Дивер Джеффри : другие произведения.

Паляўнічы за болем (зламаная лялька, кніга 1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

   Паляўнічы за болем (зламаная лялька, кніга 1)
  
  Змест
  
  ТЫТУЛЬНЫ ЛІСТ
  
  СТАРОНКА АЎТАРСКІХ ПРАВОЎ
  
  ЗАЎВАГА АЎТАРА
  
  ПАЛЯЎНІЧЫ ЗА БОЛЕМ
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Гэта мастацкі твор. Імёны, персанажы, арганізацыі, месцы, падзеі і інцыдэнты з'яўляюцца альбо прадуктам ўяўлення аўтара, альбо выкарыстоўваюцца вымышленно. У адваротным выпадку, любое падабенства з рэальнымі людзьмі, жывымі ці мёртвымі, з'яўляецца чыста выпадковым.
  
  Аўтарскія правы на тэкст No 2022 by Gunner Publications, LLC
  
  Усе правы абаронены.
  
  Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграная, або захавана ў пошукавай сістэме або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі, механічнымі, копировальными, запісвалі або іншымі, без відавочна выяўленага пісьмовага дазволу выдаўца.
  
  Апублікавана Amazon Original Stories, Сіэтл
  
  www.apub.com
  
  Amazon, лагатып Amazon і Amazon Original Stories з'яўляюцца таварнымі знакамі кампаніі Amazon.com, Inc. або яе філіялаў.
  
  ISBN-13: 9781662509773 (лічбавы)
  
  Дызайн вокладкі: Шасти о'ліры Судант
  
  Малюнак на вокладцы: No Ларэн Мидгли / Arcangel
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ЗАЎВАГА АЎТАРА
  
  Зламаная лялька - гэта зборнік з чатырох кароткіх апавяданняў, якія апавядаюць аб некалькіх пакутлівых тыднях з жыцця паўтузіна персанажаў у сельскай мясцовасці Сярэдняга Захаду. Гісторыі можна чытаць па асобнасці — у кожнай ёсць пачатак, сярэдзіна і канец, — але яны таксама ўзаемазвязаныя; некаторыя сюжэтныя лініі пераскокваюць з адной гісторыі ў іншую, як і некаторыя персанажы (у той меры, у якой яны выжываюць, вядома!). Паколькі апавяданне рухаецца наперад і назад у часе, я падумаў, што было б карысна паказаць у пачатку кожнай гісторыі, якое месца яна займае ў календары, і яе працягласць.
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Чацвер, 20 красавіка, 18:52 вечара.
  
  "Знайдзіце бліжэйшую бальніцу", - крыкнуў доктар Сцюарт Коллиер. “Зараз жа. Калі вы гэтага не зробіце, ён памрэ".
  
  Кіроўца фургона, гадоў трыццаці пяці, з капой неверагодна густых чорных валасоў, зірнуў на усталяваны на ножцы GPS. Мужчына на пасажырскім сядзенні, больш стройны, з акуратна падстрыжанымі светлымі валасамі, увёў пошук.
  
  Імгненне праз з'явіўся выбар. Кіроўца зірнуў на экран. "Сем хвілін".
  
  "Ідзі", - быў адказ Кольер.
  
  Кіроўца націснуў на акселератар, і грувасткая машына набрала хуткасць. Ён схіліўся над рулём. У спешцы выехаць на дарогу ён не прышпіліў рэмень. Фургон належаў да больш ранняй эпохі, і хоць святлафор асвятляў парушэнне, не было чуваць камарынага свербу ад паўтаральнага гукавога сігналу.
  
  Розныя валасы, розны целасклад, мужчыны насілі падобную вопратку. Кіроўца быў у джынсах і выцвілай шэрай футболцы. Пасажыр, які быў прышпілены, быў апрануты ў сінюю працоўную кашулю і шэрыя працоўныя штаны ў плямах. Магчыма, змазка, выказаў здагадку Колльер; яго грубыя рукі з выступоўцамі косткамі стваралі ўражанне, што ён мог быць аўтамеханікам. Абодва мужчыны, якія сядзелі наперадзе, былі ў чорных куртках.
  
  Доктар зірнуў на навігацыйную сістэму другаснага рынку. Пяць хвілін.
  
  У кузаве, дзе ляжала тузін заплечнікаў і спартыўных сумак, знаходзіліся Колльер і паранены мужчына. Сядзенняў не было — фургон быў кур'ерскай мадэлі, — і які стаіць на каленях лекар адной рукой трымаўся за крапежную планку і прыціскаў імправізаваную павязку з камячка папяровых ручнікоў на паўдарогі паміж пахом і каленам. Паляць на сцягне мужчыны таксама запавольваў вылучэнне слізі.
  
  На адным з стромкіх паваротаў Колльер ледзь не ўпаў таму, хоць яму ўдалося ўтрымацца на нагах. Затым яны выехалі на звілістую і дрэнна дагледжаную сельскую дарогу паўднёвага Вісконсіна, перавысіўшы ў два разы дапушчальную хуткасць.
  
  Доктар медыцыны быў апрануты пасля працы ў паўсядзённае адзенне — цёмна-карычневыя слаксы і карычневую кашулю пола пад цёмна-сіняй вятроўкай.
  
  Пацыент, сорокапятилетний мужчына па імя Пол Оффенбах, выцер пот з ілба рукавом кашулі. Ён быў прыгожы, з добра складзеным тварам, зараз больш бледным, чым днём. Густая барада, таксама цёмная, падкрэслівала попельных адценне. Ён скінуў сваю куртку, а Колльер зняў з мужчыны чаравікі, шкарпэткі і штаны.
  
  Яго галава адкінулася назад, і грымаса болю скрывіла яго твар. Глыбокі ўдых. Затым ён зноў паглядзеў на Колльера.
  
  "А гэта?" Оффенбах паказаў на сваю шчаку, дзе быў глыбокі няроўны парэз. Калі б ён павярнуў галаву ўсяго на некалькі цаляў направа ў момант атрымання траўмы, ён быў бы сьляпы на гэты вачэй.
  
  "Пакуль мы не будзем турбавацца аб гэтым". Адказ Колльера быў упэўненым.
  
  Вынікаючы манатонна ўказанні GPS-навігатара, кіроўца павярнуў на яшчэ больш няроўную дарогу. Машыну падкінула. Оффенбах застагнаў і заплюшчыў вочы.
  
  Горб шырокага сонца раставаў на гарызонце, запальваючы нізкія аблокі, аранжавыя над фургонам. Яны расхаджвалі па машыне на струменістым ветрыку. Лісце падалі і танцавалі ў кільватэры і на ветры.
  
  Лекар зняў паляць. Ён ніколі не выкарыстаў гэта прылада ў сваёй практыцы. Але, як і многія лекары, закліканыя лёсам лячыць нечаканага пацыента, ён мог скарыстацца вопытам з далёкага мінулага. Ён успомніў, што напружанне даводзілася час ад часу аслабляць, каб дазволіць крыві цечу, нягледзячы на рану, і падтрымліваць жыццяздольнасць канечнасці.
  
  Лінулі кроў выклікала яшчэ большую боль у назе мужчыны. Оффенбах ахнуў і зноў адкінуў галаву назад, беспаспяхова ухіляючыся ад агоніі.
  
  Цяпер, упершыню за ўвесь час, Колльер заўважыў дзве іншыя траўмы. Мезены і безыменны пальцы левай рукі ў яго пацыента былі звязаныя скотчам і распухлі. А на сківіцы быў цёмны сіняк. Ні таго, ні іншага не адбылося падчас сённяшняга інцыдэнту.
  
  Мужчына быў у добрай форме. Гэта адыграла б яму на руку. Падцягнутыя, спартыўныя людзі, успамінаў Кольер, як прафесар медыцынскай школы распавядаў класу, што іх лягчэй лячыць, у іх больш шанцаў выжыць і яны хутчэй здаравеюць.
  
  Сам Колльер таксама быў стройным. Яго рост шэсць футаў тры цалі межаваў з долговязостью. У яго было прадаўгаваты твар на галаве, увянчанай прамымі валасамі пясочнага колеру, коска якіх спускалася да правага воку. Ён таксама быў у добрай форме; кожны дзень пасля працы ён праязджаў на ровары пяць міль дадому, а па выхадных мог праехаць дваццаць міль па сельскай мясцовасці.
  
  "Што ў цябе..." сківіцу Оффенбаха сціснулася. Глыбокі ўдых. Ён паспрабаваў зноў: “ Чым ты займаешся, твая спецыяльнасць?
  
  "Аддзяленне неадкладнай дапамогі".
  
  Оффенбах нічога не сказаў, не ўсведамляючы, наколькі яму пашанцавала, што ў падобнай сітуацыі прысутнічае лекар хуткай дапамогі. Яго цёмныя спакойныя вочы агледзелі нечаканага лекара.
  
  "Мы на месцы", - сказаў кіроўца, у той жа час жанчына-навігатар сказала, па сутнасці, тое ж самае, хоць і голасам другога асобы. Ён пад'ехаў да ўваходу ў бальніцу, якая знаходзілася глыбока на ўскраіне акругі Харбинджер.
  
  Яны заехалі на заднюю стаянку, дзе стаялі пяць аўтамабіляў — "Мэрсэдэс" і чатыры недарагіх седана — побач з двума машынамі хуткай дапамогі. Тут у будынку на працягу трох паверхаў не было вокнаў; над імі пачыналіся палаты для пацыентаў.
  
  Рухавік заглух. Оффенбах паспрабаваў сесці. Ён задыхаўся ад намаганняў і болю і выціраў пот. З бурчаннем ён выцягнуў свой вялікі чорны пісталет з-пад сябе, куды схаваў яго пасля таго, як яны селі ў фургон.
  
  Ён прыцэліўся ў грудзі Колльера.
  
  “ Там, у Аппер-Фоллс? Ты бачыў, што я зрабіў з той жанчынай.
  
  Ківок.
  
  "Што я такога зрабіў?"
  
  Колльер праглынуў і глыбока ўдыхнуў. Ён узяў сябе ў рукі. “ Ты стрэліў ёй у шыю. Ты забіў яе.
  
  Гэтая сцэна прокрутилась ў галаве доктара ў дзесяты раз з тых часоў, як яна разгарнулася.
  
  Ён бачыў, як куля, выпушчаная з пісталета Оффенбаха, з гэтага самага пісталета, вспарывает яремную вену, распырскваючы кроў у паветра, падобна бірузовай вадзе, якая б'е ў неба з фантана ў парку Мэйпл-стрыт, дзе многія сям'і праводзяць нядзельны дзень.
  
  Бачу кроў на доўгіх светлых пасмах валасоў, мяккім дыскам рассыпаліся па тратуары.
  
  Пачуўшы крык, пранізліва гучны, хоць ён зыходзіў з горла маладой дзяўчыны.
  
  "Значыць, ты разумееш, якія стаўкі для цябе зробленыя".
  
  Погляд Колльера выказваў прызнанне.
  
  Оффенбаху ўдалося перавесці дух. “Едзьце. Ён", — ён паказаў на хударлявага, змрочнага пасажыра наперадзе, — "будзе побач з вамі на кожным кроку шляху".
  
  
  Пашанцавала.
  
  Намеснік шэрыфа акругі Харбинджер Пітэр Джэйкабсан працаваў у прафесіі, дзе было шмат забабонаў. Нічога незвычайнага, калі ўлічыць, што ў любы канкрэтны дзень цябе могуць збіць з дарогі, ударыць кулаком, зарэзаць нажом, застрэліць.
  
  І вось гэты дужы мужчына вагой 210 фунтаў і шэсць футаў два цалі верыў, што існуюць пэўныя сілы — Бог, хто б то ні было, — якія прыглядаюць за вамі.
  
  Магчыма, гэта проста адна з такіх сітуацый.
  
  Пашанцавала . . .
  
  Ён быў на запраўцы на шашы Сикамор-Вэлі, сядзеў у бакоўцы і праглядаў відэазапіс з камер відэаназірання, знятую за апошнія паўгадзіны. У маленькай пакоі пахла цыгарэтным дымам, нягледзячы на вялікі знак забароны над кампутарам.
  
  “ Што заўгодна, памочнік шэрыфа?
  
  “ Можа быць.... "Ён расцягнуў слова, засяродзіўшыся. Ён размаўляў з Дереком, якая кіруе участкам. Яго уніформа давала дастаткова доказаў таго, хто быў парушальнікам правілаў тытунекурэннем.
  
  Джейкобсона зацікавіў адзін канкрэтны двухсекундный ролік. Ён пачысціў яшчэ раз, туды-сюды.
  
  Увесь акруга быў наэлектрызаваны пасля кашмару, што адбыўся ў Аппер-Фоллс усяго трыццаць хвілін назад, дзёрзкага ўцёкаў з турмы, які выліўся ў разгар вулічнай кірмашы, што прывяло да крывавай перастрэлцы са смяротным зыходам і выкрадання людзей. Выпушчаныя дзясяткі куляў.
  
  "Карнаж" паведаміў аб поўзання у выпуску экстраных навінаў WRTD.
  
  Цяпер усё — ад гарадской паліцыі да офіса шэрыфа і паліцыі штата Вісконсін — шукалі фургон, на якім схаваліся забойцы. Ніхто не прасоўваўся наперад. Адной з прычын быў круг у сотні квадратных міль, у межах якога яны маглі знаходзіцца, прычым акружнасць пашыралася экспанентна з кожнай хвілінай. І ў гэтай частцы штата — і ў прылеглым Ілінойсе — было незлічоная колькасць невялікіх дарог, многія з якіх былі грунтавымі, якімі Google Планета Зямля не заклапаціўся.
  
  Але Джейкобсон, які рэгулярна патруляваў гэты паўднёва-заходні сектар акругі Харбинджер, практыкаваў тэхніку, якую ён прыдумаў шмат гадоў таму. Яго тэрыторыю перасякалі чатыры асноўныя дарогі, і на кожнай з іх можна было знайсці па крайняй меры адну станцыю тэхабслугоўвання, абсталяваную камерай відэаназірання. Ён пагаварыў з уладальнікамі і спытаў, ці не маглі б яны трохі скарэктаваць прыцэл, каб фіксаваць не толькі помпы, але і частку дарогі па-за іх межамі.
  
  Калі паступаў званок "будзь напагатове", першае, што рабіў Джейкобсон, гэта заходзіў на кожную станцыю і праглядаў відэазапісы за разгляданы час. Сядзець на задніцы, пацягваючы каву і праглядаючы здымкі, было прасцей, чым кідацца туды-сюды ў надзеі натрапіць на злачынца. Толькі ў гэтым годзе ён злавіў двух згоншчыкаў аўтамабіляў, кіроўцы, які здзейсніў наезд, і збеглага мужа-гвалтаўніка.
  
  Пасля таго, як распаўсюдзіўся справаздачу пра інцыдэнт у Аппер-Фоллс, ён памчаўся на бліжэйшую да яго заправачную станцыю і хутка прагледзеў сістэму бяспекі ў пошуках чорнага фургона дастаўкі.
  
