымаючы ў руках маленькую керамічную рамку для фатаграфіі.
  
  "Твой бацька?"
  
  “ Мне сказалі, што ёсць падабенства.
  
  “Трохі, так. Вочы і падбародак. Я б выказаў здагадку, што ён быў... прафесарам?"
  
  “ Хутчэй ўтойлівы вучоны. Здымак быў зроблены праз два дні пасля таго, як ён вярнуўся з Хераса, і на ім быў намаляваны Эндру Л Оберже, садящийся на пярэдняе сядзенне "Кадзілака", каб ехаць назад у аэрапорт. Юная Ліз шчоўкнула засаўкай, стоячы ў цені выпирающего жывата сваёй маці, усярэдзіне якога плавала яе сястра, не звяртаючы ўвагі на слезливое развітанне. “Ён быў бізнэсмэнам, але на самой справе хацеў выкладаць. Ён шмат разоў казаў пра гэта. З яго выйшаў бы бліскучы навуковец".
  
  "Вы, прафесар?" - спытаў я.
  
  “Настаўнік. Англійская на другім курсе. А вы?" - спытала яна. "Я разумею, што медыцына закладзена ў генах".
  
  “О, гэта так. Мой бацька быў лекарам". Колер засмяяўся. “Вядома, ён хацеў, каб я стаў мастацтвазнаўцам. Гэта была яго мара. Затым ён неахвотна пагадзіўся паступіць у медыцынскую школу. Пры ўмове, што я буду вывучаць хірургію."
  
  "Але гэта было не для цябе?"
  
  “Няма. Усё, чаго я хацеў, гэта стаць псіхіятрам. Змагаўся з ім зубамі і пазногцямі. Ён сказаў, што калі ты станеш псіхааналітыкам, гэта паглыне цябе, зробіць няшчасным, звядзе з розуму і заб'е.
  
  "Такім чынам," сказала Ліз, "ён быў псіхіятрам".
  
  "Такім ён і быў".
  
  "Гэта забіла яго?"
  
  “Няма. Ён з'ехаў на пенсію ў Фларыду".
  
  "З гэтай нагоды я не буду нічога каментаваць", - сказала яна. Ён усміхнуўся. Ліз дадала: "Чаму?"
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Чаму менавіта псіхіятрыя?
  
  "Я хацеў працаваць з шызафрэнікамі".
  
  “Я думаў, ты заробіш больш грошай, укладваючы багатых людзей на канапу. Чаму ты спецыялізаваўся на гэтым?"
  
  Ён зноў усміхнуўся. “ На самой справе, гэта з-за хваробы маёй маці. Скажыце, гэта той самы ліст?
  
  Ён узяў яго сваімі кароткімі жаноцкімі пальцамі і хутка прачытаў. Яна не заўважыла ніякай рэакцыі. “Паглядзіце на гэта: "...яны трымаюць мяне і распавялі хлусня пра мяне Вашынгтону і ўсяму свету". Разумееце, што ён на самай справе кажа?"
  
  “ Не, баюся, што не ведаю.
  
  “ Паглядзі на загалоўныя літары. 'Я ТАК СТАМІЎСЯ".
  
  Ад зашыфраванага паведамленні ў яе па спіне прабег халадок.
  
  “ У свеце Майкла шмат сэнсавых напластаванняў. 'Помста" змяшчае імя "Ева". "Ён уважліва прагледзеў паперу. - "Помста", "ева", "здрада".
  
  Ён пакруціў галавой, затым адклаў ліст у бок і скіраваў на яе суровы погляд. Раптам ёй стала не па сабе. І калі ён сказаў: "Раскажы мне пра Індыйскім скачку", - прайшла цэлая хвіліна, перш чым яна загаварыла.
  
  
  
  Накіроўваючыся на паўночны ўсход ад Риджтона, траса 116 павольна пятляе па лепшым і горшым раёнах штата: маляўнічым малочным і коневодческим фермаў, затым невялікім, але цудоўным участках лісцяных лясоў і, нарэшце, навалы стомленых гарадкоў сярэдняга памеру, усеяны закінутымі фабрыкамі, якія банкі і атрымальнікі не могуць аддаць. Адразу за адным з такіх адбыліся гарадоў, Пикфордом, раскінулася прастора плошчай у пяцьсот акраў, якое складаецца з скалістых скалаў і хваёвага лесу.
  
  Дзяржаўны парк Індыян-Ліп падзелены напалову лянівым S-вобразным каньенам, які распасціраецца на паўмілі ад паркоўкі каля дома 116 да пляжу Рокі-Пойнт - падманлівае назва для таго, што ўяўляе сабой не што іншае, як маркотную каменную абліцоўванне шэрага штучнага возера памерам прыкладна адна на дзве мілі. З лесу недалёка ад пляжу падымаецца тое, што Дзяржаўная паркавая служба, усё яшчэ празмерна шчодрая, называе "пікам", хоць на самай справе гэта ўсяго толькі плоская вяршыня вышынёй у шэсцьсот футаў.
  
  У гэтых скал ёсць свае прывіды. У 1758 годзе невялікая група могеганцев, якія апынуліся ў пастцы на схіле гэтай гары, кінуліся да смерці, каб не трапіць у палон да соперничающим пекотам. Жанчыны кінулі перад сабой сваіх крычаць дзяцей, а затым разам са сваімі мужчынамі скокнулі на камяні унізе. Ліз да гэтага часу ў драбнюткіх падрабязнасцях памятала дрэнную, сур'ёзную ілюстрацыю ў сваім падручніку для пятага класа, на якой скво, больш падобная на Вераніку Лэйк, чым на прынцэсу Канфедэрацыі магіканаў, цягнулася да свайго плачущему дзіцяці, калі яны збіраліся падняцца ў паветра. У першы раз, калі яна прыехала сюды, худзенькая, изможденная дзяўчына, Ліз ішла па гэтых сцежках, ледзь не плачу, думаючы пра гора - цэлыя сем'і лёталі па паветры. Нават цяпер, трыццаць гадоў праз, седзячы насупраць Колера, яна адчула страшэнны жах, які гэтая гісторыя выклікала ў яе дзяцінстве.
  
  Шэсць месяцаў таму, 1 траўня, Этчесоны і Гілеспі — пара, якую яны ведалі па загараднай клубу, — запланавалі пікнік у Indian Leap. Іх суправаджалі Порцыя і былая вучаніца Ліз, Клэр Сазерленд.
  
  Раніца прагулкі - гэта была нядзеля — пачалося няёмка. Як раз у той момант, калі Ліз і Оўэн збіраліся сыходзіць, яму патэлефанавалі з фірмы і даведаліся, што яму прыйдзецца затрымацца ў офісе на некалькі гадзін. Ліс прывык да раскладу свайго фанатыка, але быў раздражнёны тым, што сёння ён пагадзіўся. З ранняй вясны ён працаваў амаль кожную нядзелю. Пара пасварылася з—за гэтага - спачатку ветліва, потым больш злосна. Оўэн атрымаў верх, хоць і паабяцаў сустрэцца з імі ў парку не пазней паловы другога або двух.
  
  "Я толькі пазней зразумела, як пашанцавала, што ён выйграў той спрэчка", - ціха сказала яна Колеру. “Калі б ён не пайшоў на працу".... Пацешна, як уладкованая лёс".
  
  Яна працягнула свой аповяд. Порцыя, Клэр і Ліз паехалі з Дораці і Робертам Гілеспі ў іх Land Cruiser. Гэта была прыемная двухгадзінная паездка ў парк. Але як толькі яны прыбылі, Ліз пачала адчуваць сябе няёмка, як быццам за імі назіралі. Накіроўваючыся да доміка-вартоўні, каб патэлефанаваць, ёй здалося, што яна ўбачыла ў аддаленай групе кустоў каго-то, хто глядзеў на яе. Паколькі ў яе склалася ўражанне, што ў выразе асобы, якое яна прыняла за мужчынскае, было што-то знаёмае, яна на імгненне паверыла, што гэта Оўэн, які перадумаў і вырашыў у рэшце рэшт не працаваць. Але асоба знікла ў кустах, і калі яна патэлефанавала ў офіс свайго мужа, ён зняў трубку.
  
  "Ты яшчэ не пайшоў?" - расчаравана спытала яна. Быў ужо апоўдні; ён не з'явіцца раней двух.
  
  "Праз пятнаццаць хвілін я буду ў шляху", - абвясціў ён. "Ты ўжо там?"
  
  “Мы толькі што прыехалі. Я ў сувенірным краме".
  
  "О," засмяяўся Оўэн, — купі мне адзін з гэтых маленькіх сасновых дамкоў. Я падару яго Чарлі за тое, што прымусіў мяне прыйсці сёння".
  
  Яна была раздражнёная, але пагадзілася, і яны павесілі трубку. Ліз пайшла ў краму, каб купіць сувенір. Калі імгненне праз яна выйшла на вуліцу і далучылася да астатніх ля ўваходу ў парк, яна азірнулася праз плячо. Ёй здалося, што мужчына зноў утаропіўся на іх пецярых. Яна так спалохалася, што выпусьціла драўляны хлеў. Калі яна падняла яго і зноў азірнулася, хто б гэта ні быў, яго ўжо не было.
  
  
  
  
  
  Колер спытаў яе пра астатніх удзельніцах пікніка.
  
  “ Роберт і Дораці? Мы пазнаёміліся з імі ў клубе каля года таму.
  
  Чацвёрка выпадкова абрала суседнія столікі ў басейна. Яны пасябравалі па змаўчанні, будучы, бадай, адзінай бяздзетнай парай старэй трыццаці у установе. Гэтая ўзаемная свабода растапіла лёд, і яны паступова лепш даведаліся адзін аднаго.
  
  Оўэн і Ліз першапачаткова не адпавядалі сваім сябрам у сацыяльным плане. Атчесоны, яшчэ не якія сталі спадкаемцамі стану Л Обергет, жылі ў невялікім двухпавярховым доме ў Хэнбери, змрочным прамысловым гарадку ў дзесяці мілях на захад ад Риджтона. На самай справе само сяброўства ў загарадным клубе, на якім настаяў Оўэн, каб прыцягнуць патэнцыйных кліентаў, было для іх занадта дарагім, і часта на вячэру яны елі сэндвічы або суп, таму што ў іх практычна не было наяўных у банку. Роберт, з другога боку, зарабіў кучу грошай, прадаючы гасцінічныя сістэмы сувязі. Оўэн, юрыст невялікай фірмы з дробнымі кліентамі, хаваў сваё засмучэньне пад асцярожнымі ўсмешкамі, але Ліз бачыла горкую рэўнасць, калі Гілеспі спыняліся перад безгустоўным домам Атчесонов на новым "Ягуары" Роберта форэст-грын або "мерсе" Дораці.
  
  Справа было і ў тэмпераменце: Роберт жыў у Пасифик-Хайтс і на Мічыган-авеню і правёў некалькі гадоў у Еўропе. (“Няма, няма, я не жартую! Гэта быў Туретт-сюр-Лу. Калі-небудзь чулі пра яго? Сярэднявечны горад у гарах на паўночны захад ад Ніцы, і што мы знаходзім на гарадской плошчы? Фестываль пераапранання. У самай справе! Скажы ім, Дот!")
  
  Ён здаваўся на дзесяць гадоў маладзейшы за сваіх сарака аднаго, і вы не маглі не адчуць яго хлапечы энтузіязм. З Робертам ўвесь свет быў перспектывай збыту, і вы ахвотна дазвалялі прадаваць сябе. Оўэн быў больш заможным, але ён быў ціхім і запальчывым. Яму не падабалася займаць другое месца пасля прыгожага, багатага абаяльнага чалавека, які нагадваў Кэнэдзі як вонкава, так і харызмай.
  
  Але затым, у сакавіку мінулага года, калі памерла Рут, Этчесоны разбагацелі. Гэта мала паўплывала на Ліз, якая вырасла ў дастатку, але змяніла Оўэна.
  
  Са свайго боку, Ліз таксама адчувала некаторыя сумневы з нагоды гэтай чацвёркі. Аднак яе дыскамфорт быў выкліканы галоўным чынам Дораці.
  
  Дораці, з голасам школьнай чирлидерши. З ідэальнай фігурай — і адзеннем, якая дэманструе гэта. З круглым тварам блізкаўсходняга паходжання і цёмнымі вачыма, заўсёды бездакорна нафарбаванымі.
  
  Ліз магла шчыра сказаць, што яна адчувала хутчэй прыкрасць, чым рэўнасць. У асноўным яе раздражняла паддобрыванне Дораці. Тое, як яна кідала ўсё, што рабіла, каб выканаць даручэнні свайго мужа, або даручэнні, якія, як яна думала, ён хацеў бы выканаць. Роберта, здавалася, збянтэжыла гэта празмернае шанаванне, якое заўсёды здавалася найграным, разлічаным, і Ліз моўчкі згуляла ў жаночую гульню ў подстрекающую жонку, прыйшоўшы да высновы, што Роберту сапраўды патрэбна ў пары партнёрка, а не гэтая маленькая гейша, хай нават з сіськамі сусветнага класа.
  
  І ўсё ж, калі стала ясна, што яны ніколі не стануць блізкімі сяброўкамі, сумневы, якія Ліз адчувала па адносінах да гэтай жанчыне, зніклі. Яна стала больш трывалай і нават звярталася за радай да Дораці па нагоды макіяжу і адзення (аб чым тая была шчодрым крыніцай інфармацыі). Яны так і не сталі сёстрамі, але Дораці была кім-то, каму Ліз магла даверыць грахі аж, скажам, да чацвёртага ўзроўню пекла.
  
  Ліз ўспомніла, што менавіта Дораці пачула, што надвор'е ў наступную нядзелю абяцае быць асабліва выдатнай, і прапанавала зладзіць пікнік.
  
  "А кім была Клэр?"
  
  Цыцкамі дзяўчыне было на другім курсе ў класе англійскай мовы Ліз. Яна была вельмі сарамлівай, з бледным тварам у форме сэрцайка. "Яна была кім-то, - патлумачыла Ліз, - хто спадзяваўся, што не стане занадта прыгожым, таму што здавалася, што яна ніяк не зможа справіцца з такой увагай".
  
  Але яна была прыгожая. Убачыўшы яе ў першы дзень заняткаў некалькі гадоў таму, Ліз адразу ж была здзіўленая незямным тварам дзяўчынкі, спакойнымі вачыма і доўгімі вытанчанымі пальцамі. Настаўнікі імгненна прывязваюцца да вучняў, і Ліз адразу ж адчула пяшчоту да Клэр. Яна прыкладала намаганні, каб заставацца на сувязі, пакуль дзяўчынка прабівалася праз малодшыя, а затым і старэйшыя класы. Ліз рэдка вылучала каго-небудзь з школьнікаў; толькі ў адным або двух іншых выпадках яна падтрымлівала адносіны са студэнтамі ці былымі студэнтамі па-за класа. Звычайна яна трымалася на адлегласці, усведамляючы, якую ўладу мае над гэтымі маладымі людзьмі. Калі яна апранала светлыя блузкі' яна заўважала, што вочы хлопчыкаў губляюць кантроль і слізгаюць па яе грудзях, у той час як іх шчокі чырванеюць, а пенісы, як яна меркавала, нястрымна цвярдзеюць. Сарамлівыя або непрывабныя дзяўчыны абагаўлялі яе; тыя, хто належаў да ўнутранай групе, пагарджалі і раўнавалі — толькі па той прычыне, што Ліз была жанчынай, а яны былі не зусім. Яна спраўлялася з усімі гэтымі пачуццямі з непераўзыдзеным годнасцю і клопатам і звычайна трымала дом і класную пакой абсалютна паасобнымі.
  
  Але для Клэр яна зрабіла выключэнне. Маці дзяўчынкі была п'яніцам, а хлопец жанчыны адседзеў тэрмін за сэксуальны гвалт над пасынкам ў папярэднім шлюбе. Калі Ліз даведалася гісторыю Клэр, яна пачала патроху ўпускаць дзяўчыну ў сваё жыццё — часам просячы яе дапамагчы ў аранжарэі або наведаць нядзельныя познія сняданкі. Ліз ведала, што ў гэтага цягі да дзяўчыны была загадкавая, амаль небяспечная бок — напрыклад, той выпадак, калі Клэр засталася пасля ўрока, каб абмеркаваць справаздачу аб кнізе. Ліз заўважыла блытаніну ў мігатлівых светлых пасмах дзяўчынкі і пачала разблытваць яе сваёй уласнай шчоткай. Раптам яна зразумела: кантакт настаўніка і вучаніцы пры закрытай дзверы! Ліз практычна ўскочыла з крэсла, далей ад спалоханай дзяўчыны, і паклялася быць больш абачлівай.
  
  Тым не менш, за апошнія два гады яны часта бачыліся, і калі ў пятніцу перад пікніком Клэр з сумам згадала, што яе маці не будзе ўсё нядзелю, Ліз без ваганняў запрасіла яе з сабой.
  
  1 мая ўдзельнікі пікніка разбілі лагер на пляжы Рокі Пойнт. Порцыя адразу ж адправілася на прабежку — імправізаваны забег на 10 км па звілістых каньёнам. Ліз распавяла Колеру, што яна бегае марафоны.
  
  "Я таксама", - сказаў доктар.
  
  Ліз засмяялася, як заўсёды здзіўленая тым, што людзі сапраўды займаюцца гэтым відам спорту дзеля забавы.
  
  “Мы трохі пасядзелі на пляжы, Дораці, Роберт, Клэр і я. Глядзелі на лодкі. Ведаеш, проста балбаталі і пілі содавую і піва ".
  
  Яны пабылі там каля паўгадзіны, калі Дораці і Роберт пачалі спрачацца.
  
  Дораці пакінула кнігу Ліз ў грузавіку. "Гамлет", патлумачыла яна. Яна рыхтавалася да выпускных іспытаў і прывезла з сабой добра зачытаны тым з каментарамі. “У мяне было поўна рэчаў для пікніка, і Дораці сказала, што возьме кнігу. Але гэта вылецела ў яе з галавы. Ліз сказала ёй, каб яна не хвалявалася; яна ўсё роўна была не ў настроі працаваць. Але Роберт ускочыў і сказаў, што сам разбярэцца. Затым Дораці адпусціла якое-то кіслае заўвагу з нагоды таго, што ён робіць што заўгодна для любой жанчыны ў спадніцы. Ліз выказала здагадку, што гэта павінна была быць жарт, але нічога не выйшла — паколькі яна прымудрылася абразіць і Ліз, і Роберта адначасова.
  
  Роберт спытаў яе, што яна мела на ўвазе. Дораці махнула рукой і сказала: 'Чаму б табе не схадзіць за гэтай чортавай кнігай?' Што-то ў гэтым родзе. Затым яна сказала яму, што ён павінен прабегчы трушком ўсю дарогу да паркоўкі. 'Скінь трохі гэтага тлушчу. Глядзі, у яго з'яўляюцца сіські ".
  
  Ліз збянтэжылася з-за Клэр. Роберт злосна пабег прэч, а Дораці панура вярнулася да свайго часопісу.
  
  Ліз зняла штаны і расшпіліла працоўную кашулю, пад якой было надзета бікіні. Яна адкінулася на цёплы камень і закрыла вочы, стараючыся не заснуць (дзённы сон - табу для якія пакутуюць бессанню). Клэр, з якой у Роберта адразу ж завязалася сяброўства па шляху на пляж, здавалася, больш за ўсіх на свеце хацела, каб ён вярнуўся. Праз паўгадзіны пасля яго сыходу яна ўстала і сказала, што пойдзе яго шукаць. Ліз назірала за дзяўчынай, пакуль яна ішла да высокім, выветренным скалах. Адштурхвае і зачаравальныя, скалы здаваліся цвёрдымі, як паліраваная косць. Яны нагадалі ёй жоўты чэрап, які ляжыць на лабараторным стале ў школьным класе біялогіі.
  
  Ліз заўважыла Клэр, якая стаяла ў вусце каньёна прыкладна ў чвэрці мілі ад пляжу. Затым яна знікла.
  
  "І я раптам падумала," сказала Ліз Колеру, " дзе ўсе? Што адбываецца? Я адчула сябе вельмі занепакоены. Я ўзяла сваю сумачку і накіравалася да таго месца, дзе, як я бачыла, знікла Клэр. Затым яна ўбачыла наперадзе сябе каляровую выбліск. Яна вырашыла, што гэта жоўты, такога ж колеру, як шорты Клэр, і, пакінуўшы Дораці, паспяшалася ў каньён. Ліз паглыбілася ў цясніну прыкладна на сотню ярдаў, калі выявіла кроў.
  
  "Кроў?"
  
  Гэта было прама за межамі пячоры. Калі-то ўваход быў зачынены ланцугом, але слуп, які ўтрымлівае ланцуг, быў вырваны з зямлі і адкінуты ў бок. Яна падумала, што ні за што не ўвойдзе ўнутр. Але яна апусцілася на калені і зазірнула ў праход. Паветра быў прахалодным, пахла мокрым каменем, глінай і цвіллю.
  
  Затым яна адчула над сабой цень. Велізарны мужчына з'явіўся ўсяго ў некалькіх футах ад яе і стаў ззаду яе.
  
  "Майкл?" Спытаў Колер.
  
  Ліз кіўнула.
  
  Грубек завыў, як жывёліна. Трымаючы ў руках скрываўлены камень, ён паглядзеў прама на яе і закрычаў: "Sic semper tyrannis!"
  
  Рычард Колер падняў тонкую руку, паказваючы, каб яна пачакала. Ён зрабіў сваю першую запіс за вечар.
  
  
  
  
  
  "Ты не думаў аб тым, каб знайсці наглядчыка парку?" Спытаў Колер.
  
  Ліз раптам раззлавалася. Чаму ён спытаў яе аб гэтым? Такое пытанне задавалі адвакаты і паліцыя. Ці Думала я пра тое, каб шукаць рэйнджара? Ну, дзеля Бога, хіба мы не заўсёды паступалі б па-іншаму, калі б маглі? Хіба мы не перабудавалі б усю нашу жыццё? Вось чаму час, вядома, не паварочваецца назад — каб захаваць наш розум.
  
  “Я думаў пра гэта, так. Але я не ведаю, я проста запанікаваў. Я пабег у пячору".
  
  Усярэдзіне было не зусім цёмна. У трыццаці-сарака футаў над ёй прамяні струменіліся бледнага святла.
  
  Сцены падымаліся прама да сводчатой даху, поўнай сталактытаў. Ліз, задыханая і спалоханая, прытулілася да сцяны, каб не ўпасці. Нейкі пранізлівы стогн напоўніў паветра. Гэта было падобна на шум ветру ў трысьнягу, як быццам хто-то імітаваў габой. Жудасна! Яна паглядзела на след ля сваіх ног і ўбачыла яшчэ больш крыві.
  
  Затым Грубек выслізнуў з пячоры. Ліз павярнулася і панеслася па сцежцы. Паняцця не маючы, куды яна ідзе, на самай справе не думаючы, яна проста зьбегла. Выбраўшыся з галоўнага залы, яна пабегла па доўгім калідоры, вышынёй каля васьмі футаў. Грубек быў дзе-то ззаду яе. На бягу яна заўважыла, што тунэль становіцца ўсё менш. Да цяперашняга часу ён зменшыўся да шасці футаў, а борта пачалі стульваюцца. Аднойчы яна ўрэзалася ў камень, парэзаўшы лоб і пакінуўшы шнар, які ўсё яшчэ заставаўся. Да таго часу прастора звузілася да пяці футаў, і яна бегла, прыгнуўшыся. Затым чатыры фута. Неўзабаве яна ўжо паўзла.
  
  Наперадзе тунэль станавіўся яшчэ менш, хоць па іншы бок вельмі вузкага адтуліны ён, здавалася, пашыраўся і станавіўся ярчэй. Але ўцячы гэтым шляхам азначала б прапаўзці па тунэлі вышынёй не больш дванаццаці цаляў. А Грубек ішоў прама за ёй.
  
  “Думка аб тым, што я, ну, буду вось так аголена перад ім. Я маю на ўвазе, у адным купальніку... Я не магла гэтага зрабіць. Я павярнулася налева і прапаўзла праз уваход пабольш ".
  
  Там было цёмна, абсалютна цёмна, але яна адчула цыркуляцыю прахалоднага паветра і выказала здагадку, што гэта вялікае памяшканне. Яна забралася ўнутр, намацваючы шлях па гладкай падлозе. Азірнуўшыся, яна ўбачыла ўваход — ён быў трохі святлей, чым навакольныя сцены. Павольна пацямнела, затым зноў стала менш цёмна, і яна пачула шыпячы гук. Ён быў з ёй у гэтай маленькай пячоры. Яна лягла плазам на зямлю і, усхліпваючы, прыкусіла палец, каб маўчаць.
  
  “Ты паняцця не маеш, што такое шум, пакуль не пабываеш у падобным месцы. Я быў упэўнены, што маё сэрцабіцце або шум крыві ў вушах выдадуць мяне. Мне здаецца, я чула, як мае ўласныя слёзы падаюць на падлогу пячоры ".
  
  Усе гэта час Грубек мітусіўся вакол яе. Ён прайшоў міма яе на адлегласці не больш за пяць футаў. Затым спыніўся, панюхаў паветра і прамармытаў: “Тут жанчына. Я адчуваю пах яе шапіках."
  
  Ліз пабегла. Яна больш не магла гэтага выносіць. “Я ўскараскаўся да адтуліны і павярнуў назад па вузкім калідоры, тым шляхам, якім прыйшоў. То ёсць, я думаў, што павярнуў. Але чаму-то я павярнуў не туды.
  
  У нейкім сэнсе гэта была ўдача. Тут было лепш асветлена, а дах пячоры была высокай. Яна ўбачыла выкінутыя цыгарэты і піўныя банкі, што навяло яе на думку, што яна накіроўваецца да выхаду. Яна працягвала рухацца да святла.
  
  “Затым я адчуў подых ветрыку і далёка наперадзе пачуў гук бягучым вады. Я пабег туды так хутка, як толькі мог. Затым я загарнуў за кут. Там я і знайшоў цела ". Яна паглядзела скрозь запацелыя вокны ў двор, цяпер напоўнены парывістым ветрам. “Спачатку я гэтага не даведалася. Там было занадта шмат крыві".
  
  
  17
  
  
  
  Роберт Гілеспі ляжаў на падлозе пячоры.
  
  “Ён быў скручаны, як лялька, і ў яго была вялізная рана ў галаве. Але ён не быў мёртвы".
  
  Яна ўзяла Роберта за руку і нахілілася бліжэй, пераконваючы яго працягваць дыхаць. Яна сказала, што ёй дапамогуць. Але потым яна пачула крокі. У дзесяці футах ад іх стаяў Хрубек і глядзеў на іх. Ён цынічна ўсміхаўся і нешта мармытаў.
  
  "Ён казаў," сказала Ліз Колеру, "аб заговорщиках".
  
  Отшатнувшись, Ліз прызямлілася на сваю сумачку. Унутры яна намацала нож. Яна запакавала яго для пікніка, патлумачыла яна, загарнуўшы ў папяровае ручнік і паклаўшы ў сваю сумку, каб ніхто ўсляпую не палез у кошык для пікніка і не парэзаўся. Яна выцягнула яго і сарвала ручнік з ляза — яно было вельмі вострым, чыкагскія сталовыя прыборы, даўжынёй дзевяць цаляў. Яна паказала ім на Грубека і загадала яму трымацца далей. Але ён проста працягваў насоўвацца на яе, паўтараючы: "Sic semper tyrannis!" зноў і зноў. У яе здалі нервы. Яна выпусціла нож і пабегла.
  
  "Гэта быў той самы нож, якім ён карыстаўся?" Спытаў Колер. “Я памятаю, што чытаў, што ахвяра была не толькі збітая, але і зарезана. Ёй таксама нанеслі сэксуальныя калецтва".
  
  Праз імгненне Ліз адказала: “Роберт быў цяжка паранены, але, верагодна, мог выжыць. Паводле паказанняў на судзе, яны думаюць, што ён адышоў бы ад удараў каменем. Ён памёр ад нажавых раненняў ". Яна памаўчала. “ А нанясенне калецтваў? Так, Грубек ўдарыў Роберта нажом у пахвіну. Некалькі разоў.
  
  
  
  
  
  Усяго ў пяцідзесяці футаў Ліз знайшла выхад і пралезла праз яго. Яна павалілася на зямлю і перавяла дыханне. Затым яна накіравалася ў каньён. Але, прабегшы за ўсё тузін ярдаў, яна спынілася з моцнай курчай ў баку. Грубек быў у дваццаці ці трыццаці футаў ззаду яе. Ён казаў: “Ідзі сюды. Ты вельмі прыгожая жанчына, але што гэта ў цябе за валасы? Мне не падабаюцца твае валасы ў такім выглядзе. Што гэта ў цябе на галаве?"У яе на валасах было трохі крыві Роберта. Гэта знервавала Грубека. Ён быў вельмі злы. Яна выказала здагадку, што ён турбаваўся, што гэта доказ. "Што ты з сабой зрабіў?" - крыкнуў ён. - Гэта не модна. Табе не варта было гэтага рабіць!
  
  Ён ступіў да яе, і яна ўпала на калені, перакаціўшыся пад выступоўца выступ вышынёй каля аднаго з паловай футаў. Яна сыходзіла назад у скалу футаў на шэсць, і там яна уціснулася, дрыжучы ад холаду і змагаючыся з панікай з-за зняволення. Пакуль яна глядзела на сцежку, падаліся яго ногі. На ім былі чаравікі. Велізарныя. Кончыкі крылаў. Гэта здзівіла яе. Па якой-то прычыне яна чакала, што ён будзе басанож, з доўгімі жоўтымі пазногцямі на нагах. Ёй стала цікава, забіў ён чалавека з-за абутку. Затым ён нахіліўся і лёг на жывот.
  
  “Добрая спроба", - працягваў ён паўтараць. 'Ідзі сюды. Ты Ева, ці не так? Выдатная лэдзі. Трэба было б згаліць гэтыя гробаны валасы ".
  
  Яна адсунулася як мага далей, вжавшись тварам у камень. Калі ён намацаў яе, яна закрычала, і пранізлівы гук уласнага голасу аглушыў яе слых. Ён таксама закрычаў, патрабуючы, каб яна заткнулась. Ён рохкнуў і зноў паспрабаваў схапіць яе. З велізарным высілкам ён выцягнуў руку наперад. Кончык яго сярэдняга пальца слізгануў па яе сцягна. Гэта былі адзіныя часткі іх тэл, якія былі дастаткова блізкія, каб датыкацца. Ліз адчула, як лёгкі след ад яго мазольнай скуры перамясціўся да яе калена. Адчуванне было падобна апёку, і яно заставалася пякучым, нават калі Хрубек ўстаў і знік.
  
  Ліз ляжала, усхліпваючы і змагаючыся з прыступам клаўстрафобіі. Дзе ён? яна задавалася пытаннем. Ці адважыцца яна сысці? Прайшло паўгадзіны з тых часоў, як яна знікла з пляжу. Яна ведала, што Оўэн яшчэ не прыехаў, але Порцыя, і Дораці, магчыма, прыйшлі яе шукаць. Клэр таксама павінна быць дзе-то паблізу.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, яна заўважыла, што дождж пачаў церусіць на каменную дарожку.
  
  “Я пачаў выштурхоўваць сябе вонкі. Затым я пачуў дзве рэчы. Адна была голасам Грубека. Ён быў вельмі блізка і размаўляў сам з сабой. Іншым гукам быў гром ".
  
  Зямля здрыганулася. Яна хвалявалася, што скала над ёй можа зрушыцца і заспець яе там, дзе яна ляжала. Але гэты страх неўзабаве змяніўся больш надзённым — што яна патоне. Вялізныя патокі вады раптам хлынулі ўніз па рэчышчы, і пячора пачала запаўняцца.
  
  Яна прысунулася бліжэй да адтуліны. Калі б Грубек зноў прасунуў руку ўнутр, ён мог бы лёгка схапіць яе. Яе галава была нахіленая ўбок — толькі так яна магла змясціцца ў вузкім прасторы, — і яна крывіла рот, адчайна хапаючы ротам паветра. Неўзабаве брудная вада захліснула яе твар, пацякла па вуснах. Яна выплюнула яе і пачала задыхацца. Зноў гром, новыя патокі вады, абвальваюцца на камень. Яна рванулася да адтуліны, але не змагла прасунуцца наперад. Змагаючыся з напорам вады, яна, нарэшце, пераадолела працягу досыць далёка, каб выставіць руку за межы пячоры. Ўсляпую яна ўхапілася за камень і падцягнулася да яго.
  
  “Затым камень ссунуўся. Гэта быў зусім не камень, а чаравік. Я хутка адскочыў, але велізарная рука схапіла мяне за запясце і выцягнула вонкі ". Ліз адвярнулася ад Колера. "Мой купальнік зачапіўся за камень і парваўся".
  
  Яна была напоўаголнай. Але ў яе не было выбару — яна не магла больш заставацца ў пячоры. Яна ўспомніла, як падумала, што хацела б, каб у яе хапіла адвагі выбраць смерць ад ўтаплення, а не быць згвалтаванай і забітай гэтым вар'ятам. Калі яе выцягвалі з пячоры, яе розум напоўніўся вобразамі велізарных рук Грубека, ощупывающих яе грудзі і пранікальных паміж ног. Яна заплакала.
  
  Затым мужчынскі голас вымавіў: “Усё ў парадку, мэм, усё ў парадку. У чым справа?"
  
  Яна павалілася ў абдымкі наглядчыка парку.
  
  Прыхінуўшыся да скалы пад праліўным дажджом, яна распавяла яму пра Роберта і Грубеке. Ён пачаў задаваць пытанні, але Ліз не магла засяродзіцца. Усё, што яна магла чуць, - гэта жудасны вой, наполнивший паветра. Здавалася, ён зыходзіць з самой зямлі, резонируя ад скал, становячыся ўсё танчэй і танчэй, немагчыма тонкай, няўстойлівай нотай, якая, тым не менш, адмаўлялася спыняцца. "Што гэта такое?' Я спытаў. 'Спыні гэта. О, дзеля Бога".
  
  І неўзабаве гэта адбылося, патлумачыла Ліз псіхіятра.
  
  Бо, як Ліз даведалася ўсяго некалькі імгненняў праз ад іншага рэйнджара, падземны ручай, набраклыя ад дажджу, разліўся па пячоры, дзе Ліз знайшла цела Роберта — пячоры, дзе ўвесь гэты час знаходзілася Клэр. Гэты гук быў лямантам дзяўчыны аб дапамозе, заглушаны паднялася вадой, у якой яна патанула.
  
  
  
  
  
  Рэзка спыніўшы грузавік і патушыўшы фары, Оўэн Атчесон агледзеўся па баках, аглядаючы гэты панылы ўчастак пустэльнай дарогі.
  
  Ён выцягнуў пісталет з кішэні і выйшаў на паляну, пасвяціў ліхтарыкам на пыльную абочыну. Ровар Грубека ляжаў на баку, і вакол яго былі сляды. У некаторых з іх ён даведаўся чаравікі вар'ята, але астатнія былі яму незнаёмыя. Было ясна, што ў якой-то момант Хрубек сеў на зямлю — на краях яго пятак засталіся глыбокія парэзы, а на сцёгнах - шырокія ўвагнутасці ў бруду на абочыне шашы.
  
  Ён не мог узяць у толк, што тут адбылося. Ён заўважыў, што веласіпедныя сляды зноў павялі на захад па шашы 236, але ўсё роўна ўважліва вывучаў паварот, спрабуючы атрымаць больш дакладнае ўяўленне аб тым, як працуе мозг Хрубека. Непадалёк ён убачыў зарослую травой пад'язную дарогу; сцежка знікала ў лесе. Да яе вялі сляды шын, некаторыя свежыя.
  
  За ім была доўгая дарога, спускавшаяся скрозь дрэвы, кусты, высокую траву, вінаградныя лозы, туман. Там, дзе сцежка зноў станавілася роўнай і знікала ў цёмных ценях лесу, у кустах кособоко стаяла машына. Оўэн пасвяціў у яго бок ліхтарыкам, але адлегласць было занадта вяліка для асвятлення; усё, што ён убачыў, - гэта цьмянае малюнак аўтамабіля. Ён прыйшоў да высновы, што гэта быў закінуты халк, таму што ён здаваўся двухколерным; у Дэтройце іх перасталі вырабляць даўным-даўно. Ён не стаў турбаваць сябе далейшым аглядам машыны, а вярнуўся на дарогу і павольна паехаў на захад, правяраючы кожныя сто ярдаў або каля таго, не слізгае ці веласіпедны пратэктар.
  
  І зноў абдумваю самую вялікую праблему гэтага вечара.
  
  У яго не было маральнай дылемы. О, у Оўэна Этчесона не было абсалютна ніякіх этычных цяжкасцяў з тым, каб падысці прама да Грубеку і пусціць яму кулю ў лоб. Не, гэта было проста практычна, аб чым Хавершем нагадаў яму ў кабінеце Адлера: як ён мог забіць Майкла Грубека, не пазбавіўшыся ліцэнзіі і не патрапіўшы сам у турму.
  
  Калі б Грубек быў асуджаным злачынцам, Оуэну было б лягчэй перажыць гэта. Злачынцы беглі па законе могуць быць забітыя стрэлам у спіну (цяпер Оўэн прыжмурыўся, па памяці зачытваючы правілы Крымінальнага кодэкса штата). Але Грубек не быў злачынцам. Хоць прысяжныя прыйшлі да высновы, што ён на самай справе забіў Роберта Гілеспі, вынесены вердыкт быў невінаваты па прычыне непрытомнасці.
  
  Гэта азначала, што было толькі два апраўданых спосабу забіць Грубека. Па-першае, падвергнуцца яго нападу ў месцы, з якога Оўэн не мог разумна збегчы: у зачыненым пакоі, закрытым тунэлі, на мосце. Па-другое, злавіць Грубека ў доме Атчесонов, дзе Оўэн мог легальна застрэліць яго без правакацыі і не мець нічога, акрамя нязручнай паездкі ў паліцэйскае кіраванне, каб даказаць гэта. І, магчыма, нават не гэтага.
  
  Трэба было распрацаваць адзін з гэтых сцэнарыяў. Але ён усё яшчэ быў занадта далёка ад сваёй ахвяры, каб зразумець, як менавіта. Не, цяпер нічога не заставалася, як працягваць шлях, павольна ведучы машыну скрозь туманную ноч, сярод гэтай трывожнай нявызначанасці — не мэты, а сродкаў. Ён паддаўся настрою бою, думаючы выключна аб механіцы забойства: які стрэл будзе найбольш эфектыўным? Які пісталет яму варта выкарыстоўваць? Як далёка чалавек такога росту, як Хрубек, зможа ўцячы са смяротнай ранай? (Як капскі буйвал або мядзведзь, палохала доўгі шлях, здагадаўся ён.) Няўжо Хрубек сам высочваў сваіх праследавацеляў? Няўжо ён нават зараз расстаўляе яшчэ адну пастку са сталёвымі сківіцамі? Або што-то больш жорсткім? З часоў службы ў войску Оўэн ведаў велізарная разнастайнасць мін-пастак, якія можна стварыць з бензіну, нафты, угнаенняў, цвікоў, інструментаў, дошак, дроту.
  
  Ён разважаў пра гэта, калі праязджаў міма старой прыдарожнай запраўкі і універсальнага магазіна, закрытых і цёмных. Ён збавіў хуткасць і ўважліва агледзеў дарогу. Станцыя, відавочна, таксама прыцягнула Хрубека; пратэктары ровара згарнулі на пад'язную дарожку. Оўэн праехаў грузавік міма стаянкі і спыніўся вельмі павольна, каб не взвизгнули змакрэлыя тормазы. Ён дастаў з кішэні пісталет і, пераканаўшыся, што затвор ўсё яшчэ пры ім, выбраўся з грузавіка.
  
  Ён заўважыў у пярэдняй частцы будынка, побач з адным з помпаў, скрынку пончыкаў, напалову пустую. Ён здаваўся трохі занадта прыкметным — як быццам яго пакінулі тут, каб прывабіць паляўнічых у пастку, — і калі Оўэн падышоў да задняй часткі будынка, ён ішоў вельмі ціха. Так, акно было разбіта, а завалу не засунуць. Ён павольна ўдыхнуў, каб супакоіцца, затым штурхнуў дзверы — хутка, каб завесы не зарыпелі, — ступіў унутр і адразу ж выйшаў з дзвярнога праёму.
  
  Стоячы нерухома, ён дазволіў вачам прызвычаіцца да полумраку. Яго рот быў шырока адкрыты — салдацкі трук, які дазваляе прыглушыць гучны ўдых, калі ён спалохаецца. Калі ў працягу поўных пяці хвілін ён нічога не чуў, ён, прыгнуўшыся, прайшоўся паміж паліцамі, заставленными аўтазапчасткамі і засаленными кардоннымі скрынкамі.
  
  Фут за футом Оўэн абследаваў заднюю пакой крамы і не знайшоў ніякіх слядоў Хрубека. Праз адчыненыя дзверы і размазаць шкло за ёй ён убачыў шашы. Міма праехала машына, і святло заліў ўсё вакол, ствараючы тысячы ценяў, якія кідаліся злева направа, зліваючыся, а затым зноў раствараючыся ў цемры. Фары приглушили яго начны зрок, і ён пачакаў пяць хвілін, пакуль не змог бачыць дастаткова добра, каб працягнуць.
  
  Оўэн знайшоў яшчэ адну пустую скрынку з-пад пончыкаў. Цукровая пудра і карыца былі раскіданыя па падлозе. Ён накіраваўся да вузкага дзвярнога праёму, які вядзе ў гасціную. Раптам ён спыніўся, прыслухоўваючыся да хвіліну. Гук станавіўся ўсё гучней. Звонку заміргалі агні, пазначаючы старыя бензакалонкі. Аглушальны выбух з выхлапной трубы грузавіка напоўніў паветра, калі кіроўца перавёў рухавік на падвышаную перадачу, з'язджаючы з доўгага ўхілу шашы. Грузавік з грукатам пранёсся міма.
  
  Оўэн часткова прыкрыў вочы, каб абараніць іх ад святла.
  
  Менавіта тады ён хутчэй адчуў, чым убачыў, рух. Ён у трывозе адкрыў вочы і ўтаропіўся на цёмную постаць, качнувшуюся ў дзвярным праёме. Перш чым яна дасягнула яго, ён адскочыў назад. Але ён пралічыўся, і, спатыкнуўшыся аб металічны стол, упаў дагары, выпусьціўшы пісталет. Падаючы, ён стукнуўся галавой аб сталёвы край і ляжаў на бетоннай падлозе, аглушаны, у той час як цёмная фігура нападніка запоўніла дзвярны праём, не больш чым у трох футах ад яго.
  
  
  
  
  
  Вабны да сабе глянцавы грузавік стаяў на пад'язной дарожцы, як блакітны каштоўны камень.
  
  “Гэта даставіць мяне ў Риджтон ў самыя кароткія тэрміны. Не сумнявайся, часу зусім няма".
  
  Аб выдатны грузавік, я мог бы пасядзець на тваім сядзенне, пакуль выдатная дачка святара сядзіць на яго члене ...
  
  Ад старой заправачнай станцыі Хрубек выехаў на веласіпедзе на доўгую, пасыпаную жвірам пад'язную дарожку, на якой знік аўтамабіль 4x4, у якім знаходзіліся жанчына і яе дачка. Ён не бачыў ніякіх агнёў і выказаў здагадку, што іх дом, павінна быць, знаходзіцца ў паўмілі або больш ад шашы. Ён павольна сунуўся праз поле побач з пад'язной дарожкай, спыніўшыся, каб дастаць апошнюю пастку з сваёй холщовой сумкі і схаваць яе пад пучкамі высокай травы. Ён працягнуў шлях, несучы ровар з сабой, разважаючы. Што гэта за грузавік! Навошта мне ісці міма крамы бі ровараў, каб купіць гробаны бі ровар, калі я магу вадзіць грузавік?
  
  Ён спыніўся, узяўся абедзвюма рукамі за задняе кола і расправіў плечы. Як кідальнік дыска, ён двойчы разгарнуўся і адправіў ровар у палёт па паветры; той зваліўся ў зараснікі раслін у трыццаці футах ад яго. Ён быў расчараваны, што машына не выбухнула пры ўдары, хоць паняцця не меў, чаму гэта павінна было адбыцца. Ён працягнуў шлях па пад'язной дарожцы, думаючы не столькі пра грузавіку, колькі аб прыгожых валасах жанчыны. Гэта тое, што заінтрыгавала яго больш за ўсё. Ён меркаваў, што ў яе ёсць грудзі, ён меркаваў, што ў яе есць шапіках, ён меркаваў, што ў яе маскі на вачах. Але што яго так выдатныя, так гэта яе валасы. Гэта нагадала яму пра яго ўласных валасах да таго, як ён іх цалкам абрэзаў. Калі ён гэта зрабіў? Сёння вечарам? Не, у мінулым годзе. І навошта? Ён не мог успомніць. Напэўна, мікрафоны.
  
  Грубек прайшоў паўмілі, пакуль не апынуўся на тым месцы, дзе цяпер стаяў, — на пад'язной дарожцы побач з домам. "Цяпер будзь разумнейшы", - сур'ёзна сказаў ён сабе. Пад гэтым ён меў на ўвазе: у яе быў бы муж. Жанчына з такімі мяккімі валасамі і далікатным тварам не стала б жыць адна. Яна была замужам за буйным мужчынам з халоднымі вачыма — заговорщиком, як той кульгавы вырадак з сабакам.
  
  Ён прысеў і падышоў бліжэй, хаваючыся ў зарасніках ядлоўцу, раса прахарчавала яго камбінезон. Ён паглядзеў на трохпавярховы будынак у каланіяльным стылі. Агні былі залацістымі, дагледжаны сад быў поўны сцеблаў індыйскай кукурузы і тоўстых гарбузоў на палазах, сам дом быў самавітым, сіметрычным, роўным, як у кніжцы з малюнкамі, яго чырвоная парадная дзверы ўпрыгожана вянком з сухіх кветак.
  
  Ён адвярнуўся і стаў разглядаць бліскучы грузавік на пад'язной дарожцы. Побач з ім стаяў жоўты спартыўны матацыкл. Ён цьмяна памятаў, што некалькі разоў катаўся на ровары ў каледжы і быў ўсхваляваны і напалоханы гэтым адчуваннем. Матацыкл выглядаў вельмі прыгожым, яркім і спружыністым. Але грузавік паланіў яго першым, і ён працягваў завалодвалі яго сэрцам.
  
  Грубек падышоў да дома і, стоячы ў двары, зазірнуў у акно. Ён адчуў горкі прысмак фарбы там, дзе яго вусны прыціснуліся да падваконніку. Скрозь тоўстую сетку і яшчэ больш тоўстае шкло ён мог бачыць кухню. Там была яна! Жанчына з прыгожымі валасамі. Так, яна была прыгожая. Значна прыгажэй, чым яна падалася на запраўцы. Вузкія сінія джынсы, белая шаўковая блузка... І валасы, каскадам спадальныя на плечы — ніякіх галаўных убораў, толькі зблытаныя мяккія светлыя валасы. Дачка была паўней і насіла тоўстую талстоўку з рукавамі, якія звісаюць на рукі. Трэцяя жанчына ў пакоі была цёмны колер, з напружаным і гарачым тварам. Яна зусім не спадабалася Грубеку. Жанчыны на імгненне зніклі з-пад увагі. Дзверы кухні адчыніліся. Маці і дачка выносілі скрынкі з хаты. "Апошняя загрузка", - сказала жанчына. "Хутка вярнуся".
  
  Высокім нервовым голасам дзяўчынка сказала: "Мама, я стамілася".
  
  “ Гэта царкоўны аўкцыён. І ты падахвоціўся дапамагчы.
  
  "Мама," паўтарыла яна безнадзейна.
  
  Хрубек падумаў: "Не хнычь, маленькі вырадак".
  
  Ён пачуў звон. Ён прыжмурыўся ў цемру пад'язной дарожкі. О, не! Ключы ад грузавіка! Яго грузавік! Яны забіралі яго. Ён устаў і напружыўся, каб скокнуць на пад'язную дарожку. Назіраючы, як яны загружаюць скрынкі ў кузаў грузавіка, ён разгойдваўся ўзад-наперад, прымушаючы сябе дзейнічаць.
  
  "Убачымся пазней, Мэт".
  
  "Пакуль", - крыкнула цёмнавалосая жанчына і вярнулася на кухню. Праз акно Грубек ўбачыў, як яна ўзяла трубку. Сімпатычная жанчына і яе дачка, плаксивая маленькая дрэнь, забраліся ў грузавік. Грубек не мог паварушыцца; калі б ён выйшаў з хованкі, жанчына па тэлефоне паклікала на дапамогу. Рухавік завёўся. Ахоплены выбліскам турботы, Хрубек ледзь не скочыў наперад, але стрымаўся і зачыніў вочы, люта жмурачыся, пакуль яго галава не закрычала ад болю, і ён не аднавіў кантроль. Ён прысеў на кукішкі пад кустом остролиста, лісце якога былі вострыя, як нажы.
  
  Грузавік праехаў міма яго, хрумстаючы жвірам. Калі ён праехаў, ён адышоў ад дома і глядзеў, як той знікае, і ні маці, ні дачка не пачулі пакутлівага лютай шыпенні Хрубека.
  
  З аглушальным стукам ён ударыў нагой па крыле матацыкла. Ён імгненне глядзеў на матацыкл, затым накіраваўся да задняй дзверы дома. Ён ціхенька прыадчыніў экран і зазірнуў у маленькае акенца высока ў задняй дзверы. Жанчына ў цёмным, усё яшчэ разговаривавшая па тэлефоне, шырока жэстыкулявала і ківала галавой падчас размовы. Гэта навяло Грубека на думку, што яна будзе крычаць. На пліце стаяў чайнік, ад якога на моцным агні толькі пачынаў зыходзіць пар. Пакуль ён бясшумна круціў ручку ўзад-наперад, правяраючы, ці не зачынены ці дзверы, Грубек падумаў: "Яна п'е чай, гэта значыць, што яна не збіраецца сыходзіць, і ў бліжэйшы час яе нідзе не чакаюць".
  
  Грубек павіншаваў сябе з гэтай разумнай думкай і працягнуў дзейнічаць разумна — ён не адчыняў дзверы і заходзіў на кухню да таго часу, пакуль жанчына не павесіла трубку і не прайшла праз кухню да пліты, далей ад тэлефона.
  
  
  
  
  
  Оўэн Атчесон, у якога анямела вуха ад удару аб ножку стала пры падзенні, адпоўз ад дзвярэй і, не здолеўшы знайсці свой пісталет, схапіў валявшуюся паблізу бутэльку содавай. Ён моцна ўдарыў ім аб падлогу і трымаў асколак як нож. Ён прысеў і падрыхтаваўся да нападу.
  
  Нападнік не рухаўся.
  
  Оўэн пачакаў яшчэ імгненне. Нарэшце ён устаў. Оўэн схапіў з падлогі свой пісталет. Калі ён не пачуў дыхання і не ўбачыў ніякага іншага руху, ён пстрыкнуў выключальнікам.
  
  Густ Т
  
  Б'е т
  
  Іншыя C
  
  У лютасьці Оўэн штурхялём зачыніў дзверцы старога аўтамата "Пепсі". "Госпадзе," выплюнуў ён. Замак быў зламаны — несумненна, Хрубеком, — і дзверы, выбіты паўпрычэпам, калі ён з грукатам праязджаў міма, расчыніліся ў дзвярны праём. Яго гнеў быў так моцны, што ён ледзь не ўсадзіў кулю ў пупок дзяўчыны ў бікіні на старым выцвілым плакаце, приклеенном да дзвярэй. Ён сунуў пісталет у кішэню і выбег на вуліцу да свайго грузавіка.
  
  Усяго ў некалькіх сотнях футаў на захад ён зноў наткнуўся на дарожку, сворачивающую на прыватную дарогу або пад'язную алею жылога дома. З дарогі яму не было відаць ні аднаго дома, і, ацаніўшы даўжыню пад'язной алеі і памер ўчастка, ён выказаў здагадку, што сям'я была багатай. Магчыма, уладальнікі коневодческого ранча. Ён азірнуўся на зямлю і заўважыў, што Грубек пакінуў пад'язную алею і продирается скрозь хмызняк. Бясшумна ступаючы па ўчастках бруду, Оўэн рушыў услед за вар'ятам па расчищенному шляху. Ўспышка на далёкім захадзе прыцягнула яго ўвагу. Маланка.
  
  Паспрабаваўшы абмінуць Грубека, ён збочыў з пад'язной дарожкі на захад, у полі з высокай травой цялеснага колеру, і рушыў на поўдзень. Адсюль ён мог бачыць у чвэрці мілі ад сябе велічны дом. Хоць было ўжо позна, гарэла шмат агнёў, надаючы памяшканню хатні выгляд.
  
  Але гэта ўражанне знікла, калі Оўэн заўважыў адзін трывожны прыкмета — кухонная дзверы была шырока адкрыта, адкідаючы прамень костяно-белага святла на жвіровыя пад'язную дарожку, як быццам хто-то хутка выбег з хаты.
  
  Або, магчыма, разважаў Оўэн, хутка ўвайшоў. І ўсё яшчэ быў ўнутры.
  
  
  18
  
  
  
  Той, хто любіць кветкі і літаратуру, не можа сумнявацца ў існаванні Бога. Аднак ўрок, які Ён даў нам, верагодна, не так ужо добры. Мы бачым цуды штодня, гэта праўда. З іншага боку, Бог клапоціцца аб сусвету, і ў яго не так шмат часу на пасажыраў сутыкаюцца цягнікоў, дзяцей, якіх да смерці зацягваюць у аўтобусы, і дарагіх сяброў, забітых вар'ятам у дзяржаўным парку.
  
  "Гэта," патлумачыла Ліз Рычарду Колеру, - была думка, якую я проста не магла выкінуць з галавы. На працягу некалькіх месяцаў пасля забойства я паўтарала яе практычна кожнаму, каго сустракала. Я ўпэўненая, яны падумалі, што я зусім сышла з розуму.
  
  Колер ветліва адкінуў у бок яе тэалогію і спачувальна нахмурыўся. “Вы страцілі двух сяброў адначасова. Як жудасна. Я не ведаў аб смерці дзяўчыны".
  
  Ліз доўга маўчала. Нарэшце яна сказала: “Не, гэта не паказвалі ў навінах аб судовым працэсе. Яе смерць палічылі няшчасным выпадкам".
  
  "Ці магу я спытаць?.."
  
  Ліз запытальна паглядзела на яго.
  
  “ Вы чулі, як хто-небудзь клікаў на дапамогу?
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Клэр, я думаю о. Перад тым, як ты ўбачыла Майкла і пабегла ў пячору, ты чула, як яна крычала?"
  
  Калі Ліз не адказала, Колер дадаў: "Гэта проста здаецца, што Майкл пераследваў яе па сцежцы"... Я маю на ўвазе, ён пераследваў яе, ці не так?"
  
  Ліз не магла здагадацца пра мэты яго пытанняў. Праз імгненне яна сказала: “Я нічога не чула. Не было ніякіх крыкаў".
  
  "Па-першае, навошта ёй ісці ў пячору?"
  
  "Я не ведаю".
  
  “Цікава, ці не так? Можна падумаць, што, гнаная Майклам, яна працягне бегчы па каньёну. Пячора - апошняе месца, дзе я хацела б быць, калі Майкл перасьледуе мяне ".
  
  Яна была запальчывай. “Я не магу гаварыць за яе. Відавочна".
  
  “Мне проста цікава. Пазней ты думаў пра гэта? Маладую дзяўчыну мае такі велізарны мужчына, як Майкл. Я б падумаў, што ў якой-то момант яна закрычыць ".
  
  “ Можа, яна і сказала. Можа, я яе не пачуў. Я на самой справе не...
  
  "Але гэта было недалёка ад таго месца, дзе вы яе шукалі, ці не так?" Колер настойваў. "Мяркуючы па тым, як вы апісалі, я—"
  
  "Гэта было блізка да таго, дзе я была, так, але ..." Яна адчула сябе подвергнутой крыжаванаму допыту і прымусіла сябе супакоіцца. “Я не ведаю. Можа быць, я заблакавала гэта. Можа быць, яна сапраўды крычала, але я гэтага не памятаю. Гэта магчыма, ці не так?"
  
  “О, вядома. Посттраўматычным стрэс. Вельмі магчыма".
  
  "Ну, тады..."
  
  Колер што-то сказаў, магчыма, у якасці прабачэнні, але Ліз не пачула. Яна думала: "Клэр". Мая бедная Клэр. І прадставіў сабе бледныя вочы дзяўчыны, валасы, спадальныя на плечы, як вада, белыя вусны, якім не хапала памады, якую дзяўчына занадта саромелася нанесці.
  
  Так, яна бедавала па Роберту, але смерць дзяўчынкі параніла яе мацней за ўсё. Яна не ведала, што можа быць так прывязаная да падлетку. Ліз заўсёды адчувала пэўную няёмкасць ў грамадстве дзяцей, нават сваіх вучняў. Яна рэдка выяўлялася падобным чынам і была схільная думаць пра бяздзетнасць яе і Оўэна як аб абставінах, якія склаліся. Але праўда заключалася ў тым, што яна проста не хацела мець сына ці дачку. Яна не магла ўявіць сям'ю Атчесон на пікніку, строгага Оўэна, баюкающего немаўля Эндзі, яе саму, капае сумесь на запясце, каб праверыць тэмпературу. Дзіцячыя душавыя кабіны. Калыскі. Бацькоўскія сходы. Няспраўныя размовы аб фактах жыцця...
  
  Але да Клэр Ліз ставілася па-іншаму. Клэр, якую яна шукала. Ліз глядзела на дзяўчыну скрозь рэдкую расколіну ў сцяне далёкага часу і бачыла ў вачах студэнткі і няўпэўненых манерах малюнак іншы худзенькай, сарамлівай дзяўчыны з мінулых гадоў. Дзіця, чый бацька быў адначасова блізкі і ненавідзеў, а маці адважвалася па-сапраўднаму прысутнічаць толькі тады, калі яе мужчыны не было побач. Ліз не магла адмовіць у таемных просьбы аб дапамозе — як у тыя разы, калі дзяўчынка заставалася пасля ўрока, каб задаць разумныя, але пралічаныя пытанні аб драме эпохі Якаба, ці выпадкова — занадта выпадкова — разумела, што ідзе побач са сваёй настаўніцай па пустынным беразе ракі за школай.
  
  Ліз зноў прадставіла твар Клэр, калі яна зразумела, што псіхіятр задае ёй пытанне. Ён хацеў даведацца аб судовым працэсе.
  
  "Судовы працэс?" ціха паўтарыла яна. “ Ну, я прыйшла ў будынак суда крыху раней...
  
  "Толькі ты?"
  
  “Я адмовіўся дазволіць Оуэну паехаць са мной. Гэта цяжка растлумачыць, але я хацеў, каб тое, што адбылося ў Indian Leap, было як мага далей ад майго дома. Оўэн правёў дзень з Дораці. У рэшце рэшт, яна была ўдавой. Яна мела патрэбу ў суцяшэнні больш, чым я.
  
  У зале суду, калі Ліз ўпершыню ўбачыла Грубека — прайшло пяць з паловай тыдняў з моманту забойства, — ён выглядаў менш, чым яна памятала. Ён быў бледным, хваравітым. Ён пакасіўся на яе, і яго рот скрывіўся ў жудаснай ўсмешцы. Ідучы па праходзе, Ліз старалася не зводзіць вачэй з абвінаваўцы, маладой жанчыны з капой растрапаных валасоў. Увесь тыдзень яна рыхтавала Ліз да выступлення ў судзе. Ліз сядзела ззаду яе, але на ўвазе ў Грубека. Яго рукі былі скаваныя перад сабой, і ён падняў іх як мага вышэй, а затым проста ўтаропіўся на яе, яго вусны міжвольна варушыліся.
  
  "Божа, гэта было жудасна".
  
  "Гэта проста дыскінезія", - патлумачыў Колер. "Гэта стан, выкліканае антипсихотическими прэпаратамі".
  
  “Як бы тое ні было, гэта было надта страшна. Калі ён загаварыў, у мяне ледзь не здарыўся сардэчны прыступ. Ён ускочыў і сказаў: 'Змова!' І "Помста", або што-то ў гэтым родзе. Я дакладна не памятаю."
  
  Відавочна, падобныя ўспышкі гневу здараліся і раней, таму што ўсе, уключаючы суддзю, ігнаравалі яго. Калі яна праходзіла міма, ён вельмі супакоіўся і спытаў яе нязмушаным тонам, ці ведае яна, дзе ён быў уначы 14 красавіка ў 10:30 вечара.
  
  - 14 красавіка ?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ І забойства адбылося 1 мая, ці не так?
  
  "Так".
  
  “ 14 красавіка што-небудзь значыць для вас?
  
  Яна пахітала галавой. У нататніку Колера з'явілася невялікая пазнака. "Калі ласка, працягвайце".
  
  "Грубек сказаў: 'Я забіваў каго-то ...' Я не зусім цытую. Што-то накшталт: "Я забіваў каго-то. Ўзышла крывава - чырвоная месяц , і з таго самага дня я стаў ахвярай змовы — "
  
  "Забойства Лінкольна!" Колер паглядзеў на яе, прыпадняўшы бровы.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “ Хіба гэта не здарылася ў сярэдзіне красавіка?
  
  "Я думаю, што гэта было прыкладна тады, так".
  
  Яшчэ адно пазначэнне.
  
  З пагардай Ліз заўважыла мімалётную ўсьмешку, промелькнувшую на вуснах Колера, затым працягнула: "Ён казаў: 'Мне ужывілі прылады сачэння і праслухоўвання. Мяне катавалі'. Часам ён быў бессвязен, часам гаварыў, як лекар ці юрыст ".
  
  Ліз была галоўным сведкам абвінавачвання. Яна прынесла прысягу, затым села ў вялікае драўлянае крэсла. На сядзенні ляжала падушка вязаная, і яна падумала, ці не была яна пашытая жонкай сівога, сутулого суддзі. “Пракурор папрасіў мяне расказаць суду, што адбылося ў той дзень. І я гэта зрабіў."
  
  Яе паказанні, здавалася, занялі цэлую вечнасць. Пазней яна даведалася, што была ў цэнтры ўвагі ўсяго восем хвілін.
  
  Яна баялася перакрыжаванага допыту з боку адваката абароны. Але яе не выклікалі. Адвакат Грубек проста сказаў: "Пытанняў няма", і наступныя некалькі гадзін яна правяла ў галерэі.
  
