Дивер Джеффри : другие произведения.

Придорожні хрести (Кетрин Денс, №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Обкладинка
  Примітка автора
  Частина 1: понеділок
  Розділ 1
  Частина 2: вівторок
  Розділ 2
  Розділ 3
  Розділ 4
  Розділ 5
  частина 6
  Розділ 7
  Розділ 8
  Розділ 9
  Розділ 10
  Розділ 11
  Розділ 12
  Розділ 13
  Розділ 14
  Розділ 15
  Розділ 16
  Частина 3: середа
  Розділ 17
  Розділ 18
  Розділ 19
  Розділ 20
  Розділ 21
  Розділ 22
  Розділ 23
  Розділ 24
  Частина 4: четвер
  Розділ 25
  Розділ 26
  Розділ 27
  Розділ 28
  Розділ 29
  Розділ 30
  Розділ 31
  Розділ 32
  Розділ 33
  Розділ 34
  Розділ 35
  Розділ 36
  Розділ 37
  Розділ 38
  Розділ 39
  Частина 5: П'ятниця
  Розділ 40
  Розділ 41
  Розділ 42
  Розділ 43
  Розділ 44
  Розділ 45
  Розділ 46
  Розділ 47
  Подяки
  Уривок з фільму «Палаючий дріт».
  Про Джеффрі Дівера
  Авторське право
  
   Слідчий, який переслідував жахливо невловимого вбивцю — і штурмував національні списки бестселерів — у « Сплячій ляльці», Кетрін Денс повертається в новому блокбастері «геніально підступного» ( Люди ) Джеффрі Дівера!
  ПРИДОРОЖНІ ХРЕСТИ
  Вибрано як трилер спекотного літа на TheDailyBeast.com!
  « Придорожні хрести — це захоплююча історія, наповнена пам’ятними героями. Нічого несподіваного. Джеффрі Дівер — великий майстер трилера, що цокає годинник».
  автор бестселера № 1 за версією New York Times «206 кісток».
  «Технічно підкований Дівер є надто майстром ігор, щоб лаяти когось іншого за трохи надмірну гру, і в деяких блискучих сюжетних маневрах він протистоїть усім застереженням щодо блогерів-воїнів і геймерів зі скляними очима, наводячи добре обґрунтовані аргументи на свій захист. . . . Як і його найкращі гравці, він має один із тих розумів, які люблять головоломки, яким просто не можна довіряти».
  — Мерилін Стасіо, The New York Times
  «Експертна та підступна змова. . . . [Сповнений сюрпризів роман Кетрін Денс”.
  — Publishers Weekly
  «Дівер охолодив світ соціальних мереж і блогів. . . . Ця доза реалізму додає свіжості, сучасності. . . . Складні повороти сюжету. . . . Ідеальна книга для тихого літнього полудня, коли невелике розслаблення — супроводжуване, природно, поштовхом напруги — є розпорядком дня».
  — Девід Монтгомері, TheDailyBeast.com
  Ця назва також доступна в Simon & Schuster Audio
   «Розумна і заплутана історія. . . . Веб-сайти, згадані всюди, є фактичними живими посиланнями та додають задоволення. . . . [Серіал з] необмеженим потенціалом».
  — Бібліотечний журнал
  «Щільно побудований, напружений. . . . Дівер, можливо, більше, ніж будь-який інший письменник-криміналіст, здатний обдурити навіть найдосвідченіших читачів своїми поворотами під прямим кутом. . . . Чудовий запис у серії, яка обіцяє стати такою ж популярною, як його романи про Лінкольна Райму».
  — Книжковий список
  Обов’язково прочитайте перший роман Кетрін Денс — приголомшливий бестселер New York Times
  СПЛЯЧА ЛЯЛЬКА
  «[Трилер] із заплутаним сюжетом. . . . Сліпуче розумове змагання».
  — Мерилін Стасіо, The New York Times
  «Погоня триває, як і сюрпризи».
  — Бджола Сакраменто
  Також від Джеффрі Дівера — зануртеся в його відомий бестселер
  ТІЛА, ЗАЛИШЕНІ
  Лауреат премії Міжнародної організації письменників трилерів «Найкращий роман року» 2009 року
  « Тур де сила . . . . Напруга ніколи не вщухає. . . . У Дівера немає суперників у царстві підступних поворотів сюжету».
  — Kirkus Reviews
  «Темп приголомшливий, напруга невблаганна. . . .”
  — The Guardian (Великобританія)
  «Дівер такий хороший ляльковод, що змушує нас вірити у все, у що він хоче, щоб ми вірили. . . не сказавши нам жодної брехні. . . . Лише після того, як ми прочитали книгу значно більше, ніж середина, ми навіть починаємо підозрювати, що могли зробити деякі небезпечні помилки. . . але на той час уже надто пізно, і ми повністю віддані на милість Дівера».
  — Booklist (огляд із зірочкою)
  «Мчить зі швидкістю 100 миль/год. . . Читання на краю сидіння».
  — Sunday Express (Великобританія), 4 зірки
  «Він змушує героїв жити і дихати. . . . Прочитайте це, і жодна сільська прогулянка вже ніколи не буде такою, як була».
  — Daily Express (Великобританія)
  «Не просто сповнене адреналіну полювання, а гра в обман і численні підступи, які змушують читача вгадувати аж до останньої сторінки».
  — The Times (Лондон)
  Джеффрі Дівер «розпалює нашу параною» ( Entertainment Weekly ) захоплюючим бестселером про крадіжку особистих даних за участю слідчого Лінкольна Райма
  РОЗБИТЕ ВІКНО
  «Клепка. . . . Це один страшний роман. Все в ньому виглядає так само правдоподібно і легко, як купити гаманець на eBay».
  — The Globe and Mail (Торонто)
  «Несприятливий . . . Оруеллівський кошмар».
  - Нью-Йорк Таймс
  «Страшно, страшно. . . . Те, що Дівер розкриває про видобуток даних, жахає».
  — San Jose Mercury News
  Дякуємо за придбання цієї електронної книги Simon & Schuster.
  
  Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
  НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ​​​​​
  або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
   Зміст
  Частина 1: понеділок
  Розділ 1
  Частина 2: вівторок
  Розділ 2
  Розділ 3
  Розділ 4
  Розділ 5
  частина 6
  Розділ 7
  Розділ 8
  Розділ 9
  Розділ 10
  Розділ 11
  Розділ 12
  Розділ 13
  Розділ 14
  Розділ 15
  Розділ 16
  Частина 3: середа
  Розділ 17
  Розділ 18
  Розділ 19
  Розділ 20
  Розділ 21
  Розділ 22
  Розділ 23
  Розділ 24
  Частина 4: четвер
  Розділ 25
  Розділ 26
  Розділ 27
  Розділ 28
  Розділ 29
  Розділ 30
  Розділ 31
  Розділ 32
  Розділ 33
  Розділ 34
  Розділ 35
  Розділ 36
  Розділ 37
  Розділ 38
  Розділ 39
  Частина 5: П'ятниця
  Розділ 40
  Розділ 41
  Розділ 42
  Розділ 43
  Розділ 44
  Розділ 45
  Розділ 46
  Розділ 47
  Подяки
  Уривок з фільму «Палаючий дріт».
  Про Джеффрі Дівера
   Примітка автора
  Однією з тем цього роману є стирання межі між «синтетичним світом» — онлайн-життям — і реальним світом. Відповідно, якщо ви натрапите на адресу веб-сайту на наступних сторінках, ви можете ввести її у свій браузер і перейти, куди вона вас приведе. Вам не знадобиться вміст цих веб-сайтів, щоб насолодитися романом, але ви можете просто знайти кілька додаткових підказок, які допоможуть вам розгадати таємницю. Вас також може просто зацікавити — або стурбувати — те, що ви там знайдете.
   Інтернет і його культ анонімності забезпечують своєрідний імунітет для будь-кого, хто хоче сказати що-небудь про когось іншого, і в цьому сенсі було б важко подумати про більш морально деформовану експлуатацію цієї концепції. свободи слова.
  —Р ІЧАРД БЕРНШТАЙН ІН​
   НЬЮ - ЙОРК ТАЙМС​​​
   ПОНЕДІЛОК
  
   Розділ 1
  НЕ ТАК НА МІСЦІ .
  Поліцейський Каліфорнійського дорожнього патруля, молодий із щетинистим жовтим волоссям під хрустким капелюхом, мружився крізь лобове скло свого поліцейського перехоплювача Crown Victoria Police Interceptor, коли їхав на південь шосе 1 у Монтереї. Праворуч дюни, ліворуч скромна комерційна площа.
  Щось було не на своєму місці. Що?
  Повертаючись додому о 17:00 після закінчення екскурсії, він оглянув дорогу. Дежурний не писав тут багато квитків, залишаючи це на повітових заступників — професійна ввічливість, — але він час від часу підкурював когось у німецькій чи італійській машині, якщо був у настрої, і цим маршрутом він часто їздив додому. у цю пору дня, тому він досить добре знав шосе.
  Там. . . це було все. Щось барвисте, за чверть милі попереду, сиділо на узбіччі дороги біля підніжжя одного з піщаних пагорбів, що перекривали вид на затоку Монтерей.
  Що б це могло бути?
  Він вдарив свою легку штангу — протокол — і перетягнувся на праве плече. Він припаркувався, повернувши капот Форда ліворуч у бік руху транспорту, тож повернувся відштовхнув машину від нього, а не через нього, і виліз. Трохи за плечем у пісок був убитий хрест — придорожній меморіал. Він був приблизно вісімнадцять дюймів заввишки та був саморобний, скручений із темних, обламаних гілок, перев’язаних дротом, як це використовують флористи. Темно-червоні троянди лежали в яскравому букеті біля основи. У центрі був картонний диск, на якому синім чорнилом була написана дата аварії. Ні на передній, ні на зворотній сторонах не було імен.
  Офіційно створення меморіалів жертвам дорожньо-транспортних пригод не рекомендувалося, оскільки люди іноді травмувалися, навіть гинули, садячи хрести, залишаючи квіти чи опудала.
  Зазвичай меморіали були зі смаком і зворушливими. Цей був моторошний.
  Однак дивним було те, що він не пам’ятав жодних нещасних випадків. Насправді це була одна з найбезпечніших ділянок шосе 1 у Каліфорнії. Дорога перетворюється на смугу перешкод на південь від Кармелу, як те місце справді сумної аварії кілька тижнів тому: дві дівчини загинули, повертаючись із випускного вечора. Але тут шосе було з трьома смугами й здебільшого прямо, з випадковими лінивими поворотами через стару територію Форт-Орд, нині коледж, і торгові райони.
  Солдат думав про те, щоб зняти хрест, але плакаючі могли повернутися, щоб залишити інший і знову наражати себе на небезпеку. Найкраще просто залишити. З цікавості він вранці зв’яжеться зі своїм сержантом і дізнається, що сталося. Він повернувся до своєї машини, кинув капелюха на сидіння й потер поріз. Він повернувся в затор, не думав більше про аварії на узбіччях. Він думав про що його дружина буде готувати на вечерю, про те, щоб потім відвести дітей до басейну.
  А коли його брат приїжджав до міста? Він подивився на віконце дати на годиннику. Він нахмурився. Це було правильно? Погляд на його мобільний телефон підтвердив, що так, сьогодні 25 червня.
  Це було цікаво. Той, хто залишив придорожній хрест, зробив помилку. Він пам’ятав, що дата, грубо написана на картонному диску, — 26 червня, вівторок, завтра.
  Можливо, бідні плакальці, які залишили меморіал, були настільки засмучені, що неправильно записали дату.
  Потім зображення моторошного хреста зникли, хоча й не зникли повністю, і коли офіцер прямував по шосе додому, він їхав трохи обережніше.
   ВІВТОРОК
  
   Розділ 2
  СЛАБЕ СВІТЛО — світло привида, блідо-зелене — танцювало поза її досяжністю.
  Якби вона тільки могла дістатися до нього.
  Якби вона тільки могла дістатися до привида, вона була б у безпеці.
  Світло, що ширяло в темряві багажника автомобіля, глузливо звисало над її ногами, які були склеєні скотчем, як і її руки.
  привид. . .
  Ще один шматок стрічки був наклеєний їй на рот, і вона вдихала затхле повітря через ніс, розподіляючи його, наче багажник її Камрі вміщував лише стільки.
  Болючий удар, коли машина врізалася в яму. Вона видала короткий, приглушений крик.
  Інші натяки на світло іноді вривалися: тьмяно-червоне світіння, коли він натиснув на гальмо, покажчик повороту. Відсутність іншого освітлення ззовні; година була близько 1:00 ночі
  Люмінесцентний привид гойдався туди-сюди. Це було аварійне розблокування багажника: ручка, що світиться в темряві, прикрашена комічним зображенням людини, яка втікає з машини.
  Але він залишався поза досяжністю її ніг.
  Теммі Фостер змусила плач припинитися. The Ридання почалися відразу після того, як нападник підійшов до неї позаду на темній парковці клубу, приклеїв їй скотч до рота, заклеїв їй руки за спину та заштовхнув у багажник. Він також зв'язав їй ноги.
  Застиглий у паніці, сімнадцятирічний хлопець подумав: «Він не хоче, щоб я його бачив». Добре. Він не хоче мене вбивати.
  Він просто хоче мене налякати.
  Вона оглянула стовбур, помітивши звисаючого привида. Вона намагалася вхопити його ногами, але він вислизнув з-поміж її черевиків. Теммі була в хорошій формі, займалася футболом і черлідингом. Але, через незручний кут, вона могла тримати ноги піднятими лише кілька секунд.
  Привид уникнув її.
  Машина тиснула. З кожним ярдом вона відчувала все більший відчай. Теммі Фостер знову заплакала.
  Не треба, не треба! Закладе ніс, задихнешся.
  Вона змусила себе зупинитися.
  Вона мала бути вдома опівночі. Мати сумувала б за нею — якби вона не лежала на дивані п’яна, розлючена через проблеми зі своїм останнім хлопцем.
  Сумує за сестрою, якщо дівчина не була в мережі або на телефоні. Якою вона, звичайно, і була.
  Кланк.
  Той самий звук, що й раніше: брязкіт металу, коли він щось завантажував на заднє сидіння.
  Вона згадала кілька страшних фільмів, які бачила. Грубі, огидні. Тортури, вбивства. Залучення інструментів.
   Не думай про це. Теммі зосередилася на звисаючому зеленому привиді розблокування багажника.
  І почув новий звук. Море.
  Нарешті вони зупинилися, і він заглушив двигун.
  Погасло світло.
  Машину гойдало, коли він пересувався на водійському сидінні. Що він робив? Тепер вона почула неподалік гортанне каркання тюленів. Вони були на пляжі, який у цю пору ночі тут був би зовсім безлюдний.
  Одні з дверей автомобіля відчинилися і зачинилися. І відкрилася друга. Знову брязкіт металу із заднього сидіння.
  Тортури. . . інструменти.
  Двері різко зачинилися.
  І Теммі Фостер зламалася. Вона розчинилася в риданнях, намагаючись втягнути ще більше огидного повітря. «Ні, будь ласка, будь ласка!» — вигукнула вона, хоча слова були відфільтровані крізь стрічку й вийшли як ніби стогін.
  Чекаючи клацання стовбура, Теммі почала пробігати кожну молитву, яку могла пригадати.
  Море розбилося. Тюлені загуділи.
  Вона збиралася померти.
  «Мама».
  Але з іншого боку . . . нічого.
  Багажник не лопнув, двері машини більше не відчинилися, вона не почула кроків, що наближалися. Через три хвилини вона вгамувала плач. Паніка зменшилася.
  Минуло п'ять хвилин, а він так і не відкрив багажника.
  десять.
   Теммі ледве чутно розсміялася.
  Це був просто переляк. Він не збирався її вбивати чи ґвалтувати. Це був жарт.
  Вона справді посміхалася під стрічкою, коли машина ледь-ледь загойдалась. Її посмішка згасла. Camry знову загойдалося, ніжно поштовхнувши-потягнувши, хоча сильніше, ніж уперше. Вона почула сплеск і відчула здригнення. Теммі знала, що океанська хвиля вдарила по передній частині автомобіля.
  Боже мій, ні! Він залишив машину на пляжі під час припливу!
  Автомобіль осів на пісок, оскільки океан підірвав шини.
  Немає! Одним із найгірших її страхів було потонути. І застрягти в такому замкнутому просторі. . . це було немислимо. Теммі почала бити ногами по кришці багажника.
  Але чути, звісно, було нікому, крім тюленів.
  Вода тепер сильно хлюпала по боках «Тойоти».
  Привид . . .
  Якось їй довелося потягнути важіль розблокування багажника. Вона скинула черевики й спробувала ще раз, сильно притиснувшись головою до килима, болісно піднімаючи ноги до сяючої тяги. Вона взяла їх з обох боків, сильно натиснула, м’язи її живота тремтіли.
  зараз!
  Звевши ноги, вона спустила привида вниз.
  дзвонити.
  Так! Це спрацювало!
  Але потім вона застогнала від жаху. Тяга відійшла в її ногах, не відкриваючи багажника. вона дивилася на зеленого привида, що лежав біля неї. Він, мабуть, перерізав дріт! Після того, як він кинув її в багажник, він розрізав його. Звільняюча тяга бовталася в отворі, більше не з’єднана з тросом засувки.
  Вона потрапила в пастку.
  Будь ласка, хтось, знову помолилася Теммі. До Бога, до перехожого, навіть до її викрадача, який міг виявити до неї хоч трохи милосердя.
  Але єдиною відповіддю було байдуже дзюрчання солоної води, яка почала просочуватися в стовбур.
  THE PENINSULA GARDEN розташований поблизу шосе 68 — поважного маршруту, який є діорамою завдовжки двадцять миль «Багатолик округу Монтерей». Дорога петляє на захід від національної салатниці — Салінас — і оминає зелені райські пасовища, гострий іподром Лагуна-Сека, селища корпоративних офісів, а потім курний Монтерей і пасифік-Гроув, заповнений соснами та болиголовом. Нарешті шосе залишає тих водіїв, принаймні тих, хто хоче слідувати комплексу від початку до кінця, на легендарну Сімнадцяти-Майл-Драйв — батьківщину звичайного виду тут: людей з грошима.
  «Непогано», — сказав Майкл О'Ніл Кетрін Денс, коли вони вилазили з його машини.
  Крізь вузькі окуляри в сірій оправі жінка оглянула головну будиночку в іспанському та деко стилі та півдюжини прилеглих будівель. Корчма була стильною, хоча трохи потертою та запорошеною на манжетах. «Приємно. Мені подобається."
  Поки вони стояли, оглядаючи готель із віддаленим відблиском Тихого океану, Денс, експерт із кінесики, мови тіла, намагався прочитати О’Ніла. Головний заступник в офісі шерифа округу Монтерей Відділ розслідувань було важко аналізувати. Чоловік міцної статури, років сорока, з блискучим волоссям був спокійним, але тихим, якщо не знав вас. Уже тоді він був економним у жестах і виразах. Кінесічно він не дуже віддався.
  Проте в цей момент вона читала, що він зовсім не нервував, незважаючи на характер їхньої поїздки сюди.
  Вона, навпаки, була.
  Кетрін Денс, підтягнута жінка років тридцяти, сьогодні заплела своє темно-русяве волосся, як вона це часто робила, у французьку косу, пір’ястий хвіст перев’язаний яскраво-блакитною стрічкою, яку її донька вибрала того ранку та зав’язала в акуратний бант. Денс була в довгій плісированій чорній спідниці та піджаку в тон поверх білої блузи. Чорні ботильйони на п’ятидюймових підборах — взуття, яким вона захоплювалася місяцями, але змогла відмовитися від покупки лише до тих пір, поки вони не надійшли в продаж.
  О’Ніл був у одному зі своїх трьох-чотирьох цивільних костюмів: чінос і блакитна сорочка, без краватки. Його піджак був темно-синій, у ледь помітну клітку.
  Швейцар, веселий латиноамериканець, подивився на них із таким виразом, який казав: «Ви виглядаєте гарною парою». «Ласкаво просимо. Сподіваюся, вам сподобається перебування.» Він відкрив їм двері.
  Денс невпевнено всміхнувся О'Нілу, і вони пройшли провітряним коридором до стійки реєстрації.
  ВІД ГОЛОВНОГО корпусу вони петляли готельним комплексом, шукаючи номер.
  «Ніколи не думав, що таке станеться», — сказав їй О'Ніл.
  Денс ледь помітно засміявся. Їй було весело усвідомити що її погляд час від часу скочувався до дверей і вікон. Це була кінесична реакція, яка означала, що суб'єкт підсвідомо думав про способи втечі, тобто відчував стрес.
  «Дивіться, — сказала вона, вказуючи на ще один басейн. У цьому місці, здавалося, було чотири.
  «Як Діснейленд для дорослих. Я чую, що багато рок-музикантів залишаються тут».
  «Справді?» Вона спохмурніла.
  "Що не так?"
  «Це лише одна історія. Не дуже весело бути побитим камінням і викидати телевізори та меблі з вікна».
  — Це Кармел, — вказав О'Ніл. «Найдикліше, що вони тут можуть отримати, — це викинути вторинну сировину у смітник».
  Денс думав про повернення, але мовчав. Жарти ще більше нервували її.
  Вона зупинилася біля пальми з листям, схожим на гостру зброю. "Де ми?"
  Депутат подивився на папірець, зорієнтувався і вказав на одну з будівель позаду. «Там».
  О'Ніл і Денс зупинилися біля дверей. Він видихнув і підняв брову. «Гадаю, це все».
  Денс засміявся. «Я відчуваю себе підлітком».
  Депутат постукав.
  Після короткої паузи двері відчинилися, показавши вузького чоловіка років п’ятдесяти, одягненого в темні брюки, білу сорочку та смугасту краватку.
  «Майкл, Кетрін. Вчасно. Давай в."
  ЕРНЕСТ СЕЙБОЛД, професійний окружний прокурор округу Лос-Анджелес, кивнув їм у кімнату. Всередині біля її трилапого сидів судовий репортер диктант машина. Інша молода жінка встала і привітала новоприбулих. За словами Сейболда, вона була його помічницею з Лос-Анджелеса
  Раніше цього місяця Денс і О'Ніл вели справу в Монтереї: засуджений лідер секти та вбивця Деніел Пелл втік із в'язниці та залишився на півострові, націлюючись на більше жертв. Одна з фігурантів справи виявилася зовсім іншою людиною, якою вважали Денс та її колеги. Наслідком цього стало ще одне вбивство.
  Денс рішуче хотів переслідувати злочинця. Але деякі дуже потужні організації чинили тиск, щоб не продовжувати роботу. Проте Денс не прийняла «ні» як відповідь, і хоча прокурор Монтерея відмовився вести справу, вона та О’Ніл дізналися, що злочинець убив раніше — у Лос-Анджелесі. Окружний прокурор Сейболд, який регулярно працював з організацією Денса, Каліфорнійським бюро розслідувань, і був другом Денса, погодився висунути звинувачення в Лос-Анджелесі.
  Кілька свідків, у тому числі Денс і О'Ніл, були в районі Монтерея, тому Сейболд приїхав сюди на день, щоб взяти свідчення. Підпільний характер зібрання пояснювався зв'язками та репутацією злочинця. Фактично, поки що вони навіть не використовували справжнього імені вбивці. Справа була відома як « Народ проти Дж. Доу».
  Коли вони сиділи, Сейболд сказав: «У нас можуть виникнути проблеми, я повинен вам сказати».
  Метелики, яких Денс відчував раніше — що щось піде не так і справа зірветься з колії — повернулися.
   Прокурор продовжив: «Захист подав клопотання про звільнення на підставі імунітету. Чесно кажучи, я не можу сказати вам, які шанси на успіх. Слухання призначено на післязавтра».
  Денс закрила очі. "Немає." Поруч із нею гнівно видихнув О'Ніл.
  Вся ця робота. . .
  «Якщо він втече», — подумав Денс. . . але потім зрозуміла, що їй нічого до цього додати, крім: якщо він втече, я програю.
  Вона відчула, як тремтить її щелепа.
  Але Сейболд сказав: «У мене є команда, яка збирає відповідь. Вони хороші. Найкращий в офісі».
  — Хоч би чого, Ерні, — сказав Денс. "Я хочу його. Я дуже хочу його».
  «Багато людей так, Кетрін. Ми зробимо все можливе».
  Якщо він втече. . .
  «Але я хочу діяти так, ніби ми збираємося виграти». Він сказав це впевнено, що дещо заспокоїло Денс. Вони почали, Сейболд поставив десятки запитань про злочин — свідками чого були Денс і О’Ніл і докази у справі.
  Сейболд був досвідченим прокурором і знав, що робив. Після години інтерв’ю з ними обома, жилавий чоловік відкинувся назад і сказав, що поки що йому достатньо. На мить він очікував ще одного свідка — місцевого поліцейського, який також погодився дати свідчення.
  Вони подякували прокурору, який погодився викликати їх у той момент, коли суддя ухвалив рішення щодо недоторканності.
  Коли Денс і О'Ніл повернулися до вестибюлю, він уповільнив ходу, нахмурившись.
  "Що?" вона запитала.
  «Давайте пограємо в хук».
  "Що ви маєте на увазі?"
  Він кивнув на прекрасний ресторан у саду, звідки відкривався вид на каньйон із морем. «Ще рано. Коли востаннє хтось у білій формі приносив тобі яйця, Бенедикт?»
  Танець розглядав. «Знову який рік?»
  Він усміхнувся. "Давай. Ми так не запізнимося».
  Погляд на годинник. "Не знаю." Кетрін Денс у школі не грала в хулігани, а тим більше як старший агент CBI.
  Тоді вона сказала собі: чому ти вагаєшся? Ви любите компанію Майкла, ви майже не проводите з ним простою.
  "Будьте впевнені." Знову почуваюся підлітком, хоча тепер у хорошому сенсі.
  Вони сиділи один біля одного на бенкеті біля краю палуби, звідки відкривався краєвид на пагорби. Вийшло раннє сонце, і був ясний, свіжий червневий ранок.
  Офіціант — не в уніформі, але в накрохмаленій білій сорочці — приніс їм меню й налив кави. Погляд Денс перекинувся на сторінку, на якій ресторан хвалився своїми знаменитими мімозами. Ні в якому разі, подумала вона, піднявши погляд і побачивши, що О'Ніл дивиться на той самий предмет.
  Вони сміялися.
  «Коли ми приїдемо до Лос-Анджелеса на засідання великого журі або на суд, — сказав він, — тоді випийте шампанського».
  "Досить справедливо."
  Саме тоді телефон О'Ніла затремтів. Він глянув на ідентифікатор абонента. Денс відразу відчув, що мова його тіла змінилася — плечі трохи вище, руки ближче до тіла, очі сфокусовані на екрані.
  Вона знала, від кого був дзвінок, ще до того, як він весело сказав: «Привіт, дорогий».
  З розмови зі своєю дружиною Енн, професійним фотографом, Денс зробив висновок, що несподівано відбулася відрядження, і вона уточнює зі своїм чоловіком його розклад.
  Нарешті О’Ніл від’єднався, і вони якусь мить сиділи мовчки, доки атмосфера нормалізувалася й вони переглядали меню.
  «Так, — оголосив він, — яйця Бенедикт».
  Вона збиралася взяти те саме й подивилася на офіціанта. Але потім її телефон завібрував. Вона глянула на текстове повідомлення, нахмурилася, потім прочитала його знову, усвідомлюючи, що орієнтація її тіла швидко змінюється. Прискорене серцебиття, підняті плечі, постукування стопою по підлозі.
  Денс зітхнула, і її жест до офіціанта змінився з ввічливого покликання на імітацію підписання чека.
   Розділ 3
  квартира КАЛІФОРНІЙСЬКОГО БЮРО розслідувань розташована в непоказній сучасній будівлі, ідентичній будівлям прилеглих страхових компаній і консалтингових фірм із програмного забезпечення, усі акуратно сховані за пагорбами та прикрашені вишуканою рослинністю Центрального узбережжя Каліфорнії.
  Заклад знаходився біля Peninsula Garden, і Денс і О’Ніл прибули з готелю менш ніж за десять хвилин, звертаючи увагу на рух, але не на червоне світло чи знаки зупинки.
  Вилізши з машини, Денс перекинула свою сумку через плече та підняла свою опусту сумку для комп’ютера, яку її донька назвала «додатком до маминої сумочки», після того як дівчина дізналася, що означає «додаток» , і вони з О'Нілом зайшли до будівля.
  Усередину вони негайно попрямували туди, де, як вона знала, збиратиметься її команда: її офіс, у частині CBI, відомій як Крило Галс, або «GW» — через те, що там проживали виключно Денс, колега-агент Конні Рамірес, а також їхній помічник Меріеллен Кресбах і Грейс Юань, адміністратор CBI, які підтримували шум у всій будівлі як годинник. Назва крила походить від невдалого коментаря не менш невдалого, а тепер уже колишнього агента CBI, який придумав це позначення, намагаючись проявити свою кмітливість на побаченні, коли він об’їжджав штаб-квартиру.
  Усі в GW досі сперечалися, чи знайшов він або хтось із його побачень коли-небудь усі засоби жіночої гігієни, які Денс і Рамірез засунули в його офіс, портфель і машину.
  Денс і О'Ніл тепер привітали Меріеллен. Життєрадісна та незамінна жінка могла легко керувати як сімейним, так і професійним життям своїх підопічних, навіть не змахнувши однією зі своїх темно нафарбованих вій. Вона також була найкращим пекарем, якого Денс коли-небудь зустрічав. «Добрий день, Меріеллен. Де ми?"
  «Привіт, Кетрін. Допоможи собі."
  Денс дивився на шоколадне печиво в банці на жіночому столі, але не піддавався. Вони мали бути біблійним гріхом. З іншого боку, О’Ніл не опирався. “Найкращий сніданок, який я їв за останні тижні.”
  Яйця Бенедикт. . .
  Меріеллен задоволено засміялася. «Добре, я подзвонив Чарльзу ще раз і залишив ще одне повідомлення. Чесно». Вона зітхнула. «Він не піднімав трубку. Ті Джей і Рей всередині. О, заступник О'Ніл, один із ваших людей тут із MCSO.
  "Дякую. Ти дорогий».
  У кабінеті Денс у своєму кріслі сиділа жилава молода Ті Джей Скенлон. Рудий агент підскочив. «Привіт, шефе. Як пройшло прослуховування?»
  Він мав на увазі осадження.
  «Я був зіркою». Потім вона повідомила погані новини про слухання про імунітет.
   Агент скривився. Він теж знав злочинця і був майже так само непохитний, як Денс, щодо отримання вироку.
  TJ добре справлявся зі своєю роботою, хоча він був найбільш нетрадиційним агентом у правоохоронній організації, відомій своїм звичайним підходом і поведінкою. Сьогодні він був одягнений у джинси, сорочку поло та картате спортивне пальто — мадрас, візерунок на кількох вицвілих сорочках у шафі її батька. Ті Джей мав одну краватку, наскільки зміг зрозуміти Денс, і це була дивовижна модель Джеррі Гарсіа. Ті Джей страждав від гострої ностальгії за 1960-ми роками. У його кабінеті весело булькали дві лавові лампи.
  Між ним і Денсом було лише кілька років різниці, але між ними була прірва поколінь. Тим не менш, вони клацнули професійно, додавши трохи наставника-підопічного. Хоча Ті Джей мав тенденцію працювати соло, що було проти зерна в CBI, він замінив постійного партнера Денса, який все ще перебував у Мексиці на складній справа про екстрадицію.
  Тихий Рей Карранео, новачок у CBI, був настільки протилежним Ті Джей Сканлону, наскільки це можливо. У його пізньому тридцятирічному віці, зі смаглявими, задумливими рисами обличчя, він сьогодні носив сірий костюм і білу сорочку на худорлявому тілі. Він був старшим серцем, ніж роками, оскільки він був поліцейським у ковбойському містечку Ріно, штат Невада, перш ніж переїхати сюди з дружиною заради своєї хворої матері. Карранео тримав чашку кави в руці, на якій між великим і вказівним пальцями був крихітний шрам на Y; це було місце, де не так багато років тому жила банда. Денс вважала його найспокійнішим і найбільш зосередженим з усіх молодих агентів в офісі, і іноді дивувалася: лише для себе, якщо його дні в банді сприяли цьому.
  Заступник офісу шерифа округу Монтерей, як правило, у стриженій формі та у військовій формі, представився та пояснив, що сталося. Місцевого підлітка рано вранці викрали зі стоянки в центрі Монтерея біля Альварадо. Теммі Фостер була зв'язана і кинута в багажник її власного автомобіля. Зловмисник відвіз її на пляж за містом і залишив тонути під час припливу.
  Денс здригнувся від думки про те, як це, мабуть, було лежати в тісноті й холоді, коли вода піднімалася в замкнутому просторі.
  «Це була її машина?» — спитав О’Ніл, сідаючи на одне зі стільців Денса й гойдаючись на задніх ніжках — роблячи саме те, що Денс наказувала синові не робити (вона підозрювала, що Вес навчився цієї практики від О’Ніла). Ноги скрипіли під його вагою.
  — Правильно, сер.
  «Який пляж?»
  «Вниз узбережжя, на південь від Хайлендс».
  «Дезертирував?»
  «Так, нікого навколо. Без розуму».
  «Свідки в клубі, де її викрали?» — запитав Денс.
  «Негативний. І жодної камери спостереження на стоянці».
  Денс і О'Ніл прийняли це до уваги. Вона сказала: «Тож йому потрібні були інші колеса поблизу місця, де він залишив її. Або мав спільника».
  «На місці злочину виявили сліди на піску, вони прямували до траси. Вище рівня припливу. Але пісок був сипучий. Немає уявлення про протектор або розмір. Але однозначно лише одна людина».
  О'Ніл запитав: «І немає жодних ознак того, що машина з’їде з дороги, щоб забрати його?» Або захований у кущах неподалік?»
  "Ні, сер. Наші знайшли сліди від протектора велосипеда, але вони були на плечі. Можливо, було зроблено тієї ночі, могло бути тиждень тому. Немає відповідності протектора. У нас немає велосипедної бази», – додав він Танцю.
  Сотні людей щодня проїжджали вздовж пляжу в цьому районі на велосипедах.
  «Мотив?»
  «Ні пограбування, ні сексуального насильства. Схоже, він просто хотів її вбити. Повільно».
  Денс видихнув повітря.
  «Є підозрювані?»
  «Ні».
  Потім Денс подивився на Ті Джея. «А що ви сказали мені раніше, коли я дзвонив? Дивна частина. Щось більше про це?»
  «О, — сказав молодий агент, що вередує, — ви маєте на увазі придорожній хрест».
  КАЛІФОРНІЙСЬКЕ БЮРО розслідувань має широку юрисдикцію, але зазвичай займається лише серйозними злочинами, такими як діяльність банд, загрози тероризму та значні корупційні чи економічні злочини. Одне вбивство в районі, де бандитські вбивства відбуваються хоча б раз на тиждень, не приверне особливої уваги.
  Але напад на Теммі Фостер був іншим.
  За день до викрадення дівчини наряд ДАІ знайшов хрест, схожий на узбіччя меморіал із написаною датою наступного дня, застряг у піску вздовж шосе 1.
  Коли поліцейський почув про напад на дівчину неподалік від того ж шосе, він задумався, чи не хрест є повідомленням про наміри злочинця. Він повернувся і забрав його. Відділ розслідування місця злочину офісу шерифа округу Монтерей знайшов крихітний шматочок пелюстки троянди в стовбурі, де Таммі залишили помирати — цятка, яка збігалася з трояндами з букета, залишеного разом із хрестом.
  Оскільки на перший погляд напад здавався випадковим і не було очевидного мотиву, Денс довелося розглянути можливість того, що злочинець мав на увазі більше жертв.
  Тепер О'Ніл запитав: «Докази з хреста?»
  Його молодший офіцер скривився. «По правді кажучи, заступник О'Ніл, поліцейський дорожньо-патрульної служби просто викинув його разом із квітами у свій багажник».
  «Забруднений?»
  «Боюся, що так. Заступник Беннінгтон сказав, що зробив усе можливе, щоб обробити це». Пітер Беннінгтон — досвідчений, старанний керівник лабораторії злочинів округу Монтерей. «Але нічого не знайшов. Не за попередніми даними. Жодних відбитків, крім солдатського. Ніяких слідів, крім піску та бруду. Хрест був зроблений з гілок дерев і квіткового дроту. Диск з датою був вирізаний з картону, виглядав так. Ручка, за його словами, була загальною. І написання було друкованим шрифтом. Корисно, лише якщо ми отримаємо зразок від підозрюваного. Ось зображення хреста. Це досить моторошно. Щось схоже на проект «Відьма з Блер», знаєте».
  «Гарний фільм», — сказав Ті Джей, і Денс не зрозумів, жартівливий він чи ні.
   Вони подивилися на фото. Було моторошно, гілки, як покручені, чорні кістки .
  Криміналісти нічого не змогли їм сказати? У Денс був друг, з яким вона працювала нещодавно, Лінкольн Райм, приватний судово-медичний консультант у Нью-Йорку. Незважаючи на те, що він страждав паралізацією тіла, він був одним із найкращих фахівців на місці злочину в країні. Вона подумала, якби він керував сценою, чи знайшов би він щось корисне? Вона підозрювала, що він це зробить. Але, мабуть, найуніверсальнішим правилом у поліцейській роботі було таке: ти йдеш із тим, що маєш.
  Вона щось помітила на картині. «Троянди».
  О'Ніл зрозумів її значення. «Стебла обрізаються однакової довжини».
  «Правильно. Тож вони, ймовірно, прийшли з магазину, а не зрізані з чиєсь двору».
  Ті Джей сказав: «Але, бос, ви можете купити троянди приблизно в тисячі місць на півострові».
  «Я не кажу, що це веде нас до його порогу», — сказав Денс. «Я кажу, що це факт, який ми могли б використати. І не робіть поспішних висновків. Можливо, їх вкрали . Вона відчувала сварливість, сподівалася, що це не вийде таким чином.
  «Зрозумів, бос».
  «Де саме був хрест?»
  «Шосе один. На південь від Марини». Він торкнувся місця на настінній карті Денса.
  «Будь-які свідки залишення хреста?» — запитав тепер Денс у депутата.
  «Ні, пані, не по ТЕЦ. А камер на цій ділянці траси немає. Ми все ще шукаємо».
   "Будь-які магазини?" — запитав О’Ніл, коли Денс перевів подих, щоб поставити те саме запитання.
  «Магазини?»
  О'Ніл дивився на карту. «На східній стороні шосе. У тих торгових центрах. Деякі з них повинні мати камери спостереження. Можливо, один був спрямований на місце. Принаймні ми могли б отримати марку та модель автомобіля — якби він був у ньому».
  «Ті Джей, — сказав Денс, — подивися».
  «Ти зрозумів, шефе. Там хороший Ява Хаус. Один із моїх улюблених».
  «Мені так приємно».
  У її дверях з'явилася тінь. «Ах. Я не знав, що ми тут збираємося».
  До її кабінету зайшов Чарльз Овербі, нещодавно призначений агент, відповідальний за цю філію CBI. Серед п’ятдесяти, засмаглий; грушоподібний чоловік був достатньо спортивний, щоб кілька разів на тиждень виходити на корти для гольфу чи тенісу, але не такий спритний, щоб тримати довгий залп, не втрачаючи дихання.
  «Я був у своєму офісі . . . ну, досить довго».
  Денс проігнорував тонкий погляд Ті Джея на свій наручний годинник. Вона підозрювала, що Овербі з’явився кілька хвилин тому.
  — Чарльз, — сказала вона. «Ранок. Можливо, я забув згадати, де ми збираємося. Вибач.”
  «Привіт, Майкле». Кивок також у бік Ті Джея, на якого Овербі інколи дивився з цікавістю, наче ніколи не зустрічав молодшого агента, хоча це могло бути лише несхвалення модного вибору Ті Джея.
  Денс фактично повідомив Овербі про зустріч. На дорозі сюди від Peninsula Garden Готель, вона залишила повідомлення на його голосовій пошті, повідомляючи йому тривожні новини про слухання щодо недоторканності в Лос-Анджелесі та розповідаючи йому про план зібратися тут, у її офісі. Меріеллен теж розповіла йому про зустріч. Але голова CBI не відповів. Денс не потурбувався передзвонити, оскільки Овербі зазвичай не надто дбав про тактичну сторону ведення справ. Вона б не здивувалася, якби він узагалі відмовився від цієї зустрічі. Він хотів отримати «загальну картину», улюблену фразу останнім часом. (Ті Джей одного разу назвала його Чарльзом Оверв’ю; Денс пошкодила їй живіт від сміху.)
  "Добре. Ця штука з дівчиною в багажнику. . . журналісти вже дзвонять. Я зволікав. Вони ненавидять це. Проінформуйте мене».
  Ах, репортери. Цим і пояснювалася зацікавленість чоловіка.
  Денс розповів йому, що вони знають на даний момент і які їхні плани.
  «Думаєте, він спробує ще раз? Це те, що говорять ведучі».
  «Це вони припускають » , — делікатно поправив Денс.
  «Оскільки ми не знаємо, чому він взагалі напав на неї, Теммі Фостер, ми не можемо сказати», — сказав О'Ніл.
  «А хрест пов’язаний? Це було залишено як повідомлення?»
  «Квіти збігаються судово, так».
  «Ой. Я просто сподіваюся, що це не перетвориться на літо Сема».
  «А . . . що це, Чарльз?» — запитав Денс.
  «Той хлопець у Нью-Йорку. Залишати записки, розстрілювати людей».
  «О, це був фільм». TJ був їхнім посиланням бібліотекар народної культури. «Спайк Лі. Вбивцею був син Сема».
  — Я знаю, — швидко сказав Овербі. «Просто каламбур. Син і літо».
  «У нас немає жодних доказів, так чи інакше. Насправді ми ще нічого не знаємо ».
  Овербі кивнув. Він ніколи не любив не мати відповідей. Для преси, для своїх босів у Сакраменто. Це викликало у нього гостроту, яка, у свою чергу, роздратувала всіх інших. Коли його попередник, Стен Фішберн, був змушений несподівано піти у відставку через медичний огляд і Овербі взяв на себе роботу, загальний настрій був жахливим. Фішберн був захисником агентів; він би взявся за будь-кого, щоб підтримати їх. Овербі мав інший стиль. Дуже різні.
  «Мені вже дзвонили з АГ». Їх головний бос. «Зробив новини в Сакраменто. CNN також. Мені доведеться йому передзвонити. Хотілося б, щоб у нас було щось конкретне».
  «Незабаром ми повинні знати більше».
  «Яка ймовірність того, що це була просто невдала витівка? Як дідівщина обіцянок. Братство чи сестринство. Ми всі це робили в коледжі, чи не так?»
  Денс і О'Ніл не були греками. Вона сумнівалася, що Ті Джей був таким, а Рей Карранео отримав ступінь бакалавра кримінального правосуддя вночі, працюючи на двох роботах.
  «Досить похмуро для жарту», — сказав О'Ніл.
  «Ну, давайте залишимо це як варіант. Я просто хочу переконатися, що ми тримаємося подалі від паніки. Це нічого не допоможе. Применшуйте будь-яку позицію серіального актора. І не згадуйте про хрест. Ми все ще не втомилися від цього на початку місяця, справа Пелла». Він кліпав очима. «До речі, як пройшло свідчення?»
  «Затримка». Чи він взагалі не слухав її повідомлення?
  "Добре."
  «Добре?» Денс все ще був розлючений пропозицією про звільнення.
  Овербі кліпав очима. «Я маю на увазі, що це звільняє вас від ведення цієї справи Roadside Cross Case».
  Думаючи про свого старого боса. Ностальгія може бути таким солодким болем.
  «Які наступні кроки?» — запитав Овербі.
  «TJ перевіряє камери відеоспостереження в магазинах і автосалонах поблизу місця, де залишили хрест». Вона звернулася до Карраноо. «І, Рей, ти не міг би обійти автостоянку, де викрали Теммі?»
  "Так, мем."
  «Над чим ти зараз працюєш, Майкле, в MCSO?» — запитав Овербі.
  «Керівництво групового вбивства, потім Контейнерна справа».
  «О, це».
  Півострів був значною мірою несприйнятливий до терористичних загроз. Тут не було великих морських портів, лише рибальські доки, а аеропорт був невеликий і мав хорошу охорону. Але місяць чи близько того тому вантажний контейнер було вивезено контрабандою з вантажного судна з Індонезії, що стояло в Окленді, і завантажено на вантажівку, що прямувала на південь у бік Лос-Анджелеса. Згідно з повідомленням, він дістався аж до Салінаса, де, можливо, було перевезено вміст видалені, сховані, а потім передані на інші вантажівки для подальшого маршруту.
  Цей вміст міг бути контрабандним — наркотики, зброя. . . або, як говорилося в іншому достовірному звіті розвідки, люди пробираються в країну. В Індонезії було найбільше ісламське населення у світі та низка небезпечних екстремістських осередків. Національна безпека була зрозуміло стурбована.
  «Але, — додав О'Ніл, — я можу відкласти це на день або два».
  «Добре», — сказав Овербі з полегшенням, що справа «Придорожній хрест» буде доручена. Він вічно шукав способи розподілити ризик, якщо розслідування вийде погано, навіть якщо це означало поділитися славою.
  Денс була просто рада, що вони з О'Нілом працюватимуть разом.
  О'Ніл сказав: «Я отримаю остаточний звіт з місця злочину від Пітера Беннінгтона».
  Дослідження О’Ніла не стосувалося спеціальної криміналістики, але твердий, наполегливий поліцейський покладався на традиційні методи розкриття злочинів: дослідження, пошуки та аналіз місця злочину. Зрідка б'ється головою. Та якими б не були його прийоми, старший детектив добре справлявся зі своєю роботою. Він мав один із найвищих показників арештів — і що важливіше — судимостей в історії офісу.
  Денс глянула на годинник. «А я піду опитати свідка».
  Овербі на мить замовк. «Свідок? Я не знав, що такий є».
  Денс не повідомила йому, що ця сама інформація також була в повідомленні, яке вона залишила своєму босові. «Так, є», — сказала вона й, перекинувши сумочку через плече, вийшла з дверей.
   Розділ 4
  «О, ЦЕ СУМНО », — сказала жінка.
  Її чоловік, сидячи за кермом їхнього позашляховика Ford, за заправку якого він щойно заплатив 70 доларів, глянув на неї. Він був у поганому настрої. Через ціни на бензин і тому, що він щойно мав приголомшливий вид на поле для гольфу Пеббл-Біч, на якому він не міг дозволити собі грати, навіть якби дружина йому дозволяла.
  Він точно не хотів чути щось сумне.
  І все-таки він був одружений двадцять років, і тому він запитав її: «Що?» Можливо, трохи гостріше, ніж він хотів.
  Вона не помітила й не звернула на нього уваги. «Там».
  Він дивився вперед, але вона просто дивилася з лобового скла на цей відрізок безлюдної дороги, що петляє крізь ліс. Вона не вказувала ні на що конкретне. Це його ще більше роздратувало.
  «Цікаво, що сталося».
  Він уже збирався огризнутися: «До чого?» коли він побачив, про що вона говорить.
  І він одразу відчув себе винним.
   Попереду, приблизно за тридцять ярдів, у піску застряг один із тих меморіалів на місці автомобільної аварії. Це був хрест, якась груба штука, що сидить на квітах. Темно-червоні троянди.
  «Сумно», — повторив він, думаючи про їхніх дітей — двох підлітків, які все ще лякали його до біса щоразу, коли сідали за кермо. Знаючи, як він почувався б, якби з ними щось трапилося в аварії. Він пошкодував про свою початкову різкість.
  Він похитав головою, глянувши на стурбоване обличчя дружини. Проїхали повз саморобний хрест. — прошепотіла вона. "Боже мій. Це просто сталося».
  «Це так?»
  «Так. На ньому вказано сьогоднішню дату».
  Він затремтів, і вони поїхали до сусіднього пляжу, який хтось рекомендував для прогулянок. Він міркував: «Щось дивне».
  «Що це, любий?»
  — Тут обмеження швидкості — тридцять п’ять. Ви б не подумали, що хтось знищить настільки погано, що помре».
  Дружина знизала плечима. «Діти, мабуть. П'яний за кермом».
  Хрест точно розставляє все в перспективі. Давай, друже, ти міг би сидіти в Портленді, обробляючи цифри, і гадати, яке божевілля придумає Лео на наступній командній зустрічі. Ось і ви в найкрасивішій частині штату Каліфорнія, залишилося п’ять днів відпустки.
  І ви не можете наблизитися до рівня на Пеббл-Біч за мільйон років. Перестань стогнати, сказав він собі.
  Він поклав руку на коліно дружини і поїхав далі до пляжу, навіть не зважаючи на те, що туман раптово зробив ранок сірим.
  ЇДУЧИ 68 , Холман-шосе, Кетрін Денс зателефонувала своїм дітям, яких її батько, Стюарт, возив у відповідні денні табори. Під час ранкової зустрічі в готелі Денс домовився, щоб Вес і Меґі — дванадцятирічний і десятирічний — провели ніч у бабусі й дідуся.
  «Гей, мамо!» — сказала Меґі. «Можемо ми піти сьогодні ввечері до Розі?»
  «Потрібно побачити. У мене велика справа».
  «Вчора ввечері ми з бабусею приготували локшину для спагетті на вечерю. І ми використовували борошно, яйця і воду. Дідусь сказав, що ми їх робимо з нуля. Що означає «з нуля»?»
  «З усіх інгредієнтів. Ви не купите їх у коробці».
  «Ніби, я це знаю. Я маю на увазі, що означає «подряпина»?»
  «Не кажи «подобається». І я не знаю. Ми розглянемо це».
  "Гаразд."
  «Скоро побачимось, мила. люблю тебе Постав свого брата».
  «Гей, мамо». Вес розпочав монолог про запланований на сьогодні тенісний матч.
  Денс підозрював, що Вес лише почав спускатися в підлітковому віці. Іноді він був її маленьким хлопчиком, іноді далеким підлітком. Батько помер два роки тому, і тільки тепер хлопець вирвався з-під тягаря того горя. Меґі, хоч і молодша, була витривалішою.
   «Майкл все ще їздить на своєму човні цими вихідними?»
  «Я впевнений, що він».
  "Це скелі!" О'Ніл запросив хлопчика порибалити цієї суботи разом із маленьким сином Майкла Тайлером. Його дружина Енн рідко ходила на човен, і, хоча Денс час від часу робив це, морська хвороба зробила її неохоче плавати.
  Потім вона коротко поговорила зі своїм батьком, подякувавши йому за няньку з дітьми, і згадала, що нова справа займе чимало часу. Стюарт Денс був ідеальним дідусем — напівпенсійний морський біолог міг самостійно встановлювати години й справді любив проводити час з дітьми. Він також не проти пограти в шофера. Проте сьогодні він мав зустріч в акваріумі Монтерей-Бей, але запевнив доньку, що після табору відвезе дітей до бабусі. Денс забере їх у неї пізніше.
  Щодня Денс дякувала долі чи богам за те, що поруч є любляча родина. Її серце було віддано матері-одиначці, яка не мала підтримки.
  Вона пригальмувала, повернула на світло й заїхала на автостоянку лікарні Монтерей-Бей, розглядаючи натовп людей за синіми огорожами.
  Протестувальників більше, ніж учора.
  А вчора бачив більше, ніж напередодні.
  MBH був відомим закладом, одним із найкращих медичних центрів у регіоні та одним із найідилічніших, розташованих у сосновому лісі. Денс добре знав це місце. Тут вона народила дітей, сиділа з батьком, коли він одужував після серйозної операції. Вона впізнала тіло свого чоловіка в морзі лікарні.
   Та й на неї саму нещодавно тут напали — за інцидентом, пов’язаним із протестом, Денс зараз спостерігала.
  У рамках справи Деніела Пелла Денс послав молодого депутата округу Монтерей охороняти в’язня в будівлі окружного суду в Салінасі. Засуджений утік і під час цього напав на заступника Хуана Міллара, якого привезли сюди в реанімацію, і сильно обпік його. Це був такий важкий час — для його розгубленої, засмученої родини, для Майкла О’Ніла та для його колег-офіцерів з MCSO. Для танцю теж.
  Коли вона гостювала в Хуана, його збентежений брат Хуліо напав на неї, розлючений через те, що вона намагалася взяти показання у його напівпритомного брата. Денс був більше здивований, ніж поранений нападом, і вирішив не порушувати справу проти істеричного брата.
  Через кілька днів після госпіталізації Хуан помер. Спочатку здавалося, що смерть настала внаслідок великих опіків. Але потім виявилося, що хтось позбавив його життя — вбивство з милосердя.
  Денс був засмучений смертю, але травми Хуана були настільки серйозними, що його майбутнє було лише болем і медичними процедурами. Стан Хуана також турбував матір Денс, Еді, медсестру в лікарні. Денс пригадала, як стояла на своїй кухні, її мати поряд і дивилася вдалину. Щось її глибоко непокоїло, і незабаром вона розповіла Денсу, що: вона перевіряла Хуана, коли той прийшов до тями й подивився на неї благальними очима.
  Він прошепотів: «Убий мене».
   Імовірно, він доносив це благання кожному, хто приходив до нього в гості або доглядав.
  Незабаром після цього хтось виконав його бажання.
  Ніхто не знав особи людини, яка поєднала ліки в крапельниці, щоб покінчити з життям Хуана. Тепер смерть офіційно є кримінальним розслідуванням — ним займається офіс шерифа округу Монтерей. Але це не дуже ретельно досліджувалося; лікарі повідомили, що нардеп навряд чи проживе більше місяця-двох. Смерть явно була гуманним актом, навіть якщо злочинним.
  Але цей випадок став причиною célèbre для прихильників життя. Протестувальники, за якими Денс зараз спостерігав на парковці, тримали плакати з хрестами та зображеннями Ісуса та Террі Скіаво, жінки у комі у Флориді, у чию справу права на смерть вплутався сам Конгрес США.
  Плакати, якими розмахували перед лікарнею Монтерей-Бей, засуджували жахи евтаназії та, мабуть, тому, що всі вже зібралися та були в настрої протесту, абортів. В основному вони були членами Life First, що базується у Фініксі. Вони прибули за кілька днів після смерті молодого офіцера.
  Денс цікавився, чи хтось із них зрозумів іронію протесту проти смерті біля лікарні. Напевно ні. Вони не виглядали як люди з почуттям гумору.
  Денс зустрів начальника охорони, високого афроамериканця, який стояв біля головного входу. «Доброго ранку, Генрі. Вони продовжують прибувати, схоже».
  «Доброго дня, агент Денс». Колишній поліцейський, Генрі Бескомб любив використовувати назви відділів. Він усміхнувся, кивнувши в їх бік. «Як кролики».
  «Хто ватажок?» У центрі натовпу був сухорлявим лисим чоловіком із загостреннями під гострим підборіддям. Він був у священнослужителі.
  «Це голова, міністре», — сказав їй Бескомб. «Преподобний Р. Семюель Фіск. Він досить відомий. Приїхав аж з Арізони».
  «Р. Семюель Фіск. Дуже міністерське ім’я», – прокоментувала вона.
  Біля преподобного стояв кремезний чоловік з кучерявим рудим волоссям і в застібнутому темному костюмі. Охоронець, здогадався Денс.
  «Життя – це святе!» хтось подзвонив, спрямовуючи коментар на одну з новинних вантажівок неподалік.
  «Священно!» — підхопив натовп.
  «Вбивці», — крикнув Фіск, його голос був напрочуд звучним для такого опудала.
  Хоча це було спрямовано не на неї, Денс відчула холод і знову згадала інцидент у відділенні інтенсивної терапії, коли розлючений Хуліо Міллар схопив її ззаду, коли втрутилися Майкл О’Ніл та інший напарник.
  «Вбивці!»
  Протестувальники підхопили скандування. «Вбивці. Вбивці!» Денс припустив, що вони хрипнуть пізніше того дня.
  «Удачі», — сказала вона начальнику служби безпеки, який невпевнено закотив очі.
  Усередині Денс озирнулася, наполовину очікуючи побачити матір. Тоді вона отримала вказівки на рецепції та помчала коридором до кімнати, де вона мала знайти свідка у справі Roadside Cross Case.
  Коли вона ступила у відчинені двері, білява дівчина-підліток усередині, лежачи на вишуканому лікарняному ліжку, підвела очі.
  «Привіт, Таммі. Я Кетрін Денс». Посміхаючись дівчині. «Ви не проти, якщо я зайду?»
  Розділ 5
  ХОЧА ТЕММІ ФОСТЕР залишили тонути в багажнику, зловмисник прорахувався.
  Якби він припаркувався далі від берега, приплив був би настільки високим, щоб поглинути всю машину, прирікаючи бідолашну дівчину на жахливу смерть. Але, як сталося, машина загрузла в сипучому піску неподалік, і приплив наповнив багажник Camry лише шістьма дюймами води.
  Близько 4:00 ранку працівник авіакомпанії, який прямував на роботу, побачив блиск автомобіля. Рятувальники дісталися до дівчини, яка була напівпритомна від опромінення, що межувало з переохолодженням, і відвезли її до лікарні.
  «Отже, — запитав Денс, — як ти почуваєшся?»
  «Гаразд, мабуть».
  Вона була спортивної та гарною, але блідою. У Теммі було коняче обличчя, пряме, ідеально підфарбоване світле волосся та зухвалий ніс, що, як припустив Денс, почало життя з дещо іншого нахилу. Її швидкий погляд на невелику косметичку натякав Денс, що вона рідко виходить на публіку без макіяжу.
  З'явився значок Dance.
  Таммі глянула на нього.
   «Зважаючи на все, ви виглядаєте досить добре».
  «Було так холодно, — сказала Теммі. «Я ніколи в житті не був таким холодним. Я все ще дуже наляканий».
  «Я впевнений, що ти».
  Увагу дівчини переключили на екран телевізора. Йшла мильна опера. Денс і Меґі спостерігали за ними час від часу, як правило, коли дівчина хворіла зі школи. Ви можете пропустити місяці, а все одно повернутися й досконало зрозуміти історію.
  Денс сів і подивився на повітряні кулі та квіти на сусідньому столі, інстинктивно шукаючи червоні троянди, релігійні подарунки чи листівки з хрестами. Таких не було.
  «Як довго ти збираєшся бути в лікарні?»
  «Сьогодні, мабуть, виходжу. Можливо, завтра, сказали».
  «Як там лікарі? мило?»
  сміх
  "Куди ви йдете в школу?"
  «Роберт Луїс Стівенсон».
  «Старший?»
  «Так, восени».
  Щоб заспокоїти дівчину, Денс поговорив: запитав, чи вона вчиться в літній школі, чи думала вона про те, який коледж хоче відвідувати, її сім’ю, спорт. «У вас є плани на відпустку?»
  Зараз робимо », — сказала вона. "Після цього. Ми з мамою, сестрою збираємося відвідати мою бабусю у Флориді наступного тижня». У її голосі було роздратування, і Денс зрозумів, що останнє, що дівчина хотіла зробити, це поїхати до Флориди з родиною.
   «Теммі, ти можеш уявити, ми дійсно хочемо знайти того, хто зробив це з тобою».
  «Мудак».
  Денс погоджувально підняв брову. «Розкажи мені, що сталося».
  Теммі пояснила, що була в клубі й пішла одразу після півночі. Вона була на парковці, коли хтось підійшов ззаду, заклеїв їй рот, руки та ноги скотчем, кинув у багажник, а потім поїхав на пляж.
  «Він просто залишив мене там, ніби тонути». Очі дівчини були пусті. Танцювальна, емпатична за своєю природою — подарунок матері — могла сама відчути цей жах, боляче лоскотання по спині.
  «Ви знали нападника?»
  Дівчина похитала головою. «Але я знаю, що сталося».
  "Що це?"
  «Банди».
  «Він був у банді?»
  «Так, усі про це знають. Щоб потрапити в банду, потрібно когось убити. А якщо ти в латиноамериканській банді, тобі доведеться вбити білу дівчину. Такі правила».
  «Ви думаєте, злочинець був латиноамериканцем?»
  «Так, я впевнений, що він був. Я не бачив його обличчя, але подивився на його руку. Знаєш, було темніше. Не чорний. Але він точно не був білим».
  «Наскільки він був великим?»
  «Не високий. Приблизно п'ять-шість. Але дуже, дуже сильно. О, ще щось. Здається, вчора ввечері я сказав, що це був лише один хлопець. Але я згадав цей ранок. Їх було двоє».
   «Ви бачили двох із них?»
  «Більше того, я відчував, що хтось ще поруч, знаєте, як це буває?»
  «Чи могла це бути жінка?»
  «О, так, можливо. Не знаю. Як я вже казав, я був дуже наляканий».
  «Хтось торкався вас?»
  «Ні, не так. Просто наклеїти на мене скотч і кинути в багажник». Її очі спалахнули гнівом.
  «Ви щось пам’ятаєте про поїздку?»
  «Ні, я був дуже наляканий. Мені здається, я почув якийсь стукіт чи щось подібне, якийсь шум із салону автомобіля».
  «Не багажник?»
  "Немає. Як метал чи щось таке, подумав я. Він поклав його в машину після того, як посадив мене в багажник. Я бачив цей фільм, один із фільмів «Пила» . І я подумав, що, можливо, він збирається використовувати будь-що, щоб катувати мене».
  Велосипед, — думав Денс, згадуючи сліди протектора на пляжі. Для втечі він узяв із собою велосипед. Вона запропонувала це, але Теммі сказала, що це не те; там не було можливості отримати велосипед на задньому сидінні. Вона серйозно додала: «І це не звучало як велосипед».
  «Добре, Таммі». Денс поправила окуляри й продовжувала дивитися на дівчину, яка поглядала на квіти, листівки та м’які тварини. Дівчина додала: «Подивіться, що мені дали люди. Той там ведмідь, хіба він не найкращий?»
  «Він милий, так. . . . Отже, ви думаєте, що це були якісь латиноамериканці в банді».
  «Так. Але . . . Ну, ви знаєте, як зараз, з цим покінчено».
  «Закінчити?»
   «Я маю на увазі, що мене не вбили. Просто трохи мокрий». Вона розсміялася, уникаючи погляду Денса. «Вони точно біжать. Це в усіх новинах. Б'юся об заклад, що вони пішли. Я маю на увазі, можливо, навіть покинув місто».
  Безумовно, банди мали обряди ініціації. А деякі причетні до вбивства. Але вбивства рідко відбувалися за межами расової чи етнічної приналежності банди і найчастіше були спрямовані проти членів конкуруючої банди чи інформаторів. Крім того, те, що трапилося з Теммі, було надто складним. Денс знав, керуючи злочинними угрупованнями, що вони насамперед бізнес; час – це гроші, і чим менше витрачається на позакласні заходи, тим краще.
  Денс уже вирішила, що Теммі зовсім не вважає, що її нападник був латиноамериканцем. Вона також не вірила, що їх двоє.
  Насправді, Теммі знала про злочинця більше, ніж виявляла.
  Настав час докопатися до правди.
  Процес кінезичного аналізу в інтерв’ю та допиті спочатку полягає у встановленні базової лінії — каталогу поведінки суб’єктів, коли вони говорять правду: куди вони кладуть руки, куди вони дивляться і як часто, чи вони ковтають або прочищають горло. чи часто вони доповнюють свою мову словами «хм», чи стукають вони ногами, чи сутуляться чи сідають вперед, чи вагаються перед відповіддю?
  Після визначення правдивої базової лінії кінетичний експерт помічає будь-які відхилення від неї, коли суб’єкту ставлять запитання, на які він або вона може мати підстави відповісти хибно. Коли більшість людей брешуть, вони відчувають стрес і занепокоєння і намагаються полегшити ці неприємні відчуття за допомогою жестів або моделей мови, які відрізняються від початкового рівня. Один із танців Улюблені цитати надійшли від людини, яка на сто років передувала введенню терміна «кінетика»: Чарльза Дарвіна, який сказав: «Пригнічена емоція майже завжди виходить на поверхню в тій чи іншій формі руху тіла».
  Коли виникло питання про особу нападника, Денс помітив, що мова тіла дівчини змінилася порівняно з початковою: вона неспокійно поворухнула стегнами, а нога підстрибнула. Брехунам досить легко контролювати руки та руки, але ми набагато менше усвідомлюємо решту нашого тіла, особливо пальці ніг і стоп.
  Денс відзначила й інші зміни: у висоті голосу дівчини, пальці, що перекидають волосся, і «блокувальні жести», торкаючись її рота і носа. Теммі також запропонувала непотрібні відступи, вона балаканила та робила надто узагальнені заяви («Усі про це знають»), типові для тих, хто бреше.
  Переконавшись, що дівчина приховує інформацію, Кетрін Денс перейшла до свого аналітичного режиму. Її підхід до того, щоб переконати суб’єкта бути чесним, складався з чотирьох частин. Спочатку вона запитала: яка роль суб'єкта в інциденті? Тут Теммі була лише жертвою і свідком, підсумував Денс. Вона не була учасницею — або причетна до іншого злочину, або інсценувала власне викрадення.
  По-друге, який мотив брехати? Відповідь, цілком зрозуміла, полягала в тому, що бідолашна дівчина боялася розправи. Це було звичайним явищем і полегшувало роботу Денс, ніж якби мотивом Теммі було приховати власну злочинну поведінку.
  Третє питання: Який загальний тип особистості випробуваного? Ця рішучість підказує, який підхід має прийняти Dance у досягненні допит — чи повинна вона, наприклад, бути агресивною чи ніжною; працювати над вирішенням проблем або пропонувати емоційну підтримку; поводитися по-дружньому чи відсторонено? Денс класифікувала своїх піддослідних відповідно до атрибутів у індикаторі типу особистості Майерса-Бріггса, який оцінює, чи є людина екстравертом чи інтровертом, мисленням чи почуттями, відчуттями чи інтуїцією.
  Різниця між екстравертом та інтровертом полягає в ставленні. Чи суб’єкт спочатку діє, а потім оцінює результати (екстраверт), чи розмірковує, перш ніж діяти (інтроверт)? Збір інформації здійснюється шляхом довіри п’яти органам чуття та перевірки даних (сенсор) або покладаючись на передчуття (інтуїтивно). Прийняття рішень відбувається шляхом об’єктивного, логічного аналізу (мислення) або шляхом прийняття рішень на основі емпатії (почуття).
  Незважаючи на те, що Теммі була гарною, спортивною і, очевидно, популярною дівчиною, її невпевненість — і, як зрозумів Денс, нестабільне домашнє життя — зробили її інтровертом, інтуїтивною та чуйною. Це означало, що Денс не міг використовувати грубий підхід до дівчини. Теммі просто загородила б — і була б травмована суворими запитаннями.
  І, нарешті, четверте запитання, яке повинен поставити допитувач: який тип особистості брехуна у суб’єкта?
  Є кілька типів. Маніпулятори, або «високі макіавеллісти» (на честь італійського політичного філософа, який буквально написав книгу про безжалісність), не бачать у брехні абсолютно нічого поганого; вони використовують обман як інструмент для досягнення своїх цілей у коханні, бізнесі, політиці чи злочині та дуже, дуже добре вміють обманювати. Інші типи включають соціальних брехунів, які брешуть, щоб розважити; пристосуванці, невпевнені в собі люди, які брешуть, щоб справити позитивні враження; і актори, які брешуть для контролю.
  Денс вирішив, що Теммі була поєднанням адаптатора та актора. Її невпевненість змусить її брехати, щоб підвищити своє крихке его, і вона буде брехати, щоб добитися свого.
  Після того, як кінетичний аналітик відповість на ці чотири запитання, решта процесу стає зрозумілою: вона продовжує розпитувати суб’єкта, ретельно відзначаючи ті запитання, які викликають стресові реакції — ознаки обману. Потім вона продовжує повертатися до цих запитань і пов’язаних із ними, досліджуючи далі, замикаючись на брехні та зауважуючи, як суб’єкт справляється зі зростаючим рівнем стресу. Вона сердита, заперечує, пригнічена чи намагається домовитися про вихід із ситуації? Кожен із цих станів потребує різних інструментів, щоб змусити, обдурити або заохотити суб’єкта нарешті сказати правду.
  Це те, що Денс зробила зараз, присівши трохи вперед, щоб потрапити в близьку, але не інвазивну «проксемічну зону» — приблизно на три фути від Теммі. Це викликало б у неї неспокій, але не надто загрозу. Денс зберегла ледь помітну посмішку й вирішила не міняти свої окуляри в сірій оправі на чорну оправу — її «хижацькі окуляри», — які вона носила, щоб залякати підданих High Mach.
  «Це дуже корисно, Теммі, все, що ти сказала. Я дуже ціную вашу співпрацю».
  Дівчина посміхнулася. Але вона також глянула на двері. Танець читати: вина.
  «Але одна річ, — додав агент, — у нас є кілька звітів з місця злочину. Як на CSI, розумієш?»
   «Звичайно. Я спостерігаю це».
  "Який тобі подобається?"
  "Оригінальний. Знаєш, Лас-Вегас».
  «Це найкраще, я чую». Денс ніколи не бачив шоу. «Але зі свідчень не здається, що було двоє людей. Або на парковці, або на пляжі».
  «Ой. Ну, як я вже сказав, це було просто відчуття».
  «І в мене виникло одне запитання. Цей стукіт ти чув? Бачите, ми також не знайшли жодних слідів протектора коліс автомобіля. Тому нам дуже цікаво, як він втік. Повернемося до велосипеда. Я знаю, ти не думав, що це був звук у машині, стукіт, але все одно могло бути, ти думаєш?»
  "Велосипед?"
  Повторення питання часто є ознакою обману. Суб'єкт намагається виграти час, щоб обміркувати наслідки відповіді та вигадати щось достовірне.
  «Ні, не могло. Як він міг потрапити всередину?» Заперечення Теммі було надто швидким і надто рішучим. Вона теж думала про велосипед, але чомусь не хотіла допускати такої можливості.
  Денс підняв брову. «О, я не знаю. В одного з моїх сусідів є Camry. Це досить велика машина».
  Дівчина кліпала очима; вона була здивована, здавалося, що Денс знав марку її машини. Те, що агент виконала домашнє завдання, викликало у Теммі занепокоєння. Вона подивилася на вікно. Підсвідомо вона шукала способу порятунку від неприємної тривоги. Танець був на щось. Вона відчула, як власний пульс стукає сильніше.
  "Може бути. Я не знаю, — сказала Теммі.
  «Отже, він міг мати велосипед. Це може означати, що він був хтось твого віку, трохи молодший. Дорослі їздять на велосипедах, звичайно, але ви частіше бачите підлітків з ними. Гей, що ти думаєш про те, що хтось навчається з тобою в школі?»
  "Школа? У жодному разі. Ніхто з моїх знайомих не зробив би щось подібне».
  «Вам хтось колись погрожував? Ви сварилися з кимось у Стівенсоні?»
  «Я маю на увазі, що Бріанна Креншоу була розлючена, коли я побив її за вболівальницю. Але вона почала зустрічатися з Дейві Вілкоксом. В кого я була закохана. Тож якось вирівнялося». Здавлений сміх.
  Денс теж усміхнувся.
  «Ні, це був хлопець з банди. Я в цьому впевнений». Її очі розширилися. «Почекай, я зараз згадав. Він подзвонив. Мабуть, до ватажка банди. Я чув, як він відкрив телефон і сказав: «Ella esta en el coche». »
  «Вона в машині», — переклала собі Денс. Вона запитала Теммі: «Ти знаєш, що це означає?»
  «Щось на кшталт «Я тримаю її в машині». »
  «Ви вивчаєте іспанську?»
  «Так». Усе це було дуже задиханим і сказане голосом вищим, ніж зазвичай. Її очі зупинилися на Денсі, але рука відкинула волосся й зупинилася, щоб почухати губу.
  Іспанська цитата була повною брехнею.
  «Я думаю, — резонно почав Денс, — що він просто прикидався гангстером. Щоб приховати свою особу. Це означає, що була ще одна причина напасти на вас».
  «Начебто?»
  «Я сподіваюся, що ти зможеш мені допомогти. Ви взагалі на нього дивитеся?»
  "Не зовсім. Весь час він був позаду мене. І на стоянці було дуже, дуже темно. Вони повинні поставити світло. Я думаю, що я збираюся подати до суду на клуб. Мій батько адвокат у Сан-Матео».
  Гнівна поза мала відвернути запитання Денс; Таммі щось бачила.
  «Можливо, коли він підійшов до вас, ви побачили відображення у вікнах».
  Дівчина ні, похитала головою. Але Денс настояв. «Лише проблиск. Подумай ще раз. Вночі тут завжди холодно. Він би не був у сорочці. Він був у піджаку? Шкіряний, тканинний? Светр? Можливо, світшот. Толстовка?»
  Теммі сказала «ні» всім, але деякі «ні» відрізнялися від інших.
  Тоді Денс помітив, як очі дівчини зиркнули на букет квітів на столі. Поруч із листівкою для одужання було написано: Ей, дівчино, скоріше забирай звідти свою суку! Люблю J, P і Beasty Girl.
  Кетрін Денс вважала себе підмайстром із правоохоронних органів, який досяг успіху в основному завдяки тому, що робив домашнє завдання і не приймав ні як відповідь. Однак час від часу її розум робив дивні стрибки. Вона збирала факти та враження, і раптом відбувався несподіваний стрибок — дедукція чи висновок, які, здавалося, виникали за допомогою чарівної палички.
  А до Б до Х. . .
  Це сталося зараз, коли я побачила, як Теммі дивиться на квіти з тривожними очима.
  Агент ризикнув.
  «Бачиш, Таммі, ми знаємо, що той, хто напав на тебе, також залишив хрест на узбіччі — як якесь повідомлення».
  Очі дівчини розширилися.
  «Зрозумів, — подумав Денс. Вона знає про хрест.
  Вона продовжила свій імпровізований сценарій: «І такі повідомлення завжди надсилають люди, які знають жертв».
  «Я . . . Я чув, як він говорить іспанською».
  Денс знала, що це брехня, але вона зрозуміла, що для піддослідних, які мають такий тип особистості, як у Теммі, їй потрібно залишити їм шлях втечі, інакше вони повністю закриються. Вона привітно сказала: «О, я впевнена, що ви це зробили. Але я думаю, що він намагався приховати свою особу. Він хотів тебе обдурити».
  Таммі була нещасна, бідолашна.
  Хто її так налякав?
  «По-перше, Теммі, дозволь мені запевнити тебе, що ми захистимо тебе. Той, хто це зробив, більше не наблизиться до вас. Я хочу, щоб поліцейський залишився біля ваших дверей. І ми матимемо один у вас вдома, поки не спіймаємо людину, яка це зробила».
  Полегшення в її очах.
  «Ось така думка: а як щодо сталкера? Ви дуже гарна. Б’юся об заклад, що вам доведеться бути дуже обережним».
  Посмішка — дуже обережна, але все ж задоволена компліментом.
  «Тобі хтось дошкуляв?»
  Молодий пацієнт вагався.
  Ми близько. Ми дуже близькі.
  Але Таммі відступила. "Немає."
  Танець також зробив. «Чи були у вас проблеми з людьми у вашій родині?» Це була можливість. Вона перевірила. Її батьки були розлучені — після важкої судової боротьби — і її старший брат жив далеко від дому. Дядько був звинувачений у домашньому насильстві.
   Але по очах Таммі було зрозуміло, що родичі, ймовірно, не стоять за нападом.
  Танці продовжували ловити рибу. «У вас є проблеми з кимось, кому ви листувалися? Можливо, хтось, кого ви знаєте в мережі, через Facebook або MySpace? Сьогодні таке трапляється часто».
  "Насправді ні. Я не так багато онлайн». Вона тріпала нігтем об ніготь, еквівалентно тому, що ламала руки.
  «Вибач, що наполягаю, Теммі. Дуже важливо переконатися, що це більше не повториться».
  Тоді Денс побачила щось, що вразило її, як ляпас. В очах дівчини була реакція впізнання — легке підняття брів і повік. Це означало, що Теммі боялася , що це трапиться знову, але оскільки вона мала свою поліцейську охорону, мав на увазі, що нападник також становив загрозу для інших.
  Дівчина проковтнула. Вона явно перебувала у фазі заперечення стресової реакції, що означало, що вона присіла на корточки, захист піднявся високо.
  «Це був хтось, кого я не знав. Клянусь Богом."
  Прапор обману: «Клянусь». Посилання на божество теж. Ніби кричала, брешу! Я хочу сказати правду, але я боюся.
  Денс сказав: «Добре, Теммі. Я тобі вірю».
  «Слухай, я дуже, дуже втомився. Я думаю, що, можливо, я більше нічого не хочу говорити, поки моя мама не приїде сюди».
  Денс усміхнувся. «Звичайно, Таммі». Вона підвелася й простягла дівчині одну зі своїх візитних карток. «Якби ти міг подумати про це трохи більше і повідомити нам усе, що спадає на думку».
  «Мені шкода, що я не дуже корисний». Очі вниз. Розкаяний. Танець бачив, що дівчина мала у минулому використовував дуття та нещире самоприниження. Техніка, змішана з трохи флірту, спрацює з хлопцями та її батьком; жінки не дозволяли їй піти з рук.
  І все-таки Танець їй заграв. «Ні, ні, ти дуже допоміг. Боже, милий, подивися, через що ти пройшов. Відпочити. І поставити якісь ситкоми». Кивок на телевізор. «Вони корисні для душі».
  Вийшовши за двері, Денс подумала: ще кілька годин, і вона могла б змусити дівчину сказати правду, хоча вона не була впевнена; Теммі явно була налякана. До того ж, яким би талановитим не був допитувач, іноді піддослідні просто не розповідали того, що знали.
  Не те щоб це мало значення. Кетрін Денс вірила, що дізналася всю необхідну інформацію.
  А до Б до Х. . .
   частина 6
  У фойє лікарні Денс скористався телефоном-автоматом — мобільні заборонені — і викликав заступника, щоб охороняв кімнату Теммі Фостер. Потім вона пішла на прийом і попросила свою маму викликати.
  Через три хвилини Еді Денс здивувала свою дочку, підійшовши не зі свого відділення кардіологічного відділення, а з реанімації.
  "Привіт, ма."
  — Кеті, — сказала кремезна жінка з коротким сивим волоссям і круглими окулярами. На її шиї було морське вушко та нефритовий кулон, який вона зробила сама. «Я чув про напад — та дівчина в машині. Вона нагорі».
  "Я знаю. Я щойно брав у неї інтерв’ю».
  «З нею все буде добре, я думаю. Це слово. Як пройшла ваша зустріч сьогодні вранці?»
  Денс скривився. «Здається, невдача. Захист намагається домогтися припинення справи через імунітет».
  «Мене не дивує», — була холодна відповідь. Еді Денс ніколи не вагалася висловлювати свою думку. Вона познайомилася з підозрюваним, і коли дізналася, що він зробив, розлютилася — емоція, очевидна для Денс на спокійному обличчі жінки і слабка усмішка. Ніколи не підвищує голос. Але очі сталеві.
  Якщо погляд міг убити, Денс згадала, як думала про свою матір, коли була молодою.
  «Але Ерні Сейболд — бульдог».
  «Як Майкл?» Еді Денс завжди подобався О'Ніл.
  «Добре. Ми разом ведемо цю справу». Пояснила про придорожній хрест.
  «Ні, Кеті! Залишити хрест перед смертю? Як повідомлення?»
  Денс кивнув. Але вона зазначила, що увагу її матері продовжували привертати зовні. Її обличчя було стурбоване.
  «Можна подумати, що у них є важливіші справи. Той преподобний днями виголосив промову. Вогонь і сірка. І ненависть на їхніх обличчях. Це мерзотно».
  «Ви бачили батьків Хуана?»
  Еді Денс деякий час втішала родину згорілого офіцера, зокрема його матір. Вона знала, що Хуан Міллар, ймовірно, не виживе, але зробила все можливе, щоб приголомшена і збентежена пара зрозуміла, що він отримує найкращий догляд. Еді сказала своїй дочці, що емоційний біль жінки був таким же сильним, як і фізична агонія її сина.
  «Ні, вони не повернулися. Хуліо має. Він був тут сьогодні вранці».
  "Він був? чому?»
  — Можливо, збирав особисті речі брата. Не знаю. . . .” Її голос згас. «Він просто дивився на кімнату, де помер Хуан».
  «Чи було розслідування?»
  «Наша рада з етики розглядала це. І тут було кілька поліцейських. Деякі повітові депутати. Але коли вони дивляться на звіт і бачать фотографії його травм, ніхто насправді не засмучується, що він помер. Це справді було милосердно».
  «Чи сказав тобі щось Хуліо, коли він був тут сьогодні?»
  «Ні, він ні з ким не спілкувався. Ви запитаєте мене, він трохи страшний. І я не міг не згадати, що він зробив з тобою».
  «Він був тимчасово божевільним», — сказав Денс.
  «Ну, це не виправдання для нападу на мою доньку», — сказала Еді зі стійкою посмішкою. Тоді її очі вислизнули зі скляних дверей і ще раз оглянули протестувальників. Темний погляд. Вона сказала: «Мені краще повернутися на свою станцію».
  «Якщо все гаразд, чи може тато пізніше привести сюди Веса та Меґі? У нього зустріч в акваріумі. Я їх заберу».
  «Звичайно, мила. Я припаркую їх у дитячій зоні».
  Еді Денс знову пішла, визирнувши надвір. Її обличчя було злим і стурбованим. Здавалося, це говорило: вам нема чого тут перебувати, заважати нашій роботі.
  Денс вийшов із лікарні, кинувши погляд на преподобного Р. Семюеля Фіска та його охоронця чи на когось іншого, як той великий чоловік. Вони приєдналися до кількох інших протестувальників, стисли руки та опустили голови в молитві.
  — КОМП’ЮТЕР ТЕММІ, — сказав ДЕНС Майклу О'Нілу.
  Він підняв брову.
  «У ньому є відповідь. Ну, можливо, це не відповідь . Але відповідь . Тому, хто на неї напав».
  Вони попивали каву, сидячи на вулиці в Whole Foods у Del Monte Center, відкритий площі Macy's. Якось вона підрахувала, що купила тут щонайменше п’ятдесят пар взуття — взуття, свого заспокійливого. Справедливості заради варто відзначити, що в іншому випадку ця приголомшлива кількість покупок відбулася протягом кількох років. Часто, але не завжди, у продажу.
  «Онлайн-сталкер?» — запитав О'Ніл. Вони їли не яйця-пашот з ніжним голландським соусом і петрушкою, а загальний бублик із родзинками та нежирним вершковим сиром у маленькому конверті з фольги.
  "Може бути. Або колишній хлопець, який їй погрожував, або хтось, з ким вона познайомилася в соціальній мережі. Але я впевнений, що вона знає його особу, якщо не його особисто. Я схиляюся до когось із її школи. Стівенсон».
  «Але вона б не сказала?»
  «Ні, стверджував, що це латиноамериканець».
  О'Ніл засміявся. Багато фальшивих страхових претензій починалися зі: «Латиноамериканець у масці увірвався до мого ювелірного магазину». Або «Двоє афроамериканців у масках дістали зброю та вкрали мій Rolex».
  «Без опису, але я думаю, що він був одягнений у світшот, толстовку. Вона дала іншу відповідь заперечення, коли я згадав про це».
  «Її комп’ютер», — розмірковував О'Ніл, піднімаючи свій важкий портфель на стіл і відкриваючи його. Він звернувся до роздруківки. «Хороша новина: у нас є докази. Ноутбук. Це було на задньому сидінні її машини».
  «І погана новина: він пішов купатися в Тихому океані?»
   «Значна шкода від морської води», — процитував він.
  Танцювати відмовляли. «Нам доведеться відправити це в Сакраменто або ФБР у Сан-Хосе. На повернення знадобляться тижні».
  Вони спостерігали, як колібрі сміливо зависає над натовпом, щоб снідати біля червоної висячої рослини. О'Ніл сказав: «Ось одна думка. Я там розмовляв зі своїм другом у Бюро. Він щойно був на презентації про комп’ютерні злочини. Один із доповідачів був місцевим — професор із Санта-Круза».
  "UC?"
  «Правильно».
  Одна з альма-матер Dance.
  «Він сказав, що хлопець був досить кмітливим. І він зголосився допомогти, якщо він їм колись знадобиться».
  «Яке його походження?»
  «Єдине, що я знаю, це те, що він виїхав із Кремнієвої долини і почав викладати».
  «Принаймні в освіті немає лопаючих бульбашок».
  «Ви хочете, щоб я дізнався, чи зможу я дізнатися його ім’я?»
  «Звичайно».
  О'Ніл підняв стос візитних карток зі свого кейса, який був так само акуратно впорядкований, як і його човен. Він знайшов один і подзвонив. За три хвилини він знайшов свого друга і мав коротку розмову. За словами Денс, напад уже привернув увагу ФБР. О’Ніл записав ім’я й подякував агенту. Поклавши слухавку, він передав листок Денсу. Доктор Джонатан Болінг. Під ним була цифра.
  «Що це може зашкодити? . . . У кого ноутбук?»
  «У нашій шафці для доказів. Я зателефоную і скажу, щоб звільнили».
  Денс дістала свій мобільний телефон і подзвонила Болінгу, отримала його голосову пошту та залишила повідомлення.
  Вона продовжувала розповідати О'Нілу про Теммі, згадуючи, що більшість емоційної реакції дівчини було викликано її страхом, що нападник знову завдасть удару — і, можливо, націлиться на інших.
  «Це саме те, про що ми хвилювалися», — сказав О'Ніл, проводячи товстою рукою по своєму посипаному перцем волоссю.
  «Вона також подавала сигнали провини», — сказав Денс.
  «Тому що вона могла бути частково відповідальною за те, що сталося?»
  «Це те, про що я думаю. У будь-якому випадку я дуже хочу потрапити всередину цього комп’ютера». Погляд на годинник. Безпідставно її роздратувало те, що Джонатан Болінг не подзвонив їй три хвилини тому.
  Вона запитала О'Ніла: «Ще якісь підказки щодо доказів?»
  «Ні». Він розповів їй те, що Пітер Беннінгтон повідомив про місце злочину: що дерево на хресті було з дубів, яких на півострові було близько мільйона чи двох. Зелений квітковий дріт, що зв’язував дві гілки, був звичайним і невідомим. Картон був вирізаний із зворотного боку блокнота дешевого паперу для зошитів, який продають у тисячах магазинів. Чорнило також не вдалося знайти. Троянди не можна було відстежити в певному магазині чи іншому місці.
  Денс розповів йому теорію про велосипед. Однак О'Ніл був на крок попереду. Він додав, що вони повторно оглянули ділянку, де була викрадена дівчина, і пляж, де залишили автомобіль, і знайшли більше сліди протектора велосипеда, не ідентифіковані, але вони були свіжими, що свідчить про те, що це був ймовірний засіб пересування злочинця. Але сліди протектора були недостатніми, щоб їх можна було простежити.
  У Денс задзвонив телефон — тема «Веселі мелодії» Warner Brothers, яку її діти запрограмували як жарт. О'Ніл усміхнувся.
  Денс глянув на екран ідентифікатора абонента. На ньому читалося Дж. Болінг. Вона підняла брову, подумавши — знову безпідставно — що настав час.
   Розділ 7
  ШУМ НАВОРУ , тріск із-за будинку, повернув старий страх.
  Що за нею стежили.
  Не так, як у торговому центрі чи на пляжі. Вона не боялася глузливих дітей чи збоченців. (Це дратувало чи лестило — залежно, звичайно, від дитини чи збоченця.) Ні, Келлі Морган жахало щось, що дивилося на неї з-за вікна її спальні.
  Прив'язка . . .
  Другий звук. Сидячи за письмовим столом у своїй кімнаті, Келлі відчула тремтіння настільки раптово й сильно, що її пошкіріло. Її пальці замерзли, зупиняючись над клавіатурою комп’ютера. Дивіться, сказала вона собі. Потім: Ні, не треба.
  Нарешті: Господи, тобі сімнадцять. Закінчуй з цим!
  Келлі змусила себе обернутися й ризикнути визирнути у вікно. Вона побачила сіре небо над зеленими й бурими рослинами, камінням і піском. ніхто
  І нічого .
  Забудь про це.
  Дівчина худорлявої статури та брюнетки з густим волоссям наступної осені мала стати старшою школою. У неї були водійські права. Вона займалася серфінгом на пляжі Маверік. вона стрибнула з парашутом на свій вісімнадцятий день народження зі своїм хлопцем.
  Ні, Келлі Морган не налякала.
  Але в неї був один сильний страх.
  вікна.
  Цей жах був ще тоді, коли вона була маленькою дівчинкою, років дев’яти чи десяти, і жила в цьому самому будинку. Її мати читала всі ці дорогі журнали про дизайн дому і думала, що штори зовсім не вийде і зіпсують чисті лінії їхнього сучасного будинку. Насправді нічого страшного, за винятком того, що Келлі бачив якесь дурне телешоу про Мерзенного Сніговика чи якогось такого монстра. Він показав цю CG-анімацію істоти, яка підійшла до каюти та зазирнула у вікно, до біса налякавши людей у ліжку.
  Неважливо, що це була химерна комп’ютерна графіка, або що вона знала, що в реальному житті нічого такого не існує. Це все, що знадобилося, одне телешоу. Роками після цього Келлі лежала в ліжку, спітніла, накривши голову ковдрою, боячись дивитися через страх перед тим, що вона побачить. Боячись, щоб цього не було, бо боялася, що вона не попередить про те, що б це не було, пролізши через вікно.
  Привидів, зомбі, вампірів і перевертнів не існує, сказала вона собі. Але все, що їй потрібно було зробити, це прочитати книгу Стефані Мейер «Сутінки» , і страх повернувся.
  А Стівен Кінг? Забудь про це.
  Тепер, подорослішавши й не терплячи стільки дивацтв своїх батьків, як раніше, вона пішла до Home Depot, купила штори для своєї кімнати й сама їх встановила. До ладу смак її матері в декорі. Келлі закривав штори вночі. Але в цей момент вони були відкриті, був день, блідо-світло і віяв прохолодний літній вітерець.
  Потім ще один удар надворі. Було ближче?
  Цей образ вибухаючої істоти з телевізійного шоу ніколи не зникав, як і страх, який він вживив у її вени. Єті, Мерзенний Сніговик, у її вікні, дивиться, дивиться. У животі її охопило збурення, як того разу, коли вона швидко спробувала цю рідину, а потім повернулася до твердої їжі.
  знімок. . . .
  Вона ризикнула ще раз глянути.
  Порожнє вікно позіхало на неї.
  Достатньо!
  Вона повернулася до свого комп’ютера, прочитавши кілька коментарів на сайті соціальної мережі OurWorld про ту бідолашну дівчину зі Стівенсон Хай, Теммі, на яку напали минулої ночі — Ісуса, кинули в багажник і залишили тонути. Зґвалтували чи принаймні розбещували, казали всі.
  Більшість дописів були співчутливими. Але деякі були жорстокими, і вони повністю розлютили Келлі. Зараз вона дивилася на одну.
  Гаразд, з Таммі все буде добре, і слава Богу. Але я мушу сказати одне. ІМХО, вона сама це принесла. вона ПОТРІБНА навчитися не ходити, як повія з вісімдесятих, з підводкою для очей, і де вона бере ці сукні? вона ЗНАЄ, що думають хлопці, чого вона очікувала????
  —АнонГурл
  Келлі вигукнув відповідь.
  OMG, як ти можеш таке говорити? Її мало не вбили. І будь-хто, хто каже, що жінка ПРОСИТЬ, щоб її зґвалтували, є безглуздим шулером. тобі має бути соромно!!!
  —БеллаКеллі
  Їй було цікаво, чи відповість оригінальний постер.
  Нахилившись до комп’ютера, Келлі почула ще один шум надворі.
  «Ось і все», — сказала вона вголос. Вона підвелася, але до вікна не підійшла. Натомість вона вийшла зі своєї кімнати на кухню, визирнувши надвір. Нічого не бачив. . . чи вона? Чи була тінь у каньйоні за кущами позаду території?
  Нікого з родини не було вдома, батьки працювали, брат на практиці.
  Неспокійно сміючись про себе: їй було менш страшно вийти на вулицю й зустрітися віч-на-віч із незграбним збоченцем, ніж побачити, як він дивиться у вікно. Келлі глянув на магнітну підставку для ножів. Леза були абсолютно гострі. Обговорено. Але зброю залишила там, де вона була. Натомість вона піднесла свій iPhone до вуха й вийшла на вулицю. «Привіт, Джінні, так, я щось чув надворі. Я просто піду подивитися».
  Розмова була удаваною, але він — або воно — не знав би цього.
  «Ні, я буду говорити далі. На всякий випадок, якщо там знайдеться якийсь мудак». Говорити голосно.
  Двері виходили на бічний двір. Вона попрямувала до задньої частини, потім, наближаючись до рогу, сповільнила рух. Нарешті вона невпевнено ступила на задній двір. Порожній. У кінці території, за густим бар’єром рослин, земля опускалася круто вглиб землі округу — неглибокий каньйон, заповнений кущами та кількома біговими доріжками.
  «Ну як справи? так . . так? Солодкий. Дуже мило».
  Гаразд. «Не перестарайся», — подумала вона. Ваша акторська гра відстойна.
  Келлі підійшов до ряду листя й зазирнув крізь нього в каньйон. Їй здалося, що вона побачила, як хтось віддаляється від будинку.
  Потім, неподалік, вона побачила якогось спітнілого хлопця на велосипеді, який їхав однією зі стежок, яка була коротким шляхом між Пасіфік-Гроув і Монтерей. Він повернув ліворуч і зник за пагорбом.
  Келлі відклав телефон. Вона почала повертатися до будинку, коли помітила щось недоречне на задніх грядках. Маленька кольорова цятка. Червоний. Вона підійшла до нього і взяла пелюстку квітки. Троянда. Келлі дозволив півмісяцю злетіти назад на землю.
  Вона повернулася до хати.
  Пауза, погляд назад. Нікого, жодних тварин. Жодного Огидного сніговика чи перевертня.
  Вона зайшла всередину. І завмер, задихаючись.
  Перед нею, на відстані десяти футів, наближався людський силует, риси обличчя якого були нечіткими через фонове освітлення з вітальні.
  "ВООЗ-?"
  Фігура зупинилася. сміх «Ісус, Кел. Ти такий наляканий. Ти виглядаєш . . . дай свій телефон. Я хочу фотографію».
  Її брат Рікі потягнувся до її iPhone.
  "Забирайся ! " — сказав Келлі, скривившись і відвернувшись від його витягнутої руки. «Я думав, у вас є практика».
   «Потрібен був мій піт. Гей, ти чув про ту дівчину в багажнику? Вона йде до Стівенсона».
  «Так, я бачив її. Теммі Фостер».
  «Вона гаряча?» Довгоросла шістнадцятирічна дівчина з копицею каштанового волосся, що збігалася з її власним, підійшла до холодильника й взяла міцний напій.
  «Рікі, ти такий огидний».
  "Угу. Так? Чи вона?"
  Ой, вона ненавиділа братів. «Коли підеш, замкни двері».
  Рікі сильно нахмурився. «Чому? Хто хотів би до вас приставати?»
  «Замкніть!»
  «Начебто, добре».
  Вона кинула на нього похмурий погляд, який він повністю пропустив.
  Келлі пішла до своєї кімнати й знову сіла за комп’ютер. Так, AnonGurl опублікував напад на Келлі за захист Теммі Фостер.
  Гаразд, суко, ти йдеш вниз. Я буду володіти тобою так погано.
  Келлі Морган почала друкувати.
  що ПРОФЕСОРУ ДЖОНАТАНУ БОЛІНГУ було за сорок. Невисока, на кілька дюймів вище її зросту, зі статурою, яка вказувала на толерантність до фізичних вправ або зневагу до шкідливої їжі. Пряме каштанове волосся, схоже на волосся Денса, хоча вона підозрювала, що він не клав коробку «Клерола» у свій візок у «Сейфвей» кожні пару тижнів.
  «Ну що ж, — сказав він, оглядаючи коридори, коли вона проводжала його з вестибюля до свого офісу в Cali. Fornia Бюро розслідувань. «Це не зовсім те, що я собі уявляв. Не так, як CSI. »
  Чи всі у всесвіті дивилися це шоу?
  Болінг носив цифровий Timex на одному зап’ясті та плетений браслет на іншому — можливо, символізуючи підтримку чогось чи іншого. (Денс думала про своїх дітей, які покривали свої зап’ястки такою кількістю кольорових пов’язок, що вона ніколи не була впевнена, що це було за останні причини.) У джинсах і чорній сорочці поло він був красивим у стриманому вигляді, як у стилі Національного громадського радіо. Його карі очі були спокійні, і він здавався швидкою посмішкою.
  Денс вирішив, що може мати будь-якого аспіранта, на якого він націлився.
  Вона запитала: «Ви коли-небудь були в правоохоронних органах?»
  «Ну, звичайно», — сказав він, прочищаючи горло й видаючи дивні кінесичні сигнали. Потім усмішка. «Але вони зняли звинувачення. Я маю на увазі, що ще вони могли зробити, коли тіло Джиммі Гоффи так і не виявилося?»
  Вона не могла втриматися від сміху. Ой, бідні аспіранти. Обережно.
  «Я думав, ви порадилися з поліцією».
  «Я запропонував наприкінці моїх лекцій правоохоронним органам і охоронним компаніям. Але мене ніхто не взяв за це. Дотепер. Ти мій перший рейс. Я постараюся не розчарувати».
  Вони прийшли в її офіс і сіли один навпроти одного за її пошарпаний журнальний столик.
  Болінг сказав: «Я радий допомогти, чим можу, але я не впевнений, що саме можу зробити». Промінь сонця впав на його мокасини, і він поглянув униз і помітив, що одна шкарпетка була чорною, а друга — темно-синьою. Він засміявся без збентеження. В іншу епоху Денс зробив би висновок, що він неодружений; нині, коли двоє зайнятих партнерів по роботі, такі збої в моді були неприпустимим доказом. Однак він не носив обручки.
  «Я маю досвід роботи з апаратним і програмним забезпеченням, але для отримання серйозної технічної консультації, я боюся, що я перевищив встановлений законом вік і я не розмовляю гінді».
  Він розповів їй, що здобув спільний ступінь з літератури та інженерії в Стенфорді, правда, дивне поєднання, і після невеликої «тупняки по всьому світу» опинився в Кремнієвій долині, розробляючи системи для деяких великих комп’ютерних компаній. .
  «Захоплюючий час», - сказав він. Але, додав він, зрештою його відбила жадібність. «Це було схоже на нафтовий приплив. Усі запитували, як вони можуть стати багатими, переконавши людей, що вони мають ці потреби, які можуть задовольнити комп’ютери. Я подумав, що, можливо, нам варто поглянути на це з іншого боку: дізнатися, які насправді потреби людей , а потім запитати, як комп’ютери можуть їм допомогти». Піднята голова. «Як між їхньою позицією та моєю. Я сильно програв. Тож я взяв трохи грошей на акції, кинув і знову пустився. Я опинився в Санта-Крус, зустрів когось, вирішив залишитися і спробував викладати. Дуже сподобалося. Це було майже десять років тому. Я все ще там».
  Денс сказала йому, що після роботи репортером вона повернулася до коледжу — тієї самої школи, де він викладав. Вона вивчала комунікації та психологію. Їхній час збігся, ненадовго, але вони не знали нікого спільного.
  Він викладав кілька курсів, у тому числі літературу наукової фантастики, а також клас під назвою «Комп’ютери та суспільство». І в аспірантурі Болінг викладав те, що він описав як нудні технічні курси. «Начебто математики, начебто інженерії». Він також консультував корпорації.
  Денс опитала людей різних професій. Більшість висловлювали по радіо чіткі сигнали стресу, коли говорили про свою роботу, що вказувало або на занепокоєння через вимоги роботи, або, частіше, на депресію з цього приводу, як раніше мав Болінг, говорячи про Кремнієву долину. Але його кінезична поведінка зараз, коли обговорювалася його нинішня кар’єра, була без стресу.
  Проте він продовжував применшувати свою технічну майстерність, і Денс був розчарований. Він здавався розумним і більш ніж готовим допомогти — він приїхав сюди миттєво, — і вона б хотіла скористатися його послугами, але щоб проникнути в комп’ютер Теммі Фостер, здавалося, що їм знадобилося б більше рук… на технічну людину. Принаймні, сподівалася вона, він зможе когось порадити.
  Увійшла Меріеллен Кресбах із підносом кави й печива. Приваблива, вона нагадувала співачку кантрі-вестерну з зачісканим каштановим волоссям і червоними кевларовими нігтями. «Дзвонили з охоронної стійки. Хтось отримав комп’ютер з офісу Майкла».
  «Добре. Ви можете підняти це».
  Меріеллен на мить замовкла, і Денсу спала на думку кумедна ідея, що жінка розглядає Болінга як романтичний корм. Її помічниця вела не надто тонку кампанію, щоб знайти Денс чоловіка. Коли жінка подивилася на голий лівий безіменний палець Болінга й підняла брову, дивлячись на Денс, агент кинув на неї роздратований погляд, який був належним чином помічений і проігнорований.
   Болінг подякував і, насипавши три цукру в каву, покопався в печиво та з’їв два. «Добре. Ні, краще, ніж добре».
  «Вона їх сама пече».
  «Справді? Люди так роблять? Вони не всі виходять із сумки Keebler?»
  Денс пішла за половиною печива й насолодилася ковтком кави, хоча вона була достатньо під впливом кофеїну після попередньої зустрічі з Майклом О’Нілом.
  «Дозволь мені розповісти тобі, що відбувається». Вона пояснила Болінгу про напад на Теммі Фостер. Потім сказав: «І ми повинні зайти в її ноутбук».
  Болінг з розумінням кивнув. «А, той, що пішов купатися в Тихий океан».
  «Це тост. . .”
  Він виправив: «З водою, швидше за все, це вівсяна каша, якщо ми дотримуємося метафор їжі для сніданку».
  Саме тоді молодий заступник MCSO увійшов до кабінету Денса з великим паперовим пакетом. Гарний і нетерплячий, хоча більше милий, ніж красивий, у нього були яскраво-блакитні очі, і на мить він ніби збирався відсалютувати. «Агент Денс?»
  "Це вірно."
  «Я Девід Рейнхолд. Місце злочину в офісі шерифа».
  Вона кивнула на знак привітання. "Приємно познайомитись. Дякую, що принесли це».
  "Будьте впевнені. Усе, що я можу зробити».
  Вони з Болінгом потисли один одному руки. Тоді підтягнутий офіцер у ідеально випрасованій формі простягнув Денсу паперовий пакет. «Я не клав його в пластик. Хотів дихати. Виведіть якомога більше вологи».
  — Дякую, — сказав Болінг.
   «І я дозволив собі вийняти батарею», — сказав молодий депутат. Він підняв запаяну металеву трубку. «Це літій-іонний. Я подумав, що якщо всередину потрапить вода, може виникнути пожежа».
  Болінг кивнув, явно вражений. «Гарна думка».
  Денс не розумів, про що говорить. Болінг помітив її насуплений погляд і пояснив, що деякі літієві батареї за певних обставин можуть спалахнути під впливом води.
  «Ти гік?» — запитав його Болінг.
  Депутат відповів: «Не зовсім. Просто те, що ви збираєте, знаєте». Він простягнув Денсу квитанцію для підпису, а потім показав картку ланцюга охорони, прикріплену до самої сумки. «Якщо я можу ще щось зробити, дайте мені знати». Він простягнув їй візитну картку.
  Вона подякувала, і хлопець відступив.
  Денс поліз у сумку й дістав ноутбук Теммі. Воно було рожеве.
  «Який колір», — сказав Болінг, хитаючи головою. Він перевернув його й оглянув зворотний бік.
  Денс запитав його: «Тож ти знаєш когось, хто міг би запустити його та переглянути її файли?»
  «Звичайно. я».
  «О, я думав, ти сказав, що ти вже не такий вже й технік».
  «Це не технологія, не за сучасними стандартами». Він знову посміхнувся. «Це як обертати шини на автомобілі. Мені потрібна лише пара інструментів».
  «У нас тут немає лабораторії. Нічого такого складного, як вам, мабуть, потрібно».
  «Ну, це залежить. Я бачу, ти колекціонуєш взуття». Двері її шафи були відчинені, і Болінг, мабуть, глянув всередині, де з десяток пар сиділи, більш-менш упорядковані, на підлозі — для тих ночей, коли вона виходила після роботи, не зупиняючись удома. Вона засміялася.
  Розбитий.
  Він продовжив: «Як щодо засобів особистої гігієни?»
  "Особиста гігієна?"
  «Мені потрібен фен».
  Вона засміялася. «На жаль, усі мої косметичні засоби вдома».
  «Тоді краще підемо за покупками».
  Розділ 8
  ДЖОНУ БОЛІНГУ ПОТРІБНО було трохи більше, ніж фен. Хоча не дуже.
  Їхній шопінг приніс Conair, набір мініатюрних інструментів і металеву коробку під назвою «корпус» — прямокутник розміром три на п’ять дюймів, з якого виходив дріт, що закінчувався роз’ємом USB.
  Тепер ці предмети лежали на журнальному столику Денс у її офісі в CBI.
  Болінг оглянув дизайнерський ноутбук Теммі Фостер. «Я можу його розібрати? Я ж не збираюся псувати докази?»
  «З нього стерли пил для відбитків. Усе, що ми знайшли, належало Таммі. Давай і роби, що хочеш — вона не підозрювана. Крім того, вона збрехала мені, тому вона не в змозі скаржитися».
  «Рожеве», — повторив він, наче це було шокуюче порушення пристойності.
  Він перевернув машину і за кілька хвилин за допомогою крихітної хрестової викрутки зняв задню панель. Потім він витяг невеликий металево-пластиковий прямокутник.
  — Жорсткий диск, — пояснив він. «До наступного року це буде вважатися величезним. Ми будемо флеш-пам'ять в центральних процесорах. Ніяких жорстких дисків — жодних рухомих частин». Здавалося, ця тема його схвилювала, але він відчув, що лекція — це недоречний відступ. Болінг замовк і уважно оглянув диск. Він, здається, не носив контактні лінзи; Денс, яка носила окуляри з дитинства, мала легкий напад заздрості.
  Тоді професор обережно поклацав приводом біля вуха. "Гаразд." Він поставив його на стіл.
  "Гаразд?"
  Він усміхнувся, розпакував фен, увімкнув його в розетку й обвіяв привід приємним теплим потоком. «Недовго. Я не думаю, що це мокро, але ми не можемо ризикувати. Електрика та вода рівноцінні.
  Вільною рукою він сьорбнув кави. Він міркував: «Знаєте, ми, професори, дуже заздримо приватному сектору. «Приватний сектор» — це латиною означає «фактично заробляти гроші». Він кивнув на чашку. «Візьміть Starbucks. . . . Кава була гарною ідеєю для франшизи. Я продовжую шукати наступний великий. Але все, про що я міг думати, це такі речі, як House O' Pickles і Jerky World. Напої найкращі, але всі хороші беруться».
  «Можливо, молочний батончик», — запропонував Денс. «Можна назвати це Елсі».
  Його очі проясніли. «Або як щодо «просто An-Udder Place». »
  «Це було дуже погано», — сказала вона, коли вони коротко засміялися.
  Коли він закінчив сушити жорсткий диск, він посунув його в корпус. Потім він підключив USB-роз’єм до свого власного ноутбука, який був похмурого сірого кольору, мабуть, такого відтінку повинні бути комп’ютери.
   «Мені цікаво, що ти робиш». Вона дивилася, як його впевнені пальці стукають по клавішах. Багато літер було стерто. Йому не потрібно було їх бачити, щоб друкувати.
  «Вода замкнула б сам комп’ютер, але з жорстким диском усередині все гаразд. Я збираюся перетворити його на читабельний диск». Через кілька хвилин він підвів очі й усміхнувся. «Ні, він як новий».
  Денс підсунув свій стілець ближче до свого.
  Вона глянула на екран і побачила, що Провідник Windows читає жорсткий диск Теммі як «Локальний диск (G)».
  «У ньому буде все: її електронні листи, веб-сайти, які вона переглядала, її улюблені місця, записи її миттєвих повідомлень. Навіть видалені дані. Він не зашифрований і не захищений паролем — це, до речі, говорить мені про те, що її батьки дуже байдужі до її життя. Діти, чиї рідні пильно стежать за ними, вчаться використовувати всі види хитрощів для приватного життя. Який я, до речі, досить добре вмію розгадувати». Він від’єднав диск від свого комп’ютера й передав його разом із кабелем їй. «Це все твоє. Просто підключіть і читайте досхочу». Він знизав плечима. «Моє перше завдання в поліції. . . коротко, але мило».
  З хорошим другом Кетрін Денс володіла та керувала веб-сайтом, присвяченим домашній і традиційній музиці. Сайт був досить складним технічно, але Денс мало знав про апаратне та програмне забезпечення; чоловік її подруги займався цією стороною бізнесу. Тепер вона сказала Болінгу: «Знаєш, якщо ти не надто зайнятий, чи можеш ти трохи залишитися? Допоможіть мені знайти це?»
  Болінг вагався.
  «Добре, якщо у вас є плани. . .”
   «Скільки часу ми говоримо? Я повинен бути в Напі в п'ятницю ввечері. Возз’єднання сім’ї начебто».
  Денс сказав: «О, нічого так довго. Кілька годин. Максимум день».
  Очі знову світяться. "Я б залюбки. Для мене головоломки є важливою групою їжі. . . . Тепер, що б я шукав?»
  «Будь-які підказки щодо особи нападника на Теммі».
  «О, Код да Вінчі. »
  «Будемо сподіватися, що це не так складно, і що б ми не знайшли, нас не відлучать від церкви. . . . Мене цікавлять будь-які повідомлення, які здаються загрозливими. Суперечки, бійки, коментарі про сталкерів. Чи будуть там миттєві повідомлення?»
  «Фрагменти. Ймовірно, ми можемо реконструювати багато з них». Болінг знову підключив дисковод до комп’ютера й нахилився вперед.
  «Тоді сайти соціальних мереж, — сказав Денс. «Все, що стосується придорожніх меморіалів чи хрестів».
  «Меморіали?»
  Вона пояснила: «Ми думаємо, що він залишив придорожній хрест, щоб оголосити про напад».
  «Це дуже неприємно». Пальці професора клацнули по клавішах. Набираючи текст, він запитав: «Чому, на вашу думку, її комп’ютер є відповіддю?»
  Денс пояснив інтерв'ю з Теммі Фостер.
  «Ви зрозуміли все це лише з мови її тіла?»
  "Це вірно."
  Вона розповіла йому про три способи спілкування між людьми: по-перше, через словесний зміст — те, що ми говоримо. «Це значення самих слів. Але вміст не лише найменш надійний і його найлегше підробити, це насправді лише мала частина того, як ми надсилаємо повідомлення один одному. Друге і третє набагато важливіші: вербальна якість — як ми вимовляємо слова. Це були б такі речі, як висота голосу, наскільки швидко ми говоримо, чи часто ми робимо паузи та вживаємо «мм». І, по-третє, кінесіка — поведінка нашого тіла. Жести, погляди, дихання, поза, манери. Останні два – це те, що найбільше цікавить інтерв’юерів, оскільки вони набагато більш розкриваючі, ніж зміст мовлення».
  Він усміхався. Денс підняв брову.
  Болінг пояснив: «Ви звучите настільки ж схвильовані своєю роботою, як...»
  «Ви і ваша флеш-пам’ять».
  Кивок. «Так. Вони дивовижні маленькі хлопці. . . навіть рожеві».
  Болінг продовжував друкувати та прокручувати сторінку за сторінкою нутрощів комп’ютера Теммі, тихо розмовляючи. «Типова балаканина дівчини-підлітка. Хлопчики, одяг, макіяж, вечірки, трохи про школу, фільми та музику. . . жодних погроз».
  Він швидко гортав різні екрани. «Поки що негативно щодо електронних листів, принаймні за останні два тижні. Я можу повернутися і перевірити попередні, якщо мені потрібно. Тепер Таммі є на всіх великих сайтах соціальних мереж — Facebook, MySpace, OurWorld, Second Life». Хоча Болінг був поза мережею, він міг відкрити та переглянути останні сторінки, які прочитала Теммі. "Чекай-чекай. . . . Гаразд." Він сидів вперед, напружений.
  "Що це?"
  «Вона мало не втопилася?»
  "Це вірно."
   «Кілька тижнів тому вона та деякі її друзі почали дискусію в OurWorld про те, що їх налякало найбільше. Одним із великих страхів Теммі було потонути».
  Денс стиснув рот. «Можливо, він вибрав засіб смерті спеціально для неї».
  Напрочуд палким тоном Болінг сказав: «Ми надаємо забагато інформації про себе в Інтернеті. Надто багато. Ви знаєте термін «ескрибіціоніст»?»
  «Ні».
  «Термін для ведення блогу про себе». Гримасна посмішка. «Досить добре розповідає, чи не так? А ще є «dooce».
  «Це теж нове».
  «Дієслово. Як у "Мене обдурили". Це означає, що вас звільнять через те, що ви опублікували у своєму блозі — чи то факти про себе, свого боса чи роботу. Його придумала жінка з Юти. Вона опублікувала деякі речі про свого роботодавця і була звільнена. До речі, слово «Dooce» походить від неправильного написання слова «чувак». О, а ще є попередня підготовка».
  "Який є?"
  «Ви подаєте заявку на роботу, і інтерв’юер запитує вас: «Ви коли-небудь писали щось про свого колишнього боса в блозі?» Звичайно, вони вже знають відповідь. Вони чекають, щоб побачити, чи ти чесний. А якщо ви опублікували щось погане? Вас вибили з боротьби ще до того, як ви почистили зуби вранці після співбесіди».
  Забагато інформації. Надто багато. . . .
  Болінг блискавично продовжував друкувати. Нарешті він сказав: «Ах, думаю, у мене щось є».
  "Що?"
  «Теммі кілька днів опублікувала коментар у блозі тому. Її псевдонім TamF1399». Болінг розвернув комп’ютер, щоб Денс подивився.
  Відповідь Чілтону, опублікована TamF1399.
  [Водій] виглядає дивно, я маю на увазі небезпечно. Одного разу після тренування вболівальників він бовтався біля нашої роздягальні, ніби намагався зазирнути всередину та отримати фотографії на свій телефон. Я підходжу до нього і кажу: що ти тут робиш, а він дивиться на мене так, ніби збирався мене вбити. Він коштує 33 тисячі франків. Я знаю дівчину, яка їздить до [видалено] з нами, і вона сказала мені, що [водій] схопив її за сиськи, але вона боїться щось сказати, бо думає, що він прийде за нею або почне стріляти в людей, як у Virginia Tech.
  Болінг додав: «Що цікаво, вона опублікувала це в частині блогу під назвою «Придорожні хрести». »
  У Денса трохи прискорився пульс. Вона запитала: «Хто «водій»?»
  «Не знаю. Ім’я видалено з усіх дописів».
  «Блог, хм?»
  «Правильно». Болінг коротко засміявся і сказав: «Гриби».
  "Що?"
  «Блоги – це гриби Інтернету. Вони проростають скрізь. Кілька років тому всі в Кремнієвій долині задавалися питанням, що буде наступним великим кроком у світі дот-комів. Ну, виявилося, що це не революційно новий тип апаратного чи програмного забезпечення, а онлайн-контент: ігри, сайти соціальних мереж. . . і блоги. Зараз не можна писати про комп’ютери, не вивчаючи їх. Тамі опублікувала повідомлення The Chilton Report. »
   Денс знизав плечима. "Ніколи не чув про це."
  "У мене є. Він місцевий, але добре відомий у блогерських колах. Це як каліфорнійський Метт Драдж, тільки більше бахроми. У Джима Чілтона такий характер». Він продовжував читати. «Давайте підемо в Інтернет і перевіримо це».
  Денс дістала зі столу власний ноутбук. «Який URL?» вона запитала.
  Болінг дав її їй.
  http://www.thechiltonreport.com
  Професор підсунув свій стілець ближче, і вони разом прочитали домашню сторінку.
  ЗВІТ ЧІЛТОНА™
  МОРАЛЬНИЙ ГОЛОС МЕРІКИ .​ ЗБІРКА РОЗДУМКІВ ПРО ТЕ, ЩО ЦЯ КРАЇНА ЙДЕ НЕПРАВИЛЬНО. . . І КУДИ ПРАВИЛЬНО ЙДЕ .
  Денс посміхнувся. “Там, де все правильно. ' Розумний. Він моральна більшість, консерватор, я так розумію».
  Болінг похитав головою. «З того, що я знаю, він більше вирізає і вставляє».
  Вона підняла брову.
  «Я маю на увазі, що він вибирає свої причини. Він більше правий, ніж лівий, але він впорається з будь-ким, хто не відповідає його стандартам моралі, розважливості чи інтелекту. Звичайно, це одна з головних цілей блогів: підняти ситуацію. Суперечка продається».
   Нижче було привітання до читачів.
  Шановний читачу. . .
  Незалежно від того, чи потрапили ви сюди, тому що ви підписалися чи шанувальники, або просто тому, що випадково переглядали Інтернет і випадково натрапили на The Report, ласкаво просимо.
  Якими б не були ваші позиції щодо політичних і соціальних питань, я сподіваюся, що ви знайдете в моїх роздумах тут щось, що принаймні змусить вас сумніватися, змусить вас сумніватися, змусить вас захотіти знати більше.
  Бо це й є суть журналістики.
  — Джеймс Чілтон
  Під ним було: «Заява про місію».
  Наша місія
  Ми не можемо виносити судження у вакуумі. Чи будуть бізнес, уряд, корумповані політики, злочинці та розпусні особи чесними щодо того, що вони задумали? Звичайно, ні. Наша робота в The Report — просвітити світло правди в тіні обману й жадібності — надати вам факти, необхідні для прийняття обґрунтованих рішень щодо нагальних проблем сьогодення.
  Денс також знайшов коротку біографію Чілтона, потім розділ про особисті новини. Вона переглянула списки.
   На Тилу
  ІДИ КОМАНДА !​​
  Мені приємно сказати, що після гри на цих вихідних команда старших хлопчиків має рахунок 4–0! Вперед, Jayhawks! А тепер батьки: послухайте мене. Ваша молодь повинна відмовитися від бейсболу та футболу заради футболу, який є найбезпечнішим і найздоровішим командним видом спорту. (Див. Звіт Чілтона від 12 квітня, щоб отримати мої коментарі щодо спортивних травм серед дітей.) І, до речі, переконайтеся, що ви називаєте це «футболом», а не «футболом», як це роблять іноземці. Коли в Америці, робіть як американці!)
  АП АТРИОТ
  Вчора Молодший Хлопчик збив шкарпетки з публіки під час виступу в денному таборі, заспівавши «America the Beautiful». Все сам! Змушує тата роздутися від гордості.
  ПРОПОЗИЦІЇ , ХТО - небудь ?
  Наближається наша дев'ятнадцята річниця, Пет і я. І мені потрібні ідеї для подарунків! (З власних інтересів я вирішив не оновлювати їй високошвидкісну оптоволоконну оптику для комп’ютера!) Жінки, надсилайте мені свої ідеї. І ні, Тіффані не виключено.
  МИ СТАЄМО ГОЛОБАЛЬНИМИ !​​​
  Я радий повідомити, що The Report викликав захоплення з усього світу. Його обрано як один із провідних блогів у новому каналі RSS (ми назвемо його «Дійсно проста синдикація»), який зв’язуватиме тисячі інших блогів, веб-сайтів і дошок оголошень по всьому світу. Слава вам, мої читачі, за те, що ви зробили «Звіт» таким популярним, як він є.
   ЛАСКАВО ПРОСИМО ДО ДОМУ
  Почув деякі новини, які змусили мене посміхнутися. Ті з вас, хто слідкував за «Звітом», можливо, пам’ятають яскраві коментарі протягом багатьох років про дорогого друга цього скромного репортера Дональда Гокена — ми були піонерами в цьому божевільному комп’ютерному світі стільки років тому, що я не люблю про це думати. Дональд втік із півострова заради зеленіших пасовищ у Сан-Дієго. Але я радий сказати, що він прийшов до тями і повертається разом зі своєю нареченою Лілі та двома чудовими дітьми. Ласкаво просимо додому, Дональде!
  ГЕРОЇ​
  Знімаю капелюха перед відважними пожежниками округу Монтерей. . . . Минулого вівторка ми з Пет випадково опинилися в центрі міста на Альварадо, коли пролунали дзвінки про допомогу та з будівельного майданчика почався дим. Полум'я перекрило вихід. . . з двома будівельниками, які застрягли на верхніх поверхах. За кілька хвилин на місці події було два десятки пожежників, а пожежна машина розтягнула драбину на дах. Чоловіків вилучили з небезпеки, а полум'я загасили. Постраждалих немає, пошкодження мінімальні.
  У більшості випадків у нашому житті хоробрість — це не більше, ніж сварка про політику або, щонайбільше, підводне плавання з маскою на модних курортах або катання на гірських велосипедах.
  Як рідко від нас вимагається проявити справжню мужність — так, як чоловіки та жінки пожежно-рятувальної служби округу Монтерей роблять щодня, не вагаючись і не нарікаючи.
  Браво вам усім!
  До цієї публікації було вражаюче фото пожежної машини в центрі Монтерея.
   «Типово для блогів», — сказав Болінг. «Особиста інформація, плітки. Люди люблять це читати».
  Денс також перейшов за посиланням під назвою «Монтерей».
  Вона потрапила на сторінку, яка вихваляла «Наш дім: прекрасний і історичний півострів Монтерей», на якій були розміщені художні фотографії берегової лінії та човнів поблизу Каннері-Роу та Рибальської пристані. Була низка посилань на місцеві пам’ятки.
  Інший зв’язок привів їх до карт місцевості, у тому числі тієї, на якій було зображено її місто: Пасіфік-Гроув.
  Болінг сказав: «Це все пряники. Давайте подивимося на зміст блогу. . . там ми знайдемо підказки». Він нахмурився. «Ви називаєте їх «підказками»? Чи «докази»?»
  «Ви можете назвати їх брокколі, якщо це допоможе нам знайти злочинця».
  «Давайте подивимося, що покажуть овочі». Він дав їй інший URL.
  http://www.thechiltonreport.com/html/june26.html
  Це була суть блогу: міні-есе Чілтона.
  Болінг пояснив: «Чілтон — це «OP», оригінальний постер. Який, якщо вам цікаво, походить від «OG», Original Gangsta, для лідерів банд, таких як Bloods і Crips. У будь-якому випадку він завантажує свій коментар, а потім залишає його там, щоб люди могли на нього відповісти. Вони погоджуються чи не погоджуються. Іноді вони йдуть по дотичній».
  Оригінальний коментар Чілтона, зауважив Денс, залишився вгорі, а нижче були відповіді. Здебільшого люди відповідали безпосередньо на коментарі блогера, але іноді вони відповідали іншим авторам.
  «Кожна окрема стаття та всі пов’язані з нею публікації називаються «темою», — пояснив Болінг. «Іноді нитки можуть тривати місяцями або роками».
  Танець почав проскакувати. Під розумним заголовком «HypoCHRISTcy» Чілтон атакував того самого чоловіка, якого Денс щойно бачив у лікарні, преподобного Фіска та рух «Життя насамперед». Фіск, здавалося, колись сказав, що вбивство лікарів, які займаються абортами, було виправданим. Чілтон написав, що він категорично проти абортів, але засудив Фіска за цю заяву. Двоє захисників Фіска, CrimsoninChrist і LukeB1734, жорстоко напали на Чілтона. Перший сказав, що самого блогера потрібно розіп’яти. Посилаючись на колір його імені, Денс поцікавилася, чи не був Багряний Христос великим, рудим охоронцем священика, якого вона бачила раніше під час протесту в лікарні.
  Тема «Влада для людей» була викриттям про представника штату Каліфорнія — Брендона Клевінгера, який очолював комітет з планування ядерних установок. Чілтон дізнався, що Клевінгер побував у гольфі з забудовником, який пропонував нову атомну станцію поблизу Мендосіно, тоді як було б дешевше й ефективніше побудувати її ближче до Сакраменто.
  У «Опресніть . . . and Devastate» блогер взявся за план будівництва опріснювальної станції біля річки Кармель. У коментарі містилася особиста атака на людину, яка стоїть за проектом, Арнольда Брубейкера, якого Чілтон описав як помічника зі Скоттсдейла, штат Арізона, людини з неоднозначним минулим і можливими зв’язками з злочинним світом.
  Дві публікації відображали дві позиції громадян щодо питання опріснення.
   Відповідь Чілтону, надіслана Ліндоном Стріклендом.
  Мушу сказати, що ви відкрили мені очі на це питання. Поняття не мав, що хтось це проштовхує. Я переглянув подану пропозицію в Управлінні планування округу і повинен сказати, що, хоча я юрист, знайомий з екологічними питаннями, це був один із найбільш заплутаних документів, які я коли-небудь намагався пробратися. Я вважаю, що нам потрібно значно більше прозорості, щоб мати змістовні дебати з цього питання.
  Відповідь Чілтону, опублікована Говардом Скелтоном.
  Чи знаєте ви, що в Америці закінчиться прісна вода до 2023 року? А 97 відсотків води на Землі - це солона вода. Тільки ідіот цим не скористається. Нам потрібне опріснення для нашого виживання, якщо ми хочемо й надалі підтримувати позицію найпродуктивнішої та найефективнішої країни у світі.
  У темі “Yellow Brick Road” Чілтон розповів про проект Департаменту транспорту штату Caltrans. Нове шосе будувалося від шосе 1 через Салінас і далі до Холлістера через сільську місцевість. Чілтон поставив під сумнів блискавичну швидкість, з якою проект було схвалено, а також звивистий маршрут, який принесе користь одним фермерам набагато більше, ніж іншим. Він натякнув на виплати.
  Соціально-консервативна сторона Чілтона яскраво висвітлилася в «Просто скажи ні», темі, яка засуджувала пропозицію посилити статеве виховання в середніх школах. (Чілтон закликав до утримання.) Подібне повідомлення можна знайти в «Caught in the Act. . . НІ», про одруженого суддю державного суду, якого спіймали на виході з мотелю з молодою дівчиною писар, вдвічі молодший. Чілтон був розлючений недавньою подією про те, що суддя отримав ляпаса від комітету суддівської етики. Він вважав, що цього чоловіка слід було усунути з лави і позбавити права.
  Тоді Кетрін Денс дійшла до вирішальної нитки під сумною картиною хрестів, квітів і опудала.
  Придорожні хрести
  Опубліковано Чілтоном.
  Нещодавно я проїжджав повз місце на шосе 1, де стоять два придорожніх хрести та кілька яскравих букетів. Вони відзначили місце тієї жахливої аварії 9 червня, де після випускного вечора загинуло двоє дівчат. Життя закінчилися. . . і життя близьких і друзів змінилося назавжди.
  Я зрозумів, що мало чув про якесь поліцейське розслідування аварії. Я подзвонив і виявив, що арештів не було. Ніяких цитат навіть не було видано.
  Це здалося мені дивним. Тепер відсутність квитка означає рішучість, що водій — старшокласник, тож без імен — не винен. Тоді що стало причиною аварії? Коли я їхав по дорозі, я помітив, що вона продута вітром і піщана, а біля місця, де машина з’їхала з дороги, не було ні світла, ні огорож. Попереджувальний знак вивітрювався, і його було б важко побачити в темряві (аварія сталася близько опівночі). Дренажу не було; Я бачив калюжі стоячої води на узбіччі та на самому шосе.
   Чому поліція не провела капітальну реконструкцію ДТП (у них є люди, які цим займаються, я дізнався)? Чому Caltrans негайно не направив бригаду для перевірки покриття дороги, грейдерів, розмітки? Я не міг знайти жодного запису про будь-яке таке обстеження.
  Можливо, дорога настільки безпечна, наскільки можна очікувати.
  Але чи справедливо по відношенню до нас, чиї діти регулярно їздять на цій ділянці дороги, якщо влада так швидко замовчує трагедію? Мені здається, що їх увага зникла швидше, ніж ті квіти, що сумно сидять під тими придорожніми хрестами.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Рональдом Кестлером.
  Якщо ви подивіться на бюджетну ситуацію в окрузі Монтерей і в штаті загалом, ви побачите, що одна сфера, яка бере на себе основний тягар наших економічних проблем, – це адекватні заходи попередження на дорогах високого ризику. Мій син загинув у ДТП на шосе 1 через те, що знак Curve був покритий брудом. Бюджетникам було б нескладно знайти та почистити, але чи зробили вони це? Ні. Їхнє нехтування було невибачним. Дякую, містере Чілтон, що звернули увагу на цю проблему.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована A Concerned Citizen.
  Дорожники заробляють непристойні гроші і сидять на жирі [видалено] цілий день. Ви бачили їх, усі бачили, вони стояли біля дороги й нічого не робили, коли могли лагодити небезпечні дороги та дбати про нашу безпеку. ще один приклад того, що наші податкові долари НЕ працюють.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Робертом Гарфілдом, Департамент транспорту Каліфорнії.
  Я хочу запевнити вас і ваших читачів, що безпека наших громадян є пріоритетом номер один для Caltrans. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб утримувати в належному стані автомобільні дороги нашої держави. Ділянка дороги, де сталася аварія, про яку ви згадуєте, як і всі підконтрольні державі траси, регулярно перевіряється. Порушень чи небезпечних умов не виявлено. Ми закликаємо всіх водіїв пам’ятати, що безпека на шосе в Каліфорнії є обов’язком кожного.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Тімом Конкордом.
  Ваш коментар – ЕПІЧНА ПЕРЕМОГА, Чілтоне! Поліції вийде з рук вбивство, якщо ми їй дозволимо! Мене зупинили на Шістдесят восьмому, тому що я афроамериканець. Поліція змусила мене сидіти на землі протягом півгодини, перш ніж відпустити, і вони не сказали мені, що я зробив не так, за винятком того, що світло було вимкнене. Уряд має захищати життя, а не знущатися над невинними громадянами. Дякую тобі.
  
