Carter Nick : другие произведения.

Zbierka detektívok Carter Nick 91-100 Killmaster

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Carter Nick
  
  Zbierka detektívok 91-100 Killmaster
  
  
  
  
  
  91-100 Killmaster je zbierka detektívnych príbehov o Nickovi Carterovi.
  
  
  
  
  
  
  91. Conspiracy N3 http://flibusta.is/b/699347/read
  Konšpirácia N3
  92. Incident v Bejrúte http://flibusta.is/b/612227/read
  Incident v Bejrúte
  93. Smrť sokola http://flibusta.is/b/607566/read
  Smrť Sokola
  94. Aztec Avenger http://flibusta.is/b/631177/read
  Aztécky Avenger
  95. Prípad Jeruzalem http://flibusta.is/b/611066/read
  Jeruzalemský spis
  96. Doktor Smrť http://flibusta.is/b/607569/read
  DR. Smrť
  98. Šesť krvavých dní leta http://flibusta.is/b/609150/read
  Šesť krvavých letných dní
  99. Dokument Z http://flibusta.is/b/677844/read
  Dokument Z
  100. Káthmandská zmluva http://flibusta.is/b/701133/read
  Zmluva z Katmandu
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Konšpirácia N3
  
  
  preložil Lev Shklovsky na pamiatku svojho zosnulého syna Antona
  
  
  Pôvodný názov: The N3 Conspiracy
  
  
  
  
  Prvá kapitola
  
  
  Bol to bystrý mladý muž s veľkými plánmi pre svoju púštnu krajinu a so sebou samým, ale Spojené štáty potrebovali starého kráľa, ktorého chcel zvrhnúť, a tak som ho zabil.
  
  
  Aká bola moja práca: Nick Carter, Killmaster pre moju krajinu, pre AH, David Hawke a za vysoký plat. Som agent N3 v armádnom zbore, najtajnejšej organizácii vo Washingtone a možno aj na svete.
  
  
  Rebel bol idealista, hrdý a silný muž, no mne sa nevyrovnal. Nemal šancu. Zastrelil som ho v odľahlých pustinách jeho krajiny, kde by ho nikto nenašiel a jeho telo by sa zmenilo na kosti, zožraté supmi.
  
  
  Nechal som tohto príliš ambiciózneho ašpiranta hniť na slnku a vrátil som sa do mesta, aby som odovzdal svoju správu cez kanály, ktoré málokto poznal, a vyčistil môj Luger Wilhelmina.
  
  
  Ak žijete ako ja, dobre sa starajte o svoje zbrane. Toto sú najlepší priatelia, ktorých máte. Sakra, toto sú jediní „priatelia“, ktorým môžete dôverovať. Môj 9mm Luger je Wilhelmina. Pod rukávom mám aj stiletto Hugo a Pierre, čo je miniatúrna plynová bomba, ktorú schovám kdekoľvek.
  
  
  Zarezervoval som si aj letenku do Lisabonu. Tentokrát bol mojím krytom Jack Finley, obchodník so zbraňami, ktorý práve splnil ďalšiu „objednávku“. Teraz sa vracal na zaslúžený odpočinok. Len to, kam som išiel, nebolo úplne pokojné.
  
  
  Ako agent N3 v armáde som bol mimoriadnym admirálom. Takže by som mohol vstúpiť na ktorúkoľvek americkú ambasádu alebo vojenskú základňu, povedať kódové slovo a potom požadovať akúkoľvek prepravu až po lietadlovú loď vrátane. Tentoraz som išiel na osobné záležitosti. Hawk, môj šéf, nesúhlasí s tým, aby jeho agenti mali osobné záležitosti. Najmä ak o tom vie, a vie takmer všetko.
  
  
  Trikrát som zmenil lietadlá a mená v Lisabone, Frankfurte a Osle. Bola to obchádzka okolo Londýna, ale na tejto ceste som nepotreboval prenasledovateľov ani strážnych psov. Celý let som zostal na svojom sedadle a schovával som sa za hromadou časopisov. Nešiel som si ani do salónu po zvyčajné množstvo drinkov a neopätoval som úsmev ryšavej slečny. Hawk má oči všade. Zvyčajne sa mi to páči; Čo sa týka mojej pleti, veľmi si ju vážim. A keď potrebujem Hawka, zvyčajne je nablízku.
  
  
  Keď sme pristáli, Londýn bol ako obvykle zatvorený. Jeho klišé bolo pravdivé, ako väčšina klišé, ale teraz bola hmla jasnejšia. Ideme dopredu. Letisko Heathrow je ďaleko za mestom a nemohol som použiť jedno z našich pohodlných áut, tak som si vzal taxík. Bola už tma, keď ma taxikár vysadil v slumoch Chelsea pri schátranom hoteli. Zarezervoval som si pod iným štvrtým menom. Skontroloval som upchatú, zaprášenú miestnosť, či tam nie sú bomby, mikrofóny, kamery a kukátka. Ale bola čistá. Ale čisté alebo nie, nemienil som v ňom tráviť veľa času. Presnejšie: dve hodiny. Ani o sekundu dlhšie, ani o sekundu kratšie. Prešiel som teda na svoju dvojhodinovú prax.
  
  
  Takouto rutinou žije špeciálny agent, najmä kontraktor a Killmaster. Musí takto žiť, inak nebude dlho žiť. Zakorenené návyky, ako druhá prirodzenosť, sa preňho stali rovnako neoddeliteľnou súčasťou ako dýchanie pre kohokoľvek iného. Vyčistí si myseľ, aby videl, premýšľal a reagoval na akékoľvek náhle akcie, zmeny alebo nebezpečenstvá. Tento automatický postup je navrhnutý tak, aby zabezpečil, že prostriedok bude pripravený na použitie každú sekundu so 100% účinnosťou.
  
  
  Mal som dve hodiny. Po skontrolovaní izby som zobral miniatúrny alarm a pripevnil ho na dvere. Ak by som sa dotkol dverí, zvuk by bol príliš tichý na to, aby ho niekto počul, no zobudil by ma. Úplne som sa vyzliekol a ľahol si. Telo musí dýchať, nervy relaxovať. Nechal som svoju myseľ prázdnu a mojich stoosemdesiat kíl svalov a kostí sa uvoľnilo. O minútu neskôr som zaspala.
  
  
  O hodinu a päťdesiat minút neskôr som sa znova zobudil. Zapálil som si cigaretu, nalial si drink z fľaše a sadol si na ošarpanú posteľ.
  
  
  Obliekol som sa, zložil alarm na dverách, skontroloval ihličku na ruke, nalepil plynovú bombu do puzdra na stehno, naložil Wilhelminu a vykĺzol z miestnosti. Nechal som si kufor. Hawk vyvinul zariadenie, ktoré mu umožnilo skontrolovať, či sú jeho agenti na svojich miestach. Ale ak mi tentoraz vložil takýto maják do kufra, chcel som, aby veril, že som v tomto mizernom hoteli stále v bezpečí.
  
  
  Vo vestibule stále viseli nápisy z druhej svetovej vojny, ktoré nasmerovali hostí k protileteckým krytom. Predavačka za pultom bola zaneprázdnená ukladaním pošty do priehradiek na stene a černoch driemal na ošúchanom gauči. Úradník bol šlachovitý a bol ku mne otočený chrbtom. Černoch mal na sebe starý kabát, úzky pre široké ramená a nové, vyleštené topánky. Otvoril jedno oko, aby sa na mňa pozrel. Pozorne ma prezrel, potom znova zavrel oči a presunul sa, aby si ľahol pohodlnejšie. Úradník sa na mňa nepozrel. Ani sa neotočil, aby sa na mňa pozrel.
  
  
  Vonku som sa otočil a nazrel do haly z nočných tieňov Chelsea Street. Černoch sa na mňa vyjavene pozrel, šlachovitý úradník si ma vo vestibule ani nevšimol. Ale videl som jeho zlé oči. Mojej pozornosti neušlo, že sa na mňa pozeral v zrkadle za pultom.
  
  
  Úradníčke som si teda nevšímal. Pozrela som sa na černocha na gauči. Úradník sa snažil zakryť, že sa na mňa pozerá, hneď som si to všimol a ani tá najlacnejšia špionážna spoločnosť by nepoužila takého zbytočného človeka, ktorého by som dokázal identifikovať jediným pohľadom. Nie, keď hrozilo nebezpečenstvo, prišlo to od černocha. Pozrel sa, prezrel si ma a potom sa odvrátil. Otvorený, úprimný, nie podozrivý. Ale kabát mu celkom nesedel a topánky mal nové, ako keby sa prihnal odniekiaľ, kde tento kabát nepotreboval.
  
  
  Zistil som to za päť minút. Ak si ma všimol a zaujal, bol príliš dobrý na to, aby to ukázal, vediac, že urobím preventívne opatrenia. Nevstal z gauča a keď som zastavil taxík, nezdalo sa mi, že by ma sledoval.
  
  
  Môžem sa mýliť, ale tiež som sa naučil riadiť sa svojimi prvými inštinktmi o ľuďoch a zapisovať si ich do podvedomia skôr, než na to zabudnem.
  
  
  Taxík ma vysadil na rušnej ulici Soho, obklopenej neónovými nápismi, turistami, nočnými klubmi a prostitútkami. Kvôli energetickej a finančnej kríze bolo menej turistov ako po minulé roky a svetlá aj na Piccadilly Circus sa zdali slabšie. Bolo mi to jedno. V tej chvíli ma až tak nezaujímal stav sveta. Prešiel som dva bloky a zabočil do uličky, kde ma privítala hmla.
  
  
  Rozopla som si bundu cez Luger a pomaly kráčala cez kúdoly hmly. Dva bloky od pouličných svetiel sa zdalo, že sa hýbu girlandy hmly. Moje kroky boli jasne počuť a ja som počúval ozveny iných zvukov. Neboli tam. Bol som sám. Videl som dom o pol bloku ďalej.
  
  
  Bol to starý dom na tejto zahmlenej ulici. Bolo to už dávno, čo farmári tohto ostrova emigrovali do krajiny, po ktorej som sa teraz prechádzal. Štyri poschodia z červených tehál. V suteréne bol vchod, schodisko vedúce na druhé poschodie a na strane bola úzka ulička. Vkĺzol som do tej uličky a okolo chrbta.
  
  
  Jediným svetlom v starom dome bola zadná izba na treťom poschodí. Pozrel som sa hore na vysoký obdĺžnik tlmeného svetla. Hudba a smiech sa vznášali hmlou v tejto zábavnej štvrti Soho. V tej miestnosti nado mnou nebolo počuť žiadny zvuk ani pohyb.
  
  
  Bolo by ľahké vybrať zámok na zadných dverách, ale dvere môžu byť napojené na poplašné systémy. Vybral som z vrecka tenkú nylonovú šnúrku, prehodil som ju cez vyčnievajúcu železnú tyč a vytiahol som sa k zatemnenému oknu na druhom poschodí. Na sklo som nasadil prísavku a vyrezal všetko sklo. Potom som sa znížil a opatrne položil pohár na podlahu. Pritiahol som sa späť k oknu, vliezol som dovnútra a ocitol som sa v tmavej, prázdnej spálni, za spálňou bola úzka chodba. Tiene voňali vlhko a staro, ako budova opustená pred sto rokmi. Bola tma, zima a ticho. Príliš tichý. Potkany sa sťahujú do opustených domov v Londýne. Ale nebolo počuť škrabanie malých chlpatých labiek. V tomto dome žil niekto iný, niekto, kto tam bol teraz. usmiala som sa.
  
  
  Vyšiel som po schodoch na tretie poschodie. Dvere do jedinej osvetlenej miestnosti boli zatvorené. Rukoväť sa mi zatočila pod rukou. Počúval som. Nič sa nepohlo.
  
  
  Jediným tichým pohybom som otvoril dvere; okamžite ho za sebou zavrel a postavil sa do tieňa a pozoroval ženu, ktorá sedela sama v slabo osvetlenej miestnosti.
  
  
  Sadla si ku mne chrbtom a študovala nejaké papiere na stole pred sebou. Stolová lampa tu bola jediným zdrojom svetla. Bola tam veľká manželská posteľ, písací stôl, dve stoličky, horiaci plynový sporák, nič iné. Len žena, tenký krk, tmavé vlasy, štíhla postava v obtiahnutých čiernych šatách, ktoré odhaľovali všetky jej krivky. Urobil som krok od dverí smerom k nej.
  
  
  Zrazu sa otočila a čierne oči mala skryté za farebnými okuliarmi.
  
  
  Povedala. - Tak si tu?
  
  
  Videl som jej úsmev a zároveň som počul tlmený výbuch. V malom priestore medzi nami sa valil oblak dymu, oblak, ktorý ju takmer okamžite skryl.
  
  
  Pritisla som si ruku k boku a spod rukáva mi vyskočila ihlica do ruky. Cez dym som videl, ako sa zvalila na podlahu a slabé svetlo zhaslo.
  
  
  V náhlej tme, s hustým dymom všade okolo mňa, som už nič nevidel. Sadol som si na zem a premýšľal o jej farebných okuliaroch: pravdepodobne infračervených. A niekde v tejto miestnosti bol zdroj infračerveného svetla. Mohla ma vidieť.
  
  
  Teraz sa z lovca stal lovec, zavretý v malej miestnosti, ktorú poznala lepšie ako ja. Potlačil som kliatbu a napäto čakal, kým nepočujem zvuk alebo pohyb. Nič som nepočul. Znova som prisahal. Keď sa pohla, bol to pohyb mačky.
  
  
  Okolo hrdla sa mi omotala tenká šnúra. Počul som jej syčanie dychu na mojom krku. Bola si istá, že tentokrát ma má vo svojich rukách. Ona bola rýchla, no ja som bol rýchlejší. Povraz som zacítil v momente, keď mi ho omotala okolo hrdla, a keď ho pevne stiahla, prst už bol vnútri.
  
  
  Natiahol som druhú ruku a chytil ju. Otočil som sa a skončili sme na zemi. Bojovala a zvíjala sa v tme, každý sval jej štíhleho, napätého tela sa na mňa silno tlačil. Silné svaly v trénovanom tele, no mal som nadváhu. Siahol som po stolnej lampe a rozsvietil ju. Dym sa rozpustil. Bezmocne pod mojím zovretím ležala prikovaná mojou váhou a jej oči na mňa hľadeli. Farebné sklá zmizli. Našiel som ihličku a pritlačil som ju k jej tenkému krku.
  
  
  Zaklonila hlavu a zasmiala sa.
  
  
  
  
  Kapitola 2
  
  
  
  
  
  "Bastard," povedala.
  
  
  Vyskočila a zaborila zuby do môjho krku. Zhodil som ihličku, stiahol som jej hlavu dozadu za jej dlhé čierne vlasy a hlboko ju pobozkal. Hrýzla ma do pery, ale pevne som jej stisol ústa. Ochabla, jej pery sa pomaly otvárali, mäkké a vlhké, a ja som cítil, ako sa jej nohy otvorili pre moju ruku. Jej jazyk sa skúmavo pohyboval cez moje ústa, hlbšie a hlbšie, zatiaľ čo moja ruka zdvihla jej šaty na jej napäté stehno. Pod týmito šatami nebolo nič. Jemné, vlhké a otvorené ako jej ústa.
  
  
  Moja druhá ruka našla jej prsia. Stáli vysoko, keď sme zápasili v tme. Teraz boli mäkké a hladké, ako nafúknuté brucho, keď som sa dotkol jej hodvábnych vlasov...
  
  
  Takmer som cítil, ako sa oslobodzujem, rastiem a bolo pre mňa ťažké do nej vtlačiť. Cítila to aj ona. Odtiahla pery a začala ma bozkávať na krku, potom na hrudi, kde mi počas zápasu zmizla košeľa, a potom späť na moju tvár. Malé, hladné bozky, ako ostré nože. Chrbát a kríže mi začali biť v rytme hustej krvi a bol som pripravený vybuchnúť.
  
  
  "Nick," zastonala.
  
  
  Chytil som ju za ramená a odtlačil. Oči mala pevne zatvorené. Jej tvár bola začervenaná vášňou, pery sa jej stále bozkávali v slepej túžbe.
  
  
  Opýtal som sa. -"Cigareta?"
  
  
  Môj hlas znel chrapľavo. Stúpajúc po strmom, zúrivom útese výbušnej túžby som sa prinútil ustúpiť. Cítil som, ako sa moje telo chveje, úplne pripravené ponoriť sa do neznesiteľnej slasti, ktorá nás poslala do vysokej, pozastavenej pripravenosti na ďalšiu horúcu, ostrú zákrutu. Odstrčil som ju a zatínal zuby od tejto nádhernej bolesti. Na chvíľu som si nebol istý, či to zvládne. Teraz som nevedel, či to dokáže a prestane. Ale podarilo sa. S dlhým, chvejúcim sa povzdychom sa jej to podarilo, oči mala zavreté a ruky zovreté v chvejúce sa päste.
  
  
  Potom otvorila oči a s úsmevom sa na mňa pozrela. "Daj mi tú prekliatu cigaretu," povedala. - Preboha, Nick Carter. Si úžasný. Meškal som celý deň. Nenávidím ťa.'
  
  
  Odkotúľal som sa od nej a podal jej cigaretu. Usmial som sa na jej nahé telo, pretože jej čierne šaty boli v našej vášni roztrhané, a zapálil som si cigarety.
  
  
  Vstala a ľahla si na posteľ. Sadol som si vedľa nej, zohriaty teplom. Začal som ju jemne a pomaly hladiť po stehnách. Nie veľa ľudí to zvládne, ale my by sme to zvládli. Už sme to robili mnohokrát.
  
  
  „Celý deň meškám,“ povedala a fajčila. "Prečo?"
  
  
  "Radšej sa nepýtaj, Deirdre," povedal som.
  
  
  Deidre Cabot a ona to vedeli lepšie. Môj kolega agent AX. N15, hodnosť "Kill keď treba", najlepšia protistrana so štatútom nezávislého operačného velenia. Bola dobrá a opäť to dokázala.
  
  
  "Tentoraz si ma skoro dostal," povedal som s úškrnom.
  
  
  "Takmer," povedala pochmúrne. Jej voľná ruka mi rozopínala posledné gombíky na košeli. "Myslím, že ťa zvládnem, Nick." Len keby to bolo skutočné. Nie v hre. Veľmi reálne.
  
  
  "Možno," povedal som. "Ale musí to byť život a smrť."
  
  
  "Aspoň ťa udri," povedala. Jej ruka mi rozopla nohavice a pohladila ma. "Ale nemohol som ti ublížiť, však?" Nemohol som tomu všetkému ublížiť. Bože, veľmi sa mi hodíš.
  
  
  Dlho som ju poznal a miloval. Útok a obrana boli súčasťou našej cesty zakaždým, keď sme sa stretli, horúca hra medzi profesionálmi; a možno by si so mnou poradila, keby išlo o život a smrť. Až potom budem bojovať na život a na smrť, a to sme jeden od druhého nechceli. Existuje mnoho spôsobov, ako si zachovať zdravý rozum v tomto biznise, a pre nás oboch boli v priebehu rokov jedným z nich naše tajné stretnutia. V najhorších časoch medzi všetkými týmito mužmi a ženami bolo vždy svetlo na konci tunela. Ona je pre mňa a ja som pre ňu.
  
  
  "Sme dobrý pár," povedal som. „Fyzicky aj emocionálne. Žiadne ilúzie, však? Nejde ani o to, že to tak bude navždy.
  
  
  Teraz som mal dole nohavice. Naklonila sa, aby ma pobozkala na brucho.
  
  
  "Jedného dňa budem čakať a ty neprídeš," povedala. „Izba v Budapešti, v New Yorku a ja budem sám. Nie, nemohol som to vydržať, Nick. Môžeš to vydržať?'
  
  
  "Nie, to tiež nemôžem vydržať," povedal som a prešiel som rukou po jej stehne, kde bolo mokré a odhalené. "Ale túto otázku si položil ty a ja tiež." Máme čo robiť.
  
  
  Ach la la, áno,“ povedala. Zahasila cigaretu a začala ma oboma rukami hladiť po tele. „Jedného dňa to Hawk zistí. Takto to končí.
  
  
  Hawk by kričal a zfialovel, keby sa to dozvedel. Jeho dvaja agenti. Bol by z toho paralyzovaný. Dvaja z jeho agentov sú do seba zamilovaní. Toto nebezpečenstvo by ho priviedlo k šialenstvu, nebezpečenstvo pre AH, nie pre nás. Boli sme postrádateľní, dokonca aj N3, ale AH bol posvätný, vitálny a postavený nad všetko ostatné na tomto svete. Naše stretnutie tak zostalo v najhlbšom utajení, použili sme všetok svoj dôvtip a skúsenosti, kontaktovali sme sa tak jemne, ako keby sme pracovali na nejakom prípade. Tentoraz nadviazala kontakt. Prišiel som a bola pripravená.
  
  
  Hawk to ešte nevie,“ zašepkala.
  
  
  Ležala úplne nehybne na veľkej posteli v teplej tajnej miestnosti, mala otvorené čierne oči a pozerala sa mi do tváre. Tmavé vlasy rámovali jej malú oválnu tvár a široké ramená; jej plné prsia teraz viseli do strán, bradavky veľké a tmavé. Takmer si povzdychla a zašepkala otázku. "Teraz?"
  
  
  Pozerali sme sa na svoje telá, akoby to bolo prvýkrát.
  
  
  Na jej svalnatých stehnách a štíhlych stehnách nebol žiaden tuk, nič v úžľabine jej brucha nad týčiacou sa horou Venuše. Šesť stôp vysoká, mala telo športovca a vyzerala vysoká a štíhla. Čakala na mňa.
  
  
  "Teraz," povedal som.
  
  
  Bola to žena. Nie dievča. Tridsaťdvaročná žena a staršia ako väčšina v jej veku. Vojak od sedemnástich rokov. Slúžila ako súčasť izraelského komanda a v noci zabíjala Arabov. Silná žena s jazvami, ktoré svedčia o jej húževnatosti: na chrbte má popáleniny od mučenia, nad ľavým prsníkom jazva po mihalnici, kučeravý otáznik nad klinovitými vlasmi, kde jej arabský lekár vystrihoval nenarodené deti a učil ju nenávisť.
  
  
  "Teraz," povedala.
  
  
  Jednoduché a priame, bez hanblivosti, predstierania či falošného machizmu. Na všetky tieto hry, ktoré noví milenci hrajú, sa poznáme príliš dlho a príliš dobre. Málo. Ako manželia. Chcela, aby som bol v nej, ja som chcel byť v nej.
  
  
  Čierne oči sa otvorili a zamerali sa na moju tvár, hlbokú a horúcu, hľadiac odniekiaľ hlboko zvnútra. Roztiahla nohy a zdvihla ich vysoko. Rovné a silné, bez námahy. Len som sa jej pozrel do očí a vstúpil do nej.
  
  
  Nikde sme sa nedotkli, iba tam. Hlboko a pomaly kĺzanie do teplého a tekutého privítania jej tela. Pomaly a s úsmevom sme si pozreli do očí. Pohybovala sa, triasla sa a ja som v nej rástol, až kým sa jej nezavreli oči a moje prsty sa nezaryli hlboko do postele.
  
  
  Stiahla svoje úžasné nohy dozadu a zdvihla kolená, až kým sa nedotkli jej pŕs a jej päty sa nedotkli okrúhleho mäsa na jej zadku. Objala ma okolo krku a napínala sa. Vzal som ju do náručia ako malú uzavretú guľu. Zdvihol som ju z postele a držal som jej celé telo v náručí, jej stehná na mojej hrudi, jej zadok na mojom bruchu a zatlačil som ju hlbšie, pričom som nechal jej pery uniknúť tiché stonanie.
  
  
  Pohybovali sme sa v rovnakom, zrýchľujúcom sa rytme, ako dve časti jednej bytosti. Zúrivý a nežný, uzavretý v bolesti a potom v pokoji ako hustý, horúci príliv, hlboký a všetko pohlcujúci, ako nás oceán obmýval a pochoval nás v tichej temnote.
  
  
  Sporák bol horúci. V tajnej miestnosti bolo ticho. Niekde šumel vietor a zdalo sa, akoby sa vietor dotýkal domu. Niekde znela hudba a smiech. Ďaleko. V jednej ruke držala cigaretu. S druhým ma bezmyšlienkovite hladila po bruchu. "Koľko máme času?"
  
  
  "Uvidíme sa zajtra," povedal som. 'Súhlasíte s tým?'
  
  
  'Uvidíme sa zajtra.'
  
  
  To je všetko. Už žiadne otázky. Za touto tajnou miestnosťou, mimo týchto krátkych okamihov, sme mali čo robiť. Kladenie a odpovedanie na otázky by znamenalo účasť a účasť by mohla znamenať nebezpečenstvo a zmenu života. Najmenšia zmena by znamenala, že Hawke by o tom vedel, alebo by sa to skôr či neskôr dozvedel. Prísna zásada, že sme sa navzájom nezúčastňovali na práci, bola jedinou obranou pred nekonečnými Hawkeovými očami a ušami. Aj toto je tréning na mnohé ťažké roky: neverte nikomu, ani tomu, koho milujete.
  
  
  "Dosť dlho," povedala Deirdre a pohladila ma.
  
  
  „Dnes večer a zajtra. ..'
  
  
  "Dnes večer dvakrát," povedal som. Ambiciózny princ ma zamestnával príliš dlho, príliš ďaleko od ochotných žien.
  
  
  Smiala sa. — Každým rokom ste čoraz náročnejší. S čím si žena naozaj poradí?
  
  
  "Všetko, čo mám," povedal som a uškrnul sa. - A viete, aké je to dobré.
  
  
  "Nie tak skromne, Nick Carter," povedala Deirdre. 'Ty . ..'
  
  
  Nikdy sa nedozviem, čo chcela povedať. Zastavila sa uprostred vety, keď som cítil, že moje rameno je horúce a páli. Bolo to tiché a tajné znamenie, no všimla si moje jemné chvenie.
  
  
  Drobný tepelný signál pod mojou kožou sa dal aktivovať iba na míle ďaleko, čo znamená, že signál prichádzal z miestneho zdroja. Vedel o tom iba Hawk a používa sa ako núdzový kontakt poslednej možnosti, keď zlyhali všetky ostatné komunikačné prostriedky a keď Hawk nevie, kde som alebo v akej situácii som. Signál navrhnutý tak, aby bol nezistiteľný, ale Deirdre Cabot o tom vedela. Je taká rýchla ako ja a cítila ten náhly kontakt.
  
  
  "Nick?"
  
  
  "Prepáč," povedal som. "Zajtra a dnes večer sa jednoducho stratíme."
  
  
  Vstal som z postele a chytil si nohavice. Bez toho, aby sa pohla, ležala na posteli a stále na mňa pozerala.
  
  
  "Dnes nie," povedala Deirdre. 'Opäť. Teraz.“
  
  
  Tepelný signál bol extrémny príkaz, ktorý sa používal iba v núdzových situáciách, kde bola rýchlosť dôležitá. Ale Deirdre ma opäť chcela a možno už v našej práci nebude ďalší čas. A ja som ju chcel tiež, aj keby som na to mal zomrieť.
  
  
  Vzal som ju alebo ona mňa. Tvrdý a hrubý. Spolu, ako vždy.
  
  
  Keď sme sa obaja obliekali, videl som, ako zrelé, plné telo mizne do malých nohavičiek, tmavých pančúch a potom do obtiahnutých čiernych šiat. Cítil som hrču vo vnútri, chrumkanie v chrbte, ale obliekol som sa; a pri kontrole zbraní sme sa rozprávali o maličkostiach. Hravo ma pobozkala, keď som jej čepeľ položil na vnútornú stranu stehna. S tým nožom bola oveľa lepšia ako ja. Svoju malú Berettu si uviazala pod košíček podprsenky. Vrátil som stiletto na svoje miesto a skontroloval Luger.
  
  
  Tajnú miestnosť sme nechali tak, ako bola, a vyšli sme von iným oknom. Prikryl som ju, keď sa vrátila do uličky. Keď som sa šmýkal uličkou, prikryla ma a z tmy vyšla na opustenú ulicu. Prešla okolo mňa, ako obvykle, a vyšla na ulicu.
  
  
  Zachránil nás automatický postup a opäť táto reflexná rutina.
  
  
  Cez ulicu som videl tmavé dvere. Tieň, o odtieň tmavší ako noc, slabý pohyb, ktorý zachytil môj osobný radar, vybrúsený rokmi neustáleho pozorovania.
  
  
  Kričal som. "Choď dole!"
  
  
  Z tmy sa ozvali dva výstrely.
  
  
  
  
  Kapitola 3
  
  
  
  
  
  Tlmené strely. Boli vypľuté do noci, len čo som uvidel tmavý tieň a zakričal: „Zlez!
  
  
  Dva výstrely a o sekundu neskôr výkrik, ako okamžitá ozvena. Deirdre ležala na podlahe. Zrútila sa na tvrdý kameň londýnskej ulice, len čo začula výstrely a môj krik. Ale čo bolo skôr: môj krik alebo výstrely?
  
  
  Ležala nehybne.
  
  
  Držal som Wilhelmínu. Vystrelil som na verandu a zároveň som vytiahol Wilhelminu a zamieril. Tri výstrely predtým, ako mohol tieň znova vystreliť, kým sa Deirdre postavila, ak sa mohla znova pohnúť.
  
  
  Odmenou mi bol dlhý, tlmený plač.
  
  
  Čakal som. Viac výstrelov nepadlo. Nikto nevyšiel z hmly, aby to preskúmal. Videl som krv na pravej ruke Deirdre, ale nepomôže jej, ak vykročím a zabijem sa. Minúta je dlhá doba pre muža so zbraňou, najmä ak je zranený.
  
  
  Zrazu sa Deirdre prevrátila cez ulicu, postavila sa a zmizla v tieni: bola v poriadku.
  
  
  Môj krik musel byť o vlások pred výstrelmi. Celý život trénovala medzi nepriateľmi a v zlomku sekundy spadla na ulicu. Guľka od neviditeľného strelca ju musela pri páde poškriabať po ruke. Bol som vďačný za každý moment nebezpečenstva, ktorý nás premenil na automatické, super účinné zbrane.
  
  
  Tmavé dvere zostali tiché, nehybné. Vykročil som dopredu.
  
  
  Po špičkách som podišiel k tmavej verande a oboma rukami som ukázal na Luger. Deirdre je krok za mnou so svojou Berettou.
  
  
  Černoch ležal na chrbte. Dokonca aj v noci som videl na jeho hrudi dve tmavé škvrny. Dve z troch guliek som zasiahol volské oko. Mali byť tri.
  
  
  "Bál si sa o mňa," povedala Deirdre. "Jasovi to nepoviem."
  
  
  "Nikdy by som neprežil," povedal som. 'Si v poriadku?'
  
  
  Usmiala sa, ale bola o niečo bledšia ako pred pár minútami. Guľka jej prerazila mäsitú hornú časť paže.
  
  
  "Som v poriadku," povedala.
  
  
  Prikývol som. Nepozrel som sa na jej ruku. Bola profesionálka, starala sa o seba. Mal som dôležitejšie veci na premýšľanie. Po kom bol tento mŕtvy černoch? A prečo? 'Poznáš ho?' spýtal som sa Deirdre.
  
  
  "Nie," povedala.
  
  
  Toto nebol ten istý negr, ktorého som videl v hale lacného hotela Chelsea. Chudý a mladší, skoro chlapec. Ale dvaja černosi vedľa mňa v tú istú noc v Londýne bola prekliata náhoda. Navyše, ak sa prvý zrejme odniekiaľ ponáhľal, cez špinavé nohavice mal na sebe farebný pršiplášť, lacnú vlnenú košeľu a nejaké podomácky vyrobené sandále. A to všetko v londýnskej zime.
  
  
  Zdvihol som jeho zbraň z chodníka. Starý automatický Browning vyrobený v Belgicku s úplne novým tlmičom. Nevyzeral ako muž, ktorý si môže dovoliť nový tlmič. Vo vrecku mal pár libier a nejaké striebro, neoznačený kľúč od hotela a náhradný zásobník pre Browninga. Okolo krku mal tenkú zlatú retiazku s malým amuletom-amuletom. Spiaci lev.
  
  
  "Znamenie Chuckyho," povedala Deirdre. - "Prenasledoval ma."
  
  
  - Ale ty ho nepoznáš?
  
  
  - Nie, ale pravdepodobne je Zulu alebo možno Zwazi. V poslednej dobe sa trochu zblížili.
  
  
  "Chaka," povedal som. A potom v mojej fotografickej pamäti niečo kliklo: „Prvý kráľ Zuluov, zakladateľ ríše Zulu v 20. a 30. rokoch 20. storočia.“ Najväčšia a najsilnejšia čierna armáda v histórii. Porazený Britmi v roku 1879, keď prvýkrát vážne porazili Reunecken. Zuluovia sú teraz súčasťou Južnej Afriky. Svazijci tam majú viac-menej samostatnú krajinu. Čo ešte, Deirdre?
  
  
  "Čo ešte ľudia potrebujú v otroctve?" - povedala. "Je potrebná nádej, legenda: Chaka, spiaci lev, ktorý sa jedného dňa vráti."
  
  
  "Je to mýtus," povedal som. „Mýty neposielajú černochov z džungle Zululandu do Londýna. Spiaci lev je symbolom nejakej podzemnej organizácie. Prečo ťa chcú mŕtveho?
  
  
  Môžete hádať, Nick,“ povedala Deirdre.
  
  
  "Vaša úloha?"
  
  
  Prikývla, chvíľu pozerala na mŕtveho černocha a potom si dala Berettu pod hruď. Stála v tme hmlistej ulice a pomaly si šúchala ruku. Potom sa zhlboka nadýchla a usmiala sa na mňa. potom osud nabudúce,“ povedala. - Nemôžeme sa tu zdržiavať.
  
  
  "Buď opatrný," povedal som.
  
  
  Sledoval som ju tmavými ulicami, kým sme sa nevynorili do svetla a ruchu Piccadilly. Mávla rukou a zmizla v dave pôžitkárov. Zastavil som okoloidúci taxík. Do toho hotela som sa nevrátil. Keby bol veľký černoch v hale v tej istej skupine ako strelec, pravdepodobne by som ich zaviedol do Deirdre. Nevidel som ako, bol som si istý, že ma nesledujú, čo musí znamenať, že mali ľudí, zručnosti a vybavenie, aby si ma všimli na ceste bez toho, aby som si to všimol. Keby boli tak dobre zorganizovaní, netrúfal som sa vrátiť do hotela.
  
  
  Nemohol som riskovať jeden z domov AH v Londýne alebo kontaktovať jedného z našich miestnych kontaktov. Musel som použiť telefónny automat a zavolať do komunikačného centra.
  
  
  — Wilson Research Service, môžeme vám pomôcť?
  
  
  "Môžeš mi vystopovať históriu sekery?"
  
  
  - Minútu, prosím.
  
  
  Slovo „sekera“, AH, bolo hlavným kontaktným slovom, prvým krokom, ale slovo sa môže objaviť náhodne.
  
  
  Pokojný mužský hlas: „Som si istý, že v našich súboroch máme všetko, čo chcete, pane. O akú bojovú sekeru máte záujem?
  
  
  "Ľavica zo severu, zo stredného obdobia ságy." Toto bol potvrdzovací kód, ktorý dokazoval, že som agent AX a povedal som mu, ktorý agent: N3. Ale možno som podvodník.
  
  
  "Ach áno," povedal pokojný hlas. "Ktorý kráľ je prvý?"
  
  
  "Napoly čierny," povedal som.
  
  
  Len skutočná N3 poznala tento posledný kód. Dalo sa to zo mňa vytlačiť mučením, ale pri každej transakcii som musel riskovať. Ak sa podvodník pokúsil spojiť telefonicky, najhoršie bolo, že AH mohol prísť o svoje londýnske komunikačné centrum. Potom bolo potrebné zmeniť kontaktné kódy.
  
  
  Keď som bol pripojený k sieti AX, ozvalo sa niekoľko kliknutí. Potom sa ozval chladný, prísny hlas: „Ste v Londýne, N3. Prečo?'
  
  
  Hladký nosový hlas: sám Hawk. Bol som nahnevaný, ale hnev takmer okamžite vystriedal ostrý, suchý zhon, vďaka ktorému som pochopil, že Hawk chce niečo vážne, dôležité a ťažké.
  
  
  'Zabudni na to. Môžete to vysvetliť neskôr. Váš hovor bol rozpoznaný. O šesť minút pre vás príde auto. Okamžite príďte.
  
  
  Táto práca musela byť dôležitá. Hawk použil moje číslo N3 a sám odpovedal na hovor z telefónneho automatu, bez sprostredkovateľov alebo scramblerov z mojej strany.
  
  
  Opýtal som sa. - Kde?
  
  
  Už zložil telefón. Hawk dlho nehovorí na otvorenom priestranstve. Sedí, nízky a štíhly, vo svojej skromnej washingtonskej kancelárii, schopný ovládať vesmírnu stanicu slovom. Ale ja nepoznám päť ľudí mimo AX a tajná služba ho pozná alebo vie, že existuje.
  
  
  Vyšiel som z telefónnej búdky a prižmúril oči, či sa na ulici nenachádza niečo nezvyčajné. V hmle a jasných svetlách Soho nebolo nič. Pozrel som sa na hodinky. Ešte dve minúty. O päť sekúnd skôr tam bola: malé sivé auto s tichým vodičom. Vstúpil som.
  
  
  O hodinu neskôr som stál na opustenej dráhe starej, burinou pokrytej základne RAF. Nebolo tam žiadne auto a bol som sám na základni RAF, ktorú som nepoznal. Možno Honington, vzhľadom na plochosť okolo, alebo možno Thetford.
  
  
  Počul som približujúce sa lietadlo skôr, ako som ho videl. Nečakal som lietadlo na opustenom poli v noci. Ale zostúpil, vedený iba vlastnými pristávacími svetlami. Ranger od Ruffa. Hawk má kontakty všade.
  
  
  "Prepáč," povedal som pilotovi.
  
  
  Mal široké fúzy, ale bol sivý a v očiach mal viac inteligencie ako väčšina chlapcov z letectva. Človek, ktorý si občas dokáže sám položiť nejaké otázky. Tentoraz mi jednoducho naznačil, aby som nastúpil, a odišiel skôr, ako som sa poriadne a skutočne usadil.
  
  
  "Potrebovali niekoho, kto by tu mohol pristáť bez pozemných vedení alebo svetiel," povedal. "Už nás veľa nezostalo."
  
  
  Otočil sa, aby sa na mňa pozrel. "Musíte aspoň zastaviť tretiu svetovú vojnu."
  
  
  "Aspoň," povedal som.
  
  
  Slabo sa usmial a vrátil plyn do pôvodnej polohy. Cítil som sa ako muž, ktorý naslepo beží ku kamennej stene. Ale starý muž z RAF poznal svoju oblasť. Urobil to ľahko a potom odletel na západ. Nepovedal ani slovo a ja som zaspala.
  
  
  Už bolo svetlo, keď ma zobudili niečie ruky. Pristáli sme na malom letisku obklopenom vysokými holými stromami a zasneženými poliami. V diaľke boli vysoké budovy a krajina sa mi zdala povedomá.
  
  
  Auto kĺzajúce mojim smerom vyzeralo ešte známejšie: čierny Cadillac s Marylandskou poznávacou značkou. Vrátil som sa do Ameriky a bol som blízko Washingtonu. Bude to veľmi ťažká a veľmi dôležitá práca.
  
  
  Hawk ma často neprivádza domov tak náhle a nikdy nie do Washingtonu, keď môže veci napraviť. Som Killmaster číslo jedna, dobre platený a nepostrádateľný, ale nikto nechce priznať, že existujem, najmä oni vo Washingtone. Zvyčajne, keď sa so mnou chce porozprávať, Hawk sa ku mne dostane v nejakom kúte sveta. Kontaktuje ma tam alebo príde za mnou, ale snaží sa neriskovať, že ma niekto spojí s AH alebo dokonca s Washingtonom.
  
  
  Takže zatiahli závesy na Cadillacu, keď sme opustili letisko a zamierili do Potomacu. Bolo to normálne, pokiaľ ide o mňa. Nemám rád Washington ani iné hlavné mesto. Politici a štátnici žijú v národných hlavných mestách a po chvíli sa všetci politici a štátnici chcú hrať na kráľa. Väčšina z nich si začne myslieť, že sú králi. Každému, kto s nimi nesúhlasí, odsekávajú hlavy, pretože vedia, čo je najlepšie a čo treba urobiť v prospech obyčajných ľudí.
  
  
  Ale o politiku som sa nezaujímal a znova som sa zamyslel nad tým, prečo mi Hawke dovolil prísť do Washingtonu. Urobil by to iba v prípade potreby, ak by ma nemohol stretnúť niekde ďaleko. Táto práca musela byť taká dôležitá, taká priorita, že ani Hawke nad ňou nemal absolútnu autoritu. Čokoľvek to bolo, mal byť v priamom kontakte s vyššími lordmi, aby odpovedal na akúkoľvek otázku, ktorú by som mohol položiť.
  
  
  Táto práca začne zhora.
  
  
  
  
  Kapitola 4
  
  
  
  
  
  Vytlačili ma z Cadillacu do uličky a do veľkej anonymnej šedej budovy. Výťah nás vyviezol minimálne tri poschodia pod prvé poschodie. Tam ma posadili do malej otvorenej dodávky, ktorá stála na koľajniciach. A sám v tomto aute som zmizol v úzkom tuneli.
  
  
  Nikto so mnou nehovoril a bolo jasné, že by som nemal vedieť, kam idem. Ale ako Killmaster by som neprežil tak dlho bez toho, aby som urobil všetky možné opatrenia. Nikto to netušil, dokonca ani Hawk, pokiaľ som vedel, ale tento tunel som preskúmal už dávno, keď ma sem prvýkrát priviedli. Vedel som, kde som a kam idem. Cestoval som po najtajnejšej miniatúrnej železnici na svete a smeroval som k sérii pumových krytov pod obrovským bielym domom na širokej ulici.
  
  
  Vozík zastal na slabo osvetlenej úzkej plošine. Predo mnou boli tiché sivé dvere. Skúsil som dvere, neboli zamknuté. Vošiel som do sivej miestnosti s oceľovým stolom, tromi stoličkami, dvoma pohovkami a bez viditeľného východu. Hawk sedel za oceľovým stolom: David Hawk, New York, šéf Akadémie vied, môj šéf. A to je všetko, čo som o ňom vedel. V tomto smere som o ňom vedel viac ako väčšina. Nevedel som, či mal minulosť, domov, rodinu, alebo sa dokonca aj niečím zabával okrem práce.
  
  
  „Povedz mi o Londýne,“ vyštekol na mňa plochým nosovým hlasom smrteľným a zlovestným ako kobra.
  
  
  Je to malý muž so smiechom, ktorý znie ako zbraň, keď sa smeje, a sardonický úsmev, keď sa usmieva. Teraz neurobil ani jedno, ani druhé. Nechápavo sa na mňa pozrel. Mal na sebe rovnaké tvídové sako a sivé nohavice ako vždy. Má ich plnú skriňu, všetko je po starom.
  
  
  Boli sme sami v sivej izbe, ale v skutočnosti to tak nebolo. Červený telefón ležal na oceľovom stole pár centimetrov od neho.
  
  
  „Po tom, čo som dokončil svoju ‚objednávku‘ v púšti,“ povedal som, „bál som sa, že ma niekto zbadá. Tak som sa pre istotu vybral cestou štyri do Londýna.“
  
  
  Sotva to dávalo zmysel ako výhovorka, tak som čakal, kým vybuchne. To sa nestalo. Namiesto toho sa pohrával s červeným telefónom a jeho oči mi hovorili, že v skutočnosti nemyslel na to, čo robím v Londýne. Jeho myšlienky boli zaneprázdnené prácou, ktorú sa mi chystal zveriť, a iskra v očiach mi hovorila, že je to veľká práca. Hawk žije pre svoju prácu. Nikdy som ho nevidel odpočívať, nepočul som ho odpočívať. Jediná vec, ktorá ho skutočne vytáča, je, že jeho kancelária AH je hodná jeho času a jeho „dieťaťa“.
  
  
  "Dobre," povedal. "Odošlite hlásenie neskôr."
  
  
  S úľavou som si vydýchol. Tentoraz by to mohlo byť na hrane. Skôr či neskôr by zistil, že Deirdre Cabot je v Londýne a všetko by to spojilo. Bola to pre neho druhá prirodzenosť. Teraz si však zapálil jednu zo svojich špinavých cigár a znova sa hral s červeným telefónom.
  
  
  „Posaď sa, Nick,“ povedal.
  
  
  Keď som si sadol, uvedomil som si, že tentoraz je tu niečo úplne iné. Bol netrpezlivý. Áno, jeho oči žiarili výzvou. Ale zároveň bol zaujatý, takmer nahnevaný a nemyslel na mňa. Na tomto novom „objednávke“ bolo niečo, čo sa mu nepáčilo. Zapálil som si jednu z cigariet so zlatými špičkami a sadol si.
  
  
  "Nikdy si nebol v Mozambiku," povedal Hawk. - Ideš tam o dve hodiny.
  
  
  "Musím si oprášiť svoju portugalčinu a svahilčinu," povedal som. "Možno do Svazijska a možno aj do Južnej Afriky," pokračoval Hawk neprítomne, akoby nepočul moju poznámku. Zdvihol zrak a prežúval koniec svojej lacnej cigary. "Delikátna situácia."
  
  
  "Raz si dáme niečo iné," zasmiala som sa.
  
  
  "To nie je také vtipné," vyštekol na mňa starý muž. "Ešte som nezabudol na Londýn."
  
  
  Stále som sa usmieval a ja tiež."
  
  
  Hawk nemá rád, keď sa mu klame. Čakal som úder. Neprišiel. Čoskoro som sa prestal usmievať. Bolo to zlé znamenie, že neodpovedal. Hawk mal problém a mal niečo spoločné so samotným AH. Bol čas byť vážny.
  
  
  "Čo mám robiť v Mozambiku?" - spýtal som sa potichu.
  
  
  Hawk žuval cigaru a hral sa s červenou telefónnou šnúrou. "Lisabon a Kapské Mesto majú podozrenie na veľké povstanie v oblastiach Zulu pozdĺž hranice."
  
  
  Začala ma svrbieť chrbtica. Zulu! Myslel som na mŕtveho strelca v Londýne a Marka Chaka. Mohol ten strelec ísť po mne a nie po Deirdre? Ešte predtým, ako som vedel, že so Zulumi je spojená práca. †
  
  
  "Južná Afrika je celkom zručná v predchádzaní povstaniam," povedal som. "A stále je málo mozambických rebelov."
  
  
  "Pretože Kapskému Mestu sa vždy darilo držať černošskú väčšinu izolovanú a pod kontrolou," povedal Hawke. Ale preto, že černosi v Mozambiku nikdy nemali peniaze, podporu ani skúsených vodcov. Teraz sa zdá, že v Mozambiku je nové vedenie a Kapské Mesto možno urobilo chybu vo svojej politike „domovín“, „bantustanov“ alebo iných vymyslených názvov pre koncentračné tábory. Vlasť Zuluov je pozdĺž alebo blízko hraníc Mozambiku a Svazijska.“
  
  
  Hawk mlčal a cmúľal cigaru. „To, čo ich skutočne znepokojuje, je, že si myslia, že sú do toho zapletení Svazijci. Vďaka tomu je medzinárodná situácia potenciálne výbušná, čo je presne to, čo bojovníci za slobodu chcú. Poskytuje im tiež útočisko na výcvik, mobilizáciu a prístrešie, ktoré tam černosi nikdy nemali.“
  
  
  — Svazijsko? - povedal som a pokrútil hlavou. „Od získania nezávislosti sú Svazijci závislí od zahraničných záujmov, najmä od záujmov Južnej Afriky a Portugalska. Starý kráľ Sobhuza s nimi nebude mať problém.
  
  
  "Možno nebude schopný ovládať svojich ľudí, Nick," povedal Hawk zachmúrene. „Vo Svazijsku má veľa temperamentných mladých bojovníkov. Dokonca organizovaná opozícia. Ale pamätajte, že koniec koncov je to Bantuský náčelník. Teraz chce Lisabon a Kapské Mesto, ale nebude namietať proti tomu, aby sa k Svazijsku pripojil nezávislý Mozambik a Zululand. To by ho postavilo do silnejšej pozície voči Juhoafrickej republike a nakoniec by ju možno dokonca izolovalo. Existuje hnutie Panbantub, ktoré si veľmi dobre uvedomujeme. A Svazijci a Zuluovia majú k sebe ešte bližšie, pretože v Južnej Afrike sú Svazijci. Stáli plece pri pleci dvesto rokov. Dlho spolu bojovali, ale teraz už medzi sebou nebojujú.“
  
  
  Zhasla Hawkova cigara. Zastavil sa, aby ho znova zapálil. Potiahol, kým sa cigara opäť nerozhorela a miestnosť nezaplnil hustý dym.
  
  
  "Zuluovia, Svazijci, Shangan a banda Ndebele konečne vytvorili organizáciu: Spiaci lev," povedal Hawke a pozrel sa na mňa. „Chuckyho znamenie. Majú motto: United Assegai. Toto slovo znamená oštep medzi Zulumi, Siswati a Ndebele a naznačuje ich spoločný pôvod a záujmy. A teraz majú spoločný plán: vzburu takú veľkú, že ak aj zlyhá, bieli tam spôsobia taký krvavý kúpeľ, že bude musieť zasiahnuť OSN a veľmoci. Myslia si, že dokážu zabezpečiť nezávislosť Mozambiku a Zululandu.
  
  
  Bol to logický plán. Videl som húštiny, polia, hory a džungle už kvapkajúce bantuskou krvou a v OSN sa veľmoci postavili na jednu stranu. Južná Afrika a Portugalsko by potom boli zasiahnuté do duše. Bol to však aj plán, ktorý si vyžadoval sakra veľa vedenia, aby všetkých tých Bantuov udržal pohromade. Muži by umierali bok po boku vo veľkom počte, ale osamote je ťažké mať pocit, že umierate pre niečo. Vyžadovalo by si to aj zručnosť a peniaze, organizáciu a dostatočnú armádu, aby sa zabezpečilo, že bojovníci za slobodu nebudú okamžite potlačení.
  
  
  Opýtal som sa. - Čo tam budem robiť?
  
  
  Hawk neodpovedal hneď. Nervózne si potiahol z cigary. Čokoľvek ho znepokojovalo, približovalo sa k povrchu.
  
  
  "Smutné, bezmocní ľudia nedokážu vyvinúť takýto plán sami, N3," povedal starý muž pomaly. „Jedným z kľúčových faktorov je veľká nová sila bielych žoldnierov operujúcich v Mozambiku. Nevieme, kto je jeho kapitán. Ale nech je to ktokoľvek, je dobrý. Má tiež ďalšiu výhodu, že je vysoko postaveným kontaktom v mozambickej vláde.
  
  
  Začal som chápať situáciu.
  
  
  'Ako vysoko?'
  
  
  "Veľmi vysoko," povedal Hawk. "Priamo pod koloniálnym guvernérom." Bojovníci za slobodu vedia o všetkom, čo mozambická vláda plánuje, skôr ako svoje plány zrealizuje. Žoldnieri znovu a znovu porážali koloniálne jednotky."
  
  
  - Vedia, kto to je?
  
  
  "Zúžili to na tri," povedal Hawk. "A nie viac ako tri." Fajčil. "Zistite to a zabite pre nich tohto muža."
  
  
  Dobre. Nebola to nová situácia a toto bola aj moja práca. Urobil som to už predtým pre mnohé vlády, s ktorými sa chcel Washington spriateliť.
  
  
  Spýtal som sa: „Prečo nás prilákali? Prečo to neurobia oni sami."
  
  
  "Pretože si myslia, že nevedia povedať, ktorý z tých troch to je," povedal Hawk. "A čo môžeme robiť."
  
  
  V spôsobe, akým hovoril, bolo niečo, čo ma prinútilo sa naňho pozrieť. Jeho cigara opäť zhasla a spôsob, akým ju prežúval bez toho, aby sa na mňa pozrel, ma prinútil uvedomiť si, že sme prišli na to, čo ho trápilo. Nastal problém a ja som chcel vedieť, čo to je.
  
  
  "Prečo si myslia, že to dokážeme lepšie ako oni?"
  
  
  Hawk rozdrvil cigaru v popolníku a zúrivo pozeral na zvyšky. "Pretože vedia, že sme spolupracovali s rebelmi."
  
  
  Páči sa ti to. Nechal som ho ísť dopredu a všetko som vysvetlil. Ale úplne som to videl. Washington hral na obe strany a čakal, kto vyhrá. A ktokoľvek vyhrá, oslávencom bude Washington. Až teraz zrazu nastal okamih pravdy. Krídlové skrutky boli utiahnuté a Washington si musel vybrať.
  
  
  „Poslali sme zbrane a peniaze mozambickým bojovníkom za slobodu a skupine Zulu Sleeping Lion. Pod stolom, samozrejme, s pomocou krytu. Ale zvládli sme to. Pomohli sme Sibhuze a Swazi. Teraz nám Kapské Mesto a Portugalsko oznámili, že o tom vedia a najímajú nás."
  
  
  Teraz som vedel všetko. „Takže to bol AH, kto pomáhal rebelom v utajení?
  
  
  Hawk prikývol. "Washington momentálne potrebuje Lisabon a Kapské Mesto viac ako rebelov."
  
  
  "A rebeli sú preč," dodal som.
  
  
  Hawk opäť prikývol. Nepozrel sa na mňa a ja som vedel, že to, čo ho nakoniec trápilo, bola povaha celej tejto špinavej operácie.
  
  
  "Môžeme dokončiť prácu," povedal som, "a zabiť tohto rebela." Pretože sme spolupracovali s rebelmi. Máme kontakt a dôverujú nám. Lisabon a Kapské Mesto využijú našu pomoc rebelom, čo nám umožní ich zničiť. Mňam.“
  
  
  Hawk na mňa zízal.
  
  
  "Do AK prišli aj rebeli," povedal som. "Ak zabijeme tohto generálneho riaditeľa, bojovníci za slobodu budú vedieť kto, ako a prečo."
  
  
  Hawk prisahal. - 'Prekliatie. Spláchnite päť rokov práce do záchoda a choďte do čerta! Kriminálny odpad. Bude nám trvať roky, kým z toho začneme a vybudujeme niečo nové. Je to hlúpe a neúčinné.
  
  
  Opýtal som sa. -"Ale robíme to?"
  
  
  "Urobíme to?" Hawk zažmurkal. "Máme rozkazy."
  
  
  "Žiadna lojalita voči rebelom, ktorých sme povzbudzovali?"
  
  
  "Máme len jednu lojalitu, prvú a poslednú," vyštekol na mňa Hawk.
  
  
  Náš osobný záujem, okolo čoho sa všetko točí, pomyslel som si s iróniou. "Môžeme tam zachrániť nášho agenta?"
  
  
  Hawk pokrčil plecami a slabo sa usmial. "Je to na tebe, N3."
  
  
  V spôsobe, akým to povedal, bolo niečo. Pozrel som sa na jeho tenkú, sarkastickú tvár, ale jeho bystré staré oči boli obrazom nevinnosti. Necítil som sa pohodlne.
  
  
  Opýtal som sa. -"Ako to mám urobiť?"
  
  
  "Vaše lietadlo odlieta o hodinu a pol," povedal Hawk sucho, keď teraz bolo treba urobiť nejakú praktickú prácu. "Musíme dodať nejaké peniaze rebelom." Presun sa uskutoční tam, kde rieka Ingwavuma prekročí hranicu Zwazilandu so Zululandom. Bolo dohodnuté, že tajný povstalecký predstaviteľ vezme peniaze. Ak sa objaví, zabijete ho.
  
  
  "Existuje nejaký konkrétny spôsob, ktorý preferujete?" - spýtal som sa sucho.
  
  
  'Čokoľvek chcete. Tentokrát nie sú potrebné žiadne jemnosti. Keď sa to stane, rozpúta sa peklo,“ povedal stručne starý muž. "Pracujete tam s naším miestnym agentom, s rebelmi." Odprevadí vás na kontaktné miesto.
  
  
  Ona! V skutočnosti som už vedel, a to vysvetľovalo, čo bolo zvláštne, keď mi Hawk povedal, že je na mne, aby som zachránil nášho agenta. Takže stará líška vedela. Vedel o mne a Deirdre Cabotovej a pravdepodobne vedel už roky. Popravde ma to neprekvapilo, až tak veľa nestratil. uškrnul som sa. Jastrab č.
  
  
  "Budeš pracovať, N3, a nie hrať." Je to jasné?
  
  
  "Ako dlho viete o N15 a mne?"
  
  
  Jeho pery sa skrútili do pobaveného, posmešného úsmevu. - Od úplného začiatku, samozrejme.
  
  
  - Prečo ste nás nezastavili?
  
  
  "Potreboval si rozptýlenie a bol si veľmi opatrný," zasmial sa starý muž. "Pokiaľ si si myslel, že si zo mňa robíš srandu, budeš aj naďalej zachovávať náležité tajomstvo a nebudeš predstavovať žiadne nebezpečenstvo." Oprel sa a zapálil si ďalšiu cigaru. "Pokiaľ budeš dosť tvrdo pracovať, aby si ma oklamal, nikto by si ťa nevšimol."
  
  
  Takže nás prinútil myslieť si, že nevie a prakticky sa nám celý čas pozeral cez rameno. V duchu som nadával. Asi by som mu urobil veľkú radosť. Jeho sardonický úsmev sa rozšíril.
  
  
  "Vyzerá to na ženu, však?"
  
  
  Je rovnako geniálny ako účinný a väčšinou som s ním spokojný. Chcem, aby zostal za mnou. Ale ani Hawke nevie vždy všetko a bol veľmi znepokojený, keď som mu povedal o strelcovi v Londýne. Prudko sa predklonil.
  
  
  „Znamenie Chucky? Potom to znamená, že dohliadajú na N15 a rebeli nás podozrievajú."
  
  
  Niekto z mozambickej vlády možno rozsypal fazuľu.“ Pomyslel si Hawk. "Pokiaľ tento Zulu nebol dvojitý agent." A Portugalci sa snažia zabezpečiť, aby sme prácu dokončili.
  
  
  Možno, povedal som. "Možno neveria N15, pretože sa obávajú, že sa stala príliš lojálnou voči rebelom."
  
  
  "Choď tam a buď opatrný," vyštekol Hawk. „Ak si myslíte, že vidia priamo cez hru N15, nepoužívajte to. Iba ako návnada.
  
  
  Zobudím sa. Hawk siahol po červenom telefóne, aby ohlásil naše stretnutie. Zastal a pozrel na mňa. Musíme toho dôstojníka nechať vychladnúť, tak či onak. Rozumieš?'
  
  
  Rozumiem. Ak bude mať Deirdre podozrenie, možno by som mal využiť túto skutočnosť a hodiť ju levom. Dôležitá bola len práca a tá sa musela robiť všetkými dostupnými prostriedkami. Moje vlastné pocity nemohli hrať žiadnu rolu.
  
  
  
  
  Kapitola 5
  
  
  
  
  
  S vysokou blondínkou sme sa trafili na 747 z Londýna do Kapského Mesta, keď sme zistili, že obaja ideme do Mbabane. Volala sa Esther Maschler. Pracovala pre belgickú ťažobnú spoločnosť a mala dostatok vedomostí, aby to dokázala, takže som nemal dôvod o nej pochybovať. Nechal som však oči otvorené, čiastočne preto, že mala jedny z najplnších a najvyšších pŕs, aké som kedy videl. Chcel som vedieť, ako vyzerajú bez týchto šiat.
  
  
  "Myslím, že obaja uvidíme, ako to pôjde," povedala mi medzi Kapským Mestom a Lorengom Marquezom. "Si očarujúci muž, Freddie."
  
  
  V tom čase som bol Fred Morse, medzinárodný predajca banských zariadení, športovec a vášnivý hráč. Bolo to také dobré krytie ako ktorékoľvek iné pre tých, ktorí idú do Svazijska. Hotel Royal Zwazi je jednou z najnovších destinácií pre medzinárodné stretnutia ľudí.
  
  
  „To je to, kým sa snažím byť,“ povedal som jej. Pôsobila veľmi nevinne, aspoň politicky.
  
  
  V Lorengo Marques na pobreží Mozambiku sme nastúpili do ľahkého lietadla, ktoré nás odviezlo do Mbabane. Hlavné mesto Svazijska je „metropolou“ s približne 18 000 obyvateľmi, kam väčšina Európanov žijúcich na súši prichádza navštíviť svoje rozsiahle farmy a banské prevádzky. Nikdy predtým som ho nevidel a na chvíľu som zabudol na blondínku, keď sme nakláňali na pristátie.
  
  
  V Európe bola neskorá zima, takže tu bola skorá jeseň a mikrometropola sa trblietala v chladnom, čistom vzduchu náhornej plošiny. Pripomínalo mi to rušné mestečko na úpätí pohoria Colorado. Zelená zvlnená plocha sa tiahla všetkými smermi okolo piatich ulíc prevažne bielych domov, z ktorých mnohé mali červené strechy. Na svahoch medzi tmavozelenými stromami bolo osem alebo deväť šesť- alebo sedemposchodových mrakodrapov a zhluky bielych domov a nízkych bytov. Mestečko, ktoré sa nachádza na plytkom otvorenom priestranstve lemovanom stromami, bolo rozdelené rušnou štvorprúdovou hlavnou ulicou, ktorá viedla do kruhového parku na jednej strane a prašnej cesty na druhej strane. Vyzeralo to, ako keby bol opustený v divočine, takže všetky ulice sa otvárali na prašné cesty vinúce sa nekonečnými plochami náhornej plošiny.
  
  
  Na zemi som opäť vyzdvihol Hester Maschlerovú a spolu sme prešli colnicou. Pár vždy vyzerá nevinnejšie ako slobodný muž. Svazijská colnica bola jednoduchá a nemal som sa čoho obávať. Úradníci z Mbabane ani neotvorili jeden z mojich dvoch kufrov. Nie je to tak, že by niečo našli. Moje osobné nástroje sú dobre ukryté v tesnej olovenej priehradke na boku kufra, ak lietam komerčne, a všetky ťažké predmety prichádzajú s vopred dohodnutou dopravou.
  
  
  Usmiaty vodič čakal s autom, ktoré si Fred Morse objednal z Londýna. Bol mladý a príjemný, ale nie submisívny. Slobodný človek v slobodnej krajine. Keď som jej pomáhal nastúpiť do auta, súhlasne, ale zdvorilo sa pozrel na fantastické prsia Esther Maschlerovej. Keď vošla, poďakovala mu úsmevom a ja pomalým dotykom hrude a stehna. Dúfal som, že nemá iné plány ako pomalú, dlhú noc s cestovateľským spoločníkom mimo domova.
  
  
  Hotel Royal Zwazi je od Mbabane asi dvanásť kilometrov a museli sme prejsť cez rušné mesto. Autá zaplnili hlavné mesto jeho jediným semaforom, jediným v celej krajine, a chodníky v tento slnečný večer zaplnili okoloidúci a nakupujúci. Boli tam Európania všetkých národností, cool Juhoafričania, temperamentní Portugalci z Mozambiku a stovky Svazijcov v pestrej zmesi levích a leopardích koží. Pestrofarebné látkové sukne s westernovými bundami, nylonovými ponožkami a korálkovými čelenkami, westernové klobúky a červené turakové perie, ktoré označujú vysoký status.
  
  
  Tu v Mbabane boli bohatí, prozápadní a politicky mocní Svazijci zaneprázdnení úlohou spochybniť sto a pol storočia európskej nadvlády. V kríkoch a na poliach žili obyčajní ľudia ako vždy, ale bol tu rozdiel, najmä s černochmi v susednom Mozambiku a Južnej Afrike. Na európske pomery boli stále chudobní a negramotní, ale už nie takí chudobní ako predtým a takí negramotní; okrem toho sa veľmi nestarali o európske normy. Ich kráľ ich viedol vyše päťdesiat rokov a oni poznali západný svet a západné zvyky. Pochopili, ako pracovať s Európanmi a ako ich používať. Ale už sa nepoklonili a neverili, že Európa môže ponúknuť niečo lepšie ako ich vlastný spôsob života. Milovali svoj spôsob života a kráčali s hrdosťou. Spomenul som si na Hawkove slová: Kráľ Sobhuza bol Bantu a nevadilo by mu oslobodiť Bantusov ako susedov.
  
  
  Išli sme cez pole, ktoré sa trblietalo zeleňou a vlnilo v chladný jesenný večer. Blondínka Esther Maschler sa o mňa oprela a ja som jej vkĺzol rukou do šiat a pohladil jej elegantné prsia. Nebránila sa. Sľubovala to zaujímavá noc, no moja myseľ zostala v strehu, keď som skenoval krajinu okolo seba a cestu za mnou. Nevidel som nič podozrivé.
  
  
  Hotel Royal Zwazi sa nachádza na úbočí hory v tienenom údolí Ezoelwini, obklopený horúcimi prameňmi, bazénom a osemnástimi golfovými ihriskami, ktoré sa trblietajú ako luxusná výletná loď na oceáne. Zaplatil som šoférovi, dohodol som si stretnutie a o hodinu som sa dohodol s Esther Maschler v salóne. Vo svojej izbe som zmyla prach z dlhej cesty, obliekla som si smoking a zavolala na recepciu kvôli prípadným záležitostiam. Momentálne žiadne neboli. Páči sa mi to. Príde kontakt a zabijem svoju obeť, ale neponáhľal som sa.
  
  
  Zišiel som dole do baru a herní. Pod elegantnými strapcovými lustrami sa nezdalo nič vzdialenejšie ako náhorná plošina vonku a okrúhle svahijské chatrče. Hracie automaty cinkali a pri ruletových stoloch členovia medzinárodnej elity hádzali do hry farebné žetóny. Našiel som pri pulte čakať štíhlu Esther Maschlerovú, ktorú sprevádzal Svazijský princ s kozou kozou.
  
  
  Princ na môj príchod nereagoval príliš priaznivo. Nosil hromadu žetónov dostatočne veľkú na to, aby udusila krokodíla alebo urobila dojem na blondínku, ale vystupoval. Bol preč, ale nie príliš ďaleko, len o pár stoličiek ďalej na druhom konci baru. Dával som na neho pozor.
  
  
  "Hlad alebo smäd?" - spýtal som sa Hester.
  
  
  "Smäd," povedala.
  
  
  Naše nápoje boli rýchlo podávané a pozrela sa cez moje rameno na ruletové stoly.
  
  
  Opýtala sa. -Máš šťastie, Freddie?
  
  
  "Niekedy."
  
  
  "Uvidíme," povedala.
  
  
  Pri ruletových stoloch sa miešala biela a čierna a po zelenom plátne rýchlo kĺzali krupiéri v smokingu. Rýchli Portugalci z Mozambiku hrali s gráciou, prim Angličania bez uhýbania prijímali víťazstvá i prehry a podsaditý Afričan hral pokojne so zachmúrenou tvárou. Predstavovali celé spektrum hazardných hráčov, od tvrdých hráčov, ktorí vsadili stovky na jedno číslo, až po nedočkavých turistov, ktorí riskovali pár randov, svazijskú mincu, na červenú alebo čiernu.
  
  
  Vždy hrám rovnako: dvadsaťpäť na červenej alebo čiernej, pár alebo impérium, kým necítim stôl a koleso. Stačí, aby to stálo za to bez toho, aby som riskoval všetko, čo mám. Čakám, kým zacítim určitý smer: hľadám znamenie, tempo, to, čo hráči nazývajú „nálada“ kolesa. Všetky kolesá majú večer určitú náladu. Sú vyrobené z dreva, kovu a plastu, ktoré sa menia v závislosti od teploty, vlhkosti, mazania a štýlu manipulácie konkrétneho predajcu.
  
  
  Tak som sa pozeral a čakal, držiac sa späť. Esther bola fanatická a emocionálna, oddaná a uzavretá. Miloval som to. Vsadila nejaké žetóny na niektoré čísla, chvíľu hrala s rovnakým číslom a potom čísla náhodne zmenila. Veľa stratila. Všimol som si, že princ s kozou briadkou prišiel k stolu a hľadel na ňu. Keď ju zaujal, začal hrať vo veľkom, smelo, vyhrával a prehrával. Hlasno sa zasmial, aby na seba úmyselne upútal pozornosť. A vždy s ohľadom na Hester Maschlerovú.
  
  
  Zdalo sa, že si to nevšimla.
  
  
  Videl som statného Juhoafričana, ako sa postavil čiernemu princovi. Potom som pocítil určitý smer kolesa: uprednostňovalo čierne a nepárne. Zvýšil som ante. O hodinu neskôr som vyhral tisíc dolárov. Teraz to vyzeralo nádejne. Bol som pripravený prejsť na vyššie platené čísla, ale nemal som príležitosť. Hester vsadila svoje posledné dva žetóny na 27, prehrala a pozrela sa na mňa.
  
  
  "To je na dnes všetko," povedala. "Chcem si s tebou vypiť v izbe, Freddie."
  
  
  Hazard je dobrý, ale sex je lepší. Aspoň pre mňa, najmä keď je tá žena taká atraktívna ako Esther Maschler. Ani ja nedostávam veľa priamych pozvánok, ak to tak myslela. Nikdy nezabudnem, kto som – ak by som to urobil, rýchlo by ma to zabilo – a keď sme kráčali do jej izby, všimol som si, že Svazijský princ práve stratil zásoby a tiež vstal od stola. Statný Juhoafričan odišiel pred pár minútami. Vzal som Esther za krásnu, bacuľatú ruku, keď sme išli hore. Princ Swazi prešiel tesne pred nami a tiež išiel hore.
  
  
  Estherina izba bola malá a nachádzala sa na najvyššom poschodí. Možno to bolo len nie príliš bohaté dievča, ktoré sa zabávalo. Keď sme prišli k jej dverám, princ Swazi tam už nebol. Keď sme vchádzali, necítila som žiadne oči, ktoré by nás sledovali. Zavesila reťaz na dvere a usmiala sa na mňa.
  
  
  "Urob mi dvojitú whisky s ľadom," povedala.
  
  
  Práve som si urobil svoj. Nepremenila sa a sedela na opačnom konci miestnosti a sledovala, ako jej pripravujem pitie. Rozprával som sa o Svazijsku, baníctve a hazardných hrách. Nič nepovedala a videl som, ako sa jej pomaly zväčšuje hrdlo. Zdalo sa, že si buduje rytmus, zvyšujúci sa rytmus, ako ženské boky, keď do nej vnikneš. Uvedomil som si, že toto je jej cesta, súčasť všetkého. Priviedla ho k vyvrcholeniu a keď dopila posledný dúšok z pohára, bol som pripravený.
  
  
  Vstala zo sedadla a ja som ju už čakal. Stretli sme sa v strede miestnosti. Tlačila ma tak silno, že mal pocit, že sa ma snaží pretlačiť cez seba. Zvíjala sa v mojom náručí, jej vysoké, mäkké prsia sa sploštili. Oči mala zatvorené. Keď som ustúpil, nešla za mnou. Len tam stála. Oči mala zavreté, telo sa jej dvíhalo, ruky jej viseli po bokoch v omámení vášnivého sústredenia.
  
  
  Znova som k nej podišiel, rozopol si šaty a stiahol ich. Rozopol som jej podprsenku, nechal som jej veľké kozy voľne padať a stiahol nohavičky. Potom som jej vyzul topánky a zdvihol ju. Hlava jej klesla dozadu, keď som ju niesol do postele. Zhasol som svetlo, vyzliekol si nohavice a ľahol si vedľa nej. Obmotala sa okolo mňa ako veľký had. Keď sme sa objímali, zaryla mi nechty do chrbta. Chytil som ju za zápästia, aby som ju udržal a roztiahol jej ruky tak ďaleko od seba, ako som jej roztiahol nohy.
  
  
  Keď to skončilo, začala ma bozkávať celého. Tvrdé, hladné bozky. So zavretými očami sa ku mne pritisla, akoby ma v skutočnosti nechcela vidieť, len vo svojej mysli. Siahol som po bunde a cigaretách.
  
  
  Vtom sa vonku na chodbe ozvali svetelné zvuky.
  
  
  Chytila som si nohavice. Ester sediaca na posteli v tmavej hotelovej izbe akoby ich nepočula. Ležala so zavretými očami, ruky zaťaté v päste, kolená pritiahnuté k hrudi a sústredila sa len na seba. Nechal som ju tam, prisunul sa k dverám a otvoril ich.
  
  
  Na chodbe sa zavalitý Juhoafričan, ktorý bol pri stole s ruletou, otočil, keď som sa pozrel von. V ruke mal automatickú pištoľ s tlmičom. Na chodbe ležal na zemi černoch.
  
  
  Juhoafričan preskočil ležiacu postavu a zmizol na požiarnom schodisku. Nestrácal čas a strieľal do mňa, rýchlo prekĺzol cez požiarne dvere a zmizol. Vybehol som von.
  
  
  Požiarne dvere už boli zamknuté, zamknuté na druhej strane.
  
  
  Sklonil som sa nad padnutým mužom. Bol to Svazijský princ s kozou kozou, ktorý sa tak veľmi snažil zapôsobiť na Esther pri hracom stole. Dostal štyri guľky: dvakrát do hrudníka a dvakrát do hlavy. Bol veľmi mŕtvy.
  
  
  Videl som tenkú retiazku okolo krku, kde sa mu roztrhla elegantná košeľa. Na konci náhrdelníka visela malá zlatá figúrka spiaceho leva. Opäť Chuckovo znamenie.
  
  
  Na chodbe sa otvorili dvere. Rýchlo som sa postavil a pozrel do tichej chodby. Nedalo sa odísť so zatvorenými protipožiarnymi dverami inak, ako prejsť celú cestu chodbou k výťahom a hlavnému schodisku. Otvorili sa ďalšie dvere. Hlasy mi hovorili, že sem ľudia chodia.
  
  
  Keby ma našli mŕtveho. †
  
  
  Požiarne dvere sa za mnou otvorili.
  
  
  "Do pekla, ponáhľaj sa."
  
  
  Ženský hlas, ktorý poznám z tisícok.
  
  
  Keď hlasy na chodbe zosilneli, vyskočil som z požiarnych dverí. Niekto za mnou kričal.
  
  
  "Prestaň!"
  
  
  
  
  Kapitola 6
  
  
  
  
  
  Deirdre zatvorila dvere a tlačila ma dopredu.
  
  
  'Dole! Rýchlo!“
  
  
  Kráčal som po požiarnom schodisku tri kroky naraz. Deirdre ma nasledovala. Mala na sebe dobre padnúci overal, ktorý jej štíhlemu telu sadol ako uliaty, až na veľkú vydutinu na ľavej ruke, kde ju pred dvoma dňami zastrelili v tmavých uliciach Londýna. V ruke držala Berettu. O dve poschodia nižšie ma viedla cez požiarne dvere do nižšej chodby. Bolo to opustené.
  
  
  "Doľava," zasyčala Deirdre.
  
  
  Na chodbe naľavo sa otvorili dvere miestnosti. Ukázal na nás vysoký chudý černoch v ochrannom obleku farby džungle. Deirdre ma zaviedla do izby, ďalej k otvorenému oknu. Zo štítu vzadu visel povraz. Deirdre kráčala prvá, hladko a rýchlo ako mačka. Sledoval som ju a pristál som vedľa nej neďaleko Land Roveru ukrytého v hustom poraste. Vysoký černoch zišiel ako posledný. Vytrhol lano z nadstavca, rýchlo ho namotal a hodil na Land Rover. Hore som počul výkriky a všelijaké zvuky okolo hotela, ktoré boli čoraz hlasnejšie.
  
  
  „Ponáhľajte sa,“ vyštekla na nás Deirdre.
  
  
  Naskočili sme do Roveru. Vysoký černoch prevzal volant, na chvíľu cúval a potom potiahol dopredu. Keď sme sa ponáhľali vpred, uvidel som muža v kríkoch, v tieni hotela. Bol to statný Juhoafričan. Jeho automatická pištoľ s tlmičom ležala vedľa neho a mal podrezané hrdlo. Pozrel som sa na Deirdre, no jej oči mi nič nehovorili a ja som sa na nič nepýtal. Nevedel som, ktoré otázky môžu byť nebezpečné.
  
  
  Land Rover vyletel zo stromov na tmavú prašnú cestu vedúcu na juh. Cesta v noci žiarila bielo-červeno. Deirdre ani vysoký černoch nepovedali ani slovo, keď sa cesta krútila a zatáčala a Land Rover s rachotom pokračoval, zapínal len bočné svetlá, aby zahliadol cestu. Míňali sme malé výbehy okrúhlych svahijských chát a niekoľko európskych budov vysoko na svahoch. Niektoré z týchto odľahlých domov mali zapnuté svetlá a štekali psy, keď sme sa ponáhľali okolo.
  
  
  Po chvíli sme minuli dedinu s množstvom chát a budovou v európskom štýle. Vo veľkom kruhovom priestore bučalo stádo dobytka. Hlasy nás vyzvali a videl som zúrivé oči a záblesky oštepov: Assegai. Černoch nespomalil a assegais a divoké oči zmizli za nami. Podľa veľkosti dediny, stáda dobytka a jediného európskeho domu som vedel, že sme prešli cez Lobambu, duchovné hlavné mesto Svazijska, miesto, kde žila kráľovná matka: slon Ndlovoekazi.
  
  
  Po Lobambe sme jazdili nejaký čas cez zavlažované krajiny. Potom sme odbočili na piesočnatú bočnú cestu a o desať minút sme zastavili v tmavej dedine. Psy neštekali, chatrče sa zdali opustené. Deirdre vystúpila z auta a vošla do jednej z okrúhlych chatrčí Zwazi. Keď bola vo vnútri, spustila kožu nad vchod, zapálila petrolejku a opretá o jednu zo stien ma skúmala.
  
  
  Opýtala sa. - Dobre, bavil si sa, Nick?
  
  
  Usmial som sa: "Žiarliš?"
  
  
  "Mohli ste pokaziť celú misiu."
  
  
  Nahnevaná sa zrútila na plátennú stoličku. Vonku som počul odchádzať Land Rover; zvuk motora utíchol v diaľke. V chatrči bolo veľmi ticho a len svetlá boli slabé.
  
  
  "Nie, nemohol som," povedal som. "Pil som s ňou, hral s ňou karty, súložil som ju, ale neveril som jej."
  
  
  Pohŕdavo si odfrkla a nechal som ju chvíľu podusiť. Malá chatka nemala okná a okrem plátennej stoličky a lampáša sa v nej nachádzali dva spacie vaky, plynový varič, batoh s jedlom, dve pušky M-16, vysokovýkonné rádio a diplomatický kufrík pre Zuluské peniaze.
  
  
  "Naozaj potrebuješ súložiť každú ženu, ktorú stretneš?" - povedala nakoniec Deirdre.
  
  
  "Keby som mohol," povedal som.
  
  
  V tej čiernej kombinéze vyzerala štíhlo a ohybne ako panter. Krásna a skutočná žena. Možno by som nechcel všetky atraktívne ženy, keby bol pre nás možný normálny život. Ale ako to bolo teraz?
  
  
  Videla, ako sa na ňu pozerám a skúmala môj výraz. Potom sa usmiala. Slabý úsmev, akoby aj ona premýšľala, čo by sa stalo, keby boli naše životy iné.
  
  
  „Možno som žiarlila,“ povzdychla si. 'Bolo to dobré?'
  
  
  "Násilne."
  
  
  "To by mohla byť zábava."
  
  
  "Áno," povedal som. "Tentoraz sme nedostali druhý deň."
  
  
  "Nie," povedala.
  
  
  To je všetko. Z náprsného vrecka vybrala cigaretu, zapálila si ju a oprela sa v plátennom kresle. Zapálil som si jednu z cigariet so zlatým hrotom a sadol si na jeden zo spacákov. Chcel som s ňou stráviť druhý deň. Esther Maschlerová bola rýchla a výbušná, no uspokojila ma len čiastočne: sladký bonbón len dočasne zaženie môj hlad. Deirdre bola niečo iné, muž si ju pamätá ešte dlho. Ale podľa sústredeného výrazu na jej tvári som vedel, že je čas pustiť sa do veci. Vyzerala znepokojene.
  
  
  Opýtal som sa. - Čo sa presne stalo? "Je niečo v neporiadku s "objednávkou", na ktorej práve pracujeme?"
  
  
  "Nie, ale ak by ťa tam chytili, zadržali by ťa a nebol by čas to znova nastaviť," povedala Deirdre. Oprela sa v plátennom kresle, ako keby bola vyčerpaná. „Tento Svazijský princ bol tajným členom Chaka Mark, vodca miestnych militantov, ktorý chce zjednotiť všetkých Bantuov. Juhoafričan bol členom tajnej polície v Kapskom Meste. Nejako videl priamo cez princa.
  
  
  "Váš princ to vedel," povedal som. "Snažil sa oklamať nepriateľa tak, že predstieral, že je rozmaznaný hazardný hráč, ktorý klame blondínku."
  
  
  "Vedel, kto je ten Juhoafričan," povedala Deirdre, "ale nevedel, že tento muž dostal príkaz zabiť ho, Nick." Dozvedeli sme sa to, ale už bolo neskoro. Všetko, čo mohol Damboelamanzi urobiť, bolo zabiť tohto Juhoafričana.
  
  
  Opýtal som sa. - "My?"
  
  
  Už viete, že som miestny AH kontakt so Zulumi. Po dvoch rokoch, Nick, sa dostaneš bližšie k ľuďom.
  
  
  "Tak prečo sa ťa pokúsili zabiť v Londýne?"
  
  
  Pokrútila hlavou. - Neurobili to, Nick. Strelec bol dvojitý agent, ktorý mohol Hawkovi dokázať, že Lisabon a Kapské Mesto vedeli, že pomáhame rebelom.
  
  
  "Boli dvaja," povedal som a povedal som jej o ďalšom Nigerovi, ktorého Chelsea videla vo vstupnej hale lacného hotela.
  
  
  Pozorne počúvala môj popis. Potom vstala a išla k rádiu. Použila nejaké kódové slová v jazyku, ktorý som nepoznal. Zulu pravdepodobne. Spoznal som to dosť na to, aby som vedel, že je to bantuský jazyk.
  
  
  -Čo sa deje, Deirdre?
  
  
  - Hlásim druhú osobu. Povstalcov treba varovať pred druhým dvojitým agentom.
  
  
  Pozrel som sa na ňu. "Neidentifikuj sa s nimi príliš, Deirdre." Po tejto „objednávke“ sa už nebudete môcť ubytovať. Zničíme váš vzťah s nimi.
  
  
  Ukončila svoje vysielanie, vypla rádio a vrátila sa do plátenného kresla. Zapálila si ďalšiu cigaretu a oprela si hlavu o stenu chatrče.
  
  
  "Možno sa mi podarí niečo zachrániť, Nick." Pracoval som tu s nimi dva roky, zásoboval som ich z Washingtonu a platil som im. Nemôžeme sa len tak vzdať a otočiť sa im chrbtom.“
  
  
  "Bohužiaľ, môžeme," povedal som. "Tak sa veci majú."
  
  
  Zavrela oči a zhlboka potiahla z cigarety. "Možno im môžem povedať, že si bol podplatený a stal si sa zradcom." Mohol by si do mňa vraziť guľku, aby to vyzeralo dobre.“
  
  
  Vedela o tom lepšie.
  
  
  Povedal som. "Už nebudú dôverovať AH, nikomu z AH, aj keď si myslia, že som bol podplatený." - Nie, je čas utiecť, drahá. Teraz musíte využiť skutočnosť, že ste získali dôveru týchto rebelov, aby ste ich zničili. Toto je naša objednávka.
  
  
  Dobre poznala svoju prácu, prácu, na ktorú sme sa prihlásili: robiť to, čo od nás AH a Washington chceli. Ale neotvorila oči. Sedela a ticho fajčila v slabo osvetlenej malej svahijskej chatrči.
  
  
  "Skvelá práca, však, Nick?" - "Krásny svet".
  
  
  "Je to rovnaký svet ako vždy." Nie horšie a pravdepodobne oveľa lepšie ako pred sto rokmi,“ povedal som bez okolkov. „Niekto musí robiť našu prácu. Robíme to, pretože to milujeme, pretože sme v tom dobrí, pretože je to zaujímavé a pretože môžeme zarobiť viac peňazí a žiť lepšie ako väčšina ostatných. Neklamme samých seba, N15.
  
  
  Potriasla hlavou, akoby chcela všetko poprieť, no v očiach sa jej zaiskrilo, keď ich konečne otvorila. Videl som, ako sa jej nozdry takmer rozširujú, ako lovecká tigrica, ktorou naozaj bola. Obaja sme potrebovali vzrušenie a nebezpečenstvo. Bolo to našou súčasťou.
  
  
  Povedala. "Čo Washington chce, Washington dostane." - Zatiaľ mi platia dobre, však? Alebo sme to možno urobili márne? Zaujímalo by ma, či o tom Hawk vie.
  
  
  "On vie," povedal som sucho.
  
  
  Deirdre sa pozrela na hodinky. "Keby si nás všimli, už by tu niekto bol." Myslím, že sme v bezpečí, Nick. Už ideme radšej spať, lebo skoro ráno odchádzame.
  
  
  "Spíš?" - povedala som s úškrnom. "Stále chcem ten druhý deň."
  
  
  - Aj po tej blondínke?
  
  
  "Nechaj ma na ňu zabudnúť."
  
  
  "Ideme spať," povedala a vstala. „Dnes existujú samostatné spacie vaky. Zajtra budem na teba myslieť.
  
  
  Žena musí niekedy povedať nie. Všetkým ženám. Mali by mať pocit, že majú právo povedať nie, a rozumný človek by to vedel. Právo povedať „nie“ je najzákladnejšou slobodou. Toto je rozdiel medzi slobodným človekom a otrokom. Problém je v tom, že žiadny muž nechce, aby jeho žena vždy povedala nie.
  
  
  Zaliezli sme do spacákov a Deirdre zaspala prvá. Bola ešte menej nervózna ako ja. Dvakrát ma zobudili zvuky zvierat pri opustenej dedine, no bližšie sa nepriblížili.
  
  
  Za úsvitu sme sa pustili do práce. Pripravil som raňajky, kým si Deirdre zbalila veci a kontaktovala rebelov kvôli konečným rozkazom. Peniaze mali byť odovzdané neznámemu mozambickému úradníkovi o dva dni na úsvite niekde pri rieke Fuguvuma na zuluskej strane hranice. Obaja sme poznali skutočný plán, až na to, že som sa chystal zabiť tohto úradníka, ale to nebola nikoho vec, iba moja.
  
  
  - Poznáš ho, Deirdre?
  
  
  "Nikto ho nepozná okrem niekoľkých najvyšších vodcov džungle."
  
  
  Nie že by na tom záležalo, zabijem ho, nech je to ktokoľvek. Po obede sme zbalení a pripravení čakali v prázdnej dedine vysokého šoféra Dambulamanziho. Na Highvelde bol jasný, chladný a slnečný deň. Všade okolo nás ležali zavlažované polia údolia Mulkerns a v diaľke sa týčili drsné hory západnej hranice Svazijska. Mali sme všetky potrebné dokumenty. Fred Morse mal povolenie navštíviť Nsoko a zostať u starej priateľky Deirdre Cabotovej, ktorá bývala na malom ranči neďaleko Nsoko.
  
  
  Dambulamanzi sa konečne objavil v oblaku červeného prachu. Po naložení džípu sme sa vydali po ceste na východ smerom k trhovisku Manzini. Hoci je Manzini menšie ako Mbabane, je rušnejšie a leží v dlhom úrodnom pásme, ktorý prechádza Svazijskom zo severu na juh. Ani sme sa nezastavili, ale pokračovali v jazde po úrodnej krajine. Okolo nás boli roztrúsené farmy a citrusové háje. Európske a Svazijské farmy bok po boku na vlastnej pôde.
  
  
  V Sipofaneni cesta pokračovala pozdĺž rieky Great Usutu a išli sme smerom k Big Bend cez nízke, neúrodné buše a suchú zem, kde sa pásol chudý dobytok. Zdalo sa, že vodič hľadí na stáda.
  
  
  Opýtal som sa. - Nemáš rád dobytok?
  
  
  Vysoký Zulu nespúšťal oči z cesty. „Príliš milujeme svoj dobytok, ale zničia nás, ak si nedáme pozor. Dobytok pre Zulu znamená peniaze, postavenie, manželstvo; je to duša každého človeka a celého kmeňa. Keď nás Juhoafričania vyhodili z našich fariem a poslali nás do Bantustanu, ktorý pre nás vytvorili, dali nám prídely, z ktorých by nemohol žiť žiaden človek. Moji ľudia nechcú žiť na dedinách, pretože nechcú rozdávať svoj dobytok. A tak sa potulujú po Zululande so svojím dobytkom, sú súčasťou veľkej čiernej migrácie bez cieľa.
  
  
  "Dumboelamanzi," povedal som, "nebolo to meno generála, ktorý bol porazený v Rorke's Drift, deň po vašom veľkom víťazstve vo vojne Zulu?"
  
  
  "Môj predok, bratranec nášho posledného skutočného kráľa Cetewaya," povedal vysoký Zulu, stále sa na mňa nepozrel. „V otvorenej bitke sme ich zničili asi 1200, ale stratili sme 4000 vlastných. A v Rorke's Drift nás 4000 zastavilo 100 ľudí. Mali zbrane a kryt. Mali sme oštepy a naše holé prsia. Oni mali disciplínu, my len odvahu.“ Teraz sa na mňa pozrel a jeho tmavé oči boli plné bolesti a horkosti storočia. „Ale v skutočnosti mali vzdelanie, druh vzdelania, ktorý núti európskeho vojaka stáť a umierať márne. Európsky vojak bojuje a umiera pre nič, pre nič, len pre povinnosť a hrdosť. Toto je niečo, čo sa ešte musíme naučiť."
  
  
  Povedal som. - "Chuckyho znamenie?"
  
  
  Dambulamanzi nejaký čas jazdil v tichosti. - „Chaka založil národ Zulu, vyhnal všetky ostatné kmene a vládol celému Natalu a mimo neho. Jeho vojaci boli v Afrike neporaziteľní, pretože naši králi a generáli na to zabudli a my sme sa stali otrokmi Chaka spí, ale jedného dňa sa zobudí.“
  
  
  Nič iné nepovedal. Snažil som sa od neho dozvedieť viac o rebeloch, ktorí niesli Chuckovu značku, a dozvedieť sa niečo o vojenskom géniovi alebo možno šialencovi, ktorý zo slabej federácie natalských kmeňov urobil čierny národ. Ale išiel ďalej, bez odpovede a bez výrazu v tvári. Bolo na ňom niečo, čo ma znepokojovalo a znepokojovalo. Bol tam antagonizmus, ktorý nedokázal skryť. Bola táto skaza namierená na všetkých bielych, za čo som ho nemohol viniť, alebo najmä na mňa? Stále som na to myslel, keď sme sa dostali do Nsoko.
  
  
  "Zostaneme tu," povedala Deirdre.
  
  
  Keď Dambulamanzi odišiel, aby sa naposledy porozprával so svojimi ľuďmi na druhej strane hranice, Deirdre najala dvoch svazijských nosičov, zatiaľ čo ja som si balil veci. V batohu som mal okrem štandardného Lugera, stiletto a plynovej bomby M-16, dva trieštivé granáty, núdzovú zásobu pre prípad, že by som musel utiecť ťažšou cestou, tenké nylonové lano a špeciálnu miniatúrnu vysielačku.
  
  
  Mal som aj svoj starý špeciál Springfield, s teleskopickým zameriavačom a infračerveným ostreľovačom na nočnú prácu. Rozobral som ho - môj vlastný špeciálny dizajn - a schoval som ho do rôznych častí batohu. Ešte som neprišiel na to, ako zabiť tohto neznámeho úradníka. Nakoniec to bude závisieť od situácie, kedy ho uvidím. Existovala aj možnosť, že by som mohol pracovať na diaľku a AH by to mohla dovoliť. Možno by som ho mohol nasmerovať na vládnu hliadku. Naozaj nebola veľká šanca, že by im to padlo, partizáni to väčšinou vedia vo vlastnej krajine, keď je nablízku hliadka.
  
  
  Dambulamanzi je späť. „Naši ľudia hlásia ďalšie hliadky v oblasti. Je tam veľa aktivity. Nepáči sa mi to.
  
  
  Opýtal som sa. - Myslíš, že majú podozrenie na kontakt?
  
  
  Možno,“ priznal Zulu.
  
  
  "Potom musíme okamžite odísť," rozhodla Deirdre. "Musíme byť opatrní a bude to trvať dlhšie."
  
  
  Dambulamanzi sa s nami rýchlo občerstvil a odišiel. Bol neskorý večer a do zotmenia sme chceli prejsť čo najviac kilometrov, nočné cestovanie je pre päťčlennú skupinu na nepriateľskom území pomalé a nebezpečné. Cestovali sme naľahko: zbrane, trochu vody, munícia a Deirdreina vysielačka. Svazijci niesli všetko okrem môjho batohu a zbraní. Hodinu po odchode sme prekročili hranicu Zululandu.
  
  
  Keď sme boli raz v Južnej Afrike, boli sme ilegálmi, zločincami, odkázanými na seba. Mohli by sme byť zastrelení na mieste a Hawk by nebol schopný nič urobiť. Nedokázal by nás identifikovať, ani v prípade potreby pochovať.
  
  
  Mlčky som kráčal za Deirdre a rozmýšľal som, ako zabiť tohto rebelského predstaviteľa. Ak by som ho mohol zabiť skôr, ako sa dostaneme na miesto stretnutia, alebo ho nechať, aby si vzal peniaze a prepadol ho neskôr, možno by som mohol ochrániť AH. Ale keby som ho zabil skôr, musel by som zabiť aj Dambulamanziho. A je nepravdepodobné, že odhalí svoju identitu, kým nedostane svoje peniaze. Zabiť ho potom, čo si vzal peniaze, znamenalo riziko pošmyknutia, riziko, že ho pošpiním, a mojou úlohou bolo v prvom rade zabiť ho.
  
  
  Nie, jediný istý spôsob, ako ho zabiť, je urobiť to vo chvíli, keď mu budú odovzdané peniaze, a potom veriť, že prekvapenie a zmätok nám pomôžu uniknúť. Miloval som život ako nikto iný.
  
  
  Slnko v náhlom africkom súmraku zapadlo nízko a my sme hľadali miesto na táborenie. Myslel som na odpočinok a na Deirdre. Chcel som s ňou stráviť druhú noc. Na jej tvári sa objavil slabý úsmev, akoby na to myslela aj ona.
  
  
  Suché, opotrebované korytá potokov, dongov, ležali na fľakoch na zarastenej pláni. Deirdre ukázala doľava, na posteľ hlbšiu ako ostatné a dobre ukrytú v tŕnistých kríkoch. Dávno predtým, ako sa začala história, keď sme chodili v úkrytoch a žili v jaskyniach, človek žil v strachu a dával si pozor na nebezpečenstvo. A od čias jaskyniarov je tu chvíľa zvláštneho nebezpečenstva: chvíľa, keď človek vidí svoju jaskyňu priamo pred sebou. Na chvíľu sa uvoľní a príliš skoro poľaví v ostražitosti. Toto sa stáva dokonca aj mne.
  
  
  Vyšli z kríkov. Asi dvadsať belochov v čižmách a ošúchaných uniformách. Dvaja Svazijci sa pokúsili o útek a boli zastrelení. Siahol som po svojom Lugerovi.
  
  
  "Nick," zavolala Deirdre.
  
  
  Dambulamanzi mi ochromil ruku úderom pažby svojej pušky a držal ma namierené. Jeho tvár bola bez výrazu. Ruky chytili naše zbrane. Nízky kostnatý muž s riedkymi blond vlasmi vykročil dopredu a namieril pištoľ na sever.
  
  
  „Laufen! Ponáhľaj sa!'
  
  
  Moja prvá myšlienka bola, že toto bola juhoafrická hliadka a Dambulamanzi bol dvojitý agent, ktorý nás vydal. Moja druhá myšlienka bola rozumnejšia: títo ľudia kráčali príliš potichu, príliš opatrne a príliš zaneprázdnene: ako vojaci nie doma, ale na nepriateľskom území. Zbrane boli zmesou britskej, americkej a ruskej výroby. Ich vodca bol Nemec. Videl som Švédov, Francúzov a ďalších, ktorí vyzerali ako Juhoameričania.
  
  
  Spomenul som si na Hawkeove slová o novej sile v Mozambiku: žoldnierov.
  
  
  O dve hodiny neskôr som si bol istý. Medzi stromami pozdĺž širokej plytkej rieky, maskovanej v tme, bol stanový tábor. Tiché stráže sledovali, ako nás s Deirdre viedli do veľkého stanu a tlačili dovnútra.
  
  
  Spoza svojho poľného stola sa na nás usmial vysoký, chudý, smrteľne bledý muž.
  
  
  
  
  Kapitola 7
  
  
  
  
  
  „Som plukovník Carlos Lister zo Spojeného frontu za oslobodenie Mozambiku,“ povedal vysoký, chudý muž. „Ste špióni a agenti nepriateľa. Budete zastrelení.
  
  
  Hovoril po anglicky, čo znamenalo, že o nás vedel viac, ako som chcel. Ale jeho prízvuk bol španielsky. kastílsky, aby som bol presný. Skutočný Španiel. Jeho uniforma bola z inej doby. Mal na sebe vystuženú baretku a voľnú košeľu, široké nohavice a nízke čižmy a insígnie plukovníka v republikánskych silách počas občianskej vojny v Španielsku. A predsa nemohol byť taký starý, nemal viac ako päťdesiatpäť. Na stole mal diplomatický kufor s peniazmi. Nahnevane som vykročila vpred.
  
  
  "Ty hlúpy idiot," vyštekla som naňho. „Nie sme nepriatelia. Tieto peniaze sú pre vašu organizáciu, pre povstanie Zuluov. Dambulamanzi vám klame.
  
  
  Kostnatý Nemec a nízky tmavý muž vyskočili, aby ma zastavili. Plukovník Lister ich mávol, takmer nahnevane, akoby ho hnevalo, že na nás musí strieľať. "Dambulamanzi je vodca podzemného hnutia Zulu," povedal. "Úzko spolupracoval so slečnou Cabotovou a pozná ju." On neklame. Vieme, prečo si sem tentokrát prišiel.
  
  
  Deirdre prisahala. "Sakra, plukovník, toto zachádza príliš ďaleko." Zastrelili ma v Londýne, zradili v Mbabane a teraz toto. Celý Mark of Chuck je prešpikovaný dvojitými agentmi. Teraz to vyzerá ako Dambulamanzi. ..'
  
  
  Ten nízky, šlachovitý muž, ktorý vyskočil, aby ma zastavil, zrazu zaklial po španielsky. Jeho tmavá tvár bola skrútená hnevom. Skôr ako mohol niekto zareagovať, vytiahol dlhý nôž, chytil Deirdre za jej dlhé tmavé vlasy a zdvihol nôž. "Kurva. Yankee kurva!
  
  
  "Emilio!" Hlas plukovníka Listera znel ako úder biča. Jeho oči boli tvrdé a chladné. "Nechaj ju ísť."
  
  
  Malý muž zaváhal. Naďalej držal Deirdre za vlasy a stiahol jej hlavu dozadu, čím odhalil jej krk nožom. Hlas plukovníka Listera zmäkol. Hovoril po španielsky.
  
  
  "To stačí, Emilio," povedal plukovník. „Nie sme banditi. Toto sa uskutoční podľa pravidiel. Teraz sa choď schladiť.
  
  
  Tmavý muž Emilio pustil Deirdre, otočil sa a zmizol zo stanu. Plukovník Lister ho sledoval, ako mizne, pokrútil hlavou a vzdychol, nepozrel sa na Deirdre ani na mňa.
  
  
  „Emilio je Čiľan. Tretí vo velení. Dobrý vojak. Žije tu dočasne, aby sa vrátil do Čile a bojoval za oslobodenie svojho ľudu od armády a amerických kapitalistov. Medzitým tu bojuje, ale Američania jednoducho nie sú jeho obľúbení ľudia."
  
  
  Povedal som. - "Ako by ste to zvládli bez AH, plukovník?" „Ale AH je Američan. Bojujete s americkými dolármi, s americkou pomocou.
  
  
  "Pretože je to v záujme Washingtonu," vyštekol na mňa Lister. Znovu pokrútil hlavou. Z jeho kostrovej hlavy žiarili hlboko posadené oči. "Zdá sa, že si myslíš, že sme všetci idioti." Vy a váš vodca, nech je to ktokoľvek. Sedí pri veľkom stole vo Washingtone, intriká a ťahá za nitky a myslí si, že nikto iný nemá zdravý rozum.
  
  
  Pozrel sa na mňa. AH ponúka platbu Zulu, špeciálnu platbu? Môže ho získať iba náš tajný vodca v mozambickej vláde. Zvláštne, však? nemysleli ste si, že by nás zaujímalo prečo? Tenko a trpko sa zasmial. „Päť hodín po návrhu sme vedeli, čo chystáte. Umierajúcim koloniálnym vládam zostáva len málo tajomstiev. Všetko sa dá kúpiť. Keď s vami hovorí jeden úradník, vždy sa nájde ďalší, ktorý sa s nami bude rozprávať, zaplatí rovnakú cenu. korupcia. Ak pracujete so skorumpovanými vládami, môžete byť zradení."
  
  
  Pozrel sa na mňa, no nič som nepovedala. Zrazu sa nám na stoličke otočil chrbtom.
  
  
  "Áno". - povedal. "Chyť ich."
  
  
  Chytil ma kostnatý Nemec a ďalší muž. Ďalší dvaja chytili Deirdre. Zareagovala inštinktívne: naštartovali sa roky tréningu a inštinkty prežitia. Prudký úder džudom od jej lakťa spôsobil, že jeden z mužov sa prevrátil. Druhého odrezala dlaňou. Prehodil som kostnatého Nemca do polovice stanu a zvalil som druhého muža. Postavili sa a znova na nás zaútočili. Jednu som opäť zostrelil, rovnako ako Deirdre.
  
  
  Plukovník na nás pozrel a takmer ocenil našu zručnosť. Do stanu sa vrútili ďalší žoldnieri a pritlačili Deirdre k zemi. Bojoval som trochu dlhšie. Zrazu mi palica narazila do priedušnice a moje ruky sa rýchlo pritlačili na palicu; Bol by som sa uškrtil, keby som sa ešte pokúšal bojovať.
  
  
  "Boj, muž z AH." - povedal plukovník Lister, - a vy sa zadusíte. Garotta, naša starodávna španielska metóda popravy, je veľmi účinná. Zomri ako chceš, ale ver mi, je lepšie byť zastrelený."
  
  
  Prestal som bojovať. Plukovník Lister sa usmial. Prikývol a pokynul svojim mužom, aby nás odviedli.
  
  
  Keď sme sa otočili, Dambulamanzi vošiel do stanu. Pozrel sa na mňa, podišiel k plukovníkovi a niečo mu zašepkal do ucha. Plukovník sa pozrel na mňa a potom na Dambulamanziho. Vysoký čierny prikývol.
  
  
  "Odviažte ich," povedal plukovník. "Vezmi tú ženu von."
  
  
  Pozrel som sa na Dambulamanziho, ale tvár černocha bola bezvýrazná ako vždy. Sledoval Deirdre, keď ju vyviedli.
  
  
  "Sadnite si," povedal.
  
  
  - Ak k nej pôjdeš. .. - Začal som.
  
  
  „Sadnite si,“ vyštekol na mňa plukovník.
  
  
  Sadol som si. Pomaly sa hojdal na stoličke a ani na chvíľu zo mňa nespustil svoje hlboko posadené oči.
  
  
  "Takže," povedal nakoniec. - Vy ste Nick Carter. Slávny Nick Carter. Veľa som o tebe počul.
  
  
  Nič som nepovedal.
  
  
  'Možno . ..,“ zamyslene sa zastavil. „Zaujímalo by ma, Carterová, akú cenu má pre teba tvoj život? Možno dohoda?
  
  
  "Aká dohoda?"
  
  
  Lister sa hojdal na svojom poľnom kresle a premýšľal. - Môj otec mi o tebe povedal. Áno, Nick Carter z AH, Killmaster. Každý sa bojí a vie o všetkom, čo sa deje v AX, však?
  
  
  Povedal som: „Tvoj otec? Poznám ho?
  
  
  Zdržiaval som sa v čase. Vždy existuje šanca, ak už máte čo i len najmenšiu nádej.
  
  
  "Áno," povedal plukovník, "môj otec." Nehoda na Kube pred niekoľkými rokmi. Počas raketovej krízy.
  
  
  — Generál Lister? Toto je tvoj otec?'
  
  
  To vysvetľovalo jeho uniformu španielskej občianskej vojny. Slávny republikánsky generál Lister, jeho otec, bol jedným z mála vodcov, ktorí našli svoje povolanie v tomto krvavom konflikte, dobre bojovali a aj po porážke vystupovali so cťou a povesťou. Nebolo to jeho pravé meno. Bol to jednoduchý španielsky mladík, ktorý sa stal „generálom Listerom“. Po vojne odišiel do Sovietskeho zväzu, aby pokračoval v globálnom boji. Bol to muž, ktorý sa viac ako raz objavil na Kube, aby vycvičil Castrových vojakov, pomohol tamojšej revolúcii a ktorý sa mi jednej noci postavil a prehral.
  
  
  "Pamätám si generála," povedal som. „Spomínam si aj na mladého muža v tom čase na Kube. Bol si to ty?'
  
  
  'Bol som tam.'
  
  
  "Teraz si tu, je tu nová vojna?"
  
  
  Plukovník pokrčil plecami. „Bojoval som v mnohých vojnách, na mnohých miestach. Môj otec bojoval za oslobodenie Španielska; bojoval na Kube po celom svete a ja pokračujem v jeho práci. Moji muži sú všetkých národností: Nemci, Francúzi, Čiľania, Brazílčania, Švédi, Portugalci. Oslobodíme túto časť sveta a potom pôjdem ďalej.“
  
  
  "Iné miesto, ďalšia vojna," povedal som. - Radi bojujete, plukovník? Máte radi vojnu, radi zabíjate?
  
  
  „Rád bojujem, áno. Ale bojujem za slobodu."
  
  
  "Za slobodu tu alebo za Sovietsky zväz?"
  
  
  Pozrel sa na mňa. 'Poď so mnou.'
  
  
  Sledoval som ho zo stanu. Noc bola tmavá pod stromami pozdĺž širokej rieky, ale mesiac už vyšiel, a keď si moje oči prispôsobili, videl som, že v tábore je čulý ruch. Žoldnieri sedeli v malých skupinách, aby si očistili zbrane, alebo sedeli v malých kruhoch a počúvali niečo, čo vyzeralo ako lekcia. Iní pracovali s malými skupinami černochov. "Zuluskí rebeli," povedal Lister. „Pracujeme na oboch stranách hranice, a keď musia Zuluovia, Svazijci alebo iní černosi utiecť pred bielou vládou, pomáhame im, skrývame ich a chránime ich na ceste do bezpečia. Pomáhame im trénovať, povzbudzovať ich.“
  
  
  Väčšina černochov boli mladí, mnohí boli ženy. Vyzerali napoly vyhladovaní a vystrašení, oči sa im v noci prevracali. Mali roztrhané šaty a triasli sa. Žoldnieri im dávali jedlo, oblečenie a rozprávali sa s nimi.
  
  
  "Bez nás by nemali žiadnu šancu, žiadnu nádej," povedal plukovník Lister vedľa mňa. „Záleží na tom, či pracujeme pre niekoho iného? Vaša AH funguje pre obe strany, ale s ktorou stranou sympatizujete najviac, Carterová?
  
  
  "Strana, ktorá ma platí," povedal som.
  
  
  „Najatý majster je vrah? Nič viac?'
  
  
  "Dostávam za to dobre zaplatené."
  
  
  Stráta času. Boli sme vonku. Už som nebol viazaný. Rušný tábor, tmavý, s hustým podrastom a hlbokými dongmi a zo všetkých strán rieka. Čakal som na príležitosť, no uvažoval som aj o Deirdre.
  
  
  "Možno by si mal zaplatiť," povedal Lister a skryl oči v tme.
  
  
  "Ako?"
  
  
  "Si N3." Vieš všetko, čo sa o AH vedieť dá,“ povedal Lister. „Ako to funguje, mená agentov, meno zodpovednej osoby. Toto všetko chcem vedieť.
  
  
  "To ti spôsobí problémy," povedal som.
  
  
  "Pre mňa je to armáda a pre teba bohatstvo."
  
  
  - Máš šťastie, Lister? pochybujem. Nemyslím si, že si môžeš dovoliť môj ročný plat.
  
  
  „Viem, kde zoženiem peniaze, Carterová,“ vyštekol. Jeho oči žiarili v noci. "Bol by si slobodný, bohatý a možno by som ťa nechal dokončiť tvoju úlohu." Môžem to zariadiť. Môžete zabiť svoj cieľ a vrátiť sa domov so splnenou úlohou."
  
  
  "To znamená, že by si mi dovolil zabiť tvojho vodcu a potom by si očakával, že ti budem dôverovať," povedal som "Si naivný a naivný chlapec."
  
  
  "Som dôležitejší ako nejaký čierny vodca."
  
  
  A pre AH. Nebudú ma podozrievať, kým ľudia zo AX nezačnú umierať ako potkany. Nie, žiadna dohoda nebude, Lister.
  
  
  "Môžem zaručiť vašu bezpečnosť."
  
  
  "Ak sa dostanem na druhú stranu." "Toto nebude fungovať."
  
  
  "Nehodíš sa mi, Carterová." Si takmer mŕtvy.
  
  
  "Všetci zomrieme".
  
  
  Plukovník sa otočil a vydal rozkaz. Z ničoho nič sa objavili muži vedení Nemcom, ktorý sa zdal byť druhým veliteľom. Celý ten čas boli vedľa nás v tme. Nebol som prekvapený. Chytili ma a odviedli do vzdialeného rohu tábora, k širokej plytkej rieke. Plukovník zmizol. V rieke sa niečo pohlo. "Pozri," povedal kostnatý Nemec.
  
  
  Siahol do veľkého vedra a vytiahol obrovský kus mäsa. Usmial sa na mňa ako vlk a hodil mäso do rieky. V tmavej vode sa zdvihol silný vír a ozval sa mrazivý hukot. Videl som široké ústa, dlhé ňufáky a ťažké chvosty, ktoré šľahali vodu do peny: krokodíly. Bola ich plná rieka. Pohádali sa o kus mäsa.
  
  
  Takže si neuvažoval o odplávaní, však? - povedal kostnatý somarina. "Nie sám," povedal som. „Kto si bol? gestapo? V SS? Ochranka v Dachau?
  
  
  Nemec sa začervenal. "Myslel si si, že som jedným z tých svíň?" Som vojak, počuješ, Američan? Seržant, seržant Helmut Kurz, 1. divízia tankových granátnikov. Vojak, nie špinavý šakal.
  
  
  "Kto si teraz?"
  
  
  Nemec zdvihol ruku, aby sa ku mne vyrútil, ale náhle zastal. Usmial sa. Otočil som sa a v širokom svetelnom kruhu na brehu rieky som uvidel plukovníka Listera. Šesť svietidiel na batérie bolo usporiadaných do kruhu, aby osvetľovali oblasť. V strede kruhu svetla držali Deirdre traja žoldnieri. Za ňou stál Dambulamanzi a v ruke držal assegai so širokou čepeľou, ktorá sa leskla.
  
  
  "Nick," zakričala Deirdre. "Nevzdávaj sa".
  
  
  Žoldnieri sa okolo nej zhromaždili a vrhali na ňu tiene. Plukovník kráčal ku mne, až kým nebol priamo predo mnou. Pozrel sa mi priamo do očí a prikývol. Dambulamanzi za ním mieril na rameno Deirdre. Kričala, keď ju assegai zasiahol.
  
  
  "Všetci zomrieme," povedal plukovník Lister bez toho, aby sa otočil. Len sa na mňa pozrel. - Môžete ju zachrániť. Najprv ju a potom seba.
  
  
  "Nick," zavolala Deirdre; jej hlas bol tlmený, ale jasný. "Never mu".
  
  
  "Mám pre teba ešte lepšiu metódu," povedal Lister.
  
  
  "Choď do pekla, Lister," povedal som.
  
  
  "Major Kurtz," vyštekol Lister.
  
  
  Nemecký major sa priblížil k svetelnému kruhu. Plukovník Lister zo mňa nespustil oči. Cez rameno som videl, ako Kurtz ukazuje na žoldnierov držiacich Deirdre. Donútili ju kľaknúť si so široko roztiahnutými rukami a predklonenou hlavou. Žoldnieri a niekoľko Zuluov sa tlačilo okolo kruhu svetla. Major Kurtz ich odsunul nabok, aby som Deirdre jasne videl.
  
  
  "Ešte raz, Carterová," povedal plukovník Lister. "Spravodlivý obchod".
  
  
  "Nie," povedal som, ale môj hlas bol tlmený.
  
  
  Bude? ..? Nie on nemôže...
  
  
  Lister sa ani neotočil, aby sa pozrel na kruh svetla, kde Deirdre kľačala vo svojej elegantnej čiernej kombinéze, vlasy mala rozpustené a mäkké. Plukovník otočil hlavu. Dambulamanzi zdvihol svoje assegaai a rýchlo ho opäť znížil.
  
  
  Zdalo sa, že jej krv vytryskla prúdom z bezhlavého trupu. Hlava spadla a odkotúľala sa preč. Tábor bol naplnený tichým šumením.
  
  
  Vyskočil som a udrel som plukovníka Listera priamo do tváre. Spadol a jeho ruky ma chytili.
  
  
  Plukovník vyskočil a udrel ma dlaňou do tváre. "Pozri," zakričal. "Pozri!"
  
  
  Držali mi ruky, krk a hlavu, čím ma nútili pozerať sa cez tmu do kruhu svetla. Štíhle telo v čiernom overale tam stále pôsobilo stiesnene. Hlavu mala otočenú hore a zdalo sa, že sa na mňa pozerá. Zdalo sa, že jej hlava tmavá od krvi na mňa hľadí v žiare svetla, jej dlhé vlasy sa dotýkajú zeme a tmavé oči zamrznuté v smrti.
  
  
  Lister opäť prikývol.
  
  
  Sledoval som, ako zdvihli telo a hodili ho do rieky.
  
  
  Voda sa začala víriť, keď sa zo všetkých strán hrnuli krokodíly. úzke čeľuste sa doširoka otvorili, aby zacvakli.
  
  
  Začala som sa prudko triasť. Po celej rieke prichádzali obludné plazy po mäso a krv.
  
  
  Toto bola moja šanca. †
  
  
  Spadol som ako kameň a vytrhol som sa z rúk, ktoré ma držali. V momente, keď som spadol na zem, som si dovolil vyvaliť sa na breh rieky. Tam som sa znova postavil. Predo mnou stál jeden žoldnier. Kopla som ho do rozkroku a palcom som mu strčila do oka. Kričal. Chytil som jeho zbraň, otočil sa a zastrelil troch, keď sa na mňa vrhli.
  
  
  zakričal Lister. 'Zastav ho. strieľať . ..'
  
  
  Chytil som ďalšieho a strelil mu zblízka do hlavy. Vzal som mu zbraň a nôž. Zastrelil som Listera. Zišiel dole ako opitý a prekliaty.
  
  
  Bola tma. Polovica z nich bola oslepená prstencom svetla lampáša. Kráčali jeden cez druhého, báli sa vystreliť zo strachu, že by sa trafili jeden druhého alebo plukovníka.
  
  
  Napoly šialený som vystrelil a zabil ďalších troch. Jednu som chytil pod krkom a skočil do širokej plytkej rieky. Bola to malá šanca, ale predsa len šanca. Krokodíly sa stále pohybovali smerom k svojej hostine s telom Deirdre. Jej smrť ma mohla zachrániť.
  
  
  Zostúpil som do mesačnej tmy. Samotné mesačné svetlo sa pohrávalo s tieňmi v rieke. Na hladinu vyplávali polená a kríky a počul som, ako sa ku mne blížia krokodíly. Usporiadal by som im ďalšiu párty.
  
  
  Bodol som žoldniera, ktorého som držal, podrezal som mu hrdlo, aby krv tiekla, a plával som plytkou vodou tak dlho, ako to moje pľúca vydržali. Vynoril sa pod pohyblivým kmeňom: krokodíl!
  
  
  Bodol som ho, dal som mu niekoľko rán a znova som utiekol. Okolo mňa lietali guľky. Niečo ma poškrabalo na ramene a umierajúci krokodíl ma poškrabal na nohe.
  
  
  Plával som ďalej, ale teraz som krvácal. Krokodíly. .. Okolo mňa preplávalo obrovské poleno ako zaoceánska loď. Natiahol som sa po ňom, minul a znova ho schmatol.
  
  
  Chytila som ho a zaťala zuby a vytiahla som sa na neho. Ležal som naplocho a lapal po dychu, keď ma to prenieslo cez rieku.
  
  
  
  
  Kapitola 8
  
  
  
  
  
  Zobudil som sa. Nič sa nepohlo.
  
  
  Ležal som tvárou k zemi a nič sa nepohlo, keďže zvuk rieky bol všade okolo mňa. Pomaly som zdvihol hlavu, veľmi pomaly. Kmeň bol zaseknutý na pieskovisku, voda bola zo všetkých strán a husté stromy na brehu boli ďaleko. Dva krokodíly ležali na plytčine a pozerali na mňa. Krvácanie prestalo a voda z rieky mi cez noc umývala rany.
  
  
  Nad riekou a vzdialenými savanami sa rozprestieralo sivé ráno. Ďaleko do vody trčal čierny kmeň, dvakrát taký široký ako ja. Nakoniec ma to zachránilo pred krokodílmi. Je tu rýchly prúd, tma a Deirdreino mŕtve a krvavé telo v rieke plnej krokodílov. Dala mi moju jedinú šancu: rieku. S jej krvou, jej kosťami a jej životom.
  
  
  Keď som ležal v plytkej rieke, zalial ma slepý hnev. Deirdre. Teraz už nebude druhá noc. Nie, zajtra pre nás už nič nebude.
  
  
  Skvelý Nick Carter, Killmaster. A musel som sledovať jej strašnú smrť, smrť, ktorá bola taká nezmyselná. Bol som nútený využiť jej smrť, aby som sa zachránil. Nechal som cez seba prejsť hnev, slepý, spaľujúci hnev, ktorý ma naplnil. Hnev, keď to človek v mojej práci vždy stratí, hoci sú chvíle, keď na tom nezáleží. V živote som nenávidel, ale nikdy som tak neznášal plukovníka Listera ako teraz. Slepá, horká nenávisť.
  
  
  V jedno chladné jesenné ráno som sa triasol na ťažkom kmeni stromu. Bezmocný ako dieťa. Čoskoro vyjde slnko a ja som nemal ako vedieť, ako ďaleko som sa vzdialil od tábora plukovníka Listera. Každú chvíľu ma môžu znova vidieť
  
  
  Postavil som sa na kmeň a začal som študovať brehy širokej rieky. Nič som nevidel ani nepočul. Ale to neznamená, že tam neboli; možno sa na mňa pozerali, keď som ich hľadal. Boli tiež profesionáli a rozumeli svojej práci. Zruční a bezohľadní, nájomní vrahovia. Ako ja?
  
  
  Nie, hnev ma opäť skoro oslepil. Nie, nie ako ja. Boli to vrahovia, ktorí radi zabíjali, žili v krvi... . †
  
  
  Celá som sa triasla, bojovala som s hnevom. Hnev by ma len urobil zraniteľným. Je čas zamyslieť sa, zamyslieť sa nad tým, aká je situácia. Rieka bola tichá a opustená, brehy sa zdali čisté.
  