  Такога транспартнага сродку няма.
  
  Тое ж самае і з другой станцыяй тэхабслугоўвання, той, што на Эстэр-Хілз-роўд.
  
  Але тут ...
  
  Пашанцавала . . .
  
  Яго сэрца шалёна затыхкала, калі ён убачыў цёмны фургон, надыходзячы да камеры, а затым знікаючы. Расчараванне прыйшло імгненнем пазней, калі ён заўважыў, што назва кампаніі і лагатып на баку не супадалі з назвай той, што ўдзельнічала ў перастрэлцы.
  
  Але трымайся, сказаў ён сабе і цяпер сур'ёзна вывучаў відэазапіс.
  
  Туды - сюды ...
  
  Так! Джейкобсону здалося, што назва і лагатып маглі быць нанесеныя не на сам грузавік, а на пластыкавы ліст, які быў прылеплены да аўтамабілю. Камуфляж. Бляск чорнага фону знака быў толькі трохі ярчэй, чым у фарбы на грузавіку.
  
  Чалавекам, якія апынуліся ў цэнтры жудаснага інцыдэнту, быў вядомы прафесійны злачынец з Чыкага Падлогу Оффенбах, спецыялізаваўся на рабаваннях высокага класа, наркотыкі, гандлю зброяй і людзьмі. Паведамлялася, што на працягу ўсёй сваёй кар'еры ён пазбягаў злову з—за сваіх навыкаў вынюхвае паліцыянтаў, палітыкаў і копаў, якіх можна было падкупіць, а таксама з—за сваёй бліскучай стратэгіі - ён скончыў каледж, гуляючы ў шахматы (і дапаўняючы гэты даход тым, што выконваў заданні для розных босаў чыкагскай мафіі - дык вось, там для вас была камбінацыя падзаробкаў пасля ўрокаў). Расклейванне фальшывых шыльдаў было як раз такім трукам для такога чалавека, як ён.
  
  Джейкобсон нічога не мог разгледзець пра людзей ўнутры — занадта шмат яркага святла. І камера была недастаткова высокатэхналагічнай, каб улавіць нумар на бірцы. Нумарны знак, аднак, быў мінесотскі — такі ж, як на тым, які выкарыстоўваўся ў серыі булітаў.
  
  Якія былі шанцы, што ён мае рацыю?
  
  Не на 100 адсоткаў, але досыць добра. Ён не збіраўся траціць час на спробы чацвёртай станцыі.
  
  Часам даводзіцца рызыкаваць. І Джейкобсон паморшчыўся, калі гэта ненаўмыснае слова ўсплыло ў яго ў галаве; яно нагадала яму пра інцыдэнт, які ён палічыў за лепшае б як мага хутчэй забыцца.
  
  Ён устаў, падзякаваў Дэрэка і выбег на вуліцу да сваёй патрульнай машыне, яго паліцэйскія прыналежнасці падскоквалі і пабразгваў.
  
  Паўгадзіны форы.
  
  Але, вядома, яны не хацелі рызыкаваць з-за прыпынку руху, таму ім даводзілася выконваць абмежаванне хуткасці. Ён гэтага не зрабіў.
  
  Джейкобсон адкрыў багажнік і дастаў свой кароткі чорны М4А1 і тры крамы на дваццаць патронаў. Гэтая надзейная рабочая конік зброі магла весці агонь як з аўтаматычнага кулямёта — ці трехзарядной чаргой, або адзінкавым стрэлам.
  
  Ён перавёў бакавой перамыкач у рэжым "поўны аўто". Оффенбах і двое яго пяхотнікаў былі ўзброеныя, і пасля Аппер-Фолз стала ясна, што яны спрабуюць сысці ад сутыкнення з дапамогай стральбы. Ён уставіў патрон у патроннік і паставіў на засцерагальнік. Забраўшыся за руль, ён паклаў пісталет з боку пасажыра, уставіўшы прыклад у гняздо, а крамы - на сядзенне.
  
  Завёўшы магутны рухавік, ён выехаў на Плятанавую даліну, раскідваючы жвір і падымаючы жаўтлявую пыл.
  
  Дванаццацігадовы ветэран HCSO інстынктыўна зрабіў усю працэдуру ў такі момант: паведаміць ўсе адпаведныя праваахоўныя органы аб назіранні, паведаміць верагоднае кірунак руху, прытрымлівацца на бяспечным, ненаблюдаемом адлегласці.
  
  І не спрабуйце затрымліваць каго-небудзь у адзіночку.
  
  Цяпер, аднак, усё гэта вылецела ў трубу. Пітэр Джэйкабсан ў адзіночку пазмагаецца з Оффенбахом і двума яго людзьмі і ўратуе закладніка.
  
  Гэта было па-дурному, калі не сказаць самагубства.
  
  У рэшце рэшт, аднак, асаблівых спрэчак не было.
  
  У памочніка шэрыфа не было іншага выбару. Акрамя таго, поспех была на яго баку сёння ўвечары.
  
  
  Мужчына на пасажырскім сядзенні, павярнуўся і падняў з падлогі фургона спартыўную сумку.
  
  Калі ён гэта зрабіў, Колльер заўважыў татуіроўку ў выглядзе грымучай змеі збоку ў яго на шыі. Гэта была не адзіная яго татуіроўка; раней гэтым вечарам Колльер заўважыў тлустую нацысцкую свастыку, выкананую сінім і чорным, на яго левым перадплечча.
  
  Снейк — такое ж падыходнае мянушку, як і любое іншае — адкрыў сумку і дастаў маленькі скураны футарал. Яго ён сунуў у левы кішэню пінжака. З правага дастаў серабрысты пісталет, праверыў яго і паклаў назад.
  
  - Блейд? - спытаў яго Оффенбах.
  
  “ Вазьмі гэта. "Снейк паляпаў сябе па кішэні штаноў.
  
  - Ніхто не пацерпіць, - строга сказаў Колльер. Зразумеў мяне?
  
  Оффенбах на імгненне перавёў позірк сваіх плоскіх вачніц на доктара, як быццам заўважыў муху на вечку стала. Ён быў бы класічным сацыяпатам. Паводле паведамленняў у навінах, падчас злачынства ў Ілінойсе некалькі тыдняў таму, за якое яго арыштавалі, мафіёзі катаваў сваю ахвяру на працягу дзесяці або пятнаццаці хвілін, перш чым забіць яе. Верагодна, па словах гаворыць галавы, ён хацеў падоўжыць катаванне даўжэй, але быў занепакоены тым, што паліцыя, магчыма, ужо на шляху да месца здарэння.
  
  Снейк выбраўся вонкі, падышоў да заднім падвойным дзвярэй фургона і расчыніў іх.
  
  Прыгнуўшыся, Колльер падышоў да задняй дзверы і выйшаў, і двое мужчын пакрочылі па мокрым, ўкрытага пяском асфальце. У зеленоватом святле лямпаў над галавой Снейк здаваўся змардаванай, і гэта ўражанне ўзмацнялі выступоўцы сухажыллі, якія ідуць ад яго шыі. Галава рэптыліі прыўзнялася, як быццам істота збіралася нанесці ўдар.
  
  Яны выйшлі на дарожку і накіраваліся да бліжэйшай дзверы.
  
  Снейк паказаў на ўчастак бетону ў некалькіх футах ад сябе. “ На калені.
  
  "Што?"
  
  "Калені".
  
  О, значыць, я не нападаю на яго.
  
  Колльер зрабіў, як было сказана, міжволі ўспомніўшы падобны ўчастак дарогі, па якой ён прабіраўся ўсяго паўгадзіны назад: скрываўленыя валасы, мёртвае цела, пранізлівы крык, дзіцячы голас.
  
  Пры гэтым ўспаміне у яго скрутило жывот, і яго ахапілі гнеў і замяшанне.
  
  Засяродзься, сказаў ён сабе. Каб выжыць, яму трэба было засяродзіцца.
  
  Снейк адкрыў скураны футарал. Ён дастаў некалькі металічных інструментаў. Інструменты для ўзлому замкаў. Колльер бачыў іх у мностве тэлешоў.
  
  Мужчына азірнуўся, затым ўставіў адзін тонкі інструмент у замак. За ім рушыў услед другі. Прыкладна праз хвіліну ён скончыў. Ён адклаў інструменты і ўзяўся за зашчапку. Ён павагаўся, верагодна, разважаючы пра сігналізацыя, затым адкрыў дзверы.
  
  Цішыня, калі не лічыць слабога скрыпу завес.
  
  Колльер ўстаў, і мужчыны ўвайшлі ў вялікую кладоўку. Доктар уключыў святло і агледзеўся. Ён знайшоў пластыкавае вядро памерам тры на два на два футы, вываліў адтуль ўпакоўкі туалетнай паперы і пачаў запаўняць яго прадметамі з паліц: марляй, рознымі медыцынскімі інструментамі і прыстасаваннямі, мылам, бінтамі, латексные пальчаткамі, коўдрамі, падносам для хірургічнага набору і сінімі тканкавымі чахламі для яго, дэзінфікуюць сродкамі.
  
  Відавочна, гэта была пакой, якую медработнікі выкарыстоўвалі для захоўвання прыладаў для машын хуткай дапамогі. У знешняй сцяны стаялі чырвоныя аптэчкі хуткай дапамогі, падобныя на скрыні з інструментамі для рабочых. Колльер адкрыў адзін і заўважыў стетоскоп, аксіметр, тэрмометр, іголкі і трубкі для ўнутрывеннага ўліванні, сфигмоманометр. Ён закрыў яго. "Мы возьмем адзін з іх".
  
  Ён паставіў аптэчку побач з смеццевым вядром разам з трыма одногаллоновыми збанамі дыстыляванай вады і насілкамі на трехдюймовый ножках з гумовымі наканечнікамі.
  
  "Усё, што мне яшчэ трэба, знаходзіцца ўнутры". Пакінуўшы кошык і іншыя прыналежнасці ля выхаду, Колльер накіраваўся да ўнутранай дзверы, якая вяла ў саму бальніцу.
  
  Пстрычка . . .
  
  Снейк адкрыў нож з запирающимся лязом. Ён сунуў яго вастрыём ўніз у левы кішэню штаноў.
  
  Колльер павярнуўся да яго. “ Ніхто не пацерпіць. Ты што, не чуў мяне?
  
  Мужчына кінуў на яго безжыццёвы погляд, падобны на погляд Оффенбаха.
  
  Няўжо ён вось-вось атрымае аплявуху?
  
  Але няма, Снейк проста кіўнуў, і Колльер павольна адкрыў дзверы, затым паглядзеў налева і направа. Нікога.
  
  Ён пайшоў на пах нагрэтай тканіны і звычайнага мыйнага сродкі, якімі карыстаюцца ў шпіталях. Праз некалькі хвілін яны былі ў пральні. Дзве жанчыны стаялі ў канцы вялікага шумнага памяшкання, складаючы прасціны. Захопленыя размовай, яны не заўважылі, як Колльер зняў дзве белыя курткі з вешалкі ў дзверы.
  
  Мужчыны надзелі іх; яны сядзелі дастаткова добра.
  
  Калі Снейк апранаў свой, Колльер заўважыў, што ў яго на пальцы заручальны пярсцёнак. Чаму-то канцэпцыі крымінальнага гвалту і рамантычных адносін здаваліся несумяшчальнымі. Але потым ён вырашыў, што такі пункт гледжання наіўная. Боні і Клайд. Адольф і Ева.
  
  “ Можа быць... твой каўнер? Падымі яго. Вышэй.
  
  "Што?" Снейк нахмурыўся, пачуўшы загад.
  
  “Калі ў лекараў і ёсць татуіроўкі, то іх не відаць. І гэта не атрутныя змеі".
  
  Кінуўшы на яго пакрыўджаны погляд, ён рушыў услед прапанове Колльера.
  
  Макушка галавы рэптыліі была бачная, але ледзь-ледзь.
  
  Ён пераклаў пісталет з чорнага пінжака ў правы кішэню белага халата.
  
  Твар Колльера напружыўся, але ён нічога не сказаў.
  
  Паход за пакупкамі працягнуўся ў автоклавной пакоі, дзе стерилизовались і захоўваліся хірургічныя інструменты. Дзверы былі не зачынены. Гэта было тыпова; крадзяжу інструментаў адбываліся рэдка. Навошта рызыкаваць турмой, крадя тое, што можна купіць у краме медыкаментаў за некалькі даляраў? У Amazon таксама былі добрыя продажу.
  
  Унутры ён агледзеў стэлажы. Дзяржальні скальпеля звычайна выкарыстоўваліся паўторна і пасля стэрылізацыі пакаваліся ў пластыкавыя пакеты. Прымацаваныя да іх ляза прызначаліся для аднаразовага выкарыстання і прадаваліся ў маленькіх пластыкавых скрыначках. Ён узяў па тры штукі кожнага, а таксама заціскі, кровоостанаўліваюшчае сродкі, пінцэт, іголкі і ніткі для накладання швоў. Сее-што з гэтага павінна было быць у боксе хуткай дапамогі, але яму трэба было пераканацца, што іх імправізаваны хірургічны кабінет добра абсталяваны.
  
  "Гэта ўсё?" Спытаў Снейк. "Ты сказаў хутка".
  
  “ Амаль. І яшчэ сее-што.
  
  Двое мужчын зноў рушылі па калідоры, Колльер зазіраў у акенцы ў дзвярах і правяраў ручкі тых, у якія яны не маглі зазірнуць. Пакой, якую ён шукаў, павінна была быць зачыненая. Людзі, магчыма, і не крадуць скальпелі і плазму, але яны з задавальненнем частаваліся б оксиконтином, пропофолом, кетамином і іншымі фармацэўтычнымі дэлікатэсамі, якія ўскалыхнулі свет.
  
  "Глядзі," прашаптаў Снейк.
  
  Ім насустрач ішоў каржакаваты мужчына гадоў пяцідзесяці ў цёмна-шэрай уніформе. Узброены ён быў толькі рацыяй "Матарола". Не паліцэйскі. Прыватны ахоўнік.
  
  Ён, здавалася, не падазраваў аб іх, але ўсё яшчэ знаходзіўся на некаторай адлегласці і яшчэ не заўважыў, што ні ў каго з іх не было пасведчання асобы.
  
  Колльер падышоў да стацыянарным тэлефоне, вмонтированному ў сцяну. Ён падняў трубку і паднёс яе да вуха, але не стаў набіраць нумар.
  
  Правая рука Снейк нырнула ў кішэню за нажом.
  
  Доктар прашаптаў: “Калі ён падазрае нас, прыгразілі яму, звяжыце яго, хай не прыме ваш яму рот вехцем ці што заўгодна яшчэ. Але калі вы заб'яце яго, ваш бос зможа сам апераваць яго чортаву нагу".
  