  Відповідь Чілтону, надіслана Аріель.
  У п'ятницю ми з другом пішли подивитися на місце, де це сталося, і ми плакали, коли побачили там хрести та квіти. Ми там сиділи і ми оглянули всю дорогу, і там не було поліції, я маю на увазі, жодної! Щойно це сталося! Де була міліція? І, можливо, не було попереджувальних знаків або дорога була слизька, але вона виглядала досить безпечною для мене, навіть якщо вона була піщаною, це правда.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована SimStud.
  Я весь час їжджу цією ділянкою шосе, і це не найнебезпечніше місце у світі, тому мені цікаво, чи справді поліція дивилася, хто був за кермом, я знаю [водія] зі школи та я не думай, що він найкращий водій у світі.
  
  Відповідь SimStud, опублікований Footballrulz.
  Чувак, не НАЙКРАЩИЙ водій у світі???? H8, щоб розповісти вам, але [водій] - це загальний fr33k і luser, він НЕ МОЖЕ водити. Я навіть не думаю, що в нього є ліцензія. Чому копи ЦЬОГО не з'ясували? Занадто зайнятий, збираючись за пончиками та кавою. ЛОЛ.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована MitchT.
  Чілтоне, ти завжди розбиваєш уряд, який є повною перемогою, але в цьому випадку забудь про дорогу. Все добре. Той хлопець з Caltrans так сказав. Я їздив туди сто разів, і якщо ти пропустив той поворот, тому що ти п’яний або забитий камінням. Якщо поліція [видалила] це тому, що вони не дивилися на [водія] достатньо близько. Він n00b і теж страшний. SimStud ВОЛОДІЄ цією темою.
  
   Відповідь Чілтону, опублікована Amydancer44.
  Це дивно, тому що мої батьки читають Звіт , але я зазвичай не читаю, тому дивно, що я тут. Але я почув у школі, що ви написали про аварію, і тому я зайшов. Я все прочитав і думаю, що ви на сто відсотків праві, і те, що написано на іншому плакаті, також. Кожен невинний, доки його не доведено, але я не розумію, чому поліція просто припинила розслідування.
  Хтось, хто знає [водія], розповідав мені, що він не спав всю ніч перед вечіркою, я маю на увазі 24 години, грав у комп’ютерні ігри. ІМХО, він заснув за кермом. І ще одна річ — ці геймери думають, що вони гарячі [видалено] за кермом, тому що вони грають у ті ігри з водінням у аркадах, але це не те саме.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Артуром Стендішем.
  Федеральні кошти на утримання доріг послідовно зменшувалися протягом багатьох років, тоді як бюджет військових операцій США та іноземної допомоги зріс у чотири рази. Можливо, ми повинні більше турбуватися про життя наших громадян, ніж про життя людей в інших країнах.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована TamF1399.
  [Водій] виглядає дивно, я маю на увазі небезпечно. Одного разу після тренування вболівальників він тусувався на вулиці нашу роздягальню, ніби він намагався зазирнути всередину та отримати фотографії на свій телефон. Я підходжу до нього і кажу: що ти тут робиш, а він дивиться на мене так, ніби збирався мене вбити. Він коштує 33 тисячі франків. Я знаю дівчину, яка їздить до [видалено] з нами, і вона сказала мені, що [водій] схопив її за сиськи, але вона боїться щось сказати, бо думає, що він прийде за нею або почне стріляти в людей, як у Virginia Tech.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована BoardtoDeath.
  Я чув, як хтось знає, що чувак був на вечірці того вечора, і він побачив [водія] перед тим, як сісти в машину, і він ходив [видалено] навколо. І тому вони розбилися. Це було ПОЛІЦІЯ втратила результати алкотестера, і це було соромно, тож їм довелося відпустити його. І це СЛОВО.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована SarafromCarmel.
  Я не вважаю справедливим те, що говорять усі в цій темі. Ми не знаємо фактів. Аварія була жахливою трагедією, і поліція не висунула звинувачення, тож ми повинні це зробити. Подумайте, що переживає [водій]. Він був у мене на уроці хімії і ніколи нікого не турбував. Він був досить розумним і дуже допомагав нашій команді Table. Б’юся об заклад, що йому дуже погано через тих дівчат. Він повинен жити з цим до кінця свого життя. Мені його шкода.
  
   Відповідь SarafromCarmel, опублікована Анонімом.
  Сара UR кульгава [видалено]. якщо він був за кермом автомобіля, то він ЗРОБИВ щось, від чого ті дівчата померли. Як ти можеш сказати, що ні? Господи, це такі люди, як ти, які дозволили Гітлеру вгамувати євреїв і піти в Ірак. чому б вам не подзвонити [водію] і не попросити його відвезти вас на хорошу поїздку? Я прийду поставлю хрест на твоїй [видалено] могилі, ти [видалено].
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Legend666.
  Брат [водія] відсталий, і це може виглядати погано, якщо поліція заарештує [водія] через усі ці політкоректні речі, від яких мене нудить. Також вони повинні перевірити сумочки дівчат, я маю на увазі дівчат, які потрапили в аварію, тому що я чув, що він їх поцупив до того, як туди приїхала швидка допомога. Його родини настільки бідні, що не можуть дозволити собі навіть пральну та сушильну машини. Я весь час бачив його, його маму та його [видалено] маленького брата в пральні на Біллінгс. Хто ходить до пралень? Лузери ось хто.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована SexyGurl362.
  Моя найкраща подруга — молодша в [видалено] з [водієм], і вона розмовляла з кимось, хто був на вечірці, де були дівчата, які загинули. [Водій] сидів у кутку з піднятим капюшоном, дивився на всіх і розмовляв сам із собою, і хтось знайшов його на кухні, просто дивлячись на ножі. Усі думали, що, в біса, він тут робить? Чому він прийшов?
  
   Відповідь Чілтону, опублікована Jake42.
  Чілтоне, ти це повністю ВЛАДИШ!! Так, [водій] [видалено]. Подивіться на люзера, його життя - епічний ФАЙЛ!!! Він завжди прикидається, що хворий на уроці фізкультури, щоб відволіктися від тренувань. Він ходить у спортзал лише для того, щоб тинятися в роздягальні й дивитися на всіх [видалено]. Він абсолютно гей, мені це хтось сказав.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована CurlyJen.
  Ми з друзями розмовляли, і минулого тижня хтось побачив [водія] на Lighthouse, який готував пончики в машині, яку він викрав у своєї бабусі без дозволу. Він намагався змусити [видалено] показати їй стрінги. (наче їй це все одно, LOL!!!). І коли вона проігнорувала його, він почав дрібати прямо перед нею, прямо на Лайтхаузі в той самий час, коли він був за кермом. він точно робив те саме в ту ніч, коли розбився.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Анонімом.
  Я ходжу на [видалено], я другокурсник, і я знаю його, і всі про нього знають. ІМХО, я маю на увазі, що з ним все гаразд. Він багато грає, але що з того? Я багато граю у футбол, це не робить мене вбивцею.
  
   Відповідь Аноніму, опублікований БіллВаном.
  [Видалив] вас, [видалив]. якщо ти так багато знаєш, що тобі за смаком, о, геніє? Тобі навіть не вистачає публікувати під своїм справжнім іменем. Боїтеся, що він прийде і [видалено] вас на [видалено]?
  
  Відповідь Чілтону, опублікована БеллаКеллі.
  ти так права!!! Я та мій друг були на тій вечірці 9 числа , де це сталося, і [водій] під’їхав до [видалено], і вони сказали, що просто йди геть. Але він цього не зробив, він пішов за ними за двері, коли вони виходили. Але й ми самі винні, що нічого не зробили, усі, хто там був. Ми всі знали, що [водій] лузер і збоченець, і ми повинні були викликати поліцію чи ще когось, коли вони йшли. У мене було таке погане відчуття, як у «Голосі привидів». І подивіться, що сталося.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Анонімом.
  Хтось заходить у Коломбайн чи Технічний університет Вірджинії зі зброєю, і вони злочинці, але коли [водій] вбиває когось машиною, ніхто з цим нічого не робить. Щось тут дуже заплутано.
  
  Відповідь Чілтону, опублікована WizardOne.
  Думаю, нам потрібен тайм-аут. Якийсь плакат ненавидів [водія], тому що він не любив спорт і грав в ігри. Що таке BFD? Є мільйони людей які не займаються спортом, але люблять ігри. Я не дуже добре знаю [водія], але ми в одному класі [видалено]. Він зовсім не поганий чувак. Усі його зневажають, але чи хтось тут насправді його ЗНАЄ? Що б не сталося, він нікому не завдавав шкоди навмисно, і ми всі знаємо людей, які роблять це щодня. ІМХО, йому погано через те, що сталося. Поліція його не затримала, тому що він не робив нічого протизаконного.
  
  Відповідь WizardOne, опублікований Halfpipe22.
  Ще один геймер-ламер. Подивіться на назву. L00ZR!!! Майстер FOAD!
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Archenemy.
  [Водій] коштує 33 тис. У його шафці в школі він має фотографії d00ds з Columbine і Virginia Tech, а також ті мертві тіла з концентраційних таборів. Він ходить у якомусь ch33p балахоні, намагаючись виглядати крутим, але він лузер на стероїдах, це все, чим він коли-небудь буде.
  [Водій], якщо ти читаєш це, d00d, а не спілкуєшся з ельфами та феями, пам’ятай: ми ВОЛОДІЄМО Вами. Чому б вам не зробити нам усім послугу й не вибити собі [видалено] мозок. Ваша смерть = ЕПІЧНА ПЕРЕМОГА!
   Розділ 9
  КАТРІН ДЕНС сіла на спинку спинки, хитаючи головою. «Там багато гормонів», — сказала вона Джону Болінгу.
  Її непокоїла жорстокість дописів у блозі — і більшість із них написані молодими людьми.
  Болінг повернувся до вихідної публікації. «Подивіться, що сталося. Чілтон робить просте зауваження про смертельну аварію. Все, що він робить, це сумнівається, чи дорога була безпечною. Але подивіться, як виглядають пости у відповідь. Вони переходять від обговорення того, що підняв Чілтон — безпеки на дорозі — потім переходять до державних фінансів, а потім до дитини, яка була за кермом, хоча він, очевидно, не зробив нічого поганого. Плакати дедалі більше хвилюються, коли нападають на нього, і врешті блог перетворюється на барну бійку серед самих плакатів».
  «Як гра в телефон. Поки повідомлення просувається, воно спотворюється. 'Я чув . . .' «Хтось знає когось, хто . . .' «Мій друг сказав мені. . .' Вона знову переглянула сторінки. «Я помітив одне: Чілтон не відбивається. Подивіться допис про преподобного Фіска та групу «Право на життя».
   Відповідь Чілтону, опублікована CrimsoninChrist.
  Ви грішник, який не може зрозуміти доброту в серці преподобного Р. Семюеля Фіска. Він присвятив своє життя Христу та всім Його справам, тоді як ви робите лише потурання масам для власного задоволення та прибутку. Ваше неправильне тлумачення поглядів великого преподобного є жалюгідним і наклепницьким. Ти сам повинен бути прибитий до хреста.
  Болінг відповів їй: «Ні, серйозні блогери не сперечаються. Чілтон дасть аргументовану відповідь, але флейм-війни — атаки серед плакатів — виходять з-під контролю й стають особистими. Пости стосуються нападу, а не суті теми. Це одна з проблем блогів. Особисто люди ніколи б так не сварилися. Анонімність блогів означає, що бійки тривають днями чи тижнями».
  Танець переглядав текст. «Отже, хлопець студент ». Вона згадала свій висновок з інтерв'ю з Теммі Фостер. «Чілтон видалив своє ім’я та назву школи, але це має бути Роберт Луїс Стівенсон. Куди йде Теммі».
  Болінг постукав по екрану. «І ось її пост. Вона одна з перших щось сказала про хлопця. І всі інші підхопилися після цього».
  Можливо, ця публікація була джерелом почуття провини, яке Денс помітила під час інтерв’ю. Якби цей хлопець стояв за нападом, то Теммі, як припускали Денс і О’Ніл, відчувала б часткову відповідальність за напад на неї; вона принесла це на себе. І, можливо, теж винний, якщо він завдав болі ще комусь. Це пояснило, чому Теммі не сподобається припущення, що її викрадач мав велосипед у машині: що змусило Денс розглянути молодшого підозрюваного — студента, чию особу дівчина не хотіла розкривати, оскільки все ще вважала його загрозою.
  «Це все так жахливо», — сказав Денс, кивнувши на екран.
  «Ти чув про хлопчика з поміття?»
  "ВООЗ?"
  «Сталося в Кіото кілька років тому. Японія Хлопчик-підліток кинув обгортку від фастфуду та чашку газованої води на землю в парку. Хтось сфотографував хлопчика, який це робить, на свій мобільний телефон і завантажив його друзям. Потім він почав з’являтися в блогах і на сайтах соціальних мереж по всій країні. Кібернаглядачі вистежили його. Вони дізналися його ім'я та адресу та опублікували інформацію в Інтернеті. Він поширився на тисячі блогів. Усе це стало полюванням на відьом. До його будинку почали з’являтися люди — викидати сміття у двір. Він ледь не вбив себе — такий вид ганьби є значним для Японії». Тон і мова тіла Болінга виявили гнів. «Критики кажуть: «О, це просто слова чи малюнки. Але вони теж можуть бути зброєю. Вони можуть завдати такої ж шкоди, як і кулаки. І, чесно кажучи, я думаю, що шрами залишаються довше».
  Денс сказав: «Я не розумію частину словникового запасу в дописах».
  Він засміявся. «О, у блогах, на дошках оголошень і на сайтах соціальних мереж часто пишуть неправильно, скорочують і вигадують слова. "Соус" для "джерела". "Moar" для "більше". «ІМХО» — це «на мою скромну думку».
  «Чи смію я запитати? "FOAD". »
  «О, — сказав він, — ввічливе прощання вашій записці. Це означає: «Відійди і помри». Бути великими, звичайно, все одно, що кричати».
   «А що таке «phr-3-3-k»?»
  «Це на літворі означає «виродок». »
  «Leetspeak?»
  «Це свого роду мова, яку створили підлітки за останні кілька років. Ви бачите це лише з текстом з клавіатури. Цифри та символи замінюють букви. І написання змінено. Leetspeak походить від «еліта», тобто найкращий і найвишуканіший. Для нас, старих, це може бути незрозумілим. Але будь-хто, хто її опанував, може писати й читати так само швидко, як ми англійською».
  «Чому це використовують діти?»
  «Тому що це креативно й нетрадиційно. . . і круто. Яке, до речі, слід писати «KEWL». »
  «Правопис і граматика жахливі».
  «Цей правда, але це не означає, що плакати обов’язково дурні чи неосвічені. Сьогодні це просто умовність. І швидкість важлива. Поки читач може зрозуміти, про що ви говорите, ви можете бути необережними, скільки хочете».
  Денс сказав: «Цікаво, хто цей хлопчик. Гадаю, я міг би подзвонити в CHP щодо аварії, про яку згадує Чілтон».
  «О, я знайду. Онлайн-світ величезний, але водночас і малий. У мене тут є сайт соціальної мережі Таммі. Більшість свого часу вона проводить в одному з них під назвою OurWorld. Це більше, ніж Facebook і MySpace. У нього сто тридцять мільйонів членів».
  «Сто тридцять мільйонів ?»
  «Так. Більший, ніж більшість країн». Болінг мружився, друкуючи. «Добре, я в її обліковому записі, просто зробіть невеликі перехресні посилання. . . . Там. Зрозумів його.
  «Так швидко?»
  «Так. Його ім'я Тревіс Бригам. Ти маєш рацію. Він молодший у школі Роберта Луїса Стівенсона в Пн terey. Цієї осені я стану старшим. Живе в Пасіфік-Гроув».
  Де жили Денс і її діти.
  «Я переглядаю деякі публікації в OurWorld про аварію. Схоже, він повертався на машині з вечірки і не впорався з керуванням. Двоє дівчат загинули, ще одна опинилася в лікарні. Він не був сильно поранений. Жодних звинувачень не пред’являли — виникало питання про стан дороги. Йшов дощ».
  «Це! звичайно Я це пам'ятаю». Батьки завжди згадують смертельні ДТП за участю підлітків. І, звісно, вона відчула укол спогадів про кілька років тому: офіцер дорожньої патрульної служби подзвонив їй додому й запитав, чи вона дружина агента ФБР Білла Свенсона. Чому він питав? вона дивувалася.
  Мені прикро вам це сказати, агенте Денс. . . Я боюся, що стався нещасний випадок.
  Тепер вона відкинула цю думку геть і сказала: «Невинний, але його все ще паплюжать».
  «Але невинність — це нудно», — іронізував Болінг. «Нецікаво писати про це». Він вказав блог. «Те, що у вас тут, це мстиві ангели».
  "Що це?"
  «Категорія кібербулерів. Мстиві ангели є пильними. Вони нападають на Тревіса, бо думають, що йому щось вдалося з рук, адже його не заарештували після аварії. Вони не вірять і не довіряють поліції. Ще одна категорія — «Владолюбні» — вони найближче до типових хуліганів у шкільному дворі. Їм потрібно контролювати інших, штовхаючи їх. Потім є Злі дівчата. Вони знущаються, тому що, ну, вони маленькі лайна. Дівчата, переважно, які нудьгують і публікують жорстокі речі заради розваги. Це межує із садизмом». У голосі Болінга знову прозвучала нотка злості. «Знущання. . . це справжня проблема. І стає все гірше. За останніми статистичними даними, тридцять п’ять відсотків дітей зазнавали знущань або погроз в Інтернеті, більшість із них кілька разів». Він замовк і примружив очі.
  «Що, Джоне?»
  «Цікаво, що є одна річ, яку ми не бачимо».
  "Що це?"
  « Тревіс відбивається в блозі, критикуючи людей, які напали на нього».
  «Можливо, він про це не знає».
  Болінг тонко засміявся. «О, повірте мені, він дізнався б про напади через п’ять хвилин після першого допису в темі Чилтона».
  «Чому це важливо, що він не публікує повідомлення?»
  «Одна з найпоширеніших категорій кібербулінгу називається «Помста ботанів», або «жертви репресаліїв». Це люди, які зазнали знущань і дають відсіч. Соціальна стигматизація того, що в цьому віці знущаються, знущаються чи принижуються, надзвичайно велика. Я гарантую, що він розлючений, йому боляче, і він хоче відплатити. Ці почуття мають якось вийти назовні. Ви розумієте натяк?»
  Танець зрозумів. «Це свідчить про те, що саме він напав на Теммі».
  «Якщо він не буде шукати їх в Інтернеті, тим більше ймовірно, що він буде схильний отримати їх у реальному житті». Тривожний погляд на екран. «Ariel, BellaKelley, SexyGurl362, Legend666, Archenemy — усі вони нападали на нього. Це означає, що вони всі під загрозою, якщо він єдиний».
   «Чи важко йому буде отримати їхні імена та адреси?»
  «Деякі, звичайно, за винятком злому маршрутизаторів і серверів. «Анонімні» повідомлення, звичайно. Але багатьох із них було б так само легко знайти, як мені отримати його ім’я. Усе, що йому знадобиться, — це кілька щорічників середньої школи чи класних довідників, доступ до OurWorld, Facebook чи MySpace. О, і всіма улюблений Google».
  Денс помітила, що на них впала тінь, а Джонатан Болінг дивився повз неї.
  До кабінету зайшов Майкл О’Ніл. Денс відчув полегшення, побачивши його. Вони ділилися усмішками. Професор підвівся. Танець познайомив їх. Двоє чоловіків потиснули один одному руки.
  Болінг сказав: «Отже, я повинен тобі подякувати за мою першу прогулянку в якості поліцейського».
  «Якщо «дякую» — правильне слово, — сказав О'Ніл з кривою посмішкою.
  Вони всі сіли за журнальний столик, і Денс розповів заступнику, що вони знайшли. . . і що вони підозрювали: що на Теммі могли напасти через те, що вона опублікувала коментар у блозі про старшокласника, який був відповідальним за автокатастрофу.
  «Це була аварія на One пару тижнів тому? Приблизно в п’яти милях на південь від Кармелу?»
  «Правильно».
  Болінг сказав: «Хлопчика звуть Тревіс Брігем, і він є студентом Роберта Луїса Стівенсона, куди пішли жертви».
  «Тож він принаймні цікава особа. І можливо — те, чого ми боялися?» — спитав О’Ніл у Денса. «Він хоче продовжувати?»
  "Ймовірно. Кіберзалякування штовхає людей край. Я бачив, як це відбувалося десятки разів».
  О'Ніл поставив ноги на журнальний столик і погойдувався на спинку крісла. Два роки тому вона поставила його на десять доларів, що одного дня він перевернеться назад. Поки що їй ще належить зібрати. Він запитав у Денса: «Щось ще про свідків?»
  Денс пояснив, що Ті Джей ще не повідомляв про камеру спостереження біля шосе, де був залишений перший хрест, а також Рей не відповів про свідків біля клубу, де викрали Теммі.
  О'Ніл сказав, що жодних проривів щодо речових доказів не було. «Тільки одне: на місці злочину знайшли сіре волокно, бавовна, на хресті». Він додав, що лабораторія в Салінасі не змогла зіставити це з конкретною базою даних, крім того, що повідомила, що це, ймовірно, з одягу, а не з килима чи меблів.
  «Це все, більше нічого? Немає відбитків, слідів протекторів?»
  О'Ніл знизав плечима. «Злочинець або дуже розумний, або дуже пощастило».
  Денс підійшла до свого столу й зайшла в державні бази даних ордерів і записів. Вона примружилася над екраном і прочитала: «Тревіс Алан Брігем, сімнадцять років. У водійських правах він вказує на Хендерсон-роуд четверта о восьма». Читаючи, вона насунула окуляри на ніс. «Цікаво. У нього є рекорд». Тоді вона похитала головою. "Ні вибач. Моя помилка. це не він. Це Семюел Бригам, за тією ж адресою. Йому п'ятнадцять. Неповнолітній запис. Двічі заарештовували за підглядання, один раз за напад. Обидва звільнені, піддані психотерапії. Схоже, він брат. Але Тревіс? Ні, він чистий».
   Вона викликала на екран фотографію Тревіса з DMV. Темноволосий хлопець із близько посадженими очима під густими бровами дивився на камеру. Він не посміхався.
  «Я хотів би дізнатися більше про аварію», — сказав О'Ніл.
  Денс зателефонував до місцевого офісу дорожнього патруля, офіційна назва поліції штату Каліфорнія. Через кілька хвилин пересадки опинилася у сержанта Бродського, перевела дзвінок на гучномовець і запитала про аварію.
  Бродський відразу перейшов на той тон, який можна почути, коли поліція виступає на суді. Емоційно рівний, точний. «Це було незадовго до півночі в суботу, дев’ятого червня. Четверо неповнолітніх особин, три самки та один самець, прямували на північ по шосе 1 приблизно в трьох милях на південь від Кармел Хайлендс, поблизу державного пляжного заповідника Гаррапата. За кермом був чоловік. Автомобіль був останньої моделі Nissan Altima. Виявляється, машина їхала приблизно на сорок п’ятій. Він проминув поворот, забуксував і з’їхав на обрив. Дівчата, які сиділи ззаду, не були пристебнуті. Вони загинули миттєво. У дівчини, яка сиділа на пасажирському сидінні, струс мозку. Кілька днів вона була в лікарні. Водія госпіталізували, оглянули та відпустили».
  «Що, як сказав Тревіс, сталося?» — запитав Денс.
  «Просто втратив контроль. Раніше йшов дощ. На трасі була вода. Він змінив смугу і поїхав у занос. Це була одна з машин дівчат, а шини були не найкращі. Він не перевищував швидкість, а його тест на вміст алкоголю та заборонених речовин показав негативний результат. Дівчина, яка вижила, підтвердила його розповідь». Оборона — пролунала луна в його голосі. « Ви знаєте, була причина, чому ми не висунули йому звинувачення. Що б хто не говорив про розслідування».
  Значить, він теж читав блог, зробив висновок Денс.
  «Ви збираєтеся відновити розслідування?» — насторожено запитав Бродський.
  «Ні, це про напад у понеділок увечері. Дівчина в багажнику».
  «О, це. Гадаєш, це зробив хлопець?»
  «Можливо».
  «Мене це не здивує. Ані трохи».
  "Чому ти це кажеш?"
  «Іноді у вас виникає відчуття. Тревіс був небезпечний. Мав очі, як у дітей у Коломбіні».
  Як він міг знати обличчя вбивць у тій жахливій серії вбивств 1999 року?
  Потім Бродський додав: «Він був фанатом їхніх, знаєте, стрільців. У його шафці були фотографії».
  Він знав це самостійно чи з блогу? Денс згадав, що хтось згадав про це в темі «Придорожні хрести».
  «Ви думали, що він був загрозою?» — запитав О’Ніл у Бродського. «Коли ви брали у нього інтерв’ю?»
  "Так, сер. Весь час тримав манжети під рукою. Він велика дитина. І одягнув цю толстовку з капюшоном. Просто дивився на мене. Чудова».
  На цю згадку про одяг Денс згадав, що розповіла Теммі про нападника, одягненого в толстовку.
  Вона подякувала офіцеру, і вони поклали трубку. Через мить вона подивилася на Болінга. «Джон, ти можеш щось повідомити нам про Тревіса? З повідомлень?»
  Болінг на мить замислився. «У мене є думав. Якщо він гравець, як вони кажуть, цей факт може мати велике значення».
  О'Ніл запитав: «Ви маєте на увазі, граючи в ті ігри, він запрограмований на жорстокість?» Ми бачили щось на Discovery Channel того вечора».
  Але Джон Болінг похитав головою. «Це популярна тема в ЗМІ. Але якщо він пройшов через відносно нормальні стадії розвитку в дитинстві, я б не надто хвилювався з цього приводу. Так, деякі діти можуть заціпеніти перед наслідками насильства, якщо вони постійно піддаються певним чином (зазвичай візуально) занадто рано. Але в гіршому випадку це просто втрачає вашу чутливість; це не робить вас небезпечним. Схильність до насильства у молодих людей майже завжди походить від люті, а не від перегляду фільмів чи телепередач.
  «Ні, я говорю про інше, коли кажу, що ігри, ймовірно, фундаментально впливають на Тревіса. Це зміни, які ми бачимо зараз у суспільстві серед молоді. Можливо, він втрачає різницю між синтетичним світом і реальним».
  «Синтетичний світ?»
  «Цей термін я взяв із книги Едварда Кастронови на цю тему. Синтетичний світ — це життя онлайн-ігор і веб-сайтів альтернативної реальності, таких як Second Life. Це фантастичні світи, в які ви потрапляєте через свій комп’ютер — чи КПК, чи інший цифровий пристрій. Люди нашого покоління зазвичай чітко розрізняють синтетичний світ і реальний. Реальний світ – це те, де ви вечеряєте з сім’єю, граєте в софтбол або йдете на побачення після того, як ви вийшли з синтетичного світу та вимкнули комп’ютер. Але молоді люди — а сьогодні я маю на увазі людей у віці за двадцять і навіть за тридцять — не бачать ця відмінність. Синтетичні світи все більше й більше стають для них реальними. Насправді, нещодавно було проведено дослідження, яке показало, що майже п’ята частина гравців в одну онлайн-гру вважала, що реальний світ — це лише місце, де можна поїсти та спати, а синтетичний світ — їхня справжня резиденція».
  Це здивувало Денс.
  Болінг усміхнувся її явно наївному виразу обличчя. «О, середньостатистичний геймер може легко проводити тридцять годин на тиждень у світі синтезаторів, і це не є чимось незвичайним для людей, які проводять вдвічі більше. Є сотні мільйонів людей, які певною мірою причетні до світу синтезаторів, і десятки мільйонів, які проводять там більшу частину свого дня. І ми не говоримо про Pac-Man або Pong. Рівень реалізму в синтетичному світі вражає. Ви — через аватара, персонажа, який представляє вас — населяєте світ, такий же складний, як і ми зараз. Дитячі психологи вивчали, як люди створюють аватари; гравці фактично підсвідомо використовують батьківські навички для формування своїх персонажів. Економісти також вивчали ігри. Ви повинні навчитися підтримувати себе, інакше помрете з голоду. У більшості ігор ви заробляєте гроші, які виплачуються в ігровій валюті. Але насправді ця валюта торгується проти долара, фунта чи євро на eBay — у їхній ігровій категорії. Ви можете купувати та продавати віртуальні предмети, наприклад чарівні палички, зброю, одяг, будинки чи навіть самі аватари, за реальні гроші. Не так давно в Японії деякі геймери подали до суду на хакерів, які викрали віртуальні предмети з їхніх домівок у світі синтезаторів. Вони виграли справу».
  Болінг нахилився вперед, і Денс знову помітив блиск у його очах і ентузіазм у голосі. «Один із найкращих прикладів збігу синтезаторного та реального світів у відомій онлайн-грі World of Warcraft. Розробники створили хворобу як дебафер — це стан, який зменшує здоров’я або силу персонажів. Він називався Corrupted Blood. Це послабить могутніх персонажів і вб’є тих, хто не був таким сильним. Але сталося щось дивне. Ніхто точно не знає, як, але хвороба вийшла з-під контролю та поширилася сама по собі. Це стало фактично чорною чумою. Дизайнери ніколи не планували, щоб це сталося. Його можна було зупинити лише тоді, коли заражені персонажі вимирали або адаптувалися до нього. Центри контролю за захворюваннями в Атланті почули про це та доручили команді дослідити поширення вірусу. Вони використали це як модель для епідеміології реального світу».
  Болінг сів назад. «Я міг би довго розповідати про світ синтезаторів. Це захоплююча тема, але я хочу сказати, що незважаючи на те, що Тревіс не чутливий до насильства, справжнє питання полягає в тому, який світ він населяє найбільше — синтезатор чи справжній? Якщо це синтезатор, то він керує своїм життям за зовсім іншими правилами. І ми не знаємо, що це таке. Помста кібер-хуліганам — або будь-кому, хто його принижує — цілком прийнятна. Це можна було б заохотити. Можливо, навіть потрібно.
  «Порівняння з параноїдальним шизофреніком, який вбиває когось, тому що він щиро вірить, що жертва є загрозою для світу. Він не робить нічого поганого. Насправді, для нього вбити вас є героїчно. Тревіс? Хто знає, що він думає? Просто пам’ятайте, що, можливо, напад на такого кібер-хулігана, як Теммі Фостер, означав для нього не більше, ніж збити муху».
  Денс подумав над цим і сказав О'Нілу: «Поговорити з ним чи ні?»
  Вирішити, коли спочатку опитати підозрюваного, завжди було складно. Тревіс, мабуть, ще не думав, що він підозрюваний. Якщо поговорити з ним зараз, він застане його зненацька і може змусити його випалити заяви, які можуть бути використані проти нього; він може навіть зізнатися. З іншого боку, він міг знищити докази або втекти.
  Обговорення.
  Що остаточно вирішило для неї, так це простий спогад. Вигляд очей Теммі Фостер — страх помсти. І страх, що злочинець нападе на когось іншого.
  Вона знала, що вони повинні рухатися швидко.
  «Так. Ходімо до нього».
   Розділ 10
  РОДИНА БРІГЕМІВ жила в занедбаному бунгало, подвір’я якого було всіяне автомобільними деталями та старою технікою, наполовину розібраною. Зелені сміттєві пакети, з яких випливало сміття та гниле листя, лежали серед поламаних іграшок та інструментів. Скуйовджений кіт обережно дивився з гнізда ліан під зарослим живоплотом. Було надто ліниво чи сито, щоб дбати про пухкого сірого пацюка, який проскочив повз. О’Ніл припаркувався на гравійній дорозі, футів сорока чи близько того від будинку, і вони з Денсом вилізли зі свого автомобіля MCSO без розпізнавальних знаків.
  Вони вивчали місцевість.
  Це було схоже на сцену з південної сільської місцевості, густа рослинність, інших будинків не видно, занедбане. Занедбаний стан будинку та різкий аромат, що вказував на сусідню та неефективну каналізацію чи болото, пояснювали, як сім’я могла дозволити собі таку відокремлену власність у цій дорогій частині штату.
  Коли вони рушили до будинку, вона побачила, що її рука звисає біля приклада пістолета, її куртка розстібнута.
  Вона була налякана, насторожена.
  Та все ж це був шок, коли хлопець накинувся на них.
  Вони щойно пройшли ділянку анемії, очерету трава біля похиленого окремого гаража, коли вона повернулася до О'Ніла й побачила, що заступник напружився, коли дивився повз неї. Його рука піднялася й схопила її за куртку, потягнувши на землю.
  «Майкл!» — скрикнула вона.
  Камінь пролетів над її головою, проминувши її на кілька дюймів, і врізався у вікно гаража. За мить пішов ще один. О'Нілу довелося швидко прихилитися, щоб уникнути удару. Він врізався у вузьке дерево.
  «Ти в порядку?» — швидко запитав він.
  Кивок. «Ви бачите, звідки це було?»
  "Немає."
  Вони оглядали лісову гущавину, що межувала з ділянкою.
  «Там!» — покликала вона, вказуючи на хлопця в пітниці й панчосі, який дивився на них. Він розвернувся і втік.
  Танець обговорював лише мить. Жоден із них не мав радіо; це не було заплановано як тактична місія. І щоб повернутися до машини О'Ніла, щоб викликати переслідування до диспетчерської служби, знадобилося б надто довго. Зараз у них була нагода зловити Тревіса, і вони інстинктивно кинулися за ним, мчачи вперед.
  Агенти CBI вивчають базові навички рукопашного бою, хоча більшість, включаючи Денс, ніколи не брали участі в кулачному бою. Вони також зобов’язані час від часу проходити перевірку фізичної форми. Денс була в гарній формі, хоча не завдяки режиму CBI, а завдяки її походам у пустелю, щоб відстежити музику для свого веб-сайту. Незважаючи на непрактичний одяг — чорний костюм із спідницею та блузку — вона тепер легко випередила Майкла О’Ніла, коли вони швидко рушили в ліс у погоні за хлопчиком.
   Який рухався лише трохи швидше.
  О'Ніл дістав мобільний телефон і, затамувавши подих, дзвонив, просячи підмоги.
  Вони обоє важко дихали, і Денс дивувався, як Диспетч міг його зрозуміти.
  Хлопець на мить зник, і поліцейські сповільнилися. Потім Денс вигукнув: «Дивіться!», побачивши, як він вийшов із кущів приблизно за п’ятдесят футів. «Зброя?» — ахнула вона. Він тримав щось темне в руці.
  «Не можу сказати».
  Це міг бути пістолет, хоча, можливо, труба чи ніж.
  У будь-якому випадку. . .
  Він зник у густій частині лісу, за якою Денс міг лише побачити проблиск зеленого ставка. Ймовірно, звідки сморід.
  О'Ніл глянув на неї.
  Вона зітхнула й кивнула. Одночасно вони витягли свої глоки.
  Вони знову рушили вперед.
  Денс і О'Ніл разом працювали над кількома справами й інстинктивно перейшли в симбіотичний режим розслідування. Але найкраще їм виходило, коли розгадували інтелектуальні головоломки, а не грали в солдатів.
  Їй довелося нагадати собі: зніміть палець зі спускового гачка, ніколи не схрещуйтеся перед зброєю вашого партнера та піднімайте дуло, якщо він перетинає перед вами, стріляйте лише в разі загрози, перевіряйте свій фон, стріляйте чергами по три, рахуйте патрони.
  Денс ненавидів це.
  Але це був шанс зупинити нападника на Придорожній Хрест. Уявивши перелякані очі Теммі Фостер, Денс мчав через ліс.
   Хлопець знову зник, і вони з О'Нілом зупинилися там, де дві дороги розходилися. Тревіс, мабуть, узяв один — рослинність тут була дуже густою, місцями непрохідною. О'Ніл мовчки показав ліворуч, потім праворуч, піднявши брову.
  Кинь монету, — подумала вона, сердита й невдоволена тим, що їй доведеться розлучитися з О’Нілом. Вона кивнула вліво.
  Вони почали обережно спускатися своїми маршрутами.
  Денс рухалася крізь хащі, думаючи, наскільки вона не підходить для цієї ролі. Її світ складався зі слів, виразів і відтінків жестів. Не тактична робота, як ця.
  Вона знала, як люди постраждали, як вони помирали, виходячи з зони, з якою вони були в гармонії. Її охопило передчуття.
  Зупинись, сказала вона собі. Знайдіть Майкла, поверніться до машини і чекайте підкріплення.
  Запізно.
  Саме тоді Денс почула шурхіт біля своїх ніг і, глянувши вниз, побачила, що хлопець, який ховався в кущах поруч із нею, кинув їй у дорогу велику гілку. Він зачепив її ногу, коли вона намагалася перестрибнути через неї, і вона сильно впала. Сильно намагаючись не впасти, Денс перекинулася на бік.
  Це врятувало її зап’ястя.
  І ще наслідок: коробчастий чорний глок вилетів з її руки і зник у кущах.
  Через кілька секунд Денс знову почула шелест кущів, коли хлопець, очевидно чекаючи, щоб переконатися, що вона сама, вискочив із кущів.
   «НЕУВАЖНО», — сердито подумав МАЙКЛ О’НІЛ .
  Він біг у напрямку крику Денс, але тепер усвідомив, що не має уявлення, де вона.
  Вони повинні були залишитися разом. Необережно розійтися. Так, це мало сенс — охопити якомога більше території, — але хоча він брав участь у кількох перестрілках і кількох вуличних переслідуваннях, Кетрін Денс цього не робила.
  Якщо з нею щось трапиться. . .
  Здалеку завивали сирени, що наростали. Підкріплення наближалося. О'Ніл уповільнив крок, уважно прислухаючись. Може, шелест кущів поблизу. Можливо ні.
  Також необережно, тому що Тревіс чудово знає цю місцевість. Це був, буквально, його двір. Він би знав, де сховатися, якими стежками втекти.
  Пістолет, який нічого не важив у його великій руці, замахнувся попереду О'Ніла, коли він шукав нападника.
  Несамовитий.
  Просуваючись вперед ще на двадцять футів. Нарешті йому довелося ризикнути шумом. — Кетрін? — пошепки покликав він.
  нічого
  Голосніше: Кетрін?
  Вітер шумів хмизом і деревами.
  Потім: «Майкл, сюди!» Задушений звук. З ближнього. Він кинувся до її слів. Потім він знайшов її перед собою на стежці, на руках і колінах. Її голова вниз. Він почув задихання. Вона була поранена? Тревіс вдарив її трубою? Зарізав її?
  О'Нілу довелося придушити своє непереборне бажання піклуватися про неї, побачити, як сильно вона постраждала. Він знав процедури. Він підбіг ближче, став над нею, очима скануючи, обертаючись навколо, шукаючи ціль.
  Нарешті, трохи віддалік, він побачив, як спина Тревіса зникла.
  — Він пішов, — сказала Денс, витягаючи зброю з кущів і підводячись на ноги. «Пішов туди».
  «Тобі боляче?»
  «Сор, от і все».
  Здавалося, вона не постраждала, але витирала пил зі свого костюма таким чином, що його непокоїло. Вона була нетипово похитнута, дезорієнтована. Навряд чи він міг її звинувачувати. Але Кетрін Денс завжди була опорою, на яку він міг покластися, стандартом, за яким він порівнював свою поведінку. Її жести нагадали йому, що вони тут не в своїй стихії, що ця справа не є типовим бандитським нападом чи бандою контрабанди зброї, яка кружляє туди-сюди по 101.
  "Що сталося?" запитав він.
  «Стопив мене, потім злетів. Майкле, це був не Тревіс».
  "Що?"
  «Я швидко подивився на нього. Він був блондин». Денс скривилася, побачивши розрив на спідниці, а потім відмовилася від одягу. Вона почала оглядати землю. «Він щось упустив. . . . Гаразд. Вона підняла його. Балончик фарби-спрей.
  «Про що це все?» — здивувався він уголос.
  Вона сховала рушницю в кобуру та повернулася до будинку. «Ходімо розберемося».
  ВОНИ ПОВЕРНУЛИСЯ до дому Бригама одночасно з підкріпленням — двома містами Пасіфік-Гроув. поліцейські машини. Давно мешканець, Денс знав офіцерів і махав рукою.
  Вони приєдналися до неї та О'Ніла.
  — З тобою все гаразд, Кетрін? — запитав один поліцейський, звернувши увагу на її розпатлане волосся та запорошену спідницю.
  «Добре». Вона заповнила їх про напад і переслідування. Один офіцер використав свою Motorola на плечі, щоб повідомити про інцидент.
  Не встигли Денс і О'Ніл підійти до дому, як з-за ширми почувся жіночий голос: «Ти його дістав?» Двері відчинилися, і спікер вийшов на ґанок. У сорок років, як припустив Денс, вона мала округлу фігуру, а обличчя було місячним. На ній були болісно затягнуті джинси та пухнаста сіра блузка з трикутником плями на животі. Кетрін Денс зазначила, що кремові туфлі жінки були безнадійно млявими та потертими від її ваги. Від неуважності теж.
  Денс і О'Ніл назвали себе. Цією жінкою була Соня Брігем, і вона була матір'ю Тревіса.
  «Ти дістав його?» — наполягала вона.
  «Ви знаєте, хто він такий, чому напав на нас?»
  «Він не нападав на вас », — сказала Соня. «Він, мабуть, навіть не бачив вас. Він йшов до вікон. У них уже три з них».
  Один із офіцерів Pacific Grove пояснив: «Брігами останнім часом стали об’єктом вандалізму».
  «Ти сказав «він», — сказав Денс. «Ви знаєте, ким він був?»
  «Не той конкретний. Їх купа».
  "Кучка?" — запитав О'Ніл.
  «Вони приходять весь час. Кидати каміння, цегли, малярні речі на будинок та гараж. Це те, з чим ми жили». Презирливий помах руки, мабуть, у бік місця, де зник вандал. «Після того, як усі почали говорити те погане про Тревіса. Днями хтось кинув у вікно вітальні цеглину, ледь не влучив у мого молодшого сина. І подивіться». Вона вказала на графіті зеленою фарбою збоку від великого похиленого сараю у дворі, приблизно за п’ятдесят футів.
  KILL3R!!
  Leetspeak, відзначив Денс.
  Денс передав фарбу в балончику одному з офіцерів Pacific Grove, який сказав, що розслідує це питання. Вона описала хлопчика, який був схожий на одного з п’ятисот старшокласників у цьому районі. Вони взяли короткі заяви від Денс і О'Ніла, а також від матері Тревіса, потім сіли назад у свої машини і поїхали.
  «Вони женуться за моїм хлопчиком. А він нічого не зробив! Це як проклятий Ку-клукс-клан! Цеглина мало не влучила в Семмі. Він трохи заклопотаний. Він збожеволів. Був епізод».
  Мстиві янголи, Танець відображено. Хоча знущання більше не були кібер; він перейшов зі світу синтезаторів у реальний.
  На ґанку з’явився круглолиций підліток. Його насторожена усмішка змусила його повільно поглянути, але його очі, здавалося, повністю розуміли, коли він дивився на них. «Що це, що це?» Його голос був наполегливим.
  «Все гаразд, Семмі. Поверніться всередину. Іди до своєї кімнати».
  «Хто вони?»
  «Ти повертайся до своєї кімнати. Ти залишайся всередині. Не ходи до ставка».
   «Я хочу до ставка».
  "Не зараз. Хтось там був».
  Він пішов до хати.
  Майкл О'Ніл сказав: «Місіс. Бригаме, минулої ночі стався злочин, спроба вбивства. Жертвою став хтось, хто опублікував коментар проти Тревіса в блозі».
  «Ох, це лайно Чілтона!» Соня виплюнула між жовтими зубами, які постаріли ще швидше, ніж обличчя жінки. «З цього все почалося. Хтось повинен кинути цеглу в його вікно. Тепер усі накинулися на нашого хлопчика. А він нічого не зробив . Чому всі думають, що він це зробив? Вони сказали, що він викрав машину моєї мами і їхав на ній по Маяку, знаєте, викриваючи себе. Ну, моя мама продала машину чотири роки тому. Ось скільки вони знають». Тоді Соні спало на думку, і гойдалка повернулася на бік настороженості. «Ой, почекай, та дівчина в багажнику втопиться?»
  "Це вірно."
  «Ну, я вам прямо зараз скажу, що мій хлопчик не зробив би нічого подібного. Клянусь Богом! Ви ж не збираєтеся його заарештовувати?» Вона виглядала запанікованою.
  Денс здивувався: занадто панікував? Невже вона підозрювала свого сина?
  «Ми просто хотіли б поговорити з ним».
  Жінці раптом стало не по собі. «Мого чоловіка немає вдома».
  «Ти один у порядку. Обоє батьків не потрібні». Але Денс розуміла, що проблема в тому, що вона не хоче нести відповідальність.
  «Ну, Трава теж тут немає».
  «Він скоро повернеться?»
   «Він працює неповний робочий день, в Bagel Express, за кишенькові гроші. Незабаром його зміна. Йому доведеться повернутися сюди, щоб забрати форму».
  "Де він зараз?"
  Знизування плечима. «Іноді він ходить до цього місця для відеоігор». Вона замовкла, мабуть, вважаючи, що їй не варто нічого говорити. «Мій чоловік скоро повернеться».
  Денс знову звернув увагу на тон, яким Соня вимовила ці слова. Мій чоловік.
  «Тревіса не було вчора ввечері? Близько опівночі?»
  "Немає." Пропонують швидко.
  "Ти впевнений?" — спитав Денс різким тоном. Соня щойно виявила огиду — відвела погляд — і затулила носа, торкнувшись носа — жесту, якого Денс раніше не помічав.
  Соня проковтнула. «Напевно, він був тут. Я точно не впевнений. Я рано ліг спати. Тревіс не спить до години. Він міг би вийти. Але я нічого не почув».
  «А ваш чоловік?» Вона звернула увагу на займенник однини щодо її часу спати. «Він був тут приблизно в той час?»
  «Він трохи грає в покер. Думаю, він був на грі».
  О'Ніл казав: «Нам справді потрібно...»
  Його слова загальмувалися, коли з бічного двору з’явився високий, сухорлявий підліток із широкими плечима й поставою. Його чорні джинси були вицвілі, на них виднілися сірі плями, а сіро-оливкова куртка прикривала чорний світшот. У нього не було капюшона, зазначив Денс. Він раптом зупинився, здивовано кліпаючи очима на відвідувачів. Погляд на автомобіль CBI без розпізнавальних знаків, який будь-який глядач поліцейського шоу на телебаченні за останні десять років миттєво впізнав би таким.
   Денс помітив у позі та виразі обличчя хлопця типову реакцію людини, яка помічає правоохоронців, незалежно від того, винні вони чи невинні: обережність. . . і швидко думати.
  «Тревісе, любий, підійди сюди».
  Він залишився на місці, і Денс відчув, як О’Ніл напружився.
  Але повторна гонитва не була потрібна. Безвиразний хлопець нахилився вперед, щоб приєднатися до них.
  «Це поліцейські», — сказала його мати. «Вони хочуть з тобою поговорити».
  "Я вважаю. А як на рахунок?" Його голос був невимушеним, приємним. Він стояв, звісивши довгі руки з боків. Його руки були брудні, а під нігтями пісок. Але його волосся здавалося вимитим; вона припустила, що він робив це регулярно, щоб боротися з прищами на обличчі.
  Вони з О'Нілом привіталися з хлопчиком і запропонували свої посвідчення. Він довго розглядав їх.
  Купувати час? — здивувався Денс.
  «Тут ще хтось був», — сказала Соня синові. Вона кивнула на графіті. «Розбив ще пару вікон».
  Тревіс без емоцій сприйняв цю новину від матері. Він запитав: «Семмі?»
  «Він не бачив».
  О'Ніл запитав: «Ви не проти, якщо ми зайдемо всередину?»
  Він знизав плечима, і вони зайшли в будинок, де пахло пліснявою та сигаретним димом. Місце було впорядковане, але брудне. Невідповідні меблі здавалися вживаними, чохли поношені, а соснові ніжки злущилися від лаку. Стіни покривали тьмяні картини, переважно декоративні. Денс міг побачити частину National Geographic логотип журналу прямо під рамкою зображення Венеції. Декілька були з родини. Двоє хлопчиків і один чи два Соні, коли вона була молодшою.
  Семмі з’явився, як і раніше, великий, швидко рухався, знову посміхаючись.
  «Тревіс!» Він кинувся до брата. «Ти приніс мені М?»
  «Ось.» Тревіс покопався в кишені й простягнув хлопцеві пачку M&M.
  "Так!" Семмі обережно відкрив пакунок, зазирнув усередину. Потім подивився на брата. “Сьогодні ставок був гарний.”
  "Це було?"
  «Так». Семмі повернувся до своєї кімнати, стискаючи в руці цукерку.
  Тревіс сказав: «Він виглядає погано. Він прийняв таблетки?»
  Його мати відвела погляд. "Вони . . .”
  «Тато не хотів отримати рецепт, тому що ціна зросла. правильно?»
  «Він не думає, що вони приносять таку користь».
  «Вони роблять багато добра, мамо. Ти знаєш, яким він стає, коли не бере їх».
  Денс зазирнув до кімнати Семмі й побачив, що стіл хлопчика вкритий складними електронними компонентами, деталями комп’ютерів та інструментами, а також іграшками для дітей набагато молодшого віку. Він читав японський графічний роман, згорбившись у кріслі. Хлопець підняв погляд і пильно подивився на Денс, вивчаючи її. Він ледь помітно посміхнувся й кивнув у бік книги. Денс усміхнувся у відповідь на цей загадковий жест. Він повернувся до читання. Його губи ворухнулися.
  Вона помітила на столі в передпокої наповнений кошик для білизни з одягом. Вона поплескала О'Ніла по руці й глянула на сіру толстовку, що лежала зверху. Це була толстовка.
  О'Ніл кивнув.
  «Як ти почуваєшся?» — запитав Денс Тревіса. «Після аварії?»
  «Гаразд, мабуть».
  «Це, мабуть, було жахливо».
  «Так».
  — Але ви не постраждали?
  "Не зовсім. Подушка безпеки, знаєте. І я не їхав так швидко. . . . Тріш і Ван». Гримаса. «Якби вони були пристебнуті ременями безпеки, вони були б у порядку».
  Соня повторила: «Його батько повинен бути вдома в будь-який час».
  О'Ніл спокійно продовжив: «Просто маю кілька запитань». Тоді він відійшов у куток вітальні, залишивши розпитувати Денс.
  Вона запитала: «У якому ти класі?»
  «Щойно закінчив молодший курс».
  «Роберт Луїс Стівенсон, так?»
  «Так».
  «Що ти вивчаєш?»
  «Я не знаю, речі. Я люблю інформатику та математику. Іспанська. Просто, знаєте, те, що всі приймають».
  «Як там Стівенсон?»
  "Все добре. Краще, ніж Monterey Public або Junipero». Він привітно відповідав, дивлячись їй прямо в очі.
  У школі Джуніперо Серра була обов’язкова форма. Денс припускав, що дрес-код був найбільш ненависним аспектом місця, ніж суворі єзуїти та довгі домашні завдання.
   «Як там банди?»
  «Він не в банді», — сказала його мати. Майже так, ніби вона хотіла, щоб він був.
  Вони всі її ігнорували.
  «Непогано», — відповів Тревіс. «Вони залишають нас у спокої. Не так, як Салінас».
  Суть цих питань була не соціальною. Денс просив їх визначити базову поведінку хлопчика. Після кількох хвилин цих нешкідливих запитань Денс добре відчув необманний спосіб життя хлопчика. Тепер вона була готова запитати про напад.
  «Тревісе, ти знаєш Теммі Фостер, чи не так?»
  «Дівчина в багажнику. Це було в новинах. Вона йде до Стівенсона. Ми з нею не розмовляємо чи нічого. Можливо, ми разом проводили заняття на першому курсі». Потім він подивився Денсу прямо в очі. Його рука час від часу проводила по його обличчю, але вона не була впевнена, чи це був жест блокування, який означав обман, чи тому, що він соромився прищів. «Вона опублікувала деякі речі про мене в The Chilton Report. Це було неправдою».
  "Що вона сказала?" Денс запитала, хоча вона пам’ятала пост, про те, як він намагався сфотографувати роздягальню дівчат після тренування чирлідингу.
  Хлопець вагався, наче гадаючи, чи не намагалася вона його вловити. «Вона сказала, що я фотографую. Знаєте, про дівчат». Його обличчя потемніло. «Але я просто розмовляв по телефону, знаєте».
  — Справді, — вставила його мати. «Боб буде вдома щохвилини. Краще я почекаю».
  Але Денс відчув певну нагальність продовжувати. Вона без сумніву знала, що якщо Соня захоче почекати для її чоловіка чоловік швидко завершив інтерв’ю.
  Тревіс запитав: «З нею все буде гаразд? Таммі?»
  «Схоже».
  Він глянув на пошарпаний журнальний столик, де стояла порожня, але заплямована попільничка. Денс не думала, що роками бачила попільничку у вітальні. «Ви думаєте, я це зробив? Намагався зробити їй боляче?» Як легко його темні очі, посаджені глибоко під бровами, тримали її.
  "Немає. Ми просто розмовляємо з усіма, хто може мати інформацію про ситуацію».
  "Ситуація?" запитав він.
  "Де ви були вчора ввечері? Між одинадцятою і першою?»
  Ще один змах волосся. «Я пішов до Game Shed близько десятої тридцять».
  "Що це?"
  «Це місце, де можна грати у відеоігри. Як аркада. Я начебто зависаю там. Ви знаєте де це? Це від Kinko's. Раніше це був той старий кінотеатр, але його знесли, і вони поставили його. Він не найкращий, зв’язки не такі хороші, але це єдиний, який працює допізна».
  Денс відзначив нерозбірливість. Вона запитала: «Ти був один?»
  «Там були, начебто, інші діти. Але я грав один».
  — Я думала, що ти тут, — сказала Соня.
  Знизування плечима. "Я був тут. Я вийшов. Я не міг заснути».
  «У Game Shed ви були онлайн?» — запитав Денс.
  «Мовляв, ні. Я грав у пінбол, а не в RPG».
  "Не те, що?"
   «Рольові ігри. Для стрілялки, пінболу та водіння ви не виходите в Інтернет».
  Він сказав це терпляче, хоча, здавалося, був здивований, що вона не знала різниці.
  «То ви не ввійшли в систему?»
  «Ось що я кажу».
  «Як довго ви там були?» Його мати взяла на себе допит.
  «Не знаю, годину, дві».
  «Скільки ці ігри коштують? П'ятдесят центів, долар кожні кілька хвилин?»
  Таким був порядок денний Соні. гроші
  «Якщо ви добре граєте, це дозволяє вам продовжувати. Ціла ніч коштувала мені три долари. Я використовував зароблені гроші. І я також отримав трохи їжі та пару Red Bull».
  «Тревісе, ти можеш згадати когось, хто бачив тебе там?»
  "Не знаю. Може бути. Мені доведеться подумати про це». Очима вивчають підлогу.
  «Добре. А о котрій годині ти прийшов додому?»
  «О тридцять. Можливо два. Не знаю."
  Вона розпитувала більше про вечір понеділка, а потім про школу та його однокласників. Вона не могла вирішити, чи говорить він правду, оскільки він не сильно відхилявся від свого базового рівня. Вона знову подумала про те, що Джон Болінг розповів їй про світ синтезаторів. Якби Тревіс подумки був там, а не в реальному світі, базовий аналіз міг би бути марним. Можливо, до таких людей, як Тревіс Брігем, застосовуються зовсім інші правила.
  Тоді очі матері кинулися в бік дверей. У хлопця теж.
  Денс і О’Ніл обернулися й побачили, як увійшов великий чоловік, високий і широкий. На ньому був робочий комбінезон, поцяткований брудом, на грудях вишито «Ландшафтне будівництво центрального узбережжя» . Він повільно подивився на всіх у кімнаті. Темні очі, нерухомі й непривітні під смугою густого каштанового волосся.
  «Боб, це поліція…»
  «Вони тут не зі звітом про страховку, правда?»
  "Немає. Вони-"
  «У вас є ордер?»
  «Вони тут, щоб...»
  «Я розмовляю з нею». Кивок на Танець.
  «Я агент Денс із Каліфорнійського бюро розслідувань». Вона запропонувала посвідчення особи, на яке він не дивився. «А це старший заступник О'Ніл, офіс шерифа округу Монтерей. Ми задаємо вашому синові кілька запитань про злочин».
  «Злочину не було. Це був нещасний випадок. Ці дівчата загинули в ДТП. Ось і все, що сталося».
  «Ми тут з іншої причини. Хтось, хто розмістив повідомлення про Тревіса, зазнав нападу».
  «О, ця фігня блогу». — гаркнув він. «Цей Чілтон становить небезпеку для суспільства. Він схожий на отруйну змію». Він звернувся до дружини. «Джої, на лаві підсудних, ледь не вдарив собі в рот, те, що він говорив про мене. Підбивати інших хлопців. Просто тому, що я його батько. Вони не читають газети, вони не читають Newsweek. Але вони читають це лайно Чілтона. Хтось повинен. . .” Його голос згас. Він повернувся до сина. «Я сказав тобі нікому нічого не говорити без адвоката. Я тобі це казав? Ви кажете неправильну річ не тій людині, і на нас подають до суду. І вони забирають будинок і половину моєї зарплати на все життя». Він стишив голос. «І твій брат йде в дім».
  "Містер. Бригаме, ми тут не через аварію, — нагадав йому О'Ніл. «Ми розслідуємо напад минулої ночі».
  «Не має значення, чи не так? Речі записуються і входять до протоколу».
  Здавалося, він більше стурбований відповідальністю за аварію, ніж тим, що його сина можуть заарештувати за замах на вбивство.
  Цілком ігноруючи їх, він сказав своїй дружині: «Чому ти впустила їх? Це ще не нацистська Німеччина. Ви можете сказати їм, щоб засунули це».
  "Я думав-"
  «Ні, не робив. Ви взагалі не думали». До О'Ніла: «Тепер я попрошу вас піти. І якщо ти повернешся, то краще з ордером».
  "Тато!" — скрикнув Семмі, вибігаючи зі спальні, вразивши Денс. "Це працює! Я хочу тобі показати!» Він тримав друковану плату, з якої виходили дроти.
  Бурхливість Брігама миттєво зникла. Він обійняв молодшого сина і ласкаво сказав: «Подивимось пізніше, після вечері».
  Денс спостерігав за очима Тревіса, які завмирали від вияву прихильності до його молодшого брата.
  "Гаразд." Семмі вагався, а потім вийшов через задні двері, з ґанку спустився й попрямував до сараю.
  «Будь поруч», — закликала Соня.
   Денс зазначила, що не розповідала чоловікові про вандалізм, який щойно стався. Вона б боялася повідомити погані новини. Однак вона сказала про Семмі: «Можливо, йому варто приймати таблетки». Очі скрізь, крім чоловіка.
  «Вони шахрайство, скільки вони коштують. Ти мене не слухав? А який сенс, якщо він цілий день сидітиме вдома?»
  «Але він не залишається вдома цілий день. Це..."
  «Тому що Тревіс не стежить за ним так, як мав би».
  Хлопець пасивно слухав, очевидно, не зворушений критикою.
  О'Ніл сказав Бобу Бригаму: «Був скоєний серйозний злочин. Нам потрібно поговорити з усіма, хто може бути залучений. І ваш син причетний . Чи можете ви підтвердити, що він був у Game Shed минулої ночі?»
  «Я вийшов. Але це не ваша справа. І слухайте, мій хлопчик не мав нічого спільного з нападами. Ваше перебування є незаконним проникненням, чи не так?» Він підняв густу брову, запаливши сигарету, змахнув сірником і акуратно опустив його в попільничку. — І ти, — різко звернувся він до Тревіса. «Ти запізнишся на роботу».
  Хлопець зайшов до своєї спальні.
  Танець був розчарований. Він був їхнім головним підозрюваним, але вона просто не могла зрозуміти, що відбувається в голові Тревіса.
  Хлопець повернувся, несучи на вішалці форму в коричнево-бежеву смужку. Він згорнув його і запхав у свій рюкзак.
  «Ні», — гаркнув Бригам. «Твоя мати прасувала його. Покласти його на. Не зімніть це так».
  «Я не хочу носити це зараз».
   «Поважай свою матір після всієї її роботи».
  «Це магазин бубликів. Кому це цікаво?»
  «Суть не в цьому. Покласти його на. Роби те, що я тобі кажу».
  Хлопець напружився. Денс видихнув, побачивши обличчя Тревіса. Очі широко розплющені, плечі підняті. Його губи відсунулися назад, як у тварини, що гарчить. Тревіс лютував на свого батька: «Це дурна довбана уніформа. Я ношу це на вулиці, а вони сміються з мене!»
  Батько нахилився вперед. «Ти ніколи не розмовляй зі мною таким чином і ніколи в присутності інших людей!»
  «З мене достатньо сміються . Я не буду його носити! Ти поняття не маєш!» Денс побачив, як несамовиті очі хлопчика бігають по кімнаті й зупиняються на попільничці, ймовірній зброї. О'Ніл теж це помітив і напружився, якщо ось-ось почнеться бійка.
  Тревіс став кимось зовсім іншим, охоплений гнівом.
  Схильність до насильства у молодих людей майже завжди походить від люті, а не від перегляду фільмів чи телепередач. . . .
  «Я не зробив нічого поганого!» Тревіс прогарчав, розвернувся й штовхнув сітку, дозволивши їй голосно клацнути назад. Він поспішив у бічний двір, схопив свій велосипед, який стояв на зламаному паркані, і пішов на ньому стежкою через ліс, що межувала з заднім двором.
  «Ви двоє, дякую, що зіпсували нам день. А тепер виходь».
  Попрощавшись нейтральним тоном, Денс і О’Ніл попрямували до дверей, Соня кинула боязкий погляд, щоб вибачитися. Батько Тревіса зайшов на кухню. Денс почув, як відчинилися двері холодильника; відкрита пляшка шипнула.
  Надворі вона запитала: «Як справи?»
  «Мені здається, непогано», — сказав О'Ніл і підняв крихітний пучок сивини. Він стягнув його зі світшота в кошику для білизни, коли відійшов, щоб Денс узяв на себе допит.
  Вони сіли на переднє сидіння крейсера О’Ніла. Двері рипнули одночасно. «Я передам волокно Пітеру Беннінгтону».
  Це було б неприйнятно — у них не було ордеру, — але це принаймні скаже їм, що Тревіс є ймовірним підозрюваним.
  «Якщо збігається, поставити за ним нагляд?» вона запитала.
  Кивок. «Я зайду в магазин бубликів. Якщо його велосипед надворі, я можу взяти зразок ґрунту з протекторів. Гадаю, суддя видав би ордер, якщо бруд відповідатиме пляжній сцені». Він глянув у бік Денс. "Шосте відчуття? Думаєш, він це зробив?»
  Обговорювали танець. «Все, що я можу сказати, це те, що я отримав чіткі сигнали обману лише двічі».
  "Коли?"
  «Спочатку він сказав, що вчора ввечері був у Game Shed».
  «А вдруге?»
  «Коли він сказав, що не зробив нічого поганого».
   Розділ 11
  ДЕНС ПОВЕРНУЛАСЯ ДО свого офісу в CBI. Вона посміхнулася Джону Болінгу. Він відповів взаємністю, але потім його обличчя похмуріло. Він кивнув на комп’ютер. «Більше публікацій про Тревіса в The Chilton Report. Нападаючи на нього. А потім і інші пости, атакуючи нападників. Це повна війна. І я знаю, що ти хотів зберегти зв’язок між справою Roadside Cross Case і нападом у таємниці, але хтось підхопив».
  «Як же?» — сердито запитав Денс.
  Болінг знизав плечима. Він кивнув на нещодавню публікацію.
  Відповідь Чілтону, опублікована BrittanyM.
  Хтось дивиться новини???? Хтось залишив хрест, а потім вийшов і напав на ту дівчину. Що це таке? Б’юся об заклад, це [водій]!
  Наступні публікації припускали, що Тревіс напав на Теммі через те, що вона опублікувала критичний коментар у The Chilton Report. І він став «вбивцею придорожнього хреста», хоча Теммі вижила.
  «Чудово. Ми намагаємося зберегти це в таємниці, і нас викриває дівчина-підліток на ім’я Бріттані».
   «Ти бачив його?» — запитав Болінг.
  "Так."
  «Ти думаєш, що він той самий?»
  «Я б хотів сказати. Я схиляюся до цього». Вона пояснила свою теорію, що було важко читати Тревіса, оскільки він жив більше у світі синтезаторів, ніж у реальному, і маскував свої кінесичні реакції. «Я скажу, що там величезна кількість гніву. Як щодо того, щоб ми прогулялися, Джоне? Є хтось, з ким я хочу, щоб ти познайомився».
  Через кілька хвилин вони прибули до офісу Чарльза Овера. По телефону, як він це часто робив, її бос жестом запросив Денс і Болінга, кинувши на професора погляд з цікавістю.
  Уповноважений поклав трубку. «Вони встановили зв’язок, преса це зробила. Тепер він «Вбивця придорожнього хреста». »
  BrittanyM . . .
  Денс сказав: «Чарльз, це професор Джонатан Болінг. Він нам допомагав».
  Щире рукостискання. «У вас зараз? Яка область?»
  «Комп’ютери».
  «Це твоя професія? Консультант?» Overby дозвольте цьому на мить повиснути над тріо, як планер з бальзового дерева. Денс помітив її репліку і вже збирався сказати, що Болінг приділяє свій час волонтером, коли професор сказав: «Здебільшого я викладаю, але так, я консультую, агенте Овербі. Я справді так заробляю більшу частину своїх грошей. Ви знаєте, наука майже нічого не платить. Але як консультант я можу брати до трьохсот годин».
  «Ах». Овербі виглядав враженим. "В годину. справді?»
  Болінг тримав пряме обличчя точно так, як треба перед тим, як додати: «Але я отримую справжнє задоволення від безкоштовного волонтерства, щоб допомагати таким організаціям, як ваша. Тож у вашому випадку я розриваю свій рахунок».
  Денс ледь не довелося вкусити внутрішню частину щоки, щоб утриматися від сміху. Болінг, вирішила вона, міг би бути хорошим психологом; він зрозумів ощадливість Овербі за десять секунд, розрядив її — і пожартував. На її користь, зазначив Денс, оскільки вона була єдиною в аудиторії.
  «Це стає істерикою, Кетрін. Ми отримали дюжину повідомлень про вбивць, які тиняються у дворах. Кілька людей уже стріляли у зловмисників, думаючи, що це він. О, і було ще кілька повідомлень про хрести».
  Танець був стривожений. «Більше?»
  Овербі підняв руку. «Мабуть, усі вони були справжніми меморіалами. Аварії, які сталися за останні кілька тижнів. Жодного з потенційними датами на них. Але преса це повсюди. Навіть Сакраменто чув». Він кивнув на телефон, мабуть, вказуючи на дзвінок від їхнього боса — директора CBI. Можливо, навіть його начальник, генеральний прокурор.
  «То де ми?»
  Танці познайомили його з Тревісом, інцидентами в будинку його батьків, її поглядом на хлопчика. «Особа, яка цікавить вас».
  — Але ви його не привели? — запитав Овербі.
  «Жодної ймовірної причини. Майкл зараз перевіряє деякі речові докази, щоб зв’язати його з місцем події».
  — А інших підозрюваних немає?
  "Немає."
  «Як це робить дитина , яка їздить на велосипеді?»
   Денс зазначив, що місцеві банди, зосереджені переважно в Салінасі та його околицях, роками тероризували людей, і багато з них мали членів набагато молодших за Тревіса.
  Болінг додав: «І ми дізналися про нього одну річ. Він дуже активно займається комп'ютерними іграми. Молоді люди, які добре володіють ними, вивчають дуже складні прийоми бою та ухилення. Одна з речей, про яку завжди запитують військові рекрутери, це скільки грають заявники; за інших рівних умов вони в будь-який день переважатимуть гравця над іншою дитиною».
  Овербі запитав: «Мотив?»
  Потім Денс пояснила своєму босові, що якщо вбивцею був Тревіс, його мотивом, ймовірно, була помста через кіберзалякування.
  «Кіберзалякування», — серйозно сказав Овербі. «Я просто читав про це».
  "Ти був?" — запитав Денс.
  «Так. Минулих вихідних була хороша стаття в USA Today ».
  «Це стало популярною темою, — сказав Болінг. Денс помітив легке занепокоєння щодо джерел, які повідомили керівника регіонального офісу CBI?
  «Цього достатньо, щоб схилити його до насильства?» — запитав Овербі.
  Болінг продовжував, киваючи: «Його штовхають через край. Повідомлення та чутки поширилися. І це також стало фізичним знущанням. Хтось виклав відео про нього на YouTube. Вони зняли його на відео щасливого ляпаса».
  "Що?"
  «Це техніка кібербулінгу. Хтось підійшов до Тревіса в Burger King і штовхнув його. Він спіткнувся — це було соромно, і хтось із інших дітей чекав, щоб записати це на мобільний телефон. Потім вони завантажили його. Наразі його переглянули двісті тисяч разів».
  Саме тоді з конференц-залу через холл і в двері кабінету Овербі вийшов трохи збудований чоловік без усмішки. Він помітив відвідувачів і проігнорував їх.
  — Чарльз, — сказав він баритоном.
  «О . . . Кетрін, це Роберт Гарпер, — сказав Овербі. «З офісу AG у Сан-Франциско. Танець спеціального агента».
  Чоловік увійшов до кімнати й міцно потиснув їй руку, але тримався на відстані, ніби вона подумала, що він накидається на неї.
  «І Джон. . .” — спробував пригадати Овербі.
  «Болінг».
  Гарпер кинув на професора розсіяний погляд. Нічого йому не сказав.
  Чоловік із Сан-Франциско мав неприкрите обличчя та ідеально підстрижене чорне волосся. На ньому був консервативний темно-синій костюм і біла сорочка, червоно-синя смугаста краватка. На його лацкані була шпилька з американським прапором. Його манжети були ідеально накрохмалені, хоча вона помітила кілька сірих ниток на кінцях. Професійний державний прокурор, довгий час після того, як його колеги почали займатися приватною практикою і заробляли величезні гроші. Вона поставила його під п’ятдесят.
  «Що привело вас до Монтерея?» вона запитала.
  «Оцінювання навантаження». Більше нічого не пропонувати.
  Роберт Гарпер, здавалося, був одним із тих людей, яким, якщо йому не було що сказати, було зручно мовчати. Денс також повірила, що вона впізнала в його обличчі інтенсивність, відчуття відданості своїй місії, схоже на те, що вона бачила на обличчі преподобного Фіска під час протесту в лікарні. Хоча для неї було таємницею, який обсяг аналізу навантаження на місію спричинить за собою.
  Він на мить звернув на неї увагу. Вона звикла до огляду, але зазвичай підозрілих; Перегляд Гарпера викликав тривогу. Ніби вона тримала ключ до важливої для нього таємниці.
  Потім він сказав Овербі: «Чарльзе, я буду надворі на кілька хвилин. Якби ви могли тримати двері до конференц-залу на замку, я був би вдячний за це».
  «Звичайно. Щось ще вам потрібно, просто дайте мені знати».
  Холодний кивок. Потім Гарпер пішов, виймаючи з кишені телефон.
  ним за історію ?» — запитав Денс.
  «Спеціальний прокурор із Сакраменто. Мені подзвонили згори...
  Генеральний прокурор.
  «—співпрацювати. Він хоче знати про нашу кількість справ. Можливо, відбувається щось велике, і йому потрібно побачити, наскільки ми зайняті. Він також провів деякий час в офісі шерифа. Я б хотів, щоб він повернувся і потурбував їх. Хлопець холодна риба. Не знаю, що йому сказати. Спробував кілька жартів. Вони впали плазом».
  Але Денс думав про справу Теммі Фостер; Роберт Харпер зник з її свідомості.
  Вони з Болінгом повернулися до її офісу, і вона щойно сіла за свій стіл, як подзвонив О’Ніл. Вона була задоволена. Вона здогадалася, що він матиме результати аналізу бруду протектора велосипеда та сірого волокна зі світшота.
  «Кетрін, у нас проблема». Його голос був стурбований.
   "Продовжувати."
  «Ну, по-перше, Пітер каже, що сіре волокно вони знайшли в хресті? Це збігається з тим, що ми знайшли у Тревіса».
  «Тож він той самий. Що суддя сказав про ордер?»
  «Так далеко не дійшов. Тревіс тікає».
  "Що?"
  «Він не з'явився на роботу. Або він таки з’явився — за цим місцем були свіжі сліди протектора велосипеда. Він пробрався в підсобку, викрав кілька бубликів і трохи готівки з сумочки одного з працівників. . . і м'ясний ніж. Потім він зник. Я подзвонив його батькам, але вони нічого не чули і стверджують, що не мають уявлення, куди він може піти».
  "Де ти?"
  «У моєму кабінеті. Я збираюся оголосити про його затримання. Ми, Салінас, Сан-Беніто, навколишні округи».
  Денс відскочила, розлючена на себе. Чому вона не спланувала краще і не попросила когось стежити за хлопчиком, коли він виходив із дому? Їй вдалося довести його провину — і водночас дозволити йому вислизнути крізь пальці.
  І, до біса, тепер їй доведеться розповісти Овербі, що сталося.
  Але ви його не привели?
  «Є щось інше. Коли я був біля бубликів, я подивився на алею. Є той гастроном неподалік від Safeway.
  «Звичайно, я це знаю».
  «У них є підставка для квітів збоку від будівлі».
  «Троянди!» вона сказала.
  «Точно так. Я спілкувався з власником». Голос О'Ніла став беззвучним. «Вчора хтось підкрався туди й викрав усі букети червоних троянд».
  Тепер вона зрозуміла, чому він звучав так серйозно. «Всі? . . . Скільки він взяв?»
  Невелика пауза. «Дюжина. Схоже, він тільки починає».
   Розділ 12
  У ДЕНС ЗАДЗВОНИВ ТЕЛЕФОН . Погляд на ідентифікатор абонента.
  «TJ. Саме збирався тобі подзвонити».
  «Мені не пощастило з камерами відеоспостереження, але в Java House є розпродаж ямайської кави Blue Mountain. Три фунти за ціною двох. Все одно повертає вам близько п’ятдесяти доларів. Але ця кава найкраща».
  Вона не відповіла на його жарт. Він це помітив. «Що трапилося, бос?»
  «Зміна планів, TJ». Вона розповіла йому про Тревіса Брігама, судово-медичний матч і дюжину вкрадених букетів.
  «Він тікає, бос? Він планує більше ?»
  «Так. Я хочу, щоб ти дістався до Бейгл Експрес, поговорив з його друзями, усіма, хто його знає, дізнався, куди він може піти. Люди, з якими він міг би зупинитися. Улюблені місця».
  «Звичайно, я відразу займуся цим».
  Потім Денс зателефонував Рею Карранео, якому не пощастило знайти свідків біля стоянки, де була викрадена Теммі Фостер. Вона також поінформувала його та сказала йому піти до Game Shed, щоб знайти будь-які підказки до місця, куди міг піти хлопчик.
  Поклавши трубку, Денс сів назад. Її охопило гнітюче відчуття безпорадності. Їй потрібні були свідки, люди для опитування. Це була навичка, з якою вона народилася, їй подобалося та вона добре вміла. Але тепер ця справа затяглася у світі доказів і припущень.
  Вона глянула на роздруківки «Звіту Чілтона».
  «Я думаю, що нам краще почати контактувати з потенційними жертвами і попередити їх. Люди також атакують його в соціальних мережах, MySpace, Facebook, OurWorld?» — запитала вона Болінга
  «Це не така велика історія в них; це міжнародні сайти. Звіт Чілтона є місцевим, тож саме там відбуваються дев’яносто відсотків нападів на Тревіса. Я скажу вам одну річ, яка допоможе: отримати інтернет-адреси плакатів. Якщо ми зможемо їх отримати, ми зможемо зв’язатися з їхніми постачальниками послуг і знайти їхні фізичні адреси. Це заощадило б багато часу».
  «Як?»
  «Має бути від самого Чілтона або його веб-майстра».
  «Джон, чи можеш ти сказати мені щось про нього, що допоможе мені переконати його співпрацювати, якщо він відмовиться?»
  «Я знаю про його блог, — відповів Болінг, — але мало про нього особисто. Крім біографії в самому звіті . Але я був би радий зайнятися детективною роботою». Його очі засяяли блиском, який вона бачила раніше. Він повернувся до свого комп’ютера.
  Пазли . . .
  Поки професор був занурений у домашнє завдання, Денсу подзвонив О'Ніл. Команда з місця злочину обшукала алею позаду Bagel Express і виявила сліди піску та бруду сліди протектора показали, що Тревіс залишив свій велосипед; вони збігалися з піщаним ґрунтом, де на пляжі залишили машину Теммі. Він додав, що команда MCSO обстежила територію, але його ніхто не бачив.
  О'Ніл також сказав їй, що залучив півдюжини інших офіцерів дорожньої патрульної служби, щоб вони приєдналися до полювання. Вони приїжджали з Ватсонвіля.
  Вони роз’єдналися, і Денс впала на спинку крісла.
  Через кілька хвилин Болінг сказав, що він отримав певну інформацію про Чілтона з самого блогу та інших досліджень. Він знову викликав домашню сторінку, на якій була написана самим Чілтоном біографія.
  http://www.thechiltonreport.com
  Прокручуючи вниз, Денс почав гортати блог, а Болінг запропонував: «Джеймс Девід Чілтон, сорок три роки. Одружений на Патріції Брісбен, двоє хлопчиків, десяти та дванадцяти років. Живе в Кармелі. Але він також має власність у Голлістері, схоже, заміський будинок, і деяку прибуткову власність навколо Сан-Хосе. Вони успадкували його, коли кілька років тому помер батько дружини. Найцікавіше, що я дізнався про Чілтона, це те, що він завжди мав дивну звичку. Він писав листи».
  «Листи?»
  «Листи до редактора, листи до його конгресменів, статті. Він почав із звичайної пошти — до того, як Інтернет справді почав розвиватися, — потім з електронних листів. Він написав їх тисячі. Вигуки, критика, похвала, компліменти, політичні коментарі. Ви називаєте це. Він сказав, що однією з його улюблених книг є Герцог, роман Сола Беллоу про людину, одержима написанням листів. По суті, послання Чілтона стосувалося дотримання моральних цінностей, викриття корупції, вихваляння політиків, які роблять добро, розгромлення тих, хто цього не робить, — саме те, що зараз робить його блог. Я знайшов їх багато в Інтернеті. Тоді, здається, дізнався про блогосферу. Близько п’яти років тому він розпочав The Chilton Report . Перш ніж я продовжу, можливо, буде корисно трохи дізнатися про історію блогів».
  «Звичайно».
  «Термін походить від «веблогу», який придумав комп’ютерний гуру 1997 року Йорн Баргер. Він писав онлайн-щоденник про свої подорожі та про те, що він дивився в Інтернеті. Люди роками записували свої думки в Інтернеті, але те, що робило блоги відмінними, так це концепція посилань. Це ключ до блогу. Ви щось читаєте, і ви переходите до цього підкресленого або жирного шрифту посилання в тексті, натискаєте на нього, і це переносить вас кудись ще.
  «Посилання називається «гіпертекст». HTTP в адресі веб-сайту ? Це розшифровується як «протокол передачі гіпертексту». Це програмне забезпечення, яке дозволяє створювати посилання. На мою думку, це був один із найважливіших аспектів Інтернету. Можливо, найзначніший.
  «Коли гіпертекст став звичним явищем, блоги почали розвиватися. Люди, які вміють писати код на HTML — мові розмітки гіпертексту, комп’ютерній мові посилань — можуть досить легко створювати власні блоги. Але все більше і більше людей хотіли приєднатися, і не всі були технічно підкованими. Тож компанії винайшли програми, якими будь-хто, ну, майже будь-хто міг би створювати пов’язані блоги — Pitas, Blogger і Groksoup були першими. Слідом пішли десятки інших. А тепер все, що вам потрібно зробити, це мати обліковий запис у Google або Yahoo, і, пуф, ви можете створити блог. Поєднайте це з нинішньою вигідною ціною зберігання даних, яка стає дешевшою щохвилини, і ви отримаєте блогосферу».
  Розповідь Болінга була жвавою та впорядкованою. Він був би чудовим професором, подумала вона.
  «Тепер, до дев’ятої одинадцятої, — пояснив Болінг, — блоги були переважно комп’ютерно-орієнтованими. Їх написали техніки для техніків. Але після 11 вересня з’явився новий тип блогу. Після терактів і воєн в Афганістані та Іраку їх назвали воєнними блогами. Ці блогери не цікавилися технологіями. Вони цікавилися політикою, економікою, суспільством, світом. Я описую цю різницю так: у той час як блоги до Nine-eleven були спрямовані всередину — на сам Інтернет, — блоги про війну спрямовані назовні. Ці блогери вважають себе журналістами, частиною того, що відомо як нові медіа. Вони хочуть посвідчення преси, як і репортери CNN і Washington Post , і хочуть, щоб до них ставилися серйозно.
  «Джим Чілтон — квінтесенція військового блогера. Йому байдуже до Інтернету як такого чи до світу технологій, за винятком того, що це дає йому змогу донести своє повідомлення. Він пише про реальний світ. Тепер дві сторони — оригінальні блогери та блогери війни — постійно борються за місце номер один у блогосфері».
  «Це змагання?» — запитала вона, потішившись.
  «Для них це так».
  «Вони не можуть співіснувати?»
   «Звичайно, але це світ, керований его, і вони зроблять усе можливе, щоб бути на вершині купи. А це означає дві речі. По-перше, мати якомога більше передплатників. І два, що ще важливіше, щоб якомога більше інших блогів містили посилання на ваш».
  «Інцестуозний».
  «Дуже. Тепер ви запитали, що я можу вам сказати, щоб залучити Чилтона до співпраці. Що ж, ви повинні пам’ятати, що Звіт Чілтона – це справжня річ. Це важливо і впливово. Ви помітили, що одна з перших публікацій у темі «Придорожні хрести» була від керівника Caltrans? Він хотів захистити їх інспекцію шосе. Це говорить мені про те, що урядовці та керівники регулярно читають блог. І дуже засмутитися, якщо Чілтон скаже про них щось погане.
  « Звіт схиляється до місцевих питань, але місцевим у цьому випадку є Каліфорнія, яка зовсім не є місцевою. За нами всі у світі спостерігають. Державу або люблять, або ненавидять, але всі про неї читають. Крім того, сам Чілтон став серйозним журналістом. Він працює над джерелами, добре пише. Він розсудливий і вибирає реальні проблеми — він не любитель сенсацій. Я шукав Брітні Спірс і Періс Хілтон у його блозі, повертаючись чотири роки назад, і жодного імені не знайшлося».
  Танець мав бути вражений цим.
  — Він теж не сумісник. Три роки тому він почав працювати над звітом на повну ставку. І він наполегливо проводить цю кампанію».
  «Що це означає «кампанія»?»
  Болінг прокрутив униз до ланцюжка «На домашньому фронті» на головній сторінці.
  http://www.thechiltonreport.com
  МИ СТАЄМО ГОЛОБАЛЬНИМИ !​​​
  Я радий повідомити, що The Report викликав захоплення з усього світу. Його обрано як один із провідних блогів у новому каналі RSS (ми назвемо його «Дійсно проста синдикація»), який зв’язуватиме тисячі інших блогів, веб-сайтів і дошок оголошень по всьому світу. Слава вам, мої читачі, за те, що ви зробили «Звіт» таким популярним, як він є.
  «RSS — це ще одна велика річ. Насправді це розшифровується як RDF Site Syndication — «RDF» — це структура опису ресурсу, якщо вам це цікаво, і для цього немає жодних причин. RSS — це спосіб налаштування та консолідації оновлених матеріалів із блогів, веб-сайтів і подкастів. Подивіться на свій браузер. Угорі маленький оранжевий квадрат із крапкою в кутку та двома вигнутими лініями».
  «Я це бачив».
  «Це ваші RSS-канали. Чілтон щосили намагається, щоб інші блогери та веб-сайти підхопили його. Це для нього важливо. І для вас це також важливо. Тому що це щось говорить нам про нього».
  «У нього є его, яке я можу погладити?»
  «Так. Це одна річ, про яку слід пам’ятати. Я також думаю про щось інше, що ви можете спробувати з ним, щось більш мерзенне».
  «Мені подобається мерзенне».
  «Ви захочете якось натякнути, що його допомога вам стане хорошою рекламою для блогу. Це отримає назву Звіт у основних ЗМІ. Крім того, ви можете натякнути, що ви або хтось із CBI можете стати джерелом інформації в майбутньому». Болінг кивнув на екран, де світився блог. «Я маю на увазі, перш за все, він журналіст-розслідувач. Він цінує джерела».
  "Гаразд. Гарна ідея. Я спробую».
  Посмішка. «Звичайно, інше, що він може зробити, це вважати ваш запит порушенням журналістської етики. Тоді він грюкне дверима перед тобою».
  Денс подивився на екран. «Ці блоги — це зовсім інший світ».
  «О, це вони. І ми тільки починаємо розуміти, яку силу вони мають — як вони змінюють спосіб отримання інформації та формування думок. Зараз їх, мабуть, шістдесят мільйонів».
  «Стільки?»
  «Так. І вони роблять чудові речі — вони попередньо фільтрують інформацію, щоб вам не довелося шукати в Google мільйони сайтів, вони є спільнотою однодумців, вони можуть бути веселими, креативними. І, подібно до Звіту Чілтона, вони охороняють суспільство та роблять нас чесними. Але є й темна сторона».
  «Поширення чуток», — сказав Денс.
  «Це одне, так. І ще одна проблема полягає в тому, що я раніше сказав про Теммі: вони заохочують людей бути необережними. Люди почуваються захищеними в Інтернеті та в світі синтезаторів. Життя здається анонімним, публікуючи повідомлення під псевдонімом або псевдонімом, тому ви розкриваєте будь-яку інформацію про себе. Але пам’ятайте: кожен окремий факт про вас — чи брехня — який ви опублікували або хтось опублікував про вас, залишається назавжди. Це ніколи, ніколи не зникне».
  Болінг продовжив: «Але я відчуваю найбільшу проблему полягає в тому, що люди схильні не сумніватися в точності звітності. Блоги справляють враження достовірності — інформація демократичніша та чесніша, бо надходить від людей, а не від великих ЗМІ. Але я вважаю — і це принесло мені чимало чорних очей в наукових колах і блогосфері — полягає в тому, що це нісенітниця. The New York Times є комерційною корпорацією, але вона в тисячу разів об’єктивніша за більшість блогів. В Інтернеті дуже мало підзвітності. Заперечення Голокосту, змови 9-11, расизм — усі вони процвітають завдяки блогам. Вони набувають автентичності, якої не має якийсь дивак на коктейльній вечірці, коли каже, що за нападом на Торгові вежі стоять Ізраїль і ЦРУ».
  Денс повернулася до свого столу й підняла телефон. «Я думаю, що я використаю всі твої дослідження, Джоне. Подивимося, що буде».
  БУДИНОК ДЖЕЙМСА ЧІЛТОНА знаходився в елітному районі Кармела, двір площею близько гектара і був заповнений підстриженими, але мішаними садами, що наводило на думку, що чоловік, дружина або обоє проводили багато годин на вихідних, вириваючи бур’яни та садячи рослини, а не платячи за це. Зроби це.
  Денс із заздрістю дивився на зовнішнє оздоблення. Садівництво, хоч і дуже цінувалося, не належало до її навичок. Меґі сказала, що якби рослини не мали коріння, вони б побігли, коли її мати зайшла в сад.
  Будинок був великим ранчо, якому було близько сорока років, і стояв навпочіпки позаду території. Танці оцінили шість спалень. Їхні машини були седан Lexus і Nissan Quest, які стояли у великому гаражі, наповненому великою кількістю спортивного обладнання, яке на відміну від подібних статей у гаражі Dance, насправді виглядало добре використаним.
  Їй довелося сміятися над наклейками на бамперах автомобілів Чілтона. Вони повторювали заголовки з його блогу: один проти опріснювальної станції та інший проти пропозиції про статеве виховання. Ліві та праві, демократи та республіканці.
  Він більше вирізає та вставляє. . .
  Тут також була ще одна машина, на під’їзді; відвідувач, ймовірно, оскільки Taurus носив витончену наклейку компанії з оренди автомобілів. Денс припаркувався, підійшов до вхідних дверей і подзвонив.
  Кроки стали голоснішими, і її зустріла брюнетка років сорока, струнка, у дизайнерських джинсах і білій блузці з піднятим комірцем. На її шиї було товсте срібне намисто від Девіда Юрмана.
  Взуття, Денс не міг не визначити, прибуло з Італії та було нокаутом.
  Агент представився, надавши своє посвідчення особи. «Я телефонував раніше. Щоб побачити містера Чілтона.
  Обличчя жінки трохи спохмурніло, як правило, при зустрічі з правоохоронцями. Її звали Патриція — вона вимовляла це Па- трет -сія.
  «Джим якраз закінчує зустріч. Я піду й скажу йому, що ти тут».
  "Дякую тобі."
  "Давай в."
  Вона провела Денс до домашньої кімнати, стіни якої були вкриті фотографіями родини, а потім на мить зникла в будинку. Патриція повернулася. «Він зайде».
   "Дякую тобі. Це твої хлопці?» Денс показувала на фотографію Патриції, довготелесого лисого чоловіка, якого вона прийняла за Чілтона, і двох темноволосих хлопців, які нагадували їй Веса. Вони всі посміхалися на камеру. Жінка з гордістю сказала: «Джим і Чет».
  Дружина Чілтона продовжила перегляд фотографій. З фотографій жінки в молодості — на Кармел-Біч, Пойнт-Лобос, у Місії — Денс здогадався, що вона тубілька. Патриція пояснила, що так; фактично, вона виросла в цьому самому будинку. «Мій батько роками жив тут сам. Коли він помер, приблизно три роки тому, ми з Джимом переїхали».
  Танцю сподобалася ідея сімейного дому, що передавалася з покоління в покоління. Вона подумала, що батьки Майкла О'Ніла все ще живуть у будинку з видом на океан, де він і його брати і сестри виросли. Оскільки його батько страждав від старості, його мати думала продати дім і переїхати до спільноти для пенсіонерів. Але О'Ніл був твердо налаштований зберегти майно в сім'ї.
  Коли Патриція вказувала на фотографії, які відображали виснажливі спортивні досягнення сім’ї — гольф, футбол, теніс, триатлон — Денс почув голоси в передній.
  Вона обернулася і побачила двох чоловіків. Чілтон — вона впізнала його на фотографіях — був у бейсболці, зеленій сорочці поло та чінос. Біляве волосся пучками вибивалося з-під капелюха. Він був високий і, мабуть, у гарній формі, лише з невеликим животом над поясом. Він розмовляв з іншим чоловіком, русявим, у джинсах, білій сорочці та коричневому спортивному плащі. Танець почав до них, але Чілтон швидко випровадив чоловіка за двері. Її кінезичне читання було що він не хотів, щоб відвідувач, ким би він не був, знав, що до нього прийшов співробітник правоохоронних органів.
  Патриція повторила: «Він зайде хвилинку».
  Але Денс обійшов її убік і пішов у зал, відчувши, як дружина напружилася, захищаючи свого чоловіка. Тим не менш, інтерв'юер повинен негайно взяти на себе контроль за ситуацією; суб'єкти не можуть встановлювати правила. Але коли Денс підійшов до вхідних дверей, Чілтон уже повернувся, а орендована машина поїхала, гравій скрипів під шинами.
  Його зелені очі — схожі на її відтінок — звернули увагу на неї. Вони потиснули один одному руки, і вона прочитала на обличчі блогера, засмаглому й веснянкуватому, цікавість і певний виклик, більше ніж настороженість.
  Ще один спалах ідентифікатора. — Чи не могли б ми поговорити десь кілька хвилин, містере Чілтон?
  «Мій офіс, звичайно».
  Він повів її в коридор. Кімната, до якої вони увійшли, була скромною й безладною, наповненою вежами журналів, вирізок і комп’ютерних роздруківок. Підкреслюючи те, що вона дізналася від Джона Болінга, офіс виявив, що гра репортера справді змінюється: невеликі кімнати в будинках і квартирах, подібні до цієї, замінили міські кімнати з газетами. Денс зрадів, побачивши чашку чаю біля свого комп’ютера — кімнату наповнив аромат ромашки. Мабуть, для сучасних запеклих журналістів немає сигарет, кави чи віскі.
  Вони сіли, і він підняв брову. «Тож він скаржився, чи не так? Але мені цікаво. Чому поліція, чому не цивільний позов?»
  "Як це?" Танець розгубився.
  Чілтон відкинувся на спинку крісла, зняв шапку, потер свою лисину і знову надів капелюха. Він був роздратований. «О, він лає про наклеп. Але це не наклеп, якщо це правда. Крім того, навіть якщо те, що я написав, було неправдою, а це не так, наклеп у цій країні не є злочином. Був би в сталінській Росії, але тут ще нема. То чому ти залучений?» Його очі були пильними й дослідливими, а манери напруженими; Денс міг уявити, як скоро може стати втомливим проводити багато часу в його присутності.
  «Я не впевнений, що ви маєте на увазі».
  «Ти тут не через Арні Брубейкера?»
  "Немає. Хто це?"
  «Він той, хто хоче знищити нашу берегову лінію, поставивши опріснювальний завод».
  Вона нагадала публікації в блозі The Chilton Report з критикою заводу. І наклейка на бампер.
  «Ні, це не має до цього нічого спільного».
  Чілтон зморщив чоло. «Він хотів би мене зупинити. Я подумав, що, можливо, він сфабрикував якусь кримінальну справу. Але вибачте. Я робив припущення». Оборони на його обличчі розслабилися. «Просто, ну, Брубейкер справді . . . біль».
  Денс цікавився, яким буде запланований опис розробника.
  "Вибачте." У дверях з’явилася Патриція і принесла чоловікові чашку свіжого чаю. Вона запитала Денс, чи хоче вона чогось. Тепер вона посміхалася, але все ще підозріло дивилася на агента.
  «Дякую, ні».
  Чілтон кивнув на чай і чарівно підморгнув своїй дружині. Вона пішла й зачинила за собою двері.
  «То що я можу для вас зробити?»
   «Ваш блог про придорожні хрести».
  «О, автомобільна аварія?» Він уважно розглядав Денс. Частина оборони повернулася; вона могла прочитати напругу в його позі. «Я стежив за новинами. На цю дівчину напали, як пишуть преси, через те, що вона щось написала в блозі. Плакати починають говорити те саме. Ви хочете назвати хлопчика».
  "Немає. У нас це є».
  «Це той, хто намагався її втопити?»
  «Здається так».
  Чілтон швидко сказав: «Я не нападав на нього. Моя думка полягала в тому, чи скинула поліція на розслідування і чи належним чином Caltrans підтримував дорогу? Я сказав наперед, що він не винен. І я піддав цензурі його ім’я».
  «Натовп швидко сформувався і дізнався, хто він».
  Чилтон скривив рота. Він сприйняв цей коментар як критику його чи блогу, що не було. Але він поступився. «Таке трапляється. Ну, що я можу для вас зробити?»
  «У нас є підстави вважати, що Тревіс Брігем, можливо, розглядає можливість нападу на інших людей, які опублікували коментарі проти нього».
  "Ти впевнений?"
  «Ні, але ми повинні розглянути таку можливість».
  Чілтон скривився. «Я маю на увазі, ви не можете заарештувати його?»
  «Ми зараз його шукаємо. Ми не впевнені, де він».
  "Розумію." Чилтон промовив це повільно, і Денс побачив, як він по піднятих плечах і напрузі в шиї думав, чого саме вона хоче. Агент розглянув пораду Джона Болінга і сказав: «Тепер ваш блог відомий у всьому світі. Це дуже поважають. Це одна з причин, чому так багато людей розміщують на ньому дописи».
  Спалах задоволення в його очах був слабким, але очевидним для Денс; воно підказувало їй, що навіть очевидні лестощі дуже добре сприймалися Джеймсом Чілтоном.
  «Але проблема в тому, що всі плакати з нападками на Тревіса є потенційними цілями. І з кожною годиною їх кількість збільшується».
  « Звіт має один із найвищих рейтингів відвідуваності в країні. Це найчитаніший блог у Каліфорнії».
  «Я не здивований. Мені це дуже подобається». Слідкуючи за власними манерами, щоб не передати обман.
  "Дякую тобі." Повна усмішка приєдналася до зморшки очей.
  «Але подивіться, з чим ми стикаємося: щоразу, коли хтось розміщує повідомлення в ланцюжку «Придорожні хрести», він стає можливою мішенню. Деякі з цих людей абсолютно анонімні, деякі знаходяться поза зоною. Але деякі з них поблизу, і ми боїмося, що Тревіс дізнається їх особи. І тоді він теж піде за ними».
  — О, — сказав Чілтон, і його посмішка зникла. Його швидкий розум зробив стрибок. «А ви тут заради їхніх інтернет-адрес».
  «Для їхнього захисту».
  «Я не можу їх видати».
  «Але ці люди знаходяться в зоні ризику».
  «Ця країна працює за принципом відділення ЗМІ від держави». Наче ця легковажна декламація перевернула її аргумент.
  «Ту дівчину кинули в багажник і залишили тонути. Тревіс міг планувати новий напад прямо зараз».
   Чілтон підняв палець, замовчуючи її, як шкільний учитель. «Це слизький шлях. Агент Денс, на кого ви працюєте? Твій головний бос?»
  «Генеральний прокурор».
  «Добре, скажімо, я дам вам адреси плакатів у темі «Придорожні хрести». Потім наступного місяця ви повертаєтесь і запитуєте адресу інформатора, якого звільнив генеральний прокурор за, о, давайте виберемо переслідування. Або, можливо, вам потрібна адреса людини, яка опублікувала критичний коментар щодо губернатора. Або президент. Або — як щодо цього — хтось, хто говорить щось позитивне про Аль-Каїду? Ти кажеш мені: «Минулого разу ти дав мені інформацію». Чому б і ні знову?»
  «Знову не буде».
  «Ви це кажете, але . . .” Ніби державні службовці брехали з кожним подихом. «Чи знає цей хлопець, що ти за ним?»
  "Так."
  «Тоді він кудись втік, ти не думаєш? Він не збирається демонструвати себе, нападаючи на когось іншого. Ні, якщо його шукає поліція». Його голос був суворим.
  Її слова були розумними, коли вона повільно продовжила: «Все ж таки. Знаєте, містере Чілтон, іноді в житті йдуть компроміси».
  Вона затримала цей коментар.
  Він звів брову, чекаючи.
  «Якби ви дали нам адреси — лише тих місцевих жителів, які написали найзлісніші пости про Тревіса, — ми були б дуже вдячні. Може бути . . . ну, можливо, ми можемо чимось тобі допомогти, якщо тобі колись знадобиться допомога».
  "Як що?"
   Знову подумавши про пропозиції Болінга, вона сказала: «Ми будемо раді опублікувати заяву про вашу співпрацю. Хороша реклама».
  Чілтон врахував це. Але потім нахмурився. "Немає. Якби я мав допомогти вам, мабуть, краще було б не згадувати про це».
  Вона була задоволена; він вів переговори. «Добре, я можу це зрозуміти. Але, можливо, є ще щось, що ми могли б зробити».
  «Справді? Що?"
  Думаючи про іншу пропозицію професора, вона сказала: «Можливо, добре, якщо вам потрібні якісь контакти в правоохоронних органах Каліфорнії. . . . Джерела. Високопоставлені».
  Він нахилився вперед, очі спалахнули. «Тож ви намагаєтеся мене підкупити. Я так думав. Просто треба було вас трохи витягнути. Зрозумів, агент Денс».
  Вона сіла на спинку спинки, ніби її вдарили.
  Чілтон продовжив: «Апелювати до мого громадського духу — це одне. це . . .” Він помахав їй рукою. “. . . несмачно. І корумпований, якщо ви запитаєте мене. Це вид маневрування, який я виявляю у своєму блозі щодня».
  Звичайно, інше, що він може зробити, це вважати ваш запит порушенням журналістської етики. У цьому випадку він грюкне дверима перед вами.
  «Теммі Фостер ледь не вбили. Можуть бути й інші».
  «Я дуже шкодую про це. Але Звіт надто важливий, щоб поставити його під загрозу. І якщо люди думають, що вони не можуть публікувати анонімно, це змінить цілісність усього блогу».
  «Я хотів би, щоб ти передумав».
   Крикливий фасад блогера зблід. «Той чоловік, з яким я зустрічався, коли ти прийшов сюди?»
  Вона кивнула.
  «Грегорі Ештон». Він сказав це з певною інтенсивністю, як це роблять люди, коли говорять про когось важливого для них, але хто не має значення для вас. Чілтон помітив порожній вираз обличчя. Він продовжив: «Він починає нову мережу блогів і веб-сайтів, одну з найбільших у світі. Я буду на флагманському рівні. Він витрачає мільйони на його просування».
  Це була проблема, яку їй пояснив Болінг. Мабуть, саме Ештон був автором RSS-каналу, про який Чілтон мав на увазі в публікації «Ми виходимо на глобальний рівень».
  експоненціально розширює рамки Звіту . Я можу вирішувати проблеми по всьому світу. СНІД в Африці, порушення прав людини в Індонезії, звірства в Кашмірі, екологічні катастрофи в Бразилії. Але якщо стане відомо, що я надав інтернет-адресу своїх плакатів, це може поставити під загрозу святість Звіту ».
  Денс була розчарована, хоча частина її, як колишньої журналістки, неохоче розуміла. Чилтон чинив опір не через жадібність чи егоїзм, а через щиру пристрасть до своїх читачів.
  Хоча навряд чи це їй допомогло.
  «Люди можуть померти», — наполягала вона.
  «Це питання вже піднімалося раніше, агенте Денс. Відповідальність блогерів». Він злегка напружився. «Кілька років тому я написав ексклюзивний пост про відомого письменника, який, як я дізнався, сплагіатував деякі уривки іншого письменника. Він стверджував, що це був нещасний випадок, і благав мене не оприлюднювати історію. Але я все одно запустив його. Він знову почав пити, і його життя розвалилося. Це була моя мета? Господи, ні. Але правила або існують, або їх немає. Навіщо йому зраджувати, коли ми з тобою ні?
  «Я створив блог про диякона з Сан-Франциско, який очолював антигейський рух — і, як виявилося, прихованого гомосексуаліста. Мені довелося викрити лицемірство». Він подивився Дансу прямо в очі. «І чоловік убив себе. Через те, що я написав. Вбив себе. Я живу з цим кожен день. Але чи правильно я вчинив? Так. Якщо Тревіс нападе на когось іншого, я теж почуватимусь жахливо. Але ми тут маємо справу з більшими проблемами, агенте Денс».
  «Я теж була репортером, — сказала вона.
  "Ти був?"
  «Кримінальний репортер. Я категорично проти цензури. Ми не говоримо про те саме. Я не кажу тобі змінити свої повідомлення. Я просто хочу знати імена людей, які писали, щоб ми могли їх захистити».
  «Не можу це зробити». У його голосі знову з’явився кремінь. Він подивився на годинник. Вона знала, що співбесіда закінчилася. Він піднявся.
  І все ж один останній постріл. «Ніхто ніколи не дізнається. Ми скажемо, що дізналися іншим шляхом».
  Проводячи її до дверей, Чілтон щиро розсміявся. «Секрети в блогосфері, агенте Денс? Чи знаєте ви, як швидко поширюється інформація в сучасному світі? . . . Зі швидкістю світла».
   Розділ 13
  ЇДУЧИ по шосе, Кетрін Денс подзвонила Джону Болінгу.
  "Як пройшло?" — весело запитав він.
  «Що це за фраза була в блозі про Тревіса? Це опублікував один із дітей. "Епічне" щось. . .”
  «О». Тепер менше бадьорості. "Епічний провал."
  «Так, це досить добре описує це. Я намагався підійти до реклами, але він пішов до дверей номер два: фашисти гальмують свободу преси. З відтінком «я потрібен світу». »
  «Ой. Вибач за те. Поганий виклик».
  «Це варто було спробувати. Але я думаю, тобі краще почати намагатися отримати якомога більше імен самостійно».
  "Я вже маю. На випадок, якщо Чілтон дав тобі чоботи. Незабаром у мене будуть імена. О, він сказав, що поквитається в блозі про вас за пропозицію?»
  Вона засміялася. «Підійшов близько. Заголовок був би «Агент CBI замахнувся на хабар». »
  «Я сумніваюся, що він це зробить — ви дрібні картоплини. Нічого особистого. Але оскільки сотні тисяч людей читають те, що він пише, він справді має силу змусити вас хвилюватися». Потім голос Болінга став похмурішим. «Мушу вам сказати, що повідомлення погіршуються. На деяких плакатах написано, що вони бачили, як Тревіс поклонявся дияволу, приносячи в жертву тварин. І є історії про те, як він обмацував інших студентів, дівчат і хлопців. Однак для мене все звучить фальшиво. Це ніби вони намагаються протистояти один одному. Історії стають дедалі дивовижнішими».
  Чутки . . .
  «Єдина річ, про яку часто згадують, і яка змушує мене думати, що в цьому є частка правди, це рольові онлайн-ігри. Вони говорять про те, що дитина одержима боротьбою та смертю. Особливо з мечами та ножами та рубаючи своїх жертв».
  «Він потрапив у світ синтетики».
  «Здається, що так».
  Коли вони роз’єдналися, Денс збільшила гучність на своєму iPod Touch — вона слухала Баді Асада, прекрасного бразильського гітариста та співака. Слухати через навушники під час водіння було заборонено, але прослуховування музики через динаміки в поліцейській машині не давало найточнішої якості звуку.
  І їй потрібна була серйозна доза втішної для душі музики.
  Денс відчувала невідкладну потребу зайнятися цією справою, але вона також була матір’ю і завжди врівноважувала свої два світи. Тепер вона забере своїх дітей з-під опіки матері в лікарні, проведе з ними трохи часу і відвезе їх до батьківського дому, де Стюарт Денс продовжить няню після того, як повернеться з зустрічі в акваріумі. . І вона повернеться до CBI, щоб продовжити полювання на Тревіса Брігама.
  Вона продовжила рух у великому CVPI без маркування — її поліцейському форді-перехоплювачі. Він поводився як комбінація гоночного автомобіля та танка. Не те, щоб Dance коли-небудь доводив автомобіль до своїх меж. Вона не була природженим водієм і, хоча пройшла обов’язковий курс швидкісного переслідування в Сакраменто, не могла собі уявити, що насправді переслідує іншого водія звивистими дорогами центральної Каліфорнії. З цією думкою спала на думку картинка з блогу — фотографія придорожніх хрестів на місці жахливої аварії на шосе 1 9 червня, трагедії, яка спричинила весь цей подальший жах.
  Тепер вона зупинилася на парковці лікарні й помітила кілька автомобілів каліфорнійської дорожньої патрульної служби та дві немарковані машини, припарковані перед лікарнею. Вона не могла пригадати повідомлення про будь-які дії поліції, пов’язані з травмами. Вилазячи з машини, вона помітила зміни в протестувальниках. З одного боку, їх було більше. Три десятки чи близько того. І до них приєдналися ще дві групи новин.
  Також вона помітила, що вони були галасливі, розмахували плакатами та хрестами, як фанати. Посміхається, скандує. Денс помітив, що до преподобного Фіска підійшли кілька чоловіків, почергово потискаючи йому руки. Його рудоволосий наглядач уважно оглядав автостоянку.
  А потім Денс завмер, задихаючись.
  З вхідних дверей лікарні вийшли Вес і Меггі з похмурими обличчями в супроводі афроамериканки в темно-синьому костюмі. Вона направляла їх до одного з седанів без розпізнавальних знаків.
  З’явився Роберт Гарпер, спеціальний прокурор, якого вона зустріла біля офісу Чарльза Овербі.
   А за ним йшла мама Данса. Навколо Еді Денс стояли два солдати CHP у великій формі, і вона була в наручниках.
  ТАНЕЦЬ ПОБІГ УПЕРЕД .
  «Мамо!» — закричав дванадцятирічний Вес і побіг через стоянку, тягнучи за собою сестру.
  «Почекай, ти не можеш цього зробити!» — крикнула жінка, яка їх супроводжувала. Вона рушила вперед, швидко.
  Денс стала на коліна, обнявши сина й дочку.
  Суворий жіночий голос пролунав по парковці. «Ми забираємо дітей…»
  — Ти нікого не візьмеш, — прогарчав Денс, а потім знову звернувся до своїх дітей: — З тобою все гаразд?
  «Заарештували бабусю!» — сказала Меґі, а сльози наверталися. Її каштанова коса мляво звисала на плечі, де вона підскочила на бігу.
  «Я поговорю з ними за хвилину». Танцювальна троянда. «Ти не поранений, чи не так?»
  "Немає." Худий Вес, майже такого ж зросту, як його мати, сказав тремтячим голосом: «Вони просто, та жінка та поліція, вони просто прийшли, забрали нас і сказали, що везуть нас кудись, я не знаю куди».
  «Я не хочу покидати тебе, мамо!» Меґі міцно пригорнулася до неї.
  Денс заспокоїла дочку: «Тебе ніхто нікуди не везе. Гаразд, сідай в машину».
  Жінка в блакитному костюмі підійшла й тихо сказала: «Пані, я боюся…» І виявила, що розмовляє з ідентифікаційною карткою CBI та щитом Денс, притиснутими до її обличчя. — Діти підуть зі мною, — сказав Денс.
  Жінка прочитала посвідчення, її це не вразило. «Це процедура. Ти розумієш. Це для їхнього ж блага. Ми все розберемо, і якщо все вийде…
  «Діти йдуть зі мною».
  «Я соціальний працівник служби у справах дітей округу Монтерей». З'явилося її власне посвідчення.
  Денс подумала, що зараз, мабуть, мають тривати переговори, але все ж вона плавним рухом витягла наручники зі своєї задньої кобури й розмахнула ними, наче велика клішня краба. "Послухай мене. Я їхня мати. Ви знаєте мою особу. Ти їх знаєш. А тепер відступай, або я заарештую тебе згідно з розділом два-о-сьомий Кримінального кодексу Каліфорнії».
  Помітивши це, тележурналісти ніби застигли як один, як ящірка, відчувши наближення непомітного жука. Камери оберталися.
  Жінка повернулася до Роберта Гарпера, який, здавалося, сперечався. Він глянув на журналістів і, мабуть, вирішив, що в цій ситуації погана реклама гірша, ніж її відсутність. Він кивнув.
  Денс усміхнулася своїм дітям, застібаючи манжети, і провела їх до своєї машини. «Все буде гаразд. не хвилюйся Це просто велика плутанина». Вона зачинила двері, замкнувши їх на пульт. Вона проскочила повз соціального працівника, який дивився у відповідь блискучими, зухвалими очима, і підійшла до своєї матері, яку посадили в кузов патрульної машини.
  «Дорогий!» — вигукнула Еді Денс.
  «Мамо, що...»
  «Ви не можете говорити з ув'язненим», - сказав Гарпер.
  Вона обернулась і зіткнулася з Гарпером, який точно був її зріст. «Не грай зі мною в ігри. Що це все?»
  Він дивився на неї спокійно. «Її доставили до окружного ізолятора для розгляду та слухання про звільнення під заставу. Її заарештували та повідомили про її права. Я не зобов’язаний вам нічого говорити».
  Камери продовжували знімати кожну секунду драми.
  Еді Денс подзвонила: «Вони сказали, що я вбила Хуана Міллара!»
  «Будь ласка, мовчіть, місіс Денс».
  Агент розлютився на Гарпера: «Ця «оцінка навантаження»? Це була просто фігня, чи не так?»
  Харпер легко проігнорував її.
  У Денс задзвонив мобільний телефон, і вона відійшла вбік, щоб відповісти. "Тато."
  «Кейті, я щойно прийшов додому і побачив поліцію. Державна поліція. Вони все обшукують. Місіс Кенсінгтон по сусідству сказала, що вони забрали пару коробок із речами».
  «Тату, маму заарештували. . . .”
  "Що?"
  «Це вбивство з милосердя. Хуан Міллар».
  «О, Кеті».
  «Я веду дітей до Мартіни, а потім зустрінемося в будівлі суду в Салінасі. Її затримають, і буде слухання про заставу».
  «Звичайно. я . . Я не знаю, що робити, люба». Його голос зірвався.
  Її глибоко вразило, коли вона чула, як її власний батько — зазвичай незворушний і контролюючий — звучить таким безпорадним.
  «Ми все вирішимо», — сказала вона, намагаючись здаватися впевненою, але відчуваючи таку ж невпевненість і розгубленість. яким би він був. «Я подзвоню пізніше, тату». Вони відключилися.
  «Мамо», — покликала вона через вікно машини, дивлячись на похмуре обличчя своєї матері. «Все буде добре. Побачимося в будівлі суду».
  Прокурор суворо сказав: «Агент Денс, я не хочу вам знову нагадувати. Ніяких розмов із в’язнем».
  Вона проігнорувала Гарпера. «І нікому не кажи ні слова», — попередила вона матір.
  «Сподіваюся, у нас не буде проблем з безпекою», — сухо сказав прокурор.
  Денс люто глянув у відповідь, мовчки кидаючи йому виклик, щоб він виконав свою погрозу, якою б вона не була. Тоді вона глянула на солдатів ТЕЦ неподалік, з одним із яких вона працювала. Його очі уникали її погляду. Усі були в кишені Харпера на цьому.
  Вона розвернулася і попрямувала назад до своєї машини, але звернула увагу на жінку-соціального працівника.
  Танець стояв поруч. «У цих дітей є мобільні телефони. Я номер два на швидкому наборі, відразу після дев'яти один один. І я гарантую, що вони вам сказали, що я офіцер правоохоронних органів. Чого, чорт забери, ти мені не подзвонив?»
  Жінка кліпнула й відвернулася. «Ви не можете розмовляти зі мною таким чином».
  «Чого, на біса, ти не подзвонив?»
  «Я дотримувався процедур».
  «Процедури – це благополуччя дитини на першому місці. За таких обставин ви звертаєтеся до батьків або опікунів».
  «Ну, я робив те, що мені казали».
  «Як довго ви працювали?»
  «Це не ваша справа».
   «Ну, я вам скажу, міс. Є дві відповіді: або недостатньо довго, або занадто довго ».
  «Ти не можеш...»
  Але Денс на той час уже не було, вона знову залізла до своєї машини, шліфуючи стартер; вона ніколи не вимикає двигун, коли приїжджає.
  «Мамо», — запитала Меґі, плачучи з нестерпним скиглінням. «Що буде з бабусею?»
  Танець не збирався створювати фальшивий фасад для дітей; як мати вона зрозуміла, що зрештою краще протистояти болю та страху, аніж заперечувати чи відкладати їх. Але їй довелося насилу стримати паніку в голосі. «Ваша бабуся йде до судді, і я сподіваюся, що вона скоро повернеться вдома. Тоді ми з’ясуємо, що сталося. Ми просто ще не знаємо».
  Вона відвозила дітей до дому своєї найкращої подруги Мартіни Крістенсен, з якою вона керувала своїм музичним веб-сайтом.
  «Мені не подобається цей чоловік», — сказав Вес.
  "ВООЗ?"
  "Містер. Харпер».
  «Мені він теж не подобається», — сказав Денс.
  «Я хочу піти з тобою до суду», — сказала Меґі.
  «Ні, Мегз. Я не знаю, як довго я буду там».
  Денс озирнувся й заспокійливо посміхнувся дітям.
  Побачивши їхні мляві, сумні обличчя, вона ще більше розлютилася на Роберта Гарпера.
  Денс під’єднала мікрофон гучного зв’язку свого телефону, подумала на мить і назвала найкращий закон про захист про що вона могла думати. Одного разу Джордж Шиді витратив чотири години, намагаючись дискредитувати Денса на місці для свідків. Він був близький до того, щоб виграти вердикт про невинуватість лідера банди Салінаса, який, очевидно, був таким. Але хороші хлопці перемогли, а панк отримав життя. Після суду Шіді підійшов до Денс і потиснув їй руку, зробивши їй комплімент за хорошу роботу, яку вона виконала, даючи свідчення. Вона також сказала йому, що була вражена його майстерністю.
  Коли її дзвінок передавали Шиді, вона помітила, що оператори продовжували знімати хвилювання, кожен з них зосереджувався на машині, в якій сиділа її мати в наручниках. Вони були схожі на повстанців, які стріляли з гранатометів по обстріляних військах.
  ЗАРАЗ СПОКІЙНО, ПІСЛЯ того, як зловмисник на задньому дворі виявився не Мерзенним Сніговим Людиною, Келлі Морган зосередилася на своєму волоссі.
  Підліток ніколи не був далеко від своїх бігуді.
  Її волосся було найбільшим розчаруванням у світі. Трохи вологості, і все стало кучерявим. Розлютила її дуже сильно.
  Вона повинна була зустрітися з Хуанітою, Треєм і Тоні на Альварадо за сорок хвилин, і вони були такими чудовими друзями, що якби вона запізнилася більше ніж на десять хвилин, вони кинули б її. Вона втратила відчуття часу, написавши допис про Теммі Фостер на дошці Bri's Town Hall на OurWorld.
  Тоді Келлі подивилася вгору, у дзеркало, і зрозуміла, що вологе повітря перетворило пасма на цю повну істоту. Тож вона вийшла з системи та напала на брюнетку.
   Одного разу хтось написав у місцевому блозі — звичайно, анонімно:
  Келлі Морган. . . що з її волоссям?????? це як гриб. Мені не подобаються дівчата з поголеними головами, але вона має вибрати ТАКИЙ вигляд. ЛОЛ. ой, чому вона не розуміє.
  Келлі ридала, паралізована від цих жахливих слів, які різали її, як бритва.
  Ця публікація стала причиною, чому вона захищала Теммі на OurWorld і розпалювала AnonGurl (яким вона справді стала власником, у великій мірі).
  Навіть зараз, згадуючи про жорстокий пост про своє волосся, вона тремтіла від сорому. І гнів. Неважливо, що Джеймі сказав, що любить у ній все. Публікація спустошила її та зробила гіперчутливою до цієї теми. І це коштувало їй незліченних годин. Після публікації 4 квітня вона жодного разу не виходила на вулицю, не намагаючись привести себе у форму.
  Гаразд, до роботи, дівчино.
  Вона встала з-за столу, підійшла до туалетного столика й увімкнула валики з підігрівом. Вони дали їй посічені кінчики, але принаймні спека приборкала найгірші з відступницьких пасом.
  Вона увімкнула світло на туалетному столику й сіла, скинула блузку й кинула її на підлогу, а потім натягла дві майки поверх бюстгальтера, їй сподобалися три лямки: червона, рожева й чорна. Тестувала бігуді. Ще кілька хвилин. Майже правильно. Вона почала чистити щіткою. Це було дуже несправедливо. Красиве обличчя, гарні сиськи, чудова дупа. І це розсіяне волосся.
  Вона випадково глянула на свій комп’ютер і побачила миттєве повідомлення від друга.
   Перевірте TCR, я маю на увазі ЗАРАЗ!!!!!!!!
  Келлі засміялася. Тріш була таким знаком оклику.
  Зазвичай вона не читала «Звіт Чілтона» — це була більше політика, ніж її цікавило, — але вона розмістила його у своїй RSS-стрічці після того, як Чілтон почав публікувати повідомлення про аварію 9 червня в темі «Придорожні хрести». Того вечора Келлі була на вечірці й незадовго до того, як Кейтлін та інші дівчата пішли, побачила, як Тревіс Брігем сперечався з Кейтлін.
  Вона підійшла до клавіатури й набрала «Don’t Xplode». Y?
  Тріш відповіла, Чілтон назвав імена, але люди кажуть, що Тревіс напав на Теммі!!
  Келлі набрав: « Це виграш чи вгадування ru?»
  Відповідь: ПЕРЕМОГА, ПЕРЕМОГА!!!! Тревіс розлючений, тому що вона розлютила його в блозі, ПРОЧИТАЙТЕ ЦЕ!!!! ВОДІЙ = ТРЕЙВІС і ЖЕРТВА = ТЕММІ.
  Келлі почала стукати по ключах, викликаючи The Chilton Report і перебираючи тему «Придорожні хрести». Під кінець вона прочитала:
  Відповідь Чілтону, опублікована BrittanyM.
  Хтось дивиться новини???? Хтось залишив хрест, а потім вийшов і напав на ту дівчину. Що це таке? Б’юся об заклад, це [водій]!
  