  
  Nôž, ktorý som vzal žoldnierovi, ktorým som kŕmil krokodíly, zapichnutý do polena. Musel som to urobiť skôr, ako som omdlel, a pri pomyslení na toho žoldniera som sa smial ako vlk. Len som dúfal, že nebol mŕtvy, keď ho krokodíly chytili.
  
  
  Rameno som mal len poškriabané a rana na nohe od krokodílích zubov nebola príliš vážna. Všimol som si zapichnutú pištoľ v mojom páse. Musel som to urobiť automaticky.
  
  
  Bol to 9 mm Luger. Samozrejme mi zobrali všetky zbrane a batoh so všetkým čo v ňom bolo. Ale chýbali mi štyri ploché zásobníky na vnútornej strane opaska. Strelivo pre Luger. Mal som teda zbrane: nôž a Luger so štyrmi zásobníkmi.
  
  
  Bolo to celkom dobré, lepšie, ako som mohol dúfať. S obavami na krokodíly som sa zošmykol z kmeňa a pokúsil sa ním pohnúť. Bez mojej váhy kĺzal po plytčine. Podarilo sa mi ho vyslobodiť tak, že som ho hodil späť po strane pieskoviska a potom som odplával nabok.
  
  
  Študoval som vychádzajúce slnko. Ľavý breh ma zavedie späť na hranice Svazijska. Spustil som sud späť do vody. Nespúšťajúc oči z krokodílov, ľahol som si späť na poleno a preplával som cez potok k vysokému trávnatému brehu a vysokým stromom.
  
  
  Sadol som si do tieňa stromov a sledoval som, ako poleno pomaly pláva po prúde a mizne tam, kde slnko vychádzalo nad okraj sveta. Pozeral som ďalej, kým to nezmizlo. Tento denník mi zachránil život.
  
  
  Keď to odplávalo, zhlboka som sa nadýchol a začal premýšľať, čo ďalej. Okolo mňa nebolo počuť, medzi stromami a v savane som mal pištoľ a nôž. Žoldnierov nebolo nikde vidieť a vychádzajúce slnko mi ukázalo cestu späť do Svazijska a cestu k úniku. Bol som Killmaster, N3 z AH, na misii. Mal som svoje povinnosti.
  
  
  Do pekla s týmito povinnosťami!
  
  
  Do pekla s AH a touto úlohou. A tak ďalej až na samý okraj so Svazijskom a prielomom.
  
  
  Vychádzajúce slnko mi prezradilo aj to, odkiaľ pochádzam a kde je tábor. A chcel som zabiť žoldnierov. Chcel som zabiť plukovníka Carlosa Listera.
  
  
  Otočil som sa Svazijsku chrbtom a zamieril na sever proti prúdu, kde zomrela Deirdre Cabotová. Išiel som za plukovníkom Carlosom Listerom, aby som ho zabil, aby som zabil majora Helmuta Kurtza a všetkých, ku ktorým som sa dostal.
  
  
  A zabite Dambulamanziho, najmä Dambulamanziho.
  
  
  Kráčal som potichu a opatrne, sledoval som rieku, no vždy som sa držal mimo dohľadu. Slnko neustále vychádzalo a stúpajúca horúčava sťažovala chôdzu. Bez váhania som sledoval rieku z určitej vzdialenosti, jej tok nezmazateľne poznačený kľukatou líniou stromov pozdĺž jej brehov v tejto vyprahnutej krajine. Ale savana bola drsná, rozbitá a posiata nekonečnými priehlbinami a ja som sa musel skrývať v hustých húštinách, aby som nezostal z dohľadu. Keďže mi bola odstránená aj fľaša, nemal som pri sebe ani kvapku vody a hrdlo a pery som mal surové. No len čo sa zotmelo, išiel som nabrať vodu z rieky a na zvyšok dňa som sa presunul na sever.
  
  
  Nevidel som žiaden život, ani zvieratá, ani ľudí, len pár opustených výbehov v kroví. Bol to Zululand, chudobný a viac ako storočie úmyselne zanedbávaný bielou juhoafrickou vládou. Teraz to bude vrátené ľuďom bez nádeje, že sa tam usadí. Nenávidel som Kapské Mesto a chcel som pre Zuluov slušný život. Ale toto bola politika, budúcnosť. Ale všetko, na čom mi teraz záležalo a čo som chcel, bolo pomstiť Deirdre.
  
  
  Aj keď to bolo chudobné, v neúrodnej krajine muselo byť niečo: malé stáda dobytka. Nebolo nič také, ako keď zem zožiera roj kobyliek. V skutočnosti to boli ľudské kobylky na oboch stranách. Ľudia, ktorí tu žili, utekali pred utláčateľmi a takzvanými spasiteľmi.
  
  
  Pred súmrakom som našiel kemp na brehu rieky medzi stromami, kde zomrela Deirdre.
  
  
  Bolo tam prázdno, neboli tam žiadne stany ani vojaci. Prehľadal som okolie a nič som nenašiel. Teda nič, čo by som chcel nájsť. Našiel som to, čo som nájsť nechcel. Hlboko vo mne bola po celý ten čas slabá pochybnosť, slabá nádej, že Deirdre nie je mŕtva, že ma moje oči nejako oklamali, že som nevidel, čo som videl. Táto nádej zomrela, keď som sa pozrel na kaluž zaschnutej čiernej krvi na piesku na brehu rieky. Bola mŕtva. Mŕtvy, Carter. A predsa som mal prácu. Napil som sa z rieky, prehrabal som sa ich smetné jamy, kým som nenašiel fľašu, naplnil ju vodou a odišiel. Odkedy som pred dvadsiatimi štyrmi hodinami odišiel z Nsobo, nič som nejedol, no nebol som hladný. Boli minimálne pol dňa predo mnou. Nesnažili sa príliš zahladiť stopy. To znamenalo, že sa spoliehali na svoju rýchlosť, aby sa držali ďalej od nepriateľa. Predbehnúť ich pešo nebude jednoduché.
  
  
  Mohol by som kontaktovať Hawka a požiadať o helikoptéru. Núdzové opatrenia sú dostupné kdekoľvek som. Ale Hawk mi ešte nedal povolenie urobiť to, čo som mal na mysli. Pomsta je zbytočná, neúčinná, neproduktívna. Okrem toho sa po každej vendete sfarbí do fialova. Takže musím ísť. Chodník šiel priamo na sever do Mozambiku.
  
  
  Prechádzal som sa džungľou celú noc. Hnaný nenávisťou som bežal príliš rýchlo, upadol som do nepozorovanej depresie a roztrhal som si šaty na tŕnistých kríkoch. Ako posadnutý muž som nedokázal spomaliť a ráno som už vedel, že ich dobieham.
  
  
  Našiel som ich tábor a popol z ich ohňa na varenie bol ešte teplý. Nechali nejaké jedlo, ale hoci som nejedol viac ako tridsaťšesť hodín, ani teraz som nebol hladný. Hnev ma úplne naplnil. Prinútil som sa niečo zjesť. Napriek hnevu som vedel, že musím niečo zjesť, aby som si udržal silu. Prinútila som sa ľahnúť si na schované miesto a zaspať na hodinu, viac nie. Potom som opäť vyrazil na cestu. Keď sa blížila noc, začal som narážať na dediny a ľudí. Musel som trochu spomaliť. Nemal som ako vedieť, či sú títo ľudia priatelia alebo nepriatelia. Niektoré zo vzdialených hlasov v noci hovorili po portugalsky. Bol som v Mozambiku. Stopa žoldnierov sa prudko stočila na východ.
  
  
  Zvyšok dňa prebehol v hmle. Ako som sa sťahoval, krajina, ktorou som išiel, sa zmenila zo savany na džungľu. Cestu blokovala voda a mangrovové močiare. Pokračoval som v chôdzi, stopy žoldnierov boli čoraz jasnejšie. Vedel som, že sa blížim k brehu a že sa potrebujem najesť a oddýchnuť si. Človek potrebuje všetku svoju silu, aby zabil.
  
  
  Dvakrát som sa prešmykol do dediny, ukradol nejaké jedlo a išiel ďalej. Môžem si oddýchnuť neskôr.
  
  
  Keď som ich našiel, ešte nebola úplná tma. Veľká miestna dedina, chránená z troch strán mangrovovými močiarmi, na brehoch hlbokého, pomaly tečúceho potoka, ktorý tiekol pozdĺž vysokého ostrohu smerom k Indickému oceánu. Ale v dedine som nevidel žiadnych domorodcov. Aspoň žiadni mužskí domorodci. Z tieňa hustých mangrovov som videl množstvo miestnych žien, ktoré prali oblečenie, pripravovali jedlo a nasledovali zeleno odetých žoldnierov do ich chatrčí. Našiel som ich sídlo. Teraz som si mohol trochu oddýchnuť.
  
  
  S pochmúrnym pohľadom som sa vrátil do močiara, postavil malú plošinu z listov a konárov v mangrovníkoch a ľahol si. O pár sekúnd som zaspala. Našiel som ich.
  
  
  Zobudil som sa v tme a cítil som, že niekto kráča veľmi blízko mňa. Ležal som nehybne na svojej provizórnej plošine. Niečo sa podo mnou pohlo. Bez toho, aby som sa pozrel, som vedel odhadnúť, čo to je. Skúsený, zručný veliteľ rozmiestni hliadky na kľúčové pozície; kruh stálych susedných stráží, hliadok, ktoré išli ďalej a medzi týmto kruhom a hliadkami blúdili stráže, ktoré nikdy neprešli tým istým miestom dvakrát v rovnakom čase.
  
  
  Bez toho, aby som vydal zvuk, som rozdelil konáre pod sebou a pozrel sa dolu. V tme stál jediný strážca po kolená vo vode. Prehodil si pušku cez rameno a zastavil sa, aby si oddýchol.
  
  
  S nožom v ruke som naňho padol ako kameň.
  
  
  Bol prvý. Podrezal som mu hrdlo a nechal som ho vytiecť poslednú krv v močiarnej vode. Pokračoval som v ceste tmavým močiarom smerom k dedine.
  
  
  Vysoký Švéd bol pochovaný za guľometom na suchom kopci v močiari. Podrezal som mu aj hrdlo.
  
  
  Malý, tenký Francúz ma počul plaziť sa a sotva stihol zamrmlať kliatbu v rodnom jazyku, než som ho trikrát bodol do hrude.
  
  
  Keď jeden po druhom umierali, cítil som, ako hnev v mojej hrudi silnie. Musel som sa ovládať, ovládať a pamätať si, že v prvom rade som chcel zabiť plukovníka Listera, nemeckého seržanta, teraz majora Kurtza a Dambulamanziho. Teraz som bol v ich sídle.
  
  
  Prechádzal som vonkajším obvodovým plotom na okraj chatrčí, keď som uvidel hliadku odchádzať. Šesť ľudí na čele so samotným majorom Kurtzom a s ním Dambulamanzi.
  
  
  Hnev mnou pretiekol ako roztavená láva. Obaja spolu! Vrátil som sa cestou, ktorou som práve prišiel, a keď ma hliadka míňala cez blatistý močiar, pridal som sa k nim.
  
  
  Išli na severozápad. Tri kilometre od dediny sa vynorili z močiara do radu nízkych skalnatých kopcov. Vošli do úzkej rokliny. Bol som tesne za nimi.
  
  
  Tesne pod hrebeňom sa roklina rozdelila a hliadka sa rozdelila na dve skupiny. Kurtz aj Dambulamanzi zostali so skupinou, ktorá zabočila doľava.
  
  
  To, čo som vtedy cítil, bol takmer nával radosti. Chytil som ich oboch. Ale kdesi hlboko vo vnútri vyplávala na povrch moja skúsenosť a povedala mi, aby som si dával pozor. Nenechajte sa uniesť. .. Buďte v strehu. †
  
  
  Nechal som ich ísť ďalej, sledoval som ich po hrebeni a potom som opäť zostúpil do ďalšej rokliny. Zjazd bol zarastený kríkmi a stromami a v noci som ich stratil z dohľadu. Ale išiel som za zvukmi dole do rokliny a potom zase hore v dlhom kruhu. A zrazu som mal pocit, že zašli príliš dopredu. Išiel som rýchlejšie a prišiel bližšie. Chcel som ich trochu orezať, videl som, že roklina obchádza nízky kopec, opustil som priekopu a vyšplhal som sa na vrchol kopca.
  
  
  Keď som sa dostal na vrchol, všimol som si, že kopec je pokrytý kríkmi. Postavil som sa a poobzeral sa okolo.
  
  
  Tváre okolo mňa boli ako roj včiel, ruky, ktoré ma držali a zakrývali mi ústa, boli celé čierne. Keď mi palica vrazila do hlavy, spomenul som si, že Hawk povedal, že môj hnev ma zničí.
  
  
  
  
  Kapitola 9
  
  
  
  
  
  Vznášal som sa v hmle. Bolesť mi prepichla hlavu, zmizla a znova prenikla a... †
  
  
  Cítil som sa, akoby som skákal do vzduchu. Boli kolesá, kolesá sa krútili so šialeným vŕzganím. Okolo mňa sa rojili čierne tváre. Čierne ruky mi zakryli ústa. Niečo sa ma dotklo. Netopier. Hawk si obliekol jednu zo svojich tvídových, prekliatych tvídových búnd a pokrútil hlavou. Chladný, nosový hlas znel podráždene.
  
  
  „Zlo ničí špióna. Hnev ničí agenta."
  
  
  Jedného dňa sa mi zdalo, že som sa zobudil a spod nízkeho, bledého, drobivého stropu na mňa hľadela čierna tvár. Moja ruka cítila, ako v nej zamrzla krv. Aký druh stropu je bledý a drobivý?
  
  
  Húpala som sa v nekonečnom rytme: hore a dole... hore a dole. .. Ruky... hlas... padajúce... dole... a dole... a dole. .. Deirdre sa na mňa usmiala... kričala... †
  
  
  Sedel na tróne. Trón s vysokým chrbtom ako svätožiara okolo jeho iskrivej hlavy. Zlatá hlava. Ostrý zobák... jastrab. .. Hawk, kde si...? Hawkman...jastrab...jastrab. †
  
  
  „Povedz mi niečo o Hawkovi, Carterová. Čo je s Hawkom? Kto je on? Niekto, s kým pracuješ? Povedz mi. ..'
  
  
  Hawkman, Hawkman. Dlhý zakrivený zobák jastraba.
  
  
  Môj chrapľavý hlas znel pomaly. - Si jastrab. Zakrivený zobák.
  
  
  „Och, semitský, však? Ste proti Semitom? Nenávidí tento Hawk aj týchto Semitov?
  
  
  Vnútri som sa trápil. „Ty, ty si jastrab. Hawk.
  
  
  Nikto tam nebol. Ležal som na úzkej posteli pod stropom z vlnitého plátna. Stan? Tak ma dali späť do Listerovho stanu. Opäť ma mali, bol som. †
  
  
  Nahnevaný Hawk povedal: "Vaše záchvaty hnevu budú vašou skazou, N3."
  
  
  Opar zmizol. Ležal som tam a hľadel hore. Nie plátno, nie. zažmurkal som. Hľadal som zelenú uniformu. Žiadna tam nebola. Nebol som v stane. Veselá, slnečná izba s bielymi stenami, oknami so závesmi, zložitými mozaikami a vzácnymi hodvábnymi látkami visiacimi zo stropu. Izba od 1001 nocí. Perzia. .. Bagdad. †
  
  
  "Bagdad". - povedal jemný hlas. "Ach, Carterová, prajem si, aby si mal pravdu." Vrátiť sa do Bagdadu je sen."
  
  
  Sedel na tom istom tróne, ktorý som videl vo svojej halucinácii. Veľký muž v splývavom bielom rúchu so zlatým lemovaním. Bol taký malý, že sa nohami nedotýkal zeme. Mäkké, vzácne oblečenie, zlaté prstene s drahými kameňmi na každej ruke a kaftan z bieleho zlata, upevnený hrubými zlatými šnúrkami. Arabský princ a pred oslepujúcou miestnosťou jasne svietilo slnko.
  
  
  Slnko! A trónom bolo prútené kreslo s vysokým operadlom, veľkým kruhom, ktorý tvoril svätožiaru okolo jeho tmavej tváre s hákovým nosom a čiernych očí. A hustá čierna brada. Žiariace slnečné svetlo. Kreslo a miestnosť nie sú ilúzia ani halucinácia.
  
  
  "Kde to do pekla som," povedal som. 'Kto si?'
  
  
  Môj mozog horúčkovito pracoval a nečakal na odpoveď. Kdekoľvek som bol, nebolo to v dedine žoldnierov v močiari a vzhľadom na slnko vonku som bol dlho v bezvedomí alebo v polovedomí. To vysvetľovalo pocit plávania, kolies, trasúceho sa stropu: nákladné auto s plátenou kapotou. Išiel som ďaleko za žoldniersky tábor a nôž na mojej ruke bola injekčná striekačka: sedatívum, ktoré malo zostať v bezvedomí.
  
  
  Opýtal som sa. - "Ako dlho som tu?" 'Kde? Kto si?'
  
  
  "Tu, tu," jemne mi vyčítal malý muž. - Toľko otázok tak rýchlo? Dovoľte mi na to odpovedať. V poriadku teda. Si v mojom dome. Som Talil Abdullah Faisal Wahbi al-Hussein, princ z Jaffy a Homsu. Radšej ma nazývajú wahbi. Si tu asi dvanásť hodín. Si tu, pretože som sa bál, že budeš vo väčšom nebezpečenstve, keď budeš blúdiť džungľou.
  
  
  "Tí ľudia, ktorí ma napadli, tí černosi, sú vaši ľudia?"
  
  
  - Moji ľudia, áno.
  
  
  - Žiadni zuluskí rebeli, žiadni žoldnieri?
  
  
  'Nie. Ak by boli, pochybujem, že by si ešte žil."
  
  
  -Čo tam robili?
  
  
  "Povedzme, že rád sledujem plukovníka Listera."
  
  
  - Takže sme stále v Mozambiku?
  
  
  Princ Wahbi pokrútil hlavou. „Mám nepriateľov, Carterová. Svoju polohu radšej neprezrádzam.
  
  
  "Prečo sa o mňa bojíš?"
  
  
  Wahbi zdvihol obočie. „Chceš sa pozrieť darčekovému koňovi do úst? Carterová? Byť vďačný. Dobrý plukovník by vás už dávno zavesil za semenníky.
  
  
  Zamyslene som sa naňho pozrela. — Princ z Jaffy a Homsu? Nie, nejasne som o tebe počul. Al-Hussein je hášimovec a Homs a Jaffa sú teraz súčasťou Saudskej Arábie a Izraela a nie sú priateľmi hášimov.
  
  
  „Princ vo vyhnanstve, Carterová,“ povedal malý muž a tvár mu potemnela. „Vyhnanec a môj bratranec vládne v Jordánsku. Ale Alah pozná môj majetok."
  
  
  „Ako vieš, kto som; Moje meno?'
  
  
  "Viem toho veľa, Carter." Viem napríklad, prečo vás plukovník Lister chce mŕtveho, a poznám osud vášho priateľa – hrozný. Princ Wahbi sa na chvíľu strhol. "Ale tu si v bezpečí."
  
  
  "Musím ísť do práce," povedal som. "Musím sa hlásiť."
  
  
  „Samozrejme, dohody sú akceptované. Najprv však musíte jesť a odpočívať. Obnovte svoju silu.
  
  
  Usmial sa a postavil sa. Prikývol som. Mal pravdu. Odišiel. Mal pravdu, ale vôbec som mu neverila.
  
  
  Zavrela som oči na gauči, akoby som bola vyčerpaná. Keby mal so mnou niečo na mysli, mal by ma niekto odniekiaľ sledovať. Tak som zavrel oči, no nezaspal som. V pamäti som skontroloval jeho spis: Princ Wahbi, synovec prvého hášimovského Fajsala, ktorý bojoval proti Turkom v prvej svetovej vojne. Odpadnutý bratranec, ktorý pomáhal Turkom. Po vojne starý pijan, ktorý hazardoval po celej Európe, skrachoval a zmizol. Tento „princ“ Wahbi bol teda jeho syn a vôbec nevyzeral na mizine.
  
  
  Dali mi dve hodiny „spánku“. Potom som sa zamiešal, zívol a zapálil si cigaretu z ónyxom zdobenej škatuľky na stole. Keď cigareta dohorela, otvorili sa dvere a do miestnosti vstúpili štyria černosi v úplne bielom oblečení s podnosmi s jedlom. Bolo tam ovocie, chlieb, pečené jahňacie mäso, džúsy, mlieko, víno a plné misky dusiacej sa zeleniny a ryže. Toto všetko položili černosi na stôl, rozložili dva stoly, rozprestreli na ne oslnivo biely obrus a znova sa uklonili. Sadol som si k výdatnému jedlu.
  
  
  Ak by som mal pravdu podozrievať princa Wahbiho, v jedle by niečo bolo.
  
  
  Bola to pravda. Cítil som to. Poznal som drogu, niečo ako sedatívum, ktoré by zlomilo moju vôľu. To znamenalo, že Wahbi chcel položiť nejaké otázky a existoval iba jeden spôsob, ako zistiť prečo. Musel som sa len „najesť“. †
  
  
  Nebol čas zisťovať, kam ma sledujú. Preskúmal som miestnosť a potom som zavolal obsluhu. Vstúpil jeden z černochov. Ukázal som na zamrežované okno v malom výklenku.
  
  
  „Daj tam stôl. Rád sa pozerám von, keď jem."
  
  
  Úradník mal zrejme príkaz správať sa ku mne dobre. Zavolal ďalších dvoch sluhov. Stôl postavili do výklenku, vedľa neho položili moju stoličku a znova sa uklonili. Sadla som si, akoby som sa nevedela dočkať, kedy zjem veľké jedlo.
  
  
  Tvárou v tvár k oknu v úzkom výklenku nikto nič nevidel, iba môj chrbát, odkiaľ ma mohli sledovať.
  
  
  Začal som jesť. Naklonil som sa a jedol s chuťou, každú vidličku v obrúsku som si hodil do lona. Žuval som, pil a užíval som si. Z času na čas som sa postavil, akoby som sa kochal výhľadom, a potom sa mi podarilo napchať nedojedené jedlo do džbánu na mlieko. Raz alebo dvakrát som sa napoly otočil a skutočne som kúsok zjedol, nie veľmi veľa.
  
  
  Keď boli taniere takmer prázdne, sadol som si ako plný a zapálil som si cigaru, ktorú som si priniesol s jedlom. Bol tiež zdrogovaný a ja som opatrne predstieral, že to vlastne fajčím. Cigaru v ruke som sa vrátil na pohovku a trochu som sa potácal. Sadla som si a začala som prikyvovať. Potom som vypustil cigaru z bezvládnej ruky a položil si hlavu na hruď.
  
  
  Po chvíli sa otvorili dvere a vošli traja muži. Dvaja svalnatí černosi, nahí do pása v bedrových rúškach, a Arab s háčikovým nosom v tmavých opaskových róbach. Černosi niesli zbrane a opierali sa o dvere a ľavú stenu. Arab nosil na opasku dýku s drahokamami a v ruke magnetofón. Rýchlo sa ku mne priblížil.
  
  
  Vytiahol dýku a bodol ma do krku. Pomiešal som sa a zastonal. Cítil som, ako si Arab sadol a zapol magnetofón.
  
  
  „Vitajte, N3. Čakám na tvoju správu.
  
  
  zastonal som a vzoprel sa. - Nie... iba v centrále. ..'
  
  
  - Toto je veliteľstvo, Carterová, nevidíš? Sme vo Washingtone. Nie je čas strácať čas. To som ja, Hawk.
  
  
  Prikývol som. - Hawk, áno. „Musíme o tom povedať šéfovi. ..'
  
  
  „Šéfe, N3? Kde je on? Aké meno používa v týchto dňoch?
  
  
  "Jeho domov, Texas," zamrmlal som. "Poznáš ho, Hawk." Manxman. John Manxman. Áno? Mám novinky. Portugalská vláda je pripravená. ..'
  
  
  Sklonil som hlavu a stíšil hlas do nepočuteľného mrmlania. Arab preklial, vstal a potom sa nado mnou sklonil a zabalil ma do svojich šiat. Moja ľavá ruka chytila jeho priedušnicu a stlačila som ho tak silno, ako som len dokázala, zatiaľ čo moja pravá chytila jeho čepeľ. Bodal som ho a držal som ho za telo. Nevydal ani hlásku. Čakal som, že černosi budú mimoriadne disciplinovaní. Napodobňoval som Araba.
  
  
  Prestaň!'
  
  
  Obaja na mňa skákali ako srnky, obaja naraz. Po jednom z nich som hodil mŕtveho Araba a druhému som vrazil nôž do krku. Druhého som zabil skôr, ako sa mu podarilo oslobodiť od Araba, načo som vybehol z chodby do izby.
  
  
  
  
  Kapitola 10
  
  
  
  
  
  Chodba bola prázdna. Čakal som, dýka pripravená. Bezprostredné nebezpečenstvo prichádza od toho, kto sledoval miestnosť. Nič sa nestalo.
  
  
  Arab, ktorého som zabil, určite sledoval miestnosť. Dalo mi to, čo som potreboval: čas. Vrátil som sa dovnútra, zobral pušku od jedného z mŕtvych černochov a od oboch všetku muníciu, čo som našiel, a vyšiel som na chodbu. Tam som ticho kráčal smerom k svetlu, ktoré bolo vidieť na konci.
  
  
  Pozrel som sa dolu na obielené nádvorie, ktoré sa lesklo v popoludňajšom slnku, a uvidel som hustú džungľu cez steny. V diaľke som videl modrý oceán. Dom princa Wahbiho bol postavený ako púštna pevnosť, všetky biele steny, biele kupoly a minarety; Nad hlavnou bránou viala zelená islamská vlajka. Ale hustá džungľa nebola súčasťou Arábie ani severnej Afriky a vlajka na centrálnej veži bola portugalská. Bol som ešte v Mozambiku.
  
  
  Po nádvorí sa prechádzali zahalené ženy v hrubých služobných šatách a na transeptoch hradieb hliadkovali ozbrojení Arabi. Zdá sa, že aj princ Wahbi mal svoju osobnú armádu. Za vnútornou stenou, v záhrade so stromami a fontánami, sa prechádzali a leňošili viac zahalené ženy. Tieto ženy boli oblečené v hodvábe: háreme. Pokračoval som žiarivo bielymi chodbami, pre chlad zatienenými mrežami a vyzdobenými nádhernými mozaikami v prísnom islamskom štýle, ktorý neumožňuje zobrazenie ľudskej postavy. Chodby boli svieže a tiché; princove súkromné komnaty. Nikoho som nestretol, až kým som nenašiel zadné schody dnu.
  
  
  Stretol som strážcu, ktorý sedel na vrchole kamenných schodov. Zadriemal a ja som ho nechal v bezvedomí a zviazal som ho jeho vlastným burnusom vo vedľajšej miestnosti. Druhý strážca pri zadných dverách bol ostražitejší. Ešte stihol zavrčať, keď som ho zrazil pažbou pušky. Zviazal som ho a preskúmal dvor za ním.
  
  
  Múry boli príliš vysoké na to, aby sa dali preliezť, no malá zadná brána bola zvnútra zatvorená iba ťažkou závorou. Vrátil som sa, zobral burnous od posledného strážcu, obliekol som si ich a v lúčoch zapadajúceho slnka som pomaly kráčal cez nádvorie. Nikto mi ani nestál v ceste a do dvadsiatich sekúnd som už bol v džungli.
  
  
  Zamieril som na východ. Pozdĺž pobrežia budú dediny a je čas kontaktovať Hawka a vrátiť sa do práce. Po zajatí princa Wahbiho černochmi a zabití troch žoldnierov môj hnev opadol. Nezabudol som na plukovníka Listera ani Dambulamantsiho, ale teraz to bol studený hnev; v pohode a pokojne, užívajúc si prepracované plány, ktoré som pre nich mal.
  
  
  Takmer som narazil na osadu v džungli. Veľká opevnená dedina, zhora takmer skrytá hustými stromami. Steny boli hlinené a nenatreté; K bráne viedli spoločné cesty. Prechádzal som sa po nej v úžase, až som sa cez zamrežovanú hlavnú bránu mohol pozrieť dovnútra.
  
  
  Cez hlavnú bránu som videl polkruhovú oblasť zhutnenej hliny s niekoľkými skupinami chatrčí, z ktorých každá bola oddelená od druhej na oboch stranách. A v každej skupine bolo desať chatrčí; ploty medzi nimi boli vysoké. Zamknuté brány oddeľovali každú skupinu chát od miesta, ako séria mini-dedín okolo polkruhového centra alebo ako ohrady pre kone a dobytok okolo rodeo arény.
  
  
  Už som sa chcel posunúť trochu bližšie, keď som začul zvuk hlasov a dupot nôh, ktoré sa pohybovali po jednej zo širokých ciest smerom k opevnenej dedine. Zmizol som vo večerných tieňoch džungle, zahrabal som sa pod mokrým krovím a pozoroval cestu.
  
  
  Rýchlo sa priblížili. Traja ozbrojení Arabi v plášťoch, prepásaní bandoliermi, pozorne sledovali džungľu, ktorá ich obklopovala. Za nimi prichádzali kone a osly, naložené tovarom, na čele s černochmi, tiež ovešané bandoleermi. Karavána zamierila rovno k hlavnej bráne, ktorá sa otvorila, aby mohla prejsť. Ale na bránu som sa nepozrel.
  
  
  Keď okolo prešli kone a osly, videl som ďalších štyroch Arabov, ktorí niesli asi desať černochov. Boli úplne nahí, osem žien a dvaja muži. Dvaja muži boli vysokí a svalnatí, s ohnivými očami, rukami zviazanými za chrbtom a nohami spútanými reťazami. Zadnú časť tvorili ďalší traja Arabi a celá kolóna zmizla v dedine. Brány sa opäť zatvorili.
  
  
  Keď sa večer zotmelo, schoval som sa do džungle a nechal som prejsť cez seba všetko, čo som práve videl. Bolo to ako niečo, čo som už predtým videl, ako spomienka, ktorej som nemohol uveriť. Musel som to vedieť s istotou, pretože ak mal ten malý hlas vo mne pravdu, Hawk to musel vedieť. Toto bolo niečo, pred čím musel byť Washington varovaný a na čo si dať pozor.
  
  
  V džungli som zostal až do zotmenia a potom som vyrazil. Zvuky naplnili noc spod hlinených múrov: zábava, opilecký smiech, výkriky žien, výkriky mužov. Strážca pri bráne, Arab, so smiechom sledoval, čo sa deje v dedine. Azda všetci strážcovia dávali pozor len na to, čo sa dialo vo vnútri osady. Toto bola moja šanca.
  
  
  Na jednom z veľkých stromov v džungli viseli zo steny hrubé konáre. Vyliezol som na kmeň a skĺzol som sa dopredu po hrubom konári.
  
  
  Scéna v týchto stenách vyzerala ako jedna fantastická nočná mora. Černosi a Arabi sa hemžili zemou v kakofónii hluku a smiechu. Černosi pili z džbánov vína, obsah sa rozlial na zem a napili sa aj niekoľkí Arabi; ale pre väčšinu arabských vojakov bolo vzrušenie niekde inde. Otvorili všetky brány malých skupín chatrčí a vošli dovnútra a von z ohrady skupín chatrčí. Niektorí muži mali biče, niektorí palice, niektorí nosili koše s jedlom a vedrá s nejakým olejom.
  
  
  V zamknutých miestnostiach boli černošky. Mladé černošky, nahé, ich pokožka sa leskla v jasných svetlách. Niekoľko černochov, mladých a silných, bolo tiež v uzavretých priestoroch, pričom každý bol priviazaný k stĺpu okovami a reťazami. Z času na čas jeden z Arabov bičoval mladého černocha na kolenách.
  
  
  Bili aj štíhle ženy tmavej pleti, ale to nie je všetko. Niektoré ženy boli kŕmené a nútené jesť, ako napríklad zvieratá, ktoré sa pripravujú na trh. Niektoré ženy boli umyté mastnou tekutinou a natreté, kým ich tmavá pokožka vo svetle nežiarila. Väčšinu ohmatávali, hladkali, odvliekli do chatrčí a mnohých položili na zem bez prístrešia v chatrči.
  
  
  Všetci, muži aj ženy, boli nahnaní na veľké otvorené priestranstvo a vystavení pred bohatých opitých mužov ako tovar na trhu.
  
  
  Bol to tiež trh, trh s otrokmi.
  
  
  To, čo som videl, bola zámerná, vypočítavá premena ľudí na zotročených otrokov. Neboli žiadni kupci, aspoň zatiaľ. Všetko sa ale pripravovalo na chvíľu, keď prišli kupci. Trh s otrokmi – áno – ale teraz s modernými vylepšeniami, so skúsenosťami a praxou z Dachau, Buchenwaldu, klietok saigonských tigrov a súostrovia Gulag.
  
  
  Ako robíte otrokov, najmä otrokyne, aby sa s väčšou pravdepodobnosťou predali akémukoľvek náhodnému kupujúcemu. Ako zo slobodného človeka urobiť človeka, ktorý si už nepamätá, že sloboda kedysi existovala, ktorý dokáže prijať otroctvo ako požehnanie a nespôsobovať problémy svojim utláčateľom.
  
  
  Nad dedinou sa zrazu rozhostilo ticho ako obrovský gong. Hluk, chaos a potom ticho. Ani jeden pohyb a všetky oči sa sústredili na hlavný vchod. Čakal som.
  
  
  Princ Wahbi prešiel bránou. Na nádvorie vošiel malý, mohutný muž v zlato-bielom rúchu a okolo neho boli ozbrojení Arabi. Černošky boli nahnané späť do uzamknutých miestností, brány boli zatvorené a zamknuté. Zrazu vytriezvení sa arabskí a čierni vojaci zoradili do dvoch radov s priechodom medzi nimi a čakali, kým cez nich prejde Wahbi.
  
  
  Namiesto toho sa princ prudko otočil, odišiel a podišiel rovno pod konár, na ktorom som ležal a pozrel sa hore.
  
  
  „Mala si bežať, keď si mohla, Carterová,“ povedal malý Arab. " Je mi to naozaj ľúto".
  
  
  Za stenou, podo mnou a za mnou stálo desať jeho mužov so zbraňami namierenými na mňa. Odhodil som ukradnutú pušku, preliezol som konár a skočil som na zem. Arabskí vojaci ma chytili za ruky a viedli späť cez temnú džungľu do pevnosti Wahbi.
  
  
  Natlačili ma do tej istej miestnosti a posadili na tú istú pohovku. Stále bola mokrá od krvi Araba, ktorého som zabil, ale telá zmizli z miestnosti. Princ Wahbi nad krvavou škvrnou smutne pokrútil hlavou.
  
  
  „Jeden z mojich najlepších poručíkov,“ pokrčil plecami. "Napriek tomu by som ťa za to nezabil." Bol potrestaný za nedbanlivosť, nebezpečenstvo práce vojaka."
  
  
  Opýtal som sa. - Prečo ma chceš zabiť?
  
  
  "Teraz už vieš, čo som ti nechcel povedať." Omyl, Carterová. Vzal dlhú ruskú cigaretu a ponúkol mi ju. Vzal som to od neho. Zapálil mi. "A obávam sa, keďže aj tak musíte zomrieť, že moji ľudia pre vás očakávajú tvrdú smrť, áno, dokonca ju vyžadujú z pomsty." Je mi ľúto, ale vodca musí slúžiť svojmu ľudu a ja nie som ani civilizovaný.
  
  
  - Ale si civilizovaný?
  
  
  "To dúfam, Carterová," povedal. "Pokúsim sa čo najmenej oddialiť tvoju smrť a zároveň uspokojiť potrebu môjho ľudu po odplate." Súhlasíte?'
  
  
  „Muž, ktorý žije z otroctva. "Ste obchodník s otrokmi," povedal som pohŕdavo. - Základ tvojho bohatstva, nie? Predávaš čiernych otrokov, Wahbi.
  
  
  Princ Wahbi si vzdychol. - 'Bohužiaľ. Obávam sa, že každým rokom dopyt po dobrých mužoch klesá. Je to škoda. V súčasnosti moji klienti zvyčajne zarábajú peniaze z ropy a investícií. A potrebujú tak málo tvrdej práce.
  
  
  - Ide to so ženami dobre?
  
  
  „Vynikajúce v niektorých oblastiach a veľmi ziskové, ako si viete predstaviť. Samozrejme, moji klienti bývajú skôr v odľahlých oblastiach, ďaleko od moderného sveta, kde vládnu železnou rukou. Svet islamu pozostáva z veľkej časti z jednotlivých vládcov. Korán nezakazuje otroctvo a konkubíny a čo môže byť lepšie ako otrok? Správne vycvičená je vďačná za každé láskavé zaobchádzanie, je veľkorysá vo svojej priazni a vďačná za to, že požiadavky na ňu sú také jednoduché a priateľské. Najmä jednoduché čierne dievča z chudobnej dediny v džungli, kde všetko, čo mohla očakávať, bolo manželstvo a otroctvo v dvanástich rokoch.
  
  
  "Takže ich unesieš, mučíš a predávaš bohatým zvrhlíkom a šialeným despotom."
  
  
  „Učím ich, aby boli pripravení,“ odsekol Wahbi. "A zvyčajne neunášam." Väčšina chudobných dedín má prebytok žien a hlavy dedín, dokonca aj otcovia, sú ochotní tieto ženy predať. Prax, ktorá nie je celkom neznáma v krajinách, ktoré sa dnes považujú za civilizované."
  
  
  - Ako to môžete urobiť beztrestne? Bez tichej podpory Portugalcov by ste to nedokázali. Možno viac ako ticho.
  
  
  "Kde je vôľa, tam je cesta, Carter." Nazvite to slobodné podnikanie. Ak chudobné dediny dostávajú peniaze a majú menej úst na kŕmenie, sú pre koloniálnu vládu oveľa menšou záťažou. Dobre platení lídri chcú, aby veci zostali rovnaké, a nemajú radi, keď sa veci pokazia. Každý úradník si to myslí. A koloniálni úradníci vždy chcú peniaze. To je dôvod, prečo väčšina odchádza do kolónií, keď by radšej zostala doma. Starý príbeh, ktorý sa zmenil len veľmi málo.
  
  
  - Takže podplácate mozambickú vládu?
  
  
  'Nie. Nepracujem s vládami. Pracujem s ľuďmi. Vlády nie sú podplatené."
  
  
  "Ale to ti dáva podiel na tom, ako veci idú, nie?" Za vlády rebelov sa vám možno tak dobre nedarilo. Vodcovia rebelov majú tendenciu byť prekliate idealistickí a veľmi úzkoprsí.
  
  
  'Možno.' - Princ pokrčil plecami. "Ale politika ma nudí." Nepotrebujem to. Ciele aj princípy sú nezmyselné, málo ma zaujímajú. Prežijem to veľmi šťastne, Carterová. Ale, bohužiaľ, nie ste.
  
  
  Chvíľu tam stál a pozeral sa na mňa, akoby ma stále nechcel zabiť. Pokrútil hlavou.
  
  
  "Veľmi zlé," povedal. „Mohli by ste mi dať tú výhodu. Je toho toľko, čo mi môžeš povedať. Nebudem vás ale urážať návrhom možnej dohody. Obaja sme dospelí a vieme, že si nikdy nebudeme dôverovať. Nie, musíte zmiznúť. Je mi to naozaj ľúto.
  
  
  "Ja tiež," povedala som sucho.
  
  
  "Ach, keby si bol utiekol bez toho, aby si objavil moju vec." Ale ty máš svoje potreby a ja mám svoje. Moji ľudia trvajú na verejnej poprave zajtra ráno. Ale dnes večer vám môžem ponúknuť aspoň pohostinnosť.
  
  
  Mužík sa s úsmevom otočil a vo víre vlajúcich šiat odišiel. Dvere sa zatvorili, bola som sama. Nie však dlho.
  
  
  Visiaca tapiséria sa posunula k bočnej stene a v miestnosti sa objavilo štíhle čierne dievča. Možno má pätnásť rokov. Vošla dverami skrytými v gobelíne. Bola nahá. Hrdo stála a jej tmavohnedé telo sa lesklo ako hodváb. Jej ťažké prsia boli svetlohnedé a príliš veľké na jej štíhle dievčenské telo; bradavky boli skoro ruzove. Ťažké vlasy mala pevne omotané okolo hlavy, ochlpenie tvorilo malý klin cez vydutie Venušinho pahorku. Ústa mala malé a tmavočervené, mierne šikmé oči boli nahnevané.
  
  
  "Ahoj," povedala som pokojne.
  
  
  Prešla okolo mňa po zvlnenej, plynúcej chodbe a ľahla si na gauč. Zavrela oči a roztiahla nohy. "Nie, ďakujem," povedal som. - Povedz princovi, že mu ďakujem.
  
  
  Otvorila oči a jej tvár sa zmenila: horúca, vášnivá a zmyselná. Postavila sa, podišla ku mne, objala ma okolo krku a schovala sa za moje telo. Hovorila šeptom.
  
  
  „Chcú vedieť, čo vieš ty. Keď sa milujeme, musím ti dať sedatívum. Musím ťa unaviť, prinútiť ťa hovoriť. Pozerajú sa. Mali by sme sa milovať.
  
  
  
  
  Kapitola 11
  
  
  
  
  
  Mohol som to vedieť. Princ nebol z tých, ktorí sa ľahko vzdávali. Chcel odo mňa to, čo chcel odo mňa plukovník Lister: všetko, čo mi zostalo. Vedieť všetko o AH. Tieto znalosti majú hodnotu majetku, ak sa použijú alebo predajú v správnom čase. Vedel, že mučenie ho zo mňa nevytlačí a že by som bol podozrivý z akejkoľvek ponuky na útek alebo milosť. Dúfal, že ukojený očividnou potrebou ma zabiť, lesť bude fungovať.
  
  
  Ak to dievča odmietnem, Wahbi bude mať iný plán. Možno ma nakoniec, ak nebude mať inú možnosť, bude stále mučiť. Možno ma hneď zabije. Nemal som inú možnosť. Dievča sa na mňa zavesilo. Lačne pritisla svoje pery k mojim, telo blízko k mojim, akoby sa bála, že neurobí, čo sa jej povie. Milovali ste niekedy na povel, keď ste vedeli, že vás sledujú? So ženou, o ktorej si vedel, že nechce viac ako ty? Ani nie žena, ale dievča. Nie je to ľahké, ale nemal som na výber.
  
  
  Zdvihol som ju z podlahy a odniesol som ju, zamrznutú a pritlačenú priamo na mňa, na gauč. Položil som ju tam a prinútil svoju myseľ a telo sústrediť sa na jej telo, jej pery a jej teplú pokožku. Vyhnal som z mysle všetky myšlienky, dokonca aj smrť, a snažil som sa myslieť len na toto dievča a jej lákavé telo predo mnou.
  
  
  Bolo to len dievča, ale v džungli sa dievčatá rýchlo stali ženami. V chudobných, polocivilizovaných dedinách sa dievča od kolísky učí byť ženou; a urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby mi pomohla. Podarilo sa jej to; Našiel som jej ruky tam, kde som ich potreboval, ohmatával a masíroval, zarýval nechty hlboko do mojich erotogénnych zón. Celý ten čas potichu šepkala, stonala, prenikala jazykom hlboko do mojich uší a do priehlbín môjho krku a hrdla. Zrazu som si uvedomil, že nech je to ktokoľvek, nežije len v džungli. Nebola z nejakej polocivilizovanej dediny.
  
  
  Povzbudzovala ma, šepkala mi povzbudenie po anglicky. Čistá angličtina bez prízvuku. Vedela, kde sa ma má dotknúť a ja som cítil, ako vášeň rastie. Podarilo sa mi vyzliecť z nohavíc a košele. Ležali sme nahí oproti sebe a už sme to nehrali. Nie pre mňa a zrazu nie pre ňu. Cítil som túžbu, ktorá v nej hlboko vibrovala.
  
  
  Jej zadok bol ako u chlapca a jej nohy boli tenké a úzke ako u mladého jeleňa. Pevný, malý zadoček, ktorý by som mohol držať jednou rukou. Chytil som ich a jednou rukou som ňou pohyboval hore a dole proti sebe, pričom druhou som držal tie veľké, kývajúce sa prsia. Zabudol som na oči, ktoré vyzerali. Zabudol som na princa Wahbiho. Zabudol som, kde som bol alebo čo som robil s tým dievčaťom, čo som si mal myslieť, že je moja smrť alebo možný útek.
  
  
  Chcel som ju, malú, tesnú a utiahnutú, ako chlapca, ale nie ako chlapca, keď roztiahla nohy a omotala ich okolo mňa. Vstúpil som do nej tak rýchlo a ľahko ako nôž, ktorý sa pred pár hodinami zapichol do Araba na tej istej pohovke. Pohovka, stále vlhká jeho krvou, sa teraz zmiešala s jej telesnými tekutinami.
  
  
  Narazil som do nej a ona skríkla: „Ach, oh. .. Bože . .. O!
  
  
  Oči dievčaťa sa rozšírili, až sa zdalo, že vyplnili jej veľmi malú tvár. Pozerali na mňa z hĺbky, ktorá sa zdala byť veľmi vzdialená. Boli v inom svete a v inej dobe. Tentoraz široko otvorené, hlboké oči zboku; počas tejto doby, plnej hlbokej, silnej túžby.
  
  
  'Och . ..'
  
  
  Cítil som, ako sa na ňu môj pohľad pozerá z rovnakej hĺbky, z rovnakej praveku, z tej istej močiare, z ktorej sme všetci pochádzali a na ktorú si dodnes pamätáme vo chvíľach strachu a nenávisti. Zdalo sa mi, že som v nej rástol, viac, ako som si dokázal predstaviť, viac, ako som si vedel predstaviť, a moje zuby sa zaborili do vlastnej pery. Hryzú. ... a potom sa to všetko skončilo dlhým voľným pádom, pri ktorom mi padali vlasy, a ja som skončil na nej a držal som v ruke tie tesné zadočky. Na perách som cítila soľ vlastnej krvi.
  
  
  Nekonečná minúta ticha, pozeranie sa na seba hlbokými, nedôverčivými očami. Stalo sa niečo skutočné. Videl som to v jej očiach, cítil som to vo svojich. V tejto farebnej miestnosti sme nejaký čas neboli. V momente objavenia sme boli na inom mieste, neviditeľní, len my dvaja. Moment, keď sa nebo a zem dali do pohybu.
  
  
  Jej tichý šepot mi do ucha: "Prídu teraz, keď ti dám signál, že som ti dal šancu."
  
  
  Pobozkal som ju na ucho. "Predstav si, že ťa prinútim milovať sa so mnou ešte raz."
  
  
  Jemne: "Dokážeš to?"
  
  
  - Nie, ale snaž sa ma udržať v sebe. Budem predstierať. Kde je táto striekačka?
  
  
  "V mojich vlasoch."
  
  
  Jediné miesto, kde to mohla skryť. Musel som starostlivo formulovať plán. Predstieral som, že pokračujem v milovaní. Držala ma v sebe tak pevne, ako len vedela, objala ma nohami a svojimi malými ručičkami ma držala za boky. Zahryzol som jej do ucha. "Kto sa pozerá?"
  
  
  Zaborila si tvár do môjho krku. - Iba princ Wahbi. On . .. impotentný. Rád sa pozerá a potrebuje byť sám, aby si to užil.“
  
  
  Mohol som to vedieť. Voyeur. Pravdepodobne aj sadista.
  
  
  „Za dverami, ktorými som vošiel, sú dvaja muži,“ zašepkala a pritisla pery na moje hrdlo. "Nič nevidia."
  
  
  Schúlení na tejto pohovke sme sa poriadne potili. Vtisol som tvár medzi jej pevné, veľké prsia. "Čo sa stane, keď sa upokojím po injekcii?"
  
  
  "Potom dávam signál a Wahbi prichádza. Potom sa schová za pohovku. Hovorím vám, že sa volám Deirdre a pýtam sa vás na niečo o organizácii AH, vašom vodcovi a vašich operáciách.
  
  
  Oblial ma pot, keď som sa musel zo všetkých síl snažiť zostať v ňom a predstierať, že vášeň ešte neopustila. 'Fajn. Teraz predstierame, že znova vystrkujeme, ty predstieraš, že mi dávaš injekciu a ja sa postarám o zvyšok."
  
  
  Prikývla. 'Ja tiež. Pozrela na mňa žmurkajúcimi očami. Potom hodila hlavu dozadu a hľadela na mňa s vyvalenými očami, ktoré sa zrazu zdalo, že sa do nej hlboko zaryjú. Ústa sa jej otvorili, oči zavreli. - Ja... oh. .. Au . ..'
  
  
  Cítil som jemné, vzrušujúce pohyby, ako tekutý oheň. Cítil som, ako ju znova napĺňam, a zrazu sme opäť nemuseli predstierať. Cítil som sa ako obrovská sila sondujúca za jej očami, za jej napätou tvárou a už sme sa nepretvarovali, nehrali. Už som sa nemusel snažiť, aby som v ňom zostal. Nedokázal som sa z nej dostať, aj keby som chcel, keby mi dala šancu. Nechcel som ju opustiť, chcel som, aby to nikdy neskončilo. Nebál som sa o Wahbi, o úteku, o pláne alebo... Neprestávaj, neprestávaj. † nie nie...
  
  
  Pomaly som sa vracal z veľmi vzdialeného miesta. Snažil som sa ovládať svoju myseľ. Ona Ona. .. Pocítil som ľahký dotyk striekačky na mojom stehne. Pohol som sa a pozrel sa jej do očí. Skryl som injekčnú striekačku v ruke vedľa seba, predstieral som, že som dostal injekciu a zvalil som sa z nej. Posadil som sa, pokrútil hlavou, potom som si ľahol na chrbát s úsmevom. Predstieral som, že som sa zhlboka nadýchol z účinkov vášne a účinkov drogy. Urobila znamenie. Počúval som a počul som slabý zvuk pohybu za stenou. Mal som asi päť sekúnd.
  
  
  Vyskočil som na nohy, prešiel cez luxusnú izbu a pritisol sa k stene, kde sa otvorili dvere. Otvoril. Princ Wahbi vošiel, urobil tri kroky smerom k lavičke a zastavil sa. Hľadel na miesto, kde ležala jedna černoška, a hľadel naňho hrdými očami.
  
  
  Stál som pár krokov za ním, zakryl som mu prekvapené ústa a vstrekol som mu jeho vlastnú drogu. Na zlomok sekundy ho úder ochromil. Potom začal bojovať. Pustil som injekčnú striekačku a držal som ju jednou rukou, ktorá si stále zakrývala ústa. Dievča vyskočilo a zoskočilo na zem, aby sa pridŕžalo jeho nôh. Celých päť minút som ho držala v náručí, potila som sa a zápasila v tichu miestnosti. Oči sa mu pomaly vyprázdnili. Jeho telo sa uvoľnilo a začalo sa usmievať. Preniesli sme ho na gauč a tam ho položili. Pozrel sa na nás pokojnými, tichými očami, priateľsky nám kývol, potom zažmurkal, akoby sa snažil na niečo spomenúť. Prikývol som dievčaťu.
  
  
  "Ak ti to poviem, prinútiš ho zavolať ľudí za tými tajnými dverami."
  
  
  Pozrela sa na mňa. „Môžu sa stať podozrivými. Máš len jeho nôž. Udržím ho potichu, kým neutečieš.
  
  
  "Keď sa spamätá, stiahne ťa z kože zaživa," povedal som. "Možno ešte horšie. Utečieme spolu.
  
  
  Pozrela sa na omráčeného, usmievavého princa. „Smrti sa nebojím. Nechaj mu nôž a ja ho zabijem ako prvý.
  
  
  - Nie, urob ako hovorím. Potrebujeme týchto dvoch strážcov. Môžu prísť a nájsť ho príliš skoro. Odídeme spolu.“
  
  
  Stál som za vysokou skriňou vedľa koberca pred tajnými dverami a kývol som dievčaťu. S Wahbim hovorila jemne a tvrdo. Prikývol, nechcel klásť odpor.
  
  
  'Ahmed. Harun. Poď sem.'
  
  
  Gobelín bol odsunutý nabok a tajnými dverami vtrhli dvaja Arabi. Wahbi ich naučil dobre. Na jeho príkaz prišli príliš skoro. Jedného som bodol Wahbiho nožom skôr, ako urobil tri kroky, a druhého som schmatol skôr, ako sa napoly otočil. Rýchlo si sňal zbraň a hodil na dievča popáleninu. "Vstaň a vezmi si pištoľ a dýku!"
  
  
  Obliekla sa do burnusu a urobila to tak, aby na nich nebolo vidieť rez a malú krvavú škvrnu. Našťastie Arab bol nízky. Mala pušku a dýku a bola pripravená.
  
  
  Podišiel som k Wahbimu a postavil som ho na nohy. "Vedieš nás do tvojej otrokárskej osady."
  
  
  Princ sa usmial a potichu odišiel z miestnosti pred nami.
  
  
  
  
  Kapitola 12
  
  
  
  
  
  Prvý strážca zdvihol pušku, keď ma uvidel. Bol na vrchole schodiska. Keď zbadal princa Wahbiho, znova sklonil pušku. Šťuchol som do princa bez toho, aby si to strážca všimol.
  
  
  „Vezmem Carterovú, aby si prezrela tábor otrokov,“ povedal malý Arab.
  
  
  Strážca sa na nás podozrievavo pozrel, ale nemienil obťažovať Wahbiho otázkami. Rýchlym úklonom teda ustúpil nabok. Zišli sme dole schodmi k vchodovým dverám. Nepáčilo sa mi, ako sa na nás strážca pozeral. Potrebovali sme lepší príbeh, aby sme porazili niekoho s väčšou autoritou.
  
  
  "Rozhodol som sa pridať sa k vám," povedal som Wahbimu, keď sme zmizli z dohľadu v opustenej chodbe pod ním. - Dal si mi dievča, páči sa mi. Tak som s tebou. Vezmeš ma do tábora otrokov, aby si mi ukázal svoju prácu.
  
  
  "Aha," prikývol princ. - To ma teší, Carterová.
  
  
  Pozrel sa na mňa a dievča. Keď sme vošli na nádvorie, zhlboka som sa nadýchol. Reflektory zaliali celé miesto morom svetla. Stráže na hradbách uvideli Wahbiho a okamžite zaujali opatrný, úctivý postoj. Ponáhľal sa k nám vysoký Arab v luxusnejších šatách, než som kedy videl. Mal tvár starého supa so zatienenými čiernymi očami a ostrou špicatou bradou. K Wahbimu sa správal s rešpektom, ale neplazil sa pred ním.
  
  
  "Khalil al-Mansur," zašepkalo mi dievča do ucha. "Hlavný poradca princa Wahbiho a jeho kapitána."
  
  
  "Alah je s tebou," povedal vysoký muž Wahbimu po arabsky. Povedal som: „Musíš byť Khalil. Princ mi o tebe povedal. Myslím, že to spolu zvládneme.
  
  
  Arab sa na mňa pozrel so zmesou hnevu, prekvapenia a obáv. - Daj to dokopy, Carterová? Toto je v čistej angličtine.
  
  
  Dal som princovi Wahbimu ďalšie neviditeľné zatlačenie do chrbta. Malý muž prikývol: "Carter je s nami, Khalil." Naozaj veľmi dobrá správa. Wahbi znova prikývol. „Páči sa mu dievča, ktoré som mu dal. Teraz je s nami. Vezmem ho do osady a ukážem mu svoju prácu.
  
  
  Khalil sa pozrel na dievča a potom na mňa. Prikývol. "Žena veľakrát zmení názor muža."
  
  
  "Ako peniaze," povedal som. „Milujem ženy a peniaze. Viac ako hrob.
  
  
  Vysoký starý Arab prikývol. "Múdre rozhodnutie".
  
  
  "A pre teba tiež," povedal som. "Mám veľa vecí, ktoré sa oplatí predať."
  
  
  Arabovi sa zaleskli oči. Nejako to vyzeralo príliš presvedčivo. "Myslím, že áno, Carterová," obrátil sa k princovi, "mám zavolať tvojho osobného strážcu, princ Wahbi?"
  
  
  "Ponáhľame sa," povedal som. "Princ chce auto."
  
  
  "Ach, áno," povedal princ, keď som ho štuchol.
  
  
  Khalil al-Mansur zavolal vojaka. Spoza veľkého domu sa objavil džíp. Sedeli sme za šoférom. Brána sa otvorila a my sme zišli po širokej prašnej ceste do tábora otrokov v džungli. Tentoraz by som nepozeral na nič. Mŕtve stráže v miestnosti sa skôr či neskôr nájdu.
  
  
  Cesta sa rozchádzala kilometer od princovho domu v džungli. Vodič odbočil na pravú vidlicu, smerom na obec. Rýchlo som niečo zasyčal princovi Wahbimu do ucha. Naklonil sa dopredu.
  
  
  "Zostaň tu, vojak."
  
  
  Šofér zastavil a ja som ho zabil a vyhodil z auta, keď brzdil. Skočil som za volant. Černoška za mnou varovne povedala: Carterová.
  
  
  Otočil som sa. Princ sa na mňa zadíval a potom sa pozrel na vodiča ležiaceho na zemi vedľa džípu. Jeho oči boli ohromené. Už bol oslobodený od vplyvu drogy. Ešte nebol celkom prebudený, ale efekt sa vytrácal.
  
  
  "Dobre," povedal som dievčaťu. "Radšej ho zviažeme." †
  
  
  Odpovedala. - 'Zviazať?' -"Nie, mám lepší spôsob."
  
  
  Dýka sa v noci blysla a princ Wahbi zakričal. Bodla ho priamo do srdca, bodala dýku znova a znova. Keď začala tiecť krv, oprel sa a skĺzol z džípu na zem. Vytrhol som jej nôž z ruky.
  
  
  - Ty zasraný idiot. Potrebovali sme ho.
  
  
  "Nie," povedala tvrdohlavo, "vôbec ho nepotrebujeme." Mal zomrieť.
  
  
  prisahal som. 'Prekliatie! Dobre, kam vedie táto cesta? ..'
  
  
  Zvuk sa ozval spoza nás na ceste. Mlčala som a počúvala. Nič som nevidel, ale počul som: ľudia nás sledovali po ceste. Telo princa Wahbiho sme nestihli nikde schovať. Nechal som Jeep uhnúť dopredu, otočil som ho a zišiel som z ľavej vidlice na ceste tak rýchlo, ako som len mohol.
  
  
  Po necelej minúte som za nami počul výkriky. "Do pekla," zakričal som. „Teraz nás sledujú. Ako ďaleko je najbližšia portugalská základňa?
  
  
  Pokrútila hlavou. - Portugalci nám nepomôžu. Ja som rebel a ty si špión. Princ Wahbi je váženým občanom. Niektorým zaplatil veľa.
  
  
  "Čo teda navrhuješ urobiť?"
  
  
  „O tri kilometre ďalej je ďalšia cesta. Ide na juh k hranici. Na druhej strane hranice je moja zem. Budeme tam v bezpečí a pomôžeme vám.
  
  
  Nemal som čas sa hádať. A nechcel som jej povedať, že rebeli sú teraz so mnou alebo AH nešťastnejší, ako by boli s Khalil al-Mansir, keby nás chytil. Možno sa správa ešte nedostala ku všetkým rebelom. Musel by som to hrať podľa okolností.
  
  
  Našli sme cestu a vydali sa na juh. Jazdil som bez svetiel a počúval som zvuky naháňačky. Na chvíľu som si myslel, že niečo počujem, potom zvuk utíchol, ako keby išli po pobrežnej ceste. Pokračoval som v jazde na juh, kým cesta neopustila džungľu a nakoniec neskončila len ako cesta cez otvorenú pláň. "Musíme ísť odtiaľto," povedalo dievča.
  
  
  Ideme. Ďalších päť míľ v noci, bez svetla a cez opustenú, členitú krajinu, s ostrými a tvrdými kríkmi. Mala som roztrhané nohavice a jej bosé nohy krvácali.
  
  
  „Než pôjdeme spať, prinesiem nejaké jedlo,“ povedalo dievča.
  
  
  Zmizla v noci a zrazu som si uvedomil, že viem všetko o jej tele, odvahe a hneve, ale nepoznám jej meno. Istým spôsobom mi zachránila život a ja som o nej nevedel nič, okrem toho, že som chcel byť opäť s ňou. Keď sa vrátila, jej burnus bol plný bobúľ a koreňov, ktoré som nepoznal. Chutili vynikajúco a pri jedle sedela vedľa mňa.
  
  
  Opýtal som sa. - 'Ako sa voláš? Kto si?'
  
  
  "Záleží na tom?"
  
  
  "Áno," povedal som. 'Poznáš moje meno. Nie si obyčajné dedinské dievča. Si veľmi mladý, ale vieš zabíjať.
  
  
  Jej tvár bola skrytá v tme. „Volám sa Indula. Som dcéra zuluského náčelníka. Náš kraal sa nachádza ďaleko na juhu pri veľkej rieke Togela, v srdci našej krajiny, kde kedysi žila Chaka. Starý otec môjho otca bol jedným z indunov z Caetewaya. Bojoval pri našom veľkom víťazstve nad Britmi a zomrel pri našej poslednej porážke."
  
  
  — Porážka v Oelindi?
  
  
  Jej oči na mňa v noci žiarili. - Poznáte našu históriu, pane? Carterová?
  
  
  „Niečo o tom viem,“ povedal som. — Mimochodom, volám sa Nick.
  
  
  "Nick," povedala potichu. Možno myslela aj na náš druhý pobyt na gauči.
  
  
  - Ako ťa získal Wahbi?
  
  
  „Môj starý otec a môj otec nikdy neprijali spôsoby belochov, ani Juhoafričanov, ani Angličanov. Naši muži strávili mnoho rokov vo väzení. Keď sa mladí muži pridali k Mark of Chuck a môj otec nemal syna, ktorého by mohol poslať, išiel som. Stal som sa rebelom proti Juhoafričanom. Chytili ma dvakrát a potom mi ponúkli odmenu za chytenie. Pred štyrmi mesiacmi som musel utiecť. Naši mi pomohli a poslali ma zo Zululandu. Jednotka žoldnierov mi pomohla preniknúť do Mozambiku.
  
  
  "Oddelenie plukovníka Listera," povedal som.
  
  
  "Áno, ukryl ma spolu s mnohými ďalšími, previedol ma cez hranice a zachránil ma pred bielymi vojakmi."
  
  
  - Ako ťa získal Wahbi?
  
  
  „Bol som na ceste do hlavného žoldnierskeho tábora s malým oddielom mužov plukovníka Listera, keď nás napadli wahbijskí banditi. Podarilo sa mi utiecť, no vypátrali ma a vzali do tábora otrokov. Strávil som tam tri mesiace. Jej oči boli ohnivé. „Keby sme neutiekli, nevydržal by som tam ani týždeň. Nie viac.'
  
  
  "Wahbi ťa nemohol predať počas týchto troch mesiacov?"
  
  
  Hrubým smiechom sa zasmiala. „Skúsil to dvakrát, ale zakaždým som sa bil ako blázon a kupec ma nezobral. Nebol som dostatočne trénovaný. Wahbi ma teda naučil trochu ďalej. Predtým ma dal mnohým mužom, každú noc mnohým mužom.“
  
  
  "Prepáč," povedal som.
  
  
  "Nie," povedala rýchlo. "Stalo sa ti to..."
  
  
  Strhla sa. Pozrel som sa na jej čiernu postavu v tmavých popáleninách.
  
  
  "Aj pre mňa to bolo niečo iné," povedal som. Dotkol som sa ho a cítil ako vibruje. Chcel som ju znova, tu a teraz, a vedel som, že aj ona chce mňa.
  
  
  "Som rada, že som ho zabila," povedala hlasom, ktorý sa zmenil na bolestný vzlyk. „Bol chránený všetkými bielymi zo všetkých strán hranice. Dokonca aj černosi s ním majú podobnosť. Svazijci, starí náčelníci a staršinovia dediny mu predali svoje dievčatá. Dokonca aj medzi Zulukraalmi, kvôli peniazom a moci.
  
  
  V jej hlase bola nenávisť, ale aj niečo iné. Hovorila tak, aby nemyslela, necítila. Hovorila o princovi Wahbim, aby sa vyhla rozprávaniu o niečom inom.
  
  
  "Niečo sa tam stalo," povedal som. - Indula? Niečo sa ti tam stalo.
  
  
  Dotkol som sa jej a ona odišla. Nie ďaleko, len pár centimetrov, možno menej. Niečo povedala, ale nie veľmi jasne.
  
  
  "Áno," povedala. „Stalo sa tam niečo, čo som nikdy predtým nepocítil. Biely muž a aj tak sa to stalo. Ale toto sa už nemôže opakovať."
  
  
  'Prečo nie?'
  
  
  "Pretože to chcem príliš veľa," povedala. Otočila tvár ku mne ako tmavá škvrna v noci. "Zabil som toho odporného Araba, pretože ma ponížil päťdesiatimi mužmi." ..a pretože som sa do neho zamilovala. Zistil som, že mám príliš rád sex, Nick. Miloval som to, čo ma Wahbi prinútil robiť. Hanbím.
  
  
  "So všetkými mužmi?"
  
  
  - Nie ako ty, ale väčšina mužov - áno.
  
  
  - Si zmätená, Indula. Možno sa porozprávame neskôr.
  
  
  "Možno," povedala. 'Áno neskôr. Teraz si musíme oddýchnuť.
  
  
  Zabalila sa do popáleniny a ľahla si. Ľahol som si vedľa nej. Stále som ju chcel. Ale máte tie chvíle, keď musíte nechať ženu, aby sa s vecami popasovala po svojom. Mala svoj vlastný boj. Spal som.
  
  
  Zobudil som sa krátko pred africkým úsvitom. Cítila som chlad a mdlo, ale nebolo času na váhanie. Indula sa hneď po mne zobudila. Zjedli sme posledné bobule, ktoré nazbierala a pokračovali na juh.
  
  
  Na poludnie bolo slnko vysoko, keď sme prekročili hranicu a dosiahli Zululand. Indula akoby zrýchlila krok. Usmiala sa na mňa, akoby sa zrazu menej hanbila za svoje potreby vo vlastnej krajine. Úsmev som opätoval, no vo vnútri som cítil veľkú úzkosť a ďalej som pozoroval okolie. Teraz sa jej priatelia môžu ľahko stať mojimi nepriateľmi. Zistím to čoskoro.
  
  
  Piati muži sa k nám priblížili cez nízky porast pomocou roklín a iných krytov. Nechceli byť videní, ale aj tak som ich videl. Videl som ich pred Indulou, v tomto biznise som už dlhšie. Boli to rebeli, partizáni, o tom nebolo pochýb. Obyčajní dedinčania nenosia zbrane a pangy, nenosia uniformy spolu so starým vojnovým oblečením Zuluov a neprekĺznu po kroví so zjavnými úmyslami.
  
  
  "Indula," povedal som.
  
  
  Uvidela ich a usmiala sa. - "Naši muži." Vykročila a zavolala. 'Šalamún! Osebebo! To som ja. Indula Miswaneová!
  
  
  Jeden z nich sa spýtal: "Kto cestuje s Indulou Misvane?"
  
  
  "Priateľ zo vzdialenej krajiny," povedalo dievča. "Bez tohto priateľa by som bol stále v rukách princa Wahbiho, ktorý vlastní otrokov."
  
  
  Všetci sa k nám pomaly približovali. Jeden z mužov povedal: „Po celej krajine sa hovorí, že zlý princ Wahbi je mŕtvy. Vieš o tom, Indula?
  
  
  "Viem," povedalo dievča. - Zabili sme ho. Jeden z ostatných povedal: "Toto je deň radosti pre Zululand."
  
  
  "Čoskoro príde ďalší deň," povedal ďalší.
  
  
  "V deň, keď sa Chaka prebudí," povedala Indula.
  
  
  Prvý, ktorý prehovoril a ani na chvíľu zo mňa nespustil oči, teraz prikývol Indule. Bol jednoznačne vodcom tejto povstaleckej skupiny.
  
  
  „Hovoríš za svojho priateľa, a to je dobre,“ povedal. Bol to malý, tenký Zulu so smrteľnými očami. "Ale zatiaľ ho nenazývame priateľom." Zatiaľ zostane s nami. Vráťme sa k nášmu kraalu. Ostatní sa k nám pridajú. Indula začala protestovať. "Nedôveruješ môjmu priateľovi Solomonovi Ndaleovi?" Akoby nestačilo, že hovorím za neho a že zabil Wahbiho a zachránil mi život. Potom vedzte, že je. ..'
  
  
  Prerušil som ju a s úsmevom som sa na nich pozrel. "Súhlasím, že zostanem s Chuckyho synmi." Je múdre presvedčiť samých seba, že človek je priateľ, než ho nazvať priateľom.“
  
  
  Všetci štyria vyzerali ohromení. Indula sa však tvárila prekvapene, akoby si uvedomila, že som ju prerušil. A vodca Solomon Ndale sa na mňa podozrievavo pozrel. Nebol idiot. Nikomu neveril. Musel som risknúť, že som Indulu trochu poplašil, kým mu povedala, že som s nimi. Netušil som, čo tým AX mysleli.
  
  
  Ale Indula dala výpoveď a Solomon Ndale mi naznačil, aby som sa k nim pridal. Predierame sa porastom, až sa dostaneme do hlbokej rokliny s malým výbehom pod sebou. Medzi siedmimi okrúhlymi chatrčami v tŕnitom živom plote kráčalo asi pätnásť mužov a niekoľko žien.
  
  
  Indula a Solomon Ndale sa poradili so staršími mužmi a potom sa Indula vrátila a kývla smerom k chatrči.
  
  
  "Čakajú na stretnutie. Počkáme tam.
  
  
  Preliezol som cez nízky otvor a sadol si s Indulou na slamenú posteľ. Zdalo sa, že posteľ sa pohla. Bol skutočne pohyblivý, zamorený švábmi. Indula akoby si nič nevšimla; bola zjavne zvyknutá na útrapy chaty Zulu. Zabudol som na šváby, keď si moje oči zvykli na tmu. Neboli sme sami.
  
  
  Na druhej strane chatrče sedeli traja ľudia. Jedným z nich bol starý muž s červenými turakovými perami zastrčenými vo vlasoch: Svazijský náčelník. Druhá bola Zulská žena so širokým afrom, oblečená v hodvábnom rúchu so zlatým medailónom na ramene. Tretí bol muž v strednom veku so znakmi pomocného náčelníka Shanganu. Vyzeralo to ako stretnutie povstaleckých síl strednej úrovne.
  
  
  Prvý prehovoril starý Zwazi, ako to jeho vek vyžadoval. "Je ten biely muž jedným z nás, Indula?"
  
  
  Používal skôr svahilčinu ako siswati, čo mi umožnilo mu porozumieť. Bol ku mne slušný.
  
  
  "Je to silný priateľ, ktorý nám pomáha na diaľku," povedala Indula. Pozrela na Shangana. - Blíži sa deň?
  
  
  "Neďaleko," povedal Shangan. "Sú dobrí bieli ľudia."
  
  
  "Teraz čakáme na dobrých bielych," povedala žena. Používala angličtinu. Bola to Zulu, ale bola ku mne ešte slušnejšia, hoci jej prízvuk bol silný. Jej hodvábna róba a zlatý medailón naznačovali, že je niekým dôležitým. Jej tvár so širokým nosom, tmavé oči a hladká čierna pokožka mohla byť hociktorá po tridsiatke alebo štyridsiatke. Ale Zulu ženy starnú skoro a odhadujem, že mala okolo tridsať.
  
  
  - Príde tvoj manžel? - spýtala sa Indula.
  
  
  "Prichádza," povedala žena. „A ešte dôležitejšia osoba. Ten, ktorý nám o Portugalcoch povie všetko.
  
  
  Snažil som sa neprejaviť záujem, ale spadol mi žalúdok – zrejme mala na mysli toho neznámeho rebela v mozambickej vláde. Môj cieľ. Toto by mohla byť moja šanca. Mal som dýku a pušku, ktoré som zobral strážcovi Wahbimu.
  
  
  Snažil som sa hovoriť nenútene. „Počul som, že vám pomáha vysoký úradník v Mozambiku. Príde sem?
  
  
  Chvíľu sa na mňa podozrievavo pozerala. 'Možno.'
  
  
  Nechal som to tak, ale žena sa na mňa naďalej pozerala. Vyzerala silná. Stále mladý, ale už nie dievča; nie dievča ako Indula, so svalnatými rukami a plochým bruchom. V jej pohľade, v jej tvári, v tom, ako vyzerala, bolo niečo. .. V kabíne bolo horúco. Cítil som, ako sa podo mnou hýbu šváby, a nervy som mal napäté pri pomyslení, ako by som mohol zabiť toho úradníka a ešte utiecť. Možno to bolo tým, alebo som zrazu pochopil, čo sa deje s touto Zuluskou ženou: pripomenula mi Deirdre Cabot. Zrazu som pocítil slabosť a nevoľnosť. Musel som sa dostať z tejto chaty.
  
  
  Bolo to nebezpečné. Ešte mi nebola plne dôvera a odchod by sa bral ako urážka. Ale musel som riskovať. Myšlienka na Deirdre, na krv, ktorá jej v tú noc na brehu rieky tryskala z krku. .. Zobudím sa.
  
  
  "Potrebujem čerstvý vzduch, Indula." Povedz im niečo.
  
  
  Nečakal som na odpoveď. Vyliezol som cez nízky otvor a stál som tam a zhlboka som dýchal v slnečnom svetle. Možno to bolo len teplom alebo švábmi. Čokoľvek to bolo, zachránilo mi to život.
  
  
  Na slnku si ma nikto nevšimol. Vedľa mňa nebol nikto z dediny. Poobzeral som sa po Zuluoch a uvidel som ich na okraji výbehu, ako sledujú blížiacu sa kolónu mužov.
  
  
  Stĺpec bielych v zelenom oblečení. Žoldnierska čata. Toto boli tí, na ktorých čakali. Žoldnieri pod vedením plukovníka Listera. Videl som pred sebou mŕtvolu Španiela.
  
  
  Pravdepodobne tam boli, aby sa stretli s povstaleckým predstaviteľom z Mozambiku. Teraz som však nemal čas na to myslieť. Odchod z tejto chaty mi dal šancu. Použil som to. Bez chvíľky zaváhania som sa otočil, obišiel chatu a rozbehol som sa smerom k tŕnistému plotu za mnou. Tam som si nožom prerezal chodbu a bežal som v hlbokej rokline, až som sa stratil z dohľadu.
  
  
  
  
  Kapitola 13
  
  
  
  
  
  Neprestal som, kým som nebol z rokliny, hlboko do krytu hustého podrastu. Bolo ešte skoré popoludnie a podrast nebol tým najlepším úkrytom, ako sa vyhnúť Zuluom aj žoldnierom, ale ak bola šanca.
  
  
  Mojou úlohou bolo stále zabiť povstaleckého predstaviteľa.
  
  
  Našiel som malý kopec zarastený hustým podrastom. Tam som sa prikrčil čo najhlbšie a pozeral na výbeh v rokline. Plukovník a jeho hliadka dorazili do výbehu a Zuluovia hlučne jasali. Videl som Solomona Ndalea stáť vedľa Listera a zdvihol som zrak a uvidel som Indulu a ženu Zulu vychádzať z chatrče, kde som práve sedel. Žena Zulu sa priblížila k Listerovi. Čakala na svojho manžela. Niet divu, že mala na sebe hodváb a zlato. zabudol som na ňu.
  
  
  Indula sa obzrela. Videl som, ako sa rozpráva so Solomonom. Obaja sa obzerali, obaja hľadali. Žena Zulu niečo povedala. Plukovník Lister sa otočil. Videl som, ako sa nahnevane rozprával so svojimi mužmi a potom som sa rozhliadol po ohrade. Nepotrebovala som počuť, čo sa stalo. Lister si myslel, že som mŕtvy ako potrava pre krokodíla v rieke. Alebo sa aspoň utopili. Teraz vedel, že som nažive, a bude si pamätať svojich troch mŕtvych mužov.
  
  
  Videl som, ako Solomon a Indula dávajú rozkazy rebelom Zulu. Lister zamieril k svojej hliadke. O pár chvíľ uvidia, kde som prerazil plot. Váhal som; všetky moje skúsenosti mi hovorili, aby som čo najskôr odišiel, no zároveň mi povedali, že ak sa im podarí vyhnúť, mám šancu toho úradníka zabiť. Keby som utiekol, nikdy by som nedostal príležitosť zastreliť ho. Keby som neutekal, už by som nikoho nezastrelil.
  
  
  Sám, medzi riedkou vegetáciou, v ich krajine som nemal veľkú šancu. Bežal som.
  
  
  Zajtra je iný deň. Zostával ešte ďalší deň, pokiaľ moja smrť nezaručila úspech mojej misie. Nebol tu žiadny istý úspech, ktorý by ospravedlnil moju samovraždu, a tak som utiekol.
  
  
  Mal som dobrý náskok a oni nemali autá. Aj keď to bola ich krajina, bol som lepšie vyškolený. Neskôr som mohol myslieť na plukovníka Listera a Deirdre. Využil som hviezdy a opatrne som sa pohyboval nočným porastom. Vyhýbal som sa dedinám a po dosiahnutí džungle a mangrovových močiarov som zamieril k pobrežiu. Bola to dlhá, pomalá cesta.
  
  
  Bez vybavenia bol najbližší kontakt s AH v Lorengo Marques. Nebolo by to ľahké. Od Portugalcov som nečakal žiadnu pomoc. Bol som nepriateľský agent, špión pre nich aj pre niekoho iného.
  
  
  Spal som hodinu v dutom polene, keď okolo prechádzali v noci Zuluovia. Desať ľudí vyzeralo ako čierni duchovia a aj v mesačnom svite som spoznal Solomona Ndalea. Sledovali ma až sem. Boli to dobrí a odhodlaní stopári. Tentoraz bolo všetko vážne. Niet divu, že biele hlavy v Lisabone a Kapskom Meste mali obavy.
  
  
  Keď prešli, zošmykol som sa z kmeňa a nasledoval som ich. Bolo to najbezpečnejšie miesto, kde som mohol byť. Aspoň som si to myslel. Takmer som sa osudovo pomýlil.
  
  
  Mesiac zapadol. Sledoval som ich smerom k ich slabým zvukom a keby tento Nemec nezakopol, ďaleko by som sa nedostal.
  
  
  "Himmel".
  
  
  Bol to výbuch vzdychov menej ako dvadsať metrov naľavo odo mňa. Tichý nemecký hlas, výkrik hrôzy, pretože narazil do stromu a narazil si palec na nohe alebo niečo podobné. Ponoril som sa do močiara až po oči, dýchal som čo najľahšie a čakal. Cítil som ich okolo seba v čiernej noci. Žoldnieri, veľká hliadka, sa hemžia džungľami a močiarmi ako jednotka SS v zasnežených Ardenách.
  
  
  Vznášali sa ako démoni, ich zelené rúcha biele od špiny. Ticho, smrtiaci duchovia, Lietajúci Holanďania, dvaja z nich tak blízko, že som sa mohol dotknúť ich nôh. Vyzerali tak napäto, že si ma nevšimli. Nikdy sa nepozreli dole.
  
  
  Čakal som pod vodou až po nosné dierky. Pomaly miznúce v močiari prešli okolo mňa.
  
  
  Čakal som. Voda sa mi dostala do uší, nosa a úst, no čakal som ďalej.
  
  
  Takmer sto metrov po prvej sa objavila druhá línia duchovných žoldnierov. Stará nemecká vojenská taktika, používaná hlavne v hustých lesoch. Starý spôsob, ale účinný. Rovnako ako lovený jeleň alebo králik, je takmer nemožné, aby lovený človek zostal nehybný, keď nepriateľ prešiel. Neodolateľná túžba vyskočiť a utiecť opačným smerom: priamo k delám druhej, nepriateľskej línie.
  
  
  Odolal som tomu nutkaniu a odolal som mu aj druhýkrát. Zostala ešte tretia línia, skupina tichých ostreľovačov vzadu. Čakal som v útulku pol hodiny. Potom som sa otočil a opäť zamieril k brehu. Príliš dlhé čakanie je tiež nebezpečné;
  
  
  Teraz som kráčal rýchlejšie. Vzhľadom na počet žoldnierov som predpokladal, že sa museli vrátiť na svoje územie. Hlavná dedina musela byť niekde v tomto močiari. A pre Zuluov by som bol bezpečnejší, keby som robil hluk, ako keby som sa snažil byť ticho. Keďže ma hľadá toľko vojakov, hluk ich obťažuje menej ako zvuky nervózneho vrtenia. Vybral som si, zariskoval pre rýchlosť a dúfal, že mám pravdu.
  
  
  Urobil som to. Videl som tmavé postavy na malom vyvýšenine v mangrovovom močiari. Hlboký hlas zakričal niečo po zulusky. Vedel som o Bantu dosť na to, aby som vedel, že to bol hovor, otázka. Odpovedal som nahnevane po nemecky:
  
  
  "Dvec zabil dvoch našich mužov pár kilometrov odtiaľto." Major Kurtz ho takmer zahnal do kúta. Prinesiem ručné granáty, rýchlo! †
  
  
  Ponáhľal som sa, nezastavil som sa. Nemali žiadne svetlá, aby ma nasledovali, a jediní Nemci, ktorých v tejto oblasti poznali, boli žoldnieri. Počul som, ako sa vracajú cez močiar. Cesta predo mnou mala byť voľná.
  
  
  Hnev spred niekoľkých dní – dní, ktoré sa mi teraz zdali ako týždne – sa vo mne opäť rozprúdil. Bol som blízko Listerovho ústredia. Teraz, v močiari, pri love na nejakú neviditeľnú korisť, som mohol ľahko získať oveľa viac. Jeden po druhom. Ale teraz by som nikoho nezabil. Plukovník Lister bol pripravený, aby som to urobil, našiel ma a zaútočil.
  
  
  Tak som sa čo najrýchlejšie predieral cez močiar a zamieril rovno k brehu. Keď som tam bol, vyhľadal som mesto a kontaktoval AH.
  
  
  Močiare ustúpili bujnej džungli a potom palmám a pobrežným savanám. Keď vyšlo slnko, vyliezla som spod paliem na čistú bielu pláž. Domorodci hádzali siete do mora a ďalej v modrej vode som videl malú flotilu rybárskych člnov smerujúcich do lovísk ďalej od pobrežia. Bol som vo vnútrozemí krajiny tak dlho, medzi močiarmi, džungľami a suchými kríkmi, až mi to pripadalo ako nejaký nezvyčajný zázrak. Chcel som sa do nej ponoriť a zaplávať si. Možno raz budem mať čas na zázraky a nejaké plavecké zručnosti, ale ten čas ešte neprišiel. Nie v mojej spoločnosti.
  
  
  Počul som ľahké lietadlo skôr, ako sa mi dostalo do zorného poľa. Zošmykol sa nízko nad zemou a priblížil sa ku mne. Prudko sa otočil a letel rovnakým smerom, odkiaľ prišiel. Videl som jeho poznávacie značky a vedel som, čo to znamená.
  
  
  Prieskum portugalskej armády. A podľa toho, ako sa ku mne priblížil, som si uvedomil, že ma hľadá. Pravdepodobne som bol nahlásený Khalil al-Mansur, tým vo vláde, ktorí boli platení obchodníkom s otrokmi, a portugalská hliadka nebola ďaleko za prieskumníkom.
  
  
  Hliadka nebola niečo, s čím by som chcel ísť do boja na otvorenej pláži. Stiahol som sa medzi palmy a opatrne som zamieril na sever. Lorengo Marquez musel byť niekde nablízku.
  
  
  Do desiatej ma nenašla žiadna hliadka a rastúci počet fariem a plantáží naznačoval, že vstupujem do obývanej oblasti. Konečne som sa dostal do civilizácie: spevnená cesta. Začal som hľadať ďalší pilier modernej civilizácie – telefón. Keby som nebol taký unavený, vybuchol by som pri tomto obrázku do smiechu: pred necelými šiestimi hodinami ma ulovili v močiari, rovnako primitívnom a divokom, ako to bolo tisíc rokov - lovili ma domorodci s kopijami. Teraz som kráčal po spevnenej ceste a hľadal telefón. Afrika dnes!
  
  
  Našiel som svoj telefón v sklenenej komore hneď vedľa cesty, ako malý kúsok Lisabonu. Z informácií som sa dozvedel číslo amerického konzulátu v Lourenco Marquez. To, čo som zavolal, dalo kódové slovo, ktoré identifikovalo AH. O dve sekundy neskôr už konzul telefonoval.
  
  
  „Ach, pán Morse, čakali sme na váš hovor. Prepáčte za vašu sestru.
  
  
  "Ďakujem, konzul," povedal som a zložil.
  
  
  - Je mi ľúto tvojej sestry. To znamenalo, že na konzuláte sa rozpútalo peklo. Presne o tri minúty som musel zložiť a znova zavolať a on mi vytočil telefón, ku ktorému bol pripojený scrambler. Odpočítal som tri minúty a znova som sa otočil. Hneď sme to nahrali.
  
  
  „Ach môj bože, N3, kde si bol? Nie, nehovor mi. Dostali sme správu o vašej smrti spolu s N15; potom správu, že ste opäť nažive od arabského zločinca, ktorý hovorí, že ste zabili miestneho arabského princa. Správy, že ste spolupracovali s rebelmi v troch krajinách a zaútočili na rebelov v troch krajinách; že ste si postavili vlastnú armádu a že ste vlastnou silou leteli na Mesiac.
  
  
  "Bol som zaneprázdnený". - povedal som sucho.
  
  
  - No, nemôžeš sem prísť. Mám tu chodníkovú hliadku. Ten Arab, ktorého ste zabili, bol dôležitý. Môžeme to urobiť lepšie. ..'
  
  
  - Na tvojom chodníku? Koľkí tam sú?' - odsekol som.
  
  
  'Aký je ten zhon? Teda aspoň deň-dva.
  
  
  Príliš dlho. V malých koloniálnych mestách má armáda a polícia neobmedzenú moc. Odpočúvali linku konzulátu a bez ohľadu na to, či sa im to podarilo, vystopovali hovor priamo cez ústredie telefónnej spoločnosti. O päť minút alebo ešte menej budú vedieť, odkiaľ sa rozhovor berie, a ja budem obklopený vojakmi.
  
  
  Povedal som: ,Hláste sa AH, zajtra napoludnie.' Potrebujem vyhľadať tiesňový signál.
  
  
  Už som vyšiel z búdky a prešiel som pol prvého radu domov a na druhej strane asi ešte mrmlal konzul. Práve som vošiel do úkrytu prvých domov, keď sa k telefónnej búdke rútil prvý džíp. Vojaci a policajti vyskočili a začali sa rozchádzať z prázdnej telefónnej búdky, zatiaľ čo dôstojníci zúrivo kričali svoje rozkazy. Nemohol som sa dočkať, až budem obdivovať ich účinnosť. Zišiel som z cesty tak rýchlo, ako som len mohol. Niekto z mozambickej vlády bol zhrozený tým, čo mi mohol povedať Wahbi, alebo môj rebelský predstaviteľ už dávno chcel, aby som zomrel. Pravdepodobne oboje. Všetky strany ma hľadali. Toto ma rozzúrilo.
  
  
  Keď som sa dostal k oceánu, ďalšia spevnená cesta ma zaviedla na juh. Čas sa mi krátil. Hľadal som rýchlejší dopravný prostriedok a našiel som ho v kamióne zaparkovanom na kraji cesty pri kiosku. Vodič nechal kľúče s takmer plnou nádržou. Kričal a kričal, keď som išiel na juh. Len som dúfal, že portugalská armáda ešte nemyslela na zátarasy a že posledné miesto, kde by ma niekto očakával, bolo v pevnosti princa Wahbiho.
  
  
  Keď skončila spevnená cesta, vystúpil som z kamiónu. Nevidel som žiadne bariéry. Ani vo sne im nenapadlo, že pôjdem na juh. Keď sa zotmelo, bol som späť v močiari. Stal sa tam takmer ako starý priateľ; clovek si zvykne na vsetko. Ale ešte som sa neodvážil relaxovať, aspoň zatiaľ nie.
  
  
  Vďaka sieti intríg, úplatkárstva a osobných záujmov vo vláde už Wahbiho ľudia vedeli, že som s Lorengom Marquezom; pravdepodobne to vedeli aj rebeli aj plukovník Lister. Nečakali, že sa sem vrátim. Mal som niekoľkohodinový náskok, ale kamión by sa našiel, po jednom všetko položili a ráno za mnou tlieskali a kričali.
  
  
  Takže to bolo tak. Spal som niekoľko hodín a potom som zamieril na západ smerom k Wahbiho pevnosti a táboru otrokov.
  
  
  Prvá jednotka, s ktorou som sa stretol, bola portugalská mobilná hliadka, ktorá išla po tej istej ceste na západ ako ja. Nebál som sa ich. Neopustia cestu a nepôjdu do močiarov, nie kvôli rebelom, Listerovi a Arabom okolo. Ale udrží ma to v močiari a ostatní budú pre mňa ešte nebezpečnejší.
  
  
  Narazil som na prvú žoldniersku hliadku dvadsať míľ od územia princa Wahbiho. Pohli sa na východ a ja som visel ako hnilá hruška na strome, kým neprešli. Oni sa vrátia.
  
  
  Krúžil som na juh, kým som nenašiel rebelov Zulu. Utáborili sa na otvorenom poli, mimo oblasti močiarov.
  
  
  To ma prinútilo ísť opäť na severozápad, zatiaľ čo Arabi dávali pozor, čo sa tu deje. Boli asi najväčším nebezpečenstvom. Khalil al-Mansour vyzeral, že o tom vie svoje. Bola to stará líška a toto bolo jeho územie. Jediný, kto za mnou nešiel, boli Svazijci. Nedalo mi to pokoj. Ak by sa niečo pokazilo a musel by som utiecť týmto smerom, pravdepodobne by ma čakali na ich hraniciach.
  
  
  Arabi konečne našli moju stopu päť míľ od obielenej pevnosti v džungli. Odvtedy to boli bežecké preteky. Vyhol som sa tomu a zavreli ma. Možno sa všetky strany nenávideli a pravdepodobne spolu nehovorili; ale ticho všetci vedeli, že mi prajú smrť a pohreb. Zatiaľ sa budú navzájom ignorovať. Potápal som sa, bežal a skákal som tam a späť v tejto džungli ako biliardová guľa v troch vankúšoch. Nemal som veľa času. Dostal by Hawk moju správu?
  
  
  Musel som zabiť žoldniera a to dalo Listerovi vodítko, aby ma zamkol a zabránil mi v úteku na sever alebo východ.
  
  
  Keď som musel použiť svoju pušku proti dvom Arabom asi míľu od tábora otrokov, v momente, keď som sa odvážil príliš blízko k ceste, prišli po ozvenu skôr, než zmizla.
  
  
  Potom ma začalo horieť rameno.
  
  
  Núdzový signál, ale je už neskoro? Moja záchrana bola vzdialená viac ako kilometer, ale všetci už boli na mojom chvoste. Pozrel som sa na oblohu a videl som helikoptéru krúžiť v nízkych kruhoch nad skalnatým útesom s výhľadom na džungľu.
  
  
  Budem to môcť urobiť? Moji prenasledovatelia mohli vidieť aj vrtuľník.
  
  
  Dostal som sa pod kopec a začal som stúpať hore. Khalil al-Mansur a jeho Arabi ma videli. Guľky okolo mňa svišťali, keď som bežal smerom ku kôlni, kde vrtuľník spustil lanový rebrík. Jedna guľka ma zasiahla do ramena a druhá mi odrela nohu. Spadol som. Znovu som vyskočil na nohy, Arabi boli päťdesiat metrov odtiaľto.
  
  
  Videl som ich zuby, keď pod nimi explodovala celá skalnatá rímsa. Veľký kruh explodujúcich skál a prachu; v bezpečí so mnou v tomto kruhu, AH! Tá desivá efektivita ma opäť ohromila. Ani som nevidel našich agentov, ktorí vyhodili do vzduchu túto skalnú rímsu, ale videl som schody. Chytil som ho a začal som stúpať, pretože helikoptéra rýchlo nabrala výšku a začala sa otáčať.
  
  
  Vliezol som do kabínky a ležal som tam a ťažko dýchal. "No, N3," povedal hladký nosový hlas. "Naozaj si všetko pokazil, však?"
  
  
  
  
  Kapitola 14
  
  
  
  
  
  Hawk osobne, v tvídovej bunde, v zadnej časti vrtuľníka.
  
  
  "Ďakujem," povedal som. "Ako to ide?"
  
  
  "Som v poriadku," povedal sucho. "Problémom je, ako dostaneme veci do pohybu odtiaľto."
  
  
  Povedal som. - "Čakali na nás." Žoldnieri. Zabili Deirdre."
  
  
  "Je mi ľúto za N15," povedal starý muž.
  
  
  "Niekto im dal tip," povedal som. "Niekto z vlády Mozambiku alebo možno Lisabonu."
  
  
  "Ani ja nevidím inú odpoveď," priznal Hawk. - Ale naozaj si potreboval zabiť tohto arabského princa? Všetko sa pokazilo.
  
  
  "Nezabil som ho, ale prial by som si, aby som mohol."
  
  
  "Žiadne kázanie, N3," odsekol Hawk. Nepotrebujem križiaka. Zabiť tohto princa bola chyba. To zhoršilo naše vzťahy s Lisabonom.“
  
  
  — Páči sa im tam obchodník s otrokmi?
  
  
  „Zjavne bol užitočný a nepáči sa im, že vieme o jeho aktivitách, najmä preto, že sa o svoje zisky podelil s koloniálnymi úradníkmi. Prinútili ste ich urobiť veľké upratovanie a ukončiť túto prax. To ich rozhorčuje v čase, keď sú náchylní na kritiku.“
  
  
  "Skvelé," povedal som.
  
  
  "Nie pre nás. Rebeli o tom narobia veľa hluku. Lisabon s tým možno bude musieť skutočne niečo urobiť, zničiť celú koloniálnu mašinériu, a to vážne podkope ich sympatie k nám.
  
  
  "Čo viete o plukovníkovi Carlosovi Listerovi?"
  
  
  "Dobrý vojak. V sovietskych službách, ale teraz tu pracuje pre rebelov. Má tu najlepšiu armádu, porazí všetkých, možno aj Portugalcov.
  
  
  -Môžem ho zabiť?
  
  
  „Nie,“ vyštekol na mňa starý muž a zúrivo sa na mňa pozrel. "Musíme tu všetko vyvážiť a zabezpečiť rovnováhu."
  
  
  "Zabil Deirdre."
  
  
  "Nie," povedal Hawk chladne, keď helikoptéra letela nízko nad horami na severe. "Urobil svoju prácu. Zabili sme ju, N3. Urobili sme chybu, keď sme prezradili naše plány.
  
  
  Pozrel som sa na neho. - Naozaj tomu veríš?
  
  
  "Nie, Nick," povedal pokojne. 'Tomu neverím. .. Viem. A ty to vieš tiež. Nehráme sa tu detské hry.
  
  
  Sme tu s budúcnosťou celého sveta. Každý človek bojuje ako musí a robí, čo musí. Vedela to aj Deirdre. Teraz sa radšej ohláste, nemáme veľa času.
  
  
  Naďalej som ho sledoval, ako sa helikoptéra odráža od stúpavého prúdu v horách. Nazvite to stresom posledných dní. Pretože som vedel, že má pravdu a on vedel, že to viem. Obaja sme vojakmi vo vojne, večnej vojne, ktorá nie je vždy viditeľná, ale vždy prítomná. Vojna o prežitie. Ak som zabil plukovníka Listera, bolo to len preto, že bol nepriateľ, nie preto, že zabil Deirdre. A ak by prežitie mojej krajiny neskôr znamenalo spoluprácu s plukovníkom Listerom, urobil by som to. Potom by sa Deirdre stala vecou nepodstatnej minulosti a ja som to vedel. Len niekedy to bolo nepríjemné. †
  
  
  "N3?" - povedal Hawk pokojne. Pretože napriek svojej výkonnosti a chladnému, smrteľnému majstrovstvu v tejto práci je tiež človekom.
  
  
  Všetko som nahlásil. Hawk to všetko nahral na vlastný magnetofón. Najmä mená. Nikdy neviete, kedy môže byť meno životne dôležité, zbraň, prostriedok výmeny, dominancia.
  
  
  "Dobre," povedal, vypol záznamník a helikoptéra prudko zatočila cez hory na západ. "No, stále chcú, aby sme pre nich zabili toho zradcu." Hovoria, že na to majú nový plán. Stretnete človeka, ktorý vám povie všetky podrobnosti. Niekto z Lisabonu, Nick. Bez mena, ale je výnimočný, nad koloniálnym guvernérom.
  
  
  'Kedy?'
  
  
  'Práve teraz.'
  
  
  Pozrel som sa dole a uvidel hrad v horách. Mohlo to byť na Rýne alebo Taguse. Už som to tam videl, repliku hradu vysoko nad riekou Tajo na skalnatom hrebeni, ktorý sa datuje do stredoveku v Portugalsku. Postavený nejakým koloniálnym barónom alebo žiarlivým obchodným magnátom, ktorý by v Portugalsku nikdy nemal taký hrad. Bol obohnaný vysokým železným plotom na skalnatom vrchole a videl som uniformovaných strážcov, ktorí sa pozerali na helikoptéru.
  
  
  "Musí to byť niekto dôležitý," povedal som a pozrel som sa na radarovú anténu, ktorá sa pomaly otáčala okolo areálu hradu, a na stíhačku zaparkovanú na pristávacej dráhe za hradom, dráhe, ktorá siahala hlboko do džungle.
  
  
  'On. Len sa s ním porozprávajte a oznámte mi to neskôr,“ povedal Hawk. - Choď.
  
  
  Vrtuľník sa vznášal tesne nad rozľahlým trávnikom vytesaným zo skalnatého pohoria storočiami černošského otroctva. Som dole. Okamžite ma obkľúčili vojaci. Boli zdvorilí ako dobre vycvičení diplomati a rýchli a energickí ako komandá. Spoznal som značku na uniforme: Portugalské inšpekčné sily. Keď ma viedli k hradu, videl som jastraba letieť smerom k pobrežiu. Nepotreboval som vidieť krížnik alebo ponorku Polaris, aby som vedel, kam ide.
  
  
  Chodby v zámku boli chladné, elegantné a tiché. Vládla tam nesmierna spúšť, akoby bol hrad oslobodený a niekde v týchto priestoroch čakala obrovská sila. Vojaci ma viedli chodbami a dverami do miestnosti na poschodí, ktorá teraz slúžila ako kancelária. Potom rýchlo opustili miestnosť a ja som sa ocitol tvárou v tvár nízkemu mužovi, ktorý sa skláňal nad pracovným stolom chrbtom ku mne. Nehýbal sa a zdalo sa, že nevedel, že som v miestnosti.
  
  
  Povedal som. - Chceš sa so mnou rozprávať?
  
  
  Napínal sa mu chrbát. Ale keď opatrne odložil pero a slávnostne, takmer majestátne sa otočil, usmial sa. Potom som ho spoznal. Lisabon musel byť veľmi znepokojený možným povstaním.
  
  
  'Pán. Carterová,“ povedal v portugalčine, ako keby bol pod ním akýkoľvek iný jazyk, „sadni si.
  
  
  Nebol to príkaz ani žiadosť. Ctil ma. Tiež nemusíme vždy milovať svojich spojencov. Sadol som si. Zopol ruky ako štátnik z iného storočia a pomaly sa prechádzal po miestnosti, keď hovoril. Jeho hlboký hlas, pôsobivý svojou výškou, sa ozýval celou miestnosťou. Bolo jasné, že by som nemal prerušovať, kým mi nebude dané privilégium. Mal som mu dať jednu vec: šiel priamo k veci, bez rozruchu.
  
  
  'Pán. Carterová, teraz máme absolútny dôkaz, že povstanie je naplánované za štyri dni. Stane sa tak v momente, keď sa v televízii objaví náš zradný úradník, ktorý oznámi spoluprácu a spôsobí vzburu medzi našimi jednotkami. Vyzve tiež na povstanie v troch krajinách: Mozambiku, Svazijsku a Zululande. V tomto bode všetky povstalecké sily okrem jednej začnú útočiť na vládne ciele v týchto troch krajinách. Ako paralyzujúca predohra zaútočia žoldnieri plukovníka Listera na naše bezva portugalské jednotky v ich kasárňach len dve hodiny predtým, ako sa zradca odhalí.
  
  
  Prestal kráčať a pozrel sa priamo na mňa. "Toto je veľmi dobrý plán a mohol by fungovať, najmä ak sa Listerovým žoldnierom podarí paralyzovať našu najlepšiu jednotku."
  
  
  - Ale očakávaš, že dokážeš odraziť útok? - Povedal som to v pravý čas.
  
  
  Prikývol a čakal.
  
  
  Opýtal som sa. -"Aký máš plán?"
  
  
  "Najskôr presunieme naše vybrané jednotky z kasární do tábora šesťdesiatpäť kilometrov od Imbamby." Usmial sa a zapálil si cigaru. - Tajne, samozrejme, v noci. A nechávame za sebou fiktívnu armádu. Nikto okrem mňa a dôstojníkov to nevie."
  
  
  Prikývol som. Začal chodiť tam a späť.
  
  
  "Po druhé, upozorníme Kapské Mesto a Mbabane."
  
  
  Nevyžadovalo to prikývnutie.
  
  
  "Po tretie, zabite zradcu skôr, ako bude môcť hovoriť." Študoval svoju cigaru. „Žiadna branná povinnosť, žiadna vzbura. Toto je kľúč.
  
  
  - Je to stále moja práca?
  
  
  "Presne tak."
  
  
  "Teraz vie, že ho AH sleduje a spáchal samovraždu," povedal som. "Raz sme to zmeškali a tentoraz to bude ťažšie."
  
  
  "Zlyhali ste, pretože ste boli zradení," povedal. "Už sa to nestane, pretože len ja viem, že to skúsiš znova." Chýbal vám, pretože vaše úsilie záviselo od toho, aby ste ho vylákali zo stanu a identifikovali ho.
  
  
  "Takže ho už nemusím identifikovať?" - Viete, kto to je?
  
  
  - Nie, to neviem.
  
  
  „Do čerta, čo mám robiť? ..'
  
  
  - Veľmi jednoduché, pane. Carter. Vieme, že je jedným z troch mužov. Všetkých ich zabiješ.
  
  
  Niekedy sa dokonca cítim v práci trochu špinavý a chvejem sa, keď si pomyslím na to, ako sa vedie naša skrytá vojna. 'Všetky tri? Neutralizovať jednu?
  
  
  "Aby sa zaistilo, že zradca zlyhá, aby sa predišlo takmer nevyhnutnému masakeru, musia všetci traja zomrieť." Je mi ľúto, že dvaja verní ľudia budú zabití, ale nepoznáte lepší spôsob?
  
  
  „Nejako ho nájdite. Musí existovať spôsob.
  
  
  „Možno o pár mesiacov, pár týždňov. Ale máme len pár dní. Pracuje medzi nami už dlhé roky a my máme len dni.
  
  
  Nemal som čo viac povedať. Toto bola jeho vláda. Pokiaľ viem, aspoň jeden z nevinných úradníkov bol pravdepodobne jeho priateľ. Podľa toho, čo som vedel, možno aj zradca. Čakal som. Dokonca aj on ešte chvíľu váhal. Potom sa zhlboka nadýchol.
  
  
  "Títo traja sú generál Mola da Silva, námestník ministra obrany, plukovník Pedro Andrade, vojenský tajomník nášho koloniálneho guvernéra, a seňor Maximilian Parma, zástupca náčelníka vnútornej bezpečnosti."
  
  
  - Myslíte tajnú políciu? posledný? Parma?
  
  
  'Obávam sa, že áno. Druhý v poradí.
  
  
  "Dobre," povedal som. „Kde ich nájdem? A ako?'
  
  
  Tenko sa usmial. - Predpokladám, že toto je vaša práca, vaša špecialita. Kde, to nájdete v tomto dokumente. Toto je podrobný zoznam, kde každý z týchto troch možno pravidelne nájsť.
  
  
  Dal mi tento zoznam, dopil cigaru a so znepokojením povedal: „Moje súkromné lietadlo vás dopraví na Lorenzo Marques, tajné letisko, ktoré v Lisabone pozná len málokto. Dostanete zbraň, ktorú chcete, a potom ste sami. Pamätajte, že ak vás naši ľudia chytia skôr, ako dokončíte svoju prácu, popieram vašu existenciu. Všetci traja majú vplyvné kontakty v Lisabone.
  
  
  Toto bol normálny chod vecí. Zrejme stlačil nejaké skryté tlačidlo. Vojaci vstúpili; vrátil sa k svojmu stolu a prestal sa na mňa pozerať. Vojaci ma vyviedli von.
  
  
  Natlačili ma do veliteľského vozidla, ktoré sa ako blesk rútilo cez horu. Na letisku ma tvrdo naviedli k lietadlu a okamžite sme vzlietli. Už sa stmievalo, keď sme pristáli na tajnom letisku neďaleko hlavného mesta. Päťčlenná čata ma odprevadila do maskovanej chatrče, kde som mal dostať zbrane, ktoré som potreboval. Keď som zostal sám so sanitárom, zrazil som ho, vykĺzol som z okna a zmizol v tme.
  
  
  V mojej práci je užitočné čo najskôr zmeniť akýkoľvek rozvrh, ktorý pozná ktokoľvek iný ako vy. Svoju vlastnú zbraň by som si zaobstaral vlastným spôsobom, vo svojom vlastnom čase. Teraz som bol sám a nikto nevedel, kedy som začal a kde som. Nikto.
  
  
  Ak by som bol skutočne na ich strane, ani by s istotou nevedeli, či tú prácu robím, čo je presne to, čo som chcel.
  
  
  Pešo som vošiel do mesta, prešiel som okolo nášho konzulátu a zamieril som do istej kaviarne v prístave. V momente, keď som vošiel do kaviarne, som uvidel oblečenie, spôsoby a vôňu miestnych portugalských rybárov. Vzal som si stôl vzadu, vyzeral som veľmi opitý a čakal som na čašníka.
  
  
  "Whisky," povedal som. - A žena, však? Lulu, keď je tu.
  
  
  Čašník utrel stôl. - Pozná vás, seňor?
  
  
  "Ako ma tie ryby poznajú."
  
  
  "Máme len americkú whisky."
  
  
  „Ak je značka dobrá. Možno H.O.?
  
  
  "Lulu to vezme do zadnej miestnosti."
  
  
  Odišiel. Počkal som dve minúty, postavil som sa a odišiel do zadnej miestnosti. Tieň mi pritlačil zbraň na chrbát. "Uveďte kráľa, ktorého obdivujete," povedal hlas.
  
  
  "Polovica ako čierna."
  
  
  Pištoľ zmizla. "Čo chceš, N3?"
  
  
  "V prvom rade kontaktujte Hawka."
  
  
  Čašník prešiel okolo mňa, pritlačil sa k stene a dvere sa otvorili. Prešli sme cez stenu, dolu schodmi a ocitli sme sa v tajnej rozhlasovej miestnosti.
  
  
  — Je na palube krížnika pri pobreží. Tu je frekvencia a telefónne číslo.
  
  
  Urobil som si poznámky a sadol si k rádiu. Čašník ma nechal samú. Hovoril som sám s Hawkom. Prišiel rovno k zariadeniu. Podrobne som mu povedal o plánoch toho dôležitého muža potlačiť vzburu ao svojej práci.
  
  
  "Všetci traja?" - povedal chladným hlasom. Odmlčal sa. "Vidím, že to myslia vážne." Dokážete skončiť včas?
  
  
  "Pokúsim sa," povedal som.
  
  
  'Urob to. O zvyšku plánov budem našich ľudí informovať.
  
  
  Zmizol a ja som šiel hľadať čašníka, aby mi dodal zbrane, ktoré budem potrebovať.
  
  
  
  
  Kapitola 15
  
  
  
  
  
  Jeden z troch mužov bol zradca. Ale kto? Všetci traja museli zomrieť, ale pre mňa bolo dôležité poradie, v akom sa to stalo. Keby som najskôr zabil dvoch nevinných, zradca by bol varovaný a ušiel by. Bola to ruleta, v ktorej nebolo zaručené, že vyhrám.
  
  
  Hodil som si mincu. Generál prehral. Škoda pre neho.
  
  
  Môj zoznam naznačoval, že generál Mola da Silva zvyčajne pracoval neskoro; šesťdesiatročný vdovec, s dospelými deťmi v Portugalsku, bez zlozvykov a zlozvykov. V srdci vojak, ktorý žil len pre svoju prácu. Ako námestník ministra obrany Mozambiku bol da Silva predstaviteľom armády a námorníctva. Jeho práca bola na očiach, čo z neho robilo ľahký cieľ.
  
  
  Ministerstvo obrany sídlilo v budove podobnej pevnosti v Lorengo Marques. O ôsmej hodine večer som vstúpil do ozbrojenej sály v uniforme majora najelitnejšieho pluku v Portugalsku. Hovoril som plynule portugalsky bez prízvuku a mával som papiermi, aby som naznačil, že som práve prišiel z Lisabonu s osobným odkazom generálovi da Silvovi.
  
  
  Bezpečnostné opatrenia boli prísne, ale bolo mi to jedno. Chcel som len nájsť svoj účel. Ak by pracoval nadčas vo svojej kancelárii, bol som pripravený ho tam zabiť a potom bezpečne odísť. Nebol v kancelárii.
  
  
  "Prepáčte, major," povedal kapitán, ktorý si dohodol stretnutia vo svojej kancelárii. „Ale dnes večer má generál da Silva prejav k Združeniu zahraničných záujmov. Príde až ráno.
  
  
  „Major“ zažiaril. „Super, to mi dáva deň – a noc navyše – vo vašom meste navyše. Ukáž mi pravý pruh, dobre? Viete čo myslím...zábava a, uh, spoločnosť.
  
  
  Kapitán sa uškrnul. "Skús Manuelos." Bude sa ti to páčiť.“
  
  
  Pre záznam, taxík ma odviezol k Manuelovi a odišiel som, už nie major, zadnými dverami. Ako obyčajný obchodník som išiel ďalším taxíkom na stretnutie zahraničného záujmového združenia, ktoré sa konalo v novom hoteli na požehnanej pláži.
  
  
  Stretnutie stále prebiehalo a generál ešte neprehovoril. Neboli tam žiadne stráže. Koloniálny podtajomník nie je taký dôležitý. V miestnosti však nebolo veľa ľudí a väčšina z nich sa zdalo, že sa navzájom poznajú. Prekĺzol som chodbou do šatne pre zamestnancov v zadnej časti budovy. Všetci zamestnanci boli, samozrejme, čierni, ale dvere v zadnej časti šatne viedli za rečnícke pódium v konferenčnej miestnosti. Otvorila som škáru a začala sa obzerať. Keď som to sledoval, miestnosťou sa rozliehal obrovský potlesk. Urobil som to načas. Generál vstal a s úsmevom pristúpil k kazateľnici. Na Portugalčana bol vysoký, s lesklou holou hlavou, príliš tučným a širokým, nezbedným úsmevom, ktorý mu nikdy nesiahal do očí. Boli to malé oči, chladné a živé, rýchle oči oportunistu.
  
  
  Jeho reč bola zbierkou brilantných, prázdnych, prázdnych výrokov a ja som nepočúval dlho. Bol v neustálom pohybe a osvetľoval rady insígnií. Nevidel som žiadnych bodyguardov, ale dvaja muži v zadnej časti miestnosti neustále sledovali publikum. Takže súkromní bodyguardi. Generál da Silva, vinný alebo nevinný zo zrady, mal dôvod domnievať sa, že má nepriateľov.
  
  
  Potichu som zavrel dvere a zmizol z hotela. Generálovo auto bolo zaparkované na kraji cesty pred hotelom. Vpredu spal vojenský vodič. Toto mi povedalo dve veci. Generál tu nebude dlho, inak by sa šofér stihol napiť alebo vybaviť a vrátiť sa pred koncom stretnutia. Ďalej som sa dozvedel, že generál mal v úmysle čo najrýchlejšie opustiť schôdzu hlavným vchodom.
  
  
  Nástenka vo vestibule mi oznámila, že stretnutie sa skončí o necelú hodinu.
  
  
  Išiel som do hostinca v uličke, kde som si prenajal izbu ako obchodník s náboženskými predmetmi z Lisabonu. Keď som zostal sám vo svojej izbe, obliekol som si cez oblek čiernu kombinézu. Namontoval som infračervený ostreľovací ďalekohľad na pušku odobranú od stráží princa Wahbiho a napchal som ju do niečoho, čo vyzeralo ako dlhá taška s mapami. Keď neskôr skontrolovali a spojili zbrane s wahbijskými Arabmi, bolo to nádherné. Nechal som si kufor a bol som ľahko vystopovateľný k nemeckému štátnemu príslušníkovi, ktorý práve priletel posledným letom z Kapského Mesta a uistil sa, že ma videli odchádzať v čiernej kombinéze.
  
  
  Administratívna budova oproti hotelu, kde hovoril generál da Silva, bola tmavá. Opäť som sa uistil, že v mojej čiernej kombinéze ma videli nejakí turisti a vrátnik v hotelovej hale. Vybral som zámok na zadných dverách kancelárskej budovy a vyšiel som na tretie poschodie. Tam som nechal otvorené dvere na schody, potom som vyšiel na najvyššie poschodie a otvoril som dvere na strechu. Vyzliekol som si montérky a nechal ich na schodoch na strechu. Vrátil som sa na tretie poschodie, vybral som zámok na recepcii, zavrel za sebou dvere, vybral som pušku z tašky, posadil som sa k oknu a čakal. Niekde vežové hodiny odbili desiatu.
  
  
  Zdvihol som pušku.
  
  
  Pred hotelom vodič vyskočil z auta generála da Silvu a ponáhľal sa okolo neho, aby nezavrel zadné dvere.
  
  
  Generál slávnostne opustil vestibul. Kráčal vpredu, aj pred svojimi dvoma osobnými strážcami, ako to zodpovedalo jeho dôležitosti. Vodič zasalutoval.
  
  
  Generál da Silva sa zastavil, aby zasalutoval, kým nastúpil do auta.
  
  
  Vystrelil som jeden výstrel, na mieste som odhodil pušku, nechal som otvorené okno a bol som na chodbe skôr, ako sa ozvali prvé výkriky.
  
  
  Zišla som dole schodmi na druhé poschodie. 'Tam! Tretie poschodie. To otvorené okno. Zavolaj políciu. Zadržte ho.
  
  
  Rýchlo!“
  
  
  Vybral som zámok v prázdnej kancelárii na druhom poschodí.
  
  
  - Zabil generála. ..!
  
  
  'Tretie poschodie . ..! Všade som počul prenikavý policajný hvizd. .. už zďaleka sa blížia sirény.
  
  
  Vyzliekol som si oblek, pod ním bola ešte majorova uniforma.
  
  
  Nohy búchali po schodoch smerujúcich na tretie poschodie a búchali tam do kancelárie. - Tu je - zbraň. Odstreľovací ďalekohľad. Počul som nahnevaný, nahnevaný hlas. "Nemohol zájsť veľmi ďaleko." Idioti. Musel to byť jeden z osobných strážcov, ktorý sa bál, že jeho šéf bol zastrelený.
  
  
  V tmavej kancelárii na druhom poschodí som stál pri okne. Prázdny džíp so škrípaním zastavil. Nasledovali ďalšie dve. Policajti vybehli z hotela na ulicu. Polícia kričala. Polícia a vojaci vtrhli do budovy úradu. V chodbách nado mnou sa ozvali ťažké kroky. 'Na streche! Ponáhľaj sa.' Zbadali otvorené dvere na strechu. O chvíľu sa nájde čierna kombinéza. O mužovi v montérke im už hovorili svedkovia a opísali ma desiatimi rôznymi spôsobmi.
  
  
  Prešiel som chodbou na druhom poschodí, zamieril ku schodom a pridal sa k prúdu vojakov a dôstojníkov smerujúcich na strechu. Na streche som už velil trom policajtom.
  
  
  „Táto kombinéza môže odvádzať pozornosť. Prehľadali ste už ďalšie poschodia budovy?
  
  
  "Nie, major," povedal jeden z nich. - Nemysleli sme si to. ..'
  
  
  "Premýšľaj o tom," odsekla som. „Každý z vás má jedno poschodie. Vezmem si druhú.
  
  
  Nasledoval som ich, každého z nich som vytlačil na prázdnu podlahu a sám som vyšiel prednými dverami. Vrčal som na vojakov a dôstojníkov na ulici.
  
  
  -Nemôžete si nechať civilistov?
  
  
  Chvíľu som civel a potom som odišiel chaotickou ulicou. O pár hodín sa ukľudnia, vystopujú muža v montérkach uličkou do hotela, možno zistia pôvod pušky a asi do mesiaca začnú hľadať niekoho ako ja.
  
  
  Zastavil som v uličke, kde som sa schoval, prezliekol, hodil majorovu uniformu do odpadkového koša a zapálil. Potom som išiel do svojej druhej hotelovej izby a pripravil sa do postele.
  
  
  Nezaspala som hneď. Nebolo to moje svedomie, čo ma trápilo. Mal som svoje rozkazy a nikto sa nestane portugalským generálom bez toho, aby nezabil pár ľudí. Bola to úzkosť a napätie. Teraz vedeli, že ide o vraha a prijmú preventívne opatrenia. Mal som veľmi málo času.
  
  
  Zabiť ďalších dvoch nebude ľahké.
  
  
  Pod ostrým ranným slnkom som ležal na kopci a ďalekohľadom som sa pozeral na guvernérov kaštieľ vzdialený päťsto metrov. Plukovník Pedro Andrade mal v kaštieli priestranné byty; za vysokým múrom sú železné brány, dve stráže - jedna pri bráne a druhá pri vchode do kaštieľa - a stráže v predných chodbách.
  
  
  Stalo sa to, čo som očakával. Policajné autá, vojenské vozidlá a civilné limuzíny prichádzali a odchádzali v rovnomernom, rýchlom prúde. Všetky autá a kamióny zastali pri bráne. Každý, kto vyšiel, aby vstúpil, bol zastavený a prehľadaný pri dverách kaštieľa. Chlapci z armády vyzerali zúrivo, policajti zachmúrení a obyvatelia mesta ustarostení.
  
  
  O jedenástej sa osobne objavil môj veľmi dôležitý muž. Dokonca ho museli zastaviť, prehľadali a skontrolovali mu doklady. Neriskovali, dozorcovia boli veľmi ostražití, formálni a nervózni. A bezpečnostné opatrenia boli mimoriadne dôkladné, mimoriadne dôkladné. Možno až príliš dôkladné. Dve hodiny som ležal na kopci a pozoroval. Dvakrát bol v aute objavený podozrivý predmet a pribehol kapitán vojenskej polície s čatou vojakov, aby podržali auto so zbraňou v ruke, kým kapitán predmet neskontroloval a nepovedal, že je všetko v poriadku.
  
  
  Priblížil som sa k hlavnej ceste, ktorá prechádzala popred kaštieľ. Študoval som cestu. Bol vysekaný do svahu a zahnutý asi dvadsaťpäť metrov okolo sídla guvernéra vo výške múru.
  
  
  Na cestu vošiel kamión. Vytiahol som automatickú pištoľ, nasadil som na ňu tlmič a keď nákladné auto minulo hlavnú bránu a veľmi blízko mňa, vystrelil som jedno z predných kolies. Pneumatika praskla a kamión so škrípaním zastavil. Kapitán prešiel bránou so svojou jednotkou a v priebehu niekoľkých sekúnd bol kamión obkľúčený.
  