  Снейк кінуў у яго бок яшчэ адзін каменны погляд, зірнуў на ахоўніка і павярнуўся да яго спіной, у той час як Колльер рабіў выгляд, што вядзе гутарку.
  
  Калі наблізіўся ахоўнік, Колльер падняў галаву, усміхаючыся ў рассеяным прывітанні. Ахоўнік кіўнуў у адказ.
  
  Затым ён павярнуўся да мужчын. "Прабачце мяне, доктара".
  
  Колльер адчуў, як яго сэрцабіцце пачасцілася.
  
  Што б ён зрабіў, калі б напалі на ахоўніка?
  
  Рушыў услед невыносна напружаны момант.
  
  Затым чалавек у форме патлумачыў: "Мне трэба, каб патрапіць туды". Ён паказаў на белы скрыню, які адпраўляў паведамленне службе бяспекі, паведамляючы, што ён заехаў на гэтую станцыю падчас свайго начнога абыходу. Ён дакрануўся да яго RFID-картай.
  
  "Беражыце сябе", - сказаў ён ім абодвум і нетаропка пакрочыў далей.
  
  Колльер выявіў, што ў яго дрыжаць рукі.
  
  Яны працягнулі пошукі і, нарэшце, натыкнуліся на склад з наркотыкамі. Дзверы была зачыненая на два замка. Праз акно Колльер мог бачыць паліцы, да краёў застаўленыя каробкамі і бутэлькамі, а ў куце — вялікую клетку з такімі ж. Унутры павінны былі знаходзіцца лекі з спісу II і III, сур'ёзныя прэпараты.
  
  "Тут".
  
  Агледзеўшы калідор, Снейк дастаў свае інструменты для ўзлому. Гэтыя замкі былі складаней першага. Спатрэбілася некалькі хвілін, каб зламаць іх абодва. Нарэшце яны ўвайшлі ўнутр.
  
  "Гэта таксама?" спытаў ён, паказваючы на замкнёныя дзверы клеткі, у якой захоўваліся прэпараты, уключаныя ў спіс IV.
  
  “ Няма. "З незапертого халадзільніка Колльер дастаў флакон лідокаіна, а з паліцы - флакон Тайленола з кодеином.
  
  Яны падышлі да дзвярэй, каб вярнуцца ў калідор. Снейк праціснуўся першым, але перш чым Колльер паспеў выйсці, ён здрыгануўся, пачуўшы голас ззаду сябе.
  
  “ Добры вечар, доктар.
  
  Ён павярнуўся.
  
  На супрацьлеглым баку палаты была дзверы, якая вядзе ў іншы калідор. Толькі што ўвайшоў невысокі лысаваты мужчына. На ім быў светла-блакітны халат медсястры.
  
  Здрыгануўшыся, Снейк павярнуўся, і дзверы, отделявшая яго ад палонніцы, выслізнула з яго рук і з пстрычкай зачынілася.
  
  “ Добры вечар, - сказаў Колльер медсястры, якая ўзяла скрынку з паліцы і выйшла праз дзверы, праз якую ён увайшоў.
  
  Колльер павярнуўся і ўбачыў Снейк, уставившегося на яго праз дзвярное акенца. Мужчына памкнуўся да дзвярной ручцы і паспрабаваў яе, але яна была заблакаваная пры закрыцці.
  
  Халодны фасад мужчыны саступіў месца заклапочанасці. Колльер мог быць за супрацьлеглым дзвярыма і тэлефанаваць у 911 задоўга да таго, як Снейк зноў узламае замкі.
  
  Ці лекар мог проста збегчы ў бяспечнае месца. Бальніца была маленькай. Такі веласіпедыст, як Кольер, з добра напампаваным сцёгнамі і лыткамі, мог проста выскачыць праз пярэднюю або бакавую дзверы і ў імгненне вока знікнуць у навакольных гушчарах.
  
  Колльер азірнуўся на Снейк, вусны якога сціснуліся яшчэ мацней. Здавалася, ён уздыхнуў. Цікава, загадае ці Оффенбах кіроўцу забіць яго за памылку?
  
  Сцюарт Коллиер павярнуў ручку і адчыніў дзверы.
  
  Снейк, верагодна, быў не з тых, каго можна здзівіць, але здзіўленне на яго твары было значным.
  
  Здавалася, ён збіраўся нешта сказаць, але Колльер абарваў яго словамі: “Гэта ўсё, што нам трэба. Мы не можам больш чакаць. Давайце рухацца".
  
  Прыйшоў час доктару паклапаціцца аб пацыенце.
  
  
  Двое мужчын пагрузілі сваю здабычу ў фургон.
  
  Пакінуўшы Колльера залазіць на задняе сядзенне і зачыняць дзверцы, Снейк абышоў машыну з боку пасажырскага сядзення, відавочна, думаючы, што калі доктар не збег у шпіталі, калі ў яго была такая магчымасць, то і цяпер ён не збіраецца ўцякаць.
  
  Згорбіўшыся, Колльер прайшоў наперад і паставіў насілкі побач з Оффенбахом.
  
  Снейк зняў сваю белую куртку і кінуў яе на падлогу фургона. Колльер надзеў сваю над вятроўкі.
  
  Оффенбах, трымаючы ў руцэ пісталет, перакаціўся на насілкі. Забойца махнуў рукой, калі Колльер паспрабаваў дапамагчы яму — верагодна, з-за страху, што доктар схопіцца за пісталет, хоць ён паняцця не меў, як працуе зброю, асабліва такое, як гэта, ощетинившееся рычагамі і кнопкамі.
  
  Забойца сунуў пісталет туды, дзе ён ляжаў раней, — пад сябе, на паясніцу.
  
  "Табе гэта не трэба".
  
  Оффенбах кінуў у яго бок яшчэ адзін халодны, абыякавы погляд.
  
  Што ж, калі ён хацеў, каб кавалак металу ціснуў яму на пазваночнік, гэта было яго справа.
  
  Як толькі забойца уладкаваўся ямчэй і скамячыў свой пінжак замест падушкі, ён раўнуў: "Варушымся".
  
  Кіроўца уключыў перадачу, і яны з'ехалі тым жа шляхам, якім прыехалі. Снейк увёў першапачатковы пункт прызначэння ў GPS, і іх накіравалі назад на галоўную дарогу і па маршруце на ўсход.
  
  Колльер, зноў апусціўшыся на калені, паспешліва разаслаў коўдру і вываліў на яго змесціва смеццевага вядра і сваіх кішэняў. Ён прыбраў ўпакоўку з дваццаці чатырох пластыкавых бутэлек з вадой з дарогі ў заднюю частку фургона, выцягнуў дзве і вярнуўся да Оффенбаху, якому працягнуў адну.
  
  Падняўшы бутэльку, ён сказаў: "Абязбольвальнае".
  
  Забойца сказаў: "Этыкетка".
  
  Колльер падняў яго, не дадаўшы: “На самай справе атручваць вас было б не ў маіх інтарэсах, ці не так? Не з вашымі двума ўзброенымі галаварэзамі на борце".
  
  Ківок. Оффенбах праверыў склад лекі і праглынуў дзве таблеткі, якія працягнуў яму Колльер.
  
  Колльер пасунуў да сябе чырвоную скрынку перадач і адкрыў яе, затым перавярнуў пластыкавы кантэйнер і выкарыстаў яго як крэсла.
  
  Ён хутка вымераў жыццёвыя паказчыкі мужчыны: тэмпературу, пульс, узровень кіслароду і крывяны ціск, а Оффенбах абыякава назіраў за тым, што адбываецца.
  
  "Ішто?"
  
  “Не страшна. Тэмпература паднялася. Значыць, ужо ёсць нейкая інфекцыя. Вось. Ён даў яму яшчэ дзве таблеткі.
  
  "Гэта што такое?"
  
  Колльер паказаў бутэльку.
  
  Оффенбах сказаў: “Суфікс -cin. Антыбіётык".
  
  "Правільна".
  
  Оффенбах праглынуў іх.
  
  “ Гэта. - Забойца паказаў на стос сініх матерчатых чахлоў для падносаў. Колльер працягнуў яму адно, і мужчына выцер ім твар. Затым ён прамакнуў глыбокую рану пад вокам і агледзеў тканіна, верагодна, на наяўнасць крыві. Крыві не было. Згортванне. Цела - сапраўдны цуд вылячэння.
  
  Паглядзеўшы наперад, Оффенбах сказаў кіроўцу: "Усяго на пяць перавышаны ліміт".
  
  "Я буду ўпэўнены".
  
  Колльер зняў паляць і праз хвіліну зноў зацягнуў яго. “Мне трэба пачынаць. Мы павінны спыніцца".
  
  "Няма".
  
  "Гэта не варыянт".
  
  “ Яшчэ дваццаць міль.
  
  Доктар зноў рызыкнуў праявіць жорсткасць. Яго словы былі рэзкімі: “Вы хочаце, каб я выратаваў вас? Дазвольце мне рабіць маю працу".
  
  - Колькі яшчэ? - крыкнуў Оффенбах.
  
  Зірнуўшы на навігатар, Снейк сказаў: “У нас ёсць час. Ён не будзе там да адзінаццаці".
  
  Было ўжо каля паловы восьмага.
  
  "Знайдзі якое-небудзь месца", - загадаў забойца.
  
  "Добра", - сказаў кіроўца.
  
  “ Што там адбылося? Колльер кіўнуў на два злепленых пальца на левай руцэ. “ А сіняк?
  
  Яна была на левай сківіцы, выглядаючы з-пад барады.
  
  Оффенбах паглядзеў на лічбы. "Бойка".
  
  "Дай-ка падумаць," сказаў Колльер.
  
  Ён падняў яго. Пальцы былі зламаныя, а не вывіхнуты. “Сутыкнуўся з немезидой. Mano a mano."
  
  Колльеру быў знакам гэты пералом пястные косткі; вы часта бачылі яго, калі жорсткія мужы (звычайна таго ж полу, што і пара) збівалі сваіх жонак ці дзяцей.
  
  Колльер таксама адзначыў невялікія парэзы і колатыя ранкі на далоні і ўнутранай баку пальцаў. Сіняк на яго твары быў баклажанно-жоўтага колеру, што азначала сур'ёзны ўдар. У чым быў сэнс бойкі?
  
  Забіў ён чалавека, які асмеліўся замахнуцца на яго?
  
  "Там", - сказаў Змей, паказваючы вонкі.
  
  Взвизгнув тармазамі, аўтамабіль замарудзіў ход, а затым павярнуў направа. Ён рухаўся паўзком; пад'язная дарога, па якой яны цяпер ехалі, была перакапана выбоінамі і пакрыта галінкамі.
  
  Спыніўшыся, кіроўца выключыў фары.
  
  Оффенбах сказаў: "Пакіньце рухавік уключаным".
  
  Колльер наліў дыстыляванай вады ў сталёвую міску і вымыў рукі, ополоснул і высушыў іх, а затым нацягнуў пальчаткі.
  
  Ён падышоў да задняй частцы фургона, прыадчыніў дзверцы і выліў ваду. Ён вярнуўся да насілак, зноў напоўніў міску і, падняўшы папяровае ручнік, служыў імправізаванай павязкай, змыў кроў вакол кулявой адтуліны.
  
  Ён працёр месцы вакол раны спіртам і падрыхтаваў дзве ін'екцыі.
  
  "Гэта лідокаін". Ён паказаў бутэлечку. “Калі вы былі ў дантыста, то ён у вас быў. Мне трэба абязболіць гэта месца".
  
  Оффенбах кіўнуў.
  
  Колльер прыслабіў паляць, і кроў пацякла з адтуліны хутчэй. Ён зноў закруціў яго.
  
  “ Прагноз? Гэта слова было вымаўлена шэптам.
  
  “ Крывацёк мацней, чым я думаў.
  
  "Зрабі так, каб было не так страшна". Рык.
  
  Колльер надзеў павелічальныя акуляры з падсветкай. Ён моцна ўшчыкнуў скуру каля ран. “ Адчуваеш што-небудзь?
  
  "Няма".
  
  “Я заўсёды тлумачу сваім пацыентам, што я збіраюся рабіць. Ніякіх сюрпрызаў. Я сатру трохі струпьев тканіны вакол адтуліны. Насыпце трохі парашка антыбіётыка. Гэта запаволіць распаўсюджванне інфекцыі. Затым я збіраюся прыпячы пасудзіны, запячатаць іх. Вось гэтым."
  
  Ён падняў прижигающее прылада, напоминавшее вялікую пішучую ручку, сканчаецца тонкай драцяной пятлёй з завостранымі канцамі. Яно працавала ад батарэйкі.
  
  "Стала досыць горача, каб што-небудзь зрабіць?" Яго цёмныя вочы былі поўныя скепсісу.
  
  “ Дзве тысячы дзвесце градусаў.
  
  Оффенбах ўтаропіўся на яго так, нібы запамінаў назва брэнда прылады. Колльер адчуў дрыжыкі, падумаўшы, ці не думае ён аб куплі такога ж сам.
  
  Катаванні ...
  
  Колльер ўзяў скальпель і асцярожна поскреб ім вакол раны.
  
  “ Адчуваеш што-небудзь?
  
  "Няма".
  
  Ён зрабіў гэта яшчэ імгненне, затым адклаў інструмент, разарваў маленькі пакуначак і насыпаў белы парашок у адтуліну і вакол яго. Затым ён узяў прижигатель. "Гэта будзе дрэнна пахнуць".
  
  - А як наконт кулі? - спытаў Оффенбах.
  
  "У рэшце рэшт, гэта прыйдзецца выдаліць, але гэтую аперацыю я не магу правесці тут, не без медсёстры". Ён паглядзеў на мужчыну цёмным, насмешлівым позіркам. “У вас, людзі, ёсць лекары, да якіх вы звяртаецеся, ці не так? Якія ні аб чым не паведамляюць?"
  
  Гэтаму ён таксама навучыўся па тэлевізары.
  
  Оффенбах усміхнуўся. "Мы, людзі". Як быццам яго абразілі.
  
  “ Не глядзі, - сказаў Колльер.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  “Мы не хочам, каб пацыенты назіралі за працэдурамі. Нават калі яны нічога не адчуваюць, яны, як правіла, ўздрыгваюць ".
  
  "Я не ўздрыгваю".
  
  “Гэта адбываецца аўтаматычна. Проста ляжце на спіну і зачыніце вочы".
  
  Оффенбах так і зрабіў. Ён яшчэ раз выцер твар і бараду.
  
  Колльер заліў рану салодка пахне аранжавым бетадином. Ён уключыў прижигающую ручку. Калі яна нагрэлася, ён дакрануўся дротам да тканіны прама ўнутры адтуліны. Пачулася слабае шыпенне. Падняўся дым.
  
  Кіроўца усміхнуўся. “Дрэнна пахне? Мяне можа стошнить".
  
  "Тады выйдзі на вуліцу". Аб'яву Оффенбаха аб кватэры.
  