  Відповідь Чілтону, опублікована CT093.
  Де [видалено] поліція? Я чув, що ту дівчину в багажнику зґвалтували і на ній вирізали хрести, потім він залишив її в багажнику топитися. Просто тому, що вона зневажила його — [водія], я маю на увазі, що я щойно подивився новини, і його ще не заарештували. ЧОМУ НІ?????
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Анонімом.
  Ми з друзями були біля пляжу, де знайшли [жертву], і почули, як поліція говорила про цей хрест. Вони були ніби він залишив це як попередження людям замовкнути. На [жертву] напали та зґвалтували, тому що вона ненавиділа [водія] ТУТ, я маю на увазі те, що вона написала в блозі!!! Послухайте, якщо ви поставили його тут у флейм і не використовуєте проксі-сервери чи не публікуєте повідомлення, ви повністю [видалено], він вас дістане!!
  
  Відповідь Чілтону, опублікована Анонімом.
  Я знаю d00d, де [водій] їде на гру, і він сказав, що [водій] сказав, що він збирався отримати всіх, хто публікував інформацію про нього, він планував перерізати їм горло, як це роблять терористи на арабському телебаченні, привіт , поліцейські, [водій] вбивця Придорожнього Хреста!!! І це СЛОВО!!!
  Немає . . . Господи, ні! Келлі згадала те, що написала про Тревіса. Що вона сказала? Чи злиться на неї хлопець ? Вона гарячково прокрутила сторінку вгору й знайшла свою публікацію.
  Відповідь Чілтону, опублікована БеллаКеллі.
  ти так права!!! Я та мій друг були на тій вечірці 9 числа , де це сталося, і [водій] їхав [видалено], і вони були такими, що просто пішли геть. Але він цього не зробив, він пішов за ними за двері, коли вони виходили. Але й ми самі винні, що нічого не зробили, усі, хто там був. Ми всі знали, що [водій] лузер і збоченець, і ми повинні були викликати поліцію чи ще когось, коли вони йшли. У мене було таке погане відчуття, як у «Голосі привидів». І подивіться, що сталося.
  чому Чому я це сказав?
  Я був усім, Залиште Таммі в спокої. Не критикуйте людей в Інтернеті. А потім я пішов і сказав щось про Тревіса.
  лайно Тепер він і мене дістане! Це те , що я чув надворі раніше? Можливо, він справді був надворі, і коли з’явився мій брат, це його налякало.
  Келлі подумала про велосипедиста, якого вона бачила. До біса, Тревіс весь час їздив на велосипеді; багато дітей у школі насміхалися з нього, бо він не міг дозволити собі машину.
  Роздратований, злий, наляканий. . .
  Келлі дивилася на повідомлення на екрані комп’ютера, коли почула шум позаду себе.
  Шпилька, як раніше.
  інший.
  Вона обернулася.
  З вуст Келлі Морган зірвався жахливий крик.
  З вікна на неї дивилося обличчя — найстрашніше обличчя, яке вона коли-небудь бачила. Раціональне мислення Келлі завмерло. Вона впала на коліна, відчувши, як тепла рідина хлинула між її ніг, коли втратила контроль над сечовим міхуром. Біль хлюпнув у грудях, поширився на щелепу, ніс, очі. Вона майже перестала дихати.
   Обличчя нерухоме, витріщене величезними чорними очима, шкіра в шрамах, розрізи для носа, рот, зашитий і закривавлений.
  Чистий жах її дитячих страхів наповнив її.
  "Ні-ні-ні!" Схлипуючи, як немовля, Келлі дерлася геть так швидко, як тільки могла і якомога далі. Вона вдарилася об стіну й, приголомшена, розвалилася на килимі.
  Очі витріщені, чорні очі.
  Дивлячись прямо на неї.
  "Немає . . .”
  У джинсах, промоклих сечою, Келлі відчайдушно поповзла до дверей.
  Очі, рот із кривавими швами. Єті, Мерзенний Сніговик. Десь у тій частині її свідомості, яка все ще працювала, вона знала, що це лише маска, прив’язана до крепового миртового дерева за вікном.
  Але це не зменшило страху, який він запалив у ній — найгострішого з її дитячих страхів.
  І вона теж знала, що це означає.
  Тревіс Бригам був тут. Він прийшов, щоб убити її, так само, як він намагався вбити Теммі Фостер.
  Келлі нарешті зуміла піднятися на ноги й пошкандибала до дверей. бігти. Геть до біса.
  У коридорі вона повернулася до вхідних дверей.
  лайно! Це було відкрито! Її брат взагалі не замкнув його.
  Тревіс був тут, у будинку!
  Їй просто пробігти вітальнею?
  Коли вона стояла, застигла від страху, він схопив її ззаду, обхопивши рукою її горло.
   Вона боролася, поки він не приставив їй до скроні рушницю.
  Ридання. «Будь ласка, ні, Тревісе».
  «Збоченець?» — прошепотів він. «Люзер?»
  «Вибачте, вибачте , я не мав на увазі!»
  Коли він потягнув її назад, до дверей підвалу, вона відчула, як його рука згиналася сильніше, доки її благання та задуха не ставали все м’якшими й м’якшими, а сяйво бездоганного вікна вітальні посіріло, а потім почорніло.
  КАТРІН ДЕНС БУЛА не чужою для американської системи правосуддя. Вона була в офісах магістратів і в залах судів як кримінальний журналіст, консультант присяжних, офіцер правоохоронних органів.
  Але вона ніколи не була родичкою обвинуваченого.
  Вийшовши з лікарні, вона підсадила дітей до Мартіни й подзвонила своїй сестрі Бетсі, яка жила з чоловіком у Санта-Барбарі.
  «Б’юся об заклад, у мами проблеми».
  "Що? Розкажи мені, що сталося». У голосі легковажної жінки, молодшої за Денс на кілька років, була рідкісна нотка. Бетсі мала кучеряве ангельське волосся і перелітала від кар’єри до кар’єри, як метелик, що пробує квіти.
  Денс продумала всі подробиці, які вона знала.
  «Я зараз подзвоню їй», — оголосила Бетсі.
  «Вона в ізоляторі. У них є її телефон. Незабаром відбудеться слухання щодо звільнення під заставу. Тоді ми дізнаємось більше».
  «Я підійду».
  «Можливо, пізніше буде краще».
  «Звичайно, звичайно. О, Кеті, наскільки це серйозно?»
  Денс вагався. Вона згадала все ще Гарпера, рішучі очі, очі місіонера. Нарешті вона сказала: «Це може бути погано».
  Після того як вони роз’єдналися, Денс продовжила тут, до офісу магістрату в будівлі суду, де вона тепер сиділа з батьком. Худий біловолосий чоловік був навіть блідішим, ніж зазвичай (він на власному досвіді засвоїв небезпеки, з якими стикається морський біолог на океанському сонці, і тепер став наркоманом від сонцезахисних кремів і капелюхів). Його рука обняла її за плечі.
  Еді провела годину в камері — приймальній зоні, де було заброньовано багато нашийників Денс. Денс добре знав процедури: усі особисті речі були конфісковані. Ви пройшли перевірку ордерів і введення інформації, і ви сиділи в камері в оточенні інших заарештованих. А потім ти чекав і чекав.
  Нарешті вас привезли сюди, до прохолодної безособової кімнати магістрату на слухання про звільнення під заставу. Денс і її батька оточили десятки членів сімей заарештованих. Більшість обвинувачених тут, деякі у вуличному одязі, деякі в червоних комбінезонах округу Монтерей, були молодими латиноамериканцями. Танець впізнав багато ганг тату. Деякі з них були похмурими білими, щедрішими, ніж латиноамериканці, з гіршими зубами та волоссям. Позаду сиділи громадські захисники. Поручники теж чекають, щоб забрати свої 10 відсотків від туш.
  Денс підвела очі на матір, коли її привели. Вона розбила серце, побачивши жінку в наручниках. Вона не була в комбінезоні. Але її волосся, як правило, бездоганно укладене, було в руїні. Її саморобне намисто було вилучено в неї під час обробки. Її обручки та обручки також. Її очі були червоні.
  Юристи скупчилися, деякі не набагато гостріші ніж їхні клієнти; тільки адвокат Еді Денс був у костюмі, який після покупки пошив кравець. Джордж Шіді два десятиліття займався кримінальним правом на Центральному узбережжі. У нього було рясне сиве волосся, трапецієподібна фігура з широкими плечима та басовим голосом, який міг би зробити приголомшливу версію «Old Man River».
  Після короткої телефонної розмови з Шіді з машини Денс негайно зателефонував Майклу О'Нілу, який був шокований цією новиною. Потім вона подзвонила прокурору округу Монтерей Алонзо «Сенді» Сандовал.
  — Я щойно почув про це, Кетрін, — сердито пробурмотів Сандовал. «Я кажу відверто з вами: звісно, у нас був MCSO, який вивчав смерть Міллара, але я навіть не здогадувався, що саме для цього Гарпер був у місті. І публічний арешт». Йому було гірко. «Це було невибачним. Якби генеральний директор наполягав на судовому переслідуванні, я б вимагав, щоб вона здалася, а ви її залучили».
  Денс йому повірив. Вони з Сенді роками працювали разом і посадили багатьох поганих людей у в’язницю, частково завдяки взаємній довірі.
  «Але мені шкода, Кетрін. Монтерей не має жодного відношення до справи. Тепер це в руках Харпера і Сакраменто».
  Вона подякувала йому і поклала трубку. Але принаймні вона змогла швидко організувати слухання про звільнення матері під заставу. Відповідно до законодавства Каліфорнії час слухання визначається на розсуд магістрату. У деяких місцях, наприклад у Ріверсайді та Лос-Анджелесі, в’язні часто перебувають у камері по дванадцять годин, перш ніж постати перед суддею. Оскільки йшлося про вбивство, можливо, магістрат міг взагалі не встановлювати заставу, залишивши це на розсуд судді під час обвинувачення, яке в Каліфорнії має відбутися протягом кількох днів.
  Двері зовнішнього коридору продовжували відчинятися, і Денс помітив, що багато хто з тих, хто нещодавно прибув, носили на шиї посвідчення особи ЗМІ. Не дозволяли камери, але було багато листків паперу.
  Цирк. . .
  Клерк вигукнув: «Едіт Барбара Денс», і, похмура, червоноока та все ще в наручниках, її мати підвелася. Шіді приєднався до неї. Біля них був тюремник. Ця сесія була присвячена виключно заставі; прохання були подані пізніше, під час пред'явлення обвинувачення. Харпер попросив залишити Еді без права внесення застави, що не здивувало Денс. Її батько напружився після різких слів прокурора, які зробили Еді небезпечним Джеком Кеворкяном, який, якщо його випустять під заставу, націлиться на смерть інших пацієнтів, а потім втече до Канади.
  Стюарт ахнув, почувши таку думку про свою дружину.
  «Все гаразд, тату», — прошепотіла його дочка. «Вони просто так говорять». Хоча ці слова розбили і їй серце.
  Джордж Шиді чітко виступав за звільнення Еді з власного відома, вказуючи на відсутність у неї кримінального минулого та її коріння в громаді.
  Магістрат, спритний латиноамериканець, який зустрів Кетрін Денс, випромінював значний стрес, який вона могла легко прочитати в його поставі та виразі обличчя. Він би зовсім не хотів цього випадку; він мав би лояльність до Денса, який був розумним офіцером закону, кооперативом. Але він також буде знати, що Гарпер було гучне ім'я з великого міста. І магістрат також буде дуже обізнаний із ЗМІ.
  Суперечки тривали.
  Денс, правоохоронець озиралася на початку того місяця, знову переживаючи обставини смерті офіцера. Намагається зіставити факти з фактами. Кого вона бачила в лікарні приблизно під час смерті Хуана Міллара? Якими саме були засоби смерті? Де була її мати?
  Тепер вона підвела погляд і побачила, що Еді витріщилася на неї. Денс блідо посміхнувся. Обличчя Еді було безвиразним. Жінка повернулася до Шіді.
  Зрештою суддя пішов на компроміс. Він призначив заставу в півмільйона доларів, що було нетипово для вбивства, але й не надто обтяжливо. Еді та Стюарт не були заможними, але вони повністю володіли своїм будинком; оскільки він знаходився в Кармелі, неподалік від пляжу, він мав коштувати два мільйони. Вони могли поставити це під заставу.
  Харпер сприйняв новину стоїчно — його обличчя не посміхалося, його постава була прямою, але розслабленою. Денс показав, що він повністю вільний від стресу, незважаючи на невдачу. Він нагадав їй вбивцю в Лос-Анджелесі Дж. Доу. Одна з причин, чому їй було так важко помітити обман цього злочинця, полягала в тому, що дуже цілеспрямована, зосереджена людина виявляє та відчуває незначне страждання, коли бреше в ім’я своєї справи. Це, безумовно, визначило Роберта Гарпера.
  Еді відштовхнули назад до камери, а Стюарт підвівся й пішов до клерка, щоб домовитися про внесення застави.
  Коли Гарпер застібнув піджак і підійшов до дверей із маскою, його перехопив Денс. "Чому ви це робите?"
   Він холодно поглянув на неї, нічого не сказав.
  Вона продовжила: «Ви могли дозволити округу Монтерей зайнятися цією справою. Чому ти приїхав із Сан-Франциско? Який у вас порядок денний?» Вона говорила достатньо голосно, щоб її почули репортери, які були поруч.
  Гарпер спокійно сказав: «Я не можу обговорювати це з тобою».
  «Чому моя мама?»
  "Мені нічого сказати." І він проштовхнувся крізь двері та вийшов на сходи будівлі суду, де зупинився, щоб звернутися до преси, якій він, очевидно, мав багато чого сказати.
  Денс повернулася на тверду лаву, щоб чекати на батька й матір.
  Через десять хвилин до неї приєдналися Джордж Шиді та Стюарт Денс.
  Вона запитала свого батька: «Все пройшло добре?»
  «Так», — відповів він глухим голосом.
  «Як скоро вона вийде?»
  Стюарт подивився на Шіді, який сказав: «Десять хвилин, а може, й менше».
  "Дякую тобі." Він потис адвокату руку. Денс кивнула на знак вдячності Шіді, який сказав їм, що повертається в офіс і негайно розпочне захист.
  Коли він пішов, Денс запитала свого батька: «Що вони взяли з дому, тату?»
  "Не знаю. Сусід сказав, що їх найбільше цікавить гараж. Ходімо звідси. Я ненавиджу це місце».
  Вони вийшли в коридор. Кілька репортерів побачили Денс і підійшли. «Агент Денс, — запитала одна жінка, — це неприємно знати, що вашу матір заарештували за вбивство?»
  Ну, є кілька передових інтерв’ю. Вона хотіла відповісти чимось саркастичним, але згадала правило номер один у відносинах зі ЗМІ: припустімо, що все, що ви скажете в присутності репортера, з’явиться в новинах о шостій годині або на завтрашній першій сторінці. Вона посміхнулася. «У мене немає жодних сумнівів, що це жахливе непорозуміння. Моя мама багато років працює медсестрою. Вона присвятила себе порятунку життів, а не забиранню їх».
  «Чи знаєте ви, що вона підписала петицію на підтримку Джека Кеворкяна та сприяла самогубству?»
  Ні, Денс цього не знав. І, дивувалася вона, як преса так швидко отримала інформацію? Її відповідь: «Про це вам доведеться її запитати. Але петиція про зміну закону – це не те саме, що його порушення».
  Саме тоді пролунав її телефон. Це був О'Ніл. Вона відійшла, щоб прийняти дзвінок. «Майкл, вона виходить під заставу», — сказала вона йому.
  Настала хвилинна пауза. «Добре. Дякувати Богу."
  Денс зрозумів, що він дзвонить про щось інше, і про щось серйозне. «Що це, Майкле?»
  «Вони знайшли інший хрест».
  «Справжній меморіал чи з датою в майбутньому?»
  «Сьогодні. І він ідентичний першому. Гілки та флористичний дріт».
  Її очі заплющилися від розпачу. Тільки не знову.
  Потім О'Ніл сказав: «Але послухайте. У нас є свідок. Хлопець, який бачив, як Тревіс залишив це. Можливо, він бачив, куди він пішов, або щось про нього, що скаже нам, де він ховається. Чи можете ви взяти у нього інтерв’ю?»
  Ще одна пауза. Потім: «Я буду там за десять хвилин».
  О'Ніл дав їй адресу. Вони відключилися.
   Денс звернулася до батька. «Тату, я не можу залишитися. Мені дуже шкода."
  Він повернув своє гарне, збентежене обличчя до дочки. "Що?"
  «Знайшли ще один хрест. Здається, хлопець женеться за кимось іншим. Сьогодні. Але є свідок. Я маю в них взяти інтерв’ю».
  «Звичайно знаєш». І все ж він звучав невпевнено. Зараз він переживав кошмар — майже такий же страшний, як і її мати, — і він хотів би, щоб його донька з її знаннями та зв’язками була поруч.
  Але вона не могла викинути з пам’яті образи Теммі Фостер, яка лежала в багажнику, а вода піднімалася вище.
  Зображення очей Тревіса Брігама також, холодних і темних під густими бровами, коли він дивився на свого батька, ніби його герой у грі, озброєний ножем чи мечем, намагався вийти зі світу синтезаторів у реальність, щоб зарізати людину.
  Вона мала піти. І зараз. «Мені шкода». Вона обійняла батька.
  «Твоя мама зрозуміє».
  Денс підбігла до своєї машини і завела двигун. Коли вона виїжджала зі стоянки, вона глянула в дзеркало заднього виду і побачила, як її мати вийшла з дверей до замку. Еді дивилася на від’їзд дочки. Очі жінки були нерухомі, на обличчі не було жодних емоцій.
  Нога Данса скотилася до гальма. Але потім вона ще раз натиснула на педаль акселератора і вдарила по мигалках радіатора.
  Твоя мама зрозуміє. . . .
  «Ні, не буде, — подумав Денс. Вона точно не буде.
   Розділ 14
  ПІСЛЯ ВСІХ ЦИХ років у цьому районі Кетрін Денс так і не звикла до півостровного туману. Це було схоже на мінлива фігуру — персонаж із фантастичних книжок, який подобався Весу. Іноді це були вогні, які обіймали землю і проносилися повз вас, як привиди. Іншими разами це був дим, що ховався навпочіпки в западинах землі та на шосе, закриваючи все.
  Найчастіше це було товсте бавовняне покривало, яке ширяло на кілька сотень футів у повітрі, імітуючи хмару й зловісно затемнюючи все під собою.
  Такий сьогодні був туман.
  Морок згущувався, коли Денс, слухаючи Raquy і Cavemen, північноафриканську групу, відому своїми ударними інструментами, їхав тихою дорогою, що пролягала державною землею між Кармелом і Пасіфік-Гроув. Краєвид був здебільшого лісом, недоглянутим, заповненим соснами, чагарниковими дубами, евкаліптами та кленами, поєднаними клубками чагарників. Вона проїхала крізь колону міліції, не звертаючи уваги на журналістів і знімальні групи. Вони були тут через злочин чи через її матір? — цинічно здивувався Денс.
  Вона припаркувалася, привіталася з депутатами поруч і приєдналася до Майкла О'Ніла. Вони почали йти назустріч огороджене плече, де було знайдено другий хрест.
  «Як справи у твоєї мами?» — запитав О'Ніл.
  "Не добре."
  Денс був такий радий, що він тут. Емоції роздулися в ній, як повітряна кулька, і вона не могла говорити на мить, коли на поверхню виринув образ її матері в наручниках і сутички з соціальним працівником через її дітей.
  Старший заступник не втримався і ледве посміхнувся. «Бачив вас по телевізору».
  «Телевізор?»
  «Хто була та жінка, яка була схожа на Опру? Ви збиралися її заарештувати».
  Денс зітхнув. «Це зняли на камеру?»
  «Ти виглядав», — він шукав слово, «імпозантно».
  «Вона відвозила дітей до соціальної служби».
  О’Ніл був шокований. «Це був Харпер. Тактика. Але він ледь не отримав свій лакейський нашийник. О, я б натиснув кнопку на цьому». Вона додала: «Я залучив до справи Шіді».
  «Джордж? добре. Жорсткий. Тобі потрібна міцність».
  «О, а потім Овербі впустив Гарпера в CBI. Щоб переглянути мої файли».
  "Немає!"
  «Мені здається, він шукав, чи я приховував докази чи перебирав матеріали справи Хуана Міллара. Овербі сказав, що також переглянув файли вашого офісу.
  "MCSO?" запитав він. Денс читав його гнів, як червону сигнальну сигнальну сигналізацію. «Чи знав Овербі, що Гарпер подає справу проти Еді?»
   "Не знаю. Принаймні він мав подумати: якого біса цей тип із Сан-Франциско нишпорить у наших файлах? «Оцінки навантаження». Смішно». Її власна лють знову вибухнула, і, доклавши зусиль, їй нарешті вдалося її стримати.
  Вони підійшли до місця, де був поставлений хрест, на узбіччі дороги. Меморіал був схожий на попередній: обламані гілки, перев’язані дротом, і картонний диск із сьогоднішньою датою.
  В основі був ще один букет червоних троянд.
  Вона не могла не думати: чиє це вбивство представляє?
  І ще десять чекають.
  Цей хрест залишили на безлюдній ділянці ледь асфальтованої дороги приблизно за милю від води. Не надто відвідуваний, цей маршрут був маловідомим ярликом до шосе 68. За іронією долі це була одна з доріг, які вели б до того нового шосе, про яке Чілтон писав у своєму блозі.
  На бічній дорозі біля хреста стояв свідок, бізнесмен років сорока, щоб подивитися на нього, у сфері нерухомості чи страхування, припустив Денс. Він був округлий, його черево прикривало блакитну сорочку, затягнуту на втомлений пояс. Волосся в нього в’яло, і вона побачила сонячні ластовиння на його круглому лобі та лисінню маківці. Він стояв біля Honda Accord, яка бачила кращі дні.
  Вони підійшли, і О'Ніл сказав їй: «Це Кен Пфістер».
  Вона потиснула йому руку. Депутат сказав, що збирається контролювати огляд місця злочину, і попрямував на інший бік вулиці.
   — Розкажіть мені, що ви бачили, містере Пфістер.
  «Тревіс. Тревіс Бригам».
  «Ти знав, що це він?»
  Кивок. «Я побачив його фотографію в Інтернеті, коли був за обідом близько півгодини тому. Так я його впізнав».
  «Чи не могли б ви сказати мені, що саме ви бачили?» вона запитала. "І коли?"
  «Добре, сьогодні було близько одинадцятої. У мене була зустріч у Кармелі. Я керую агентством Allstate». Він сказав це з гордістю.
  Це правильно, подумала вона.
  «Я виїхав близько десятої сорок і їхав назад до Монтерея. Вибрав цей ярлик. Буде добре, коли цю нову магістраль відкриють, чи не так?»
  Вона байдуже посміхнулася, але не такою.
  «І я з’їхав на ту бічну дорогу, — він показав рукою, — щоб подзвонити». Він широко посміхнувся. «Ніколи не керуйте автомобілем і не розмовляйте. Це моє правило».
  Піднята брова Денс спонукала його продовжити.
  «Я подивився на своє лобове скло і побачив, як він йде вздовж плеча. З того боку. Він мене не бачив. Він ніби човгав ногами. Здавалося, він розмовляв сам із собою».
  «У що він був одягнений?»
  «Один із тих світшотів із капюшоном, як у дітей».
  Ах, толстовка.
  «Якого це було кольору?»
  «Я не пам'ятаю».
  «Піджак, штани?»
  «Вибачте. Я не звертав особливої уваги. На той момент я не знав, хто він такий — я не чув про нього Придорожній хрест. Все, що я знала, це те, що він був дивним і страшним. Він ніс той хрест, а в нього була мертва тварина».
  "Тварина?"
  Кивок. «Так, білка чи бабак чи щось таке. У нього було перерізане горло». Він вказав пальцем на свою шию.
  Денс ненавидів будь-які звірства над тваринами. І все ж вона зберегла голос, навіть коли запитала: «Чи він щойно вбив це?»
  «Я так не думаю. Крові було небагато».
  «Добре, а що сталося?»
  «Потім він дивиться вгору та вниз по дорозі, а коли нікого не бачить, відкриває рюкзак і...»
  «О, у нього був рюкзак?»
  "Це вірно."
  «Якого це було кольору?»
  «Гм, чорний, я майже впевнений. І дістає лопатку, маленьку. Сорт, який ви використовували б у поході. І він відкриває його, копає яму, а потім кладе хрест у землю. Потім . . . це справді дивно. Він проходить цей ритуал. Він тричі обходить хрест, і таке враження, що він співає».
  «Скандування?»
  "Це вірно. Бурмотіння речей. Я не чую, що».
  "І потім?"
  «Він бере білку і знову обходить хрест п’ять разів — я рахувала. Три і п'ять. . . Можливо, це було повідомлення, підказка, якщо хтось міг це зрозуміти».
  після «Коду да Вінчі» багато свідків розшифровували свої спостереження, а не просто розповідали про те, що вони бачили.
   «Все одно, він знову відкрив рюкзак і витяг цей камінь і ніж. Він використовував камінь, щоб заточити лезо. Тоді він провів ніж над білкою. Я думав, що він збирався це розрізати, але він не... Я знову побачив, як його губи ворухнулися, потім він загорнув тіло в якийсь дивний жовтий папір, схожий на пергамент, і поклав у рюкзак. Тоді здавалося, що він сказав останню річ і пішов угору по дорозі, якою прийшов. Лопінг, знаєте. Як тварина».
  «І що ти тоді зробив?»
  «Я пішов і пішов ще на кілька зустрічей. Я повернувся до офісу. Тоді я зайшла в Інтернет і побачила новину про хлопчика. Я бачив його фотографію. Я злякався. Я одразу зателефонував у дев’ять-один-один».
  Денс жестом підвів Майкла О'Ніла.
  «Майкл, це цікаво. Містер Пфістер дуже допоміг».
  О'Ніл кивнув у знак подяки.
  «Ти не міг би ти розповісти заступнику О'Ніла, що ти бачив?»
  «Звичайно». Пфістер знову пояснив про зупинку, щоб зателефонувати. «У хлопчика була якась мертва тварина. Білка, я думаю. Він тричі обійшов коло без тіла. Потім садить хрест і п'ять разів обходить його. Він розмовляв сам із собою. Це було дивно. Як інша мова».
  "І потім?"
  «Він загорнув білку в цей пергаментний папір і тримав над ним ніж. Він знову щось сказав тією дивною мовою. Потім він пішов».
  — Цікаво, — сказав О'Ніл. «Ти права, Кетрін».
  Саме тоді Денс зняв її окуляри в ніжно-рожевій оправі та поліровані. І непомітно поміняв їх на пару з суворими чорними оправами.
  О'Ніл одразу зрозумів, що вона одягає окуляри хижака, і відступив. Денс наблизився до Пфістера, аж до його особистої проксемічної зони. Вона відразу помітила, що він відчув загрозу.
  добре.
  «Кене, я знаю, що ти брешеш. І мені потрібно, щоб ти сказав мені правду».
  «Брехати?» Він шоковано кліпав очима.
  "Це вірно."
  Пфістер був досить добрий у своєму обмані, але певні коментарі та поведінка підвели її. Спочатку її підозри виникли через аналіз контенту: враховуючи те, що він сказав, а не те, як він це сказав. Деякі з його пояснень звучали надто неймовірно, щоб бути правдою. Стверджуючи, що він не знав, хто такий хлопець, і що він ніколи не чув про напад на Roadside Cross, хоча він, здавалося, регулярно заходив в Інтернет, щоб отримати новини. Стверджуючи, що Тревіс був одягнений у толстовку, про що говорилося на кількох постерах до The Chilton Report , але не пам’ятав колір — люди, як правило, запам’ятовують відтінки одягу набагато краще, ніж сам одяг.
  Пфістер також часто робив паузи — брехуни часто роблять це, коли намагаються створити достовірні оманливі рядки. І він використав принаймні один жест «ілюстратора» — палець біля горла; люди використовують це підсвідомо, щоб підкріпити помилкові твердження.
  Отже, з підозрою Денс використав техніку скорочення, щоб перевірити на обман: щоб визначити, чи хтось бреше, інтерв’юер попросить почути його історію кілька разів. Той, хто говорить правду, може відредагуйте розповідь і згадайте речі, забуті вперше, але хронологія подій завжди буде однаковою. Однак брехун часто забуває послідовність подій у своїй вигаданій розповіді. Це сталося з Пфістером, коли він переказував історію О'Нілу; він переплутав, коли хлопець поставив хрест.
  Крім того, хоча чесні свідки можуть пригадувати нові факти під час другої розповіді, вони рідко суперечитимуть першій версії. Спочатку Пфістер сказав, що Тревіс шепоче і що він не чує слів. Друга версія включала деталь, що він не міг зрозуміти слів, які були «дивними», маючи на увазі, що він їх чув .
  Денс без сумніву дійшов висновку, що Пфістер вигадує.
  За інших обставин Денс провів би допит більш тонко, обманом змусив би свідка відкрити правду. Але це був чоловік, чия особистість брехуна — вона оцінювала його як соціального обманщика — і слизьке особисте ставлення вимагали довгих наполегливих інтерв’ю, щоб докопатися до правди. Вона не встигла. Другий хрестик із сьогоднішньою датою означав, що Тревіс, можливо, планує наступну атаку прямо зараз.
  «Отже, Кене, ти дуже близький до того, щоб потрапити до в’язниці».
  "Що? Немає!"
  Денс не заперечував у подвійній команді. Вона глянула на О'Ніла, який сказав: «Ти точно. І нам потрібна правда».
  «О, будь ласка. подивіться . .” Але він нічого не запропонував для їх перевірки. «Я не брехав! Дійсно. Все, що я вам сказав, правда».
   Це відрізнялося від запевнення її, що він дійсно бачив те, що, за його словами, бачив. Чому винні завжди вважали себе такими розумними? Вона запитала: «Ти був свідком того, що ти мені сказав?»
  Під її лазерним поглядом Пфістер відвів погляд. Його плечі опустилися. "Немає. Але це все правда. Я це знаю !"
  "Як ти можеш?" вона запитала.
  «Тому що я читав, що хтось бачив, як він робив те, що я вам сказав. На цьому блозі. Звіт Чілтона. »
  Її погляд ковзнув до О'Ніла. Вираз його обличчя відповідав її. Вона запитала: «Чому ти збрехав?»
  Він підняв руки. «Я хотів поінформувати людей про небезпеку. Я думав, що людям слід бути обережнішими з цим психом. Їм слід бути більш обережними, особливо зі своїми дітьми. Ви знаєте, ми повинні бути обережними з нашими дітьми».
  Денс помітив жест рукою, почув, як у горлі легенько затиснуло. Вона вже знала манери його брехуна. «Кен? У нас немає на це часу».
  О'Ніл розв'язав наручники.
  "Ні ні. я . .” Голова опустилася в повній капітуляції. «Я уклав кілька поганих ділових угод. Мої кредити відкликали, і я не можу їх виплатити. Так я . . .” Він зітхнув.
  «То ви збрехали, щоб бути героєм? Отримати трохи розголосу?» На обличчі О’Ніла відобразилася огида, коли він глянув на команду новин, оточених ярдами за п’ятдесят.
  Пфістер почав протестувати. Тоді його рука опустилася. "Так. Мені шкода».
  О'Ніл щось записав у своєму блокноті. «Мені доведеться поговорити про це з прокурором».
  «О, будь ласка. . . Мені шкода».
  «Тож ви його взагалі не бачили, але ви знали, що хтось щойно зійшов з хреста, і ви знали, хто це був».
   «Добре, у мене була ідея. Я маю на увазі, так, я знав».
  «Чому ви чекали години, перш ніж сказати нам?» — кинула вона.
  «Я . . . Я боявся. Можливо, він усе ще чекає тут».
  О'Ніл спитав тихим, зловісним голосом: «Тобі не спало на думку, що розповіді про ритуальні жертвоприношення могли направити нас у неправильному напрямку?»
  «Я думав, ти все одно знаєш усі ці речі. Історії були в тому блозі. Вони мають бути правдою, чи не так?»
  Денс терпляче сказав: «Добре, Кен. Почнемо спочатку».
  «Звичайно. Що завгодно».
  «Ви справді були на тій зустрічі?»
  "Так, мем."
  Він був настільки глибоко в останній стадії емоційної реакції на допиті — погодженні та зізнанні, — що вона мало не розсміялася. Тепер він був втіленням співпраці.
  «І що сталося потім?»
  «Добре, я їхав і з’їхав на узбіччі». Він рішуче вказав на свої ноги. «Коли я зробив поворот, хреста не було. Я зробив кілька телефонних дзвінків, потім розвернувся і поїхав до перехрестя. Я дочекався руху й подивився на дорогу. Ось це було». Він знову вказав. Цього разу на хресті. «Я його взагалі не бачив. Толстовка і все? Я отримав це з блогу. Можу лише сказати, що я нікого не обминув, значить, він, мабуть, із лісу прийшов. І, так, я знав, що це означає. Хрестик. І це налякало мене до лайна. Вбивця щойно був там, прямо переді мною!» Кислий сміх. «Я замкнув двері так швидко. . . . Я ніколи в житті не робив нічого сміливого. Не такий, як мій батько. Він був пожежним, волонтером».
  Це часто траплялося з Кетрін Денс. Найважливіший аспект допиту та співбесіди — бути хорошим слухачем, не засуджувати та бути обізнаним. Оскільки вона щоденно відточувала цю майстерність, свідки, а також підозрювані, дивилися на неї як на терапевта. Бідний Кен Пфістер сповідався.
  Але йому довелося б лягти на чужий диван. Досліджувати його демонів не входило в її роботу.
  О'Ніл дивився на дерева. Виходячи з того, що Пфістер спочатку сказав їм, офіцери обшукували плече. «Нам краще перевірити ліс». Зловісний погляд на Пфістера. «Принаймні це може бути корисним». Він викликав за собою кількох депутатів, і вони попрямували через дорогу шукати в лісі.
  «Протоки, на які ви чекали?» — запитала вона Пфістера. «Водій міг щось побачити?»
  "Не знаю. Можливо, якби Тревіс ще був там. Вони мали б кращий вид, ніж я».
  «Ви отримали номер ліцензії, значить?»
  «Ні, було темно, мікроавтобус чи вантажівка. Але я пам’ятаю, що це було офіційно».
  "Офіційно?"
  «Так, на звороті написано «штат».
  «Яка організація?»
  «Я не бачив. Чесно».
  Це може бути корисним. Вони зв’яжуться з усіма каліфорнійськими агентствами, які могли мати транспортні засоби в цьому районі. «Добре».
  Від тих похвал він був у захваті.
   «Гаразд. Тепер ти вільний, Кен. Але пам’ятайте, що проти вас ще є відкрита скарга».
  «Так, звичайно, абсолютно. Слухай, мені дуже шкода. Я не мав на увазі нічого поганого». Він помчав геть.
  Коли вона переходила дорогу, щоб приєднатися до О'Ніла та команди, які шукали ліс, вона побачила, як жалюгідний бізнесмен сідав у свою побиту машину.
  Історії були в тому блозі. Вони мають бути правдою, чи не так?
  ВОНА ХОТІЛА ПОМЕРИ .
  Келлі Морган мовчки просила отримати відповідь на її молитви. Пари душили її. Її зір пішов. У легенях боліло, очі й ніс запалилися.
  Біль . . .
  Але більш жахливою була думка про те, що з нею відбувалося, про жахливі зміни її шкіри та обличчя від хімікатів.
  Її думки були туманними. Вона не пам’ятала, як Тревіс тягнув її вниз сходами. Вона прийшла б до тями тут, у темному винному льоху свого батька в підвалі, прикута до труби. Її рот був заклеєний скотчем, її шия боліла від того місця, де він її наполовину задушив.
  І люто задихаючись від того, що він вилив на підлогу, хімічна речовина обпікала її очі, ніс, горло.
  Задихаючись, задихаючись. . .
  Келлі спробувала скрикнути. Це було безглуздо, оскільки стрічка закривала її обличчя. Крім того, не було кому чути. Її родина виїхала, повернеться лише пізніше.
   Біль . . .
  Розлючена, вона намагалася відштовхнути мідну трубу від стіни. Але метал не дав.
  Вбий мене!
  Келлі розумів, що робить Тревіс Брігем. Він міг задушити її до смерті — просто продовжував ще кілька хвилин. Або застрелив її. Але цього було недостатньо для нього. Ні, лузер і збоченець поквитався, знищивши її зовнішність.
  Пари з’їли б її вії та брови, знищили гладку шкіру, ймовірно, навіть змусили б випасти волосся. Він не хотів, щоб вона померла; ні, він хотів перетворити її на чудовисько.
  Дитячий хлопець із розбитим обличчям, лузер, збоченець. . . Він хотів перетворити її на те, ким був.
  Убий мене, Тревісе. Чому ти просто не вбив мене?
  Вона подумала про маску. Ось чому він залишив це. Це було повідомлення про те, як вона виглядатиме, коли закінчаться хімікати.
  Голова опустилася, руки. Вона припала до стіни.
  Я хочу померти.
  Вона почала глибоко вдихати через щипкий ніс. Все почало зникати. Біль зникав, її думки, задуха, печіння в очах, сльози.
  Віддаляючись. Світло темніє.
  Глибше, дихайте глибше.
  Вдихніть отруту.
  І, так, це спрацювало!
  Дякую тобі.
  Біль слабшав, хвилювання менше.
  Тепло полегшення змінило зникаючу свідомість, і її останньою думкою перед тим, як темрява стала повною, було те, що вона нарешті назавжди буде в безпеці від своїх страхів.
  КОЛИ ВОНА СТОЙАЛА біля придорожнього хреста, дивлячись на квіти, Денс була вражена своїм тремтячим телефоном — тепер немає мультфільмів; вона повернула б дзвінок на замовчування. Погляд на ідентифікатор абонента.
  «TJ».
  «Бос. Ще один хрест? Я щойно почув».
  «Так, сьогоднішня дата теж».
  «О, чоловіче. Сьогодні? »
  «Так. Що ти знайшов?»
  «Я в Bagel Express. Дивно, але тут ніхто нічого не знає про Тревіса. Вони сказали, що він з'явився на роботу, але тримався осторонь. Не спілкувався, мало говорив, просто пішов. Він розмовляв з однією дитиною про онлайн-ігри. Але це все. І ніхто не знає, куди він може подітися. О, і його бос сказав, що все одно збирається звільнити Тревіса. З моменту публікації в блозі він сам отримує погрози. Бізнес падає. Клієнти бояться заходити».
  «Гаразд, повертайся в офіс. Мені потрібно, щоб ви зателефонували в усі державні установи, які могли мати транспортні засоби в цьому районі сьогодні вранці. Без бренду чи бирки. Можливо, темно, але шукайте що завгодно». Вона розповіла йому, що бачив Пфістер. «Проконсультуйтеся з Parks, Caltrans, Fisheries, Environment, усіма, кого ви можете згадати. І дізнайтеся, чи є у Тревіса мобільний телефон і хто є оператором. Подивіться, чи зможуть вони це відстежити. Я хотів зробити це раніше».
  Вони відключилися. Танець кликав маму. Без відповіді. Вона спробувала свого батька, і чоловік підняв трубку на другому дзвінку.
   «Кейті».
  «Вона в порядку?»
  "Так. Ми вдома, але збираємо речі».
  "Що?"
  Стюарт сказав: «Протестувальники з лікарні? Вони дізналися, де ми живемо. Вони пікетують надворі».
  "Немає!" Танець був розлючений.
  Він похмуро сказав: «Цікаво спостерігати, як ваші сусіди вирушають на роботу й знаходять десяток людей із плакатами, які називають вас убивцею. Один із плакатів був досить хитрий. Там було написано: «Танець смерті». Ви повинні віддати їм належне».
  «О, тату».
  «І хтось приклеїв плакат із зображенням Ісуса на вхідних дверях. Його розпинали. Я думаю, що вони також звинувачують Еді в цьому».
  «Я можу анонімно знайти вам номер у готелі, який ми використовуємо для свідків».
  — Джордж Шиді вже знайшов нам кімнату під фальшивим іменем, — сказав Стюарт. «Я не знаю, як ти до цього ставишся, люба, але я думаю, що твоя мама хотіла б побачити дітей. Вона хвилюється про те, як вони налякалися, коли в лікарню прийшла поліція».
  "Це чудова ідея. Я заберу їх у Мартіни і привезу тобі. Коли ти зареєструєшся?»
  «Двадцять хвилин». Він дав їй адресу.
  «Чи можу я поговорити з нею?»
  — Вона розмовляє з Бетсі, люба. Ви можете побачити її, коли висадите дітей. Шіді прийде з приводу справи».
  Вони відключилися. О'Ніл повернувся з лісу. Вона запитала: «Ви щось знайшли?»
   «Деякі сліди, які не допомагають, невеликий слід — сіре волокно, як те, що ми знайшли раніше, і клаптик коричневого паперу. Вівсяні пластівці або якесь зерно. «Може бути з бублика», — подумав я. Петро зараз чекає на це. Він принесе нам аналіз, як тільки зможе».
  «Це чудово для справи проти нього. Але те, що нам зараз потрібно, це щось, щоб сказати нам, де він ховається».
  І інше запитання: на кого він нападе наступним?
  Коли Денс підняла телефон, щоб зателефонувати Джону Болінгу, пролунав сигнал дзвінка. Вона ледь помітно посміхнулася такому збігу обставин. Його ім'я відображалося в Caller ID.
  «Джон», — відповіла вона.
  Поки вона слухала його слова, її посмішка швидко зникла.
   Розділ 15
  КАТРІН ДЕНС ВИЛІЗАЛА зі свого Краун Віка перед будинком Келлі Морган.
  Люди з місця злочину округу Монтерей були тут разом із десятком інших офіцерів правоохоронних органів штату та міста.
  Репортерів теж, багато з них, більшість запитують про місцеперебування Тревіса Брігама. Чому саме CBI, чи MCSO, чи міська поліція Монтерея чи хтось ще не заарештував його? Наскільки важко було знайти сімнадцятирічного юнака, який дефілював, одягнений, як убивці з Коломбіни та Технічного університету Вірджинії? Хто носив ножі та мачете, приносив у жертву тварин у химерних ритуалах і залишав придорожні хрести на громадських дорогах.
  Він дуже активно займається комп'ютерними іграми. Молоді люди, які добре володіють ними, вивчають дуже складні прийоми бою та ухилення. . . .
  Денс проігнорував їх усіх і проштовхнувся далі, під поліцейським оточенням. Вона приїхала до однієї з машин швидкої допомоги, найближчої до будинку. З чорного ходу виліз молодий активний медик із зачесаним темним волоссям. Він закрив його, а потім постукав по боці.
  Коробчастий автомобіль, у якому перебували Келлі, її мати та брат, помчав до відділення невідкладної допомоги.
  Денс приєднався до Майкла О'Ніла та техніки. "Як вона?"
  «Досі без свідомості. Ми підключили її до портативного апарату штучної вентиляції легень». Знизування плечима. «Вона не реагує. Нам просто доведеться почекати і подивитися».
  Це було майже дивом, що вони взагалі врятували Келлі.
  І Джонатан Болінг повинен був подякувати. Отримавши новину про виявлення другого хрестика, професор почав шалену роботу, щоб ідентифікувати плакати з критикою Тревіса в «Звіті Чилтона», зіставивши ники — псевдоніми — та інформацію із сайтів соціальних мереж та інших джерел. Він навіть порівняв граматику, вибір слів і стилі написання в публікаціях звіту з тими, що на сайтах мереж і коментарями в щорічниках середньої школи, щоб визначити анонімні плакати. Він також залучав своїх учнів. Їм нарешті вдалося знайти десяток імен людей у цьому районі, які розміщували в блозі відповіді з найбільшою критикою Тревіса.
  Він подзвонив півгодини тому, щоб назвати Денс їхні імена. Вона негайно наказала Ті Джею, Рей Карранео та великому Елу Стемплу почати дзвонити й попереджати їх, що вони можуть бути під загрозою. Один із плакатів, БеллаКеллі, псевдонім Келлі Морган, пропав безвісти. Її мама сказала, що вона мала зустрітися з друзями, але не прийшла.
  Стемпл привів до її будинку тактичну групу.
  Денс глянув на нього, сидячи на передніх сходах. Величезний чоловік з голеною головою, якому було близько сорока, був найближчим до корови, що CBI мав. хлопчик. Він знав свою зброю, любив тактичні ситуації і був патологічно мовчазним, за винятком розмов про риболовлю та полювання (відповідно, він і Денс мали дуже мало світських розмов). Громіздке тіло Стемпла прихилилося до перил ґанку, коли він дихав у кисневу маску, прикріплену до зеленого бака.
  Технік кивнув у бік Стемпла. «З ним все гаразд. Зробив свою добру справу за рік. Тревіс прикував її до водопровідної труби. Ел вирвав трубку голими руками. Проблема полягала в тому, що йому знадобилося десять хвилин. Він втягнув багато випарів».
  «З тобою все гаразд, Ел?» Танець викликав.
  Стемпл щось сказав крізь маску. Переважно він виглядав нудьгуючим. Денс також прочитав роздратування в його очах — ймовірно, тому, що він не встиг застрелити злочинця.
  Тоді технік сказав О'Нілу та Денсу: «Є дещо, що ви повинні знати. Келлі була при свідомості хвилину або дві, коли ми витягли її. Вона сказала мені, що у Тревіса є пістолет».
  «Пістолет? Він озброєний?» Денс і О'Ніл дивилися стурбовано.
  "Ось що вона сказала. Після цього я втратив її. Більше нічого не сказав».
  О ні. Нестійкий підліток з вогнепальною зброєю. Гірше, на думку Денс, не було.
  О'Ніл передасть інформацію про зброю до MCSO, а той, у свою чергу, передасть її всім офіцерам, залученим до пошуку Тревіса.
  «Який був газ?» — запитав Денс техніка, коли вони йшли до іншої машини швидкої допомоги.
  «Ми не впевнені. Це точно було токсично».
   Відділ злочину ретельно шукав докази, а команда обшукувала околиці в пошуках свідків. Усі в блоці були стурбовані, усі співчували. Але вони також були налякані; жодних рахунків не надходило.
  Але, можливо, просто не було свідків. Сліди велосипедного протектора в каньйоні за будинком свідчили про те, як хлопець міг підкрастися непоміченим, щоб напасти на Келлі Морган.
  Прибув один офіцер з місця злочину, несучи те, що виявилося моторошною маскою, у чистій сумці для доказів.
  «Що це, в біса?» — запитав О'Ніл.
  «Він був прив’язаний до дерева за вікном її спальні, вказуючи всередину».
  Він був зроблений вручну з пап’є-маше, розфарбований білим і сірим кольором. Кістяні шипи, як роги, відходили від черепа. Очі були великі й чорні. Вузькі губи були зашиті, закривавлені.
  «Щоб налякати її, бідолашну. Уявіть, що ви дивитесь у своє вікно і бачите це». Танець справді тремтів.
  Коли О'Ніл відповів на дзвінок, Денс подзвонив Болінгу. «Джон».
  "Як вона?" — нетерпляче запитав професор.
  «У комі. Ми не знаємо, як вона буде. Але принаймні ми врятували їй життя. . . ти врятував їй життя. Дякую тобі."
  «Це теж була Рей. І мої учні».
  «Все ж таки, я маю на увазі. Ми не можемо вам достатньо подякувати».
  — Є якісь підказки щодо Тревіса?
  "Дещо." Вона відмовилася розповісти йому про моторошну маску. Її телефон дзижчав, очікування дзвінка. "Я мушу йти. Продовжуйте шукати імена, Джоне».
  «Я займаюся цією справою», — сказав він.
   Усміхаючись, вона подзвонила з Болінгом і відповіла: «TJ».
  «Як справи у дівчини?»
  «Ми не знаємо. Не добре. Що ти знайшов?»
  «Не пощастило, бос. Близько вісімнадцяти мікроавтобусів, вантажівок, позашляховиків або автомобілів, зареєстрованих державою, сьогодні вранці було в цьому районі. Але ті, кого мені вдалося відстежити, вони не були поруч із тим місцем, де був залишений хрест. А телефон Тревіса? Провайдер стільникового зв’язку каже, що вийняв акумулятор. Або знищили. Вони не можуть це відстежити».
  "Дякую. У мене є ще пара робіт. Тут злочинець залишив маску».
  «Маска? Лижна маска?»
  "Немає. Це ритуал, схоже. Я збираюся попросити «Місце злочину» завантажити його фотографію, перш ніж вони відвезуть його в Салінас. Подивіться, чи можете ви отримати це джерело. І розкажіть усім: він озброєний».
  «О, чувак, бос. Стає все краще і краще».
  «Я хочу знати, чи надходили в окрузі повідомлення про крадіжку зброї. І з’ясувати, чи є у батька чи родичів зареєстрована вогнепальна зброя. Перевірте базу даних. Можливо, ми зможемо ідентифікувати зброю».
  «Звичайно. . . О, хочу сказати: чув про твою матір». Голос юнака став ще більш тверезим. «Я можу щось зробити?»
  «Дякую, TJ. Просто дізнайся про маску та пістолет».
  Коли вони поклали трубку, вона оглянула маску, подумавши: чи могли чутки бути правдою? Тревіс любив якийсь тип ритуальної практики? Тут вона скептично поставилася до плакатів у блозі, але, можливо, вона зробила помилку, не звернувши на них уваги.
  TJ передзвонив за кілька хвилин. Не було викраденої зброї, зареєстрованої за останні два тижні. Він також переглянув державну базу даних вогнепальної зброї. У Каліфорнії широко дозволено купувати пістолети, але всі продажі мають здійснюватися через ліцензованого дилера та реєструватися. Роберт Бригам, батько Тревіса, володів револьвером Кольт 38-го калібру.
  Коли вона від’єдналася, Денс помітив О’Ніла, його обличчя було нерухомим і дивилося вдалину.
  Вона підійшла до нього. «Майкл, що це?»
  «Треба повернутися в офіс. Щось термінове по іншій справі».
  «Внутрішня безпека?» — запитала вона, маючи на увазі справу з індонезійським контейнером.
  Він кивнув. «Я повинен негайно зайти. Я подзвоню тобі, як тільки дізнаюся більше». Його обличчя було серйозне.
  "Гаразд. Удачі."
  Він скривився, потім швидко повернувся і пішов до своєї машини.
  Денс відчув занепокоєння — і порожнечу — дивлячись, як він йде. Що було такого термінового? І чому, з гіркотою подумала вона, це вдарило зараз, саме тоді, коли вона потребувала його з собою?
  Вона подзвонила Рею Карранео. «Дякую за роботу з Джоном Болінгом. Що ви знайшли в Game Shed?»
  «Ну, його не було минулої ночі. Він збрехав про це, як ти казав. Але щодо друзів. . . він там не дуже спілкується з людьми. Він просто йшов, грав у ігри, а потім йшов».
  «Хтось його прикриває?»
  «Це не моє враження».
  Потім Денс сказала молодому агенту зустрітися з нею в будинку Келлі Морган.
   «Звичайно».
  «О, і Рей, одна річ?»
  "Так, мем?"
  «Мені потрібно, щоб ти забрав щось із запасної в штаб-квартирі».
  «Звичайно. Що?"
  "Бронежилет. Для нас обох».
  Наближаючись до будинку БРІГЕМ , Карранео поряд, Кетрін Денс витерла долоню об темні штани. Торкнулася ручки свого глока.
  «Я не хочу цим користуватися», — подумала вона. Не на хлопчика.
  Навряд чи тут був Тревіс; MCSO вів спостереження за місцем після того, як хлопець зник із магазину бубликів. І все-таки він міг прокрастися назад. І, міркувала Денс, якби дійшло до перестрілки, вона б вистрілила, якби знадобилося. Обґрунтування було простим. Вона вбила б іншу людину заради власних дітей. Вона б не дозволила їм рости взагалі без батьків.
  Бронежилет натирав, але додавав їй певної впевненості. Вона змусила себе перестати гладити липучки.
  З двома депутатами округу за ними вони вийшли на губчастий ґанок, тримаючись якомога далі від вікон. Сімейний автомобіль стояв на під’їзді. Ландшафтна вантажівка теж, пікап із падубами та трояндовими кущами на грядці.
  Пошепки вона розповіла Карранео та іншим офіцерам про молодшого брата Семмі. «Він великий і здасться нестабільним, але, ймовірно, він не небезпечний. Використовуйте несмертельні, якщо справа дійде до цього».
  "Так, мем."
  Каррано був насторожений, але спокійний.
   Вона відіслала заступників у задню частину будівлі, а агенти CBI опинилися біля вхідних дверей. "Давай зробимо це." Вона стукала по гнилому дереву. «Бюро розслідувань. У нас є ордер. Відкрийте двері, будь ласка».
  Ще один удар. «Бюро розслідувань. Відкривати!"
  Руки біля зброї.
  Через нескінченну мить, коли вона збиралася знову постукати, двері відчинилися, і Соня Брігем стояла, дивлячись широко розплющеними очима. Вона плакала.
  "Місіс. Бригаме, Тревіс тут?»
  «Я . . .”
  «Будь ласка. Тревіс вдома? Важливо, щоб ви сказали нам».
  "Немає. Справді».
  «У нас є ордер на вилучення його речей». Протягнувши їй документ із синьою обкладинкою, увійшла Денс, Карранео за нею. У вітальні було порожньо. Вона помітила, що двері обох хлопчиків були відчинені. Вона не помітила Семмі й зазирнула до його кімнати, звернувши увагу на складні таблиці, наповнені мальованими малюнками. Їй було цікаво, чи намагався він написати власний комікс чи японську мангу.
  «Ваш інший син тут? Семмі?»
  «Він грає. Внизу біля ставка. Будь ласка, ви щось знаєте про Тревіса? Його хтось бачив?»
  Скрип з кухні. Її рука опустилася на пістолет.
  У дверях кухні з’явився Боб Бригам. Він тримав банку пива. — Знову, — пробурмотів він. «З . . .” Його голос згас, коли він вихопив ордер у дружини і зробив вигляд, що читає його.
   Він подивився на Рея Карранео, наче той був помічником.
  Денс запитав: «Ти чув про Тревіса?» Очі кружляють по хаті.
  «Ні. Але ви не можете звинувачувати нас у тому, що він задумав».
  Соня відрізала: «Він нічого не зробив!»
  Денс сказав: «Я боюся, що дівчина, на яку сьогодні напали, впізнала його».
  Соня почала протестувати, але замовкла й марно боролася зі сльозами.
  Денс і Каррано ретельно обшукали будинок. Минуло недовго. Немає жодних ознак, що хлопець був тут нещодавно.
  «Ми знаємо, що у вас є пістолет, містере Бригам. Не могли б ви перевірити, чи його немає?»
  Його очі звузилися, наче він розмірковував про наслідки цього. «Він у моєму бардачку. У скриньці».
  Які закони Каліфорнії вимагають у родині, де проживають діти до вісімнадцяти років.
  «Завантажено?»
  "Угу." Він виглядав захисним. «Ми багато займаємося ландшафтним дизайном у Салінасі. Банди, знаєте».
  «Ви могли б побачити, чи воно все ще там?»
  «Він не збирається брати мій пістолет. Він би не наважився. Він отримав би батоги, як він не повірив би.
  «Не могли б ви перевірити, будь ласка?»
  Чоловік кинув на неї недовірливий погляд. Тоді він вийшов назовні. Денс показав Карраноо слідувати за ним.
  Денс подивився на стіну й помітив кілька фотографій родини. Її вразила набагато щасливіша та набагато молодша Соня Брігем, яка стояла за прилавком на стенді на виставковому комплексі округу Монтерей. Вона була худа і гарна. Можливо, вона керувала концесією до того, як вийшла заміж. Можливо, саме там вони з Бригамом познайомилися.
  Жінка запитала: «Дівчинка в порядку? Той, на кого напали?»
  «Ми не знаємо».
  На її очах виступили сльози. «У нього проблеми. Він трохи злиться. Але . . . це має бути жахлива помилка. Я це знаю!"
  Відмова була найважчою емоційною реакцією на труднощі. Міцний, як шкаралупа волоського горіха.
  Батько Тревіса в супроводі молодого агента повернувся до вітальні. Рум’яне обличчя Боба Брігама було стурбоване. "Це пішло."
  Денс зітхнув. «І ти не мав би цього більше ніде?»
  Він похитав головою, уникаючи Соніного обличчя.
  Вона боязко сказала: «Яка користь від рушниці?»
  Він проігнорував її.
  Денс запитав: «Коли Тревіс був молодшим, чи були місця, куди він ходив?»
  — Ні, — сказав батько. «Він завжди зникав. Але хто знає, куди він подівся?»
  «А як щодо його друзів?»
  Бригам різко сказав: «Немає. Він завжди онлайн. З тим його комп'ютером. . .”
  «Увесь час», — тихо повторила його дружина. "Весь час."
  «Зателефонуйте нам, якщо він зв’яжеться з вами. Не намагайтеся змусити його здатися, не відбирайте рушницю. Просто зателефонуйте нам. Це для його ж блага».
  — Звичайно, — сказала вона. "Ми будемо."
  «Він зробить те, що я скажу. Саме те, що я кажу».
  «Боб . . .”
  «Шшшш».
  «Ми проходимо через його кімнату», — сказав Денс.
  «Це нормально?» Соня кивнула на ордер.
  «Вони можуть брати все, що забажають. Усе, що допоможе знайти його, поки він не втягне нас у нові проблеми». Бригам запалив сигарету й кинув сірник у попільничку, димлячи дугою. Обличчя Соні спохмурніло, коли вона усвідомила, що стала єдиним захисником свого сина.
  Денс зняла радіостанцію зі стегна, викликала заступників на вулицю. Один із них передав по рації, що щось знайшов. Прийшов молодий офіцер. Рукою в латексній рукавичці він підняв скриньку. Він був розбитий. «Був у кущах за будинком. І це теж». Порожня коробка патронів Remington .38 Special.
  — От і все, — пробурмотів батько. "Шахта."
  У будинку було моторошно тихо.
  Агенти зайшли в кімнату Тревіса. Натягнувши рукавички, Денс сказала Карранео: «Я хочу побачити, чи зможемо ми знайти щось про друзів, адреси, місця, де він, можливо, хотів би тусуватися».
  Вони шукали в кімнаті підлітка одяг, комікси, DVD, мангу, аніме, ігри, комп’ютерні деталі, блокноти, блокноти. Вона помітила, що було мало музики і взагалі нічого про спорт.
  Денс кліпала очима, переглядаючи зошит. Хлопець намалював маску, ідентичну тій, що була за вікном Келлі Морган.
   Навіть маленький етюд її охолодив.
  У шухляді були сховані тюбики Clearasil і книги про засоби від прищів, дієти та ліки та навіть дермабразію для видалення шрамів. Хоча проблема Тревіса була менш серйозною, ніж у багатьох підлітків, він, ймовірно, вважав це головною причиною того, що був ізгоєм.
  Денс продовжив пошуки. Під ліжком знайшла скриньку. Він був зачинений, але вона бачила ключ у верхній шухляді столу. У коробці працювало. Очікуючи наркотиків чи порно, вона була здивована вмістом: стоси готівки.
  Каррано дивився через її плече. «Хмм».
  Близько чотирьох тисяч доларів. Рахунки були чіткими та впорядкованими, ніби він отримав їх у банку чи банкоматі, а не від покупців у торгових операціях з наркотиками. Денс додав коробку до доказів, які вони мали повернути. Вона не тільки не хотіла фінансувати втечу Тревіса, якщо він повернеться за нею, але й не сумнівалася, що його батько миттєво вкраде гроші, якщо знайде схованку.
  «Ось це», — сказав Карранео. Він тримав роздруківки фотографій, переважно відвертих, гарненьких дівчат старшого шкільного віку, зроблених у середній школі Роберта Луїса Стівенсона. Жодної непристойності чи захоплення спідниць дівчат, а також роздягалень чи ванних кімнат.
  Вийшовши з кімнати, Денс запитав Соню: «Ти знаєш, хто вони?»
  Ніхто з батьків цього не зробив.
  Вона повернулася до фотографій. Вона зрозуміла, що бачила одну з дівчат раніше — у новинах про аварію 9 червня. Кейтлін Гарднер, дівчина, яка вижила. Фото було більш офіційним, ніж інші — красива дівчина дивилася вбік і посміхалася м'яко. Денс перевернув тонкий глянцевий прямокутник паперу й помітив частину зображення спортивної команди з іншого боку. Тревіс вирізав малюнок із щорічника.
  Чи він попросив у Кейтлін фото, але отримав відмову? Або він був надто сором’язливим навіть запитати?
  Агенти шукали півгодини, але не знайшли жодних підказок щодо того, де міг бути Тревіс, ані номерів телефонів, адрес електронної пошти чи імен друзів. Він не вів ні адресної книги, ні календаря.
  Денс хотів подивитися, що на його ноутбуці. Вона відкрила кришку. Він був у сплячому режимі та негайно завантажився. Вона не здивувалася, коли запитав пароль. Денс запитав батька хлопчика: «Ти хоч уявляєш, що таке код?»
  «Як він сказав би нам». Він показав на комп’ютер. «Знаєте, ось у чому проблема. Ось що пішло не так, граючи у всі ці ігри. Усе насильство. Вони стріляють у людей і ріжуть їх, роблять усіляке лайно».
  Здавалося, що Соня досягла точки зламу. «Ну, я знаю, ти грав у солдата, коли ріс. Усі хлопці грають у такі ігри. Це не означає, що вони перетворюються на вбивць!»
  «Це був інший час», — пробурмотів він. «Було краще, здоровіше. Ми грали лише у вбивство індіанців і в’єтконгівців. Не нормальні люди».
  З ноутбуком, блокнотами, сейфом і сотнями сторінок роздруківок, заміток і малюнків Денс і Каррано підійшли до дверей.
  «Ти коли-небудь думав про щось одне?» — запитала Соня.
  Танець зупинився, повернувся.
  «Що навіть якщо він це зробив, пішов за тими дівчатами, можливо, це не його вина. Всі ті жахливі речі, які вони говорили про нього, просто підштовхнули його через край. Вони напали на нього цими словами, тими ненависними словами. І мій Тревіс ніколи не сказав жодного слова проти жодного з них». Вона стримала сльози. « Він тут жертва».
   Розділ 16
  НА ШОСЕ в Салінас, неподалік від прекрасного іподрому Лагуна Сека, Кетрін Денс загальмувала свій «Форд» без розпізнавальних знаків і зупинилася перед будівельником, який тримав переносний знак «стоп». Два великі бульдозери повільно перетинали шосе перед нею, здіймаючи в повітря рум’яний пил.
  Вона розмовляла по телефону з заступником Девідом Рейнхолдом, молодим офіцером, який доставив їй і Болінгу комп’ютер Теммі Фостер. Рей Карранео примчав до відділу розслідування злочинів MCSO в Салінасі та залишив Dell Тревіса для переробки в докази.
  «Я ввійшов у систему», — сказав їй Рейнхольд. «І запустіть його на відбитки та інші сліди. О, ймовірно, це не було потрібно, агенте Денс, але я також провів нітратний тампон на вибухівку».
  Час від часу комп’ютери мінували — не як зброю СВУ, а для знищення компрометуючих даних, що містяться у файлах.
  «Добре, заступник».
  Офіцер, звичайно, мав ініціативу. Вона пригадала його швидкі блакитні очі та розумне рішення вийняти батарею з комп’ютера Таммі.
  «Деякі відбитки належать Тревісу», — молодий депутат сказав. «Але є й інші. Я керував ними. Півдюжини були від Семюела Брігама”.
  «Брат хлопчика».
  «Правильно. І кілька інших. Немає відповідності в AIFIS. Але я можу вам сказати, що вони більші, ймовірно, самці».
  Денс поцікавився, чи не намагався батько хлопчика проникнути всередину.
  Рейнгольд сказав: «Я з радістю спробую зламати систему, якщо хочете. Я пройшов кілька курсів».
  «Дякую, але я прошу Джонатана Болінга — ви зустріли його в моєму офісі — впоратися з цим».
  «Звичайно, агенте Денс. Що завгодно. Де ти?"
  «Я зараз пішов, але ви можете доставити це в CBI. Нехай агент Скенлон візьме опіку. Він підпише картку та квитанцію».
  «Я зроблю це прямо зараз, Кетрін».
  Вони відключилися, і вона нетерпляче озирнулася, чекаючи, поки будівельник пропустить її. Вона була здивована, коли побачила, що територія була повністю перекопана — десятки вантажівок і техніки для грейдерів розривали землю. Вона приїхала сюди лише минулого тижня, а робота ще не почалася.
  Це був великий проект шосе, про який Чілтон писав у блозі, ярлик до шосе 101 у гілці під назвою «Yellow Brick Road», пропонуючи золото — і цікавлячись, чи хтось незаконно наживається на цьому проекті.
  Вона зазначила, що обладнання належить Clint Avery Construction, одній з найбільших компаній півострова. Робітники тут були великі чоловіки, важко працювали, спітнілі. Вони були переважно білими, що й було незвичайний. Значну частину праці на півострові виконували латиноамериканці.
  Один із них урочисто подивився на неї — впізнавши в її машині автомобіль правоохоронних органів без розпізнавальних знаків, — але не докладав особливих зусиль, щоб пришвидшити її.
  Нарешті, на дозвіллі, він махнув рукою, продовжуючи рух, уважно дивлячись на Денс, як їй здалося.
  Вона залишила позаду величезні дорожні роботи та помчала шосе та бічними вулицями, аж поки не дійшла до коледжу Центрального узбережжя, де тривала літня сесія. Студент вказав на Кейтлін Гарднер, яка сиділа на лавці для пікніка з кількома іншими дівчатами, які захищали її. Кейтлін була гарненькою білявою і носила хвіст. Вишукані шпильки та обідки прикрашали обидва вуха. Вона була схожа на будь-яку із сотень тутешніх студенток.
  Покинувши Бригамів, Денс зателефонував до дому Гарднерів і дізнався від матері Кейтлін, що дівчина тут навчається на курсах у коледжі Роберта Луї Стівенсона, де за кілька місяців розпочне свій останній курс.
  Денс помітив, що очі Кейтлін були спрямовані вбік, а потім її погляд перевів на Денс. Не знаючи, хто вона така — мабуть, вважаючи, що вона черговий репортер, — вона почала збирати свої книжки. Двоє інших дівчат прослідкували за стурбованими очима свого друга й піднялися фалангою, щоб прикритися, щоб Кейтлін могла втекти.
  Але потім вони помітили бронежилет і зброю Денс. І обережно став, зупиняючись.
  — Кейтлін, — покликала Денс.
  Дівчина зупинилася.
  Танцюра підійшла і показала посвідчення, представилася. «Я хотів би поговорити з тобою».
   «Вона дуже втомилася», — сказав друг.
  «І засмучений».
  Денс усміхнувся. Кейтлін вона сказала: «Я впевнена, що ти. Але важливо, щоб я з тобою поговорив. Якщо ти не проти».
  «Вона навіть не повинна бути в школі», - сказала інша дівчина. «Але вона ходить на уроки з поваги до Тріш і Ванесси».
  «Це добре з вашого боку». Денс цікавився, як відвідування літньої школи вшановує мертвих.
  Цікаві ікони підлітків. . .
  Перший друг твердо сказав: «Кейтлін, як, справді, справді…»
  Денс повернувся до брюнетки з кучерявим волоссям, її особистість була крихкою, втратила усмішку та прямо сказала: «Я розмовляю з Кейтлін».
  Дівчина замовкла.
  Кейтлін пробурмотіла: «Мабуть».
  «Іди сюди», — ласкаво сказав Денс. Кейтлін пішла за нею через галявину, і вони сіли за інший столик для пікніка. Вона притиснула до грудей сумку з книгами й нервово оглядала кампус. Її нога підстрибнула, і вона смикнула мочку вуха.
  Вона виглядала наляканою, навіть більше, ніж Теммі.
  Денс намагався її заспокоїти. «Отже, літня школа».
  «Так. Мої друзі і я. Краще, ніж працювати чи сидіти вдома».
  Останнє слово було вимовлено таким тоном, який передбачав неабияку кількість батьківського клопоту.
  «Що ти вивчаєш?»
  «Хімія і біологія».
  «Це хороший спосіб зіпсувати собі літо».
   Вона засміялася. «Це не так вже й погано. Я добре розбираюся в науці».
  «Напрямував до медичного училища?»
  «Я сподіваюся».
  "Де?"
  «О, я ще не знаю. Ймовірно, студент Берклі. Тоді я побачу».
  «Я провів там час. Чудове місто.”
  «Так? Що ти вивчав?»
  Денс посміхнувся і сказав: «Музика».
  Насправді вона не пройшла жодного курсу в тому кампусі Каліфорнійського університету. Вона була баскером — музикантом, який грав на гітарі та співав за гроші на вулицях Берклі — за дуже невеликі гроші, у її випадку.
  «То як ти з усім цим?»
  Очі Кейтлін розплющилися. Вона пробурмотіла: «Не дуже. Я маю на увазі, це так жахливо. Аварія, це одне. Але потім, що сталося з Теммі та Келлі. . . це було жахливо. Як вона?"
  «Келлі? Ми ще не знаємо. Все ще в комі».
  Один із друзів почув це та подзвонив: «Тревіс купив цей отруйний газ онлайн. Як від неонацистів».
  Правда? Чи чутки?
  Денс сказав: «Кейтлін, він зник. Він десь ховається, і ми повинні знайти його, перш ніж він завдасть ще більшої шкоди. Наскільки добре ви його знали?»
  "Не дуже добре. Ми разом провели один або два класи. Я іноді бачив його в коридорах. Це все."
  Раптом вона здригнулася в паніці, і її погляд перекинувся на сусідні кущі. Крізь них пробивався хлопець. Він озирнувся, дістав м’яч а потім повернувся в листя на поле з іншого боку.
  «Тревіс був у вас закоханий, так?» Танець продовжував.
  "Немає!" вона сказала. І Денс зробив висновок, що дівчина справді так думала; вона могла сказати з підвищення висоти її голосу, одного з небагатьох показників обману, який можна прочитати без попереднього базового рівня.
  «Не трохи?»
  «Можливо, він і зробив. Але хлопців багато. . . Ви знаєте, що це таке». Її очі змахнули танцем, що означало: хлопці теж могли бути закохані в тебе. Навіть якщо це було дуже давно.
  «Ви розмовляли?»
  «Іноді про доручення. Це все."
  «Чи він коли-небудь згадував про те, де любив тусуватися?»
  "Не зовсім. Нічого конкретного. Він сказав, що є кілька охайних місць, де він любить ходити. Біля води, переважно. Берег нагадав йому деякі місця в цій грі, в яку він грав».
  Це було щось, що йому сподобався океан. Він міг ховатися в одному з прибережних парків. Можливо Пойнт Лобос. У цій країні помірного клімату він міг би легко вижити з водонепроникним спальним мішком.
  «Чи є у нього друзі, у яких він може зупинитися?»
  «Справді, я погано його знаю. Але в нього не було друзів, яких я коли-небудь бачив, як не я і мої подруги. Він, начебто, весь час був онлайн. Він був розумний і все. Але він не ходив до школи. Навіть при обід або навчання, він просто сидів на вулиці з комп’ютером і, якби міг зламати сигнал, він виходив би в Інтернет».
  «Ти боїшся його, Кейтлін?»
  "Ну так." Ніби це було очевидно.
  «Але ви не сказали про нього нічого поганого в The Chilton Report або на сайтах соціальних мереж, чи не так?»
  "Немає."
  Що так засмутила дівчинку? Денс не могла прочитати її емоції, які були неймовірними. Більше ніж просто страх. «Чому ви нічого про нього не опублікували?»
  «Мовляв, я туди не ходжу. Це фігня».
  «Тому що тобі його шкода».
  «Так». Кейтлін несамовито грала однією з чотирьох шпильок у лівому вусі. "Оскільки . . .”
  "Що?"
  Дівчина зараз була дуже засмучена. Напруга розривається. На її очах виступили сльози. Вона прошепотіла: «Тому що це моя вина, що сталося».
  "Що ви маєте на увазі?"
  "Нещасний випадок. Це моя вина."
  «Продовжуй, Кейтлін».
  «Бачите, на вечірці був цей хлопець? Хлопець, який мені подобається. Майк Д'Анджело».
  "На вечірці?"
  «Правильно. І він мене абсолютно ігнорував. Тусуватися з іншою дівчиною, Бріанною, потирати її спину, знаєте. Прямо переді мною. Я хотіла змусити його ревнувати, тож підійшла до Тревіса й погуляла з ним. Я дав йому ключі від машини прямо перед Майком і попросив відвезти мене додому. Я був, як, о, давай підсадимо Тріш і Ванессу, а потім ми з тобою погуляємо».
  «І ти думав, що Майк почуватиметься погано?»
  Вона сльозливо кивнула. «Це було так по-дурному! Але він поводився як лайно, фліртуючи з Бріанною». Її плечі були вигнуті в напрузі. «Я не повинен був. Але мені було так боляче. Якби я цього не зробив, нічого б не сталося».
  Це пояснювало, чому Тревіс був за кермом тієї ночі.
  Все для того, щоб змусити іншого хлопця ревнувати.
  Пояснення дівчини також передбачало абсолютно новий сценарій. Можливо, дорогою назад Тревіс зрозумів, що його використовує Кейтлін, або, можливо, він розлютився на неї за те, що вона закохана в Майка. Він навмисно розбив машину? Вбивство/самогубство — імпульсивний жест, нечуваний, коли мова йшла про молоде кохання.
  «Тож він, мабуть, злиться на мене».
  «Те, що я збираюся зробити, це вивести офіцера біля вашого будинку».
  «Справді?»
  «Звичайно. У літній школі ще рано, правда? У вас же немає ніяких тестів, чи не так?»
  "Немає. Ми тільки почали».
  «Ну чому б тобі зараз не піти додому?»
  «Ти думаєш?»
  «Так. І залишайтеся там, поки ми його не знайдемо». Денс зняв адресу дівчини. «Якщо ви можете придумати щось більше — про те, де він міг би бути, — будь ласка, дайте мені знати».
  «Звичайно». Дівчина взяла картку Данса. Разом вони повернулися до її команди.
  ЧЕРЕЗ ЇЇ вуха лунала чарівна флейта квена Хорхе Кумбо з південноамериканської групи Urubamba. Музика заспокоїла її, і Денс з деяким жалем заїхала на стоянку лікарні Монтерей-Бей, припаркувалася й призупинила музику.
  З протестувальників залишилася близько половини. Преподобний Фіск і його рудий охоронець були відсутні.
  Ймовірно, намагається вистежити її матір.
  Танець зайшов усередину.
  Кілька медсестер і лікарів підійшли, щоб висловити співчуття — дві медсестри відверто плакали, побачивши дочку свого колеги.
  Вона пішла вниз до кабінету начальника охорони. Кімната була порожня. Вона глянула в коридор у бік відділення інтенсивної терапії. Вона пішла в той бік і штовхнула двері.
  Денс кліпала очима, повертаючись до кімнати, де помер Хуан Міллар. Його огородили жовтою поліцейською стрічкою. Таблички з написом «Заборонено входити». Місце злочину. «Це заслуга Гарпера», — сердито подумала вона. Це був ідіотизм. Тут було лише п’ять палат інтенсивної терапії — три були зайняті, — і одну з них прокурор опечатав? А якби поступило ще двоє пацієнтів? Більше того, подумала вона, злочин стався майже місяць тому, імовірно, відтоді в кімнаті перебували дюжина пацієнтів, не кажучи вже про те, що її прибирали вибагливі бригади. Неможливо зібрати більше доказів.
  Помітність і зв'язки з громадськістю.
  Вона почала геть.
  І ледь не натрапила прямо на брата Хуана Міллара, Хуліо, чоловіка, який напав на неї на початку місяця.
  Темний компактний чоловік у темному костюмі підтягнувся, не зводячи з неї очей. Він тримав папку з паперами, яка провисла в його руці, коли він дивився на Денс, що стояв лише на чотири чи п’ять футів від нього.
  Денс напружилась і трохи відступила, щоб дати їй час дістатися перцевого балончика чи манжет. Якщо він знову накинеться на неї, вона була готова захищатися, хоча могла уявити, що ЗМІ зробили б з історією про доньку підозрюваного вбивці з милосердя Мейсінг, брата жертви евтаназії.
  Але Хуліо просто витріщився на неї цікавим поглядом — не від злості чи ненависті, а майже від розваги від випадкового збігу з нею. Він прошепотів: «Твоя мати... . . як вона могла?»
  Ці слова звучали відрепетировано, наче він чекав нагоди їх продекламувати.
  Денс почав говорити, але Хуліо явно не очікував відповіді. Він повільно вийшов із дверей, що вели до заднього виходу.
  І це було все.
  Без різких слів, без погроз, без насильства.
  Як вона могла?
  Серце, яке шалено калатало від приголомшливої сутички, пригадала, що її мати сказала, що Хуліо був тут раніше. Денс дивувався, чому він зараз повернувся.
  Кинувши востаннє погляд на поліцейську стрічку, Денс вийшов з реанімації та пішов до кабінету начальника охорони.
  — О, агенте Денс, — сказав Генрі Бескомб, кліпаючи очима.
   Вона посміхнулася, вітаючись. «Вони заклеїли кімнату?»
  «Ти був там?» запитав він.
  Денс відразу відзначив напругу в поставі та голосі чоловіка. Він швидко думав і був неспокійний. Що це було? — здивувався Денс.
  «Опечатано?» — повторила вона.
  «Так, саме так, пані».
  Мем? Денс мало не розсміявся з офіційного слова. Вона, О’Ніл, Бескомб і кілька його колишніх друзів-заступників кілька місяців тому ділилися пивом і кесадільями на Рибацькій пристані. Вона вирішила перейти до суті: «У мене є лише хвилина чи дві, Генрі. Йдеться про справу моєї матері».
  «Як у неї справи?»
  Денс подумав: «Я знаю не краще за тебе, Генрі». Вона сказала: «Не чудово».
  «Віддай їй усе найкраще».
  «Я це зроблю. Тепер я хотів би побачити журнали співробітників і реєстрації, хто був у лікарні, коли Хуан помер».
  «Звичайно». Тільки він зовсім не мав на увазі впевнений. Він мав на увазі те, що сказав потім: «Але справа в тому, що я не можу».
  «Чому це так, Генрі?»
  «Мені сказали, що я не можу дозволити вам нічого бачити. Ніяких паперів. Ми навіть не повинні з тобою розмовляти».
  «Чиї накази?»
  — Правління, — невпевнено сказав Бескомб.
  «І?» Танець продовжувався, підштовхуючи.
  «Ну, це був містер Харпер, той прокурор. Він розмовляв з правлінням. І начальник штабу».
  «Але це доступна інформація. Захисник має на це право».
   «О, я знаю це. Але він сказав, що так вам доведеться його отримати».
  «Я не хочу це брати. Просто подивися, Генрі».
  Не було абсолютно нічого протизаконного в тому, що вона переглядала матеріал, і це не вплинуло б на справу, оскільки те, що містилося в журналах і аркушах для входу, зрештою з’явиться.
  На обличчі Бескомба було видно, наскільки він розтерзаний. "Я розумію. Але я не можу. Ні, якщо немає повістки в суд».
  Гарпер говорив із начальником служби безпеки лише з однією метою: знущатися над Денс та її родиною.
  «Вибачте», — збентежено сказав він.
  «Ні, все гаразд, Генрі. Він дав вам причину?»
  "Немає." Він сказав це занадто швидко, і Денс легко помітила відразу в очах, яка відрізнялася від того, що вона знала про базову поведінку чоловіка.
  — Що він сказав, Генрі?
  Пауза.
  Вона нахилилася до нього.
  Охоронець подивився вниз. "Він сказав . . . він сказав, що не довіряє тобі. І ти йому не сподобався».
  Танець зігрівав її усмішку, як міг. «Ну, мабуть, це хороші новини. Він остання людина у світі, від якої я хотів би підняти великий палець».
  ЧАС БУВ 17:00
  З лікарні Денс зателефонував до офісу й дізнався, що в розшуку Тревіса Брігама суттєвих змін не відбулося. Дорожній патруль і офіс шерифа проводили розшук, зосереджуючись на традиційних місцях і джерелах інформації про втікачів і неповнолітніх втікачів: його школа, однокласники та торгові центри. Це його транспорт був обмежений велосипедом, теоретично це було корисно, але не призвело до жодного спостереження.
  Рей Карранео мало чого дізнався з безладних нотаток і малюнків Тревіса, але все ще шукав у них шляхи до місця перебування хлопчика. TJ намагався відстежити джерело маски та телефонував потенційним жертвам із блогу. Оскільки Денс дізнався від Кейтлін, що Тревісу подобається берег, вона дала йому додаткове завдання зв’язатися з департаментом парків і попередити їх, що хлопець може ховатися десь серед тисяч квадратних акрів державної землі в цьому районі.
  «Гаразд, шефе», — втомлено сказав він, виявляючи не втому, а ту саму безнадійність, яку відчувала вона.
  Потім вона поговорила з Джоном Болінгом.
  «Я отримав комп’ютер хлопчика. Той заступник кинув це, Рейнхолде. Він точно знає свою справу, коли справа стосується комп’ютерів».
  «Він проявляє ініціативу. Він піде кудись. Тобі пощастило?»
  "Немає. Тревіс розумний. Він не покладається лише на ваш базовий захист паролем. У нього є кілька власних програм шифрування, які заблокували його диск. Можливо, ми не зможемо це зламати, але я подзвонив колезі в школу. Якщо хтось може потрапити всередину, він зможе».
  Хм, подумав Денс, як гендерно нейтрально: «колега» і «вони». Денс переклала ці слова як «молода, чудова аспірантка, ймовірно, блондинка та пишна».
  Болінг додав у techspeak, що атака грубою силою відбувалася через висхідний канал до суперкомп’ютера в Каліфорнійському університеті в Санта-Крузі. «Система може зламати код протягом наступної години…»
   «Справді?» — весело запитала вона.
  «Або, я хотів сказати, протягом наступних двох-трьох сотень років. Це залежить."
  Денс подякував йому і сказав йому повертатися додому на вечір. Він звучав розчаровано, і, пояснивши, що не має планів на цю ніч, сказав, що продовжить шукати імена плакатів, які можуть бути під загрозою.
  Потім вона забрала дітей від Мартіни, і всі вони поїхали до корчми, де ховалися її батьки.
  Поки вона їздила, вона згадувала події, пов’язані зі смертю молодого Хуана Міллара, але, правду кажучи, тоді не надто зосереджувалася на них. Полювання вимагало всієї її уваги: Деніел Пелл — лідер культу, вбивця та злісний маніпулятор — і його партнерка, жінка, не менш небезпечна, залишилися на півострові після його втечі, щоб вистежувати та вбивати нових жертв. Денс і О’Ніл безупинно працювали, переслідуючи їх, і смерть Хуана Міллара не займала її думок, окрім того, щоб викликати пронизливе каяття за роль, хоч і незначну, яку вона в ньому зіграла.
  Якби вона здогадалася, що в цю справу могла вплутатися її мати, вона була б набагато уважнішою.
  Через десять хвилин Денс припаркував машину на всипаному гравієм майданчику біля корчми. Меґі сказала: «Вау!», підстрибуючи на сидінні, оглядаючи місце.
  «Так, гарно». Хоча Вес був більш стриманим.
  Химерний котедж — частина розкішного готелю Carmel Inn — був одним із дюжини окремих котеджів, відокремлених від головної будівлі.
   “Там є басейн!” Меґі заплакала. «Я хочу поплавати».
  «Вибачте, я забув ваші костюми». Денс мало не запропонувала Еді та Стюарту повести їх за купальниками, але потім згадала, що її мати не повинна бути на публіці — не з преподобним Фіском і його хижими птахами на волі. «Я принесу їх до завтра. І привіт, Весе, тут є тенісний корт. Ви можете займатися з дідусем».
  "Гаразд."
  Вони вилізли, Денс збирала їхні валізи, які спакувала раніше. Діти залишаться тут на цю ніч із бабусею та дідусем.
  Вони йшли стежкою, облямованою виноградною лозою та низькими зеленими соковитими курчатами та квочками.
  «Яка з них?» — запитала Меґі, підстрибуючи стежкою.
  Денс вказав на це, і дівчина швидко кинулася вперед. Вона натиснула на звуковий сигнал, і через мить, коли прийшли Денс і Вес, двері відчинилися, і Еді всміхнулася своїм онукам і впустила їх усередину.
  — Бабусю, — покликала Меґі. "Це круто!"
  "Це дуже приємно. Давай в."
  Еді посміхнулася Денсу, який спробував це прочитати. Але вираз був інформативним, як чистий аркуш.
  Стюарт обняв дітей.
  Вес запитав: «Ти в порядку, бабусю?»
  «Я абсолютно в порядку. Як справи Мартіна та Стів?»
  — Гаразд, — сказав хлопчик.
  «Ми з близнюками побудували гору з подушок», — сказала Меґі. «З печерами».
  «Ти повинен розповісти мені все про це».
  Танець побачив, що у них гості. Відзначився Адвокат захисту Джордж Шиді підвівся й ступив уперед, потиснувши руку Денсу та привітавшись своїм голосом basso profundo. На журнальному столику у вітальні люкса стояв відкритий портфель, а жовті блокноти й роздруківки лежали безладно. Адвокат привітався з дітьми. Він був ввічливим, але з його пози та виразу Денс відразу зрозуміла, що розмова, яку вона перервала, була важкою. Вес підозріло поглянув на Шіді.
  Після того, як Еді роздала дітям ласощі, вони вийшли на ігровий майданчик.
  — Залишайся зі своєю сестрою, — наказав Денс.
  "Гаразд. Давай, — сказав хлопець Меґі, і вони, жонглюючи коробками з-під соку та печивом, пішли. Денс глянула у вікно й помітила, що звідси видно дитячий майданчик. Басейн знаходився за зачиненими воротами. З дітьми ви ніколи не можете бути надто пильними.
  Еді та Стюарт повернулися на диван. Три чашки кави стояли майже недоторкані на низькому столику з корчів. Її мати інстинктивно підготувала б їх до того моменту, як прибув Шіді.
  Адвокат запитав про справу та полювання на Тревіса Брігама.
  Денс дала уривчасті відповіді, які, по суті, були найкращими, що вона могла запропонувати.
  «А та дівчина, Келлі Морган?»
  «Здається, досі без свідомості».
  Стюарт похитав головою.
  Тема нападів на Придорожній Хрест була захована, і Шіді глянув на Еді та Стюарта, піднявши брови. Батько Денс сказав: «Ти можеш їй сказати. Вперед. Все».
  Шіді пояснив: «Ми схиляємося до того, що Харпер план гри здається. Він дуже консервативний, він дуже релігійний, і він зареєстрований як противник Закону про смерть з гідністю».
  Пропозиція періодично з’являлася в Каліфорнії; це був статут, подібний до Орегонського, який дозволяв лікарям допомагати людям, які бажають покінчити з життям. Як і аборти, це була суперечлива тема, і плюси і мінуси були сильно поляризовані. Зараз у Каліфорнії, якщо хтось допоміг людині вчинити самогубство, така допомога вважалася злочином.
  «Тож він хоче зробити Еді прикладом. Справа не в допомозі в самогубстві — твоя мати каже мені, що Хуан був надто тяжко поранений, щоб сам собі вводити ліки. Але Гарпер хоче надіслати повідомлення про те, що держава вимагатиме суворого покарання для всіх, хто допомагає здійснити самогубство. Його зміст: не підтримувати закон, тому що прокуратура дуже уважно розглядатиме кожну справу. Один крок порушить межу, і лікарі або будь-хто, хто допомагає комусь померти, буде притягнуто до відповідальності. Важко».
  Поважний голос похмуро продовжував, звертаючись до Денса: «Це означає, що він не зацікавлений у угодах про визнання провини. Він хоче піти на суд і провести великий, яскравий конкурс зі зв’язків з громадськістю. Тепер, у цьому випадку, оскільки хтось убив Хуана, це робить це вбивством».
  — Перший ступінь, — сказав Денс. Вона знала кримінальний кодекс так само, як деякі люди знали Радість приготування їжі.
  Шіді кивнув. «Тому що це було сплановано, а Міллар був співробітником правоохоронних органів».
  — Але не в особливих обставинах, — сказала Денс, дивлячись на бліде обличчя матері. Особливі обставини допускали б смертну кару. Але щоб таке покарання було застосоване, Міллар мав би бути на службі під час його вбивства.
   Але Шіді сказав, глузуючи: «Вірте чи ні, але він це розглядає».
  «Як? Як він може бути?» — гаряче запитав Денс.
  «Тому що Міллара ніколи офіційно не виписували з його туру».
  «Він грає таку технічність?» — огидно огризнувся Денс.
  «Харпер божевільний?» — буркнув Стюарт.
  «Ні, він керований і він самовпевнений. Що страшніше, ніж бути божевільним. Він отримає кращий розголос зі смертною справою. І це те, чого він хоче. Не хвилюйся, тебе ні за що не засудять за вбивство за особливих обставин, — сказав він, повертаючись до Еді. «Але я думаю, що він почне там».
  Тим не менш, Перше вбивство було досить жахливим. Це може означати для Еді двадцять п’ять років ув’язнення.
  Адвокат продовжив: «Тепер для нашого захисту виправдання, або помилка, або самозахист не застосовуються. Припинити біль і страждання цієї людини було б доречно під час винесення вироку. Але якби присяжні повірили, що ви мали намір покінчити з ним життям, якими б милосердними не були ваші мотиви, вони повинні були б визнати вас винним у вбивстві першого ступеня».
  «Тож захист, — сказав Денс, — базується на фактах».
  «Точно так. Спочатку ми атакуємо розтин і причину смерті. Висновок коронера полягав у тому, що Міллар помер тому, що крапельниця морфіну була відкрита надто далеко, і що до розчину було додано антигістамінний засіб. Це призвело до дихальної, а потім серцевої недостатності. Ми запрошуємо експертів сказати, що це було неправильно. Внаслідок пожежі він помер природною смертю. Наркотики не мали значення.
   «По-друге, ми стверджуємо, що Еді взагалі цього не робила. Хтось інший ввів наркотики або навмисно, щоб убити його, або помилково. Ми хочемо спробувати знайти людей, які могли бути поруч — когось, хто міг бачити вбивцю. Або хтось, хто може бути вбивцею. Що з цим, Еді? Чи був хтось біля реанімації під час смерті Хуана?»
  Жінка відповіла: «У цьому крилі були кілька медсестер. Але це було все. Його родини не стало. І відвідувачів не було».
  «Ну, я продовжу це вивчати». Обличчя Шіді ставало серйозним. «Тепер ми підійшли до великої проблеми. Ліками, які додали до крапельниці, був димедрол».
  — Антигістамінний препарат, — сказала Еді.
  «Під час рейду поліції у вашому домі вони вилучили пляшку фірмової версії димедролу. Пляшка була порожня».
  "Що?" Стюарт ахнув.
  «Його знайшли в гаражі, захованого під якимось ганчірками».
  «Неможливо».
  — І шприц із невеликою шматочкою сухого морфіну. Морфін тієї самої марки, що був у крапельниці Хуана Міллара».
  Еді пробурмотіла: «Я не поклала це туди. Звичайно, я цього не зробив».
  «Ми це знаємо, мамо».
  Адвокат додав: «Мабуть, немає відбитків пальців або помітних слідів».
  Денс сказав: «Це підклав злочинець».
  «Це те, що ми спробуємо довести. Або він чи вона мали намір убити Міллара, або зробили це помилково. У будь-якому У цьому випадку вони сховали пляшку та шприц у вашому гаражі, щоб перекласти провину».
  Еді нахмурилася. Вона подивилася на дочку. «Пам’ятайте, на початку місяця, одразу після смерті Хуана, я сказав вам, що почув шум надворі. Це йшло з гаража. Б’юся об заклад, що там хтось був».
  «Це вірно», — погодилася Денс, хоча насправді вона не могла цього пригадати — полювання на Деніела Пелла тоді займала всі її думки.
  "Звичайно . . .” Танець замовк.
  "Що?"
  «Ну, одну річ нам доведеться попрацювати. Я поставив заступника біля їхнього будинку — для безпеки. Гарпер захоче знати, чому він нічого не бачив».
  «Або, — сказала Еді, — ми повинні дізнатися, чи бачив він зловмисника ».
  — Так, — швидко сказав Денс. Вона назвала Шиді ім'я заступника.
  «Я теж це перевірю». Він додав: «Єдине, що ми маємо, — це звіт про те, що пацієнт сказав вам: «Убий мене». І ти сказав це кільком людям. Є свідки».
  «Так», — сказала Еді, обороняючись, її очі ковзнули на Денс.
  Агенту раптом спала на думку жахлива думка: її викличуть для свідчення проти матері? Від цієї ідеї їй стало погано. Вона сказала: «Але вона б нікому цього не сказала, якби справді мала намір когось убити».
  «Правда. Але пам’ятайте, що Харпер збирається на сплеск. Не для логіки. Така цитата. . . Ну, будемо сподіватися, що Гарпер про це не дізнається». Він піднявся. «Коли я почую експертів і отримаю деталі розтину доповідь, я тобі дам знати. Є запитання?»
  На обличчі Еді було видно, що так, у неї близько тисячі. Але вона лише похитала головою.
  — Це не безнадійно, Еді. Докази в гаражі неприємні, але ми зробимо з ними все можливе». Шіді зібрав свої папери, упорядкував їх і поклав у свій портфель. Він потиснув кожному руку й заспокійливо посміхнувся. Стюарт провів його до дверей, підлога скрипіла під його вагою.
  Танець теж піднявся. Вона сказала своїй матері: «Ти впевнена, що дітей не буде занадто багато? Я можу віднести їх назад до Мартіни».
  "Ні ні. Я з нетерпінням чекав їх побачити». Вона натягнула светр. «Насправді, я думаю, що я піду на вулицю і відвідаю».
  Денс ненадовго обняв її, відчувши скутість у материних плечах. Якусь незручну мить жінки дивилися одна на одну очима. Тоді Еді вийшла надвір.
  Денс теж обняла батька. «Чому б тобі не прийти завтра на вечерю?» — спитала вона його.
  "Ми побачимо."
  «Справді. Було б добре. Для мами. Для вас, усіх».
  «Я поговорю з нею про це».
  Денс повернулася до офісу, де вона провела наступні кілька годин, координуючи обстеження будинків можливих жертв і резиденції Бригамів, розгортаючи робочу силу якнайкраще. І продовжував жахливо безнадійні пошуки хлопчика, який виявився таким же невидимим, як і електрони, що створювали злісні повідомлення, що спонукали його до його смертоносних пошуків.
  КОМФОРТ .
  Під’їжджаючи до свого будинку в Пасіфік-Гроув об 23:00, Денс відчула легеньку тремтіння полегшення. Після цього довгого-довгого дня вона була така рада бути вдома.
  Класичний вікторіанський будинок був темно-зеленим із сірими перилами, віконницями й оздобленням — це було в північно-західній частині Пасіфік-Гроув; якщо збігалися пора року, вітер і твоє ставлення до того, що ти перехилився через хитке поруччя, ти міг би побачити океан.
  Зайшовши в маленький під’їзд, вона увімкнула світло й замкнула за собою двері. Собаки кинулися вітати її. Ділан, чорно-підпала німецька вівчарка, і Петсі, витончений плоскошерстий ретривер. Вони були названі відповідно найкращим автором фолк-рок пісень і найкращим вокалістом кантрі-вестерну за останні сто років.
  Денс переглянув електронні листи, але нових подій у справі не було. На кухні, просторій, але обладнаній технікою іншого десятиліття, вона налила келих вина й знайшла залишки їжі, зупинившись на половині бутерброда з індичкою, який так довго не стояв у холодильнику.
  Вона погодувала собак, а потім випустила їх у задню частину. Але коли вона збиралася повернутися до свого комп’ютера, вона підскочила від шумної метушні, яку вони зчинили, гавкаючи та кидаючись униз сходами. Вони робили це іноді, коли білка чи кіт не вирішували прийти в гості. Але це було рідкістю в цю пору ночі. Денс поставила чарку і, постукавши прикладом свого глока, вийшла на палубу.
  Вона ахнула.
   На відстані приблизно сорока футів від будинку лежав хрест.
  Немає!
  Витягнувши рушницю, вона схопила ліхтарик, покликала собак і вивела промінь на задній двір. Це був вузький простір, але простягався на п’ятдесят футів позаду будинку й був заповнений мавпячими квітами, чагарниковими дубами й кленами, айстрами, люпином, картопляною лозою, конюшиною й травою-перехідником. Єдина флора, яка тут добре жила, процвітала на піщаному ґрунті та в тіні.
  Вона нікого не побачила, хоча були місця, де зловмисник міг сховатися від палуби.
  Денс поспішив униз сходами в темряву й озирнувся на дюжину тривожних тіней, які відкидали гілки, що гойдалися на вітрі.
  Зупиняючись, потім повільно рухаючись, вона дивилася на доріжки та собак, які стежили подвір’ям, різко, насторожено.
  Їхня напружена хода та підняті хрипи Ділана викликали тривогу.
  Вона повільно підійшла до рогу двору. Шукаючи руху, прислухаючись до кроків. Коли вона не почула та не побачила ознак зловмисника, вона посвітила ліхтариком на землю.
  Здавалося, що це був хрест, але зблизька Денс не міг сказати, чи його залишено навмисне, чи створено падаючими гілками. Він не був обв'язаний дротом і не було квітів. Але задні ворота були за кілька футів, які, хоч і були замкнені, легко міг би стрибнути сімнадцятирічний хлопець.
  Тревіс Бригам, згадувала вона, знав її ім’я. І міг легко знайти, де вона живе.
  Вона повільно ходила навколо хреста. були ті кроки поруч у витоптаній траві? Вона не могла сказати.
  Невизначеність тривожила більше, ніж якби хрест залишився як загроза.
  Денс повернулася до будинку, запхавши зброю в кобуру.
  Вона замкнула й увійшла до вітальні, заповненої меблями, такими ж невідповідними до меблів, як у домі Тревіса Брігама, але приємнішими й простішими, без шкіри чи хрому. Переважно наповнені, оббиті іржею та земляними кольорами. Все куплено під час походів по магазинах з покійним чоловіком. Впавши на диван, Денс помітив пропущений дзвінок. Вона нетерпляче перекинулася до колоди. Це було від Джона Болінга, а не від її матері.
  Болінг повідомляв, що «партнеру» поки що не пощастило зламати код доступу. Суперкомп’ютер працюватиме всю ніч, а вранці він повідомлятиме Денсу про прогрес. Або, якщо вона хотіла, вона могла передзвонити. Він спав би пізно.
  Денс сперечалася про те, щоб зателефонувати — відчула бажання — але потім вирішила залишити лінію вільною на випадок, якщо зателефонує її мати. Потім вона зателефонувала в MCSO, викликала чергового старшого заступника та попросила пробігти на місці злочину, щоб забрати хрест. Вона сказала йому, де це знаходиться. Він сказав, що приведе когось туди вранці.
  Потім вона прийняла душ; незважаючи на гарячу воду, вона продовжувала тремтіти, оскільки, на жаль, у її думках засідав образ: маска з дому Келлі Морган, чорні очі, зашитий рот.
  Коли вона залізла в ліжко, її «Глок» стояв за три фути на тумбочці без кобури завантажений повним обоймом і одним «у спальні» — камерою.
  Вона закрила очі, але, незважаючи на свою виснаженість, не могла заснути.
  І не переслідування Тревіса Брігама не давало їй спати, ані переляк перед тим. Навіть зображення цієї клятої маски.
  Ні, джерелом її гострого неспокою був простий коментар, який постійно повторювався в її пам’яті.
  Відповідь її матері на запитання Шиді про свідків у відділенні інтенсивної терапії тієї ночі, коли вбили Хуана Міллара.
  У цьому крилі було кілька медсестер. Але це було все. Його родини не стало. А відвідувачів не було.
  Денс точно не могла пригадати, але вона була майже впевнена, що коли вона згадала своїй матері про смерть депутата відразу після того, як це сталося, Еді виглядала здивованою новиною; вона сказала своїй дочці, що була так зайнята на своєму крилі, що не пішла до реанімації тієї ночі.
  Якби Еді не була в реанімації тієї ночі, як вона стверджувала, то як вона могла бути такою впевненою, що там було безлюдно?
   СЕРЕДА
  