  
  "Ty tam," vyštekol na vodiča. „Poď von a polož ruky na auto. Rýchlo.“
  
  
  Všetci strážcovia pri hlavnej bráne vyšli a kľačiac na jednom kolene pomohli kapitánovi puškami zakryť nákladné auto.
  
  
  Skryl som sa medzi stromami a kríkmi.
  
  
  Ústredie národnej bezpečnosti bola ponurá budova takmer bez okien na neopísateľnej bočnej ulici v centre mesta Lorenzo Marquez. O to rušnejšie tu bolo, keď vstúpili vojaci, policajti aj civilisti. Potom však opäť vyšli len policajti a vojaci. Polícia zadržala podozrivých na vypočúvanie a mohla v meste prečesať akéhokoľvek podozrivého, akéhokoľvek známeho rebela, agitátora alebo politického oponenta.
  
  
  Môj zoznam naznačoval, že kancelária Maximiliána Parmu bola na druhom poschodí vzadu. Prechádzal som sa okolo budovy. Na druhom poschodí vzadu neboli žiadne okná: susediaca budova bola vysoká štyri poschodia. Zástupca šéfa Útvaru vnútornej bezpečnosti mal kanceláriu bez okien.
  
  
  Na oknách štvrtého a piateho poschodia boli mreže. Ako vchod mohli byť použité iba okná horného poschodia a stena budovy bola z plnej tehly bez akejkoľvek podpory. Chvíľu som sa díval a videl som, že strážca dvakrát vykukoval cez okraj strechy, čo znamenalo, že strecha bola strážená. Nikto nemohol priviazať lano, aby mohol ísť hore alebo dole.
  
  
  Keď sa zotmelo, vrátil som sa do kaviarne v prístave. Tam som dostal, čo som chcel, a do hodiny som bol na streche budovy za budovou Národnej bezpečnostnej služby. Mal som so sebou špeciálnu prísavku, svoju tenkú nylonovú šnúru, gumenú paličku a skrýšu pier, ktoré používajú horolezci. Išiel som do práce. Pripevnil som prísavku čo najvyššie ku kamennej stene v tme, vytiahol som sa na nylonovú šnúru, ktorá prešla ťažkým kovovým okom prísavky, a gumou som vrazil dva kolíky do cementu medzi tehly. palička. a položil som nohy na kolíky, teraz takmer na úrovni prísavky, uvoľnil som prísavku a položil ju asi päť stôp vyššie k stene.
  
  
  Opakoval som tento postup znova a znova a liezol som na stenu v krokoch po piatich stopách. Bola to únavná, pomalá práca. Tú tmavú noc som vypotil vedrá. Zvuk gumovej paličky narážajúcej na kolíky bol takmer tichý, no stále nie dostatočne tichý. Každú chvíľu ma niekto, kto prechádzal cez okno alebo sa díval cez okraj strechy, mohol počuť alebo vidieť. Mohol som sa pošmyknúť a naraziť do steny. Špendlík sa môže uvoľniť a letieť dole so zvonivým zvukom. Prísavka by sa mohla pustiť a mohla by som spadnúť.
  
  
  Ale nič z toho sa nestalo. Mal som šťastie a o dve hodiny som bol vo výške okien na najvyššom poschodí a držal som sa steny ako mucha. Šťastie ma nesklamalo a prvé okno, ktoré som skúsil, nebolo zatvorené. O pár sekúnd som už bol na tomto tichom najvyššom poschodí, v malom sklade. Opatrne som otvorila dvere a pozrela von. Chodba na najvyššom poschodí bola prázdna. Vošiel som do chodby.
  
  
  Zdola som počul hluk, klopanie a dupanie hlasov a nôh. Bol som v budove, ale neveril som, že mi to veľmi pomôže pri zabití Maximiliána Parmu. Ale možno to stačilo na odhalenie slabého miesta v ich bezpečnostných opatreniach.
  
  
  Zhlboka som sa nadýchol a vyšiel po úzkom požiarnom schodisku, ktoré viedlo do chodby na piatom poschodí. Vojaci nahnali podozrivých do ciel. Policajti v košeľových rukávoch sa vrhli vpred s kopami papierov pod pažami a pištoľami visiacimi z puzdier na pleciach alebo zastrčenými nabok za opasky. Zapeklité, ale cieľavedomé a mohli ma kedykoľvek objaviť. V najlepšom prípade budem považovaný za podozrivého a potom ma odvezú spolu s ostatnými. Prinajhoršom...
  
  
  Skĺzol som späť zo schodov, vyzliekol som si bundu, aby som odhalil svoj Luger, schmatol som zoznam podrobností o svojich obetiach – jediný dokument, ktorý som mal so sebou – a vyšiel som von. Vkročil som rovno do rušnej chodby, medzi vojakov, policajtov a podozrivých. Nikto sa na mňa poriadne nepozrel. Mal som zbraň, takže som nebol podozrivý, a mal som preukaz totožnosti, takže som mal čo hľadať. Po zbalení sa s policajtmi, vojakmi a pracovníkmi úradu som vyšiel výťahom na druhé poschodie. Tu nastal menší zmätok. Pred každou kanceláriou boli bezpečnostné stanovištia. Niektorí z nich sa na mňa pozerali, keď som prechádzal - kto je to, neznáma tvár - ale neurobili nič. Toto je slabá stránka policajného štátu: disciplína je taká rigidná a hierarchická, že ľudia len ťažko premýšľajú a nekladú otázky pre seba. Ak budete drzo chodiť a predstierať, že zapadáte, len zriedka vás zavolajú na objednávku, pokiaľ neurobíte nápadnú chybu.
  
  
  Sila policajného štátu spočíva v tom, že rutina je taká bežná, že môžete ľahko urobiť veľkú chybu. Môžete robiť chyby každú sekundu a s každou sekundou sa nebezpečenstvo zvyšuje.
  
  
  Parmská kancelária nemala jednu miestnosť, ale dve: bol to apartmán. Strážcovia stáli pri každých dverách. Je ťažké dostať sa dnu a ešte ťažšie sa dostať von. Predstieral som, že študujem svoj zoznam, pričom som mal oči na Parmových dverách. Jedného dňa som ho videl, nízkeho tmavovlasého muža, tvárou v tvár nejakému úbohému bastardovi, ktorého držali v kresle, kým na neho Parma kričala. Raz som ho videl vyskakovať na vysokých policajtov a vojakov okolo neho. A jedného dňa som ho videl v druhej miestnosti, ako si prezerá známe predmety na dlhom stole: moju pušku, kufrík a čierny overal.
  
  
  To mi dalo nápad na plán. Nebezpečný plán, ale obmedzený čas vytvára veľké riziká. Vrátil som sa do kaviarne tou istou cestou, akou som prišiel, zahladiac všetky stopy. Pripravila som si pár potrebných vecí a išla som spať. Zajtra bude rušný deň.
  
  
  
  
  Kapitola 16
  
  
  
  
  
  Dopoludnie som strávil vo svojej izbe prípravou výstroja. Toto mi trvalo celé ráno. Mal som veľa vybavenia na túto prácu a všetko by som potreboval, ak by môj plán mal uspieť. Nemal som čas ani príležitosť na druhý pokus. Ak by to nefungovalo, na druhý pokus by som sa tým netrápil.
  
  
  Okolo obeda som si prenajal malú dodávku a odviezol sa do sídla guvernéra. Zaparkoval som auto v kroví a kráčal som hore kopcom, z ktorého som deň predtým pozoroval. Tam som sa usadil a čakal.
  
  
  Ležal som tam celý deň v kríkoch a na slnku, zatiaľ čo supy lietali vysoko nado mnou a sledovali, ako návštevníci prichádzajú a odchádzajú z guvernérovho sídla. Nemohla som fajčiť, tak som si z času na čas dala pár dúškov vody. Čakal som ďalej. Supy začali neisto krúžiť dole, keďže som sa dlho nepohol. K večeru sa supy začali usádzať na horných konároch neďalekej akácie. A plukovník Andrade sa vybral na prechádzku do záhrad kaštieľa. Supy ma naďalej sledovali. Pokračoval som v sledovaní Andradeho. Jeho chôdza ma zachránila pred problémami. Už som sa nepotreboval uistiť, že je v kaštieli.
  
  
  Plukovník sa vrátil dovnútra práve vtedy, keď oranžové africké slnko padalo z jeho tváre do kopcov. Keď som sa pohol, lietali supy. Čakal som ďalšiu pol hodinu, potom som nasledoval telefónnu linku z kaštieľa k stĺpu na ceste pred domom. Vyliezol som na stĺp, pripojil odpočúvacie zariadenie a zavolal na oddelenie upratovania kaštieľa.
  
  
  „Čistenie,“ vyštekol hlas v portugalčine.
  
  
  Použil som portugalčinu s miestnym prízvukom. „Prepáčte, Vaša Excelencia, ale dnes večer musíme skontrolovať rozvody v dome, či nie je nový transformátor, ktorý chcú moji šéfovia v budúcnosti nainštalovať. Sme z elektrickej spoločnosti.
  
  
  „Dobre, potom sa uistite, že vaši nadriadení poskytnú potrebné preukazy. "Musíte ho ukázať pri hlavnej bráne," povedal hlas.
  
  
  "Urobíme, ako hovoríš."
  
  
  Zavesil som a vytočil elektrickú spoločnosť. „Toto je sídlo guvernéra. Jeho Excelencia by chcela, aby dnes večer niekto skontroloval rozvody. Získajte svoj preukaz a uistite sa, že tu budete okamžite o 21:00.
  
  
  - Prirodzene. Okamžite.“
  
  
  Vydá sa priepustka, chyžná na osobu počká, elektrikárska spoločnosť pošle osobu a nezrovnalosť sa zistí neskôr.
  
  
  Zliezol som zo stĺpa a vrátil sa do svojej prenajatej dodávky. Je už úplná tma, je čas začať. Nepremýšľal som o dôsledkoch neúspechu a dokonca ani o jeho možnosti. Ak to urobí Killmaster alebo ktorýkoľvek iný agent, nikdy nedokončí svoju prvú misiu, aspoň nie živý.
  
  
  Vytiahol som z dodávky na hlavnú cestu svoju novú kombinézu, ostreľovaciu pušku, veľkú tašku, elektrikárovu uniformu a ťažký čierny kufor. Zaparkoval som to presne na tom istom mieste, kde včera zastavil kamión, ktorému som prepichol prednú pneumatiku. Preskúmal som kaštieľ, aby som sa uistil, že mám najlepšiu polohu. Hodilo sa to.
  
  
  Cesta tu prebiehala asi osem metrov od múru sídliska, takmer na úrovni jeho vrcholu. Berma sa zvažovala z cesty k päte múru. Za múrom bol samotný dom asi dvadsaťpäť metrov od záhrad. Bola to trojposchodová budova z bieleho kameňa s ťažkou sedlovou strechou z tmavého dreva.
  
  
  Súkromné izby guvernéra boli v rohu prvého poschodia s výhľadom do záhrady a na stenu, priamo oproti miestu, kde som čakal, schúlený v tme.
  
  
  Pripravil som si čiernu kombinézu, obliekol som si elektrikársku uniformu a začal som pracovať s materiálom z čiernej aktovky. Obsahoval päťdesiat yardov tenkého nylonového vlasca, sto yardov hrubšieho nylonového lanka, navijak, elektrické samohybné napínacie koleso s lankom a špeciálny konektor pre moju ostreľovaciu pušku. Keď bola čierna kombinéza hotová, pripevnil som nástavec na pušku a opatrne som zamieril na strechu kaštieľa vzdialenú asi päťdesiat metrov.
  
  
  Ten zvuk nebol nič iné ako jemné šušťanie v noci. Čierny, zubatý hrot obkresľoval hladký oblúk cez stenu a záhradu a zaboril sa do drevenej strechy domu. Cez veľké oko na konci oceľového hrotu visela nylonová niť v neviditeľnom oblúku od miesta, kde som sa skrýval, až po strechu, kde bol hrot ukotvený.
  
  
  Odoprel som niť z držiaka na mojej puške, priviazal som jeden koniec k hrubšiemu nylonovému lanku a druhý koniec som pripevnil k cievke a nechal som niť navinúť. Niť sa úhľadne namotala na cievku a ťahala ťažšiu šnúru cez stenu a záhradu na strechu a potom späť ku mne cez oko oceľového hrotu. Uvoľnil som tenký drôt a oba konce hrubej šnúry som priviazal na kolík zapichnutý do zeme pri ceste.
  
  
  Teraz som mal silné lano vedúce z cesty cez múr a záhradu do kaštieľa. Vzal som všetko svoje vybavenie a schoval ho niekde na kraji cesty. Koleso postroja som pripevnil na šnúru a do postroja som pripol čiernu kombinézu naplnenú obsahom veľkého vreca a postavil som sa.
  
  
  Potom som vzal malý elektronický ovládací panel a skĺzol som po hlavnej ceste na miesto, kde som bol veľmi blízko hlavnej brány. Vďaka návštevníkom sa otvorili brány. Dve stráže stáli v strážnici hneď za hradbami a kontrolný bod bol zriadený hneď pred vchodom.
  
  
  Stlačil som tlačidlo na ovládacom paneli. Jedného tmavého večera sa moje vypchaté kombinézy začali pohybovať po lane; cez cestu, cez múr a vysoko v nebi nad záhradou, na strechu domu. Napäto som čakal, pripravený utiecť.
  
  
  Nič sa nestalo. Nikto nevidel „človeka“ letieť cez záhradu na strechu. Počkal som, kým som neuvidel, že figurína takmer dosiahla strechu, a potom som stlačil ďalšie tlačidlo na paneli. To spôsobí hluk a paniku.
  
  
  'Prestaň! Tam hore! Pozor! Pozor! Útok!“
  
  
  Výkriky zneli v stenách po mojej pravici hlasno a zúrivo, alarmujúco a panicky. Všetci traja strážcovia pri bráne sa otočili a chvíľu tam hľadeli.
  
  
  'Pozor! Upozornenie: červené upozornenie. Číslo guvernéra!
  
  
  Traja strážcovia, ostražití a napätí na príkaz ďalších stráží, vystrašene vybehli z brány.
  
  
  Prebehol som cez cestu, prekročil bariéru a pokojne som prešiel dvadsaťpäť metrov príjazdovej cesty ku kaštieľu. Nikto mi nepovedal, aby som prestal.
  
  
  Napravo odo mňa reflektory osvetľovali strechu kaštieľa, dôstojníci kričali, vojaci varovne strieľali a z okraja strechy lietali črepiny. Vojaci vybehli z domu a dôstojníci ich vyzvali, aby vstúpili. Zmizol aj strážca pri vchodových dverách. Vstúpil som a prechádzal tichými, elegantnými chodbami. Strážcovia vo vnútri tiež poplašeni.
  
  
  Možno mám šťastie. Príliš prísna bezpečnosť vás vždy môže stáť hlavu, vytvára príliš veľa nervového napätia. Boli informovaní o vrahovi v čiernej kombinéze a teraz mali muža v čiernej kombinéze, ktorý zaútočil na guvernéra. Úzkosť na všetkých frontoch. Každý chcel zachrániť guvernéra.
  
  
  Našiel som chodbu, ktorú som potreboval, vošiel som do nej a zamieril k dverám izby plukovníka Pedra Andradeho. Jeho dvere sa otvorili. Kým sa ešte obliekal, vyšiel von. Cez otvorené dvere som za ním videl ženu, ktorá sa tiež rýchlo obliekala. Plukovník prišiel priamo ku mne.
  
  
  'Kto je to?' - spýtal sa rozkazovacím tónom. 'Útok? Kde?'
  
  
  Urobil som pár krokov k nemu a zamrmlal som niečo o guvernérovi. Z rukáva mi vypadla ihlica, ktorú som mal uviazanú na ruke v kaviarni. Vrazil som mu nôž do srdca, chytil som ho skôr, ako stihol spadnúť, a odniesol som ho do malého výklenku. Tam som ho posadil na lavičku, chrbtom k dverám. Vrátil som sa na chodbu, našiel som správnu chodbu k guvernérovi a začal som rozoberať elektrické vedenie.
  
  
  Pracujúc na kolenách som videl, ako sa guvernér vynoril zo svojho sprievodu a zo všetkých strán sa k nemu blížili vojaci. Dvaja z nich ma odsunuli nabok. Stál som pri stene a vyzeral som vystrašene a zmätene, presne tak, ako by sa na robotníka patrilo.
  
  
  - Manekýn? - povedal guvernér dvom svojim ľuďom. „Na niečo ako sedačková lanovka. Toľko špeciálneho materiálu pre figurínu? prečo? Si si istý?'
  
  
  "Dummy. Plnené hrubou slamou. Našli sme niečo podozrivé. ..'
  
  
  "Tak to musí byť trik," zvolal guvernér a rozhliadol sa. 'Ale prečo? Nikto sa ma nepokúsil zabiť, však?
  
  
  Dôstojník prikývol. 'Zoznam. Prehľadajte dom. Trvalo im dvadsať minút, kým našli telo plukovníka Pedra Andradeho. Guvernér sľúbil, že sa vráti do svojich bytov.
  
  
  „Andrade! Vrah sa nemohol dostať von, však?
  
  
  - Nie Pane. Som si istý, že nie. Stráže pri dverách okamžite poslali na svoje stanovištia.
  
  
  Otočil som hlavu, chodba sa zmenila na blázinec plný nahnevaných hlasov. Svojou najcivilizovanejšou portugalčinou som zvolal: „Musíme tu zatknúť všetkých, dokonca aj policajtov.
  
  
  Pochybujem, že guvernér alebo niekto iný vie, kto to kričal dodnes. V tejto chvíli sa neprestali čudovať, ale okamžite zachytili krik. Sledoval som, ako boli zadržaní a zatknutí všetci, ktorí nepatrili priamo do guvernérovho aparátu alebo personálu, od nahnevaného starého plukovníka až po slúžku a priateľku zavraždeného plukovníka Andradeho.
  
  
  Chytili ma o päť minút neskôr, keď ma zbadali priamo pod nosom. V tom čase prišiel s preukazom skutočný muž z elektrární a odviedli aj jeho. Prinútili nás nastúpiť do auta a pod dozorom odviesť. Dozorcovia boli ľudia z Národnej bezpečnostnej služby, ako som vedel. Teraz zvyšok ležal na senorovi Maximiliánovi Parmovi. Dúfal som, že ani on ma nesklame.
  
  
  Tentokrát som do budovy Národnej bezpečnosti vošiel cez vchodové dvere. Odviedli nás do vyšetrovacej miestnosti, vyzliekli a prehľadali. V kaštieli som sa zbavil ihličkového a zápästného mechanizmu. Okrem toho som so sebou nemal nič ako zbrane alebo vybavenie. Nechcel som to urobiť pre Parmu príliš jednoduché, príliš rýchle alebo príliš sebavedomé.
  
  
  Vnútorná bezpečnostná služba žije v rutine, ako všetky politické služby; ale s bezpečnostnou políciou je situácia ešte horšia. Všetko musela urobiť kniha; skúsenosť ich naučila, že niečo také funguje najlepšie a ich temperament ich robí rád, že takto pracujú. Ak by bolo menej podozrivých, mohli jednoducho skontrolovať elektrickú spoločnosť a zistili by, že ma vôbec nepoznajú. A potom by sa mi to hneď stalo.
  
  
  Namiesto toho, pretože bolo toľko rozhovorov, všetci sme boli podrobení rovnakému postupnému vyšetrovaniu, vrátane niekoľkých veľmi nahnevaných dôstojníkov, a naše príbehy a alibi boli preverené. Samostatne skúmali všetko, čo sme mali so sebou. Mal som so sebou len nejakú hotovosť, kľúče, peňaženku, falošný vodičský preukaz, falošné rodinné fotografie a drobnosť veľkej dôležitosti. †
  
  
  "Kto je Manuel Quezada?"
  
  
  Bol to chudý muž s chladnou tvárou, stále oblečený v bunde, keď stál vo dverách vyšetrovacej miestnosti.
  
  
  Vyšetrovatelia stáli v pozore a takmer sa plazili pred chladným mužom. Našli to!
  
  
  "Ten, pane," povedal vyšetrovateľ a ukázal na mňa.
  
  
  Tenký šéf ma pomaly prechádzal zhora nadol. Páčilo sa mu to a tvár mu zdobil jemný úsmev. Prikývol.
  
  
  "Poď."
  
  
  Vojaci ma tam strčili. Vyšli sme z izby, prešli chodbou, kde sa všetci zastavili, aby sa na mňa pozreli, a vyšli sme po schodoch na druhé poschodie. Držal som si tvár rovno a zároveň nervózne, ako som len vedel. Nebolo to také ťažké, bol som dosť nervózny: adrenalín ma teraz preháňal. Zaviedli ma do kancelárie Maximiliána Parmu.
  
  
  Dvere sa za mnou zavreli. Za malým stolom stál chudý muž s chladnými očami. V miestnosti boli ďalší traja muži. Všetci policajti, žiadni vojaci. Maximilián Parma sedel pri svojom veľkom stole, zaneprázdnený nejakými papiermi. Chvíľu nezdvihol zrak. Veľmi starý trik.
  
  
  'Takže. - povedal bez toho, aby sa na mňa pozrel, - toto je pán Quesada, však? Zamestnanec elektrickej spoločnosti.
  
  
  prehltol som. 'Áno . .. pane.
  
  
  "Ako," zdvihol oči, "nikdy o tebe nepočuli?"
  
  
  "Ja ja. ..,“ zamrmlal som.
  
  
  Parma prikývla. Muž sa postavil a tvrdo ma udrel do tváre. Zapotácal som sa, ale nespadol som. Parma sa na mňa pozrela. Znova prikývol. Ďalší muž vzal zbraň, namieril mi ju na hlavu a stlačil spúšť. Práve cvakol spúšť.
  
  
  Nikto sa nesmial. Nikto neprehovoril. Parma vstala od stola a obišla ho a zamierila ku mne. Zastavil sa a pozrel mi priamo do očí. Jeho oči boli malé a hlboko zapadnuté.
  
  
  "Takže," povedal znova. "Manuel Quesada, figurína, zabijak." Čo s obyčajným manekýnom a zabijakom? Nie! Muž, ktorý vie, že ho chytili, ale sotva cúvol pred úderom. Muž, ktorý ledva žmurká, necukne a už vôbec nefňuká, keď na neho mieria pištoľou. Nie je to váš priemerný vrah, nemyslíte?
  
  
  Použil som svoju portugalčinu. - Ja... chápem. ... ale to nie je ono.
  
  
  "Takže," zdalo sa, že to bola fráza Parmy. — Stále portugalský a stále veľmi dobrý. Veľmi dobrá portugalčina, ale miestny dialekt je perfektný. Všetky tieto krásne veci a je to len rozptýlenie. Veľmi šikovný a veľmi efektívny.
  
  
  „Bol som objednaný. Dali mi to. .. - povedal som po portugalsky.
  
  
  "Oni?" - povedala Parma. Pokrútil hlavou, vrátil sa k stolu, zobral malý predmet a ukázal mi ho. 'Vieš čo je toto? Našli sme to s vašimi kľúčmi.
  
  
  Dal som to tam, aby sa našli: na dvoch miestach. Bola to zlomená polovica amuletu Mark of Chaka, zlatého spiaceho leva.
  
  
  "Ja ja. ..“ Znova som zaváhala. "Niekto mi to musel dať do vrecka, Vaša Excelencia."
  
  
  "Myslíš si, že neviem, čo to je a čo to znamená?" Čo mi to hovorí?
  
  
  Keby to bol vedel, nebol by taký účinný, ako som si myslel, a zbytočne by som sa namáhal. Aj ja by som bol do hodiny mŕtvy, keby nevedel, v čo dúfam. Ale stále som nič nepovedal.
  
  
  "Poďme," povedal.
  
  
  Odviedli ma do druhej miestnosti, kde bol dlhý stôl so všetkými dôkazmi. Parma bol šéfkuchár, ktorý rád sám testoval všetky ingrediencie. Teraz, vedľa všetkých materiálov o vražde generála da Silvu, na stole ležal môj čierny manekýn v montérkach. Nebyť tohto, pracoval by som veľa za nič. Parma siahla do hrubej slamy, ktorú som si napchal do kombinézy a vytiahla druhú polovicu spiaceho leva. Otočil sa ku mne a ukázal mi ho.
  
  
  "Ich malá chyba," povedal. A potom v angličtine: "Ale s tým, čo viem, je to veľmi dôležitá chyba, nie?"
  
  
  Pozrel som si to a potom som použil aj angličtinu. Môžeme sa porozprávať?'
  
  
  Ahhh. Takmer žiaril radosťou a potom sa prudko otočil k svojim mužom. - Počkaj v mojej kancelárii. zavolám ti. Bez prestávky. Je to jasné? Chcem sa s touto osobou porozprávať sám."
  
  
  Odišli a zavreli za sebou dvere. Parma si zapálila cigaretu. "Konečne sa stretneme a všetky karty budú v mojich rukách," povedal. Olízol si pery a v očiach sa mu iskrilo pri vyhliadke, ktorú videl. "Killmaster osobne." N3 v mojich rukách, AH v mojich rukách. Si chytený vrah, Carterová, AH s nami bude musieť draho vyjednávať. Samozrejme so mnou.
  
  
  Mal som pravdu: ak to bol len malý šéf tajnej polície, musel vedieť, že N3 je na jeho území a zrejme spolupracuje so zuluskými rebelmi. Akonáhle bol znepokojený, musel tiež poznať môj spôsob práce. Takže keď našiel spiaceho leva, ktorého som umiestnil do svojej figuríny, bol ohromený, a keď druhá polovica skončila s Manuelom Quesadom, bol si úplne istý, že má N3 od AH. A tiež AH bol príliš dôležitý na to, aby sa ním niekto iný okrem neho zaoberal.
  
  
  "Je to chyba," povzdychol som si. "Určite som príliš starý."
  
  
  "Vaša situácia je veľmi chúlostivá," povedala Parma potichu.
  
  
  „Ak nepochybujem, že si vrah. .. - pokrčil plecami.
  
  
  - Môžem si dať cigaretu? Jednu mi dal a nechal ma zapáliť. „Začnime tým, čo tu vlastne AH robí? fajčil som. "Neveríš, že budem hovoriť, však?"
  
  
  "Myslím, že vás niekedy prinútime hovoriť," povedala Parma.
  
  
  "Ak budeš žiť dosť dlho," povedal som.
  
  
  'Ja? Poď, bol si úplne prehľadaný. ..'
  
  
  Podišiel som k figuríne a položil na ňu ruku. Skočil na mňa so zbraňou v ruke a prudko ma odsunul nabok. Narazil som cez izbu. Parma sa naklonil nad figurínu, aby našiel to, čo si myslel, že som v sebe ukryl. Nepáčilo sa mu to.
  
  
  Pokúsil sa otočiť a postavil sa. Jeho tvár zmodrela. Zalapal po dychu. Strašne sa mu vyvalili oči a za menej ako päť sekúnd padol mŕtvy na zem.
  
  
  Zostal som v najvzdialenejšom rohu miestnosti. Plyn, ktorý sa uvoľnil, keď som hodil cigaretu do tekutiny, ktorou som namočil slamku, bola najsmrteľnejšia zbraň, akú som poznal. Vdýchnutie raz znamenalo okamžitú smrť. Pochybujem, že si Parma vôbec uvedomila, čo ho zabilo, alebo dokonca, že umiera. Stalo sa to skôr, ako jeho myseľ stihla čokoľvek povedať.
  
  
  Policajt, ktorý by chcel preskúmať vlastné dôkazy, by si do kancelárie určite priniesol figurínu. Určite dôstojník, ktorý osobne rieši niečo také dôležité ako AH alebo N3 a chcel vyjednávať. Počítal som s tým a vyšlo to. Teraz som už len musel vyjsť živý.
  
  
  
  
  Kapitola 17
  
  
  
  
  
  Nemalo by to byť také ťažké.
  
  
  Keď zomrel, Parma nevydala ani hlásku. Jeho mužom v druhej miestnosti bolo prísne nariadené zostať tam a boli dobre disciplinovaní. Potrvá dlho, kým si aj ten najvyšší hodnostár, pravdepodobne ten útly muž s chladnými očami, ktorý ma sem priviedol, spomenie vstúpiť, keď mu bolo povedané, aby nevstupoval; alebo dokonca začal uvažovať, či sa niečo nepokazilo.
  
  
  Nemohol som nosiť Parmské šaty. Bola pre mňa príliš malá. Ale druhé dvere v jeho kancelárii viedli do chodby, kde bol umiestnený ďalší strážca. Celá kancelária už musela vedieť, že vraha chytili, že patrí k tajnej organizácii a šéf má teraz do činenia s ním. Všetci dostanú čestné uznanie a možno aj povýšenie; Povesti sa zvyčajne rýchlo šíria v organizácii, akou je tajná polícia. Pri troche šťastia sa strážca uvoľní a všetci sa teraz budú na seba usmievať pri víne.
  
  
  O tom všetkom som premýšľal v tých pár sekundách, keď som zadržal dych, prehľadal som Parmovo telo, vzal jeho zbraň a vykročil k dverám vedúcim do chodby. Otvoril som ju a cez vreckovku som napodobnil Parmov hlas: "Poď dnu."
  
  
  Vojak sa ponáhľal dovnútra. Opäť tá istá príliš prísna disciplína policajného štátu. Zavrel som dvere a takmer rovnakým pohybom som ho zrazil z nôh. Skolaboval. Bol takmer v mojej výške. Stále by som použil jeho uniformu, ale toto šťastie ma zachránilo pred veľkým rizikom. Vyzliekol som ho, obliekol si uniformu a vyšiel na chodbu.
  
  
  Rýchlo som odišiel, akoby som mal dôležitú úlohu do Parmy. Strážca pri druhých dverách by ma videl vchádzať a neprekážalo by mu, keby som znova vyskočil. Aj on sotva zdvihol oči; veselo sa zhováral s dvoma ďalšími strážcami, ktorí opustili svoje miesta v nadšení zo zatknutia vraha. Povesti tu naozaj ubehli tak rýchlo, ako som očakával.
  
  
  Vyšší úradníci, ktorí boli počas môjho výsluchu v Parme, dostali príkaz počkať v inej kancelárii a tam zrejme ešte čakali. Nemusel som sa báť, že si niekto z nich všimne moju tvár. Ponáhľal som sa cez hlučné chodby, zišiel na prízemie a zamieril k vchodovým dverám.
  
  
  Strážca pri hlavnom vchode sa na mňa zvedavo pozrel. Pokynul som, aby som sa napil, a strážca sa uškrnul. Potom som sa ocitol na tmavej ulici.
  
  
  V inej uličke som sa zbavil uniformy, prezliekol sa späť do šiat, ktoré som tam mal schované, a vrátil som sa do svojho lacného hotela. Tam som si zbalil veci, zaplatil a prešiel dva bloky do tretej izby, ktorú som si prenajal. Vyšla som hore a išla spať. Spal som dobre, bol to veľmi dlhý deň.
  
  
  Ani policajné a armádne vozidlá, ktoré celú noc jazdili po meste s húkaním sirén, ma nerušili zo spánku.
  
  
  Celý ďalší deň som sedel vo svojej izbe. Pozeral som televíziu a čakal na svoju kontaktnú osobu. Televízia okrem pokusov o atentát povedala len málo. Mesto zachvátila panika; Bolo vyhlásené stanné právo a oblasť bola ohradená páskou. Vláda hysterickým tónom vyzvala na upokojenie. Teraz, keď bol vodca zabitý, bolo všetko pod kontrolou. Takto to zvyčajne prebiehalo.
  
  
  O pár týždňov, keď už nikoho nezabili a nič iné sa nestalo, vláda rozhodne, že nebezpečenstvo pominulo a kolónia sa opäť usadí. Všetci zablahoželali vláde a vláda si blahoželala k rozhodnému činu, ktorý zachránil vec a porazil ohavného vraha. Len pár ľudí, cynikov, básnikov, spisovateľov a zopár reportérov, si vedelo predstaviť, že vrah mohol práve dokončiť svoju prácu a ísť domov.
  
  
  Môj kontakt sa objavil krátko pred obedom v maske armádneho kapitána s oddielom vojakov. Zaklopal na moje dvere a oznámil moje zatknutie. Už som ich chcel vystreliť cez dvere, keď kapitán zakričal: „Neodporujte, seňor. Váš brat už bol zatknutý. Vaša skutočná sila je známa, únik je nemožný.
  
  
  Kľúčovým slovom bolo „brat“.
  
  
  Opýtal som sa. -"Aká je moja skutočná osobnosť?"
  
  
  "Ste seňor Halfdan Zwart, zamestnaný v Malmö Saw a AX."
  
  
  Otvorila som dvere. Kapitán sa usmial iba raz. Prikázal svojim mužom, aby ma zatkli. Obyvatelia mesta vybehli na chodník. Niektorí na mňa pľuli. Vojaci ma natlačili do veliteľského auta, kapitán nastúpil a vyrazili sme.
  
  
  'Kde?' - Opýtal som sa.
  
  
  Kapitán len pokrčil plecami. Pozrel som sa na neho. Bolo na ňom niečo, čo sa mi nepáčilo. Kapitán neprejavil žiadnu zvedavosť, žiadne úsmevy, žiadne otázky. Bolo v ňom niečo temné, bol príliš opatrný. A nepozrel sa na mňa dostatočne.
  
  
  Mesto sme opustili vo fialovom súmraku, do hustej divočiny na juh. Už bola tma, keď sme vošli na nádvorie veľkej haciendy na vidieku. Vojaci stáli v tieni okolo nás. Tiež dva vrtuľníky, z ktorých jeden mal americké označenie. Cítil som sa lepšie. Kapitán ma zaviedol dovnútra. - Musíte tu počkať, pane. Carterová,“ povedal kapitán.
  
  
  Nechal ma samú. Teraz sa mi to vôbec nepáčilo. Študoval som veľkú obývačku, kde som stál. Mal luxusné a rustikálne zariadenie, ako aj majetok veľmi bohatého muža zo starého rodu. Nie africký, ale portugalský. Stoličky a stoly, obrazy a zbrane na stenách – to všetko sa prenieslo priamo zo stredovekého Portugalska.
  
  
  Neboli tu žiadni vojaci, ale v každom okne som videl tiene. Cítil som sa ako v pasci. Ale urobil som svoju prácu. Nič sa nepokazilo. Alebo to bolo správne? Urobil som svoju prácu a už ma nepotrebujú?
  
  
  Vedel som príliš veľa? Žeby sa teraz dôležitý človek chcel uistiť, že ma už nepotrebuje? Toto sa už stalo. A kapitán to vedel.
  
  
  Dvere v stene oproti mne sa otvorili. Do miestnosti vošiel muž a rozhliadol sa okolo seba rovnako pozorne ako ja predtým: Hawk.
  
  
  Videl ma. 'Nick? Čo tu robíš?'
  
  
  "Neposlal si po mňa?" - odsekol som.
  
  
  Zamračil sa. - Áno, zorganizoval som kontakt, aby som vás vyviedol z krajiny, ale... ...tento "zatykač" je uzavretý, však?
  
  
  "Áno," povedal som. 'Ale čo?'
  
  
  "Myslel som si, že ťa odvezú späť do Svazijska," povedal starý muž. „Minister mi do telefónu povedal, že má so mnou vybaviť dôležité veci. Možno sa ti chce poďakovať.
  
  
  "Možno," povedal som. "Ale pri všetkých oknách sú stráže a kapitán pozná moje skutočné meno."
  
  
  'Tvoje meno!' Hawk prisahal. "Sakra, toto je v rozpore s celou dohodou." Minister vie. ..'
  
  
  Otvorili sa ďalšie dvere. "Čo ja viem, pán Hawk?"
  
  
  Jeho hlboký hlas, taký pôsobivý na jeho malý vzrast, sa ozýval celou miestnosťou. Stál tam, jeden z popredných mužov Portugalska, a pozoroval Hawka a mňa. Hawk sa nebál. Jastrab sa nedá zastrašiť žiadnou osobou na svete.
  
  
  "Že by nikto počas misie nemal poznať meno N3."
  
  
  „Ale „misia“ sa skončila, však? povedal mužíček. „Naši traja podozriví sú mŕtvi, veľmi profesionálny pán. Carter z AH je veľmi skúsený.
  
  
  "Sakra," zareval Hawk, "prejdi k veci." Volali ste kvôli dôležitej obchodnej záležitosti. Nepovedal si, že tu bude N3, že ho sem tvoji ľudia privedú pomocou kódu, ktorý som dal kontaktu, aby som mu pomohol utiecť. Chceli ste, aby čo najskôr opustil Mozambik. Prečo je potom stále tu?
  
  
  "Práca je hotová," povedal som pomaly. Možno teraz mieni minister svoju angažovanosť tajiť a Akadémiu umení už nepotrebuje.
  
  
  Hawk sa jemne zasmial. - Toto by som neodporúčal, pán tajomník.
  
  
  V jeho hlase bola mierna hrozba, ale keď Hawk varuje, má moc, AH je za ním a nikdy to nie je mäkké. AH môže v prípade potreby zničiť celý národ. Minister to mal vedieť, no na tvári sa mu nepohol ani jeden sval. Začal som sa cítiť veľmi nepríjemne. Ktoré...?
  
  
  „Úloha je hotová,“ povedal minister. - Ale bolo to naozaj nutné? Traja z našich vedúcich osobností sú mŕtvi, no zaujímalo by ma, či medzi nimi skutočne nebol zradca.
  
  
  Ticho viselo ako oblak v luxusnej obývačke, smrteľné ako oblak plynu, ktorý zabil Parmu. Pozrel som sa na okná, za ktorými bolo vidieť tiene strážcov. Hawk sa len pozrel na ministra a jeho tvár zrazu zvážnela.
  
  
  "Čo to znamená?" - spýtal sa starec.
  
  
  „Boli sme presvedčení, že povstalci to všetko vedeli a mohli urobiť len vtedy, ak mali vodcu pod jedným z vládnych predstaviteľov. Zradca. Vieme, že musí existovať zradca, ale možno sme hľadali na nesprávnom mieste.
  
  
  -Kam si sa mal potom pozrieť? spýtal sa Hawk jemne.
  
  
  'Pán. Carter s nami zabil vodcu rebelov,“ povedala sekretárka a pozrela sa na mňa. „Ale povstanie ide podľa plánu. Počuli sme, že o niekoľko hodín sa plukovník Lister objaví v podzemnej televízii, aby oznámil jej začiatok a vyzval na nepokoje a štrajky medzi černochmi. Od našich susedov sme počuli, že rebelov nezastaví ani neporazí a že svoje plány môžu uskutočniť bez znateľných problémov.“
  
  
  Teraz sa pozrel na Hawka. „Včera večer, hneď ako som sa dozvedel o Parmovej smrti, som nariadil tajný presun našich najlepších jednotiek z kasární do Imbamby, 60 kilometrov odtiaľto. Všetko podľa plánu. Pozrel sa na nás oboch. „Podvečer zaútočili žoldnieri plukovníka Listera na naše jednotky v Imbambe. Po príchode na nich zaútočil, keď boli ešte neorganizovaní a nesformovaní, a takmer ich zničil. Do dvoch týždňov nám budú nanič. Plukovník Lister na nich čakal!
  
  
  Hawk zažmurkal. V duchu som sa pozeral dopredu. Ako to bolo možné? ..?
  
  
  'Ale . .. — Hawk sa začal mračiť.
  
  
  „Predtým, ako som vydal rozkaz, vedeli o tomto pohybe vojsk len dvaja ľudia,“ povedal minister. "Ja a pán Carter."
  
  
  "Ja tiež," odsekol Hawke. "N3 mi, samozrejme, hlásil."
  
  
  - A potom ty. - povedal minister. Hnev bol teraz hlboko v jeho hlase. 'Ja . .. a AH, a ja som im to nepovedal. Potom som začal premýšľať. Kto zo všetkých zainteresovaných má kontakty s nami, ako aj s rebelmi? Kto pracuje pre obe strany? Ó! Ak by bol len jeden z našich úradníkov zradcom, kto by mohol týmto rebelom poskytnúť všetky informácie, ktoré majú? Len jeden zdroj: AH.“
  
  
  Minister luskol prstami. Vojaci vtrhli do miestnosti všetkými dverami. Minister zareval: "Zatknite ich oboch."
  
  
  Nečakal som. Neváhal som ani sekundu. Možno bolo moje podvedomie na to pripravené, pripravené od chvíle, keď som sa dostal na túto haciendu. Zrazil som dvoch vojakov a skočil cez okno. V daždi skla som dopadol na vojaka vonku, prevrátil som sa a vyskočil na nohy. Vrhol som sa cez stenu haciendy.
  
  
  Na druhej strane som vyskočil na nohy a ponoril sa do tmavej džungle.
  
  
  
  
  Kapitola 18
  
  
  
  
  
  Prišli po mňa. Bol som necelých dvadsať metrov od džungle, keď mi okolo uší začali svišťať guľky a trhali listy a konáre zo stromov. Počul som tichý, zúrivý hlas ministra, ktorý naliehal na svojich mužov. Keby nebol vopred presvedčený, môj let by odstránil jeho pochybnosti. Ale nemal som šancu: nepočúval by žiadne vysvetlenia, keby som ich mal. Nemal som však žiadne vysvetlenie a ak som ho chcel nájsť, musel som mať voľnosť. Mal som pocit, že odpoveď leží v Listerovom tábore.
  
  
  Krajina okolo haciendy bola zmesou džungle a savany a vojaci sa pokúšali využiť otvorené lúky, aby ma odrezali a uväznili v hustejších pásoch džungle. Počul som ich všade okolo seba a tam za mnou na haciende zakašľal motor vrtuľníka. Videl som ho vzlietnuť do noci. A jeho reflektory skenovali zem, keď sa otočil mojím smerom. Minister povolá ďalších vojakov, políciu, kohokoľvek bude môcť. Ak by chcel, mohol by mať k dispozícii celú políciu a armádu Mozambiku.
  
  
  Teraz ma budú nasledovať všetci, na oboch stranách hranice a tu, na oboch stranách konfliktu. Nebol by som prekážkou a Hawk, môj jediný priateľ, bol teraz sám väzňom. Neublížia mu; mal na to príliš veľkú moc, ale podržali by ho a momentálne bol AH vo svojich činoch obmedzený. Niekde som musel nájsť odpoveď na to, čo sa stalo a ako sa to stalo. Musel som nájsť plukovníka Listera. Čas sa stal dôležitým.
  
  
  Existovala len jedna rýchla cesta, najlepšia za daných okolností. Možno jediný spôsob, ako uniknúť. Kruté a nečakané. Bol som na to roky pripravený. Vrátil som sa na haciendu.
  
  
  Vojaci a helikoptéra ma naďalej prenasledovali smerom, ktorým som bežal. Prekĺzol som popri nich ako duch. Ale minister nebol hlupák. Neprehliadol možnosť, že by som sa mohol vrátiť. Na haciende sa to ešte len hemžilo vojakmi. Nie otvorene, ale všade sa skrývali v tieni a čakali na môj pohyb.
  
  
  Minister sa však mýlil. Urobil chybu. Mal jastraba a vedel o dôležitosti jastraba. Takže očakával, že sa pokúsim oslobodiť Hawkea. Stráže sa sústredili okolo samotného domu, obozretné pred akýmikoľvek pokusmi vlámať sa dnu a oslobodiť Hawkea. Ale nenapadlo ma to skúsiť.
  
  
  Kráčal som popri stene, kým som nenašiel bočnú bránu, vybral som zámok a vkĺzol dnu. Vrtuľník americkej armády bol stále na tom istom mieste. Bola to helikoptéra, ktorá Hawka priviezla na stretnutie. Pilot pravdepodobne uviazol niekde v dome, ale našťastie som ho nepotreboval. Vrtuľník strážila iba jedna osoba. Zrazil som ho jedným dobre miereným úderom, nechal som ho tam, kde spadol, a skočil som do kabínky. Naštartoval som motor a vzlietol skôr, než si vojaci uvedomili, čo sa deje.
  
  
  Vzlietol som tak rýchlo, ako vrtuľník mohol letieť. Niekoľko guliek zasiahlo trup a podvozok, ale žiadna ma nezasiahla. Letel som šikmo vo veľkom kruhu a zmizol v noci bez svetiel. Otočil som sa smerom k oceánu, aby som sa vyhol portugalskému vrtuľníku. Odtiaľ som odbočil na juh smerom k mangrovovým močiarom a dedine plukovníka Listera.
  
  
  Pristál som na tej istej rímse na okraji močiara, kde ma chytili muži princa Wahbiho. V tme som sa opäť predieral cez močiar do dediny žoldnierov. Nevidel som ani nepočul žiadne hliadky a zistil som, že vonkajší okruh stráží je takmer opustený. V samotnej dedine bolo ešte niekoľko stráží a chatrče boli obsadené spiacimi ženami.
  
  
  V chatrči som našiel spiacu Indulu a ženu Zulu v hodvábnom plášti, ktorú som stretol v rebelskej dedine v rokline. Musí to byť Listerova manželka. Chatrč bola zjavne Listerova, väčšia ako ostatné a s jeho poľnou kanceláriou, ale samotný plukovník tam nebol, ani jeho zbrane.
  
  
  kde bol? Kde boli žoldnieri?
  
  
  Indulu som nezobudil, aby som sa spýtal. Čokoľvek sa medzi nami v miestnosti vo Wahbiho pevnosti stalo, ona si teraz, samozrejme, myslela, že som nepriateľ, a ja som nemal ako dokázať, že ním nie som. Nebol som jej nepriateľ a v skutočnosti som nebol nepriateľom Zulusov. Moje vymenovanie však pre nich momentálne neznamenalo žiadnu pomoc.
  
  
  Nechal som ju spať a vkĺzol späť do močiara. Vo vonkajšom kruhu stráží sedel muž, ktorý driemal nad ľahkým guľometom. Bol nízky a šlachovitý, s indickými črtami a obviazanou rukou. Možno tento Juhoameričan zostal v dedine, pretože bol zranený.
  
  
  Zo spánku sa prebudil s nožom na krku.
  
  
  'Kde sú?' - zasyčal som po španielsky.
  
  
  Pozrel sa hore a striasol si spánok z očí. 'SZO?'
  
  
  "Dýchaj potichu, bez toho, aby si vydal zvuk," zašepkal som a pritlačil mu nôž na hrdlo. -Kde je Lister?
  
  
  Oči sa mu prevrátili do jamiek: „Imbamba. Útok.“
  
  
  „Včera večer bolo skoro. Už by sa mali vrátiť.
  
  
  Vyzeral znepokojene. Vedel príliš veľa. Alebo sa bál toho, čo vedel?
  
  
  "Už by sa mali vrátiť a zajtra zamieriť na juh," povedal som. "Juh za povstaním."
  
  
  Teraz sa veľmi bál. Vedel som príliš veľa. Keby som toľko vedel... kto iný vedel... aké sú šance na úspech... s peniazmi. ..odmeny? Bol žoldnier. Južná Amerika bola ďaleko a on vedel, kde leží jeho prvá oddanosť. Čo je to pre väčšinu ľudí: byť verný sám sebe. Ťažko prehltol.
  
  
  - Už sú na ceste, pane.
  
  
  'Kde?'
  
  
  "Na sever, asi desať míľ odtiaľto." Železnica zo Svazijska do Lorenza Marquesa.
  
  
  'Na sever? Ale . ..'
  
  
  Železnica? Jediná železnica zo Svazijska k moru?
  
  
  Od mora k Lorenzovi Marquezovi? Životne dôležitý a strategický význam a . .. začal som tušiť. Sever!
  
  
  Zrazil som žoldniera. Už som zabil dosť viac-menej nevinných ľudí a mám toho zatiaľ dosť. Sever!
  
  
  To je miesto, kde by povstali mozambickí bojovníci za slobodu, áno. Ale celý plán volal po explózii v pohraničných oblastiach, sústredenej explózii s Listerovými žoldniermi ako hlavnou silou na odrazenie Portugalcov postupujúcich zo severu a pravidelných juhoafrických jednotiek postupujúcich zo západu. Ak by sa Lister a jeho palebná sila presunuli na sever, preč od hraníc, nechali by Zuluov, Svazijských povstalcov a hlavnú skupinu mozambických černochov čeliť pravidelným silám Južnej Afriky a Svazijska sami.
  
  
  Alebo, čo je ešte horšie, keby sa portugalské jednotky boli schopné pohnúť na juh bez prekážok Listerových žoldnierov – Lister na severe a portugalské koloniálne sily na juhu – Zulu a ďalší čierni rebeli by nemali žiadnu šancu. Bude to poriadny krvavý kúpeľ.
  
  
  Moje podozrenie sa zvýšilo. Carlos Lister pracoval pre Rusov a chystal sa hodiť rebelov sem levom. Kým umierali pri pokuse zaútočiť na portugalské a svazijské sily, Lister postupoval na sever a dobyl Mozambik. Zrazu som to vedel naisto.
  
  
  Musel som varovať Zuluov a iných černochov, ktorí museli bojovať proti moderným armádnym jednotkám s assegais a starými puškami. Ale ako som ich prinútil, aby mi uverili? Ako?
  
  
  Zviazal som žoldniera a vrátil som sa do prázdnej dediny žoldnierov. Vrátil sa do chatrče, kde spala Indula a žena Zulu, Listerova milenka. Potichu som vošiel do chatrče, sklonil som sa nad Indulou a pobozkal ju raz, dvakrát, potom som jej zakryl ústa rukou.
  
  
  S trhnutím sa zobudila. Snažila sa pohnúť, no zastavil som ju tým, že som jej zakryl ústa. Oči sa jej divo prevrátili a pri pohľade na mňa sa nahnevali.
  
  
  "Indula," zašepkal som. "Myslíš si, že som tvoj nepriateľ, ale nie som." Neviem to všetko vysvetliť, ale mal som misiu a teraz je po nej. Teraz mám príležitosť urobiť niečo iné: zachrániť vás a vašich ľudí.
  
  
  Bojovala a civela na mňa.
  
  
  "Počúvaj," zasyčal som. - Teraz nie je čas, počuješ? Lister nás všetkých oklamal. Ty a ja Využil vašich ľudí a potom ich zradil. Musím ho zastaviť a vy musíte varovať svojich ľudí. Kde je Dambulamanzi?
  
  
  Pokrútila hlavou a pokúsila sa mi uhryznúť ruku, oči sa jej divoko leskli.
  
  
  'Počúvaj ma. Žoldnieri postupujú na sever. Rozumieš? Na Severe!
  
  
  Upokojila sa a teraz sa na mňa pozrela s pochybnosťami v očiach. Videl som pochybnosti: sever a spomienku na to, čo sa medzi nami stalo v tej miestnosti.
  
  
  „Priznávam, že som bol poslaný urobiť niečo proti vám, bolo to politické. Ale teraz som s vami, toto je tiež politika, ale oveľa viac. Teraz robím to, čo chcem: snažím sa zastaviť Listera.
  
  
  Nehybne na mňa hľadela. Využil som svoju šancu, stiahol som ruku z jej úst a nechal som ju ísť. Vyskočila a pozrela na mňa. Ale nekričala.
  
  
  "Na severe?" Povedala. - Nie, klameš.
  
  
  "Musíte varovať svojich ľudí." Nájdite Dambulamanziho a povedzte mu to. nepôjdem s tebou.
  
  
  - Ako ti môžem veriť, Nick?
  
  
  "Pretože ma poznáš a pretože si mi predtým dôveroval."
  
  
  'Dôverovať? Na bieleho muža?
  
  
  - Biely muž, áno. Ale nie nepriateľ. Mám svoju prácu a urobil som ju. Ale teraz je práca hotová a ja som s tebou.
  
  
  "Ja..." zaváhala.
  
  
  Zrazu som začul pohyb a rýchlo som sa otočil. Stará Zulu žena, Listerova žena, sa prebudila a posadila sa vo svojich hodvábnych šatách so zlatou prackou, ktorá sa leskla v slabom svetle.
  
  
  - Klame, Indula. Toto je biely špión. Prišiel sem, aby zabil nášho vodcu a zastavil vzburu. Pracuje pre Portugalcov.
  
  
  Prikývol som. - Poslali ma na to. Teraz je však všetko inak. Neverím, že niekedy existoval tajný portugalský vodca. Videla si ho niekedy, Indula? Nie, Lister je jediný biely vodca a používa Znamenie Chucky vo svoj prospech."
  
  
  - Nepočúvajte ho! - zvolala žena. Teraz hovorila po anglicky bez prízvuku.
  
  
  Indula sa pozrela na ženu, potom na mňa a videl som, že na jej tvári narastajú pochybnosti. Možno si teraz spomenula na iné, menšie pochybnosti z minulosti.
  
  
  "Shibena," povedala pomaly, "vaša angličtina je teraz veľmi dobrá." Kde si sa to naučil?
  
  
  "Som lepšie vyškolená, ako si myslíš," povedala staršia žena hrubo. - Pre našu vec. Tento muž . ..'
  
  
  "Toto je Listerova žena," povedal som. "Počúvaš Listerovu ženu, Indulu?"
  
  
  Indula akoby premýšľala o veciach, ktoré si pamätala. -Odkiaľ si, Shibena? Poznali sme vás niekedy predtým, ako sem prišiel plukovník Lister? Prišli ste k nám ako jeho zástupca. Pred ním bola žena Zulu, tak sme jej verili, ale...
  
  
  Shibena sa pustila do práce. Rýchly, nacvičený útok. Dlhý nôž v tmavej ruke, svaly sa lesknú pod čiernou kožou. Bol to útok na mňa. Zareagovala tak rýchlo a tak dobre, že keby Indula nekonala, určite by ma zabila. Chránila ma reflexom. Pretože sme sa milovali? Nech to bolo čokoľvek, Indula konala spontánne a postavila sa Shibene do cesty. Šibena ju rýchlym švihom voľnej ruky odhodila nabok a Indulu odhodilo nabok ako pierko. Ale stačilo. Dýka ma takmer zasiahla do srdca a ja som pocítil bodnutie v boku. Rýchlo som vyrazil a udrel Shibenu na špičku jej čeľuste. Padla ako porazený býk. Udrela som, ako som len mohla.
  
  
  Chytil som Indulu za ruku. 'Poď so mnou.'
  
  
  Už sa nebránila a kráčala so mnou zo stanu cez takmer vyľudnený tábor. Spomalili sme a ja som ju upozornil, aby bola ticho. Prekĺzli sme cez kruh stráží na stanovišti, kde bol ešte zviazaný zostrelený žoldnier. Nesnažil sa nám sťažovať život. Možno bol rád, že je zviazaný a už nás neotravuje.
  
  
  Priblížili sme sa k vrtuľníku. V tme som zliezol zo skalného výčnelku a otočil auto na sever. Indula na mňa celý čas ustarane pozerala, ešte nie celkom presvedčená. Musel som nájsť žoldnierov.
  
  
  Našiel som ich. Boli na severe, ako povedal muž. Tichý tábor bez ohňa, pozdĺž železnice zo Svazijska do Lorenza Marques, štyridsať kilometrov severne od miesta, kde mali byť, a len pár hodín od miesta, kde by mali byť štyridsať kilometrov v dedinách na druhej strane.
  
  
  "Dnes pred poludním neprešli päťdesiat míľ," povedal som. - Si presvedčený?
  
  
  Indula sa pozrela dole. "Môže to mať nejaký dôvod."
  
  
  "Dobre," povedal som. "Poďme zistiť."
  
  
  
  
  Kapitola 19
  
  
  
  
  
  Keď sme pristáli na malom otvorenom priestranstve asi míľu južne od žoldnierov, privítalo nás sivé zore. Džungľa sa tu zmenila na nízky buš a savanu. Bolo ticho, divé zvieratá sa schovali. Ľudia boli pobúrení.
  
  
  Opatrne sme kráčali smerom k železnici a malé žoldnierske prístrešky sa zoradili jeden za druhým. Boli v plnej bojovej pohotovosti. Hliadky v teréne pozorne strážia okolie. Zdalo sa, že plukovník Lister nechcel, aby ich niekto objavil, kým nebude hotový. Z prechádzajúceho vlaku nikto nedokázal zachytiť žiadne stopy po vojakoch. Dostať sa do tábora nebude také jednoduché. Takmer v strede som videl Listerov stan, bezpečný a dobre strážený. Videl som niečo iné, alebo som niečo nevidel.
  
  
  Opýtal som sa. - "Kde sú Dambulamanzi a iní černosi?" Indula sa cítila nesvoja. - Možno sú na hliadke?
  
  
  "Možno," povedal som.
  
  
  Prechádzali sme okolo vonkajšieho kruhu stráží. Aj keď som nenašiel bezpečnú cestu do tábora, Indula tam mohla jednoducho vojsť.
  
  
  „Ak mám pravdu, môžeš sa dostať dnu, ale nemôžeš vystúpiť,“ povedal som jej.
  
  
  "Keby som sa mohla dostať k Listerovi a stretnúť sa s ním tvárou v tvár, stačilo by," povedala, "Ale ty by ťa vzali..."
  
  
  V tichu sa zlomil konár. Indulu som tlačil rovno k zemi a snažil som sa čo najlepšie zakryť. Ďalší konár sa zlomil a na okraji džungle sa objavila neforemná hnedá postava, ktorá sa zastavila a pozrela sa na kríky a savanu. Arab. Jeden z mŕtvych mužov princa Wahbiho! Čo tu mal robiť? Okamžite som tento problém pustil z hlavy. Zatiaľ na tom nezáležalo. Khalil al-Mansur sa pravdepodobne staral o žoldnierov pre svojich portugalských „priateľov“. Ale toto bola moja šanca.
  
  
  Vykĺzla som k nemu. Nikdy nevedel, čo sa mu stalo. Dal som mu slučku okolo krku a uškrtil som ho. Rýchlo som ho vyzliekol a obliekol som si jeho hnedú pálenú a čiernu kefíju, namazal som mu tvár zeminou a pretiahol som mu kefíju cez tvár a bradu.
  
  
  „V tvojom prípade,“ povedal som Indule, „možno budú prekvapení. Ale vy a Arab to spolu zvládnete. Poďme do.'
  
  
  Kráčali sme potichu, ale prirodzene smerom k táboru. Zavolal na nás prvý strážnik. Indula sa predstavila a povedala mužovi, že Arab chce vidieť plukovníka Listera. Držal som ruku na pištoli s tlmičom pod županom. Napínal som sa.
  
  
  Strážca prikývol. 'Pokračujte v ceste. Plukovník vo svojom stane. Indula na mňa chvíľu pozerala. Na tvári som si zachoval nehybný výraz. Strážnik nebol prekvapený, keď videl Araba. Zdalo sa, že ho viac znepokojuje Indulina prítomnosť tu. Pochybnosti z jej očí zmizli.
  
  
  Prešli sme priamo cez skrytý tábor. Žoldnieri v zelenom na nás zvedavo pozerali. ale nič proti nám neurobili. Prepustili nás dvaja strážcovia, ktorí sa najprv spýtali Induly, čo tu robí, prečo nie je v dedine.
  
  
  "Máme dôležitú správu pre plukovníka," povedala. Hovoril som po arabsky. „Správa od Shibeny. Posiela ma za plukovníkom Listerom."
  
  
  Indula to preložila a potom sa spýtala: "Kde je Dambulamanzi?"
  
  
  "Na misiu," povedal strážca.
  
  
  Nechal nás prejsť. Potom som uvidel Nemca, majora Kurtza. Postavil sa pred stan plukovníka Listera a pozeral priamo na nás. Skryl som si tvár ako som len mohol. Pohli sme sa ďalej. Kurtz nás stretol pred Listerovým stanom. Pozrel na mňa a potom sa zrazu otočil k Indule.
  
  
  - Prečo si tu, žena? - vyštekol svahilsky. -Kto ti povedal, že sme tu?
  
  
  Bol to nezmysel, nebezpečná otázka. Indula sa nepohla. "Shibena," povedala pokojne. "Má dôležitú správu pre plukovníka."
  
  
  'Ó áno?' - povedal Kurtz. Všetka jeho pozornosť sa sústredila na dievča. Nestaral sa o mlčanlivého Araba. „Shibena by správu bez hesla neodoslala. Čo to je?'
  
  
  "Nedala mi heslo." - povedala Indula. Potrebujú spojenci heslá? Poznáte dcéru zuluského rebela a náčelníka, majora Kurtza?
  
  
  Kostnatý Nemec prižmúril oči. „Možno nie, ale chcem počuť túto správu. Poďte obaja.
  
  
  V hrubej ruke mal Luger. Ukázal nám na stan, ktorý stál vedľa stanu plukovníka Listera. Vošli sme dnu a ja som napínala svaly, aby som sa naňho vrhla. Bolo to riskantné, keby urobil rozruch, boli by sme v háji a už by sme sa z tábora nedostali živí. Ale mal som to. †
  
  
  Zrazu nastal zmätok na druhom konci tábora. Kurtz sa otočil. Nevidel som, čo to bolo, ale toto bola moja šanca rýchlo to chytiť. Presťahoval som sa. Odišiel a zakričal na strážnika.
  
  
  Strážte tých dvoch v stane a držte ich tam, kým sa nevrátim.
  
  
  Kráčal smerom k rozruchu. Strážca pristúpil k otvoru, zatlačil nás puškou k zadnej stene a zavrel záklopku stanu. Jeho tieň naznačoval, že sa uprene pozeral na planinu. "Nick," povedala Indula, "ak nás Kurtz požiada o správu, čo mu môžeme povedať?"
  
  
  -Už si presvedčený?
  
  
  Pozrela sa na druhú stranu. "Je zvláštne, že mi Kurtz neverí." Ešte zvláštnejšie, Shibena mala heslo. "Kurtz nebol prekvapený, že Shibena vedela, že sú tu na severe."
  
  
  "Klamala," povedal som.
  
  
  "Ale môže to mať dôvod," povedala Indula. Je ťažké stratiť vieru, keď sa vaše sny o slobode rozpadajú. Chcela veriť Listerovi a Shibene, žene z jej ľudu.
  
  
  Povedal som. - "Dambulamanzi by tu mal byť. Je to tvoj kontakt a mal by byť vedľa Listera."
  
  
  - Áno, ale...
  
  
  Potrebovala nejaký konečný dôkaz. Stan plukovníka Listera bol jediným miestom, kde sme mohli dostať to, čo potrebovala.
  
  
  Kurtz nás bez zhonu prehľadal. Schytil som nôž a urobil som rez do zadnej steny stanu. Za Listerovým stanom bola hliadka. Vonkajší okruh stráží bol navyše priamo pod železničným násypom. Stáli na stráži a pozerali len na železničné koľaje. Dvaja ďalší strážcovia stáli naľavo a zdalo sa, že niečo sledujú na druhom konci tábora, ďaleko od železničných koľají.
  
  
  „Za nami stojí stráž, ktorá nás určite uvidí,“ povedal som Indule. "Je vysoká pravdepodobnosť, že s ním Kurtz nehovoril." Urobím dieru v zadnej časti stanu a vy choďte von a porozprávajte sa s týmto strážcom. Určite vás spozná. Nejako ho rozptýlite, nech vás napadne čokoľvek, a prinútite ho, aby sa pozrel na druhú stranu.
  
  
  Prikývla. Opatrne som prerezal zadnú stenu. Strážca to nevidel. Indula sa vyšmykla a nenútene pristúpila k strážnikovi. Bol to dobrý strážca, všimol si ju hneď, ako sa k nemu priblížila. Zamieril na ňu a potom pomaly sklonil pušku. Usmial sa. Navyše mal šťastie, bol to mladý muž, ktorý zrejme potreboval dievča.
  
  
  Čakal som.
  
  
  Oslovila mladého strážnika, Španiela, zrejme mladého partizána v službách veľkého plukovníka Listera. Rozprávali sa a Indula bola napriek svojej mladosti už dosť dlho partizánkou. Videla to, čo som videl ja: chcel ženu. Teraz stála veľmi blízko pri ňom. Videl som, ako je napätý. Bolo proti všetkým pravidlám a výcviku, aby strážca pustil niekoho tak blízko. Upokojila ho a ja som videl, ako sa prehýbala chrbtom, aby sa prsiami dostala takmer k jeho tvári. Mala odhalené prsia ako žena Zulu. Olízol si pery a položil pušku na zem, pričom ju držal jednou rukou.
  
  
  Otočila to a videl som, ako sa obzerá, aby sa uistil, že sa ostatní strážcovia nepozerajú. Potom prikývla.
  
  
  Vyliezol som cez dieru a rýchlo som išiel k strážnikovi. Keď ma počul, rýchlo sa otočil a pokúsil sa zdvihnúť pušku. Oči sa mu zrazu rozšírili a potom sa zaskveli. Chytil som ho skôr, ako stihol spadnúť. Indula mala v ruke malú ostrú dýku. Presne vedela, kde koho zasiahnuť.
  
  
  Rýchlo som sa rozhliadol. Žiadny zo zabehnutých žoldnierov sa nepozrel naším smerom. Dvaja strážcovia pred nimi boli príliš zaneprázdnení hľadaním inde. Odniesol som mŕtveho strážnika do zadnej časti Listerovho stanu. Bol to dvojitý stan s priestorom na spanie vzadu, ale musel som riskovať. Prerezal som zadnú stenu a mŕtveho strážnika sme preniesli dovnútra.
  
  
  Jediným nábytkom bola poschodová posteľ sparťanského plukovníka, truhlica a plátenná stolička. Zvyšok priestoru na spanie bol prázdny. Uložili sme mŕtveho strážcu pod posteľ. Ani vpredu sa nič nepohlo. Pozrel som sa cez škáru a videl som Listera, ako pracuje sám pri svojom poľnom stole. Mal pištoľ, nôž, bandoleer a ramenné popruhy batohu. Bol pripravený okamžite odísť. Jeho poľný zápisník bol naľavo od stola s otvoreným vekom. Prikývol som Indule. Tieto záznamy sme museli mať. S očakávaním sa na mňa pozrela. Mohol by som toho plukovníka zabiť na mieste a dúfať, že sa dostanem živý, ale ak ho zabijem skôr, ako budem mať dôkaz, Indula mi nikdy neuverí.
  
  
  "Počúvaj," zašepkal som. "Budeme musieť počkať, kým opustí stan." Alebo kým ho nejako nedostaneme von. Možno . ..'
  
  
  Nedokončil som vetu. Predtým sa Lister postavil a Kurtz vošiel do stanu. Nevyzeral uvoľnene.
  
  
  "Hosť, plukovník," povedal Nemec.
  
  
  Stanové plátno bolo odsunuté nabok a Khalil al-Mansur vošiel do stanu, zohol sa, narovnal chrbát as úsmevom pristúpil k plukovníkovi.
  
  
  „Je mi potešením, plukovník,“ povedal po anglicky.
  
  
  Lister prikývol. "Úprimnú sústrasť, al Mansour." Smrť princa bola pre nás všetkých šokom.
  
  
  Lister hovoril aj po anglicky. Bol to pravdepodobne jediný jazyk, ktorý mali spoločný. Khalil al-Mansur sa posadil s úsmevom. Medzi týmito dvoma mužmi bola silná podobnosť; obaja vyzerali ako ostrieľaní vlci, ktorí okolo seba krúžia. Al-Mansur sa ďalej usmieval.
  
  
  "Šok, ale našťastie nie nenapraviteľná tragédia," povedal Arab. — Ide vám dobre?
  
  
  "Skvelé," povedal Lister. - Máš plány, al-Mansur?
  
  
  "Ako všetci muži," povedal Khalil. „Princ odviedol skvelú prácu, keď vám odobral nepokojných čiernych rebelov, ktorí k vám prišli o pomoc a podporu. Vyzerali ste ako priateľ, niekto, kto pomohol utečencom a potom sa ich bez problémov zbavil.
  
  
  „Princ bol múdry, že ich predal do otroctva,“ povedal Lister. - Výber čiernych mladých ľudí, silných a temperamentných. Jeho bohatým klientom sa to páčilo. Môj vplyv na vodcov uľahčil zotročenie iných žien. Takto si môžete navzájom pomáhať.
  
  
  Pozrel som sa na Indulu. Jej tmavá tvár takmer zošedla. V očiach jej horela nenávisť. Teraz už vedela, ako ju zajali muži princa Wahbiho, keď si myslela, že je v Listerovom tábore „v bezpečí“. Lister odovzdal všetkých černochov, ktorých údajne zachránil, Wahbimu, aby ich predal do otroctva, aby náhodou nezistili, že Lister je na ceste.
  
  
  Pozrela sa na mňa a prikývla: teraz mi uverila. V inej časti stanu opäť prehovoril Khalil.
  
  
  "Vzájomný prospech," povedal Arab. "Existuje nejaký dôvod, prečo by to nemalo pokračovať so mnou namiesto princa?"
  
  
  "Nie je dôvod," súhlasil Lister. "Ak môžete zachrániť jeho miesto, al Mansour."
  
  
  "Jeho miesto a jeho sľuby," povedal Khalil. "Naša podpora pre vás v Lorenzo Marques, Mbabane a Kapskom Meste výmenou za váš súhlas s naším obchodným vzťahom."
  
  
  "Potrebujem tvoju podporu na týchto miestach, al Mansur?"
  
  
  Khalil sa znova usmial. - No tak, plukovník. Poznám tvoje plány. Zatiaľ čo vaša nedostatočná podpora rozdrví zuluských a svazijských rebelov, keď portugalské koloniálne sily postupujú na juh, vy zasiahnete tu na severe. Chcete sa pokúsiť prevziať moc.
  
  
  "Front za oslobodenie Mozambiku sa zmocňuje tejto moci," povedal plukovník. "Poriadok bude obnovený z chaosu."
  
  
  „Chaos, ktorý vytvárate opustením rebelov, udržiavaním Juhoafričanov v Zululande a zmätkom a zničením portugalských jednotiek rebelmi. Masaker, ktorý sa chystáte ukončiť privolaním svojich čiernych zamestnancov.
  
  
  Plukovníkovi Listerovi sa rozžiarili oči. „Staneme sa celou silou mozambického oslobodzovacieho frontu. Svet bude volať po ukončení krviprelievania. Potom budeme jedinou silou schopnou obnoviť poriadok. Budeme rokovať s Lisabonom a potom prevezmeme moc: slobodný národ, ale v našich rukách.“ Pozrel na Khalila. „Áno, podpora z Kapského Mesta, Lisabonu, Rodézie a dokonca aj Svazijska môže pomôcť. Môžeš si ponechať svoj "biznis", Khalil. Malá cena za silu.
  
  
  „Preberáte moc pre Rusov. Si si istý, že budú súhlasiť?
  
  
  "Súhlasíme," vyštekol na neho plukovník Lister. „Preberám moc v Mozambiku pre seba, pre nás. Peniaze a moc, toto je bohatá krajina."
  
  
  Khalil sa zasmial. - Vidím, že sme obaja sekulárni ľudia. Zhodneme sa, plukovník.
  
  
  "A ja," povedal Kurtz, "my všetci." Vysoký úrad, zlato, vila, služobníctvo, o čo ešte môžete bojovať?
  
  
  Teraz sa všetci smiali, usmievali sa na seba ako supy na suchom konári.
  
  
  Indulin šepot bol až príliš hlasný. "Musíme ich zabiť."
  
  
  "Nie," zašepkal som. „Najskôr musíme zachrániť vašich ľudí. Budú zničené. Ak ešte viac rozumiem Listerovi, urobí viac, než len zostať preč. Odhalí vaše plány a varuje Južnú Afriku. Musíme zachrániť vašich ľudí a zastaviť Listera.
  
  
  „Ale ako to zvládneme sami? ..'
  
  
  "Myslím, že vidím cestu von," povedal som potichu. 'Šanca. Možno nám Khalil a jeho muži dajú príležitosť a my ju musíme využiť hneď. Urob ako hovorím. Vezmi si Khalila. Bez zvuku. Práve teraz!'
  
  
  Dostali sme sa do prednej časti stanu. Bez mihnutia oka mala Indula svoju dýku na Khalilovom hrdle skôr, ako sa stihol zdvihnúť zo stoličky.
  
  
  Priložil som pištoľ s tlmičom k Listerovej hlave a zasyčal som Kurtzovi:
  
  
  - Nič nerob, počuješ! Ani jeden zvuk!
  
  
  Nehýbali sa. Vystrašené oči sa pozreli na Indulu a uprene na mňa hľadeli v mojom hnedom burnuse. kto som bol? Nepredstavil som sa, ale myslím, že Kurtz videl, kto som. Zbledol. Bol som Killmaster, myslel som vážne, čo som povedal.
  
  
  "Všetci už odchádzame," povedal som potichu. „Kurtz je vpredu s Indulou. Zomriete skôr, ako sa nazdáte, seržant, takže si dám radšej pozor na jej nôž. Plukovník a Khalil ma budú nasledovať, ako si to vyžaduje dobrý arabský zvyk. Usmejte sa, hovorte a pamätajte, že ak nás odhalia, nemáme čo stratiť tým, že vás zabijeme. Uistite sa, že nás nezastavia.
  
  
  Oni prikývli a ja som zakýval Indule. Dievča išlo prvé s Kurtzom, nôž mal zaseknutý na mieste na jeho chrbte, kde mohol zomrieť prvým úderom. Sledoval som Khalila a Listera. Pomaly sme kráčali stredom tábora; Plukovník a Khalil sa rozprávajú a usmievajú sa, zatiaľ čo Khalilov arabský nasledovník kráča za nimi. Ak by si niektorý zo strážcov alebo iných žoldnierov spomenul, že Khalil vstúpil do stanu bez jedného zo svojich mužov, stále by sa na to nepýtal. Prečo by mal? Plukovník si nerobil starosti a Kurtz kráčal vpred s usmievavým zuluským dievčaťom, ktoré všetci poznali.
  
  
  Kým Kurtz, Lister a Khalil neboli odvážni alebo hlúpi, všetko bolo veľmi jednoduché. Nerozumeli, takže to bolo jednoduchšie. Prešli sme okolo vonkajšieho kruhu stráží a prešli cez okraj džungle. Priamo pred nami bol trávnatý kopec. Prinútil som ich všetkých prísť tesne pod vrchol, nechať ich zastaviť a potom som sa na nich potichu pozrel,
  
  
  Na slnku, asi päťdesiat metrov odtiaľ, som videl niekoľko Arabov, ktorí čakali na Khalila. O kúsok ďalej nejaký pohyb v kríkoch oznámil, že tam je zvyšok mužov zosnulého princa Wahbiho.
  
  
  Otočil som sa a videl som, že asi sto metrov odo mňa stíchol kruh žoldnierov. Niekoľko žoldnierov sa nenútene pozrelo na svojho veliteľa a jeho poručíka. Konferencia na vysokej úrovni s Khalilom. Ktorý vojak sa staral o takéto veci? Bolo by im povedané, čo majú robiť, aby sa uvoľnili.
  
  
  Bolo by to rušivé. Zhlboka som sa nadýchol a ukázal na Indulu. Dal som jej Luger z Kurtzovho puzdra.
  
  
  "Strážny Lister a Kurtz," povedal som šeptom. "A ak pohnú prstom, zastrelíš ich."
  
  
  Prikývla. Vzal som Khalila za ruku so zbraňou na chrbte a kráčal som s ním na vrchol kopca. Keď som si bol istý, že ho tam jeho muži videli stáť, dal som dole tlmič, dvakrát som ho strelil do chrbta a začal som kričať po arabsky.
  
  
  „Zabili Khalila al-Mansoura. Žoldnieri. Zabili nášho vodcu. Útok! Útok! Allah alebo Allah. Útok!“
  
  
  Rýchlo som sa otočil a zmizol z dohľadu. Počul som Arabov a čiernych wahbijských vojakov. Plukovník Lister a Kurtz stáli zdesení.
  
  
  Na kraji tábora už boli všetci žoldnieri na nohách a dôstojníci sa rozbehli vpred, aby sa na to pozreli. Naľavo sa už hádali Arabi.
  
  
  "Zastreľ ich," zakričal som na Indulu.
  
  
  Zastrelila Kurtza a potom namierila zbraň na Listera. Plukovník bol o niečo rýchlejší a ponoril sa do úkrytu v malej priehlbine za skalou. Strela Induly minula...
  
  
  Žoldnieri kričali: „Arabi! Zastrelili majora Kurtza a plukovníka. Úzkosť! Úzkosť!“
  
  
  Rozkazy v piatich jazykoch sa šírili tam a späť pozdĺž radov vojakov. Guľomety začali hrkotať. Granáty vybuchli. Arabi sa vrhli vpred s použitím krytu. Našli Khalila.
  
  
  zakričal som na Indulu. - 'Nechaj ho. Poď so mnou!'
  
  
  Napravo od nás bola džungľa stále čistá. Teraz Lister nemohol zmeniť situáciu. Mohol ich len nahnevať. Vyhrá, ale žoldnieri budú pekne zbití a ja som si pre nich pripravil ešte viac.
  
  
  Bežali sme džungľou, Indulina hruď sa dvíhala ako slobodné vtáky. Chcel som ju mať, ale vedel som, že je toho príliš veľa. Dorazili sme k helikoptére, keď Arabi a žoldnieri za nami zvádzali krutý boj.
  
  
  Vzlietli sme bez výstrelu a otočili sme sa na juh. Naladil som rádio na frekvenciu portugalskej armády. Predstavil som sa a povedal som plán plukovníka Listera a povedal som im, aby nešli na juh, ale rovno k plukovníkovi Listerovi. Použil som meno ministra a pokračoval som v opakovaní správy, kým sme neprekročili hranicu Zululandu. Vrtuľník som spustil pri dedine v rokline, kde som bol predtým s Indulou.
  
  
  "Varujte ľudí," povedal som, keď odchádzala. 'Povedz to! Uveria ti. Pošlite kuriérov a zadržte svojich ľudí. Prepáč, ale príde ďalší deň.
  
  
  Prikývla. Oči mala vlhké a leskli sa. "Nick?" usmiala som sa. Solomon Ndale a jeho muži pribehli. Keď som sa otočil na sever, videl som, ako sa s nimi rozpráva. Ponáhľali sa späť do dediny a videl som, ako sa poslovia rozbiehali na všetky strany. Zvládli sme to. Povstanie bude zastavené. Žiadny masaker nebude. Sloboda pre Zulu príde neskôr. Ale to príde a oni budú stále žiť, aby prijali a využili slobodu.
  
  
  Znovu som zapol rádio a začal som opakovať svoju správu Portugalčanom. Bez rebélie nebola vydesená skupina žoldnierov pre portugalské sily porovnateľná. Na svoju slobodu si musel počkať aj Mozambik, ale aj Portugalci boli lepší ako trpká sloboda plukovníka Listera.
  
  
  Pokračoval som vo varovaní hlásením Listerovho plánu. Ozval sa hlas.
  
  
  "Počuli sme ťa," povedal hlboký hlas, ktorý som okamžite spoznal. "Naše jednotky sú už na ceste." Tentoraz nám neutečú.
  
  
  "To je lepšie," povedal som. "A čo Hawk, sekretárka?"
  
  
  "Je voľný".
  
  
  "Aj v okolí ich dediny," povedal som a potom som jej dal polohu.
  
  
  "Ďakujem," povedal ministerov hlas. Zaváhal. „Dlhujem vám ospravedlnenie, pane. Carter. Ale aj tak som prekvapený.
  
  
  "Neskôr," povedal som krátko a vypol som rádio.
  
  
  To bol koniec. Povstanie bolo zastavené, bolo zabránené masakre a žoldnieri boli dočasne neschopní. To však nie je úplný koniec. Mám ešte nedokončenú prácu.
  
  
  
  
  Kapitola 20
  
  
  
  
  
  Potichu som vykročil cez tiene močiara. Bolo len poludnie a močiare okolo dediny žoldnierov mlčali. Všetky zmizli. Strážne stanovištia sú prázdne a opustené. Správa tu vyšla najavo.
  
  
  Zastavil som na kraji dediny. Dokonca aj ženy zmizli, každá jedna. Pod poludňajším slnkom sa nič nepohlo. Niekoľko tiel černochov a žoldnierov ležalo roztrúsených, ako keby došlo k hádke, ako keby sa osobné účty vyrovnali, kým žoldnieri utiekli do takých bezpečných úkrytov, kam sa len mohli dostať. Budú v bezpečí. Vždy bol na tomto svete niekto, kto chcel najať ľudí; mužov, ktorí boli ochotní bojovať bez otázok.
  
  
  Nad dedinou krúžili supy. Niektorí boli na stromoch na okraji, ale žiadny nespadol na zem. Stále tu žil niekto iný. Alebo možno v tejto dedine ešte žije niekto iný. Vytiahol som automatickú pištoľ a pomaly som kráčal pomedzi tiché chatrče pod páliacim slnkom presakujúcim cez stromy.
  
  
  Keby som mal pravdu, plukovník Carlos Lister by nezostal so svojimi mužmi v momente, keď by si uvedomil, že jeho hra skončila. Mal vysielačku, tak by to mal vedieť. V tom čase portugalské koloniálne jednotky obkľúčili jeho mužov. Železnica by umožnila ľahký prístup k miestu, kde bojovali s Arabmi. Lister by odišiel hneď, ako by videl vojakov, keby neutiekol skôr, keď sa dozvedel, že utečiem, aby som všetko zverejnil.
  
  
  Otázkou je len to, či utečie sám, v džípe alebo veliteľskom vozidle, či dokonca v helikoptére, ak by ho niekde ukryl, čo by ma neprekvapilo. Alebo vezme so sebou skupinu svojich ľudí? Teraz, keď bol Kurtz mŕtvy, neverila som, že bol s niekým iným. Útek pred vlastným je oveľa nebezpečnejší pre skupinu ako pre samotného jednotlivca. Nikdy neviete, dôveryhodní ľudia, ktorých ste so sebou priviedli do zápalu boja, si môžu zrazu myslieť, že ste zbabelec, keď utečiete.
  
  
  Nie, plukovník Lister bol sám vojakom a vykĺzol by von, len keby mohol. Bol verný len sebe a svojmu budúcemu zamestnávateľovi, ktorý ho potreboval a mohol využiť. Najmä ak mal pripravenú únikovú cestu, plán úteku pre každý prípad, čo sa, samozrejme, stalo.
  
  
  Plán úteku a prostriedky: peniaze, zárobok, dôležité papiere, ktoré možno predať alebo použiť na vydieranie. Musí mať nejaký poklad a kde inde, ak nie tu, v tejto dedine, zrejme v opatere svojej manželky. Preto som tu bol. Keby sa sem Lister nevrátil, v určitom okamihu by som ho stretol niekde inde, ale čakal som, že príde sem, a teraz mi supy povedali, že v dedine je niekto nažive.
  
  
  Opatrne som prechádzal pomedzi chatrče a počúval som ten najmenší zvuk: lámajúci sa konár, škrípanie dverí alebo steny, naťahovanie pušky alebo pištole, zvuk vyťahovania noža z puzdra... Nepočul som nič okrem pár výstrelov do diaľky. Museli to byť žoldnieri, ktorých teraz chytili portugalské jednotky. Žoldnieri však nebojujú dlho, ak je bitka prehratá. Miznú, tak ako zmizli v tejto dedine.
  
  
  V diaľke som počul streľbu a hukot lietadiel široko-ďaleko. Lietadlá letiace vysoko nad dedinou a lietadlá letiace na juh, nad hranicou. Museli to byť Juhoafričania, ktorí teraz, ako som dúfal, nezasiahli žiadny cieľ. Ale mal som cieľ.
  
  
  Došiel som do Listerovej chatrče a uvidel Dambulamanziho. Vysoký Zulu ležal v prachu v Listerovom sídle. Bol mŕtvy, ranený na hlave. Nemusel som ísť bližšie. Jeho mŕtva ruka zvierala oštep. Zomrel v boji s niekým a assegai v jeho ruke mi pripomenul chvíľu, keď odsekol hlavu Deirdre Cabotovej. Nebolo mi ľúto vidieť tohto mŕtveho Zulu v prachu.
  
  
  Pozrela som sa na jeho telo, keď som začula tichý spev. Hlboký melancholický spev. Prišlo to z Listerovej chatrče. Opatrne som vošiel, zohnutý, ale oboma rukami som držal pred sebou samopal. Keď si moje oči zvykli na tmu, videl som ich.
  
  
  Bola to veľká chata, rozdelená na dve časti visiacimi kožami. V jednej izbe bol prázdny slamený matrac, v druhej písací stôl a niekoľko stoličiek. Na jednej zo stoličiek sedela Zulu žena Shibena. Hodvábny župan mal takmer odtrhnutý od tela a bol celý od krvi. V hustých afrických vlasoch bola aj krv. Pomaly, ako zranená, sa hojdala dopredu a dozadu. Pieseň jej vytryskla z hrdla.
  
  
  Plukovník Carlos Lister ležal nad stolom. Hlava mu visela na jednom konci, nohy v čižmách na druhom. Bol mŕtvy. Mal podrezané hrdlo. Na tele mal ďalšie dve rany, ako keby ho bodli predtým, ako mu podrezali hrdlo, aby dokončil prácu.
  
  
  Prišiel som bližšie. - Shibena?
  
  
  Pomaly sa hojdala tam a späť, pokračovala v spievaní, oči odvrátila, aby odhalili belosť.
  
  
  - Shibena? Čo sa stalo?'
  
  
  Jej telo robilo plynulý pohyb, keď sa hojdala. Pod jej rozpustenými vlasmi bola jej tvár menšia, než som si predstavoval, príliš malá na jej široký nos. Bola takmer nahá, šaty jej viseli len na niti okolo bokov. Jej ramená boli široké a mäkké a jej prsia boli plné tmavoružových bradaviek. Na svalnatých stehnách a štíhlych bokoch nemala žiaden tuk a brucho mala takmer ploché. Žena. Niečo sa vo mne pohlo.
  
  
  "Musel som to urobiť." - povedala zrazu po anglicky, čistá angličtina bez prízvuku, čo Indulu prekvapilo.
  
  
  - Zabil si ho? Lister?
  
  
  "Prišiel sem, keď utiekol z bitky." Jej biele oči sa rozšírili a pozerali na mňa. "Utiekol pred svojimi ľuďmi. Prišiel po mňa, po svoje peniaze a doklady. Musí mať peniaze a doklady. Povedal, že mám byť s ním aj ja. Mala som ísť s ním.
  
  
  Divokým gestom ruky preťala mdlý vzduch v kabíne a znovu zničila plukovníka Carlosa Listera, možno ho znova zabila. Vymazanie zo svojej potreby, lásky, postele a života. A zabiť ho.
  
  
  „Mal auto, peniaze, zbrane. Chcel ma. Rázne pokrútila hlavou. "Nie som mladý." Som žena. Ľúbila som ho. Ale celý život som pracoval pre svojich ľudí, žil v cudzej krajine, aby som získal vzdelanie pre svojich ľudí. Nemohla som ho zradiť.
  
  
  Zdvihla zrak, nahnevaná a hrdá. „Zradil môj ľud. Mal si pravdu, biely muž. Povedal mi. Povedal mi. Všetky jeho plány, všetky jeho sny stať sa vodcom Mozambiku, jeho rokovania s bielymi, aby tu vládli. Povedal, že sa mu to takmer podarilo, ale uspeje na ďalší deň. Na krvi môjho ľudu. Tak som ho bodol.
  
  
  Postavila sa a pozrela na mŕtveho muža. “ Bodla som ho a potom som mu podrezala hrdlo. Dovolil som, aby sa jeho krv rozliala na africkú pôdu, na zem, ktorú chcel, aby sa rozliala africká krv.
  
  
  "Zabil Dambulamanziho?"
  
  
  Prikývla. - Áno, Dambulamanzi tu na neho čakal. ja som to nevedel. Ale Carlos... plukovník. .. zabil ho. Zastrelil Dambulamanziho, muža, ktorý chcel len bojovať za slobodu svojho ľudu.
  
  
  Prsia jej poskakovali hore a dole v hneve nad násilným konfliktom v nej. Zrazu som uvidel jej čierne oči na mojej tvári. Takmer hladné oči. Zdalo sa, že sa jej prsia zdvihli a zároveň sa rozdelili, aby objali svet. Pozrela na mňa a pozrela na svoje takmer nahé telo. Smrť, násilie, krv a nenávisť majú občas zvláštny účinok. Láska a nenávisť sú nablízku, život a smrť, chamtivosť a násilie. Cítil som to v nej, nahú túžbu.
  
  
  Cítila to isté ku mne?
  
  
  - Vy vy. ..zničil ho,“ povedala. 'Urobil si to. Povedala mi Indula.
  
  
  Cítil som ju blízko mojich prstov na nohách. Môj hlas znel chrapľavo. - Čo ti povedala Indula?
  
  
  'Čo.' jej úsmev bol slabý, "Bol si muž."
  
  
  'Tu?' - spýtal som sa pri pohľade na Listera, ktorý zvesil hlavu zo stola. 'S ním?'
  
  
  "No práve kvôli nemu."
  
  
  Zhodila posledné kúsky svojho hodvábneho rúcha, nechala si ho padnúť po členky a potom vyšla nahá. Pozrel som sa na jej bacuľaté telo, ženské boky, výrazný Venušin pahorok a trojuholník čiernych vlasov na jej čiernej koži.
  
  
  Pozrel som sa a prehltol, ale nie dlho. Podišla ku mne a pritiahla moje pery k svojim. V žalúdku som cítil jej jazyk, horúci a ostrý ako nôž. Zabudol som na plukovníka Listera, zdvihol som ju, odniesol do spálne a položil na slamku. Zavrela oči a otvorila mi ruky a nohy.
  
  
  Nepamätám si, ako som sa dostal z čižiem alebo nohavíc. Nepamätám si, že by som ležal vedľa nej. Nepamätám si, ako som do nej vkĺzol, ako keď chlapec po prvý raz berie ženu, plný, ťažký a takmer pulzujúci bolesťou. Pamätám si jej stony, jej bozky, jej nohy okolo mňa a jej boky, ktoré sa neustále dvíhali zo slamy, aby som do nej mohol ísť hlbšie.
  
  
  Ležali sme vedľa seba a dotkol som sa jej tela v mieste, kde sa pod klinovitými čiernymi vlasmi dvíhala ženina kôpka v podbrušku. Vzdychla vedľa mňa, znova zavrela oči, akoby zaspala; jej ľavá ruka ma hladila po boku a po hrudi a zrazu jej pravá ruka vyletela hore a zamierila k mojej hrudi.
  
  
  Chytil som ju za zápästie oboma rukami, konal som v rovnakom zlomku sekundy ako ona, pričom som držal zápästie ruky, ktorou držala nôž odo mňa. Dlhá, ako žiletka ostrá dýka, ktorú vytiahla zo slamy postele, bola pravdepodobne tá istá, ktorú použila na zabitie Carlosa Listera. Vykrútil som sa, z celej sily som ju prehodil cez seba a tým istým pohybom som jej vytiahol dýku z ruky.
  
  
  Počul som škrípanie, keď sa jej zlomilo zápästie. Dýka spadla na zem a ona narazila do steny chatrče. V okamihu bola späť na nohách a prevrátila sa, keď dopadla na zem. Z nohavíc som schmatol automatickú pištoľ, ktorú som spustil na zem vedľa postele, a namieril som na ňu zbraň, držiac ju oboma rukami.
  
  
  Zastala. Netriasla sa od strachu alebo hnevu, ale zo snahy zostať nehybná. Celé telo mala napnuté, že sa na mňa vrhla. Jej tvár bola od bolesti nepochopiteľná.
  
  
  Opýtal som sa. -"Prečo?"
  
  
  Nič nepovedala. Len sa na mňa pozrela.
  
  
  "Deirdre," povedal som. 'Prečo? Prečo si to spravil?'
  
  
  Stále nič nepovedala. Stála tam ostražito.
  
  
  Povedal som. - "Jazva." - Tá jazva s otáznikom na tvojom bruchu, Deirdre, videla som to, keď si schovala ostatné jazvy, perfektný prestroj musel som ho používať roky, ale poznal som tú jazvu, nepoznám tvoje telo, Deirdre?
  
  
  "Jazva," povedala Deirdre Cabotová. - Áno, už som sa bál tejto jazvy. Preto som nebol úplne nahý, keď si sem prišiel. Dúfal som, že v slabom svetle, kvôli Carlosovej smrti a kvôli vášni, ti bude chýbať jazva a dáš mi dosť času na... .. - Pokrčila plecami. „Ženy,“ pomyslel som si, „sú Nickovou slabosťou. Ak je dostatočne horúci, túto jazvu neuvidí a tentoraz proti nemu vyhrám. Tentokrát to bolo vážne, však, Nick? Mal som ťa zabiť, nie?
  
  
  Prikývol som. "Aj tak by som na to skôr či neskôr prišiel." Nikto okrem portugalského ministra Hawkea a mňa nevedel o tomto presune jednotiek do Imbamby. Lister však vedel. Jediným spôsobom bolo vypočuť si moju správu pre Hawka a vypočuť si ju mohol iba agent AX. Agent AX, ktorý spolupracoval s Carlosom Listerom. A mohol to byť len jeden agent AX: vy, Deirdre Cabotová, N15, tá, ktorá má už roky blízko k rebelom. Ale ty si nepracoval s rebelmi, ty si pracoval pre Listera. A zahral si túto falošnú popravu, aby som urobil chybu.
  
  
  "Silné svetelné a tieňové efekty," povedala Deirdre. „Zrkadlá. Jeden z Listerových mužov bol kedysi kúzelníkom. Žena Zulu bola zabitá, aby sme mali telo na kŕmenie krokodílov. A okolo bolo veľa mužov, ktorí boli pripravení ju počas popravy vymeniť za mňa. Fungovalo to, ale bol si príliš dobrý, však, Nick? Spôsob, akým si použil moje telo, aby si unikol krokodílom. Carlos bol zúrivý, ale to ma neprekvapilo. Bol som rád, že som bol „mŕtvy“, keď si utiekol.
  
  
  "Celý čas si to bol ty," povedal som. „Vôbec tam nebol žiadny zradca. Toto všetko pochádza od vás, v AH: všetky portugalské informácie. Vedel si, že nie je žiadny úradník, ktorý by nahlásil peniaze, tak si mal nechať Listera, aby ma zastavil. Predpokladám, že ty a Lister ste chceli tieto peniaze. Prečo, Deirdre?
  
  
  "Sila, Nick." A peniaze. Celý život, môj aj Carlosov, sme pracovali pre dobrú vec, riskovali svoje životy, ale márne. Keby sme sa tu prebrali, mali by sme skutočnú moc a skutočné bohatstvo, nielen robiť špinavú prácu pre iných. Celý svet je skazený. Pozri, čo si práve urobil. Neexistuje žiadna morálka. Všetko je to špina. Chcel som mať moc pre seba, keď všetko, čo sme mohli získať, bola špina. Skoro som to mal. ..'
  
  
  "Takmer," povedal som. 'Nie naozaj.'
  
  
  "Nie," povedala a pozrela sa na mňa. "Videl si jazvu, keď som zhodil župan." Toto ste už videli. .. A predsa si ma vzal. ..'
  
  
  "Dlžil si mi druhú noc," povedal som.
  
  
  "Vedel si. A predsa si sa so mnou vyspal."
  
  
  "Mám rád ženy."
  
  
  "Nie," povedala. Našla nohavice plukovníka Listera a obliekla si ich. Potom jednu zo svojich košieľ a zapol si ju. „Miloval som Carlosa, ale zabil som ho. uniknúť; poznal ma príliš dobre. Miluješ ma, Nick. Môžeš ma zabiť?
  
  
  Vytiahol som si nohavice. - "Nevyzývaj ma, Deirdre."
  
  
  Než som sa stihol pohnúť, v jednej ruke držala košeľu, rozbehla sa k dverám. Zdvihol som automatickú pištoľ a zamieril. Moje oči boli na jej chrbte. Zamieril som. ja... .. odišla.
  
  
  Zastavil som.
  
  
  Vonku sa ozval výstrel. Strela. A potom ešte jeden. Vybehol som z chatrče.
  
  
  Hawk tam stál na slnku. V ruke mal pištoľ. Deirdre ležala na zemi. Do dediny vtrhli portugalskí vojaci. Hawk sa na mňa pozrel.
  
  
  'Bol som tu. "Väčšinu tohto rozhovoru som počul," povedal svojim hladkým nosovým hlasom. "Pätnásť rokov som nevystrelil z pištole." Nemohla sa však voľne túlať ani sa dostaviť pred súd. AH by jej to nedal, porozprávajme sa, dobre?
  
  
  "To si nemyslím," povedal som.
  
  
  Hawk odhodil zbraň a otočil sa.
  
  
  
  
  Kapitola 21
  
  
  
  
  
  Požiadal som Hawka, aby to všetko vyriešil s Portugalcami, so všetkými ostatnými vládami a tiež s rebelmi, ak bude môcť. Pravdepodobne je na to odborník a rebeli potrebujú všetku pomoc, ktorú môžu dostať, dokonca aj od organizácie, o ktorej vedia, že má väzby na druhú stranu. Vzal ma do lietadla, ktoré ma odviezlo od Lorenza Marqueza.
  
  
  "Zululand je teraz ticho," povedal. "Ako všade. Stále chytajú Listerových žoldnierov, aspoň ich nájdu. Na úteku sú aj obchodníci s otrokmi. Keďže ich nemá kto prevziať, otroci sa oslobodia. Podám správu OSN o tomto obchode s otrokmi, možno to ukončí.“
  
  
  "Nepočítajte s tým," povedal som. "Toto nemá koniec, pokiaľ budú v chudobných dedinách šejkovia, priemyselní šéfovia a pirátski vodcovia s peniazmi a náčelníci, ktorí milujú svoju malú silu a okolo príliš veľa dievčat a temperamentných mladých mužov."
  
  
  "Máš temný pohľad na ľudstvo, Nick."
  
  
  "Nie, iba tomu, čo sa vo väčšine tohto sveta považuje za slobodné podnikanie," povedal som. „Ak chce niekto niečo kúpiť, vždy sa nájde niekto, kto to vie predať. Raz mi to povedal Arab.
  
  
  "Mŕtvy Arab." Minister chce, aby som vám ku všetkému zablahoželal. Hoci hovorí, že základom je, že stratil troch zamestnancov pre nič za nič a že doma sa rozpúta peklo.“
  
  
  - On sa o to postará. Politici a generáli riskujú, keď prijímajú prácu. Nabudúce si buďte istý svojim cieľom.
  
  
  "Nebolo by to úžasné, keby sme to nemuseli robiť?" - povedal Hawk. Pozrel sa na lietadlá. "Nemohla to vydržať, Nick." Naša práca.
  
  
  Dostalo sa to na ňu. Niekedy máme agenta, ktorý si začne myslieť, že na ničom z toho nezáleží, a potom vezme všetko, čo mu príde pod ruku. Toto je riziko, ktoré musíme podstúpiť.
  
  
  "Samozrejme," povedal som.
  
  
  - Je šialená, Nick. Zamyslite sa nad tým. Začala vnímať našu silu ako svoju vlastnú a zabudla, prečo má túto moc.
  
  
  "Samozrejme," povedal som znova.
  
  
  "Tentoraz si daj týždeň pauzu."
  
  
  "Možno dve," povedal som.
  
  
  Hawk sa zamračil. "Nedopraj si žiadnu slobodu, N3."
  
  
  Potom som ho nechal. Z lietadla som ho videl nastupovať do čiernej limuzíny. Konverzácia na vysokej úrovni. Mal ma rád. V konečnom dôsledku, zabíjanie je to, čo robím, to mi vyhovuje viac. A predsa obaja zabíjame vlastným spôsobom z rovnakého dôvodu: bezpečnejší a lepší svet. Len tomu musím stále veriť.
  
  
  Rovnako ako Indula musela naďalej veriť, že jej vec prinesie lepší svet. Keď lietadlo začalo rolovať pod žiariacim mozambickým slnkom, premýšľal som, či by som nemal ísť hľadať Indulu. Niečo sa nám tam stalo na gauči princa Wahbiho. Čokoľvek . ..ale mala svoj vlastný život a svoj vlastný svet. Nepotrebovala ma a toto „niečo“ sa mi už stalo. V skutočnosti verím, že sa mi to stáva vždy.
  
  
  Toto sa už nebude opakovať na tajných stretnutiach na nejakej ulici v tajnom meste, kde by nemali byť dvaja agenti. Chcel som zabudnúť na tie chvíle v tých skrytých miestnostiach. O
  
  
  Ale veľmi mi chýbajú.
  
  
  Na Teraz . .. Vysoká ryšavá žena s takmer nadváhou kráčala uličkou lietadla, keď sa lietadlo pripravovalo na odlet. Pozrela sa späť na mňa. usmiala som sa. V skutočnosti to nebolo vôbec ťažké. Len veľká, veľká žena.
  
  
  Ponáhľal som sa za ňou. O chvíľu si musíme sadnúť a zapnúť si pásy. Chcel som si sadnúť na správnu stoličku. Naklonil som sa k červenovláske, obe ruky boli určite zaneprázdnené.
  
  
  "Ahoj," povedal som. „Aj ja milujem martini. Moje meno je . ..'
  
  
  
  
  
  
  O knihe:
  
  
  Afrika, zmietaná generáciami rasovej nenávisti a rokmi krvavého povstania, je bojiskom najnovšej misie Nicka Cartera: hon na vraha bez tváre. Killmaster Carter vie, že identita jeho obete je záhadou, že obeťou je zradca, ale aj neľútostný masový vrah...
  
  
  Podozriví sú traja. Nickov príkaz: "Neriskujte, zabite všetkých troch!" Ale také jednoduché to nie je. Zápasí s ťažkosťami, s nenávisťou, s pohlcujúcou divočinou, s primitívnym barbarstvom a civilizovanými zverstvami v dnešnej Afrike. Akú úlohu v tejto úlohe zohráva Deirdre?
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Incident v Bejrúte
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  
  Incident v Bejrúte
  
  
  
  Venované obyvateľom tajných služieb Spojených štátov amerických
  
  
  
  Prvá kapitola
  
  
  
  Horúci, suchý vietor mi v 130-stupňovej saudskej horúčave spálil tvár a spálil pery. Tretíkrát som si upokojujúco prešiel prstami po horiacom zadku Wilhelminy, môjho 9mm Lugera. Ak by som niekedy dobehol Hamida Rashida a Holanďana, chcel som sa uistiť, že sa mi nevytrasie z ramenného púzdra s pružinou, ktoré som nosil pod bundou. Výmole v dvojprúdovom úseku sutín vinúcom sa púšťou mi škrípali zubami.
  
  
  Pevnejšie som schmatol volant a stlačil plynový pedál Jeepu na podlahu. Ručička rýchlomera sa neochotne blížila k sedemdesiatke.
  
  
  Trblietavé horúčavy púšte mi skresľovali víziu, ale vedel som, že niekde na diaľnici predo mnou je veľký kamión SAMOCO, ktorý som prenasledoval.
  
  
  Hamid Rashid bol prefíkaný Saudský Arab, malý, tmavý, s tenkými kosťami, homosexuál. Bol tiež sadistickým vrahom. Spomenul som si na zohavené telo jedného zo strážcov ropovodu, ktorého sme len pred tromi dňami našli v púšti.
  
  
  Samozrejme, niekedy musíte zabiť. Hamidovi Rashidovi sa to však páčilo.
  
  
  Zažmúril som cez slnečné okuliare a snažil som sa z džípu rýchlo odísť. V diaľke bola skupina vysokých, vetrom ošľahaných piesočných dún, ktoré boli posiate pustinami Saudskej Arábie, poprepletané drsnými, tvrdo nabitými skalnatými hrebeňmi nie nepodobnými stolovým horám v Arizone.
  
  
  Ak by som nestihol kamión skôr, ako by sme sa dostali k dunám, niekde pozdĺž 37-míľového úseku cesty medzi Dhahranom a Ras Tanura by došlo k prepadnutiu. A Hamid Rashid vedel, že sa bude červenať. Kým sa deň skončí, jeden z nás zomrie.
  
  
  Holanďan. Svojím spôsobom bol priateľský, blonďavý Holanďan Harry de Groot rovnako smrteľný ako Rashid. Holandské zlyhanie prišlo v noci predtým v kódovanej správe od AX, americkej elitnej kontrarozviedky:
  
  
  De Groot, Harry, 57. Holanďan. Zástupca riaditeľa, Enkhizen, 1940-44. Východné Nemecko, sabotér, 1945-47. Türkiye, Sýria, Jordánsko, Saudská Arábia, špionáž, 1948-60. Rumunsko, sabotér, 1961-66. ZSSR, inštruktor špionáže, 1967-72. Vzdelanie: Univerzita v Göttingene, geológia. Rodina: Nie. Hodnotenie: K-1.
  
  
  Kľúčová bola K-1. V záhadnom štýle AXE to znamenalo „bezohľadný a profesionálny“. Kl bolo ekvivalentné môjmu vlastnému hodnoteniu Killmaster. Harry de Groot bol vysoko trénovaný zabijak.
  
  
  Geológia samozrejme vysvetlila, prečo ho poslali na Blízky východ.
  
  
  Rašíd bol tiež ropným robotníkom. Pred pätnástimi rokmi študoval na Americkej univerzite v Bejrúte so zameraním predovšetkým na prieskum ropy. V tejto časti sveta je to veľmi populárna položka.
  
  
  To bolo tiež to, čo ma priviedlo do Saudskej Arábie na naliehavú úlohu prvej priority od AX. Všetko sa to začalo celkom nevinne 17. apríla 1973, keď sa podľa New York Times „neznámi sabotéri pokúsili vyhodiť do vzduchu ropovod Saudskej americkej ropnej spoločnosti v južnom Libanone“.
  
  
  Výbušné nálože boli umiestnené pod potrubím štyri míle od terminálu Zahrani, ale škody boli malé. Tento neúspešný pokus o sabotáž bol pôvodne odpísaný ako ďalší zásah PLF proti Jásirovi Arafatovi.
  
  
  Ukázalo sa však, že to bol len prvý z dlhej série incidentov. Neboli určené na to, aby narušili tok ropy do Ameriky. Október 1973, vojna a následný bojkot arabských štátov to už urobili. Cieľom bolo odrezať tok ropy do západnej Európy a to si Spojené štáty americké nemohli dovoliť. Potrebovali sme silnú, ekonomicky expandujúcu západnú Európu na neutralizáciu moci sovietskeho bloku a ropa, ktorá udržala krajiny NATO pri živote, pochádzala zo Saudskej Arábie. Takže hoci sme ropu sami nedostali, americké ropné spoločnosti v arabských krajinách sa zaviazali zásobovať našich západných spojencov.
  
  
  Keď teroristi zrovnali so zemou ropný sklad Sidi Ber, zavolal ma môj temperamentný šéf AX, David Hawk.
  
  
  Mojou úlohou, povedal mi Hawk, bolo nájsť vodcov a odrezať rastlinu aj s koreňmi. Bola to dlhá cesta cez Londýn, Moskvu, Bejrút, Teherán a Rijád, ale teraz som ich mal - uháňali predo mnou po diaľnici do Ras Tanura.
  
  
  Nákladné auto sa blížilo, ale s ním boli dve vysoké piesočné duny a skalnatý hrebeň vedúci vpravo. Naklonil som sa dopredu, aby som skryl svoju púšťou spálenú tvár za malým čelným sklom džípu. Ponad kývajúci sa modrý tvar veľkej kolísky som videl až k ostrej zákrute na diaľnici, kde mizla medzi dunami.
  
  
  Toto som nemal v úmysle urobiť.
  
  
  Kamión vo vysokej rýchlosti narazil do zákruty a zmizol medzi dunami. Vypol som zapaľovanie džípu, takže jediný zvuk, ktorý som v tichej púštnej horúčave počul, bol zvuk spusteného motora nákladného auta.
  
  
  Takmer okamžite bol zvuk prerušený a ja som dupol na brzdy a vyletel som do polovice cesty, kým som zastavil. Rashid a Holanďan urobili presne tak, ako som predpokladal. Kamión pravdepodobne zastavil pri ceste. Rashid a Holanďan sa rozbehli smerom ku skalám na oboch stranách cesty v nádeji, že narazím do blokujúceho nákladného auta.
  
  
  Toto som nemal v úmysle urobiť. Skrytý v zákrute cesty, ako oni, som chvíľu sedel v džípe a premýšľal o svojich ďalších krokoch. Slnko jasne viselo na bezoblačnej oblohe, neúprosná ohnivá guľa spaľujúca pohyblivý piesok púšte. Keď som nehybne sedel, cítil som pot stekajúci po mojej hrudi.
  
  
  Môj názor bol prijatý. Vytiahol som nohy z džípu a rýchlo som sa presunul k úpätiu vysokej pieskovej duny. V ľavej ruke som niesol plechovku benzínu navyše, ktorá bola štandardnou výbavou každého púštneho vozidla SAMOCO. V pravej ruke som mal banku, ktorá bola zvyčajne zavesená v držiaku pod prístrojovou doskou.
  
  
  V tomto momente si Rashid a Holanďan, ktorí očakávali veľkú nehodu – alebo aspoň moje zúfalé pokusy vyhnúť sa jej – už uvedomili, že som ich dobehol. Teraz mali dve možnosti: buď na mňa počkajú, alebo ma budú nasledovať.
  
  
  Čakal som, že počkajú: nákladné auto slúžilo ako prírodná zátarasa a cesta s dunami na oboch stranách pôsobila ako smrtiaci lievik, ktorý ma dostal priamo do ústia dvoch pušiek AK-47, ktoré boli pripútané pod sedadlom auta. . kabína nákladného auta. Obídenie duny vľavo bude trvať hodinu a viac. Duna napravo, opretá o dlhý skalný výbežok, by sa nedalo vyhnúť. Natiahlo sa na mnoho kilometrov.
  
  
  Bola len jedna cesta – vyššie a vyššie. Nebol som si však istý, či to dokážem. Nado mnou sa črtala piesočná duna vysoká viac ako sedemsto stôp a strmo stúpala so strmými svahmi vyrytými Shamaalom, spaľujúcimi búrkami púštnych vetrov, ktoré zmietajú červenohnedé saudské pustatiny.
  
  
  Potreboval som cigaretu, ale v ústach som už mal sucho. Prikrčený na úpätí duny som hltavo pil brakickú vodu z banky a nechal som ju tiecť dolu hrdlom. Zvyšok som si vylial na hlavu. Stekala mi po tvári a krku, premočila golier bundy a na jeden skvelý moment som pocítil úľavu od neznesiteľného horúčavy.
  
  
  Potom som rýchlo odskrutkoval uzáver z kanistra a naplnil banku benzínom. Keď som vrátil veko na nádobu, bol som pripravený ísť.
  
  
  To bolo neuveriteľné. Dva kroky hore, jeden krok späť. Tri hore, dva dozadu, piesok sa mi vyšmykol spod nôh a nechal ma tvárou dole na horiacom svahu, piesok bol taký horúci, že mi narobil pľuzgiere. Moje ruky sa chytili strmého svahu a potom sa zdvihli z horúceho piesku. Nefungovalo to – nemohol som vyliezť rovno hore dunou. Rozbehnuté piesky by ma neudržali. Aby som sa vôbec pohol, musel by som sa na svahu natiahnuť, aby som získal maximálnu trakciu; ale urobiť to znamenalo zaboriť si tvár do piesku a piesok bol príliš horúci na dotyk.
  
  
  Otočil som sa a ľahol si na chrbát. Cítil som, ako sa mi na zátylku tvoria pľuzgiere. Celá duna mi akoby pretiekla pod bundu a do nohavíc a zakryla moje spotené telo. Ale aspoň na chrbte som mala tvár od piesku.
  
  
  Ležiac na chrbte na tejto pieskovej hore som začal pomaly stúpať na horu, pričom som používal ruky na široké pohyby a nohy na žabie kopance. Akoby som sa vznášal na chrbte.
  
  
  Nahá sila slnka ma neúprosne bila. Medzi ostrým slnkom, nepresvedčivou oblohou a odrazeným teplom piesku musela byť teplota, keď som sa dral do kopca, okolo 170 stupňov. Podľa Landsmanovho koeficientu odráža púštny piesok asi jednu tretinu tepla okolitého vzduchu.
  
  
  Trvalo mi celých dvadsať minút, kým som sa zadýchaný, dehydrovaný, smädný a pokrytý pieskom dostal na hrebeň. Pozorne som sa obzrel. Ak by sa Holanďan alebo Hamid Rashid náhodou pozreli mojím smerom, okamžite by si ma všimli, ale bolo by pre nich ťažké vystreliť – vystreliť nahor.
  
  
  Všetko bolo tak, ako som očakával. Kamión bol odstavený cez cestu, obe dvere boli otvorené. Hamid Rashid, drobná postava v bielom galibe a červeno károvanej kaffiyeh, klusal z kraja cesty späť k nákladnému autu a postavil sa tak, aby mohol zamieriť po ceste cez otvorené dvere kabíny.
  
  
  Holanďan už zaujal obrannú pozíciu pod kamiónom, chránený veľkým zadným kolesom. Videl som, ako sa mu slnko trblietalo z okuliarov, keď vykukoval spoza nafúknutej pieskovej pneumatiky, bieleho ľanového obleku a pruhovaného motýlika, ktoré nezodpovedali ošúchanej posteli starého púštneho nákladného auta.
  
  
  Obaja muži boli na diaľnici.
  
  
  Na vrchole duny ma nečakali.
  
  
  Zohol som sa za ochranu hrebeňa a pripravil sa na akciu.
  
  
  Najprv som si prezrel Huga, ihličkový opätok, ktorý vždy nosím v semišovom puzdre pripútanom na ľavom predlaktí. Jeden rýchly pohyb mojej ruky a Hugo by bol v mojej ruke.
  
  
  Vytiahol som Wilhelminu z puzdra a skontroloval činnosť, či nie je upchatý pieskom. Vybuchujúci Luger odtrhne strelcovi ruku zo zápästia. Potom som z vrecka bundy vybral tlmič Artemis a pred umiestnením na hlaveň som ho opatrne očistil od piesku. Potreboval som dodatočnú opatrnosť s tlmičom, aby som mohol tri alebo štyri výstrely vystreliť, kým si Rashid a Holanďan uvedomili, odkiaľ prichádzajú. Výstrel z neumlčaného Lugera by predčasne prezradil moju pozíciu.
  
  
  Musel som vykonať ešte jednu operáciu, kým som bol pripravený konať. Odskrutkoval som uzáver z plátnom prikrytej banky, skrútil vreckovku do šesťpalcového povrazu a zapichol ju do výlevky. V ústach a hrdle som mala sucho. Bez vody by som v tomto púštnom teple nevydržal päť hodín, ale mal som dobrý dôvod nahradiť vodu benzínom. Vytvoril úžasný Molotovov koktail.
  
  
  Zapálil som provizórnu poistku a s uspokojením som sledoval, ako vreckovka nasiaknutá benzínom začala tlieť. Ak by som sa mohol dostať dostatočne ďaleko dolu svahom predtým, ako to hodím, náhly pohyb skutočného hodu by mal z hrdla kantíny vystreknúť dostatok benzínu, aby celá vec explodovala. Ale ak sa môj zostup zmení na šialenú jazdu po svahu kĺzavého piesku, plyn mi vytečie z plechovky, kým ju držím, a vybuchne mi v ruke. Ticho som sa pomodlil a tlejúcu bombu som položil na piesok vedľa seba.
  
  
  Potom som sa prevrátil na brucho do horiaceho piesku a pomaly som sa pohyboval smerom k hrebeňu, pričom som sa držal čo najrovnejšie. Wilhelmina sa natiahla predo mňa.
  
  
  Bol som pripravený.
  
  
  Hamid Rashid a Holanďan tam stále boli, no zrejme sa začali báť, že čo mám za lubom. Slnko sa odrážalo od Rashidovej pištole a von cez otvorené dvere kabíny, ale nevidel som nič zo samotného Rashida, iba malý kúsok červeno-bielej kockovanej kaffiyeh, ktorú nosil na hlave.
  
  
  Holanďan navrhol lepší cieľ. Skrčený za zadným kolesom veľkého nákladného auta bol mierne naklonený ku mne. Časť chrbta, bok a stehno boli odhalené. Streľba dolu svahom cez trblietavé vlny horúčav z toho neurobila najlepší cieľ na svete, ale bolo to všetko, čo som mal.
  
  
  Opatrne som zamieril. Dobrá strela by mu zlomila chrbticu, veľmi dobrá by mu zlomila bok. Mieril som na chrbticu.
  
  
  Pomaly a premyslene som stlačil spúšť.
  
  
  Wilhelmina sa mi triasla v ruke.
  
  
  Holanďanovi pri nohách špliechal piesok.
  
  
  Mimovoľne trhol dozadu a čiastočne sa narovnal. Bola to chyba. To z neho urobilo lepší cieľ. Druhý výstrel ho zasiahol a on sa napoly otočil a potom sa opäť schoval za krytom kolesa nákladného auta. Tretia strela nakopla ešte viac piesku.
  
  
  Zaklial som a vystrelil štvrtý výstrel cez kabínu nákladného auta. Šťastný odraz by mohol vyradiť Rashida z hry.
  
  
  Teraz som vyliezol a prešiel cez hrebeň kopca, ponáral som sa, šmýkal sa, takmer po kolená v pohyblivom piesku; Zo všetkých síl som sa snažil nevrhnúť sa dopredu na neistú podporu, Wilhelmina mi zvierala pravú ruku a v druhej zápalnú bombu, ktorú som opatrne držal vo vzduchu.
  
  
  Ticho púšte sa ozvali tri výstrely z pušky Hamida Rashida. V rýchlom slede pľuli predo mnou do piesku. Vzdialenosť nebola až taká zlá, ale človek, ktorý schádza zhora, je takmer nemožný cieľ. Dokonca aj najlepší strelci na svete budú za takýchto okolností vždy strieľať nízko, a to Rashid urobil.
  
  
  Ale teraz som bol stále bližšie k spodku kopca. Bol som tridsať metrov od kamiónu, ale stále som nevidel Rashida, ktorý opäť strieľal cez otvorené dvere kabíny. Guľka mi roztrhla vrecko bundy.
  
  
  Teraz je to dvadsať metrov. Zem sa zrazu vyrovnala a bola oveľa pevnejšia. To uľahčilo beh, no zároveň som bol lepším cieľom. Napravo odo mňa zahrmela puška a potom znova. Holanďan sa vrátil do práce.
  
  
  Teraz som bol pätnásť metrov od kabíny nákladného auta. Papuľa Rashidovho AK-47 sa tiahla cez predné sedadlo a šľahala z neho plamene. Ponáhľal som sa doprava a na pevnú zem len pol sekundy predtým, ako mi guľka zahvízdala nad hlavou.
  
  
  Keď som si kľakol, švihol som ľavou rukou do dlhého oblúka a opatrne som hodil zápalnú bombu do kabíny nákladného auta.
  
  
  Dokonale pristála na sedadle a prevalila sa cez hlaveň Rashidovej pušky smerom k šlachovitému Saudovi.
  
  
  Muselo to byť len pár centimetrov od jeho tmavej tváre s vysokými kosťami, keď vybuchlo v hučiacom gejzíre plameňa.
  
  
  Tenký výkrik agónie skončil strašidelne a skončil sa vysokým crescendom, keď sa Rashidove pľúca zmenili na popol. Už som sa hýbal, skákal som sa schovať pod kapotu veľkého kamióna SAMOCO.
  
  
  Na minútu som sa opieral o ťažký predný nárazník, lapal som po vzduchu, v čele mi pulzovala krv z pretlaku a zdvíhala sa mi hruď.
  
  
  Teraz som to bol ja a Holanďan. Len my dvaja sa hráme na mačku a myš okolo starého modrého nákladného auta s kolíkmi uprostred prázdnej saudskej púšte. Len pár metrov odtiaľ som zacítil štipľavý zápach horiaceho mäsa. Hamid Rashid sa už do tejto hry nezapojil, iba Holanďan.
  
