"Дуіно, ти чортів дурень, якщо думаєш, що зможеш битися верхи", - сказав Ведмідь Драго, кидаючи обгризену кістку на свій піднос.
Дуін Сміливий зі стуком поставив свій кухоль на довгий стіл. Ель перелився через край. - Дурень, так? він закричав, його світле обличчя почервоніло. - Це ти дурень, ти, тупорылый бовдур!
Драго з прокляттям кинувся вперед, в його очах горіла жага вбивства. Його потужні руки потягнулися до Дуину. Худорлявий чоловік відскочив назад. Його рука метнулася до рукояті меча. Крики гніву і тривоги розносилися по великому залу Лисячого замку.
Джерин Лис, барон Лисячій Фортеці, скочив на ноги. - Припиніть! - закричав він. Крик на мить заморозив обох розгніваних чоловіків, давши їх товаришам по лавці запасних можливість протиснутися між ними. Драго відправив однієї людини в політ рухом своїх масивних плечей, але був зупинений хваткою, яку не змогли зламати навіть його масивні щелепи. Ван з Сильною Рукою посміхнувся йому зверху вниз. Майже на фут вище присадкуватого Ведмедя, чужинець був так само потужно складний.
Джерин сердито подивився на своїх примхливих васалів, відраза читалося в кожній черточке його худорлявої тіла. Чоловікам стало соромно під його поглядом. Ніщо не принесло б йому більшого задоволення, ніж проломити обом їхні дурні голови. Замість цього він хлестнул їх своїм голосом, рявкнув: "Я покликав вас сюди битися з Трокмуа, а не один з одним. Лісоруби будуть досить міцним горішком, який можна розколоти і без наших сварок між собою.
"Тоді давайте будемо воювати з ними!" Сказав Дуіно, але його клинок повернувся в піхви. "Цей клятий дьяусами дощ замкнув нас тут на десять днів. Не дивно, що ми сваримося, як черепахи в горщику. Відпустіть нас, лорд Джерин! З цим погодився навіть Драго. Він був не один.
Лис похитав головою. "Якщо ми спробуємо перетнути річку Ниффет в таку погоду, або протягом, або шторм напевно затоплять нас. Коли небо проясниться, ми рушимо в дорогу. Не раніше".
В глибині душі Джерин хвилювався більше, ніж його васали, але він не хотів, щоб вони це бачили. З весни він був упевнений, що північні варвари планують перебратися на південь через Ниффет і розорити його володіння. Він вирішив завдати удару першим.
Але цей злива — найгірший, якого він не пам'ятав за всі свої тридцять років на північних рубежах імперії Элабон, — на заваді його планам. Протягом десяти днів він не бачив ні проблиску сонця, місяця або зірок. Навіть Ниффет, розташовану всього за півмилі від нього, було важко розгледіти.
Ходили також чутки, що у Трокмуа з'явився новий могутній чарівник. Барон не раз бачив вогненні вогні, танцюючі глибоко в північних лісах. Його вічно підозрілий розум виявив, що занадто легко звинуватити мага Трокме в погану погоду.
Дуін почав протестувати далі. Потім він побачив, як шрам над правим оком Джерина зблід: вірний сигнал небезпеки. Слова застрягли у нього в горлі. Він боязко вибачився перед Драго, який насупився, але під невблаганним поглядом Джерина кивнув і потиснув йому руку.
Коли запанував спокій, барон зробив великий ковток свого еля. Було вже пізно. Він втомився, але не горів бажанням лягати спати. Його кімната була на другому поверсі, дах протікав.
Син Сиглореля Шелофаса, в тверезому стані кращий элабонский чарівник на північ від Хай-Кірса, наклав на нього п'ятирічне заспокійливу заклинання тільки минулого літа, але у старого бовдура, мабуть, був поганий день. Вода просочувалася крізь покрівлю і збиралася в холодні калюжі на підлозі верхнього поверху. Подстеленный очерет майже не вбирав її.
Джерин потріпав свою акуратну чорну борідку. Він пошкодував, що у нього немає килимів, подібних тим, які він знав у дні своєї молодості на південь від гір. Навчання було тоді всім, заради чого він жив, а баронство - самим далеким від його думок. Він згадав фіаско, яке відбулося, коли роздратування змусило його спробувати книгу заклинань, яку він привіз з собою на північ зі столиці.
Історія та природничі науки завжди цікавили його більше, ніж магічне мистецтво. Його навчання в Колегії Чародіїв почалася пізно і, що ще гірше, була перервана менш ніж через сто днів: в результаті засідки трокме загинули його батько і старший брат, залишивши його несподіваним господарем Лисячій фортеці.