   Розділ 17
  О 8:00 ранку Кетрін Денс увійшла до свого кабінету й усміхнулася, побачивши Джона Болінга, який у занадто великих латексних рукавичках стукав по клавіатурі комп’ютера Тревіса.
  «Я знаю, що роблю. Я дивлюся NCIS. Він посміхнувся. «Мені подобається більше, ніж CSI. »
  «Гей, босе, нам потрібне телешоу про нас», — сказав Ті Джей з-за столу, який він перетягнув у куток, його робоча станція для пошуку походження моторошної маски зі сцени Келлі Морган.
  "Мені це подобається." Болінг підхопив жарт. «Шоу про кінезіку, звичайно. Ви можете назвати це The Body Reader. Чи можу я бути спеціально запрошеною зіркою?»
  Хоча вона навряд чи була в гумористичному настрої, Денс засміялася.
  Ті Джей сказав: «Я можу бути красивим молодим помічником, який завжди фліртує з чудовими дівчатами-агентами. Чи можемо ми найняти чудових дівчат-агентів, босе? Не те, що ви не є. Але ви знаєте, що я маю на увазі».
  «Як у нас справи?»
  Болінг пояснив, що суперкомп’ютеру, пов’язаному з Тревісом, не вдалося зламати код доступу хлопчика.
  Одна година або триста років.
   «Нічого не потрібно робити, тільки чекати». Він зняв рукавички й повернувся до пошуку ідентифікацій плакатів, які могли бути під загрозою.
  «І, Рей?» Денс глянув на спокійного Рея Карранео, який усе ще переглядав численні сторінки нотаток і ескізів, які вони знайшли в спальні Тревіса.
  «Багато балаканини, пані», — сказав Карранео, англо-слово в роті латиноамериканця було дуже жорстким. «Мови, які я не впізнаю, цифри, каракулі, космічні кораблі, дерева з обличчями, інопланетяни. І зображення розрізаних тіл, сердець і органів. Малюк дуже заплутався».
  «Взагалі якісь місця він згадував?»
  «Звичайно», — сказав агент. «Їх, здається, просто немає на землі».
  «Ось ще кілька імен». Болінг простягнув їй аркуш паперу з ще шістьма іменами та адресами плакатів.
  Денс знайшов номери телефонів у державній базі даних і подзвонив, щоб попередити, що Тревіс представляє загрозу.
  Саме тоді її комп’ютер пінгував із вхідним електронним листом. Вона прочитала його, здивована, побачивши відправника. Майкл О'Ніл. Мабуть, він був дуже зайнятий; він рідко надсилав їй повідомлення, вважаючи за краще спілкуватися з нею особисто.
  К—
  Ненавиджу сказати, але ситуація з контейнерами сильно загострюється. TSA та Homeland Sec. хвилюються.
  Я все одно допоможу тобі у справі Тревіса Брігама — покатаюся на криміналістиці й заскочу, коли зможу, — але ця справа займе більшу частину мого часу. вибач
  —М
  Справа з морським контейнером з Індонезії. Очевидно, він не міг більше відкладати це. Танець був люто розчарований. Чому зараз ? Вона розчаровано зітхнула. Ще й відчуття самотності. Вона зрозуміла, що між справою про вбивство в Лос-Анджелесі проти Дж. Доу та ситуацією з придорожніми хрестами вони з О’Нілом бачилися майже щодня протягом останнього тижня. Це було в середньому більше, ніж вона бачила свого чоловіка.
  Їй дуже хотілося його досвіду в пошуках Тревіса Брігама. І вона не соромилася визнавати, що просто хоче його товариства. Дивно, як просто розмовляти, ділитися думками та міркуваннями було таким еліксиром. Але його справа була явно важливою, і цього їй було достатньо. Вона швидко набрала відповідь.
  Удачі, сумую за тобою.
  Backspaced, видалення останніх двох слів і знаків пунктуації. Вона переписала: Удачі. Будь на зв'язку.
  Потім він зник з її свідомості.
  У Данса в офісі був маленький телевізор. Зараз він горів, і вона випадково глянула на нього. Вона вражено кліпала очима. На екрані в цей момент був дерев'яний хрест.
  Це було пов’язано зі справою? Чи знайшли вони іншу?
  Потім камера повернулася й зупинилася на преподобному Р. Семюелі Фіску. Це був звіт про протест проти евтаназії, який тепер, як вона зрозуміла із завмиранням серця, перемістився на її матір. Хрест був у руці мітингувальника.
  Вона збільшила гучність. Репортер запитав Фіска, чи справді він закликав до вбивства лікарів, які займаються абортами, як говорилося в The Chilton Report . З очима, які вразили її крижаними й розрахованими, чоловіком Клот подивився на камеру і сказав, що його слова були перекручені ліберальними ЗМІ.
  Вона нагадала цитату Фіска в The Report. Вона не могла придумати чіткішого заклику до вбивства. Їй було б цікаво дізнатися, чи опублікував Чилтон продовження.
  Вона вимкнула звук. У неї та CBI були власні проблеми зі ЗМІ. Завдяки витокам інформації, сканерам і таким магічним способом преса дізнається подробиці про справи, історія про хрести як прелюдію до вбивства та про те, що підозрюваним був учень-підліток, стала публічною. Дзвінки про «вбивцю в масці», «вбивцю через соціальну мережу», «вбивцю на узбіччі» тепер заполонили лінії CBI (попри те, що Тревісу так і не вдалося вбити двох запланованих жертв — і жодних соціальних мереж сайти брали безпосередню участь).
  Дзвінки надходили безперервно. Навіть спраглий медіа голова CBI був, як хитро й необережно сказав Ті Джей, «перевантажений».
  Кетрін Денс розвернулась у своєму кріслі й подивилася у вікно на вузлуватий стовбур, який спочатку був двома деревами, а через тиск і пристосування перетворився на одне, міцніше, ніж одне з них окремо. За вікном виднівся вражаючий вузол, і вона часто відпочивала на ньому очима, це була форма медитації.
  Тепер у неї не було часу на роздуми. Вона подзвонила Пітеру Беннінгтону з криміналістики MCSO щодо сцен біля другого хреста та будинку Келлі Морган.
  Троянди, що залишилися з другим хрестиком, були перев’язані такими ж гумовими стрічками, якими користувалися в гастрономі поблизу місця, де колись працював Тревіс, але вони не виявили жодного корисного сліду. Волокно, яке Майкл О'Ніл отриманий із сірого світшота з капюшоном у кошику для білизни Бригамів, справді був майже ідентичний волокну, знайденому біля другого хреста, а крихітний клаптик коричневого паперу з лісу, на який Кен Пфістер вказав, швидше за все був із пакунка M&M — цукерок. які, як вона знала, купив Тревіс. Слід зерна на місці події був пов’язаний із слідом, який використовували в бубликах із вівсяних висівок у Bagel Express. У будинку Келлі Морган хлопець не залишив жодних слідів чи речових доказів, окрім пелюстки червоної троянди, яка пасувала до букета з хрестом номер два.
  Маска була виготовлена в домашніх умовах, але паста, папір і чорнило, які використовувалися для її створення, були звичайними та невідомими.
  Газ, який використовувався під час спроби вбити Келлі Морган, був хлором — тим самим, який використовувався під час Першої світової війни з таким руйнівним ефектом. Денс сказав Беннінгтону: «Є повідомлення, що він отримав це з неонацистського сайту». Вона пояснила, що дізналася від подруги Кейтлін.
  Начальник кримінальної лабораторії посміхнувся. "Сумніваюся. Напевно, це було з чиєїсь кухні».
  "Що?"
  «Він використовував побутові миючі засоби». Депутат пояснив, що кілька простих речовин можуть утворювати газ; вони були доступні в будь-якому продуктовому магазині чи магазині. «Але ми не знайшли жодних контейнерів або нічого, що дозволило б нам визначити джерело».
  Ніщо на місці події чи поблизу не дало їм підказок щодо того, де міг ховатися хлопчик.
  «І Девід зупинився у вашому домі трохи тому».
  Денс вагався, не знаючи, про кого він говорить. "Девід?"
   «Рейнхольд. Він працює в підрозділі CS».
  Ой, молодий, охочий депутат.
  «Він збирав гілки, що залишилися у вашому дворі. Але ми поки що не можемо сказати, чи їх залишили навмисно, чи це був збіг обставин. Ніяких інших слідів, сказав він».
  «Він рано встав. Я вийшов з дому о сьомій».
  Беннінгтон засміявся. «Всього два місяці тому він писав штрафи за перевищення швидкості з дорожньою патрульною, і тепер я думаю, що він поклав око на мою роботу».
  Денс подякував керівнику місця злочину та відключився.
  Уражена розчаруванням, Денс виявила, що дивиться на фотографію маски. Це було просто жахливо — жорстоко і тривожно. Вона взяла телефон і подзвонила в лікарню. Визнала себе. Вона запитала про стан Келлі Морган. Медсестра сказала їй, що він не змінився. Досі в комі. Вона, ймовірно, вижила б, але ніхто з персоналу не хотів міркувати про те, чи повернеться вона до тями — чи, якщо так, чи повернеться до нормального життя.
  Зітхнувши, Кетрін Денс поклала трубку.
  І розсердився.
  Вона знову підняла телефон, знайшла в блокноті номер і важким пальцем сильно вдарила по клавіатурі.
  Ті-Джей, який знаходився поруч, спостерігав за пораненням. Він поплескав Джона Болінга по руці й прошепотів: «О-о».
  Джеймс Чілтон відповів на третій дзвінок.
  «Це Кетрін Денс, Бюро розслідувань».
  Коротка пауза. Чилтон пригадає зустріч з нею. . . і цікаво, чому вона зв’язалася з ним знову. «Агент Денс. Так. Я чув, що був ще один інцидент».
  "Це вірно. Чому я дзвоню, містере Чілтон. Єдиний спосіб, яким ми змогли врятувати жертву — старшокласницю — це відстежити її псевдонім. Щоб дізнатися, хто вона і де живе, знадобилося багато часу і багато людей. Ми прийшли до її будинку приблизно за півгодини до її смерті. Ми врятували її, але вона в комі і може не одужати».
  "Мені дуже шкода."
  «І, схоже, атаки продовжаться». Вона пояснила про викрадені букети.
  — Їх дванадцять? У його голосі відчувався розчарування.
  «Він не зупиниться, поки не вб’є всіх, хто напав на нього у вашому блозі. Я хочу ще раз запитати вас, чи не могли б ви дати нам інтернет-адреси людей, які писали?»
  "Немає."
  Прокляття. Денс тремтів від люті.
  «Тому що якби я це зробив, це було б зловживанням довірою. Я не можу зрадити своїх читачів».
  це . Вона пробурмотіла: «Слухай мене…»
  «Будь ласка, агенте Денс, просто вислухайте мене. Але що я буду робити. . . запишіть це. Моєю хостинговою платформою є Central California Internet Services. Вони в Сан-Хосе». Він дав їй адресу та номер телефону, а також особистий контакт. «Я зараз подзвоню їм і скажу, що не буду заперечувати проти того, щоб вони надали вам адреси всіх, хто пише. Якщо вони хочуть отримати ордер, то це їхня справа, але я не буду з цим боротися».
  Вона зробила паузу. Вона не була впевнена щодо технічних наслідків, але подумала, що він просто погодився на те, про що вона просила, зберігши журналістське обличчя.
   "Добре . . . Дякую тобі."
  Вони поклали трубку, і Денс подзвонив Болінгу: «Я думаю, ми можемо отримати IP-адреси».
  "Що?"
  «Чілтон передумав».
  «Мило», — сказав він, усміхаючись, і виглядав хлопчиком, якому щойно сказали, що його батько отримав квитки на матч плей-офф.
  Денс дав йому кілька хвилин і зателефонував до хостингової компанії. Вона скептично поставилася до того, що Чілтон подзвонив, і що сама служба надасть інформацію без судового розгляду. Але на її подив представник, з яким вона розмовляла, сказав: «О, щойно дзвонив містер Чілтон. У мене є IP-адреси плакатів. Я дозволив перенаправити їх до центру управління».
  Вона широко посміхнулася і дала співробітнику хостингу свою електронну адресу.
  «Вони вже в дорозі. Я повертатимусь до блогу приблизно кожні кілька годин і отримуватиму адреси нових плакатів».
  «Ти рятівник. . . буквально».
  Чоловік похмуро сказав: «Це про того хлопця, який змириться з людьми, чи не так? Сатаніст? Чи правда, що в його шафці знайшли біологічну зброю?»
  «Брате», — подумав Денс. Чутки поширювалися швидше, ніж пожежа в Мішн-Хіллз кілька років тому.
  «Ми не впевнені, що відбувається на даний момент». Завжди необов'язковий.
  Вони відключилися. А через кілька хвилин її комп’ютер задиряв від вхідної пошти.
  «Зрозумів», — сказав Денс Болінгу. Він підвівся і пішов за нею, поклавши руку на спинку її стільця, нахилившись уперед. Вона відчула тонкий запах засобу після гоління. приємно.
   "Гаразд. добре. Звичайно, ви знаєте, що це необроблені адреси комп’ютерів. Ми повинні зв’язатися з усіма провайдерами та дізнатися імена та фізичні адреси. Я відразу візьмуся за це».
  Вона роздрукувала список — у ньому було близько тридцяти імен — і простягла йому. Він зник назад у своєму кутку лігва й присів на корточки перед комп’ютером.
  «Може бути щось, бос». TJ публікував фотографії маски в Інтернеті та блогах і запитував, чи знає хтось її джерело. Він провів рукою по кучерявому рудому волоссю. «Погладь мене по спині».
  «Що за історія?»
  «Маска є персонажем комп’ютерної гри». Погляд на маску. «Кецаль».
  "Що?"
  «Це його ім'я. Або його назва. Демон, який вбиває людей цими променями зі своїх очей. І може лише стогнати, тому що хтось зашнурував губи».
  Денс запитав: «Тож це поквитається з людьми, які мають здатність спілкуватися».
  «Я насправді не перевіряв його на доктора Філа, шефе», — сказав Ті-Джей.
  "Досить справедливо." Вона посміхнулася.
  «Гра, — продовжив Ті Джей, — це DimensionQuest. »
  «Це Морпег», — оголосив Болінг, не відриваючись від власного комп’ютера.
  "Що це?"
  “ DimensionQuest — це MMORPG — багатокористувацька онлайн-рольова гра. Я називаю їх «Морпеги». І DQ є одним із найпопулярніших».
  «Корисний для нас?»
  «Я ще не знаю. Ми побачимо, коли зайдемо до комп’ютера Тревіса».
   Довіра професора сподобалася Танцю. «Коли», а не «якщо». Вона сіла, витягла мобільний телефон і подзвонила матері. Досі немає відповіді.
  Нарешті вона спробувала свого батька.
  «Привіт, Кеті».
  "Тато. Як там мама? Вона ніколи мені не дзвонила».
  «О». Вагання. «Звичайно, вона засмучена. Я думаю, що вона просто не в настрої ні з ким розмовляти».
  Денс цікавилася, як довго тривала розмова її матері з сестрою Денс, Бетсі, минулої ночі.
  «Шіді ще щось сказав?»
  "Немає. Він сказав, що проводить певні дослідження».
  «Тату, мама нічого не сказала, чи не так? Коли її заарештували?»
  «В поліцію?»
  — Або до Гарпера, прокурора?
  "Немає."
  «Добре».
  Вона відчула бажання попросити його підключити до телефону її маму. Але вона не хотіла отримати відмову, якщо скаже «ні». Денс весело сказав: «Ти прийдеш сьогодні на вечерю? правильно?»
  Він запевнив її, що так і буде, хоча його тон справді означав, що вони спробують.
  "Я люблю тебе тато. Скажи й мамі».
  «До побачення, Кеті».
  Вони поклали трубку. Денс кілька хвилин дивився на телефон. Потім вона пройшла коридором до кабінету свого боса, увійшовши без стуку.
  Овербі просто поклав трубку. Він кивнув на трубку. «Кетрін, якісь натяки на напад дівчини Морган? Щось про біохімічні речовини? Телефонували з News Nine».
   Вона зачинила двері. Овербі неспокійно подивився на неї.
  «Жодної біологічної зброї, Чарльз. Це були лише чутки».
  Танець пробіг у головних ролях: маска, державний автомобіль, повідомлення Кейтлін Гарднер про те, що Тревісу подобається берег моря, побутова хімія. — І Чілтон співпрацює. Він дав інтернет-адреси плакатів».
  "Добре." У Овербі задзвонив телефон. Він глянув на нього, але дозволив своєму помічнику підхопити.
  «Чарльз, ти знав, що мою матір заарештують?»
  Він кліпав очима. «Я . . . ні, звичайно ні».
  «Що тобі сказав Гарпер?»
  «Що він перевіряв навантаження». Крохмаль за його словами. Оборонні. «Те, що я сказав учора».
  Вона не могла сказати, чи він бреше. І вона зрозуміла чому: Денс порушував найдавніше правило кінесичного допиту. Вона була емоційна. Коли це сталося, всі її навички пішли на другий план. Вона поняття не мала, зрадив її бос чи ні.
  «Він переглядав наші файли, щоб перевірити, чи я змінив щось у ситуації з Мілларом».
  «О, я в цьому сумніваюся».
  Напруга в кімнаті гула.
  Потім воно зникло, коли Овербі заспокійливо посміхнувся. «Ах, ти занадто хвилюєшся, Кетрін. Буде розслідування, і справа вся піде. Тобі нема про що хвилюватися».
  Він щось знав? Вона з нетерпінням запитала: «Чому ти це кажеш, Чарльз?»
  Він виглядав здивованим. «Тому що вона невинна курс. Твоя мати ніколи нікому не скривдила б. Ти це знаєш."
  ДЕНС ПОВЕРНУЛАСЯ ДО ГАЛС, в офіс свого колеги-агента Конні Рамірес. Невисока пишна латиноамериканка з чорним чорним волоссям, яке завжди ретельно розпилювалося, була найтитулованішим агентом у регіональному офісі й одним із найвідоміших у всьому CBI. Сорокалітньому агенту запропонували керівні посади в штаб-квартирі CBI в Сакраменто — ФБР теж шукало її, — але її сім’я вийшла з місцевих полів салату та артишоків, і ніщо не могло витіснити її з крові. Стіл агента був антитезою столу Денс — організований і охайний. На стінах висіли цитати в рамках, але найбільші фотографії були її дітей, трьох хлопчиків, а також Рамірес і її чоловіка.
  «Привіт, Кон».
  «Як справи у твоєї мами?»
  «Ви можете собі уявити».
  «Це така нісенітниця», — сказала вона з легким відтінком мелодійного акценту.
  «Насправді, чому я тут. Потрібна послуга. Великий».
  «Що б я не міг зробити, ти це знаєш».
  «Шіді на борту».
  «Ах, коп-бістер».
  «Але я не хочу чекати відкриття, щоб отримати деякі подробиці. Я попросив Генрі закрити лікарню для відвідувачів у той день, коли Хуан помер, але він заперечує».
  "Що? Генрі? Ти його друг».
  «Харпер його налякав».
  Рамірес розуміючи кивнув. «Ви хочете, щоб я спробував?»
   "Якщо можеш."
  «Можете посперечатися, я приїду туди, як тільки закінчу допитувати цього свідка». Вона торкнулася папки великої справи про наркотики, яку вела.
  "Ти - найкраща."
  Латиноамериканський агент став урочистим. «Я знаю, як би я почувався, якби це була моя мати. Я б пішов туди і вирвав Гарперу горло».
  Денс мляво посміхнувся на заяву мініатюрної жінки. Коли вона прямувала до свого офісу, її телефон задзвонив. Вона глянула на «Офіс шерифа» на ідентифікаторі абонента, сподіваючись, що це О'Ніл.
  Це не було.
  «Агент Денс». Депутат представився. «Повинен вам сказати. CHP подзвонив. У мене погані новини».
   Розділ 18
  ДЖЕЙМС ЧІЛТОН брав перерву в тому, щоб позбавити світ від корупції та розбещеності.
  Він допомагав другові пересуватися.
  Після дзвінка з MCSO Кетрін Денс зателефонувала Чілтону додому, і Патріція направила її до цього скромного бежевого каліфорнійського ранчо на околиці Монтерея. Денс припаркувалася біля великої вантажівки U-Haul, вирвала навушники iPod і вилізла з машини.
  У джинсах і футболці, спітнілий, Чілтон тягнув велике крісло сходами в будинок. Чоловік із корпоративним волоссям, одягнений у шорти та мокру від поту сорочку-поло, тягнув за блогером стос коробок. Вивіска Ріелтора в передньому дворі по діагоналі повідомлена, ПРОДАНО.
  Чілтон вийшов із вхідних дверей і зробив два кроки до всипаної гравієм доріжки, обрамленої невеликими валунами та рослинами в горщиках. Він приєднався до Денс, витер чоло і, будучи таким спітнілим і вкритим пилом і брудом, кивнув замість того, щоб потиснути їй руку. «Дзвонив Пат. Ви хотіли мене бачити, агенте Денс? Це про інтернет-адреси?»
  "Немає. Ми їх отримали. Дякую. Це щось інше».
  Другий чоловік приєднався до них, фіксуючи Денс приємним, цікавим поглядом.
  Чілтон познайомив їх. Цією людиною був Дональд Хокен.
  Знайомий. Потім Денс пригадав: це ім’я з’явилося в блозі Чілтона — в особистому розділі «On the Home Front», як вона вірила. Не один із суперечливих постів. Хокен повертався в Монтерей із Сан-Дієго.
  «Здається, день переїзду», — сказала вона.
  Чілтон пояснив: «Агент Денс розслідує цю справу, пов’язану з публікаціями в The Report. »
  Хокен, засмаглий і підтягнутий, співчутливо насупився. «Я так розумію, що напали на ще одну дівчину. Ми слухали новини».
  Денс, як завжди, залишався обережним щодо надання інформації навіть зацікавленим громадянам.
  Блогер пояснив, що подружжя Чілтонів і Хоукена з першою дружиною кілька років тому були близькими друзями. Жінки влаштовували звані обіди, чоловіки регулярно грали в гольф — на анемічному полі Пасіфік-Гроув, а в дні розливу — на Пеббл-Біч. Приблизно три роки тому Гокени переїхали до Сан-Дієго, але він нещодавно одружився вдруге, продавав свою компанію та повертався сюди.
  «Чи можу я поговорити з вами хвилинку?» — запитав Денс у Чілтона.
  Коли Хокен повернувся до U-Haul, блогер і Денс пішли до її Crown Vic. Він звів свій головою й чекав, важко дихаючи від того, що тягнув меблі до будинку.
  «Мені щойно подзвонили з офісу шерифа. Ще один хрест знайшли ДАІ. Із сьогоднішньою датою».
  Його обличчя впало. "О ні. А хлопчик?»
  «Не знаю, де він. Він зник. І схоже, що він озброєний».
  «Я чув у новинах», — сказав Чілтон, кривлячись. «Як він отримав пістолет?»
  «Вкрав це у свого батька».
  Обличчя Чілтона сердито напружилося. «Ті люди Другої поправки... . . Я взяв їх минулого року. Мені ніколи в житті стільки не погрожували вбивством».
  Танець дійшов до суті своєї місії. "Містер. Чілтоне, я хочу, щоб ти призупинив свій блог».
  "Що?"
  «Поки ми його не спіймаємо».
  Чілтон засміявся. «Це абсурд».
  «Ви читали повідомлення?»
  «Це мій блог. Звичайно, я їх читав».
  «Плакати стають ще більш злісними. Не давайте Тревісу більше корму».
  "Абсолютно не. Я не збираюся змушувати мене мовчати».
  «Але Тревіс отримує імена жертв із блогу. Він читає їх, знаходячи їхні найглибші страхи, їхні вразливі місця. Він відстежує, де вони живуть».
  «Люди не повинні писати про себе на публічних інтернет-сторінках. Я також написав про це цілий блог».
  «Як би там не було, вони публікують». Денс намагалася приборкати своє розчарування. «Будь ласка, працюйте з нами».
   «Я працював з вами. Це те, що я готовий зайти».
  «Що може зашкодити, якщо знімати його на кілька днів?»
  — А якщо ви його до того часу не знайдете?
  «Поставте це ще раз».
  «Або ти підходиш до мене і скажеш ще кілька, потім ще кілька».
  «Принаймні перестаньте публікувати повідомлення в цій темі. Він не отримає більше імен, які він міг би назвати жертвами. Це полегшить нашу роботу».
  «Репресії ніколи не приводять ні до чого доброго», — пробурмотів він, дивлячись їй прямо в очі. Місіонер повернувся.
  Кетрін Денс відмовилася від стратегії Джона Болінга, щоб погладити его Чилтона. Вона сердито кинула: «Ти робиш ці дурні грандіозні заяви. «Свобода». «Правда». «Репресії». Цей хлопець намагається вбити людей. Ісусе Христе, поглянь на це, що це таке. Заберіть із цього кляту політику».
  Чілтон спокійно відповів: «Моя робота — підтримувати відкритий форум для громадської думки. Це перша поправка. . . . Я знаю, ти нагадаєш мені, що ти теж був репортером і співпрацював, якщо поліція потребувала допомоги. Але бачите, це різниця. Ви були зобов’язані великим грошима, рекламодавцям, будь-якій кишені ваших босів. Я нікому не зобов’язаний».
  «Я не прошу вас припинити повідомляти про злочини. Пишіть досхочу. Просто не приймайте більше дописів. Все одно фактів ніхто не додає. Ці люди просто виливаються. І половина з того, що вони говорять, просто неправильно. Це чутки, припущення. Вигуки».
  «І їхні думки хибні?» запитав він, але не сердито; насправді він, здавалося, насолоджувався дискусією. «Їхня думка не враховується? Коментувати можуть тільки люди, які сформульовують і освічені — і помірковані ? Ласкаво просимо в новий світ журналістики, агенте Денс. Вільний обмін думками. Бачите, справа вже не у ваших великих газетах, у вашому Біллі О'Райлі, у вашому Кіті Олберманні. Це про людей. Ні, я не призупиняю блог і не блокую жодних тем». Він глянув на Гокена, який витягував ще одне крісло з задньої частини U-Haul. Чилтон сказав їй: «Вибачте».
  І він попрямував до вантажівки, виглядаючи, як вирішила вона, так само, як якийсь мученик, що прямує до розстрілу, щойно висловлюючись про справу, у яку він, хоча ніхто інший, палко вірив.
  ЯК І КОЖЕН ІНШИЙ на півострові — будь-хто старше шести років і з будь-яким доступом до засобів масової інформації, тобто Ліндон Стрікленд був дуже обізнаний про справу Roadside Cross.
  І, як і багато людей, які читали «Звіт Чілтона», він був злий.
  Сорокаоднорічний юрист виліз зі свого автомобіля і замкнув двері. Він збирався на щоденну обідню пробіжку стежкою біля Сімнадцяти-Майл-Драйв, прекрасною дорогою, що веде від Пасіфік-Гроув до Кармелу, петляючи повз будинки для відпочинку кінозірок і бізнесменів і поле для гольфу на Пеббл-Біч.
  Він почув звуки будівництва нової дороги, що прямувала на схід до Салінасу та сільськогосподарських угідь. Це швидко прогресувало. Стрікленд представляв декілька власники невеликих будинків, майно яких було відібрано відомим доменом, щоб звільнити місце для дороги. Він протистояв державі та самій величезній компанії Avery Construction — і їхній армаді великих легальних зброї. Несподівано він програв суд лише минулого тижня. Але суддя відклав руйнування будинків своїх клієнтів до апеляції. Провідний адвокат із Сан-Франциско був розлючений.
  Ліндон Стрікленд, з іншого боку, був у захваті.
  Здіймався туман, погода була прохолодною, і він мав бігову доріжку, коли почав бігти.
  Злий.
  Стрікленд читав те, що люди говорили в блозі Джеймса Чілтона. Тревіс Бригам був божевільним хлопчиком, який обожнював стрільців у Колумбайн і Вірджинському Техніці, який переслідував дівчат уночі, який напівзадушив свого власного брата Семмі й залишив його відсталим, який навмисне зігнав машину зі скелі. кілька тижнів тому під час якогось дивного ритуалу самогубства/вбивства, убивши двох дівчат.
  Як, у біса, всі пропустили знаки небезпеки, які, мабуть, показував хлопчик? Його батьки, його вчителі. . . друзі.
  Зображення маски, яке він бачив в Інтернеті того ранку, все ще викликало в нього мурашки. Холод пройшов по його тілу, лише частково від вологого повітря.
  Вбивця масок. . .
  А тепер хлопець був там, ховався на пагорбах округу Монтерей, відбираючи одного за одним людей, які писали про нього негативні речі.
  Стрікленд часто читав The Chilton Report . Це було на його RSS-стрічці, у верхній частині. Він не погодився з Чілтоном у деяких питаннях, але блогер завжди був розсудливим і завжди наводив серйозні, інтелектуальні аргументи на підтримку своїх позицій. Наприклад, хоча Чілтон був категорично проти абортів, він опублікував коментар проти того психа преподобного Фіска, який закликав до вбивства лікарів, які займаються абортами. Стрікленд, який часто представляв Planned Parenthood та інші організації, що виступають за вибір, був вражений збалансованою позицією Чілтона.
  Блогер також був проти опріснювальної станції, як і Стрікленд, який зустрічався з потенційним новим клієнтом — екологічною групою, зацікавленою в тому, щоб найняти його, щоб подати до суду, щоб зупинити розвиток заводу. Він щойно опублікував відповідь на підтримку блогера.
  Тепер Стрікленд піднявся на невеликий пагорб, який був найважчим у його пробіжці. Звідти маршрут йшов вниз. Пітливість, серцебиття. . . і відчувати піднесення від вправи.
  Коли він піднявся на пагорб, щось привернуло його увагу. Сплеск червоного від бігової доріжки та шквал руху біля землі. Що це було? — дивувався він. Він обернувся назад, призупинив секундомір і повільно пішов крізь скелі, де побачив багряну бризку, не доречну на піщаному ґрунті, всіяну коричневими й зеленими рослинами.
  Його серце продовжувало калатати в грудях, але тепер від страху, а не від напруги. Він відразу подумав про Тревіса Брігама. Але хлопець мав на меті лише тих, хто напав на нього в Інтернеті. Стрікленд взагалі нічого про нього не сказав.
  Розслабтеся.
  Тим не менш, коли він обходив стежкою в напрямку метушні та червоних плямах, Стрікленд витяг мобільний телефон із кишені, готовий натиснути 911, якщо виникне якась загроза.
  Він примружився, дивлячись униз, наближаючись до галявини. На що він дивився ?
  «Чорт», — пробурмотів він, завмираючи.
  На землі лежали шматки плоті серед розсипаних пелюсток троянд. Три величезні потворні птахи — грифи, як він здогадався — роздирали тканину на частини, шалені, голодні. Поруч теж сиділа закривавлена кістка. Кілька ворон обережно підстрибували, хапаючи трохи, а потім відступаючи.
  Стрікленд примружився, нахилившись уперед, коли помітив щось інше в центрі божевілля.
  Немає! . . . У піщаний ґрунт був вискоблений хрест.
  Він зрозумів, що Тревіс Бригам десь тут. Серце тремтячи, адвокат оглядав кущі, дерева та дюни. Він міг сховатися будь-де. І раптом це не мало значення, що Ліндон Стрікленд ніколи нічого не публікував про хлопчика.
  У той момент, коли образ страхітливої маски, яку хлопець залишив як емблему свого нападу, закріпився в його пам’яті, Стрікленд розвернувся й почав тікати назад на стежку.
  Він пройшов лише десять футів, перш ніж почув, як хтось штовхнувся з кущів і почав швидко бігти в його бік.
   Розділ 19
  ДЖОН БОЛІНГ СИДІВ у кабінеті Денс, на її провислому дивані. Рукава його темно-синьої смугастої сорочки були закатані, і він мав одночасно два телефони, поки він дивився на роздруківки блогу Чілтона. Він працював, щоб знайти фізичні адреси з Інтернет-даних, які надала служба хостингу.
  Скрививши Samsung між вухом і плечем, він записав інформацію та вигукнув: «Отримав ще один. SexyGurl — це Кімберлі Ренкін, один-два-вісім у лісі, Пасіфік-Гроув».
  Денс запам’ятав подробиці та зателефонував, щоб попередити дівчину — та її батьків — про небезпеку та наполягати на тому, щоб вона припинила публікувати дописи в The Report , і повідомити своїм друзям, щоб вони теж припинили.
  Як це , Чілтоне?
  Болінг вивчав екран комп’ютера перед собою. Денс озирнувся й побачив, що він нахмурився.
  "Що це?" вона запитала.
  «Перші повідомлення в темі «Придорожні хрести» були в основному місцевими, однокласниками та людьми з півострова. Зараз люди з усієї країни — чорт воля, з усього світу — є Вони справді переслідують його — а також дорожню патрульну чи поліцію — за те, що він не розслідував аварію. І вони також зневажають CBI».
  "Нас?"
  «Так. Хтось повідомив, що агент CBI пішов опитати Тревіса вдома, але не затримав його».
  «Звідки вони взагалі знають, що ми з Майклом були там?»
  Він показав на комп’ютер. «Природа звіра. Інформація поширюється. Люди у Варшаві, Буенос-Айресі, Новій Зеландії».
  Денс повернувся до звіту з місця злочину про останній придорожній хрест на тихій дорозі в малонаселеній частині північного Монтерея. Без свідків. І мало що було знайдено на місці події, окрім тих самих слідів, виявлених на попередніх сценах, які пов’язували Тревіса зі злочином. Але було одне відкриття, яке могло виявитися корисним. Зразки ґрунту виявили пісок, якого зазвичай не можна знайти поблизу хреста. Однак його не вдалося знайти в певному місці.
  І весь час переглядаючи ці деталі, вона не могла не думати, хто наступна жертва?
  Тревіс наближається?
  І який жахливий прийом він збирається використовувати цього разу, щоб налякати і вбити? Схоже, він віддавав перевагу тривалим смертям, ніби як компенсацію за тривалі страждання, які йому довелося пережити від рук кібер-хуліганів.
  Болінг сказав: «У мене є інше ім’я». Він назвав це Денсу, який записав це.
  «Дякую», — сказала вона, посміхаючись.
  «Ти винен мені бейдж Junior G-Man».
   Коли Болінг схилив голову й знову нахилився до своїх записів, він тихо сказав ще щось. Можливо, це була її уява, але це звучало майже так, наче він хотів сказати: «А може, вечеря», але проковтнув слова, перш ніж вони повністю вирвались.
  Уява, вирішила вона. І повернулася до телефону.
  Болінг сів назад. «Наразі це все. Інших плакатів немає в цьому районі або вони мають невідомі адреси. Але якщо ми не зможемо їх знайти, Тревіс теж не зможе».
  Він потягнувся і відкинувся назад.
  «Не твій типовий день у світі академії, чи не так?» — запитав Денс.
  "Не зовсім." Він криво поглянув на неї. «Це типовий день у світі правоохоронних органів?»
  «Ні, це не так».
  «Я думаю, це хороша новина».
  Її телефон дзижчав. Вона відзначила внутрішнє розширення CBI.
  «TJ».
  «Бос. . .” Як це траплялося не раз останнім часом, типове нешанобливе ставлення молодого агента було відсутнє. "Ви чули?"
  СЕРЦЕ ДЕНС трохи затріпотіло, коли вона побачила Майкла О’Ніла на місці злочину.
  «Гей, — сказала вона. «Я думав, що втратив тебе».
  Він ледь помітно здригнувся. Потім сказав: «Жонглювання обома випадками. Але місце злочину, — він кивнув у бік поліцейської стрічки, що майорить, — має пріоритет.
  "Дякую."
  До них приєднався Джон Болінг. Денс попросила професора супроводжувати її. Вона припускала, що він може бути корисним кількома способами. Здебільшого вона хотіла, щоб він був тут, щоб поділитися думками, оскільки Майкл О’Ніл, як вона вірила, не буде присутнім.
  "Що сталося?" — запитала вона старшого депутата.
  «Залишив маленьку діораму, щоб налякати його, — кинув погляд на стежку, — а потім погнався за ним сюди. І застрелив його». Денсу здалося, що О'Ніл збирався розповісти більше деталей, але відступив, мабуть, через присутність Болінга.
  "Де?"
  Депутат показав. Тіла звідси не було видно.
  «Я покажу вам початкову сцену». Він повів їх біговою доріжкою. Приблизно за двісті ярдів угору неглибоким пагорбом вони знайшли коротку стежку, яка вела до галявини. Вони пірнули під жовту стрічку й побачили пелюстки троянд на землі та хрест, висічений у піщаному бруді. Навколо були розкидані шматки тіла та плями крові. Кістка. Сліди кігтів у бруді, здавалося, від грифів і ворон.
  О'Ніл сказав: «Це тварина, люди з місця злочину кажуть. Напевно яловичина, магазинна. Я припускаю, що жертва бігала стежкою там, побачила метушню, а потім поглянула. Він злякався і втік. Тревіс спустив його на півдорозі вниз».
  "Як його звуть?"
  «Ліндон Стрікленд. Він юрист. Живе неподалік.”
  Денс примружився. «Почекай. Стрікленд? Мені здається, він щось написав у блозі».
  Болінг відкрив рюкзак і витяг з десяток аркушів паперу, копій сторінок блогу. «Так. Але не в «Придорожніх хрестах». Він опублікував відповідь про опріснювальний завод. Він підтримує Чілтона».
  Він простягнув їй роздруківку:
  Відповідь Чілтону, надіслана Ліндоном Стріклендом.
  Мушу сказати, що ви відкрили мені очі на це питання. Поняття не мав, що хтось це проштовхує. Я переглянув подану пропозицію в Управлінні планування округу і повинен сказати, що, хоча я юрист, знайомий з екологічними питаннями, це був один із найбільш заплутаних документів, які я коли-небудь намагався пробратися. Я вважаю, що нам потрібно значно більше прозорості, щоб мати змістовні дебати з цього питання.
  Денс запитав: «Як Тревіс знав, що він тут?» Тут так безлюдно».
  Болінг сказав: «Це бігові доріжки. Б’юся об заклад, що Стрікленд написав на дошці оголошень або в блозі, що йому подобається тут бігати».
  Ми надаємо занадто багато інформації про себе в Інтернеті. Надто багато.
  О'Ніл запитав: «Навіщо хлопчику вбивати його ?»
  Здавалося, Болінг щось обдумував.
  «Що, Джоне?» — запитав Денс.
  «Це лише думка, але пам’ятайте, що Тревіс любить ці комп’ютерні ігри?»
  Денс пояснив О’Нілу про багатокористувацькі онлайн-рольові ігри, в які грав Тревіс.
  Професор продовжив: «Одним із аспектів гри є зростання. Ваш характер розвивається і росте, ваші завоювання розширюються. Ви повинні це зробити, інакше у вас нічого не вийде. За класичною схемою, я думаю Можливо, Тревіс розширює коло своїх цілей. По-перше, на нього безпосередньо напали люди. Тепер він включив когось, хто підтримує Чілтона, навіть якщо він не має нічого спільного з темою «Придорожні хрести».
  Болінг схилив голову, дивлячись на шматочки м’яса та сліди кігтів на піщаній землі. «Це експоненціальне зростання кількості можливих жертв. Це означатиме, що зараз під загрозою перебувають ще десятки. Я почну перевіряти інтернет-адреси всіх, хто опублікував щось, навіть трохи підтримуючи Чілтона».
  Більше невтішних новин.
  — Зараз ми оглянемо тіло, Джоне, — сказав Денс. «Вам варто повернутися до машини».
  «Звичайно». Болінг виглядав полегшеним, бо йому не довелося брати участь у цій частині роботи.
  Денс і О'Ніл пішли через дюни до місця, де було знайдено тіло. «Як справи з терористами? Контейнерний футляр?»
  Старший заступник мляво розсміявся. «Рухаючись. Ви залучаєте національну безпеку, ФБР, митницю, це трясовина. Що це за рядок, ти піднімаєшся до рівня власного нещастя? Іноді я хотів би повернутися в поліцейський перехоплювач і роздавати квитки».
  «Це «рівень некомпетентності». І ні, ти б ненавидів повернутися в патруль».
  «Правда». Він зробив паузу. «Як твоя мама тримається?»
  Знову те питання. Денс збиралася посвітлішати, але потім згадала, з ким вона розмовляє. Вона стишила голос. «Майкл, вона мені не дзвонила. Коли вони знайшли Пфістера та другий хрест, я просто вийшов із будівлі суду. Я навіть нічого їй не сказав. Вона поранена. Я знаю, що вона є».
   — Ви знайшли їй адвоката — одного з найкращих на півострові. І він домігся її звільнення, так?»
  "Так."
  «Ви зробили все, що могли. Не переживай про це. Ймовірно, вона дистанціюється від вас. Заради цієї справи».
  "Може бути."
  Глянувши на неї, він знову засміявся. «Але ти в це не віриш. Ви впевнені, що вона сердиться на вас. Що вона думає, що ти її підвів».
  Денс згадувала часи свого дитинства, коли через якусь образу, реальну чи вигадану, непохитна жінка ставала холодною та відстороненою. Лише частково з гумором батько Денс іноді називав свою дружину «штаб-сержантом».
  «Матері та дочки», — розмірковував О'Ніл вголос, наче точно знав, про що вона думала.
  Коли вони підійшли до тіла, Денс кивнув на людей із кабінету коронера, які поставили зелений мішок із тілом біля трупа. Фотограф щойно закінчив. Стрікленд лежав на животі в спортивному одязі, тепер закривавлений. Його застрелили ззаду. Раз в спину, раз в голову.
  «І ось це». Один із медиків підтягнув світшот, показавши зображення, вирізане на спині чоловіка: приблизне зображення обличчя, яке могло бути маскою. Кецаль, демон із DimensionQuest. Ймовірно, це те, про що О'Ніл не хотів згадувати перед Болінгом.
  Денс похитала головою. «Посмертно?»
  «Правильно».
  «Будь-які свідки?»
  "Жодного", - сказав заступник MCSO. «Ось шосе будівельний майданчик приблизно за півмилі звідси. Вони почули постріли і викликали це. Але ніхто нічого не бачив».
  Один із офіцерів місця злочину подзвонив: «Не знайшов жодних істотних речових доказів, сер».
  О'Ніл кивнув, і разом вони з Денсом повернулися до своїх машин.
  Денс помітив, що Болінг стоїть біля свого Audi, склавши руки перед собою, і його плечі, здавалося, злегка підняті. Вірні ознаки напруги. Сцени вбивства зроблять це з вами.
  Вона сказала: «Дякую, що прийшов сюди, Джоне. Це було понад обов’язок. Але було корисно дізнатися ваші думки».
  «Звичайно». Він звучав так, наче намагався бути стоїчним. Вона подумала, чи був він коли-небудь на місці злочину.
  Її телефон задзвонив. Вона помітила ім’я та номер Чарльза Овербі на ідентифікаторі абонента. Вона подзвонила раніше і розповіла йому про це вбивство. Тепер їй доведеться сказати йому, що жертва не була винна в кіберзалякуваннях, а була справжнім невинним спостерігачем. Це призведе до ще більшої паніки.
  «Чарльз».
  «Кетрін, ти на останній сцені?»
  «Правильно. Це виглядає як-"
  «Ти зловив хлопчика?»
  "Немає. Але..."
  «Ну, ви можете повідомити мені деталі пізніше. Щось придумали. Йди сюди якнайшвидше».
   Розділ 20
  « ОТОЖ ЦЕ Танець Кетрін». Велика рум’яна рука обхопила її, тримала, доки не наповнилося відро пристойності, а потім відпустила.
  Дивно, зауважила вона. Він не зробив такого акценту на статті, як ви очікували. Не танець Кетрін . Більше схоже на: Отже, це агент.
  Або це крісло.
  Але вона проігнорувала цікавий опис, оскільки кінесичний аналіз наразі не був пріоритетом; чоловік не був підозрюваним, але, як виявилося, був пов'язаний з босом босів CBI. П’ятдесятирічний Гамільтон Ройс, схожий на півзахисника коледжу, який пішов у політику чи бізнес, працював в офісі генерального прокурора в Сакраменто. Він повернувся до свого крісла — вони були в кабінеті Чарльза Овербі — і Денс теж сів. Ройс пояснив, що він омбудсмен.
  Денс глянув на Овербі. Свербляче примружившись у бік Ройса з поваги чи цікавості, або, ймовірно, з того й іншого, він не запропонував нічого іншого, щоб конкретизувати посадову інструкцію чи місію відвідувача.
  Денс усе ще сердилася через необережність її боса, якщо не посадовий злочин, який підпорядкував таємну операцію Роберта Гарпера в картотеці CBI.
   Тому що вона невинна, звичайно. Твоя мати ніколи нікому не скривдила б. Ти це знаєш. . . .
  Денс привернула увагу до Ройса.
  «Ми чуємо хороші слова про вас у Сакраменто. Я розумію, що ваш досвід – мова тіла». Широкоплечий чоловік із темним волоссям, зачесаним назад, був одягнений у гладкий костюм, синій колір якого був просто королівським, а тому нагадував уніформу.
  «Я просто слідчий. Я, як правило, використовую кінесику більше, ніж багато людей».
  «О, ось вона, Чарльз, продає себе. Ви сказали, що вона це зробить».
  Денс обережно посміхнувся й задумався, що саме сказав Овербі і наскільки обережним він був, коли хвалив або не хвалив співробітника. Докази для роботи та підвищення відгуків, звичайно. Обличчя її боса залишалося нейтральним. Яким важким може бути життя, коли ти не впевнений.
  Ройс весело продовжив: «Щоб ти міг оглянути мене й сказати мені, про що я думаю. Просто через те, як я схрещую руки, куди дивлюся, червонію чи ні. Підказка до моїх секретів».
  «Це трохи складніше, — приємно сказала вона.
  «Ах».
  Насправді вона вже придумала орієнтовний тип особистості. Він був мислячим, чуючим екстравертом. І, ймовірно, мав характер макіавеллівського брехуна. Відповідно, Денс насторожився.
  «Ну, ми чуємо хороші слова про вас. Той випадок на початку місяця, той божевільний чоловік на півострові? Це було важко. Але ви прибили хлопця».
   «Нам пощастило».
  «Ні, ні, — швидко перебив Овербі, — без перерв, без везіння. Вона перевершила його».
  І Денс зрозуміла, що, сказавши «пощастило», вона запропонувала критикувати себе, офіс CBI в Монтереї та Овербі.
  «А чим саме ти займаєшся, Гамільтоне?» Вона не збиралася вибирати «містера», що визначає статус, не в такій ситуації.
  «О, майстер на всі руки. Засіб для вирішення проблем. Якщо є проблеми з державними органами, губернаторством, зборами, навіть судами, я це розглядаю, пишу звіт». Посмішка. «Багато звітів. Сподіваюся, їх прочитають. Ти ніколи не дізнаєшся."
  Здавалося, це не відповідало на її запитання. Вона подивилася на годинник, цей жест помітив Ройс, а Овербі — ні. Як вона й задумала.
  «Гамільтон тут через справу Чілтона», — сказав Овербі, а потім подивився на чоловіка з Сакраменто, щоб переконатися, що все гаразд. Назад до танцю: «Повідомте нас», — сказав він, як капітан корабля.
  «Звичайно, Чарльз», — іронічно відповів Денс, звернувши увагу і на його тон, і на те, що Овербі сказав «справа Чілтона». Вона думала про напади як про справу Roadside Cross. Або справа Тревіса Брігама. Тепер вона здогадувалася, чому Ройс тут.
  Вона пояснила про вбивство Ліндона Стрікленда — механіку вбивства та те, як він фігурував у блозі Чилтона.
  Ройс спохмурнів. «Тож він розширює свої можливі цілі?»
  «Ми так думаємо, так».
  «Докази?»
  «Звичайно, є деякі. Але нічого конкретного, що вказує на те, де ховається Тревіс. У нас є спільна оперативна група CHP і офісу шерифа, які проводять полювання». Вона похитала головою. «Вони не роблять великого прогресу. Він не їздить — він на велосипеді — і він сидить під землею». Вона подивилася на Ройса. «Наш консультант вважає, що він використовує методи ухилення, які навчився в онлайн-іграх, щоб залишатися поза полем зору».
  "ВООЗ?"
  «Джон Болінг, професор Каліфорнійського університету в Санта-Крус. Він дуже допомагає».
  « І він добровільно витрачає свій час, з нас нічого», — плавно встав Овербі, ніби слова були змащені маслом.
  — Щодо цього блогу, — повільно сказав Ройс. «Як це точно враховується?»
  Денс пояснив: «Деякі повідомлення збили хлопчика. Він піддавався кібербулінгу».
  «Отже, він огризнувся».
  «Ми робимо все можливе, щоб знайти його», — сказав Овербі. «Він не може бути далеко. Це маленький півострів».
  Ройс не видав багато. Але з його зосереджених очей Денс бачив, що він не лише оцінював ситуацію Тревіса Брігама, але й акуратно складав її у свою мету.
  До чого він нарешті і приступив.
  «Кетрін, у Сакраменто стурбовані цією справою, я маю тобі сказати. Всі нервують. Це підлітки, комп’ютери, соціальні мережі. Тепер тут задіяна зброя. Ви не можете не згадати Virginia Tech і Columbine. Мабуть, хлопці з Колорадо були його кумирами».
  «Чутки. Я не знаю, правда це чи ні. Це було опублікований у блозі кимось, хто міг чи не знав його».
  І з тріпотіння брів і сіпання губ вона зрозуміла, що могла зіграти йому на руку. З такими людьми, як Гамільтон Ройс, ви ніколи не можете бути впевнені, чи все було просто, чи ви фехтували.
  «Цей блог . . . Я говорив про це з AG. Ми стурбовані тим, що поки люди публікують повідомлення, це як бензин у вогні. Ти знаєш, що я маю на увазі? Як лавина. Ну, змішуючи мої метафори, але ви зрозуміли. Що ми думали: чи не краще було б закрити блог?»
  «Я насправді просив Чілтона зробити це».
  «О, у вас є?» Овербі поставив запитання.
  «І що він сказав?»
  «Категорично ні. Свобода преси».
  — глузував Ройс. «Це просто блог. Це не Chronicle чи Wall Street Journal. »
  «Він так не відчуває». Потім Денс запитав: «Чи зв’язувався з ним хтось із офісу AG?»
  "Немає. Якщо запит надійшов із Сакраменто, ми боїмося, що він опублікує щось про те, що ми піднімаємо цю тему. І це поширилося в газетах і на телебаченні. Репресії. Цензура. І ці ярлики можуть наклеїтися на губернатора та деяких конгресменів. Ні, ми не можемо цього зробити».
  — Ну, він відмовився, — повторив Денс.
  — Мені просто було цікаво, — повільно почав Ройс, його погляд пильно знищував Денса, — чи ти щось про нього знайшов, щось, що допомогло б його переконати?
  «Палиця чи пряник?» — швидко запитала вона.
  Ройс не міг стримати сміху. Кмітливі люди мабуть справили на нього враження.
  «З того, що ви мені сказали, він не схожий на той сорт моркви».
  Це означає, що хабар не спрацює. Денс знав, що це правда, спробувавши один. Але й Чілтон не здавався сприйнятливим до погроз. Насправді він здавався тим, кому вони сподобаються. І опублікуйте щось у своєму блозі про все, що було зроблено.
  Крім того, хоча вона не любила Чілтона і вважала його зарозумілим і самовдоволеним, використання того, чого вона дізналася під час розслідування, щоб залякати чоловіка, щоб він мовчав, не сподобалося. У будь-якому випадку, Денс міг чесно відповісти: «Я нічого не знайшов. Сам Джеймс Чілтон є невеликою частиною справи. Він навіть не опублікував нічого про хлопчика — і він видалив ім’я Тревіса. Суть теми «Придорожні хрести» полягала в критиці міліції та дорожнього управління. На хлопчика почали нападати читачі».
  «Тож немає нічого викривального, нічого, що ми можемо використати».
  використання. Непарний вибір дієслова.
  "Немає."
  «Ах, дуже погано». Ройс справді здавався розчарованим. Овербі теж це помітив і виглядав розчарованим.
  Овербі сказав: «Продовжуй, Кетрін».
  У її голосі було повзання. «Ми працюємо на повну силу, щоб знайти злочинця, Чарльз».
  "Звичайно. звичайно Але в усьому обсязі справи. . .” Його вирок скоротився.
  "Що?" — різко спитала вона. Гнів на Роберта Гарпера знову спливав.
  «Стережись, — попередила вона себе.
  Овербі посміхнувся так, що лише трохи нагадував посмішку. «У всьому обсязі У цьому випадку було б корисно для всіх , якби Чілтона вдалося переконати припинити блог. Корисний для нас і для Сакраменто. Не кажучи вже про порятунок життя людей, які залишали коментарі».
  — Саме так, — сказав Ройс. «Ми хвилюємося про нові жертви».
  Звичайно, AG і Royce будуть хвилюватися з цього приводу. Але вони також будуть хвилюватися через погану пресу проти держави за те, що вона не робить усе, щоб зупинити вбивцю.
  Щоб завершити зустріч і повернутися до роботи, Денс просто погодився. «Якщо я побачу щось, що ти можеш використати, Чарльз, я дам тобі знати».
  Очі Ройса зблиснули. Овербі повністю пропустив іронію й усміхнувся. «Добре».
  Саме тоді її телефон завібрував із текстовим повідомленням. Вона прочитала екран, ледь помітно видихнула й підвела очі на Овербі.
  Ройс запитав: «Що це?»
  Денс сказав: «На Джеймса Чілтона щойно напали. Я мушу йти."
   Розділ 21
  ДЕНС ПОСПІШИВ У Шпитальне відділення лікарні Монтерей-Бей.
  Вона побачила Ті Джея, який виглядав стурбованим посеред вестибюлю. — Шефе, — сказав він, важко видихаючи, з полегшенням побачивши її.
  "Як він?"
  «З ним все буде добре».
  «Ти отримав Тревіса?»
  «Це зробив не хлопчик», — сказав Ті Джей.
  Тієї миті подвійні двері до відділення невідкладної допомоги розчинилися, і Джеймс Чілтон із пов’язкою на щоці вийшов звідти. «Він напав на мене!» Чілтон показав на рум’яного міцно збудованого чоловіка в костюмі. Він сів біля вікна. Над ним стояв великий повітовий намісник. Не вітаючись, Чілтон вказав на нього й різко сказав Денсу: «Заарештуйте його».
  Тим часом чоловік скочив на ноги. «Його. Я хочу, щоб він був у в'язниці!»
  Депутат пробурмотів: Брубейкер, будь ласка, сідай». Він заговорив досить сильно, так що чоловік завагався, кинув на Чілтона лютий погляд, а потім опустився назад на сидіння зі скловолокна.
  Тоді офіцер приєднався до Денс і розповів їй, що сталося. За півгодини до цього Арнольд Брубейкер був на території опріснювальної установки, яку він запропонував, разом із дослідницькою бригадою. Він знайшов Чілтона, який фотографував місця проживання тварин. Він спробував вихопити камеру блогера і штовхнув Чілтона на землю. Геодезисти викликали поліцію.
  Травма, за оцінкою Данса, не здавалася серйозною.
  І все ж Чілтон здавався одержимим. «Цей чоловік ґвалтує півострів. Він знищує наші природні ресурси. Наша флора і фауна. Не кажучи вже про знищення могильника Олоне».
  Індіанці олоне були першими жителями цієї частини Каліфорнії.
  «Ми не будуємо поблизу племінної землі!» — крикнув Брубейкер. «Це були чутки. І зовсім неправда!»
  «Але рух в цьому районі та з нього буде…»
  «І ми витрачаємо мільйони на переселення популяції тварин і...»
  — Ви обидва, — різко сказав Денс. "Спокійно."
  Чилтон, однак, мав свій імпульс. «Він також зламав мою камеру. Так само, як нацисти».
  Брубейкер відповів із холодною посмішкою: «Джеймсе, я вважаю, що ти спочатку порушив закон, вторгнувшись на приватну власність. Чи не нацисти теж так робили?»
  «Я маю право повідомляти про знищення наших ресурсів».
  "І я-"
  — Гаразд, — відрізав Денс. «Більше ні!»
  Вони замовкли, коли вона дізналася від депутата подробиці різних правопорушень. Нарешті вона підійшла до Чілтона. «Ви посягнули на приватну власність. Це злочин».
  «Я—»
   «Тсссс. А ви, містере Брубейкер, напали на містера Чилтона, що є незаконним, якщо тільки вам не загрожує безпосередня небезпека фізичної шкоди від порушника. Вашим засобом було викликати поліцію».
  Брубейкер розлютився, але кивнув. Здавалося, він засмучений тим, що все, що зробив, це вдарив Чілтона по щоці. Бинт був зовсім маленький.
  «Ситуація така, що ви винні в дрібних правопорушеннях. А якщо ви хочете поскаржитися, я заарештую. Але це будете ви обидва. Один за злочинне проникнення, а інший за напад і побиття. Добре?"
  Почервонівши, Брубейкер почав скиглити: «Але він…»
  «Ваші відповіді?» — запитав Денс зі зловісним спокоєм, який змусив його негайно замовкнути.
  Чілтон кивнув, скривившись. «Гаразд».
  Нарешті, з розчаруванням на обличчі, Брубейкер пробурмотів Денсу: «Добре. добре. Але це не чесно! Сім днів на тиждень протягом минулого року, працюючи, щоб допомогти усунути посуху. Це було моє життя. А він сидить у своєму кабінеті і валить мене, навіть не дивлячись на факти. Люди бачать, що він говорить у цьому блозі, і думають, що це правда. І як я можу з цим конкурувати? Написати власний блог? Хто має час?» Брубейкер різко зітхнув і вийшов до головних дверей.
  Коли він пішов, Чілтон сказав Денсу: «Він будує завод не з доброго серця. Є гроші, які можна заробити, і це його єдина турбота. І я дослідив цю історію».
  Його голос замовк, коли вона повернулася до нього, і він помітив її похмурий вираз. «Джеймсе, можливо, ти не чув новин. Ліндона Стрікленда щойно вбив Тревіс Брігем».
   Чилтон якусь мить замовк. «Ліндон Стрікленд, адвокат? Ти впевнений?"
  "Я так боюсь."
  Очі блогера підмітали підлогу реанімаційного відділення, зелено-білу плитку, витерту дочиста, але потерту роками турбот на підборах і підошвах. «Але Ліндон написав у темі опріснення, а не «Придорожні хрести». Ні, Тревіс не мав би до нього претензій. Це хтось інший. Ліндон засмутив багатьох людей. Він був адвокатом позивача і завжди брався за суперечливі справи».
  «Докази не залишають жодних сумнівів. Це був Тревіс».
  "Але чому?"
  «Ми думаємо, тому що його пост підтримав вас. Неважливо, що це була інша тема блогу. Ми вважаємо, що Тревіс розширює коло своїх цілей».
  Чілтон привітав це похмурим мовчанням, а потім запитав: «Просто тому, що він опублікував щось, що погоджується зі мною?»
  Вона кивнула. «І це приводить мене до ще чогось, про що я хвилювалася. Що Тревіс може переслідувати вас.
  «Але який у нього суперечка зі мною? Я не сказав про нього жодного слова».
  Вона продовжила: «Він націлився на когось, хто вас підтримує. І продовженням цього є те, що він також сердиться на вас».
  «Ти справді так думаєш?»
  «Я думаю, ми не можемо дозволити собі відкинути це».
  «Але моя сім’я…»
  «Я наказав поставити машину біля вашого будинку. Заступник шерифа».
  "Дякую . . . Дякую тобі. Я скажу Пету та хлопцям, щоб вони остерігалися чогось дивного».
  «З тобою все гаразд?» Вона кивнула на пов’язку.
  "Нічого."
  «Тебе потрібно підвезти додому?»
  «Пет приїде забрати мене».
  Надворі почалися танці. «О, і заради Бога, залиште Брубейкера в спокої».
  Чилтон звузив очі. «Але чи знаєте ви, які наслідки матиме ця рослина? . .” Він замовк і підняв дві руки на знак капітуляції. "Добре-добре. Я триматимуся подалі від його власності».
  "Дякую тобі."
  Денс вийшла надвір і знову ввімкнула телефон. Зателефонував через тридцять секунд. Майкл О'Ніл. Її втішило те, що з’явився його номер.
  «Гей».
  «Я щойно почув звіт. Чілтон. На нього напали?»
  «З ним все гаразд». Вона пояснила, що сталося.
  «Порушення. Йому правильно. Я подзвонив в офіс. Вони отримують звіт про місце злочину зі стрілянини у Стрікленді. Я підштовхував їх, щоб це було зроблено швидко. Але нічого дійсно корисного не вискакує».
  "Дякую." Потім Денс понизила голос — потішившись тому, що вона це зробила — і розповіла О'Нілу про цікаву зустріч із Гамільтоном Ройсом.
  «Чудово. Забагато кухарів псують бульйон».
  — Я хотів би покласти їх у бульйон, — пробурмотів Денс. «І збільши тепло».
  «І цей Ройс хоче закрити блог?»
  «Так. На мою думку, я хвилююся за зв’язки з громадськістю».
  О'Ніл сказав: «Мені майже шкода Чілтона».
   «Проведіть з ним десять хвилин; ти відчуєш себе іншим».
  Депутат засміявся.
  «Я все одно збирався подзвонити тобі, Майкле. Я запросив маму й тата сьогодні на вечерю. Їй потрібна підтримка. Дуже приємно, якщо ти зможеш прийти». Вона додала: «Ти, Енн і діти».
  Пауза. "Я постараюсь. Я справді захоплений цим контейнером. І Енн поїхала до Сан-Франциско. Галерея збирається виставити виставку її останніх фотографій».
  «Справді? Це вражає». Денс пригадав учорашню однобічну розмову про майбутню поїздку Енн О’Ніл під час їхньої спроби снідати після зустрічі з Ерні Сейболдом. Денс мав кілька думок про жінку, найчистіша з яких була пов’язана з її талантом фотографа.
  Вони роз’єдналися, і Денс продовжила рух до своєї машини, розплутуючи навушники iPod. Їй потрібен був музичний хіт. Вона прокручувала мелодії, намагаючись вибрати латиноамериканську чи кельтську, коли її телефон задзижчав. Caller ID оголосив Джонатан Болінг.
  «Привіт, — сказала вона.
  «Це по всьому CBI, на Чилтона напали. Що сталося? З ним все гаразд?»
  Вона розповіла йому деталі. Він відчув полегшення, що ніхто серйозно не постраждав, але вона зрозуміла з його якості голосу, що він має для неї деякі новини. Вона замовкла, і він запитав: «Кетрін, ти біля офісу?»
  «Я не планував повертатися. Мені потрібно забрати дітей і якийсь час працювати вдома». Вона не сказала йому, що хоче уникнути Гамільтона Ройса та Овербі. «Чому?»
  «Кілька речей. У мене є імена плакатів, які є — підтримав Чілтон. Хороша новина, я вважаю, полягає в тому, що їх небагато. Але це типово. У блогах більше людей є противниками, ніж прихильниками».
  «Надішліть мені список електронною поштою, і я почну дзвонити їм з дому. Що ще?"
  «Ми зламаємо комп’ютер Тревіса протягом наступної години».
  «Справді? О це чудово." Мабуть, Тіффані чи Бембі був непоганим хакером.
  «Я збираюся віддзеркалити його диск на окремому диску. Я думав, ти захочеш це побачити».
  "Будьте впевнені." У Танця була думка. «У вас є плани на сьогодні?»
  «Ні, я відклав плани зі зломом котів, поки допомагаю вам, хлопці».
  «Принесіть комп’ютер до мене додому. Я запрошую на вечерю маму, тата та кількох друзів».
  «Ну, звичайно».
  Вона дала йому адресу та час.
  Вони відключилися.
  Коли Денс стояла біля своєї машини на парковці лікарні, вона помітила кількох помічників і медсестер, які виїжджали на день. Вони витріщилися на неї.
  Денс знав кількох із них і посміхався. Один чи двоє кивнули на знак привітання, але відповідь була прохолодною, якщо не сказати холодною. Звичайно, усвідомила вона, вони подумають: я дивлюся на дочку жінки, яка могла вчинити вбивство.
   Розділ 22
  «Я ПОНЕСУ ПРОДУКТИ », — оголосила Меґі, коли Dance's Pathfinder з писком зупинився перед їхнім будинком.
  Останнім часом дівчина відчувала самостійність. Вона схопила найбільшу сумку. Їх було четверо; після того, як вони забрали дітей у Мартіни, вони зупинилися в Safeway, щоб провести шопінг. Якби всі, кого вона запросила, з’явилися, на вечері було б майже дюжина людей, серед яких була молодь із серйозними апетитами.
  Перераховуючи під вагою двох сумок, стиснутих в одній руці — речі старшого брата, — Вес запитав матір: «Коли прийде бабуся?»
  «Незабаром, я сподіваюся. . . . Є ймовірність, що вона не прийде».
  «Ні, вона сказала, що прийде».
  Денс розгублено посміхнувся. «Ти говорив з нею?»
  «Так, вона подзвонила мені в табір».
  — Я теж, — запропонувала Меґі.
  Тому вона подзвонила, щоб запевнити дітей, що з нею все гаразд. Але обличчя Денс почервоніло. Чому вона їй не подзвонила ?
  «Що ж, чудово, що вона зможе це зробити».
   Вони занесли сумки всередину.
  Денс пішла до своєї спальні в супроводі Петсі.
  Вона глянула на скриньку для зброї. Тревіс розширював свої цілі, і він знав, що вона була одним із офіцерів, які його переслідували. І вона не могла забути можливу загрозу — хрест — на її подвір’ї минулої ночі. Денс вирішила залишити зброю при собі. Завжди вибаглива до зброї в сім’ї з дітьми, вона зачинила чорний пістолет на кілька хвилин, щоб прийняти душ. Вона енергійно скинула свій одяг і ступила в потік гарячої води, безуспішно намагаючись змити залишки дня.
  Вона була одягнена в джинси та блузку великого розміру, не заправлену, щоб приховати зброю, яка сиділа на її спині. Незручно, але комфортно. Тоді вона поспішила на кухню.
  Вона погодувала собак і загасила невеликий хмиз між дітьми, які стріляли над своїми завданнями перед обідом. Денс залишалася терплячою — вона знала, що вони засмучені вчорашнім інцидентом у лікарні. Завдання Меґі полягало в тому, щоб розпакувати продукти, а Вес прийшов до гостей. Денс продовжував дивуватися тому, наскільки захаращеним може стати будинок, хоча в ньому проживало лише троє людей.
  Тепер вона думала, як часто робила, про час, коли населення було чотири. І глянула на її весільну фотографію. Білл Свенсон, передчасно посивілий, худий і з легкою посмішкою, дивився в камеру, обійнявши її.
  Потім вона пішла в лігво, завантажила свій комп’ютер і написала Овербі електронною поштою про напад на Чілтона та протистояння з Брубейкером.
   Вона не була в настрої розмовляти з ним.
  Потім Денс знайшов електронний лист Джона Болінга з іменами людей, які протягом останніх місяців залишали коментарі на користь Чілтона. Сімнадцять.
  Могло бути й гірше, гадала вона.
  Вона витратила наступну годину, знаходячи номери тих, хто знаходився в радіусі ста миль, і телефонувала, щоб попередити їх, що вони можуть бути в небезпеці. Вона витримала їхню критику, частково різку, щодо того, що CBI та поліція не змогли зупинити Тревіса Брігама.
  Денс увійшов до звіту Чілтона того дня.
  http://www.thechiltonreport.com/html/june27.html
  Вона прокрутила всі теми, зауваживши, що майже в усіх з’явилися нові повідомлення. Останні учасники «Преподобного Фіска» та опріснювальних потоків серйозно ставилися до своїх справ — із дедалі більшим гнівом. Але жоден із їхніх дописів не зрівнявся зі злісними коментарями в ланцюжку «Придорожні хрести», більшість із яких викидали невичерпну лють один на одного, як і на Тревіса.
  Деякі з них були цікаво сформульовані, деякі ніби шукали інформацію, деякі виглядали як відверті погрози. У неї склалося відчуття, що є підказки щодо того, де ховається Тревіс, — можливо, навіть дрібниці фактів, які могли б припустити, кого він збирається атакувати наступним. Чи насправді Тревіс був одним із плакатів, який ховався за підробленим ім’ям або звичайним псевдонімом «Анонім»? Вона уважно прочитала обмін і вирішила, що, можливо, є підказки, але відповідь уникала її. Кетрін Денс, зручно аналізуючи вимовлене слово, вона не могла прийти до жодних твердих висновків, читаючи розчаровуючу тихі крики та бурмотіння.
  Нарешті вона вийшла з системи.
  Надійшов електронний лист від Майкла О'Ніла. Він повідомив їй невтішну новину про те, що слухання щодо імунітету у справі Дж. Доу перенесено на п’ятницю. Прокурор Ерні Сейболд вважав, що готовність судді погодитися з проханням захисту про продовження було поганим знаком. Вона скривилася від цієї новини і була розчарована, що він не подзвонив, щоб повідомити їй новини по телефону. Він також нічого не згадував про те, чи прийде він із дітьми сьогодні ввечері.
  Танці почали організовувати трапезу. Уміння на кухні, як вона перша зізналася, не мала. Але вона знала, в яких магазинах були найталановитіші відділи готової їжі; їжа буде добре.
  Слухаючи тихе ревіння відеоігри з кімнати Веса, терези Меґі на клавіатурі, Денс помітила, що дивиться на задній двір, пригадуючи зображення обличчя своєї матері вчорашнього дня, коли донька покинула її, щоб побачити другий придорожній хрест.
  Твоя мама зрозуміє.
  Ні, не буде. . . .
  Зависаючи над контейнерами з грудинкою, зеленою квасолею, салатом «Цезар», лососем і двічі запеченою картоплею, Денс згадала той час три тижні тому — її мати стояла на цій самій кухні й розповідала про Хуана Міллара у реанімації. Відчувши на обличчі Еді його біль, вона розповіла своїй доньці те, що він їй прошепотів.
   Вбий мене . . .
  Дзвінок у двері відвернув її від цієї тривожної думки.
  Вона зрозуміла, хто прийшов — більшість друзів і родини просто піднялися сходами задньої палуби й увійшли на кухню, не дзвонячи й не стукаючи. Вона відчинила вхідні двері й побачила Джона Болінга, який стояв на ґанку. На ньому була така вже знайома, комфортна посмішка, він жонглював маленькою сумкою для покупок і великим футляром для ноутбука. Він перевдягнувся в чорні джинси та темну смугасту сорочку з коміром.
  "Привіт."
  Він кивнув і пішов за нею на кухню.
  Собаки підскочили. Болінг присів і обійняв їх, коли вони об’єднали його.
  «Добре, хлопці, надвір!» — наказав танцювати. Вона викинула Молочні кістки за задні двері, і собаки кинулися східцями вниз і на задній двір.
  Болінг підвівся, витер обличчя від облизувань і засміявся. Він поліз у сумку для покупок. «Я вирішив принести цукор на подарунок господині».
  "Цукор?"
  «Дві версії: ферментована». Він дістав пляшку білого вина Caymus Conundrum.
  «Приємно».
  «І запечений». Вийшов пакет печива. «Я пригадав, як ти дивився на них в офісі, коли твій помічник намагався мене відгодувати».
  «Ти зловив це?» Денс засміявся. «Ви були б хорошим кінетичним інтерв’юером. Ми повинні бути спостережливими».
  Його очі були схвильовані, вона бачила. «Я маю що тобі показати. Ми можемо десь сісти?»
  Вона направила його у вітальню, де Болінг розпакувала ще один ноутбук, великий, марки, яку вона не впізнала. «Ірв зробив це», — оголосив він.
  «Ірв?»
  «Ірвінг Веплер, партнер, про якого я вам розповідав. Один із моїх аспірантів».
  Отже, не Бембі чи Тіфф.
  «Усе на ноутбуці Тревіса зараз тут».
  Він почав друкувати. За мить екран ожив. Денс не знав, що комп’ютери можуть так швидко реагувати.
  З іншої кімнати Меґі вдарила на клавіатурі кислу ноту.
  «Вибачте». Денс здригнувся.
  «До-дієз», — сказав Болінг, не відриваючись від екрану.
  — здивувався Танець. «Ти музикант?»
  "Ні ні. Але я маю ідеальний звук. Просто випадок. І я не знаю, що з цим робити. Ніякого музичного таланту. Не такий як ти."
  «Я?» Вона не сказала йому про своє бажання.
  Знизування плечима. «Я подумав, що не погано перевірити вас. Я не очікував, що ти матимеш більше хітів Google як ловець пісень, ніж поліцейський. . . . О, можна сказати поліцейський?»
  «Поки що це не політично некоректний термін». Далі Денс пояснила, що вона була фолк-співачкою-невдахою, але знайшла музичне порятунок у проекті, яким керувала вона та Мартіна Крістенсен — веб-сайт під назвою American Tunes, назва якого повторює яскравий гімн Пола Саймона країні з 1970-х років. Сайт був паличкою-виручалочкою для Денс, якій через роботу часто доводилося жити в дуже темних місцях. Там не було нічого подібного до музики, щоб безпечно вирвати її з свідомості злочинців, яких вона переслідувала.
  Хоча загальноприйнятим терміном був «ловець пісень», як сказав йому Денс, опис роботи був технічно «фольклорист». Алан Ломакс був найвідомішим — він мандрував глибинкою Америки, збираючи традиційну музику для Бібліотеки Конгресу в середині двадцятого століття. Денс теж мандрувала країною, коли могла, щоб збирати музику, але не гору Ломакса, блюз і мятлик. Сучасними американськими піснями є африканські, афро-поп, каджунські, латиноамериканські, карибські, новошотландські, східно-індійські та азіатські.
  American Tunes допоміг музикантам захистити авторські права на їхній оригінальний матеріал, пропонував музику для продажу через завантаження та розподіляв їм гроші, які слухачі платили.
  Болінг, здавалося, зацікавився. Він теж, здавалося, вирушав у пустелю раз або два на місяць. Колись він був серйозним скелелазом, пояснив він, але покинув це.
  «Гравітація, - сказав він, - не підлягає обговоренню».
  Тоді він кивнув у бік спальні, звідки лунала музика. «Син чи дочка?»
  «Дочка. Єдині струни, з якими знайомий мій син, є на тенісній ракетці».
  «Вона хороша».
  «Дякую», — з деякою гордістю сказав Денс; вона наполегливо працювала, щоб підбадьорити Меґі. Вона тренувалася з дівчиною і, що забирало більше часу, возила її на уроки гри на фортепіано та концерти.
  Болінг набрав, і на екрані ноутбука з’явилася кольорова сторінка. Але потім мова його тіла змінилася раптово. Вона помітила, що він дивиться через її плече на двері.
  Танець повинен був здогадатися. Вона чула, як клавіатура замовкла тридцять секунд тому.
  Тоді Болінг усміхнувся. «Привіт, я Джон. Я працюю з твоєю мамою».
  У дверях стояла Меґі в бейсболці, яка була назад, і стояла в дверях. "Привіт."
  «Капелюхи вдома», — нагадав Денс.
  Вийшло. Меґі підійшла прямо до Болінга. «Я Меггі». «Нічого сором’язливого щодо моєї дівчини», — подумав Денс, коли десятирічний хлопчик качав руку.
  «Хороше зчеплення», — сказав їй професор. «І хороший дотик на клавіатурі».
  Дівчина сяяла. «Ви щось граєте?»
  «Компакт-диски та завантаження. Це воно."
  Денс підвів очі й не здивувався, побачивши дванадцятирічного Веса, який також дивився в їхній бік. Він висів позаду, у дверях. І він не посміхався.
  Її живіт перевернувся. Після смерті батька можна було розраховувати на те, що Уес не любить чоловіків, яких мама сприймала в суспільстві, сприймаючи їх, як сказав її терапевт, як загрозу їхній сім’ї та пам’яті батька. Єдиним чоловіком, який йому справді подобався, був Майкл О’Ніл — частково тому, як припускав лікар, що депутат був одружений, а тому не ризикував.
  Ставлення хлопчика було важким для Денс, яка була вдовою протягом двох років і часом відчувала жахливу тугу за романтичним супутником. Вона хотіла зустрічатися, вона хотіла з кимось зустрітися і знала, що це буде добре для дітей. Але щоразу, коли вона виходила, Вес ставав похмурим і примхливим. Вона витрачала години на заспокоєння йому, що він і його сестра прийшли першими. Вона розробила тактику, щоб полегшити хлопчикові зустрічати її побачення. А іноді просто викладала закон і казала йому, що не потерпить жодного ставлення. Ніщо не працювало дуже добре; і не допомогло те, що його ворожість до її останнього потенційного партнера виявилася набагато проникливішою, ніж її власне судження. Після цього вона вирішила послухати, що скажуть її діти, і поспостерігати за їхньою реакцією.
  Вона жестом підвела його. Він приєднався до них. «Це містер Болінг».
  «Привіт, Вес».
  "Привіт." Вони потисли один одному руки, Вес, як завжди, трохи сором’язливий.
  Денс збиралася швидко додати, що вона знайома з Болінгом по роботі, щоб заспокоїти Веса й усунути будь-яку потенційну незручність. Але перш ніж вона встигла щось сказати, очі Веса спалахнули, коли він дивився на екран комп’ютера. «Солодкий. DQ! »
  Вона розглядала яскраву графіку домашньої сторінки комп’ютерної гри DimensionQuest , яку Болінг, очевидно, видобув із комп’ютера Тревіса.
  «Ви, хлопці, граєте?» Хлопець ніби був здивований.
  "Ні ні. Я просто хотів дещо показати твоїй матері. Ти знаєш Морпегс, Вес?»
  «Начебто, однозначно».
  — Весе, — пробурмотів Денс.
  «Я маю на увазі, звичайно. Вона не любить , коли я кажу «подобається». »
  Усміхаючись, Болінг запитав: «Ви граєте в DQ ? Я не дуже добре це знаю».
  «Ні, це якесь чарівництво, знаєте. Я більше люблю Трініті. »
  «О, чувак, — сказав Болінг трохи по-хлопчачому й щиро, благоговіння в його голосі. «Графіка вдарить». Він повернувся до Денс і сказав: «Це фантастика».
  Але це було не надто пояснення. "Що?"
  «Мама, наукова фантастика».
  «Наукова фантастика».
  «Ні, ні, ти не можеш цього сказати. Це фантастика». Очі широко закочуються до стелі.
  «Я виправляюся».
  Обличчя Веса зморщилося. «Але з Trinity вам обов’язково потрібно два гігабайти оперативної пам’яті та принаймні два на відеокарті. Інакше це, як . . .” Він скривився. «Інакше це так повільно. Я маю на увазі, що ви готові до стрільби. . . і екран висить. Це найгірше».
  «RAM на робочому столі я зламав разом на роботі?» — скромно запитав Болінг.
  "Три?" — спитав Вес.
  «П'ять. І чотири на відеокарті».
  Вес зімітував коротку непритомність. “ Нієї! Це дуже мило. Скільки пам’яті?»
  "Два Т."
  "У жодному разі! Два терабайти ?»
  Денс засміявся, відчувши велике полегшення від того, що між ними немає напруги. Але вона сказала: «Вес, я ніколи не бачила, щоб ти грав Трініті. У нас його не завантажено на нашому комп’ютері, чи не так?» Вона дуже обмежувала те, у що діти грають на своїх комп’ютерах і веб-сайти, які вони відвідують. Але вона не могла наглядати за ними на 100 відсотків часу.
  «Ні, ти не дозволяєш», — сказав він без жодного сенсу чи образи. «Я граю в Мартіни».
  «З близнюками?» Денс був шокований. Діти Мартіни Крістенсен і Стівена Кехілла були молодшими за Веса і Меггі.
   Уес засміявся. «Мамо!» Роздратований. «Ні, зі Стівом. У нього є всі патчі та коди».
  Це мало сенс; Стів, який описав себе як зелений гік, керував технічною частиною American Tunes.
  «Це насильство?» — запитав Денс у Болінга, а не Уеса.
  Професор і хлопець дивилися змовницьки.
  "Добре?" — наполягала вона.
  — Не зовсім, — сказав Вес.
  «Що це точно означає?» – запитав правоохоронець.
  «Добре, ти можеш підривати космічні кораблі та планети», — сказав Болінг.
  Уес додав: «Але не так, як насильство-насильство, знаєте».
  — Правильно, — запевнив її професор. «Нічого схожого на Resident Evil або Manhunt. »
  «Або Gears of War », — додав Вес. «Я маю на увазі, що там можна пиляти людей».
  "Що?" Денс був вражений. «Ви коли-небудь грали в це?»
  "Немає!" — запротестував він на межі довіри. «У Біллі Соджака в школі це є. Він розповів нам про це».
  «Переконайтеся, що ви цього не зробите».
  «Гаразд. Я не буду. У будь-якому випадку, — додав хлопець, ще раз глянувши на Болінга, — тобі не обов’язково користуватися ланцюговою пилкою.
  «Я ніколи не хочу, щоб ти грав у цю гру. Або інші, про яких згадував містер Болінг». Вона сказала це найкращим материнським голосом.
  "Гаразд. Боже, мамо».
  «Обіцяю?»
   «Так». Погляд на Болінга говорив: «Вона іноді буває такою».
  Потім двоє чоловіків почали обговорювати інші ігри та технічні проблеми, про значення яких Денс навіть не міг здогадатися. Але вона була щаслива бачити це. Болінг, звичайно, не був романтичним інтересом, але це було таке полегшення, що їй не довелося хвилюватися про конфлікти, особливо сьогодні ввечері — вечір був би досить напруженим. Болінг не розмовляв з хлопцем і не намагався справити на нього враження. Вони були схожі на однолітків різного віку, весело спілкувалися.
  Відчуваючи себе знехтуваною, Меґі вдерлася: «Містере. Болінг, у вас є діти?»
  «Мегс, — втрутився Денс, — не задавай особистих питань, коли ти щойно з кимось познайомився».
  "Все гаразд. Ні, Меґі.
  Вона кивнула, сприймаючи інформацію. Денс зрозумів, що справа не в можливих товаришах по грі. Вона дійсно цікавилася його сімейним станом. Дівчина була готова видати свою матір заміж швидше, ніж Меріеллен Кресбах з офісу (за умови, що Меґі була «найкращою жінкою» — ніякої ретро-«фрейліни» для незалежної доньки Денс).
  Саме тоді з кухні пролунали голоси. Еді та Стюарт прибули. Вони зайшли всередину й приєдналися до Денс і дітей.
  «Грами!» — покликала Меґі й кинулася до неї. "Як справи?"
  Обличчя Еді розквітло щирою посмішкою — або майже такою, оцінив Денс. Вес, обличчя якого також сяяло полегшенням, також підбіг до неї. Хоча останнім часом хлопець скупий на обійми для мами, хлопець обняв його руками бабуся й міцно стиснув. З двох дітей він ближче до серця сприйняв випадок арешту в лікарні.
  — Кеті, — сказав Стюарт, — ти ганялася за божевільними злочинцями, а ти ще встигла приготувати їжу.
  «Ну, хтось встиг приготувати», — відповіла вона з усмішкою та поглядом на пакети Safeway, що ховалися біля сміттєвого відра.
  У захваті від побачення своєї матері, Денс обняв її. "Як справи?"
  «Добре, любий».
  Дорогий . . . Не добрий знак. Але принаймні вона була тут. Ось що вважалося.
  Еді повернулася до дітей і з ентузіазмом розповідала їм про телешоу, яке вона щойно бачила про екстремальний ремонт будинку. Мати Денс блискуче вміла втішити дітей і замість того, щоб прямо говорити про те, що трапилося в лікарні — що тільки більше їх турбуватиме — вона заспокоїла дітей, нічого не сказавши про інцидент і побалакавши про несуттєві речі.
  Денс познайомила своїх батьків з Джоном Болінгом.
  «Я найманець, — сказав він. «Кетрін зробила помилку, запитавши мою пораду, і зараз вона застрягла зі мною».
  Вони говорили про те, де в Санта-Крузі він жив, як довго був у цьому районі та коледжах, у яких викладав. Болінгу було цікаво дізнатися, що Стюарт досі працює неповний робочий день у знаменитому акваріумі Монтерей-Бей; професор часто їздив і щойно віз туди своїх племінницю й племінника.
  «Я теж трохи викладав», — сказав Стюарт Денс, коли дізнався про кар’єру Болінга. «Мені було досить комфортно в академічному середовищі; Я багато досліджував акул».
  Болінг сильно розсміявся.
  Було випущено вино — спочатку білий купаж Boling's Conundrum.
  Але потім Болінг, мабуть, відчув зміну вітру, і вибачився, щоб повернутися до комп’ютера. «Я не можу їсти, поки не закінчу домашнє завдання. Невдовзі побачимось».
  «Чому б тобі не вийти назад», — сказав йому Денс, показуючи на колоду. «Я приєднаюся до вас за хвилину».
  Коли він забрав комп’ютер і вийшов на вулицю, Еді сказала: «Гарний молодий чоловік».
  "Дуже корисний. Завдяки йому ми врятували одного з постраждалих». Денс підійшов до холодильника, щоб прибрати вино. Коли вона це зробила, емоції взяли верх, і вона тихо випалила своїй матері: «Мені шкода, що мені довелося так швидко покинути зал суду, мамо. Знайшли ще один придорожній хрест. Був свідок, якого я мав опитати».
  У голосі її матері не було жодної нотки сарказму, коли вона сказала: «Все гаразд, Кеті. Я впевнений, що це було важливо. І той бідолаха сьогодні. Ліндон Стрікленд, адвокат. Він був добре відомий».
  "Так, він був." Денс помітив зсув теми.
  «Подав до суду на державу, я думаю. Захисник прав споживачів».
  «Мамо, що ти чула від Шіді?»
  Еді Денс кліпала очима. «Не сьогодні ввечері, Кеті. Ми не будемо говорити про це сьогодні ввечері».
  «Звичайно». Танець відчував себе як карана дитина. «Що завгодно».
  «Майкл буде тут?»
  «Він спробує. Анна в Сан-Франциско, тому він жонглює дітьми. І працювати над іншою великою справою».
  «Ой. Що ж, сподіваюся, він встигне. А як Енн ?» — холодно запитала Еді. Вона вважала, що материнські здібності дружини О'Ніла залишають бажати кращого. І будь-які невдачі були для Еді Денс проступком класу А, що межував зі злочином.
  «Гарно, я уявляю. Давно її не бачив».
  Денс знову задумався, чи справді Майкл з’явиться.
  — Ви розмовляли з Бетсі? — спитала вона маму.
  «Так, вона прийде цими вихідними».
  «Вона може залишитися зі мною».
  — Якщо це не незручно, — запропонувала Еді.
  «Чому це було б незручно?»
  Її мати відповіла: «Ви можете бути зайняті. З цією твоєю справою. Це твій пріоритет. А тепер, Кеті, піди в гості зі своїм другом. Ми з Меґі почнемо справу. Меґз, давай допоможи мені на кухні».
  «Так, бабусю!»
  «І Стю приніс DVD, який, на його думку, сподобається Весу. Спортивні ляпи. Хлопці, одягніть це».
  Її чоловік скористався цим і підійшов до телевізора з плоским екраном, покликавши Веса.
  Денс якусь мить безпорадно стояла, поклавши руки на боки, спостерігаючи, як мати відступає, весело балакаючи з онукою. Тоді Денс вийшов надвір.
  Вона знайшла Болінга за хитким столиком на палубі, біля задніх дверей, під бурштиновим світлом. Він оглядався. «Це дуже мило».
  «Я називаю це колодою», — засміялася вона. «Велика D. »
  Саме тут Кетрін Денс провела більшу частину часу її час — сама та з дітьми, собаками та тими, хто пов’язаний з нею через кров або через дружбу.
  Сіра споруда, оброблена тиском, двадцять на тридцять футів і вісім футів над заднім двором простягалася вздовж задньої частини будинку. Він був заповнений хиткими кріслами, шезлонгами та столами. Ілюмінація походила від крихітних різдвяних вогників, настінних ламп, деяких бурштинових куль. На нерівних дошках стояли раковина, столи і великий холодильник. Анемічні рослини в потрощених горщиках, годівниці для птахів і вивітрені металеві та керамічні завіси з садових відділів мережевих магазинів склали еклектичні прикраси.
  Денс часто повертався додому й бачив колег із CBI, MCSO чи дорожнього патруля, які сидять на палубі й насолоджуються напоями з пошарпаного холодильника. Неважливо, була вона вдома чи ні, за умови дотримання правил: ніколи не заважати дітям навчатися чи спати сім’ї, не допускати грубості й не входити в будинок, якщо вас не запросять.
  Dance любив Deck, який був місцем для сніданків, вечерь і більш офіційних заходів. Вона вийшла заміж тут.
  І вона влаштувала панахиду за своїм чоловіком на сірих, викривлених деревинах.
  Тепер Денс сидів на плетеному дивані біля Болінга, який згорбився над великим ноутбуком. Він озирнувся і сказав: «У мене теж є колода. Але якби ми говорили про сузір'я, ваше було б Deck Major. Моя була б Deck Minor.
  Вона засміялася.
  Болінг кивнув на комп’ютер. «Я дуже мало знайшов про місцевість або друзів Тревіса. Набагато менше, ніж зазвичай можна побачити на комп’ютері підлітка. Реальний світ не має великого значення в житті Тревіса. Він проводить більшу частину свого часу за синтезатором, на веб-сайтах, у блогах і на дошках оголошень і, звичайно, грає на своїх Morpegs».
  Танець був розчарований. Усі зусилля, щоб зламати комп’ютер, не принесли користі, як вона сподівалася.
  «А що стосується часу, який він провів у світі синтезаторів, то більшу частину він присвятив DimensionQuest. Він кивнув на екран. «Я провів деякі дослідження. Це найбільша рольова онлайн-гра у світі. На нього близько дванадцяти мільйонів підписників».
  «Більше, ніж населення Нью-Йорка».
  Болінг описав це як поєднання « Володаря кілець», «Зоряних війн» і «Другого життя» — сайту соціальної взаємодії, де ви створюєте собі уявне життя. «Наскільки я можу судити, він був на DQ від чотирьох до десяти годин на день».
  " День ?"
  «О, це типово для гравця Morpeg». Він засміявся. «Деякі ще гірші. У реальному світі існує дванадцятикрокова програма DimensionQuest , яка допомагає людям подолати залежність від гри».
  «Серйозно?»
  "О, так." Він сів вперед. «Тепер у його комп’ютері немає нічого про місця, які він би відвідав, або про його друзів, але я знайшов щось, що може бути корисним».
  "Що це?"
  «Його».
  "ВООЗ?"
  «Ну, сам Тревіс».
   Розділ 23
  ДЕНС КЛИМНУВ, ОЧІКУЮЧИ на влучну лінію.
  Але Джон Болінг був серйозним.
  «Ти знайшов його? Де?»
  «В Етерії, вигаданій землі в DimensionQuest. »
  «Він онлайн?»
  «Не зараз, але він був. Нещодавно».
  «Чи можете ви дізнатися, де він у реальному житті?»
  «Немає способу дізнатися. Ми не можемо його відстежити. Я подзвонив у ігрову компанію — вони в Англії — і поговорив з деякими керівниками. Сервери DimensionQuest знаходяться в Індії, і в будь-який момент онлайн є мільйон людей».
  «А оскільки ми маємо його комп’ютер, це означає, що він користується комп’ютером друга», — сказав Денс.
  «Або він у публічному терміналі, або він позичив чи вкрав комп’ютер і входить у систему через точку Wi-Fi».
  «Але щоразу, коли він онлайн, ми знаємо, що він стоїть на місці, і ми маємо шанс його знайти».
  «Теоретично так», — погодився Болінг.
   «Чому він досі грає? Він повинен знати, що ми його шукаємо».
  «Як я вже казав, він залежний».
  Кивок на комп’ютер: «Ви впевнені, що це Тревіс?»
  "Повинен бути. Я зайшов у його папки в грі та знайшов список аватарів, які він створив, щоб представляти себе. Тоді я попросив кількох моїх студентів зайти в Інтернет і шукати ці імена. Сьогодні він входив і виключався. Ім'я персонажа - Страйкер з літерою y. Він належить до категорії Громовержців, що робить його воїном. По суті, вбивця. Одна з моїх учениць — дівчина, яка кілька років грала в DimensionQuest — знайшла його близько години тому. Він бродив по сільській місцевості, просто вбиваючи людей. Вона бачила, як він вирізав цілу родину. Чоловіки, жінки та діти. А потім його труп розташувався».
  "Що це?"
  «У цих іграх, коли ви вбиваєте іншого персонажа, він втрачає силу, бали та все, що він несе з собою. Але вони не мертві назавжди. Аватари знову оживають через кілька хвилин. Але вони знаходяться в ослабленому стані, поки не зможуть відновити владу. Кемпінг трупів - це коли ви вбиваєте жертву і просто чекаєте неподалік, поки вона оживе. Потім ви вбиваєте їх знову, коли вони не мають захисту. Це дуже погана форма, і більшість гравців цього не роблять. Це все одно, що вбити пораненого солдата на полі бою. Але Тревіс, очевидно, робить це регулярно».
  Денс дивився на домашню сторінку DimensionQuest, складну графіку туманних долин, високих гір, фантастичних міст, бурхливих океанів. І міфічні істоти, воїни, герої, чарівники. Лиходії також, у тому числі Кецаль, гострий демон з зашитий рот, широко розплющені очі, що холодно дивляться на неї.
  Частина цього кошмарного світу об’єдналася тут, на землі, під її юрисдикцією.
  Болінг постукав по мобільнику на поясі. «Ірв стежить за грою. Він написав бота — автоматизовану комп’ютерну програму — яка повідомлятиме йому, коли Страйкер онлайн. Він подзвонить або надішле мені повідомлення, щойно Тревіс увійде в систему».
  Денс зазирнула на кухню й побачила, як мати дивиться у вікно. Її долоні були стиснуті.
  «Тепер, про що я думав, — продовжив Болінг, — розшук завершено, але якщо ми зможемо знайти його в Інтернеті та поспостерігати за ним, можливо, ми зможемо щось про нього дізнатися. Де він, кого він знає».
  «Як?»
  «Перегляд його миттєвих повідомлень. Ось як гравці спілкуються в DQ . Але ми нічого не можемо зробити, поки він знову не ввійде в систему».
  Він сів назад. Вони мовчки потягували вино.
  Який раптово зламався, коли Вес покликав: «Мамо!» від дверей.
  Денс підскочила й виявила, що відволікається від Болінга, коли повернулася до сина.
  «Коли ми їмо?»
  «Як тільки Мартіна та Стів прибудуть сюди».
  Хлопець відійшов до телевізора. А Денс і Болінг увійшли всередину, несучи вино й комп’ютер. Професор поклав одиницю в сумку, а потім дістав миску з кренделями з острова на кухні.
  Він пішов у вітальню й запропонував миску Весу та Стю. «Надзвичайний пайок, щоб зберегти наші сили».
   "Так!" — скрикнув хлопець, хапаючи жменю. Потім сказав: «Дідусю, повернися до цієї кучугури, щоб містер Болінг міг це побачити».
  ТАНЕЦЬ ДОПОМОГЛА ЇЇ матері та доньці закінчити розкладати їжу (шведський стіл) на острові на кухні.
  Вони з Еді розмовляли про погоду, про собак, про дітей, про Стюарта. Що призвело до акваріуму, яке призвело до водного референдуму, яке призвело до півдюжини інших тривіальних тем, усі з яких мали одну спільну рису: вони були якомога далі від теми арешту Еді Денс.
  Вона дивилася, як Вес, Джон Болінг і її батько сиділи разом у вітальні, а на екрані було спортивне шоу. Вони всі сильно сміялися, коли приймач врізався в танк Gatorade і промочив оператора, і копалися в кренделях і соусі, наче вечеря була порожньою обіцянкою. Денс мусив посміхнутися домашній, затишній сцені.
  Тоді вона глянула на свій мобільний телефон, розчарована тим, що Майкл О’Ніл не подзвонив.
  Коли вона накривала стіл на палубі, прибули інші гості: Мартіна Крістенсен та її чоловік Стівен Кехілл піднялися сходами, їхні дев’ятирічні хлопчики-близнюки везли їх. Порадувавши Веса та Меггі, вони також привезли з собою довгошерстого рудого цуценя, бріара на ім’я Рей.
  Пара тепло привітала Еді Денс, уникаючи будь-яких згадок про випадки; або напади на Roadside Cross, або напади, пов’язані з Еді.
  «Привіт, подружко», — сказала довговолоса Мартіна Денс, підморгнувши, і простягнула їй небезпечний на вигляд домашній шоколадний торт.
   Денс і Мартіна були найкращими друзями з тих пір, як жінка вирішила самотужки вирвати Денс із залежної летаргії вдівства та змусити її повернутися до життя.
  Наче повертаючись із світу синтезаторів до справжнього, Dance відобразився.
  Вона обійняла Стівена, який негайно зник у лігві, щоб приєднатися до чоловіків, а його біркенштоки змахували в такт його довгому хвостику.
  Дорослі пили вино, а діти влаштували імпровізовану виставку собак на задньому дворі. Рей, очевидно, робив домашнє завдання і буквально бігав навколо Петсі та Ділана, виконуючи трюки та стрибаючи через лави. Мартіне сказав, що він був зіркою у своїх уроках слухняності та спритності.
  З’явилася Меґі та сказала, що хоче взяти їхніх собак до школи.
  «Побачимо», — сказав їй Денс.
  Незабаром запалили свічки, роздали светри, і всі сиділи за столом, а їжа диміла фальшивою осінню вечірнього Монтерея. Розмова точилася так само швидко, як текло вино. Уес шепотів жарти близнюкам, які хихікали не через яскраві репліки, а тому, що старший хлопець шепотів їм жарти.
  Еді сміялася з того, що сказала Мартіна.
  І вперше за два дні Кетрін Денс відчула, як морок зникає.
  Тревіс Бригам, Гамільтон Ройс, Джеймс Чилтон. . . а темний лицар — Роберт Гарпер — вийшов з голови її думок, і вона почала думати, що життя може зрештою виправитися.
   Джон Болінг виявився досить товариським і цілком підходив, хоча до сьогодні він не знав там жодної душі. Йому та Стівену, комп’ютерному програмісту, було про що поговорити, хоча Вес продовжував втручатися в розмову.
  Усі старанно уникали розмов про проблему Еді, а це означало, що поточні справи та політика займали центральне місце. Денс із задоволенням зауважив, що першими з’явилися теми, про які писав Чілтон: опріснювальний завод і нове шосе до Салінаса.
  Стів, Мартіна та Еді були категорично проти рослини.
  — Мабуть, — сказав Денс. «Але ми всі тут живемо вже давно». Погляд на батьків. «Ви не втомилися від посухи?»
  Мартіна сказала, що сумнівається, що вода, яку виробляє опріснювальний завод, принесе їм користь. «Він буде проданий багатим містам Арізони та Невади. Хтось заробить мільярди, а ми не побачимо ні краплі».
  Після цього вони обговорили шосе. Група розділилася і щодо цього. Денс сказав: «Це стане в нагоді CBI та офісу шерифа, якщо ми будемо вести справи на полях на північ від Салінаса. Але проблема перевитрати коштів є проблемою».
  «Яке перевищення?» — запитав Стюарт.
  Денс була здивована, побачивши, що всі дивляться на неї порожньо. Вона пояснила, що дізналася, прочитавши The Chilton Report : що блогер виявив деякі можливі службові злочини.
  «Я про це не чула, — сказала Мартіна. «Я був настільки зайнятий читанням про придорожні хрести, що не звернув особливої уваги. . . . Але я обов'язково подивлюся в це зараз, я тобі скажу». Вона була найбільш політичною подругою Денс. «Я перевірю блог».
  Після вечері Денс попросив Меґі принести її клавіатуру для короткого концерту.
  Група пішла у вітальню, роздали ще більше вина. Болінг відкинувся на спинку глибокого крісла, до нього приєднався бріар Рей. Мартіна засміялася — Рей був трохи більший за болонку, — але професор наполіг, щоб цуценя залишилося.
  Меґі підключилася до розетки й із серйозністю піаністки, яка виступає на концерті, сіла й заграла чотири пісні зі своєї третьої книги Suzuki, прості аранжування творів Моцарта, Бетховена та Клементі. Вона майже не пропускала жодної ноти.
  Усі аплодували, а потім пішли за тортом, кавою та ще одним вином.
  Нарешті близько 9:30 Стів і Мартіна сказали, що хочуть відкласти близнюків спати, і вийшли з дітьми. Меґі вже будувала плани записати Ділана та Петсі на собачі заняття Рей.
  Еді видалено посміхнулася. «Ми теж повинні піти. Це був довгий день».
  «Мамо, побудь трохи. Випий ще келих вина».
  «Ні, ні, я виснажений, Кеті. Давай, Стю. Я хочу піти додому."
  Мати розсіяно обійняла Денс, і її спокій від минулого зменшився. "Подзвони мені пізніше." Розчарована їхнім швидким відступом, вона спостерігала, як задні ліхтарі зникають на дорозі. Тоді вона сказала дітям побажати Болінгу на добраніч. Професор усміхнувся й потиснув їм руки, і Денс відіслав їх вмиватися.
   Вес з’явився через кілька хвилин із DVD. Привид в обладунках, японська науково-фантастична історія аніме про комп’ютери.
  «Ось, містере Болінг. Це дуже мило. Ви можете позичити його, якщо хочете».
  Денс була здивована, що її син так добре поводиться з чоловіком. Ймовірно, він визнав Болінга діловим партнером своєї матері, а не любовним інтересом; все-таки він був відомий тим, що захищався навіть у колі її колег.
  «Ну, дякую, Весе. Я писав про аніме. Але цього я ніколи не бачив».
  «Справді?»
  «Ні. Я приведу його в належний стан».
  «Коли завгодно. «Ніч».
  Хлопець поспішив назад до своєї кімнати, залишивши їх обох разом.
  Але тільки на мить. Через секунду з’явилася Меґі з власним подарунком. «Це мій концерт». Вона простягла йому компакт-диск у скриньці з коштовностями.
  — Того, про кого ти говорив за вечерею? — запитав Болінг. «Де містер Стоун відригнув під час Моцарта?»
  "Так!"
  «Чи можу я його позичити?»
  «Ви можете отримати це. У мене їх близько мільйона. Їх зробила мама».
  «Ну, дякую, Меґі. Я запишу це на свій iPod».
  Дівчина справді почервоніла. Незвично для неї. Вона кинулася.
  — Не треба, — прошепотів Денс.
  "О ні. Я буду. Вона чудова дівчина».
  Він сунув диск у сумку для комп’ютера й переглянув аніме, яке йому позичив Вес.
   Денс знову знизила голос: «Скільки разів ти це бачив?»
  Він засміявся. « Привид в обладунках ? Двадцять, тридцять разів. . . разом із двома продовженнями. Блін, ти навіть можеш помітити білу брехню».
  «Ціную, що ти це робиш. Для нього це багато значить».
  «Я міг сказати, що він був схвильований».
  «Мене дивує, що у вас немає дітей. Здається, ти їх розумієш».
  «Ні, це ніколи не виходило. Але якщо ти хочеш дітей, мати жінку у твоєму житті точно допоможе. Я один із тих чоловіків, яких треба остерігатися. Хіба ви не кажете так, усі ви, дівчата?»
  «Обережно? Чому це?"
  «Ніколи не зустрічайся з чоловіком старше сорока, який ніколи не був одружений».
  «Я думаю, що сьогодні все, що працює, працює».
  «Я просто ніколи не зустрічав нікого, з ким би хотів оселитися».
  Денс помітив мерехтіння брів і слабке коливання висоти. Вона дозволила цим спостереженням спливти.
  Болінг почав: «Ви... . . ?» Його очі поринули на її ліву руку, де перстень з сірими перлами оточував серцевий палець.
  — Я вдова, — сказала Денс.
  "О Боже. Мені шкода».
  «Автомобільна аварія», — сказала вона, відчуваючи лише натяк на знайомий смуток.
  «Жахливо».
  І Кетрін Денс більше нічого не сказала про свого чоловіка та нещасний випадок без будь-якої іншої причини вона воліла більше не говорити про них. «Значить, ти справжній холостяк, хм?»
  «Здається, я. Тепер є слово, яке ви не чули для позначення. . . приблизно століття».
  Вона пішла на кухню, щоб взяти ще вина, інстинктивно схопивши червоне — оскільки воно було улюбленим у Майкла О’Ніла — тоді згадала, що Болінг любить біле. Вона наповнила їхні склянки до половини.
  Вони розмовляли про життя на півострові — його поїздки на гірських велосипедах і походи. Його професійне життя було занадто сидячим для нього, тому Болінг часто сідав у свій старий пікап і вирушав у гори чи державний парк.
  «Цими вихідними я покатаюся на велосипеді. Це буде трохи розсудливості на острові божевілля». Потім він розповів їй більше про сімейну зустріч, про яку згадував раніше.
  "Напа?"
  «Правильно». Його лоб мило й чарівно зморщився. «Моя сім’я . . . як це сказати?»
  "Родина."
  «Потрапив у точку», — сказав він, сміючись. «Двоє батьків здорові. Двоє братів і сестер я ладнаю здебільшого, хоча мені більше подобаються їхні діти. Різні дядьки та тітки. Все буде добре. Багато вина, багато їжі. Захід сонця, але не так багато, слава богу. Два, вершини. Ось так проходять вихідні».
  Знову між ними запала тиша. Комфортно. Денс не поспішав заповнювати його.
  Але мир був порушений саме тоді, коли мобільний телефон Болінга загикав. Він подивився на екран. Відразу мова його тіла перейшла на стан підвищеної готовності.
  «Тревіс онлайн. Ходімо."
   Розділ 24
  ПІД НАТИСАННЯМ КЛАВІШ БОЛІНГА домашня сторінка DimensionQuest завантажилася майже миттєво.
  Екран розчинився, і з’явилася коробка привітання. Нижче, очевидно, був рейтинг гри організацією під назвою ERSB.
  підліток
  Кров
  Сугестивні теми
  Алкоголь
  Насильство
  Потім своїм самовпевненим друкуванням Джон Болінг перевів їх до Етерії.
  Це був дивний досвід. Аватари — деякі фантастичні істоти, деякі люди — блукали галявиною в лісі з масивними деревами. Їх імена були на повітряних кульках над героями. Більшість з них билися, але деякі просто ходили, бігали або їздили верхи чи інших істот. Деякі полетіли самостійно. Денс був здивований, побачивши, що всі рухаються спритно і що вираз обличчя був справжнім. Графіка була вражаючою, якістю майже кіно.
   Це зробило бій і його жахливе, надмірне кровопролиття ще більш жахливим.
  Денс виявила, що сидить вперед, коліна підстрибують — класичний ознака стресу. Вона задихнулася, коли один воїн обезголовив іншого прямо в них на очах.
  «Їм керують справжні люди?»
  «Один або двоє є NPC — це «неігрові персонажі», яких створює сама гра. Але майже всі інші — це аватари людей, які можуть бути будь-де. Кейптаун, Мексика, Нью-Йорк, Росія. Більшість гравців - чоловіки, але є і багато жінок. І середній вік не такий молодий, як здається. В основному від підлітків до двадцяти років, але багато старших гравців. Це можуть бути хлопці, дівчата, чоловіки середнього віку, чорні, білі, інваліди, спортсмени, юристи, посудомийники. . . . У світі синтезаторів ти можеш бути ким хочеш».
  У них на очах інший воїн легко вбив свого супротивника. У гейзері бризнула кров. Болінг буркнув. «Однак вони не всі рівні . Виживання залежить від того, хто більше тренується і хто має найбільшу силу — силу, яку ви отримуєте, борючись і вбиваючи. Це порочне коло, буквально».
  Денс торкнувся екрана й вказав на задню частину жіночого аватара на передньому плані. "Ось вам?"
  «Один із аватарів мого студента. Я входжу через її обліковий запис».
  Ім’я над нею було «Greenleaf».
  "Ось він!" — сказав Болінг, торкнувшись плеча її, коли він нахилився вперед. Він вказував на аватар Тревіса, Страйкера, який був приблизно за сто футів від Грінліфа.
  Страйкер був міцним, мускулистим чоловіком. Танець не міг не помітити, що в той час як багато інших персонажів мали бороди або рум’яну шкірясту шкіру, аватар Тревіса був бездоганним, а його шкіра гладенька, як у дитини. Вона подумала про занепокоєння хлопчика щодо прищів.
  Ти можеш бути ким хочеш. . .
  Страйкер — «Громовержець», — згадувала вона, — явно був тут домінуючим воїном. Люди дивилися в його бік, поверталися й йшли. З ним займалися кілька людей — один раз двоє одночасно. Він легко вбив їх обох. Одного разу він приголомшив променем величезного аватара, троля чи подібного звіра. Потім, коли він лежав на землі, тремтячись, Тревіс наказав своєму аватару встромити йому ножа в груди.
  Денс ахнув.
  Страйкер нахилився і, здавалося, поліз усередину тіла.
  "Що він робить?"
  «Пограбування трупа». Болінг помітив насуплені брови Денса й додав: «Усі так роблять. Ти мусиш. У тілах може бути щось цінне. І якщо ви перемогли їх, ви заслужили право».
  Якщо це були ті цінності, яких Тревіс засвоїв у світі синтезаторів, було дивно, що він не тріснув раніше.
  Вона не могла не запитуватись: а де зараз був хлопчик у реальному світі? У Starbucks Wi-Fi, з капюшоном на голові та сонцезахисними окулярами, щоб його не впізнали? За десять миль звідси? одна миля?
  Його не було в Game Shed. Вона це знала. Дізнавшись, що він там провів час, Денс наказав встановити на місці стеження.
  Поки вона спостерігала, як аватар Тревіса легко зайнявся вбити десятки істот — жінок, чоловіків і тварин — вона інстинктивно почала використовувати свої навички експерта з кінетики.
  Вона, звичайно, знала, що комп’ютерне програмне забезпечення контролює рухи та поставу хлопчика. Проте вона вже бачила, що його аватар рухався з більшою витонченістю та плавністю, ніж інші. Під час бою він не відмахувався випадково, як це робили деякі персонажі. Він не поспішав, трохи відійшов, а потім завдав удару, коли суперники були дезорієнтовані. Кілька швидких ударів або ударів ножем пізніше — і персонаж був мертвий. Він був напоготові, постійно озираючись навколо.
  Можливо, в цьому була розгадка життєвої стратегії хлопчика. Ретельно планував напади, дізнавався все, що міг про своїх жертв, атакував швидко.
  Аналізуючи мову тіла комп’ютерного аватара, вона розмірковувала. Який це був дивний випадок.
  «Я хочу з ним поговорити».
  «До Тревіса? Я маю на увазі, до Страйкера?»
  «Правильно. Ближче."
  Болінг вагався. «Я погано знаю команди навігації. Але я думаю, що я можу нормально ходити».
  «Продовжуйте».
  За допомогою клавіатури Болінг наблизив Грінліфа до того місця, де Страйкер лежав над тілом істоти, яку він щойно вбив, грабуючи його.
  Як тільки вона опинилася на відстані атаки, Страйкер відчув наближення аватара Денса і підскочив, тримаючи в одній руці меч, а в іншій — вишуканий щит. Очі Страйкера дивилися з екрана.
  Очі темні, як у демона Кецаля.
  «Як надіслати повідомлення?»
  Болінг натиснув на кнопку внизу екран і коробка відкрита. «Як і будь-яке миттєве повідомлення зараз. Введіть своє повідомлення та натисніть «Повернути». Пам’ятайте, використовуйте абревіатури та leetspeak, якщо можете. Найпростіше просто замінити число три на e і чотири на a. »
  Денс глибоко вдихнув. Її руки тремтіли, коли вона дивилася на оживлене обличчя вбивці.
  «Страйкер, UR g00d». Слова з’явилися на повітряній кульці над головою Грінліфа, коли аватар наблизився.
  "хто ти?" Страйкер відступив, стискаючи меч.
  «Я просто якийсь lus3r».
  Болінг сказав їй: «Непогано, але забудьте про граматику та пунктуацію. Ні кепок, ні крапок. Знаки питання — це нормально».
  Танець продовжив: «бачив, як ти бився з el33t». Її дихання ставало швидким; в ній зросла напруга.
  — Чудово, — прошепотів Болінг.
  «яке твоє царство?»
  «Що він має на увазі?» — спитав Денс, відчуваючи паніку.
  «Я думаю, що він запитує вашу країну чи гільдію, до якої ви належите. Їх можуть бути сотні. Я не знаю жодного в цій грі. Скажи йому, що ти новачок». Він написав це. «Це новачок у грі, але хто хоче вчитися».
  «Просто новачок, граю для задоволення, думав, що можеш t33ch»
  Була пауза.
  «Ви маєте на увазі свою суму n00b»
  "Що це?" — запитав Денс.
  «Новачок тільки новачок. n00b — це невдаха, егоїстичний і некомпетентний. Це образа. Тревіса часто називають n00b в мережі. LOL йому, але скажи, що ти ні. Ви дійсно хочете вчитися у нього».
   «Лол, але ні, я не хочу вчитися»
  "RU гарячий?"
  Денс спитав Болінга: «Він на мене лізе?»
  "Не знаю. Це дивне запитання за цих обставин».
  “Мені так люди кажуть”
  «Ти дошка смішна»
  «Чорт, він зрозумів, що у вас затримка на клавіатурі. Він підозрілий. Змініть тему на нього».
  «Як справді не хочу вчитися, що ти можеш мені підказати?»
  Пауза. Потім: «1 річ»
  Денс набрав: "Що це?"
  Ще одне вагання.
  Потім у повітряній кульці над аватаром Тревіса з’явилися слова. «2 померти»
  І хоча Денс відчула інстинкт натиснути клавішу зі стрілкою чи посунути сенсорну панель, щоб підняти руку й захиститися, часу не було.
  Аватар Тревіса швидко з’явився. Він знову і знову замахувався мечем, вдаряючи її. У верхньому лівому куті екрана з’явилося поле з двома білими фігурами: заголовок «Страйкер» був над заголовком ліворуч, а «Грінліф» — праворуч.
  "Немає!" — прошепотіла вона, коли Тревіс відштовхнув.
  Біле заповнення контуру Грінліфа почало порожніти. Болінг сказав: «Це ваша життєва сила витікає. Відбиватися. У вас є меч. Там!» Він торкнувся екрана. «Наведіть на нього курсор і клацніть лівою кнопкою миші».
  Сповнена безпричинної, але гарячкової паніки, вона почала клацати.
  Страйкер легко відбивала шалені удари свого аватара.
   Коли сила Грінліфа втрачала на датчику, аватар упав на коліна. Незабаром меч упав на землю. Вона лежала на спині, розкинувши руки й ноги. Безпорадний.
  Денс почувалася такою ж уразливою, як ніколи в реальному житті.
  «У вас залишилося небагато сил, — сказав Болінг. «Ти нічого не можеш зробити». Манометр був майже злитий.
  Страйкер припинив рубати тіло Грінліфа. Він підійшов ближче й подивився на монітор комп’ютера.
  "хто ти?" — ці слова з’явилися в миттєвому повідомленні.
  «Я зелений листок. Ти мене вбив?»
  "ХТО ТИ?"
  Болінг сказав: «Все великими літерами. Він кричить. Він божевільний».
  "будь ласка?" У Денс тремтіли руки, а в грудях стискалося. Це було так, наче це були не шматочки електронних даних, а реальні люди; вона повністю поринула у світ синтезаторів.
  Потім Тревіс наказав Страйкеру зробити крок вперед і встромити меч у живіт Грінліфа. Бризнула кров, і датчик у верхньому лівому куті змінився на повідомлення: «ВИ МЕРТВИЙ».
  — Ой, — вигукнув Денс. Її спітнілі руки тремтіли, а подих уривався й видихав на сухих губах. Аватар Тревіса холодно дивився на екран, потім розвернувся і почав тікати в ліс. Без паузи він провів мечем по шиї аватара, спина якого була повернута, і відрубав істоті голову.
  Потім він зник.
  «Він не чекав, щоб пограбувати труп. Він тікає. Він хоче швидко втекти. Він думає, що щось відбувається». Болінг підійшов ближче до Денс — тепер їхні ноги торкнулися. «Я хочу щось побачити». Він почав друкувати. З'явилася ще одна коробка. Там було написано: «Страйкера немає в мережі».
  Денс відчула, як її пронизує болісний холод, крига вздовж хребта.
  Сидячи, притулившись плечем до плеча Джона Болінга, вона думала: якщо Тревіс вийшов із системи, можливо, він залишив місце, де був онлайн.
  І куди він збирався?
  Ховатися?
  Або він мав намір продовжити своє полювання в реальному світі?
  ЛЕЖАЮ В ЛІЖКУ , година наближається до півночі.
  Два звуки збентеження: вітер, що гладить дерева за вікном її спальні, і серфінг на скелях за милю звідси в Асіломарі та вздовж дороги до Лаверс-Пойнт.
  Біля себе вона відчувала тепло на нозі, а видих, м’який уві сні, лоскотав її шию.
  Однак вона не змогла приєднатися до блаженства втрати свідомості. Кетрін Денс не спала, наче був полудень.
  У її голові промайнув ряд думок. На якийсь час можна було піднятися на вершину, а потім котитися далі, як на колесі фортуни. Темою, на якій клікери зупинялися найчастіше, був Тревіс Брігем. За роки роботи кримінальним репортером, консультантом присяжних і агентом правоохоронних органів Денс повірила, що схильність до зла може бути закладена в генах, як Деніел Пелл, лідер культу та вбивця, якого вона нещодавно переслідувала… або можна придбати: Наприклад, Дж. Доу в Лос-Анджелесі, чиї вбивчі нахили виявилися пізніше в житті.
  Денс задумався, куди в цьому спектрі потрапив Тревіс.
  Він був проблемним, небезпечним молодим чоловіком, але він також був кимось іншим, підлітком, який прагнув бути нормальним — мати чисту шкіру, мати таку популярну дівчину, як він. Чи було неминучим від народження, щоб він скотив у це життя, сповнене люті? Або якби він починав, як будь-який інший хлопець, але був настільки побитий обставинами — його жорстоким батьком, проблемним братом, незграбною статурою, самотньою вдачею, поганим кольором обличчя — що його гнів не зміг спалити, як у більшості з нас, як ранковий туман. ?
  На довгу, густу мить у ній зрівноважилися жаль і огида.
  Потім вона побачила аватар Тревіса, який дивився на неї вниз і піднімав свій меч.
  як справді не хочеться вчитися, що ти можеш мені підказати?
  2 померти. . .
  Тепле тіло поруч з нею злегка поворухнулося, і вона подумала, чи не випромінює вона незначну напругу, яка заважає спати. Вона намагалася залишатися нерухомою, але, як експерт з кінетики, вона знала, що це неможливо. Під час сну чи пробудження, якщо наш мозок функціонував, наше тіло рухалося.
  Колесо закрутилось.
  Її мати та справа про евтаназію зараз зупинилися у верхній частині. Хоча вона просила Еді зателефонувати, коли вони повернуться до корчми, вона цього не зробила. Це боляче, але не здивувало, Денс.
  Потім колесо знову закрутилося, і справа Дж. Доу в Лос-Анджелесі зупинилася на апогею. Що вийде зі слухання про імунітет? Чи знову затримається? І кінцевий результат? Ерні Сейболд був хорошим. Але чи був він достатньо добрим?
  Танець, чесно кажучи, не знав.
  Ці роздуми, у свою чергу, привели до думок про Майкла О'Ніла. Вона розуміла, що є причини, чому він не міг бути тут сьогодні ввечері. Але він не дзвонить? Це було незвично.
  Інший випадок. . .
  Денс сміявся з ревнощів.
  Час від часу вона намагалася уявити себе й О'Ніла разом, якби він не був одружений на стрункій і екзотичній Енн. З одного боку, це було надто легко. Вони проводили дні разом над справами, а години йшли плавно. Розмова текла, гумор. Проте вони також не погоджувалися, іноді до гніву. Але вона вважала, що їхні пристрасні суперечки лише доповнили те, що вони мали разом.
  Що б це не було.
  Її думки крутилися далі, нестримно.
  Натисніть, натисніть, натисніть. . .
  Принаймні, поки не зупинилися на професорі Джонатані Болінгу.
  А біля неї тихе дихання стало тихим брязкотом.
  «Гаразд, це все», — сказала Денс, перевертаючись на інший бік. "Петсі!"
  Прокинувшись, ретривер з плоскою шерстю перестав хропіти й підняв голову з подушки.
  — На підлогу, — наказав Денс.
  Собака встала, переконавшись, що в угоду не входить їжа чи гра з м’ячем, і зістрибнула з ліжка, щоб приєднатися до свого супутника, Ділана, на потертому килимку, який вони використовували як футон, залишивши Денс знову одну в ліжку.
   «Джон Болінг», — подумала вона. Потім вирішив, що, можливо, краще не витрачати на нього багато часу.
  Ще не просто.
  У будь-якому випадку, в цей момент її думки зникли, коли мобільний телефон біля ліжка, який лежав поруч із її зброєю, затремтів.
  Вона миттєво увімкнула світло, насунула окуляри на ніс і засміялася, побачивши ідентифікатор абонента.
  — Джоне, — сказала вона.
  — Кетрін, — сказав Болінг. «Вибачте, що дзвоню так пізно».
  "Все добре. Я не спав. Як справи? Страйкер?»
  "Немає. Але є дещо, що ви повинні побачити. Блог — The Chilton Report. Тобі краще зараз вийти в Інтернет».
  У ПОТІ , собаки поруч, Денс сиділа у вітальні з вимкненим світлом, хоча місячне світло та світло вуличного ліхтаря малювали на сосновій підлозі райдужні синьо-білі плями. Її «Глок» притискався до її хребта, важка рушниця стягувала млявий еластичний пояс її поту.
  Комп’ютер завершив нескінченне завантаження програмного забезпечення.
  "Гаразд."
  Він сказав: «Перегляньте останню публікацію в блозі». Він дав їй URL.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/june 27update.html
  Вона здивовано кліпала очима. "Що . . . ?»
  Боллінг сказав їй: «Тревіс зламав The Report. »
  «Як?»
   Професор холодно засміявся. «Він підліток, ось як».
  Читаючи, Денс тремтіла. Тревіс опублікував повідомлення на початку блогу 27 червня. Ліворуч був грубий малюнок істоти Кецаль із DimensionQuest. Навколо моторошного обличчя, зашитих і закривавлених губ, були загадкові цифри та слова. Біля нього було розміщено текстове повідомлення великими жирними літерами. Це було ще більше тривоги, ніж картина. Наполовину англійська, наполовину leetspeak.
  Я буду володіти вами всіма!
  i = перемога, u = провал!!
  ваш d3ad
  3v3ry 1 з u
  — post3d від TravisDQ
  Для цього їй не потрібен був перекладач.
  Нижче було інше фото. Незграбна передача кольорів показала дівчину-підлітка чи жінку, що лежить на спині, з відкритим ротом у крику, коли рука встромила меч їй у груди. Кров бризнула вгору.
  «Ця картина. . . це огидно, Джоне».
  Після паузи: «Кетрін», — сказав він тихим голосом. «Ви щось у цьому помічаєте?»
  Вивчаючи незграбний малюнок, Денс видихнула. Потерпілий мав каштанове волосся, зібране в хвіст, був одягнений у білу блузку та чорний спідниця. На її поясі була затемнена ділянка стегна, яка могла бути кобурою для зброї. Одяг був схожий на той, який носила Денс, коли вона вчора зустріла Тревіса.
  "Це я?" — прошепотіла вона Болінгу.
  Професор нічого не сказав.
  Чи картина була старою, можливо, це була фантазія про смерть дівчини чи жінки, яка якось зневажила Тревіса в минулому?
  Або він намалював її сьогодні, незважаючи на те, що тікав від поліції?
  У Dance було моторошне зображення хлопчика, який парив над папером з олівцем і кольоровими олівцями, створюючи це грубе зображення смерті у світі синтезаторів, яке він сподівався зробити реальним.
  ВІТЕР — ЦЕ постійний аспект півострова Монтерей. Зазвичай підсилення, іноді слабке або незначне, але ніколи не зникає. Удень і вночі він бурхить блакитно-сірий океан, який, не зважаючи на його назву, ніколи не буває спокійним.
  Одне з найбільш вітряних місць на багато кілометрів навколо – Чайна-Коув, на південній частині державного парку Пойнт Лобос. Холодне, рівне дихання океану заніміє шкіра туристів, і пікніки є ризикованою пропозицією, якщо паперові тарілки та чашки є посудом. Тут морські птахи навіть намагаються залишатися на місці, якщо ціляться в вітерець.
  Зараз, майже опівночі, вітер мінливий, зривається та зникає, і коли він найсильніший, він піднімає високі сірі патьоки морської води.
  Шумить чагарник дуб.
  Гне сосну.
  Вирівнює трави.
  Але одна річ, яка сьогодні вночі захищена від вітру, — це невеликий артефакт на узбережжі шосе 1.
  Це хрест, близько двох футів заввишки, зроблений із чорних гілок. Посередині — розірваний картонний диск із завтрашньою датою, написаною синім пером. Біля основи, обтяжений камінням, стоїть букет червоних троянд. Часом пелюстки злітають і летять по трасі. Але сам хрест не майорить і не гнеться. Зрозуміло, що потужними ударами його загнали глибоко в піщаний бруд біля дороги, його творець переконався, що він залишатиметься вертикальним і видимим для всіх.
   ЧЕТВЕР
  