  
  Stál som pred kamiónom, vyčerpaný, zadýchaný, zasypaný pieskom a opekaný vo vlastnom pote. Bol dobre umiestnený za zadným kolesom nákladného auta. Bol zranený, no nevedela som ako veľmi.
  
  
  Bol ozbrojený puškou. Bola tiež veľká šanca, že mal zbraň. Mal som Wilhelminu a Huga.
  
  
  Každý z nás mal len dve možnosti: buď prenasledovať toho druhého, alebo sedieť a čakať, kým nepriateľ urobí prvý krok.
  
  
  Rýchlo som si kľakol, aby som sa pozrel pod kamión. Keby sa pohol, videla by som jeho nohy. Nebolo ich vidno. Spoza pravého kolesa vykukol maličký kúsok nohavíc, len záblesk bieleho plátna.
  
  
  Pre väčšiu presnosť som odmontoval tlmič z Wilhelminy. Jednou rukou som sa držal nárazníka a opieral sa takmer dolu hlavou a opatrne som vystrelil na kus bielej.
  
  
  V najlepšom prípade by som mohol spôsobiť odraz, alebo dokonca spôsobiť výbuch, ktorý by ho vystrašil natoľko, že by prelomil kryt. Prinajhoršom mu to dá vedieť, kde presne som a že viem, kde je.
  
  
  Výstrel sa ozýval ticho, akoby sme boli skôr v malej miestnosti než na jednom z najopustenejších miest na svete. Pneumatika sa vydýchla a pomaly sa sploštila, čím sa veľký nákladiak naklonil v nevhodnom uhle smerom doprava dozadu. Holanďan mal výsledkovo o niečo lepšiu barikádu ako predtým.
  
  
  Postavil som sa proti ťažkým mrežiam a začal počítať. Zatiaľ som vystrelil štyrikrát. Uprednostnil by som celý klip bez ohľadu na to. Z vrecka bundy som vylovil niekoľko mušlí a začal som nabíjať.
  
  
  Ozval sa výstrel a niečo mi šťuchlo do päty topánky, z ničoho nič vytryskol piesok. Strhol som sa, ohromený. Nadával som si za neopatrnosť a vyskočil som na nárazník nákladného auta v napoly zohnutej polohe, pričom som mal hlavu pod úrovňou kapoty.
  
  
  Holanďan vedel strieľať aj pod kamiónmi. Som šťastný. Keby nestrieľal z veľmi nepohodlnej pozície – a to musel byť – mohol by mi prestreliť nohy.
  
  
  Na chvíľu som bol v bezpečí, ale len na chvíľu. A tú neznesiteľne rozpálenú kovovú kapucňu som už nemohol dlhšie držať. Moje telo už malo pocit, že sa griluje na uhlí.
  
  
  Moje možnosti boli obmedzené. Mohol som padnúť na zem, pozrieť sa pod kamión a čakať, kým sa Holanďan pohne, dúfajúc, že ho vystrelím spod podvozku. Až na to, že so svojou puškou dokázal obísť ochranné koleso a celkom dobre postriekať akékoľvek výhodné miesto, ktoré som si mohol vybrať, bez toho, aby odhalil veľkú časť môjho tela.
  
  
  Alebo by som mohol zoskočiť z tohto nárazníka a skočiť do otvoreného priestoru naľavo, aby som mal úplný výhľad na osobu. Ale bez ohľadu na to, ako som skočil, pristál som trochu mimo rovnováhy - a Holanďan bol na kolenách alebo ležal na bruchu a stabilne. Na mierenú strelu mu stačilo posunúť hlaveň pušky o pár centimetrov.
  
  
  Keby som išiel opačným smerom, obchádzal kamión a dúfal, že ho prekvapím z druhej strany, strelil by mi do nôh v momente, keď som sa pohol tým smerom.
  
  
  Vybral som si jedinú cestu, ktorá mi bola k dispozícii. Hore. Držiac Luger v pravej ruke, ľavú som použil ako páku a vyliezol som na kapotu chladiča, potom na strechu kabíny, aby som ticho spadol na korbu nákladného auta. Ak budem mať šťastie, Holanďan bude dosť nízko v piesku za prázdnou pravou pneumatikou, jeho pozornosť bude prilepená k priestoru pod korbou nákladného auta a bude čakať, kým ma zahliadne.
  
  
  Ani výstrel, ani nával pohybov. Očividne som urobil svoj pohyb nepozorovane.
  
  
  Pozrel som sa do priestoru medzi koľajnicami korby s vysokými podperami. Potom som sa pomaly prikradol k pravému zadnému rohu auta.
  
  
  Zhlboka som sa nadýchol a postavil som sa na celých šesť stôp štyri palce, aby som sa mohol pozrieť cez hornú tyč skriniek, Wilhelmina bola pripravená.
  
  
  Bol tam, natiahnutý pod uhlom ku kolesu, s bruchom splošteným na piesku. Jeho líca spočívala na pažbe pušky – klasická poloha na bruchu pri streľbe.
  
  
  Netušil, že som tam, len tri stopy nad ním a hľadím mu na chrbát.
  
  
  Opatrne som zdvihol Wilhelminu po úroveň brady a potom som siahol cez hornú tyč nákladného auta. Mieril som na Holanďanov chrbát
  
  
  Ostal nehybne čakať na prvý náznak pohybu, ktorý zazrel pod kamiónom. Išiel som však zlým smerom. Bol takmer mŕtvy.
  
  
  Stlačil som spúšť na Wilhelmine.
  
  
  Pištoľ sa zasekla! Prekliaty piesok!
  
  
  Okamžite som presunul váhu z ľavej nohy na pravú a rýchlo som zložil ruku, aby som vyslobodil Huga. Ihlana mi jemne vkĺzla do ľavej ruky a jej perlová rukoväť bola horúca na dotyk.
  
  
  Hugo sa nedokázal zaseknúť. Chytil som nôž za rukoväť a zdvihol ruku, držiac sponku na úrovni uší. Zvyčajne uprednostňujem hod čepeľou, ale na túto vzdialenosť, bez medzier pre štandardné prevrátenie, by to bol hod držadlom priamo dole, tri nohy, priamo medzi ramenami.
  
  
  Holanďana musel varovať nejaký šiesty zmysel. Zrazu sa prevalil na chrbát a zízal na mňa, jeho AK-47 sa oblúkom otočilo smerom ku mne, keď jeho prst začal stláčať spúšť.
  
  
  Švihol som ľavou rukou dopredu a dole.
  
  
  Špička ihly prebodla Holanďanovu uprenú pravú očnú buľvu a vrazila mu trojstrannú čepeľ do mozgu.
  
  
  Smrť trhla sabotérovým prstom a výstrel sa neškodne rozliehal po púštnom piesku.
  
  
  Na chvíľu som sa oboma rukami držal hornej koľajnice nákladného auta a čelo som si pritláčal k kĺbom. Zrazu sa mi začali triasť kolená. Som v poriadku, dobre pripravený, nikdy neváham. Ale po jeho skončení mi je vždy veľmi zle.
  
  
  Na jednej strane som normálny človek. Nechcem zomrieť. A zakaždým som pocítil nával úľavy a nie naopak. Zhlboka som sa nadýchla a vrátila sa do práce. Teraz to bolo bežné. Dielo bolo hotové.
  
  
  Vytiahol som nôž, utrel ho a vrátil do puzdra na predlaktí. Potom som vyšetril Holanďana. Zasiahol som ho tou šialenou streľbou pod kopcom, dobre. Guľka zasiahla pravú hruď. Stratil veľa krvi a bolo to bolestivé, ale bolo nepravdepodobné, že by to bola ťažká rana.
  
  
  "To je vlastne jedno," pomyslel som si. Dôležité bolo, že bol mŕtvy a práca bola splnená.
  
  
  Holanďan na sebe nemal nič dôležité, no ja som mu strčil peňaženku do vrecka. Chlapci v laboratóriu by sa z toho mohli dozvedieť niečo zaujímavé.
  
  
  Potom som obrátil svoju pozornosť na to, čo zostalo z Hamida Rashida. Zatajila som dych, keď som hľadala jeho oblečenie, no nič som nenašla.
  
  
  Postavil som sa, vylovil som z vrecka bundy jednu zo svojich cigariet so zlatým filtrom a zapálil som si, premýšľajúc, čo ďalej. Nechaj to tak, rozhodol som sa nakoniec a vďačne som sa nadýchol dymu, napriek suchu v ústach a hrdle, môžem poslať tím materskej školy späť, aby vyzdvihol nákladiak a dve telá, len čo som sa vrátil do Dhahranu.
  
  
  Rashidov červený kockovaný kafri ma upútal a kopol som ho špičkou topánky, čo ho poslalo do piesku. Niečo sa zalesklo a ja som sa naklonil, aby som sa na to pozrel bližšie.
  
  
  Bola to dlhá tenká kovová trubica, podobná tej, ktorá sa používa na balenie drahých cigár. Zložil som si čiapku a pozrel na ňu. Vyzerá to ako kryštálový cukor. Namočila som si konček malíčka a vyskúšala púder. Heroín.
  
  
  Zatvoril som viečko a zamyslene som balansoval v dlani. Asi osem uncí. Toto bola nepochybne platba Rashidovi od Holanďana. Osem uncí čistého heroínu by mohlo výrazne prispieť k tomu, aby sa z chudáka na Blízkom východe stal emir. Dal som si ho do vrecka na bedrovom kĺbe a premýšľal som, koľko týchto fajok Arab v minulosti dostal. Poslal by som to späť AX. Mohli si s ním robiť, čo chceli.
  
  
  Našiel som Rashidovu fľašu na prednom sedadle nákladného auta a vypil som ju suchú, než som ju odhodil nabok. Potom som nasadol do džípu a vrátil sa po diaľnici do Dhahranu.
  
  
  * * *
  
  
  Nízko na obzore sa črtal Dhahran, tmavozelená silueta asi osem míľ po ceste. Silnejšie som stlačil plyn. Dhahran znamenal studené sprchy, čisté oblečenie, vysokú studenú brandy a sódu.
  
  
  Suchým jazykom si olízal suché pery. Ešte deň alebo dva, aby som si dal prehľad a vypadnem z tejto diery. Vráťme sa do Štátov. Najrýchlejšia cesta vedie cez Káhiru, Casablancu, Azory a nakoniec Washington.
  
  
  Žiadne z týchto miest by sa nezaradilo medzi záhrady sveta, no mal som dosť času, keby David Hawk nemal pripravenú a nečakanú úlohu. Zvyčajne to robil, ale ak som si na ceste domov po častiach odpočinul, nemohol s tým urobiť veľa. Potreboval som sa len uistiť, že som cestou nedostal žiadne telegramy ani telegramy.
  
  
  V každom prípade, pomyslel som si, nemá zmysel ísť po suchej a nezaujímavej trase. Domov by som išiel inou cestou, cez Karáčí, Naí Dillí a Bangkok. Čo po Bangkoku? V duchu som pokrčil plecami. Kjóto, pravdepodobne, keďže ma nikdy nezaujímal smog alebo hluk v Tokiu.
  
  
  Potom Kauai, Garden Island na Havaji, San Francisco, New Orleans a nakoniec Washington a nepochybne nahnevaný Hawk.
  
  
  Pred tým všetkým to bolo, samozrejme, ešte dnes večer – a pravdepodobne zajtra večer – v Dhahráne. Svaly sa mi mimovoľne napínali a sama som sa zachichotala.
  
  
  * * *
  
  
  S Betty Emersovou som sa stretol len pred týždňom, jej prvú noc v Dhahráne po trojmesačnej dovolenke v Štátoch. Jedného dňa prišla do klubu okolo deviatej večer, jedna z tých žien s takou sexi aurou, že nejakým zvláštnym, jemným spôsobom odovzdala odkaz každému mužovi v bare. Takmer unisono sa všetky hlavy otočili, aby videli, kto vošiel. Aj ženy sa na ňu pozerali, bola taká.
  
  
  Okamžite ma zaujala a nesedela sama pri stole viac ako päť minút, kým som k nej prišiel a predstavil sa.
  
  
  Na krátku sekundu sa na mňa pozrela svojimi tmavými očami, kým sa vrátila do predstavenia a pozvala ma, aby som sa k nej pridal. Spolu sme popíjali a rozprávali sa. Dozvedel som sa, že Betty Emers bola zamestnankyňou jednej z amerických ropných spoločností, a dozvedel som sa, že jej životu v Dhahráne chýbal dôležitý prvok: muž. Ako večer plynul a ja som zistil, že ma to k nej stále viac ťahá, vedel som, že sa to čoskoro napraví.
  
  
  Náš večer skončil nocou zúrivého milovania v jej malom byte, naše telá sa nevedeli jeden druhého nabažiť. Jej opálená pokožka bola na dotyk jemná ako zamat a po tom, čo sme strávili seba, sme pokojne ležali a moja ruka jemne hladila každý centimeter tej nádherne hladkej pokožky.
  
  
  Keď som mal na druhý deň odísť, urobil som to neochotne, pomaly som sa osprchoval a obliekol. Betty si cez seba prehodila tenkú róbu a jej rozlúčka bola chrapľavá: "Ešte sa uvidíme, Nick." To nebola otázka.
  
  
  Teraz som myslel na jej dokonalé telo, trblietavé oči, krátke čierne vlasy a cítil som jej plné pery pod mojimi, keď som ju objal a držal blízko, keď sme sa dlho a hlboko zdržiavali pri rozlúčke, ktorá sľubovala ďalšie potešenie. príď…
  
  
  Teraz, keď som išiel po ceste Ras Tanura v horúcom a zaprášenom džípe, začal som sa znova potiť. Ale to nebolo ono. Keď som prechádzal bránami komplexu Dhahran, chichotal som sa sám pre seba. Už čoskoro.
  
  
  Zastavil som sa v bezpečnostnej kancelárii a nechal som odkaz pre Davea Frencha, hlavného bezpečnostného dôstojníka SAMOCO, aby vyzdvihol Rashida a Holanďana. Zmietol som jeho gratulácie a žiadosti o podrobnosti. "Všetko ti dám neskôr Dave, práve teraz sa chcem napiť a okúpať sa v tomto poradí."
  
  
  "To, čo som naozaj chcel," povedal som si, keď som sa vrátil do džípu, "bol drink, kúpeľ a Betty Emers." Bol som príliš zaneprázdnený Hamidom Rashidom a jeho gangom na to, aby som po prvej noci strávil s Betty viac ako pár telefonátov. Potreboval som trochu dobehnúť.
  
  
  Zastavil som džíp pri mojej chate Quonset a vyliezol som von. Niečo sa pokazilo.
  
  
  Keď som siahol po kľučke, cez dvere som počul zvuky Bunny Berriganovej „Nemôžem začať“. Bol to môj rekord, ale rozhodne som ho nenechal hrať, keď som ráno odchádzal.
  
  
  Nahnevane som zatlačila dvere. Súkromie bolo jediným východiskom z dymiaceho kotla Saudskej Arábie a bol som prekliaty, keď som videl, že sa to porušuje. Keby to bol niekto zo Saudov, povedal som si, mal by som jeho kožu, ale dobre.
  
  
  Jedným pohybom som otvorila dvere a vošla dnu.
  
  
  David Hawk, môj šéf v AX, pohodlne ležal na posteli s vysokým lesklým nápojom v jednej ruke a napoly vyfajčenou lacnou cigarou v druhej.
  
  
  Kapitola 2
  
  
  
  
  ==================================================== ===== =========
  
  
  "Dobré popoludnie, Nick," povedal Hawk pokojne a jeho zachmúrená tvár z Nového Anglicka bola taká blízko úsmevu, ako by si kedy dovolil. Otočil nohy a sadol si na kraj postele.
  
  
  "Čo tu do pekla robíš?" Stál som pred ním, týčiaci sa nad malým sivovlasým mužíkom, s nohami výrazne rozkročenými, nohami v bok. Zabudnite na Karáčí. Zabudnite na Dillí. Zabudnite na Bangkok, Kyoto, Kauai. David Hawk tam nebol, aby ma poslal na dovolenku.
  
  
  "Nick," varuješ potichu. "Nepáči sa mi, že strácaš kontrolu nad sebou."
  
  
  "Prepáčte pane. Dočasná odchýlka je slnko.“ Stále mi to vrelo, ale robil som pokánie. Toto bol David Hawke, legendárna postava kontrarozviedky, a bol to môj šéf. A mal pravdu. V mojom biznise nie je miesto pre muža, ktorý stráca kontrolu nad svojimi emóciami. Buď zostanete celý čas pod kontrolou, alebo zomriete. Je to také jednoduché.
  
  
  Priateľsky prikývol a pevne držal páchnucu cigaru v zuboch. "Ja viem, ja viem." Naklonil sa dopredu, aby sa na mňa pozrel a mierne prižmúril oči. "Vyzeráš hrozne," poznamenal. "Predpokladám, že si skončil so SAMOCO."
  
  
  Nemal to odkiaľ vedieť, ale nejako to vedel. Starý pán bol taký. Podišla som a zohla sa, aby som sa na seba pozrela do zrkadla.
  
  
  
  
  
  
  Vyzeral som ako pieskový muž. Moje vlasy, obyčajne uhlovo čierne s niekoľkými šedivými pramienkami, boli rozcuchané pieskom, rovnako ako moje obočie. Na ľavej strane tváre som mal štípajúce škrabance, akoby ma niekto porezal hrubým brúsnym papierom pokrytým zaschnutou zmesou krvi a piesku. Ani som si neuvedomila, že krvácam. Musel som dostať horšie škrabance, ako som si myslel, keď som liezol na pieskovú dunu. Bolo to tiež prvýkrát, čo som si uvedomil, že moje ruky sú jemné, keď ma tlačil na horúci kov nákladného auta v púšti.
  
  
  Ignoroval som Hawka, vyzliekol som si bundu a vykĺzol som z puzdra, v ktorom bola Wilhelmina a Hugo. "Wilhelmina potrebuje dôkladné čistenie," pomyslel som si. Rýchlo som sa zbavila topánok a ponožiek a potom som si jedným pohybom vyzliekla nohavice a kaki šortky.
  
  
  Zamieril som do sprchy v zadnej časti chaty Quonset, drsný chlad klimatizácie mi pálil pokožku.
  
  
  "No," poznamenal Hawk, "stále si v dobrej fyzickej kondícii, Nick."
  
  
  Milé slová od Hawka boli skutočne zriedkavé. Napínal som brušné svaly a skĺzol som pohľadom na moje vypuklé bicepsy a tricepsy. Na pravom ramene som mal zvrásnenú červenofialovú priehlbinu – staré strelné zranenie. Cez hruď sa mi diagonálne tiahne dlhá škaredá jazva, ktorá je výsledkom bitky s nožom v Hong Kongu pred mnohými rokmi. Stále som však dokázal pribrať vyše šesťsto kíl a moje záznamy v centrále AX stále obsahovali klasifikáciu „Top Expert“ v streľbe, karate, lyžovaní, jazde na koni a plávaní.
  
  
  Strávil som pol hodiny v sprche, umýval som sa, oplachoval a nechal ľadové hroty vody zmyť nečistoty z mojej pokožky. Potom, čo som sa energicky vyzliekol, obliekol som si khaki šortky a zamieril späť k Hawkovi.
  
  
  Stále nafukoval. V jeho očiach mohol byť náznak humoru, ale v chlade jeho hlasu nebol žiadny.
  
  
  "Už sa cítiš lepšie?" spýtal sa.
  
  
  "Som si istý!" Pohár Courvoisier som naplnil do polovice, pridal jednu kocku ľadu a troška sódy. "Dobre," povedal som poslušne, "čo sa stalo?"
  
  
  David Hawk si vybral cigaru z úst a stisol ju medzi prstami, hľadiac na dym valiaci sa z popola. "Prezident Spojených štátov," povedal.
  
  
  "Prezident!" Mal som právo byť prekvapený. Prezident sa takmer vždy vyhýbal záležitostiam AX. Naša operácia bola síce jednou z najcitlivejších a určite jednou z jej najdôležitejších, no zároveň často presahovala hranice morálky a zákonnosti, ktoré by mala každá vláda aspoň na prvý pohľad dodržiavať. Som si istý, že prezident vedel, čo AX robí, a aspoň do určitej miery vedel, ako sme to robili. A som si istý, že naše výsledky ocenil. Vedel som však aj to, že by sa radšej tváril, že neexistujeme.
  
  
  Hawk prikývol krátko orezanou hlavou. Vedel, čo si myslím. „Áno,“ povedal, „prezident. Má špeciálnu úlohu pre AX a bol by som rád, keby ste ju splnili."
  
  
  Hawkove oči bez mihnutia ma pritlačili na stoličku. "Budeš musieť začať hneď... dnes večer."
  
  
  Pokorne som pokrčil plecami a povzdychol si. Zbohom Betty Emers! Ale bolo mi cťou, že ma vybrali. "Čo chce prezident?"
  
  
  David Hawk si dovolil strašidelný úsmev. „Toto je druh zmluvy o pôžičke a prenájme. Budete spolupracovať s FBI."
  
  
  FBI! Nie že by FBI bola zlá. Ale nie je to v rovnakej lige ako AX alebo niektoré kontrarozviedky v iných krajinách, s ktorými musíme bojovať. Ako Ah Fu v Červenej Číne alebo N.OJ. Južná Afrika.
  
  
  Podľa môjho názoru bola FBI efektívna, oddaná skupina amatérov.
  
  
  Hawk vyčítal moje myšlienky z môjho výrazu a zdvihol dlaň. "Kľudne, Nick, kľudne." To je dôležité. Je to veľmi dôležité a opýtal sa vás sám prezident."
  
  
  Bol som v nemom úžase.
  
  
  Hawk pokračoval. „Viem, že o vás počul z haitského prípadu a pravdepodobne z niekoľkých ďalších úloh. V každom prípade sa ťa pýtal konkrétne."
  
  
  Postavil som sa na nohy a urobil som niekoľko rýchlych otočení hore a dole po malej časti toho, čo mi slúžilo ako obývačka. Pôsobivé. Len málo ľudí v mojom biznise je osobne zvolených na prezidentskú úroveň.
  
  
  Otočil som sa na Hawka a snažil som sa nedávať najavo svoje hrdé potešenie. "Dobre. Mohol by si vyplniť podrobnosti?"
  
  
  Hawk si zahryzol do cigary, keď zhasla, a potom sa na ňu prekvapene pozrel. Samozrejme, cigara by nemala vychádzať z domu, kým ju David Hawk fajčil. Znechutene sa naňho pozrel a zamračil sa. Keď bol pripravený, začal vysvetľovať.
  
  
  "Ako asi viete," povedal, "mafia v dnešnej dobe už nie je zhlukom sicílskych gangstrov, ktorí pašujú whisky a financujú plávajúce hry."
  
  
  Prikývol som.
  
  
  „V posledných rokoch – počnúc povedzme asi pred dvadsiatimi rokmi – sa mafia čoraz viac zapája do legitímneho podnikania.
  
  
  
  
  
  Prirodzene, cíti sa veľmi dobre. Mali peniaze, mali organizáciu, mali bezohľadnosť, o akej sa americkému biznisu predtým ani nesnívalo.“
  
  
  mykol som plecami. "Takže? To všetko je všeobecne známe."
  
  
  Hawk ma ignoroval. „Teraz však majú problémy. Rozšírili sa a diverzifikovali natoľko, že strácajú súdržnosť. Stále viac ich mladých mužov ide do legitímneho podnikania a mafia - alebo Syndikát, ako sa teraz nazývajú - nad nimi stráca kontrolu. Majú, samozrejme, peniaze, ale ich organizácia sa rúca a majú problémy.“
  
  
  "Problémy? Posledná správa, ktorú som čítal, hovorila, že organizovaný zločin v Amerike dosiahol svoj vrchol, čo sa nikdy nestalo.“
  
  
  Hawk prikývol. „Ich príjem rastie. Ich vplyv rastie. Ich organizácia sa však rúca. Keď teraz hovoríte o organizovanom zločine, nehovoríte len o mafii. Hovoríte aj o černochoch, Portoričanoch, Chicanosoch. na západe a Kubánci na Floride.
  
  
  "Vidíte, o tomto trende vieme už dosť dlho, ale to vie aj komisia pre mafiu." Dovolil ďalšiemu bledému úsmevu, aby zjemnil jeho zvetranú tvár. - Predpokladám, že viete, čo je Komisia?
  
  
  Zaťal som zuby. Starý muž môže byť sakra naštvaný, keď si nasadí ten povýšenecký vzduch. "Samozrejme, že viem!" Povedal som, moje podráždenie z jeho spôsobu vysvetľovania tejto úlohy je evidentné v mojom hlase. Veľmi dobre som vedel, čo je Komisia. Sedem najmocnejších mafiánskych capos v Spojených štátoch, každý je hlavou jednej z veľkých rodín, menovaných svojimi rovesníkmi, aby slúžili ako vládna rada, súd poslednej inštancie na sicílsky spôsob. Stretávali sa zriedka, len keď hrozila vážna kríza, ale ich rozhodnutia, dôkladne premyslené, absolútne pragmatické, boli posvätné.
  
  
  Komisia bola jedným z najmocnejších riadiacich orgánov na svete, vzhľadom na jej vplyv na kriminalitu, násilie a čo je možno najdôležitejšie, veľký biznis. Skenoval som svoju pamäťovú banku. Útržky informácií začali do seba zapadať.
  
  
  Sústredene som sa zamračil a potom som monotónne povedal: "Vládny bezpečnostný informačný bulletin číslo tri-dvadsaťsedem, 11. júna 1973." Najnovšie informácie naznačujú, že syndikátna komisia teraz pozostáva z:
  
  
  „Joseph Famligotti, šesťdesiatpäť, Buffalo, New York.
  
  
  „Frankie Carboni, šesťdesiatsedem, Detroit, Michigan.
  
  
  „Mario Salerno, sedemdesiatšesť rokov, Miami, Florida.
  
  
  „Gaetano Ruggiero, štyridsaťtri, New York, New York.
  
  
  „Alfred Gigante, sedemdesiatjeden, Phoenix, Arizona.
  
  
  „Joseph Franzini, šesťdesiatšesť, New York, New York.
  
  
  "Anthony Musso, sedemdesiatjeden, Little Rock, Arkansas."
  
  
  Jednoducho. V klimatizovanej atmosfére som ležérne mávol rukou. "Môžem vám poskytnúť rozpis každého z nich?"
  
  
  Hawk sa na mňa pozrel. „To stačí, Carterová,“ odsekol. "Viem, že máš fotografickú myseľ... a vieš, že neznesiem ani podprahový sarkazmus."
  
  
  "Áno Pane." Tieto veci by som bral len od Davida Hawka.
  
  
  Mierne v rozpakoch som išiel k Hi-Fi prístroju a odstránil som tri jazzové platne, ktoré som si vypočul. "Je mi to naozaj ľúto. Pokračuj, prosím," povedal som a sadol si späť do kapitánskeho kresla čelom k Hawkovi.
  
  
  Pokračoval tam, kde pred pár minútami prestal, a na zdôraznenie vypichol cigaru predo mnou do vzduchu. "Faktom je, že Komisia vidí rovnako ako my, že úspech postupne mení tradičnú štruktúru Syndikátu. Tak ako každá iná skupina starých ľudí, aj Komisia sa snaží blokovať zmeny, snaží sa vrátiť veci do pôvodného stavu. byť."
  
  
  "Tak čo budú robiť?" Opýtal som sa.
  
  
  Pokrčil plecami. "Už začali. Prinášajú to, čo predstavuje úplne novú armádu. Verbujú mladých, tvrdých banditov z kopcov po celej Sicílii, presne ako keď oni – alebo ich otcovia – začínali. "
  
  
  Prestal a zahryzol si do špičky cigary. „Ak uspejú dostatočne dobre, krajinu by mohla zasiahnuť vlna násilia gangov, ktoré by zodpovedalo tomu, čím sme prešli na začiatku 20. a 30. rokov. A tentoraz to bude mať rasový nádych. Komisia chce vládnuť černochom a Puerto Vieš, že Ricani opustili svoje územia a nezostanú bez boja."
  
  
  „Nikdy. Ako však starí donovia dostanú svojich regrútov do krajiny? Opýtal som sa. "Máme nejaké nápady?"
  
  
  Hawkova tvár bola bezvýrazná. "Vieme to určite - alebo skôr poznáme mechanizmus, ak nie podrobnosti."
  
  
  "Jedna minúta." Postavil som sa a odniesol oba naše poháre k plastovému baru, ktorý slúžil ako barový aj jedálenský stôl v priestoroch generálneho riaditeľa SAMOCO. Urobil som mu ďalšiu whisky a vodu, nalial som si brandy a sódu a ďalšiu kocku ľadu a znova som si sadol.
  
  
  "Fajn."
  
  
  "Toto
  
  
  
  
  
  "Sú naozaj skvelé," povedal. "Pumpujú svojich regrútov cez Castelmar na Sicílii a potom ich odvezú loďou na ostrov Nikózia - a viete, aká je Nikózia."
  
  
  Vedel som. Nikózia je stokou Stredozemného mora. Každý kúsok hlienu vytekajúceho z Európy alebo Blízkeho východu sa v Nikózii zrazí. V Nikózii sú prostitútky sofistikovaní ľudia a to, čo robia ostatní na nižších spoločenských úrovniach, sa nedá opísať. V Nikózii je pašovanie čestným povolaním, krádež ekonomickým základom a vražda zábavou.
  
  
  „Odtiaľ,“ pokračoval Hawk, „sú transportovaní do Bejrútu. V Bejrúte im dajú nové identity, nové pasy a potom ich posielajú do štátov.
  
  
  Nezdalo sa mi to príliš zložité, ale bola som si istá, že nepoznám všetky detaily. Detaily nepatrili medzi Hawkove silné stránky. „Nemalo by byť príliš ťažké zastaviť, však? Jednoducho si objednajte dodatočné bezpečnostné a identifikačné kontroly pre každého, kto vstupuje do krajiny s libanonským pasom.“
  
  
  "Nie je to také jednoduché, Nick."
  
  
  Vedel som, že toto sa nestane.
  
  
  "Všetky ich pasy sú americké." Sú falošné, to vieme, ale sú také dobré, že nedokážeme rozlíšiť medzi falošnými a tými, ktoré vydáva vláda.“
  
  
  zapískal som. "Každý, kto to dokázal, by si mohol zarobiť malý majetok sám."
  
  
  "Pravdepodobne ktokoľvek to urobil," súhlasil Hawk. "Ale mafia má veľa malých majetkov, ktoré môže minúť na takéto služby."
  
  
  "Stále môžete zakázať každému, kto prichádza z Bejrútu." Naozaj netreba príliš veľa otázok, aby sme zistili, že osoba v pase je skutočne zo Sicílie a nie z Lower East Side na Manhattane.“
  
  
  Hawk trpezlivo pokrútil hlavou. „Nie je to také jednoduché. Privážajú sa z celej Európy a Blízkeho východu, nielen z Bejrútu. Začínajú v Bejrúte, to je všetko. Po prijatí nových identifikačných dokumentov a pasov sú často poslaní lietadlom do iného mesta a potom nasadnutí do lietadla do štátov. Väčšinou prilietali spiatočnými charterovými letmi, ktorým od začiatku chýba základná organizácia a sú ťažko ovládateľné.
  
  
  "Zvyčajne majú skupinu z nich na palube veľkých výletných lodí, keď sa tiež vrátia do štátov," dodal.
  
  
  Dal som si dlhý dúšok brandy a sódy a premýšľal o situácii. "Už by ste mali mať vo vnútri agenta."
  
  
  "Vždy sme mali agentov v mafii alebo - teda - FBI, ale je dosť ťažké ich udržiavať." Buď ich kryt nejako vyhodia, alebo ho musia odpáliť sami, aby mohli vypovedať.“
  
  
  "Ale teraz tam niekoho máš," trval som na svojom.
  
  
  „FBI to, samozrejme, má, ale nemáme nikoho, kto by prilákal rekrutov. Toto je jedna z našich hlavných starostí."
  
  
  Videl som, akým smerom sa veci teraz uberajú. „Tak na toto ma potrebuješ? Dostať sa na dopravný pás? Sakra, to by nemalo byť príliš ťažké. Bol to projekt, ktorý si vyžadoval veľa premýšľania, ale určite ho bolo možné zrealizovať pomerne jednoducho.
  
  
  "No," povedal Hawk, "áno." Teda, to je v podstate všetko. Vidíte,“ pokračoval pomaly, „pôvodný plán volal, aby sme toho muža vtiahli na dopravný pás a potom ho odhalili, zlomili, čokoľvek.“ A musel to byť jeden z našich ľudí. Viete, že FBI neprichádza do úvahy, keď máme do činenia s cudzou krajinou."
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "Samozrejme, môže to byť CIA, ale teraz je príliš spojená s Argentínou a v každom prípade s prezidentom..."
  
  
  Dokončila som za neho vetu. "A vo všeobecnosti v týchto dňoch prezident nie je veľmi spokojný so CIA, najmä s Graefom."
  
  
  Bob Graef bol súčasným šéfom CIA a jeho nezhody s prezidentom boli mesiac v každej washingtonskej rubrike „insider“.
  
  
  "Presne tak," povedal Hawk zachmúrene. "Tak sa rozhodli, že je to práca pre AX."
  
  
  "Fajn." Veľa však zostalo nevypovedaných. Prečo napríklad ja? V AX bolo veľa dobrých ľudí. "Niečo iné?"
  
  
  "Dobre," povedal. "Celá táto myšlienka, že AX si objednala pripravovaného muža, mala byť, samozrejme, upozornená na prezidenta, pretože ide o hľadisko ministerstva zahraničia." Hádal som, že Hawk stíchol a hľadal tie správne slová. "Myslel si, že je to skvelý nápad, ale potom povedal, že kým to urobíme, mohli by sme to posunúť ešte ďalej, až na vrchol."
  
  
  Z nejakého dôvodu sa mi to nepáčilo. "Čo znamená 'až na vrchol'?"
  
  
  "To znamená, že zničíte Komisiu," povedal Hawk otvorene.
  
  
  Chvíľu som sedel v ohromenom tichu. „Počkajte chvíľu, pane! Vláda sa snažila zbaviť Komisie od roku 1931, keď sa prvýkrát dozvedeli o jej existencii. Teraz chceš, aby som to urobil?"
  
  
  "Ja nie." Hawk vyzeral samoľúbo. "Prezident."
  
  
  Pokrčila som plecami, čím som prejavila ľahostajnosť, ktorú som necítila. "No, myslím, že to budem musieť skúsiť."
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. „Musím podať správu o Rašídovi
  
  
  
  
  
  a Holanďan,“ povedal som. "Potom si myslím, že by som mal najskôr ráno chytiť let do Bejrútu."
  
  
  „Včera jednu noc s Betty Emersovou,“ pomyslel som si. Betty so svojimi úžasnými prsiami a úhľadným, nezmyselným prístupom k životu.
  
  
  Hawk sa tiež postavil. Z vrecka košele vytiahol obálku a podal mi ju. "Tu je tvoj lístok do Bejrútu," povedal. „Toto je let KLM z Karáčí. Dnes sem prídem o šiestej dvadsaťtri."
  
  
  "Tento večer?"
  
  
  „Dnes večer. Chcem ťa tu." Prekvapivo sa natiahol a podal mi ruku. Potom sa otočil a vyšiel z dverí a mňa nechal stáť uprostred miestnosti.
  
  
  Dopil som svoj drink, položil pohár na pult a išiel som do kúpeľne, aby som si zobral oblečenie z podlahy a začal sa baliť.
  
  
  Keď som zdvihol vestu, hliníková nádoba s heroínom, ktorú som vzala z mŕtvoly Kharaida Rashida, spadla na podlahu.
  
  
  Zdvihol som telefón a pozrel som sa naň a rozmýšľal som, čo s ním. Rozmýšľal som, že to prejdem, ale teraz mám iný nápad. Uvedomil som si, že som jediný na svete, kto vedel, že to mám.
  
  
  Stačilo mi pár cigár v takejto nádobe a bolo by to ako stará hra na tri mušle a hrášok na karnevale.
  
  
  Usmiala som sa pre seba a strčila si heroín do vrecka na boku.
  
  
  Potom som vytiahol Wilhelmmu z jej pružinového puzdra na mojom komode a začal som ju dôkladne čistiť.
  
  
  Kapitola 3
  
  
  
  
  Let do Bejrútu prebehol bez problémov. Dve hodiny som sa snažil vyhnať myšlienky na Betty Emersovú z mojej hlavy a snažil som sa vymyslieť plán, čo robiť, keď sa dostanem do Libanonu.
  
  
  V mojom biznise, samozrejme, nemôžete plánovať príliš dopredu. Na začiatok je však potrebný určitý smer. Potom je to skôr ruská ruleta.
  
  
  Prvá vec, ktorú potrebujem, je nová identita. Naozaj by to nemalo byť príliš ťažké. Charlie Harkins bol v Bejrúte, alebo keď som bol naposledy, Charlie bol dobrý spisovateľ, veľmi dobrý s pasmi a falošnými nákladnými listami a podobnými vecami.
  
  
  A Charlie mi dlhuje láskavosť. Mohol som ho zapojiť, keď som rozbil túto palestínsku skupinu, ktorá sa snažila zvrhnúť libanonskú vládu, ale zámerne som nechal jeho meno na zozname, ktorý som dal úradom. Aj tak to bol malý poter a ja som si myslel, že by sa mohol niekedy hodiť. Takíto ľudia to robia vždy.
  
  
  Môj druhý problém v Bejrúte bol trochu vážnejší. Nejako som sa musel dostať do potrubia mafie.
  
  
  Najlepšie – hádal som, že toto je jediný spôsob – bolo predstierať, že som Talian. No, medzi mojou tmavou pleťou a Charlieho rukopisom sa to dalo zariadiť.
  
  
  Našiel som kovovú tubu heroínu vedľa dvoch rovnakých tubičiek drahých cigár. Tento heroín by mohol byť mojím vstupom do začarovaného kruhu.
  
  
  Moje myšlienky sa vrátili k Betty Emers a sval na mojom stehne poskočil. Zaspal som snívajúc.
  
  
  * * *
  
  
  Aj o deviatej večer bolo na letisku v Bejrúte horúco a sucho.
  
  
  Nálepka „Government Business“ na mojom pase zdvihla obočie medzi libanonskými colníkmi, no umožnila mi prejsť dlhými radmi Arabov v bielom rúchu a Európanov v biznis oblekoch. O niekoľko minút som bol pred budovou terminálu a snažil som sa vtlačiť nohy na zadné sedadlo malého taxíka Fiat.
  
  
  "Hotel Saint-Georges," prikázal som, "a kurva relax." V Bejrúte som už bol. Úsek strmej cesty vedúcej z letiska na okraj mesta pozdĺž strmých útesov je jednou z najvzrušujúcejších trás, ktoré človek vymyslel. Taxikár sa otočil na svojom mieste a usmial sa na mňa. Mal na sebe jasne žltú športovú košeľu s otvoreným výstrihom, ale na hlave mal tarbus, kužeľovitý červený fez Egypta.
  
  
  "Áno, pane," zasmial sa. "Áno, pane. Letíme nízko a pomaly!"
  
  
  "Len pomaly," zavrčal som.
  
  
  "Áno Pane!" - zopakoval so smiechom.
  
  
  Z letiska sme sa katapultovali v najvyššej rýchlosti so škrípajúcimi pneumatikami a na dvoch kolesách sme odbočili na Bejrútskú cestu. Vzdychla som si, oprela sa o sedadlo a prinútila ramenné svaly uvoľniť sa. Zavrela som oči a snažila sa myslieť na niečo iné. Bol to taký deň.
  
  
  Bejrút je staroveké fénické mesto postavené pred rokom 1500 pred Kristom. E. Podľa legendy to bolo miesto, kde sv. Juraj zabil draka. Mesto neskôr dobyli križiaci pod vedením Baldwina a neskôr ešte Ibrahim Pasha, ale odolalo Saladinovým obliehacím strojom a vzdorovalo Britom a Francúzom. Poskakoval som v zadnej časti uháňajúceho Fiatu, keď sme sa rútili po Bejrútskej ceste, a premýšľal som, čo to pre mňa znamená.
  
  
  Hotel St. Georges stojí vysoký a elegantný na palmami lemovanom pobreží Stredozemného mora s výhľadom na špinu a neuveriteľnú chudobu štvrte Thieves' Quarter.
  
  
  
  
  
  pár blokov od hotela.
  
  
  Požiadal som o izbu v juhozápadnom rohu nad šiestym poschodím, dostal som ju, prihlásil som sa a odovzdal som pas nezdvorilému úradníkovi, ako to vyžaduje zákon v Bejrúte. Ubezpečil ma, že ho vrátia do niekoľkých hodín. Myslel tým, že od skontrolovania Bejrútu uplynulo niekoľko hodín. Ale to ma netrápilo; Nebol som izraelský špión, ktorý by vyhodil do vzduchu skupinu Arabov.
  
  
  V skutočnosti som bol americký špión, ktorý vyhodil do vzduchu skupinu Američanov.
  
  
  Po vybalení a skontrolovaní výhľadu na mesačné Stredozemné more z môjho balkóna som zavolal Charliemu Harkinsovi a povedal som mu, čo chcem.
  
  
  Zaváhal: "No, vieš, rád by som ti pomohol, Nick." V jeho hlase bolo počuť nervózne kňučanie. Vždy to tak bolo. Charlie bol nervózny, ufňukaný muž. Pokračoval: "Je to len... no... trochu som sa dostal z tohto biznisu a..."
  
  
  "Býk!"
  
  
  "No, áno, myslím, nie." Teda, vieš...“
  
  
  Bolo mi jedno, aký má problém. Nechal som svoj hlas klesnúť o pár decibelov, "Dlžíš mi, Charlie."
  
  
  "Áno, Nick, áno." Urobil pauzu. Takmer som počul, ako sa nervózne obzerá cez plece, či ho ešte niekto nepočúva. "Je to tak, že teraz musím pracovať výlučne pre jeden odev a nie pre niekoho iného a..."
  
  
  "Charlie!" Ukázal som svoju netrpezlivosť a podráždenosť.
  
  
  "Dobre, Nick, dobre." Tentoraz len pre vás. Vieš kde bývam?"
  
  
  "Mohol by som ti zavolať, keby som nevedel, kde bývaš?"
  
  
  "Ó áno áno. Dobre. Čo tak o jedenástej... a prines si so sebou svoju fotku."
  
  
  Prikývol som do telefónu. "Jedenásť hodín." Po zložení telefónu som sa oprel o luxusnú snehobielu obriu posteľ. Len pred pár hodinami som si razil cestu cez túto obrovskú piesočnú dunu a hľadal som Hamida Rashida a Holanďana. Táto úloha sa mi páčila viac, dokonca aj bez Betty Emersovej nablízku.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. Desať tridsať. Čas vidieť Charlieho. Vyvalil som sa z postele, okamžite som sa rozhodol, že svetlohnedý oblek, ktorý som mal na sebe, bude vhodný pre takých ako Charlie Harkins, a vyrazil som. Po skončení s Charliem som si povedal, že by som mohol vyskúšať kaviareň Black Cat Café alebo Illustrious Arab. Už je to dávno, čo som okúsil nočný život v Bejrúte. Ale dnes bol veľmi dlhý deň. Naklonil som ramená dopredu a natiahol si svaly. Idem radšej do postele.
  
  
  Charlie býval na ulici Almendares, asi šesť blokov od hotela, na východnom okraji štvrte Thieves' Quarter. Číslo 173. Vyšiel som po troch poschodiach špinavých, slabo osvetlených schodov. Bolo tam vlhko, teplo bez vzduchu, pach moču a hnijúceho odpadu.
  
  
  Na každom odpočívadle viedli štyri dvere, ktoré boli kedysi zelené, do krátkej chodby oproti prepadnutému drevenému zábradliu, ktoré nebezpečne vyčnievalo nad schodisko. Spoza zatvorených dverí sa ozývali tlmené výkriky, výkriky, výbuchy smiechu, zúrivé nadávky v tuctu jazykov a hučiace rádio. Na druhom poschodí, keď som prechádzal, náraz rozbil nevýrazné dvere a cez drevený obklad vyčnieval štyri palce sekery. Vnútri žena kričala, dlho a trilkovala, ako túlavá mačka na poľovačke.
  
  
  Ďalší let som absolvoval bez medzipristátia. Bol som v jednej z najväčších červených svetiel na svete. Za tými istými dverami bez tváre v tisíckach bytových domov bez tváre na uliciach posiatych odpadkami medzi sebou súperili tisíce a tisíce dievok o peňažné odmeny, aby uspokojili sexuálne potreby spodiny ľudstva, zmývané v hemžiacich sa slumoch. . Bejrút.
  
  
  Bejrút je perlou Stredozemného mora a zároveň žumpou Blízkeho východu. Vpredu sa otvorili dvere a vybehol tučný tučný muž, ktorý sa potácal. Bol úplne nahý, až na smiešny tarbus, ktorý mu pevne sedel na hlave. Jeho tvár bola zdeformovaná v grimase extatickej agónie, jeho oči zatemnené bolesťou alebo rozkošou, nevedel som povedať z čoho. Za ním bolo pružné, uhoľne čierne dievča, oblečené len v kožených čižmách po stehná, s ťažkými perami ako flegmatická maska, neúnavne nasledovala tučného Araba. Dvakrát švihla zápästím a dvakrát skĺzla bičíkom s tromi mihalnicami, drobným, pôvabným a trýznivým, cez Arabove tónované stehná. Zalapal po dychu od bolesti a šesť drobných pramienkov krvi mu poleptalo chvejúce sa mäso.
  
  
  Arab prešiel okolo mňa a nevenoval pozornosť ničomu okrem bolestivej radosti. Dievča ho nasledovalo s prikrývkou. Nemohla mať viac ako 15 rokov.
  
  
  Povedal som svojmu žalúdku, aby na to zabudol a vyšiel som po poslednom schodisku. Tu jediné dvere blokovali schody. Stlačil som tlačidlo hovoru. Charlie Harkins obsadil celé tretie poschodie tak dlho, ako ho poznám. Pár sekúnd predtým, ako odpovedal, mi hlavou prebleskol obraz obrovskej špinavosti jeho podkrovného bytu: jeho jasne osvetlená lavica s fotoaparátmi,
  
  
  
  
  
  Perá, perá a gravírovacie potreby tu boli vždy ako ostrov pokoja medzi špinavými ponožkami a spodnou bielizňou, z ktorých niektoré, ako som si spomenul, vyzerali, akoby sa použili na sušenie jemne vyrobeného malého lisovacieho valčeka v rohu.
  
  
  Tentoraz mi chvíľu trvalo, kým som spoznala malého človiečika, ktorý otvoril dvere. Charlie sa zmenil. Preč boli prepadnuté líca a trojdňové strnisko sivej brady, ktoré si vždy udržiaval. Dokonca aj mŕtvy, beznádejný pohľad z jeho očí zmizol. Charlie Harkins sa mi teraz zdal bystrý, možno ostražitý, no nie taký strach zo života ako za tie roky, čo som ho poznal.
  
  
  Oblečenú mal ľahkú kockovanú športovú bundu, úhľadne vyžehlené sivé flanelové nohavice a lesklé čierne topánky. Toto nebol Charlie Harkins, ktorého som poznal. Bol som ohromený.
  
  
  Váhavo mi potriasol rukou. Aspoň to sa nezmenilo.
  
  
  V byte však. To, čo bolo kedysi hromadou neporiadku, je teraz upratané a čisté. Staré, zjazvené podlahové dosky pokrýval svieži zelený koberec a steny boli úhľadne natreté krémovou farbou. Lacný, ale zjavne nový nábytok bol umiestnený tak, aby prerušil stodolu podobné línie veľkej miestnosti...konferenčný stolík, niekoľko stoličiek, dve pohovky, dlhá nízka obdĺžniková posteľ na plošine v jednom rohu.
  
  
  To, čo kedysi náhodne slúžilo ako Charlieho pracovná plocha, bolo teraz oddelené lamelovými panelmi a jasne osvetlené, keď sa cez priečky objavovali dôkazy.
  
  
  Nadvihol som obočie a poobzeral sa okolo seba. "Zdá sa, že sa máš dobre, Charlie."
  
  
  Nervózne sa usmial. "No...uh...veci idú dobre, Nick." Oči sa mu leskli. „Teraz mám nového asistenta a všetko ide naozaj dobre...“ hlas sa mu vytratil.
  
  
  uškrnul som sa naňho. "Bude si to vyžadovať viac ako len nového asistenta, aby ti to urobil, Charlie." Vzdala som sa novej výzdoby. "Z hlavy by som povedal, že aspoň raz v živote si našiel niečo udržateľné."
  
  
  Sklonil hlavu. "Fajn..."
  
  
  Nájsť falšovateľa s udržateľným biznisom nebolo bežné. Tento typ práce má tendenciu zahŕňať náhle trhnutia a dlhé zastávky. Pravdepodobne to znamenalo, že Charlie sa nejako dostal do hry s falzifikátmi. Osobne mi bolo jedno, čo urobil, pokiaľ som dostal to, po čo som prišiel.
  
  
  Zrejme mi čítal myšlienky. "Uh... nie som si istý, či to dokážem, Nick."
  
  
  Priateľsky som sa naňho usmial a posadil som sa na jednu z obojstranných pohoviek, ktoré stáli v pravom uhle k svojmu dvojčaťu a tvorili falošný uhol v strede obývačky. "Samozrejme, že môžeš, Charlie," povedal som ľahko.
  
  
  Vytiahol som Wilhelminu z puzdra a ležérne som ňou zamával vo vzduchu. "Ak to neurobíš, zabijem ťa." Určite nie. Nechodím zabíjať ľudí kvôli niečomu takému, najmä malých ako Charlie Harkins. Charlie to však nevedel. Vedel len, že niekedy dokážem zabiť ľudí. Táto myšlienka ho jasne napadla.
  
  
  Natiahol prosebnú dlaň. "Dobre, Nick, dobre." Ja proste nie... no, každopádne...“
  
  
  "Fajn." Znovu som prikryl Wilhelminu a predklonil som sa, pričom som si položil lakte na kolená. "Potrebujem úplne novú identitu, Charlie."
  
  
  Prikývol.
  
  
  „Keď odtiaľto dnes večer odídem, budem Nick Cartano, pôvodom z Palerma a najnovšie z Francúzskej cudzineckej légie. Nechajte ma asi po roku medzi cudzineckou légiou a teraz. Môžem predstierať." Čím menej faktov si ľudia budú musieť overiť, tým lepšie budem.
  
  
  Harkins sa zamračil a potiahol sa za bradu. "To znamená pas, výpisy... čo ešte?"
  
  
  šteklila som prsty. „Budem potrebovať osobné listy od mojej rodiny v Palerme, od dievčaťa zo Syrakúz, dievča zo Saint-Lo. Potrebujem vodičský preukaz zo Saint-Lo, oblečenie z Francúzska, starý kufor a starú peňaženku.“
  
  
  Charlie vyzeral znepokojene. „Preboha, Nick, myslím, že to dokážem, ale chvíľu to potrvá. Nemal by som teraz nič robiť pre nikoho iného a budem na to musieť ísť pomaly a... uh...“
  
  
  Opäť som nadobudol dojem, že Charlie vždy pracoval pre niekoho iného. Ale momentálne mi to bolo jedno.
  
  
  "Chcem to dnes večer, Charlie," povedal som.
  
  
  Podráždene si povzdychol, začal niečo hovoriť, no potom si to rozmyslel a stisol pery a rozmýšľal. "Môžem spracovať pas a prepustiť, dobre," povedal nakoniec. "Je dopyt po tých, ktorí majú formy, ale..."
  
  
  „Vezmi si ich,“ prerušil som ho.
  
  
  Chvíľu na mňa zachmúrene hľadel a potom pokorne mykol plecami. "Pokúsim sa."
  
  
  Niektorí ľudia jednoducho neurobia nič, pokiaľ sa na nich nespoliehate. Oprela som sa o Charlieho a okolo polnoci tej noci som sa vynorila z tejto plastickej elegancie do páchnucich ulíc štvrte ako Nick Cartano. Telefonát na našu ambasádu sa postará o môj starý pas a pár vecí, ktoré som nechal v hoteli St.George.
  
  
  
  
  
  Od tej chvíle, kým som dokončil túto prácu, som bol Nick Cartano, bezstarostný Sicílčan s temnou minulosťou.
  
  
  Keď som kráčal po ulici, zapískal som si ľahkú taliansku melódiu.
  
  
  Presťahoval som sa do hotela Roma a čakal. Ak by cez Bejrút na ceste do Ameriky išiel prúd Sicílčanov, išli by cez Cigánov. Rómovia v Bejrúte sú pre Talianov neodolateľnou atrakciou, ako keby recepciu zdobili strúčiky cesnaku. Vlastne, podľa toho, ako to vonia, možno.
  
  
  Napriek všetkým mojim plánom som však na druhý deň náhodou stretol Louisa Lazara.
  
  
  Bol to jeden z tých horúcich dní, ktoré tak často nájdete na libanonskom pobreží. Púštna vlna je spaľujúca, piesok je suchý a veľmi horúci, ale chladná modrá Stredozemného mora zmierňuje dopad.
  
  
  Na chodníku predo mnou sa popri uhladených levantských obchodníkoch predierali beduíni s jastrabmi tvárami v čiernych abájach zdobených zlatým brokátom; Okolo prebehli očividne fúzatí obchodníci a vzrušene sa rozprávali po francúzsky; tu a tam sa objavili tarbusy, ich nositelia niekedy v prísne strihaných západných oblekoch, inokedy v galibach, vo všadeprítomných nočných košeliach. Na chodníku ležal v nahromadenej špine na ulici beznohý žobrák a nariekal na každého okoloidúceho, dlane nadvihnuté prosebne, slzavé oči prosebné. Vonku sedel starý zahalený haridan vysoko na ošarpanej ťave, ktorá sa bezútešne vliekla po ulici, nevšímajúc si taxíky, ktoré sa divoko prepletali úzkou ulicou a chrapľavé rohy hučali v nesúlade.
  
  
  Na druhej strane ulice dve americké dievčatá fotografovali rodinnú skupinu negebov, ktorí pomaly pochodovali ulicou, ženy držali na hlavách obrovské hlinené džbány, muži aj ženy mali na sebe jemné oranžové a modré farby, ktoré títo jemní ľudia tak často nosia. ich rúcha a turbany. V diaľke, kde sa Rue Almendares kľukatí na juh smerom k Saint-Georges, bola nádherná pláž s bielym pieskom posiata opaľovačmi. Ako víriace mravce v modrom sklenenom mori som videl dvoch vodných lyžiarov ťahajúcich svoje hračkárske člny na neviditeľných šnúrach.
  
  
  Stalo sa to náhle: taxík naslepo krúžil za rohom, vodič sa trápil s volantom, keď zabočil do stredu ulice, aby sa vyhol ťave, a potom cúval, aby nechal prejsť protiidúce auto. Pneumatiky zaškrípali a kabína sa vymkla kontrole v prudkom bočnom drifte k žobrákovi, ktorý sa plazil po kraji cesty.
  
  
  Inštinktívne som sa pohol k nemu strmhlavým skokom, napoly som tlačil, napoly vyhodil Araba z cesty taxíku a rútil sa za ním do žľabu, keď taxík narazil na chodník a narazil do štukovej steny budovy. tlačí na budovu v kričiacej agónii roztrhania od kovu.
  
  
  Svet Almendares Street na chvíľu omráčila maľba múzea voskových figurín. Potom žena začala plakať, dlhý, pretiahnutý ston, ktorý uvoľnil jej strach a zdalo sa, že sa v preplnenej ulici ozýva úľavou. Chvíľu som nehybne ležal a v duchu som rátal ruky a nohy. Zdalo sa, že sú tam všetci, hoci som mal pocit, že som dostal silnú ranu do čela.
  
  
  Pomaly som sa postavil a skontroloval všetky svoje pracovné časti. Zdalo sa, že tam nie sú žiadne zlomené kosti, žiadne vyvrtnuté kĺby, a tak som groteskne zaklinený do nepoddajnej omietky podišiel k oknu predných dverí kabíny.
  
  
  Keď som otvoril dvere a čo najopatrnejšie vytiahol vodiča spoza volantu, ozvalo sa za mnou viacjazyčné bľabotanie. Ako zázrakom sa zdal byť nezranený, iba omámený. Jeho olivová tvár bola popolavá, keď sa neisto oprel o stenu, nad jedným okom sa nemožne skláňal strapatý tarbus a nechápavo hľadel na ruiny svojej existencie.
  
  
  Spokojný, že neprežíva bezprostredné trápenie. Obrátil som svoju pozornosť na žobráka, ktorý sa zvíjal na chrbte v odkvape, príliš trpel na to, aby si pomohol, alebo bol možno príliš slabý. Boh vie, že bol chudý ako každý hladný muž, akého som kedy videl. Na tvári mal dosť veľa krvi, väčšinou z hlbokej rany na lícnej kosti, a žalostne nariekal. Keď však videl, ako sa nad ním skláňam, zdvihol sa na lakeť a natiahol druhú ruku.
  
  
  "Bakšiš, škôlky," vzlykal. "Baksheesh! Baksheesh!"
  
  
  Odvrátil som sa, rozhorčený. V Naí Dillí a Bombaji som videl živé hromady kostí a nafúknuté bruchá ležiace na uliciach a čakali na smrť od hladu, no aj oni mali väčšiu ľudskú dôstojnosť ako žobráci z Bejrútu.
  
  
  Chcel som odísť, no zastavila ma ruka na mojom ramene. Patril nízkemu kyprému mužovi s cherubínskou tvárou a očami čiernymi ako jeho vlasy. Mal na sebe čierny hodvábny oblek, bielu košeľu a bielu kravatu, čo sa v Bejrútskom teple nehodilo.
  
  
  "Momento," povedal vzrušene a jeho hlava pokývala hore a dole, ako keby to chcel zdôrazniť. "Momento, za láskavosť."
  
  
  Potom prešiel z taliančiny do francúzštiny. "Vous vous êtes fait du mal?" Ahoj
  
  
  
  
  
  Prízvuk bol hrozný.
  
  
  "Je me suis blessé les genous, je crois," odpovedal som a opatrne som si pokrčil kolená. Pretrel som si hlavu. “Et quelque si vybral bien solide m'aogné la tête. Mais ce n'est pas grave.“
  
  
  Prikývol, zamračil sa, ale zároveň sa uškrnul. Hádal som, že jeho porozumenie nebolo o nič lepšie ako jeho prízvuk. Stále ma držal za ruku. "Rozprávať v angličtine?" - spýtal sa s nádejou.
  
  
  Veselo som prikývol.
  
  
  "Výborne vynikajúce!" Celkom kypel nadšením. „Len som chcel povedať, že to bola tá najodvážnejšia vec, akú som kedy videl. Fantastické! Pohyboval si sa tak rýchlo, tak rýchlo!" Bol pre to všetko veľmi zapálený.
  
  
  Smial som sa. "Myslím, že je to len reflexná akcia." Tak to bolo, samozrejme.
  
  
  "Nie!" - zvolal. "Bola to odvaha. Teda, to bola skutočná odvaha, človeče!” Z vnútorného vrecka kabáta vytiahol puzdro na drahé cigarety, otvoril ho a podal mi ho.
  
  
  Vzal som si cigaretu a naklonil sa, aby som mu vypáčil zapaľovač z jeho dychtivých prstov. Nerozumela som celkom, čo chce, ale bol vtipný.
  
  
  "To boli tie najlepšie reflexy, aké som kedy videl." Oči mu žiarili vzrušením. „Si bojovník alebo čo? Alebo akrobat? Pilot?"
  
  
  Musel som sa smiať. "Nie, ja..." Pozrime sa. Čo som do pekla bol? Práve teraz som bol Nick Cartano, bývalý rezident Palerma, naposledy člen cudzineckej légie, momentálne... momentálne dostupný.
  
  
  "Nie, nie som jeden z nich," povedal som, pretlačil som sa okolo davu, ktorý sa zhromaždil okolo pokazeného taxíka a omráčeného vodiča, a kráčal som po chodníku. Malý muž sa ponáhľal preč.
  
  
  V polovici cesty natiahol ruku. "Ja som Louis Lazaro," povedal. "Ako sa voláš?"
  
  
  Potriasol som mu rukou a pokračoval som v chôdzi. „Nick Cartano. Ako sa máš?"
  
  
  „Cartano? Čau, ty si tiež Talian?
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Sicílsky".
  
  
  „Hej, skvelé! Aj ja som Sicílčan. Alebo... myslím, moji rodičia boli zo Sicílie. Som skutočný Američan."
  
  
  Nebolo to ťažké pochopiť. Potom ma napadla myšlienka a zrazu som sa stal prívetivejším. Je pravda, že nie každý Sicílčan-Američan v Bejrúte bude mať spojenie s mafiou, ktoré som hľadal, ale rovnako je pravda, že takmer každý Sicílčan v Bejrúte ma môže nasmerovať správnym smerom, či už náhodou alebo zámerne. . Bolo rozumné predpokladať, že jeden Sicílčan môže viesť k druhému.
  
  
  "Nerobím si srandu!" Odpovedal som svojim najlepším úsmevom „pozri sa na mňa, som úžasný chlap“. „Sám som tam dlho žil. New Orleans. Prescott, Arizona. Los Angeles. Všade“.
  
  
  "Výborne vynikajúce!"
  
  
  Ten chlap nemohol byť skutočný.
  
  
  "Bože!" Povedal. „Dvaja sicílski Američania v Bejrúte a stretávame sa uprostred ulice. Je to malý prekliaty svet, vieš?"
  
  
  Prikývol som s úsmevom. "Určite". Zbadal som Mediterranean, malú kaviareň na rohu Almendares a Fouad, a ukázal som na korálkový vchod. "Čo povieš, rozdelili sme si spolu fľašu vína?"
  
  
  "Veľký!" - zvolal. "V skutočnosti to kúpim."
  
  
  "Dobre, kámo, ideš do toho," odpovedal som s predstieraným nadšením.
  
  
  Kapitola 4
  
  
  
  
  Nie som si celkom istý, ako sme sa k téme postavili, ale nasledujúcich asi dvadsať minút sme strávili diskusiou o Jeruzaleme. Louis sa odtiaľ práve vrátil a T. tam raz strávil dva týždne vďaka organizácii pána Hawka.
  
  
  Prezreli sme si mesto v rozhovore, prezreli sme si Omarovu mešitu a Múr nárekov, zastavili sme sa pri Pilátovom dvore a Rútnej studni, prešli sme krížovou cestou po Via Dolor a vošli do kostola Božieho hrobu, ktorý stále nesie vyrezávané iniciály. križiakov, ktorí ho postavili v roku 1099. Napriek všetkým svojim výstrednostiam sa Louis dobre orientoval v histórii, mal dosť bystrú myseľ a dosť arogantný postoj k Matke Cirkvi. Začínal som ho mať rád.
  
  
  Chvíľu mi trvalo, kým som rozhovor rozbehol tak, ako som chcel, ale nakoniec sa mi to podarilo. "Ako dlho budeš v Bejrúte, Louis?"
  
  
  Smial sa. Začal som si uvedomovať, že život bol pre Louisa len zábava. „Vrátim sa koncom tohto týždňa. Myslím, že v sobotu. Aj keď tu, samozrejme, bola sakra zábava.“
  
  
  "Ako dlho si tu?"
  
  
  „Len tri týždne. Viete... trochu podnikania, trochu zábavy." Široko zamával. "Hlavne zábava."
  
  
  Ak jemu nevadilo odpovedať na otázky, nevadilo mi ich klásť. "Aký typ podnikania?"
  
  
  "Olivový olej. Dovoz olivového oleja. Olivový olej Franzini. Počuli ste už o ňom?
  
  
  Pokrútil som hlavou. „Nie. Ja sám pijem brandy a sódu. Nemôžem vystáť olivový olej."
  
  
  Louis sa zasmial na mojom slabom vtipe. Bol jedným z tých ľudí, ktorí sa vždy smiali na zlom vtipe. Dobré pre ego.
  
  
  Vytiahol som z vrecka košele pokrčený balíček Gauloise a jedno som si zapálil, zatiaľ čo som šťastne začal pripravovať nečakané plány, ako sa spriateliť s Louisom Lazarom, smejúcim sa chlapcom západného sveta.
  
  
  Olivový olej Franzini som dobre poznal. Alebo nakoniec
  
  
  
  
  
  ktorým bol Joseph Franzini. Joseph "Popeye" Franzini. Veľa ľudí vedelo, kto to je. V týchto dňoch to bol Don Joseph, hlava druhej najväčšej mafiánskej rodiny v New Yorku.
  
  
  Predtým, ako sa Joseph Franzini stal donom Josephom, bol „pápežom“ celého podsvetia východného pobrežia. "Popeye" pochádza z jeho veľmi legitímneho podnikania v oblasti dovozu a marketingu olivového oleja. Bol rešpektovaný pre svoju bezohľadnú čestnosť, rituálne dodržiavanie mafiánskeho zákona omerta a efektívne obchodné metódy.
  
  
  Keď mal Popeye tridsať rokov, postihla ho nejaká choroba – nevedel som si spomenúť, čo to bolo –, ktorá ho prinútila odísť z ulíc a zapojiť sa do správy organizovaného zločinu. Tam sa jeho vynikajúca obchodná myseľ ukázala ako neoceniteľná a vo veľmi krátkom čase dokázal dosiahnuť skutočnú moc v hazardných hrách a úžerníctve. On a jeho dvaja bratia vybudovali svoju organizáciu starostlivo a pevne s obchodným talentom. Teraz bol don Joseph, starnúce, nevrlé a žiarlivé práva, na ktorých dosiahnutí tak tvrdo pracoval.
  
  
  Práve Popeye Franzini – Don Joseph Franzini – stál za snahou posilniť americkú organizáciu mladou krvou zo Sicílie.
  
  
  Hľadal som si cestu do sicílskych kruhov v Bejrúte a vyzeralo to, že som trafil jackpot. Samozrejme, Bejrút bol logickým miestom, kde sa obchodník s olivovým olejom mohol zastaviť. Veľká časť svetových dodávok pochádza z Libanonu a jeho susedov zo Sýrie a Jordánska.
  
  
  Ale prítomnosť Louisa Lazara z Franzini Olive Oil v čase, keď mafia presúvala svojich regrútov cez Bejrút, príliš zvýšila pomer náhod.
  
  
  Napadla ma aj iná myšlienka. Louis Lazaro môže byť viac než len šťastný muž, akým sa zdal. Každý, kto by zastupoval Popeye Franziniho, by bol kompetentný a tvrdý, aj keby – súdiac podľa vernosti, s akou Louis útočil na fľašu – mal sklony piť príliš veľa.
  
  
  Oprel som sa o päty malej drôtenej stoličky, na ktorej som sedel, a naklonil som sklo nad moje nové amiko. "Ahoj Louis! Vypijeme ďalšiu fľašu vína"
  
  
  Radostne zareval a plochou dlaňou buchol do stola. „Prečo nie, porovnaj! Ukážme týmto Arabom, ako to robia v starej krajine.“ Prsteň triedy Columbia na pravej ruke vyvracal jeho nostalgické spomienky, keď dával čašníkovi najavo.
  
  
  * * *
  
  
  Tri dni s Louisom Lazarom môžu byť vyčerpávajúce. Videli sme futbalový zápas na Americkej univerzite, strávili sme deň návštevou starých rímskych ruín v Baalbeku; V kaviarni Black Cat Café a Illustrious Arab sme toho príliš veľa vypili a dostali sme sa takmer do každého druhého bistra v meste.
  
  
  Počas týchto troch hektických dní som sa o Louisovi veľa naučil. Myslel som si, že je to celé napísané Mafiou, a keď som zistil, ako hlboko je to vytlačené, začali zvoniť všetky zvony. Louis Lazaro bol v Bejrúte a pracoval s olivovým olejom Franzini, no, reprezentoval svojho strýka Popeye. Keď Louis hodil bombu na štvrtú karafu na víno, rozbehla som svoju pamäť zakalenú vínom, aby som o ňom našla informácie. Popeye Franzini vychoval syna svojho brata, spomenul som si z jednej správy, ktorú som kedysi čítal. Bol to ten synovec? Pravdepodobne bol a jeho odlišné priezvisko bolo s najväčšou pravdepodobnosťou menšou kozmetickou zmenou. Netlačil som naňho, prečo sa volá Lazaro a nie Franzini, myslel som si, že keby na tom záležalo, čoskoro by som to zistil.
  
  
  Takže som vlastne dostal lístok do Franziniho potrubia. Môj veselý, vtipný spolubesedník, ktorý mi spočiatku pripadal ako mafián z komediálnej opery, musí byť pod tými zhovorčivými, vínovými maniermi diabolsky vnímavý. Buď to, alebo sa strýkovi Josephovi podarilo ochrániť svojho synovca pred škaredou realitou organizovaného zločinu a bezpečne ho poslať na správny koniec rodinnej operácie.
  
  
  V polovici popoludnia tretieho dňa našich radovánok som sa pokúsil určiť rozsah zapojenia Louisa Lazara do ilegálnych záležitostí strýka Joea.
  
  
  Boli sme v Červenom Feze, každý stôl bol zastrčený do svojho malého stenového výklenku, ktorý pripomínal stánok v kravíne. Louis bol natiahnutý na stoličke a jeden prameň čiernych vlasov mu začal visieť z čela. Sedel som vzpriamene, ale uvoľnene som s rukami na malom drevenom stolíku kreslil niečo, čo vyzeralo ako moja štyridsiata galusa dňa.
  
  
  "Hej chlap!" - zamrmlal Louis. "Si v poriadku." Odmlčal sa a pozrel na hodinky, ako to robia ľudia, keď si uvedomujú čas, aj keď rozmýšľajú skôr v dňoch, týždňoch alebo mesiacoch ako v hodinách, minútach alebo sekundách. "Musíme sa opäť spojiť v Štátoch." Kedy sa vrátiš?"
  
  
  mykol som plecami. "Vieš, kde môžem získať dobrý pas?" - spýtal som sa nenútene.
  
  
  Nadvihol obočie, no v jeho očiach nebolo žiadne prekvapenie. Ľudia s problémami s pasom boli pre Louisa Lazara životným štýlom. "Ty nemáš?"
  
  
  Zamračila som sa a napila sa vína. „Určite. Ale..." nechaj ho tak
  
  
  
  
  
  urobte si vlastné závery.
  
  
  Vedomo sa usmial a mávol rukou na znak prepustenia. "Ale prišiel si z Palerma, však?"
  
  
  "Správny."
  
  
  "A vy ste vyrastali v New Orleans?"
  
  
  "Správny."
  
  
  "Štyri roky vo francúzskej cudzineckej légii?"
  
  
  "Správne. Čo si robil, Louis? Robil si poznámky?"
  
  
  Odzbrojujúco sa uškrnul. „A vieš. Len sa uistite, že to T pochopil správne."
  
  
  "Je to tak," povedal som. Vedel som, kam smerujú jeho otázky – alebo som aspoň dúfal, že áno – aj keď nechcel ísť priamo k veci.
  
  
  Krížový výsluch absolvoval ako každý správny prokurátor. "A ty si sa... uh... poflakoval v Bejrúte posledných pár rokov?"
  
  
  "Správny." Do každého z našich pohárov som nalial viac vína.
  
  
  "Fajn." Vytiahol ho zamysleným pohľadom. "Pravdepodobne to dokážem zariadiť, ak sa naozaj chceš vrátiť do Štátov."
  
  
  Len pre efekt som sa pozrel cez rameno: "Musím odtiaľto kurva vypadnúť."
  
  
  Prikývol. "Možno ti pomôžem, ale..."
  
  
  "Ale čo?"
  
  
  "Dobre," znova sa uškrnul, ten odzbrojujúci úsmev. "Naozaj o tebe neviem veľa okrem tvojej odvahy."
  
  
  Starostlivo som zvážil situáciu. Nechcel som hrať svoj tromf príliš rýchlo. Na druhej strane, toto by mohol byť môj zlomový bod a vždy som mohol - ak si to udalosti vyžadovali - Louisa zlikvidovať.
  
  
  Vytiahol som kovovú cigaru z vrecka košele a ležérne som ju hodil na stôl. Prevrátil sa a zastavil sa. Postavil som sa a zdvihol si stoličku. "Musím ísť za Johnom, Louis." Potľapkal som ho po ramene. "Vrátim sa."
  
  
  Odišiel som a nechal som na stole malú fajku v hodnote asi 65 000 dolárov.
  
  
  Dal som si načas, ale keď som sa vrátil, Louis Lazaro tam stále bol. Takže to bol heroín.
  
  
  Z výrazu jeho tváre som vedel, že som urobil správny krok.
  
  
  Kapitola 5
  
  
  
  
  O piatej popoludní som stretol Louisa v hale môjho hotela. Tentoraz bol hodvábny oblek modrý, takmer elektrický. Košeľa a kravata boli svieže, no stále biele na bielom. Jeho ustaraný úsmev sa nezmenil.
  
  
  Na ulici sme zastavili taxík. "Saint-Georges," povedal Louis vodičovi a potom sa samoľúbo posadil späť na svoje miesto.
  
  
  Bolo to len šesť blokov a mohli sme chodiť, ale to ma neznepokojovalo. Ide o to, že St. George's bolo jediné miesto v Bejrúte, kde som bol známy ako Nick Carter. Pravdepodobnosť, že by ma úradník alebo správca podlahy pozdravil menom, však bola mizivá. Nadmerné randenie nie je v Bejrúte spôsob života, ak ste jednoznačne Američan.
  
  
  Nemám sa čoho báť. Dokonca aj v mojich obtiahnutých šatách mi nikto nevenoval najmenšiu pozornosť, keď Louis najprv rýchlo zavolal na domáci telefón vo vstupnej hale a potom ma uviedol do výťahu, pričom som sa nervózne rozprával.
  
  
  „Toto je naozaj krásna dáma, človeče! Ona... ona je naozaj niečo iné. Ale je aj múdra. Ach mami! Je múdra!" Švihol palcom o predné zuby. „Ale všetko, čo musíte urobiť, je odpovedať na jej otázky, viete? Len pokojne hrajte. Uvidíte."
  
  
  "Samozrejme, Louis," uistila som ho. Touto procedúrou prešiel už poltucetkrát.
  
  
  Veľmi vysoký, chudý muž s modrými, bezvýraznými očami otvoril dvere apartmánu na jedenástom poschodí a naznačil nám, aby sme vstúpili. Keď Louis prešiel okolo, uhol sa, ale keď som ho nasledoval, zrazu ma podobnými prstami chytil za pravú stranu lakťa a otočil sa. ja späť. Noha za kolenami ma zrazila na zem, keď sa otočil, takže som narazil do hrubého koberca na mojej tvári, ruku som mal vytočenú vysoko nad plecia a kostnaté koleno som si zatlačil do kríža.
  
  
  Bol dobrý. Nie však také dobré. Mohla som mu zlomiť čalúnenie pätou, keď urobil prvý pohyb, ale na to som tam nebol. Ležal som tam a nechal ho vytiahnuť Wilhelminu z puzdra.
  
  
  Ruka vykonala rýchlu kontrolu môjho tela. Potom sa tlak na kríže zmiernil. "Mal toto," oznámil.
  
  
  Bol neopatrný. Hugo stále odpočíval v semišovom puzdre pripútanom na mojom predlaktí.
  
  
  Šťuchol do mňa prstom na nohe a ja som sa pomaly postavila na nohy. Zaplatí za to neskôr.
  
  
  Jednou rukou som si odhrnul vlasy a zhodnotil situáciu.
  
  
  Bol som v obývačke veľkého apartmánu, do ktorého viedlo niekoľko dverí. Bola extravagantne zariadená - až luxusná. Ťažký tmavomodrý koberec doplnili modré látkové závesy. Dvaja Klees a Modigliani dokonale ladili s čistým dánskym secesným nábytkom.
  
  
  Dve pohovky lemovali malé ónyxové lampy a chrómové popolníky. Pred každou pohovkou stáli ťažké, nízke konferenčné stolíky, veľké obdĺžniky zo sivého mramoru sedeli ako bledé ostrovy v tmavomodrom mori.
  
  
  Pred okienkom stála elegantná čínska bábika, jedna z najkrajších žien, aké som kedy videl.
  
  
  v mojom živote. Čierne vlasy mala rovné a čierne, siahali jej takmer po pás a rámovali jej jemné vysoké črty. Oči mandľového tvaru na alabastrovej tvári na mňa temne hľadeli, plné pery plné skepticizmu.
  
  
  Bezstarostne som ovládal svoju tvár, keď som v mysli preklikával pamäťový súbor. Desať dní, ktoré som minulý rok strávil v centrále AX robením toho, čomu trpko hovoríme „domáce úlohy“, nebolo zbytočných. Keď som ju prvýkrát uvidel, jej fotografia v spise B mi vyrazila dych. Úder do tela bol stonásobný.
  
  
  Žena v šedých hodvábnych večerných šatách s vysokým golierom predo mnou bola Su Lao Lin vedľa Chu Chena, najvyššie postavená spravodajská agentka podporovaná červenými Číňanmi na Blízkom východe. S Chu Chenom som sa už stretol v Macau aj Hong Kongu; Su Lao Lin, o ktorej som len počul.
  
  
  Stačilo to, čo som počul - nemilosrdný, brilantný, krutý, temperamentný, ale precízny vo svojom plánovaní. Počas vojny vo Vietname pracovala s potrubím, ktoré privádzalo heroín do Saigonu. Nespočetné množstvo amerického vojenského personálu mohlo zo svojej závislosti viniť krásne nohy Su Lao Lin.
  
  
  Teraz bola zrejme na inom bežiacom páse - posielala mafiánskych regrútov do štátov. Nebola to jednoduchá operácia. Ak by si strýko Louis a ostatní členovia komisie mohli dovoliť Su Lao Lin, bola by to investícia vo výške niekoľkých miliónov dolárov, ktorá by sa im mohla vyplatiť, ak by dokázali získať – alebo znovu získať – veľkú moc, ktorú mali vo veľkých mestách krajiny. . nabudúce.
  
  
  Pri pohľade na Su Lao Lin sa mi mimovoľne napínali brušné svaly. Sivý hodváb, priehľadný vo svetle stojacej lampy za ňou, len zdôrazňoval dokonalosť tohto drobného tela: odvážne, plné malé prsia, tenký pás zdôraznený pružnosťou úhľadne zaoblených bokov, nohy prekvapivo dlhé na takého drobného človeka, lýtka štíhle a pružné, ako je to často v prípade kantončiny.
  
  
  Zmyselnosť medzi nami dvoma praskala ako blesk. Čo robila agentka číslo 2 komunistickej Číny na Blízkom východe s väzbami na americko-sicílsku mafiu, bola záhada, ale to nebol jediný dôvod, prečo som ju chcel získať.
  
  
  Nechal som v mojich očiach vidieť žiadostivosť a videl som, že to spoznala. Ona to však nepriznala. Pravdepodobne videla tú istú žiadostivosť v očiach pol tucta mužov každý deň svojho života.
  
  
  "Vy ste Nick Cartano?" Jej hlas bol jemný, ale vecný, orientálny hukot tvrdých spoluhlások sotva počuteľný.
  
  
  "Áno," povedal som a prešiel si prstami po strapatých vlasoch. Pozrel som sa na vysokú kapucňu, ktorá ma zobudila, keď som prešla dverami. Stál naľavo odo mňa, asi stopu za mnou. V pravej ruke držal Wilhelminu a ukazoval ju na podlahu.
  
  
  Nenútene gestikulovala a jej tmavočervené nalakované nechty sa leskli vo svetle lampy. "Prepáčte za nepríjemnosti, prosím, ale Harold má pocit, že potrebuje skontrolovať každého, najmä ľudí s vašou..." Zaváhala.
  
  
  "Moja povesť?"
  
  
  Oči sa jej zakalili podráždením. "Chýbajúca tvoja povesť." Nenašli sme nikoho, kto by o tebe niekedy počul okrem Louisa."
  
  
  mykol som plecami. "Myslím, že to znamená, že neexistujem?"
  
  
  Mierne sa pohla a svetlo z okna za ňou sa jej rozlialo medzi nohy, zdôrazňujúc túto nádhernú siluetu. "To znamená, že buď si falošný, alebo..."
  
  
  Toto zaváhanie v strede vety vyzeralo ako zvyk.
  
  
  "Alebo?"
  
  
  "...Alebo si naozaj, naozaj dobrý." Cez moje mierne pootvorené pery prebleskol prízrak úsmevu a úsmev som mu opätovala. Chcela, aby som bol „naozaj, naozaj dobrý“. Chcela ma, bodka. Cítil som to. Ten pocit bol obojstranný, ale stále sme mali čo odohrať.
  
  
  "V mojom biznise nerobíme reklamu."
  
  
  "Samozrejme, ale v mojom biznise zvyčajne dokážeme upútať pozornosť väčšiny ľudí, ktorí sú v... dalo by sa povedať... spojeneckých líniách?"
  
  
  Vo vrecku košele som zacítil šumivú fajku z cigary.
  
  
  Prikývla. "Ja viem," povedal mi Louis. Ale…"
  
  
  Nevyčítal som jej to. Mala povesť, že nerobí chyby a mojím jediným fyzickým dôkazom „temnej minulosti“ bola osemuncová tuba heroínu. To a skutočnosť, že Louis mi jasne nadával. Ale Louis bol synovcom muža, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou financoval väčšinu Su Lao Linových aktivít. Nakoniec to mal byť rozhodujúci faktor. Nechcela by sa nepáčiť Popeyovmu synovcovi Franzinimu.
  
  
  Ani ona by sa nechcela rozčúliť. Nehanebne som na ňu pozeral. Oči sa jej rozšírili takmer nebadane. Správne pochopila správu. Rozhodol som sa, že ju nechám prestať.
  
  
  Vytiahol som z vrecka balíček gaulois a poklepal som si na otvorený koniec ruky, aby som si dal cigaretu. Príliš som zaklopal na záves a jeden vyletel úplne von a spadol na zem. Zohol som sa, aby som to zdvihol.
  
  
  Zároveň som pokrčil pravé koleno a ľavou nohou som vykopol rovno dozadu. Harold za mnou skríkol, jeho kolenná čaťa sa rozpadla pod tvrdou gumovou pätou mojej topánky a rozbila sa s každou troskou sily, ktorú som dokázal zozbierať.
  
  
  Otočil som sa doľava a sadol si. Keď sa Harold naklonil dopredu a chytil si zlomené koleno, zachytil som dva prsty pravej ruky hlboko pod jeho bradu a zavesil som mu ich pod čeľusť; Prevrátil som sa na plecia a opatrne som ho otočil.
  
  
  Bolo to ako vytrhnúť rybu z vody a hodiť ju dopredu a ku mne, takže vo vzduchu urobila krátky oblúk. Tesne predtým, ako som stratil páku, som trhol smerom nadol a jeho tvár narazila na podlahu plnou váhou jeho tela za ním. Takmer ste počuli, ako sa mu lámali kosti nosa.
  
  
  Potom zostal nehybne ležať. Buď zomrel na zlomeninu krku, alebo jednoducho omdlel v dôsledku šoku a sily nárazu na palubu.
  
  
  Vytiahol som Wilhelminu a vrátil som ju do ramenného púzdra, kam patril.
  
  
  Až potom som si jednou rukou uhladila vlasy dozadu a rozhliadla sa.
  
  
  Louis ani Číňanka sa nepohli, no vzrušenie dosiahlo Su Lap Lin. Videl som to na miernom rozšírení jej nozdier, napätí žily tečúcej po chrbte ruky, jase jej očí. Niektorí ľudia pociťujú intenzívny sexuálny zápal v dôsledku fyzického zneužívania. Su Lao Lin ťažko dýchal.
  
  
  Znechutene ukázala na to, čo zostalo z Harolda na podlahe. "Prosím, vezmi to preč," prikázala Louisovi. Dovolila si mierny úsmev. "Myslím, že možno máš pravdu, Louis." Váš strýko by tu mohol využiť muža ako pán Cartano, ale myslím, že by ste sa mali predstaviť. Mali by ste byť obaja pripravení na ranný let."
  
  
  V jej tóne zaznel odmietavý tón a Louis podišiel k Haroldovi, aby sa pohádal. Su Lao Lin sa ku mne otočil. "Poď do mojej kancelárie, prosím," povedala chladne.
  
  
  Jej hlas bol kontrolovaný, ale príliš modulovaný tón ju prezrádzal. Na perách sa jej triaslo vzrušenie. Zaujímalo by ma, či to Louis cítil?
  
  
  Nasledoval som ju dverami do dobre zariadenej kancelárie - veľký moderný stôl s praktickou otočnou stoličkou, elegantný šedý kovový záznamník, dve rovné kovové stoličky, sivá kartotéka v rohu - dobré miesto na prácu.
  
  
  Su Lao Lin podišla k stolu, potom sa otočila a oprela sa o jeho okraj, tvárou ku mne, s malými prstami napoly zaháknutými na okraji stola a prekríženými členkami.
  
  
  Pery sa rozišli s rovnými zubami a nervózne, zvodne vystrčil malý jazýček.
  
  
  Nohou som chytil dvere a zabuchol za sebou.
  
  
  Dva dlhé kroky ma priviedli k nej a z jej pier sa vydral malý ston, keď som ju držal blízko pri sebe, jednu ruku som jej držal pod bradou a naklonil som ju nahor, keď ju moje hladné ústa chytili. Jej ruky boli zdvihnuté, ovinuté okolo môjho krku, keď pritlačila svoje telo na moje.
  
  
  Pritisol som jazyk na jej ústa, skúmal som ju a lámal som ju. Žiadna jemnosť. Su Lao Lin bola neuveriteľne malá, ale divoká žena, zvíjala sa, stonala, dlhé nechty sa mi trhali na chrbte, jej nohy sa držali mojich.
  
  
  Moje prsty našli sponu na vysokom golieri a rozopli ju. Neviditeľný blesk akoby sám od seba skĺzol. Oboma rukami som objal jej drobný pás a držal ju od seba vo vzduchu. Neochotne sa zlomila a snažila sa držať ústa na mojich.
  
  
  Položil som to na stôl. Bolo to ako manipulovať s jemným porcelánom, ale porcelán sa mohol krútiť.
  
  
  Ustúpil som a vyzliekol jej sivé hodvábne šaty. Potom nehybne sedela, oprela sa o ruky, prsia sa jej dvíhali, bradavky jej trčali, maličké chodidlá na stole, kolená široko od seba. Po bruchu jej stekal pramienok potu.
  
  
  Pod sivými hodvábnymi šatami nemala na sebe nič. Pozeral som, na chvíľu omráčený, vychutnávajúc si alabastrovú krásu sediacu ako živé umelecké dielo na holom kovovom stole. Pomaly, bez vyzvania, som si prsty šantila s gombíkmi na košeli, hrabala sa s topánkami a ponožkami, rozopínala si opasok.
  
  
  Jemne som ju nadvihol za zadoček, chvíľu som ju balansoval ako šálku na podšálke a pritiahol som si ju k sebe, keď som stál s nohami od seba pred stolom. Pri prvom preniknutí hlasno zalapala po dychu, potom ma nohami prestrihla v páse, takže jazdila na svojich šikmých bokoch.
  
  
  Opretý o stôl som sa opieral a Su Lao Lin ležal na mne. Svet vybuchol do víru točivých pocitov. Zvíjali sme sa, točili sme sa v riedko zariadenej kancelárii v horúčkovito hysterickom tanci. Dvojtelová šelma sa vzpriamila, narazila do nábytku a oprela sa o stenu. Nakoniec sme sa so silným chvejúcim sa kŕčom zrútili na zem, hýbali sa, bodali, tlačili všetkými napätými svalmi, až zrazu dvakrát zakričala, dva krátke, vysoké výkriky, chrbát sa jej prehol napriek tomu, že som ju tlačil dole.
  
  
  Odtiahla som sa a prevrátila sa na zem na chrbát, hruď sa mi dvíhala.
  
  
  . So všetkými spálňami sveta sa mi nejako podarilo skončiť na poschodí kancelárie. Usmiala som sa a natiahla sa. Sú aj horšie osudy.
  
  
  Potom som si všimol malú ruku na mojom boku. Ladnými prstami sa mi na vnútornej strane nohy nakreslil filigránsky vzor. Bolo zrejmé, že Su Lao Lin ešte neskončil.
  
  
  V skutočnosti trvalo niekoľko hodín, kým bola spokojná.
  
  
  Potom, keď sme sa umyli, obliekli a zjedli obed, ktorý som si objednal, sa pustila do práce.
  
  
  "Ukáž mi tvoj pas."
  
  
  Dal som. Chvíľu to zamyslene študovala. "No, musím ti kúpiť nový," povedala. "Myslím, že pod úplne iným menom."
  
  
  Pokrčil som plecami a v duchu som sa usmial. Vyzerá to tak, že môj život ako Nicka Cartana bude skutočne veľmi krátky – menej ako týždeň.
  
  
  „Chcem, aby si odtiaľto odišiel ráno,“ povedala.
  
  
  „Prečo tak rýchlo? Nejako sa mi tu páči." Bola to pravda. Pravda je aj to, že som sa chcel o dokončení operácie v Bejrúte dozvedieť čo najviac ešte pred odchodom do Štátov.
  
  
  Bez výrazu sa na mňa pozrela a to mi pripomenulo, že to bol Su Lao Lin, červený čínsky agent, ktorý poslal toľko amerických vojakov do pekla po Heroínovej ceste, a nie tá krehká malá divoká mačka na podlahe kancelárie.
  
  
  „No? Bol to zaujímavý večer, musíte súhlasiť."
  
  
  "Toto je obchod," povedala chladne. "Kým budeš nablízku, môžem zabudnúť, že si nemôžem dovoliť..."
  
  
  "Takže chceš, aby som sa odtiaľto dostal ranným letom," dokončil som za ňu. "Fajn. Ale môžete mi pripraviť dokumenty tak rýchlo?“
  
  
  Vedel som, že Charlie Harkins to dokáže. Ale pochyboval som, že sa Charlie stále motá okolo Bejrútu.
  
  
  Su Lao Lin si opäť dovolila úsmev. "Ponúkol by som to, keby som nemohol?" Bolo ťažké vyčítať jej logiku. "Chcem, aby si odišiel," povedala.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. "Už je desať hodín."
  
  
  „Ja viem, ale chvíľu to potrvá... mal by si sa sem vrátiť, kým odídeš. Rozumieť?" Opäť duch úsmevu. Su Lao Lin ma chytil za ruku a viedol ma k dverám.
  
  
  Usmial som sa na ňu. "Ty si šéf," priznal som. "Kam idem?"
  
  
  "Jedna-sedem-tri ulica Almendarez." Je to na okraji štvrte. Uvidíte muža menom Charles Harkins. On sa o vás postará. Len mu povedz, že som ťa poslal. Je na treťom poschodí." Jemne ma potľapkala po ruke. Bolo to pravdepodobne najbližšie k láskavému gestu, aké kedy mohla dosiahnuť.
  
  
  Nadával som si ako blázon, keď som kráčal po chodbe a zazvonil na výťah. Mal som vedieť, že jej agent bol Charlie Harkins, čo znamenalo, že som mal problémy. V žiadnom prípade mi Charlie nemohol poskytnúť novú sadu papierov a neinformovať Dračiu dámu, že sa hrá s poľným agentom #1 AX.
  
  
  Samozrejme, existovala jedna cesta von. Keď som vošiel do výťahu, cítil som na hrudi Wilhelmininu upokojujúcu váhu. Chudák starý Charlie sa mal znova oprieť a tentoraz bude poriadne chudý.
  
  
  Kapitola šiesta.
  
  
  Ulica Almendares číslo 173. Charlie odpovedal na zvonček takmer predtým, ako som zložila prst zo zvončeka. Kto však čakal, nebol som ja.
  
  
  "Nick...! Čo tu robíš?"
  
  
  Bola to legitímna otázka. "Ahoj, Charlie," povedala som veselo a pretlačila som sa okolo neho do izby. Sadla som si na jednu z pohoviek pred konferenčným stolíkom, z poloprázdneho balíčka vo vrecku som vytiahla Gauloise a zapálila som ho ozdobným stolným zapaľovačom, ktorý vyzeral, že by mohol pochádzať z Hong Kongu.
  
  
  Charlie bol nervózny, keď zatváral dvere a po určitom zaváhaní si sadol do kresla oproti mne. "Čo sa stalo, Nick?"
  
  
  uškrnul som sa naňho. "Mám pre teba inú prácu, Charlie, a chcem sa s tebou tiež porozprávať."
  
  
  Mierne sa usmial. Nedopadlo to príliš dobre. "Ja... uh... nemôžem veľa hovoriť o biznise, Nick," prosil. "Vieš to."
  
  
  Samozrejme mal pravdu. Polovica Charlieho značnej hodnoty pre medzinárodné podsvetie spočívala v jeho mimoriadnom talente: pero, fotoaparát, tlačiarenský lis, airbrush a raziaca súprava. Druhá polovica ležala v jeho absolútnom tichu. Ak by niekedy o niečom hovoril, bol by mŕtvy. Príliš veľa ľudí na Blízkom východe sa bude príliš báť, že budú tými ďalšími, o ktorých hovorí. Mlčanie bolo teda súčasťou jeho remesla, a keď som sa z času na čas stretával s Charliem, nikdy som ho nežiadal, aby to porušil.
  
  
  Ale život vie byť ťažký, pomyslel som si. Na chvíľu som oľutoval, čo som sa chystal urobiť, ale pripomenul som si, že ide o prezidentskú misiu. Charlie Harkins sa v tomto svete nemohol spoľahnúť na veľa.
  
  
  "Mali ste mi povedať, že pracujete pre Dračiu dámu, Charlie," povedal som pokojným tónom.
  
  
  Zamračil sa, akoby nevedel, čo to znamená.
  
  
  "Čo tým myslíš...ehm, Dragon Lady?"
  
  
  „Poď, Charlie. Su Lao Lin."
  
  
  „Su Lao Lin? Ehm...kto je ona?" V očiach mu hral strach.
  
  
  "Ako dlho pre ňu pracuješ?"
  
  
  "Ja? Pracuješ pre koho?"
  
  
  povzdychol som si. Nemal som celú noc na hranie hier. "Charlie," povedala som podráždene. „Poslala ma sem. Potrebujem novú sadu papierov. Ráno odchádzam do Štátov.“
  
  
  Pozrel na mňa a konečne mu to došlo. Sledoval som jeho oči, ako to v mysli spracovával. Vedel, že som agent AX. Ak ma Su Lao Lin poslal po nové papiere, znamenalo to, že som sa nejakým spôsobom zapojil do potrubia. A ak by som sa pridal k dopravníku, znamenalo by to, že tento dopravník nebude ďalej fungovať. Poobzeral sa po izbe, akoby videl, ako mu pred očami miznú čerstvo vymaľované steny, zelený koberec a krásny nábytok.
  
  
  Vystihol to správne.
  
  
  Spýtal sa. "Si si istý?"
  
  
  "Som si istý, Charlie."
  
  
  Zhlboka sa nadýchol. Osud bol proti Charliemu Harkinsovi a on to vedel. Musel informovať Su Lao Lin, že agent AX hackol jej bezpečnostný systém. Ale agent AX bol priamo s ním v miestnosti.
  
  
  Nezávidela som mu.
  
  
  Nakoniec sa rozhodol a znova si vzdychol. Natiahol sa po telefóne na konferenčnom stolíku.
  
  
  Naklonila som sa nad konferenčný stolík a silno som ho udrel dlaňou o koreň nosa.
  
  
  Keď sa odtiahol, do očí sa mu tlačili slzy. Z ľavej nosnej dierky tiekol pramienok krvi. "Ja... musím zavolať," vydýchol. „Musím potvrdiť, že ťa poslala ona. Ak to neurobím, bude vedieť, že niečo nie je v poriadku. Toto je štandardný postup."
  
  
  Určite mal pravdu. Musel existovať nejaký potvrdzovací systém a telefón bol taký dobrý ako každý iný. Teraz som mal svoju vlastnú dilemu, s ktorou som musel bojovať. Keby Charlie nezavolala Su Lao Lin, vedela by, že niekde je problém. Na druhej strane, posledná vec, ktorú som v tej chvíli chcel, bolo, aby Charlie telefonoval so Su Lao Lin. Jednou rukou som vytiahol Wilhelminu z puzdra a druhou som Charliemu podal slúchadlo. "Tu. Zavolajte jej, akoby som bol jedným z vašich pravidelných sicílskych klientov. Správny?"
  
  
  Vystrašene prikývol. "Samozrejme, Nick."
  
  
  Zamával som mu zbraňou pod nosom. „Chcem, aby si držal telefón, aby som ju počul tiež. A nechcem, aby si povedal niečo, čo by som neschválil. To je jasné?"
  
  
  Harkins pochmúrne prikývol. Vytočil číslo, potom priložil telefón k stredu stola a obaja sme sa naklonili dopredu, až sa naše hlavy takmer dotýkali.
  
  
  Zo slúchadla sa ozvalo jemné aristokratické šuchotanie Dračej dámy. "Áno?"
  
  
  Harkins si odkašľal. "Uh...slečna Lao?"
  
  
  "Áno."
  
  
  "Uh... Toto je Charlie Harkins." Mám tu chlapíka, ktorý hovorí, že si ho poslal ty."
  
  
  "Popíšte ho, prosím."
  
  
  O pár centimetrov ďalej Charlie prevrátil očami. "No, je vysoký asi 180 cm, čierne vlasy uhladené dozadu, hranatú čeľusť a... uh... no, veľmi široké ramená."
  
  
  Usmiala som sa na Charlieho a potriasla som mu špičkou Wilhelminy.
  
  
  „Volá sa Nick Cartano,“ pokračoval.
  
  
  "Áno, poslal som ho." Počul som ju nahlas a zreteľne. „Budeme potrebovať všetko – občianske doklady, pasy, cestovné povolenie. Ráno odchádza."
  
  
  „Áno, madam,“ odpovedal Charlie poslušne.
  
  
  "Charlie..." Na druhom konci linky bola pauza. „Charlie, počul si už o tomto Cartanovi? Nemohol som od neho získať presné informácie."
  
  
  Zúfalo som prikývol a zasunul som Wilhelmine náhubok pod Charlieho bradu, aby som zdôraznil svoj názor.
  
  
  "Uh... samozrejme, slečna Lao," povedal. „Myslím, že som o ňom počul trochu v meste. Myslím, že bol zo všetkého trochu."
  
  
  "Fajn." Potešila sa.
  
  
  Charlie sa márne pozrel na telefón. Pozrel sa na mňa a zúfalo chcel zo seba vydať nejaké varovanie.
  
  
  Urobil som malý krok s Wilhelminou.
  
  
  "Dovidenia, slečna Lao," povedal. Roztrasenou rukou zložil a ja som opäť prikryl Wilhelminu.
  
  
  Mohlo to poslať nejaké kódované varovanie alebo zmeškať potvrdzovací kód, ale pochyboval som o tom. Situácia, v ktorej sa teraz nachádzal, bola príliš zvláštna na to, aby sa jeho časť operácie dala očakávať s tak prepracovaným zabezpečením.
  
  
  Druhýkrát od môjho príchodu do Bejrútu som s Charliem prešiel procesom spracovania záznamov. Bol dobrý, ale strašne pomalý a tentoraz to trvalo takmer tri hodiny.
  
  
  Dlho som rozmýšľala, ako sa ho zbaviť. Toto bol problém. S Charliem nažive by som sa nikdy nedostal na letisko, nieto späť do Štátov. Aj keď ho nechám zviazaného a zapchatého, nakoniec sa vyslobodí a oni ma dostanú, nech som kdekoľvek.
  
  
  Odpoveďou bolo, samozrejme, zabiť ho. Ale ja som to nedokázal. Vo svojej kariére som zabíjal veľakrát a Charlie rozhodne nebol klenot ľudstva.
  
  
  Ale zabil som ľudí, s ktorými som bojoval, prenasledoval alebo prenasledoval. To je jedna vec. Ale Charlie bol opäť niekto iný.
  
  
  Zdá sa, že iná možnosť nebola. Charlie musel ísť. Na druhej strane, ak sa Harkins okamžite po zhromaždení mojich dokumentov ukáže mŕtvy alebo nezvestný, Dračej Lady to bude skutočne pripadať veľmi zvláštne. Bola to trochu dilema.
  
  
  Charlie to však rozhodol za mňa.
  
  
  Študoval som svoj nový balík dokumentov – tentoraz pre Nicka Canzoneriho. Charlie sa vždy rád zdržiaval čo najbližšie k svojmu skutočnému menu. "Zachráni vás pred tým, že niekedy neodpoviete, keď by ste mali," vysvetlil.
  
  
  Všetky papiere boli v dobrom stave. Bol tam pas, v ktorom bolo napísané, že Nick Canzoneri sa narodil v malej dedinke Fuzzio v Calabrese, pracovné povolenie a vodičský preukaz z Milána, fotografia na nerozoznanie, ako sa mladý muž a dievča držia za ruky pred rímskymi ruinami, a štyri listy od Nicka Canzoneriho. matka vo Fuzzio.
  
  
  Charlie odviedol dobrú prácu.
  
  
  Potom, keď som sa nakláňal nad konferenčným stolíkom a prezeral si svoje nové papiere, vzal zo stolíka lampu a udrel ma ňou po hlave.
  
  
  Sila nárazu ma zrazila z gauča na konferenčný stolík. Cítil som, ako sa to podo mnou rozdelilo, keď som sa zrútil na podlahu, svet bol červeným oparom prenikavej bolesti. Neupadol som do bezvedomia, lebo ma zasiahla lampa. Schmitzov zákon: Rozpad pohybujúceho sa objektu rozptýli jeho nárazovú silu priamo úmerne rýchlosti rozpadu.
  
  
  Ale bolelo ma to.
  
  
  Keď som sa zvalila na zem, inštinktívne som sa oprela o dlane a hodila som sa nabok. Keď som to urobil, vedľa mojej hlavy sa rozbilo niečo iné - pravdepodobne ďalšia lampa, ktorá mi tesne unikla.
  
  
  Teraz som bol na všetkých štyroch, krútil som hlavou ako ranený pes a snažil som sa vyčistiť si myseľ. Akoby v ňom vybuchla malá bomba.
  
  
  Stále som nevidel jasne. Ale nemohol som zostať na jednom mieste. Charlie bude v útoku. Spustil som ruky a kolená, sklonil som hlavu na ohnuté ruky a prevrátil sa dopredu. Moje nohy dopadli na podlahu a prevrátil som sa.
  
  
  Narazil som do steny. Zdalo sa, že stlačenie pomohlo. Keď som sa inštinktívne prikrčil, aby som pokračoval v pohybe, môj zrak sa začal vyjasňovať. Cítila som, ako mi po tvári steká teplá krv. Odskočil som nabok. Neodvážil som sa zostať v pokoji, kým som nenašiel svojho nepriateľa. Akýkoľvek pohyb, ktorý by som mohol urobiť, by ma priviedol priamo k nemu, no nedokázal som zostať na mieste.
  
  
  Potom som ho uvidel.
  
  
  Kráčal za mnou spoza rohu pohovky, jednu ruku mal položenú na operadle pohovky a druhú natiahnutú z jeho boku. Obsahoval hrozne vyzerajúci zakrivený nôž. Zrejme ho vytiahol z ozdobnej arabskej pošvy, ktorú som videl visieť na stene.
  
  
  Charlie držal nôž na úrovni pása a mieril na môj žalúdok. Nohy mal široko roztiahnuté, aby udržal rovnováhu. Pomaly napredoval.
  
  
  Moje zaváhanie mi možno zachránilo život, no zároveň som zostala natlačená v rohu, s pohovkou pozdĺž jednej steny a ťažkým dubovým stolom pozdĺž druhej.
  
  
  Charlie zablokoval môj útek.
  
  
  Pritlačil som sa k stene, keď urobil ďalší krok vpred, len štyri stopy odo mňa. Jeho tenké pery sa pevne pritlačili k sebe. Blížil sa posledný útok.
  
  
  Nemal som na výber. Inštinktívne som schmatol Wilhelminu z ramenného púzdra a vystrelil.
  
  
  Guľka zasiahla Charlieho štvorec do hrdla a on tam chvíľu stál, zastavený nárazom guľky Luger. Na jeho tvári bolo zmätené prekvapenie a zdalo sa, že sa na mňa pozerá, akoby som bola cudzinec. Potom sa mu zahmlili oči a zo spodku hrdla sa mu valila krv. Spadol na chrbát a v ruke stále zvieral nôž.
  
  
  Opatrne som prekročila jeho telo a vošla do kúpeľne, či si môžem umyť tvár. Studená voda by mi aspoň prečistila hlavu.
  
  
  Trvalo mi to pol hodiny nad umývadlom a ďalších dvadsať minút s dvoma šálkami čiernej kávy, ktoré som pripravil na Charlieho sporáku, kým som bol pripravený ísť. Potom som si zobral papiere Nicka Canzoneriho a zamieril späť do St. George's. Predtým, ako som mohol letieť do štátov, stále existovali „špeciálne pokyny“ od Su Lao Lina.
  
  
  A tiež som sa jej musel zbaviť, kým som odišiel z Bejrútu. Nemohol som ju tam nechať a tlačiť sicílskych mafiánov cez tranzit k mafii v New Yorku. A keďže som bol posledný, koho poslala Charliemu, jeho smrť by so mnou nevyzerala tak dobre.
  
  
  Povzdychla som si, keď som zazvonila na výťah v zdobenom St. Nechcel som zabiť Dračiu dámu o nič viac, ako som chcel zabiť Charlieho, ale urobil som jednu zastávku medzi jeho bytom v štvrti a hotelom a táto zastávka mi pomohla túto časť práce dokončiť.
  
  
  Keď mi Su Lao Lin otvorila dvere, v jej očiach bola mäkkosť, no pri pohľade na moje poškodené črty sa to rýchlo zmenilo na obavy. Cez spánok mi cez jedno oko, kde Harkinsova lampa prerezala bolestivú, ale skutočne povrchnú priehlbinu, prechádzal pás lepiacej pásky a to oko bolo opuchnuté, pravdepodobne už odfarbené.
  
  
  "Nick!" zvolala. "Čo sa stalo."
  
  
  "To je v poriadku," uistil som ju a objal som ju. Ale odtiahla sa, aby sa mi pozrela do tváre. Spomenul som si na tučného Araba a na to isté mladé dievča, ktoré som videl na svojej prvej ceste do Charlieho bytu. "Práve som sa dostal medzi Araba a jeho kurvu," vysvetlil som. "Udrela ma lampou namiesto neho."
  
  
  Vyzerala znepokojene. "Musíš sa o seba postarať, Nick...pre mňa."
  
  
  mykol som plecami. "Ráno odchádzam do Štátov."
  
  
  "Ja viem, ale uvidíme sa tam."
  
  
  "Och?" Bol to šok. Nevedel som, že príde do Ameriky.
  
  
  Jej úsmev bol takmer skromný. Položila si hlavu na moju hruď. "Práve som sa rozhodol dnes večer, keď si bol preč." Budem tam o pár týždňov. Stačí navštíviť. Stále chcem vidieť Franziniho a...“ V polovici vety nasledovala ďalšia pauza.
  
  
  "A..." vyzval som ho.
  
  
  "...A môžeme spolu stráviť ešte nejaký čas." Jej ruky sa mi zovreli okolo krku. "Chceš toto? Chceš sa so mnou milovať v Spojených štátoch?"
  
  
  "Rád by som sa s tebou miloval kdekoľvek."
  
  
  Pritisla sa bližšie. "Tak na čo čakáš?" Tá smaragdovozelená šifónová vec, ktorú mala na sebe, keď otvorila dvere, nejako zmizla. Pritisla na mňa svoje nahé telo.
  
  
  Zodvihol som ju a zamieril do spálne. Väčšinu noci sme mali pred sebou a nemienil som ju stráviť v kancelárii.
  
  
  Nepovedal som jej, že sa nikdy nedostane do Štátov, a nasledujúce ráno som si musel pripomínať amerických vojakov, ktorých zničila jej drogová sieť, kým som sa prinútil urobiť to, čo som musel.
  
  
  Keď som druhý deň ráno odchádzal, jemne som ju pobozkal na pery.
  
  
  Plastová bomba, ktorú som mal pripevnenú na spodnej strane postele, nevybuchne ďalšiu hodinu a pol a bol som presvedčený, že bude spať tak dlho, možno aj dlhšie, ak by z nejakého dôvodu kyseline trvalo dlhšie preniknúť do rozbušky. .
  
  
  Dostal som bombu na ceste do St. George's po odchode z Harkinsovho domu. Ak niekedy budete potrebovať plastovú bombu v cudzom meste, najlepšie urobíte, ak si ju zaobstaráte od miestneho agenta CIA vo vašej oblasti – a takmer vždy môžete nájsť agenta CIA vo vašej oblasti, ktorý sa vydáva za zástupcu miestnej agentúry Associated Press. V Bejrúte to bol Irving Fein, malý, okrúhly muž s okuliarmi s rohovinovým rámom, ktorý mal vášeň pre kreslenie rovných čiar.
  
  
  Na Blízkom východe sme na seba narazili viac ako niekoľkokrát, ale odmietol mi poskytnúť výbušniny bez toho, aby vedel, koho mám v úmysle vyhodiť do vzduchu, a bez toho, aby sa najprv poradil s jeho šéfom. Nakoniec súhlasil, keď som ho presvedčil, že to bol priamy príkaz z Bieleho domu.
  
  
  Samozrejme, v skutočnosti to tak nebolo a mohol by som sa s tým stretnúť neskôr, ale ako som veril, Su Lao Lin bol nepriateľský agent a bolo potrebné ho zlikvidovať.
  
  
  Veľmi dobre sa jej darilo aj v posteli. Preto som ju pred odchodom pobozkal na rozlúčku.
  
  
  
  Siedma kapitola.
  
  
  
  Louis ma stretol pri bráne Trans World Airlines o hodinu neskôr. Rozprával sa s dvoma tmavými mužmi v lacných oblekoch anglického strihu. Možno to boli obchodníci s olivovým olejom, ale z nejakého dôvodu som o tom pochyboval. Len čo ma Louis zbadal, ponáhľal sa k nemu s natiahnutou rukou.
  
  
  „Rád ťa vidím, Nick! Som rád, že ťa vidím!"
  
  
  Srdečne sme si podali ruky. Louis robil všetko od srdca. Potom ma predstavil mužom, s ktorými sa rozprával, Gino Manitti a Franco Loclo. Manitti mal nízke čelo, ktoré mu presahovalo obočie, moderný neandertálec. Loklo bol vysoký a chudý a cez jeho napäto pootvorené pery som zazrel žltkastý pár pokazených zubov. Ani jeden z nich nehovoril dostatočne po anglicky, aby si na Coney Island objednal párok v rožku, ale v ich očiach bola zvieracia tvrdosť a v kútikoch ich úst som videl hnev.
  
  
  Viac šrotu pre mafiánsky mlyn.
  
  
  Keď som bol na palube veľkého lietadla, sedel som pri okne a Louis sedel na vedľajšom sedadle. Priamo za nami sedeli dvaja nováčikovia v rodine Franziniovcov. Počas celého letu z Bejrútu do New Yorku som nepočul nikoho povedať ani slovo.
  
  
  Pre Louisa to bolo viac, ako som mohol povedať. Začalo to vrieť od chvíle, keď sme si zapli pásy.
  
  
  "Ahoj Nick," povedal s úškrnom. „Čo si robil včera večer, keď som odišiel zo Su Lao Lin? Muž! Je to nejaká kurva, však?" Smial sa ako malý chlapec rozprávajúci špinavý vtip. "Bavilo sa ti s ňou dobre, Nick?"
  
  
  Chladne som naňho pozrela. "Musel som sa porozprávať s chlapom o mojich papieroch."
  
  
  "Ach áno. Zabudol som. To by bolo."
  
  
  Pravdepodobne Charlie Harkins. Je to naozaj dobrý človek. Myslím si, že je najlepší v odbore.“
  
  
  Bolo, pomyslel som si. "Urobil pre mňa dobrú prácu," povedal som vyhýbavo.
  
  
  Louis sa ešte pár minút rozprával o Charliem a o dobrých ľuďoch všeobecne. Nepovedal mi toho veľa, čo som ešte nevedela, ale rád sa rozprával. Potom zmenil tému.
  
  
  "Hej Nick, vieš, že si skoro zabil toho chlapíka Harolda v byte Su Lao Lin." Bože! Nikdy som nevidel nikoho pohybovať sa tak rýchlo!"
  
  
  Usmiala som sa na kamarátku. Možno mi to tiež lichotí. „Nepáči sa mi, že ma zapínajú,“ povedal som tvrdo. "To nemal robiť."
  
  
  "Áno áno. určite súhlasím. Ale sakra, skoro si toho chlapa zabil!"
  
  
  "Ak neviete trafiť loptu, nemali by ste ísť do boja."
  
  
  "Áno, jasné... človeče... Doktor v nemocnici povedal, že jeho koleno je v podstate zničené." Povedal, že už nikdy nebude chodiť. Má tiež poranenú chrbticu. Možno doživotne paralyzovaný.“
  
  
  Prikývol som. Pravdepodobne kvôli tomu karate sekaniu, ktoré som mu dal do zátylku. Niekedy sa takto správa, ak nezabíja priamo.
  
  
  Pozrel som sa von oknom na miznúce pobrežie Libanonu, slnko žiariace na azúrové Stredozemné more pod nami. Pracoval som niečo viac ako deň a už dvaja ľudia zomreli a jeden sa stal mrzákom na celý život.
  
  
  Musia byť aspoň dvaja mŕtvi. Pozrel som sa na hodinky: desať pätnásť. Plastová bomba pod posteľou Su Lao Lin mala explodovať už pred pol hodinou...
  
  
  Zatiaľ som si robil svoju prácu. Tranzitné ústie v Bejrúte bolo zničené. Ale to bol len začiatok. Potom som musel bojovať s mafiou v jej domovine. Mal by som do činenia s hlboko zakorenenou organizáciou, obrovským priemyslom, ktorý sa rozšíril po krajine ako zákerná choroba.
  
  
  Spomenul som si na rozhovor, ktorý som mal s Jackom Gourleym pred niekoľkými mesiacmi, tesne predtým, ako som dostal za úlohu vysporiadať sa s Holanďanom a Hamidom Rashidom. Boli sme na pive v The Sixish na Eighty-8th Street a First Avenue v New Yorku a Jack hovoril o svojej obľúbenej téme, Syndikáte. Ako reportér Správ dvadsať rokov pokrýval mafiánske príbehy.
  
  
  "Je ťažké tomu uveriť, Nick," povedal. „Poznám jedného z týchto úverových žralokov – prevádzkuje ich rodina Ruggiero – ktorý má nesplatené pôžičky viac ako osemdesiat miliónov dolárov a úroky z týchto pôžičiek sú tri percentá týždenne. To je stopäťdesiatšesť percent ročne z osemdesiatich miliónov.
  
  
  "Ale toto sú len počiatočné peniaze," pokračoval. "Sú vo všetkom."
  
  
  "Ako čo?" Vedel som o mafii veľa, ale od odborníkov sa dá vždy učiť. V tomto prípade bol expertom Gourley.
  
  
  „Asi najväčší sú kamióny. Nachádza sa tu aj odevné centrum. Minimálne dve tretiny z nej ovláda mafia. Balia mäso, ovládajú väčšinu automatov v meste, súkromný odvoz odpadu, pizzérie. , bary, pohrebné ústavy, stavebné spoločnosti, realitné firmy, cateringové spoločnosti, klenotnícke podniky, podniky na plnenie nápojov – na čo si spomeniete.“
  
  
  "Nie je to tak, že by mali veľa času na skutočné zločiny."
  
  
  "Neklam sa. Sú dobre oboznámení s únosmi lietadiel a všetko, čo zabavia, môžu byť presmerované do ich takzvaných legitímnych predajní. Chlapík, ktorý rozširuje svoj odevný biznis na Siedmej Avenue, to pravdepodobne robí za peniaze z drog, chlapík, ktorý otvára sieť obchodov s potravinami v Queense, to pravdepodobne robí s peniazmi, ktoré pochádzajú z pornografie na Manhattane."
  
  
  Gourley mi tiež povedal niečo o pápežovi Franzinim. Mal šesťdesiatsedem rokov, no do dôchodku mal ďaleko. Podľa Gourleyho viedol rodinu viac ako päťsto zasvätených členov a približne štrnásťsto členov „pridružených“. "Zo všetkých starých Mustachio Petes," povedal Gourley, "tento starý sviňa je zďaleka najtvrdší." Je tiež pravdepodobne najlepšie organizovaný.“
  
  
  V lietadle letiacom z Bejrútu smerom do Štátov som sa pozrel na svojho spoločníka, Franziniho synovca Louisa. Z devätnástich stoviek gangstrov, ktorí tvorili rodinu Franziniovcov, bol jediný, koho som mohol nazvať priateľom. A pochyboval som, že by to bolo užitočné na niečo iné ako na nepretržitú konverzáciu, keby sa veci zhoršili.
  
  
  Znova som sa pozrela von oknom a povzdychla si. Toto nebola úloha, ktorá by ma bavila. Vzal som do ruky román Richarda Gallaghera a začal som ho čítať, aby som sa odvrátil od mojej najbližšej budúcnosti.
  
  
  O tri hodiny neskôr som skončil, stále sme boli vo vzduchu, bezprostredná budúcnosť stále vyzerala pochmúrne a Louis znova prehovoril. Bol to nešťastný let.
  
  
  Na letisku nás stretol Larry Spelman, Franziniho osobný bodyguard. Podľa toho, čo som pochopil, strýko si Louisa veľmi vážil.
  
  
  Spelman bol aspoň o palec vyšší ako môj 16-metrový, ale úzky a kostnatý. Mal dlhý, vysoko premostený nos a prenikavé, široko posadené modré oči a čierno škvrnitú tvár s dlhými bokombradami, no mal len asi tridsaťpäť rokov. Poznal som ho podľa povesti: tvrdý ako klince, fanaticky oddaný pápežovi Franzinimu.
  
  
  Vydal prekvapivo hlasný smiech, keď jemne chytil Louisa za ramená. „Rád ťa vidím, Louis! Starý muž ma sem poslal, aby som sa s tebou sám stretol."
  
  
  Louis predstavil Manittiho, Lokla a mňa a podali sme si ruky. Spelman sa na mňa zvedavo pozrel, jeho modré oči neochvejne. "Nepoznám ťa odniekiaľ?"
  
  
  Zvládol to sakramentsky dobre. Vedel som si spomenúť na ktorúkoľvek z tucta úloh, v ktorých by som mu mohol byť pridelený. Jedným z faktorov úspechu organizovaného zločinu v tejto krajine bol jeho pozoruhodný spravodajský systém. Podsvetie sleduje vládnych agentov tak pozorne, ako vláda sleduje postavy podsvetia. Nikdy som sa so Spelmanom osobne nestretol, ale je celkom možné, že ma spozná.
  
  
  Prekliatie! Som tu len päť minút a už mám problémy. Ale hral som to nonšalantne a dúfal som, že hlboké opálenie, ktoré som nadobudol v Saudskej Arábii, ho trochu zmätie. Pomôcť mala aj lepiaca páska na mojom čele.
  
  
  mykol som plecami. "Bol si niekedy v New Orleans?"
  
  
  "Nie. Nie v New Orleans." Podráždene pokrútil hlavou. "Máš niečo s Tonym?"
  
  
  Tony?"
  
  
  "Tony Canzoneri, bojovník."
  
  
  Sakra znova! Zabudol som, že sa volám Canzoneri, aj keď som pred chvíľou počul, ako ma Louis takto predstavil. Ešte pár takýchto zlyhaní a budem sa naozaj trápiť.
  
  
  "Je to môj bratranec," povedal som. "Z otcovej strany."
  
  
  "Veľký bojovník!"
  