За минулі вісім років у нього було мало причин пробувати себе в чаклунстві. Його майстерність була невелика. Вік також не поліпшив ситуацію: його заклинання не підняло нічого, крім хмари смердючого чорного диму і вовни його васалів. В цілому, він вважав себе щасливчиком. Чарівники-любителі, які грали з силами, сильнішими, ніж вони могли контролювати, часто закінчувалися неприємно.
Обривок п'яної пісні змусив його підняти очі. Дуін і Драго сиділи, обнявшись за плечі, і хвалилися тим хаосом, який вони учинять серед трокмуа, коли клята погода нарешті проясниться. Барон відчув полегшення. Це були двоє з його найвідважніших бійців.
Він осушив свою кружку і встав, щоб прийняти привітання своїх васалів. Злегка гудучи головою, він піднявся по вкритій кіптявою дубовими сходами у свою спальню. Його останньою думкою наяву була молитва Дьяусу про гарну погоду, щоб він міг додати ще одну голову до своєї помсти варварам . . . .
* * *
Зі сторожової вежі пролунав звук рогу, який сповістив про небезпеку, скинувши його з ліжка з найменшими церемоніями, які тільки можна уявити. Він прокляв бронзовий дзвін і, спотикаючись, підійшов до вікна. "Якщо цей надто нетерплячий бовдур там, нагорі, тузит для своєї розваги, я відірву йому вуха", - пробурмотів він собі під ніс. Але шрам над його оком пульсував, а пальці нервово шарпали бороду. Якщо трокмуа знайшли спосіб перетнути Ниффет під дощем, невідомо, якої шкоди вони могли завдати.
Вікно являло собою лише виходить на північ щілину, призначену скоріше для стрільби з лука, ніж для спостереження. Джерину вистачило мало того, що він побачив. Ворочающиеся розгалуження блискавок оголювали руку за рукою Трокмуа, всі вони шукали що-небудь, що можна було б унести або, якщо це не вдасться, спалити. Вітер доніс до його вух обривки їх співучій мові.
- Нехай боги підсмажать тебе, Эйнгус, хитрий негідник, і твого ручного чарівника теж, - прогарчав Джерин. Він здивувався, як вождю трокме вдалося так швидко переправити через річку стільки людей. Потім він підняв очі ще вище і побачив неймовірно величезний міст, перекинутий через Ниффет.
Це повинно було бути чаклунство: срібляста смуга світла, ведуча з північних лісів у володіння Джерина. Її не було там, коли барон вирушав на спокій. Поки він спостерігав, знати Трокме розсипалася по ньому на своїх колісницях, слуги скакали поруч з ними. Коли-те, давним-давно, подумав Джерин, він щось читав про таких просторах. Він не міг пригадати, де і коли, але від цього полувоспоминания у нього по спині пробіг холодок страху.
Зараз немає часу на подібні турботи. Він натягнув штани і підковані сандалі, пристебнув меч і помчав по тьмяно освітленим коридором і скрипучих сходах у великий зал, де його васали повісили свої обладунки, коли прибутку. Цей зал являв собою ругающуюся натовп чоловіків, одягнених у шкіряні кіраси і кілти з бронзовими особами, пристегивающих поножі, нахлобучивающих на голови шоломи у формі горщика і заважають один одному розмахувати списами в повітрі. Як і у Джерина, у більшості була шкіра, добре переносить сонце, і темне волосся і очі, але кілька веснянкуватих осіб і світлих борід говорили про північній крові — Дуіно, наприклад, був светловолос, як будь трокме.
- Гей, капітан! - пролунав Ван з "Сильної руки". - Я думав, ви ніколи сюди не добереться!
Навіть у буйній зграї, яку очолював Джерин, Ван виділявся. Вище шести футів Фокса на стільки ж дюймів, він був широкоплечий, щоб не виглядати на свій зріст. Поріз від меча перетинав його ніс і зникав у вигорілій на сонці бороді, покривала більшу частину обличчя. В його блакитних очах мерехтіли маленькі пекельні вогники.
Його спорядження було таким же чудовим, як і його особистість, оскільки її спина і груди були відлиті з двох цілісних шматків бронзи. Навіть у імператора не було більш прекрасного. На відміну від ділових шоломів, які носили його товариші, шолом Вана був фантастичним, з червоним плюмажем з кінського волосся, що розвівається над головою, і шкіряними накладками для захисту обличчя. Виглядаючи швидше богом війни, ніж людиною, він потрясав списом, як молоде деревце.