   Розділ 25
  КАТРІН ДЕНС, Ті Джей СКЕНЛОН і Джон Болінг були в її кабінеті. Час був 9:00 ранку, і вони були там близько двох годин.
  Чілтон видалив погрозу Тревіса та два фото з ланцюжка.
  Але Болінг завантажив їх і зробив копії.
  ваш d3ad.
  3v3ry 1 з u.
  І малюнки теж.
  Джон Болінг сказав: «Можливо, вдасться відстежити публікацію». Гримаса. «Але тільки якщо Чілтон співпрацюватиме».
  «Чи є щось на зображенні Кецаля — ці цифри, коди та слова? Щось, що може допомогти?»
  Болінг сказав, що вони в основному стосуються гри і, ймовірно, були зроблені дуже давно. У будь-якому випадку, навіть майстер головоломок не міг знайти підказок у дивних позначеннях.
  Інші в кімнаті старанно уникали коментарів про те, що друга фотографія, із зображенням ножового поранення, мала схожість із самою Денс.
  Вона вже збиралася зателефонувати блогеру, коли потрапила дзвінок. Розсміявшись, дивлячись на ідентифікатор абонента, вона взяла трубку. «Так, містере Чілтон?»
  Болінг глянув на неї іронічним поглядом.
  «Я не знаю, чи ви бачили. . . ?»
  "Ми зробили. Ваш блог зламали».
  «Сервер мав хорошу безпеку. Хлопець має бути розумним». Пауза. Тоді блогер продовжив: «Я хотів повідомити вам, що ми намагалися відстежити злом. Він використовує проксі-сайт десь у Скандинавії. Я подзвонив декільком друзям, і вони майже впевнені, що знають, що таке компанія. У мене є ім’я та адреса. Номер телефону теж. Це за межами Стокгольма».
  «Чи будуть вони співпрацювати?»
  Чілтон сказав: «Проксі-сервіси рідко працюють, якщо немає ордера. Ось чому люди ними користуються, звичайно».
  Міжнародний ордер був би кошмаром процедурно, і Денс ніколи не знав, що такий ордер буде вручений раніше ніж через два-три тижні після його видачі. Іноді іноземна влада взагалі їх ігнорувала. Але це було щось. «Дайте мені інформацію. Я постараюсь."
  Чілтон зробив.
  «Я ціную, що ти це робиш».
  «І є ще щось».
  "Що це?"
  «Ви зараз у блозі?»
  "Я можу бути."
  «Прочитайте те, що я опублікував кілька хвилин тому».
  Вона увійшла в систему.
  http://www.thechiltonreport.com/html/june28.html
   Спочатку було вибачення перед читачами, які здивували Денс своєю скромністю. Потім прийшло:
  Відкритий лист Тревісу Бригаму
  Це особисте прохання, Тревісе. Тепер, коли ваше ім’я є загальнодоступним, я сподіваюся, ви не заперечуєте, що я його використаю.
  Моя робота — повідомляти новини, задавати запитання, а не втручатися в історії, про які я розповідаю. Але я мушу втручатися зараз.
  Будь ласка, Тревісе, було досить проблем. Не робіть собі гірше. Ще не пізно покласти край цій жахливій ситуації. Думайте про свою сім'ю, думайте про своє майбутнє. будь ласка . . викликати поліцію, здатися. Є люди, які хочуть вам допомогти.
  Денс сказав: «Це чудово, Джеймсе. Тревіс може навіть зв’язатися з вами щодо здачі».
  «І я заморозив нитку. Ніхто інший не може розміщувати в ньому повідомлення». Якусь мить він замовк. «Ця картина. . . це було жахливо».
  Ласкаво просимо в реальний світ, Чілтоне.
  Вона подякувала, і вони поклали трубку. Вона прокрутила тему «Придорожні хрести» до кінця й прочитала останні — і, мабуть, останні — дописи. Хоча деякі, здавалося, були надіслані з-за кордону, вона знову не могла не подумати, чи містять вони підказки, які могли б допомогти їй знайти Тревіса або передбачити його наступні дії. Але вона не могла зробити жодних висновків із загадкових публікацій.
  Денс вийшов із системи та розповів Ті Джею та Болінгу про те, що написав Чілтон.
  Болінг не був упевнений, що це матиме великий ефект Хлопчик, за його оцінкою, був минулий міркування з. «Але будемо сподіватися».
  Танець роздавав завдання; Ті Джей відійшов до свого крісла за журнальним столиком, щоб зв’язатися зі скандинавським проксі-сервером, а Болінг — у свій куток, щоб перевірити імена можливих жертв із нової серії інтернет-адрес — включно з тими, хто писав у інших темах, окрім «Придорожніх хрестів». » Він ідентифікував ще тринадцять.
  До кабінету Денса зайшов Чарльз Овербі в синьому костюмі політика та білій сорочці. Його привітання: «Кетрин . . . скажи, Кетрін, що це з тим, що дитина розсилає погрози?»
  «Так, Чарльз. Ми намагаємося з’ясувати, звідки він зламався».
  «Мені вже дзвонили шість журналістів. І кілька з них отримали номер мого домашнього телефону. Я відклав їх, але більше не можу чекати. Через двадцять хвилин у мене прес-конференція. Що я можу їм сказати?»
  «Що розслідування триває. Ми отримуємо певну допомогу із Сан-Беніто для пошуку. Були спостереження, але нічого не виявилося».
  «Гамільтон теж телефонував мені. Він дуже засмучений».
  Гамільтон Ройс із Сакраменто в надто блакитному костюмі, швидкими очима й рум’яним кольором обличчя.
  Ранок головного агента Овербі, здавалося, був насичений подіями.
  "Щось ще?"
  «Чілтон припинив дописи в ланцюжку і попросив Тревіса здатися».
  «Я маю на увазі щось технічне?»
   «Ну, він допомагає нам відстежувати завантаження хлопчика».
  «Добре. Отже, ми щось робимо . »
  Він мав на увазі: те, що оцінять глядачі прайм-тайму. На відміну від пітної, нестильної поліцейської роботи, яку вони виконували останні сорок вісім годин. Денс привернув увагу Болінга, який сказав, що він теж був здивований коментарем. Вони відвели погляди один від одного відразу ж перед тим, як зацвіли спільні погляди шоку.
  Овербі глянув на годинник. «Гаразд. Моя черга в бочці». Він пішов на прес-конференцію.
  — Він знає, що означає цей вислів? — запитав її Болінг.
  «Про бочку? Я сам не знаю».
  Ті Джей хихикаюче розсміявся, але нічого не сказав. Він посміхнувся Болінгу, який сказав: «Це жарт, я не буду повторюватися. Це залучає збуджених моряків у море на довгий час».
  «Дякую, що не поділилися». Денс опустилася на стілець, відпила кави, що матеріалізувалась, і, чорт забери, пішла за половиною пончика, який теж був подарунком від богів.
  «Тревіс — ну, Страйкер — знову в мережі?» — покликала вона Джона Болінга.
  «Ні. Нічого не чув про Ірва. Але він обов’язково повідомить нам. Я не думаю, що він ніколи не спав. У нього в жилах Red Bull».
  Денс взяв слухавку й зателефонував Пітеру Беннінгтону в криміналістику MCSO, щоб отримати останню інформацію про докази. Суть полягала в тому, що наразі було достатньо доказів для встановлення вбивства засудження Тревіса, не було жодних підказок щодо того, де він міг ховатися, окрім тих слідів ґрунту, які вони знайшли раніше — місце, відмінне від того, де був залишений хрест. Девід Рейнгольд, той нетерплячий молодий заступник шерифа, взявся зібрати зразки з дому Тревіса; бруд не збігався.
  Піщаний грунт. . . «Настільки корисно, — цинічно міркував Денс, — у районі, який мав понад п’ятнадцять миль найгарніших пляжів і дюн штату.
  НЕЗВАЖАЮЧИ НА ЙОГО ЗДАТНІСТЬ повідомити, що CBI «робило щось технічне», Чарльза Овербі на прес-конференції вразили.
  Телевізор в офісі Денс був увімкнений, і вони могли дивитися аварію в прямому ефірі.
  Брифінг Денс для Овербі був точним, за винятком однієї маленької деталі, хоча й тієї, якої вона не знала.
  «Агенте Овербі, — запитав репортер, — що ви робите, щоб захистити громаду у світлі нового хреста?»
  Олень у світлі фар.
  «Ой, — прошепотів Ті Джей.
  Вражений Денс перевів погляд з нього на Болінга. Потім знову на екран.
  Репортерка продовжила, що чула репортаж півгодини тому на радіосканері. Поліція Кармелу знайшла ще один хрест із сьогоднішньою датою, 28 червня, біля Чайна Коув на шосе 1.
  Овербі вигукнув у відповідь: «Мене щойно проінформували до того, як сюди приїхав агент, відповідальний за справу, і вона, очевидно, не знала про це».
  У Монтерейському офісі CBI було дві старші жінки-агенти. Було б легко дізнатися, хто була ця «вона».
  О, ти, сучий сину, Чарльз.
  Вона почула, як інший репортер запитав: «Агенте Овербі, що ви скажете на те, що місто, увесь півострів у паніці? Були повідомлення про те, що власники будинків стріляли в невинних людей, які випадково заходили у їхні двори».
  Пауза. «Ну, це не добре».
  О, брате. . .
  Денс вимкнув телевізор. Вона зателефонувала в MCSO і дізналася, що так, ще один хрест із сьогоднішньою датою був знайдений поблизу Чайна-Коув. Також букет червоних троянд. Оперативники збирали речові докази та обстежували територію.
  «Свідків не було, агент Денс», – додав депутат.
  Коли вона поклала слухавку, Денс звернувся до Ті Джея. «Що нам говорять шведи?»
  Ті Джей зателефонував до компанії, що надає послуги проксі, і залишив два термінових повідомлення. Вони ще не відповіли йому на дзвінок, незважаючи на те, що в Стокгольмі був робочий день і тільки після обіду.
  Через п’ять хвилин до кабінету увірвався Овербі. «Ще один хрест? Ще один хрест? Що в біса сталося?»
  — Я щойно сам про це дізнався, Чарльз.
  «Як вони почули?»
  «Преса? Сканери, контакти. Те, як вони завжди дізнаються, що ми робимо».
   Овербі потер засмагле чоло. Лусочки шкіри злетіли. «Ну, куди ми з цим?»
  «Люди Майкла керують подією. Якщо будуть докази, вони дадуть нам знати».
  « Якщо є докази».
  «Він підліток, Чарльз, а не професіонал. Він збирається залишити кілька підказок, які приведуть нас туди, де він ховається. Рано чи пізно."
  «Але якщо він залишив хрест, це означає, що він також спробує когось убити сьогодні».
  «Ми зв’язуємося з якомога більшою кількістю людей, які можуть бути в зоні ризику».
  «А комп’ютерне відстеження? Що там відбувається?»
  TJ сказав: «Компанія не передзвонює нам. У нас є юридичний відділ, який складає запит на іноземний ордер».
  Начальник кабінету скривився. «Це просто чудово. Де проксі?»
  «Швеція».
  «Вони кращі за болгар, — сказав Овербі, — але мине місяць, перш ніж вони встигнуть відповісти. Надішліть запит, щоб прикрити наші дупи, але не витрачайте на це час».
  "Так, сер."
  Овербі кинувся геть, виймаючи з кишені мобільний.
  Денс вихопила власний телефон і викликала Рей Карранео та Альберта Стемпла до свого кабінету. Коли вони прибули, вона оголосила: «Я втомилася тут оборонятися. Я хочу вибрати п’ять чи шість найбільших потенційних жертв — тих, хто опублікував найбільш злісні напади на Тревіса, і постери, які найбільше підтримує Чілтона. Ми збираємося вивести їх із зони, а потім встановити спостереження за їхніми будинками чи квартирами. У нього на думці нова жертва, і коли вона з’явиться, я хочу, щоб він отримав один великий сюрприз. Давайте приступимо до цього».
  Розділ 26
  «ЯК ВІН ТРИМУЄТЬСЯ ?» — запитала Лілі Гокен свого чоловіка Дональда.
  «Джеймс? Він не говорить багато, але це має бути важко для нього. Патриція теж, я впевнений».
  Вони були в лігві свого нового будинку в Монтереї.
  Розпакування, розпакування, розпакування . . .
  Мініатюрна блондинка стояла посеред кімнати, злегка розставивши ноги, дивлячись на два поліетиленові пакети портьєр. "Що ти думаєш?"
  Хокен був трохи приголомшений на даний момент і не міг піклуватися про обробку вікон, але його дружина дев'ять місяців і три дні взяла на себе більшу частину тягаря переїзду з Сан-Дієго, тому він склав інструменти, які використовував щоб зібрати журнальний столик і дивився від червоного до іржі і назад.
  «Ті, що ліворуч». Залишаючись готовим відступити в будь-який момент, якщо це буде неправильна відповідь.
  Але, мабуть, це було правильно. «Ось куди я схилялася», - сказала вона. «А поліція має охорону в його будинку? Вони думають, що хлопець збирається на нього напасти?»
  Гокен продовжив складати стіл. Ikea. Блін, у них є досить розумні дизайнери. « Він так не думає. Але ти знаєш Джима. Навіть якби він це зробив, він не той тип, щоб йти в гори».
  Тоді він подумав, що Лілі взагалі не знала Джеймса Чілтона; вона ще навіть не зустрічалася з ним. Лише через те, що він їй сказав, вона зрозуміла його друга.
  Так само, як він знав про багато аспектів її життя з розмов, натяків і висновків. Таким було життя за цих обставин — другий шлюб обох; він, вийшовши з трауру, Лілія, оговтавшись після важкого розлучення. Вони познайомилися через друзів і почали зустрічатися. Спочатку насторожені, але майже одночасно вони зрозуміли, наскільки вони голодні інтимності та прихильності. Хокен, чоловік, який не вірив, що коли-небудь знову одружиться, зробив пропозицію через шість місяців — у суворому пляжному барі на даху готелю W у центрі Сан-Дієго, тому що йому не терпілося знайти більш підходящу обстановку .
  Однак Лілі описала цю подію як найромантичнішу річ, яку вона могла придумати. Допомогло велике діамантове кільце на білій стрічці, надіте на шийку її пляшки Anchor Steam.
  І ось вони починали нове життя ще в Монтерее.
  Дональд Хокен оцінив свою ситуацію і вирішив, що він щасливий. По-хлопчачому щасливий. Друзі сказали йому, що другий шлюб після втрати чоловіка був іншим. Як би вдівець він кардинально змінився б. Він би не зміг, щоб це підліткове почуття пронизало кожну клітинку його істоти. Було б товаришування, були б моменти пристрасті. але стосунки були б по суті дружніми.
  неправильно.
  Це був підлітковий період і більше.
  У нього був інтенсивний, всепоглинаючий шлюб із Сарою, яка була спекотною та красивою та жінкою, у яку можна було сильно закохатися, як був Гокен.
  Але його любов до Лілі була такою ж сильною.
  І, гаразд, він нарешті дійшов до того, що міг визнати, що секс з Лілі був кращим — у тому сенсі, що це було набагато комфортніше. У ліжку Сара була, м’яко кажучи, грізною. (Гокен ледь не посміхнувся на деякі спогади.)
  Йому було цікаво, що Лілі ставилася б до Джима та Пет Чілтон. Гокен розповів їй, як вони були такими близькими друзями, що пари часто збиралися разом. Відвідування своїх дітей шкільних та спортивних заходів, вечірок, барбекю. . . Він помітив, як посмішка Лілі трохи змінилася, коли він розповів їй про це минуле. Але він запевнив її, що в певному сенсі Джим Чилтон теж був для нього чужою людиною. Хокен був настільки пригнічений після смерті Сари, що втратив контакт майже з усіма друзями.
  Але тепер він повертався до життя. Вони з Лілі закінчили готувати будинок, а потім забрали дітей, які залишилися з дідусем і бабусею в Енсінітасі. І його життя повернеться до приємної рутини на півострові, яку він пам’ятав роками раніше. Він знову зустрінеться зі своїм найкращим другом Джимом Чілтоном, знову приєднається до заміського клубу, знову побачить усіх своїх друзів.
  Так, це був правильний крок. Але з'явилася хмара. Маленький, тимчасовий, він був упевнений, але все ж пляма.
   Прийшовши туди, де був їхній із Сарою дім, він ніби воскресив частину її. Спогади спалахнули, як феєрверк:
  Тут, у Монтереї, Сара була дбайливою господинею, пристрасним колекціонером мистецтва, спритною бізнес-леді.
  Тут Сара — спекотна, енергійна та всепоглинаюча коханка.
  Тут Сара безстрашно надягає гідрокостюм і пливе в суворому океані, вилазить, охолоджена та підбадьорена — на відміну від свого останнього запливу біля Ла-Хойї, вона взагалі не вилазить з води, а пливе до берега, млява, з відкритими очима та невидюча, її шкіра градус за градусом відповідала температурі води.
  При цій думці серце Гокена додало ще один-два удари.
  Потім кілька разів глибоко вдихнув і позбувся спогадів. «Хочеш руку?» Він глянув на Лілі та портьєри.
  Його дружина замовкла, потім відклала роботу. Вона підійшла, взяла його руку й поклала на V-образну частину шкіри під своїм горлом. Вона міцно поцілувала його.
  Вони посміхнулися один одному, і його дружина повернулася до вікон.
  Гокен закінчив скляно-хромований столик і перетягнув його перед диваном.
  «Кохана?» Рулетка бовталася в руці Лілі, і вона дивилася в заднє вікно.
  "Що?"
  «Я думаю, що там хтось є».
  «Де, на задньому дворі?»
  «Я не знаю, чи це наша власність. Це по той бік живоплоту».
   «Тоді це точно чужий двір».
  Тут, на центральному узбережжі Каліфорнії, ваш долар не коштує багато бруду.
  «Він просто стоїть і дивиться на будинок».
  «Напевно, цікаво, чи не переїжджає рок-н-рольна група чи наркомани».
  Вона злізла на сходинку вниз. «Просто стою», — повторила вона. «Я не знаю, любий, це трохи моторошно».
  Хокен підійшов до вікна й визирнув. З цього ракурсу він мало що міг побачити, але було ясно, що з кущів визирає якась постать. На ньому був сірий світшот із задертим капюшоном.
  «Можливо, сусідська дитина. Їм завжди цікаво, як люди переїжджають. Цікаво, чи є у нас діти їхнього віку. Я був."
  Лілі нічого не казала. Він міг відчути її дискомфорт, коли вона стояла, піднявши вузькі стегна, насуплені очі в обрамленні білявого волосся, всипаного пилом, що рухається з картону.
  Час для лицарської частини.
  Гокен зайшов на кухню й відчинив задні двері. Відвідувач пішов.
  Він ступив далі, а потім почув, як його дружина покликала: «Дорогий!»
  Стривожений Хокен розвернувся й помчав назад усередину.
  Лілі, все ще на драбині, показувала на інше вікно. Відвідувач переїхав у бічний двір — тепер точно на їхній території, хоча все ще закритий насадженнями.
  "Блін. Хто він такий?»
  Він глянув на телефон, але вирішив не дзвонити в 911. А якби це був сусід чи сусідський син? Це б назавжди зруйнувало будь-який шанс на дружбу.
  Коли він озирнувся, постаті зникло.
  Лілі злізла з драбини. "Де він? Він просто зник. Швидко».
  "Не маю уявлення."
  Вони дивилися у вікна, оглядаючи.
  Ніяких ознак його.
  Це було набагато страшніше, не бачити його.
  «Я думаю, ми повинні...»
  Голос Гокена замовк, коли Лілі вигукнула: «Пістолет — у нього є пістолет, Доне!» Вона дивилася у переднє вікно.
  Її чоловік схопив свій телефон і покликав дружину: «Двері! Заблокуйте це».
  Лілі кинулася.
  Але вона запізнилася.
  Двері вже широко розчахнулися.
  Лілі закричала, і Дон Гокен потягнув її на підлогу під собою благородним, але, як він розумів, марним жестом, щоб врятувати життя своїй нареченій.
   Розділ 27
  НАША ОПЕРА . . .
  Сидячи в кабінеті Кетрін Денс, тепер сам, Джонатан Болінг ковзав по комп’ютеру Тревіса Брігама, у шаленій гонитві за значенням коду.
  наша опера. . .
  Він сидів вперед, швидко друкуючи, думаючи, що якби Денс була тут, експерт з кінетики всередині неї міг би швидко зробити деякі висновки з його пози та фокусу його очей: він був собакою, що відчуває здобич.
  Джон Болінг щось придумав.
  Денс та інші були в цей момент, встановлюючи спостереження. Болінг залишився у своєму кабінеті, щоб поратися в комп’ютері хлопчика. Він знайшов підказку і тепер намагався знайти більше даних, які дозволили б йому зламати код.
  наша опера. . .
  Що це означало?
  Цікавим аспектом комп’ютерів є те, що ці божевільні пластикові та металеві коробки містять привидів. Жорсткий диск комп'ютера схожий на мережу таємних ходів і коридорів, що ведуть все далі і далі в архітектуру пам'яті комп'ютера. Можливо — із значними труднощами — вигнати ці коридори й позбавити їх від привидів минулого, але зазвичай більшість фрагментів інформації, яку ми створили або отримали, залишаються назавжди, невидимими та фрагментованими.
  Зараз Болінг блукав цими коридорами, використовуючи програму, яку разом зламав один із його студентів, зчитуючи уривки даних, що зберігалися в незрозумілих місцях, як уривки душ, що мешкають у будинку з привидами.
  Думки про привидів спонукали його згадати DVD, який син Кетрін Денс позичив йому вчора ввечері. Привид в обладунках. Він згадував, як добре провів час у неї вдома, як йому подобалося зустрічатися з її друзями та родиною. Діти особливо. Меґі була чарівною та кумедною і, як він знав без сумніву, стане жінкою, такою ж грізною, як її мати. Вес був більш невимушеним. З ним було легко спілкуватися, він був геніальним. Болінг часто міркував про те, якими були б його власні діти, якби він оселився з Кессі.
  Зараз він думав про неї, сподівався, що їй подобається життя в Китаї.
  Згадала тижні до її від’їзду.
  І відкликав свої щедрі побажання щодо задоволення в Азії.
  Тоді Болінг відкинув думки про Кассандру й зосередився на своєму полюванні за привидами в комп’ютері. Він наближався до чогось важливого в цьому клаптику двійкового коду, який перекладався англійськими літерами ours від opera.
  Люблячий головоломок розум Болінга, на який часто можна було розраховувати, що придумає цікаві стрибки логіки та проникливості, автоматично зробив висновок, що ці слова були фрагменти «годин роботи». Тревіс подивився цю фразу в Інтернеті перед тим, як зник. Наслідком цього було те, що, можливо, просто можливо, ці слова стосувалися місця, яке цікавило хлопчика.
  Але комп’ютери не зберігають пов’язані дані в одному місці. Код «our of opera» можна знайти в моторошній шафі в підвалі, а назву того, про що вони згадували, можна знайти в коридорі на горищі. Частина фізичної адреси в одному місці, решта в іншому. Комп’ютерний мозок постійно приймає рішення щодо розбиття даних і зберігання фрагментів у місцях, які мають для нього сенс, але незрозумілі для неспеціаліста.
  Тож Болінг йшов по сліду, прогулюючись темними коридорами, наповненими привидами.
  Він не думав, що він був настільки залучений у проект протягом місяців, а може й років. Джонатан Болінг любив працювати в університеті. Він був допитливим за своєю природою, і йому подобалися виклики досліджень і написання, стимулюючі розмови з колегами-викладачами та студентами, заохочуючи молодих людей до навчання. Бачити, як очі студента раптово активізуються, коли випадкові факти зливаються в розуміння, було для нього чистим задоволенням.
  Але наразі ці задоволення та перемоги здавалися другорядними. Тепер він був на місії з порятунку життів. І ніщо інше для нього не мало значення, крім розблокування коду.
  наша опера. . .
  Він подивився на іншу комору в будинку з привидами. Нічого, крім перемішаних бітів і байтів. Ще один помилковий слід.
   Більше набору тексту.
  нічого
  Болінг розтягнувся, і джойнт голосно тріснув. Давай, Тревісе, чому тебе зацікавило це місце? Що вас у ньому привабило?
  І ти все ще туди ходиш? Друг там працює? Купуєте щось з його полиць, вітрин, проходів?
  Ще десять хвилин.
  Здаватися?
  У жодному разі.
  Потім він пішов у нову частину будинку з привидами. Він кліпав очима й розсміявся. Відповідь на код «наша опера» матеріалізувалась, як з’єднання шматочків мозаїки.
  Коли він дивився на назву місця, його зв’язок із Тревісом Бригамом був до смішного очевидним. Професор сердився на себе за те, що він не зрозумів це навіть без цифрової підказки. Знайшовши адресу, він витягнув телефон із пояса й подзвонив Кетрін Денс. Він подзвонив чотири рази і перейшов на голосову пошту.
  Він збирався залишити повідомлення, але потім подивився на свої нотатки. Це місце було недалеко від того місця, де він був зараз. Не більше п'ятнадцяти хвилин.
  Він тихенько зачинив телефон і встав, натягнувши куртку.
  Мимовільно кинувши погляд на фотографію Денс та її дітей, собаки попереду й у центрі, він вийшов з її кабінету й попрямував до вхідних дверей CBI.
  Усвідомлюючи, що те, що він збирався зробити, можливо, було дуже поганою ідеєю, Джон Болінг покинув світ синтезаторів, щоб продовжити свої пошуки в реальному житті.
  «ЦЕ ЯСНО», — сказав РЕЙ Карранео Кетрін Денс, коли він повернувся до вітальні, де вона стояла над Дональдом і Лілі Гоуен. У її руці був пістолет Денс, коли вона пильно дивилася у вікна та кімнати маленького будинку.
  Подружжя, приголомшене й без усмішки, сиділо на новому дивані, який усе ще покривав заводський поліетилен.
  Денс змінила їй Глока. Вона не очікувала, що хлопець буде всередині — він ховався на бічному подвір’ї та, здавалося, втік, коли прибула поліція, — але досвід Тревіса у грі DimensionQuest, його бойові навички змусили її задуматися, чи підліток якось ніби втік , але насправді прослизнув усередину.
  Двері відчинилися, і масивний Альберт Стемпл просунув голову. Він зник." Чоловік хрипів — і від переслідування, і від залишків газу в будинку Келлі Морган. «Змусив заступника дивитися по вулицях. І ми отримали ще півдюжини машин на шляху. Хтось побачив, як хтось у толстовці з капюшоном на велосипеді прямує алеями до центру міста. Я викликав це. Але . . .” Він знизав плечима. Тоді громіздкий агент зник, і його черевики застукотіли східцями вниз, коли він пішов приєднатися до полювання.
  Денс, Карранео, Стемпл і заступник MCSO прибули десять хвилин тому. Коли вони зустрічалися з ймовірними цілями, Денсу спала на думку ідея. Вона подумала про теорію Джона Болінга: розширюючи свої цілі, Тревіс міг би включити людей, про яких лише схвально згадується в блозі, навіть якщо вони не писали.
  Денс ще раз зайшов на сайт і прочитав домашню сторінку блогу.
  http://www.thechiltonreport.com
  Одним із імен, яке виділялося, був Дональд Гокен, давній друг Джеймса Чілтона, який згадувався в розділі «На фронті». Хокен міг бути жертвою, заради якої Тревіс залишив хрест на провітрюваній ділянці шосе 1.
  Тож вони поїхали до будинку цього чоловіка з метою врятувати Гокена та його дружину від небезпеки та встановити за будинком спостереження.
  Але, прибувши, Денс побачив фігуру в капюшоні, яка, ймовірно, тримала пістолет, що ховалася в кущах збоку від ранчо. Вона послала Альберта Стемпла та заступника MCSO за зловмисником, і Рей Карранео з Денсом увірвалися в будинок, вихопивши зброю, щоб захистити Гокена та його дружину.
  Вони все ще були сильно потрясені; вони припустили, що Карранео був убивцею, коли агент у цивільному вдерся в двері з високою зброєю.
  Моторола Денс затріщала, і вона відповіла. Це знову був Стемпл. «Я на задньому дворі. Я вирізав хрест на цій плямі бруду і розкидав навколо нього пелюстки троянд».
  «Зрозуміло, Ал».
  Ліля заплющила очі, опустила голову на плече чоловіка.
  Чотири-п’ять хвилин, — подумав Денс. Якби ми приїхали сюди набагато пізніше, пара була б мертва.
  «Чому ми?» — запитав Гокен. «Ми нічого не зробили йому. Ми не публікували. Ми його навіть не знаємо».
  Денс пояснив, що хлопець розширює свої цілі.
  «Ви маєте на увазі, що будь-хто, навіть згаданий у блозі, ризикує?»
  «Здається, що так».
  Десятки поліцейських прибули на територію за кілька хвилин, але дзвінки показали, що Тревіса ніде не було.
  Як дитина на велосипеді втече? Розчаровано подумав Денс. Він просто зникає. де Чийсь підвал? Занедбане будівництво?
  Надворі почали прибувати перші машини преси, фургони з посудом нагорі, оператори оживляли своє обладнання.
  Це ще сильніше розпалює паніку в місті.
  Також прибуло більше поліцейських, у тому числі кілька велопатрульних.
  Денс запитав Гокена: «У тебе все ще є будинок у районі Сан-Дієго?»
  Лілі відповіла: «Це на ринку. Ще не продано».
  «Я хотів би, щоб ти повернувся туди».
  «Ну, — сказав він, — меблів немає. Це на зберіганні».
  «У вас є люди, у яких ви можете залишитися?»
  "Мої батьки. Діти Дональда зараз залишаються з ними».
  «Тоді повертайся туди, поки ми не знайдемо Тревіса».
  «Здається, ми могли б», — сказала Лілі.
  «Ти йди», — сказав їй Гокен. «Я не покину Джима».
   «Ти нічим не можеш йому допомогти», — сказав Денс.
  «Звичайно є. Я можу морально його підтримати. Це жахливий час. Йому потрібні друзі».
  Денс продовжив: «Я впевнений, що він цінує вашу відданість, але подивіться, що щойно сталося. Цей хлопець знає, де ти живеш, і, очевидно, хоче зробити тобі боляче».
  — Ти можеш зловити його за півгодини.
  «Можливо, ні. Я справді змушений наполягати, містере Гокен.
  Чоловік продемонстрував трохи сталі бізнесмена. «Я не покину його». Потім його голос зник, коли він додав: «Мені потрібно дещо пояснити». Найдрібніший погляд на дружину. Потім пауза: «Моя перша дружина, Сара, померла пару років тому».
  «Мені шкода».
  Зневажливе знизування плечима, яке Денс так добре знав.
  «Джим кинув усе; він був біля моїх дверей протягом години. Він пробув біля мене та дітей тиждень. Допоміг нам і родині Сари у всьому. Харчування, організація поховання. Він навіть чергував з роботою по дому та пранням. Я був паралізований. Я просто нічого не міг зробити. Я думаю, що тоді він міг би врятувати мені життя. Він, звичайно, врятував мій розум».
  І знову Денс не змогла придушити спогади про місяці після смерті свого чоловіка — коли Мартін Крістенсен, як і Чілтон, була поруч з нею. Танець ніколи б не зашкодив собі, не з дітьми, але було багато випадків, коли, так, вона думала, що може збожеволіти.
  Вона розуміла лояльність Дональда Гокена.
  — Я не піду, — твердо повторив чоловік. «Немає сенсу питати». Потім він обійняв дружину. «Але ти повертайся. Я хочу, щоб ти пішов».
  Ні хвилини не вагаючись, Лілі сказала: «Ні, я залишаюся з тобою».
  Денс відзначив погляд. Обожнювання, задоволення, рішучість. . . Її власне серце перевернулося, коли вона подумала: « Він втратив першу дружину, одужав і знову знайшов кохання».
  Це може статися, — подумав Денс. Побачити?
  Тоді вона зачинила двері у власне життя.
  — Гаразд, — неохоче погодилася вона. «Але ти зараз же йдеш звідси. Знайдіть готель і зупиніться там, тримайтеся подалі від очей. І ми поставимо тобі охорону».
  "Добре."
  Саме тоді перед будинком зі скрипом зупинилася машина, чийсь стривожений крик. Вони з Каррано вийшли на ґанок.
  — Гаразд, — сказав Альберт Стемпл, його голос був лінивим, без південного акценту. «Тільки Чілтон».
  Блогер, мабуть, почув цю новину і поспішив. Він мчав по сходах. "Що сталося?" Денс з подивом почув паніку в його голосі. Раніше вона відчувала гнів, дріб’язковість, зарозумілість, але ніколи цього звуку. «З ними все гаразд?»
  — Добре, — сказала вона. «Тревіс був тут, але Дональд почувається добре. Його дружина теж».
  "Що сталося?" Комір піджака блогера був скошений.
  Гокен і Лілі вийшли надвір. «Джим!»
  Чілтон підбіг уперед і обійняв друга. "З вами все гаразд?"
  "Так Так. Поліція прибула вчасно».
  «Ти зловив його?» — запитав Чілтон.
  — Ні, — сказав Денс, очікуючи, що Чілтон кинеться критика за те, що вони не затримали хлопчика. Але він міцно взяв її руку і стиснув. "Дякую дякую. Ви їх врятували. Дякую тобі."
  Вона ніяково кивнула й відпустила його руку. Потім Чілтон звернувся до Лілі з усмішкою цікавості.
  Денс зробив висновок, що вони ніколи раніше не зустрічалися особисто. Хокен представив їх, і Чілтон тепло обійняв Лілі. «Я дуже шкодую про це. Я ніколи, навіть за мільйон років, не думав, що це вплине на вас».
  «Хто б мав?» — запитав Гокен.
  Зі сумною посмішкою Чілтон сказав своєму другові: «З таким знайомством з півостровом Монтерей вона не захоче залишатися. Завтра вона повернеться».
  Нарешті Лілі розтягнула тендітну посмішку. "Я б. Крім того, ми вже купили штори». Кивок на будинок.
  Чілтон засміявся. «Вона смішна, Доне. Чому б їй не залишитися, а тобі повернутися до Сан-Дієго?»
  «Боюся, що ти застряг з нами обома».
  Тоді Чілтон став серйозним. «Ви повинні піти, поки це не закінчиться».
  Денс сказав: «Я намагався переконати їх у цьому».
  «Ми не йдемо».
  — Дон... — почав Чілтон.
  Але Гокен розсміявся, кивнувши на Денс. «У мене є дозвіл поліції. Вона погодилася. Ми збираємося сховатися в готелі. Як Бонні та Клайд».
  «Але...»
  «Без але, друже. Були тут. Ви не можете позбутися нас зараз».
   Чілтон відкрив рота, щоб заперечити, але потім помітив криву усмішку Лілі. Вона сказала: «Ти не хочеш говорити цій дівчині, що робити, Джиме».
  Блогер ще раз засміявся і сказав: «Чесно. Дякую тобі. Дістатися до готелю. Залишитися там. За день-два з цим все закінчиться. Усе повернеться на круги своя».
  Хокен сказав: «Я не бачив Пет і хлопців відколи пішов. Понад три роки».
  Денс дивився на блогера. Ще щось у ньому було іншим. У неї було враження, що вона вперше бачила його людську сторону, ніби ця майже трагедія відкинула його ще далі від світу синтезаторів у реальний.
  Хрестоносець, принаймні тимчасово, був відсутній.
  Вона залишила їх на спогади й пішла назад. Її налякав голос із кущів. "Привіт."
  Вона озирнулася й побачила молодого заступника, який допомагав їм, Девіда Рейнхолда.
  «Заступник».
  Він посміхнувся. «Називайте мене Девід. Я чув, що він тут. Ти ледь не прибив його».
  «Близько. Недостатньо близько».
  Він ніс кілька пошарпаних металевих валіз із трафаретом MCSO—CSU збоку. «Вибачте, я не міг сказати нічого напевно про ті гілки у вашому дворі — той хрест».
  «Я теж не міг сказати. Напевно, це була випадковість. Якби я обрізав дерева так, як треба, цього б ніколи не сталося».
  Його яскраві очі дивилися в її бік. «У вас гарний будинок».
   "Дякую. Незважаючи на безладне подвір’я».
  "Немає. Виглядає дуже зручно».
  Вона запитала депутата: «А як щодо вас, Девіде? Ви живете в Монтереї?»
  "Я зробив. Був сусід по кімнаті, але він пішов, тому мені довелося переїхати до Марини».
  «Що ж, оцінюю ваші зусилля. Я скажу добре слово Майклу О’Нілу».
  «Справді, Кетрін? Це було б чудово». Він світився.
  Рейнхольд відвернувся й почав огороджувати задній двір. Денс дивився на те, що було в центрі трапеції жовтої стрічки: врізаний у бруд хрест і розсип пелюсток.
  Звідти вона підняла очі й поглянула на широке спускання від висоти Монтерея до затоки, де виднілася смуга води.
  Це був панорамний вид, гарний.
  Але сьогодні це здавалося таким же тривожним, як жахлива маска Кецала, демона в DimensionQuest.
  Ти десь там, Тревісе.
  Де, де?
   Розділ 28
  ГРАЮЧИЙ КОП.
  Вистежуючи Тревіса, як Джек Бауер переслідував терористів.
  У Джона Болінга була підказка: можливе місце, звідки Тревіс надіслав публікацію в блозі з малюнком маски та жахливе поранення жінки, яка була трохи схожа на Кетрін Денс. Місце, де хлопчик грав би у свій дорогоцінний DimensionQuest.
  «Години роботи», які він знайшов у примарних коридорах комп’ютера Тревіса, стосувалися Lighthouse Arcade, центру відео та комп’ютерних ігор у Нью-Монтереї.
  Звичайно, хлопець ризикнув би вийти на публіку, враховуючи полювання. Але якби він ретельно вибирав свої маршрути, носив сонцезахисні окуляри, кепку та щось інше, ніж толстовка, у якій його зображували телевізійні репортажі, то він міг би пересуватися з певною свободою.
  До того ж, коли мова зайшла про онлайн-ігри та Morpegs, у наркомана не було іншого вибору, як ризикувати виявленням.
  Болінг пілотував на своїй Audi з шосе на Дель-Монте, потім на Маяк і попрямував у район, де була розташована галерея.
   Він відчував певне піднесення. Ось він, сорокоднорічний професор, який жив переважно своїм розумом. Він ніколи не вважав, що страждає від відсутності хоробрості. Він займався скелелазінням, пірнав з аквалангом, катався на гірських лижах. Крім того, світ ідей несе в собі ризик зашкодити кар’єрі, репутації та задоволенню. Він боровся з колегами-професорами. Він також був жертвою жорстоких онлайн-атак, подібних до тих, що були спрямовані проти Тревіса, але з кращими орфографією, граматикою та пунктуацією. Нещодавно його атакували за те, що він виступає проти обміну файлами захищеного авторським правом матеріалу.
  Він не очікував жорстокості атак. Його побили. . . називали «довбаним капіталістом», «стервою повією великого бізнесу». Болінгу особливо сподобався «професор масового знищення».
  Деякі колеги фактично перестали з ним спілкуватися.
  Але шкода, яку він зазнав, звичайно, була нічим у порівнянні з тим, чим Кетрін Денс та її товариші-офіцери ризикували день у день.
  І чим він сам тепер ризикував, подумав він.
  Гра в поліцейського. . .
  Болінг зрозумів, що він допоміг Кетрін та іншим. Він був задоволений цим і задоволений їхнім визнанням його внеску. Але перебуваючи так близько до події, чуючи телефонні дзвінки, дивлячись на обличчя Кетрін, коли вона записувала інформацію про злочини, бачила, як її рука неуважно гладить чорний пістолет на стегні. . . він відчував бажання брати участь.
  І ще щось, Джоне? — іронічно запитав він сам себе.
  Ну, гаразд, можливо, він намагався справити на неї враження.
   Абсурдно, але він відчув трохи ревнощів, побачивши, як вони з Майклом О’Нілом з’єдналися.
  Ти поводишся як клятий підліток.
  І все ж щось у ній підпалило запал. Болінг ніколи не зміг пояснити це — хто міг, насправді? — коли цей зв’язок стався. І це сталося швидко або ніколи. Денс був неодружений, він теж. Він подолав Кессі (гаразд, майже подолав); Кетрін знову наближалася до побачення? Він вірив, що отримав від неї кілька сигналів. Але що він знав? Він не мав нічого з її навичок — мови тіла.
  Більше того, він був людиною, генетично пристосованим до постійного забуття.
  Тепер Болінг припаркував свій сірий A4 біля Lighthouse Arcade, на бічній вулиці в тому підземному світі на північ від Пасіфік-Гроув. Він пам’ятав, коли ця смуга невеликих підприємств і менших квартир, що отримала назву Нью-Монтерей, була міні-Гейт-Ешбері, затисненою між бунтівним військовим містечком і релігійним притулком. (Пасіфік-Гроув Ловерс-Пойнт був названий на честь тих, хто любить Ісуса, а не один одного.) Тепер цей район був таким же м’яким, як торговий центр в Омахі чи Сіетлі.
  Зал Lighthouse Arcade був тьмяним і пошарпаним, і пахло, ну, весело — каламбур, яким він не міг дочекатися, щоб поділитися з нею.
  Він оглядав сюрреалістичне місце. Гравці — більшість із них хлопчики — сиділи біля терміналів, витріщаючись на екрани, дражнили джойстиками та стукали по клавіатурах. Ігрові станції мали високі вигнуті стіни, покриті чорним шумопоглинаючим матеріалом, а стільці були зручними шкіряними моделями з високою спинкою.
  Тут було все, що знадобилося б молодій людині для цифрового досвіду. Окрім комп’ютерів і клавіатури були гарнітури з шумопоглинанням, мікрофони, сенсорні панелі, пристрої введення, такі як кермо автомобіля та хомути літака, тривимірні окуляри та набори розеток для живлення, USB, Firewire, аудіовізуальних та інших незрозумілих з’єднань. У деяких були пристрої Wii.
  Болінг писав про останню тенденцію в іграх: модулі повного занурення, які виникли в Японії, де діти годинами сиділи в темному приватному просторі, повністю відокремленими від реального світу, щоб грати в комп’ютерні ігри. Це був логічний розвиток у країні, відомій хікікоморі, або «відстороненням», дедалі поширенішим стилем життя, за якого молоді люди, переважно хлопці та чоловіки, ставали самітниками, не виходячи зі своїх кімнат протягом місяців чи років поспіль, живучи виключно своїм життям. комп'ютери.
  Шум дезорієнтував: какофонія цифрових звуків — вибухи, постріли, крики тварин, моторошні крики та сміх — і океан нерозбірливих людських голосів, які розмовляли в мікрофони з іншими гравцями десь у світі. З динаміків гримнули відповіді. Час від часу з горла відчайдушних гравців хрипко долинали крики та лайка, коли вони помирали або усвідомлювали тактичну помилку.
  Lighthouse Arcade, типова для тисяч по всьому світу, являла собою останній форпост реального світу до того, як ви поринули в синтезатор.
  Болінг відчув вібрацію на стегні. Він подивився на свій мобільний. Повідомлення від Ірва, його аспіранта, гласило: Страйкер увійшов п’ять хвилин тому в DQ!!
  Болінг озирнувся, ніби його вдарили. Тревіс був тут ? Через огорожі було неможливо побачити більше однієї чи двох станцій одночасно.
   Біля стійки сидів довговолосий службовець, не звертаючи уваги на шум; він читав науково-фантастичний роман. Болінг підійшов. «Шукаю дитину, підлітка».
  Клерк іронічно підняв брови.
  Я шукаю дерево в лісі.
  "Так?"
  «Він грає в DimensionQuest. Ви підписали когось близько п’яти хвилин тому?»
  «Немає входу. Ви використовуєте з жетонами. Ви можете купити їх тут або в автоматі». Клерк уважно оглянув Болінга. «Ви його батько?»
  "Немає. Просто хочу його знайти».
  «Я можу переглянути сервери. Дізнайтеся, чи хтось зараз увійшов до DQ ».
  "Ви можете?"
  «Так».
  «Чудово».
  Але хлопець не робив жодних рухів, щоб перевірити сервери; він просто дивився на Болінга крізь косу нечистого волосся.
  Ах Зрозумів. Ми ведемо переговори. Солодкий. «Дуже приватно, — подумав Болінг. Через мить дві двадцятки зникли в кишені непраних джинсів хлопця.
  «Його аватара звати Страйкер, якщо це допоможе», — сказав йому Болінг.
  Бурчання. «Повертайся за хвилину». Він зник на підлозі. Болінг побачив, як він вийшов у дальній частині кімнати й пішов до бек-офісу.
  Через п'ять хвилин він повернувся.
  «Хтось на ім'я Страйкер, так, він грає в DQ. Щойно увійшов. Станція сорок три. Воно там."
  "Дякую."
  «Е-е». Клерк повернувся до свого науково-фантастичного роману.
   Болінг, несамовито розмірковуючи: що йому робити? Попросіть клерка евакуювати аркаду? Ні, тоді Тревіс зрозуміє. Йому варто просто зателефонувати 911. Але йому краще перевірити, чи хлопець сам. Він мав би з собою пістолет?
  У нього була фантазія про те, як мимохідь пройшов повз, вирвав пістолет з пояса хлопця і прикрив його до прибуття поліції.
  Ні, не роби цього. За будь-яких обставин.
  Спотнілі долоні, Болінг повільно рушив до станції 43. Він швидко озирнувся за ріг. На екрані комп’ютера був ефірний пейзаж, але стілець був порожній.
  Проте в проходах нікого не було. Станція 44 була порожня, але на 42 дівчина з коротким зеленим волоссям грала в бойові мистецтва.
  Болінг підійшов до неї. "Вибачте."
  Дівчина завдавала опонентці калічні удари. Нарешті істота впала мертва, а її аватар забрався на тіло й відірвав йому голову. "Начебто, так?" Вона не підвела погляду.
  «Хлопчик, який щойно був тут і грав у DQ. Де він?"
  «Ніби, я не знаю. Джиммі пройшов повз, щось сказав і пішов. Хвилину тому».
  «Хто такий Джиммі?»
  «Ви знаєте, клерк».
  До біса! Я щойно заплатив сорок доларів тому лайну, щоб навести Тревіса. Я якийсь поліцейський.
  Болінг люто глянув на клерка, який залишався помітно зануреним у його роман.
  Професор грюкнув у вихідні двері й вибіг назовні. Його очі, звиклі до темряви, ужалений. Він зупинився в провулку, мружачись ліворуч і праворуч. Потім побачив молодого чоловіка, який швидко відходив, опустивши голову.
  «Не роби дурниць», — сказав він собі. Він витягнув свій BlackBerry з кобури.
  Попереду нього кинувся бігти хлопець.
  Рівно через одну секунду дебатів це зробив і Джон Болінг.
   Розділ 29
  ГАМІЛЬТОН РОЙС, омбудсмен з офісу генерального прокурора в Сакраменто, відключив телефон. Вона повисла в його руці, коли він розмірковував про щойно розмову — розмову, яка велася мовою, відомою як політичний і корпоративний евфемізм.
  Він затримався в залах CBI, обдумуючи варіанти.
  Нарешті він повернувся до кабінету Чарльза Овербі.
  Головний агент сидів у кріслі й дивився на своєму комп’ютері прес-повідомлення про справу. Як поліція наблизилася до спіймання вбивці в будинку друга блогера, але пропустила його, і він утік, можливо, щоб тероризувати більше людей на півострові Монтерей.
  Ройс подумав, що просте повідомлення про те, що поліція врятувала друга, не мало того підходу, який обрала телевізійна мережа.
  Overby набрав, і з’явилася інша станція. Ведучий спеціального репортажу, очевидно, віддав перевагу Тревісу як «Вбивцю відеоігор», а не визначив його масками або придорожніми хрестами. Далі він описав, як хлопець мучив своїх жертв, перш ніж убити їх.
  І байдуже, що загинула лише одна людина чи що сволота отримала поранення в потилицю, тікаючи. Що мало б мінімізувати муки.
  Нарешті він сказав: «Ну, Чарльз, вони дедалі більше хвилюються. АГ». Він підняв телефон, ніби показував щит під час бюсту.
  «Ми всі дуже стурбовані», — повторив Овербі. «Весь півострів стурбований. Зараз це дійсно наш пріоритет. Як я вже казав». Його обличчя було каламутним. «Але чи є у Сакраменто проблеми з тим, як ми розглядаємо цю справу?»
  «Не як такої». Ройс дозволив цій невідповіді дзижчати в голові Овербі, як пронизливий шершень.
  «Ми робимо все можливе».
  «Мені подобається цей ваш агент. Танцюй».
  «О, вона першокласна. Нічого їй не вдається».
  Неквапливий кивок, задумливий кивок. «Генеральний експерт переживає за цих жертв. Мені погано через них». Ройс влив співчуття в його голос і спробував пригадати, коли востаннє йому було справді погано. Напевно, коли він пропустив екстрену апендектомію своєї доньки, бо лежав у ліжку з коханкою.
  «Трагедія».
  «Я знаю, що я звучу як зламана платівка. Але я справді відчуваю, що проблема в цьому блозі».
  — Так, — погодився Овербі. «Це око урагану».
  Який спокійний і обрамляє красиве блакитне небо, мовчки виправив Ройс.
  Керівник CBI запропонував: «Ну Кетрін таки отримала Чілтона, щоб опублікувати прохання, щоб хлопчик прийшов. І він дав нам деякі подробиці про сервер — проксі-сервер у Скандинавії».
  "Я розумію. Це просто . . . поки цей блог працює, це нагадування, що робота не виконується». Значення: від вас. «Я постійно повертаюся до цього питання про щось корисне для нас, щось про Чілтона».
  «Кетрін сказала, що буде пильнувати».
  «Вона зайнята. Цікаво, чи є щось у тому, що вона вже знайшла. Я не дуже хочу відволікати агента Денс від справи. Цікаво, чи варто мені поглянути на гусака».
  "Ви?"
  — Ти б не заперечував, Чарльз? Якби я просто поглянув на файли. Я міг би принести перспективу. Насправді моє враження таке, що Кетрін, можливо, надто добра».
  "Надто люб'язно?"
  — Ти був різкий, Чарльз, коли найняв її. Відповідальний агент прийняв цей комплімент, хоча, як знав Ройс, Кетрін Денс прибула тут на чотири роки раніше, ніж Овербі. Він продовжив: «Розумно. Ви бачили, що вона була протиотрутою проти цинізму старих півнів, таких як ми з вами. Але ціна цього певна. . . наївність».
  «Ти думаєш, що вона має щось про Чілтона і не знає про це?»
  "Може бути."
  Овербі виглядав напруженим. «Ну, я вибачуся за неї. Чому б нам не відволіктися? Справа її матері. Не зосереджені на належному рівні. Вона робить усе, що може».
  Гамільтон Ройс був відомий своєю жорстокістю. Але він ніколи не продав би лояльного члена своєї команди таким коментарем. Він подумав, що було майже вражаюче бачити три найпохмуріші риси людської натури, виявлені так сміливо: боягузтво, дріб’язковість і зрада. «Вона тут?»
  «Дайте мені дізнатися». Овербі зателефонував і поговорив з тим, хто, як визнав Ройс, був помічником Денса. Він поклав трубку.
  «Вона все ще на місці злочину в будинку Хоукенів».
  «Тож я просто подивлюся». Але потім Ройс, здавалося, задумався. «Звичайно, мабуть, краще, якби мене не турбували».
  «Ось ідея. Я передзвоню її помічниці, попрошу щось зробити. Виконати доручення. Завжди є звіти, які потрібно скопіювати. Або, я знаю: отримати її інформацію про робоче навантаження та години. Було б доречно поміряти їй пульс. Я такий собі начальник. Вона б ніколи не запідозрила щось незвичайне».
  Ройс вийшов з кабінету Овербі, пішов коридорами, маршрути яких запам’ятав, і зупинився біля кабінету Денс. Він почекав у коридорі, доки не побачив, що помічник — жінка на ім’я Меріеллен, яка виглядала вправно, — відповіла на дзвінок. Потім, спантеличено нахмурившись, вона встала й пішла вгору коридором, залишивши Гамільтона Ройса вільним грабувати.
  ДІЙШОВШИ до кінця алеї, Джон Болінг зупинився й подивився праворуч, у бік вулиці, у напрямку, де зник Тревіс. Звідси земля спускалася до затоки Монтерей і була заповнена дрібним односімейні бунгало, бежево-коричневі житлові будинки та рясний грунтовий покрив. Хоча на Маяк-авеню позаду нього було багато транспорту, бічна дорога була порожня. Піднявся густий туман, і пейзаж був сірим.
  Що ж, тепер, коли хлопець утік, подумав він, Кетрін Денс навряд чи справді вразить його пошукова робота.
  Він подзвонив у 911 і повідомив, що бачив Тревіса Брігама, і назвав своє місцезнаходження. Диспетчер повідомила, що за п'ять хвилин біля пассажу буде поліцейська машина.
  Гаразд, досить підліткової поведінки, сказав він собі. Його майстерністю були академічність, викладання, інтелектуальний аналіз.
  Світ ідей, а не дій.
  Він розвернувся, щоб повернутися до аркади, щоб зустріти поліцейську машину. Але потім йому спала на думку думка: що, зрештою, цей його квест, можливо, не такий уже й нехарактерний. Можливо, це був не стільки випадок безглуздої чоловічої прикраси, скільки визнання законного аспекту його природи: відповіді на запитання, розгадування таємниць, розгадування головоломок. Саме те, що завжди робив Джонатан Болінг: розуміння суспільства, людського серця та розуму.
  Ще один блок. Що це може зашкодити? Поліція їхала. Можливо, він знайде на вулиці когось, хто помітив, як хлопець сів у машину або заліз у вікно сусіднього будинку.
  Професор повернув назад і пустився сірою піщаною алеєю до води. Він думав, коли він знову побачить Кетрін. Незабаром, сподівався він.
  Насправді це був образ її зелених очей помітно в його пам’яті, коли хлопець вискочив із-за сміттєвого контейнера за три фути й отримав Болінга в шию. Відчувши запах невипраного одягу та підліткового поту, він захлинувся, коли срібне лезо ножа неквапливо підійшло до його горла.
   Розділ 30
  Розмовляючи по телефону, Кетрін Денс пришвидшилася до будинку Джеймса Чілтона в Кармелі. Паркуючись, вона сказала «Ще раз дякую» абоненту та поклала трубку. Вона припаркувалася й підійшла до машини офісу шерифа округу Монтерей, у якій сидів заступник.
  Вона підійшла до нього. «Привіт, Мігель».
  «Агент Денс, як справи? Тут все тихо».
  «Добре. Містер Чилтон повернувся, чи не так?»
  "Так."
  "Зроби мені послугу?"
  "Будьте впевнені."
  «Вийди з машини і просто постій тут, можливо, притулись до дверей, щоб люди могли на тебе добре роздивитися».
  «Щось відбувається?»
  "Я не впевнений. Просто побудь там трохи. Що б не сталося, не рухайся».
  Він здавався невпевненим, але виліз з машини.
  Денс підійшов до вхідних дверей і натиснув на зумер. Музикант усередині неї помітив трохи рівний тон останнього дзвону.
  Чилтон відчинив двері й кліпнув, побачивши Денс. "Все впорядку?"
   Потім, кинувши погляд через плече, Денс витягла з кобури наручники.
  Чілтон глянув униз. "Що-?" — задихнувся він.
  «Поверніться і заведіть руки за спину».
  "Що це?"
  «Зараз! Просто зроби це."
  "Це є-"
  Вона взяла його за плече й повернула. Він почав говорити, але вона просто сказала: «Тсс». І затріщав на манжетах. «Вас заарештовано за злочинне посягання на приватну власність».
  "Що? Чиї?»
  «Земля Арнольда Брубейкера — місце опріснювальної установки».
  «Почекай, ти маєш на увазі вчора?»
  «Правильно».
  «Ти відпусти мене!»
  «Вас тоді не заарештували. Тепер ти є». Вона процитувала попередження Міранди.
  Темний седан промчав вулицею, розвернувся й промчав по гравійній дорозі до будинку. Танці впізнали це як підрозділ дорожнього патруля. Двоє офіцерів попереду — здоровенні чоловіки — з цікавістю глянули на Денса й вилізли. Вони поглянули на службову машину шерифа округу та заступника Мігеля Еррери, який торкнувся свого радіо на стегні, ніби хотів подзвонити комусь, щоб дізнатися, у чому справа.
  Разом новоприбулі підійшли до Данс та її в’язня. Відзначили наручники.
  Збентеженим голосом Денс запитав: «Хто ти?»
  «Ну, — сказав старший з військових, — ТЕЦ. Хто ви, пані?»
   Вона знайшла в сумочці гаманець і показала поліцейським своє посвідчення. «Я Кетрін Денс, CBI. Що ти тут хочеш?»
  «Ми тут, щоб взяти Джеймса Чілтона під варту».
  — Мій в'язень?
  "Ваш?"
  "Це вірно. Ми його щойно заарештували». Вона кинула погляд на Ерреру.
  «Зачекай хвилинку», — гаркнув Чілтон.
  — Тихо, — наказав Денс.
  Старший поліцейський сказав: «У нас є ордер на арешт Джеймса Чілтона. І ордер на заволодіння його комп’ютерами, файлами, бізнес-записами. Усе, що стосується звіту Чілтона. »
  Вони показали документи.
  «Це смішно», — сказав Чілтон. «Що тут коїться?»
  Денс різко повторив: «Тихо». Потім солдатам: «Яке звинувачення?»
  «Злочинний вторгнення».
  «У власності Арнольда Брубейкера?»
  "Це вірно."
  Вона засміялася. «Це те, за що я його щойно заарештував».
  Обидва солдати витріщилися на неї, потім на Чілтона, виграючи час, а потім, незалежно один від одного, кивнули. Очевидно, з їхнього досвіду не було прецедентів для чогось подібного.
  «Ну що ж, — сказав один із офіцерів, — у нас є ордер».
  "Я розумію. Але його вже заарештували, і CBI вже має юрисдикцію над його файлами та комп’ютерами. Ми збираємо їх за кілька хвилин».
  «Це довбана фігня», — випалив Чілтон.
   «Сер, я б стежив за вашою мовою», — різко сказав молодший і більший з військових.
  Вирувала тиша.
  Тоді Кетрін Денс примружила усмішку на своєму обличчі. «Почекай. Хто запитав ордер? Це був Гамільтон Ройс?»
  "Це вірно. Офіс AG у Сакраменто».
  «О, звичайно». Танець розслабляв. «Вибачте, це непорозуміння. Я був старшим офіцером за викликом, але у нас виникла проблема з афідевітом, і мені довелося відкласти взяття його під варту. Я згадав про це Гамільтону. Він, мабуть, думав, що я дуже зайнята справою Roadside Cross...
  «Цей масковий вбивця. Та річ. Ви це запускаєте?»
  «Звичайно».
  «Дивна».
  «Так, так», — погодився Денс. Потім продовжив: «Гамільтон, мабуть, подумав, що я був настільки зайнятий цим, що він візьме на себе контроль над порушенням». Зневажливий кивок головою. «Але, чесно кажучи, містер Чілтон мене так розлютив, що я хотів сам закінчити комір».
  Вона змовницьки посміхнулася, до якої ненадовго приєдналися солдати. Потім вона продовжила: «Це моя вина. Я мав сказати йому. Дозволь мені подзвонити». Вона зняла з пояса телефон і набрала номер. Потім підвела голову. «Це агент Денс», — сказала вона та пояснила про свій арешт Джеймса Чілтона. Тиша на мить. «Я вже затримав його. . . . Ми отримали документи назад у штаб-квартирі. . . . Звичайно. Вона кивнула. «Добре», — сказала Денс підсумковим тоном і відключилася на жіночий голос, пояснюючи, що температура було п'ятдесят шість градусів, і завтра на півострові Монтерей прогнозували дощ.
  «Все готово, ми його опрацюємо». Посмішка. «Якщо ти справді не хочеш чотири години охолодити свої п’яти в ізоляторі Салінаса».
  «Нуп, усе гаразд, агенте Денс. Вам потрібна допомога, щоб посадити його в машину?» Величезний солдат дивився на Джеймса Чілтона так, ніби блогер важив на сто фунтів більше і міг прорвати ланцюжок манжети, згинаючи м’язи.
  «Ні, це нормально. Ми впораємося».
  Кивнувши, чоловіки пішли, сіли в машину і поїхали.
  — Послухай мене, — гаркнув Чілтон із червоним обличчям. «Це фігня, і ти це знаєш».
  «Просто розслабся, гаразд?» Денс розвернула його й розстібнула манжети.
  «Про що це все?» Він потирав зап’ястя. «Я думав, що ти мене арештовуєш».
  "Я зробив. Але я вирішив відпустити вас».
  «Ти що, трахаєшся зі мною?»
  «Ні, я тебе рятую». Денс посунула манжети назад у кобуру. Усміхаючись, вона помахала дуже спантеличеному Еррері. Він кивнув у відповідь.
  — Тебе підставляли, Джеймсе.
  Незадовго до цього Денс подзвонив її помічник. Меріеллен запідозрилася, коли Чарльз Овербі одного разу зателефонував, щоб перевірити, чи Денс в офісі, а потім знову попросив її прийти до нього в офіс, щоб обговорити її задоволення від роботи, чого він ніколи не робив.
  По дорозі до офісу Овербі жінка зупинилася й залишилася у крилі Галів, ховаючись у бічному коридорі. Гамільтон Ройс прослизнув до кабінету свого боса. Приблизно через п’ять хвилин він вийшов на вулицю й зателефонував на мобільний. Меріеллен підійшла досить близько, щоб підслухати частину цього: Ройс дзвонив магістрату в Сакраменто, який, очевидно, був другом, і просив видати ордер на арешт Чілтона. Щось пов’язане з посяганням.
  Меріеллен не розуміла наслідків того, що сталося, але вона негайно зателефонувала Денс і повідомила новини, а потім пішла до офісу Овербі.
  Денс передав Чілтону скорочену версію історії, опустивши ім’я Ройса.
  «Хто стояв за цим?» — розлютився він.
  Вона знала, що блогер у дописі піде на тих, хто стоїть за його арештом, і вона не могла дозволити собі такий публічний кошмар, який це створить. «Я цього не розголошую. Все, що я скажу, це те, що деякі люди хочуть, щоб ваш блог призупинили, доки ми не спіймаємо Тревіса».
  «Чому?»
  Вона суворо сказала: «З тих же причин, що я хотіла його закрити. Щоб люди не публікували публікації та ставили Тревісу більше цілей». Ледь помітна посмішка. «І тому, що це виглядає погано для держави, якщо ми не робимо все можливе, щоб захистити громадськість, а це означає закриття вас».
  «І зупинка блогу корисна для громадськості? викриваю корупцію та проблеми; Я не заохочую їх». Потім він зліз з мильниці. «І ви заарештували мене, щоб вони не могли вручити ордер?»
  «Так».
  «Що станеться?»
  «Одна з двох речей. Військові повернуться додому і повідомте їхньому керівнику, що вони не можуть вручити ордер, оскільки ви вже заарештовані. І воно зникне».
  «Що друге?»
  Зіткнення між екскрементами та вентилятором, подумав Денс. Вона нічого не сказала, лише знизала плечима.
  Але Чілтон отримав це. «Ти поставив себе на карту заради мене? чому?»
  «Я вам у боргу. Ви з нами співпрацювали. І якщо ви хочете знати іншу причину: я не згоден з усією вашою політикою, але я згоден , що ви маєте право говорити, що хочете. Якщо ви неправі, на вас можуть подати до суду, і суд винесе рішення. Але я не збираюся бути частиною якогось руху пильності, щоб заткнути вам рот, тому що людям не подобається ваш підхід».
  «Дякую», — сказав він, і вдячність була очевидною в його очах.
  Вони потисли один одному руки. Чілтон сказав: «Краще знову підключіться до Інтернету».
  Денс повернулася на вулицю, подякувала Мігелю Еррері, спантеличеному депутату, і повернулася до своєї машини. Вона зателефонувала TJ і залишила повідомлення, щоб запустити повну фонову інформацію про Гамільтона Ройса. Вона хотіла знати, якого ворога вона щойно нажила.
  На частину цього питання, мабуть, збиралися відповісти; її телефон задзижчав, і Caller ID показав номер Овербі.
  Ну, вона весь час здогадувалася, що це будуть двері номер два.
  Лайно і вентилятор. . .
  «Чарльз».
  «Кетрін, я думаю, що у нас невелика проблема. Гамільтон Ройс тут зі мною на гучномовці».
   Їй кортіло тримати телефон подалі від вуха.
  «Агенте Денс, що це за те, що ви арештували Чілтона? А ТЕЦ не може виконати свій ордер?»
  «У мене не було варіантів».
  «Немає варіантів? Що ви маєте на увазі?"
  Намагаючись зберегти спокійний голос, вона сказала: «Я вирішила, що не хочу закривати блог. Ми знаємо, що Тревіс це читає. Чілтон попросив його зайти. Хлопець може це побачити і спробує зв’язатися з блогом. Можливо, домовитися про капітуляцію».
  «Ну, Кетрін». Овербі прозвучав відчайдушно. «Загалом Сакраменто вважає, що краще закрити це підприємство. Ви не згодні?»
  — Не зовсім так, Чарльз. Гамільтоне, ти переглянув мої файли, чи не так?»
  Фугасна міна паузи. «Я не переглядав нічого, що не було загальновідомим».
  «Не має значення. Це було порушення професійної відповідальності. Це навіть може бути злочином».
  — Справді, Кетрін, — запротестував Овербі.
  «Агент Денс». Ройс тепер звучав спокійно, ігноруючи Овербі так само ефективно, як і вона. Вона згадала поширене спостереження під час своїх допитів: людина, яка контролює, є небезпечною людиною. «Люди гинуть, а Чілтона це не хвилює. І, так, це змушує нас усіх виглядати погано, від вас до Чарльза, CBI та Сакраменто. Всі з нас. І я не проти зізнатися в цьому».
  Денса не цікавила суть його аргументації. «Гамільтоне, спробуй щось подібне ще раз, з ордером чи без нього, і справа закінчиться з генеральним прокурором і губернатором. І преса».
  Овербі казав: «Гамільтон, вона має на увазі...»
  «Думаю, Чарльзу, він цілком зрозуміло, що я маю на увазі».
  Тоді її телефон пролунав текстове повідомлення від Майкла О'Ніла.
  «Я повинен взяти це». Вона перервала дзвінок, перервавши зв’язок і зі своїм босом, і з Ройсом.
  Вона підняла телефон і прочитала різкі слова на екрані.
  К—
  Тревіса помітили в Нью-Монтерей. Поліція втратила його. Але є повідомлення про іншу жертву. Він мертвий. У Кармелі, біля кінця Сайпрес Хіллс Роуд, на захід. Я в дорозі. Зустрінемось там?
  —М
  Вона написала СМС: Так. І побігла за машиною.
  УВІМКНУвши миготливі фари, про які вона взагалі забувала, що є в машині — таким слідчим, як вона, рідко доводилося грати в «Гарячі сліди», — Денс помчав у полуденну темряву.
  Ще одна жертва. . .
  Цей напад міг статися незабаром після того, як вони зірвали замах на Дональда Хокена та його дружину. Вона була права. Хлопець, мабуть, розчарований тим, що йому не вдалося, негайно пішов шукати іншу жертву.
  Вона знайшла поворот, різко загальмувала й послабила довгий автомобіль по звивистій сільській дорозі. Рослинність була пишною, але хмарність вимивала колір рослин і створювала у Денс враження, ніби вона перебуває в якомусь потойбічному місці.
  Як Етерія, земля в DimensionQuest.
  Вона уявила образ Страйкера перед собою, який зручно тримає свій меч.
  як справді не хочеться вчитися, що ти можеш мені підказати?
  2 померти. . .
  Також зображено грубий малюнок хлопчика, на якому лезо пронизує її груди.
  Потім її очі впав спалах: білі та кольорові вогники.
  Вона під’їхала й припаркувалася біля інших машин — офісу шерифа округу Монтерей — і мікроавтобуса «Місце злочину». Денс виліз, попрямував у хаос. «Гей». Вона кивнула Майклу О’Нілу, відчуваючи велике полегшення, побачивши його, навіть якщо це був лише тимчасовий відпочинок від Іншої справи.
  «Ви перевірили сцену?» вона запитала.
  «Я щойно прийшов сюди», — пояснив він.
  Вони підійшли до місця, де лежало тіло, покрите темно-зеленим брезентом. Жовта поліцейська стрічка яскраво позначала місце.
  «Хтось помітив його?» – запитала вона депутата МСБО.
  — Саме так, агенте Денс. Дев'ять-один-один дзвінок у Нью-Монтерей. Але поки наші прийшли, його вже не було. Таким був і добропорядний громадянин».
  «Хто жертва?» — запитав О'Ніл.
  Він відповів: «Ще не знаю. Мабуть, було досить погано. Цього разу Тревіс використав ніж. Не пістолет. І, схоже, він не поспішав».
   Заступник вказав на зарослу травою ділянку приблизно за п’ятдесят футів від дороги.
  Вони з О'Нілом йшли піщаним ґрунтом. За хвилину-дві вони прибули до зафіксованої зони, де стояло півдюжини офіцерів у формі та цивільному, а офіцер місця злочину присів біля трупа, покритого зеленим брезентом.
  Вони кивнули, вітаючись, заступнику MCSO, кругловидому латиноамериканцю, з яким Денс працював роками.
  «Що написано в посвідченні жертви?» вона запитала.
  «У депутата гаманець». Депутат вказав на тіло. «Вони зараз це перевіряють. Наразі ми знаємо лише чоловіка, йому сорока».
  Денс озирнувся. — Здається, його не вбили тут? Ні житлових, ні інших будівель поблизу не було. Жертва також не йшла тут пішки чи бігала — стежок не було.
  «Правильно». Офіцер продовжив: «Крові було небагато. Схоже, злочинець привіз тіло сюди і кинув його. Знайшов сліди шин на піску. Ми припускаємо, що Тревіс форсував власну машину хлопця, кинув його в багажник. Як та перша дівчина. Таммі. Тільки цього разу він не став чекати припливу. Зарізав його до смерті. Як тільки ми отримаємо посвідчення особи загиблого, ми зможемо зателефонувати на колеса».
  «Ти впевнений, що це зробив Тревіс?» — запитав Денс.
  Депутат запропонував: «Побачиш».
  — І його катували?
  «Виглядає так».
  Вони зупинилися на стрічці «Місце злочину» приблизно за десять футів від трупа. Офіцер КС у комбінезоні, як космонавт, проводив вимірювання. Він підвів очі й побачив двох офіцерів. Він кивнув на знак привітання і крізь захисні окуляри підняв брову. "Ти хочеш побачити?" він закликав.
  «Так», — відповів Денс, дивуючись, чи він запитав, думаючи, що жінці може бути незручно бачити бійню. Так, у наш час це все ще траплялося.
  Хоча, насправді, вона готувалася до цього видовища. Характер її роботи включав переважно живих. Вона так і не звільнилася від образів смерті.
  Він почав піднімати кришку, коли ззаду почувся голос: «Агент Денс?»
  Вона озирнулася й побачила іншого офіцера у формі, який підійшов до неї. Він щось тримав у руці.
  "Так?"
  «Ви знаєте Джонатана Болінга?»
  «Джон? Так." Вона дивилася на візитну картку в його руці. І нагадав, що хтось забрав у жертви гаманець, щоб перевірити особу.
  Жахлива думка: чи був жертвою Джон?
  Її розум здійснив один зі своїх стрибків — від А до Б і до Х. Чи професор дізнався щось із комп’ютера Тревіса чи під час пошуків жертв і, покинув Денс, вирішив розслідувати сам?
  Будь ласка, ні!
  Вона коротко глянула на О'Ніла з жахом в очах і кинулася до тіла.
  "Гей!" — крикнув технік CS. «Ви забрудните сцену!»
  Вона проігнорувала його й відкинула брезент.
  І ахнув.
  Зі змішаним полегшенням і жахом вона дивилася вниз.
  Це був не Болінг.
  Худий бородатий чоловік у брюках і білій сорочці отримав кілька ножових поранень. Одне засклене око було напіввідкрите. На його лобі був висічений хрест. Пелюстки троянд, червоні, були розсипані по його тілу.
  «Але звідки це взялося?» — запитала вона іншого заступника, тремтячим голосом киваючи на візитну картку Болінга.
  «Я намагався тобі сказати — він там на блокпосту. Щойно під'їхав. Він хоче тебе бачити. Це терміново».
  «Я поговорю з ним за хвилину». Денс глибоко вдихнув, потрясений.
  Ще один депутат підійшов до гаманця загиблого в поліетиленовому пакеті. «Отримав посвідчення. Його звати Марк Вотсон. Він інженер на пенсії. Пішла в магазин кілька годин тому. Ніколи не повертався додому».
  "Хто він?" — запитав О'Ніл. «Чому його вибрали?»
  Денс покопалася в кишені піджака й дістала список усіх згаданих у блозі людей, які могли стати потенційною мішенню.
  «Він написав у блозі відповідь на тему «Влада народу». Про атомну станцію. Він не погоджується чи не погоджується з Чілтоном щодо розташування заводу. Це нейтрально».
  «Тож будь-хто, хто взагалі має відношення до блогу, зараз може опинитися під загрозою».
  «Я так думаю».
  О'Ніл оглянув її. Він торкнувся її руки. "Ти в порядку?"
  «Просто... . . щось на кшталт страху».
  Вона виявила, що гортає листівку Джона Болінга. Вона сказала О'Нілу, що збирається подивитися, що він хоче, і почала стежкою, її серце тільки зараз повернулося до нормального ритму від переляку.
  На узбіччі вона побачила професора, який стояв біля своєї машини з відчиненими дверима. Вона спохмурніла. На пасажирському сидінні сидів підліток з колючим волоссям. Під темно-коричневою курткою він був одягнений у футболку Aerosmith.
  Болінг помахав їй рукою. Її вразив незвичайний для нього вираз квапливості на його обличчі.
  І за сильним полегшенням вона відчула, що з ним усе гаразд.
  Вона поступилася місцем цікавості, коли вона побачила, що застрягло в поясі його штанів; вона не могла точно сказати, але, здавалося, це була рукоятка великого ножа.
   Розділ 31
  ТАНЕЦЬ, БОЛІНГ І підліток були в її офісі в CBI. Джейсон Кеплер був сімнадцятирічним учнем Кармел Саут Хай, і він, а не Тревіс, був Страйкером.
  Тревіс створив аватар багато років тому, але він продав його в Інтернеті Джейсону разом із «як-от хреновою купою репутації, життєвих очок і ресурсів».
  Що б це не було.
  Денс пригадала, що Болінг сказав їй, що гравці можуть продавати свої аватари та інші аксесуари гри.
  Професор пояснив, що знайшов у даних Тревіса посилання на години роботи Lighthouse Arcade.
  Денс був вдячний чоловікові за блискучу детективну роботу. (Хоча вона точно збиралася одягнути його пізніше за те, що він не зателефонував у 911 одразу, коли дізнався, що хлопець у пассажі, і пішов за ним сам.) На її столі позаду них, у конверті з доказами, лежав кухонний ніж, який Джейсон раніше погрожував Болінгу. Це була смертоносна зброя, і він був технічно винним у нападі та побоях. Тим не менш, оскільки Болінг насправді не був поранений і хлопчик добровільно передала лезо професору, вона, мабуть, задовольнилася суворим попередженням хлопця.
  Тепер Болінг пояснив, що сталося: він сам став жертвою жала, організованого молодим підлітком, який сидів перед ними. «Скажи їй те, що ти сказав мені».
  «Що це таке, я хвилювався за Тревіса», — сказав Джейсон із широко розплющеними очима. «Ви не знаєте, як це бачити, як на когось із членів вашої родини нападають у блозі, як на нього».
  "Твоя родина?"
  «Так. У грі, в DQ ми брати. Я маю на увазі, ми ніколи не зустрічалися чи щось таке, але я дуже добре його знаю».
  «Ніколи не зустрічалися?»
  «Ну, звичайно, але не в реальному світі, лише в Етерії. Я хотів йому допомогти. Але спочатку я мав його знайти. Я намагався зателефонувати та надіслати миттєві повідомлення, але мені не вдалося додзвонитися. Єдине, про що я міг думати, це вештатися біля аркади. Можливо, я зможу переконати його здатися».
  «З ножем?» — запитав Денс.
  Його плечі піднялися, потім опустилися. «Я подумав, що це не зашкодить».
  Хлопець був худий і нездорово блідий. Ось були літні канікули, і, за іронією долі, тепер він, мабуть, вибирався на вулицю набагато рідше, ніж восени та взимку, коли йому треба було йти до школи.
  Болінг взяв на себе розповідь. «Джейсон був у Lighthouse Arcade, коли я туди прийшов. Менеджер був його другом, і коли я запитав про Страйкера, він удав, ніби пішов щось перевірити, але замість цього розповів Джейсону про мене».
   «Гей, вибач, чоловіче. Я не збирався вас колоти чи щось таке. Я просто хотів дізнатися, хто ти і чи знаєш ти, де Тревіс. Я не знав, що ти працюєш у цьому Бюро розслідувань».
  Болінг збентежено посміхнувся, дивлячись на ту частину, що видає себе за офіцера. Він додав, що знав, що вона хотіла б поговорити з Джейсоном, але вважав за краще відвести його безпосередньо до неї, а не чекати, поки з’явиться міська поліція.
  «Ми просто заскочили в машину і подзвонили TJ. Він сказав нам, де ти був».
  Це було хороше рішення, і лише незначно незаконне.
  Денс сказав: «Джейсоне, ми теж не хочемо, щоб Тревіс постраждав. І ми не хочемо, щоб він кривдив когось ще. Що ви можете сказати нам про те, куди він може піти?»
  «Він міг бути будь-де. Він дуже розумний, ти знаєш. Він знає, як жити надворі в лісі. Він експерт». Хлопець помітив їхнє збентеження і сказав: «Бачите, DQ — це гра, але вона також справжня. Я маю на увазі, що ти в Південних горах, тут близько п’ятдесяти градусів нижче нуля, тобі потрібно навчитися залишатися в теплі, а якщо цього не зробити, то замерзнеш до смерті. І ви повинні отримати їжу, воду і все. Ви дізнаєтесь, які рослини безпечні та яких тварин можна їсти. І як готувати та зберігати їжу. Я маю на увазі, що у них є справжні рецепти. Ви повинні готувати їх прямо в грі, інакше вони не працюють». Він засміявся. «Були новачки, які намагалися грати, і вони казали: «Все, що ми хочемо робити, це битися з тролями та демонами», і врешті-решт вони помирали з голоду, бо не могли подбати про себе».
  «Ви граєте з іншими людьми, чи не так? Чи може хтось із них знати, де може бути Тревіс?»
   «Мовляв, я запитав усіх у родині, і ніхто не знає, де він».
  «Скільки людей у вашій родині?»
  «Нас близько дванадцяти. Але ми з ним єдині в Каліфорнії».
  Танець захопив. «І ви всі разом живете? В Етерії?»
  «Так. Я знаю їх краще, ніж своїх справжніх братів». Він похмуро засміявся. «І в Етерії мене не б’ють і не крадуть гроші».
  Танець був цікавий. «У вас є батьки?»
  «У реальному світі?» Він знизав плечима, жест, який Денс витлумачив як «начебто».
  Вона сказала: «Ні, у грі».
  «Деякі сім’ї так і роблять. Ми цього не робимо». Він кинув сумний погляд. «Так ми щасливіші».
  Вона посміхалася. «Знаєш, ми з тобою зустрічалися, Джейсоне».
  Хлопець подивився вниз. "Так, я знаю. Містер Болінг сказав мені. Я якось убив тебе. вибач Я думав, ти просто новачок, який зневажає нас через Трева. Я маю на увазі, що наша сім’я — ну, весь наш орден гільдії — була повністю зневажена через нього та всі публікації в тому блозі. Це часто трапляється. Рейдовий загін з півночі пройшов весь шлях від Кришталевого острова, щоб знищити нас. Ми уклали цю вірність і зупинили їх. Але Моріну вбили. Вона була нашою сестрою. Вона повернулася, але втратила всі свої ресурси».
  Худий хлопець знизав плечима. «Ви знаєте, мене часто штовхають. В школі. Ось чому я вибрав аватар Громовержця, воїна. Начебто мені стає легше. Зі мною там ніхто не тріпається».
  «Джейсоне, одна річ може бути корисною: якщо ти може дати нам стратегії, які Тревіс використав би для нападу на людей. Як він переслідував би їх. Зброя. Все, що може допомогти нам зрозуміти, як перевершити його».
  Але хлопчик, здавалося, був стурбований. «Ти справді не дуже багато знаєш про Тревіса, правда?»
  Денс збирався сказати, що вони знають надто багато. Але інтерв'юери знають, коли дозволити темі взяти верх. Поглянувши на Болінга, вона сказала: «Ні, мабуть, ні».
  «Я хочу тобі дещо показати», — сказав Джейсон, підводячись.
  "Де?"
  «В Етерії».
  KATHRYN DANCE знову прийняла особу аватара Greenleaf, який повністю воскрес.
  Коли Джейсон друкував, персонаж з’являвся на екрані на лісовій галявині. Як і раніше, пейзажі були красиві, графіка напрочуд чітка. Навколо тинялися десятки людей, хтось озброєний, хтось із сумками чи пакетами, хтось водив тварин.
  «Це Отовіус, де ми з Тревісом часто проводимо час. Це гарне місце. . . . Ти проти?"
  Він нахилився до клавіш.
  — Ні, — сказав йому Денс. «Продовжуйте».
  Він набрав текст, а потім отримав повідомлення: «Кіаруя не ввійшла в систему».
  «Облом».
  "Хто це?" — запитав Болінг.
  "Моя дружина."
  «Твоє що?» — запитав Денс у сімнадцятирічного хлопця.
  Він почервонів. «Ми одружилися пару місяців тому».
   Вона здивовано засміялася.
  «Минулого року я зустрів цю дівчину в грі. Вона абсолютно крута. Вона пройшла весь шлях через Південні гори. Сама! Вона не померла жодного разу. І ми з нею зійшлися. Ми ходили на якісь квести. Я запропонував. Ну, начебто вона так і зробила. Але я теж хотів. І ми одружилися».
  «Хто вона насправді?»
  «Якась дівчина в Кореї. Але вона отримала погану оцінку в кількох своїх класах...
  «У реальному світі?» — запитав Болінг.
  «Так. Тому її батьки забрали її обліковий запис».
  «Ти розлучений?»
  «Ні, просто на деякий час. Поки вона знову не підніме свої бали з математики до трійки». Джейсон додав: «Смішно. Більшість людей, які одружуються в DQ, залишаються одруженими. У реальному світі багато наших батьків розлучилися. Я сподіваюся, що вона скоро повернеться в Інтернет. Я сумую за нею." Він тицьнув пальцем по екрану. «У будь-якому випадку, ходімо до будинку».
  Під керівництвом Джейсона аватар Денс маневрував навколо ландшафту, повз десятки людей і істот.
  Ясон привів їх до скелі. «Ми могли б піти туди, але це, знаєте, займе деякий час. Ви не можете заплатити за поїздку на Пегасі, тому що ви ще не заробили жодного золота. Але я можу дати вам транспортні бали». Він почав друкувати. «Це як те, що часто літає мого тата».
  Він ввів на клавіатурі ще кілька кодів, а потім змусив аватара піднятися на крилатого коня, і вони полетіли. Політ був захоплюючим. Вони ширяли над краєвидом, навколо густих хмар. Два сонця горіли в блакитному небі, і час від часу повз пролітали інші літаючі істоти, як і дирижаблі та химерні літальні машини. Внизу Танці бачили міста й села. І в деяких місцях пожежі.
  «Це битви, — сказав Джейсон. «Виглядайте досить епічно». Звучало так, ніби він шкодує, що втратив шанс відрубати голови.
  Через хвилину вони прибули до берега моря — океан був яскраво-зеленим — і повільно приземлилися на пагорбі, звідки відкривався вид на бурхливу воду.
  Денс пригадав, як Кейтлін сказала, що Тревісу подобається берегова лінія, тому що вона нагадує йому якесь місце в грі, в яку він грав.
  Джейсон показав їй, як злізти з коня. І під власним контролем вона направила Грінліфа до котеджу, куди вказав Джейсон.
  «Це будинок. Ми всі побудували його разом».
  Подібно до сараю в 1800-х, розмірковував Денс.
  «Але Тревіс заробив усі гроші та припаси. Він заплатив за це. Ми найняли тролів для виконання важкої роботи», — додав він без частки іронії.
  Коли її аватар був біля дверей, Джейсон дав їй усний пароль. Вона сказала це в мікрофон комп’ютера, і двері відчинилися. Вони зайшли всередину.
  Денс був шокований. Це був красивий, просторий будинок, наповнений химерними, але затишними меблями, з книжки доктора Сьюза. Там були доріжки та сходи, які вели до різних кімнат, вікна дивної форми, величезний палаючий камін, фонтан і великий басейн.
  Кілька домашніх тварин — якийсь тупий гібрид кози й саламандри — ходили навколо, каркаючи.
  «Це добре, Джейсене. Дуже добре."
  «Так, добре, ми створюємо круті будинки в Етерії, тому що там, де ми живемо, я маю на увазі, у реальному світі, наші Знаєте, місця не такі гарні. Гаразд, ось що я хотів тобі показати. Іди туди." Він провів її повз маленький ставок, населений мерехтливими зеленими рибками. Її аватар зупинився біля великих металевих дверей. Він був замкнений на кілька замків. Джейсон дав їй інший код доступу, і двері повільно відчинилися, супроводжуючись скрипучими звуковими ефектами. Вона провела Ґрінліфа через двері вниз по сходах у щось схоже на аптеку, поєднану з відділенням швидкої допомоги.
  Джейсон подивився на Денс і помітив, що вона насупилася.
  Він сказав: «Зрозуміло?»
  "Не зовсім."
  «Це я мав на увазі, коли знав Тревіса. Він не про зброю та стратегію бою чи щось таке. Він про це. Це його кімната зцілення».
  «Кімната лікування?» — запитав Денс.
  Хлопець пояснив: «Тревіс ненавидів бійки. Він створив Страйкера як воїна, коли тільки почав грати, але це йому не сподобалося. Ось чому він продав його мені. Він цілитель, а не боєць. А я маю на увазі цілителя сорок дев'ятого рівня. Ви знаєте, наскільки він гарний? Він найкращий. Він чудовий».
  «Цілитель?»
  «Це ім'я його аватара. Medicus — це якась іноземна мова для «лікаря».
  — Латиною, — сказав Болінг.
  «Стародавній Рим?» — запитав Джейсон.
  «Правильно».
  «Солодкий. У будь-якому випадку, інші професії Тревіса — це вирощування трав і приготування зілля. Сюди люди приходять лікуватися. Це як кабінет лікаря».
   «Лікар?» Танець міркував. Вона встала з-за столу, знайшла стос паперів, які вони взяли з кімнати Тревіса, і погортала їх. Рей Карранео мав рацію — на фотографіях були порізані тіла. Але вони не були жертвами злочинів; вони були пацієнтами під час операції. Вони були дуже добре зроблені, технічно точні.
  Джейсон продовжував: «Персонажі з усієї Етерії приходили побачити його. Про нього знають навіть геймдизайнери. У нього попросили поради щодо створення NPC. Він ціла легенда. Він заробив тисячі доларів, створюючи ці цілющі зілля, буфери, регенератори життя та заклинання сили».
  «Реальними грошима?»
  "О так. Він продає їх на eBay. Як я купив Stryker».
  Денс пригадав скриньку, яку вони знайшли під ліжком хлопчика. Таким чином він заробив гроші.
  Джейсон торкнувся екрана. «Ой, а там?» Він показав на скляну вітрину, в якій на кінці золотої палички лежала кришталева куля. «Це скіпетр зцілення. Йому знадобилося приблизно п'ятдесят квестів, щоб заробити його. За всю історію DQ ніхто ніколи не отримував такого. Джейсон здригнувся. «Одного разу він ледь не втратив. . . .” На його обличчі з'явився благоговійний вираз. «Це була одна зіпсована ніч».
  Хлопець звучав так, наче ця подія була трагедією в реальному житті.
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Ну, ми з Медікусом і дехто з нас у сім’ї були на цьому квесті в Південних горах, які знаходяться на висоті трьох миль і є справді небезпечними місцями. Ми шукали це чарівне дерево. Дерево бачення, це називається. І це було мило, ми знайшли будинок Янни, ельфійської королеви, про яку всі чули, але ніколи не бачили. Вона дуже відома».
  «Вона NPC, правда?» — запитав Болінг.
  «Так».
  Він нагадав Денсу: «Неігровий персонаж. Той, який створюється самою грою».
  Здавалося, Джейсон образився на цю характеристику. «Але алгоритм чудовий! Вона перевершує будь-якого бота, якого ви коли-небудь бачили».
  Професор кивнув у знак вибачення.
  «Тож ми там, просто сидимо та розмовляємо, а вона розповідає нам про Дерево Бачення та як ми можемо його знайти, і раптом на нас атакує цей загін Північних сил. І всі б’ються, а цей мудак стріляє в королеву спеціальною стрілою. Вона помре. Трав намагається врятувати її, але його лікування не працює. Тож він вирішує Shift. Ми кажемо: ні, чоловіче, не роби цього! Але він все одно зробив».
  Хлопець говорив із таким благоговінням, що Денс помітила, що нахилилася вперед, її нога підстрибувала від напруги. Болінг теж витріщився на нього.
  «Що це, Джейсон? Продовжувати."
  «Добре, іноді, якщо хтось помирає, ти можеш підпорядкувати своє життя Сутностям у Високому Царстві. Це називається Shifting. І Сутності починають забирати вашу життєву силу і віддавати її людині, яка вмирає. Можливо, людина повернеться до того, як ваша життєва сила зникне. Але це може забрати всю вашу життєву силу, і ви помрете, і вони теж помруть. Лише коли ти помреш через те, що ти змінився, ти втрачаєш усе. Я маю на увазі все, що ви зробили та заробили, усі ваші бали, усі ваші ресурси, усю вашу репутацію, доки ти грав у гру. Вони всі, як, просто йдуть геть. Якби Тревіс помер, він би втратив скіпетр, свій будинок, своє золото, своїх літаючих коней. . . . Йому доведеться починати спочатку, як новачкові».
  «Він це зробив?»
  Джейсон кивнув. «Це було дуже близько. Він майже вичерпався, але королева ожила. Вона поцілувала його. Це було, наче епопея! А потім ми з ельфами зібралися разом і набили дупу якимось Північним Силам. Чоловіче, ця ніч приголомшила. Це була епічна перемога. Усі, хто грає в гру, досі говорять про це».
  Денс кивав. «Добре, Джейсон, дякую. Ви можете вийти».
  «Мовляв, ти більше не хочеш грати? Ви начебто відчували, як рухатися».
  "Можливо пізніше."
  Хлопець постукав по клавішах, і гра закінчилася.
  Денс глянула на годинник. «Джон, чи не міг би ти відвезти Джейсона додому? Є хтось, з ким мені потрібно поговорити».
  А до Б до Х. . .
   Розділ 32
  «Я ХОТІВ би побачити Кейтлін, будь ласка».
  «Ти . . . ?» — запитала Вірджинія Гарднер, мати дівчини, яка вижила в автокатастрофі 9 червня.
  Денс назвала себе. «Я розмовляв з вашою дочкою днями в літній школі».
  «О, ти поліцейська. Ти днями влаштував охорону для Кейт у лікарні та перед нашим будинком.
  "Це вірно."
  «Ти знайшов Тревіса?»
  «Ні, я...»
  «Він поруч?» — задихано спитала жінка, оглядаючись.
  «Ні, ні. Я просто хотів би поставити вашій доньці ще кілька запитань».
  Жінка запросила Денс у під’їзд величезного сучасного будинку в Кармелі. Денс згадав, що Кейтлін збиралася навчатися в гарних медичних школах. Що б не робили тато чи мама, здавалося, вони могли собі дозволити навчання.
  Денс оглядав величезну вітальню. На стінах були яскраві анотації — дві величезні чорно-жовті картини з колями й одна криваво-червона. плями. Їй було важко дивитися на них. Вона подумала, наскільки це відрізняється від затишного будинку Тревіса та Джейсона в грі DimensionQuest .
  Так, добре, ми створюємо круті будинки в Етерії, тому що там, де ми живемо, я маю на увазі, у реальному світі наші місця не такі гарні, знаєте. . . .
  Мама дівчинки зникла і через мить повернулася з Кейтлін у джинсах і лаймово-зеленій черепашці під облягаючим білим светром.
  — Привіт, — неспокійно сказав підліток.
  «Привіт, Кейтлін. Як ти себе почуваєш?»
  "Гаразд."
  «Сподіваюся, у вас буде хвилина-дві. У мене є кілька додаткових запитань».
  «Звичайно, мабуть».
  «Ми можемо десь сісти?»
  «Ми можемо піти в солярій», — сказала місіс Гарднер.
  Вони проходили повз офіс, і Денс побачив на стіні диплом Каліфорнійського університету. Медична школа. Батько Кейтлін.
  Мати і дочка на дивані, танцюють у кріслі з прямою спинкою. Вона підійшла до нього ближче й сказала: «Я хотіла повідомити вам оновлення. Сьогодні сталося ще одне вбивство. Ви чули?"
  «О ні, — прошепотіла мати Кейтлін.
  Дівчина нічого не сказала. Вона закрила очі. Її обличчя, обрамлене млявим світлим волоссям, ніби зблідло.
  «Справді, — роздратовано прошепотіла мати, — я ніколи не побачу, як ти міг гуляти з кимось таким».
  «Мамо, — заскиглила Кейтлін, — що ти маєш на увазі під словом «іди». поза'? Господи, я ніколи не гуляла з Тревісом. Я б ніколи. Хтось схожий на нього?»
  «Я просто маю на увазі, що він явно небезпечний».
  — Кейтлін, — перебив Денс. «Ми справді відчайдушно хочемо його знайти. Нам просто не щастить. Я більше дізнаюся про нього від друзів, але...
  Знову її мати: «Ці діти Коломбіни».
  «Будь ласка, місіс Гарднер».
  Ображений погляд, але вона замовкла.
  «Я сказав тобі все, що міг придумати днями».
  «Ще кілька запитань. Я не буду довго». Вона підсунула стілець ще ближче й витягла зошит. Вона відкрила її й уважно перегорнула сторінки, раз-другу зупинившись.
  Кейтлін нерухомо дивилася на зошит.
  Денс усміхнувся, дивлячись дівчині в очі. «Тепер, Кейтлін, подумай про ніч вечірки».
  "Угу."
  «Вийшло щось цікаве. Я брав інтерв’ю у Тревіса, перш ніж він втік. Я зробив деякі нотатки». Кивок на блокнот, що лежить у неї на колінах.
  "Ти зробив? Ви з ним розмовляли?»
  "Це вірно. Я не звертав особливої уваги, поки не поговорив з тобою та декількома іншими людьми. Але тепер я сподіваюся зібрати кілька підказок щодо того, де він ховається».
  «Як важко це знайти…» — почала мати Кейтлін, ніби не могла стриматися. Але вона замовкла під суворим поглядом Данса.
  Агент продовжив: «Ви з Тревісом трохи поговорили, так? В ту ніч."
   "Не зовсім."
  Денс злегка нахмурилась і гортала нотатки.
  Дівчина додала: «Ну, за винятком випадків, коли настав час йти. Я мав на увазі, що під час вечірки він здебільшого висів сам».
  Денс сказав: «Але по дорозі додому ти це зробив». Постукування по блокноту.
  «Так, поговорили. Я не дуже багато пам'ятаю. Усе це було розмито, разом із катастрофою й усім».
  «Я впевнений, що це було. Але я збираюся зачитати вам кілька тверджень, і я хотів би, щоб ви заповнили деталі. Скажи мені, якщо щось пригадає твою пам’ять про те, що Тревіс сказав дорогою додому перед аварією».
  "Я вважаю."
  Денс звернулася до свого блокнота. «Добре, ось перший: «Будинок був дуже милим, але під’їзд мене налякав». Вона підвела очі. «Я думав, що, можливо, це означає, що Тревіс боїться висоти».
  «Так, саме про це він говорив. Під’їзна дорога була на цьому схилі пагорба, і ми про це говорили. Тревіс сказав, що він завжди боявся впасти. Він подивився на під’їзну доріжку і сказав, чому на ній немає огорожі».
  «Добре. Це корисно». Ще одна посмішка. Кейтлін відповіла взаємністю. Танець повернувся до нот. «А цей? «Я думаю, що керують човни. Я завжди хотів його». »
  «О, це? так Ми говорили про Рибальську пристань. Тревіс справді подумав, що було б круто поплисти до Санта-Круза». Вона відвела погляд. «Я думаю, він хотів попросити мене піти з ним, але він був надто сором’язливим».
  Денс усміхнувся. «Тож він може ховатися десь на човні».
   «Так, це може бути все. Мені здається, він сказав щось про те, як добре було б сховатися на човні».
  «Добре. . . . Ось ще один. «У неї більше друзів, ніж у мене. У мене є лише один чи два, з якими я можу потусуватися». »
  «Так, я пам’ятаю, як він це сказав. Мені було його шкода, що в нього мало друзів. Він деякий час говорив про це».
  «Він називав імена? Хтось, у кого він може залишитися? Подумайте. Це важливо."
  Підліток примружилася і потерла рукою коліно. Потім зітхнув. «Ні».
  «Все гаразд, Кейтлін».
  «Мені шкода». Слабке дуття.
  Танець зберіг посмішку на її обличчі. Вона готувалася до того, що буде далі. Це буде важко — для дівчини, для її матері, для самої Денс. Але вибору не було.
  Вона нахилилася вперед. «Кейтлін, ти не чесна зі мною».
  Дівчина кліпала очима. "Що?"
  Вірджинія Гарднер пробурмотіла: «Ви не можете сказати це моїй доньці».
  «Тревіс не розповідав мені нічого з цього», — сказала Денс нейтральним голосом. «Я їх вигадав».
  "Ви брехали!" — огризнулася мати.
  Ні, не технічно. Вона ретельно складала свої слова й ніколи не говорила, що це справжні заяви Тревіса Брігама.
  Дівчина зблідла.
  Мати бурчала: «Це що, якась пастка?»
  Так, це було саме те, що було. Танець мав a теорію, і їй потрібно було довести, що вона правдива чи хибна. На кону були життя.
  Денс проігнорував матір і сказав Кейтлін: «Але ти підігрувала так, ніби Тревіс сказав тобі всі ці речі в машині».
  «Я . . . Я просто намагався бути корисним. Мені було погано, я не знав більше».
  «Ні, Кейтлін. Ви думали, що могли б поговорити з ним про них у машині. Але ти не міг пригадати, бо був у нетверезому стані».
  "Немає!"
  «Я зараз попрошу вас піти», - випалила мати дівчини.
  «Я не закінчив», — прогарчав Денс, заткнувши Вірджинію Гарднер.
  Агент оцінив: згідно з індексом Майєрса-Бріггса, завдяки її науковому досвіду — і її навичкам виживання в цій сім’ї — Кейтлін мала мислительний і чуттєвий тип особистості. Вона вразила Денс як більш інтроверт, ніж екстраверт. І хоча особистість її брехуна коливалася, наразі вона була пристосуванкою.
  Брехня для самозбереження.
  Якби Денс мала більше часу, вона могла б витягнути правду повільніше й глибше. Але враховуючи типографію Майєрса-Бріггса та пристосувальницьку особистість Кейтлін, Денс оцінила, що вона може наполягати й не пестити, як це було з Теммі Фостер.
  «Ти пив на вечірці».
  «Я—»
  «Кейтлін, люди бачили тебе».
  «Звичайно, я трохи випив».
  «Перед тим, як приїхати сюди, я спілкувався з кількома студентами які були там. Вони сказали, що ти, Ванесса і Тріш випили майже п’яту текіли після того, як побачили Майка з Бріанною».
  "Добре . . . добре, і що?»
  «Тобі сімнадцять, — лютувала мати, — ось що!»
  Денс спокійно сказав: — Я подзвонив у службу реконструкції аварії, Кейтлін. Вони збираються оглянути вашу машину на арештмайданчику. Вони вимірюють такі речі, як регулювання сидінь і дзеркал заднього виду. Вони можуть визначити зріст водія».
  Дівчина була абсолютно нерухома, хоча її щелепа тремтіла.
  «Кейтлін, настав час сказати правду. Від цього багато залежить. На кону життя інших людей».
  «Яка правда?» — прошепотіла мати.
  Денс не зводив очей з дівчини. «Тієї ночі Кейтлін була за кермом автомобіля. Не Тревіс».
  "Немає!" — заплакала Вірджинія Гарднер.
  «Чи не ти, Кейтлін?»
  Підліток хвилину мовчав. Потім її голова опустилася, грудна клітка впала. Танець прочитав біль і поразку її тілом. Її кінезичне повідомлення було: Так.
  Її голос зривався, Кейтлін сказала: «Майк пішов з тією маленькою повією, що висіла на ньому, і її рука внизу його джинсів! Я знав, що вони повернулися до нього, щоб трахатися. Я збирався їхати туди. . . Я збирався . . .”
  — Гаразд, — наказала мати, — досить.
  «Тихо!» — крикнула дівчина матері й заридала. Вона звернулася до Танця. «Так, я був за кермом!» Почуття провини нарешті вибухнуло в ній.
   Денс продовжив: «Після аварії Тревіс посадив вас на пасажирське сидіння, а він сів на водійське. Він вдав, що сидить за кермом. Він зробив це, щоб врятувати вас».
  Вона подумала про першу бесіду з Тревісом.
  Я нічого поганого не зробив!
  Твердження хлопчика було зареєстровано як оманливе для Танця. Але вона вірила, що він мав на увазі, що брехав про напад на Теммі; насправді, що він зробив не так, це те, що збрехав про те, хто був за кермом машини тієї ночі.
  Ця ідея спала на думку Денс, коли вона розглядала будинок Тревіса — Медікуса — та його родини в Етерії. Той факт, що хлопець проводив практично кожну можливу хвилину в грі DimensionQuest як лікар і цілитель, а не вбивця, як Страйкер, змусив її засумніватися в схильності хлопчика до насильства. І коли вона дізналася, що його аватар був готовий пожертвувати життям за ельфійську королеву, вона зрозуміла, що, можливо, Тревіс зробив те саме в реальному світі — взяв на себе провину за автокатастрофу, щоб дівчина, якою він захоплювався здалеку б не пішов у в'язницю.
  Кейтлін, зі сльозами текли з закритих очей, притиснулася до дивана, її тіло стало вузлом напруги. «Я просто втратив це. Ми напилися, і я хотів піти знайти Майка і сказати йому, який він лайно. Тріш і Ванесса були більше виснажені, ніж я, тому я збирався їхати, але Тревіс пішов за мною на вулицю та намагався мене зупинити. Він намагався забрати ключі. Але я б йому не дозволив. Я був такий злий. Тріш і Ванесса сиділи на задньому сидінні, а Тревіс просто стрибнув на пасажирське сидіння, і він було таке: «Зупинись, Кейтлін, давай, ти не вмієш водити». Але я поводився як мудак.
  «Я просто продовжував, ігноруючи його. А потім, не знаю, що сталося, ми з’їхали з дороги». Її голос згас, а вираз обличчя було одним із найбільш сумних і нещасних, які Кетрін Денс коли-небудь бачила, коли вона прошепотіла: «І я вбила своїх друзів».
  Мати Кейтлін, з білим і розгубленим обличчям, невпевнено просунулася вперед. Вона обняла дочку за плечі. Дівчинка на мить напружилася, а потім здалася, схлипуючи й притискаючись головою до грудей матері.
  Через кілька хвилин жінка, сама плачучи, глянула на Денс. «Що станеться?»
  «Ви з чоловіком повинні знайти адвоката для Кейтлін. Тоді негайно викликайте поліцію. Вона повинна добровільно здатися. Чим швидше тим краще."
  Кейтлін витерла обличчя. «Це так боляче, брехня. Я збирався щось сказати. Я дійсно, дійсно був. Але потім люди почали нападати на Тревіса — усі ті речі, які вони говорили — і я знав, що якщо скажу правду, вони нападуть на мене». Вона опустила голову. «Я не міг цього зробити. Все те, що люди говорять про мене. . . вони були б на своєму сайті назавжди».
  Її імідж хвилює більше, ніж смерть друзів.
  Але Денс був тут не для того, щоб загладити провину підлітка. Усе, що їй було потрібно, це підтвердження її теорії про те, що Тревіс полюбив Кейтлін. Вона встала й покинула матір і дочку, попрощавшись найкоротше.
  Надворі, підтюпцем бігаючи до своєї машини, вона натиснула третю кнопку швидкого набору — Майкл О’Ніл.
   Він відповів на другий дзвінок. Дякувати Богу, що «Інший випадок» не тримав його повністю без зв’язку.
  «Гей». Він звучав втомлено.
  «Майкл».
  "Що не так?" Він насторожився; мабуть, її тон теж розповідав історії.
  «Я знаю, що ти завалений, але є шанс, що я можу зайти? Мені потрібно провести мозковий штурм. Я дещо знайшов».
  «Звичайно. Що?"
  «Тревіс Бригам — не вбивця придорожнього хреста».
  ДЕНС І О'НІЛ були в його кабінеті в офісі шерифа округу Монтерей у Салінасі.
  Вікна виходили на будівлю суду, перед якою стояли два десятки протестувальників Life First разом із преподобним Фіском із плетеною шиєю. Мабуть, їм набридло протестувати перед порожнім будинком Стюарта та Еді Денс, тому вони переїхали туди, де мали шанс отримати трохи розголосу. Фіск розмовляла зі своїм напарником, якого вона бачила раніше: мускулистим рудоволосим охоронцем.
  Денс відвернувся від вікна й приєднався до О’Ніла за його хитким столом для переговорів. Місце було заповнене впорядкованими стосами файлів. Вона цікавилася, які стосуються індонезійської контейнерної справи. О’Ніл відкинувся на двох ніжках дерев’яного стільця. «Отже, давайте послухаємо».
  Вона швидко пояснила, як розслідування привело до Джейсона, а потім до гри DimensionQuest і, зрештою, до Кейтлін Гарднер і зізнання в тому, що Тревіс взяв на себе провину за неї.
  «Закоханість?» запитав він.
   Але Денс сказав: «Звичайно, це частина справи. Але відбувається щось інше. Вона хоче вступити до медичного училища. Це важливо для Тревіса».
  "Медична школа?"
  «Ліки, зцілення. У цій грі, у яку він грає, DimensionQuest, Тревіс є відомим цілителем. Я думаю, що одна з причин, чому він її захистив, полягала в цьому. Його аватар Медікус. Лікар. Він відчуває до неї зв’язок».
  «Це трохи надумано, вам не здається? Зрештою, це просто гра».
  «Ні, Майкле, це більше, ніж гра. Реальний світ і світ синтезаторів стають все ближче й ближче, і такі люди, як Тревіс, живуть в обох. Якщо він шанований цілитель у DimensionQuest, він не стане мстивим убивцею в реальному світі».
  «Тож він бере на себе відповідальність за аварію Кейтлін, і що б люди не говорили про нього в блозі, останнє, чого він хоче, — це привернути увагу до себе, нападаючи на когось».
  «Точно».
  «Але Келлі... . . Перш ніж втратити свідомість, вона сказала медику, що на неї напав Тревіс».
  Денс похитала головою. «Я не впевнений, що вона насправді його бачила. Вона припустила, що це він, можливо, тому, що знала, що писала про нього, а маска на її вікні була з гри DimensionQuest . І ходили чутки, що він стоїть за нападами. Але я думаю, що справжній вбивця був у масці або дістав її ззаду».
  «Як ви поводитеся з речовими доказами? Посадив?»
  «Правильно. Було б легко прочитати онлайн про Тревіса, стежити за ним, дізнатися про його роботу в закладі, де готують бублик, про його велосипед, про те, що він постійно грає в DQ . Вбивця міг зробити одну з цих масок, вкрасти рушницю з вантажівки Боба Брігама, підкинути сліди в цеху з виробництва бубликів і вкрасти ніж, коли працівники не дивилися. О, і ще щось: M&M's? Плями обгортки на місці злочину?»
  «Правильно».
  «Треба було посадити. Тревіс не їв би шоколаду. Купував пакети для брата. Його хвилювали його прищі. У його кімнаті були книги про те, яких продуктів слід уникати. Справжній вбивця цього не знав. Мабуть, він бачив, як Тревіс колись купував M&M's і припустив, що це улюблені цукерки, тож залишив на місці події слід обгортки».
  «А волокна світшота?»
  The Report була публікація про те, що сім’я Бригамів настільки бідна, що вони не можуть дозволити собі пральну та сушильну машини. І було зазначено, до якої пральні вони ходили. Я впевнений, що справжній злочинець це прочитав і оглянув це місце».
  О'Ніл кивнув. «І вкрав толстовку з капюшоном, коли мати була на вулиці або не дивилася».
  «Так. І в блозі було розміщено кілька фотографій під іменем Тревіса». О'Ніл не бачила малюнків, і вона коротко їх описала, опустивши той факт, що останній був схожий на неї. Денс продовжував: «Вони були грубими, що дорослий подумав би про малюнок підлітка. Але я бачив кілька фотографій, зроблених Тревісом, — операцій. Він великий художник. Їх намалював хтось інший».
  «Це пояснило б, чому ніхто не зміг знайти справжній вбивця, незважаючи на полювання. Він одягає толстовку для нападу, потім кидає її разом із велосипедом у свій багажник і їде вулицею, як будь-хто інший. В біса, йому може бути п’ятдесят років. Або він міг бути нею, якщо я зараз про це думаю».
  «Точно».
  Депутат на мить замовк. Його думки, очевидно, дійшли саме до того місця, де чекав Денс. «Він мертвий, чи не так?» – запитав депутат. «Тревіс?»
  Денс зітхнув, почувши такий суворий наслідок її теорії. "Це можливо. Але я сподіваюся, що ні. Мені подобається думати, що його просто десь тримають».
  «Бідна дитина опинилася не в тому місці в невідповідний час». Розгойдування вперед-назад. «Отже, щоб знайти справжнього злочинця, ми маємо з’ясувати, хто є передбачуваною жертвою. Це не хтось опублікував напад на Тревіса; їх просто створили, щоб ввести нас в оману».
  «Моя теорія?» Запропонував танець.
  О'Ніл подивився на неї зі стриманою посмішкою. «Хто б не був злочинець, він справді переслідує Чілтона?»
  «Так. Зловмисник готував сцену, спочатку переслідуючи людей, які критикували Тревіса, потім тих, хто був дружнім із Чілтоном і, нарешті, самого блогера».
  «Хтось, хто не хоче бути розслідуваним».
  Денс відповів: «Або хто хоче помститися за те, що він опублікував у минулому».
  «Гаразд, усе, що нам потрібно з’ясувати, — це хто хоче вбити Джеймса Чілтона», — сказав Майкл О’Ніл.
  Танець кисло розсміявся. «Простіше запитання: хто не хоче?»
   Розділ 33
  «Джеймс?»
  На тому кінці лінії була пауза. Блогер сказав: «Агент Денс». Його голос звучав стомлено. «Ще погані новини?»
  «Я знайшов деякі докази того, що Тревіс не залишає хрести».
  "Що?"
  «Я не впевнений, але, як все виглядає, хлопець може бути цапом відпущення, і хтось створює так, ніби він убивця».
  Чилтон прошепотів: «І він весь час був невинним?»
  "Я так боюсь." Денс пояснила, що вона дізналася — про те, хто насправді був за кермом автомобіля 9 червня — і про ймовірність підкидання доказів.
  «І я думаю, що ти — кінцева ціль», — додала вона.
  «Я?»
  «Упродовж вашої кар’єри ви опублікували кілька досить запальних історій. А ви зараз пишете на суперечливі теми. Думаю, деякі люди були б раді бачити, як ти зупинишся. Я припускаю, що вам погрожували раніше».
   «Багато разів».
  «Перегляньте свій блог, знайдіть імена всіх, хто вам погрожував, хто, можливо, хоче відплатити за те, що ви сказали, або хто стурбований тим, що ви зараз розслідуєте щось, що вони можуть не хотіти публікувати. Виберіть найбільш надійних підозрюваних. І повернутися на кілька років назад».
  «Звичайно. Я придумаю список. Але ви думаєте, що я дійсно в зоні ризику?»
  «Я знаю, так».
  Він замовк. «Я хвилююся за Пет і хлопців. Як ви вважаєте, чи варто залишити цю територію? Може, поїхати до нас на відпочинок? Це в Голлістері. Або взяти номер у готелі?»
  “Мабуть, у готелі безпечніше. Ти будеш зареєстрований як власник іншого будинку. Я можу організувати для вас поселення в одному з мотелів, які ми використовуємо для свідків. Це буде під псевдонімом».
  "Дякую. Дайте нам кілька годин. Пет зібере речі, і ми підемо відразу після зустрічі, яку я запланував».
  «Добре».
  Вона вже збиралася покласти трубку, коли Чілтон сказав: «Почекай. Агент Денс, одна річ?»
  "Що?"
  «У мене є уявлення про те, хто може стати номером один у списку».
  «Я готовий писати».
  «Вам не знадобляться ручка та папір», — відповів Чілтон.
  ТАНЕЦЬ І РЕЙ Карранео повільно наближався до розкішного будинку Арнольда Брубейкера, людини, яка стоїть за опріснювальним заводом, який, за словами Джеймса Чілтона, знищить півострів Монтерей.
   Саме Брубейкера Чілтон назвав підозрюваним номер один. Або сам цар опріснення, або найнятий ним чоловік. І Денс вважав це ймовірним. Вона була в Інтернеті на комп’ютері автомобіля, читаючи «Опріснення. . . and Devastate» у публікації 28 червня.
  http://www.thechiltonreport.com/html/june28.html
  З репортажів і публікацій Чілтона Денс зробив висновок, що блогер дізнався про зв’язки чоловіка з Лас-Вегасом, що свідчить про організовану злочинність, а також про приватні операції чоловіка з нерухомістю, які натякали на таємниці, які він, можливо, не хотів би розкривати.
  «Готові?» — спитала Денс Карранео, виходячи з системи.
  Молодий агент кивнув, і вони вилізли з машини.
  Вона постукала в двері.
  Нарешті почервонілий підприємець — почервонілий від сонця, а не від випивки, як вирішив Денс — відповів на стук. Він був здивований, побачивши відвідувачів. Він кліпав очима й якусь мить мовчав. «З лікарні. Ви . . . ?»
  «Агент Денс. Це агент Карранео».
  Його очі зиркнули позаду неї.
  Шукаєте резервну копію? — дивувалася вона.
  І якщо так, то для її резервного копіювання? Або власний Брубейкер?
  Вона відчула цівку страху. Найжорстокішими, на її думку, були люди, які вбивають за гроші.
  «Ми слідкуємо за тим інцидентом з містером Чілтоном. Ви не проти, якщо я задам вам кілька запитань?»
  "Що? Зрештою, той придурок висунув звинувачення? Я думав, що ми...
  «Ні, жодних зборів. Ми можемо зайти?»
  Чоловік залишався підозрілим. Уникаючи погляду Денса, він кивнув ними всередину й випалив: «Знаєш, він божевільний. Я маю на увазі, я думаю, що він підлягає сертифікації».
  Денс невимушено посміхнувся.
  Ще раз озирнувшись надвір, Брубейкер зачинив двері. Він замкнув його.
  Вони пройшли будинком, безособовим, у багатьох кімнатах не було меблів. Денс подумала, що почула скрип поблизу. Потім інший з іншої кімнати.
  Чи осідав будинок, чи у Брубейкера були тут помічники?
  Помічники чи мускули?
  Вони зайшли в офіс, завалений паперами, кресленнями, малюнками, фотографіями, юридичними документами. На одному зі столів стояв ретельно виготовлений макет опріснювальної установки.
  Брубейкер підняв зі стільців кілька величезних переплетених звітів і жестом попросив їх сісти. Він також, за великим столом.
  Денс помітив сертифікати на стіні. Були також фотографії Брубейкера з могутніми чоловіками в костюмах — політиками чи іншими бізнесменами. Допитувачі люблять офісні стіни; вони багато розкривають про людей. З цих фотографій вона зробила висновок, що Брубейкер був розумним (дипломи та закінчення професійних курсів) і кмітливим у політичному плані (почесті та ключі від міст і округів). І жорсткий; його компанія, очевидно, побудувала опріснювальні заводи в Мексиці та Колумбії. Фотографії показали його в оточенні пильні чоловіки в темних окулярах — охоронці. Чоловіки були однакові на всіх фотографіях, що означало, що вони були особистими доглядачами Брубейкера, а не наданими місцевою владою. Один тримав автомат.
  Чи вони були джерелом скрипів поблизу — які вона знову почула, здавалося, ближче?
  Денс запитав про проект з опріснення води, і він почав довгу презентацію про новітню технологію, яку використовуватиме завод. Вона вловила такі слова, як «фільтрація», «мембрани», «резервуари для прісної води». Брубейкер прочитав їм коротку лекцію про зниження вартості нових систем, що робить опріснення економічно доцільним.
  Вона сприйняла небагато інформації, але натомість удавала зацікавленість і вбирала його базову поведінку.
  Її перше враження полягало в тому, що Брубейкер не здавався стурбованим у їхній присутності, хоча Хай Махів рідко зворушували будь-які людські зв’язки — романтичні, соціальні чи професійні. Навіть до конфронтації підійшли незворушно. Це був один аспект, який зробив їх такими ефективними. І потенційно небезпечний.
  Денс хотів би більше часу, щоб зібрати базову інформацію, але вона відчула терміновість, тож припинила його балаканину й запитала: «Містере. Брубейкере, де ти був о першій годині дня вчора й об одинадцятій ранку сьогодні?»
  Часи смерті Ліндона Стрікленда та Марка Вотсона.
  «Ну чому?» Посмішка. Але Денс не знав, що за цим стоїть.
  «Ми розглядаємо певні погрози проти пана Чілтона».
   Правда, хоча, звичайно, не вся історія.
  «О, він обмовляє мене, і тепер я звинувачений?»
  «Ми не звинувачуємо вас, містере Брубейкер. Але не могли б ви відповісти на моє запитання?»
  «Я не повинен. Я можу попросити вас піти прямо зараз».
  Це було правдою. «Ви можете відмовитися від співпраці. Але ми сподіваємося, що ви цього не зробите».
  «Ви можете сподіватися, скільки завгодно», — різко сказав він. Посмішка тепер стала переможною. «Я бачу, що тут відбувається. Чи могло бути, що ви все неправильно зрозуміли, агенте Денс? Що, можливо, це не якийсь психічний підліток, який потрошить людей, як у якомусь поганому фільмі жахів. Але хтось, хто використовував хлопця, підлаштовуючи його на відповідальність за вбивство Джеймса Чілтона?»
  Це було непогано, подумав Денс. Але чи означало це, що він їм погрожував? Якщо він був тим «хтось», про кого він говорив, то так, він був ним.
  Каррано кинув на неї короткий погляд.
  «Це означає, що тобі майже натягнули очі».
  Було надто багато важливих правил під час інтерв’ю та допиту, щоб будь-яке з них могло стати першим, але першим було: ніколи не дозволяйте особистим образам торкнутися вас.
  — Містере Брубейкер, була серія дуже серйозних злочинів, — сказав Денс. Ми розглядаємо всі можливості. У вас є образа на Джеймса Чілтона, і ви вже одного разу напали на нього».
  «І справді, — сказав він зневажливим тоном, — ти думаєш, що було б найрозумнішим у світі вступити в публічну бійку з людиною, яку я таємно намагаюся вбити?»
  Чи то дуже дурний, чи то дуже розумний, Денс мовчки відповів. Потім вона запитала: «Де ти був у той час я згадав? Ви можете сказати нам або можете відмовитися, і ми продовжимо розслідування».
  «Ти такий же придурок, як і Чілтон. Насправді, агенте Денс, ви ще гірші. Ти ховаєшся за своїм щитом».
  Каррано заворушився, але нічого не сказав.
  Вона теж мовчала. Або він збирався їм розповісти, або він збирався їх викинути.
  Неправильно, зрозумів Денс. Був і третій варіант, який просочився відтоді, як вона прислухалася до моторошних скрипів у, здавалося, безлюдному будинку.
  Брубейкер збирався за зброєю.
  «З мене цього досить», — прошепотів він і, розплющивши від гніву очі, відчинив верхню шухляду столу. Його рука стріляла всередині.
  Танець спалахнув на обличчях її дітей, потім чоловіка, а потім Майкла О’Ніла.
  Будь ласка, — подумала вона, молячись про швидкість. . . .
  «Рей, за нами! Прикриття!»
  І коли Брубейкер підвів очі, він дивився на дуло її пістолета Glock, а Карранео дивився в протилежний бік, цілячись у двері до офісу.
  Обидва агенти сиділи навпочіпки.
  «Ісусе, спокійно!» — скрикнув він.
  «Поки що ясно», — сказав Каррано.
  «Перевір це», — наказала вона.
  Молодий чоловік повільно підійшов до дверей і, ставши збоку, штовхнув їх ногою. «Ясно».
  Він розвернувся, щоб прикрити Брубейкера.
  «Повільно піднімайте руки», — сказала Денс, її Глок тримався достатньо стійко. «Якщо у вас в руках зброя, кинь це негайно. Не піднімайте і не опускайте його. Просто кинь це. Якщо ви цього не зробите, зараз ми будемо стріляти. Зрозуміло?»
  Арнольд Брубейкер ахнув. «У мене немає пістолета».
  Вона не почула, як зброя влучила в дорогу підлогу, але він дуже повільно піднімав руки.
  На відміну від Dance, вони зовсім не тремтіли.
  У рум’яних пальцях розробника була візитна картка, якою він зневажливо поклав їй у бік. Агенти поклали зброю в кобури. Вони сиділи.
  Денс подивився на картку, відображаючи, що щойно сталася ситуація, яка не могла бути більш незручною. На картці була тиснена золотом печатка Міністерства юстиції — орел і дрібний шрифт. Вона добре знала картки агентів ФБР. У неї вдома їх ще була велика коробка: у чоловіка.
  «У згаданий вами час, учора, я зустрічався з Емі Грейб». Спеціальний агент, відповідальний за офіс Бюро в Сан-Франциско. «Ми збиралися тут і на майданчику. Приблизно з одинадцятої до третьої години дня»
  ох
  Брубейкер сказав: «Проекти з опріснення води та інфраструктури на основі води є цілями терористів. Я працював із Службою внутрішньої безпеки та ФБР, щоб переконатися, що якщо проект розпочнеться, буде належна безпека». Він дивився на неї спокійно і з презирством. Кінчик його язика торкнувся губи. «Я сподіваюся, що це будуть залучені федеральні офіцери. Я втрачаю довіру до місцевої поліції».
  Кетрін Денс не збиралася вибачатися. Вона звернеться до SAC Емі Грейб, яку знала і, попри розбіжності у поглядах, поважала. І хоча алібі не звільнило б його від найму Денсу було важко повірити, що людина, яка тісно співпрацює з ФБР і DHS, ризикує вбити. Крім того, все в поведінці Брубейкера свідчило про те, що він говорив правду.
  «Гаразд, містере Брубейкер. Ми перевіримо, що ви нам говорите».
  «Сподіваюся, що так».
  «Я ціную ваш час».
  «Ви можете знайти свій власний вихід», — різко сказав він.
  Каррано збентежено зиркнув на неї. Денс закотила очі.
  Коли вони підійшли до дверей, Брубейкер сказав: «Почекай. Зачекай." Агенти обернулися. «Ну я був правий?»
  «Правда?»
  — Ти думаєш, що хтось убив хлопця і підлаштував його стати учасником якоїсь змови з метою вбити Чілтона?
  Пауза. Тоді вона подумала: чому б і ні? Вона відповіла: «Ми думаємо, що це можливо, так».
  «Тут». Брубейкер записав щось на аркуші паперу й запропонував. «Він той, на кого ви повинні дивитися. Він хотів би, щоб блог — і блогер — зникли».
  Денс глянув на записку.
  Цікаво, чому вона сама не подумала про підозрюваного.
   Розділ 34
  Припаркувавшись на курній вулиці біля маленького містечка Марина, що в п’яти милях на північ від Монтерея, Денс була сама в своєму «Краун Віку» і розмовляла по телефону з Ті Джеєм.
  «Брубейкер?» вона запитала.
  «Жодної судимості», — сказав він їй. І його робота — і алібі — з ФБР були підтверджені.
  Він усе ще міг найняти когось на цю роботу, але ця інформація звільнила його від гарячого крісла.
  Тепер увага привернулася до чоловіка, чиє ім’я назвав їй Брубейкер. Ім’я на аркуші паперу було Клінт Ейвері, і вона зараз дивилася на нього з відстані приблизно ста ярдів, крізь огорожу з колючого дроту, яка оточувала його величезну будівельну компанію.
  Ім’я Ейвері ніколи не згадувалося як причетний до цієї справи. З дуже поважної причини: будівельник ніколи не писав у блозі, а Чілтон ніколи не писав про нього в The Report.
  Не по імені, тобто. У темі “Yellow Brick Road” Ейвері конкретно не згадується. Але поставив під сумнів рішення уряду про будівництво магістралі та тендерну процедуру, непрямо також критикуючи підрядник, про якого Денс мала знати, що це Avery Construction, оскільки команда компанії помітила її на місці робіт на шосе, коли вона два дні тому їхала до літньої школи Кейтлін Гарднер. Вона не поєднала дві частини разом.
  Ті Джей Скенлон сказав їй: «Здається, Клінт Ейвері був пов’язаний із компанією, яку розслідували за використання неякісних матеріалів близько п’яти років тому. Розслідування дуже швидко припинили. Можливо, звіт Чілтона може призвести до відновлення справи».
  Хороший мотив вбити блогера, погодився Денс. «Дякую, TJ. Добре. . . . І Чілтон дав вам список інших підозрюваних?»
  «Так».
  «Хтось ще виділяється?»
  «Ще ні, шефе. Але я радий, що у мене не так багато ворогів, як у нього».
  Вона коротко засміялася, і вони роз’єдналися.
  Здалеку Денс продовжував вивчати Клінта Евері. Вона бачила його фото з десяток разів — у новинах і газетах. Його було важко не помітити. Хоча він, безсумнівно, багато разів був би мільйонером, він був одягнений так само, як і будь-який інший робітник: синя сорочка, що вирощувала ручки в нагрудній кишені, темно-коричневі робочі штани, черевики. Рукава були закатані, і вона помітила татуювання на його шкірястому передпліччі. В руках у нього була жовта каска. На його стегні сиділа велика рація. Вона б не здивувалася, побачивши шестизарядний автомат; його широке вусате обличчя було схоже на стрілецьке.
  Вона завела двигун і проїхала через ворота. Евері помітила її машину. Він злегка примружився і здавалося, одразу впізнала її як урядову машину. Він завершив свою розмову з чоловіком у шкіряній куртці, який пішов геть. швидко.
  Вона припаркувалася. Avery Construction була простою компанією, відданою одній меті: будувати речі. Величезні магазини будівельних матеріалів, бульдозерів, котів, екскаваторів, вантажівок і джипів. На території був бетонний завод і щось, схоже, на метало- та деревообробні цехи, великі дизельні баки для живлення транспортних засобів, хати Quonset і складські сараї. Головний офіс складався з низки великих функціональних будівель. Жоден графічний дизайнер чи ландшафтний дизайнер не брав участі у створенні Avery Construction.
  Денс назвала себе. Керівник компанії був привітним і потиснув руку, його очі зморщилися на засмаглому обличчі, коли він глянув на її посвідчення.
  "Містер. Евері, ми сподіваємося, що ти зможеш нам допомогти. Ви знайомі зі злочинами, які відбуваються на півострові?»
  «Вбивця в масці, цей хлопець, звичайно. Я чув, що сьогодні ще когось убили. жахливо. Чим я можу вам допомогти?"
  «Вбивця залишає придорожні меморіали як попередження, що він збирається вчинити нові злочини».
  Він кивнув. «Я бачив це в новинах».
  «Ну, ми помітили дещо цікаве. Кілька хрестів залишили біля місць ваших будівельних проектів».
  "Вони мають?" Тепер нахмурився, його брова значно зморщилася. Це було непропорційно новинам? Танець не міг сказати. Евері почав повертати голову, а потім зупинився. Чи він інстинктивно дивився на свого товариша в шкіряній куртці?
   "Чим я можу допомогти?"
  «Ми хочемо поговорити з деякими з ваших співробітників, щоб дізнатися, чи помітили вони щось незвичайне».
  "Як от?"
  «Перехожі підозріло поводяться, незвичайні об’єкти, можливо сліди ніг чи протектори велосипедних шин у місцях, які були обгороджені для будівництва. Ось список місць». Вона записала кілька раніше в машині.
  На його обличчі було занепокоєння, він переглянув список, потім посунув аркуш у кишеню сорочки й схрестив руки. Це саме по собі мало що мало кінетично, оскільки вона не встигла отримати базові показники. Але схрещування рук і ніг є захисним жестом і може означати дискомфорт. «Ви хочете, щоб я дав вам список співробітників, які там працювали?» Я припускаю, що почалися вбивства».
  «Точно так. Це було б великою допомогою».
  «Я припускаю, що вам це сподобається швидше, ніж пізніше».
  "Якнайшвидше."
  «Я зроблю все, що зможу».
  Вона подякувала йому й пішла назад до машини, а потім виїхала зі стоянки й поїхала по дорозі. Денс зупинився поруч із темно-синьою Honda Accord. Вона була направлена протилежно, тому її відкрите вікно було за два фути від вікна Рея Карранео. Він сидів на водійському сидінні Honda в без рукавів, без краватки. Раніше вона лише двічі бачила його в такому невимушеному вбранні: на пікніку Бюро та на одному дуже дивному барбекю в домі Чарльза Овербі.
  «У нього наживка», — сказав Денс. «Я не знаю, чи він вкусить».
  «Як він відреагував?»
   «Важко додзвонитися. Я не встиг взяти базову лінію. Але я відчував, що він намагався здаватися спокійним і готовим до співпраці. Він нервував більше, ніж показував. Я також не дуже впевнений щодо одного з його помічників». Вона описала чоловіка в шкіряній куртці. «Хтось із них піде, тримайтеся поруч».
  "Так, мем."
  ПАТРІЦІЯ ЧІЛТОН ВІДКРИЛА двері й кивнула Ґреґу Ештону, чоловікові, якого її чоловік називав Über Blogger—таким милим, але трохи огидним способом, як Джим.
  «Привіт, Пат», — сказав Ештон. Вони потисли один одному руки. Худорлявий чоловік у дорогих темно-коричневих брюках і гарному спортивному плащі кивнув у бік патрульної машини, що стояла на дорозі. «Цей депутат? Він би нічого не віддав. Але він тут через ці вбивства, чи не так?»
  «Вони просто вживають заходів обережності».
  «Я стежив за історією. Ви, мабуть, дуже засмучені».
  Вона стоїчно посміхнулася. «Це м'яко кажучи. Це був кошмар». Їй подобалося мати можливість зізнатися у своїх почуттях. Вона не завжди могла так робити з Джимом. Вона вважала, що має підтримувати. Насправді іноді вона була в люті через його роль невпинного журналіста-розслідувача. Це було важливо, вона розуміла, але іноді вона просто ненавиділа блог.
  І зараз . . . піддавати родині небезпеці та змушувати її переїхати до готелю? Сьогодні вранці їй довелося попросити свого брата, великого чоловіка, який був вишибалою в коледжі, супроводити хлопців до денного табору, залишитися там і повернути їх назад.
   Вона замкнула за ними двері. «Я можу тобі щось принести?» — запитала Патріція Ештона.
  «Ні, ні, я в порядку, дякую».
  Патриція провела його до дверей кабінету свого чоловіка, дивлячись у двір через велике вікно в коридорі.
  Клацання тривоги в її грудях.
  Чи бачила вона щось у кущах за будинком? Це була людина?
  Вона зробила паузу.
  "Щось не так?" — запитав Ештон.
  Її серце сильно калатало. «Я . . . нічого Мабуть, просто олень. Мушу сказати, що вся ця справа похитнула мені нерви».
  «Я нічого не бачу».
  «Воно зникло», — сказала вона. Але чи було це? Вона не могла сказати. Але вона не хотіла тривожити їхнього гостя. Крім того, всі вікна та двері були зачинені.
  Вони прибули до офісу її чоловіка і зайшли всередину. «Любий, — сказала вона. «Це Грег».
  «Ах, якраз вчасно».
  Чоловіки потисли один одному руки.
  Патриція сказала: «Ґреґ сказав, що його ні до чого не хвилює. А як ти, люба?»
  «Ні, я в порядку. Ще чай, і я буду у ванній на всю зустріч».
  «Ну, я залишу вас двох, хлопці, робити свою роботу, і повертаюся до пакувань». Її серце знову защеміло від думки про переїзд до готелю. Вона ненавиділа, коли її виганяли з дому. Принаймні хлопці вважали б це пригодою.
  «Насправді, — сказав Ештон, — зачекай хвилинку, Пат. Я збираюся зробити відео операції Джима, щоб опублікувати його на своєму сайт. Я теж хочу включити вас». Він поставив портфель на стіл і відкрив його.
  «Я?» Патріція ахнула. "О ні. Я не робила собі зачіску. І мій макіяж».
  Ештон сказав: «По-перше, ти виглядаєш фантастично. Але найголовніше, що ведення блогу — це не зачіска та макіяж. Йдеться про автентичність. Я зняв десятки таких і ніколи нікому не дозволяв навіть наносити помаду».
  «Ну, мабуть». Патріція була розсіяна, думаючи про рух, який вона побачила за будинком. Вона повинна розповісти про це депутату на фронті.
  Ештон засміявся. «У будь-якому разі це лише веб-камера із середньою роздільною здатністю». Він підняв маленьку відеокамеру.
  «Ти ж не будеш задавати мені запитання?» Від цієї думки вона починала панікувати. Тільки блог Джима мав сотні тисяч глядачів. У Грега Ештона, ймовірно, було набагато більше. «Я б не знав, що сказати».
  «Це будуть звукові фрагменти. Просто поговоріть про те, як це бути одруженим з блогером».
  Її чоловік засміявся. «Бьюсь об заклад, що вона має багато чого сказати».
  «Ми можемо зробити скільки завгодно дублів». Ештон поставив штатив у кутку кімнати та встановив камеру.
  Джим розправив робочий стіл, упорядкувавши десятки стосів журналів і паперів. Ештон засміявся й потиснув пальцем. «Ми хочемо, щоб це було автентично, Джиме».
  Ще один сміх. "Гаразд. Досить справедливо." Джим замінив газети та журнали.
  Патриція подивилася на себе в маленьке декоративне дзеркало на стіні й провела крізь нього пальцями. волосся. Ні, вирішила вона зухвало. Вона збиралася виправитися, що б він не сказав. Вона повернулася, щоб сказати це Ештону.
  У неї було лише мить, щоб моргнути, і не було часу, щоб захиститися, коли кулак Ештона вдарився прямо їй у щоку й сильно зіткнувся з кісткою, зламавши шкіру та поваливши її на підлогу.
  Розплющивши очі від жаху й здивування, Джим стрибнув до нього.
  І завмер, коли Ештон встромив пістолет йому в обличчя.
  "Немає!" Патриція заплакала, підводячись на ноги. «Не роби йому боляче!»
  Ештон кинув Патріції рулон клейкої стрічки і наказав їй зв'язати руки чоловіка за ним.
  Вона вагалася.
  "Зроби це!"
  Руки тремтіли, сльози текли, розгублена, вона зробила, як їй сказали.
  — Любий, — прошепотіла вона, обхоплюючи його руку за стілець. "Мені страшно."
  «Роби, що він каже», — сказав їй чоловік. Потім він люто глянув на Ештона. "Що за чортівня?"
  Ештон проігнорував його і потягнув Патрицію за волосся в куток. Вона скрикнула, сльози текли. "Немає . . . немає. Боляче. Немає!"
  Ештон також заклеїв свої руки скотчем.
  "Хто ти?" — прошепотів Джим.
  Але Патріція Чілтон могла б сама відповісти на це питання. Грег Ештон був вбивцею придорожнього хреста.
  Ештон помітив, як Джим дивиться надвір. Він пробурмотів: «Депутат? Він мертвий. Нема кому тобі допомогти».
  Ештон направив відеокамеру на блідого Джима, нажахане обличчя, сльози на очах. « Чілтоне, ти хочеш більше переглядів у своєму дорогоцінному звіті ? Ну, ти їх отримаєш. Б’юся об заклад, це буде рекорд. Я не думаю, що ми коли-небудь бачили, щоб блогера вбили на веб-камері».
   Розділ 35
  КАТРІН ДЕНС повернулася в штаб-квартиру CBI. Вона була розчарована, дізнавшись, що Джонатан Болінг повернувся до Санта-Крус. Але оскільки він придумав платинову знахідку — Страйкер, ну, Джейсон — наразі йому не було чим зайнятися.
  Рей Карранео подзвонив із цікавими новинами. Він пояснив, що Клінт Евері залишив його компанію десять хвилин тому. Агент слідував за ним звивистими дорогами на Небесних пасовищах — таку назву літературна легенда Джона Стейнбека дав цій родючій у сільському господарстві місцевості. Там він двічі зупинявся, на плечі. Обидва рази він з кимось зустрічався. Спочатку двоє похмурих чоловіків, одягнених як ковбої, у шикарному пікапі. Другий раз — біловолосий чоловік у гарному костюмі за кермом кадилака. Зустрічі виглядали підозрілими; Евері явно нервувала. Карранео взяв пластини та пробігав профілі.
  Тепер Евері прямував до Кармела, Карранео прямо за ним.
  Танцювати відмовляли. Вона сподівалася, що її зустріч з Ейвері дасть хід будівництву бос — змусити його пришвидшити до безпечного будинку, де він сховав докази — і, можливо, самого Тревіса.
  Але, мабуть, ні.
  Тим не менш, люди, з якими зустрічався Евері, могли бути найнятими стрілками, які стояли за вбивствами. Звіт DMV дав би їй деякі підказки, якщо не відповіді.
  Ті Джей просунув голову в її двері. «Гей, босе, вас усе ще цікавить Гамільтон Ройс?»
  Чоловік, який, ймовірно, саме в той момент думав, як зруйнувати її кар'єру. «Дайте мені хвилинку.»
  "Що?" — запитав Ті Джей.
  «Синопсис. Резюме. Дайджест».
  «Précis» – це слово? Кожен день дізнавайся щось нове. . . . Гаразд. Ройс колишній юрист. Вийшов із практики таємниче й швидко. Він міцний хлопець. Працює здебільшого з шістьма чи сімома різними департаментами штату. Офіційний титул омбудсмена. Неофіційно він фіксатор. Ви бачите той фільм Майкла Клейтона ?»
  «З Джорджем Клуні, звичайно. Двічі».
  «Двічі?»
  «Джордж Клуні».
  «Ах. Ну, це те, що робить Ройс. Останнім часом він виконував багато роботи для старших людей в офісі віце-губернатора, державній енергетичній комісії, EPA та фінансовому комітеті Асамблеї. Якщо є проблема, він поруч».
  «Що за проблема?»
  «Комітетські розбіжності, скандали, піар, крадіжки, контрактні суперечки. Я все ще чекаю почути більше деталей».
  «Дайте мені знати, якщо я можу щось використати». Вибір одного з улюблених дієслів чоловіка.
   «Використовувати? Що зробити?"
  «Ми посварилися, Ройс і я».
  — Отже, ви хочете його шантажувати?
  «Це сильне слово. Скажімо так, я хотів би зберегти свою роботу».
  «Я теж хочу, щоб ти зберіг свою роботу, шефе. Ви дозволили мені піти з рук за вбивство. Гей, що з Евері?»
  «Рей стежить за ним».
  «Люблю це слово. Майже так само добре, як "тінь". »
  «Який прогрес у списку підозрюваних Чилтона?»
  Ті-Джей пояснив, що пошуки йдуть повільно. Люди переїхали або не були внесені до списку, вони вийшли, імена змінилися.
  — Дай мені половину, — сказала вона. «Я теж візьмуся за це».
  Молодий агент подав їй аркуш паперу. «Я дам тобі невеликий список, — сказав він, — тому що ти мій улюблений бос».
  Денс переглянув імена, розмірковуючи, як краще діяти далі. Вона почула у своєму розумі слова Джона Болінга. Ми надаємо занадто багато інформації про себе в Інтернеті. Надто багато.
  Кетрін Денс вирішила, що невдовзі дістанеться офіційних баз даних — Національного центру кримінальної інформації, Програми затримання насильницьких злочинців, Каліфорнійських відкритих ордерів і зведеного DMV.
  Наразі вона дотримувалася б Google.
  ГРЕГ ШЕФФЕР ВИВЧИВ Джеймса Чілтона, який сидів перед ним закривавлений і наляканий.
  Шеффер використовував псевдонім Грег Ештон, щоб наблизитися до Чілтона, не викликаючи підозр.
   Тому що прізвище «Шеффер» може викликати тривогу у блогера.
  Але знову ж таки це могло б і не бути; це не здивувало б Шеффера, якби Чілтон регулярно забував про жертви, які постраждали через його блог.
  Ця думка розлютила Шеффера ще більше, і коли Чілтон почав буркотіти: «Чому?» він ударив його ще раз.
  Голова блогера відкинулася назад на верхню частину стільця, і він буркнув. Це було добре, але сучий син не виглядав настільки наляканим, щоб задовольнити Шеффера.
  «Ештон! Чому ти це робиш?»
  Шеффер нахилився вперед і схопив Чілтона за комір. Він прошепотів: «Ти збираєшся прочитати заяву. Якщо ти не будеш говорити щиро, якщо ти не будеш казати, що каєшся, твоя дружина помре. Ваші діти також. Я знаю, що вони скоро повернуться з табору. Я стежив за ними. Я знаю розклад». Він звернувся до дружини Чілтона. — І я знаю, що твій брат з ними. Він великий хлопець, але він не куленепробивний».
  «О, Боже, ні!» Патриція ахнула, розплакавшись. «Будь ласка!»
  І ось нарешті на обличчі Чілтона відобразився справжній страх. «Ні, не ображайте мою родину! Будь-ласка будь-ласка . . . Я зроблю все, що ти хочеш. Тільки не роби їм боляче».
  «Прочитайте заяву і звучайте так, ніби ви це маєте на увазі, — попередив Шеффер, — тоді я залишу їх у спокої. Скажу тобі, Чілтоне, я відчуваю до них лише співчуття. Вони заслуговують на краще життя, ніж бути з таким лайном, як ти».
  «Я прочитаю», — сказав блогер. «Але хто ти? Чому ви це робите? Ви повинні мені відповісти».
   Шеффера охопила хвиля люті. « Вам винен ?» — гаркнув він. «Винен тобі? Ти нахабний мудак!» Він ще раз вдарив кулаком по щоці Чілтона, залишивши чоловіка приголомшеним. «Я вам нічого не винен». Він нахилився вперед і сказав: «Хто я, хто я? Ви знаєте когось, чиї життя ви руйнуєте? Ні, звичайно, ні. Тому що ти сидиш у цьому довбаному кріслі, за мільйон миль від реального життя, і говориш усе, що хочеш. Ви набираєте якусь лайно на клавіатурі, надсилаєте це у світ, а потім ви на щось інше. Чи означає для вас поняття наслідків ? Підзвітність?»
  «Я намагаюся бути точним. Якщо я щось не так…
  Шеффер згорів. «Ти такий довбаний сліпий. Ви не розумієте, що можете бути фактично правим і все одно помилятися. Тобі потрібно розповідати всі секрети світу? Вам доводиться руйнувати життя без будь-якої причини, окрім своїх рейтингів?»
  «Будь ласка!»
  «Чи означає для вас ім’я Ентоні Шеффер?»
  Чилтон на мить заплющив очі. «О». Коли він відкрив їх знову, вони були сповнені розумінням і, можливо, докорами сумління. Але це анітрохи не зворушило Шеффера.
  Принаймні Чілтон пам'ятав людину, яку він знищив.
  Патриція запитала: «Хто це? Кого він має на увазі, Джіме?»
  — Скажи їй, Чілтоне.
  Блогер зітхнув. «Він був геєм, який покінчив із собою після того, як я його вигнала кілька років тому. І він був. . . ?»
  "Мій брат." Його голос надломився.
  «Мені шкода».
  «Вибачте», — глузував Шеффер.
  «Я вибачився за те, що сталося. Я ніколи не хотів, щоб він помер! Ви повинні це знати. Я почувався жахливо».
  Шеффер звернувся до Патриції: «Вашому чоловікові, голосу морального і справедливого всесвіту, не сподобалося, що диякон у церкві також може бути геєм».
  Чілтон відповів: «Це була не причина. Він очолив велику кампанію проти однополих шлюбів у Каліфорнії. Я нападав на його лицемірство, а не на його сексуальну орієнтацію. І його аморальність. Був одружений, мав дітей. . . але коли він був у відрядженнях, то викликав геїв-повій. Він зраджував своїй дружині, іноді з трьома чоловіками за ніч!»
  Зухвалість блогера повернулася, і Шеффер хотів вдарити його ще раз, що він і зробив, сильно і швидко.
  «Тоні важко було знайти Божий шлях. Кілька разів послизнувся. І ви зробили так, ніби він був монстром! Ви навіть не дали йому шансу пояснити. Бог допомагав йому знайти дорогу».
  «Ну, Бог зробив не дуже хорошу роботу. Ні, якщо..."
  Кулак ударив знову.
  «Джиме, не сперечайся з ним. Будь ласка!»
  Чілтон опустив голову. Нарешті він виглядав розпачливим і сповненим смутку та страху.
  Шеффер насолоджувався чудовим відчуттям відчаю цього чоловіка. «Прочитайте заяву».
  «Гаразд. Я зроблю все, що ти хочеш. Я прочитаю. Але моя сім'я. . . будь ласка». Агонія на обличчі Чілтона була для Шеффера як гарне вино.
  «У вас є моє слово». Він сказав це щиро, хоча думав, що Патриція переживе свого чоловіка не більше ніж на дві секунди — зрештою, гуманний вчинок. Вона не хотіла б продовжувати без нього. До того ж вона була свідком.
  Що стосується дітей, то ні, він їх не вбиватиме. По-перше, вони не повинні були повернутися додому майже годину, а його вже давно не було. Крім того, він хотів симпатії всього світу. Вбити блогера та його дружину було одним. Діти були чимось іншим.
  Під камерою Шеффер приклеїв листок із заявою, яку він написав того ранку. Це був зворушливий твір — і був розроблений таким чином, щоб ніхто не пов’язував злочин із ним.
  Чілтон прочистив горло й опустив очі. Він почав читати. «Це заява…» Його голос урвався.
  Гарний! Шеффер продовжував працювати камеру.
  Чілтон почав спочатку. «Це заява для тих, хто протягом багатьох років читав мій блог The Chilton Report . Немає нічого дорожчого у світі, ніж репутація людини, і я присвятив своє життя безпідставному й випадковому знищенню репутації багатьох хороших, чесних громадян».
  Він робив хорошу роботу.
  «Легко купити дешевий комп’ютер, веб-сайт і програмне забезпечення для блогів, і за п’ять хвилин ви отримаєте місце для висловлення своїх особистих думок — місце, яке побачать мільйони людей у всьому світі. Це призводить до п’янкого відчуття влади. Але це влада, яку не можна заробити. Це сила, яку вкрали.
  «Я написав багато речей про людей, які були лише чутками. Ці чутки поширилися, і їх сприйняли як правду, хоча так і було повна брехня. Через мій блог життя молодої людини, Тревіса Брігама, було зруйноване. Йому більше нема заради чого жити. І я теж. Він шукав справедливості проти людей, які напали на нього, людей, які були моїми друзями. І тепер він вершить правосуддя проти мене. Я відповідальний за знищення його життя».
  Чудові сльози текли по його обличчю. Шеффер був у найчистішому раю.
  «Тепер я приймаю на себе відповідальність за знищення репутації Тревіса та інших, про яких я недбало написав. Вирок, який зараз виносить мені Тревіс, буде застереженням для інших: правда священна. Чутки не є правдою. . . . А тепер до побачення».
  Він глибоко вдихнув і подивився на дружину.
  Шеффер був задоволений. Чоловік добре попрацював. Він призупинив роботу веб-камери й поглянув на екран. На фото був лише Чілтон. Дружини не було. Він не хотів зображення її смерті, лише зображення блогера. Він трохи відійшов, щоб було видно весь торс чоловіка. Він би вистрелив йому один раз у серце і дозволив йому померти на камеру, а потім завантажив допис на низку сайтів соціальних мереж та інших блогів. Шеффер підрахував, що для того, щоб відео з’явилося на YouTube, знадобилося дві хвилини, і його переглянули кілька мільйонів людей, перш ніж компанія його видалила. Однак до того часу піратське програмне забезпечення, яке дозволяло завантажувати потокове відео, захопило б його, і відзнятий матеріал поширився б по всьому світу, як ракові клітини.
  «Вони вас знайдуть», — пробурмотів Чілтон. "Поліція."
  «Але мене шукати не будуть . Вони шукатимуть Тревіса Брігама. І, чесно кажучи, я не думаю хтось дуже старанно шукатиме. У тебе багато ворогів, Чілтоне.
  Він звів рушницю.
  "Немає!" Патриція Чілтон розпачливо, несамовито закричала. Шеффер протистояв спокусливому пориву застрелити її першим.
  Він твердо тримав рушницю на мішені й помітив, як на обличчі Джеймса Чілтона промайнула стримана й, здавалося, іронічна посмішка.
  Шеффер знову натиснув кнопку «Запис» на камері та почав натискати на курок.
  Коли він почув: «Стій!»
  Голос лунав із відкритих дверей кабінету. «Кинь зброю. Зараз!»
  Здригнувшись, Шеффер озирнувся на худорлявого молодого латиноамериканця в білій сорочці з засученими рукавами. Наставляючи зброю в його бік. Значок на стегні.
  Немає! Як вони його знайшли?
  Шеффер міцно тримав пістолет на грудях блогера та кинув поліцейському: « Кинь !»
  «Опусти зброю», — була виважена відповідь офіцера. «Це твоє єдине попередження».
  Шеффер прогарчав: «Якщо ви застрелите мене, я…»
  Він побачив жовтий спалах, відчув удар по голові, а потім всесвіт почорнів.
   Розділ 36
  КОТИЛИСЯ МЕРТВІ , ходили живі.
  Тіло Ґрега Ештона — як дізнався Денс , справді це був Ґрег Шеффер — понесли вниз по сходах і через газон на хиткій каталці до автобуса коронера, а Джеймс і Патріція Чілтон повільно йшли до машини швидкої допомоги.
  Усі з жахом дізналися, що ще однією жертвою став заступник MCSO, який охороняв Чилтонів, Мігель Еррера.
  Шеффер, як Ештон, зупинився біля машини Еррери. Охоронець зателефонував Патріції, і йому сказали, що чоловіка очікують. Тоді Шеффер, мабуть, приставив пістолет до куртки Еррери та вистрілив двічі, близькість до тіла заглушила звук.
  Начальник депутата з МССО був присутній разом із десятком інших депутатів, приголомшених, розлючених вбивством.
  Що стосується ходячих поранених, то Чілтони, здавалося, не дуже постраждали.
  Денс, однак, стежив за Реєм Карранео — який був першим на місці події, помітив мертвого заступника і вбіг до будинку, викликавши підкріплення. Він бачив, як Шеффер збирався застрелити Чілтона. Карранео попередив вбивцю, але коли чоловік спробував домовитися, агент просто вистрілив йому в голову двома дуже ефективними пострілами. Дискусії з підозрюваними, які володіють зброєю, відбуваються лише у фільмах і телешоу, причому поганих. Поліція ніколи не опускає та не кладе зброю. І вони ніколи не вагаються вбити ціль, якщо вона з’являється.
  Правила номер один, два і три: стріляти.
  І він мав. Зовні молодий агент виглядав чудово, мова його тіла не змінилася порівняно з професійною, прямою поставою, яку він носив, як взятий напрокат смокінг. Але його очі розповідали іншу історію, показуючи слова, які в цей момент крутилися в його голові: я щойно вбив людину. Я щойно вбив людину.
  Вона подбає про те, щоб він взяв відпустку з оплатою.
  Під'їхала машина, і Майкл О'Ніл виліз. Він помітив Денс і приєднався до неї. Тихий депутат не посміхався.
  «Вибач, Майкле». Вона схопила його за руку. О'Ніл знав Мігеля Ерреру кілька років.
  «Просто збив його?»
  "Це вірно."
  Його очі на мить заплющилися. «Ісус».
  «Дружина?»
  "Немає. Розлучений. Але у нього є дорослий син. Його вже сповістили». О'Ніл, за інших умов такий спокійний, з зовнішнім виглядом, який так мало виявляв, з леденячою ненавистю дивився на зелений мішок із тілом Грега Шеффера.
  Втрутився інший голос, слабкий, невпевнений. "Дякую тобі."
  Вони повернулися обличчям до чоловіка, який говорив: Джеймса Чілтона. Одягнений у темні брюки, білу футболку та a темно-синій светр із V-подібним вирізом, блогер нагадував капелана, якого принизила бійня на фронті. Його дружина була поруч.
  "З вами все гаразд?" — запитав їх Танець.
  «Я в порядку, так. Дякую тобі. Просто збийте трохи. Порізи та синці».
  Патріція Чілтон сказала, що вона також не отримала серйозних травм.
  О'Ніл кивнув їм і запитав Чілтона: «Хто він був?»
  Денс відповів: «Брат Ентоні Шеффера».
  Чілтон здивовано кліпнув очима. «Ти зрозумів це?»
  Вона пояснила О'Нілу справжнє ім'я Ештона. «Це найцікавіше в Інтернеті — ці рольові ігри та сайти. Як Second Life. Ви можете створити для себе абсолютно нові ідентичності. Шеффер провів останні кілька місяців, поширюючи ім’я «Ґреґ Ештон» в Інтернеті як цей спеціаліст із блогів та RSS. Він зробив це, щоб спокусити собі дорогу в життя Чілтона».
  «Я описав його брата Ентоні в блозі кілька років тому», — пояснив Чілтон. «Це був той, про кого я сказав агенту Денс, коли я вперше зустрів її — одна з речей, про яку я пошкодував у блозі — що він убив себе».
  О'Ніл запитав Денса: «Як ти про нього дізнався?»
  «Ми з TJ перевіряли підозрюваних. Малоймовірно, що вбивцею був Арнольд Брубейкер. Я все ще підозрював Клінта Евері — хлопця, який стоїть за проектом шосе, — але ми ще не мали нічого конкретного. Тому я працював над списком людей, які надсилали Джеймсу погрози».
   Маленький список. . .
  Чілтон сказав: «Дружина Ентоні Шеффера була в списку. звичайно Вона погрожувала мені кілька років тому».
  Денс продовжив: «Я вийшов в Інтернет, щоб дізнатися про неї якомога більше деталей. Я знайшов її весільні фотографії. Кумом на їхньому весіллі був Грег, брат Ентоні. Я впізнав його, коли днями прийшов до вас додому. Я перевірив його. Він приїхав сюди за відкритим квитком близько двох тижнів тому». Щойно вона дізналася про це, вона зателефонувала Мігелю Еррері, але не змогла додзвонитися, тому послала сюди Рея Карранео. Агент, слідуючи за Клінтом Евері, був неподалік від будинку Чілтона.
  О'Ніл запитав: «Чи говорив Шеффер щось про Тревіса?»
  Денс показав йому пластиковий конверт із рукописною запискою зі згадками про Тревіса, що створило враження, що саме хлопець збирався застрелити Чилтона.
  «Він мертвий, ти думаєш?»
  О’Ніл і Денс зустрілися поглядами. Вона сказала: «Я не виходжу з цього припущення. Зрештою, звичайно, Шефферу доведеться вбити хлопчика. Але він, можливо, ще не зробив цього. Можливо, він захоче зробити так, щоб Тревіс покінчив із собою після того, як покінчив із Чілтоном. Зробіть корпус більш акуратним. Це означає, що він може бути ще живий».
  Перший заступник взяв дзвінок. Він відійшов, дивлячись на машину MCSO, де так безжально вбили Ерреру. Через мить він відключився. «Треба відійти. Треба опитати свідка».
  "Ви? Інтерв'ю?" — докоряла вона. Техніка Майкла О'Ніла під час інтерв'ю включала в себе погляд без усмішки дивився на цю тему й знову й знову просив його розповісти О'Нілу те, що він знає. Це могло бути ефективним, але не було ефективним. І О'Нілу це не дуже сподобалося.
  Він подивився на годинник. «Ви можете зробити мені послугу?»
  «Назвіть це».
  «Рейс Енн із Сан-Франциско затримався. Я не можу пропустити це інтерв'ю. Чи можете ви забрати дітей у дитячий сад?»
  «Звичайно. Я все одно заберу Веса та Меґі після табору».
  «Зустрінемось на Рибацькій пристані о п’ятій?»
  «Звичайно».
  О'Ніл пішов, ще раз кинувши темний погляд на машину Еррери.
  Чілтон схопив дружину за руку. Танці розпізнавали пози, які наказували пастися зі смертністю. Вона згадала, яким зарозумілим, самовдоволеним хрестоносцем був Чілтон, коли вона вперше його зустріла. Зараз зовсім інше. Вона пригадала, що щось у ньому, здавалося, пом’якшилося раніше — коли він дізнався, що його друга Дона Хоукена та його дружину ледь не вбили. Тепер відбулася ще одна зміна, від кам’яного вигляду місіонера.
  Чоловік гірко посміхнувся. «О, він мене заманив? . . Він зіграв прямо на моє довбане его».
  «Джим...»
  «Ні, мила. Він зробив. Знаєш, це все моя вина. Шеффер вибрав Тревіса. Він прочитав блог, знайшов когось, хто був би хорошим кандидатом на посаду хлопця, і призначив моїм сімнадцятирічного хлопця вбивця. Якби я не почав тему «Придорожні хрести» і не згадав про аварію, Шеффер не мав би жодного стимулу йти за ним».
  Він мав рацію. Але Кетрін Денс уникала гри «що, якщо». Ігрове поле було занадто запальним. «Він би вибрав когось іншого», — зазначила вона. — Він мав намір помститися тобі.
  Але Чілтон, здавалося, не почув. «Я мав би просто закрити цей довбаний блог взагалі».
  Денс побачив рішучість у його очах, розчарування, гнів. Страх теж, вірила вона. Звертаючись до них обох, він твердо сказав: «Я збираюся».
  "До того, що?" — запитала його дружина.
  «Вимкніть це. Звіт закінчено . Я не руйную нічиє життя».
  — Джим, — тихо сказала Патриція. Вона змахнула трохи бруду з рукава. «Коли наш син захворів на пневмонію, ти дві доби сиділа біля його ліжка і не спала. Коли померла дружина Дона, ви пішли прямо з тієї зустрічі в штаб-квартирі Microsoft, щоб бути поруч з ним — ви відмовилися від контракту на сто тисяч доларів. Коли мій тато помирав, ти був з ним більше, ніж люди з хоспісу. Ти робиш добрі речі, Джіме. Ось про що ти. І ваш блог також робить хороші речі».
  «Я—»
  «Тсссс. Дозвольте мені закінчити. Ви були потрібні Дональду Хокену, і ви були поруч. Ви були потрібні нашим дітям і ви були поруч. Ти теж потрібен світу, люба. Ви не можете відвернутися від цього».
  «Петті, люди загинули».
  «Тільки пообіцяй мені, що ти теж не прийматимеш жодних рішень швидко. Це була жахлива пара днів. Ніхто не мислить чітко».
  Тривала пауза. "Побачу. Побачу." Потім він обійняв дружину. «Але одне я знаю : я можу піти на кілька днів у перерву. І ми збираємося втекти звідси». Чілтон сказав дружині: «Ходімо завтра до Голлістера. Ми проведемо довгі вихідні з Дональдом і Лілі. Ви ще не зустріли її. Приведемо хлопців, приготуємо. . . здійснити похід».
  Обличчя Патриції розквітло в посмішці. Вона притулила голову до його плечей. "Мені б це сподобалося."
  Він звернув увагу на Танці. «Є щось, про що я думав».
  Вона звела брову.
  «Багато людей кинули б мене вовкам. І я, мабуть, заслужив, щоб мене кинули. Але ви цього не зробили. Ти мене не любив, ти не схвалював, але ти заступився за мене. Це інтелектуальна чесність. Ви не бачите стільки. Дякую тобі."
  Денс ледве чутно засміялася, визнаючи комплімент, навіть коли вона згадувала часи, коли хотіла кинути його вовкам.
  Чілтони повернулися до дому, щоб закінчити пакування та домовитися про мотель тієї ночі — Патриція не хотіла залишатися в домі, доки в офісі не буде очищено всі сліди крові Шеффера. Денс навряд чи міг її звинувачувати.
  Тепер агент приєднався до начальника MCSO Crime Scene, спокійного офіцера середнього віку, з яким вона працювала кілька років. Вона пояснила, що існує ймовірність того, що Тревіс може бути ще живий, схований десь у схованці. Це означало, що він матиме зменшення постачання їжі та води. Вона повинна була знайти його. І так далі.
  «Ви знайшли ключ від кімнати на тілі?»
  «Так. Cyprus Grove Inn.”
  «Я хочу, щоб кімната, а також одяг Шеффера та його автомобіль перевірили під мікроскопом. Шукайте щось, що могло б дати нам підказку, куди він міг покласти хлопчика».
  — Безперечно, Кетрін.
  Вона повернулася до своєї машини і зателефонувала TJ. «Ви його дістали, шефе. Я чув."
  «Так. Але тепер я хочу знайти хлопчика. Якщо він живий, ми можемо мати лише день чи два, поки він помре з голоду чи помре від спраги. Повний на цьому. MCSO керує сценами в будинку Чілтона та в Кіпрус-Гроув, де зупинявся Шеффер. Викличте Пітера Беннінгтона і катайтеся табуном на звітах. Зателефонуйте Майклу, якщо потрібно. О, і знайдіть мені свідків у сусідніх кімнатах у Кіпрському гаю».
  «Звичайно, шефе».
  «І зверніться до CHP, окружної та міської поліції. Я хочу знайти останній придорожній хрест — той, який залишив Шеффер, щоб оголосити про смерть Чілтона. Пітер повинен перевірити це з усім обладнанням, яке вони мають». Їй спала на думку інша думка. «Ви коли-небудь чули про той державний автомобіль?»
  «О, це Пфістер бачив, так?»
  «Так».
  «Ніхто не дзвонив. Я не думаю, що ми маємо пріоритети».
  «Спробуйте ще раз. І зробіть це пріоритетом».
  «Ви йдете, бос? Владний хоче вас бачити».
  «TJ».
   «Вибачте».
  «Я зайду пізніше. Я повинен стежити за однією справою».
  "Вам потрібна допомога?"
  Вона сказала, що ні, хоча правда в тому, що вона точно не хотіла робити це соло.
   Розділ 37
  Сидячи в машині, припаркованій на під’їзді, Денс дивилася на невеликий будинок Бригамів: сумний нахил водостоків і завитки черепиці, розчленовані іграшки та інструменти в передньому та бічному дворах. Гараж настільки заповнений сміттям, що під його дах не можна було забрати більше половини капота автомобіля.
  Денс сиділа на водійському сидінні свого Crown Vic із зачиненими дверима. Слухати компакт-диск, який вони з Мартін прислали з групи в Лос-Анджелесі. Музиканти були костариканцями. Вона вважала музику веселою і таємничою, і хотіла дізнатися про них більше. Вона сподівалася, що коли вони з Майклом будуть у Лос-Анджелесі у справі про вбивство Дж. Доу, вона матиме нагоду зустрітися з ними та зробити ще кілька записів.
  Але вона не могла думати про це зараз.
  Вона почула гуркіт гуми об гравій і подивилася в дзеркало заднього виду, щоб побачити, як машина Соні Бригам зупинилася, повернувши за живопліт із самшиту.
  Жінка була сама на передньому сидінні. Семмі сидів позаду.
  Машина довго не рухалася, і Денс побачив, як жінка розпачливо дивиться на поліцейських крейсер. Нарешті Соня знову погнала свою побиту машину вперед і проїхала повз Денс до будинку, загальмувала й заглушила двигун.
  Швидко подивившись у бік Денс, жінка вилізла, підійшла до задньої частини автомобіля й дістала кошики для білизни та велику пляшку Tide.
  Його родини настільки бідні, що не можуть дозволити собі навіть пральну та сушильну машини. . . . Хто ходить до пралень? Лузери ось хто. . . .
  Повідомлення в блозі, в якому Шефферу було сказано, де знайти світшот, щоб вкрасти, щоб допомогти йому підставити Тревіса.
  Денс вилізла з власного автомобіля.
  Семмі дивився на неї з випробовуючим виразом. Цікавість їхньої першої зустрічі зникла; тепер йому було не по собі. Його очі були моторошно дорослими.
  «Ти щось знаєш про Тревіса?» — запитав він, і це звучало не так дивно, як раніше.
  Але перш ніж Денс встиг щось сказати, мати вигнала його гратися на задньому дворі.
  Він вагався, все ще дивлячись на Денс, а потім пішов геть, почуваючись незручно, ловлячи рибу в кишенях.
  — Не йди далеко, Семмі.
  Денс взяв з-під блідої руки Соні пляшку з миючим засобом і пішов за нею до будинку. Щелепа Соні була твердою, очі прямо вперед.
  "Місіс.-"
  «Мені потрібно це прибрати», — сказала Соня Брігем різким тоном.
  Денс відкрив їй незачинені двері. Вона пішла за Сонею всередину. Жінка пішла прямо на кухню і розклала кошики. «Якщо ви дозволите їм сидіти. . . зморшки, ви знаєте, як це». Вона розгладила футболку.
  Жінка до жінки.
  «Я помив його, думаючи, що можу дати йому».
  "Місіс. Бригаме, є деякі речі, які ти повинен знати. Тревіс не був за кермом автомобіля 9 червня. Він узяв провину».
  "Що?" Вона перестала возитися з білизною.
  «Він був закоханий у дівчину, яка була за кермом. Вона пила. Він намагався змусити її зупинитися і дозволити йому керувати. Вона розбилася ще до того, як це сталося».
  «О, небеса!» Соня підняла сорочку до обличчя, наче це могло відвернути неминучі сльози.
  «І він не був убивцею, залишивши хрести. Хтось це влаштував, щоб здавалося, що він покинув їх і спричинив ці смерті. Людина з образою на Джеймса Чілтона. Ми його зупинили».
  «А Тревіс?» — розпачливо спитала Соня, побіліли пальці, стискаючи сорочку.
  «Ми не знаємо, де він. Ми шукаємо скрізь, але ще не знайшли жодних підказок». Денс коротко розповів про Грега Шеффера та його план помсти.
  Соня витерла круглі щоки. На її обличчі все ще була вродливість, хоча й прихована. Залишки краси помітні на її фото на державному ярмарку, зробленому роками раніше. Соня прошепотіла: «Я знала, що Тревіс не скривдить цих людей. Я тобі це сказав».
  «Так, так, — подумав Денс. І мова вашого тіла підказала мені, що ви говорите правду. Я вас не слухав. Я прислухався до логіки, тоді як мав прислухатися до інтуїції. Давно Денс провела аналіз себе Майєрса-Бріггса. Вона потрапила в біду, коли занадто відійшла від своєї природи.
   Вона замінила сорочку, знову розгладила бавовну. «Він мертвий, чи не так?»
  «У нас немає доказів, що він є. Абсолютно жодного».
  «Але ти так думаєш».
  «Для Шеффера було б логічно залишити його живим. Я роблю все можливе, щоб врятувати його. Це одна з причин, чому я тут». Вона показала фотографію Грега Шеффера, копію його фотографії DMV. «Ви його коли-небудь бачили? Можливо, за вами? Розмовляти з сусідами?»
  Соня натягла побиті окуляри і довго дивилася в обличчя. "Немає. Я не можу сказати, що маю. Так він він. Той, хто це зробив, забрав мого хлопчика?»
  "Так."
  «Я сказав вам, що з цього блогу нічого доброго не вийде».
  Її погляд ковзнув у бік двору, де Семмі зникав у розшарпаному сараї. Вона зітхнула. «Якщо Тревіса немає , я скажу Семмі... . . о, це його знищить. Я втрачу двох синів одразу. Тепер я маю прибрати білизну. Будь ласка, йди зараз».
  ДЕНС І О'НІЛ стояли поруч на пірсі, притулившись до поруччя. Туман розійшовся, але вітер був стійким. Навколо Монтерей-Бей завжди було те чи інше.
  — Мати Тревіса, — сказав О'Ніл, голосно. «Б'юся об заклад, це було важко».
  «Найважча частина всього цього», — сказала вона, її волосся розвіялося. Потім запитав його: «Як пройшла співбесіда?» Думаючи про індонезійське розслідування.
  Інший випадок.
  «Добре».
  Вона була рада, що справу веде О'Ніл, і шкодувала її ревнощі. Тероризм не давав спати всім правоохоронцям. «Якщо вам щось від мене знадобиться, дайте знати».
  Дивлячись на затоку, він сказав: «Думаю, ми завершимо це протягом наступних двадцяти чотирьох годин».
  Під ними на піску біля води стояли їхні діти, їх четверо. Меґі та Вес очолили експедицію; будучи онуками морського біолога, вони мали певний авторитет.
  Поруч урочисто літали пелікани, повсюди були чайки, а неподалік від берега легко плив на спині коричневий завиток морської видри, перевернуто елегантно. Він із задоволенням розбивав відкритих молюсків об камінь, що балансував на його грудях. Вечеря. Донька О'Ніла, Аманда та Меггі радісно витріщилися на нього, ніби намагаючись придумати, як повернути його додому як домашнього улюбленця.
  Денс торкнувся О'Ніла за руку й вказав на десятирічного Тайлера, який сидів навпочіпки біля довгого батога водорості й обережно тикав його, готовий втекти, якщо інопланетна істота оживе. Вес стояв поруч, щоб захищати, якщо це станеться.
  О’Ніл усміхнувся, але з його позиції та напруги в руці вона відчула, що його щось турбує.
  Лише через мить він пояснив, перекричавши подув вітру: «Я почув із Лос-Анджелеса. Захист намагається відновити слухання імунітету. Два тижні."
  — О ні, — пробурмотів Денс. "Два тижні? На той час призначено велике журі».
  «Сейболд докладає всіх зусиль, щоб боротися з цим. Він не звучав оптимістично».
  «Пекло». Денс скривився. «Війна на виснаження? Продовжувати зволікати і сподіватися, що все пройде?»
   "Ймовірно."
  — Ми не будемо, — твердо сказала вона. «Ми з тобою нікуди не підемо. Але чи зможе Сейболд та інші?»
  О'Ніл подумав про це. «Можливо, якщо це займе набагато більше часу. Це важлива справа. Але у них багато важливих справ».
  Денс зітхнув. Вона здригнулася.
  «Тобі холодно?»
  Її передпліччя було притиснуто до його.
  Вона похитала головою. Мимовільна хвиля виникла від думки про Тревіса. Дивлячись над водою, вона подумала, чи дивиться вона також на його могилу.
  Прямо перед ними зависла чайка. Кут атаки його крил ідеально підлаштовувався під швидкість вітру. Він був нерухомий, на висоті двадцяти футів над пляжем.
  Денс сказав: «Весь час, знаєте, навіть коли ми думали, що він був убивцею, мені було шкода Тревіса. Його домашнє життя, той факт, що він непридатний. Таке кіберзалякування. І Джон казав мені, що блог — лише верхівка айсберга. Люди атакували його в миттєвих повідомленнях, електронних листах, на інших дошках оголошень. Просто так сумно, що все так вийшло. Він був невинний. Абсолютно невинний».
  О'Ніл якусь мить мовчав. Потім: «Він здається різким. Болінг, я маю на увазі.
  "Він є. Отримання імен загиблих. І шукати аватар Тревіса».
  О'Ніл засміявся. «Вибачте, але я постійно уявляю, як ви йдете до Овербі щодо ордера на персонажа комп’ютерної гри».
  «О, він би зробив документи за хвилину, якби він думав, що там була прес-конференція та гарне фото. Але я міг би побити Джона за те, що він пішов до цієї аркади сам».
  «Гра в героя?»
  «Так. Врятуйте нас від дилетантів».
  «Він одружився, має сім’ю?»
  «Джон? Немає." Вона засміялася. «Він холостяк».
  Тепер є слово, яке ви не чули для позначення. . . близько століття.
  Вони замовкли, дивлячись на дітей, які були повністю занурені в дослідження моря. Меґі простягала руку й показувала на щось, мабуть, пояснюючи дітям О’Ніла назву знайденої нею мушлі.
  Вес, зауважив Денс, був сам, стоячи на вогкій площині, вода пінистою струною пливла до його ніг.
  І, як вона часто робила, Денс думала, чи було б її дітям краще, якби вона мала чоловіка, а вони мали дім з батьком. Ну, звичайно, вони б.
  Залежно від чоловіка, звичайно.
  Таке було завжди.
  За ними жіночий голос. "Вибачте. Це ваші діти?»
  Вони обернулися, щоб побачити туристку, судячи з сумки, яку вона тримала з сусіднього сувенірного магазину.
  — Правильно, — сказав Денс.
  «Я просто хотів сказати, що так приємно бачити щасливу подружню пару з такими прекрасними дітьми. Як давно ви одружені?»
  Мілісекундна пауза. Денс відповів: «О, на деякий час».
   «Ну, благословіть вас. Залишайся щасливим». Жінка приєдналася до літнього чоловіка, який виходив із сувенірної крамниці. Вона взяла його під руку, і вони попрямували до великого туристичного автобуса, припаркованого неподалік.
  Денс і О'Ніл розсміялися. Тоді вона помітила, що на сусідній стоянці зупинився сріблястий Lexus. Коли двері відчинилися, вона відчула, що О'Ніл трохи відійшов від неї, так що їхні руки більше не торкалися.
  Депутат посміхався і махав дружині, коли вона вилазила з Лексуса.
  Висока білява Енн О’Ніл, одягнена в шкіряну куртку, селянську блузку, довгу спідницю та звисаючий металевий пояс, усміхнулася, наближаючись. «Привіт, любий», — сказала вона О'Нілу, обійняла його й поцілувала в щоку. Її очі спалахнули на Танці. «Кетрин».
  «Привіт, Енн. Ласкаво просимо до дому."
  «Політ був жахливим. Я застряг у галереї й не встиг перевірити сумку. Я був прямо на межі».
  «Я був на співбесіді, — сказав їй О'Ніл. Кетрін підібрала Тайлера й Еммі.
  "О, дякую. Майк сказав, що ви закрили справу. Той про придорожні хрести».
  «Кілька годин тому. Багато документів, але, так, це зроблено». Не бажаючи більше про це говорити, Денс запитав: «Як справи з фотовиставкою?»
  «Готуємося», — сказала Енн О'Ніл, чия зачіска нагадала слово «левиця». «Кураторство — це більше роботи, ніж фотографування».
  «Яка галерея?»
  «О, тільки Джеррі Мітчелла. На південь від ринку». Тон був зневажливим, але Денс здогадався, що галерея добре відома. Що б там не було, Енн ніколи не виставляла напоказ своє самолюбство.
   «Вітаю».
  «Подивимося, що буде на відкритті. Далі є рецензії». Її гладке обличчя стало урочистим. Низьким голосом: «Мені шкода вашої матері, Кетрін. Це все божевілля. Як вона тримається?»
  «Дуже засмучений».
  «Це як цирк. Газетні історії. Це потрапило в новини».
  За сто тридцять миль? Що ж, Денс не мав бути здивований. Не з прокурором Робертом Харпером, який грає в медійну гру.
  «У нас є хороший адвокат».
  «Якщо я можу щось зробити. . .” Кінці металевого ременя Енн дзвеніли на вітерці, як дзвін.
  О'Ніл крикнув на пляж: «Гей, хлопці, ваша мама тут. Давай!"
  «Чи не можемо ми залишитися, тату?» – благав Тайлер.
  «Ні. Час повертатися додому. Давай."
  Діти неохоче потяглися до дорослих. Меґі роздавала мушлі. Денс була впевнена, що віддасть хороші дітям О'Ніл та своєму братові.
  Уес і Меґі сіли в Dance's Pathfinder, щоб недовго доїхати до корчми, де зупинялися її батьки. І знову вони провели б ніч з Еді та Стюартом. Злочинець був мертвий, тому загроза для неї особисто зникла, але Денс був непохитний у тому, щоб знайти Тревіса живим. Можливо, вона працювала б до пізньої ночі.
  Вони були на півдорозі до корчми, коли Денс помітив, що Вес замовк.
  «Гей, юначе, що трапилося?»
  "Просто цікаво."
   Танець знав, як накрутити деталі від неохочих дітей. Хитрість була в терпінні. "Про що?"
  Вона була впевнена, що це пов’язано з його бабусею.
  Але не сталося.
  «Містер Болінг знову прийде?»
  «Джон? чому?»
  «Просто завтра «Матриця » на ТНТ. Можливо, він цього не бачив».
  «Бьюсь об заклад, що так». Танець завжди розважав те, як діти вважали, що вони перші щось відчули, а попередні покоління жили в сумному невігластві та позбавленні. Але головним чином її здивувало те, що хлопець взагалі поставив таке запитання. «Вам подобається містер Болінг?» — наважилася вона.
  "Немає . . . Я маю на увазі, що з ним все гаразд».
  Меґі заперечила: «Ти сказав, що він тобі подобається! Ви сказали, що він охайний. Такий же акуратний, як Майкл».
  "Я не."
  "Так, ти зробив!"
  «Меггі, ти дуже помиляєшся!»
  — Гаразд, — наказав Денс. Але її тон був веселим. Насправді, було щось у суперечках між братом і сестрою, що її втішало, трохи нормальності в цей неспокійний час.
  Вони прибули до корчми, і Денс із полегшенням побачила, що протестувальники досі не знайшли місце, де ховалися її батьки. Вона провела Веса та Меґі до вхідних дверей. Батько привітав її. Вона міцно обняла його і зазирнула всередину. Її мати говорила по телефону, зосереджуючись на, очевидно, серйозній розмові.
  Денс думала, чи вона розмовляє зі своєю сестрою Бетсі.
   «Щось звістка від Шіді, тату?»
  «Більше нічого, ні. Обвинувачення відбудеться завтра вдень». Він неуважно почесав своє густе волосся. «Я чув, що ти взяв хлопця, того вбивцю. А хлопець був невинний?»
  «Ми шукаємо його прямо зараз». Вона стишила голос, щоб діти не почули. «Відверто кажучи, швидше за все, він мертвий, але я сподіваюся на краще». Вона обняла чоловіка. «Я мушу повернутися до пошуку».
  «Успіхів, любий».
  Повернувшись, щоб піти, вона ще раз помахала матері. Еді відповіла відстороненою усмішкою та кивком, а потім, все ще розмовляючи по телефону, жестом показала своїм онукам і міцно їх обійняла.
  ХВИЛИН Денс увійшла до свого кабінету, де на неї чекало повідомлення.
  Коротка примітка від Чарльза Овербі:
  Не могли б ви надіслати мені звіт про вирішення справи блогу Чілтона. Усі деталі, достатні для змістовного повідомлення пресі. Знадобиться протягом години. Дякую тобі.
  І ласкаво просимо, якщо випадок розкрито, злочинець мертвий і жодних жертв.
  Вона припускала, що Овербі був розлючений, тому що вона відмовилася вклонятися Гамільтону Ройсу, лагодителю.
  Хто був настільки далекий від Джорджа Клуні, наскільки це можливо.
  Змістовне оголошення. . .
  Денс склав довгу записку, в якій описав деталі плану Грега Шеффера, як вони дізналися про його особу та його смерть. Вона включила інформацію про вбивство депутата Мігеля Еррери з MCSO, який охороняє будинок Чілтонів, і оновлення про повний пошук Тревіса.
  Вона надіслала записку електронною поштою, натискаючи мишею сильніше, ніж зазвичай.
  TJ просунув голову в двері її кабінету. «Чуєш, бос?»
  «Про що конкретно?»
  «Келлі Морган прийшла до тями. Вона житиме».
  «О, це так приємно чути».
  «Будьте тиждень або близько того на терапії, сказав там заступник. Ця штука неабияк зашкодила їй легені, але з часом вона буде гаразд. Схоже, ніяких пошкоджень мозку не буде».
  «А що вона сказала про виявлення Тревіса?»
  «Він дістав її ззаду, напівзадушив. Він щось прошепотів про те, чому вона опублікувала про нього? А потім знепритомніла, прокинулася в підвалі. Припустив, що це Тревіс».
  — Отже, Шеффер не хотів, щоб вона померла. Він влаштував це, щоб змусити її подумати, що це Тревіс, але ніколи не дозволяв їй його бачити».
  «Зрозуміло, шефе».
  — А місце злочину — у Шеффера й Чілтона? Є якісь підказки про те, де міг бути хлопчик?»
  "Досі нічого. І жодних свідків навколо Кіпрського гаю».
  Вона зітхнула. «Тримайся».
  Час був після 6:00 вечора. Вона зрозуміла, що не їла після сніданку. Вона встала й пішла до їдальні. Їй потрібна була кава, і вона хотіла чогось смачного: домашнього печива чи пончиків. Колодязь Меріеллен у крилі Галів пересох. на найменше, про що вона могла вступити в переговори з темпераментним торговим автоматом: пом’ятий долар в обмін на пачку підсмажених крекерів з арахісовим маслом або Oreo.
  Увійшовши до їдальні, вона кліпнула очима. Ах, удача.
  На паперовій тарілці, повній крихт, лежало два вівсяних печива з родзинками.
  Більше дива, кава була відносно свіжою.
  Вона налила чашку, додала 2 відсотки молока і наліпила печиво. Знесилена, вона кинулася до столу. Вона потягнулася й витягла свій iPod із кишені, встановила навушники й прокрутила екран, щоб знайти розраду в бразильській гітарі Баді Асада.
  Вона натиснула «Відтворити», відкусила печиво й потягнулася до кави, коли над нею зависла тінь.
  Гамільтон Ройс дивився на неї згори. Його тимчасове посвідчення було пришпилено до сорочки. Руки великого чоловіка звисали з боків.
  Саме те, що мені потрібно. Якби думки могли зітхати, її було б чітко чути.
  «Агент Денс. Чи можу я приєднатися до вас?»
  Вона вказала на вільний стілець, намагаючись не виглядати надто запрошувально. Але вона вирвала вушні вкладиші.
  Він сів, стілець скрипів, пластик і метал напружені під його рамою, і нахилився вперед, поклавши лікті на стіл, склавши руки перед собою. Ця позиція загалом означає прямоту. Вона знову звернула увагу на його костюм. Синій не спрацював. Недостатньо темно. Або, як недоброзичливо подумала вона, він мав би носити матроський капелюх із блискучими полями.
  "Я чув. Справа закінчена, чи не так?»
   «Ми знайшли злочинця. Ми все ще шукаємо хлопчика».
  «Для Тревіса?» — здивовано запитав Ройс.
  "Це вірно."
  — Але він мертвий, ти не думаєш?
  "Немає."
  «О». Пауза. «Це єдине, про що я шкодую, — сказав Ройс. «Це найгірше з усього. Той невинний хлопчик».
  Денс зазначив, що ця реакція, як мінімум, була чесною.
  Більше вона нічого не сказала.
  Ройс запропонував: «Я повернуся до Сакраменто за день-два. Слухай, я знаю, що раніше у нас були проблеми. . . . Ну і розбіжності. Я хотів вибачитися».
  Пристойно з його боку, хоча вона залишалася скептичною. Вона сказала: «Ми бачили речі по-різному. Я не образився. Не особисто».
  Але професійно, подумала вона, я була розлючена, що ти намагався обійти мене з боків.
  «З боку Сакраменто був сильний тиск. Я маю на увазі, багато. Я захопився в гарячці моменту». Він відвів погляд, частково збентежений. І частково також оманлива; він не почувався так погано, помітив Денс. Але вона віддала йому належне за те, що він намагався бути добрим. Він продовжив: «Ви не часто потрапляєте в таку ситуацію, чи не так? Де вам доведеться захищати когось такого непопулярного, як Чілтон». Здавалося, він не чекав відповіді. Він глухо розсміявся. "Ти щось знаєш? У дивний спосіб я захоплювався ним».
  «Чілтон?»
  Кивок. «Я не згоден з більшою частиною того, що він говорить. Але він має моральні якості. І не так багато людей в наш час. Навіть перед обличчям загрози вбивства він продовжував курс. І він, мабуть, продовжить. Вам не здається?»
  «Я припускаю, що так». Вона нічого не сказала про можливе припинення The Chilton Report.
  Це не її справа чи Ройса.
  «Знаєш, що я хотів би зробити? Вибачтеся і перед ним ».
  "Міг би ти?"
  «Я спробував його будинок. Ніхто не відповідав. Ви знаєте, де він?»
  «Він і його сім'я завтра їдуть до свого будинку відпочинку в Голлістері. Сьогодні ввечері вони зупиняються в готелі. Я не знаю де. Їхній будинок — місце злочину».
  «Ну, гадаю, я міг би написати йому електронний лист у його блозі».
  Їй було цікаво, чи станеться це колись.
  Потім тиша. «Час мені виходити», — подумав Денс. Вона вихопила останнє печиво, загорнула його в серветку й попрямувала до дверей їдальні. «Безпечної їзди, містере Ройс».
  «Ще раз вибачте, агенте Денс. Я з нетерпінням чекаю співпраці з вами в майбутньому».
  Її кінетичні навички легко дали повідомлення про те, що його коментар містив дві брехні.
   Розділ 38
  ДЖОНАТАН БОЛІНГ із задоволеним виглядом підходив до Денс у холі CBI. Вона простягла йому тимчасову перепустку.
  «Дякую, що зайшли».
  «Я почав сумувати за цим місцем. Я думав, що мене звільнили».
  Вона посміхнулася. Коли вона зателефонувала йому в Санта-Круз, вона перервала сесію оцінювання робіт для одного з його курсів у літній школі (вона думала, чи застане вона його під час підготовки до побачення), і Болінг із задоволенням покинув роботу й повернутися в Монтерей.
  У своєму кабінеті вона передала йому останнє завдання: ноутбук Грега Шеффера. «Я справді відчайдушно хочу знайти Тревіса або його тіло. Чи можете ви переглянути його, знайти будь-які посилання на місцеві місця, маршрути проїзду, карти . . . щось подібне?»
  «Звичайно». Він показав на Toshiba. «Пароль?»
  "Не цього разу."
  «Добре».
  Він відкрив кришку і почав друкувати. «Я буду шукати все, що стосується доступу до файлу або дати створення за останні два тижні. Звучить добре?»
   «Звичайно».
  Денс знову намагався не посміхатися, спостерігаючи, як він захоплено нахиляється вперед. Його пальці грали по клавішах, як у концертного піаніста. Через кілька хвилин він сів назад. «Ну, не схоже, що він використовував його для більшої частини своєї місії тут, окрім пошуку блогів і RSS-каналів, а також електронних листів друзям і діловим партнерам — і ніхто з них не має жодного відношення до його плану вбивства. Чілтон. Але це лише невидалені записи. Протягом останнього тижня він регулярно видаляв файли та веб-сайти. Я думаю, це більше те, що вас цікавить».
  «Так. Чи можете ви їх реконструювати?»
  «Я піду в Інтернет і завантажу одного з ботів Ірва. Це буде бродити по вільному простору на його диску C: і складати все, що він нещодавно видалив. Деякі з них будуть лише частковими, а деякі спотвореними. Але більшість файлів має бути читабельними на дев’яносто відсотків».
  «Це було б чудово, Джоне».
  Через п’ять хвилин бот Ірва мовчки блукав комп’ютером Шеффера, шукаючи фрагменти видалених файлів, збираючи їх заново та зберігаючи в новій папці, створеній Болінгом.
  "Як довго?" вона запитала.
  «Я думаю, пару годин». Болінг подивився на годинник і запропонував їм перекусити. Вони сіли в його «Ауді» й попрямували до ресторану неподалік від штаб-квартири CBI, на підвищенні з видом на аеропорт, а далі — на місто Монтерей і затоку. Вони влаштували стіл на палубі, нагрітий пропановими обігрівачами, і потягли білого вина «Віоньє». Сонце вже тануло в Тихому океані, розпливаючись і набуваючи яскраво-помаранчевого кольору. Вони мовчки спостерігали за тим, як туристи неподалік робили фотографії, які потрібно було б обробити в фотошопі, щоб хоча б наближено відобразити велич справжньої події.
  Вони говорили про її дітей, про своє дитинство. Звідки вони були спочатку. Болінг зазначив, що, на його думку, лише двадцять відсотків населення Центрального узбережжя становлять корінні каліфорнійці.
  Між ними знову запанувала тиша. Денс відчув, що його плечі піднімаються, і чекав, що буде далі.
  "Чи можна у вас дещо запитати?"
  «Звичайно». Вона серйозно це мала, без застережень.
  «Коли помер ваш чоловік?»
  «Близько двох років тому».
  Два роки, два місяці, три тижні. Вона також могла дати йому дні та години.
  «Я ніколи нікого не втрачав. Не так." Хоча в його голосі була якась туга, а повіки тріпотіли, наче жалюзі, яких тріпає вітер. «Що сталося, не заперечуєте, якщо я запитаю?»
  «Зовсім ні. Білл був агентом ФБР, призначеним до місцевого постійного агентства. Але це не було пов’язано з роботою. Аварія на першому шосе. Вантажівка. Водій заснув». Короткий сміх. «Ви знаєте, я ніколи не думав про це до цього моменту. Але його колеги-агенти та друзі клали квіти біля дороги приблизно рік після того, як це сталося».
  «Хрест?»
  «Ні, тільки квіти». Вона похитала головою. «Боже, я ненавидів це. Нагадування. Я б проїхав милі зі свого шляху, щоб уникнути цього місця».
  «Мабуть, було жахливо».
  Денс намагалася не практикувати свої навички експерта з кінетики, коли виходила за світ. Іноді вона читала про дітей, іноді про побачення. Але вона пригадала, як спіймала Веса на дрібній брехні, і він пробурчав: «Ти ніби Супермен, мамо. У вас рентгенівський зір слів». Тепер вона усвідомлювала, що хоча на обличчі Болінга збереглася співчутлива посмішка, мова його тіла дещо змінилася. Ніжка його чарки міцніше стиснулася. На його вільній руці нав’язливо потиралися пальці. Поведінка, про яку вона знала, він навіть не підозрював.
  Танець просто потрібен, щоб накачати. «Давай, Джоне. Ваша черга розлити. яка твоя історія Ви досить розпливчасто висловилися щодо теми бакалавра».
  «О, нічого схожого на вашу ситуацію».
  Він применшував щось боляче, вона бачила це. Вона навіть не була терапевтом, не кажучи вже про нього. Але вони провели деякий час під обстрілом, і вона хотіла знати, що його турбує. Вона коротко торкнулася його руки. "Давай. Пам’ятайте, я заробляю на життя допитом людей. Рано чи пізно я витягну це з вас».
  «Я ніколи не виходжу з кимось, хто хоче насолодитися водою на першому побаченні. Ну, залежно».
  Джон Болінг, як зрозумів Денс, був людиною, яка використовувала розумні дотепи як броню.
  Він продовжив: «Це найгірша мильна опера, яку ви коли-небудь чули. . . . Дівчина, яку я зустрів після від’їзду з Силіконової долини? Вона керувала книгарнею в Санта-Крус. Bay Beach Books?»
  «Здається, я був там».
  «Ми з Кессі добре влаштувалися. Ми багато гуляли разом. Чудово провели подорожі. Вона навіть пережила кілька візитів до моєї родини—ну, насправді тільки мені важко пережити це». Він замислився на хвилину. «Мені здається, справа в тому, що ми багато сміялися. Це підказка. Які фільми тобі найбільше подобаються? Дивилися переважно комедії. Гаразд, вона була окремо, а не розлучена. Юридична розлука. Кессі була абсолютно відвертою. Я знав це все наперед. Вона збирала документи».
  «Діти?»
  «У неї було два, так. Хлопчик і дівчинка, як ти. Чудові діти. Розділіть час між нею та її колишнім».
  «Ви маєте на увазі її не зовсім колишню», — мовчки поправив Денс і, звичайно, знав суть історії.
  Він відпив ще трохи холодного, хрусткого вина. Піднявся вітерець, і коли сонце розтануло, температура впала. «Її колишній був образливим. Не фізично; він ніколи не кривдив ні її, ні дітей, але він образив би її, принизив». Він здивовано засміявся. « Це було неправильно, це було неправильно. Вона була розумна, добра, вдумлива. Але він просто продовжував кидати її. Я думав про це вчора ввечері». Від цього коментаря його голос згас, він щойно повідомив трохи даних, які він хотів би не знати. «Він був емоційним серійним вбивцею».
  «Це гарний спосіб сказати».
  «І, природно, вона повернулася до нього». Вона припустила, що його обличчя на мить замерло, коли він заново пережив конкретний випадок. Наші серця рідко реагують на абстрактне; це крихітні шматочки гострої пам'яті, які так жалять. Потім фасад повернувся у вигляді стиснутої посмішки. «Його перевели до Китаю, і вони поїхали з ним, Кессі та діти. Вона сказала, що їй шкода, що вона завжди любитиме мене, але вона повинна повернутися до нього. . . . Ніколи не отримував обов’язкової ролі у стосунках. Мовляв, треба дихати, маєш їсти . . . але залишитися з придурком? Я не отримую необхідного. Але тут я говорю про . . . О, скажімо, «епічний» поганий дзвінок з мого боку, а у вас сталася справжня трагедія».
  Денс знизав плечима. «У моїй сфері роботи, чи то вбивство, чи ненавмисне вбивство, чи вбивство через необережність, смерть залишається смертю. Так само, як любов; коли воно зникає з будь-якої причини, все одно болить».
  "Я вважаю. Але все, що я скажу, це справді погана ідея закохуватися в когось, хто одружений».
  «Амінь», — знову подумала Кетрін Денс і мало не розсміялася вголос. Вона налила ще трохи вина в келих.
  «Як щодо цього, — сказав він.
  "Що?"
  «Нам вдалося підняти дві надзвичайно особисті та депресивні теми за дуже короткий проміжок часу. Добре, що ми не на побаченні, — додав він з усмішкою.
  Танець відкрив меню. «Давайте трохи поїсти. Вони мають-"
  — Тут найкращі бургери з кальмарами в місті, — сказав Болінг.
  Вона засміялася. Вона збиралася сказати те саме.
  КОМП’ЮТЕРНИЙ ПОШУК був крахом.
  Вони з професором повернулися після кальмарів і салатів до її кабінету, обоє нетерпівши побачити, що знайшов бот Ірва. Болінг сів, прокрутив файл і, зітхнувши, оголосив: «Zip».
  "Нічого?"
  «Він просто видалив ці електронні листи та файли дослідження для економії місця. Нічого секретного і взагалі нічого місцевого».
  Розчарування було сильним, але більше нічого було робити. «Дякую, Джоне. Принаймні я отримав гарний обід».
  «Вибачте». Він виглядав справді розчарованим, що не може бути кориснішим. «Я думаю, мені краще закінчити оцінювати ці документи. І пакуйте».
  «Це вірно, ваша сімейна зустріч відбудеться цими вихідними».
  Він кивнув. Натягнута посмішка, і він сказав: «Вооооооооооооооо», з вимушеним ентузіазмом.
  Денс засміявся.
  Він завис біля неї. «Я подзвоню тобі, коли повернуся. Я хочу знати, як все складається. І удачі з Тревісом. Сподіваюся, з ним все гаразд».
  «Дякую, Джоне. За все." Вона взяла його руку й міцно стиснула. «І я особливо ціную, що ти не зарізаний до смерті».
  Посмішка. Він стиснув її руку і відвернувся.
  Коли вона дивилася, як він іде коридором, жіночий голос перервав її думки. «Привіт, К.»
  Денс повернувся й побачив Конні Рамірес, яка йшла до неї коридором.
  "Проти".
  Інший старший агент озирнувся й кивнув у бік кабінету Денс. Потім увійшов усередину, зачинивши двері. «Знайшов кілька речей, які, на мою думку, можуть вас зацікавити. З лікарні».
  «О, дякую, Кон. Як ти це зробив?»
  Рамірес подумав про це. «Я був оманливо чесним».
  "Мені це подобається."
  «Я показав свій щит і дав їм деякі подробиці ще одна справа, яку я веду. Справа про медичне шахрайство».
  CBI також розслідувало фінансові злочини. І випадок, про який говорив Рамірез, був великим страховим шахрайством — зловмисники використовували ідентифікаційні номери померлих лікарів, щоб подати фальшиві претензії на їхні імена.
  Денс подумав про те, про що сам Чілтон міг би написати у своєму блозі. І це був блискучий вибір для Конні; Співробітники лікарні були серед постраждалих і хотіли б допомогти слідчим.
  «Я попросив показати мені реєстраційні листи. Цілий місяць, тож Генрі не запідозрив. Вони були більш ніж раді підкоритися. І ось що я дізнався: того дня, коли Хуан Міллар помер, там був один лікар — у лікарні є серія лекцій, яка продовжується, і він, мабуть, був там для цього. Було також шість претендентів на роботу — двоє на місця обслуговування, один на їдальню та три медсестри. У мене є копії їхніх резюме. Жоден з них не виглядає мені підозрілим.
  «Ось що цікаво: того дня в лікарні було шістдесят чотири відвідувачі. Я співставив імена та людей, яких вони там бачили, і кожен з них перевірив. Крім одного».
  "ВООЗ?"
  «Важко прочитати прізвище, чи то друкований варіант, чи то підпис. Але я думаю, що це Хосе Лопес».
  «Кого він бачив?»
  «Він написав лише «пацієнт». »
  «Це була безпечна ставка в лікарні», — іронізував Денс. «Чому це підозріло?»
  «Ну, я подумав, що якщо там є хтось, щоб убити Хуан Міллар, він або вона повинні були б бути там раніше — або як відвідувачі, або для перевірки безпеки тощо. Тому я подивився на всіх, хто ввійшов у систему, щоб побачити його раніше».
  «Блискуче. І ти перевірив їхній почерк».
  «Точно так. Я не дослідник документів, але я знайшов відвідувача, який був у нього кілька разів, і я майже гарантую, що почерк такий самий, як у цього Хосе Лопеса».
  Денс сидів вперед. "ВООЗ?"
  «Хуліо Міллар».
  "Його брат!"
  «Я впевнений на дев'яносто відсотків. Я зробив копії всього». Рамірес простягнув Дансу аркуші паперу.
  «О, Конні, це чудово».
  "Удачі. Якщо тобі ще щось знадобиться, просто запитай».
  Денс сиділа сама в кабінеті, розглядаючи цю нову інформацію. Чи міг Хуліо справді вбити свого брата?
  Спочатку це здавалося неможливим, враховуючи відданість і любов, які Хуліо виявляв до свого молодшого брата. Проте не було жодного сумніву, що вбивство було актом милосердя, і Денс міг уявити розмову між двома братами — Хуліо нахилився вперед, коли Хуан прошепотів, щоб позбавити його страждань.
  Вбий мене. . . .
  Крім того, навіщо б Хуліо підробити ім’я на аркуші реєстрації?
  Чому Гарпер і державні слідчі пропустили цей зв’язок? Вона була розлючена і підозрювала, що вони знали про це, але применшували цю можливість, оскільки це було б кращим розголосом проти акту смерті з гідністю Роберта Гарпера піти за матір'ю державного правоохоронця. Думки про прокурорські злочини вертілися в її голові.
  Денс зателефонував Джорджу Шиді та залишив повідомлення про те, що знайшла Конні Рамірез. Потім вона зателефонувала своїй матері, щоб повідомити їй про це безпосередньо. Відповіді не було.
  Блін. Вона перевіряла дзвінки?
  Вона відключилася, а потім сіла, думаючи про Тревіса. Якби він був живий, скільки йому ще було б? Кілька днів без води. І яка б це була страшна смерть.
  Ще одна тінь у дверях. З’явився Ті Джей Скенлон: «Гей, бос».
  Вона відчула, що щось термінове.
  «Результати огляду місця злочину?»
  «Поки що ні, але я наполегливо їх катаю. Сиромятна шкіра, пам'ятаєш? Це щось інше. Чув від MCSO. Їм подзвонили — анонімно — щодо справи Хрестів».
  Денс трохи сів. "Що це було?"
  «Абонент сказав, що помітив, цитую, «щось поблизу Гаррісон-роуд і Пайн-Гров-Вей». На південь від Кармелу».
  «Нічого більше, ніж це?»
  «Ні. Просто "щось". Я перевірив перехрестя. Це біля того покинутого будмайданчика. І дзвінок був з таксофона».
  Якусь мить обговорювали танець. Її очі поринули на аркуш паперу, копію публікацій у The Chilton Report. Вона підвелася й одягла куртку.
  «Ти підеш туди, щоб перевірити це?» — невпевнено запитав Ті Джей.
  «Так. Дуже хочу знайти його, якщо є спосіб».
   «Якийсь дивний район, шефе. Хочете підкріплення?»
  Вона посміхнулася. «Я не думаю, що буду в небезпеці».
  Не зі злочинцем, який зараз проживає в морзі округу Монтерей.
  СТЕЛЮ підвалу пофарбували в чорний колір. У ньому було вісімнадцять крокв, також чорних. Стіни були брудно-білими, дешевою фарбою і складалися з 892 шлакоблоків. Біля стіни стояли дві шафи, одна сіра металева, друга нерівна біла дерев’яна. Усередині були великі запаси консервів, ящики з макаронами, газованою водою та вином, інструменти, цвяхи, особисті речі, такі як зубна паста та дезодорант.
  Чотири металеві стовпи піднімалися до тьмяної стелі, підтримуючи перший поверх. Три були близько один до одного, один далі. Вони були пофарбовані в темно-коричневий колір, але вони також були іржавими, і було важко сказати, де закінчилася фарба і почався окислення.
  Підлога була бетонною, а тріщини створювали форми, які ставали знайомими, якщо ви довго на них дивилися: сидяча панда, штат Техас, вантажівка.
  У кутку стояла стара піч, запорошена й пошарпана. Він працював на природному газі і вмикався рідко. Але навіть тоді він зовсім не сильно нагрівав цю територію.
  Розмір підвалу становив тридцять сім футів на двадцять вісім, що можна було легко обчислити за шлакоблоками, які мали рівно дванадцять дюймів завширшки та дев’ять заввишки, хоча до кожного з них потрібно було додати восьму дюйма, щоб отримати розчин, який їх склеював.
  Тут також жила низка істот. Павуки, переважно. Можна нарахувати сім сімей, якщо так Це те, у чому жили павуки, і вони, здавалося, огороджували території, щоб не образити — чи бути з’їденими — іншими. Жуків і багатоніжок теж. Зрідка комарі та мухи.
  Щось більше зацікавилося стосами їжі та напоїв у дальньому кутку підвалу, миша чи щур. Але воно злякалося і пішло, щоб ніколи не повернутися.
  Або отруївся і помер.
  Одне вікно, високо в стіні, пропускало непрозоре світло, але не було краєвиду; він був пофарбований, брудно-білий. Ймовірно, була 8:00 або 9:00 вечора, оскільки за вікном було майже темно.
  Грубу тишу раптово порушило кроки на першому поверсі. Пауза. Тоді вхідні двері відчинилися і зачинилися.
  Нарешті.
  Нарешті, тепер, коли його викрадач пішов, Тревіс Брігем міг розслабитися. Як склався розклад останніх кількох днів, як тільки його викрадач пішов уночі, він повернеться лише вранці. Тепер Тревіс згорнувся калачиком у ліжку, натягнувши на себе дивну ковдру. Це був кульмінаційний момент його дня: сон.
  Тревіс зрозумів, що принаймні уві сні він міг відпочити від відчаю.
   Розділ 39
  ТУМАН БУВ густим і жваво спливав над головою, коли Денс звернув з шосе й почав петляти звивистою Гаррісон-роуд. Ця територія була на південь від самого Кармелу — на шляху до Пойнт-Лобос і Біг-Сур за ним — і була безлюдною, переважно горбистими лісами; залишилося трохи сільськогосподарських угідь.
  Випадково це було неподалік від стародавньої індіанської землі Олоне, поблизу якої Арнольд Брубейкер сподівався побудувати свій опріснювальний завод.
  Відчуваючи запах сосни й евкаліпта, Денс повільно пішла дорогою за фарами — ближнім світлом через туман. Зрідка проїзди вели в темряву, розбиту крапками світла. Вона проминула кілька машин, які також їхали повільно, що їхали з протилежного напрямку, і їй стало цікаво, чи це був водій, який подзвонив за анонімним повідомленням, який прислав її сюди, чи хтось із мешканців.
  щось . .
  Це, безумовно, була можливість, але Гаррісон-роуд також був коротким шляхом від шосе 1 до Кармел-Веллі-роуд. Дзвінок міг надійти від будь-кого.
  Незабаром вона приїхала на Pine Grove Way і зупинилася.
  Будівельний майданчик, про який згадував анонім, був наполовину завершеним готельним комплексом, який так і не добудували, оскільки головна будівля згоріла за підозрілих обставин. Спочатку підозрювали страхове шахрайство, але злочинці виявилися екологами, які не хотіли, щоб земля постраждала від забудови. (За іронією долі, зелені терористи помилилися; вогонь поширився та знищив сотні акрів незайманого лісу.)
  Більша частина пустелі знову відродилася, але з різних причин проект готелю більше не реалізовувався, і комплекс залишився таким, яким був зараз: кілька гектарів занедбаних будівель і фундаментів, глибоко викопаних у суглинистій землі. Територія була оточена похилою огорожею з сітки, позначеною знаками «Небезпека» та «Вхід заборонено» , але кілька разів на рік чи близько того доводилося рятувати підлітків, які впали в яму чи потрапили в пастку в руїнах під час куріння трави чи пиття або , в одному випадку займаючись сексом у найменш комфортному та неромантичному місці, яке тільки можна уявити.
  Це також було моторошно, як пекло.
  Денс схопила з бардачка свій ліхтарик і вилізла з Краун Віка.
  Вологий вітерець обвіяв її, і вона затремтіла від страху.
  Розслабтеся.
  Вона криво засміялася, клацнула ліхтариком і рушила вперед, змітаючи промінь Magna-Lite по землі, вкритій чагарниками.
  По трасі пронеслася машина, шини липкі до вологого асфальту. За рогом він стих, і звук миттєво припинився, наче транспортний засіб потрапив у інший вимір.
   Поки вона озиралася, Денс припускала, що «щось», про що повідомив анонім, було останнім придорожнім хрестом, призначеним для сповіщення про смерть Джеймса Чілтона.
  Проте в безпосередній близькості нікого не було видно.
  Що ще могла мати на увазі ця людина?
  Чи могли вони бачити чи чути самого Тревіса?
  Це було б ідеальне місце, щоб його сховати.
  Вона зупинилась і прислухалася до будь-яких криків про допомогу.
  Нічого, крім вітерця крізь дуби та сосни.
  Дуби . . . Танець зобразив один із імпровізованих придорожніх хрестів. Уявила ту, що була на її задньому дворі.
  Їй подзвонити і призначити обшук? Ще не просто. Продовжуй дивитись.
  Їй хотілося, щоб тут був анонім. Навіть найбільш неохочий свідок міг стати джерелом усієї необхідної інформації; подивіться на Теммі Фостер, відсутність співпраці якої зовсім не сповільнила розслідування.
  Комп'ютер Таммі. У ньому є відповідь. Ну, можливо, це не відповідь . Але відповідь . . . .
  Але вона не мала абонента; у неї був свій ліхтарик і моторошний безлюдний будівельний майданчик.
  Шукаю «щось».
  Тепер Денс прослизнув крізь одні з кількох воріт ланцюга, метал, погнутий роками порушників, і повільно рухався територією. Головна будівля повністю зруйнувалася під полум’ям. А інші — службові сараї, гаражі та комплекси готельних номерів — були засаджені вгору. Було півдюжини відкритих котлованів. Вони були позначені помаранчевими попереджувальними знаками, але туман був густим і відбивав багато світла в очі Денсу; вона рухалася обережно, боячись впасти в один.
  Повільно пробираючись по комплексу, крок за кроком, зупиняючись, шукаючи сліди.
  Що, в біса, бачив абонент?
  Потім Денс почув шум удалині, але не такий віддалений. Гучний клацання. інший.
  Вона завмерла.
  Олень, здогадалася вона. Їх було багато в районі. Але тут жили й інші тварини. Торік гірський лев убив туриста, який бігав неподалік звідси. Тварина розрізала бідолашну жінку на частини, а потім зникла. Денс розстібнула піджак і постукала по прикладу свого глока для заспокоєння.
  Ще один клацання, потім скрип.
  Як петля старого дверного отвору.
  Денс здригнувся від страху, подумавши, що лише тому, що Вбивця Придорожнього Хреста більше не становить загрози, це не означає, що тут не вештаються метамфетамін або гангстери.
  Але про повернення назад їй і на думку не спадало. Тревіс міг бути тут. Продовжувати йти.
  Ще приблизно на сорок футів у територію, Денс шукав споруди, де могла б бути жертва викрадення, шукав будівлі з навісними замками, шукав сліди ніг.
  Їй здалося, що вона почула інший звук — майже стогін. Денс наблизився до того, щоб вигукнути ім’я хлопчика. Але інстинкт підказував їй цього не робити.
  А потім вона швидко зупинилася.
   Людська постать виднілася в тумані не далі як за десять ярдів. Присідаючи, подумала вона.
  Вона ахнула, вимкнула світло й вихопила рушницю.
  Інший погляд. Хто б — що б — це не було, зник.
  Але образ не був уявою. Вона була впевнена, що бачила когось, чоловіка, як вона вважала з кінесиків.
  Тепер чітко почулися кроки. Ляскають гілки, шелестить листя. Він стояв збоку від неї, праворуч. Рух, потім пауза.
  Денс пестить мобільний телефон у своїй кишені. Але якби вона подзвонила, її голос видав би її позицію. І вона мусила припустити, що той, хто був тут у темряві сирої туманної ночі, був присутній не з невинних цілей.
  Повернися, сказала вона собі. Назад до машини. Зараз. Думаючи про рушницю в її скрині, зброю, з якої вона колись стріляла. На тренуваннях.
  Денс розвернувся й рушив швидко, кожен крок голосно зморщуючи листя. Кожен крок кричить, Ось я, ось я.
  Вона зупинилася. Зловмисник цього не зробив. Його кроки сповіщали про те, що він пройшов через листя та кущі, коли він продовжував далі, десь у темному тумані праворуч від неї.
  Потім вони зупинилися.
  Він теж зупинився? Або він був на безлистій землі, збираючись атакувати?
  Просто повернись до машини, сховайся, набери 12-го калібру й викликай підкріплення.
  До сітчастої огорожі було футів п’ятдесят-шістдесят. У тьмяному навколишньому освітленні — місяць, розсіяний туманом — вона оглядала землю. Деякі місця здавалися менш усипаними листям, ніж інші, але не було можливості продовжувати спокійно. Вона сказала собі, що не може більше чекати.
  Але сталкер все одно мовчав.
  Він ховався?
  Він пішов?
  Або він підходив близько під прикриттям густого листя?
  Майже в паніці Денс закрутився, але не побачив нічого, окрім привидів будівель, дерев, кількох великих резервуарів, напівзакопаних і іржавих.
  Денс присіла, зморщившись від болю в суглобах — від погоні та падіння днями в домі Тревіса. Тоді вона якнайшвидше рушила до огорожі. Протистояти майже непереборному бажанню втекти по землі, усіяній будівельними мінами-пастками.
  Двадцять п’ять футів до ланцюга.
  Знімок поруч.
  Вона швидко зупинилася, впала на коліна й підняла зброю, шукаючи ціль. Вона тримала ліхтарик у лівій руці й мало не клацнула ним. Але інстинкт знову сказав їй цього не робити. У тумані промінь наполовину засліпить її та дасть порушнику ідеальну ціль.
  Неподалік єнот вислизнув зі схованки й нестримно рушив геть, його кінесичне повідомлення роздратувало це занепокоєння.
  Денс піднялася, повернулася до огорожі й швидко посунула листям, часто озираючись за собою. Ніхто не переслідував, щоб вона могла бачити. Нарешті вона проштовхнулася крізь ворота й почала бігати до своєї машини, мобільний телефон у лівій руці, відкритий, прокручуючи раніше набрані списки.
  Саме тоді крізь ніч пролунав голос дуже близько за її спиною. «Не рухайся», — сказав чоловік. «У мене є пістолет».
  Серце стукало, Танець завмер. Він повністю обійшов її з боків, пройшов через ще одну браму або мовчки переліз огорожу.
  Вона міркувала: якби він був озброєний і хотів її вбити, вона б уже була мертва. І, зважаючи на туман і темряву, він, можливо, не бачив її зброї в її руці.
  «Я хочу, щоб ти ляг на землю. Зараз».
  Танець почав обертатися.
  "Немає! На землі!"
  Але вона продовжувала обертатися, доки не опинилася обличчям до зловмисника та його витягнутої руки.
  лайно Він був озброєний, пістолет був спрямований прямо на неї.
  Але потім вона подивилася на обличчя чоловіка й кліпнула очима. Він був одягнений у форму офісу шерифа округу Монтерей. Вона впізнала його. Це був молодий блакитноокий заступник, який кілька разів раніше виручав її. Девід Рейнхолд.
  — Кетрін?
  "Що ти тут робиш?"
  Рейнгольд похитав головою, на його обличчі з’явилася ледь помітна посмішка. Він не відповів, лише озирнувся. Він опустив зброю, але не засунув її назад у кобуру. «Це був ти? Там?" — нарешті спитав він, озирнувшись на будівельний майданчик.
  Вона кивнула.
  Рейнхольд продовжував озиратися, напружений, його кінетика видавала сигнали, що він все ще готовий до бою.
   Тоді тихий голосок сказав з її боку: «Бос, це ти? Ти дзвониш?»
  Рейнхольд кліпав очима, почувши звук.
  Денс підняла свій мобільний і сказала: «TJ, ти там?» Коли вона почула, що зловмисник підходить до неї ззаду, вона натиснула «Набери».
  «Так, бос. Як справи?"
  «Я на тому будівельному майданчику біля Гаррісона. Я тут із заступником Рейнхолдом з офісу шерифа.
  «Ви щось знайшли?» — запитав молодий агент.
  Денс відчула, як її ноги слабшають, серце калатає, тепер, коли початковий страх минув. "Ще ні. Я тобі передзвоню».
  «Зрозумів, бос».
  Вони відключилися.
  Рейнхольд нарешті сховав свою зброю в кобуру. Він повільно вдихнув і видихнув повітря зі своїх гладких щік. «Це майже налякало сам-знаєш-що».
  Денс запитав його: «Що ти тут робиш?»
  Він пояснив, що MCSO отримав дзвінок годину тому про «щось», пов’язане зі справою біля перехрестя Pine Grove і Harrison.
  Дзвінок, який спонукав Денс приїхати сюди.
  Оскільки Рейнгольд працював над цією справою, пояснив він, він зголосився її перевірити. Він шукав будівельний майданчик, коли побачив промінь ліхтарика й підійшов ближче, щоб дослідити. Він не впізнав Танцю в тумані й хвилювався, що вона може бути кухаркою або торговцем наркотиками.
  «Ви знайшли щось, що вказує на те, що Тревіс тут?»
  «Тревіс?» — повільно запитав він. "Немає. Чому, Кетрін?»
  «Тільки здається, що це було б гарне місце, щоб сховати жертву викрадення».
  «Ну, я шукав досить ретельно», — сказав їй молодий депутат. «Нічого не бачив».
  «Та все ж, — сказала вона. «Я хочу бути впевненим».
  І передзвонив TJ, щоб домовитися про пошукову групу.
  Зрештою вони таки дізналися, що бачив анонім.
  Відкриття зробили не Денс і не Рейнгольд, а Рей Карранео, який прибув сюди разом із півдюжиною інших офіцерів із CHP, MCSO та CBI.
  «Щось» був придорожній хрест. Його посадили на Пайн-Гроув, а не на Гаррісон-роуд, приблизно за сто футів від перехрестя.
  Але меморіал не мав нічого спільного з Грегом Шеффером чи Тревісом Брігемом чи записами в блозі.
  Денс сердито зітхнув.
  Цей хрест був вишуканішим за інші, ретельно виготовлений, а квіти під ним були ромашками й тюльпанами, а не трояндами.
  Ще одна відмінність полягала в тому, що на цьому було ім’я. Два, насправді.
  Хуан Міллар, RIP
  Murdered by Edith Dance
  Залишений кимось із Life First — анонімним абонентом, звичайно.
  Розлючено, вона зірвала його з землі й кинула на ділянку.
   Не маючи в чому шукати, не маючи жодних доказів для вивчення, не маючи свідків для опитування, Кетрін Денс потяглася назад до своєї машини та повернулася додому, розмірковуючи, наскільки неспокійним буде її сон.
  Якби вона взагалі могла спати.
  П'ЯТНИЦЯ
  