  
  "Áno." Mal som pocit, že Larry Spelman udržiava konverzáciu v chode, aby ma mohol študovať trochu dlhšie. Hrali sme zábavnú hru. Vedel, že som práve prišiel od Madame Su Lao Lin z Bejrútu a že Canzoneri nebude moje skutočné meno.
  
  
  Táto hra sa mi nepáčila. Skôr či neskôr si spomenie, kto som a celá táto šaráda vybuchne. Ale momentálne som s tým mohol urobiť len málo. "Uvidíme sa o chvíľu," povedal som. "Musím ísť na záchod."
  
  
  Vzal som si so sebou tašku a bez toho, aby som opustil pánsku záchod, som rýchlo preložil Wilhelminu a Huga z kufra na ich zvyčajné miesta: puzdro na rameno pre Wilhelminu, odpružené semišové puzdro pre Huga. Libanon má teraz zavedené bezpečnostné opatrenia, takže do lietadiel nemôžete nastupovať so zbraňami. Na druhej strane, toaletná súprava vystlaná olovenou fóliou sa s vami v kufri veľmi dobre cestuje a pre batožinové röntgeny vyzerá úplne neškodne a nepreniknuteľne. Každý colný inšpektor by sa, samozrejme, mohol rozhodnúť, že si ho vyberie a pozrie sa naň, ale život je plný šancí a z nejakého dôvodu som nikdy nevidel colného inšpektora kontrolovať toaletnú súpravu. Pozerajú sa dolu po špičkách vašich papúč a očuchajú váš vrecúško s tabakom, aby sa uistili, že to nie je marihuana, ale nikdy som nevidel jediný pohľad do toaletnej súpravy.
  
  
  Z pánskej izby som odchádzal oveľa bezpečnejšie.
  
  
  * * *
  
  
  Veľký Chrysler, ktorý Spelman viezol späť do mesta, bol plný Louisovho štebotania. Tentoraz som ocenil jeho nekonečný vysmiaty monológ. Dúfal som, že to odo mňa odvedie Spelmanove myšlienky.
  
  
  Bolo niečo po 18:00. keď veľké modré auto zastalo k veľkému, neopísateľnému loftu na Prince Street, hneď pri Broadwayi. Vyšiel som z auta ako posledný a pozrel som sa na ošúchaný nápis na prednej strane budovy: Franzini Olive Oil.
  
  
  Larry Spelman nás viedol cez malé presklené dvere a otvorenou chodbou, míňal malú kanceláriu, kde štyri ženy sústredene pracovali na svojich tlačiarenských stoloch, zovreté medzi sivými kartotékami a stenou. Nikto z nich nezodvihol zrak, keď sme prechádzali okolo; v niektorých firmách je lepšie nevedieť, kto chodí po kancelárii.
  
  
  Pristúpili sme k dverám s matným sklom, na ktorých bol úhľadne napísaný podpis Josepha Franziniho. Ako keby sme boli všetci odvádzači, ktorí práve dorazili do výcvikového tábora, schúlili sme sa a položili kufre k jednej stene, potom sme stáli a vyzerali ostýchavo. Iba Louis bol imúnny voči plukovným nuansám, ktoré skupina navrhovala; preskočil malé drevené zábradlie a zdalo sa, že ohmatá primárnu sekretárku, ktorá vstala od stola, keď ho videla vojsť.
  
  
  Kričala. -"Louis!" "Kedy si sa vrátil?"
  
  
  Dusil ju bozkami. "Len teraz, Philomina, len teraz." Ahoj! Si krásna, zlatá, jednoducho krásna! Mal pravdu. Keď sa snažila vyslobodiť z jeho gorilieho objatia, vedel som to. Napriek svojmu vzhľadu – okuliare bez obrúčok, čierne vlasy stiahnuté do pevného drdola, blúzka s vysokým golierom – bola skutočnou talianskou kráskou, vysokou, štíhlou, no s lahodnými prsiami, prekvapivo tenkým pásom a plnými zaoblenými bokmi. Jej oválna tvár, zvýraznená obrovskými hnedými očami a výraznou, ostrou bradou, bola priamo zo Sicílie
  
  
  jej olivová pokožka, vyrysované črty a ťažké, zmyselné pery.
  
  
  Nesmelo sa usmiala naším smerom, odstúpila od stola a narovnala si sukňu. Na chvíľu sa naše pohľady stretli z druhej strany miestnosti. Stretli sme sa a držali ju, potom sa vrátila a posadila sa a tá chvíľa prešla.
  
  
  Spelman podišiel k stolu a zmizol cez otvorené dvere kancelárie za Philomininým stolom a napravo od neho. Louis sedel na rohu sekretárkinho stola a potichu sa s ňou rozprával. My ostatní sme našli sedačky na pestrofarebných plastových stoličkách hneď pri dverách.
  
  
  Larry Spelman sa znova objavil a tlačil chrómový invalidný vozík, v ktorom sedel obrovský starý muž. Bolo to hnusné, naplnilo obrovský invalidný vozík a rozlialo sa po bokoch. Musel vážiť tristo kíl, možno aj viac. Pod hromadou tuku, ktorá tvorila jeho tvár, sa leskli zlovestné čierne oči čudne lemované tmavými kruhmi, klasickým príkladom syndrómu moonface, ktorý sa zvyčajne spája s liečbou kortizónom.
  
  
  Vtedy som si spomenul na to, čo som čítal pred mnohými rokmi: Joseph Franzini bol obeťou sklerózy multiplex. Bol na tom invalidnom vozíku tridsaťsedem rokov - bystrý, drzý, neľútostný, brilantný, silný a zmrzačený zvláštnym neurologickým ochorením, ktoré postihlo centrálny nervový systém. Skresľuje alebo narúša motorické impulzy, takže obeť môže trpieť stratou zraku, nedostatkom koordinácie, ochrnutím končatín, dysfunkciou čriev a močového mechúra a inými problémami. Skleróza multiplex nezabíja, len potrápi.
  
  
  Vedel som, že na roztrúsenú sklerózu neexistuje žiadny liek, žiadna preventívna a dokonca ani účinná liečba. Ako väčšina pacientov so sklerózou multiplex, aj Franzini dostal túto chorobu, keď bol mladý, vo veku tridsať rokov.
  
  
  Pri pohľade na neho som rozmýšľal, ako to urobil. Okrem niekoľkých krátkych období spontánnej remisie bol Franzini odvtedy pripútaný na tento invalidný vozík a stal sa tučným a bacuľatým kvôli nedostatku pohybu a záľube v jedení talianskych cestovín. Viedol však jednu z najmocnejších mafiánskych rodín na svete s obchodným talentom a reputáciou v kruhoch podsvetia, ktorá je na druhom mieste za Gaetanom Ruggierom.
  
  
  Toto bol muž, pre ktorého som prišiel do New Yorku pracovať a podľa možnosti ho zničiť.
  
  
  "Louis!" Štekal chrapľavým, ale prekvapivo silným hlasom. "Som rád, že si späť." Pozrel sa na nás ostatných. "Kto sú títo ľudia?"
  
  
  Louis sa ponáhľal predstaviť. Urobil gesto. "Toto je Gino Manitti."
  
  
  "Bon giorno, Don Joseph." Neandertálska polovica sa poklonila zmrzačenému obrovi.
  
  
  "Giorno." Franzini sa pozrel na Franca Lokla.
  
  
  V Loklovom hlase bolo cítiť chvenie strachu. "Franco Loklo," povedal. Potom sa jeho tvár rozjasnila. "Z Castelmaru," dodal.
  
  
  Franzini sa zachichotal a otočil sa ku mne. Stretol som sa s jeho pohľadom, no nebolo to ľahké. V tých čiernych očiach horela nenávisť, ale nenávisť som už videl. Bolo to niečo iné, čo Popeye Franzini nenávidel s vášňou, s akou som sa nikdy predtým nestretol.
  
  
  Zrazu som pochopil. Franziniho nenávisť bola taká krutá, pretože nebola namierená proti jednej osobe alebo skupine ľudí, ani proti krajine či myšlienke. Franzini sa nenávidel. Nenávidel svoje choré telo a nenávidiac seba, nenávidel Boha, ktorého stvoril na svoj obraz.
  
  
  Louisov hlas prerušil moje myšlienky. "Toto je Nick Canzoneri, strýko Joe." On je môj priateľ. Stretol som ho v Bejrúte."
  
  
  Prikývol som starému mužovi, nie celkom sa uklonil.
  
  
  Nadvihol jedno biele obočie alebo sa o to pokúsil. Výsledkom bola manickejšia grimasa, keď sa mu otvorila jedna strana úst a hlava sa mu od námahy naklonila nabok. "Priateľ?" - zasyčal. „Boli ste poslaní, aby ste sa nepriatelili. Ha!"
  
  
  Louis sa ponáhľal, aby ho upokojil. "Aj on je jedným z nás, strýko Joe." Počkaj, poviem ti, čo raz urobil."
  
  
  Zdalo sa mi čudné počuť, ako dospelý muž volá iného „strýko Joe“, ale predpokladám, že to všetko bolo súčasťou Louisovho trochu mladistvého prístupu k životu. Pokiaľ ide o to, čo mohol povedať o tom, čo som kedysi urobil, nevedel ani polovicu.
  
  
  Usmial som sa na Franziniho tak úprimne, ako som len vedel, ale naozaj ma nenapadlo nič povedať, tak som len pokrčil plecami. Toto je úžasné talianske východisko z akejkoľvek situácie.
  
  
  Starý muž chvíľu hľadel späť a potom rýchlym pohybom ruky otočil invalidný vozík do polovice tak, aby bol otočený k Louisovi. Bol to pozoruhodný krok pre muža, ktorý pred chvíľou len ťažko zdvihol obočie.
  
  
  "Zarezervujte si týchto chlapov u Mannyho," prikázal. "Daj im to zajtra a potom im povedz, aby prišli za Riccom." Pozrel sa na nás cez plece. "Dočerta!" Povedal. "Stavím sa, že ani nehovoria po anglicky."
  
  
  Pozrel na Louisa. "Zajtra večer máme párty v Toney Gardens." Dnes má tvoja sesternica Philomina narodeniny. Buď tam."
  
  
  Louis sa šťastne usmial. "Samozrejme, strýko Joe."
  
  
  Jeho sesternica Philomina sa roztomilo začervenala.
  
  
  Starý pán šikovne zložil invalidný vozík a vlastnou silou zamieril späť do kancelárie. Spelman sa na mňa znova chladne pozrel a potom nasledoval svojho šéfa. Keby niekedy vedel, kto som, jedného dňa si spomenie.
  
  
  Keď sme Manitti, Lochlo a ja nasledovali Louisa z kancelárie na chodbu, mal som z Larryho Spelmana veľmi zlý pocit.
  
  
  
  Ôsma kapitola.
  
  
  
  Manny vlastnil Chalfont Plaza, jeden z veľkých starých hotelov na východnej strane centra Manhattanu. Počas svojej dlhej histórie hostil Chalfont Plaza ako hosťa viac ako jedného člena európskej kráľovskej rodiny. Stále je to jedna zo štandardných zastávok pre obchodníkov mimo mesta, ktorí navštívia New York City.
  
  
  Pred niekoľkými rokmi skupina prominentných podnikateľov kúpila Chalfont Plaza od pôvodných vlastníkov ako podnikateľskú investíciu a potom ju predala Emmanuelovi Perrinimu, mladému ambicióznemu obchodníkovi s veľkým kapitálom.
  
  
  Na prednej strane je stále nápis „Chalfont Plaza“, ale mafia to kvôli svojmu večnému egu nazýva „Manny“.
  
  
  "Chcel by si sa zastaviť a napiť sa, Nick?" spýtal sa Louis predtým, ako som po prihlásení vošiel do výťahu.
  
  
  "Nie, ďakujem, Louis," zastonala som. "Som vyčerpaný."
  
  
  "Dobre," súhlasil veselo. "Zajtra poobede ti zavolám a dám ti vedieť, čo sa deje."
  
  
  "Fajn." Nasadila som posledný priateľský úsmev a zamávala na rozlúčku, keď sa dvere výťahu zatvorili. Unavený? Nebolo to len pásmová choroba, kvôli ktorej som zabudol zastrčiť Wilhelminu pred spaním pod vankúš. Namiesto toho som ho hodil do puzdra na vrchu hromady oblečenia, ktoré som nechal ležať na zemi, keď som sa vyzliekal.
  
  
  Keď som sa zobudil, bola len štyri palce od mojich úst a ukazovala mi priamo na ľavé oko.
  
  
  "Nehýb sa, ty skurvy syn, inak ťa zabijem."
  
  
  Verila som mu. Ležal som úplne nehybne a snažil som sa prispôsobiť oči chvíľkovému oslepujúcemu svetlu lampy na nočnom stolíku. Wilhelmina má len 9 mm, no v tej chvíli som mal pocit, že sa pozerám dolu hlavňou 16-palcovej námornej pušky.
  
  
  Sledoval som svoj pohľad na Wilhelminin driek k ruke, ktorá ju držala, potom na dlhú ruku, kým som nenašiel jej tvár. Ako sa dalo očakávať, bol to starý známy: Larry Spelman.
  
  
  Oči ma pálili únavou a keď som sa úplne prebudila, cítila som bolesť v tele. Netušila som, ako dlho som spala. Prešlo asi tridsať sekúnd.
  
  
  Spelman trhol rukou a oceľová rukoväť mojej vlastnej pištole ma zasiahla do tváre. Bolesť mi stúpala do čeľuste. Podarilo sa mi udržať sa, aby som nekričal.
  
  
  Spelman sa uškrnul a odtiahol, stále držiac zbraň namierenú na mňa. Vstal, jednou rukou schmatol najbližšiu stoličku a pritiahol si ju k sebe, pričom zo mňa ani nespustil oči.
  
  
  Oprel sa v kresle a pokynul Wilhelmine. "Posaď sa."
  
  
  Opatrne som vstal a položil som za seba dva vankúše. Pekné a pohodlné, až na tú prekliatu zbraň. Pozrela som sa na hodiny na nočnom stolíku. Tri hodiny a keďže cez žalúzie neprechádzalo svetlo, museli byť tri hodiny ráno. Spal som asi štyri hodiny.
  
  
  Spýtavo som sa pozrel na Spelmana a keď som sa konečne zobudil, rozhodol som sa, že musí byť opitý. V jeho očiach bol zvláštny pohľad; Zdalo sa, že zaostrili nesprávne. Potom som videl, že zreničky sa zúžili. Nebol opitý, bol vzrušený!
  
  
  Čeľusť mi pulzovala bolesťou.
  
  
  "Myslíš si, že si celkom bystrý sviňa, však, Carter?"
  
  
  V duchu som sa strhol. Vyhodil mi kryt, dobre. Zaujímalo by ma, či to povedal niekomu inému. Nie že by na tom veľmi záležalo. Podľa toho, ako veci momentálne vyzerali, mal všetok čas na svete, aby to povedal, komu chcel.
  
  
  "Momentálne sa necítim veľmi múdry," priznal som.
  
  
  Dovolil si mierny úsmev. „Konečne som si spomenul, asi pred hodinou. Nick Carter. Pracuješ pre AX."
  
  
  Prekliaty heroín! Niekedy sa to stane: spustí sa dlho zabudnutá spomienka. Toto som už videl.
  
  
  "To bolo asi pred štyrmi rokmi," pokračoval. "Tom Murphy ma upozornil na teba na Floridu."
  
  
  "Máš dobrú spoločnosť," zasmiala som sa. Pod jeho fasádou, že je uznávaným právnikom, bol elegantný, sivovlasý Murphy jedným z najúspešnejších dodávateľov pornografie v krajine. A v Murphyho prípade to nie je len o sexe a heroíne; mal do činenia so skutočnou špinou.
  
  
  Spelman na mňa hrozivo namieril zbraň. "Kto je v tom ešte s tebou?"
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Ak viete, že som Nick Carter, viete, že zvyčajne pracujem sám."
  
  
  "Nie teraz. Hneď ako som si spomenul, kto si, zavolal som do Bejrútu. Su Lao Lin je mŕtvy. Charlie Harkins je mŕtvy. Harold je v nemocnici."
  
  
  "Takže?" Aspoň tá časť môjho plánu fungovala.
  
  
  Spelman sa uškrnul. "Takže tentoraz si nemohol pracovať sám. To čínske dievča bolo zabité takmer hodinu a pol potom."
  
  
  váš let odštartoval."
  
  
  "Och?" Pristihla som sa pri dobrej myšlienke. Napadlo ma, že ak by si Spelman myslel, že so mnou spolupracujú ďalší ľudia, možno by mi to získalo čas. Dokonca by som mohol zapojiť aj niektorých legitímnych členov rodiny Franziniovcov. Možno čoskoro dokážu, že ide o podvod, ale aspoň to spôsobí hrôzu.
  
  
  Vytlačil som z hlavy tú poslednú myšlienku. Mojím prvým cieľom bolo nespôsobiť hrôzu. Bolo to dostať sa odtiaľto živý. Momentálne šance neboli príliš dobré.
  
  
  "Keby so mnou niekto pracoval," povedal som rozhorčene, "prečo si myslíš, že by som ti to povedal?"
  
  
  Papuľa Lugera urobila malý kruh vo vzduchu. "Popeye Franzini bude chcieť celý príbeh," povedal. Ďalší malý kruh vo vzduchu. "A keď mu to poviem, dám mu z toho každý kúsok."
  
  
  Ďalší bod v môj prospech! Spelman to ešte nikomu nepovedal. Ak by som sa ho mohol zbaviť skôr, ako sa on zbavil mňa, veci by sa mohli začať zlepšovať. Štart z ľahu bez zbrane na mäkkom lôžku nebol pre mňa dobrý začiatok, ale mal som čo robiť.
  
  
  Potreboval som ho dostať dostatočne blízko, aby som ho mohol chytiť, a jediný spôsob, ako som to mohol urobiť, bolo vyprovokovať ho, aby na mňa zaútočil. Myšlienka úmyselného vyprovokovania útoku ozbrojeného, vyradeného závislého na heroíne nepatrila k tým najšťastnejším, aké som kedy mal. Moje šance boli veľmi malé. Na druhej strane som nevidel alternatívu.
  
  
  "Si idiot, Spelman," povedal som.
  
  
  Namieril na mňa zbraň. Zdalo sa, že to bolo jeho obľúbené gesto.
  
  
  "Začni hovoriť, hýb sa, inak zomrieš."
  
  
  vybuchol som. - "Strieľaj!" "Nemôžete ma zabiť, kým nezistíte, s kým pracujem." Vieš to. Otcovi sa to nebude páčiť, Larry. Použite hlavu – ak vám hlavou koluje v žilách tá dávka heroínu. "
  
  
  Chvíľu o tom premýšľal. Za normálnych okolností si myslím, že Larry Spelman bol celkom šikovný muž. Keď kráčal na oblaku heroínu, len ťažko mohol zmeniť smer svojich myšlienok.
  
  
  Pokračoval som v rozprávaní. Čím viac budem hovoriť, tým dlhšie budem žiť. "Ako sa taký milý židovský chlapec ako ty dostal do mafie, Larry?"
  
  
  Ignoroval ma.
  
  
  Skúsil som iný gambit. „Vie tvoja matka, že vychovala závislého na heroíne, Larry? Mala by byť na seba hrdá. Koľko ďalších matiek môže povedať, že sa z ich synov stali narkomani, ktorí väčšinu života tlačia tučného starého muža na invalidnom vozíku? Stavím sa, že o tebe stále hovorí, vieš: "Môj syn je lekár, môj syn je právnik a potom sa objaví tvoja stará dáma a hovorí: "Môj syn je narkoman."...
  
  
  Bolo to detinské a nepravdepodobné, že by ho to poslalo do šialeného hnevu. Ale poriadne ho to dráždilo, už len preto, že môj hlas prerušil jeho myšlienky zahalené odpadkami.
  
  
  "Zmlkni!" - prikázal dosť pokojne. Urobil pol kroku zo stoličky, na ktorej sedel, a takmer nenútene ma udrel bokom Lugera.
  
  
  Ale tentokrát som bol pripravený.
  
  
  Otočil som hlavu doprava, aby som sa vyhol úderu, a zároveň som švihol ľavou rukou hore a von, chytil som ho za zápästie ostrým karate sekom, ktorý ho mal prinútiť odhodiť zbraň, ale nestalo sa tak.
  
  
  Pretočil som sa na posteľ doľava, chytil som ho za zápästie a pritlačil som ho dlaňou nahor k bielym plachtám, potom som ho spustil cez rameno, aby som vyvinul maximálny tlak. Jeho druhá ruka sa mi omotala okolo pása a snažil sa ma odtiahnuť od mojej spútanej ruky.
  
  
  Pritisol mi pravú ruku na moje telo. Urobil som rýchly kŕčovitý pohyb, prehol som chrbát a dal som si jedno koleno pod seba, aby som použil páku, a mohol som si uvoľniť ruku. Teraz som mal obe ruky voľné, aby som mohol pracovať na jeho ruke so zbraňou, ľavá mu stláčala zápästie tak silno, ako sa len dalo, a pravá ho chytila za prsty a snažila sa ich odhnúť od zbrane.
  
  
  Pustil som jeden prst a začal som ho pomaly, neúprosne krčiť. Jeho prsty boli fantasticky silné. Tlak okolo môjho pása sa zrazu zmiernil. Potom sa jeho voľná ruka omotala okolo môjho ramena a dlhé kostnaté prsty ma chytili za tvár, zachytili ma okolo čeľuste a strhli mi hlavu dozadu, snažiac sa mi zlomiť krk.
  
  
  Bojovali sme v tichosti, chrčali námahou. Pracoval som s tým prstom pištole, mieril som na páku, pričom som použil všetku svoju vôľu a svaly, aby som udržal hlavu dole.
  
  
  Prstom som nabral osminu palca, no zároveň som cítil, ako mi tlačia hlavu dozadu. Spelmanove prsty sa mi zaryli hlboko do hrdla, pod moju čeľusť, groteskne mi zdeformovali ústa a jeho dlaň mi tlačila na nos. O chvíľu, keď sa preruší krčná tepna, stratím vedomie.
  
  
  Oči mi zakalil ružový opar a mozgom mi prebleskli biele pruhy bolesti.
  
  
  Otvoril som ústa a silno som si zahryzol do jedného zo Spelmanových prstov, pričom som cítil, ako sa mi do neho zarezávajú zuby, ako keby to bol kus grilovaného rebra. So zaťatými zubami sa mi do úst nahrnula horúca krv
  
  
  narazil do kĺbu, hľadal slabosť v kĺbe, potom prerezal šľachy, rozdrvil jemnú kosť.
  
  
  Zakričal a odtiahol ruku, ale moja hlava s ňou išla a zubami som ho chytila za prst. Trhal som to brutálne ako pes cez kosť, pričom som cítil krv na perách a tvári. Zároveň som pištoľou zvýšil tlak na jeho ruku. Jeho prst sa teraz ohýbal a všetko, čo som musel urobiť, bolo otočiť ho späť.
  
  
  Ale moja boľavá čeľusť zoslabla a začal som strácať zovretie jeho prsta. Náhle trhnutím sa vyslobodil, no zároveň prsty jeho druhej ruky uvoľnili zovretie Wilhelminy a Luger spadol na zem vedľa postele.
  
  
  Objali sme sa a zvíjali na posteli v mučivých mukách. Jeho nechty hľadali moje očné buľvy, ale pre ochranu som si zaborila hlavu do jeho ramena a chytila som ho za slabiny. Prevrátil boky, aby sa ochránil, a zvalili sme sa z postele na zem.
  
  
  Niečo ostré a neotrasiteľné mi prepichlo hlavu a uvedomil som si, že som narazil do rohu nočného stolíka. Teraz bol Spelman na vrchole, jeho ostrá tvár len pár centimetrov odo mňa, zuby vycenené v šialenom úsmeve. Jednou päsťou ma udrel do tváre a druhou rukou ma pritlačil na hrdlo v škrtení, ktoré uvoľnil jeho zlomený prst.
  
  
  Pritlačila som si bradu ku krku ako som len mohla a vystretými prstami som mu prepichla oči, no v poslednej chvíli otočil hlavu, aby si ich chránil, a pevne ich zavrel.
  
  
  Chytil som jedno veľké ucho a zúrivo som ho potiahol, otočil som sa. Prudko sa mu otočila hlava a ja som dlaňou narazil do jeho ostrého nosa. Cítil som, ako sa chrupavka odtrhla od sily úderu a krv sa mi nahrnula do tváre a oslepila ma.
  
  
  Spelman zúfalo vykríkol, keď som sa vymanil z jeho zovretia a vyvalil sa. Chvíľu sme stáli na všetkých štyroch, ťažko dýchali, lapali po dychu, celí od krvi, ako dve ranené zvieratá v boji.
  
  
  Potom som si všimol Wilhelminu vedľa nočného stolíka. Spustil som ruky a kolená, rýchlo som sa ponoril, skĺzol som dopredu na brucho, keď som spadol na zem, ruky som mal vystreté a prsty zvieral zbraň. Nechtom som poškrabal pažbu pištole a znova som sa vrhol. Pocítil som veľkú radosť, keď mi dlaň dopadla na rukoväť a moje prsty sa okolo nej zakrútili známym spôsobom.
  
  
  Mal som zbraň, ale Spelman, ako nejaká veľká kostnatá mačka, už bol nado mnou, jeho veľká ruka tlačil na moju natiahnutú ruku a jeho druhá päsť, ako piest, mi buchol do rebier. Prevrátil som sa na chrbát, pretočil som rameno zľava doprava a vytiahol kolená tak, aby som mal nohy priložené k hrudi.
  
  
  Potom som nohy prudko vytlačil von, ako odvíjajúca sa pružina. Jedna noha chytila Spelmana do žalúdka, druhá do hrudníka a on letel späť, pričom stratil zovretie na mojom zápästí. Dopadol na zadok a hybnosť ho preniesla na chrbát. Potom sa prevalil doprava, otočil hlavu dole a dole a postavil sa na všetky štyri tvárou ku mne.
  
  
  Kľakol si so zdvihnutými rukami, mierne skrčený, pripravený zaútočiť. Jeho tvár bola pokrytá krvou zo zlomeného nosa. Ale jeho bledomodré oči iskrili cieľavedomou vytrvalosťou.
  
  
  Strelil som ho priamo do tváre zo vzdialenosti asi osem centimetrov. Zdalo sa, že jeho črty sa scvrkli dovnútra, no zostal na kolenách a telo sa mu hojdalo.
  
  
  Bol už mŕtvy, ale môj prst sa inštinktívne ešte dvakrát pohol zo spúšte, čím som do tej znetvorenej tváre vypustil ďalšie dve guľky.
  
  
  Potom telo spadlo dopredu a nehybne ležalo na koberci predo mnou, jedna neživá ruka mi buchla do nohy. Zostal som tam, kde som bol, zadýchaný, hruď sa mi dvíhala. Bočná časť hlavy mi pulzovala od pažby pištole a mal som pocit, akoby som mal zlomené aspoň dve alebo tri rebrá. Prešlo päť minút, kým som sa konečne dokázal postaviť na nohy a potom som sa musel držať nočného stolíka, aby som nespadol.
  
  
  Najprv som sa bál, že zvuk troch výstrelov niekoho prinúti utiecť, ale v mojom zahmlenom stave som nedokázal myslieť na nič, čo by som s tým mohol urobiť, keby to niekto urobil, tak som tam len tupo stál a snažil sa upokojiť svoje zlomené pocity. prísť spolu. V ktoromkoľvek inom meste na svete by mi polícia zaklopala na dvere v priebehu niekoľkých minút. Zabudol som, že som v New Yorku, kde sa o to málokto staral a kde nikto nezasiahol, ak by tomu mohol pomôcť.
  
  
  Nakoniec som prekročil Spelmanovo telo a vliezol do kúpeľne. Desať minút horúcej sprchy, po ktorej nasledovalo pár minút krutej zimy, urobilo s mojím boľavým telom zázraky a pomohlo mi vyčistiť myseľ.
  
  
  Z toho, čo povedal Spelman, som si bol celkom istý, že keď zistil, kto som, nikoho so svojimi informáciami neoslovil. V hlave som si to vážil. Čiastočne povedal niečo o tom, „kedy sa o tom Popeye Franzini dozvie“. Dosť dobré. Potom som si tým bol istý, aspoň na chvíľu. Alebo aspoň v to som mohol dúfať.
  
  
  Teraz stále čelím problému. O tom, že by ho našli v jednej miestnosti s dobitou mŕtvolou Larryho Spelmana, nebolo ani reči. Táto situácia nemohla byť výhodou v mojich vzťahoch s rodinou Franziniovcov. A ja som, samozrejme, nechcel zásah polície. Budeme sa ho musieť zbaviť.
  
  
  A musel by som sa ho zbaviť bez toho, aby som sa nejaký čas našiel.
  
  
  Franciniovci budú naštvaní na neprítomnosť Larryho Spelmana a budú zúriť, ak sa ukáže mŕtvy. A hnev môže ľudí čudovať: Jedného dňa som sa objavil v Bejrúte a o štyri dni neskôr bol hlavný mafiánsky falšovateľ na Blízkom východe mŕtvy spolu s ich čínskym kolegom. Potom, necelých dvadsaťštyri hodín po mojom príchode do New Yorku, bol zabitý jeden z Franziniho najvyšších poručíkov. Nechcel som, aby Franciniovci premýšľali o tejto tendencii. Larryho Spelmana sa zatiaľ nepodarilo nájsť.
  
  
  Myslel som na to, keď som sa obliekal. Čo robíte s 125 cm mŕtvym a zbitým gangstrom? Nemohol som ho vziať do haly a stopnúť si taxík.
  
  
  V duchu som si prešiel tým, čo som o hoteli vedel, od chvíle, keď som vošiel do haly s Louisom, Manittim a Loclauom, až do chvíle, keď som sa zobudil s Wilhelmininým náhubkom, ktorý na mňa civel. Nič zvláštne, len nejasný dojem ťažkých červených kobercov, zrkadiel v pozlátených rámoch, poslíčkov v červených bundách, gombíkových samoobslužných výťahov, antiseptických chodieb, práčovne pár dverí od mojej izby.
  
  
  Nič moc nepomohlo. Poobzerala som sa po mojej izbe. Spal som v ňom hodiny, skoro som v ňom zomrel, ale v skutočnosti som sa naň nepozeral. Bolo to celkom štandardné, momentálne trochu chaotické, ale štandardné. Štandardné! Toto bol kľúč! Takmer každá hotelová izba v New Yorku má diskrétne spojovacie dvere vedúce do ďalšej izby. Dvere boli vždy bezpečne zamknuté a nikdy ste nedostali kľúč, pokiaľ ste si nezarezervovali susedné izby. Tieto dvere tu však boli vždy alebo takmer vždy.
  
  
  Len čo som sa nad tým zamyslel, okamžite sa mi pozrela do tváre. Samozrejme, dvere sú vedľa skrine. Jednoducho tak dobre zapadol do štruktúry dreva, že ste si to ani nevšimli. Nenútene som vyskúšal kľučku, no samozrejme bola zatvorená.
  
  
  Nebol to problém. Zhasol som svetlo v mojej izbe a pozrel som sa na medzeru medzi podlahou a spodnou hranou dverí. Na druhej strane nebolo svetlo. To znamenalo, že bol buď prázdny, alebo jeho obyvateľ spal. Pravdepodobne v tú hodinu spal, ale stálo to za to skontrolovať.
  
  
  Číslo mojej izby bolo 634. Vytočil som 636 a zadržal som dych. Som šťastný. Nechal som ho zazvoniť desaťkrát a potom som zložil. Znova som rozsvietil svetlo a vybral som dva oceľové trsátka zo sady šiestich, ktoré vždy nosím vo svojej kozmetickej súprave. O chvíľu boli susedné dvere odomknuté.
  
  
  Keď som ho otvoril, rýchlo som prešiel k druhej stene a rozsvietil svetlo; bolo prázdne.
  
  
  Vrátil som sa do svojej izby, vyzliekol som Spelmana a úhľadne som zložil jeho oblečenie a položil som ho na spodok kufra. Potom som ho odtiahol do vedľajšej izby. Úplne nahý, s krvavým neporiadkom na tvári, ho nebolo možné okamžite identifikovať. A pokiaľ si pamätám, nikdy nebol zatknutý, takže jeho odtlačky prstov neboli v evidencii a jeho identifikácia by sa ešte viac oneskorila.
  
  
  Nechal som Spelmanovo telo v sprche so zatvorenými dverami z matného skla a vrátil som sa do svojej izby, aby som sa obliekol.
  
  
  Dole na recepcii som vyrušil mladého úradníka v červenej bunde. Nepáčilo sa mu, že ho zobrali z papierov, no snažil sa to nedávať príliš najavo. "Áno Pane?"
  
  
  „Som v izbe šesť tridsaťštyri, a ak bude šesť tridsať šesť vedľa mňa prázdna, rád by som tam vzal svojho priateľa. Ona... ehm... on príde neskôr."
  
  
  Vedome sa na mňa uškrnul. "Samozrejme, pane." Stačí sa tu zaregistrovať pre svojho priateľa." Otočil zápisník ku mne.
  
  
  Inteligentný chlap so zadkom! Podpísal som meno a adresu Irvinga Faina, ktoré som zostavil, a zaplatil som dvadsaťtri dolárov za ubytovanie za prvú noc.
  
  
  Potom som zobral kľúč a vrátil sa hore. Vošiel som do 636, vzal ceduľku „Nerušiť“ a zavesil som ju pred dvere. S tým nápisom na dverách som si myslel, že to môže trvať tri alebo štyri dni, kým niekto urobí viac ako len zbežnú kontrolu.
  
  
  Vrátil som sa do svojej izby a pozrel na hodiny. Štyri hodiny ráno. Je to len hodina, čo ma Spelraan zobudil. Zívla som a natiahla sa. Potom som si opäť vyzliekol šaty a opatrne ich zavesil na jednu zo stoličiek. Tentoraz som sa uistil, že Wilhelmina bola zastrčená pod mojím vankúšom predtým, ako som sa dostala do postele.
  
  
  Potom som zhasol svetlo. V New Yorku o štvrtej ráno nebolo čo robiť.
  
  
  Zaspala som takmer okamžite.
  
  
  
  Deviata kapitola.
  
  
  
  Nasledujúce ráno som o deviatej odišiel z Mannyho domu. Spelmanove šaty boli zabalené spolu s mojimi v kufri, rovnako ako jedna z obliečok a obliečky na vankúš, pokryté krvou.
  
  
  Z Chalfont Plaza som si vzal taxík do centra cez Lexington do hotela Chelsea na Dvadsiatej tretej ulici, blízko Siedmej Avenue. V týchto dňoch je to niečo ako utláčaný starý hotel, ktorý priťahuje veľa svojráznych postáv. Malo to však svoje slávne časy. Zostali tam Dylan Thomas, Arthur Miller a Jeff Berryman. Môj hlavný dôvod, prečo som sa tam presťahoval, bol ďaleko od literárnej nostalgie: telo Larryho Spelmana nebolo v susedstve.
  
  
  Ako prvé som poslala po hnedý baliaci papier a klbko špagátu. Potom som starostlivo zabalil Spelmanove oblečenie, plachtu a obliečku na vankúš a odniesol balík na poštu.
  
  
  Poslal som balík Popeye Franzinimu. Spiatočná adresa znela: "Gaetano Ruggiero, 157 Thompson Street, New York, NY 10011." Čím dlhšie Spelmanovo telo zostalo neobjavené, tým lepšie, ale keď sa už našlo, chcel som, aby sa zo mňa podozrenie zbavilo. V tejto chvíli si nie som vedomý žiadnej konkrétnej zlej krvi medzi Ruggierom a Franzinim, ale keď bude tento balík doručený, bude.
  
  
  Súčasný poštový systém je taký, že sa môžem spoľahnúť – s primeranou istotou – na skutočnosť, že zásielka tretej triedy odoslaná poštou z Dvadsiatej tretej ulice na Prince Street, vzdialenú asi tridsať blokov, bude trvať najmenej týždeň.
  
  
  Išiel som do Angry Squire, pekného baru na Siedmej Avenue za rohom od hotela, a dal som si pokojný obed, zapil som dvoma pohármi dobrého Watneyho piva. Potom som zavolal Louisovi do jeho bytu v dedine.
  
  
  Louis bol ako vždy potešený. "Ahoj Nick! Čo sa stalo, kámo? Skúšal som zavolať Manny Place, ale povedali, že si sa odhlásil."
  
  
  "Áno. Pre mňa príliš šik. Presťahoval som sa do Chelsea.
  
  
  „Skvelé! Skvelé! Poznám toto miesto. Hej, počúvaj, Nick. Strýko Joe nás chce vidieť dnes popoludní.
  
  
  Rozmýšľal som, či mám na výber. "Iste, prečo nie."
  
  
  "Fajn. Asi dve hodiny. V kancelárii strýka Joea."
  
  
  "Dobre," uistil som ho. "Uvidíme sa tam."
  
  
  Bol to príjemný deň a ja som kráčal pokojne. New York som nevidel už veľa rokov. V niektorých ohľadoch sa výrazne zmenil, v iných vyzeral presne tak, ako som si ho pamätal, pravdepodobne presne tak, ako pred päťdesiatimi či sto rokmi.
  
  
  Prešiel som na Sixth Avenue a potom som zamieril do centra. Šiesta avenue až Štrnásta ulica vyzerala stále rovnako, ale zmenila sa a na chvíľu som to nevedel rozoznať. Potom mi to došlo a ja som sa pre seba usmiala. Stal som sa takým kozmopolitom, že som už niektoré veci nevnímal. Šiesta avenue od 23. do štrnástej ulice bola takmer celá z Portorika. Rozhovory, ktoré som okolo seba počul, boli väčšinou v španielčine.
  
  
  Mriežky stáli na tom istom mieste, no teraz niesli španielske názvy; Jaskyňa EI, El Cerrado, El Portoqueño. Ako som si pamätal, staré talianske pochúťky tam ešte boli, no teraz to boli bodegas s väčším množstvom ovocia a menej zeleniny. Ak vôbec niečo, Sixth Avenue bola čistejšia ako kedykoľvek predtým a okrúhle, temperamentné latino dievčatá, ktoré sa okolo nich predierali na vysokých podpätkoch, boli veľkým krokom vpred oproti pomaly sa pohybujúcim vírom starých dám s nákupnými taškami, ktoré zapĺňali štvrť. .
  
  
  Štrnásta ulica bola skôr ako Calle Catorse v San Juane, ale došlo k prudkému prechodu z juhu na Tretiu ulicu. Všetko tu bolo rovnaké ako vždy: malá časť dediny, železiarstva, lekárne, potraviny, lahôdky, predajne centov, kaviarne. Na tomto úseku ulice nikdy nebolo veľa etnickej príslušnosti a nebolo tomu tak ani teraz.
  
  
  Bol to zástup polyglotov; úhľadne oblečení obchodníci v atašé, potulní hipíci s vlasmi po ramená a modrými džínsami, šik gazdinky tlačiace čierne plastové detské kočíky, ochabnuté staré dámy s krivými črtami a prázdnymi očami, deti vyzbrojené bejzbalovými rukavicami, žobráci o barlách. Zmiešaných párov bolo viac, ako som si pamätal.
  
  
  Na Tretej ulici som zabočil na východ okolo McDougala a Sullivana, potom som opäť zamieril na juh po Thompson Street so smutným úsmevom spomienky na tvári. Thompson Street sa nikdy nemení. Až po Prince Street je to stará talianska dedina: tiché uličky lemované stromami ohraničené súvislými radmi hnedého kameňa, z ktorých každá má sériu schodov vedúcich k ťažkým dubovým vchodovým dverám, pričom každá je lemovaná železným zábradlím, ktoré drží neopatrných ľudí. spadnúť po strmých betónových schodoch vedúcich do suterénu. Z nejakého dôvodu, keď bola dedina koncom 80. rokov 19. storočia budovaná, boli pivničné dvere vždy umiestnené vpredu, nie vzadu.
  
  
  Tempo je tu iné ako kdekoľvek inde v meste. Hluk pôsobí tlmene a akcia sa spomaľuje. Starí ľudia stoja v skupinách po dvoch a troch, nikdy nesedia na verande, ale len stoja a rozprávajú sa; tučné gazdinky, ktoré sa pozerajú z horných okien, aby sa porozprávali so susedmi,
  
  
  stojaci na chodníku dole.
  
  
  Na oplotenom ihrisku strednej školy St. Teresa Junior High School sa miestni mladí talianski chlapci, dávno mimo školy, miešajú s deťmi vo večnej hre softbalu. Čiernooké, čiernovlasé talianske dievčatá kráčajú po chodníkoch a pozerajú sa priamo pred seba, ak sú samé. Ak sú so skupinou dievčat, krútia sa a žartujú, neustále sa rozprávajú, behajú očami hore-dole po ulici, rozosmievajú ich.
  
  
  Na Thompson Street je málo podnikov, príležitostná cukráreň, nevyhnutne tmavozelená s vyblednutou, napoly prestrihnutou markízou zakrývajúcou trafiku; pochúťka alebo dve s obrovskou salámou visiacou v oknách; sem-tam lekáreň, skoro vždy na rohu. Na Thompsone sú však pohrebné ústavy – tri z nich. Do jedného idete, ak ste priateľom Ruggera, do ďalšieho, ak ste priateľom s Franzinim, do tretieho, ak nemáte žiadne spojenie so žiadnou rodinou, alebo ak áno, ale nechcete, aby to vedeli.
  
  
  Aj na Thompson, medzi Houstonom a Springom, je päť reštaurácií, dobrých talianskych reštaurácií, s úhľadne vyšívanými obrusmi, sviečkou na každom stole a malým barom pozdĺž jednej steny vedľajšej miestnosti. Susedia často pijú v baroch, ale nikdy nejedia pri stoloch. Jedia doma každý večer, každé jedlo. Reštaurácie sú však každý večer akosi preplnené, aj keď sa nikdy nepropagujú – zdá sa, že len priťahujú páry, z ktorých každý nejakým spôsobom objavil svoju malú taliansku reštauráciu.
  
  
  Keď som sa dostal na Spring Street a zabočil doľava smerom k West Broadway, bol som tak ponorený do atmosféry starej talianskej štvrte, že som takmer zabudol, že moja účasť nie je príjemná. Veľké staré talianske rodiny žijúce južne od Houston Street sa, žiaľ, navzájom nevylučujú z mafie.
  
  
  Do Franzini Olive Oil som dorazil presne o druhej hodine poobede. Louisova sesternica Philomina mala na sebe biely sveter, v ktorom bola odkrytá jej hruď, a hnedú semišovú sukňu, ktorá sa vpredu zapínala len čiastočne, takže pri pohybe bolo jasne vidieť jej dobre tvarovanú nohu. Bolo to oveľa viac, ako som deň predtým od konzervatívne oblečenej Philominy očakával, no nepatril som k tým, ktorí by sa sťažovali na veľmi príťažlivé dievča v štíhlejšom oblečení.
  
  
  Zaviedla ma do kancelárie Popeye so zdvorilým úsmevom a neosobným nádychom, ktorý mohla použiť ako čistič okien alebo upratovačka.
  
  
  Louis tam už bol a skákal hore-dole. Hovoril s Popeye. Teraz sa otočil, stisol mi ruku v teplom podaní ruky, akoby ma nevidel celé mesiace, a druhú ruku mi položil na rameno. "Ahoj Nick! Ako sa máš? Som rád, že ťa vidím!"
  
  
  Obrovský starý muž na invalidnom vozíku za čiernym stolom na mňa civel. Neochotne prikývol a mávol rukou. "Posaď sa." Sadla som si na rovnú stoličku, sadla si a prekrížila som si nohy. Louis vzal druhú, otočil ju a potom si na ňu sadol obkročmo a prekrížil si ruky na chrbte.
  
  
  Popeye Franzini mierne pokrútil hlavou, akoby bol Louis záhadou, ktorú nikdy nedokáže vyriešiť. Hrubé prsty našli škatuľku cigár na jeho stole a odlepili celofán z dlhej čiernej cigary. Vložil si cigaru do úst, zapálil si ju zo zapaľovača na stole a potom sa na mňa pozrel cez dym.
  
  
  "Zdá sa, že Louis si myslí, že si sakramentsky dobrý."
  
  
  mykol som plecami. "Ja si poradím sám so sebou. Bol som tam."
  
  
  Chvíľu sa na mňa pozeral a hodnotil produkt. Potom sa zrejme rozhodol. "Dobre, dobre," zamrmlal. Pohral sa na oboch stranách invalidného vozíka, akoby niečo hľadal, potom zdvihol hlavu a zakričal:
  
  
  „Filomína! Philomina! Dočerta! Máš môj kufrík?
  
  
  Okamžite sa objavila sesternica Louis, hoci jej mimoriadna pôvabnosť zabránila, aby jej pohyby pôsobili unáhlene. Otrhaného starého šedého atašé položila pred Popeye a potichu vykĺzla.
  
  
  "Videl si toho prekliateho Larryho?" - zavrčal Louisovi a rozopnul spony. "Celý deň je preč."
  
  
  Louis roztiahol ruky dlaňami nahor. "Od včera som ho nevidel, strýko Joe."
  
  
  "Ja tiež," zavrčal starý muž.
  
  
  Boh žehnaj! To znamenalo, že Spelman nekomunikoval s Franzinim predtým, ako ma prišiel zobudiť. Za tú chybu by som asi mohol ďakovať účinkom heroínu.
  
  
  Popeye Franzini vzal zväzok papierov z kufríka atašé, chvíľu študoval prvú stranu a potom ich položil na kufrík pred seba. Jeho hlas, celá jeho maniera sa zrazu zmenila a teraz sa z neho stal obchodník.
  
  
  „Úprimne povedané, Nick, nie si človek, ktorého by som si vybral na túto prácu. Nepoznáme ťa dosť dobre a uprednostnil by som niekoho, kto v tejto organizácii pracoval. Louis je tu však a hovorí, že ťa chce, a ak si myslí, že ti môže dôverovať, je to jediné, na čom záleží."
  
  
  „O tom pochybujem,“ zvolal jeho pohľad bez výrazu.
  
  
  "Ako hovoríš, Don Joseph."
  
  
  Prikývol. Samozrejme, čokoľvek povie. „Faktom je,“ pokračoval, „že táto organizácia sa nedávno stretla s určitými ťažkosťami. Naše podnikanie je zastavené, veľa našich ľudí má problémy s policajtmi, Ruggieros sa pohybuje doľava a doprava. Inými slovami, akosi sa nám zdá, že sme stratili kontrolu nad vecami. Keď sa to stane v obchodnej organizácii, zavoláte si špecialistu na efektivitu a urobíte nejaké zmeny. No považujem nás za obchodnú organizáciu a idem to len vylepšiť.“
  
  
  Popeye Franzini si dlho potiahol z cigary a potom namieril cez dym na Louisa. "Tu je môj expert na efektivitu."
  
  
  Pozrela som sa na Louisa a spomenula som si, ako rýchlo sa môj obraz o ňom v Bejrúte zmenil. Navonok jeho správanie naznačovalo čokoľvek, len nie efektivitu. Tohto muža som začínala milovať. Aj keď som si bol istý, že je múdrejší, ako sa na prvý pohľad zdalo, pochyboval som, že je veľmi tvrdý.
  
  
  Popeye pokračoval, akoby mi čítal myšlienky. "Louis je oveľa chladnejší, ako si väčšina ľudí myslí. Takto som ho vychoval. Bolo to, akoby to bol môj vlastný syn." Jeho tvár sa skrútila do úsmevu pri pohľade na svojho synovca, ktorý mu úsmev opätoval. "Správne, Louis?"
  
  
  "Dobre, strýko Joe." Výrazne roztiahol ruky a jeho tmavá tvár sa rozžiarila.
  
  
  V hlave mi hral Franziniho príbeh, keď som jedným uchom počúval Popeyov zjavne často opakovaný príbeh o tom, ako z Louisa vyrástol muž, ktorého vychoval.
  
  
  * * *
  
  
  Až do druhej svetovej vojny boli traja bratia Franziniovci tím. Louisov otec Luigi bol zabitý počas vylodenia námornej pechoty na Guadalcanale v auguste 1942; mladého Louisa vzal Jozef.
  
  
  V tom čase už Joseph zápasil s vyčíňaním SM, hoci stále mohol chodiť s nerovnomernou chôdzou a riadením. Musel zápasiť aj so svojím starším bratom Alfredom; obaja bratia sa neustále vzďaľovali a po Luigiho smrti ich hádky prerástli do brutálnej vojny o kontrolu nad rodinnými záujmami.
  
  
  Ak by roztržka medzi bratmi pokračovala, celá rodina Franziniovcov ako centrum moci mafie by bola podkopaná. Joseph to nechcel dopustiť. Vo februári 1953 vyjednal mier s Alfredom. V deň stretnutia vzal svoj Cadillac sám, aby vyzdvihol Alfreda, a dvaja bratia odišli na východ z dediny.
  
  
  Toto bolo naposledy, čo niekto videl Alfreda Franziniho.
  
  
  Joseph tvrdil – a stále tvrdil – že potom, čo navštívili Alfredov dom v New Jersey, odviezol svojho brata späť do mesta a nechal ho na Sullivan Street, na mieste, kde si ho vyzdvihol. Nikto nikdy nedokázal opak. Oficiálne bol Alfredo Franzini unesený v uliciach New Yorku neznámymi osobami. Neoficiálne to úrady vedeli lepšie.
  
  
  Iba Joseph Franzini mohol potvrdiť ich podozrenie a Joseph Franzini sa nikdy neodchýlil od svojho príbehu.
  
  
  Jozef prejavil veľkú túžbu pomstiť sa tomu, kto uniesol jeho brata. Alfredovu manželku Mariu Rosu vzal do svojho domu - "na ochranu," povedal - spolu s jej dcérou Filominou, ktorá mala v tom čase iba tri roky. Maria Rosa zomrela o dva roky neskôr na rakovinu, no Joseph sa naďalej staral o deti oboch bratov, akoby boli jeho vlastné. Nikdy nebol ženatý.
  
  
  * * *
  
  
  Popeye Franzini pokračoval v rozprávaní, výrazná hora mäsa uzavretá v chrómovej plátennej klietke s lúčovými kolesami.
  
  
  „...Tak som poslal Louisa na Kolumbijskú univerzitu a on zmaturoval s vyznamenaním. Odvtedy vedie obchod s olivovým olejom Franzini a je to takmer jediná vec, ktorú máme, ktorá prináša príjem, ktorý by mal. "
  
  
  "Čo si študoval, Louis?" Bol som zvedavý.
  
  
  Nesmelo sa usmial. "Obchodná administratíva. Preto si strýko Joe myslí, že môžem opraviť niektoré z našich operácií."
  
  
  "O akých operáciách hovoríme?" - spýtal som sa starého muža.
  
  
  Pozrel sa na mňa.
  
  
  "Pozri," povedal som. "Ak chceš, aby som pracoval s Louisom, potrebujem vedieť, do čoho ideme." Zabudol si, práve som sem prišiel."
  
  
  Prikývol. "Fajn. Teraz hovoríme o porne, cenných papieroch, nákladných autách, predajných automatoch, práčovniach, obchodoch s potravinami a drogách."
  
  
  "Žiadna prostitúcia?"
  
  
  Myšlienku zavrhol s pohŕdaním. "Necháme to na čiernych pasákov." Vyzeral zamyslene. "Samozrejme, máme aj iné operácie, ale s tými, ktoré som spomenul, máme problémy."
  
  
  Otočila som sa na Louisa. "Urobili ste z toho nejaké závery?"
  
  
  Povzdychol si a vyzeral trochu zahanbene. "Fajn..."
  
  
  vysvetlil Popeye. "Louis sa nikdy nezúčastnil žiadnej z operácií. Tvrdo som pracoval na tom, aby som ho vylúčil zo všetkého okrem olivového oleja, a to je v poriadku.“
  
  
  Snažil som sa neusmievať. V Red Fez v Bejrúte, po tom, čo som vytiahol svoj tromf s tubou heroínu, sa Louis v správaní
  
  
  naznačoval, že bol priamo tam, jeden z mužov jeho strýka za všetkými Franziniho raketami. V skutočnosti nevedel takmer nič o ich vnútornom fungovaní. A Franzini chcel, aby sa zaoberal „operáciami“? Musela sa prejaviť moja skepsa.
  
  
  "Áno. Viem,“ povedal Popeye. „Toto môže znieť šialene. Ale ako sa veci dejú... treba niečo urobiť. Myslím si, že Louis to dokáže zjednodušením našich obchodných praktík.“
  
  
  mykol som plecami. „Je to vaša loptová hra. Kam mám ísť?
  
  
  "Louis je môj expert na efektivitu." Chcem, aby si mi ty - niekto nový v organizácii - pomohol. Všetci títo chlapci pracujú pre mňa a robia to, čo hovorím. Niekedy ich však treba presvedčiť priamejšie. Ak nechcú, aby sa Louis pohrával s ich operáciami, pretože ma pravdepodobne niekde cestou poserú - viem to. Ak Louis pôjde sám, pokúsia sa ho oklamať. Ak odídeš, budú vedieť, že som ťa poslal, takže budú vedieť, že to prichádza priamo odo mňa a nie je na tom nič zlé."
  
  
  Pre prácu, ktorú som musel urobiť pre strýka Sama, to bola do neba volajúca príležitosť. "Fajn. Teraz ste spomenuli porno, cenné papiere, nákladné autá, predajné automaty, potraviny a drogy. Čo sú to „kamióny“?
  
  
  Starý muž hrubými rukami schmatol obe kolesá svojho invalidného vozíka a vzdialil sa od stola asi takú stopu, než odpovedal. „Nákladné autá“ nazývame našu operáciu krádeží nákladných vozidiel, ktorú vedie Joe Polito. Ide najmä o drobnosti z oblasti oblečenia, z času na čas drobnú výbavu ako televízory či sporáky. Minule sme z Brooklynu odviezli tristo kachlí. Dopadlo to zle. Policajti, federálovia, dokonca aj Ruggiero, sú v ceste."
  
  
  "Ruggero?" Bol som prekvapený. Ak si teraz myslel, že má problém s Ruggierom, počkajte, kým dostane tú tašku oblečenia Larryho Spelmana!
  
  
  Ruggiera pustil mávnutím ruky. "Nič zvláštne. Jedného dňa niektorí z našich chlapcov zobrali nákladiak oblečenia a potom ho pár chlapcov z Ruggiera ukradlo našim chlapcom."
  
  
  "Myslel som si, že všetko bolo dohodnuté medzi rodinami v New Yorku."
  
  
  Prikývol mohutnou hlavou. „Väčšinou. Tentoraz Ruggiero povedal, že to bola chyba, že to jeho chlapci urobili sami."
  
  
  Smial som sa. "Veríš tomu?"
  
  
  Pozrel sa späť na mňa. Ľahkomyseľnosť nebola súčasťou životného štýlu Popeye Franziniho. "Áno, viem. Z času na čas musíte chlapcov nechať ísť samých. Keď sa ich snažíte ovládať na sto percent, máte veľa vnútorných problémov.“
  
  
  Videl som jeho názor: "A čo iné operácie?"
  
  
  „V podstate to isté. Nič zvláštne. Zdá sa, že veci idú zle. Myslím si, že to môže byť preto, že v priebehu rokov sme sa príliš uvoľnili a strávili príliš veľa času snahou urobiť všetko legálne. Mali sme väčší úspech, keď sme hrali tvrdo. K tomuto sa chcem vrátiť. Hraj tvrdo! Dobré obchodné postupy, ale náročné! "
  
  
  Urobil pauzu. „Mimochodom, môžete použiť dvoch, ktorí prišli s vami, ak ich potrebujete. Dajte im týždeň alebo dva, aby si zvykli na mesto, to je všetko.“
  
  
  "Správny."
  
  
  "Toto mi pripomína." Na invalidnom vozíku sa do polovice otočil tak, že bol nasmerovaný smerom k dverám. "Philomina!" on krical. „Filomína! Dostali sme už správu z Bejrútu?"
  
  
  Hneď sa objavila vo dverách. "Nie," povedala potichu. "Zatiaľ nič." Opäť zmizla.
  
  
  "Dočerta!" vybuchol. „Táto správa mala byť včera a ešte tu nie je! Nemôžem nájsť Larryho! Celý tento prekliaty biznis sa rozpadá!
  
  
  "Ešte nevie ani polovicu," pomyslel som si.
  
  
  Bolo pozoruhodné, ako sa dokázal preorientovať z jednej osobnosti na druhú, z chladného, sebavedomého obchodníka so starostlivo zostavenými vetami na kričiaceho, podráždeného talianskeho tyrana, podráždeného, keď mu veci nešli podľa predstáv, a namosúreného, keď áno.
  
  
  Teraz udrel päsťou do lakťovej opierky invalidného vozíka. "Dočerta! Musíte to vyriešiť. Teraz! A nájsť aj Larryho. Asi má niekde poriadnu kopu heroínu.
  
  
  Louis vstal a podišiel k dverám, ale zastavil sa, keď videl, že som zostal sedieť.
  
  
  Starý muž sa zamračil. "Fajn?"
  
  
  mykol som plecami. "Je mi to veľmi ľúto, Don Joseph." Ale nemôžem pracovať zadarmo. Potrebujem peniaze dopredu."
  
  
  Odfrkol si. „Peniaze! Sakra! Zostaň so mnou, budeš mať veľa peňazí.“ Chvíľu na mňa temne hľadel a potom sa otočil späť k dverám. "Philomina!" zakričal. „Dajte tomuto novému chlapovi nejaké peniaze. Dajte mu veľkú sumu." Znovu otočil invalidný vozík ku mne. „Teraz odtiaľto vypadni! Mám čo robiť."
  
  
  "Vďaka." Zobudím sa.
  
  
  "A chcem ťa vidieť dnes večer na párty."
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  Stále sa pozeral, ako odchádzame z kancelárie, obrovský starý muž na invalidnom vozíku, zvláštna kombinácia bezmocnosti a sily.
  
  
  Išiel som tam, kde je jeho sekretárka
  
  
  Počítal som nejaké peniaze na stole.
  
  
  "Tu." Podala mi balík peňazí.
  
  
  Pozrel som sa na účty. Boli to dvadsiate a päťdesiate roky.
  
  
  "Ďakujem, Philomina," povedal som zdvorilo. "Váš strýko platí veľmi dobre, však?"
  
  
  "Môj strýko niekedy prepláca," povedala ostro a zdôraznila "nad."
  
  
  Pozrela sa popri mne na Louisa s náhlym úsmevom. „Vidíme sa dnes večer, Louis. Som strašne rád, že si späť."
  
  
  "Samozrejme, Phil," odpovedal Louis ostýchavo.
  
  
  Kráčali sme spolu po chodníku. „Čo je s tvojím bratrancom, Louis? Mám si zmeniť vodu po holení alebo čo?"
  
  
  Smial sa. "Ach, Philomina nevadí. V biznise s olivovým olejom sa jej darí, ale kedykoľvek sa dostane do...ehm...iných operácií, nasadne na svojho vysokého koňa. Nechce s tým mať nič spoločné." naozaj."
  
  
  „Čo to do pekla znamená? Je dosť stará na to, aby vedela, že to nemôže mať obojstranne, však?"
  
  
  Nervózne sa zasmial a pri chôdzi si strkal ruky hlboko do vreciek. "No, pre Philominu to nie je presne oboje." Je to tak, že každú chvíľu musí niekomu dať nejaké peniaze alebo niečo podobné, čo práve urobila vám. V tejto kancelárii spravidla nevykonávame organizačnú činnosť. Myslím, že sme to urobili len dnes, pretože Larry niekde zmizol a nebol nablízku, aby zobral strýka Joea do účtovnej kancelárie."
  
  
  "Účtovná komora?"
  
  
  „Na jar bude po všetkom. Je to veľká stará budova, kde vedieme naše záznamy. Nejaké ústredie."
  
  
  Niekoľko minút sme kráčali potichu. Potom Louis znova prehovoril. "Kde si myslíš, že nájdeme Larryho?"
  
  
  "Nepýtaj sa ma. Sakra, prišiel som sem len včera."
  
  
  "Áno. Zabudol som". Potľapkal ma po ramene. "Pozri, prečo sa nevrátiš do hotela a neoddýchneš si." Vidíme sa dnes večer v reštaurácii... okolo deviatej."
  
  
  Toto sa mi zdalo ako dobrý nápad. Určite som nemal chuť ísť hľadať Spelmana. Navyše som vedel, kde je. "Skvelé," odpovedal som so skutočným nadšením.
  
  
  Veselo, pískajúc, s rukami vo vreckách odchádzal, smeroval, ako som tušil, k metru. Chytil som si taxík a vrátil sa do Chelsea.
  
  
  Späť v hoteli som zavolal Jackovi Gourleymu do správ. Bolo zvláštne povedať operátorovi moje správne meno do telefónu.
  
  
  "Nick Carter!" - zopakoval Jackov pomalý hlas. "Kedy si sa sakra vrátil do mesta?"
  
  
  "Pred časom," obmedzila som sa. "Počúvaj, Jack, chcem láskavosť."
  
  
  "Samozrejme. Čo pre teba môžem urobiť?"
  
  
  "Zaujímalo by ma, či by ste mohli niekde vložiť príbeh o zmiznutí Larryho Spelmana a o tom, že Franciniovci si myslia, že s tým môžu mať niečo spoločné Ruggieros."
  
  
  Najlepší spôsob, ako prinútiť niekoho, aby si niekedy niečo myslel, je povedať mu, na čo by mal myslieť.
  
  
  Jack zapískal na druhom konci linky. "Premeňte to na príbeh, sakra!" Urobím z toho príbeh! Ale je to pravda, Nick? Naozaj chýba?
  
  
  "Naozaj chýba," povedal som.
  
  
  "Myslia si františkáni...?"
  
  
  "Neviem," odpovedal som úprimne. "Ale prial by som si, aby si to mysleli."
  
  
  Chvíľu mlčal a potom: „Vieš, niečo také by mohlo viesť k ďalšej vojne gangov v meste. Tieto dve rodiny spolu v poslednom čase až tak dobre nevychádzajú.“
  
  
  "Viem."
  
  
  "Dobre, Nick." Ak si si istý, že Spelman naozaj chýba."
  
  
  "Odišiel. Naozaj“.
  
  
  "Dobre, človeče, ideš." Potrebujem ešte niečo vedieť?"
  
  
  "Nie, Jack." Ale veľmi si to vážim. Momentálne som nejaký zaneprázdnený; možno by sme mohli mať večeru alebo drink spolu jeden z týchto večerov, keď budem mať voľno."
  
  
  "S radosťou," povedal a zložil. Požiadajte Jacka Gourleyho, aby začal príbeh, a nebude sa chcieť baviť v rečiach.
  
  
  Natiahol som sa na posteľ a zdriemol si.
  
  
  
  
  Kapitola 10
  
  
  
  
  
  
  Do Tony Garden som prišiel na Philomininu párty okolo deviatej večer a môj prvý dojem bol, že som mal namiesto Jacka Gourleyho zavolať FBI. Miesto bolo tak preplnené talianskymi mafiánmi, že to vyzeralo ako na zhromaždení v roku 1937 s Benitom Mussolinim.
  
  
  Tony's je zvyčajne malá, tichá reštaurácia s barom, ktorá bola kedysi pred chvíľou miestom pre spisovateľov, ale teraz je mekkou súčasnej množiny filozofických, horlivých bohémov a hippies. Železné mriežkované kukátko v zadných dverách naznačovalo, že to bola reštaurácia a bar ešte v časoch prohibície.
  
  
  Vždy je tma s čiernymi stenami zdobenými tmavohnedými a tlmenými svetlami. Jedáleň je pomerne veľká, ale zaplnená hrubo opracovanými stolmi. Keď prejdete okolo stolov, uvidíte malú barovú miestnosť s pultmi na úrovni lakťov a radom háčikov na kabáty. Celkovo je to tmavé, špinavé a bez dekorácie, ale už roky je to jedno z najobľúbenejších miest.
  
  
  Moje prvé prekvapenie bolo množstvo ľudí uviaznutých na tomto mieste. Všetky stoly boli upratané, okrem troch dlhých stolov pred krbom, na ktorých bolo veľa neuveriteľných talianskych cestovín. Bola to bufetová párty s bufetom a otvoreným barom, každý s pohárom alebo tanierom v ruke. V bare malá skupinka nadšene hrala talianske pesničky.
  
  
  Don Joseph Franzini a jeho ctení hostia boli jediní, ktorí sedeli, zoradení za hromadou ruží s dlhými stonkami, ktoré pokrývali vrch jedného dlhého stola postaveného v rohu. Bola to Philomina narodeninová oslava, ale Franzini zaujal čestné miesto - obrovská masa mäsa zabalená v elegantnom smokingu. Po jeho pravici sedela Philomina Franzini a vedľa nej veľká, štíhla žena, ktorú som nepoznal. Louis sedel po Franziniho ľavici a vedľa neho bol nízky, statný muž s cherubínskou tvárou a jemnými, snehobielymi vlasmi.
  
  
  Okolo stola sa tlačil malý dav, podával si ruky, vzdával úctu, zoznamoval starého pána s tým či oným. Všetka pozornosť sa sústredila na Franziniho; jeho neter sedela milo a skromne, so zamrznutým úsmevom na tvári, len zriedka povedala slovo. Ale keď som prišiel bližšie, videl som desiatky malých bielych obálok roztrúsených medzi ružami. Zatiaľ čo som sa pozeral, pár ďalších bolo hodených na stôl.
  
  
  Bol som v rozpakoch nad týmto javom, keď ma Louis zbadal na okraji davu. Okamžite vyskočil na nohy a priblížil sa.
  
  
  "Ahoj Nick! Ako sa máš? Som rád, že ťa vidím!"
  
  
  "Ahoj Louis." Chytil ma za lakeť a viedol do baru. "Poďme sa napiť." Cítim sa klaustrofóbne, keď sedím vedľa všetkých tých ľudí, ktorí ma obchádzajú.“
  
  
  Objednal som si brandy a sódu. Louis pil to isté, čo pil v Bejrúte – červené víno.
  
  
  Opreli sme sa o zadnú stenu, aby nás neušliapali. "Nejaká párty, čo?" zachichotal sa. "Stavím sa, že tu máme stopäťdesiat ľudí a najmenej sto z nich je už opitých."
  
  
  V tom mal pravdu. Opatrne som obišiel vysokú postavu v smokingu, keď sa okolo nás potácal s pohárom v ruke a prameňom vlasov na čele. „Mariateresa,“ zvolal dosť žalostne. "Videl niekto Mariaterezu?"
  
  
  Louis sa zasmial a pokrútil hlavou. "Za pár hodín by to malo byť naozaj skvelé."
  
  
  "Toto rozhodne vyzerá inak, ako si pamätám," rozhliadol som sa po kedysi známej miestnosti, teraz naplnenej zvukom. Keď som to pred mnohými rokmi poznal, bolo to miesto pre pokojné pivo a ešte pokojnejšie partie šachu.
  
  
  „Nevedel som, že toto je jedno z vašich miest,“ povedal som.
  
  
  Louis sa prirodzene zasmial. "Toto je nesprávne. "Máme asi sedemnásť reštaurácií v dolnej časti západu a ďalších asi tucet sú, povedzme, "pobočky", ale Tony's nie je jednou z nich."
  
  
  "Tak prečo tu organizovať Philomininu párty namiesto tvojej?"
  
  
  Potľapkal ma po ramene a znova sa zasmial. "Je to ľahké, Nick." Vidíš tu všetkých tých chlapov? Niektorí z nich sú v pohode, dobrí podnikatelia, rodinní priatelia a podobne.“
  
  
  Prikývol som a on pokračoval. „Na druhej strane je tu aj veľa chalanov, ktorí by sa dali nazvať... ehm... mafiáni. To je jasné?"
  
  
  Znova som prikývol. Toto som mu nemohol odmietnuť. Desiatky neslušných ľudí sa rozprávali, pili, spievali, kričali alebo jednoducho len namosúrene postávali v kútoch. Vyzerali, ako keby ich najali z Central Casting do nového filmu Al Capone. A súdiac podľa nafúknutých búnd, ktoré som si všimol, bolo na tomto mieste viac zbraní, ako mohli Rusi zohnať proti Britom pri Balaclave.
  
  
  "Čo má párty spoločné s týmto a nie na jednom z vašich miest?"
  
  
  "Len tak. Nechceme, aby jedno z našich miest malo zlé meno. Viete, ak by policajti chceli, mohli by to miesto dnes večer prepadnúť a vyzdvihnúť veľa z toho, čo nazývajú „nežiaduce postavy“. Neurobili by." Samozrejme, nič nie je ich chyba a nakoniec ich budú musieť nechať ísť. Bude to len obťažovanie, ale bude to robiť dobré titulky v novinách. Je to zlé pre biznis."
  
  
  Opitá ryšavka s pehami na koreňoch nosa si razila cestu preplnenou miestnosťou s dvoma násilníkmi s čiernym obočím v závese. Zastala pred Louisom, objala ho okolo krku a hlboko ho pobozkala.
  
  
  "Ahoj Louis, si milý starý muž." Kto je tu tvoj pekný priateľ?" Bola roztomilá, aj keď bola jednou z tých módnych dievčat s telom štrnásťročného chlapca a bola si veľmi vedomá svojej sexuality. Pozrela sa na mňa hladne. Dvaja jej kamaráti sa na mňa nahnevane pozreli, no ja som jej pohľad opätoval. Jej oči hovorili, že jej je jedno, čo si myslí zvyšok sveta, ale moje hovorili dobre, ak to chceš.
  
  
  Louis sa predstavil. Volala sa Rusty Pollard a pôsobila ako učiteľka v kostole svätej Terezy. Jedna z goríl s ňou sa volala Jack Batey, druhá sa volala Rocco nejako...alebo inak.
  
  
  Batey urobil niekoľko hrubých poznámok o neprofesionálnych učiteľoch, ale Rusty a ja sme sa príliš bavili, keď sme sa otvorili jeden druhému.
  
  
  Bola to poburujúce flirtovanie.
  
  
  "Čo tu robí taký veľký chlap ako ty so všetkými tými malými zakuklenými Talianmi?" - spýtala sa, položila jednu ruku na tenké vyčnievajúce stehno a hodila hlavu dozadu.
  
  
  Pozrel som sa na ňu s predstieraným strachom. „Squat malí Taliani? Pokračujte v dobrej práci a zajtra dostanete pizzu."
  
  
  Príležitosť zahodila mávnutím ruky. "Ach, sú neškodní."
  
  
  Pozrel som sa pozorne na Rustyho. "Čo tu robí také milé dievča so všetkými tými malými podsaditými Talianmi?"
  
  
  Rusty sa zasmial. "Radšej nedovoľte, aby pán Franzini počul, ako sa k Filomine správate ako k zavalitému malému Talianovi, inak skončíte na niekom pizzovom koláči."
  
  
  Pokrčil som plecami, ponúkol som jej cigaretu a zapálil som jej. "Neodpovedal si na moju otázku".
  
  
  Ukázala na stôl, kde sedeli Franzini a jeho neter. "Možno jedného dňa zoženiem tieto malé biele obálky sám."
  
  
  Videl som, že sú teraz úhľadne zložené pred Filomínou a nie sú rozptýlené medzi snopmi ruží. "Čo do pekla sú?" Opýtal som sa. "Karty?"
  
  
  "Voláš sa Nick Canzoneri a nevieš, čo to je?" opýtala sa.
  
  
  „Samozrejme, že viem,“ povedal som rozhorčene, „ale povedzte mi, slečna dosť veľká talianska Pollardová. Len chcem vedieť, či to vieš."
  
  
  Smiala sa. „Hry, ktoré ľudia hrajú. Každá z týchto malých obálok obsahuje šek od jedného zo spoločníkov pána Franziniho. Aj malí chalani vyhrabali, čo sa dalo. To je všetko k narodeninám Philominy. Pravdepodobne tam má sedem alebo osemtisíc dolárov. "
  
  
  "A ty chceš to isté?"
  
  
  "Možno mi jedného dňa jeden z týchto podsaditých Talianov ponúkne niečo iné ako víkend v Atlantic City, a keď to urobí, chytím ho. A keď to urobím, skončím pri stole plnom ruží." pri pohľade cez množstvo malých bielych obálok."
  
  
  „O tom víkende v Atlantiku...“ začal som hovoriť, ale na druhej strane miestnosti na mňa Popeye Franzini zazrel a mávol rukou v rozkazovacom geste, ktoré nedovolilo zaváhať.
  
  
  Napoly som sa uklonil Rustymu. "Prepáč, zlatko. Caesar vábi. Možno ťa dobehnem neskôr."
  
  
  Jej pery sa našpúlili. "Potkan!" Ale v jej očiach bola stále výzva.
  
  
  Predral som sa preplnenou sálou a vzdal úctu Franzinimu a Philomine.
  
  
  Jeho tvár bola zafarbená vínom a jeho reč bola hustá. "Dobre si sa zabavil?"
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "Dobre dobre." Objal Philomine ramená. "Chcem, aby si vzal moje zapálené dievča domov." Stlačil jej ramená a zdalo sa, že sa mierne scvrkla, oči sklopené, nepozrela sa ani na jedného z nás. „Necíti sa dobre, ale párty sa už začala. Takže ju vezmeš domov, čo?"
  
  
  Obrátil sa na Philominu. "Správne, zlatko?"
  
  
  Pozrela sa na mňa. "Ocenil by som to, pán Canzoneri."
  
  
  uklonil som sa. "Určite."
  
  
  "Ďakujem." Skromne sa postavila. „Ďakujem, strýko Joe. Bolo to úžasné, no krúti sa mi z toho hlava.“ Naklonila sa a pobozkala starú ropuchu na líce. Chcel som sa jej dotknúť.
  
  
  "Správne, správne!" zareval. Tlačil na mňa tupými očami. "Dávaj na seba pozor, dievčatko moje."
  
  
  Prikývol som. "Áno Pane." S Philominou sme sa presunuli cez dav k dverám. Sem-tam si zamrmlala pár dobrých nocí, no nikto si ju vraj veľmi nevšímal, aj keď to bola vraj jej párty.
  
  
  Nakoniec sme sa pretlačili dverami na Bedford Street. Čerstvý vzduch chutil. S Philominou sme sa zhlboka nadýchli a usmiali sme sa na seba. Mala na sebe čisto biele večerné šaty stiahnuté cez plece, až na jasný červený prúžok vpredu šikmo. Rukavice a plášť jej ladili s červeným pásikom. Úžasný.
  
  
  Zostal som s rešpektom. "Chcete sa najskôr zastaviť na kávu, slečna Franziniová, alebo by bolo lepšie ísť rovno domov?"
  
  
  "Domov, prosím." Slečna Franzini bola opäť chladná. Pokrčila som plecami a vyrazili sme. Podarilo sa mi zavolať si taxík na Seventh Avenue a Barrow Street.
  
  
  Do Philominho bytového domu London Terrace to bolo len desať minút a v kráľovskom tichu sme išli až k baldachýne označujúcemu vchod.
  
  
  Zaplatil som taxík a vystúpil som, potom som pomohol Philomine. Stiahla ruku späť. "To bude stačiť," povedala chladne. "Ďakujem mnohokrát."
  
  
  Chytil som ju trochu hrubo za lakeť, otočil som ju a nasmeroval k dverám. „Je mi to tak ľúto, slečna Franziniová. Keď mi Popeye Franzini povie, aby som ťa vzal domov, vezmem ťa celú cestu domov.“
  
  
  Myslím, že to pochopila, ale cítila, že nemusí odpovedať. V chladnom tichu sme vyšli výťahom, zatiaľ čo operátor výťahu sa snažil predstierať, že tam nie sme.
  
  
  Vystúpili sme na sedemnástom poschodí a ja som ju nasledoval k jej dverám, 17th E.
  
  
  Vzala kľúč a chladne sa na mňa pozrela.
  
  
  "Dobrú noc, pán Canzoneri."
  
  
  Jemne som sa usmial a pevne vzal kľúč z jej rúk. „Prepáčte, slečna Franziniová. Ešte nie. Chcem použiť tvoj telefón."
  
  
  "Môžete použiť ten v bare na ulici."
  
  
  Znova som sa usmial, keď som vložil kľúč do zámky a otvoril dvere. "Radšej použijem tvoj." Len málo s tým mohla urobiť. Bol som takmer dvakrát väčší ako ona.
  
  
  Philomina rozsvietila svetlo v malej hale, potom vošla do úhľadne zariadenej obývačky a rozsvietila jednu z dvoch stojacich lámp, ktoré lemovali pohodlnú pohovku. Sadla som si na kraj pohovky, zobrala telefón a vytočila číslo.
  
  
  Philomina mi venovala špinavý pohľad, prekrížila si ruky a oprela sa o stenu oproti. Nechcela si ani vyzliecť kabát, kým som odtiaľ nevyšiel.
  
  
  Bolo už po polnoci, no nechal som zvoniť telefón. Telefónne číslo v Centrálnej informačnej kancelárii AX je otvorené dvadsaťštyri hodín denne. Nakoniec sa ozval ženský hlas. "Šesť-deväť-oh-oh."
  
  
  "Ďakujem," povedal som. „Mohli by ste zaúčtovať tento hovor číslom mojej kreditnej karty, prosím? H-281-766-5502." Posledné štyri čísla boli, samozrejme, kľúčové, moje sériové číslo ako AX Agent #1.
  
  
  "Áno, pane," povedal hlas na druhom konci linky.
  
  
  "Potrebujem červenú kontrolu súboru," povedal som. Philomina, samozrejme, počula všetko, čo som povedal, ale nerozumela z toho veľa významu. Red File Check bola kontrola prísne tajného zoznamu dôverných agentov FBI. Biely spis bol pre CIA, modrý pre Národnú bezpečnostnú agentúru, ale hádal som, že je to červený, ktorý som potreboval.
  
  
  "Áno, pane," povedalo dievča do telefónu.
  
  
  "New York," povedal som. “ Philomina Franziniová. F-r-a-n-c-i-n-i.“ Pozrel som sa na ňu a mierne sa usmial. Stála s rukami v bok, päste zaťaté v bokoch, oči jej blikali.
  
  
  "Ešte chvíľu, pane."
  
  
  Trvalo to viac ako chvíľku, ale trpezlivo som čakal a Philomina to sledovala.
  
  
  Hlas sa znova ozval. "Philomina Franzini, pane? F-r-a-n-c-i-n-i?"
  
  
  "Áno."
  
  
  "To je kladné, pane." Červený súbor. Stav C-7. Štyri roky. Dvanásty ročník. Spoločnosť Franzini Olive Oil Company. Rozumiete stavu a triede, pane?"
  
  
  Vysvetlila by im to, ale ja som to vedel. Philomina bola štyri roky agentkou FBI. Štatút C-7 znamenal, že bola jednou z tisícok informátorov FBI, ktorí sú dobrovoľníkmi a nikdy nemajú kontakt s inými agentmi okrem jednej osoby, ktorá ich má na starosti. Trieda 12 znamenala, že od nej nikdy nebolo možné požiadať, aby konala, a nemala prístup k žiadnym utajovaným informáciám o Úrade.
  
  
  Jack Gourley mi raz povedal, že tisíce agentov C-7 – informátorov by bolo lepšie slovo – pracujú pre legitímne spoločnosti v New Yorku a píšu pravidelné mesačné správy o obchodných transakciách. Deväťdesiatpäť percent nikdy nenašlo nič hodnotné, povedal, ale zvyšných päť percent si zaslúžilo všetku tú hrubú prácu pri prezeraní správ.
  
  
  Zložil som a otočil sa k Philomine.
  
  
  "No, čo vieš?" - Povedal som. "Nie si milé dievčatko?"
  
  
  "Na čo myslíš?"
  
  
  „Špehovanie môjho vlastného strýka. To nie je správne, Philomina."
  
  
  Zbelela. Jedna ruka jej priletela k ústam a zahryzla sa do zadnej časti kĺbu. "Na čo myslíš?"
  
  
  „Presne to, čo som povedal. Špehovanie vášho strýka pre FBI."
  
  
  "To je šialenstvo! Nerozumiem tomu čo hovoríš!"
  
  
  Vyzerala vystrašene a ja som jej to nemohol vyčítať. Pokiaľ vedela, bol som len ďalší mafián, ktorý sa mal stretnúť s rodinou Franziniovcov. To, čo som povedal, ju mohlo zničiť. Nemalo zmysel ju mučiť. Začal som jej to hovoriť, no prestal som.
  
  
  Urobila jeden mierny pohyb, akoby zadržiavala vzlyk, rukami tápajúc pod ohnivočerveným plášťom. Zrazu mala v ruke malú škaredú pištoľ, model Saturday Night. Mierilo to priamo na mňa. Hlaveň vyzerala obrovská.
  
  
  Rýchlo som zovrela ruky. "Hej, počkaj! Počkaj!"
  
  
  Pohľad vystrašenej paniky, kvôli ktorému som ju ešte pred chvíľou ľutoval, bol preč. V jej čiernych očiach bol chladný, takmer zlý pohľad a jej mäkké, zmyselné ústa boli stlačené do tesnej línie.
  
  
  Ukázala škaredou malou pištoľou. "Posaď sa!"
  
  
  "Teraz počkaj..."
  
  
  "Povedal som sadni si."
  
  
  Otočil som sa, aby som si sadol na pohovku a mierne som sa zohol ako väčšina ľudí, keď začnú sedieť na niečom takom hlbokom, ako je pohovka. Potom som jedným švihom schmatol tesný modrý vankúš, ktorý zdobil zadnú časť pohovky, a hodil som ho k nej, pričom som sa ponoril ponad okraj pohovky.
  
  
  Pištoľ mi zahučala v uchu a guľka narazila do steny priamo nad mojou hlavou.
  
  
  Na podlahe som sa rýchlo prikrčil a skočil na miesto, kde mala stáť, hlava mi vyletela dopredu ako baranidlo a udrela som ju do brucha.
  
  
  Opatrne však ustúpila nabok. Videl som, ako zbraň na chvíľu zablikala a potom spadla. Niečo mi udrelo do zadnej časti hlavy a moja hlava explodovala v obrovskom výbuchu červenej bolesti a čiernej prázdnoty.
  
  
  Keď som prišiel, ležal som na chrbte na podlahe obývačky. Philomina Franzini sedela obkročmo na mojom tele. Nejasne som si uvedomoval, že má sukňu natiahnutú vysoko nad boky, ale len nemotorne. Oveľa viac som si uvedomoval, že hlaveň pištole mi uviazla v ústach. Chladný kov sa mi zdal tvrdý a bez chuti.
  
  
  Zažmurkal som, aby som z nich vymazal film.
  
  
  Napriek jej nevľúdnej pozícii bol Philominin hlas chladný a účinný.
  
  
  "Fajn. Hovorte. Chcem vedieť, komu ste volali a prečo. Potom ťa odovzdám FBI. To je jasné? A ak budem musieť, zabijem ťa."
  
  
  Zamračene som sa na ňu pozrel.
  
  
  "Hovor!" zaškrípala. Posunula pištoľ dozadu presne tak, aby mi zabránila zapchať ústa, ale ústie sa stále dotýkalo mojich pier. Zdá sa, že Philomina uprednostňuje streľbu z teču.
  
  
  "Hovor!" žiadala.
  
  
  Nemal som moc na výber. V 12. ročníku nemala dostávať utajované skutočnosti. A ja som bol, samozrejme, klasifikovaný. Na druhej strane mala tú prekliatu pištoľ namierenú na moju tvár a prejsť cez šarádu, ako ma dostať do FBI, sa jej zdalo hlúpe.
  
  
  Hovoril som.
  
  
  Je ťažké myslieť vážne, keď ležíš na chrbte, na hrudi ti sedí dobre zbalené a okázalé dievča a hlaveň pištole ti tlačí pery. Ale snažil som sa. Veľmi som sa snažil.
  
  
  "Dobre zlatko. Vyhráš, ale upokoj sa."
  
  
  Pozrela sa na mňa.
  
  
  Skúsil som to znova. "Pozri, sme na rovnakej strane tohto problému." Úprimne! Čo myslíš, komu som práve volal? Práve som volal FBI, aby som ťa skontroloval."
  
  
  "Čo ťa k tomu prinútilo?"
  
  
  "Čo si povedal. To, ako tu všetko nenávidíš a stále tu zostávaš. Musí existovať dôvod."
  
  
  Pokrútila hlavou a našpúlila pery. "Prečo si zavolal FBI a nie strýka Joea?"
  
  
  "Ako som povedal, sme na rovnakej strane."
  
  
  Epizóda sobotňajšej noci nezakolísala, no jej myšlienky sa museli zmeniť. "Aké je číslo FBI?" - odsekla.
  
  
  Bolo to ľahké. "Dva-dva-dva, šesť-šesť-päť-štyri."
  
  
  "Čo ti povedali?"
  
  
  Povedal som jej, Trieda a Stav, to všetko. A hovoril som ďalej, rýchlo. Nemohol som jej povedať tajné detaily, ale povedal som jej o Ronovi Brandenburgovi a Madeleine Lestonovej v kancelárii FBI, aby som jej ukázal, že to poznám. Nepovedal som jej, že som v AX alebo aké je moje poslanie, ale povedal som jej dosť, že začala chápať ten nápad. Postupne sa ústie pištole začalo vzďaľovať od mojej tváre.
  
  
  Keď som skončil, bolestivo vzlykala a položila zbraň na zem vedľa mojej hlavy. Oboma rukami si zakryla oči a začala plakať.
  
  
  "Kľudne zlatko. Jednoduchšie“. Natiahol som sa, aby som ju chytil za ramená a pritiahol si ju k sebe, aby som jej zavesil ruku za hlavu. Nebránila sa a ja som ju prevalil, takže sme boli bok po boku na podlahe, hlavu mala položenú na mojej ruke a moju druhú okolo nej.
  
  
  "Kľudne, Philomina, kľudne." Stále plakala, teraz už nekontrolovateľne. Mohol by som zaplatiť! jej okrúhle prsia na mojej hrudi. Prsty som jej položil pod bradu a odtiahol jej tvár od môjho ramena. Po lícach jej stekali slzy.
  
  
  Muž má len jeden spôsob, ako udržať ženu v plači. Jemne, upokojujúco som ju pobozkal, pritisol k sebe a znova pobozkal.
  
  
  Postupne plač utíchol a jej telo sa stalo poddajnejším, uvoľnenejším. Pery bez emócií zmäkli, potom sa postupne, kúsok po kúsku, rozdelili, potom ešte viac. Jej jazyk pohladil môj a potom sa jej ruky zovreli okolo môjho krku.
  
  
  Držal som ju blízko seba a cítil, ako sa na mňa tlačia jej okrúhle prsia. Jemne som ju pobozkal na vlhké mihalnice a odtiahol som sa len toľko, aby som mohol hovoriť.
  
  
  "Kľudne, zlatko, kľudne." Upokoj sa,“ zamrmlal som.
  
  
  Telom jej prebehla triaška a pritiahla moje ústa k sebe a teraz sa jej jazyk zmenil na rýchly živý orgán, hlboko prenikajúci, jej pery pritlačené na moje.
  
  
  Pravou rukou som ju pritlačil k sebe a našiel zips na zadnej strane jej šiat po pleciach a opatrne som ho odtiahol, pričom som cítil, ako sa mi šaty rozpadávajú pod prstami, až kým nedosiahli na jej chrbát a dotkli sa jej. jemný elastický pás nohavičiek.
  
  
  Rukou som vkĺzol pod jej nohavičky a jemne som jej nimi prešiel po zadočku, takže mi ich chrbát ruky stiahol. Jej boky sa mierne nadvihli, takže sa nedotýkali podlahy a po chvíli som si vyzliekol nohavičky a odhodil ich. Jediným pohybom prstov som jej rozopol podprsenku a keď som sa vzdialil, aby som si ju mohol vyzliecť, cítil som, ako mi Philomine prsty tápajú v nohaviciach.
  
  
  O chvíľu boli Philomina a T. nahí a jej tvár bola zaborená do môjho ramena. Odniesol som ju do spálne, uspokojil som sa s pocitom jej nahých pŕs na mojej hrudi,
  
  
  potom ju držal blízko, pulzujúc túžbou.
  
  
  Potom sa Philomina začala pohybovať, najskôr pomaly, jemne, dotýkala sa ma, hladkala ma, dotýkala sa ma svojimi vlhkými a horúcimi ústami. Moje svaly sa napínali, volali na ňu a chveli sa netrpezlivosťou.
  
  
  Teraz sa pohybovala rýchlejšie, intenzitu vystriedala jemnosť, plameň spálil dym. Jediným silným kŕčovitým pohybom som po nej preliezol, prišpendlil ju k posteli, vošiel dnu, vrazil do nej, rozbil ju, pohltil a zožral.
  
  
  Zvíjala sa nahor, zvíjala sa v extáze, rukami ma stískala zadok a tlačila ma k sebe. "Môj Bože!" zvolala. "Preboha!" Jej nohy sa mi pevne obmotali okolo pása, keď sa postavila proti mojej váhe, a ja som sa zdvihol na kolená, aby som jej vyhovoval, skĺzol som hlbšie, nádhernejšie, potom som začal divoko, šialene pumpovať a nakoniec vybuchol vo veľkej záplave radosti.
  
  
  
  
  Kapitola 11
  
  
  
  
  
  
  Neskôr, stále ležiac na podlahe, ma silno objala. "Neopúšťaj ma, Nick." Prosím neopúšťaj ma. Som tak sám a tak sa bojím."
  
  
  Dlho bola osamelá a vystrašená. Povedala mi o tom, keď sme sedeli pri stole pri okne, sledovali pruhované úsvite na východe a pili hrnčeky čiernej kávy.
  
  
  Celé roky, keď ako malé dievčatko vyrastala v rodine Franciniovcov na Sullivan Street, netušila, že Popeye Francini je niekto iný ako jej milý a milujúci „strýko Joe“. Od jej deviatich rokov mal veľkú radosť z toho, že ho v nedeľu tlačil na invalidnom vozíku do Washington Square Park, kde rád kŕmil veveričky.
  
  
  Vypil som si šálku kávy a spomenul som si na jednu z najzvláštnejších záhad života. Prečo si každá žena, ktorá je mimoriadne dobrá v posteli, nemôže uvariť poriadnu šálku kávy? Môj priateľ povedal, že príliš sexi ženu spoznáte podľa nápadných žíl na chrbte ruky. Moja skúsenosť je však taká, že ich spoznáte podľa nechutnej kvality ich kávy.
  
  
  Philomina káva chutila ako čakanka. Postavil som sa a prešiel na jej stranu stola. Naklonil som sa k nej a nežne ju pobozkal na pery. Moja ruka vkĺzla pod modrý župan, ktorý mala teraz na sebe, a jemne ju pohladila po obnaženom prsníku.
  
  
  Na chvíľu sa oprela v kresle, oči mala zatvorené a dlhé mihalnice jemne pritlačené na líce. "Mmmmmmm!" Potom ma jemne odstrčila. "Posaď sa a dopi kávu."
  
  
  mykol som plecami. "Ak chceš".
  
  
  Zachichotala sa. "Nie naozaj, ale aj tak dopijeme kávu."
  
  
  Venoval som jej posmešný pohľad odmietnutého mužského šovinizmu a opäť som si sadol. Káva stále chutila ako čakanka.
  
  
  Opýtal som sa. -"Kedy si sa to dozvedel?"
  
  
  "Myslíš strýka Joea?"
  
  
  Prikývol som.
  
  
  Zamyslene sklonila hlavu. „Myslím, že som mal asi trinásť rokov. V New York Times Magazine sa objavil veľký príbeh o strýkovi Joeovi. Nečítali sme Times. Nikto na Sullivan Street nečítal. Všetci sme čítali Daily News, no niekto to roztrhal. a poslal mi ho poštou.“ Usmiala sa. „Spočiatku som tomu jednoducho nemohla uveriť, že strýko Joe bol mafiánsky boss, gangster.
  
  
  "Dlho som bol strašne rozrušený, hoci som tomu všetkému nerozumel." Zmĺkla, ústa sa jej stiahli. „Dokonca viem, kto mi to poslal. Aspoň si to myslím."
  
  
  odfrkol som si. Ľudia si tínedžerské výčitky zvyčajne neprenášajú do dospelosti. "SZO?" Opýtal som sa.
  
  
  Trhla sebou. "Hrdzavý Pollard."
  
  
  "To vychudnuté ryšavé dievča v zelených šatách na párty?"
  
  
  "Toto je ten." Povzdychla si a nechala svoj tón trochu zmäknúť. „S Rustym sme spolu prešli strednou školou. Vždy sme sa nenávideli. Myslím, že to stále nenávidíme. Aj keď teraz sme trochu dozreli.“
  
  
  "Prečo ste sa vždy nenávideli?"
  
  
  Philomina pokrčila plecami. „Bohatí Taliani, chudobní Íri, žijúci vedľa. Na čo čakáš?"
  
  
  "Čo sa stalo po prečítaní príbehu?" Opýtal som sa.
  
  
  „Najprv som tomu neveril, ale tak, ako som mal. Koniec koncov, bolo to v Timesoch. A ja som to nenávidel! Len som to nenávidel! Milovala som svojho strýka Joea a bolo mi ho tak ľúto na jeho invalidnom vozíku a tak ďalej, a potom som zrazu nemohla vydržať, aby sa ma dotýkal alebo bol so mnou.“
  
  
  Bol som zmätený. "Ale žil si s ním ďalej."
  
  
  Trhla sebou. „Zostal som s ním, pretože som musel. Čo by robilo trinásťročné dievča? Utiecť? A zakaždým, keď som prejavil čo i len malý kúsok neposlušnosti, zbil ma.“ Nevedome si pošúchala líce. V pamäti jej zostala dávno zabudnutá modrina. "Takže sa učíš rýchlo."
  
  
  "To ťa prinútilo ísť do FBI?"
  
  
  Naliala si ďalšiu šálku horkej kávy. „Samozrejme, že nie,“ povedala po chvíli rozmýšľania.
  
  
  „Nenávidel som všetky tieto hrozné veci o vraždách, krádežiach a podvodoch, ale naučil som sa, že s tým budem žiť.
  
  
  Musel som. Len som sa rozhodol, že keď budem mať osemnásť, utečiem, pridám sa k Mierovým zborom, niečo urobím.“
  
  
  "Uvažuje väčšina žien v rodine týmto spôsobom?"
  
  
  „Nie. Väčšina z nich o tom nikdy nepremýšľa. Nedovolia si na to myslieť. Keď boli malé dievčatá, učili ich to nerobiť. Toto je starý sicílsky spôsob: to, čo robia muži, sa netýka žien. "
  
  
  "Ale bol si iný?"
  
  
  Pochmúrne prikývla. „Nebol som tým fascinovaný. Zdalo sa mi to odpudzujúce, ale nemohla som sa od toho držať ďalej. Čítal som všetko, čo som našiel v knižnici o mafii, organizácii, všetkom.
  
  
  „Preto som zostal a išiel som do FBI. Rodinné spojenia. Môj otec. Strýko Joe zabil môjho otca! Vedeli ste o tom? Vlastne zabil vlastného brata! Môj otec".
  
  
  "Vieš to určite?"
  
  
  Pokrútila hlavou. „Nie tak celkom, ale hneď ako som čítal o veciach, ktoré sa stali, keď som mal tri roky – myslím, že som vtedy chodil na strednú školu – vedel som, že je to pravda. Toto by urobil strýko Joe, len to viem. pred tým si to určite myslela aj moja mama. Nasťahovala sa k strýkovi Joeovi len preto, že ju k tomu prinútil.
  
  
  Znova som sa postavil a pohol sa tak, aby som jej hlavu mohol pritlačiť na brucho. "Si skutočné dievča," povedal som potichu. "Poďme späť do postele."
  
  
  Pozrela sa hore a usmiala sa, oči sa jej leskli. "Dobre," zašepkala. Potom sa jej podarilo zachichotať sa. "O pár hodín by som mal byť v kancelárii."
  
  
  "Nebudem strácať čas," sľúbil som.
  
  
  Bez toho, aby zo mňa spustila oči, vstala a rozopla si opasok, takže sa modrý župan roztiahol. Pritisol som si ju k sebe, ruky pod rozopnutý župan a pritisol som sa k jej telu, pomaly som ju hladkal a skúmal. Nadvihol som jeden prsník a pobozkal zovretú bradavku, potom druhú.
  
  
  Zastonala a oboma rukami mi buchla spredu nohavíc, chytila ma prudko, ale jemne. Triasol som sa v extáze a za chvíľu sme boli na podlahe a zvíjali sa od vášne.
  
  
  Jej milovanie bolo rovnako dobré ako zlá káva.
  
  
  Keď Philomina v to ráno odišla do práce, pár hodín som leňošila, osprchovala sa, obliekla a potom som išla dva bloky po Dvadsiatej tretej ulici do Chelsea. V mojej schránke bol odkaz: „Zavolaj pánovi Franzinimu.“
  
  
  V očiach úradníka bol tiež ostražitý pohľad. V New Yorku dnes nie je veľa Francúzov.
  
  
  Poďakoval som sa predavačke a išiel som do svojej izby, pozrel som sa na číslo v knihe a vytočil.
  
  
  odpovedala Philomina. "Franzini olivový olej"
  
  
  "Ahoj."
  
  
  "Ach, Nick," vydýchla do telefónu.
  
  
  "Čo sa stalo drahá?"
  
  
  "Ach... oh, pán Canzoneri." Jej hlas sa zrazu stal rozhodujúcim. Niekto musel prísť do kancelárie. "Áno," pokračovala. "Pán Franzini by vás rád videl dnes o druhej hodine popoludní."
  
  
  "No," povedal som, "aspoň mi to dá šancu ťa vidieť."
  
  
  "Áno, pane," povedala ostro.
  
  
  "Vieš, že som do teba blázon"
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "Dnes si so mnou večeru?"
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "...A potom ťa vezmem domov do postele."
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "...A milovať sa s tebou."
  
  
  "Áno Pane. Vďaka, Pane". Zavesila.
  
  
  Celú cestu k výťahu som sa usmievala. Usmiala som sa na úradníka, ktorý ho zrejme znervózňoval. „Urobil“ zo mňa šéfa mafie a táto myšlienka mu nevyhovovala.
  
  
  Keď som si v kiosku na rohu Siedmej avenue vyzdvihol výtlačok Noviniek, zabočil som za roh k Angry Squire na neskorý brunch.
  
  
  ČOSKORO NOVÁ VOJNA GANGU V ZÁHAJI VRAŽDY MAFIE
  
  
  Záhadné zmiznutie Larryho Spelmana, údajného poručíka mafiánskeho bossa Josepha „Popeye“ Franziniho, by podľa policajného kapitána Hobby Millera mohlo byť začiatkom novej vojny gangov.
  
  
  Miller, ktorý má na starosti odbor špeciálneho oddelenia pre organizovaný zločin, v dnešnom rozhovore uviedol, že Spelman, Franziniho častý spoločník a osobný strážca, je od začiatku týždňa nezvestný na svojich obvyklých strašidlách.
  
  
  Kapitán Miller podľa príbehu povedal, že v podsvetí kolujú klebety, že Spelmana buď zabili a jeho telo zničila, alebo ho uniesli a zadržali za výkupné rodina vedená Gaetanom Ruggierom.
  
  
  Jack Gourley odviedol skvelú prácu.
  
  
  Svoj brunch som pokojne dokončil, vyhrieval som sa v príjemných spomienkach na Philominu a pri myšlienke, že všetko ide naozaj dobre, aj keď sa to zdalo neuveriteľné, keď som prvýkrát začal.
  
  
  Do kancelárie Franzini Olive Oil Company som prišiel presne o druhej hodine popoludní. Manitti a Loklo boli predo mnou a v moderných stoličkách sa cítili nepríjemne. Usmial som sa na Philominu, keď nás ukázala do Popeyeovej kancelárie. Začervenala sa, no vyhýbala sa môjmu pohľadu.
  
  
  Popeye dnes vyzeral o niečo staršie a tučnejšie. Párty predchádzajúci večer si vybrala svoju daň. Alebo možno to bol účinok Gourleyho príbehu. Na Franziniho stole bola kópia novín.
  
  
  Louis, opretý o stenu na druhom konci miestnosti, vyzeral nervózne, keď sme sa všetci traja usadili pred stolom jeho strýka.
  
  
  Popeye sa na nás zamračil a v očiach mu žiarila nenávisť v duši.
  
  
  Je naštvaný na Spelmana, pomyslel som si šťastne, ale mýlil som sa.
  
  
  "Ty, Locallo!" - vyštekol.
  
  
  "Áno Pane." Mafián vyzeral vystrašene.
  
  
  "Kto z vás bol posledný, kto videl tú Číňanku Su Lao Lin v Bejrúte?"
  
  
  Loklo bezmocne roztiahol ruky. "Neviem. Manitty a ja sme odišli spolu."
  
  
  "Myslím, že tu bol Canzoneri," povedal Louis a ukázal mojím smerom. "Nechal som to tam, keď som Harolda odviezol do nemocnice." Venoval mi pohľad „Musím povedať pravdu“.
  
  
  "Bol si tam naposledy?" - vyštekol Popeye.
  
  
  mykol som plecami. "Neviem. Hovoril som s ňou niekoľko minút po tom, čo Louis odišiel, a potom ma poslala za tým Harkinsom."
  
  
  "Vieš, či po tvojom odchode niekoho čakala?"
  
  
  Pokrútil som hlavou.
  
  
  Jeho oči sa na mňa zamyslene prižmúrili. „Hmmm! Musel si byť posledný, kto videl Harkinsa."
  
  
  Približoval sa príliš blízko na to, aby sa utešil, aj keď som práve teraz nemal pocit, že by som mal nejaké problémy. „Nie,“ povedal som nevinne, „bol tam ten druhý chlap. Prišiel tesne predtým, ako som odišiel. Ale počkaj! Zrazu som sa pozrel na spomenutý pohľad. "Myslím, že to bol ten istý chlap, ktorého som videl v hotelovej hale slečny Linovej, keď odchádzala." Pritisol som si prsty na čelo. "Áno, ten istý chlap."
  
  
  Popeye sa narovnal a udrel päsťou do stola. "Ktorý chlap?"
  
  
  „Sakra, neviem, či si to budem pamätať. Uvidíme... Harkins ma predstavil. Fuggy, myslím, alebo niečo také... Fujiero... už si presne nepamätám."
  
  
  "Ruggero?" Úprimne na mňa hodil slová.
  
  
  luskol som prstami. "Áno. To je všetko. Ruggiero."
  
  
  "Dočerta! Ako sa volal?"
  
  
  mykol som plecami. "Bože, ja neviem. Bill, možno, alebo Joe, alebo niečo také."
  
  
  "A hovoríš, že si ho videl v hoteli?"
  
  
  Rozpažil som ruky, dlane hore. "Áno. Keď som vystúpil, bol vo vestibule a čakal na výťah. Teraz si pamätám, spoznal som ho neskôr, keď vošiel do Harkinsovho domu."
  
  
  "Ako vyzeral?"
  
  
  „Vieš, taký priemer. Bol tmavovlasý...“ Predstierala som sústredenie a zamyslene som sa mračila. Mohol som to urobiť dobre, keď som bol pri tom. "Myslím, že asi päť stôp desať, ako tmavá pokožka." Ach áno, pamätám si. Mal na sebe tmavomodrý oblek."
  
  
  Popeye pokrútil hlavou. "Neznie povedome, ale je tam toľko prekliatych Ruggieros, že je ťažké povedať." Znovu udrel päsťou do stola, potom otočil invalidný vozík tak, že sa pozeral priamo na Louisa. - Povedala vám táto Číňanka niečo o Ruggierovi?
  
  
  Louis pokrútil hlavou. "Nie, pane, ani slovo." Zaváhal. "Čo sa deje, strýko Joe?"
  
  
  Popeye naňho nahnevane pozrel. „Boli vyhodení do vzduchu! Tak sa aj stalo! Nejaký kurva tam vošiel hneď potom, čo ste vzlietli a vyhodili to prekliate miesto do vzduchu. Dočerta! Bomba! Vinny práve volal z Bejrútu. Hovorí, že je to už vo všetkých novinách. tam."
  
  
  "A čo Su Lao Lin?"
  
  
  "Mŕtvy ako prekliaty klinec," hovorí Vinnie.
  
  
  Louis bol teraz rovnako rozrušený ako jeho strýko, položil si ruky na boky a vystrčil hlavu dopredu. Zaujímalo by ma, či to riešil aj s ňou.
  
  
  "Bol ešte niekto zranený?"
  
  
  Popeye pokrútil hlavou, akoby bol sklamaný. „Nie. Okrem toho prekliateho Charlieho Harkinsa, ktorého zastrelili."
  
  
  "Je tiež mŕtvy?"
  
  
  Popeye prikývol. "Áno."
  
  
  Louis sa zamračil. "Myslíš, že to urobil Ruggiero?" "Dobrý chlapec, Louis," potichu som zatlieskal.
  
  
  "Samozrejme, myslím, že to urobili Ruggieros," zavrčal Popeye. „Čo do pekla myslíš? Canzoneri tu vidí Ruggiera v hoteli dámy, potom sa s ním stretne v Harkinsovom dome. Potom sú tu dve mŕtvoly. Nemyslíš si, že to súvisí? Myslíte si, že je to len náhoda?
  
  
  "Nie, nie, strýko Joe," upokojoval Louis. „Až ja neviem, prečo ich Ruggieros zmiatli. Dokonca sme pre nich priviedli cez Bejrút zopár chalanov. Nemá to zmysel, pokiaľ po nás nejdú."
  
  
  "Dočerta! Čo si do pekla myslíš? Popeye zdvihol zo stola noviny a mávol nimi: "Čítal si dnes ráno tie prekliate noviny?"
  
  
  Louis pokrčil plecami. "Neviem, strýko Joe." Larry už predtým zmizol, keď sa dostal hore. Tento príbeh môže byť len nezmysel. Viete, aké je Millerovo hobby. Tento Gurley ho môže prinútiť hovoriť, čo chce. "
  
  
  Ale starec sa nedal ponížiť. Znovu zamával papierom. „A čo Bejrút, múdry Alec? A čo on?"
  
  
  Louis prikývol a snažil sa na to prísť. "Áno, viem. Dvaja spolu je príliš veľa. Myslím, že nás opravia, ale sakra, len pred pár týždňami sa zdalo, že všetko ide dobre."
  
  
  "Dočerta!" Starec si udrel päsťou dlaň
  
  
  jeho druhá ruka. "To sa mi nezdá dobre!"
  
  
  Louis pokrútil hlavou. "Ja viem, ja viem, strýko Joe." Ale pouličná vojna teraz nemá zmysel. Máme dosť problémov."
  
  
  „Musíme niečo urobiť! Nebudem nikomu brať takéto svinstvo,“ kričal Popeye.
  
  
  "Dobre, dobre," povedal Louis. "Tak čo chceš, aby sme urobili?"
  
  
  Starec prižmúril oči a odišiel o pol otáčky od stola. „Zabi ma, sakra! Možno aspoň trochu. Nechcem žiadneho Ruggiera. Ešte nie. nechcem. "Len chcem, aby vedeli, že sa nebudeme motať." Nenávisť v Popeyových očiach sa teraz zmenila na vzrušenie. Starec zacítil krv. Jeho hrubá ruka zvierala oblúk invalidného vozíka. "Pokračuj, sakra!" - on krical. "Hýb sa!"
  
  
  
  
  Kapitola 12
  
  
  
  
  
  
  Louis a ja sme sedeli zhrbení nad cappuccinom v kaviarni Decima na West Broadway.
  
  
  Steny boli čokoládovo hnedé a opotrebovaná podlaha z linolea, možno pred mnohými rokmi zelená, bola špinavo čierna. Na stenách visel tucet obrovských obrazov v pozlátených rámoch, ktorých plátna boli sotva viditeľné kvôli muchám a mastnote. V špinavej sklenenej vitríne bola vystavená unavená zbierka pečiva - napoleone, baba al rum, mille fogli, cannoli, pasticiotti. Jediným dôkazom čistoty bol skvelý espresso kávovar na druhom konci pultu. Jasne sa leskla, celá strieborná a čierna, vyleštená do lesku. Zúril na ňom orol, vzdorovito roztiahol krídla a kraľoval v liatinovej sláve.
  
  
  Louis vyzeral trochu chorý.
  
  
  Zamiešala som kávu. „Čo sa stalo, Louis? Kocovina? Alebo si ešte nikdy nikoho nepremárnil?“
  
  
  Pochmúrne prikývol. "Nie... no, nie." Vieš…"
  
  
  Vedel som dobre. Pre malého synovca strýka Joea Louisa to zrazu nebolo také čisté. Celý život bol známy tým, že sa hral na mafiu so všetkým jej vzrušením, romantikou, peniazmi a tajomstvom. On sám sa však nikdy nezúčastnil. Pre Louisa bol život dobrou súkromnou školou, dobrou vysokou školou, dobrou ľahkou prácou, riadením legitímneho obchodu s olivovým olejom, dobrými časmi, keď sa šúchal so slávnymi gangstrami, no nebol nimi poškvrnený.
  
  
  Znova som si spomenul, že aj jeho meno bolo čisté. "Louis," spýtal som sa, "prečo sa voláš Lazaro? Nevolal sa tvoj otec Franzini?"
  
  
  Louis prikývol a smutne sa usmial. "Áno. Luigi Franzini. Lazaro je dievčenské meno mojej matky. Strýko Joe mi to zmenil, keď som sa k nemu nasťahovala. Myslím, že ma chcel ochrániť pred všetkými problémami. dieťa sa bude volať Al Capone Jr."
  
  
  Smial som sa. "Áno. Myslím, že máš pravdu. Opýtal som sa. "Tak čo budeš teraz robiť?"
  
  
  Bezmocne roztiahol ruky. "Neviem. Nikto vlastne nič neurobil. Chcem povedať, sakra, len ísť von a zabiť chlapíka, pretože patrí Ruggierovi...“
  
  
  "Toto sú fakty zo života, syn," pomyslel som si. stisol som mu rameno. "Na niečo prídeš, Louis," povedal som upokojujúco.
  
  
  Opustili sme Decimu a Louis sa chvíľu rozhliadal po ulici, akoby sa snažil rozhodnúť. "Pozri, Nick," povedal s náhlym úškrnom, "prečo ti neukážem účtovnú komoru?"
  
  
  "Účtovná komora?"
  
  
  "Áno. Toto je super. Jediný svojho druhu, stavím sa." Chytil ma za lakeť a viedol dolu ulicou cez niekoľko dverí. "Je to tu, Four Fifteen West Broadway."
  
  
  Nevyzeralo to veľa. Ďalší z tých veľkých starých loftov, ktoré vidíte v oblasti SoHo v centre New Yorku. Nad širokou rampou boli veľké modré dvere, o ktorých som predpokladal, že ide o nákladný výťah. Napravo od neho boli bežné dvere s oknami v obytnom štýle, so štandardným súborom poštových schránok bytového domu.
  
  
  Louis ma viedol cez dvere. Vo vstupnej hale stlačil tlačidlo.
  
  
  Odpovedal hlas bez tela. "Áno? Kto to je?"
  
  
  "Louis Lazaro a môj priateľ."
  
  
  "Och, ahoj Louis. Poďme do". Zaznel bzučiak, dlhý a piskľavý, a Louis otvoril odomknuté dvere. Odtiaľto bolo päť strmých úzkych schodov. Keď sme dosiahli vrchol, mal som problémy s dýchaním a Louis bol prakticky v stave kolapsu, jeho dýchanie prichádzalo v krátkych lapačoch a z tváre mu stekali pot.
  
  
  Na chodbe na piatom poschodí nás stretol priateľský muž a Louis, zadýchaný, ma predstavil. "Toto je Nick Canzoneri, Chicky." Chicky Wright, Nick. Chicky vedie účtovníctvo strýka Joea. Myslel som, že toto by si chcel vidieť."
  
  
  mykol som plecami. "Určite."
  
  
  Chicky bol malý muž v tvare trpaslíka s prameňmi sivých vlasov, ktoré mu splývali po plešivej hlave a hustým šedým obočím, ktoré mu vyrastalo z vtipnej tváre. Oblečenú mal tmavomodrú hodvábnu košeľu, čierno-bielu kockovanú vestu a sivé flanelové nohavice. Jeho žiarivo červený motýlik a červené podväzky na rukávoch z neho urobili paródiu na dostihového gamblera. Široko sa usmial a postavil sa nabok, aby nás previedol cez veľké, neoznačené modré dvere.
  
  
  Louis stál za ním, mierne otvorený.
  
  
  "Poď dnu," povedal široko. "Toto je jedna z najlepších kancelárií v New Yorku."
  
  
  Bolo to tak. Nevedel som, čo mám očakávať od loftu na piatom poschodí s názvom Účtovný dvor, ale to som rozhodne nenašiel. Chiki nás previedol krok za krokom a vysvetlil nám celú operáciu.
  
  
  "To, čo sme urobili," povedal s očividnou hrdosťou, "je počítačová automatizácia našich stávkových a číselných operácií."
  
  
  Celý loft bol prerobený na modernú, žiarivo vyleštenú obchodnú kanceláriu. Vpredu bzučala a cvakala obrovská počítačová banka, obsluhovaná seriózne vyzerajúcimi mladými mužmi v úhľadných oblekoch, ktorí s dokonalou zručnosťou spracovávali počítačové údaje. Pekné sekretárky sústredene pracovali pozdĺž úhľadne usporiadaných radov stolov a ich elektrické písacie stroje medzi sebou súťažili. Bolo tu uložené všetko vybavenie akejkoľvek administratívnej budovy.
  
  
  Chiki široko mávol rukou. „Tu sa spracovávajú všetky stávky na čísla pod Houston Street a všetky stávky na kone. Všetky pretekárske výsledky sa doručujú priamo telefonicky z Arlingtonu do Chicaga East. Všetky peňažné stávky sú smerované sem, všetky záznamy sú uchovávané, všetky platby sa uskutočňujú odtiaľto.“
  
  
  Zaujatý som prikývol. “Do kancelárie stávkovej kancelárie prichádza elektronické spracovanie dát. Veľmi pekné!"
  
  
  Chicky sa zasmial. "Veľmi efektívne. Denne tu spracujeme okolo osemdesiattisíc dolárov. Veríme, že to musíme viesť ako firmu. Časy malého chlapca v cukrárni s poznámkovým blokom v zadnom vrecku sa skončili.“
  
  
  "Ako vás ovplyvňujú stávky na ofsajd?" Kancelárie OTB v New Yorku po celom meste voliči spočiatku schválili nielen ako spôsob, ako zarobiť pre mesto peniaze a ako pohodlie pre hazardných hráčov, ale aj ako prostriedok na vyhnanie stávkových kancelárií z podsvetia.
  
  
  Chiki sa znova uškrnula. Vyzeral ako šťastný muž. „Vôbec nám to neublížilo, hoci raz som sa toho obával, keď to začalo. Myslím si, že ľudia radi obchodujú so starou zavedenou firmou a sú trochu podozrievaví voči vládnym stávkovým operáciám.
  
  
  "A samozrejme máme veľa čísel a vláda sa nezaoberá číslami."
  
  
  "Aspoň zatiaľ nie," vložil sa do toho Louis. "Ale ako sa veci vyvíjajú, pravdepodobne budú čoskoro." Potľapkal ma po ramene. „Čo myslíš, Nick? Celkom fajn, však? "Strýko Joe môže vyzerať a správať sa ako starý Mustachio Pete, ale musí to byť najnovší gadget v tomto biznise."
  
  
  Louisov výbuch prekonala len jeho naivita. Účtovná komora bola krokom vpred v organizácii zločineckého sveta, no zďaleka nie posledným slovom. Mohol by som Louisovi ukázať mafiánske komunikačné centrum v hoteli v Indianapolise, vďaka ktorému by telefón v New Yorku vyzeral ako ústredňa PBX. Výsledky všetkých hazardných hier v krajine – dostihy, bejzbal, basketbal, futbal atď. – prichádzajú do tohto hotela každý deň a potom sa v mikrosekundách prenášajú do športových stávok od pobrežia k pobrežiu.
  
  
  Napriek tomu bola účtovná komora zaujímavou inováciou: centralizovaná, organizovaná, efektívna. Nie zlé. "Skvelé," povedal som. "Úžasný!" Potiahol som si ušný lalôčik. "Asi tu pracuješ na nákladných autách, čo?"
  
  
  Louis sa zamračil. "Nie, ale... neviem, možno to nie je zlý nápad." Myslíš ako centrálne veliteľské stanovište?"
  
  
  "Správny."
  
  
  Chicky vyzeral trochu naštvane. "No, v skutočnosti nemáme veľa miesta, Louis, nehovoriac o tom, aké ťažké je v dnešnej dobe nájsť niekoho, komu by sme verili."
  
  
  Musel som sa smiať. Bol po krk v podsvetí, ale správal sa ako ktorýkoľvek manažér kancelárie v akomkoľvek legitímnom biznise... obával sa, že môže mať viac práce, alebo že bude musieť zmeniť spôsob práce. Nielen čestní ľudia odolávajú zmenám.
  
  
  „Nick je v meste nový,“ vysvetlil Louis, „a ja som si myslel, že mu ukážem našu demo operáciu. Každopádne, strýko Joe jedného dňa podstúpime s Nickom všetky operácie, len aby sme zistili, či môžeme." trochu utiahnuť. "
  
  
  "Áno." Chiki vyzerala pochybovačne.
  
  
  "Budeme sa hlavne starať o bezpečnosť," povedal som.
  
  
  Chicky žiarila. "OH dobre. Potrebujem tam pomoc."
  
  
  Opýtal som sa. -"Mali ste nejaké problémy?"
  
  
  Vzdychol. "Áno. Viac ako chcem. Príď do mojej kancelárie a poviem ti o tom."
  
  
  Všetci sme vošli do krásne obloženej kancelárie v rohu veľkého podkrovia. Na podlahe bol úhľadný koberec a celú stenu lemovali oceľové kartotéky. Hneď za Chicovým stolom stál hrubý trezor na čiernom obrázku. Na stole boli fotografie atraktívnej šedovlasej ženy a pol tucta detí rôzneho veku.
  
  
  "Posaďte sa, chlapci." Chicky ukázal na pár stoličiek s rovným operadlom a sadol si na otočnú stoličku pri stole. "Mám problém, možno mi pomôžeš."
  
  
  Louis si pritiahol stoličku
  
  
  Sebavedome som sa naňho usmiala. Na chvíľu zabudol, že mu Popeye dal celkom jasné pokyny. Strýko Joe chcel niekoho zabiť.
  
  
  "Čo sa stalo, Chicky?" - spýtal sa Louis.
  
  
  Chicky sa oprel a zapálil si cigaretu. "Je to opäť Lemon-Drop Droppo," povedal. "Aspoň si myslím, že je to on." Opäť nám strhol bežca. Alebo aspoň niekoho."
  
  
  "Sakra, Drzý," vložil sa do toho Louis. „Vždy niekto okráda bežcov. O čo ide?
  
  
  „Hlavná vec je, že sa z toho stáva veľká vec! Minulý týždeň nás zasiahli štrnásťkrát a tento týždeň päťkrát. Nemôžem si to dovoliť".
  
  
  Louis sa na mňa otočil. "Zvyčajne si myslíme, že tri až štyrikrát týždenne vezmeme bežca za to, čo nesie, ale je to oveľa viac ako zvyčajne."
  
  
  Opýtal som sa. -"Nemôžeš ich ochrániť?"
  
  
  Chicky pokrútil hlavou. „Máme stoštyridsaťsedem chlapov, ktorí sem každý deň prinášajú hotovosť z celého dolného Manhattanu. Nemôžeme ich všetkých ochrániť." uškrnul sa. “Vlastne mi ani nevadí, ak sa občas niekto z nich okradne, čo spôsobí, že ostatní budú opatrnejší. Ale to je sakra veľa!"
  