  “Усё, што я магла зрабіць, гэта статута на пластыкавыя пакеты, у якіх ляжаў камень, запэцканы крывёю Роберта, і кухонны нож. Я сядзеў у канцы залы суда з Тэдом ..." Колер запытальна падняў брыво. “Ён мой былы студэнт. Ён працуе ў мяне ў двары і ў аранжарэі. Я сказала ўсім, каго ведала, і не прыходзіць на суд. Але Тэд праігнараваў мяне. Ён быў там увесь дзень, вясёлы і ўсмешлівы. Мы сядзелі разам ".
  
  Перш чым яна дала паказанні, малады чалавек знайшоў яе ў калідоры звонку і ўручыў ёй папяровы пакет. Унутры была жоўтая ружа. Ён абрэзаў шыпы і сцябло, загарнуў яго ў вільготныя папяровыя ручнікі. Ліз заплакала і пацалавала яго ў шчаку.
  
  "Гэта было доўгі судовае разбіральніцтва?" Спытаў Колер.
  
  Не зусім, патлумачыла яна. Адвакат абароны не аспрэчваў той факт, што Хрубек забіў Роберта. Ён спадзяваўся на абарону аб непрытомнасці — Хрубеку не хапала псіхічнага стану, каб зразумець, што яго дзеянні былі злачыннымі. Згодна з правілу М'Нагтена, Ліс перадала Колер тое, што яна даведалася падчас інструктажу прысяжных, смерць становіцца актам Божым. Адвакат нават не выклікаў Грубека для дачы паказанняў. Ён прадставіў медыцынскія зняволення і паказанні, якія былі зачытаныя ўслых клеркам. Усё гэта было звязана з няздольнасцю Хрубека ацаніць наступствы сваіх дзеянняў.
  
  Усе гэта час вар'ят сядзеў за сталом абароны, згорбіўшыся, накручваючы свае брудныя валасы паміж грубых пальцаў, смеючыся і што-то мармычучы, запаўняючы ліст за лістом дурной паперы малюсенькімі апантанымі знакамі і радкамі. Тады яна не звярнула ніякай увагі на гэтыя крамзолі, але пазней зразумела, што ён быў не такім вар'ятам, як здавалася — несумненна, менавіта так ён запісаў яе імя і адрас.
  
  Быў вынесены апраўдальны вердыкт па прычыне абмежаванай дзеяздольнасці. Згодна з артыкулам 403 Закона аб псіхічным здароўе, Грубек будзе класіфікаваны як небяспечна шалёны і будзе змешчаны на нявызначаны тэрмін у дзяржаўную бальніцу для штогадовага паўторнага абследавання.
  
  “Я пакінуў будынак суда. Затым—"
  
  "А што наконт інцыдэнту са крэслам?" - спытаў Колер, далоні сустрэліся, як быццам ён пляскаў у ладкі ў запаволенай здымцы. "Са крэслам?"
  
  "Крэсла?"
  
  "Ён ускочыў на крэсла або стол".
  
  Ах, ды. Гэта.
  
  Зала суда пачаў пусцець. Раптам гучны голас перакрыў нараканьні гледачоў і прэсы. Майкл Грубек крычаў. Ён паваліў судовага прыстава на зямлю і залез на яго крэсла. Кайданы бразнулі, і ён падняў рукі над галавой. Ён пачаў крычаць. Яго вочы на імгненне сустрэліся з вачыма Ліз, і яна замерла. Ахоўнікі ўціхамірылі Грубек, і судовы прыстаў выштурхаў яе з залы суда.
  
  "Што ж ён сказаў?"
  
  "Сказаць?"
  
  “ Калі ён быў на крэсле. Ён што-небудзь крычаў?
  
  “Я думаю, ён проста выў. Як жывёліна".
  
  "У артыкуле гаварылася, што ён крыкнуў: 'Ты напярэдадні здрады".
  
  "Магло б быць".
  
  "Ты што, не памятаеш?"
  
  “Няма. Я не ведаю".
  
  Колер паківаў галавой. “Майкл наведваў са мной сеансы псіхатэрапіі. Тры разы ў тыдзень. Падчас аднаго з іх ён сказаў: 'Здрада, здрада. О, яна напрошваецца на катастрофу. Яна засядала ў тым судзе, а цяпер яна напрошваецца на катастрофу. Усё гэта здрада. Ева - адзіная. Калі я спытала яго, што ён меў на ўвазе, ён расхваляваўся. Як быццам прагаварыўся аб важным сакрэце. Ён не хацеў гаварыць пра гэта. З тых часоў ён некалькі разоў згадваў пра здраду. У цябе ёсць якія-небудзь думкі аб тым, што гэта можа азначаць?"
  
  “Няма. Я не ведаю. Мне шкада".
  
  "А потым?"
  
  “ Пасля суду? Ліз отхлебнула моцнага каву. “ Ну, я адправілася ў падарожжа ў пекла.
  
  
  
  
  
  Пасля таго, як шуміха сціхла і Грубек быў заключаны ў турму ў Марсдене, Ліз вярнулася да жыцця, якую вяла да трагедыі. Спачатку здавалася, што яе распарадак дня практычна не змяніўся — выкладаць у летняй школе, праводзіць нядзелі ў загарадным клубе з Оўанам, наведваць сяброў, даглядаць за садам. Магчыма, яна была апошнім чалавекам, які заўважыў, што яе жыццё бурыцца.
  
  Часам яна прапускала душ. Яна забывала імёны гасцей, якія наведвалі яе ўласныя кактэйльныя вечарынкі. Яна магла выпадкова зірнуць ўніз, праходзячы па калідорах школы, і выявіць, што на ёй непадыходны абутак. Яна выкладала Драйден замест запланаванага Поўпа і лаяла студэнтаў за тое, што яны не прачыталі матэрыял, які яна ніколі не задавала. Часам на лекцыях і ў гутарках яна лавіла сябе на тым, што глядзіць на збянтэжаныя, збянтэжаныя твары, і магла толькі гадаць, што ж, чорт вазьмі, яна толькі што сказала.
  
  "Гэта было так, як быццам я хадзіў у сне".
  
  Яна выдалілася у сваю аранжарэю і аддалася смутку.
  
  Оўэн, спачатку цярплівы, стаміўся ад здранцвення і безуважлівасці Ліз, і яны пачалі сварыцца. Ён праводзіў больш часу ў дзелавых паездках. Яна ўсё часцей заставалася дома, выходзячы на вуліцу толькі на заняткі. Яе праблемы са сном пагоршыліся: для яе не было нічога незвычайнага ў тым, што яна спала дваццаць чатыры гадзіны запар.
  
  Цяжкасці Ліз пагаршае Дораці, якая гэтак жа бесцырымонна ўступіла ў ўдоўства, як толькі слізганула на пярэдняе сядзенне свайго Mercedes SL. Яна была зняможанай і бледнай і не ўсміхалася два месяцы. І ўсё ж яна функцыянавала, і функцыянавала даволі добра. Оўэн некалькі разоў прыводзіў яе ў прыклад чалавека, які спакойна ўспрымае трагедыю. - Ну, я не падобная на яе, Оўэн. Я ніколі такой не была. Даруй мяне.
  
  Калі ў ліпені Дораці прадала свой дом і пераехала на ўзбярэжжа Джэрсі, падчас іх развітальнага абеду плакала не яна, а Ліз.
  
  Жыццё Ліз ператварылася ў школу і яе аранжарэю, дзе яна зрэзала расліны і блукала, як згубіўся дзіця, па выбрукаванай пліткай дарожцы, час ад часу яе твар было вільготным, як лісце трыпутніка.
  
  Але паступова ёй станавілася лепш. Якое-то час яна прымала Прозак, ад якога ў яе дрыжэлі сківіцы і пальцы, а сны надавалі ёй ўражлівы эфект. Гэта таксама пагоршыла бессань. Яна пераключылася на Памелор, які быў больш мяккім.
  
  А потым, у адзін цудоўны дзень, яна проста перастала прымаць таблеткі і павесіла свой хатні халат.
  
  “Я не магу расказаць табе, што адбылося. Або калі менавіта. Але я раптам зразумеў, што прыйшоў час працягваць жыць сваім жыццём. І я зрабіў гэта ".
  
  
  
  
  
  "У мяне былі некаторыя намёкі на тое, што трызненне Майкла звязаны з амерыканскай гісторыяй", - сказаў ёй Колер. "Асабліва з Грамадзянскай вайной... "Sic semper tyrannis" — вось што крыкнуў Бут пасля таго, як застрэліў Лінкальна ".
  
  "Так заўсёды з тыранамі". - дадала школьная настаўніца Ліз. - "Гэта таксама дэвіз штата Вірджынія".
  
  “І згадка 14 красавіка. Забойства".
  
  “ Якое дачыненне Лінкальн мае да ўсяго гэтага?
  
  Колер паківаў галавой. “Майкл вельмі неахвотна распавядаў мне аб сваіх ілюзіях. Толькі намёкі, загадкавыя фразы. Ён мне не давяраў".
  
  “ Нават вы, яго лекар?
  
  “Асабліва мне, яго лекара. Такая прырода яго хваробы. Ён параноік. Ён заўсёды абвінавачвае мяне ў тым, што я спрабую выцягнуць зь яго інфармацыю для ФБР або Сакрэтнай службы. У яго глыбіннае зман, але я не магу дакапацца да сутнасці. Я мяркую, гэта звязана з Грамадзянскай вайной, смерцю Лінкольна, змоўшчыкамі. Або з якім-небудзь падзеяй, якое ён звязвае з забойствам. Я не ведаю."
  
  "Чаму яго зман так важна?"
  
  “Таму што гэта галоўная прычына яго хваробы. Гэта тлумачыць яму, чаму кожны дзень такі невыносна цяжкі. Жыццё шызафрэніка, "чытаў лекцыю Колер, - гэта пошук сэнсу".
  
  А чый няма? Ліз задумалася.
  
  "Цяпер гэта вельмі спрэчнае пытанне", - сказаў доктар, дадаўшы, што яго самога лічылі трохі адступнікам. Ёй здалося, што ён быў занадта самодовольен, даючы такую характарыстыку самому сабе. “Шызафрэнія - гэта фізічнае захворванне. Сапраўды гэтак жа, як рак або апендыцыт. Вы павінны лячыць гэта лекамі. З гэтым ніхто не спрачаецца. Але я адрозніваюся ад большасці маіх калег тым, што лічу, што пацыентаў з шызафрэнію таксама можна вельмі эфектыўна лячыць з дапамогай псіхатэрапіі ".
  
  "Я сапраўды не магу ўявіць Хрубека, які ляжыць на канапе і які распавядае аб сваім дзяцінстве".
  
  “Фрэйд таксама не мог. Ён сказаў, што пацыентаў з шызафрэнію не варта лячыць з дапамогай псіхааналізу. Большасць псіхіятраў згодныя. Цяперашняе лячэнне заключаецца ў тым, каб прымусіць іх прымаць лядзяшы для мозгу — так цынікі сярод нас называюць свае лекі — і прымусіць іх прыняць рэальнасць, навучыць іх рабіць заказы ў рэстаранах і самім сціраць бялізну, а затым адпусціць іх на волю. І гэта праўда — разгорнуты аналіз, з пацыентам на канапе, гэта няправільна для такіх людзей, як Майкл. Але некаторыя тыпы псіха- тэрапіі працуюць вельмі добра. Цяжкахворыя пацыенты могуць навучыцца функцыянаваць на вельмі высокім узроўні.
  
  “Большасць псіхіятраў лічаць, што пацыенты з шызафрэнію мармычуць бязладна, што іх трызненне сэнсу. Я думаю , што амаль усё , што яны кажуць , поўна сэнсу . Так, чым больш мы спрабуем перавесці іх словы ў наш лад мыслення, тым больш становяцца бессэнсоўнымі гэтыя словы. Але калі мы паспрабуем злавіць іх метафарычны сэнс, то перад намі адкрыюцца дзверы. Вазьміце Напалеона, добра? Гэта папулярны вобраз шызафрэніка. Я не буду спрабаваць пераканаць пацыента ў тым, што ён не Напалеон. І я б не стаў проста гладзіць яго па галаве і казаць "Банжур", праходзячы міма яго ў холе. Я б паспрабаваў высветліць чаму ён лічыць сябе імператарам Францыі. У дзевяці выпадках з дзесяці на гэта ёсць прычына. І як толькі я гэта пазнаю, я змагу пачаць адкрываць дзверы. У мяне былі выдатныя вынікі з пацыентамі, і некаторым з іх было нашмат горш, чым Майклу ". Ён з горыччу дадаў: “Я толькі пранікаў у яго, я быў амаль ля мэты... Калі гэта здарылася.
  
  “ Ты кажаш так, быццам ён невінаваты.
  
  “Ён невінаваты. Гэта ідэальнае слова для яго".
  
  Яна злосна падумала: "О, хіба добры доктар не прывык, што людзі купляюцца на яго тавары?" Рахманыя пацыенты, якія ківаюць сваімі пашкоджанымі галовамі і мармычуць, падпарадкоўваючыся. Балеснай сям'і дзяўбуць яго напышлівыя словы ў пошуках суцяшэння, як птушкі насенне. Маладыя, перапуджаныя інтэрны і медсёстры. “Як, чорт вазьмі, - спытала яна, - ты можаш рамантызаваныя яго? Ён проста набор цягліц, якія могуць рабіць усё, што захочуць. Ён - машына, якая сышла з розуму.
  
  “Зусім няма. Майкла мучыць няздольнасць дасягнуць таго, кім, як ён думае, ён можа стаць. Гэты канфлікт праяўляецца ў тым, што мы называем вар'яцтвам. Для яго яго ілюзіі - міласэрнае тлумачэнне таго, чаму ён не можа быць такім, як увесь астатні свет ".
  
  “ Ты, здаецца, хочаш сказаць, што ў яго хваробы няма нічыёй віны. Яна махнула рукой у бок праносяцца міма аблокаў. “Ну, тарнада таксама, але мы б спынілі іх, калі б маглі. Мы павінны спыніць Хрубека. Хто-то павінен... замкнуць яго і выкінуць ключ ". Яна за долю секунды да таго, каб сказаць: "Высачыў яго і прыстрэліў". "Ён проста псіхапат!"
  
  “Не, гэта не так. Гэта зусім іншы дыягназ, чым шызафрэнія. Псіхапаты добра прыстасоўваюцца да грамадства. Яны здаюцца нармальнымі — у іх ёсць праца і сям'і, — але яны цалкам адарваныя ад маралі і эмоцый. Яны злыя. Псіхапат забіў бы вас за тое, што вы занялі яго парковачнае месца ці не далі б яму дзесяць даляраў. І ён не стаў бы двойчы думаць пра гэта. Майкл стаў бы забіваць толькі па тым жа прычынах, што і ты, — напрыклад, для самаабароны.
  
  “Калі ласка, доктар. Майкл бясшкодны? Гэта вы мне хочаце сказаць?"
  
  “ Не, вядома, няма. Але... " Голас Колера заціх. “ Прабач. Я засмуціў цябе.
  
  Праз імгненне Ліз сказала: “Няма. Мы глядзім на рэчы па-іншаму, вось і ўсё". Але яна сказала гэта даволі холадна.
  
  “Ужо позна. Я выдаткаваў свае дваццаць хвілін". Ён устаў і накіраваўся на кухню. Калі яны падышлі да задняй дзверы, ён спытаў: “Адна рэч, якая мяне ўсё яшчэ цікавіць. Чаму ён звязвае цябе з здрадай? 'Напярэдадні здрады'. 'Помста'. 'Назаўжды'. Чаму?
  
  “ Ну, я мяркую, таму, што я давала паказанні супраць яго. - Яна пляснула рукамі, здзіўленая прастатой гэтага вываду.
  
  "Ты думаеш, гэта ўсё?"
  
  “ Мяркую. Я сапраўды не ведаю.
  
  Колер кіўнуў і змоўк. Імгненне праз яго розум здзейсніў яшчэ адзін з сваіх дзіўных скокаў, перарваны нервовым дакрананнем пальца да бледай чэрапе. “ За горадам ёсць аўтастаянка, ці не так?
  
  Яна падумала, што ослышалась. “ На аўтастаянцы? Што ты сказаў?
  
  “Аўтамабілі. Дылерскі цэнтр".
  
  “Ну, так. Але..."
  
  “Я думаю аб вялікім. Увесь асветлены. Дылерскі цэнтр Ford".
  
  ""Форд Клеппермана", гэта дакладна.
  
  "Дзе менавіта гэта знаходзіцца?" - спытаў я.
  
  “ У паўмілі ад горада. На шашы 236. Адразу за пагоркамі на ўсход ад горада. Чаму?
  
  “ Проста цікава.
  
  Яна чакала тлумачэнняў, але іх не было, і было ясна, што інтэрв'ю, або допыт, або што б гэта ні было, скончана. Колер адкашляўся і падзякаваў яе. Яна была ўдзячная, што ён з'язджае; гэты візіт раззлаваў яе. Але яна таксама была зьбітая з панталыку. Што такога карыснага ён даведаўся?
  
  І чаго ён ёй не сказаў?
  
  Выйшаўшы на вуліцу, накіроўваючыся да яго машыне, яны абодва паглядзелі на густыя аблокі. Вецер цяпер быў лютым і раздражняльна трапаў яе валасы, кідаючы іх ёй у твар.
  
  "Доктар?" Ліз спыніла яго, дакрануўшыся да яго кашчавай рукі. "Скажыце мне, якія шанцы, што ён на шляху сюды?"
  
  Колер працягваў глядзець на аблокі. “Шанцы? Шанцы такія, што яны хутка знойдуць яго, і нават калі няма, то ён ніколі не залезе так далёка адзін. Але калі вас цікавіць маё меркаванне, я думаю, вам варта адправіцца ў той гатэль, пра які вы згадвалі.
  
  Ён на імгненне зірнуў на яе, і стала ясна, што яго думкі былі дзесьці далёка, магчыма, ён блукаў са сваёй паслухмяная, вар'яцкай пацыенткай па кустах і лясах, заблудзіўся на шашы, сядзеў дзе-небудзь у закінутай хаціне. Назіраючы, як ён ідзе да сваёй машыне, яна на імгненне падавіла гнеў і ўбачыла ў Колере амбіцыйнага маладога лекара, якім ён і быў, жорсткага і адданага. І, несумненна, па-чартоўску разумнага. Але яна адчула ў ім што-то яшчэ і некалькі імгненняў не магла зразумець, што менавіта. Яго машына знікла на доўгай пад'язной дарожцы, перш чым яна зразумела. Доктар Рычард Колер, вырашыла Ліз, быў вельмі ўстрывожаным чалавекам.
  
  
  
  
  
  "Хуткая дапамога" і паліцэйская машына прыбытку адначасова, іх сігнальныя агні афарбавалі ніжнюю бок дрэў дзіўным металічным ззяннем. Взвизгнули тармазы, і двор запоўніўся мужчынамі і жанчынамі ў форме, абсталяваннем, насілкамі, электрычнымі скрынкамі, усеянымі лямпачкамі і кнопкамі. Медыкі потрусили да вялікага дому ў каланіяльным стылі. Паліцыянты таксама прыбіралі ў кабуру свае доўгія ліхтарыкі на бягу.
  
  Оўэн Этчесон сядзеў на прыступках задняга ганка, побач з кухоннай дзвярыма, якая ўсё яшчэ была адкрыта. Абхапіўшы галаву рукамі, ён назіраў, як медыкі бягуць да дзвярэй. Адзін з іх сказаў яму: “Вы тэлефанавалі ў дзевяць-адзін-адзін? Паведамілі, што на жанчыну напалі?"
  
  Ён кіўнуў.
  
  "Дзе яна?" - спытаў я.
  
  "На кухні," адказаў Оўэн, у яго голасе чуліся стомленасць і засмучэнне. “ Але ты можаш не спяшацца.
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Я сказаў, што спяшацца няма куды. Адзінае месца, куды яна пойдзе сёння вечарам, - гэта морг.
  
  
  
  ЧАСТКА 3
  Духі памерлых
  
  
  19
  
  
  
  “ Хто гэта? Не Мэры Хэдан? Госпадзе, не іх дачка?
  
  "Не, гэта не яна".
  
  "Гэта не Мэры?" - спытаў я.
  
  - Паглядзі на яе, дзеля Бога! Гэта не Мэры.
  
  Але ніхто не хацеў глядзець. Яны глядзелі на насценны каляндар, паштоўкі, пабітую чайную кубак, абрыўкі паперы, прыліплыя да дзверцах халадзільніка колеру авакада пад магніты ў форме садавіны. Яны глядзелі куды заўгодна, толькі не на жудаснае істота, прывязанага дротам ад званка да кленовому капитанскому крэсла. Старэйшы медык асцярожна ўвайшоў у палату, звярнуўшы ўвагу на велізарную пляма крыві на кафлянай падлозе. Ён нахіліўся і вывучыў мудрагеліста завязаныя вузлы. Яе галава, свабодная з-за глыбокага разрэзу на горле, адкінулася назад, блузка расчыніліся. Нязграбныя літары, выразаныя на яе скуры, рэзка вылучаліся на сіне-белай грудзей.
  
  "Гробаны бардак", - сказаў адзін з маладых копаў.
  
  "Гэй, давайце не будзем тут пра гэта казаць", - сказаў дэтэктыў у цывільным. “Праверце дом. Усе спальні".
  
  “Я думаю, Джо і Мэры ў царкве. Заўтра дабрачынны аўкцыён, і ён старшыня. Я чула, яны працуюць дапазна. О, я спадзяюся, што іх дачка з імі. Чувак, я спадзяюся на гэта ".
  
  “Ну, патэлефануй ім або вазьмі машыну там. Давай скончым з гэтым".
  
  Увайшоў адзін з паліцэйскіх і паглядзеў на труп. “Госпадзе, гэта Мэт! Мэт Селвін. Яна ахмістрыня Хаддонов. Я ведаю яе брата".
  
  Нервовае жарты працягвалася. “О, гэта дрэнна. Што гэта ў яе на каленях, гэтая маленькая белая штучка?... Госпадзе, які-то чэрап або што-то ў гэтым родзе. Барсук?"
  
  "Чаму сёння вечарам?" - паскардзіўся памочнік шэрыфа. “Шторм будзе тут у любы час. У Морристауне ўжо быў смерч. Загінула некалькі чалавек. Ты чуў? Чувак —"
  
  Оўэн спыніўся ў дзвярах і зноў паглядзеў на пабоішча. Ён паківаў галавой.
  
  "Гэта вы нам патэлефанавалі, сэр?" - спытаў дэтэктыў, праводзячы рукой па сваім валасам з сівізной.
  
  Оўэн кіўнуў і выцер пот з твару. Патэлефанаваўшы ў службу 911, ён выглянуў у акно і ўбачыў, што яго твар пакрыта брудам, размазанай па скуламі і лбе, каб схаваць бляск скуры. Ён ўмыўся да прыезду паліцыі. Тым не менш, яго насавой хустку цяпер быў брудным, і ён выказаў здагадку, што выглядае жудасна. Ён распавёў пра ўцёкі Грубека, пра ровары, які пераследваў яго тут. Дэтэктыў сказаў: “Так, сэр, у нас было апавяшчэнне аб гэтых уцёках. Але мы думалі, што ён накіроўваўся на усход".
  
  "Я сказаў ім, што гэта не так", - горача запярэчыў Оўэн. “Я сказаў ім, што ён паверне на захад. Яны не паслухалі. З самага пачатку ніхто не ўспрымаў гэта ўсур'ёз. А цяпер глядзі..."
  
  "Мы таксама чулі, што ён быў бясшкодны", - з горыччу сказаў дэтэктыў, гледзячы на цела. Затым ён зірнуў на Оўэна. "Якая канкрэтна ваша ролю ва ўсім гэтым?"
  
  Ён сказаў ім, што прыйшоў паглядзець, што робіць паліцыя штата, каб злавіць ўцекача, які, мяркуючы па ўсім, меў зуб на яго жонку. Пакуль ён казаў, ён зразумеў, што гісторыя была дзіўнай, і ён не быў ні здзіўлены, ні пакрыўджаны, калі афіцэр спытаў: "ці Магу я зірнуць на ваша пасведчанне асобы, калі ласка?"
  
  Оўэн працягнуў свае кіроўчыя правы і рэгістрацыйную картку свайго адваката.
  
  "Вы не пярэчыце, калі мы пацвердзім гэта?"
  
  "Зусім няма".
  
  Дэтэктыў зняў трубку і патэлефанаваў у свой офіс. Імгненне праз ён кіўнуў і павесіў трубку. Ён вярнуўся да Оўану і вярнуў пасведчанне. "Вы ўзброеныя, сэр?"
  
  "Так".
  
  “ Мяркую, у вас ёсць дазвол на нашэнне агнястрэльнай зброі, містэр Этчесон?
  
  “ Так, ведаю. І чатыры гады баявога вопыту. Ён сказаў гэта таму, што дэтэктыў быў прыкладна яго ўзросту і захоўваў спакой перад тварам такой бойні, якое прыходзіць толькі ад аднаго — выжывання ў перастрэлках. Дэтэктыў, прыжмурыўшыся, адлюстраваў на яго твары што-то накшталт неохотного таварыства.
  
  Адзін з паліцэйскіх прасунуў галаву ў пярэдні пакой і, не зводзячы шырока раскрытых вачэй з мёртвай жанчыны, сказаў дэтэктыву: “Боб, мы сёе-тое знайшлі. У нас ёсць сляды матацыкла. Яны выглядаюць свежымі".
  
  - Ваш? - спытаў дэтэктыў у Оўэна.
  
  "Няма".
  
  Паліцэйскі працягнуў: “Толькі шлем ўсё яшчэ на зямлі. Мне здалося—"
  
  Паліцэйскі, опознавший ахмістрыню, крыкнуў з гасцінай: “Гэты шлем? Ён належаў ёй, Мэт. Яна вадзіла "Хонду". Здаецца, жоўтую."
  
  - Куды вядуць сляды? - крыкнуў дэтэктыў.
  
  “Яны ідуць за гаражом, ўніз па дарожцы, затым да 106-й вуліцы. Яны паварочваюць на поўдзень ".
  
  - На 106-ю? - спытаў Оўэн. Гэта дарога на Бойлстан.
  
  “ Вядома. Ён павінен быў адправіцца па 106-й вуліцы на матацыкле, ён быў бы там праз сорак-пяцьдзесят хвілін.
  
  "Бойлстан - бліжэйшая станцыя Amtrak, ці не так?"
  
  Дэтэктыў кіўнуў. “Цалкам дакладна. Звярніце ўвагу, нам сказалі, што ён накіроўваўся ў Масачусэтс. Яны думалі, што ён пайшоў пешшу, але, вядома, ён мог сесці на цягнік. Магчыма, ён вярнуўся. Як ілжывы манеўр, ці ведаеце.
  
  "Для мяне гэта мае сэнс".
  
  Дэтэктыў раўнуў сяржанту ў форме, загадаўшы яму паведаміць паліцыю Бойлстона аб забойстве і адправіць іх дзве ўласныя машыны на поўдзень па шашы 106. Неадкладна. Пакуль копы вярталіся да цела і займаліся адбіткамі пальцаў і фатаграфіямі з месца злачынства, Оўэн выйшаў на вуліцу і абышоў тэрыторыю ў пошуках слядоў. Ён агледзеў пагорыстыя пашы маёнтка, стайню і некалькі невялікіх хлявоў, пераабсталяваных ў гаражы.
  
  “ Ты што-небудзь бачыш? дэтэктыў паклікаў яго.
  
  "Неа".
  
  “ Паслухайце, містэр Этчесон, нам спатрэбяцца вашы паказанні. І я ўпэўнены, што адвакат Фрэнкс, наш абвінаваўца, захоча пагаварыць з вамі.
  
  "Раніцай я быў бы рады гэта зрабіць".
  
  "Я—"
  
  "Раніцай," роўным голасам адказаў Оўэн.
  
  Паліцэйскі некаторы час глядзеў яму ў вочы, затым палез у кашалек за візітнай карткай, якую працягнуў Оуэну. “ Тады вы мне патэлефануеце? Роўна ў дзевяць раніцы?
  
  Оўэн сказаў, што так і зробіць.
  
  Дэтэктыў, не звяртаючы ўвагі на службовыя абавязкі, агледзеў Оўэна з ног да галавы. “ Я разумею, праз што вы праходзіце, сэр. Я сам, магчыма, быў бы схільны адправіцца за ім у гэтую хвіліну, калі б я быў на вашым месцы. Але мой табе савет - трымайся ад ўсяго гэтага падалей.
  
  Оўэн проста кіўнуў і паглядзеў на поўдзень, у бок чырванаватай смузе агнёў, якая, павінна быць, была Бойлстоном. Ён адступіў у бок, калі медыкі вынеслі цела жанчыны за дзверы. Ён утаропіўся на яе, бачачы не столькі цёмна-зялёную сумку, колькі перад сваім разумовым поглядам крывава-чорныя рыскі літар, выразаных у яе на грудзях.
  
  Словы , якія яны прамаўлялі , былі Вечная помста
  
  
  
  
  
  Ён страціў след на ўскраіне Кловертона.
  
  Эміль зноў кружыў па асфальце зігзагамі, ведучы за сабой свайго гаспадара на буксіры, у пошуках сцежкі, якую ён проста не мог знайсці. Нават Трентону Хеку, які падтрымліваў сваіх сабак на 110 працэнтаў, даводзілася нялёгка.
  
  Вялікая праблема з выслеживанием на паслухмянасць заключалася ў тым, што вы ніколі дакладна не ведалі, што ў сабакі на розуме. Магчыма, як раз у той момант, калі вы паднеслі нюхальны прадмет да яе носе, сабака учуяла пах аленя і з крыкам "Знайдзі!" ён кінуўся ў пагоню за буйным самцом, які некалькі гадзін таму баяўся непадалёк. Сабака рабіла б менавіта тое, што, па яе думку, ёй было загадана рабіць, і гора таму дрэсіроўшчыку, які не змог бы падсунуць ёй ласунак Bac'n, сапраўды гэтак жа, як калі б ён загнаў на дрэва збеглага зняволенага. І ўсё ж Хек пракруціў у галаве той вечар і не зразумеў, як Эміль мог памыліцца. Давай, хлопец, - горача падумаў ён. Я веру ў цябе. Давай зробім гэта.
  
  Эміль накіраваўся да запоўненай вадой канаве, але Хек загадаў яму вярнуцца. Яму прыйшло ў галаву, што чалавек, які расстаўляе пасткі, таксама атручвае ваду, хоць Хека больш турбавала натуральнае забруджванне. У яго было правіла дазваляць сабакам піць толькі хатнюю ваду. (Калі яго таварышы-салдаты хіхікалі над гэтым і мармыталі: "Эвиан" або "Пер'е", ён казаў ім: "Выдатна, хлопцы, проста едзьце як-небудзь самі ў Мексіку і піце з-пад крана. Паглядзім, як табе гэта спадабаецца. Для тваёй сабакі любое месца, якое не з'яўляецца домам, можа быць Мексікай ".) Сёння вечарам ён дастаў з грузавіка банку і даў Эмілю выпіць. Сабака прагна лакала. Яны зноў рушылі па сцежцы.
  
  Далёка на захадзе ў гарызонту нямымі палосамі бліснула маланка, і пайшоў дробны дождж. Хек выказаў здагадку, што менавіта гэта сапсавала водар. Раней ён радаваўся дажджу, але гэта было тады, калі Грубек ішоў пешшу. Цяпер вар'ят быў на ровары, і яны ехалі па сцежцы зусім іншага тыпу. Сабакі ўлоўліваюць тры розных паху — пах цела ў паветры, пах цела, праціснутага ў зямлю, і пах следу, які ўяўляе сабой камбінацыю раздушанаю расліннасці і пахаў, што выдзяляюцца тым, на што можа наступіць здабыча. Дождж ўзмацняе і асвяжае апошнія два. Але дадайце моцны дождж да паху, распространяемому па паветры на асфальце, які бітком набіты хімікатамі, ад якіх у сабак псуюцца насы, — і вы атрымаеце найгоршую з магчымых камбінацый, якую можна адсачыць.
  
  "Давай, чаму б табе не злезці з гэтага чортавага байка?" Прамармытаў Хек. “Ты не можаш кіраваць ім? Як звычайны уцякач?"
  
  Эміль замарудзіў крок і агледзеўся. Дрэнны знак. Я ўзяў цябе за твой нос, хлопчык, а не за вочы. Чорт вазьмі, я бачу лепш цябе.
  
  Сабака павольна збочыла з дарогі ў поле. З падпаленай нагой Хек павёў сабаку ўздоўж пошукавай сеткі, вялікімі квадратамі перабежкамі перасякаючы зямлю, павольна рухаючыся пад кіраўніцтвам ліхтарыка, баючыся сталёвых пастак. Эміль надоўга змоўк, абнюхваючы зямлю, затым падняў нос. Затым ён паспешна адышоў і паўтарыў працэс. Па меры таго, як Хек назіраў за сабакам, яго пачуццё бескарыснасці расло.
  
  Затым Хек адчуў рывок на лініі трасы і паглядзеў уніз з надзеяй у сэрцы. Але тут жа леска абарвалася, паколькі Эміль адмовіўся ад фальшывага ланцужка і вярнуўся да рыцця ў зямлі, удыхаючы усе водары сельскай мясцовасці і дарэмна шукаючы пах, які, чорт вазьмі, мог знікнуць назаўсёды.
  
  
  
  Бацька Майкла Грубека быў седовласым, змрочным чалавекам, які з гадамі быў ашаломлены распадам сваёй сям'і. Аднак замест таго, каб пазбягаць дома, як паступіў бы іншы мужчына, ён кожны вечар паслухмяна вяртаўся з крамы адзення, у якім працаваў мэнэджэрам па афіцыйнай вопратцы.
  
  І ён хутка вярнуўся — як быццам баяўся, што ў яго адсутнасць якая-небудзь новая эпідэмія можа пагражаць разбурыць усё нармальнае, што яшчэ заставалася ў яго доме.
  
  Аднак, апынуўшыся дома, ён правёў стомныя гадзіны перад сном, у асноўным ігнаруючы хаос вакол. Каб адцягнуць увагу, ён пачаў чытаць кнігі па псіхалогіі для свецкіх і вытрымкі з Кнігі агульнай малітвы і — калі ні тое, ні іншае не аказваўся паліятывы — глядзець тэлевізар, асабліва аб падарожжах і ток-шоў.
  
  Майклу тады было за дваццаць, і ён у значнай ступені пакінуў надзеі вярнуцца ў каледж. Вялікую частку часу ён праводзіў дома з бацькамі. Грубек-старэйшы, спрабуючы зрабіць свайго сына шчаслівым і, што больш важна, зберагчы ад лішніх клопатаў, прыносіў Майклу коміксы, гульні Revell, мадэлі зброі часоў Грамадзянскай вайны. Яго сын нязменна ўспрымаў гэтыя падарункі з падазрэннем. Ён адносіў іх у ванную наверсе, для проформы акунаў у ваду, каб замкнуць датчыкі і мікрафоны, а затым прыбіраў скрынкі з кроплямі ў свой шафу.
  
  “Майкл, глядзі: Кэндиленд". Як наконт таго, каб пагуляць пазней, сынок? Пасля вячэры?"
  
  “Кэндилэнд? Кэндилэнд? Ты ведаеш каго-небудзь, хто гуляе ў "Кэндилэнд"? Ты калі-небудзь сустракаў хоць аднаго чалавека ў гэтым гребаном свеце, які гуляе ў Candyland? Я іду наверх і прымаю ванну."
  
  Са свайго боку, Майкл пазбягаў свайго бацькі, як і ўсіх астатніх. Яго рэдкія вылазкі за межы дома былі матываваныя кранальнымі заданнямі. Аднойчы ён выдаткаваў месяц на пошукі рабіна, які звярнуў бы яго ў юдаізм, і прысвяціў тры гарачыя тыдня цкаванні устрывожанага афіцэра па наборы персаналу Узброеных сіл, які не змог адкараскацца ад маладога чалавека, нават пасля таго, як тузін раз патлумачыў, што Арміі Саюза больш не існуе. Ён сеў на прыгарадны цягнік да Філадэльфіі, дзе высочваў прывабную чарнаскурую дикторшу і аднойчы загнаў яе ў кут на вуліцы, патрабуючы расказаць, ці была яна рабыняй і ці падабаюцца ёй парнаграфічныя фільмы. Яна атрымала судовы забарона, які паліцыя, здавалася, імкнулася выканаць з усёй неабходнай энергіяй, але Майкл неўзабаве забыўся пра яе.
  
  Суботняй раніцай яго бацька рыхтаваў на сняданак вялікія блінцы, і сям'я ела пад такія размовы Майкла, што яго бацькі ў рэшце рэшт адключаліся ад шуму. Маці Майкла, хутчэй за ўсё, усё яшчэ ў начной кашулі, калупалася ў ежы да тых часоў, пакуль больш не магла глядзець у талерку. Яна павольна ўстала, фарбавала вусны, таму што менавіта так паступаюць сапраўдныя лэдзі пасля ежы, і, выдаткаваўшы некалькі ліхаманкавых хвілін на пошукі тэлегід або пульта дыстанцыйнага кіравання, вярталася ў ложак і ўключала тэлевізар. Яго бацька вымыў посуд, затым адвёў Майкла да лекара, чый маленькі кабінет знаходзіўся над кафэ-марожаным на Мэйн-стрыт. Усё, што Майкл запомніў аб гэтым чалавеку, гэта тое, што амаль пры кожным сказе ён прамаўляў "Майкл".
  
  “Майкл, што я хацеў бы зрабіць сёння, дык гэта папрасіць цябе распавесці мне, якія вашы самыя раннія ўспаміны. Ты можаш гэта зрабіць, Майкл? Прыкладам можа быць: Каляды ў тваёй сям'і. Каляднае раніца, Майкл, у самы першы раз...
  
  “Я не ведаю, вырадак. Я не магу ўспомніць, вырадак. Я нічога не ведаю пра Ражджастве, вырадак, дык чаму ты працягваеш пытацца мяне?"
  
  Майкл казаў "вырадак" нават часцей, чым доктар - "Майкл".
  
  Ён перастаў наведваць гэтага псіхіятра пасля таго, як страхавая кампанія яго бацькі адмовілася кампенсаваць выдаткі сям'і на далейшыя візіты. Ён праводзіў усё больш і больш часу ў сваім пакоі, часам чытаючы гісторыю, часам апранаючы вопратку сваёй маці, часам крычучы з акна на якія праходзяць міма людзей. Бледна-блакітны дом Грубеков стаў вядомым домам жаху сярод дзяцей Уэстбери, штат Пенсільванія.
  
  Такая была яго жыццё на працягу многіх гадоў пасля выключэння з каледжа — жыў дома, здзяйсняў свае вар'яцкія вылазкі, мачаў цацкі, елі нездаровую ежу, чытаў гісторыю, глядзеў тэлевізар.
  
  Прыкладна ў красавіку, калі яму споўнілася дваццаць пяць гадоў, Майкл пайшоў у свой пакой і перастаў з кім-небудзь размаўляць. Праз Месяц ён паспрабаваў падпаліць дом, каб заглушыць галасы, якія даносіліся з спальні яго маці. У наступную суботу Грубек-старэйшы апрануў свайго сына ў дрэнна сядзіць касцюм і адвёз яго разам з трыма кнігамі, зменай ніжняга бялізны і зубной шчоткай у дзяржаўную псіхіятрычную бальніцу ў Нью-Ёрку. Ён схлусіў аб прапісцы ў штаце і змясціў хлопчыка ў ўстанова ў адпаведнасці з загадам аб прымусовым лячэнні, разлічаным на семдзесят два гадзіны.
  
  Яго бацька абняў Майкла і сказаў яму, што бальніца стабілізуе яго стан і зробіць яго дастаткова здаровым, каб жыць дома. "Мне трэба будзе падумаць пра гэта", - нахмурыўшыся, адказаў Майкл, не ведаючы, што гэта будуць апошнія словы, вымаўленыя паміж бацькам і сынам.
  
  Вярнуўшыся ў Уэстбери, знясілены мужчына з стратай прадаў дом і пераехаў на Сярэдні Захад, адкуль шмат гадоў таму прыехала яго сям'я.
  
  Праз шэсць тыдняў Аддзел выплат Іншым арганізацыям бальніцы адмовіўся ад спробаў адшукаць яго бацькі, і Майкл стаў госцем штата.
  
  Гэтая бальніца была змрочнай - інстытуцыянальная пустыня, дзе доўгія гадзіны перарываліся толькі прыёмам таблетак, прыёмам ежы і шокам. Аднак на гэтым этапе сваёй хваробы Майкл быў хутчэй унікліва, чым агрэсіўны, і не меў патрэбу ў электрашокавай тэрапіі. Таблеткі супакоілі яго, і ён цэлымі днямі ціхамірна сядзеў у сваім пакоі, пакуль у яго не пачынала хварэць задніца, пасля чаго ён уставаў і глядзеў у вокны, забраныя драцянымі кратамі, з якіх звісалі малюсенькія раўчукі тоўстай пылу.
  
  Раз у тыдзень ён звяртаўся да лекара.
  
  “Табе трэба прымаць лекі"... Ты іх прымаеш? Добра. Ці бачыце, мы імкнемся давесці вас да такой ступені, каб вы ўсвядомілі, я кажу аб свядомым ўсведамленні, што вашы асцярогі з'яўляюцца функцыяй вашай хваробы, а не навакольнага вас рэальнасці ... "
  
  Майкл незадаволена бурчаў і нагадваў сабе, што трэба з падазрэннем прыглядаць за гэтым хлопцам.
  
  Пасля шасці тыдняў знаходжання ў бальніцы Майклу Грубеку быў пастаўлены дыягназ лёгкай ступені шызафрэніі, негвалтоўнага, магчыма, параноі, і ён быў у ліку васьмідзесяці сямі падобных пацыентаў, выпісаных, калі бальніца закрыла адно з сваіх аддзяленняў з-за скарачэння бюджэту.
  
  Паколькі Іншыя аплатныя сістэмы ніколі не апавяшчалі Discharge аб тым, што месцазнаходжанне бацькі Майкла невядома, апавяшчэнне аб вызваленні было адпраўлена на выдуманы адрас у Валгалле, штат Нью-Ёрк. У дзень выпіскі Майкла санітар пасадзіў яго на лаўку ў пакоі чакання і сказаў пачакаць, пакуль за ім заедзе хто-небудзь з членаў сям'і. Чатыры гадзіны праз Майкл сказаў дзяжурнай медсястры, што збіраецца развітацца з адным з садоўнікаў. Замест гэтага ён бесперашкодна прайшоў праз галоўныя вароты, пачаўшы, такім чынам, доўгае і пакутлівае падарожжа, якое прывяло яго ў горада па ўсім Ўсходняга ўзбярэжжа, у бальніцы рознай ступені вядомасці і ганьбы, у ідылічную псіхіятрычную бальніцу Тревора Хіла і да яго каханай і предательнице доктара Эн, у змяіную нару Куперстауна, да смяротным выпадкаў у Indian Leap, у псіхіятрычную клініку штата Марсден, да доктара Эн. Рычард... і, нарэшце, пасля столькіх міль і столькіх жыццяў — да дзіўнаму месца, у якім апынуўся Майкл сёння ўвечары: на кіроўчым сядзенні чорнага трыццацігадовага Cadillac Coupe de Ville, імчыць зусім не ў бок Бойлстона, а прама па шашы 236 на захад, да Риджтону, да якога цяпер было менш дваццаці міль. Пакуль ён вёў машыну, з яго вуснаў зляталі музычныя словы:
  
  "Кадылак", жорсткая прывязь... Жорсткая прывязь, верхам на кані... Салдацікі, шэрыя з блакітным..."
  
  На белым рулі яго рук засталіся кропелькі поту, і ён працягваў паўтараць сабе, якая педаль - акселератар, а якая - тормаз. Часам ён лавіў сябе на тым, што з'язджае з цэнтральнай лініі і ў паніцы забывае, на якой паласе яму належыла знаходзіцца. Затым, успомніўшы, ён забываў, як выкіроўваць назад на патрэбную паласу, і некаторы час ехаў па-ангельску, перш чым паступова вярнуцца направа.
  
  Ён ехаў усё далей і далей, з хуткасцю сорак міль у гадзіну ў зоне пяцідзесяці пяці. Ён глытаў, часта стагнаў і нешта мармытаў сабе пад нос, і нічога так моцна яму не хацелася, як зваліцца на гладкую паверхню мяккага сядзенні, схавацца з галавой і моцна заснуць. Але ён гэтага не зрабіў. Няма, Майкл заставаўся выпрастаная, як салдат на пасадзе, гледзячы прама ў цемру, дзе чакалі прылады яго ворага.
  
  Яго вочы адарваліся ад асфальту толькі адзін раз, каб зірнуць на паказальнік з надпісам "РИДЖТОН, 17 МІЛЬ", затым вярнуліся на шашы. Ён з асалодай удыхнуў салодкі пах абагравальніка, ад якога паветра абдзімае яго твар. Ўспаміны, якія нарынулі на яго гэтым лістападаўскім вечарам, падумаў Майкл у рэдкім для яго прыступе праніклівасці, прайшлі гэтак жа далёка, як і ён сам. І цяпер ён думаў пра той дзень даўным-даўно, калі ён сядзеў у бібліятэцы аднаго з сваіх бальніц і спяваў песню, якую напісаў сам. Ён успомніў, што спяваў яе зноў і зноў, пакуль бібліятэкар не папрасіў яго спыніцца, і тады ён праспяваў яе пра сябе, бязгучна прамаўляючы словы аднымі вуснамі.
  
  Цяпер, утульна ўладкаваўшыся ў сваёй раскошнай чорнай машыне, ён зноў праспяваў яе, і праспяваў гучна.
  
  
  
  “Круты галсу, верхам, сталіца спіць.
  Плачуць хлапчукі-салдацікі. Дзе-то плача жанчына.
  Круты паварот, месяц вярнулася, і неба ў крыві.
  Я іду на могілкі, дзе ляжыць цела..."
  
  
  
  Майкл накіроўвае чорны нос машыны ўніз па доўгім схіле і адчувае паступовае, плыўнае паскарэнне рухавіка. Аднак нечакана, нягледзячы на пышнасць новаздабытую хуткасці, нягледзячы на сваю велізарную гонар за авалоданне гэтай машынай, якая год таму паралізавала б яго жахам, Майкл Грубек пачынае плакаць.
  
  Ён уцягвае гарачы паветра ў лёгкія, распальваючы рыданні, і адчувае вільгаць на сваіх шырокіх шчоках. У горле шчыпле.
  
  Чаму я плачу? Майкл задаецца пытаннем, ледзь усведамляючы, што ён плача.
  
  Ён сапраўды паняцця не мае. Але дзе-то глыбока ў яго свядомасці ёсць адказ, што ён заклікае да геніяльнасці чалавека, які стварыў гэты вытанчаны аўтамабіль. Ён аплаквае ўсе мілі, якія праехаў сёння ўвечары. І за смутны ўспамін пра жанчыну ў вельмі нямоднай капелюшы на яе ідэальнай у астатнім галаве.
  
  За памерлых у мінулым і за тых, хто хутка памрэ.
  
  І ён плача аб тым, што цяпер, напэўна, узвышаецца над сгущающимися навальнічнымі хмарамі над яго машынай, — аб месяцы крывава-чырвонага колеру.
  
  Я іду на могілкі, дзе ляжыць цела....
  
  
  20
  
  
  
  Ліз заклеивала стужкай верхні шэраг вокнаў у цяпліцы, калі, нарэшце, вылілася навальніца.
  
  Яе твар быў у некалькіх цалях ад шкла, калі яна працягнула руку, каб прыляпіць палоску да труднодоступному шкле. Раптам у акно ўдарыла струменьчык дажджу. Яна вывернулася, паклаўшы стужку, на імгненне падумаўшы, што хто-то кінуў у шкло жменю жвіру. Яна ледзь не скацілася назад з лесвіцы.
  
  Яна спусцілася ўніз і падабрала клейкую стужку, аглядаючы неба. Занепакоеная тым, што акно можа разбіцца ёй у твар, калі яна працягне заклейваць, Ліз зноў падумала пра тое, каб сысці — цяпер. Але паўночныя вокны, вокны, і тыя, што выходзілі на шторм, яшчэ трэба было зрабіць.
  
  Дзесяць хвілін, вырашыла яна. Яна дазволіць сабе гэта.
  
  Зноў паднімаючыся наверх, яна падумала аб тым, што Колер параіў ёй сысці. І ўсё ж яна не адчувала асаблівай тэрміновасці. Ён, здавалася, не асабліва турбаваўся за яе. Акрамя таго, разважыла яна, шэрыф Риджтона, напэўна, патэлефанаваў бы, калі б даведаўся, што Грубек накіроўваецца ў горад.
  
  Калі яна ставіла Крыжыкі на квадраціку шкла, яе погляд зваліўся на возера і лес. За імі, ледзь адрозныя з-за дажджу, распасціраліся велізарныя сельскія абшары — каламутны гарызонт палёў, лясоў і скал, знікаючых ў чорным ветраным небе. Прастор мясцовасці здаваўся такім бязмежным, так выдатна здольным стрымаць інфекцыю Майкла Грубека, што глупствам было думаць, што ён наогул зможа падабрацца да Риджтону. Неабсяжны ландшафт абараніў бы і яе мужа; як адзін з мужчын мог знайсці іншага?
  
  І дзе быў Оўэн ў гэты момант?
  
  У глыбіні душы яна верыла, што ён хутка вернецца. Магчыма, нават да таго, як яны з Порцыяй адправіліся ў гатэль. Вяртаўся з пустымі рукамі, злы і расчараваны, таму што выпусціў свой шанец пагуляць у салдата.
  
  І яшчэ таму, што ён выпусціў магчымасць пакаяцца.
  
  О, Ліз разумела гэта з самага пачатку. Яна ведала, што яго сённяшняе даручэнне мела тайны мэта. Гэта было часткай складанага доўгу, які, як ён, здавалася, адчуваў перад сваёй жонкай.
  
  І, магчыма, так яно і было, падумала яна. Таму што большую частку мінулага года Оўэн правёў у грамадстве іншай жанчыны.
  
  Ён пазнаёміўся з ёй на канферэнцыі па павышэнню кваліфікацыі юрыстаў. Яна была юрыстам па трастам і нерухомасці, трыццаці сямі гадоў, разведзеная, мае дваіх дзяцей. Ён прывёў гэтыя факты ў якасці доказы сваёй шлюбнай нявернасці; для яго не было юнай, жавальнай гумкі.
  
  Атрымаў адукацыю ў Елі.
  
  Cum laude.
  
  "Ты думаеш, мне похуй на яе даверчыя граматы?" Ліз крычала.
  
  Калі яна ўпершыню ўбачыла чэк MasterCard для гатэля ў Атлантык-Сіці, датаваны выходнымі, калі ён павінен быў быць у Агаё па справах, яна была спустошана. Ніколі раней не становячыся ахвярай шлюбнай здрады, Ліз не разумела, што незаконны сэкс - гэта ўсяго толькі частка гульні ў здраду. Існуе яшчэ і незаконная прыхільнасць, і яна не была ўпэўненая, што прычыняе боль больш за ўсё.
  
  Яшчэ б, пераспаць з сучкой ў Палацы Трамп, яе высокаадукаваныя сцягна сціскаюць сцягна Оўэна, шчолкаюць мовы, агульная сліна, аголеныя саскі, чэлес і расколіна... Гэтага было дастаткова. Але Ліз была ледзь ці не мацней уязвлена думкай пра іх злучаных далонях, рамантычных шпацырах па неспакойнаму пляжу Джэрсі, аб тым, як яны ўдваіх сядзяць на лаўцы, а Оўэн дзеліцца сваімі самымі патаемнымі думкамі.
  
  Суровы Оўэн! Яе ціхі Оўэн.
  
  Оўэн, з вуснаў якога ёй давялося выцягваць словы.
  
  Вядома, многае з гэтага было здагадкамі (ён засвоіў свой ўрок і больш нічога не сказаў добраахвотна пасля таго, як выпаліў РЭЗЮМЭ жанчыны). Але адна думка аб блізкасці, больш глыбокай, чым сэкс, прыводзіла Ліз ў жах, і яе лютасць ад іх таемных гутарак і пераплеценых пальцаў перарасла ўсе разумныя межы. На працягу некалькіх тыдняў пасля яго прызнання яе турбавала адчуванне, што яна можа ў любы момант упасці ў вар'яцтва — у любы час і ў любым месцы.
  
  Паводле яго слоў, да таго часу, калі яна сутыкнулася з ім тварам да твару, раман быў скончаны. Ён узяў галаву жонкі ў свае доўгія рукі, гладзіў яе валасы, круціў падораныя ёй завушніцы (у разгар яго здрады, з гневам адзначыла Ліз, і ў тую ноч выкінула ўпрыгожвання). Па словах Оўэна, жанчына прасіла яго кінуць Ліз і ажаніцца на ёй. Ён адмовіўся, яны пасварыліся, і раман скончыўся сумна.
  
  Пасля першых, катастрафічных тыдняў, якія рушылі за гэтым прызнаннем, пасля доўгіх начэй маўчання, пасля тых жалобных нядзельных раніцы, пасля невыноснага Дня падзякі, яны пачалі абмяркоўваць гэтае пытанне так, як гэта робяць сямейныя пары — тактычна, затым унікліва, затым разумна. Цяпер у Ліз засталіся толькі смутныя ўспаміны аб гэтых размовах. Ты занадта патрабавальны. Ты занадта строгі. Ты занадта ціхі. Ты занадта замкнуты. Табе нецікава, чым я займаюся. Табе трэба расслабіцца ў сэксуальным плане. Ты дзейнічаеш як гвалтаўнік. Ты ніколі не скардзіўся... Так, але часам ты палохаеш мяне, я не магу зразумець, аб чым ты думаеш, так, але ты такі ўпарты, так, але...
  
  Займеннік другой асобы сустракаецца не так часта, як пасля здрады.
  
  У рэшце рэшт, яны вырашылі падумаць пра развод і на нейкі час разышліся. У гэты перыяд Ліз нарэшце прызналася сабе, што ў іх рамане не было нічога дзіўнага. Не зусім. Тое, што ў Оўэна ёсць адвакат для палюбоўніцы, што ж, гэта было шокам, ды. Яму не шанцавала з моцнымі жанчынамі. Па яго словах, яго лепшыя адносіны да Lis былі з маладой вьетнамкой у Сайгоне ў час вайны. Ён тактоўна не стаў удавацца ў дэталі, але з запалам апісаў яе як адчувальную і сціплую. Ліз спатрэбілася некаторы час на пераклад і цікаўнасць, каб зразумець, што гэта азначала, што яна была услужливой і самазадаволенай і вельмі дрэнна размаўляла па-ангельску.
  
  Гэта адносіны? падумала яна, засмучаная тым, што менавіта такую жанчыну шукаў яе муж. І ўсё ж, здавалася, у гэтай сувязі было што-то большае. Што-то цёмны. Оўэн не стаў удавацца ў падрабязнасці, і Ліз засталася будаваць здагадкі. Магчыма, ён выпадкова параніў яе і застаўся з ёй з вернасці, перадаючы ёй скрадзеныя пайкі і лекі і заляцаючыся за ёй да выздараўлення. Магчыма, яе бацькам быў вьетконговец, якога забіў Оўэн. Раздзіраецца пачуццём віны, ён прапанаваў некаторую кампенсацыю і закахаўся.
  
  Усё гэта здавалася Оуэну Этчесону занадта рамантычным, нават оперным, і ў канчатковым рахунку яна прыпісала гэты раман юнацкай юрлівасці, а яго цёплыя ўспаміны аб ёй - ревизионистскому эга мужчыны сярэдніх гадоў. Але нельга было адмаўляць, што рабалепная юнае стварэнне мела для яго пэўную прывабнасць. Найбольшыя спрэчкі паміж імі - і яго горшыя ўспышкі гневу — узніклі, калі яна выступіла супраць яго. Яна магла б прывесці сотню прыкладаў — купля дзіцячай, перакананне яго быць больш сэксуальным партнёрам, прапанова звярнуцца да псіхатэрапеўта, калі ў шлюбе ўзнікаюць цяжкасці, менш падарожнічаць.
  
  І ўсё ж, па іроніі лёсу, яго ўладная бок сапраўды прыцягвала Ліз. Як бы гэта ні было трывожна, яна не магла гэтага адмаўляць. Яна ўсё яшчэ памятала, як убачыла яго ў першы раз. Ёй было за трыццаць - узрост, у якім большасць риджтонских жанчын у некалькі разоў пераўзыходзілі сябе ў якасці разумных маці. Ліз прысутнічала на пасяджэнні гарадскога савета, дзе Оўэн прадстаўляў забудоўшчыка, які дамагаецца розніцы ў P & Z. Суровы і непахісны, Оўэн Этчесон стаяў на трыбуне і спакойна вытрымліваў націск раз'юшаных грамадзян. Ліз яшчэ доўга заставалася пасля сваёй уласнай нязначнай міністэрскай працэдуры і глядзела, як ён гуляе каралеўскага каня. Яна была зачараваная яго халоднай артыкуляцыяй і, назіраючы, як ён сціскае подыум сваімі вялікімі рукамі, сапраўды адчула ўзбуджэнне.
  
  Яна арганізавала выпадковую сустрэчу на паркоўцы пасля гэтага, прапанаваўшы ім абмяняцца нумарамі тэлефонаў. “Хто ведае? Можа быць, калі-небудзь мне спатрэбіцца добры адвакат".
  
  Тыдзень праз ён запрасіў яе на вячэру, і яна адразу ж пагадзілася.
  
  На першае спатканне ён прыйшоў вымытая і падстрыжаны, у сінім блейзере і штанах колеру хакі, з тузінам руж у руках. Оўэн зрабіў заказ за яе, непрыкметна забраў кошт, трымаў адчыненымі дзверы, праз якія яна праходзіла, і завяршыў вечар цнатлівым пацалункам, правёўшы яе да дзвярэй.
  
  Ён усё рабіў па інструкцыі, і яна абсалютна нічога да яго не адчувала.
  
  Пасля гэтага ён ёй не патэлефанаваў, і — нягледзячы на кароткачасовы укол у самалюбства — яна вырашыла, што адчула палёгку, не атрымаўшы ад яго вестак. Яна выпадкова сустракалася з некалькімі іншымі мужчынамі, больш не думаючы пра аскетычны Оуэне Этчесоне. І вось аднойчы ў суботу, шэсць месяцаў праз, яны сутыкнуліся ў краме на Мэйн-стрыт. Ён сцвярджаў, што збіраўся патэлефанаваць, але шмат падарожнічаў. "Чаму, - здзіўлялася Ліз, - мужчыны думаюць, што гэта прымушае цябе адчуваць сябе лепш, тлумачачы, як моцна яны хацелі патэлефанаваць, але не зрабілі гэтага?"
  
  Пакуль яны з Оўэнам няёмка стаялі ля прылаўка Ace Hardware, ён зірнуў на белыя пластыкавыя трубкі, якія яна купляла. Яна патлумачыла, што гэта для яе саду. Ці патрэбна ёй якая-небудзь дапамога ў ўстаноўцы? Калі яна заколебалась, ён паглядзеў ёй у вочы і сказаў, што ў яго не так ужо шмат талентаў, але ёсць некалькі рэчаў, у якіх ён вельмі добры. Адным з іх было сантэхнічнае справа.
  
  "Добра", - сказала яна.
  
  Яны вярнуліся ў маленькае бунгала, якое яна здымала. Пад кіраўніцтвам Оўэна яны за паўгадзіны падключылі ірыгацыйных сістэму. Калі праца была скончана, ён падышоў да крана, поманив яе за сабой. Ён узяў яе руку і паклаў на ручку, затым переплел яе пальцы са сваімі. "Ну што, пойдзем?" спытаў ён і ўключыў кран на поўную магутнасць, прыпадняўшы свабоднай рукой яе падбародак і моцна пацалаваўшы ў вусны.
  
  Рэшту дня яны правялі ў латуневай ложка Ліз, нават не паспрабаваўшы забрацца пад блакітныя паркалёвыя пакрывалы, іх брудная рабочая адзенне была раскідана па лесвіцы і падлозе.
  
  Восем месяцаў праз яны пажаніліся.
  
  На працягу шасці гадоў іх сумеснага жыцця Ліз часта сумнявалася ў іх будучыні, але яна ніколі не думала, што няслушнасць пакладзе канец шлюбу; больш верагодна, лічыла яна, што адзін з іх проста збярэ рэчы і з'едзе — магчыма, пасля таго, як у парыве гневу ён, нарэшце, даў ёй адну з аплявух, якія быў блізкі да таго, каб нанесці ёй у мінулым. Або пасля таго, як яна настаяла, няма, ніякіх кампрамісаў, каб ён выбіраў паміж ёй і чарговымі выходнымі ў офісе.
  
  Так што яго раман быў выцвярэжвае падзеяй. Спачатку яна была цалкам гатовая развесціся з ім і пачаць самастойнае жыццё. Спачатку гэта ёй вельмі падабалася. Але Ліз Этчесон у глыбіні душы не была злоснай кабетай, і па сканчэнні тыдняў яна выявіла, што ёй трэба нагадваць сабе абурацца з нагоды здрады. Гэта раўнавагу рабіла ідэю зноў жыць адной менш прывабнай. Акрамя таго, ён быў пакутліва раскаивающимся, што давала ёй дзіўную ўладу над ім — адзінае перавага, якога яна калі-небудзь дамагалася ў шлюбе.
  
  Гэта таксама практычны пытанне: Рут Л Обергет, якая ўвесь гэты час хварэла на рак, у рэшце рэшт сканала, і дочкі сталі спадчынніца складанага стану. Ліз, не цікавілася фінансавымі пытаннямі, выявіла, што ўсё больш і больш належыць на Оўэна. У рэшце рэшт, бізнес і грошы былі аспектамі яго прафесіі, і калі ён стаў займацца кіраваннем маёнткам, пара зноў зблізілася.
  
  Іх жыццё стала прасцей. Ліс купіў 4x4. Па дамоўленасці паміж сёстрамі і Рут Л Обергет, Ліз і Оўэн пераехалі ў дом Риджтонов з аранжарэяй сваёй мары, а Порцыя атрымала кааператыў. Оўэн купіў касцюмы ад Brooks Brothers і модныя драбавік. Ён ездзіў на глыбакаводных рыбалку ў Фларыдзе і паляванне ў Канадзе. І ён працягваў здзяйсняць дзелавыя паездкі, часта з начлегам. Але Ліз паверыла яго клятву вернасці. Акрамя таго, разважала яна, Оуэну відавочна падабалася быць багатым, а грошы, акцыі і дом былі запісаныя на імя Ліз.
  