   Розділ 40
  О 8:20 ранку Денс спрямував Ford Crown Vic на стоянку біля будівлі суду округу Монтерей.
  Вона з нетерпінням чекала звітів про місце злочину щодо Шеффера та будь-якої іншої інформації, яку TJ і MCSO знайшли про те, де вбивця тримав Тревіса. Але насправді її думки були здебільшого в іншому місці: вона думала про дивовижний дзвінок, який вона отримала рано вранці — від Роберта Гарпера, який запитав, чи заїде вона до нього в офіс.
  Очевидно, о 7:00 спеціальний прокурор говорив незвично приємно, і Денс вирішив, що можливо він почув від Шіді про ситуацію з Хуліо Мілларом. Її думки фактично поширювалися на закриття справи її матері та висунення звинувачень проти брата Хуана. У неї було відчуття, що Гарпер хоче обговорити якусь домовленість, щоб зберегти обличчя. Можливо, він би повністю зняв звинувачення з Еді, причому негайно, якби Денс погодився не виходити публічно з будь-якою критикою щодо його судового переслідування у справі.
  Вона припаркувалася поза будівлею суду, дивлячись на будівельні роботи навколо стоянки; саме тут жінка-партнер лідера культу Даніеля Пелла влаштувала втечу чоловіка, розпаливши пожежу, яка спричинила жахливі опіки Хуана Міллара.
  Вона кивнула привітно кільком людям, яких знала з суду та з офісу шерифа. Розмовляючи з охоронцем, вона дізналася, де знаходиться офіс Роберта Харпера. Другий поверх, біля юридичної бібліотеки.
  Через кілька хвилин вона прибула — і з подивом виявила, що номери досить суворі. Секретарської передпокої не було; двері спецпрокурора виходили прямо в коридор навпроти чоловічої вбиральні. Гарпер був сам, сидячи за великим письмовим столом, кімната була без прикрас. І на сірому металевому столі, і на круглому столі біля єдиного вікна стояли два комп’ютери, ряди юридичних книг і десятки акуратних стосів паперів. Жалюзі були опущені, хоча він мав би приголомшливий вид на салатні поля та гори на сході.
  Гарпер була в вигладженій білій сорочці та вузькій червоній краватці. Його штани були темні, а піджак акуратно висів на вішалці в кутку офісу.
  «Агент Денс. Дякую, що завітали». Він непомітно перевернув аркуш паперу, який читав, і закрив кришку свого кейсика. Усередині вона мигцем побачила старий збірник законів.
  А може, Біблію.
  Він ненадовго підвівся й потиснув їй руку, знову тримаючись на відстані.
  Поки вона сиділа, його пильно посаджені очі розглядали стіл біля неї, щоб побачити, чи немає чогось, на що вона не повинна звертати уваги. Здавалося, він задоволений тим, що всі секрети були в безпеці. Він миттєво оглянув її темно-синій костюм — піджак і плісировану спідницю — і білу блузку. Сьогодні вона була в одязі для допиту. Її окуляри були чорні.
  Характеристики хижака.
  Вона була б рада знайти житло, якби це звільнило її матір, але її не лякали.
  «Ви розмовляли з Хуліо Мілларом?» вона запитала.
  "ВООЗ?"
  «Брат Хуана».
  «Ой. Ну, у мене був, деякий час тому. Чому ти запитуєш?"
  Денс відчула, як її серце забилося швидше. Відзначила реакцію на стрес — злегка ворухнула нога. Харпер, навпаки, не рухався. «Я думаю, Хуан благав свого брата вбити його. Хуліо підробив ім’я на листку для реєстрації в лікарні та зробив те, що хотів його брат. Я думав, що ти хотів зі мною поговорити про це».
  — О, — кивнув Гарпер. «Джордж Шиді подзвонив з цього приводу. Трохи тому. Гадаю, у нього не було можливості зателефонувати вам і розповісти».
  "Скажи мені що?"
  Затиснувши руку в ідеально підпиляні нігті, Гарпер підняв папку з кутка свого столу й відкрив її. «У ніч, коли помер його брат, Хуліо Міллар був у лікарні. Але я підтвердив, що він зустрічався з двома співробітниками служби безпеки MBH у зв’язку з позовом проти Бюро розслідувань Каліфорнії за недбалість у відправленні свого брата охороняти пацієнта, який, як ви знали або повинні були знати, був надто небезпечним для людина досвіду Хуана до ручка. Він також розглядав можливість подати на вас особисто до суду за звинуваченням у дискримінації за те, що ви вибрали офіцера з меншини для виконання небезпечного завдання. І за те, що допитом погіршив стан брата. У той час, коли Хуан загинув, Хуліо був у присутності тих охоронців. Він написав фальшиве ім’я в журналі реєстрації, тому що боявся, що ви дізнаєтесь про костюм і спробуєте залякати його та його родину».
  Серце Денса стиснулося, почувши ці слова, вимовлені так рівно. Її дихання було прискорене. Гарпер був такий спокійний, наче читав поетичну книгу.
  «Хуліо Міллар отримав дозвіл, агент Денс». Найменший з хмуриться. «Він був одним із моїх перших підозрюваних. Думаєш, я б на нього не звернув уваги?»
  Вона замовкла й сіла. В одну мить усі надії були знищені.
  Тоді, на думку Гарпера, справу було завершено. «Ні, чому я запросив вас сюди. . .” Він знайшов інший документ. «Ви вкажете, що це електронний лист, який ви написали? Адреси збігаються, але на ньому немає імен. Я можу відстежити це до вас, але це займе деякий час. У знак ввічливості, не могли б ви сказати мені, чи це ваше?»
  Вона глянула на аркуш. Це була фотокопія електронного листа, який вона написала своєму чоловікові, коли він був у відрядженні на семінарі ФБР у Лос-Анджелесі кілька років тому.
  Як там усе йде? Ви потрапили в Китайський квартал, як ви думали?
  Вес отримав відмінно на тесті з англійської. Він носив золоту зірку на лобі, поки вона не впала, і довелося купувати ще. Меґз вирішила пожертвувати всі свої речі Hello Kitty на благодійність—так, усе (так!!!!)
   Сумна звістка від мами. Віллі, їхнього кота, нарешті довелося придушити. Ниркова недостатність. Мама й чути не хотіла, щоб ветеринар це робив. Зробила сама, укол. Пізніше вона здавалася щасливішою. Вона ненавидить страждання, радше втратить тварину, ніж побачить, як вона страждає. Вона розповіла мені, як важко було бачити дядька Джо в кінці, хворого на рак. Нікому не повинно проходити через це, сказала вона. Шкода, що не було закону про допомогу в самогубстві.
  Що ж, на радісну ноту: веб-сайт повернувся в Інтернет, і ми з Мартіною завантажили десяток пісень тієї індіанської групи в Інезі. Вийдіть в Інтернет, якщо можете. Вони чудові!
  Ну і ходила по магазинах у Victoria's Secret. Думаю, тобі сподобається те, що я отримав. Я займуся моделюванням!! Швидше додому!
  Її обличчя палало — від шоку й люті. «Звідки ти це взяв?» — кинула вона.
  «Комп’ютер у домі твоєї матері. Під ордером».
  Танець згадав. «Це був мій старий комп’ютер. Я дав її їй».
  «Це було в її розпорядженні. В межах ордеру».
  «Ви не можете це представити». Вона помахала на роздруківку електронної пошти.
  "Чому ні?" Він нахмурився.
  «Це не має значення». Її розум застрибнув. «І це привілейоване спілкування між чоловіком і дружиною».
  «Звичайно, це актуально. Це стосується душевного стану вашої матері під час вбивства з милосердя. А щодо привілею: Оскільки ні ти, ні твій чоловік є суб’єктами обвинувачення, будь-які повідомлення мають бути повністю прийнятними. У будь-якому випадку вирішуватиме суддя». Він був здивований, що вона цього не усвідомила. " Це ваша?"
  «Тобі доведеться мене звільнити, перш ніж я відповім на все, що ти запитаєш».
  «Гаразд». Здавалося, він лише трохи розчарований її нездатністю співпрацювати. «Тепер я маю сказати вам, що я вважаю конфліктом інтересів вашої участі в цьому розслідуванні, і використання спеціального агента Консуели Рамірес для роботи за вас не скасовує цей конфлікт».
  Як він це дізнався?
  «Ця справа однозначно не підпадає під юрисдикцію CBI, і якщо ви продовжите її розглядати, я подам на вас скаргу про порушення етики в офіс генерального прокурора».
  «Вона моя мати».
  «Я впевнений, що ви емоційно сприймаєте ситуацію. Але це активне розслідування і незабаром буде активне судове переслідування. Будь-яке ваше втручання є неприйнятним».
  Тремтячись від люті, Денс підвівся й рушив до дверей.
  Гарпер, здавалося, задумався. — Одне, агенте Денс. Перш ніж прийняти цей ваш електронний лист як доказ, я хочу, щоб ви знали, що я відредагую інформацію про покупку тієї нижньої білизни чи будь-якої іншої білизни у Victoria's Secret. Це я вважаю нерелевантним».
  Тоді прокурор підсунув до нього документ, який він переглядав, коли вона прийшла, перевернув його й почав читати ще раз.
   У СВОЄМУ КАБІНЕТІ Кетрін Денс дивилася на переплетені стовбури дерев за вікном, усе ще сердита на Гарпер. Вона знову думала про те, що станеться, якщо її змусять свідчити проти матері. Якби вона цього не зробила, її б зневажали. Злочин. Це може означати в'язницю та кінець її кар'єри правоохоронця.
  Від цієї думки її відвернув зовнішній вигляд TJ
  Він виглядав виснаженим. Він пояснив, що провів більшу частину ночі, працюючи з «Місцем злочину», щоб дослідити кімнату Грега Шеффера в готелі Cyprus Grove Inn, його автомобіль і будинок Чілтона. Він мав звіт MCSO.
  «Чудово, TJ». Вона подивилася на його затуманені червоні очі. «Ви виспалися?»
  «Що це знову, бос? «Сон»?»
  «Ха».
  Він передав їй протокол про місце злочину. «І я нарешті отримав ще чотири-один-один про нашого друга».
  "Який?"
  «Гамільтон Ройс».
  Тепер це не має значення, гадала вона, коли справу закрито та вибачення — як вони були — доставлені. Але їй було цікаво. "Продовжувати."
  «Його останнє призначення було в Комітеті з планування ядерних установок. Поки він не приїхав сюди, він виставляв рахунки ядерникам шістдесят годин на тиждень. І, до речі, він дорогий. Я думаю, що мені потрібно підвищення, шефе. Я шестизначний агент?»
  Денс усміхнувся. Вона була рада, що до нього, схоже, повернувся гумор. «У моїй книзі ти вартий семизначної цифри, Ті Джей».
  «Я теж люблю тебе, шефе».
  Потім її вразив зміст цієї інформації. Вона перебирала примірники «Звіту Чілтона».
  «Цей сучий син».
  "Що це?"
  «Ройс намагався закрити блог — заради свого клієнта . Дивіться». Вона торкнулася роздруківки.
  Влада народу
  Опубліковано Чілтоном.
  Представник Брендон Клевінгер. . . Ви коли-небудь чули його ім'я? Напевно ні.
  А представник штату, який піклується про гарних людей у Північній Каліфорнії, радше триматиметься тихо.
  Немає такого щастя.
  Представник Клевінгер є головою Комітету штату з планування ядерних установок, що означає, що бомба — ой, вибачте, долар — зупиняється з ним у питанні тих маленьких гаджетів, які називаються реакторами.
  А ви хочете дізнатися про них щось цікаве?
  Ні, іди геть, Зелені. Йди нити деінде! У мене немає проблем з ядерною енергією; нам це потрібно, щоб досягти енергетичної незалежності (від певних закордонних інтересів , про яких я багато писав). Але я заперечую проти наступного: атомна енергетика втрачає свої переваги, якщо ціна на електростанції та енергія, витрачена на будівництво, переважують переваги.
  Я дізнався, що конгресмен Клевінгер випадково був у кількох шикарних поїздках у гольф на Гаваях і в Мексиці зі своїм новознайденим «другом» Стівеном Ралстоном. Ну, вгадайте що, хлопці та дівчата? Випадково Ралстон подав заявку на пропонований ядерний об’єкт на північ від Мендосіно.
  Мендосіно . . . Чудове місце. І дуже дорого вбудовувати. Не кажучи вже про те, що, здається, вартість доставки електроенергії туди, де вона потрібна, буде величезною. (Інший забудовник запропонував набагато дешевше та ефективніше місце розташування приблизно за п’ятдесят миль на південь від Сакраменто.) Але джерело викрало мені попередній звіт ядерного комітету, і він показує, що Ралстон, ймовірно, отримає добро на будівництво в Мендосіно.
  Клевінгер зробив щось протизаконне чи неправильне?
  Я не кажу ні так, ні ні. Я просто ставлю запитання.
  «Він весь час лежав», — сказав Ті Джей.
  «Звичайно».
  І все ж зараз вона не могла зосередитися на дводушності Ройса. Зрештою, наразі не було потреби шантажувати його, враховуючи, що через день чи два він повертався додому.
  "Гарна робота."
  «Просто розставляю крапки над j ».
  Коли він пішов, вона згорбилася над звітом MCSO. Вона була трохи здивована, що Девід Рейнхолд, нетерплячий хлопець — той, з яким вона гралася в кішки-мишки вчора ввечері, — не приніс його особисто.
  Від: Деп. Пітер Беннінгтон, MCSO Crime Scene Unit.
  Кому: Кетрін Денс, спеціальному агенту, Каліфорнійське бюро розслідувань — Західний відділ.
  Re: Вбивство 28 червня в будинку Джеймса Чілтона, 2939 Pacific Heights Court, Кармел, Каліфорнія.
  Кетрін, ось інвентар.
  Тіло Грега Шеффера
  Гаманець бренду One Cross, що містить водійські права Каліфорнії, кредитні картки, картку члена AAA, усе на ім’я Грегорі Семюела Шеффера
  $329,52 готівкою
  Два ключі від Ford Taurus каліфорнійської реєстрації ZHG128
  Один ключ від мотелю до кімнати 146 Cyprus Grove Inn
  Один ключ від BMW 530, каліфорнійська реєстрація DHY783, зареєстрований на Gregory S. Schaeffer, 20943 Hopkins Drive, Glendale, CA
  Один квиток на вимогу автомобіля на довгостроковій стоянці LAX, датований 10 червня
  Різні чеки ресторанів і магазинів
  Один мобільний телефон. Дзвінки тільки на місцеві телефони: James Chilton, ресторани
  Слід на взутті, що відповідає піщаному бруду, знайденому на попередніх місцях придорожніх хрестів
  Сліди нігтя непереконливі
  Кімната 146, Cypress Grove Inn, зареєстрована на ім’я Грега Шеффера
  Різний одяг та засоби особистої гігієни
  Одна 1-літрова пляшка дієтичної кока-коли
   Дві пляшки вина Robert Mondavi Central Coast Chardonnay
  Залишки китайської їжі, три замовлення
  Різні бакалійні товари
  Один портативний комп’ютер Toshiba та блок живлення (передано до Бюро розслідувань Каліфорнії; див. протокол ланцюга зберігання)
  Один принтер Hewlett-Packard DeskJet
  Одна коробка набоїв Winchester .38 Special на 25 штук, що містить 13 патронів
  Різне канцелярське приладдя
  Роздруківки The Chilton Report з березня цього року до сьогодні
  Приблизно 500 сторінок документів, що стосуються Інтернету, блогів, RSS-каналів
  Речі у власності Грегорі Шеффера, знайдені в будинку Джеймса Чілтона
  Одна цифрова відеокамера Sony
  Один штатив для камери SteadyShot
  Три USB кабелю
  Один рулон клейкої стрічки марки Home Depot
  Один револьвер Smith & Wesson, заряджений 6 патронами .38 Special
  Один мішок, що містить 6 додаткових патронів
   Hertz Ford Taurus, каліфорнійська реєстрація ZHG128, припаркований у 1/2 кварталі від будинку Джеймса Чілтона
  Одна пляшка вітамінної води зі смаком апельсина, наполовину заповнена
  Один договір оренди, Hertz, в якому Грегорі Шеффер вказано орендарем
  Одна обгортка McDonald's Big Mac
  Одна карта округу Монтерей, надана Hertz, без позначених місць (інфрачервоний аналіз негативний)
  П'ять порожніх чашок кави, 7-Eleven. Тільки відбитки пальців Шеффера
  Денс прочитав список двічі. Вона не могла засмучуватися через роботу, яку виконав «Місце злочину». Це було цілком прийнятно. Проте воно не дало жодних підказок щодо місця утримання Тревіса Брігама. Або де поховали його тіло.
  Її погляд вислизнув у вікно й зупинився на товстому лустому сучку, місці, де два незалежні дерева стали одним, а потім продовжили свою подорож у небо.
  «О, Тревісе, — подумала Кетрін Денс.
  Не в силах протистояти думці, що вона підведе його.
  Не в силах, нарешті, втриматися від сліз.
   Розділ 41
  ТРЕЙВІС БРІГЕМ ПРОКИНУВСЯ , пописався у відро біля ліжка й помив руки бутильованою водою. Він поправив ланцюг, що з’єднував кайдани навколо його щиколотки, з важким засувом у стіні.
  Знову згадав той дурний фільм « Пила», де двоє чоловіків були прикуті ланцюгами до стіни, ось так, і могли втекти, лише відпилявши собі ноги.
  Він випив трохи вітамінної води, з’їв батончики граноли й повернувся до свого розумового дослідження. Намагаючись зібрати воєдино те, що з ним сталося, чому він тут опинився.
  І хто був чоловіком, який зробив цю жахливу річ?
  Він згадав днями тих поліцейських чи агентів удома. Його батько був хренем, його мати була заплаканою та слабкою. Тревіс схопив свою форму та велосипед і попрямував до своєї жахливої роботи. Він заїхав на велосипеді в ліс за своїм будинком, а потім просто загубив його. Він кинув свій велосипед, сів біля величезного дуба і почав плакати без голови.
  Безнадійно! Його всі ненавиділи.
  Потім, витерши носа, сидячи під дубом, а улюблене місце — воно нагадало йому місце в Етерії — він почув позаду себе швидкі кроки.
  Перш ніж він встиг обернутися на звук, його очі пожовтіли, і всі м’язи в його тілі одразу скоротилися, від шиї до ніг. Його подих перевів, і він знепритомнів. А потім прокинувся тут, у підвалі, з головним болем, який не припинявся. Він знав, що хтось вдарив його електрошокером. Він бачив, як вони працюють на YouTube.
  Великий страх виявився помилковою тривогою. Обережно помацавши — вниз штани, ззаду — він зрозумів, що йому ніхто нічого не зробив — не так . Хоча від цього йому стало ще більше не по собі. Зґвалтування мало б якийсь сенс. Але це. . . просто викрали, тримали тут, як у якійсь історії Стівена Кінга? Що в біса відбувається?
  Тепер Тревіс сів на дешевому розкладному ліжку, яке тремтіло щоразу, коли він рухався. Він ще раз оглянув свою в’язницю, брудний підвал. Місце смерділо цвіллю та маслом. Він оглянув їжу та напої, які йому залишили: здебільшого чіпси, упаковані крекери та коробки із закусками «Оскар Майєр» — шинка чи індичка. Red Bull і вітамінна вода та кола для пиття.
  Кошмар. Все в його житті цього місяця було нестерпним кошмаром.
  Починаючи з випускного вечора в тому будинку на пагорбах біля шосе 1. Він пішов лише тому, що деякі дівчата сказали, що Кейтлін сподівалася, що він буде там. Ні, вона справді, справді! Тож він причепив всю дорогу вниз по шосе, повз державний парк Гаррапата.
  Потім він увійшов усередину, і, на свій жах, побачив лише людей із кевла, жодного нероба чи гравця. Натовп Майлі Сайрус.
  І ще гірше, Кейтлін подивилася на нього так, ніби навіть не впізнала. Дівчата, які сказали йому прийти, хихотіли разом зі своїми хлопцями-атлетами. А всі інші витріщилися на нього, дивуючись, що в біса такий виродок, як Тревіс Бригам, тут робить.
  Це все було підстановкою, просто щоб познущатися над ним.
  Чисте чортове пекло.
  Але він не хотів розвернутися і втекти. У жодному разі. Він тинявся, переглядав мільйон компакт-дисків, які були в сім’ї, гортав якісь канали, їв шалену їжу. Нарешті, засмучений і збентежений, він вирішив, що пора повертатися, гадаючи, чи підвезуть його того вечора, близько опівночі. Він бачив Кейтлін, знесилену текілою, розлючену через те, що Майк Д'Анджело та Брі пішли разом. Вона намацала свої ключі й бурмотіла про те, щоб слідкувати за ними двома та . . . ну вона не знала що.
  Тревіс думав: будь героєм. Візьміть ключі, віднесіть її додому безпечно. Їй буде все одно, що ти не спортсмен. Їй байдуже, якщо твоє обличчя буде червоним і горбким.
  Вона знатиме, хто ти всередині. . . вона буде любити тебе.
  Але Кейтлін стрибнула на водійське сидіння, а її друзі сиділи позаду. Будучи всім, «Подружка, подруга . . .” Тревіс не відпускав цього. Він сів прямо в машину поруч із нею і намагався відмовити її їхати.
  Герой . . .
  Але Кейтлін помчала, різко злетіла на під’їзну доріжку на шосе 1, ігноруючи його благання дозволити йому керувати.
  «Будь ласка, Кейтлін, зупинись!»
  Але вона навіть не чула його.
   «Кейтлін, давай! Будь ласка!»
  І потім . . .
  Машина злітає з дороги. Звук металу об камінь, крики — звуки голосніші за будь-що, що Тревіс коли-небудь чув.
  І все одно мені довелося бути клятим героєм.
  «Кейтлін, послухай мене. Ви мене чуєте? Скажи їм, що я був за кермом машини. Я нічого не пив. Я скажу їм, що втратив контроль. Це не буде великою проблемою. Якщо вони подумають, що ти був за кермом, ти потрапиш у в’язницю».
  «Тріш, Ван? . . . Чому вони нічого не говорять?»
  «Чуєш мене, Кейт? Сідайте на пасажирське сидіння. зараз! Копи прибудуть тут щохвилини. Я був за кермом! Ви мене чуєте?"
  «Ой, чорт, чорт, чорт».
  «Кейтлін!»
  "Так Так. Ви були за кермом. . . . О, Тревіс. Дякую тобі!"
  Коли вона обняла його, він відчув таке відчуття, якого ніколи не відчував.
  Вона мене любить, ми будемо разом!
  Але це не тривало.
  Потім вони трохи поговорили, пішли на каву в Starbucks, пообідали в Subway. Але незабаром часи разом стали неприємними. Кейтлін замовкала й відводила погляд від нього.
  Зрештою вона перестала відповідати на його дзвінки.
  Кейтлін стала ще більш віддаленою, ніж до його доброго вчинку.
  А потім подивіться, що сталося. Усі на півострові — ні, усі у світі — почали його ненавидіти.
   H8, щоб розповісти вам, але [драйвер] є загальним fr33k і luser. . .
  Але навіть тоді Тревіс не міг втратити надію. Тієї ночі, коли на Теммі Фостер напали, у понеділок, він думав про Кейтлін і не міг заснути, тож пішов до неї додому. Щоб перевірити, чи з нею все гаразд, хоча здебільшого думав, що в його фантазії, можливо, вона б тусувалася на задньому дворі чи на ґанку. Вона побачить його і скаже: «О, Тревісе, вибач, що я була так далеко. Я тільки переживаю Тріш і Вана. Але я тебе люблю!»
  Але в будинку було темно. Він повертався додому на велосипеді о 2:00 ночі
  Наступного дня прийшла поліція й запитала, де він був тієї ночі. Він інстинктивно збрехав і сказав, що був у Game Shed. Вони, звичайно, дізналися, що він не був. І тепер вони напевно подумають, що саме він напав на Теммі.
  Всі мене ненавидять. . .
  Тепер Тревіс згадав, як прокинувся тут після того, як його вдарили електрошокером. Великий чоловік стоїть над ним. Ким він був? Один із батьків загиблих у ДТП дівчат?
  — спитав Тревіс. Але чоловік лише вказав на відро для туалету, їжу та воду. І попередив: «Я та мої колеги перевіримо вас, Тревісе. Ви завжди мовчите. Якщо ви цього не зробите. . .” Він показав хлопчику паяльник. "Гаразд?"
  Плачучи, Тревіс випалив: «Хто ти ? Що я зробив?"
  Чоловік вставив паяльник у розетку.
   "Немає! мені шкода Я буду тихо! Я обіцяю!"
  Чоловік вимкнув праску з розетки. А потім помчав сходами. Двері підвалу були зачинені. Почулися нові кроки, і вхідні двері рипнули. Завелася машина. І Тревіс залишився сам.
  Він пам’ятав наступні дні як туман, сповнений дедалі більших галюцинацій чи снів. Щоб відвести нудьгу — і божевілля — він подумки запустив DimensionQuest .
  Тепер Тревіс видихнув, почувши, як нагорі відчиняються вхідні двері. Тупіт кроків.
  Його викрадач повернувся.
  Тревіс обнявся й намагався не плакати. Тихо. Ви знаєте правила. Думаючи про електрошокер. Думаючи про паяльник.
  Він дивився на стелю — на свою стелю, на підлогу свого викрадача — поки чоловік бродив будинком. Через п'ять хвилин кроки рухалися певною схемою. Тревіс напружився; він знав, що означає цей звук. Він спускався сюди. І, так, через кілька секунд ламався замок у дверях підвалу. Кроки по скрипучих сходах, спуск.
  Тепер Тревіс відсахнувся на ліжко, побачивши, що його викрадач підходить ближче. Чоловік зазвичай мав із собою порожнє відро і брав повне відро нагору. Але сьогодні він ніс лише паперовий пакет.
  Це налякало Тревіса. Що було всередині?
  Паяльник?
  Щось гірше?
  Стоячи над ним, він пильно розглядав Тревіса. "Як почуваєшся?"
  Як лайно, мудак, що ти думаєш?
  Але він сказав: «Добре».
   «Ти слабкий?»
  "Я вважаю."
  «Але ти їв».
  Кивок. Не питайте його, чому він це робить. Хочеш, але ні. Це як найбільший комар у світі. Ви повинні його подряпати; але не треба. У нього паяльник.
  «Ти можеш ходити?»
  "Я вважаю."
  «Добре. Тому що я даю тобі шанс піти».
  "Залишати? Так, будь ласка! Я хочу піти додому." На очі Тревіса накотилися сльози.
  «Але ви повинні заробити свою свободу».
  "Зароби це? Я все зроблю. . . . Що?"
  «Не відповідай надто швидко», — зловісно сказав чоловік. «Ви можете відмовитися».
  «Ні, я буду...»
  «Тссс. Ви можете не робити того, що я збираюся попросити. Але якщо ти цього не зробиш, ти залишишся тут, доки не помреш з голоду. І будуть інші наслідки. Твої батьки і брат теж помруть. Зараз хтось є біля їхнього будинку».
  «З моїм братом все гаразд?» — несамовито пошепки запитав Тревіс.
  «З ним все добре. Зараз."
  «Не роби їм боляче! Ви не можете зробити їм боляче!»
  «Я можу завдати їм болю, і я це зроблю. О, повір мені, Тревісе. Я буду."
  "Що ти хочеш, щоб я зробив?"
  Чоловік уважно оглянув його. «Я хочу, щоб ти когось убив».
  Жарт?
  Але викрадач не посміхався.
   "Що ви маєте на увазі?" — прошепотів Тревіс.
  «Убий когось, як у тій грі, у яку ти граєш. DimensionQuest. »
  «Чому?»
  «Це не має значення, не для вас. Все, що вам потрібно знати, це якщо ви не зробите те, про що я прошу, ви помрете тут від голоду, а мій колега вб’є вашу сім’ю. Просто як це. Тепер у вас є шанс. Так або ні?"
  «Але я не знаю, як нікого вбити».
  Чоловік поліз у паперовий пакет і дістав пістолет, загорнутий у пакетик. Він впустив його на ліжко.
  «Почекай! Це у мого батька! Де ти це взяв?"
  «З його вантажівки».
  «Ви сказали, що з моєю родиною все добре».
  — Вони, Тревісе. Я не кривдив його. Я вкрав його пару днів тому, коли вони спали. Ви можете стріляти?»
  Він кивнув. Насправді він ніколи не стріляв зі справжньої зброї. Але він грав у стрілялки в аркадах. І він дивився телевізор. Будь-хто, хто дивився «Дріт» або «Клан Сопрано», знав достатньо про зброю, щоб користуватися нею. Він пробурмотів: «Але якщо я зроблю те, що ти хочеш, ти просто вб’єш мене. А потім моя сім’я».
  «Ні, не буду. Для мене краще, якщо ти будеш живий. Ти вбивай того, кого я тобі скажу, кидай пістолет і тікай. Іди куди хочеш. Тоді я зателефоную своєму другові і скажу йому, щоб він залишив вашу сім’ю в спокої».
  У цьому було багато чого, що не мало сенсу. Але розум Тревіса заціпенів. Він боявся сказати «так», він боявся сказати «ні».
  Тревіс подумав про свого брата. Потім його мати. У пам’яті навіть спадав образ його батька, який усміхався. посміхаючись коли він дивився на Семмі, а не на Тревіса. Але все одно це була посмішка, яка, здавалося, порадувала Семмі. Це було головне.
  Тревісе, ти приніс мені M?
  Семмі . . .
  Тревіс Бригам зморщив сльози з очей і прошепотів: «Добре. Я зроблю це."
   Розділ 42
  НАВІТЬ БЕЗ переваги надто тривалого обіду Шардоне, Дональд Гокен почувався плаксиво.
  Але йому було байдуже.
  Він підвівся з дивана, де сидів із Лілі, і обійняв Джеймса Чілтона, який входив до вітальні свого будинку для відпочинку в Голлістері, несучи ще кілька пляшок білого вина.
  Чілтон схопив його у відповідь, лише трохи зніяковівши. Лілі дорікнула чоловікові: «Дональде».
  «Вибачте, вибачте, вибачте». Гокен засміявся. «Але я не можу з цим вдіяти. Кошмар закінчився. Господи, через що ти пройшов».
  «Через що ми всі пройшли», — сказав Чілтон.
  Історія про психа була в усіх новинах. Як Вбивця Маски був не хлопчиком, а справді якимось божевільним чоловіком, який намагався помститися за пост, який Чілтон розмістив у своєму звіті кілька років тому.
  «І він насправді збирався знімати вас на камеру?»
  Чілтон підняв брову.
   «Ісусе наш Господи», — сказала Лілі, виглядаючи блідою — і здивувавши Гокена, оскільки вона була явним агностиком. Але Лілі, як і її чоловік, теж була трохи напідпитку.
  «Мені шкода цього хлопця», — сказав Гокен. «Він був невинною жертвою. Можливо, це найсумніша жертва з усіх».
  — Як ти думаєш, він ще живий? — здивувалася Лілі.
  — Сумніваюся, — похмуро сказав Чілтон. «Шефферу довелося б його вбити. Не залишати слідів. Мене це сумує».
  Гокен був радий, що відхилив прохання — ну, з того агента Денса це було майже наказом — повернутися до Сан-Дієго. У жодному разі. Він згадав ті жахливі дні, коли Сара померла, а Джеймс Чілтон примчав на його бік.
  Так зробили друзі.
  Розриваючи пелену, яка настала, Лілі сказала: «У мене є ідея. Давайте заплануємо пікнік на завтра. Ми з Пет можемо готувати».
  «Люблю це», — сказав Чілтон. «Ми знаємо цей чудовий парк поблизу».
  Але Гокен не пережив бути плаксивим. Він підняв склянку сонома-катрера. «Ось для друзів».
  «Друзям».
  Вони сьорбали. Лілі, її гарне обличчя, увінчане кучерявим золотистим волоссям, запитала: «Коли вони прийдуть? Пет і діти?»
  Чілтон глянув на годинник. «Вона пішла приблизно п'ятнадцять хвилин тому. Вона забере хлопців із табору. Тоді підніміться сюди. Не має бути надто довгим».
  Гоукену було весело. Чілтони жили неподалік від однієї з найкрасивіших набережних у світі. І все ж для свого будинку для відпочинку вони вибрали сільське старовинне місце на пагорбах за сорок п’ять хвилин углиб країни, пагорби, які були виразно курними та коричневими. Але місце було тихим і спокійним.
  Y ningunos turistas. Полегшення після літнього Кармелу, наповненого до зябер іногородніми.
  — Гаразд, — оголосив Гокен. «Я не можу більше чекати».
  «Не можу дочекатися?» — запитав Чілтон із розгубленою посмішкою на обличчі.
  «Те, що я вам сказав, я приніс».
  «О, картина? Справді, Дон. Вам не потрібно цього робити».
  «Це не «потреба». Це те, що я хочу зробити».
  Гокен пішов у спальню для гостей, де вони з Лілі зупинялися, і повернувся з маленьким полотном, імпресіоністичною картиною синього лебедя на темно-синьому тлі. Його покійна дружина Сара купила його в Сан-Дієго чи Ла-Хойя. Одного разу, коли Джим Чілтон був у Південній Каліфорнії, щоб допомогти після її смерті, Гокен побачив чоловіка, який із захопленням дивився на картину.
  У той момент Гокен вирішив, що одного дня віддасть твір своєму другу в подяку за все, що він зробив у ті жахливі часи.
  Тепер вони втрьох дивилися на птаха, який злітає з води.
  «Це прекрасно», — сказав Чілтон. Він підпер картину на камінну полицю. "Дякую тобі."
  Гокен, який випив півсклянки вина ще більш плаксиво, підняв келих, щоб вимовити тост, коли на кухні рипнули двері.
  «О, — сказав він, усміхаючись. «Це Пет?»
  Але Чілтон нахмурився. «Вона не могла бути тут так швидко».
   «Але я щось почув. чи не ти?»
  Блогер кивнув. «Я знав, так».
  Потім, подивившись на двері, Лілі сказала: «Там хтось є. Я впевнений." Вона насупилася. «Я чую кроки».
  — Можливо... — почав Чілтон.
  Але його слова були обірвані, коли Лілі закричала. Гокен розвернувся, упустивши свою чарку, яка голосно розлетілася.
  У дверях стояв підлітковий хлопець із косим волоссям і всіяним прищами обличчям. Здавалося, він закаменів. Він моргав і дивився навколо, дезорієнтований. У його руці був пістолет. «Чорт, — подумав Гокен, — вони не замкнули задні двері, коли прибули. Цей хлопець забрався всередину, щоб пограбувати їх.
  банди. Мали бути банди.
  "Що ти хочеш?" — прошепотів Гокен. «Гроші? Ми тобі гроші дамо!»
  Хлопець продовжував мружитися. Його очі зупинилися на Джімі Чилтоні й звузилися.
  Тоді Дональд Гокен ахнув. «Це хлопець із блогу! Тревіс Бригам!» Худіший і блідіший, ніж на картинках по телевізору. Але сумнівів не було. Він не був мертвий. Що це було? Але він зрозумів одне: хлопець був тут, щоб застрелити свого друга Джима Чилтона.
  Лілі схопила чоловіка за руку.
  "Немає! Не роби йому боляче, Тревісе, — вигукнув Гокен і відчув бажання стати перед Чілтоном, щоб захистити його. Тільки хватка дружини втримала його від цього.
  Хлопець зробив крок ближче до Чілтона. Він кліпнув очима, а потім відвів погляд — на Гокена й Лілі. Він запитав слабким голосом: «Це ті, кого ви хочете, щоб я вбив?»
  Що він мав на увазі?
  І Джеймс Чілтон прошепотів: «Це вірно, Тревісе. Давай і роби те, про що ти домовився. Стріляй».
  Примружившись від сирого світла, яке пекло йому в очах, як сіль, Тревіс Брігем витріщився на подружжя — на людей, яких його викрадач сказав йому півгодини тому в підвалі, що він мав убити: Дональда та Лілі. Його викрадач пояснив, що вони скоро прибудуть і будуть нагорі — у цьому будинку, у тому самому, у підвалі якого він провів останні три чи чотири дні.
  Тревіс не міг зрозуміти, чому його викрадач хотів їхньої смерті. Але це не мало значення. Важливо було лише зберегти його сім’ю живою.
  Тревісе, ти приніс мені M?
  Він підняв пістолет, націлився на них.
  Коли пара випалювала слова, які він майже не чув, він намагався тримати зброю на місці. Це вимагало всіх його зусиль. Після кількох днів прикутого до ліжка він був слабкий, як птах. Навіть підйом по сходах був важким завданням. Рушниця ткала.
  «Ні, будь ласка, ні!» хтось закричав, чоловік чи жінка. Він не міг сказати. Він був збентежений, дезорієнтований яскравим світлом. Це кололо йому очі. Тревіс націлився на чоловіка й жінку, але все одно думав: хто вони, Дональд і Лілі? У підвалі чоловік сказав: «Подивіться на них, як на персонажів тієї гри, у яку ви граєте. DimensionQuest. Дональд і Лілі — лише аватари, не більше того».
  Але ці люди, що ридали перед ним, не були аватарами. Вони були справжніми.
  І вони були ніби друзями його викрадача — ат принаймні в їхній свідомості. "Що відбувається? Будь ласка, не роби нам боляче». Від Лілі. «Джеймсе, будь ласка!»
  Але чоловік — здавалося, Джеймс — просто не спускав з Тревіса холодних очей. «Вперед. Стріляй!»
  «Джеймс, ні! Що ти кажеш?"
  Тревіс зупинив пістолет, направивши його на Дональда. Він відтягнув молоток.
  Лілі скрикнула.
  А потім у Тревіса щось клацнуло.
  Джеймс?
  Хлопчик з блогу.
  Придорожні хрести.
  Тревіс кліпав очима. «Джеймс Чілтон?» Це був блогер?
  «Тревісе», — твердо сказав викрадач, ступаючи позаду нього, дістаючи із задньої кишені інший пістолет. Він доторкнувся ним до голови Тревіса. «Давай і зроби це. Я сказав тобі нічого не говорити, не розпитувати. Просто стріляй!»
  Тревіс запитав Дональда: «Він Джеймс Чілтон?»
  — Так, — прошепотів чоловік.
  Що тут відбувається, подумав Тревіс?
  Чілтон сильніше встромив пістолет Тревісу в череп. Це боляче. "Зроби це. Зроби це, або ти помреш. І ваша сім'я помре».
  Хлопець опустив рушницю. Він похитав головою. «У мене вдома немає друзів. Ти брехав мені. Ти робиш це сам».
  «Якщо ти цього не зробиш, я вб’ю тебе, а потім піду до їхнього будинку і вб’ю їх. Клянусь, що зроблю».
  Гокен вигукнув: «Джиме! Це . . . Заради Бога, що це ?»
  Лілі нестримно плакала.
   Тревіс Бригам тепер зрозумів. Стріляйте в них чи ні, він був мертвий. З його сім'єю все буде добре; Чілтон не цікавився ними. Але він був мертвий. Слабкий сміх вирвався з його горла, і він відчув, як сльози пекуть очі, які вже пекли від сонячного світла.
  Він подумав про Кейтлін, її гарні очі та усмішку.
  Подумав про свою матір.
  Подумав про Семмі.
  І про всі жахливі речі, які люди говорили про нього в блозі.
  Але він не зробив нічого поганого. Його життя було не чим іншим, як намаганням пройти школу якомога краще, пограти в гру, яка приносила йому задоволення, провести трохи часу з братом і доглядати за хлопчиком, зустріти дівчину, яка не заперечуватиме, щоб він був гіком із проблемною шкірою. Тревіс ніколи в житті не кривдив нікого навмисно, ніколи нікого не зневажав, ніколи не писав про них поганого слова.
  І весь світ напав на нього.
  Кого буде хвилювати, якби він убив себе?
  ніхто
  Тому Тревіс зробив єдине, що міг. Він підніс пістолет до власного підборіддя.
  Подивіться на люзера, його життя - епічний ФАЙЛ!!!
  Палець Тревіса ковзнув по курку пістолета. Він почав тиснути.
  Вибух був шалено гучним. Вікна затремтіли, їдкий дим заповнив кімнату, ніжний порцеляновий кіт випав з камінної полиці й розлетівся на каміні на десятки осколків.
   Розділ 43
  МАШИНА КАТРІН ДЕНС звернула на довгу ґрунтову дорогу, що вела до будинку відпочинку Джеймса Чілтона в Голлістері.
  Вона міркувала про те, наскільки вона була неправа.
  Грег Шеффер не був вбивцею придорожнього хреста.
  Усіх інших теж ввели в оману, але Денс це не втішило. Вона була задоволена припущенням, що Шеффер був винним і що він убив Тревіса Брігама. Якщо чоловік загине, нападів більше не буде.
  неправильно . .
  Її телефон задзвонив. Їй було цікаво, хто дзвонить, але вирішила, що краще не дивитися на ідентифікатор абонента, проїжджаючи серпантином дороги з пересадками з обох боків.
  Ще п'ятдесят ярдів.
  Вона побачила перед собою дім, незграбний старий фермерський будинок, який виглядав би доречним у Канзасі, якби не значні пагорби, що оточували його. Подвір’я було похнюплене, заповнене недоглянутою травою, сірим поламаним гіллям, зарослими садами. Вона могла подумати, що Джеймс Чілтон матиме кращий будинок для відпочинку, враховуючи спадок від свого тестя та його прекрасного будинку в Кармелі.
  Навіть на сонці це місце випромінювало відчуття моторошності.
  Але це, звичайно, тому, що Денс знав, що сталося всередині.
  Як я міг прочитати все так неправильно?
  Дорога випрямилася, і вона продовжила рух. Вона зняла телефон із сидіння й подивилася на екран. Телефонував Джонатан Болінг. Але прапор повідомлення не було піднято. Вона обговорювала натискання «Останній прийнятий дзвінок». Але замість цього вибрав кнопку швидкого набору Майкла О'Ніла. Після чотирьох дзвінків він перейшов на голосову пошту.
  Можливо, він був у «Іншій справі».
  А може, він розмовляв зі своєю дружиною Енн.
  Денс кинув телефон на пасажирське сидіння.
  Під’їжджаючи до будинку, Денс нарахувала півдюжини поліцейських машин. Також дві машини швидкої допомоги.
  Шериф округу Сан-Беніто, з яким вона постійно працювала, побачив її та показав їй вперед. Кілька офіцерів відійшли вбік, і вона поїхала по нерівній траві туди, де стояв шериф.
  Вона побачила, де Тревіс Бригам лежав на каталці з закритим обличчям.
  Денс увімкнув важіль перемикання передач у положення паркування, виліз і швидко підійшов до хлопця. Вона звернула увагу на його босі ноги, рани на щиколотках, бліду шкіру.
  — Тревісе, — прошепотіла вона.
  Хлопець смикнувся, ніби вона пробудила його від глибокого сну.
   Він зняв вологу тканину й пакет із льодом зі свого побитого обличчя. Він кліпнув і зосередив на ній очі. «О, офіцер. . . Я, начебто, не можу згадати твого імені».
  «Танець».
  «Вибачте». Він звучав щиро розкаяним через соціальну помилку.
  «Зовсім не проблема». Кетрін Денс міцно обняла хлопчика.
  ХЛОПЧИК БУДЕ ОК, пояснив медик.
  Його найстрашніша травма від цього випробування — фактично єдина серйозна — була від удару чолом об камінну полицю у вітальні будинку Чілтона, коли сюди увірвався спецназ округу Сан-Беніто.
  Вони вели таємне спостереження, коли чекали на прибуття Денса, коли командир побачив у вікно, що хлопець увійшов до вітальні з рушницею. Джеймс Чілтон теж витягнув зброю. Чомусь тоді виявилося, що Тревіс збирався покінчити з собою.
  Командир наказав своїм офіцерам увійти. Вони запустили в кімнату блискавичні гранати, які здетонували з приголомшливими вибухами, поваливши Чілтона на підлогу, а хлопчика — на камінну полицю. Офіцери вбігли всередину і зняли з них зброю. Вони наділи на Чілтона наручники й витягли його на вулицю, потім супроводили Дональда Гоукена та його дружину в безпечне місце, а Тревіса доправили до медиків.
  «Де Чилтон?» — запитав Денс.
  «Він там», — сказав шериф, кивнувши одному машин окружного депутата, в яких блогер сидів у наручниках, опустивши голову.
  Вона прийде до нього пізніше.
  Денс глянув на «Ніссан Квест» Чилтона. Двері та двері багажника були відчинені, а «Місце злочину» вилучило вміст: найпомітнішими були останній придорожній хрест і букет червоних троянд — тепер із коричневим відтінком. Чілтон мав намір залишити їх неподалік після того, як убив Хоукенів. Велосипед Тревіса також стояв біля дверей багажника, а в чистій сумці для речових доказів був сірий худі, який Чілтон викрав і одягнув, щоб утілювати хлопця, і який він зібрав волокна, щоб залишити на місці події.
  Денс запитав фельдшера: «А Гокени? Як вони?»
  «Сколихнулися, як ви можете собі уявити, трохи в синцях, вдарилися об палубу, коли ми зайшли. Але з ними все буде добре. Вони на ґанку».
  «З тобою все гаразд?» — запитав Денс Тревіса.
  «Мабуть», — відповів він.
  Вона зрозуміла, яке це дурне питання. Звичайно, він був не в порядку. Його викрав Джеймс Чілтон і йому наказали вбити Дональда Гоукена та його дружину.
  Очевидно, замість того, щоб виконувати це завдання, він вирішив померти.
  «Твої батьки скоро приїдуть», — сказала вона йому.
  "Так?" Хлопець, здавалося, обережно сприйняв цю новину.
  «Вони дуже хвилювалися за вас».
  Він кивнув, але вона прочитала на його обличчі скептицизм.
  «Твоя мати плакала, вона була така щаслива, коли я їй сказав».
  Це правда. Денс не знав, якою була реакція батька.
  Депутат приніс хлопцеві прохолодний напій.
  "Дякую тобі." Він спрагло випив колу. За дні в полоні він почувався не надто погано. Медик оглянув сире натирання на його нозі; це не потребує лікування, окрім пов’язки та крему з антибіотиками. Поранення від кайданів, зрозуміла вона, і хвиля люті пройшла по ній. Вона люто подивилася на Чілтона, якого пересаджували з Сан-Беніто в машину округу Монтерей, але очі блогера залишалися опущеними.
  «Який у вас вид спорту?» — запитав хлопця коп із кока-колою, намагаючись зав’язати розмову й заспокоїти Тревіса.
  «Здебільшого я граю».
  «Ось що я маю на увазі», — сказав молодий офіцер у стриженому екіпажі, сприйнявши спотворену відповідь як результат тимчасової втрати слуху хлопчика через блискавки. Голосніше він запитав: «Що ваше улюблене? Футбол, футбол, баскетбол?»
  Хлопець кліпав очима на юнака в синьому вбранні. «Так, я граю в усі ці деякі».
  "Шлях."
  Солдат не усвідомлював, що спортивне обладнання включає лише Wii або ігровий контролер і що ігрове поле має вісімнадцять дюймів по діагоналі.
  «Але почніть повільно. Б'юсь об заклад, що ваші м'язи атрофувалися. Знайдіть тренера».
  "Гаразд."
  Старий «Ніссан», що деренчав, із запеченим матовим червоним покриттям, зупинився, гойдаючись по ґрунтовій дорозі. Він припаркувався і Бригами вилізли. Соня, заплакана, шкандибала по траві й міцно обняла сина.
  «Мама».
  Підійшов і батько. Він зупинився біля них, не посміхаючись, оглядаючи хлопця з ніг до голови. «Ти худий, блідий, розумієш, що я маю на увазі? Ти десь поранений?»
  «З ним все буде гаразд», — сказав фельдшер.
  «Як Семмі?» — спитав Тревіс.
  — Він у бабусі, — сказала Соня. «Він у стані, але все в порядку».
  «Ти знайшов його, ти врятував його». Батько, досі не посміхаючись, говорив з Дансом.
  «Ми всі робили, так».
  — Він тримав вас там, у тому підвалі? — сказав він синові.
  Хлопець кивнув, не дивлячись на жодного з них. «Було не так вже й погано. Дуже замерзло».
  Його мати сказала: «Кейтлін розповіла всім, що сталося».
  "Вона зробила?"
  Ніби він не міг контролювати себе, батько пробурмотів: «Ти не повинен брати на себе провину за…»
  «Шшш», — різко прошипіла мати. Його лоб насупився, але чоловік замовк.
  «Що з нею станеться?» — спитав Тревіс. «Кейтлін?»
  Його мати сказала: «Це не наша турбота. Нам зараз про це не потрібно турбуватися». Вона подивилася на Денс. «Ми можемо піти додому? Чи все гаразд, якщо ми просто підемо додому?»
  «Ми отримаємо заяву пізніше. Зараз не потрібно».
  «Дякую», — сказав Тревіс Денсу.
   Його батько сказав те саме й потиснув їй руку.
  «О, Тревісе. Тут». Денс подав йому аркуш паперу.
  "Що це?"
  «Це хтось хоче, щоб ви йому подзвонили».
  "ВООЗ?"
  «Джейсон Кеплер».
  "Хто це? . . . О, Страйкер?» Тревіс кліпав очима. "Ти знаєш його?"
  «Він пішов шукати вас, коли ви пропали. Він допоміг нам знайти вас».
  "Він зробив?"
  «Він точно зробив. Він сказав, що ти ніколи його не зустрічав».
  «Начебто не особисто, ні».
  «Ви живете лише за п’ять миль один від одного».
  "Так?" Він здивовано посміхнувся.
  «Він хоче якось зустрітися з тобою».
  Він кивнув із цікавим виразом обличчя, наче ідея зустріти друга зі світу синтезаторів у реальному житті була справді дуже дивною.
  «Йди додому, крихітко», — сказала його мати. «Я приготую особливу вечерю. Твій брат не може дочекатися, щоб побачити тебе».
  Соня, Боб Брігем і їхній син повернулися до машини. Батькова рука піднялася й обняла сина за плечі. коротко. Потім воно відпало. Кетрін Денс помітила попередній контакт. Вона вірила не в божественне порятунок, а в припущення, що ми, бідні смертні, цілком здатні врятуватися самі, якщо умови та схильності є сприятливими, і доказ цього потенціалу можна знайти в найменших жестах, як-от невпевнене відпочинок великої руки. на кістлявому плечі.
  Жести, чесніші за слова.
   «Тревіс?» — покликала вона.
  Він обернувся.
  «Можливо, я побачу вас колись. . . в Етерії».
  Він тримав руку на грудях долонею назовні, що, на її думку, було привітанням серед мешканців його гільдії. Кетрін Денс встояла перед спокусою відповісти взаємністю.
  Розділ 44
  ТАНЕЦЬ ПЕРЕХОДИЛА ДВІР до Дональда та Лілі Хоукенів, її черевики Aldo збирали пил і рослинні цятки. З її транзиту втекли хрусткі коники.
  Подружжя сиділо на сходах ганку будинку Чилтона. Обличчя Гокена було жахливим. Очевидно, що зрада вплинула на нього до глибини душі.
  «Це зробив Джим?» — прошепотів він.
  "Я так боюсь."
  Інша думка сколихнула його. «Боже мій, а якби тут були діти? Чи мав би він . . . ?» Він не міг завершити речення.
  Дружина дивилася на курний двір, витираючи піт з чола. Голлістер далеко від океану, і літнє повітря, схоплене горбкими пагорбами, сильно нагрівалося до полудня.
  Денс сказав: «Насправді, це була його друга спроба вбити вас».
  «Другий?» — прошепотіла Лілі. «Ви маєте на увазі вдома? Коли ми днями розпаковували?»
  "Це вірно. Це теж був Чілтон, одягнений в одну з толстовок Тревіса».
  «Але . . . він божевільний?» — спантеличено запитав Гокен. «Чому він хоче нас убити?»
   Денс зрозуміла, що в її роботі нічого не досягається м’яким педалюванням. «Я не можу сказати напевно, але я думаю, що Джеймс Чілтон убив вашу першу дружину».
  Нестерпний подих. Очі широко розплющені від недовіри. "Що?"
  Лілі підняла голову й повернулася до Денс. «Але вона загинула в аварії. Купання біля Ла-Хойя.»
  «Щоб бути впевненим, я отримую деякі подробиці від Сан-Дієго та берегової охорони. Але цілком імовірно, що я правий».
  «Він не міг. Сара і Джим були дуже . . .” Слова Гокена розпливлися.
  «Близько?» — запитав Денс.
  Він хитав головою. "Немає. Це неможливо." Але потім він сердито випалив: «Ви хочете сказати, що у них був роман?»
  Пауза, потім вона сказала: «Я так думаю, так. Я отримаю докази найближчими днями. Записи подорожей. Телефонні дзвінки."
  Лілі обняла чоловіка за плечі. «Любий, — прошепотіла вона.
  Хокен сказав: «Я пам’ятаю, що вони завжди насолоджувалися товариством один одного, коли ми гуляли. І для мене Сара була викликом. Я завжди подорожував. Можливо два-три дні на тиждень. Не багато. Але іноді вона казала, що я її нехтую. Якийсь жарт — я не сприйняв усе це серйозно. Але, можливо, вона мала це на увазі, і Джим втрутився, щоб заповнити прогалину. Сара завжди була досить вимогливою».
  Тон подачі підказав Денсу, що речення могло закінчитися на «в ліжку».
   Вона додала: «Я припускаю, що Сара хотіла, щоб Чілтон покинув Патрицію й одружився з нею».
  Гіркий сміх. «І він сказав ні?»
  Денс знизав плечима. «Ось що мені спало на думку».
  Хокен подумав про це. Він додав глухим тоном: «Не було добре говорити «ні» Сарі».
  «Я думав про час. Ви переїхали до Сан-Дієго близько трьох років тому. Приблизно тоді помер батько Патриції, і вона успадкувала багато грошей. Це означало, що Чілтон міг продовжувати писати свій блог — тоді він почав працювати над ним повний робочий день. Мені здається, він почав відчувати, що він на місії врятувати світ, і гроші Патриції могли йому це зробити. Тому він розлучився з твоєю дружиною».
  Хокен запитав: «І Сара погрожувала викрити його, якщо він не залишить Пет?»
  «Я думаю, вона збиралася передати, що Джеймс Чілтон, моральний голос країни, мав роман із дружиною свого найкращого друга».
  Денс вважав, що Чілтон збрехав Сарі, погоджуючись на розлучення, і зустрівся з нею в Сан-Дієго. Вона могла уявити собі його пропозицію романтичного пікніка в безлюдній бухті біля Ла-Хойї. Поплавати в чудовому морському заповіднику. Потім нещасний випадок — удар по голові. А може, він просто тримав її під водою.
  — Але навіщо він збирався нас убивати? — запитала Лілі, стурбовано озираючись на будинок.
  Денс звернувся до Дональда Гокена: «Ти деякий час не був на зв’язку?»
  «Після смерті Сари я був у такій депресії, що кинув усе, перестав зустрічатися зі своїми старими друзями. Найбільше часу йшло на дітей. Я був самітником. . . поки я не зустрів Лілі. Тоді я почав знову спливати на поверхню».
   «І ви вирішили повернутися».
  «Правильно. Продайте компанію і поверніться». Гокен поставився до цього з розумінням. «Звичайно, звісно, ми з Лілі зустрінемося з Джимом і Патріцією, деякими з наших старих друзів тут. У якийсь момент ми повинні були б згадати. Джим приїздив до Південної Каліфорнії незадовго до смерті Сари. Він би збрехав Пат про це; було б лише питанням часу, коли його спіймають». Гоукенова голова повернулася до будинку, його очі широко розплющені. « Блакитний лебідь . . . Так!"
  Денс підняв брову.
  «Я сказав Джиму, що хочу подарувати йому одну з улюблених картин моєї покійної дружини. Я пам’ятаю, як він дивився на це, коли залишався зі мною після смерті Сари». Глузливий сміх. «Бьюсь об заклад, що це був Джима. Ймовірно, він купив його багато років тому, і одного дня, коли Сара була в нього вдома, вона сказала йому, що хоче його. Можливо, він сказав Патріції, що продав його комусь. Якби вона зараз побачила картину, вона б замислилася, як Сара її отримала».
  Це пояснювало б відчай Чілтона — чому він ризикнув убити. Праведний блогер, який читає світові лекції про мораль, незабаром буде викритий у романі з жінкою, яка померла. Були б питання, розпочато розслідування. І найголовніше в його житті — його блог — було б знищено. Він мав ліквідувати цю загрозу.
  Звіт надто важливий, щоб ставити під загрозу. . . .
  Лілі запитала: «Але той чоловік у будинку, Шеффер? У заяві, яку Джеймс збирався прочитати, згадувався Тревіс.
  «Я впевнений, що плани Шеффера спочатку не передбачали Тревіса. Деякий час він хотів убити Чілтона — ймовірно, після смерті його брата. Але коли почув про напади на придорожні хрести, він переписав заяву, включивши ім’я Тревіса, щоб ніхто не запідозрив самого Шеффера».
  Хокен запитав: «Як ви зрозуміли, що це Джим, а не Шеффер?»
  Здебільшого, пояснила вона, через те, чого не було у звітах про місце злочину, які їй щойно доставив Ті-Джей.
  «Чого там не було ?» — запитав Гокен.
  «По-перше, — пояснила вона, — не було жодного хреста, який би оголосив про вбивство Чілтона. Перед іншими нападами вбивця залишав хрести в громадських місцях. Але останнього хреста ніхто не знайшов. По-друге, злочинець використовував велосипед Тревіса або свій власний, щоб залишити сліди на протекторах, що свідчить про причетність хлопчика. Але велосипеда у Шеффера ніде не було. А потім пістолет, яким він погрожував Чілтону? Це був не кольт, вкрадений у батька Тревіса. Це був Сміт і Вессон. Нарешті, ні в його машині, ні в готельному номері не було ні квітів, ні квіткового дроту.
  «Тож я розглянув можливість того, що Грег Шеффер не був Вбивцею Придорожнього Хреста. Йому просто пощастило зі справою і він вирішив її використати. Але якщо він не залишав хрести, то хто б це міг бути?»
  Денс повернувся до списку підозрюваних. Вона подумала про міністра, преподобного Фіска, і його охоронця, можливо, Багряного Христа. Вони, безумовно, були фанатиками і погрожували Чілтону безпосередньо у своїх публікаціях у блозі. Але TJ пішов до Фіска, сторожа та кількох інших ключових членів групи. Усі вони мали алібі на час терактів.
  Вона також розглядала Гамільтона Ройса — спеціаліста з усунення несправностей із Сакраменто, якому заплатили за закриття блогу через те, що Чілтон написав про Комітет з планування ядерних установок. Це був хороша теорія, але чим більше вона думала про це, тим менш імовірним це здавалося. Ройс був надто очевидним підозрюваним, оскільки він уже намагався закрити блог — і дуже публічно — за допомогою державної поліції.
  Клінт Ейвері, будівельний бос, також був можливістю. Але вона дізналася, що таємничі зустрічі Евері після того, як Денс покинув його компанію, були з юристом, який спеціалізувався на законодавстві про рівне працевлаштування, і двома чоловіками, які керували денною працею. У регіоні, де більшість роботодавців хвилювалися щодо найму занадто великої кількості іноземців без документів, Ейвері хвилювався, що на нього подадуть до суду за наймання занадто малої кількості представників меншин. Здавалося, йому було неприємно з Денс, бо він боявся, що вона справді була там і розслідувала скаргу щодо громадянських прав, що він дискримінував латиноамериканців.
  Денс також побіжно вважав батька Тревіса винуватцем, насправді цікавлячись, чи існує якийсь психологічний зв’язок між гілками та трояндами та роботою Боба Брігама ландшафтним дизайнером. Вона навіть подумала, що злочинцем міг бути Семмі — проблемний, але, можливо, розумний, хитрий і, можливо, сповнений образи на свого старшого брата.
  Але незважаючи на те, що в сім’ї були свої проблеми, це були майже ті самі проблеми, які були в усіх сім’ях. Причому під час деяких нападів були вбиті і батько, і син.
  Денс, знизавши плечима, сказав Хоукенам: «Нарешті в мене закінчилися підозрювані. І прийшов до самого Джеймса Чілтона».
  «Чому?» запитав він.
  А до Б до Х. . .
  «Я думав про щось, що сказав мені наш консультант про блоги — про те, наскільки вони небезпечні були. І я запитав себе: що, якби Чілтон хотів когось убити? Якою чудовою зброєю був Звіт . Почніть чутки, а потім дозвольте кібернатовпу взяти верх. Ніхто не здивується, коли жертва знущань огризнеться. Ось ваш злочинець».
  Гокен зазначив: «Але Джим нічого не сказав про Тревіса в блозі».
  «І ось що було таким блискучим; через це Чілтон виглядав абсолютно невинним. Але йому не потрібно було згадувати Тревіса. Він знав, як працює Інтернет. Найпростіший натяк на те, що він зробив щось не так, і мстиві ангели візьмуть верх.
  «Якщо Чилтон був злочинцем, я тоді задавався питанням, хто був передбачуваною жертвою. Нічого про двох дівчат, Теммі чи Келлі, не було, щоб припустити, що він хотів їх убити. Або Ліндон Стрікленд чи Марк Вотсон. Іншими потенційними жертвами, звичайно, були ви. Я згадав усе, що дізнався про цю справу. Я згадав щось дивне. Ви сказали мені, що Чілтон поспішав до вас додому в Сан-Дієго, щоб бути з вами та дітьми в день смерті вашої дружини. Він був там протягом години».
  «Правильно. Він був у Лос-Анджелесі на зустрічі. Він сів наступним приміським рейсом».
  Денс сказав: «Але він сказав своїй дружині, що був у Сіетлі, коли почув, що Сара померла».
  "Сіетл?" Гокен здавався розгубленим.
  «На зустрічі в штаб-квартирі Microsoft. Але ні, насправді він був у Сан-Дієго. Він був там увесь час. Він ніколи не залишав місто після того, як втопив Сару. Він чекав почути від вас і потрапити до вас додому. Йому потрібно було».
  «Потрібно? чому?»
   — Ви сказали, що він залишився з вами, навіть допоміг вам з прибиранням?
  "Це вірно."
  «Мені здається, він хотів пройти через будинок і знищити все, що було в Сари, що вказувало на те, що у них роман».
  — Господи, — пробурмотів Гокен.
  Вона пояснила кілька інших зв’язків між Чілтоном і злочинами: він брав участь у триатлоні, тобто їздив на велосипеді. Денс згадав, як бачив увесь спортивний інвентар у гаражі Чілтона, серед них кілька велосипедів.
  «Тоді ґрунт». Вона пояснила про виявлення невідповідного бруду біля одного з придорожніх хрестів. «Місце злочину знайшло ідентичний слід на взутті Грега Шеффера. Але головним джерелом були сади на передньому дворі Чілтона. Ось де Шеффер це підхопив».
  Денс згадала, що вона насправді дивилася прямо на джерело бруду, коли вперше була в будинку блогера, оглядаючи ландшафт.
  «А потім був його фургон, Nissan Quest». Вона розповіла їм про те, як свідок Кен Пфістер побачив державний автомобіль біля одного з хрестів. Потім вона криво посміхнулася. «Але насправді за кермом був сам Чілтон — після того, як поставив другий хрест».
  Вона вказала на мікроавтобус блогера, припаркований неподалік. На бампері була наклейка, яку вона запам’ятала з першого дня, коли була в його домі: Якщо ви ОПРИСНЮЄТЕ, ви РУШИНЯЄТЕ.
  Це був останній склад на тій наклейці, який Кен Пфістер побачив, коли фургон проїжджав повз: ШТАТ.
  «Я пішов до магістрату з тим, що знайшов, і отримав ордер. Я послав офіцерів обшукати будинок Чілтона в Кармелі. Він відкинув більшість доказів, але вони знайшли кілька червоних пелюсток троянд і шматок картону, схожого на той, який використовувався на хрестах. Я згадав, що він сказав, що прийде сюди з тобою. Тож я зателефонував у округ Сан-Беніто й сказав їм прислати сюди тактичну групу. Єдине, про що я не здогадувався, це те, що Чілтон збирався змусити Тревіса застрелити вас».
  Вона перервала захоплену подяку чоловіка — здавалося, він збирався заплакати — глянула на годинник. «Мені зараз потрібно піти. Іди додому, відпочинь».
  Лілі обняла Денс. Гокен потиснув їй обидві руки. «Я не знаю, що сказати».
  Від’єднавшись, вона пішла до патрульної машини офісу шерифа округу Монтерей, де сидів Джеймс Чілтон. Його рідке волосся було зліплено збоку. Він спостерігав за її наближенням з болючим поглядом на обличчі. Майже дутися.
  Вона відчинила задні двері, нахилилася.
  Він прошипів: «Мені не потрібні кайдани на ногах. Подивись на це. Це принизливо».
  Танець відзначив ланцюги. Відзначив їх із задоволенням.
  Він продовжив: «Вони їх одягали, деякі депутати, і вони посміхалися! Тому що вони стверджували, що я тримав хлопця в кайданах. Це все фігня. Це все помилка. Мене підставили».
  Денс мало не розсміявся. Крім усіх інших доказів, було три очевидці — Гокен, його дружина та Тревіс — його злочинів.
  Вона процитувала його права Міранди .
  «Хтось це вже зробив».
  «Просто переконайтеся, що ви дійсно їх розумієте. Чи ти?"
   «Мої права? Так. Слухай, там, так, у мене був пістолет. Але люди хотіли мене вбити. Звичайно, я буду захищати себе. Хтось мене підставляє. Як ви сказали, хтось, про кого я писав у своєму блозі. Я побачив, як Тревіс зайшов у вітальню, і витяг пістолет — я почав носити його, коли ви сказали, що я в небезпеці».
  Не звертаючи уваги на балаканини, вона сказала: «Ми відвеземо вас до округу Монтерей і забронюємо вас, Джеймсе. Тоді ви можете зателефонувати своїй дружині або своєму адвокату».
  «Чуєш, що я кажу? Мене підставили. Що б не стверджував цей хлопець, він нестабільний. Я підігрував йому, його маренням. Я збирався застрелити його, якби він спробував поранити Дона та Лілі. Звичайно, був».
  Вона нахилилася вперед, контролюючи свої емоції, як могла. Що було нелегко. «Чому ти націлився на Теммі та Келлі, Джеймсе? Дві дівчинки-підлітки, які ніколи тобі нічого не зробили».
  «Я невинний», — пробурмотів він.
  Вона продовжувала, наче він не говорив. «Чому вони? Тому що тобі не подобалося підліткове ставлення? Вам не сподобалося, що вони заплямували ваш дорогоцінний блог своєю непристойністю? Вам не сподобалася погана граматика?»
  Він нічого не сказав, але Денс подумав, що в його очах спалахнуло визнання. Вона просунулася вперед. «А чому Ліндон Стрікленд? А Марк Вотсон? Ви вбили їх лише тому, що вони писали під своїми справжніми іменами і їх було легко знайти, чи не так?»
  Тепер Чілтон дивився вбік, ніби знав, що телеграфує правду своїми очима.
  «Джеймсе, ті фотографії, які ти завантажив у блог, видаючи себе за Тревіса? Ти сам їх намалював, чи не так? З вашої біографії в The Report я запам’ятав, що ви були графічним дизайнером і арт-директором у коледжі».
  Він нічого не сказав.
  Гнів спалахнув ще гарячіше. «Тобі сподобалося малювати, як мене колоть?»
  Знову тиша.
  Вона стояла. «Колись я прийду, щоб взяти у вас інтерв’ю. Ви можете мати свого адвоката, якщо хочете».
  Потім він звернувся до неї з благальним обличчям. «Ось одне, агенте Денс? Будь ласка?»
  Вона підняла брову.
  «Є щось, що мені потрібно. Це важливо."
  «Що це, Джеймсе?»
  "Комп'ютер."
  "Що?"
  «Мені потрібен доступ до комп’ютера. скоро. Сьогодні».
  «Тобі телефонують із ізолятора. Немає комп’ютера».
  «Але звіт ... . . Я маю завантажити свої історії».
  Тепер вона не могла стримати сміху. Він зовсім не турбувався про свою дружину чи дітей, лише про дорогоцінний блог. «Ні, Джеймсе, цього не станеться».
  «Але я повинен. Я маю !"
  Почувши ці слова й побачивши його несамовитий погляд, Кетрін Денс нарешті зрозуміла Джеймса Чілтона. Читачі для нього були нічим. Він легко вбив двох із них і був цілком готовий убити ще.
  Правда для нього була нічим. Він брехав знову і знову.
  Ні, відповідь була проста: як гравці в DimensionQuest, як багато людей, які заблукали в синтезаторі у світі Джеймс Чілтон був наркоманом. Залежний від своєї месіанської місії. Захоплений спокусливою силою поширення слова — свого слова — до розумів і сердець людей по всьому світу. Чим більше тих, хто читає його роздуми, його висловлювання, його хвалу, тим вишуканіший він.
  Вона нахилилася до його обличчя. «Джеймс. Я зроблю все можливе, щоб переконатися, що до якої б в'язниці ви не потрапили, ви більше ніколи не зможете вийти в Інтернет. Ніколи в житті».
  Його обличчя почервоніло, і він почав кричати: «Ти не можеш цього робити! Ви не можете забрати мій блог. Я потрібен моїм читачам. Я потрібен країні! Ви не можете!»
  Денс зачинив двері й кивнув заступнику за кермом.
  Розділ 45
  БЛИМАТКИ — в особистих справах — були проти правил, але Денсу було байдуже. Аксесуари для надзвичайних ситуацій були мудрою ідеєю, враховуючи, що вона рухалася з удвічі більшою швидкістю по шосе 68 назад до Салінаса з Голлістера. За двадцять хвилин судили Еді Денс, і вона мала бути там, попереду й у центрі.
  Їй було цікаво, коли відбудеться суд над її матір'ю. Хто б свідчив? Що саме показали б докази?
  Знову вона злякано подумала: чи мене викличуть на трибуну?
  А що було б, якби Еді засудили? Денс знав каліфорнійські в'язниці. Населення було переважно неписьменним, жорстоким, їхній розум був зіпсований наркотиками чи алкоголем або просто зіпсований від народження. Серце її матері зів’яло б у такому місці. Зрештою, покаранням буде смертна кара — смертна кара для душі.
  І вона була розлючена на себе за те, що написала той електронний лист Біллу, у якому прокоментувала рішення її матері знищити одного з її хворих домашніх тварин. Кілька років тому неофіційний коментар. Непропорційно до руйнівний вплив це могло б мати на долю її матері.
  Що згадало її про The Chilton Report. Усі ці публікації про Тревіса Брігама. Все неправильно, зовсім неправильно. . . однак вони існуватимуть на серверах і в серцях окремих комп’ютерів вічно. Люди можуть побачити їх через п’ять, десять чи двадцять років. Або сто. І ніколи не знати правди.
  Дзижчання телефону вивело Денс із тривожної медитації.
  Це було текстове повідомлення від її батька.
  Я в лікарні з твоєю мамою. Приїжджай сюди якомога швидше.
  Денс ахнув. Про що це було? За п'ятнадцять хвилин мав розпочатися судовий процес. Якщо Еді Денс була в лікарні, то лише з однієї причини. Вона була хвора або поранена.
  Денс негайно набрала номер мобільного свого батька, але він перейшов прямо на голосову пошту. Звісно, він відключив би це в лікарні.
  На неї напали?
  Або вона намагалася вбити себе?
  Денс натиснув на педаль газу й поїхав швидше. Її розум падає, вийшовши з-під контролю. Думаючи, що якщо її мати намагалася вбити себе, то це тому, що вона знала, що Роберт Гарпер має серйозну справу проти неї, і що було б марно боротися з нею.
  Тому її мати скоїла вбивство. Денс пригадав проклятий коментар, показуючи знання Еді про коридори реанімації в той час, коли Хуан Міллар помер.
   У цьому крилі було кілька медсестер. Але це було все. Його родини не стало. А відвідувачів не було. . . .
  Вона промчала повз Салінас, Лагуна Сека та аеропорт. Через двадцять хвилин вона виїжджала на кільцеву дорогу до лікарні. Автомобіль різко зупинився, порушивши обмежений простір. Денс вискочив, помчав до головних дверей і протиснувся до того, як автоматичні панелі повністю відчинилися.
  У приймальній дільниці стривожений секретар підняв очі й запитав: «Кетрін, ти…?»
  «Де моя мама?» агент видихнув.
  «Вона внизу і...»
  Денс уже проштовхувався крізь двері й спускався вниз. Внизу означало лише одне: реанімація. За іронією долі те саме місце, де помер Хуан Міллар. Якщо Еді була там, то принаймні вона була жива.
  На нижньому поверсі вона штовхнула двері, поспішаючи до реанімації, коли випадково зазирнула в кафетерій.
  Важко дихаючи, Денс швидко підтягнулася, боку їй зарізало. Вона подивилася крізь відчинені двері й побачила чотирьох людей, які сиділи за столиком, перед ними стояла кава. Це були директор лікарні, начальник охорони Генрі Бескомб, батько Денс і . . . Еді Денс. Вони вели дискусію та розглядали документи на столі перед собою.
  Стюарт підняв очі й усміхнувся, показуючи цифрою-індексом, маючи на увазі, як здогадався Денс, що вони затримаються лише на мить або дві. Її мати глянула в її бік і потім з нейтральним виразом обличчя повернула свою увагу до директора лікарні.
  «Привіт», — почувся позаду неї чоловічий голос.
  Вона обернулася, здивовано кліпаючи, побачивши Майкла О’Ніла.
  «Майкл, що відбувається?» — запитав Денс, затамувавши подих.
  Насупивши брови, він запитав: «Ви не отримали повідомлення?»
  «Тільки смс від тата, що вони були тут».
  «Я не хотів турбувати вас посеред операції. Я розмовляв з Овербі і дав йому подробиці. Він мав зателефонувати, коли ти закінчиш».
  ох Що ж, це була одна помилка, яку вона не могла покласти до ніг свого бездумного боса; вона так поспішала, щоб потрапити на обвинувачення, вона ніколи не сказала йому, що вони завершили вилучення Чілтона.
  «Я чув, що з Холлістером все гаразд».
  «Так, усі в порядку. Чілтон під вартою. У Тревіса вдарена голова. Це воно." Але справа про придорожні хрести була далека від її думки. Вона дивилася на кафетерій. «Що відбувається, Майкле?»
  «Звинувачення з вашої матері знято», — сказав він.
  "Що?"
  О'Ніл вагався, виглядаючи майже збентеженим, а потім сказав: «Я не казав тобі, Кетрін. Я не міг».
  "Скажи мені що?"
  «Справа, над якою я працював?»
  Інший випадок. . .
  «Це не мало нічого спільного з ситуацією з контейнерами. Це все ще на утриманні. Я взяв справу вашої матері як незалежне розслідування. Я сказав шерифу, що був збираюся це зробити. Майже наполягав. Він погодився. Зупинити Гарпера зараз було нашим єдиним шансом. Якби він отримав судимість. . . ну, ви знаєте шанси отримати скасування вироку в апеляції».
  «Ти ніколи нічого не казав».
  «Такий був план. Я міг би це запустити, але я не міг би нічого вам сказати. Я мав бути в змозі засвідчити, що ти нічого не знав про те, що я роблю. Конфлікт інтересів, інакше. Навіть твої батьки не знали. Я спілкувався з ними про справу, але неформально. Вони ніколи не підозрювали».
  «Майкл». Денс знову відчув рідкісні сльози. Вона схопила його за руку, і їхні очі зустрілися, карі на зеленому.
  Він сказав, нахмурившись: «Я знав, що вона не винна. Еді забирає чиєсь життя? Божевільний». Він посміхнувся. «Ви помітили, що останнім часом я часто спілкуюся з вами в текстових повідомленнях, електронних листах?»
  «Правильно».
  «Тому що я не міг збрехати тобі особисто. Я знав, що ти це помітиш за хвилину».
  Вона засміялася, пригадавши, як невизначено він говорив про «Кейс-контейнер».
  «Але хто вбив Хуана?»
  «Деніел Пелл».
  «Пел?» — прошепотіла вона з подивом.
  Однак О’Ніл пояснив, що Хуана Міллара вбив не сам Пелл, а одна з пов’язаних із ним жінок — партнерка, про яку Денс думала вчора, коли возила своїх дітей до бабусі й дідуся. .
  «Вона знала, яку загрозу ти представляєш, Кетрін. Вона відчайдушно хотіла вас зупинити».
  «Чому ти подумав про неї?»
  — Процес усунення, — пояснив О'Ніл. «Я знав, що твоя мати не могла цього зробити. Я знав, що Хуліо Міллар цього не зробив — його весь час рахували. Його батьків не було, інших офіцерів не було. Тому я запитав, хто мав мотив звинувачувати твою матір у смерті? Пелл прийшов на думку. Ви шукали його і підходили ближче. Арешт твоєї матері відволік би тебе, якщо не змусив би зовсім відмовитися від справи. Він не міг цього зробити сам, тому використав свого напарника».
  Він пояснив, що жінка проскочила до лікарні, вдавши, що влаштовується на роботу медсестрою.
  — Заявки на роботу, — сказав Денс, киваючи, згадуючи, що виявило розслідування Конні. «Однак між ними та Мілларом не було жодного зв’язку, тому ми не звернули уваги».
  «Свідки розповіли, що вона була одягнена в форму медсестри. Ніби вона щойно закінчила зміну в іншій лікарні й прийшла до MBH, щоб подати заявку на роботу». Депутат продовжив: «Я перевірив її комп’ютер і виявив, що вона шукала взаємодію з наркотиками в Google».
  «Докази в гаражі?»
  «Вона його посадила. Я наказав Піту Беннінгтону розібрати гараж. Команда CS знайшла декілька волосків, які, до речі, люди Гарпера пропустили. Вони були її. збіг ДНК. Я впевнений, що вона прийме прохання».
  «Мені так погано, Майкле. Я майже повірив, що вона. . .” Денс навіть не могла змусити себе вимовити слова. «Я маю на увазі, що мама виглядала так засмучена, коли сказала мені, що Хуан просив її вбити його. А потім вона стверджувала, що не вона була на поверсі реанімації, коли Хуана вбили, а вона замовчу, що вона знала, що це місце пусте, за винятком кількох медсестер».
  «О, вона розмовляла з одним із лікарів реанімації, і він сказав вашій матері, що всі відвідувачі розійшлися. Еді взагалі ніколи не була на фланзі».
  Нерозуміння та припущення. «Немає виправдань для цього в її сфері роботи», — криво подумала вона. «А Гарпер? Він продовжує справу?»
  «Ні. Він збирає речі та їде додому в Сакраменто. Його передали Сенді».
  "Що?" Денс був шокований.
  О'Ніл розсміявся, помітивши її вираз. «Так. Справедливість не дуже цікавить. Зацікавлений лише резонансним вироком, матір урядового агента».
  «О, Майкл». Вона знову стиснула його руку. І він поклав руку на неї, а потім відвів погляд. Вона була вражена його обличчям. Що вона бачила? Вразливість, пустотність?
  О'Ніл почав щось говорити, але не сказав.
  Можливо, щоб вибачитися за те, що збрехав їй і приховав правду про своє розслідування. Він подивився на годинник. «Є кілька речей, про які треба подбати».
  «Гей, ти в порядку?»
  "Просто втомлений."
  У Dance пролунали тривожні дзвіночки. Чоловіки ніколи не бувають «просто втомленими». Вони мають на увазі, ні, вони зовсім не в порядку, але вони не хочуть говорити.
  Він сказав: «О, мало не забув. Я чув від Ерні, справа в Лос-Анджелесі? Суддя відмовився відкладати слухання щодо недоторканності. Десь за півгодини почнеться».
  Танець демонструє схрещені пальці. «Будемо сподіватися». Потім вона міцно обійняла його.
   О’Ніл видобув із кишені ключі від машини й рушив сходами вгору, мабуть, надто поспішаючи, щоб дочекатися ліфта.
  Денс зазирнув до кафетерію. Вона зазначила, що мами вже немає за столом. Її плечі опустилися. Блін. Вона пішла.
  Але тут вона почула за спиною жіночий голос. «Кейті».
  Еді Денс вийшла через бічні двері й, ймовірно, чекала, щоб приєднатися до дочки, поки О’Ніл не піде.
  «Майкл сказав мені, мамо».
  «Після зняття звинувачень я прийшов сюди, щоб побачити людей, які мене підтримували, подякувати їм».
  Люди, які мене підтримували. . .
  На мить запала тиша. Звукова система видала незрозуміле повідомлення. Десь плакала дитина. Звуки затихли.
  І з виразу обличчя та слів Еді Кетрін Денс зрозуміла повне переплетення того, що сталося між матір’ю та донькою за останні кілька днів. Труднощі не були пов’язані з тим, що вона днями рано вийшла з будівлі суду. Питання було більш принциповим. Вона випалила: «Я не думала, що ти це зробила, мамо. Справді».
  Еді Денс усміхнулася. «Ах, і це від вас, від експерта з кінетики, Кеті? Скажи мені, на що звернути увагу, щоб зрозуміти, чи не говориш ти вигадку».
  «Мама—»
  «Кейті, ти думала, що можливо я вбив того молодого чоловіка».
  Денс зітхнула, дивуючись, наскільки великий вакуум у її душі зараз. Заперечення завмирало в її роті, і вона тремтячим голосом сказала: «Можливо, мамо. Гаразд, можливо. Я не думав про вас менше. Я все ще любив тебе. Але, гаразд, я думав, що ви можете це зробити.
  «Твоє обличчя в залі суду на слуханні про звільнення під заставу. Лише дивлячись на твоє обличчя, я знав, що ти думаєш про це. Я знав, що ти був».
  «Мені дуже шкода», — прошепотів Денс.
  Тоді Еді Денс зробила щось зовсім нехарактерне. Вона взяла доньку за плечі, міцніше, міцніше, ніж Денс думав, що ця жінка її коли-небудь тримала, навіть у дитинстві. «Не смій цього говорити». Її слова були різкими.
  Денс кліпав очима й почав говорити.
  «Шшшшш, Кеті. Слухай. Я не спав всю ніч після слухання про звільнення під заставу. Думаючи про те, що я бачив у твоїх очах, що ти про мене підозрював, дозволь мені закінчити. Я не спав всю ніч, зранений, розлючений. Але потім я нарешті дещо зрозумів. І я почувався таким гордим».
  Тепла усмішка пом'якшила округлі контури обличчя жінки. "Так пишаюся."
  Танець розгубився.
  Її мати продовжувала: «Знаєш, Кеті, батьки ніколи не знають, чи правильно вони це роблять. Я впевнений, що ви з цим боролися».
  «О, лише десять разів на день».
  «Ви завжди сподіваєтеся, ви молитеся, щоб дати своїм дітям необхідні ресурси, ставлення, сміливість. Зрештою, ось у чому справа. Не ведення їхніх битв, а підготовка до боротьби самостійно. Навчаючи їх судити, думати самостійно».
  Сльози текли по щоках Денс.
  «І коли я побачив, як ти запитуєш, що я міг зробити, дивлячись на те, що сталося, я знав, що я зрозумів на сто відсотків правильно. Я виховав тебе не сліпим. Знаєте, упередження засліплює людей, ненависть засліплює людей. Але вірність і любов теж сліпі. Ти дивився повз усе, шукаючи правду». Її мати засміялася. «Звичайно, ви помилилися. Але я не можу вас за це звинувачувати».
  Жінки обійнялися, і Еді Денс сказала: «Ти все ще на службі. Поверніться до офісу. Я все ще злюсь на тебе. Але я впораюся з цим за день-два. Ми підемо по магазинах, а потім повечеряємо в Казанові. О, і Кеті, ти забираєш чек».
   Розділ 46
  КАТРІН ДЕНС ПОВЕРНУЛАСЯ до свого офісу в CBI і написала остаточне рішення у справі.
  Вона сьорбнула кави, яку їй принесла Меріеллен Кресбах, і переглянула рожеві листочки телефонних повідомлень, які асистент поклав біля тарілки з дуже густим печивом.
  Вона довго розглядала повідомлення й не відповідала на дзвінки, але з’їла 100 відсотків печива.
  Її телефон пропищав. Текст від Майкла О'Ніла:
  K—суддя виніс рішення в Лос-Анджелесі. Оприлюднить рішення найближчими годинами. Тримайте кулаки. Багато чого буде сьогодні, але скоро ми з вами поговоримо.—М.
  Будь ласка, будь ласка, будь ласка. . .
  Зробивши останній ковток кави, Денс роздрукував звіт для Овербі й відніс його до свого кабінету. «Ось порядок, Чарльзе».
  «Ах. Добре. Чоловік додав: «Це було несподіванкою, те, в чому пішла справа». Він швидко прочитав звіт. За його столом вона помітила спортивну сумку, тенісну ракетку та маленьку валізу. Був пізній вечір на суму mer п'ятниця, і він, ймовірно, йшов прямо з офісу на вихідні.
  Вона помітила в його позі деякий холодок, що, безсумнівно, пояснюється тим, що вона злетіла з рук із Гамільтоном Ройсом.
  І тому вона з нетерпінням чекала того, що буде далі. Сидячи навпроти свого боса, вона сказала: «Є ще одна річ, Чарльз. Це про Ройса».
  "Що це?" Він підняв очі, почав розгладжувати її записку, ніби витираючи пил.
  Вона пояснила, що TJ відкрив про місію Ройса — зупинити блог не для порятунку жертв, а для того, щоб зірвати викриття Чілтона про те, що розробник атомної станції обіслав і обідав представника штату. «Він використав нас, Чарльз».
  «Ах». Овербі продовжував возитися з якимись паперами.
  «Він присвячує свій час Комітету з планування ядерних установок, який очолює представник, про який Чілтон писав у розділі блогу «Влада для людей».
  "Розумію. Ройс, хм.
  «Я хочу надіслати пам’ятку AG. Це, напевно, не злочин, те, що зробив Ройс, але це точно неетично — використовувати мене, використовувати нас. Це коштуватиме йому роботи».
  Більше возитися. Овербі розглядав це.
  «Чи погоджуєшся, що я це роблю?» Вона запитала це, тому що було зрозуміло, що він ні.
  "Я не впевнений."
  Вона засміялася. "Чому ні? Він пройшов через мій стіл. Меріеллен побачила його. Він використовував державну поліцію для власних цілей».
  Овербі подивився на папери на столі. Вони були максимально впорядковані. «Ну, це займе наш час і ресурси. І це могло б бути. . . незручно для нас».
  «Незручно?»
  «Введіть нас у цю міжвідомчу лайно. Ненавиджу це."
  Навряд чи це було аргументом. Життя в уряді штату — це міжвідомче лайно.
  Наприкінці важкої тиші Овербі, здавалося, придумав якусь думку. Його брова трохи піднялася. «Крім того, я думаю, у вас може не бути часу, щоб зайнятися цим».
  «Я вставлю це, Чарльз».
  «Ну, справа в тому, що є ось що. . . .” Він знайшов у своєму акредитації файл і видобув скріплений документ завдовжки кілька сторінок.
  "Що це?"
  «Насправді, — приєдналася друга брова, — це з офісу генерального директора». Він штовхнув папери через стіл. «Здається, на вас була подана скарга».
  «Я?»
  «Схоже, ви зробили расистські зауваження на адресу службовця округу».
  «Чарльз, це божевілля».
  «Ага, добре, він пройшов весь шлях до Сакраменто».
  «Хто скаржився?»
  «Шаранда Еванс. Соціальні служби області».
  «Я ніколи не зустрічав її. Це помилка».
  «Вона була в лікарні Монтерей-Бей, коли вашу матір заарештували. Вона доглядала за вашими дітьми».
  О, та жінка, яка забрала Веса та Меґі з лікарняної ігрової зони.
  «Чарльз, вона не «доглядала» за ними. Вона була взяття їх під варту. Вона навіть не намагалася мені подзвонити».
  «Вона стверджує, що ви висловлювали расистські коментарі».
  «Ісусе Христе, Чарльз, я сказав, що вона некомпетентна. Це все."
  «Вона не так це витлумачила. Тепер, оскільки у вас загалом хороша репутація і ви не мали проблем у минулому, AG не схильний подавати офіційну скаргу. Тим не менш, це потрібно розглянути».
  Здавалося, він розривається цією дилемою.
  Але не те, що порвано.
  «Він хотів отримати інформацію від людей на місці щодо того, як діяти далі».
  Від самого Овербі, він мав на увазі. І вона теж точно розуміла, що тут відбувається: Денс збентежив Овербі перед Ройсом. Можливо, в омбудсмена склалося враження, що чоловік не може контролювати своїх співробітників. Скарга проти Ройса, ініційована CBI, поставила б під сумнів лідерство Овербі.
  «Звичайно , ти не расист. Але ця місіс Еванс дуже гаряча жінка. Він дивився на перевернуту літеру перед Денсом так, як дивилися б на фотографії розтину.
  Як довго ви працювали? . . . Або недостатньо довго, або занадто довго .
  Кетрін Денс зрозуміла, що її бос веде переговори: якщо вона не піде далі зі скаргою на некоректність Ройса, Овербі скаже генеральному директору, що претензія соціального працівника була повністю розслідувана і що вона не має жодних підстав.
  Якби Денс продовжила справу Ройса, вона могла б втратити роботу.
   Це на мить сиділо між ними. Денс був здивований тим, що Овербі не демонстрував жодних кінесичних доказів того, що він відчуває стрес. З іншого боку, вона бачила, як її ступня хитається, як поршень.
  «Мені здається, я маю загальну картину, — цинічно подумав Денс. Вона була близька до того, щоб сказати це, але не сказала.
  Що ж, їй потрібно було прийняти рішення.
  Обговорення.
  Він постукав пальцями по протоколу скарги. «Ганьба, коли такі речі трапляються. У нас є основна робота, потім втручаються інші речі».
  Після справи Roadside Cross Case, після американських гірок із справою Дж. Доу в Лос-Анджелесі, після жахливих днів хвилювань за матір, Денс вирішила, що в неї немає духу сваритися, не через це.
  «Якщо ти вважаєш, що скарга на Ройса буде надто відволікати, Чарльз, я, звичайно, поважаю це».
  «Напевно, це найкраще. Давайте повернемося до роботи — це те, що нам потрібно зробити. І це ми теж просто приберемо». Він узяв скаргу і вклав її в папку.
  Наскільки ми можемо бути відвертими, Чарльз?
  Він усміхнувся. «Більше ніяких відволікань».
  «Назад до роботи», — повторив Денс.
  «Добре, я бачу, що вже пізно. Гарних вихідних. І дякую, що завершила справу, Кетрін».
  «На добраніч, Чарльз». Денс піднявся і вийшов з кабінету. Вона думала, чи відчуває він себе таким же нечистим, як вона.
  Вона дуже, дуже сумнівалася.
  Денс повернулася до крила Галс і вже була біля дверей офісу, коли позаду неї почувся голос: «Кетрін?»
   Вона обернулася й побачила когось, кого спочатку не впізнала. Тоді її вразило — це був Девід Рейнхолд, молодий заступник шерифа. Він не був у формі, але був одягнений у джинси, сорочку поло та куртку. Він усміхнувся й подивився вниз. "Не на службі." Він підійшов до неї і зупинився за кілька метрів. «Гей, я чув про справу Roadside Cross Case».
  «Якийсь сюрприз», — сказала вона.
  Його руки були затиснуті в кишенях. Він здавався нервовим. «Я скажу. Але з цим хлопцем все буде добре?»
  «З ним все буде добре».
  «А Чилтон? Він зізнався?»
  «Б'юся об заклад, йому це не потрібно. У нас є його свідки та ПП. Холодно». Вона кивнула в бік свого кабінету, піднявши брову, запрошуючи його увійти.
  «Я маю про деякі речі подбати. . . . Я зупинявся раніше, а вас не було».
  Цікава річ. І зазначила, що тепер він здається ще більш нервовим. Його мова тіла випромінювала сильну силу струму.
  «Я просто хотів сказати, що мені дуже сподобалося працювати з вами».
  «Ціную вашу допомогу».
  «Ти дуже особлива людина», — затинаючись, промовив Рейнхольд.
  Ой-ой. Куди це поділося?
  Рейнхольд уникав її погляду. Він прочистив горло. «Я знаю, що ти насправді мене не дуже добре знаєш».
  «Він принаймні на десять років молодший за мене», — подумала вона. Він дитина. Денс насилу стрималася від усмішки чи надто материнського вигляду. Вона думала, куди він збирався запросити її на побачення.
  «У будь-якому випадку, я намагаюся сказати... . .”
   Але він нічого не сказав, лише витягнув з кишені конверт і подав їй.
  «Я хочу сказати, що я сподіваюся, що ви розглянете мою заяву на вступ до CBI». Рейнхольд додав: «Більшість літніх людей, які працюють у поліції, не дуже хороші наставники. Я знаю, ти був би іншим. Я був би вдячний за можливість навчитися у вас».
  Намагаючись стримати сміх, Денс сказав: «Ну, Девіде, дякую. Я не думаю, що ми зараз наймаємо. Але я обіцяю вам, що коли ми це зробимо, я подбаю про те, щоб це було на першому місці списку».
  «Справді?» Він сяяв.
  "Будьте впевнені. Гарної тобі ночі, Девіде. І ще раз дякую за вашу допомогу».
  «Дякую, Кетрін. Ти - найкраща."
  Для літньої людини. . .
  Усміхаючись, вона зайшла до свого кабінету й важко впала на крісло. Вона сиділа, дивлячись на сплетені стовбури дерев за вікном. Її мобільний задзвонив. Не маючи настрою ні з ким розмовляти, вона подивилася на вікно ідентифікатора абонента.
  Після трьох дискусій вона натиснула «Відповісти».
   Розділ 47
  промчав МЕТЕЛИК і зник у сусідському дворі. Це була не пора року для монархів, перелітні лускокрилі, які дали підзаголовок Пасіфік-Гроув «Місто метеликів, США», і Кетрін Денс задумалася, що це за вид.
  Вона сиділа на палубі, слизькій від пообіднього туману. Зараз було тихо, вона була сама. Діти і собаки були в її батьків. На ній були вицвілі джинси, зелена толстовка, стильні туфлі Wish із лінії Fergie компанії Brown — те, що вона дозволила собі після завершення справи. Вона відпила білого вина.
  Її ноутбук був відкритий перед нею. Денс увійшла як тимчасовий адміністратор до The Chilton Report після того, як знайшла коди доступу в одному з файлів Джеймса Чілтона. Вона звернулася до книги, з якої читала, закінчила вводити текст і завантажила його.
  Http://www.thechiltonreport.com/html/final.html
  Танець читає результати. Ледь посміхнувся.
  Потім вийшов із системи.
   Вона почула важкі кроки на сходах, що вели збоку будинку, і обернулася, щоб побачити Майкла О'Ніла.
  «Гей». Він усміхнувся.
  Вона очікувала телефонного дзвінка щодо рішення магістрату в Лос-Анджелесі щодо того, чи буде продовжено справу Дж. Доу; він здавався таким стурбованим у лікарні, що вона не очікувала, що він з’явиться тут особисто. Неважливо, Майкла О'Ніла завжди раді. Вона намагалася прочитати його вираз. Зазвичай вона добре це вміла — вона так добре його знала, — але він усе ще мав вигляд кочерги.
  «Вино?»
  «Звичайно».
  Вона принесла з кухні другу склянку й налила йому його улюбленого червоного.
  «Я не можу залишатися надовго».
  "Гаразд." Денс ледве тримала себе в руках. "Добре?"
  Посмішка втекла. "Ми виграли. Дізнався двадцять хвилин тому. Суддя здув захист із води».
  "Насправді?" — запитав Денс, переходячи на підліткову мову.
  «Так».
  Вона підвелася й міцно обняла його. Його руки обійняли її спину і притиснули до своїх твердих грудей.
  Вони розійшлися і цокнули чарками.
  «Ерні виступить перед великим журі через два тижні. Безсумнівно, вони повернуть рахунок. Вони хочуть, щоб ми були там у вівторок, о дев’ятій ранку, щоб спланувати свідчення. Ви готові подорожувати?»
  «О, можете поспорити, що я».
  О'Ніл підійшов до поруччя. Він дивився на задній двір, дивлячись на вітряний дзвінок, який Денс мала намір забрати з того місця, де вона кинула його вітряної — і безсонної — ночі деякий час тому. Він замовк.
  Денс зрозумів, що щось збирається.
  Вона стривожилася. Яка була історія? Захворювання?
  Він рухався?
  Він продовжив: «Мені було цікаво... . .”
  Вона чекала. Її подих був швидким. Вино в її келиху гойдалося, як бурхливий Тихий океан.
  «Зустріч у вівторок, і мені було цікаво, чи не хочеш ти залишитися в Лос-Анджелесі ще на кілька днів. Ми могли побачити пам'ятки. Візьми ті яйця Бенедикт, на які ми сподівалися. Або, можливо, ми могли б піти на суші в Західний Голлівуд і подивитися, як люди намагаються бути крутими. Я навіть міг купити чорну сорочку». Він блукав.
  Чого Майкл О'Ніл ніколи не робив. Коли-небудь.
  Денс кліпав очима. Її серце калатало так само швидко, як крила колібрі, що ширяв над багряною годівничкою неподалік. «Я . . .”
  Він засміявся, і його плечі опустилися. Вона не могла уявити, як виглядав її вираз. "Гаразд. Мабуть, я маю ще дещо сказати».
  «Звичайно».
  «Енн йде».
  "Що?" Вона ахнула.
  Обличчя Майкла О’Ніла було сплавом емоцій: надії, невпевненості, болю. Мабуть, найочевиднішим було здивування.
  «Вона переїжджає до Сан-Франциско».
   Сотня запитань заповнила її розум. Вона запитала першу: «Діти?»
  «Вони будуть зі мною».
  Ця новина не була несподіванкою. Не було кращого батька, ніж Майкл О'Ніл. І Денс завжди сумнівалася щодо материнських навичок Енн і щодо її бажання впоратися з роботою.
  Звичайно, вона зрозуміла. Розрив став причиною тривожного погляду О'Ніла на лікарню. Вона згадала його очі, якими порожніми вони здавалися.
  Він продовжив, розмовляючи різким тоном людини, яка займалася швидким — і не зовсім реалістичним — плануванням. Чоловіки винні в цьому частіше, ніж жінки. Він розповідав їй про те, як діти відвідують матір, про реакцію своєї родини та сім’ї Енн, про адвокатів, про те, що Енн робитиме в Сан-Франциско. Денс кивнув, зосереджуючись на його словах, підбадьорюючи, здебільшого просто дозволяючи йому говорити.
  Вона одразу зрозуміла згадки про «цього власника галереї», «друга Енн із Сан-Франциско» та «він». Висновок, який вона зробила, не дуже її здивував, хоча вона була розлючена на жінку за те, що вона образила О'Ніла.
  І йому було боляче, спустошено, хоча він ще не знав цього.
  І я? Танцювальна думка. Як я до цього ставлюся?
  Тоді вона негайно приховала це міркування, відмовившись розглядати його прямо зараз.
  О'Ніл стояв, як школяр, який запросив дівчинку на танці у восьмому класі. Вона б не здивувалася, якби він запхав руки в кишені й дивився на кінчики своїх черевиків. «Тож я просто цікавився наступним тижнем. Кілька додаткових днів?»
  Куди нам далі йти? Танцювальна думка. Якби вона могла нависати над собою, дивлячись вниз, як кінетичний аналітик, що говорила мова її тіла? З одного боку, вона була глибоко зворушена новиною. З іншого боку, вона була такою ж обережною, як солдат із зони бойових дій, що наближається до придорожнього пакету.
  Привабливість поїздки з Майклом О'Нілом була майже приголомшливою.
  Проте відповідь, звісно, не могла бути ствердною. По-перше, О'Нілу потрібно було бути поруч зі своїми дітьми, повністю поруч, на всі сто відсотків. Можливо, їм не слід було розповідати про проблеми їхніх батьків на цьому етапі. Але вони б щось знали. Дитяча інтуїція - це первинна сила природи.
  Але була ще одна причина для Денс і О'Ніла не ділитися особистим часом у Лос-Анджелесі.
  І, за збігом обставин, він з'явився саме зараз.
  "Привіт?" — обізвався чоловічий голос із бічного двору.
  Денс подивився на Майкла О'Ніла, натягнуто посміхнувся й гукнув: «Тут, нагорі. В задній."
  Почулися нові кроки на сходах, і до них приєднався Джонатан Болінг. Він посміхнувся О'Нілу, і двоє чоловіків потисли один одному руки. Як і Денс, він був у джинсах. Його трикотажна сорочка була чорною, під вітрівкою Lands' End. Був у туристичних черевиках.
  «Я трохи зарано».
  "Не проблема."
  О'Ніл був розумним, і більше того, він був кмітливим. Денс бачив, що він миттєво зрозумів. Його першою реакцією був жах, що він поставив її в скрутне становище.
  Його очі пропонували щирі вибачення.
   А її наполягали, що в цьому немає потреби.
  О'Ніл теж був потішений і подарував Денсу посмішку, схожу на ту, якою вони поділилися минулого року, коли почули по автомобільному радіо пісню Sondheim «Send in the Clowns» про потенційних коханців, які, здається, просто не можуть збиратися разом.
  Вони обоє знали, що час вирішує все.
  Денс спокійно сказав: «Ми з Джонатаном їдемо на вихідні в Напу».
  «Просто невеличка зустріч у батьків. Мені завжди подобається брати з собою когось для втручання». Болінг применшував значення втечі. Професор теж був розумним — він бачив Денс і О’Ніла разом — і зрозумів, що зараз потрапив у центр чогось.
  «Там нагорі чудово, — сказав О'Ніл.
  Денс згадав, що вони з Енн провели свій медовий місяць у корчмі біля виноградника Кейкбрід у виноробній країні.
  Чи не могли б ми просто застрелити цих іроніків, будь ласка? Танцювальна думка. І вона зрозуміла, що обличчя її горить дівочим рум'янцем.
  О'Ніл запитав: «Вес у твоїх мами й тата?»
  «Так».
  «Я подзвоню йому. Я хочу кинути завтра о восьмій».
  Вона любила його за те, що він дотримався зустрічі з хлопчиком на риболовлі, хоча Денс буде за містом, а О'Нілу доведеться чимало справитися. "Дякую. Він дуже цього чекає».
  «Я отримую копію рішення з Лос-Анджелеса, я надішлю її вам електронною поштою».
  Вона сказала: «Я хочу поговорити, Майкле. Зателефонуй мені."
  «Звичайно».
   О'Ніл зрозуміє, що вона мала на увазі розмову про нього, Енн і неминучу розлуку, а не про справу Дж. Доу.
  І Денс зрозуміла, що він не подзвонить, поки вона не буде з Болінгом. Він був такою людиною.
  Денс відчула швидке бажання — голодне бажання — знову обійняти заступника, обійняти його руками, і вона збиралася це зробити. Але О'Ніл миттєво зрозумів її намір для людини, яка не знала кінезичного аналізу. Він розвернувся й пішов до сходів. «Треба зібрати дітей. Ніч піци. До побачення, Джон. І, привіт, дякую за вашу допомогу. Без вас ми б не впоралися».
  «Ти винен мені олов’яний бейдж», — посміхнувся Болінг і запитав у Денса, чи може він віднести щось до машини. Вона вказала на сумку, повну газованих напоїв, води, закусок і компакт-дисків для поїздки на північ.
  Денс помітила, що притискає келих до грудей, дивлячись, як О’Ніл спускається сходами палуби. Їй було цікаво, чи він повернеться.
  Він зробив, коротко. Вони ще раз посміхнулися, а потім він зник.
   Подяки
  З подякою Кетрін Бьюз, чиї чудові дослідження дали мені зрозуміти блоги та життя у світі синтезаторів і яка навчила мене, як виживати (принаймні деякий час) у багатокористувацьких онлайн-рольових іграх. Також дякую за кмітливі редакторські здібності Джейн Девіс, Дженни Долан, Донні Мартон, Хейзел Орм і Філу Меткалфу. Я вдячний веб-майстру Джеймса Чілтона, моїй сестрі, Джулі Ріс Дівер, і, як завжди, дякую Мадлін і цуценятам — усім.
   Прочитайте уривок з
  Палаючий дріт
  Джеффрі Дівер
  Виходить у червні 2010 року від Simon & Schuster
  ВОДІЙ помчав автобус M70 у напрямку зупинки на 57-й вулиці поблизу місця, де Десята авеню зливалася з Амстердамом. Він був у досить гарному настрої. Новий автобус являв собою колінну модель, яка опускалася до тротуару, щоб було легше зайти на борт, і мав пандус для людей з обмеженими можливостями, чудове рульове керування та, найголовніше, зручне водійське сидіння.
  Господь знав, що він потребує цього, проводячи в ньому вісім годин на день.
  Сьогодні було красиво, ясно і прохолодно. квітень. Один з його улюблених місяців. Було близько 11:30 ранку, і автобус був переповнений, оскільки люди прямували на схід на обід або на доручення у вільний час. Рух рухався повільно, коли він наближав величезну машину до зупинки, де четверо чи п’ятеро людей чекали біля ліхтарного стовпа, заклеєного листівками.
  Він наближався до автобусної зупинки й випадково глянув повз людей, які чекали, щоб сісти в автобус, і подивився на стару коричневу будівлю за зупинкою. Будівля початку двадцятого століття мала кілька сітчастих вікон, але всередині завжди було темно; він ніколи не бачив, щоб хтось заходив або виходив. Моторошне місце, як в'язниця. На лицьовій стороні був білою фарбою на блакитному тлі відшаровований знак.
  ОБ’ЄДНАНА СИЛОВА КОМПАНІЯ LGONQUIN​​​​
  ПІДСТАНЦІЯ МН - 10
  ПРИВАТНА ВЛАСНІСТЬ​​
  ГНІВ .​ НАПРУГА .​​​ ПЕРЕХОД ЗАБОРОНЕНО .​​
   Він рідко звертав увагу на це місце, але сьогодні щось привернуло його увагу, щось, на його думку, незвичайне. З вікна, приблизно в десяти футах від землі, звисав дріт діаметром приблизно півдюйма. До кінця була покрита темним утеплювачем. Там пластик або гуму зняли, виявивши сріблясті металеві нитки; він був прикручений до якогось фітинга, плоского шматка латуні. До біса великий шмат дроту, подумав водій.
  І просто висить у вікні. Це було безпечно ?
  Тепер він загальмував автобус до повної зупинки та натиснув на двері. Колінний механізм увімкнувся, і великий автомобіль занурився. Металева нижня сходинка була тепер лише за кілька дюймів від тротуару. Водій повернув своє широке рум’яне обличчя до дверей, які легко відчинилися із задовольняючим гідравлічним шипінням. Люди почали підніматися на борт. — Доброго ранку, — весело сказав водій.
  Жінка років вісімдесяти, стискаючи стару пошарпану сумку для покупок Анрі Бенделя, кивнула у відповідь і, використовуючи тростину, похитуючись, пішла позаду, не звертаючи уваги на вільні місця попереду, призначені для людей похилого віку та інвалідів.
  Як можна не любити жителів Нью-Йорка?
  Потім раптовий рух у дзеркалі заднього виду. Миготливі жовті вогні. За ним мчала вантажівка. Algonquin Consolidated. Троє робітників вийшли на вулицю і згуртувалися, розмовляючи між собою. Вони тримали ящики з інструментами, товсті рукавички й куртки. Вони не виглядали щасливими, коли повільно йшли до підстанції, дивлячись на неї, зіштовхнувши голови разом, щось обговорювали. Одна з тих голів зловісно хиталася.
  Потім водій звернувся до останнього пасажира, який збирався сісти, молодого латиноамериканця, який стискав свою Metrocard і зупинявся біля автобуса. Він теж дивився на підстанцію. Насупившись. Водій помітив, що його голова піднята, ніби він нюхає повітря.
  Їдкий запах. Так, щось горіло. Запах нагадав йому той час, коли в пральній машині дружини сталося замикання в електродвигуні та згоріла ізоляція. нудотний. З дверей підстанції йшов клубок диму.
  Отже, це те, що тут робили люди з Алгонкіна.
  Це був би безлад. Водія цікавило, чи це означатиме відключення електроенергії та згасання стоп-сигналів. Це було б для нього все. Подорож між містом, як правило, займає двадцять хвилин, а потім години. Ну, у будь-якому випадку, йому краще звільнити територію для пожежної частини. Він жестом показав пасажиру на борт. «Гей, містере, я мушу йти. Давай. Сідай..."
  Коли пасажир, все ще хмурячись від запаху, розвернувся і зайшов до автобуса, водій почув звуки, схожі на хлопки, що долинали з підстанції. Різкі, майже як постріли. Потім спалах світла, легкий, як дюжина сонць, заповнив увесь тротуар між автобусом і кабелем, що звисав із вікна.
  Пасажир-латиноамериканець зник у хмарі полум'я.
  Огляд водія розпався до сірих залишкових зображень. Звук був одночасно схожий на розривний тріск і постріл дробовика, що приголомшило його вуха. Незважаючи на те, що він був пристебнутий ременем до сидіння, його верхня частина тіла вдарилася об бокове скло.
  Крізь заціпенілі вуха він чув відлуння криків своїх пасажирів.
  Крізь напівзасліплені очі він бачив вогонь.
  Коли водій почав втрачати свідомість, він задумався, чи міг він сам бути джерелом вируючого полум’я.
  