  
  "A čo táto citrónová kvapka?"
  
  
  Louis sa zasmial. "Je tu už dlho, Nick." Jeden z Ruggierovej skupiny, ale niekedy ide sám. Sám bol kedysi bežcom Gaetana Ruggiera a zdá sa, že vždy, keď mu chýbajú peniaze, vyberie si bežca. Dajú sa celkom ľahko nájsť, viete. "
  
  
  "Áno." Bežci sú na spodku kriminálneho rebríčka. Vezmú peniaze a kupóny a pošlú ich do banky a je to. Sú to zvyčajne napoly blázniví starí vini, ktorí sú príliš ďaleko v žľabe chudoby v starobe, aby mohli robiť čokoľvek iné, alebo malé deti, ktoré rýchlo zarábajú peniaze. V New Yorku sú ich tisíce, odporné mravce, ktoré sa živia odhodenými zdochlinami zločincov.
  
  
  "Myslíš, že zbavenie sa tejto postavy Lemon Drop nám pomôže?"
  
  
  Chiki sa znova uškrnula. "Nebude to bolieť. Aj keď to nie je on, niekoho to môže vystrašiť."
  
  
  Prikývla som a pozrela na Louisa. "Dokonca by som mohol zabiť dve muchy jednou ranou, Louis."
  
  
  Táto realita nebola pre Louisa Lazara ľahká. Vyzeral kyslo. "Áno," povedal.
  
  
  "Prečo to volajú citrónová kvapka?" Opýtal som sa.
  
  
  odpovedal Louis. "Je posadnutý citrónovými kvapkami, neustále ich jedáva. Myslím, že jeho skutočné meno je Greggorio, ale s menom ako Droppo a vrecúškom citrónových kvapiek stále vo vrecku... Nerád by som ho udrel len za to, že to okradlo pár bežcov, sakra, chodil som do školy s tým chlapom.
  
  
  mykol som plecami. Zdá sa, že som toho počas úlohy urobil veľa. "Záleží to na tebe. Bol to len nápad."
  
  
  Louis vyzeral nešťastne. "Áno. Rozmyslíme si to."
  
  
  "Čo je to, dve muchy jednou ranou?" - spýtal sa Chiki.
  
  
  "To je jedno," odsekol Louis.
  
  
  "Áno Pane." Chicky si stále dobre uvedomoval, že Louis bol synovcom Popeye Franziniho.
  
  
  Nasledovala nepríjemná pauza. Zamával som rukou smerom k nablýskaným kartotékam, pričom každý stoh bol zablokovaný hrozivo vyzerajúcou železnou tyčou, ktorá prechádzala od podlahy nahor cez rukoväť každej zásuvky a bola priskrutkovaná k hornej časti šanónu. "Čo tam máš, rodinné klenoty?"
  
  
  Chicky zahasil cigaretu a uškrnul sa, potešený zmenou atmosféry. "Toto sú naše súbory," povedal. "Nahrávanie všetkého od A po Z."
  
  
  "Všetci?" Snažil som sa zapôsobiť. "Myslíš celú stávkovú operáciu?"
  
  
  "Mám na mysli celú organizáciu," povedal. "Všetci."
  
  
  Poobzeral som sa okolo seba. "Ako dobrá je vaša bezpečnosť?"
  
  
  "Fajn. Dobre. Netrápi ma to. Sme tu na piatom poschodí. Ďalšie štyri poschodia sú prázdne až na pár bytov, ktoré využívame v núdzových prípadoch. Každú noc staviame oceľové brány na každé poschodie. Zapadajú priamo do steny a tam sú upevnené. A potom sú tu psy,“ dodal hrdo.
  
  
  "Psy?"
  
  
  "Áno. Na každom poschodí máme dvoch strážnych psov, dobermanov. Vypúšťame ich každú noc, dve na každé poschodie. Myslím, človeče, nikto nejde po tých schodoch s týmito psami. Sú to odporní synovia! Aj bez nich nikto nedokáže preraziť túto bránu bez toho, aby upozornil Big Julie a Raymonda.“
  
  
  "Kto sú oni?"
  
  
  „Dvaja z mojich strážcov. Žijú tu každú noc. Keď všetci odídu a zamknú túto bránu, nikto nemôže vstúpiť."
  
  
  "Páči sa mi to," povedal som. "Ak sa Big Julie a Raymond dokážu o seba postarať."
  
  
  Chicky sa zasmial. "Neboj sa, človeče." Big Julie je najtvrdší chlapík na tejto strane cirkusu a Raymond bol jedným z najlepších seržantov strelcov v Kórei. Vie, čo je zbraň."
  
  
  "Dosť dobré pre mňa." Postavil som sa na nohy a Louis urobil to isté. "Ďakujem pekne, Chicky," povedal som. "Myslím, že sa uvidíme."
  
  
  "Je to tak," povedal. Podali sme si ruky a Louis a ja sme zišli dole schodmi. Keď som mal oči odtrhnuté, videl som oceľové brány zabudované v stenách každého prístaviska. Bolo to pekné ťažké nastavenie, ale mal som predstavu, ako by sa to dalo prekonať.
  
  
  
  
  Kapitola 13
  
  
  
  
  
  
  Večera bola vynikajúca, malý stolík v zadnej časti Minetta's v noci, keď tam takmer nikto nebol - ľahké predjedlá, dobré oso buco, vyprážané cuketové pásiky a espresso. Philomina bola v tej láskyplnej, žiarivej nálade, ktorá vnáša do života trochu vzrušenia.
  
  
  Keď som ju pred jej dverami pobozkal na dobrú noc, všetko sa zmenilo na Sicilianov nevrlý hnev. Dupla nohou, obvinila ma, že idem spať s ďalšími šiestimi dievčatami, rozplakala sa a nakoniec sa mi hodila okolo krku a udusila ma bozkami.
  
  
  "Nick... prosím, Nick." Nie na dlho."
  
  
  Pevne som sa vyslobodil. Vedel som, že ak vojdem, budem tam dlho. V tú noc som mal čo robiť. Silno som ju pobozkal na špičku nosa, otočil tak, aby sa pozerala na svoje dvere, a prudko som ju udrel po chrbte. "Ďalej. Nechajte pootvorené dvere a uvidíme sa, keď skončím s vecami, o ktoré sa musím postarať."
  
  
  Jej úsmev bol zhovievavý a opäť potešená povedala: "Sľubuješ?"
  
  
  "Sľub". Vrátil som sa do sály skôr, ako moje odhodlanie zoslablo.
  
  
  Prvá vec, ktorú som urobil, keď som sa dostal do svojej izby v Chelsea, bolo zavolať Louisovi. „Ahoj, toto je Nick. Počuj, čo tak sa so mnou stretnúť dnes večer? Áno, viem, že je neskoro, ale je to dôležité. Správny! Oh, okolo polnoci. A priveďte Lokla a Manittu. Tonyho, myslím. Je to tak dobré, ako to len ide. Dobre? Dobre... oh, a Louie, získaj adresu Lemon Drop Droppo, než prídeš, dobre? "
  
  
  Zložil som skôr, ako stihol odpovedať na poslednú žiadosť. Potom som zišiel dole a za roh k Angry Squire. Objednal som si pivo od Sally, peknej anglickej barmanky, a potom som zavolal do Washingtonu na telefón, ktorý visel na stene na konci baru. Bolo to bežné opatrenie pre prípad, že by bol odpočúvaný telefón v mojej hotelovej izbe.
  
  
  Zavolal som AX Emergency Supply a keď som sa správne identifikoval, objednal som si súpravu na odstránenie 17B, ktorú mi v tú istú noc poslal Greyhound. Môžem si to vyzdvihnúť ráno na autobusovej stanici Port Authority na ôsmej Avenue.
  
  
  Sada 17B je veľmi úhľadná, veľmi rušivá. Šesť rozbušiek, šesť časových rozbušiek, ktoré možno nastaviť na odpálenie uzáverov v akomkoľvek intervale od jednej minúty do pätnástich hodín, šesť kusov zápalkovej šnúry pre menej náročné práce a dostatok plastu na odpálenie koruny z hlavy Sochy slobody. .
  
  
  Bolo ťažké mi porozumieť cez hluk, ktorý vytváralo veľmi dobré, ale veľmi hlasné jazzové kombo asi šesť stôp odo mňa, ale nakoniec som dostal svoj odkaz a zložil som.
  
  
  O jedenástej tridsať som odišiel z Angry Squire a putoval po Siedmej Avenue a plánoval som Lemon-Drop Droppo. Na rohu Christopher a Seventh som odbočil doprava na Christophera popri všetkých nových gay baroch, potom som zabočil opäť doľava na Bedford Street ao blok a pol neskôr do Tony's.
  
  
  Bola to úplne iná scéna ako noc predtým na Philomininej párty. Teraz to bolo opäť tiché a útulné, späť do svojej obvyklej atmosféry ako v žalári, tlmené oranžové svetlá na tmavohnedých stenách poskytovali čašníkom sotva dostatok svetla na pohyb medzi stolmi, ktoré sa vrátili na svoje obvyklé miesta v hlavnej miestnosti. .
  
  
  Namiesto hordy talianskych mafiánov v smokingu a ich žien v dlhých šatách bolo toto miesto teraz riedko obývané pol tuctom dlhovlasých mladých chlapcov v modrých džínsoch a džínsových bundách a rovnakým počtom krátkovlasých mladých dievčat. oblečený rovnako. Rozhovor sa však príliš nelíšil od predošlého večera. Zatiaľ čo diskusia strany sa sústredila hlavne na sex, futbal a kone, dnešný dav hovoril hlavne o sexe, futbalových hrách a filozofii.
  
  
  Louis sedel sám za stolom pri stene naľavo od vchodu a namosúrene sa skláňal nad pohárom vína. Nevyzeral príliš šťastne.
  
  
  Sadla som si k nemu, objednala brandy a sódu a potľapkala som ho po pleci. „No tak, Louis, bav sa. Nie je to také zlé!"
  
  
  Pokúsil sa usmiať, no nešlo to.
  
  
  "Louis, naozaj to nechceš urobiť, však?"
  
  
  "Čo robiť?"
  
  
  Z koho si robil srandu? "Postarajte sa o Droppo."
  
  
  Pateticky pokrútil hlavou, nepozrel sa mi do očí. „Nie, chcem povedať, je to len... oh, sakra! Nie!" Povedal s väčšou silou, rád, že je to vonku. „Nie! Nechcem to urobiť. Nemyslím si, že to dokážem. Ja som len... sakra, vyrastal som s týmto chlapom, Nickom!“
  
  
  "Fajn! Dobre! Myslím, že mám nápad, ktorý sa postará o dieťa Lemon Drop, urobí tvojho strýka Joea šťastným a udrží ťa mimo nebezpečenstva. Ako sa vám páči tento balíček?
  
  
  V očiach sa mu zračila iskrička nádeje a jeho rozkošný úsmev sa mu začal šíriť po tvári. „Úprimne? Ahoj Nick, to by bolo skvelé!
  
  
  "Fajn. Urobil si mi láskavosť v Bejrúte tým, že si ma sem priviedol. Teraz ti jednu spravím, však?"
  
  
  Prikývol.
  
  
  "Fajn. V prvom rade som to dnes dostal do krabice v Chelsea." Dal som mu list, ktorý som napísal sám.
  
  
  Canzoneri: Nájdete Spelmana
  
  
  V izbe 636 hotela Chalfont Plaza.
  
  
  Má holý zadok a je kurva mŕtvy.
  
  
  Louis naňho neveriacky pozeral. "Dočerta! Čo je to do pekla? Je to podľa vás pravda?
  
  
  „Asi je to pravda, dobre. Ak by to tak nebolo, nemalo by zmysel mi to posielať.“
  
  
  „Nie, pravdepodobne nie. Ale prečo ho do pekla poslali? Práve si prišiel!"
  
  
  mykol som plecami. "Zabíja ma to do pekla." Úradník len povedal, že nejaký chlap prišiel a odišiel. Možno nech si to myslel ktokoľvek, bol som len užitočný a aj tak vám to pošlem.“
  
  
  Louis vyzeral zmätene, ako mal byť. "Stále tomu nerozumiem." Na chvíľu sa zamyslel. „Počúvaj, Nick. Myslíte si, že to bol Ruggiero?
  
  
  Atta baby Louis! Myslel som. "Áno," povedal som. "To si myslím."
  
  
  Zamračil sa. „Tak čo to má spoločné s príchodom sem dnes večer? A s Lemon-Drop Droppo?“
  
  
  "Len nápad. Sú s tebou Loklo a Manitti?"
  
  
  "Áno. Sú v aute."
  
  
  "Fajn. To je to, čo budeme robiť.“ Vysvetlil som mu svoju predstavu a on bol nadšený.
  
  
  "Skvelé, Nick! Skvelé!"
  
  
  Horatiova 88 bola len pár blokov odtiaľto, asi blok od Hudsonu. Vysvetlil som Loklovi a Manittymu, keď sme zastavili. "Pamätajte si. Chceme, aby bol nažive. Je v poriadku, ak je trochu poškodený, ale ja nechcem žiadne telá. To je jasné?"
  
  
  Za volantom Loklo pokrčil plecami. "To mi znie šialene."
  
  
  Louis ho zľahka udrel do zátylku, aby mu dal najavo, kto má na starosti. "Nikto sa ťa nepýtal. Urob, ako hovorí Nick."
  
  
  Horatio Eighty-Eight bola jednotvárna sivá budova s radom rovnakých vysokých schodov a železných zábradlí. Manittymu trvalo asi štyridsaťpäť sekúnd, kým sa dostal cez zámok na vonkajších dverách a ďalších tridsať, kým otvoril vnútorné. Vyliezli sme po schodoch čo najtichšie a nakoniec sme sa zastavili na šiestom poschodí, aby sme prestali byť zadýchaní z výstupu. Boli sme len traja – Loklo, Manitti a ja – keďže sme Louisa nechali dole v aute.
  
  
  Manitti nemal problémy s dverami do bytu 6B. Nepoužil plastovú kartu ako všetky špionážne knihy teraz. Jednoducho použil staromódnu plochú čepeľ v tvare chirurgického skalpela a malý nástroj, ktorý vyzeral ako oceľová pletacia ihlica. Neuplynulo ani dvadsať sekúnd, kým sa dvere potichu otvorili a Manitti ustúpil nabok, aby ma pustil dnu, s veľkým gratulačným úsmevom sebauspokojenia na jeho neandertálskej tvári.
  
  
  V obývačke nebolo žiadne svetlo, ale za zatvorenými dverami na druhom konci miestnosti bolo svetlo. Rýchlo som sa pohol dopredu, Loklo a Manitti boli hneď za mnou, každý z nás s pištoľou v ruke.
  
  
  Prišiel som k dverám, otvoril som ich a jedným rýchlym pohybom som vošiel do spálne. Nechcel som dať Droppovi šancu ísť po zbraň.
  
  
  Nemusel som sa báť.
  
  
  Gregorio Droppo bol príliš zaneprázdnený, aspoň na chvíľu, na to, aby sa obával takého malého incidentu, akým bol trojruký muž, ktorý o jednej v noci vtrhol do jeho spálne. Droppove nahé telo sa kŕčovito triaslo, krútilo a načechrávalo plachty pod dievčaťom, s ktorým sa miloval. Jej ruky sa pevne obmotali okolo jeho krku, pritiahli si ho k sebe, tváre mali pritlačené k sebe, takže sme videli len vlasy ulízané mastnotou, rozstrapatené húževnatými prstami dievčaťa. Jej tenké nohy, štíhle a biele oproti chlpatej temnote jeho tela, boli vytesané okolo pása, pripútané k klzkému potu, ktorý ho stekal po ňom. Jej ruky a nohy boli jediné, čo sme mohli vidieť.
  
  
  Droppo s veľkou námahou urobil klasický spike pohyb dozadu a hore pred posledným kričiacim skokom. Keďže som nemal po ruke pohár ľadovej vody, urobil som ďalší krok a udrel som ho špičkou topánky do rebier.
  
  
  Zamrzol. Potom sa jeho hlava otočila a oči sa neveriacky rozšírili. "Čaaaa...?"
  
  
  Znovu som ho kopla a on zalapal po dychu od bolesti. Vytrhol sa a zvalil sa z dievčaťa na chrbát, pričom sa v agónii držal za bok.
  
  
  Náhly odchod jej milenca zanechal dievča rozvalené na chrbte s očami vyvalenými od hrôzy. Oprela sa o lakte, ústa sa jej otvorili, aby kričala. Priložil som ľavú ruku na jej ústa a pritlačil som ju chrbtom k plachte, potom som sa naklonil a namieril na ňu Wilhelminu s papuľou len centimeter od očí.
  
  
  Chvíľu sa namáhala, prehýbala spotené telo pod tlakom mojej ruky, potom si uvedomila, na čo sa pozerá a stuhla s očami prilepenými k zbrani. Na čele jej stáli perličky potu a splietali strapaté pramienky ryšavých vlasov.
  
  
  Vedľa nej Droppo začal visieť nohami cez okraj postele, no Loklo tam bol. Takmer náhodou trafil Droppa do tváre ústím revolvera a ten s bolestivým výkrikom spadol späť, držiac si krvavý nos. Jednou rukou Locallo zdvihol pokrčený vankúš z podlahy a pritlačil ho k Droppovej tvári, čím tlmil zvuky. Druhého udrel medzi Droppove vystreté nohy, takže pažba jeho pištole zasiahla nahého muža do slabín.
  
  
  Spod vankúša sa ozval zvierací zvuk a telo sa otriaslo vysoko vo vzduchu, chrbát sa prehol, celá váha spočívala na pleciach a potom sa bezvládne zrútilo na posteľ.
  
  
  "Opadol, šéf," povedal Loklo lakonicky. Myslím, že bol sklamaný.
  
  
  „Odstráň vankúš, aby sa neudusil,“ pozrel som na dievča a výhražne som zamával Wilhelmine. "Nie je žiadny hluk, nič, keď stiahnem ruku." To je jasné?"
  
  
  Prikývla, ako najlepšie vedela, s hrôzou na mňa hľadela. "Dobre," povedal som. "Uvoľni sa. Neublížime ti." Stiahol som ruku z jej úst a odstúpil.
  
  
  Ležala nehybne a my traja sme tam stáli s pištoľami v rukách a obdivovali jej krásu. Napriek tomu, že mala na sebe pot zo sexu, hrôzu v očiach a strapaté vlasy, bola úžasná. Nahá hruď sa jej zdvihla a zo zelených očí jej zrazu tiekli slzy.
  
  
  "Prosím, prosím, neubližuj mi," zakňučala. "Nemáš za čo, Nick."
  
  
  Potom som ju spoznal. Bol to Rusty Pollard, malá ryšavka v zelených šatách, s ktorou som flirtoval na Tonyho večierku, ten, kto pred všetkými tými rokmi začal Philominino trápenie anonymnou obálkou s výstrižkom z Timesov.
  
  
  Manitti, ktorý stál vedľa mňa, začal zhlboka dýchať. "Suka!" - zvolal. Naklonil sa nad posteľ a jednou rukou siahol po jej prsníku.
  
  
  Udrel som ho pištoľou po hlave a on omráčený cúvol.
  
  
  Rustymu stekali po lícach slzy. Pohŕdavo som sa pozrel na jej nahé telo. "Ak to nie je jeden squatový Talian, je to druhý, však, Rusty?"
  
  
  Prehltla, ale neodpovedala.
  
  
  Natiahol som sa a postrčil Droppa, no bol nehybný. "Priveďte ho," povedal som Locallovi.
  
  
  Otočila som sa späť k Rustymu. "Vstaň a obleč sa."
  
  
  Začala sa pomaly posadiť a pozerať sa na svoje nahé telo, akoby si práve uvedomila, že leží úplne nahá v miestnosti so štyrmi mužmi, z ktorých traja boli prakticky cudzí ľudia.
  
  
  Prudko sa posadila, dala si kolená k sebe a zohla ich pred seba. Prekrížila si ruky na hrudi a divoko sa na nás pozrela. "Vy mizerní suci," odpľula si.
  
  
  Smial som sa. "Nebuď taký skromný, Rusty." Už sme videli, ako sa vysporiadate s týmto idiotom. Je nepravdepodobné, že by sme ťa videli vyzerať horšie." Potiahol som ju za ruku a vytiahol z postele na zem.
  
  
  Cítil som, ako z nej okamžite vytryskla malá iskrička boja. Pustil som ju a ona sa pomaly postavila na nohy a prešla k stoličke vedľa postele, vyhýbajúc sa našim očiam. Vzala si čipkovanú čiernu podprsenku a začala si ju obliekať, pričom sa pozerala na stenu. Úplné poníženie.
  
  
  Manitti si oblízol pery a ja som sa naňho pozrela. Loklo sa vrátil z kuchyne so štyrmi plechovkami studeného piva.
  
  
  Všetky ich položil na komodu a opatrne ich otvoril. Dal mi jednu, jednu Manitti, a jednu si vzal sám. Potom vzal štvrtý a nalial ho rovnomerne na nehybné telo Lemon-Drop Droppo, pivo sa rozlialo na jeho prepotenú uniformu a namočilo okolo neho plachtu.
  
  
  Droppo sa zobudil so stonaním a jeho ruky sa inštinktívne natiahli k rozhorčeným genitáliám.
  
  
  Udrel som ho o mostík Wilhelmininho znetvoreného nosa takou silou, že sa mu do očí tlačili slzy. "Čo?" zalapal po dychu, "čo...?"
  
  
  "Urob presne to, čo hovorím, kamarát, a môžeš prežiť."
  
  
  "Čo?" sa mu opäť podarilo dostať von.
  
  
  Dobromyseľne som sa usmial. "Popeye Franzini," povedal som. "Teraz vstaň a obleč sa."
  
  
  V očiach sa mu zračila hrôza, keď pomaly vstával z postele, jednou rukou si stále zvieral slabiny. Pomaly sa obliekal a postupne som cítila zmenu v jeho postoji. Snažil sa zhodnotiť situáciu, hľadal východisko. Viac nenávidel ako trpel a nenávidiaci človek je nebezpečný.
  
  
  Droppo dokončil namáhavý proces viazania čižiem, z jeho pevne zovretých pier sa občas vydral ston, potom sa oboma rukami chytil postele, aby sa postavil na nohy. Hneď ako sa postavil, kľakol som si ho do rozkroku. Vykríkol a v úplnej mdlobe spadol na zem.
  
  
  Ukázal som na Lokla. "Znova to zdvihni, Franco."
  
  
  Na druhej strane miestnosti, úplne oblečený, Rusty Pollard zrazu ožil. Vlasy mala stále strapaté a rúž rozmazaný, no mala na sebe zelenú sukňu Kelly a čiernu hodvábnu blúzku.
  
  
  oblečený cez podprsenku a nohavičky jej opäť dodal odvahu.
  
  
  "To bolo kruté," zasyčala. "Nič ti neurobil."
  
  
  "Poslať ten výstrižok pred všetkými tými rokmi Philomine Franziniovej bolo tiež kruté," oponoval som. "Ani ti nič neurobila."
  
  
  Tento posledný kúsok brutality zbavil Lemon-Droppa jeho posledných stôp bojovného ducha a mierne zohnutý s oboma rukami pritlačenými na brucho kráčal s nami po schodoch.
  
  
  Posadili sme Rustyho dopredu s Loklom a Manittim a na zadné sedadlo sme medzi mňa a Louieho vložili Droppo. Potom sme išli na Chalfont Plaza. Louis, Droppo a ja sme vstúpili pred vchod Mannyho domu, zatiaľ čo ostatní traja vstúpili z Lexington Avenue.
  
  
  Stretli sme sa pred izbou 636. Odstránil som z dverí nápis Nerušiť a otočil kľúčom. Zápach nebol taký zlý, keďže som pred dvoma nocami pred odchodom zapol klimatizáciu naplno, ale bolo to cítiť.
  
  
  "Čo je to za vôňu?" spýtal sa Rusty a snažil sa ustúpiť. Silno som ju zatlačil a ona sa rozvalila cez polovicu miestnosti a všetci sme vošli. Manitti za nami zavrel dvere.
  
  
  Varoval som ostatných, čo môžu očakávať, a Droppo bol príliš chorý na to, aby ho to zaujímalo. Ale nie Rusty. Postavila sa a vyzerala byť nahnevaná. "Čo sa to tu do pekla deje?" - skríkla. "Čo je to za vôňu?"
  
  
  Otvoril som dvere kúpeľne a ukázal jej nahé telo Larryho Spelmana.
  
  
  "Ach môj Bože! Ach môj Bože!" Rusty zakričal a zakryl si tvár rukami.
  
  
  "Teraz sa vyzlečte, obaja," prikázal som.
  
  
  Droppo s tvárou stále skrútenou bolesťou začal hlúpo poslúchať. Viac sa nepýtal.
  
  
  Nie Rusty. "Čo budeš robiť?" kričala na mňa. "Môj Bože…"
  
  
  „Zabudni na Boha,“ odsekol som, „a vyzleč sa. Alebo chceš, aby to Gino urobil za teba?"
  
  
  Manitti sa uškrnula a Rusty jej pomaly začal rozopínať blúzku. Vyzlečená do podprsenky a bikínových nohavičiek opäť zaváhala, ale zamával som na ňu Wilhelmine a ona ostentatívne dokončila prácu a hodila svoje oblečenie na malú kôpku na zem.
  
  
  Louis vzal obe súpravy oblečenia a napchal ich do malej tašky, ktorú si priniesol so sebou. Droppo sedel na okraji postele a pozeral na podlahu. Komoda zatlačila Rustyho do kúta, takže sme videli len jej obnažené stehno. Rukami si zakryla hruď a trochu sa striasla. V miestnosti bola zima z klimatizácie.
  
  
  Keď sme vychádzali, stál som vo dverách. "Teraz chcem, aby ste tu zostali vy dvaja hrdličky," povedal som. „Po chvíli sa niekto postaví a ty môžeš dať veci do poriadku. Manitti bude medzitým stáť hneď za dverami. Ak tú malú trhlinu otvorí čo i len trochu predtým, ako sa sem niekto dostane, zabije vás. Rozumieš tomu? " Odmlčal som sa. "Aspoň ťa ten diabol zabije, Droppo, neviem, čo urobí Rustymu."
  
  
  Zavrel som dvere a všetci sme zišli výťahom.
  
  
  Vo vstupnej hale som zavolal Jackovi Gourleymu z telefónneho automatu.
  
  
  "Skurvy syn!" - zamrmlal do telefónu. "Sú dve hodiny ráno."
  
  
  "Zabudni na to," povedal som. "Mám pre vás príbeh v izbe 636 na námestí Chalfont."
  
  
  "Všetko bude lepšie."
  
  
  "Dobre," povedal som. "Znie to dobre, Jack." Tam, v izbe 636, sú traja ľudia, všetci nahí a jeden z nich je mŕtvy. A jedna z nich je žena."
  
  
  "Ježiš Kristus!" Nastala dlhá pauza. "Mafia?"
  
  
  "Mafia," povedal som a zložil som.
  
  
  Všetci sme prešli cez ulicu do Sunrise Cocktail Baru a dali si drink. Potom sme išli domov.
  
  
  Kapitola 14
  
  
  
  
  Philomina sňala moju ruku zo svojho ľavého prsníka a posadila sa na posteli, nadvihla za sebou vankúš, aby si podoprela kríže. Zmätene sa zamračila.
  
  
  „Ale ja tomu nerozumiem, Nick. Je to smiešne, alebo hrozné, alebo niečo také. Polícia nemôže dokázať, že Rusty a Droppo zabili Larryho Spelmana, však? Myslím…"
  
  
  Pobozkal som jej pravý prsník a posunul som sa tak, aby som si položil hlavu na jej brucho, ležiac na posteli.
  
  
  Vysvetlil som. "Nebudú schopní dokázať, že Rusty a Droppo zabili Spelmana, ale títo dvaja budú mať sakra čas dokázať, že to neurobili."
  
  
  "Chceš povedať, že ich policajti nechajú ísť?"
  
  
  "Nie naozaj. Pamätáš si, ako som ti povedal, že som nechal tú kovovú nádobu na cigary na komode predtým, ako som odišiel?"
  
  
  Prikývla. „Bolo to plné heroínu. Obaja budú zadržaní za prechovávanie."
  
  
  "Ach." Zamračila sa. „Dúfam, že Rusty nebude musieť ísť do väzenia. Teda, nenávidím ju, ale..."
  
  
  Potľapkal som ju po kolene, ktoré bolo niekde naľavo od môjho ľavého ucha. „Neboj sa. V novinách bude veľa vecí a veľa ľudí sa bude škriabať na hlave, ale toto je také zlé nastavenie, že každý dobrý právnik by ich mohol dostať von.“
  
  
  „Stále tomu nerozumiem
  
  
  
  
  
  a toto,“ povedala. "Nebude vás a Louisa hľadať polícia?"
  
  
  "Žiadna šanca. Droppo vie, ale nepovie policajtom, čo sa stalo. Toto je kurva ponižujúce. Nikdy im neprizná, že by sa z toho mohol dostať konkurenčný gang. Ruggieros budú poriadne nasratí. , na druhej strane, a to je presne to, čo chceme.“
  
  
  "Čo budú robiť?"
  
  
  "No, ak budú reagovať tak, ako dúfam, budú strieľať."
  
  
  Na druhý deň, samozrejme, vyšli noviny o streľbe. Dajte novinárovi nahého muža a nahé dievča v hotelovej izbe s nahou mŕtvolou a bude šťastný. Pridajte dve súperiace frakcie podsvetia a nádobu s prvotriednym heroínom a bude o zábavu postarané. Jack Gourley bol o žurnalistike cez mesiac.
  
  
  Nasledujúce ráno boli obrázky v správach také dobré, aké som kedy videl. Fotograf zachytil Droppa sediaceho nahého na posteli s nahým Rustym v pozadí, ako sa snaží zakryť prekríženými rukami. Museli urobiť nejaký airbrush, aby to bolo dosť slušné na tlač. Spisovateľ titulkov sa tiež dobre bavil:
  
  
  Nahý mafián a dievča prichytené nahé s telom a drogami
  
  
  The New York Times to nepovažovali za článok na titulnej strane, ako to urobili News, ale ocenili šesťstĺpcovú a šestnástu stranu s jeden a pol stĺpcom a bočným panelom o histórii mafie v New York. . Franzini aj Ruggiero hrali veľké úlohy, vrátane pomerne podrobného popisu údajnej hádky Popeye s Philomininým otcom pred niekoľkými rokmi.
  
  
  Samotnému Popeyovi to bolo jedno. Bol šťastný do takej miery, že mu nenávisť voči svetu dovolila zostať. Smial sa, keď mu Louis na druhý deň ukázal príbeh, oprel sa v kresle a zavýjal. Skutočnosť, že Larry Spelman bol zabitý, ho zrejme vôbec netrápila, až na to, že Spelmanova smrť odrážala urážku od Ruggera Franziniho.
  
  
  Čo sa týka Popeye, hanba a strata dôstojnosti, ktoré Ruggiero utrpel tým, že mal jeden z ich gombíkov v takejto smiešnej situácii, viac než vynahradili vraždu. Pre Franziniho tohto sveta je vražda bežnou záležitosťou a absurdita zriedkavá.
  
  
  Aj Louis sa tešil z nového postavenia, ktoré získal v očiach svojho strýka. Nemusel som mu pripisovať zásluhy. Keď som v to ráno dorazil do kancelárie Franzini Olive Oil, Louis sa už tešil z chvály. Som si istý, že Louis v skutočnosti nepovedal Popeye, že to bol jeho nápad, ale nepovedal mu ani, že to tak nie je.
  
  
  Sadla som si a čakala, kým Ruggiero odpovie.
  
  
  Nič sa nestalo a ja som svoj postoj prehodnotil. Jednoznačne som podcenil Ruggiera. Pri spätnom pohľade som si mal uvedomiť, že Gaetano Ruggiero nebol typ vodcu, ktorý by mohol podľahnúť panike do krvavej a nákladnej vojny gangov kvôli takým podvodom, ktoré som začal.
  
  
  Popeye Franzini sa nechá ľahko vyprovokovať, ale nie Ruggiero. V tom prípade som si opäť vybral Popeye. Môžem sa spoľahnúť na jeho reakciu a silnú reakciu. Predtým som mal plán, takže som si objednal túto súpravu 17B z Washingtonu a potreboval som len malú pomoc od Philominy, aby som ju uviedol do prevádzky. Mojím cieľom bol Dvor audítorov, srdce celej Franziniho operácie.
  
  
  Dostal som ho len päť dní po kapráre Lemon-Drop Droppo.
  
  
  Od Philominy som potreboval len alibi pre prípad, že by ma neskôr mohol identifikovať jeden zo strážcov účtovnej komory. Chcel som sa uistiť, že to nedokážu, ale bolo to celkom jednoduché opatrenie.
  
  
  Pre Franzini Olive Oil Com nebolo žiadnym tajomstvom, že Philomina „videla veľa toho nového chlapa, Nicka, chlapa, ktorého odtiaľ Louis priniesol“. Všetko bolo jednoduché. V tú noc sme práve išli na koncert Davida Amrama v Lincoln Center. V týchto dňoch je takmer nemožné zohnať lístky na Amram v New Yorku, takže bolo prirodzené, že by sme sa mali trochu pochváliť tými, ktoré som dostal. Nikto však nevedel, že sú od Jacka Gourleyho zo Správ.
  
  
  Počkal som, kým v dome nezhasnú svetlá a odišiel. Amram je možno najlepší súčasný skladateľ v Amerike, ale mal som na to veľa práce a málo času. Chcel som sa vrátiť pred koncom predstavenia.
  
  
  Cesta taxíkom z Lincoln Center do Soho, 417 W. Broadway, vedľa Counting House, trvala menej ako pätnásť minút.
  
  
  Išlo o podobnú stavbu, štyri poschodia bytov s veľkým podkrovím na najvyššom poschodí. Chýbal nákladný výťah, ktorý označoval susednú budovu, ale chýbali mu aj strážne psy na každom poschodí, nehovoriac o oceľových tyčiach na každom odpočívadle. V žiadnom prípade som nešiel vyliezť po schodoch do účtovnej komory. Je takmer nemožné jednou rukou vybrať zámok oceľovej mreže a druhou bojovať s krvou poblázneným dobermanom.
  
  
  Vošiel som do budovy na 417 a skenoval
  
  
  
  
  
  Mená vedľa zvončekov. Náhodne som si vybral jednu - Candy Gulko - a zazvonil.
  
  
  Prešla chvíľa, kým sa zo vstavaného reproduktora ozval hlas. "Áno?"
  
  
  Našťastie to bol ženský hlas. "Fremontiho kvetinárstvo," odpovedal som.
  
  
  Pauza. "Ktorý?"
  
  
  K tónu som pridal netrpezlivosť. „Fremontiho kvetinárstvo, madam. Mám kvety pre Candy Gulko."
  
  
  „O! Poď, vstaň." Zaznel bzučiak, otvoril automatický zámok na vnútorných dverách a ja som vošiel dnu a hore, mával som úplne novým atašé ako každý vážený newyorský obchodník.
  
  
  Určite som sa nezastavil pri parkete Candy Galko. Namiesto toho som išiel rovno hore, cez piate poschodie a po poslednom malom schodisku, ktoré viedlo na strechu.
  
  
  Prešlo len pár minút, kým som čučil na streche 417 West Broadway a premýšľal o desiatich stôp pod holým nebom medzi dvoma budovami a moja predstavivosť bez námahy padla na zem.
  
  
  Skúmal som strechu pokrytú dechtom a ležiac vedľa tehlového komína som konečne našiel to, čo som hľadal – dlhú úzku dosku. Prial som si, aby to nebolo také úzke, ale nebola v to nádej. Potreboval som most. Keď som bol na vysokej škole, skočil som do výšky dvadsaťštyri stôp šesť palcov, ale to už bolo dávno, bolo to za denného svetla, s dobrou dráhou, topánkami s hrotmi, a čo je najdôležitejšie, na úrovni zeme som nechcel skúste v tú noc preskočiť desať stôp medzi budovami.
  
  
  Doska bola široká iba šesť palcov, dosť široká na to, aby sa dala kúpiť, ale príliš úzka, aby som si bola istá. Pretlačil som ho cez medzeru medzi dvoma budovami tak, aby ležal rovnako na každej streche. Oboma rukami som držal kufor pred sebou, opatrne som položil nohu na svoj vratký mostík, pozbieral sa a prebehol tri kroky.
  
  
  Musel som utiecť. Zvyčajne netrpím akrofóbiou, ale ak by som sa jej pokúsil prejsť, nikdy by som to nedokázal. Strach by ma prinútil urobiť chybu a na to nebol priestor. Niekoľko minút som stál bez pohnutia, upokojoval som sa, stále som sa triasol, no potil som sa od úľavy.
  
  
  Keď som sa upokojila, podišla som k dverám vedúcim ku schodom. Ak by to bolo zaskrutkované zvnútra, musel by som sa dostať do kancelárií účtovnej komory cez svetlík, a to by bolo ťažké.
  
  
  Dvere nie sú zamknuté. Stačilo ho otvoriť a pretlačiť. Bolo to niečo ako to, čo urobili Briti v Singapure: všetky ich zbrane boli namierené na more, aby odrazili akýkoľvek námorný útok; Japonci zvolili pozemnú cestu, vstúpili zadnými dverami a dobyli Singapur. Cieľom obhajoby Dvora audítorov bolo tiež zabrániť prenikaniu zdola; nikdy si nemysleli, že nájazd môže prísť zhora.
  
  
  Myslel som, že zaklopem na dvere účtovnej kancelárie na piatom poschodí, len aby som dal Big Julie a Raymondovi niečo na premýšľanie v ich zabarikádovanom malom hniezde, ale nemohol som si dovoliť varovať ich, len aby som uspokojil svoj zvrátený pocit. humor.
  
  
  Natiahol som si na tvár čiernu nylonovú pančuchu, otvoril som dvere a vošiel dnu, v jednej ruke som držal svojho atašé a v druhej Wilhelminu.
  
  
  Dvaja muži na mňa prekvapene hľadeli. Sedeli na oboch stranách stola s oceľovou doskou, na ktorom hrali karty. Na stole bola poloprázdna fľaša ginu, dva poháre a pár preplnených popolníkov. Na boku hnedého papierového vrecka ležali zvyšky sendviča. Pod nízko visiacim stolovým svetlom visel vo vzduchu dym. V tieni obrovskej miestnosti obrovský počítač ticho strážil rady nehybných stolov a tichých písacích strojov.
  
  
  Pár metrov od stola vedľa seba stáli dve staré vojenské postieľky.
  
  
  Jeden z mužov pri stole bol obrovský, jeho obrovské, svalnaté telo sa lesklo vo svetle. Mal na sebe tielko bez rukávov a pod širokým bruchom voľne zahnuté ošúchané sivé nohavice. Pažok hrubej cigary mu zatlačil zažltnuté zuby pod obrovský fúz. Bezpochyby Veľká Júlia.
  
  
  Jeho spoločník bol nadpriemerne vysoký, skutočný chlap z ulice mal na sebe zelený plstený klobúk so širokým okrajom, žiarivo červenú hodvábnu košeľu rozopnutú takmer po pás a rozšírené nohavice akvaduktu. Na Raymondovej ľavej ruke žiarili dva obrovské diamantové prstene, ktoré kontrastovali s čiernou farbou jeho kože. Prekvapil ma. Nečakal som, že jeden z chlapcov Chickieho Wrighta bude černoch. Ak Talian z nižšej triedy so skvelými nápadmi konečne začal strácať svoje vrodené predsudky, svet sa skutočne stal lepším miestom pre život.
  
  
  Paralýza prekvapenia trvala len chvíľu. Raymondova ľavá ruka zrazu zablikala smerom k ramennému púzdru, ktoré viselo na operadle pisateľskej stoličky vedľa neho.
  
  
  Wilhelmina zaštekala a guľka zasiahla stoličku a odhodila ju o niekoľko centimetrov. Raymondova ruka zamrzla vo vzduchu a potom sa pomaly vrátila k stolu.
  
  
  
  
  
  
  "Ďakujem," povedala som zdvorilo. "Len zostaňte na mieste, páni."
  
  
  Veľká Júlia vyvalila oči, ohorok cigary sa mu kŕčovito pohol v kútiku úst. "Čo do pekla..." zachrapčal hrdelným hlasom.
  
  
  "Zmlkni." Zamával som na neho Wilhelminou a pozorne som sledoval Raymonda. Z tých dvoch som sa rozhodol, že „on je nebezpečnejší. Mýlil som sa, ale vtedy som to ešte nevedel.
  
  
  Puzdro som položil na úhľadný stôl predo mnou a otvoril som ho ľavou rukou. Vytiahol som dva dlhé kusy surovej kože, ktoré som v ten deň nazbieral v opravovni obuvi.
  
  
  Niekde dole štekal pes.
  
  
  Dvaja strážcovia sa na seba pozreli a potom opäť na mňa.
  
  
  "Psy," zakričal Veľký June. "Ako si prajete psov?"
  
  
  zachechtal som sa. "Len som ich potľapkal po hlave, keď som išiel okolo." Mám rád psov".
  
  
  Neveriacky sa zachichotal. "Gates...?"
  
  
  Znova som sa zachichotala. "Spálil som ich na popol svojou super lúčovou pištoľou." Pristúpil som o krok bližšie a znova som mávol pištoľou. „Ty. Raymond. Ľahnite si tvárou na zem."
  
  
  "Jebem na teba, človeče!"
  
  
  vystrelil som. Strela zasiahla hornú časť stola a odrazila sa. Ťažko povedať, kam sa guľka odrazila, ale súdiac podľa značky na pracovnom stole, musela o milimetre minul Raymondov nos.
  
  
  Oprel sa v kresle a zdvihol ruky nad hlavu. "Áno Pane. Na podlahe. Okamžite“. Pomaly sa postavil na nohy s vysoko zdvihnutými rukami, potom sa opatrne spustil tvárou na podlahu.
  
  
  "Daj si ruky za chrbát."
  
  
  Hneď poslúchol.
  
  
  Potom som sa otočil na Julie a zasmial sa. Stále držal v ruke balíček kariet. Musel obchodovať, keď som vstúpil.
  
  
  "Dobre," povedal som a hodil som mu jeden remienok zo surovej kože. "Zviaž svojho kamoša."
  
  
  Pozrel na nohavičky a potom na mňa. Nakoniec zložil karty a nemotorne sa postavil na nohy. Hlúpe zdvihol popruhy a stál a pozeral sa na ne.
  
  
  „Pohni sa! Zviažte mu ruky za chrbtom."
  
  
  Veľká Júlia urobila, čo mu povedali. Keď skončil a ustúpil, skontroloval som uzly. Odviedol celkom dobrú prácu.
  
  
  Znova som naňho mávol zbraňou: „Dobre. Si na ťahu. Na podlahe“.
  
  
  "Čo…"
  
  
  "Povedal som na podlahe!"
  
  
  Povzdychol si, opatrne vybral ohorok cigarety z úst a položil ho do popolníka na stole. Potom si ľahol na podlahu, pár metrov od Raymonda.
  
  
  "Daj si ruky za chrbát."
  
  
  Znova si vzdychol, dal si ruky za chrbát a pritlačil si líce k podlahe.
  
  
  Položil som Wilhelminu na stoličku, na ktorej sedela veľká Júlia, a kľakol som si nad neho, obkročmo nad jeho telom, aby som mu zviazal ruky.
  
  
  Jeho nohy vystrelili hore, narazili mi do chrbta a jeho gigantické telo sa skrútilo a triaslo v obrovských kŕčoch od námahy, odhodilo ma o stôl a stratilo rovnováhu. Preklínal som svoju hlúposť a vrhol sa po zbrani, no on ma chytil za zápästie tupou silnou labkou, zdvihol ma telom a svojou obrovskou váhou ma pritlačil k podlahe.
  
  
  Jeho tvár bola vedľa mojej a tlačila sa na mňa. Vstal a udrel hlavou dole, snažiac sa ňou udrieť o moju. Prudko som sa otočil a jeho hlava dopadla na podlahu. Zareval ako zaseknutý býk a otočil sa späť ku mne.
  
  
  Voľnou rukou som sa držala jeho očí, bojovala som s váhou, ktorá ma tlačila, prehýbala som chrbát, aby moje telo nebolo pod ním bezmocne rozdrvené. Moje pátrajúce prsty našli jeho oči, ale boli pevne prižmúrené. Zvolil som ďalšiu najlepšiu možnosť, strčil som mu dva prsty do nozdier a ťahal som ho dozadu a hore.
  
  
  Cítil som, ako látka povolila a on zakričal, uvoľnil moje druhé zápästie, aby mohol potiahnuť svoju útočiacu ruku. Voľnou rukou som sa odrazil a zvalili sme sa na zem. Opreli sme sa o nohu stola. Chytil som ho za obe uši a udrel mu hlavu o kovový nábytok.
  
  
  Jeho zovretie sa uvoľnilo a ja som sa vyslobodila a odpadla od neho. Vyskočil som na nohy práve včas, aby som uvidel Raymonda s rukami stále zviazanými za chrbtom a snažil sa postaviť. Špičkou topánky som ho kopol do brucha a ponoril som sa, aby som vytiahol Wilhelminu z miesta, kde som ju nechal na stoličke.
  
  
  Schmatol som Luger a otočil sa, práve keď sa na mňa Big Julie vrhla z podlahy ako chrčiaci, spotený katapult. Uhol som a nechal ho preletieť okolo mňa, keď som ho udrel pažbou pištole do hlavy. Tresol hlavou do kresla a zrazu bezvládne ležal, krv z roztrhaného nosa sa mu valila do spodnej čeľuste a máčala mu fúzy. Na podlahe vedľa neho sa Raymond zvíjal a zastonal, ruky mal stále späté za chrbtom.
  
  
  Premontoval som Wilhelminu. Bola to taká čistá operácia, kým sa pre mňa Big Julie nestala hrdinkou. Počkal som, kým som normálne dýchal, a potom som zviazal Big Julie ruky, ako som to začal robiť pred pár minútami. Potom som rozsvietil všetky svetlá
  
  
  
  
  
  a začal si prezerať veľkú banku spisov v kancelárii Chiky Wrightovej.
  
  
  Boli zamknuté, no netrvalo dlho, kým som zámky vybral. Nájsť to, čo som hľadal, však bola iná vec. Ale nakoniec som to našiel. Rozdelenie Franziniho majetku v dolároch predstavuje obchodné záujmy mesta.
  
  
  zapískal som. Popeye robil v meste nielen všetko nelegálne, nechýbali mu mnohé legálne operácie: balenie mäsa, maklérstvo, stavebníctvo, taxíky, hotely, elektrospotrebiče, výroba cestovín, supermarkety, pekárne, masážne salóny, kiná, farmaceutická výroba.
  
  
  Otvoril som jednu zo zásuviek a všimol som si niekoľko veľkých manilových obálok zložených v zadnej časti. Nemali žiadne štítky a ventily boli zatvorené. Roztrhal som ich a vedel som, že trafím jackpot. Tieto obálky obsahovali záznamy – s dátumami predaja, predajmi, menami a všetkým ostatným – o Franziniho heroínovej operácii, zložitom potrubí z Blízkeho východu do New Yorku.
  
  
  Zdá sa, že môj zosnulý priateľ Su Lao Lin neodišiel z drogového biznisu, keď náš vojak odišiel z Indočíny. Práve sa presťahovala do Bejrútu, vzdialeného niekoľko tisíc kilometrov. Táto krásna žena predávala drogy rovnako ako muži. Bolo to zaneprázdnené dievča.
  
  
  Jej postoj k Franzini ma vždy mátal. Vždy som sa čudoval, prečo som stretol čínskeho červeného agenta a bývalého distribútora drog, ktorý pracoval ako úrad práce pre amerického gangstra. Jednoducho plnila dvojitú povinnosť a ja som bol zapojený len do jedného aspektu jej mnohých organizačných talentov. Všetko sa vyjasnilo a trochu som sa pousmial, keď som si pomyslel, že som neúmyselne podkopal Franziniho väzby s Blízkym východom.
  
  
  Všetky obavy, ktoré som predtým mal z jeho zničenia, úplne zmizli.
  
  
  Papiere som úhľadne poskladal na stole vedľa kufra, potom som zo zásuvky vybral plastické trhaviny a zoradil ich. Plast nie je príliš stabilný a malo by sa s ním zaobchádzať opatrne. Keď mi to poslali autobusom z Washingtonu, poslali ho v dvoch balíkoch – jeden na samotnú výbušninu, druhý na uzávery a rozbušky. Takže to bolo bezpečné.
  
  
  Teraz som opatrne vložil uzávery a časové rozbušky. Pri nastavení na maximum sa rozbušky vypnú päť minút po aktivácii. Jeden som umiestnil na miesto, kde by zničil počítač, a ďalšie tri som potom rozložil po miestnosti, kde by mohli napáchať najväčšie škody. Nemusel som byť príliš presný. Štyri plastové bomby by mohli ľahko zdemolovať účtovnú komoru.
  
  
  "Kámo, ty nás tu nenecháš." Bola to skôr prosba ako otázka černocha na parkete. Otočil sa, aby ma videl. Pred časom prestal nariekať.
  
  
  usmiala som sa na neho. "Nie, Raymond." Ty a tvoj tučný priateľ pôjdeš so mnou." Pozrel som sa na Big Julie, ktorá sa posadila na podlahu a pozrela na mňa krvavými očami. "Chcem, aby mi niekto dal správu od Popeye Franziniho."
  
  
  "Akú správu?" Raymond chcel potešiť.
  
  
  "Len mu povedzte, že dnešnú prácu pochválil Gaetano Ruggiero."
  
  
  "No, sakra..." Bola to Veľká Júlia. Z roztrhaného nosa mu tiekla krv po tvári.
  
  
  Opatrne som prebalil atašé, uistil som sa, že obsahuje všetky inkriminované dokumenty, potom som ho zavrel a zamkol. Vytiahol som Raymonda a Big Julie na nohy a nechal som ich stáť v strede miestnosti, zatiaľ čo som chodil okolo a aktivoval časovače na každej z rozbušiek. Potom sme sa všetci traja rýchlo odtiaľ dostali, vyleteli hore schodmi na strechu a zabuchli za nami dvere na streche.
  
  
  Prinútil som Raymonda a Veľkú Júliu, aby si znova ľahli na tvár, potom som sa zhlboka nadýchol a prebehol cez vratký mostík do ďalšej budovy. Keď som bol naproti, posunul som dosku preč, hodil som ju na strechu a začal som kráčať po schodoch, pričom som si radostne pískal. Bola to práca na dobrú noc.
  
  
  V polovici schodiska som cítil, ako sa budova otriasla, keď sa z vedľajšej budovy ozvali štyri silné explózie. Keď som vyšiel von, horelo najvyššie poschodie 415 West Broadway. Zastavil som na rohu, aby som stiahol požiarny alarm, potom som zamieril smerom k Sixth Avenue a zavolal si taxík smerujúci do mesta. Pred koncom Amramovho koncertu, ktorý bol finále programu, som sa vrátil na svoje miesto vedľa Philominy.
  
  
  Oblečenie som mal trochu rozstrapatené, ale už som zo seba striasol väčšinu špiny, ktorú som nazbieral váľajúcu sa po podlahe účtovnej komory. Neformálne oblečenie, ktoré dnes niektorí ľudia nosia na koncerty, nie je nijak zvlášť nápadné.
  
  
  Kapitola 15
  
  
  
  
  Nasledujúce ráno, keď Philomina odišla do práce, som zložil papiere, ktoré som zobral z účtovného dvora, a poslal som ich Ronovi Brandenburgovi. Bolo tam dosť na to, aby udržal autobus FBI, ministerstva financií a pracovnej skupiny pre organizovaný zločin v južnom okrese.
  
  
  
  
  
  y počas nasledujúcich šiestich mesiacov.
  
  
  Potom som zavolal do Washingtonu a objednal ďalšiu sadu výbušnín 17B. Začínal som si pripadať ako šialený bombardér, ale proti mafii sa nemôžete postaviť sám len s pištoľou a ihlou.
  
  
  Keď som sa konečne pripravila, zavolala som Louisovi.
  
  
  Prakticky na mňa preskočil telefónnu linku. „Bože, Nick, som tak rád, že si zavolal! Celé toto prekliate miesto sa zbláznilo! Musíte sem okamžite prísť. My…"
  
  
  „Spomaľ, spomaľ. Čo sa deje?"
  
  
  "Všetci!"
  
  
  „Upokoj sa, Louis. Ukľudni sa. Čo sa to sakra deje?
  
  
  Bol taký nadšený, že mi to bolo ťažké povedať, no nakoniec to vyšlo.
  
  
  Niekto z Ruggierovho davu vyhodil do vzduchu Účtovnú komoru hasičom sotva stačil zachrániť dvoch strážcov, ktorých zbili, zviazali a nechali na streche mŕtvych.
  
  
  Nechaný na smrť, sakra! Ale nič som nepovedal.
  
  
  Popeye Franzini, pokračoval Louis, bol zúrivý, kričal a búchal do stola medzi obdobiami mrzutej depresie, keď si jednoducho sadol na invalidný vozík a pozeral sa von oknom. „Zničenie účtovnej komory bola posledná kvapka,“ zamrmlal Louis. Franziniho gang „išiel do matracov“ – z pohľadu mafie si po celom meste zakladal holé byty, kde sa mohlo skrývať šesť až desať „vojakov“, ďaleko od svojich obvyklých úkrytov, navzájom chránení. Byty vybavené ďalšími matracmi pre mafiánov, ktorí v nich zostali, slúžili nielen ako „úkryty“, ale aj ako základne, z ktorých mohli tlačidloví muži udrieť na nepriateľské sily.
  
  
  Toto bol začiatok najväčšej vojny gangov v New Yorku, odkedy Gallo a Columbo bojovali v bitke, ktorá sa skončila Columbom ochrnutým a Gallom mŕtvym.
  
  
  Louis, ja, Locallo a Manitti, spolu s pol tuctom ďalších Franzini násilníkov, sme sa priblížili k matracom v byte na treťom poschodí na Houston Street. Mal tri okná, z ktorých bol dobrý výhľad na ulicu, a keď som zatvoril dvere na streche, bol tam len jeden prístup – po úzkom schodisku.
  
  
  Vošli sme, sadli si a čakali na ďalší krok. O pár blokov po ulici Ruggiero urobili to isté. Mali sme pol tucta ďalších bytov podobne obsadených, rovnako ako naši rivali: každý obsahoval pol tucta alebo viac ťažkých kufrov, z ktorých každý obsahoval plnú zásobu pištolí, pušiek, samopalov a streliva, pričom každý mal svojho miestneho posla. nosenie novín, čerstvého piva a jedla so sebou, každý s vlastnou nepretržitou pokerovou hrou, každý s vlastnou nekonečnou TV, každý s vlastnou neznesiteľnou nudou.
  
  
  Philomina telefonovala trikrát denne, a tak si od jedného z Louisových priateľov v kapucni vytiahla pár oplzlých poznámok. Vybil som mu dva zuby a nikto to potom nekomentoval.
  
  
  Bola to Philomina a noviny, ktoré denne prinášal náš posol, ktoré nás udržiavali v kontakte s vonkajším svetom. V skutočnosti sa nič zvláštne nestalo. Podľa Filominy sa hovorilo, že Gaetano Ruggiero trval na tom, že nemá nič spoločné ani so Spelmanovou smrťou, ani s bombovými útokmi na Účtovný dvor. Stále hovoril, že chce vyjednávať, ale Popeye zachoval chladnú hlavu. Naposledy, keď Ruggiero vyjednával, pred niekoľkými rokmi v nepokojoch so San Remom, bola to pasca, ktorá skončila zabitím San Rema.
  
  
  Na druhej strane, podľa Philominy Popeye veril, že ak chce Ruggiero skutočne vyjednávať, nechce vytvárať ďalšie nepriateľstvo voči svojmu rivalovi. Takže dva týždne obe frakcie viseli v tých bezútešných bytoch a skákali do imaginárnych tieňov.
  
  
  Aj talianski mafiáni môžu časom omrzieť. Nemali sme z akéhokoľvek dôvodu opustiť byt, ale musel som sa s Philominou porozprávať bez niekoho iného. Jedného večera ostatní chalani schválili nápad dať si ešte nejaké studené pivo – môj návrh – a ja som sa dobrovoľne prihlásil, že si ho pôjdem dať. Podarilo sa mi odmietnuť varovania ostatných o Franziniho hneve a nebezpečenstve, ktorému som sa vystavoval, a nakoniec súhlasili v domnení, že som ten najbláznivejší z celej spoločnosti.
  
  
  Cestou späť z najbližšieho obchodu s potravinami som zavolal Philomine.
  
  
  "Myslím, že strýko Joe sa pripravuje na stretnutie s pánom Ruggierom," povedala mi.
  
  
  Nemohol som si to dovoliť. Polovicou môjho bojového plánu bolo postaviť jeden dav proti druhému, postaviť veci do takej horúčky, že Komisia bude musieť zasiahnuť.
  
  
  trochu som sa zamyslel. "Fajn. Teraz pozorne počúvajte. Nech Jack Gourley zavolá do bytu o desať minút a spýta sa Louisa." Potom som jej podrobne povedal, čo som chcel, aby Jack povedal Louisovi.
  
  
  Telefón zazvonil asi päť minút po mojom návrate a Louis odpovedal.
  
  
  "Áno? Nerobím si srandu? Samozrejme... Samozrejme... Dobre... Áno, samozrejme... Hneď...? Dobre".
  
  
  Zložil telefón so vzrušeným výrazom na tvári. Zahanbene stlačil veľkú .45-ku pripútanú na hrudi v ramennom puzdre. "Toto je jeden z chlapcov strýka Joea," povedal.
  
  
  "Povedal, že traja naši chlapi boli zabití na Bleecker Street len pred pár minútami."
  
  
  Spýtal som sa: „Koho zabili, Louis? Poznáme niekoho? aké zlé to je?
  
  
  Pokrútil hlavou a roztiahol ruky. „Bože! Neviem. Ten chlap povedal, že práve dostal správy. Nepoznal žiadne ďalšie podrobnosti." Louis sa zastavil a pôsobivo sa rozhliadol po miestnosti. "Povedal, že strýko Joe chce, aby sme zasiahli Ruggierových ľudí." Dobre ich trafili.“
  
  
  Tentoraz vzrušenie prekonalo akékoľvek pochybnosti, ktoré mohol Louis predtým cítiť. Bojová rasa to robí ľuďom, dokonca aj Louis bol z tohto sveta.
  
  
  * * *
  
  
  V tú noc sme navštívili Garden Park Casino v New Jersey, osem z nás v dvoch pohodlných limuzínach. Ochranka vo vstupnej hale v hoteli Garden Park, oblečená ako obsluha výťahu, nerobila problém; Neexistoval žiadny prevádzkovateľ súkromného výťahu, ktorý šiel len do Kasína na údajne neexistujúcom trinástom poschodí. Donútili sme strážcu nastúpiť do výťahu so zbraňou v ruke, oboch sme ich vyrazili a výťah sme spustili sami.
  
  
  Vyšli sme z výťahu pripravení, so samopalmi pred nami. Bola to geniálna scéna. Z vysokého stropu viseli krištáľové lustre a plyšové závesy a hlboké koberce pomáhali prehlušiť spev krupiéra, cvakanie oceľovej guľôčky na rulete a hukot tichej konverzácie prerušovaný občasným výkrikom vzrušenia. Bola to najväčšia pasáž na východnom pobreží.
  
  
  Fešák v jemne ušitom smokingu sa s miernym úsmevom otočil. Mal asi 30 rokov, bol trochu podsaditý, ale brilantný, s čiernymi vlasmi a jasnými, inteligentnými očami - Anthony Ruggiero, bratranec Dona Gaetana.
  
  
  V jednej milisekunde si uvedomil význam nášho vstupu, otočil sa na päte a skočil k vypínaču na stene. Loklov guľomet strieľal zlostne – brutálne násilie v čarovnej atmosfére. Ruggierov chrbát sa podlomil, akoby ho rozrezala na dve časti neviditeľná obria ruka, a zrútil sa ako handrová bábika o stenu.
  
  
  Niekto zakričal.
  
  
  Skočil som na blackjackový stôl a strieľal do stropu, potom som ohrozoval dav svojou zbraňou. Manitti robil to isté pri stole s hracími automatmi vo vzdialenosti desať metrov. Louis, ako som kútikom oka videl, stál hneď vedľa výťahu a hľadel na Ruggierovo telo.
  
  
  "Dobre," zakričal som. "Všetci buďte ticho a nehýbte sa a nikto sa nezraní." Naľavo sa krupier zrazu krčil za svojim stolom. Jeden z ďalších mafiánov, ktorí prišli s našou skupinou, ho strelil do hlavy.
  
  
  Zrazu nastalo smrteľné ticho bez pohybu. Franziniho násilníci sa potom začali presúvať davom, zbierali peniaze zo stolov a peňaženiek, brali prstene, hodinky a drahé brošne. Veľký dav bol šokovaný, rovnako ako Louis.
  
  
  Za necelých sedem minút sme boli vonku a späť v limuzínach smerom k Holland Tunnel a nášmu úkrytu v Greenwich Village.
  
  
  Louis stále opakoval. -"Bože!" "Bože!"
  
  
  Potľapkal som ho po ramene. „Upokoj sa, Louis. To všetko je súčasťou hry!" Sám som sa cítil trochu zle. Tiež sa mi nepáči, keď sú ľudia takto strieľaní, ale nemalo zmysel to ukazovať. Musel som byť v pohode. Ale tentoraz bola zodpovednosť uložená na mňa, pretože som zariadil tento falošný telefonát. Nemohla som dovoliť, aby ma to trápilo príliš dlho. Keď hráte hru, ktorú som hral, niekto sa môže zraniť.
  
  
  A hneď na druhý deň veľa ľudí ochorelo.
  
  
  Najprv Ruggieros prepadli Alfredovu reštauráciu na MacDougal Street, kde sa proti rozkazu vkradli štyria Popeyeho únoscovia nákladných áut na obed. Zozadu prišli dvaja militanti, sediac na nich strieľali zo samopalov a rýchlo odišli. Všetci štyria zomreli pri ich stole.
  
  
  Franzini vrátil úder. O dva dni neskôr bol Nick Milan, starnúci poručík rodiny Ruggiero, unesený z jeho domu v Brooklyn Heights. O dva dni neskôr našli jeho telo zviazané ťažkým drôtom na skládke odpadu. Bol strelený zozadu do hlavy.
  
  
  Drzý Wright bol potom zabitý na schodoch lekárskej ordinácie, kam si išiel kúpiť nejaké tablety na sennú nádchu.
  
  
  Ďalším bol Frankie Marchetto, Ruggierov dlhoročný podriadený – našli ho za volantom jeho auta, štyrikrát ho strelili do hrude.
  
  
  Nahé telá dvoch Franziniho mužov našli na člne unášanom v zálive Jamajka. Obom im podrezali hrdlá.
  
  
  Mickey Monsanno - Mickey Mouse - jeden z vodcov gangu Ruggiero, unikol zraneniu, keď poslal jedného zo svojich synov, aby vytiahol jeho auto z garáže. Auto vybuchlo, keď chlapík zapol zapaľovanie, čo ho okamžite zabilo.
  
  
  Posledná kvapka prišla v piatok, keď šesť mužov Ruggiero vyzbrojených brokovnicami a guľometmi zaútočilo na Franzini Olive Oil Co.
  
  
  Len nehoda zachránila Franzoniho, keď Filomina vzala Popeye na každodennú prechádzku do parku. Ďalší štyria muži v kancelárii boli zastrelení, ale dve úradníčky zostali bez zranenia.
  
  
  Dokončovali sme Popeyov bizarný plán prepadnúť Ruggierov záhradný park, keď bol náhle odvolaný. Povrávalo sa, že Komisia, znepokojená náhlym nárastom pozornosti voči záležitostiam mafie, ako aj denným nárastom počtu obetí, zvolala do New Yorku stretnutie, aby prehodnotila situáciu.
  
  
  Louis bol opäť nadšený, keď sme opustili náš byt na Houston Street a zamierili domov, Louis do svojej mládenci v Village, ja späť do Philominy."
  
  
  „Chlapče, Nick! Viete, mali by prísť všetci! Cool Joey Famligotti, Frankie Carboni, Littles Salerno, všetci veľkí chlapi! Dokonca aj Ellie Gigante pochádza z Phoenixu! Budú mať stretnutie. V sobotu ráno."
  
  
  Znel ako dieťa, ktoré rozprávalo o svojich obľúbených bejzbalových hrdinoch, ktorí prišli do mesta, nie o siedmich najdôležitejších zločineckých postavách v Amerike.
  
  
  Neveriacky som pokrútila hlavou, no usmiala som sa naňho. "Kde to bude?"
  
  
  "Zasadacia miestnosť Bankers Association na Park Avenue a Fifteenth Street."
  
  
  "Robíš si srandu? Toto je najkonzervatívnejšia banka v meste."
  
  
  Louis sa hrdo zasmial. "Vlastníme to! Alebo aspoň myslím, že máme akcie."
  
  
  "Fantastické," povedal som. Mal som si pozornejšie prečítať papiere, ktoré som si zobral z účtovnej komory, ale nemal som na to takmer dostatok času. Potľapkal som Louisa po ramene. "Dobre, Paisano." Dnes mám rande s Philominou. Chceš ma?"
  
  
  Zamračil sa. "Nie dnes nie. Ale v sobotu musí každý komisár vziať so sebou do banky dvoch chlapov. Chceš ísť so mnou a strýkom Joeom? Môže to byť veľká zábava.“
  
  
  "Samozrejme," pomyslel som si. Nespútaná radosť. "Počítaj so mnou, Louis," povedal som. "Znie to ako skvelý nápad." Zamával som a nastúpil do taxíka, ale namiesto toho, aby som išiel priamo do Philominy, išiel som hore do Banker's Trust Association na Park Avenue. Chcel som vidieť, ako to vyzerá. Vyzeralo to strašidelne.
  
  
  Išiel som na autobusovú stanicu, zobral som si súpravu 17B a vrátil som sa do Chelsea, aby som premýšľal o svojom probléme. Príležitosť zúčastniť sa zasadnutia komisie bola požehnaním, ale musel som prísť na spôsob, ako ju čo najlepšie využiť. Nebude to ľahké. Zajtra sa budova Banker's Trust Association len tak hemží mafiánmi, z ktorých každý je fanatický do ochrany svojho šéfa.
  
  
  Napodiv to bola Philomina, kto mi ten nápad vnukol ten večer po večeri.
  
  
  Túlila sa ku mne na gauči a zívla. "Urob mi láskavosť, keď sa zajtra stretneš so strýkom Joeom a Louisom, dobre?"
  
  
  Položil som jej ruku na hruď: "Samozrejme."
  
  
  "Teraz prestaň!" Odtiahla moju ruku. "Po ceste do kancelárie by ste sa mohli zastaviť a priniesť novú fľašu s horúcou vodou pre strýka Joea?"
  
  
  "Fľaša horúcej vody?"
  
  
  "Nebuď taký prekvapený. Vieš... jedna z tých červených gumených vecí. Keď sa strýko Joe začne triasť tak, že to nedokáže ovládať, zdá sa, že pomáha teplá vyhrievacia podložka, ktorú môže držať v rukách. Nosí ho stále so sebou. v tomto malom stojane pod sedadlom jeho invalidného vozíka, takže je to pohodlné, kedykoľvek to chce.“
  
  
  „Dobre, ak to hovoríš. Čo sa stalo s tým starým?
  
  
  "Začalo to vytekať," povedala. "Používal ho už dlho."
  
  
  V tú noc som išiel do drogérie na rohu Deviatej Avenue a Dvadsiatej tretej ulice a jednu som si kúpil. Potom, neskôr v noci, keď som si bol istý, že Philomina tvrdo spí, som vstal a opatrne som ju napchal igelitom.
  
  
  Bolo ťažké nainštalovať výbušninu, rozbušku s časovačom, do vykurovacej podložky s vodou, ale stále som to zvládol. Stretnutie sa malo začať o desiatej ráno nasledujúceho dňa, tak som nastavil časovač na desať tridsať a prekrížil som si prsty.
  
  
  Musel som vymyslieť spôsob, ako nebyť nablízku, keď tá prekliata vec vybuchne, pretože keď skutočne vybuchne, dôjde k veľkému výbuchu. Ale budem musieť hrať podľa ucha. Každopádne priznávam, že v tú noc som bol v posteli dosť nepokojný.
  
  
  
  
  Kapitola 16
  
  
  
  
  
  
  Locatello odviezol Popeye, Louisa a mňa z kancelárie do Bankers Association a pomohol nám vyložiť Popeye z auta na jeho invalidný vozík. Potom, keď Louis tlačil invalidný vozík a ja som kráčal vedľa nej, vošli sme do veľkej budovy.
  
  
  Rokovacia miestnosť bola na tridsiatom poschodí, ale v prízemnej hale nás zastavili dvaja veľmi zruční násilníci, ktorí nás zdvorilo skontrolovali, či nemáme zbrane. Popeye nemal žehličku, ale Louie mal smiešne malého Derringera a musel som dať Wilhelminu a Huga. Dvaja mafiáni mi dali očíslované potvrdenie o mojej zbrani a vyviezli sme sa výťahom hore. Nikto si nevšimol termofor v stojane pod sedadlom Popeyeho invalidného vozíka.
  
  
  Gaetano Ruggiero tam už bol spolu s dvoma jeho stúpencami,
  
  
  keď sme vošli do veľkej chodby mimo rokovacej miestnosti. Stál vysoký a prísny na druhom konci miestnosti, mladší, ako by som si myslel, ale so sivými škvrnami na čiernych bokombradách. Krádež a hazard boli jeho hlavnými záujmami, takzvaná čistá kriminalita, no venoval sa aj drogám a vražda bola jeho životným štýlom. Na príkaz Gaetana bol zabitý starý Don Alfredo Ruggiero, jeho strýko, aby mladý muž mohol prevziať zodpovednosť za rodinu.
  
  
  Ostatní nás nasledovali, každý s dvoma bodyguardmi.
  
  
  Joseph Famligotti - Cool Joey - z Buffala. Nízky, podsaditý, s tmavou, tučnou tvárou a obrovským bruchom, ktoré mu siahalo cez pás. Pri chôdzi sa kolísal, bundu rozopnutú, aby mu spočívala na bruchu. Láskavo sa usmial na Ruggiera a Franziniho a potom vošiel priamo do zasadacej miestnosti. Jeho dvaja bodyguardi zostali s úctou na chodbe.
  
  
  Frankie Carboni z Detroitu. Šedovlasý, bohatý na vzhľad, na sebe krásne ušitý oblek zo sivej vlny, sivé špicaté topánky, sivú hodvábnu košeľu a bielu hodvábnu kravatu. Zdedil starý detroitský gang a jeho krvilačné taktiky nasmeroval do neľútostnej, no efektívnej operácie, ktorú mu závidel celý organizovaný zločin. Vyzeral ako veselý pán.
  
  
  Mario Salerno – Little Balls Salerno – z Miami – pripomínajúci vtáka, scvrknutý človiečik, ktorého hlava podozrivo kývala sem a tam, silne opálená koža sa groteskne ťahala cez ostro ohraničené kosti, veľký zobákový nos a špicatá brada. Začalo to v herniach v Havane, presťahovalo sa do Miami, potom natiahlo svoje krvavé chápadlá hlboko do Karibiku a na západ do Las Vegas. V sedemdesiatich šiestich rokoch bol najstarším šéfom gangu v Amerike, no neplánoval odísť do dôchodku. Mal rád svoje povolanie.
  
  
  Alfred Gigante z Phoenixu. Opálený ako Mario Salerno, priemernej výšky, úhľadne oblečený, zhrbený, každý pohyb je pomalý a rozvážny, ukazuje každý z jeho sedemdesiatjeden rokov, ale jeho nápadné modré oči sú chladné a prebodávajú jeho bezvlasú hlavu. Povrávalo sa, že jeho sexuálne radovánky smerovali k malým dievčatám. V rebríčku mafie postúpil ako jeden z prvých veľkých dovozcov heroínu do Spojených štátov.
  
  
  Anthony Musso - Tony the Priest - z Little Rock, Arkansas. Vysoký, štíhly a pôvabný, s bohatým, priateľským vzhľadom. Na prstoch sa mu trblietali diamantové prstene a z kravaty sa trblietal diamantový špendlík. Nosil modré slnečné okuliare, ktoré skryli jazvy okolo jeho ľavého oka predtým, než oň prišiel vo vojnách gangov na začiatku 30. rokov. Vo veku sedemdesiatjeden rokov bol stále kráľom prostitúcie, hoci tvrdil, že na ukradnutých majetkoch zarobil viac ako na iných svojich operáciách.
  
  
  Jeden po druhom vstúpili do rokovacej sály. Cez otvorené dvere som ich videl, ako si podávajú ruky nad stolom a vymieňajú si zdvorilosti. Sedem najnebezpečnejších mužov v Amerike. Ako posledný vstúpil Popeye Franzini, ktorého na invalidnom vozíku odviezol Louis. Keď vošli, videl som sen s horúcou vodou pod invalidným vozíkom.
  
  
  My ostatní, asi pätnásťroční, sme nepokojne stáli na chodbe a podozrievavo sa na seba pozerali. Nikto neprehovoril. Potom sa dvere do rokovacej miestnosti zatvorili.
  
  
  Moja päsť sa kŕčovito zaťala. Nečakal som, že Louis zostane v zasadacej miestnosti so svojím strýkom. Dočerta! Tento chlap sa mi páčil! Ale to si samozrejme v mojom biznise nemôžete dovoliť.
  
  
  Práve som chcela odísť, keď sa otvorili dvere a Louis vyšiel von a zavrel ich za sebou. Prišiel ku mne.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. 10:23. Zostáva sedem minút. "Poďme," povedal som s predstieranou nonšalantnosťou. "Poďme sa prejsť a nadýchať sa vzduchu."
  
  
  Pozrel na hodinky a usmial sa. „Určite! Prečo nie? Budú tam minimálne hodinu, možno aj viac. Dočerta! Nie je to Frank Carboni? Bože, ten chlap vyzerá ako bohatý. A Tony je kňaz! Raz som ho videl, keď...“
  
  
  Ešte hovoril, keď sme išli výťahom dolu do hlavnej haly, kde sme si zo šatne vyzdvihli zbrane a potom vyšli na Park Avenue.
  
  
  Práve sme prešli cez ulicu a pozerali sa na fontány tečúce na námestí veľkej kancelárskej budovy, keď výbuch zničil väčšinu tridsiateho poschodia budovy Bankárov.
  
  
  Louis sa otočil, položil mi jednu ruku na predlaktie a pozrel sa na čierny dym stúpajúci vysoko z boku budovy. "Čo to bolo?"
  
  
  "Len hádaj," odpovedal som nenútene, "ale myslím, že si sa práve stal hlavou druhej najväčšej mafiánskej rodiny v New Yorku."
  
  
  Ale on ma nepočul. Už bežal, vyhýbal sa premávke na Park Avenue ako futbalový obranca, zúfalo sa chcel dostať späť do budovy, k svojmu strýkovi Josephovi a na vlastnú zodpovednosť.
  
  
  V duchu som pokrčil plecami a zavolal si taxík. Pokiaľ som vedel, moja práca bola dokončená.
  
  
  Jediné, čo som musel urobiť, bolo vyzdvihnúť Philominu z jej bytu a vydať sa na letisko. Mal som vo vrecku dva lístky a rozhodol som sa
  
  
  že by sme my dvaja mohli stráviť asi tri týždne v Karibiku len chladením, milovaním a relaxom. Potom sa ohlásim vo Washingtone.
  
  
  Stretla ma vo dverách bytu, keď som vošiel dnu, objala ma okolo krku a pritlačila na mňa celé telo.
  
  
  "Ahoj zlatko," povedala šťastne. „Poď do obývačky. Mám pre teba prekvapenie".
  
  
  "Prekvapenie?"
  
  
  "Tvoj priateľ." Smiala sa. Vošiel som do obývačky a z pohovky sa na mňa usmial David Hawk. Postavil sa a s natiahnutou rukou k nemu pristúpil. "Rád ťa vidím, Nick," povedal.
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Smrť Sokola
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Smrť Sokola
   Kapitola 1
  
  
  
  
  Zvonenie telefónu v mojej izbe umožnilo mužovi v dome cez ulicu žiť ďalších tridsať sekúnd. Bol som si istý, že telefón znova zazvoní, potom budem dvadsať sekúnd ticho, kým zazvoní ešte dvakrát; bol by to Hawkov špeciálny systém dvoch krúžkov, ktorý by mi signalizoval, aby som mu okamžite zavolal. Za tie roky som si vypestoval takmer inštinktívny zmysel vedieť, kedy signál Hawk prichádza z prvého zvonenia. A deväťdesiatdeväťkrát zo sto som mal pravdu. Znovu som zaostril na ďalekohľad Anschutz 1413 Super Match 54, keď zvonček zazvonil druhýkrát, potom som stíchol. Pred druhým dvojitým zvonením som stlačil spúšť.
  
  
  Zostup bol perfektný. Cez pootvorené francúzske dvere cez ulicu som videl, ako sa na čele mojej obete zrazu objavilo tretie oko. Bolo to trochu vyššie a medzi dvoma ďalšími, ktorí by už nikdy s radosťou nepozerali na mučenie agenta AX kvôli informáciám. Ich zlé blikanie navždy prestalo, keď sa Krischikov zvalil na stôl. Len toto tretie oko sa zdalo živé, keď sa v ňom objavil malý opuch krvi, ktorý sa leskol vo svetle a potom sa kotúľal po moste nosa.
  
  
  Druhé dvojité zazvonenie telefónu zaznelo krátko po mojom výstrele a ustúpil som z otvoreného okna môjho ošarpaného denného bytu, položil som pušku na posteľ a zdvihol slúchadlo. Vytočil som Hawkovo priame číslo a on okamžite odpovedal.
  
  
  „Nemýliš sa,“ varoval ho ako vždy.
  
  
  V tomto malom byte v Montreale nebolo potrebné inštalovať scrambler do telefónu. A Hawkova pripomienka, ale nikdy to nevzdal a ja som automaticky odpovedal: "Ja viem."
  
  
  "Už ste uskutočnili tento predaj?"
  
  
  "Pán Kay to práve kúpil," povedal som mu, "Teraz musím čo najrýchlejšie zavrieť túto kanceláriu a ísť ďalej."
  
  
  „Myslím, že je čas, aby si sa vrátil do svojej domácej pracovne,“ povedal starý muž pomaly. "Máme v meste klienta, ktorý potrebuje vaše služby." Chvíľu počkal a potom dodal: „Toto je jeden z našich najväčších klientov vo Washingtone. Rozumieš?"
  
  
  Toto ma na chvíľu zastavilo. Nestávalo sa často, že by ma Hawk chcel vo Washingtone; nechcel riskovať, že by si ma niekto zo súťažiacich mohol všimnúť – ani na jeho strane, ani na našej; pretože ak sa niečo stane v hlavnom meste, bude za to obviňovaný on a jeho agenti s hodnotením N, ktorí tam môžu byť v tom čase. To je problém s hodnotením N – som N3 – a povolením konečne problém vyriešiť. Každý si myslí, že si zlý človek; je to určite pocit z ich strany, aj z našej – pokiaľ nerobíte trochu špinavú prácu, ktorú nezvládnu. Potom sa Killmaster stane hrdinom - až kým nebude práca hotová.
  
  
  Okrem toho Hawk nikdy neprejavil veľké nadšenie, že ma požičal inej agentúre, a jeho odkaz na „klienta“ mohol znamenať inú spravodajskú organizáciu. Chcel som sa ho spýtať, ktorá superspravodajská agentúra sa zase poserie a potrebovala, aby sme im tie kúsky vyzdvihli, no mali sme nezašifrovaný telefonát, takže moje otázky budú musieť počkať, kým sa nevrátim do Štátov.
  
  
  Navyše som si uvedomil, že Hawkeov pomalý, premyslený tón mal sprostredkovať oveľa viac než len obyčajné vyčerpanie na konci ďalšieho dlhého dňa. Vedel som to lepšie. Pre muža, ktorý roky prosperoval, sa mohol držať s najlepšími z nás, keď si to práca vyžadovala. Nie, Hawk nehovoril týmto tónom, pretože bol unavený; niekto bol s ním v kancelárii a opatrný tón jeho hlasu ma varoval, aby som mu nedal príležitosť povedať čokoľvek, čo by niekomu naznačovalo, kde som alebo čo robím.
  
  
  "Áno, pane," povedal som jednoducho.
  
  
  „Zbaľ si veci a choď na letisko,“ prikázal sucho. "Kúpim ti letenku na najbližší let do DC... Ach áno, nemyslím si, že budeš potrebovať všetko svoje vybavenie." "Myslím, že niektoré z nich môžete uložiť vo svojej miestnej kancelárii."
  
  
  Vedel som, že náš ozbrojený dôstojník nebude rád, keď sa dozvie, že som nechal jednu z jeho obľúbených pušiek v Montreale; ale Hawk ma očividne chcel rýchlo späť a nechcel, aby som bol zdržaný povolením na letisku, čo by bolo nevyhnutné, keby som sa pokúsil nastúpiť do lietadla s touto zbraňou. Mal som špeciálne navrhnutý olovený tienený kufrík pre moje vlastné zbrane, ale nie pre moju pušku.
  
  
  „Zajtra skoro ráno budem vo vašej kancelárii,“ povedal som.
  
  
  Mal iné nápady. "Nie, choďte rovno do hotela Watergate." Ozvem sa tam. Na tvoje meno už bola urobená rezervácia.“ Do nezašifrovaného telefónu nepovedal ani moje meno, nieto ešte číslo izby. „Dovolil som si poslať tam niekoho s oblečením, dúfam, že nie myseľ.
  
  
  "Nie, pane. Bolo to od vás veľmi premyslené."
  
  
  Hawk to hral veľmi formálne pred svojou spoločnosťou a vedel som, že to musí byť niekto obzvlášť dôležitý; zvyčajne z
  
  
  
  
  
  Pentagon alebo CIA, keď prišli požiadať o láskavosť.
  
  
  Keď sme sa rovnako drsne rozlúčili, položil som telefón a chvíľu som naň pozeral. Bol som si celkom istý, že prezident neprišiel do Hawkeovej kancelárie. Ale vo Washingtone bol len jeden človek, ktorého si Starý muž skutočne vážil: jeden z jeho kamarátov zo starej školy, ktorému sa pre zmenu podarilo dať veci do poriadku. Keď som si narýchlo balil veci, premýšľal som, o čom sa minister zahraničia rozprával s Hawkeom a ako by ma to mohlo ovplyvniť.
  
  
  Keď som skontroloval ulicu, aby som sa uistil, že trojokú mŕtvolu pána Kaya ešte neobjavili a že niekto zistil palebnú líniu, znova som zdvihol telefón, aby som zavolal do našej miestnej kancelárie; Potreboval som zariadiť, aby som si vyzdvihol auto z požičovne, ktorým som išiel do Montrealu, a pušku, ktorú som mal zamknutú v kufri. Ako posledná bola zbalená moja Wilhelmina Luger v púzdre na pleci a môj Hugo Stiletto v semišovom puzdre na predlaktie. Vošli do originálneho kupé v kufríku, ktorý laboratórni technici navrhli pre agentov cestujúcich so zbraňami na komerčné lety. Špeciálna ochrana olova zabránila spusteniu alarmu, keď sme nastúpili do lietadla. Škoda, že nebol čas vyrobiť podobný kufor na prepravu pušky; Rád by som to vrátil osobne Eddiemu Blessingovi, nášmu zbrojárovi. Jeho tvár sa poriadne rozžiari, keď jedno z jeho „bábät“ príde domov. No bola som dosť šťastná, že som zobrala deti so sebou. Mal som pocit, že ich čoskoro budem potrebovať.
  
  
  Len o desať minút neskôr som oľutoval svoje unáhlené balenie. Keď som vychádzal zo spustnutého penziónu oproti Krischikovmu bývalému stráženému domu, všimol som si dvoch mužov, ktorí sa povaľovali pred prenajatou Novou, ktorú som zaparkoval o dve dvere nižšie na ulici. S kufrom v jednej ruke a kufríkom v druhej som nemohol pôsobiť príliš hrozivo, pretože len nakrátko zdvihli pohľad na zvuk zatvorených dverí za mnou a potom pokračovali v rozhovore. Dozvedel som sa, že to bol Rus a letmý pohľad na ich tváre vo svetle pouličných lámp mi prezradil, kto sú.
  
  
  Začal som ich volať „Laurel a Hardy“ počas krátkeho času, keď som sledoval Krischikova a dvojicu idúcu v jeho stopách. Miestna kancelária AX mi prezradila ich skutočnú identitu a ich prácu ako najobľúbenejších vrahov a bodyguardov špiónov. O hodinu skôr som ich videl priviesť sa so svojím šéfom a vysadiť ho pred jeho úkrytom; potom odišli. Vtedy sa mi zdalo nezvyčajné, že s ním ako zvyčajne nevstúpili do budovy a mylne som predpokladal, že ich musel poslať na nejakú misiu. Zrejme však dostali príkaz vrátiť sa a prejsť sa vonku. Buď mal Krischikov nejakú prácu, o ktorej nechcel, aby vedeli, alebo niekoho očakával a poslal ich čakať vonku, možno aby vyzdvihli jeho návštevu a skontrolovali ho, kým ho pustí do domu.
  
  
  V tej chvíli mi bolo jedno, čo mali na programe; Musel som sa dostať do tejto Novy a vystúpiť skôr, ako jeden zo sluhov toho muža s tromi očami vošiel do Krischikovovej izby a objavil telo. Jediná vec, ktorá mi bránila dostať sa odtiaľ, bolo pár vrahov. Bol som si celkom istý, že boli informovaní o tom, ako vyzerá väčšina našich ľudí, vrátane mňa. Naša spravodajská sieť nie je jediná dostatočne inteligentná na to, aby udržala nepriateľa v tajnosti.
  
  
  Nemohol som dlhšie stáť na prahu bez toho, aby som vzbudil ich podozrenie, a Nova bola jediným vozidlom, ktorým som musel oblasť opustiť, a tak som zamieril k nej. Hardy - ten tučný chlapík, ktorý ma AX varoval, že je smrteľná hromada tvrdých svalov - bol ku mne otočený chrbtom. Ten vychudnutý – Laurel, uznávaný odborník na vystreľovacie čepele, ktorý si rád odrezával malé kúsky zo svojich zajatcov skôr, ako boli pripravení hovoriť – pozrel priamo na mňa, keď som sa priblížil, ale v skutočnosti ma nevidel v tieni, pretože bol pohltený rozhovorom. .
  
  
  Videl som, že v čase, keď som podišiel ku kufru auta, som bol v malom kruhu svetla z pouličnej lampy a že Laurel ma pravdepodobne bude sledovať, keď som sa priblížil. Otočil som sa k obrubníku tak, že mi Hardyho chrbát čiastočne bránil vo výhľade na jeho spoločníka. Veľkosť tohto chrbta mohla blokovať prístup tanku M16, až na to, že Laurel bol asi o hlavu vyšší ako jeho partner. Inštinktívne som vedel, že niečo o mne upútalo Laurelinu pozornosť, keď som zišiel z chodníka a položil batožinu za auto. Hlavu som mal otočenú smerom k ulici, vytiahol som kľúče a otvoril kufor. Cítil som, ako som to urobil ja, že Laurel prestala rozprávať a kráčala smerom k zadnej časti auta.
  
  
  Cvaknutie spínacej čepele mi oznámilo, že ma spoznali. Otočil som sa tvárou k nemu, keď sa na mňa vrhol, predchádzalo mu päť centimetrov ocele. Ustúpil som a nechal som jeho hybnosť, aby ho unášala dopredu a potom späť.
  
  
  
  
  
  
  a udrel ho na stranu krku do nervového centra tesne pod uchom. Spadol tvárou do kufra a ja som sa načiahla a zabuchla mu veko cez chrbát. Okraj ťažkého kovu ho zasiahol asi vo výške pása a počul som hlasné prasknutie, ktoré muselo byť jeho chrbticou.
  
  
  Znovu som otvoril veko truhlice a v slabom odraze jej svetla som videl jeho tvár skrútenú bolesťou, ústa otvorené v tichých výkrikoch agónie, ktoré nikto nepočul.
  
  
  V tom čase sa Hardy motal okolo auta, jedna ruka podobná šunke siahala ku mne a druhá tápala s opaskom po pištoli. Vytiahol som rukoväť zdviháka z hrude a použil som ju ako predĺženie ruky a vrazil som ju priamo do tej obrovskej pudingovej tváre. Ustúpil, vypľúval úlomky rozbitých zubov a vrčal od bolesti, keď krv vystrekla z jeho nosa. Z ruky, ktorá sa ma pokúšala chytiť, sa stala hojdajúca sa tyč tvrdá ako dva krát štyri, keď mi vytrhol rukoväť zdviháka z rúk. Preletel vzduchom a vyletel na ulicu.
  
  
  Keby bol múdry, stále by sa snažil vyslobodiť svoju zbraň, ktorá bola zaseknutá medzi jeho preplneným bruchom a napnutým opaskom. Namiesto toho, pobláznený bolesťou, sa rútil vpred ako nahnevaný medveď, ruky široko roztiahnuté, aby ma zahalil do toho, o čom som vedel, že to bude smrteľné objatie. Bol som varovaný, že toto je jeho preferovaný spôsob zabíjania. Najmenej dvoch mužov, o ktorých sme vedeli, našli rozdrvených takmer na kašu, ich rebrá rozdrvené na životne dôležitých orgánoch a hrozne zomierali, utopení vo vlastnej krvi. Znovu som vykročil na chodník; pri pohľade na jeho obrie ruky.
  
  
  Keď som odchádzal z toho hrozného objatia, zakopol o nohy mŕtvej Laurel a padol na kolená. Spojila som ruky, položila som mu ich zozadu na krk a on sa natiahol na ulicu v plnej výške. Úder by väčšinu ľudí okamžite zabil, ale keď som naňho s úžasom zízal, zachichotal sa, pokrútil mohutnou hlavou, akoby si chcel vyčistiť zmätený mozog, a začal kľačať. Jeho ruky nahmatali oporu a jedna z nich sa priblížila k Laurelinej vystreľovacej čepeli, ktorá spadla na chodník. Prsty ako párky omotané okolo rukoväte noža, keď sa začal dvíhať. Na tých krvavých, teraz zubatých ústach sa objavil takmer úsmev a malé prasiatkové očká sa zlomyseľne zaleskli, keď sa na mňa zamerali. Uznanie prišlo aj k nim, keď si uvedomil, kto som, a krv mu tiekla z pier, keď po rusky nadával a povedal:
  
  
  „Psí syn! Rozdelím ťa na polovicu, Carterová, a nakŕmim ťa ošípaným. Svaly na jeho krku sa napínali a jeho ťažký pulz groteskne tancoval tesne pod začervenaným mäsom jeho hrubého krku. Urobil dva nepríjemné kroky ku mne. Ako hráča, ktorého opustila obranná línia Vikingov, som ho kopol do tej škaredej tváre s roztlačenou tekvicou.
  
  
  Mocná kvapka mäsa sa opäť vyrútila vpred. Ruka, ktorá držala nôž, narazila na ulicu ako prvá a držala čepeľ vzpriamene, keď na ňu dopadol hrubý krk. Vyhol som sa spŕške krvi vytekajúcej z jeho preťatej tepny a prešiel som k zadnej časti Novy; Z kufra som vytiahol Laurelino stále sa trhajúce telo a zabuchol veko.
  
  
  Keď som si ukladal batožinu na zadné sedadlo, počul som krik z domu naproti. Prešiel cez otvorené francúzske dvere na druhom poschodí a ja som vedel, že Krischikovo telo bolo objavené. Keď som vošiel do Novy, rýchlo som vyšiel na ešte tichú ulicu a zamieril som smerom k letisku, pochmúrne som si myslel, že ešte viac prekvapení čaká na muža hore, keď začal hľadať Krischikovových bodyguardov.
   Kapitola 2
  
  
  
  
  Jedna vec, ktorú som musel povedať o úlohe, ktorú ma Hawk prinútil hrať, bolo, že to bolo dobré prostredie. Podľa štítkov na batožine Gucci, ktorá čakala v izbe vo Watergate, keď som prišiel, som bol Nick Carter z East 48th Street na Manhattane. Spoznal som adresu ako hnedý kameň v Turtle Bay, ktorý naša kancelária používala ako kancelárie, „bezpečný dom“ a rezidenciu v New Yorku. Oblečenie v taškách bolo zjavne drahé, farebne konzervatívne a strihom pripomínalo vkus západného ropného milionára. Títo chlapci z Dallasu a Houstonu možno nemajú radi svetlé tvídy a plédy, ale majú radi, keď ich cestovné oblečenie je také pohodlné ako tie Levi, ktoré nosia v starom paddocku. Bundy so širokými ramenami a bočnými rozparkami boli zakončené úzkymi nohavicami s prednými vreckami v štýle modrých džínsov a širokými pútkami na pevné opasky s mosadznými prackymi, ktoré boli k nim priložené. Veľmi jemné biele bavlnené košele mali vpredu dvojité vrecká so zapínaním na gombíky. Všimol som si, že všetko malo správnu veľkosť, dokonca aj niekoľko párov ručne vyrobených čižiem za tristo dolárov.
  
  
  „Ak Hawke chce, aby som hral bohatého naftára,“ pomyslel som si, keď som si vybaľoval veci a ukladal veci do obrovskej šatne, „vôbec mi to nevadí. Pomohla aj izba. Veľké ako niektoré štúdiové apartmány, v ktorých som býval – tak boli pôvodne navrhnuté, pretože Watergate bol navrhnutý ako
  
  
  
  
  
  
  Keď sa prvýkrát otvorili, bola to ubytovňa – obývacia izba/spálňa spojená s obývacou izbou bola približne dvadsaťštyri stôp dlhá a osemnásť stôp široká. Mala veľkú pohovku, pár kresiel, veľkú farebnú TV, plne vybavenú kuchynku a veľkú manželskú posteľ vo výklenku.
  
  
  Svetlo prúdilo do miestnosti z okien od podlahy až po strop s výhľadom na terasu. Pozrel som sa cez desaťhektárový komplex Watergate k majestátnej historickej rieke Potomac a videl som štyri lebky, ktoré sa preháňali po vode. Čoskoro sa začala pretekárska sezóna, uvedomil som si, keď som sledoval, ako vysokoškolské tímy rytmicky hladkajú veslá. Mohol som presne určiť moment, kedy protiľahlí kormidelníci zvýšili tempo, pretože náboje sa zrazu v rýchlom prúde rútili dopredu. Moje ocenenie úzkej koordinácie veslárov prerušilo zvonenie telefónu. Stavím sa, že Hawk zdvihol telefón. Ale hlas, ktorý povedal: „Pán. Carterová? povedal mi, že raz zo sto som sa mýlil.
  
  
  "Toto je pán Carter."
  
  
  "Toto je vrátnik, pán Carter." Vaše auto je pri predných dverách.
  
  
  Nevedel som o akom aute hovorí, no na druhej strane som sa nemienil hádať. Odpovedal som len: "Ďakujem, už idem."
  
  
  Vraj Hawk bol jediný, kto vedel, že Nick Carter je vo Watergate, tak som si myslel, že pre mňa poslal auto; Zamieril som do vestibulu.
  
  
  Keď som cestou k vchodovým dverám prechádzal okolo recepcie, opatrne som podal krásne vyzerajúcej dáme v čiernom obleku za pultom päťdolárovku a veselo som povedal: „Ďakujem, že ste sa ozvali ohľadom môjho auta.“ Ak by Hawk chcel, aby som zbohatol, hral by som bohatý – s AX peniazmi.
  
  
  "Ďakujem, pán Carter." Jeho sofistikovaný tón ma nasledoval, keď som otvoril sklenené dvere vedúce na kruhovú príjazdovú cestu, ktorá chránila vchod do hotela. Vrátnik sa začal pýtať, či má signalizovať jeden z všadeprítomných taxíkov zaparkovaných na príjazdovej ceste, a potom zastal, keď som kráčal smerom k limuzíne Continental, ktorá stála na voľnobeh pri obrubníku. Keďže to bol jediný druh, rozhodol som sa, že to musí byť moje auto. Keď som sa priblížil, vodič sa opieral o jeho bok, napjal sa, aby upútal jeho pozornosť, a jemne povedal: Carterová? Keď som prikývol, otvoril dvere.
  
  
  Vo vnútri nikto nebol, čo ma trochu znepokojilo; Inštinktívne som sa dotkol obrysu môjho Lugera a krytu, aby som sa uistil, že moji najlepší priatelia sú nablízku, a potom som sa usadil späť do koženého čalúnenia v podobe rukavíc, keď vodič zaujal miesto za volantom. Otočil veľké auto a zišiel po príjazdovej ceste na Virginia Avenue, kde zabočil doprava.
  
  
  Keď sme zastavili na semafore, vyskúšal som dvere a otvorili sa bez problémov. To ma trochu upokojilo, tak som nadvihol kryt panela v lakťovej opierke a stlačil spínač, ktorý spustil sklenené okno oddeľujúce ma od vodiča. "Si si istý, že poznáš cestu?" spýtal som sa a snažil som sa, aby to vyzeralo jednoducho.
  
  
  "Áno, pane," odpovedal vodič. Chvíľu som čakal, kým pridá niečo, čo by mi mohlo povedať, kam ideme, ale nič neprišlo.
  
  
  "Chodíš tam často?"
  
  
  "Áno Pane." Úder dva.
  
  
  "Je to ďaleko?"
  
  
  "Nie, pane, o pár minút budeme v Bielom dome."
  
  
  Utekaj domov. V skutočnosti vyčistite loptový park; návštevy Bieleho domu neboli súčasťou môjho obvyklého itinerára. Povedal som si, že si sa cez noc stal z ministra zahraničia prezidentom. Ale prečo?
  
  
  Ale bol to Hawk, nie prezident, kto mi povedal, že čoskoro budem hrať opatrovateľku ženy menom Silver Falcon a bola to najvýbušnejšia žena na svete.
  
  
  Strieborný sokol.
  
  
  "Volá sa Liz Chanley a zajtra dorazí do Washingtonu," povedal Hawk. „A vašou úlohou je zabezpečiť, aby sa jej nič nestalo. Povedal som prezidentovi a tajomníkovi, že preberáme zodpovednosť za jej bezpečnosť, kým už nebude v ohrození."
  
  
  Keď Hawk spomenul ďalších dvoch v miestnosti s nami, pozeral som postupne na každého z nich. Nemohla som si pomôcť. Prezident ma pri tom zachytil a mierne prikývol. Prichytil ma pri tom aj štátny tajomník, ale bol príliš džentlmen na to, aby pridal na mojich rozpakoch priznaním tejto skutočnosti. Rozhodol som sa, že moja jediná šanca, ako sa vrátiť, je vyzerať múdro, a tak som sa pripojil: „Viem, kto je Liz Chanley, pane.
  
  
  Hawk vyzeral, že by ma mohol zabiť práve vtedy a tam, za to, že mi dal jasne najavo, že jeden z jeho vzácnych mužov možno nevie, kto je každý dôležitý, ale uľavilo sa mi, keď predtým, ako si to stihol uložiť do hlavy, som prestal neskôr. Štátny tajomník sa zrazu opýtal: "Ako?"
  
  
  "Mal som niekoľko úloh na Blízkom východe, pane, a naše základné informácie sú dosť dôkladné."
  
  
  "Čo vieš o Liz Chanley?" pokračoval tajomník.
  
  
  "Že je bývalou manželkou Shaha Adabiho." Že jej arabské meno je Sherima a že sa im pred šiestimi rokmi narodili trojičky. A asi pred šiestimi mesiacmi sa ona a Shah rozviedli. Je Američanka a jej otec bol Tex
  
  
  
  
  
  ako naftár, ktorý pomáhal organizovať vrtné operácie v Adabi a stal sa blízkym priateľom šacha."
  
  
  Zdalo sa, že môj prejav nikto nechce zastaviť, a tak T. pokračoval: „Hneď po rozvode sa Shah Hassan oženil s dcérou sýrskeho generála. Liz Chanley - Sherima opäť používa svoje americké meno - zostala v kráľovskom paláci v Sidi Hassan asi pred dvoma týždňami a potom odišla na návštevu do Anglicka. Pravdepodobne sa vracia do štátov, aby si kúpila miesto v oblasti Washingtonu a usadila sa. Má tu niekoľko priateľov, z ktorých väčšinu spoznala počas rokov diplomatických návštev u šacha.
  
  
  „Pokiaľ ide o to meno,“ povedal som, „nikdy som o ňom nepočul. Myslím, že je to utajované."
  
  
  "Svojím spôsobom áno," prikývol tajomník a na perách sa mu objavil sotva viditeľný úsmev. "Strieborný sokol" bolo meno, ktoré jej dal Shah po svadbe, aby symbolizoval jej novú kráľovskú pozíciu. Bolo to ich súkromné tajomstvo, kým sa tento problém nezačal."
  
  
  - spresnil prezident. "Použili sme to takpovediac ako kód."
  
  
  "Vidím," odpovedal som. „Inými slovami, keď v niektorých situáciách nie je múdre hovoriť o tom priamo...“
  
  
  "Stane sa Strieborným Falconom," dokončil Hawke pre mc.
  
  
  Obrátil som sa na prezidenta. "Pane, som si istý, že by som mal vedieť viac o bývalej kráľovnej a o Adabi."
  
  
  "S vaším dovolením, pán prezident, pridám niektoré podrobnosti, ktoré možno pán Carter nevie," začal štátny tajomník. Po prijatí súhlasného kývnutia pokračoval: „Adabi je malý, ale mocný národ. Mocný preto, že je jednou z najbohatších krajín produkujúcich ropu, a tiež preto, že jeho armáda patrí k najlepšie vycvičeným a vybaveným na Blízkom východe. A obe tieto skutočnosti sú predovšetkým zásluhou Spojených štátov amerických. Shah získal vzdelanie v tejto krajine a práve keď končil postgraduálne štúdium na Harvarde, jeho otec zomrel na rakovinu kostí. Starý šach mohol žiť dlhšie, keby bola v Adabi dostatočná lekárska starostlivosť, ale žiadna tam nebola a on odmietol opustiť svoju krajinu.
  
  
  „Keď sa stal vládcom Shah Hasan,“ pokračoval tajomník, „bol rozhodnutý, že už nikdy nebude nikto z jeho ľudí potrebovať lekársku starostlivosť. Chcel sa tiež uistiť, že jeho poddaní dostanú tie najlepšie vzdelávacie príležitosti, aké si peniaze môžu kúpiť. V Adabi však neboli peniaze, pretože tam v tom čase nebola objavená žiadna ropa.
  
  
  „Hassan si uvedomil, že jeho krajina má v podstate rovnaké geologické zloženie ako ostatné krajiny produkujúce ropu, a tak požiadal našu vládu o pomoc s prieskumnými vrtmi. Niekoľko ropných spoločností so sídlom v Texase vytvorilo korporáciu a vyslalo svojich vrtných expertov do Adabi ako odpoveď na žiadosť prezidenta Trumana. Našli viac ropy, než si ktokoľvek dokázal predstaviť, a peniaze začali prúdiť do pokladnice Sidi Hassan.“
  
  
  Sekretárka ďalej vysvetlila, že Hassanova bývalá manželka bola dcérou jedného z texaských ropných expertov v Adabi. Liz Chanley sa stala moslimkou, keď sa vydala za šacha. Zo svojich troch malých dcér boli nesmierne šťastní. Nikdy nemala syna, ale na Hassanovi už nezáležalo. Manželská zmluva stanovila, že koruna prejde na jeho mladšieho brata. „Kto, môžem dodať, má tiež rád Spojené štáty, ale nie tak ako Hassan,“ poznamenal minister.
  
  
  „V priebehu rokov, najmä po arabsko-izraelskej vojne v roku 1967,“ pokračoval, „sahovi Hassanovi sa podarilo dosiahnuť umiernený hlas v arabských radách. Ale tlak na neho sa výrazne zvýšil. V posledných rokoch sa fanatici pokúsili Hassana zabiť dvakrát. Nanešťastie pre sprisahancov proti šachovi, pokusy o atentát zhromaždili jeho mužov len za jeho chrbtom."
  
  
  Nedalo mi, aby som sa nepozastavil nad otázkou, prečo sa Hassan rozviedol so Sherimou.
  
  
  Štátny tajomník pokrútil hlavou. „Rozvod bol Sherimin nápad. Navrhla to po poslednom pokuse o zabitie Hassana, no on o tom nepočul. Stále mu však hovorila, že ak ju opustí, ostatné arabské krajiny by to mohli brať ako znamenie, že je skutočne na ich strane a zastaviť ich kampaň na jeho zvrhnutie. Nakoniec ho presvedčila, že to musí urobiť, ak nie kvôli vlastnej bezpečnosti, tak kvôli svojim malým dievčatám.
  
  
  „Sherima bola tiež tá, ktorá mu navrhla, aby sa okamžite znova oženil, a trvala na tom, aby jeho nová manželka bola Arabka. V skutočnosti to bola ona, kto si vybral dievča po prieskume - pre spojenectvo, ktoré by mohlo spojiť Hasana s mocným vojenským mužom v inej krajine.“
  
  
  "Prečo sú také obavy o jej bezpečnosť?" Opýtal som sa. Zdalo sa mi,“ vysvetlil som, „že keď prestane byť manželkou šacha, nebude jej hroziť žiadne nebezpečenstvo.
  
  
  Prezident sa otočil k Hawkovi a povedal: „Myslím, že by ste si túto časť vysvetlenia mali ujasniť. Zdroje vašej agentúry poskytli informácie o sprisahaní s cieľom zavraždiť bývalú kráľovnú Sherimu. Obrátil sa od Hawka ku mne, potom späť a povedal: „A vaša agentúra objavila časť sprisahania“
  
  
  
  
  
  
  dokázať, že počas celého manželstva pôsobila ako tajná agentka vlády Spojených štátov amerických.“
  Kapitola 3
  
  
  
  
  "Samozrejme, poznáte mechanizmus Silver Scimitar," začal Hawk. Nečakal, kým pripustím túto skutočnosť – a nemohol som mu vyčítať, že sa snažil zapôsobiť na prezidenta domnienkou, že jeho hlavný agent je, samozrejme, oboznámený so všetkým, čo sa deje na Blízkom východe; koniec koncov, bol to muž, keď prišlo na to, aby sme dostali tak potrebné prevádzkové prostriedky kvôli protestom CIA a Pentagonu. Pokračoval: „Odkedy pôvodne vzniklo ako presadzovacia odnož hnutia Čierny september, fanatizmus jeho členov narastal takmer denne.
  
  
  „V posledných mesiacoch rozsah zverstiev spáchaných Scimitarmi znepokojil dokonca aj Al-Fatah. Dospelo to do bodu, že Čierny september, ktorý zásobuje Yatagan prevádzkovými prostriedkami, sa bojí zastaviť krviprelievanie. Jedného zo septembrových vodcov, ktorý sa napriek tomu pokúsil utiahnuť opraty, našli zabitého v Bagdade. Iracká vláda zatajila, ako zomrel, ale náš bagdadský úrad sa dozvedel podrobnosti o jeho „poprave“. Bol zasiahnutý elektrickým prúdom. Potom, čo bol vyzlečený, zbitý a zmrzačený, bola mu okolo tela omotaná reťaz; potom boli svorky oblúkového zváracieho stroja pripojené ku koncom obvodu a bol zapnutý prúd. Každý odkaz sa prepálil cez jeho mäso. Odvtedy má Scimitar svoju vlastnú cestu; žiadne protesty."
  
  
  Hawk sa odmlčal, aby žuval cigaru, potom pokračoval: „Vodca Scimitaru sa nazýva Alahovým mečom a jeho skutočná identita je známa len dvom alebo trom členom septembrového najvyššieho velenia. Dokonca sa boja povedať jeho skutočné meno. Z nejakého dôvodu nenávidí Shaha Hassana a je odhodlaný vyhnať ho z trónu. Vieme, že stál za posledným pokusom o atentát a pravdepodobne podnietil prvý.
  
  
  "Naša kancelária v Sidi Hassan zajala jedného z najvyšších poručíkov Meča a presvedčila ho, aby nám povedal, čo vie o plánoch Scimitaru..."
  
  
  "Ako?" - spýtal sa prezident.
  
  
  "Pane?"
  
  
  "Ako si ho presvedčil?"
  
  
  "Použili sme techniku oblúkového zvárania," priznal Hawk. „Len my sme nestlačili vypínač. Muž sa zúčastnil na poprave septembrového vodcu a videl jej následky. Prehovoril, keď náš muž siahol po vypínači.
  
  
  Nastalo krátke ticho a potom prezident povedal: „Pokračuj.
  
  
  "Sherima bola cieľom pokusu zavraždiť Hassana," povedal Hawk. „Keď Sword zistil, že sa vracia do Štátov, prišiel s brilantným plánom.
  
  
  „Čo ak ju zabili, keď bola vo Washingtone? A v tom istom čase bol Hassanovi predložený dôkaz – sfalšovaný a nepravdivý, samozrejme, ale takmer nemožné ho vyvrátiť – že počas ich manželstva bola Sherima tajnou agentkou našej vlády.“
  
  
  "Ale nie je to naopak?" Opýtal som sa. "Keby bola agentkou Spojených štátov, nebola by tu v bezpečí?"
  
  
  "Práve tam vstupuje do obrazu malý hráč," povedal Houck. „Od nejakého zdroja blízkeho Sherime dostal vyhlásenie, ktoré malo byť priznaním. V podstate hovorí, že naozaj prišla do Washingtonu povedať svojim kapitalistickým šéfom, že je sklamaná z toho, čo urobila mužovi, ktorého vždy milovala, a že sa chystá povedať Hassanovi pravdu. Príbeh Meča by potom bol taký, že ju zabila CIA skôr, ako mohla povedať šachovi, ako ho použila. Jej falošné „priznanie“ bude, samozrejme, v rukách šáha.“
  
  
  "Uverí tomu šach?" Chcel to vedieť štátny tajomník.
  
  
  "Vieme, ako hlboko je k nej citovo viazaný - je ťažké povedať, ako by reagoval tak zamilovaný muž," povedal Hawke. "Ak by mohol byť presvedčený, že Sherima presadzovala rozvod, aby sa dostala z krajiny, pretože mu už nechcela ubližovať, mohol by tiež prijať ako logické falošné dôkazy o jej zapojení do CIA."
  
  
  "Pán Carter," povedal tajomník, "viete si predstaviť, čo by sa stalo na Blízkom východe, keby sa Shah Hassan obrátil proti nám? Po mnoho rokov bol Hassan považovaný za jedného z našich najlepších priateľov vo svojej časti sveta. Navyše, jeho armáda sa stala takmer rozšírením našich vlastných myšlienok a plánov Pentagonu, pokiaľ ide o totálne vojnové úsilie. Je nevyhnutné, aby zostal priateľom Spojených štátov.
  
  
  Cestou z Bieleho domu do sídla AX v limuzíne ministra zahraničných vecí vyzeral Hawk zaujatý. Pýtal sa jednoduché otázky o mojom spiatočnom lete, ako sa mi páčila moja izba vo Watergate a či mi vyhovuje skriňa, ktorú mi prikázal zostaviť. Bol som si takmer istý, že mi chce povedať viac, no napriek tomu, že nás od neho delila ťažká prepážka, neriskoval, že by to vodič mohol počuť. Šofér dostal príkaz, aby nás odviezol, kam chceme, a potom sa vrátil po sekretárku, ktorá mala s prezidentom niečo iné na prediskutovanie.
  
  
  
  
  
  
  
  Keď sme sedeli v Hawkeovej kancelárii – jedinej miestnosti, v ktorej sa skutočne cítil bezpečne, pretože v nej každý deň dával kontrolu nad monitorovacími zariadeniami svojimi odborníkmi na elektroniku – žuval Dunhilla tak dlho, ako sa cítil najpohodlnejšie. Uvoľnil som sa na jednom z ťažkých dubových kapitánskych kresiel, ktoré stáli pred jeho stolom, zatiaľ čo on v nekonečnom prúde depeší, kódovaných správ a správ o hodnotení situácie, ktoré prúdili jeho kanceláriou, rýchlo skenoval najnovšie správy.
  
  
  Nakoniec sa stoh papierov zmenšil na tri manilské priečinky. Podal mi prvý rozsiahly spis o Sherime, ktorý siahal do detstva v Texase a obsahoval takmer všetko, čo odvtedy urobila. Upozorňujúc ma na najnovšie správy o bývalej kráľovnej, stručne ich zhrnul s pokynmi, aby si informácie zapamätal až do rána. Podľa Hawka bol Shah Hassan k žene, s ktorou sa rozviedol, mimoriadne štedrý a poukázal na to, že naša kancelária v Zürichu sa dozvedela, že v deň, keď opustila Sidi Hassan, bolo na jej účet prevedených 10 000 000 dolárov.
  
  
  Z kancelárie AX v Londýne, kam Sherima išla ako prvá po tom, čo opustila Adabi na Šahov osobnom Boeingu 747, bolo zhrnutie niekoľkých stoviek hodín filmu zachytených našimi plošticami. Ukázalo sa, že Sherima, ako mi už bolo povedané, plánovala kúpiť nehnuteľnosť niekde na vidieku neďaleko Washingtonu. Arabské žrebce a plemenné kobyly, o ktoré sa s láskou starala v paláci v Sidi Hassan, mali byť prevezené k nej, keď sa usadila.
  
  
  Podľa správy Sherima dorazí do DC už o dva dni. Tunajšie veľvyslanectvo Adab dostalo príkaz zariadiť pre ňu a jej hostí izbu v hoteli Watergate. "Všetko je pripravené," povedal Hawk. "Vaša izba je vedľa tohto apartmánu." Nebolo ťažké to zariadiť. Tento balík sa nám však zatiaľ nepodarilo opraviť. Dvojica, ktorá sa v nej momentálne zdržiava, odíde až ráno v deň jej príchodu a žena v nej sa, žiaľ, pred dvoma dňami nakazila vírusom a odvtedy z izby nevyšla. Pokúsime sa tam niekoho dostať skôr, ako príde Sherimina partia, ale nepočítajte s nejakými chybami na deň alebo dva.“
  
  
  Listoval som v spisoch o ľuďoch, ktorí budú cestovať so Sherimou. Boli dvaja; A. osobný strážca a spoločník. Keď si vyberie panstvo, najme sa pre ňu celý personál.
  
  
  Prvý priečinok pokrýval osobného strážcu Abdula Bedawího. Vyzeral ako Omar Sharif, až na jeho nos, ktorý mal výrazný mostík, ktorý mu dodával typický arabský hák. "Na túto prácu si ho vybral Hasan," povedal Hawk. „Tento muž bol bývalým palácovým strážcom, ktorý zachránil Hassanovi život pri poslednom pokuse o atentát. Nemáme o ňom príliš veľa informácií, až na to, že sa potom stal osobným strážcom šacha a je mu vraj veľmi lojálny – a Sherima. Počuli sme, že protestoval, keď ho Hassan pridelil bývalej kráľovnej a poslal preč, ale nakoniec urobil, čo mu prikázali.
  
  
  „Abdul musí byť silný býk a odborník na džudo a karate, ako aj vynikajúci strelec so všetkými druhmi zbraní. Môže sa vám to hodiť, ak sa ocitnete v ťažkej situácii. Ale neverte mu. Nikomu never ".
  
  
  Hawk s miernym úsmevom podal ďalšiu zložku a povedal: „Myslím, že táto časť práce sa ti bude páčiť, Nick.
  
  
  Vedel som, čo tým myslel, hneď ako som sa pozrel na fotografiu pripojenú k vnútornej strane obalu. Dievča zaborilo nos do hrivy bieleho žrebca. Jej ryšavo-blond vlasy tvorili vlastnú hrivu, keď jej padali pod štíhle ramená a rámovali jej krásnu tvár vysokými lícnymi kosťami. Pery mala vlhké a plné a zdalo sa, že jej veľké hnedé oči sa smejú niekomu alebo niečomu v diaľke.
  
  
  Telo s touto tvárou bolo ešte veľkolepejšie. Mala na sebe čierny rolák, ale jeho objem nedokázal zakryť krivky jej zrelých, plných pŕs, vysokých a takmer namáhaných uvoľnením. Vypasované čierno-biele kárované nohavice jej obopínali úzky pás a ukázali jej tvarované boky a dlhé štíhle nohy.
  
  
  Hawk si odkašlal dlhým ehm. "Keď skončíte s prezeraním fotografie, môžete sa pozrieť na zvyšok súboru," povedal. Poslušne som išiel ďalej.
  
  
  Každý zo sprievodných hárkov mal názov Candace (Candy) Knight. Prvý obsahoval základy. Hoci vyzerala na dvadsaťtri, v skutočnosti mala okolo tridsať. Rovnako ako Liz Chanley sa narodila v Texase a jej ovdovený otec bol jedným z ropných robotníkov, ktorí išli s Chanley do Adabi vykonávať prieskumné vrty. Začínal som chápať šatník, ktorý mi Hawk vybral. Otec Candace Knight a Bill Chanley boli blízki priatelia a Candace sa spriatelila so Sherimou.
  
  
  Spis hovoril o ďalšom pokuse o zabitie šacha; ako Abdul, aj Kendiho otec zachránil šacha. Na rozdiel od Abdula však jeho hrdinstvo stálo Candyinho otca život. Vrútil sa pred strelca. Hassan na to zrejme nikdy nezabudol.
  
  
  
  
  
  
  Vďaka tomu, že mladé dievča nemalo mamu, si Candy prakticky adoptoval do kráľovského domu. Veril som, že jej priateľstvo s kráľovnou trochu uľahčilo prechod.
  
  
  Candy Knight po smrti jej otca nezostala žiadna rodina. Podľa správy nebola vydatá a bola zjavne oddaná Sherime. Po rozvode Shah presvedčil Candy, aby s ňou išla do Washingtonu.
  
  
  V tom istom čase, ako otvoril Sherimin účet, otvoril v Zürichu polmiliónový účet pre mladú ženu.
  
  
  Podľa pozorovaní v šachovom dome sa Candy voči Hassanovi vždy zdala chladná, napriek jeho materiálnej a ľudskej láskavosti voči nej. Náš vyšetrovateľ Sidi Hassan oznámil, že sa o Candy povrávalo, že kedysi bola do Hassana zamilovaná.
  
  
  Začal som zatvárať zložku a plánoval som si to všetko ešte pozornejšie prečítať v hotelovej izbe.
  
  
  "Nie, počkaj," povedal Hawk. "Pozri sa na poslednú časť."
  
  
  "Neoverená sekcia?" - spýtal som sa a znova otvoril súbor. "Ale nepotvrdené časti vo väčšine dokumentácií nie sú zvyčajne nič iné ako špekulácie od..."
  
  
  Zastavil som sa, keď mi zrak padol na prvých pár odsekov Candice Knight: Nepotvrdené. Poznámka podrobne uvádzala sexuálny život cieľa.
  
  
  "Trochu menej monotónne ako zvyšok správy, však, Nick?"
  
  
  "Áno Pane." Na chvíľu som sa vrátil k fotografii mladej ženy, o ktorej osobnom živote som čítal.
  
  
  Pisateľ to zjavne nechcel povedať priamo, ale súdiac podľa zbierky klebiet a fám, ktoré nazbieral, sa zdalo, že hnedooká mladá žena, dôverníčka bývalej kráľovnej Adabi, bola nymfomanka. Hovorí sa, že Candy prešla skutočnou légiou Američanov zamestnaných ropnými spoločnosťami v Adabi a pokračovala v službe väčšine ľudí pridelených na veľvyslanectvo Spojených štátov v Sidi Hassan.
  