  Таму, калі сёння ўвечары — пасля таго, як яны даведаліся пра ўцёкі Грубека — Оўэн паўстаў перад ёй, узброены сваімі чорнымі пісталетамі, Ліз паглядзела міма яго змрочнага рота і усёпаглынальнай паляўнічай юрлівасці ў вачах і ўбачыла мужа, які спрабуе адзіным даступным яму спосабам выправіць каханне, змененую яго ўласнай бесклапотнасцю.
  
  "Што ж, бласлаўляю цябе, Оўэн, за тваё сённяшняе даручэнне", - падумала Ліз, заклеивая скотчам апошняе акно. Твае намаганні ацэнены па вартасці. Але цяпер паспяшайся дадому, добра?
  
  Узмацняўся вецер. Дождж хвастаў па даху і паўночнай сцяны цяпліцы з такім грукатам, што ў Ліз перахапіла дыханне.
  
  Прыйшоў час сыходзіць.
  
  “Порцыя! Пайшлі".
  
  "Мне трэба зрабіць яшчэ парачку спраў," крыкнула яна зверху.
  
  "Оставьих".
  
  Жанчына з'явілася праз хвіліну. Ліз некаторы час вывучала яе і была зьдзіўленая, убачыўшы, што ў гэтай вясковай вопратцы, гэтак нетыповай для Порцыі, сёстры былі вельмі падобныя.
  
  "Што?" Спытала Порцыя, заўважыўшы пільны погляд Ліз.
  
  “ Нічога. Ты гатовая? Ліз працягнула ёй жоўты плашч і нацягнула свой.
  
  Порцыя перакінула заплечнік праз плячо. Падняўшы свой маленькі чамаданчык "Краўч энд Фіцджэральд", Ліз кіўнула ў бок дзвярэй. Яны выйшлі на вуліцу пад дождж, які ліў не перастаючы. Раптоўны парыў ветру сарваў з галавы бейсболку Порцыі. Яна ўскрыкнула ад нечаканасці і пабегла за капелюшом, у той час як яе сястра двойчы замкнула заднюю дзверы, і яны пайшлі па мокрай дарожцы да краю паркоўкі.
  
  Ліз павярнулася, каб паглядзець на дом. З вокнамі, забранымі крыжыкамі скотчу, і старой, покоробленной чарапіцай, "колониал" выглядаў стомленым ад бітваў, як быццам стаяў на кукішках пасярод нічыйнай тэрыторыі. Яе погляд быў прыкаваны да цяпліцы, калі яна пачула, як яе сястра спытала: "Што гэта?"
  
  Ліз рэзка павярнулася. "Божа мой".
  
  Перад імі расстилалось поле з бруду і вады глыбінёй амаль у фут, покрывавшее большую частку пад'язной дарожкі і заполнявшее гараж.
  
  Яны прабіраліся па халоднай, слізкай вадзе і глядзелі на возера. Павалілася не іх дамба, а мяшкі з пяском ля прычала — тыя самыя, якія, як Оўэн запэўніў Ліз, ён склаў высока і трывала. Якое паднялося возера сутыкнула іх, і вада адыходзіла ў ручай за гаражом. Сярод віроў паток запаўняў двор.
  
  "Што нам рабіць?" Крыкнула Порцыя. Яе голас быў рэзкім і трывожным; нягледзячы на хуткае працягу, паводка было практычна бясшумным.
  
  Ліз вырашыла, што яны мала што маглі зрабіць. Вада цякла праз двадцатифутовую пралом — занадта вялікую, каб яны ўдваіх маглі перакрыць яе. Акрамя таго, гараж знаходзіўся ў нізіне. Калі б узровень возера не падняўся яшчэ больш, дом і вялікая частка пад'язной дарожкі былі б у бяспекі.
  
  Яна сказала: "Мы сыходзім, вось што мы робім".
  
  "Мяне гэта задавальняе".
  
  Яны ўвайшлі ў гараж і забраліся ў "Акуру". Ліз ўставіла ключ у замак запальвання. Яна прымхліва спынілася, баючыся, што з—за паводкі закоротило акумулятар або сапсаваўся стартар. Яна паглядзела на Порцыю, затым павярнула ключ запальвання. Рухавік зарабіў і роўна заурчал. Асцярожна здаючы назад, Ліз правяла машыну праз паток машын уверх па пад'язной дарожцы.
  
  Яны амаль выбраліся з цёмнай лужыны, навакольнага гараж, калі машыну скаланула, і пярэднія колы, вядучыя, праваліліся скрозь жвір ў слізкую бруд ўнізе, дзе яны бескарысна закруціліся, як быццам патрапілі ў ледзяныя каляіны.
  
  Гэта, успомніла Ліз, было яе другі клопатам.
  
  
  
  
  
  Ён выруліў на сваім BMW з-за павароту на шашы 236 і памчаўся з Риджтона пад пранізлівым дажджом.
  
  Рычард Колер спусціўся з пагоркаў і павярнуў направа, зноў накіроўваючыся строга на ўсход. Вось яно. Ідэальны. Проста ідэальна! Ён гучна засмяяўся, падумаўшы, што сцэна была значна больш ўражлівай, чым ён памятаў. Ён заехаў на заднюю стаянку, прыпаркаваўся і заглушыў рухавік. Ён расшпіліў маланку на заплечніку, здабываючы дасье Майкла Грубека — тое самае, якое ён пачаў чытаць раней гэтым вечарам.
  
  Гэты патрапаны фаліянт быў напісаны шестидесятипятилетней доктарам Эн Вайнфельдт Мюлер, штатным псіхіятрам псіхіятрычнай бальніцы Тревор Хіл.
  
  Тревор Хіл быў вядомым прыватным установай у паўднёвай частцы штата. Майкл быў пацыентам Эн Мюлер ўсяго пяць месяцаў, але яе разуменне яго цяжкага становішча і паляпшэнне стану пад яе наглядам былі натхняць. Колер разважаў, што гэта была сапраўдная трагедыя, што ніхто ніколі не даведаецца, наколькі эфектыўным магло быць зварот Мюлера з Міхаэлем Грубеком.
  
  Як і Колер, Эн Мюлер размяркоўвае свой час паміж рознымі бальніцамі і выпадкова сустрэла Майкла ў невялікім дзяржаўным установе, дзе яна працавала з цяжкімі шызафрэнікамі. Вельмі ўражаная яго розумам і здзіўленая яго незвычайнымі галюцынацыямі, яна правяла кампанію за тое, каб узламаць дзверы дарагі клінікі Тревора Хіла і прыняць Майкла ў якасці бязвыплатнага пацыента. Адміністрацыя бальніцы, предпочитавшая пацыентаў, якія былі больш "звычайнымі", чым Майкл (гэта значыць здольнымі аплочваць свае рахункі), спачатку супраціўлялася яе намаганням, але ў рэшце рэшт пагадзілася, у асноўным з-за яе ўласнага аўтарытэту, таленту і ўпартых манер.
  
  Яго першы дзень прайшоў у аблягаў камзоле. Затым ён супакоіўся, і палохалая адзенне была знятая. Колер зноў зірнуў на запісы Мюлера, зробленыя ў першы тыдзень знаходжання маладога чалавека ў пасады:
  
  Акуляры. варожы і падазроны. Баіцца ўдару. ("Ты ўдарыў мяне па галаве, ты мёртвы вырадак, не сумнявайся".) Ніякіх відавочных глядзельных галюцынацый, трохі слыхавых... Рухальная актыўнасць экстремальна, часам неабходная стрыманасць... Афект плоскі або недарэчны (П. Т. пачаў галасіць, калі заўважыў кнігу па амерыканскай гісторыі; пазней П. Г засмяяўся, калі яго спыталі аб бабулі па матчынай лініі, і сказаў, што яна была "адным мёртвым ублюдкам") ... Кагнітыўнае функцыянаванне добрае, але часам палёт ідэй паказвае на чыста выпадковае мысленне...
  
  Хоць шматлікія дзяржаўныя бальніцы, у якія быў змешчаны Майкл, несумненна, зліліся разам у змрочную кашу успамінаў, Тревор Хіл цалкам мог прыемна вылучыцца ў яго памяці. У дзяржаўных установах пацыенты насілі брудную вопратку і сядзелі ў маркотных пакоях з тупымі крэйдамі або пластылінам для забавы. У многіх мужчын і жанчын на макушках былі ўвагнутасці ад лабатаміі, і тэхнікі электросудорожного шоку рэгулярна выводзілі іх з сябе або адпраўлялі ў інсулінавыя каму. Але Тревор Хіл быў іншым. На аднаго пацыента даводзілася значна больш санітараў і лекараў, чым у дзяржаўных бальніцах, бібліятэка была поўная кніг, палаты былі сонечнымі, а вокны без рашотак, тэрыторыя добраўпарадкавана акуратнымі дарожкамі і садамі, а пакоі адпачынку забітыя навучалымі цацкамі і гульнямі. ЭКС ўжываўся час ад часу, але асноўным інструментам лячэння былі медыкаментозныя сродкі.
  
  Тым не менш, як і ва ўсіх пацыентаў з шызафрэнію, падабраць правільнае лекі і дазоўку для Майкла было найважнейшай задачай. Адзін малады ардынатар з Тревор Хіл наіўна спытаўся ў яго, якія лекі ён прымаў у мінулым, і пацыент адказаў як руплівы студэнт-медык. “О, літый. Як правіла, хлорпромазин і яго вытворныя мне проціпаказаныя. Я шызафрэнік — не памыляйцеся на гэты конт, — але важнай складнікам майго захворвання з'яўляецца маніякальна-дэпрэсіўны псіхоз. Магчыма, вы ведаеце гэта як биполярную дэпрэсію. Такім чынам, літый звычайна быў маім любімым лекамі ".
  
  Уражаны рэзідэнт прапісаў яму літый, і пад дзеяннем прэпарата Майкл запаў у апантанасць. Ён выкінуў тэлевізар з палаты ў акно, выскачыў за ім і прайшоў палову шляху праз галоўныя вароты, перш чым яго схапілі трое здаравенных санітараў.
  
  Пасля гэтага выпадку доктар Мюлер асабіста ўзялася за лячэнне. Яна прызначыла Майклу нагрузачную дозу Халдола — вялікую дозу, чым яму ў канчатковым выніку спатрэбілася б, але прызначаную для хуткай стабілізацыі стану. Яму адразу ж стала лепш. Затым пачалася тонкая налада, уравновешивающая эфектыўнасць лекаў з пабочнымі эфектамі павелічэння вагі, сухасці ў роце, некантралюемага варушэння вуснаў, якія выклікаюць нейралептыкаў, млоснасці. Яго рэжым у розны час уключаў торазин, Стелазин, Мелларил, Мобан, Халдол і Проликсин. Трыццаць міліграмаў гэтага, сто таго, давядзіце да двухсот, няма, лепш змяшайце. Тысяча восемсот торазина, няма, давай вышэй, пераходзь на Халдол, дзевяноста міліграмаў, ну, гэта тое ж самае, што сорак пяць сотняў торазина, занадта шмат, як у яго з дыскінезій? Добра, вернемся да Стелазину...
  
  Мюлер, нарэшце, спыніўся на тым, што, па думку самога Колера, лепш за ўсё працавала з Майклам: высокія ўзроўні торазина. Лячэнне Майкла складалася з гэтага прэпарата-рабочай конікі і тэрапіі ў доктара Эн. Яна сустракалася з ім кожны аўторак і пятніцу. І што адрознівала яго сеансы з гэтым псіхіятрам, так гэта тое, што ў адрозненне ад многіх яго лекараў у мінулым, яна слухала тое, што ён хацеў сказаць.
  
  “Ты ўжо пару разоў казаў, Майкл, што турбуешся аб тым, што "наперадзе". Ты маеш на ўвазе сваю бліжэйшую будучыню?"
  
  "Я ніколі гэтага не казаў", - адрэзаў ён.
  
  “Ты меў на ўвазе што-то наперадзе, у калідоры? Хто-то цябе засмуціў?"
  
  “Я ніколі не казаў нічога падобнага. Хто-то пра мяне ўсё выдумляе. Звычайна ва ўсім вінавата ўрад, ўблюдкі. Я не хачу пра гэта казаць".
  
  "Ты маеш на ўвазе "галаву', як быццам гэта чыя-то галава, чэрап?
  
  Ён міргнуў і прамармытаў: "Я не магу ўдавацца ў падрабязнасці".
  
  “Калі гэта не галава, можа быць, ты маеш на ўвазе чыё-то твар? Чыё?"
  
  “Я, блядзь, не магу ўдавацца ў падрабязнасці! Табе прыйдзецца прымяніць да мяне сыроватку праўды, калі ты хочаш атрымаць гэтую інфармацыю. Іду ў заклад, ты ўжо гэта зрабіў. Магчыма, ты ведаеш гэта як скапаламін ". Ён змоўк з ухмылкай на твары.
  
  Тэрапія была не больш складанай, чым гэтая. Як і Колер, Эн Мюлер ніколі не спрабавала пераканаць Майкла у яго памылках. Яна лазіла ў іх, спрабуючы даведацца, што было ўнутры яе пацыента. Ён супраціўляўся з упартасцю злоўленага шпіёна.
  
  Але праз чатыры месяцы паранаідальны і супярэчлівы характар Майкла раптам знік. У самой Мюлер узніклі падазрэнні — яна пачала разумець, што ў Майкле ёсць разважлівая жылка. Ён станавіўся ўсё больш жыццярадасным і легкадумным. Затым яна даведалася ад санітараў, што ён пачаў красці вопратку з пральні. Яна выказала здагадку, што яго відавочна улучшившийся тэмперамент быў хітрасцю, каб адвесці падазрэнні ад крадзяжу.
  
  Але перш чым Мюлер паспеў запярэчыць яму, Майкл пачаў перадаваць ёй здабычу. Спачатку два непрыдатных шкарпэткі. Ён працягнуў іх ёй з сарамлівай усмешкай закаханага хлопчыка. Яна вярнула рэчы іх уладальнікам і сказала Майклу, каб ён больш не краў. Ён стаў вельмі сур'ёзным і сказаў ёй, што "ў цяперашні час не ў стане ўзяць на сябе абавязацельствы такога маштабу".
  
  Гаворка ішла аб важных прынцыпах, працягнуў ён. "Вельмі важных".
  
  Відавочна, так і было, таму што на наступным тыдні яна атрымала пяць футболак і яшчэ больш шкарпэтак. "Я дару табе гэтую вопратку", - абвясціў ён шэптам, затым рэзка пайшоў, як быццам спазняўся на цягнік. Раздача падарункаў працягвалася некалькі тыдняў. Мюлер быў значна менш занепакоены самімі крадзяжамі, чым разуменнем таго, што азначала паводзіны Майкла.
  
  Затым, калі яна ляжала ў ложку ў тры гадзіны ночы, адбылося прасвятленне. Яна села, ашаломленая.
  
  У ходзе доўгага, разрозненай тэрапеўтычнага сеансу ў той дзень Майкл панізіў голас і, адвёўшы вочы, прашаптаў: “Прычына ў тым, што я хачу перадаць табе сваю вопратку. Нікому не гавары. Гэта вельмі рызыкоўна. Ты нават не ўяўляеш, наколькі рызыкоўна".
  
  Адзенне для цябе. Бліжэй да цябе. Я хачу быць бліжэй да цябе. Мюлер ўскочыла з ложка і неадкладна паехала да сябе ў кабінет, дзе прадыктавала доўгі справаздачу, які пачынаўся са стрыманага ўступлення, равносильного радаснага возгласу псіхіятра:
  
  Буйны прарыў ўчора. П. Г. выказаў жаданне эмацыйнай сувязі з доктарам, якое суправаджаецца ажыўленым аффектом.
  
  Па меры працягу лячэння параноя Майкла усё больш слабела. Крадзяжы спыніліся. Ён стаў больш таварыскім і жыццярадасным, і яму патрабавалася менш лекаў, чым раней. Яму падабаліся сеансы групавой тэрапіі, і ён з нецярпеннем чакаў прагулак, якія раней прыводзілі яго ў жах. Ён пачаў выконваць працу па хаце ў шпіталі, дапамагаючы бібліятэцы і супрацоўнікам садаводства. Майкл, па словах Мюлера, нават некалькі разоў вадзіў яе машыну.
  
  Колер адарваў погляд ад справаздачы і паглядзеў на засыпаную пяском паркоўку. На захадзе бліснула маланка. Затым ён прачытаў апошнюю запіс у дасье, зробленую не рукой Эн Мюлер. Ён выявіў , што занадта добра ўяўляе сабе сцэну, на якой былі заснаваныя гэтыя нататкі:
  
  Майкл ляжыць на сваім ложку, гартаючы кнігу па гісторыі, калі ў яго палату заходзіць лекар. Ён садзіцца на ложак і, усміхаючыся пацыента, пытаецца аб кнізе. Майкл неадкладна напружваецца. Маленькія іскрынкі яго параноі пачынаюць разгарацца.
  
  “Хто вы, чаго вы хочаце?"
  
  "Я доктар Кляйн... Майкл, баюся, я павінен паведаміць табе, што доктар Мюлер хворы".
  
  "Хворы? доктар Эн хворая?"
  
  "Баюся, яна не зможа сустрэцца з табой".
  
  Майкл не ведае, што сказаць. "Заўтра?" удаецца выпаліць яму, варожачы, што гэты чалавек зрабіў з яго лекарам і іншым. “ Я ўбачу яе заўтра?
  
  "Не, яна не вернецца ў бальніцу".
  
  "Яна кінула мяне?“
  
  “На самай справе, Майкл, яна не кідала цябе. Яна кінула ўсіх нас. Яна памерла мінулай ноччу. Ты ведаеш, што гэта значыць "памерла"?
  
  "Гэта значыць, што які-то вырадак стрэліў ёй у галаву", - адказвае ён злавесным шэптам. "Гэта былі вы?"
  
  "У яе быў сардэчны прыступ".
  
  Майкл некалькі разоў лыпае, спрабуючы асэнсаваць гэта. Нарэшце горкая ўсмешка з'яўляецца на твары пацыента. "Яна кінула мяне". Ён пачынае ківаць, як быццам выпрабоўваючы палёгку, пачуўшы доўгачаканыя дрэнныя навіны.
  
  "Ваш новы лекар - Стэнлі Уільямс", - заспакаяльна працягвае мужчына. “Ён выдатны псіхіятр. Ён вучыўся ў Гарвардзе і працаваў у NIMH. Гэта Нацыянальны інстытут псіхічнага здароўя. Як табе такія рэкамендацыі, Майкл? Вельмі разумны хлопец, табе будзе прыемна гэта ведаць. Ён збіраецца..."
  
  Доктару атрымоўваецца ухіліцца ад крэсла, які разлятаецца ўшчэнт аб сцяну з гукам стрэлу. Ён выскоквае ў калідор. Цяжкая дубовая дзверы ўтрымлівае Майкла каля дзесяці секунд, затым ён заканчвае прабівацца ў калідор і імчыцца праз бальніцу, каб знайсці свайго доктара Эн. Ён ламае руку санітару, які спрабуе ўціхамірыць яго, і ў рэшце рэшт яны саджаюць яго ў пастку, як жывёла, - тэхніка дзевятнаццатага стагоддзя, якая выкарыстоўвалася ў Тревор-Хіле толькі адзін раз з моманту яго адкрыцця.
  
  Праз тыдзень памёр яго адвакат і псіхатэрапеўт Майкл Грубек, і яго адзінае матэрыяльнае маёмасць — зубная шчотка, адзенне і некалькі кніг па амерыканскай гісторыі - было адпраўлена ў дзяржаўную псіхіятрычную бальніцу.
  
  Яго жыццё зноў была блізкая да таго, каб ператварыцца ў бясконцы паток Часу Прыёму Таблетак, Прыёму Ежы і Шоку. І гэта было б так жа, калі б не тое, што, праседзеўшы два гадзіны ў прыёмным пакоі бальніцы, часова забыўшыся аб усім, ён расхваляваўся і выйшаў праз парадную дзверы. Ён памахаў на развітанне некалькім пацыентам і санітарам, якіх ніколі не сустракаў, і прайшоў праз вароты, каб ніколі не вяртацца.
  
  Доктар Рычард Колер адзначыў, што дата гэтага знікнення была роўна чатырнаццаць месяцаў таму; наступнай афіцыйнай запісам аб Майкле Грубеке быў справаздачу аб затрыманні, напісаны няцвёрдай рукой паліцэйскага ў дзяржаўным парку Індыян-Ліп днём 1 траўня.
  
  Псіхіятр адклаў у бок дасье Эн Мюлер і ўзяў маленькі нататнік, запоўнены запісамі, якія ён зрабіў у доме Ліз Этчесон. Але перш чым пачаць чытаць, ён на імгненне ўтаропіўся на кроплі густога дажджу, барабанящие па лабавым шкле, і задумаўся, колькі яшчэ яму давядзецца чакаць.
  
  
  21
  
  
  
  "Дзе ты знайшоў гэта?" - спытаў я.
  
  Пад ложкам, на дрэве, паміж ног Моны Плаксы....
  
  Піцер Граймса не адказаў, і, да яго вялізнага аблягчэнні, дырэктар бальніцы, здавалася, забыўся пра пытанні.
  
  “Божа мой. Ён размаўляе з DMH тры месяцы? Тры гребаных месяцы! І паглядзі на ўсё гэта. Паглядзі!" Адлер, здавалася, быў ці ледзь не больш уражаны аб'ёмам папяровай працы, падрыхтаванай Рычардам Колерам, чым зместам гэтых папер.
  
  Граймса заўважыў, што яго бос дакранаўся да прасцінамі даволі асцярожна, нібы баяўся пакінуць на іх свае адбіткі пальцаў. Магчыма, гэта было плёнам ўяўлення Граймса, але маладому лекара ад гэтага стала вельмі не па сабе — у асноўным таму, што гэта здавалася выдатнай ідэяй, якая, як ён хацеў, прыйшла яму ў галаву раней, да таго, як ён пакінуў сведчанні сваёй асобы надрукаванымі на ўсіх дакументах.
  
  Адлер падняў галаву, яго думкі луналі дзесьці далёка, і, каб утрымацца ад паўторнага пытання, адкуль узяліся паперы, Граймса прачытаў з ліста, які выпадкова апынуўся перад двума мужчынамі асабовым бокам уверх. "Паважаны доктар Колер, У дадатак да вашага прапанове ад 30 верасня гэтага года, мы рады паведаміць вам, што Фінансавы аддзел Дзяржаўнага дэпартамента псіхічнага здароўя ў папярэднім парадку пагадзіўся фінансаваць праграму стацыянарнага лячэння асоб з цяжкімі псіхозамі ў адпаведнасці з кіруючымі прынцыпамі, выкладзенымі вамі ў вышэйзгаданым сказе ..."
  
  "Чорт бы яго пабраў", - уставіў Адлер з такой лютасцю, што Граймса пабаяўся адарвацца ад чытання.
  
  “Папярэдні бюджэт у памеры 1, 7 мільёна даляраў, які пакрывае фінансавыя патрэбы вашай праграмы на першы год, быў папярэдне зацверджаны. Паводле дамоўленасці, фінансаванне будзе ажыццяўляцца за кошт існуючых асігнаванняў дзяржаўнай сістэме псіхіятрычных бальніц, каб пазбегнуць неабходнасці правядзення грамадскага рэферэндуму ".
  
  Але ён спыніўся, калі Адлер прамармытаў "абыйсці", як быццам гэта было непрыстойнасцю, і выхапіў лісток, каб самому прачытаць апошні абзац. “Гэта павінна пацвердзіць, што ваша прапанова павінна быць адобрана Саветам лекараў Дзяржаўнага дэпартамента псіхічнага здароўя пасля вашага канчатковага прадстаўлення шасці тэматычных даследаванняў і стенографий, на якіх грунтавалася ваша прапанова (Аллентон, Грос, Грубек, Макмілан, Грын, Ивенески). Прадстаўнік Праўлення звяжацца з вамі напрамую адносна часу правядзення вусных прэзентацый па гэтым тэматычных даследаванняў ... "
  
  Адлер шпурнуў газету на стол, і Граймса вырашыў, што, хоць яго параноя наконт адбіткаў пальцаў, магчыма, недарэчная, дырэктару бальніцы варта быць некалькі асцярожней. Калі б Колер заўважыў пашкоджаныя старонкі, ён мог бы паскардзіцца на падазрэнне ў крадзяжы, чаго, як з болем адчуваў Граймса, быў сведка. За паўгадзіны да гэтага асістэнт выклікаў раздражняльнай прыбіральшчыка-славяніна, каб той адчыніў дзверы кабінета Колера. Не будучы дасведчаным узломшчыкам, Граймса не стаў адсылаць яго прэч і не заўважыў, што прысадзісты мужчына стаў на парозе, з задавальненнем назіраючы за рабаваннем маладога доктара ад пачатку да канца.
  
  - Нашы грошы. Ён атрымлівае нашы грошы ў дадатак да ўсяго астатняга! І паглядзі на гэта. Паглядзі на гэта, Граймса. Ён выкарыстоўвае нашых пацыентаў, каб трахаць нас! Ён прадае нас — нашых пацыентаў, нашы грошы — для сваёй праграмы ".
  
  Адлер схапіў тэлефон і набраў нумар.
  
  Гледзячы ў акно, Граймса абдумаў план Колера і быў адначасова узрушаны і ўражаны. Колер выкарыстаў Майкла Грубека ў якасці яркага прыкладу таго, як яго камбінацыя лекаў, вар'яцкай тэрапіі і лячэння рэсацыялізацыі ў навакольным асяроддзі можа прывесці да значных паляпшэнням у хранічных, небяспечных пацыентаў з шызафрэнію. Дэпартамент псіхічнага здароўя пагадзіўся вылучыць Колеру шмат грошай і дазволіў яму стварыць невялікую вотчыну — на базе самой бальніцы Марсден, ні шмат ні мала, за кошт Адлера. Але, вядома, калі б Грубека не захапілі ціха, калі б ён параніў ці забіў каго-то, Камісія лекараў DMH адмяніла б план Колера як неосуществимый і небяспечны.
  
  Тым не менш, гэта быў выдатны план, падумаў Граймса, і ён пашкадаваў, што адыграў ролю ў падзенні таленавітага чалавека, таго, хто, верагодна, быў бы лепшым выбарам для замацавання сваёй зоркі — калі б, вядома, кар'ера Колера захавалася ў гэты вечар. Чаго, вядома ж, не было б.
  
  Дождж забрызгивал зашмальцаваныя вокны. Аглушальны выццё ветру скончыўся трэскам разбітага шкла дзе-то ў двары ўнізе. Да пацыенту 223-81 далучыліся яшчэ некалькі пацыентаў, і хор спалоханых ляманту запоўніў калідоры. Граймса рассеяна глядзеў у акно і стараўся не думаць пра тое, як гэта адаб'ецца на пацыентах, калі паблізу абрынецца тарнада.
  
  Адлер кінуў трубку і паглядзеў на яго. “ Яго няма ў рэабілітацыйным цэнтры. Нейкі сукін сын папярэдзіў яго.
  
  “ Хто, Колер? - спытаў я.
  
  “ Яму патэлефанавалі пару гадзін таму. Ён на свабодзе. Прама цяпер ён палюе за Хрубеком.
  
  "Сам па сабе?"
  
  “Ён павінен пайсці адзін. Ён павінен прымусіць Хрубека вярнуцца ціхім маленькім ягнём. Тады ён заявіць, што проста падышоў да яго і папрасіў вярнуцца дадому. І сукін сын так і зробіць. Пасля таго, як Колер ударыць яго электрашокерам ці пісталетам з транквілізатарам... Чорт! Узлом."
  
  "Прашу прабачэньня?" асцярожна спытала асістэнтка.
  
  “ Ахова сказала, што хто-то уварваўся ў аптэку сёння ўвечары.
  
  “Дакладна. Ну, яны сказалі, што гэта была аўтамабільная аварыя, падобна. Мы не даведаемся да раніцы, прапала што-небудзь".
  
  “О, чаго-то не хапае, можаш не сумнявацца. Гэты сукін сын падняў пісталет з транквілізатарам. Ён збіраецца..." Адлер выплюнуў: "Госпадзе, па параўнанні з ім Хрубек будзе выглядаць гробаны маленькім шчанюком, якім я заўсёды яго называў. Госпадзе Ісусе".
  
  Граймса зноў адлюстраваў рыбу, засяроджана жуючы ваду, і ўслых пацікавіўся, што яны будуць рабіць далей.
  
  “ Я хачу быць гатовым апярэдзіць прэсу. Калі гэта... Ён падбіраў словы на ўсялякі выпадак, перш чым сказаць: "Калі сітуацыя стане крытычнай—"
  
  “ Калі гэта найгоршы варыянт.
  
  “Так, у горшым выпадку нам прыйдзецца неадкладна апублікаваць інфармацыю. Я хачу рэліз. Напішыце пра гэта —"
  
  "Прэс-рэліз?"
  
  “Што яшчэ я мог бы мець на ўвазе? Можаш скласці чарнавік? Дзейнік, дзеяслоў. Дзейнік, дзеяслоў. Гэта занадта шмат для цябе? І давайце пройдземся па гэтым пытанні, ты і я. Скажыце, што без ведама персаналу, няма, скажам, без ведама адміністратараў і чыноўнікаў, прыватны лекар з прывілеямі тут падаў Грубеку доступ ва ўсе палаты, што дазволіла яму збегчы. Гавары 'з прывілеямі'; не кажы 'прысутны'. Давай запутаем ідыётаў. Тады скажы, што гэта было насуперак ...
  
  “ Непадпарадкаванне?
  
  "— дакладных інструкцый пра тое, што любы пераклад пацыентаў з секцыі 403 павінен быць ухвалены офісам дырэктара, перш чым яны пяройдуць у якую-небудзь сераду, групу або тэрапію па-за аддзялення".
  
  - Інструкцыі, так, добра, - прамармытаў яго памочнік, заікаючыся. Але ж не было ніякіх інструкцый на гэты конт, ці не так? О, гэта мела сэнс, ды. Так, верагодна, яны павінны быць. Але ў дадзены момант іх не было.
  
  "Службовая запіска", - нецярпліва сказаў Адлер. “Хіба ты не памятаеш? Службовая запіска 1978 года?"
  
  Граймса выглянуў у акно. Адлер меў на ўвазе дырэктыву, якая патрабавала паведамлення кабінета дырэктара, перш чым шалёныя пацыенты маглі быць пераведзены ў аддзяленні сярэдняй або нізкай бяспекі, нават часова, калі, напрыклад, душавыя ў аддзяленні Е не працавалі. Хоць гэта было правілам, ды, яго выконвалі толькі самыя (Граймса дазволіў сабе паставіць дыягназ) ўважлівыя да анальному аналізу лекары ў Марсдене.
  
  "Гэта здаецца трохі..." Цяпер словы выслізнулі ад памочніка Граймса.
  
  “ І пакладзеце копію сюды. У чым справа?
  
  “Я проста...... Праблема на самай справе не ў доступе, ці не так?"
  
  "Добра, у чым заключаецца праблема?" Адлер сказаў гэта з насмешкай у голасе, і Граймсу захацелася назваць яго школьнай настаўніцай, што, безумоўна, варта было б яму працы хутчэй, чым жарты аб згвалтаванні.
  
  “Колер праводзіць иллюзионную тэрапію. Гэта тое, што вывела Хрубека з сябе. Гэта тое, на чым мы можам яго павесіць ".
  
  Гэта было, падумаў Адлер, добрае заўвагу. У тым, што Грубек блукаў па калідорах побач з моргаў, па сутнасці, вінаватыя санітары. Яны выпусцілі яго запас лекаў і былі неахайныя з целам Каллагана. Але грэх Колера, як дакладна паказаў Граймса, быў значна сур'ёзней. Ён нейкім чынам абудзіў у Хрубека жаданне збегчы. Сродкі былі ў значнай ступені неістотныя. Гэтыя фантазіі павінны былі быць схаваныя ўнутры Хрубека, схаваныя вельмі глыбока - ці, яшчэ лепш, выцесненыя з яго паводзіннымі фактарамі. Што б вы ні казалі, электроды і ежа могуць ператварыць пацукоў цалкам ва ўзорных жывёл. Яшчэ б, паглядзіце на маладога Граймса ....
  
  Тым не менш, па ацэнцы дырэктара бальніцы, памылкі Колера будзе цяжка данесці да шырокай публікі — простых людзей, якія захацелі б простых адказаў у выпадку, калі Хрубек зарэзаў паліцэйскага да смерці або згвалціў дзяўчыну. Ён падзякаваў Граймса за яго праніклівасць, а затым дадаў: “Давайце проста ўскладзем праблему доступу да інфармацыі на нашага сябра, ці не так? Да таго часу, калі ўсё гэта высветліцца, ён стане усеагульным хлопчыкам для біцця, і нікому не будзе справы да таго, што менавіта ён нарабіў ".
  
  І яго асістэнт, задаволены тым, што яго пагладзілі па галаве, неадкладна кіўнуў.
  
  “Не будзьце занадта канкрэтныя. Мы павінны падтасаваць факты. Скажам, з-за яго ўдзелу ў праграме Колера Грубек мог свабодна заходзіць у маразільную камеру, морг і пагрузную платформу. Ніхто з іншых шалёным злачынцаў з Секцыі 403 не мае такога доступу. Гэта праўда, ці не так?"
  
  Так яно і было, пацвердзіў Граймса.
  
  “Калі б не яго ўдзел у праграме, ён ніколі б не збег. Sine qua non."
  
  "Ты хочаш, каб я гэта сказаў?"
  
  “Ну, не "абавязковая ўмова", відавочна. Ты разумееш, аб чым я кажу? Ты разумееш карціну? І не выкарыстоўвайце імя Колера. Не адразу. Зрабі так, каб гэта гучала так, быццам мы занепакоеныя, ну, ты ведаеш... "
  
  “ Яго рэпутацыя?
  
  “Добра. Так, яго рэпутацыя".
  
  
  
  
  
  Адзіны механік, адказаў на званок сёння ўвечары, знаходзіўся ў Ренвилле, прыкладна ў пятнаццаці мілях на захад па шашы 236. Мужчына ўсміхнуўся і адказаў, што, вядома, у яго ёсць грузавік, але пройдзе чатыры ці пяць гадзін, перш чым ён зможа даставіць каго-небудзь у Риджтон.
  
  “ Толькі ў гэтай частцы акругі ўжо перакрыты тры дарогі. І мае людзі ладзяць аварыю на шашы Патнэм-Вэлі. Пацярпелыя. Суцэльная блытаніна. Пякельная ноч. Проста адна пякельная ноч. Такім чынам, ты хочаш трапіць у спіс?"
  
  Ліз сказала: "Усё ў парадку", - і павесіла трубку. Затым яна патэлефанавала ў дэпартамент шэрыфа Риджтона.
  
  "Добры дзень, місіс Этчесон", - пачціва адказаў дыспетчар. Дачка жанчыны вучылася ў класе Ліз; бацькі, як правіла, звярталіся да яе гэтак жа афіцыйна, як і іх дзеці. “Як ты адчуваеш шторм сёння вечарам? Так сказаць. Ha. Гэта што-то асаблівае, ці не так?
  
  “Мы спраўляемся. Скажы, Пег, Стэн тут?"
  
  “Не, тут ні душы. Усе выйшлі. Нават Фрэд Бертхолдер, а ў яго грып, як ні ў каго не павінна быць. І яны не адмянілі той рок-канцэрт, як павінны былі. Ты можаш у гэта паверыць? Многія маладыя людзі апынуліся ў цяжкім становішчы. Які беспарадак ".
  
  “ Вы чулі што-небудзь з бальніцы Марсден аб Хрубеке?
  
  "Хто б гэта мог быць?" - спытаў я.
  
  “ Той чалавек, які збег сёння ноччу.
  
  “А, ён. Ты ведаеш, Стэн патэлефанаваў у паліцыю штата па гэтай нагоды як раз перад тым, як выйсці на вуліцу. Ён у Масачусецы ".
  
  “ Грубек? У Масачусецы?
  
  "Так, мэм".
  
  "Ты ўпэўнены?"
  
  “Яны высачылі яго да мяжы штата, пасля чаго нашым хлопцам прыйшлося спыніць пошукі. Перадалі яго паліцыянтам. Яны першакласна ўмеюць знаходзіць людзей, нават нягледзячы на поўнае адсутнасць пачуцця гумару. Так кажа Стэн."
  
  “ Яны...? Яны знайшлі яго?
  
  “Я не ведаю. Шторм выбухне там праз гадзіну, паўтара, так што я не думаю, што напампаваны наркотыкамі псіх - гэта сапраўды першарадная задача, але гэта я кажу, а не яны. Магчыма, ім не спадабаюцца вар'яты з іншага штата. Яны такія сур'ёзныя і ўсё такое. Ведаеце, місіс Этчесон, я хацеў пагаварыць з вамі пра тую тройцы з мінусам, якую атрымала Эмі.
  
  “ Мы маглі б пагаварыць пра гэта на наступным тыдні, Пег?
  
  “Абсалютна. Проста Ирв трэніраваў яе як дэман, і ён увесь час чытае. Разбіраецца ў літаратуры, і я маю на ўвазе не проста халтуру. Ён прачытаў "Апошняга з магікан" яшчэ да таго, як гэта быў фільм ".
  
  “ На наступным тыдні?
  
  “ Абсалютна. Добрай вам ночы, місіс Этчесон.
  
  Яна павесіла трубку і накіравалася да Порцыі, якая стаяла, пацягваючы кока-колу, на маленькай зашклёнай верандзе побач з кухняй. Яны не часта выкарыстоўвалі гэта месца для забавак. Сонца ніколі не дасягала яго, і выгляд на двор і возера быў амаль цалкам закрыты высокімі зараснікамі ядлоўца.
  
  "Тут прыгожа", - пракаментавала яе сястра, праводзячы рукой па мудрагелістым парэнчаў з чырвонага дрэва, выразаным у форме кветак, вінаградных лоз і лісця. Вецер данёс да дома паветраную смугу ледзянога дажджу, і жанчыны раптам адступілі назад.
  
  "Цалкам дакладна, ты гэтага не бачыў".
  
  Ліз заўважыла балюстраду на месцы зносу будынкаў на поўначы штата і адразу зразумела, што яна павінна быць у яе. У адзін з сваіх самых дзёрзкіх момантаў яна хутка ўклала халодныя даляры ў цяжкія рукі капітана аварыйнай каманды. Верагодна, гэта была незаконная здзелка, таму што ён павярнуўся спіной, калі яна пацягнула хупавую скульптуру, на якую затым выдаткавала яшчэ дзве тысячы даляраў, уставіўшы яе ў парэнчы.
  
  Сябры здзіўляліся, чаму такі прыгожы кавалак дрэва так падкрэслівае цёмны, адасобленае ганак. Але ў разьбы быў адзін часты прыхільнік: сама Ліз праводзіла тут шмат начэй, укладваючыся ў шэзлонг, які яна реквизировала для тых выпадкаў, калі бессань была асабліва моцнай. Веранда была адкрытая з трох бакоў. Калі дзьмуў вецер, ветрык абдзімае яе, калі яна ляжала пад коўдрамі, а калі ішоў дождж, гук быў гіпнатычным. Нават калі Оўэн ад'язджаў па справах, яна часта прыходзіла сюды. Яна лічыла, што гэта рызыкоўна - заставацца адной і так неабароненай ад ночы. Тым не менш, гульня ў пошук сну - гэта выпрабаванне кампрамісамі, і які пакутуе бессанню не можа дазволіць сабе раскоша падзяляць сон і ўразлівасць.
  
  "Я чула," сказала Порцыя. “ Эвакуатара няма?
  
  "Неа".
  
  "Мы можам прагуляцца?"
  
  “ Дзве мілі? У такі дождж і вецер? Ліз засмяялася. “ Хутчэй няма.
  
  - А што наконт Хрубека? - спытаў я.
  
  “ Як мяркуецца, у Масачусецы.
  
  “Дык чаму б нам проста не пераседзець гэта? Запалі агонь і раскажы гісторыі аб прывідах?"
  
  Калі б толькі яны з'ехалі на дваццаць хвілін раней... Ліз са злосцю ўспомніла Колера. Калі б ён не зайшоў, яны б ужо былі ў гасцініцы. Яна адчула халадок пры думкі аб тым, што Майкл Хрубек як быццам паслаў агента затрымаць яе.
  
  - Ну што? - спытала Порцыя. Мы застаемся?
  
  Над галавой вецер з шыпеннем прайшоўся па верхавінах дрэў — шум, які выдаюць электрацягніка пры руху, а не ад рухавіка. Дождж барабаніў па размокшей зямлі.
  
  "Не," нарэшце сказала Ліз, " мы выязджаем. Давайце возьмем рыдлёўкі і адкапалі машыну.
  
  
  
  
  
  Жывёл значна лягчэй пераследваць на вялікія адлегласці, чым людзей, па трох прычынах: яны ядуць, калі галодныя. Яны не кантралююць вывядзенне адходаў. У іх абмежаваныя магчымасці перамяшчэння.
  
  Трэнтан Хек разважаў, што свет у цэлым, магчыма, і лічыў Майкла Грубека жывёлам, але да гэтага часу яго падарожжа на захад мела ўсе прыкметы падарожжа па-чартоўску разумнага чалавека.
  
  Хек быў у роспачы. Праліўны дождж практычна знішчыў усе пахі, витавшие ў паветры, і ён не змог знайсці ніякіх іншых слядоў Хрубека. Эміль на працягу гадзіны зноў і зноў прочесывал шашы і навакольныя палі і нічога не знайшоў.
  
  Але цяпер, адразу за межамі Кловертона, Хек выявіў, што вар'ят на імгненне адключыўся. Жаданне яго жывёльнага паесці перамагло патрэба ва ўхіленні.
  
  Спачатку Хек нічога не падумаў аб скрынцы з-пад пончыкаў "Хостесс", якая ляжыць на пад'язной дарожцы да старой заправачнай станцыі. Потым ён заўважыў, што яна не пустая. Гэта падказала яму, што яно не магло праляжаць там больш за паўгадзіны. Ні адзін які паважае сябе янот, сказаў на заканчэнне ён, не дазволіў бы выпечцы заставацца несъеденной даўжэй гэтага часу.
  
  Калі Хек і Эміль падышлі да скрынцы, сабака адразу напружылася. Хек ведаў, што гэта не мае нічога агульнага з сабачай любоўю да цукру і тлушчу, і ўважліва агледзеў зямлю. Вось! Адбіткі чаравік Грубека, ледзь прыкметныя на бетоннай пляцоўцы побач з помпамі. Добра! Яго сэрца шалёна затыхкала ад такой удачы. Да захаду ад станцыі Хек выявіў след пратэктара ў бруду побач з шашы. Па якой-то прычыне Хрубек цяпер трымаўся абочыны, і ў дождж, было лёгка прасачыць за пратэктарам на вока. Хек і Эміль вярнуліся да грузавіка і паехалі на захад. Ён убачыў, што каляіна працягвалася яшчэ сто ярдаў або каля таго, затым раптам перасякала шашы, накіроўваючыся прама да доўгай пад'язной дарожцы або прыватнай дарозе.
  
  Хек спыніў грузавік і запрог Эміля, якога ў чарговы раз не хапіла з-за страху Хека перад пасткамі. Ён адразу ж адчуў пах, і разам чалавек і сабака прарваліся скрозь кусты, ператварыўшыся ў гончую на нябёсах — яго поўсць блішчала ад туманнага дажджу, лёгкія напаўняліся вялікімі глоткамі прахалоднага паветра, яго знаёмы гаспадар быў побач з ім, яго просты сабачы розум і моцнае цела рабілі тое, для чаго Бог іх стварыў.
  
  Пакуль яны беглі, Хек ўспомніў пра другога сабаку, якая любіла філдса, папярэдніцы Салі Доджсон, Святой Ганне — Эмиле.
  
  Сэл была разумней Эміля, у яе была больш хуткая хада і гнуткі крок. Аднак гэтыя апошнія два якасці сталі яе недахопам; у яе развілася праклён буйных службовых сабак - дісплазію тазасцегнавага сустава. Хек датэрмінова звольніў яе і выдаткаваў вялікую частку сваіх — і Джыл — бедных зберажэнняў на аперацыі. Аперацыя не ўвянчалася поспехам, і было жахліва назіраць, як Сэл, маладая інвалідка, глядзела на палі, па якіх яна любіла бегаць. Часта яна рабіла бездапаможныя спробы вырвацца, і Хеку даводзілася ісці за вырываюцца жывёлам, несучы яе на руках, яго сэрца было так жа разбіта, як і ў яе. Стан і якая суправаджала яго боль станавіліся ўсё горш.
  
  Падчас апошняга візіту да ветэрынара Хек сам узяў у лекара шпрыц і ўвёў смяротную дозу. О, гэта было нялёгка зрабіць, і ён заплакаў, але Трентон Хек нікому не дазволіў бы незнаёмцу прыкончыць яго сабаку.
  
  Калі ён вярнуўся дадому, Джыл спытала, на яго густ, занадта неасцярожна: "Ты б так плакаў з-за мяне?"
  
  Хек быў пакрыўджаны, але сказаў ёй праўду і сказаў, што, вядома, ён так і зробіць. Але час яго адказу было нейкім недарэчным, і Джыл раззлавалася. У той вечар яна сышла куды-то са сваімі сяброўкамі, кампаніяй вясёлых афіцыянтак, а ён гараваў у адзіноце, што, ва ўсякім выпадку, было яго перавагай. На наступную раніцу ў сем гадзін, калі Джыл вярнулася ўсяго за тры гадзіны да гэтага, Хек ўстаў сам і пайшоў да заводчыку пагаварыць пра шчанюка бладхаунд.
  
  Хек скарыстаўся класічным прыёмам кінолага, каб выбраць Эміля з кодлы з пяці маркотных, захапляльна чароўных шчанюкоў бладхаунда. Заводчык усталяваў кавалак фанеры таўшчынёй у чвэрць цалі побач з загонам, дзе гулялі цюцькі. У сярэдзіне дошкі было малюсенькае адтуліну. Хек падкраўся да драўлянага лісту і, нябачны з-за смецця, назіраў праз дзірку, як яны катаюцца, пощипывают і спрабуюць свае доўгія ногі. Праз некалькі хвілін адзін з шчанюкоў падняў галаву з іскрынкай цікаўнасці ў вачах — бляск, выразна бачны, нягледзячы на зморшчыны скуры, якія амаль хавалі іх. Ён закінуў галаву і агледзеўся, затым, спатыкаючыся, накіраваўся да дзіркі, за якой знаходзіўся правае вока Трентона Хека. Сабака дзве хвіліны принюхивалась да чужароднаму паху, перш чым ёй стала сумна, і яна вярнулася да валтузні са сваімі братамі і сёстрамі з сумнымі асобамі.
  
  На наступны дзень Хек зрабіў тое ж самае, і зноў нязграбнага шчанюка, спотыкающегося пра свае вялізныя вушы і лапы, пацягнула на разведку — у той час як яго браты і сёстры спалі або гулялі, не звяртаючы ўвагі на няпрошанага госця. Калі на наступным тыдні сабака прайшла тэст на нюх тры на тры, Трентон Хек устаў, узяў сабаку на рукі і адной рукой выпісаў заводчыку чэк на вельмі вялікую суму.
  
  Калі Эмілю споўнілася дванаццаць месяцаў, пачалося навучанне. Хек выкарыстаў толькі індуктыўнае навучанне — раздаваў узнагароды, ніколі не караў. На працягу першых шасці месяцаў гэтай працы штаны Хека воняли мяснымі сабачымі прысмакамі. Затым ён адвучыў сабаку ад ежы і пераключыў яе на хвалу ў якасці сродку заахвочвання. Трэніроўка Хека была ў тысячу разоў больш складана, чым Эміля, якому трэба было толькі вывучыць, якім падпарадкоўвацца камандам, і зразумець, як гэтыя словы суадносяцца з выкарыстаннем яго носа, каб рабіць тое, што ён хоча ў любым выпадку.
  
  Хек, з другога боку, павінен быў сачыць за тым, каб дрэсіроўка заставалася займальнай. Разумным сабакам, такім як Эміль, лёгка становіцца сумна, і Хек быў вымушаны вынаходзіць спосабы, якія дазваляюць захоўваць нюх цікавым, але выканальныя. Ведаць, калі трэба спыніцца на дзень, разумець, калі Эміль засмучаны, узбуджаны або ў дрэнным настроі — такія былі яго задачы. Яму даводзілася выбіраць парфумерныя вырабы, якія былі складанымі, але не немагчымымі (шматок скуры быў занадта лёгкім; ручкі Bic і кепскія любоўныя раманы Джыл - занадта складанымі).
  
  Хек, у якога ў той час была праца патрульнага на поўную стаўку і жонка, отнимавшая большую частку яго часу, ўставаў у 4: 00 раніцы, каб дрэсіраваць свайго сабаку — цяжкасць для яго, але не для Эміля, які прачынаўся неадкладна і радасна, ведаючы, што накіроўваецца ў поле. О, Трентон, чорт вазьмі, спрацаваў. Ён ведаў старую прыказку следапыта: “Калі ты няправільна звяртаешся з сабакам, гэта твая віна. Калі сабака няправільна ідзе па следзе, гэта твая віна".
  
  Але Эміль ўсё зрабіў правільна. У яго быў выдатны нюх — адзін з нямногіх, па ацэнцы яго ветэрынара, які быў у два ці тры мільёны разоў адчувальней чалавечага носа. Ён хутка вучыўся, і ганчак так выкарыстоўвала яго натуру, што Хек, чый шлюб быў нетрывалым, а праца ні да чаго не прыводзіла, часам адчуваў сябе няёмка, назіраючы за гэтым дзіўным сабакам, і наракаў, што ў яго самога няма такіх захапляльных навыкаў або драйву, якія маглі б параўнацца з Эмілем.
  
  Пасля шасці месяцаў трэніровак Эміль змог прайсці паўтары мілі па сцежцы за рэкордна кароткі час, пасаромеў нямецкіх аўчарак, якія былі неафіцыйнымі следапытамі атрада. Да двух гадоў Эміль атрымаў класіфікацыю Амерыканскага клуба сабакагадоўлі TD, а месяц праз Хек адвёз яго ў Антарыё, дзе ён атрымаў сертыфікат "Выдатная сабака-сышчык", пераследуючы незнаёмца па пяцігадзінны сцежцы працягласцю ў тысячу ярдаў, не вагаючыся на паваротах або скрыжаваннях, якія павінны былі збіць сабаку з панталыку. Пасля атрымання рэйтынгу TDE Эміль больш ці менш далучыўся да атрада Хавершема, да якога быў прыпісаны Хек, хоць тэхнічна ў штата не было бюджэту на ўтрыманне сабак. Атрад, аднак, падаў заяўку на сяброўства (сабака і чалавек) у Нацыянальнай паліцэйскай асацыяцыі сабак-сышчыкаў, якая два гады таму ўзнагародзіла Эміля знакамітай прэміяй Клеапатры за тое, што ён знайшоў страціўся хлопчыка, які ўпаў у раку Марсден і быў вынесены ўніз па плыні моцным цягам, пасля чаго ён зайшоў у глыб дзяржаўнага парку. Працягласць маршруту па вадзе, балотах, кукурузных палях і лясах склала 158 гадзін — рэкорд для штата.
  
  Хек шмат чытаў пра бладхаундах і лічыў, што Эміль быў нашчадкам (духоўным, паколькі сапраўднай радаводу не было) найвялікшага з усіх сабак-сышчыкаў-сабак-сышчыкаў Ніка Картэра, якіх на рубяжы стагоддзяў кіраваў капітан Хваля Малликин у Кентукі, сабакі, на рахунку якой больш за 650 знаходак, якія прывялі да крымінальных прысудах.
  
  Сам Эміль адправіў за краты ладная колькасць людзей. Большая частка працы па высочванне прадугледжвае высочванне падазраваных з месцаў злачынстваў або сувязь зброі або нарабаванага з абвінавачанымі. Эміль, дзякуючы сваім дакументам AKC і самавітай гісторыі сачэння, быў дапушчаны да ўдзелу ў якасці "сведкі", хоць ён з'явіўся для дачы паказанняў праз свайго прадстаўніка, нейкага Трентона Хека. Аднак большасць заданняў сабакі ўключалі ў сябе пошук уцекачоў, такіх як Майкл Хрубек.
  
  На самай справе, сёння ўвечары, калі яны продирались скрозь зараснікі, яго займаў чаканы трыумф ў пайманні псіха і атрыманні, чорт вазьмі, яго ўзнагароды. Аднак яму варта было б засяродзіцца на тым, што ён робіць, таму што ён не бачыў пружинящую пастку да тых часоў, пакуль Эміль не наступіў прама на яе.
  
  "Няма!" - закрычаў ён, моцна тузаючы леску, выводзячы сабаку з раўнавагі. “О, не! Што я нарабіў?" Але Эміль ужо заваліўся бокам на вялікую Атаўскую вытворчую пастку. Ён завыў ад болю.
  
  “ Аб Госпадзе, Эміль... Хек апусціўся на калені над жывёлай, думаючы пра шынах і ветэрынарных клініках хуткай дапамогі, з жахам усведамляючы, што ў яго няма ні бінтоў, ні джгутоў, каб спыніць ток крыві з перерезанной вены або артэрыі. Аднак, калі ён пацягнуўся да сваёй сабаку, яго салдацкія інстынкты ўзялі верх, і ён зразумеў, што пастка можа быць адцягваючым увагу манеўрам.
  
  Ён чакае мяне — гэта выкрут!
  
  Хек змахнуў кроплі дажджу з вачэй, падняў "Вальтэр" і разгарнуўся, варожачы, з якога боку на яго накінецца вар'ят. Ён на імгненне спыніўся, абдумваючы пачутае, а калі нічога не пачуў, павярнуўся да Эмілю. Яму прыйдзецца рызыкнуць напасці; ён не збіраўся пакідаць сабаку без нагляду. Прыбраўшы пісталет у кабуру, ён пацягнуўся да Эмілю, рукі Хека дрыжалі, а сэрца толькі цяпер пачатак пачашчана біцца пасля перажытага спалоху. Але сабака раптам зладзеявата страсянуўся і ўстаў прама, здаровы.
  
  Што адбылося? Хек ўтаропіўся на жывёла, якое, наколькі ён мог судзіць, прызямлілася прама на паліраваную спускавую пласціну пасткі.
  
  Потым ён зразумеў — расціснуў сківіцы да таго, як Эміль націснуў на спускавы кручок.
  
  "О, Госпадзе". Ён абхапіў сабаку за шыю і моцна прыціснуў да сябе. "Госпадзе". Сабака адсунуўся і паківаў галавой, збянтэжанасць цяпер перамагло яго абурэньне.
  
  Хек прысеў на кукішкі і агледзеў пастку. Яна была ідэнтычная тым, што былі ў краме на шашы 118. Яе, відавочна, усталяваў Грубек. Але як яна спрацавала? Было дзве магчымасці, выказаў здагадку Хек. Першая, што маленькае жывёла, галава якога знаходзілася ніжэй сталёвых сківіц, падскочыў на спускавы кручок і прывяло яго ў дзеянне. Другая магчымасць заключалася ў тым, што хто-то праходзіў міма, убачыў пастку і расколотил яе палкай або каменем. Гэта, вырашыў Хек, было верагодным тлумачэннем - таму што побач з пасткай ён убачыў у гразі, некалькі адбіткаў чаравік. Адзін камплект належаў Хрубеку. Але тут пабываў хто-то яшчэ. Ён уважліва прыгледзеўся да адбітках, і яго сэрца ўпала.
  
  "О, чорт!" - з горыччу прашаптаў ён.
  
  Ён даведаўся падэшву. Ён бачыў гэтыя адбіткі — дарагіх чаравік L. L. Bean outdoorsman — раней ўвечары, недалёка ад выступу, дзе яны з Эмілем напалі на след Хрубека, які сыходзіць на захад, шмат міль таму.
  
  Так што ў мяне тут ёсць сёе-якая канкурэнцыя.
  
  Хто гэта? ён задумаўся. Можа быць, патрульны ў цывільным або копы. Або, што больш верагодна — і больш трывожна — паляўнічы за галовамі, як і сам Хек, які шукае грашовае ўзнагароджанне. Хек падумаў пра Адлеры. Паслаў ён санітара на пошукі пацыента? Дырэктар бальніцы гуляў у гульню канцамі супраць сярэдзіны?
  
  З улікам таго, што стаўка - грашовае ўзнагароджанне Хека?
  
  Ён устаў і, сціскаючы ў руцэ пісталет, уважліва агледзеў сляды двух мужчын. Грубек працягнуў шлях на поўдзень па прыватнай дарозе. Іншы следапыт набліжаўся з таго напрамкі і накіроўваўся назад да шашы 236. Ён зрабіў гэта пасля Хрубека — некаторыя з яго адбіткаў пакрывалі адбіткі вар'ята — і ён бег, як быццам даведаўся, куды накіроўваецца Хрубек, і кінуўся ў пагоню. Хек прайшоў па адбітках л. Л. Біна да шашы і знайшоў месца, дзе мужчына спыняўся, і вывучыў след пратэктара, нядаўна пакінуты цяжкай машынай. Затым следапыт выбег на абочыну шашы 236, дзе сеў у машыну і паспяшаўся на захад, люта круцячы коламі. Па слядах пратэктараў было ясна, што мужчына знаходзіўся за рулём грузавіка з поўным прывадам.
  
  Месца здарэння падказала яму, што Майкл Хрубек сам дастаў машыну і, верагодна, усяго на некалькі хвілін апярэдзіў іншага пераследніка.
  
  Хек агледзеў неспакойны начное неба і ўбачыў далёкую выбліск бязгучнай маланкі. Ён выцер кроплі дажджу з твару. Ён доўга разважаў, і, нарэшце, прыйшоў да высновы, што ў яго няма выбару. Нават Эміль не мог высачыць здабычу ў якая рухаецца машыне. Хек імчаўся на захад па шашы, належачы на поспех, каб выявіць якой-небудзь прыкмета месцазнаходжання здабычы.
  
  "Я не пристегну рэмень, Эміль", - сказаў Хек, заводзячы сабаку ў пікап. “Але ты сядзі ціха. Мы дарма выдаткуем тут паліва".
  
  Сабака апусціўся на выцягнутую лапу Хека і, калі грузавік з аглушальным ровам выехаў на шашы, зачыніў свае абвіслыя павекі і задрамаў.
  
  
  22
  
  
  
  У сямі мілях ад Кловертона, па шашы 236, Оўэн заўважыў машыну, прыпаркаваную на абочыне ля зараснікаў вечназялёных раслін.
  
  О, ты разумны сукін сын!
  
  Ён праехаў міма старога "Кадзілака", затым рэзка затармазіў і збочыў з дарогі, прыпаркаваны грузавік у зарасніках ядлоўцу і балігалову.
  
  Ён зрабіў стаўку і выйграў.
  
  "Як раз своечасова", - падумаў ён. Мне трэба крыху ўдачы.
  
  Шпацыруючы па тэрыторыі на месцы забойства ў Кловертоне, Оўэн заўважыў, што ў двух невялікіх адрынах побач з домам стаялі старадаўнія аўтамабілі. Ён праслізнуў унутр і зазірнуў пад сінія аўтамабільныя чахлы Wolf, каб знайсці стары "Пантыяк Чиф" 50-га года выпуску, "Хадсон", фіялетавы "Студебеккер". У адным будынку стойла было пустым, а вечка ад машыны была зваленыя кучай на падлогу — адзіны беспарадак ва ўсім хляве. Ён схіляўся да таго, каб адпрэчыць магчымасць таго, што Грубек скраў такую відавочную машыну для ўцёкаў. Але, успомніўшы пра ровары, Оўэн паддаўся сваім інстынктам і, агледзеўшы зямлю, выявіў нядаўнія сляды пратэктара цяжкага аўтамабіля, вядучыя ад хлява ўніз па пад'язной дарожцы, а затым на захад па шашы 236. Не сказаўшы ні слова паліцыі Кловертона, ён выйшаў з хаты і пабег не ў Бойлстан, а за старой машынай.
  
  Цяпер ён выбраўся з грузавіка і пайшоў назад да "Кадиллаку", гук яго крокаў быў заглушаны няспынным дажджом і рэзкімі парывамі ветру. Ён спыніўся і, прыжмурыўшыся, вгляделся ў ноч. У шасцідзесяці-сямідзесяці футах ад яго спіной да Оўану стаяла буйная фігура і мочилась на куст. Лысая галава мужчыны была задраная назад, калі ён глядзеў у неба, любуючыся дажджом. Здавалася, ён ціха напявае.
  
  Оўэн прысеў, выцягваючы пісталет з-за пояса. Ён абдумваў, што рабіць далей. Калі здалося, што Грубек накіроўваецца да дому ў Риджтоне, Оўэн планаваў проста рушыць услед за ім туды, а затым праслізнуць ў дом наперадзе яго. Калі б вар'ят уварваўся ў дом, Оўэн проста застрэліў бы яго. Магчыма, ён ўклаў бы ў руку мужчыны нож або лом — каб стварыць больш ахайна сцэну для пракурора. Але цяпер у Грубека была машына, і Оуэну прыйшло ў галаву, што, магчыма, Риджтон ўсё-такі не быў яго пунктам прызначэння. Можа быць, ён сапраўды паверне на поўдзень і накіруецца ў Бойлстан. Або проста працягвайце ехаць па 236-й і едзьце ў Нью-Ёрк ці яшчэ далей на захад.
  
  Акрамя таго, тут была яго здабыча, безабаронная, нічога не падазравалая, адзінокая — магчымасці, якой у Оўэна, магчыма, больш не будзе, куды б у канчатковым рахунку ні накіраваўся Хрубек.
  
  Ён прыняў рашэнне: лепш узяць гэтага чалавека цяпер.
  
  Але як наконт "Кадзілака"? Ён мог пакінуць свой грузавік тут, кінуць цела ў багажнік старой машыны, а затым сам адвезці яго ў Риджтон. Апынуўшыся там, ён зацягнуў бы цела ў дом і—
  
  Але няма, вядома, няма. Кроў. Пустотелые наканечнікі калібра .357 нанеслі б вялікую шкоду. Якой-небудзь судова-медыцынскі эксперт, напэўна, аглядаў багажнік "Кадзілака".
  
  Пасля нядоўгіх спрэчак Оўэн прыйшоў да высновы, што ён проста пакіне машыну тут. Грубек быў вар'ятам. Ён баяўся вадзіць машыну і кінуў яе, працягнуўшы шлях пешшу да Риджтона. Яму таксама прыйшло ў галаву, што яму, верагодна, не трэба было забіваць Грубека тут — каранера мог бы ўстанавіць, што ён памёр прыкладна за гадзіну да таго, як Оўэн заявіў пра гэта.
  
