Росс Томас : другие произведения.

Восьмий гном

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Восьмий гном
  Рос Томас
  
   1
  Під час війни Майор Джексон служив в Управлінні стратегічних служб, здебільшого в Європі, хоча приблизно за чотири місяці до завершення бойових дій його доправили до Бірми. Йому не дуже подобалася Бірма, її джунглі чи те, що йому доводилося в них робити, але тепер, коли війна закінчилася, як і OSS, Джексон майже вирішив повернутися до Європи, бо підозрював що так чи інакше він міг би заробити там трохи грошей. Можливо, багато.
  Чи повернеться Джексон до Європи тієї ранньої осені 1946 року, значною мірою залежатиме від того, що вдалось домовитись гному. Джексон чекав на нього зараз у коктейль-барі Green Gables на La Cienega, трохи нижче бульвару Санта-Моніка; і, як завжди, гном запізнився.
  Джексон, якому було тридцять два — насправді майже тридцять три — навчився чекати під час війни, яка, як він трохи здивувався, майже на 90 відсотків складалася з очікування. І хоча гном запізнювався майже на сорок п’ять хвилин, Джексон терпеливо сидів, не метушившись, не згорбившись у глибокому кріслі за низьким столиком. Він повільно сьорбнув пива, щоб вистачило, і воно ще не закінчилося й наполовину. Для розваги була запекла суперечка за сусіднім столиком, щоб послухати.
  Суперечка точилася лютим шепотом майже стільки часу, скільки Джексон чекав. Це було між молодою парою, і спочатку мова йшла про гроші — точніше, про їх відсутність — і про недбале поводження жінки з тим маленьким, що було. Але тепер вона розпочала жорстоку, нищівно інтимну контратаку, обравши своєю зброєю сексуальну неадекватність чоловіка.
  Оскільки Джексон був зазвичай цікавою людиною, насправді трохи більше, ніж більшість, він трохи поворухнувся в кріслі — невимушений рух, який, як він сподівався, дозволив би швидко, непоміченим поглядом на жертву.
  Молодий чоловік сидів, похиливши голову, покусавши губи, і слухав своє прокляття, яке, мабуть, ставало ще жахливішим від пестливого шепоту, який його виносив. Він також був досить блідий, хоча, коли напад жінки почався вперше, він міг почервоніти рожево або навіть багряно. «Він схожий на рум’янця», — подумав Джексон.
  Жінка, здавалося, була приблизно такого ж віку, як і чоловік, і хоча вона була набагато менш красивою, вона була більш ніж гарною. Однак Джексон не очікував, що вона буде настільки спостережливою. Вона майже миттєво помітила його пильний погляд і перервала своє шепотіння, щоб зиркнути на нього й запитати: «На що ти дивишся, тату?»
  Джексон знизав плечима. «Я просто хотів побачити, де він стікає кров'ю».
  Якби не «Поп», він міг би посміхнутися або посміхнутися, коли сказав це. Волосся Джексона було сивим — фактично майже білим — і хоча він досить часто про це думав, якась зворотна гордість чи марнославство завадили йому пофарбувати його. Іноді, коли його запитували, як правило, жінки, він казав, що все змінилося миттєво під час війни, коли він був на романтично-таємничій місії для OSS. Власне, воно почало сивіти, коли йому було двадцять три.
  Після тріску Джексона юнак різко підвівся. Роблячи це, він випадково перекинув своє пиво, яке залило стіл і навіть вилилося на його бутерброд. На щоки юнака знову з’явився колір. Його губи почали працювати, поки він стояв там. Вони спочатку трохи тремтіли, але нарешті він витягнув це.
  «Ти справді погана погана сука, чи не так, Діано».
  Оскільки це, звичайно, не було питання, молодий чоловік не став чекати відповіді. Натомість він розвернувся й помчав навколо столиків до трьох вкритих килимом сходів, що вели вниз до фойє коктейль-бару.
  Жінка хвилину-дві дивилася йому вслід, її власні губи ворушилися так, наче вона все ще мовчки репетирувала кілька невимовлених рядків. Потім вона подивилася на стіл із двома недоїденими бутербродами та розлитим пивом. Здавалося, вона уважно вивчала безлад, наче колись хотіла намалювати його по пам’яті. Нарешті вона подивилася на Джексона. Він побачив, що її лють зникла, можливо, витекла в якусь таємну схованку для можливого повторного використання. На ній також з’явився новий вираз, вираз трохи спантеличеної нечесності.
  «Хто заплатить за все це лайно?» вона сказала.
  Джексон похитав головою. «Це дивно».
  Вона швидко встала й мало не кинулася навколо столів до трьох сходинок.
  «Гей, Джонні!» — покликала вона. "Почекай!"
  Але Джонні давно не було. Вона поспішно спустилася трьома сходинками, шукаючи Джонні, а зовсім не куди йшла. На останній сходинці вона перекинула Ніколае Плоскару, гнома.
  Гномові було недовго йти, але він все одно сильно спустився вниз і приземлився на зад. Жінка глянула на нього вниз; сказав: «Ой, чорт», як вибачення; і кинувся за двері за зниклим Джонні.
  Ніхто не запропонував карлику допомогти. Здавалося, він цього не очікував. Він повільно підвівся, з великою гідністю, і задумливо відмахнувся від рук. Після цього він похитав великою головою з легкою огидою і знову почав підніматися трьома сходинками, піднімаючись по черзі завдяки своїм коротким, трохи зігнутим ногам.
  Плоскару пробрався крізь столи до місця, де сидів Джексон. «Я спізнився», — сказав гном і піднявся на одне з глибоких крісел, змішуючи стрибки й звивання, які, здавалося, були напрацьовані.
  "Я звик до цього", - сказав Джексон.
  — Я не воджу, — сказав гном, ніби відкриваючи якусь таємницю, яка давно приховувалася. «Якщо ви не їздите в цьому місті, ви повинні покладатися на запізнення. Коли я був у Нью-Йорку, я їздив на метро і майже ніколи не спізнювався. Цікаво, чому тут немає метро».
  У карлика був помітний румунський акцент, мабуть, тому, що він навчився англійської досить пізно, задовго після французької мови, якою він розмовляв практично без іноземного акценту та майже такою ж бездоганною німецькою. На початку війни, у 1940 і 1941 роках, Плоскару працював на британську розвідку в Бухаресті — точніше, на двох англійських шпигунів, які видавали себе за кореспондентів кількох лондонських щоденних газет. Один із шпигунів, як Плоскару якось сказав Джексону, був досить компетентним, але інший, постійно хвилюючись про його п’єсу, яка в той час була поставлена в Лондоні, виявився майже невдалим.
  Коли навесні 1942 року німці нарешті увійшли до Румунії, карлик утік до Туреччини. Звідти йому вдалося потрапити до Греції, а з Греції — до Каїра, де він іноді стверджував, що провів решту війни. Хоча Плоскару ніколи не зізнався в цьому, Джексон підозрював, що карлик якимось чином переправився до Сполучених Штатів, можливо, армійським повітряним корпусом. У всякому разі, гном завжди тепло відгукувався про авіаційний корпус, незважаючи на те, що він зробив Плоєшті.
  «Хочеш випити?» Джексон сказав.
  «Ти бачив, як вона мене збила? Вона навіть не зупинилася».
  «Вона також не заплатила за свій обід».
  Карлик похмуро кивнув, ніби очікував чогось подібного. Велика голова, якою він кивнув, була майже вродливою, за винятком трохи надто великого підборіддя. «Мартіні», — нарешті відповів він на старе запитання Джексона. «Я думаю, я вип’ю мартіні».
  «Все ще варвар».
  — Так, — сказав гном. «Цілком».
  Джексон подав знак офіціанту, який підійшов і, спершись руками на стегна, з похмурим виразом обличчя розглядав обід, який молода пара не з’їла й не заплатила. Офіціант був молодий, пліткарський і трохи жіночий. Він пильно поглянув на Джексона.
  «Ну, я точно міг би сказати, коли вони прийшли, а ти міг?» він сказав.
  «Ні, — сказав Джексон, — я не міг».
  «Ну, звичайно, міг би. Хіба ви не помітили, як близько стоять її очі? Це вірна ознака безвиході — у всякому разі, майже. Хочеш ще пива?»
  «І мартіні для мого друга».
  «Екстрасухий?» — сказав офіціант Плоскару.
  «Дуже сухий», — сказав гном.
  Після того, як напої були подані, Джексон зачекав, поки Плоскару зробив перший ковток свого мартіні, здригнувся й запалив одну з улюблених сигарет Old Gold.
  "Добре?" – сказав Джексон.
  Перш ніж відповісти, Плоскару зробив ще один ковток, більший. Цього разу здригання не було. Натомість він зітхнув і, не дивлячись на Джексона, сказав: «Дзвінок надійшов об одинадцятій сьогодні вранці. Трохи після одинадцятої».
  "Звідки?"
  «Тіхуана».
  «Вони обидва підійшли?»
  «Дочка зробила. Старий залишився в Енсенаді. Він не говорить англійською, ти знаєш. Донька робить, на моду. Вони хотіли б зустрічі».
  «Ви говорили про гроші?»
  Тоді гном подивився на Джексона. У нього були зелені очі, які здавалися розумними, чи, можливо, це був їхній блиск.
  «Ми говорили про гроші, — сказав Плоскару, — і вона, здається, подумала, що наша ціна надто висока; але вона єврейка». Гном знизав плечима, висловлюючи свою м’яку зневагу до будь-якого єврея, який був би настільки дурний, щоб повірити, що вона може виторгувати чистокровного сина Румунії.
  «Отже, ми домовилися», — продовжив Плоскару. «Звісно, англійською, хоча краще було б німецькою, але війна ще не так давно закінчилася. Дуже важко домовлятися по телефону, особливо з людиною, яка розмовляє незнайомою мовою і говорить нею погано. Людина пропускає… е-е… нюанси».
  «То що ти придумав?» Джексон сказав.
  «Тисяча тобі; п'ятсот для мене».
  «Це трохи тонкий шматочок, чи не так?»
  Плоскару скривив губи на знак незгоди. «Мій любий друже, щоб укласти будь-яку угоду, яка вимагає двох окремих платежів, ти повинен здатися , що з останнього подиху чиниш опір усім спробам зменшити початковий платіж. Але потім, коли ваші аргументи вичерпані, ви повинні неохоче поступитися, а потім поспішити до другого платежу. Цей ти можеш роздути, якщо будеш розумним і наполегливим, тому що твій партнер по переговорах знає, що якщо ти не впораєшся зі своїм завданням, йому ніколи не доведеться платити». Гном знову ковтнув мартіні, облизав губи й сказав: «Я справді мав бути дипломатом».
  "Скільки?" – сказав Джексон. «Другий платіж?»
  «Десять тисяч тобі і п'ять мені. Оплата в Швейцарії».
  «Якщо ми його знайдемо».
  "Так. Звичайно."
  Джексон подумав. Це було більше, ніж він очікував, майже на дві тисячі доларів більше. Гном впорався добре, набагато краще, ніж міг би це зробити сам Джексон. Він вирішив зробити карликові маленький комплімент — справді крихітний, бо будь-що більше вдарилося б Плоскару по голові й зробило його нестерпним до кінця дня.
  — Непогано, — сказав Джексон.
  «Насправді дуже геніально». Щоразу, коли гном робив собі комплімент, його британський підтекст посилювався, можливо, через те, що два шпигуни, на яких він працював у Бухаресті, рідко говорили йому пристойні слова, і тепер йому подобалося, щоб його похвала, навіть та, що виходила з його власних вуст, була загорнута в британський акцент.
  «Мені все одно доведеться продати свою машину», — сказав Джексон.
  «Як шкода», — сказав Плоскару, не намагаючись приховати свій сарказм.
  — Зустріч, — сказав Джексон. «Коли вони цього хочуть?»
  «Післязавтра в їхньому готелі в Енсенаді. Вони наполягали на кількох кодових фразах для ідентифікації — справді жахливі безглузді речі; але я дам тобі все це завтра».
  «Що ти хочеш робити сьогодні вдень?»
  «Давайте поїдемо на пляж, вип’ємо пива і подивимося на жінок».
  — Гаразд, — сказав Джексон.
  OceanofPDF.com
   2
  У середині 1945 року вони відправили капітана Майнор Джексона назад до Штатів на борту госпітального корабля через гострий випадок інфекційного гепатиту, яким він підхопив у джунглях Бірми, де він разом із кількома важкими хворими та дюжиною чи близько того ще жорсткіші представники племен Качін турбували японців за їхніми власними лініями. Невеликий загін Джексона входив до вільного загону OSS під назвою «Загін 101». Причина, чому його назвали «Загін 101», полягала в тому, що OSS вважав, що ця назва звучатиме так, ніби навколо могло бути кілька інших подібних загонів, хоча, звичайно, не було.
  Джексон провів день і ніч капітуляції Японії на борту госпітального корабля в гавані Сіетла, спостерігаючи за феєрверками та слухаючи звуки святкування. Наступного дня в лікарні у Форт-Льюїсі Червоний Хрест сказав йому, що він може безкоштовно подзвонити додому.
  Це створювало невелику проблему, оскільки батьки Джексона були розлучені майже двадцять років, і він зовсім не був впевнений, де хто з них може бути. Однак він був цілком упевнений, що його матері не буде в Палм-Біч — у всякому разі, не в серпні.
  Нарешті він зателефонував до юридичної фірми свого батька в Нью-Йорку, але секретарка, яка, можливо, новачок на своїй роботі, повідомила йому, що містер Джексон бере важливу конференцію і не приймає жодних дзвінків.
  Пізніше Джексон написав батькові листівку. Минуло два тижні, перш ніж надійшов лист від його батька, у якому він вітав Джексона з тим, що він пережив війну (що, здавалося, здивувало його батька, хоча й не було неприємно), і закликав його піти з армії та зайнятися чимось «продуктивним і розумним». » Розумне було підкреслено. Через кілька днів він отримав телеграму від своєї матері з Ньюпорта, штат Род-Айленд, у якій він вітав його додому та сподівався, що вони незабаром зустрінуться разом, тому що вона мала щось йому повідомити. Джексон переклала пудлі як новий чоловік (її четвертий) і не потрудилася відповісти.
  Натомість, коли армія запитала, де його рідне місто, щоб його можна було перевести до найближчої лікарні, щоб вилікуватися від жовтяниці, Джексон збрехав і сказав, що Сан-Франциско. Коли Джексон прибув до армійського генерал-лейтенанта, він важив сто дванадцять фунтів, що, на думку лікарів, було трохи легким для його статури шість футів два. Їм знадобилося більше шести місяців, щоб відгодувати його і повернути індекс жовтяниці до норми, але коли вони це зробили, 19 лютого 1946 року Джексона звільнили як з армії, так і з госпіталю, а також з OSS, який , у будь-якому випадку, припинив свою діяльність 20 вересня 1945 року.
  Накопичена заробітна плата Джексона, вихідна допомога та немало виграшів у покері становили майже 4000 доларів. Він негайно витратив із них 1750 доларів, щоб придбати дорогий, але швидкий жовтий кабріолет Plymouth 1941 року. Йому також вдалося знайти й купити шість білих сорочок (на початку 1946 року ще не вистачало), досить непоганий твідовий піджак, кілька штанів і сірий камвольний костюм.
  Так одягнений і верхи, Джексон затримався в Сан-Франциско майже шість місяців, головним чином завдяки чарівності рудоволосої армійської медсестри. Але потім медсестра, переконана, що у Джексона немає шансів на шлюб, погодилася на роботу в армійському госпіталі в Римі. Тож Джексон, плани якого все ще були навмисно розпливчастими, на початку вересня поїхав на південь, прямуючи до Лос-Анджелеса, першої зупинки на шляху повернення до Європи круговим шляхом.
  Три основні причини привели Джексона в Лос-Анджелес. По-перше, він там ніколи не був. Другою була жінка, яка жила в Пасіфік-Палісейдс і яка колись лягла з ним спати у Вашингтоні багато років тому, і яка могла б знову, якщо пам’ятає його. Третя причина полягала в тому, що під час війни Джексон подружився з більш-менш відомим актором, який також служив в OSS. Якийсь час Джексон і актор, який також був чимось на кшталт моряка, відправляли зброю та припаси через Адріатику з Барі в Італії до партизанів Тіто в Югославії. Актор змусив Джексона поклястись знайти його, якщо Джексон коли-небудь опиниться в Лос-Анджелесі, а точніше, в Беверлі-Хіллз.
  Як виявилося, жінка, яку Джексон знав у Вашингтоні, щойно вийшла заміж і не думала, що було б надто розумно, якби вони знову почали зустрічатися — принаймні, поки що. «Дайте мені пару місяців», — сказала вона.
  Однак актор був дуже радий, коли Джексон подзвонив. Він навіть закликав Джексона залишитися з ним, але коли Джексон ввічливо відмовився, актор дав йому напівкорисну пораду про те, де знайти кімнату чи квартиру в умовах нестачі житла, яка все ще охопила Лос-Анджелес. Потім він наполіг, щоб Джексон прийшов того ж вечора на коктейльну вечірку. Саме на акторській вечірці, біля басейну, Джексон познайомився з карликом.
  Квартет п’яниць — два письменники, режисер і агент — щойно кинули гнома в басейн і робили парі, скільки часу йому знадобиться, щоб потонути. Сценаристи припускали, що це займе щонайменше п’ятнадцять хвилин. Гном так і не навчився плавати, і тільки сильний плескіт його надзвичайно потужних рук тримав його на воді. Джексон, можливо, не втручався б, якби два письменники не намагалися підсолодити шанси, топтаючи гнома по руках щоразу, коли йому вдавалося задихатися і плескатися до краю басейну.
  Джексон підійшов до одного зі сценаристів і поплескав його по плечу. «Я думаю, ви повинні випустити його», — сказав Джексон.
  Письменник обернувся. «Хто ти?»
  «Ніхто».
  «Іди геть, ніхто», — сказав письменник; він приклав велику, на диво безволосу руку до грудей Джексона і штовхнув його назад.
  Письменник був великою людиною, майже величезною, і це було важко. Джексон відступив на крок чи два. Тоді він зітхнув, переклав свій напій у праву руку, швидко зайшов і вдарив лівим кулаком у живіт письменника. Письменник зігнувся вдвоє, заворушившись, і Джексон, вражений власною стриманістю, але насолоджуючись нею, злегка штовхнув письменника, який перекинув його в басейн.
  Інші троє п'яних нервово обходили Джексона і поспішили на допомогу своєму другові, хоча перед тим, як виловити його, режисер і агент намагалися посперечатися, скільки часу знадобиться письменнику, щоб потонути.
  Джексон став на коліна біля краю басейну, схопив карлика за товсте зап’ястя й підняв його на цемент. Плоскару сидів мокрий і задихався, його пухкі, зігнуті ноги стирчали перед ним, його велика голова була опущена на груди, коли він спирався на свої потужні руки та кисті. Нарешті він подивився на Джексона, який уперше побачив майже гарячий блиск у зелених очах гнома.
  «Хто ти?» – сказав Плоскару.
  «Як я сказав чоловікові, ніхто».
  «У вас є ім'я».
  «Джексон. Неповнолітній Джексон».
  — Дякую, молодший Джексоне, — серйозно сказав гном. «Я у вашому боргу».
  "Не зовсім."
  "Що ти робиш?"
  «Нічого».
  — Значить, ти багатий?
  "Немає."
  «Але ти хотів би бути?»
  "Може бути."
  — Ви, звичайно, були на війні.
  "Так."
  — Що ти робив — на війні?
  «Я був таким собі шпигуном».
  Все ще дивлячись на Джексона, гном кілька разів повільно кивнув. «Я можу зробити тебе багатим».
  «Звичайно».
  «Ти мені не віриш».
  «Я цього не казав».
  Гном підвівся й задумливо обтер пил із ще мокрих долонь. Це був жест, який він часто використовував, коли намагався щось вирішити. Це також був жест, який Джексон добре знав.
  «Потонути — це спрагла справа», — сказав Плоскару. «Ходімо вип’ємо і поговоримо про те, як зробити тебе багатим».
  "Чому ні?" – сказав Джексон.
  У актора не випили. Натомість вони пішли, не попрощавшись із господарем, сіли в «Плімут» Джексона й поїхали до гнома.
  По дорозі Джексон достеменно дізнався, що гнома звали Ніколае Плоскару. Він також дізнався, хоча ці факти було абсолютно неможливо перевірити, що Плоскару був молодшим сином дрібного румунського дворянина (можливо, графа); що і в Бессарабії, і в Трансільванії були величезні, але, звичайно, давно втрачені маєтки; що до війни Бухарест пишався найкрасивішими жінками Європи, з більшістю з яких спав карлик; і, нарешті, перед тим, як втекти до Туреччини, карлик, не шпигуючи на користь британців, власноруч убив чотирьох, а можливо, п’ятьох офіцерів СС.
  «Я задушив їх цим», — сказав гном, підносячи подвійні знаряддя смерті для можливого огляду. — Останнього, полковника — насправді, досить приємного хлопця — я закінчив у турецькій лазні неподалік від палацу Атені. Ви, звичайно, знаєте палац Атені».
  "Немає."
  «Це готель; досить гарний. Коли ви потрапите в Бухарест, ви повинні залишитися там».
  «Гаразд, — сказав Джексон, — буду».
  «І обов’язково згадайте моє ім’я».
  «Так, — сказав Джексон, не надто посміхаючись, — я теж це зроблю».
  Житлом гнома був будинок з краєвидом високо на Голлівудські пагорби. Він був побудований із секвої, скла та каменю, і, очевидно, не належав гномові. З одного боку, меблі були надто жіночними, а з іншого — майже все, що могло його прийняти, мало велике, ретельно переплетене подвійне W, або вигравійоване, або вплетене, або фірмове на поверхні.
  Джексон стояв у вітальні й озирнувся. «Гарне місце», - сказав він. «Хто WW?»
  «Вайнона Вілсон», — сказав гном, дуже намагаючись, щоб його «ш» не звучало як «в», і майже йому це вдалося. «Вона моя подруга».
  «А що робить Вайнона?»
  «Здебільшого вона намагається отримати гроші від своєї багатої матері в Санта-Барбарі».
  «Я бажаю їй удачі».
  — Я хочу вдягнутися сухого одягу, — сказав гном. «Ти можеш зробити мартіні?»
  «Звичайно».
  Плоскару жестом показав у бік довгого бару, що відокремлював вітальню від кухні. «Все там», — сказав він, повернувся й зник.
  Коли гном повернувся, напої були змішані, і Джексон сидів на одному з високих табуретів у барі, дивлячись вниз, через трохи затоплену вітальню та крізь скло, на далекі вогні Голлівуду та Лос-Анджелеса, які тільки починалися. прийти на початку вересня ввечері.
  Ploscaru був одягнений у довгий (довгий на ньому, у всякому разі) зелений шовковий халат, який, очевидно, був пошитий. З-під спідниці халата визирали червоні турецькі тапочки, носки яких загорталися вгору й назад і закінчувалися маленькими срібними дзвіночками, які неприємно дзвеніли, коли він рухався.
  Джексон простягнув карлику свій напій і запитав: «Що ти робиш, друже, я маю на увазі, справді?»
  Плоскару посміхнувся, показавши великі білі зуби, які здавалися майже квадратними. Тоді він зробив перший ковток свого мартіні, здригнувся, як майже завжди, і запалив один зі своїх Old Golds. «Я живу за рахунок жінок», — сказав він.
  «Звучить приємно».
  Гном знизав плечима. «Не зовсім. Але деякі жінки вважають мене привабливим, незважаючи ні на що». Він зробив на диво сумний жест, який був майже вибаченням за його три фути сім дюймів. Це був один із лише двох випадків, коли Джексон міг почути, як гном згадує про це
  Плоскару озирнувся в пошуках місця, щоб сісти, і зупинив свій вибір на довгому кремовому дивані з багатьма яскравими подушками, вплетеними в WW. Він знову вмостився в ньому, як дитина, сильно звиваючись. Тоді він почав свої запитання.
  Він хотів знати, як довго Джексон був у Лос-Анджелесі. Два дні. Де він був до цього? У Сан-Франциско. Коли він звільнився зі служби? В лютому. Що він зробив відтоді? Дуже маленький. Де він ходив до школи? Університет Вірджинії. Що він вивчав? Гуманітарні науки. Це був предмет? Не зовсім. Що робив Джексон до війни?
  Деякий час Джексон мовчав. — Я намагаюся пригадати, — нарешті сказав він. «Я закінчив школу в 36-му. Потім я на рік поїхав у Європу, туди-сюди крутився. Після цього я працював у рекламному агентстві в Нью-Йорку, але це тривало лише півроку. Потім я пішов працювати до торговця яхтами на комісію, але я не продав жодної, тож це теж не тривало. Після цього я написав дуже погану п’єсу, яку ніхто не хотів поставити, а потім… Ну, була одна зима, коли я катався на лижах, і літо, коли я плавав, і восени, коли я грав у поло. І нарешті в 40-му я пішов в армію. Мені було двадцять шість».
  «Чи були ви коли-небудь бідними?» – сказав Плоскару.
  «Я був розбитий».
  «Є різниця».
  «Так», — сказав Джексон. "Є."
  «Ваша сім'я заможна». Це було не питання.
  «Мій старий все ще намагається досягти цього, ймовірно, тому він одружився з моєю матір’ю, яка завжди була багатою і, ймовірно, завжди буде такою, поки вона продовжуватиме виходити заміж за багатих чоловіків. Багаті, як правило, роблять це, чи не так?— одружуються».
  «Щоб зберегти вид», — сказав Плоскару, знизавши плечима, наче відповідь була такою ж очевидною, як і передвизначення. Потім він нахмурився, від чого його густе чорне волосся спустилося до очей. «Більшість американців ні, але чи розмовляєте ви якимись мовами?»
  «Французька, німецька та достатньо італійської, щоб обійтися».
  «Де ви вивчали свої мови?»
  «У школі в Швейцарії. Коли мені було тринадцять, мої батьки розлучилися, і я став гнилим. Вони відправили мене до цієї школи на три роки, яка насправді більше нагадувала в’язницю для хлопчиків. Багаті хлопці, звичайно. Ти або навчився, або інакше».
  Плоскару оглянув свою сигарету, а потім подавив її в попільничці з мильного каменю. «Тож тепер ти хочеш заробляти гроші?»
  «Це була б зміна».
  «Коли закінчується війна, — повільно сказав гном, — у підприємливих є кілька способів заробити гроші. Найбільш очевидним, звичайно, є торгівля дефіцитними товарами — чорний ринок. Інший — надавати певні послуги багатим, які зуміли залишитися багатими, навіть якщо вони самі, по суті, стали жертвами війни. Це я пропоную зробити. Вас це цікавить?»
  «Я не знаю, про що ви говорите».
  «Ні, я справді не очікував, що ти цього зробиш».
  «Але це спосіб заробити гроші?»
  "Так."
  «Це законно?»
  «Майже».
  «Тоді я зацікавлений», — сказав Джексон.
  OceanofPDF.com
   3
  У Лонг-Біч точилася газова війна, і Джексон зупинив «Плімут» на станції з великою вивіскою на передній частині, на якій було написано, що бензин коштує 21,9 цента за галон. У Catty-corner через дорогу чоловік на станції Texaco з похмурим виразом обличчя знімав власний знак і ставив новий, який відповідатиме ціні його конкурента.
  Верх кабріолета був опущений, а з радіоприймача лунала музика. Музикою була версія Джиммі Дорсі «Green Eyes», і гном підспівував, поки служитель наповнював бак. Гном любив співати.
  Це була одна з кількох речей, які Джексон дізнався про Плоскару після їхньої зустрічі в басейні актора три тижні тому. Через тиждень після цього Джексон прийняв запрошення гнома переїхати та розділити будинок на Голлівудських пагорбах, який належав Вайноні Вілсон, яка, здавалося, залишатиметься в Санта-Барбарі на невизначений час, оскільки вона намагалася отримати від неї гроші багата мати.
  Саме протягом тих самих трьох тижнів Плоскару вів свої часто таємничі переговори з людьми в Мексиці — переговори, які Джексон мав завершити того ж дня в Енсенаді. І саме протягом тих самих трьох тижнів Джексон виявив, що гном знає неймовірну кількість людей — неймовірну, принаймні, на думку Джексона. Виявилося, що більшість із них були жінками, які виконували доручення гнома, возили його та возили його — і Джексона — на вечірки. На вечірках Плоскару часто співав і грав на фортепіано, якщо таке було. Іноді пісні були сумні румунські, і якщо гном напивався, то співав зі сльозами на обличчі. Тоді жінки обіймалися й намагалися його втішити, а поки все це відбувалося, гном іноді підморгував Джексону.
  Але частіше за все гном співав популярні американські пісні. Він, здавалося, знав слова для них усіх, і він співав справжнім, глибоким баритоном. Його гра на фортепіано, хоч і була захопленою, насправді була не дуже гарною.
  Джексон зрозумів, що більшість чоловіків ображаються на карлика. Вони обурювалися його співом, його розмірами, чарівністю — і найбільше вони обурювалися його успіхом у жінок, про які їхні вузлики часто обговорювали дошкульний шепіт під час нескінченних вечірок. Плоскару, здавалося, насолоджувався образою; але потім, як зрозумів Джексон, гном не любив майже будь-якої уваги.
  Із заповненим баком Джексон пішов узбережжям на південь у напрямку Сан-Дієго. Був ще ранній ранок, і гном співав більшу частину шляху до пляжу Лагуна, де вони зупинилися в готелі випити кави.
  Після того, як офіціантка налила йому доливку, Плоскару запитав: «Ви впевнені, що пам’ятаєте кодові фрази?»
  "Я впевнений."
  "Хто вони?"
  «Ну, з одного боку, вони дурні».
  «Незважаючи на це, що вони?»
  «Я маю зателефонувати їй на домашній телефон і назвати своє ім’я, а потім, як дурень, кажу: Wenn der Schwan singt lu, lu, lu, lu». Ісус».
  «І що вона відповідає?»
  «Ну, якщо вона зможе перестати реготати, вона має повернутися з «Mach ich meine Augen zu, Augen zu, Augen zu»».
  Гном усміхнувся.
  Після кави вони продовжили рух узбережжям, зупинилися пообідати в Ла-Хойя, а потім поїхали в Сан-Дієго, де Джексон висадив Плоскару в зоопарку.
  «Чому б тобі не піти на фото, а не тинятися тут увесь день?»
  Гном похитав головою. «Тут будуть діти. Ви знаєте, ми з дітьми та тваринами чудово ладнаємо».
  «Я не робив, але тепер я це роблю. Я спробую повернутися сюди до півночі. Можливо, коли ви закінчите з дітьми та тваринами, ви знайдете нам трохи бурбону. Не джин. Бурбон. Я більше не можу приймати джин».
  — Добре, — сказав гном, — бурбон.
  Через півгодини Джексон перетнув прикордонний контрольно-пропускний пункт через Тіхуану й їхав на південь вузькою, розбитою прибережною дорогою до Нижньої Каліфорнії. Між Тіхуаною та Енсенадою було багато краєвидів, на які ще не було чого дивитися. Час від часу тут траплялося скупчення рибальських халуп, чималий будинок чи два та дивний туристичний дворик, але здебільшого це було блакитне море, круті скелі, гарні пляжі, а ліворуч — сухі гори шовковиці.
  Джексон подолав шістдесят п’ять миль подорожі трохи менше ніж за дві години й зупинився біля входу в розгалужений готель Riviera del Pacifico, натхненний місією, який у двадцятих роках збудував гральний синдикат, який виходив на затоку. Джек Демпсі виступив за.
  Було трохи після п’ятої, коли Джексон увійшов у просторий вестибюль, знайшов домашні телефони, підняв трубку одного й запитав у оператора номер 232. На дзвінок відповіла жінка тихим голосом, яка сказала лише «Привіт», але навіть з цього Джексон міг помітити яскраво виражений німецький акцент.
  «Це Мінор Джексон».
  Жінка нічого не сказала. Джексон зітхнув і продекламував заздалегідь обумовлену фразу німецькою про лебедя, який співає лу, лу, лу, лу. Жінка дуже серйозно відповіла німецькою, що від цього вона заплющила очі. Потім англійською вона сказала: «Будь ласка, підніміться, містере Джексон».
  Джексон піднявся сходами на другий поверх, знайшов 232 і постукав. Жінка, яка відчинила двері, була молодшою, ніж гном очікував. Плоскару сказав, що вона дівчина, а для Джексона це означало дівчину років за тридцять чи сорок. Але англійська Плоскару, просіяна кількома мовами, час від часу втрачала частину своєї точності.
  Однак вона точно не була старою дівчиною. Джексон припустив, що їй десь між двадцятьма п’ятьма і двадцятьма дев’ятьма, і в цілому він вважав її майже красивою, але якщо не зовсім такою, то принаймні вражаючою. Її обличчя було овальної форми і світло-оливкового кольору. На ній не було макіяжу, навіть трохи помади на повних губах, які тепер злегка посміхалися.
  — Будь ласка, заходьте, містере Джексон, — сказала вона. «Ви саме вчасно до чаю».
  Це звучало як фраза, яку рано вивчили від людини з британським акцентом і ретельно приховували для подальшого використання. Джексон кивнув, відповів на її легку посмішку та пішов за нею у вітальню номеру, де на столі стояв чайний сервіз.
  «Будь ласка, сідайте», — сказала вона. «Мій батько зараз приєднається до нас».
  «Дякую, міс Оппенгеймер», — сказав Джексон і вибрав зручне на вигляд бежеве крісло біля вікна. Жінка Оппенгеймер вибрала прямий стілець біля чайного сервізу. Вона повільно сіла, тримаючи щиколотки й коліна разом, і її зовсім не хвилювало, що робити з руками. Вона склала їх собі на коліна, попередньо розгладжуючи сукню на колінах, і знову всміхнулася Джексону, ніби чекаючи, що він скаже щось спостережливе про погоду.
  Джексон нічого не сказав. Перш ніж тиша стала напруженою, жінка сказала: «Вам була приємна подорож?»
  “Дуже приємно. Дуже... мальовниче».
  «А пан Плоскару, він здоровий?»
  "Дуже добре."
  «Ми ніколи не зустрічалися, ти знаєш».
  «Ви та містер Плоскару?»
  "Так."
  «Я цього не знав».
  «Ми тільки спілкувалися по телефону. І листувалися, звичайно. Скільки йому років?»
  «Тридцять сім, тридцять вісім, десь там».
  "Такий молодий?"
  "Так."
  «По телефону він виглядає набагато старшим. Ні, це неправильно. Я маю на увазі-"
  «Зрілий?» Джексон поставив.
  Вона вдячно кивнула. «Він, звичайно, не зміг прийти сам».
  "Немає."
  «Проблеми з його паперами».
  "Так."
  «Вони сьогодні дуже важливі, належні документи. Паспорти. Візи».
  "Так."
  «Він велика людина, містере Плоскару? З його голосу він чомусь звучить досить великим».
  «Ні, не надто великий».
  Вона знову вдячно кивнула на цю інформацію. «Я впевнений, що ти впораєшся з усім якнайкраще».
  "Дякую тобі."
  Джексон ніколи не пишався своїми світськими розмовами. Йому було цікаво, як довго це триватиме і чи ризикне він закурити, коли увійшов сліпий. Він майже жваво вийшов зі спальні, тримаючи в руках довгу білу тростину, яка, здавалося, була йому непотрібна. Він вийшов на середину кімнати й зупинився, повернувшись до вікна.
  «Побачимо, ти біля чаю, Лія», — сказав сліпий німецькою.
  «Так, і містер Джексон у бежевому кріслі», — сказала вона.
  Сліпий кивнув, трохи повернувся в бік Джексона, зробив два впевнених кроки вперед і простяг руку. Джексон, уже піднявшись, прийняв рукостискання, коли сліпий сказав німецькою: «Ласкаво просимо до Енсенади, пане Джексон; Я так розумію, що ти розмовляєш німецькою».
  "Я спробую."
  Сліпий обернувся й замовк, ніби вирішуючи, який стілець обрати. Він впевнено рушив до шкіряного з крилатою спинкою; побіжно, майже необережно постукав по ньому тростиною; і влаштувавшись у ньому, сказав: «Ну, ми будемо говорити англійською. Нам з Лією потрібна практика. Ви, звичайно, вже познайомилися з моєю дочкою».
  "Так."
  «Ми дуже приємно поговорили про пана Плоскару», — сказала вона.
  Сліпий кивнув. «Проклятий розумник, цей румун. З ним, звичайно, не зустрічався, але по телефону розмовляв. Ви давно його знаєте, містере Джексон?»
  «Ні, не дуже довго».
  Сліпий знову кивнув і злегка повернув голову так, що здавалося, що він дивиться майже на свою доньку, але не зовсім: він трохи відхилився, хоча не більше ніж на кілька градусів. «Думаєте, ми можемо випити чаю зараз, Лія?»
  «Звичайно», — сказала Лія Оппенгеймер і пересунулася в кріслі до чайного сервізу, який Джексон чомусь вважав стерлінговим.
  Післяобідній чай, мабуть, був вивченим ритуалом, який дуже любили в домі Оппенгеймерів. Це, звичайно, було досить детально. Було чотири види ніжних бутербродів без скоринки, два види торта та різноманітне печиво.
  Поки донька виконувала чайний ритуал, Джексон уважно оглянув батька, Франца Оппенгеймера, чоловіка, який, за словами гнома, не говорить англійською. Або Плоскару збрехав, або Оппенгеймер обдурив гнома. Джексон зробив ставку на карлика. Бо якщо Плоскару і не був вродженим брехуном, то він, безперечно, був практикуючим, який вважав брехню формою мистецтва, хоча, можливо, лише другорядною.
  Францу Оппенгеймеру було щонайменше шістдесят, вирішив Джексон, коли дочка подавала чай спочатку своєму гостю, а потім батькові. Крім того, він був добре збереженим шістдесятником — кремезним, але не товстим, мабуть, на десять-дванадцять фунтів зайвого на міцній рамі п’ять-десять-одинадцять. Джексон дійшов висновку, що було б гарною ідеєю, якби Оппенгеймери відмовилися від післяобіднього чаювання.
  Поверх незрячих очей сліпий носив пару круглих окулярів у сталевій оправі з непрозорими пурпурно-чорними скельцями. Він облисів, принаймні зверху, і його шкіра голови утворила широку, блискучу рожеву доріжку крізь подвійні живоплоти густого, білого, ретельно підстриженого волосся, яке все ще росло обабіч його голови.
  Навіть із темними окулярами це було обличчя розумної людини, подумав Джексон. По-перше, було все це високе чоло. Потім була пара густих майже білих брів, що згиналися дугою над окулярами, що лежали на доброму носі. Ніс висунувся, а потім опустився до широкого рота з тонкими сумнівними губами. Підборіддя було важким, добре поголеним і рішучим, можливо, навіть упертим.
  Оппенгеймер швидко з’їв два маленьких бутерброди, відпив трохи чаю, а потім поплескав губи білою полотняною серветкою. У його рухах не було ніякої хиткості, лише легка, майже непомітна вагання, коли він поставив чашку на маленький столик біля стільця.
  Повернувши майже, але не зовсім голову до Джексона, Оппенгеймер сказав: «Ми, звичайно, євреї, містер Джексон, Лія і я. Але ми також все ще німці — незважаючи ні на що. Згодом ми маємо намір повернутися до Німеччини. Це предмет глибокого переконання і гордості. Дурна гордість, я впевнений, що більшість скаже».
  Він зробив паузу, наче чекаючи коментаря Джексона.
  У пошуках чогось нейтрального Джексон запитав: «Де ти жив у Німеччині?»
  «У Франкфурті. Ви знаєте, це?"
  «Одного разу я був там недовго. У 37-му».
  Сліпий повільно кивнув. «Тоді ми поїхали, я і моя сім’я — у 37-му. Ми відкладали від’їзд майже до пізно, чи не так?» Він повернув голову в бік дочки.
  — Майже, — сказала вона. «Не зовсім, але майже».
  «Спочатку ми поїхали до Швейцарії — Лія, мій син і я. Моєму синові тоді було двадцять три. Зараз йому тридцять два. Приблизно твій вік, якщо я не вірю».
  «Так, — сказав Джексон, — ти».
  Оппенгеймер злегка посміхнувся. "Я так думав. З віком я став досить добре підбирати голоси. Я рідко буваю у відпустці довше ніж на рік чи два. Ну, швейцарці нас прийняли. Насправді вони були дуже сердечними. Звісно, коректно, але сердечно — хоча ця сердечність значною мірою залежала від кругленької суми, яку я мав передбачливість передати обхідним шляхом із Франкфурта до Відня та Цюріха. Швейцарці, як і всі інші, насправді не надто люблять євреїв, хоча вони зазвичай мають здоровий глузд, щоб не дозволяти цьому втручатися в бізнес».
  Оппенгеймер зробив паузу, подивився в бік своєї доньки, посміхнувся, перейшов на німецьку та сказав: «Ліє, люба, я думаю, що настав час моєї сигари».
  «Так, звісно», — сказала вона, підвелася й перетнула кімнату до того місця, де на столі стояла коробка сигар. Витягла одну — довгу, огрядну й майже чорну; відріжте один кінець манікюрними ножицями; покласти її в рот; і обережно запалив.
  «Чи не хотіли б ви отримати один, містере Джексон?» — сказав Оппенгеймер, коли донька простягала йому сигару.
  «Ні, дякую, я залишатиму свої сигарети».
  «Проклята неприємність, справді. Одна з небагатьох речей, які я не зміг навчитися правильно робити для себе, — запалити сигару. Також тяжко для Лії. Заважає їй наносити помаду».
  — Я не проти, — сказала вона, сідаючи на місце біля чайного столика.
  «Мені завжди подобаються жінки, які пудрять і фарбують. А ви, містере Джексон?»
  — Звичайно, — сказав Джексон і запалив сигарету.
  Оппенгеймер кілька секунд потягувався сигарою, а потім сказав: «Також сумую за димом — за його виглядом. Ах, добре. де я був У Швейцарії. Ми пробули там до 1940 року. Поки не впав Париж. Потім ми поїхали до Англії — Лондона. Принаймні ми з Лією поїхали. Деякі люди називають мене винахідником, але насправді я таким не є. Я скоріше... Кессельфлікер » .
  — Тінкер, — сказав Джексон.
  «Це вірно, майструвати. Я беру винаходи інших людей і вдосконалюю їх. Залатайте їх. У мене була ідея щодо дешевого способу для британців заважати ворожим радарам. Ну, в тюрмі мене ледь не похлопали. Я навіть не мав знати про радар. Але зрештою вони все одно скористалися моєю ідеєю. Довгі смужки фольги. Проте заслугу отримав хтось інший. Я не заперечував. У мене були інші ідеї. Довговічна електрична батарея. Я дав їм це. Тоді ідея для безметалевої блискавки. Вони, здається, не думали, що блискавки мають якесь відношення до війни. Я мав спробувати це на американцях. Саме там я спочатку заробив гроші, знаєте: на блискавках. Проклятий біля блискавки король Німеччини. Не придумав, ще шкода, але вдосконалив. Але не важливо. Потім, під кінець війни, у мене з’явилася катаракта, і тому я тут».
  «Чому Мексика?» – сказав Джексон.
  «У Мехіко є очний хірург, який вважається найкращим у світі. Я не знаю, чи він насправді, але він німецький єврей, як і я, і мені з ним комфортно. Він збирається прооперуватись наступного місяця, і тому я хотів зайнятися пошуком мого сина».
  «Чому ви думаєте, що він досі живий?» Джексон сказав.
  Сліпий знизав плечима. «Тому що ніхто не знайшов доказів, що він мертвий. Якщо він не мертвий, то він живий».
  «Він залишився у Швейцарії, коли ви поїхали до Англії».
  "Так."
  «А потім повернувся до Німеччини».
  "Так."
  — Він пішов у підпілля?
  "Так."
  «Чи був він членом якоїсь конкретної групи?»
  "Не знаю. Мій син комуніст. Або думав, що він був, у всякому разі. Він мало не поїхав до Іспанії в 36-му, але я переконав його не робити цього, хоча я не міг переконати його поїхати до Британії з нами».
  «Коли ви востаннє чули про нього?»
  «Безпосередньо?»
  "Так."
  «У 1940 році було кілька листів. Два в 1941 році, а потім нічого. А потім, десь рік тому, ми почули, що хтось почув, що його бачили в Берліні перед кінцем війни. Це було не більше того: лише чутки, чутки. Але ми почали писати листи — американцям і англійцям». Він зробив легкий жест сигарою. «Нічого. Нарешті ми почули про Плоскару від когось, хто знав когось у Каїрі, хто використовував його для чогось подібного під час війни. Ми зробили запити і виявили, що Плоскару був у Лос-Анджелесі. Тож ми приїхали сюди з Мехіко та почали переговори, що привело нас у курс справи. Плоскару каже нам, що ви були американським шпигуном під час війни».
  «Щось на зразок цього», — сказав Джексон.
  «З Офісом секретних служб».
  «Стратегічні служби».
  «О, вони це так назвали?»
  "Так."
  «Ну, що ви думаєте, містере Джексон: ви думаєте, що зможете знайти мого сина?»
  Джексон запалив ще одну сигарету, свою другу, перш ніж відповісти. "Може бути. Якщо він живий і якщо він хоче, щоб його знайшли, і якщо він не поїхав на Схід».
  «Так, я вважаю, що це явна можливість».
  — Ні, — сказала Лія. "Це не. Він би не поїхав на Схід»
  Джексон подивився на неї. «Чому?»
  «Курт не довіряв росіянам», — сказала вона. «Він зневажав їх».
  «Я думав, ви сказали, що він комуніст».
  «Найдивніший тип комуніста, мій сину, — сказав Оппенгеймер і сухо додав, — але мій син дуже дивний у багатьох питаннях. Деякі з його особливостей ми записали в своєрідному досьє, яке склали для вас. Є кілька фотографій — я думаю, вже трохи старі. Напевно, Курт дуже змінився».
  Оппенгеймер кивнув своїй доньці, яка підійшла до столу, де лежала коробка з сигарами, відкрила шухляду й витягла звідти товстий конверт, який простягла Джексону.
  «У нього вже є?» — запитав Оппенгеймер.
  "Так."
  — Ваш гонорар теж там, містере Джексон: тисяча п’ятсот доларів. Правильно?»
  "Так."
  «Я мушу вибачитися за ті досить дурні кодові фрази, на яких я наполягав, але ми дізналися, що тут є багато шахраїв — переважно американців. Ми б не хотіли, щоб гроші потрапили в чужі руки?»
  "Немає."
  «Мабуть, через це ти почуваєшся трохи дурним, усе те лу, лу, лу-інг».
  "Трохи."
  На той час Джексон виявив, що сліпий говорить двома видами англійської. Одна була майже свіжою формою балаканини, яка мала лише легкий акцент. Оппенгеймер використовував це, можливо, несвідомо, коли брав участь у своєму досить жорсткому персифляжі, який був чимось схожим на стьоб комівояжера. Але коли сліпий хотів висловити думку чи щось з’ясувати, акцент ставав сильнішим, коли він вбивав свої іменники та дієслова у більш формальну структуру.
  Його акцент був досить сильним, коли він запитав Джексона: «Як ви думаєте, коли ви можете прибути до Німеччини?»
  «Приблизно через місяць», — сказав Джексон. «Спочатку я поїду до Вашингтона. Там є люди, які можуть бути корисними. Після цього, якщо я не зможу зайняти місце в літаку, я сіду з Нью-Йорка першим човном, яким зможу».
  «Моя донька поїде до Франкфурта відразу після моєї операції, через два тижні. Це означає, що вона прибуде до Німеччини приблизно в той самий час, що й ви. Адреса, де вона буде проживати, є в конверті, який ми вам дали. Я пропоную вам зв'язатися з нею. Я впевнений, що вона може бути дуже корисною».
  Джексон витріщився на віддалену жінку з серйозним обличчям, яка нерухомо сиділа в кріслі з прямою спинкою, опустивши очі.
  «Так, — сказав він, намагаючись приховати здивування в голосі, — я впевнений, що вона може бути».
  OceanofPDF.com
   4
  Уже стемніло, коли Джексон дав чайові чверті мексиканському служителю за те, що він привіз «Плімут». Він сів за кермо і почав обдурювати радіоприймач, намагаючись знайти щось, окрім різкого, трохи нетонального гурту маріачі, на який налаштувався черговий. Джексон ледь не зупинився на станції Сан-Дієго, коли чоловік вийшов із залу. shadows, швидко сів у машину, зачинив двері та сказав: «Давай трохи покрутимося».
  Акцент цього чоловіка був десь з Англії; «Мабуть, Лондон», — подумав Джексон. Повернувшись, щоб поглянути на нього, Джексон дозволив своїй лівій руці ковзнути з колін між сидінням і дверима, де стояв кріплення шин. Коли він знайшов це, він запитав: «Куди?»
  — Куди завгодно, — відповів чоловік і трохи помахав чимось, що тицьнуло тканину правої кишені його піджака.
  «Знаєш, що у мене в лівій руці?» – сказав Джексон.
  "Що?"
  «Придбав мені праску для шин. Тож якщо це не пістолет у твоїй кишені, тобі краще стежити за колінною чашечкою».
  Чоловік посміхнувся і вийняв руку з кишені. Воно було порожнє. «Без пістолета», — сказав він. «Давайте поговоримо про цього гнилого маленького гнома».
  — Гаразд, — сказав Джексон. Він відпустив кріплення шини, переконавшись, що воно щось застукотіло, і завів двигун. Він доїхав до кінця алеї і повернув праворуч на вулицю. Дійшовши до першого ліхтаря, він зупинився й припаркувався під ним.
  «На цьому обертання закінчується», — сказав Джексон. — А тепер розкажи мені про нього, гнилого маленького гнома.
  Чоловік подивився на вуличний ліхтар, а потім на Джексона. Він був приблизно такого ж віку, як Джексон, можливо, на чотири чи навіть п’ять років старший. На ньому був твідовий піджак із чорним перцем, пом’яті фланелеві штани, біла сорочка й темна краватка. У нього було худе обличчя, яке просто не було виснаженим. Його каштанове волосся можна було б підстригти, але вуса, які він носив під гострим носом, здавалися добре доглянутими. На його підборідді було занадто багато кісток.
  "Ми знайшли його в Каїрі", - сказав чоловік.
  «Плоскару».
  Чоловік кивнув і знову посміхнувся. «Старий Нік».
  «Під час війни».
  "Це вірно. Ми підписали його».
  «Хто його підписав?»
  «Моя стара фірма».
  "І хто ти?"
  «Бейкер-Бейтс. Гілберт Бейкер-Бейтс».
  «Через дефіс».
  — Правильно, — сказав Бейкер-Бейтс і засунув ліву руку в кишеню піджака. Вийшов з пачкою сигарет. Lucky Strikes. Він запропонував їх Джексону, який відмовився, похитавши головою. Бейкер-Бейтс запалив собі одну запальничкою часів війни Zippo сіро-оливкового кольору.
  «Це, мабуть, тягар, цей дефіс», — сказав Джексон.
  «Я вже не дуже цього помічаю».
  «Якою була стара фірма в Каїрі — SOE?»
  «Мало ймовірно».
  "Інший?"
  Бейкер-Бейтс кивнув і випустив дим.
  «Що тобі хотілося від гнома?»
  Бейкер-Бейтс почекав, поки повз проїде машина. Автомобіль являв собою стандартне купе Ford 1938 року випуску з видутим глушником. У ньому було двоє чоловіків, мексиканців. Бейкер-Бейтс витріщився на них, коли вони наближалися до «Плімута», сповільнилися й помчали.
  «Одного разу в Бухаресті він виконував для нас кілька дивних робіт. Коли я знайшов його в Каїрі, він помирав з голоду, живучи за рахунок якогось гіппо, якого він вишикував. Ну, ми знову взялися за нього; дав йому ванну; провів його через дивний курс Алекса — здебільшого шифрування; а потім скинув його та кулака назад до Румунії з двадцятьма клятими тисячами золота».
  "Долари?"
  «Фунтів, хлопче, фунтів. Золоті соверени, хоча, слава Богу, вони були ваші, а не наші».
  "Шахта?"
  «OSS. Складаємо разом; вони заплатили за це. Ваші хлопці хотіли двох речей: по-перше, інформації про те, наскільки добре попрацювали ваші бомби на нафтопереробних заводах у Плоешті, а по-друге, як румуни зберігали ваших пілотів, яких вони збили. Ми б узяли будь-що інше, що гном міг би зняти, і відправили б назад. Плюс будь-які біди, які він міг створити. Ось для чого було золото».
  — Ви скинули його на парашуті, га?
  «Правильно».
  «Це, мабуть, було видовище».
  Бейкер-Бейтс байдуже знизав плечима.
  «Тож він увійшов із собою близько ста тисяч доларів золотом».
  Бейкер-Бейтс випустив трохи диму. "Про те, що"
  «Я б сказав, що ти зробив одну дурну помилку».
  «Ну, як то кажуть, якщо тобі потрібен справжній злодій, то треба зрубати його з шибениці або найняти румуна. Ми найняли двох».
  «Кулак також був румуном?»
  «Правильно».
  «І ти більше ніколи не чув про них».
  «О, ми чули про них, гаразд», — сказав Бейкер-Бейтс. «Одного разу. Повідомлення з п’яти слів: «Плоскару мертвий. Поліція наближається».
  Джексон відкинувся на спинку шкіряного сидіння, подивився на вуличний ліхтар і зареготав. Регіт тривав, поки не перетворився на сміх.
  "Що смішного?"
  «Я думаю, що Нік уже витратив ваші гроші».
  «Це нас не хвилює. Ми давно списали цього поганого виродка. Він давня історія. Крім того, це були не наші гроші, чи не так?» Наче відповідаючи на власне запитання, Бейкер-Бейтс викинув цигарку в темряву. — Ви двоє, ви й гном, ви нас мало цікавите. Ви списоносці. Це дружок у центрі сцени, який нас справді цікавить».
  Джексон кілька хвилин дивився на худого англійця. — Курт Оппенгеймер, — сказав він нарешті.
  «Це хлопець. Курт Оппенгеймер, син короля блискавок».
  Джексон кивнув. — І ти розкажеш мені про нього.
  Здавалося, Бейкер-Бейтс замислився над цим. Він глянув на годинник і сказав: «Твоє частування?»
  — Звичайно, — сказав Джексон. "Я пригощаю."
  Бар, який вони знайшли, був лише за кілька кварталів від готелю. Це було маленьке місце з дірою в стіні, трохи вогке, трохи смердюче, і його кілька клієнтів були сумними мексиканцями, які, здавалося, мали ще сумніші проблеми, які вони обговорювали тихо. І Джексон, і Бейкер-Бейтс замовили пиво і випили його з пляшки.
  «Перше, що я маю вам сказати, — сказав Бейкер-Бейтс після довгого ковтка. «Ми не хочемо Оппенгеймера в Палестині».
  «Чому?»
  «У нього була погана війна, дуже погана, але вона розвинула його таланти».
  «Які таланти?»
  «Пам’ятаєте Канаріс?»
  «Адмірал абверу».
  Бейкер-Бейтс кивнув. «Кажуть, що Канаріс мав його одного разу в кінці 1943 року, але відпустив його. Кажуть, що він зачарував Канаріса, що вони довго розмовляли».
  "Про що?"
  «Моральність політичного вбивства. Знаєте, Канаріс був медузою. Вони б зробили для Гітлера рано, якби Канаріс колись зміг прийняти рішення. Але Канаріс мав його, і це факт, хоча деякі досі кажуть, що Канаріс не відпустив його, що він утік».
  «Оппенгеймер».
  «Опенгеймер». Бейкер-Бейтс підняв великий і вказівний пальці, які були менш ніж на дюйм один від одного. «Дехто каже, що колись він був такий близький до Гіммлера. Так близько, кажуть, хоча це, мабуть, півень. І є навіть деякі, хто скаже, що він зробив у Бормана там наприкінці, але це теж півень, хоча немає сумніву щодо генерал-майора СС у Кельні та того гауляйтера біля Мюнхена та, можливо, двох десятків інших».
  — Отже, ви його шукаєте?
  "Це вірно; ми є."
  «Що ти збираєшся робити, якщо знайдеш його — відправити його на OBE?»
  «Війна закінчилася, друже, давно закінчилася».
  «Один рік», — сказав Джексон. «Один рік і двадцять сім днів».
  «Опенгеймер не чув. Або якщо він почув, то не звернув уваги».
  "Скільки?"
  «З дня VE?»
  Джексон кивнув.
  «Принаймні дев'ять, можливо, десять, можливо, більше. Здебільшого дрібні особи, ніхто не дуже важливий, але все ж ми хотіли б мати їх у власні руки. Це майже так, наче він ходив і наводив для нас порядок, щоб позбавити нас, так би мовити, турботи».
  «А тепер ти боїшся, що він може звернути свої таланти до Палестини».
  «Бейкер-Бейтс знову ковтнув пива. Ви знаєте, що там відбувається, чи не так?»
  «Імперія в біді», — сказав Джексон. «Коли Ліга Націй передала вам мандат на Палестину ще в… коли, у 1920 році?»
  «Офіційно це був 23 рік».
  «Добре, '23. Тоді ви обіцяли євреям національну батьківщину. Це було на одному подиху. Але наступного ти поклявся арабам, що євреї не створять проблем. Але Гітлер почав на євреїв, і ті, хто міг вибратися, вирішили виконати вашу обіцянку. Арабам це не дуже сподобалося».
  «Я був там», — сказав Бейкер-Бейтс.
  "Де?"
  «У Палестині під час смути. Я пішов з Ордом Вінгейтом у 1936 році в п’ятий дивізіон. У 38-му я допоміг йому організувати євреїв у спеціальні нічні загони. Він говорив нею — знаєте, арабською. Але перетворився на кривавого сіоніста. Він також довів, що з євреїв виходять чертовски хороші солдати. Або терористи. Ви були в Бірмі; ти його там колись знаєш?»
  «Вінгейт?» — сказав Джексон, не спитавши, звідки Бейкер-Бейтс знав про Бірму.
  «Ммм».
  «Він був раніше мого часу».
  Бейкер-Бейтс кивнув — досить похмуро, подумав Джексон. «Деякі з тих хлопців, яких ми з Вінґейтом тренували, ймовірно, зараз є в Іргуні — або в банді Стерна», — сказав Бейкер-Бейтс таким же похмурим тоном, як і кивок.
  — Група, — автоматично сказав Джексон.
  "Що?"
  «Група Стерн. Вони не люблять, коли їх називають бандою».
  «Це дуже погано, чи не так? Ви знаєте, що вони роблять, чи не так — ваш дорогоцінний Ірґун Свай Леумі та ваша банда Стерна?»
  «Вони підривають ваші готелі та вбивають ваших солдатів».
  «Минулого липня готель King David. Дев'яносто один убитий; сорок п'ять поранених».
  «Тож я прочитав».
  «Але це ще не все. Ходять чутки».
  «Що за чутки?»
  «Що Іргун вербує в Європі. Що вони шукають убивць, хороших. Їм навіть не обов’язково бути євреями, якщо вони достатньо хороші». Бейкер-Бейтс зробив паузу, а потім продовжив. «Як я вже сказав, це чутки. Але це не так. Це факт; вони шукають Оппенгеймера».
  Джексон допив пиво. — Його батько й сестра знають?
  «Я міг би згадати про це їм».
  "Що вони сказали?"
  «Ми мали лише одну маленьку бесіду. Це було на початку цього місяця, а потім вони звернулися до мене загадково. Знадобилося лише кілька фунтів песо, щоб з’ясувати причину. Якомусь телефоністу на комутаторі готелю страшенно мало платять. Але так я потрапив до вас і до того гнилого маленького гнома. Я тебе перевірив. Ти досить нешкідливий. Але він погана компанія, знаєте, дуже погана.
  "Ймовірно."
  «Не варто довіряти».
  "Немає."
  «Насправді, маленький виродок є загрозою».
  «Але ж у нього це добре виходить, чи не так?»
  «На чому?» – сказав Бейкер-Бейтс.
  «У пошуках людей. Якби ти не боявся, що він може виявити Оппенгеймера раніше за тебе, ти б не заводив мені роман».
  Бейкер-Бейтс зітхнув. «А я думав, що я просто був досить добрим».
  "Ти є. Ти платиш за пиво».
  Бейкер-Бейтс знову повільно кивнув, дивлячись на Джексона. — Ви не були в Німеччині після війни?
  "Немає."
  «Там зараз трохи туманно. Трохи неспокійно. Можна навіть сказати, що це трохи схоже на Палестину. Ніхто не впевнений, що трапиться, що з росіянами тощо. Хтось вважає, що це може піти одним шляхом, хтось іншим. Але якщо спадкоємець Оппенгеймера вирішить знищити не того хлопця, це може підняти повітряну кулю. Ось чому ми його шукаємо — це і той факт, що ми, біса, не хочемо, щоб він був у Палестині. Але, звичайно, ми та Іргун не єдині, хто його шукає. Так само і ваші люди. Але ще цікавіше, що більші».
  «Чому це так цікаво?»
  Цього разу, коли Бейкер-Бейтс усміхнувся, він показав кілька зубів. Вони були злегка сірі.
  «Чому? Тому що, любий хлопче, вони, мабуть, хочуть його найняти».
  З цими словами він підвівся, рушив до дверей, зупинився й повернув назад. — Ти міг би сказати це гнилому маленькому гному. Це може його відлякати».
  «Це його не злякає», — сказав Джексон.
  «Ні, але все одно скажи йому».
  — Гаразд, — сказав Джексон. "Я буду."
  Лія Оппенгеймер увійшла до темної вітальні готелю й увімкнула лампу. Її батько, все ще сидячи на тому самому кріслі, посміхнувся. «Вже зовсім стемніло, чи не так?»
  «Можливо, ще одну сигару».
  Вона знову підійшла до коробки, дістала одну й запалила йому. Він зробив кілька затяжок і знову посміхнувся, як йому здавалося, у бік дочки. Він лише трохи відхилився.
  «Я сидів тут і думав», — сказав він.
  — Про Курта?
  «Так, про нього. Але переважно про те, що ти німець. Знаєте, я радше анахронізм, хоча наші друзі-сіоністи вважають мене гіршим. Вони думають, що я щось середнє між дурнем і зрадником».
  «Ми вже обговорювали все це, отче».
  «Так, ми маємо, чи не так? Але молодий містер Джексон знову спонукав мене думати. Звичайно, я завжди буду євреєм. І я завжди буду німцем. Я надто старий, щоб змінитися, навіть якби хотів. Людина не втрачає свою національність, як старий костюм. Але ви з Куртом молоді. Немає причин, чому хтось із вас повинен наслідувати мій приклад».
  «Ти знаєш мої почуття».
  «Я справді?» — запитав він і знову затягнувся сигарою. «Ну, мабуть, так. Але ми не знаємо про Курта, чи не так?»
  «Він ніколи не був сіоністом».
  Рот Оппенгеймера скривився в криву посмішку. "Немає; його особлива політика перешкоджала цьому. Але не важливо. Наш обов’язок — знайти його раніше, ніж це зробить влада. Ви справді думаєте, що він зовсім божевільний?»
  Лія Оппенгеймер відповіла, знизавши плечима, але потім зрозуміла, що її батько цього не бачить. "Я не знаю", - сказала вона. «Ми про це говорили стільки разів, що я вже не знаю, що й думати».
  «Якщо британська чи американська влада знайдуть його раніше Джексона і Плоскару, вони просто замкнуть його. Якщо його не повісять».
  Здавалося, на обличчі Лії Оппенгеймер ледь не промайнула хвилювання. «Вони не могли, — сказала вона. — Він… ну, він хворий.
  "Чи він?"
  «Він повинен бути».
  «Тим не менш, ми повинні розглядати це як можливість. Тому ми повинні мати план на випадок, якщо Плоскару та Джексон зазнають невдачі. І це те, про що я думав. Якщо ти принесеш мені мій гаманець, я дам тобі адресу тих, до кого ти маєш зв’язатися».
  Лія Оппенгеймер піднялася. «Ті, що в Кельні?»
  — Так, — сказав її батько. «Ті, що в Кельні».
  Було незадовго до півночі, коли Джексон повернувся в Сан-Дієго в готель «Ель Кортез», де гном забронював для них суміжні кімнати. Він дістав ключ від столу, дізнався, що бар досі відкритий, і пішов випити нічний ковпак.
  Бар називався Shore Leave Room, і він був порожній, за винятком бармена та двох лейтенантів ВМС, які були з парою сором’язливих блондинок, які, здавалося, не були їхніми дружинами. Джексон замовив бурбон і воду й відніс до дальнього столу. Скуштувавши напій, він дістав із внутрішньої нагрудної кишені конверт, який йому дала Лія Оппенгеймер. Конверт був заклеєний, і Джексон різко розкрив його олівцем.
  Він першим дістав гроші й перерахував їх на коліні під столом. Це все було там. Він відрахував десять банкнот по 100 доларів, склав їх один раз і запхав до кишені штанів. Решту 500 доларів він поклав назад у конверт, вийнявши чотири фотографії та два складених аркуші паперу.
  Фотографії, здавалося, були зроблені коробковою камерою. На одному з них був молодий чоловік, можливо двадцяти двох років, який сидить верхи на велосипеді. З висоти велосипеда Джексон оцінив його зріст близько шести футів. Його рукави були засукані вище ліктів, сорочка була відкрита на горлі, а на ньому були шорти, які могли бути шкіряними. На ногах були важкі черевики з товстими білими носками. Молодий чоловік виглядав підтягнутим, худим і, можливо, засмаглим. Його рот був відкритий, ніби він говорив щось жартівливе, і на його обличчі був напівжартівливий вираз. Джексон перевернув фотографію. На звороті було написано: «Курт, Дармштадт, 1936».