  Мужчына выбраўся з фургона, які, вызваліўшыся ад яго вагі, пахіснуўся. Вецер узмацніўся і рэзка засвістаў, калі ён адкрыў дзверы.
  
  Оффенбах сказаў Снейку: "Ты застаешся".
  
  Спакойны мужчына кіўнуў. Здавалася, яго не турбаваў пах падпаленай плоці. Ён працягваў назіранне на прадмет пагроз і час ад часу пазіраў на экран свайго тэлефона.
  
  Оффенбах сказаў яму: “Твая жонка. Яна не можа спазняцца. У адзінаццаць мы з'язджаем".
  
  "Я сказаў ёй".
  
  Уверх ўскінуліся струменьчыкі дыму.
  
  Смурод была невыноснай. Як і Снейк, Оффенбах, здавалася, не пярэчыў. Ці магчыма, што ён атрымліваў асалоду ад пахам?
  
  Яшчэ адно дотык ручкі. “Добра. У мяне самы вялікі посуд. Мы можам страціць гэта". Колльер развязаў паляць і адклаў яго ў бок. "Але нам трэба будзе прайсці доўгі шлях".
  
  І зноў узяўся за сваю справу.
  
  Праз некалькі хвілін Оффенбах зноў выцер пот і спытаў: "Як цябе клічуць?"
  
  “ Колльер. Сцюарт. Стью.
  
  “ Я як-то глядзеў фільм, Стю, крымінальны фільм. Яго голас быў няроўным. Абязбольвальныя падзейнічалі. “ У рабаўніка банка закладнік. У банку толькі яны двое. Яны кпяць — як у фільмах, хоць на самай справе людзі так не размаўляюць. Гэта адцягвае рабаўніка, і закладнік забірае пісталет. І ён страляе ў махляра. Але наўмысна, з-за таго, як ён цаляе, гэта яго не забівае. Тэлефануе паліцыя і хоча ведаць, што адбываецца, і закладнік кажа, што пісталет стрэліў выпадкова. Рабаўнік усё яшчэ ўтрымлівае яго.
  
  Колльер сказаў: "Ён сказаў ім гэта, каб мець магчымасць сядзець склаўшы рукі і глядзець, як памірае чалавек, які яго выкраў".
  
  Оффенбах сказаў: "Павольна".
  
  "Гэта з-за таго, што ты думаеш, што я нейкім чынам планую забіць цябе?"
  
  Злачынец маўчаў.
  
  Колльер усміхнуўся. “ Навошта мне гэта рабіць? Я вярнуўся, каб выратаваць цябе жыццё.
  
  Сіняя ануча, якой ён выціраў твар, спынілася на паўдарозе. Оффенбах адклаў яе.
  
  “У мяне быў шанец збегчы. У бальніцы. Я гэтага не зрабіў".
  
  Оффенбах паглядзеў на Снейк, які сказаў: "Правільна".
  
  “ Ты не збег ... нават пасля таго, як убачыў, што я зрабіў у Аппер-Фоллс?
  
  Яшчэ раз паўтор у высокім дазволе.
  
  Бачу, як Оффенбах страляе з срэбнага пісталета.
  
  Бачу, як куля трапляе ў бледную шыю.
  
  Убачыўшы доўгія светлыя валасы, выкладзеныя арэолам на тратуары, валасы, пакрытыя крывёй і тканінамі.
  
  Валасы жонкі Сцюарта Кольер, Элеаноры.
  
  Убачыўшы побач з сабой крыклівую дзяўчынку, таксама залітую крывёю.
  
  Іх дзесяцігадовая дачка Хлоя.
  
  Ён сказаў Падлозе Оффенбаху: “Так. Нават тады".
  
  
  Памочнік шэрыфа Піт Джейкобсон ішоў па следзе забойцы ўжо дваццаць міль, проскальзывая на паваротах, так моцна націскаючы на акселератар, што рухавік рыкаў, а стрэлка тахометра набліжалася да чырвонага.
  
  Дзе, чорт вазьмі, ты знаходзішся, Оффенбах?
  
  Ён сумняваўся, што яны згарнулі на адзін з перакрыжаванняў ўздоўж шашы; гэта былі маленькія артэрыі, якія нікуды не вялі, акрамя жылых дамоў — халуп, якія належаць маргіналам, і раскошных дамоў лекараў і адвакатаў, часам размешчаных на сумежных землях.
  
  Няма, фургон паедзе далей на ўсход. Магчыма, у канчатковым выніку згорне на поўдзень, да Чыкага, дзе ў Оффенбаха была яго асноўная аператыўная база. Хоць за свае грошы Джейкобсон лічыў, што мужчыны пазбегнуць гэтага занадта відавочнага выбару і накіруюцца да прычала на возеры Мічыган або ў невялікі аэрапорт, адкуль яны маглі б збегчы ў Канаду.
  
  Мчась праз ноч, круцячы баранку, Піт Джейкобсон раптам зноў пачуў размову двухтыднёвай даўнасці, словы, якія ўрэзаліся ў яго памяць, як таўро для жывёлы.
  
  "Піт, ты патрэбен мне заўтра ў Фоллс", - кажа шэрыф Луі Брэдак.
  
  Джейкобсон стаіць у двары перад домам і размаўляе па мабільным тэлефоне. Праз імгненне: “Справа ў тым, шэрыф ... Я збіраўся патэлефанаваць. Мне трэба ўзяць выходны". У яго ўнутры ўсё пераварочваецца. Ён думае, што вось-вось пачнецца галаўны боль. Справа не ў тым, што ён ненавідзіць сябе за хлусня; проста ён лічыць, што ў яго гэта не вельмі добра атрымліваецца і яго выклічуць. Добра, можа быць, і сее-што з першага таксама.
  
  Цішыня. Маўчанне шэрыфа Брэдака магло быць гучным.
  
  Затым: "Усё ў парадку?"
  
  “Спадзяюся, што так і будзе. Не ведаю, ці вядома табе пра маю маці, але ў яе былі некаторыя праблемы. Магчыма, я ніколі не згадваў пра гэта. Яе сканаванне аказалася не занадта добрым, а ў Гановеры ёсць спецыяліст, да якога я збіраўся адвезці яе.
  
  "Мне шкада гэта чуць, Піт". Адзін-два ўдару сэрца. "Джыл занятая, я мяркую".
  
  "У яе што-то адбываецца, і я не думаю, што яна зможа выблытацца".
  
  Гэтая хлусня параніла мацней, чым першая.
  
  “Добра. Поспехі ёй".
  
  “ Дзякуй, шэрыф, я перадам ёй.
  
  Адключыўшыся, ён апускае тэлефон. Ён глядзіць на свой двухузроўневы светла-зялёны аўтамабіль з белай аздабленнем. Паветра пахне бэзам.
  
  Чорт вазьмі. Чаму з усіх дзён менавіта заўтра?
  
  Адзіны дзень у гэтым месяцы, калі ён павінен з'ехаць.
  
  Гэта турнір Top Gun poker ў the Spinning Wheel. Для яго ўсё сышлося. У ім возьмуць удзел дзесяць гульцоў і прызавы фонд складзе 5000 даляраў. Графік выплат добры. Калі ён будзе першым, у чым ён упэўнены, то прыз складзе 25 тысяч даляраў за вылікам рэйка. Гэта дазволіць яму пагасіць крэдыт у памеры 5 тысяч даляраў і дасць яму вялікую частку таго, што ім трэба, каб скончыць прыбудову для дзіцяці.
  
  Ён ненавідзіць хлусіць, але іншага выйсця няма.
  
  Цяпер яго думкі звяртаюцца да самосохранению.
  
  Ці ёсць якія-небудзь прабелы ў яго аповедзе?
  
  Джейкобсон так не думае. Шэрыф нават не ведае яго маці, і ён ні за што не стаў бы размаўляць з Джыл. Ён ні разу не патэлефанаваў ёй за ўсе гады працы Джейкобсона ў офісе шэрыфа.
  
  Яму гэта сыдзе з рук.
  
  Пара вячэраць. Джыл прыгатавала смажанага кураня. Ён праганяе пачуццё віны і накіроўваецца ў дом.
  
  Ён правядзе вечар, ўдасканальваючыся ў сваёй гульні.
  
  Добра.
  
  Усё будзе добра.
  
  За выключэннем таго, што гэта было зусім не добра.
  
  Джейкобсон быў выдатным гульцом, але ў той дзень удача была не на яго баку.
  
  Але перамога ў меншай колькасці матчаў, чым ён спадзяваўся, не была катастрофай.
  
  Выйшаўшы з "Калаўроты" і уключыўшы свой мабільны тэлефон, ён убачыў чатырнаццаць паведамленняў, апошнія чатыры ад шэрыфа, які, падобна, усе-ткі патэлефанаваў Джыл. У Фоллс адбылося жудаснае злачынства — перастрэлка, амаль такая ж страшная, як сённяшні ўцёкі з турмы, — і ўсе яго памочнікі павінны былі прыйсці. Шэрыф патэлефанаваў жонцы Джейкобсона, каб даведацца, ці можа Джыл замяніць свайго мужа разам з яго маці і доктарам.
  
  Тое, што адбылося ў выніку крушэнне цягніка нікога не здзівіла.
  
  І горш за ўсё — ну, амаль горш за ўсё — было тое, што шэрыф Брэдак, буйны мужчына, не крычаў і не выглядаў злуецца. Ён быў расчараваны, амаль зьбянтэжаны хібай свайго намесніка. Тэхнічна, ён узяў выхадны, так што не быў вінаваты ў азартных гульнях на дзяжурстве — правапарушэнні, якое пагражае звальненнем. І Брэдак ў любым выпадку не хацеў, каб ён сыходзіў. З-за праблем з метамфетамином і гандлем людзьмі ў акрузе Харбинджер ён меў патрэбу ў персанале і не мог дазволіць сабе нікога губляць.
  
  Такім чынам, Джейкобсон захаваў сваю працу. Але стаўленне да яго ў офісе змянілася. Стаўленне шэрыфа і іншага начальства, вядома, але таксама намеснікаў і сакратароў.
  
  Гэтая спакой была чым-то такім, з чым ён з усіх сіл спрабаваў жыць.
  
  Пякучае пачуццё віны таксама — улічваючы жудасныя наступствы таго, што ён прагульваў. Асаблівае пачуццё віны, значна больш моцнае, чым тое, што ён адчуў, калі першая хлусня зляцела з яго вуснаў.
  
  Але ўсё гэта павінна было змяніцца.
  
  Часам у цябе з'яўляецца другі шанец.
  
  Вы не можаце загладзіць усе свае грахі з нараджэння і да гэтага часу; у каго ёсць час і сіла духа? Не, мы нацэльваемся на некалькі абраных парушэнняў і зводзім да мінімуму, нават калі не можам прымусіць іх цалкам знікнуць.
  
  Ён не мог выправіць ўвесь той шкоду, які прычыніў ў той дзень. Але ён мог пачаць з злову або забойства Поля Оффенбаха і яго галаварэзаў і выратавання закладніцы.
  
  Гэта было б свайго роду адкупленьнем.
  
  Але для гэтага патрабавалася яшчэ трохі выдумкі. Цяпер ён адрэпетаваў некалькі рэплік.
  
  “Я ведаю, што павінен быў паведаміць пра гэта ў тую ж хвіліну, як убачыў іх, шэрыф. Але я зазірнуў унутр, і ў мяне ўзнікла адчуванне, што закладніка вось-вось заб'юць. Я павінен быў дзейнічаць. Неадкладна ... Часу на падмогу не было".
  
  Цяпер, мчась на ўсход у пагоні за жахлівым Полем Оффенбахом і яго галаварэзамі, ён заўважыў, як у святле фар успыхнуў знак. Ён прыбраў нагу з педалі газу.
  
  БАЛЬНІЦА
  
  1 МІЛЯ
  
  
  Паведамлялася, што Оффенбах быў паранены ў перастрэлцы. Але яны на гэтым не спыніліся. Па законе аб агнястрэльных раненнях павінны былі паведамляць, а іх не было.
  
  Ён зноў разагнаўся да васьмідзесяці.
  
  Джейкобсон праехаў яшчэ дзесяць міль і зменшыў хуткасць, калі ўбачыў наперадзе перарывісты жоўты агеньчык у цёмным небе.
  
  Шашы 99, па якім ён цяпер ехаў, працягвалася прама на ўсход, аж да возера Мічыган. На святлафоры Саутерн-Лэйк-роўд сворачивала направа. Гэта прывяло б Оффенбаха і астатніх прыкладна ў тыя ж месцы, што і 99-й, але у значна больш павольным тэмпе, улічваючы зніжэнне абмежаванні хуткасці.
  
  Працягвалі яны ісці прама ці павярнулі на паўднёвы ўсход па Паўднёвым возеры?
  
  Разумны. Гэты чалавек быў разумны.
  
  Майстар хуткіх шахмат... Так сказалі тэлежурналісты.
  
  Оффенбах, вырашыў ён, абраў бы дарогу паменш - таму што лагічна было выбраць іншую, больш хуткую.
  
  Джейкобсон і павярнуў направа, на Саутерн-Лэйк, і яшчэ раз націснуў на газ.
  
  Усяго праз некалькі міль ён затармазіў сваю патрульную машыну і выключыў фары.
  
  Ён знайшоў чорны фургон.
  
  Ён стаяў справа ад дарогі. У пары сотняў ярдаў. Пярэднія і заднія ліхтары былі выключаныя, хоць спераду відаць быў слабы святло - праз лабавое шкло, якое было звернута на ўсход, у бок ад Джейкобсона.
  
  Ён выключыў гук свайго радыёпрымача "Матарола" і вылез вонкі, не зачыняючы дзверы, каб было цішэй. З такой адлегласці было б немагчыма пачуць, як зачыніліся дзверы, калі б Оффенбах і яго хлопцы знаходзіліся ўнутры фургона, але, магчыма, аднаго або некалькіх з іх там не было.
  
  Ён дастаў з багажніка бронекамізэльку і прычапіў яго рамянямі, затым дастаў вінтоўку і крамы з пярэдняга сядзення.
  
  Ён дазволіў вачам прызвычаіцца да ночы і, як сапраўдны паляўнічы, якім ён быў, вывучыў мясцовасць паміж сабой і фургонам, плануючы маршрут, які гарантаваў бы, што ён зможа наблізіцца незаўважаным.
  
  Дзякуючы Бога ці каго-то яшчэ за гэтую ўдачу.
  
  
  "Нават тады", - паўтарыў доктар Сцюарт Коллиер.
  
  Ён працягнуў: “Тое, што я бачу, як ты каго-то забіваеш, павінна зрабіць мяне анёлам помсты? Я вазьму закон у свае рукі? Перарэжу табе сцегнавую артэрыю?" Ён зняў акуляры — яны круціліся — і выцер твар, выпіў трохі вады. Паветра ў фургоне быў сапрэлым і гарачым, з водарам поту, металічнай крыві і абпаленай скуры.
  