Якщо його розповідь була правдою, він намагався перетнути лісу Трокме з півночі на південь і майже домігся цього, поки не натрапив на клан Айнгуса. Але він теж уникнув їх, і що в його величезному тілі залишилося достатньо сил, щоб переплисти Ниффет, тягнучи за собою свої дорогоцінні обладунки на саморобному плоту.
Його сила, грубуватий гумор і великі історії (рассказываемые на лісовому мовою, поки він не вивчив элабонский) дозволили йому оселитися у Лисячій фортеці на стільки, на скільки він захоче. Але коли Джерин запитав його про його батьківщину, він ввічливо відмовився відповідати. Лис не став питати двічі; якщо Ван не хотів говорити, це його справа. "Це було всього два роки тому", - подумав Джерин з уколом подиву. Йому було важко згадати, яким було життя без його огрядного одного.
Власні обладунки Лисиця були найпростішими, шкіра сильно залатана, пластини пом'яті і подряпані. Проте шкіра була міцною та еластичною, і кожна пластина бриніла. На думку Джерина, фігура, яку він вирізав, була менш важлива, ніж залишитися в живих самому і швидко покінчити зі своїми ворогами.
Воїни побрели по густій бруду до стаєнь. Вона хлюпала під ногами, намагаючись засмоктати їх сандалі і чоботи в свою холодну, склизкую пащу. В стайнях панував ще більший хаос, коли хлопчаки намагалися запрягти неслухняних коней колісниці своїх господарів.
Джерин натягнув лук і поклав його з правого боку машини поруч з сагайдаком; з лівого боку лежав сокира. Як і багато васали Лисиця, Ван робив вигляд, що зневажає цибулю як негідну чоловіки зброю. На поясі у нього висіли меч, кинджал і булава зі злісними шипами.
Його щит і щит Фокса, диски шириною в ярд з дерева і шкіри з бронзовою облицюванням, вінчали низькі боковини автомобіля, коли були вставлені в кронштейни. Щит Джерина був навмисно тьмяним, а Вана - яскраво відполірованим. Незважаючи на їх протилежні стилі, ці двоє сформували одну з найстрашніших команд на кордоні.
Візник Джерина, довготелесий юнак по імені Раффо, застрибнув у колісницю. Через його ліве плече на перев'язі висів шестифутовый щит з важкої шкіри. Це дало Джерину укриття, з якого він міг стріляти. Взявши в руки поводи, Раффо вміло проклав собі шлях крізь плутанину.
Потому, як здалося Лисицю, занадто багато часу, його люди зібралися в розсипному строю прямо за сторожкою. Крики, що доносилися з-за фортеці, ясно говорили про те, що Трокмуа грабують його кріпаків. Лучники на частоколі продовжували виснажливу дуель з варварами, мети були обмежені тими, які показувала блискавка.
По гучномовному команді Джерина привратная команда широко відчинила ворота на міцних петлях і спустила підйомний міст. Колісниці з гуркотом вступили в бій, залишаючи за собою брудний кильватерный слід. Гучні лайки Вана обірвалися на півслові, коли він побачив міст. "Клянуся моєю бородою, - пробурчав він, - звідки це взялося?"
- Зачароване, без сумніву. Джерин пошкодував, що не був такий спокійний, як говорив. Жоден чарівник-огорожа Трокме не зміг би викликати до життя це заклинання, як і елегантні і талановиті маги з Гільдії Чародіїв в столиці.
Стріла, просвистевшая у нього над вухом, порушила його коротку задуму. Трокмуа вибіг із селянської села назустріч своїм людям. Вони і не думали зупиняти грабежі. "Эйнгус!" — кричали вони, та "Баламунг!" - імені, якого Лис не знав. Элабонцы заревли у відповідь: "Джерин Лис!" Дві банди зійшлися в криваве зіткнення.
Зліва від колісниці Лисиця з'явився северянин з мечем в руці. Дощ обліпив його довге руде волосся і розвіваються вуса; шолома на ньому не було. Від нього густо пахло елем.
Читати його думки було легко. Вану довелося б викрутитися, щоб пустити в хід спис, у Раффо були зайняті руки, а Джерин, який тільки що вистрілив, так і не зміг випустити ще одну стрілу, перш ніж клинок Трокме пронизав його. Відчуваючи себе гравцем, що грає в кості з зарядженими кубиками, Лис схопив свою сокиру лівою рукою. Він встромив його в череп варвара. Трокме перекинувся, на його обличчі все ще було вираження обуреного подиву.
Ван розреготався. "Яка, мабуть, рідкісна підлість - бути лівшею", - сказав він.