  Інші фотографії ніби були зроблені пізніше, хоча дат не було. На всіх Курт Оппенгеймер був у білій сорочці, краватці та пальто. Лише на одному з них він усміхався, і Джексону здалося, що посмішка вимушена. Джексон також вважав, що Курт Оппенгеймер дуже схожий на свою сестру, хоча у нього був тонкий, широкий рот батька. Джексон уважно вивчив фотографії, але не намагався запам’ятати їх. Він намагався виявити ознаки жорстокості, чи тваринної хитрості, чи навіть відданості, але все, що виявилося на фотографіях, — це приємний молодий чоловік, майже красивий, зі світлим, не зовсім світлим волоссям, який виглядав швидким і спритним, але не особливо щасливий.
  Джексон поклав фотографії назад у конверт і розгорнув два аркуші паперу. Обидва були вкриті нерівним германським шрифтом, написаним темно-синім чорнилом. Заголовок був «Мій брат, Курт Оппенгеймер». Основна частина двох сторінок, як і заголовок, була написана німецькою мовою і починалася так: «Першого серпня 1914 року, у день початку жахливої війни, мій брат Курт Оппенгеймер народився у Франкфурті».
  У нарисі, оскільки Джексон саме так думав про це, продовжувався опис безперешкодного, не особливо релігійного дитинства, яке складалося здебільшого зі школи, спорту, колекціонування марок і канікул в Італії, Франції та Шотландії. Абзац був присвячений смерті матері «тією сумною весною 1926 року, коли Курту було 11, а мені 7». Лія Оппенгеймер написала, що смерть їхньої матері «була глибоко переживаною втратою, яка якимось чином ще більше зблизила нашу маленьку сім’ю».
  Далі Лія Оппенгеймер розповідала, як її брат закінчив гімназію у Франкфурті, «де він був блискучим учнем, хоч і схильний до багатьох жартових пустощів». Після гімназії він пішов до університету в Бонні, «де він розвинув глибокий інтерес до політики». Джексон витлумачив це так, що він приєднався до Комуністичної партії приблизно в 1933 році, коли йому було 19 років. З того, що Джексон чув, Боннський університет був досить важким місцем того часу, не надто приділяючи увагу радикальній політиці, хоча й розвинувся дуже жорстокий випадок антисемітизму, що, можливо, пояснило, чому Курт Оппенгеймер хотів кинути все в 1936 році та попрямувати до Іспанії та лоялістської справи.
  Старший Оппенгеймер, за словами його дочки, мав повну роботу, намагаючись переконати свого сина, що Іспанія — не така вже й хороша ідея. «Неможлива політична ситуація, яка склалася в нашій країні, була яскравим аргументом мого батька», — написала вона. «Курт погодився повернутися до Бонна, щоб продовжити навчання, принаймні поки батько вирішував свої ділові проблеми, що дедалі ускладнювалися, і які він вирішив наприкінці 1936 року». Джексона цікавило, чи вдалося королю блискавок отримати хорошу ціну за свій бізнес.
  На початку 1937 року Курт Оппенгеймер востаннє покинув Бонн. Чи отримав він диплом, його сестра не сказала. Але саме тоді, як писала вона, «ми втрьох вирушили з Франкфурта глибокої ночі, майже непомітно, покинувши наших численних друзів, і вирушили до Швейцарії». Протягом наступних трьох років її брат ставав «все більш нещасним, неспокійним і навіть озлобленим, особливо в 1939 році, коли фон Ріббентроп підписав злий пакт з Росією. Незважаючи на те, що Курт зберігав свої люті ідеали, він дедалі більше критикував радянських лідерів, зберігаючи, звичайно, свою стійку опозицію до режиму Гітлера».
  Джексон ставав нетерплячим як до яскравої прози Лії Оппенгеймер, так і до химерної політики її брата. Він швидко переглянув решту листа. Було небагато. Після початку війни в 1939 році її брат приєднався до організації, яка переправляла євреїв до Швейцарії. Він здійснив кілька поїздок назад до Німеччини, які його сестра описала як «сповнені небезпеки, хоча мій брат витримав ці небезпечні подорожі з холодною рішучістю та тихою хоробрістю».
  Джексон зітхнув і читав далі. У 1940 році, незадовго до падіння Парижа, отець Оппенгеймер вирішив потрапити до Англії, поки це було добре. Між батьком і сином відбулася те, що Лія Оппенгеймер описала як «лаконічна суперечка», але яку Джексон витлумачив як перепалку. Батько з дочкою вирушили до Лондона, залишивши старшого брата — сумне розставання, писала Лія Оппенгеймер, де «сльози текли без сорому». І це було останнє, що вони чули від старшого брата, за винятком кількох листів, які, за її словами, були «зрозуміло, що вони були стриманими за змістом, але все ж сповнені впевненості». Після цього портрет її брата Лії раптово закінчився, за винятком половини сторінки з іменами друзів і знайомих Курта Оппенгеймера в Німеччині та їхніми останніми відомими адресами.
  Джексон знову зітхнув, згорнув дві сторінки й поклав їх назад у конверт. Це було не дуже досьє. Швидше, це були романтичні уявлення молодшої сестри про її ідеалізованого брата. Джексон відчув, що з таким же успіхом вона могла б написати про Червону чорницю. Ну, можливо, вона була. Він тільки побажав, щоб у неї не був такий жалюгідний стиль.
  Він допив свій напій, поклав конверт у кишеню й попрямував до ліфта. На п’ятому поверсі він знайшов кімнату 514, відкрив її ключем, увійшов, підійшов до дверей, що з’єднували дві кімнати, і спробував їх. Він був розблокований. Він її відкрив. Горів нічник, На великому двоспальному ліжку міцно спав гном. Поруч із гномом лежала брюнетка років тридцяти, яка була б досить вродливою, якщо не мати розмазаної помади. Вона також спала і хропіла, хоча не настільки, щоб скаржитися. Ні на карлику, ні на брюнетці, здавалося, не було одягу.
  Джексон підійшов до ліжка й нахилився, поки його рот не опинився лише за кілька дюймів від лівого вуха гнома. Те, що вийшло з вуст Джексона, вийшло напівкриком, напівревом:
  «Бейкер-Бейтс хоче повернути свої гроші!»
  OceanofPDF.com
   5
  Гном, босий і розлючений, але одягнений у насичений зелений халат, увійшов до кімнати Джексона з блиском в очах і похмурим обличчям. «Ти, біса, мало не налякав Дороті до смерті», — різко сказав він.
  «Бідна Дороті».
  «Вам не потрібно було кричати мені на вухо. Це змусило її плакати. Я терпіти не можу, коли вони плачуть».
  — Як її прізвище — Дороті?
  «Я не пам'ятаю».
  «Вона пішла?»
  "Вона пішла. Що це за Бейкер-Бейтс? Я не знаю жодного Бейкера-Бейтса».
  «Звичайно, Нік. Гілберт Бейкер-Бейтс. Британський хлопець. Він закинув вас і вашого кулака назад до Румунії зі сотнею тисяч доларів золотом».
  "Він збрехав. Це було не так вже й близько. Скоріше п'ятдесят».
  «Все одно кругленька сума».
  Обличчя Плоскару зникло. На його місці розповсюдилися рядки того, що Джексон сприйняв як побоювання чи навіть страх. «Він хоче повернути гроші?»
  "Не зовсім. Вони списали тебе, Нік. Ти стара капелюх. Давня історія».
  «Він це сказав?»
  «Самі його слова».
  Гном розслабився, і зморшки побоювання — чи страху — покинули його обличчя, яке знову набуло свого нормального вигляду доброзичливої хитрості. Якусь мить він розглядав Джексона. Потім, не кажучи жодного слова, повернувся і, цього разу не підстерігаючи, повернувся до своєї кімнати. Коли він повернувся, він ніс дві склянки та пляшку. — Бурбон, — сказав він. «Зв’язані речі. Зелена етикетка. Побачити?" Він підняв пляшку «Старого лісника». Джексон зрозумів, що це більше, ніж пляшка бурбону. Це була мирна жертва, пом’якшувальний дар, який допоміг би згладити частину брехні, яку сказав йому гном.
  Плоскару використав графин з водою, щоб змішати два напої та простягнув один Джексону, який сидів у кріслі. Гном підскочив на ліжко й відвернувся назад. «Як він потрапив до вас — Бейкер-Бейтс?» Плоскару намагався зробити це невимушеним запитанням і майже досяг успіху.
  «Він хоче вбивцю».
  «Вбивця? Який убивця?»
  «Який вбивця? Чому, той, який випав з уваги, Нік. Той, про який ти забув згадати. Того, кого ви описали як просто заблукалого хлопця, який заблукав з дому, чиї родичі заплатили б нам трохи грошей, щоб побачити, чи зможемо ми його повернути. Курт Оппенгеймер. Той убивця».
  «Я нічого про це не знаю. Нічого».
  «Відчепися, Нік».
  Гном знизав плечима. «Можливо, я чув якісь дикі чутки. Можливо, пусті плітки. Але... пхх." Він знову знизав плечима — красномовне балканське знизання плечима, яке відкинуло цю думку. «Як пройшла ваша зустріч з Оппенгеймерами?»
  Джексон вийняв із кишені конверт і кинув його Плоскару, який схопив його однією рукою. «Твоя частина тут, — сказав Джексон, — разом зі школярською версією Лії Оппенгеймер про її брата, відважного героя підпілля. Прочитайте, і я розповім, як пройшла наша зустріч».
  — Скажи мені зараз, — сказав гном, перераховуючи гроші. «Я можу читати і слухати одночасно. У мене такий розум».
  Власне кажучи, він це зробив. До того часу, як Джексон описав свою зустріч з Оппенгеймерами, Плоскару двічі прочитав есе Лії Оппенгеймер, тричі перерахував гроші й уважно вивчив чотири знімки.
  «А Бейкер-Бейтс?»
  «Він підібрав мене біля готелю. Ми пішли в бар, випили і поговорили про тебе. Ти йому не подобаєшся».
  «Ні, — пробурмотів Плоскару, — мабуть, ні».
  «Він обзивав вас».
  Плоскару сумно кивнув. «Так, напевно, він би. Як він виглядав, бідолашний хлопчисько?
  Джексон витріщився на нього. "Трішки."
  «Трохи йому не пощастило?»
  «Він заплатив за напої».
  «Все ще стверджуєте, що працюєте зі старою фірмою?»
  «Він це мав на увазі».
  Плоскару зітхнув — довге, важке зітхання, сповнене скорботного співчуття. «Він ні, ти знаєш. Вони повернули його в касу — давайте подивимося — на початку 44-го, я думаю, що це було».
  «Чому... через вас?»
  Гном неприємно посміхнувся. "Не зовсім. Це було кілька речей, хоча я, можливо, був останньою краплею. Тепер він, мабуть, вільний професіонал, бідолаха. Звичайно, він бачив Оппенгеймерів».
  «Одного разу».
  Карлик задумливо кивнув. «Вони не хотіли з ним розмовляти», — сказав він більше собі, ніж Джексону. «Його добросовісність помилкова». Плоскару пожвавішав. «Що він вам ще сказав?»
  «Він розповів мені про всіх людей, яких Курт Оппенгеймер нібито вбив під час війни — і після неї».
  Плоскару сьорбнув свій напій. «Напевно, згадував генерал-майора СС і баварського гауляйтера».
  «Я думав, ти нічого про це не знаєш».
  — Я ж казав тобі, що чув чутки — більшість із них трохи химерні. Що він ще сказав?»
  «Що британці не хочуть, щоб він був у Палестині. Оппенгеймер».
  Гном, здавалося, кілька хвилин перевертав цю інформацію у своєму розумі, сортуючи її, оцінюючи її цінність, досліджуючи її достовірність. Потім він кілька разів кивнув, наче задоволений, і сказав: «Цікаве зауваження. Дуже цікаво. Це може призвести до всіляких спекуляцій».
  «Так, могло б, чи не так?»
  Плоскару підняв брови, щоб сформувати мовчазне запитання.
  «Я маю на увазі, — сказав Джексон, — що існує ймовірність того, що нам платить не відставний король, а сіоністи».
  — Мені потрібно ніколи не недооцінювати тебе, Мінор. Іноді ти найбільше освіжаєш. Чи занепокоїло б вас це, якби це було правдою — сіонізм?»
  Джексон підняв келих у невеликому, байдужому тості. «Вгору ізраїльтяни».
  Гном радісно посміхнувся. «Ми дуже схожі багато в чому, чи не так?»
  «Я вищий», — сказав Джексон.
  «Так, я припускаю, що це правда». Гном подивився на стелю. «Ви знаєте, що там насправді відбувається, чи не так?»
  "Де?"
  «На Близькому Сході».
  «Боротьба за владу».
  «Точно так. Між Росією і Великобританією».
  «Це не зовсім нове».
  Плоскару кивнув. «Ні, але в Британії новий уряд».
  «Але не той, який присвячений ліквідації Британської імперії».
  «Ні, звичайно, ні. Отже, Британія повинна тримати певний фізичний контроль над Близькому Сході. Росія все ще відгризає Туреччину та Іран, а Великобританія або вийде, або її виженуть з Єгипту та Іраку».
  «Тож залишаємо Палестину».
  «І Транс-Йорданія, але переважно Палестина. Палестина є ключовою. Отже, якщо Британія збирається й надалі залишатися світовою державою, що означає не допускати росіян на Близький Схід, тоді вона повинна мати базу. Палестина зробить це дуже добре, особливо якщо євреї та араби стануть один одному глотки. Легше було б контролювати. Так було завжди, за винятком одного».
  «Євреї почали відбивати англійців».
  — Саме так, — сказав гном. «Досить цікава ситуація, вам не здається? Але повернемося до бідного старого Бейкера-Бейтса. Що він ще сказав?»
  «Він сказав, що і американці, і британці шукають Оппенгеймера».
  "Французький?"
  «Він не сказав».
  «Напевно, ні. Французи такі практичні».
  «Але найбільше його хочуть росіяни».
  «Ну, тепер. Він сказав чому?»
  «Він сказав, що це тому, що вони хочуть його найняти. Він також сказав вам це сказати».
  «Так», — сказав Плоскару, недовго затискаючи склянку між колінами, щоб повільно витерти пил з рук. «Так, я дуже радий, що ви це зробили».
  Через два дні, о шостій ранку того дня, коли вони з карликом мали виїхати до Вашингтона, Джексон нарешті зустрів Вайнону Вілсон. Напередодні ввечері десь відбулася прощальна вечірка, і Джексон прокинувся з легким похміллям і трохи затуманеним баченням високої білявої жінки років двадцяти шести, яка стояла, дивлячись на нього вниз, поклавши руки на стегна.
  Джексон швидко кліпав очима, щоб прояснити зір, і сказав: «Доброго ранку».
  «Хтось спав у моєму ліжку», — сказала вона. «Я думаю, це те, що я повинен сказати, згідно з книгою».
  «Здається, я це читав».
  «Тебе звуть не Золотовласка, чи не так?» вона сказала. «Ні, не з таким волоссям. Насправді я знав Золотоласка, хоча він писав це через х. Старий Сем Голділокс у Пасадені.
  «Ви, мабуть, Вайнона Вілсон», — сказав Джексон. «Як твоя мати, Вайноно?»
  «Скупий. Стислий. Скупий. Хто ти, друг Ніка?»
  "Угу. Один неповнолітній Джексон. Де він, Нік?»
  Вона кивнула в бік дверей спальні. «Спитий. Я щойно провів коротку екскурсію — рахував ложки тощо. Ви зберегли це дуже акуратно. Я здивований."
  «Учора до нас була покоївка».
  «Коли ти їдеш?»
  "Котра година?"
  Вона глянула на годинник. «Шість. Трохи пізніше».
  «Христе. Близько дев'ятої. Гаразд?"
  — Не поспішай, — сказала вона, сіла на край ліжка й почала розстібати блузку. Вимкнувши його, вона повернулася до нього й сказала: «Коли я вперше побачила, як ти лежиш там, я подумала, що тобі близько шістдесяти. Волосся."
  «Він сірий».
  «Я знаю», — сказала вона, знімаючи спідницю й кидаючи її на стілець. «Б'юся об заклад, що це змінилося за одну ніч».
  «Насправді так і було», — сказав Джексон, спостерігаючи, як вона скидає решту одягу. У неї були незвичайно красиві груди та довгі худі ноги, які декому здавались надто худими, хоча Джексон вважав, що вони чудові. Вона повернулася й зупинилася, ніби щоб дати йому повний огляд, і Джексон помітив, що її очі були блакитними. «Барвінок блакитний», — подумав він, але зрозумів, що насправді не зовсім впевнений, чи барвінок — риба, чи квітка, чи й те й інше. Він вирішив його пошукати.
  «Розкажи мені про це», — сказала вона, залізаючи під ковдру поруч із ним. «Розкажи мені про те, як твоє волосся за одну ніч посивіло».
  — Гаразд, — сказав Джексон.
  Було близько восьмої, коли Плоскару зайшов до спальні з блюдцем і чашкою кави. Він зробив ковток, привітно кивнув Джексону та Вайноні Вілсон, сказав: «Я бачу, ви двоє зустрілися», — і пішов геть. Вайнона Вілсон захихотіла.
  Їхній вихід із дому на Голлівудських пагорбах затримався майже на годину через Великий каньйон, Єллоустонський національний парк і Новий Орлеан. Плоскару хотів відвідати їх усіх дорогою до Вашингтона. Лише після запеклих дебатів, коли Вайнона Вілсон стала на бік карлика, було досягнуто певного компромісу. Єллоустоун вийшов, але Гранд-Каньйон і Новий Орлеан були в силі.
  «До нього ще близько тисячі миль», — сварливо сказав Джексон, вивчаючи карту нафтової компанії, яку він розклав на капоті «Плімута».
  «Але це варте як часу, так і витрат», — сказав Плоскару. Він підскочив на підножку кабріолета, взяв руку Вайнони Вілсон і з легкістю торкнувся її губами. «Вайноно, ти, як завжди, була більш ніж щедрою».
  «У будь-який час, Ніку», — сказала вона, усміхнувшись, нахилилася й поцілувала його в маківку.
  Джексон склав карту, засунув її в кишеню піджака, підійшов до високої білявої жінки, обійняв її рукою й легенько поцілував у губи. «Ти найкраще, що траплялося за довгий час. Дякую."
  Вона посміхнулася. «Якщо ти колись знову будеш тут, Сліме, завітай. Ви можете розповісти мені більше історій про війну».
  — Звичайно, — сказав Джексон. «Я це зроблю».
  OceanofPDF.com
   6
  У його паперах було написано, що він був підмайстром-друкарем. Папери були щільно загорнуті в жовту клейонку, перев’язану міцною ниткою, і тепер притискалися поясом до його худого живота. Газети також повідомляли, що його звали Отто Бодден, що він народився в Берліні тридцять дев’ять років тому і що його політичні переваги були соціал-демократичною партією, яка коштувала йому п’яти років концтабору в Бельзені.
  Він був друкарем. Це було правдою. І він народився в Берліні і виріс там. Це було не тільки правдою, але й необхідною умовою, оскільки люди навколо Любека не довіряли берлінцям — насправді зневажали їх — і могли миттєво впізнати їх за їхньою балаканиною, а також за образно великими носами, якими вони завжди тицяли туди, де не було. їх не стосується. Берлінці були пруссаками. Можливо, мудрі прусси, але все ж прусси.
  Що стосується назви, то Отто Бодден підійшов би так само добре. Відтоді, як він узяв свій перший псевдонім тринадцять років тому, було багато імен. Він спробував пригадати, яким був той перший. Це дійшло до нього через секунду чи дві. Клаус Калькбреннер. Його губи здригнулися в усмішці, коли він присів серед дерев і розглядав трьох ранкових рибалок на іншому боці каналу. Молодий Клаус Калькбреннер, згадував він, був чимось на зразок ідіота.
  У нього не було годинника, тож він мусив залежати від сонця. Він обернувся, щоб розглянути його. Це вже було, але не зовсім достатньо. До приїзду патруля було ще кілька хвилин. Він повернувся, щоб продовжити вивчення рибалок на іншому боці каналу. Один з них щось зловив; риба непоганого розміру; можливо, короп, хоча Бодден зовсім не був упевнений, чи короп плавав у каналі Ельба-Траве.
  Він поправив рюкзак на спині, у якому містилося його єдине пальто, сорочка й штани, у які він переодягнеться, коли перетне канал. Вони теж усі були закутані в масленку. Але без запасного взуття чи шкарпеток. Це було б перебором, тому що жоден друкар-біженець не мав би додаткової пари взуття. Він уже продав би їх або проміняв на щось їсти.
  Він обернувся, щоб ще раз поглянути на сонце. Ще десять хвилин, прикинув він. Повернувшись, він витягнув останню сигарету. Це була американська сигарета Camel. Вони дали йому пачку їх у Берліні тиждень тому, і він дбайливо зробив, щоб їх вистачило досі. Американські сигарети були ще однією річчю, яку не мав би друкар-біженець. Він цікавився, яка ціна на чорному ринку американської сигарети в Любеку: три рейхсмарки; чотири? У Берліні було п’ять.
  Він взяв сірника з одного з трьох, що залишилися в маленькій водонепроникній сталевій каністрі, і вдарив ним об підошву свого черевика. Він запалив цигарку й втягнув дим у легені. Йому подобалися американські сигарети. Йому також подобалися їхні назви: Верблюди, Лакі Страйкс, Олд Голдс, Честерфілдс, Вінґз. Чомусь Wings не приніс такої хорошої ціни на берлінському чорному ринку. Він не знав, чому. Він втягнув ще одну ковтку диму, притиснув її, а потім розкішно видихнув. Це був його перший дим за три дні, і він міг це відчути — легке, приємне, запаморочливе відчуття.
  Хтось колись сказав йому, що американці використовують патоку для лікування свого тютюну. Йому стало цікаво, чи це правда. Він також цікавився, наскільки хороша його англійська насправді. Він навчився цього в Белзені від одного поляка. Поляк був дуже кумедним хлопцем, який стверджував, що колись жив у Клівленді, і запевнив Боддена, що англійська, якої його навчають, — американська. У поляка було багато кумедних теорій. Одна з них полягала в тому, що поляки зробили найкращих у світі пілотів-винищувачів. Це проблема з нами, поляками, сказав він якось Боддену. Усі наші політики справді мали бути льотчиками-винищувачами.
  Тепер від його цигарки залишилося небагато. Кілька сантиметрів. Бодден, на жаль, зробив останню затяжку і втоптав її в бруд своїм черевиком. Він їх тоді почув, патруль. Один із них свистів. Так воно мало бути.
  Ну, нічого, сказав він собі англійською. Це була одна з улюблених фраз поляка, і він також гарантував, що це належне американське використання. Фактично, це було останнє, що він сказав Боддену того квітневого ранку 1944 року, коли поляка повели на розстріл чи повішення. Ймовірно, повісять, вирішив Бодден. Не тратили б і кулі на поляка. Гнядкевич. Бодден пригадав, що так звали поляка. Роман Гнядкевич. Дуже смішний хлопець.
  Бодден глибоко вдихнув, вискочив з-за дерев, перетнув стежину й із легким сплеском ковзнув у канал. Боже, було холодно! Він почув, як російський патруль крикнув «Стій». Як ти в біса зупиняєшся, коли пливеш? — дивувався він. Вони повинні були прокричати це тричі, на користь усім, хто міг слухати — особливо для британців; але багато росіян були тупими виродками, фермерськими хлопцями, які, можливо, не вміли рахувати так високо. Тож Бодден глибоко вдихнув і пірнув під воду саме тоді, коли тріснула перша рушниця.
  Коли він підійшов, по ньому ще стріляли — ну, майже по ньому. Куля врізалася у воду за метр менше, набагато менше, і Бодден знову пірнув під воду. «Показ», — подумав він, пропливаючи останні кілька метрів брасом. Одна з них мала бути показовою.
  Коли він піднявся знову, то побачив, що піднявся саме туди, куди хотів — неподалік від трьох німецьких рибалок, які дивилися на нього вниз, поки він топтався по воді, дмухаючи й бризкаючи.
  «Ну що тут у нас?» — сказав один із рибалок, чоловік років шістдесяти.
  «Дуже мокра риба, — сказав Бодден.
  «Можливо, нам варто відкинути його назад», — сказав старий, відкладаючи жердину. Двоє інших чоловіків розсміялися. Бодден побачив, що вони теж старі; десь під шістдесят.
  Перший старий підійшов туди, де Бодден ще топтав воду. Він став на коліна й простяг руку. Це був великий, все ще могутній старий, який ледь крякнув, витягуючи Боддена на берег каналу. — Ось ви, гер Фіш, — сказав старий. “Гарно та сухо.”
  — Дякую, — сказав Бодден. "Дуже дякую."
  Старий знизав плечима. «Це нічого», — сказав він, повернувся й узяв свою жердину.
  На іншому боці каналу троє російських солдатів кричали на Боддена. Він посміхнувся і закричав їм у відповідь російською.
  — Що ви їм сказали, гер Фіш? — запитав старий, який витягнув його з каналу.
  «Я розповів їм, що їхні матері роблять зі свинями».
  «Ви розмовляєте російською?»
  «Досить сказати їм це».
  Старий кивнув. «Хтось повинен».
  Бодден озирнувся. Не було видно нікого, крім трьох старих рибалок — і, звичайно, росіян, але вони не в рахунок. Першим роззувся. Потім він зняв рюкзак і мокру сорочку і вичавив воду з сорочки. Троє старих чемно відвели погляди, поки Бодден переодягався в сухий одяг.
  Одягнувшись, Бодден підійшов і присів біля старого, який витягнув його з каналу. «Як далеко до центру міста?»
  «Трохи більше шести кілометрів — по цій стежці». Старий показав головою.
  «Та риба, яку ти зловив раніше, що це було?»
  «Ти дивився?»
  «Звідти».
  «Це був короп».
  «Це те, про що я думав, — сказав Бодден. «Короп».
  Боддену знадобилося трохи більше півтори години, щоб дістатися до центру Любека. Перед війною тут було близько 100 000 населення, але німецькі біженці зі Сходу та переміщені особи майже звідусіль збільшили цю цифру майже вдвічі порівняно з довоєнною. Дещо з цього Бодден дізнався, коли кілька разів зупинявся, щоб запитати дорогу. Біженці та ДП стікалися до Любека, тому що його бомбили лише один раз, у Вербну неділю 1942 року. Рейд мав знищити доки та промислову зону, але натомість він знищив близько третини старого міста. центр.
  «Знаєте, через Ковентрі», — сказав Боддену один старий. «Ми потрапили в Ковентрі; вони вдарили нас. Відплата».
  ДП, як дізнався Бодден, були переважно поляками, латишами та естонцями, і ніхто їх не любив. Багато з них були злодіями — спритними злодіями, сказав один чоловік, які «жадають велосипедів». Все, що вони вкрали, часто виявлялося на чорному ринку, який процвітав на маленькій вуличці, яку вказали Боддену.
  Вулиця називалася Ботчерштрассе, і, здавалося, на ній був не лише чорний ринок міста, а й публічні будинки. Оскільки він вів від Фішергрубе до Бекергрубе, який був на його шляху, Бодден взяв його. Він виявив, що можна купити майже все за певну ціну в цьому одному короткому блоку. Були сигарети, звичайно, переважно британські, а також кава, м’ясо, птиця, жири та одяг. Бодден навіть знайшов пару шнурків, які швидко купив у поляка, який розмахував товстою пачкою банкнот. Бодден безуспішно шукав у Берліні пару шнурків два місяці. Ті, які він купив після звичайного торгу, здавалися новими, мабуть, довоєнними, і йому пощастило, що знайшов їх, незважаючи на їхню непомірну ціну.
  Від Беккерґрубе до газетного заводу на Кенігштрассе було лише декілька хвилин ходьби. Це була людна, жвава вулиця, заповнена пішоходами та велосипедистами, і Боддену довелося прокласти шлях до входу в Любекську пошту. Вуличний поверх віддали під друкарню, а після запитів Боддена відправили до кабінету директора на другому поверсі.
  Йому довелося чекати, звичайно. Гер директор був зайнятою людиною, мав багато важливих справ і обов’язків, які забирали йому час, але якщо Бодден захоче почекати, цілком можливо, що він отримає аудієнцію, хоча й коротку.
  Секретар директора не просила його сісти, поки він чекав, але Бодден все одно сів у дерев’яному кріслі з прямою спинкою. Він сидів хвилин п'ятнадцять, майже не рухаючись, а потім схрестив ноги. Секретарем була сувора жінка років сорока, худа майже до виснаження, яка старанно стукала на старій друкарській машинці. Телефон задзвонив чотири рази, поки Бодден чекав перші п’ятнадцять хвилин; п'ять разів, поки він чекав других п'ятнадцять.
  Через три хвилини його показали в присутності режисера Дітера Рапке, який, як подумав Бодден, був надто молодим, щоб виявляти самоважність, яку він видав. У свої сорок два Рапке був схожий на чоловіка, якого війна та її наслідки витягли з середнього віку повноти. У нього була кругла голова, на якій мали б вирости подвійні підборіддя, але не було. Це надавало йому дивно незакінченого вигляду. Коли часи налагодяться, подумав Бодден, той з’їсть.
  Рапке поглянув на чоловіка, який стояв перед його заваленим сміттям столом. Він не просив чоловіка сісти. Йому це не спало на думку. Через мить він зняв окуляри без оправи, відполірував їх хусткою й знову одягнув.
  «Отже, — сказав Рапке, — ти друкар».
  «Так, — сказав Бодден, — і хороший».
  «З Берліна».
  «З Берліна».
  «У Берліні немає роботи для друкаря?»
  «У Берліні завжди є робота для друкаря, якщо йому байдуже, що він друкує. Мені не байдуже."
  «То ви приїхали на Захід».
  "Так."
  "Коли?"
  "Цього ранку."
  «Через канал?»
  "Так."
  «Ви не зазнали труднощів».
  Бодден знизав плечима. «Я промок. І вони стріляли в мене».
  «Ваші папери». Рапке простягнув руку.
  Бодден вийняв мішечок, розв’язав мотузку й передав свої папери. Рапке методично вивчав їх. На третьому документі він знову подивився на Боддена. "Так. Ви були в таборі».
  «Бельсен».
  "Як довго?"
  «З 1940 року».
  Рапке повернувся до свого вивчення паперів. «Мабуть, було важко».
  «Це не було свято».
  «Ти зараз виглядаєш досить здорово».
  «Останнім часом я багато займався на свіжому повітрі».
  "Робити те, що?"
  «Розчищення завалів. У Берліні його багато. Я допоміг дещо прибрати. До цього я працював друкарем у росіян. Але я вирішила краще прибрати завали».
  Рапке почав нотувати частину інформації, що міститься в документах Боддена. «У нас тут нічого немає», — сказав він, коли писав. «Нічого постійного, тобто. Тільки тимчасово. На одного з наших співробітників, друкарку, два дні тому напала група поліцейських. Мабуть поляки. Вони вкрали його велосипед. І зламав ногу. Він старий, тому я не впевнений, коли він повернеться. Але якщо ви зацікавлені, ви можете отримати його роботу, поки він цього не зробить».
  «Мені це цікаво», — сказав Бодден.
  — Добре, — сказав Рапке, віддаючи папери. «Ви прийдете на роботу завтра о сьомій ранку. У мене є деякі ваші дані, але ви повинні передати решту моїй секретарці, фрау Глімм. І обов’язково стати на облік в поліції».
  «Так, буду», — сказав Бодден. «Дякую, пане Рапке».
  Рапке не відривався від нотаток, які все ще робив. Натомість він сказав: «Будь ласка, закрийте двері, коли ви виходите»
  Коли Бодден пішов, Рапке потягнувся до телефону й сам зателефонував у магістраль. Це був великий заміський будинок, розташований приблизно за п’ятнадцять кілометрів на північ і захід від Любека. Чоловічий голос із британським акцентом відповів на другий дзвінок.
  «Кабінет полковника Вітлока; Говорить сержант Льюїс.
  Зібравшись із тією малою англійською, що він мав, Рапке сказав: «Ось пан Рапке. Я хочу поговорити з полковником Вітлоком».
  «Моментку, будь ласка», — сказав сержант Льюїс.
  Полковник почав говорити ідіоматичною, хоча й з сильним акцентом, німецькою, і Рапке видихнув. Рапке вважав розмову англійською важкою справою, з якою він справлявся так погано, що аж пітнів. Він був настільки вдячний за те, що розмовляє німецькою, що забув розповісти про тонкощі розмови, якими зазвичай користувався під час розмови з полковником.
  «Він прийшов», — сказав Рапке. «Сьогодні рано вранці, як ти сказав».
  — Він називає себе Бодден, чи не так? — сказав полковник.
  "Так. Так. Бодден. Отто Бодден».
  «І ви найняли його, звичайно».
  «Так, так, як ви наказали».
  "Гарна робота. Рапке. Можливо, з нього навіть вийде грамотний друкар».
  «Так, цього щиро бажаємо. Тепер я маю ще щось зробити?»
  — Нічого, — сказав полковник. "Абсолютно нічого. Ви будете поводитися з ним так само, як і з будь-яким іншим тимчасовим працівником. Це зрозуміло?"
  «Так, природно».
  — І ще одне, Рапке.
  "Так."
  «Тримай язик на замку. Це теж зрозуміло?»
  — Так, — сказав Рапке. «Найбільш чітко».
  Після того, як Рапке поклав слухавку, полковник попросив сержанта Льюїса, щоб капітан Річардс увійшов. Через кілька хвилин увійшов Річардс, набрав собі люльку, і сів у крісло перед столом полковника. Полковник похмуро спостерігав, як Річардс виконує ритуал запалювання люльки. Полковник був не проти курити люльку. Сам курив, сигарети; фактично палили їх. Але вся ця робота з наповненням труби, утрамбуванням і запалюванням, а потім все це кудись вибити, це справді була кривава неприємність.
  — Подзвонив Рапке, — сказав полковник Вітлок.
  Капітан кивнув і продовжив запалювати люльку.
  — Він навпроти, — сказав полковник.
  Капітан знову кивнув. «Натрапив сьогодні близько сьомої ранку. У нього навіть стріляли. Або до нього. Там було троє рибалок. Вони це бачили».
  «Рапке найняв його».
  «Добре. Він називає себе Бодден?»
  «Мм. Отто Бодден».
  «Я дам знати Гамбургу».
  «Так, зробіть це», — сказав полковник. — І ви повинні запитати їх, як довго нам доведеться стежити за цим хлопцем, перш ніж прибуде той їхній майор. Як його звуть?"
  «Бейкер-Бейтс. Гілберт Бейкер-Бейтс».
  «Він приїхав з Америки, чи не так?»
  — З Мексики, сер.
  — Те саме, — сказав полковник.
  OceanofPDF.com
   7
  Якби карлик не напився у Французькому кварталі Нового Орлеана і не просидів там два дні, і якби він не наполягав на тому, щоб відвідати Монтічелло у Вірджинії, а пізніше наполіг, щоб Джексон організував йому екскурсію Університетом ім. Вірджинія, то вони могли б дістатися Вашингтона за тиждень замість одинадцяти днів, які їм знадобилися. Під час екскурсії по університету Джексону довелося слухати лекцію Плоскару про Томаса Джефферсона. Лекція тривала так довго, що їх затримали ще на один день і довелося провести ніч у Шарлоттсвіллі.
  Вони прибули до Вашингтона ближче до полудня наступного дня й зуміли отримати два номери в «Вілларді». Розпакувавши та відправивши свій костюм на прасування, Джексон пішов коридором до кімнати Плоскару.
  Гном впустив Джексона, повернувся до ліжка, підскочив на нього й сів, схрестивши ноги, розглядаючи свої чотири паспорти. Один був французом, другий швейцарцем, один канадцем і останнім німцем. Гном відкинув той і взяв той, виданий Канадою.
  «Канадець?» – сказав Плоскару.
  Джексон похитав головою й озирнувся в пошуках бурбону. Він знайшов його на комоді. «Що б канадець робив у Німеччині?» — сказав він, наливаючи собі напій.
  Плоскару кивнув, поклав канадський паспорт і взяв швейцарський. «Швейцарський, я думаю. Швейцарець мав би бізнес у Німеччині. Швейцарець мав би справу будь-де».
  Джексон підняв канадський паспорт, погортав його однією рукою та кинув назад на ліжко. «Якщо ці речі такі ідеальні, чому ти не використав одну з них, щоб поїхати зі мною до Мексики?»
  Не відриваючись від швейцарського паспорта, Плоскару сказав: «Тоді я б зіткнувся з Бейкер-Бейтсом, чи не так?»
  Джексон якусь мить дивився на нього, а потім усміхнувся. «Ви знали, що він там, чи не так?»
  Гном лише знизав плечима, не підводячи голови.
  «Боже, як ти брешеш, Нік».
  "Не зовсім."
  «Ви збрехали про Бейкера-Бейтса. Ви збрехали про те, що Оппенгеймер не говорить англійською. Ти збрехав про його дочку, про те, що вона дівчина.
  "Вона є."
  «Їй навіть тридцяти немає».
  «У Німеччині жінка, яка не вийшла заміж до двадцяти п’яти років, вважається старою дівчиною. Eine alte Jungfer. Це закон, я думаю. Або був».
  Джексон підійшов, став біля вікна й подивився на Чотирнадцяту вулицю на Національну будівлю преси. Чоловік прямо навпроти стояв біля вікна і чухав собі голову. Пальто чоловіка було зняте, краватка послаблена, а рукави сорочки закатані. Через мить чоловік перестав чухати голову, повернувся й сів за стіл. Джексону стало цікаво, чи він репортер.
  Джексон відвернувся від вікна, знайшов стілець і сів на нього. «І ще є Курт Оппенгеймер, хлопчик-убивця. Ти теж збрехав про нього».
  «Насправді я не знав».
  "Немає?"
  "Немає. Я не згадав усе, що знав про нього». Плоскару подивився на Джексона й усміхнувся. «Ти промочив ноги, чи не так?»
  "Холодні ноги."
  "Так, звісно. Холодні ноги."
  "Немає. Не зовсім", - сказав Джексон. «Просто я не збагнув, яку брехню я збираюся говорити армії та Державному департаменту».
  Гном весело посміхнувся. «Ти щось придумаєш».
  «Ось що мене непокоїть», — сказав Джексон. «Я, ймовірно, буду».
  Звичайно, Плоскару спочатку мав побачити Білий дім. Після цього вони пішли по Пенсильванія-авеню, де він пробігся навколо будівлі Казначейства та пообідав у «Оксиденталі», де гном був вражений усіма фотографіями мертвих політиків на стінах, якщо не їжею.
  Коли вони закінчили обідати, гном сказав, що йому треба побачити когось. Джексон не питав кого. Якби він запитав, він був майже впевнений, що його знову б збрехали.
  Після того як гном зловив таксі, Джексон повернувся до свого готельного номера і почав телефонувати. Це був третій дзвінок, який окупився. Чоловік, якому зателефонував Джексон, був Роберт Генрі Орр, і коли Джексон вперше познайомився з ним, він був у OSS, і всі називали його Нянею, тому що саме до Няні зверталися всі, хто хотів щось виправити. Зараз Орр був у Державному департаменті, і він, здавалося, зовсім не здивувався, що Джексон подзвонив.
  «Дай мені вгадати, Майнор», — сказав Ор. «Ти нарешті вирішив, що хочеш повернутися додому, і покликав бідолашну стару няню. Як гарно."
  «Я не знав, що він є», — сказав Джексон. «Дім».
  «Ще ні, але дайте нам ще рік. Тим часом я міг би залучити вас до чогось тимчасового, можливо, в Японії. Це було б чудово. Чи хотіли б ви цього?»
  — Небагато, — сказав Джексон. «Можливо, ми могли б зібратися разом випити пізніше».
  Настала тиша, а потім Орр сказав: «У вас щось відбувається, чи не так, Майнор? Б’юся об заклад, щось пустотливе».
  «Як щодо Willard о п’ятій тридцять у барі?»
  «Я буду там», — сказав Орр і поклав трубку.
  Роберт Генрі Орр був прекрасною дитиною на початку двадцятих — насправді настільки красивою, що він заробив майже 300 000 доларів на гонорарах фотомоделі не лише в Нью-Йорку, але й у Лондоні та Парижі. Більшість дорослих, які були дітьми двадцятих років, все ще пам’ятали те гарне обличчя з довгими темними кучерями, що посміхалися їм із коробки пластівців, які тоді були головним конкурентом Cream of Wheat. Насправді значна частина дорослої Америки виросла в ненависті до Роберта Генрі Орра.
  Але коли йому виповнилося тринадцять, у Роберта Генрі Ора з’явилися прищі, неприємні, з якими нічого не можна зробити, окрім як дозволити їм самопливу. Це залишило його з плямами та ямами на обличчі, яке, щойно він підріс, відростив бороду, щоб приховати.
  Хоча борода приховувала його зруйноване обличчя, ніщо не могло приховати його блискучого розуму та його їдкої дотепності. Добре живучи на дохід від 300 000 доларів, які він заробив у дитинстві і які завбачливо вклав його батько-банкір, Роберт Генрі Ор став професійним студентом. Він навчався як у Гарварді, так і в Єльському університеті, а також у Лондонській школі економіки. Звідти він поїхав до Гейдельберга, а з Гейдельберга до Сорбонни. Після цього він провів рік в університеті Болоньї і ще два роки вивчав східні мови в Токіо. Він ніколи ніде не здобув наукового ступеня, але в липні 1941 року він був або шостим, або сьомим чоловіком, найнятим полковником Вільямом Дж. Донованом до Офісу координатора інформації, який після низки перипетій мав стати OSS.
  Саме в OSS Орр відкрив своє справжнє покликання: він був природженим підступником. Хоча йому було присвоєно звання заступника директора з персоналу, його справжня робота полягала в тому, щоб відстоювати справу OSS проти її найнепримиреннішого ворога — вашингтонської бюрократії. Як зброю він використовував свій блиск, величезний обхват, щетинисту бороду, злий язик і енциклопедичні знання майже про все. Він викликав страх у Конгресу, залякав Державний департамент, збентежив військових і обдурив їх усіх. Більшість із дивної колекції науковців, шахраїв, плейбоїв, вільників, патріотів, світських левів, дурнів, геніїв, студентів і авантюристів, які складали OSS, обожнювали його й називали Нянькою. Багатьом із них він був потрібен.
  Приблизно о 5:30 Ор увійшов до бару «Віллард» і пройшов через кімнату до кутового столика, де сидів Джексон. Джексон почав підводитися й потиснути руку, але Ор помахав йому назад на місце. Він стояв, ретельно скроєний, як завжди, погойдувався вперед-назад на підборах, зручно стиснувши руки на величезному животі, оглядаючи Джексона на ознаки лінощів і гниття.
  «Ти старший, Майнор», — сказав він, сідаючи в крісло. «Ти старший і худий. Занадто худий».
  — Твоя борода посивіла, — сказав Джексон. "Що ви хочете пити?"
  Орр сказав, що хоче скотч, і Джексон замовив в офіціанта два з них. Коли прийшли напої, Ор спробував свій і запитав: «Ти коли-небудь купував?»
  «Отримати що?»
  «Твоя медаль. Вони зарахували тебе до одного, знаєш. Бронзова зірка, я вважаю, за щось чудове та сміливе, що ти зробив у Бірмі. Що чудового й сміливого ти зробив у Бірмі, Мінор?»
  «У мене жовтяниця».
  «Можливо, це було для цього».
  "Ймовірно."
  «Мені доведеться це розглянути».
  «Це те, що ти все ще робиш, розбираєшся?»
  Орр зробив ще один ковток. «Ми ховаємось. Це здебільшого те, що ми робимо цілий день. Сховайся».
  «Вони переслідують вас, га?»
  «Справді. Ви, звичайно, чули».
  "Я почув."
  «Знаєте, вони нас роз’єднали. Військове відомство отримало розвідку та спеціальні операції. Дослідження та аналіз перейшли до держави. Нас дев'ятсот. Ви повинні були почути крики натовпу старого штату. Чи можете ви уявити Герберта Маркузе в державі?»
  "Це важко. Хто ще залишився?»
  «Ну, дехто тримається за свої обгризені нігті за кордоном. Давайте подивимось, Філ Хортон у Франції, Стейсі тут, Хелмс у Німеччині, Ел Улмер в Австрії, Енглетон в Італії, Зайц на Балканах, звичайно. І… о, так, Джим Келліс у Китаї».
  «Що станеться?»
  «Дайте нам рік, і ми знову воскреснемо, як Фенікс, якщо буде воля Бога і Джо Сталіна».
  «Комуністичні орди, га?»
  «Точно».
  «Хто ним керуватиме — Донован?»
  Орр похитав головою. «Немає шансів. Я підозрюю, що його зроблять послом у якесь жахливе й неважливе місце. Чилі чи Сіам — одне з таких місць. Я розумію, що йому потрібні гроші. А тепер скажи мені, що ти задумав, Мінор? Я сподіваюся, що це щось справді неприємне».
  Джексон знизав плечима. «Я просто хочу потрапити до Німеччини, і я не хочу, щоб хтось мене турбував, коли я туди приїду».
  Орр погладив свою бороду й стиснув губи. «Чому Німеччина?»
  «Я думаю, що зможу там трохи заробити».
  «Юридично?»
  «Майже».
  «Смію я запитати, що робити?»
  Джексон посміхнувся і сказав: «Дуже делікатна місія надзвичайно конфіденційного характеру для старих друзів».
  Орр сяяв. «О, боже, у вас є щось неслухняне, чи не так?»
  "Може бути."
  «Подивимося, як нам працювати? Ви можете поїхати як перший післявоєнний турист Німеччини. Ви б встигли на Октоберфест. Але я думаю, що нам краще придумати щось хоч трохи більш відверте, щоб армія могла це зрозуміти. Дай мені подумати." Орр заплющив очі. Коли він відкрив їх через кілька хвилин, він усміхався. «Наступного четверга о другій».
  «Ісус».
  «Здивований?»
  «Ніхто про це не знає».
  — Я так, — сказав Орр. «Але тоді я все знаю. Це справді була не така вже й погана гра. Я здивований, що його ніколи не виробляли».
  "Я не."
  «Але ось ми маємо це, бачите. Неповнолітній Джексон, відомий драматург, герой війни — я мушу відкопати ту медаль — і, давайте подивимося, що ти ще зробив?»
  «Нічого».
  "Неважливо. Ви вирішили звернути свій чуйний погляд на післявоєнну Німеччину і написати, я думаю, книгу; так, книга про те, що ви бачили на власні очі. Мій друг працює у видавництві в Нью-Йорку, і я можу отримати від нього листа без проблем, оскільки це не коштуватиме йому ні копійки. Після цього я просто пройду це. Дайте мені ваш паспорт"
  Джексон дістав свій паспорт і передав його. Орр бездіяльно погортав його та сказав: «Досить гарна схожість».
  Джексон ковтнув ще трохи свого напою і, зберігаючи голос тихим і невимушеним, сказав: «Ви коли-небудь чули про румуна, який називає себе Ніколає Плоскару?»
  Продовжуючи гортати паспорт, Орр сказав: «Злий гном. Де ви про нього чули? Він працював у нас колись, знаєте, у—коли це було—'44, '45? Він був найбільш здібним. Дорогий, але дієвий».
  «Що він зробив?»
  Ор заховав паспорт Джексона у внутрішню кишеню, поплескав його захищено та сказав: «Ми використали його, щоб побачити, що він може зробити з нашими дико-блакитними хлопцями. Знаєте, ті, що були збиті над Бухарестом і Плоєшті. Нарешті ми відправили нашу власну команду перед тим, як туди прибули росіяни. Що ж, гном організував усе на прощання. Хлопці-мухи клялися ним. Здається, Плоскару знав усіх у Румунії — звісно, усіх, кого варто знати. Його батько був членом того, що вважалося дворянством у тій жахливій країні — графом чи, можливо, бароном, — тож гном використовував свої зв’язки, щоб переконатися, що з нашими хлопцями не сталося нічого поганого. Деякі з них фактично жили за рахунок землі на той час, коли туди прибула наша команда OSS. Літачі віддали карлику всю заслугу».
  Орр підніс склянку до губ і витріщився на Джексона поверх її краю. Це був довгий холодний погляд. Коли він приніс келих, то сказав: «Все одно він був таким лихим маленьким чоловіком. Ми потрапили в жахливу сварку з англійцями через нього. Це була одна з тих кооперативних речей, які ніколи не спрацьовують. Я думаю, що вони хотіли застрелити його, коли все закінчиться, за винятком того, що його не вдалося знайти — або тих п’ятдесяти тисяч золота, які ми надали. Золоті соверени, наскільки я пам'ятаю. Він просто зник, але ми подумали, що це недаремно витрачені гроші, мені цікаво. Де ти про нього чув?»
  «У барі. У Мексиці».
  «Так ось де він?» – сказав Орр. «Іноді я дивувався».
  «Його там немає, але хтось, хто його знав, був».
  "ВООЗ?"
  «Британський касир, який сказав, що його звуть Бейкер-Бейтс».
  « Гілберт Бейкер-Бейтс?» Тон Орра був майже недовірливим.
  Джексон кивнув.
  « Гілберт Бейкер-Бейтс? Маніакальний майор. Касир! Навряд чи, Майнор. Бідний старий Гілберт тепер висхідна зірка на британському небосхилі. Хто вам коли-небудь казав, що він був касиром?»
  «Той, хто багато бреше», — сказав Джексон.
  OceanofPDF.com
   8
  Зруйнований замок, або Шлосс, лежав за милю-дві від Хехста, що робило його не більше ніж за сорок хвилин їзди від центру Франкфурта. Замок був зруйнований часом, а також парою заблуканих американських бомб. Тепер ніхто не був цілком впевнений, кому він насправді належить, хоча американці, очевидно, підтвердили свою претензію великим, акуратно написаним літерами, написом соціального вигляду, на якому було написано англійською та німецькою мовами:
  Власність армії США
  АБСОЛЮТНО ЗАБОРОНЕНО
  Німці, які ще жили поруч, звісно, поважали знак. Але навіть якби його там не було, жоден із них навряд чи вчинив би серйозні посягання. Чутки тримали їх подалі, чутки про те, що замок був місцем рандеву мандрівної групи польських і латвійських біженців — злодіїв і головорізів, природно, або ще гірше. Хоча нікого з ДП там не бачили деякий час, небагато німців, якщо взагалі були, були готові ризикнути. І крім того, була табличка.
  Раз чи двічі на день через нерівні проміжки часу можна було побачити джип армії США з капітаном за кермом, який повільно під’їжджав до замку й зникав, іноді на довгі проміжки часу, за його розваленими стінами. Німці, які помітили капітана та його незвичайну появу, схвалили обидва як правильну стратегію. Якщо пощастить, він міг би спіймати поляка чи двох.
  Приблизно єдине, що вирізняло замок як замок, а не як ще одну розбомблену руїну, була виразно готична вежа на його північному кінці. Це було майже чотири поверхи, з зубчастими стінами та досить імпозантною вежею, яка була лише наполовину зруйнована. Значна частина зовнішніх стін замку також залишилася стояти, хоча їх уже не залишилося нічого, що можна було б захистити чи захистити.
  Якби сусідні німці були достатньо непокірними, щоб проігнорувати попереджувальний знак, або достатньо сміливими, щоб ризикнути зіткнутися з польським чи латвійським відчайдухом, вони могли б бути здивовані новими, добротними на вигляд дерев’яними дверима, які вели вниз до території під північчю вежа, яка, можливо, багато років тому могла бути підземеллям.
  І сусідні німці були б більше здивовані, якби вони змогли спостерігати, як американський капітан використовує свої ключі від двох міцних навісних замків, які допомогли замкнути двері, а потім пішов за ним старими кам’яними сходами до того вогкого, схожого на печеру простору, яке було підземелля вже не. Тепер, очевидно, це був склад для всіх тих американських товарів, які важко дістати, завдяки яким процвітав чорний ринок.
  Були, наприклад, сигарети. Ціла стіна була заставлена ящиками з ними — не коробками, а ящиками. Біля іншої стіни стояли каністри з бензином — рожевого, американського типу, який, якщо його виявили в німця, автоматично означав тривале ув’язнення. Їжа була складена біля третьої стіни. Здебільшого там були армійські пайки «десять в одному», але були також мішки армійського борошна та десять чи дванадцять ящиків — знову ж таки не коробки, а ящики — батончиків. Близько половини з них були Baby Ruths. Решта були змішаними партіями Hershey Bars, Oh Henrys, Mars Bars і Powerhouses.
  Біля стіни, що залишилася, було місце, звідки виходило світло. Це був бензиновий ліхтар, який тримався на перевернутій армійській шафці. Поруч із шафкою стояло охайно заправлене армійське ліжко. Ще дві шафки утворили букву L біля ніжок ліжечка. На одному з них стояла невелика бензинова плита на дві конфорки. Недалеко від шафок був грубо облаштований стовп, на якому зберігалося шість парадних форм армії США. На двох одностроях були капітанські подвійні перекладини. Ще на двох були поодинокі срібні злитки першого лейтенанта. На двох інших мундирах красувалися золоті дубові листи майора.
  Надійно замкнувши зсередини двері, що вели до підземної кімнати, чоловік у формі капітана за допомогою ліхтарика спрямував себе кам’яними сходами. Спершу запалив бензиновий ліхтар, а потім обережно повісив туніку й поставив на кілок заморську кашкету. Здавалося, він дуже акуратний.
  Далі він запалив маленьку бензинову плиту, відкрив одну з шафок, дістав банку з чаєм, трохи цукру та алюмінієву каструлю. Він налив воду з каністри в каструлю і поставив на плиту. Потім він дістав із шафки чайник, чашку з блюдцем, поводячись із ними обережно, бо всі були мейсенськими. Коли вода закипіла, він поклав у каструлю невелику жменю чаю, налив води, закурив і ліг на ліжечко. Заклавши одну руку за голову, він курив і дивився в стелю, чекаючи, поки чай настоїться.
  Коли чай був готовий, він повільно випив дві чашки і викурив ще чотири сигарети. Після цього він глянув на свій золотий годинник Longines. Було 3:30 — майже час йти. Він підвівся й перетнув кімнату до ще однієї шафки, яка стояла поруч із каністрами з бензином. Цей був замкнений. Він зняв замок і відкрив кришку. Всередині було два пістолети-кулемети .45 Thompson, три автомати .45 і два карабіни Ml. Були також S.&W. Пістолет 38-го калібру та автомат Walther PPK. Він вибрав «Вальтер» і засунув його до правої кишені.
  Закривши на замок, він одягнув кітель з капітанськими ґратами та вибрав гарнізонну кашкет. На його лівому рукаві було п’ять золотих злитків за кордоном, кожен із яких вказував на шість місяців служби за межами континентальних меж Сполучених Штатів. На правій частині грудей він мав нагрудний знак бойового піхотинця та стрічки, які вказували на те, що він брав участь у трьох боях на Європейському ТВД і був один раз поранений.
  Він уважно оглянув кімнату, щоб переконатися, що немає нічого недоречного. Його очі були зеленувато-блакитні, і, здавалося, вони нічого не пропускали. Вони дивилися з вузького обличчя з прямим носом і тонкими губами, які могли бути або сумнівними, або жорстокими, а може, і тим і іншим. Він був майже рівно шість футів на зріст і стрункий, а його волосся було такою дивовижною сумішшю, що лежить десь між каштановим і світлим. Воно було коротко підстрижене, а десь він підібрав гарну засмагу.
  Вдруге перевірив, чи вимкнена бензинова плита. Потім він вимкнув лампу, увімкнув ліхтарик, поплескав праву стегнову кишеню, щоб перевірити, чи «Вальтер» на місці, і піднявся кам’яними сходами до місця, де біля товстих дерев’яних дверей стояв джип.
  Чоловік, який продав ідентифікаційні дані, назвався Карлом-Гайнцом Даммом, і через кілька розумних хабарів певним органам влади йому дозволили жити одному в затишному двоповерховому будинку не в шести кварталах від високого сталевого паркану, який американці звели навколо ІГ. Комплекс Farben у Франкфурті. З якоїсь причини, відомої лише їм самим, американці проігнорували майже неушкоджений район Дамма, коли реквізували житло. Замість цього вони заволоділи досить неприємною і безумовно нижчою територією, яка безпосередньо оточувала комплекс Фарбен. Дамму іноді здавалося, що американцям там комфортніше.
  Дамм придбав свій будинок наприкінці 1945 року, через кілька місяців після його звільнення з Дахау, де він провів три жахливі роки. Гравер за фахом, він опинився в Дахау після того, як у 1942 році був засуджений за підробку талонів на харчування. Через його технічні навики керівництво табору призначило його в адміністративний відділ — на роботу, яка дала йому доступ до табірної документації. До того часу, коли американці прибули до Дахау, він перетворився на Карла-Гайнца Дамма, дрібного профспілкового функціонера з довгим стажем протистояння нацистському режиму. Американці майже одразу запропонували йому роботу, від якої він із подякою відмовився, виправдавшись серйозним серцевим захворюванням — звісно, повністю задокументованим — яке у нього виникло внаслідок суворих умов табору.
  Він залишив Баварію і майже відразу попрямував до Франкфурта, маючи з собою лише ретельно відібрані записи 100 колишніх в'язнів табору; усі вони мертві, але їх смерть не зареєстрована; усі вони тією чи іншою мірою політичні опоненти колишнього режиму; усі вони зі східних околиць Німеччини, де були росіяни; і всі вони, звичайно, арійці за походженням. І так Дамм придбав свій будинок. Він обміняв його колишнього власника, неповнолітнього та ще невиявленого військового злочинця, на нову особу. Звістка поширилася — тихо, звичайно; дуже тихо — і тепер Дамм займався надзвичайно прибутковим, але надзвичайно стриманим бізнесом. Він також трохи пограв на чорному ринку. В основному сигарети.
  Дамм був одним із небагатьох німців у 1946 році, кому доводилося стежити за своєю вагою. З його нещодавно досягнутим процвітанням він припустився помилки, сівши на дієту, яка в деякі дні досягала 6000 калорій. Тепер він сидів на самостійній дієті з 1000 калорій на день, чого було достатньо, щоб нероба людина вижила, а активна людина повільно голодувала. Це також було лише на 48 калорій менше, ніж офіційний раціон у Британській зоні.
  У свої сорок три роки Дамм був витонченим чоловіком середнього зросту, мабуть, на двадцять п’ять фунтів зайвої ваги, які тепер були одягнені в англійський твідовий костюм, який він придбав у свого колись багатого клієнта, колишнього жителя Гамбурга. , якого британці особливо прагнули отримати в свої руки. Тепер клієнт насолоджувався своєю новою ідентичністю й тихо жив поблизу Саарбрюккена, у французькій зоні.
  Дамм подивився на годинник, побачив, що вже близько 5, і поставив склянки, воду та пляшку скотчу Johnnie Walker. Через свою дієту він дозволяв собі лише один напій на день, і скотч був здебільшого для того, щоб справити враження на свого нового ділового партнера, американського капітана, який називав себе Біллом Шмідтом. Дамм ні на мить не повірив, що це справжнє ім’я капітана, але Шмідт послужив поясненням того, чому американець так вільно розмовляв німецькою. У німецькій мові Шмідта був американський акцент, але його вловив лише хороший слух, яким Дамм пишався.
  Через хвилину-другу після п’ятої Дамм почув, як під’їхав джип. Він подивився у вікно й спостерігав, як капітан Білл Шмідт піднімає капот і знімає кришку розподільника. Дамм був дещо незадоволений, дізнавшись, що капітан думав, що його джип могли вкрасти в районі Дамма.
  Коли капітан увійшов, вони потиснули один одному руки, і капітан сказав німецькою: «Як справи, KH?» Дамм давно змирився з тим, що його називають ініціалами імені, що, на його думку, було одним із тих дивних американських звичаїв.
  — Добре, капітане, а ви? Хоча менше ніж через годину після їхньої першої зустрічі капітан почав звертатися до Дамма знайомим ду, Дамм все ще тримався офіційного способу звертання. Капітан ніби не помітив.
  Капітан Шмідт зняв капелюха й поклав його на диван. Потім він помітив Johnnie Walker і сказав: «Боже мій, скотч».
  Дамм усміхнувся, дуже задоволений. «У мене є кілька джерел», — сказав він, не бачачи особливої користі в скромності.
  Дамм підійшов до пляшки, змішав два напої та простягнув один Шмідту. Після того, як вони підсмажили один одного. Шмідт розвалився в м’якому кріслі, виставив перед собою свої довгі ноги й сказав: «Що ти маєш для мене, КХ? Що у вас є, що вартує дванадцять ящиків сигарет?»
  Дамм застережливо помахав вказівним пальцем. «Але ніяких Кулів, капітане. Мені дуже важко позбутися останньої справи. Люди думають, що їх обманюють, коли ви обмінюєте їх Kools».
  Шмідт знизав плечима. «Вони не повинні їх палити. Вони валюта. Викурити одну — все одно, що викурити доларову купюру. Кому різниця, які вони на смак?»
  «Тим не менш, більше немає Kools».
  «Гаразд. Більше немає Kools. Що ти маєш?»
  Дамм звів брови. Це надавало йому вигляду арки. «Діаманти?» він сказав. «Що б ви сказали про діаманти?»
  «Я б сказав, що мені потрібно спочатку їх побачити».
  Дамм поліз у кишеню свого твідового костюма й дістав маленьку шкіряну сумку на шнурках. Він простягнув його Шмідту. Капітан поставив напій на стіл і висипав вміст сумки собі на долоню. Там було двадцять чотири ограновані діаманти, розміром не менше карата.
  Поки Шмідт уважно оглядав кожен діамант, Дамм підняв капітанський напій і підсунув під нього маленьку порцелянову тацю.
  «Скільки ти насправді просиш, КХ?» — сказав Шмідт, кидаючи діаманти назад у мішок. Дамм уважно спостерігав, щоб ніхто не потрапив під руку.
  «Двадцять чотири випадки».
  "Ти божевільний."
  Дамм знизав плечима. «Я повинен мати їх».
  «Знаєте, скільки сигарет в одному ящику?»
  «Шістдесят коробок в коробці, двісті сигарет в коробці. Дванадцять тисяч сигарет».
  «За долар за сигарету».
  «Це роздрібна торгівля. Ми з вами, мій любий капітане, оптові торговці».
  «Я дам тобі десять справ».
  «Двадцять».
  «Моя остання пропозиція — тринадцять випадків».
  «А мені сімнадцять», — сказав Дамм.
  «Гаразд. П'ятнадцять».
  «Всі верблюди».
  — Напівверблюди, — сказав капітан. «Наполовину щасливчики».
  «Готово».
  «Ти щойно уклав шалену угоду, KH»
  — І ти, друже, теж не погано вчинив. Валюта вам більше ні до чого. Ви більше не можете відправити його додому. Але діаманти. Що ж, діаманти, мабуть, найбільш портативна форма багатства. Їх можна заховати в пачці сигарет. Що ще може бути ціннішим?»
  Шмідт нахилився вперед у своєму кріслі. У лівій руці він тримав мішечок з діамантами. Він підкинув їх на кілька дюймів угору й упіймав, коли його права рука повільно повернулася до набедренної кишені.
  «Ну, одна річ, про яку я міг подумати, КХ, — це нова ідентичність».
  Дамм дуже заспокоївся. Кілька хвилин він не дихав. Він раптово відчув холод, а потім почався приплив. Він відчував, як воно розтікається по його обличчю. Він знав, що американець це бачить. Почувся різкий звук, і він з певним подивом усвідомив, що він вийшов від нього. Це було зітхання — довге, сумне, гірке. Дамм змусив свій розум працювати. Це був швидкий розум, спритний. Він. використовував його досить часто раніше, щоб вийти з більш складного становища, ніж це. Це було нічого. Він змусив себе посміхнутися, хоча знав, що посмішка має виглядати жахливо.
  — Але не для себе, звичайно.
  «Ні, звичайно, ні», — сказав Шмідт. «Я цілком задоволений тим, ким я є».
  «Він говорить не так», — подумав Дамм. Більше немає американського акценту, взагалі. Він облизав губи. — Значить, для друга? він сказав. — Може, родич?
  Капітан дістав «Вальтер» і направив його на Дамма. «Я хочу записи. Усі."
  «Ми могли б поділитися, звичайно», — швидко сказав Дамм. «Всього вистачить, а крім того, я думав взяти собі напарника. Американський партнер був би ідеальним».
  «Ти не розумієш».
  "Немає?"
  «Мені потрібні записи, які ви ведете самі. Мені потрібні справжні імена та поточні адреси тих, кому ви надали нові особи. І їхні нові імена також, звичайно».
  Перше, що подумав Дамм, це шантаж. Йому це спало на думку не вперше, але досі він був задоволений тим, що чекав, доки його потенційні жертви досягнуть такого рівня добробуту, який зробить це вартим уваги. Але, можливо, американець мав рацію. Можливо, час шантажу вже настав.
  «Це було б ідеально», — швидко сказав він. «Я надаю записи, а ви підходите. Це може бути досить прибутковим».
  «Мені потрібні записи зараз», — сказав Шмідт. "Усі." Він помахав пістолетом — необережний, але дивно погрозливий рух.
  «Так, звичайно», — сказав Дамм і повільно підвівся. «Я зберігаю їх у сейфі в спальні».
