Трывога была паднятая роўна ў 13.02. Начальнік паліцыі асабіста перадаў загад у Шаснаццаты паліцэйскі акруга, і дзевяноста секунд праз у аператыўных памяшканнях і адміністрацыйных кабінетах на першым паверсе прагучаў сігнал трывогі. Тэлефон ўсё яшчэ тэлефанаваў, калі інспектар Дженсен спусціўся з сваёй пакоя. Дженсен быў паліцыянтам сярэдніх гадоў звычайнага целаскладу, з гладкім і невыразным тварам. На ніжняй прыступцы вінтавой лесвіцы ён спыніўся і акінуў позіркам прыёмную. Ён паправіў гальштук і выйшаў да сваёй машыне.
У апоўдні рух было інтэнсіўным, маса бліскучага ліставога металу, а гарадскія будынкі, лабірынт шкляных і бетонных калон, ўзвышаліся над патокам машын. У гэтым свеце цвёрдых паверхняў людзі на тратуарах выглядалі бяздомнымі і незадаволенымі. Яны былі добра апранутыя, але дзіўна аднолькавыя, і ўсе яны некуды спяшаліся. Яны тоўпіліся на сваім шляху ў нестройных чэргах, тоўпіліся на чырвонае святло і ў аздобленых бліскучым хромам закусачных хуткага харчавання. Яны ўвесь час азіраліся па баках і церабілі свае партфелі і сумкі.
Завываў сірэнамі, паліцэйскія машыны прабіраліся скрозь цісканіну.
Інспектар Дженсен ехаў у першым транспартным сродку, цёмна-сінім стандартным паліцэйскім аўтамабілі з панэлямі з ПВХ; за ім ехаў фургон з шэрым кузавам, рашоткамі на вокнах задніх дзвярэй і мігалкай на даху.
Начальнік паліцыі увайшоў праз дыспетчарскую.
'Jensen?'
'Так? - спытаў я.
'Дзе ты знаходзішся? - спытаў я.
'Перад Палацам прафсаюзаў...'
'Вы ўключылі сірэны? - спытаў я.
'Так'.
'Выключы іх, як толькі пройдзеш плошчу.
'Рух сапраўды жудаснае.
'Нічога не зробіш. Ты павінен пазбягаць прыцягваць да сябе ўвагу.
- У любым выпадку, рэпарцёры ўвесь час сочаць за намі.
'Вам не трэба турбавацца пра іх. Я думаю аб публіцы. Пра чалавека з вуліцы.
'Зразумела'.
'Вы носіце ваенную форму? - спытаў я.
'Няма'.
'Добра. Колькі людзей ў цябе з сабой?
'Адзін, плюс чацвёра з патруля ў цывільным. А затым паліцэйскі фургон з яшчэ дзевяццю констеблями. У форме.
'Толькі тыя, хто ў цывільным, павінны з'яўляцца ўнутры будынка або ў непасрэднай блізкасці ад яго. Загадайце фургона высадзіць палову людзей за трыста метраў да таго, як вы туды даберацеся. Тады ён можа праехаць прама міма і прыпаркавацца вышэй, на бяспечнай адлегласці.'
'Зразумела'.
'Перекройте галоўную вуліцу і бакавыя дарогі, якія вядуць да яе.
'Зразумела'.
'Калі хто-небудзь спытае, закрыццё з-за аварыйных дарожных работ. Што-то накшталт...
Ён змоўк.
'Прарвала трубу ў сістэме цэнтралізаванага цеплазабеспячэння?
'У кропку трапіў.
На лініі пачуўся трэск.
'Jensen?'
'Так'.
'Ты памятаеш аб справе з тытуламі?
'Справу з тытуламі?
'Я думаў, усе ведаюць. Ты не павінен звяртацца ні да каго з іх як да Дырэктара.
'Зразумела'.
'Яны вельмі адчувальныя ў гэтым пытанні'.
'Я разумею'.
'Я ўпэўнены, што мне не трэба яшчэ раз падкрэсліваць далікатны характар аперацыі?
'Няма'.
Механічны імклівы гук. Што-тое, што магло быць уздыхам, глыбокім і металічным.
'Дзе ты цяпер знаходзішся?
'На паўднёвай баку плошчы. Перад помнікам рабочым.