Все більше варварів гнали вкрадений худобу, свиней, овець і кріпаків через блискучий міст на свою батьківщину. У вілланів не було шансів проти північних волков. Сховавшись у своїх хатинах від бурі і блукаючих нічних примар, вони були легкою здобиччю. Деякі намагалися боротися. Їх понівечені тіла лежали біля будинків. Серп, ціп і коса не йшли ні в яке порівняння з мечем, списом, луком та обладунками знаті Трокме, хоча їх слуги часто були озброєні набагато краще селян.
Джерин майже відчув жалість, коли встромив стрілу в одного з цих слуг і спостерігав, як той витрачає своє життя. Він знав, що северянин без коливань спустошив би його.
Кільком трокмуа вдалося запалити смолоскипи, незважаючи на зливу. Вони диміли і шипіли в руках лісорубів. Однак з-за дощу було практично неможливо висвітлити солом'яні дахи та плетені стіни котеджів.
Змахнувши рукою і крикнувши, Джерин послав половину своїх колісниць в погоню за грабіжниками. Його власна машина була в центрі села, коли він крикнув: "Зупиніться!"
Раффо слухняно уповільнив крок. Джерин перекинув свій сагайдак через плече. Вони з Ваном почепили щити на руки і зістрибнули в трясовину. Раффо розгорнув коня і попрямував до безпечним стін Лисячій фортеці. Вершники на колісницях, не переслідують мародерів, пішли за Лисом на землю. Захекані піхотинці підбігли, щоб зміцнити свій лад.
Трокме стрибнув на спину барону перш, ніж той встиг намацати опору в багнюці. Цибуля вилетів у нього з рук. Двоє билися впали разом. Кинджал варвара метнувся до серця Джерина, але був зупинений його кирасой. Він штовхнув ліктем у незахищений живіт Трокме. Хлопець мугикнув і послабив хватку.
Обидва чоловіки схопилися на ноги. Джерин виявився спритнішим. Він наніс удар ногою з розвороту. Шпичаста підошва його сандалі знесла Трокме половину обличчя. З жахливим криком мародер розтягнувся в мулі, його обличчя перетворилося на закривавлену маску.
Дуін Сміливий прогрохотал повз на коні. Хоча його ноги були обхвачены навколо тулуба, він все ще гойдався на голій спині тварини. Оскільки у вершника не були вільні обидві руки, щоб користуватися луком, і він не міг завдати якої-небудь удар списом, не зачепившись за хвіст свого коня, Джерин вважав, що боротися верхом верхи нерозумно.
Але його лютий маленький васал чіплявся за цю ідею з завзятістю собаки, зацькованою ведмедем. Дуін зарубав одного переляканого Трокме своїм мечем. Коли він замахнувся на іншого, северянин ухилився від його удару і сильно штовхнув його. Той з плескотом впав у бруд. Кінь втекла. Трокме схилився над розпростертим жертвою, коли элабонец з булавою встромився йому в череп ззаду.
Ван був у своїй стихії. Ніколи ще він не був такий щасливий, як на полі бою, коли завивав бойову пісню мовою, якого Джерин не знав. Його спис выпило кров одного вусатого варвара. З швидкістю Пантери він заніс окуту бронзою рукоятку назад, щоб вибити зуби іншому нальотчикові, який думав напасти на нього ззаду.
Третій Трокме кинувся на нього з сокирою. Дикий помах варвара був розмашистим, як і відповідний випад Вана. Імпульс ударів змусив їх зіткнутися груди в груди. Ван кинув спис і схопив варвара за шию своїм величезним кулаком. Він струснув його, як собака щура. Кістки хрустнули. Трокме обм'як. Вен відкинув його убік.
Джерин не поділяв кривавої радості свого товариша від різанини. Головне задоволення, яке він отримував від вбивства, полягала в усвідомленні того, що содрогающийся труп біля його ніг був ворогом, який більше ніколи його не потурбує. Наскільки міг, він тримався осторонь від міжусобиць своїх побратимів-баронів. Він бився, тільки коли його провокували, і був досить жорстоким, щоб його провокували, але рідко.
До Трокмуа, однак, він відчував холодну, запеклу ненависть. Спочатку її підживлювало вбивство його батька і брата, але тепер помста була лише малою частиною цього. Лісові розбійники жили тільки для того, щоб руйнувати. Занадто часто його прикордонні володіння відчували смак цього руйнування, оскільки захищали більш м'які, цивілізовані південні землі від раптових укусів стріл і нічного гавкоту варварів.
Майже не роздумуючи, він пірнув під кинутий камінь. Ще один ковзнув по його шолома, і наповнив голову коротким дощем зірок. Спис зачепило його стегно; стріла пробила щит, але була відхилена обладунком.