  Ён вырашыў, што цяпер проста обездвижит Грубека - прострелит яму плячо і нагу. Оўэн затащит яго на задняе сядзенне "Чэрокі" і паедзе ў Риджтон.
  
  І там, на кухні Атчесонов, можна было знайсці пацыента. Оўэн сядзеў бы ў гасцінай, оцепенело утаропіўшыся ў акно, узрушаны ўсёй гэтай трагедыяй — двума стрэламі ў спробе спыніць яго і, нарэшце, трэцяй, смяротнай, куляй, калі здаравяк не прыслухаўся б да загаду Оўэна спыніцца.
  
  Кроў у "Чэрокі"? Што ж, гэта была рызыка. Але ён припаркует яе за гаражом. У следчых не было б ніякіх прычын глядзець на гэта, не кажучы ўжо пра тое, каб каманда крыміналістаў агледзела грузавік.
  
  Ён дэталёва прааналізаваў план, вырашыўшы, што так, гэта было рызыкоўна, але рызыкі былі прымальнымі.
  
  Узвёў курок пісталета, ён падышоў бліжэй да маячившей постаці Хрубека, які да гэтага часу скончыў свае справы і глядзеў у неспакойнае неба, прыслухоўваючыся да рэзкага свісту ветру ў верхавінах соснаў і дазваляючы дажджу хвастаць сябе па твары.
  
  Оўэн зрабіў не больш за пяць крокаў да сваёй здабычы, перш чым пачуў характэрны двайны пстрычка помпавай стрэльбы і ўбачыў, як паліцэйскі цаляе яму ў грудзі.
  
  "На зямлю, замры!" пачуўся дрыготкі голас маладога чалавека.
  
  “ Што ты робіш? - Закрычаў Оўэн.
  
  “ Стаяць! Кінь пісталет! Кінь пісталет!
  
  Затым Грубек пабег, густой цёмнай масай устремившись да "Кадиллаку".
  
  "Я не збіраюся паўтараць табе гэта зноў!" - голас паліцэйскага быў поўны панікі.
  
  "Ты гробаны ідыёт", - закрычаў Оўэн, яго гнеў разгарэўся. Ён ступіў да паліцэйскаму.
  
  Салдат падняў драбавік вышэй. Оўэн замер і выпусціў "Сміт і Вессон". “ Добра, добра!
  
  Гук ажыўшага "Кадзілака" запоўніў паляну. Калі машына прамчалася міма іх, паліцэйскі ў шоку азірнуўся на гук. Оўэн лёгка адвёў рулю драбавіка ў бок і ўдарыў салдата правым кулаком у твар. Малады чалавек паваліўся як падкошаны, і праз хвіліну Оўэн быў ужо на ім, наносячы ўдары зноў і зноў, гнеў выбухаў у ім. Задыхаючыся, ён, нарэшце, здолеў узяць сябе ў рукі і паглядзеў на скрываўлены твар, які ляжаў без свядомасці паліцэйскага.
  
  "Чорт," горка плюнуў ён.
  
  Раптоўны трэск пачуўся ў некалькіх ярдаў ззаду яго. Гэта было падобна на стрэл, і Оўэн прысеў на кукішкі, выхопліваючы пісталет. Ён больш нічога не чуў, акрамя шуму ветру і барабаннай дробу дажджу. Далёкі гарызонт на імгненне азораны вялізнымі палосамі маланак.
  
  Ён павярнуўся да паліцэйскаму, і скаваў запясці мужчыны кайданкамі за спіной. Затым ён зняў загаданы законам рэмень з лакіраванай скуры і звязаў ногі афіцэру. Імгненне ён глядзеў з агідай, варожачы, добра ці паліцэйскі яго разгледзеў. Верагодна, няма, вырашыў ён. Было занадта цёмна; сам ён наогул не бачыў асобы паліцэйскага. Ён, хутчэй за ўсё, вырашыў бы, што Хрубек сам напаў на яго.
  
  Оўэн пабег назад да свайго грузавіка. Ён заплюшчыў вочы і стукнуў кулаком па капоце. "Няма!" - крыкнуў ён ва вільготнае, продуваемую ветрам неба. "Няма!"
  
  Левае пярэдняе кола было спушчана.
  
  Ён нахіліўся і заўважыў, што куля, якая прабіла гуму, была выпушчаная з пісталета сярэдняга калібра. Верагодна, 38 ці 9 мм. Пасьпяшаўшыся за дамкратам і запасны, ён зразумеў, што ва ўсіх яго планах на гэты вечар было нешта такое, аб чым ён ніколі не думаў — што Хрубек можа быць схільны абараняцца.
  
  З пісталетам.
  
  
  
  
  
  Яны стаялі бок аб бок, трымаючы рыдлёўкі, з доўгімі ручкамі, і капалі, як рыбакі, ловящие вустрыц, пад карычневай вадой у пошуках ўраджаю жвіру. Іх рукі хварэлі ад напаўнення і перацягвання мяшкоў з пяском раней ўвечары, і цяпер яны маглі падымаць толькі невялікія гаршкі мармуровай крошкі, якую затым насыпалі вакол патопленых шын аўтамабіля для счаплення з дарогай.
  
  Цяпер іх валасы пацямнелі, твары блішчалі ад дажджу, яны падымалі пагорак за холмиком жвіру і з некаторым камфортам прыслухоўваліся да урчанию рухавіка аўтамабіля. Па радыё даносілася класічная музыка, час ад часу перапыняемая выпускамі навін, якія, здавалася, не мелі ніякага дачынення да рэальнасці. Адзін дыктар FM—радыё, супакоены гукам уласнага голасу, выйшаў у эфір і паведаміў, што навальнічны фронт павінен абрынуцца на гэты раён праз гадзіну ці два.
  
  "Госпадзе Ісусе," пракрычала Порцыя скрозь шум праліўнога дажджу, - у яго што, няма вокны?
  
  У астатнім яны працавалі моўчкі.
  
  "Гэта вар'яцтва", - падумала Ліз, калі вецер шпурнуў ёй у твар галон дажджу. Вар'яцтва.
  
  І ўсё ж па нейкай прычыне ёй здавалася дзіўна натуральным стаяць па пояс у вадзе побач з сястрой, варочаючы гэтымі цяжкімі інструментамі з дубовай ручкай. На гэтай частцы ўчастка раней быў вялікі сад — да таго, як бацька вырашыў пабудаваць гараж і распахал зямлю. На працягу некалькіх сезонаў дзяўчынкі Л Обергет вырошчвалі тут гародніна. Ліз выказала здагадку, што яны маглі стаяць на гэтых самых месцах, выпалывая пустазелле або долбя матыкамі цвёрдую чорную зямлю. Яна ўспомніла, як прымацоўвалі пакеты з насеннем стэплерам да язычковым прижимам і втыкала іх у зямлю там, дзе яны пасадзілі насенне, якія змяшчаліся ў канвертах.
  
  "Гэта пакажа раслінам, як яны павінны выглядаць, каб яны ведалі, як расці", - патлумачыла Ліз Порцыі, якая, калі ёй было чатыры гады, адразу ж купілася на гэтую логіку. Пасля яны смяяліся над гэтым, і на працягу некалькіх гадоў пасты з гароднінай былі іх асабістай жартам.
  
  Цяпер Ліз задавалася пытаннем, памятала ці Порцыя той сад. Магчыма, калі б яна памятала, то успрыняла б гэта ўспамін як доказ таго, што ўступленне ў бізнес з сястрой не так неверагодна, як здаецца.
  
  "Давай паспрабуем", - крыкнула яна скрозь шум дажджу, ківаючы ў бок машыны.
  
  Порцыя забралася ўнутр і, подталкиваемая Ліз, асцярожна націснула на газ. Машына зрушылася з месца на цаля або два. Але амаль адразу ж пагрузілася ў бруд. Порцыя пахітала галавой і выйшла. “ Я адчула гэта. Мы блізка. Яшчэ трохі.
  
  Калі яны аднаўляюць працу рыдлёўкамі, лье дождж.
  
  Ліз кідае погляд у бок сястры і бачыць яе выразныя абрысы на фоне ўспышкі маланкі на захадзе. Яна ловіць сябе на тым, што думае не пра жвіру, бруду або японскіх аўтамабілях, а аб гэтай маладой жанчыне. Аб тым, як Порцыя пераехала ў суровы горад, як яна навучылася жорстка размаўляць і глядзець на вас у адказ, гарачая і якая выклікае, у сваіх касцюмах, міні-спадніцах з цюлю і кольцах ў носе, як яна пышная ў ветлівай ролі палюбоўніцы.
  
  І ўсё ж... У Ліз ёсць сумневы ....
  
  Напрыклад, сёння ўвечары Порцыя адчувала сябе не ў сваёй талерцы, пакуль не скінула модную вопратку, не пазбавілася ад дзіўных упрыгожванняў і не нацягнула мехаватыя джынсы і швэдар з высокім каўняром.
  
  А бойфрэнды?... Стю, Рэндзі, Ці, сотня іншых. Нягледзячы на ўсе размовы аб незалежнасці, Порцыя часта здаецца не больш чым адлюстраваннем мужчыны, з якім яна ёсць або якога няма, — менавіта таго тыпу састарэлых, шкодных адносін, якія яна з энтузіязмам асуджае. Справа ў тым, што ёй ніколі па-сапраўднаму не падабаліся гэтыя празмерна прыгожыя хлопчыкі з вачыма з спальні. Калі яны пакідаюць яе — а яны нязменна гэта робяць, — яна ненадоўга аплаквае іх, а затым адпраўляецца лавіць сабе новую порцыю.
  
  І вось Лизбонн Этчесон застаецца гадаць, што з ёй часта здаралася, хто ж на самай справе яе сястра. Ці сапраўды яна такая незнаёмка, якой здаецца?
  
  Ліз проста не ведае. Але яна вырашыла высветліць. Калі не праз гадавальнік, то якім-то іншым спосабам. Таму што нядаўна ёй у галаву прыйшла адна думка — фактычна, неўзабаве пасля "Індыян Ліпаў". Думка, ад якой яна проста не можа пазбавіцца: адзіны спосаб загладзіць цёмны спадчына Л Обержетов — калі яго наогул можна загладзіць — гэта праз двух тых, хто выжыў членаў сям'і.
  
  Гэтыя двое, разам узятыя.
  
  Яна не можа дакладна сказаць, чаму хоча гэтага прымірэння. Але, тым не менш, Ліз невытлумачальна адчувае, што гэта тое, што яна павінна паспрабаваць. Як сказаў ёй адзін студэнт на мінулым тыдні, пасля таго як яна злавіла яго на махлярстве: "Гэй, ты гуляеш на шанцы".
  
  Яны раскідваюць яшчэ больш жвіру, так як моцны дождж падае тоўстымі палосамі ў белых промнях фар аўтамабіля. Затым важны дыктар знікае, каб паведаміць сваім слухачам, што наступнай будзе Музыка на вадзе Гендэля. Ён, відавочна, не звяртае ўвагі на жарт і пераходзіць да іншых навінаў, у той час як сёстры імгненне глядзяць адзін на аднаго і смяюцца, затым вяртаюцца да свайго занятку.
  
  
  
  
  
  "Кадылак" імчаўся па шашы сярод ліпкага таго шоргання тоўстых шын па мокрым асфальце і спакойнага гулу васьмі цыліндраў грандыёзнага рухавіка.
  
  Майкл Грубек ўсё яшчэ быў устрывожаны пасля сутыкнення з змоўшчыкамі дваццаццю хвілінамі раней. Вырадкі! Так, ён збег, але яго рукі моцна дрыжалі, а сэрца шалёна калацілася. Яго розум пастаянна збіваўся з панталыку, і ён забываў, дзе знаходзіцца і што робіць. Рэха гучнага стрэлу пісталета, успамін пра тое, як яно падскочыла ў яго руцэ, займалі бачнае месца ў яго думках.
  
  "Кадылак", - апантана спяваў ён, "Круты паварот, sic semper tyran-ак... Доктар Эн, вы не вернецеся?"
  
  Пасля смерці доктара Эн Мюлер Майкл пачаў бадзяцца. Час ад часу ён праводзіў час у дзяржаўных бальніцах, але ў асноўным жыў на вуліцы, сілкуючыся бутэрбродамі з сырам ад сацыяльных работнікаў і корпаючыся ў смеццевых кантэйнерах каля рэстаранаў. Ён быў ахоплены трывогай і паранояй, хоць апошняе стан мела станоўчыя наступствы: баючыся наркотыкаў, якія, па яго думку, былі атрутнымі, ён заставаўся незараженным Снідам, гепатытам і іншымі сур'ёзнымі захворваннямі.
  
  Пасля некалькіх месяцаў на Паўночна-усходзе ён адправіўся на поўдзень, у Вашынгтон, акруга Калумбія, маючы намер папрасіць прабачэння за свае мінулыя злачынствы перад Эндру Джонсанам, Уліс С. Грантам або цяперашнім прэзідэнтам, з кім бы ён ні сустрэўся першым. Яму ўдалося дабрацца да брамы Белага дома і пастукаць у дзверы паста аховы.
  
  “Жыццёва важна, каб я пагаварыў пра гэта з табой справе з забойствамі, Джон Гард. Гэта жыццёва важна!"
  
  Схоплены, бац, Сакрэтнай службай.
  
  "Гэта было па-дурному", - змрочна сказаў ён сабе, чакаючы ў пакоі для допытаў дзе-то ў Міністэрстве фінансаў. "Не трэба было гэтага рабіць".
  
  Але яго не катавалі, як ён чакаў. Яму проста задалі серыю пытанняў, якія ён назваў запутывающими свядомасць, і адпусцілі праз дзве гадзіны. Ён ведаў, што падчас сеансу агенты якім-то чынам ўкаранілі ў яго цела прылада сачэння, і ён кінуўся ў які адлюстроўвае басейн Помніка Вашынгтону, каб закоротить акумулятар. Пасля гэтага падзення ён адчуў сябе лепш і пераехаў на Арлингтонское нацыянальнае могілках, дзе пражыў месяц.
  
  У рэшце рэшт яму надакучыла сталіца, і ён адправіўся назад на поўнач у пошуках свайго бацькі. Пасля месяца бязладных пошукаў Майкл вырашыў, што знайшоў дом сваёй сям'і ў старым раёне Філадэльфіі. Ён прайшоў праз незачыненыя ўваходныя дзверы, каб паглядзець, ці ёсць хто дома. Хто-то быў, хоць аказалася, што гэта не яго бацька, а жонка паліцэйскага дэтэктыва.
  
  Падабралі, бац, і для гэтага таксама.
  
  Вызвалены на наступны дзень, ён прарабіў пешшу ўвесь шлях да Геттисберга і ляжаў пасярод поля бою, выцця ад сораму за сваю ролю ў абрыве жыцця найвялікшага прэзідэнта, якога калі-небудзь ведалі Злучаныя Штаты.
  
  Падняў трубку, бах.
  
  Філах, Ньюарк, Прынстан, Нью-Ёрк, Уайт-Плейнс, Бриджпорт, Хартфард.
  
  Такая была жыццё Майкла: бальніцы і вуліца. Ён спаў у скрынях, ён купаўся ў рэках, калі прымаў ванну, і ён мэтанакіравана блукаў. Кожны дзень быў насычаным вопытам. Ён бачыў праўду з пранізлівай яснасцю. Праўда была паўсюль! Грубая і балючая праўда. У чырвоных машынах, нясуцца па вуліцы, у руху буксіра, сворачивающего з паласы, у праборы валасоў падлетка, у сіметрычнай вітрыне гадзін у ювелірнай краме. Ён абдумваў кожнае з гэтых адкрыццяў, заўсёды задаючыся пытаннем, ці можа гэта палегчыць цяжар яго трывогі і страху.
  
  Гэта што-то сказала яму? Ці прынесла гэта суцяшэнне?
  
  Майкл сустракаў у сваіх падарожжах, і часам яны пранікаліся да яго сімпатыяй. Калі б ён быў чыстым і насіў вопратку, нядаўна падораную яму святаром або сацыяльным работнікам, хто-небудзь мог бы сядзець побач з ім на лаўцы ў парку, пакуль ён чытаў кнігу. З Penguin Classic у руках вам лёгка даравалі пакамечаную вопратку і кароткую шчацінне. Як любы бізнэсмэн, гуляе пагодлівым нядзельным днём, Майкл скрыжоўваў ногі, агаляючы лодыжкі без шкарпэтак у карычневых макасінах. Ён усміхаўся, ківаў і, пазбягаючы тым забойстваў, згвалтаванняў і Сакрэтнай службы, казаў толькі пра тое, што бачыў перад сабой: вераб'і, купаюцца ў вясновай пылу, дрэвы, дзеці, якія граюць у сцяг-футбол. У яго былі гутаркі з людзьмі, якія маглі б быць галоўнымі выканаўчымі дырэктарамі велізарных карпарацый.
  
  Гэтая качавая жыццё, нарэшце, падышла да непрыемнага канца ў студзені гэтага года, калі ён быў арыштаваны і абвінавачаны ва ўзломе крамы ў маленькім багатым мястэчку ў пяцідзесяці мілях на поўдзень ад Риджтона. Ён разбіў акно і разарваў на часткі жаночы манекен. Яго агледзеў прызначаны судом псіхіятр, які палічыў, што ў акце вандалізму быў сэксуальны падтэкст, і абвясціў яго жорсткім псіхапатам. Назваўшыся Майклам У. Бутам, ён быў мімаволі змешчаны ў псіхіятрычную бальніцу штата Куперстаун.
  
  Там, яшчэ да правядзення дыягнастычнага гутаркі, Майкла перавялі ў аддзяленне інтэнсіўнай тэрапіі.
  
  Усё яшчэ ў камзоле, яго змясцілі ў халодную, цёмную пакой, дзе ён заставаўся на працягу трох гадзін, перш чым дзверы адчыніліся і ўвайшоў мужчына. Мужчына буйней нават самога Майкла.
  
  "Хто вы?" Майкл кінуў выклік. “Вы санітар Джона Уилкса? Вы працуеце на ўрад? Я быў у Вашынгтоне, акруга Калумбія, сталіцы гэтай вялікай краіны. Каго, чорт вазьмі, ты...
  
  "Заткніся нахуй". Джон Дзяншчык ўпячатаў яго ў сцяну, а затым штурхнуў на падлогу. “Не крычы, не крычы, не огрызайся. Проста затыкніся на хрэн і расслабся.
  
  Майкл заткнуўся, але не расслабіўся. Ніхто ў Куперстауне не расслабляўся. Гэта было месца, дзе пацыенты проста здаваліся, аддаючыся свайму вар'яцтву. Майкл праводзіў шмат часу, седзячы ў адзіноце, гледзячы ў акно, нервова ківаючы нагамі і ўвесь час мармычучы адну—адзіную песню - "Старыя дамы". Штатны псіхолаг, які праводзіў з Майклам каля сямі хвілін у тыдзень, ніколі не пераследваў гэтай мэты, але калі б ён гэта зрабіў, то выявіў бы, што ў старой песні Стывена Фостэра ёсць радок "О, смуглянка, як сумуе маё сэрца", якая для Майкла ставілася не да рабу, а да цемры, асабліва да ночы. Ноч прынесла надзею на сон, і сон быў адзіным часам, калі ён адчуваў сябе спакойна ў гэтым жудасным месцы.
  
  Куперстаун — дзе медсёстры змяшчалі двух пацыентак ў палату разам з адной промасленной бутэлькай кока-колы і назіралі за імі з-за дзвярэй.
  
  Куперстаун — дзе Джон Санітар нахіляў Майкла над бляшаным рукамыйніцай і надавливал на яго зноў і зноў, боль падымалася з яго азадка ў сківіцу, і твар, халодны метал ключоў санітара падскокваў на сцягне пацыента і адпавядаў рытму яго штуршкоў.
  
  Куперстаун — дзе Майкл выслізнуў далёка-далёка ад рэальнасці і прыйшоў да пераканання, што жыве ў часы Грамадзянскай вайны. За месяц, праведзены ў катаржнай камеры, Майкл меў доступ толькі да адной кнізе. Яна была аб рэінкарнацыі, і, прачытаўшы яе тузін раз, ён зразумеў, як на самой справе мог быць Джонам Уилксом Бутам. Ён паўсюль насіў з сабой душу Бута! Дух вылецеў з старога параненага цела і кружыў у ім сто гадоў. Ён апусціўся на галаву маці Майкла як раз у той момант, калі дзіця вырываўся з яе, пакідаючы чырвоныя сляды ў яе на жываце, якія, па яе словах, былі яго віной, але аб якіх не варта было турбавацца.
  
  Так, у яго была душа містэра Джона Уилкса Бута, выдатнага акцёра, але па-чартоўску добрага забойцы.
  
  Аднойчы ў сакавіку гэтага года Джон Дзяншчык узяў Майкла за руку і упіхнуў яго ў пакой Сьюзэн. Ён зачыніў дзверы і накіраваў відэакамеру ў акно.
  
  Яны былі адны, Майкл і гэтая двадцатичетырехлетняя пацыентка, на хорошеньком тварыку якой быў толькі адзін недахоп — маленькі шнар пасярэдзіне ілба. Сьюзэн ўважліва паглядзела на Майкла сваімі запавшими вачыма. Яна была з тых, чыя адзіная зямная сіла заключалася ў веданні таго, чаго ад яе чакаюць. Яна заўважыла, што мужчына Майкл, і неадкладна задрала спадніцу, агаліўшы выпуклыя сцягна. Трусікі спаўзлі ўніз, і яна ўстала на карачкі.
  
  І Майкл, ведаючы, што Джон Дзяншчык варта прама за дзвярыма, таксама ведаў, што рабіць — сапраўды гэтак жа. Штаны спушчаны, на руках і каленях. Тут яны і засталіся, выставіўшы свае азадка напаказ ўсім свеце, у той час як Джон Санітар бег па калідоры, калі нечакана з'явіўся лекар. Псіхіятр зазірнуў у палату і адкрыў дзверы. Ён пацікавіўся, што робяць пацыенты.
  
  Майкл адказаў: “Чакаю Джона Дзеншчыка. Я гатовы прыняць яго, і яна таксама. Не сумнявайцеся. Як і ва ўсіх медыкаў, у Джона Дзеншчыка вельмі вялікі чэлес ".
  
  "О, Божа мой".
  
  У выніку расследавання былі звольненыя пяць санітараў, дзве медсястры і два лекара з Куперстауна. Майкл, аднак, так і не даведаўся пра лёс Джона Санітара, таму што як аднаго з найбольш пацярпелых пацыентаў яго неадкладна перавялі з палаты інтэнсіўнай тэрапіі ў аддзяленне добраахвотнай дапамогі бальніцы. "У сувязі са стабілізацыяй яго стану", - гаворыцца ў паведамленні. "Прагноз паляпшэння: ад справядлівага да добрага". На самай справе Майклу было значна горш, чым калі яго шпіталізавалі, але адміністрацыя хацела ізаляваць яго ад допрашивающих рэпарцёраў і дзяржаўных псіхіятрычных экспертыз, якія наляцелі ў бальніцу, каб расследаваць тое, што адна газета назвала "Зверствамі псіхушкі".
  
  Былі праведзены рэформы, рэпарцёры адправіліся за сваімі рэпартажамі ў іншыя месцы, і Куперстаун знік з поля зроку грамадскасці — дакладна гэтак жа, як сам Майкл быў у значнай ступені забыты ў калідорах бальніцы.
  
  Праз Месяц пасля скандалу ён усё яшчэ знаходзіўся ў аддзяленні для прыдуркаватых ў Куперстауне. Аднойчы ў выхадныя ён адчуў сябе незвычайна усхваляваным. У суботу ўвечары трывога ўзрасла да велізарных памераў, і ён пачаў адчуваць, як сцены яго пакоя ціснуць на яго. Дыхаць станавілася ўсё цяжэй. Ён падазраваў, што за гэтым стаіць Сакрэтная служба; агенты часта абстрэльвалі яго промнямі, якія дзейнічалі яму на нервы.
  
  Майкл не ведаў, што яго неспакой было выклікана не федэральным урадам, а чым-то значна больш простым: інструкцыі па прыёме лекаў былі пераблытаныя, і ён не атрымліваў Халдол на працягу чатырох дзён.
  
  Нарэшце, у роспачы ён вырашыў знайсці адзінага чалавека на сваёй нядаўняй памяці, які мог бы яму дапамагчы. Ён успомніў, што абвінавачваў доктара Эн ў заговорщицкой дзейнасці і нават сотні разоў заяўляў, што шчаслівы, што яна мёртвая. Ён вырашыў, што адзіны спосаб здабыць палёгку - гэта адмовіцца ад сваіх жорсткіх заяў і папрасіць прабачэння перад ёй. Ён правёў ноч, абдумваючы свой ўцёкі з Куперстауна, план, які уключаў у сябе дыверсійныя падпалы, касцюмы і маскіроўку. Аднак у гэтым складаным плане не было неабходнасці, таму што ў нядзелю раніцай ён проста надзеў джынсы і футболку, і выйшаў праз галоўныя вароты бальніцы, прама міма ахоўніка, ні пра што не здагадваўся, што ён быў пацыентам аддзялення з цяжкімі станамі ў крыле з мяккімі станамі.
  
  Майкл паняцця не меў, дзе менавіта можа быць доктар Эн. Але ён ведаў, што Тревор Хіл знаходзіцца ў паўднёвай частцы штата, і менавіта ў гэтым кірунку ён адправіўся на прабежку тым вясновым раніцай. Неўзабаве ён заблудзіўся ў блытаніне прасёлкавых дарог, і чым больш ён губляўся, тым мацней рабілася яго непакой. Паніка расползалась па яго скуры, як крапіўніца. Часам ён пераходзіў на бег, як быццам страх быў зверам, надыходзячага яму на пяткі. Часам ён хаваўся ў кустах, пакуль не адчуваў, што нябачныя пераследнікі праходзяць міма яго. Аднойчы ён сабраўся з духам і залез у кузаў грузавіка з бартавой платформай, на якім ехаў цэлы гадзіну, хаваючыся пад брезентовыми пологами, пакуль кіроўца не спыніўся ў прыдарожнай закусачнай. Заўважыўшы, што на стаянцы прыпаркаваны чатыры грузавіка, і спалохаўшыся гэтага вельмі нешчаслівага колькасці, Майкл саскочыў і пабег па бліжэйшай прасёлкавай дарозе.
  
  Каля паўдня ён апынуўся пасярод вялікай аўтастаянкі. Ён спыніўся, аддыхаўся і пайшоў праз стаянку да шэрагу дрэў, адчуваючы млоснасць ад турботы. Ён прабег праз стаянку і знік у кустах адразу за вялікай драўлянай шыльдай. Ён зірнуў на словы, якія былі выразаныя на ёй, як быццам велізарным распаленым жалезам.
  
  
  
  Сардэчна запрашаем у дзяржаўны парк Індыян-Ліп
  
  
  
  Майкл Грубек думаў аб тым дне цяпер, шэсць месяцаў праз, калі вёў свой чорны "Кадылак" на яе грэбені пагорка па шашы 236. Ён убачыў перад сабой доўгую гладкую дарогу, якая сыходзіць ўдалячынь, напоўненую выбліскамі маланак і мяккім ззяннем агнёў, якія, магчыма, належалі Риджтону. Ён скурчыўся, калі дождж застукаў па даху і ветравога шкла.
  
  "Здрада", - прамармытаў ён. Затым ён паўтарыў гэта слова, зароўшы. Яго абдало трывогай. “Напярэдадні здрады! Ўблюдкі!"
  
  У адно імгненне яго пульс падскочыў да 175, а пот выступіў з часу. Яго зубы загрукалі, як капыты па бетоне. Яго розум адключыўся. Ён забыўся ДАБРАЦЦА ДА, ён забыўся Лисбон, ён забыўся Еву, змоўшчыкаў, доктара Эн і доктара Рычарда... Ён забыўся пра ўсё, акрамя ледзяной хваткі страху.
  
  Яго рукі, якія ляжалі на рулі, дрыжалі. Ён узрушана ўтаропіўся на капот "Кадзілака" — як быццам раптам прачнуўся і выявіў, што сядзіць верхам на разъяренном быку.
  
  "Я буду змагацца з гэтым", - падумаў ён. Божа, калі ласка, дапамажы мне змагацца з гэтым! Ён апусціў галаву і прыкусіў ўнутраную бок шчокі. Ён адчуў смак крыві. Я буду змагацца з гэтым!
  
  І на вельмі кароткі імгненне ён гэта зрабіў.
  
  На вельмі кароткі імгненне ён моцна сціснуў руль колеру слановай косці і вымусіў машыну вярнуцца на правую паласу шашы.
  
  На гэты кароткі міг Майкл Грубек не быў бесталковым вар'ятам, носьбітам душы старажытнага забойцы. Ім не рухала невыноснае пачуццё віны. Абрагам Лінкальн быў проста вялікай, сумнай фігурай з гісторыі, чыё твар ўпрыгожвалі медныя грошы, а сам Майкл быў проста вялікім, моцным маладым чалавекам, падавалі вялікія надзеі, які вёў старую безвкусную машыну па прасёлкавай дарозе, напалоханы да смерці, так, але больш ці менш які адказвае за сябе.
  
  І тады гэта насланнё знікла.
  
  Ён больш не мог з гэтым змагацца. Ён страціў усялякае ўяўленне аб кіраванні, і менавіта на педаль справа ён наступіў сваёй велізарнай нагой, спрабуючы спыніць намець. Ён прыкрыў вочы, завыў, молячы аб дапамозе, і ўпёрся нагой у маснічыны, калі машына знікла ў нізкіх зарасніках ядлоўцу і пачала пераварочвацца зноў, і зноў, і зноў.
  
  
  23
  
  
  
  Табе яшчэ трэба сёе-тое зрабіць...
  
  Оўэн Атчесон памятаў, як лейтэнант яго ўзвода выглядаў са сталёвымі вачыма і звар'яцелым ад мясцовай дуры, але гаварыў спакойна, як прафесар каледжа. "У цябе ўсё наперадзе, і ты павінен выйсці і сустрэць гэта ..."
  
  Оўэн і трое іншых марскіх пяхотнікаў часцей за ўсё закочвалі вочы пры гэтых бадзерых прамовах. Але, тым не менш, натхнёныя гэтым, яны надзелі сваё рыштунак, пачарнелі на тварах і зніклі ў джунглях, каб перарэзаць горла худым салдатам або забіць палітыкаў пісталеты з глушыцелямі або зарадамі з гелигнита і С4.
  
  Оўэн думаў аб тых часах цяпер, калі ён стаяў на грэбні пагорка, гледзячы на старадаўні "Кадылак", які стаяў вертыкальна, з напалову праселай дахам і вокнамі, пакрытымі павуціннем расколін, з адным габарытным ліхтаром - адзіным крыніцай святла, ацалелым у аварыі. Ён адкрыў барабан свайго пісталета. У яго ўсё жыццё былі рэвальверы, і, клапоцячыся аб бяспецы, ён заўсёды трымаў патроннік пад цынгелем пустым. Цяпер ён зарадзіў у стрэльбу шосты патрон і зачыніў барабан. Ён накіраваўся да машыны. Схіл быў стромкім, і Оуэну спатрэбілася адна рука, каб утрымацца на нагах, калі ён спускаўся да нізкай жывой загарадзі.
  
  Ён адчуў ашаламляльнае ўзбуджэнне і сказаў сабе, што не павінен так радавацца гэтаму. Хваляванне сціхла, калі ён успомніў, што Грубек быў узброены, і ўбачыў, што пад прыкрыццём да машыны падысці немагчыма. Ён праламаўся скрозь зараснікі ядлоўца і, праляцеўшы трыццаць футаў, зваліўся ў цэнтр зарослай травой паляны.
  
  Дождж не быў моцным, а вецер слабым; яго набліжэнне павінна было быць шумным. І ў Хрубека — калі выказаць здагадку, што траўмы не перашкодзілі яму зрабіць гэта — таксама было дастаткова часу, каб заняць абарончую пазіцыю. Оўэн на імгненне задумаўся аб тактыцы, затым вырашыў не турбаваць сябе асцярожным падыходам. Ён моцна сціснуў пісталет, глыбока ўдыхнуў, затым пабег на максімальнай хуткасці, гатовы прыцэліцца і стрэліць са становішча кувырка. Калі ён імчаўся па траве, першабытны выццё клокотал ў яго ў горле, і ён здушыў жаданне дазволіць яму перарасці ў баявы кліч марской пяхоты.
  
  Ён накіраваў машыну прама наперад і слізгануў у траву, як бягун, крадзецца дадому, апынуўшыся за заднім бамперам. Брудныя лісце, раскіданыя падчас прабежкі, аселі вакол яго, і ён ліхаманкава агледзеўся. Задняе ветравое шкло было менш прыцьміць, чым астатнія, але ён усё роўна не мог сказаць, ці быў Хрубек ўнутры. Ён прысеў, выкарыстоўваючы багажнік як сховішча, і зазірнуў за машыну.
  
  Нічога.
  
  Ён накіраваўся да задняй дзверы....
  
  Пад ім!
  
  Оўэн з бурчаннем упаў на жывот і накіраваў пісталет пад машыну. Зламаная труба звісала, як рука, і напалохала яго, але Грубек хаваўся не там. Ён устаў і некалькі разоў глыбока ўздыхнуў, затым пераклаў пісталет у левую руку і рыўком адкрыў правую заднюю дзверцы машыны.
  
  Пуста. У "Кадзілаку" не было ніякіх слядоў Майкла Хрубека, акрамя паху мускуса, поту і фрагментаў раздробненых чэрапаў жывёл — накшталт таго, які Хрубек пакінуў на каленях жанчыны ў доме ў Кловертоне. Ключы былі ў замку запальвання.
  
  Оўэн ўстаў і агледзеўся. На губчаты лісці не засталося слядоў, не было ні слядоў крыві, ні іншых слядоў. Оўэн зайшоў за "Кадылак" і павярнуўся да яго спіной, аглядаючы бязмежны лес, сырой, шэры і цёмны. Яго сэрца ўпала. Ён ведаў, як цяжка ісці па мокрым лісці ў цёмным лесе. І пасля няшчаснага выпадку гэты дрэнны Хрубек мог быць дэзарыентаваны або аглушаны і мог бессэнсоўна блукаць у любым кірунку. Ён мог—
  
  Багажнік!
  
  Оўэн узвёў курок пісталета і разгарнуўся на абцасах, цэлячыся ў шырокую выщербленную металічную паверхню — ідэальнае месца для хованкі. Багажнік зачыняўся з дапамогай кнопкі ў замочнай свідравіне, але, паколькі "Кадылак" быў больш старой машынай, ён не зачыняўся аўтаматычна. Оўэн падышоў. Ён дакрануўся да халоднай храмаванай зашчапкі, штурхнуў яе. Механізм адкрыўся. Ён падняў вечка і адскочыў назад.
  
  У прасторным багажніку было досыць месцы для чалавека такога росту, як Майкл Грубек. Але на самай справе ў ім не было яго самога.
  
  Оўэн павярнуўся да лесу і, прыгнуўшыся, пабег да бліжэйшага адтуліны ў высокай загарадзі з кустоў і дрэў. У адно імгненне яго паглынула халодная цемра вакол. Ён павольна пасвяціў сваім экранаваны ліхтарыкам на зямлю. Праз дзесяць хвілін ён выявіў два адбітка чаравік Грубека. Яны вялі глыбей у лес. Ў вільготным паветры пахла хвояй. Псіх мог выйсці з-за лісцяных дрэў, і Оўэн знайшоў бы выразны след у хваёвых іголках. Ён прайшоў усяго трыццаць футаў, калі пачуў непадалёку глухі ўдар і пстрычка — як падалося, нядбайныя крокі.
  
  Ён накіраваў пісталет на гук.
  
  Оўэн ідэальна разлічваў свае крокі і ступаў па зямлі, свабоднай ад лістоты, рухаючыся бясшумна. Ён прысеў, трымаючы пісталет перад сабой, і ступіў на ложы з духмяных іголак.
  
  Мужчына сядзеў на паваленым ствале дрэва і массировал выцягнутую нагу, нібы рабіў перапынак у нядзельнай дзённай прагулцы.
  
  "Падобна на тое, мы толькі што размінуліся з ім", - сказаў цыбаты мужчына ў бейсболцы "Нью-Ёрк Метсо" Оуэну, гледзячы на яго без ценю здзіўлення на твары. “Так ты іншы паляўнічы за галовамі. Думаю, нам ёсць аб чым пагаварыць.
  
  
  
  
  
  Жанчыне было трыццаць шэсць гадоў, і яна пражыла ў гэтым чопорном маленькім бунгала ўсю сваю жыццё, апошнія шэсць з іх, пасля смерці маці, адна. Яна не бачыла свайго бацьку з таго дня, як стары забеременел ад сваёй другой дачкі, быў арыштаваны за гэта і вывезены. Праз тыдзень пасля суда сястра таксама з'ехала.
  
  Жыццё гэтай жанчыны складалася з запаўнення кардонных каробак электроннымі платамі, якія рабілі што-то, у чым яна не мела ні найменшага жадання разбірацца, абедаў з адным ці двума калегамі па працы, шыцця і — для забавы — наведвання царквы і чытання газеты ў дзень адпачынку і прагляду тэлевізара ў астатнія шэсць дзён.
  
  Дом уяўляў сабой астравок асцярожнасці і прастаты на зарослай травой паляне, высечанай на месцы таго, што калі-то было адным з найстарэйшых лясоў на Паўночным усходзе. Газон плошчай падлогу-акра уяўляў сабой амаль ідэальны круг, і яго псавалі толькі іржавы корпус пікапа, які ніколі нікуды не паедзе сваім ходам, і халадзільнік без дзвярэй, які яе бацька збіраўся вывезці на звалку аднойчы суботнім раніцай дзесяць гадоў таму, але замест гэтага вырашыў наведаць спальню сваёй дачкі.
  
  Бландынка, тонкая і далікатная, у жанчыны было простае твар і добрая фігура, хоць у тых рэдкіх выпадках, калі яна з некалькімі сяброўкамі адпраўлялася на камяністы пляж у Індыян-Ліп або на бераг ракі ў Кламат-Фолс, яна апранала купальнік з высокім каўняром, які купіла па пошце, каб ёй не прыйшлося прымяраць яго ў краме. Яна сустракалася з некаторымі — у асноўным з мужчынамі, з якімі знаёмілася ў царкве, — хоць рэдка атрымлівала задавальненне ад прагулак і нядаўна пачала з некаторым камфортам лічыць сябе старой дзевай.
  
  Сёння вечарам яна толькі скончыла рыхтаваць Жэле з мандарынамі і кубак гарачага малака на ноч, калі пачула шум у двары. Яна падышла да акна і не ўбачыла нічога, акрамя колышущихся лісця і дажджу, затым вярнулася да абедзеннага стала з клёну.
  
  Яна села, вымавіла малітву і паклала сурвэтку на калені, затым ўзяла лыжку жэле і адкрыла "ТБ Гід".
  
  Стук ва ўваходныя дзверы, здавалася, патрос ўвесь дом. Лыжка ўпала на стол, і жэлацінавы кубік, пагойдваючыся, зваліўся з яе каленяў на падлогу. Яна рэзка ўстала і крыкнула: "Так, хто там?"
  
  “Я паранены. Я трапіў у аварыю. Ты можаш мне дапамагчы?"
  
  Гэта быў мужчынскі голас.
  
  Яна поколебалась, падышла да ўваходных дзвярэй, зноў поколебалась, затым адкрыла яе, наколькі дазваляла ланцужок. Буйны мужчына сагнуўся, схапіўшыся за руку. Ён здаваўся працавітым чалавекам.
  
  "Хто ты такі?" - спытаў я.
  
  “Я праязджаў міма, і мая машына перакулілася. О, мне балюча. Калі ласка, упусціце мяне".
  
  Ні за што на свеце, вялікае вам дзякуй. "Я выкліку хуткую, вы чакайце тут".
  
  Жанчына зачыніла дзверы і намёртва замкнула яе на завалу, затым падышла да стала, на якім стаяў тэлефон з паваротным наборам нумара. Яна падняла трубку. Яна некалькі разоў націснула на кнопку, і, калі запанавала цішыня, сказала: "О божа".
  
  Менавіта тады яна зразумела, што гук, які яна чула некалькі імгненняў назад, даносіўся з таго месца, дзе тэлефонная лінія праходзіла ў дом. Гэтая думка затрымалася ў яе толькі на імгненне, таму што Майклу Грубеку надакучыла чакаць звонку, і ён штуршком расчыніў дзверы. Велізарны і мокры, ён увайшоў у гасціную і сказаў: “Добрая спроба. Але твой тэлефон, ён не працуе. Я мог бы табе гэта сказаць."
  
  
  
  
  
  Стоячы пад групай тоўстых соснаў, якія давалі некаторае сховішча ад праліўнога дажджу, Оўэн спытаў, як Трентону Хеку ўдалося знайсці "Кадылак".
  
  “ Я пайшоў па яго следзе да Кловертона. Там я выявіў вашыя адбіткі пальцаў і пратэктар шын. Я бачыў, як вы накіроўваліся на захад. Потым я ўбачыў прыпаркаваны там джып і падумаў, што ён можа належаць вам. Мая сабака адразу ж учуяла пах Грубека побач з "Кэдди".
  
  “ У дэтэктыва ёсць яшчэ якія-небудзь навіны?
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Я не памятаю яго імя. "Оўэн паляпаў сябе па кішэнях у пошуках карткі, якую яму далі. “ Дэтэктыў з Кловертона. У доме, дзе ён забіў тую жанчыну?
  
  "Што?" Выпаліў Хек.
  
  “ Вы не ведалі? Хіба вы не спыняліся ля дома?
  
  “ Я не бачыў дома. Я панёсся на захад, як толькі ўбачыў твае адбіткі.
  
  Обеспокоенному Трентону Хеку Оўэн распавёў аб забойстве, аб жудаснай бойні ў Кловертоне. Затым ён распавёў яму пра антыкварных аўтамабілях, схаваных у хляве. “Я падумаў, што ён паспрабуе збіць нас з шляху на гэтым матацыкле. Ён ад'ехаў на ім на поўдзень на некалькі сотняў ярдаў і кінуў дзе-то ў балоце, каб усіх абдурыць, я б выказаў здагадку. Потым ён сеў у "Кадылак" і прыехаў сюды. Гэты чалавек па-чартоўску разумны.
  
  - Які табе цікавасць ва ўсім гэтым? - спытаў Хек.
  
  Оўэн нахіліўся і штодзеннае свае чаравікі, якія былі бруднымі і падрапанымі, але выглядалі такімі дарагімі, якімі Хек і меркаваў іх наяўнасць. Высокі мужчына ўстаў і сказаў: “Гэта быў мой сябар, якога ён забіў у Індзейскім скачку. І мая жонка бачыла, як ён гэта зрабіў".
  
  Хек кіўнуў, думаючы, што гэта надало вечара зусім новы адценне. “Ведаеш што, дазволь мне забраць маю сабаку. Ён застаецца і маўчыць, калі яму кажуць, але ў асноўным гэта выводзіць яго з сябе. "Ён сышоў у лес, пазіраючы на паказальнікі напрамкі з кустоў і дрэў.
  
  "Ты бясшумны, калі рухаешся", - сказаў уражаны Оўэн. "Ты охотишься?"
  
  “ Няшмат. "Хек усміхнуўся.
  
  Яны знайшлі Эміля нервова сядзяць, переминающимся з лапы на лапу. Ён супакоіўся, як толькі ўбачыў свайго гаспадара.
  
  - Чыстакроўны? - спытаў Оўэн.
  
  - Эдуард Мантэгю з “Лонгстрита Трэцяга". Ён чысты, як ніхто іншы.
  
  “ Нядрэннае імя.
  
  “Гэта тое, з чым ён прыйшоў, але, вядома, тут так не падыходзіць. Таму я клічу яго Эмілем, і ён адгукаецца на гэта. Калі ён калі-небудзь ажэніцца на чыстакроўны сучке, мне прыйдзецца змясціць яго поўнае імя ў газетах, але да таго часу гэта наш сакрэт ".
  
  Вяртаючыся на паляну побач з Геком, Оўэн спытаў: "Як ты пайшоў па паху, калі ён быў на ровары?"
  
  “Гэта нішто для Эміля. Чорт вазьмі, ён прайшоў па завеі. Дык ты думаеш, можа быць, ён палюе за тваёй жонкай?"
  
  “Я сапраўды не ведаю. Але гэта занадта небяспечна пакідаць у руках копаў, якія не ведаюць, што робяць".
  
  Гэта раззлавала Хека, і ён сказаў: "Вы ж ведаеце, што гэтай справай займаюцца вашыя паліцэйскія штата".
  
  "Ну, павінен табе сказаць, было дапушчана шмат памылак". Оўэн зірнуў на пісталет Хека. “Ты згадаў ўзнагароду. Ты прафесійны следапыт?"
  
  "Так, я бяру сваю сабаку напракат".
  
  - І якая ж узнагарода? - спытаў я.
  
  З разгарачаным тварам, не зводзячы вачэй з цёмнага лесу, Хек сказаў: "Дзесяць тысяч даляраў". Ён гаварыў падкрэслена, нібы даючы зразумець Оуэну, што, нават калі ён быў усяго толькі наёмным работнікам, абышоўся яму нятанна.
  
  “Ну што ж, - сказаў Оўэн, “ давай зловім гэтага псіха і заробім табе трохі грошай. Што скажаш?"
  
  "Так, сэр".
  
  Хек разбудзіў Эміля пахам Грубека, і яны пайшлі праз лес. Цяпер ісці па сцежцы было лёгка, вільготны лес крынічыў багаты пах зямлі. Ўзбуджэнне сабакі і звышнатуральная атмасфера начнога лесу гналі іх наперад у якім-то ошеломленном экстазе, і ім нічога не заставалася, як паддацца гэтай страсці. Яны продирались скрозь хмызняк. Грубек мог пачуць іх набліжэнне за сотню ярдаў, але з гэтым нічога нельга было зрабіць. У іх не было ні ўтоенасці, ні хуткасці адначасова, і яны выбралі апошняе.
  
  
  
  Майкл ўважліва назіраў за ёй, раздражнёны тым, што яна так шмат плакала. Гэта вельмі ўстрывожыла яго. Бландынка нічога не сказала. Ўсе рысы яе твару — нос, падбародак, скулы — пачырванелі ад бязгучных слёз. Яна дрыжала і камячыла папяровую сурвэтку ў пальцах, пакуль Майкл хадзіў узад-наперад. “Мне прыйшлося адключыць твой тэлефон. Спыні плакаць. Лінія ўсё роўна, напэўна, праслухоўваецца".
  
  "Што," ўсхліпнула яна, " ты збіраешся са мной зрабіць?
  
  Ён прайшоў праз гасціную, яго велізарныя брудныя ступні стукалі па дошках. “Гэта мілае месца. Перастань плакаць! Мне падабаюцца твае вочы. На іх няма маскі. Дзе ты гэта ўзяў? Я кажу аб доме.
  
  Яна зірнула на маленькую шапачку ў яго на галаве. “ Што ты—? Ён рэзка паўтарыў сваё пытанне, і яна, запінаючыся, прамармытала: “Мая мама памерла, і яна пакінула гэта мне. У мяне ёсць сястра. Гэта напалову яе. Як быццам ён меў намер скрасці гэта, яна дадала: "Мы валодаем гэтым бясплатна".
  
  Майкл прыўзняў ірландскую шапку за казырок, ветліва працягваючы яе ёй. Ён правёў рукой па сваёй гладкай галаве. У яркім святле ўсё яшчэ былі бачныя рэшткі сініх чарнілаў. Ён заўважыў, што яна ўтаропілася на кепку, калі ён апранаў яе. Ён усміхнуўся. “ Модна, ці не праўда?
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  Ён нахмурыўся. “ Мая капялюш. Модная. Не так?
  
  "Так", - усклікнула яна. “Вельмі. Надзвычай".
  
  “Мая машына перавярнулася зноў, і зноў, і зноў. Яна была добрай машынай, пакуль трымалася". Ён падышоў бліжэй і агледзеў яе цела. Яму здалося дзіўным, што, хоць яна была жанчынай, яна не палохала яго. Можа быць, таму, што яна была такой далікатнай. Ён мог падняць яе адной рукой і згарнуць ёй шыю так жа лёгка, як раней ўвечары згарнуў шыю еноту. Што гэта за пах? О, гэта жанчына. Пах жанчыны. Гэта выклікала цьмянае і трывожнае ўспамін. Ён адчуў цемру вакол сябе, клаўстрафобію, страх. Камяні і вада. Дрэнныя людзі. Што гэта было? Яго неспакой ўзрасла на некалькі градусаў. Ён таксама выявіў, што ў яго моцная эрэкцыя. Ён сеў так, каб яна не заўважыла.
  
  Вецер біў у вокны, і шум дажджу станавіўся гучней. Грукат мушкетаў, падумаў ён. Свінцовыя кулі расколваў тысячы галоў.... Ён заціснуў вушы ад гэтага страшнага гуку. Праз імгненне ён зразумеў, што яна пільна глядзіць на яго.
  
  "Людзі палююць за мной", - сказаў ён.
  
  - Ты зняволены? " прашаптала яна. “ Ты збег з турмы ў Хэмлине?
  
  “ Добрая спроба. Не спадзявайся, што ад мяне што-небудзь даб'ешся.
  
  Ты і так зашмат ведаеш.
  
  Яна здрыганулася, калі ён нахіліўся наперад і пагладзіў яе па выдатным валасам. "Гэта міла," прамармытаў ён. “ І на табе няма гробаны капялюшы. Добра... Добра."
  
  “Не рабі мне балюча, калі ласка. Я дам табе грошай. Што заўгодна..."
  
  "Дай мне пені".
  
  “ У мяне ёсць сякія-такія зберажэнні. Каля трох тысяч, але яны ў банку. Вы маглі б сустрэцца са мной там заўтра ў дзевяць. Заўсёды калі ласка...
  
  - Адзін пені! - зароў Майкл.
  
  Яна ліхаманкава палезла ў сумачку. Ён паглядзеў праз яе плячо. “ У цябе там няма мікрафона? Трывожнай кнопкі або чаго-небудзь яшчэ?
  
  Яна выглядала збянтэжанай, затым прашаптала: “Няма. Я дастану табе пені, як ты прасіў".
  
  - Ну, ты не можаш быць занадта асцярожным, - вінавата сказаў Майкл.
  
  Ён працягнуў свае масіўныя рукі, і яна апусціла манету яму ў далонь. Ён падняў яе над яе галавой. “ Якое слова з сямі літар напісана на пені?
  
  "Я не ведаю".
  
  "Адгадай," сказаў ён раздражнёна.
  
  Яна заламала рукі. “E Pluribus Unum. Мы верым у Бога. Законны плацежны сродак. Няма. Злучаныя Штаты. Аб Божа, я не магу думаць! Затым, напаўголасу, яна пачала мармытаць Малітву Гасподнюю.
  
  "Гэта прама за Абрахама Лінкальнам з сямі літар". Не гледзячы на манету, ён сказаў: "Слова прама за ім, з сямі літар, як дула пісталета, накіраваны яму ў галаву".
  
  Ён ткнуў яе ў верхавіну тупым пальцам. Яна закрыла вочы і прашаптала: "Я не ведаю".
  
  - “Ліберці", - сказаў Майкл. - Ён выпусціў пені на падлогу. “ Я вельмі галодны. Што б паесці? - спытаў я.
  
  Яна перастала плакаць. "Ты галодны?" Яна паглядзела на кухню. "У мяне ёсць трохі ростбіфа і вегетарыянскі чылі"... "калі Ласка".
  
  Ён падышоў да стала і сеў, апусціўшыся ў крэсла. Ён акуратна разгарнуў папяровую сурвэтку. Яна прыкрывала толькі частка яго велізарных каленаў.
  
  - Можна мне ўстаць? - спытала яна.
  
  “ Як ты зможаш прыгатаваць мне вячэру, калі не ўстанеш?
  
  Яна кінулася на кухню і занялася падрыхтоўкай страў, пакуль Майкл напяваў: "Бо я люблю дзяўчыну Боні Блу, якая аддала мне сваё сэрца". Ён поигрывал млыном для перцу. "Яе рукі, яе абдымкі - вось дзе я хачу быць!.."
  
  Яна вярнулася, паставіўшы перад ім паднос. Майкл зароў: "Таму што я люблю дзяўчыну Боні Блу, якая дала —" Ён рэзка спыніўся, узяў відэлец і адрэзаў кавалак ялавічыны. Гэта страва разам з порцыяй жэле ён паклаў на ружовае сподак і паставіў перад ёй.
  
  Яна зірнула на ежу, затым запытальна паглядзела на яго.
  
  "Я хачу, каб ты гэта з'ела!" - сказаў ён.
  
  "Я ўжо сказаў"... "О, ты думаеш, гэта яд".
  
  "Я не думаю, што гэта яд", - усміхнуўся ён. “Я не думаю, што за гэтым акном атрад. Я не думаю, што ты агент Пінкертон. Але табе нельга быць занадта асцярожным. А цяпер давай. Перастань паводзіць сябе як дзярмо."
  
  Яна паела. Затым усміхнулася і твар яе зноў стала непранікальным. Ён некаторы час вывучаў яе і адклаў відэлец. - У цябе ёсць трохі малака? - спытала я.
  
  “Малако? У мяне абястлушчанае, вось і ўсё. Гэта нармальна?"
  
  "Трохі малака!" - зароў ён, і яна кінулася за ім. Калі яна вярнулася, ён ужо прыступіў да ежы. Ён асушыў шклянку, запіваючы яго ежай. “ Раней я працаваў на малочнай фабрыцы.
  
  "Ну, так". Яна ветліва кіўнула. "Павінна быць, гэта добрае месца для працы".
  
  “Гэта было вельмі міла. Доктар Рычард знайшоў мне працу".
  
  "Хто ён такі?" - спытаў я.
  
  "Ён быў маім бацькам".
  
  “ Ваш бацька быў лекарам?
  
  "Ну, - усміхнуўся ён, - я не меў на ўвазе такога бацькі, як гэты."
  
  "Не," хутка пагадзілася яна, убачыўшы, як пацямнела яго твар. Ён перастаў ёсць. Яна сказала яму, што ёй падабаецца яго цвідавым кепка. Ён крануў яе і ўсміхнуўся. “ Мне таксама падабаецца. У мяне ёсць валасы, але я іх абрэзала.
  
  "Навошта ты гэта зрабіў?"
  
  "Я не магу табе сказаць".
  
  “ Не, не кажы мне нічога такога, чаго не хочаш.
  
  “Калі я не захачу, я не буду. Ты не абавязаны даваць мне дазволу".
  
  “ Я не даваў табе дазволу. Я не хацеў, каб гэта прагучала так. Ты можаш рабіць усё, што захочаш.
  
  “ Хіба я гэтага не ведаю? "Майкл ачысьціў сваю талерку.
  
  “ Не хочаце ці яшчэ трохі? - спытаў я.
  
  “ Малака. Я б хацеў яшчэ малака. Калі яна была на кухні, ён дадаў: “ калі Ласка.
  
  Забіраючы ў яе высокі келіх, ён прамовіў голасам FM-дыск-жакея: "Карысная закуска".
  
  Яна адрывіста засмяялася, і ён усміхнуўся. Калі ён разліваў малако, яна спытала: "Што ты робіш?"
  
  "Я п'ю малако", - раздражнёна адказаў ён.
  
  “Няма. Я маю на ўвазе, што ты робіш па-за дома сёння вечарам? Мяркуецца, што будзе такая бура, якой мы не бачылі цэлую вечнасць".
  
  “ Колькі гадоў аслу? Ён прыжмурыўся.
  
  Яна ўтаропілася на яго з адсутным выразам твару. “Хм, цяпер, калі ты пытаешся, я дакладна не ведаю. Гэта азначае "доўгі час".
  
  “Гэта што-то накшталт выразы? Гэта што-то накшталт клішэ?"
  
  "Я думаю, што так".
  
  Ён утаропіўся ўніз, яго вочы былі такімі ж пустымі і подернутыми смугой, як шклянка ў яго руцэ. "Ты ведаеш, што "гнеў" складае пяць шостых ад "небяспекі"?
  
  “Не, я гэтага не рабіў. Але гэта, безумоўна, так. Як наконт гэтага?"
  
  "Такім чынам, вось так".
  
  Яна парушыла вельмі напружанае маўчанне, спытаўшы: "Што вы рабілі ў малочнай?"
  
  Эрэкцыя Майкла нікуды не дзелася. Яго пеніс хварэў, і гэта пачынала яго злаваць. Ён сунуў руку ў кішэню і сцяўся, затым устаў і падышоў да акна. Ён спытаў: "Які самы вялікі горад паблізу, у якім ёсць чыгуначная станцыя?"
  
  “ Ну, у Бойлстан, я мяркую. Гэта прыкладна ў сарака-пяцідзесяці мілях на поўдзень.
  
  "Як бы я туды дабраўся?"
  
  “Едзьце на захад да 315. Яна прывядзе вас прама туды. Яна пераходзіць у Х'юберт-стрыт і праходзіць прама за чыгуначнай станцыяй. Амтрак ".
  
  "Наогул у самыя кароткія тэрміны?"
  
  "Зусім няма часу", - пагадзілася яна. "Навошта ты туды ідзеш?"
  
  "Я ж сказаў табе", - раўнуў ён. "Я не магу сказаць!"
  
  Яе рукі ўпалі на калені.
  
  Майкл пачаў корпацца ў сваім заплечніку. "Даруй, мне вельмі шкада", - сказаў ён ёй. Але ён вымавіў гэтыя словы, затым паўтарыў іх з такой глыбокай тугой, што было ясна, што ён не просіць прабачэньня за сваю рэзкасць, а хутчэй за што—то іншае - за тое, што ён збіраўся зрабіць, за што-то значна больш сур'ёзнае, чым дрэнныя манеры. Ён сеў побач з ёй, моцна прыціснуўшыся сцягном да яе сцягна, і, пакуль яна плакала, паклаў ёй на калені маленькі белы чэрап жывёльнага і вельмі пяшчотна пачаў гладзіць яе па валасах.
  
  
  
  
  
  Пад аблокамі, такімі хуткімі і неспакойнымі, што яны здаваліся спецэфектамі з навукова-фантастычнага фільма, Порцыя Л Обержет ўдыхала водары гнілых лісця і мускуснага возера. У некалькіх футах ад яе яе сястра падняла рыдлёўку і насыпала велізарную кучу жвіру вакол пярэдніх колаў захрасла машыны.
  
  Маладая жанчына расцерла рукі. Яны гарэлі, і яна выказала здагадку, што скура пачала пакрывацца пухірамі з-за мокрых пальчатак. Яе мышцы гарэлі. Галава расколвалася ад праліўнога дажджу.
  
  І яе турбавала што-то яшчэ, цьмяная думка — што-нешта іншае, акрамя шторму. Спачатку яна падумала, што, магчыма, гэта ўцёкі. І ўсё ж яна ніколі па-сапраўднаму не верыла, што хто-то накшталт Майкла Грубека мог прарабіць ўвесь шлях да Риджтона з псыхіятрычнай бальніцы, тым больш у такую ноч, як гэтая.
  
  Няма, якое-то смутны ўспамін то трывожна ўсплывала, то знікала. Здавалася, яно мела нейкае дачыненне да гэтай частцы двара. Яна ўяўляла сабе... што гэта было? Расліны? Быў ці тут якой-небудзь сад? Ах, ды. Ён быў тут. Стары агарод.
  
  Потым яна ўспомніла пра Томе Уилере.
  
  Колькі ім было гадоў? Ім абодвум, напэўна, па дванаццаць ці трынаццаць. Аднойчы восеньскім днём — можа быць, у лістападзе, як сёння ўвечары - у двары з'явіўся худы рудавалосы хлопчык. Порцыя выйшла на вуліцу, і яны селі на прыступкі задняга ганка. Яна прымудралася адначасова і ігнараваць яго, і размаўляць з ім, бязлітасна падражніваючы. У рэшце рэшт ён прапанаваў пайсці ў дзяржаўны парк. "Чаму?" - спытала яна. "Не ведаю", - адказаў ён. “Тусавацца, ці ведаеце. Купіў новы Jefferson Airplane". Ён млява кіўнуў на восьмидорожечный магнітафон, які стаяў ля яго ног. Яна сказала яму, што няма, яна не хацела, але праз імгненне знікла ў доме і вярнулася з коўдрай.
  
  Ён накіраваўся да дзяржаўнага парку.
  
  "Э-э-э," абвясціла Порцыя. “ Сюды.
  
  І павяла яго ў агарод. Тут яна разаслала коўдру так, каб часткова было відаць дом, і легла, скінуўшы кеды і з асалодай пацягнуўшыся. Але хто-небудзь можа ўбачыць, запратэставаў ён. Хто-небудзь мог глядзець прама зараз! Яна паклала яго руку сабе на грудзі, і ён перастаў турбавацца аб вуайеристах. Порцыя ляжала на спіне, акружаная изжеванными слизняками гарбузамі і кароткімі светлымі сцяблоў кукурузы. Томі побач з ёй, накрываючы яе гарачы рот сваім; ёй даводзілася падоўгу дыхаць носам. Зараз яна ўспомніла, што адчувала той жа пах вільготнай позняй восені. Сонныя мухі абляпілі іх. Нарэшце, збіўшы яго з панталыку тым, што яна не пратэставала, яна дазволіла яго бледнай, хлапечым руцэ прайсці праз эластычны бар'ер. Ён зірнуў на вокны дома, затым ткнуў у іх дрыготкім пальцам, пакінуўшы ўнутры яе выбліск болю, а на яе голым сцягне вялікая мокрае пляма, такое ж, як тое, што расплыўся спераду на яго камбінезоне.
  
  Некалькі хвілін яны няёмка ляжалі бок аб бок, потым ён раптам прашаптаў: "Мне здаецца, там хтосьці ёсць".
  
  Хоць ён сказаў гэта толькі для таго, каб збегчы, хутка падняўся і знік на пад'язной дарожцы. Пачуўшы, як суціхаюць гучныя гітарныя акорды, у Порцыі закружылася галава, калі яна глядзела, як над галавой праплываюць густыя аблокі, і разважала аб таямніцах тэл Яна выдаткавала шмат часу, беспаспяхова спрабуючы пераканаць сябе, што ёй дрэнна з-за таго, што ён збег.
  
  Цяпер Порцыя зразумела, і ў яе скрутило жывот, што зусім не ўспамін пра снід Томі Уилере было такім трывожным. Гэта быў індыйскі скачок.
  
  Яна амаль не суправаджала сваю сястру і швагра на пікнік. Яе не цікавіла знешні свет, не цікавілі паркі штата — асабліва парк, у які настаўнікі цягалі яе на стомныя экскурсіі і ў якім яна пазней гадзінамі разглядала верхавіны дрэў, лежачы пад хлопцамі, або сябрамі хлопцаў, а часам і незнаёмцамі.
  