'Выключы сірэны'.
'Зроблена'.
'Павялічце прастору для транспартных сродкаў'.
'Зроблена'.
'Я высылаю усе даступныя патрульныя машыны па радыё ў якасці прыкрыцця. Яны пад'едуць да стаянцы. Трымаеце іх у рэзерве.
'Зразумела'.
'Дзе ты знаходзішся? - спытаў я.
'Шашы на паўночным баку плошчы. Я бачу будынак.
Дарога была шырокай і прамой, з шасцю палосамі руху і вузкім, выфарбаваным ў белы колер астраўком руху пасярэдзіне. За высокім плотам з драцяной сеткі, тянувшимся ўздоўж заходняга боку, віднелася насып, а ля падножжа - шырокае грузавое дэпо далёкага накіравання з сотнямі складоў і белых і чырвоных грузавікоў, што стаяць у чаргу ў пагрузачных платформаў. Унізе сновало мноства людзей, у асноўным упакоўшчыкі і кіроўцы ў белых камбінезонах і чырвоных кепках.
Дарога бегла ў гару, праразаючы грэбень з суцэльнага каменя, які быў разбураны выбухам. Яе ўсходняя бок ўяўляла сабой гранітную сцяну, няроўнасці якой былі згладжаныя бетонам. Ён быў бледна-блакітным, з іржавымі вертыкальнымі палосамі ад арматурных стрыжняў, а над ім ледзь відаць былі верхавіны некалькіх голых дрэў. Знізу не было бачна будынкаў за дрэвамі, але Дженсен ведаў, што яны там ёсць, і як яны выглядаюць. Адным з іх была псіхіятрычная бальніца.
У самой высокай кропцы дарога ішла ўпоравень з вяршыняй хрыбта і злёгку выгінаецца направа. Менавіта там стаяў Хмарачос; гэта было адно з самых высокіх будынкаў у краіне, яго узвышанае становішча рабіла яго бачным з усяго горада. Вы заўсёды маглі бачыць яго там, над сабой, і з якой бы боку вы ні ехалі, здавалася, што гэта тая кропка, да якой вяла ваша пад'язная дарога.
Хмарачос меў квадратную планіроўку і трыццаць паверхаў. На кожным з яго фасадаў было чатырыста пяцьдзесят вокнаў і белыя гадзіны з чырвонымі стрэлкамі. Звонку ён быў шкляным, панэлі на ўзроўні зямлі былі цёмна-сінімі, паступова пераходзячымі ў больш светлыя адценні на верхніх паверхах.
Дженсену, вглядывающемуся ў ветравое шкло, здалося, што Хмарачос вырастае з зямлі і вырастае ў халоднае, бясхмарнае вясновае неба.
Усё яшчэ прыціскаючы да вуха радыётэлефон, ён нахіліўся наперад. Хмарачос павялічыўся і запоўніў усё поле яго зроку.
'Jensen?'
'Так'.
'Я спадзяюся на цябе. Зараз твая праца - ацаніць сітуацыю.
Рушыла ўслед кароткая, потрескивающая паўза. Затым шэф паліцыі нерашуча прамовіў:
'Канец сувязі'.
КІРАЎНІК 2
Пакоі на васемнаццатым паверсе былі застланы бледна-блакітнымі дыванамі. У вітрынах стаялі дзве вялікія мадэлі караблёў, а ў прыёмнай стаялі мяккія крэслы і сталы ў форме ныркі.
У пакоі са шклянымі сценамі сядзелі тры свабодныя маладыя жанчыны. Адна з іх паглядзела ў бок наведвальніка і сказала:
'Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?
'Мяне завуць Дженсен. Гэта тэрмінова.
'Вось як?
Яна ляніва паднялася, ўлегцы перасекла пакой, адлюстравала нядбайнасць і адчыніла дзверы: 'Тут нехта па імя Дженсен'.
У яе былі стройныя ногі і тонкая талія. У яе вопратцы не было густу.
У дзвярах з'явілася яшчэ адна жанчына. Яна выглядала крыху старэй, хоць і ненашмат, у яе былі светлыя валасы, выразныя рысы асобы і ў цэлым антысептычныя выгляд.
Яна паглядзела міма сваёй памочніцы і сказала:
'Ўваходзіце. Вас чакаюць.