  Колльера зноў ахапіла лютасць, і частка яго сапраўды хацела зрабіць менавіта гэта. Перарэзаць артэрыю, выхапіць пісталет, сціскаць горла мужчыны да таго часу, пакуль мозг не перастане працаваць.
  
  Затым, нібы дакрануўшыся да яго душы ледзяным анестэтыкам, ён здабыў кантроль. Гэтак жа, як ён супакоіў сябе пры выглядзе свайго першага трупа ў медыцынскай школе.
  
  Засяродзься . . .
  
  Таму што ён павінен быў.
  
  - Па-першае, не нясе шкоды, - спакойна сказаў Колльер.
  
  На твары Оффенбаха адбілася што-то знаемае. "Клятва Гіпакрата".
  
  “ Частка гэтага. Усё гэта займае цэлую старонку. Цытата "Не нашкодзь". Без герметызацыі гэтых сасудаў, так, ты б памёр. Я не мог дазволіць гэтаму здарыцца. Які б ні была справядлівасць у вашым будучыні — а я малюся, каб яна была, — гэта не мая праблема ".
  
  Оффенбах ўспрыняў гэта. "Як ты можаш прымірыцца са выратаваннем каго-то накшталт мяне?"
  
  “Дазвольце мне выказаць гэта так: я бачу розніцу паміж розумам і целам. Ваш розум заслугоўвае вымовы. Ваша цела нявінна. Як у вашым фільме "Рабаванне банка"? Ваша цела - закладнік ".
  
  "Не нашкодзь". Оффенбах шаптаў. Упершыню ў яго вачах прамільгнулі эмоцыі.
  
  Зноў надзеўшы ахоўныя акуляры, Колльер зноў узяўся за ручку.
  
  Оффенбах сказаў: “Пытанне. Дапусцім, вы лекар у турме".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  “Я даю вам гіпатэтычны адказ. Добра? Лекар з турэмнага персаналу. Вы калі-небудзь рабілі гэта?"
  
  "Няма".
  
  “Ёсць зняволены, якога збіраюцца пакараць смерцю ў поўнач. Цяпер дзесяць гадзін вечара, у яго сардэчны прыступ. Вы б выратавалі яго?"
  
  "Вядома".
  
  “ Нават нягледзячы на тое, што ён усё роўна памрэ?
  
  "Тое, што адбудзецца праз два гадзіны, ці праз два гады, ці праз пяцьдзесят, не мае значэння".
  
  "Дапусцім, гэты зняволены прычыніў шкоду каму-небудзь з вашых блізкіх".
  
  Колльер павагаўся, затым дакрануўся гарачымі спіралямі да сваёй мэты.
  
  Оффенбах дадаў: "Ён забіў твайго брата".
  
  "Я б не стаў які лечыць лекарам забойцы майго брата".
  
  “ Гіпатэтычна.
  
  “ Тое ж самае. Я б выратаваў яго.
  
  Забойца абдумаў гэта, здавалася, абдумваў адказ з ног да галавы. Затым: “Вы на поле бою. Двое параненых. Варожы салдат — талібы - і адзін з нашых. Талібы толькі што кінулі гранату ў казарму і забілі тузін нашых салдат. Яны абодва памруць, калі ім не акажуць дапамогу. Ты адзіны лекар. Ты можаш выратаваць аднаго або іншага. Ты б выратаваў амерыканца?"
  
  "Вядома".
  
  “Але тады ты прычыняеш шкоду. Ворагу".
  
  "Я нікому не прычыняюць актыўнага шкоды".
  
  “Але ты дазваляеш яму памерці. Ты прычыніў шкоду".
  
  “Ёсць розніца. Калі я здзяйсняю ўчынак, які прычыняе боль або смерць, гэта парушэнне клятвы. Калі я не дзейнічаю, калі магу, і гэта прыводзіць да болю або смерці, я парушаю клятву. Згодна з вашай гіпотэзай, я палічыў за лепшае лячыць аднаго пацыента іншаму. Гэта проста сартаванне. Мы робім гэта ўвесь час. "
  
  Вочы Оффенбаха звузіліся. Здавалася, яго гэта скептычна пацешыла. "А, вось і яшчэ адзін".
  
  Колльер падняў галаву.
  
  Оффенбах яшчэ раз выцер пот. “ У Ілінойсе ёсць пракурор. Яго клічуць Квилл. Эван Квилл.
  
  Снейк падслухаў. "Ён засранец".
  
  "Хоча схаваць мяне назаўсёды". Ледзяной смяшок. "Не магу ўявіць, чаму ... "
  
  Сэрца Колльера часта забілася, калі ён успомніў з навін, што Оффенбах зрабіў з той беднай маладой жанчынай. Ён скарыстаўся брытвавы нажом і ліхтарыкам або запальнічкай. Ёй спатрэбілася некаторы час, каб памерці. Жудасна, што ён запісаў яе смерць. У якой-то момант яна ўмольвала яго, каб забіць яе. Сківіцу Колльера сціснулася ад агіды і жаху.
  
  Засяродзься . . .
  
  “Вы былі экспертам-сведкам абвінавачання на судовых працэсах? Я ведаю, што лекары гэта робяць".
  
  "Часам".
  
  "Скажам, гэты Квилл..." Ківок у бок Снейк. - Прыдурак Квилл выклікае цябе для дачы паказанняў, таму што ты ведаеш сёе-тое, што дапаможа асудзіць мяне.
  
  "Як я мог—"
  
  “ Хі-па-тэт-і-кэл. "Яго голас гучаў як у настаўніка, незадаволенага няўважлівасцю вучня. “ Што-небудзь, што асудзіць мяне. Ты ўстанеш і дасі паказанні. Хіба гэта не прычыняе мне шкоды?"
  
  “Мяне б там не было як лекара. Я быў бы сведкам".
  
  Яшчэ адзін нецярплівы погляд.
  
  Цяпер Колльер злосна паглядзеў на яго ў адказ. “Няма. Гэта важнае адрозненне. Бачыш, ты не быў бы пацыентам. У гэтай справе пацыент - гэта судовая сістэма, гэта само правасуддзе. Калі б я не сведчыў супраць вас, я б прычыніў шкоду гэтаму пацыенту ".
  
  Оффенбах ўтаропіўся на яго. "Дык ты хочаш сказаць, што я як інфекцыя?" Яго голас ператварыўся ў мяккае рык.
  
  Праз імгненне Колльер адказаў няўпэўненым голасам. "Ну, я ... я думаю, што так".
  
  Люты погляд забойцы працягваўся яшчэ імгненне. Затым ён зарагатаў. “Мне гэта падабаецца! Я ... люблю ... гэта! Табе трэба было пайсці ў юрыдычную школу, а не ў медыцыну!"
  
  Доктар таксама ўсміхнуўся, з сумневам. Ён зноў павярнуўся да раны. "Боль, як яна?"
  
  “ Амаль нічога. Гэты лідокаін. Ён добры.
  
  “Гэта таксама з-за таго, дзе я працую. Там боль іншага роду".
  
  "Па-іншаму?"
  
  “Я працую ўнутры твайго цела. Там менш болевых рэцэптараў. Боль ад паверхневых траўмаў больш моцная".
  
  “ Раскажы мне яшчэ.
  
  "Большасць маіх пацыентаў не хочуць казаць пра боль у такі момант".
  
  "Я не такі, як большасць пацыентаў".
  
  "Не буду спрачацца", - сказаў ён, на імгненне затрымаўшы позірк на Оффенбахе. “Добра. Боль звонку вашага цела, траўма, называецца саматычнай. Апёк". Колльер кіўком паказаў на сваю рассечаныя шчаку. “Парэз. Драпіна. Боль ўнутры твайго цела называецца вісцаральнай. Як ад пашкоджанні нерва ".
  
  "Два тыпу болю". Яго ўвагу сфокусировалось. "Я не ведаў аб гэтым".
  
  “ Наогул-то, тры. Ёсць яшчэ псіхогенный боль.
  
  "Як быццам ты гэта сабе ўяўляеш?"
  
  “Не, сапраўдная боль. Яна проста не ўзнікае з-за пашкоджанні тканін або нерваў. Яна выклікана дэпрэсіяй, гневам, страхам. Звычайна гэта выяўляецца ў выглядзе галаўных боляў, боляў у спіне і жываце. І калі вы выпрабоўваеце боль з-за рэальнай траўмы, то дэпрэсія або страх могуць узмацніць і падоўжыць яе ".
  
  Гэта зацікавіла яго. "Камусьці балюча, і ён баіцца, што ты причинишь яму яшчэ больш болю, ад гэтага боль становіцца яшчэ мацней?"
  
  "Я мяркую, што магло". Колльер яшчэ некалькі разоў дакрануўся ручкай да раны. “Ёсць іншыя спосабы класіфікаваць боль. Хранічная або вострая. Ноцицептивный або невропатический." Ён падняў вочы. “Калі б я сказаў гэта некаторым людзям, іх вочы б остекленели. Вы ... у вас ёсць якое-небудзь медыцынскую адукацыю?"
  
  “ Я? Няма. Я ўсяго толькі забудоўшчык.
  
  “ Нерухомасць? Колльер рызыкнуў сябе ўсьмешку ў стылі "дай мне перадыхнуць". З тых жа навінавых рэпартажаў аб жудасных катаваннях / забойствах ён ведаў, што Оффенбах быў закаранелым злачынцам, наркагандляркай, гандляром людзьмі і бязлітасным забойцам. Аднак быць сацыяпатам не было несумяшчальна з інтэлектам. Ён відавочна не быў партовым галаварэзам з фільма пра мафіі.
  
  Доктар змыў кроў з раны. “Боль - мая спецыяльнасць. У шпіталі ў мяне ёсць мянушка. Паляўнічы за болем".
  
  "Няўжо?" Оффенбах нахмурыў бровы.
  
  “Боль - самая распаўсюджаная прычына, па якой людзі трапляюць у аддзяленне неадкладнай дапамогі. Пераломы костак, апёкі, агнястрэльныя раненні, тупыя траўмы". Ён адкінуўся на спінку крэсла, выпіў яшчэ вады. Оффенбах таксама выпіў. Доктар працягнуў: “Боль - гэта займальнае з'ява. Яна існуе, каб быць весьнікам — паведамляць нам, што што-то не так, што трэба выправіць. Але чаму гэта не адключаецца ў тую хвіліну, калі мы робім папраўку? І чаму пры некаторай ўнутранай болю гэта прычыняе боль, калі няма чаго выпраўляць? Гэта проста ёсць, руйнуючы тваю жыццё. Гэтая боль у спіне, якая не праходзіць. Гэтая мігрэнь, такая моцная, што ў цябе ўзнікаюць галюцынацыі. Вось пытанні, на якія я спрабую адказаць ".
  
  "Паляўнічы за болем". Оффенбах прашаптаў гэта. “Хто перамагае? Ты ці боль?"
  
  "Пакуль што гэта ў значнай ступені нічыя".
  
  “ Значыць, у цябе таксама ёсць закляты вораг.
  
  "Думаю, што так". Колльер вярнуўся да сваёй працы. “Сёе-тое, чым я займаўся ў апошні час. Ёсць частка мозгу, якая называецца базолатеральным комплексам. Ён апрацоўвае эмацыйныя рэакцыі, у асноўным негатыўныя ".
  
  “ Напрыклад, гнеў, страх?
  
  “ Менавіта. Ён вырашае, ці з'яўляецца пагроза непасрэднай, і прымушае вас дзейнічаць аўтаматычна, напрыклад, уцякаць ад рабаўніка. Ці гэта патэнцыйная пагроза, якую трэба прааналізаваць. Сабака на вуліцы, якая дзіўна сябе вядзе. Магчыма, яна шалёная. Магчыма, гэта не так. Такім чынам, вы абмяркоўваеце, варта выбраць іншы маршрут.
  
  “Базолатеральная вобласць таксама апрацоўвае боль. Я працаваў з генетыкамі над спосабам мадыфікаваць яго такім чынам, каб у нас па-ранейшаму захоўвалася імгненная рэакцыя на небяспечны раздражняльнік — ручку гарачай патэльні, — але пасля таго, як ён знікне, адчуванне болю адразу ж паменшыцца ".
  
  "Базолатеральный". Оффенбах, здавалася, запомніў гэтае слова. Як быццам для таго, каб прачытаць аб ім пазней.
  
  “Калі пацыент адчувае сапраўды моцную боль — больш дзесяці балаў па той шкале, якую вы бачылі? Я спадзяюся знайсці спосаб паменшыць яе. Не заглушыць, а прымусіць мозг сам вярнуць яе назад. Аднойчы ў яго быў пацыент з апёкамі, аўтакатастрофа. Трэцяя ступень, шэсцьдзесят працэнтаў цела. Абязбольвальныя проста не дзейнічалі. Калі б я змог ўправіць яго базолатеральную частка, я мог бы стабілізаваць яго стан.
  
  "Што здарылася".
  
  Паўза. "Ён памёр".
  
  Некалькі затуманеныя вочы Оффенбаха ўважліва паглядзелі на доктара. "Як вы заняліся працай з болем?"
  
  Колльер зноў прыклаў прижигающий інструмент да раны. Ён пашкадаваў, што яму не намазвалі пад ноздры трохі Vicks VapoRub; моцны пах камфары заглушаў такія агідныя цялесныя пахі, як гангрэна і разлажэнне. Ён не збіраўся хварэць, але ў яго не было такога імунітэту да смуроду, як у Снейк і Оффенбаха.
  
  Забойца, здавалася, разумеў, што Колльер не адказвае. Ён паўтарыў пытанне. “ Чаму дзейнічае абязбольвальнае?
  
  Праз імгненне: "Мой бацька".
  
  “ Ідзеш па яго слядах?
  
  Цяпер Колльер засмяяўся, даволі груба. "Не, ісці за Сэмам-Генры - гэта апошняе, што я хацеў бы рабіць".
  
  "Гэта быў твой бацька?"
  
  Ківок. “Ён напісаў сваё імя праз злучок. Юрыдычна яно не зменена. Ён проста назваў сябе так. І прымусіў усіх астатніх рабіць тое ж самае ".
  
  “ Ніколі пра такое не чуў.
  
  - А хто чуў? Ён думаў, што гэта надае яму выгляд важнай персоны.
  
  “ Так, гэта быў ён?
  
  Колльер узяў сінюю сурвэтку і выцер сабе лоб. “Няма. Мой бацька займаўся двума рэчамі. Кіраваў кампаніяй па продажы запчастак для легкавых і грузавых аўтамабіляў. А яго другая? Ён біў маю маці. Ён не быў добры ў першым, але ён быў сапраўды умельскі ў другім ".
  
  "Цябе таксама пляснулі?"
  
  “Пакуль я не сутыкнуўся з ім тварам да твару — шэсць футаў. У пятнаццаць гадоў".
  
  "Так, я рана навучыўся: каб спыніць дзярмо, ты вяртаеш яго назад".
  