  Няма, па сутнасці, гэта было рашэнне па змаўчанні. Яна была сытая па горла ціхай неспакойнай жыццём адзіночкі на Манхэтэне: вячэрамі з сэндвічамі з індычкі і капусным салатай. Сяброўскім зносінамі за праглядам узятых напракат фільмаў. Стомленыя заклікі ў барах і на вечарынках, вымаўляюцца так, як быццам мужчыны сапраўды думалі, што яна не чула гэтага ўсяго тысячу разоў раней. Зносіны з хударлявымі сяброўкамі з конскімі хвосцікамі, якія кінулі б цябе ў адно імгненне, калі б гэта хоць на цалю наблізіла іх да Лепшай працы ці Даступным Мужчыну.
  
  Такім чынам, у той дзень, 1 мая, яна неахвотна запакавала рогалики, ласось, сметанковы сыр, часопісы, купальнік і сонцаахоўны крэм. Яна цярпела панурага служачага ў пракаце аўтамабіляў, яна цярпела коркі, яна цярпела напружаны грамадства беднай, сарамлівай Клэр. Яна перанесла ўсе стрэсы дня, праведзенага ў вёсцы. І ўсё ж быў адзін аспект паездкі, які не патрабаваў цярпення. Роберт Гілеспі, як спачатку падумала Порцыя, наўрад ці быў прыдатнай партыяй. Калі яна сядзела на заднім сядзенні яго машыны 4x4 з Ліз і Клэр па шляху ў Indian Leap, яна прагледзела яго бухгалтарскую кнігу і выявіла ў асноўным спісання: толькі нязначна сімпатычная, пятнаццаць фунтаў лішняга вагі, занадта прыемная, занадта напышлівы, занадта гаваркая, жонка, якая была поўнай загадкай.
  
  Порцыя зразумела, што не было ніякіх лагічных падстаў лічыць яго захапляльным. Але ён быў захапляльны. Пакуль Ліз драмала ў кузаве грузавіка, а сумная Дораці шчодра наносіла свой дзівосны чырвоны лак для пазногцяў, Роберт засынаў Порцыю пытаннямі. Дзе яна жыла, падабаўся ёй горад, ці ведала яна той ці іншы рэстаран, ці падабалася ёй яе праца? Усё гэта было насамрэч. Вядома, так яно і было. Але ўсё ж... І ў яго вільготных вачах плясало ўзбуджэнне, пакуль яны размаўлялі. Порцыя ўспомніла, як бездапаможна думала: "О, гэта праўда: соблазни мой розум, і маё цела рушыць услед за табой".
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да парку, Порцыя Л Обержет была ў яго поўным распараджэнні.
  
  Калі яны ішлі па дарожцы ад паркоўкі да машыны, ён зірнуў на яе красоўкі і асцярожна спытаў — адначасова інтымна і бесклапотна, — ці не маглі б яны прабегчыся разам.
  
  Яна адказала: "Магчыма".
  
  Ён зразумеў гэта як "так". "Дазволь мне сысці раней за цябе", - прашаптаў ён. “Тады сустрэнемся каля старой пячоры. Дай мне дзесяць хвілін. Затым ідзі за мной".
  
  "Можа быць".
  
  Калі яны дабраліся да пляжу, яна ацаніла сваю ўладу над ім і вырашыла ні на ёту не адмаўляцца ад яе. Яна зрабіла некалькі хуткіх размінак, затым першай пабегла трушком, адкрыта ігнаруючы яго. Яна прабегла паўмілі да адасобленага рова, аб якім ён згадваў. За пячорай віднелася сасновая гай, пад якой было ўтульнае гняздзечка з мяккіх іголак, часам зялёных, часам чырванаватых. Порцыя прысела на бліжэйшы камень, варожачы, ці далучыцца ён да яе. Можа быць, ён адпомсціць за яе непадпарадкаванне, застаўшыся са сваёй жонкай і Ліз. Яна, безумоўна, стала б больш паважаць яго, калі б ён гэта зрабіў. І ўсё ж у Порцыі Л Оберже не было асаблівага жадання або патрэбы паважаць мужчын, асабліва такіх, як Роберт Гілеспі, і яна вырашыла, што яму, чорт вазьмі, лепш паказаць сябе; яна сапсуе яму дзень, калі ён гэтага не зробіць. Яна агледзела невялікую паляну, якая была змрочнай і зацененым стромкімі сценамі бледных скал, якія ўзвышаюцца па абодва бакі ад дрэў. Неба над галавой зацягнулі цяжкія хмары. Значна менш рамантычна, падумала яна, чым на пляжы Club Med на Кюрасао або ў Насаў. З іншага боку, тут не было прэзерватываў, якія былі раскіданыя па зямлі.
  
  Яна перабегла са скалы на градку з іголкамі, аддзеленую ад паляны высокім хмызняком і маладым болиголовом. Прайшло паўгадзіны, затым сорак хвілін, і, нарэшце, Роберт трушком падбег да яе. Ён перавёў дыханне і зарабіў шмат ачкоў, не сказаўшы Порцыі ні слова аб парушэнні яго інструкцый. Ён вывучаў сваю грудзі, надувшись.
  
  Яна засмяялася. “ Што?
  
  "Мая жонка кажа, што ў мяне з'яўляюцца сіські". Порцыя зняла футболку і спартыўны станік. "Давай параўнаем".
  
  Яны адкаціліся пад хвоі. Роберт моцна пацалаваў яе, пагладжваючы аголеныя саскі тыльным бокам далоні. Ён звёў свае пальцы вакол яе пальцаў і паклаў іх на яе грудзі. Яна пачала лашчыць сябе, у той час як яго мова слізгануў уніз да пупка, затым працягнуў да сцёгнаў і каленяў. Ён заставаўся там, дражнячы, пакуль Порцыя, нарэшце, не схапіла яго галаву абедзвюма рукамі і рашуча не накіравала яе сабе паміж ног. Яе сцягна прыпадняліся, калі галава з сілай адкінулася на хваёвую посцілку, іголкі затрымаліся ў яе вільготных ад поту валасах. Гледзячы скрозь полуприкрытые павекі на праносяцца аблокі, яна задыхалася. Ён перакаціўся на яе, і іх раты сустрэліся жорстка, бязлітасна. Ён як раз ахінуў яе ногі вакол сваёй таліі і люта ўваходзіў у яе, калі побач з іх галовамі хруснула галінка.
  
  Клэр выйшла з-за дрэў і спынілася, зьнерухомеўшы, у шасці футах ад іх. Яе рука ў шоку паднялася да рота.
  
  "О, божа мой", - закрычала Порцыя.
  
  "Клэр, мілая..." Пачаў Роберт, апускаючыся на калені.
  
  Клэр, страціўшы дар прамовы, ўтаропілася на яго пах. Порцыя ўспомніла, як падумала: "Божа мой, ёй васемнаццаць". Гэта не можа быць яе першым узбуджэннем.
  
  Роберту спатрэбілася некаторы час, каб прыйсці ў сябе, і ён ліхаманкава агледзеўся ў пошуках сваёй кашулі або шорт. Пакуль дзяўчына не зводзіла з яго вачэй, Порцыя назірала за маладой бландынкай. Гэты цікаўны вуайеризм ўтрох распачаў яе яшчэ больш. Роберт схапіў сваю кашулю і абгарнуў вязанае выраб вакол таліі, збянтэжаны і ухмыляющийся. Порцыя не рухалася. Затым Клэр падавіла галашэньне, і, павярнуўшыся, пабегла міма пячоры назад па сцяжынцы.
  
  "О, чорт," прамармытаў Роберт.
  
  "Не хвалюйся".
  
  "Што?"
  
  “О, не ўспрымаю гэта так сур'ёзна. Кожны падлетак у якой-то момант адчувае шок. Я пагавару з ёй ".
  
  "Яна ўсяго толькі дзіця".
  
  "Забудзь пра яе", - нядбайна сказала Порцыя, затым прашаптала: "Ідзі сюды".
  
  "Яна збіраецца—"
  
  “Яна нічога не збіраецца гаварыць. Хм, што гэта? Цябе ўсё яшчэ цікава. Я бачу."
  
  “ Госпадзі, а што, калі яна раскажа Ліз?
  
  "Давай", - задыхаючыся, настойвала яна. “Не спыняйся цяпер. Трахну мяне!"
  
  “ Я думаю, нам пара вяртацца.
  
  Порцыя апусцілася на калені і, сцягнуўшы з яго кашулю, глыбока ўзяла яго ў рот.
  
  "Не," прашаптаў Роберт.
  
  Ён стаяў, закінуўшы галаву, з зачыненымі вачыма, нястрымна дрыжучы і задыхаючыся, калі на паляну выйшла Ліз.
  
  Клэр, павінна быць, сутыкнулася з ёй амаль адразу, і Ліз небудзь даведалася, альбо здагадалася, што адбылося. Яна стаяла над напаўаголенай парай і глядзела на іх зверху ўніз. "Порцыя!" - бушавала яна. "Як ты магла?" Выраз жаху на яе твары ідэальна адпавядала выразу Роберта.
  
  Маладая жанчына ўстала і выцерла твар бюстгальтар. Яна павярнулася тварам да сястры і абыякава назірала, як горла Ліз прыкметна пачырванеў, як надзьмуліся сухажыллі і задрыжала сківіцу. Роберт нацягнуў шорты для бегу, зноў азіраючыся ў пошуках кашулі. Здавалася, ён быў не ў стане гаварыць. Порцыя адмаўлялася весці сябе як злоўленая школьніца. - Як ты магла? - спытала я. Ліза схапіла яе за руку, але Порцыя рэзка адступіла. Сустрэўшы раз'юшаны погляд сястры, яна павольна апранулася, затым, нічога не сказаўшы, пакінула Ліз і Роберта на паляне.
  
  Порцыя вярнулася на пляж, дзе Дораці пачала збіраць рэчы; тэмпература ўпала, і відавочна збіраўся дождж. Яна паглядзела на Порцыю і, здавалася, адчула што-то нядобрае, але нічога не сказала. Падняўся вецер, і дзве жанчыны паспяшаліся сабраць кошыка для пікніка і коўдры і аднесці іх у грузавік. Яны здзейснілі яшчэ адно падарожжа назад на пляж, шукаючы сваіх спадарожнікаў. Затым пачаўся лівень.
  
  Імгненне праз парк напоўніўся выццём сірэн, і прыбылі паліцыя і медыкі. Менавіта на залітым дажджом скрыжаванні двух каньёнаў Порцыя сустрэла сваю сястру, красноглазую, брудную і растрепанную, падобную на вар'ятку, якую двое рослых рэйнджараў вялі з затопленага рэчышча.
  
  Порцыя ступіла да яе. “ Ліз! Што?—
  
  Аплявуха была дзіўна ціхай, але такой магутнай, што Порцыя ўпала на адно калена. Яна ўскрыкнула ад болю і шоку. Ні адна з жанчын не паварушылася, і рука Ліз застыла ў паветры, пакуль яны доўга глядзелі адзін на аднаго. Узрушаны рэйнджар дапамог Порцыі падняцца на ногі і распавёў аб смерці.
  
  "О, не!" Порцыя закрычала.
  
  "О, не!" Ліз перадражніла яго з горкім пагардай, затым ступіла наперад, адштурхнула рэйнджара ў бок і наблізіла вусны да вуха сястры. Хрыплым шэптам яна сказала: "Ты забіла гэтую дзяўчынку, гробаны шлюха".
  
  Порцыя павярнулася да сястры. Яе вочы сталі такімі ж халоднымі, як мокрыя камяні вакол іх. “ Бывай, Ліз.
  
  І гэта было "бывай". Не лічачы некалькіх кароткіх, высакамоўных тэлефонных размоў, гэтыя словы былі практычна апошнім зносінамі паміж сёстрамі да сённяшняга вечара.
  
  Індыйскі скачок. Гэта было першае, што прыйшло ў галаву Порцыі, калі Ліз запрасіла яе сюды гэтым вечарам — дакладна гэтак жа, як гэта ўзнікала ў яе думках, калі ўздымалася пытанне аб дзіцячай, і, калі ўжо на тое пайшло, кожны раз, калі Порцыя думала аб вяртанні ў Риджтон, аб чым — хоць яна ніколі б не прызналася ў гэтым Ліз — яна часта думала ў апошнія некалькі гадоў.
  
  Індыйскі Скачок...
  
  "О, Ліз, - падумала Порцыя, - няўжо ты не разумееш?" Гэта тое, што выракае сясцёр Л Обержет, і так будзе заўсёды. Не трагедыя, не смерці, не горкія словы ці месяцы маўчання пасля гэтага, а мінулае, якое прывяло нас да той хваёвай ложка, мінулае, якое, напэўна, будзе працягваць прыводзіць нас у месцы, не менш жудасныя, зноў і зноў.
  
  Мінулае, з усімі яго духамі памерлых.
  
  Цяпер Порцыя глядзела на сваю сястру, якая стаяла ў дзесяці футах ад яе, калі Ліз адклала рыдлёўку і прабралася да пярэдняга сядзення машыны.
  
  Погляды сясцёр сустрэліся.
  
  Ліз нахмурылася, занепакоеная выразам твару Порцыі. "У чым справа?" - спытала яна.
  
  Але як раз у гэты момант з рашоткі радыятара аўтамабіля пачуўся ціхі свіст. Рухавік заглух і некалькі разоў моцна тузануўся, калі лопасць вентылятара ўдарыла па вадзе. Затым з уздрыгам усё сціхла, пакінуўшы ноч, напоўненую толькі гукамі ветру, дажджу і рытмічнай музыкай разумнага кампазітара эпохі барока.
  
  
  24
  
  
  
  “Ну, я не пайшоў за дапамогай, таму што да суседзяў больш паўмілі, і калі вы слухалі радыё, то ведаеце, які гэта павінен быць шторм. Я маю на ўвазе, хіба ў гэтым няма сэнсу?
  
  Словы сарваліся з бледных вуснаў мініяцюрнай бландынкі. Яна перастала плакаць, але па-лячэбным налівала брэндзі з пыльнай бутэлькі. “І ў любым выпадку, - сказала яна Трентону Хеку, - ён сказаў мне, каб не рабіць гэтага, і калі ты калі-небудзь убачыш яго, ты зробіш тое, што ён табе сказаў. О, Божа мой. Усё, аб чым я працягваў думаць, гэта аб тым, што мне пашанцавала, мне пашанцавала, што я сёння прычасціўся".
  
  Оўэн Атчесон вярнуўся з бакавога дворыка ў маленькую гасціную дома, дзе стаялі Хек і далікатная жанчына.
  
  "Пашанцавала мне," прашаптала яна і выплюхнула на стол бутэльку спіртнога. Яна зноў заплакала.
  
  "Ён проста вырваў адзін провад", - паведаміў Оўэн. Ён падняў трубку. "У мяне ўсё зарабіла".
  
  “У яго мая машына. Гэта бэжавы Subaru універсал. 89-га года выпуску. Разоў дзесяць папрасіў прабачэння. 'Прабач, прабач, прабач...' Уф-ф. Яе слёзы спыніліся. “Вось што я мела на ўвазе, калі называла яго дзіўным. Ну, ты можаш сабе ўявіць. Папрасіў у мяне ключы, і я, вядома, аддала іх. Затым ён з'ехаў, прысеўшы на кукішкі за рулём. Цалкам прапусціў паездку, але знайшоў дарогу. Думаю, я спишу гэтую машыну з рахункаў ".
  
  Оўэн паморшчыўся. “ Калі б мы пайшлі той дарогай, ён бы прыйшоў прама да нас.
  
  Хек зноў паглядзеў на малюсенькі чэрап, які ляжаў на папяровым ручнік, у якім яна ўручыла яго яму, не жадаючы дакранацца да самай косткі.
  
  "Што ж," працягнула жанчына, "вы можаце знайсці яго на 315-й вуліцы".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Ён едзе ў Бойлстан. Маршрут 315".
  
  "Ён так і сказаў?"
  
  “Ён спытаў мяне пра найбліжэйшай горадзе з чыгуначнай станцыяй. Я назваў яму Бойлстан. Ён спытаў мяне, як туды дабрацца. А затым папрасіў у мяне пяцьдзесят даляраў на квіток на цягнік. Я аддаў гэта яму. І яшчэ трохі."
  
  Хек з хвіліну глядзеў на тэлефон. Ён падумаў, што больш не можа трымаць гэта ў сакрэце. Не цяпер, калі Грубек забіў адну жанчыну і тэрарызуе іншую. Ён уздыхнуў і уцягнуў паветра праз погнутые зубы. Цяпер у галаве Хека вельмі выразна пранеслася думка аб тым, што, калі б ён патэлефанаваў у Хавершем, як збіраўся зрабіць, пасля таго, як высветліў, што Хрубек накіроўваецца на захад, яны маглі б злавіць яго да таго, як ён дабраўся да таго дома ў Кловертоне. Ва ўсіх супрацоўнікаў праваахоўных органаў, чорт вазьмі, таксама былі спісы выпадкаў, калі з-за іх памылак і пралікаў пацярпелі іншыя людзі — выпадкаў, якія часам вярталіся цяжка і не давалі ім спаць, а часам і рабілі што горай. Хоць у гэты момант ён быў далёкі ад смутку, ён выказаў здагадку, што смерць гэтай жанчыны стане самым прыкметным падзеяй у яго асабістай скарбонцы тых падзей, і ён мог толькі здагадвацца, наколькі дрэнна гэта пазней яму адгукнецца.
  
  Аднак цяпер яму хацелася толькі аднаго — убачыць, як гэтага хлопца зловяць, — і ён схапіў трубку. Ён патэлефанаваў мясцоваму шэрыфу і паведаміў аб крадзяжы "Субару" Грубеком і аб тым, куды ён, па-відаць, накіроўваўся. Ён павярнуўся да жанчыны. “ Шэрыф сказаў, што прышле каго-небудзь у дом, каб адвезці вас да сябру або сваяку, мэм. Калі хочаце.
  
  - Скажы яму "так", калі ласка.
  
  Хек перадаў гэтую інфармацыю шэрыфу. Павесіўшы трубку, Оўэн узяў тэлефон і патэлефанаваў у Марсден Інаў і быў здзіўлены, выявіўшы, што Ліз і Порцыя ўсё яшчэ не зарэгістраваліся. Нахмурыўшыся, ён патэлефанаваў дадому. Ліз ўзяла трубку пасля трэцяга гудка.
  
  “ Ліз, што ты там робіш? - спытаў я.
  
  “Оўэн? Дзе ты?"
  
  “Я ў Фредериксе. Я спрабаваў датэлефанавацца цябе раней. Я думаў, што ты з'ехаў. Што ты там робіш? Ты павінен быў быць у гасцініцы гадзіну назад".
  
  Імгненная пустата на лініі. Ён пачуў, як яна кліча: "Гэта Оўэн". Што адбываецца? На лініі пачуўся раскаты грому. Ліз вярнулася і растлумачыла, што яны з Порцыяй засталіся, каб нарасціць мяшкі з пяском. “Плаціна выйшла з берагоў. Мы маглі страціць дом".
  
  "З табой усё ў парадку?"
  
  “Мы ў парадку. Але машына затрымалася на пад'язной дарожцы. Дождж жудасны. Мы не можам выбрацца. Тут няма эвакуатараў. Што ты робіш у Фредериксе?"
  
  “ Я ішоў за Хрубеком на захад.
  
  “ Вест! Ён сапраўды павярнуўся.
  
  “ Ліз, я павінен табе сказаць.... Ён каго-то забіў.
  
  "Няма!"
  
  “ Жанчына з Кловертона.
  
  "Ён прыедзе сюды?"
  
  “Не, не падобна. Ён едзе ў Бойлстан. Я б выказаў здагадку, каб з'ехаць цягніком з штата".
  
  "Што нам варта рабіць?"
  
  Ён памаўчаў. “ Я не збіраюся пераследваць яго, Ліз. Я вяртаюся дадому.
  
  Ён пачуў, як яна ўздыхнула. “ Дзякуй табе, мілы.
  
  “ Заставайся ў доме. Замкні дзверы. Я ўсяго ў пятнаццаці хвілінах язды.... Ліз?
  
  "Так?"
  
  Ён памаўчаў. “ Я хутка буду.
  
  Хек і Оўэн развіталіся з жанчынай і паспяшаліся вонкі, пад дождж, подгоняемые жахлівым ветрам. Яны прайшлі па пад'язной дарожцы да цьмяна асветленай дарозе, якая вяла назад да шашы.
  
  Оўэн зірнуў на Хека, які панура плёўся побач.
  
  "Ты думаеш аб сваёй узнагародзе?"
  
  “Я павінен сказаць, што рады. Яны, верагодна, напэўна, зловяць яго ў Бойлстоне. Але я павінен быў патэлефанаваць і сказаць ім. Я не збіраюся рызыкаваць тым, што хто-то яшчэ пацерпіць.
  
  Оўэн на імгненне задумаўся. “ Я б сказаў, ты ўсё яшчэ павінен гэтыя грошы.
  
  "Ну, у бальніцы будзе іншае меркаванне на гэты конт, я табе гарантую".
  
  “ Вось што я табе скажу, чорт вазьмі, ты імчышся па гэтай шашы ў Бойлстан, і калі ты дабярэшся да яго першым, выдатна. Калі няма, мы пададзім ў суд на бальніцу за вашы грошы, і я сам займуся гэтай справай ".
  
  “ Вы юрыст? - спытаў я.
  
  Оўэн кіўнуў. “ Не вазьму з вас ні пені.
  
  "Ты зробіш гэта для мяне?"
  
  "Вядома, захацеў бы".
  
  Хек быў зьбянтэжаны шчодрасцю Оўэна і праз імгненне цёпла паціснуў адвакату руку. Яны моўчкі працягнулі шлях да паляны, дзе стаяў разбіты "Кадылак".
  
  “Добра, мы з Эмілем паедзем на поўдзень. Мы шукаем бэжавую "Субару", праўда? Будзем спадзявацца, што ён водзіць японскую машыну не лепш, чым детройтскую. Добра, давай зробім гэта ". Падпарадкоўваючыся імпульсу, ён дадаў: “Слухай, калі ўсё скончыцца, давай застанемся на сувязі, ты і я. Што скажаш? Порыбачим трохі?"
  
  “Гэй, чорт вазьмі, з майго боку гэта выдатная ідэя. Шчаслівай палявання цябе".
  
  Хек і Эміль, накульгваючы, потрусили назад да потрепанному пікапу "Шэўрале", які стаяў у пяцідзесяці ярдаў далей па дарозе. Яны забраліся ўнутр. Хек завёў траскотны рухавік, затым памчаўся скрозь люты дождж да шашы 315, трымаючы левую нагу на акселератары і не зводзячы вачэй са свайго сціплага прыза.
  
  
  
  
  
  Знак павольна круціўся ў неспакойным начным небе.
  
  Доктар Рычард Колер паглядзеў у бок выбліскаў святла на захадзе і гучна засмяяўся над метафарай, якая прыйшла яму ў галаву.
  
  Хіба не так доктар Мэры Шэлі ажывіў сваё стварэнне? Маланка?
  
  Цяпер псіхіятр вельмі выразна прыгадаў першую сустрэчу з пацыентам, які павінен быў згуляць монстра ў "Франкенштейне" Колера. Чатыры месяцы таму, праз два тыдні пасля суда над Indian Leap і заключэння Майкла ў турму Марсден, Колер, ахоплены хваравітым прафесійным захапленнем, павольна ўвайшоў у змрочную палату E Марсден строгага рэжыму і паглядзеў на велізарную, сгорбленную постаць Майкла Хрубека, свірэпа які ўзіраецца з-пад цёмных броваў.
  
  "Як справы, Майкл?" Спытаў Колер.
  
  “Яны цягнуцца. Часам трэба трымаць свой розум цалкам пустым. Ты калі-небудзь рабіў гэта? Ты ведаеш, як гэта цяжка? Гэта аснова трансцэндэнтальнай медытацыі. Магчыма, вы ведаеце гэта як ТМ. Ачысціце свой розум, доктар. Паспрабуйце. "
  
  "Я не думаю, што змагу".
  
  “Калі б я ўдарыў цябе гэтым крэслам, у тваім мозгу была б поўная пустата. Але зваротная бок у тым, што ты быў бы мёртвым ублюдкам". Затым Майкл закрыў рот і больш нічога не казаў на працягу некалькіх дзён.
  
  Марсден быў дзяржаўнай бальніцай, як і Куперстаун, і прапаноўваў ўсяго некалькі маркотных аперацыйных. Але Колер у рамках сваёй праграмы выдзеліў спецыяльны нумар для пацыентаў. Раскошай яго назваць было нельга. У пакоях гулялі скразнякі і было холадна, а сцены былі выфарбаваныя ў трывожны малочна-зялёны колер. Але, па меншай меры, тыя, хто знаходзіўся ў палаце Milieu— названай так таму, што мэтай было Колера паступова вярнуць тутэйшых пацыентаў у нармальнае грамадства, былі аддзеленыя ад больш цяжкіх пацыентаў бальніцы, і толькі гэты асаблівы статус даваў ім пачуццё годнасці. У іх таксама былі навучальныя цацкі, кнігі і прыналежнасці для малявання — нават небяспечныя і афіцыйна забароненыя алоўкі. Мастацтва і самавыяўленне заахвочваліся, а сцены былі ўпрыгожаны графіці з карцінамі, малюнкамі і вершамі, створанымі пацыентамі.
  
  У жніўні Рычард Колер пачаў кампанію, каб займець Майкла ў набор Milieu. Ён абраў маладога чалавека, таму што той быў разумны, таму што ён, здавалася, хацеў ўдасканальвацца, і таму што ён забіваў. Рэсацыалізацыя (ніхто не вылечваў) такога пацыента, як Майкл Грубек, была б канчатковым пацвярджэннем метадаў тэрапіі ілюзій Колера. Але больш, чым каштоўны фінансаванне DMH, больш, чым прафесійны прэстыж, Колер убачыў шанец дапамагчы чалавеку, які пакутаваў, і пакутаваў жудасна. Майкл не быў падобны на многіх пацыентаў-шызафрэнікаў, якія не звярталі увагі на свой стан. Няма, Майкл быў самай трагічнай з ахвяраў; ён быў дастаткова здаровы, каб уявіць, на што можа быць падобная нармальная жыццё, і яго штодня мучыў разрыў паміж тым, кім ён быў, і тым, кім ён так адчайна хацеў быць. Менавіта з такімі пацыентамі Колер больш за ўсё хацеў бы працаваць.
  
  Не тое каб Майкл ўхапіўся за магчымасць далучыцца да праграме псіхіятра.
  
  "Ні за што, блядзь, ты вырадак!"
  
  Паранаідальны і падазроны, Майкл адмаўляўся мець якое-небудзь дачыненне да Люксу, або да Колеру, або да каго-небудзь яшчэ ў Марсдене, калі ўжо на тое пайшло. Ён сядзеў у кутку свайго пакоя, мармычучы нешта сабе пад нос і падазрона пазіраючы, як лекараў, так і пацыентаў. Але Колер настойваў. Ён проста не хацеў пакідаць маладога чалавека аднаго. У першы месяц іх сумеснага жыцця — а яны бачыліся штодня — яны люта спрачаліся. Майкл размаўляць і крычаў, перакананы, што Колер такі ж змоўшчык, як і астатнія. Доктар парыраваў пытанні аб фантазіях Майкла, спрабуючы зламаць яго.
  
  У рэшце рэшт, змучаны агрэсіўнасцю Колера і велізарнымі дозамі лекаў, Майкл неахвотна пагадзіўся далучыцца да яго праграме. Яго паступова знаёмілі з іншымі пацыентамі, спачатку адзін на адзін, затым у больш буйных групах. Каб прымусіць маладога пацыента расказаць аб сваім мінулым і сваіх памылках, Колер падкупляў яго кнігамі па гісторыі, крадя іх з бібліятэкі бальніцы Фрэмингтон, таму што калекцыі ў Марсдене амаль не існавала. На іх індывідуальных сеансах Колер працягваў ціснуць на маладога чалавека, нагнятаючы эмацыйны напал і прымушаючы яго праводзіць час з іншымі пацыентамі, даследуючы яго трызненне і сны.
  
  "Майкл, хто такая Ева?"
  
  “О, так, дакладна. Як быццам я збіраюся сказаць табе. Думай больш пра гэта".
  
  “ Што ты меў на ўвазе, калі сказаў "я хачу апярэдзіць "сініх мундзіраў""?
  
  “Пара спаць. Адбой. Спакойнай ночы, доктар". Так яно і працягвалася.
  
  Аднойчы халодным, сырым днём шэсць тыдняў таму Майкл быў у адасобленай трэніровачнай зоне Марсден, робячы кругі пад панурымі поглядамі ахоўнікаў. Ён глядзеў скрозь сеткаватую агароджу на маркотную, брудную ферму Новай Англіі на тэрыторыі бальніцы. Як і большасць шызафрэнікаў, Майкл пакутаваў ад притупленного афекту — абцяжаранага праявы эмоцый. Але ў той дзень яго раптоўна захапіў панылы пейзаж, і ён заплакаў. "Мне было шкада бедных змоклых кароў", - пазней расказваў Майкл Колеру. “У іх былі разбітыя вочы. Бог павінен нешта зрабіць для іх. Ім прыйдзецца нялёгка ".
  
  “ У іх былі выбітыя вочы, Майкл? Што ты маеш на ўвазе?
  
  “Бедныя каровы. Яны ніколі не будуць ранейшымі. Добра для іх, дрэнна для іх. Гэта так відавочна. У іх разбітыя вочы. Няўжо ты не разумееш?"
  
  Гэтая ўспышка ўразіла Колера, як электрычны разрад. - Вы хочаце сказаць, - прашаптаў ён, з усіх сіл імкнучыся стрымаць хваляванне, - вы хочаце сказаць, што лёд зламаны.
  
  Гэтым двухсэнсоўным паведамленнем — накшталт таго, што ён зблізіўся з доктарам Эн Мюлер — Майкл спрабаваў выказаць свае самыя патаемныя пачуцці. У дадзеным выпадку што-то ў яго жыцці фундаментальна змянілася. Ён паціснуў плячыма і пачаў плакаць перад сваім тэрапеўтам — не ад страху, а ад гора. "Мне так шкада іх". Паступова ён супакоіўся. “Жыццё фермера здаецца цяжкай. Але, можа быць, гэта тое, што мне падышло б".
  
  "Было б вам цікава," спытаў Колер, адчуваючы, як калоціцца яго сэрца, " папрацаваць на гэтай ферме?"
  
  "На ферме?"
  
  “ Рабочая праграма. Тут, у бальніцы.
  
  "Ты з розуму сышоў?" Майкл закрычаў. “Мяне б ударылі па галаве і забілі. Не будзь тупым ублюдкам!"
  
  Спатрэбілася два тыдні пастаяннага ціску— каб угаварыць Майкла ўзяцца за гэтую працу - на самай справе значна больш часу, чым спатрэбілася Колеру, каб аформіць дакументы для перакладу. Тэхнічна Майкл быў недатыкальным ў Марсдене, таму што ён падпадаў пад дзеянне артыкула 403. Але няма больш лёгкай ацэнкі, чым дзяржаўная бюракратыя. Паколькі ў шырокай дакументацыі Колера згадваўся "пацыент 458-94", а не "Майкл Хрубек", і паколькі наглядчыкі надзвычай перапоўненай аддзялення E былі рады пазбавіцца ад яшчэ аднаго пацыента, Хрубек быў лёгка завераны пячаткай, ухвалены, правераны і бласлаўлёны. Яму даручалі простыя заданні на ферме, дзе выраблялі малочныя прадукты для бальніцы і прадавалі тыя невялікія лішкі, якія там былі, на мясцовых рынках. Спачатку ён з падазрэннем ставіўся да сваіх кіраўнікоў. Аднак у яго ні разу не было прыступу панікі. Ён прыходзіў на працу своечасова і звычайна сыходзіў апошнім. У рэшце рэшт ён асвоіўся з работай — прыбіраў лапатай гной, цягаў кавадлы, падрамнікі для плота і клямары ад слупа да слупа, цягаў вёдры з малаком. Адзіны раз, калі вы маглі западозрыць, што ён не звычайны фермерскі хлопец, гэта калі ён выкарыстаў белую фарбу для платоў на Херефордах, каб выраўнаваць меткі, якія здаваліся яму непрыемнымі або палохалымі.
  
  Тым не менш, як толькі яму сказалі не маляваць кароў, ён з сорамам падпарадкаваўся.
  
  Майкл Грубек, які ніколі ў жыцці не зарабляў ні пені з уласных грошай, раптам стаў зарабляць 3,80 даляра ў гадзіну. Ён вячэраў у бальнічным кафетэрыі з сябрамі і мыў посуд пасля вячэры, ён пісаў доўгую паэму аб бітве пры Бул-Ран і быў неад'емнай часткай праграмы тэрапіі ілюзій Колера, не кажучы ўжо пра хлопчыка з вокладкі яго прапановы Дзяржаўнаму дэпартаменту псіхічнага здароўя.
  
  І цяпер, з сумам падумаў Колер, ён стаў небяспечным ўцекачом.
  
  О, дзе жа ты, Майкл, са сваімі разбітымі вачыма?
  
  У адным ён быў перакананы: Майкл знаходзіўся на шляху ў Риджтон. Сустрэча з Ліз Этчесон была карысная ўдвая. Збольшага з-за таго, што яна раскрыла трызненне Майкла. Але таксама і за тое, што гэта адкрыла аб ёй. Яна схлусіла яму, гэта было ясна. Ён спрабаваў зразумець, дзе менавіта яе аповяд аб Індыйскім скачку разыходзіўся з праўдай. Але яна была жанчынай, якая прывыкла жыць з таямніцамі, з невыраженными пачуццямі, утоенымі запалам, і таму ён не змог распазнаць хлусня. І ўсё ж Колер адчуваў, што ўсё, аб чым яна яму не расказала, было значным — цалкам верагодна, дастаткова значным, каб выцягнуць Майкла з туману яго ашуканай, але бяспечнай жыцця і заахвоціць яго здзейсніць гэта жахлівае падарожжа скрозь ноч.
  
  О так, ён быў на шляху ў Риджтон.
  
  І тут яго чакаў, уцягнуўшы галаву ў плечы пад праліўным дажджом, Рычард Колер, чалавек, гатовы падкупіць паляўнічых за галовамі тысячамі даляраў, якія ён ледзь мог сабе дазволіць, прабрацца праз варожую дзікую мясцовасць, у адзіночку высачыць і сустрэцца са сваім нервовым і небяспечным пацыентам і даставіць яго назад у бальніцу — дзеля Майкла і дзеля тысяч іншых пацыентаў, якіх Колер спадзяваўся вылечыць пры жыцці.
  
  Цяпер доктар акінуў позіркам прасторную паркоўку і поплотнее запахнул сваё чорнае паліто ў дарэмнай спробе абараніцца ад праліўнога дажджу і парываў ветру. Ён адкрыў свой заплечнік і дастаў трывалы металічны шпрыц, затым напоўніў рэзервуар вялікай дозай анестэтыка. Ён адкрыў бурбалкі і выпусціў невялікую брую ў паветра, каб выдаліць іх. Затым ён адкінуўся назад, яго твар заліло дажджом, і ён яшчэ раз паглядзеў на вечна які рухаецца знак над яго галавой.
  
  
  25
  
  
  
  "Паглядзі на гэта!"
  
  Праехаўшы мілю па дарозе, Майкл завярнуў за паварот і нечакана раўнуў смехам. Ён спакойна ўспомніў, якая педаль тормазу, і плаўна націснуў на яе, зменшыў хуткасць да дзесяці міль у гадзіну.
  
  "Глядзі!" Ён нахіліўся наперад, амаль дакранаючыся галавой лабавога шкла, і ўтаропіўся ў неба, напоўненае дажджом, у якім мільёнамі пырскаў адлюстроўваліся чырвоныя, белыя і сінія агні.
  
  "Аб Божа, што б гэта значыла?" Яго скура заурчала ад эмоцый, а на твары расплылась шырокая ўсмешка. Майкл з'ехаў на абочыну і спыніў Subaru. Ён выйшаў пад дождж і, нібы ў трансе, пакрочыў праз паркоўку, яго чаравікі John Worker шкрэблі па асфальце. Ён спыніўся ля падножжа сьвятыні і поўна глыбокай пашаны склаў рукі перад сабой, гледзячы ў неба. Ён пакапаўся ў сваім заплечніку і заўважыў, што ў яго засталося два чэрапа. Ён выбраў тую, што была ў горшым стане — яна была патрэсканай ў некалькіх месцах, — і ўсталяваў яе ў падставы таблічкі.
  
  Голас пачуўся зусім побач. "Прывітанне, Майкл".
  
  Малады чалавек ніколькі не здзівіўся. “ Добры дзень, доктар Рычард.
  
  Худы мужчына сядзеў на капоце белай машыны, адной з пяцідзесяці, што стаяць у шэраг. Хіба ён не выглядае маленькім, хіба ён не выглядае мокрым? Падумаў Майкл, зноў успомніўшы янота, якога ён забіў раней ўвечары. Такія дробязі, яны абодва.
  
  Доктар Рычард саскочыў з "Тауруса". Майкл зірнуў на яго, але яго погляд быў непераадольна прыкаваны да зіхатлівай шыльдзе, якая верціцца над іх галовамі.
  
  Майкл праігнараваў сярэдняй частцы знак, адзначаючы толькі, што слова ртуць была крывава-чырвонай. Тое, на што ён утаропіўся, былі два словы, напісаныя сінім колерам, "Салдат саюза": уверсе - "ФОРД". Унізе - "ЛІНКАЛЬН".
  
  “Гэта там ты забіў яго, не так лі, Майкл? У тэатры?"
  
  Гэта, несумненна, цуд. О, Божа, ў тваім бясконцым бляску...
  
  “Форд"... "Лінкальн"... Тэатр Форда... Так, сэр, я ўпэўнены. Не памыліцца. Я прабраўся ў прэзідэнцкую ложу ў палове на адзінаццатую 14 красавіка тысяча восемсот шэсцьдзесят пятага года ад раства Хрыстова. Гэта была Страсная пятніца. Я падышоў да яго ззаду і ўсадзіў кулю яму ў галаву. Прэзідэнт памёр не адразу, а затрымаўся да наступнага дня. Ён памёр ".
  
  - Ты крычаў, "Такі семпер тираннис". "
  
  "З тых часоў яны перасьледуюць мяне". Майкл паглядзеў на свайго лекара. Не, ён не быў самазванцам. Гэта сапраўды быў доктар Рычард. У вас стомлены выгляд, доктар, - падумаў Майкл. Я не сплю, а ты спіш. Што ты пра гэта думаеш? Ён зноў паглядзеў на шыльду.
  
  "Я хачу дапамагчы табе".
  
  Майкл усміхнуўся.
  
  “ Я б хацеў, каб ты паехала са мной у бальніцу.
  
  “Гэта вар'яцтва, доктар Рычард. Я толькі што сышоў адтуль. Навошта мне вяртацца?"
  
  “ Таму што ты будзеш у бяспецы. Цябе шукаюць людзі, якія хочуць прычыніць табе боль.
  
  - Я кажу табе гэта ўжо некалькі месяцаў, - адрэзаў Майкл.
  
  "Гэта праўда, ў вас ёсць". Доктар засмяяўся.
  
  Майкл дастаў пісталет з кішэні. Доктар Рычард на імгненне апусціў вочы, але тут жа вярнуўся да свайго пацыенту. “Майкл, я шмат для цябе зрабіў. Я знайшоў табе працу на ферме. Табе падабаецца гэтая праца, не так? Табе падабаецца працаваць з каровамі, я ведаю, што падабаецца."
  
  Пісталет быў цёплым. Яму было зручна ў руцэ. Ён падумаў, што гэта даволі модна. “ Мне было цікава, не было б ... не было б гэта дзіўна — калі б гэта быў той жа самы пісталет, якім я карыстаўся.
  
  “ Каб застрэліць Лінкольна?
  
  “ Той самы пісталет. Гэта мела б асаблівую значэнне. У гэтым было б шмат сэнсу. Вам падабаецца пах крыві, доктар Рычард? Як вы думаеце, калі душа трапляе на нябёсы з водарам? Як ты думаеш, душы яшчэ якое-то час жывуць на зямлі?"
  
  Чаму ён падыходзіць да мяне бліжэй? Майкл здзівіўся. Калі ён так блізка, лягчэй чытаць мае думкі.
  
  “ Адкуль мне ведаць.
  
  Майкл паднёс пісталет да твару, удыхаючы пах металу. “ Але як ты растлумачыш, што ён быў там толькі для мяне? Гэты пісталет. Гэта было проста там, у краме. У краме з галовамі."
  
  Дрыготка прабегла па целе Майкла Хрубека.
  
  "Якія галавы?"
  
  “Усе маленькія галоўкі. Белыя і гладкія. Прыгожыя маленькія белыя галоўкі".
  
  "Гэтыя чэрапа?" доктар Рычард кіўнуў у бок слупа з шыльдай.
  
  Майкл міргнуў, але нічога не сказаў.
  
  “ Значыць, ты застрэліў Лінкольна, не так лі, Майкл?
  
  “ Вядома. Я быў гатовы і эйб-ле.
  
  “Чаму ты ніколі не расказваў мне пра гэта? Ні на адным з нашых сеансаў?"
  
  Страўнік Майкла скрутило ад неўтаймоўнага турботы. “ Гэта было...
  
  "Чаму?"
  
  Страх покалывал яго шыю. Паміж учащенными ўдыхамі Майкл адказаў: “Гэта было занадта жудасна. Я здзейсніў жудасную рэч. Жудасна! Ён быў такім вялікім чалавекам. І паглядзі, што я зрабіў. Гэта было... Гэта балюча! Не пытайся ў мяне больш ні аб чым, чорт вазьмі ".
  
  "Што," мякка спытаў доктар Рычард, " было ў гэтым такога жудаснага? Што было занадта жахлівым, каб расказаць мне?"
  
  “ Шмат чаго. Занадта шмат, каб ўдавацца ў падрабязнасці.
  
  “ Раскажы мне аб адным з іх.
  
  "Няма".
  
  “ Проста выберы што-небудзь адно і скажы мне, Майкл.
  
  "Няма".
  
  “ Калі ласка. Цяпер. Хутчэй.
  
  "Няма!" Што гэты вырадак задумаў?
  
  “ Так, Майкл. Скажы мне. На імгненне погляд хударлявага доктара стаў лютым і загадным. Ён загадаў: “Зараз жа! Скажы мне!"
  
  "Месяц," выпаліў Майкл. “ Гэта...
  
  - А як наконт месяца? - спытаў я.
  
  “Яно ўзышло крывава-чырвоным. Месяц - гэта крывавая прасціна. Ева загорнутая ў прасціну".
  
  "Хто такая Ева, Майкл?"
  
  “ Добрая спроба, вырадак. Не чакай, што я скажу што-небудзь яшчэ. Майкл праглынуў і нервова агледзеўся.
  
  “ Адкуль узялася кроў? - спытаў я.
  
  “Месяц. Ха, я проста жартую".
  
  “Адкуль, Майкл? Адкуль узялася кроў? Адкуль?!"
  
  Шэптам: "З... іх галавы".
  
  "Чыя галава, Майкл?" - спытаў доктар Рычард, затым крыкнуў: “Скажы мне! Чыя галава?"
  
  Майкл пачаў казаць, затым змрочна ўсміхнуўся і зароў: “Не спрабуй падмануць мяне, вырадак. Яго галава. Яго, яго, яго галава. Галава Абрагама Лінкальна. Галава шаснаццатага прэзідэнта Злучаных Штатаў. Падзельнік рэек з галавы Ілінойса. Вось каго я меў на ўвазе. Я ўсадзіў яму гробаны кулю ў галаву.
  
  “Гэта тое, што ты меў на ўвазе, калі сказаў "наперадзе", Майкл? Ты казаў пра кім-то, хто атрымаў траўму галавы? Хто? Хто яшчэ пацярпеў, акрамя Лінкольна?
  
  Майкл міргнуў і ў паніцы зашыпеў. “Сьцюарда, ты думаеш пра! Дзяржсакратар. Але яго пырнули нажом! Калі ты збіраешся падмануць мяне, излагай факты прама. Дарэчы, вечар яму таксама не вельмі спадабаўся.
  
  - Але ж застрэлілі каго-то яшчэ, ці не так?
  
  "Няма!"
  
  “ Падумай, Майкл. Успомні. Ты можаш сказаць мне.
  
  "Няма!" Ён заціснуў вушы рукамі. "Няма, няма, няма!"
  
  “Адкуль узялася ўся гэтая кроў? Кроў паўсюль!" - прашаптаў доктар Рычард. Ён нахіліўся наперад. “Так шмат крыві. Крыві хопіць, каб пакрыць Месяц. Яе шмат-шмат лістоў".
  
  Крыві было дастаткова, каб пакрыць прасціну...
  
  Майкл усклікнуў: "Гэтага было так шмат".
  
  “ Хто яшчэ, Майкл? У каго яшчэ стралялі? Калі ласка, скажы мне.
  
  "Я кажу вам, што вы телеграфируете ЦРУ і Сакрэтнай службе!"
  
  “ Гэта будзе нашым сакрэтам, Майкл. Я не раскажу ні адной жывой душы.
  
  "Ты раскажаш пра гэта мёртвай душы?" ён зароў, закінуўшы галаву і бредя пад праліўным дажджом. “Яны тыя, пра каго мы павінны турбавацца! Усе гэтыя мёртвыя душы! Вось дзе небяспека!"
  
  “ Хто, Майкл? Скажы мне.
  
  "Я..."
  
  О, што гэта ў цябе на галаве? Што гэта на табе надзета?>
  
  Тата хутка будзе дома. Папа прымусіць яе зняць гэта.
  
  Яе выдатная галава была цалкам разбурана. Няма, няма!
  
  “Майкл, пагавары са мной! Чаму ты плачаш?" Доктар Рычард схапіў яго за руку. "Аб чым ты думаеш?"
  
  Ён думае: "Я ўвайшоў у дом. Я быў на заднім двары, рабіў шмат важных рэчаў. Я ўвайшоў у дом, і там была яна, і на яе вачах не было маскі, і пазногці ў яе не гарэлі. Яна была ў спальні, апранутая ў тую ж начную кашулю, якую насіла шмат дзён запар. Вельмі модна. Тая самая рэч, якую трэба надзець, каб пайсці ў краму за пакупкамі. Тая самая рэч, якую трэба насіць, калі ў цябе ў руках пісталет, гэты той самы пісталет. Джон Уілкса Бут падарыў ёй яго.
  
  “ Майкл! У чым справа? Паглядзі на мяне! Аб чым ты думаеш?
  
  Ён думае: Бут, павінна быць, быў яе палюбоўнікам, і ён даў ёй гэты пісталет, каб абараніць ад прадажныхсупрацоўнікаў dead Union. Але яна прадала мяне. Яна здрадзіла мяне!
  
  - Ты сказаў “здрада"? Я цябе не чую. Ты што-то бормочешь. Што ты кажаш, Майкл?
  
  Яна трымала ў руцэ пісталет. Яна ляжала ў ложку ў начной кашулі. Яна села, калі я ўвайшоў у дзверы, і сказала... Яна сказала... Яна сказала: "О, ты".
  
  Майкл пачуў яе словы сёння ўвечары, як чуў іх мільён разоў раней — вымаўленыя не са здзіўленнем, пагардай або маленнем, а ад бясконцага расчаравання.
  
  Ён думае: "А потым яна пацалавала залатыя валасы вуснамі пісталета, і кроў пырснула высока, як месяц, і накрыла яе галаву, як чырвоная бліскучая капялюш. Яна пакрыла прасціны.
  
  О, ты... О, ты...
  
  Майкл стаяў у дзвярах яе спальні і глядзеў, як цямнеюць светлыя валасы пад малінавай капелюшом. Затым ён нахіліўся і няёмка дакрануўся да яе дрыготкай рукі - першы фізічны кантакт паміж маці і сынам за многія гады. Яе расфокусированные вочы пацямнелі, як зацьмення, яе расшчэпленыя пальцы ўздрыгнулі адзін раз і расслабіліся, а затым павольна страцілі тое цяпло, якое яны калі-то захоўвалі, хоць Майкл адпусціў іх задоўга, задоўга да таго, як яе плоць пахаладзела.
  
  "Прыгожая галоўка..."
  
  - Чый, Майкл?
  
  Затым ўспаміны зніклі, як быццам хто-то выключыў выключальнік. Слёзы спыніліся, і Майкл выявіў, што глядзіць зверху ўніз на доктара Рычарда, які быў цяпер за ўсё ў футе або каля таго ад яго.
  
  "Хто?" - у адчаі спытаў доктар.
  
  "Добрая спроба", - сказаў Майкл з вясёлым сарказмам. "Але я так не думаю".
  
  Доктар Рычард на імгненне заплюшчыў вочы. Яго вусны сціснуліся, затым ён уздыхнуў. “Добра, Майкл. Добра". Ён на імгненне змоўк, затым сказаў: “Як наконт таго, каб разам паехаць назад у бальніцу? У мяне есць BMW. Мы казалі пра тое, каб як-небудзь пракаціцца. Ты сказала, што цябе б гэта спадабалася. Ты сказаў, што "БМВ" - гэта проста ублюдочная машына.
  
  - Чортава нацысцкая машына, - паправіў Майкл.
  
  "Пойдзем, ну ж".
  
  “О, але я не магу, доктар Рычард. Я збіраюся нанесці невялікі візіт у Лисбон. О, тое, што там адбылося, было жудасна. У мяне яшчэ ёсць чым заняцца ўвечары".
  
  “ Чаму, Майкл? Чаму?
  
  "Яна напярэдадні здрады", - адказаў ён так, як быццам гэта было ўвачавідкі.
  
  Твар доктара Рычарда павольна паслабілася. Ён доўга глядзеў у бок. Затым яго твар на момант прасвятлеў — Майкл заўважыў, што кожная часцінка яго асобы, акрамя вачэй. “Гэй, у цябе таксама ёсць машына. Я ўражаны, Майкл.
  
  "Гэта не падобна на Кадылак", - усміхнуўся ён.
  
  "Паглядзі туды", - нядбайна сказаў доктар. “На той шэраг машын. Усе гэтыя Линкольны. Шэраг за шэрагам Лінкольн.
  
  "Гэта цікава, доктар Рычард", - пагадзіўся Майкл, вывучаючы не машыны, а твар свайго лекара. "Але што яшчэ цікавей, дык гэта тое, чаму ты ўсю ноч хаваў руку за спіну, вырадак!"
  
  "Божа, няма!" Левы крыж доктара бясшкодна урэзаўся ў велізарную грудзі, калі Майкл вырваў шпрыц з вузкіх пальцаў.
  
  “Што ў нас тут? Гэта бліскучае, о, гэта цудоўна. У цябе ёсць для мяне падарунак? О, я ведаю пра цябе ўсё! Ты выйшаў зусім адзін, каб ударыць мяне ў спіну і выдаць змоўшчыках. Каб ніхто не даведаўся пра мяне, ніхто не даведаўся аб маленькім сакрэце доктара Рычарда, які збег. Не расказвай свеце, пакуль не будзеш гатовы. Добра? Всади мне ў спіну, а потым засунь у аварыйны мяшок, ты, вырадак?"
  
  “Няма! Не рабі гэтага!"
  
  Майкл нахіліўся наперад. "О, ты..."- прашаптаў ён і пасунуў доўгую іголку з вострым, як брытва, скошаным краем прама на вачах у доктара. Яно придвигалось ўсё бліжэй і бліжэй, праходзячы ў некалькіх цалях ад яго асобы, пакуль тонкія мышцы мужчыны бескарысна змагаліся з пераважнай сілай Майкла.
  
  "Калі ласка, не!"
  
  Іголка павярнулася прама да доктара і накіравалася да яго грудзей.
  
  "Няма!"
  
  Затым, з майстэрствам, набытым за гады стараннага назірання, Майкл увёў іголку глыбока пад скуру доктара і ўвёў лекі.
  
  З вуснаў доктара Рычарда сарваўся журботны енк, які, здавалася, не быў крыкам болю, а хутчэй зыходзіў ад больш глыбокай тугі — магчыма, гук чалавека, які ўсведамляе, што апошнім чынам у яго думках перад смерцю будзе выраз здрады на твары таго, каго ён у пэўным сэнсе любіў.
  
  
  
  
  
  "Як далёка ён быў?" Спытала Порцыя.
  
  “ Фрэдэрыкс. Гэта ўсяго ў васьмі або дзевяці мілях адсюль. Але дарогі, напэўна, будуць жудаснымі.
  
  Яны пераапрануліся і скарысталіся агульным фенам. Ліз стаяла ля кухоннага акна і скрозь заслону дажджу бачыла сьветлую кропку, якая адлюстроўваецца на возеры ў мілі ад яе. Дом іх бліжэйшага суседа — пары, з якой Оўэн і Ліз былі знаёмыя выпадкова. Яны былі маладыя, жанатыя ўсяго шэсць месяцаў. Гэтая жанчына была вельмі напышлівай і некалькі разоў гаварыла з Ліз, затаіўшы дыханне, з прыкрага шчырасцю аб тым, што такое быць жонкай. Яна задавала шмат пытанняў і назірала, прыжмурыўшыся, упёршыся локцямі ў вінілавы кілімок, як Ліз няёмка раздае парады па нагоды адносін. "Дзеля ўсяго святога, - падумала Ліз, - як бы Я ведаю, ці варта вам займацца сэксам са сваім мужам, нават калі ў вас грып? Як быццам на гэты конт ёсць правілы.
  
  "Ты ўсё сабрала?" Спытала Порцыя.
  
  “ Спакаваны? Начная кашуля, зубная шчотка, ніжняе бялізну. Гэта зойме каля шасці гадзін. Божа, чаго я хачу, так гэта гарачай ванны. Яны могуць нават злавіць яго да таго, як сюды дабярэцца Оўэн. Гэй, мне трэба выпіць. Брэндзі?"
  
  “ На густ як мыла.
  
  “ Набыты густ, згодны. Гран Марна?
  
  "Больш у маім стылі".
  
  Ліз наліла два шклянкі і накіравалася да выхаду з аранжарэі.
  
  “З нас атрымалася добрая плаціна. Яна ўсё яшчэ трымаецца".
  
  Магутны парыў ветру скалануў вокны. Ён выў у адчыненых фортачках, дастаткова гучна, каб заглушыць размова. Голыя дрэвы разгойдваліся ўзад-наперад, а на паверхні возера разбіваліся белыя шапкі. Ліз сказала, што ніколі не бачыла ваду такой бурнай. Велізарная паласа маланкі раскалола неба на захадзе, і падлогу, здавалася, праваліўся ў іх пад нагамі, калі над домам пракаціўся гром.
  
  “Давай адступім. У гасціную?"
  
  Ліз з радасцю пагадзілася.
  
  Нейкі час яны сядзелі моўчкі. Ліз пазбягала погляду сёстры і замест гэтага глядзела на стос фатаграфій на століку. Фатаграфіі з іх дзяцінства: Порцыя, дзёрзкая і сэксуальная. Ліс, руплівы, пільны і, увогуле, несамавіты. Высокі, суровы Эндру, з анахранічнымі вусамі і ўсюдыіснай белай кашулі. І міласцівая Маці з яе вздернутой матрыярхальнай сківіцай, яе погляд загадваў усімі, акрамя яе мужа, у прысутнасці якога яна робела.
  
  "Порцыя," павольна вымавіла Ліз, цяпер гледзячы на рамкі, а не на фатаграфіі, " я хацела б пагаварыць з табой сёе пра што.
  
  Сястра паглядзела ў яе бок. “ Наконт дзіцячых садоў?
  
  "Няма", - нарэшце адказала Ліза. “Гэта пра Indian Leap.
  
  Што там адбылося. Я маю на ўвазе, паміж намі. Не забойства. Ты не хочаш гаварыць пра гэта, я ведаю. Але ты можаш проста выслухаць тое, што я хачу сказаць?
  
  Порцыя маўчала. Яна слизнула салодкі лікёр з краю свайго куфля і стала чакаць.
  
  Ліз ўздыхнула. “ Я не хацела бачыць цябе зноў пасля таго дня.
  
  “ Ты, павінна быць, здагадаўся, што я таксама так сябе адчуваю. З тых часоў, як мы не бачыліся.
  
  "Я адчувала сябе такой вінаватай".
  
  "Я не хачу выбачэнняў".
  
  “Б'ю цябе, кажу тое, што я сказаў"... Я страціў кантроль. Я ніколі не быў такім раней. Ніколі ў жыцці. Я быў тым, кім я заўсёды маліўся, каб я ніколі не быў ".
  
  "У цябе быў добры настаўнік". Порцыя пастукала пальцам па фатаграфіі іх бацькі. "Падобна на тое, ён табе дастаўся ад хука правай".
  
  Ліз не ўсміхнулася; ёй стала блага ад сораму і гневу. Цяпер яна шукала прыкметы прабачэння, змякчэння. Але Порцыя проста сядзела, абхапіўшы свой келіх і глядзеў перад сабою — здавалася, амаль скучающе — у аранжарэю. Жудасныя скуголенні ветру працягваліся.
  
  - На днях я хадзіла ў “Дейри Куін", - разгублена сказала Ліз. Памятаеш гэта?
  
  “Яны ўсё яшчэ тут? Я не быў ўнутры ні аднаго гадамі".
  
  “Не, запомні. Там няма нічога ўнутры".
  
  “Гэта дакладна. Вядома".
  
  Ліз прадставіла іх маладымі дзяўчатамі са сваёй телохранительницей-голландкой Джоландой, купляем мяккія ванільныя рожкі ў маленькай сеткаватай вітрыне і тымі, хто сядзіць на ліпкай лаўцы для пікніка побач з паркоўкай. Днём віліся пчолы, а ноччу матылькі і жукі паміралі хуткай, бліскучай смерцю, влетая ў зачаравальнае фіялетавае свячэнне жучковой пасткі.
  
  "Мы куплялі вішнёвую глазуру", - прыжмурылася малодшая сястра, успамінаючы.
  
  “І марозіва заўсёды раставала і сцякала па рожку. Гэта заўсёды была гонка — спрабаваць злізаць яго да таго, як яна трапіць да нас у рукі ".
  
  "Вядома, я памятаю".
  
  Яны змоўклі, так як завыванне ветру стала больш пранізлівым. Ліз падышла да цяпліцы і шчыльна зачыніла вентыляцыйная адтуліна. Гук аслабеў, але не спыніўся цалкам. Вярнуўшыся, яна сказала: "Я ніколі не згадвала пра гэта пры табе, Порцыя, але мінулай вясной у мяне быў раман, і ёсць сёе-тое, аб чым я павінна табе расказаць".
  
  
  
  
  
  Ён імчыцца з хуткасцю семдзесят міляў у гадзіну, стрэлка на прыборнай панэлі становіцца чырвонай на уздымах, рухавік измученно вые. Оўэн Этчесон праходзіць міма Сейфа, які зараз зачынены, на люстраным шкле намаляваныя вялізныя крыжыкі, як быццам замест восеньскага шторму чакаецца ўраган. Затым ён праязджае міма жылога комплексу, а за ім - дылерскі цэнтр Ford, сіне-чырвоная шыльда павольна паварочваецца ў небе, як маяк.
  
  Затым шашы 236 пачынае віхляць па ўзгорках, якія мяжуюць з Риджтоном, — ўзгорках, якія таксама з'яўляюцца часткай таго ж геалагічнага правалу, які ў двух гадзінах язды адсюль ўзвышаецца высока над каменнай далінай Індыян-Ліп, дзе Роберт Гілеспі памёр зламаным і акрываўленым.
  
  Оўэн змяншае хуткасць, каб прайсці гэтыя павароты, затым зноў разганяецца да пяцідзесяці, спяшаючыся праехаць на чырвонае святло на скрыжаванні з 116-й. Цяпер дарога падымаецца на яе грэбені доўгага пагорка, і ён заўважае пробліск вады ў трыццаці футах пад сабой, справа. З цёмнага ручая паднімаюцца тонкія чорныя апоры старой чыгуначнай эстакады Бостана, Хартфард і Нью-Ёрка. Ён прытармажвае перад адзіным стромкім паваротам і здымае нагу з тармазы, каб разагнацца на доўгай прамой, якая прывядзе яго ў цэнтр Риджтона.
  
  Бэжавы Subaru, здаецца, нетаропка выплывае з расколіны ў кустах, дзе ён быў схаваны, выставіўшы востры нос. Аднак Оўэн бачыць, што заднія колы аўтамабіля шалёна круцяцца, раскідваючы за сабой бруд і ваду, і імпарт сапраўды рухаецца з добрай хуткасцю. За імгненне да аглушальнага глухога выбуху ён думае, што можа ўцячы, настолькі блізка пад'язджаюць машыны, не падзенучы. Затым машына ўразаецца ў "Чэрокі", пасярэдзіне з жахлівым штуршком, які моцна выварочвае шыю Оўэна. Боль успыхвае ў яго на твары выбліскам жоўтага святла.
  
  Subaru спыняецца недалёка ад краю абрыву, калі грузавік з'язджае з абочыны. Гэта доўжыцца, здаецца, цэлую вечнасць, даючы Оуэну Этчесону дастаткова часу, каб разглядзець твар Майкла Грубека, усяго ў шасці футаў ад яго. Ён вар'яцка хмыліцца, латашыць па рулі і крычыць, падобна, адчайна спрабуючы, каб яго пачулі. Оўэн глядзіць у адказ, але так і не разумее, што б гэта магло быць за паведамленне, таму што ў гэты момант грузавік хіліцца наперад і пачынае ныраць да ручая далёка ўнізе.
  
  
  
  ЧАСТКА 4
  Красаванне граху
  
  
  26
  
  
  
  Порцыя коратка засмяялася і здзіўлена спытала: “У цябе? Раман?"
  
  Вочы старэйшай сястры былі прыкаваныя да пеленам шэрага дажджу, каскадам стекавшим па вокнах.
  
  “ Я ніколі б не здагадаўся, ці не так?
  
  Ну вось, падумала Ліза. Я зрабіла гэта. Я ў першы раз прызналася. Каму-небудзь. Паблізу бліснула маланка, але пакуль яна не ўразіла мяне да смерці.
  
  “ Ты так нічога і не сказаў. Порцыю гэта відавочна пацешыла. “ Я паняцця не мела.
  
  “ Напэўна, я баяўся. Што Оўэн пазнае. Ты яго ведаеш. Гэты яго характар.
  
  "Навошта мне распавядаць Оуэну?"
  