У кутняй пакоі было шэсць вокнаў, і пад імі раскінуўся горад, такі ж нерэальны і безжыццёвы, як мадэль на тапаграфічнай карце. Нягледзячы на асляпляльнае сонца, бачнасць была найвышэйшай, дзённае святло чыстым і халодным. Колеру ў пакоі былі чыстымі і строгімі, а сцены вельмі светлымі, як і падлогавае пакрыццё і мэбля з трубчастай сталі.
Паміж вокнамі знаходзіўся зашклёны шафку, у якім стаялі срэбныя кубкі з выгравіраванымі вянкамі з дубовых лісця, якія ўтрымліваюцца на падстаўках з чорнага дрэва. Большасць кубкаў былі ўвянчаныя аголенымі лучнікамі або арламі з распасцёртымі крыламі.
На стале стаялі перагаворная прылада, вельмі вялікая попельніца з нержавеючай сталі і кобра колеру слановай косці.
Над зашклёнай шафай на храмаванай падстаўцы вісеў чырвона-белы сцяг, прызначаны для настольнага выкарыстання, а пад сталом стаяла пара бледна-жоўтых сандалетаў і пустое алюмініевае вядро для макулатуры.
Пасярод стала ляжала ліст з паметкай "Спецыяльная дастаўка".
У пакоі было двое мужчын.
Адзін з іх стаяў ля краю стала, паклаўшы кончыкі пальцаў на паліраваную паверхню. На ім быў добра отглаженный цёмны касцюм, пашытыя ўручную чорныя туфлі, белая кашуля і серабрыста-шэры шаўковы гальштук. Твар у яго было гладкае і лісліва, валасы акуратна прычэсаны, а вочы амаль сабачыя за тоўстымі акулярамі ў рагавой аправе. Дженсен часта бачыў падобныя асобы, асабліва па тэлевізары.
Іншы мужчына, выглядаў некалькі маладзей, быў апрануты ў шкарпэткі ў жоўта-белую палоску, светла-карычневыя штаны і свабодную белую кашулю, расшплены у вароты. Ён стаяў на каленях на крэсле ля аднаго з вокнаў, падпёршы падбародак рукой і абапёршыся локцямі аб белы мармуровы падваконнік. Ён быў блакітнавокім бландынам і быў без абутку.
Дженсен прад'явіў сваё пасведчанне і зрабіў крок да стойцы рэгістрацыі.
'Вы тут галоўны, сэр?
Мужчына ў шаўковым гальштуку асуджальна пакруціў галавой і адступіў ад стала, злёгку кланяючыся і робячы нявызначаныя, але энергічныя жэсты ў бок акна. Яго ўсмешка не паддавалася аналізу.
Бландын саслізнуў з крэсла і, цяжка ступаючы, падышоў да Дженсену. Ён коратка і сардэчна паціснуў яму руку. Затым паказаў на стол.
'Вось,' сказаў ён.
Канверт быў белы і самы звычайны. На ім былі тры маркі, а ў ніжнім левым куце - чырвоная налепка "Спецыяльная дастаўка". Ўнутры канверта ляжаў ліст паперы, складзены ў чатыры разы. І адрас, і само паведамленне былі складзеныя з асобных літар алфавіту, відавочна, выразаных з газеты або часопіса. Папера, па-відаць, была выключна добрага якасці, а памер выглядаў даволі незвычайна. Дженсен заціснуў ліст паміж кончыкамі пальцаў і прачытаў:
у якасці адплаты за здзейсненае вамі забойства ў памяшканні быў закладзены магутны зарад выбухоўкі, ён абсталяваны таймерам і павінен спрацаваць роўна ў тысячу чатырнаццаць нуль-нуль дваццаць трэцяга сакавіка. хай тыя, хто невінаваты, выратуюць сябе самі.
'Яна, вядома, вар'ятка", - сказаў бландзін. 'Псіхічна хворая, вось і ўсё'.
'Так, менавіта да такой высновы мы прыйшлі,' сказаў мужчына ў шаўковым гальштуку.
'Альбо так, альбо гэта вельмі дрэнная жарт,' сказаў бландын.
'І на рэдкасць безгустоўна.