  “Ён баяўся мяне. Але мая маці ... Калі мяне не было дома, ён чапляўся да яе. Аднойчы ноччу ён штурхнуў яе, яна ўпала і выцяла спіну. Боль так і не прайшла. Прымала наркотыкі ўсё астатняе жыццё. Якая была нядоўгай. Печань. У іх з татам было па меншай меры адно агульнае. Так што боль стала маёй спецыяльнасцю ".
  
  Оффенбах спытаў: “А твой бацька? Ён усё яшчэ жывы?"
  
  “Загінула ў выніку няшчаснага выпадку на лодцы праз год пасля таго, як яе не стала. А твая? Табе даводзіцца жыць з кожным дзярмом, пакуль ты расцеш?"
  
  Галава мужчыны адкінулася назад. Праз імгненне ён сказаў: “Ён не біў. Тое, што ён зрабіў з намі, з маёй маці, братам і са мной, было псіхалагічным. Мы былі падушаныя. Мы ніколі не былі дастаткова добрыя. Сарказм, абразы. Хуліган. Ён кіўнуў у знак пацверджання папярэдняга намёку Колльера. “П'яны хуліган. Калі мне споўнілася васемнаццаць, я больш не мог гэтага выносіць. Вось што здарылася. Бачыш, у яго былі сувязі ".
  
  "Клан Сапрана".
  
  Оффенбах усміхнуўся. “Ах, шоў і блізка не падышло. Я таксама працаваў у здымачнай групе. Аднойчы я быў у Цицероне, раздаваў выйгрышы numbers і ўбачыў яго. Увайсці ў матэль з жанчынай. Мы ведалі, што ён змяняе. Але гэта была жонка Хэнка Дойла. Оффенбах рассеяна закрануў парэзы на твары. “Ён быў капа ў адной з брыгад Саўт-Сайда. Вар'ят хлопец. Мёртвы псіх".
  
  "Што здарылася?"
  
  “Гэта было да таго, як з'явіліся тэлефоны, якія рабілі здымкі, але я купіў фотаапарат у аптэцы і чакаў, пакуль яны сыдуць. Калі б я паказала здымкі Дойлу, мой бацька быў бы на дне возера Мічыган праз гадзіну пасля гэтага. Тата думаў, што гэта было зроблена для таго, каб запалохаць яго і прымусіць быць верным. Зусім няма. Лухта сабачая. Я хацеў сёе-чаго.
  
  “ Ты шантажаваў яго.
  
  "Сапраўды". Твар Оффенбаха раптам асвяціўся гонарам.
  
  Сацыяпаты . . .
  
  “ Дваццаць пяць тысяч. Па тых часах гэта было шмат. Яму прыйшлося заняць іх, каб расплаціцца са мной. Не пашанцавала табе, тата. На гэтыя грошы я заснаваў сваю імперыю.
  
  "Нерухомасць".
  
  Яшчэ адзін маніякальны, рэзкі смех.
  
  - І што з ім здарылася? - спытаў Колльер.
  
  "Пераехаў на захад, здабыў Ісуса і зноў ажаніўся". Ён злёгку пасунуўся, выраз яго твару змяніўся. Было ясна, што ён раптам стаміўся ад размоў пра сям'ю. "Дазволь мне задаць табе яшчэ адно пытанне".
  
  Ківок.
  
  “ Вы калі-небудзь забівалі пацыента?
  
  
  Памочнік шэрыфа Пітэр Джэйкабсан стаяў у дваццаці футах ад чорнага фургона.
  
  Час ад часу ён чуў трэск галінкі, шолах лісця. Сёння вечарам вецер быў моцным, гуллівым і настойлівым. Пахла усіх святых, гнілую лісцем, прахалодай, нягледзячы на вясновы сезон.
  
  Агледзеўшыся па баках, памочнік шэрыфа нікога паблізу не ўбачыў; цемра была такі ж густы, як падлесак.
  
  Адзінымі вокнамі былі пярэднія дзверы і лабавое шкло - заднія былі зафарбаваныя. Калі ён падышоў бліжэй, знутры пачуліся галасы. Ён здзівіўся, чаму Оффенбах хацеў спыніцца. Можа быць, залегчы на дно, пакуль пошукі не запаволяцца.
  
  Можа быць, сустрэчу тут каго-небудзь.
  
  Прыгледзеўшыся да борце фургона ... Так, шыльда была пластыкавай. Ён прыўзняў кут. Яна была не прылепленая, а магнитилась. Па-чартоўску разумна. Пад фальшывай шыльдай быў лагатып, які заўважылі падчас перастрэлкі ў Фоллс. Кветкавы магазін. Лагатып, які шукаў кожны другі паліцэйскі ў Вісконсіне.
  
  Джейкобсон дастаў тэлефон і праз Safari адшукаў мясцовую навінавую станцыю. Спатрэбілася ўсяго некалькі секунд, каб знайсці фатаграфію доктара Сцюарта Коллиера, чалавека, якога выкраў Оффенбах. Ён запомніў рысы асобы.
  
  Ён паглядзеў на штурмавую вінтоўку, разумеючы, што ніколі не страляў з яе пры выкананні службовых абавязкаў. І ён быў на стрэльбішчы ўсяго некалькі разоў, але памятаў аддачу, імкненне рулі падняцца, аглушальныя выбухі.
  
  Усё ў парадку.
  
  Прыйшоў час.
  
  Патрон у патронніку і дваццаць дзевяты прама за ім. Ён двойчы праверыў, што цалкам аўтаматычны пісталет, затым зняў яго з засцерагальніка.
  
  Трымаючы пісталет за пісталетных дзяржальню ў правай руцэ, ён падышоў да задняй частцы фургона, нахіліўся і падняў камень памерам прыкладна з апельсін.
  
  Ўдых, выдых...
  
  Ты гатовы?
  
  Твар доктара.
  
  Offenbach's face.
  
  Левай рукой ён перакінуў камень праз фургон на зямлю. Ён з глухім стукам прызямліўся ў дзесяці футах перад машынай.
  
  Ніякай рэакцыі знутры.
  
  Ён паспрабаваў зноў, кінуўшы другі камень, паменш. Ён трапіў у дах фургона прама над вадзіцельскім сядзеннем.
  
  Знутры пачуўся спалоханы голас. І хто-то зрабіў тое, на што ён спадзяваўся — адчыніў дзверы, выйшаў і паглядзеў, што гэта за шум.
  
  Пітэр Джэйкабсан левай рукой адчыніў адну з задніх дзвярэй, правай падымаючы пісталет.
  
  Але калі яго рука сціснула рукаятку пісталета, каб падняць цяжкае зброю, адна з пальцаў, якая таксама сціснулася, была яго паказальным пальцам, які быў сціснуты на спускавым кручку.
  
  З аглушальным ровам бензапілы тузін куль тырчала ўнутр, перш чым ён ахнуў ад жаху і адпусціў яе.
  
  “О, Госпадзе. Няма!"
  
  Ён у шоку ўтаропіўся на яе. Што ... што гэта было?
  
  Ніякага доктара Колльера.
  
  Ніякага Поля Оффенбаха.
  
  Гэта была сям'я.
  
  Муж і жонка, двое дзяцей-падлеткаў, хлопчык і дзяўчынка. Усе черноволосые, яны былі лацінаамерыканцаў па знешнасці і насілі паўсядзеннае адзенне.
  
  Ён мог толькі глядзець на жонку і сына, якія нерухома ляжалі на падлозе. Двое іншых сядзелі, уцягнуўшы галаву ў плечы, з высока паднятымі рукамі. Яны крычалі. Напалову аглушаны, ён не мог разабраць іх слоў.
  
  Як па-дурному!
  
  На імгненне ён задумаўся.: Хлусня аб покерным турніры, азартных гульнях, залежнасці, а цяпер гэта... Проста пусці кулю ў сваю чортаву галаву.
  
  Затым ён убачыў, як двое на падлозе заварушыліся.
  
  Калі ласка, я зраблю ўсё, аб чым ты папросіш мяне, Госпадзе...
  
  Ён зноў паставіў М4 на засцерагальнік.
  
  Маці і яе худзенькі хлопчык-падлетак таксама ўсталі і паднялі рукі. Выраз страху на твары бацькі змянілася збянтэжанасцю. Гнеў не прымусіў сябе доўга чакаць.
  
  Нават знаходзячыся ў шоку, Джейкобсон сказаў сабе: "Ні ў чым не прызнавайся. Не извиняйся.
  
  І не думайце, што яны так нявінныя, як здаюцца.
  
  Ён хутка агледзеўся. На поле больш нікога не было.
  
  Вяртаемся да сям'і.
  
  "Хто-небудзь пацярпеў?"
  
  Нікога не было.
  
  "Выходзьце". Яны выбраліся на зямлю, маці абдымала дзяцей. Яны стаялі ззаду бацькі, прыціснуўшыся адзін да аднаго. На кашулі хлопчыка былі чырвоныя плямы.
  
  Госпадзе ...
  
  Затым памочнік шэрыфа ўбачыў, што гэта было.
  
  Кетчуп.
  
  Яны вячэралі. Бургер Кінг.
  
  Кулі праляцелі высока, у асноўным у дах. Некаторыя прабілі лабавое шкло. Хто ведае, дзе яны апынуліся. Ці былі ў межах дасяжнасці дома, крамы, рэстараны?
  
  “ Пасведчанне асобы. Пасведчанне асобы. Ён паклаў вінтоўку да сваіх ног. Пры неабходнасці ён мог скарыстацца сваім пісталетам. Хоць верагоднасць таго, што гэтыя людзі былі зусім невінаватыя, імкліва ўзрастала.
  
  Бацька перадаў свае правы. “Навошта вы гэта робіце? Чаму вы страляеце ў нас?"
  
  Не кажы, што гэта быў няшчасны выпадак. Нічога не гавары.
  
  Джейкобсон яшчэ раз агледзеўся, пераконваючыся, што яны адны, што Падлогу Оффенбах і яго галаварэзы не непрыкметна падкрадваюцца і гэта не нейкая дзіўная пастка - думка настолькі недарэчная, што ён цалкам забыўся пра яе тры секунды праз.
  
  Утаропіўшыся на правы, якія мужчына трымаў у дрыготкіх руках, ён зразумеў, што адбылося. Оффенбах і яго людзі пераселі ў другую машыну, верагодна, праз пятнаццаць хвілін пасля таго, як з'ехалі з месца перастрэлкі ў Вадаспадзе.
  
  Оффенбах быў па-чартоўску разумны ў гэтым трукі. Ён паклапаціўся аб тым, каб у фургона, выкарыстанага ў перастрэлцы, быў адметны лагатып — вялікі букет кветак. Гэта быў аўтамабіль, які шукала паліцыя. Не гэты, упрыгожаны выявай мульцяшны мордачкі на гаечном ключы і абяцаннем самых нізкіх коштаў у акрузе заНАШ ВЕЛЬМІ ЦЯЖКІ ПРАЦА. FROM DРАЗДЗІРАЕ НаЛУДЫ.
  
  І ён паступіў ўдвая разумна, пераканаўшыся, што колер фарбы і плаката трохі адрозніваюцца. Таму ўдумлівы паліцэйскі, такі як Піт Джейкобсон, мог бы падумаць: "Добрая спроба, але я цябе раскусіў".
  
  І рушыў услед за імі.
  
  Даючы забойцу, які знаходзіўся ў зусім іншым аўтамабілі і направлявшемуся ў іншым кірунку, бясспрэчную зачэпку.
  
  Добра, ён аблажаўся, але прымусіў сябе зноў думаць як а захавальнік закона. “ Гэты фургон сёння быў замяшаны ў злачынстве.
  
  "Мы нічога не рабілі!"
  
  Жонка нахмурила лоб і шалёна жэстыкулявала рукамі. “Чаму вы страляеце ў нас? Дзеці мае! Вы маглі б забіць іх! Чаму вы страляеце?"
  
  І цяпер, калі замяшанне сышло, ўнутры іх успыхнула полымя. І муж, і жонка. Па сваёй працы ён ведаў, што гнеў бацькоў ўзрастае ў геаметрычнай прагрэсіі, калі іх дзеці падвяргаюцца небяспекі.
  
  Але цяпер узніклі пытанні, на якія яму патрэбныя былі адказы. Ён паўтарыў: “Гэта было звязана з злачынствам. Як яно трапіла да вас?"
  
  “Я займаюся пейзажам і картынгам. Я быў у Эддлстоне, капаў траншэі, і да мяне падышоў гэты чалавек".
  
  “ Як жа яго звалі? - спытаў я.
  
  “ Без імя. Ён сказаў, што яму патрэбен фургон для паездкі ў Марсден. Ён заплаціць мне. Я павінен быў пакінуць яго ў гаражы для таго, хто яго купляў. Ён сказаў мне, дзе гэта і дзе ён пакінуў ключы. Я забраў яго і вырашыў, што мы ўсе пойдзем туды, правядзем ноч. Там ёсць аквапарк. Для дзяцей. Вяртайся на аўтобусе.
  
  “ Апішыце гэтага чалавека.
  
  “ Англа. Невысокі, шчыльны. Цёмныя валасы.
  
  Дакладна такі ж, як у аднаго з людзей Оффенбаха; лыжная маска не закрывала яго галаву цалкам.
  
  "На чым ён быў за рулём?"
  
  "Матацыкл".
  
  "Ты бачыш нумарны знак?"
  
  “Яны такія маленькія. Няма. І наогул, хто глядзіць?"
  
  Вось чаму злачынцы часта выкарыстоўвалі цыклы.
  
  “ Колькі ён табе заплаціў?
  
  Поціск плячыма. Гэта многае значыла.
  
  “ Табе не падалося смешным тое, аб чым ён пытаўся?
  
  Яшчэ адно поціск плячыма. Такім чынам, вельмі шмат.
  
  “ Ён казаў што-небудзь аб тым, куды накіроўваецца?
  
  "Няма".
  
  Вядома, няма. Навошта яму гэта?
  
  Марсден знаходзіўся на ўсходзе. Оффенбах ведаў, што хто-небудзь у рэшце рэшт дабярэцца да фургона і даведаецца, што кіроўца накіроўваўся ў тым кірунку.
  
  А гэта азначала, што забойца вызначана не збіраўся ісці гэтым шляхам.
  
  Яго рукі дрыжалі трохі менш, ён зняў мікрафон з плечавага мацавання, дадаў гучнасць і паведаміў па радыё імя мужчыны і нумар вадзіцельскіх правоў.
  
  Неўзабаве прыйшоў адказ: Чысты. Ніякіх запісаў. І ён быў грамадзянінам.
  
  "У мяне ёсць гэты фургон, які ўдзельнічаў у перастрэлцы ў Аппер-Фоллс сёння днём".
  
  Паўза. “ Вас зразумеў, адзін чатыры два. Падазраваны затрыманы?
  