  Шмідт дивився, як чоловік, що стояв на колінах, відкривав маленький сейф. Дамм дістав книгу, схожу на бухгалтерську книгу, і почав закривати сейф. «Залиште його відкритим», — сказав Шмідт.
  «Так, так, я залишу це відкритим».
  Дамм передав Шмідту бухгалтерську книгу. Вони повернулися до вітальні, де капітан використав пістолет, щоб помахати Дамму на стілець. Дамм спостерігав, як Шмідт переглядає бухгалтерську книгу. Шмідт підняв погляд і посміхнувся. «Ви ведете чудові записи».
  «Я думаю, ви знайдете все в порядку».
  — Дуже ретельно, — сказав Шмідт і поклав бухгалтерську книгу на стіл біля свого напою.
  Він якийсь час дивився на Дамма і сказав: «Я не американець. Ви, мабуть, уже це зрозуміли».
  Дамм енергійно кивнув. — Твій акцент — його вже немає. У мене хороший слух для акцентів. Дуже добре."
  «Мене звуть, — сказав капітан, — Курт Оппенгеймер».
  «Мені дуже приємно познайомитися з вами», — сказав Дамм і відчув себе дурним.
  «Я німець і також єврей. Німецький єврей. Свого часу я був комуністом, хоча тепер не думаю, що ним є».
  «Слухай, ми все ще можемо вести бізнес».
  «Я просто подумав, що ви хотіли б знати», — сказав Курт Оппенгеймер і двічі вистрілив Дамму в серце. Сила куль глибоко врізала Дамма в крісло. Він відчув біль і шок, але ні те, ні інше не заважало йому працювати. Тепер проблема полягала в тому, як вибратися з цієї халепи. Він все ще працював над цим через сорок п’ять секунд, коли помер.
  Курт Оппенгеймер поклав «Вальтер» назад у набедренну кишеню. Він підняв шкіряний мішок із діамантами, мить завагався, потім знизав плечима й запхав їх до іншої кишені. Він відкрив бухгалтерську книгу й порахував імена тих, кому Карл-Гайнц Дамм продав нові особи. Там було тридцять два імені. Він вирвав із книги половину, склав і поклав у кишеню. Він подбає про це сам. Іншу половину він залишив би американцям, які могли б обійти їх, а потім і ні.
  Він озирнувся по кімнаті, оглядаючи її швидко, але уважно своїми синьо-зеленими очима, які нічого не пропускали. На його склі були відбитки пальців, але американці їх вітали. Він підійшов до тіла Дамма і помацав його пульс. «Моя німецька грунтовність», — подумав він, а потім швидко вийшов із передніх дверей, сів у джип і поїхав.
  Через десять хвилин він стояв біля бару американського офіцерського клубу в комплексі IG Farben.
  «Як справи, капітане?» — сказав сержант, подаючи йому звичайний скотч і воду.
  «Непогано, Семмі», — сказав Курт Оппенгеймер. «Як у вас справи?»
  OceanofPDF.com
   9
  Майор Гілберт Бейкер-Бейтс повернувся в Німеччину майже тиждень, коли Дамма вбили. Він був у Гамбурзі, виконуючи певні рутинні справи, коли кур’єр Корпусу американської контррозвідки приніс новини про вбивство Дамма разом із надрукованим списком із п’яти імен та адрес.
  Кур’єром CIC був двадцятишестирічний лейтенант армії США на ім’я Лафолет Мейер, який був із Мілуокі й не поспішав туди повертатися. Меєру подобалася його робота, і йому подобалася Німеччина, особливо її жінки. Він спостерігав, як майор Бейкер-Бейтс читав список імен і адрес.
  «Стає трохи цікавіше, сер, коли ви порівнюєте їх із цими», — сказав він і передав Бейкер-Бейтсу ще один список, у якому містилися справжні імена п’ятьох незначних військових злочинців, які жили в Британській зоні.
  «Ну що ж, — сказав Бейкер-Бейтс. «Цей хлопець Дамм займався продажем нових ідентифікацій?»
  "Так, сер."
  «Скільки він продав?»
  «Це важко сказати, сер. У його сейфі було шістдесят вісім нових посвідчень, готових до роботи. Потім була книга, яку ми знайшли. Він містив шістнадцять імен, і приблизно стільки, здавалося, було вирвано тим, хто його вбив».
  «Хто завгодно?»
  «Ну, ми не впевнені, сер. Не на сто відсотків».
  «Але ви досить впевнені?»
  Лейтенант Меєр кивнув.
  Бейкер-Бейтс торкнувся списків. «Ви дали це потрібним людям тут, у штаб-квартирі?»
  «Так, сер, але ми також подумали, що ви повинні мати копію».
  «Через мій інтерес до нього».
  "Так, сер."
  Бейкер-Бейтс ще раз прочитав список. «Я бачу, п’ятеро живуть у нашій зоні. Скільки у вас?»
  «Сім у нас і чотири у французів».
  «Ти вже зібрав свій?»
  "Минулої ночі. У нас їх шість. Сьомий — у Штутгарті — убив себе та свою дружину саме тоді, коли ми входили».
  «Як?»
  «Ну, ми зробили помилку, постукавши першими…»
  «Я маю на увазі, як він убив себе?»
  «Ой. З ножем. Він перерізав собі горло. Його дружина теж. Кажуть, це був безлад».
  Бейкер-Бейтс виніс пакунок Lucky Strikes і запропонував Меєру, який взяв один. Кожен запалив свою цигарку. Коли вони йшли, Бейкер-Бейтс запитав: «Як його вбили? Блін».
  «Постріл. Двічі».
  «Хто це чув?»
  «Ніхто».
  Брови Бейкер-Бейтса піднялися вгору. Лейтенант помітив, що на них є сліди сірого. «Ніхто?»
  «Ну, сер, це ще щось не зовсім кошерне. Цей хлопець Дамм жив сам по собі у восьмикімнатному будинку майже на відстані кількох кроків від нас у будинку Фарбен. Тепер ви знаєте так само добре, як я, що ніхто в Німеччині не має восьмикімнатного будинку для себе, якщо тільки вони не знайшли ремонт десь, а це щось інше, на що ми звернули увагу наших людей. Ми теж не думаємо, що його звали Дамм. Він вийшов із Дахау чистим, як свисток, але ми припускаємо, що саме там він, ймовірно, виправив собі нове посвідчення особи. Ми перевіряємо це».
  «Де Дамм працював чи працював?»
  «Він цього не зробив», — сказав Мейєр. «Він був на чорному ринку, мабуть, у досить великих розмірах. У нього був повний підвал — сигарети, кава; у нього навіть було три коробки скотча Johnnie Walker, і ти знаєш, як важко це дістати. Тож спочатку ми подумали, що саме тому його вбили через якусь угоду на чорному ринку, яка зіпсувалася. Ми думали про це, поки не знайшли той список імен, а потім почали придумувати щось інше».
  — Кажеш, ніхто нічого не чув?
  "Ні, сер."
  «Вони щось бачили?»
  "Може бути."
  "Може бути?"
  «Ну, є одна стара жінка, але очі в неї не дуже хороші. Вона сказала, що бачила, як американський солдат зайшов у будинок Дамма близько тисячі сімсот годин і вийшов близько сімнадцятої тридцять. Він був за кермом джипа».
  «Що за солдат — вона могла сказати?»
  "Ні, сер. Як я вже сказав, очі в неї були не надто хороші, але вона думала, що він приблизно шести футів на зріст і наче блондин. Це підійде, чи не так?»
  «Це підійде».
  «Він розмовляє англійською?»
  «Оппенгеймер?»
  "Так, сер."
  «Так, він говорить англійською, лейтенанте. Ідеальна англійська».
  «Тоді це було б непоганим маскуванням, чи не так?»
  Бейкер-Бейтс зітхнув. «Як і його англійська, це було б ідеально. Як ви думаєте, скільки імен він отримав?»
  «Ну, сер, їх залишилося шістнадцять, як я вже казав, і він, здається, вирвав половину сторінок, на яких були імена, тож ми припускаємо, що це приблизно те, що він має. Шістнадцять».
  «І він почне шукати їх одну за одною», — сказав Бейкер-Бейтс і загасив сигарету в дешевому жерстяному лотку.
  — Ви думаєте, що він божевільний, сер — Оппенгеймер?
  «Можливо. Чому Ви запитуєте?"
  «Ну, він робить майже те, що робив під час війни. Наскільки я чую, він розігрував тоді досить погані. Тепер він, здається, повертається і збирає ті, які ми пропустили або не можемо знайти. Ну, до біса, сер, я знаю, що це неправильно, але я не думаю, що це зводить його з розуму. Мені здається, він просто якийсь... ну, відданий».
  "Відданий."
  "Так, сер."
  «І ти думаєш, що, можливо, нам варто залишити цю… е-е… відданість самому».
  Меєр похитав головою. «Ні, сер, я не думаю, що я справді так думаю».
  «Але ви б не дуже засмутилися, якби він, як ви сказали, вибив ще кілька? Я маю на увазі деякі дійсно гнилі».
  «Ну, до біса, майоре…»
  Бейкер-Бейтс перебив його іншим запитанням. — Ви, я вважаю, лейтенанте, єврейської віри.
  «Я єврей», — сказав Мейєр, атеїст.
  «Ви сіоніст?»
  "Я не впевнений."
  «Але ви знаєте, що відбувається в Палестині».
  "Так, сер. Ви сповнені рішучості не дати сотням тисяч євреїв, які все ще залишилися в таборах для біженців, дістатися до Палестини, куди ви їм обіцяли, що вони зможуть потрапити».
  «Я думав, ти сказав, що ти не сіоніст. Це сіоністська лінія, якщо я її коли-небудь чув».
  «Так, сер, але це теж факт».
  — Нам не потрібен Оппенгеймер у Палестині, лейтенанте, і тому ми його знайдемо. Ми не хочемо, щоб він там був».
  — Ні, сер, — сказав лейтенант Мейєр. "Б'юсь об заклад, що ні".
  Щодня, повертаючись додому з роботи, Отто Бодден, друкар, перевіряв відправлення листів біля зруйнованої Петрікірхе в Любеку. Досі, наступного дня після смерті Дамма, у ньому нічого не було. Коли Бодден прийшов додому та залишився на самоті своєї маленької кімнати, відкрив конверт, який виглядав так, ніби ним уже користувалися кілька разів. Всередині був тонкий аркуш паперу з блоком цифр, написаних на ньому олівцем. Бодден зітхнув і почав виснажливо розшифровувати їх. Коли він закінчив, повідомлення гласило: «Продовжуйте Франкфурт». Карл-Хайнц Дамм убитий. Вистрілив двічі. Уніформа армії США, можливо молодший офіцер.
  Бодден запам’ятав ім’я Дамма, потім наповнив свою люльку підозрілим тютюном, який він купив на чорному ринку, і використав той самий сірник, щоб запалити свою люльку та спалити тонкий папір. Росіянин був швидким, подумав Бодден; стільки треба було сказати за нього. Чоловіка, як його звали — Дамм — убили у Франкфурті лише вчора. Інформацію потрібно було зібрати й передати до Берліна, а звідти перенаправити до Любека. Дуже швидко, дуже ефективно.
  Він пихкав люлькою й думав, що йому робити. Була його робота в «Lübecker Post». Ну, це не було проблемою. Він просто не з'являвся. Звичайно, вони перевірять це у його господині, фрау Шоттл. Сьогодні ввечері він зустрінеться з нею і повідомить, що їде, що виникла надзвичайна ситуація і що він повертається до Берліна. Він подарував їй невеликий подарунок, можливо, сто грамів або близько того жиру. У нього ще залишилося багато бритв. Це було розумно з їхнього боку — поставити йому леза для гоління. Як форма валюти вони були майже такими ж хорошими, як сигарети. Він думав, до кого зі своїх контактів на чорному ринку йому варто звернутися щодо жиру. Ймовірно, високий, худий естонець. Він видався найвинахідливішим. Естонець міг би навіть придумати трохи масла замість сала. Вона б цього хотіла. Спочатку він брав її спати, казав їй, що йому треба повернутися до Берліна, а потім давав їй масло. Він також давав їй свої пайкові книги. Вони не принесуть йому користі в американській зоні.
  Боддену подобалося бавитися з високим худим естонцем. Після десяти хвилин, протягом яких естонець розтягнув своє гумове обличчя, вирази якого коливалися від горя до піднесення, вони уклали угоду. В обмін на п’ять новеньких лез для гоління Gillette американського виробництва Бодден отримав чверть кілограма справжнього масла плюс одну пачку сигарет Senior Service. Естонець стогнав і клявся, що його грабують, але потім його обличчя розтягнулося в широкій веселій посмішці. Перед війною естонець був адвокатом і, як вирішив Бодден, за своєю природою був дуже веселим хлопцем. «Тепер це моя зала суду», — якось сказав він Боддену, пишно помахавши рукою на вузький провулок чорного ринку. «Тобі подобається моя театральність?»
  «Дуже», — сказав Бодден.
  Фрау Єва Шеттл, хазяйка шестикімнатного, майже не пошкодженого будинку, де квартирував Бодден, була тридцятитрирічною вдовою, чий чоловік був убитий або захоплений у Сталінграді. У будь-якому випадку він тепер був непотрібний їй та її двом дітям, тож вона взяла кімнатників, які платили за оренду картоплею, хлібом, яйцями, овочами чи будь-чим іншим, що можна було їсти.
  Фрау Шеттл боялася подвійного страху: один із них полягав у тому, що британський офіцер раптово з’явиться у її дверях і реквізує будинок. Інша полягала в тому, що її чоловік або мертвий, або зниклий безвісти може колись повернутися. Їй ніколи не подобався Армін Шоттл, великий, грубий, крикливий чоловік без гумору, який до війни працював підрядником. Хоча він побудував будинок і був досить добрим до їхнього десятирічного сина та дев’ятирічної дочки, він був нудним, байдужим коханцем із сумнівними особистими звичками. Вона не бачила його чотири роки й не чула про нього три, і її пам’ять про нього стала тьмяною, майже туманною. Її єдиним яскравим спогадом про нього була його нижня білизна. Вона запам’ятала це, тому що він ніколи не міняв його частіше двох разів на місяць. І його запах. Вона теж це пам'ятала.
  Навпаки, друкар був умілим, винахідливим, навіть сміливим коханцем із акуратними звичками, і вона лягла з ним спати через три дні після того, як він переїхав до маленької задньої кімнати на третьому поверсі, кімнати, яка була майже гардеробом. Тепер вона лежала біля Боддена на вузькому ліжку, курила одну з його британських сигарет і думала про те, що він їй щойно сказав — про те, що наступного дня він повернеться до Берліна. Вона зрозуміла, що сумуватиме за ним. Звісно, вона сумуватиме за його заняттями коханням, але це ще не все. Їй також буде не вистачати тих іронічних жартів, які він завжди відпускав. Друкар іноді був дуже веселим хлопцем. Але тоді було багато берлінців.
  Вона повернулася до нього, усміхнулася й сказала: «Я сумуватиму за тобою, друкарю».
  «Ти сумуватимеш за мною чи за яйцями, які я тобі принесу?»
  «Обидва».
  «Чого ти ще сумуватимеш?»
  — Це, — сказала вона й потягнулася до нього. «Я буду сумувати за цим».
  «Ах, це», — сказав він і потягнувся за її сигаретою. Обережно виклав на тацю. «Ну, цей конкретний предмет ви можете позичити ще раз, за умови, звісно, що ви повернете його в достатньо хорошому стані».
  «Розумно?»
  «Розумно».
  Коли він кохався з нею вдруге того вечора, вона мимохіть подумала, що їй доведеться робити далі. Їй доведеться залишити його, одягнутися, а потім пройти три кілометри до місця, де стояв британський капітан. Лише на мить вона подумала про те, щоб не сказати капітану, тому, кого звали Річардс і який завжди курив люльку. Вона дозволила б принтеру піти своїм шляхом. Яке це було їхнє діло? Але не. Вона б їм сказала. Якби друкарка пішла, а вона їм не сказала, вони б забрали її будинок. «Шкода, друкар», — подумала вона й міцно притиснула його до себе.
  Наступного ранку о 6:42 йшов дощ, коли Бодден сів у переповнений потяг до Гамбурга. Був холодний, сильний дощ, і Бодден потрапив під нього, коли йшов від квартири до Бангофу. «Але й інший хлопець, — подумав він з посмішкою, — той, що впав позаду нього саме тоді, коли він вислизнув із дому фрау Шеттл.
  Інший хлопець був середнього зросту, молодий чоловік із жовтим волоссям, яке спадало йому на очі, незважаючи на шапку, яку він носив. Виглядав він добре вгодованим, або цілком розумно, і Бодден задумався, німець він чи англієць. Чоловік із жовтим волоссям тепер стояв за кілька метрів у переповненому проході потяга. Кілька хвилин Бодден бачив думку підійти до цього чоловіка й спробувати трохи його англійської, якої поляк навчив його в таборі. Щось на зразок «хороший день для качок», про що, як запевнив його поляк, весь час говорили і американці, і британці. Але тоді це зробили і німці.
  Ні, вирішив Бодден, лише з відтінком жалю, він ігноруватиме його — принаймні до Гамбурга. У Гамбурзі він втратить хлопця з жовтим волоссям. Йому краще його втратити, бо es geht um die Wurst. Від цього залежить ковбаса. Він подумав, чи американці теж це сказали, але вирішив, що, мабуть, ні.
  У великому заміському будинку, який знаходився за п’ятнадцять кілометрів на північ і захід від Любека, полковник Вітлок стояв біля французьких дверей колишньої вітальні, яка тепер була його кабінетом, і дивився на чоловіка та жінку, які працювали під дощем.
  Чоловікові та жінці було за шістдесят, і вони копали в саду, який колись був гладким простором ретельно скоченого зеленого газону. Зараз на газоні посадили картоплю. Жінка та чоловік, які їх викопували, були власниками великого дачного будинку. Їх звали фон Альвенс, і колись вони були надзвичайно багаті. Тепер вони були надзвичайно бідні, як і майже всі інші в Німеччині, і вони обмінювали картоплю, яку не їли, на сало, яйця чи дуже рідкісну курку. У них було четверо синів, усі вони загинули на війні. Фон Альвени все ще жили у великому будинку, але в одній кімнаті в задній частині, яку колись займав слуга.
  Полковник Вітлок глянув на годинник і подумав: «Проклятий цей чоловік». Це була їхня третя зустріч за два дні, і кожного разу полковника чекали, іноді навіть по п’ятнадцять хвилин. Полковник був прихильником пунктуальності. Насправді це було для нього майже фетишем, і він відчув, що його роздратування зростає, коли він стояв біля французьких дверей і дивився на стару пару, що копалася під дощем.
  Але не тільки звичне запізнення чоловіка обурювало його. Полковник Вітлок відчував, що все в Бейкер-Бейтсі було неправильно. Неправильний акцент, не той одяг, не та школа, і так, блін, не той клас. Він знав про рекорд Бейкера-Бейтса під час війни і мусив визнати, що він був добрим, можливо, навіть блискучим у місцях. Але багато хлопців мали блискучі записи — навіть такі хлопці, як Бейкер-Бейтс, які насправді не зовсім підходили. Але коли війна закінчилася, у них вистачило здорового глузду сказати «Щиро дякую» і повернутися туди, де вони належали.
  Полковник Вітлок дивувався, що насправді таке в Бейкера-Бейтса, що так сильно заскрежало. Чи це була поблажливість чоловіка, яка майже межувала з німою зухвалістю? Або це був його швидкий і неспокійний розум, який носився туди-сюди, мчав попереду своїх суперників, а потім нетерпляче чекав, поки вони наздоженуть, з нудьгою, явною на обличчі власника?
  Хлопець розумний, безперечно, визнав полковник, і оскільки він пишався тим, що він реаліст і, у всякому разі, не надавав жодної переваги розуму, він визнав, що Бейкер-Бейтс, мабуть, розумніший за нього самого . Але це не пояснювало цього — ані швидкого, майже вражаючого злету хлопця в секретному розвідувальному бізнесі. Звісно, не за званням, хоча вони, напевно, невдовзі перекинуть його в полковники. Це було на вітрі. Ви майже відчували запах. Хлопець ледь не розмахнувся такою силою, як просто майор. Можна також дати йому ранг, щоб піти з цим. Звичайно, це була дружина Бейкера-Бейтса. Потворна маленька жінка. Полковник бачив її фотографії в британській пресі. Але не тому, що вона була місіс Гілберт Бейкер-Бейтс. Навряд чи це. Але тому, що вона була дочкою міністра. Одружився з нею під час війни. Ніхто тоді не думав, що соціалісти переможуть. «Мабуть, і сам», — з похмурим задоволенням підсумував полковник Вітлок.
  На його столі задзвонив телефон. Це був сержант Льюїс.
  — Майор Бейкер-Бейтс тут, сер.
  «Ну, відправте його; пришліть його, — сварливо сказав полковник.
  «Доброго ранку, сер», — сказав Бейкер-Бейтс, увійшовши й сів на стілець перед столом полковника.
  "Ви спізнюєтеся."
  Бейкер-Бейтс знизав плечима. «Вибачте. Дощ, знаєте».
  «Ну, він пішов сьогодні вранці, як і сказала та жінка».
  «Але не для Берліна».
  "Немає. Він сів на гамбурзький потяг. Ми поставили на нього того твого хлопця».
  «Бодден втратить його», — сказав Бейкер-Бейтс. «Мабуть, у Гамбурзі».
  Щоб приховати роздратування, полковник запалив цигарку, свою десяту за ранок. Чоловік нестерпний, подумав він; потім він випустив дим і сказав: «Чому ти такий впевнений?»
  — Що Бодден втратить його?
  «Ммм».
  "Він повинен."
  «Ти відчуваєш, що він такий хороший?»
  «Наші російські друзі не прислали б його, якби він не був».
  «Ну, він не мав такого великого досвіду, чи не так? Наскільки пам’ятаю, чотири роки він провів у таборі. Бельсен, чи не так?»
  «У таборі можна багато чому навчитися. Він зробив. Вибирали в таборах, знаєте, ті, що потім будуть використовувати. Вони отримали зручну роботу. З того, що мені вдалося дізнатися, він був одним із зіркових учнів. Після того, як він вийшов, його відправили назад до Москви. У них був рік, щоб тренувати його там. Більше року».
  «Після Гамбурга. Думаєш, після Гамбурга він поїде до Франкфурта?»
  «Я в цьому впевнений».
  «Ти, звичайно, будеш там під рукою».
  "Так."
  — І ти досі думаєш, що він може привести тебе до нього — до цього Оппенгеймера?
  "Він міг би."
  «А як щодо американців?»
  «А що з ними… сер?»
  Сера причепили в кінці, майже необдумано, і це роздратувало полковника. Він пом’яв недокурену сигарету на таці, роблячи це обережно, не поспішаючи, намагаючись утриматися від того, щоб гнів став явним.
  "Як щодо них?" — кинув він незважаючи на себе. «Ну, вони просто можуть відчути, що ви браконьєрство».
  Бейкер-Бейтс знизав плечима. «Якщо їх пір'я скуйовдиться, я думаю, що знаю, як їх розгладити. Знаєш, я вже досить часто з ними мав справу».
  «Ця людина нестерпна», — подумав полковник уже вп’яте за той ранок. Але він зберігав свій тон тихим і невимушеним, майже байдужим. "Бути впевненим. Але що, якщо цей хлопець Бодден не приведе до Оппенгеймера? Що потім?"
  «Тоді нам, можливо, доведеться звернутися до когось іншого, хто чекає свого часу».
  "ВООЗ?"
  Бейкер-Бейтс уперше того ранку посміхнувся. Це була його звичайна сіра посмішка; і він з’явився в очікуванні реакції полковника. — Ну, сер, можливо, нам доведеться скористатися гномом.
  «Гном?» — сказав полковник, бризкаючи словом, незважаючи на рішучість цього не робити. «Ви сказали гном?»
  «Так, сер, — сказав Бейкер-Бейтс, усе ще посміхаючись, — гном».
  OceanofPDF.com
   10
  Роберт Генрі Орр, чоловік, якого OSS називав Нянею, рідко виходив до Пентагону, тому що йому не подобався запах горілих амбіцій, які, як він давно вирішив, мають власний запах.
  Амбіції, подумав він, тхнуть потом; не такий, що був на чолі, чи той, що прийшов від чесної праці, а солодкувато-кислий, який є продуктом страху, поганих нервів, поганого травлення та занадто багато мами. Ор пишався своїм чутливим носом і був упевнений, що зможе відчути сильний слід різкого запаху амбіцій у кабінеті чоловіка, якого він зараз чекав побачити.
  Офіс був чи то в другому, чи то в третьому кільці Пентагону. Орр не був впевнений, тому що, незважаючи на багато інших якостей, він абсолютно не знав орієнтації. Північ, південь, схід і захід залишалися для нього цілковитою загадкою. Він розрізняв ліворуч і праворуч, але оскільки він був майже обома руками, йому завжди доводилося робити паузи й думати про це. Звичайно, він загубився в Пентагоні. Він завжди так робив. Однак гордість не давала йому спитати дорогу, і він безцільно тинявся, нюхаючи амбіції, доки удача не привела його туди, куди він хотів.
  Орр чекав на Майло Стрейсі, який, на думку Орра, був найхолоднішою людиною, яку він коли-небудь знав. Стрейсі прибув звідкись із Айдахо, поблизу канадської лінії, і Орр був майже впевнений, що його сформували, а не народили. У Стрейсі не було гострих країв, жодних, і Орр був переконаний, що їх ніколи не було.
  «Якби ви його відкрили, — якось хтось сказав Орру, — знаєте, що б ви знайшли? Сухий лід, ось що».
  Якості Стрейсі швидко оцінив чоловік, який керував OSS, Дикий Білл Донован, якого війська Першої світової війни назвали на прізвисько якогось маловідомого бейсболіста. Донован був таким же диким, як акула з бриджу, коли платили за оренду. Крім того, у нього були найхолодніші блакитні очі, які Орр коли-небудь бачив до того дня, як зустрів Майло Стрейсі. У Стрейсі було холодніше, набагато холодніше. І саме через крижані емоції Стрейсі Донован призначив його начальником Свілла.
  Swill були тими випадковими місіями OSS, які були приречені на провал, але, тим не менш, були відправлені, тому що їхня невдача була невід’ємною частиною якогось відчайдушного підступу, придуманого мрійниками в будівлі на 25-й та E, Північно-Західній. Майло Стрейсі був диспетчером; явно насолоджувався своїм призначенням, якщо взагалі щось насолоджувався; і, отже, швидко піднявся в структурі влади OSS. Його дуже боялися, ненавиділи, уникали і цілковито зневажали всі, окрім Конгресу, який вважав його відповідальним, безглуздим хлопцем, який, якби йому дали хоча б пів шансу, міг би виправити всіх цих OSS pinkos, які зібрав Донован.
  Стрейсі зайшов до свого кабінету, глянув на Орра, сів за стіл і, вітаючись, сказав: «Чого ви хочете?»
  Ор усміхнувся своєю найдобрішою усмішкою. «Я трохи застудився, але вже майже пройшов, дякую». Він дістав із нагрудної кишені паспорт неповнолітнього Джексона й кинув його на стіл Стрейсі. «Пам'ятаєш його?»
  Стрейсі відкрив паспорт, глянув на нього і сказав: «Так, я пам’ятаю. чому?»
  Ор взяв руки на живіт, відкинув стілець і втупився в стелю. «Я чув, що ви натрапили на корч на пагорбі».
  У Конгресі проходив законопроект, згідно з яким, якщо все піде правильно, буде створено першу національну організацію зі збору розвідданих. Визнаючи популярність Стрейсі в Конгресі, Військове міністерство з неабияким побоюванням призначило його одним із своїх головних лобістів, щоб переконатися, що військові не залишаться осторонь, коли Конгрес нарешті надумає розділити розвідувальний пиріг. «Quid pro quo» був коротко викладений Стрейсі чотиризірковим генералом. «Ви отримаєте нам нашу частину, — сказав генерал, — а ми подбаємо про вас. Можливо, місце під номером п’ять чи шість у новому костюмі»
  Відповідь Стрейсі була такою ж короткою. «Номер п'ять, і я хочу це в письмовому вигляді». Генерал, не дивлячись на Стрейсі вниз, погодився.
  На зауваження Орра Стрейсі відповів: «Закрутка? Я не знаю жодної заковики».
  "Немає?"
  "Немає."
  «Клянусь моїм словом, Майло, ти справді найупертіша людина, яку я коли-небудь знав».
  «Ви маєте на увазі товстий».
  «Ні, не густий, хоча підійде».
  "Гаразд. У нас на пагорбі невелика проблема. Але нічого, що змусить нас насратися в штани. Яке це має до нього відношення?» Він знову натиснув на паспорт неповнолітнього Джексона.
  «Я не впевнений, насправді. Він хоче поїхати до Німеччини».
  "Дозволь йому."
  «Нещодавно він був у Мексиці. Вгадайте, на кого він там зіткнувся?»
  «Я ніколи не вгадую».
  «Ні, ви не знаєте, чи не так? Ну, він зіткнувся з Бейкер-Бейтсом. Наскільки я пам’ятаю, ти ніколи ним не дуже захоплювався, але що Бейкер-Бейтс робив би так далеко від дому?»
  Маска спустилася на маску, яка була обличчям Майло Стрейсі. Орру здавалося, що його блакитні очі стали на відтінок світлішими, що робило їх ледь не тінню льоду, коли було добре освітлення. У нього було на диво безбарвне обличчя — не сіре, не рожеве, а якесь дивно розмазане біле. Це поєднувалося з його волоссям, яке не було ані сивим, ані світлим, а сивим, намагаючись бути світлим, або блондин, намагаючись бути сивим. Орр не був упевнений. Хоча він знав, що Стрейсі років сорок, він не виглядав так. Він також не виглядав років п’ятдесяти чи тридцяти, хоча міг би зійти ні за те, ні за інше. «Монохромний чоловік», — подумав Орр і був зачарований тим, як мало ворушилися губи, які утворювали лінію рота Стрейсі, коли вони запитували: «Де в Мексиці?»
  "О ні. О боже ні. Я ніколи, ніколи нічого не віддаю. З усіх людей, Майло, ти вже маєш це знати».
  "Гаразд, якщо в цьому щось є, ти в".
  «Усю дорогу, звичайно».
  Стрейсі витріщився на Орра. Це був погляд, від якого більшість чоловіків міг би зіщулитися, але Орр відповів на нього з усміхненою впевненістю християнина, який тримає в руках чотири туза, якого колись спостерігав Марк Твен.
  «Звичайно, няню», — нарешті сказала Стрейсі. "Весь шлях."
  «Добре. Бейкер-Бейтс був в Енсенаді. А тепер, який дзвінок дзвонить?»
  "Коли?"
  "Два тижні тому. Про те, що"
  Стрейсі взяв паспорт неповнолітнього Джексона, знову зазирнув у нього, поклав його назад на стіл і сказав: «Опенгеймери».
  "О Боже."
  Стрейсі ще раз постукав сяючим нігтем по паспорту Джексона, і Орр уперше з легким приємним шоком усвідомив, що ніготь був підстрижений. Він зберіг інформацію для можливого використання в майбутньому. Продовжуючи стукати по паспорту Джексона, Стрейсі сказав: «Він не такий хороший; він ніколи не був».
  «Я завжди вважав, що він досить хороший — звичайно, у чарівному, млявому ключі».
  «Не проти Курта Оппенгеймера».
  «Можливо, він просто хоче його знайти. Можливо, батько й сестра заплатять йому трохи грошей, щоб він тільки це зробив».
  «Він теж не такий хороший».
  «Він матиме певну допомогу, я вірю».
  "ВООЗ?"
  «Тепер воно стане справді смачним», — подумав Ор. Зараз він трісне, може, навіть видихне раз-другий. "ВООЗ? Ну, гном, звичайно. Ви пам'ятаєте гнома. Ти повинен."
  «Плоскару», — сказав Стрейсі, і щось, мабуть, смикнулося на його обличчі біля правого ока — чи це було ліве? Орру довелося запам’ятати, яка рука, перш ніж він міг бути певним. Але було лише одне смикання, якщо що, а потім мороз повернувся і все закрив.
  «Плоскару мертвий», — сказав Стрейсі.
  «Маленький Нік? Ви, мабуть, думаєте про іншого Плоскару».
  «Гном. Він мертвий. Він помер під Прагою в липні минулого року. Його дістали росіяни».
  — Ви відправили його до Праги, чи не так?
  «Я послав його».
  «Після того, як використав його в Бухаресті, щоб знайти того типу Залізної гвардії та німця, того, хто виконав таку чудову роботу з «ак-ак» у Плоєшті. Він знайшов їх, коли ніхто не міг, і в нагороду ви відправили його до Праги. Він не пішов, знаєте. Натомість він зберіг гроші — все те золото, ви пам’ятаєте — і змусив одного зі своїх приятелів із військово-повітряного корпусу контрабандою переправити його назад до Штатів — до Нью-Йорка. Він пробув там близько двох місяців, а потім поїхав до Лос-Анджелеса».
  «Ти тримала мене, няню».
  «Звичайно».
  "Я запам'ятаю".
  «Я дуже на це сподіваюся; інакше який би був сенс? Але повернемося до справи. Припустімо, що Джексон і гном змогли виявити хлопця Оппенгеймера. Це було б неабияке зливою для вас — точніше, для нас; щось, про що ви можете прошепотіти про Конгрес, змусити їх почуватися важливими, усвідомлюючи те саме, що вони люблять. Звичайно, це все просочиться, і преса розповість про це. Більше похвал, вдумливих редакційних статей про те, що, можливо, зрештою країні дійсно потрібна добре керована розвідка. Ми могли б мати все це — якщо, звичайно, ми не знайдемо якесь інше застосування доволі дивним талантам Оппенгеймера».
  "Як от?"
  Орр сонно заплющив очі, потім відкрив їх і втупився в стелю. «Скільки єврейських голосів у Конгресі? Під цим я маю на увазі, скільки голосів запеклих просіоністів — тих, хто віддано вірить кожному слову Бена Гехта?»
  Стрейсі не довелося зупинятися, щоб додати їх. — Тринадцять, — сказав він. «Троє за нас, вісім проти, а двоє все ще в розіграші».
  Все ще дивлячись у стелю, Орр сказав: «Припустімо, що ми знайшли молодого Оппенгеймера, зуміли прокрасти його в Палестину, а потім відпустили, щоб він зробив те, що він вміє найкраще».
  «Вбивати людей».
  «Так, вбивати людей. Правильні люди — принаймні, що стосується більш затятих сіоністів».
  «Британські типи».
  «Так, я припускаю, що вони повинні бути британцями, чи не так?»
  Стрейсі посміхнувся — холодною, майже жахливою усмішкою. «Це може змінити кілька голосів — за умови, що ми зможемо знайти спосіб отримати кредит».
  «Я залишу це тобі, Майло».
  Стрейсі швидко порахував подумки. «Ці затяті сіоністські голоси могли б просто дати нам справу».
  "Як гарно."
  Двоє чоловіків довго дивилися один на одного. Тоді Стрейсі знову прослухав паспорт неповнолітнього Джексона. — Ми побіжимо за ним — і за ним, і за гномом.
  «Він не хоче, щоб ним керували».
  «Хелмс знаходиться в Німеччині; ми поставимо його на це».
  Орр зітхнув. «Не Хелмс. Джексон і Хелмс разом ходили до школи в Швейцарії — я думаю, у Ролле. Вони зневажають один одного».
  «Нам знадобиться залучити до цього нашу людину».
  «Придумай нікого», — запропонував Орр. «Ніхто не розумний, радше пастух, ніж наглядач».
  Це була розумна пропозиція, і Стрейсі негайно її прийняв. Це була одна з причин, чому він зайшов так далеко. І це було головною причиною того, що він пішов так далеко, як він зробив. Хоча вираз Стрейсі не змінився, Орр був майже впевнений, що чує круглий файл, наповнений іменами, що цокає в голові іншого чоловіка.
  — Гаразд, — сказав Стрейсі після паузи. «Ніхто розумний. Один Лафолет Мейєр. Лейтенант».
  «Дорогий, — сказав Орр. «З якої частини Вісконсіна походить наш Лафоллетт?»
  "Мілуокі, я думаю", сказав Стрейсі. «Чому?»
  Замість відповіді Орр підвівся, щоб піти. Повернувшись, Стрейсі сказав: «Няня».
  Ор повернувся назад. "Так."
  «Цієї розмови, яку ми щойно мали, ніколи не було, чи не так?»
  Ор усміхнувся. «Яка розмова?»
  Плоскару знадобилося лише тридцять шість годин, щоб знайти потрібного росіянина, того, хто зараз заворожено дивився на автопортрет Рембрандта, що висів у галереї Меллон на Пенсільванія-авеню.
  Аргентинець поставив його на росіянина; аргентинець, який до війни був плейбоєм, поки не закінчилися гроші. Він одружився на дальній, титулованій двоюрідній сестрі Плоскару, яка вже померла. Тепер аргентинець подорожував світом як культурний аташе в різних посольствах своєї країни. Насправді він був свого роду агентом розвідки, пробув у Вашингтоні більше двох років і знав усіх. За встановлення контакту з росіянином він стягнув з карлика лише 250 доларів, оскільки Плоскару справді був якимсь далеким родичем.
  Росіянина нібито звали Ікар Кокорєв; він був сорокадворічним астматиком, який важко дихав, коли стояв, заціпенівши, перед Рембрандтом.
  «У нього було велике серце, — сказав росіянин.
  «Мені це не подобається», — сказав Плоскару, озирнувшись.
  «Він тобі не подобається ? »
  «Це надто публічно».
  «Щодня опівдні я приходжу і обідаю тут. Іноді я розмовляю з людьми; іноді я ні. Федеральна поліція звикла до мого перебування тут. Якщо я повинен говорити з маленькою людиною про велике серце господаря, чому вони повинні заперечувати? Ми з тобою зустрінемося тільки цього разу».
  «Я розумію, що ви хочете Курта Оппенгеймера».
  Росіянин повільно підійшов до наступного Рембрандта, портрета заможного чоловіка середніх років. — Світло, — сказав він. «Подивіться, як він утворює світло. Який рідкісний сумний геній. Я повинен поїхати в Амстердам, перш ніж померти. Я мушу подивитися «Нічну варту». Я просто повинен. Ми чули про вас, пане Плоскару, — продовжив він французькою мовою, якою вони розмовляли. «Нам не сподобалося те, що ми почули. Дуже неприємно».
  "Скільки?" – сказав Плоскару.
  «Я казав, що ми купуємо? Ні. Але, безперечно, ви маєте на увазі певну ціну. Я малюю, знаєте. Справді, рабські імітації. Мій розум підказує моїй руці, що робити. Це моя помилка. Це має бути звідси, — сказав він, важко дихаючи й стукаючи себе в груди. «Не голова».
  «Сто тисяч доларів», — сказав Плоскару, коли вони перейшли до наступної картини молодої жінки з меланхолійними очима.
  «Це завжди змушує мене плакати. Так сумно; так дуже, дуже сумно. Чому вона така сумна? Вона заміжня за старим, але завела молодого коханця, і тепер він пішов назавжди. Я вигадую ці маленькі історії. Я вважаю їх забавними. Ваша ціна, звичайно, непомірна».
  «Про це можна домовитися».
  — Так, — сухо сказав росіянин. «Я думаю, що могло б. А як щодо доставки?»
  «Що з цим?»
  «Якби ми взагалі були зацікавлені, що дуже сумнівно, це мало б бути в Берліні або на краю Зони».
  Плоскару знизав плечима. «Згоден».
  «Якщо ви будете у Франкфурті протягом наступних двох тижнів, хтось може з вами зв’язатися. Знову ж таки, вони можуть ні».
  "Де?"
  — Куди б ми не вирішували, — сказав росіянин, востаннє глянув на портрет сумної молодої жінки, розвернувся й швидко рушив геть.
  OceanofPDF.com
   11
  Того самого дня неповнолітній Джексон продав «Плімут» за 1250 доларів готівкою негру-сутенеру на 7-й вулиці, Північно-Захід, який думав, що просувається у світ. Незважаючи на легкий холод у повітрі, сутенер був одягнений у легкий костюм лимонного кольору з кремовою сорочкою та пурпуровою краваткою. Він обійшов машину з напівгордим, напівнастороженим виглядом усіх покупців вживаних автомобілів.
  Сутенер пробив ногою шину. «Хороша гума».
  «Так», — сказав Джексон.
  «Також працює гладко».
  «Це робить»
  «Опустіть верх, і це буде добре для бізнесу», — сказав сутенер, все ще продаваючись на свої нові інвестиції.
  "Я уявляю."
  «Підвезти вас кудись?»
  «Ні, дякую», — сказав Джексон. «Я візьму таксі».
  «Спіймайте трамвай прямо там».
  «Тоді я це зроблю».
  Сутенер дуже хотів піти, щоб показати свою нову власність. «Ну, тоді побачимось».
  — Звичайно, — сказав Джексон.
  Пересадившись один раз, Джексон зійшов з трамвая біля готелю Mayflower на Коннектикут-авеню. Він увійшов до тьмяно освітленого бару, кліпав очима від темряви й нарешті знайшов Роберта Генрі Орра, який сидів за столиком у дальньому кутку. Джексон підійшов і сів.
  «Хіба у вас немає офісу?» він сказав.
  «У мене дуже гарний офіс».
  «Чому ми ніколи там не зустрічаємося — тобі соромно за мене?»
  — Ти не такий уже й чутливий, Майнор. Ніхто не міг бути. Що ви хочете пити?"
  «Бурбон».
  Орр махнув рукою; матеріалізувався офіціант, прийняв замовлення і пішов геть. Ор вийняв із кишені товстий манільський конверт і посунув через стіл Джексону. — Ось, — сказав він. «Тепер ти військовий утриманець. Ми перелетимо вас — безкоштовно».
  Джексон відкрив конверт і дістав свій паспорт. Всередині була велика фіолетова печатка з кількома вражаючими підписами. «Що таке військовий утриманець?» — сказав він і поклав паспорт у кишеню.
  «Це щось на зразок армійської дружини», — сказав Орр. «Насправді це абсолютно нова класифікація, про яку ми мріяли — я маю на увазі, звичайно, мене. Ви будете жити за рахунок економії, але матимете право на привілеї PX. Бензин також, якщо ви знайдете собі автомобіль. Житло — ну, житло вам доведеться забезпечити самі. Це досить тісно, знаєте. І ми навіть надаємо вам свого роду помічника — одного лейтенанта Лафоллетта Майєра».
  «Мілуокі чи Медісон?» — спитав Джексон, дістаючи з конверта аркуші з мімеографією, які були наказами про відрядження, і розглядав їх.
  «Мілуокі, я вважаю, і з того, що мені дано зрозуміти, дуже розумний молодий хлопець».
  Напої прийшли, і після того, як офіціант пішов, Джексон постукав по дорожніх замовленнях. «Це питання Пентагону, а не держави».
  «Так, це так, чи не так?»
  Джексон ковтнув напій, заплющив очі й мовчки ворухнув губами.
  «Молитися?»
  Джексон похитав головою. «Я щойно пробігся по тому списку імен, які ви згадали — тих, хто все ще залишився зі старих часів. З усіх тих, хто найбільше почувався серед верхівки, завжди був Майло Стрейсі. Містер Icebox. Як там Майло?»
  «Він передає свої вітання».
  Джексон усміхнувся, але це була тонка усмішка. «Ти намагаєшся керувати мною, чи не так, ти і Майло?»
  «Це має бути дуже гарна подорож, Мінор. DC-4, я думаю, з Нью-Йорка. Надзвичайно приємні дами, здебільшого — дружини генералів і полковників, як мені здається, плюс кілька чоловіків-цивільних юнкерів».
  «Мене не запустять».
  «Звичайно, ні, ми просто хочемо, щоб ти пішов — більш-менш»
  «Можливо, їх не буде».
  «Ми скористаємося цим шансом».
  «Я нічого не обіцяю».
  "Я розумію. Проте, Мінор, я відчуваю себе зобов’язаним дати тобі одну маленьку пораду.
  "Що?"
  «Стережися злого гнома, мій хлопчику», — сказав Ор і посміхнувся, але недостатньо, щоб приховати серйозність, яка ховалася за його застереженням.
  «Я зроблю більше, ніж це».
  "Що?"
  «Я також уникатиму bandersnatch», — сказав Джексон.
  Наступного дня опівдні гном і дві молоді жінки на ім’я Дот і Джен були на Юніон-стейшн, щоб провести Джексона до Нью-Йорка. Напередодні ввечері Дот і Ян влаштували для Плоскару та Джексона досить цікаву виставку в кімнаті гномів у Вілларді, і, що стосується їхнього погляду, вечірка не припинилася. Джексон, у якого було легке похмілля, шкодував, що вони не приходили, і намагався бути чемним.
  Гном подарував Джексону подарунок на прощання — тонку, вигнуту, дуже дорогу срібну флягу, у якій містилася пінта бурбону — прикріплена, як запевнив гном. Джексон люб'язно подякував Плоскару, а потім повернувся до Дот і Яна.
  — Цікаво, вибачте нас на хвилинку, дівчата, — сказав Джексон і змусив себе посміхнутися. «Бізнес».
  «Звичайно, Майнор», — сказала Дот. Вона взяла Яна за руку, і вони побрели геть, хихикаючи за собою.
  Коли їх не було чути, Джексон подивився на Плоскару й сказав: «У вас є адреса Лії Оппенгеймер — та, за якою вона буде у Франкфурті».
  "Так."
  «Ми зустрінемося там».
  Плоскару кивнув.
  «Я більше не питатиму, як ти збираєшся туди потрапити».
  — Ні, — сказав Плоскару. «Не треба».
  «Але я маю кілька зауважень».
  «Мені дуже хочеться їх почути».
  «Бьюсь об заклад. Але перший пункт: не бреши мені більше, Ніку. Не завжди."
  Плоскару зітхнув. «Це буде важко. Це звичка, знаєте. Але я спробую. Я дійсно буду».
  «Як я казав тобі вчора ввечері, вони спробують прогнати мене — і через мене — тебе».
  «Так, мене це зовсім не здивувало».
  «Тож ось мій другий момент. Я тобі не дуже довіряю, Ніку».
  Гном усміхнувся. «Як мудро».
  «Отже, коли ми дійдемо до того часу або місця, до якого я впевнений, що ми дійдемо, де, як ти думаєш, можеш заробити кілька додаткових доларів, просто облабавши мене, ну, ось тобі порада. Подумай двічі."
  Гном, витираючи пил з рук, не підозрюючи, що він це робить, кілька секунд задумливо дивився на Джексона. «Ну, так, Мінор, — повільно сказав він, — тепер, коли ти згадав про це, я справді думаю, що я це зроблю. Подумайте двічі, тобто».
  Того вечора близько 5-ї в Нью-Йорку Джексон зателефонував батькові з готелю New Weston. Після того як батько висловив здивування з приводу перебування сина в Нью-Йорку, він сказав: «Ти кажеш, що їдеш завтра?»
  "Так."
  — Гадаю, ми могли б сьогодні повечеряти.
  «Гаразд».
  «Нью Вестон підходить? Їжа там не така вже й погана.”
  «Добре».
  «Скажемо сім?»
  «Звичайно. Сім».
  Ім'я старшого Джексона було SHP Джексон III, і він походив із довгої лінії видатних, але загалом бідних священиків Нової Англії. Ініціали означали Steadfast Honor Preserved, і замість того, щоб відвідувати Yale Divinity, як це робили покоління Джексонов до нього, він пішов у Гарвардський юридичний університет, швидко закріпився за нудною, але прибутковою практикою, одружився з першою багатою жінкою, яка його захотіла, і назвав свого єдиного сина Майнором на честь улюбленого дядька-чорної вівці, який відплив із Бостона до Сінгапуру в 1903 році і відтоді про нього ніхто не чув. Батько й син зверталися один до одного лише на «ти» майже стільки, скільки один з них пам’ятає.
  Старший Джексон, як і його син, був високий і стрункий, але останніми роками він трохи сутулився, що разом із нещодавно придбаними окулярами без оправи надавало йому вигляду дещо суєтного, майже професійного.
  «Який він зараз, — дивувався Джексон, потискаючи руку старшому: шістдесят, шістдесят два? Йому було тридцять, коли я народився, тож йому було шістдесят два, майже шістдесят три.
  Після того, як його провели до їхнього столу, старший Джексон усамітнився за своїм меню, час від часу вдивляючись у нього, щоб поставити коментарі чи запитання своєму синові.
  «Ти добре виглядаєш», — сказав старший чоловік синові. «Я бачу, добре засмагла. Каліфорнія, мабуть, погодилася з вами».
  «Я провів багато часу на пляжі і купив кабріолет».
  Над меню Джексон бачив, як батькове чоло несхвально нахмурилося, але все, що він сказав, було: «Ніколи там не був, Каліфорнія. Це так дивно, як кажуть?»
  "Я вважаю."
  «Колись знав когось із Санта-Барбари. Звали Скаллард. Приємний тип, але не надто звук. Вип’ємо?»
  «Звичайно».
  — Так в армії кажуть?
  "Що?"
  «Звичайно замість напевно. Мені здається, це неточний спосіб говорити».
  «Армія може зробити вас трохи необережним».
  Офіціант підійшов і пішов, потім знову прийшов зі своїми напоями. Майнор Джексон був бурбоном; його батька, херес. Зробивши ковток хересу, старший Джексон запитав: «Чи чули ви про неї?» Вона, звісно, була колишньою місіс Джексон, матір’ю Майнора, яка завжди була просто нею або нею для чоловіка, за якого вона колись була одружена.
  «Я чув від неї одного разу. Вона була в Ріо».
  «Знову одружений, ти знаєш».
  «Так, вона сказала».
  «Я дав їй вашу адресу».
  "Дякую тобі."
  «Ти їй написав?»
  "Немає. Ще ні."
  «Ви повинні, знаєте».
  "Так."
  «Листівка підійде».
  "Так."
  «У тому листі, який ти отримав від неї», — сказав старший чоловік, дивлячись убік. «Вона згадала мене?»
  «Я не думаю, що вона зробила це», — сказав Джексон і пошкодував, що він збрехав.
  «Ні, я не думаю, що вона б це зробила». Він знову сьорбнув хересу, відклав меню та сказав: «Ну, що це за те, що ти їдеш до Європи?» Щось для уряду, я так розумію».
  "Ні, не дуже."
  «Я припускав, що ви могли знайти щось постійне».
  "Ще ні."
  Після цього настала тиша, поки вони не замовили, а потім старший Джексон розповідав про погоду та свою адвокатську практику, поки не подали їжу. Коли він нарізав свій стейк, батько, не дивлячись на сина, сказав: «Ти багато думав про те, щоб оселитися, створити сім’ю?»
  "Не багато."
  — Скільки тобі зараз — тридцять два, тридцять три?
  «Майже тридцять три».
  «А як же дипломатія? Ви можете бути вирізані для цього. У вас є свої мови. Якщо вам цікаво, я знаю людей у Вашингтоні, які можуть бути корисними».
  «Я так не думаю».
  «Чому?»
  Джексон знизав плечима. “Це нудно”
  «Нудно?»
  "Так."
  Батько опустив ніж і вилку і витріщився на сина. «Все нудно. Це має бути».
  «Війни не було. Іноді це було нудно, але не нудно. Є різниця».
  «Я не можу це відрізнити».
  “Багато людей не змогли”
  Старший Джексон відкусив свій вершковий шпинат, ретельно пережував його, наче турбуючись про своє травлення, і сказав: «Та робота, яку ви зробили для організації Білла Донована; це було корисно?»
  «Дещо».
  «Цікаво?»
  "Інколи."
  «Можливо, тобі варто було залишитися в армії — зробити кар’єру».
  «Я залишився через шість років і вийшов капітаном. Я думаю, що це свідчить про певну відсутність амбіцій чи політичної хватки з мого боку — ймовірно, і те, і інше».
  «Ну, я знаю, що мені трохи пізно грати роль мудрого батька, але тобі справді доведеться незабаром вирішити щось розумне».
  «Чому?»
  «Чому?»
  «Так», — сказав Джексон. «Чому?»
  Батько нахилився вперед і говорив дуже обережно й повільно, щоб переконатися, що його зрозуміли. «Тому що для людини твого походження насправді немає альтернативи».
  «Є один».
  "Так? Що?"
  «Я міг би одружитися з грошима», — сказав Джексон, але коли він побачив, що рум’янець поширився на кістляві щоки його батька, він пошкодував, що не робив цього.
  OceanofPDF.com
   12
  Дружині генерала не сподобалося її місце в DC-4, і тому вона наказала стюарду, замученому сержанту повітряного корпусу, замінити його на неї. Виникла сварка, оскільки дружина підполковника не хотіла, щоб її зрушили з місця, і гірко протестувала, доки дружина генерала не витягла звання, використовуючи для цього різкий баритон віскі. Дружина підполковника, дружина найнижчого офіцера на борту наповненого літака, побіліла від деяких слів генеральської дружини, але нічого не сказала й покірно вмостилася на своєму новому місці.
  Коли почалася сварка, літак був майже за годину від Нью-Йорка, прямуючи до своєї першої зупинки в Гандері, Ньюфаундленд. Баритон віскі розбудив чоловіка, який спав на сидінні поруч з Джексоном. Це був кремезний, червонолиций цивільний приблизно сорока років, який спав, коли Джексон зайшов на борт, і навіть проспав весь час зльоту. Тепер він прокинувся, такий роздратований, і цмокав губами, наче щось було неприємне.
  «Суки», — сказав він і подивився на Джексона. «Знаєте, у мене все було обмірковано».
  "Що?"
  «Випивка. Я випив рівно стільки, щоб долетіти до літака, звільнитися й не прокинутися до Гандера. Тепер у мене голова й рот повний мокрого піску. Ви Уряд?»
  "Немає."
  «Добре. Я Білл Свонтон, INS. Один із трутів Віллі Герста». Свонтон простягнув руку, і Джексон потиснув її.
  «Неповнолітній Джексон. Я бачив ваш авторський рядок».
  «Нічого лайна?»
  «Нічого лайна».
  «Я не думав, що ви уряд. З такою засмагою, можливо, актор чи комікс, якого USO надсилав; але ти теж не актор, чи не так?»
  «Насправді я такий собі прославлений турист», — сказав Джексон, вирішивши прибрати маркування. «Видавець у Нью-Йорку подумав, що я можу написати йому книжку про післявоєнну Німеччину. Я не знаю, можу чи ні. Я ніколи не писав книг. Але він був готовий заплатити мені трохи грошей, щоб дізнатися».
  Це задовольнило Свонтона. «Про це можна написати цілу книгу», — сказав він. "Ви говорите німецькою?"
  «Так, я говорю».
  «Тоді ви зробили це. Дев'яносто дев'ять відсотків наркотиків, які вони сюди надсилають, не говорять жодного слова».
  «Куди ти зараз призначений?» Джексон сказав. «Берлін?»
  «Так, ось де новини, тому що вони звідти їх пускають, хоча Бог знає чому. У Берліні безлад. Але так само вся довбана країна».
  «Так я чую».
  Свонтон витяг сигарету, а потім, запаливши, скочив гримасу. «Ісус, це жахливо на смак. Я б дав свою ліву сам-знаєш-що на випивку».
  Останнє, що Джексон зробив у Нью-Йорку, це купив верхнє пальто в Tripler's. Це було тепле ворсисте пальто з вовни ягняти з дрібними гусячими лапками, рукавами реглан і великими глибокими кишенями. Оскільки в літаку було холодно, він все ще носив його. Він поліз в одну з кишень і дістав флягу, яку дав йому Плоскару.
  — Ось, — сказав він. "Спробуйте це."
  Посмішка, що з’явилася на обличчі Свонтона, була усмішкою чистої вдячності. «Клянуся Богом, брате Джексон, — сказав він, приймаючи флягу, — за це тебе канонізують».
  Свонтон зробив великий напій і зітхнув. «Так уже краще», — сказав він через мить. "Значно краще."
  «Візьміть іншу».
  «Ні, поки досить».
  «Тоді ми будемо тримати його під рукою», — сказав Джексон, зробив маленький ковток і поставив флягу в простір між ними.
  Свонтон відкинувся на спинку сидіння, задумливо затягнувся сигаретою, видихнув дим і філософським тоном, який, здавалося, був напрацьованим, сказав: «Знаєте, у чому полягає одна зі справжніх проблем?»
  «З Німеччиною?»
  «Так».
  "Що?"
  «Вони», — сказав Свонтон і зробив жест сигаретою, що ввібрав у себе весь літак, повний жінок. «Суки. А точніше, їхні чоловіки. Ти знаєш, хто їхні чоловіки?»
  «Здавалося б, офіцери».
  «Так, добре, ви знаєте, які вони офіцери?»
  "Немає."
  «Вони сучасники Ейзенхауера, Бредлі та Марка Кларка, такі хлопці. За винятком того, що коли почалася війна, вони не отримали звання підполковника до чотиризіркового генерала. Ні, це були хлопці, які сиділи по десять, п’ятнадцять, іноді двадцять років старшими лейтенантами та капітанами. Але коли почалася війна, ми повинні були мати офіцерів, тож ці хлопці підскочили до легких полковників, чи полковників, чи, може, навіть генерала. Але їм не дали лінійного спорядження. Натомість їх відправили до Вайомінгу, щоб керувати «Кемпом Відчаю», або як там його називали. Або, можливо, вони їздили за столом у Вашингтоні. Багато з них були кавалеристами».
  Свонтон знову глибоко затягнувся сигаретою, видихнув дим і продовжив. «Тож коли закінчилася війна, у цих хлопців був вибір. Вони могли або повернутися до своїх постійних чинів капітана, майора чи будь-якого іншого, або вони могли продовжувати бути полковниками та генералами, якщо їх відправили до Німеччини, щоб взяти на себе окупацію. Ну, чорт, ти ще не бачив такого перетягування дроту. Деякі з них навіть вдавалися до шантажу, але я не можу цього довести. Ось хто має керувати окупацією — у всякому разі, великою частиною — хлопці, які не бачать, як керувати зруйнованим містом із 10 000 чи близько того без опалення, без світла, без води, і люди, які вмирають від голоду, можуть значно відрізнятиметься від керування кавалерійським постом у Західному Канзасі, що, ймовірно, було їхньою останньою роботою».
  Свонтон на мить занурився в задумливу тишу, але пожвавішав, коли Джексон знову запропонував йому флягу. Випивши, Свонтон запалив ще одну сигарету й сказав: «Пам’ятаєте, що не братання?»
  Джексон кивнув. «Це вийшло не дуже добре».
  «Це не спрацювало, тому що ГІ не витримав цього. Тож Айк, великий компроміс, вирішив, що військовослужбовці можуть спілкуватися з дітьми — маленькими дітьми. Справжні малята. Але це правило також не протрималося довго, тож тепер військові можуть трахати кого завгодно, хоча все ще існують якісь дурні правила щодо того, щоб німці не входили у ваш дім».
  Свонтон на мить помовчав, а потім запитав: «Ви знаєте, які зараз гострі проблеми?»
  "Що?"
  «Денацифікація та демократизація». Він похитав головою через незграбність слів. «Я не прихильник нацистів, але довбана країна наполовину голодує, буде ще одна холодна зима, і знову не буде вугілля, і багато з них не мають де жити, тому я вирішив, що, можливо, росіяни мають рацію».
  «Як?»
  «Ну, кожен в американській зоні повинен був заповнити Fragebogen » . Він пильно подивився на Джексона, щоб перевірити, чи той зрозумів німецьке слово.
  «Анкета».
  «Так, анкета. Це робота на шість сторінок зі ста тридцятьма одним запитанням, щоб визначити, чи були ви зараз чи коли-небудь великим, середнім чи маленьким нацистом, чи ні одним із перерахованих вище. Дехто Шайскопф навіть вирішив, що якщо ти приєднався до нацистів після 37-го чи близько того, це не так погано, якби ти приєднався ще в 33-му. Ну, лайно, яке не має сенсу, якщо подумати про це півхвилини. Ще в 1933 році в Німеччині була пекельна депресія. Тоді ви могли приєднатися більше з відчаю, ніж з переконання. Але до 37-го приєднатися було не так легко, і тоді, клянусь Богом, ти мав досить добре уявлення про те, що означає бути нацистом. Але росіянам, ну, їм байдуже, був хтось нацистом чи ні. Що вони зробили, вони розстріляли багатьох із них, якщо їхні записи були справді поганими, а решту залучили до роботи. Вони сказали б: «Ви, хлопці, були нацистськими інженерами, так? Ну, ви вже не нацистські інженери, ви інженери Комі, розумієте? І, як завжди, німці казали: «Führer befehl — wir folgen» і виходили ремонтувати парову установку».
  Свонтон знову похитав головою. «Так воно і є. Ми денацифікуємо їх, що б це не означало, і росіяни змусили їх ремонтувати газові заводи. Що стосується того, як ми зробимо з них маленьких демократів, я не знаю».
  «Тобі вони подобаються, чи не так?» Джексон сказав.
  "ВООЗ?"
  «Німці».
  Свонтон задумався. «Мені подобаються люди. Вони мене цікавлять. Мені важко звинувачувати Гітлера в тому, що шестирічна дитина погано харчується і не має місця для сну. Як би ви не розрізали, він насправді не винен. Але він буде розплачуватися за це все життя. Ось чому мені довелося повернутися до Нью-Йорка. Їм довелося їх вирізати».
  "Що?"
  «Мої виразки, — сказав Свонтон,
  OceanofPDF.com
   13
  Отто Бодден, друкар, стояв під холодним дощем навпроти зруйнованого головного вокзалу у Франкфурті й чекав на жінку. На середині перехрестя високий поліцейський у довгому теплому синьому пальті регулював рух. На обличчі поліцейського була весела посмішка, незважаючи на дощ, і Бодден вирішив, що ця посмішка була тому, що поліцейський ситий, теплий і має роботу, яка дозволяє йому наказувати іншим німцям.
  Це був другий день Боддена у Франкфурті після його прибуття з Гамбурга, де він був майже впевнений, що втратив жовтоволосого чоловіка. Минулої ночі він спав у підвалі розбомбленого гастхаусу, власник якого, за певною модою, досі займався корчмарським ремеслом, здаючи куточки підвалу в оренду бездомним. Власник корчми хотів, щоб йому заплатили їжею, але оскільки Бодден її не мав, він прийняв одне з бритвених лез принтера. За інше лезо він дав Боддену миску картопляного супу та шматок чорного хліба.
  У підвалі було холодно, але сухо. Тепер Бодден був і холодним, і мокрим, і йому хотілося, щоб жінка з’явилася, хоча він не був певен, що вона справді спізнилася, бо в нього досі не було годинника. «Шпигун повинен мати годинник», — подумав Бодден і посміхнувся, незважаючи на дощ і холод. Цього вимагає професія.
  Через п’ять хвилин з’явилася жінка, одягнена краще за інших у довгу шубу з парасолькою в руках. Вона цілеспрямовано підійшла до сходів, що вели вгору та на зруйнований вокзал, зупинилася, подивилася на годинник із виглядом людини, яка знає, що вона встигає, і озирнулася навколо. У лівій руці вона тримала жовту книгу. До її пальта була прикріплена червона гвоздика.
  Бодден почав перетинати вулицю проти руху. Поліцейський накричав на нього; Бодден весело посміхнувся йому й поспішив далі. Коли він опинився за кілька метрів від жінки, то виявив, що вона молодша, ніж він спочатку думав, — років не більше двадцяти п’яти чи двадцяти шести. І гарненька, їй-богу, подумав він. Ну, не було правила, що вони не можуть бути красивими.
  Жінка, незважаючи на холод і звичай, нічого не носила на голові. У неї було довге густе темне волосся, яке обрамляло бліде овал обличчя з повними губами; маленький прямий ніс; і величезні карі очі. «Цьому може знадобитися кілька картоплин», — подумав Бодден. У них такі очі стають, коли вони не їдять — великі, темні та блискучі, принаймні на деякий час, а потім, коли зникає надія, вони тьмяніють.
  Жінка притиснула до горла шубу й уткнулася в неї підборіддям. Боддену було цікаво, що вона одягла під пальто. Може нічого. Він згадав дівчат у Берліні минулого літа, які носили своїх котиків у липні. Це і нічого іншого. Вони продали все до останнього стібка, яким володіли, або обміняли на їжу. Але не їхні шуби. Вони надто добре пам'ятають минулу зиму, щоб розлучитися з пальто. Цієї зими теж не буде вугілля, а без пальт вони знали, що замерзнуть.
  Бодден зупинився перед жінкою, злегка вклонився, усміхнувся й сказав: «Вибачте, фрауляйн, але у вас є час? Мій годинник зупинився».
  Вона якусь мить дивилася на нього своїми величезними очима, а потім глянула на годинник. «П’ята на дванадцяту».
  «Це опівночі чи опівдні?»
  «Північ».
  Жінка подала йому книжку з жовтою обкладинкою. Бодден подякував їй, пішов і сховав книжку під пальто. Жінка озирнулася, ніби намагаючись вирішити, куди їй йти, а потім швидко пішла в протилежному напрямку.
  На іншому боці вулиці, сидячи на правому сидінні синього «Адлера» з номерами компакт-дисків, майор Гілберт Бейкер-Бейтс швидко почесав вуса й сказав німецькою: «Жінка, я думаю, чи не так?» до жовтоволосого чоловіка за кермом.
  «Він занадто хороший для мене», — сказав жовтоволосий чоловік, заводячи двигун.
  «Скільки часу йому знадобилося, щоб втратити вас у Гамбурзі?»