'Ну так, вядома, так яно і магло быць", - сказаў мужчына ў шаўковым гальштуку.
Бландын кінуў на яго абыякавы погляд. Затым ён сказаў: 'Гэта адзін з нашых дырэктараў. Кіраўнік выдавецтва ...' Ён на імгненне завагаўся, а затым дадаў,
'Мая правая рука.
Ўсмешка суразмоўцы стала шырэй, і ён нахіліў галаву. Магчыма, гэта было прывітанне, ці, магчыма, ён апускаў галаву па нейкай іншай прычыне. Сорам, напрыклад, або пашану, або гонар.
'У нас ёсць яшчэ дзевяноста восем дырэктараў,' сказаў бландын.
Інспектар Дженсен паглядзеў на гадзіннік. Яны паказвалі 13.19.
'Мне здалося, я пачуў, як вы сказалі, "яна", дырэктар. У вас ёсць падставы падазраваць, што адпраўнік - жанчына?
'Звычайна да мяне звяртаюцца проста як да выдаўцу,' сказаў бландын.
Ён нетаропка абышоў стол, сеў і перакінуў правую нагу праз падлакотнік крэсла.
'Не,' сказаў ён, - вядома, няма. Павінна быць, я проста так выказаўся. Хто-то, павінна быць, склаў гэты ліст'.
'Менавіта так", - сказаў кіраўнік выдавецтва.
'Цікава, хто?' спытаў бландын.
'Так", - сказаў кіраўнік выдавецтва.
Яго ўсмешка знікла, змяніўшыся глыбокім, задуменным хмурным поглядам.
Выдавец таксама перакінуў левую нагу праз падлакотнік свайго крэсла.
Дженсен зноў паглядзеў на гадзіннік. 13.21.
'Памяшканне павінна быць эвакуіравана", - сказаў ён.
'Эвакуяваныя? Гэта немагчыма. Гэта азначала б прыпынак ўсёй вытворчай лініі. Магчыма, на некалькі гадзін. Вы ўяўляеце, колькі гэта будзе каштаваць?
Ударам нагі ён разгарнуў верціцца крэсла і скіраваў на сваю правую руку выклікае погляд. Кіраўнік выдавецтва імгненна нахмурыўся яшчэ больш і пачаў нешта мармытаць на пальцах. Чалавек, які хацеў, каб яго называлі выдаўцом, холадна паглядзеў на яго і рэзка павярнуўся назад.
'Па меншай меры, тры чвэрці мільёна", - сказаў ён. 'Гэта ў вас ёсць? Тры чвэрці мільёна. Як мінімум. Можа быць, удвая больш'.
Дженсен яшчэ раз перачытаў ліст. Паглядзеў на гадзіннік. 13.23.
Выдавец працягваў:
'Мы выдаем сто сорак чатыры часопіса. Усе яны выпускаюцца ў гэтым будынку. Іх агульны тыраж перавышае дваццаць адзін мільён асобнікаў. У тыдзень. Няма нічога важней, чым своечасова надрукаваць і распаўсюдзіць іх.'
Яго твар змянілася. Блакітныя вочы, здавалася, праясніліся.
'У кожным доме па ўсёй краіне людзі чакаюць сваіх часопісаў. Гэта аднолькава для ўсіх, ад прыдворных прынцэс да жонак фермераў, ад высокапастаўленых мужчын і жанчын у грамадстве да беднякоў, калі такія маюцца; гэта дастасавальна да ўсіх.'
Ён ненадоўга змоўк. Затым працягнуў. 'І маленькія дзеці. Усе маленькія дзеці.
'А маленькія дзеці? - спытаў я.
'Так, дзевяноста восем нашых часопісаў для дзяцей, для самых маленькіх.
'Коміксы,' удакладніў кіраўнік выдавецтва.
Бландын кінуў на яго няўдзячны погляд, і яго твар зноў змянілася. Ён раздражнёна штурхнуў сваё крэсла і ўтаропіўся на Дженсен.
'Ну і што, інспектар?
'Пры ўсім належным павазе да таго, што вы мне толькі што сказалі, я па-ранейшаму лічу, што памяшканне варта эвакуіраваць", - сказаў Дженсен.
'І гэта ўсё, што ты можаш сказаць? Дарэчы, што робяць твае людзі?