  Паморшчыўшыся, ён адказаў: “Адмоўна. Ён змяніў машыну. Мне тут спатрэбіцца каманда крыміналістаў. У мілі на поўдзень ад дома 99 на Паўднёвым возеры ".
  
  -Вас зразумеў, адзін чатыры два.
  
  “І наглядчык. Быў стрэл з агнястрэльнай зброі".
  
  Яшчэ адна з гэтых чартоўску доўгіх паўзаў. “ Зразумеў. Табе патрэбны аўтобус?
  
  “Адмоўна. Пацярпелых няма. І скажыце аператыўнай групе, што я не думаю, што Оффенбах накіроўваецца на ўсход ".
  
  "К."
  
  Яны скончылі размову. Пітэр Джэйкабсан асцярожна падняў кароткую чорную штурмавую вінтоўку і выкінуў магазін, затым дастаў патрон з патроньніку. Ён нахіліўся і падабраў яе. Ён паклаў зброю і патроны ў багажнік і зачыніў яго.
  
  Сям'я збілася ў кучу. Раздаваліся званкі па мабільным тэлефоне, пакуль усе чацвёра змрочна глядзелі на яго.
  
  Джейкобсон прыхінуўся да фургона і закурыў забароненую на дзяжурстве цыгарэту, на што спатрэбілася некалькі спроб, улічваючы вецер і яго дрыготкія рукі.
  
  Поспехі, чорт вазьмі.
  
  
  "Забіў пацыента?" Колльер спытаў Оффенбаха, яго твар сказіла грымаса. "Вядома, няма".
  
  І зноў строгі настаўнік, мужчына сказаў: “Стью, падман - гэта не проста хлусня. Гэта таксама можа быць недагляд".
  
  "Аб чым ты кажаш?"
  
  “ Мяне дапытвалі адны з лепшых копаў у сваёй справе. Я ведаю, што яны шукаюць. Мова цела. Вочы, пастава, голас. Ты не сказаў мне ўсёй праўды.
  
  Колльер адкінуўся на спінку крэсла і падняў акуляры.
  
  Оффенбах працягнуў: “Той пацыент з апёкамі? Вы сказалі мне, што ён памёр. Гэтая частка была праўдай. Такім чынам, што забівае вас пры моцных апёках?"
  
  Колльер паглядзеў на рану. Павольна: "Шок, сэпсіс, страта крыві".
  
  “ Як жа яго звалі? - спытаў я.
  
  "Карл".
  
  "Колькі яму гадоў?"
  
  “ Дваццаць.
  
  “ Ты сказаў, аварыя. Што здарылася?
  
  “Гідраплан. Урэзаўся ў апору моста. Разарваў топливопровод. Ён апынуўся ў пастцы. Ім спатрэбілася некаторы час, каб выцягнуць яго. Даводзілася выкарыстоўваць разнастайныя прылады: пілы, дамкраты, "Сківіцы жыцця". Там былі...
  
  "'Гідраплан' падышло б, Стью. Ты даеш мне спіс бялізны для мыцця. Так паступаюць людзі, калі хочуць пазбегнуць тэмы.
  
  Паміж мужчынамі запанавала маўчанне.
  
  “ Што забівае пацыентаў пры апёках? Ціха паўтарыў Колльер. “ Шок, сэпсіс, страта крыві ... і перадазіроўка прапафола.
  
  Ён дапіў бутэльку вады. “ Клятва Гіпакрата? "Не нашкодзь" - гэта толькі частка яе.
  
  - Гукавы фрагмент, - прапанаваў Оффенбах.
  
  “Іншыя раздзелы? Адзін з іх 'рабі дабро'. У Карла не было б жыцця, аб якой варта было б казаць. Сляпы. Ніколі не мог хадзіць. Ён страціў левую руку. І боль."
  
  "Соматический".
  
  “Часам трэба падумаць аб большым шкоду. Сэпсіс і шок маглі ў рэшце рэшт забіць яго. Але я не хацеў, каб ён прачнуўся і ўбачыў тое, чаго яму давялося б з нецярпеннем чакаць. Жах. Агонія. Я адзначыў у яго карце: 'Марфін неэфектыўны. Дадаю прапафол '. І ўсе. У мяне ўсё было добра ".
  
  - Гэта было не ў першы раз, ці не так? - прашаптаў забойца.
  
  Колльер паварушыўся. У яго пачалі балець ногі ад доўгага знаходжання ў адным становішчы. Ён выцягнуў іх перад сабой. Палёгка наступіла імгненна, і ён зразумеў, наколькі нязручна яму было.
  
  Боль . . .
  
  “Ты павінен зразумець, Падлогу, часам ты бачыш пацыента ... Бліжэй да канца. Іх цела зніклі, іх годнасць, іх розум".
  
  "Колькі іх?"
  
  Яшчэ адно ваганне. “ Трынаццаць.
  
  “ Вы ведаеце дакладнае лік.
  
  Колльер горка ўсміхнуўся. “ Вядома, ведаю. Хіба ты не ведаеш, колькіх людзей ты забіў?
  
  “ Няма. Але гэта прыкладна тое ж самае. Оффенбах задумаўся. “ Ты калі-небудзь каму-небудзь расказваў, Стью? У цябе ёсць жонка. Ён зірнуў на левую руку Колльера, на кольца.
  
  Тое ж самае зрабіў і доктар, які, утаропіўшыся на залатое кольца, сказаў шэптам: “Я так і зрабіў. Яна памерла".
  
  "І ты ніколі не казаў ёй".
  
  "Няма".
  
  "Хто-небудзь?"
  
  - Вы ведаеце, што гэта забойства. Колльер агледзеў рану, затым зусім зняў акуляры. Ён выключыў прижигатель і адклаў яго ў бок. Ён наліў дыстыляваную ваду ў рондаль, промыл рану з мылам і промыл гэта месца.
  
  "Што вы адчулі?" Спытаў Оффенбах.
  
  “ Адчуваеш? Я ведаў, што гэта няправільна — інтэлектуальна, я маю на ўвазе. Але я таксама адчуваў, што гэта правільны ўчынак. У мяне не было сумневаў.
  
  Забойца кіўнуў. “ Тое, што трэба, вядома. Я таго ж меркавання.
  
  “ Ты? Галава Колльера адкінулася назад, выраз яго твару казала аб тым, што ён спрабаваў зразумець, што толькі што сказаў гэты чалавек. - Адабраць жыццё - гэта правільна?
  
  “ Вядома. Я герой у маім свеце, Стю. Я отнимаю жыццё, таму што для мяне гэта правільны ўчынак. Тое, што правільна для мяне, можа быць процілегла таго, што правільна для цябе, але гэта не значыць, што яны абодва з'яўляюцца несапраўднымі. Ён нахмурыўся. “ Але я кажу не аб гэтым. "Яго вочы ўпіліся ў вочы Колльера. - Што ты адчуў? Нутром?
  
  "Адчуваеш?" Доктар схапіў сінюю крамнінную вечка ад латка і выцер лоб. "Адчуў палёгку". Ён прачысціў горла. “Што мне больш не прыйдзецца турбавацца пра іх. Гэта было эгаістычна. Але я ўсё роўна гэта адчуў ".
  
  І зноў тое, што магло быць усмешкай, з'явілася на бесстрастном твары. - А больш нічога не было, Стью?
  
  Колльер глыбока ўдыхнуў, цяпер невосприимчивый да паху гарэлай плоці. "Я адчуваў сябе моцным". Ён казаў так ціха, што Оффенбах не пачуў. Ён нахмурыўся і паківаў галавой.
  
  Доктар паўтарыў: "Я адчуваў сябе моцным".
  
  Шырокая ўсмешка расцвіла на твары забойцы. “Нічога падобнага, ці не так? Паляўнічыя адчуваюць гэта. Салдаты адчуваюць гэта. Ты і я адчуваем гэта. Ва ўсіх нас розныя прычыны пакончыць з жыццём. Але канчатковы вынік адзін і той жа. Хто-то памёр з-за нас. І мы адчуваем сябе крыху больш жывымі ". Оффенбах адпіў са сваёй бутэлькі з вадой.
  
  “Я б сказаў сабе, што больш не буду гэтага рабіць. Але гэта ... "
  
  Калі доктар не скончыў, Оффенбах сказаў: "Выклікае прывыканне".
  
  Колльер паглядзеў у гэтыя кропкі вачэй, затым адвёў погляд, не кажучы ні слова. Ён наклаў павязку на рану і замацаваў яе пластырам.
  
  “ Я хачу спытаць цябе яшчэ сёе аб чым, Стью.
  
  Ківок.
  
  "Твой бацька".
  
  "Так?"
  
  “ Той няшчасны выпадак на лодцы. Што здарылася?
  
  “Мы рыбачылі ў Мінесоце. Наша лодка зачапілася за затанулае дрэва. Ён спрабаваў вызваліць нас і ўпаў у ваду. Ён стукнуўся галавой. Патануў перш, чым я змог дабрацца да яго ".
  
  "Толькі вы двое?"
  
  "Толькі мы".
  
  "Зразумела". Оффенбах доўга глядзеў на доктара. Затым перавёў погляд на рану. "Мы скончылі?"
  
  “Некалькі хвілін. Проста трэба праверыць, ці няма інфекцыі".
  
  “ Больш ніякіх парэзаў або апёкаў?
  
  "Няма".
  
  Мужчына крыкнуў Снейку: “Вярні яго сюды. Мы павінны рухацца".
  
  Снейк націснуў на клаксон, і імгненне праз кіроўца сеў у фургон і завёў рухавік. Ён зморшчыў нос і апусціў шкло.
  
  Неўзабаве яны вярнуліся на шашы 99, зноў набіраючы хуткасць на ўсход, арыентуючыся па GPS да першапачатковага пункта прызначэння.
  
  "Як доўга?" Оффенбах спытаў кіроўцы.
  
  “ Гадзіну, адзінаццаць хвілін.
  
  Нерашучая - і страшнаватая — ўсмешка з'явілася зноў. Оффенбах сказаў Колльеру: “Раней вы казалі, што мы будзем там прыкладна праз гадзіну. Цяпер усё канкрэтна. Лічбавай свет. Чыпы скарачаюць тваю жыццё да секунды ... Больш напружанай, табе не здаецца?"
  
  Доктар сказаў: “Мы павысілі дакладнасць. І што мы атрымалі за гэта? Яшчэ больш турботы".
  
  “ Так, сэр, так, сэр.
  
  Нібы па звычцы, Колльер загадаў раскласці інструменты і лекі на коўдры побач з насілкамі. Ён паклаў на месца той, што ўзяў з бокса хуткай дапамогі. Ён зняў лабараторны халат, склаў яго і паклаў на паднос.
  
  Паміж мужчынамі запанавала маўчанне.
  
  Фургон запаволіў ход, узбіраючыся на пагорак. Рухавік натужна роў.
  
  Колльер устаў і, нагнуўшыся, накіраваўся да бутэльках з вадой. Ён адкрыў яшчэ адну. Ён зрабіў некалькі глыткоў. "Я не выберусь адсюль жывым, ці не так?"
  
  Оффенбах вывучаў павязку на сваёй назе. Затым падняў вочы і падняў рукі далонямі ўверх. “ Я такі, які ёсць, Стью. Ты не можаш прычыніць шкоду. Я не магу ўтрымацца ад гэтага. Ты думаў, што, ратуючы маё жыццё, я раздумаюся?"
  
  “Не, усё, аб чым я думаў, было механікай: прыпяканне, інфекцыя, абязбольванне. Не больш таго. Я сапраўды веру ў клятву ".
  
  “Што я скажу, дык гэта тое, што гэта будзе хутка. Не падобна на тое, што я звычайна раблю".
  
  "Тады ніякай болю".
  
  "Ніякай болю".
  
  Зірнуўшы на карту GPS, Снейк сказаў: “У паўмілі ўверх па дарозе ёсць возера. Вялікая".
  
  Які быў план? Застрэліць яго, а затым набіць кішэні каштоўнасцямі? Вядома, яны рабілі гэта раней і павінны былі прытрымлівацца руціннай працэдуры. Прама як хірургічныя працэдуры.
  
  Оффенбах сунуў руку пад сябе і выцягнуў пісталет.
  
  Кожны мужчына глядзеў іншаму ў вочы.
  
  Забойца падняў пісталет. Калі дула было на паўдарозе да мэты, яго вусны сціснуліся, і ён спыніўся.
  
  Менавіта тады Сцюарт Коллиер адчыніў заднюю дзверцы і, пакуль Оффенбах цэліўся і націскаў на спускавы кручок, выскачыў у цёмны, продуваемый ветрам вечар.
  
  
  Фургон занесла на абочыну.
  
  Да таго часу, як ён спыніўся, Колльер ўжо быў на нагах і хутка клыпаў ў полі з высокай травой, зашпільваючы маланку на сваёй цёмна-сіняй ветровке, каб быць менш прыкметным.
  
  Ён чуў рэзкія траскі стрэлаў, але з-за лістоты і толькі паўмесяца для асвятлення ў стрэлка не было б мэты. Ён не чуў свісту куль паблізу — калі кулі сапраўды свісталі, пралятаючы міма.
  
  Колльер, спатыкаючыся, прайшоў так далёка, як толькі мог, перш чым боль у лодыжцы ўзяла верх і прымусіла яго спыніцца. Ён апусціўся ў высокую бэжавую траву і азірнуўся назад, туды, адкуль прыйшоў.
  
  Адзін з мужчын трымаў ліхтарык — Змейку, як ён меркаваў, — промнем якога ён павадзіў па зямлі, а затым накіраваў на бязмежныя палі і лясы, якія цягнуліся па гэты бок шашы. Колльеру давялося прыгнуцца толькі адзін раз, каб пазбегнуць ўдару прамяня.
  
  Так, у Снейк быў ліхтарык. Ён накіраваў яго на тое месца, дзе доктар выйшаў на поле бою.
  
  Яны рушылі за ім па следзе з примятой травы, які ён толькі што пакінуў.
  
  Праз тры хвіліны яны будуць побач з ім.
  
  Колльер дастаў з кішэні вятроўкі трохкутны керамічны аскепак даўжынёй каля чатырох цаляў, які сканчаецца вастрыём. Краю былі вострыя, як нажы. Ён быў двухколерным: глянцава-чорным і цялеснага колеру.
  
  Цяпер ён глыбока ўдыхнуў і адным з зламаных краёў перарэзаў вену на тыльным баку левай рукі. Так доўга, як толькі мог, ён дазваляў пунсовай струменьчыка сцякаць на зямлю і стряхивал яе на траву вакол сябе. Затым ён заціснуў руку ў правай падпахі і сціснуў, каб спыніць выдзяленне слізі і не пакінуць крывавага следу. Прыгінаючыся, ён накіраваўся да лесу ззаду сябе. Ён увайшоў і схаваўся за зараснікамі плюшчу, якога душыла паразітычная ліяна.
  