  «Двадцять хвилин. Він знає всі старі прийоми і, можливо, навіть деякі нові».
  «Жовта книга», — сказав Бейкер-Бейтс. «Мені цікаво, чому червоні завжди використовують жовту книгу».
  «У Берні любили зелені», — сказав жовтоволосий чоловік.
  «Обидва весняні кольори. Можливо, це якось пов’язано з цим».
  — Можливо, — сказав жовтоволосий чоловік, дозволяючи «Адлеру» проповзти узбіччям майже за п’ятдесят метрів позаду поспішної жінки в шубі.
  — Учора у вас із ним не було проблем?
  «З принтером? Жодного. Він не розраховував, що ми злетимо. Оскільки ми знали, куди він прямує, було без проблем забрати його на станції. Але цього разу я залишився далеко позаду. Дуже далеко назад. Минулої ночі він спав у підвалі й розплатився лезами для гоління. У нього їх повинно бути багато. Саме цим він користувався в Любеку».
  «Приблизно тут, вам не здається?» – сказав Бейкер-Бейтс.
  «Думаю, так», — сказав жовтоволосий чоловік і зупинив машину, але залишив двигун увімкненим.
  «Ви знаєте, де я буду», — сказав Бейкер-Бейтс, коли жовтоволосий чоловік вийшов з машини.
  "Я знаю."
  Бейкер-Бейтс просунувся під кермо автомобіля й якусь мить дивився, як жовтоволосий чоловік рушив за молодою жінкою в шубі. «Він дуже хороший», — подумав Бейкер-Бейтс, зауваживши, як жовтоволосий чоловік тримав щонайменше п’ять-шість пішоходів між собою та жінкою. Хлопці з Абверу, мабуть, добре навчили своїх людей, принаймні тоді, коли вони не шукали душу всюди. Але шкода жовтого волосся. Це було як маяк.
  Бейкер-Бейтс дивився, як жінка в шубі зайшла за ріг. Жовтоволосий чоловік дочекався, поки він зможе використати пару пішоходів як щит, а потім повернув за той самий поворот. Бейкер-Бейтс увімкнув автомобіль і зрозумів, що він голодний. Це означало або ресторан чорного ринку, або американців. Бейкер-Бейтс зітхнув і зупинив свій вибір на американцях не тому, що вони були меншим із двох зол, а тому, що вони були дешевшими.
  Через три хвилини після того, як він залишив жінку в шубі, Бодден пірнув у двері закритої крамниці й дістав жовту книгу, яка, як він зазначив, була томиком саатиричних віршів Гейне. Це було добре. Він міг би посміятися. Він відкрив книжку й глянув на папірець усередині. Назва, написана на папері, була «Золота троянда», що означало «Bierstube» або «Gasthaus». Там також була адреса з точними вказівками про те, як туди дістатися. Вона була досить ретельною, подумав він, міс у шубі, що було добре для Боддена, тому що він любив ґрунтовних жінок. «Тобі також подобаються легкі люди з недбалими способами», — сказав він собі й усміхнувся. Як поляк сказав, що американці їх називають? бімбо. Це було все. «Ти любиш бімбо, друкарю», — подумав він; знову посміхнувся; вийняв свою люльку; і вирішив викурити його там, у дверях, подалі від дощу, поки не настане час вирушати до Золотої Троянди.
  Бейкер-Бейтс стояв біля барної стійки в казино, де розташовувався американський офіцерський клуб із двома їдальнями, і вивчав меню. Здавалося, що того дня було представлено щось, що називається курячим стейком, разом із картопляним пюре та підливою, тушкованими помідорами, вершковою кукурудзою та, на десерт, пудингом із тапіоки. З родзинками, так сказано в мімеографованому меню.
  Казино розташовувалося відразу за семиповерховою будівлею IG Farben, яка була штаб-квартирою Збройних сил Сполучених Штатів, Європейського театру, або USFET, як його називали. Після обіду, смаженого на курці, що б це не було, Бейкер-Бейтс призначив зустріч із лейтенантом Лафолеттом Майєром, офіс якого знаходився в будівлі Фарбен. Мейєр мав відвести його подивитися на будинок, де вбили чорноторговця. Як його звали? Дамм. Карл-Хайнц Дамм. На мить Бейкер-Бейтс відчув легкий укол співчуття до мертвого чоловіка — не тому, що його вбили, а тому, що йому довелося жити під іменем через дефіс.
  «Частимо вам випити, майоре?»
  Бейкер-Бейтс повернувся до американського голосу, який зробив пропозицію. Це надійшло від високого худорлявого чоловіка з майорським дубовим листям на плечах і радше зеленими, ніж блакитними очима. Приблизно тридцять три, подумав Бейкер-Бейтс, розмірковуючи, чи прийняти пропозицію.
  «Я просто святкую своє підвищення», — сказав американець, відчувши вагання.
  «У такому випадку я буду дуже радий приєднатися до вас. Велике спасибі."
  "Що ти п'єш?"
  — Скотч із содовою, — сказав Бейкер-Бейтс. «Але цього разу без льоду, будь ласка».
  — Два скотчі та газовані напої, Семмі, — наказав новий майор сержанту-бармену. «І тримай лід на одному».
  «Дві газовані напої скотча і потримай лід на одній», — повторив сержант. Він швидко змішав напої мінімальними рухами експерта та переніс їх по бару. «Вітаю з підвищенням, майоре», — сказав Семмі. «Це за рахунок будинку».
  Новий майор дуже подякував бармену й підніс келих Бейкеру-Бейтсу. «Грязюка в очі, що б це не означало».
  «Я ніколи не здогадувався про це сам», — сказав Бейкер-Бейтс.
  «Дякую, що випили зі мною», — сказав новий майор. «Я просидів тут у підвішеному стані близько трьох тижнів, чекаючи, поки отримають мої накази, і єдина людина, яку мені вдалося знати, це Семмі. Семмі прислухається до моїх проблем, правда, Семмі?»
  — Так, майоре, — сказав сержант з автоматичною поблажливістю доброго бармена.
  — Значить, вас сюди не призначили? – сказав Бейкер-Бейтс.
  «Ні. Просто випадковий. Але мої накази прийшли разом із підвищенням сьогодні вранці, і завтра я їду до Берліна».
  «Це повинно бути цікаво».
  «Так, я думаю, це може бути. Де ти дислокуєшся?»
  «Місце під назвою Любек, на півночі».
  «Не повірте, я знаю це».
  “Непогане місце. Зараз трохи людно. Під час рейдів ми б’ємо, але не дуже. Звідки ти в Штатах?»
  «Техас, Ейбілін, Техас».
  «Якщо ви не заперечуєте, що я так сказав, ви не дуже схожі на техасця».
  Новий майор усміхнувся. «До війни я був диктором на радіо. Вони люблять, щоб ти говорив красиво». Він затягнувся й сказав: «Але коли я хочу, я можу розмовляти техаською гордістю так само добре, як ніхто».
  Бейкер-Бейтс усміхнувся. «Майже незрозуміло. Не зовсім, але майже».
  «Повинно звучати для вас так, як для мене звучить Кокні».
  "Ймовірно."
  «Ну що ж, сер, — сказав новий майор, допиваючи свій напій, — було дуже приємно з вами поговорити».
  «Дуже дякую за напій і ще раз вітаю. На ваше підвищення».
  Новий майор легенько ляснув барну долонею. «Ціную це», — сказав він з посмішкою, протягуючи слова з удаваним техаським акцентом, розвернувся й пішов у натовп тих, хто п’є за обідом.
  Під час обіду Бейкер-Бейтс виявив, що смажений курячий стейк не такий вже й поганий, як здавалося чи звучало, хоча підлива, яка до нього прийшла, мала текстуру, вигляд і, можливо, смак бібліотечної пасти.
  Підійшов німецький офіціант і без запитань наповнив чашку кави Бейкера-Бейтса. Бейкер-Бейтс відкинувся на спинку крісла, запалив Lucky Strike і поглянув на переповнену їдальню. «Вони справді добре справляються», — подумав він. Найкраще оплачувана, найкраще нагодована, найкраще оснащена аматорська армія в історії світу. І вже демобілізований. Армія, яка зовсім неспокійно виконує свою роль завойовника і скочується тепер, майже несвідомо, до більш зручної ролі визволителя. А чому ні? Визволителів люблять, завойовників – ні, а американці так хочуть і мають подобатися навіть учорашнім ворогам.
  Новий майор, наприклад. Непоганий хлопець для американця. Трохи самотні, трохи занадто доброзичливі, але досить приємні, не будучи повністю владними, як багато з них. Єдине, чого хотів новий майор, це привітне обличчя, щоб допомогти йому відсвяткувати своє підвищення. Диктор радіо. Бейкер-Бейтс намагався уявити життя диктора радіо, що б це не було, у місці під назвою Ейбілін, штат Техас, але зазнав цілковитої невдачі. Що він оголосив — новини? Але ніхто не оголошує новини; його просто читають, досить нудно, як це зробили на BBC. Бейкер-Бейтс зітхнув; допив каву; загасити сигарету; спостерігав, як німецький офіціант накинувся на нього, вийняв недопалок, швидко поклав його в маленьку жерстяну коробку, яку він дістав із кишені, почистив попільничку й поставив її назад на стіл.
  Бейкер-Бейтс глянув на годинник і подумав про свого наступного американця дня, лейтенанта Лафолетта Майєра. Що ж, лейтенант Майєр не був одним із ваших надто доброзичливих американців. Лейтенант Майєр був дуже замкнутим молодим чоловіком, трохи холодним, трохи відстороненим, у якого був мозок, який він, здавалося, зовсім не проти використовувати. Лейтенант Мейєр, зі схваленням подумав Бейкер-Бейтс, стежив за лейтенантом Майєром. Він повинен був розповісти йому про гнома сьогодні вдень. Це повинно викликати тремтіння у всьому цьому холодному самопочутті. Гном, принаймні в цьому відношенні, справді був дуже корисним.
  Ліфт у будівлі IG Farben представляв собою відкриту шахту, нескінченний пояс із платформами, на які потрібно було стрибати. Бейкер-Бейтс заскочив на один і піднявся на третій поверх, де зіскочив. Штаб-сержант махнув великим пальцем через плече до кабінету лейтенанта Мейєра, і Бейкер-Бейтс увійшов. Лейтенант сидів за своїм столом із дуже широкою, але зовсім безсмішною усмішкою.
  «Я шукав лейтенанта Майєра, — сказав Бейкер-Бейтс, — але, здається, я натрапив на Чеширського кота».
  «Мяу, сер».
  «Я розумію, що у вас є щось — те, чого я не маю, але бажаю Богу, щоб я мав».
  «Точно».
  — Але ж ви збираєтеся поділитися, чи не так, лейтенанте?
  «Я все ще смакую, майоре».
  «Так смачно, еге ж?»
  «Смачно».
  «Це може тривати весь день».
  "Фото."
  «Ну, тепер».
  «Фотографія. А точніше, знімок».
  "Де це було?"
  «Ми нарешті знайшли когось, хто знав когось, хто знав його. І цей хтось, хто його знав, зумів повісити фотоальбом. Власне, це все, що йому вдалося зберегти, але там, на п’ятій з останньої сторінки, була фотографія, зроблена 1936 року в Дармштадті».
  Лейтенант Мейєр потягнувся під промокальну машину на своєму столі й перегорнув фотографію Бейкеру-Бейтсу. «Знайомтеся з Куртом Оппенгеймером у двадцять два».
  На фотографії був молодий чоловік із засученими рукавами, шкіряними шортами та важкими черевиками. Він сидів верхи на велосипеді. Його рот був відкритий, ніби він збирався сказати щось жартівливе. Він був близько шести футів на зріст і навіть на фотографії виглядав засмаглим і підтягнутим.
  Бейкер-Бейтс лише один раз подивився на фотографію, перш ніж тихо сказав: «Блін!» А потім, не дуже тихо, «Проклятий сучий син!»
  Бо обличчя на фотографії, хоч і молодше на десять років, було таким самим, як у нового американського майора з Ейбіліну, штат Техас, який купив Бейкер-Бейтсу напій лише годину й тринадцять хвилин тому.
  OceanofPDF.com
   14
  «Золота троянда» була розташована лише за кілька кварталів від головного залізничного вокзалу в старому районі Кнайпен у Франкфурті, який до війни складався здебільшого з питних пірнань і закусочних. Тепер це були здебільшого щебінь — усякий щебінь: одні заввишки по пояс, інші заввишки по плечі, а деякі заввишки в два поверхи. У кількох кварталах були розчищені доріжки, достатньо широкі, щоб двоє чоловіків могли йти поруч. В інших шляхи були більше схожі на вулиці з одностороннім рухом, широкі якраз для одного автомобіля. Але в багатьох бічних вулицях узагалі не було доріжок, і тим, хто з будь-яких причин хотів пройти цими вулицями, доводилося підніматися через уламки.
  «Золота Роза» була єдиною будівлею у своєму кварталі, яку врятували — принаймні частково врятували. Колись це був триповерховий будинок, але тепер верхнього поверху повністю зникло. Другого поверху теж не було, за винятком ванної кімнати, хоча її стіни також зникли, залишивши відкритими ванну та туалет. Вони обоє дивно виглядали оголеними.
  Бодден увійшов до Золотої Рози, пробиваючись крізь неминучу важку завісу. Усередині тут і там було встромлено кілька свічок, щоб допомогти слабкій єдиній електричній лампочці, що звисала на довгому шнурі зі стелі. Під нею, мабуть, щоб уловити те трохи тепла, яке воно давало, справжнього чи уявного, був власник, спираючись на прилавок, який слугував барною стійкою. Власник був худорлявий чоловік із вогняним обличчям і гіркими очима. Він подивився на Боддена; пробурмотів «Guté MOR-je» з франкфуртським акцентом, незважаючи на те, що було вже давно за полудень; і повернувся до газети, яку читав. Газетою була контрольована американцями Frankfurter Rundschau. Чоловікові з гіркими очима, здається, не сподобалося те, що там було сказано.
  Бодден побажав чоловікові доброго ранку, а потім почекав, поки його очі звикнуть до темряви. За столиками поодиноко сиділо кілька людей, переважно чоловіків, перед ними стояли келихи рідкого пива. Усі досі носили капелюхи, пальта — і рукавички, якщо вони були. Золота Троянда не мала тепла.
  Молода жінка в шубі сиділа за столом сама. На столі не було нічого, тільки її складені руки. Бодден повернувся до місця, де вона сиділа, але перш ніж він встиг сісти, вона запитала: «Ти їв?»
  «Не з учорашнього дня».
  Вона піднялася. «Приходь, — сказала вона.
  Бодден пройшов за нею повз власника й повернувся до заштореного коридору. За проходом були сходи, які вели вниз до підвалу. Здавалося, стало тепліше, коли Бодден і жінка спускалися сходами. Бодден також думав, що відчуває запах їжі. Свинина, їй-богу.
  Вони з жінкою просунули ще одну важку штору й увійшли до побіленої кімнати, освітленої двома лампочками, цього разу, та кількома свічками. Жінка середнього віку стояла перед великою вугільною плитою, помішуючи в каструлі щось, що вирувало. Вона озирнулася на молоду жінку в кожусі; кивнув на знак визнання, якщо не на знак вітання; і показав ложкою на один із шести столів.
  Усі столики були порожні, крім одного. Біля нього сидів важкий, добре вдягнений чоловік із рожевими щеками. Перед ним стояла тарілка, наповнена вареною картоплею і товстим шматком свинини. Чоловік запихав у рот вилку картоплі. Здавалося, що він не знаходить задоволення від своєї їжі. «Той просто розпалює піч», — подумав Бодден і зрозумів, що в нього з рота пішла сляка.
  Молода жінка вибирала той стіл, який був найдалі від чоловіка, який їв.
  — Ми спочатку поїмо, — сказала вона.
  «Гарна ідея, але я не можу заплатити».
  Жінка злегка знизала плечима й витягла руку з кишені свого пальта. У ньому було дві пачки сигарет Camel.
  «Одним пакетом з них можна заплатити за обід», — сказала вона й посунула їх через стіл Боддену. — І ще випити, якщо хочеш.
  «Я дуже бажаю», — сказав Бодден, дивлячись на сигарети.
  «Покуріть їх, якщо хочете», — сказала жінка. «Є більше».
  Він запалив одну саме тоді, коли підійшла жінка середнього віку. Її очі були такими ж гіркими, як і в чоловіка нагорі, і Бодден намагався вгадати, чи вони з чоловіком чоловік і дружина чи брат і сестра. Він визначився з чоловіком і дружиною. Іноді вони стають схожими, подумав він, якщо проживуть разом досить довго і виявлять, що ненавидять це
  — Так, — сказала жінка середніх років і шумно понюхала, наче сильно застудилася.
  «Спочатку заплатіть їй», — сказала молода жінка Боддену. Він віддав нерозкритий пакунок сигарет.
  «Ми візьмемо дві тарілки того, чим набиває себе той великий там, — різко наказала молода жінка. «І хліб з маслом теж».
  «Без масла, лише хліб», — сказала жінка середнього віку й знову понюхала.
  Молода жінка знизала плечима. — Добре, тоді два шнапси. Два великих».
  Жінка втретє шумно понюхала, проковтнула те, що понюхала, і пішла геть. Шнапс , який вона повернула, виявився картопляним джином. Бодден зробив великий ковток, відчув, як воно обпікає його й тепло розливається по шлунку.
  «Напій, цигарка, їжа в дорогу і гарна супутниця», — сказав він. «Можна подумати, що ми живемо в цивілізованому світі».
  «Якщо це ваше уявлення про цивілізацію», — сказала молода жінка, знімаючи шубу й дозволяючи їй накинутися на спинку стільця.
  «Мої потреби, як і мої смаки, зведені до основного», — сказав Бодден і дозволив своєму погляду на мить зупинитися на жіночих грудях, які стикалися з сірим матеріалом її сукні. Цей, сказав він собі, їв краще, ніж я думав.
  «Ти не можеш собі дозволити мене, друкарю», — сказала вона, але в її тоні не було різкості.
  «Ах, ти знаєш моє ремесло».
  «Але не твоє ім'я».
  «Бодден».
  — Бодден, — сказала вона. «Ну що ж, пане Бодден, ласкаво просимо до Франкфурта або того, що від нього залишилося. Я Єва. Я не думаю, що нам потрібно потиснути один одному руки. Це лише приверне увагу».
  Бодден усміхнувся. «Ви дуже обережні».
  «Ось як я вижив; будучи дуже обережним. Ви були в таборі, чи не так?»
  «Це видно?»
  Вона вивчала його з відвертою цікавістю. «В очах. Вони виглядають так, наче все ще болять. Через що ти потрапив у табір, друкарю — твоя політика?»
  «Мій великий рот».
  «Тож ви рекламували свою політику».
  «Іноді. І ти?"
  «Я єврей. Точніше, напівєврей. Мішлінг . У мене були друзі під час війни, які ховали мене і мою політику подалі від очей. Я б не витримав у таборі. Розкажи мені щось; Як ви?"
  Бодден знизав плечима. «Я грав у політику, практичну. Я був соціал-демократом, але після того, як мене посадили, я побачив, що комуністи їдять краще за соціал-демократів і живуть краще, тому я став комуністом».
  — Ваші причини, — сказала вона через мить. "Я люблю їх."
  «Чому?»
  «Вони кращі за мої».
  Потім жінка принесла їжу — дві великі тарілі зі свининою та картоплею. Вони обоє жадібно їли мовчки. Закінчивши, Бодден зітхнув, відкинувся на спинку крісла й дозволив собі ще одну американську сигарету. Він курив і дивився, як молода жінка доїдала. «Вона їсть, як ота товста з рожевим обличчям», — подумав він. Без радості.
  Жінка, яка сказала, що її звуть Єва, закінчила їсти й акуратно розклала ніж і виделку на тарілці. Серветок не було, тож вона дістала з сумочки маленьку мереживну хустинку й поплескала нею по губах.
  «Тепер, — сказала вона, — ми вип’ємо гарну каву, закуримо сигарету й поговоримо про Курта Оппенгеймера».
  Жінка середнього віку з сопем, очевидно, чекала, поки Єва закінчить їсти, бо вона принесла дві чашки кави саме тоді, коли Бодден запалив сигарету молодої жінки.
  «Без молока, лише цукор», — сказала жінка середніх років, поставила дві чашки з брязканням і пішла.
  Бодден схилився над чашкою й глибоко вдихнув через ніс. «Будь проклята, якщо це не справжня кава».
  Єва спостерігала, як він зробив перший ковток. «Які інструкції дав вам Берлін?»
  «Прості. Надто просто, мабуть. Я повинен знайти його, ізолювати і чекати».
  «Для отримання подальших інструкцій».
  "Від кого?"
  Бодден якусь мить дивився на неї, а потім усміхнувся. "Від вас."
  Єва відповіла на його погляд на кілька секунд, потім опустила його, взяла свою чашку й приділила їй всю свою увагу.
  «Ви здається здивовані», — сказав Бодден. «А може, спантеличений».
  — Можливо, обидва, — сказала вона.
  «У Берліні є глибокі мислителі. Дуже глибоко. Я більше не ставлю під сумнів їхні вказівки. Я робив це кілька разів, і, здавалося, це зачепило їхні почуття. Наприклад, я натрапив на Любек, у британській зоні. Ти знаєш Любек?»
  «Я був там колись давно».
  “Досить приємне місце. Ну, я не проскочив. Ні, я зустрів це з певною помпою. У Любеку був старий чоловік, друкар, як і я. За два дні до мого приїзду йому зламали ногу якісь поліцейські. Мені одразу дали його роботу в газеті. Боюся, що старому зламали ногу не випадково. Одного разу я зайшов до нього — власне кажучи, взяв йому трохи тютюну. Він був мудрим старим — надзвичайно начитаним. Знаєте, багато принтерів. Він навіть подумав, що це щастя для газети, що я випадково з’явився тоді, коли я з’явився. Я не став розвіювати його думку. Потім була моя господиня, фрау Шоттл. Її теж звали Єва. Що ж, фрау Шоттл була не менш цікава по-своєму. Вона регулярно звітувала про своїх квартирантів одному британському капітану. Здається, його звали Річардс. Здавалося б, чи не так, нерозумно з мого боку брати кімнату у фрау Шеттл? Але це були мої вказівки від глибоких мислителів у Берліні, вказівки, які я більше не сумніваюся».
  Знову запала тиша, коли Єва спостерігала, як Бодден зробив кілька ковтків кави.
  «Берлін хотів, щоб вони знали», — сказала вона. "Британський."
  «Здавалося б так. Але британці не тільки знали, що я прибув, вони також знали, що я прибув, і, завдяки фрау Шоттл, вони знали, коли я пішов. Зі мною пішов жовтоволосий чоловік — аж до Гамбурга. Ми якось там втратили один одного».
  — Що ти мені кажеш, друкарю?
  "Я не впевнений."
  Вона закусила нижню губу — фактично жувала її — кілька секунд і запитала: «Скільки Берлін розповів тобі про Курта Оппенгеймера?»
  "Дуже маленький. Він вбиває людей. Поки що, здавалося б, ті, кого він убив, потребували вбивства. Таких він убивав під час війни; а зараз війна закінчилася, він і досі цим займається. Він вбиває з певною швидкістю та ефективністю. Я не просив, але припускаю, що Берлін міг би скористатися такою людиною».
  Єва подивилася на свою каву, яка почала холонути. «Я знав його ще до війни».
  «Ах».
  «Це починає мати сенс, правда, друкарю?»
  "Трішки."
  «Ваші вказівки надходитимуть від мене, якщо так, не тому, що я добре навчений і хитрий чи навіть розумний, а тому, що я знав Оппенгеймерів до війни. Ми з сестрою були близькими друзями, дуже близькими. Я теж його знав, звичайно. Насправді, у 36-му, коли йому було двадцять два, а мені п’ятнадцять, я ставився до нього як школярка. Я вважав його дуже красивим і витонченим. Він, природно, вважав мене нахабою. Я місяцями спала з його хусткою під подушкою. Я вкрав це в нього. На ньому були його ініціали, KO.” Вона всміхнулася — сумною, привабливою усмішкою, яка говорила про кращі дні. Посмішка раптом зникла, так швидко, що Бодден був майже переконаний, що вона ніколи не з’являлася. «Коли справа доходить до усмішки, — подумав він, — боюся, що це не з практики».
  Дивлячись не на Боддена, а на свою чашку з кавою, Єва сказала: «Сестра. Її звати Лія». Тоді вона підвела погляд і змусила її голос набути нейтрального, байдужого тону. «Вона прибуде до Франкфурта через два дні. Вона залишиться зі мною. Вона прийшла сюди, щоб знайти свого брата».
  — Ага, — сказав Бодден.
  «Це починає мати ще більше сенсу, друкарю, чи не так?»
  «У складний спосіб».
  Єва потягнулася за іншою сигаретою. «Є ще більше, про що ви, можливо, добре знаєте. Це надасть вам додаткові докази того, чому Берлін обрав мене не через мою красу чи розум, а через мою — ну — зручність, я припускаю. У мене є коханець».
  Він посміхнувся. «А я спустошений».
  «Американець».
  Бодден постукав по зграї «Верблюдів». «Ви маєте рацію: я не можу собі дозволити вас».
  «Ретельно підібраний американець».
  «Вибір Берліна чи ваш?»
  «Спочатку моя, а потім Берліна. Вони щиро схвалили. Ми маємо багато спільного, цей мій американець і я. По-перше, це те, що він єврей — американський єврей, але все ж єврей. Його звуть Майєр. Лейтенант Лафоллет Мейер. Ви розмовляєте англійською?»
  "Трохи."
  «Я називаю його Фоллі».
  Бодден усміхнувся. «Але не публічно».
  «Ні, в ліжку. Він називає мене Шугар». Вона знизала плечима. «Він хороший хлопець. Не простий, а трохи наївний. Його армія дала йому завдання. Власне, так ми і познайомилися. Його завдання — знайти Курта Оппенгеймера».
  «Ну, тепер».
  «Він прийшов допитати мене, тому що я знав Оппенгеймерів. Це здавалося надто гарною нагодою, щоб її пропустити. Тож після консультації з Берліном я взяв його за коханця».
  «Він розповідає вам про свою роботу?»
  «Невпинно. Він думає, що ми повинні одружитися».
  «Якось ти повинен розповісти мені, про що він говорить».
  "Я буду. Але наразі все, що вам потрібно знати, це те, що він не ближчий до Курта Оппенгеймера, ніж ми з вами».
  Бодден буркнув. «Тоді скоро він не отримає підвищення».
  «Але це велика армія, і не тільки вони зацікавлені. Так само, як і британці, що не повинно бути для вас несподіванкою».
  «Жодного».
  «Британці хочуть не допустити його до Палестини», — сказала вона.
  «Ах».
  «Що означає «ах»?»
  «Можливо, глибокі мислителі в Берліні хотіли б бачити його в Палестині». Він знизав плечима. «Але це, звичайно, не мене турбує».
  «Або моя».
  Вони дивилися одне на одного дуже довго — ймовірно, надто довго, тому що впізнали одне в одному щось таке, чого, мабуть, краще було б не впізнавати. Але Бодден змусив себе оглянути його, хоча б ненадовго. Цей, подумав він, не має правдивої віри. Не більше, ніж ти, друкарю.
  — Є ще одна річ, — сказала Єва.
  «Мій простий мозок болить від того, що він уже ввібрав».
  «Не все так просто, я думаю. Але є це, і це останнє. Я отримав листа від Лії Оппенгеймер. Ми листувалися авіапоштою через мою лейтенантську армійську пошту. Це швидше. У своєму останньому листі Лія сказала мені, що вони з батьком найняли двох чоловіків, щоб вони допомогли їй знайти брата. Один із них сьогодні прибуде до Франкфурта. Його звати Джексон. Неповнолітній Джексон».
  Вона замовкла, а потім допила холодну каву, очевидно, не усвідомлюючи, що вона холодна. «Сьогодні ввечері мій американець буде в аеропорту. Він зустріне літак. Чоловік у літаку, якого він зустріне, — це Майнор Джексон».
  — Розумію, — сказав Бодден. «Насправді ні, але я подумав, що повинен щось сказати. Ви сказали, що Оппенгеймери залучили двох чоловіків. Хто інший?»
  «Він румун на прізвище Плоскару. Мені також сказали, що він карлик».
  «Ви сказали «сказали». Вона тобі це сказала?»
  — Ні, друкарню, — сказала Єва. «Берлін сказав мені».
  OceanofPDF.com
   15
  Бодден спостерігав, як вона знизала плечима в свою шубу й підняла комір навколо підборіддя. Її пальці погладили хутро, наче його дотик і відчуття заспокоїли. «Цей все ще любить трохи розкоші», — подумав він. Ну хто міг її звинуватити? Звісно, не ти, друкарю, який завжди вважав спартанців трохи дурними.
  «Ви не схвалюєте моє пальто?»
  Він похитав головою. «Виглядає тепло».
  «Вовна також, але я віддаю перевагу куниці. Я б теж вибрав ікру замість капусти».
  Це був ще один свого роду сигнал, слабкий, але безпомилковий, і Бодден надіслав обережну відповідь. «Тоді у нас так багато спільного».
  Вона задумливо кивнула. «Можливо, навіть більше. Хто знає?" Раптом вона знову стала діловою та чіткою. «Чоловік нагорі, той із обличчям у шрамах. Його звати Макс. Він свого роду співчуває, і йому можна довіряти — до певної міри. Але не той». Вона злегка кивнула в бік жінки середнього віку, яка все ще стояла біля вугільної плити.
  "Його дружина?"
  «Сестра. Макс у принципі не схвалює її операції на чорному ринку, але не настільки, щоб відмовлятися від її їжі. Без неї Макс помер би з голоду. Як багато хто сьогодні, вони застрягли один з одним. Але Макс буде вашим контактом зі мною. Ви повинні щодня перевіряти його, і ви також можете їсти тут. Це не висока кухня, але вона ситна».
  "Я не можу собі це дозволити."
  «Та пачка сигарет, яку ти їй дав, дозволить тобі харчуватися на наступні чотири дні».
  Він підняв частково задимлену пачку «Кемелс». «Можна я залишити ці?»
  Вона посміхнулася, і Бодден помітив, що цього разу це стало легше. «Ви навіть можете їх викурити, якщо хочете, друкарю. Хоча ти ще цього не знаєш, ти багатий. Як воно?"
  Бодден посміхнувся. «Розкажи мені більше, і тоді я скажу тобі, як це відчуваєш».
  «Я помітив, що у вас немає портфеля. Це змушує вас виглядати голим. Іноді я думаю, що кожен німець народжується з портфелем у руці. Ну, тепер у вас є один. Це нагорі з Максом. У ньому дві тисячі американських сигарет».
  "Ти маєш рацію. Я багатий. І це добре».
  «Вам знадобиться кімната і транспорт. Макс приготує вам кімнату. Буде не тепло, але сухо. Для транспорту найкраще, на що можна сподіватися, це велосипед. Норма — шістсот сигарет або три кілограми жиру».
  «Вкрадений велосипед, звичайно».
  "Що ще?"
  «Я спробую DP. Ми з ДП ладнаємо, особливо з поляками. Я багатьох знав у таборі. Деякі були дуже смішними хлопцями».
  «В якому таборі ти був?»
  «Бельсен».
  Вона відвела погляд. Коли вона заговорила, все ще дивлячись убік, її голос був витончено невимушеним майже до байдужості. «Ви коли-небудь знали там чоловіка на ім’я Шеель? Дітер Шеель?»
  Бодден зрозумів, що вона затамувала подих, поки він не відповів. "Друг?"
  Вона видихнула. "Мій батько."
  «Це був великий табір», — сказав він якнайдобріше.
  «Так, мабуть, було».
  «Єва Шель. Приємне ім'я. Ваш батько був євреєм?»
  Вона похитала головою. «Моя мати була. Мій батько, як і ти, друкарю, був соціал-демократом з великим ротом. Ну, не важливо».
  Вона дістала з кишені свого пальта конверт і простягла його Боддену. «Я піду зараз. У конверті звіт про все, що мені розповів мій американський лейтенант про своє розслідування Курта Оппенгеймера. Також про людину, яку, як вони вважають, убив Оппенгеймер».
  «Блін, чи не так?»
  «Карл-Хайнц Дамм. Схоже, він продавав ідентифікатори тим, хто їх потребував».
  Бодден кивнув. «Найприбутковіша професія, я б сказав».
  "Так. Звіт досить довгий, тому що мій лейтенант Амі вважає, що його наречена повинна зацікавитися його роботою. Я пропоную вам прочитати це тут, а потім спалити в плиті».
  «Тепер, коли я багатий, я прочитаю це за чашкою кави».
  Єва піднялася. — Жовтоволосий чоловік, з яким ти розлучився в Гамбурзі. Він мав витягнуте обличчя і носив синю кашкет?»
  Тепло кімнати змусило Боддена розслабитися. Тепло, їжа, сигарети та шнапс. І жінка, звичайно, подумав він. Жінка може розслабити вас або накрутити, як годинникову пружину. Вона щойно знову тебе завела, друкарю.
  «Він був у пальто?» — сказав Бодден. «Синє пальто?»
  «Пофарбований у темно-синій колір. Кітель Вермахту»
  "Так."
  «Він підібрав мене незабаром після вокзалу. Він дуже хороший».
  Бодден повільно кивнув. "Британський. Мабуть, вони його допустили».
  «Він не британець».
  "Немає? Ви чули, як він говорив?»
  «Мені не було потреби. Я міг зрозуміти з його ходи. Ходить, як німець. Ви не чули приказки? Британці ходять так, ніби вони володіють землею. Німці ніби думають, що їм належить володіти, а американцям ніби байдуже, кому це належить. Тобі я його, друкарю, загублю? Він дуже хороший, але я кращий».
  Бодден усміхнувся. «У вас є велика впевненість».
  Вона кивнула. «Майже стільки ж, скільки й ти».
  «Тоді втрачайте його».
  «Звичайно, вони знову знайдуть нас».
  Бодден знизав плечима. «А може, коли прийде час, ми їх знайдемо».
  Чоловіка з жовтим волоссям, який стояв під дощем біля Ґойденської троянди, звали Генріх фон Штаден, і він був капітаном абверу адмірала Канаріса до двадцять першого липня 1944 року, тобто наступного дня після першого Озброєний полковник граф Клаус фон Штауффенберг поклав чорний портфель під важкий стіл у Wolfschanze, або Вовчому форті, у лісі поблизу східнопрусського міста Растенбург. Капітан фон Штаден, можливо, не стояв би зараз біля «Золотої троянди» під дощем, якби полковник Брандт, знаменитий вершник Олімпійських ігор 1936 року, не натягнувся й не посунув портфель, тому що він йому заважав. Він посунув його рівно настільки, щоб, коли бомба, яка в ньому містилася, вибухнула, вона вбила кількох людей, але не того, кого вона мала вбити: Адольфа Гітлера.
  Отже, двадцять першого липня 1944 року капітан Генріх фон Штаден залишив німецьке посольство в Мадриді, маючи з собою стільки документів, скільки він вважав доречними та корисними, і з’явився в офісі свого колеги в британському Посольство.
  Його колега не був особливо здивований, побачивши його. «Шкода бомби, чи не так?» він сказав.
  Фон Штаден кивнув. «Так, шкода».
  «Вони не спробують ще раз, чи не так?»
  «Ні, вони скоро всі помруть».
  «Канаріс теж?»
  «Так, Канаріс теж».
  «Ммм. Ну, як ти думаєш, що нам з тобою робити?»
  «Я поняття не маю».
  «Чому б нам просто не відправити вас назад до Лондона і дозволити їм розібратися?»
  "Дуже добре."
  Тож вони відвезли його назад до Лондона та розібралися. Спочатку був одиночний ув'язнення, потім допити, потім довгий період у таборі для військовополонених. Потім були нові допити, і, нарешті, була одна довга, особливо виснажлива сесія, яка тривала шістнадцять годин, доки, всупереч усім правилам, майор Бейкер-Бейтс не сказав: «Як би ви хотіли піти працювати до нас ?»
  «Чи є в мене вибір?»
  «Ні, боюся, не дуже. Табір військовополонених, звичайно. Ви завжди можете повернутися туди».
  «Думаю, що ні», — сказав колишній капітан фон Штаден, саме тому він зараз стояв біля «Золотої троянди» під дощем.
  Вулиці були криві в тій старій частині міста, де до війни Франкфурт пиячив і блукав. Ті вулиці, які були розчищені, були все ще криві, з вузькими звивистими стежками, які вели в руїни і закінчувалися, іноді, очевидно, ніде.
  Фон Стаден дивився, як жінка вийшла з «Золотої троянди», розкрила парасольку й поспішила вузькою кривою вулицею. Він рушив за нею, тримаючись ближче до краю нерівного уламку. Жінка звернула з вулиці на одну із звивистих доріжок. Фон Штаден пішов слідом, не поспішаючи, але тримаючи жінку в межах двадцяти метрів, не дозволяючи їй просунутися далі. Інша стежка вела від тієї, якою вони йшли. Жінка зупинилася, вагаючись, ніби не була впевнена в своєму напрямку. Тоді вона повернула праворуч. Фон Штаден дав їй кілька хвилин і пішов слідом.
  Стежка, якою вона йшла, була не більше метра завширшки. Він йшов праворуч, ліворуч і знову праворуч майже під кутом дев’яносто градусів. Фон Стаден уже втратив жінку з поля зору, тож прискорив крок. Він зробив останній поворот і зупинився, тому що стежка раптово закінчилася біля невеликої святині, яка позначала місце того, для кого уламки були і могилою, і склепом. Святиня була нічим іншим, як маленькою розмальованою дерев’яною фігуркою Христа. Перед ним лежали мокрі зів’ялі квіти. Жінки ніде не було видно.
  Фон Стаден вилаявся і швидко повернувся. На другому повороті він зупинився. Ідучи з цього напрямку, він міг це побачити — простір не більший за великий ящик. Це була чиясь халупа, зроблена з уламків і шматка старого листового заліза, який закривав вхід від очей, якщо до нього не наблизитися з цього кута. Він зрозумів, що вона могла закрити парасольку, пірнути в халупу, почекати, поки він пройде повз, а потім повернутись назад. Це зайняло б не більше кількох секунд.
  Повільно повертаючись стежкою до вулиці, переконавшись, що немає інших ям, у яких вона могла б сховатися, фон Стаден захоплювався її кмітливістю. «Цей маленький кролик добре знає свій мусор», — подумав він. Тепер йому доведеться повернутися до Золотої Рози. Інший, той чоловік, уже, звісно, пішов би. Але невелика розмова з власником може бути корисною, щоб дізнатися, як багато він знає про своїх покровителів. Він нічого не знатиме, але якщо на нього натиснути досить сильно, він може витягти пляшку шнапсу — хорошої речі, яку він тримає під прилавком. Якщо пощастить, навіть якийсь Штайнхагер. А з шнапсом , мабуть, також прийде деяке натхнення, яке фон Стаден знав, що мало стати основним інгредієнтом його, по суті, негативного звіту майору Бейкер-Бейтсу.
  З 1917 по 1935 рік бригадний генерал Френк «Нокер» Граббс був першим лейтенантом армії Сполучених Штатів. У 1935 році, незважаючи на те, що всі вважали Нокера Ґраббса просто дрібним тупиком, його підвищили до капітана, і це звання він мав до Перл-Гарбора. Лише надзвичайний стан країни або, як кажуть дехто, катастрофа могла створити плутанину, яка дозволила генералу Ґраббсу піднятися до його нинішнього рангу; але він піднявся до цього, отримавши свою єдину срібну зірку наприкінці 1944 року.
  Дехто казав, що Нокер став генералом, бо знав усіх правильних людей. Але інші, і це були його недоброзичливці, а їх було легіон чи два, стверджували, що це сталося не лише тому, що він знав усіх правильних людей, а й тому, що знав усі їхні маленькі брудні таємниці. І, мабуть, це було справжньою причиною того, що Нокер, хоч і не дуже кмітливий, став розумним.
  Якою б не була причина, Нокер Граббс вирішив піти у відставку в чині генерала. Йому залишався лише рік до тридцяти років, а після цього, як він часто казав своїй дружині: «На біса з ними. Ми повернемося до Сантоне, вип’ємо «Перлового» пива в «Гюнтері» і вирощуватимемо кварт-коней». Нокер Граббс, як і всі люди, мав свої мрії — і кошмари. Його безперервним кошмаром було те, що його відкличуть до Вашингтона й знизять до постійного звання майора. Різниця між пенсії майора й однозіркового генерала була значною, і коли Нокеру не було чим зайнятися, а це часто траплялося, він із якимось хворобливим захопленням підраховував різницю на звороті конверта. . Звичайно, він завжди спалив ці конверти. Нокер Граббс не був повним дурнем.
  Зараз йому п’ятдесят три роки, і він, як він завжди казав своїй недовірливій дружині, був найвидатнішим, Нокер зі свого приємного шостого поверхового офісу в будівлі Фарбен керував половиною зусиль армійської контррозвідки в зоні окупації США. Другу половину скерував у Мюнхен якийсь пан-полковник із чудернацькими уявленнями, який до війни навчався в аспірантурі в Гейдельберзі — за довбаний кошт армії, як часто казав Нокер своїм друзям.
  Мюнхенський полковник, можливо, і був трусиком, але він був також розумним, і це хвилювало Нокера, поки він не згадав, що генерали можуть жувати полковників. І одна річ, яку Нокер Ґраббс добре навчився за двадцять дев’ять років служби в армії, — це те, як жувати дупу.
  Одного разу він витратив дві години, докоряючи мюнхенському полковнику яскравими епітетами, взятими з часів кавалерії, і результати були чудовими. Тож тепер це було те, що Нокер робив більшість часу. Жував дупу. Йому це вдавалося добре, він насолоджувався цим, і він тьмяно усвідомлював, що це була єдина ідеальна маска для його власних недоліків, яких, як він був достатньо розумним, щоб усвідомити, могло бути декілька.
  Дупа, яку того дня жував Нокер, не належала полковнику, але була майже такою ж хорошою, бо належала майору з Лаймі. До того ж майорові незручно було, що свідком був американський лейтенант — причому лейтенант-жид.
  «Тепер дозвольте мені все з’ясувати, майоре», — сказав генерал Ґраббс, потираючи свою лисину — жест, який чомусь, на його думку, міг змусити його виглядати нешкідливо спантеличеним. «Ви були в барі в казино, випивали, займалися своїми справами, і підійшов цей хлопець, цей американський фахівець, який щойно отримав підвищення, сказав він, — за винятком того, що він не був американським фахівцем, він був отим лайном Оппенгеймером. , і ти хочеш сидіти там і казати мені, що ти справді купив цього хуесоса випити? »
  Бейкер-Бейтс зітхнув. — Насправді, генерале, він купив мені один.
  «Він купив вам один», — сказав генерал недовірливо.
  «Скотч і содова».
  Нокер Ґраббс кілька разів повільно кивнув. У нього був великий шмат голови, все ще невиразно красивий, з маленькими, дуже блідо-блакитними очима, які виглядали безглуздо, як деякі дуже блідо-блакитні очі. Його найкращими рисами були сильний ніс і підборіддя, які рятували його профіль від недостатнього чола та мокрого, слабкого рота. Від його волосся залишилася димчаста сивина.
  Ґраббс перестав кивнути, але в голосі звучав подив. «І ось ви просто стояли, тягнучись пузом до бару з цим убивцею-фрицом, якого шукає половина армії, і ви з ним просто дурили одне одного: я правильно зрозумів, майоре?»
  «Так, сер, я боюся, що ви знаєте».
  «І ви не могли сказати з його акценту, що він не американець?»
  «У нього не було німецького акценту».
  «Зовсім жодного?»
  — Нічого, що я міг виявити, генерале. Але він мав два американських акценти. Один був тим, що, я вважаю, можна назвати американським стандартом, а інший був техаським».
  «Звідки, в біса, ти знаєш, як розмовляє техаець?»
  «Ви з Техасу, генерале?»
  «Амарилло».
  — Насправді, сер, він говорив дуже так, як ви.
  «Як я?»
  "Так, сер."
  «Ви не намагаєтеся бути милим, майоре?»
  «Тільки точно, генерале».
  «Мені не хотілося б думати, що ти намагаєшся бути милим. Я не знаю, містере, що вони роблять з майорами зі смішними маленькими вусиками, які стають симпатичними у вашій армії, але я знаю, що вони роблять з ними в моїй. І я тобі ще одну річ скажу, друже; Тобі до біса пощастило, що ти не під моїм командуванням».
  «Так, сер, я думаю, що я. Пощастило, тобто, — сказав Бейкер-Бейтс і вирішив, що Нокер Граббс не зовсім справжній.
  «Тож ви двоє, ви та цей убивця краутів, розлучилися як найкращі друзі, так? А потім ви сіли самі в клубі американських офіцерів і смачно поїли гарячою американською їжею, і, можливо, викурили пару американських сигарет, а потім, коли все було зроблено, ви забрели туди, щоб побачити лейтенанта Мейєра, можливо, через годину Пізніше, і саме тоді ти дізнався, що пиячив із вбивцею краутів, якого всі шукають. І саме тоді ви сказали тут лейтенантові, що, можливо, було б гарною ідеєю заблокувати комплекс через те, що цей божевільний вбивця краутів, з яким ви щойно випили по-дружньому, може все ще вбивати годину чи дві, тиняючись біля PX або Class Six Store, так? За винятком того, що він довго стрибав, і ми маємо всі ідеї про те, куди він стрибнув. Це факти, майоре? Я хочу бути добрим і бути впевненим, що правильно виклав факти для звіту, який я маю надіслати вашому командиру».
  — Ваші факти, сер, по суті правильні.
  «А як щодо вас, лейтенанте: ви думаєте, що я правильно зрозумів факти?»
  — Так, сер, за винятком того, що ми маємо копії фотографії Оппенгеймера, і ми розповсюдимо їх по всій Зоні.
  «Знаєте, як це називають у Техасі?»
  «Ні, сер, я не хочу», — сказав лейтенант Мейєр, гадаючи, як довго цей дурень збирається продовжувати вичитувати Бейкера-Бейтса — який, за оцінкою лейтенанта Мейєра, хитро втягнувся в кілька власних лайків. , особливо про техаський акцент.
  «Ну, я скажу тобі, як ми це називаємо в Техасі», — сказав Нокер Граббс. «Ми називаємо це замкнути сарай після того, як кінь пішов».
  «Боже, сер, це яскраво», — сказав лейтенант Мейєр.
  — В Англії так не кажуть, чи не так, майоре?
  — Не так давно, генерале, — сказав Бейкер-Бейтс.
  «Ну, я хочу сказати тобі одну останню річ, синку. Ви тут, тому що Берлін хоче, щоб ви були тут. Але ти ще раз облажався, і Берлін чи ні Берлін, я з’їм твою солодку дупу на недільний сніданок. Я чітко кажу?»
  «Цілком зрозуміло, генерале», — сказав Бейкер-Бейтс. «Насправді, надзвичайно».
  — Звільнено, — різко сказав генерал.
  Бейкер-Бейтс і лейтенант Майєр підвелися.
  — Не ви, лейтенанте, — сказав Нокер Ґраббс із злою посмішкою. «Чорт, я ще й половини не почав з тобою».
  OceanofPDF.com
   16
  Після того як літак приземлився в аеропорту Рейн-Майн у Франкфурті, Джексон і Білл Свонтон, співробітник INS, спостерігали, як армійські дружини першими вийшли з літака. Поки двоє чоловіків чекали, Свонтон дістав блокнот і ручку.
  «Ви коли-небудь бачили щось із цього?» – сказав Свонтон.
  "Що?"
  "Ручка. Вони називають їх кульковими. Я купив його за двадцять дев’яносто п’ять на розпродажі в Нью-Йорку». Він записав своє ім’я та берлінську адресу в блокноті, вирвав аркуш і передав його Джексону. «Можливо, якщо ви потрапите до Берліна, я зможу чимось допомогти з вашою книгою».
  «Дуже дякую», — сказав Джексон.
  Свонтон ще раз захоплено глянув на ручку, перш ніж повернути її до кишені сорочки. «Знаєте, що вони кажуть, ці речі будуть робити?»
  "Що?"
  «Пишіть під водою. А що, в біса, ти хочеш написати під водою?»
  Джексон задумався. «Можливо, передсмертна записка, якщо ти сам тонув».
  Свонтон пожвавішав. «Так, це ймовірність, чи не так?»
  Він слідував за Джексоном з літака. Коли вони дійшли до терміналу, він простягнув руку. Джексон взяв його. «Дякую за випивку, брате Джексон», — сказав Свонтон. «І в Берліні. Якщо піднімешся туди, шукай мене».
  «Я зроблю це»
  Коли вони увійшли в термінал, з гучномовця лунало ім'я Джексона. «Чи містер Майнор Джексон доповість до інформаційної стійки? Містер Майнор Джексон».
  Інформаційну стійку обслуговував знущаний штабний сержант повітряного корпусу
  «Я Джексон».
  «Добре, містере Джексон», — сказав сержант, відкриваючи шухляду й дістаючи конверт. «Це для вас, і той лейтенант теж». Він кивнув на лейтенанта Майєра, який стояв поруч і намагався не дивитися на Джексона.
  «Що в конверті?» – сказав Джексон.
  Сержант зітхнув. «Я не знаю, сер. Я не відкривала. Зазвичай я не відкриваю чужі конверти, але якщо ви хочете, сер, я це зроблю. Все, що я знаю, це те, що капітан повітряного корпусу дав його мені близько трьох годин тому і змусив мене поклястися, що я віддам його тобі. І ось що я щойно зробив, чи не так, сер?»
  «Ви були чудовими», - сказав Джексон.
  «Чи можу я допомогти, містере Джексон? Я лейтенант Майєр.
  «З Мілуокі».
  "Так, сер."
  «Моя няня».
  «Liasion, містере Джексон, але якщо ви хочете називати мене нянькою або якось інакше, що може прийти в голову, навіть щось трохи вульгарне, добре, тому що я звик до цього через це дуже Удень я провів годину й п’ятнадцять хвилин, щоб мені жував дупу однозірковий генерал, який не дуже розумний, але вміє жувати дупу, і який обзивав мене набагато гіршими словами, ніж нянька. Тож якщо ви хочете називати мене так або, як я вже сказав, якось інакше, що спадає на думку, це чудово, містере Джексон, сер.
  Джексон витріщився на нього. «Ти в шоці, друже».
  "Ймовірно. Це був дуже довгий, дуже важкий день».
  «Що за накази ви отримали з Вашингтона щодо мене?»
  «Дуже явні. Я маю бути на вашій дорозі та ввійти у вашу довіру».
  «Ми добре почали».
  "Так, сер. Я сподівався, що ти так подумаєш».
  «Думаєте, ви можете поманити або запросити випити тут?»
  "Так, сер. Є VIP-зал. Лише трохи вміло збрехаючи, я, мабуть, зможу втягнути нас у це».
  «Дайте мені спочатку побачити, про що йдеться», — сказав Джексон і розірвав конверт. Всередині були ключ і звичайна біла картка. На картці була написана адреса та повідомлення «Спробуйте встигнути до дев’ятої». Повідомлення було без підпису.
  Джексон передав картку лейтенанту Меєру. «Ви знаєте, де ця адреса?»
  Лейтенант Майєр глянув на нього. "Так, сер. Це досить гарна адреса, недалеко від зоопарку. Я маю на увазі, що це буде досить гарна адреса, якщо вона все ще стоїть».
  «Можемо ми випити і встигнути до дев’ятої?»
  Лейтенант Майєр глянув на годинник. «Легко».
  «Ну, давайте зробимо це, і ви зможете ще трохи ввійти в мою довіру».
  Лейтенанту Меєру, який спокійно розмовляв, знадобилося трохи більше п’ятнадцяти хвилин, щоб розповісти практично все, що він знав про Курта Оппенгеймера. Коли він закінчив, напої були також. Лейтенант Мейєр підняв свій, дозволив кубику льоду відскочити йому на зубах, ковтнув останню краплю, поставив склянку й утупився в Джексона.
  «Скажи мені щось», — сказав він із виглядом людини, готової прийняти довіру.
  «Звичайно».
  «Чому ви його шукаєте?»
  Він справді очікує відповіді, подумав Джексон. Мало того, він також очікує правдивої відповіді. Джексон посміхнувся і сказав: «Здається, я не казав, що шукаю його».
  «Вашингтон каже, що ти».
  Джексон тримав посмішку. «Вашингтон сподівається, що я».
  Лейтенант Майєр кинув на Джексона довгий похмурий погляд. «Ну, лайно, містере».
  «Розчарований?»
  «Ні, до біса, — сказав лейтенант Майєр. «Я теж не почуваюся дурнем».
  «Ти це подолаєш».
  «Ви колись були в OSS, чи не так?»
  «Це те, що каже Вашингтон?»
  «Ось що там написано».
  «Тоді це має бути правдою».
  «Наскільки добре ти був?»
  «Середній», — сказав Джексон. «Можливо, C-плюс».
  Лейтенант Майєр похитав головою. «Вони б не дозволили тобі так бігати, якби ти був просто C-plus».
  «На вашому місці я б не дуже довіряв Вашингтону».
  Рот лейтенанта Майєра скривився, коли він знову похитав головою. «Ісусе, це все, що мені потрібно, таємничий чоловік». Він поліз у кишеню блузки й дістав кілька карток. «Ну, ось, таємниця», — сказав він і передав картки Джексону. «Один із них проведе вас у PX, щоб ви могли купити сигарети та зубну пасту. Ще один для магазину Class Six Store, де можна купити випивку. Той, на якому ти палець, дозволить тобі їсти в офіцерському клубі. Їжа там не така гаряча, але дешева, і якщо ви не їсте там, то вам доведеться залежати від ресторанів чорного ринку. Вони дорогі до біса, але оскільки ти людина таємнича і, ймовірно, багатий на це, можливо, ти можеш собі їх дозволити. І останнє для бензину, якщо ви отримаєте машину — я дуже сподіваюся, що ви й зробите це, бо я не дуже люблю грати в шофера. Щодо того, де ти збираєшся спати, Вашингтон сказав, що це вирішуватимеш тобі, тож мені байдуже».
  «Я впораюся», — сказав Джексон, усміхнувся й поклав карти в кишеню.
  Лейтенант Майєр кілька секунд дивився на Джексона. Він подивився на сиве волосся й худе обличчя з надто правильними рисами. Якби не ті не зовсім сірі очі, обличчя було б різним між приємним і красивим. Лейтенант Мейєр вирішив, що очі роблять його надто пильним для обох. Надто пильний. Його мізки витікають через очі. Інакше він був би «Фертерніті Роу», можливо, капітаном погону на Фі-Дельта-Тета — якби ви забрали десять років і все це сиве волосся.
  «Дайте мені вгадати», — сказав лейтенант Меєр.
  «Звичайно».
  «Дартмут».
  Джексон похитав головою і злегка посміхнувся. «Університет Вірджинії».
  Лейтенант Мейєр не потрудився стримати глузливу посмішку. «Джентльменська фабрика».
  "Я вважаю."
  «Ви щось знаєте, містере Джексон, сер?»
  "Що?"
  «Я був трохи повільним, можливо, навіть трохи щільним, але я думаю, що починаю розуміти, чому ти в цьому береш участь».
  «Чому?»
  «Гроші. Десь у ньому є гроші, чи не так?»
  Джексон знову посміхнувся — холодною, віддаленою, абсолютно цинічною посмішкою. — Вам стає тепліше, лейтенанте. Дуже теплий."
  За п'ять хвилин до дев'ятої джип з лейтенантом Майєром за кермом зупинився за адресою біля Франкфуртського зоопарку. Джексон використав запальничку, щоб розглянути картку, яку йому дав сержант повітряного корпусу.
  «Ви впевнені, що це правильна адреса?»
  — Я впевнений, — сказав лейтенант Меєр. «Якийсь будинок, чи не так?»
  — Якийсь будинок, — погодився Джексон, вийшов із джипа й потягнувся за сумкою.
  Все ще дивлячись на те, що він бачив у будинку, освітленому лише світлом, що виходило з двох вікон і фарами джипа, лейтенант Майєр сказав: «П’ятнадцять кімнат. Щонайменше п'ятнадцять кімнат. Ви впевнені, що не знаєте, хто ним володіє?»
  «Я поняття не маю».
  «Хтось багатий».
  «Мабуть».
  «Навіть не торкнувся», — сказав лейтенант Меєр, хитаючи головою. «Ви це помітили? Обидва будинки з обох боків знищені бомбами, а цього навіть не зачепили».
  "Я помітив."
  «Ви впевнені, що не хочете, щоб я чекав?»
  "Для чого?"
  «Щоб переконатися, що це правильна адреса».
  Джексон похитав головою. «Це правильна адреса».
  «Але ти навіть не знаєш, хто тут живе».
  «Я цього не казав», — сказав Джексон. «Я сказав, що не знаю, хто ним володіє».
  Лейтенант Майєр зітхнув. «Більше лайна таємничої людини».
  «Вибачте».
  «Звичайно». Лейтенант Меєр завів джип. «Ну, якщо ви хочете поманити і подзвонити ще, ви знаєте, де я».
  "Я знаю. Дякую, пане лейтенанте, за все. Ви дуже допомогли».
  «Я був дурним придурком, ось чим я був», — сказав лейтенант Мейєр і поїхав.
  Джексон дивився, як він йде, а потім підійшов до залізних воріт, встановлених у цегляній стіні заввишки в груди, яка, здавалося, оточувала будинок. Ворота були незачинені. Джексон пройшов крізь нього та піднявся кам’яною стежкою до дверей. Він спробував відкрити двері, але вони були зачинені. Він дістав ключ, який був у конверті разом із карткою, і вставив його в замок. Оберталося легко.
  Джексон штовхнув двері й увійшов у передпокій, освітлений гасовою лампою. Він поклав сумку на паркет і озирнувся. Лампа стояла на столі. Позаду сходи вигиналися на другий поверх. Зліва від Джексона була пара розсувних дверей. Вони були закриті, але трохи світла просочувалося з-під їхніх нижніх країв.
  Джексон підійшов до дверей і спробував їх. Вони були розблоковані. Він розштовхнув їх і пішов до кімнати, освітленої іншою гасовою лампою та сяйвом, що виходив із решітки вугільного каміна. Обабіч каміна стояли два великі крісла з високими спинками. Біля одного зі стільців стояв маленький столик. На ній лежали дві склянки і пляшка віскі.
  Все ще озираючись, Джексон помітив кілька темних олійних картин на двох стінах і в дальньому кутку дитячий рояль з піднятою кришкою.
  "Де ти?" він сказав.
  — Сюди, — сказав гном. «Біля вогнища».
  OceanofPDF.com
   17
  Джексон підійшов до двох великих стільців, коротко глянув на гнома, зігрів руки перед вугільною решіткою й, не обертаючись, запитав: «Де жінки, Ніку?»
  Плоскару звивався від задоволення. Це було саме те прохолодне та лаконічне привітання, на яке він сподівався. Американець був таким абсолютно передбачуваним.
  «Я підвів тебе, мій хлопчику», — сказав Плоскару з удаваним розпачем. Тоді він пожвавішав. «Але є маленька покоївка, яку ми могли б налякати за вас, якщо…» Він замовк і завершив це легким жестом.
  — Нічого, — сказав Джексон і відвернувся від палаючого вогню. «У Німеччині немає вугілля, Ніку. Я читав журнал Time . Все одно в американській зоні немає вугілля. Коли вони поділили Німеччину, Росія отримала пшеницю, Британія отримала вугілля, а Америка отримала пейзаж».
  «Здається, у підвалі тонна вугілля».
  Гном був одягнений у свій зелений шовковий халат і червоні тапочки. Його зелені очі, здавалося, танцювали в очікуванні над питаннями, які він знав, що прийдуть.
  «Добре, Нік. Чий будинок?»
  «Двоюрідного брата. Далекий двоюрідний брат — тричі видаляли, як я вважаю, ви говорите в Штатах. Насправді він швед і працює в ООН. Те, що називається UNRRA, що означає UNRRA?»
  «Це Агентство ООН з допомоги та реабілітації».
  «Так, добре, мій двоюрідний брат керує табором переміщених осіб у місці під назвою Баденгаузен. Колись це був концентраційний табір, я так розумію, а зараз там тримають ДП. Цікаво, чи хтось із тих, хто зараз є його гостями, колись був його мешканцем? Ну не важливо. У будь-якому випадку, мій двоюрідний брат у відпустці на місяць, і тому ми маємо його будинок до того часу. Це досить гарне місце. Здається, чотирнадцять кімнат із п’ятьма людьми персоналу. Набагато краще, ніж готель, чи не так?»
  «Звичайно».
  «Нам знадобиться машина, звичайно. Дворецький дав мені підказку, яку ми можемо розглянути завтра».
  "Дворецький."
  «Хіба я не згадував про домашній персонал? Я думав, що зробив. Ось дворецький; кухар, звичайно; садівник; і дві покоївки. Скоріше декадентський колоніальний, вам не здається? Я маю на увазі всіх слуг. Вип'ємо? Боюся, що без бурбону, але є досить пристойний скотч».
  «Я їх полагоджу», — сказав Джексон і підійшов до склянок і пляшки скотчу. «Гарної подорожі?»
  “Дуже приємно.”
  "Дай вгадаю. Знову повітряний корпус».
  «Як ти дуже проникливий, Майнор. Був один молодий капітан, якого я знав у Плоєшті. Збитий, знаєте. Він тоді був лише підпоручиком, але досі вірить, що я якимось чином врятував йому життя. Ну, я зустрівся з ним у Вашингтоні, і він згадав, що робить те, що він назвав «доброю пробіжкою».
  «Смачна пробіжка?»
  «Так, здається, вони іноді роблять це — летять бомбардувальники, повні предметів розкоші, до тих, кого молодий капітан називав вищим керівництвом. Ранг має свої привілеї, мінор. Тож коли я випадково згадала, що хочу потрапити до Німеччини, він захотів знати, як я ладнаю з тваринами. Виявилося, що частиною його вантажу були шість пекінесів, які належали дружині якогось генерала. Як ви знаєте, я чудово ладнаю з тваринами; навіть пекінеси, які, відверто кажучи, жахливі маленькі звірята. Тож ми з моїм молодим капітаном уклали угоду. Він погодився підвезти мене, якщо я буду доглядати за собаками. Це була досить приємна поїздка, як я вже сказав. Дуже швидко. Ми навіть жодного разу не зупинилися, хоча приземлилися у Вісбадені замість Франкфурта, що було трохи незручно. Величезний літак — одна з цих B-29. Але там було милі місця, тож я без проблем узяв із собою кілька сигарет. Скільки ти приніс?»
  — Коробка, — сказав Джексон.
  «Ну, я приніс трохи більше. Власне кажучи, молодий капітан припустив, що вони стануть у пригоді».
  «Скільки ще кілька, Ніку?»
  "Дай мені подумати. Насправді близько сорока восьми тисяч».
  «Ісус».
  «Це чотири великі справи. Був і п’ятий випадок, але коли ми приземлилися у Вісбадені, я, звичайно, був у ньому».
  «Тож вони контрабандою провезли вас разом із вашими сигаретами».
  «Природно».
  «Цікаво».
  «Вам цікаво, що?»
  «Коли зловлять, то чи застрелять, чи повісять».
  Плоскару засміявся, поліз у кишеню свого халата й дістав швейцарський паспорт. Він передав його Джексону. «Сторінка третя, я думаю. Ви знаєте, це дуже офіційна в’їзна віза з належним печаткою поліцейських органів США, які обслуговують кордони. Це коштувало мені двох пачок сигарет у таборі для біженців, про який я говорив. Мій двоюрідний брат перед від’їздом поставив мене на найдосвідченішого там фальсифікатора, чеха. Мій двоюрідний брат, мені дуже шкода сказати, сам трохи бавиться на чорному ринку».
  Джексон оглянув марку. «Здається, все гаразд». Він повернув паспорт. «То ти був тут деякий час?»
  «Майже двадцять чотири години».
  — Тоді ви, мабуть, покинули Вашингтон одразу після того, як проводжали мене на вокзалі.
  «Насправді Балтімор. Ми вилетіли з Балтімора. А тепер розкажи мені, як пройшла твоя подорож?»
  «Гнило», — сказав Джексон. «В аеропорту мене зустрів лейтенант Меєр. Лейтенант Лафоллетт Майєр, який тут із CIC.
  «Люди контррозвідки».
  «Правильно. Здається, лейтенант Майєр думав, що я допоможу йому знайти Курта Оппенгеймера».
  «Я вірю, що ти розвіяв йому цю думку».
  «Не повністю. Лейтенант Меєр, мабуть, стане в нагоді. Натомість я став загадковим».
  Плоскару розсудливо кивнув. «Так, це часто ефективно. Він молодий, я так розумію?»
  «Двадцять шість чи близько того. Він розповів мені про Оппенгеймера. Здається, він просто вбив когось».
  "ВООЗ?"
  «Хтось подзвонив Дамм. Зі слів Мейєра, можливо, Дамма потрібно було вбити, але армія дуже засмучена Оппенгеймером. Їх турбує не лише вбивство. Це також той факт, що він ходить, видаючи себе за майора армії США».
  «Яке чудове маскування!»
  «Це обдурило Бейкера-Бейтса».
  "Боже мій. Він тут?»
  "Угу. Твій старий друг. Очевидно, Оппенгеймер підтримував його в американському офіцерському клубі. Вони досить побалакали. Оппенгеймер навіть напоїв його».
  Плоскару засміявся. «Бідолашний Гілберт, мабуть, зовсім розлючений».