  
  Vyšetrovateľ bol dostatočne zdvorilý, keď poznamenal, že Candyin príliš aktívny sexuálny život sa začal krátko po smrti jej otca a Sheriminom svadbe so šachom a naznačil, že možno práve v dôsledku týchto udalostí šla hľadať cestu von. pre jej pocity.
  
  
  Posledný odsek uvádza, že za posledný rok a pol sa zdalo, že znížila svoju sexuálnu aktivitu, aspoň pokiaľ AX vie.
  
  
  "Dosť dôkladné," povedal som.
  
  
  "Myslíš, že to zvládneš, N3?" - spýtal sa Hawk.
  
  
  "Urobím, čo bude v mojich silách, pane," odpovedal som a snažil som sa neusmiať.
   Kapitola 4
  
  
  
  
  Keďže moje krytie bolo riešením problémov pre ropnú spoločnosť z Houstonu s celosvetovým záujmom, strávil som druhý deň na brífingu o ropnom biznise. Prvá polovica dňa prebehla v pozadí; druhá je otázka, čo som sa naučil. Moje pamäťové banky fungujú celkom dobre a bol som si istý, že som prešiel, keď ma okolo desiatej v noci Hawk zavolal do svojej kancelárie s úsmevom na tvári.
  
  
  "No, Nick," povedal. „Brífing mi hovorí, že ste urobili dobre. Aký máte z toho pocit? "
  
  
  „Aby som bol úprimný, pane,“ povedal som mu, „chcel by som ešte pár dní. Ale myslím, že to zvládnem."
  
  
  „Dobre, pretože nie je čas. Sherima a ostatní prichádzajú z Londýna zajtra okolo obeda. Teraz sme si celkom istí, že sa jej asi deň nič nestane. Swordov plán, ako to chápeme my, je nechať ju ubytovať sa v hoteli a nadviazať kontakty; potom zariadi atentát, aby vzbudil podozrenie na CIA.
  
  
  „Ministerstvo zahraničia už hovorilo so Sherimou v Londýne. Bola pozvaná k nemu domov na večeru. Abdul Bedawi ju vezme do domu ministra v Alexandrii. To by ich dvoch spojilo na večer a dievča rytier by zostalo na pokoji.
  
  
  "A sem prichádzam," povedal som.
  
  
  "Správne. Skontaktujú sa s vami skoro večer. Chcem, aby ste boli dobrí priatelia. Dosť dobrí na to, aby ste sa mohli ľahko stretnúť so Sherimou a kvôli vašej zjavnej náklonnosti ku Candice Knightovej mali dôvod zostať blízko nich." Správny?"
  
  
  "Áno, pane. Ako dlho budem mať?"
  
  
  „Sekretárka uvidí, že obed príjemne vydrží. Potom, keď príde čas, aby sa Sherima vrátila, jej auto bude mať menšie problémy s továrňou. Nič zvláštne a nič, čo by vzbudzovalo Bedawiho podozrenie.“
  
  
  zachechtal som sa. Môj záložný tím bol skvelý. "Zbohom, pane," povedal som a zamieril k dverám.
  
  
  "Veľa šťastia," odpovedal Hawk.
  
  
  Hotel Watergate sa za sedem rokov svojej prevádzky postaral o medzinárodné celebrity a jeho zamestnanci si prirodzene vytvorili povýšenecký postoj k prítomnosti známych ľudí, ktorí prichádzajú a odchádzajú. Väčšina veľkých tanečných a divadelných hviezd sa v tom či onom čase objavila v Kennedyho centre, takže vedľa centra je pre nich logická voľba zostať. Filmoví herci prichádzajúci do okresu na osobné vystúpenia sa vždy zastavia pri Watergate; a toto je pre jazdcov domov ďaleko od domova. Väčšina svetových politikov
  
  
  
  
  
  
  zostali tam a dokonca aj niekoľko najvyšších medzinárodných vodcov, ktorí dočasne bývajú v oficiálnom vládnom penzióne Blair House, často hovorí na stretnutiach v jednej z luxusných banketových miestností hotela.
  
  
  Zatiaľ čo hotelový personál je na takéto medzinárodné celebrity zvyknutý, exmanželka jedného zo zostávajúcich svetových absolútnych monarchov im dala pauzu. Bolo vidieť, že Sherima dávala mimoriadnu pozornosť, a keď som sledoval svoj príspevok na chodbe, videl som, že to dostáva.
  
  
  Rozhodol som sa byť v ten deň vo vestibule, keď som vedel, že Sherima odchádza do Alexandrie. Nie je tu veľa miesta na sedenie, ale po chvíľke potulovania sa pred trafikou, kontrole vidieckych novín a zastávke v obchode Gucci pri hlavnom vchode do hotela sa mi podarilo získať jednu stoličku. vo vestibule. Premávka bola hustá, ale mohol som sledovať dva malé výťahy obsluhujúce horné poschodia a recepciu.
  
  
  Asi o piatej som uvidel muža, ktorého som spoznal ako Bedawiho, ako odchádza z výťahu, prechádza ku schodom vedúcim do garáže a mizne. V domnienke, že ide vyzdvihnúť limuzínu, som ležérne podišiel ku vchodu; Asi o desať minút na príjazdovú cestu vtiahol veľký Cadillac s diplomatickými poznávacími značkami a zastavil. Vrátnik začal vodičovi vravieť, že bude musieť jazdiť v kruhu, no po krátkom rozhovore Bedawi vystúpil a vošiel dnu, pričom auto nechal pri dverách. Vrátnik zrejme súhlasil s tým, že bývalá kráľovná by nemala prejsť k svojmu koču viac ako pár krokov.
  
  
  Videl som, ako Bedawi išiel k recepcii a potom sa vrátil čakať na svojho pasažiera. Bol nižší, ako som čakal, asi päť stôp desať, ale mohutne stavaný. Mal na sebe dobre ušité čierne sako, ktoré zvýrazňovalo jeho mohutné ramená a prudko klesalo do tenkého pása. Jeho obtiahnuté čierne nohavice ukázali jeho neskutočne svalnaté stehná. Jeho postava pripomínala skorého profesionálneho futbalového quarterbacka. Vlasy vodiča mu zakrývali šiltovku, o ktorej som vedel, že z jeho fotografie je ostrihaná nakrátko a atramentovo čierna. Jeho oči ladili s vlasmi a obklopili každého, kto okolo neho prešiel. Vrátil som sa do obchodu Gucci, aby som ho sledoval spoza radu pánskych kabeliek visiacich vo výklade pri dverách. Rozhodol som sa, že mu nič nechýba.
  
  
  Vedel som to v momente, keď sa Sherima objavila v jeho zornom poli, podľa náhleho napätia, ktoré muža naplnilo. Prišiel som k dverám práve včas, aby som ju videl prechádzať. Zo správy AXE som vedel, že merala päť stôp päť palcov, ale naživo sa zdala oveľa menšia. Každý centimeter bol však veľkosťou kráľovnej.
  
  
  Bedawi jej podržal otvorené dvere, a keď vkĺzla do limuzíny, šaty jej na chvíľu vykĺzli nad koleno, kým vtiahla nohu dovnútra. Niekoľko ľudí stojacich neďaleko čakajúcich na taxík sa otočilo, aby sa pozreli, a zo šepotu som vedel, že niektorí z nich ju spoznali, možno z fotografií, ktoré ráno priniesli miestne noviny s príbehmi o jej očakávanom príchode do hlavného mesta.
  
  
  Rozhodla som sa, že je čas ísť do práce a zamierila som k výťahu.
  Kapitola 5
  
  
  
  
  Jej telo bolo také teplé a vnímavé, ako som si predstavoval. A jej chuť na milovanie bola taká veľká výzva, akou som kedy čelil. Ale brnenie jej prstov kĺzajúcich po mojom krku a mojej hrudi vo mne vzbudzovalo vášeň, až kým sa naše láskania nestali náročnejšími, naliehavejšími.
  
  
  Myslím, že som sa ešte nikdy nedotkol tak jemnej, citlivej pokožky. Keď sme unavení a unavení ležali na stočených plachtách, odhrnul som jej z hrude dlhý prameň hodvábnych vlasov a nechal som prsty, aby sa zľahka dotkli jej ramena. Bolo to ako hladiť zamat a aj teraz, zamilovaná, zastonala, tlačila ma dopredu a našla moje pery spolu s jej.
  
  
  "Nick," zašepkala, "si fantastický."
  
  
  Zdvihol som sa na lakte a pozrel som sa do tých veľkých hnedých očí. Na krátku chvíľu som si v duchu vybavil jej fotografiu v spise a uvedomil som si, že to vôbec neodráža hĺbku jej zmyselnosti. Sklonil som sa, aby som jej zakryl plné ústa a po chvíli bolo zrejmé, že nie sme ani zďaleka tak unavení, ako sme si mysleli.
  
  
  Nikdy som nebol považovaný za sexuálneho zbabelca, ale tú noc som bol dotlačený na pokraj čistého vyčerpania so ženou, ktorej požiadavky boli také silné – a vzrušujúce – ako ktorákoľvek žena, s ktorou som sa kedy miloval. Napriek tomu, po každom divokom vyvrcholení, keď sme si ľahli do náručia, som cítil, ako túžba opäť stúpa, keď nechala svoje prsty lenivo pohladiť moje stehno alebo sa obtrela o moje pery.
  
  
  Bola to však Candy Knight, nie ja, kto nakoniec upadol do unaveného spánku. Keď som sledoval, ako jej prsia neustále stúpajú a klesajú, teraz napoly schované plachtou, ktorú som cez nás prehodil, vyzerala skôr ako nevinná tínedžerka než ako nenásytná žena, ktorej stonanie sa mi stále ozývalo v ušiach. Mierne sa zavrtela a priblížila sa ku mne, keď som sa načiahol k nočnému stolíku a zobral hodinky.
  
  
  Bola polnoc.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Cez pootvorené okno prenikol chladný vánok, rozstrapatil závesy a zachvel ma. Natiahol som sa a zdvihol telefón, snažil som sa byť čo najtichší a stlačil som tlačidlo „O“.
  
  
  Prevádzkovateľ hotela okamžite zareagoval.
  
  
  Jemne som sa pozrel na spiacu postavu Candy a povedal som: „Mohli by ste mi zavolať o pol dvanástej? Mám termín a nechcem meškať... Ďakujem.
  
  
  Candy sa vedľa mňa znova zavrtela a pri prevrátení si pevne pretiahla plachtu cez plecia. Z hrdla jej vyšiel jemný zvuk, takmer ako zakňučanie, a potom vyzerala ešte detsky ako kedykoľvek predtým. Opatrne som sa naklonil, odhrnul jej prameň vlasov z čela a nežne som jej ho pobozkal tesne nad očami.
  
  
  Potom som si ľahol na chrbát a zavrel oči. Tridsať minút by mi stačilo na oddych a Candy tiež. Obaja sa zobudíme skôr, ako sa Sherima vráti do hotela.
  
  
  Uvoľnil som sa a dovolil som si spomenúť na hodiny, ktoré uplynuli od chvíle, keď som išiel hore po tom, čo Sherima odišla. Podišiel som k dverám jej izby a postavil som sa, pohrával sa s kľúčom a snažil sa ho dostať do zámky...
  
  
  Ako mnoho ľudí, aj Candy urobila chybu, keď otvorila dvierka kukátka so zapnutým svetlom za ním, aby som vedel, že sa snaží zistiť, kto sa snaží dostať do miestnosti. Očividne ju neodradilo to, čo videla, pretože dvere sa zrazu otvorili. Jej pohľad bol rovnako spýtavý ako jej hlas.
  
  
  "Áno?" Povedala.
  
  
  Predstierajúc prekvapenie som na ňu zízal, pozrel som sa na svoj kľúč, na číslo na jej dverách a potom som sa vrátil chodbou k svojim dverám. Stiahol som si Stetsona a povedal som svojím najlepším texaským ťahom: „Prepáčte, madam. Naozaj ma to mrzí. Myslím, že som o niečom premýšľal a zašiel som príliš ďaleko. Moja izba je tam vzadu. Ospravedlňujem sa za problémy."
  
  
  Široké, ostražité hnedé oči ma ďalej zväčšovali, všímali si klobúka, obleku a čižiem s hranatou špičkou, a nakoniec opäť zaujali moju šesťmetrovú postavu a uvideli moju tvár. Zároveň som ju jasne videl. Svetlý luster vo foyer suity zvýrazňoval jej dlhé nohy pod čistým negližé takmer tak zreteľne, ako tenká látka odhaľovala každý lahodný detail jej pevných pŕs, ktoré zmyselne ku mne vyčnievali. Túžba sa vo mne zdvihla ako elektrický šok a takmer okamžite som cítil, že to pocítila aj ona, keď jej pohľad padol na môj pás a nižšie, kde som vedel, že obtiahnuté nohavice by ma prezradili, keby sme stáli a hľadeli na seba ešte chvíľu. V geste predstieraného zahanbenia som posunul Stetson pred seba. Zdvihla zrak a bolo zrejmé, že ju moje gesto zaskočilo. Keď konečne prehovorila, tvár jej očervenela.
  
  
  "To je v poriadku," povedala. „Neobťažoval si ma. Len tu sedím a užívam si prvú chvíľu osamote po niekoľkých týždňoch."
  
  
  „Hlavne, že sa musím ospravedlniť, madam,“ odpovedal som. „Viem, čo cítiš. Som na cestách, behám zo stretnutí tu vo Washingtone, do Dallasu, do New Yorku, takmer tri týždne a už ma nebaví rozprávať sa s ľuďmi. Cítim sa ako Cayuse, ktorý bol v paddocku na nejaké kúzlo, ale bez dobrého behu. Ticho som dúfal, že som to so svojím prízvukom neprehnal.
  
  
  "Vy ste Texasan, pane, čo...?"
  
  
  „Carterová, madam. Nick Carter. Áno madam, som si istý. Narodil som sa neďaleko Poteety v okrese Atacosa. Ako vieš?"
  
  
  "Kovboj, môžeš si vziať chlapca z Texasu, ale nemôžeš vziať Texas chlapcovi." A ja by som to mal vedieť; Aj ja som Texasanka.
  
  
  "No, budem..." vybuchla som. "Čo na to? Ale určite nevyzeráš ako dievča z Texasu." Znovu som nechala moje oči pohybovať hore a dole po jej štíhlom, sporo odetom tele a potom som sa ich snažila zdvihnúť k tvári s previnilým výrazom." Jej spokojný úsmev mi povedal, že sa mi podarilo lichotiť jej tak, že ona lichôtky zjavne milovala.
  
  
  "Odišla som z Texasu už dávno," povedala a takmer smutne dodala: "Príliš dlho."
  
  
  "No, madam, to nie je veľmi dobré," súcitil som. „Aspoň sa často vraciam domov. V poslednom čase však nie až tak, ako by som si prial. Zdá sa, že väčšinu času trávim pobehovaním sem a tam medzi tu a New Yorkom a snažím sa tu ľuďom vysvetliť, prečo neťažíme viac ropy, a ľuďom v New Yorku, prečo ľudia tu dolu nedokážu pochopiť, že vy. Nielenže viac otočíte kohútikom a necháte vytiecť viac.“ Moje naťahovanie sa teraz uľahčilo, keď bol domorodý Texasan presvedčený.
  
  
  "Podnikáte v ropnom biznise, pán Carter?"
  
  
  "Áno, madam. Ale neobviňujte ma, ak nemáte dosť plynu. Môžu za to všetci Arabi." Potom, akoby som si zrazu spomenul, kde sme sa rozprávali, som povedal: "Madam." Naozaj ma mrzí, že tu stojíš."
  
  
  Viem, že sa ti páčilo byť sám, keď som ťa prerušil a ja sa vrátim späť do svojej...
  
  
  "To je v poriadku, pán Carter." Rád som počúval, ako hovoríš. Takú vravu ako ty som už dlho nepočul, odvtedy... dlho. Znie to pekne
  
  
  
  
  
  
  
  a pripomína mi to domov. Mimochodom," pokračovala a natiahla ruku, "volám sa Candy, Candy." Rytier.
  
  
  "Je to skutočné potešenie, madam," povedal som a chytil ju za ruku. Pokožka bola jemná, ale zovretie bolo pevné a ona si potriasla rukami ako muž, nie smrteľné zovretie, ktoré ponúkajú niektoré ženy. Ako keby ma zasiahla náhla inšpirácia, ponáhľal som sa ďalej. „Madam, chceli by ste so mnou večerať? Ak niet pána rytiera, ktorému by odporoval.
  
  
  "Nie, pán Knight," povedala znova so smútkom v hlase. "A čo pani Carterová?"
  
  
  - Nie je tu ani pani Carterová. Nikdy som nemal čas zaviazať sa takýmto spôsobom."
  
  
  "Nuž, pán Carter..."
  
  
  "Nick, prosím madam."
  
  
  "Len ak ma budeš volať Candy a na chvíľu zabudneš na túto madam."
  
  
  "Áno, madam... uh... Candy."
  
  
  "No, Nick, ja naozaj nechcem ísť na večeru." Potom, keď videla na mojej tvári zjavné sklamanie, ponáhľala sa ďalej. „Ale prečo by sme nemohli mať večeru v hoteli? Možno aj tu? Nechcem byť tak veľmi sám, aby som premeškal príležitosť opäť sa porozprávať so skutočným Texasanom naživo.“
  
  
  "Dobre, slečna Candy... uh... Candy." Znie to skvele. Pozri, prečo mi nedáš pocítiť niečo z donášky jedla, nedáš to všetko do mojich vykopávok a neprekvapíš ťa. Takže sa nemusíte ani obliekať. Pozrela na svoje negližé, ktoré sa počas jej živého rozhovoru roztrhlo, a potom sa hanblivo a vyčítavo pozrela na mňa, ktorý sledoval jej pohľad. "Chcem povedať, uh, mohol by si si obliecť niečo pohodlné a nemusel by si sa starať o obliekanie."
  
  
  "Nemyslíš, že je to pohodlné, Nick?" - spýtala sa prefíkane a stiahla si peignoir vpredu trochu pevnejšie, ako keby to nejako mohlo skryť jej prsia pod priehľadnou látkou.
  
  
  "Myslím, že áno," začal som a potom som opäť v rozpakoch dodal: "Teda, ak prídeš dolu do mojej izby, možno to nebudeš chcieť nosiť cez chodbu."
  
  
  Vystrčila hlavu z dverí, pozrela sa ostro asi dvadsať stôp k mojim dverám a povedala: „Máš pravdu, Nick. Je to dlhá prechádzka a vo Watergate by som nechcel nikoho šokovať.“ Potom so žmurknutím dodal: „Škandálov je tu už dosť. Dobre, dajte mi hodinu alebo tak a budem tam. V jej hlase zaznel náznak smiechu a hanblivo dodala: "A pokúsim sa dávať pozor, aby ma nikto nevidel ísť do tvojej izby."
  
  
  „Ach, madam, tak som to nemyslel,“ vyhŕkol som, zámerne som cúvol a potkol sa o nohy. "Myslím-
  
  
  "Viem, čo si mal na mysli, veľký Texasan," povedala a srdečne sa zasmiala na mojom zjavnom rozpakoch, keď som stále cúval od svojich dverí. „Uvidíme sa o hodinu. A varujem vás, som hladný.
  
  
  Ukázalo sa, že jedlo nebolo to jediné, čo chcela.
  
  
  Bolo ťažké uveriť, že niekto s takou štíhlou postavou zbalí toľko vecí do jedného jedla. A keď jedla, slová sa vysypali. Rozprávali sme sa o mojej práci a Texase, čo logicky viedlo k tomu, že vysvetlila, ako sa dostala do Adabi a stala sa Sheriminou spoločníčkou. Zaváhala iba raz, keď prišlo na diskusiu o smrti jej otca. "Potom môj otec ochorel..." začala v jednom bode, ale zmenila to na "A potom môj otec zomrel a ja som zostal sám..."
  
  
  V čase, keď som podával čokoládovú penu, ktorú čašník vložil do takmer prázdnej chladničky v kuchynke, aby vychladla, Candy urobila dosť dôkladný prieskum svojej minulosti. To sa presne zhodovalo s tým, čo som už vedel zo správy AXE, až na to, ako sa vyhýbala akejkoľvek zmienke o mužoch vo svojom živote. Ale nemienil som o tom hovoriť. Bolo však ťažké na to nemyslieť, keď som sledoval, ako sa jej tvrdé telo namáhalo v každom šve, alebo ako sa zohla, aby zobrala obrúsok, ktorý jej skĺzol z lona, a jeden dokonale tvarovaný prsník takmer vykĺzol z hlbín. V jej košele.
  
  
  Svrbeli ma ruky dostať sa pod to tričko a mal som pocit, že to vedela. Na konci večere, keď som stál za Candy, aby som jej pomohol zo stoličky, som sa zrazu naklonil, aby som ju naplno pobozkal na pery, a potom som sa rýchlo odtiahol. "Prepáčte. Neodolal som...madam."
  
  
  Jej veľké hnedé oči boli mäkké, keď hovorila. "Jediná vec, proti ktorej namietam, Nick, je madam." Zvyšok sa mi páčil...“
  
  
  - Tak to skúsme znova. Objal som ju a pritisol pery na jej plné ústa. Krátko sa napínala, potom som cítil, ako sa jej k perám prirýchlo teplo, keď sa rozišli. Pomaly, ale inštinktívne reagovala na moje pohladenia a uvoľnila sa v mojom náručí. Pritisol som si ju bližšie k sebe a posunul som ruku trochu dopredu, kým sa moje prsty nedostali tesne pod krivku jej hrudníka. Pohybovala sa v mojom náručí tak, že sa mi ruka zosunula nahor a jemne som ju objal, potom ešte pevnejšie, keď som cítil, ako jej bradavka pod mojimi prstami napuchla a stvrdla.
  
  
  Candy sa oprela o pohovku a ja som ju nasledoval, moje pery stále prilepené k jej v bozku, ktorý sa zdal nekonečný. Odsunula sa nabok, aby som sa mohol bez slova natiahnuť vedľa nej. Nepotrebovala to, pretože som cítil, ako sa jej telo tlačí na mňa. Jej oči
  
  
  
  
  
  
  
  boli zatvorené, ale otvorili sa dokorán a na chvíľu vyzerali vystrašene alebo zmätene, kým sa znova zavreli.
  
  
  Moja ruka vkĺzla do jej košele a jej hodvábna pokožka bola pod mojim dotykom zamatová a horúca. Candy zastonala hlboko v hrdle a jej ruky začali byť náročnejšie.
  
  
  Stále nepovedala ani slovo a zvíjala sa na mäkkých vankúšoch. Na chvíľu som si myslel, že sa ma snaží odstrčiť z pohovky, ale jej ruky, ktoré ma škrabali po ramenách eroticky otravnými škrabancami, sa presunuli k môjmu pásu a uvedomil som si, že sa mi snaží dať priestor, aby som si ľahol na chrbát. aby sa mohla pohnúť ku mne. S mojou pomocou sa jej to podarilo ľahko, potom mi mäkké ruky skĺzli po hrudi až ku golieri košele. Na jej naliehanie som si vyzliekol kravatu ešte predtým, ako sme sa vôbec posadili k jedlu, aby nič neprekážalo jej hľadajúcim prstom, keď si začali rozopínať gombíky.
  
  
  Zdvihla hornú polovicu tela, ale bez toho, aby prerušila bozk, narovnala mi košeľu a vytiahla konce nohavíc. Moje ruky boli tiež zaneprázdnené a takmer rovnakými pohybmi sme si navzájom stiahli košele, potom sme si ľahli, opäť sa k sebe pritisli v celej dĺžke, naše obnažené prsia sa dotýkali a hladili.
  
  
  Dlho sme tam stáli, kým som ju chytil okolo pása, mierne nadvihol a potom som pohol rukou medzi nás, aby som jej odopol pracku na opasku. Otočila sa na bok, aby mi to uľahčila, a ja som zareagoval rýchlym rozopnutím veľkých tlačidiel Levi. Znova sa mierne nadvihla, aby som jej mohol skĺznuť džínsy po bokoch.
  
  
  Candy dala svoje pery z mojich pier, zdvihla hlavu a pozrela sa na mňa. "Som na rade," povedala potichu. Posunula sa späť pozdĺž môjho tela, naklonila sa, aby ma pobozkala na hruď, potom sa postavila na kolená. Vyzliekla si najprv jednu nohu z džínsov a nohavičiek, potom druhú, než sa znova naklonila, aby mi odopla opasok.
  
  
  V objatí sme sa presunuli k posteli a v ďalšej chvíli som sa už nehral...
  
  
  Telefonát bol krátky, no okamžite ma zobudil. Zdvihol som telefón skôr, ako znova zazvonil, a potichu som povedal: "Ahoj."
  
  
  "Pán Carter, je pol dvanástej." Operátorka tiež automaticky ticho prehovorila a takmer ospravedlňujúco sa ponáhľala: "Požiadali ste ma, aby som vám zavolal, aby ste nezmeškali stretnutie."
  
  
  „Áno, ďakujem pekne. Som hore." Urobil som si v duchu poznámku, aby som urobil ešte Hoka ťažko zarobené peniaze a poslal niečo operátorom ústredne. Nebolo by na škodu mať na svojej strane čo najviac ľudí.
  
  
  Candy sa posadila a plachta jej spadla z hrude. "Koľko je teraz hodín?"
  
  
  "1230."
  
  
  "Ach môj bože, Sherima by mala byť doma." Začala sa plaziť z postele a žiadala: "Ako si ma mohol nechať tak dlho spať?"
  
  
  "Spal si len pol hodiny," povedal som. "Bola polnoc, keď si pristál."
  
  
  "Preboha, kam sa podela noc?" - povedala, spustila nohy na zem a postavila sa k posteli.
  
  
  Nechal som svoje oči sugestívne blúdiť po jej nahom tele a potom po pokrčenej posteli bez toho, aby som čokoľvek povedal.
  
  
  "To nehovor," zasmiala sa, potom sa otočila a bežala na pohovku, aby si vzala džínsy a košeľu. Narazila na nich a povedala: „Dúfam, že tam Sherima nie je. Určite sa bude báť a Abdul sa bude hnevať.“
  
  
  Posledná časť jej slov bola vyslovená s miernym strachom. Rozhodol som sa na to nadviazať. „Abdul? Prečo by sa mal hnevať? Nie je to váš šéf, však?
  
  
  Na chvíľu znepokojená neodpovedala. Potom pozbierala sily a zamierila k dverám, zasmiala sa a povedala: „Nie, samozrejme, že nie. Ale rád vie, kde som. Myslím, že si myslí, že by mal byť aj mojím osobným strážcom.
  
  
  Postavil som sa a nasledoval ju k dverám. Vzal som ju k sebe na posledný dlhotrvajúci bozk a povedal som, keď som ju pustil: "Som taký rád, že dnes večer nestrážil tvoje telo, madam."
  
  
  Pozrela na mňa a jej oči boli plné hanblivosti. "Ja tiež, Nick." A myslím to naozaj vážne. Teraz prosím, už musím ísť.
  
  
  Zdvihol som Stetsona zo stoličky a prešiel som si ním po holých stehnách. "Áno, madam. Uvidíme sa pri raňajkách."
  
  
  "Raňajky? Ach áno, skúsim Nicka, naozaj sa pokúsim."
   Kapitola 6
  
  
  
  
  Včera večer som premýšľal o sexuálnej súťaži, keď mi zazvonil telefón.
  
  
  „Nick, si hore? Toto je Candy.
  
  
  Povedal som jej, že sa len obliekam, hoci v skutočnosti som bol hore až niečo po piatej. Po cvičení a sprchovaní som asi tridsať minút telefonoval v centrále AX. Chcel som vedieť, či boli prijaté nejaké ďalšie informácie o plánoch Meča, ale ako mi bolo povedané, žiadne som nedostal. Naši miestni agenti sa dozvedeli, že väčšina radikálnych podzemných skupín v oblasti okresu sa zrejme aktivizovala po tom, čo zostali takmer rok v pokoji. Niektorí z nich, najmä revolučná teroristická skupina známa ako Arabsko-americká koalícia, mali tajné stretnutia, ktorých sa zúčastnili len vodcovia jednotiek, hoci všetci členovia boli uvedení do pohotovosti. Prečo nikto nevidí
  
  
  
  
  
  
  by nemal vedieť.
  
  
  "Raňajky, Nick," povedala Candy netrpezlivo.
  
  
  "Skvelé," odpovedal som. "Dolu schodmi?"
  
  
  "Áno. Vidíme sa na Terase asi o pol hodiny."
  
  
  - Takže ste predali Sherimu tým, že ste sa dostali von a stretli ste sa s jej verejnosťou?
  
  
  Candy odpovedala: "Budeme len dvaja, Sherima a ja." Ako odpoveď na moju otázku to nedávalo veľký zmysel, ale potom som si uvedomil, že bývalá kráľovná je pravdepodobne nablízku a že Candy nemôže hovoriť príliš voľne. Túžba dráždiť ju za takýchto okolností bola príliš silná na to, aby som odolal, tak som povedal:
  
  
  "Budem nosiť kovbojský klobúk a erekciu."
  
  
  Jej smiech mi unikol skôr, ako zložila.
  
  
  Najprv sa len niekoľko hláv otočilo, aby sa pozrelo na dve atraktívne ženy kráčajúce k môjmu stolu; ale keď ich hlavný čašník, ktorý očividne spoznal Sherimu, zachytil na druhej strane miestnosti a začal okolo nej robiť formálny rozruch, ľudia si to všimli. Keď Sherima hovorila s čašníkom, hlasy sa zmenili na šepot a náhodné pohľady na pohľady. Keď konečne prešli okolo povýšeneckého hlavného čašníka, videl som, že takmer každý v miestnosti poznal bývalú kráľovnú. Dokonca aj zvyčajne zaneprázdnení čašníci a čašníčky sa zhromaždili okolo dlhého bufetového stola, aby prediskutovali slávny príchod.
  
  
  „Nick, prepáč, že meškáme,“ začala Candy, „ale ja...“
  
  
  "Neverte jej, pán Carter, Nick," prerušila ho Sherima. "Candy nemala nič spoločné s tým, že sme meškali." Je to moja chyba. Potrebujem čas, aby som sa rozhodol, že som pripravený čeliť tomu, o čom som si istý, že sa za nami deje." Natiahla ruku a dodala: "Ja som Liz Chanley."
  
  
  Dostal som z nej náznak ležérnosti a podal som jej ruku.
  
  
  "Ahoj Liz. Candy hovorí, že si bol dnes na poľovačke, povedal som. "Kam ideš?"
  
  
  "Do Marylandu," povedala. - Okolo Potomacu a severne odtiaľ. Včera večer som mal večeru so Secrem...so starým priateľom a on navrhol, že táto oblasť by mohla mať presne to, čo hľadám. Chcem niekde, kde si môžem dať svoje kone.
  
  
  Páčilo sa mi, ako sa Sherima zastavila predtým, ako to povedala ministrovi zahraničia, a zmenila ju na „starého priateľa“. To ukázalo, že bola dostatočne sebavedomá na to, aby sa nevzdala slávnych mien, aby si zabezpečila svoju pozíciu. Rozhodol som sa, že za tou peknou tvárou je milý človek.
  
  
  Čašník sa ostražito vznášal v pozadí a ja som mu naznačil, aby si objednal naše jedlo. Pošírované vajcia, toasty, káva pre Sherimu; to isté s Candy, len jej guľôčky sa budú vznášať nad výdatnou porciou pečeného hovädzieho mäsa; šunka a vajcia, toasty a káva pre mňa.
  
  
  Otočil som rozhovor na Sherimin program dňa, láskavo som ponúkol svoje služby sprievodcu - samozrejme so súhlasom Jej Výsosti. Láskavo prijala aj služby sympatického Američana. Candyina noha sa pomaly a zmyselne obtierala o moju. Keď som sa na ňu pozrel, nevinne sa na mňa usmiala, potom sa otočila a ponúkla Sherime ďalšiu kávu, pričom jej noha sa ani na chvíľu nezastavila.
  
  
  Ťažko som sa sústredil na nehnuteľnosti v Marylande.
  
  
  Husky bodyguard otvoril dvere limuzíny, len čo sa pri vchode do hotela objavili Sherima a Candy. Potom si zrazu všimol, že kráčam tesne za sebou, jeho pravá ruka uvoľnila dvere a automaticky sa prirútila k jeho opasku. Sherimine slová ho zastavili skôr, ako stihol vytiahnuť zbraň, o ktorej som vedel, že tam bude ukrytá. Aj ona očividne pochopila, čo jeho náhly čin znamená.
  
  
  "To je v poriadku, Abdul." - povedala potichu, otočila sa ku mne a dodala: Carter je s nami. Podišiel som k nej a Candy a ona pokračovala: „Nick, pán Carter, chcem, aby ste sa stretli s Abdulom Bedawim, ktorý sa o mňa a Candy stará. Abdul, pán Carter dnes pôjde s nami. Je to môj priateľ a vie, kam ideme."
  
  
  Nevedela som sa rozhodnúť, či výraz Abdulovej tváre bol výsledkom podozrievania, uznania môjho mena alebo vysloveného nepriateľstva. Ale v okamihu to zakryl širokým úsmevom, hoci jeho oči ma naďalej hodnotili od hlavy po päty, keď sa uklonil. Počas rozhovoru so Sherimou ma pozorne sledoval. "Ako si želáte, moja pani."
  
  
  Natiahol som pravú ruku a povedal: „Ahoj, Abdul. Rád som ťa spoznal. Pokúsim sa nestratiť.
  
  
  "Pokúsim sa tiež, aby sme nezablúdili," odpovedal.
  
  
  Z jeho strany bolo nejaké zaváhanie, kým ma konečne chytil za ruku. Ešte krátky okamih sme navzájom skúšali sily, no ani jeden z nás si to nevšimol. Jeho stisk bol zdrvujúci a zdalo sa, že ho prekvapilo, že som sa nepokúsila od neho odtrhnúť. Nikto, kto to sledoval, by však podľa úsmevov na našich tvárach alebo podľa jeho srdečnosti nepochyboval o našom malom boji, keď sa konečne pustil, uklonil sa a povedal: „Rád vás spoznávam, pán Carter.“ Jeho angličtina bola formálna, presná a typická pre Arabov vychovaných v krajinách, kde mali Briti a Američania silný vplyv.
  
  
  Bedawi podržal dvere, kým sme neboli na zadnom sedadle auta, potom prešiel okolo a sadol si na svoje miesto.
  
  
  
  
  
  
  Všimol som si, že ako prvé stiahol okno, ktoré oddeľovalo zadnú priehradku od sedadla vodiča, ako to bežne robia cestujúci, keď sú pripravení hovoriť s vodičom. Neriskoval, že vynechá ani slovo z toho, čo bolo povedané.
  
  
  Keď sme vyrazili, Sherima sa rozhliadla po aute a povedala: "Dnes iné auto, Abdul?"
  
  
  V jeho hlase bolo zjavné pohŕdanie, keď odpovedal: „Áno, pani. Neviem, čo sa deje na ambasáde. Zdá sa, že nevedia pochopiť, že by sme mali mať vlastné auto. Strávil som dve hodiny po tom, čo sme sa včera večer vrátili, kontrolou druhého auta, aby sme sa uistili, že dnes už nebudeme mať žiadne problémy. Potom, keď som dnes ráno prišiel na ambasádu, mali pre nás pripravené toto auto. Ten druhý chýba."
  
  
  Napadlo mi, že možno sa Hawk opäť hral s autom, ale bol som si celkom istý, že by mi to povedal. Zaujímalo by ma, či bol niekto na veľvyslanectve zapojený do sprisahania s mečom, keď nasmerovali Bedawiho cez Georgetown na M Street na Canal Road. Bolo ťažké hrať sa na navigátora a turistického sprievodcu zároveň, ale keď sme prechádzali okolo, podarilo sa mi upozorniť na niektoré zaujímavé obchody a vynikajúce reštaurácie v tomto čarovnom starom sektore hlavného mesta.
  
  
  "Toto je Canal Road, Abdul," povedal som, keď sme odbočili z ulice M a zamierili po malebnej diaľnici. „Na tejto ceste ešte nejaký čas zostaneme. Nakoniec sa z toho stane bulvár Georgea Washingtona a zavedie nás presne tam, kam chceme ísť.
  
  
  "Áno, pán Carter," chladne odpovedal vodič. "Dnes ráno som strávil nejaký čas štúdiom máp."
  
  
  "Ty nikdy nespíš?" Opýtal som sa.
  
  
  "Potrebujem veľmi málo spánku, pane."
  
  
  - prerušila ju Sherima a cítila, ako som ja cítila, napätie, ktoré medzi nami narastalo. "Prečo to volajú Canal Road?"
  
  
  "No, vidíš tú veľkú priekopu naplnenú vodou," povedal som a ukázal von oknom. Keď automaticky prikývli, pokračoval som: „Toto zostalo zo starých člnov Chesapeake a Ohio Canal. Čluny s nákladom a cestujúcimi ťahali mulice. Stále môžete vidieť stopu. Je to holý pás trávy pri kanáli.
  
  
  „Pokiaľ si pamätám, niekto mi povedal, že kanál siahal až do Cumberlandu v Marylande, čo muselo byť takmer dvesto míľ. Predsa len to bolo spojené nejakým viaduktom cez Potomac do Alexandrie. Sto rokov sa po kanáli plavili člny a potom bol uzavretý, keď sa skončila prvá svetová vojna."
  
  
  "Čo s tým teraz robia?" - spýtala sa Candy.
  
  
  „Zachovala ho Správa národného parku,“ vysvetlil som, „a ľudia ho využívajú len na pešiu turistiku alebo cykloturistiku. Neviem, či to ešte robia, alebo nie, ale keď som tu bol pred pár rokmi, popri kanáli ešte jazdila vyhliadková loď. Samozrejme, nebol to jeden z pôvodných, ale len kópia. Hovoria mi, že to bola veľmi zábavná jazda s mulicou, ktorá ťahala čln. Musel to byť skvelý deň.
  
  
  Zatiaľ čo ženy pozerali von oknom a znova a znova kričali na krásu scenérie pozdĺž trasy kanála, ja som sledoval, ako Bedawi riadi veľký stroj. Bol to vynikajúci vodič, napriek tomu, že jazdil po neznámych cestách, pozorne sledoval každú značku a odbočku. V istom momente si všimol, že ho sledujem v spätnom zrkadle a na tvári sa mu objavil utiahnutý úsmev.
  
  
  "Nebojte sa, pán Carter," povedal sucho, "dostanem nás tam bezpečne."
  
  
  "Čoskoro budeme na George Washington Parkway," povedal som, akoby som sa snažil vysvetliť svoju pozornosť jemu a ceste. „Pokračujeme v jazde po nej, až kým sa nestane MacArthur Boulevard. Potom z nej môžeme vystúpiť takmer v ktoromkoľvek bode a ísť do konskej krajiny v okolí Potomacu, Maryland.“
  
  
  "Pani moja," povedal rýchlo, "nechcela by si sa ísť pozrieť na pamiatky tejto cesty?"
  
  
  "Ó áno," povedala. „Veľké vodopády. Musí tam byť krásne. Netrápi nás to, Nick?
  
  
  "Nemáš za čo. MacArthur Boulevard vedie priamo k nemu. A je naozaj čo vidieť."
  
  
  O niekoľko minút neskôr auto plynulo zaparkovalo na parkovisko Great Falls Recreation Area. Aut bolo prekvapivo málo. Zrazu som si uvedomil, že je pracovný deň a väčšina Washingtonu je v práci.
  
  
  Sherima, Candy a ja sme zamierili k vodopádu. Bedavi zostal. Keď som sa otočil, aby som zistil, čo má za lubom, skláňal sa nad otvorenou kapotou a zrejme sa hrabal v motore.
  
  
  Keď sme kráčali po ceste cez to, čo bolo kedysi plavebnou komorou, traja muži, ktorí stáli pred kanceláriou Park Service v oblasti, ktorá bola kedysi miestom odpočívadla a hotela, sa tiež pohybovali týmto smerom. Súdiac podľa toho, ako sa takmer obsedantne fotili pred neďalekým nápisom, a podľa zbierky fotoaparátov zavesených na krku každého z nich som mal podozrenie, že sú Japonci. Videl som, že som mal pravdu, keď sme sa priblížili a prešli na druhú stranu kanála.
  
  
  
  
  
  
  Poďme,“ zakričal jeden z nich na svojich kamarátov a pozrel sa na hodinky. "Musíme sa poponáhľať, ak chceme odfotiť vodopády a ešte sa dostať do mesta nafotiť Capitol a Washingtonov pamätník."
  
  
  Usmiala som sa pre seba a pomyslela som si, aká typická bola ich túžba zaznamenať všetko, čo videli na pásku. Potom mi zrazu došlo, že na tejto scéne bolo nezvyčajné, že zdanlivý vodca tria hovoril skôr anglicky ako japonsky. Keď som ich sledoval, ako sa ponáhľajú pozdĺž brehu kanála a smerom k pučiacim stromom a kríkom, vzadu v mojej mysli zazvonil malý varovný zvonček. Keď Sherima a Candy prešli cez cestu nad kanálom, zastavil som sa a pozrel späť smerom k miestu, kde sa Bedavi stále pohrával pod zdvihnutou kapucňou. Uvedomil som si, že naše auto bolo jediné auto na veľkom pozemku, okrem Datsunu zaparkovaného na opačnom konci. Zjavne skupina turistov, ktorí sa vracali z vodopádu, keď sme prichádzali, odišla na rôznych autách. Očividne si aj Sherimin bodyguard myslel, že sme vošli do obslužnej budovy parku, inak by nás sledoval.
  
  
  "Nick! No tak!" Candy mi zamávala, keď zabočila do lesa. Zamával som a nasledoval ich, na chvíľu som sa zastavil, aby som sa znova otočil, aby som zistil, či ju Bedawi počul a pôjde za nami. Nepozrel sa hore. "Pravdepodobne motor beží a nič nepočujem," rozhodol som sa.
  
  
  Keď som dohonil Sherimu a Candy, usilovne čítali medenú plaketu pripevnenú k obrovskému balvanu blízko chodníka k vodopádu. Nikde nebolo vidieť japonské chyby fotoaparátu, čo ma neprekvapilo, ale čakal som, že ich budem počuť na kľukatej ceste, ktorá bola predo mnou. Les okolo nás však mlčal a jediným zvukom bolo štebotanie žien.
  
  
  Prešiel som popri nich a potom som počkal, kým nedošli k lávke cez prvý z malých, zurčiacich potôčikov, ktoré hlučne pretekajú lesom. Keď sa pozerali na spenenú vodu pod nami, Candy sa spýtala: „Prečo je taká spenená? Zdá sa, že voda sa nepohybuje dostatočne rýchlo, aby vytvorila penu."
  
  
  „Tieto bubliny nie sú vytvorené prírodou. Je to len obyčajné staré americké znečistenie, povedal som. "Táto pena je presne taká, ako vyzerá - mydlová pena." Čistiaci prostriedok, aby som bol presný. Vstupujú do rieky proti prúdu, a keď ich potom rýchly prúd zaberie, začne sa vytvárať pena ako v práčke.“
  
  
  Prešli sme na ďalšiu lávku, ktorá pretínala rýchlejší prúd, ktorý vysekal hlbšiu štrbinu v skale. Sherima nás upozornila na jedno miesto, kde prúdiaca voda vyhĺbila výmoľ; Vo vnútri otvoru bol zaklinený malý kameň a voda pretekajúca cez otvor ním zúrivo točila. Začala Candy rozprávať o ľadovcovej záhrade, ktorú navštívila vo švajčiarskom Luzerne. Využil som ich záujem diskutovať o tom, ako voda dokáže vyrobiť malé kamene z veľkých a skĺzol som po chodníku.
  
  
  Asi dvadsať metrov odtiaľ ma zamrzlo náhle prasknutie konára nabok a mierne predo mnou. Chvíľu som čakal, potom som už nič nepočul, opustil som cestu a vkĺzol som do kríkov, pohybujúc sa v širokom kruhu.
  
  
  "Kde sú?"
  
  
  Šepot bol v japončine, naľavo odo mňa, bližšie k ceste k vodopádu. Ako som sa plazil dopredu, zistil som, že sa pozerám na chrbát dvoch japonských turistov, ktorí sa schovávali za obrovským balvanom.
  
  
  „Drž hubu,“ zasyčal druhý muž v odpovedi na úzkostlivú otázku svojho druha. "Čoskoro tu budú."
  
  
  Ten nervózny sa nedal umlčať. „Prečo sú traja? Bolo nám povedané, že tam budú len dve ženy. Máme zabiť aj tohto muža? Kto je on?"
  
  
  "Neviem, kto to je," povedal ďalší. Spoznal som ho ako anglicky hovoriaceho pozorovateľa.
  
  
  Preložiť japonský šepot bol náročný a chcel som, aby opäť používal angličtinu. „Nech je to ktokoľvek, musí zomrieť ako oni. Nemali by byť žiadni svedkovia. Toto je poriadok meča. Teraz buď ticho; budú ťa počuť."
  
  
  Japonec a pracuje pre Mecha! "Počkaj, kým sa o tom Hawk dozvie," pomyslel som si a dodal som si, ak sa to niekedy dozvie. Bol som si celkom istý, že tú dvojicu predo mnou zvládnem, napriek pištoliam, ktoré držali v rukách. Toto bol tretí, ktorý ma trápil. Nevedel som, kde presne je a ženy tam budú každú chvíľu. Modliac sa, aby ich výmoľ a rotujúci kameň ešte niekoľko minút zhypnotizovali, vytiahol som Wilhelminu z puzdra na opasku a nechal som Huga, aby mi spadol do ruky z puzdra na predlaktí. Obaja čakajúci vrahovia mali zomrieť súčasne, bez akéhokoľvek hluku. Vyzliekol som si bundu a omotal som si ju okolo ľavej ruky a Lugera. Bol to provizórny tlmič, ale musel to stačiť.
  
  
  Rýchlo som sa posunul o štyri kroky dopredu a skončil som hneď za dvojicou skôr, než si všimli moju prítomnosť. V momente, keď sa Luger obalený látkou dotkol zadnej časti krku nervózneho Japonca, stlačil som spúšť
  
  
  
  
  
  
  . Uistil som sa, že papuľa je naklonená nahor, aby guľka prešla jeho mozgom a vyletela z temena hlavy. Ako som vypočítal, guľka pokračovala v ceste do neba. Nemohol som si dovoliť hluk, ktorý by bol nevyhnutný, keby narazil na kameň alebo strom, keď opustil jeho lebku.
  
  
  Aj keď jeho hlava v smrteľnej kontrakcii trhla dozadu, môj nôž vkĺzol medzi platničky chrbtice toho druhého a preťal väzy, ktoré ovládali jeho nervový systém. Moja ruka v bunde sa posunula dopredu a zavrela sa okolo úst mŕtveho muža, pre prípad, že by kričal, ale v mojich ústach nezostal žiadny vzduch. Švihol som bokom, aby som prvého mŕtveho muža pritlačil k balvanu, druhého som potichu spustil na zem, potom som jeho spoločníka nechal ticho kĺzať vedľa neho. Keď som to urobil, za sebou som popri ceste počul volanie.
  
  
  "Nick, kde si?" Bola to Candy. Asi si uvedomili, že tam už nie som a možno sa báli ticha lesa.
  
  
  "Tu," odpovedal som a rozhodol som sa, že by som mal nechať tretieho vraha, aby ma našiel. "Len kráčaj po ceste."
  
  
  Zbalil som si bundu, akoby som si ju ležérne prehodil cez ruku, vyšiel som na cestu a pokračoval ďalej. Vedel som, že musí byť nablízku – nebudú od seba príliš ďaleko – a mal som pravdu. Keď som obišiel obrovskú žulovú dosku, ktorá efektívne tvorila stenu vedľa cesty, zrazu sa objavil a zablokoval mi cestu. Pištoľ s tlmičom mierila na môj žalúdok
  
  
  "Nestrieľajte; "Ja som meč," zašepkal som po japonsky. Jeho váhanie naznačovalo, že bol neprofesionálny a stálo ho to život. Guľka z môjho Lugera, zabaleného v mojej bunde, ho zasiahla do srdca a vyletela nahor, pričom na chvíľu zdvihla jeho telo, kým začal klesať dopredu. Chytil som ho a ťahal za žulovú dosku a hodil som ho tam. Z otvorených úst mu uniklo strašné bublanie. Nemohol som riskovať, že to Sherima alebo Candy budú počuť, keď prechádzali okolo, tak som natrhal trs trávy a strčil som si ho hlboko medzi moje už aj tak modré pery. Spod môjho provizórneho roubíka sa valila krv, no neprenikol ňou ani hlások. Otočil som sa a bežal pár stôp k miestu, kde ležali ostatní mŕtvi Japonci, viedol som ich okolo balvanu, na ktorý napadli, a rýchlo som konal, keď som počul blížiace sa hlasy Sherimy a Candy. Keď ku mne dorazili, stál som opäť na ceste, bundu som mal opäť ležérne prehodenú cez ruku, takže nebolo vidieť diery po guľkách, golier a kravatu som mal rozopnutý. Preložil som zbraň, puzdro a peňaženku do vreciek nohavíc.
  
  
  Candy položila otázku, ktorá sa im zračila v tvárach. "Príliš teplo, Nick?"
  
  
  „Áno, madam,“ pretiahol som. „V takýto teplý deň bude táto túra určite horúcou záležitosťou. Dúfam, že vám to dámy nevadí.
  
  
  "Neviem to určite," povedala Sherima. "Tento oblek s vlnenými nohavicami tiež začína vyzerať dosť nepohodlne."
  
  
  "Aj moja," pripojila sa Candy. "Vlastne si myslím, že si túto bundu prehodím cez plece." Vyzliekla si sako, a keď som jej ho pomáhal upravovať cez plecia, všimol som si, že sa usadila na podprsenke pod vtedajšou mužskou bielou košeľou na mieru. Nebola schopná udržať svoje objemné prsia. Zdalo sa, že vycítila moju kritiku, pretože sa otočila natoľko, aby sa dotkla môjho pravého prsníka, a potom sa na mňa nevinne pozrela. Hral som s ňou túto hru, zdvihol som ruku, akoby som si chcel odstrániť zatúlaný prameň vlasov, no zároveň som sa snažil udržať prsty kĺzavé po vydutine mojej košele. Jej rýchly, tlmený vzdych mi povedal, že cítila rovnakú túžbu ako ja.
  
  
  "Myslím, že by sme sa mali pohnúť ďalej," povedal som, vzdialil som sa od nej a opäť som ju viedol. „Je to len kúsok k vodopádu. Ak budete pozorne počúvať, môžete počuť vodu."
  
  
  "To musel byť zvuk, ktorý som počula," povedala Sherima a otočila sa ku Candy. "Ale myslel som si, že si to ty, Nick, čo sa pohybuješ v kríkoch pred nami po tom, čo sme ťa minuli na tom mieste výmole."
  
  
  "Musel to byť vodopád," súhlasil som, vďačný za rastúci hluk, ktorý k nám pri chôdzi doliehal. "Rozhodol som sa pokračovať, kým sa vy dvaja pozriete na hrady." Som kameraman a myslel som si, že dobehnem tých japonských turistov a uvidím, aké majú vybavenie. Ale asi poslúchli toho, kto sa tak bál o čas, lebo nie sú nablízku a už sú zrejme ďaleko pred nami. Uvidíme ich na vyhliadkovej plošine pri vodopáde.“
  
  
  Dovtedy bol hukot vody rútiacej sa dolu vodopádmi pred nami dosť hlasný, a keď sme obchádzali zákrutu, ohromila nás krása obrovskej strmej kaskády.
  
  
  "Ach môj bože, to je fantastické," zvolala Sherima. "Tak roztomilé a zároveň strašidelné." Je to vždy také kruté, Nick?
  
  
  "Nie," povedal som, keď sme sa priblížili ku kovovej rúre, ktorá slúžila ako plot okolo vyhliadkovej plošiny, ktorú vytvorila príroda a parková služba. „V tomto ročnom období s jarným topením je voda vysoká.
  
  
  
  
  
  
  Hovorí sa mi, že niekedy sa z toho stane pramienok, ale momentálne je tomu ťažko uveriť. A čo si pamätám z mojej poslednej návštevy tu, zdá sa, že záplavy odplavili dosť veľa brehov.“
  
  
  "Je nejaké nebezpečenstvo?" - spýtala sa Candy a trochu sa vzdialila od zábradlia.
  
  
  "Nie, som si istý, že je to bezpečné, inak nás niekto z parkoviska nepustí dnu," povedal som. Prehodil som bundu cez zábradlie, potom som sa otočil, vzal som ju za ruku a opäť som ju potiahol dopredu. "Počúvaj, vidíš, že voda musí ešte stúpnuť, kým sa sem dostane."
  
  
  Keď bola... presvedčená, že naše vyhliadkové miesto je bezpečné, obrátil som ich pozornosť na druhú stranu rieky. "Toto je strana Virginie," vysvetlil som. „Tam je zem vyššie. Tvorí palisády, niečo ako tie na Hudsone oproti New Yorku, len nie také strmé. Diaľnica vedie po tej istej strane a táto náhorná plošina je skvelým miestom na pohľad na pereje. Aj tam si zriadili malý lesík na piknik. Možno odtiaľ uvidíte Great Falls... Hej! Vypustite to!"
  
  
  "Ach, Nick, tvoja bunda!" - zvolala Candy, naklonila sa cez zábradlie a smutne sledovala, ako sa moja bunda rýchlo pohybuje vzduchom smerom k vode.
  
  
  Jednoducho som si povzdychol a ona a Sherima súcitne zastonali, keď spadol do vody a unášal ho spenený potok pod nami. Upozorňujúc ich na opačný breh som si vyzliekol bundu cez zábradlie. Hawk by sa možno príliš netešil z toho, že časť drahého šatníka tak ľahko vyhodili, no aj tak by som si ho už nedokázala obliecť. Nikto by neveril, že dve okrúhle vypálené diery sú najnovšou vecou v pánskej móde – dokonca aj v Texase.
  
  
  "Ach, Nick, tvoja krásna bunda," Candy znova zastonala. "Bolo v ňom niečo cenné?"
  
  
  „Nie. Našťastie mám peňaženku a väčšinu papierov v nohaviciach,“ ukázal som peňaženku a dúfal, že si budú myslieť, že vydutina Luger na druhej strane sú moje „papiere“. Dodal som: "Je to zvyk, ktorý som zachytil v New Yorku po tom, čo vreckový zlodej zobral prakticky všetko, čo som mal pri sebe, keď som mu hovoril, ako sa dostanem na Times Square."
  
  
  "Nick, cítim zodpovednosť," povedala Sherima. „Mali by ste mi dovoliť, aby som vám to vymenil. Koniec koncov, ste tu, pretože. Chcel som vidieť vodopád. Prial by som si, aby to Abdulov priateľ nikdy nenavrhol."
  
  
  „Som tu, pretože tu chcem byť,“ povedal som jej. „A nebojte sa ho nahradiť; viete, koľko peňazí my ľudia z ropného priemyslu hodíme do účtov lobingu vo Washingtone."
  
  
  Pozrela sa na mňa zvláštne, potom sa spolu s Candy zasmiali, keď im môj úsmev povedal, že žartujem. "Keby len vedeli," pomyslel som si, "odkiaľ mám ten účet!"
  
  
  Pozrel som sa na hodinky a povedal, že by sme sa mali radšej vrátiť k autu a pokračovať v hľadaní domu. Keď sme sa vrátili po našich krokoch, povedal som: „Dúfal som, že by sme sa mohli naobedovať niekde pekne v oblasti Potomac, ale myslím, že so mnou v košeliach sa budeme musieť uspokojiť s Big Macom.“
  
  
  "Čo je to Big Mac?" - spýtali sa obaja naraz a v hlase sa im miešalo prekvapenie a pobavenie.
  
  
  "Správne," povedal som a plácol som si po čele, "zabudol som, že vy dvaja ste boli mimo krajiny tak dlho, že ste nikdy nejedli dobroty storočia." Dámy, sľubujem vám, že ak nájdeme McDonald's, čaká vás skutočné prekvapenie."
  
  
  Snažili sa ma presvedčiť, aby som im prezradil tajomstvo Big Macu, keď sme kráčali, a ja som sa držal svojej hry a odmietal som im čokoľvek ďalej vysvetľovať. Zapojil som ich do tejto smiešnej diskusie, keď sme prechádzali oblasťou, kde boli tri mŕtvoly porozhadzované v poraste a oni prešli okolo bez toho, aby si všimli akýkoľvek náznak krviprelievania, ktoré sa tam nedávno odohralo. Práve sme dorazili k mostu, kde ženy sledovali skalu točiace sa vo výmole, keď k nám pribehol Abdul. Čudoval som sa, prečo sa neukázal skôr, vzhľadom na jeho údajný záväzok k úlohe strážneho psa, ale mal pripravené vysvetlenie.
  
  
  "Pani moja, odpusť mi," prosil a takmer padol na tvár pred Sherimou. "Myslel som si, že si vošiel do tej budovy pri parkovisku, tak som začal kontrolovať motor auta, ako som to chcel urobiť predtým, ako sme odišli." Len pred pár minútami som zistil, že tam nie si a hneď som po teba prišiel. Odpusť mi." Jeho luk sa opäť takmer dotkol zeme.
  
  
  "Ach, Abdul, to je v poriadku," povedala Sherima a chytila ho za ruku, takže sa musel postaviť. "Sme sa bavili. Len sme kráčali k vodopádu a späť. Mal si tam byť... Vidiac, že ju zle pochopil, brala to ako pokarhanie, ponáhľala sa s vysvetlením: „Nie, myslím tým, že si tam mal byť pozrieť vodopád. Sú pôsobivé, presne ako vám povedal váš priateľ. A mohli ste vidieť sako pána Cartera odletieť do mydlovej peny.
  
  
  Zdalo sa, že bol úplne zaskočený jej poslednými slovami a kým skončila
  
  
  
  
  
  
  Ed mu vysvetlil moju stratu a vrátili sme sa k limuzíne. Zamyslene sa na mňa pozeral, keď sme nastupovali do auta, a napadlo mi, že sa asi čuduje, čo by to bolo za neopatrného idiota, keby som stratil cennú bundu ako ja, ale on len zdvorilo vyjadril svoju ľútosť, potom sa posadil a začal kráčať. späť na Falls Road.
  
  
  Práve sme vyrazili cez Potomac, keď sa malá dýka, ktorá prebodla moje myšlienky, zrazu odhalila: Ktorý z Abdulových priateľov mu povedal o Great Falls? Nikdy predtým v tejto krajine nebol. Kedy tu teda stretol svojho priateľa? Sherima dvakrát spomenula, že návrh na vedľajší výlet k vodopádu urobil tento neznámy priateľ a môj mozog to dvakrát zaregistroval a potom prešiel k iným veciam. Urobil som si ďalšiu mentálnu poznámku, aby som sa pokúsil zistiť, či už od Candy alebo prostredníctvom nej, kde Abdul stretol tohto známeho.
  
  
  Nasledujúcich pár hodín strávila jednoducho jazdou po tejto oblasti, čo umožnilo Sherime vidieť typy usadlostí, ktoré sú posiate, a zvlnené kopce, ktoré ich sprevádzali. Museli sme niekoľkokrát zastaviť, keď žasla nad stádom koní pasúcich sa na pastvine, alebo keď žasla nad súkromnou steeplechase dráhou, ktorá siahala takmer až po krajnicu.
  
  
  Nikdy sme nenašli McDonald's, takže T im nakoniec musel povedať o burgerovom reťazci a ich menu. Zastavili sme sa v malom vidieckom hostinci na obed po tom, čo som skontroloval, či ma obslúžia bez saka.
  
  
  V jednej chvíli som sa ospravedlnil a išiel som na pánsku toaletu, namiesto toho som zamieril k telefónnej búdke, ktorú som si všimol pri pokladni. Bol som prekvapený, keď som pred sebou našiel Abdula. Odmietol s nami večerať; keď sme boli vnútri, Sherima vysvetlila, že uprednostňuje varenie vlastného jedla, pričom prísne dodržiava svoje náboženské stravovacie zákony.
  
  
  Všimol si ma takmer v rovnakom čase, ako som ho videl v telefónnej búdke, rýchlo zložil a odišiel, aby mi dal svoje miesto.
  
  
  "Hlásil som na ambasáde, kde sme boli," povedal chladne. "Jeho Veličenstvo môže chcieť kedykoľvek kontaktovať moju pani a mám príkaz pravidelne informovať nášho veľvyslanca o našom pobyte."
  
  
  Zdalo sa mi to ako logické vysvetlenie, tak som nič nepovedal, len som ho nechal prejsť a sledoval, kým nevyšiel k autu. Potom som zavolal Hawkovi, aby som sa prihlásil. Nebolo potrebné sa obávať nedostatku scramblera v telefónnom automate. Trochu sa rozčúlil, keď som niekoho požiadal, aby upratal terénne úpravy Great Falls. Nechal som pred ním podrobnosti o tom, ako pozbierať tri telá, bez toho, aby som vzbudil podozrenie nejakého zamestnanca Park Service, a len som mu dal rýchly prehľad o našom rozvrhu na zvyšok dňa a potom som mu povedal, že dostanem späť k nemu. keď sme sa vrátili do Watergate.
  
  
  Tesne predtým, ako som zložil, som sa spýtal, či sa sekcii komunikácie podarilo dostať do Sheriminých komnát, aby zistila naše chyby. Jeho znechutenie mi povedalo, že neboli nainštalované žiadne odpočúvacie zariadenia, a potom vysvetlil prečo. „Zdá sa, že niekto zavolal na veľvyslanectvo Adabiya a navrhol, že Sherima by sa mohla cítiť viac ako doma, keby jej na výzdobu miestnosti poslali miestne maľby a ručné práce, kým bola preč. V každom prípade, prvý tajomník bol v miestnosti takmer od chvíle, keď ste všetci odišli, a celý deň mal ľudí, ktorí veci priniesli a vyniesli. Sme pripravení nasťahovať sa hneď, ako sa odtiaľ dostanú, ale myslím, že prvý tajomník chce byť nablízku, keď sa Sherima vráti, aby mohol prevziať dokončovacie práce.
  
  
  "Kto volal, aby to všetko ponúkol?"
  
  
  "Zatiaľ sa nám to nepodarilo zistiť," povedal Hawk. "Náš človek na veľvyslanectve si myslí, že hovor bol poslaný priamo veľvyslancovi, takže musel prísť od samotnej Sherimy, vašej slečny Knightovej alebo možno od Bedawyho."
  
  
  "Keď už o ňom hovorím," povedal som, "pozrite sa, či môžete zistiť, či niekoho pozná na veľvyslanectve, alebo či tu mal možnosť kontaktovať priateľa."
  
  
  Povedal som mu, ako bol navrhnutý náš vedľajší výlet do Great Falls. Hawk povedal, že sa mi pokúsi dať odpoveď, kým sa vrátime.
  
  
  Potom zvýšil hlas na takmer varovný tón a povedal: „Postarám sa o tie tri balíčky japonského tovaru, ktoré ste spomínali, tak, že ich nechám pri vodopáde, ale skúste byť v budúcnosti opatrnejší. V tejto oblasti je dosť ťažké organizovať tento druh zbernej služby. Konkurencia medzi agentúrami, ktoré sa možno budú musieť zúčastniť, je taká veľká, že jednej z nich môže byť z obchodného hľadiska výhodné použiť informácie proti nám.“
  
  
  Vedel som, že to myslí tak, že bude musieť vyjednávať s FBI alebo CIA, aby utajil osud trojice potenciálnych vrahov. Takéto žiadosti o pomoc ho vždy rozrušili, pretože si bol istý, že neskôr bude musieť desaťkrát splatiť láskavosť. "Prepáčte, pane," povedal som a snažil som sa znieť, ako keby som bol. „Toto sa už nebude opakovať. Nabudúce zostanem pozadu."
  
  
  „To nebude potrebné,“ povedal ostro.
  
  
  
  
  
  potom zavesil.
  
  
  Keď som sa vrátil k Sherime a Candy, zistil som, že obed už prišiel. Po prechádzke sme boli všetci hladní a keďže som cvičila trochu viac ako ostatní môj žalúdok kričal za všetko a jedlo bolo dobré. Skončili sme rýchlo a potom sme strávili ďalšiu hodinu cestovaním po loveckej krajine, pričom Candy si robila poznámky, kým jej Sherima povedala, ktoré časti ju obzvlášť zaujímajú. Rozhodli sa, že Candy začne na druhý deň kontaktovať realitných maklérov. Dúfajme, že v priebehu budúceho týždňa alebo dvoch nájdu domov.
  
  
  Bolo krátko po šiestej večer. keď Abdul otočil limuzínu späť na príjazdovú cestu Watergate. Dovtedy sme sa rozhodli obedovať v Georgetowne. Trval som na tom, aby boli mojimi hosťami v reštaurácii 1789, vynikajúcej jedálni umiestnenej v budove postavenej v roku, keď reštaurácia dostala svoje meno. Sherima opäť váhala, či sa mi má vnútiť, ale presvedčil som ju, aby súhlasila tým, že som prijala jej pozvanie byť jej hosťom na ďalší večer.
  
  
  Keď sme vystúpili z auta, Sherima povedala Abdulovi, aby sa vrátil o pol ôsmej po nás. Poradil som, že do Georgetownu môžeme ísť kľudne taxíkom a že Abdul môže mať dobrú noc.
  
  
  „Ďakujem, pán Carter,“ povedal so svojou obvyklou ľadovou rezervou, „ale nepotrebujem deň voľna. Mojou úlohou je byť mojej pani k dispozícii. Vrátim sa o pol ôsmej."
  
  
  "Dobre, Abdul," povedala Sherima, možno cítila, že city jej verného bodyguarda mohli byť zranené. "Ale určite nájdeš niečo na jedenie."
  
  
  „Áno, pani,“ povedal a uklonil sa. „Okamžite to urobím na veľvyslanectve. Môžem tam ľahko ísť a vrátiť sa sem, ako ste povedali. Diskusiu ukončil tým, že rýchlo obišiel auto a odfrčal.
  
  
  "Abdul berie svoju prácu veľmi vážne, Nick," povedala Sherima, keď sme išli výťahom na naše poschodie. „Nechce byť nezdvorilý; je to len jeho spôsob."
  
  
  "Rozumiem," povedal som a zastavil som sa pri mojich dverách, keď pokračovali do svojej izby. "Uvidíme sa v hale."
  
  
  O chvíľu neskôr som telefonoval s Hawkom, ktorý mal pre mňa nejaké informácie.
  
  
  „V prvom rade,“ začal, „ten hlupák prvý tajomník nevzdal čakanie na Sherimu asi pred pätnástimi minútami. Nikdy sme sa nedostali do suity, takže nerátajte so žiadnymi chybami.“
  
  
  Začal som hovoriť niečo o nezašifrovanom telefóne, ale on ma prerušil a povedal, že Komunikácia aspoň nepremárnila deň vo Watergate. "V telefóne je nainštalovaný scrambler, takže môžete voľne hovoriť."
  
  
  "Veľké! A čo moji traja kamaráti pri vodopáde?"
  
  
  „Dokonca aj teraz,“ povedal pomaly, „ich úplne spálené mŕtvoly vyťahujú z trosiek ich Datsun na bulvári MacArthur neďaleko Centra pre námorný výskum. Pneumatika musela vybuchnúť, pretože náhle odbočili a narazili do nákladného auta s palivom, ktoré čakalo na vjazd do centra. V tom čase okolo prechádzalo niekoľko námorných spravodajských dôstojníkov a videli nehodu. Vodič cisterny našťastie tesne pred výbuchom vyskočil. Na základe toho, čo svedkovia námorného inštitútu povedali polícii štátu Maryland, sa zdá, že vodič kamiónu je úplne v bezpečí. Bola to len nehoda."
  
  
  "Mohli ste o nich niečo zistiť pred nehodou?"
  
  
  „Boli urobené ich fotografie a výtlačky a zistili sme, že sú členmi Rengo Sekigun. Mysleli sme si, že väčšina fanatikov japonskej Červenej armády bola zajatá alebo zabitá, ale zrejme títo traja utiekli z Tokia a zamierili do Libanonu; ich zobral Čierny september.
  
  
  "Ako sa sem dostali?"
  
  
  „Ešte sme to nenainštalovali, ale pracujeme na tom. Kancelária v Bejrúte hovorí, že mala správu, že niektorí Japonci vycvičení Čiernym septembrom sa rozhodli, že septembrová organizácia pre nich nie je dostatočne militantná, a tak sami nadviazali kontakt s chlapmi zo Silver Scimitars of the Sword. Možno zariadil, aby ich sem poslali robiť túto prácu na Sherim.
  
  
  "Takže si nemysleli, že Čierny september je dosť militantný," uvažoval som. "Čo si mysleli o tom malom masakri, ktorý ich krajania vykonali na letisku Lod v Tel Avive pred pár rokmi - akt pacifizmu?"
  
  
  "Aké máš plány na večer?" chcel vedieť Hawk. "Chcete priradiť nejakú zálohu?"
  
  
  Povedal som mu o našej večeri v reštaurácii 1789 a potom som zavolal. Ako na zavolanie mi niekto zaklopal na dvere.
  
  
  Rozviazal som si kravatu, prešiel som k dverám a otvoril ich. Candy sa okamžite pretlačila okolo mňa a rýchlo za sebou zavrela dvere.
  
  
  "Neprídeš niekedy do izby?" vyčítal som jej.
  
  
  "Nikdy nepovieš, kto tam je," odpovedala, potom ma objala okolo krku a hlboko ma pobozkala. Naše jazyky sa chvíľu hrali, potom odtiahla ústa a povedala: „Mmm. Chcel som to urobiť celý deň, Nick. Ani si nevieš predstaviť, aké ťažké bolo správať sa dobre, keď tam bola Sherima."
  
  
  "Nevieš, aké to bolo pre mňa ťažké, ale čo Sherima?" spýtal som sa, nie úplne rozrušený skutočnosťou, že sa otvorila.
  
  
  
  
  
  
  rozopínal si gombík na košeli, rozopínal opasok a viedol ma k posteli.
  
  
  "Rýchlo sa osprchovala a potom povedala, že bude spať do siedmej štyridsaťpäť," odpovedala Candy, sadla si na posteľ a naznačila mi, aby som sa k nej pridal. "To znamená, že máme viac ako hodinu, kým sa tam budem musieť vrátiť a sám sa obliecť."
  
  
  Sadol som si vedľa nej a chytil jej tvár do dlaní.
  
  
  "Nevadí ti žiť nebezpečne s naším malým tajomstvom, však?"
  
  
  Najprv sa nad tým usmiala, no zrazu jej tvár potemnela a jej veľké hnedé oči sa pozreli popri mne k dverám. V jej hlase bola zvláštna horkosť, keď neprítomne povedala: „Každý má nejaké tajomstvo. Všetci, však? Ty, ja, Sherima, Abdul... To posledné bolo povedané s temnou grimasou a na chvíľu som sa čudoval prečo. "Dokonca aj jeho najvyššie a mocné veličenstvo Hassan..."
  
  
  Uvedomila si, že ju pozorne sledujem, keď hovorí, a zdalo sa, že sa vytrhla zo svojej nálady, objala ma štíhlymi rukami okolo krku a stiahla ma dole.
  
  
  "Ach, Nick, drž ma." Teraz žiadne tajomstvá - len ma drž.
  
  
  Zakryl som jej plné ústa svojimi a pobozkal som ju. Prešla mi prstami po vlasoch, potom mi nimi prešla po krku a dlho a hlboko ma bozkávala. Navzájom sme sa vyzliekli. Pristúpila k posteli.
  
  
  Ležala na chrbte, dlhé vlnité vlasy mala rozprestreté cez vankúš nad hlavou. Oči mala čiastočne zavreté a tvár sa jej uvoľnila. Prešiel som prstom po jej brade, potom po jej dlhom klasickom krku a ona nechala hlboký vzdych uniknúť z pier, keď sa moje láskania stali intímnejšími. Otočila sa k nej a nástojčivo ma pobozkala.
  
  
  Ležali sme vedľa seba niekoľko minút, nehovoriac, takmer pokusne sme sa jeden druhého dotýkali, akoby každý z nás očakával, že ten druhý bude nejako namietať. Videl som, že sa vrátila k svojim myšlienkam. Z času na čas pevne zavrela oči, akoby chcela vymazať nejakú myšlienku z mysle, potom ich dokorán otvorila, aby sa na mňa pozrela a dovolila, aby sa jej na perách objavil úsmev.
  
  
  Nakoniec som sa spýtal: „Čo je, Candy? Veľa premýšľaš o tom či onom." Snažil som sa hovoriť čo najnezávislejšie.
  
  
  "Nič, naozaj nič," odpovedala potichu. "Ja... Kiežby sme sa stretli pred desiatimi rokmi..." Znova sa prevrátila na chrbát a položila si ruky na hlavu. „Potom by sa toľko vecí nestalo... Milovať ťa...“ Odmlčala sa a pozerala do stropu.
  
  
  Oprel som sa o lakeť a pozrel na ňu. Nechcel som, aby sa táto krásna žena do mňa zamilovala. Ale potom som tiež k nej nechcel mať rovnaké city ako ja.
  
  
  Nebolo nič, čo by som mohol povedať ako odpoveď na jej slová, čo by neprezrádzalo skutočnosť, že som vedel oveľa viac o jej vlastnej tajnej minulosti – a o tom, o čom pravdepodobne teraz hovorila – a tak som ticho vyplnil dlhým bozkom.
  
  
  Naše telá v okamihu povedali všetko, čo bolo v danej chvíli potrebné povedať. Milovali sme sa pomaly a ľahko, ako dvaja ľudia, ktorí sa už dlho poznajú, dávajúc a prijímajúc rovnakú rozkoš.
  
  
  Neskôr, keď sme ticho ležali s Candyinou hlavou na mojom ramene, som cítil, ako sa uvoľnila, napätie z jej predchádzajúcich myšlienok mizne. Zrazu sa vzpriamila.
  
  
  "Preboha, koľko je hodín?"
  
  
  Zobral som hodinky z nočného stolíka a povedal som: „Je presne sedem štyridsať, madam,“ prehnaným ťahom.
  
  
  Smiala sa. "Len sa mi páči spôsob, akým hovoríš, Nick." A potom: "Ale teraz musím bežať." Pozbierala si šaty a prakticky do nich skočila a zamrmlala ako školáčka, ktorá sa blíži k zákazu vychádzania. "Bože, dúfam, že sa ešte nezobudila... No, poviem len, že som potrebovala ísť dole do vestibulu po niečo... Alebo že som sa išla prejsť alebo čo..."
  
  
  Keď bola oblečená, naklonila sa nad posteľ a znova ma pobozkala, potom sa otočila a vybehla z izby. „Uvidíme sa o štyridsaťpäť minút,“ zakričal som za ňou.
  
  
  Keď som sa osprchoval, uvedomil som si, že bez ohľadu na to, na čo som zameral svoje myšlienky, vždy sa vrátili a vytvorili okolo obrazu Candy a zopakovali jej slová. Ľudia mali tajomstvá - to je fakt. A možno moje tajomstvo pred ňou bolo najväčšie zo všetkých. Ale niečo v jej tóne mi prekážalo.
  
  
  To sa zmenilo na viac než len na úlohu chrániť bývalú kráľovnú. Existovala záhada, ktorá zamotala životy týchto ľudí, a hoci to bola možno osobná záležitosť, stále ma to zaujímalo. Zdalo sa však, že išlo o viac než len osobné úvahy: a zdalo sa, že sa sústredili okolo Abdula.
  
  
  Bedawi mohol jednoducho žiarliť na spôsob, akým som si uzurpoval jeho úlohu. Určite sa zdal byť ponížený za to, že sa vyhol svojim povinnostiam späť pri vodopádoch, a jeho chlad ku mne sa potom len zvýšil. Nevedel som sa však zbaviť pocitu, že za hrozivo vyzerajúcim bodyguardom je viac, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Príbeh AX o ňom bol príliš neúplný.
  
  
  V nádeji, že Hawk získa viac informácií o Bedawiho priateľoch vo Washingtone, som vyšiel zo sprchy pod hrejivými lúčmi stropnej lampy. Mal som dať
  
  
  
  
  
  
  Povedal som si, že moja úvaha mi dovolí si na chvíľu oddýchnuť, kým budem mať spoľahlivejšie informácie.
  
  
  Vybrala som si smoking, ktorý mal nádych Texasu, začala som sa obliekať a potichu som sa smiala nad tým, ako Hawk nevynechal v mojom šatníku ani jeden detail. Sako, hoci formálne, malo gombíky s logom môjho navrhovaného podniku.
   Kapitola 7
  
  
  
  
  "To bolo úžasné, ale myslím, že som pribrala aspoň desať kíl," nadchla sa Candy, keď ona a Sherima čakali, kým im vynesiem kabáty zo šatne. "Ak priberie, nebude to viditeľné," pomyslel som si a odovzdal šeky. Biele puzdrové šaty po zem, ktoré mala na sebe, vyzerali ako ušité na ňu a jemné ruky tlačili mäkký materiál na každú krivku. Bez rukávov a strihaných po kolená, vynikli červenkasté odlesky jej rozpustených vlasov a zlaté opálenie, o ktorom som vedel, že pokrýval každý lahodný centimeter jej tela. Mal som podozrenie, že si šaty vybrala práve z tohto dôvodu.
  
  
  "Ja tiež," súhlasila Sherima. „Nick, večera bola úžasná. Kuchyňa je tu taká dobrá ako ktorákoľvek kuchyňa, ktorú som skúšal v Paríži. Ďakujeme, že ste nás priviedli."
  
  
  „Bolo by mi potešením, madam,“ povedal som, vzal som od slúžky jej dlhý sobolí kožuch a prehodil si ho cez štíhle plecia, keď naznačila, že ho radšej nosí v plášti, ako to robila predtým. Obliekla si čierne šaty v empírovom štýle, ktoré zvýrazňovali jej čierne vlasy po ramená a vysoké prsia, ktoré zdobili jej štíhlu postavu. Bol som hrdý, že som v roku 1789 vošiel do jedálne s dvoma takými krásnymi ženami a chladne som odpovedal na závistlivé pohľady každého muža. Vďaka svojim zdanlivo nekonečným vzťahom sa Hawkovi podarilo zariadiť pre nás trochu súkromný stôl v krátkom čase, ale uvedomil som si, že správy o prítomnosti bývalej kráľovnej sa rýchlo rozšírili, keď sa prúd ľudí začal ospravedlňovať, aby nás prešli, keď sme jedli. . Bol som si istý, že si to všimli aj Sherima a Candy, ale ani jeden z nich sa to nerozhodol povedať.
  
  
  "Tu máš," povedal som a podal Candy kabát s leopardím vzorom. Keď sa zahalila do luxusného oblečenia, ktoré by pobúrilo ochrancov voľne žijúcich živočíchov, nechal som svoju ruku chvíľu ležať na jej pleciach a dotkol sa jej jemnej, citlivej pokožky. Venovala mi rýchly, vedomý úsmev. Potom sa obrátila k Sherime a povedala niečo, čo ma takmer udusilo.
  
  
  "Vieš, myslím, že si dnes večer pred spaním zacvičím."
  
  
  "To je dobrý nápad," súhlasila Sherima a potom sa pozorne pozrela na Candy, možno mala podozrenie na dvojaký význam svojho priateľa.
  
  
  Keď Candy opätovala pohľad s nevinným výrazom na tvári a povedala: „Pokiaľ nie som príliš unavená, samozrejme. Noc je ešte mladá,“ Sherimina tvár sa rozžiarila vrúcnym úsmevom. Jemne sa dotkla Candyinej ruky a zamierili sme k dverám.
  
  
  Keď sme vyšli von, išiel som medzi tie dve ženy, pričom som každej dovolil vziať si ruku. Stlačil som Candy ruku za lakeť a ona mi to gesto opätovala stlačením môjho predlaktia. Potom ju premohlo jemné chvenie, o ktorom som vedel, že je spôsobený sexuálnym vzrušením.
  
  
  "Chladný?" - spýtal som sa a uškrnul sa na ňu.
  
  
  „Nie. Dnes večer je krásne. Je tu také teplo, skôr leto ako jar. Nick, Sherima," rýchlo dodala, "čo hovoríš na malú prechádzku?" Tieto staré domy sú také krásne a cvičenie bude prospešné pre nás všetkých.“
  
  
  Sherima sa otočila ku mne a spýtala sa: "Bude to bezpečné, Nick?"
  
  
  "Och, myslím, že áno." Zdá sa, že veľa ľudí si dnes večer užíva pekné počasie. Ak by ste chceli, mohli by sme sa prejsť po Georgetown University, potom ísť okolo a prejsť po ulici N na Wisconsin Avenue a potom po ulici M. Práve tam ste si dnes ráno všimli všetky tieto obchody a myslím, že niektoré z nich sú otvorené neskoro. Je niečo po jedenástej a vy ste si mohli aspoň trochu poobzerať.
  
  
  "No tak, Sherima," povedala Candy. "Znie to zábavne".
  
  
  Dovtedy sme sa dostali k limuzíne, kde stál Abdul a držal dvere. "Dobre," súhlasila Sherima. Obrátila sa k svojmu bodyguardovi a povedala: "Abdul, ideme na malú prechádzku."
  
  
  „Áno, pani,“ povedal a uklonil sa ako vždy. "Pôjdem za tebou v aute."
  
  
  "Och, to nebude potrebné, Abdul," povedala Sherima. „Nick, mohli by sme si vybrať kútik, kde sa s nami Abdul môže o chvíľu stretnúť? Ešte lepšie, mám nápad. Abdul, zostaň voľný na noc. Dnes ťa už nebudeme potrebovať. Môžeme ísť taxíkom späť do hotela, však, Nick?
  
  
  "Och, samozrejme," povedal som. "Na Wisconsin Avenue je vždy veľa taxíkov."
  
  
  Keď jej bodyguard začal protestovať, že nebude mať problém ísť za nami v aute a že toto je jeho miesto, kde bude s ňou, Sherima zdvihla ruku, aby ho umlčala. Toto gesto bolo očividne pozostatkom jej čias ako kráľovnej Adabi a Abdula, skúseného dvorana, pretože bolo okamžite ticho.
  
  
  "Toto je rozkaz, Abdul," povedala mu. „Neustále ste sa o nás starali, odkedy sme prišli do tejto krajiny, a som si istý, že zvyšok dokážete využiť. Teraz urob, ako hovorím." Jej tón nenechával priestor na hádky.
  
  
  Hlboko sa klaňaj,
  
  
  
  
  
  
  Abdul povedal: „Ako si želáte, moja pani. Vrátim sa na ambasádu. O koľkej chceš, aby som bol ráno v hoteli? »
  
  
  "O desiatej bude pravdepodobne dosť skoro," povedala Sherima. "Myslím, že Candy a ja sa tiež môžeme dobre vyspať a táto malá prechádzka bude presne to, čo potrebujeme."
  
  
  Abdul sa znova uklonil, zavrel dvere, obišiel auto a odišiel! keď sme začali kráčať po Prospect Avenue smerom k univerzitnému areálu len pár blokov odtiaľ.
  
  
  Keď som prechádzal okolo starých budov v kampuse, povedal som dievčatám to málo, čo som o škole vedel. Mal takmer dvesto rokov a kedysi ho spravovali jezuiti a potom sa rozrástol na jednu z najznámejších svetových inštitúcií pre štúdium medzinárodných a zahraničných služieb. "Mnohí z našich najvýznamnejších štátnikov tu v priebehu rokov študovali," povedal som, "čo považujem za logické, keďže je to v hlavnom meste."
  
  
  "To je nádherné," povedala Sherima a obdivovala gotickú majestátnosť jednej z hlavných budov, keď sme prechádzali okolo. „A je tu také ticho; je to skoro pocit, akoby sme sa vrátili v čase. Myslím si, že je pozoruhodné, ako sa budovy zachovali. Vždy je smutné vidieť majestátnu architektúru starších častí mesta ignorovanú a chátrajúcu. Ale je to úžasné."
  
  
  "Nuž, madam, naše cestovanie v čase sa skončí, keď sa dostaneme na Wisconsin Avenue," povedal som. „V takú noc by boli krčmy plné mladých ľudí zapojených do veľmi moderných spoločenských rituálov! A mimochodom, Washington musí mať jedny z najkrajších žien na svete. Môj starý priateľ z Hollywoodu tu pracoval na filme a prisahal, že ešte nikdy nevidel toľko atraktívnych žien na jednom mieste. To si povie hollywoodsky muž.
  
  
  "Preto tak rád tráviš vo Washingtone?" - spýtala sa Candy žartom.
  
  
  „Iba obchod so mnou, madam,“ trval som na svojom a všetci sme sa začali smiať.
  
  
  Vtedy sme odbočili na ulicu N a všimli si staré domy, starostlivo zachované v pôvodnom stave. Vysvetlil som, že od roku 1949 a prijatia zákona o starom Georgetowne nikto nesmie postaviť alebo zbúrať budovu v historickej štvrti bez povolenia Komisie pre výtvarné umenie.
  
  
  "Nick, znieš ako cestovný sprievodca," zažartovala jedného dňa Candy.
  
  
  "Je to preto, že milujem Georgetown," povedal som úprimne. „Keď si tu nájdem čas na cestovanie, vždy sa nakoniec prechádzam po uliciach a užívam si celú atmosféru tejto oblasti. V skutočnosti, ak máme čas a nie ste príliš unavení z túry, ukážem vám dom, ktorý by som si raz chcel kúpiť a len v ňom bývať. Je o tridsiatej druhej a P. Jedného dňa – možno veľmi skoro – ale jedného dňa budem mať tento dom, pomyslel som si nahlas.
  
  
  Ako som pokračoval v krátkom rečníckom turné, uvedomil som si, že môj posledný dátum odchodu do dôchodku možno nikdy nepríde. Alebo že sa to môže stať veľmi skoro – a násilne.
  
  
  Kútikom oka som si všimol, že okolo nás už tretíkrát prešlo dolámané staré kombi, keď sme zastali pred ulicou 3307 N, a vysvetlil som, že toto je dom, v ktorom prezident Kennedy, vtedajší senátor, kúpil. pre Jackie ako darček po narodení dcérky Caroline. "Žili tu predtým, ako sa presťahovali do Bieleho domu," povedal som.
  
  
  Zatiaľ čo sa Sherima a Candy pozerali na dom a potichu sa rozprávali, ja som využil príležitosť sledovať kombi, ktoré sa pohybovalo po bloku. Hneď za rohom Tridsiatej tretej ulice zastal a dvakrát zaparkoval na tmavom mieste pod pouličným osvetlením. Ako som sa díval, z pravých dverí vyšli dve tmavé postavy, prešli cez ulicu a išli takmer ku križovatke pred nami. Všimol som si, že v kombi boli štyria ľudia, takže dvaja zostali na našej strane ulice. Bez toho, aby to bolo Sherime a Candy jasné, som po vložení Lugera do ľavej ruky presunul kabát, ktorý som mal oblečený cez pravú ruku, na druhú stranu, takže kabát bol prehodený cez ňu. Potom som sa otočil späť k dievčatám, ktoré stále šepkali o tragédii JFK.
  
  
  "Pokračujte, vy dvaja," povedal som. „Mala to byť noc plná zábavy. Prepáč, že som sa tu zastavil."
  
  
  Pristúpili ku mne, tlmene a málo hovorili, keď sme kráčali. Prešli sme cez Tridsiatu tretiu ulicu a nechal som ich napospas ich myšlienkam. Periférnym videním som videl dvoch mužov prechádzať cez ulicu. Vrátili sa na našu stranu a zaostali za nami. Asi tridsať metrov pred nami sa otvorili obidve dvere dodávky na strane vodiča, ale nikto nevystúpil. Myslel som, že sa to stane, keď sme sa priblížili k miestu, kde bola najhlbšia tma na bloku.
  
  
  Kamaráti si zrejme nevšimli kroky, ktoré sa rýchlo blížili za nami, ale bol som tam. Ešte pár metrov a ocitneme sa zovretí medzi dvoma pármi vrahov pripravených urobiť ďalší pokus o Sherima. Rozhodol som sa konať, kým sme boli
  
  
  
  
  
  
  miesto, kde sa časť svetla z pouličnej lampy prefiltrovala cez konáre ešte bezlistých stromov.
  
  
  Zrazu som sa otočil a stál som pred dvoma vysokými, svalnatými černochmi, ktorí už takmer bežali, aby nás dobehli. Zastavili sa, keď som ostro požadoval:
  
  
  "Ty nás klameš?"
  
  
  Za sebou som počul, ako jedna zo žien zalapala po dychu, keď sa zrazu otočili tvárou k mohutnému páru v tmavých róbach, ktorý na mňa namosúrene hľadel. O jeden blok za mnou som tiež začul kovový šramot, ktorý mi povedal, že dvere na dvojparkovom kombi sa prudko otvorili a vrazili do jedného z áut na kraji cesty.
  
  
  "Nie, o čom to hovoríš?" namietal jeden z mužov. Jeho činy však boli v rozpore s jeho slovami, keď sa rútil vpred s otvoreným nožom.
  
  
  Moja potiahnutá ruka posunula nôž na stranu, keď som stlačil spúšť Lugera. Guľka ho zasiahla do hrude a odhodila späť. Počul som, ako zavrčal, ale to som sa už otočil k parťákovi, ktorý škrabal po pištoli nalepenej na opasku. Do pravej ruky mi spadla ihlica a ja som ju doňho vrazil, pričom som mu na chvíľu pritlačil ruku na brucho, než som ju vytiahol. Potom som sa znova vrhla dopredu a vrazila mu čepeľ hlboko do hrdla, potom som ju okamžite vytiahla.
  
  
  Niekto, pomyslel som si Candy, zakričal pri zvuku môjho výstrelu a potom ma ďalší výkrik - tentoraz od Sherimy - okamžite priviedol späť k nim. Ďalší dvaja statní černosi boli takmer na nohách. Jeden zdvihol pištoľ; druhý vyzeral, že sa snaží otvoriť zaseknutý vypínací nôž. Znova som vystrelil na Wilhelminu a časť strelcovho čela zrazu zmizla, nahradil ju prúd krvi.
  
  
  Štvrtý útočník zamrzol na mieste, keď som vytiahol Luger z pršiplášťa a namieril ho na neho. Vo dverách domu vedľa nás sa rozsvietilo svetlo a ja som videl, ako strach zmenil čiernu tvár na lesknúcu sa masku potu. Prišiel som bližšie a potichu povedal:
  
  
  „Kto je meč? A kde on? »
  
  
  Črty vystrašeného muža sa zdali byť takmer paralyzované, keď sa na mňa pozrel a potom na papuľu Lugera smerujúcu nahor pod jeho bradou. "Neviem, človeče." Prisahám. Úprimne kámo, ani neviem o čom hovoríš. Viem len, že nám bolo povedané, aby sme ťa vymazali z povrchu zeme.
  
  
  Vedel som, že Sherima a Candy sa ku mne blížia a inštinktívne hľadajú ochranu. A tiež som vedel, že môj väzeň hovorí pravdu. Nikto, kto sa tak bál smrti, sa neobťažoval udržiavať tajomstvá.
  
  
  "Dobre," povedal som "A povedz tomu, kto ti dal rozkaz, aby si vychladol, inak tu skončí ako tvoji priatelia."
  
  
  Ani neodpovedal; jednoducho sa otočil, utekal ku kombi a naštartoval motor, ktorý zostal v chode, a bez toho, aby sa obťažoval zavrieť dvere, odišiel preč, čo vrazilo do dvoch áut zaparkovaných pozdĺž ulice.
  
  
  Zrazu som si uvedomil, že svetlá horia takmer v každom susednom dome, otočil som sa a našiel som Sherimu a Candy schúlené k sebe a s hrôzou sa na mňa pozerali a na tri postavy rozvalené na zemi. Nakoniec Sherima prehovorila:
  
  
  „Nick, čo sa deje? Kto sú?" Jej hlas bol chrapľavý šepot.
  
  
  "Zlodeji," povedal som. "Je to starý trik." Pracujú vo štvorici a svoje obete boxujú, takže nemôžu utekať žiadnym smerom.“
  
  
  Uvedomil som si, že sa obaja pozerajú na pištoľ a nôž v mojich rukách - najmä na stále krvavé ihličkové topánky. Siahol som dole, zapichol som ho hlboko do zeme vedľa vydláždenej cestičky a vytiahol som ho čistý. Narovnal som sa a povedal som: „Nedovoľte, aby vás to sklamalo. Nosím ich vždy so sebou. Zvykol som si v New Yorku, ale nikdy predtým som ich nepoužil. Mám ich odvtedy, čo ma tam raz v noci okradli a týždeň som strávil v nemocnici pri zašívaní a vyťahovaní stehov.“
  
  
  Presvedčený, že volanie na políciu bolo uskutočnené z jedného z teraz jasne osvetlených domov v bloku, vložil som Luger späť do puzdra a zastrčil som si nôž späť do rukáva, potom som chytil dievčatá za ruku a povedal:
  
  
  "Poď, poďme odtiaľto." Nechceš sa do niečoho takého zapojiť." Moje slová smerovali na Sherimu a ona napriek jej šoku pochopila, čo som tým myslel.
  
  
  „Nie. Nie Bude to vo všetkých novinách... Čo s nimi? Pozrela sa na telá na zemi.
  
  
  „Neboj sa. Postará sa o nich polícia. Keď sa vrátime do hotela, zavolám kamarátovi z polície a vysvetlím mu, čo sa stalo. Nebudem vás dvoch identifikovať, pokiaľ to nebude absolútne nevyhnutné. A aj keby to tak bolo, myslím si, že polícia DC sa bude rovnako snažiť, aby sa skutočný príbeh nedostal do novín, ako vy. Útok na vás by urobil ešte väčšie titulky ako zastrelenie senátora Stennisa a som si istý, že okres už takúto publicitu nechce.
  
  
  Keď sme sa rozprávali, rýchlo som ich viedol okolo dvoch mŕtvych mužov a jedného umierajúceho muža ležiaceho na zemi a ďalej som ich viedol za roh na Tridsiatu tretiu ulicu. Rýchlo som sa pohyboval a očakával, že každú chvíľu dorazia policajné autá, nechal som ich v pohybe, kým sme nedošli na roh.
  
  
  
  
  
  
  z ulice O a potom im doprajte chvíľu na odpočinok pred historickým biskupským kostolom Starého Jána.
  
  
  "Nick! Pozri! Taxi!"
  
  
  Prvé slová Candy od začiatku útoku boli tie najsladšie, čo som za dlhú dobu počul. Znamenalo to nielen to, že sa prebrala zo šoku, ktorý jej dočasne ochromil hlasivky a začala opäť racionálne uvažovať, ale v tej chvíli pre nás nebolo nič iné ako prázdny taxík. Vyšiel som von a zastavil som ho. Pomohol som im sadnúť si, sadol som si za nich a pokojne som povedal vodičovi: "Watergate Hotel, prosím," keď som zabuchol dvere. Keď sa vzdialil, po Tridsiatej tretej ulici sa rozbehlo auto okresnej polície. Keď sme sa dostali na Wisconsin Avenue a M Street, hlavnú križovatku Georgetownu, zdalo sa, že policajné autá sa blížia zo všetkých strán.
  
  
  „Určite sa stalo niečo veľké,“ poznamenal taxikár a zastavil sa, aby ho mohol prejsť jeden z krížnikov. "Buď to, alebo sa deti opäť približujú k Georgetownu a policajti si to tentoraz nechcú nechať ujsť pre prípad, že by sa dievčatá rozhodli pridať."
  
  
  Ani jeden z nás mu nechcel odpovedať a naše mlčanie muselo uraziť jeho zmysel pre humor, pretože nepovedal ani slovo, kým sme sa nevrátili do hotela a neoznámil cestovné. Dvojdolárové sprepitné mu vrátilo úsmev, ale môj pokus rozjasniť tváre mojich spoločníkov, keď sme vošli do haly, zlyhal, pretože ani jeden z nich neodpovedal na moju otázku:
  
  
  "Pôjdeme k výťahu?"
  
  
  Keď sme prišli na naše poschodie, zrazu mi došlo, že asi nevedeli o pruhoch, pretože neboli v dedine, keď sa to šialenstvo stalo. Ani ja som to nevedel vysvetliť, jednoducho som ich odprevadil k dverám a povedal: „Dobrú noc“. Obaja sa na mňa čudne pozreli, niečo zamrmlali a potom mi zavreli dvere pred očami. Počkal som, kým zacvakne závora, potom som odišiel do svojej izby a znova som zavolal Hawka.
  
  
  "Dvaja z nich sú z New Yorku, mŕtvi." Ten, koho postrelili do hrudníka, je stále na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici a neočakáva sa, že bude žiť a dokonca ani nadobudne vedomie. Je z DC. Zdá sa, že všetci sú napojení na Čiernu oslobodzovaciu armádu. New York tvrdí, že pár odtiaľ je hľadaný v Connecticute za vraždu štátneho príslušníka. Miestny je prepustený na kauciu za bankovú lúpež, ale je opäť hľadaný za lúpež v supermarkete."
  
  
  Boli skoro dve hodiny ráno, keď sa ku mne Hawk vrátil. Nezdal sa byť taký rozrušený, ako keď som mu predtým zavolal, aby som mu povedal, čo sa stalo v Georgetowne. Jeho bezprostrednou starosťou bolo vytvoriť hodnoverné krytie v rámci okresnej polície. S jednou z najvyšších mier kriminality v krajine sa nedalo očakávať, že budú milo vnímať pridanie ďalších troch vrážd k miestnemu celkovému počtu v štatistických správach FBI.
  
  
  "Aká bude oficiálna verzia?" Opýtal som sa. Vedel som, že polícia bude musieť prísť s nejakým vysvetlením pre streľbu a telá v jednej z najlepších obytných štvrtí mesta.
  
  
  "Štyria lupiči urobili chybu, keď si vybrali návnadu, dvaja detektívi sa vydávali za ženy a skončili na strane porazených v prestrelke."
  
  
  -Budú to kupovať ľudia z novín?
  
  
  „Možno nie, ale ich redaktori áno. Požiadavka na ich spoluprácu prišla z takej vysokej úrovne, že s ňou nemohli len súhlasiť. Príbeh skončí v novinách, no nebude sa vôbec hrať. To isté platí pre rozhlas a televíziu; pravdepodobne to vzdajú úplne."
  
  
  "Je mi ľúto, že som ti spôsobil toľko problémov."
  
  
  "Nemyslím si, že sa s tým dá niečo urobiť, N3." Hawkov tón bol výrazne jemnejší ako pred pár hodinami. „Najviac ma znepokojuje,“ pokračoval, „že si možno prepustil krytie so Sherimou a dievčaťom. Stále nechápem, prečo si vôbec súhlasil s touto prechádzkou. Zdá sa mi, že by bolo rozumnejšie vrátiť sa do hotela autom.“
  
  
  Snažil som sa vysvetliť, že stojím pred otázkou, či vyzerať ako zviera na párty a možno stratiť výhodu vnímania ako príjemnej spoločnosti, alebo riskovať, že vstúpim do oblasti, ktorá mala byť relatívne bezpečná.
  
  
  "Nečakal som, že títo štyria si vsadia na reštauráciu," priznal som. "Vždy však existuje možnosť, že ak by nás počas pohybu nedostihli, vypli by auto a začali strieľať."
  
  
  "Mohlo by to byť nepríjemné," súhlasil Hawk. „Podľa našich informácií z New Yorku jeden z nich zvyčajne používa odpílenú brokovnicu. Tak ho spojili s vraždou vojaka. Ak by to otvoril s vami tromi natlačenými na zadnom sedadle limuzíny, je dosť veľká šanca, že oblastná polícia by mala rovnaký počet obetí, len inú zostavu. Zaujímalo by ma, prečo to nepoužil vonku. Pravdepodobne to bolo v kombi.“
  
  
  "Možno, že Meč stanovil základné pravidlá," navrhol som. „Ak plánuje
  
  
  
  
  
  
  vyhrážajte sa CIA Sheriminou smrťou, pretože máme podozrenie, že brokovnica sa nemusí javiť ako vhodná zbraň na použitie tajnými agentmi."
  
  
  "Čí nápad to bola tá malá prechádzka?" chcel vedieť Hawk.
  
  
  Bol to moment, ktorý ma trápil od chvíle, keď sme my traja nastúpili do nášho náhodného taxíka a zamierili späť k Watergate. V duchu som si prehral rozhovor, ktorý viedol k našej takmer smrteľnej prechádzke, a povedal som Hawkovi, že som sa stále nerozhodol o jeho pôvode.
  
  
  "Som si istý, že to bola Candy, ktorá oslavovala túto krásnu noc a zrazu dostala inšpiráciu ísť von," vysvetlila som svojmu šéfovi. „Zdalo sa však, že táto myšlienka jej napadla až potom, čo sa so Sherimou rozprávali o cvičení. A rozhovor o cvičení, pokiaľ si pamätám, skutočne začal, keď Candy urobila poznámku, ktorá bola určená pre mňa a nemala nič spoločné s chôdzou."
  
  
  "Páči sa ti to?"
  
  
  V snahe nevzbudiť Hawkovo morálne rozhorčenie T. čo najjednoduchšie vysvetlila, že jej slová akoby chceli odovzdať odkaz, že neskôr v noci navštívi moju izbu. Trochu sa zachichotal a potom sa rozhodol, ako som to už dávno urobil ja, že nie je možné viniť z Georgetownovej chôdze nejaké postranné úmysly. Aspoň zatiaľ.
  
  
  Hawk sa však nechystal opustiť tému mojich sexuálnych dobrodružstiev. "Som si istý, že v blízkej budúcnosti dôjde k ďalšiemu pokusu o život Sherimy," povedal. „Možno aj dnes večer. Dúfam, že sa nenecháš vyviesť z miery, N3.
  
  
  "Moji zverenci by už mali tvrdo spať, pane." Dnes mi Candy v Great Falls povedala, že má lieky na upokojenie, tak som jej a Sherime povedal, aby si dnes večer dali jeden alebo dva pred spaním. A zhodli sa, že to bol dobrý nápad. Dúfam, že dobrý nočný odpočinok im pomôže zabudnúť na niektoré detaily večera a dúfam, že odstráni akékoľvek ďalšie pochybnosti, ktoré by mohli mať o mojom vysvetlení, že som ozbrojený.
  
  
  Predtým, ako zavesil, Hawk povedal, že splnil ponuku, ktorú som dal v našom prvom rozhovore po útoku. „Keď sme diskutovali, zavolal mi asistent manažéra hotela. Povedali mu, že telefonát bol z veľvyslanectva Adabiya a že Sherimu v ten večer pri večeri oslovil vytrvalý fotograf na voľnej nohe. "Gentleman Adabi" požiadal, aby niekto dnes večer sledoval chodbu na vašom poschodí a zabezpečil, aby ju nikto nerušil. Nočný manažér povedal, že sa o to hneď postará, takže tam niekto musí byť.“
  
  
  "Je tam," povedal som. "Sám som predtým skontroloval chodbu a starý Ír, ktorý mal byť domácim detektívom, predstieral, že hľadá vo vreckách kľúč od izby, kým som sa nevrátil."
  
  
  "Nemal podozrenie, že si vystrčil hlavu do krupobitia?"
  
  
  „Nie. Hneď ako som sa vrátil, poslali mi kávu, tak som tácku vrátil za dvere. Pravdepodobne len predpokladal, že som to tam dal, aby som to mohol vziať do izbovej služby.
  
  
  "No, keď tam bude, jediný ďalší vchod do Sheriminej izby je cez balkón a myslím, že ho zatvoríš," povedal Hawk.
  
  
  "Práve to sledujem, pane." Našťastie druhý telefón v tejto miestnosti má dlhý kábel a teraz som pri balkónových dverách.
  
  
  "Dobre, N3." Ráno čakám na tvoj telefonát... Ha, myslím, pretože je už ráno, teda dnes ráno.
  
  
  Keď som povedal, že ho vyzdvihnem o ôsmej ráno, Hawk povedal: „Poď o siedmej. Dovtedy sa sem vrátim.
  
  
  "Áno, pane," povedal som a zložil som, vediac, že starý muž skutočne nepôjde domov spať, ale zvyšok noci strávi na opotrebovanej koženej pohovke vo svojej kancelárii. Toto bola jeho „pracovná miestnosť“, keď sme mali veľkú operáciu.
  
  
  Dve stoličky z tepaného železa na mojej malej palube som premenil na provizórne kreslo a pršiplášť na deku. Noc bola stále príjemná, ale vlhkosť Potomaca konečne prenikla a ja som sa postavil, aby som sa trochu pohol a vytriasol zo seba zimomriavky až do kostí. Rozžiarený ciferník mojich hodiniek ukazoval pol štvrtej a práve som sa chystal vyskúšať nejaké kliky, keď moju pozornosť upútalo jemné klopanie na susednom balkóne pred Sheriminou izbou. Schúlený v najtemnejšom kúte pri dverách som sa pozrel cez nízku stenu oddeľujúcu môj balkón od Sheriminho.
  
  
  Najprv som tam nič nevidel. Napínajúc oči v tme som si všimol lano visiace zo strechy hotela a prechádzajúce okolo Sheriminho balkóna. Zdalo sa mi, že som počul, ako lano narazilo a prepadlo okolo zakrivenej prednej steny. Potom som zhora začul ďalší zvuk a pozrel som sa hore a videl som, ako niekto lezie po lane. Jeho nohy sa nebezpečne skĺzli za previs, keď začal pomaly klesať a posúval ruky. Keď som preskočil prepážku a hlboko v tieni som sa pritisol k protiľahlej stene, nevidel som nič iné ako jeho topánky a manžety nohavíc. Doteraz to nebolo možné
  
  
  
  
  
  aby si ma všimol. O chvíľu neskôr, keď sa zaistil na stene trojmetrového balkóna, bol odo mňa necelých desať metrov. Napínal som sa, kontroloval som dýchanie a stál som úplne nehybne.
  
  
  Oblečený úplne v čiernom sa na chvíľu stiahol a potom ticho padol na podlahu terasy. Zastal, akoby niečo očakával. Myslel som si, že možno čaká na spoločníka, ktorý ho bude nasledovať po lane, čakal som aj ja, ale nikto sa zhora neobjavil, aby sa k nemu pridal. Nakoniec pristúpil k posuvným skleneným dverám a zdalo sa, že niečo počúva, možno aby zistil, či sa vo vnútri niekto nehýbe.
  
  
  Keď sa pokúsil otvoriť dvere, rozhodol som sa, že je čas konať. Podišla som za ním, hodila som sa cez rameno a zakryla som mu ústa rukou, pričom som mu zároveň dovolila cítiť papuľu môjho Lugera na boku jeho hlavy.
  
  
  "Ani slovo, ani zvuk," zašepkal som. "Vráťte sa ako ja a vzdiaľte sa od dverí."
  
  
  Prikývol a ja som urobila tri kroky dozadu, ruku som mu stále tlačila na ústa, takže či chcel alebo nie, nasledoval môj ústup. Keď sme sa dostali do rohu najďalej od dverí, otočila som ho tvárou k sebe. V jemnom svetle, ktoré prúdilo z nádvoria Watergate, som videl, že je to Arab. Tiež nebojácny. Aj v tej jemnej žiare som videl nenávisť v jeho očiach; Na jeho nahnevanej tvári nebolo ani stopy po prichytení.
  
  
  Držiac hlaveň Lugera priamo pred jeho ústami som sa spýtal: "Je ešte niekto na streche?"
  
  
  Keď nereagoval, označil som ho za profesionála; zrejme si uvedomil, že som nebol pripravený ho zastreliť a riskovať, že zobudím celý hotel. Skúšajúc, ako ďaleko zašla jeho profesionalita, som mu prehodil hlaveň ťažkej pištole cez koreň nosa. Vŕzganie kostí bolo hlasné, ale vedel som, že to bolo len preto, že som stál tak blízko pri ňom. Skúsil som položiť otázku znova. Bol to skutočný profík, neodpovedal a ani sa neodvážil zdvihnúť ruku, aby si utrel krv, ktorá mu stekala po brade.
  
  
  Presunul som si pištoľ na ľavú ruku, nechal som stiletto spadnúť na pravú a strčil som mu ju pod hrdlo, pričom som sa zastavil tesne pred zlomením kože. Strhol sa, no jeho oči zostali vzdorovité a pery zatvorené. Trochu som nadvihol hrot ihly a pichla ho do kože, čím som vytiahla viac krvi. Stále mlčal. Mierny tlak zatlačil miesto v jeho hrdle hlbšie, tesne pod jeho Adamovo jablko, ktoré sa začalo nervózne vrtieť.
  
  
  "Ešte centimeter a už nikdy nebudeš môcť hovoriť," varoval som ho. "Teraz to skúsme znova." Je tu ešte niekto...
  
  
  Zvuk otvárajúcich sa balkónových dverí Sherimy náhle zastavil výsluch. Držiac ihličku na väzňovom krku, mierne som sa otočil a môj Luger sa otočil, aby zakryl postavu vychádzajúcu z dverí. Bola to Candy. Na chvíľu, keď uvidela tú desivú scénu, stratila sa v krokoch. Keď si jej oči privykli na tmu, spoznala ma; potom sa s bezvýraznou hrôzou pozrela na krvavého muža takmer nabodnutého čepeľou v mojej ruke.
  
  
  "Nick, čo sa deje?" - spýtala sa jemne a opatrne sa ku mne priblížila.
  
  
  „Nemohol som spať,“ povedal som jej, „tak som vyšiel na balkón nadýchať sa vzduchu a trochu si oddýchnuť. Všimol som si toho chlapíka stáť pri Šeriminých dverách, tak som preskočil cez stenu a schmatol som ho.“
  
  
  "Čo s tým budeš robiť?" opýtala sa. "Je to lupič?"
  
  
  "O tom sme hovorili," povedal som. "Ale ja som všetko rozprával."
  
  
  "Čo sa stalo s jeho tvárou?"
  
  
  "Myslím, že náhodou skončil na balkóne,"
  
  
  Klamal som.
  
  
  Môj väzeň sa nepohol, okrem očí, ktoré nám počas rozhovoru kĺzali po tvári. Keď som však spomenul jeho „nehodu“, kútiky úst sa mu skrútili do úzkeho úsmevu.
  
  
  "Vyzerá ako Arab," zašepkala Candy. "Mohol sa pokúsiť ublížiť Sherime?"
  
  
  „Myslím, že pôjdeme vedľa mňa a trochu sa o tom porozprávame,“ povedal som a rád som videl, že v očiach nočného chodca sa konečne objavila stopa strachu.
  
  
  "Nemôžeme zavolať políciu, Nick?" - povedala Candy a nespúšťala oči z Araba. „Na konci dňa, ak sa niekto pokúša ublížiť Sherime, mali by sme dostať nejakú ochranu. Možno by som mal zavolať na ambasádu a získať Abdula."
  
  
  Keď spomenula meno osobného strážcu, veľké Arabovi sa zvierali nozdry, keď nasával dych. To meno mu zjavne niečo hovorilo; Keď som ho pozoroval, na čele sa mu objavili kvapky potu a nadobudol som dojem, že sa bojí hnevu oddanej strážkyne bývalej kráľovnej. Jeho oči sa prevrátili po balkóne a potom vyrazili hore, akoby hľadal nejakú cestu von.
  
  
  "Bolo by pekné zavolať Abdulovi," súhlasil som. "Možno dostane nejaké odpovede od nášho priateľa."
  
  
  Arabove oči opäť zablikali hore, ale nepovedal nič.
  
  
  "Idem to urobiť hneď," povedala Candy a uhýbala sa. "Sherim
  
  
  
  
  
  Tvrdo spí, tabletky účinkujú, tak poviem Abdulovi... Nick, pozor!
  
  
  Jej výkrik nebol hlasný, no zároveň ma chytila za ruku a jej úplne nečakaná sila posunula moju ruku dopredu a vrazila nôž hlboko do hrdla môjho zajatca. Jeho oči sa na chvíľu zmätene otvorili a potom sa takmer súčasne zatvorili. Stiahol som ihličku. Potom tiekla krv a ja som si hneď uvedomil, že sa už nikdy s nikým nerozpráva. Bol mŕtvy. Vtedy som sa o neho nebál, pretože som sa obzrel, aby som zistil, čo Candy prinútilo zdesene vydýchnuť.
  
  
  Stále ma chytila za ruku a ukázala nahor, zrejme si ešte neuvedomovala dôsledky svojho náhleho zatlačenia na moju ruku. „Niečo sa tam hýbe,“ zašepkala. "Vyzerá ako had."
  
  
  "Je to lano," povedal som a zadržiaval svoj hnev. Otočil som sa a sklonil som sa nad Arabom, ktorý skĺzol do rohu terasy. "Tak sa sem dostal."
  
  
  "Čo sa mu stalo?" - spýtala sa pri pohľade na tmavú hmotu pri mojich nohách.
  
  
  Nemohol som jej dať vedieť, že ona bola dôvodom jeho smrti. Mala dosť problémov bez toho, aby musela niesť ďalšie bremeno. "Pokúsil sa odísť, keď si kričal, pošmykol sa a spadol na môj nôž," vysvetlil som. "Zomrel."
  
  
  "Nick, čo budeme robiť?" V jej hlase bolo opäť počuť strach a ja som v tej chvíli nechcel mať na rukách hysterickú ženu. Rýchlo som sa zohol, utrel som krv z noža na bunde mŕtveho muža, potom som si zastrčil čepeľ do rukáva a vrátil Luger do puzdra.
  
  
  „Najprv,“ povedal som, „prenesiem telo cez stenu do svojej izby. Nemôžeme tu zostať a rozprávať sa, možno by sme zobudili Sherimu a bolo by lepšie, keby o ničom nevedela po tom, čo už dnes v noci prežila. Potom ti pomôžem preliezť cez stenu a trochu sa porozprávame. Teraz, keď sa oňho postarám, ty sa ponoríš späť dovnútra a uistíš sa, že Sherima stále spí. Oblečte si župan alebo niečo podobné a potom sa vráťte sem."
  
  
  Udalosti sa pohli tak rýchlo, že som si dovtedy nevšimol, že všetko, čo mala Candy na sebe, bolo tenké bledožlté negližé, vystrihnuté do hlbokého V a sotva obsiahlo jej veľkorysé prsia, ktoré sa kŕčovito dvíhali pri každom nervóznom nádychu.
  
  
  Keď sa otočila, aby urobila, čo som povedal, zdvihol som mŕtveho muža z podlahy a bez okolkov som ho prehodil cez stenu, ktorá oddeľovala dva balkóny. Potom som prešiel k povrazu potenciálneho vraha, ktorý stále visel na prednej stene Sheriminej terasy. Bol som si celkom istý, že neprišiel do hotela sám; bolo pravdepodobné, že na streche na poschodí nad nami stále čakal aspoň jeden ďalší súdruh.
  
  
  A bol som si istý, že ktokoľvek tam bol, odstránil j potom, čo sa tento nevrátil po primeranom čase. Keby bol Arabov komplic taký profesionál ako jeho mŕtvy priateľ, uvedomil by si, že niečo nie je v poriadku. K vražde v prípade úspechu malo dôjsť maximálne do piatich až desiatich minút. A pohľad na hodinky mi povedal, že prešlo pätnásť minút, odkedy sa jeho nohy prvýkrát objavili na lane. A hoci sa všetok rozhovor mimo Sheriminej izby viedol šeptom a väčšina pohybov bola tlmená, stále existovala možnosť, že druhý muž alebo ľudia niečo počuli, pretože na nádvorí Watergate bolo v tú hodinu ticho. Nočné ticho prerušil iba zvuk občasného auta idúceho po neďalekej diaľnici pri Potomacu, čo nedokázalo prehlušiť hluk na balkóne.
  
  
  Rozhodol som sa nevyliezť po lane na strechu; Namiesto toho som vyskočil na zábradlie balkóna a čiastočne som prerezal lano, čím som ho oslabil natoľko, že ak by sa po ňom niekto pokúsil znova zliezť, neudržalo by váhu votrelca a odhodilo by ho do dvora o desať poschodí nižšie. Candy sa znovu objavila pri balkónových dverách, keď som zoskočila zo zábradlia. Potlačila výkrik a potom videla, že som to ja.
  
  
  "Nick, čo?"
  
  
  "Len sa uistite, že túto trasu dnes večer nepoužije nikto iný," povedal som. "Ako sa má Sherima?"
  
  
  “ Zhasne ako svetlo. Myslím, že si vzala ešte pár trankvilizérov, Nick. Pred spaním som jej dal dve, ale až teraz som si v kúpeľni všimol, že fľaša je na umývadle. Počítal som ich a bolo ich aspoň o dve menej, ako som mal.
  
  
  "Si si istý, že je v poriadku?" Mal som obavy, že sa bývalá kráľovná mohla neúmyselne predávkovať.
  
  
  "Áno. Skontroloval som jej dýchanie, je to normálne, možno trochu pomalé. Som si istý, že si vzala len štyri moje tabletky, a to je dosť na to, aby som ju vyliečila desať alebo dvanásť hodín."
  
  
  Z Candyho vzhľadu som vedel, že má veľa otázok. Na chvíľu som odložil hľadanie odpovedí a spýtal som sa jej: „A čo ty? Prečo si sa zobudil? Nebrali ste si aj niečo na zaspávanie?
  
  
  "Myslím, že som sa tak chytil pri upokojovaní Sherimy a."
  
  
  
  
  
  
  Len som zabudol, Nick. Nakoniec som sa zvalila na posteľ a začala čítať. Musel som si zdriemnuť asi hodinu bez toho, aby som si dal nejaké sedatívum. Keď som sa zobudil, išiel som skontrolovať Sherimu a potom som počul hluk na jej balkóne... viete, čo sa stalo potom. Odmlčala sa a potom sa ostro spýtala: "Nick, kto vlastne si?"
  
  
  „Žiadne otázky, Candy. Môžu počkať, kým sa dostaneme do mojej izby. Počkaj tu chvíľu.
  
  
  Znovu som preskočil prepážku a odniesol mŕtveho Araba do svojej izby, schoval ho do sprchy a zatiahol záves cez vaňu pre prípad, že by do kúpeľne vošla Candy. Potom som sa vrátil na Sherimin balkón a zdvihol som Candy cez priečku podľa toho, čo som dúfal, že bolo mojím posledným útočiskom na noc.
  
  
  Candy váhala, či má vstúpiť do miestnosti, a uvedomil som si, že pravdepodobne očakávala, že na podlahe uvidí mŕtveho muža. Zaviedol som ju dovnútra a zavrel za nami posuvné dvere. Keď som bol predtým vo vnútri, zapol som svetlo, aby som skryl telo. Candy sa rýchlo rozhliadla po miestnosti a potom si od úľavy vydýchla, keď ho nikde nevidela. Otočila sa ku mne a povedala: "Môžeš mi to teraz povedať, Nick?"
  
  
  Pozrela sa priamo na mňa so širokými, bez mihnutia očami, keď si držala číre negližé cez zodpovedajúce šaty. Objal som ju a odviedol k pohovke. Sadol som si vedľa nej a chytil ju za ruky. Potom, čo som si v mysli vyčaroval to, čo som dúfal, že bude hodnoverný príbeh, začal som hovoriť.
  
  
  „V skutočnosti sa volám Nick Carter, Candy, a pracujem pre ropnú spoločnosť, ale som menej lobista a viac súkromný detektív. Zvyčajne robím kontroly bezpečnosti zamestnancov, alebo ak má niektorý z našich ľudí problémy, snažím sa zahladiť drsné hrany a uistiť sa, že tam nie sú žiadne titulky, ktoré by znepríjemňovali spoločnosť. Mám licenciu na nosenie zbrane a párkrát som ju musel použiť v zahraničí. Začal som nosiť nôž po tom, čo som sa jedného dňa dostal v Káhire do poriadneho neporiadku – pár násilníkov mi zobralo zbraň a skončil som v nemocnici.“
  
  
  „Ale prečo si tu teraz? Je to kvôli Sherime?
  