  “Я і не думала, што ты гэта зробіш. Проста мне здалося, што чым больш людзей будуць ведаць, тым больш выпадковых чутак праточыцца вонкі". Яна зрабіла паўзу. “Ну, ёсць яшчэ сёе-тое... Мне было сорамна. Я баяўся таго, што ты падумаеш."
  
  “ Я? З якой нагоды?
  
  “ Інтрыжка - гэта не тое, чым можна ганарыцца.
  
  “Ты проста трахался? Ці ты быў закаханы?"
  
  Ліз была абражаная, але пытанне Порцыі, здавалася, быў прадыктаваны простым цікаўнасцю. “Няма, няма, няма. Гэта было не проста фізічнае цяга. Мы былі закаханыя. Я сапраўды не ведаю, чаму я не расказала табе раней. Я павінна была. Паміж намі было занадта шмат сакрэтаў. Яна зірнула на сястру. “ У Оўэна таксама быў раман.
  
  Маладая жанчына з разуменнем кіўнула. Ліз была ў жаху ад таго, што Порцыя нейкім чынам ужо даведалася пра гэта. Але няма, аказалася, што яна проста вызначыла Оўэна як чалавека з бадзяўся позіркам.
  
  Ліз гэта таксама пакрыўдзіла. “ Ну, гэта было ўсяго адзін раз, - сказала яна, абараняючыся.
  
  “ Шчыра кажучы, Ліз, я здзіўлены, што ты так доўга чакала, каб знайсці каго-небудзь.
  
  "Як ты можаш так казаць?" Запярэчыла Ліз. "Я не з тых..." Яе голас заціх.
  
  "Не такая, як я?" крыва усміхнуўшыся, спытала яе сястра.
  
  “Я маю на ўвазе, што я нікога не шукаў. Мы спрабавалі разабрацца ва ўсім, Оўэн і я. Ён кінуў жанчыну, з якой сустракаўся, і мы рабілі свядомыя намаганні...
  
  "Свядомае намаганне".
  
  Ліз прыслухалася да насмешкам і вырашыла, што нічога не пачула. Яна ўпарта працягнула: “... спроба захаваць наш шлюб. Раман ... толькі што здарыўся".
  
  Яна пачала сустракацца ў непадыходны час, прама пасярод жудаснай чарады падзей мінулай зімы: раман Оўэна, павольная смерць яе маці, яе расце незадаволенасць выкладаннем, захоп маёнтка... "Самы непрыдатны для таго магчымае час", - падумала яна, затым падумала: "Як быццам гэта зручны момант для катаклізму".
  
  Раман Ліз, у адрозненне ад акуратнай галівудскай версіі, якой яна ўяўляла сабе раман Оўэна, бязлітасна мучыў яе. Усё было б нашмат прасцей, сказала яна сабе, калі б яна магла аддзяліць член ад душы. Але яна не змагла, і таму, вядома, закахалася — як закахаўся ў яе яе палюбоўнік. Спачатку, прызналася Ліз, яе збольшага цягнула да свайго каханага з помсты. Гэта было дробна, так, але так яно і было — яна хацела паквітацца з Оўэнам. Акрамя таго, яна выявіла, што проста не можа сябе кантраляваць. Раман быў усёпаглынальная.
  
  - Зараз усё скончана? - спытала Порцыя.
  
  "Так, усё скончана".
  
  "Ну, і што ў гэтым такога асаблівага?"
  
  - О, - з горыччу сказала Ліз, - але гэта вялікая справа. Я не ўсё табе расказала.
  
  Ліз адкрыла рот, каб загаварыць, і на нейкі невыносны міг была гатова прызнацца ва ўсім. Яна шчыра верыла, што збіраецца выбалбатаць ўсе зневажальныя факты.
  
  І яна, верагодна, так бы і зрабіла, калі б у гэты момант не пад'ехала машына.
  
  Порцыя адвярнулася ад сястры і паглядзела з кухоннага акна на пад'язную дарожку.
  
  “ Оўэн! Ліз ўтаропілася ў акно, адначасова абрадаваная яго прыходам і горка расчараваная тым, што размова з сястрой перапынілі.
  
  Яны прайшлі на кухню і вгляделись скрозь заслону дажджу.
  
  "Не, я не думаю, што гэта ён", - павольна вымавіла яе сястра. Яны глядзелі, як святло фар змеится па пад'язной дарожцы. Ліз лічыла ўспышкі, калі прамяні траплялі на аранжавыя адбівальнікі ўздоўж трасы. Порцыя была права. Хоць яна не магла выразна разглядзець машыну скрозь кусты і дрэвы, яна была светлай; грузавік Оўэна "Чэрокі" быў чорным, як ствол пісталета.
  
  Ліз расчыніла кухонную дзверы і выглянула вонкі скрозь асляпляльны дождж.
  
  Гэта была паліцэйская машына. З яе вылез малады памочнік шэрыфа. Ён зірнуў на "Акуру", якая стаяла пасярод патоку, і пабег на кухню, па-жаночаму страсаючы дажджавую ваду з твару. Ён быў круглым, падцягнутым ад нядаўняга папаўнення, і ў яго было твар чалавека, які атрымаў нечаканае заданне.
  
  “ Ліз. "Ён зняў капялюш. “ Мне шкада, што даводзіцца табе гэта казаць. Мы толькі што знайшлі грузавік Оўэна на дне яра.
  
  "О, божа!" Рукі Ліз ўзляцелі да вачэй, і яна моцна націснула, як быццам іх кусала дым.
  
  “ На яго напаў — гэты хлопец, Хрубек, падобна. Псіх. Збіў яго з дарогі. Падобна на тое, гэта была засада.
  
  “Няма! Грубек едзе ў Бойлстан. Ты памыляешся!"
  
  “Ну, ён не паедзе ў Бойлстан на машыне, на якой быў за рулём. Пярэдняя частка памятыя".
  
  Ліз інстынктыўна павярнулася туды, дзе ляжала на стойцы яе сумачка. “ Наколькі сур'ёзна ён паранены? Я павінна пайсці да яго.
  
  “Мы не ведаем. Не можам знайсці яго. І Хрубека таксама".
  
  "Дзе гэта адбылося?" Спытала Порцыя.
  
  “ У старой чыгуначнай эстакады. Недалёка ад цэнтра горада.
  
  - Дзе ў цэнтры? - Огрызнулась Ліз.
  
  Яго тоўсты рот змоўк. Магчыма, ён западозрыў яе ў істэрыцы. Ён сказаў: "Ну, у цэнтры Риджтона".
  
  Не больш чым у трох мілях ад таго месца, дзе яны стаялі.
  
  Аварыя была не такой ужо сур'ёзнай, патлумачыў памочнік шэрыфа. "Мы думаем, што Грубек збег, а Оўэн перасьледуе яго".
  
  - Ці Оўэн бяжыць, а за ім гоніцца Хрубек.
  
  “ Мы таксама пра гэта падумалі. Шэрыф і Тым Скалон шукаюць іх. Усе тэлефоны ў гэтай частцы горада адключаныя. Стэн папрасіў мяне пад'ехаць, каб паведаміць цябе. Ён лічыць, што табе варта з'ехаць. Пакуль яны яго не знойдуць. Але, падобна, твая машына няспраўная.
  
  Ліз не адказала. Порцыя сказала яму, што яны не змаглі выклікаць эвакуатар.
  
  "Мяркую, вам спатрэбіцца нешта большае, чым буксір для гэтага канкрэтнага транспартнага сродку". Ён кіўнуў у бок патанулай "Акуры". “У любым выпадку, я завязу вас. Проста збярыце свае рэчы".
  
  "Оўэн..." Ліз агледзелася вакол, дарэмна скануючы лес.
  
  "Я думаю," сказаў памочнік шэрыфа, "нам варта паспяшацца".
  
  - Я нікуды не пайду, пакуль мы не знойдзем майго мужа.
  
  Магчыма, у яе голасе прагучала лютасьць, таму што памочнік шэрыфа асцярожна дадала: “Я разумею, што вы адчуваеце".... Але я дакладна не ведаю, што вы можаце тут зрабіць, акрамя як хвалявацца. І я—"
  
  "Я нікуды не пайду," павольна вымавіла яна. “ Ты разумееш?
  
  Ён паглядзеў на Порцыю, якая нічога не адказала. Нарэшце ён сказаў: “Будзь па-твойму, Ліз. Гэта твая справа. Але Стэнлі сказаў пераканацца, што з табой усё ў парадку. Я лепей патэлефаную яму і скажу, што ты не хочаш з'язджаць. Ён пачакаў яшчэ імгненне, як быццам гэта магло прымусіць яе сысці. Калі яна адвярнулася, ён зноў выйшаў пад дождж і забраўся на пярэдняе сядзенне патрульнай машыны, каб патэлефанаваць па рацыі.
  
  "Ліз," запратэставала Порцыя. “ Мы нічога не можам зрабіць.
  
  “ Ідзі пасядзі з ім у машыне, калі хочаш. Ці папрасі яго адвезці цябе ў гасцініцу. Даруй, але я нікуды не сыходжу.
  
  Порцыя выглянула вонкі, на дрэва, согнувшееся пад шалёным парывам ветру. “ Не, я застануся.
  
  “ Ідзі, замкні вокны. Я праверу дзверы.
  
  Перш чым сысці, Оўэн намёртва замкнуў ўваходныя дзверы на завалу. Цяпер Ліз замацавала ахоўную ланцужок, на імгненне падумаўшы, якімі малюсенькімі здаваліся медныя звёны па параўнанні з кайданамі, якія сціскалі рукі Хрубека на судзе. Затым яна замкнула дзверы падсобнага памяшкання на кухні і замкнула яе на ланцужок. Ёй стала цікава, памятаў ці Оўэн аб дашчанай дзверы — адзіным спосабе увайсці ў аранжарэю або выйсці з яе звонку. Яна накіравалася да яго, але на паўдарозе спынілася. Яна заўважыла вялікае ружовае расліна — гібрыд Chrysler Imperial, вырашчаны ў выглядзе дрэва. У мінулым годзе, праз тыдзень пасля таго, як Оўэн прызнаўся ў сваёй здрадзе, ён купіў ёй гэта расліна. Гэта было адзінае расліна, якое ён калі-небудзь купляў без яе кіраўніцтва. У дзень адпачынку пасля таго, як ён прызнаўся міс Троллоп, эсквайру, ён з'явіўся з вялізным кустом пунсовай ружы ў кузаве свайго грузавіка. У той момант Ліз ледзь не выкінула яго. Затым яна вырашыла не рабіць гэтага. Адтэрміноўкай расліна абавязана ўрыўку з класнага заданні з "Гамлета", якое ў той час вывучалі яе вучні.
  
  Зрэзаны нават у росквіце майго граху... Расплата не праведзена, але адпраўлена на мой рахунак, з усімі сваімі хібамі на маёй сумлення.
  
  Супадзенне было занадта вялікае, каб адмахнуцца ад яго — гэта спалучэнне літаратуры, садоўніцтва і драмы з рэальнага жыцця. Так што ж заставалася рабіць Ліз, акрамя як супраціўляцца жаданні знішчыць гэта? Яна укоренила гэтую чортаву штуковіну і задалася пытаннем, ці выжыве расліна. Гэта, вядома, апынуўся адзін з яе самых цягавітых асобнікаў.
  
  Ліз ступіла наперад і ўзяла кветка ў рукі. Парадоксам яе любові да раслінам было тое, што рукі яе садоўніка настолькі огрубели, што яна больш не адчувала пяшчоты пялёсткаў. Яна правяла тыльным бокам далоні па колерах, затым зноў накіравалася да дзвярэй. Яна зрабіла некалькі крокаў, калі заўважыла невыразнае рух звонку.
  
  Асцярожна падышоўшы да акна, ўкрытага тоўстым пластом кандэнсату і заслонай дажджу, яна працерла шкло рукавом і, да свайго жаху, убачыла невыразную постаць высокага мужчыны, які стаяў каля дома. Упёршы рукі ў бакі, ён, як аказалася, спрабаваў знайсці ўваходныя дзверы. Гэта быў не малады памочнік шэрыфа. Магчыма, падумала яна, яго суправаджаў іншы афіцэр, хоць гэты хлопец, падобна, быў не ў форме.
  
  Ён заўважыў бакавую дзверы, вядучую ў дапаможнае памяшканне, і накіраваўся да яе, не зважаючы на лівень. Ён ветліва пастукаў, як мужчына, назначающий спатканне. Ліз асцярожна падышла да дзвярэй і зірнула з-за фіранкі. Хоць яна і не пазнала яго, у яго было такое прыемнае, нявіннае твар і ён выглядаў такім зусім мокрым, што яна прапусціла яго.
  
  “ Добры вечар, мэм. Вы, павінна быць, місіс Этчесон. Ён выцер благія руку аб штаны, пакінуўшы яе такі ж вільготнай, як і раней, і працягнуў ёй. “ Выбачайце за турботы. Мяне клічуць...
  
  Але ў гэты момант у яго не было магчымасці скончыць знаёмства, таму што вялікая сышчык без запрашэння ўварвалася ў аранжарэю і пачала з энтузіязмам абтрэсвацца, абсыпаючы іх абодвух мільёнам кропель дажджу.
  
  
  
  
  
  Оўэн Этчесон, які ляжаў напалову ў халодным ручаі, павольна прыходзіў у сябе. Ён сеў, молячыся, каб зноў не ўпасці ў прытомнасць.
  
  Пасля таго, як "Чэрокі" перастаў куляцца, Оўэн не стаў чакаць, пакуль Грубек кінецца за ім з гары. Ён агледзеў сваё левае плячо і намацаў ўвагнутасць там, дзе павінна была быць костка. Ён пераканаўся, што яго пісталет і патроны былі ў яго ў кішэні, і шпурнуў затвор паляўнічай стрэльбы далёка ў цёмны ручай, уздыхнуўшы ад неверагоднай болю, выкліканай гэтым невялікім высілкам.
  
  Затым ён з цяжкасцю падняўся на ногі і няўклюдна пабег праз ручай, павялічваючы адлегласць паміж сабой і грузавіком.
  
  За дзвесце ярдаў да лесу, навакольнага цэнтр Риджтона, ён спыніўся і перакаціўся на спіну, прыхінуўшыся да плоскаму каменю, поросшему старым мохам. Ён сунуў у рот доўгую дубовую галінку і пачаў старанна жаваць, сціскаючы правай рукой левы біцэпс. З пакутлівай засяроджанасцю ён прымусіў сябе расслабіцца і павольна, вельмі павольна маніпуляваў косткай, зачыніўшы вочы, перарывіста дыхаючы і глыбока вонзая зубы ў драўніну. Раптам, з хрустам, плячо зноў увайшло ў абшэўку. Ён ціха ўскрыкнуў, калі ад невыноснага болю яго вырвала, а затым ён страціў прытомнасць і саслізнуў у ручай.
  
  Цяпер, з адкрытымі вачыма, ён выпаўз на бераг і лёг на бок.
  
  Ён дазволіў сабе аднавіць сілы не больш чым на пяць хвілін, перш чым ўстаць. Ён зняў рэмень і туга прывязаў левую руку да баку. Часовая павязка ўзмацняла боль, але предохраняла ад катастрафічнага прыступу агоніі, які мог зноў прымусіць яго страціць прытомнасць. Ён падняў галаву і глыбока ўздыхнуў. Дождж цяпер ліў не перастаючы, і вецер біў у твар. Ён закінуў галаву і ўдыхнуў вільготнае паветра. Праз некалькі імгненняў ён пачаў прабірацца праз лес, павольна прабіраючыся на поўнач, агінаючы цэнтр Риджтона. Вядома, ён не хацеў, каб Грубек знайшоў яго, але і не хацеў, каб яго заўважыў хто—то іншы - і менш за ўсё назойлівы шэрыф або памочнік шэрыфа. Праехаўшы пакутлівую мілю, ён дабраўся да перасячэння Норт-стрыт і Сидар-Суомп-роўд. Ён знайшоў тэлефон-аўтамат і зняў трубку. Ён не здзівіўся, пачуўшы толькі цішыню.
  
  Паездка на поўнач па Кедровым Балоце была адзіным спосабам дабрацца да іх адрасы. Пад'ехаць да дому можна было з процілеглага боку, але толькі аб'ехаўшы дзьвесьце акраў дзяржаўнага парку і заехаўшы ў іншы пасёлак, а затым зноў вярнуўшыся на поўдзень. Грубек пратараніў яго з такой сілай, што "Субару", напэўна, быў бескарысны; псіх цяпер таксама павінен быў ісці пешшу. Калі яго мэтай была ўласнасць Атчесонов, ён павінен быў прыйсці сюды.
  
  Нягледзячы на затрымку з вправлением пляча, Оўэн сумняваўся, што Грубек быў тут раней за яго. Незнаёмы з мясцовасцю, мужчына спачатку павінен быў знайсці карту. Затым яму прыйшлося б зарыентавацца і знайсці патрэбныя вуліцы, многія з якіх не былі выразна пазначаныя.
  
  Оўэн асцярожна прабраўся на скрыжаванне - салдат у перадавым дазоры, высматривающий зоны засады і агню, ўзвышша, тылавыя поля, перыметры. Ён убачыў дрэнажную канаву і гафрыраваную металічную трубу шырынёй у чатыры фута. Добрае сховішча, падумаў ён, лёгка пераходзячы на баявой манер. Ён прадставіў сабе, як Грубек асцярожна скача пасярэдзіне дарогі, а затым з машыны бясшумна выходзіць сам Оўэн і падыходзіць ззаду з пісталетам на поясе.
  
  Дождж быў прахалодным і пахла водарамі глыбокай восені. Оўэн глыбока ўдыхнуў гэты вадкі паветра, затым з'ехаў у ледзяную ваду, наполнявшую канаву, засцерагаючы пашкоджаную руку. Але ён больш не быў у непрытомным стане і мог не звяртаць увагі на самую моцную боль. Прысядаючы па-ваеннаму, ён паўтараў пра сябе профіль здзіўленых зон: грудзі, галава, жывот, пах, грудзі, галава, жывот, пах... Ён паўтараў гэтую жудасную мантру зноў і зноў, у той час як дождж вакол яго станавіўся ўсё мацней.
  
  
  
  
  
  Ліз Атчесон праводзіла мужчыну на кухню і працягнула яму ручнік. Яна вырашыла, што ў бейсболцы, з павойнымі валасамі, спадальнымі на плечы, ён вельмі падобны на аператара экскаватара, які ў мінулым годзе капаў траншэю для іх новага адстойніка. Ён стаяў, напружана выставіўшы адно сцягно, што прымусіла яе задумацца, не ўпаў ён і не пашкодзіў яго. Ён выглядаў досыць змучаным, падумала яна, для таго, каб нядаўна ўпасці.
  
  “Я з Хаммонд-Крыку? На ўсход адсюль?" Трэнтан Хек гаварыла так, як быццам ніхто ніколі не чуў пра Хаммонд—Крыку - гарадку, з якім яна на самай справе не была знаёмая.
  
  Ліз прадставіла Порцыю, якая грэбліва паглядзела на Хека. З дзіцячай усмешкай Хек пачакаў тлумачэння экзатычнага назвы. "Як машына", - засмяяўся ён. Маладая жанчына не прапанавала нічога, акрамя сваёй рукі, ды і то без усмешкі.
  
  Малады афіцэр знаходзіўся ў патрульнай машыне, спрабуючы даведацца што-небудзь пра месцазнаходжанне Хрубека.
  
  "Містэр Хек—" пачала Ліз.
  
  “ Трентон. Ці Трэнт, " сказаў ён лагодна, смеючыся. “ Містэр Хек, ха.
  
  "Можа быць, ты чаго-небудзь хочаш?"
  
  Ён адмовіўся ад піва, але выпіў банку кока-колы менш чым за трыццаць секунд, затым прыхінуўся да кухоннага астраўка, гледзячы ў акно з аналітычным, самаўпэўненым выглядам, які прымусіў Ліз задумацца, не паліцэйскі, ён пад прыкрыццём. Але няма, растлумачыў ён, ён быў хутчэй кансультантам. Калі ён расказаў ёй, як Грубек збіў следапытаў з шляху, а затым вярнуўся, Ліз разуменнем пахітала галавой. “ Ён зусім не дурань.
  
  "Не-а".
  
  "Я думала, ён павінен быў быць вар'ятам", - сказала Порцыя, якая гладзіла сабаку па галаве з энтузіязмам, якога сабака не падзяляла.
  
  “Ну, так яно і ёсць. Але ён яшчэ і разумны сукін сын, вось хто ён такі ".
  
  Ліз спытала, як ён апынуўся тут.
  
  “Я сустрэў вашага мужа ў Фредериксе. Мы знайшлі гэтую жанчыну. Грубек сказаў ёй, што накіроўваецца ў Бойлстан. Таму я паехаў у той бок, а ваш муж збіраўся працягваць рухацца ў гэтым кірунку. Памочнік шэрыфа сказаў мне, што яны думаюць, што Хрубек сапхнуў яго з дарогі.
  
  “Мы не ведаем, дзе ён. Мы не ведаем, дзе абодва з іх. Чаму ты перадумаў і пайшоў гэтым шляхам?"
  
  Гэта было тое, што ён проста адчуў, патлумачыў Хек. Ён быў на паўдарогі да Бойлстону, калі вырашыў, што Грубек зноў збівае іх з дарогі. “Ён быў занадта, ці ведаеце, методичен ў прасоўванні на захад і спрабаваў збіць нас з толку або спыніць. Ён нават расставіў тут пасткі для Эміля ".
  
  "Няма!"
  
  “ Вядома, ведаў. Я падумаў, што ён быў разумны, да гэтага часу, і ў яго няма прычын перастаць быць уменым.
  
  “ Але чаму вы проста не патэлефанавалі ў паліцыю?
  
  Яму раптам стала няёмка; ёй падалося, што ён пачырванеў. Не адрываючы вачэй ад акна, ён выклаў жанчынам свой справаздачу, у якім не было ні адзінай кропкі або коскі, усё аб узнагародзе, аб тым, што яго звольнілі і ён прапрацаваў у паліцыі штата амаль, але не зусім дзесяць гадоў, аб рэцэсіі і трэйлеры, на які вось-вось павінны былі накласці арышт.
  
  Затым Хек спытаў пра Оуэне.
  
  “ Яго шукаюць людзі. Шэрыф і яшчэ адзін памочнік шэрыфа.
  
  "Я ўпэўнены, з ім усе будзе ў парадку", - сказаў Хек. “Здаецца, ён ведае, што робіць. Іду ў заклад, быў на службе".
  
  "Два тэрміну службы," рассеяна сказала Ліз, гледзячы вонкі.
  
  Хек, не звяртаючы ўвагі на сясцёр, апусціўся на калені і пачаў метадычна выціраць сабаку папяровымі ручнікамі, нават прамакнуў ўнутраную бок нашыйніка і выцер прамежкі паміж кароткімі кіпцюрамі. Выціраючы пісталет, ён прарабіў той жа рытуал. Назіраючы за гэтым, Ліз адразу зразумела, што Трентон Хек быў і прасцей, і больш кемлівыя яе, і яна вырашыла паставіцца да яго сур'ёзней, чым была схільная.
  
  Памочнік шэрыфа вярнуўся і тоўстымі пальцамі змахнуў ваду са шчок.
  
  “ Стэнлі сказаў мне, што ён апавясціў паліцыю аб грузавіку Оўэна. Яны перадаюць гэтую інфармацыю нейкаму хлопцу з паліцыі штата па імя Хавершем ...
  
  “Вядома, ён кіруе пошукамі. Мой былы бос", - сказаў Трентон Хек. Здавалася, яму не спадабаліся гэтыя навіны. Таму што, як выказаў здагадку Ліз, яму не хацелася прайграваць або дзяліцца сваёй узнагародай. Ён дадаў: "Верагодна, ён дашле атрад тактычнай службы —"
  
  "Што гэта?" - спытаў памочнік шэрыфа.
  
  “Хіба ты не ведаеш? Як спецназ".
  
  "Без дурняў?" Памочнік шэрыфа быў уражаны.
  
  Хек працягнуў: “Я б выказаў здагадку, што яны будуць тут праз сорак хвілін. Можа быць, трохі даўжэй".
  
  "Чаму яны не адпраўляюць іх верталётам?"
  
  - Верталёт? Хек фыркнуў.
  
  Ліз на імгненне адвяла погляд ад астатніх, калі неба асвятліла паласа маланкі. Яна адчула, як у грудзях у яе пачуўся раскаты грому. Памочнік шэрыфа што-то пытаўся ў яе, але яна не чула ні слова, і калі яна выйшла з пакоя, то пабегла. Порцыя ступіла за ёй і устрывожана паклікала: “Ліз, з табой усё ў парадку?" У чым справа?"
  
  Але Ліз да таго часу ўжо падымалася па лесвіцы, пераскокваючы праз дзве прыступкі за раз.
  
  У спальні яна знайшла Дрывасека Кольт, тонкі .22 аўтаматычны пісталет, што Оўэн трымаў каля ложка. Ён настаяў, каб яна навучылася ім карыстацца, і прымусіў яе тузін разоў стрэліць з пісталета ў папяровую мішэнь, прымацаваную да кучы гнілых дошак за гаражом. Яна так і зрабіла, паслухмяная і нервовая, яе рука няўмела тузаўся пры кожным стрэле. Яна не дакраналася да яго з тых часоў, магчыма, тры ці чатыры гады таму.
  
  Цяпер яна ўзважыла пісталет і адзначыла, што, у адрозненне ад пялёсткаў руж, рыфлёная дзяржальня і метал гэтага доўгага пісталета пакідаюць моцныя адчуванні на яе мозолистых руках.
  
  Пісталет знік у яе кішэні. Яна павольна падышла да акна. Неабсяжная чарната за акном — без усякай кропкі адліку — гіпнатызавала яе і цягнула наперад. Як лунацік, яна наблізілася да шкла, на тры фута, на два, вымушаная знайсці што-небудзь бачнае па іншы бок сіне—зялёных шклоў - галінку, саву, воблака, зялёны флюгер у выглядзе Пегаса на даху гаража, што заўгодна, што зрабіла б цемру менш бясконцай і пастаяннай. Маланка асвятліла затопленую пад'язную дарожку. Яна ўспомніла, як махала на развітанне мужу. Яна з жахам усвядоміла, што гэты жэст, магчыма, быў апошнім зносінамі паміж імі ў жыцці і, што яшчэ горш, магчыма, тым, якога ён нават не бачыў.
  
  Яна ўглядалася ў ноч. Дзе ты, Оўэн? Дзе? Ліз ведала, што ён побач. Таму што яна ўжо зразумела, што, паранены ён ці не, ён вяртаўся ў дом, спрабуючы зацягнуць Грубека на іх тэрыторыю і завяршыць сваю місію — забіць яго і прадставіць гэта як самаабарону. Яны маглі быць у мілі ад дома або ў пяцьдзесят ярдаў. Гэта быў толькі пытанне часу.
  
  Яшчэ адна ўспышка маланкі бліснула з неба і ўдарыла непадалёк. Ліз ахнула і адступіла назад, калі ад раската грому задребезжали дрэнна зашклёныя вокны васемнаццатага стагоддзя. Шторм цяпер насоўваўся, як хваля, сцяна абыякавай вады вышынёй у тысячу футаў. Ён шалёна імчаўся па возеры, паверхня якога была дзіўна падсвечана, як быццам кроплі дажджу крычаў радыяцыю, сутыкаючыся з цёмнай вадой.
  
  Аглушальны выбух грому ахутаў дом, завяршылі рэзкім трэскам дубца. Ліз паспяшалася ўніз. Яна зняла з кручка порхаўка і сказала: “Я выходжу на вуліцу. Я збіраюся знайсці свайго мужа.
  
  
  27
  
  
  
  15 красавіка 1865 года доктар Сэмюэл А. Мадд наклаў шыну на нагу Джона Уилкса Бута і паклаў яго спаць на адной з раскладанак, якія служылі невялікім лазаретом ў яго хатнім офісе.
  
  У доктара Мадда было ўяўленне аб тым, хто быў яго пацыентам і што ён рабіў мінулай ноччу, але доктар вырашыў не ехаць у горад і не паведамляць пра Буте уладам, таму што яго жонка баялася заставацца сам-насам з жудасным, ліхаманкавым мужчынам і ўмольвала яго не ехаць. Мадд быў арыштаваны ў рамках змовы з мэтай забойства Лінкольна і быў у адным галасаванні ад павешання. У рэшце рэшт яго выпусцілі з турмы, але ён памёр спустошаным чалавекам.
  
  Майкл Грубек, цяпер размышляющий аб цяжкім выпрабаванні Мадда, падумаў: "Ён павінен быў падзякаваць за гэта жанчыну. Гэта лішні раз даказвае.
  
  Ён таксама падумаў, што лекар, магчыма, не такая ўжо дрэнная ідэя прама цяпер. Яго запясце моцна гарэла; яно ўрэзалася ў руль, калі ён урэзаўся на машыне ў грузавік змоўшчыка. Было не вельмі балюча, але перадплечча лоснилось і распух амаль удвая. Ад пальцаў да локця гэта было суцэльнае бервяно з плоці.
  
  Аднак, ідучы пад дажджом, ён быў занадта ўсхваляваны, каб турбавацца аб сваіх траўмах.
  
  Бо Майкл Хрубек быў у краіне Оз.
  
  Горад Риджтон быў для яго чароўным. Гэта быў канец яго пошукаў. Гэта была Зямля Запаветная, і ён з павагай глядзеў на кожную палоску бледнай лістападаўскай травы, на кожны запырсканы дажджом паркавальны лічыльнік і паштовую скрыню. З-за шторму вялікая частка цэнтра горада пагрузілася ў цемру, і адзіным асвятленнем былі знакі "Выхад" з батарэйны харчаваннем і "Аварыйная сітуацыя". Чырвоныя прастакутнікі святла надавалі гэтаму месцу міфічны выгляд.
  
  Стоячы ў кабінцы, ён прагартаў дашчэнту прамоклую тэлефонную кнігу і знайшоў тое, што шукаў. Ён прачытаў падзякавальную малітву, затым павярнуўся да карце на вокладцы кнігі і знайшоў Сидар-Суомп-роўд.
  
  Адступіўшы пад дождж, Майкл паспяшаўся на поўнач. Ён мінуў прыцемненыя ўстановы — вінны магазін, крама цацак, піцэрыю, чытальная зала Хрысціянскай навукі. Пачакайце. Навуковы Ісус, Наш Гасподзь, дабраславі нас? Плача Ісус быў фізікам. Журботны быў хімікам. Ён засмяяўся над гэтай думкай і пайшоў далей, ловячы свае прывідныя выявы ў люстраных вокнах. Некаторыя з іх былі абаронены мятымі лістамі бурштынавага пластыка. Некаторыя былі выфарбаваныя ў чорны колер і, несумненна, выкарыстоўваліся для назірання. (Майкл ведаў усё пра аднабаковых люстэрках, якія можна было набыць за 49,95 даляраў у Redding Science Supply Company, плюс дастаўка, калі ласка, без накладзенага плацяжу.)
  
  "Спакойнай ночы, лэдзі", - праспяваў ён, прабіраючыся скрозь патокі вады ў канавах. "Спакойнай ночы, лэдзі..."
  
  Вуліца скончылася на скрыжаванні з трохбаковым рухам. Майкл застыў, і яго сэрца раптам напоўнілася панікай.
  
  О Божа, у які бок? Направа ці налева? Кедровае балота - гэта адна дарога, але гэта не іншая. У якую? Налева або направа?
  
  - У які бок? " зароў ён.
  
  Майкл зразумеў, што калі ён паверне ў адзін бок, то дабярэцца да Сидар-Суомп-роўд, 43, а калі ў іншую, то няма. Ён паглядзеў на паказальнік і міргнуў. І ў тую самую малую долю секунды, якая спатрэбілася, каб заплюшчыць і адкрыць павекі, яго рацыянальны розум зарабіў, як перагрэты рухавік. Ён проста спыніўся.
  
  Выбухі страху перапаўнялі яго, такія моцныя, што іх можна было адрозніць: чорныя, жоўтыя і аранжавыя іскры разляталіся па вуліцах, адлюстроўваючыся ад вокнаў і мокрых тратуараў. Ён пачаў страшна галасіць, і сківіцу яго затрэслася. Ён упаў на калені, аглушаны галасамі — галасамі старога Эйба, паміраюць салдат, змоўшчыкаў....
  
  - Доктар Эн, - прастагнаў ён, - чаму вы пакінулі мяне? Доктар Эн! Я так баюся. Я не ведаю, што рабіць! Што мне варта рабіць?"
  
  Майкл учапляецца ў паказальнік, як быццам гэта яго адзіны крыніца крыві і кіслароду, і плача ў паніцы, корпаючыся ў кішэнях у пошуках пісталета. Ён павінен пакончыць з сабой. У яго няма выбару. Паніка занадта вялікая. Яго ахоплівае невыносны жах. Адна куля ў галаву, як у даўніны Эйба, і ўсё будзе скончана. Яго больш не хвалююць яго пошукі, здрада, Ева, Лисбон і помста. Ён павінен пакончыць з гэтым жахлівым страхам. Пісталет тут, ён адчувае яго вага, але яго рука занадта моцна дрыжыць, каб сунуць яе ў кішэню.
  
  Нарэшце ён раздзірае поўсць і просовывает руку пад разарваную тканіна, адчуваючы жорсткую ручку пісталета.
  
  “Я... не магу... ВЫНЕСЦІ... ГЭТАГА! О, КАЛІ ЛАСКА!"
  
  Ён узводзіць курок пісталета.
  
  Яркае святло пранёсся па яго закрытым вачам, напаўняючы зрок крывавым ззяннем. Пачуўся голас, які вымаўляе словы, якія ён не мог пачуць. Ён аслабіў хватку на пісталеце. Яго галава рэзка паднялася, і Майкл зразумеў, што хто-то звяртаецца да яго, а не да доктара Эн, або да нябожчыку прэзідэнту Злучаных Штатаў, або да змоўшчыках, або да добраму доктару Мадду.
  
  Голас належаў тощему мужчыну гадоў пад пяцьдзесят, высунувшему твар з акна машыны менш чым у трох футах ад таго месца, дзе ажно скурчыўся Майкл. Відавочна, ён не бачыў пісталета, які Майкл цяпер сунуў назад у кішэню.
  
  “ Скажыце, з вамі ўсё ў парадку, малады чалавек?
  
  "Я..."
  
  "Ты параніўся?"
  
  "Мая машына," прамармытаў ён. “ Мая машына...
  
  Сівы і худы мужчына сядзеў за рулём старога патрапанага джыпа з потертым брызентавым верхам і вінілавымі лістамі на вокнах. “ Вы патрапілі ў аварыю? І вы не змаглі знайсці які працуе тэлефон. Вядома, вядома. Яны амаль усе адключыліся. З-за шторму. Наколькі моцна ты пацярпеў?"
  
  Майкл некалькі разоў глыбока ўздыхнуў. Паніка сціхла. “Нядрэнна, але мая машына ў дрэнным стане. Яна была не настолькі добрая. Не тое што стары Кадылак".
  
  “Няма. Ну. Давай, я завязу цябе ў бальніцу. Цябе трэба агледзець".
  
  “Няма, няма, я ў парадку. Але я разгарнуўся. Ты ведаеш, дзе знаходзіцца Сидар-Суомп? Я маю на ўвазе Сидар-Суомп-роўд".
  
  “Вядома, хачу. Ты там жывеш?"
  
  “ Людзі, якіх я павінен убачыць. Я спазняюся. І яны будуць хвалявацца.
  
  "Добра, я падвязу цябе".
  
  "Ты зробіш гэта для мяне?"
  
  “ Думаю, мне варта адвезці цябе ў аддзяленне неадкладнай дапамогі з тваім запясцем.
  
  “Не, проста адвядзі мяне да маім сябрам. Там ёсць лекар. доктар Мадд, ты яго ведаеш?"
  
  "Не вер, што я ведаю, няма".
  
  "Ён добры лекар".
  
  “Што ж, гэта добра. Таму што гэта запясце амаль напэўна зламанае".
  
  "Падвез мяне", — Майкл павольна ўстаў, — "і я буду тваім сябрам да самай тваёй смерці".
  
  Мужчына завагаўся на няспраўны момант, а затым сказаў: “Ага"... Што ж, запрыгивай. Толькі сачы за дзвярыма. Ты высокі.
  
  
  
  
  
  "Оўэн спрабуе вярнуцца сюды, у дом", - патлумачыла Ліз. “Я ўпэўненая ў гэтым. І я думаю, што Грубек перасьледуе яго".
  
  "Чаму б яму проста не пайсці на ўчастак?" - спытаў памочнік шэрыфа.
  
  "Я ўпэўненая, ён турбуецца аб тым, што мы тут", - сказала Ліз. Яна нічога не сказала аб сапраўднай прычыне, па якой Оўэн не пайшоў у паліцыю.
  
  "Я не ведаю", - сказаў памочнік шэрыфа. "Я маю на ўвазе, Стэн сказаў мне—"
  
  "Паслухай, нам не аб чым гаварыць", - сказала Ліз. "Я іду туды".
  
  Памочнік шэрыфа збянтэжана запярэчыў: "Ну, Ліс..."
  
  Порцыя зноў паўтарыла яго думкі. "Ліз, ты нічога не можаш зрабіць".
  
  Хек зняў сваю нікчэмную бейсболку і пачухаў патыліцу. Апранаючы капялюш, ён пакінуў пасму павойных валасоў, падальную на правае вока. Ён вывучаў яе. “ Вы давалі паказанні на яго судзе?
  
  Ліз азірнулася на яго. “ Я быў галоўным сведкам абвінавачвання.
  
  Ён павольна ківаў. Нарэшце ён сказаў: “Я арыштаваў даволі шмат людзей і даваў паказанні на іх працэсах. Ніхто з іх ніколі не пераследваў мяне".
  
  Ліз паглядзела ў вочы Хека, якія тут жа перамясціліся на старое крэсла-качалку. Яна сказала: "Значыць, табе пашанцавала, ці не так?"
  
  “ Так і было. Але, ведаеце, гэта даволі рэдка, калі ўцекачы пераследуюць каго-то. Звычайна яны проста ўцякаюць з штата.
  
  Здавалася, ён чакаў адказу, але яна не дала нічога, акрамя: "Ну, Майкл Грубек, верагодна, не тыповы уцякач".
  
  "З майго боку гэта не аргумент". Хек не стаў развіваць сваю думку.
  
  Зняўшы з кручка ля дзвярэй яркі порхаўка, Ліз сказала сястры: “Ты заставайся тут. Калі Оўэн вернецца раней за мяне, посигналь".
  
  Порцыя кіўнула.
  
  "Ун, мэм?"
  
  Ліз зірнула на Хека.
  
  "Гэта магло б зрабіць цябе крыху, ну, ведаеш, відавочным, табе не здаецца?"
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  "Той, ун, жоўты".
  
  "О, я пра гэта не падумала".
  
  Хек зняў sou'wester і павесіў яго. Ліз пацягнулася за сваёй цёмнай курткай-бомбером, але Хек падняў руку. “ Вось што я табе скажу. Я думаю, давай не будзем тут чапляцца за ўласныя хвасты. Я ведаю, што ты адчуваеш, і ўсё такое, ён твой муж і ўсё такое. Але я кажу так, як быццам хто-то ўжо рабіў такія рэчы раней. Мне плацяць за тое, каб я адсочваў людзей. Дазвольце мне адправіцца туды аднаму. Няма, дайце мне скончыць. Я пайду і пашукаю вашага мужа, і калі ён дзе-небудзь паблізу, у мяне будзе шанец знайсці яго. Магчыма, нашмат лепш, чым у вас. І не толькі, калі ты таксама будзеш блукаць там, гэта проста адцягне мяне. "Яго голас быў нацягнутым, апярэджваючы пратэст Ліз.
  
  Яна здагадалася, што яго асноўным матывам было ўзнагароджанне. І ўсё ж тое, што ён сказаў, было праўдай. І нават калі Ліз выпадкова знойдзе свайго мужа, яна задавалася пытаннем, наколькі пераканаўчай яна будзе, пераконваючы яго спыніць паляванне на Хрубека і вярнуцца дадому. Ён не слухаў яе раней, з чаго б яму гэта рабіць цяпер?
  
  "Добра, Трентон," сказала Ліз.
  
  “Што, я думаю, нам варта зрабіць, так гэта тое, што я пайду ў лес, да галоўнай брамы. Ён, вядома, можа пералезці праз плот, але я рызыкну. Ён не будзе плаваць па возеры, не пры такім ветры. Гэта дакладна."
  
  Затым Хек зірнуў на памочніка шэрыфа. “Я б сказаў, што вы трымайцеся бліжэй да дому. Як другая лінія абароны. Дзе-то паблізу адсюль".
  
  Цікавасць памочніка шэрыфа адрадзіўся. Ён выканаў свой абавязак, і што яшчэ ён мог сказаць запальчывай гаспадыні дома? Цяпер у яго былі саюзнікі, і, у рэшце рэшт, яго маглі чакаць дзеянні і слава. "Я заганю машыну вунь у тыя кусты", - усхвалявана сказаў ён. “Як гэта? Я магу бачыць увесь двор, а ён мяне і мімаходам не заўважыць".
  
  Хек сказаў яму, што гэта добрая ідэя, а затым звярнуўся да Ліз: “Я ведаю, што твой муж паляўнічы. Магчыма, цябе не занадта камфортна з агнястрэльнай зброяй, але, можа быць, ты магла б атрымаць яго для сябе?"
  
  Ліз адчувала перакручанае радасьць, дастаючы пісталет з кішэні. Яна трымала яго руляй уніз, палец звонку спускавы клямары — дакладна так, як урачыста інструктаваў яе Оўэн. Порцыя была ўзрушаная. Памочнік шэрыфа зарагатаў. Але Трентон Хек проста задаволена кіўнуў, як быццам з кантрольнага спісу выкраслілі яшчэ адзін пункт. “Я пакіну Эміля з вамі тут. Шторм занадта люты нават для яго. Трымай яго пры сабе. Ён не баявая сабака, але ён вялікі і наробіць шмат шуму, калі хто-то з'явіцца без запрашэння.
  
  "У мяне няма нічога больш цёмнага, што падышло б", - сказала Ліз, ківаючы на sou'westers.
  
  “Усё ў парадку. Я даволі непранікальнай для вады. Але я вазьму мяшочак для свайго пісталета. Гэта стары нямецкі "Вальтэр", які лёгка іржавее ".
  
  Ён сунуў пісталет у сумку і завязаў канец, прыбраўшы пісталет у каўбойскі кабуру. Ён выглянуў вонкі і на імгненне выцягнуў нагу, моршчачыся. Яна выказала здагадку, што, што б ні было не ў парадку з яго сцягном, дождж гэтаму не дапаможа. Боль здавалася даволі моцнай.
  
  Памочнік шэрыфа выйшаў на вуліцу да машыны, але не раней, чым расшпіліў рэмень свайго аўтаматычнага пісталета і некалькі разоў абхапіў пальцамі дзяржальню, як дрэнны акцёр у дрэнным вестэрне. Ліз пачула, як завялася машына. Ён адступіў у кусты на паўдарогі паміж гаражом і домам. Ён мог уключыць свае пражэктары і асвятліць ўвесь задні двор з таго месца, дзе ён быў прыпаркаваны.
  
  Трэнтан павярнуўся да яе і ціха загаварыў: - Іду ў заклад, ты ўмееш звяртацца з гэтым зброяй, але не думаю, што ты калі-небудзь карыстаўся ім, па меншай меры, у падобнай сітуацыі. Ён не стаў чакаць пацверджання, а працягнуў: “Што я хацеў бы, каб вы зрабілі, дык гэта выключылі ўвесь свет у доме. Сядзьце далей ад вокнаў. Я буду прыглядаць за домам, наколькі змагу. Уключыце святло, калі я вам спатрэблюся, і я прибежу ".
  
  Затым, не сказаўшы ні слова ні жанчыне, ні сваёй сабаку, ён знік за заслонай дажджу. Ліз зачыніла за ім дзверы.
  
  "Госпадзе, Ліз", - прашаптала Порцыя, але было так шмат рэчаў, якія маглі б яе шакаваць, што яе сястра паняцця не мела, пра што яна кажа.
  
  
  
  
  
  Думкі аб сваёй жонцы даўно вылецелі ў доктара Рональда Адлера з галавы. Яе густ, выгіб яе сцёгны, яе тэкстура скуры, пах яе валасоў — ўспаміны, якія так займалі яго раней ўвечары, зараз цалкам зніклі.
  
  Таму што капітан Хавершем не так даўно патэлефанаваў яму з навінамі.
  
  "Кловертон," прагыркаў салдат. “ Грубек толькі што забіў жанчыну. Вечка знятая, док.
  
  “ О, Божа мой. "Адлер зачыніў вочы, і яго сэрца, здавалася, часта забілася, калі яго пранізала шалёная думка, што Грубек здзейсніў гэта злачынства выключна з мэтай выдаць яго. Ён трымаў тэлефон дрыготкімі рукамі і слухаў, як паліцэйскі з дрэнна якая хаваецца лютасцю тлумачыць, як Грубек забіў жанчыну і зарэзаў яе, а затым скраў матацыкл, каб збегчы ў Бойлстан.
  
  - На матацыкле. Парэзаў яе?
  
  “ Выражыце словы ў яе на грудзях. І двое паліцэйскіх у Гандерсоне зніклі. Яны ехалі па шашы 236 і патэлефанавалі з дакладам аб ім. Апошняе, што мы чулі. Мы ўпэўненыя, што ён забіў іх і дзе-то выкінуў цела. Рэжым сакрэтнасці нізкі? Бясшкодны? Госпадзе Ісусе, чувак. Аб чым ты думаў? Я буду ў тваім офісе праз паўгадзіны. Тэлефон адключыўся.
  
  Адлер цяпер вяртаецца ў свой кабінет з бальнічнага кафетэрыя, дзе ён прыняў трывожны званок Хавершема і дзе затым сядзеў, здранцвелае, наступныя трыццаць хвілін. Але ў доктара не вельмі добрыя поспехі.
  
  Застаўшыся адзін у цёмным калідоры, ён спыняецца і праводзіць імгненне, разважаючы пра ланцуговай рэакцыі цудоўнай фізіялогіі, якая цяпер прымушае валасы на яго шыі варушыцца, вочы слязіцца, а геніталіі трывожна скарачацца. І хоць ён думае пра вандруе скрозь нерве, выкідзе адрэналіну і синаптическом паглынанні, самае прыкметнае ў яго свядомасці - гэта тое, як ён па-чартоўску напалоханы.
  
  Даўжыня калідора 130 футаў. З яго выходзяць дваццаць дзвярэй, і ўсё, акрамя апошняй — яго ўласнай, — зачыненыя і цёмныя. Усе астатнія лямпачкі ў потолочных свяцільнях былі знятыя ў мэтах эканоміі, а з пакінутых большасць перегорело. Ад гэтага калідора таксама вядуць тры калідора. У іх таксама цёмна, як у магілах.
  
  Адлер глядзіць у цёмны калідор і здзіўляецца, чаму я не іду?
  
  Ён выйшаў з нішы ліфта і ведае, што Хавершем з нецярпеннем чакае яго ў сваім кабінеце. І ўсё ж доктар варта тут, здранцвелае ад страху. Яго рукі саслаблі, ногі таксама. Ён жмурыцца, адганяючы несмешное бачанне — велізарную бледную постаць, якая высунула галаву з бліжэйшага калідора і кінулася назад у сховішча.
  
  Прывідны плач пацыента заглушаецца выццём ветру. Ён аддаецца рэхам у грудзях Адлера, і ён думае: "Усё ў парадку." Хопіць. Калі ласка.
  
  Адлер праходзіць пяць крокаў. Ён зноў спыняецца — пад падставай таго, што праглядае тэчку, якую носіць з сабой.
  
  Менавіта ў гэты момант яго дзівіць раптоўнае ўсведамленне таго, што Майкл Грубек вярнуўся, каб забіць яго.
  
  Тое, што ў гэтай місіі няма логікі, ні на ёту не памяншае якая расце паніку Адлера. Ён задыхаецца, калі ліфт, выкліканы знізу, са скрыгатам апускаецца ўніз. Ён чуе, як дзе-то пацыент выдае гартанны стогн бясконцай, невымоўнай смутку. Калі гэты гук тычыцца яго шыі, ён перастаўляе адну нагу перад іншай і ўпарта пачынае ісці.
  
  Няма, няма — Майклу Грубеку не было неабходнасці забіваць яго. Майкл Грубек нават не ведае яго асабіста. Майкл Грубек не змог бы дабрацца назад у бальніцу за такі кароткі час, нават калі б яму сапраўды захацелася вытрыбушыць рэжысёра.
  
  Доктар Рональд Адлер, ветэран дзяржаўнай сістэмы псіхіятрычных бальніц, доктар Рональд Адлер, першакласны выпускнік правінцыйнай медыцынскай школы — гэтыя доктара Рональд Адлеры вераць, што ён, верагодна, ў бяспецы.
  
  І ўсё ж мужчына, чыя галава раней ноччу была заціснутая паміж пахучых ног яго жонкі, мужчына, які залагоджваў канфлікты на пасяджэннях праўлення значна лепш, чым лячыў вар'яцтва, мужчына, які цяпер крочыць па гэтым змрочнаму каменнага калідоры, - гэтыя Рональд Адлеры паралізаваныя гукам уласных скрыпучым крокаў.
  
  Калі ласка, не дай мне памерці.
  
  Зараз здаецца, што яго офіс знаходзіцца за шмат міль адгэтуль, і ён глядзіць на белую трапецыю святла, падальнага на бетон з адкрытага дзвярнога праёму. Ён працягвае шлях, праходзячы міма аднаго з артэрыяльных калідораў, і выдае кароткі здзіўлены смяшок па нагоды сваёй няздольнасці павярнуцца і паглядзець ўніз. Калі ён гэта зробіць, то ўбачыць каляровы відэаролік, на якім Майкл Грубек залазіць у рот Адлеру. Дырэктар бальніцы не можа выкінуць з галавы урыўкі з стэнаграм Хрубека, якія ён прачытаў раней ўвечары. Ён асабліва падрабязна ўспамінае ажыўленую дыскусію пацыента аб пошуку і разрыў селязёнкі.
  
  Хопіць. Калі ласка!
  
  Адлер шчасна праходзіць па калідоры, але яго ахоплівае новае неспакой, што ён страціць кантроль над сваім мачавой бурбалкай. Ён вельмі злы на сваю жонку — за тое, што яна схапіла яго за сябра раней ўвечары і міжволі выклікала ў памяці усёпаглынальнай страх нетрымання. Яму трэба памачыцца. Ён абсалютна павінен. Але мужчынскі туалет знаходзіцца далёка па калідоры, да якога ён набліжаецца. У гэты час ночы ў туалетах цёмна. Ён падумвае пра тое, каб памачыцца на сцяну.
  
  Я не хачу паміраць.
  
  Ён чуе крокі. Няма, так? Чые яны?
  
  Прывіды адной жанчыны і двух салдат.
  
  Што гэта за гук>
  
  Ха, гэта яго ўласныя ногі. А можа, і няма. Ён уяўляе пісуар. Ён паварочваецца да яго і пачынае ісці па полутемному калідоры, і ў гэты момант яму ў галаву прыходзіць думка: уцёкі Майкла Грубека падкрэслівае усё, што ён калі-небудзь рабіў няправільна як лекар. Выратаванне - гэта шпаргалкі, якія суправаджалі яго на іспытах па арганічнай хіміі, гэта карты, якія ён не паклаў туды, няправільна выпісаныя лекі, анеўрызмы, пра якіх ён забыўся спытаць, перш чым ўводзіць вялікія дозы Нардила. Ўцёкі вар'ята падобны да падняцці двадцатифунтовой лескі і назіранні за тым, як з каламутнага сажалкі падымаецца хворая рыба, што трапіла на ваш кручок, разадзьмутая і блізкая да смерці — прыз, аб якім вы шкадуеце, што калі-небудзь шукалі, знак увагі, які, як вы хацелі б, знік назаўжды.
  
  
  
  
  
  "Паслухай мяне, сукін ты сын," прагыркаў Хавершем, павесіўшы трубку. Яго аўдыторыя — дырэктар бальніцы і Піцер Граймса з ашклянелымі вачыма — оцепенело глядзелі на яго. У вокны кабінета Адлера моцна барабаніў дождж. Завываў вецер.
  
  "Мы толькі што атрымалі яшчэ адно апавяшчэнне", - працягнуў Хавершем. “Гэта з Риджтона. Здаецца, ёсць паведамленне, што хто-то урэзаўся ў грузавік і з'ехаў з дарогі. Абодва кіроўцы схаваліся ў лесе. Збіты грузавік быў зарэгістраваны на імя Оўэна Этчесона."
  
  "Оўэн?—"
  
  “ Муж гэтай жанчыны даваў паказанні супраць Грубека. Хлопец, які быў тут раней.
  
  Так што цяпер, можа быць, чацвёра мёртвыя.
  
  "Яны дакладна ведаюць, што гэта зрабіў Хрубек?"
  
  “Яны думаюць. Яны не ведаюць. Для гэтага ты нам патрэбен".
  
  "Аб Госпадзе," прамармытаў Адлер. Ён дакрануўся да вачэй і надавливал, пакуль не пачуў ціхія воплескі пад стагоддзямі. "Чацвёра мёртвыя," прашаптаў ён.
  
  “Гэта залежыць ад вас, док. Нам трэба ведаць, куды накіраваць нашы рэсурсы".
  
  Аб чым ён казаў? Рэсурсы?
  
  “ Ніякай псіхапатыі плюшавага шчанюка. Я хачу прамога адказу. У нас было два паведамленні — пра Бойлстоне і Амтраке, або аб Риджтоне і той жанчыне, якія сведчылі супраць яго. Куды ён накіроўваецца?"
  
  Адлер няўцямна ўтаропіўся на яго.
  
  "Я думаю, яны хочуць ведаць, куды паслаць сваіх людзей, сэр", - далікатна патлумачыў Граймса.
  
  “У гэтым-то і праблема, так. Два справаздачы. Яны не супадаюць. Ніхто ні халеры не ведае напэўна".
  
  Адлер перавёў погляд са свайго памочніка на высокага салдата, падобнага на каўбоя, і падумаў: "Недахоп сну - вось мая праблема". "Што ж, у шэрыфа Риджтона ёсць людзі, якіх ён можа даслаць, ці не так?"
  
  “ Вядома, ведае. Ва ўсім дэпартаменце ў іх усяго чацвёра. Яны паслалі кагосьці ў дом, каб жанчына была ў бяспецы. Але мне трэба ведаць, дзе яе задзейнічаць. Мы павінны злавіць гэтага хлопца! У мяне напагатове чацвёра салдат тактычнай службы. Астатнія людзі будуць недаступныя прыкладна праз гадзіну. Куды мне адправіць фургон? Табе вырашаць."
  
  - Я? Я не ведаю фактаў, " выпаліў Адлер. - Мне патрэбныя факты. Я маю на ўвазе, яны ўпэўненыя, што Грубек збіў Этчесона? Дзе ён узяў машыну? Яго сапраўды бачылі на матацыкле? Мы не можам нічога вырашаць, пакуль не даведаемся гэтага. І...
  
  "У вас ёсць усе факты," прамармытаў Хавершем, пільна гледзячы на доктара сталёвымі вачыма. “ Гэты хлопчык знаходзіцца пад вашым наглядам тут чатыры месяцы. Усё, што ты ведаеш пра яго, - гэта ўсё, што табе трэба ведаць далей ".
  
  “ Спытай Дзіка Колера. Ён лекар Хрубека.
  
  “ Мы б так і зрабілі. Але мы не ведаем, дзе ён, і ён не адказвае на званкі на пэйджар.
  
  Адлер падняў вочы, нібы пытаючыся: "Чаму я?" Ён нахіліўся наперад і, склаўшы далоні разам. Ён сутаргава грыз чырвоны паказальны палец.
  
  Бойлстан...
  
  Палец доктара адарваўся ад вуснаў і правёў па той жа карце, на якой раней ўвечары ён нанёс злоў Майкла Хрубека і зрыньванне Рычарда Колера.
  
  Риджтон...
  
  Раптам яго твар пакрылася шчаціннем, і нішто ў гэтай вар'яцкай сусвету не было так важна для доктара Рональда Адлера, як злоў яго аблудніка пацыента. Захапіць яго жывым, калі магчыма, але калі няма, то пакласці на пліту з паметкай на мясистом пальцы ногі для пахавання на поттерс-філд, дзе ён будзе ляжаць халодны, сіні і нерухомы.
  
  "О, хай гэтая ноч скончыцца", - маліўся ён. Дазволь мне вярнуцца дадому і прыціснуцца да гарачай грудзей маёй жонкі, дазволь мне заснуць пад тоўстымі коўдрамі, хай гэтая ноч закончыцца без новых смерцяў.
  
  Адлер раскрыў дасье Грубека і ліхаманкава прагартаў лісты. Яны разгарнуліся і рассыпаліся па яго стала. Ён пачаў чытаць.
  
  Грубек, на думку Адлера, праяўляе класічныя параноидно-шызафрэнічныя сімптомы — нелягічнае змест мыслення, палёт ідэй, свабодныя асацыяцыі, напорыстасць прамовы і падвышаная рухальная актыўнасць, тыповыя для маніякальна эпізодаў, притупленный і неадэкватны афект....
  
  "Няма, няма, няма!" Шэптам выплюнуў Адлер, прыцягваючы занепакоеныя погляды двух мужчын паблізу. Што, бушаваў ён пра сябе, азначаюць гэтыя словы? Што робіць Хрубек? Што рухае ім?
  
  Хто такі Майкл Хрубек?
  
  Адлер разгарнуў сваё працоўнае крэсла і ўтаропіўся ў забрызганное дажджом акно.
  
  Нататка: Хрубек пакутуе слыхавымі галюцынацыямі, а яго гаворка ўяўляе сабой слоўны салата тыповага шызафрэніка. Магчыма, ён сказаў таму кіроўцу грузавіка "Бостан", маючы на ўвазе "Бойлстан".
  
  Пункт: Помста, меркаваная прычына паездкі ў Риджтон, з'яўляецца распаўсюджаным элементам параноидно-шызафрэнічнага трызнення.
  
  Пункт: Шызафрэнік палічыў за лепшае б дабірацца да Бойлстона вакольным шляхам праз Кловертон.
  
  Пункт: Amtrak праходзіць праз Бойлстан. Падарожжа на цягніку выклікае значна меншы стрэс, чым авіяпералёт, і, адпаведна, псіхапат палічыў за лепшае б яго.
  
  Пункт: Нягледзячы на тое, што ён не прымаў Торазин, ён знаходзіцца за рулём транспартнага сродку. Такім чынам, Хрубек высілкам волі або цуду ўтаймаваў свой неспакой і можа здзейсніць больш цяжкае падарожжа на поўдзень, у Бойлстан, замест больш просты з пункту гледжання лагістыкі паездкі ў Риджтон.
  
  Пункт: З усімі сваімі сённяшнімі выкрутамі, ілжывымі падказкамі і кемлівасцю Хрубек дэманстраваў дзіўную кагнітыўную функцыянальнасць. Ён лёгка мог зладзіць фінт у Риджтоне, маючы намер з самага пачатку адправіцца ў Бойлстан.
  
  Пункт: Але, з іншага боку, ён мог быць настолькі працаздольным, што рабіў двайны падман — рабіў выгляд, што накіроўваецца ў Риджтон, хоць на самай справе гэты горад быў яго пунктам прызначэння.
  
  Пункт: Ён здольны на нематываванае забойства.
  
  Пункт: Некаторыя з яго памылак маюць дачыненне да гісторыі Злучаных Штатаў, палітыцы і урадавым установам. І некалькі разоў на сваіх тэрапеўтычных сеансах ён згадваў Вашынгтон, акруга Калумбія, — месца, куды ён мог дабрацца з дапамогай Amtrak.
  
  Пункт: Ён ненавідзіць жанчын, і ў яго судзімасць за згвалтаванне. Некалькі месяцаў таму ён пагражаў жанчыне з сям'і Атчесон.
  
  Пункт: У яго ёсць страх канфрантацыі.
  
  Пункт: Ён выпіў сваё лекі ў прадчуванні гэтага вечара, што паказвае на даўно прадуманы план.
  
  Пункт... Пункт... Пункт...
  
  Тысячы фактаў абрынуліся каскадам на раскошны розум доктара. Дозы халдола і стелазина, назірання падчас інтэрв'ю пры прыёме, сустрэчы з псіхатэрапеўтамі, стэнаграмы яго вар'яцкіх выказванняў, справаздачы психофармакологов і сацыяльных работнікаў.... Адлер зноў павярнуўся да тэчак, заціскаючы некалькі лістоў паперы сваімі вузкімі пальцамі і бязладна сціскаючы іншыя. Ён паглядзеў на старонку стэнаграмы, але замест гэтага ўбачыў твар Майкла Грубека — вочы, у якіх не было ні энтузіязму, ні млявасці, ні прыхільнасці, ні пагарды, ні даверу, ні сумненняў.
  
  Якое-то час Адлер сядзеў вельмі ціха. Раптам ён падняў вочы на маршчыністы, змучанае твар паліцэйскага штата і сказаў тое, што, па яго глыбокім перакананні, было праўдай. “ Грубек накіроўваецца на чыгуначную станцыю. Ён накіроўваецца ў Вашынгтон, акруга Калумбія. Адпраўце сваіх салдат у Бойлстан. Зараз жа!
  
  
  
  
  
  Дзве сястры заняліся сваімі справамі, прочесав дом, выключыўшы святло. Яны ішлі моўчкі, уздрыгваючы ад шуму, калі чуўся гром, і ад ценяў, калі іх не было. Нарэшце, дом быў асветлены толькі безуважлівым святлом звонку і некалькімі сінімі лямпамі ў аранжарэі, якія Ліз пакінула уключанымі для зручнасці слабога асвятлення; яна лічыла, што звонку яны будуць нябачныя. Цені затрапяталі на сценах і падлозе. Разам яны вярнуліся на кухню і селі поплеч на лаўку, гледзячы на войска соснаў і бяроз на залітым дажджом заднім двары.
  
  Прайшло пяць хвілін цішыні, дождж барабаніў па цяпліцы, вецер завываў у дзюрах і расколінах старога дома. Нарэшце Ліз больш не магла стрымлівацца і загаварыла. "Порцыя, ёсць сёе-тое, аб чым я пачаў распавядаць цябе сёння ўвечары".
  
  "Раней?"
  
  "Раман," асцярожна прашаптала Ліз, як быццам Оўэн быў у суседнім пакоі.
  
  "Я не ведаю, ці прыдатны цяпер час—"
  
  Ліз дакранулася да калена сястры. “ Гэта было паміж намі занадта доўга. Я больш не магу гэтага выносіць.
  