Його лучники відстрілювалися, наповнюючи повітря смертю. Виригали кров тіла зникали в багнюці, щоб бути розтоптаними як друзями, так і ворогами. Трокмуа оточили броньованих солдатів Джерина, як гарчали вовки ведмедів, але мало-помалу їх відтіснили від села до їх мосту. Їх вожді чинили опір, роблячи люті атаки на родючих пшеничним полів Фокса, знищуючи його людей молотящими копитами їх лісових поні, посилаючи стріли довжиною в ярд крізь кіраси в м'яку плоть і відрубуючи руки й голови своїми величезними різкими мечами.
Попереду йшов Эйнгус. Він керував своїм кланом майже стільки ж, скільки був живий Джерин, але його чудові руді вуса ще не відросли. Майже такий же високий, як Ван, хоча і менш широкий в плечах, він пишався позолоченими обладунками і бронзовим шоломом з гребенем у вигляді колеса. Золоті кільця і вуха вбитих ним людей прикрашали його колісницю. У правій руці він тримав закривавлений меч, а в лівій - голову элабонца, який намагався протистояти йому.
Його довге обличчя з вузлуватими вилицями розпливлося в усмішці, коли він помітив Джерина. - Це він сам, - пробурчав він, - прийшов стати здобиччю корбі, як і його батько. Вважаєш себе чоловіком перед своїм другом-мавпою, не так, хлопче? Його элабонский був достатньо швидким, хоча й з присмаком власної мови.
Вен крикнув йому у відповідь; Джерин, мовчки, приготувався до атаки. Эйнгус змахнув мечем. Його погонич, худорлявий чоловік у чорному, якого Лис не знав, погнав своїх тварин вперед.
Колісниця наближалася, копита її коней стукали, як приречені. Джерин підняв щит, щоб відбити перший потужний удар Эйнгуса, коли спис Вана промайнуло у нього над плечем і потрапила прямо в груди одному з нападників поні.
З жахливим криком, який видають тільки поранені коні, кудлатий поні встав на диби, а потім впав. Він потягнув за собою свого товариша по упряжі. Колісниця перекинулася і розлетілася вщент, одне колесо відлетіло в бік, а обидва вершника впали в бруд.
Джерин побіг вперед, щоб прикінчити Эйнгуса. Трокме закурив і кинувся йому назустріч. "Добре, якщо твій череп буде висіти над моїми воротами", - крикнув він. Потім їх клинки з дзвоном з'єдналися, розсипавши іскри, і часу на слова більше не було.
Наносячи удари, Эйнгус кинувся вперед, намагаючись знищити свого меншого противника з першого удару. Джерин відчайдушно парирував. Якщо б який-небудь з ударів Трокме влучив у ціль, він би був розрубаний надвоє. Коли клинок Айнгуса так глибоко встромився в край його щита, що на мить застряг, Лис скористався шансом завдати свій удар. Эйнгус відбив вістря в бік кинджалом у лівій руці; він втратив свій закривавлений трофей, коли колісниця перекинулася.
Варвар не втомлювався. Меч Джерина був важкий в його руках, його пошарпаний щит здавався шматком свинцю на руці, але Эйнгус ставав тільки сильніше. У нього текла кров з порізу під підборіддям і ще одного на руці, але його атака не сповільнювалася.
Крах! Крах! Удар зверху розніс щит Лисиця в друзки. Наступний пробив його броню і накреслив вогненну доріжку вздовж ребер. Він застогнав і опустився на одне коліно.
Вирішивши, що з ним покінчено, Трокме навис над ним, горя бажанням знести йому голову. Але Джерин ще не закінчив. Його меч зметнувся вгору, вклавши в удар усю силу свого тіла. Вістрі розірвало горло Эйнгуса. Темне в мороці, його кров хлинула фонтаном, коли він падав, обома руками марно хапаючись за шию.
Барон насилу піднявся на ноги. Ван підійшов до нього. На його передпліччя був свіжий поріз, але з його булави капали кров і мізки, а обличчя розпливлося в усмішці. Він розмахував закривавленим зброєю і кричав: "Вперед, капітан! Ми розбили їх!"
"Ти думаєш, це для того, щоб пройти крізь мене?"
Джерин підняв голову. Голос трокме, здавалося, пролунав поруч з ним, але єдиним северянином в радіусі п'ятдесяти ярдів був худий водій Эйнгуса. На ньому не було зброї під мокрими одягом і при ньому не було зброї, але він крокував вперед з упевненістю напівбога.
- Відійди в сторону, дурень, - сказав Джерин. - У мене кишка тонка вбивати беззбройного людини.