  «Вони також думають, що у Оппенгеймера є список».
  «Список чого?»
  «З тих людей, яких він збирається вбити наступним».
  Джексон спостерігав, як гном повільно запалює одну зі своїх сигарет Old Gold. Коли сигарета задовільно догоріла, Плоскару потягнувся до напою, який йому налив Джексон, і зробив великий ковток. Тоді він зітхнув.
  «Тобі доведеться мені це пояснити», — сказав Джексон.
  "Що?"
  «Зітхання».
  «Я вважаю, що це означає, що замість короткого перепочинку, на який я сподівався, ми повинні бути на ногах і працювати».
  "Робити те, що?"
  «Звісно, знайти молодого Оппенгеймера».
  "Коли?"
  «Ми починаємо завтра вранці».
  "Не сьогодні?"
  Плоскару спохмурнів, але зморшки на його лобі швидко розгладилися. "О Я бачу. Ви трохи жартуєте, чи не так? Ви, мабуть, страшенно втомилися».
  "Ти маєш рацію; Мені."
  «Сьогодні ми добре виспимося, завтра смачно поснідаємо, а потім підемо на зустрічі».
  "Призначення?"
  «Так, у вас є один завтра на десяту з Лією Оппенгеймер. Вона прибула вчора пізно з Парижа. Страшенно складна поїздка, я так розумію, потягом».
  Джексон повільно кивнув. «Ти не підеш зі мною?»
  «Ні, я думаю, ні. У мене є власна зустріч, яку я маю дотримуватися».
  «Яке призначення?»
  «Ну, звичайно, моя зустріч у зоопарку».
  Годину тому дощ припинився. Зі свого місця на лавці біля ставка в зоопарку Плоскару спостерігав, як охайно вдягнений старий дістає з портфеля маленький пакунок тканини. Старий, злегка накульгуючи, прибув хвилин п’ять тому. Він ходив за допомогою важкої тростини. Якийсь час, майже цілих п’ять хвилин, він стояв на березі ставка, спершись на свою тростину й дивлячись на качок.
  Тепер він дістав з портфеля пачку й почав тихенько кликати їх. Качки не звертали на нього уваги, доки одна з них, цікавіша чи голодніша за решту, не вийшла зі ставка й, голосно крякаючи, підійшла до старого, який розкрив оберемок тканини й нагодував качку шматочками хліба. Качка жадібно їла їх і квоктала, щоб отримати ще.
  Старий підняв свою важку палицю і швидко забив качку до смерті. Потім запхав його до портфеля, зачинив його й крадькома озирнувся. Побачивши Плоскару, він зажурився; виглядав так, наче він збирався пояснити чи принаймні спробувати; мабуть, передумав; повернутий; і швидко пошкутильгав геть.
  «Приємного обіду з качки, старий», — подумав Плоскару й глянув на годинник. Одного разу він зарано, або майже так. Якби він не рано, то пропустив би страту качки. Він дивувався, скільки часу старий не їв нічого, крім хліба, перш ніж голод змусив його зробити те, що він щойно зробив. День? Два дні? Три? Плоскару зупинився на трьох, бо старий виглядав дуже охайно й солідно. Йому було цікаво, ким він був до того, як став убивцею качок. Вчитель? Мабуть, дрібний бюрократ? У будь-якому випадку щось жорстке і правильне. Щось із ручкою, свого роду титул, щоб старого можна було звати «Гер Цей» або «Гер Той». Тепер його можна називати Herr Duck Killer.
  Гном трохи посміхнувся й дістав Старе золото. Коли він запалював, хрипкий голос позаду прошепотів: «Ніколає, це ти?»
  Не обертаючись, Плоскару сказав: «Хто б це був інший, Мірча?»
  «Я мав бути впевнений», — сказав хрипкий голос.
  — Заради Бога, чоловіче, вийди з-за кущів.
  Велика незграбна постать, що з’явилася з-за купи вічнозелених рослин, належала Мірчі Улеску, не зовсім велетню, але зростом понад шість футів, який налетів на гнома, підняв його за пахви, поставив на лаву, зігнувши. униз, і волого поцілував його в обидві щоки.
  «Ніколай, Ніколай, Ніколай! Це справді ти».
  «Звичайно, це я, ти луммо», — різко сказав гном, але посміхнувся, витираючи вологу зі щік.
  «Учора в таборі я знав, що це ти, але нічого не сказав. У ці дні ніхто не знає. Але потім, коли я отримав записку, і в ній говорилося, що я буду тут, у зоопарку...
  — Я все це знаю, Мірча, — перебив гном.
  «Я все ще без розуму від зоопарків, — сказав великий чоловік, ніжно дивлячись на Плоскару, який усе ще стояв на лавці. «Маленький Миколай». У внутрішніх кутиках очей великого чоловіка з’явилися дві сльози, які покотилися по щоках. Очі були неймовірно ніжно-сірі, очі романтика, і вони зовсім не поєднувалися з висунутим носом чи широким розрізом рота, які могли б належати людині, яку в дитинстві навчили ніколи не посміхатися . Якщо не брати до уваги очі, це могло бути обличчя солдата. Або нещасного міліціонера.
  — Маленький Ніколае, — знову сказав Мірча Улеску й погладив гнома по голові. «Мій найстарший друг».
  — Перестань, дурню, — грубо сказав Плоскару, хоча й не міг приховати свого задоволення. «Ми можемо сісти, як двоє дорослих?»
  «Сідайте», — сказав Улеску, швидко дістаючи брудну хустку, якою він витер пил з лавки. «Сідай, Ніколає; сядьте, і ми поговоримо нашою мовою старих часів. Як я втомилася розмовляти німецькою. Це мова варвара».
  «Ви говорили це досить охоче, коли я бачив вас востаннє».
  Великий чоловік похмуро кивнув. «Я знову вибрав не того коня. Спочатку Залізна гвардія, потім німці».
  «Ви не дочекалися росіян, я бачу».
  «Вони б мене повісили. Німці дали мені обіцянки, але нічого з них не дотримали. Я повернувся з ними. Що ще я міг зробити? О Боже, Ніколае, як я сумую за Бухарестом і старими часами». Ще дві сльози скотилися по щоках великого чоловіка. Він використовував брудну хустку, щоб витерти їх.
  «Тож тепер ти ДП?»
  «Я навіть не такий юридично. Румунія була войовничою державою. Громадянин воюючої країни не може бути ДП — не юридично. Тепер я естонець».
  «Ти не вмієш говорити естонською».
  «Але я розмовляю французькою як рідною. Тож я стверджую, що народився в Естонії, але виріс у Парижі. У мене влада дуже заплуталася».
  Плоскару дістав свої старі золоті монети й запропонував їх Улеску, який усміхнувся, похитав головою й витяг пакунок «Кемелс». «Я віддаю перевагу цим Nicolae», — сказав він і запалив обидві сигарети American Zippo.
  Гном уважніше подивився на великого чоловіка. «Навіть як заступник голови Мірча, ви, здається, не пропускали багато їжі».
  Великий чоловік знизав плечима. «Через жахливі страждання, які ми пережили, влада годує нас двома тисячами калорій на день. Здебільшого тушонка, але все одно досить ситна». Він різко змінив тему. «Ти бачив, як старий качку вбив? Микола? Хіба це не було щось? Я не думаю, що це був його перший раз, а ти? Ні, я думаю, він приходить сюди регулярно, можливо, раз на тиждень, і повертається додому з смачною качкою на вечерю.
  «Ти процвітаєш, Мірча». Гном висунув це явне звинувачення.
  Великий чоловік трохи стримався. «А подивіться на себе з вашим гарним костюмчиком». Він торкнувся його матеріалу. «Пошитий, звичайно, але тоді ваш одяг завжди був пошитий. Не могло бути, що ти все ще працюєш у британській розвідці, чи не так, Ніколае? Ні, звичайно, ні. Британці ніколи б не заплатили достатньо, щоб ви могли дозволити собі такий гарний маленький сірий костюм. Можливо, американці, еге ж? Мені хтось казав, що там наприкінці, якраз перед тим, як прийшли росіяни, ви з американськими льотчиками стали дуже густими. Звідки ти прибув із Ніколає — з Америки?»
  «Каліфорнія».
  «Справді?»
  Гном кивнув.
  «Голлівуд? Ви бачили Голлівуд?»
  «Я жив там деякий час».
  — І жінки, Ніколае. Розкажи мені про жінок. Ти б знав їх усіх. Тобі завжди щастило з жінками».
  "Гарний."
  «Ааа».
  «Але не так красиво, як у Бухаресті в старі часи».
  «Ні, звичайно, ні».
  Запала тиша, коли двоє чоловіків, здавалося, поринули в задуми. Мірча Улеску крадькома поглянув на гнома.
  — Ніколає, — сказав він.
  "Так."
  «Я став злодієм». Зізнання прозвучало як хрипкий шепіт.
  "Так."
  «Ви можете це уявити? Я, Мірча Улеску, став звичайним злодієм».
  «Я впевнений, що це не так часто».
  «Але все одно злодій, хоч і хороший».
  «Ну, сьогодні треба робити те, що треба. Скажіть, чи багато злодіїв у таборі?»
  «Це їхнє лігво».
  — А що ти крадеш, Мірча?
  Великий чоловік знизав плечима. «Ми організовані в банди». Він трохи пожвавився: «Звичайно, я лідер».
  "Звичайно."
  «Ми крадемо тільки в американців. Сигарети, бензин, кава, булочки Тутсі». Він нахмурився. «Чи можете ви уявити націю-завойовницю з солодощами під назвою Тутсі Ролс?»
  «Американці — дивний, але чудовий народ, Мірча».
  "Так, я знаю. Інші в таборі крадуть у німців. Особливо поляки. Поляки люблять бити німців, красти в них свиней, ґвалтувати жінок. Але поляки такі. Вони вважають себе виправданими. Ми, природно, моя група, крадемо тільки в американців. І іноді ми також ведемо з ними справи».
  «Ви ведете бізнес переважно з офіцерами чи з іншими рангами?»
  «Переважно з офіцерами».
  «Я шукаю певного офіцера, Мірча. Свого часу ви були дуже хорошим поліцейським. Скажи мені, ти ще?»
  «Я не забув старі прийоми. Їх так легко не забути, Ніколае».
  Гном кивнув. — Ви маєте на увазі обґрунтований хабар, підсудний свідок.
  Великий чоловік знову знизав плечима. «Ті та інші».
  «Я був у Франкфурті лише годину або близько того, перш ніж дізнався, що будь-яку документацію, яка може знадобитися мені для мого перебування тут, можна легко отримати в таборі ДП».
  «А, значить, це те, що ви там робили. Ви, мабуть, бачили Чеха Кубісту. Він наш найкращий фальсифікатор».
  «Я вважаю, що це було його ім'я. Чи є багато фальсифікаторів у таборі ДП?»
  «Кілька, але Кубіста найкращий».
  «Цей американський офіцер, про якого я говорив. Він міг скористатися послугами фальсифікатора. Як ти думаєш, ти міг би розглянути це для мене, старий друже? Дізнайтеся, чи купував собі нещодавно якісь документи американський офіцер, можливо, майор? Звісно, у ньому буде щось для вас».
  «Я вагаюся через дружбу запитувати, скільки це мало, Ніколае».
  «Скажімо, сто доларів?»
  "Зелені гроші?"
  "Звичайно."
  "Наперед?"
  — Природно, — сказав гном і дістав гаманець.
  OceanofPDF.com
   18
  Дворецький був не дуже хорошим водієм. Або, можливо, він просто не був дуже знайомий із службовим автомобілем свого роботодавця UNRRA, армійським надлишковим седаном Ford 1941 року випуску з великою кількістю кілометрів. Він часто зупинявся, скреготів передачами та їхав на другій більшу частину часу, ніби не підозрюючи про третю передачу або байдужий до неї.
  «Сьогодні вдень, гер докторе, — сказав дворецький через плече Джексону, — ми підемо оглянути справну машину».
  «Добре», — сказав Джексон із заднього сидіння «Форда», куди його владним жестом посадив дворецький. Джексон зовсім не був упевнений, чому до нього звертаються як Herr Doktor, але припустив, що це якась казка, яку гном сплів для дворецького. Він ліниво міркував, чи повинен він бути доктором медицини чи філософії.
  «Я описав машину пану директору вчора».
  «Пан директор?»
  «Маленький джентльмен».
  «Ах, так», — сказав Джексон. «Гер директор Плоскару».
  «Це рідкісне ім’я для швейцарця».
  "Дуже рідкісний."
  «Але я вважаю, що це чудово для людини з такою вадою, як пан директор, отримати таку важливу посаду».
  «Іноді найкращі речі бувають у маленьких упаковках», — сказав Джексон, скривившись від власної банальності.
  — Як правда, — серйозно сказав дворецький. «Як дуже, дуже вірно».
  Кілька кварталів більше не було розмов. Потім дворецький сказав: «Я не завжди був дворецьким, розумієте, гер докторе».
  "Немає?"
  "Немає. Перед війною і навіть під час неї я був продовольчим у Берліні. У мене була своя фірма. Ми спеціалізувалися на весіллях і… і певних громадських справах». Джексон подумав, що останній він промчав трохи поспішно.
  «Після війни, коли прийшли американці, я пішов працювати на них на посаду, яка передбачала багато серйозних обов’язків».
  "Я впевнений."
  «Це не тривало».
  "Що сталося?"
  «Мій шурин, якого я взяв у свою фірму громадського харчування і навчив справі, доніс на мене американцям у тому, що я був членом партії. Мене звільнили, і американці дали моєму зятю мою роботу, про що він весь час і думав».
  "Чи були ви?"
  «Будь ласка?»
  «Член партії».
  Дворецький знизав плечима. «Природно. Як я вже сказав, моя фірма обслуговувала багато громадських справ — переважно прийоми. Щоб бути нагородженим такими справами, потрібно було бути членом партії. Це була просто бізнес-пропозиція. Я, звичайно, не брав участі в його діяльності. Я без політики, і вважав партію здебільшого дурницею. Але мій зять, з іншого боку… — голос дворецького замовк.
  "Що про нього?"
  «Він дуже цікавився політикою. Він шість разів намагався вступити до партії, і щоразу йому відмовляли — через емоційну нестабільність». Дворецький зняв одну руку з керма й значно постукав себе по правій скроні. «Ein sonderbarer Kanz». Дивний клієнт.
  — Він не зовсім правий, чи не так? – сказав Джексон.
  "Не зовсім. Я, природно, сказав це американцям. Це був мій обов’язок».
  «Так само, як обов’язком вашого швагра було повідомити їм про вас».
  «Точно так. Треба дотримуватися правил, а то де б хтось із нас був?»
  «Ді справді?»
  «На жаль, через два місяці мій швагер зійшов з розуму і вбив американця, який його найняв. Задушив його до смерті. Капітан і дуже добрий хлопець, подумав я, хоча він і звільнив мене».
  — Ви не образилися на капітана?
  «Безумовно, ні. Він лише дотримувався правил».
  «Можливо, якби ні, він був би ще живий».
  Дворецький подумав про цю ідею, а потім негативно похитав головою. «Напевно, краще не думати про такі речі».
  «Напевно», — сказав Джексон.
  Через десять хвилин вони були за адресою, яку йому дала Лія Оппенгеймер в Енсенаді в той час, який тепер здавався місяцями тому. Дворецький поспішно виліз із-за керма і якнайшвидше помчав до дверей Джексона, що було не дуже швидко, оскільки йому було щонайменше шістдесят і, здавалося, він страждав на артрит правої ноги.
  «Як тебе звати?» — сказав Джексон, вилазячи.
  «Генріх, герр доктор».
  — У тебе дуже погано кульгає, Генріху.
  "Я знаю. Це артрит. Я сподівався, що пан доктор може дати мені якусь пораду».
  «Приймайте два аспірини двічі на день і тримайте його в теплі та сухості».
  «Щиро дякую, пане докторе».
  — Ні за що, — сказав Джексон і рушив до будівлі, де працювала Лія Оппенгеймер. залишався. Він помітив, що адреса була в багатоквартирному будинку, який зазнав лише незначних пошкоджень від бомбардування. Камінь, використаний для їх будівництва, був темно-червоним рейнським пісковиком, який використовувався для будівництва більшої частини Франкфурта. На протилежному боці вулиці той самий камінь утворив купу уламків, які колись могли бути двійником будівлі, куди він зараз заходив. Джексону здалося дивним, що бомби могли зрівняти з землею один квартал і залишити той, що прямо навпроти, практично неушкодженим. Він цікавився, який відсоток Франкфурта було зруйновано: шістдесят відсотків, сімдесят? Усі зруйновані ділянки виглядали гнітюче однаково. До війни Франкфурт не був красивим містом. Тепер це було гидко. Цікаво, що він усе ще виглядав старим. Старий, зруйнований і потворний.
  В адресі вказано номер квартири 8. Згідно з довідником у малому фойє номер 8 займав Е. Шеель. Джексон почав підніматися сходами і знайшов номер 8 на третьому поверсі. Він постукав, і двері відчинила молода жінка в шубі. Джексон подумав, що пальто виглядає дорогим.
  «Фройляйн Шель?»
  "Так. Ви, мабуть, містер Джексон. Будь ласка, приходьте в."
  "Дякую тобі."
  Увійшовши в квартиру, Джексон опинився в невеликій приймальні. З нього вели троє дверей. У приймальні не було ніяких меблів, окрім маленького дуже тонкого східного килимка. Джексон подумав, що килим теж виглядає дорого.
  «Вибачте мене, якщо я не запропоную взяти ваше пальто», — сказала Єва Шель. «Сьогодні немає опалення, і я думаю, що вам буде зручніше з ним. Лія якраз тут».
  Вона відчинила двері, і Джексон пішов за нею у вітальню. Біля вікна, що виходило на вулицю, сиділа Лія Оппенгеймер. На ній було підперезане пальто з верблюжої шерсті, підвернуте навколо горла. Побачивши Джексона, вона посміхнулася і простягла руку. Джексон взяв його, злегка вклонившись саме так, як його навчили вклонятися багато років тому в тій школі в Швейцарії. Можливо, ти майже розорився, сказав він собі, але твої манери все одно дорогі.
  Лія Оппенгеймер все ще посміхалася: «Отже, ми знову зустрінемося в іншій країні, містере Джексон».
  «Здається, так», — сказав він, розмірковуючи, чи вона заздалегідь спланувала це трохи сценічне зауваження, чи воно прийшло само собою. Він не міг визначитися, що йому більше подобається. У будь-якому випадку це нагадало йому її жалюгідний стиль прози.
  «Ви вже зустрічали мою подругу, фройляйн Шель».
  "Так."
  «Сідайте, містере Джексон. Ще раз, ви якраз встигли до чаю»,
  Джексон вибрав тонке на вигляд крісло, оббите темно-бордовим оксамитом, ніжки якого закінчувалися головами змій. Паща кожної змії була широко відкрита, а в ній була скляна кулька. Він помітив, що інші меблі в кімнаті були такими ж жахливими. Подібне крісло Eva Scheel вибрала ближче до чайного столика.
  Жінка Оппенгеймер зробила свій звичайний ритуал із подачі чаю. «Хоч у нас немає опалення, — сказала вона, — електрика була включена протягом двох годин якраз перед вашим приходом, тож нам вдалося закип’ятити воду для чаю».
  Оскільки він не міг придумати, що ще сказати, Джексон сказав, що це було добре.
  «Пам’ятаєте ті смачні тістечка, які ми їли в готелі в Мексиці, містере Джексон?»
  Джексон сказав, що пам'ятає.
  «Ну, я боюся, що цього разу ми не матимемо нічого з них чи нічого подібного через мою дурість. Мені було б так легко привезти деякі речі з Мехіко. Але, на щастя, фройляйн Шель знайшла рішення».
  Джексон не міг змусити себе запитати, у чому полягає вихід, тому він лише посміхнувся, як він сподівався, ввічливо й зацікавлено.
  «Рішення, — сухим тоном сказала Єва Шель, — складається з делікатно нарізаних цукерок під назвою Milky Ways, люб’язно наданих американською армією».
  «У Єви є друг-американець, молодий офіцер», — сказала Лія, подаючи Джексону чашку чаю. «Він виглядає дуже милим молодим чоловіком. Я зустрів його вчора ввечері. Його звуть Майєр. Лейтенант Мейер».
  Поверх краю чашки Джексон подивився на Єву Шіл із новим інтересом. Ну що у нас тут? — дивувався він. Мила маленька німецька дівчинка, яка вмирає від бажання потрапити до Америки, чи щось інше? Щось інше, вирішив він після того, як спробував уявити собі Єву Шель у ліжку з лейтенантом Майєром, у яку він часто грав. Чомусь комбінація Шеля-Майєра просто не спрацювала. Йому також довелося швидко вирішити, чи варто згадувати, що він уже зустрічався з лейтенантом Майєром. Якщо ви цього не зробите, це буде мовчазна брехня, яка може ускладнити ситуацію. Одним із небагатьох особистих правил Джексона було ніколи не брехати, якщо правда спроможна.
  «Це буде лейтенант Лафоллет Мейєр з Мілуокі?» — сказав він і сподівався, що посмішка на його обличчі була переможною.
  "Ти його знаєш?" Лія сказала.
  «Ми зустрілися вчора в аеропорту. Лейтенант Майєр дуже цікавиться вашим братом — офіційно».
  Лія Оппенгеймер сумно кивнула. "Так, я знаю. Учора ввечері він мав до мене багато питань, на більшість з яких я не міг відповісти. Хіба це не жахливо — усі ці люди?»
  — Ви маєте на увазі мертвих?
  "Так."
  — Твій брат убитий?
  "Я не знав. Під час війни я знав, що йому доводилося робити жахливі речі. Але тепер… — Вона похитала головою. «Він, мабуть, дуже хворий. Ось чому ми повинні знайти його, містере Джексон, щоб ми могли отримати йому належне лікування».
  Вона збрехала, зрозумів Джексон, що не знала, що її брат був чимось більшим, ніж нешкідливим негідником, але він вирішив не сказати про це, бо, знову ж таки, так було простіше.
  «Ви думаєте, вони дозволять вам це зробити?» він сказав.
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Є три уряди, які шукають вашого брата — американці, британці та росіяни — принаймні мені так сказали: я маю на увазі росіян. Я хочу сказати: чи ти думаєш, що вони просто дозволять тобі відвезти брата в якийсь тихий санаторій, а потім забудуть про всіх тих людей, яких він убив?»
  Єва Шель підвелася, взяла тарілку й подала її Джексону. «Візьміть трохи Чумацького шляху, містере Джексон; вони справді чудово підходять до чаю».
  Цукерки були нарізані шматочками завтовшки в чверть дюйма й дуже ретельно розкладені на тарілці. Хоча Джексон не надто любив цукерки, він узяв одну, подякував і поклав собі в рот. «Вона дає своїй подрузі час подумати», — подумав він, спостерігаючи, як Єва Шель поставила тарілку назад на стіл, сідала на своє місце й почала гладити комір своєї шуби, наче їй це було втішно.
  «Росіяни», — сказала Лія майже пошепки. «Я не знав про росіян». Вона подивилася на Джексона, а потім на Єву Шіл. «Навіщо росіянам…?» Вона не закінчила свого запитання.
  Єва Шел знизала плечима й подивилася на Джексона. «Можливо, містер Джексон знав би».
  «Я можу лише здогадуватися», — сказав він.
  Лія кивнула. «Будь ласка».
  «Нафта».
  «Нафта?»
  «І політика. На Близькому Сході чи на Близькому Сході, або як би ви це не називали, вони всі переплутані. Сполучені Штати не мають політики щодо Близького Сходу — принаймні, жодної, що помітно. Російська політика цілком очевидна. Вони хочуть виселити британців, щоб вони могли переїхати. Прямо зараз вони схиляються до арабів, тому що вони достатньо розумні, щоб зрозуміти, що ви не можете ворогувати з арабами в Палестині, щоб це не відбилося в решті мусульманського світу — а це означає Саудівську Аравію, Бенгалію, Малайю, Північну Африку та Дарданелли; не кажучи вже про ті частини Росії, які також є ісламськими. Ваш брат, хворий чи ні, дуже хороший убивця. Росіяни можуть кинути його майже в будь-якому місці, де все мінливе, — наприклад, в Ірані чи Іраку — і якщо ваш брат вилучить потрібну особу чи людей, то безлад, що виник, може стати виправданням того, що Росіянам потрібно було б переїхати».
  «Яка цікава теорія», — сказала Єва Шель із майже ввічливою усмішкою. «Трохи надумано, але цікаво».
  «Тоді є Палестина, — сказав Джексон.
  «А як щодо Палестини?» – сказала Єва Шель.
  Джексон подивився на Лію Оппенгеймер. «Політика вашого брата трохи дивна. Ви думаєте, він досі комуніст?»
  Вона похитала головою. «Я не можу знати».
  «Скажімо, що він є. Скажімо навіть, заради аргументу, що він палкий. А тепер припустімо, що росіяни змогли передати палестинцям першокласного вбивцю, який також був євреєм-відступником, який міг би видатися за американця, чи англійця, чи німецького біженця. Чи не думаєте ви, що палестинці могли б добре ним скористатися — можливо, навіть проникнути в Іргун чи групу Стерна?»
  Лія Оппенгеймер енергійно похитала головою. «Це смішно».
  "Є це?"
  «Мій брат ніколи не міг би бути чиїмось оплачуваним вбивцею».
  «Ніхто насправді не знає, ким є твій брат або ким він міг би бути, якщо матиме достатній стимул. Зараз він вбиває поганих німців або думає, що вбиває. Я не думаю, що це надто турбує американців, британців чи росіян, поки він просто продовжує вбивати тих, хто справді поганий. Але тут немає відсотка — принаймні, не для росіян, американців чи британців. Зараз його таланти, як вони є, витрачаються даремно. Будь-хто з трьох міг би використати його десь ще — і зараз Близький Схід здається найбільш ймовірним місцем».
  «Я здивована, що ви включили американців, містере Джексон», — сказала Єва Шіль.
  «Чому?»
  «Я думав, що вони теж будуть — ну, чисті».
  «Ми втратили чистоту під час війни. Подібно до цноти, втративши її, ви ніколи не повернете».
  «Чи багато людей вважають вашу легковажність такою ж образливою, як я?»
  Джексон кілька секунд дивився на Єву Шель. Нарешті він сказав: «Я не намагався бути легковажним; Я просто намагався констатувати проблему, і повірте, проблеми є. Наприклад, ти. Ви можете бути лише однією бісовою проблемою».
  «Перепрошую».
  — Ви друг лейтенанта Мейєра. Лейтенант Майєр шукає Курта Оппенгеймера. Він хоче знайти його і десь замкнути. Ми з сестрою Курта Оппенгеймера беремо участь у змові, щоб запобігти цьому. Отже, проблема полягає в тому, щоб те, про що ми тут сьогодні змовляємося, не повернулося до лейтенанта Майєра. Я не думаю, що я зможу це зробити ясніше».
  «Я знаю Лею та Курта Оппенгеймера довше, ніж лейтенанта Майєра, містере Джексон».
  «Звичайно».
  «Ви звучите непереконливо».
  «Мені шкода».
  Вона довго дивилася на нього, не кліпаючи. «Запевняю вас, — сказала вона тихим, майже пристрасним голосом, — я б ніколи не зрадила двох своїх найдавніших друзів такому, як лейтенант Мейєр».
  Джексон хотів запитати, що сталося з лейтенантом Майєром, але перш ніж він зміг, Лія Оппенгеймер сказала: «Ми можемо довіряти Єві, містере Джексон. Ми повинні."
  Джексон знизав плечима. «Це залежить від вас, звичайно. Вибачте, але коли хтось каже: «Повірте мені», я дуже швидко біжу в протилежному напрямку».
  «Ви дуже цинічні для американця, містере Джексон», — сказала Єва Шель.
  «Я дуже цинічна щодо будь-кого, фрауляйн Шель. Це утримує мене від розчарування».
  «Як страшенно смішно», — сказала Єва Шель з легкою посмішкою. «Це звучить так дуже, дуже молодо».
  «Будь ласка», — сказала Лія, перш ніж Джексон встиг вистрілити у відповідь. «Я чомусь не думаю, що зараз час для сварок». Вона поважно подивилася на Джексона. «Чи можу я зробити висновок з того, що ви сказали досі, що ви все ще збираєтеся допомагати нам, містере Джексон — ви та містер Плоскару?»
  «Ми все ще маємо угоду».
  «Я розумію, що ці нові ускладнення — мій брат так страшно хворий — можуть зробити для вас важче, ніж ми думали. Ми з батьком обговорили такий непередбачений випадок перед моїм від’їздом, і він дозволив мені збільшити ваш гонорар із п’ятнадцяти до двадцяти п’яти тисяч доларів. Це задовільно?»
  Джексон кивнув. "Як твій батько? Перепрошую, що не запитав раніше».
  Лія злегка похитала головою. «Операція не увінчалася успіхом. Я боюся, що він назавжди осліп».
  «Мені шкода».
  "Дякую тобі. Здавалося б, зараз у родини Оппенгеймерів справи йдуть не надто добре». Вона замовкла, а потім сказала: «Ми повинні знайти мого брата, містера Джексона. Я не можу змусити себе погодитися з вашими жахливими теоріями про американців, британців і росіян. Чесно кажучи, я не думаю, що хтось із них зацікавлений у тому, щоб взяти Курта живим. Вони були б так само щасливі, якби він був мертвий. Не знаю, чи пам’ятаєте ви, але коли ми вперше зустрілися, я говорив про допомогу для свого брата. У Швейцарії є таке місце, санаторій, дуже гарний. Звичайно, це буде дорого. Надзвичайно дорого».
  "Я уявляю."
  «Тоді, коли йому стане краще, можливо, він зможе…» Вона зупинилася. "Не знаю. Я поки що не хочу про це думати».
  «Не роби, люба», — сказала Єва Шель, нахилившись і поклавши руку на плече Лії. «Зараз про це не потрібно думати».
  «Добре», — сказав Джексон і підвівся. «Коли ми його знайдемо, ми доставимо його до Швейцарії. Звичайно, це не так просто, як здається».
  — Звичайно, ні, — сказала Лія.
  «Я поговорю з Плоскару. Напевно, він матиме якісь ідеї. Зазвичай він це робить».
  «Як пан Плоскару?» Лія сказала. «Мені дуже шкода, що ми досі не змогли зустрітися»
  «Плоскару», — сказала Єва Шель. «Це балканська назва?»
  — Румунська, — сказала Лія. «Ми спілкувалися по телефону і листувалися, але досі не зустрілися. Я з нетерпінням чекаю цього"
  «Я скажу йому це», — сказав Джексон.
  «Я не хочу бути надто допитливою, — сказала Лія, — але чи не могли б ви сказати мені, що він робив такого важливого, що це могло б утримати його від нашої сьогоднішньої зустрічі?»
  — Звичайно, — сказав Джексон. «Він шукав вашого брата».
  Єва Шил супроводжувала Джексона до фойє, відчинила йому двері й простягла руку. Коли він узяв це, вона сказала: «Я справді вагаюся повторювати це ще раз, містере Джексон, але ви можете бути впевнені, що нічого з того, що було сказано тут сьогодні, не повернеться до лейтенанта Мейєра».
  Джексон задумливо кивнув. «Насправді не так багато чого йому розповісти, чи не так?»
  «Ні», — повільно сказала вона, на її обличчі повернулася напівусмішка. «Як ти кажеш, не дуже багато».
  Потім вони попрощалися, і Єва Шель спостерігала, як Джексон спускався тьмяно освітленими сходами. «Отже, опозиція йде», — подумала вона. Дуже швидкий, дуже розумний і, безсумнівно, дуже компетентний, але, можливо, йому бракує певної частки тваринної хитрості. Можливо, це дає гном. «Ну що ж, друкареві, — подумала вона, повертаючись і зачиняючи двері, — ми повинні знову зустрітися, і то скоро, бо тепер я маю дещо тобі сказати. Вона виявила, що дуже здивована тим, наскільки вона чекала цього.
  OceanofPDF.com
   19
  Уві сні Генріх Гіммлер був лише за метр від нього. І уві сні завжди йшов дощ, коли Курт Оппенгеймер повільно діставав пістолет із кишені свого есесівського шинеля, шкіряного підперезаного поясом; прицільний; і натиснув на курок. Потім уві сні завжди вирішували, кричати це латиною чи німецькою. Іноді це було одне, а іноді інше, але найчастіше це звучало латиною — «Sic semper tyrannis» — якраз перед тим, як він натиснув на курок пістолета: який, як він знав, ніколи не вистрілить. І саме тоді Гіммлер завжди посміхався і ставав кимось іншим. Він став батьком Курта Оппенгеймера, який нахмурився і вимагав знати, чому його син стоїть на вулиці без одягу. Після цього Курт Оппенгеймер дивився на себе вниз і виявляв, що він холодний, мокрий і голий. Тоді він прокинеться.
  Насправді того дня в Берліні йшов дощ, і він був одягнений у викрадену шкіряну шинель СС, підперезану поясом, плюс уніформу капітана СС, а в його кишені був пістолет. Люгер. Він стояв там у групі офіцерів СС, коли Гіммлер вийшов з машини.
  Вони з рейхсфюрером дивилися один на одного з відстані менше метра. Але крику не було, а пістолет так і залишився в кишені шинелі, бо Курт Оппенгеймер раптом усвідомив те, про що давно підозрював: що він боїться померти.
  Іноді, коли він прокидався від сну, як це сталося зараз, лежачи на ліжечку в підвалі зруйнованого замку поблизу Хехста, Оппенгеймер порівнював сон із тим, що сталося насправді. Уві сні він відчував сором. Але сором прийшов від того, що стояв голий перед батьком. Чи було йому соромно, коли він відвернувся від Гіммлера з нестріляним пістолетом у кишені? Ні, не соромно. Ганьба сталася тільки уві сні. Насправді він відчув величезне полегшення, коли зрозумів, що того дня не помре.
  Після того 19 січня 1945 року, дня, коли він відвернувся від Гіммлера, він також відвернувся від вбивств. Він повернувся до життя в розбомблених руїнах і вишукував їжу, де міг. Потім був той повітряний наліт на початку травня. Це була остання війна? Він не був впевнений, тому що був вибух, він пам’ятав це, а потім пам’ятав дуже мало, поки не почув голоси, які сперечалися, чи варто докладати зусиль, щоб викопати його, бо він, мабуть, уже мертвий.
  Він тоді щось кричав або намагався, і його викопали. Він не постраждав, за винятком кількох подряпин. Тоді він дізнався, що росіяни взяли Берлін і що війна закінчилася. Він сказав людям, які його викопали, що дуже голодний і відчуває спрагу. Дали йому води, але не могли дати їсти, бо не мали. Ні в кого не було їжі, сказали йому. Ніхто, крім росіян. Якщо хочеш поїсти, піди до росіян. Потім вони сміялися.
  Але він не шукав росіян. Вони були за ним, росіяни. Через справу з Гіммлером. Вони про це дізналися. як? Що ж, у росіян були свої способи. Зараз за ним місто прочісували. Коли його знайдуть, то заарештують і судитимуть за боягузтво. Його б визнали винним і тоді б розстріляли. Він мучився довго, перш ніж померти.
  Частина його завжди знала, що його страхи безпідставні. Ця частина його, глузлива частина, стояла б осторонь, поки він скорчився в якихось розбомблених руїнах, і з уїдливою логікою пояснювала б ірраціональність своїх страхів. Нарешті страхи почали зникати, і настала депресія. Його глузлива частина не була настільки вміла справлятися з депресією. Приблизно все, що це насмішкувате я могло сказати йому, це те, що він трохи божевільний. Але тоді він уже це знав.
  Іноді, однак, депресія знерухомлювала його на кілька днів поспіль. Він сидів, практично нерухомий, у будь-яких руїнах, у яких йому траплялося опинитися, підтягнувши коліна й міцно обхопивши їх руками. У цей час він не спав, не пив і не їв.
  На початку червня стало краще після того, як він убив пацюка. Він убив його каменем, зняв шкіру, зварив і з’їв. Майже тиждень після цього він жив на щурах. Вони дали йому достатньо сил, щоб ходити нишпорити в зруйнованій будівлі, в якій він опинився. У купі уламків, яка колись була ванною кімнатою, він знайшов уламок розбитого дзеркала і вперше за більш ніж місяць подивився на своє відображення. Він почав сміятися. Це тривало довго, сміх, і хоча наприкінці він міг перерости в якусь істерику, коли все закінчилося, йому стало легше. Значно краще.
  Насправді він почувався набагато краще, що розкопався в руїнах колишньої ванної кімнати й знайшов бритву, щітку й потріскану позолочену кружку для гоління, на дні якої залишилося трохи мила. Він пройшов три квартали до найближчої води, приніс туди велику консервну банку й зголив бороду, порізавшись при цьому лише двічі.
  Після цього він не їв щурів. Натомість він крав їжу, коли міг, а коли не робив цього, безцільно тинявся Берліном. Через тиждень чи близько того він уже навіть не тремтів, побачивши російського солдата, хоча десь глибоко всередині він залишався цілковито переконаним, що кожен російський солдат мав наказ заарештувати його відразу. Коли його глузливе «я» казало йому, принаймні в сотий раз, що це божевілля, він відповідав, інколи вголос: «Ну, можливо, це може бути правдою».
  2 липня 1945 року він помітив групу зевак, що стояли на розі, тож приєднався до них, як це робив майже завжди. Об'єктом цікавості зевак став джип. У ньому були двоє американських солдатів, які, очевидно, заблукали. Це були перші американські солдати, яких побачили зяпаки, і вони належали до Другої бронетанкової дивізії, яка того ранку нарешті увійшла до Берліна.
  Один із солдатів був здоровим чоловіком років тридцяти з полум’яно-рудим волоссям. На ньому була старанно підстрижена піратська борода й нашивки старшого сержанта. Поряд із ним за кермом сидів ще один сержант, триполосник із розумними гіркими очима й ротом, що відкривався й закривався, як гаманець.
  Рудоволосий старший сержант розглядав карту. Другий сержант курив сигарету. Він відкинув недопалок і бездіяльно дивився, як зяпаки дерлися за ним.
  «Я ж казав тобі, що це був грібаний неправильний поворот», — сказав він старшому сержанту.
  «Запитайте їх», — сказав старший сержант.
  «Що запитати в них?»
  «Запитайте, чи хтось із цих гарних бюргерів говорить англійською».
  У джипі підвівся триполосий. «Хтось із вас, лохи, говорить англійською?»
  Це могло бути тому, що йому було нудно, або тому, що йому було цікаво, або просто тому, що він ніколи не розмовляв з американським солдатом, але Курт Оппенгеймер помітив, що каже: «Я розмовляю англійською».
  «Іди сюди, хлопче», — сказав тристрипер.
  Оппенгеймер пересів до джипа. Чоловік з рудою бородою розглядав його зеленувато-блакитними очима, які, здавалося, були сповнені приватного сміху.
  «Боюсь, ми втратили дрібницю».
  «Можливо, я зможу допомогти».
  «Ти знаєш Берлін?»
  "Досить добре."
  «Ми намагаємося дістатися до Далема».
  «Ти йдеш у протилежному напрямку».
  «Я ж казав тобі, що ми повернули не в ту біса», — сказав тристрипер.
  — Ви дуже добре розмовляєте англійською, — сказав рудобородий сержант.
  "Дякую тобі."
  «Хіба він погано розмовляє англійською?» — звернувся рудобородий до сержанта за кермом.
  «Як довбаний Лаймі».
  «Нам хтось знадобиться».
  Триполосий похмуро кивнув. «Це може бути він». Він витріщився на Оппенгеймера. «Як тебе звуть, хлопче — Гансом чи Фріцем?»
  «Ганс, я думаю, — сказав Курт Оппенгеймер.
  «Сиди в джип, Ганс; вас найняли».
  «Перепрошую?»
  — Мене звуть сержант Шеррод, — сказав рудобородий чоловік. «Мій колега, Пекос Білл…»
  «Мене звуть не Пекос Білл. Я б хотів, щоб ти перестав називати мене Пекос Білл. Мене звуть Джеймс Роберт Пекер з Ейбілін, штат Техас, і мої друзі, серед яких ти начебто не належиш, називають мене або Джимом, або Джей Ар — мені байдуже на що, якщо це не Джим Боб або Джиммі Боббі; але ти навіть можеш називати мене так, якщо ти перестанеш називати мене Пекос Білл».
  «Ви закінчили?»
  «Я закінчив».
  «Добре». Сержант Шеррод повернувся до Оппенгеймера. «Нам з Пекосом Біллом потрібен гід, перекладач і грабіжник собак. Вам знайомий вислів собака-грабіжник?»
  "Немає."
  «Це означає factotum».
  «Слуга».
  — Не зовсім, — сказав сержант Шеррод, — але близько. Американці не мають слуг. У них є наймити, дівчина, яка живе, помічниці матері та служниці, але рідко слуги. У англійців є слуги; американці мають допомогу. Тонка відмінність, яку, на мою думку, нам не потрібно досліджувати далі, принаймні на даний момент».
  «О, Господи, як довго це лайно триватиме?» Сержант Пекер нікого особливо не запитував.
  «Ти ніколи не був нацистом, правда, Гансе?» Перш ніж Оппенгеймер встиг відповісти, сержант Шеррод продовжив. «Зрозумію, марне запитання, але за останні місяці ми з Пекосом Біллом запитали, можливо, у трьох сотень громадян Рейху, чи були вони коли-небудь членами нацистської партії, і одному чоловікові вони заявили, що ні. Це призводить до цікавого питання про те, хто опікувався магазином останні кілька років».
  «Я єврей», — сказав Оппенгеймер.
  Сержант Шеррод посміхнувся. «Ще один рідкісний вид. Якщо ти погодишся працювати на нас, Гансе, тобі заплатять сигаретами. Ви можете відгодувати себе на пайках армії США, і ми, ймовірно, можемо вишукати для вас якийсь інший одяг, який, хоча й не стильний, буде дещо кращим за лахміття та лахміття, які ви зараз носите. Ну, сер, що ви скажете?»
  «Ви цілком серйозно, чи не так?» – сказав Оппенгеймер.
  «Цілком».
  "Я приймаю."
  «Заходь, хлопче», — сказав сержант Пекер.
  Глядячі похмуро спостерігали, як Оппенгеймер сідає в джип. Коли вони поїхали, рудобородий старший сержант розвернувся й запропонував Оппенгеймеру Пелл Молл. Саме з розкішним відчуттям благополуччя Оппенгеймер прийняв світло і втягнув дим у свої легені.
  «Скільки коштують американські сигарети на чорному ринку, Гансе?» — запитав сержант Шеррод.
  «Я поняття не маю».
  — Я думаю, це буде ваше перше завдання, — усміхнувся рудобородий чоловік. "Знайти"
  Протягом наступних кількох тижнів Оппенгеймер дізнався, що двоє американських сержантів мали одну просту мету: заробити по 50 000 доларів кожен на берлінському чорному ринку. Він також дізнався, що вони обоє точно знали, що будуть робити з грошима.
  Сержант Пекер збирався разом із ним купити певне ранчо неподалік від Ейбілін. Сержант, який любив Оппенгеймера і час від часу називав його «гарним маленьким старим єврейським хлопчиком», часто описував ранчо в подробицях. Описи були настільки яскравими, що вони стали для Оппенгеймера майже такими ж реальними, як і його власний колишній будинок у Франкфурті. Іноді уві сні ці два місця розмивалися.
  Але Оппенгеймер взяв від сержанта Пекера більше, ніж мрію. Він також взяв від нього свій акцент і детальне знання міста Ейбілін, штат Техас. Оппенгеймер вважав, що обидва вони колись можуть виявитися корисними, хоча він зовсім не знав, як це зробити.
  Сни рудовородого старшини були дещо іншого характеру. До того, як піти в армію, сержант Шеррод був доцентом економіки в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі. Двічі він відмовлявся від бойової комісії. Його післявоєнні мрії були чітко сформульовані — за умови, що він досяг своєї мети в 50 000 доларів на чорному ринку.
  «На половину я маю намір купити ділянки на березі океану», — іноді казав він Оппенгеймеру. «Мені байдуже, який океан, якщо він теплий — підійдуть Іспанія, Південна Каліфорнія, Флорида, Гаваї і, можливо, навіть Карибський басейн. Решту двадцяти п’яти тисяч я маю намір вкласти в щось під назвою IBM, акція, яка, на моє переконання, принесе вражаючі прибутки протягом наступних кількох років. Тоді, після ще кількох років безгрошів’я в Академії, я зможу сказати світові, щоб він йшов до біса, якщо використати один із яскравіших виразів Пекоса Білла».
  «Ти знаєш, хто він, чи не так, Ганс?» — сказав сержант Пекер.
  Оппенгеймер похитав головою. "Немає. Що?"
  «Він довбаний комуніст, ось що».
  — Ви, сержант?
  Рудобородий усміхнувся. «Можливо, ренегат-марксист, але навряд чи комуніст. Ви знаєте, є різниця».
  «Так», — сказав Оппенгеймер. "Я знаю."
  До того моменту, як росіянам дали таблички, два сержанти заробили приблизно по 5000 доларів кожен, переважно на сигаретах, про продаж яких Оппенгеймер домовився на процвітаючому чорному ринку, що виник у Тіргартені.
  «Я не розумію, — сказав сержант Пекер. «Ви хочете сказати, що ми просто дали цим лобам пластини, щоб вони друкували власні гроші?»
  «Точно так. Наш міністр фінансів, пан Моргентау, схоже, вважає, що ніщо не є надто хорошим для наших бравих російських союзників, включаючи привілей друкувати власні гроші, які нам, звісно, врешті-решт доведеться викупити. Наскільки я розумію, росіяни мають намір розплатитися цим зі своїми військами».
  «Ви маєте на увазі, що це будуть хороші гроші?»
  «Так само звучно, як знаки зайнятості, які ми друкуємо. Природно, росіянам вистачило розуму зробити одну застереження. Їхнім військам доведеться витрачати гроші в Німеччині, а не в Росії».
  "Ти щось знаєш?" — задумливо сказав сержант Пекер. «Деяким із тих старих російських хлопців не платили два-три роки».
  «Більше, у деяких випадках», — сказав Оппенгеймер.
  «Тепер, на що вони хотіли б витратити всі ці чудові гроші, Гансе?» — сказав сержант Шеррод.
  — Годинники, — швидко сказав Оппенгеймер. «У російських селах часто є лише одна людина, яка настільки багата, щоб мати годинник. Годинник є символом значної сутності».
  «Ви хочете сказати, що всі повинні відвідати цього старого хлопчика, щоб дізнатися, котра година?» — сказав сержант Пекер, явно вражений.
  «Ну, мабуть, є годинники».
  — Скільки вони платять за годинники, Гансе? — запитав рудобородий сержант.
  «Це різниться. Але це десь від п’ятисот до тисячі доларів».
  «Але якщо всім цим старим російським хлопцям заплатять одразу, — сказав сержант Пекер, — тоді ціна на годинники зросте, правда?»
  «Невблаганний закон попиту та пропозиції, з якого я висміювався роками, — сказав сержант Шеррод, — знову почне діяти. Наша проблема – це постачання. Де багато годинників?»
  — Швейцарія, — сказав Оппенгеймер.
  «Ах, але як можна непоміченим потрапити в Швейцарію та виїхати з неї з валізою, повною годинників?»
  «Це можна зробити».
  Сержант Шеррод уважно витріщився на Оппенгеймера. «Ти міг би це зробити?»
  "Так."
  «Чомусь, — сказав сержант Шеррод, — я подумав, що ви можете».
  Маючи при собі на животі 5000 доларів США в американській валюті, Оппенгеймер скористався тими ж маршрутами та тим самим переходом до Швейцарії біля Зінгена, якими він користувався під час війни. Тепер нічого не змінилося, хіба що стало легше.
  У Цюріху він купив по кілька сотень наручних годинників у різних торговців. Більшість годинників мали чорні циферблати зі зміщеними секундними стрілками, і всі вони мали легко знімну задню частину. Росіяни любили розкривати годинник і оглядати його нутрощі. Вони також любили рахувати коштовності. Кілька мазків лаку для нігтів збільшили б кількість коштовностей у кожному годиннику, який купив Оппенгеймер, із сімнадцяти до двадцяти одного.
  Повернувшись у Берлін, троє чоловіків повільно подавали росіянам годинники з чорними циферблатами. Вони стали настільки цінними предметами, що останні п’ять продавалися за 1500 доларів кожен. Загальний прибуток двох американців без витрат склав 97 500 доларів. Вони відправляли гроші назад до Штатів у формі поштових переказів, але не перевищували 1000 доларів за раз. Менш ніж через тиждень після того, як вони надіслали останню 1000 доларів, армія прокинулася, що відбувається, і припинила роботу. Але на той час сержант Пекер купив своє ранчо площею 640 акрів, а старший сержант Шеррод купив свої перші 100 акцій International Business Machines і вів переговори поштою про три ділянки на пляжі в Малібу.
  Частка Курта Оппенгеймера склала 10 000 доларів, які він отримав у вигляді сигарет. У Берліні в 1945 році він виявив, що він дуже багата людина. Він також виявив ще дещо, час від часу відповідаючи на телефонний дзвінок штабної роти сержанта Шеррода. Він виявив, що його зазвичай приймають за американця.
  Одного вечора в кафе на Курфюрстендам, розмірковуючи над цією інформацією, він помітив гауляйтера з Баварії. Гауляйтера звали Яшке, і під час війни він посідав високе місце в списку загиблих давно знищеної організації Оппенгеймера. Гауляйтер поставив собі за мету очистити свій район від євреїв. До 1943 року не залишилося жодного. Усі 1329 із них — чоловіки, жінки та діти — були або мертві, або в концтаборах. Оппенгеймер згадував, що гауляйтер отримав певну подяку.
  Оппенгеймер пішов слідом за Яшке з кафе. На темній вулиці він звернувся до гауляйтера зі словами: «Вас звати Яшке».
  "Ні, це не так. Ви помиляєтесь. Мене звати Ріхтер».
  Як уві сні про Гіммлера, Оппенгеймер повільно витягнув люгер із кишені свого плаща й націлив його на Яшке. «Тебе звати Яшке», — повторив він, гадаючи, що буде далі.
  «Ні, ні, ти помиляєшся. Бачите, у мене є докази». Яшке потягнувся до внутрішньої кишені свого пальта, і Курт Оппенгеймер натиснув на курок Люгера. Він був трохи здивований, коли пістолет вистрілив, і навіть більше, коли більша частина голови Яшке, здавалося, вибухнула.
  Оппенгеймер розвернувся й пішов геть. Він думав, що робити зі своїм щойно придбаним на чорному ринку багатством, і тепер він знав. Це було дуже схоже на те, щоб мати покликання та дозвілля, щоб займатися ним. Він знову шукатиме тих, кого треба вбивати, і вбиватиме їх. Ти зовсім божевільний, ти знаєш, йому негайно повідомив старий, знайомий насмішкуватий я, про якого він не чув кілька місяців.
  «Так, я знаю», — відповів Курт Оппенгеймер і ще через кілька кроків зрозумів, що сказав це вголос.
  OceanofPDF.com
   20
  Дезертир з американської армії, з яким Курт Оппенгеймер колись мав справу в Мюнхені, був тим, хто нарешті дав владі першу підказку. Це сталося через шість тижнів після того, як Оппенгеймер покинув Берлін. Дезертир продав Оппенгеймеру пістолет «Вальтер» — фактично той самий пістолет, який пізніше він використає, щоб убити людину, яка продавала ідентифікаційні дані, Карла-Гайнца Дамру.
  Другим у довгій серії смертей став колишній підполковник Ваффен СС, і певний час армійські слідчі припускали, що американський дезертир міг бути тим, хто вистрілив у нього тричі. Дезертир нарешті переконав їх, що ні, і при цьому дав їм надзвичайно точний опис людини, якій він продав «Вальтер». Єдине, що вводить в оману його опис, це його твердження, що чоловік, який купив пістолет, розмовляв англійською з сильним німецьким акцентом. Звичайно, це був акцент, який іноді використовував Оппенгеймер.
  Але все інше в описі дезертира майже точно збігалося з великими досьє, які як Бюро IV, так і Бюро V СС Reichssicherheitshauptampf, або Національного центрального управління безпеки, колись вели на Курта Оппенгеймера. Схема роботи була такою ж, як і зріст, вага та забарвлення. Єдиним елементом, якого не вистачало у файлах СС, була фотографія. Не було жодного.
  Своїм відкриттям американці поділилися з росіянами та англійцями. Вони також запропонували інформацію французам, але французи того тижня були чимось обурені й відхилили пропозицію. Росіяни та британці, однак, були дуже зацікавлені, і в міру того, як тривали вбивства, вони ставали ще більшими.
  Сидячи зараз на краєчку свого ліжечка в підвалі зруйнованого замку біля Хехста й чекаючи, поки закипить вода для його чаю, Курт Оппенгеймер намагався згадати обличчя всіх чоловіків, яких він убив. Чомусь обличчя тих, кого він убив до закінчення війни, були чіткішими, аніж тих, кого він убив після. Ці останні обличчя мали тенденцію розпливатися, а іноді навіть набували рис сержантів Пекера та Шеррода. Він часто думав про двох американців, яких кілька місяців тому відправили додому, і думав, що вони роблять. Пакера він завжди зображував верхи на коні, одягненого як ковбой, а Шеррода з рудою бородою завжди лежав біля прибою на якомусь теплому пляжі.
  Однак він без проблем запам’ятав обличчя Карла-Гайнца Дамма, оскільки Дамма він знав досить добре. Насправді Дамм був єдиним, кого він справді зневажав. Решта були лише символами, які він знищив. Він вирішив, що вам не потрібно ненавидіти символ, щоб знищити його. Все, що вам потрібно зробити, це натиснути на курок. Це було справді дуже просто.
  Він підвівся й налив окропу в чайник. Тоді він взяв список, який вирвав із книги Дамма, схожої на бухгалтерську книгу, і вивчив його. Перше ім'я в списку було в американській зоні, в Руссельсхаймі, всього в 29 милях від Франкфурта. Друге ім’я у списку було в Британській зоні, у Бонні — чи це був Бад-Годесберг? Неважливо. Спершу він зробив би той, що в Руссельсхаймі. Сьогодні він понизить себе в лейтенанти. Це був би останній раз, коли американські офіцерські мундири були б у пригоді. Учора в Казино він знав, що підійшов до британського майора. Але це було весело. Він зрозумів, що його, ймовірно, шукають англійці. І була навіть можливість, що майор був одним із тих, хто шукав. Він мав вигляд мисливця, а крім того, британські майори були не так вже й поширені в американській зоні. Було б ще цікавіше, якби британський майор якимось чином дізнався, що американець, який купував йому напій, насправді був тим самим чоловіком, якого він шукав.
  «Ти хочеш, щоб вони тебе спіймали, дурню», — сказав йому глузливий «я». «Ну, так, природно», — сказав Оппенгеймер вголос. «Я завжди це знав».
  Завод Opel Motor Works у Руссельсгаймі, приблизно на півдорозі між Франкфуртом і Майнцем, охоплював п’ятсот акрів і свого часу був найбільшим заводом з виробництва автомобілів у Європі. На піку свого розвитку він випускав майже 5000 легкових і вантажівок на місяць і наймав близько 24 000 працівників.
  Королівські ВПС і авіаційний корпус армії США бомбили його вдень і вночі, але, незважаючи на їхні спільні зусилля, наприкінці війни завод Opel все ще працював на 40 відсотків своєї потужності. Тепер він знову запрацював, за модою, і керував усім заводом і його 4137 німецькими робітниками лейтенант Джек Феллон, який до війни працював начальником цеху місцевої організації United Auto Workers (CIO) на заводі Форда в м. Дірборн, штат Мічиган. Щоб допомогти йому керувати новою імперією, Військовий уряд виділив йому двох військовослужбовців, три чверті тонни вантажівку з причепом і перекладача.
  Це був перекладач, якого хотів бачити лейтенант CID.
  «Ісусе, ти не думаєш, що він нацист чи щось таке?» – сказав Феллон. «Я вже втратив двох перекладачів, бо хтось заявив, що вони нацисти. До біса, цей хлопець не міг бути нацистом. Був у концтаборі».
  «Це просто рутина», — сказав Курт Оппенгеймер.
  «Добре, я подивлюся, чи зможу знайти його для вас».
  Феллон розвернувся у своєму кріслі, що обертається, і крикнув крізь відчинені двері: «Гей, Літтл, куди в біса вліз Віз?»
  «Б'є мене до лайна, лейтенанте», капрал. — крикнув у відповідь Вергілій Літтл.
  «Ну, йди, знайди лоба і затягни його дупу сюди».
  "Так, сер."
  Феллон відкинувся на спинку крісла. «Це може зайняти деякий час», — сказав він. «Це пекельно велика рослина»
  — Усе гаразд, — сказав Оппенгеймер.
  «Вони займають вас?»
  «Досить так. Як щодо тебе?"
  Феллон зітхнув. «Це безлад. Знаєте від кого я отримую замовлення? Я отримую замовлення від G-Five у Франкфурті. За винятком того, що іноді їхні замовлення прямо протилежні тим, які я отримую від G-Four — це контроль виробництва. І перш ніж я встиг обернутися, ось надійшов новий набір замовлень — цього разу від OMGUS з Берліна. І якщо цього було недостатньо, ті лохи G-Five у Сьомій армії в Гейдельберзі думають, що вони повинні вкласти свої два центи. Я не знаю, що, в біса, я роблю половину часу».
  «Звучить грубо», — сказав Оппенгеймер, дістаючи пачку верблюдів і пропонуючи їх Феллону.
  Феллон похитав головою. «Дозвольте мені навести вам приклад того, що я маю на увазі». Він з надією подивився на Оппенгеймера і був підбадьорений співчутливим кивком, який отримав.
  «Те, що ми намагаємося зробити тут, це вивести вантажівки — маленькі, знаєте, три чверті тонни. Але тим часом ми також повинні виробляти радіатори та карбюратори, і ми відправляємо їх на завод DB у Мангеймі».
  "DB?" – сказав Оппенгеймер.
  «Даймлер-Бенц».
  «О».
  «Добре, добре, ми випускаємо чотириста шістнадцять радіаторів і шістсот два карбюратори, так?»
  «Правильно».
  «Потім вони перекрили нам довбаний газ. Ну, ми отримуємо газ із Дармштадта, і Дармштадт має мати вугілля, перш ніж він зможе виробляти газ. Але Дармштадт залежить від отримання вугілля десь у Рурі, у британській зоні. Ну, вони не видобувають вугілля в Рурі, а якщо й так, то ці британські лохи тримають його собі. Тож DB кричить за свої радіатори та вуглеводи, а я кричу у відповідь, що не можу їх випустити без газу, і я не можу отримати газ, якщо Дармштадт не отримає вугілля. Отже, ви знаєте, що вони кажуть мені робити?»
  "Що?"
  «Імпровізувати».
  «Ісус».
  «Тож ось що я роблю. Я беру одну з тих вантажівок, які ми виготовили, і списую її. Я маю на увазі, що записи на ньому просто зникають. Його ніколи не виробляли, якщо ви розумієте, що я маю на увазі? Тоді я починаю нишпорити на чорному ринку й знаходжу якогось хлопця, який має вугілля. Ви можете знайти його, якщо знаєте, де шукати. Тому я кажу цьому хлопцю: «Як тобі нова вантажівка?» Звичайно, він хоче знати, в чому підступ. Ну, заковика в тому, що він повинен використовувати вантажівку, щоб перевезти стільки вугілля до Дармштадта, щоб забезпечити мене газом на три тижні».
  «Це до біса геніально», — сказав Оппенгеймер.
  Феллон провів рукою по короткому каштановому волоссю. Це був сухорлявий чоловік, не надто високий, трохи за тридцять, з виразом постійного роздратування на обличчі, надто молодому, щоб на ньому було стільки зморшок.
  «Ну, до біса, я не знаю, геніально це чи ні. Все, що я знаю, це те, що я поїду додому наступного місяця — якщо мене спочатку не віддадуть до військового суду, я скажу тобі одне. Я навчився тут деяких трюків, які можуть повернути цих фордівських лохів на дупу, якщо вони не будуть пильнувати». Він щасливо посміхнувся приємній перспективі, і більша частина роздратованого погляду зникла.
  капрал За кілька хвилин до кабінету без стуку увійшов Вергіл Літтл, а за ним — цивільний німець, одягнений у коричневий костюм і чорні черевики. Капралу Літтлу було близько двадцяти, з обличчям мислителя й сутулістю вченого. Цивільний німець був більш ніж удвічі старший за нього, з круглим обличчям, маленькими блакитними очима та тонкими губами, непримиренним ротом, який відокремлював крихітне підборіддя від досить великого носа. Те, що залишилося від його волосся, було тьмяно-коричневого відтінку.
  — Ось він, лейтенанте, — сказав капрал Літтл. "Будь-що інше?"
  Перш ніж Феллон встиг відповісти, Оппенгеймер сказав: «Я хотів би, щоб капрал залишився, лейтенанте. Гаразд?»
  Феллон знизав плечима. "Гаразд."
  «І інший військовослужбовець. Ви б хотіли, щоб він теж увійшов?»
  «Скажи Бакстеру, щоб зайшов», — сказав Феллон.
  «Гей, Бакстере», — крикнув у двері капрал Літтл. «Лейтенант хоче вас».
  Великий, сонний юнак років дев’ятнадцяти ввійшов і озирнувся. Ним був рядовий Луїс Бакстер, єдиною пристрастю якого в житті були автомобілі. Робота на заводі, де вони фактично виготовлялися, була для нього нескінченною радістю.
  «Не могли б ви зачинити двері, будь ласка?» – сказав Оппенгеймер.
  Бакстер повернувся й зачинив двері, а потім повернувся.
  «Рядовий, я думаю, вам слід сісти там, — сказав Оппенгеймер, вказуючи на стілець, — а ви, капрал, там».
  Бакстер сів, де йому було наказано, але капрал Літтл спочатку подивився на лейтенанта Феллона, який злегка насупився, а потім кивнув. Капрал Літтл сів.
  Лишився лише німець, який стояв у центрі великого офісу. Він спокійно подивився на Оппенгеймера, злегка посміхнувся, а потім озирнувся на Феллона.
  — Чи можу я запитати про мету цієї зустрічі, лейтенанте?
  Феллон кивнув на Оппенгеймера. «Лейтенант тут вам розповість».
  Німець кивнув, подивився на Оппенгеймера, кивнув ще раз настільки, щоб це був легкий уклон, і сказав: «Будь ласка?»
  "Твоє ім'я?" — сказав Оппенгеймер знудженим голосом.
  «Віз. Йоахім Візе».
  "Твій вік?"
  "Сорок три."
  "Місце народження?"
  «Лейпциг».
  «Окупація?»
  «Тлумач».
  «Окупація до війни?»
  «Вчитель».
  «Які предмети ви викладали?»
  «Англійська, французька та латинська».
  Оппенгеймер довго дивився на Візе, усміхнувся, дістав пачку «Верблюдів», підвівся й запропонував німця. Візе помітно розслабився і взяв сигарету. Використовуючи свою запальничку Zippo, Оппенгеймер запалив сигарету німця, знову чарівно посміхнувся і сказав: «Ти брешеш».
  «Я не брешу», — сухо сказав німець, коли його обличчя стало яскраво-рожевим.
  «Що, в біса, це все?» — сказав лейтенант Феллон.
  Оппенгеймер повернувся до свого стільця й сів. Він поліз у задню кишеню, наче шукав носову хустинку, і натомість дістав «Вальтер».
  — Заради Бога, — сказав Феллон.
  Вальтер був націлений на німця, який сказав, що його звуть Йоахім Візе. «Ми збираємось провести військовий суд, лейтенанте», — сказав Оппенгеймер. «Це не займе багато часу. Я буду обвинуваченням; ти будеш суддею; Капрал Літтл, гадаю, буде захисником; і рядовий Бакстер — подивимося — рядовий Бакстер, так, буде старшим сержантом».
  «Про що ти, хрень, говориш?» — сказав Феллон і почав підводитися. Оппенгеймер помахав йому пістолетом, і той сів назад.
  «Я говорю про друга Візе. Розумієте, лейтенанте, його ім’я зовсім не Віз. Він усміхнувся до німця. «Скажи їм своє справжнє ім’я».
  Обличчя німця почало пітніти. «Я не розумію, — сказав він. «Мене звати Візе. Я був учителем. Потім мене відправили в Дахау. Я мало не помер там. Моя дружина, вона… вона померла». Він благально розвів руками. — У мене є докази — документи.
  «А також дуже хороші документи. Ви купили їх у людини на ім’я Дамм — Карл-Гайнц Дамм — у Мюнхені 2 червня 1945 року. Ви заплатили за них еквівалент десяти тисяч доларів у швейцарських франках. Це була чудова угода».
  Німець боявся поворухнутися, тому лише повернув голову, щоб подивитися на Феллона. — Я… я нічого з цього не розумію, лейтенанте. Ти не можеш щось зробити? Це все якась жахлива помилка. Ви бачили мої документи. Скажи йому, що ти їх бачив».
  — Я їх бачив, — сказав Феллон рівним голосом.
  — Добре, — сказав Оппенгеймер. «Суддя бачив документи, тому ми будемо обумовлювати, що вони є доказами. Тепер перейдемо до обвинувачення. Розумієте, ваша честь, обвинувачений не завжди був перекладачем і ніколи, ніколи не був учителем англійської, французької чи латинської. Ні, під час війни він займався зовсім іншою справою — рабською працею. Чи не хотіли б ви розповісти нам про трудовий бізнес?»