  « Я ПОВИНЕН тобі сказати. Він вийшов з аеропорту. Його помітили годину тому в центрі Мехіко».
  «Ні», — зітхнувши, сказав Лінкольн Райм, ненадовго заплющивши очі. "Немає . . .”
  Амелія Сакс, сидячи біля цукерково-яблучно-червоного інвалідного візка Штормової стріли Райма, нахилилася вперед і заговорила в чорну коробку гучномовця. "Що сталося?" Вона скуйовдила своє довге руде волосся й скручувала пасма в суворий хвіст.
  «Поки ми отримали інформацію про рейс з Лондона, літак приземлився». Жіночий голос різко розцвів із гучномовця. «Здається, він сховався на вантажівці з припасами, вислизнув через службовий вхід. Я покажу вам плівку безпеки, яку ми отримали від мексиканської поліції. У мене є посилання. Зачекайте хвилинку». Її голос згас, коли вона розмовляла зі своїм колегою, даючи йому інструкції щодо відео.
  Був трохи за полудень, і Райм із Саксом перебували в вітальні на першому поверсі, яка перетворилася на криміналістичну лабораторію його міського будинку на Західному Центральному Парку, що було готичною вікторіанською будівлею, де, ймовірно, мешкали — Райму подобалося думати — якісь дуже незвичайні люди. Вікторіанці. Жорсткі бізнесмени, підступні політики, висококласні шахраї. Може, непідкупний поліцейський комісар, який любив стукати головами. Райм написав класичну книгу про давні злочини в Нью-Йорку та використав свої джерела, щоб спробувати відстежити генеалогію своєї будівлі. Але родоводу знайти не вдалося.
  Жінка, з якою вони розмовляли, перебувала в більш сучасній будівлі, як припустив Райм, за 3000 миль звідси: в офісі Бюро розслідувань Каліфорнії в Монтереї. Агент CBI Кетрін Денс працювала з Раймом і Саксом кілька років тому над справою, пов’язаною з тим самим чоловіком, якого вони тепер закривали. Річард Логан, як вони вважали, його справжнє ім'я. Хоча Лінкольн Райм думав про нього переважно під прізвиськом: Годинникар.
  Він був професійним злочинцем, який планував свої злочини з тією точністю, яку він присвятив своєму хобі та пристрасті — конструюванню годинників. Рима і вбивця кілька разів сварилися; Райм зірвав один із його планів, але не зміг зупинити інший. Тим не менш, Лінкольн Райм вважав загальну оцінку втратою для себе, оскільки Годинникар не був під вартою.
  Райм відкинув голову назад у своєму інвалідному візку, уявляючи Логана. Він бачив цю людину особисто, зблизька. Худорляве тіло, темне хлоп’яче волосся, м’яко веселі очі на допиті в поліції, ніколи не розкриваючи масове вбивство, яке він планував. Його спокій, здавалося, був вродженим, і саме це Райм вважав, мабуть, найбільш тривожною рисою цієї людини. Емоції породжують помилки та необережність, і ніхто ніколи не міг би звинуватити Річарда Логана в емоційності.
  Його могли найняти для крадіжки чи незаконного постачання зброї чи будь-якої іншої схеми, яка потребувала ретельного планування та безжального виконання, але зазвичай його найняли для вбивства — убивства свідків, інформаторів, політичних чи корпоративних діячів. Останні дані розвідки показали, що він взяв завдання вбивства десь у Мексиці. Райм зателефонувала Денс, яка мала багато контактів на південь від кордону — і яку кілька років тому саму мало не вбив напарник Годинникаря. Враховуючи цей зв’язок, Денс представляв американців в операції з його арешту та екстрадиції, працюючи зі старшим слідчим міністерської федеральної поліції, молодим, працьовитим офіцером на ім’я Артуро Діас.
  Рано вранці вони дізналися, що Логан приземлиться в Мехіко. Денс зателефонував Діасу, який намагався поставити додаткових офіцерів, щоб перехопити його. Але, судячи з останнього повідомлення Денса, вони не встигли.
  «Ви готові до відео?» — запитав Денс.
  «Продовжуйте». Райм посунув один зі своїх небагатьох працюючих пальців — вказівний палець правої руки — і пересунув електричний інвалідний візок ближче до екрана. Він був паралізованим від шиї донизу.
  На одному з кількох моніторів із плоским екраном у лабораторії з’явилося зернисте зображення аеропорту. Обабіч огорожі на передньому плані була всіяна сміття та викинуті коробки, банки та бочки. Приватний вантажний літак вирулив у поле зору, і коли він зупинився, задній люк відкрився, і з нього випав чоловік.
  — Це він, — тихо сказав Денс.
  «Я не бачу чітко», — сказав Райм.
  «Це точно Логан», — заспокоїв Денс. «Вони отримали частковий відбиток — ви побачите за хвилину».
  Чоловік потягнувся, а потім зорієнтувався. Він перекинув сумку на плече і, пригнувшись, побіг до робочого сараю та сховався за ним. Через кілька хвилин підійшов працівник із пакетом розміром із дві взуттєві коробки. Логан привітався з ним і поміняв коробку на листовий конверт. Робітник озирнувся і швидко пішов геть. Під’їхала вантажівка техобслуговування. Логан заліз у задню частину і сховався під брезентом. Вантажівка зникла з поля зору».
  "Літак?" запитав він.
  «Продовжив шлях до Південної Америки за корпоративним чартером. Пілот і другий пілот стверджують, що нічого не знають про безбілетного пасажира. Звичайно, вони брешуть. Але ми не маємо юрисдикції допитувати їх».
  «А робітник?» — спитав Сакс.
  «Федеральна поліція затримала його. Він був просто працівником аеропорту з мінімальною зарплатою. Він стверджує, що хтось, якого він не знає, сказав йому, що йому заплатять пару сотень США за доставку коробки. Гроші були в конверті. Ось із чого вони зняли відбиток».
  «Що було в пакунку?» — спитав Райм.
  «Він каже, що не знає, але бреше — я бачив відео інтерв’ю. Наші співробітники DEA допитують його. Я хотів спробувати витягти з нього якусь інформацію сам, але це займе надто багато часу, щоб отримати добре».
  Райм і Сакс поділилися поглядами. Посилання на «дражливість» було скромністю з боку Денса. Вона була а Експерт з кінесики — мова тіла — один із найкращих дослідників у країні. Але напружені стосунки між суверенними державами, про які йдеться, були такими, що каліфорнійський поліцейський мав би багато паперів для переговорів, перш ніж вона могла б прослизнути до Мексики для офіційного допиту, тоді як Агентство США з боротьби з наркотиками вже мало там санкціоновану присутність.
  Райм запитав: «Де помітили Логана в столиці?»
  «Діловий район. Його стежили до готелю, але він там не зупинявся. Це було для зустрічі, думають люди Діаса. Але поки вони встановили спостереження, його вже не було. Але зараз у всіх правоохоронних органах і готелях є його фото». Денс додав, що розслідування візьме на себе бос Діас, дуже високопоставлений поліцейський чиновник. «Відрадно, що вони сприймають усе це досить серйозно».
  Так, підбадьорює, подумав Райм. Але також розчаровує. Бути на порозі пошуку здобичі, але мати так мало контролю над справою. . . . Він помітив, що дихає швидше. Він думав, коли востаннє вони з Годинникарем стикалися один проти одного; Логан перепередив усіх. І легко вбив людину, для вбивства якого він був найнятий. Райм мав під рукою всі факти, щоб зрозуміти, що задумав Логан. Але він повністю неправильно прочитав стратегію.
  «До речі, — почув він, як Сакс запитав Кетрін Денс, — як пройшли ті романтичні вихідні?» Здавалося, це було пов’язано з новим любовним захопленням Денс. Мати-одиначка двох дітей була вдовою кілька років.
  «Ми чудово провели час», — повідомив агент.
  «Куди ти подівся?»
  Райм дивувався, чому Сакс запитує про світське життя Денс? Вона проігнорувала його нетерплячий погляд.
  «Санта-Барбара. По дорозі зупинилися в замку Херст. . . . Слухай, я все ще чекаю, щоб ви двоє вийшли сюди. Діти дуже хочуть з вами познайомитися. – написав Вес статтю про криміналістику для школи і згадав вас, Лінкольне. Його вчитель жив у Нью-Йорку і читав про вас усе».
  «Так, це було б добре», — сказав Райм, думаючи виключно про Мехіко.
  Сакс усміхнувся, почувши нетерпіння в його голосі, і сказав Денсу, що їм треба йти.
  Від’єднавшись, вона витерла трохи поту з чола Райма — він не помітив, що волога — і вони якусь мить сиділи мовчки, дивлячись у вікно на розмитість сапсана, що пролітав у полі зору. Він піднявся до свого гнізда на другому поверсі Райма. Хоча це не рідкість у великих містах — багато жирних, смачних голубів на їжу, — ці хижі птахи зазвичай гніздяться вище. Але чомусь кілька поколінь птахів називали міський будинок Райма своїм домом. Йому подобалася їхня присутність. Вони були розумними, захоплюючими для спостереження і були ідеальними відвідувачами, нічого від нього не вимагаючи.
  — втрутився чоловічий голос. «Ну, ви його дістали?»
  "ВООЗ?" Рима обірвалася. «А наскільки хитрим є дієслово «отримати»?»
  Том Рестон, доглядач Лінкольна Райма, сказав: «Годинникар».
  — Ні, — пробурчав Райм.
  «Але ви вже близько, чи не так?» — запитав підтягнутий чоловік, одягнений у темні брюки, накрохмалену жовту сорочку бізнесмена та краватку з квітами.
  «О, близько», — пробурмотів Райм. “ Закрити . Це дуже допомогло. Наступного разу, коли на тебе нападе гірський лев, Томе, що б ти почував, якби рейнджер парку вистрілив дуже близько до нього? На відміну від того, ну, скажімо, насправді вдарити ?»
  «Хіба гірські леви не під загрозою зникнення?» — запитав Том, навіть не вдаючись до іронії. Він був несприйнятливий до краю Райма. Він працював на судового детектива роками, довше, ніж багато подружніх пар були разом. А помічник був загартований, як найкрутіший чоловік.
  «Ха. Дуже смішно. Під загрозою зникнення».
  Сакс ходив за інвалідним візком Райма, тримав його за плечі й масажував. Сакс була високою та у кращій формі, ніж більшість детективів поліції Нью-Йорка її віку, і, хоча артрит часто мучив її коліна та нижні кінцівки, її руки та кисті були сильними та практично безболісними.
  Вони були одягнені в робочий одяг: Райм був у чорних спортивних штанях і трикотажній темно-зеленій сорочці. Сакс скинула темно-синій піджак, але була одягнена в брюки в тон і білу бавовняну блузку з одним ґудзиком на комірі та з перлами. Її «Глок» був високо на її стегні в швидкознімній полімерній кобурі, а два магазини лежали поруч у власних кобурах разом із електрошокером.
  Райм відчував пульсацію її пальців; у нього було ідеальне відчуття над верхньою частиною грудей — на тому рівні, де кілька років тому він отримав майже смертельний перелом спинного мозку, четвертий шийний хребець. Хоча в якийсь момент він вважав ризиковану операцію, щоб покращити свій стан, він обрав інший реабілітаційний підхід. Завдяки виснажливому режиму фізичних вправ і терапії йому вдалося відновити використання пальців і руки. Він також міг користуватися лівим безіменним пальцем, який чомусь залишився цілим після того, як балка метро зламала йому шию.
  Тепер він насолоджувався її пальцями, що впивались у його тіло. Це було так, ніби той невеликий відсоток відчуття, що залишилося в його тілі, посилився. Він глянув на непотрібні ноги. Він закрив очі.
  Тепер Том уважно оглянув його. — З тобою все гаразд, Лінкольне?
  «Гарно? Окрім того факту, що злочинець, якого я шукав роками, вислизнув із наших рук і тепер ховається у другому за величиною столичному районі в цій півкулі, я просто невдоволений».
  «Я не про це говорю. Ви виглядаєте не надто добре».
  "Ти маєш рацію. Насправді мені потрібні ліки».
   "Ліки?"
  «Віскі. Мені було б легше з віскі».
  «Ні, ти б не зробив».
  «Ну, чому б нам не спробувати експеримент. Наука. картезіанський. Раціональний. Хто може з цим посперечатися? Я знаю, що відчуваю зараз. Тоді я вип’ю трохи віскі і розкажу тобі, як я почуваюся після цього. Я доповім тобі».
  "Немає. Ще занадто рано, — поважно сказав Том.
  «Вечора».
  «Через кілька хвилин».
  "Трясця." Райм звучав грубо, але насправді він губився під масажем Сакса. Кілька пасом рудого волосся вирвалися з її хвоста й лоскочучи звисали на його щоці. Він не відходив. Оскільки він, очевидно, програв односолодову битву, він ігнорував Тома, але помічник швидко привернув його увагу, сказавши: «Коли ви розмовляли по телефону, подзвонив Лон».
  "Він зробив? Чому ти не сказав мені?»
  «Ви сказали, що не хочете, щоб вас турбували під час розмови з Кетрін».
  «Ну, скажи мені зараз».
  «Він передзвонить. Дещо про справу. Проблема."
  «Справді?» Годинникар дещо відступив від цієї новини. Райм зрозумів, що є інше джерело його поганого настрою: нудьга. Він щойно закінчив аналізувати докази у складній справі про організовану злочинність, і йому загрожувало кілька тижнів, коли він не мав чим зайнятися. Тож його підбадьорила думка про іншу роботу. Подібно до жадібної швидкості Сакса, Райм потребував проблем, викликів, внеску. Однією з труднощів важкої інвалідності, на яку мало хто звертає увагу, є відсутність чогось нового. Ті ж налаштування, ті самі люди, ті самі дії. . . і ті самі банальності, ті ж порожні запевнення, ті самі звіти беземоційних лікарів.
  Що врятувало йому життя після поранення — буквально з тих пір він подумував про допомогу в самогубстві — це був його невдалий крок до його попередньої пристрасті: використання науки для розкриття злочинів.
  Вам ніколи не буде нудно, коли ви стикаєтеся з таємницею.
  Том наполягав: «Ти впевнений, що готовий? Ви виглядаєте трохи блідим».
  «Ти знаєш, останнім часом не був на пляжі».
  «Гаразд. Просто перевіряю."
  Тоді телефон Райма заревів, і номер лейтенанта детектива Лона Селлітто з’явився на ідентифікаторі абонента.
  Райм відповів робочим пальцем на правій руці.
  «Лон».
  «Лінк, послухай, ось у чому справа». Він був збентежений і, судячи з об’ємного звуку, що пронизував динамік, очевидно кудись швидко їхав. «У нас може бути терористична ситуація».
  «Ситуація? Це не дуже конкретно».
  «Гаразд, як це? Хтось облажався з енергетичною компанією, випустив іскру на п’ять тисяч градусів у автобус метро та вимкнув електричну мережу в шести квадратних кварталах на південь від Лінкольн-центру. Це досить конкретно для вас?»
  