- Тоді ні про що не турбуйся, дорогий южанин, тому що я стану причиною твоєї смерті, а зовсім не навпаки. - Тріснула блискавка, і Джерин мигцем побачив бліду шкіру сєверяніна, туго натягнуту на череп і щелепу. Очі хлопця, як у кішки, відобразили світло зеленим спалахом.
Він здійняв руки і почав співати. Полився заклик, звучний і гортанний. Кров застигла в жилах Джерина, коли він дізнався просочену магією мова сплячих річкових долин стародавньої Киззуватны. Він знав цю мову і знав, що йому не місце в роті чванливого лісового жителя.
Трокме опустив руки, скрикнувши: "Етрог, про Лухузантийяс!"
Перед ним постав жах з пекла примарного сходу. Його ноги, тулуб і голова були людськими, особа навіть похмуро красивим: смугляве, з гачкуватим носом і горде, борода ниспадала кучерями на широкі груди. Але його руки були лузають щелепами жахливого скорпіона. Суставчатый хвіст скорпіона зростав з основи хребта, на кінчику поблескивало жало. З ревом, який повинен був виходити з горла бика, демон Лухузантийяс стрибнув на Джерина і Вана.
Це був жахливий бій. Будучи на ногах швидше будь-якої людини, демон використовував свій хвіст як живе спис. Жало пронеслося повз особи Джерина, так близько, що він відчув їдкий запах отрути. Воно прочертило блискучу смугу на корсеті Вана. Ці жахливі пазурі розірвали щит чужоземця на шматки. Тільки стрибок назад врятував його руку.
Вони з Джерином наносили удар за ударом, але демон не здавався, хоча з безлічі ран повз темний іхор, а один кіготь був відтятий. Тільки після того, як Ван з силою, народженої огидою, розтрощив йому череп і обличчя в криваве місиво шаленими ударами своєї булави, він впав. Навіть тоді воно корчилось і билося в трясовині, все ще шукаючи своїх ворогів.
Джерин зробив довгий, переривчастий подих. - А тепер, чарівник, - проскрежетал він, - приєднуйся до свого дияволу у вогняній ямі, яка його породила.
Трокме відійшов кроків на двадцять або біля того від Лисиця. Його сміх — нечистий смішок, який дряпнув Джерина по нервах, — ясно показав відсутність у нього страху. - Ви сильна людина, лорд Джерин Лис, — презирство, яке він вклав у ці слова, вразило, — і цей день належить вам. Але ми зустрінемося знову; так, дійсно зустрінемося. Моє ім'я, лорд Джерин, Баламунг. Запам'ятай добре, тому що ти чув уже двічі, і почуєш ще раз.
- Двічі? Джерин тільки прошепотів це, але Баламунг почув.
- Ти навіть не пам'ятаєш, так? Ну, минуло три роки, і я вирушив на південь, маючи намір зайнятися чаклунством. Ти примусив мене спати у стайні, з смердючими кіньми і всім іншим, тому що якийсь товстун з півдня і його банда сутенерів заповнили замок вщент, як ти сказав. Коли наступного разу мені доведеться ночувати в Лисичачім Замку — а це буде скоро, — я не буду спати у стайні.
"Отже, я їхав на південь, провонявший кінським гноєм, і в місті Элабон Колегія Чародіїв показала мені тільки їх задні частини. Вони назвали мене сэвиджем, і це мені в обличчя, зауважте! Після вас їм доведеться заплатити свою ціну.
- Тому що, бачте, я цього не робив. Я бродив по пустелях і горах і вчився у чорнокнижників, сивого пустельників і косоглазых писарів, яким було начхати на акцент рантиса, поки він виконував їхні накази. І в печері, загубленої в снігах Високого Кірса, далеко над одним з перевалів, перекритих Імперією, я знайшов те, що навчився шукати: Книгу Шабет-Шірі, короля-чарівника Киззуватны, давним-давно.
- Він сам помер там. Коли я забрав Книгу з його мертвих пальців, він перетворився у хмарка диму і випарувався. І сьогодні Книга моя, а завтра північні землі — і після цього світ вже не такий великий!"
- Ти брешеш, - сказав Джерин. - Все, що в тебе буде, - це безіменна могила, де нікому втішити твою тінь.
Баламунг знову розсміявся. Тепер його очі палали червоним, власним вогнем. "Ти помиляєшся, бо зірки говорять мені, що жодна могила ніколи не втримає мене. Вони також розповідають мені більше, тому що показують мені ворота твоєї дорогоцінної фортеці, розбиті вщент, і це через два обороту чортової другий місяця.