  Німець енергійно похитав головою. Рожевий колір зник з його обличчя. Тепер він був крейдяно-білим. «Я не розумію, — сказав він. «Я нічого з цього не розумію».
  "Немає? Ви ніколи не чули імені Оскар Гервінат?»
  Німець знову похитав головою. "Немає. Ніколи».
  «Дивно. Ну, Оскар Гервінат займався рабською працею. Він був підрядником. Під цим я маю на увазі, що він отримав контракти на харчування та розміщення рабських робітників. Що ж, пан Гервінат був чудовим бізнесменом. Незабаром він виявив, що чим менше він годує своїх підопічних, тим прибутковішим є його бізнес. Якщо вони померли, чи то від перевтоми, чи від голоду, ну неважливо. Там, звідки вони приїхали, завжди було набагато більше: Польща, Франція, Голландія — таких місць. Пан Гервінат не був найбільшим підрядником у своїй конкретній галузі, але в нього був дуже хороший маленький бізнес, головним чином у Рурській області. За найдостовірнішими даними, дві тисячі триста п’ятдесят чотири підопічних пана Гервіна померли від голоду, або від небезпеки, або від надмірної праці — а іноді, я б припустив, і від усіх трьох. Ви впевнені, що ніколи не чули про Оскара Гервіна?
  Чоловік, якого звинувачують у ролі Оскара Гервіна, тремтів. «Ніколи», — сказав він, і це звучало так, наче він чимось задихнувся. «Це все помилка — жахлива помилка».
  «Тепер обвинувачення надасть нові докази», – сказав Оппенгеймер. Він дістав із кишені один із аркушів, які вирвав із книги Дамма, схожої на бухгалтерську книгу, і, не зводячи очей з німця, простягнув його Феллону.
  Феллон подивився на це. «Чорт, це німецькою мовою. Я не можу це прочитати».
  «Фотографія, наклеєна на сторінку».
  «Є дві фотографії».
  «Верхній».
  «Так, це Wiese, добре».
  «Взяли через вікно, чи не так? Але все-таки досить гарна схожість».
  «Так, це він, гаразд».
  «Тепер ми попросимо перекладача перекласти для вас докази англійською, ваша честь. Будьте ласкаві передати йому це».
  Німець взяв аркуш паперу й подивився на нього. Читаючи, його обличчя зморщилося так, що з майже лисою головою він був дуже схожий на сухе немовля, яке от-от заплаче. Потім почалися сльози. Він понюхав, похитав головою й мовчки віддав аркуш Оппенгеймеру.
  "Немає? Ну, ваша честь, тут немає нічого більшого, ніж те, що я вам уже сказав. Це записки, які дуже прискіпливий шантажист зробив для подальшого використання. Але якщо ви думаєте, що це буде на користь справедливості, я...
  — Ні, — сказав німець і опустився на коліна. Сльози все ще текли по його обличчю. Німецькою він сказав: «Так, так, це правда. Це все правда. Я Оскар Гервінат I...
  «Що він каже?» – сказав Феллон.
  «Він щойно зізнався, що він Оскар Гервінат».
  — Це ти сказав, Візе?
  Візе-Гервінат, схиливши голову, пробурмотів: «Так».
  — Господи, — сказав Феллон.
  «Обвинувачений визнав свою провину, — сказав Оппенгеймер із веселою посмішкою, — але я вважаю, що нам все одно варто почути думку адвоката. Капрал Літтл?»
  «Боже, лейтенанте», — сказав Літтл Феллону. «Що я маю сказати?»
  «Нічого. Ви повинні нічого не говорити».
  «Ну, я можу сказати, що тут він завжди був гарним літнім хлопцем».
  «Заткнись, до біса, Малюку?»
  "Так, сер."
  «Тепер дивіться, — сказав Феллон Оппенгеймеру. «Я не знаю, хто ти, друже, в біса, але…»
  Німець кинувся на вальтер, перш ніж Феллон встиг закінчити. Оппенгеймер швидко відступив і двічі вистрілив йому в груди. Німець знову впав на коліна, щось заскиглив, потім важко розвалився на підлозі. Він кілька разів смикнувся, перш ніж померти.
  — Господи, — прошепотів Феллон.
  — Він застрелив його, лейтенанте, — сказав рядовий Бакстер враженим голосом. «Він просто відтягнув і застрелив його».
  «Це… це схоже на виставу», — сказав капрал Літтл, який провів рік в Університеті Небраски і вже працював над романом про свій досвід у післявоєнній Німеччині. Він негайно вирішив скасувати те, що написав, і почати заново. Дивлячись на Оппенгеймера, він почав робити ретельні нотатки.
  Оппенгеймер на мить подивився на мертвого Оскара Гервіна та підняв очі на Феллона. «Знаєте, він справді на це заслужив».
  Феллон похитав головою. «Ти божевільний, хлопче».
  Оппенгеймер кивнув. "Ймовірно. Тепер одному з вас доведеться на деякий час піти зі мною. Який це буде?»
  Швидкий розум Феллона одразу відчув, що потрібно Оппенгеймеру. «Ви берете заручника, так?»
  «Лише на деякий час».
  "Я піду."
  — Ні, лейтенанте, я думаю, що ні. Ти занадто швидкий для мене. Я боюся."
  — Відпустіть мене , лейтенанте, — сказав капрал Літтл, бажаючи не пропустити нічого, що могло б стати в нагоді його літературній кар’єрі.
  Оппенгеймер знову кивнув. «Ви вмієте водити джип, капрал?»
  «Звичайно».
  «Добре. Ви повернетесь протягом двох годин — за умови, що лейтенант не буде дзвонити протягом години».
  «Жодних дзвінків», — сказав Феллон.
  «Добре».
  Феллон нахмурився. «Дозволь мені запитати тебе про щось».
  "Звичайно."
  «Ви справді американець?»
  «Чи це мало б значення?»
  Феллон повільно похитав головою. «Ні, мабуть, не дуже багато. Але ж ти не скривдиш дитину, якщо я годину не буду дзвонити?»
  «Ні, я не зроблю йому боляче», — сказав Оппенгеймер. Він звернувся до Малого. «Ви готові, капрал?»
  — Можна посперечатися, — сказав капрал Літтл.
  OceanofPDF.com
   21
  Вони чекали джип біля заднього входу в табір для переміщених осіб у Баденхаузені. Протягом трьох годин після того, як Оппенгеймер приїхав, джип повністю розібрали, а його частини продали на чорному ринку.
  Задній вхід до табору ДП насправді не був заднім входом. Навіть досить уважний огляд не виявив би майстерно вирізану високу металеву сітчасту огорожу, яку було відкинуто, щоб Оппенгеймер проїхав джипом. ДП не були в’язнями в таборі Баденгаузен, і джип міг так само легко проїхати через головний вхід. Але потім хтось із урядовців УНРРА міг це побачити і почав розпитувати. Неважливо, чи бачили це інші ДП. Майже в кожного була своя скрипка, у більшості випадків це було загальновідомо, і з інформаторами боролися, коли їх доносили. Якщо це не спрацьовувало, завжди знаходилися троє поляків, які за справедливу ціну влаштували добряче побиття.
  Після того, як грек і латвієць повернули огорожу на місце, Оппенгеймер без жодних слів вийшов із джипа й попрямував до невеликого сараю, де розташовувалася операція Кубісти Чеха. Хоча Оппенгеймер почув джип, коли вони завели двигун і погнали його, він не кинув на нього прощального погляду. Для Оппенгеймера ця частина життя закінчилася. Тепер він стане кимось іншим, а він уже позбавлявся американізмів, які так дбайливо здобув.
  Оппенгеймер злегка посміхнувся, згадавши майже нескінченні, часом співчутливі й завжди наївні запитання молодого американського капрала, коли вони від’їжджали із заводу «Опель». На більшість із них Оппенгеймер відповів власними запитаннями.
  Ви справді американець, сер? Чи міг американець зробити те, що зробив я? Сер, ви не проти, якщо я запитаю вас, що ви відчували, коли це зробили? Чи завжди потрібно щось відчувати, капрал? Це був перший раз, коли ви зробили щось подібне, сер? Хіба ваше питання насправді не повинно бути, чи буде це востаннє? Ви маєте на увазі, що збираєтеся зробити це знову, сер? Не знаю, капрал; повинен я? Ви не проти, якщо я запитаю вас про це, лейтенанте? Чи вважаєте ви себе таким собі ангелом-месником? Я більше не впевнений, що вірю в ангелів, капрал. Чи ти?
  А потім було останнє запитання, коли за шість миль від заводу «Опель» Оппенгеймер зупинив джип, щоб випустити капрала Літтла.
  «Я не знаю, як запитати цього, сер», — сказав капрал Літтл, виходячи з-за керма, і Оппенгеймер ковзнув під нього.
  «Ви маєте на увазі, чи я божевільний?»
  «Ну, так, сер, я приблизно це мав на увазі».
  «Як клоп», — сказав Оппенгеймер, пам’ятаючи один із виразів обличчя сержанта Пекера.
  Малий задумливо кивнув, наче це була саме та відповідь, яку він хотів.
  «Ну, до біса, сер, мабуть, удачі».
  «Дякую, капрал. Велике спасибі."
  Оппенгеймер постукав у двері сараю і зайшов після того, як голос німецькою сказав: «Увійдіть». Всередині кімната здавалась наполовину розпродажем, а наполовину друкарнею. Вздовж стіни стояло кілька металевих урн. Вони були заповнені цивільним одягом — куртками, штанами, жилетами та взуттям — жодне з яких не збігалося. Один контейнер був заповнений нічим, крім чоловічих капелюхів. Біля контейнерів на дерев’яному стовпі висіла різноманітна уніформа армії США — куртки Ейзенхауера, рожеві офіцерські куртки, тренчі, польові куртки, шкіряні льотні куртки, уніформа, OD і навіть дві уніформи WAC.
  Дерев’яний стовп, обвішаний армійським одягом, більш-менш відділяв безладний продаж від друкарської операції, яка складалася з невеликого ручного преса, паперу різної ваги та якості та широкого асортименту гумових штампів. На стінах були прикріплені зразки деяких законних зусиль ручної преси: переважно офіційні табірні розпорядження та прокламації.
  Біля граверної лави сидів чех Кубіста, табірний друкар, торговець одягом і майстер-ковальник. Це був сухорлявий чоловік середнього зросту, який просто уникнув виснаження. Він підвів очі, коли увійшов Оппенгеймер; кивнув своєю довгою вузькою головою; і сказав: «Я бачу, ми понизились у званні до лейтенантів».
  «Це вносить зміни», — сказав Оппенгеймер. «Я буду сумувати за тим, щоб бути американським офіцером. Це було досить безтурботне життя».
  «У мене для вас ваше нове життя», — сказав Кубіста, потягнувся до шухляди й дістав невеликий стос документів розміром з гаманець. Він роздавав їх одного за одним. «Звичайно, ваша основна ідентифікаційна картка; ваш міжзональний пропуск; ваші пайкові книги Британської зони; квитанції про орендну плату; деякі воєнні обставини, які можуть бути корисними для правдоподібності; і три листи від твого коханого, який живе в Берліні й дуже сумує за тобою».
  Оппенгеймер один за одним переглядав документи. Він посміхнувся своєму новому імені. «Еккехард Фінк. Зяблик. Чи знаєте ви, що Fink має досить неприємний відтінок англійською?»
  "Немає."
  «Я думаю, це означає інформатор».
  «Я повинен це пам'ятати. Тут є багато людей, до яких це можна застосувати».
  "Ймовірно."
  «Навіть я піддався спокусі».
  "Ой?"
  «Двічі останнім часом. Ось, — сказав він, підводячись і знімаючи з цвяха темно-синій костюм. «Приміряйте це. Там на стільці лежать сорочка, краватка, черевики та все інше. Капелюх і пальто ми вам пізніше виберемо».
  Оппенгеймер почав знімати форму. «Розкажи мені про свою спокусу».
  Кубіста поліз у кишеню й дістав пачку Chesterfields. Він запалив одну, глибоко затягнувся, видихнув дим і з насолодою подивився на свою сигарету. У нього були глибоко посаджені вологі карі очі, які дивилися з-за товстих окулярів у дротяній оправі. Те, що залишилося від його волосся, було білим. Його ніс був довгим і тонким і трохи блукав там, де його зламав табірний охоронець у 1942 році. У нього був запалий рот, як у старої людини, який провалився сам по собі через відсутність більшості зубів. На вигляд він мав шістдесят. Йому було тридцять вісім.
  «Яка невимовна розкіш — це американський тютюн».
  «Одна з небагатьох валют, яку можна як споживати, так і витрачати з однаковим задоволенням», — сказав Оппенгеймер. «Розкажи мені про свою спокусу».
  «Так, це. Перший стався вчора вранці. німець. Він приїхав, щоб купити велосипед, і після того, як знайшов такий, який йому підходив, дуже обережно запитав про отримання документів і був направлений до мене. Виявилося, що він був друкарем — і непоганим, якщо мені судити. Ми дуже приємно поспілкувалися. Він заявив, що шукає давно втраченого брата. Молодший брат. Здавалося, він чув, що цей молодий брат, поганий, видає себе за американського офіцера. Мій новий друг-друкар хотів знайти його і поставити на шлях до праведності та спокути. Я не повірив йому ні на секунду, а він і не очікував від мене. Він таки назвав суму грошей. Досить непогана сума. Він виглядав досить забезпеченим, як мій друг-друкар».
  Оппенгеймер закінчив зав’язувати краватку. «Що ти відповів?»
  «Я сказав йому, що мені доведеться розпитати. Він сказав, що повернеться завтра».
  «А другий спокусник?»
  «Ах, той. Ну, він один із нас. Грабіжник. Насправді непоганий. Він румун, який видає себе за естонца. Він не приховував, кого шукав — американського офіцера, який нещодавно міг придбати собі нові ідентифікаційні документи. Він також назвав суму грошей, хоча він не був таким щедрим, як друкар. Я сказав йому те саме. Щоб я робив запити».
  Оппенгеймер кивнув і одягнув пальто. «Шкода, що у вас немає дзеркала».
  «Ви дуже гарно виглядаєте», — сказав Кубіста. «Бідний, але поважний».
  «Я передав джип вашим товаришам».
  “Чудово.”
  «А потім є ось що». Він розкрив долоню. У ньому лежав діамант, вагою трохи більше карата.
  «Ну що ж, — сказав Кубіста, піднявши камінь і піднявши його до світла. «Я не очікував цього».
  "Я сподіваюся, що це дозволить купити тишу", - сказав Оппенгеймер. «Не повна тиша, лише часткова».
  Кубіста кивнув. «Ти мудрий. Забагато людей вже запитують. Незабаром американська влада їх вироблятиме».
  — І тобі буде що їм розповісти.
  «Добре».
  «Але спочатку ви можете продати те, що знаєте, своєму другові-друкареві та румуну».
  "Навіть краще. Але скільки я можу їх продати?»
  «Ви можете продавати їх там, де я був, але не туди, куди я збираюся».
  Кубіста посміхнувся. «Підвал у старому замку».
  Оппенгеймер кивнув.
  «Чи включено ваш величезний запас сигарет?»
  "На жаль, так."
  Кубіста знову посміхнувся. «Тоді я відповідно відкоригую свою ціну».
  Коли лейтенант Майєр і майор Бейкер-Бейтс прибули туди, поліцейські служби США з лакованими синьо-жовтими підшоломниками юрмилися над заводом Opel у Рассельсгаймі, як багато картопляних жуків.
  Поліція – це те, що придумала армія, коли раптом виявила, що має не більше ніж 150 000 військових, щоб підтримувати порядок у зоні окупації та водночас загрожувати росіянам. Те, чого йому не вистачало в кількості, він вирішив компенсувати видимістю.
  Куртка Ейзенхауера була негайно знищена, через що військові були схожі на багатьох працівників заправки, якщо тільки вони не мали шести футів зросту та статури моделі. Піджак Айка замінили блузою з латунними ґудзиками, на лівому плечі якої була нашивка із золотим диском розміром 2½ дюйма, облямована синьою лінією. Коли вони не носили своїх яскравих підшоломників, члени поліції повинні були носити службові кашкети з козирком. На їхніх ногах були начищені десантні черевики, а останнім штрихом того, що хтось визнав класним, став ремінь Сема Брауна. На поясі висів автомат 45-го калібру.
  Усе це було здебільшого для показухи, але оскільки німці нічим не захоплювалися так сильно, як привабливим солдатом, наповнений поліцейськими джипами, що мчали через село, міг зберегти американську присутність у пам’яті німців. Їх називали поліцейськими, бо хтось згадав, що саме так армія називала свої війська, коли окупувала Філіппіни після війни з Іспанією. Він також мав гарне напівполіцейське кільце.
  Тіло мертвого Оскара Гервіната було винесено з кабінету лейтенанта Феллона до того моменту, коли капітан поліції привів Меєра та Бейкер-Бейтса. Лейтенант Феллон уже розповів свою історію декільком спецслужбам, які все ще тинялися, чекаючи, поки він переведе дух, щоб він міг розповісти її двічі, а можливо, й тричі. Вони неохоче погодилися дозволити Меєру та Бейкер-Бейтсу впоратися з Феллоном, але лише після того, як Мейєр назвав імена кількох генералів USFET, які, як він стверджував, чекали повного звіту протягом години.
  Перше, що зробив Майєр, це показав Феллону фотографію Курта Оппенгеймера. Феллон уважно вивчив його, потім підвів очі й сказав: «Так, це той хлопець. Він німець, га?»
  «Він німець», — сказав Майєр.
  «Ну, він, безумовно, чудово розмовляє по-американськи».
  — Розкажіть нам про це, лейтенанте, — сказав Бейкер-Бейтс. «Почніть з початку і розкажіть так, як пам’ятаєте».
  Тож Феллон розповів це ще раз, і коли він дійшов до того моменту, коли Оппенгеймер представив свої «докази» у формі однієї зі сторінок, яку він вирвав із книги шантажиста Дамма, схожої на книгу, лейтенант Мейєр перебив.
  «Це була лише сторінка?»
  «Так, сторінка з двома фотографіями».
  «Але про це також була інформація?»
  «Звичайно, але я не міг прочитати, тому що це було німецькою мовою».
  «Ця інформація. Це було надруковано чи написано?»
  «Це було написано».
  «Чорнилом?»
  «Так, звичайно, чорнило».
  «Гаразд, — сказав Меєр, — продовжуй».
  Тож лейтенант Феллон продовжив, і коли він закінчив, лейтенант Мейєр знову повернув його до сторінки, вирваної з бухгалтерської книги Дамма. Справді, лейтенант Мейєр відкрив свій портфель і дістав саму книгу.
  «Погляньте на це, лейтенанте, і подивіться, чи сторінка, яку ви бачили, схожа на сторінки цієї книги».
  Лейтенант Феллон погортав бухгалтерську книгу. «Так, я б сказав, що так. Я б сказав, що це було точно так само, як вони, за винятком того, що той, який я бачив, був розірваний уздовж одного краю, ніби його вирвали».
  «Давайте на мить повернемося до цієї сторінки», — сказав майор Бейкер-Бейтс. — Ви сказали, що на ньому дві фотографії?
  «На одній була фотографія Візе, чи Гервіна, чи як там, до біса, його звали. Це виглядало так, ніби його взяли через вікно, коли він не дивився. Я маю на увазі те, що Візе не виглядав так, ніби він знав, що його фотографують».
  «А інша фотографія?» – сказав Бейкер-Бейтс.
  «Те саме, за винятком того, що це не виглядало так, ніби його взяли через вікно».
  «Це був чоловік?»
  «Так, чоловік».
  «Ви можете описати його?»
  «Чорт, я щойно глянув на це. Я б сказав, що це був хлопець років сорока чи сорока п’яти».
  «Він був товстим, худим, чи носив окуляри, що?»
  Лейтенант Феллон похитав головою. «Чесно кажучи, не пам’ятаю. Не думаю, що він носив окуляри, але я не можу присягтися».
  «Ні, сподіватися було б занадто багато», — сказав Бейкер-Бейтс.
  Лейтенант Майєр зітхнув. «Гаразд, давайте ще раз крок за кроком».
  На обличчі Феллона з’явився вираз болю. «Ви маєте на увазі все?»
  — Ні, саме тоді, коли він простягнув тобі аркуш паперу з фотографіями. Що він сказав?"
  «Він просто змусив мене поглянути на це, і коли я сказав, що не можу читати німецькою, він сказав, що перекладач переведе його. Знаєш, Візе».
  «Як довго ви переглядали сторінку?»
  «Як довго — лише кілька секунд».
  — Але ти намагався це прочитати?
  «Звичайно».
  «Тепер добре подумай. Чи було щось, що ви можете пригадати не з того розділу сторінки, який стосувався Візе, а з іншого розділу — нижнього?»
  Феллон скривив обличчя, відверто зосереджено. Меєр і Бейкер-Бейтс терпляче чекали. Нарешті Феллон похитав головою. «Єдине, що я міг прочитати, це цифри».
  «Які числа?»
  «Там було кілька цифр для якоїсь адреси. Дві з них, я думаю. Чи то дванадцять, чи то тринадцять, чи то п’ятнадцять. Я пам’ятаю, що це була низька цифра».
  «Як ви дізналися, що вони за адресою?»
  «Тому що вони були якраз перед Something-strasse. Ну, в біса, я знаю, що таке Штрассе ».
  — Але ви не пам’ятаєте, яка це була Штрасе ?
  «Звичайно, ні».
  «Як шкода», — сказав Бейкер-Бейтс.
  «Але я пам’ятаю, що було відразу після адреси».
  "Що?"
  «Назва міста. Щоб я міг читати. Чи це допоможе?»
  Майєр і Бейкер-Бейтс перезирнулися. Потім Мейєр дуже обережним голосом запитав: «Це може трохи допомогти, лейтенанте, яке це було місто?»
  — Бонн, — сказав Феллон. «Причина, чому я запам’ятав це, полягала в тому, що минулого місяця я здійснив подорож вгору по Рейну, до якої ми дісталися. Це гарне маленьке містечко. Хлопці, ви коли-небудь там були?»
  — Не так давно, — сказав майор Бейкер-Бейтс.
  Коли вони повернулися до джипа Мейєра після того, як допитали капрала Літтла та рядового Бакстера, майор Бейкер-Бейтс був у бадьорому настрої, що межував із запалом. «Ну, схоже, він знову в моєму дворі, чи не так?»
  Мейєр похмуро кивнув йому. “Бонн у британській зоні, гаразд”
  «Ви, звичайно, приїдете до Бонна?»
  «Мені доведеться перевірити».
  «Я сподіваюся, що ви зможете. Це дасть мені можливість відповісти взаємністю на вашу чудову гостинність».
  «Звичайно, є шанс, що він може не поїхати до Бонна».
  «Оппенгеймер?»
  Меєр кивнув.
  «О, він поїде до Бонна».
  «Чому ти такий впевнений?»
  «У нього є список, чи не так? Схоже на список справ, хоча в цьому випадку це список людей, яких потрібно вбити».
  «Так, у нього є список».
  — А він німець, чи не так?
  Меєр знову кивнув.
  «Чи бачили ви коли-небудь німця, який, маючи список справ, які потрібно зробити, не почав згори і не йшов аж до низу? Вони, лейтенанте, дуже методичні люди. Це одна з їхніх головних чеснот, за умови, що вони взагалі мають якісь чесноти».
  «Оппенгеймер — єврей».
  — Але він теж німець, мій хлопчику. У нього є свій маленький список речей, які потрібно зробити, людей, яких потрібно вбити. Він почав з вершини, і він буде працювати вниз, аж до низу».
  «Якщо його хтось не зупинить».
  «О, я його зупиню», — сказав майор Бейкер-Бейтс. «Я зупиню його в Бонні».
  OceanofPDF.com
   22
  Десь за двадцять кілометрів на схід від заводу «Опель» седан «Форд» УНРРА звернув до молочної ферми. За кермом був Генріх, дворецький-шофер і колишній організатор громадського харчування нацистів у Берліні. Його двома пасажирами були Джексон і гном. У багажнику автомобіля було півсотні пачок американських сигарет.
  Садиба була побудована з червонуватого каменю з шиферним дахом, як і молочна комора, яка була прибудована до неї під прямим кутом. Посеред сараю — і, на думку Джексона, надто близько до будинку — лежала величезна кипляча купа гною.
  «Дайте мені вгадати», — сказав Джексон, киваючи на купу гною. «У нього це сховано під цим».
  Гном зморщив носа. «Знаєте, це ознака процвітання».
  «Він, мабуть, дуже багата людина».
  «Я привезу його», — сказав Генріх і вийшов з машини. Обережно обійшовши купу гною, він підійшов до хати й застукав у її двері кулаком. Двері були відчинені на підозрілий дюйм або два. Генріх щось сказав, двері розчинилися ширше, і фермер вийшов.
  Це був кремезний чоловік із товстою талією років п’ятдесяти, одягнений у гумові чоботи й заплямований брудно-зелений комбінезон. На голові в нього був безформний чорний фетровий капелюх, а під ним на обличчі був насторожений, обережний вираз селянина, який переконаний, що його ось-ось обдурять. Очі в нього були маленькі, блакитні й хитрі, очі вправного торгувальника. Джексон вирішив, що він дозволить карлику виконувати всі дії. Гном це добре вміло.
  Джексон і Плоскару вийшли з машини, але ніхто не представився. Фермер мить дивився на них, особливо на Плоскару; крякнув; і кивнув головою в той бік, куди мав намір їх повести. Він рушив, а троє чоловіків упали позаду.
  «Навіщо вся таємниця, Ніку?» — сказав Джексон, коли вони йшли за віялом до задньої частини сараю.
  «Це не таємниця, це сюрприз», — сказав Плоскару. «Кожен любить сюрприз».
  "Я не."
  «Цей вам сподобається».
  Позаду хліва фермер зупинився біля грубого сараю без стін, який, очевидно, було споруджено, щоб трохи захистити стог сіна заввишки чотири фути. Усе, що було в сараї, — це дощатий дах і чотири стовпи, які підтримували його.
  Фермер узяв граблі й почав тягти сіно вниз і вбік. Глибина сіна зверху була всього кілька дюймів. Під ним було заплямоване, залатане полотно, яке щось прикривало. Коли більша частина сіна закінчилася, фермер зняв полотно, і Джексон сказав: «Боже милий!»
  Він був червоного кольору, і на його лобовому склі було дві дірки від куль. Навколо величезного капюшона застібався шкіряний ремінь. Кришку радіатора прикрашала трикутна зірка.
  Джексон подивився на карлика, який сяяв. «Хіба це не красиво?» – сказав Плоскару.
  «Це чудовисько», — сказав Джексон.
  «Ви знайомі з цією моделлю, пане докторе?» — спитав Генріх, явно бажаючи стати доцентом.
  «Це Мерседес», — сказав Джексон.
  «Ах, але який Мерседес. Це SKK 38-slash-250, розроблений, як ви знаєте, доктором Порше. Він має 7,069-літровий двигун і наддув, як бачите. Потужність, я б сказав, близько 200 кінських сил. Його нагнітає дволопатевий повітродув типу Рутса, і...
  — Розкажи мені про кульові діри, — сказав Джексон.
  «Ах, ці. Що ж, можливо, нам варто дозволити його власнику розповісти вам про це». Він звернувся до фермера. «Він хоче знати про кульові діри на лобовому склі».
  Фермер плюнув у сіно й знизав плечима. «Що тут знати? Це зробили ваші літаки».
  «Мої літаки?» – сказав Джексон.
  «Ну, тоді ваш літак. Був тільки один. Американський винищувач. Він підійшов низько і вдарив його по голові».
  "ВООЗ?"
  «Полковник».
  — Який полковник?
  «Полковник СС, тільки тоді вже не був у формі. Це було одразу після того, як Франкфурт перепав у руки американців. Полковник намагався потрапити до Швейцарії, принаймні він так сказав перед смертю. Я його там поховав». Він показав підборіддям на трав’янистий горбок землі під платаном.
  «І зберіг свою машину», — сказав Джексон.
  Фермер знову знизав плечима. «Хто скаже, що це його машина? Він був дезертиром. Ймовірно, він його вкрав».
  «Але ви хочете продати його зараз?» – сказав Плоскару.
  Фермер подивився на небо. "Я міг би."
  — У вас, звичайно, є документи.
  Фермер перестав дивитися на небо й насупився. «Немає паперів».
  «Ну, це створює певні проблеми».
  «Які проблеми?»
  «Очевидно, що за машину з папером одна ціна. Але за машину без документів — ну, природно, має бути інша ціна».
  «Особливо для того, що належить полковнику СС, який возив його в газову камеру лише в суботу ввечері», — сказав Джексон англійською.
  Фермер люто глянув. "Що він сказав?"
  «Я сказав, що, мабуть, витрачається багато бензину. Напевно два кілометри на літр. Можливо три».
  «У нього великий резервуар. До того ж, — продовжив фанер, ще раз знизавши плечима, — ти американець. Бензин для вас не проблема».
  «То скільки ви просите за цю штуковину дванадцятирічної давності?» – сказав Плоскару.
  «Я не буду оцінювати».
  «Гаразд, без слідів».
  «Або сигарети, або долар».
  «Тоді скільки в доларах?»
  Фермер не зміг утриматися від лукавства та жадібності, щоб вони не поширилися на його обличчі. «П'ятсот доларів».
  Плоскару кілька разів кивнув, наче вважав ціну цілком прийнятною. «Це з паперами, звичайно».
  "Я казав тобі. Жодних паперів».
  "О Я бачу. Тоді ваша ціна без документів має бути близько двохсот доларів, чи не так?»
  «Неправильно», — сказав фермер. «Це незвичайна машина, рідкісна модель. Будь-хто заплатив би за це щонайменше чотириста доларів».
  «Правда, правда», — сказав Плоскару. «Вони могли б заплатити стільки, якби до нього були документи і якби на лобовому склі не було двох кульових дірок. Подумайте про питання, які будуть задані, коли хтось піде замінити скло».
  «Можливо, три п’ятдесят», — сказав фермер.
  — Триста, і ми дуже ризикуємо.
  «Готово», — сказав фермер і простягнув руку. Плоскару струснув його, потім повернувся до Генріха. — Скільки сьогодні коштують сигарети на чорному ринку, Генріху?
  — Десять доларів за коробку, пане директоре, — автоматично сказав він.
  «Тридцять коробок?» — сказав Плоскару фермеру.
  Він кивнув. «Тридцять коробок».
  «Ти забув запитати його одну річ», — сказав Джексон.
  Плоскару підвів очі. "Що?"
  «Він працює?»
  «Він біжить», — сказав фермер. «Бігає дуже швидко».
  Вузька дорога була довгою, прямою та вільною від руху. Коли стрілка спідометра досягла позначки 70 кілометрів на годину, Джексон притиснув педаль акселератора до підлоги, нагнітач увімкнувся з виттям, і великий відкритий родстер стрибнув уперед, наче постріл від якоїсь величезної гумової стрічки.
  Гном опустився на коліна на пасажирське сидіння, його губи розплющилися від вітру та майже маніакальної усмішки. «Швидше!» — крикнув він, перекриваючи виття нагнітача. «Швидше!»
  Джексон тримав ногу, і стрілка спідометра швидко досягла 160 кілометрів на годину. Він затримав його на кілька хвилин, потім зняв ногу з педалі газу, і велика машина сповільнилася. Він дозволив його швидкості знову впасти до розумних 60 кілометрів на годину.
  «Як швидко ми їхали?» — запитав Плоскару.
  «Близько ста миль на годину».
  «Я люблю їхати швидко. Я думаю, це якось пов’язано із сексом. Я дуже збуджуюсь».
  «Це машина, яку ти знайшов, Ніку».
  «Як це справляється?»
  «Краще, ніж я міг подумати. Дуже гладко, дуже швидко. З цим впорається навіть дитина. Хоча я не впевнений, що вони не забули поставити пружини. Пробіжте по кульці, і ви відчуєте, як вона очищає ваш хребет. Не буду вибагливим, але чи не здається вам, що, можливо, це трохи кричуще для нашої сфери роботи?»
  "Яскравий?"
  «Так, яскраво. Ми повинні бути дрібницею таємницею, чи не так? Знаєте, хитрий і підступний. Це така ж підступність, як парад».
  «Але швидко».
  "Дуже швидко."
  «Тоді він нам може знадобитися».
  "Для чого?"
  «Дуже швидко дістатися звідси туди».
  Коли вони повернулися до великого будинку біля Франкфуртського зоопарку, одна з молодих покоївок чекала на них з конвертом і важливим виглядом того, хто має повідомити погані новини.
  «Він сказав віддати його комусь із вас», — сказала вона, зробивши реверанс.
  "ВООЗ?"
  «Чоловік, який це приніс. Він приїхав на велосипеді. Він сказав, що це надзвичайно важливо. Питання життя чи смерті, сказав він».
  Плоскару підняв брови. "Він сказав це?"
  «Я майже впевнений, пане директоре».
  Джексон узяв конверт і пішов за Плоскару у вітальню, де в решітці горіло вугілля.
  «Відкрий, поки я зроблю нам напій», — сказав Плоскару.
  Джексон оглянув конверт із цупкого паперу кремового кольору. Ні спереду, ні ззаду нічого не було написано, тож він понюхав його. Був легкий запах, який він вирішив був лавандою. Він відкрив пальцем конверт і вийняв аркуш паперу.
  Він одразу впізнав почерк. Але навіть якби воно було надруковане, він відчував, що автоматично ідентифікував би його відправника з витонченої прози. Не було привітання, і записка починалася різко: «Сталася жахлива річ. Я в розпачі і мушу вас негайно побачити. Будь ласка, не підведи мене в цю важку годину». Він був підписаний ініціалами Лії Оппенгеймер, LO
  Він проміняв листа Плоскару на випивку. — Дівчина в біді, — сказав Джексон.
  Плоскару швидко прочитав записку, підвів очі й сказав: «Вона справді любить трохи мелодрами, чи не так? Гадаю, вам краще піти до неї».
  «Ти не йдеш?»
  Гном похитав головою. "Я думаю, НЕ. Здається, ти добре з нею поводишся, і є ймовірність, що сьогодні ввечері у мене буде важлива зустріч».
  «Вона постійно питає про вас».
  «Вибачтеся».
  «Я думаю, що вона втомилася від виправдань».
  — Тоді відведи її на обід. Є непоганий ресторан на чорному ринку, про який я чув. Ось я дам тобі адресу». Він написав адресу золотим олівцем на звороті листа й передав його Джексону. «Ви навіть можете підвезти її на машині. Їй може це сподобатися».
  «Думаю, я проведу її повз заправку, щоб подивитися, що думають хлопці».
  "Вибачте?"
  «Нічого».
  Коли Лія Оппенгеймер відкрила двері квартири на третьому поверсі, Джексон збрехав і сказав: «Я прийшов, щойно отримав твою записку». Насправді він спочатку ще випив.
  «Ви дуже добрий», — сказала вона майже шепотом. «Заходьте».
  Коли вона вела його до кімнати, де подала чай і нарізала Milky Ways, у Джексона виникло відчуття, ніби його веде до похоронного салону родич покійного, який найбільше втратив горя. У кімнаті все ще було холодно, і на Лії Оппенгеймер було пальто з верблюжої шерсті.
  «Вибачте, але немає електрики», — сказала вона, показуючи на дві свічки, що горіли біля столу, де подали чай. — На жаль, теж немає опалення, але сідайте.
  "Що сталось?" — сказав Джексон, вибираючи те саме крісло, на якому сидів раніше.
  "Це жахливо. Це настільки жахливо, що я не можу в це повірити». Її голос ледь не зірвався, і тепер, коли вона була під свічками, Джексон бачив, що вона плакала.
  "Скажи мені."
  «Мій брат, він… він…» Тоді почалися сльози, як і ридання. Джексон підвівся і поплескав її по плечу. Він почувався незграбним. Вона потягнулася до його руки й притиснула її до своєї щоки. «Вона плаче так само, як і пише», — подумав Джексон, другою рукою знайшов носовичок і дав їй.
  «Ось, — сказав він, — высморкайтесь».
  "Дякую тобі." Вона высморкалася, витерла сльози й подивилася на нього. «Ти завжди такий дуже добрий. Я відчуваю, що можу тобі довіряти. Я—я завжди відчував це з першої миті нашої зустрічі».
  Джексон намагався не хитрувати. «Вона читає», — вирішив він. У неї є такий розумовий сценарій, який якийсь ідіот написав для неї, і вона читає з нього.
  «Краще?» — сказав він, звільняючи руку й ще раз погладжуючи її по плечу.
  Вона кивнула.
  Джексон знову сів на своє місце і сказав: «Розкажи мені про це. Розкажи мені про те, що такого жахливого».
  Вона склала руки на колінах і відвела погляд, ніби це полегшило розповідь. "Мій брат."
  Джексон чекав. Коли вона промовчала через кілька секунд, він запитав: «А що з ним?»
  Все ще дивлячись убік, вона сказала: «Кажуть, що він убив ще когось».
  Джексон зітхнув. «Хто вони?»
  «Лейтенант Майєр. Він був тут раніше. Він сказав, що мій брат застрелив людину на заводі Opel. Що він міг робити на заводі Opel? Ви знаєте, це в Руссельсхаймі».
  «Кого він убив?»
  "Чоловік. Він провів суд, визнав його винним, а потім убив».
  Джексон дістав сигарети, подумав про те, щоб запропонувати одну Лії Оппенгеймер, відмовився від цього, запалив одну для себе і сказав: «Я хочу, щоб ти щось зробив для мене».
  Тоді вона подивилася на нього. "Звичайно. Що завгодно».
  «Скажи мені, що саме сказав лейтенант Майєр».
  Їй знадобився деякий час, майже півгодини, з її відсторонками, риторичними запитаннями та кількома довгими періодами, протягом яких вона абсолютно нічого не говорила, натомість мовчки дивилася на свої руки.
  Коли Джексон відчув, що вона закінчилася, він сказав: «Це все? Ви сказали мені все, що він сказав?»
  "Так. Все».
  "Де твій друг?"
  «Єва? Вона та лейтенант Майєр вийшли. Можливо, це буде їхня остання ніч разом. Ймовірно, вони вийдуть досить пізно. Вона хотіла залишитися зі мною, але я сказав їй, що ні, що це не потрібно, що, можливо, буде краще, якби я залишився наодинці зі своїми думками».
  «Вона знову читає», — подумав Джексон.
  «Тож я деякий час був сам, а коли вже не міг цього терпіти, я надіслав тобі ту дурну записку. Ви були дуже люб'язні, що прийшли».
  «Чому лейтенанта Майєра деякий час не буде поруч?» – сказав Джексон.
  «Чому? Тому що він відчуває, що мав поїхати до Бонна, звичайно».
  "Звичайно. Але чому саме Бонн?»
  «Тому що саме туди їде мій брат. Хіба я не згадував про це?»
  "Немає. Ви цього не зробили».
  «Це важливо, чи не так?»
  «Так», — сказав Джексон. "Це важливо."
  Джексону знадобився деякий час, щоб переконати її, що вона повинна прийняти його запрошення на обід. Кілька разів він ледь не здався, але натомість наполягав, і коли нарешті вона погодилася, вона раптом виявила, що не може ходити так, як була одягнена.
  «Це займе лише хвилину, щоб змінитися», — сказала вона.
  Їй знадобилося двадцять хвилин, але коли вона вийшла зі спальні, виглядала зовсім не так, як коли вона зайшла. Насправді, як подумав Джексон, вона виглядала майже красиво.
  Вона щось зробила зі своїм волоссям, хоча він не був цілком упевнений, що, окрім того, що воно більше не носить її звичайний дівочий стиль. Натомість він м’якими хвилями спадав їй майже на плечі. Вона також зробила щось, щоб стерти сліди своїх сліз — можливо, вміле нанесення макіяжу, подумав Джексон, але не був впевнений, тому що не було ніяких доказів макіяжу, крім ледь помітного дотику помади, яку вона додала.
  Сукня теж допомогла. Це була проста чорна сукня. Ваш простий, простий чорний, вирішив Джексон, який, мабуть, коштує сто доларів. Воно було підрізано низько й досить близько, щоб добре демонструвати її груди, і він уперше задумався, як би це було лягти з нею в ліжко. Він був трохи здивований, що не замислювався про це раніше, бо, як і більшість чоловіків, він зазвичай міркував про це невдовзі після зустрічі з жінкою. Будь-яка жінка.
  Вона стояла в центрі кімнати, майже сором'язливо, ніби зовсім не була впевнена, що він все ще хоче, щоб вона пішла.
  «Ви дуже гарно виглядаєте», — сказав він. "Дуже гарна."
  "Ти справді так вважаєш?"
  "Так."
  «Як це називають у Штатах?»
  «Що подзвонити?»
  «Що ми робимо».
  «Мені здається, це називають піти на вечерю».
  Вона похитала головою. «Ні, я прочитав ще одне слово. Вони називають це… побаченням, чи не так?»
  «Іноді».
  «Це схоже на справжнє побачення?»
  «Абсолютно», — відповів Джексон, молячись, щоб вона не хилилася.
  Натомість вона сором’язливо посміхнулася і сказала: «Знаєш, це буде мій перший».
  «Твій перший у житті?» Якось йому вдалося приховати шок, якщо не здивування.
  Вона поважно кивнула. «Мій перший в історії. Ви все ще хочете, щоб я пішов?»
  «Звичайно», — сказав Джексон і посміхнувся так, ніби справді це мав на увазі, і був дуже вражений, усвідомивши, що так і було.
  OceanofPDF.com
   23
  Незважаючи на те, що пиво було не кращим, ніж зазвичай, тієї ночі в Golden Rose було людно. Було так тісно, що друкареві довелося ділити стіл із двома іншими людьми, чоловіком і жінкою, яким майже нічого було сказати одне одному. Бодден вирішив, що вони одружені.
  Він чекав майже тридцять хвилин, коли увійшла Єва Шель. Вона стояла біля входу, крізь важку штору, однією рукою притискаючи до шиї шубу, намагаючись помітити Боддена в тісній, задимленій кімнаті. Він помахав рукою. Вона кивнула й попрямувала до нього.
  Вона сіла за стіл після того, як спочатку сказала мовчазній парі автоматично: «Добрий вечір», яке вони пробурмотіли у відповідь, перші слова за майже двадцять хвилин.
  «Ти їв?» вона сказала.
  Бодден кивнув і посміхнувся. «Раніше. Жирна курка. Дуже смачно. Кисле, що внизу в погребі, добре вариться. І ти?"
  «В американському офіцерському клубі. стейк. Нещодавно вирішили пускати німців. Правильних німців, звичайно». Вона оглянула кімнату й насупилася. «Ми повинні поговорити. Але не тут. Ваша кімната далеко?»
  "Недалеко."
  «Нам краще туди».
  Бодден усміхнувся. «Це холодне місце; немає тепла, ти знаєш. Але мені вдалося знайти пляшку бренді».
  «Тоді ми зігріємося цим», — сказала Єва Шель.
  У кімнаті Боддена був лише один стілець. Один стілець, ліжко, сосновий стіл, шафа для одягу, вікно та велосипед, який він носив угору та вниз трьома сходами, щоб його не вкрали.
  «Додому», — сказав він, проводжаючи її до кімнати.
  Єва Шеель озирнулася. «Я бачив і гірше».
  — І, безперечно, краще. У вас є вибір: ліжко чи крісло».
  «Ліжко, я думаю». Вона підійшла й сіла на нього. «Я бачу, ти знайшов собі велосипед».
  «У таборі для переміщених осіб у Баденхаузені», — сказав Бодден, відчиняючи гардероб і дістаючи пляшку Branntwein і дві різні склянки. «Там був чоловік. Чех на ім'я Кубіста. Очевидно, він постійний фальсифікатор. Ми говорили. За певну ціну він може продати мені якусь корисну інформацію. Я б купив його на місці, якби в мене були кошти».
  "Скільки?"
  «Сто американських доларів».
  «Цей чех. Він мав справу з Оппенгеймером?»
  Бодден кивнув, простягаючи їй склянку бренді. «Він натякнув на це».
  Вона дістала з кишені свого пальта маленький гаманець, відкрила його й відрахувала десять банкнот по 20 доларів. «Купи», — сказала вона. «Після цього ти поїдеш до Бонна».
  «А що я знайду в Бонні?»
  «Оппенгеймер, якщо тобі пощастить. Він убив іншого».
  «Зайнятий чоловік».
  «У нього є список. Наступний у списку в Бонні».
  Бодден усміхнувся. — Ваш молодий американський офіцер, мабуть, був у одному зі своїх балакучих настроїв.
  «Дуже. Я почув це вперше, коли він прийшов сьогодні вдень до сестри Оппенгеймера. Я почув це вдруге, плюс його теорії, за своїм стейком. Тепер, коли я розповім це вам, я почую це втретє».
  Тоді вона розповіла йому все, що їй сказав лейтенант Лафоллетт Мейєр, включаючи його розчарування тим фактом, що пошуки Курта Оппенгеймера тепер будуть зосереджені в Бонні та під юрисдикцією британців і майора Бейкер-Бейтса.
  Коли вона закінчила, Бодден знову наповнив їхні склянки. «Це буде диво, якщо я знайду його першим».
  «Берлін не чекає чудес».
  Бодден задумливо кивнув. «Ви чули про них?»
  "Цього ранку. Кур'єр. Вона принесла інструкції плюс величезну суму грошей».
  «Наскільки великий такий величезний?»
  «Двадцять сім тисяч доларів».
  "Ти маєш рацію; це величезно».
  — Дві тисячі — на наші витрати.
  — А інші двадцять п’ять?
  «Цим ви купите Оппенгеймера у гнома, якщо гном знайде його першим».
  «Але я все одно повинен спробувати знайти його сам, оскільки Берлін, без сумніву, такий же економічний, як завжди».
  «Ви повинні дуже старатися».
  «Ти зустрічав гнома?»
  Єва Шель похитала головою. «Ні, але я зустрічав його колегу. Американець подзвонив Джексону».
  "Що ти думав?"
  Вона зробила ковток бренді й насупилася. "Я не впевнений. Він не типовий американець. Я думаю, йому бракує амбіцій. Ви знаєте, американець без амбіцій – рідкість. Якби він мав це чи мету, яку він вважав важливою, я відчуваю, що він міг би бути дуже жорстким, дуже безжальним».
  "Скільки йому років?"
  «Коли йому трохи за тридцять».
  «Розумний?»
  «Він не дурень. У нього також є кілька цікавих теорій».
  "Як от?"
  «Така як теорія про те, що Берлін — або, мабуть, варто сказати, Москва — хоче Оппенгеймера в Палестині. Джексон висунув незвичайне припущення, що єврей-відступник може бути дуже корисним для палестинців. І до Москви».
  «У вашого містера Джексона складний розум».
  Єва Шель кивнула. «Так, я думав, ти так подумаєш».
  Бодден склав руки за голову, відкинувся на спинку крісла й подивився на стелю. — Звісно, гном веде подвійну гру. Це й слід було очікувати. Він румун, і вони повинні вчитися цьому в колисці. Але як щодо цього Джексона? Ви кажете, що він без амбіцій. Обман вимагає певної кількості цього».
  «Гарна думка. Гадаю, гном міг просто його використовувати. Мій молодий американець каже мені, що Джексон має деякі неофіційні, але дуже впливові зв’язки з американською розвідкою у Вашингтоні. Я б сказав, що американці відпускають Джексона, щоб подивитися, куди він йде. У мого молодого американця був дуже незвичний опис Джексона. Наскільки добре ваша англійська?»
  "Спробуй мене."
  «Він назвав Джексона «колишнім фанатом OSS».»
  «Хотшот я знаю від поляка».
  «Який поляк?»
  «Той, хто навчив мене американської англійської. Дуже смішний хлопець». Якусь мить він замовк. Тоді він запитав: «Як ти думаєш, що станеться, якщо цей Джексон дізнається, що гном вів подвійну гру?»
  «Мабуть, нічого. Він може лише знизати плечима — якщо це не обернеться для нього погано. У такому випадку я б не хотів бути гномом».
  Бодден знову замовк на кілька довгих хвилин, вивчаючи все, що йому сказали. «Тоді, — нарешті сказав він, — є англійці».
  Вона зітхнула. «Мені було цікаво, коли ти дійдеш до них. Я майже сподівався, що ви цього не зробите».
  «Чому?»
  «Тому що, якщо британці знайдуть Оппенгеймера першими, тоді Берлін має додаткові інструкції для вас».
  "Що?"
  Вона опустила погляд на свій напій. «Ти маєш убити його… якось».
  «Ну, тепер».
  Знову запанувала тиша, аж поки вона, подивившись на нього цього разу, не сказала: «Ти коли-небудь робив щось подібне раніше?»
  Він кивнув. «Я вбивав, але ніколи не вбивав. Різниця є. Принаймні мені хочеться думати, що є. Це робить мій сон більш спокійним».
  Вона повернулася до огляду свого напою. «Ти міг би це зробити?»
  Цього разу тиша була довшою, ніж будь-коли. Нарешті Бодден вирішив, що нема чого втрачати, будучи чесним. "Я не знаю", - сказав він. «Це залежатиме від багатьох речей».
  Вона підняла на нього очі. «Можливість?»
  «Так, це є. Якби англійці затримали його, можливо, не було б жодної можливості».
  Вона кивнула. «Тому я теж поїду до Бонна. Як я вже сказав, Берлін не чекає чудес. Але не було б дивом, якби англійці дозволили його сестрі та її найстаршому другу побачити Оппенгеймера, чи не так?»
  Бодден насупився лобом. Відраза була написана на решті його обличчя. «Вони не очікують, що ти його вб'єш, правда?»
  «Ні, але я міг би легко підкинути йому засоби для самогубства. Насправді це лише дуже маленька таблетка».
  «Що він вибрав би замість повішення».
  Вона злегка посміхнулася, хоча в цьому не було й краплі гумору. «Якщо Берлін не може отримати Оппенгеймера собі, вони були б дуже раді, щоб його повісили британці або американці. Але вони не повісять його — жодного з них».
  Бодден почав розуміти. Він повільно кивнув. "Так, я бачу. Якщо Берлін готовий заплатити двадцять п’ять тисяч доларів за вбивцю, подумайте, чого він вартий для британців, не кажучи вже про американців».
  «Вони, мабуть, дуже рідкісні», — сказала вона. «Вбивці. У всякому разі, хороші. Скажи мені, друкарю, ти коли-небудь думав про себе таким чином — як про вбивцю?»
  — Ні, — сказав він. «Ніколи».
  «Я думав, що ні». Вона поплескала ліжко біля себе. «Сядь тут, біля мене. Таким чином вам не доведеться постійно підстрибувати, щоб наповнити мій келих. Ми збираємося його закінчити, правда, ми — ваша пляшка — просто щоб зігрітися?»
  Бодден троянда. «Я думав, що можемо». Він перекинув ногою стілець біля ліжка, поставив на нього пляшку й сів біля неї.
  «Ви знаєте, що кажуть про Берлін взимку, чи не так?» він сказав.
  "Що?"
  «Що є лише два місця, де можна зігрітися — у ліжку чи ванні».
  — Звичайно, у вас немає ванни.
  «Тільки ліжко».
  «Тоді це доведеться зробити».
  Тоді він поцілував її. Вона була цілком готова до цього, і її рот, і її язик були нетерплячими та досліджуючими. Коли все закінчилося, вона відкинулася на ліжко, спершись на лікті.
  — Не поспішаєш, правда, друкареві?
  «Жодного».
  «Спочатку ми доп’ємо пляшку, ти розкажеш мені про себе, а потім підемо спати. Я давно не лягала в ліжко з чоловіком».
  «А як щодо вашого молодого американця?»
  «Він дуже хороший хлопчик і, як і більшість хлопців, дуже нетерплячий і нетерплячий. Чи був ти коли-небудь таким, друкарю — молодим, нетерплячим і нетерплячим?»
  "Давним-давно."
  «Розкажи мені про це. Розкажи мені про себе та про те, що ти робив до війни в Берліні».
  Він відхилився назад і обійняв її. Вона трохи поворухнулася, так що її голова вперлася йому в груди. «У мене був власний магазин, — сказав він, — неподалік від готелю «Адлон»; Ви знаєте, це?"
  “Дуже модний район.”
  «Я був дуже модним друкарем. Мене любили багаті — і багаті, і бідні поети. Я надрукував їхні запрошення та візитні картки — я маю на увазі багатих. Ніхто не був ніким, якщо вони не зробили це мені. Я зробив найкращу роботу в Берліні, і я був дуже дорогим. Оскільки я був дорогим, я міг дозволити собі друкувати бідних поетів. Ви знаєте, що таке — тонкі томики на щільному папері. Я також займався комерційною роботою — шикарними брошурами тощо; більше хліба з маслом. І, звичайно, був політичний матеріал. Я теж це надрукував і продовжував друкувати навіть після того, як мене попередили не робити цього. Я був тим, кого ваш молодий американський друг назвав би дуже «запеклим» соціал-демократом того часу. За мною врешті прийшли гестапівці. Вони знищили завод. Я повинен дивитися це. Потім мене забрали, і врешті я опинився в Белзені. І там я розширив свій політичний кругозір».
  «Щоб ти міг поїсти».
  «Щоб я міг поїсти».
  «Ти звучиш так, ніби тобі подобається добре жити, друкарю».
  «Це слабкість».
  «Я теж від цього страждаю. Як ти думаєш, коли-небудь знову будеш?»
  «Ні, якщо не трапиться диво — одне з тих, у які, як ти кажеш, Берлін не вірить».
  Вона якусь мить замовкла. Потім вона перевернулася на живіт і подивилася на нього. «За двадцять п'ять тисяч доларів можна купити багато чудес, друкарю. Насправді двадцять сім».
  Він усміхнувся й обернув пасмо її волосся навколо пальця. «У тебе небезпечні думки, крихітко».
  "Так і ви."
  "Я здивований."
  «На мої думки?»
  «Що ти не згадав про них раніше».
  «Це можна зробити».
  «Це також було б небезпечно».
  «Не більш небезпечно, ніж вбити людину, яку ви справді не хочете вбивати».
  Він обережно потягнув пасмо волосся. «Б'юся об заклад, у вас навіть є план».
  Вона поцілувала його — швидким, дружнім, теплим, вологим поцілунком. «Ви маєте рацію, я так. Кохайся зі мною, друкар. Займайся зі мною коханням, і тоді я розповім тобі про свій план».
  «Втекти з двадцятьма п’ятьма тисячами доларів».
  «Насправді двадцять сім».
  Він знову посміхнувся. «Зі стільки грошей я міг би собі дозволити вас, чи не так?»
  Вона знову швидко поцілувала його. «Верно, друкарю. Ви можете."
  OceanofPDF.com
   24
  По дорозі до ресторану чорного ринку Лія Оппенгеймер, здавалося, навіть не помітила величезного старого родстера чи поглядів, які він привернув. Вона мовчки сиділа на пасажирському сидінні, з шовковим шарфом навколо голови й легкою сором’язливою посмішкою на губах: такою усмішкою, вирішив Джексон, була б молода жінка на першому побаченні.
  Припаркувавши машину біля ресторану, він дав пошарпано одягненому чоловікові середніх років п'ять сигарет, щоб той спостерігав за ним. Ще за дві сигарети чоловік запропонував витерти пил з автомобіля брудною ганчіркою, яку він дістав з-під капелюха. Джексон знизав плечима і заплатив йому свою ціну.
  Ресторан називався «Погріб Блакитного лиса» і розташовувався він у надрах будівлі, зведеної десь наприкінці вісімнадцятого століття. Тепер від будівлі не залишилося нічого, окрім купи уламків і нового, хибно збудованого входу, який був приблизно таким же привабливим, як вхід у нью-йоркське метро.
  Щоб потрапити до самого ресторану, їм довелося спуститися по крутих сходах, потім уздовж коридору та через інші двері. Але перш ніж їх пропустили через це, їх оглянуло око, яке визирало на них із вічка, схожого на спікер. Джексон подумав, що око виглядає намистиною, але він нічого не сказав.
  За дверима вони опинилися у величезній круглій кімнаті з кам’яними стінами та широкими кам’яними сходами, що обіймали вигнуту стіну, спускаючись до їдальні на тридцять футів нижче. Місце було освітлене кількома гасовими лампами та, за оцінками Джексона, сотнями товстих присадкуватих свічок.
  Унизу сходів їх зустрів схилений, належним чином покірливий офіціант у білій краватці й фракі, який провів їх до столу, взяв пальто й передав меню. Перед тим, як переглянути рахунок, Джексон озирнувся на інших відвідувачів.
  Більшість із них були німці: заможні, почервонілі чоловіки років сорока й п’ятдесяти. Майже всіх супроводжували набагато молодші жінки, які, здавалося, голодно їли. Був також ряд офіцерів американської армії середнього рангу: переважно майори та підполковники, з невеликою кількістю капітанів. Американські жінки, здебільшого, виглядали краще, краще одягнені та не такі вже й голодні. На невеличкій підвищеній платформі струнний ансамбль із чотирьох учасників грав примхливі вальси. Кілька пар танцювали.
  Шок, який пережив Джексон, коли він ознайомився з меню, мало не позбавив його апетиту. Ціни були вищі за найвищі в Нью-Йорку, вищі навіть за астрономічні ціни на чорному ринку, які він заплатив у Парижі під час тижневої відпустки, яку він мав там у 1945 році, якраз перед тим, як його вивезли літаком до Бірми. Він здогадався, що вибратися з підвалу Блакитного лиса йому обійдеться в 10 000 марок. Десять тисяч марок — це приблизно п’ятдесят американських доларів.
  Лія Оппенгеймер сором’язливо посміхнулася і запитала, чи не проти замовити для неї. Оскільки меню було написано поганою французькою мовою та містило ікру та шампанське, він замовив і те, і інше, плюс coq au vin, салат і мозель, який, як стверджувалося в меню, був довоєнний. Він замовив французькою, а німецький офіціант відповів англійською.
  Хоча ікра була трохи підозрілою, і шампанське так само, курка була хороша, як і Мозель. Лія Оппенгеймер їла і пила все, що їй поставили. Згодом вона сказала, що їй дійсно байдуже на десерт, але була б не проти кави та бренді, які замість цього запропонував Джексон.
  Бренді зробив її сміливою чи, можливо, просто менш стриманою. Спершись ліктем на стіл і підхопивши підборіддя долонею, вона подивилася на Джексона і сказала: «Ви робили це багато разів, чи не так?»
  «Ну, не зовсім так», — сказав він, думаючи про рахунок, який ще мав надійти. «Це досить особливе».
  «Мені здається, у вас був великий досвід спілкування з багатьма жінками».
  Джексон не міг придумати, що сказати на це, тож усміхнувся й сподівався, що це була байдужа посмішка, а не глузливий погляд.
  «Але ви ніколи не одружувалися».
  "Немає."
  «Як ти думаєш, колись це буде?»
  «Я починаю дивуватися».
  «Гадаю, ти одружишся з гарною американкою, оселишся й житимеш у Талсі, штат Оклахома».
  Джексон зрозуміла, що для неї Талса так само віддалена, як Тімбукту. Можливо, навіть більше. «Мені здається, що ти погана ворожка», — сказав він.
  «Коли я була молодою, я думала, що колись хотіла б вийти заміж», — сказала вона. «Але зараз, звичайно, я занадто старий».
  «Ти досить стара, гаразд — принаймні двадцять сім чи двадцять вісім», — сказав він, відрізаючи принаймні рік від її віку, бо думав, що від цього їй стане легше.
  «Це старо для європейця», — сказала вона й зітхнула — дещо драматично, як подумав Джексон. Він також поцікавився, чи вона знову повернулася до читання зі свого жахливого сценарію.
  «Моя подруга, фройляйн Шель», — сказала вона й замовкла.
  «Що з нею?»
  «Я вважаю, що їй і дуже пощастило, і вона дуже дурна».
  «Чому?»
  «Є один дуже милий молодий американець, але ви його знаєте, чи не так: лейтенант Майєр?»
  «Ми зустрілися».
  "Це вірно; звичайно. Ну, вона дозволила йому думати, що вийде за нього заміж, але вона не має наміру цього робити».
  «Що трапилося? їй не байдуже до Мілуокі?»
  «Вона каже, що він занадто безглуздий хлопець».
  Вона знову читає зі сценарію, вирішив Джексон. «Вона сказала каллоу?»
  Вони розмовляли англійською, і Лія Оппенгеймер злегка почервоніла, наче зніяковіла. — Хіба це не правильне слово — каллоу? Німецькою це ungefiedert .
  «Це правильне слово. Просто лейтенант Мейєр не здавався мені таким вже дурним ».
  «Єві завжди подобалися старші чоловіки», — сказала вона майже конфіденційно. «Навіть коли ми були молодими дівчатами, вона була жахливою кокеткою. Ви знаєте, сім’я Шеєлів до війни була досить заможною, у них було багато відвідувачів, і Єва завжди фліртувала з чоловіками, навіть з тими, хто був досить дорослим, щоб бути її батьком. Я думаю, що вона сумує за цим».
  "Що? Чоловіки?"
  «Ні, бути заможним. Я думаю, що для Єви дуже важко опинитися в обмежених обставинах». Джексон уже майже почала вірити, що сценарій справді був і що його для неї написав вікторіанський романіст. Жінка-романіст.
  «Хіба ви не фліртували, коли ви з фройляйн Шель були молодшими?»
  Здавалося, вона майже шокована цією пропозицією. "О ні. Я був надто сором’язливим».
  «А як згодом, коли ти був у Швейцарії? Навколо, мабуть, були якісь хлопці».
  — Але мало єврейських хлопчиків, містере Джексон. Я вважаю, що на той час у Європі не було надто багато єврейських хлопчиків».
  Це була тема, яку Джексон не мав бажання продовжувати, тому замість цього він запросив її на танець.
  Здавалося, ця ідея також шокувала її. «Я не танцював зі школи в Швейцарії, і тоді це було тільки з іншими дівчатами».
  «Це як плавання чи їзда на велосипеді. Навчившись, ніколи не забудеш». Він зовсім не був упевнений, що це правда, але відчував, що це, мабуть, надихає.
  «Мені було б незручно».
  «Я сильний лідер».
  — Ну, — сказала вона нерішуче, — якщо ти не думаєш, що я...
  «Ти впораєшся», — сказав він.
  Струнний ансамбль грав «As Time Goes By» із досить методичним тевтонським ритмом, і спочатку вона була трохи скутою. Але потім вона набула впевненості, і коли це сталося, вона дозволила собі розслабитися та підійти ближче. Джексон вирішила дізнатися, як їй сподобається танцювати пліч-о-пліч. Коли вона не зробила жодного руху, щоб відійти й навіть притиснулася до нього ближче, він уперше серйозно замислився над можливістю відвести її в ліжко. Трохи пізніше, коли її стегно почало рухатися між його ніг, він знав, що так і буде.
  Джексон виявив, що вона чудова в ліжку. Він лежав у вивернутій пуховій ковдрі, виснажений і все ще злегка дихаючи, чекаючи, поки його дихання нормалізується, щоб він міг запалити сигарету. Поки він чекав, він переглянув три чверті години боротьби, обмацування, куштування, дотиків та іншої досить складної акробатики, яка використовувалася під час їхніх занять коханням.
  Лія Оппенгеймер підвелася на ліжку, нахилилася й знайшла свою сорочку на підлозі, де її поспіхом кинули в калюжу одягу. Вона дістала з його кишені сигарети та сірники, запалила один і простягла йому. Він помітив, що її обличчя й очі ніби сяяли.
  «Дякую», — сказав він.
  Якусь мить вона спостерігала, як він курить, а потім сказала: «То це і є заняття коханням?»
  "Це воно. Я не можу згадати, що ми пропустили».
  «Це був мій перший раз. Я дуже радий, що це було з тобою».
  "Угу."
  «Чи був я адекватним?»
  «Ти був неадекватним, ти був фантастичним».
  «Справді?» Вона виглядала задоволеною.
  «Справді».
  «Я хвилювався, що… ну, ти розумієш».
  «Звичайно».
  «Знаєте, коли я вирішив, що зроблю це, якщо ви мене попросите?»
  "Коли?"
  «У Мексиці. В готелі. Поки ми там сиділи з батьком. Ти не міг сказати?»
  "Немає."
  «Я думав, ти зможеш. Я думав, що я дуже очевидний. Якби очі мого батька були в порядку, я впевнений, що він зміг би сказати. Принаймні, він би запідозрив».
  «Я не міг сказати».
  «Я був занадто незграбним?»
  «Ти зовсім не був незграбним. Ви були дуже винахідливі».
  Це теж її тішило. «Ви впевнені? Ти не просто так кажеш?»
  "Я впевнений. Те, що ви зробили зі стрічкою».
  «Вам це не сподобалося».
  «Ні, все було добре. Справжня сенсація. Одного разу хтось сказав мені, що це була фірмова страва мексиканського публічного дому, де він колись провів трохи часу».
  «Я була схожа на повію? Я так старався бути».
  «З тобою все було добре. Мені просто було цікаво, як тобі це спало на думку — стрічка».
  «О, це. Ну, це теж сталося з книг. Було цікаво?»
  «Надзвичайно. Які книжки?»
  «На віллі в Швейцарії. Мій батько орендував цю віллу в одного чоловіка, і там була бібліотека. Була одна скляна вітрина, яка трималася на замку. Я знайшов ключ. Усі книжки були написані англійською, але вони були написані дуже давно — у 1890-х роках, я думаю, тому що всі їздили в гарних фіакрах. Здебільшого це були історії про те, що чоловіки та жінки роблять одне одному. Іноді я читав їх собі вголос, бо думав, що це буде добре для моєї англійської. Деякі з них були дуже захоплюючими. Час від часу, коли вони робили одне для одного щось дуже цікаве, я робив про це нотатку в своєму щоденнику».