  Кіроўца і Снейк прайшлі па сцежцы да паляне, якую Колльер толькі што ўпрыгожыў сваёй крывёю. Змрочны мужчына пасвяціў ліхтарыкам на зямлю. Было ясна, што яны бачылі кроў і будуць гадаць, не нанёс ці Оффенбах смяротнае раненне сваім стрэлам.
  
  Яны огляделись вакол.
  
  Ці павінны яны працягваць пераследваць яго ці, мяркуючы, што ён хутка памрэ, вярнуцца на дарогу?
  
  Яны вырашылі працягнуць паляванне.
  
  Колльер ўздыхнуў.
  
  Са зброяй у руках яны рушылі наперад. Крыві не было, і зямля тут складалася ў асноўным з лісця і кустоўя — ніякай примятой травы, якая выдала б яго маршрут.
  
  Але яны былі ўсё бліжэй. Ён сціснуў асколак, як нож.
  
  У трыццаці футах ад яго.
  
  Дваццаць ...
  
  Затым яны абодва замерлі.
  
  Колльер таксама пачуў гэты гук.
  
  Гэта быў слабы выццё сірэны, які даносіўся з усходу. Секундай пазней на грэбні пагорка, на які з цяжкасцю ўзбіраўся фургон, заззяла ўспышка чырвоных і сініх агнёў.
  
  Мужчыны павярнуліся і пабеглі назад да дарогі. Ляснулі дзверцы. Машына ад'ехала ад абочыны, хутка набіраючы хуткасць. Паліцэйская машына схавалася за пагоркам як раз у той момант, калі фургон схаваўся з выгляду ў процілеглым кірунку.
  
  Патрульная машына працягвала ехаць.
  
  Відавочна, яго місія не ўключала ў сябе стрэлы Снейк.
  
  На скрыжаванні, прыкладна ў двухстах ярдаў да захаду, патрульную машыну занесла ўлева, і яна працягнула свой тэрміновы пераход. Колльер прыжмурыўся, узіраючыся ўдалеч. Былі яшчэ мігцелкі ад іншых машын хуткай дапамогі, прыпаркаваных прыкладна ў мілі адсюль. Яны, павінна быць, ехалі па Саутерн-Лэйк-роўд, шашы, які вядзе ў Марсден.
  
  Магчыма, няшчасны выпадак. Прыпынак з-за ДТЗ?
  
  Што б гэта ні было, гэты інцыдэнт толькі што выратаваў яму жыццё.
  
  Ён ацаніў свае траўмы: пашкоджаны вращательная абшэўка. Расцяжэнне безназоўнага пальца левай пястные косткі, па іроніі лёсу, аднаго з двух, якіх Оффенбах пашкодзіў у сутычцы са сваім заклятым ворагам. На лбе і далонях былі моцныя раны ад апёкаў асфальту. Некалькі аскепкаў і аскепкаў шкла пад скурай. Рызыка заражэння ёсць, але ён досыць хутка іх пачысціць. Вывихнутая лодыжкі. Расцяжэнне звязкаў, не пералом. Плячо было адзіным пашкоджаннем, якое, верагодна, запатрабавала б аперацыі. Пазіцыі, метадалагічнай, верагодна, было б недастаткова.
  
  І боль паўсюль.
  
  Соматический і вісцаральная ...
  
  Але гэта невялікая цана за ўцёкі.
  
  З той хвіліны, як яго выкралі, Сцюарт Коллиер пачаў распрацоўваць план уласнага выратавання, выкарыстоўваючы якія былі ў яго распараджэнні зброю.
  
  Не пісталеты і нажы.
  
  Словы.
  
  Асноўныя інструменты яго медыцынскай практыкі.
  
  Сцюарт Коллиер сапраўды быў урачом, апублікаваных і прызнаным у сваёй вобласці. Але ён не быў лекарам хуткай дапамогі або спецыялістам па болю. Ён не аглядаў пацыентаў і не лячыў траўмы ўжо дваццаць гадоў, і гэта было ў час яго дзяжурства ў якасці інтэрна.
  
  Колльер быў псіхіятрам.
  
  Ніякая іншая спецыяльнасць яго не цікавіла, і яго шырокая практыка ў Аппер-Фоллс была прысвечана лячэння дэпрэсіі і трывогі - хвароб, якія ён лічыў такімі ж разбуральнымі для чалавека, як рак і хваробы сэрца (і якія маглі прывесці да псіхогенной болю, аб якой Оффенбах, здавалася, з такім задавальненнем даведаўся).
  
  Разважаючы аб тым, як выратавацца ад Оффенбаха, ён падумаў аб псіхіятрычнай тэхніцы, з якой быў добра знаёмы: пераносе. (Дзякуй табе, Зігмунд Фрэйд.)
  
  Пры гэтай форме лячэння пацыент перанакіроўвае эмоцыі — добрыя і дрэнныя — ад мінулых і сапраўдных траўмаў рэальным жыцці тэрапеўта, які затым на свае вочы бачыць прычыну праблем пацыента і тое, як ён ці яна з імі спраўляецца. Аналагічны працэс адбываецца ў адным кірунку — контрпереносе, — калі тэрапеўт накіроўвае свае эмоцыі на пацыента.
  
  Паміж імі утворыцца сувязь, і з гэтай сувязі зыходзіць вылячэнне.
  
  Сувязь, якая можа, проста можа азначаць, што Падлогу Оффенбах адпусціць свайго які лечыць лекара на свабоду.
  
  Колльер не мог стварыць сапраўдны перанос — гэта быў доўгі працэс, — але, як ён лічыў, яго скарочаная версія была б магчымая. Каб гэта спрацавала, яму спатрэбіцца па меншай меры гадзіну або каля таго.
  
  Як выйграць гэта час?
  
  Яму прыйшло ў галаву простае рашэнне: ён схлусіў.
  
  Ён зрабіў жудасны прагноз — што Оффенбах неўзабаве памрэ ад агнястрэльнага ранення, — калі Колльер не вылечыць яго. Для гэтага былі неабходныя пэўныя лекі і інструменты.
  
  Рэальнасць? Кулявое раненне было нязначным. Яно пашкодзіла некаторыя мышцы і разарвала некалькі дробных сасудаў. Само лячэнне заняло ўсяго шэсцьдзесят секунд: у рану быў засыпаны белы парашок, які быў не антыбіётыкам, як ён сказаў Оффенбаху, а Целоксом, высокаэфектыўным каагулянтам.
  
  Калі кровопотеря спынялася, боль сціхаў, Колльер праводзіў гадзіну або каля таго, выконваючы бессэнсоўнае прыпяканне - састарэлую тэхніку, якую выкарыстоўвае ў асноўным для лячэння насавых крывацёкаў.
  
  Ён выйграў час. Такім чынам, як выклікаць перанос?
  
  Гэта патрабавала ўзаемнай сувязі паміж імі. Што ён ведаў пра Поле Оффенбахе?
  
  Што ж, відавочна, гэтаму чалавеку падабалася прычыняць боль; Колльер успомніў рэпартаж у навінах пра тое, як ён месяц таму катаваў і забіў паліцэйскага ў паўночным Ілінойсе.
  
  Такім чынам, доктар Сцюарт Коллиер, доктар медыцынскіх навук, ABPN, стаў Паляўнічым за Болем, што імгненна прыцягнула цікавасць гэтага чалавека. Ён яшчэ больш спакусіў яго сваім апісаннем базолатерального комплексу — цэнтра болі ў целе. Усё, што ён сказаў Оффенбаху, было праўдай, хоць ён не мог сказаць яму нашмат больш, паколькі яго адзінае знаёмства з прадметам было узятае з артыкула ў навукова- папулярным часопісе, якую ён прачытаў падчас сямейнага адпачынку ў Фларыдзе.
  
  Боль ўзнікла як сувязь паміж імі.
  
  Што яшчэ ён мог выкарыстаць, каб умацаваць сувязь? Колльер выбраў тэму, якая была асновай псіхічнага здароўя: сям'я.
  
  У прыватнасці, бацькі.
  
  Колльер значна ўдасканаліў аповяд пра жудасным дзяцінстве, у якім дамінаваў п'яны, жорсткі бацька (яго ўласны быў цалкам жывы, вядомы нейрахірург і любіць сем'янін).
  
  Боль і праблемы з бацькам ўмацавалі іх сувязь.
  
  Але Колльеру патрэбен быў апошні фундаментальны цікавасць, каб замацаваць сувязь паміж лекарам і пацыентам.
  
  А што можа быць лепш, чым тэма смерці?
  
  Колльер стварыў выдуманага Карла, кіроўцы, моцна абгарэлага ў аўтакатастрофе, і пакінуў пару намёкаў на тое, што ён, магчыма, выбавіў гэтага чалавека ад пакут. Оффенбах трапіўся на вуду, і яму не спатрэбілася шмат часу, каб выцягнуць з доктара прызнанне аб колькасці трупаў, роўным тузіне забітых. І яшчэ адно прызнанне — па ўдумлівай падказцы Оффенбаха — што доктар адчуваў нейкую псіхічную сілу, забіраючы гэтыя жыцця. Думка гэтак жа бессэнсоўна, як і жудасная.
  
  Затым невялікае заўвага: Колльер дазволіў затрымацца думкі аб тым, што ён, магчыма, на самай справе забіў свайго ўласнага бацькі, злачынства, здзейсненае не для таго, каб пазбавіць каго-то ад болю, а проста для ўласнага задавальнення цёмнага жадання доктара адпомсціць жорсткаму чалавеку.
  
  Было гэтага микропереноса дастаткова, каб Оффенбах адпусціў яго?
  
  Колльер вырашыў, што гэта не так. Што ён даведаўся, так гэта тое, што Оффенбах быў нарциссическим сацыяпатам, для якога забойства было проста "правільным учынкам".
  
  Але, магчыма, гэтая сувязь магла б прымусіць Оффенбаха счакаўшы секунду або каля таго, перш чым націснуць на курок. Што дало б доктару шанец выскачыць з фургона, калі ён замарудзіць ход на павароце або на пагорку.
  
  Ён адышоў у бакоўку за бутэлькай вады. І стаў чакаць свайго шанцу.
  
  Нарэшце гэта адбылося. Ён злавіў погляд Оффенбаха, і вялікі чорны пісталет замарудзіў рух, калі мужчына пачаў цэліцца.
  
  Справа некалькіх секунд.
  
  Але гэтага дастаткова.
  
  Ён упаў на асфальт як раз у той момант, калі куля прасвістала ў яго над галавой.
  
  Цяпер Сцюарт Коллиер праверыў сваю нагу.
  
  Не вельмі, але магло быць значна горш. Ён знайшоў галінку даўжынёй каля шасці футаў. Яна магла б паслужыць імправізаваным мыліцай. Ён зачыкільгаў да шашы.
  
  Нарэшце ён дабраўся да абочыны шашы 99.
  
  Ён ніяк не мог вярнуцца да апошняга навалы цывілізацыі, якое яны мінулі, або да навалы мігцяць агнёў аварыйнай машыны. Яму прыйдзецца пачакаць Добрага самарыцяніна.
  
  І той, які набліжаўся з захаду — у кірунку, процілеглым таму, куды накіроўвалася троіца. Колльер сумняваўся, што Оффенбах і астатнія вернуцца. Паліцэйская патрульная машына спудзіла б іх, і яны былі б задаволеныя тым, што ён мінае крывёй; мужчыны працягнулі б шлях на ўсход, у бяспечнае месца. Але ён не стаў бы рызыкаваць.
  
  Ноч была пакрыта амаль поўнай цемрай, месяц хаваў велізарны серп аблокаў. Вецер колыхал траву і шамацеў у галінах без лісця. У велізарным купале вакол яго не было ніякай штучнай ілюмінацыі, акрамя святочна пульсавалых паліцэйскіх агнёў на Саутерн-Лэйк-роўд.
  
  Раптам Сцюарт Коллиер выпусціў галінку, упаў на калені і заплакаў, яго дыханне пачасцілася, калі ён вялікімі глоткамі удыхаў вільготны, пахкі травой паветра. Нарэшце, агідны жах у яго душы, які ён так упарта спрабаваў схаваць за фасадам спакою — засяродзься, засяродзься!— вырваўся вонкі і ахапіў яго душу. Ніколі ў яго жыцці нічога не было такім цяжкім.
  
  Праз некалькі хвілін ён узяў сябе ў рукі, выцер слёзы і падняўся.
  
  Цяпер ён думаў пра іх, пра Элеаноры і Хлое.
  
  І пацікавіўся, як у іх справы.
  
  Ён ведаў, што яны перажылі інцыдэнт; у навінах аб уцёках, якія мужчыны слухалі ў фургоне, паведамлялася толькі аб адным загінулым — жанчыне-паліцэйскім з Ілінойса.
  
  Хоць гэта быў бы псіхічны шкоду. Ён зноў прадставіў сабе тратуар, у дзесяты раз за вечар: кроў з разарванай шыі афіцэра, якая сцякае на светлыя валасы Элеаноры, якія разметались вакол яе твару, калі яна ляжала аглушаная. Чуў, як Хлоя крычала на чалавека, які выкрадаў яе бацькі. Гісторыя аб тым, што ён не нашкодзіць Оффенбаху, безумоўна, была праўдай; як і ўсе лекары, Колльер прыняў прысягу. Але чаго забойца, вядома, не ведаў, так гэта таго, што ён меў намер не прычыняць шкоды Оффенбаху, а сваёй сям'і. Ён не пакінуў бы сваю жонку ўдавой, а дачку без бацькі.
  
  Яго адзінай місіяй у гэты вечар было вярнуцца да іх.
  
  Ён зноў падумаў пра беднага паліцэйскім, які загінуў, калі заўважыў агні надыходзячай машыны, якая накіроўвалася з боку Вадаспаду на захад.
  
  Зноў сціснуўшы свой посах Майсея, ён рушыў да шашы.
  
  Калі кіроўца не адвязе яго за дапамогай, па меншай меры, Колльер мог бы пазычыць сотавы тэлефон. Яму прыйшлося б паведаміць пра месцазнаходжанне Оффенбаха.
  
  Надыходзячая машына запаволіла ход. Жанчына за рулём, бачная толькі сілуэтам, калі ён прыжмурыўся ад прамянёў, здзіўлена нахіліла галаву, што цалкам зразумела, улічваючы яго стан.
  
  Доктар Сцюарт Коллиер уздыхнуў, чакаючы, што яна паедзе хутчэй.
  
  Хто ўвязаўся ў гэтую справу ў нашы дні?
  
  Але яна гэтага не зрабіла. Яна рэзка затармазіла.
  
  Акно апусцілася.
  
  Ён павольна похромал наперад.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  
  Фота No 2019 Gunner Publications LLC
  
  Джэфры Дивер - аўтар бэстсэлера "Нью-Ёрк Таймс", сарака пяці раманаў і васьмідзесяці апавяданняў. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах, перакладзеныя на дваццаць пяць моваў і былі намінаваныя на дзесяткі прэмій, у тым ліку "Эдгар", "Энтані" і "Шеймус".
  
  
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"