- Ти брешеш, - знову загарчав Джерин. Він побіг уперед, не звертаючи уваги на біль, пронзавшую його рану. Баламунг стояв, спостерігаючи за ним, уперши руки в боки. Лис підняв свій клинок. Баламунг був нерухомий, навіть коли вістря з шипінням розсікло його від маківки до грудини.
Удар зустрів порожній повітря — наче раптово згаслий вогник свічки, чарівник зник. Джерин похитнувся і мало не впав. Знущальний сміх Баламунга ще довго дзвенів у його вухах, потім і він затих. "Батько Дьяус нагорі!" - знову сказав приголомшений Лис.
Ван пробурмотів лайка на незнайомій мові. - Що ж, капітане, - сказав він, - ось і ваш чаклун.
Джерин не став сперечатися.
Трокмуа, здавалося, втратили самовладання, коли чаклун зник. Вони мчали по мосту Баламунга все швидше і швидше, їхні кроки безшумно ступали його туманною поверхні. Тільки ричить ар'єргард стримував людей Джерина. Ці воїни один за іншим вислизали в безпечне місце. З гортанним ревом тріумфу элабонцы кинулися за ними.
Подібно примарі, витканим з клубків диму, міст зник. Солдати кричали, занурюючись в пінистий Ниффет, бронза, яку вони мали для безпеки, тягла їх назустріч водної загибелі. На березі люди з шаленим поспіхом знімали зброю й кидалися в воду, щоб врятувати своїх товаришів. Издевающийся Трокмуа на північному березі стріляв як жертв, так і в рятувальників.
Треба було двоє чоловіків, щоб врятувати Дуина. Як завжди імпульсивний, він був далі по мосту, коли той зник, і не вмів плавати. Якимось чином йому вдалося втриматися на плаву, поки до нього не дістався перший рятувальник, але його хватка була такою відчайдушною, що він і його потенційний рятівник обидва потонули б, якби поруч не було іншого плавця. Ще кількох людей теж витягли, але пастка Баламунга забрала більше дюжини життів.
Плескіт води нижче за течією змусив Джерина обернутися. Самовпевнений, як річковий божок, Ведмідь Драго вийшов з води, підкручуючи свою довгу бороду, як селянська дівка свої чоловічі штани. Неймовірно, але на його грудях все ще поблискували обладунки.
Якщо хтось і міг пережити таке падіння, подумав Джерин, так це Драго. Він був сильний як бик, і йому не вистачало уяви, щоб дозволити чого-небудь налякати себе. - Огидно, - прогрохотал він голосом, схожим на падаючі дерева. Можливо, він говорив про погоду.
- Ага, - розгублено пробурмотів Джерин. В той момент, коли міст розтанув, дощ припинився. Блідий, тьмяний Нотос, наближення до повного місяця, мерехтів на раптово всипаному зорями небі, в той час як рум'яний Эллеб, який зараз наближався до третьої чверті, тільки починав хилитися до заходу. Дві інші місяця, золотий Матх і швидко рухається Тиваз, були новими і, отже, невидимими.
Підганяючи подвоєну жменьку розпатланих полонених, більшість з яких були поранені, втомлена армія попленталася назад у фортецю. В селі їх зустріли слуги Джерина. Вони вигукували слова подяки за спасіння їх врожаю, або більшої його частини. Їх діалект був таким сільським, що навіть Джерину, який чув його з народження, було важко зрозуміти.
Джерин наказав зарізати десять биків, а обгорнені жиром стегнові кістки покласти на вівтарі Дьяуса і бога війни Дейноса, що стояли в його великому залі. Залишився м'ясо зникло серед його людей. Щоб запити його, відкривали і спустошували бочонок за бочонком гладкого, пінливого еля і солодкої медовухи. Чоловіки, у яких бійка викликала інше бажання, переслідували селянських дівчат і служниць, багато з яких воліли бути переслідуваними цнотливості.
Спочатку барон не приєднався до веселощів. Він приклав мазь з меду, свинячого сала і в'яжучих трав до своєї рани (на щастя, неглибокої) і скривився від укусу. Потім він наказав перев'язати найяскравішого на вигляд бранця, високого скорботного білявого варвара, прижимавшего ліву руку до разорванному правого плеча, і відвести в комору. Поки двоє солдатів стояли поруч з оголеними мечами, Джерин чистив нігті кинджалом, що висіли в нього на поясі. Він нічого не сказав.
Тиша стурбувала Трокме, який засовався. - Чого ти від мене хочеш? нарешті він випалив: - Я Клиат, син Айлеха, належу до благородної будинку, в якому більше поколінь, ніж у мене на руках, і ти взагалі не маєш права поводитися зі мною як з якимось низьким розбійником.