  «Для довідки в майбутньому».
  Вона урочисто кивнула. «Я думала, що якщо я колись вийду заміж, це сподобається моєму чоловікові. Звичайно, ми зробили не все те, про що я читав».
  «Ми не зробили?»
  «Ні, є багато інших речей. Деякі з них, на мою думку, дуже дивні. Вам подобаються дивні речі?»
  «Іноді».
  «Ти хочеш зробити це зі мною знову?»
  "Дуже сильно."
  «Я не був впевнений. Ви, звичайно, поїдете до Бонна — ви та містер Плоскару».
  «Завтра».
  Вона насупилася — спантеличено, серйозно насупилася. «Як ви думаєте, у Бонні є маленькі батоги?»
  «Я поняття не маю», — сказав Джексон.
  Коли він увійшов у великий будинок біля зоопарку, Джексон почув, як Плоскару стукає по фортепіано, співаючи «Deep Purple» своїм насиченим справжнім баритоном. Джексон пройшов через розсувні двері до великої вітальні, де в колосниковій решітці горіло вугілля. Маленька покоївка стояла біля піаніно. Вона спробувала зробити реверанс, але не дуже добре, тому що на ній була лише нижня білизна. Натомість вона схопила решту свого одягу й безмовно вибігла з кімнати, її обличчя й більша частина її тіла були темно-багряними. Гном закінчив співати про сонні садові стіни та зітхаючи імена, а потім усміхнувся Джексону.
  «Давай вип’ємо», — сказав він.
  «Я щось перервав чи ти вже закінчив?»
  «Готово, дякую. Як пройшла вечеря?»
  «Дорогий. Завтра ми поїдемо до Бонна».
  «О? чому?»
  Коли Джексон закінчив розповідати йому, чому, Плоскару кивнув і зробив ковток напою, який змішав Джексон. «Цікаво. Бідний чоловік звучить дуже божевільно. Як ви думаєте, він?»
  "Ймовірно."
  «Але все-таки в усьому досить хитро. Буде цікаво подивитися, де він жив».
  «Де хто жив?»
  «Чому, Оппенгеймере. Але ж я не казав тобі, чи не так? Звичайно, ні. Не було часу. Це коштувало чимало копійок, але раніше цього вечора я придбав деяку інформацію від DP, яка може бути корисною. Це адреса Оппенгеймера. Здається, він живе в зруйнованому замку неподалік Хехста. Ми поїдемо туди завтра спочатку, а потім вгору по Рейну до Бонна. Цієї пори року має бути дуже гарно. Ми підемо вздовж західного берега, ти не думаєш?»
  — Звичайно, — сказав Джексон. «Західний берег».
  «Я радий, що ви згодні. Із західного берега їх видно набагато краще».
  «Погляд на що?»
  — Звісно, із замків.
  — Звичайно, — сказав Джексон.
  OceanofPDF.com
   25
  Бодден щойно відкрив шафку, де були автомати Томпсона, автомати .45 і карабіни Ml, коли він почув, що під’їхала машина. Це звучало так, наче це була велика машина, можливо, навіть вантажівка. Двигун заглушили, а потім із гуркотом зачинилися двері. Через мить пролунав ще один удар. Це означає, що їх двоє, подумав він, принаймні двоє.
  Він оглянув шафку, наповнену зброєю в підвалі старого замку, і зупинив свій вибір на карабіні. Він підняв один, поставив магазин на місце, вставив патрон у патронник і тихо й тихо вилаявся на Чеха Кубісту. Того ранку Бодден заплатив чеху сто доларів за інформацію про старий замок, який колись був домом, чи лігвом, чи схованкою Курта Оппенгеймера, і він був засмучений на себе, бо не підозрював, що Кубіста продасть інформацію комусь іншому. Ти знав, що він це зробить, подумав він. Ви просто не думали, що він зробить це так швидко.
  Переконавшись, що запобіжник знято, Бодден повернув до кам’яних сходів, що вели вниз у підвал. Він тримав рушницю на грудях, як тримає її мисливець. Тоді він почув голоси й був трохи задоволений, усвідомивши, що розуміє їх, оскільки вони розмовляли англійською. Вони говорили про навісні замки, які він розбив великим каменем. Йому справді довелося побити замки, перш ніж вони відчинилися.
  «А якщо він все ще там?» — почув він один із голосів. Це був чоловічий голос, американець.
  «Він не буде», — сказав інший голос, не дуже глибоко, але майже. Це теж був чоловічий голос, але він говорив англійською з якимось акцентом, який Бодден не міг розпізнати.
  «Але якщо він є?» - сказав американець.
  «Тоді ми поговоримо».
  «Будемо сподіватися, що це все, що він зробить».
  Тепер Бодден почув кроки, коли вони спускалися кам’яними сходами. Він трохи повернувся, щоб карабін вказав у загальному напрямку сходів. Його палець був на спусковому гачку, але коли він побачив гнома, він зняв палець зі спускового гачка й притиснув рушницю до себе.
  Коли гном побачив Боддена, його брови злегка піднялися вгору. Потім він кивнув і сказав: «Доброго ранку». Він ніби проігнорував гвинтівку.
  — Доброго ранку, — сказав Бодден. Отже, це карлик, сказав він собі. А той із сивим волоссям позаду нього — це той, кого звуть Джексон — той, хто без амбіцій.
  «Ви орендодавець?» – сказав Плоскару.
  «Вас цікавить гарний сухий льох?»
  Гном почав відмахуватися від рук. «Я помітив, що замки зламані. Вандали?»
  «Їх багато. В основному ДП».
  Джексон, оглянувши підвал, кивнув у бік ящиків із сигаретами. «Ваш колишній орендар, очевидно, час від часу любив сигарету».
  Бодден кивнув. «Здавалося б, чи не так?»
  «Зламані замки. Чи означає це, що він прострочив орендну плату?»
  — Щось на зразок цього, — сказав Бодден.
  Гном підійшов і торкнувся рукава одного з мундирів американського офіцера, які висіли, ніби чекаючи перевірки. «Дуже охайно, ваш орендар. Шкода, що він відстав із орендною платою».
  «Так, — сказав Бодден, — на жаль».
  — Маєш якусь ідею, куди він міг подітися? — сказав Джексон, штовхаючи одну з каністр з бензином, щоб перевірити, чи вона повна.
  "Не маю уявлення. Він винен вам гроші?»
  — Щось на зразок того, — сказав гном.
  Тоді вони почули двигун. Цього разу не було жодних сумнівів, що це була вантажівка — судячи з звуку, з дизельним двигуном. Рипнули одні двері, потім інші, і голоси почали лепетати один на одного — польські голоси.
  «Ну, маленький чоловіче, — сказав Бодден Плоскару. «Ви хочете втратити свій гаманець?»
  «Не особливо».
  Бодден швидко став на коліна біля шафки й відкрив її кришку. Він дістав один із автоматів калібру .45, перевірив, чи він заряджений, якусь мить уважно дивився на гнома, а потім кинув йому пістолет. Плоскару вловив це спритно, з усмішкою.
  «І ти, мій друже», — сказав Бодден Джексону. «У вас є перевага?»
  «Все, що під рукою».
  — Ось, — сказав він, дістаючи один із пістолетів-кулеметів Томпсона. «Зброя гангстера».
  Він кинув його Джексону, який легко його впіймав і впевненими швидкими рухами перевірив. Голоси все ще лепетали один одного польською, але тепер ближче, і всі троє чоловіків повернулися до кам’яних сходів.
  Їх було шестеро, усі пошарпано вдягнені, за винятком дуже високого, який, здавалося, був їхнім лідером. коли він побачив гнома, то виглядав так, наче збирався посміхнутися, але передумав — можливо, через три рушниці, спрямовані в його бік.
  «Ну, — сказав високий чоловік німецькою, — що тут у нас?»
  — Приймальна комісія, — сказав Бодден.
  «Але чому так неприязно?» — сказав високий чоловік. «Ми можемо вести бізнес?»
  «Ні, думаю, що ні», — сказав Бодден. «Я думаю, що було б набагато краще, якби ти і твої друзі пішли». Він злегка помахав карабіном, ніби підкреслюючи свою думку.
  Очі високого чоловіка перебирали ящики з сигаретами та цукерками. «Ми готові заплатити справедливу ціну. Ніхто у Франкфурті не платить...»
  Високий чоловік так і не закінчив свою рекламу, якщо це було так, тому що карлик зробив два кроки назад і встромив дуло автомата в поперек Боддена. Плоскару тримав автомат обома руками, але для цього довелося підняти руки.
  — Гадаю, хазяїне, найрозумніше для вас — це дуже обережно покласти рушницю на підлогу.
  Здивування швидко зникло з обличчя Боддена. Він нахмурився, а потім хмурий погляд змінився усмішкою — майже веселою. — Ні, — сказав він.
  "Немає?"
  Бодден кивнув, усе ще посміхаючись. «Розумієш, чоловіче, я давно прийняв рішення. І рішення, яке я прийняв, було таким: якщо хтось знову направить на мене пістолет, щоб змусити мене зробити те, що я не хотів робити, тоді той, хто наставив пістолет, повинен його використати».
  Плоскару схилив голову набік, ніби вивчаючи філософську обґрунтованість резолюції Боддена. «Сміливе рішення, — сказав він, швидко крокуючи вбік, — але безглузде».
  Він обома руками розібрав автомат і вдарив ним у праву колінну чашечку Боддена. Бодден не скрикнув, хоча втягнув, здавалося, величезний ковток повітря. У нього почала підкошувати права нога. Падаючи, випустив із рук карабін. Плоскару впіймав його, перш ніж він впав на землю, обережно поклав, а потім штовхнув ногою. Зараз Бодден лежав на кам’яній підлозі, його закушені губи стискалися обома руками за колінну чашечку.
  — Заради Бога, Ніку, — сказав Джексон.
  «Він піде за годину-дві. З роками, через необхідність, я став справжнім експертом з колінних чашечок». Плоскару звернувся до високого чоловіка. «Тепер, Мірча, — сказав він румунською, — ти можеш завантажити свою вантажівку».
  Мірча Улеску, колишній поліцейський, який став злодієм, широко усміхнувся, і його м’які сірі очі сяяли. «Ах, Ніколає, це як у старі часи, правда?» Він швидко обернувся й наказав іншим п’ятьом чоловікам польською. Вони поспішно підійшли до ящиків із сигаретами й почали нести їх у підвал.
  «Отже, Мірча, ти тепер розмовляєш польською», — сказав Плоскару.
  Великий чоловік знизав плечима. «Що я міг зробити, Ніколає? Німецьку вони не вивчали. Вони така вперта раса, поляки».
  Джексон подивився на пістолет-кулемет, який усе ще тримав у руках, нахмурився на нього з якоюсь легкою огидою, поклав його на кам’яну підлогу й підійшов до Боддена. Джексон якусь мить дивився вниз на чоловіка, чиї губи все ще були розтягнуті в гримасі болю. Тоді він став біля нього на коліна й дістав пакунок цигарок і кілька сірників.
  "Ви курите?" запитав він.
  — Я теж п’ю, — сказав Бодден із зусиллям. Йому вдалося взяти сигарету і закурити.
  — Подивимося, чи орендар нічого не залишив, — підвівся Джексон, відкрив шафку, у якій Оппенгеймер зберігав свої чайні речі, знайшов пляшку бурбону та дві чашки. Він повернувся до Боддена й майже налив обидві чашки.
  «Ось, — сказав він, — якесь американське болезаспокійливе».
  Бодден зробив ковток. «Набутий смак, я б сказав».
  «Швидко придбали», — сказав Джексон, піднімаючи свою чашку. «Хто ти, друже?»
  Бодден перетворив свою гримасу на якусь усмішку. «Ніхто».
  Джексон кивнув, майже співчутливо. «Але не власник».
  "Немає. Не орендодавець».
  — Друг орендаря, точніше, колишній орендар?
  "Може бути."
  «А може й ні».
  — А може, й ні, — погодився Бодден. Він знову ковтнув бурбон, зітхнув і сказав: «Твій маленький друг — він трохи підступний, чи не так?»
  "Трохи."
  «Наступного разу... наступного разу я не буду настільки довірливим».
  «Коли це станеться наступного разу?»
  Бодден якусь мить розглядав Джексона. «Скоро. Я б сказав, що досить скоро, чи не так, містере Джексон?»
  Джексон не потрудився приховати своє здивування при згадці свого імені. «Ти поставив мене в невигідне становище, друже».
  «Маленький, але, здається, єдиний, який у мене є. Однак, якщо вам потрібно ім’я, яке підходило б до мого обличчя, я з радістю зроблю це».
  «Не турбуйся».
  «Добре. Я не буду».
  «Дозволь мені щось вгадати», — сказав Джексон.
  «Звичайно, але спочатку, можливо, ще одну краплю вашого американського шнапсу. Як ти кажеш, це смак, який швидко набуваєш».
  Джексон знову наповнив чашку Боддена. «Якщо ви випадково знайдете колишнього орендаря, куди ви заохотите його поїхати — на схід?»
  «Чому Схід?»
  «Як я вже сказав, це лише припущення».
  «Ми дозволимо так і залишитися. Але я дам вам пораду, містере Джексон. Не безкоштовні поради, які зазвичай нічого не варті, а поради в обмін на знеболююче, яке вже потроху починає діяти. Моя порада така: коли ви починаєте вірити, що можете довіряти своєму маленькому колезі — не варто цього робити».
  Джексон посміхнувся. «Ти даєш добру пораду, друже».
  «Я намагаюся, містере Джексон, я намагаюся».
  Вони обоє поглянули на Плоскару, у чиїй витягнутій долоні великий румун рахував якісь купюри. Їх було багато, німецьких марок, і час від часу великий румун мочив палець, щоб підвищити точність підрахунку.
  Величезний льох уже розібрали. Нічого не залишилося, крім шафи зі зброєю. Навіть охайно зроблену ліжечко п'ятеро поляків прибрали. Двоє з них повернулися в підвал, щоб зробити останню перевірку. Вони ніби про щось сперечалися між собою. Один із них звернувся до великого румуна із запитанням польською мовою.
  Улеску змусив їх замовкнути, швидко нахмурившись, і продовжив свій підрахунок. Коли він закінчив, він посміхнувся і сказав: «Ну, Ніколей, гарний ранок для нас обох». Плоскару кивнув і сховав банкноти до кишені пальта. Улеску повернувся до двох поляків і щось сказав їм їхньою мовою. Він вислухав їхню відповідь, а потім повернувся до гнома.
  «На вулиці стоїть велосипед», — сказав він. "Це ваша?"
  "Немає."
  «Вони хочуть це взяти».
  Плоскару знизав плечима. "Нехай."
  Джексон піднявся. «Велосипед залишається», — сказав він.
  Улеску подивився спочатку на Джексона, а потім на Плоскару. Карлик якусь мить розглядав Джексона, потім злегка посміхнувся, знову знизав плечима й сказав: «Як він каже, велосипед залишається».
  Улеску повідомив полякам новину і, перш ніж вони встигли заперечити, відмахнувся від них великою рукою.
  Джексон повернувся до Боддена. Він дістав сигарети з кишені й кинув їх пораненому, який кивнув у знак подяки.
  «Ваше співчуття одного разу може призвести до неприємностей, містере Джексон».
  Джексон посміхнувся. «Не розраховуйте на це, друже».
  «Ні, — сказав Бодден, — я не буду».
  Плоскару підійшов до шафки, що залишилася, знову відкрив її кришку й зазирнув усередину, наче вивчаючи вміст. Нарешті він простягнув руку й дістав пістолет .38. Він перевірив, чи він завантажений, і підійшов до місця, де стояв Джексон. У правій руці він усе ще тримав автомат.45. Гном кілька секунд дивився на Боддена, а потім передав Джексону тридцяти восьмий пістолет.
  «Якщо ми не вб’ємо його, — сказав Плоскару, — ми зробимо помилку».
  «Ми не вбиваємо його», — сказав Джексон.
  — Гаразд, — сказав гном, повернувся й пішов геть.
  «Отже, друкареві, живеш ще трохи», — подумав Бодден і подивився на американця. « Auf Wiedersehen, містер Джексон».
  Джексон кивнув. « Auf Wiedersehen, друже».
  OceanofPDF.com
  26
  Седан Ford 1946 року, який був припаркований перед великим будинком біля Франкфуртського зоопарку, був сіро-оливкового кольору з білою зіркою та маркуванням армії США. Він також мав дерев'яні бампери, тому що на момент його виробництва в січні того року все ще відчувався дефіцит хромованої сталі. За кермом седана сидів нудьгуючий армійський капрал. Поруч з ним був лейтенант Лафоллетт Мейер.
  Капрал, любитель автомобілів, трохи пожвавився, коли великий родстер «Мерседес» звернув на під’їзну алею. Лейтенант Майєр вийшов із седана й притулився до його переднього крила. Він з цікавістю подивився на гнома, який слідував за Джексоном дорогою.
  «Ми повинні поговорити», — сказав лейтенант Майєр, коли Джексон наблизився.
  Джексон кивнув. «Я не думаю, що ви зустрічали...»
  — перебив його лейтенант Меєр. «Я розмовляю з тобою; не йому».
  Плоскару якусь мить дивився на Майєра, злегка посміхнувся, знизав плечима й відвернувся, прямуючи до великого будинку.
  «Ходімо пішки», — сказав Меєр.
  — Гаразд, — сказав Джексон і впав поряд.
  «Я намагаюся щось вирішити», — сказав лейтенант Меєр.
  "Що?"
  «Про те, сіоніст я чи ні»
  «У який бік ти нахиляєшся?»
  Меєр, здавалося, кілька хвилин думав про це. — Я не впевнений, — нарешті сказав він. «У певному сенсі, якщо сіоністи досягнуть свого, це означатиме, що він переміг».
  "ВООЗ?"
  «Гітлер».
  «О».
  «Знаєте, свого часу він думав відправити всіх євреїв на Мадагаскар. А свого часу англійці пропонували їм Кенію. Наскільки я чую, Кенія була б зовсім непоганою. Гарна земля, гарний клімат. Але це була не Палестина. Або Ізраїль. Знаєш, чим, на мою думку, може стати Палестина?»
  "Що?"
  «Найбільше гетто в світі».
  «Спочатку євреям доведеться позбутися британців», — сказав Джексон. «Тоді їм доведеться позбутися палестинців. Якщо вони продовжать тиск, британці, ймовірно, вийдуть. Вони розбиті. Протягом наступних кількох років вони збираються покинути багато місць. Але палестинцям нема куди йти. Євреям доведеться боротися з ними».
  «І сирійці, і єгиптяни, і ліванці, і, ймовірно, трансйорданці».
  «Напевно», — сказав Джексон.
  «Цікаво, чи зможуть вони виграти».
  «Євреї?»
  «Так».
  Джексон задумався. «Мабуть, це залежить від того, в який бік буде орієнтуватися Росія. Сіоністське лобі досить сильне в Штатах, тому Вашингтон, ймовірно, схилиться в той бік. Яким шляхом піде Росія, залишається тільки здогадуватися».
  Лейтенант Майєр кивнув, і вони якусь мить мовчки йшли далі. Тоді Мейєр сказав: «Пам’ятаєш того генерала-долара, про якого я тобі розповідав?»
  Джексон кивнув. «Той, який ти сказав, не дуже яскравий?»
  «Так. Генерал Граббс. Нокер Граббс. Ну, Нокер вийшов, а твій старий друг прийшов».
  "ВООЗ?"
  «Його привезли з Мюнхена. Кажуть, він геніальний. Не знаю, можливо він. Я розмовляв із ним лише раз, і це було сьогодні вранці. Але він говорить німецькою, і це зміна. Перед війною він поїхав до Гейдельберга. Його відправила армія».
  — У нього є ім’я, цей мій старий друг?
  «Вибачте, я думав, що вже згадав про це. Палітурник. Семюель Букіндер. Він єврей, як і я. Можливо, тому він поки лише полковник».
  «Він не мій старий друг».
  — Але ви його знаєте.
  «Ми кілька разів зустрічалися в Італії під час війни. Це не робить нас старими друзями».
  «Ну, можливо, він давній друг когось із твоїх старих друзів — тих колишніх керівників OSS у Вашингтоні, які вважають, що тобі потрібен особливий догляд. У будь-якому випадку кабелі крутилися між ними та Букбіндером. Ви чули останні новини про Оппенгеймера?»
  Джексон кивнув. "Я чув."
  «Я думав, що ти будеш. Від сестри. Ну, тепер це британське шоу».
  «У Бонні».
  «Правильно, в Бонні. Мене присилають зв’язковим. Ти, мабуть, підеш».
  "Так."
  "Гаразд. По-перше, ось що». Лейтенант Майєр дістав із кишені конверт і простягнув його Джексону.
  "Що це?"
  «Це щось на кшталт laissez-passer », — сказав лейтенант Мейєр, — подумав Джексон, що це не дуже погано для французької фрази. «На ньому є чотиризіркове ім’я генерала. Це має відвернути британців від вас, якщо ви не облажаєтеся всюди».
  «Я постараюся цього не робити», — сказав Джексон і відклав листа, не читаючи його.
  «Добре, це один. Ось два, а два — той, який мені не дуже подобається, хоча армію не дуже хвилює, що подобається чи ні її старшим лейтенантам. За винятком того, що я думаю, що це не стільки армія, скільки ваші колишні друзі з OSS у Вашингтоні».
  «Угу», — сказав Джексон, оскільки Мейєр зробив паузу, ніби чекаючи коментаря.
  «Палітурник майже вів власне шоу в Мюнхені. Йому довелося, тому що Стукач був такий довбаний дурень. Ну, Bookbinder має всілякі зв’язки — до Берліна, сюди і навіть до Гамбурга, де британці. Я не знаю, де він це взяв; можливо це було від англійців. Але, можливо, ні. У всякому разі, він дізнався, що росіяни когось прислали».
  «Після Оппенгеймера?»
  "Це вірно. Він перетнув на північ у місці під назвою Любек. Британці мали на ньому бирку, але вона впала, що їх не дуже порадувало, бо вони думали, що він може привести їх до Оппенгеймера».
  «У нього є ім'я?»
  "Без назви. Усе, що Палітурник знає про нього, це те, що іноді його називають Друкарем».
  «Коли ти дійдеш до тієї частини, яка тобі не подобається?»
  — Зараз, — сказав лейтенант Мейєр. «Британці не хочуть Оппенгеймера в Палестині. Це означає, що хтось інший, але я починаю цікавитися, хто». Він пильно подивився на Джексона, але Джексон лише знизав плечима.
  «У вас є ідеї?» – сказав Мейєр.
  «Іргун — це майже вірна ставка».
  «Крім них?»
  «Росіяни».
  "Що до нас?"
  Джексон зупинився, обернувся й подивився на Майєра. Через деякий час він сказав: «Якби війна ще тривала, я б сказав «так». Це може бути щось складне, що OSS спробує витягти. Тепер я не знаю. Я вважаю, що це ймовірність».
  «Палітурник каже мені, що росіяни дуже хочуть Оппенгеймера. Якщо вони не можуть його відстежити самі, вони навіть готові його купити».
  "Від кого?"
  «Від того, хто продає його». Вони знову рушили, але Мейєр зупинився так, що міг витріщитися на Джексона без жодної вподоби. «Я припускаю, що це означає вас і того вашого маленького моторошного приятеля».
  «Я працюю на Лію Оппенгеймер».
  «Звичайно».
  «Ти не віриш?»
  «Я не знаю, у що вірити про тебе, друже, крім того, що я тобі не довіряю. Або той карлик. Букбіндер теж. У Бонні він хоче, щоб я осідлав твою дупу, і якщо ти почнеш поганіти, я маю наказ зупинити тебе — навіть якщо це вимагатиме залучення британців. Розумієш?»
  "Я розумію."
  «Тепер ми переходимо до тієї частини, яка мені справді не подобається. Це особисте повідомлення для вас прямо з Вашингтона. Здається, це має бути смішно, але я не думаю, що це дуже смішно».
  «Ідіть до цього».
  "Гаразд. Це все, і це точна цитата: «Не продавайте, доки не почуєте нашу остаточну пропозицію». Ти зрозумів?"
  "Я отримав його."
  «Ви це розумієте?»
  "Може бути."
  Лейтенант Майєр холодно кивнув. «Так, я думав, що ви це зробите». Тоді він розвернувся й пішов назад до седана «Форд».
  Через погані дороги та гірші мости їм знадобилося майже три години, щоб дістатися до Ремагена. Гном співав більшу частину шляху, голосніше, ніж зазвичай, щоб його почули через великий двигун старої машини. Останню годину він співав німецьких застільних пісень. Коли він не співав, гном розповідав історії замків, повз які вони проходили. Здавалося, він знав історії про всіх них.
  Вони зупинилися в Ремагені, щоб випити келих вина і тому, що Джексон хотів побачити, що залишилося від мосту, яким армія США вперше перетнула Рейн.
  «Звичайно, ви були тут раніше», — сказав Плоскару, коли вони сідали в машину й знову рушали.
  "Давним-давно. До війни».
  «Ви пам’ятаєте розповіді про цей край?»
  "Дехто з них."
  — Знаєте, Роланд побудував свій замок тут, у Ремагені. Він залицявся за прекрасною Хільдегундою, яка була дочкою графа Драхенфельса. Але потім Роланд пішов воювати з маврами в Іспанію, а коли він повернувся, то побачив, що Хільдегунда стала черницею. Тож він побудував свій замок і сумував у ньому, доки вона не померла, а потім пішов ще битися з маврами. Ось він — там ліворуч — Роландсбоген. Арка Роланда».
  «Так і є», — сказав Джексон, не сповільнюючи темп.
  «Тепер трохи вище ми побачимо наш перший дійсно гарний вид на Siebengebirge, сім гір».
  «Там, де тусувався Зігфрід».
  «Правильно. Після того, як він убив дракона, він купався в його крові, ви пам’ятаєте, що зробило його несприйнятливим до будь-якої рани — за винятком дуже маленької плями між лопатками». Плоскару зітхнув. «Це не дуже оригінальний міф — майже пряме викрадення Ахілла та його п’яти; але з іншого боку, німці ніколи не були найоригінальнішими людьми, навіть у своїй міфотворчості».
  «Наскільки я пам’ятаю, були ще деякі люди, які мали бігати там, у Зібенгебірге».
  «Справді? ВООЗ?"
  «Білосніжка і семеро гномів».
  Плоскару злегка, навіть трохи сумно, посміхнувся. «А тепер їх буде вісім, чи не так?»
  Вони зустріли британський роудлбок на шосе B 9 саме тоді, коли він дістався передмістя Бонна Бад-Годесберг. Британський сержант у супроводі двох рядових підійшов до машини і попросив у Джексона та Плоскару їхні паспорти.
  «Можливо, ви також захочете подивитися на це, сержанте», — сказав Джексон, передаючи перепустку. Сержант спочатку оглянув паспорти. Він не поспішав, кілька разів озирнувшись туди-сюди між паспортними фотографіями та пасажирами «Мерседеса». Потім він неквапливо відкрив конверт і прочитав листа, що в ньому містився. Якщо фірмовий знак чотиризіркового генерала мав на нього справити враження, то на його обличчі цього не виявлялося. Можливо, він читав розклад тролейбусів. Він повільно перегорнув листа, обережно засунув його назад у конверт і віддав разом із паспортами.
  «Ти залишишся в Бонні?» він сказав.
  — Поганий Годесберг, — сказав гном.
  "Де?"
  “Готель Godesberg.”
  Сержант задумливо кивнув. «Гаразд, панове. Ви можете піти."
  Сержант дивився, як старий «Мерседес» відкотив. Тоді він звернувся до одного з рядових і сказав: «Сядьте на дудку до майора, Чарлі, і скажіть йому, що Янк і карлик залишаться в Годесберзі».
  Готель Godesberg був не найкращим готелем ні в Бонні, ні в Бад-Годесберзі. Найкращим готелем був, мабуть, Dreesen, де Гітлер і Невілл Чемберлен зустрілися в 1938 році незадовго до Мюнхена. Однак Бонн ніколи не був відомий своїми готелями, а скоріше своїм університетом і тим, що він був батьківщиною Бетховена, який якнайшвидше поїхав до Відня та компанії Моцарта та Гайдна, щоб ніколи не повернутися. Війна майже оминула Бонн, хоча союзницькі бомбардування та артилерія зуміли знищити, як одні стверджували, 30 відсотків міста, хоча інші звинувачували, що ця оцінка була занадто високою.
  У свій перший післявоєнний рік Бонн залишився таким, яким він завжди був відтоді, як його заснували римляни у 12 році до нашої ери — сонним, що було евфемізмом путівника для нудного. І якщо Бонн був сонним, то Бад-Годесберг був без свідомості.
  Готель Godesberg був триповерховою будівлею на бічній вулиці недалеко від Рінгсдорфа. Джексон і Плоскару мали лише час, щоб зареєструватися, розпакувати речі та влаштуватися в кімнаті гнома за чаркою, перш ніж хтось почав стукати у двері.
  Гном відкрив її, підвів очі й усміхнувся. «Ну, — сказав він, — який чудовий сюрприз. Заходь, Гілберте, і твій друг теж».
  До кімнати увійшов майор Гілберт Бейкер-Бейтс, одягнений у твідовий піджак і сірі штани, а за ним чоловік із жовтим волоссям. Джексон вирішив, що піджак і штани ті самі, що носив Бейкер-Бейтс у Мексиці. Він намагався пригадати, яка зарплата британського майора, але не зміг. Він подумав, чи варто було б дізнатися, але вирішив, що ні. Гном знав би. Гном завжди знав такі речі.
  Опинившись у кімнаті, Бейкер-Бейтс не дивився на Плоскару. Натомість він дозволив своєму погляду блукати навколо. Коли це дійшло до Джексона, він кивнув, як можна кивнути знайомому, який погано пам’ятає його, на великій, але нудній коктейльній вечірці.
  Все ще не дивлячись на Плоскару, Бейкер-Бейтс запитав: «Як справи, Ніку?»
  "Добре. Досить добре, насправді. І ти?"
  Бейкер-Бейтс звернувся до жовтоволосого чоловіка. «Звичайно, це Плоскару. А той там Джексон. Неповнолітній Джексон».
  Жовтоволосий кивнув, але лише раз.
  Плоскару посміхнувся йому. «Я не вірю, що я мав це задоволення».
  «Це не буде один, Нік. Його звати фон Штаден. Генріх фон Штаден. Він твоя нова няня. Куди ти йдеш, туди й він».
  — Фон Штаден, — пробурмотів Плоскару. «Фон Штаден. Так, здається, зараз згадаю. Ви були одним із яскравих молодих людей Канаріса, чи не так? Я вважаю, що в Мадриді досить довго».
  Фон Штаден нічого не сказав. Натомість він продовжував розглядати гнома, ніби намагаючись вирішити, чи додати його до якоїсь колекції.
  Відсічі, однак, були спеціалізацією Плоскару і такою вони були протягом тривалого часу. Він весело посміхнувся й сказав: «Давайте всі вип’ємо, Гілберте, і Майнор покаже тобі листа, який тобі здасться дуже цікавим».
  «Ми вип’ємо, але не потрібно розмахувати цим листом. Я знаю, що там і хто його підписав, і мене це не вразило. Один помилковий крок, і ми вас обох посадимо у в’язницю, а якщо буде галас, то дамо Берліну розібратися».
  Джексон змішав два напої. Він простягнув одну з них фон Стадену, який мовчки прийняв її. Коли він віддав Бейкер-Бейтсу свій, Джексон кивнув у бік фон Стадена та сказав: «Він ніколи не замовкає?»
  «Він спостерігач, а не балакун. Тобі слід було прислухатися до моєї поради й триматися подалі від Плоскару». Бейкер-Бейтс подивився на гнома. «Він підступний маленький довбанець, чи не так, Ніку?»
  «Усі румуни», — сказав Плоскару з новою веселою посмішкою. «Це в нашій крові. Але давайте поговоримо про те, що нас усіх цікавить. Давайте поговоримо про Курта Оппенгеймера. Скажи нам, Гілберте, чому він тобі справді цікавий».
  «Ви знаєте чому», — сказав Бейкер-Бейтс. «Тому що ми не хочемо, щоб він був у Палестині».
  «Я маю на увазі твою справжню причину. Не потрібно соромитися; ми всі тут друзі».
  «Ви щойно почули це».
  — Але це публічна причина, Гілберте. А тепер розкажи нам приватну — ту, яку мало хто знає».
  «Приватного, як ви це називаєте, немає».
  "Немає? Як дивно. Я думав, що є. Я маю на увазі, що можна зрозуміти, чому ви не хочете Оппенгеймера в Палестині. Але коли Імперія розвалюється навколо вас, я думав, що знайдеться кілька місць, де ви можете використати людину з його особливими талантами. Греція, наприклад; Малая; навіть Індія. Я маю на увазі місця, де місце розсудливого вбивства може бути доречним».
  Бейкер-Бейтс кілька секунд дивився на гнома, а потім усміхнувся, але це була тонка, стиснута усмішка без гумору та зубів. «Я майже забув, який ти справді божевільний, Ніку».
  Гном похитав головою й розумно посміхнувся. "Ні, не дуже. Можливо, я трохи невротик, але у мене є підстави бути ним. Тепер ми точно знаємо, що росіяни хочуть бідного Оппенгеймера. І американці теж. І я припускаю, що обидва заплатили б скромну суму тому, хто міг би передати його в їхні палкі руки. Але як щодо ваших людей, Гілберте? Скільки б вони поставили, якби його, так би мовити, запропонували їм на срібному блюді?»
  "Скільки?"
  "Так. Скільки."
  — Нічого, — сказав Бейкер-Бейтс, ставлячи свій напій. «Ні копійки».
  "Який сором."
  Бейкер-Бейтс повільно похитав головою. «Не намагайся, Нік. Не пробуйте, інакше ми наступимо на вас так само, як наступимо на жука». Він зробив паузу. «Маленький жучок».
  Він повернувся й рушив до дверей. Фон Стаден швидко підійшов і відкрив її. Але Бейкер-Бейтс обернувся й довго дивився на Джексона. Майор кивнув на карлика. «Знаєш, ти не можеш довіряти йому. Ти справді не можеш».
  Джексон посміхнувся. "Я знаю."
  OceanofPDF.com
   27
  Щойно Бейкер-Бейтс пішов, Плоскару поставив свій напій, поліз у кишеню, дістав велику пачку німецьких марок і поклав на стіл. Потім він поліз в іншу кишеню й дістав ще одну пачку. Він продовжував це робити, поки стіл майже не завалився грошима. Після цього він подивився на Джексона і сказав: «Наживка».
  «Наживка?»
  Гном кивнув. «Для нашої пастки».
  "Звичайно. Так, чорт візьми. Чому я про це не подумав?»
  Плоскару посміхнувся. «Ти ще не зовсім зі мною, Майнор».
  Джексон повернувся до пляшки й налив ще віскі в свій келих. «Я не думав, що це видно». Він повернувся назад. "Скажи мені."
  «Ми будемо дуже зайняті сьогодні вдень і ввечері».
  "Робити те, що?"
  «Чому, наживка нашої пастки». Плоскару вказівним пальцем поворушив сліди навколо. «Саме стільки нам заплатили за вміст підвалу сьогодні вранці. Тут приблизно сто тисяч німецьких марок — приблизно п’ятсот американських доларів. За умови, звісно, що ми зможемо їх поміняти на долари, а ми не можемо. І все-таки сто тисяч марок — це кругленька сума, і ми її запропонуємо».
  «Що ми купуємо?»
  «Зрада».
  «Від Юди, я так розумію».
  «Так, гадаю, можна так сказати».
  «Хто продасть Оппенгеймера».
  Гном здивовано глянув на Джексона. «О, небеса, ні. Вибачте, Мінор, але у вас такий логічний розум. Ми дійсно повинні працювати над цим, коли матимемо шанс. Але поки що почнемо з Square One. Які ми маємо факти?»
  "Навряд чи."
  «Ні, у нас є кілька. Перший полягає в тому, що десь у Бонні чи Годесберзі є наступна запланована жертва молодого Оппенгеймера, чи не так?»
  Джексон кивнув.
  «Добре. Тепер, якщо я правильно пам’ятаю, що ви мені сказали, у нас є часткова адреса цієї жертви».
  «Ви маєте на увазі, що пам’ятав той американський офіцер на заводі Opel?»
  "Так."
  «Це не часткова адреса».
  — Значить, фрагмент. Це була низька цифра, чи не так — у підлітковому віці?»
  Джексон знову кивнув.
  «І це було на Something-strasse».
  "Це вірно."
  «Ким, на вашу думку, буде наступна жертва юного Оппенгеймера?»
  «Я не маю жодного уявлення».
  Плоскару похитав головою з легким роздратуванням. «Звичайно знаєш».
  "Гаразд. Напевно, він був би членом партії, якому було б що приховувати».
  «Достатньо високий член партії — той, хто мав необхідні кошти, щоб придбати собі нову ідентичність. Або її. Це може бути жінка. А тепер: чим були відомі Бонн і Годесберг до війни?»
  "Не багато."
  «Точно так. Не багато. Вони обидва були тихими місцями, де майже не було промисловості; для чого особливо підходить?»
  Джексон знизав плечима. «Добре, що?»
  «На пенсію, мій хлопчику. Вихід на пенсію. Багато людей, навіть багато британців, пішли тут на пенсію просто тому, що це таке сонне місце».
  «Нудно».
  «Справді. Тупий. А тепер: що передбачає вихід на пенсію?»
  «Вік?»
  «Добре. Але й дещо інше. гроші Треба мати гроші, щоб тут комфортно вийти на пенсію. Насправді зовсім небагато грошей. Тепер, на мою думку, ми можемо з упевненістю припустити, що жертва молодого Оппенгеймера має гроші і що він або вона живуть комфортно та приватно. Конфіденційність, звичайно, передбачає будинок, можливо, навіть віллу. Отже, наш пошук звужено до тих, хто живе досить комфортно та приватно в будинку чи віллі з невеликою кількістю підлітків на Something-strasse».
  — Або в одній кімнаті на мансарді. Це теж могло бути так, Нік. До певної міри твоя теорія в порядку. Але може бути так, що той, хто купив його нову ідентичність у того хлопця, який їх продавав… Хіба, чи не так? Ну, можливо, у нього чи в неї грошей вистачило лише на це і більше нічого. Візьмемо, наприклад, того перекладача на заводі Opel. У нього не було грошей».
  Плоскару похитав головою. «Анонімність, Майнор. Ви забуваєте про анонімність. Без грошей найкраще для цього велике місто. З ним — ну, з ним ви плаваєте разом з іншими рибами: один пенсіонер серед багатьох. Що може бути більш анонімним?»
  Джексон посміхнувся. «Це все передчуття, чи не так, Ніку?»
  Гном задумався на мить, а потім знизав плечима. «Я віддаю перевагу називати це інтуїцією — з сильною основою фактів».
  «Або відгадки».
  «Гаразд. Відгадки. Але є дещо, про що ми не повинні здогадуватися. І це чиста радість і насолода, які пересічний німець знаходить у ролі інформатора. Ви знаєте, вони це дуже люблять. Діти здають своїх батьків; дружини їхні чоловіки; брати їхні сестри тощо. Вони роблять це заради грошей, заради помсти, заради особистої вигоди і, мабуть, просто тому, що їм це добре. Під час війни інформування було чи не основною галуззю. Це все ще так, за винятком того, що зараз вони повідомляють американцям, чи британцям, чи комусь, бо якщо вони це зроблять, вони можуть отримати роботу чи кімнату людини, проти якої вони повідомляють. Ось що ми робимо сьогодні вдень. Йдемо шукати інформаторів».
  "Де?"
  «У кафе, барах, Bierstuben — скрізь. Ми передаємо звістку, що шукаємо колишнього партійного авторитета — таке приємне слово; це англійська чи американська?»
  «Я б сказав, обидва».
  «Так, добре, ми передаємо це слово, звісно, поводячись належним чином таємниче, і мимохідь згадуємо, що будь-хто, хто виконує цю патріотичну службу, буде відповідним чином винагороджений — і тоді ми можемо навіть скинути трохи грошей. І, нарешті, ми встановили термін».
  «На який час?»
  «Скажіть, опівночі?»
  «Гаразд. Опівночі».
  Гном зітхнув. — Мені б дуже хотілося, Майнор, щоб ти мав більш, ну, товариську особистість, як я. Це така допомога в такій роботі. Ти такий жахливо стриманий для американця».
  «Я завжди думав, що я дуже дружній».
  «Просто трохи більше доброзичливості було б зовсім не зайвим».
  «Боже, Нік, я обов’язково спробую».
  "Я знаю ти будеш."
  «А як щодо нашого жовтоволосого наглядача? Хто його дістає?»
  «Він не може піти за нами обома, правда?»
  "Не дуже добре."
  І знову гном зітхнув. «Залиште його мені».
  "Гаразд. І ми зустрінемося тут, коли — близько одинадцятої?»
  «Не пізніше, я думаю».
  «А якщо це не спрацює, Ніку, що тоді?»
  «Звичайно, ми пробуємо щось інше».
  "Що?"
  Гном усміхнувся. «Я дійсно не маю уявлення».
  Дістатися до Бонна Курту Оппенгеймеру коштувало ще одного діаманта. Діамант дістався капітану голландської баржі, яка прямувала до Кельна з вантажем вкрай необхідного зерна. Баржу двічі обшукували — один раз американці, другий — британці, але капітан був досвідченим контрабандистом, тому він пережив війну, і сховати одного досить худого чоловіка не становило жодної проблеми.
  Баржа зупинилася на ніч на західному березі Рейну якраз навпроти ділянки Бад-Годесберг, відомої як Мехлем. Капітан веслував Оппенгеймера до берега на маленькому човні. Ніхто з них не говорив. Коли катер дістався до берега, Оппенгеймер вискочив. Він обернувся, щоб поглянути на капітана баржі, який кілька секунд дивився на нього, потім знизав плечима й почав гребти назад у Рейн. Оппенгеймер піднявся на берег річки.
  Тролейбус довіз його в центр Бонна, і після цього йому знадобилася майже година, щоб знайти саме те, що він шукав.
  Повія, яку він вибрав, не була наймолодшою, яку він помічав, чи найкрасивішою, чи, можливо, найчистішою. Вона стояла в темних дверях, жінка років за сорок, і пропонувала свої товари хрипким, втомленим, майже невтішним голосом — ніби справи йшли погано і вона справді не сподівалася, що буде краще.
  Одного разу Оппенгеймер пройшов повз неї, а тепер повернувся. Повія згадала його.
  «Передумав, красуне?»
  Він усміхнувся. «Можливо».
  «Ви не пошкодуєте».
  «У вас є кімната?»
  «Звичайно, у мене є кімната».
  «Тиха кімната?»
  Одна погано намальована брова піднялася. «Як тихо?»
  «Дуже тихий — такий, що поліція ніколи не турбує».
  «Достатньо тихо».
  "Скільки?"
  "Це залежить. Якщо ви хочете французькі фокуси, це додатково».
  «На всю ніч».
  «У вас є сигарети?»
  "Так."
  "Американець?"
  "Так."
  «Двісті сигарет на всю ніч». Це була її стартова ціна. Вона навіть не підозрювала, що це буде платно. Цього ніколи не було.
  «Згоден». Він простягнув їй десятидоларову купюру. Вона подивилася на це підозріло. — Ви сказали двісті сигарет.
  «Це для наших частувань. Трохи вина або шнапсу. І трохи їжі. Що завгодно. Гаразд?»
  "Так."
  «Спочатку ми підемо до вашої кімнати. Тоді ви можете повернутися та купити вино та інші речі».
  Вона кивнула. "Сюди."
  Як і повія, кімната була не надто чистою, але в ній було ліжко, стілець і стіл. Це було на третьому поверсі старого будинку. Оппенгеймер поклав портфель на стіл і озирнувся. «Це добре, — сказав він.
  «Смердить», - сказала повія.
  Друкар пройшов більшу частину шляху від автобану до порома, який переправив його через Рейн до Бад-Годесберга. У Франкфурті він підкупив водія вантажівки, щоб той дозволив йому їхати позаду з вантажем ріпи. Це була незручна поїздка, але набагато безпечніша, ніж потяг. Перетнувши річку, він міг відпочити своїм пульсуючим коліном у Gasthaus, де Єва Шеель наказала йому залишитися. Вона сказала, що власник Gasthaus був співчуваючим. Мовчазний, сподівався Бодден, який не був у настрої до політичних дискусій.
  Гастхаус був фахверковим закладом з одинадцяти кімнат з баром і вивіскою, яка вказувала, що він був заснований у 1634 році. Дружина власника провела Боддена до його кімнати, і її єдиним коментарем було: «Там немає опалення, але ліжко тепло».
  Коли жінка виходила, Бодден запитав у неї час. Вона сказала йому, що зараз без чверті десята, і пішла, зачинивши за собою двері. Бодден сів на ліжко й почав масажувати коліно. Довга прогулянка не принесла йому користі, хоча біль був не таким сильним, як одразу після того, як гном розтрощив його пістолетом.
  У тебе є три чверті години, — сказав собі Бодден, лягаючи на ліжко. Ви можете використати його, щоб відпочити ногам і подумати про гнома та всі неприємності, які ви хотіли б з ним зробити. І гроші. Ви також можете подумати про це та як ви збираєтеся це витратити.
  Всупереч усім правилам, лейтенант Лафоллетт Майєр підвіз Лію Оппенгеймер і Єву Шель до Бонна на армійському Форді 1946 року випуску. Він висадив їх у готелі «Парк» у Бад-Годесберзі й відправився на пошуки Гілберта Бейкер-Бейтса.
  Дві жінки повечеряли в готелі, а потім розійшлися по кімнатах. Того вечора о десятій годині Єва Шеель спустилася вниз і запитала в бюро дорогу до закладу Gasthaus, заснованого в 1634 році. Їй сказали, що це недовга прогулянка — не більше тридцяти хвилин. Вона подякувала партійчику й почала повертатися сходами до своєї кімнати, щоб взяти свою шубу. Якби вона взяла з собою пальто, то могла б повернути в інший бік і помітити гнома, коли він переходив через вестибюль до бару готелю.
  Біля парк-готелю жовтоволосий чоловік притулився до стіни й чекав, доки вийде гном. Поки він чекав, фон Стаден підрахував кількість барів, кафе та готелів, у які Плоскару зайшов і звідки пішов тієї ночі. Поки що п’ятнадцять, подумав він. Це було б шістнадцять. Він дивувався, як гадав увесь вечір, що робить гном. Не було можливості дізнатися. Завтра, пообіцяв він собі; завтра я відвідаю кожне місце і запитаю. Вони його пам'ятають. Люди завжди пам'ятають гнома.
  Першим він упізнав шубу. Вона вийшла й стала на сходах у тьмяному світлі готелю, ніби намагаючись вирішити, куди їй піти. Фон Стаден уважно роздивився її профіль і швидко відвернувся. Правда, це був маленький кролик — той, що загубив його під уламками біля Золотої Рози у Франкфурті. Майор був незадоволений цим, згадував фон Стаден. Найбільш нещасна. Ну, хто мав бути сьогодні ввечері, гном чи кролик?
  Оскільки фон Штаден мав швидкий, логічний розум, він зробив свій вибір майже одразу. Він знав, де гном був тієї ночі і де зупинився. Усі кафе, бари та готелі були ретельно записані. Вони могли почекати до завтра. Сьогодні ввечері він піде за маленьким кроликом. І цього разу він не дозволить їй так легко його втратити.
  Того вечора об одинадцятій годині Бодден і Єва Шеель вийшли з гастхаусу й повернули праворуч у бік Рейну. Вони йшли повільно, бо Бодденове коліно задерев’яніло. Боддену довелося віддати перевагу коліну, і при цьому він трохи накульгував.
  На іншому боці вулиці, захищений темрявою та стовбурами старих дерев, фон Стаден відчув, як набирає хвилювання. Незважаючи на прохолоду в повітрі, він трохи спітнів. «Ну, друкареві, — подумав він, — де ти взяв кульгавість? А про що тобі з маленьким кроликом говорити? Це було б ще цікавіше.
  Вигляд Боддена, коли він виходив із Гастхаусу з Євою Шеель, був майже шоком для фон Штадена. Йому довелося змусити себе повиснути назад. Лише коли пара дійшла до Рейну й звернула праворуч, він дозволив собі перетнути темну вулицю.
  Біля густих кущів він завагався. Потім повільно обійшов їх на стежину.
  Це був камінь, який влучив у скроню фон Штадена, хоча він ніколи цього не знав. Він також не відчував, як його тягне з крутого берега і штовхає у воду. Через дві хвилини він потонув. Цього він теж не відчував.
  Коли Бодден знову піднявся на берег річки та приєднався до Єви Шель, він сказав: «Погана справа».
  «Він був єдиним, хто міг нас з’єднати».
  «Ти позитивний?»
  «Я налаштований позитивно».
  Звичайно, Єва Шель помилялася. Майор Гілберт Бейкер-Бейтс також міг підключити її до принтера. Але він не робив цього майже десять годин, і до того часу все розвалилося.
  OceanofPDF.com
   28
  Коли того вечора Джексон повернувся до своєї кімнати на третьому поверсі готелю «Бад-Годесберг», була 11:15 і тринадцять людей вишикувалися в чергу біля дверей гнома. Семеро були чоловіками; шестеро були жінками. Кілька з них виглядали засоромленими. Кілька інших здавалися майже зарозумілими. Усі старанно ігнорували один одного.
  Двері гнома були незамкнені. Увійшовши в кімнату, Джексон виявив, що меблі були переставлені. Стіл, на якому Плоскару рахував позначки, тепер стояв у центрі кімнати. На ньому лежали акуратно складені гроші. Поруч із грошима стояла студентська лампа, скручена так, щоб її світло світило в обличчя тому, хто сідав на єдиний стілець, приставлений перед столом. За столом стояли два прямі стільці. В одному з них був Плоскару.
  «Ісус, Нік, єдине, що ти забув, це гумовий шланг».
  «Атмосфера, Майнор. Атмосфера».
  «У вас це схоже на задню кімнату штаб-квартири гестапо».
  "Ви так думаєте? Це був лише той дотик, який я намагався».
  Джексон кивнув у бік дверей. «Вони всі …» Він не закінчив речення, тому що карлик почав радісно кивати.
  «Все. Кожен має проти кого донести. Хіба це не чудово?»
  «Ми будемо спати всю ніч».
  «Ви впізнали когось із них?»
  Джексон пробіг у пам’яті обличчя. — Думаю, два чи три.
  «Скільки місць ви відвідали?»
  «Близько двадцяти».
  «Добре. Я ходив майже до стільки ж. А тепер, я думаю, тобі варто провести їх і вийти, сісти тут біля мене й виглядати похмуро й загадково. Я проведу допит — якщо, звісно, ти не захочеш».
  «Ні, я просто виглядатиму похмурим і загадковим і дуже хмуритися».
  "Почнемо?"
  «Звичайно».
  Першим донощиком був чоловік років сорока двох. У нього було бліде, тістоподібне обличчя з очима, як мокрі родзинки. Очі спалахнули на складені гроші й не відривалися від них. Джексон беззвучним жестом помахав чоловікові на стілець, а потім сів за стіл, не забувши суворо насупитися.
  — Гадаю, ти маєш нам щось розповісти, — сказав гном.
  "Мене звати-"
  — перебив гном. «Нас не цікавить ваше ім’я».
  Чоловік кліпав очима, але не зводив очей з грошей і почав знову. «Є така людина, яку слід заарештувати».
  «Чому?» — запитав гном.
  «Після війни він брехав».
  "Про що?"
  "Про мене."
  «Яку брехню він сказав про вас?»
  «Він сказав, що я член партії».
  "Чи були ви?"
  "Немає."
  "Правда. Ми не будемо платити за брехню».
  «Ну, я був учасником, але ненадовго».
  "Як довго?"
  "П'ять років. Я втратив роботу. Цей чоловік доніс на мене, і я втратив роботу. Він отримав це. Англійці дали це йому».
  «Яка це була робота?»
  «Це було з казначейством в університеті. Я була бухгалтером. Він отримав мою роботу через брехню».
  — Він був членом партії?
  «Ні, але він був більшим нацистом, ніж я. Він ненавидів євреїв. Він їздив до Кельна зі своїми друзями-нацистами і бив їх. Я знаю. Він розповів мені про це».
  «І тепер він має твою роботу?»
  "Так."
  — Ви, здається, його добре знаєте.
  «Я повинен», — сказав чоловік. «Він мій двоюрідний брат».
  Гном зітхнув і повернувся до Джексона. «Сто марок».
  Джексон відрахував сто марок і простягнув їх чоловікові.
  "Сто? Я чув, що сто тисяч».
  «Тільки для правдивої інформації».
  «Почекай, я можу розповісти тобі ще дещо про нього».
  Джексон зараз був навколо столу. Він узяв чоловіка за лікоть і повів до дверей. «Ви американець, чи не так?» сказав чоловік.
  "Це вірно."
  «Розкажи іншим американцям про мого двоюрідного брата. Британцям байдуже. Розкажіть про нього іншим американцям. Може, посадять. Ось де йому місце».
  — Добре, — сказав Джексон. «Я їм скажу».
  Наступний чоловік, який сів за стіл до грошей, мав сусіда, якого він зневажав. Після цього це була жінка, чий зять відібрав у неї якесь майно. Інший чоловік стверджував, що його дружина зраджує йому з кимось, хто, як він звинуватив, був військовим злочинцем. Подальший допит показав, що коханець дружини насправді був другом дитинства чоловіка. Вони обидва були мотористами тролейбусів і були ними багато років.
  Так тривало, доки до кімнати не зайшов дванадцятий. Вона була молодшою за інших, їй було не більше двадцяти двох чи двадцяти трьох років. Вона не була особливо вродливою — її стирчалі зуби не давали їй бути такою, — але її тіло було сите, майже хтиве. Вона розпустила своє тонке чорне пальто й глибоко зітхнула чи то від нервозності, чи то щоб двоє чоловіків могли помилуватися її великими грудьми. Ані Плоскура, ані Джексон не впізнали в ній нікого, з ким він спілкувався, коли раніше того вечора обходили кафе та бари.
  «Хто послав вас, фройляйн?» — спитав Плоскару.
  — Друг, — сказала вона. «Він сказав мені, що тобі не потрібно знати моє ім’я».
  "Це вірно."
  «Він сказав, що ти шукаєш чоловіка».
  Плоскару кивнув.
  «Погана людина — зла людина».
  Плоскару знову кивнув.
  «Є така людина, на яку я працював». Вона опустила голову й подивилася собі на коліна.
  «Що ти зробив для нього?»
  «Я була покоївкою».
  «У нього є будинок?»
  "Так. Це великий будинок майже на Рейні».
  «Розкажіть нам про нього — про цю людину».
  «Він ніколи не виходить. Іноді, правда, люди приходили до нього, але тільки дуже пізно вночі. Розмовляють до ранку».
  "А як на рахунок?"
  Вона похитала головою. "Не знаю. Деякий час у нього була кухарка, але вона звільнилася, і він змусив готувати мене. Після того як кухар пішов, залишилися тільки я і садівник, але садівник приходив лише тричі на тиждень».
  — Ви там жили з ним, із тим чоловіком?
  Вона кивнула. «Мені довелося подбати про весь будинок. Пізніше він змушував мене готувати їжу та робити інші речі. »
  "Які речі?"
  «Погані речі».
  «Які погані речі?»
  «Він дав мені гроші і змусив піти купити йому сукні. Потім він змушував мене дивитися, як він їх одягав. Він знімав увесь свій одяг, одягав сукні і змушував мене дивитися. Потім він змушував мене робити інші жахливі речі. Якщо я ні, він мене бив. Він любив мене бити».
  «Яка в нього професія?»
  Вона похитала головою. «Він сказав, що був учителем до війни — у Дюссельдорфі. Але він сказав, що вони прийшли, забрали його і відправили в один із таборів — у Даухау. Спочатку я йому повірив, а потім ні».
  «Чому?»
  «Коли інші приходили до нього, я не чув, про що вони говорили. Але завжди, коли вони думали, що я не слухаю, вони називали його Herr Doktor».
  «Як довго ти пробув у нього?»
  «Майже рік».
  «Чому ти так довго залишався з ним?»
  Тоді вона підняла очі з колін. Вони дивилися прямо на Плоскару. «Тому що він заплатив мені», — сказала вона. «Він заплатив мені дуже добре».
  — І що спонукало вас піти?
  «Моя мама захворіла. Мені довелося піти і залишитися з нею».
  «Як давно це було?»
  "Минулого тижня."
  «Твоя мама все ще хвора?»
  "Немає."
  — Але ви не поверталися до людини, яка каже, що була вчителем?
  "Немає. Ще ні."
  «Як він себе називає?»
  «Глот. Мартін Глот».
  — А його адреса?
  «Ти збираєшся дати мені гроші?»
  Плоскару кивнув. «Ми дамо вам гроші. Можливо, багато».
  «Адреса: Мірбахштрассе, чотирнадцять».
  Карлик записав це, а за ним Мартін Глот.
  «Він божевільний», — сказала дівчина.
  "Так. Що ще можете розповісти про нього?»
  «Одного разу вночі ці люди прийшли до нього, вони не спали всю ніч і розмовляли до світанку. Потім чоловіки пішли, а він прийшов до моєї кімнати і змусив мене робити погані речі. У нього була нова пов’язка на руці прямо тут». Вона вказала, де була пов’язка. «Він тримав це майже тиждень. А потім одного вечора, коли він змусив мене спостерігати, як він знімає свій одяг і одягає сукню, пов’язки зникло. Там, де була пов’язка, не було шраму. Було ще щось».
  — Татуювання, — сказав Джексон.
  Дівчина виглядала розчарованою. "Як ти дізнався?" вона сказала. «У нього на руці були витатуйовані цифри — приблизно тут».
  — Заплати їй гроші, Ніку, — сказав Джексон.
  OceanofPDF.com
   29
  Після того, як дівчина пішла, її пошарпаний портфель майже набитий слідами, Джексон розрахувався в коридорі з останнім потенційним інформатором і повернувся до кімнати. Гном стояв біля столу, стиснувши руки. Посмішка на його обличчі змусила його виглядати майже в екстазі.
  «Скажи мені, який я геніальний, Мінор. Я повинен це почути».
  «Ти геніальний».
  «Більше».
  «Кмітливий, кмітливий, хитрий, кмітливий, спритний, і честь вашій расі. Як це?"
  «Краще. Іноді мені потрібна похвала, як іншим потрібні наркотики. Це моя одна невдача. В іншому я цілком ідеальний».
  "Я знаю."
  «Тепер ти розумієш, що ми повинні робити».
  «У мене є гарна ідея».
  "Коли?"
  «Вони читали нам лекції, що ранкові години найкращі».
  «Ви маєте на увазі OSS».
  «Правильно».
  Плоскару задумливо кивнув. «Близько чотирьох, я б сказав».
  «Нехай буде три тридцять. Оппенгеймер міг чути ту саму лекцію». Джексон подивився на годинник. «Зараз дванадцята тридцять. Це дасть мені час розбудити його сестру і розповісти їй, що ми задумали».
  «Я не впевнений, що це дуже мудро».
  Джексон кілька секунд дивився на гнома. З обличчя сивого чоловіка зникла вся приязність. Замість нього була холодна, жорстка настороженість.
  «Досі ми робили це по-твоєму, Ніку», — сказав він. «Я був Томмі Тагалонгом, не надто яскравим, але відданим, відважним і дуже веселим. Зараз ми зіткнемося з якимось хлопцем, який носить сукні під час чаювання, але який також може вміти користуватися пістолетом. А ще є Оппенгеймер, хоча я не маю про нього розповідати. І, нарешті, є ти, Ніку, і та подвійна хитрість, яку ти все ще думаєш зробити. Це мене теж непокоїть, тож я повторю тобі ще раз те, що я сказав тобі на вокзалі у Вашингтоні. Подумай двічі."
  Гном кивнув, майже сумно, і знову почав стискати руки. Його погляд блукав по кімнаті. «Мені прикро дізнатися, що ти досі не довіряєш мені, Майнор», — пробурмотів він. «Це стало справжнім ударом. Це дійсно так».
  На мить Джексон майже повірив йому. Тоді він усміхнувся й похитав головою. «Ти видужаєш».
  «Так, звичайно», — сказав Плоскару. «Але ви маєте рацію щодо Оппенгеймера та Ґлота. Обережність буде нашим девізом. А тепер, що ви плануєте сказати міс Оппенгеймер?»
  «Що їй краще зібрати сумку, тому що ми з її братом можемо дуже швидко поїхати звідси до вас».
  «У родстері?»
  "Угу. У родстері. Ось чому ми його купили, чи не так?»
  "Бути впевненим. Тепер ми всі знаємо, де сюди. Але де ти можеш бути?»
  Джексон знизав плечима. «Можливо, Голландія. Це близько. Але вона повинна мати на увазі якесь безпечне місце, де вона може сховати його на деякий час, поки все не заспокоїться. Я її запитаю».
  Гном подивився на стелю. «Я думаю, ви сказали, що ви з Оппенгеймером помчитеся. Що я тим часом буду робити?»
  "Ви?" — сказав Джексон з усмішкою. «Ніку, ти сидітимеш у нього на колінах».
  Єва Шеель сіла в ліжку в кімнаті в ресторані Gasthaus, заснованому в 1634 році, і подивилася на Боддена. У кімнаті було прохолодно, і вона затулила руками оголені груди й обійняла себе. Бодден дивився, як від його сигарети піднімається дим.
  «Отже, друкар», — тихо сказала вона. «Вбивство тебе не збуджує».
  Він зітхнув і похитав головою. «Це був поганий бізнес».
  «У вас є совість», — сказала вона. "Я радий."
  "І ти?"
  Вона знизала плечима. «Він мертвий. Можливо, він це заслужив. Можливо, ні. Але я нічого не відчуваю».
  Він подивився на неї. «Ти справді такий жорсткий, крихітко?»
  «Ні, але я прикидаюся. Час для докорів сумління буде пізніше, коли ми зможемо собі це дозволити. Знаєте, це справжня розкіш». Вона знову затремтіла й подумала, чи справді це був холод, що змусив її це зробити.
  Бодден сів у ліжку й потягнувся до маленького столика, щоб взяти пляшку. — Ось, — сказав він, наливаючи в келих прозорого шнапсу . «Це вас зігріє».
  Вона з вдячністю прийняла склянку, випила й знову затремтіла, коли міцний алкоголь впав. «Ми могли б, звичайно, просто бігти з грошима, які у нас є».
  Він випив із пляшки. «Вони б нас знайшли. Ти це знаєш. Твій план кращий».
  «Так, якщо це працює». Вона піднялася й обернулася. Тільки від холоду вона усвідомила свою наготу. Він дивився на неї з інтересом, якщо не з бажанням.
  «Тобі все ще подобається те, що ти бачиш, друкарю?»
  "Дуже сильно."
  «Ми повинні знайти те, що вас схвилює».
  «Порахувати багато грошей може це зробити».
  «Це було раніше?»
  «Я не знаю», — сказав він, уперше посміхаючись. “Я ніколи не пробував”
  Вона поставила склянку й почала одягатися. «Лія дала мені назву готелю, де американець сказав, що вони зупиняться. Було б краще уникати його, тому, коли я приїду туди, я надішлю записку».
  — До гнома?
  "Так."
  Бодден опустився, щоб потерти своє коліно, яке все ще пульсувало. «Цьому я дещо винен».
  «Помста, як і докори сумління, — це ще одна розкіш, яку ми поки що не можемо собі дозволити».
  «Колись».
  «Колись», — погодилася вона й одягла шубу. З його глибокої кишені вона дістала пістолет. Вона якусь мить дивилася на нього з цікавістю, а потім простягла його йому.
  — Ну, — сказав він. «Вальтер».
  "Задовільно?"
  «Ідеально».
  Її голова трохи нахилилася набік, коли вона дивилася на нього вниз. «Можливо, вам доведеться ним скористатися».
  «Так, — сказав він, — я знаю».
  Повія прокинулася, коли Курт Оппенгеймер піднявся зі стільця, від чого її ноги злегка пошкрябали.
  — Ти не спав, — сказала вона.
  «Трохи, тут, у кріслі».
  «Ти міг скористатися ліжком».
  "Я знаю."
  Він відкрив свій портфель і дістав картонну упаковку «Честерфілдс». «Ваші сигарети».
  "Ти хочеш-"
  Він похитав головою й усміхнувся. «Ні, не сьогодні ввечері. Можливо, іншим разом».
  Вона позіхнула. "Котра година?"
  «Трохи за першу».
  «Ти зараз йдеш?»
  «Мене чекає довга прогулянка».
  «О цій порі ночі?»
  "Так."
  «Чи не можна почекати до ранку?»
  — Ні, — сказав він. «Це не може».
  Джексон спостерігав, як Лія Оппенгеймер надягає панчохи. Вона намочила палець і провела ним по швах, обертаючи головою, дивлячись назад і вниз, щоб переконатися, що вони рівні.
  «Чому жінки завжди так роблять?»
  "Що?"
  «Намочіть їм палець, а потім проведіть ним по швах».
  «Це тримає їх прямо».
  «Шви?»
  "Так, звісно."
  «Як?»
  "Не знаю. Це просто так».