  ДЖЕФФІ ДІВЕР є автором бестселерів New York Times, який написав двадцять шість романів у жанрі напруженості, а також створив відомого героя-детектива Лінкольна Райма, який фігурує в бестселерах «Розбите вікно» , «Холодний місяць», «Дванадцята карта», «Зникла людина», «Кам’яна мавпа». , Порожній стілець, Танцівниця в труні та Збирач кісток . У кількох останніх романах він представив двох нових зірок динамічних трилерів: агента-розслідувача Кетрін Денс у заголовках «Придорожні хрести» та «Спляча лялька» ; заступник шерифа Брінн Маккензі дебютувала у фільмі «Залишені тіла» , лауреаті премії «Найкращий роман року» 2009 року від Міжнародної організації письменників трилерів. Як Вільям Джеффріс, він є автором Shallow Graves, Bloody River Blues і Hell's Kitchen. Його коротка проза є антологією у двох збірках від Pocket Books: Twisted і More Twisted.
  Він був номінований на шість премій Едгара від авторів таємниць Америки, премії Ентоні та премії Gumshoe, а нещодавно потрапив у шорт-лист премії ITV3 Crime Thriller Award як найкращий міжнародний автор. Він тричі отримав нагороду Ellery Queen Readers Award за найкраще оповідання року та переможець британської нагороди Thumping Good Read Award. Він також отримав «Сталевий кинджал» за найкращий трилер року за « Сад звірів» і «Кинджал оповідання» від Британської асоціації письменників-криміналістів. Його трилер «Холодний місяць» отримав гран-прі від Японської асоціації пригодницької фантастики та був названий Книгою року Асоціацією авторів містик Японії. Його роман «Збирач кісток» став повнометражним фільмом Universal Pictures з Дензелом Вашингтоном і Анджеліною Джолі в головних ролях. Колишнього адвоката Дівера назвали «найкращим автором психологічних трилерів» ( The Times, Лондон).
  Відвідайте його веб-сайт www.jefferydeaver.com .
  
  УДІО​ ВИДАННЯ ТАКОЖ В НАЯВНОСТІ
  ЗНАЙОМТЕСЯ З АВТОРАМИ, ПЕРЕГЛЯДАЙТЕ ВІДЕО ТА ІНШЕ НА
  www.SimonandSchuster.com
  ДЖЕРЕЛО ДЛЯ ЧИТАЦЬКИХ ГРУП
  АВТОРСЬКЕ ФОТО ДЖЕРРІ БАУЕРА
   ТАКОЖ ДЖЕФФІ ДІВЕР​​​
  Карт Бланш
  Край
  Палаючий дріт*
  Найкращі американські загадкові історії 2009 (Редактор)
  Список спостереження ( Мідний браслет і
  Рукопис Шопена ) (Учасник)
  Придорожні хрести**
  Залишені тіла
  Розбите вікно*
  Спляча лялька**
  More Twisted: Зібрання оповідань, том другий
  Холодний місяць*/**
  Дванадцята карта*
  Сад звірів
  Twisted: зібрані оповідання
  Зникла людина*
  Кам'яна Мавпа*
  Синє ніде
  Порожній стілець*
  Говорити мовами
  Сльоза диявола
  Танцівниця труни*
  Збирач кісток*
  Дівоча могила
  Молитва про сон
  Урок її смерті
  Володарка Юстиції
  Жорсткі новини
  Смерть синьої кінозірки
  Манхеттен - мій ритм
  Пекельна кухня
  Блюз кривавої річки
  Неглибокі могили
  Століття чудових напружених історій (редактор)
  Гаряча та спекотна ніч для злочину (Редактор)
  Франкенштейн Мері Шеллі (вступ)
  *За участю Лінкольна Райма та Амелії Сакс
  **За участю Кетрін Денс
  Сподіваємося, вам сподобалося читати цю електронну книгу Simon & Schuster.
  
  Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
  НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ​​​​​
  або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  Саймон і Шустер
  Відділ Simon & Schuster, Inc.
  1230 Avenue of the Americas
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10020
  www.SimonandSchuster.com
  Ця книга є художнім твором. Імена, персонажі, місця та події є або продуктом уяви автора, або використані фіктивно. Будь-яка схожість із реальними подіями, місцями чи людьми, живими чи мертвими, є абсолютно випадковою.
  Авторське право No 2009 Джеффрі Дівер
  Усі права захищено, включаючи право на відтворення цієї книги або її частин у будь-якій формі. Щоб отримати інформацію, зверніться до відділу прав дочірніх компаній Simon & Schuster, Inc., 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020.
  SIMON & SCHUSTER і colophon є зареєстрованими товарними знаками Simon & Schuster, Inc.
  Бюро спікерів Simon & Schuster може запросити авторів на вашу подію в прямому ефірі. Щоб отримати додаткову інформацію або забронювати подію, зв’яжіться з Бюро спікерів Simon & Schuster за номером 1-866-248-3049 або відвідайте наш веб-сайт www.simonspeakers.com .
  Дизайн обкладинки Джекі Сью
  Обкладинка: Дебра Лілл, фото: Getty Images
  ISBN 978-1-4165-5000-6 ISBN 978-1-4391-6602-4 (електронна книга)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"