- Яке ти маєш право, - м'яко запитав Джерин, - грабувати й палити мою землю і вбивати моїх людей? Я міг би здерти шкуру з твого трупа смужками шириною в дюйм і віддати її на поталу моїм собакам, поки те, що від тебе залишилося, дивилося, і ніхто не зміг би сказати, що я не мав на це права. Дякуй своїх богів, що Вольфар не спіймав тебе; він би зробив це. Але скажи мені те, що мені потрібно знати, і я звільню тебе. В іншому випадку, — його погляд метнувся до двох суворим чоловікам поруч з ним, — я вийду через ці двері і більше не буду ставити запитань.
Одне око Клиата був закритим від набряку і закритим. Інший втупився на Лиса. - У будь-якому випадку, що перешкодить тобі зробити це, коли я заговорю?
Джерин знизав плечима. - Я володів цим замком майже вісім років. Люди по обидві сторони Ниффет знають, чого варте моє слово. І на цей рахунок у вас є слово: другого шансу у вас не буде ".
Клиат вивчав його. Трокме зробив вигляд, що збирається потерти підборіддя, але скривився від болю і зупинився. Він зітхнув. - Тоді що ти про мене знаєш?
- Скажи мені ось що: що ти знаєш про чернокнижнике у чорній мантії, який називає себе Баламунгом?
"Ох, цей керн? До цього рейду я мало мав з ним справи, та й хотів ще менше. Недобре для будь-якої людини мати справу з чарівником, кажу я, незважаючи на всю здобич, яку він приносить. У перемозі над околдованными ворогами немає ніякої слави, так само як і в тому, щоб перерізати горло свині, до того ж пов'язаної. Але ті, хто йде з Баламунгом, жиріють, а ті деякі, хто протистоїть йому, помирають, і не такими приємними способами, як здирання з них шкури. Я згадав про одного хлопця — пуир уайте!—який не повільніше, ніж чхнути, був нічим іншим, як купою звиваються, слизьких черв'яків — і від нього виходило сморід!
"Пройшло майже півтора року з тих пір, як чарівник омадхаун прийшов до нас, і, незважаючи на те, що ми тепер друзі з кланом Брикриу і злодійкуватого Мериасека, я все ще сумую за тими днями, коли чоловік міг відрубати голову, не питаючи дозволу у висохлого маленького лайна начебто Баламунга. Він і його талісман, що викликає собачий сказ! Трокме сплюнув на утрамбований долівку.
- Талісман? - Підказав Джерин.
- Так. Я бачив це на власні очі. Вона квадратна, можливо, завдовжки з мій передпліччя і такої ж ширини, але, як ви розумієте, не така товста, і відкривається вдвічі ширше. І коли він хотів кого-небудь зачарувати або що-небудь начаклувати, талісман спалахував майже як факел. Я бачив це на власні очі, - повторив Клиат.
"Ти вмієш читати?" - запитав барон.
- Ні, і писати я вмію не більше, ніж літати. Навіщо, в ім'я богів, тобі це знати?
- Не бери в голову, - сказав Джерин. "Тепер я знаю достатньо". Більше, ніж я хочу, додав він про себе: клани Брикриу і Мериасека ворогували з часів їх дідів.
Лис кинув свій маленький ніж варвару, який засунув його за халяву одного з своїх високих чобіт з сиром'ятної шкіри. Джерин провів його через головний зал, не звертаючи уваги на погляди своїх васалів. Він велів своїм переляканим воротарям випустити Клиата і сказав йому: "Як ти переправишься через річку - твоя справа, але з цим клинком, можливо, тебе не подстерегут мої слуги".
Сяючи добрим оком, Клиат простягнув ліву руку. "Проста застібка, але я пишаюся тим, що зробив її. Ох, яким членом клану ти був би".
Джерин потиснув простягнуту руку, але похитав головою. - Ні, я краще буду жити на своїй землі, ніж заберу землю у сусіда. А тепер іди, поки я не подумав про неприємності, які навлекаю на себе, відпускаючи тебе.
Коли северянин спускався з невисокого пагорба, Джерин вже прямував назад у великий зал, насупившись. Дійсно, Дейнос ганяв своїх жахливих бойових псів по північних лісах, і барон був тією дичиною, яку вони шукали.
Однак після того, як він випив п'ять або шість кухлів, все стало виглядати більш райдужно. Він, похитуючись, піднявся сходами у свою кімнату, обіймаючи за талію одну з своїх служниць. Але навіть коли пізніше він обхопив долонями її м'які грудей, частина його розуму бачила Лисячий замок в димлячих руїнах, вогонь і смерть вздовж усього кордону.