  Вона накинула через голову темно-синю сукню, глянула на себе в дзеркало, трохи потягнула сукню, а потім повернулася до Джексона.
  «Гаразд. Тепер я одягнений. Куди ми йдемо?"
  «Ніде».
  "Тоді чому-"
  — перебив Джексон. «Десь протягом наступних кількох годин ми можемо знайти вашого брата».
  Її оголошення не здивувало. Натомість вона урочисто кивнула, чекаючи, поки Джексон продовжить.
  «Якщо ми його знайдемо, можливо, нам доведеться поспішно залишити Бонн. Питання в тому, куди ми йдемо? Нам потрібне безпечне та відносно близьке місце».
  — Кельн, — сказала вона майже автоматично.
  «Це не набагато краще, ніж Бонн».
  «У мене там є друзі, які добре організовані. Якщо ви зможете доставити до них мого брата, тоді ваша робота буде виконана». Вона підійшла до сумочки й дістала олівець і папір. «Ось я напишу їх ім’я та адресу».
  Поки вона писала, він сказав: «Можуть бути ускладнення».
  Вона підвела очі. «Що за ускладнення?»
  "Не знаю. Якби я знав, це були б не ускладнення, а лише проблеми».
  Вона повернулася до написання імені та адреси. «І якщо вони все-таки перетворяться на проблеми, що їх вирішить?»
  «Гроші, напевно», — сказав Джексон і глянув на листок паперу, який вона простягла йому, незграбно прочитавши ім’я. «Шмуель Бен-Цві?» Його погляд був запитальний. — Що це за ім’я — іврит?
  Вираз обличчя Лії Оппенгеймер був зухвалим. «Ізраїльський», - сказала вона.
  «Ну що ж, — сказав Джексон.
  «У вас є якісь заперечення?»
  Джексон знизав плечима. «Він твій брат, а не мій. Ви можете передати його кому завгодно».
  «Ви сказали, що гроші вирішать усі проблеми, які можуть виникнути. Скільки грошей?"
  «Стільки, скільки ви маєте або можете отримати від своїх ізраїльських друзів протягом наступних кількох годин».
  «Мені доведеться поїхати до Кельна. Це займе не менше двох-трьох годин. Чи вистачить мені часу?»
  «Я так думаю», — сказав Джексон.
  Вона задумливо кивнула, дивлячись на Джексона. «Що порадить пан Плоскару?»
  «Ну, бачите, — сказав Джексон, — я насправді не питав, тому що містер Плоскару може бути і ускладненням, і проблемою».
  Коли сонний чотирнадцятирічний хлопець приніс записку до кімнати Плоскару, гном прочитав її, підказав хлопчикові та сказав: «Скажи їй, щоб зустріла мене на розі за п’ять хвилин».
  «Який кут?»
  «Біля банку».
  Коли хлопець пішов, Плоскару вийняв із футляра великий армійський калібр .45 і засунув його за пояс своїх штанів. Він застібнув піджак поверх нього, а потім піднявся на стілець, щоб оглянути себе в дзеркало. Задоволений тим, що опуклість не надто помітна, він зліз зі стільця й якусь мить стояв, задумливо оглядаючи кімнату. Подумавши, він автоматично змахнув зі своїх долонь якісь уявні крихти.
  Єва Шеель спостерігала за наближенням гнома. Коли він наблизився досить близько, вона сказала: «Я Єва Шеель, пане Плоскару».
  Карлик вклонився. «Ви, як я розумію, друг фройляйн Оппенгеймер».
  — І її брата.
  «Ах».
  «Я думаю, ми повинні поговорити».
  «Можливо, бар був би зручнішим. Хтось у моєму готелі сказав мені, що неподалік є один, який працює допізна. Підемо туди?»
  У барі не було нікого, крім власника та трьох самотніх п’яниць, які сиділи, згорбившись над своїми келихами.
  Посадивши Єву Шеель, Плоскару пішов до бару, доплатив і приніс дві склянки, як сказав власник, його найкращого бренді.
  — А тепер, — сказав Плоскару, звиваючись назад у кріслі, — про що ми будемо говорити?
  «Курт Оппенгеймер».
  «Цікавий чоловік у багатьох відношеннях. Я з нетерпінням чекаю зустрічі з ним».
  «Ви очікуєте, що це буде незабаром?»
  «О, так, зовсім скоро».
  «Йому потрібна допомога, звичайно».
  "Так, звісно."
  «Я представляю певних осіб, які хотіли б йому допомогти».
  «Для людини в таких трагічних обставинах здається, що вона не страждає від браку друзів. Зовсім не бракує».
  «Особи, яких я представляю, вважали б за честь допомогти йому».
  «Так, я впевнений», — сказав гном і сьорбнув напою.
  «Вони очікували б заплатити за привілей».
  «Вони назвали якусь суму?»
  «П'ятнадцять тисяч доларів».
  Плоскару відвернув кутиками рота. «Майже знайдеться багато дорогих друзів, які заплатили б набагато більше за такий рідкісний привілей».
  — Ми могли б торгуватися цілу ніч, пане Плоскару, і все одно досягти тієї самої ціни.
  "Який є?"
  «Двадцять п'ять тисяч».
  "Долари?"
  "Так."
  «Цікава ціна, — сказав Плоскару. «Не справедливий, але все ж цікавий».
  "Як цікаво?"
  «Це досить цікаво, щоб я проконсультувався зі своїм колегою».
  «Коли ви приймете рішення?»
  «Є ще багато невідомих факторів, які потрібно вирішити, але я б сказав, що ми приймемо рішення до десятої години завтра вранці».
  «Де я можу знайти вас — готель?»
  «Ні, я думаю, ні. Я дам вам адресу. Якщо все піде так, як я очікую, ми можемо домовитися там. Адреса: чотирнадцять Мірбахштрассе тут, у Бад-Годесберзі. Ви б хотіли це на чомусь записати?»
  «Ні, я пам’ятаю», — сказала вона. «Чотирнадцята Мірбахштрасе, завтра о десятій».
  Плоскару посміхнувся й спустився зі стільця. «Вибачте, що так поспішаю, але ще є багато деталей, на які потрібно звернути увагу. Це була дуже цікава дискусія, фройляйн Шель. Мені подобається, як ти думаєш. Можливо, іншим разом ми поговоримо про щось — ну, менш комерційне».
  «Можливо».
  Він узяв її руку, схилився над нею, а потім подивився на неї з виразом, який був би стурбований, якби не лукавий погляд у його очах. «До речі, — сказав він, — передай мої найкращі побажання твоєму другові».
  — Який би це був друг, пане Плоскару?
  «Той, у якого хворе коліно, звичайно».
  Вона спостерігала, як він пройшов через столи до дверей. «Стільки хитрості в такому маленькому тілі», — подумала вона. І секс теж, звичайно. Незважаючи на те, що він пішов, він залишив свою пародію, як відкрите запрошення. Якби був час, це могло б виявитися цікавим — дуже цікавим. Великий, потужний мозок може вказувати на щось інше. Вона злегка посміхнулася, підвела очі, перехопила погляд власника й дала знак, щоб принести ще бренді. Коли він розуміючи кивнув, вона дістала з сумочки папір і конверт і почала писати. Сонний хлопець у готелі віднесе його до друкарні, подумала вона. Принтер може перейти в режим сну іншим разом. Те, що відбувається сьогодні ввечері на Мірбахштрасе, 14, може бути важливішим за його сон. Набагато важливіше.
  Повернувшись до готелю, Плоскару дізнався, що Джексон ще не повернувся. Він піднявся до своєї кімнати й на мить постояв у її центрі, зчепивши руки, зовсім не усвідомлюючи того факту, що робить це, і розмірковуючи, хто з них буде сторожувати тієї ночі на Мірбахштрассе, 14 — жінка в шубу або чоловіка з пошкодженим коліном. Він усміхнувся, навіть не усвідомлюючи, що це робить. Та виспить, вирішив він. Вона змусить чоловіка піти, болить коліно і все таке. Це була справжня причина, чому він дав їй адресу — щоб вигнати чоловіка. Чоловік був небезпечний, і з ним треба було боротися, але в місці, яке сам вибрав гном.
  Насвистуючи «Блакитний місяць», Плоскару підійшов до своєї сумки, вийняв із підкладки тонкий британський десантний ніж і засунув його в шовкові піхви, пришиті до внутрішньої сторони рукава його куртки. Після цього він налив собі трохи з пляшки бурбону, підскочив у найзручніше крісло в кімнаті, відсахнувся назад, перестав насвистувати «Blue Moon» і натомість почав співати її слова.
  Він все ще співав, коли неповнолітній Джексон постукав у його двері.
  OceanofPDF.com
   30
  Вони двічі проїхали повз великий темний будинок на Мірбахштрассе, 14, потім припаркували «Мерседес» за квартал і пішли назад. Цегляна стіна заввишки майже вісім футів оточувала будинок. Майже повний місяць давав трохи світла — принаймні достатньо, щоб вони могли розрізнити контури будинку крізь ковані ворота.
  Це було суворе на вигляд місце, подумав Джексон, триповерхове заввишки й побудоване з якогось темного каменю чи цегли. Вона мала мансардний дах, наче вкритий шиферною черепицею. Джексон спробував високі ворота без особливої надії. Воно було замкнене.
  «Ну, тоді знову і знову», — сказав Джексон і скрутив руками стремена.
  Він підняв гнома вгору. Він був важчим, ніж очікував Джексон, набагато важчим.
  «Є скло?»
  «Як мудро з вашого боку запитати», — сказав Плоскару. "Але не."
  «Ви готові?»
  "Так."
  Джексон відчув, як рука гнома обхопила його зап’ястя. Тоді він відчув, як його плавно й легко підняли вгору, доки він не зміг перетягнути іншу руку через стіну. Сила гнома здивувала його.
  Перекинувши ногу через стіну, Джексон сказав: «Я піду першим».
  Він обережно опустився, а потім відпустив. Падіння було менше фута. Гном опустився, поки не звисав зі стіни лише на руках. Джексон обняв ноги гнома і сказав: «Добре, ти в мене».
  Вони стали навколішки біля стіни й вдивлялися крізь кущі. «Здається, без собак», — сказав Джексон.
  "Немає."
  «Що тепер?»
  «Що радили ті лекції?»
  «Сміливість».
  «Тоді будьмо сміливими».
  «Я постукаю», — сказав Джексон. «Ти прикривай мене». Він дістав із кишені пальта тридцять восьмий пістолет. Зігнувшись майже вдвічі, він сповзав з куща на кущ, пробираючись до входу в будинок. Гном помчав за ним. Джексон помітив, що Плоскару тепер тримає в правій руці великий армійський кольт.
  «Ну, подивимось, що станеться», — сказав Джексон.
  Він підійшов до дверей. Біля нього гном притисся до стіни. Це були великі двері, зроблені з важкої дубової дошки, обв’язані декоративними залізними ременями. Джексон знову постукав, цього разу сильніше. Знову чекали, і знову нічого не сталося.
  — Нікого вдома, — сказав Джексон.
  «Спробуйте двері».
  Джексон спробував дверну ручку. Оберталося легко. Він штовхнув двері, майже очікуючи, що вони скрипнуть. Але не сталося. Натомість він плавно відкрився на петлях, які могли бути змащені маслом. За дверима була темрява.
  «Давайте повернемося в готель і вип’ємо», — сказав Джексон. «Знайди жінок».
  Гном підійшов до відчинених дверей і зазирнув. «Можливо, справді нікого немає вдома».
  «Я наберуся сміливості і запитаю». Джексон обережно ступив у двері. Гном пішов слідом. «Хтось вдома?» Джексон подзвонив.
  «Ви думаєте, що він говорить англійською?»
  Джексон не відповів. Натомість він дістав свою запальничку Zippo і клацнув її колесом. Запальничка спалахнула, забезпечивши рівно стільки світла, щоб він міг знайти вимикач. Він натиснув, але світло не засвітилося.
  «Немає живлення».
  «Подивимося, чи зможемо ми знайти свічки».
  Запальничка Джексона вже тьмяніла. Але було ще достатньо світла, щоб він міг знайти двері, що вели з передпокою, у якому вони опинилися. Він рушив до дверей, гном був позаду.
  Потім засвітилося світло. Це був яскравий, сфокусований жовтий від потужного ліхтарика. Позаду них пролунав чоловічий голос німецькою: «На вас спрямований пістолет-кулемет, панове. Я повністю готовий ним скористатися».
  «Ну, чорт, — сказав Джексон.
  «Ви обоє станете на коліна дуже повільно», — сказав голос. «Дуже, дуже повільно».
  Джексон і Плоскару зробили, як їм було сказано.
  «Тепер ти, маленький чоловічок. Ви опустите свій пістолет на підлогу і дуже обережно посунете його ліворуч».
  Плоскару посунув армійський калібр .45 ліворуч.
  «А ти з сивим волоссям посунеш пістолет вправо. Дуже ніжно».
  Коли Джексон зробив саме це, голос сказав: «Добре. Тепер ви поплескаєте руками по маківці і підніміться, але дуже повільно. Не обертайся».
  Вони знову зробили, як їм було сказано. Тоді світло перестало танцювати навколо, ніби його джерело було покладено на стіл. Джексон відчув, як щось холодне тисне на його потилицю. Він затамував подих і навіть на секунду заплющив очі. Але коли він відчув, як рука почала рухатися по його тілу й поплескувати по кишенях, він відкрив очі.
  Рука також провела над Плоскару, але швидше, майже недбало, наче гном був надто малим, щоб приховати щось небезпечне.
  Жовте світло ліхтарика знову почало танцювати, нарешті зупинившись на розсувних дверях.
  «Ти, чоловіче, відкриєш двері прямо перед собою, але повільно, дуже повільно».
  Гном виконав вказівку. — Добре, — сказав голос. «Руки назад на голову, будь ласка». Плоскару знову поклав руки на голову.
  «Тепер ви обоє повільно пройдете через двері рівно п’ять кроків і зупинитесь. Ти не обернешся».
  Плоскару й Джексон відступили на п’ять кроків, хоча гномові довелося розтягнути кроки, щоб не відстати від вищого.
  Почулося клацання, і пара торшерів спалахнула. Вони були у вітальні, де було забагато потворних меблів, більшість із яких була оббита червоним і коричневим плюшем, і більшість із них, очевидно, належала до минулого століття.
  «Зрештою, електрику не відключили, чи не так?» — сказав голос. «Тільки в під'їзді. Розумієте, панове, я вас чекав». Тоді голос засміявся, хоча насправді це був радше регіт, ніж сміх.
  «Тепер я думаю, що я зроблю так, щоб ти обернувся, але дуже повільно, і тримай руки там, де вони».
  Джексон і Плоскару обернулися. Спочатку побачив автоматний пістолет і тонкі, білі наманікюрені руки, які непохитно цілилися в середину тіла. Високий чоловік, який тримав пістолет-кулемет, теж був худий, майже елегантно. Був одягнений у чорний светр та чорні штани, на ногах взутий у чорні лаковані тапочки. Його обличчя було білим, борошнистим, нездоровим білим обличчям, яке було закрите від сонця. Проте на високих вилицях виднілися дві круглі плями червоного кольору, які були чи то намальовані, чи то притиснуті. За винятком брів, решта обличчя було досить звичайним — кістляве підборіддя, тонкі червоні губи, прямий ніс і глибоко запалі темні очі. Брови над очима були вищипані.
  «То що ми тут маємо?» сказав чоловік. «Карлик і сивий американець. Ти, маленький чоловіче, ти теж не американець, чи не так?»
  — Ні, — сказав Плоскару.
  «Скажи щось інше — німецькою».
  «Що б ти хотів, щоб я сказав?»
  Чоловік якусь мить розглядав Плоскару, а потім усміхнувся. "Звичайно. румунська. Маю рацію?"
  "Ти маєш рацію."
  «З Бухареста, я б сказав. Ваші голосні видають вас. Я дуже пишаюся собою. Я думав, що втратив зв’язок». Він знову посміхнувся зубами, які були надто правильними й надто білими. Джексон вирішив, що вони фальшиві. Він спробував вгадати вік чоловіка й зупинився на сорока, хоча вважав, що в будь-якому випадку він може пропустити десять років.
  «У вас є імена?» — сказав чоловік, усе ще посміхаючись.
  «Мій Джексон; його Плоскару».
  «Джексон і Плоскару. Добре. Я Глот, але ти це знаєш, чи не так? Мій маленький скарб сказав вам, той, хто взяв ваші гроші. Але потім з’явилися докори сумління — і почуття провини. Вона справді обожнює мене, знаєте. Тож вона примчала сюди так швидко, як могла, і розповіла мені все. Звичайно, я її пробачив, і ми разом плакали, і обіймалися, і займалися іншими найцікавішими справами, а потім я чекав, коли ти приїдеш. Ти завжди такий незграбний?»
  «Майже завжди», — сказав Джексон.
  «Справді? Як цікаво. Тепер я маю вирішити, що з тобою робити».
  «Чому б просто не відпустити нас?» – сказав Плоскару. «Звісно, ми тобі заплатимо, а потім забудемо про зустріч».
  «У вас є гроші?»
  "Дещо."
  «Тоді я заберу це у вас після того, як уб’ю вас. Ти розумієш, що це те, що мені доведеться зробити».
  «Ми цього не зробили», — сказав Джексон.
  "О, так. У мене справді немає вибору. Це те, що я сказав своєму маленькому скарбу щойно раніше — але не важливо. Я хотів би продовжити нашу розмову, панове, але це був такий довгий вечір. Думаю, ми зараз спустимось у льох і зробимо те, що треба. Якщо ви тримаєте руки на головах і повертаєте праворуч, ви побачите інші двері. Ми через це пройдемо. Ви, пане Плоскару, відчиніть двері й увімкніть світло — воно буде ліворуч від вас. Потім ви знову покладете руки на голову. Ми можемо йти?"
  Глот помахав їм автоматом. Джексон і Плоскару підійшли до дверей. Плоскару відкрив його, знайшов світло й увімкнув його.
  «Руки назад на голову, будь ласка», — сказав Глот.
  Плоскару повернув їх назад.
  «Тепер повільно, панове, дуже повільно. Мабуть, я повинен вам сказати, що я дуже гарний стрілець».
  «Ми вам віримо», — сказав Джексон.
  — Спускайся сходами — спочатку ти, пане Джексон.
  Джексон почав спускатися бетонними сходами. Світло виходило від однієї лампочки, яка висіла на ізольованому дроті. Джексон думав про те, щоб стрибнути за ним і розбити світло руками. Але це було зависоко, вирішив він — майже чотири фути зависоко.
  Коли вони дійшли до початку останніх чотирьох сходинок, Плоскару спіткнувся й відняв руки від голови, щоб спробувати вхопитися за перила. Він промахнувся і впав стрімголов вниз по сходах, приземлившись зім’ятою купою. Він застогнав і перевернувся, стискаючи руками живіт.
  Джексон рушив до нього. «Ні, містере Джексон», — різко сказав Глот. «Відійди назад і тримай руки там, де вони були».
  «Він поранений», — сказав Джексон, але зробив, як йому було сказано.
  «Він не довго страждатиме», — сказав Глот і повільно спустився сходами.
  Він штовхнув Плоскару ногою. "Вставай. Можете вставати».
  Плоскару знову застогнав і повільно підвівся на одне коліно.
  «Тепер до кінця», — сказав Глот.
  Усе ще стискаючи руками живіт, гном почав повільно підніматися. Він ще раз застогнав, цього разу досить жахливо, а потім обернувся. У правій руці був ніж командос. Він занурив його в Глот трохи вище паху. Глот скрикнув і впустив автомат. Він схопився за себе, коли Плоскару витягнув ніж. Глот зігнувся вдвічі, і ніж сильним поштовхом угору пішов назад. Плоскару відскочив. Ґлот дивився на руків’я ножа, що стирчало з його грудей прямо під грудною кліткою. Він знову закричав — пронизливий, переляканий крик; смикав за ніж; впав на коліна; закричав ще раз; і перекинувся. Він помер тоді або трохи пізніше.
  Джексон почав шукати сигарети. Він запалив одну, затягнув дим глибоко в легені й видихнув. Він помітив, що його руки тремтять.
  «Мені сподобалося, як ти стогнав».
  «Так», — сказав Плоскару. «Мені здавалося, що я дуже засмучений».
  Гном простяг руку, схопив руків’я ножа й витяг його. Якусь мить він дивився на нього з відразою чи, можливо, відразою, а потім обережно витер його лезом об штанину мерця. Переконавшись, що він чистий, Плоскару засунув ножа назад у шовкові піхви, вшиті в рукав його пальта.
  «Ти завжди тримаєш це там?» – сказав Джексон.
  — Не завжди, Мінор. При нагоді».
  Джексон нахилився й узяв автомат. Він уважно оглянув його, а потім подивився на Плоскару. «Запобіжник був увімкнений».
  «Хіба ви не помітили?»
  "Немає."
  «Чого вас навчили в OSS?»
  «Недостатньо, я б сказав».
  Плоскару знайшов свої сигарети й запалив одну. Джексон помітив, що руки гнома не тремтять, коли він спокійно курив і задумливо дивився на льох.
  «Я думаю, що це буде дуже добре, чи не так?» — сказав гном.
  "Для чого?"
  «Для Оппенгеймера».
  Плоскару підійшов до важких дверей і відчинив їх. Він зазирнув усередину кімнати, швидко рушив назад і грюкнув дверима. Коли він обернувся, його обличчя було блідим і застиглим.
  "Що це було?" — запитав Джексон.
  «Дівчина — його служниця. Не треба шукати. Вона мертва. Це досить неприємно».
  Джексон похитав головою й подивився на мертвого Глота. «Мені цікаво, ким він був насправді».
  «Ви можете запитати Оппенгеймера», — сказав Плоскару, відчиняючи інші двері. «Він знатиме».
  Гном оглянув ще одну кімнату, двері якої він щойно відкрив. «Цей підійде», — сказав він. "Поглянь."
  Джексон підійшов подивитися. Це була маленька пуста кімната без вікон. Слабка лампочка забезпечувала світло, яке було. Плоскару оглянув двері, в яких був маленький отвір, закритий залізною сіткою. Двері були зроблені з важкого, твердого дерева, з великим сталевим замком. Плоскару повертав ключ туди-сюди, перевіряючи замок. «Це дуже добре послужить».
  «Що нам з ним робити?» — сказав Джексон, кивнувши на Глота.
  «Затягніть його під сходи».
  «Тоді зробимо це».
  Після цього вони почали підніматися сходами. На півдорозі гном зупинився й обернувся. «Знаєш, — повільно сказав він, — це справді була не така вже й погана схема».
  "Який?"
  «Глот. Можливо, нам варто подивитися, як це працює на Оппенгеймері».
  «Ви думаєте, що він такий же дурний, як і ми?»
  — Можливо, — сказав гном. «Багато людей є».
  OceanofPDF.com
   31
  Бодден був радий злізти з позиченого велосипеда. Поїздка від Gasthaus не принесла йому користі коліну. Він стояв навпроти Мірбахштрассе, 14, і розглядав великий темний будинок. Не було нічого видно — тільки великий будинок, обнесений високим муром.
  Бодден подивився на місяць і спробував вгадати час. Була приблизно о четвертій, коли хлопець приніс записку від Єви Шеель. Тоді Боддену довелося спонукати власника Gasthaus позичити велосипед. Поїздка зайняла ще чверть години — можливо, двадцять хвилин. Це сталося майже за чотири — можливо, за чверть. Улюблена година грабіжника.
  Перше, що потрібно було Боддену, це місце, щоб сховати велосипед. Була купа кущів — якихось вічнозелених рослин. Він перевернув велосипед і притулив його до кущів. А тепер ти, друкарю, — подумав він; якесь місце, де можна встати з ноги, сісти й спостерігати. Недалеко від кущів стояло велике дерево. Він міг лежати або сидіти за ним і все одно мати вид на ворота, що вели до будинку.
  Бодден влаштувався за деревом. Він думав, чи наважився він ризикнути сигаретою. Він дуже хотів одного. Але ні, на це треба почекати. Бодден сидів, наполовину прихований великим деревом, його пульсуюча нога витягнулася прямо перед собою. Поки він чекав і дивився, він масажував коліно.
  До кімнати повії в центрі Бонна було далеко, і Оппенгеймер трохи спітнів, наближаючись до будинку, де жив чоловік, який називав себе Глот. Оппенгеймер не поспішав. За можливості він тримався бічних вулиць, але один чи два рази довелося скористатися Кобленцерштрассе. Одного разу повз нього на джипі проїхав британський патруль. Патруль уважно оглянув його, пригальмував і поїхав далі.
  Під час довгої прогулянки Оппенгеймер розмовляв сам із собою — точніше, зі своїм іронічним «я». Одного разу, коли він сів відпочити й покурити, він іронічно прокоментував погоду. Гарна ніч для цього, чи не так? Для чого? За вбивство, звичайно. Відбудеться розстріл, не більше того. Не так давно ви вживали вигадливіші слова — такі слова, як справедливість, обов’язок і зобов’язання перед мертвими. Скажи мені, ти все ще вважаєш себе ангелом-месником? Я не вірю в ангелів. Давай, це майже те, що ти сказав хлопцеві — тому американському капралу. Ви можете зробити для мене краще. Дайте мені кілька високопарних речень про те, що мертві не померли даремно. Я роблю лише те, що потрібно робити. Ти дурень, чи не так?
  Оппенгеймер перестав розмовляти сам із собою, коли підійшов до високої стіни. Він йшов по ньому, поки не дійшов до воріт. Він зупинився, щоб оглянути будинок. Він майже випадково спробував відкрити ворота, знаючи, що вони будуть зачинені. Оглянувши будинок ще кілька хвилин, Оппенгеймер пішов далі.
  «Це безглуздо», — сказав він іронічно. Повна дурість. Це треба робити. Я не буду в цьому брати участі. Тоді йди. Знаєш, що станеться, якщо я це зроблю? «Нехай», — відповів Оппенгеймер, здивований тим, що сказав це вголос.
  Він перекинув портфель через стіну, а потім уважно озирнувся, позначаючи подумки інші вулиці та будинки. Він повернувся до стіни. я не йду. Ти підеш. Ні, не цього разу. Шкода, — сказав Оппенгеймер або подумав, що так, і підскочив, лише спромігшися вчепитися руками за верхню частину стіни. Якусь мить він завис, збираючись із силами. Все, що вам потрібно зробити, це відпустити, кинути і піти. Ні, я не можу. Відмовтеся від цього. Ні, ти не розумієш. Ви ніколи не робили. Більше я нічого не можу зробити.
  Оппенгеймер повільно підтягнувся, поки не зміг схопитися рукою за стіну. Після цього стало легше. Він перекинув ногу й якусь мить лежав на стіні, чекаючи, щоб перевести подих. Тоді він опустився через інший бік стіни, завис на секунду й упав. Присівши біля стіни, він запитав: Де ти? Він мовчки запитав, але відповіді не було. Він запитав ще раз, і коли відповіді не було, він зрозумів, що він сам, справді один. І вперше після того, як його викопали з-під уламків у Берліні, він також зрозумів, що він страшенно й цілковито наляканий.
  З іншого боку вулиці Бодден спостерігав, як Оппенгеймер піднімається по стіні. «Той піднімається вгору, як мавпа», — подумав він. Нічого такого спритного для вас, друкарю. Коли ви підете, вам знадобиться драбина. Велосипед може підійти. Але поспішати нікуди. Зачекайте і подивіться, що буде розвиватися. Якщо той, хто переступив стіну, є тим, ким ви його вважаєте, тоді, можливо, краще почекати й дозволити йому спочатку зайнятися своїми справами — якими б вони не були. Дайте йому кілька хвилин, а потім можете йти. Спочатку викуріть сигарету, а потім переповзіть через стіну.
  Оппенгеймер присів біля стіни й перевірив свій пістолет «Вальтер». Він зробив це автоматично, не задумуючись. Низько зігнувшись, він швидко перебіг від стіни до кущів, зупиняючись лише для того, щоб швидко оглянути будинок. Першим спробував відкрити двері. Його було б замкнено, але завжди варто було спробувати. Одного разу в — де це було — Штутгарті? Неважливо. Двері залишили відкритими. Він намагався пригадати, де це було, але не міг.
  Все ще низько згорбившись, він побіг до хати. Потім, притулившись спиною до цеглини, він повільно пішов убік до дверей. Він піднявся по сходах і перестав дихати, щоб прислухатися. Він нічого не почув і знову почав дихати повільно й безшумно відкритим ротом.
  Він приклав ліву руку до ручки дверей і натиснув. Воно ворухнулося. Він повернув його до упору й повільно штовхнув двері назад. Він зупинився, щоб послухати. І знову не було звуку. Він штовхнув двері на стільки, щоб він міг проскочити. Але він не рухався. Натомість він знову перестав дихати, щоб послухати, але звуку не було. Взагалі жодного. Він повільно прослизнув у двері й зупинився. Рухаючись убік із витягнутою рукою, він знайшов стіну. Він пішов уздовж стіни, поки не знайшов вимикач. Він не натиснув, а намацав двері, які, як він знав, були біля вимикача. Як тільки він знайшов це, жовте світло спалахнуло, і голос сказав німецькою: «Не рухайся, або ти мертвий».
  Оппенгеймер ворухнувся. Він крутнувся й упав водночас, двічі вистріливши на жовте світло. Тоді щось тверде впало на його праве зап’ястя, ледь не розтрощивши його. Він більше не міг тримати вальтер. Рука схопила його за волосся й відвела голову назад. Щось холодне й тверде тиснуло його під підборіддям.
  «Лише один рух, — сказав голос, — лише посмикування, і я натисну на курок». Оппенгеймер не поворухнувся.
  Хтось запалив йому в очі. Він їх закрив.
  Інший голос сказав: «Він швидкий, чи не так?»
  «Я думав, він тебе дістав».
  «Ні, я переїхав одразу після того, як увімкнув ліхтарик. Я рухався дуже швидко».
  Оппенгеймер тьмяно усвідомив, що голоси говорять англійською. Це було неправильно. Можливо, він зробив помилку. Він подумав, чи це не той будинок.
  Голос того, хто тримав пістолет під підборіддям, сказав німецькою: «Я хочу, щоб ви вставали дуже повільно».
  Оппенгеймер піднявся. «Тепер поверніться». Оппенгеймер так і зробив. Він радше чув, ніж бачив, як відкриваються деякі двері. «Поклади руки на голову», — сказав голос. Коли він це зробив, голос сказав йому пройти п’ять кроків прямо попереду. Коли він пройшов п'ять кроків, голос сказав йому повернутись. Коли він обернувся, загорілося світло. Двоє чоловіків, один з них дуже маленький, стояли за кілька футів від нього з пістолетами, спрямованими йому в грудну клітку. Жоден із них не був тим, хто називав себе Глот.
  Оппенгеймер витріщився на маленького чоловічка, того самого, який насправді був карликом. «Ти не міг бути тим, хто називає себе Глот, правда?»
  «Вибачте», — сказав Плоскару, хитаючи головою.
  Оппенгеймер усміхнувся. «Неважливо», — сказав він і продовжував посміхатися. Це було останнє, що він коли-небудь сказав.
  «Подивіться, що він має про нього», — сказав Плоскару. — І не забудьте пошукати ніж.
  Джексон підійшов до Оппенгеймера й полапав у нього кишені. Він знайшов трохи американських грошей, трохи німецьких марок, напівпрокопчену упаковку «Лакі Страйкс», кілька сірників, гребінець, олівець і кілька аркушів паперу з лінійками. Ножа не було. Джексон відкрив папери й подивився на них. Це були аркуші, які Оппенгеймер вирвав із бухгалтерської книги Дамма.
  «Це його список людей, яких потрібно вбити», — сказав Джексон. «Ви хочете знати, ким насправді був Глот?»
  "ВООЗ?"
  «Доктор Клаус Спальке — лікар. Тут сказано, що його спеціальністю було дослідження больового порогу. Він проводив свої експерименти в кількох таборах — тут є їх список, якщо хочете, щоб я його прочитав».
  «Не зовсім», — сказав Плоскару.
  «Тут сказано, що його експерименти спричинили смерть шести тисяч чотирьохсот сімдесяти однієї людини. Як, у біса, вони могли бути такими?»
  «Я поняття не маю», — сказав Плоскару. "Запитайте його."
  "Добре?" — сказав Джексон, дивлячись на Оппенгеймера.
  Чоловік із руками на голові привітно, майже з цікавістю посміхнувся Джексону, але нічого не сказав.
  «Я не думаю, що він у настрої», — сказав Джексон.
  «Можливо, він не розуміє англійської».
  «Він це розуміє, добре. Він навіть може розмовляти техаською, коли захоче, чи не так, брате Оппенгеймер?»
  Знову Оппенгеймер приємно посміхнувся і продовжував усміхатися.
  «Я думаю, нам краще відвести його до підвалу, поки він не вирішив зробити якусь дурницю», — сказав Плоскару.
  Джексон кивнув. «Я думаю, ти маєш рацію». Він взяв Оппенгеймера за руку і вказав пістолетом на двері, що вели до підвалу. «У нас є гарне тепле місце для вас».
  Оппенгеймер не поворухнувся, доки Джексон не смикнув його за руку. Після цього він слухняно пішов, але дивно хитаючись, наче був старим у капцях, які, як він боявся, злізуть.
  Коли вони підійшли до сходів, Джексон зупинився. — Іди вниз, Ніку, — сказав він. «Якщо наш друг тут спробує щось розумне, як-от фальшиве падіння, ви можете застрелити його на шляху вниз».
  Гном поспішив униз сходами, а потім з пістолетом напоготові чекав, поки Джексон і Оппенгеймер спустяться сходами. Біди не було. Оппенгеймер тихо, але повільно пішов сходами, усміхаючись усю дорогу.
  Плоскару поспішив відчинити двері зі сталевою сіткою вікна та важким замком. Джексон спрямував Оппенгеймера, який не протестував, до маленької кімнати. «Це небагато, — сказав Джексон, — але ви тут ненадовго». Він повів Оппенгеймера до кімнати. Коли Джексон почав повертатися, Плоскару вставив армійський калібр .45 йому в спину.
  «Я не вб'ю тебе, Майнор, але без вагань вистрелю тобі в ногу».
  «Ну, чорт, Нік».
  Плоскару обійшов руку і взяв пістолет Джексона. — Твоя біда, Мінор, у тому, що ти не довіряєш людям, але не настільки. А тепер, якщо ви просто підійдете і зіпретесь руками об стіну».
  Джексон сперся руками об стіну. Плоскару швидко позадкував із маленької кімнати, зачинив двері й замкнув їх. У кімнаті Оппенгеймер мило посміхнувся Джексону.
  «Я залишу світло», — сказав Плоскару, викликаючи крізь сітчасте вікно. «Можливо, ти зможеш змусити його заговорити».
  "Дякую."
  «Це буде недовго».
  «Ти збираєшся розторгувати його, Ніку, чи не так?»
  «Тому, хто запропонує найбільшу ціну», — сказав Плоскару й рушив сходами.
  Бодден задихаючись лежав на стіні. «Ти занадто старий для цього, друкарю», — сказав він собі. Занадто старий. Він спочатку відпустив ноги через борт, а потім опустився, поки не повис лише на руках. Стежи за коліном, подумав він. Приземлишся неправильно, і будеш калікою. Він приземлився неправильно, і його права нога підкосилася під ним. Бодден вилаявся й обхопив коліно обома руками, ніжно його обмацуючи. Біль був набагато гостріший, ніж раніше. Він обережно спробував підвестися, але не зміг. Біль був надто сильним. «Тобі потрібна палиця, — подумав він, — щось, чим можна підпертися. Він волочився по стіні, намацуючи в траві палицю чи жердину. Його рука щось знайшла. Мотика, їй-богу! Просто річ.
  Використовуючи мотику як своєрідну опору, він рушив до дверей. Повільно піднімаючись сходами, він уперше помітив, що двері відчинені. «Вийми рушницю, каліка», — сказав він собі. Хороша річ мотика, але всередині не картоплю знайдеш. Він тягнувся до пістолета «Вальтер», коли Плоскару вийшов у двері.
  Бодден намагався вирішити, чи вдарити гнома мотикою, чи спробувати пістолет. Гном не мав такого рішення. Ніж вийшов з його рукава розмитим рухом. Він пригнувся низько, дуже низько, під тепер уже піднятою мотикою. Він вдарив один раз ножем, а потім відскочив. Мотика опустилася, проминувши його на кілька дюймів. Потім Боддена вразив біль. Він кинув мотику й незграбно спустився вниз, поки не впав, розпластавшись, на східці.
  Гном обережно підійшов до нього. «Ти не мертвий, чи не так?»
  Бодден витріщився на нього. "Немає."
  «Я знав, що мав убити тебе у Франкфурті. Але зараз ти швидко помреш».
  «Ти занадто багато говориш, чоловіче. Забагато».
  Плоскару кивнув. «Мабуть, — сказав він. Він дивився на Боддена, ніби намагаючись щось вирішити. Тоді він повернувся й легенько побіг до залізних воріт. Бодден спостерігав, як гном сяє хвірткою та спускається з іншого боку. Якусь мить Плоскару дивився через хвіртку на чоловіка, який лежав, розпластавшись, на сходах великого будинку. Він кивнув собі, трохи посміхнувся, а потім повернувся й швидко пішов вулицею. Йдучи, він витер долоні від пилу чи то від задоволення, чи то від очікування. Важко було сказати.
  OceanofPDF.com
   32
  Джексон п'ятнадцять хвилин намагався змусити Оппенгеймера заговорити, але безуспішно. Вони сиділи в протилежних по діагоналі кутах маленької кімнати, поки Джексон вів свою односторонню розмову. На все, що сказав Джексон, Оппенгеймер усміхнувся приємно, але досить мляво. Його зеленувато-блакитні очі все ще були блискучі й зацікавлені, але вони постійно рухалися, наче все вимагало однакової уваги.
  — Я досить добре знаю вашу сестру, — сказав Джексон.
  Оппенгеймер усміхнувся й оглянув черевик. Його правий. Він потягнув за шнурок, а коли петля трохи поворухнулася, усміхнувся ще більше.
  Джексон дивився на нього зачаровано. Спочатку він подумав, що Оппенгеймер просто відмовляється говорити. Після цього виникла підозра, що мовчазний усміхнений чоловік прикидався, щоб збити Джексона зненацька. Але потім прийшло майже впевнене усвідомлення, що Оппенгеймер зовсім не прикидався.
  «Як я вже сказав, тепер я досить добре знаю вашу сестру. Вона думає, що ти божевільний».
  Оппенгеймер ще раз трохи потягнув шнурок і радісно посміхнувся, почувши його рух.
  — Або так вона сказала спочатку. Вона також сказала, що хоче відвезти вас до санаторію в Швейцарії, де вони спеціалізуються на таких горіхах, як ви. Але виявилося, що вона, ймовірно, брехала».
  Шнурок ще раз обережно смикнув і знову щасливо посміхнувся.
  «Що вона справді хоче зробити, так це доставити вас до Палестини, де вас випустять на кілька ретельно відібраних британців і, можливо, на дивного араба. Якщо ви вбили їх достатню кількість, то можете навіть стати національним героєм, якщо євреї колись отримають незалежність. Ви можете навіть стати мучеником. Це було б чудово, чи не так?»
  Оппенгеймер продовжував посміхатися і бавитися шнурком.
  «Знаєш, я трахнув твою сестру», — сказав Джексон.
  Оппенгеймер розсміявся, але це був радше сміх, ніж сміх. Це був глибокий, гортанний, задоволений, мудрий сміх, який звучав сповнений космічних таємниць. Його шнурок повністю розв’язався.
  «Ти справді пішов, чи не так, друже?» – сказав Джексон. «Ти поза цим»
  Оппенгеймер зняв свій черевик і запропонував його Джексону. Коли Джексон взяв його, Оппенгеймер захихотів із захопленням і почав знімати решту одягу. Він передав усі речі Джексону, який прийняв кожну з них, легко, співчутливо похитавши головою, акуратно склавши їх на підлозі.
  Коли весь одяг був знятий, Оппенгеймер виявив маленьку шкіряну сумку, яка висіла на його шиї. Він зняв його, відкрив і з’їв один із діамантів, перш ніж Джексон встиг їх у нього забрати. Джексон порахував діаманти. Їх було двадцять один, розміром не менше карата.
  «Якщо ти справді хороший, — сказав Джексон усміхненому голому Оппенгеймеру, — я міг би дати тобі один пізніше на десерт».
  Коли Плоскару повернувся до готелю, він негайно піднявся до своєї кімнати, дістав із валізи чотири товстих аркуші паперу кольору слонової кістки з відповідними конвертами, сів за письмовий стіл і почав писати запрошення. Він писав старою авторучкою з широким пером і час від часу відкидався назад, щоб помилуватися своєю майстерністю. Гном завжди пишався тим, що вмів гарно писати.
  Коли запрошення були готові, він адресував чотири конверти о. Лія Оппенгеймер, Frl. Єва Шіл, майор Гілберт Бейкер-Бейтс і лейтенант Лафоллет Мейєр.
  Тоді він спустився вниз, розбудив сплячого хлопця і дав йому величезний хабар, щоб він негайно доставив запрошення. Коли хлопчика благополучно відправили, Плоскару розбудив партійця й забронював конференц-зал на 8 ранку. Коли це було зроблено, гном подивився на годинник. Було 5:14.
  Сержант-майор розбудив Бейкер-Бейтса о 5:33 ранку
  «Вони знайшли його, сер», — оголосив сержант-майор похмурим скорботним голосом людини, навченої мистецтву переносити погані новини.
  Бейкер-Бейтс невпевнено сів у ліжку. "ВООЗ? Кого знайшов?»
  — Фон Штаден, сер. Старий Жовтоволосий. Знайшов його пливучим у річці біля Беуеля. Він був утоплений, з неприємною шишкою на голові прямо тут». Сержант постукав по правій скроні.
  «Боже, — сказав Бейкер-Бейтс.
  — А ще це, сер, щойно прибуло з Лондона через Гамбург. У ньому був вищий пріоритет, тож я подумав, що краще поквапитися одразу після завершення декодування».
  Бейкер-Бейтс узяв конверт, розпоров його й дістав єдиний, надрукований листок із написом: «Ваш останній звіт поширювався на найвищому, повторному, найвищому рівні. Цим вам наказано, повторюю, наказано запропонувати до, але не більше чотирьох тисяч фунтів стерлінгів за непошкоджені товари, якщо вони будуть доступні». Він був підписаний прізвищем керівника організації Бейкера-Бейтса.
  Бейкер-Бейтс лаявся довго й гірко. Сержант-майор виглядав відповідно співчутливо. «Погані новини, сер?»
  «Я сказав їм не робити цього, до біса. Я сказав їм не намагатися його купити. Але вони не хотіли слухати. Тож тепер вони намагатимуться зробити це дешево. За кляту, біса дешево».
  «Так, сер», — сказав сержант-майор. — А ще це, сер. Це для молодого американського лейтенанта. Він також має найвищий пріоритет, сер, але я подумав, що вам краще на нього спочатку поглянути». Сержант-майор простягнув Бейкер-Бейтсу ще один надрукований листок.
  — Ви випадково не принесли чашку чаю разом із усією цією дурницею, чи не так, сержанте?
  «Саме тут, сер, гарно і жарко».
  Бейкер-Бейтс прийняв чай, зробив ковток і почав читати незначне: «Лет. Лафоллетт Мейер, старший майор Гілберт Бейкер-Бейтс». Після цього була звичайна технічна тарабарщина з приймально-відправних підрозділів. У самому повідомленні було написано: «Р. Х. Орр прибуває в аеропорт Бонн-Кельн з Вашингтона через Лондон 06:15, рейс 359 диспетчерського управління. Ви будете як інструктажем, так і проводжачем». Повідомлення підписане чотиризірковим американським генералом.
  Бейкер-Бейтс задумливо підвів очі. — Отже, вони посилають няню. Це цікаво."
  — Ваш друг, сер? — чемно запитав сержант.
  Бейкер-Бейтс похитав головою. «Коли я його знала, під час війни, вони його так називали — няня».
  "Так, сер. І це остання частина, сер; це прийшло гінцем. Зловив мене на шляху вгору». Він простягнув Бейкер-Бейтсу конверт кольору слонової кістки з химерним почерком. Бейкер-Бейтс розкрив його й почав читати. Потім почав лаятися. Він все ще лаявся, коли сержант-майор пішов шукати молодого американського лейтенанта.
  Роберт Генрі Орр був першим і єдиним пасажиром, який зійшов з DC-3 о 6:15 того ранку. Закутаний у величезне старе єнотове пальто, його борода щетинилася, Орр підійшов до лейтенанта Майєра, витягнувши обидві руки.
  «Отже, це автор усіх тих абсолютно блискучих звітів, які ми отримували», — сказав Орр, схоплюючи праву руку Мейєра обома своїми.
  «Ну, я не знаю, наскільки вони були блискучими, сер».
  «Першого сорту, мій хлопчику; абсолютно першокласний. Це наша машина?»
  "Так, сер."
  Ор забрався на заднє сидіння седана «Форд», а за ним Мейєр. Капрал зачинив двері, підбіг до водійського місця, сів і поїхав.
  «З вашого останнього звіту здавалося, що все може дійти до голови», — сказав Орр.
  «Щось відбувається».
  — Джексон не довіряв тобі, чи не так?
  — Не зовсім так, сер.
  «Ну, ми не очікували, що він це зробить. Це одна з причин, чому я вирішив заскочити. А як щодо Бейкера-Бейтса? Він доставляв вам якісь проблеми?»
  «Зовсім жодного, сер. Насправді, він дуже співпрацював».
  «Добре. Тож що задумав Джексон?»
  «Я не впевнений, сер. Але це прийшло сьогодні вранці». Він простягнув Орру конверт кольору слонової кістки.
  «Від Джексона?» – сказав Орр.
  "Ні, сер. Від карлика».
  «Плоскару?» Ор прочитав листа, вкладеного в конверт, і почав реготати. Він подивився на Майєра. «Ви читали це?»
  Меєр кивнув. "Так, сер."
  «Ви думаєте, що він справді збирається це зробити?» сказав він, все ще посміхаючись.
  «Сьогодні, сер, — сказав лейтенант Майєр, — я повірю майже всьому».
  Була сьома ранку, коли Лія Оппенгеймер повернулася зі своєї поспішної поїздки до Кельна. На неї чекав конверт від Плоскару. Прочитавши це, вона негайно пішла до сусіднього готельного номера та постукала. Через кілька хвилин двері відчинила Єва Шеель.
  "Котра година?"
  «Трохи після сьомої», — сказала Лія, заходячи.
  «Ти вже одягнений».
  «Я був годинами».
  «Щось сталося?»
  «Ось це», — сказала Лія й віддала Єві Шеель конверт кольору слонової кістки.
  Хоча Єва Шель уже знала, що в конверті, вона вдала, що читає його: «Ти не думаєш, що це якийсь жахливий жарт?»
  Лія Оппенгеймер похитала головою. «Ні, я не думаю, що це жарт. Містер Джексон попередив мене, що щось може статися, але я не очікував нічого подібного».
  — Мабуть, ти йдеш.
  Лія Оппенгеймер кивнула. «Ти підеш зі мною?»
  «Так, я піду з тобою», — сказала Єва Шель. «Звичайно, я буду».
  Було ще темно, коли Бодден прокинувся, здивований, дізнавшись, що він ще не мертвий. Якусь мить він тихо лежав на сходах великого будинку, намагаючись згадати, що робив останнє. Хустка. Він зав’язав хустку на тому місці, куди його вдарив гном. Він обережно засунув руку під сорочку й торкнувся носовичка. Було просочене. Це не зупинило кровотечу, але допомогло.
  Ну, друкареві, або ляжеш тут і помреш, або можеш встати. Можливо, ви знайдете щось удома — якісь бинти. Підійде навіть простирадло, якщо є сили його порвати. Він повільно піднявся в сидяче положення. Біль вдарив, і йому довелося задихатися. Якби він не задихнувся, він би закричав. Потім знову почалася кровотеча. Він відчував теплу вологість, яка стікала й стікала йому з боку.
  Він знайшов мотику там, де впустив її, і використав її, щоб підтягнутися. Біль від коліна поєднався з болем від ножового поранення, і він знову задихнувся. Це лише біль, сказав він собі. Ви можете подолати це. Принтери можуть подолати все.
  За допомогою мотики він повільно прошмигнув через ще відчинені двері в будинок. Він повернув праворуч і пробрався крізь розсувні двері до кімнати з коричнево-червоними плюшевими меблями. Кухня, подумав він. Що вам потрібно зробити, це знайти кухню. Коли він повернувся, щоб вийти з кімнати, то почув теплий, глибокий, гортанний сміх. Здавалося, воно прийшло здалеку. Він озирнувся й побачив відчинені двері, що вели вниз у підвал. Він змусив себе підійти до дверей. Кров текла по його нозі й у черевику.
  Він подивився вниз на сходи. Дно здавалося далеко — неможлива відстань. Потім він знову почув регіт. Цього разу прозвучало тепліше. Це прозвучало тепло, дружелюбно і надзвичайно мудро. «Тобі потрібна допомога, друкарю», — сказав він собі. Вам доведеться спуститися цими сходами. Там, унизу, є хтось, хто може вам допомогти.
  Він почав спускатися сходами, використовуючи мотику, крок за кроком. Кровотеча посилилася, біль також. Він майже вирішив сісти й відпочити, але потім знову почув сміх, ще тепліший і мудріший, ніж раніше, і це допомогло йому повільно спуститися сходинками, поки він не досяг низу.
  Було кілька дверей, і Бодден відчинив перші, до яких підійшов. Вигляд випотрошеного тіла дівчини мало не змусив його знепритомніти. Він знав, що йому буде погано. Він закрив двері і вирвав. Коли все закінчилося, він витер рота рукавом. Потім він знову почув регіт.
  Ти завжди надто охоче довіряв людям, подумав він. Цей щасливий хихик може бути тим, хто вирізав там дівчину. Він дістав вальтер із кишені й рушив до дверей, звідки, здавалося, почувся сміх. Бодден помітив ключ у дверному замку. Він повернув його і відчинив двері. Перше, що він побачив, це неповнолітній Джексон, який сидів у кутку. Потім він побачив Оппенгеймера.
  Бодден кивнув на Оппенгеймера. «Чому він не одягнений?»
  «Я не дуже впевнений, — сказав Джексон. «Ти кровоточиш, але я думаю, ти це знаєш».
  "Так."
  "Що сталося?"
  «Цей маленький гном, — сказав Бодден, — він дуже добре володіє ножем, чи не так?»
  «Дуже».
  Бодден підійшов до однієї зі стін і сперся на неї. Пістолет був спрямований ні в що конкретно. Оппенгеймер пограв пальцями ніг і знову зареготав.
  "Що з ним сталось?" — сказав Бодден, дивлячись на Оппенгеймера.
  «Я не знаю», — сказав Джексон. «Я припускаю, що він вирішив, що його просто не дуже хвилює реальність».
  «Він зовсім божевільний?»
  «Я не знаю, як повністю, але він дуже божевільний. Хоча, я думаю, нешкідливо».
  Бодден дозволив пістолету впасти йому на бік. Він усміхнувся — криво, сардонічною посмішкою. «Ми збиралися забрати його у вас».
  "ВООЗ?"
  «Жінка і я — жінка Шель. Ви цього не знали, чи не так?»
  "Немає."
  «Це був наш план. Ми збиралися дозволити тобі та гному зловити його, а потім забрати його у вас. Якийсь план».
  — І відправити його на схід, га?
  «Схід? Ні, ми не збиралися відправляти його на Схід. Ми повинні були, але це не був наш план. Я маю на увазі її план. Ні, ми збиралися забрати його у вас, а потім продати американцям. Непоганий план, чи не так?»
  “Краще середнього.”
  «Ви знаєте, що я збирався зробити з грошима?»
  "Що?" — сказав Джексон, потягнувшись і взявши Walther. Здавалося, Бодден не помітив і не зважав.
  «Я збирався купити десь друкарню. Я справді чудовий друкар».
  Він почав ковзати по стіні. Його ноги вислизнули з-під нього, і він важко сів, хоча, здавалося, це його не турбувало. — Гном — він вас перевів, чи не так?
  Джексон кивнув.
  «Я знав, що він буде. Що ж, все склалося не дуже добре для обох із нас, чи не так?»
  — Ні, — сказав Джексон. «Вони не зробили».
  — Жорстке лайно, — сказав Бодден англійською й слабко посміхнувся. «Мені сказали, що в Клівленді, штат Огайо, так часто говорять. Це правда?"
  «Так, — сказав Джексон, — я думаю, що в Клівленді це часто говорять».
  «Поляк сказав мені, що вони». Бодден опустив голову, аж підборіддя сперлося на грудях. Через мить він підняв його й подивився на Джексона. «Поляк. Він був дуже веселим хлопцем».
  Його підборіддя знову опустилося до грудей, очі заплющилися, а через мить-другу він перестав дихати.
  OceanofPDF.com
   33
  Лія Оппенгеймер все ще не хотіла вірити, що карлик, який стояв на стільці за кафедрою в конференц-залі готелю Godesberg, був Ніколае Плоскару. «Він самозванець», — сказала вона собі. Ніколае Плоскару не був карликом — він був високий, світлий і жорстоко красивий. Гном мав бути самозванцем.
  Їй довелося змусити себе визнати той факт, що карлик був тим, ким він себе видавав. Звісно, це зробив голос — низький, майже музичний баритон із прихованою течією сексуального запрошення. Це був той самий голос, який вона багато разів чула по телефону. Помилки бути не могло. Це був голос Ніколає Плоскару.
  «Я шкодую, мій любий, — сказав гном після того, як представився, — що все пішло не так, як ми планували».
  Лія Оппенгеймер могла лише тупо кивнути й відповісти на одне запитання. «Де мій брат?»
  «З містером Джексоном», — сказав карлик, усміхнувся й відвернувся, щоб серйозно кивнути Роберту Генрі Орру та лейтенанту Меєру.
  У кімнаті було розставлено десять стільців у два ряди по п’ять у кожному. Орр і Мейєр сиділи разом, як і Лія Оппенгеймер і Єва Шель. Карлик за кафедрою посміхнувся й подивився на годинник.
  «Ми почнемо, леді та джентльмени, щойно прибуде наш останній гість».
  Останнім гостем був майор Бейкер-Бейтс, який увійшов до кімнати за дві хвилини пізніше. Він кисло кивнув на гнома, а потім помітив Єву Шеель, що сиділа поруч з Лією Оппенгеймер. Він уперше посміхнувся за цей день. «Ну що ж, Гілберте, — сказав він собі, — зрештою, ранок не буде марнотратним».
  Бейкер-Бейтс сів на місце поруч з Євою Шель і мило їй усміхнувся. «Принтер йде?» він сказав.
  «Вибачте», — сказала вона. «Я не розумію ваше запитання».
  «Ви розумієте, — сказав Бейкер-Бейтс. «Коли ця шарада закінчиться, ми з вами поговоримо. Довгий».
  Гном постукав на порядок склянкою з водою. «Я думаю, що ми залишимо це досить неофіційним, леді та панове. Ми тут, щоб виставити на аукціон досить цікавий предмет, з яким ви всі знайомі. Умови будуть готівкою, звичайно, в американських доларах або британських фунтах. Швейцарські франки також цілком прийнятні. Я можу додати, що предмет, який продається на аукціоні, у відмінному стані та буде доступний через годину після того, як буде зроблена остаточна ставка. Є запитання?»
  Орр підняв руку. «Як ми можемо бути впевнені, що у вас є предмет, про який йде мова?»
  «Віра, любий сер, віра. У будь-якій торгівлі обидві сторони повинні проявляти певну сумлінність. У мене є певні товари для продажу, які ви та інші бажаєте купити. Навряд чи я пішов би на такі складні домовленості, якби не мав наміру доставляти. Після доставки, якщо ви не зовсім задоволені, у вас є певні методи регресу, про які я б не згадував».
  «Мені приємно, що ви про них знаєте», — сказав Орр.
  «Цілком обізнаний».
  Єва Шіл не слухала Орра та гнома. Натомість її розум шалено мчав, коли вона намагалася вирішити, що робити далі. Мабуть, щось трапилося з принтером, зрозуміла вона. Він міг навіть бути мертвим — убитим або гномом, або Джексоном. Тож від плану треба відмовитися. У її сумочці були 25 000 доларів Берліна. Британський майор якимось чином зв’язав її з друкарнею. Це означало, що він знав, ким і ким вона є — справді такою була. Якщо вона зробила ставку на товар, вони не дозволили їй покинути Бонн із собою, якщо її ставка була високою. Але все ж, якщо вона зробила ставку, і вона була високою, то це могло стати розмінною монетою в її розмові з британським майором. Їй знадобиться вся переговорна сила, яку вона зможе зібрати. Вона закусила нижню губу і вирішила зробити ставку.
  «А тепер, леді та джентльмени, — казав гном, — я прийму першу ставку. Я чую п’ять тисяч доларів?»
  Плоскару обвів поглядом кімнату. Ор кивнув.
  Гном усміхнувся. «У нас є п'ять тисяч. Я чую шість?»
  «Шість», — сказав Бейкер-Бейтс.
  — Десять тисяч доларів, — сказав Ор.
  «Джентльмен зі Сполучених Штатів пропонує десять тисяч доларів. Я чую одинадцять?»
  — Одинадцять тисяч, — сказала Лія Оппенгеймер.
  Карлик розуміючи усміхнувся. «Одинадцять тисяч із — скажімо так — майбутньої держави Ізраїль. Я чую дванадцять?»
  — Дванадцять, — сказав Бейкер-Бейтс.
  — Чотирнадцять, — швидко сказав Ор.
  Бейкер-Бейтс зробив своє множення. Оскільки фунт стерлінгів становив 4,03 долара, він вирішив поставити свій ліміт і покінчити з цим. — Шістнадцять тисяч, — сказав він. Про себе він додав: «І ти можеш взяти це чи залишити».
  — Вісімнадцять, — сказала Лія Оппенгеймер.
  — Двадцять тисяч, — сказав Ор.
  Настала тиша. Плоскару привітно кивнув і сказав: «Ми маємо ставку двадцять тисяч доларів, леді та панове. Я чую двадцять п'ять?»
  Тиша тривала. «Ну, леді та джентльмени, ми ж не віддамо цей цінний предмет лише за двадцять тисяч, чи не так? Я чую двадцять п'ять?»
  Єва Шеель втягнула дихання, затримала його, видихнула й сказала тихим, майже зухвалим тоном: «Двадцять п’ять тисяч».
  Лія Оппенгеймер обернулася й витріщилася на неї. Єва Шель відмовилася зустрітися з нею поглядом. За чотири стільці лейтенант Майєр виглядав хворим. «Ісусе Христе, - сказав він.
  — Маємо двадцять п’ять тисяч від дами в шубі, — сказав Плоскару. «Ви представляєте кого, мій любий?»
  Єва Шель нічого не сказала, натомість дивилася прямо перед собою.
  — Моє слово, — сказав гном, дивлячись на Орра з удаваним жахом. «Як ви думаєте, вона може представляти наших товаришів на сході?»
  — Тридцять тисяч, — швидко сказав Ор.
  — Ми маємо тридцять тисяч від дядька Сема, — сказав Плоскару із задоволеною посмішкою. «Я чую тридцять п'ять?»
  — Тридцять п’ять, — сказала Лія Оппенгеймер. Вона все ще дивилася на Єву Шеель. «Ти міг сказати мені, Єво», — сказала вона сумно. «Я б зрозумів. Що б ти не робив, я знаю, що зрозумів би».
  Єва Шель нічого не сказала.
  «Ми маємо ставку тридцять п’ять тисяч», — сказав Плоскару. "Тридцять п'ять. Я чую сорок?»
  — Сорок, — сказав Ор.
  «Сорок тисяч — ставка, леді та джентльмени. Сорок тисяч доларів. Я чую сорок п'ять?»
  Знову запала тиша.
  — Я чую сорок п’ять тисяч? — знову сказав Плоскару.
  Ставок не було.
  «Сорок тисяч один раз», — сказав Плоскару й замовк. «Сорок тисяч двічі». Він знову зробив паузу, потім постукав склянкою з водою, широко посміхнувся та сказав: «Продано, американець», саме тоді, коли до кімнати увійшов молодший Джексон, ведучи Курта Оппенгеймера за руку.
  Оппенгеймер, одягнений лише в пальто Джексона, безглуздо посміхнувся, мудро захихотів і почав мочитися на підлогу.
  OceanofPDF.com
   34
  До обіду того дня в Бонні відбулися такі події:
  Британська армія зачинила Курта Оппенгеймера в тихій темній кімнаті.
  Майор Гілберт Бейкер-Бейтс майже спромігся переконати Єву Шіл стати подвійним агентом і був упевнений, що зможе повністю повернути її одразу після чудового обіду, який він замовив для них обох.
  Лейтенант Лафоллетт Мейєр вирішив усе-таки не вбивати себе, а натомість напитися у своїй кімнаті на самоті, що він зараз і робив.
  Лія Оппенгеймер сіла на потяг до Франкфурта, ні з ким не попрощавшись, до Марселя, де вона мала сісти на корабель, який зрештою висадить її в Палестині.
  А Ніколае Плоскару випив три склянки джину на самоті в готельному барі і вже думав про четверту, коли Роберт Генрі Орр, все ще одягнений у єнотове пальто, важко впав у крісло навпроти нього.
  «Ну, Нік, тихенько напиваюся, я бачу».
  — Тихенько, — погодився Плоскару.
  "На що?"
  «Якийсь джин. Це все, що вони мають».
  «Тоді це те, що ми вип’ємо», — весело сказав Орр і подав знак бармену зробити ще один раунд.
  Коли прийшли напої, Орр знизав плечима зі свого єнотового пальто. «Знаєте, — сказав він, — усе це було дуже розумно, майже геніально». Шкода, що бідолаха розлютився».
  «Так», — сказав Плоскару, сьорбаючи джин. «Шкода».
  «Які у вас плани?»
  «У цей конкретний момент? Жодного».
  «Знаєте, у Вашингтоні все змінюється».
  "Ой?"
  "Так. Не в цьому році, а в наступному ми маємо відкрити власний новий магазин. Зацікавлені?»
  "В тому, що?"
  «Поштучна робота між цим і тим часом. Ми заплатили б вам справедливу ціну. Згодом, коли відкриється новий магазин, ми могли б організувати щось більш постійне — і прибуткове».
  «Як вони його назвуть — ваш новий магазин?»
  «Національне розвідувальне агентство, я думаю, — хоча це ще не твердо. Дехто вважає, що Національний не зовсім правий. Звучить надто схоже на банк».
  «Я подумаю про це», — сказав Плоскару.
  — Зроби це, Ніку, — сказав Ор, допиваючи напій. «Я буду тут кілька днів».
  Коли через годину Неповнолітній Джексон вийшов зі своєї кімнати з сумкою, щоб виписатися з готелю, карлик стояв у вестибюлі. Джексон міг Плоскару був досить п'яний.
  Гном серйозно вклонився. «Я тут, щоб принести свої вибачення».
  «Забирайся геть із моєї дороги, Нік, або я наступу на тебе».
  Плоскару зітхнув. «І це теж правильно». Він розвів руками. «Що я можу ще сказати?»
  «Нічого».
  «Ти йдеш?»
  "Це вірно."
  «Чи можу я запитати куди?»
  «Амстердам».
  Гном дивився спантеличено. «Амстердам. Чому Амстердам?»
  «Там вони купують діаманти».
  Гном пожвавішав від запаху прибутку, але лише на мить. «Я не думаю...»
  — Ні, — сказав Джексон, повернувся й рушив до столу.
  «Незначний».
  Джексон повернувся. Гном стояв один у центрі вестибюлю. Він виглядав дуже маленьким. Він облизав губи, ніби намагаючись придумати, що хотів і мав сказати. Але слів не було. Натомість він несвідомо почав відтирати з долонь якісь уявні крихти. Він жебракує, — подумав Джексон. Він стоїть сам, такий же голий, як ніколи, і благає, хіба що він насправді не знає, як це робити.
  «О, чорт, — сказав Джексон. «Сідай в машину».
  Гном сяяв. «Я просто візьму свою сумку». Раптом Плоскару сповнився планів: «Після Амстердама ти знаєш, куди ми поїдемо, чи не так?»
  "Де?"
  «Канни. Ми поїдемо в Канни, полежимо на пляжі, питимемо вино і дивимось на жінок. Хіба це не звучить чудово?»
  «Звичайно», — сказав Майнор Джексон. «Чудово».
  OceanofPDF.com
  Усі права захищено відповідно до Міжнародної та Панамериканської конвенцій про авторське право. Сплативши необхідні збори, ви отримуєте невиключне право, яке не підлягає передачі, на доступ до тексту цієї електронної книги та її читання на екрані. Жодна частина цього тексту не може бути відтворена, передана, завантажена, декомпільована, перероблена, збережена чи введена в будь-яку систему зберігання та пошуку інформації в будь-якій формі чи будь-якими засобами, електронними чи механічними, відомими зараз або винайденими надалі, без прямого письмового дозволу видавця.
  Це твір фантастики. Імена, персонажі, місця та події або є продуктом уяви автора, або використовуються вигадано. Будь-яка схожість із реальними особами, живими чи мертвими, підприємствами, компаніями, подіями чи місцями є абсолютно випадковою.
  авторське право No 1979 Lucifer, Inc.
  дизайн обкладинки Джейсона Габберта
  Це видання опубліковано в 2011 році MysteriousPress.com / Open Road Integrated Media
  180 Varick Street
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10014
  www.openroadmedia.com
   OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"