  - Што паміж намі? Ліз, зараз не час для размоў. Дзеля ўсяго святога.
  
  - Мне трэба з табой пагаварыць.
  
  "Пазней".
  
  "Не, зараз!" Горача сказала Ліз. “Зараз! Калі я не зраблю гэтага цяпер, то, магчыма, ніколі".
  
  "І чаму гэта так важна?"
  
  “Таму што ты павінен зразумець, чаму я сказаў табе гэтыя жудасныя рэчы. І я таксама павінен сёе-тое даведацца ад цябе. Паглядзі на мяне. Паглядзі!"
  
  “Добра, ты сказала мне, што сустракаешся з кім-то. І што? Якое дачыненне да гэтага мае Індыйскі скачок?"
  
  "О, Порцыя..."
  
  Ліз, павінна быць, неўсвядомлена набрала поўныя грудзі паветра; у грудзях у яе раптам зашчымела, і яна ўткнулася лбом у падцягнутыя калені, каб суняць боль. У напружанай цішыні, запанавала паміж імі, Ліз адчула, як боль адступае, і зноў падняла галаву, каб паглядзець сястры ў твар. Калі яна збіралася загаварыць, слабы, але не непрыемны раскаты грому напоўніў пакой, і ў гэты момант у вачах Порцыі ўспыхнула разуменне. Яна сказала: "О, няма".
  
  "Так", - сказала Ліз. “Так. Маім палюбоўнікам быў Роберт Гілеспі".
  
  
  28
  
  
  
  “ Такім чынам, як даўно вы знаёмыя з Этчесонами?
  
  У кіроўцы джыпа было вузкае твар і сівыя пасмы, спускавшиеся па горла. Ён пераключыў старую машыну на паніжаную перадачу і павёў яе ўверх па ўзгорку на поўнач ад цэнтра Риджтона, пляскаючы выхлапнымі газамі і пакутліва круцячы перадачы. Буйны мужчына побач з ім вывучаў пераключэнне перадач з вялікай цікавасцю, чым кіроўца лічыў натуральным.
  
  "Я ведаю іх шмат гадоў", - сказаў ён. "Шмат гадоў".
  
  "Я ведаю Оўэна", - сказаў кіроўца. “Размаўляў з ім некалькі разоў. Мы сутыкаліся дзе-то ў "Эйс Хардфорс". Прыстойны хлопец. Для юрыста".
  
  “ Я б выказаў здагадку, што сто гадоў.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “ Асабліва Ліс-боун.
  
  “Я не думаў, што яна прамаўляе гэта такім чынам. Але, мяркую, ты ведаеш іх лепш, чым я". Джып падскочыў на няроўным участку дарогі. “Табе пашанцавала, што я заехаў. Сёння ўвечары ніхто не выйдзе на вуліцы з-за шторму. Гэтыя сіноптыкі з іх парыкамі і пацешнымі імёнамі сказалі, што будзе жудасная навальніца, але на самой справе гэта ўсяго толькі невялікі дожджык, вось і ўсё ".
  
  Здаравяк не адказаў.
  
  Джып з шыпеннем мінуў скрыжаванне Сидар-Суомп і Норт-стрыт, і на імгненне кіроўцу здалося, што ён убачыў, як хто-то хутка павярнуўся, спалоханы іх з'яўленнем, і саскочыў са схілу невялікага ўзгорка побач з дрэнажнай канавай. Адначасова неба напоўнілася вялізнай сферай маланкі, і цені заскакалі ва ўсе бакі. Непадалёк ўпала галінка. Кіроўца спісаў бачанне на мудрагелістае спалучэнне агнёў, туману і дажджу. Ён дадаў хуткасць і паехаў па віхлястай, няроўнай дарозе Кедровага балоты. “Ганьба з боку графства. Калі яны збяруцца і зробяць усё як трэба? Паклалі тут трохі новага асфальту? Гэтая дарога ў асноўным з гразі і галінак."
  
  "Бруд і галінкі", - стрэліў у адказ здаравяка. "Бруд і галінкі".
  
  Мне здаецца, я, магчыма, дапусціў тут памылку. "Што здарылася з вашай машынай?"
  
  - Можа быць, бруд і галінкі, тое, аб чым ты, здаецца, шмат ведаеш.
  
  Калі яго кіроўца больш нічога не дадаў, кіроўца сказаў: "Ан".
  
  “Яна выслізнула з-пад мяне на слізкай дарозе. Яна ўпала і павярнулася. Перекатывалась зноў і зноў ".
  
  “ А як наконт паліцыі? - спытаў я.
  
  “Яны занятыя ў іншым месцы. Іх двое. Двое маладых людзей. Мне было асабліва шкада іх. Бедныя хлопчыкі Гандерсон. Але ў мяне не было выбару ".
  
  "Ніколі больш", - падумаў кіроўца. "Ніколі больш, дождж ці не дождж, треснувшая костка запясці або няма".
  
  Буйны мужчына пільна паглядзеў на дрэвы, затым з вялікай засяроджанасцю сем раз адчыніў і зноў замкнуў дзверы. Ён спытаў: "Вы калі-небудзь служылі ў арміі?"
  
  Які найлепшы адказ? Кіроўца сказаў: “Ездзіў на экскурсію, так, сэр. Быў размешчаны ў—"
  
  “ Вайсковая выведка?
  
  “Няма. Я быў салдатам".
  
  Здаравяка нахмурыўся. - Што гэта?
  
  “ Урадавы выпуск. Сабачая пыса. Баявой пяхотнік.
  
  "Салдат".
  
  "Так, сэр".
  
  “ГІ, ГІ. Ну і справы, цікава, ці ведаеш ты, дзе быў застрэлены Абрагам Лінкальн".
  
  "Хм".
  
  “У галаву. Або падчас гульні. Гэта абодва правільных адказу".
  
  "Я ведаў гэта, вядома". О, брат, што я тут з сабой нарабіў? “Усё-такі сапраўдная бура. Я исправляюсь. Рады, што ў мяне поўны прывад".
  
  "Поўны прывад," адказаў мужчына. “ Так. Што гэта такое? Што такое поўны прывад?
  
  "Ты гэтага не ведаеш?" Кіроўца засмяяўся. "Усе ведаюць, што такое поўны прывад". Здаравяка павярнуўся да яго са злосным позіркам, і кіроўца пацёр тыльным бокам далоні зарослую шчаціннем шчаку, дадаўшы: "Хутчэй за ўсё, гэта быў жарт".
  
  "Добрая спроба", - агрызнуўся мужчына, перегибаясь праз рычаг пераключэння перадач, наблізіўшы свой круглы твар вельмі блізка да твару кіроўцы. "Але калі хто-то доўгі час адсутнічаў у іншай краіне, ці магчыма, што ён не ведае, што такое поўны прывад?"
  
  “ Калі казаць такім чынам, то гэта больш чым магчыма.
  
  “Што, калі хто-небудзь з 1865 года, напрыклад, толькі што з'явіўся? Вы хочаце сказаць, што гэта не магчыма, што яны могуць не ведаць, што такое поўны прывад?"
  
  "Больш чым магчыма", - няшчасна паўтарыў ён. “Ведаеш, я думаю, нам сапраўды варта заехаць у тую бальніцу. Пакажы сваю руку".
  
  Здаравяка выцер твар кароткімі сялянскімі пальцамі, жоўтымі, як яго зубы, а затым дастаў з кішэні блакітна-чорны пісталет. Ён паднёс яго да твару, панюхаў, затым лізнуў ствол.
  
  "Ах", - прашаптаў кіроўца і пачаў маліцца.
  
  "Адвязіце мяне да Этчесонам", - зароў мужчына. "Адвязіце мяне туды зараз жа і скарыстайцеся усімі вашымі праклятымі четырехколесными драйверамі!"
  
  
  
  
  
  Праз некалькі міль кіроўца спыніў джып з разболтанным мачавой бурбалкай і дрыготкімі рукамі. "Я ніколі не дарую сябе за тое, што паступіў так з Этчесонами, - падумаў ён, - але так і павінна быць". "Што вось пад'язная дарожка".
  
  "Добрая спроба, але я не бачу знака".
  
  “Вось яно. Вось! Пад ружай на паштовай скрыні. Бачыш імя? Ты збіраешся забіць мяне?"
  
  "Ты выходзіш з гэтай машыны, і я хачу зрабіць так, каб яна больш не працавала".
  
  "Той самы джып?"
  
  “Так. Я хачу зрабіць так, каб гэта не спрацавала".
  
  “Добра, я магу гэта зрабіць. Давай пойдзем абодва. Толькі я прашу цябе не рабіць мне балюча".
  
  “ Табе калі-небудзь прыходзіла ў галаву з'ездзіць у Вашынгтон?
  
  “ Федэральная акруга Калумбія, аб якім вы кажаце ?
  
  “Вядома, Федэральная Акруга Калумбія! каму якая справа да Сіэтла?"
  
  “ Не, няма! Ніколі не любіў. Клянуся.
  
  “Добра. Пакажы мне, як разабраць гэты грузавік".
  
  “Ты здымаеш вечка размеркавальніка і кідаць яе. Гэтая штука ніколі не завядзецца".
  
  "Зрабі гэта".
  
  Кіроўца адкрыў тупы капот машыны і сарваў крышку. Машына сплыла ў лес. Ён выглядаў зусім няшчасным. Дождж зблытаў яго валасы і сцякаў па глыбокім маршчынамі на твары. Буйны мужчына павярнуўся да яго. “Цяпер ты лічыш мяне дурным. Ты спрабуеш выкарыстоўваць зваротную псіхалогію. Ты кажаш, што не хочаш ехаць у Вашынгтон, спадзеючыся, што я пагаджуся паехаць туды? Гэта праўда?"
  
  Мужчына папярхнуўся. "Прыкладна так, сэр".
  
  “Што ж, я хачу, каб ты бег. Ты бяжыш да самога Вашынгтона, акруга Калумбія, і кажаш ім, што помста адбылася ".
  
  "Ты збіраешся мне стрэліць у спіну?"
  
  “ Гэта ты ім так і скажы.
  
  "Ты збіраешся—"
  
  "БЯЖЫ!"
  
  Ён бег, не азіраючыся, верачы, што памрэ, не прабегшы і дзесяці футаў. Потым, не прабегшы і дваццаці. Потым пяцідзесяці. Бег пад струменямі дажджу, чакаючы смерці. Ён ні разу не павярнуўся і таму так і не ўбачыў, як здаравяка, трымаючы пісталет высока перад сабой, як дэтэктыў Пінкертон дзевятнаццатага стагоддзя, павольна спускаецца па дарожцы з жвіру і бруду.
  
  
  
  
  
  Ліз ўтаропілася на твар маладой жанчыны. Нават у цемры яна магла ясна разглядзець сярэбраныя пункту адлюстравання ў яе вачах. І ўсё ж Ліз ўключыла б увесь святло на кухні, рызыкнула б прыцягнуць сотню Майклаў Грубеков, каб убачыць выраз твару сваёй сястры ў гэты момант, убачыць, ці былі яе словы хлуснёй або праўдай.
  
  “ Скажы мне шчыра, Порцыя. Ты ведала пра нас, пра Роберта і пра мяне? Да таго, як ты ... занялася з ім любоўю.
  
  "У любым выпадку я прайграю", - падумала яна. Альбо яе палюбоўнік аддаў яе. Ці яе палюбоўнік і яе сястра. Тым не менш, яна павінна была ведаць адказ.
  
  “О, Ліз, вядома, няма. Я б так з табой не паступіў. Хіба ты гэтага не ведала?"
  
  “ Няма! Адкуль магла я ведаць. Ты мая сястра, але... Няма, я не ведала. Ліз выцерла слёзы, гледзячы ўніз. "Я думаў, што ён, магчыма, сказаў табе, а ты, ну, ты ўсё роўна вырашыў дзейнічаць".
  
  “ Не, вядома, ён гэтага не рабіў.
  
  Сэрца Ліз не білася так моцна з тых часоў, як яна была ў пячоры Індзейскага скачка, ратуючыся ад свайго вар'ята пераследніка. “ Я не ведала. Усе гэтыя месяцы я проста не ведала.
  
  “ Павер мне, Ліз. Падумай аб гэтым. Навошта Роберту што-то казаць? Ён хацеў пераспаць. Ён не збіраўся ўсё псаваць, прызнаючыся, што быў палюбоўнікам маёй сястры.
  
  "Калі я ўбачыла вас дваіх там разам..." Яна закрыла вочы і помассировала скронь. "І сёння ўвечары, калі ты фліртавала з Оўэнам..."
  
  "Ліз".
  
  "Хіба гэта не так?"
  
  Вусны Порцыі шчыльна сціснуліся. Нарэшце яна сказала: “Я флиртую, вядома. Гэта не значыць, што я каго-то хачу. Калі б Роберт распавёў мне пра вас дваіх, я б сказала "не". Мужчыны глядзяць на мяне. Гэта мая сіла. Часам я думаю, што гэта ўсё, што ў мяне ёсць ".
  
  “О, Порцыя. Вядома, я была так зла на Роберта. Не на цябе. Я хацела ўдарыць яго. Я хацела забіць..." Яе голас заціх. “Я адчувала сябе такой адданай. Клэр памерла з-за яго. Убачыўшы вас дваіх, яна была так засмучаная, што ўцякла і заблудзілася ў пячоры".
  
  “Палова хлопцаў, з якімі я сустракаюся, - Робертсы. Іх можна даведацца за мілю. Ліз, ён цябе зусім не падыходзіў".
  
  “Няма! Гэта не тое, што ты думаеш. Гэта была не проста інтрыжка. Мы былі роўныя, Роберт і я. Дораці цягнула яго ўніз. Яны ненавідзелі адзін аднаго. Яны пастаянна сварыліся. А Оўэн? Ён не любіць мяне так жа. Зусім няма. Я адчувала гэта. Пасля сустрэчы з Робертам усё, што я адчувала, гэта адсутнасць любові Оўэна. У ноч перад пікніком, у тую суботу ўвечары... Оўэн дапазна працаваў у Хартфордзе. І Роберт зайшоў да мяне."
  
  "Ліс—"
  
  “ Дай мне скончыць. Патэлефанаваў Оўэн і сказаў, што будзе дома не раней двух або трох. Мы з Робертам займаліся любоўю ў аранжарэі. Мы былі там некалькі гадзін. Ён зрываў пялёсткі з кветак і дакранаўся імі да мяне. — Ліз закрыла вочы і зноў апусціла галаву на калені. “ А потым ён зрабіў прапанову.
  
  “ Зрабіў прапанову? З вуснаў Порцыі сарваўся яе хрыплы смяшок. - Ён прасіў цябе выйсці за яго замуж?
  
  “Яны з Дораці доўгі час былі нешчаслівыя. Яна здраджвала яму некалькі гадоў. Ён хацеў ажаніцца на мне".
  
  "І ты сказаў "не", праўда?"
  
  "І," прашаптала Ліз, - я сказала "не".
  
  Порцыя пахітала галавой. “ Значыць, ён быў злы на цябе. І калі я звярнула на яго свае вялікія карыя вочы ў грузавіку, ён клюнуў на прынаду. О, брат, я што, ўляпаўся ў гэтую справу, ці што?"
  
  “Я не хацела заканчваць адносіны з ім. Я проста не магла пакінуць Оўэна. Я не была гатовая да гэтага. Ён кінуў тую жанчыну дзеля мяне. Я падумаў, што павінен паспрабаваць прымусіць гэта спрацаваць.
  
  “ Памылка, Ліз. Няправільны прыём. Чаму ты не скарысталася гэтым? Божа мой, магчыма, гэта быў твой адзіны шанец пазбавіцца ад апошняга члена сям'і.
  
  Ліз ў замяшанні пахітала галавой. “ Ты?
  
  “ Не, няма! Оўэн. Табе трэба было зрабіць гэта шмат гадоў таму.
  
  "Што значыць "апошні ў сям'і"?
  
  Порцыя засмяялася. “ Хіба Оўэн не нагадвае табе трохі бацькі?
  
  “О, не схадзі з розуму. Няма ніякага параўнання. Паглядзі, што ён робіць сёння ўвечары". Яна махнула рукой у бок акна. "Ён там дзеля мяне".
  
  “ Оўэн - дэспат, Ліз. Прама як бацька.
  
  “ Няма! Ён добры чалавек. Ён надзейны. Ён сапраўды любіць мяне. Па-свойму.
  
  “Ну, бацька даў нам дах над галавой. Ты называеш гэта любоўю?" Порцыя раззлавалася. "Ты называеш гэта з любоўю, і калі хто-то кажа: 'Ты не вельмі добра прибралась на гэтым тыдні' ці 'Як ты смееш насіць гэтую блузку з глыбокім выразам'? А потым задзірае цябе спадніцу і пакідае на табе гэтыя мілыя маленькія рубцы? Я бачу, вярба ўсё яшчэ расце на заднім двары. Калі б я пераехала сюды, гэта першае, што знікла б. Я б кінуў гэтага сукін сына на зямлю роўна за дзесяць секунд.
  
  “Скажы мне, Ліз, як ты патлумачыла адзнакі на ўроку фізкультуры? Ты, напэўна, пераапранулася ў форму, стоячы спіной да шафкі. Я ўсім расказвала, што ў мяне быў старэй палюбоўнік, які звязаў мяне і драчыў, пакуль лупцаваў. О, не глядзі так спалохана. Ты кажаш пра каханне... Каханне? Дзеля Бога, калі мы выраслі ў такіх нармальных умовах, чаму ты хаваешся ў гэтай Краіне Нябыту і чаму я самы лёгкі трах на Ўсходняй Семдзесят другой вуліцы?"
  
  Ліз абхапіла галаву рукамі, з яе вачэй пацяклі слёзы.
  
  Яе сястра сказала: "Ліз, прабач". Яна засмяялася. “Паглядзі, што робіць вяртанне сюды. Гэта зводзіць мяне з розуму. Я атрымала больш сям'і, чым магу вынесці. Я ведаў, што мне не варта было прыходзіць на пікнік. Мне не варта было прыходзіць сёння ўвечары."
  
  Ліз дакранулася да калена сёстры, заўважыўшы, што Порцыя зноў надзела свае безгустоўныя сярэбраныя кольцы, а іскрысты крышталь, падобны на велізарную драбінку солі, зноў вісеў у яе на шыі. Прайшло імгненне, і Порцыя апусціла руку на загрубевшие, пачырванелыя пальцы сястры, але не аказала ніякага ціску і неўзабаве адхапіла яе.
  
  Затым Ліз таксама прыбрала руку і паглядзела ў акно, утаропіўшыся на бруі дажджу, сьцякае па шкле. Нарэшце яна ўстала. “Я павінна нешта зрабіць. Я вярнуся праз хвіліну.
  
  "Рабіць?"
  
  "Я зараз вярнуся".
  
  “ Ты выходзіш на вуліцу? Голас Порцыі гучаў спалохана, азадачана.
  
  “ Вісячы замак на дзверы ў падвал. Я павінен з ім разабрацца.
  
  “Не, Ліз. Не трэба. Я ўпэўнены, што Оўэн праверыў гэта".
  
  "Я так не думаю".
  
  Порцыя пахітала галавой і назірала, як Ліз дастае пісталет з кішэні і няёмка перакручвае затвор, каб дослать кулю ў патроннік. “ Ліз...
  
  "Што?"
  
  “ Нічога. Я... Нічога.
  
  Асцярожна накіраваўшы рулю ў падлогу, Ліз апранае бомбер. Яна спыняецца ля задняй дзверы, азіраючыся. У старым доме цёмна, гэты дом вышынёй у тры паверхі поўны кветак, кніг і духаў многіх памерлых. Яна думае, як дзіўна, што мы адчуваем поўнае глыбокай пашаны трапятанне перад сваёй смяротнасцю толькі ў нязначныя моманты — калі думаем пра накрашенных пазногцях, або аб музычным урыўку, або аб блізкасці спячых тэл - і ніколі ў такія подлыя, бязлітасныя моманты, як гэтыя. Яна здымае пісталет з засцерагальніка і не адчувае ніякага страху, калі выходзіць на заліты дажджом двор.
  
  
  
  
  
  Оўэн Атчесон, кожны цаля яго скуры быў мокрым, у агоніі ён прыціснуўся да брудных краі дрэнажнай канавы і скурчыўся, як дзіця, калі неба над ім працяў сноп маланкі. Ад грукату грому ў яго загрукалі зубы, а левую руку пракалолі спазмы болю.
  
  "Пасля ўсяго гэтага, - падумаў ён, - калі ласка, не дапусці, каб мяне забіла электрычным токам".
  
  Ён паглядзеў уздоўж Сидар-Суомп-роўд, па якой пяць хвілін таму схаваўся джып, взметнув за сабой у паветра пеўневыя хвасты бруднага дажджу. Ён даведаўся машыну Уіла Маккэффри. Ён выказаў здагадку, што стары дурань адпрацаваў звышурочна на фабрыцы і нарэшце-то накіроўваецца дадому.
  
  Оўэн зноў пагрузіўся ў брудную пенящуюся ваду. Гэтая непрыемнасць яго не турбавала. Падчас паляўнічых вылазак ён трываў п'явак, маскітаў і тэмпературу да 110 градусаў і ніжэй 30. Сёння ўвечары ён узяў з сабой толькі пісталет і дваццаць патронаў; у іншых выпадках ён нёс не толькі сваю зброю, але і восьмидесятифунтовый заплечнік і, не раз, цела мёртвага таварыша.
  
  З гэтымі цяжкасцямі ён мог справіцца. Значна больш трывожным быў пытанне — дзе, чорт вазьмі, была яго здабыча?
  
  Оўэн ў дзесяты раз агледзеў мясцовасць. Так, выказаў меркаванне ён, у Грубека была магчымасць цалкам пазбегнуць дарогі і дабрацца да дома праз лес. Але для гэтага спатрэбіўся б компас і гадзіны часу, і яму давялося б пераплысці возера ўплаў або абмінуць бераг, які быў густа зарослым і практычна непраходным. Акрамя таго, Грубек выяўляў моцнае перавагу дарогах — як быццам яго затарможаны розум верыў, што людзі могуць быць звязаныя толькі праз асфальт ці бетон.
  
  Дарогі, разважаў Оўэн. Аўтамабілі...
  
  Джып...
  
  Маккэффри, успомніў ён, жыў не на поўнач ад горада. Яго кватэра знаходзілася ў вэст-сайда. У яго не было ні неабходнасці, ні падставы ехаць праз Сидар-Суомп, тым больш дабірацца да свайго дома. Адзіная прычына, па якой хто-то, хто не жыў паблізу, мог пайсці гэтым шляхам, заключалася ў тым, каб зрэзаць шлях да гандлёвага цэнтру ў Чилтоне. І ўжо дакладна там не было ні аднаго крамы, адкрытага ў гэты начны час.
  
  Оўэн на імгненне зірнуў на цёмную, залітую дажджом дарогу, затым выбраўся з вады і кінуўся ў пакутлівы бег да сваёй жонцы і свайму дому.
  
  
  29
  
  
  
  Трэнтан Хек павольна ўзбіраўся па схіле велізарнай скальнага выступу, падзяляе валодання Атчесонов напалам.
  
  Паверхня была слізкай ад дажджу, але скользкость не была самым вялікім перашкодай для яго двадцатифутового ўздыму; хутчэй, непаслухмяная нага Хека рабіла прасоўванне вельмі павольным. Да таго часу, як ён дасягнуў вяршыні і паваліўся на камяністую раўніну, ён быў настолькі стомлены, наколькі прамок наскрозь. Ён перавёў дыханне, масажуючы сцягно і аглядаючы пад'язную дарожку і лес ўнізе. Ён не бачыў нічога, акрамя зачаравальнага шэлест лісця пад праліўным дажджом. Крыху адпачыўшы, ён павольна падняўся і, прыгнуўшыся, рушыў уздоўж грэбня гэтага пагорка, паралельна смутнай белай палосцы пад'язной дарогі ў неглыбокай даліне ўнізе. Ён павольна накіраваўся ад дома да Сидар—Суомп-роўд - так, яму вельмі хацелася ўбачыць Грубека, але яшчэ больш хацелася знайсці Оўэна, чалавека, з якім Хек адчуваў значнае сваяцтва. І чалавек, можа быць, бяззбройны, можа быць, паранены.
  
  Асцярожна прасоўваючыся да дарозе, ён злавіў сябе на тым, што думае пра Ліз Этчесон. Ён пастаянна вяртаўся да пытання, які прыйшоў яму ў галаву падчас ліхаманкавай паездкі сюды пасля таго, як ён адмовіўся ад сваёй паездкі ў Бойлстан. Накульгваючы, ён схаваўся за высокім дубам, каб дарэмна разглядаць залітую дажджом панараму ўнізе, і зноў задаўся пытаннем: чаму менавіта Майкл Хрубек паляваў за ёй?
  
  Вядома, хлопец, магчыма, быў зусім вар'ят, Чорт вазьмі. Гасподзь сведка, так, падобна, думалі дастаткова людзей. Але калі Хек правільна зразумеў, Хрубеку патрэбен быў па-чартоўску важкі матыў, каб адправіцца ў падобнае падарожжа — падарожжа, якое, відавочна, прыводзіла яго ў жах. Гэта было б падобна на тое, як калі б сам Хек ўстаў і з поўным намерам накіраваўся прама да каму-то, пагрозлівым зноў стрэліць яму ў нагу.
  
  Навошта мужчыну наклікаць на сябе такую душэўную боль?
  
  Ці сведчыла супраць яго? Няма, павінна быць што-то яшчэ. Як ён і сказаў ёй, асуджаныя рэдка пагаршаюць сваё становішча, прычыняючы шкоду сведкам.
  
  Адзіны раз, калі...
  
  Ну, звычайна пагрозы прыводзіліся ў выкананне толькі тады, калі сведка ўвесь час ашуквала. Але навошта ёй было гэта рабіць?
  
  Гэтыя разважанні былі перапыненыя чым-тое, што Хек ўбачыў удалечыні: вялікім кубам слабога блакітнага святла. Гэта было ў напрамку дома. Ён падышоў бліжэй і прыжмурыўся скрозь дождж. Агні ў аранжарэі. Павінна быць, яна забылася іх выключыць. Гэта ззянне, падумаў ён, было няўдалым маяком, але цяпер з гэтым нічога нельга было зрабіць.
  
  Над лесам бліснула маланка, і Хек здрыгануўся ад комплекснага раската грому. Маланка турбавала яго — не з-за страху траплення, а таму, што ён не мог дазволіць сабе аслепнуць ад святла. Акрамя таго, удар з блізкай адлегласці зрабіў бы яго, хай нават на долю секунды, такой жа пазнакай мішэнню, як калі б яго падпалілі ракетницей.
  
  Зноў прагрымеў гром.
  
  Ці гэта быў гром? Гук быў больш падобны на трэск, чым на грукат. І цяпер, калі ён падумаў пра гэта, яму здалося, што шум даносіўся з пад'язной дарожкі да дома Атчесонов. Устрывожаны, ён зноў паглядзеў у бок дома, чакаючы сігналу выкліку Ліз, але агні не ўспыхвалі.
  
  Скрозь пластыкавы пакет ён нервова намацаў стары "Вальтэр" і пакрочыў да Сидар-Суомп-роўд, аглядаючы густы лес вакол — з яго густым, бязладным дываном якая апала лістоты. У гэтай блытаніны ён убачыў тузін ценяў, якія відавочна нагадвалі чалавека, якога ён шукаў. Затым ён забыўся аб громе, падобным на ружэйны стрэл, і запаў у дэпрэсію. Задача знайсці альбо Оўэна, альбо Хрубека раптам падалася безнадзейнай.
  
  "Аб божа," прамармытаў Хек. Тут ён адмовіўся ад хабару Колера, ён дапамог забіць жанчыну, і ён проста чуў, як Адлер кажа: "О, не, прабачце, містэр Хек, на самай справе Хрубека злавілі ў "Тактычнай службе".
  
  Але вось табе сто баксаў за непакой.
  
  "Чорт вазьмі".
  
  Пяць хвілін праз ён быў заняты размовай з Джыл аб сваіх праблемах, калі краем вока заўважыў выбліск святла, якая ідзе з боку дома. Ён хутка ступіў наперад, спачатку падумаўшы, што гэта выклік ад Ліс. Але потым ён спыніўся і, прыжмурыўшыся ад дажджу, адзначыў, як выдатна, што святло так ярка адлюстроўваецца ад лысай галавы з блакітнаватым адценнем.
  
  Майкл Хрубек знаходзіўся менш чым у пяцідзесяці футаў ад яго.
  
  Вар'ят не звяртаў увагі на Хека і хаваўся ў кустах, узвышаецца над гаражом.
  
  "Госпадзе, ён монстар", - падумаў Хек, і яго твар ўспыхнула пры першым поглядзе на сваю ахвяру. Ён накіраваў "Вальтэр", усё яшчэ ў чахле, на спіну мужчыны. Ён паставіў вялікі палец на засцерагальнік і, рухаючыся так ціха, як толькі мог, скараціў адлегласць паміж імі. Калі ён быў у трыццаці футах ад іх, Хек глыбока ўздыхнуў і паклікаў: "Хрубек!"
  
  Здаравяка падскочыў і выдаў спалоханы, бездапаможны лямант. Ён азірнуўся на Хека скрозь бруі дажджу, яго вочы ўзіраліся ў цемру.
  
  “ Я хачу, каб ты лёг на зямлю. Зрабі гэта. У мяне тут пісталет.
  
  Добра, падумаў Хек, ён збіраецца бегчы. Ты збіраешся страляць у яго ці не? Вырашай цяпер. У адваротным выпадку ты дагнаў яго.
  
  Вочы Хрубека забегалі, і здаўся мову, обводящий адкрытыя вусны. Ён быў падобны на разгубленага мядзведзя, якая ўстала на дыбкі у спалоху.
  
  Хек прыняў рашэнне. Страляю. Куля трапляе яму ў нагу.
  
  Хрубек пабег.
  
  Хек стрэліў двойчы. Кулі взметнули лісце ззаду ўцякае фігуры, якая пакрывала зямлю, як шырокі прыёмнік, уворачиваясь ад дрэў і р. амур на маладыя ўцёкі, падаючы, прадзіраючыся скрозь лісце, затым зноў ускокваючы на ногі. Ён завыў ад страху. Хек пераследваў яго хуткімі скачкамі. Хоць Хрубек быў амаль удвая цяжэй Хека, ён задаў шалёны тэмп і доўгі час захоўваў дыстанцыю. Але паступова Хек пачаў набіраць абароты.
  
  Затым раптам ён войкнуў ад пякучай агоніі. Сутарга ахапіла яго гульнявую нагу ад ікры да сцягна. Хек паваліўся на бок, выцягнуўшы нагу, подергиваясь, мышцы былі цвёрдымі, як дуб. Ён адчайна круціўся, спрабуючы знайсці становішча, якое палегчыла б боль. Паступова гэта сціхла само па сабе, пакінуўшы яго змучаным і нежывыя. Калі ён сеў і агледзеўся, Грубека ўжо не было.
  
  Хек перакаціўся на жывот і ўстаў, хапаючы ротам паветра. Ён падхапіў стрэльбу і паспяшаўся ўздоўж невысокага грэбня пагорка недалёка ад таго месца, дзе знік Грубек. Зарыентаваўшыся, ён выявіў дом у сотні ярдаў ад сябе. Скрозь заслону дажджу ён бачыў тысячу дрэў і дзесяць тысяч ценяў, у любы з якіх магла хавацца яго здабыча.
  
  Калі ён накіраваўся да дому, спяшаючыся так хутка, як толькі адважваўся на дрыготкія ногі, Хек пачуў стрэл не больш чым у дзесяці футаў ззаду сябе. У той жа час ён адчуў, хутчэй, з шокам, чым з болем, рывок кулі, пробившей яго спіну. "О," выдыхнуў ён. Ён, хістаючыся, зрабіў некалькі крокаў, дзівячыся, чаму ніхто ніколі не выказаў здагадку, што ў Хрубека можа быць пісталет. Ён апусціў пісталет і паглядзеў на зморшчыну сваёй рабочай кашулі, з якой выйшаў гарачы кавалачак металу.
  
  “О, няма. Чорт."
  
  Цьмяна, разумовым поглядам Трентон Хек убачыў сваю былую жонку Джыл ў свежевыглаженной уніформе афіцыянткі. Затым, як і ў яго сапраўднай жыцця, яна хутка знікла ад яго, як быццам у яе былі значна больш важныя справы, якія патрабуюць увагі, і ён упаў на калені, падаючы наперад і пачынаючы бясконцае кувырканье ўніз па ўзгорку з слізкіх лісця.
  
  
  
  
  
  "Ліз!" Паклікала Порцыя, калі яе сястра вярнулася на кухню і павесіла бомбер, страсаючы ваду з валасоў.
  
  Зірнуўшы на Порцыю, яна замкнула дзверы, затым павярнулася і ўтаропілася на задні двор, які быў проста размытым плямай пад праліўным дажджом.
  
  "Гэты шум," выпаліла Порцыя.
  
  "Які шум?"
  
  "Хіба ты не чула гэта?" Малодшая сястра хадзіла па пакоі і сутаргава заламывала рукі. “Мне падалося".... Я маю на ўвазе, гэта быў не гром. Я думаў, там былі стрэлы. Я хваляваўся — дзе быў ты?"
  
  “Я з цяжкасцю прабраўся па гразі да дзвярэй у склеп. У рэшце рэшт, яна была зачыненая. Пустая трата часу".
  
  Порцыя сказала: "Можа, нам варта расказаць памочніку шэрыфа". Паблізу ўдарыла маланка, і яна падскочыла ад раската грому. “Чорт. Я ненавіджу гэта".
  
  Да паліцэйскай машыны было пяцьдзесят ці шэсцьдзесят футаў. Ліз стаяла ў дзвярах і махала рукой, але не атрымала адказу ад памочніка шэрыфа. - Ён цябе не бачыць, - сказала Порцыя. Пойдзем, скажам яму. З-за дажджу, ён мог нічога не пачуць. Добра, не глядзі на мяне так. Я напалоханы. Чаго ты чакаў? Я па-чартоўску напалоханы."
  
  Ліз поколебалась, затым кіўнула. Яна зноў надзела куртку і чорную непрамакальныя капялюш, якая належала Оуэну, — больш для маскіроўкі, чым для абароны сваіх змоклых валасоў. Порцыя надзела бейсболку і цёмна-сінюю вятроўку — бескарысную для абароны ад дажджу, але менш прыкметную, чым порхаўка. Затым Ліз расчыніла дзверы. Порцыя выйшла на вуліцу, і Ліз рушыла ўслед за ёй, сціскаючы пісталет у кішэні. На іх адразу ж абрынуўся шторм. Яны нахіліліся пад патокам дажджу і ветру і з цяжкасцю дабраліся да машыны. На паўдарогі капялюш Ліз знікла ў бурлівым возеры.
  
  Менавіта з гэтага боку - з боку возера — раптам з'явілася фігура. Ён абхапіў Ліз за плечы, і яны разам упалі ў вільготную бруд аднаго з яе ружовых садоў. Падзенне спустошыла яе лёгкія, і яна согнулась напалову, хапаючы ротам паветра, не ў сілах паклікаць на дапамогу. Ён наваліўся на яе ўсім вагой, прыціскаючы да зямлі. Яна тузанула за пісталет, але задні выступ ствольнай скрынкі зачапіўся за тканіна яе кішэні.
  
  Порцыя павярнулася і ўбачыла нападніка. Яна закрычала і кінулася да паліцэйскай машыне, калі Ліс штурхялём адкінуў яго ў бок. Ёй удалося толькі саслізнуць у брудную канаву і ў нязграбнай сядзячай позе ўхапіцца за калючы сцябло бесцветущего куста ружы Праспера. Яе трымалі нерухомай, пакуль мужчына, апусціўшы галаву, як жывёла, поўз за ёй па гразі, мармычучы жудасныя гукі. Ліз адкрыла клапан кішэні і выцягнула адтуль кольт. Яна прыставіла чорнае дула да яго галаве як раз у той момант, калі Трентон Хек падняў вочы і сказаў: "Дапамажы мне".
  
  "О, Божа мой".
  
  "I'm... Ты можаш мне дапамагчы?"
  
  "Порцыя!" крыкнула яна, зноў засоўваючы пісталет у кішэню. “ Гэта Трентон. Ён паранены. Паклічце памочніка шэрыфа. Скажыце яму.
  
  Маладая жанчына стаяла ля дзверцы патрульнай машыны.
  
  "Гэта Трэнтан," - пракрычала Ліз скрозь вецер і дождж. "Скажы памочніку шэрыфа!"
  
  Але Порцыя не рухалася. Яна адступіла ад машыны і пачала крычаць. Ліз сарвала куртку з ружовага куста і адпаўзла ад Хека. Нахмурыўшыся, Ліз асцярожна наблізілася да сястры. З пярэдняга сядзення патрульнай машыны паваліў дым. Порцыя закрыла твар рукамі, затым ўпала на калені, задыхаючыся. Імгненне праз яе моцна вырвала.
  
  Калі памочнік шэрыфа быў забіты стрэлам ва ўпор у твар, цыгарэта, якую ён трымаў, звалілася яму на калені, і яго уніформа пачала тлець.
  
  "О, няма," плакала Порцыя, " няма, няма...
  
  Ліз адштурхнула сястру ў бок, затым зачарпнула бруду і поворошила цьмеюць вуглі. Яе таксама затошнило ад паху гарэлай тканіны, валасоў і скуры.
  
  "Радыё!" Порцыя закрычала. Яна ўстала, выціраючы рот, і пракрычала гэта слова яшчэ двойчы, перш чым Ліз зразумела. Але з прыборнай панэлі тырчаў толькі выгнуты чорны провад; тэлефонная трубка была адарваная. Ліз яшчэ раз нахілілася да памочніка шэрыфа, хоць нічога нельга было зрабіць. Ён быў бледным і халодным. Ліз адступіла і паглядзела на "Акуру". Вада ўжо дайшла да вокнаў і запоўніла машыну, пакрыўшы сотавы тэлефон ўнутры.
  
  Разам жанчыны дакульгаў па гразі туды, дзе на баку ляжаў Трентон Хек. Ім удалося падняць яго на ногі, і яны папляліся да задняй дзверы. Дождж хвастаў іх па тварах і жалил; ён цяжка ляжаў на іх, як тузін мокрых коўдраў. На паўдарозе да дому моцны парыў ветру ўдарыў іх ззаду, і Порцыя паслізнулася ў бруду, захапляючы за сабой страціў прытомнасць Хека. Спатрэбіліся доўгія, пакутлівыя хвіліны, каб выцягнуць яго з мокрага двара на кухню. Порцыя павалілася ў адкрытым дзвярным праёме.
  
  “Не, не спыняйся тут. Завядзі яго ўнутр".
  
  "Мне трэба адпачыць," выдыхнула Порцыя.
  
  “Давай, ты ж бягун. У цябе ў сям'і гены трываласці".
  
  "Госпадзе".
  
  Жанчыны адцягнулі яго ў гасціную і паклалі на канапу.
  
  Эміль далучыўся да іх, але, відавочна, у сабакі не было шостага пачуцці катастрофы. Ён яшчэ раз абнюхаў ботаў свайго гаспадара і вярнуўся ў кут, які акупаваў, дзе плюхнуўся на зямлю і закрыў вочы. Порцыя замкнула дзверы і ўключыла маленькую лямпу ў гасцінай. Ліз расчыніла працоўную кашулю Хека.
  
  “ О, Божа мой, дзірка ад кулі. "Голас Порцыі быў высокім ад узрушэння. “ Прынясі што-небудзь! Я не ведаю. Ручнік.
  
  Ліз ўвайшла на кухню. Выцягваючы з рулона жменю папяровых ручнікоў, яна пачула шум звонку — спачатку слабы, затым нарастаючы, пакуль не зраўняўся з выццём ветру. Яе сэрца замерла, таму што гэты гук нагадаў ёй апошні плач Клэр, які даносіўся з-пад зямлі з пячор Індыян-Джамп. Ашаломленая гэтым жахлівым успамінам і сваім цяперашнім страхам, Ліз, спатыкаючыся, падышла да дзвярэй і выглянула вонкі. Яна не бачыла нічога, акрамя дажджу і сагнутай ветрам лістоты, і прайшло імгненне, перш чым яна зразумела, што гук быў незямным крыкам Майкла Грубека, які чуўся ніадкуль і адусюль: "Ліс-бон, Ліс-бон, Ліс-бон..."
  
  
  30
  
  
  
  Трэнтан Хек то прыходзіў у прытомнасць, то губляў яго. Ліз паспрабавала намацаць яго пульс і не змагла, хоць, калі яна паклала галаву яму на грудзі, яму здалося, што яго сэрца моцна забілася.
  
  "Ты мяне чуеш?" - крыкнула яна.
  
  Як лунацік, ён мармытаў незямныя гукі. Ён амаль не рэагаваў на тое, што, павінна быць, было пакутлівай болем, калі Ліз моцна прыціснула ручнікі да няроўнай дзіркі ў яго жываце з чорнай аблямоўкай.
  
  Порцыя сядзела ў куце гасцінай, абхапіўшы калені рукамі і апусціўшы галаву. Ліз ўстала і прайшла міма яе. Стоячы ў цёмнай кухні, яна выглянула на двор і не ўбачыла ніякіх прыкмет Хрубека, які перастаў клікаць яе. І ўсё ж жудасны гук яго голасу, повторявшего яе імя, резонировал ў яе свядомасці. Яна адчувала сябе заплямленай, абражанай. О, калі ласка, у роспачы падумала яна. Проста пакінь мяне ў спакоі. Калі ласка.
  
  Доўгі імгненне Ліз стаяла ля акна. Затым павярнулася да сястры. “ Порцыя.
  
  Жанчына паглядзела на яе і пачала пампаваць галавой. "Няма".
  
  “ Надзень гэта. "Ліз працягнула ёй лётную куртку.
  
  "О, Ліз, няма".
  
  "Ты ідзеш за дапамогай".
  
  "Я не магу".
  
  "Так, ты можаш".
  
  "Я не збіраюся туды выходзіць".
  
  “ Ты ведаеш, дзе знаходзіцца кіраванне шэрыфа. Гэта на...
  
  "Машына затрымалася".
  
  “ Ты збіраешся заняць месца памочніка шэрыфа.
  
  Порцыя ахнула. “Няма. Ён у гэтым замяшаны".
  
  "Так, гэта так".
  
  “ Я не пайду. Няма. Не пытай.
  
  “ Згарніце з пад'язной алеі налева. Праз паўтары мілі па Сидар-Суомп вы апынецеся на Норт-стрыт. Яшчэ раз налева, затым праедзеце каля шасці міль. Шэрыф на правай баку дарогі. Кедровае балота будзе часткова размыта. Вам прыйдзецца ехаць павольна, пакуль вы не дабярэцеся да горада. "
  
  "Няма!" Твар Порцыі было заліта слязьмі.
  
  Пабялелымі ад дажджу і чырвонымі ад мужчынскай крыві пальцамі Ліз схапіла сястру за плечы. “ Я збіраюся пасадзіць цябе ў машыну, і ты паедзеш да шэрыфу.
  
  Погляд Порцыі кінуўся да чырвоным плямам на швэдры. Яе голас задрыжаў, калі яна сказала: "Ты атрымаеш яго—"
  
  "Порцыя".
  
  “... на мне кроў! Няма!"
  
  Ліз выцягнула з кішэні блакітна-чорны пісталет і паднесла яго да здзіўленаму твару сястры. “ Не гавары болей ні слова. Ты заберешься ў гэтую машыну і уберешься адсюль да чортавай маці! А цяпер паехалі!"
  
  Яна схапіла Порцыю за каўнер і спіхнула яе пад дождж.
  
  
  
  
  
  Абняўшы адзін аднога за плечы, яны, спатыкаючыся, папляліся да машыны. Зямля была такой балоцістай, што ім спатрэбілася пяць хвілін, каб дабрацца да патрульнай машыны. Брудная вада, якая атачала гараж, цяпер набліжалася да выгібу пад'язной дарожкі, яе глыбіня складала чатыры фута. Хутка машына памочніка шэрыфа таксама апынецца пад вадой.
  
  Адзін раз яны страцілі раўнавагу і ўпаў у бруд. Калена Ліз ўгразлі ў глеі, і Порцыі прыйшлося выцягваць яе абедзвюма рукамі. Крок за крокам яны прабіраліся па брудных воднага патоку да машыны.
  
  Засталося прайсці дваццаць футаў.
  
  "Я не магу глядзець," прашаптала Порцыя.
  
  Ліз пакінула яе на краі пад'язной дарожкі і з цяжкасцю дабралася да патрульнай машыны адна. Дождж усё яшчэ ішоў, але, здавалася, дзесьці ў небе з'явілася слабое свячэнне - хоць для світання было яшчэ занадта рана. Магчыма, падумала Ліз, яе вочы проста прывыклі да цемры. Усе яе пачуцці, здавалася, былі абвостраныя, як у жывёлы. Яна была настроена на паніжэнне тэмпературы, пахі дажджу, дыму і кампоста, слізкую бруд і шолах мокрых лісця пад нагамі. Яна была гатовая напасці на любога, хто мог бы праслізнуць у поле зроку гэтага крывавага радара.
  
  Пацягнуўшыся да дзвярной ручцы, яна азірнулася на сястру. Што гэта? падумала яна, зазіраючы Порцыі праз плячо. У тузіне ярдаў ад іх, здавалася, сфармавалася вялікае воблака, якое павольна станавілася чарней навакольнага заслоны дажджу. Яно няўпэўнена плыло ў іх кірунку.
  
  І, нарэшце, з'явіўся ў поле зроку. Майкл Грубек прабіраўся да іх, адна рука была выцягнута, другая матлялася, відавочна, параненая. У пашкоджанай руцэ вісеў пісталет, які здаваўся малюсенькім у параўнанні з яго пальцамі.
  
  Ён глядзеў прама на Порцыю.
  
  "Ліс-боун"... "Ліс-боун"...
  
  Маладая жанчына развярнулася і, ўскрыкнуўшы, звалілася спіной у бруд.
  
  Ліз застыла. Божа мой! Ён думае, што яна - гэта я!
  
  Грубек пацягнуўся да яе. “ Ева...
  
  Падняўшы цёмны кольт Вудсмена абедзвюма рукамі, Ліз націснула на спускавы кручок, раз, другі, магчыма, яшчэ. Яна тузанула за востры металічны язычок з такой сілай, што ледзь не зламала палец. Кулі прасвісталі ў ночы, прамазала ў некалькіх цалях ад Хрубека.
  
  Ён завыў і, заціснуўшы вушы, схаваўся ў кустах. Ліз падбегла да сястры і пацягнула яе да машыны.
  
  Порцыя обмякла ад страху, яе галава свесилась. Ліз наставіла на яго пісталет. Яна ўзяла яго і ўтаропілася на чорны ствол, пакуль Ліз залезла ў паліцэйскую машыну і схапіла мускулістага памочніка шэрыфа за плечы. З велізарным высілкам Ліз выцягнула яго з машыны і непачціва кінула ў бруд, затым залезла ўнутр і завяла рухавік. Яна выхапіла кольт ў Порцыі, якая пачала адыходзіць. Ліз сціснула сваімі дужымі рукамі рукі сястры і штурхнула яе на пярэдняе сядзенне. Апусціўшыся ў лужыну крыві, Порцыя скурчылася, як быццам вадкасць апякла ёй сцягна. Яна рыдала, сотрясаясь ўсім целам. Ліз зачыніла дзверы. “ Ідзі.
  
  “Я"... Дастану яго за ногі... Выцягні яго ногі! - Заенчыла Порцыя, паказваючы на памочніка шэрыфа, калені якога знаходзіліся прама перад заднімі шынамі.
  
  "Паехалі!" Ліз крыкнула і высунулася ў акно, уключыўшы фары і перавядучы перадачу ў рэжым прывада. Калі машына тузанулася наперад, у Ліз ўрэзалася бакавое люстэрка. Яна паслізнулася на пласце мокрых здробненых лісця і ўпала на балоцістую зямлю. Паліцэйская машына павольна праехала міма памочніка шэрыфа і заехала на пад'язную дарожку. Порцыя завяла рухавік. У паніцы распырскваючы гразь і мармуровую дробку, машына рванулася наперад. Яна знікла, плаўна праехаўшы па доўгай пад'язной дарожцы, пакідаючы за сабой слупы цёмнай вады.
  
  Ліз з цяжкасцю паднялася на ногі, на імгненне аслеплены — заднія шыны патрульнай машыны запырскалі яе брудам. Яна адкінулася назад, дазваляючы ліўню абмыць яе твар і прамыць вочы. Калі яна зноў змагла бачыць, то заўважыла, што Майкл Грубек зноў прабіраецца да яе ўброд, асцярожна, вспенивая ваду, ужо на паўдарогі праз двор.
  
  
  
  
  
  Ліз пляснула сябе па баку. Пісталет знік. Калі яна падала, ён выслізнуў з яе парванага кішэні. Яна апусцілася на калені і паляпала па ліпкай жыжцы вакол сябе, але не змагла знайсці пісталет. "Дзе?" - закрычала яна. "Дзе?" Грубек быў усяго ў трыццаці футах ад яе, павольна прасоўваючыся скрозь затоплены гараж вышынёй па пояс. Нарэшце яна не змагла больш чакаць і ўцякла ў хату, бразнуўшы за сабой дзверы.
  
  Яна двойчы замкнула яе і дастала з драўлянай падстаўкі доўгі апрацоўчы нож. Яна павярнулася тварам да дзвярэй.
  
  Але ён знік.
  
  Асцярожна падышоўшы да акна, яна ўважліва агледзела задні двор. Яна нідзе не магла разглядзець яго. Яна адышла ад шкла, баючыся, што ён можа раптам з'явіцца ў поле зроку.
  
  Дзе? Дзе?
  
  Яго адсутнасць было амаль такім жа страшным, як назіранне за тым, як ён крадзецца да яе.
  
  Пасьпяшаўшыся з кухні ў гасціную, яна апусцілася на калені і праверыла Трентона Хека. Ён усё яшчэ быў без прытомнасці, але дыхаў роўна. Ліз стаяла і оглядывала пакой, яе вочы глядзелі, але на самой справе не бачылі фотаздымкаў сваёй сям'і, калекцыі парцалянавых птушачак, памятных рэчаў Дон Кіхота, якія яе бацька прывёз з Іберыі, паркалёвай мэблі, залішне вычварных карцін.
  
  Грукат звонку. Б'ецца шкло. Грубек кружыў вакол дома. Цень ўпала на акно гасцінай і знікла. Імгненне праз яго сілуэт засланіў іншую фіранку і рушыў далей. Невыносная хвіліна цішыні. Раптам магутны ўдар скалануў ўваходныя дзверы. Яна ахнула. Яшчэ адзін удар прыйшоўся па дрэве. Панэль зламалася з аглушальным трэскам. Ён штурхнуў яе яшчэ раз, але дрэва вытрымала. Яна ўбачыла, як грамада Хрубека прайшла міма вузкага акна з боку дзверы.
  
  Яна павольна павярнула галаву, ідучы за яго абыходам дома. Яна пачула, як ён рыўком адчыніў дзверы хлява з інструментамі, а затым зачыніў яе.
  
  Цішыня.
  
  Хто-то пастукаў кулаком па бутылочному шкле ў далёкай пакоі для гасцей. Шкло разбілася, але больш яна нічога не пачула і выказала здагадку, што вокны былі занадта высокімі, а рашотка занадта трывалай, каб Хрубек здолеў пералезці праз яе.
  
  Зноў запанавала цішыня.
  
  Затым ён завыў і закалаціў кулаком па сцяне, зрываючы кедравыя габлюшкі са сцяны дома.
  
  Пакуль яна аглядала пакоі, яе погляд зваліўся на дзверы ў падвал. Божа мой, раптам падумала яна. Зброю Оўэна. Яго калекцыя была ўнізе. Яна возьме адно з яго драбавікоў.
  
  Аднак, зрабіўшы крок у бок склепа, яна пачула грукат звонку. Затым больш магутныя ўдары, ад якіх, здавалася, ўздрыгвала падмурак дома. Дрэва раскалолася. І з аглушальным ровам Хрубек прабіўся праз знешні ўваход у склеп. Вісячы замак на дзверы спыніў яго ўсяго на трыццаць секунд. Яго ногі заскрэблі па бетоннай падлозе. Імгненне праз зарыпелі прыступкі, якія вялі ў калідор, у якім яна стаяла.
  
  О, Божа...
  
  Дзверы ў склеп была зачыненая намёртва, але крепеж быў зроблены з тонкай латуні, хутчэй касметычны, чым салідны. Яна пашукала што-небудзь, чым можна было б зачыніць дзверы. Як толькі ручка пачала паварочвацца, яна падняла цяжкі дубовы абедзенны крэсла і выставіла яго ў калідор, шчыльна зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  Ручка рэзка павярнулася. Яна адскочыла назад, варожачы, ці зможа ён усё яшчэ выламаць дзверы, проста прабіцца ўсярэдзіну. Але ён гэтага не зрабіў. З хвіліну пагуляўшы з ручкай — амаль нясмела — ён пачаў спускацца па лесвіцы. Зноў запанавала цішыня, якая парушаецца жудасным смехам і гукам яго крокаў, дыгаць па падлозе склепа. Ён мармытаў словы, якія яна не магла пачуць. Праз пяць хвілін нават яны спыніліся. Ці быў ён усё яшчэ там? Падпаліць ён дом? Што ён рабіў?
  
  Яна не чула ніякіх іншых гукаў ўнізе. І звонку таксама, акрамя мернага стуку дажджу. Майкл Грубек зноў знік. Трымаючы нож у адной руцэ і ведучы за сабой гончую Хека іншы, Ліз Атчесон увайшоў у аранжарэю і сеў у цёмным куце чакаць.
  
  
  
  
  
  Дождж, нібы мармуровыя шарыкі, барабаніў па даху цяпліцы. Порцыі не было дваццаць хвілін. Да кіравання шэрыфа было ўсяго восем міль або каля таго, але дарога цяпер магла стаць зусім непраходнай. На гэта мог сысці гадзіну або больш. Аднак па меры таго, як час ішоў, а пра Хрубеке больш нічога не было чуваць, яна пачала расслабляцца. Яна нават дазволіла сабе задумацца, можа быць, толькі можа быць, ён збег. Яна адчула прыліў эйфарыі і падумала, што, магчыма, гэта і было адзіным суцяшэннем на святле: вера ў тое, што мы ў бяспецы, нягледзячы на відавочныя і невідавочныя небяспекі, ад якіх нас абараняе не што іншае, як высокатрывалае шкло.
  
  Яна злавіла сябе на тым, што думае пра Оуэне. Яна адмаўлялася думаць пра горшае. Няма, няма. З ім усё было ў парадку. Пры такім моцным паводцы ён, верагодна, нырнуў у гараж ці дом, каб перачакаць самую моцную буру. Яна паглядзела на чорнае неба над галавой і вымавіла кароткую малітву аб досвітку — прама процілеглы таму, пра што яна звычайна малілася, лежачы ў ложку і так адчайна спрабуючы заснуць.
  
  Малітва аб свеце, пра раніцу, пра апантаных чырвоных, сініх і белых агнях на дахах надыходзячых машын.
  
  Яна адчула пах ружы, водар якой цяпер даносіўся да яе асобы. Засталося ўсяго дваццаць хвілін. Ці дзевятнаццаць. Ці пятнаццаць. Да таго часу дапамога будзе тут. Напэўна Майкл Грубек заблукаў у лесе. Напэўна, ён упаў і зламаў нагу.
  
  Ліз пачасала сабаку за вушамі. "Усё ў парадку, з тваім гаспадаром усё будзе ў парадку", - сказала яна яму, калі ён нахіліў галаву. Ліз абняла плечы паніклыя. Небарака. Ён нерваваўся так жа, як і яна — яго вушы дрыжалі, а шыя ператварылася ў вузел цягліц. Ліз адкінулася назад і паглядзела на яго, на зморшчыны скуры і нудны погляд. Ён задраў нос, і яго ноздры затрапяталі. Яна ўсміхнулася. “ Ты таксама любіш ружы, хлопчык? Праўда?
  
  Ён устаў. Мышцы яго плячэй напружыліся.
  
  Незямное рык вырвалася з глыбіні яго горла.
  
  "О, мой спадар," усклікнула Ліз. “ Няма!
  
  Ён з сілай уцягнуў носам паветра, яго ногі задергались, галава паднялася і апусцілася. Ён пачаў хутка хадзіць узад-наперад па падлозе. Ліз ўскочыла на ногі і схапіла нож, азіраючыся вакол на спатнелыя шкло цяпліцы. Яна нічога не магла разглядзець скрозь яго. Дзе ён быў?
  
  Дзе?
  
  "Спыні", - крыкнула яна сабаку, якая працягвала хадзіць ўзад і наперад, нюхая паветра, становячыся ўсё больш і больш апантанай. Яе далоні раптам сталі слізкімі ад халоднага поту, яна выцерла іх і зноў сціснула дзяржальню нажа.
  
  “Спыні! Ён сышоў! Яго тут больш няма. Спыні выць!" Яна хадзіла кругамі, шукаючы ворага, якога магла выявіць толькі сабака. Рык перарасло ў брэх, у крык баншы, рыкашэтам отражающийся ад кожнага цалі вокны.
  
  "О, калі ласка!" узмалілася яна. “ Спыні!
  
  І ён гэта зрабіў.
  
  Ганчак бясшумна развярнулася і пабегла прама да дзвярэй застаронка — той самай, якую, як ўспомніла Ліз, яна збіралася праверыць, калі з'явіўся Хек.
  
  Дзверы, пра якую яна зусім забылася.
  
  Дзверы, якая цяпер расчыніліся і ўдарыла сабаку па рэбрах, збіўшы яго з ног, аглушыўшы. Майкл Грубек увайшоў у аранжарэю. Ён стаяў, мокры, велізарны і брудны, у цэнтры бетоннай падлогі. Ён круціў галавой, разглядаючы гаргуллі, кветкі, туман — усе дэталі, - як быццам праводзіў экскурсію па садовым клубу. У руцэ ў яго быў заляпаныя брудам пісталет. Убачыўшы Ліз, ён здзіўленым шэптам паклікаў яе па імені, і яго вусны расцягнуліся ва ўсмешцы — усмешцы, якая не была выклікана ні іроніяй, ні трыумфам, ні нават вар'ятам гумарам, а хутчэй нагадвала выраз, якое можна сустрэць на тварах мерцвякоў.
  
  
  31
  
  
  
  Стоячы перад ёй, ён быў нашмат буйней, чым яна памятала.
  
  На судзе ён здаваўся маленькім, шчыльным сгустком зла. Тут, зараз, ён запоўніў вялікую аранжарэю, пашыраючыся, каб дакрануцца да кожнай сцяны, жвіровага полу, востраканцовай даху. Ён выцер кроплі дажджу з вачэй. “ Лисбон. Ты памятаеш мяне?
  
  "Калі ласка..." прашаптала яна. Наркатычны страх затапіў яе і заглушыў голас.
  
  “ Я падарожнічаў вельмі далёка, Лисбон. Я абдурыў іх усіх. Я абдурыў іх даволі добра. Не сумнявайся.
  
  Яна адступіла на некалькі футаў.
  
  “ Ты сказаў ім, што я забіў таго чалавека. Р-О-Б-Е-Р-Г У яго імя шэсць літар. Ты схлусіў...
  
  “ Не рабі мне балюча. Калі ласка.
  
  Лютае рык данеслася ад сабакі, якая стаяла высокая і напружаная ззаду Майкла. Плоць сабачай пашчы агаліла вострыя жоўтыя зубы. Майкл паглядзеў уніз і пацягнуўся да яго, як быццам сабака была мяккай цацкай. Сабака вывернулася ад рукі і ўбіла зубы ў распухлы левае перадплечча Майкла. Ліз думала, што ён закрычыць ад болю, але велізарны мужчына, здавалася, наогул не адчуў ўкусу. Ён падняў сабаку за зубы і пацягнуў да вялікага кладовому шафе. Ён выцягнуў слюнявую сківіцу з сваёй рукі і шпурнуў жывёліна ўнутр, бразнуўшы дзверы.
  
  Не звяртаючы ўвагі на бліскучы, востры, як брытва, нож у яе руцэ, Майкл павярнуўся да Ліз. Навошта турбавацца? Ён не адчувае болю, ён велізарны, у яго ёсць пісталет... Тым не менш, яна моцна трымала нож у руцэ, і ён быў накіраваны прама яму ў сэрца.
  
  “ Лисбон. Ты быў у судзе. Ты быў часткай гэтага здрады.
  
  “Я павінен быў быць у судзе. У мяне не было выбару. Яны прымушаюць цябе быць сведкам. Ты разумееш гэта, ці не так? Я не хацеў прычыніць табе ніякага шкоды.
  
  "Шкода?" Яго голас гучаў раздражнёна. “Шкода? Шкоду паўсюль вакол цябе! Як ты мог прапусціць гэта? Гэтыя ўблюдкі паўсюль!"
  
  Спрабуючы адцягнуць яго, яна спачувальна сказала: "Ты, павінна быць, стаміўся".
  
  Праігнараваўшы гэта, ён сказаў: “Я павінен табе сёе-тое сказаць. Перш чым мы пяройдзем да справы".
  
  Аж да гэтага.
  
  Халадок прабег ад яе шыі да сцёгнаў.
  
  “Цяпер слухай уважліва. Я не магу казаць гучна, таму што гэтая пакой напэўна праслухоўваецца. Магчыма, вы ведаеце гэта як surвэлюм, калі за вамі назіраюць з-за вэлюму, масак або тэлеэкранаў. Ты слухаеш? Добра."
  
  Ён пачаў лекцыю, выключана, але бесстрастную. "Справядлівасць лечыць здрада", - сказаў ён. “Я забіў чалавека. Я прызнаю гэта. Гэта было не модна, і цяпер я ведаю, што гэта было неразумна ". Ён прыжмурыўся, нібы спрабуючы ўспомніць тэкст. “Праўда, гэта было не тое, што ты лічыш забойствам. Але гэта не апраўдвае мяне. Гэта нікога не апраўдвае. Нікога! Ён нахмурыўся і зірнуў на словы, напісаныя чырвонымі чарніламі на яго руцэ. Яны крывавілі, як старыя татуіроўкі.
  
  Маналог працягваўся, яго тэма была здрада і помста, і ён хадзіў па падлозе цяпліцы, час ад часу паварочваючыся да Ліз спіной. У якой-то момант яна амаль скокнула наперад і ўбіла лязо яму ў спіну. Але ён хутка павярнуўся, нібы западозрыўшы яе ў чым-то, і працягнуў гаварыць.
  
  У цьмяным сіне-зялёным святле пакой здавалася далёкай ад гэтага часу і месцы. Гэта нагадала ёй сцэну з кнігі, якую яна прачытала шмат гадоў таму, магчыма, першага рамана яе дзяцінства. Дваццаць тысяч Лье пад вадой. У яе ўласным оцепенелом слабоумии здавалася, што яны стаяць не ў сельскай цяпліцы, а на віктарыянскай падводнай лодцы і што яна - нявінны гарпунщик, які назірае за тырадамі вар'яцкага капітана, у той час як цёмны акіян праносіцца над імі і вакол іх.
  
  Майкл казаў аб каровах, хрысціянскіх навукоўцаў і жанчын, якія хаваліся за немоднымі капялюшыкамі. Ён аплакваў страту каханай чорнай машыны. Некалькі разоў ён згадаў доктара Эн і, нахмурыўшыся, доктара Рычарда. Цікава, падумала яна, гэта быў Колер?
  
  Затым ён павярнуўся да яе. “ Я напісаў табе ліст. А ты так і не адказала на яго.
  
  “Але вы не паказалі на ім зваротны адрас. І вы не падпісалі яго. Адкуль мне ведаць, ад каго яно?"
  
  "Добрая спроба", - агрызнуўся ён. "Але ты ведала, што гэта адправіў я".
  
  Яго погляд быў такім пранізлівым, што яна адразу сказала: “Так, я ведала. Даруй".
  
  - Яны не давалі табе пісаць, ці не так?
  
  "Ну што ж..."
  
  “ Духі. Кон-спірыт-торы.
  
  Яна кіўнула, і ён працягнуў. Падобна на тое, ён думаў, што ў яе імя сем літар. Гэта даставіла яму велізарнае задавальненне, і яна была ў жаху ад таго, што ён знойдзе якую-небудзь карэспандэнцыю або рахунак, у якім выявіцца лішняе ліст, і заб'е яе за гэты падман.
  
  "А зараз прыйшоў час", - урачыста вымавіў ён, і Ліз зноў здрыганулася.
  
  Ён зняў заплечнік і паставіў яго побач з сабой. Затым расшпіліў штаны, сцягваючы яго на свае масіўныя сцягна. Ширинка яго баксёрскіх трусаў разышлася, і, ашаломленая, яна ўбачыла цёмны кароткі пеніс, напалову эрэгіраваннага.
  
  О, Божа...
  
  Ліз сціснула нож, чакаючы, што ён апусціць пісталет і выцягне свой налившийся член. Яна скокне ў той жа міг, як ён гэта зробіць.
  
  Але Майкл так і не выпусціў пісталет. Яго левая рука, пашкоджаная, была глыбока засунута ў выпацканы ніжняе бялізну, як быццам ён яшчэ больш ўзбуджаў сябе. Але праз імгненне, калі ён прыбраў пальцы, яна ўбачыла, што ён трымае маленькі пластыкавы пакет. Адтуліну было завязана кавалкам аборкі, і ён прыжмурыўся, як захоплены дзіця, асцярожна развязваючы яго здаровай рукой. Ён спыніўся, каб яшчэ раз нацягнуць штаны, і з некаторым расчараваннем зноў зашпіліў рамяні.
  
  Ён выцягнуў з сумкі кавалак газеты. Яна была вільготнай і пашкуматанай. Ён працягнуў яе, як паднос, і поўна глыбокай пашаны паклаў на яе малюсенькі ідэальны чэрап жывёльнага, які дастаў з свайго заплечніка. Калі яна не притронулась ні да аднаго з іх, ён здагадліва ўсміхнуўся яе асцярожнасці і паклаў іх на стол побач з ёй. Ён разгарнуў і разгладзіў газетную выразку, затым напалову падсунуў яе да яе, адступіўшы назад, як рэтрывер, які толькі што паклаў подстреленную перепелку да нагі паляўнічага.
  
  Яго рукі былі па швах, пісталет апушчаны руляй уніз. Ліз планавала напад. Яна падкрадзецца бліжэй і прыцэліўся яму ў вочы. Якая жахлівая думка! Але яна павінна была дзейнічаць. Цяпер было самы час. Яна мацней сціснула газетную выразку і зірнула на яе. Гэта быў справаздачу мясцовай газеты аб судовым працэсе па справе аб забойстве, палі былі спісаныя дробнымі крамзолямі яго почырку. Абрыўкі слоў, малюнкаў, зорак, стралок — добры малюнак ад рукі таго, што здавалася прэзідэнцкай пячаткай. Сілуэт Абрагама Лінкальна. Амерыканскія сцягі. Усё гэта атачала фатаграфію, якую Ліз даведалася: яе ўласнае крупчасты чорна-белае малюнак, зробленае, калі яна спускалася па прыступках будынка суда да машыны пасля абвяшчэння прысуду.
  
  Цяпер іх з Майклам падзяляла шэсць футаў. Яна нядбайна падышла бліжэй, падняла выразку і нахіліла да яе галаву, робячы выгляд, што чытае. Яе погляд быў прыкаваны да пісталета ў яго руцэ. Яна адчувала яго агідны пах, чула яго абцяжаранае дыханне.
  
  "Тут так шмат здрад", - прашаптаў ён.
  
  Яна схапіла нож. Яго вочы! Цэлься ў вочы. Зрабі гэта. Зрабі гэта! Левы вачэй, затым правы. Затым перекатись пад стол. Зрабі гэта! Не вагаючыся. Яна падалася наперад, рыхтуючыся да скачка.
  
  "Так шмат здрады", - сказаў ён, і кроплі яго сліны ёй пырснулі ў твар. Яна не адхіснулася. Ён паглядзеў на пісталет і пераклаў яго ў здаровую руку. Ліз мацней сціснула нож. Яна была не ў стане маліцца, але мноства думак запоўнілі яе розум: пра бацьку. І маці. О, і, калі ласка, Оўэн, я спадзяюся, ты жывы. Магчыма, наша любоў была сапсаваная, але, па меншай меры, часам гэта была любоў. І, Порцыя, я таксама люблю цябе, нават калі мы ніколі не станем такімі, якімі я спадзяваўся.
  
  "Добра", - сказаў Майкл Грубек. Ён пакруціў пісталет у далоні і працягнуў яго ёй, спачатку сціскаючы. "Добра", - мякка паўтарыў ён. Яна была занадта напалохана, каб адвесці вочы ад пісталета больш чым на імгненне, але пры гэтым кароткім поглядзе на яго твар яна ўбачыла багатыя слёзы, якія цяклі па яго шчоках. "Зрабі гэта зараз," сказаў ён здушаным голасам, "зрабі гэта хутка".
  
  Ліз не паварушылася.
  
  "Вось," настойваў ён і сунуў пісталет ёй у руку. Яна выпусьціла газетную выразку. Яна ўпала на падлогу, як ліст. Майкл апусціўся на калені ля яе ног і схіліў галаву ў прымітыўным жэсце маленні. Ён паказаў на свой патыліцу і сказаў: “Тут. Зрабі гэта тут".
  
  Гэта выкрут! вар'яцка падумала яна. Гэта павінна быць.
  
  "Зрабі гэта хутка".
  
  Яна паклала нож на стол і расслаблена трымала пісталет. “ Майкл... Яго імя было халодным ў яе ў роце. Гэта было падобна на смак пяску. “ Майкл, чаго ты хочаш? - спытала я.
  
  “Я заплачу за здраду сваім жыццём. Зрабі гэта цяпер, зрабі гэта хутка".
  
  - Ты прыйшоў сюды не для таго, каб забіць мяне? - прашаптала яна.
  
  “ Ды я б не забіў цябе, як не прычыніў шкоды вунь той сабаку. Ён засмяяўся, ківаючы ў бок каморкі.
  
  Ліз сказала, не падумаўшы. “ Але ты ставіш пасткі на сабак!
  
  Ён крыва скрывіў рот. “ Вядома, я расставіў пасткі, каб затрымаць змоўшчыкаў. Гэта быў проста разумны ўчынак. Але яны не былі ўстаноўлены. Яны ўжо былі запушчаныя. Я б ніколі не прычыніў шкоды сабаку. Сабакі - Божыя стварэння і жывуць у чыстай нявіннасці ".
  
  Яна была ўзрушаная. Ды бо ўсе яго падарожжа гэтым вечарам нічога не значыла. Чалавек, які забіваў людзей і пачытаў сабак. Майкл пераадолеў усе гэтыя мілі, каб разыграць нейкую жудасную, бессэнсоўную фантазію.
  
  “Бачыш, - сказаў ён, - тое, што людзі кажуць аб Еве, няпраўда. Яна была ахвярай. Як і я. У яе выпадку ахвярай д'ябла. Ўрадавыя змоўшчыкі, у маім выпадку. Як ты можаш вінаваціць таго, каго здрадзілі? Ты не можаш! Гэта было б справядліва ! Еву пераследвалі, і мяне таксама. Хіба мы не падобныя, ты і я? Хіба гэта не дзіўна, Лисбон? Ён засмяяўся.
  
  "Майкл," сказала яна дрыготкім голасам, " ты можаш сёе-тое зрабіць для мяне?
  
  Ён падняў галаву, і твар яго было такім жа сумным, як у ганчака.
  
  “ Я збіраюся папрасіць цябе падняцца са мной наверх.
  
  “Няма, няма, няма"... Мы не можам чакаць. Ты павінен гэта зрабіць. Ты павінен! Я прыйшоў за гэтым". Ён плакаў. “Гэта было так жудасна і цяжка. Я зайшоў так далёка.... Калі ласка, мне пара спаць". Ён кіўнуў на пісталет. "Я так стаміўся".
  
  “ Зрабі мне паслугу. Толькі ненадоўга.
  
  “ Няма, няма.... Яны ўсе вакол нас. Ты не разумееш, наколькі гэта небяспечна. Я так стамілася спаць.
  
  "Дзеля мяне?" узмалілася яна.
  
  "Я не думаю, што змагу".
  
  “ Там ты будзеш у бяспецы. Я паклапачуся, каб ты была ў бяспецы.
  
  Іх вочы сустрэліся і доўгі час заставаліся прыкаванымі адзін да аднаго. Што Майкл убачыў у яе позірку, Ліз так і не здагадалася. "Бедная Ева," павольна вымавіў ён. Затым кіўнуў. “ Калі я пайду туды дзеля цябе, — ён паглядзеў на пісталет, — то ты зробіш гэта, і зробіш хутка?
  
  “ Так, калі ты ўсё яшчэ гэтага хочаш.
  
  “ Я схаджу за табой наверх, Лисбон.
  
  “ Ідзі за мной, Майкл. Нам сюды.
  
  Яна не хацела паварочвацца да яго спіной, але адчувала, што нейкая далікатная нітка даверу - магчыма, спароджаная вар'яцтвам, але рэальная для яго — існавала паміж імі. Яна не рызыкнула б парушыць яе. Яна ішла наперадзе, не робячы хуткіх жэстаў і нічога не кажучы. Падняўшыся па вузкай лесвіцы, яна накіравала яго ў адну з вольных спальняў. Паколькі Оўэн захоўваў тут канфідэнцыйныя юрыдычныя дакументы, дзверы была зачыненая на надзейны замак Medeco. Яна адчыніла дзверы, і ён увайшоў ўнутр. Ліз ўключыла святло і загадала Майклу сесці ў крэсла-пампавалку. Гэта была місіс Гэта крэсла належала Л Оберже і на самай справе было тым самым крэслам, на якім яна памерла, чакальна нахіліўшыся наперад і тройчы сціснуўшы руку Ліз. Ён падышоў да крэсла і сеў. Яна ласкава сказала яму: “Я збіраюся замкнуць дзверы, Майкл. Я хутка вярнуся. Чаму б табе не зачыніць вочы і не адпачыць?"
  
  Ён не адказаў, але з адабрэннем агледзеў крэсла і пачаў разгойдвацца. Затым апусціў павекі, як яна і прапанавала, і паклаў галаву на бірузова-зялёны плед, які закрываў спінку крэсла. Разгойдванне спынілася. Ліз ціха зачыніла дзверы, замкнула яе і вярнулася ў аранжарэю. Яна доўга стаяла дакладна ў цэнтры пакоя, перш чым яе атачыў рой эмоцый.
  
  Яшчэ адна радок з Шэкспіра праслізнула ў яе думкі. "Няма такога лютага звера, які не ведаў бы жалю".
  
  “ О, Божа мой! - Прашаптала Ліза. “ Божа мой...
  
  Яна ўпала на калені і заплакала.
  
  
  
  
  
  Дзесяць хвілін праз Ліз выцірала спатнелы лоб Трентона Хека. Здавалася, у яго былі галюцынацыі, і яна паняцця не мела, ці дапамагло яму мыццё асобы наогул. Яна правяла губкай па яго скуры і акуратна і прымхліва выцерла вылучэння. Яна ўстала, каб набраць яшчэ вады, калі пачула гук у дзверы. Яна ўвайшла на кухню, дзівячыся, чаму не чула, як пад'ехалі машыны шэрыфа' і не бачыла іх агнёў. Але гэта была не паліцыя. Ліз ўскрыкнула і падбегла да дзвярэй, каб ўпусціць Оўэна ўнутр. Змардаваны і перапэцканы брудам, ён, спатыкаючыся, увайшоў у кухню, яго рука была прывязаная рамянём да баку.
  
  "Ты паранены!" закрычала яна.
  
  Яны коратка абняліся, затым ён павярнуўся, цяжка дыхаючы, і выглянуў вонкі, аглядаючы двор, як салдат. Выцягваючы пісталет з кішэні, ён сказаў: “Са мной усё ў парадку. Гэта ўсяго толькі маё плячо. Але, Госпадзе, Ліз - памочнік шэрыфа! Звонку. Ён мёртвы!"
  
  “Я ведаю. Я ведаю... Гэта было жудасна! Майкл застрэліў яго".
  
  Прыхінуўшыся да дзвярнога вушака, ён ўзіраўся ў ноч. “ Мне прыйшлося бегчы ўсю дарогу ад Норт-стрыт. Ён праслізнуў міма мяне.
  
  "Ён наверсе".
  
  "Мы павінны адысці ад вокнаў"... Што?"
  
  "Ён наверсе," паўтарыла яна, пагладжваючы мужа па бруднай шчацэ.
  
  Оўэн ўтаропіўся на жонку. “ Грубек?
  
  Яна падняла брудны пісталет Майкла і працягнула яму. Оўэн перавёў погляд з змардаванага асобы Ліз на пісталет.
  
  “Гэта яго?... Што адбываецца?" Ён коратка засмяяўся, затым яго ўсмешка згасла, калі яна расказала яму гісторыю.
  
  “ Ён не збіраўся забіваць цябе? Але навошта ён прыйшоў сюды?
  
  Калі яна зноў звалілася на грудзі Оўэна, памятаючы пра яго плячы, яна сказала: “У яго цалкам адключыўся мозг. Я думаю, ён хацеў ахвяраваць сабой дзеля мяне. Я сапраўды не ведаю. Я таксама не думаю, што ён гэта робіць.
  
  "Дзе Порцыя?" - спытаў я.
  
  “Яна паехала за дапамогай. Яна ўжо павінна была быць тут, так што, я думаю, машына затрымалася ".
  
  “Дарогі ў асноўным у паўночнай частцы горада. Верагодна, ёй давядзецца ісці пешшу".
  
  Ліз распавяла яму пра Трентоне Геке.
  
  “Гэта яго грузавік звонку, вядома. Апошняе, што я чуў, ён збіраўся ў Бойлстан".
  
  "Яму не пашанцавала, што ён гэтага не зрабіў", - сказала яна. “Я не ведаю, ці выжыве ён. Не маглі б вы зірнуць на яго?"
  
  Оўэн так і зрабіў, вопытнымі рукамі агледзеўшы які ляжыць без свядомасці мужчыну. Ён шмат ведаў аб раненнях за сваю вайсковую службу. “Ён у шоку. Яму патрэбна плазма або кроў. Я нічога не магу для яго зрабіць. "Ён агледзеўся. “ Дзе ён? Грубек?
  
  “ Я замкнула яго ў маленькай спальні наверсе, у кладоўцы.
  
  - І ён проста падышоў туды?
  
  “Як шчанюк"... О! Яе рука ўзляцела да рота. Ліз падышла да шафы і выпусціла сабаку Трентона Хека. Ён быў незадаволены заключэннем, але выйшаў цэлым.
  
  Яна зноў абняла Оўэна і ўвайшла ў аранжарэю, прыхапіўшы газетную выразку. Яна прачытала: "Здраднік хаваецца пад выглядам крушителя галоў. я павінна быць прынесена ў ахвяру, каб выратаваць БЕДНУЮ ЕВУ"
  
  Яна з агідай выдыхнула, пачуўшы жудасныя словы вар'ята. "Оўэн, ты павінен гэта ўбачыць". Ліз падняла вочы і ўбачыла, што яе муж вывучае пісталет Майкла. Ён адкрыў барабан і стаў лічыць, колькі куль ўнутры. Затым ён зрабіў што-тое, чаго мэты яна не магла зразумець. Ён нацягнуў скураныя пальчаткі для стральбы і выцер пісталет мяккай тканінай.
  
  “ Оўэн, што ты робіш?... Мілы?
  
  Ён не адказаў, але метадычна працягнуў выкананне гэтай задачы.
  
  Менавіта тады Ліс зразумеў, што ён усё яшчэ меў намер забіць Майкла Хрубека.
  
  “Не, ты не можаш! О, няма..."
  
  Оўэн не адрываў позірку ад пісталета. Ён павольна павярнуў барабан так, каб, як яна выказала здагадку, куля трапіла пад ударнік. З гучным пстрычкай пісталет закрылася.
  
  - Ён не збіраўся прычыніць мне шкоду, - узмалілася Ліз. Ён прыйшоў сюды, каб абараніць мяне. Ён сышоў з розуму, Оўэн. Яно знікла. Ты не можаш забіць яго!"
  
  Оўэн на імгненне замёр, пагрузіўшыся ў свае думкі.
  
  “ Не рабі гэтага! Я табе не дазволю. Оўэн?... Аб Божа!
  
  Няроўная белая ўспышка святла ахутала яго руку, і ўсё шкла цяпліцы разам задребезжали. Ліз прыціснула далонь да твару ў вар'яцкай спробе адлюстраваць кулю, якая ледзь не зачапіла яе скулу і зрэзала пасму сівых валасоў, праляцеўшы не больш чым у цалі ад яе левага вуха.
  
  
  32
  
  
  
  Яна ўпала на падлогу, перакуліўшы маленькі куст жоўтых руж, і ляжала на бірузовай грифельной дошцы, у вушах у яе звінела, яна ўдыхала пах уласных згарэлых валасоў.
  
  "Ты з розуму сышоў?" крыкнула яна. “ Оўэн, гэта я! Гэта я!
  
  Калі ён зноў падняў пісталет, мільганула размытае рух, карычневая паласа. Зубы сабакі ўпіліся ў параненую руку Оўэна дакладна так жа, як у руку Майкла. Але яе муж, не здранцвелае ад болю, ўскрыкнуў. Пісталет вылецеў у яго з рукі і бразнуў за спіной.
  
  Затым ён люта штурхнуў сабаку, б'ючы здаровым кулаком па яе дужаму плячы. Сабака віскнула ад болю і выбегла за дзверы застаронка, якую Оўэн з грукатам зачыніў.
  
  Ліз кінулася за пісталетам, але Оўэн перахапіў яе, схапіўшы за запясце і шпурнуўшы на каменную падлогу. Яна перакацілася, адкрыўшы ўчасткі скуры на локці і шчацэ. Імгненне яна ляжала, задыхаючыся, занадта узрушаны, каб заплакаць ці вымавіць хоць слова. Калі яна паднялася на ногі, яе муж павольна накіраваўся да пісталета.
  
  "Мой муж", - падумала яна.
  
  Мой уласны муж! Мужчына, з якім я правяла большасць начэй за апошнія шэсць гадоў, мужчына, ад якога я нарадзіла б дзяцей, склаліся абставіны інакш, мужчына, з якім я падзялілася столькімі сакрэтамі.
  
  Так, шмат сакрэтаў.
  
  Але не ўсе.
  
  Убягаючы ў гасціную, а затым спускаючыся па лесвіцы ў падвал, яна мімаходам ўбачыла яго, які стаяў з пісталетам у руцэ і глядзяць на яе — сваю здабычу — пранізлівым, упэўненым позіркам.
  
  Яго погляд быў халодны, і за яе грошы вар'яцтва ў вачах Майкла Грубека было ўдвая больш чалавечнай, чым гэты драпежны погляд.
  
  Бедная Ева.
  
  
  
  
  
  Ніякага святла. Няма. Расколіны ў сцяне дастаткова вялікія, каб прапускаць паветра. Яны досыць вялікія, каб прапускаць карычневы дождж, які тут не падае з неба, а з прасякнутай вільгаццю зямлі і каменя падмурка хаты. Няхай час на дзве гадзіны пазней, магчыма, няроўная сцяна прапускала б безуважлівае святло світання. Але цяпер там няма нічога, акрамя цемры.
  
  За дзвярыма чуецца валтузня.
  
  Ён набліжаецца. Ліз апускае галаву на падцягнутыя калені. Рана на яе шчацэ шчыміць. Яе разодранные локці таксама. Яна робіць сябе неверагодна маленькай, ўшчыльняючы сваё цела і пры гэтым агаляючы раны, аб якіх яна і не падазравала. Яе сцягно, падушачка лодыжкі.
  
  Моцны ўдар нагой у драўляную дзверы.
  
  Яна бязгучна плача ад штуршка, які падобны на ўдар у грудзі. Здаецца, што яна адлятае да каменнай сцяне ззаду сябе, і яе розум кружыцца ад удару. У калідоры звонку Оўэн нічога не кажа. Ці быў нанесены ўдар ад расчаравання ці гэта была спроба дастукацца да яе? Дзверы сапраўды зачынены, але, магчыма, ён не ведае, што яе можна замкнуць знутры. Магчыма, ён лічыць, што пакой пустая, магчыма, ён сыдзе. Ён збяжыць на сваім чорным джыпе, ён збяжыць ноччу ў Канаду ці Мексіку....
  
  Але не, ён гэтага не робіць, хоць, здаецца, задаволены, што яе няма ў гэтай маленькай каморцы, і пераходзіць у іншае месца ў бязладна разбросанном склепе, каб праверыць іншыя пакоі і склеп для карняплодаў. Яго крокі заціхаюць.
  
  На працягу дзесяці хвілін яна сядзела тут, уцягнуўшы галаву ў плечы, злуючыся на сябе за тое, што палічыў за лепшае схавацца, а не збегчы з дому. На паўдарогі да знешняй дзверы ў падвал — той, якую Майкл расчыніў штурхялём, — яна спынілася, падумаўшы: "Не, ён будзе чакаць у двары". Ён можа ўцячы ад мяне. Ён стрэліць мне ў спіну... Затым Ліз павярнулася і пабегла ў гэтую старую пакой у глыбіні склепа, ціха бразнуўшы за сабой дзверы і замкнуць яе ключом, аб якім ведае толькі яна. Да ключа, да якога яна не дакраналася дваццаць пяць гадоў.
  
  Чаму, Оўэн? Чаму ты гэта робіш? Як быццам ён нейкім чынам падхапіў вірус ад Майкла і бушуе ў ліхаманцы вар'яцтва.
  
  Яшчэ адзін удар, аб сцяну насупраць, калі ён выбівае нагой іншую дзверы.
  
  Яна зноў чуе яго крокі.
  
  Памеры пакоя не больш шасці на чатыры, а столь усяго па грудзі вышынёй. Гэта нагадвае ёй пра пячоры ў "Індыян Джамп", чорнай, дзе Майкл прашаптаў, што адчувае яе пах. Ліз таксама успамінае тыя часы, калі яна была дзяўчынкай, калі яна тулілася ў гэтым жа самым месцы, затым напоўненым вуглём, у той час як Эндру Л Обергет абрываў вярбовых галінку на заднім двары. Тады яна таксама пачуе яго крокі, калі ён прыйдзе за сваёй дачкой. Ліз чытала "Дзённік маладой дзяўчыны" тузін раз, калі была маленькай, і, хоць яна разумела марнасць ўтойвання, яна заўсёды хавалася.
  
  Але бацька знайшоў яе.
  
  Бацька прычыніў ёй падвойную боль, калі яна паспрабавала збегчы ад яго.
  
  Тым не менш, яна зрабіла так, каб гэты замак быў абаронены, як толькі магла — назапасілі крекеры, вадой і нажом і выкінула ўсе ключы ад старажытнага замка з зялёнай латуні, акрамя аднаго, у возера, а пакінуты павесіла на цвік ўнутры, над дзвярыма.
  
  Але мышы з'елі крекеры, вада выпарылася, дзіця стрыечнага брата знайшоў нож і забраў яго з сабой дадому.
  
  І ключ аказаўся недарэчным, таму што, калі бацька сказаў, каб адкрыць дзверы, яна адкрыла яе.
  
  Метал са звонам падае на бетон. Оўэн бурчыць, падымаючы лом. Ліз ціха плача і апускае галаву. Яна выяўляе ў сваёй руцэ выразку — жудасны падарунак Майкла, для яе больш страшны, чым чэрап. Калі пачынаюцца ўдары, яна адчайна сціскае газетную паперу. Яна чуе крахтанне ад намаганні, цішыню на той час, якое патрабуецца метале, каб пераадолець звонку праход, затым аглушальны трэск. Дуб пачынае расколвацца. І ўсё ж яе пакой пакуль недатыкальная. Оўэн здзяйсняе напад на старую кацельню па суседстве. Вядома, У гэтым пакоі акно вышынёй у галаву. Ён бы падумаў, што яна лагічна выбрала пакой, з якой ёсць выхад. Але няма — разумная Ліз, настаўніца Ліз, вучоная Ліз па закліку сэрца свайго бацькі, мудрагеліста выбрала пакой без шляху да адступлення.
  
  Яшчэ адзін трэск, і яшчэ. Яшчэ тузін. Дрэва рыпае, калі вымаюць цвікі. Аглушальны трэск. Яго крокі выдаляюцца. Ён зазірнуў унутр і ўбачыў, што яе там няма, а акно ўсё яшчэ закрыта пыльнай фанерай.
  
  Яна нічога не чуе. Ліз разумее, што зноў можа бачыць. Малюсенькі прамень святла пранікае ў пакой вакол яе праз шчыліну ў тонкай сцяны, з агульнай кацельні. Яе вочы прывыкаюць да асвятлення, і яна выглядвае ў калідор, нічога не бачачы. Яна не чуе свайго мужа і застаецца сам-насам у гэтай камеры з духам свайго бацькі, тузінам фунтаў старажытнага антрацыта і выразкай, у якой, як яна цяпер разумее, змяшчаецца тлумачэнне таго, чаму яна вось-вось памрэ.
  
  
  
  
  
  Здраднік хаваецца пад выглядам крушителя галоў. я павінен быць прынесены ў ахвяру, каб выратаваць БЕДНУЮ ЕВУ
  
  Папера размазалася і рассыпалася. Але яна ў стане прачытаць большую частку почырку Майкла.
  
  ...Арол. я...
  
  ПЕКЛА... АМ
  
  АДАМ
  
  Гэтыя прапановы, абведзеных кружком, злучаныя лініямі, якія нагадваюць крывяносныя пасудзіны, з фатаграфіяй, якая прыкладаецца да артыкуле. Аднак чалавек, на якога яны паказваюць, не Ліс. Яны распасціраюцца налева ад фатаграфіі і сыходзяцца на мужчыну, які прытрымлівае для яе дзверцы машыны.
  
  Здраднік хаваецца пад выглядам крушителя галоў. я павінен быць прынесены ў ахвяру....
  
  Намаляваныя чарніламі лініі Майкла атачаюць Оўэна.
  
  ЗДРАДНІК - ГЭТА АДАМ.
  
  Гэта мэта сённяшняга падарожжа Майкла? Ён прыйшоў сюды як анёл папярэджання, а не помсты? Яна цалкам раскрывае выразку. На ім стаіць штамп: Бібліятэчная псіхіятрычнае ўстанова штата Марсден.
  
  Падумай цяпер ....
  
  Майкл убачыў артыкул у шпіталі, магчыма, праз шмат часу пасля суда. Магчыма, у верасні - як раз перад тым, як ён адправіў ёй сваю запіску. Яна паспрабавала ўспомніць яго словы.... Напярэдадні здрады. Магчыма, яго пасланне заключалася не ў тым, што яна была здрадніцай, а хутчэй у тым, што яе здрадзілі.
  
  Магчыма...
  
  Так, так! Ролю Майкла ў Indian Leap была роляй сведкі, а не забойцы.
  
  "Ліз," спакойна кажа Оўэн. - Я ведаю, што ты дзе-то тут. Гэта бескарысна, ты ж ведаеш.
  
  Яна складае выразку і кладзе яе на падлогу. Магчыма, паліцыя знойдзе яе ў ходзе наступнага расследавання. Магчыма, уладальнік гэтага дома праз пяцьдзесят гадоў заўважыць выразку і задумаецца аб яе значэнні і людзей, намаляваных на фатаграфіі, перш чым выкінуць або падарыць яе сваёй дачкі для альбома для выразак. Хутчэй за ўсё, Оўэн прочесает дом і акуратна пазбавіцца ад яе, як ад любой іншай доказы.
  
  У рэшце рэшт, ён скрупулезен ў сваёй працы.
  
  Больш ніякіх малітваў аб досвітку. Бушуе шторм, і неба звонку такое ж цёмная, як дзірка, у якой яна хаваецца. Няма рэзкіх ліній каляровых агнёў, якія запаўняюць ноч. Жудасная задача Оўэна зойме лічаныя секунды: куля ў яе з пісталета Майкла, затым куля ў вар'ята з яго ўласнага.... Оўэна знойдуць галасілі на падлозе, прижимающим да сабе цела Ліз, у лютасьці обрушивающимся на тых жа паліцэйскіх, якія праігнаравалі яго, калі ён маліў, каб абараніць сваю жонку.
  
  Яна чуе яго крокі па засыпаным пяском калідоры звонку.
  
  А затым, гэтак жа, як і ў выпадку са сваім бацькам, Лизбонн падымаецца на ногі і паслухмяна, без лішняй мітусні адмыкае дзверы, а затым са скрыпам адсоўвае яе ў бок.
  
  "Я тут", - кажа яна, зусім як раней.
  
  У дзесяці футах ад яго Оўэн трымае лом. Ён некалькі здзіўлены, убачыўшы, што яна з'явілася з гэтага боку, і, падобна, расчараваны тым, што быў настолькі бястурботны, што дазволіў свайму ворагу падабрацца да яго ззаду. Яна мякка кажа яму: “Усё, што ты захочаш, Оўэн. Але не тут. У аранжарэі". І перш чым ён паспявае загаварыць, яна паварочваецца да яго спіной і пачынае падымацца па лесвіцы.
  
  
  33
  
  
  
  Ён шэпча: "Ты думала, я ніколі не даведаюся".
  
  Ліз адступае да ружовага куста і адчувае, як шып ўпіваецца ёй у сцягно. Яна амаль не адчувае болю, яна амаль не чуе, як дождж барабаніць па шкляной даху над імі.
  
  “Як кранальна з твайго боку, Ліз. Як кранальна. Прабірацца ў гатэлі. Шпацыраваць па пляжы..." Ён паківаў галавой. “Не глядзі так узрушана. Вядома, я ведаў. Амаль з самага пачатку."
  
  Яе горла сціскаецца ад страху, а вочы на імгненне зачыняюцца. “ І таму ты гэта робіш? Таму што ў мяне быў раман? Божа мой, ты...
  
  "Шлюха!" Ён кідаецца наперад і б'е яе па твары. Яна падае на зямлю. “Мая жонка. Мая жонка!"
  
  - Але ты з кім-небудзь сустракалася!
  
  “Гэта дае вам ліцэнзію на махлярства? Такога закону няма ні ў адной юрысдыкцыі, аб якой я ведаю".
  
  Маланка зіхаціць, хоць цяпер яна на ўсходзе. Сэрца буры мінула іх.
  
  "Я закахалася ў яго", - плача яна. “Я гэтага не планавала. Так бо мы з табой некалькі месяцаў казалі аб разводзе".
  
  "О, вядома," кажа ён яхідным тонам, "гэта цябе апраўдвае".
  
  “ Роберт любіў мяне. Ты - не.
  
  “ Роберта цікавіла ўсё, што было ў спадніцы.
  
  "Няма!"
  
  “ Ён пераспаў з паловай жанчын у Риджтоне. Некалькі мужчын, верагодна, таксама...
  
  “Гэта хлусня! Я любіла яго. Я не дазволю табе..."
  
  Але скрозь гэтыя пратэсты ў яе галаве ўзнікае іншая думка. Яна лічыць месяцы і даты. Яна разглядае іх прымірэнне пасля рамана Оўэна — прыкладна ў той час, калі місіс Л Оберже была дыягнаставана як невылечна хворая. Яна абдумвае яго супраціў куплі дзіцячай. Яе слёзы запавольваюцца, і яна халодна глядзіць на яго. “ Справа ў чым-то іншым, ці не так? Справа не толькі ў тым, што я сустракалася з Робертам.
  
  Маёнтак. Вядома. Яе мільёны.
  
  “Вы з Робертам казалі аб тым, каб ажаніцца, - кажа Оўан. - вы казалі аб тым, каб развесціся са мной, пазбавіць мяне ўсяго".
  
  - Ты кажаш так, нібы гэта грошы, якія ты зарабіў. Яны належалі майму бацьку. І я заўсёды быў больш чым шчодры. Я... Пачакай. Адкуль ты ведаеш, што мы з Робертам казалі пра жаніцьбу?
  
  "Мы ведалі".
  
  Аглушаны ўдарам, больш вострым, чым яго далонь, імгненнем раней, Ліз разумее. Мы ведалі. "Дораці?"
  
  Оўэн наогул не сустракаўся з адвакатам. Дораці была яго палюбоўніцай. Была і застаецца. Паслухмяная Дораці. Яны ўвесь гэты час планавалі смерць Ліз. З-за вар'яцкай гонару Оўэна і з-за грошай. Абаяльны, бестурботны Роберт, магчыма, пакінуў нейкія сведчанні інтрыжкі ў доме Гілеспі, або, магчыма, проста не перастаў гаварыць, калі трэба было.
  
  “ Як ты думаеш, хто патэлефанаваў у дзень пікніка, каб запрасіць мяне на працу? Гэта была не мая сакратарка. О, Ліз, ты была такой сляпы.
  
  “ Ты ўсё-ткі быў у парку. Мне здалося, што я цябе бачыў.
  
  “ Я заехаў у офіс і пераадрасаваў свае званкі адтуль на тэлефон у "Акуры". Я быў у парку за пятнаццаць хвілін да цябе. Я рушыў услед за табой на пляж.
  
  І ён чакаў.
  
  Дораці наўмысна забылася "Гамлета" Ліз, думаючы, што вернецца за ім да грузавіка адна. Оўэн, павінна быць, чакае яе.
  
  Але менавіта Роберт, а не Ліз, адправіўся за кнігай, спадзеючыся сустрэць Порцыю. Роберт, павінна быць, прайшоў міма Оўэна, які напаў на яго ля ўваходу ў пячору. Сьцякаючы крывёй, Роберт убег ўнутр, а Оўэн пагнаўся за ім. Клэр, павінна быць, пачула крыкі Роберта аб дапамозе і рушыла ўслед за ім.
  
  І менавіта Оўэн знайшоў бы нож, які Ліз выпусціла побач з целам Роберта.
  
  “ Калецтва! Ах ты, вырадак!
  
  "Хай пакаранне адпавядае злачынства".
  
  “ Майкл ніколі не крыўдзіў Роберта?
  
  “ Прычыніў яму боль? Гэты сукін сын спрабаваў выратаваць яго! Ён плакаў, ён казаў: 'Я змыю кроў з тваёй галавы, не хвалюйся, не хвалюйся'. Якая-небудзь лухту накшталт гэтай."
  
  "І ты чакаў чаго-небудзь падобнага..." - смяецца яна, азіраючыся па баках у ночы. “Ты пайшоў туды зусім не для таго, каб забіць яго. Ты пайшоў, каб прывесці яго сюды! Ты збіраўся дазволіць яму!... дазволіць яму скончыць працу сёння вечарам!"
  
  “ Спачатку я падумаў, што ён збег менавіта таму — каб прыйсці за табой. Потым я высачыў яго да Кловертона. Ён...
  
  “Гэтая жанчына"... О, Оўэн...
  
  “Не, ён не прычыніў ёй шкоды. Ён проста звязаў яе, каб яна не магла дацягнуцца да тэлефона. Я знайшоў яе на кухні. Ён мармытаў ёй, што накіроўваецца ў Риджтон, каб выратаваць нейкую Лисбон ад яе Адама."
  
  "Ты зрабіў гэта?" - шэпча яна. "Ты забіў яе?"
  
  “Я не планаваў гэтага. Так не павінна было быць меркавалася! Я абставіў усё так, быццам гэта зрабіў ён. Я скінуў яе матацыкл у раку. Копы думалі, што ён накіроўваецца ў Бойлстан, але я ведаў, што ён накіроўваўся сюды."
  
  Вядома, ён ведаў. Ён усё гэта час ведаў, што ў Майкла быў матыў прыехаць у Риджтон - знайсці жанчыну, якая схлусіла пра яго ў судзе.
  
  “І ты застрэліў Трентона. І памочніка шэрыфа звонку!"
  
  Цяпер ён становіцца жахліва спакойны. “Гэта выйшла з-пад кантролю. Усё пачыналася проста і выйшла з-пад кантролю".
  
  “Оўэн, калі ласка, выслухай мяне. Паслухай". Яна чуе ў сваім голасе той жа адчайны, але заспакаяльны тон, якім паўгадзіны таму звярталася да Майклу. "Калі табе патрэбныя грошы, дзеля Бога, ты можаш іх атрымаць".
  
  Але, гледзячы на яго твар, яна разумее, што справа зусім не ў грошах. Яна успамінае сваю размову з Рычардам Колерам. Майкл, можа, і вар'ят, ды, але, па меншай меры, яго вар'яцкі свет неподкупно справядлівы.
  
  Гэта яе муж псіхапат; ён адзіны, хто неўспрымальны да міласэрнасці.
  
  Цяпер Ліз разумее, што ён, павінна быць, пачаў планаваць яе смерць з самага пачатку вечара — калі ўпершыню пачуў аб уцёках Майкла. Ладзіць сцэну з-за таго, што шэрыф адправіў сюды людзей, настойваць, каб яна пайшла ў Гасцініцу — гэта былі проста спробы выставіць яго невінаватым. Бо пасля таго, як ён забіў Майкла, ён патэлефанаваў б Ліз ў гасцініцу і сказаў ёй вяртацца. Усё ў парадку, любоў мая. Вяртайся дадому. Але ён бы чакаў яе. Для яе і...
  
  "Аб Божа," шэпча яна.
  
  Порцыя таксама.
  
  Яна разумее, што ён, павінна быць, меў намер забіць і яе таксама.
  
  "Няма!" Яе лямант напаўняе аранжарэю. "Няма!"
  
  І яна робіць тое самае, дзеля чаго пакінула сваё прытулак у склепе, тое самае, на што малілася аб сіле, але ніколі не верыла, што здольная да гэтага моманту — яна паварочваецца, бярэ кухонны нож са стала ззаду сябе і з усёй сілы замахваецца на яго лязом.
  
  Яна цаляе яму ў шыю, але замест гэтага трапляе ў шчаку. Яго галава адскоквае назад ад ўдару аб метал. Пісталет вылятае ў яго з рукі. Ён узрушана лыпае.
  
  Кроў з'яўляецца імгненна, крывавыя прасціны пакрываюць яго галаву, як барвовая вэлюм.
  
  Імгненне яны стаяць нерухома, гледзячы адзін на аднаго, іх думкі застылі гэтак жа, як і цела. Ні адзін з іх не дыхае.
  
  Затым з выццём баявога салдата Оўэн скача на яе. Яна падае на зямлю, губляючы нож, закрываючы твар рукамі, каб абараніцца ад яго маніякальнай удараў. Яна атрымлівае ашаламляльны ўдар у сківіцу. Яе зрок на імгненне затуманьваецца. Яна заносіць кулак у яго левае плячо. Яго крыкі падобныя на крыкі жывёлы, калі ён адхіляецца ў бок, схапіўшыся за пашкоджаны сустаў.
  
  Але ён хутка прыходзіць у сябе і аднаўляе напад, яго лютасьць захліствае яе. Яна не можа параўнацца з ім па сіле або вазе, нават з ранай на твары і пашкоджанай рукой. Неўзабаве яна аказваецца на спіне, яе плечы і шыя изранены асколкамі жвіру. Яго рука на яе горле, моцна сціскае. Агні аранжарэі, сінія і зялёныя, усё прыглушаныя, становяцца ўсё цьмяныя, пакуль яе лёгкія моляць аб кіслародзе, якога ім не можа быць. Яе рукі цягнуцца да яго акрываўленага твару. Яны ўдараюцца толькі пра паветра, а затым падаюць на зямлю. Чорная пыл запаўняе яе вочы. Яна што-то кажа яму, словы, якія ён, магчыма, не чуе, словы, якія яна сама не разумее.
  
  У апошні момант яе свядомасці ў нейкай аддаленай фокусной кропцы з'яўляецца маленькая цень — яна думае, што частку яе мозгу памірае. Гэтая цень вырастае з малюсенькай масы ў ўсёахопнай цемру, якая вісіць у паветры, як камяк чорнага навальнічнага воблака. Затым шкляны дах прама над змагаецца парай разлятаецца на мільён аскепкаў, і кавалачкі дрэва і шкла ахутваюць несущуюся цень, як бурбалкі паветра, наступныя за ныряющим з вялікай вышыні ў ваду.
  
  Масіўнае цела падае бокам, страціўшы раўнавагу, напалову на Оўэна, напалову на высокую імперскую ружу, шыпы якой пакідаюць глыбокія паралельныя драпіны, падобныя на лініі музычнага кія, на шчацэ і руцэ Майкла. Ён рыдае ў паніцы пасля двадцатифутового скачка — жах, які для любога быў бы непераадольнай, а для яго, павінна быць, за гранню разумення.
  
  Доўгі шкляны бумеранг рассякае шыю Ліз. Яна адкочваецца ў бок ад разбегающихся мужчын і скурчваецца, прыкрываючы рану дрыготкай рукой.
  
  Скрозь разяўленую дзірку ў шкляной даху апускаецца лёгкі туман і некалькі зіхатлівых лісця. Лямпачкі разбіваюцца пад халоднай вільгаццю з неба, і пакой раптам апускаецца ў сінюю цемру. Затым паветра напаўняе гук, які Ліз спачатку прымае за адроджаны шторм. Але няма, яна разумее, што гэта выццё чалавечага голасу, скажонага вар'яцтвам, хоць належыць ён Майклу, Оуэну або, магчыма, нават ёй самой, Ліз Этчесон ніколі не даведаецца.
  
  
  
  
  
  Тут, у гэтым ахопленым бурай двары, пільныя і сур'ёзныя памочнікі шэрыфа упарта рассредоточивались, прачэсваючы дом і тэрыторыю.
  
  Тут медыкі, якіх накіравалі спачатку да бледай Трентону Хеку, вымералі яго жыццёвыя паказчыкі і вызначылі, што ён не страціў крытычнага колькасці крыві. Тут тыя ж медыкі наклалі швы і перавязалі парэзаную шыю Ліз - драматычную, але несур'ёзную рану, шнар ад якой, як яна здагадвалася, застанецца з ёй да канца яе дзён.
  
  І тут Порцыя кінулася ў абдымкі сястры. Моцна абняўшы яе, Ліз адчула пах шампуня і поту і адчула, як адна з срэбных завушніц-абручоў маладой жанчыны дакранулася да яе вуснаў. Яны абдымаліся цэлую хвіліну, а калі Ліз адышла, плакала малодшая з дзвюх сясцёр.
  
  Прыбыла запэцканыя брудам машына паліцыі штата, дынамік на даху якой ужо быў пераключаны на які прымае канал і з запінкамі перадаваў перадачы, усе з якіх былі звязаны з намаганнямі па ачыстцы пасля шторму. З машыны выйшаў высокі сівавалосы мужчына. Ліз падумала, што ён падобны на каўбоя.
  
  “ Місіс Этчесон? - паклікаў ён.
  
  Яна злавіла яго погляд, і ён накіраваўся да яе, але затым спыніўся на паўдарогі праз брудны двор, каб з непрыхаваным здзіўленнем, затым заклапочанасцю зірнуць на Трентона Хека, які ляжыць на каталцы. Ён быў ледзь у свядомасці. Двое мужчын сказалі адзін аднаму некалькі слоў, перш чым медыкі аднеслі цыбатага следапыта ў машыну хуткай дапамогі.
  
  Дон Хавершем падышоў да яе і спытаў, ці не хоча яна адказаць на некалькі пытанняў.
  
  "Я мяркую".
  
  Пакуль яны размаўлялі, з адной з машын хуткай дапамогі выйшаў лекар і наклаў павязку-матылька на парэз на руцэ Ліз, затым сышоў, сказаўшы толькі: “Амаль ні драпіны. Прамыйце гэта".
  
  “ Ніякіх швоў?
  
  “ Не-а. Гэтая шышка ў цябе на галаве пройдзе праз дзень або два. Не хвалюйся.
  
  Не падазраючы, што ў яе шышка на галаве, яна сказала, што не турбуецца. Яна павярнулася назад да Хавершему і прамовіла з ім амаль паўгадзіны.
  
  "О, паслухайце," спытала яна, скончыўшы свой аповед, " не маглі б вы звязацца з доктарам Колерам з бальніцы Марсден?"
  
  "Kohler?" Хавершем прыжмурыўся. “ Ён знік. Мы спрабавалі яго знайсці.
  
  "Гэй, гэта, выпадкова, не Рычард Колер?" Шэрыф Риджтона выпадкова пачуў іх размову.
  
  "Гэта ён", - сказала Ліз.
  
  "Ну," адказаў шэрыф, " хлопец з такім імем быў знойдзены п'яным гадзіну назад. У "Фордзе" Клеппермана."
  
  "П'яны?"
  
  - Отсыпаюсь пасля цяжкага дня на капоце “Марк IV Лінкальн Кантыненталь". У давяршэнне за ўсё, на яго быў накінуты плашч, як коўдра, і гэты чэрап, падобны на барсука, або скунса, або што-то ў гэтым родзе, сядзеў у яго на грудзях. Няма, я не жартую. Калі гэта не дзіўна, то я не ведаю, што менавіта.
  
  “ П'яны? - Паўтарыла Ліз.
  
  “З ім усё будзе ў парадку. Ён быў даволі слабы, таму мы змясцілі яго ў камеру папярэдняга зняволення ў пастарунку. На шчасце для яго, ён быў на машыне, а не за рулём, інакш ён мог бы развітацца з правамі ".
  
  Наўрад ці гэта было падобна на Колера. Але сёння ўвечары яе б нішто не здзівіла.
  
  Яна завяла Хавершема і яшчэ аднаго памочніка шэрыфа ў дом і ўгаварыла Майкла выйсці на вуліцу. Разам яны давялі яго да машыны хуткай дапамогі.
  
  "Падобна на тое, у яго зламаныя рука і лодыжкі", - сказаў здзіўлены медык. “І я б дадаў яшчэ пару зламаных рэбраў. Але ён, здаецца, нічога не адчувае.
  
  Памочнікі шэрыфа ўтаропіліся на пацыента са страхам і глыбокай павагай, як быццам ён быў міфічным нашчадкам Джэка Патрашыцеля і Ліззі Борден. Майкл, атрымаўшы ўрачыстае абяцанне Ліз, што гэта быў не яд, пагадзіўся на ўкол заспакойлівага і дазволіў прамыць свае ўласныя раны, хоць толькі пасля таго, як Ліз папрасіла мэдыка вышмараваць яе запясце антысептыкам, каб даказаць, што гэта не кіслата. Майкл сядзеў на заднім сядзенні машыны хуткай дапамогі, склаўшы рукі, утаропіўшыся ў падлогу, і ні з кім не сказаў ні слова на развітанне. Калі дзверы зачыніліся, ён, здавалася, нешта напяваў.
  
  Затым Оўэна, збітага, але ў свядомасці, павялі.
  
  Як і жудаснае, падобнае на лялька цела беднага маладога памочніка шэрыфа, уся яго кроў, пралітая ў патрульнай машыне і на клумбе з бруднымі цинниями.
  
  Машыны хуткай дапамогі з'ехалі, затым паліцэйскія машыны, і Ліз засталася побач з Порцыяй на кухні, нарэшце-то дзве сястры засталіся адны. Яна на імгненне паглядзела на маладую жанчыну, вывучаючы замяшанне на яе твары. Магчыма, гэта быў шок, разважала Ліз, хоць, хутчэй за ўсё, моцнае цікаўнасць, таму што Порцыя раптам пачала задаваць пытанні. Хоць Ліз глядзела прама на яе, яна не чула ні аднаго з іх.
  
  Яна таксама не прасіла Порцыю паўтарацца. Замест гэтага, двухсэнсоўна усміхнуўшыся, яна сціснула руку сястры і выйшла на вуліцу, адна, у блакітную манатоннасць світання, накіроўваючыся прэч ад дома да возера. Сышчык дагнала яе і потрусила побач. Калі яна спынілася ў далёкім канцы ўнутранага дворыка, каля сцены з мяшкоў з пяском, якую збудавалі сёстры, сабака бразнулася на брудную зямлю. Сама Ліз сядзела на дамбе і глядзела на цёмна-металічную ваду возера.
  
  Халодны фронт ужо насоўваўся на Риджтон, і дрэвы рыпелі які нараджаецца ад лёду. Мільёны скінутых лісця пакрывалі зямлю, як луска гіганцкага жывёльнага. Пазней яны заблішчэлі на сонцы, зіготкім і рэдкім, калі б тут было сонца. Ліз глядзела на зламаныя галінкі, пабітыя вокны, кавалкі дрэва і асфальту, вырваныя з хаты. Нябёсы шалець, гэта дакладна. Але, калі не лічыць залітай вадой машыны, пашкоджанні былі ў асноўным павярхоўнымі. Так было і з мясцовымі штармамі; яны не ўчынілі асаблівай шкоды, калі не лічыць таго, што загасілі святло, сарвалі дрэвы, затапілі газоны і прымусілі добрапрыстойных грамадзян часова адчуць сябе пакорлівымі. Аранжарэя, напрыклад, перажыла некалькі вісклівы бур і ні разу не пацярпела да сённяшняга вечара - і нават тады спатрэбіўся велізарны вар'ят, каб прычыніць такі шкоду.
  
  Ліз праседзела дзесяць хвілін, дрыжучы, дыханне зрывалася з яе вуснаў, як у слабых зданяў. Затым яна паднялася на ногі. Сабака таксама ўстаў і паглядзеў на яе ў чаканні, што, як яна выказала здагадку, азначала, што ён хоча чаго-небудзь паесці. Яна пачасала яго ў патыліцы і пайшла да дому па мокрай траве, і ён рушыў услед за ёй.
  
  
  Эпілог
  
  Красаванне флорибунды складанае.
  
  Гэта ружовае расліна дваццатага стагоддзя, і тая, якую цяпер пастрыгла Ліз Атчесон, - ўзрушаюча белы айсберг - была багатым асобнікам, які ў багацці разросся ля ўваходу ў яе аранжарэю. Наведвальнікі часта любаваліся кветкамі, і калі б ёй трэба было ўдзельнічаць у конкурсе, яна была ўпэўненая, што гэта была б ружа з блакітнай стужкай.
  
  Сёння, калі яна абрэзала ўцёкі, на ёй была сукенка з малюнкам з цёмна-зялёнага пэйслі, адцення паўночнай яшчаркі. Сукенка было адпаведна змрочным, але не чорным; яна накіроўвалася на слуханьне прысуду, а не на пахаванне.
  
  Хоць у выніку яна стала б свайго роду ўдавой, Ліз не насіла жалобы.
  
  Насуперак рэкамендацыі свайго адваката, Оўэн адмовіўся ад здзелкі аб прызнанні віны — нават пасля таго, як Дораці стала дзяржаўным сведкам у абмен на абвінавачванне ў ненаўмысным забойстве. Оўэн настойваў, што зможа пазбегнуць пакарання, спаслаўшыся на адсутнасць свядомасці. Сведка-эксперт, псіхіятр, выступіў у якасці сведкі і ў многословном маналогу ахарактарызаваў Оўэна як чыстакроўнага сацыяпата. Аднак гэты дыягназ, па-відаць, не зрабіў такога ўражання на прысяжных, як хвароба Майкла. Пасля доўгага судовага разбору Оўэн быў прызнаны вінаватым у забойстве першай ступені пры першым галасаванні.
  
  На мінулым тыдні Ліз падпісала кантракт на куплю дзіцячай пакоя Лэнгделла і ў той жа дзень паведаміла кіраўніцтва сярэдняй школы; у канцы вясновага семестра яе дванаццацігадовая праца настаўніцай англійскай мовы афіцыйна завершыцца.
  
  Здзівіўшы сваю старэйшую сястру, Порцыя папрасіла справаздачы аб прыбытках і стратах гадавальніка і балансавая справаздача, якія затым паказала свайму цяперашняму хлопцу — Эрыку або Эдварду, Ліз не магла ўспомніць. Будучы інвестыцыйным банкірам, ён, здавалася, быў уражаны кампаніяй і парэкамендаваў Порцыі прыняць удзел у здзелцы, пакуль яна яшчэ магла. Маладая жанчына выдаткавала некалькі дзён на абдумванне гэтага прапановы, затым з размаху развяла рукамі і заявіла, што ёй трэба больш часу, каб падумаць пра гэта. Яна паабяцала Ліз адказаць, калі вернецца з Карыбскага мора, дзе планавала правесці люты і сакавік.
  
  Порцыя правяла там ноч і сёння павінна была суправаджаць Ліз на слуханне. Пасля арышту Оўэна маладая жанчына тры тыдні жыла ў доме Риджтонов, дапамагаючы Ліз прыбірацца і рамантаваць. Але праз тыдзень пасля прад'яўлення абвінавачванняў Ліз вырашыла, што зноў хоча быць сама па сабе, і настаяла, каб яе сястра вярнулася ў Нью-Ёрк. На вакзале Порцыя раптам павярнулася да яе. "Паслухай, чаму б табе не пераехаць да мяне ў кааператыў?" Ліз была кранутая прапановай, хоць было ясна, што вялікая частка сэрца Порцыі прагаласавала супраць яго.
  
  Але гэты горад быў не для Ліз, і яна адмовілася.
  
  Зачыняючы сёння верхнія фарсункі цяпліцы, перакрываючы доступ зімовага паветра, Ліз падумала: "Мы сутыкаемся са смерцю па-рознаму, і большасць з іх не так драматычныя, як выяўленне зданяў нашых памерлых продкаў у цяпліцах або вестку, што гэта твой муж пераадолеў многія мілі, каб перарэзаць тваё тонкае горла, пакуль ты дремлешь ў ложку. Разважаючы аб гэтых тонкіх сутыкненнях са смяротнасцю, Ліз падумала аб сваёй сястры і зразумела, што Порцыя не была перакручанай або жорсткай ўсе гэтыя доўгія гады разлукі. Нічога настолькі наўмыснага, як гэта. У яе ўцёкі з сям'і быў больш просты момант: яна рабіла тое, што павінна была.
  
  Занадта шмат вярбовых дубцоў, занадта шмат лекцый, занадта шмат нядзельных абедаў, падобных на смерць.
  
  І хто ведаў? Можа быць, стары Л Обергет змяніў тактыку пасля лёсавызначальнага ўрока плавання Ліз і залез у ложак да Порцыі, калі ёй было дванаццаць ці трынаццаць. У рэшце рэшт, яна была самай прыгожай.
  
  Было час, калі гэтая думка падалася б вар'яцтвам і бурлівай ерассю. Але з тых часоў вар'яцтва пасялілася на заднім двары Ліз, і калі "ноч буры" — далікатны эўфемізм, на якім спыніліся сёстры, — навучыла яе чаго-то, так гэта таго, што на самой справе існуюць толькі дзве ерасі: хлусня і наша добраахвотнае прыняцце яе.
  
  Трэнтан Хек таксама павінен быў прысутнічаць на сённяшнім слуханні. У яго быў цікавасць у гэтай справе, які выходзіць за рамкі справядлівасці. Да таго, як Дэпартамент псіхічнага здароўя зняў доктара Рональда Адлера з пасады дырэктара бальніцы Марсден, ён адмовіўся ад узнагароды, якое, па думку Хека, яму належала. Пераемнік Адлера не змог знайсці ніякіх маральных, не кажучы ўжо пра юрыдычных, прычыны для выплаты гэтых грошай, якія Адлер, па-відаць, наогул не меў права ўносіць у заклад. І вось з некаторым неахвотна адчаем Хек падаў у суд на Оўэна за тое, што той стрэліў яму ў спіну.
  
  Страхавая кампанія не стала б расплачвацца за такое службовая злачынства, і Хек з жахам выявіў, што падаць у суд на Оўэна ў канчатковым рахунку азначала падаць у суд на Ліс. Ён прапанаваў неадкладна адклікаць справа, але Ліз сказала яму, што ён больш, чым хто-небудзь іншы, заслугоўвае таго, каб атрымаць выгаду з гэтай трагедыі, і, нягледзячы на пярэчанні яе раздражнёнага адваката, выпісала яму чэк на значна большую суму, чым ён прасіў.
  
  Ліз разумела, што паміж імі двума, Трентоном Хеком і ёю самой, не было ніякай разумнай сувязі, але ў пэўным сэнсе яна адчувала, што яны былі станцыямі на адным і тым жа маршруце. І ўсё ж, калі ён запрасіў яе на вячэру на мінулым тыдні, яна адмовілася. Гэта праўда, што яму трэба было што-то ў жыцці, акрамя дома на колах і сабакі. Але яна сумнявалася, што менавіта яна павінна забяспечыць усе, што б гэта ні было.
  
  Адзіным чалавекам, які не прысутнічаў на слуханні, быў Майкл Грубек.
  
  У Дзень падзякі, па нясмелай просьбе пацыента, Ліз нанесла яму візіт у псіхіятрычную клініку штата Фрэмингтон, дзе ён зноў знаходзіўся пад наглядам Рычарда Колера. Спачатку Майкла раззлавала, што Ліз, як посланница Бога, адмовілася пазбавіць яго жыцця ў абмен на жыццё прэзідэнта дзевятнаццатага стагоддзя. Але ён, відавочна, змірыўся з тым, што яе выратаванне было часткай складанай духоўнай здзелкі, якую разумеў толькі ён і пагадзіўся застацца на гэтай добрай зямлі на некаторы час.
  
  Самому Майклу меўся быць судовы працэс — за забойства таварыша па заключэнні падчас яго ўцёкаў з Марсден. Доказы ясна паказвалі на тое, што смерць мужчыны была самагубствам, і справа працягвалася толькі таму, што ўцёкі Майкла паставіў бальніцу і паліцыю ў дурное становішча. Майкл, як запэўніў яго адвакат Ліс, выйдзе з суда не толькі невінаватым, але і з лепшым грамадскім іміджам, чым у пракурора, якому, як паказала па меншай меры адна рэдакцыйная артыкул, варта было б турбавацца пра больш сур'ёзныя рэчы, чым смерць Бобі Рэя Каллагана, зняволенага ў турму забойцы.
  
  Былі вылучаны і іншыя абвінавачванні. Крадзеж аўтамабіля, узлом з пранікненнем, напад і наўмыснае зняволенне двух вельмі незадаволеных афіцэраў паліцыі Гандерсона у багажніку іх патрульнай машыны, у аднаго з іх быў надзвычай балючы пералом запясця. Майкл, па агульным прызнанні, быў злачынцам. Але ён, верагодна, не будзе адбываць тэрмін у турме, паведаміў адвакат. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта сказаць суддзі праўду — што ён проста ўхіляўся ад агентаў Пінкертон, якія пераследвалі яго за забойства Абрагама Лінкальна, — і, бац, ён быў бы выпушчаны з карцэру і вярнуўся ў сваю бальнічную палату ў імгненне вока.
  
  Майкл Грубек быў добрым прыкладам выкарыстання гісторыі ў сваіх інтарэсах.
  
  Ліз надзела паліто і крыкнула сястры, што пара сыходзіць. Яны ехалі на двух машынах; пасля слуханні яна планавала правесці гадзіну ці два ў Фрэмингтоне.
  
  Пасля Дня падзякі яна некалькі разоў вярталася ў бальніцу. Яна ўсё яшчэ з некаторай асцярогай ставілася да сустрэчы з ім. Але яна выявіла, што, седзячы насупраць Майкла, часам у кампаніі Рычарда Колера, часам няма, яна атрымлівала невымоўнае задавальненне ад яго грамадства. Калі яна ўвайшла ў пакой, ён узяў яе за руку з пяшчотай і глыбокай павагай, якія часам чапалі яе амаль да слёз. Яна хацела б зразумець надзвычай складаную матрыцу яго эмоцый. Яна хацела б зразумець, чаму з усіх людзей менавіта ён распачаў свае пошукі, каб выратаваць яе, і чаму — нават нягледзячы на тое, што яны былі заснаваныя на вар'яцтве — гэта падарожжа так кранула яе.
  
  Але гэтыя пытанні былі па-за межамі разумення Ліз Этчесон, і яна была задаволеная проста сядзець з ім у гасцінай з выглядам на заснежаныя палі і піць каву з содавай з пластыкавых шкляначак, пакуль яны казалі аб малочных кароваў, або аб стане амерыканскай палітыкі, або аб бессані — праблеме, ад якой, здавалася, пакутавалі яны абодва.
  
  З танцуючымі вачыма Майкл ўважліва слухаў тое, што яна хацела сказаць, затым нахіляўся наперад, часам дакранаючыся яе рукі для выразнасці, і выказваў свае думкі — некаторыя з іх былі прасвятляе, некаторыя абсурднымі, але заўсёды выкладаліся так, як быццам ён гаварыў праўдзівыя ісціны самога Бога.
  
  "І хто скажа, - часам думала Ліз, - што гэта не так?"
  
  
  Інфармацыя пра Аўтара
  
  
  
  Джэфры Дивер - аўтар бэстсэлераў New York Times, дзевятнаццаці раманаў аб невядомасці, у тым ліку "Блакітнае нідзе" і "Збіральнік костак". Ён быў тройчы намінаваны на прэмію "Эдгар" ад "Пісьменнікаў-детективщиков Амерыкі" і з'яўляецца двухразовым лаўрэатам прэміі Эллер Куін Ридерз за лепшы аповяд года. Містэр Дивер жыве ў Каліфорніі і Вірджыніі.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"