  
  "Áno," priznal som. „Z našej kancelárie v Saudskej Arábii sme boli informovaní, že môže dôjsť k pokusu o jej život. Hrozba sa nezdala príliš vážna, no úrady sa rozhodli pre každý prípad poslať ma sem. Ak sa niekto o niečo pokúsil a podarilo sa mi ju zachrániť, spoločnosť očakávala, že Shah Hasan nám bude veľmi vďačný - naša spoločnosť sa s ním už nejaký čas snaží zaplátať veci. V Adabi je stále veľa potenciálnych zásob ropy, ktoré neboli nikomu prenajaté na prieskum, a moji šéfovia by na nich chceli pracovať.“
  
  
  Zdalo sa, že sa snaží prijať moje vysvetlenie, ale položila očividnú otázku: „Nepovedali americkej vláde, že existuje hrozba pre Sherimu? Nie je ich úlohou chrániť ju?
  
  
  "Aj ja som si to chvíľu myslel," povedal som a snažil som sa znieť zahanbene. „Ale ľudia, ktorí platia môj plat, čo je dobré, chcú byť vnímaní ako dobrí ľudia, ak sa niečo stane. Ak získajú práva na vŕtanie v Adabi, pôjde o miliardy. A úprimne povedané, nemyslím si, že tú hrozbu naozaj nikto nebral vážne. Zdalo sa, že nie je dôvod, aby niekto chcel zabiť Sherimu. Možno keby bola ešte vydatá za Hassana, ale po rozvode sme nemali pocit, že by jej hrozilo nejaké nebezpečenstvo.“
  
  
  "Ale ten muž na balkóne... myslíš, že sa snažil ublížiť Sherime?"
  
  
  „Neviem presne. Mohol by byť len lupičom, hoci zhoda okolností, že je Arab, ma teraz prekvapuje.“
  
  
  „A čo tí muži dnes večer v Georgetowne? Je to tiež náhoda?
  
  
  "Som si istý, že to bola náhoda." Nedávno som si to overil u svojho priateľa na okresnom oddelení polície a povedal mi, že všetci traja muži, ktorých našli na ulici, mali záznamy ako vlamači alebo drobní zlodeji. Zdalo sa, že sa túlajú a hľadajú možné obete a všimli si, že odchádzame z reštaurácie, videli, že máme limuzínu, ale začali sme kráčať, a tak nás nasledovali.“
  
  
  „Povedal si mu, že si ich zastrelil? Budeme musieť odpovedať na otázky a podrobiť sa policajnému vyšetrovaniu? Sherima jednoducho zomrie, ak bude zasahovať do takýchto záležitostí. Tak veľmi sa snaží neurobiť Hassana do rozpakov.
  
  
  Vysvetlil som, že som nepovedal svojmu údajnému policajnému priateľovi, že o incidente v Georgetowne neviem nič iné, než že som jednoducho povedal, že som bol v tom čase v oblasti a videl som všetky policajné autá a bol som zvedavý, čo sa stalo. „Mal som pocit, že polícia si myslela, že títo černosi urobili chybu, keď sa pokúsili okradnúť nejakých veľkých drogových dílerov alebo čo, a skryli to pod koberec. Nemyslím si, že sa polícia bude príliš snažiť zistiť, kto ich zabil. Pravdepodobne si myslia, že majú na ulici o troch menej násilníkov.“
  
  
  "Ach, Nick, toto je všetko také hrozné," zašepkala a prilepila sa ku mne. „Čo ak sa jej niekto snaží ublížiť?
  
  
  
  
  
  
  Čo keby si bol zabitý? Chvíľu bola ticho, hlboko v myšlienkach. Potom zrazu prudko trhla a pozrela na mňa horiacimi očami. „Nick, čo my? Bolo stretnutie so mnou súčasťou vašej práce? Musel si ma prinútiť, aby som sa do teba zamiloval, len aby si mohol zostať blízko Sherimy?
  
  
  Nemohol som jej tomu uveriť, tak som si ju takmer hrubo pritiahol k sebe a hlboko pobozkal, aj keď sa bránila. Keď som ju pustil, povedal som: „Sladká dáma, bolo mi nariadené, aby som ani nenadväzoval kontakt so Sherimou ani s nikým s ňou, pokiaľ neexistuje hrozba. Moji šéfovia mi zariadili túto izbu vedľa jej, áno, ale moje stretnutie s vami bola čisto náhodná. Ukázalo sa, že je to tiež úžasné. Ale keď spoločnosť zistí, že som sa stretol s tebou a Sherimou, mám veľké problémy. Najmä ak si myslia, že som mohol urobiť niečo, čo by ich mohlo pokaziť neskôr, keď sa budú snažiť získať tie ropné kontrakty."
  
  
  Zdalo sa, že mi uverila, pretože zrazu sa na jej tvári objavil znepokojený výraz, naklonila sa ku mne, aby ma pobozkala, a jemne povedala: „Nick, nikomu to nepoviem. Dokonca aj Sherima. Bál som sa, že ma využívaš. Nemyslím si, že môžem...“ Veta bola prerušená, keď si zaborila tvár do mojej hrude, no vedel som, čo chce povedať a bol som zvedavý, kto ju využíva a spôsobuje jej takú bolesť. Dotkol som sa jej, zdvihol som jej tvár a znova jemne pritlačil svoje pery na tie jej. Jej odpoveď bola náročnejšia, keď sa jej jazyk dotkol mojich pier, a keď som ich otvoril, vbehla dnu, aby sa stala skúmavým, dráždivým démonom, ktorý vo mne vyvolal okamžitú reakciu.
  
  
  Nakoniec prerušila objatie a spýtala sa: "Nick, môžem tu s tebou zostať zvyšok noci?"
  
  
  Chcel som zavolať AXE a dohodnúť sa na ďalšom odbere – mužovi vo vani – a tak som úsečne povedal: „Obávam sa, že na noc už nezostáva veľa času. O pár hodín vyjde slnko. Čo ak sa Sherima zobudí a zistí, že si preč?
  
  
  "Povedal som ti, že bude niekoľko hodín preč." Našpúlila sa a povedala: "Nechceš, aby som zostal... teraz, keď o tebe viem všetko?" Našuchnutie sa zmenilo na ublížený výraz a ja som vedel, že si myslela, že ju znova využívajú.
  
  
  Vzal som ju do náručia, postavil som sa a odniesol do postele. "Vyzleč si tieto šaty," prikázal som s úsmevom. "Ukážem ti, kto chce, aby si zostal." Keď som sa začal vyzliekať, zdvihol som telefón a povedal personálu, aby ma zobudili o pol ôsmej.
  
  
  Keď zazvonil budík, vstal som a cvičil som. Po prvom zazvonení som zdvihol telefón a potichu som ďakoval operátorovi, aby som Candy nezobudil. Potreboval som ešte pár minút súkromia, kým som ju poslal späť do Sheriminých izieb.
  
  
  Najprv som sa musel obliecť a vykĺznuť na balkón, aby som si zobral podomácky vyrobený poplašný systém. Potom, čo som hodil Candy na posteľ, trvala na tom, že pôjdeme do kúpeľne, kým sa začneme milovať. Vysvetlila mi, že si chcela odstrániť make-up, ale bol som si istý, že jej intenzívna zvedavosť ju prinútila skontrolovať, kde som schoval mŕtveho muža.
  
  
  Využil som príležitosť odstrániť dlhý kus čiernej nite z cievky, ktorú som vždy nosil v batožine. Jeden koniec som priviazal okolo pohára z kuchynského kúta a vyskočil som cez stenu k Sheriminým balkónovým dverám, druhý koniec som priviazal k kľučke. V tme ho nebolo vidieť. Znovu som vyskočil na bok a položil som pohár na hornú časť priečky. Každý, kto sa pokúsil otvoriť Sherimine dvere, odtrhol sklo a zrútil sa na podlahu balkóna. Keďže niekoľko hodín pred úsvitom nedošlo k žiadnej nehode, vedel som, že touto cestou sa do Sherimy nikto nepokúsil dostať. A hotelový detektív na chodbe si hlavu nerobil.
  
  
  Keď som sa vrátil do izby, videl som, že požiadavky, ktoré sme jeden na druhého kládli viac ako dve hodiny vášne, kým Candy konečne zaspala, sa odrazili na jej tvári, zaliatej ranným slnkom, ktoré svietilo cez balkónové dvere. Milovala sa s úplným nasadením a odovzdala sa s intenzitou, ktorá prekonala všetky naše predchádzajúce stretnutia. Znova a znova sme sa zišli a po každom vrchole bola opäť pripravená, jej hladiace ruky a dráždivé ústa ma takmer prinútili znovu dokázať svoju náklonnosť, aby som vymazal akúkoľvek myšlienku, že ju jednoducho používam.
  
  
  Sklonil som sa a pobozkal jej mäkké vlhké pery. "Candy, je čas vstať." Nehýbala sa, tak som kĺzal perami po jej tenkom krku a zanechával za sebou stopu rýchlych bozkov. Jemne zastonala a rukou si prešla po tvári, keď jej tvárou rýchlo prebehlo detské zamračenie. Vložil som ruku pod plachtu a pritlačil som ju k prsiam, jemne ma masíroval a znova som ju bozkával na pery.
  
  
  "Hej, kráska, je čas vstať," zopakoval som a zdvihol hlavu.
  
  
  Dala mi vedieť, že je hore, načiahla sa a objala ma oboma rukami okolo krku skôr, ako som mohol vstať. Pritiahla si ma k sebe a tentoraz ma začala bozkávať na tvár a krk. Skončili sme v dlhom objatí a nechal som ju ísť
  
  
  
  
  
  
  konečne povedať:
  
  
  "Sherima sa čoskoro zobudí." Takmer osem hodín.
  
  
  "Nie je fér poslať ma takto preč," zamrmlala, oprela sa chrbtom o vankúše a žmurkala v jasnom rannom slnku. Otočila sa tvárou ku mne a hanblivo sa usmiala, potom sa pozrela na moje nohavice.
  
  
  "Si oblečený," povedala. "Ani to nie je fér."
  
  
  "Bol som hore a oblečený celé hodiny," škádlil som. "Cvičil som, napísal som knihu, prešiel som si okolie a mal som čas pozrieť si krátky film."
  
  
  Posadila sa a naplnila miestnosť smiechom. "Verím, že si tiež označil celé stádo dobytka," povedala pomedzi smiech.
  
  
  "Nuž, madam," povedal som, "teraz, keď ste to spomenuli..."
  
  
  "Ach, Nick, aj so všetkým, čo sa stalo," povzdychla si s mäkkou tvárou, "nemyslím si, že som si užila mužskú spoločnosť tak ako ty - nie na dlho."
  
  
  Úsmev jej zmizol z tváre a opäť zvážnela, na čele sa jej objavil zamyslený výraz. Chvíľu sedela na vankúšoch a počúvala, čo jej myseľ hovorila. Potom, rovnako náhle, obrátila svoje svetlohnedé oči späť ku mne a ja som videl, ako sa jej v kútikoch úst mihol úsmev.
  
  
  "Sherima ešte nevstáva," zachichotala sa a začala sa opierať o posteľ. "Aspoň ďalšiu... oh... pol hodinu..."
  
  
  "Ó nie, nie!" - povedal som a vyskočil zo stoličky, ktorú som si vzal. "Tentoraz to myslím vážne!"
  
  
  Dnes ráno som mal príliš veľa práce, aby som dal priestor Candyiným zvodným pozvánkam. Priblížil som sa k posteli, zohol som sa a stiahol prikrývku, rovnakým pohybom som ju prevrátil na brucho a po zadku som ju poplácal.
  
  
  "Ach! Bolí to!"
  
  
  Pochyboval som, že som jej ublížil, no vyskočila z postele.
  
  
  "Teraz," pretiahol som, "musíme ťa vziať do tvojej izby."
  
  
  Najprv mi venovala nechápavý pohľad, potom pri pohľade na svoje negližé a negližé ležiace na stoličke povedala: „Ach, správne. nemám kľúče.
  
  
  "Správne, takže takto si prišiel."
  
  
  Keď si obliekla peignoir, zdalo sa, že si zrazu spomenula na svoj ďalší obrovský apetít. "Nick, čo tak raňajky?"
  
  
  "O niečo neskôr. Musím zavolať."
  
  
  "Super. Ako sa môžem nepozorovane dostať späť do svojej izby?"
  
  
  "Páči sa ti to." Zdvihol som ju a odniesol na balkón, potom som ju zdvihol cez deliacu stenu. Ak boli v to ráno vo Watergate ďalší ľudia hore, museli si myslieť, že niečo vidia. Keď zišla na zem, oprela sa chrbtom o stenu a rýchlo ma pobozkala, potom sa otočila a... prebehol dverami do Sheriminej izby.
  
  
  Vrátil som sa do svojej izby, išiel som k telefónu a začal vytáčať Hawkovo číslo. Práve som chcel vytočiť poslednú číslicu, keď mi začal šialene zvoniť zvonček a zároveň sa ozvalo klopanie na panel dverí. Odhodil som telefón, rozbehol som sa k dverám a otvoril ich. Candy tam stála, tvár mala bledú a oči zaliate slzami.
  
  
  "Nick," zvolala, "Sherima je preč!"
   Kapitola 8
  
  
  
  
  Odtiahol som Candy späť do Sheriminej izby a zabuchol za nami dvere. Mal som dosť problémov nepozvať zvedavých hostí, aby sa ukázali vo vstupnej hale, alebo nezavolať na recepciu, aby som zistil, prečo dievča v túto hodinu kričí. Candy stála pri dverách Sheriminej izby, lomila rukami a opakovala: „Je to moja chyba. Nikdy som ju nemal nechať samú. Čo máme robiť, Nick? Čo budeme robiť?"
  
  
  Už som niečo urobil. Už podľa vzhľadu obývačky bývalej kráľovnej bolo zrejmé, že sa tam žiaden boj nekonal. Vrátil som sa do predsiene, kde bola Candy pritlačená k dverám a stále opakovala svoju litániu zúfalstva. Rýchly pohľad na jej izbu mi ukázal, že ani tam nie je žiaden boj. Sherimu zrejme odviezli, keď bola ešte pod vplyvom sedatív. Ako ju však únoscovia dostali z hotela? Čo sa stalo strážcovi Watergate, ktorý mal stráviť noc na chodbe? Potreboval som skontrolovať jeho polohu, ale nemohol som riskovať, že ma do haly bude nasledovať stonanie Candy. Musel som ju zamestnať.
  
  
  Pevne som ju držal za ramená, jemne som ňou potriasol a potom ešte silnejšie, až kým neprestala kričať a nepozrela sa na mňa. "Candy, chcem, aby si sa pozrel cez Sherimine oblečenie a povedal mi, či niečo chýba." Musíme zistiť, čo mala oblečené, keď odchádzala z hotela. Kým to urobíš, musím sa na chvíľu vrátiť do svojej izby, dobre? Chcem, aby ste nechali tieto dvere zatvorené a zamknuté. Nepúšťaj dnu nikoho okrem mňa. počúvaš? Rozumiete tomu, čo musíte urobiť? "
  
  
  Prikývla, brada sa jej triasla a v očiach mala slzy. Jej pery sa triasli, keď sa spýtala: „Nick, čo budeme robiť? Musíme ju nájsť. Nemôžeme zavolať políciu? Alebo Abdul? A čo Hassan? Máme mu to oznámiť? Čo na to ambasáda?
  
  
  "O všetko sa postarám," uistil som ju.
  
  
  
  
  
  
  objímanie na chvíľu na upokojenie. „Urob, ako hovorím, a uvidíš, či dokážeš zistiť, čo mala na sebe. Hneď sa vrátim. Teraz si spomeňte, čo som povedal o tom, že nikoho nepustíte dnu. A momentálne žiadne telefonáty. Nehovorte po telefóne, takže ak sa vám Sherima pokúsi dovolať, linka nebude obsadená. Urobíš to, Candy? "
  
  
  Oňuchala si nos, nadvihla jeden rukáv svojho drahého negližé a utrela si slzy, ktoré jej stekali po tvári. "Dobre, Nick." Urobím, čo povieš. Ale vráť sa prosím. Nechcem tu byť sám. Prosím."
  
  
  "Vrátim sa o pár minút," sľúbil som. Keď som vychádzal z dverí, zamkla za mnou zámok.
  
  
  Po ochrankárovi hotela na chodbe stále nebolo ani stopy. Buď odišiel z práce, čo sa zdalo nepravdepodobné, pokiaľ ho nenahradí iný zamestnanec, alebo... Otočil som sa a stlačil som tlačidlo, ktoré zazvonilo na dvere Sheriminej izby. Keď sa Candy nervózne spýtala: "Kto je to?" Potichu som sa predstavil, zahodila závoru a pustila ma dnu.
  
  
  Začala hovoriť: „Nick, práve som začala hľadať...“
  
  
  Prekĺzol som popri nej, vbehol som do jej izby a skontroloval kúpeľňu. Je tu prázdno. Utekal som späť do Sheriminej kajuty a vošiel som do jej kúpeľne. Sprchový záves bol stiahnutý cez vaňu a ja som ho stiahol nabok.
  
  
  Zrejme som nebol jediný, kto v tú noc telo ukryl. V zamrznutej kaluži krvi vo vani ležal starnúci domáci detektív, ktorého som predtým videl tápať po kľúčoch. Smrť bola jediná úľava, ktorú dostal, videl som, odkiaľ mu z niekoľkých bodných rán v hrudi tiekla krv. Pravdepodobne urobil chybu, že sa príliš priblížil k tomu, kto prišiel k dverám Sheriminej izby bez toho, aby predtým vytiahol revolver. Zložil som záves do vane a vyšiel som z kúpeľne a zavrel som za sebou dvere.
  
  
  Moja tvár musela niečo ukázať, pretože Candy sa chrapľavo spýtala: „Nick, čo je toto? Čo je tam? Zrazu zalapala po dychu a ruka jej priletela k ústam: „Nick, toto je Sherima? je tam?
  
  
  "Nie, to nie je Sherima," povedal som. Potom, keď sa načiahla po kľučke dverí v kúpeľni, chytil som ju za ruku. "Nechoď tam, Candy." Niekto tam je... Je mŕtvy. Neviem, kto to je, ale myslím, že by to mohol byť bezpečnostný dôstojník hotela, ktorý sa snažil chrániť Sherimu. Teraz pre neho nemôžeme nič urobiť, takže nechcem, aby si tam išiel.
  
  
  Candy vyzerala, že omdlieva, tak som ju zaviedol späť do hlavnej obývačky a na minútu som ju posadil, hladkal som ju po krásnych vlasoch, keď dusila vzlyky. Nakoniec sa na mňa pozrela a povedala:
  
  
  „Musíme zavolať políciu, Nick. A musím informovať veľvyslanectvo, aby mohli kontaktovať Hassana. Toto je moja práca. Musel som byť s ňou a pomáhať ju chrániť." Znova začala vzlykať.
  
  
  Vedel som, že strácam drahocenný čas, ale musel som jej zabrániť v telefonátoch, ktoré by mohli šíriť zvesti o Sheriminom zmiznutí do paláca v Sidi Hassan. Je načase povedať jej pravdu – aspoň jej verziu. Zdvihol som jej hlavu a bez toho, aby som z nej spustil oči, som sa pokúsil hovoriť úplne úprimne a povedal:
  
  
  "Candy, musím ti niečo povedať." To, čo som vám povedal včera večer o tom, že som vyšetrovateľom ropnej spoločnosti, nie je pravda.
  
  
  Chcela niečo povedať, no položil som prst na jej chvejúce sa pery a pokračoval som v rozprávaní.
  
  
  "Som niečo ako vyšetrovateľ, ale za vládu Spojených štátov." Pracujem na oddelení výkonnej ochrany tajnej služby. Bol som poverený chrániť Sherimu potom, čo sme dostali správu zo zahraničných zdrojov, že by sa niekto mohol pokúsiť zabiť Sherimu.
  
  
  Candyine oči sa pri mojich slovách rozšírili a ja som sa odmlčal, aby mohla položiť svoju otázku. „Prečo, Nick? Prečo by niekto ubližoval Sherime? Už nie je kráľovnou.
  
  
  "Uviesť USA do rozpakov," vysvetlil som. "To je celá pointa." V Adabi sú ľudia, ktorí by chceli, aby Spojené štáty stratili vplyv na Shaha Hassana. A ak sa niečo stane Sherime tu v Štátoch, sme si istí, že sa to stane. Vieš, že mu na nej stále veľmi záleží, však?
  
  
  "Samozrejme," povedala Candy a utrela si ďalšiu slzu. „Miluje ju viac než čokoľvek na svete. Vždy to robil. Nechcel sa s ňou rozviesť, no prinútila ho to urobiť. Nick, toto je jej tajomstvo; Pamätáš si, že som ti povedal, že každý má tajomstvá? No, Sherima povedala, že sa jej Hassan musel vzdať, aby zachránil svoj život a deti... Ach, Nick, čo sa s ňou stane? Čo jej urobili?
  
  
  "Neboj sa," povedal som a dúfal som, že zniem sebavedomo. "Nájdeme Sherimu a bezpečne ju privedieme späť." Musíte si však pomôcť. Nielen Sherima, ale aj vaša krajina.“ V odpovedi na otázku, ktorá jej prebleskla tvárou, som pokračoval: „Vidíš, ak teraz kontaktuješ veľvyslanectvo Adabiya, rozšíria sa správy o únose Sherimy. -Svet sa okamžite dozvie, že Spojené štáty ju nedokázali ochrániť. A to je to, čo sa nechá uniesť
  
  
  
  
  
  
  Únoscovia počítajú. Myslím, že si ju plánujú nejaký čas nechať, možno dostatočne dlho na to, aby zamerali pozornosť všetkých na jej lov, a potom...“ Nepotreboval som hovoriť o tom, čo je zrejmé – výraz na Candyho tvári mi povedal, že si uvedomila, čo mám. na mysli. .
  
  
  "Tak vidíš," pokračoval som, "pokiaľ dokážeme zakryť jej zmiznutie, bude v bezpečí. Ľudia, ktorí ju vzali, potrebujú titulky. Aspoň na chvíľu im môžeme zabrániť, aby ich dostali. Ale potrebujem tvoju pomoc. Budete predstierať, že Sherima je tu a v bezpečí? To by jej mohlo zachrániť život a pomôcť vašej krajine."
  
  
  "Nick, odišiel som odtiaľto tak dávno, že už to nepovažujem za svoju krajinu. Ale urobím všetko, čo si myslíš, že pomôže Sherime."
  
  
  "Pomôže to aj Hassanovi a Adabimu," poznamenal som. „Ak šach opustí Spojené štáty, dlho nevydrží. Na Blízkom východe sú ľudia, ktorí len čakajú na príležitosť presťahovať sa do jeho krajiny. A nejde len o jeho vyhnanie z trónu. Znamenalo by to jeho život."
  
  
  Na chvíľu sa Candy rozžiarili oči a odpľula si: „Nezáleží mi na ňom. Zaslúži si to, čo dostane." Moje prekvapenie sa muselo prejaviť na mojej tvári, pretože veľmi utlmene pokračovala: „Ach, Nick, to som nemyslel. Najviac ma znepokojuje práve Sherima. Nikdy neurobila nič, čím by niekomu ublížila."
  
  
  Nemal som čas pýtať sa jej na jej zjavný predpoklad, že Hassan ublížil ľuďom, ale v duchu som si poznamenal, že sa k tomu vrátim neskôr. Namiesto toho som povedal: "Môžem teda počítať s vašou pomocou?" Keď prikývla, povedal som: "Hm, tu je to, čo musíte urobiť..."
  
  
  "Abdul čoskoro dorazí do Watergate, aby ju so Sherimou vyzdvihol, aby sa opäť vydali na lov," vysvetlil som a všimol som si čas. Jej úlohou bolo zabrániť mu, aby sa dozvedel o Sheriminom zmiznutí, keďže bol služobníkom šáha Hassana a cítil sa povinný jej zmiznutie okamžite nahlásiť. Candy chcela vedieť, ako by to mala urobiť, a tak som jej poradil, že keď Abdul zavolal z haly, povedala mu, že Sherima sa necíti dobre a rozhodla sa zostať vo svojej izbe a celý deň si oddýchnuť. Musela však povedať bodyguardovi, že jeho milenka chcela, aby vzal Candy späť do Marylandu, aby mohla kontaktovať realitných maklérov, keďže Sherima sa v tejto oblasti usadila a kúpila nehnuteľnosť.
  
  
  "Čo ak sa chce Abdul porozprávať so Sherimou?" - spýtala sa Candy.
  
  
  „Len mu povedz, že znova zaspala a nechce byť rušená. Povedzte mu, že ak na tom bude trvať, bude musieť prevziať zodpovednosť. Myslím, že bol dostatočne pripravený poslúchnuť Sherimine rozkazy cez vás, že urobí, čo mu bolo povedané. Teraz chcem, aby si s ním išla na rande a nechala si ho v Potomacu tak dlho, ako to bude možné. Zastavte sa v každej realitnej kancelárii, ktorú nájdete, a nechajte ju počkať, kým si prezriete ponuky. Pred návratom do Washingtonu mi dajte čo najviac času. Potom, keď sa budete musieť vrátiť, vysvetlite, že musíte urobiť nejaké nákupy pre Sherimu a požiadajte ho, aby vás vzal do obchodov v centre mesta. To mi dá pár hodín na to, aby som sa pokúsil vystopovať Sherimu a uvidíme, či ju môžeme dostať späť, kým sa vrátite. Skvelé?"
  
  
  Prikývla a potom sa spýtala: „Ale čo ak ju dovtedy nenájdeš, Nick? Nemôžem to odkladať navždy. Bude chcieť zavolať doktora alebo niečo podobné, ak Sherima nebude hore, kým sa vrátime. Čo mám potom povedať Abdulovi? »
  
  
  "Budeme sa o to musieť starať, keď príde čas." Môžete povedať manažérovi predtým, ako odtiaľto ráno odídete, že Sherima sa necíti dobre a nechce byť obťažovaná... slúžkami alebo telefonátmi. Takto sa dnes nikto nebude snažiť dostať do miestnosti. A ústredňa nebude prijímať hovory do miestnosti. Ešte lepšie je, možno by ste mali dať pokyn manažérovi, aby ústredňa informovala každého, kto Sherimu zavolal, že je tento deň mimo hotela. Uistite sa, že chápe, že to treba povedať každému, aj keď to bude niekto z ambasády. Zdôraznite skutočnosť, že Sherima nie je v poriadku a nechce hovory ani návštevy. Vypočuje si vás, pretože súdiac podľa toho, čo ste mi už povedali, od vášho príchodu máte do činenia s personálom hotela.
  
  
  „Myslíš, že to bude fungovať, Nick? Dokážete nájsť Sherimu skôr, ako sa zraní?
  
  
  „Urobím všetko možné. Teraz musím ísť vedľa a zavolať si. Nechcem prepojiť tento telefón práve teraz, len pre prípad. Obleč sa a buď pripravený, keď príde Abdul. A nezabudnite sa pozrieť cez Sherimine oblečenie, aby ste videli, čo mala na sebe, keď ju vzali.
  
  
  Uistil som sa, že je hore a pohybuje sa, než som sa vrátil do svojej izby a zavolal Hawka. Čo najstručnejšie som mu povedal, čo sa stalo a že som sa dohodol s Candy, aby sa táto správa nerozšírila. Nebol si istý, či mám pravdu, keď som sa nazýval agentom Výkonnej ochrannej služby – ak sa niečo pokazilo, mohlo by to mať vážne následky a vyzeralo to, akoby to bol úrad.
  
  
  
  
  
  
  Chcel si za to zobrať vinu - ale súhlasil, že tento príbeh je lepší, ako jej povedať pravdu o sebe a AXE.
  
  
  Bol tiež trochu zmätený z toho, že musí vyjednávať o doručení dvoch tiel do Watergate, ale rýchlo sme vymysleli plán. Dvaja z jeho mužov by mi do izby doručili pár prepravných debien, ktoré údajne obsahovali prenajaté zariadenie na premietanie filmov. Každý zamestnanec hotela, ktorý prejde vchodom na doručovanie, bude požiadaný, aby v mojej izbe nastavil vybavenie na obchodné konferencie a neskôr sa preň vrátil. Mŕtvoly idú s krabicami.
  
  
  "A čo strážca hotela?" - spýtal som sa Hawka. „Je tu možnosť, že ho čoskoro niekto nahradí. Vraj mal službu celú noc.
  
  
  "Hneď ako odpojíme telefón," povedal Hawk, "už sa k tomu dostanem." Keďže máme taký vplyv na ľudí, ktorí prevádzkujú hotel, sme v celkom dobrej pozícii, ale aj tak budeme musieť vynaložiť maximálne úsilie, aby sme to utajili. A môžeme to len mlčať, kým nebude existovať nejaké oficiálne vysvetlenie jeho smrti.“
  
  
  Dostal som príkaz zostať vo svojej izbe a čakať na ďalšie informácie od Hawka. Chcel som začať, ale keď na to upozornil, priznal som, že momentálne nemôžem veľa urobiť. Uistil ma, že okamžite upozorní všetkými oficiálnymi kanálmi, aby vyhľadal ženu zodpovedajúcu Sheriminmu popisu bez toho, aby uviedol jej meno. Okrem toho všetci agenti AX, ktorí sa infiltrovali do násilných radikálnych skupín a známych podvratných organizácií operujúcich v oblasti District, dostanú príkaz použiť akékoľvek prostriedky, ktoré majú k dispozícii, aby našli bývalú kráľovnú.
  
  
  V odpovedi na Hawkovu otázku som mu povedal, že som si istý, že Candy Knight bude spolupracovať pri snahe zakryť Sherimino zmiznutie. „Ani nie tak preto, že je to pre jej krajinu,“ povedal som Starcovi, „ale pre samotnú Sherimu. A určite nie kvôli Hassanovi,“ dodal som a povedal som mu o jej zjavnej nechuti k mužovi, ktorý pre ňu toľko urobil. "Rád by som vedel, čo je za jej citmi k šachovi," povedal som.
  
  
  "Uvidím, či dostanem ešte niečo z našej pobočky Sidi Hassan," povedal Hawk. "Ale myslím si, že do tohto spisu dali všetky informácie, ktoré mohli." Teraz, N3, ak nemáš nič iné, chcem to všetko uviesť do činnosti."
  
  
  "Je to tak, pane." Budem čakať na tvoj hovor. Chcem ísť len vedľa a zistiť, či je Candy pripravená rozptýliť Abdula Bedawiho, potom sa vrátim do svojej izby, len čo budem vedieť, že odchádzajú do Marylandu."
  
  
  Pred skrátením nášho rozhovoru mi Hawk pripomenul, aby som na dvere a dvere Sheriminej izby zavesil nápis „Nerušiť“. "Nemôžeme nechať chyžnú prísť do žiadnej z izieb a začať čistiť sprchu," poznamenal. Súhlasil som, ako vždy, upokojený jeho pozornosťou k najmenším detailom, bez ohľadu na to, aká zložitá je operácia ako celok. Potom zložili telefón.
  
  
  "Abdul na mňa čaká dole," povedala Candy hneď, ako otvorila dvere a pustila ma do Sheriminej izby.
  
  
  "Ako prijal správu, že Sherima dnes zostala doma?"
  
  
  „Najprv trval na tom, že sa s ňou porozpráva. Potom ma napadla myšlienka, že sme možno príliš oslavovali, keď sme ho včera opustili - Bože, to bola len včerajšia noc? Zdá sa, že to bolo tak dávno – a že mala kocovinu, nechcela nikoho vidieť, nebola zvyknutá toľko piť... Bol v tom trochu uzavretý – poznáte moslimov a alkohol. Ale nakoniec s tým súhlasil. Budem ho držať preč a zamestnať ho, ako sa len dá, Nick, ale musíš ju rýchlo nájsť. Abdul ma zabije, ak bude veriť, že som mal niečo spoločné s jej zmiznutím, alebo ak bude mať dokonca podozrenie, že som mu bránil nájsť ju."
  
  
  "Neboj sa, Candy," povedal som čo najdôveryhodnejšie. "Nájdeme ju. Práve som telefonoval s centrálou a veľa ľudí ju už hľadá. čo mala oblečené?
  
  
  „Myslím, že mala stále na sebe negližé. Pokiaľ viem, žiadne šaty jej nechýbajú, no má ich strašne veľa. Ach áno, aj jej dlhá nora je preč.
  
  
  „Pravdepodobne ju dali okolo, aby ju dostali von. Cez negližé by to vyzeralo, akoby mala na sebe večerné šaty. Z toho, čo som pochopil, ju pravdepodobne zviezli služobným výťahom a potom cez garáž. Ak by bola stále nadopovaná tými tabletkami, možno by vyzerala ako dievča, ktoré toho vypilo priveľa a domov jej pomáha pár priateľov.
  
  
  Zrazu zazvonil telefón, čo nás oboch zaskočilo. "Neuistil si sa, že ústredňa neprijíma hovory?" Opýtal som sa.
  
  
  „Áno, manažér ešte nebol v službe, ale asistent manažéra bol veľmi milý a uistil ma, že nikto nebude rušiť kráľovnú.
  
  
  "Odpovedz," povedal som, keď zazvonil znova. "To musí byť Abdul, ktorý hovorí na domácom telefóne v hale." Ústredňa
  
  
  
  
  
  Nemôžem kontrolovať, kto odtiaľ priamo vytáča. Určite mu vytknite, že zavolal a riskoval, že zobudí Sherimu.“
  
  
  Candy zdvihla telefón, krátko počúvala a prikývnutím mi, že som mala pravdu, pokračovala v príbehu! Abdul za to, že sa odvážil zavolať do izby, keď mu bolo povedané, aby na ňu len počkal a nerušil Sherimu. Zvládla to dobre a v duchu som tlieskal jej hereckým schopnostiam uprostred stresu.
  
  
  Po zložení sa otočila a povedala: „Nick, musím ísť. Ak nie, bude tu nabudúce. Hovorí, že si stále nie je istý, či by mal ísť preč z mesta, keď sa „moja pani“ necíti dobre.“
  
  
  "Dobre, Candy," súhlasil som a dal som jej rýchly bozk, keď si prehodila líščiu bundu cez bielu blúzku. „Len nedovoľ, aby niečo podozrieval. Správaj sa normálne a drž ho preč čo najdlhšie."
  
  
  "Urobím to, Nick," sľúbila, keď som ju pustil z dverí. "Len nájdi Sherimu." Ešte jeden rýchly bozk a bola preč. Zavrel som za ňou dvere, chvíľu som stál a hľadel na zámok a reťaz, na dvere - silné oceľové zariadenia. Rozmýšľal som, ako sa niekto mohol dostať do miestnosti bez toho, aby pretrhol reťaz a urobil taký hluk, že by zobudil všetkých na poschodí. Reťaz bola zrejme na svojom mieste. To sa nemohlo stať, pretože Candy bola v čase únosu v mojej izbe a predtým sa nedalo nijako zaistiť. Kým sme sa milovali, niekto použil uvoľnené dvere, aby vstúpil a odniesol bývalú kráľovnú, ktorú som mal chrániť. A pri tom zabili muža, ktorého kariéra ochrankára nikdy nepostavila proti ničomu nebezpečnejšiemu ako príliš horlivý lovec autogramov alebo domáci drobný zlodejíček. Znechutený sám sebou som prehodil cez kľučku na Sheriminej izbe nápis Nerušiť a vrátil som sa do svojej izby. Keď som otvorila dvere, zazvonil telefón a ja som ho bežala zdvihnúť. Jastrab prehovoril hneď, ako spoznal môj hlas:
  
  
  „Muži doručia váš filmový projektor a ďalšie veci asi za hodinu. Strážca, ktorého zabili, bol mládenec a podľa jeho osobných informácií nemal v oblasti žiadnu rodinu. Aspoň je to prestávka; dnes ráno ho nikto doma čakať nebude. Manažér hotela bude informovať šéfa bezpečnosti Watergate, že má Hogana – tak sa ten muž volá – na špeciálne poverenie a že musí byť na pár dní mimo službu. To je všetko, čo pre teba mám – počkaj chvíľu...“
  
  
  Počul som bzučiak hovoru na ďalšom z mnohých Hawkových stolových telefónov a počul som, ako sa rozpráva s niekým na druhom konci, ale nerozumel som, čo hovorí. Potom sa vrátil k mojej línii.
  
  
  "Bolo to spojenie," povedal. "Naše monitory hlásia, že pred menej ako desiatimi minútami bol na stanicu Adabi vyslaný signál, zjavne v kóde." Odosielateľ nie je online dostatočne dlho, aby sme to tu opravili. Správa bola krátka a opakovala sa trikrát. Dekódovanie na tom teraz pracuje – ak na niečo prídu, hneď sa ozvem.
  
  
  "Máme auto, ktoré pokrýva Sheriminu limuzínu?" Opýtal som sa. Toto bola súčasť plánu, ktorý sme s Hawkom vypracovali už skôr. Tiež sme nechceli, aby niekto vytrhol bodyguarda Candy a Sherimy. Zámerne som zabudol spomenúť túto možnosť Candy, nechcel som jej naznačiť, že by sa mohla mať osobne čoho obávať.
  
  
  "Áno. Počkaj a skontrolujem ich polohu."
  
  
  Znova som počul Hawka, ako sa s niečím rozpráva. Predpokladal som, že toto je rozhlasová miestnosť, z ktorej sa riadia miestne operácie, potom sa znova obrátil na mňa:
  
  
  „Práve teraz sú vodič a dievča v Georgetowne a pripravujú sa na odbočenie na Canal Road; zhruba po tej istej trase, ktorou si išiel minule."
  
  
  "Dobre. Myslím, že sa jej ho podarilo presvedčiť, že je ich úlohou čo najrýchlejšie nájsť Sherime domov. Ak ho dokáže zamestnať na väčšinu dňa, budeme mať nejaký čas, kým sa správa dostane na ambasádu." ."
  
  
  "Dúfajme," súhlasil Hawk a potom dodal, "ozvem sa ti hneď, ako pre teba dostanem niečo iné, N3."
  
  
  Keď zložil, vošiel som do kúpeľne a skontroloval som mŕtveho Araba. Mŕtvola ležala zamrznutá vo vani, našťastie v takej stiesnenej polohe, že ju bolo jednoduchšie uložiť do provizórnej rakvy, ktorá mi mala byť čoskoro doručená do izby. Bol som tomu rád; Nemal som chuť začať lámať ruky alebo nohy mŕtvemu človeku.
   Kapitola 9
  
  
  
  
  Bolo poludnie, keď sa mi znova ozval Hawk. V tom čase už boli mŕtvoly odstránené z mojej izby aj z Sheriminho bytu. Posledná práca už nebola taká jednoduchá. Kým prišli Hokovi muži, slúžky už pracovali na podlahe. Dostať Araba do jednej z škatúľ s vybavením v mojej izbe nebol problém, ale slúžku v mojom krídle bolo treba trochu rozptýliť, kým išli do vedľajšej miestnosti a odstránili ten hrozný balík.
  
  
  
  
  
  z kúpeľne tam. Aby som to urobil, musel som ísť po chodbe do miestnosti, kde pracovala slúžka a zabávať ju hlúpymi otázkami, kým oni robili svoju prácu.
  
  
  V čase, keď mi chyžná vysvetlila, že je príliš zaneprázdnená na to, aby mi prišila pár gombíkov na košeli a osobne za mňa vybavila bielizeň – upratovačka a komorník sa s radosťou postarajú o všetky takéto úlohy, opakovane naliehala, kým ja Vyzerám, že nerozumiem, čo tým myslela - musela si myslieť, že som úplný idiot. Nakoniec sa mi však takmer podarilo ju odhovoriť tým, že som jej ukázal dvadsaťdolárovú bankovku. Predstieral som, že to vzdávam, keď som na chodbe začul kašeľ – signál, že Hawkeovi muži skončili – a zamieril som k služobnému výťahu a dal som si dvadsať do vrecka. Jej sklamanie však čiastočne vymazalo päť dolárov, ktoré som jej podal ako „útechu“, a výdavky zadarmo – ak boli jednoduché – Texasan prilákal ďalšieho priateľa z personálu Watergate.
  
  
  Hawkovo volanie však nijako nezmiernilo trápenie, ktoré som pociťoval z uviaznutia v tejto miestnosti. Vedel som, že niekde bol Sherima väzňom Sword alebo jeho mužov, a ja som sedel na zadku a nemohol som s tým nič urobiť, kým tajní agenti AX a ich informátori neprišli na stopu. A Hokeova odpoveď na moju bezprostrednú otázku o tomto potenciálnom potenciálnom zákazníkovi nepomohla:
  
  
  "Nič. Zdá sa, že nikto nič nevie. A to nie je to najhoršie, N3."
  
  
  "Teraz čo?"
  
  
  „Ministerstvo zahraničia dostalo žiadosť od veľvyslanectva Adabiya týkajúcu sa bezpečnosti Sherimy. Veľvyslanec konal na priamu žiadosť Shaha Hasana. Niekto v Adabi - ktokoľvek prijal tento rádiový signál - oznámil šachovi, že Sherimin život je tu v ohrození. Stále nevieme, kto vysielal signál dnes ráno alebo kto ho prijal v Sidi Hassan. Ale toto je správa, ktorú Decoding analyzoval na základe signálu minúty pred telefonátom z veľvyslanectva Adabiya: "Meč je pripravený zasiahnuť."
  
  
  "Zdá sa, že je stále nažive," prerušil som ju. "Nemyslíš si, že keby bola mŕtva, povedalo by to niečo ako 'Meč udrel'?"
  
  
  Zdalo sa, že Hawke tiež dospel k rovnakému záveru, keďže so mnou súhlasil, hoci si myslím, že sme si obaja priznali, že sme dúfali v to najlepšie a báli sme sa najhoršieho. „Avšak,“ pokračoval zachmúrene, „nemyslím si, že máme príliš veľa času. Štát mi povedal, že veľvyslanectvo Adabiya už poslalo otázky Watergate o tom, kde sa Sherima nachádza. Povedali im, že na ten deň odišla, pretože ste požiadali dievča, aby sa dohodlo s manažérom. Nakoniec veľvyslanectvo hovorilo priamo s manažérom a ten vyhovel a povedal prvej sekretárke, že pochopil, že Sherima odišla do Marylandu hľadať dom. To ich zatiaľ uspokojilo, ale teraz na nich rastie tlak.“
  
  
  "Páči sa ti to?"
  
  
  "Zdá sa, že niekto na veľvyslanectve si zrazu uvedomil, že Abdul Bedawi sa celý deň neukázal, ako to zrejme robil."
  
  
  „Aj mne sa to zdá zvláštne,“ priznal som. „Som zvedavý, či nevolal. Toto zvykol zdôrazňovať. Kde je teraz limuzína?
  
  
  Hawk odišiel z linky, aby skontroloval rozhlasovú miestnosť, a potom mi dal hlásenie: „Váš priateľ teraz sedí v realitnej kancelárii v Potomacu. Toto je druhá otázka, nad ktorou sa pozastavila. Vodič čaká v aute.
  
  
  "Niečo nie je v poriadku," povedal som. „Za normálnych okolností by využil príležitosť zavolať a nahlásiť to. Kiežby…"
  
  
  "Čo ak, N3?"
  
  
  - Pokiaľ už nevedel, čo sa dozvie, keď kontaktuje veľvyslanectvo, pane. Môžete odteraz držať naše auto vedľa nich? Celé toto nastavenie sa mi už nepáči." Mysľou som predbiehal moje slová, keď všetko do seba zapadlo. "Mám pocit, že robíme presne to, čo od nás chcú."
  
  
  „Už sa k nim zdržiavame čo najbližšie bez toho, aby sme úplne sňali ruky. Ale počkaj chvíľu, Nick - Communications mi povedal, že si jedného rána naši tajní ľudia v aute mysleli, že boli definitívne zabití. Od Sheriminej limuzíny ich odrezalo hliadkové auto sprevádzajúce pohrebný sprievod. Keď konečne mohli pokračovať v jazde, limuzína zrejme spomalila, pretože bola len o pár blokov ďalej. Zdá sa, že Bedawi možno čakal, kým ich dobehne.“
  
  
  Hawk začal ešte niečo hovoriť a potom ma požiadal, aby som počkal, keď som v jeho kancelárii počul zvoniť ďalší telefón. Keď som spoznal tento prsteň, prešli ma zimomriavky - dvojitý prsteň. Vedel som, že to prichádza z červeného telefónu umiestneného blízko Hawkeho pravého lakťa a že je priamo prepojený s oválnou pracovňou v Bielom dome. Jedného dňa som bol s Hawkom, keď zazvonilo, a jeho automatická odpoveď – „Áno, pán prezident“ – mi povedala, že som volal na horúcu linku. Myšlienku nikdy nepotvrdil
  
  
  
  
  
  
  Vedel som povedať, že bol na seba naštvaný, že takto odpovedal na telefón s kýmkoľvek v doslechu.
  
  
  Čakal som, že to muselo byť len päť minút, kým sa vrátil na linku, ale pripadalo mi to ako hodiny. Nepočul som, čo povedal; červený telefón mal špeciálne navrhnutý náustok, ktorý obmedzoval slová na vysielač. Bol som si istý, že na linke je aj super scrambler.
  
  
  "N3?" Hawk sa mi konečne ozval po telefóne.
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "Spoznal si ten prsteň?" Nikdy mu nič neušlo, hoci keď som bol v jeho kancelárii v deň, keď odpovedal na prezidentovu výzvu, snažil som sa predstierať, že som ho nepočul odpovedať na červený telefón. Na incident si však jasne pamätal.
  
  
  "Áno, pane," priznal som.
  
  
  „Štátny tajomník je s prezidentom. Práve ho priamo kontaktoval veľvyslanec Adabian konajúci na základe špeciálnych príkazov Shaha Hassana. Vláda Spojených štátov amerických bola požiadaná, aby využila všetky prostriedky na okamžité nájdenie bývalej kráľovnej Sherimy a aby ju priviedla do priameho kontaktu s Jeho kráľovskou výsosťou. Sekretárke nezostávalo nič iné, len povedať, že sa o to pokúsime okamžite.“
  
  
  "Ako skoro" okamžite "?" Opýtal som sa.
  
  
  „Sekretárka nám kúpila nejaký čas, N3, no zároveň nás zarazila. Povedal veľvyslancovi Adabiya, aby informoval Shaha Hasana, že Sherima sa má v ten večer vrátiť do jeho domu na večeru, nie v Alexandrii, ale v mestskom dome, ktorý mal v Georgetowne. Povedal veľvyslancovi, aby uistil šacha, že ho Sherima bude kontaktovať priamo odtiaľ prostredníctvom rádiovej siete ministerstva zahraničia. Má medzinárodné vysielacie spojenie zo svojho mestského domu a z domu v Alexandrii. Veľvyslanec informoval tajomníka, že som s ním hovoril, že šach bude čakať pri jeho rádiu, napriek šesťhodinovému časovému posunu.“
  
  
  "Koľko máme času?"
  
  
  „Sekretárka povedala, že Sherima mala prísť na obed okolo ôsmej. V Sidi Hassan budú dve hodiny ráno. A môžete sa staviť, že šach bude čakať. To znamená, že máme asi sedem a pol hodiny, aby sme dostali Sherimu späť do Watergate, Nick.
  
  
  Spýtal som sa Hawka, či by sa skontaktoval s agentmi v aute, ktoré pokrývalo Candy a Abdula, a spýtal sa ich na názov realitnej kancelárie v Potomacu, kde limuzína parkovala. Povedal, že mi to meno na chvíľu spozná, a potom sa spýtal, prečo to meno potrebujem.
  
  
  "Privediem ich sem," povedal som mu. "Zavolám Candy a poviem jej, že ambasáda má podozrenie, že sa niečo stalo Sherime, takže nemá zmysel predstierať, že je s Abdulom." Poviem jej, aby neukazovala, že som volal, ale len mu povedz, že je čas vrátiť sa; mohla by povedať, že sa tiež bojí, že je Sherima sama alebo niečo také. Chcem vidieť, čo sa stane, keď sa vrátia. Na tom všetkom je niečo zlé, ale neviem na to prísť. Alebo som možno len unavený z toho, že sedím v tejto hotelovej izbe a myslím, že týmto spôsobom môžem vyprovokovať nejakú akciu. Ste v poriadku, pane?
  
  
  "Ste na čele, N3," povedal Hawk. "Potrebuješ odo mňa ešte niečo?"
  
  
  "Nie, pane. Len povedzte tomu kryciemu vozidlu, aby zostalo blízko nich, a chcem byť informovaný o ich polohe, keď sa vrátia do okresu."
  
  
  "Žiadam rádio, aby vás kontaktovalo priamo každých desať minút, N3," povedal Hawk. „Budem musieť ísť do Bieleho domu. Prezident chce, aby som bol pri tom, keď sa on a minister zahraničných vecí rozhodnú, čo robiť, ak Sherima nebude mať čas porozprávať sa s Hassanom."
  
  
  Chcel som mu povedať, že urobím všetko pre to, aby takáto možnosť nevznikla, no už som vedel, že o tom vie.
  
  
  Krátko po tom, čo Hawk zložil telefón, zavolal radista AX, aby uviedol názov realitnej kancelárie, v ktorej Candy vykonávala svoju časť šarády. Získal som číslo z informácií a zavolal som, čo prekvapilo ženu, ktorá odpovedala a pýtala sa na pani Knightovú. Keď sa Candy ozvala a našla, že jej volám, vyzerala ešte viac prekvapene.
  
  
  "Nick, ako si vedel, kde ma nájdeš?"
  
  
  „Nie je čas na vysvetľovanie, kráska. Všetko ti poviem neskôr. Nastal nový vývoj a chcem, aby ste sa sem čo najskôr vrátili."
  
  
  "Čo sa stalo? Je to Sherima? Našli ste ju? Ona...
  
  
  Prerušil som ho slovami: „Nie, nie je to Sherima a nenašli sme ju. Počuli sme však klebety, že Shah Hasan sa ju pokúša kontaktovať. Nejako sa domnievame, že bol informovaný, že odišla. Teraz nehovor Abdulovi, že niečo vieš. Stačí povedať, že ste sa rozhodli vrátiť; v prvom rade sa bojíte o Sherimu a zdá sa, že agenti, ktorých ste navštívili, už majú dosť domov, na ktoré sa Sherima môže pozerať bez toho, aby ste sa pohli ďalej.
  
  
  „Možno sa ku mne ponáhľa, Nick? Ak to urobím, môže si myslieť, že niečo nie je v poriadku."
  
  
  Jej zdôvodnenie dávalo zmysel a tak som jej odporučil, aby ho nenútila ísť rovno do mesta, ale šoférovať.
  
  
  
  
  
  Postupujte podľa nášho pôvodného plánu - zastavte sa v niekoľkých obchodoch, zdanlivo na vybavovanie pochôdzok v Sherim. "Ale nespěchej," varoval som, "a nedovoľ Abdulovi prísť na ambasádu, ak môžeš. Keď sa vrátite do Watergate, odneste ho do jeho izby.
  
  
  "Kde si teraz, Nick?"
  
  
  "Áno, Candy." Budem čakať na tvoj návrat.
  
  
  Candy sa odmlčala a potom sa pomaly spýtala: „Nick, myslíš si, že Abdul mohol byť zapletený do Sheriminho zmiznutia? Preto chceš, aby sa vrátil?
  
  
  „Momentálne neviem, čo si mám myslieť. Ale radšej by som ho mal tam, kde ho môžem mať na očiach. Skúste sa sem vrátiť o pár hodín, ak to stihnete, nebuďte z toho príliš očividní."
  
  
  "Dobre, Nick." Do skorého videnia."
  
  
  Päť minút po tom, čo som položil telefón a ľahol si na posteľ, zavolal rádiový operátor AX a povedal, že Candy odišla z realitnej kancelárie v Potomacu a že limuzína mieri späť do Washingtonu.
  
  
  "Informuj ma o každom ich pohybe," prikázal som mu, než som zložil.
  
  
  O desať minút neskôr telefón zazvonil znova. Bol som informovaný, že krycie vozidlo išlo na juh po diaľnici 190 - River Road - približne päťsto metrov za Sheriminou limuzínou a blížilo sa ku križovatke s Cabin John Parkway. Znamenalo to, že Abdul išiel do okresu priamejšou cestou, ako sa s Candy dostávali do Marylandskej konskej krajiny. Od našej predchádzajúcej expedície tam zjavne čítal mapy trochu viac.
  
  
  "Pokyn kryciemu vozidlu, aby ich mal neustále na očiach," povedal som radistu. "Je mi jedno, či pôjdu rovno do zadného nárazníka, nechcem o toto auto prísť."
  
  
  "Áno, pane," odpovedal a ešte predtým, ako zložil, som počul, ako začal vysielať moje príkazy cez výkonný vysielač AX.
  
  
  Rýchlosť, s akou prišla jeho ďalšia správa, ma prekvapila. A jeho správa nebola vôbec povzbudivá.
  
  
  "Vozidlo subjektu zastavilo na čerpacej stanici blízko križovatky River Road a Seven Locks Road." Nahmatal som kartu a on pokračoval: „Vozidlo C hlási, že vodič zastavil na čerpacej stanici a obsluha tankuje limuzínu. Auto "C" je zastavené, mimo dohľadu stanice, a jeden agent ide vpred pešo, aby držal krok s dohľadom... Môžem zostať na linke, aby som dostal jeho hlásenie, pane?
  
  
  "Potvrdzujem," povedal som mu a čakal som asi desať minút, kým som v pozadí počul praskanie rádia s hlásením. Rádiový operátor sa vrátil k telefónu so slovami, ktoré potvrdili jednu z mojich najhorších obáv: Candy nedokázala zabrániť Abdulovi, aby sa dostal k telefónu:
  
  
  „Agent v aute C hlási, že vodič limuzíny bol na čerpacej stanici osem minút predtým, ako sa vrátil k autu. V tom čase agent spozoroval vodiča na telefónnom automate na stanici po obdržaní drobných od obsluhy. Najmenej dva telefonáty uskutočnil vodič a jeden spolujazdkyňa, ale agent nebol dostatočne blízko, aby videl vytočené čísla. Limuzína a pasažieri teraz cestujú na juh po Cabin John Boulevard... Len minútu, pane. Počul som ďalší prenos, ale správu som nerozumel. Operátor AX mi čoskoro povedal, čo sa deje:
  
  
  "Vozidlo subjektu vstúpilo na George Washington Memorial Parkway a stále cestuje na juh." Stroj C sa znova ohlási o päť minút, ak nechcete, aby som zostal v kontakte, pane.
  
  
  „Nie. Stačí nahlásiť stroju C, aby ste dodržali tento harmonogram podávania správ.“
  
  
  Keď som sa odpojil, bol som zvedavý, koho Abdul kontaktoval. Bolo logické, že jeden z jeho telefonátov bol uskutočnený na veľvyslanectve, čo znamenalo, že teraz vedel, čo sa stalo so Sheriminou - ak to už nevedel. Ale koho ešte zavolal?
  
  
  Ďalšie tri správy v päťminútových intervaloch boli z nášho auta C, ktoré mi hovorilo len to, že Sherimina limuzína sa naďalej presúva späť do oblasti na bulvári Georgea Washingtona. Keď som požiadal rádiového operátora, aby skontroloval rýchlosť auta, poslal požiadavku do auta C a čoskoro ma informoval, že sa zdá, že Abdul udržiava rovnakú rýchlosť 45 až 50 mph, akú udržiaval počas jazdy do az Potomacu. Požiadal som o potvrdenie tejto rýchlosti a bol som presvedčený, že pôvodné informácie sú správne.
  
  
  To vyvolalo ešte viac podozrení o smere, ktorým sa stavalo. Ak Abdula veľvyslanectvo informovalo, že Sherima môže byť v nebezpečenstve, mal sa čo najskôr vrátiť do mesta. Naozaj som chcel, aby sa Hawk vrátil do svojej kancelárie, aby mohol skontrolovať svoje kontakty na veľvyslanectve a zistiť, či tam volal bodyguard. Keďže ma však Hawke nekontaktoval, predpokladal som, že je stále v Bielom dome. Radista AX mi túto skutočnosť potvrdil pri svojej ďalšej správe.
  
  
  "Chcete, aby komunikácia uskutočnila núdzové volanie na jeho pager?" - spýtal sa radista.
  
  
  "Nie, to nebude potrebné," povedal som mu, keď som videl, ako Hawkova malá trubica zrazu začala bzučať.
  
  
  
  
  
  Avšak práve teraz by bolo užitočné vedieť, či niektorý z našich podzemných kontaktov bol schopný viesť k Sheriminmu zmiznutiu. Ako agent zodpovedný za operáciu som mal právo kontaktovať Hawkovu výkonnú kanceláriu a vyžiadať si stav akýchkoľvek hlásení z terénu, ale rozhodol som sa, že počkám, kým sa Starý muž nevráti na veliteľstvo. V každom prípade som si bol istý, že vydal príkaz, aby som bol informovaný o všetkých dôležitých oznámeniach týkajúcich sa prípadu.
  
  
  Sledoval som Sherimino auto na mojej mape, kým mi boli prenášané správy, sledoval som jej vstup na Canal Road a uvedomil som si, že je späť v oblasti. Keďže som predpokladal, že Abdul vedel, že so Sherimou nie je niečo v poriadku, očakával som, že sa on a Candy čoskoro vrátia do hotela. Nedokázala by ho odviesť od čohokoľvek, ak by cítil, že „Jej Výsosť“ je v nebezpečenstve.
  
  
  Len dve minúty po jeho poslednej správe so mnou opäť telefonoval rádiový operátor AX. „Pane, stalo sa niečo, o čom by ste podľa mňa mali vedieť. Auto C začalo vysielať skoro, aby oznámilo, že limuzína, za ktorou išlo, výrazne spomalila. Potom stroj C náhle stratil kontakt a ja som ho už nebol schopný zachytiť."
  
  
  "Skúšaj ďalej," prikázal som. "Zostanem v kontakte."
  
  
  Znova a znova som ho počul rachotiť telefónnymi číslami auta C. Nemusel mi volať, aby mi povedal, že nedostal odpoveď. Potom som zrazu v telefóne počul nejakú správu prichádzajúcu do rozhlasovej miestnosti a začal som dúfať, že auto C mohlo byť v zóne zastavenia vysielania. Boli rýchlo porazení, keď sa rádiový operátor vrátil na linku:
  
  
  "Pane, obávam sa, že máte problémy." Monitoring práve zachytil erupciu od okresnej polície, ktorá nariadila hliadkovacím krížnikom vyšetriť nehodu na Canal Road v oblasti, kde naše auto naposledy dorazilo do oblasti C. Máte nejaké objednávky? »
  
  
  "Áno. Vystúpte z linky a požiadajte Pozorovateľa, aby mi zavolal priamo. Chcem vedieť každé slovo, ktoré o tomto hovore povie okresná polícia."
  
  
  O deväťdesiat sekúnd neskôr mi telefón zazvonil znova – ústredňa Watergate si musela myslieť, že si objednávam stávky mimo mojej izby s toľkými hovormi. Pozorovateľ na úseku monitorovania AX začal hlásiť, čo sa dozvedeli odpočúvaním hlasu krajskej polície. Správy neboli dobré. Zdá sa, že okresný krížnik bol blízko miesta na Canal Road a rýchlo dorazil na miesto činu. Prvotná správa na centrále bola, že auto havarovalo a začalo horieť a že sú potrebné sanitky.
  
  
  "Počkajte chvíľu, pane," povedal môj nový partner a v pozadí som opäť počul prehovory v rádiu. Čoskoro sa vrátil na linku s aktualizáciou. "Vyzerá to zle, pane," povedal. „Krížnik DP práve požadoval, aby oddelenie vrážd odpovedalo na telefón a poslalo všetky dostupné náhradné vozidlá. Policajt, ktorý volal, povedal, že dorazil druhý krížnik a oni sa snažili uhasiť požiar, ale potrebovali aj hasičské auto. Okrem toho povedal, že existujú dôkazy o streľbe z automatických zbraní.“
  
  
  "Nič nenasvedčuje tomu, že na mieste činu je druhé vozidlo - limuzína?" Opýtal som sa.
  
  
  "Zatiaľ nič. Počkajte, tu je ďalší... Cruiser hlási troch mŕtvych, pane. V tom aute C sme mali troch mužov; vyzerá to, že ho kúpili."
  
  
  Dal som mu pokyn, aby poslal správu do našej rádiovej miestnosti, aby vyslala na miesto najbližšiu dostupnú jednotku AX. „Chcem čo najrýchlejšie zhrnúť, čo sa stalo. Niekto to musel vidieť, inak by si to okresná polícia tak rýchlo neuvedomila. Keď sa po odovzdaní mojich príkazov vrátil na linku, mal som pre neho ešte jednu vec: „Vezmi si iný telefón a zisti, či sa Starý pán vrátil... Nie, ešte lepšie, zapni na jeho telefóne núdzový signál. zvukový signál. Chcem, aby ma tu čo najskôr kontaktoval. Teraz mu zavolám, aby mi mohol zavolať.
  
  
  Hneď ako som zložil telefón mi znova zazvonil. Zdvihol som telefón a spýtal som sa: "Počuli ste, pane?"
  
  
  Hlas, ktorý odpovedal, nebol Hawk.
  
  
  "Nick? To som ja, Candy."
  
  
  Ohromený som takmer zakričal: "Kde si?" pri nej.
  
  
  "V malom butiku na Wisconsin Avenue v Georgetowne," povedala. "Prečo? Čo sa stalo?"
  
  
  "Kde je Abdul?" - spýtal som sa a dal som si čas na vysvetlenie.
  
  
  „Sadnite si do prednej časti auta. Prečo, Nick? Čo sa stalo?"
  
  
  "Si si istý, že tam je?"
  
  
  "Samozrejme, som si istý." Teraz sa naňho pozerám z okna. Nick, prosím, povedz mi, čo sa deje. Urobil som, ako si povedal, a požiadal som ho, aby sa tu zastavil, pravdepodobne preto, aby som mohol vyzdvihnúť sveter, ktorý Sherima videla minulú noc v okne a spomenula, že chce. Bolo to nesprávne? Povedal si, že odložíš jeho návrat do hotela, kým nebudem môcť.
  
  
  Bol som si istý, že Hawk sa ma dovtedy musí snažiť kontaktovať, ale potreboval som vedieť niečo od Candy. „Zlato, nepýtaj sa ma hneď ako to viem, ale ty a Abdul ste sa dohodli
  
  
  
  
  
  čerpacej stanici a niekoľkokrát telefonoval. vieš kto? »
  
  
  Začala sa pýtať, odkiaľ som vedel o zastávke pri ceste, ale prerušil som ju a ostro som povedal: „Teraz nie, Candy. Len mi povedz, vieš komu volal? »
  
  
  "Nie, Nick." Nešiel som na stanicu. Snažil som sa mu zabrániť, aby tam zastavil, ale trval na tom, že potrebujeme benzín a...
  
  
  „Vieš, rád by som o tom všetko počul, ale teraz musím zavesiť. Urob mi láskavosť a zamestnaj Abdula tak dlho, ako len môžeš. Sľúbiť? »
  
  
  "Dobre," povedala urazene, pretože som zmizla to, čo vyzeralo ako dobrá snaha z jej strany. "Len mi povedz jednu vec," pokračovala, "je niečo o Sherim?"
  
  
  „Nie. Ale nebojte sa. Teraz musím zavesiť." Počul som, ako niečo povedala, keď som stlačil tlačidlo, ktoré nás odpojilo, ale v tej chvíli mi bolo jedno, čo to bolo. A telefón okamžite zazvonil znova. Tentoraz som čakal, kým som si nebol istý, že hlas, ktorý odpovedal na môj pozdrav, bol Hawkov, a potom som sa spýtal: "Počuli ste, čo sa stalo, pane?"
  
  
  "Áno. Práve som kráčal do kancelárie, keď mi zazvonil pager. Snažil som sa ti dovolať, ale tvoja linka bola obsadená." To posledné bolo takmer napomenutie.
  
  
  "Mám pocit, že som s týmto telefónom strávil celý svoj život," povedal som pochmúrne, "zatiaľ čo iní ľudia boli zabití." Potom som začal vysvetľovať, čo som vedel o Candyinej ceste do Potomacu a udalostiach, ktoré nasledovali potom, čo som ju tam kontaktoval a zariadil jej a Abdulovi návrat do mesta. "Som si istý, že jeho hovory súviseli s tým, čo sa stalo neskôr na Canal Road," povedal som a uzavrel svoju správu.
  
  
  "Pravdepodobne máš pravdu," súhlasil Hawk. „Poviem vám, čo som sa naučil za tých pár minút, čo som sa vrátil...“
  
  
  Po prvé, bolo zrejmé, že traja naši muži sú mŕtvi. Hawk kontaktoval svoj kontakt na okresnej polícii a po niekoľkých unáhlených rádiových otázkach a odpovediach policajtov na mieste sa dozvedel, že auto je naše a že telá sú buď v ňom, alebo sú dosť blízko na to, aby boli pasažiermi. . "A nezrútil sa," pokračoval Hawk. „Pôvodná správa bola nesprávna. Vybuchla – alebo skôr hodili pod ňu granát a ten explodoval a odhodilo ho do priekopy. Potom podľa muža, ktorý incident pôvodne nahlásil – je to operátor odťahovej služby, ktorý má vo svojom kamióne vysielačku, a preto sa polícia dostala k slovu tak rýchlo – pri horiacom aute C zastavil obytný automobil VW. vyšiel z kempu a strieľal zo samopalov na trosky“
  
  
  "Dostal prevádzkovateľ odťahového vozidla licenčné číslo pre karavan?"
  
  
  Svedok bol príliš ohromený náhlym vypuknutím násilia, aby si všimol poznávaciu značku VW, povedal Hawke, ale bol schopný poskytnúť pomerne dobrý opis prepadového vozidla. Pracoval v garáži, poznal väčšinu značiek áut a nákladných áut a informácie, ktoré poskytol, už boli zverejnené vo všeobecnom bulletine v okrese a okolí. Zátarasy boli zriadené na všetkých mostoch a hlavných dopravných tepnách z Washingtonu, zatiaľ čo štátna polícia v susednom Marylande a Virgínii neustále strážila všetky hlavné tepny a posielala krížniky na menej využívané cesty.
  
  
  Nemal som čas povedať Hawkovi o Candyho telefonáte z Georgetownu, a keď som to urobil, jeho záver bol rovnaký ako môj. "Drží sa rutiny," súhlasil Hawk, "takže sa nezdá, že by mal niečo spoločné s organizovaním útoku na náš stroj C. Pravdepodobne nevie, že jeden z našich mužov, ktorý ho sledoval, odišiel." dopredu a sledoval, ako volá na tú čerpaciu stanicu. Pokiaľ vie, auto C jednoducho zastavilo mimo dohľadu a počkalo, kým sa vráti na diaľnicu."
  
  
  Niečo, čo Hawk práve povedal, mi zazvonilo v mysli, no nemal som čas sa na to sústrediť, pretože mi dal nejaké inštrukcie. "Zostaň vo svojej izbe, Nick, kým ja budem koordinovať hon na tento Volkswagen." Chcem ťa kontaktovať, keď to bude objavené, potom budem mať pre teba prácu." Spôsob, akým to povedal, ma nenechal na pochybách o tom, aká bude táto práca, keď budú identifikovaní vrahovia. "A chcem, aby ste počkali, kým sa slečna Knightová a ten osobný strážca Abdul Bedawi nevrátia do hotela." Ak by sa držal svojho vzoru, išiel by do Sheriminho bytu pozrieť sa, ako sa jej darí.
  
  
  "Budem tu, pane," uistil som ho, keď sa náš rozhovor skončil.
  
  
  Keď Hawk prevzal kontrolu nad komunikáciou, čakal som, že môj telefón bude chvíľu stáť, no mýlil som sa. Takmer okamžite zazvonilo znova, a keď som odpovedal, volajúca sa predstavila ako predavačka v butiku v Georgetowne – meno, ktoré znelo ako niečo prefíkané.
  
  
  "Pán Carter, snažila som sa vám zavolať, ale vaša linka bola obsadená," povedala. "Jedna žena mi dala dvadsať dolárov za prísľub, že vám zavolám a pošlem vám správu." nemám čas zavolať si.
  
  
  "Čo sa stalo
  
  
  
  
  
  
  elektronická správa? “ spýtal som sa, pretože som vedel, kto tá dáma musí byť.
  
  
  "Len mi povedala, aby som ti povedala, že Candy povedala, že ti mám zavolať a povedať ti, že niekto - len si nepamätám meno, tak sa ponáhľala, že som to nestihla - aj tak niekto odišiel a ona išla." pokúsiť sa ísť za ním a ona vám zavolá neskôr. Znamená to pre vás niečo, pán Carter?
  
  
  "Samozrejme," povedal som jej. "To znamená veľa. Nevidel si náhodou, kam išla?"
  
  
  "Nie, nevedel som. Všetko sa zbehlo tak rýchlo, že mi ani nenapadlo pozrieť sa. Len schmatla ceruzku z pultu tu pri pokladni, napísala si tvoje meno a telefónne číslo, dala mi dvadsaťdolárovku a odišla."
  
  
  "Ďakujem pekne," povedal som, znova som sa jej spýtal na meno a adresu a zapísal som si to. "Asi za deň dostanete poštou ďalších dvadsať dolárov."
  
  
  Trvala na tom, že to nie je potrebné, a potom ma požiadala, aby som držal líniu. Počul som, ako sa s niekým rozpráva, než sa otočila k telefónu a povedala mi: „Pán Carter, jedno z dievčat, ktoré tu so mnou pracuje, sledovalo pani, ako odchádzala z obchodu. Hovorí, že ju videla nastupovať do taxíka a rýchlo sa rozbehol."
  
  
  Znova som jej poďakoval, potom som zložil a zavolal som Hawkovi, aby som ju informoval o najnovších zmenách. Rozhodol sa požiadať okresnú políciu, aby vysielala všetky vozidlá, aby vystopovali Sheriminu limuzínu. Poradil som, že ak auto zbadajú, nezastavujte, ale snažte sa ho mať pod dohľadom, kým nezastane. Vydal rozkaz a potom povedal: "Čo si o tom myslíš, N3?"
  
  
  „Myslím, že Abdul musel vidieť, ako Candy volá z toho butiku, a uvedomil si, že jeho plány sa musia zmeniť. Musí vedieť, že niekomu pomáha zakryť Sherimino zmiznutie a pravdepodobne si myslí, že som to ja. Teda ak mal niečo spoločné s jej únosom.
  
  
  A jeho vzostup týmto spôsobom to dáva najavo. Hádam asi mieri tam, kde držia Sherimu. Ak je ešte nažive. Dúfam, že ho čoskoro chytí okresná polícia. Nejake info o karavane VW? »
  
  
  "Zatiaľ nič," povedal Hawk smutne. „Ak niečo budem počuť, zavolám ti späť. V každom prípade tam budete musieť počkať pre prípad, že by slečna Knightová zavolala.
  
  
  "Ja viem," povedala som temne a cítila som sa zmierená s tým, že budem navždy čakať vo svojej izbe. "Len dúfam, že sa nebude snažiť hrať na detektíva a nedostane sa k nemu príliš blízko." Myslím, že je bezpečné predpokladať, že je stále niekde na jeho stope. Ak by ho stratila, sama by ma kontaktovala.“
  
  
  Hoci ma nedávno začalo hnevať neustále zvonenie môjho telefónu, teraz som dúfal, že zazvoní znova, keď Hawk zložil. Nestalo sa tak a ja som sedel a sledoval, ako sa sekundy menia na zdanlivo nekonečné minúty s vedomím, že keď sa začnú meniť na hodiny, čoskoro príde čas, keď budem musieť pozvať Sherimu do domu ministra zahraničných vecí na jej rádiový rozhovor s Shah. Hassan. A tiež s vedomím, že ak tento dátum nedodržíme, celý svet by sa mohol začať rozpadať vo výbuchoch, ktoré by sa rozšírili z Blízkeho východu do vonkajších končín vesmíru.
  
  
  Keď sa Candy ozvala tesne po štvrtej, krátko som si zdriemol na bujnom koberci Watergate. Počas tejto doby Hawk dvakrát volal s depresívnymi správami, že sa nenašiel ani karavan vrahov, ani Sherimina limuzína a vodič. Vedel som pochopiť, že medzi tisíckami verejných a súkromných občanov vo Washingtone by sa limuzína hľadala len ťažko, ale karavan by mal byť jednoduchší, keby nebol niekde ukrytý skôr, ako sa bulletin dostal do policajnej siete.
  
  
  Candyine slová vytryskli ako voda z pretrhnutej priehrady; Ani nečakala, kým jej odpoviem na otázky:
  
  
  „Nick, toto je Candy. Dostal si moju správu? Abdul odišiel, ja som si zobral taxík a išiel za ním. Boli sme všade. Stálo ma to pätnásť dolárov, pretože taxikár povedal, že by to nemal robiť. Každopádne, Abdul zaparkoval asi blok od veľvyslanectva v Adabiane a chvíľu tam len tak sedel, potom vyšiel muž, ktorého som nepoznal, nastúpil do auta a odišli. Sledoval som ich a chvíľu jazdili v kruhoch a potom...
  
  
  "Cukríky!" Konečne sa mi podarilo prelomiť prúd vysvetlení, keď sa zastavila, aby sa nadýchla. "Kde si teraz?"
  
  
  „Na St. John's College,“ odpovedala nenútene, a keď som potom neveriacky zopakovala meno, pokračovala: „Prišla som sem použiť telefón. Boli veľmi láskaví a umožnili mi použiť jeden bez platenia, keď som povedal, že je to naliehavé. Pani povedala...
  
  
  Keď som znova zakričal „Candy“ a žiadal som, aby mi povedala, kde je Abdul, opäť sa urazila a povedala: „Nick, to som sa ti snažila povedať. Je v dome asi o blok ďalej na Military Road. Povedala, že Sherimin bodyguard odviezol limuzínu priamo do garáže za domom. „Videl som ho, pretože taxikár prešiel okolo veľmi pomaly, keď videl Abdula odbočiť na príjazdovú cestu. Požiadal som ho, aby ma pustil na najbližšom rohu
  
  
  
  
  
  
  na Utah Avenue, potom som sa vrátil okolo domu, ale myslím, že on a muž z veľvyslanectva už vošli dovnútra."
  
  
  "Nick, myslíš, že by tam mohla byť Sherima?"
  
  
  "Presne to chcem vedieť," povedal som jej a požiadal som o adresu na Vojenskej ceste.
  
  
  Dala mi ho a potom povedala: "Nick, ideš von sám alebo pošleš políciu?" Keď som jej povedal, že pôjdem hneď, ako sa dostanem dole a nasadnem do taxíka, povedala: „To je dobré. Sherima môže byť v rozpakoch, ak príde polícia a dôjde k rozruchu.
  
  
  Bol by som sa zasmial, keby situácia nebola taká vážna; len pár hodín predtým sa Candy snažila zavolať armádu, námorníctvo a kohokoľvek iného, aby pomohla nájsť Sherimu, ale keď bolo jasné, že by sa bývalá kráľovná mohla nájsť, mala obavy o ochranu povesti svojej priateľky a zamestnávateľa. .
  
  
  "Neboj sa," povedal som jej. „Pokúsim sa udržať meno Sherima mimo novín. Teraz ma počkaj v škole. Ako sa to zase volá? St. John's College...“ Ignoroval som jej protest, že chcela, aby som ju vyzdvihol a vzal so sebou do domu, namiesto toho som trval na tom, „Urob, ako hovorím. Neviem, čo majú Abdul a jeho priateľ za lubom, ale môžu nastať problémy a ja nechcem, aby si sa zranil." Bolo lepšie, že ešte nevedela, koľko mužov už v ten deň zomrelo a že ďalší budú takmer určite nasledovať. „Prídem po teba hneď, ako to bude možné. Teraz je čas, aby som začal." Zložil som skôr, ako sa mohla ďalej hádať.
  
  
  Pred odletom som musel znova zavolať. Hawk počúval, keď som mu hovoril, čo mu povedala Candy, a potom povedal: "Muž, ktorého vyzdvihol na veľvyslanectve, by mohol byť Sword, N3." Keď som súhlasil, pokračoval: „A túto adresu som spoznal na Vojenskej ceste. To je to, čo CIA niekedy používa ako „bezpečný prístav“. Myslel som si, že sme jediní okrem CIA, ktorí o tom vedia, ale nepriateľ má zrejme aj celkom dobré spravodajské zdroje. Rozumieš, čo pravdepodobne urobí Meč, Nick?
  
  
  "Tu nájdu Strieborného Sokola mŕtveho," povedal som. "A bude veľa dôkazov, že pracovala pre CIA a bola zabitá, keď sa vyhrážala, že odhalí sprisahanie svojho bývalého zamestnávateľa v Adabi." Ale nedrží CIA neustále niekoho vo svojich priestoroch? »
  
  
  "Myslím si. Meč však neváha zabiť každého, kto stojí v ceste jeho plánom. A ak, ako hovorí slečna Knightová, on a ten Bedawi vošli priamo do domu, pravdepodobne už svoju vraždu spáchali.
  
  
  "Už som na ceste, pane," povedal som mu. Kým sme sa rozprávali, skontroloval som mapu a odhadol som, že na adresu na Vojenskej ceste mi to bude trvať asi dvadsaťpäť minút. Hawk povedal, že po mňa čo najskôr pošle záložný tím. Väčšina miestnych agentov bola v teréne a pokúšala sa vystopovať karavan VW a jeho smrtiacu posádku, ale povedal, že mi okamžite pošle tím na pomoc. Vedel som však, že to bola úloha majstra vrahov, a požiadal som ho, aby dal pokyn svojim mužom, aby sa držali späť, pokiaľ si nebude úplne istý, že potrebujem pomoc.
  
  
  Povedal, že odovzdá potrebné rozkazy, potom mi zaželal šťastie – niečo, čo zvyčajne nerobil – a ukončil hovor.
   Kapitola 10
  
  
  
  
  Keď som vychádzal z miestnosti, niečo tvrdé mi udrelo do chrbta a chladný, vyrovnaný hlas potichu povedal: "Poďme služobným výťahom dole, pán Carter... Nie, neotáčajte sa." Rozkaz bol vykonaný ďalším úderom do chrbtice. „Toto je .357 magnum, a keby som mal stlačiť spúšť tam, kam teraz ukazoval, väčšina chrbtice vám vyjde cez žalúdok... To je lepšie, len pokračujte chodbou k výťahu a určite držte ruky rovno po bokoch."
  
  
  Nemal som ako varovať operátora, keď otvoril dvere servisného výťahu. Blackjack ho okamžite zrazil na podlahu auta. Tesne predtým som na chvíľu pocítil, ako sa mi tlak v chrbte uvoľnil, a pri pohľade na operatérovo pomliaždené čelo som si uvedomil, že môj väzňovateľ si prehodil Magnum na ľavú ruku, pričom pravú nechal voľnú, aby muža mohla udrieť. .
  
  
  Podľa rozkazov som odvliekol operátora výťahu do najbližšej skrine na bielizeň a zabuchol po ňom dvere v nádeji, že ho nájdu včas lekársku pomoc. Táto akcia mi dala príležitosť vidieť muža, ktorý držal veľkú zbraň, namierenú na mňa, keď som pracoval. Bol to ďalší Arab, nižší a silnejší ako ten, ktorý zomrel na balkóne s mojím nožom v krku. Znova si vymenil ruky s pištoľou dosť dlho na to, aby si vzal kľúč od gazdinej bielizne, ktorý našťastie pre jeho účely - alebo možno po dohode - zostal v zámku bielizníka. Bol to znalec koženej šťavy. Náraz zlomil kľúč v zámke, čím sa zabezpečilo, že objavenie jeho roztrhaného obsahu sa oneskorí ešte dlhšie.
  
  
  "Teraz poďme dolu do suterénu, pán Carter."
  
  
  
  
  
  
  - povedal môj podsaditý priateľ. „Vstúpte rovno do výťahu čelom k zadnej stene... To stačí... Teraz sa len predkloňte od pása a zatlačte rukami na stenu. Videl ste políciu prehľadávať väzňov, pán Carter, takže viete, čo máte robiť... Správne a nehýbte sa.
  
  
  V tichosti sme kráčali dolu do spodnej úrovne Watergate. Ozval sa bzučiak, ktorý signalizoval, že na niekoľkých poschodiach boli stlačené tlačidlá, aby signalizovali vyzdvihnutie, ale auto bolo spustené manuálne a Arab nezastavil. Keď sa dvere konečne otvorili, už som dostal pokyny na výstup: otočte sa, ruky v bok, vyjdite rovno z auta a odbočte doľava. Ak niekto čaká, len prejdite, akoby sa nič nestalo. Ak urobím čokoľvek, čo vzbudí podozrenie, zomriem ja a niekoľko nevinných ľudí.
  
  
  V pivnici nikto nečakal, no keď sme prechádzali chodbami vedúcimi do garáže Watergate, zvedavo na nás pozerali dvaja muži v uniformách hotelových služieb. Aby som im zachránil život, predstieral som priateľský rozhovor s mužom, ktorý stál vedľa mňa a jeho zbraň sa mi teraz zapichla do rebier z vrecka bundy. Zrejme predpokladali, že sme manažéri hotela alebo hostia, ktorí sa stratili pri hľadaní garáže a prešli okolo nás bez toho, aby čokoľvek povedali.
  
  
  "Výborne, pán Carter," povedal môj zdvorilý únosca, keď sme boli z doslechu páru. Ustúpil za mňa a dal mi smer, ktorý nás nakoniec zaviedol do odľahlej časti garáže. Parkovalo tam len pár áut a navyše obytný automobil Volkswagen. Nečudo, že si ho hliadky nevšimli. Arab so mnou musel niekde vysadiť svojich spolubojovníkov, potom sa odviezol priamo do garáže Watergate a čakal pri mojich dverách takmer od chvíle, keď sa na nich začal lov.
  
  
  Automaticky som zamieril ku kempingu a Arab správne pochopil moje činy. "Takže o tom viete, pán Carter." Boli sme presvedčení, že to zvládnete. Preto som bol pre teba poslaný. Použijeme však auto, ktoré je zaparkované vedľa Volkswagenu. Je tu od včerajšieho večera. Jeden z našich mužov sa k nemu po návšteve strechy už nikdy nevrátil. Som si istý, že vieš prečo.
  
  
  Neodpovedal som, ale môj zhovorčivý priateľ očividne nečakal odpoveď, pretože pokračoval: „Choďte rovno do zadnej časti Vegy, pán Carter. Zistíte, že kufor je otvorený. Stačí ho zdvihnúť a pomaly vliezť dovnútra. V okolí nikto nie je, ale aj tak by som nechcel strieľať z tejto zbrane v garáži. Zvuk bude dosť hlasný a ak to niekto príde vyšetrovať, bude musieť byť tiež zabitý.“
  
  
  Bol som už takmer pri kufri Vegy, keď si strelec zjavne uvedomil, že urobil vážnu chybu a okamžite ju napravil. "Prestaňte, pán Carter." Teraz sa nakloňte nad veko kufra... Vezmem zbraň. Dobre, môžeš znova vstať a otvoriť kufor... Ak sa len posadíš a usadíš sa, môžeme ísť.
  
  
  Schúlil som sa v stiesnenej kabínke a uistil som sa, že moja hlava je čo najďalej pod baldachýnom, pričom som mal nohy pritlačené k otvoru. Kým som sa krčil, Arab mi naďalej mieril Magnum na hlavu; potom, keď sa mi zdalo, že som vyrovnaný, ustúpil a siahol po veku truhly. Keď začal klesať, oči som uprela na jeho telo, aby som sa uistila, že sa nepohne ďalej. V tom momente, keď som vedela, že mu vo výhľade na mňa úplne zatarasí takmer uzavreté veko hrudníka, som udrela oboma nohami, pričom som na úder použila všetku silu svojich pokrčených nôh.
  
  
  Veko hrudníka vyskočilo, do niečoho narazilo a pokračovalo v pohybe. V čase, keď som videl, som zistil, že sa pozerám na groteskne skrútenú tvár na hlave, ktorá bola zaklonená dozadu v zdanlivo nemožnom uhle. Spoza spodných okrajov jamiek sa na mňa pozerali nevidiace oči, ktoré už začali blednúť. Ruka držiaca veľký Magnum sa mimovoľne trhla smerom ku kufru auta, ale nervový systém nikdy nevyslal signál do tých zmrznutých prstov, aby stlačili spúšť.
  
  
  Keď som prehodil jednu nohu cez okraj hrude a začal vyliezať, umierajúci Arab zrazu spadol späť, stuhnutý ako doska. Zadnou časťou hlavy narazil najskôr na betónovú podlahu garáže a s hlasným prasknutím sa trhol dopredu. Až keď som sa zohol, aby som stiahol svoj Luger z opaska muža, ktorý ma držal v zajatí, uvedomil som si, čo sa stalo, keď som prirazil veko hrudníka nahor. Jeho čepeľ, ako tupá gilotínová čepeľ, ho zachytila pod bradou a odhodila mu hlavu takou silou, že mu zlomila krk.
  
  
  Po prehľadaní jeho vreciek som našiel dve sady kľúčov od auta. Jeden prsteň mal štítok s rovnakým číslom: obytný automobil VW a názov požičovne áut. Vyskúšal som jeden z kľúčov na inom krúžku v kufri Vega a fungovalo to. Toto bol dosť presvedčivý dôkaz, že tento muž bol s tým, ktorého som bodol.
  
  
  
  
  
  
  minulú noc na Sheriminom balkóne. Premýšľal som, kto iný by mohol byť nablízku kvôli tomu, čo malo byť poslaním uniesť bývalú kráľovnú. Mohol by byť Meč aj na streche hotela? Bol to ten, ktorého som náhodou zabil, keď Candy spanikárila a udrela ma do ruky a snažila sa mi to povedať bez slova, zatiaľ čo neustále prevracal oči nahor?
  
  
  Na kontrolu Volkswagenu nebol čas a nechcel som, aby ma niekto zrazu našiel s mŕtvolou v garáži. Hodil som ho do kufra Vegy, zabuchol veko, ktoré ho pripravilo o život, a sadol som si na sedadlo vodiča. Čo do pekla, ušetrí to cestovné za taxík AX na Military Road a o jedno telo menej pre Hawka, ak bude musieť zorganizovať presun z Watergate.
  
  
  Dvadsať minút po tom, čo som zaplatil za parkovanie Vega - lístok bol opečiatkovaný takmer o šestnásť hodín skôr o 1:00. - Prešiel som okolo adresy, ktorú som chcel na Military Road. Našťastie sa väčšina vozidiel okresnej polície v ten deň sústredila na lov karavanu VW bez obáv z porušovateľov semaforov alebo prekračujúcich rýchlosť, takže som išiel rýchlo a bez zastavenia. Zabočil som za ďalší roh a zaparkoval. Keď som sa vrátil na križovatku, zbadal som veľkú skupinu nízkych budov na kopci cez ulicu a usúdil som, že toto je pravdepodobne pozemok St. John's College, kde na mňa mala čakať Candy. Zabočil som za roh a rýchlo som sa vrátil na vojenskú cestu, nechcel som riskovať a vysvetľovať nejakému užitočnému okoloidúcemu, že viem, že na tejto strane ulice by sa nemalo parkovať a že na druhej strane by nemalo byť miesto a že som sa ponáhľal.
  
  
  Keď som išiel okolo, rýchlo som sa pozrel na dom, kde Candy povedala, že Abdul a muž, o ktorom som mal podozrenie, že je Sword, sa dostal dovnútra. Zdalo sa, že zapadá do susedstva červených tehál, viacúrovňových rančov. Pravdepodobne medzi dvadsiatimi a dvadsiatimi piatimi rokmi, v lete zatienený stromami, bol obklopený „živým plotom, ktorý mohol rásť dostatočne vysoko, aby zakryl pohľad náhodných okoloidúcich bez toho, aby poskytoval zjavnú záruku súkromia. . Prelomenie predného plotu nastalo na príjazdovej ceste, ktorá viedla do garáže pre dve autá v zadnej časti domu. Ku vchodovým dverám viedla kamenná cesta. Zvonku to vyzeralo ako domov stredne bohatej rodiny.
  
  
  Ak by CIA prevádzkovala svoje „bezpečné domy“ rovnakým spôsobom ako AX, stáli obyvatelia domu by tento obraz slušnosti starostlivo pestovali. Hawk zvyčajne pridelil dvoch agentov do každého z bezpečných domov, ktoré sme používali na tajné stretnutia, alebo na ukrytie nepriateľských agentov, ktorí sa „obrátili“, kým sa pre nich nepodarilo zistiť novú identitu, alebo ako body obnovy pre zranený personál. Miestni agenti, zvyčajne muž a žena vystupujúci ako manželský pár, by mali byť priateľskí k svojim susedom, ale nie takí ústretoví, aby sa im nečakane ozvali susedia. Hawk si rád zriaďuje svoje úkryty v obytných štvrtiach, a nie v odľahlých oblastiach, ktoré sú otvorenejšie prekvapivému útoku. A zdalo sa, že CIA prijala podobné nastavenie, aspoň čo sa týka výberu oblastí.
  
  
  Prešiel som okolo domu a išiel k dverám susedného domu. Otvoril sa chvíľu po tom, čo som zavolal, ale len pokiaľ to reťaz dovoľovala. Bielovlasá žena strčila nos do diery, zatiaľ čo na mňa vystrčil náhubok nemeckého ovčiaka. Žena sa príjemne, s miernym podozrením spýtala: "Áno?" Pastier nič nepovedal, ale svoje podozrenie vyjadril jasnejšie hlbokým zavrčaním. Upokojila ho: "Ticho, Arthur!"
  
  
  „Prepáčte,“ povedal som, „ale hľadám DeRoses. Neviem presný počet, ale musia žiť na Military Road, blízko Utahu, a myslel som si, že ich možno poznáte.
  
  
  „Nie, to meno nepoznám. Ale za posledných pár rokov bolo v susedstve veľa nových ľudí.“
  
  
  "Toto je mladý pár," vysvetlil som. „Je blondínka, má okolo tridsať a Augie je približne v rovnakom veku. Je to veľký chlap; určite si ho všimnete, pretože má asi šesť stôp štyri palce a váži asi dvestoštyridsať kíl. Ach áno, jazdia na karavane VW."
  
  
  Potriasla hlavou, kým som nespomenul táborníka, potom sa jej tvárou mihol záblesk poznania. „Nuž,“ povedala váhavo, „vedľa býva pekný mladý pár. Boli tam asi rok, ale nespoznala som ich inak ako pozdraviť. Ale som si istý, že to nie sú tvoji priatelia. Ona nie je blondínka a on nie je taký veľký. Možno ten konský chvost, ale s tenkou stranou. Jediná vec je...“
  
  
  "Áno?" - trval som na tom.
  
  
  "No, všimol som si, keď sme dnes ráno s manželom chytili autobus do práce, že na príjazdovej ceste je zaparkovaný obytný automobil Volkswagen."
  
  
  "Koľko bolo hodín?"
  
  
  "Myslím, že je to štvrť na osem alebo tak nejako, čo zvyčajne odchádzame."
  
  
  "Práve teraz som si tam nikoho nevšimol," povedal som. „Si náhodou?
  
  
  
  
  
  
  videl si ho odchádzať? "
  
  
  „Vlastne povedané, áno. Práve som vychádzal z dverí neskôr ráno - muselo byť poludnie alebo možno pol tridsiatej - keď som videl, ako sa odtiahla a odišla. Išiel som navštíviť priateľa na Legation Street a...
  
  
  "Videli ste, kto tam bol?" - prerušil som ho. "Možno to boli moji priatelia."
  
  
  "Nie, nevedel som. Už bol preč, kým som zišiel na chodník a zdalo sa, že sa ponáhľajú. Prepáč."
  
  
  Bol som si celkom istý, kam smeruje Volkswagen a jeho tím zabijakov; Mali rande na Canal Road, ktoré bolo narýchlo dohodnuté telefonicky. Poďakoval som žene za pomoc a povedal som, že možno skúsim vedľa v prípade, že ľudia v karavane sú moji priatelia, zavolám inému susedovi. Pastier znova zavrčal, keď som sa otočil na odchod, a keď zavrela dvere, takmer si chytil papuľu.
  
  
  Nenútene som kráčal po príjazdovej ceste do úkrytu CIA a pokračoval som okolo domu do garáže. Jeho skladacie dvere boli odomknuté, tak som ich vysunul na dobre namazaných pántoch. Sherimina limuzína tam stále bola, vedľa Mustangu, o ktorom som predpokladal, že patrí stálym obyvateľom domu. Potichu som zatvoril dvere a vyšiel na malú terasu ranča. Stál tam grilovací vozík, hrdzavý od vyčnievania v zimnom snehu.
  
  
  "Nie všetko je také dobré, chlapci," pomyslel som si. Skutoční majitelia domov by svoje grily na zimu skladovali v garáži.
  
  
  Sieťové dvierka boli zamknuté, ale jemné šťuchnutie špičkou ihly ich prinútilo otvoriť. Zadné dvere boli tiež zamknuté. Moja plastová karta American Express posunula skrutku, a keď som ju držal na mieste, skúsil som druhou rukou otočiť rukoväť. Otočil sa a dvere sa otvorili. Vrátil som kreditnú kartu do peňaženky a potom som zatlačil dvere ďalej a uľavilo sa mi, keď som zistil, že tam nie je žiadna reťaz.
  
  
  Rýchlo som vošla dnu a ocitla som sa v kuchyni. Keď som sa rozhliadol, v dome bolo ticho. Riad, pravdepodobne z raňajok, bol umytý a umiestnený v sušiarni vedľa drezu. Po špičkách som vošla do jedálne a potom do obývačky. Nikde dole neboli žiadne známky boja. Potom, keď som sa chystal vyliezť do polovice schodiska, ktoré zrejme viedlo do spální, moju pozornosť upútala malá diera v omietke na stene vedľa schodiska. Opätovným použitím ihličkového hrotu som zaryl guľku do steny. Vyzeralo to ako .38 sploštená do sadry. Zohol som sa a preskúmal som lacný orientálny koberec, ktorý pokrýval podlahu pred vchodom.
  
  
  Karmínová škvrna sa vo vzore takmer stratila. Niekto otvoril vchodové dvere a bol zastrelený, rozhodol som sa. Pravdepodobne z .38 s tlmičom. V malej predsieni bol šatník. Zistil som, že dvere boli zamknuté, čo bolo dosť nezvyčajné na to, aby som chcel vidieť, čo je vnútri. Po vyskúšaní niekoľkých mojich tipov som našiel ten, ktorý otočil jednoduchým zámkom.
  
  
  Na podlahe toalety, pod kabátmi, ktoré tam visia, ležalo telo muža. Mŕtvola mala na sebe klobúk a kabát a vedel som, že je vysoký, podľa toho, ako mal zdvojené kolená, aby ho vtlačili do tesného priestoru. Odsunul som klobúk, ktorý mal zhodený na tvári, a videl som, kam mu guľka vnikla do ľavého oka. Toľko polovica „krásneho mladého páru odvedľa“. Zrejme sa chystal odísť z domu, keď niekto prišiel k vchodovým dverám a urobil osudnú chybu, že pred otvorením nepoužil kukátko, aby zistil, kto je vonku. Kto tam stál, mal pripravenú pištoľ s tlmičom a hneď po otvorení dverí vystrelil, potom svoju obeť chytil a opatrne spustil na koberec na podlahe bez toho, aby „manželka“ mŕtveho ani tušila, čo sa stalo. .
  
  
  Rozhodol som sa, že aj ona musí byť niekde v dome. Ľudia Meča by neriskovali odnesenie mŕtvoly. Vzal som si Luger a vyšiel som po schodoch do horného poschodia. V tichu, ktoré v dome vládlo, sa jemné vŕzganie kobercových schodov zdalo hlasné. Napravo odo mňa na vrchole schodiska boli otvorené dvere do spálne. Vošiel som dnu a zistil som, že je prázdny. Rýchlo som prešla ku skrini. Obsahoval pánske oblečenie a nič iné. Rýchlo som prevrátil prikrývky a uvedomil som si, že pod posteľou nič nie je, tak som sa vrátil do chodby a pomaly som otvoril ďalšie dvere na tej istej strane. Bola to kúpeľňa - prázdna. V lekárničke nad umývadlom boli pánske toaletné potreby a žiletka. Mŕtvy muž dole musel mať žalúdočné ťažkosti; Na jednej z políc boli fľaše s antacidami. No už ho to netrápi.
  
  
  Kráčal som chodbou a cez ďalšie otvorené dvere som prešiel do miestnosti, o ktorej som podľa veľkosti uhádol, že ide o hlavnú spálňu domu. Žena, po ktorej som išiel, bola upravená; šaty mala úhľadne poukladané na vešiakoch a topánky v škatuliach naukladaných na podlahe veľkej dvojitej skrine. S partnerom zrejme udržiavali striktne obchodný vzťah aj napriek tomu, že spolu žili asi rok. Len jeden z tých dvoch
  
  
  
  
  
  
  posteľné vankúše boli pokrčené. Zrazu mi došlo, že plachta na posteli je zastrčená len na jednej strane. Musela si to vymýšľať, keď ozbrojenec vyšiel na druhé poschodie.
  
  
  Padla som na kolená a pozrela som sa pod posteľ. Slepé oči na mňa hľadeli z tváre, ktorá musela byť krásna predtým, ako guľka odtrhla časť čeľuste a krv vystriekala do dlhých čiernych vlasov, ktoré sa rozprestierali po podlahe. Mala na sebe prešívaný žltý domáci kabát a predná časť bola pokrytá zaschnutou krvou, kde ju zasiahla druhá rana.
  
  
  Zhodila som deku a postavila sa na nohy. Rýchlo som prešiel po zvyšku najvyššieho poschodia, skontroloval som tretiu spálňu a hlavnú kúpeľňu, čím som ďalej demonštroval úhľadnosť upratovačky CIA. Skrytý za hromadou uterákov v skrini na bielizeň som objavil silné obojsmerné rádio naladené na frekvenciu, o ktorej som rozpoznal, že patrí CIA. Pravdepodobne to fungovalo len vtedy, keď sa používal bezpečný dom. Okrem takýchto prípadov nebol potrebný priamy kontakt s prísne tajným ústredím spravodajskej agentúry neďaleko Langley vo Virgínii. Prepol som prepínač prijímača, ale z televízora nevychádzal žiadny hluk. Ohmatal som za skriňou a zobral som nejaké vytiahnuté a prestrihnuté drôty.
  
  
  Keď som bol dole, zastavil som sa v prednej hale a pozorne som počúval, či sa v dome neobjaví nejaký zvuk, ktorý by mohol naznačovať Sword a Abdul Bedawi, dúfajme, že Sherima a možno dvaja z troch vrahov z kempingu boli stále v dome. Ticho prerušilo iba tikot starých úľových hodín Setha Thomasa na bufete v jedálni.
  
  
  Po špičkách som sa vrátil do kuchyne a našiel dvere, ktoré mali viesť do pivnice. Skontroloval som kľučku a zistil som, že je odomknutá, tak som ju mierne otvoril. Z praskliny sa ozvalo slabé bzučanie, ale keď som otvoril dvere dokorán, na desiatich schodoch schodov som nepočul žiadne ľudské zvuky.
  
  
  V pivnici sa však svietilo a pod ňou som videl podlahu pokrytú linoleom. Keď som pomaly kráčal po schodoch, pri vzdialenej stene sa objavila práčka so sušičkou. Za schodmi bol vypnutý olejový horák a ohrievač vody. Takmer na úpätí schodov som sa náhle zastavil, zrazu som si uvedomil, že len tretina suterénu je otvorená; "Možno menej," rozhodol som sa, keď som si spomenul na preplnené izby na poschodí.
  
  
  Zvyšok suterénu je odrezaný betónovým blokovým múrom. Stena bola zjavne pridaná dlho po postavení domu, pretože sivé bloky boli oveľa novšie ako tie, ktoré tvorili ďalšie tri strany oblasti, do ktorej som vstúpil. Rýchlym odhadom veľkosti samotného domu som odhadol, že CIA vytvorila tajnú miestnosť alebo miestnosti s celkovou rozlohou asi pätnásťsto štvorcových stôp. Bola to teda najbezpečnejšia časť úkrytu, kde sa mohli uchýliť priatelia alebo nepriatelia, ktorí potrebovali ochranu. Uhádol som, že aj interiér je pravdepodobne odhlučnený, takže ak sa tam niekto schováva, jeho prítomnosť nebude robiť hluk, ak susedia prekvapivo navštívia miestnych agentov.
  
  
  Môj predpoklad, že stenami a stropom tajnej skrýše neprenikol žiadny zvuk, ma presvedčil, že Sherima a jej únoscovia boli tiež vnútri. Tušil som, že na niečo alebo niekoho čakám, ale nevedel som na čo alebo koho. Samozrejme, nie kvôli nejakému signálu v rádiu vyššie, pretože jeho užitočnosť pokazil ten, kto prestrihol drôty. Existovala však veľká šanca, že Adabiho správa – „Meč je pripravený zasiahnuť“ – bola odtiaľto odvysielaná skôr, ako bolo vypnuté rádio.
  
  
  Zdalo sa, že do miestnosti obloženej betónom nie je žiadny vchod, ale podišiel som k stene, aby som sa na to pozrel bližšie. CIA vytvorila krásnu ilúziu; pravdepodobne, keď sa žiadalo vysvetlenie pre nezvyčajne malý suterén, ak by „mladí manželia“ museli pustiť meračov alebo údržbárov dnu, pravdepodobne by povedali, že ľudia, od ktorých dom kúpili, ešte nedokončili. pivnici z dôvodu nedostatku financií a práve uzavreli zvyšok výkopu. Takmer som počul, ako tá pekná žena s havraními vlasmi hovorí zvedavému zástupcovi elektrickej spoločnosti: „Ach, niekedy to dokončíme sami, keď bude jednoduchšie získať peniaze na hypotéku. Ale dom sme kúpili tak dobre, pretože nemal celý podpivničený.“
  
  
  Bližšie k najvzdialenejšiemu bodu steny od schodov som našiel to, čo som hľadal. Malá trhlina v blokoch ohraničovala oblasť približne sedem stôp vysokú a možno tridsaťšesť palcov širokú. Toto mali byť dvere ku všetkému, čo bolo za nimi, ale ako sa otvorili? Jasné svetlo z netienených žiaroviek nad hlavou poskytovalo dostatok svetla, keď som hľadal nejaký spínač alebo tlačidlo, ktoré by otvorilo skryté dvere. Zdalo sa, že na samotnej stene žiadne takéto zariadenie nie je, a tak som sa začal obzerať po iných častiach suterénu. Musel som sa rýchlo dostať cez tie dvere; čas sa krátil.
  
  
  Hľadal som desať frustrujúcich minút, ale nič som nenašiel. Práve som chcel začať klikať
  
  
  
  
  
  
  obyčajné betónové bloky v stene v nádeji, že jeden z nich môže byť kľúčom. Keď som sa stiahol k tajným dverám, minul som jeden z veľkých nosných trámov a kútikom oka som uvidel to, čo bolo celý čas predo mnou – vypínač. Čo však tento spínač zapol? Tá na vrchole pivničných schodov zrejme ovládala len dve žiarovky a tie už svietili.
  
  
  Skontroloval som kabeláž, ktorá vyšla zo spínača. Môže to mať niečo spoločné s umývacím zariadením alebo olejovým horákom. Namiesto toho šiel drôt priamo k stropu a preťal bod blízko trhliny označujúcej vchod do tajnej miestnosti. V jednej ruke som držal Luger a druhou som stlačil vypínač. Chvíľu sa nič nedialo. Potom som zacítil pod nohami jemné vibrácie podlahy a počul som tlmený zvuk brúsenia, keď sa časť steny začala kývať smerom von na dobre naolejovaných pántoch, zrejme poháňaných elektromotorom niekde za ňou.
  
  
  So zbraňou v ruke som vstúpil do otvoru hneď, ako bol dostatočne široký, aby ma vpustil. Scéna, ktorá ma privítala, mohla konkurovať obálke jedného zo starých verejných časopisov.
  
  
  Sherima bola priviazaná k vzdialenej stene oproti mne. Bola úplne nahá, no nemal som čas oceniť obtiahnuté krivky jej drobnej postavy. Bol som príliš zaneprázdnený pohľadom na muža, ktorý stál vedľa nej a chránil ostatných v miestnosti svojim Lugerom. Abdul stál vedľa Sherimy a podľa výrazu jej tváre som vedel, že robí niečo nechutné, čo prerušil môj príchod. Za stolom vo veľkom otvorenom priestore, ktorý CIA pripravila, sedel dobre oblečený Arab, o ktorom som si bol istý, že je to muž, ktorého Abdul vyzdvihol na veľvyslanectve Adabiya – ten, ktorého sme ja a Hawk považovali za Mečiara. . Zrejme pracoval na nejakých papieroch; zdvihol hlavu od papierov a zadíval sa na mňa a na zbraň.
  
  
  V inom rohu krytu odpočívali ďalší dvaja Arabi. Jeden sedel na posteli, ktorú zvyčajne používali dočasní hostia CIA. Vedľa neho ležala automatická puška. Jeho dvojča bolo v rukách posledného z tejto skupiny obyvateľov vládneho útulku. Keď som vošiel do miestnosti, začal dvíhať pušku, ale prestal, keď sa ústie mojej pištole otočilo jeho smerom. Nikto z nich sa nezdal prekvapený, že ma vidí, okrem Sherimy, ktorej oči sa najprv rozšírili prekvapením a potom si všimla rozpakov nad jej nahotou. Bol som si istý, že na mňa čakajú, keď Abdul prehovoril:
  
  
  "Vstúpte, pán Carter," povedal stále zdvorilý, dokonca aj v napätej situácii, v ktorej sa ocitol. - Čakali sme na váš príchod. Teraz je môj plán splnený."
  
  
  Nazvať to jeho plánom ma na chvíľu šokovalo. Hawk a ja sme sa mýlili. Muž, ktorý hral Sheriminho bodyguarda a šoféra úradníka veľvyslanectva Adabiya, bol Sword, nie ten, ktorý bol jeho pasažierom. Pozrela som sa teraz na Abdula, akoby som sa naňho pozerala prvýkrát. Potom som kútikom oka zbadal pohyb smerom od miestnosti, kde boli na mieste primrznutí dvaja muži. Stlačil som spúšť, pokrútil som hlavou a guľka z Lugeru zasiahla Araba s automatickou puškou do spánku, keď sa otočil, aby na mňa namieril hlaveň. Bol mŕtvy predtým, ako spadol na zem a jeho puška mu vypadla z rúk.
  
  
  „Neskúšaj,“ varoval som jeho kamaráta, ktorý sa začal naťahovať po zbrani vedľa neho na posteli. Nebola som si istá, či rozumie po anglicky, ale zjavne mu nerobilo problém interpretovať tón môjho hlasu alebo moje úmysly, pretože jeho ruky sa vlnili dozadu a hore k stropu.
  
  
  "To nebolo nutné, pán Carter," povedal Abdul chladne. "Nezastrelil by ťa." Toto nebolo súčasťou môjho plánu."
  
  
  "Dnes neváhal použiť túto vec," pripomenul som Swordovi. "Alebo bolo zabíjanie týchto troch súčasťou tvojho plánu?"
  
  
  "Bolo to nevyhnutné," odpovedal Abdul. "Už je skoro čas, aby som sem prišiel - a oni ma sledovali príliš pozorne na to, aby to urobili bez toho, aby prezradili, kde moji ľudia držia Jej Výsosť." Posledná časť bola vyslovená posmešne, keď sa mierne otočil k Sherime. "Boli v dobrej spoločnosti, pani?" Povedal tie posledné slová tónom, vďaka ktorému sa zdali špinavšie, než čokoľvek, čo by on alebo jeho dvaja zločinci mohli urobiť krásnej zajatkyni, a červenanie, ktoré sa šírilo z jej tváre na obnažené hrdlo a dvíhajúcu sa hruď, mi povedalo, že bola skúškou. duševnej aj fyzickej.
  
  
  Sherima stále neprehovorila, odkedy som otvoril tajné dvere a vstúpil do tajnej miestnosti. Mal som pocit, že bola v šoku alebo sa z toho len vytrhla. Alebo možno bola zdrogovaná nad rámec sedatív, ktoré jej dávala Candy, a až teraz začala úplne ovládať svoje pocity.
  
  
  "Dobre, Abdul, alebo mám povedať Seif Allah?" Povedal som. Jeho reakcia na moje použitie arabského slova pre Alahov meč bolo, že sa jednoducho mierne uklonil. - Odstráňte tieto reťaze od Jej Výsosti. Rýchlo."
  
  
  "To nebude potrebné, Abdul," povedal hlas.
  
  
  
  
  
  
  Povedal som. "Odhoď zbraň, Nick, a zdvihni ruky."
  
  
  "Ahoj, Candy," povedal som bez toho, aby som sa otočil. „Čo ťa držalo späť? Čakal som, že sa tu k nám pridáš. Keby si prišiel o pár minút skôr, mohol si zachrániť život jedného z tvojich kamarátov."
  
  
  Šok, keď videla svoju dlhoročnú priateľku a spoločníčku držať zbraň na mužovi, ktorý ju prišiel zachrániť, spôsobil, že sa Sherima úplne prebudila. "Candy! Čo to robíš? Nick ma prišiel odtiaľto odviesť!"
  
  
  Keď som jej povedal, že Candy Knight bola tá, ktorá umožnila jej zajatie, odhalenie bolo pre bývalú kráľovnú priveľké. Rozplakala sa. Preč bola kráľovská dôstojnosť, ktorá ju statočne podporovala zoči-voči svojim mučiteľom. Bola to žena, ktorú zradil niekto, koho milovala ako sestru a plakala znova a znova: „Prečo, Candy? Prečo?"
   Kapitola 11
  
  
  
  
  Stále som nepustil zbraň ani som nezdvihol ruku, ale Abdul opustil Sherimu a prišiel si odo mňa vziať Luger. V tom momente som mohol urobiť len málo, okrem toho, že som ho nechal vziať. Keby na mne Candy stlačila spúšť, nevzlykajúcej žene, ktorej hlava spadla na hruď, by nezostala žiadna nádej. Jej svet sa rozdelil na miliardu kúskov a pre ňu bola fyzická bolesť zabudnutá. Hrubé záhyby zarezané do povrazov na jej zápästiach a vystreté členky už neboli také kruté ako proces rozpadu jej života – proces, ktorý sa začal, keď bola nútená opustiť muža, ktorého milovala, a svoje deti.
  
  
  "Teraz, ak pôjdete k stene, pán Carter," povedal Abdul a namieril mi zbraňou tam, kam chcel, aby som išiel.
  
  
  Aby som získal čas, spýtal som sa ho: „Prečo nedovolíš, aby Candy povedala Sherime, prečo ju predala? Teraz nemáš čo stratiť.
  
  
  "Nič len čas," povedal a otočil sa, aby prikázal ozbrojencovi na lôžku, aby ma prišiel strážiť. Keď muž vzal samopal a kráčal ku mne, zastavil sa, aby sa pozrel na svojho mŕtveho kamaráta. Tvárou sa mu mihol hnev, výhražne zdvihol pušku a namieril na mňa.
  
  
  "Prestaň!" - prikázal Abdul a stále s ním hovoril po arabsky. "Nemôže byť zabitý touto zbraňou." Keď je všetko pripravené, môžete použiť pištoľ, ktorú používali tí hore.
  
  
  Sherima zdvihla hlavu a spýtavo sa na mňa pozrela. Zjavne bola držaná vonku, kým sa ľudia Mečiara nezbavili rezidentných agentov CIA. "Na poschodí je mŕtvy 'pekný mladý pár'," povedal som jej. "Aspoň sused ich opísal ako dobré."
  
  
  "Boli to špióni pre vašu imperialistickú CIA," zavrčal na mňa Abdul. "O tomto dome už nejaký čas vieme, pán Carter." Tu Selim,“ pokračoval a kývol smerom k mužovi pri stole, ktorý sa po mojom odzbrojení vrátil k svojim dokumentom, „bol v tomto smere veľmi nápomocný. Je napojený na bezpečnostné oddelenie na veľvyslanectve a raz tu musel sprevádzať Shaha Hasana, keď bol náš slávny panovník vo Washingtone, aby dostal rozkazy od svojich veliteľov CIA. Toto stretnutie trvalo takmer šesť hodín a Selim mal dostatok príležitostí zapamätať si usporiadanie domu. Pre špiónov neboli veľmi chytrí; Selim dokonca mohol stáť na stráži pri tajných dverách do tejto miestnosti a sledovať, ako to funguje, kým čakal na Hassana."
  
  
  "Šáh nikdy neprijímal rozkazy od nikoho!" - vyštekla Sherima na svojho bývalého bodyguarda. "Pamätám si, ako mi o tomto stretnutí hovoril, keď sa vrátil k Sidi Hassan." CIA ho priebežne informovala o tom, čo sa deje na zvyšku Blízkeho východu, aby sa mohol chrániť pred tými, ktorí predstierajú, že sú naši priatelia, kým plánovali, že mu zoberú trón."
  
  
  "Kto, okrem teba a Hassana, verí tejto fikcii?" - povedal Abdul samoľúbo. „Kým skončíme, každý v arabskom svete bude vedieť o jeho zrade a o tom, ako dovolil, aby seba a svojich ľudí využili imperialistickí vojnoví štváči. A ako sa vďaka vám stal ich bežiacim psom“
  
  
  Keď sa na Sheriminej krásnej tvári objavil veľký otáznik, Abdul sa zamračil. „Ó, áno, moja pani,“ povedal a vrátil sa k nej, „nevedela si? Vy ste ten, kto zakalil Hassanovu myseľ natoľko, že nedokázal určiť, čo je pre jeho krajinu najlepšie. Použil si toto svoje zlé telo, aby si ho rozpálil vášňou, aby nevidel, kto sú jeho skutoční priatelia." Aby zdôraznil svoju myšlienku, Abdul sa natiahol a oplzlo pohladil Sherimu po hrudi a stehnách, keď sa snažila vyhnúť jeho mučivým láskaniam; bolesť z jej hrubých väzieb a nevoľnosť z jeho barbarského dotyku sa súčasne prejavili na jej tvári.
  
  
  "Potom, keď si z Hasana urobil svojho otroka lásky," pokračoval Abdul, "začal si mu odovzdávať príkazy svojich pánov tu vo Washingtone."
  
  
  "To je lož!" povedala Sherima a tvár sa jej opäť začervenala, tentoraz skôr od hnevu než od rozpakov za to, čo jej bývalý sluha robil s jej telom. „Hassan myslel len na to, čo bolo najlepšie pre jeho ľudí. A ty vieš, že je to pravda, Abdul. Dôveroval ti ako priateľovi a často ti dôveruje odo dňa, keď si mu zachránil život."
  
  
  
  
  
  
  Samozrejme, že to viem, Vaša Výsosť,“ priznal Abdul. "Ale kto tomu uverí, keď svet uvidí dôkazy, ktoré tu Selim pripravuje - dôkazy, ktoré už čakajú na odovzdanie mocnému Shahovi, keď nahlásime vašu smrť z rúk CIA."
  
  
  Sherima zalapala po dychu. „Zabiješ ma a obviňuješ z toho CIA? Prečo by mal šach veriť tejto lži? Najmä ak chcete naznačiť, že som pracoval pre CIA."
  
  
  Abdul sa ku mne otočil a povedal: „Povedzte jej to, pán Carter. Som si istý, že ste už pochopili môj plán.
  
  
  Nechcel som prezradiť, ako dobre AX vedel o sprisahaní Meča, tak som len povedal: „No, možno sa pokúsia presvedčiť šacha, že ste boli zabití, pretože ste sa rozhodli odhaliť operácie CIA v Adabi Hassanovi a zvyšku svet."
  
  
  "Presne tak, pán Carter!" povedal Abdul. „Vidím, že vy, zamestnanci Výkonnej ochrannej služby, máte tiež rozum. Predpokladali sme, že nie ste nič viac než oslavovaní bodyguardi, ktorí sú hodní na niečo viac, než len stáť mimo veľvyslanectiev a konzulátov."
  
  
  Sword to nevedel, ale odpovedal na veľkú otázku, ktorá mi vŕtala v hlave, odkedy mi prvýkrát povedal, že ma čaká v bezpečnom dome CIA. Očividne nevedel o AXE ani o tom, kto naozaj som. Pozrel som sa na Candy, ktorá mlčky stála a počas rozhovoru medzi Abdulom a Sherimou stále držala malú pištoľ.
  
  
  "Myslím, že by som ti mal poďakovať, že si mu povedal, kto som, zlatko," povedal som. Jej tvár bola vzdorovitá, keď som pokračoval: „Si celkom dobrý v používaní svojho tela na získanie informácií, ktoré potrebuješ. Vďaka."
  
  
  Neodpovedala, ale Abdul sa uškrnul a povedal: "Áno, pán Carter, dobre používa svoje telo." Podľa toho, ako sa vysmieval, keď hovoril, som si uvedomil, že aj on zažil rozkoš z Candyiných milostných hier. „Ale vo vašom prípade,“ pokračoval, „to nebola nekontrolovateľná vášeň, ktorá ju ovplyvnila. Ako hosť ste boli pohostení jej potešeniami - podľa mojich pokynov. Potreboval som vedieť, kam zapadáš do obrazu, a keď zistila, že aj ty pracuješ pre kapitalistickú vládu, rozhodol som sa zahrnúť ťa do svojich plánov."
  
  
  "Bolo mi potešením," povedal som skôr Candy ako Abdulovi. "Povedz mi, Candy, muž na Sheriminom balkóne - bola to nehoda, keď si mu vrazil môj nôž do krku?" Alebo ste sa báli, že prehovorí a povie mi, že Sword bol tiež na streche Watergate a viedol pokus o únos Sherimy? »
  
  
  Veľké hnedé oči sa na mňa odmietali pozerať a Candy zostala ticho. Abdul však taký zdržanlivý nebol. Spokojný, že jeho plán na zničenie Shaha Hasana bude úspešný a že mu už nič nebude stáť v ceste, sa zdal byť takmer pripravený prediskutovať všetky aspekty operácie.
  
  
  "To bolo od nej veľmi chytré, však, pán Carter?" - povedal blahosklonne. „Počul som o tom, keď som išiel dolu do Sheriminej izby, aby som zistil, čo sa stalo. Vtedy som jej povedal, aby ťa zamestnala na zvyšok noci, kým sme utiekli s Jej Výsosťou... prepáč, Jej bývalá Výsosť. Predstavte si, že ten starý blázon z hotelového detektíva si myslel, že nás môže zastaviť. Prišiel bližšie a chcel vedieť, čo som v túto hodinu robil pri dverách izby a vychvaľoval som svoj hotelový odznak, akoby som vyzeral roztrhaný. Nepridal očividné - že by toho starého muža nemusel zabiť - napokon, Abdula uznali za Sheriminho oficiálneho bodyguarda.
  
  
  "Nanešťastie pre neho si to možno myslel," povedal som. "Skutočne nechápal, čo sa deje, iba to, že musel chrániť ženu pred obťažovaním." Priznal som si, že to bola naša chyba.
  
  
  Sherima, vystrašená všetkým, čo za posledných pár minút počula, sa ešte raz spýtala svojho starého priateľa zo školy: „Prečo, Candy? Ako si mi to mohol urobiť? Vieš, že Jeho Výsosť a ja sme ťa milovali. Prečo?"
  
  
  Otázka konečne dorazila Candy. S blikajúcimi očami pohŕdavo povedala: „Samozrejme, Hassan ma miloval. Preto zabil môjho otca! "
  
  
  "Tvoj otec!" - zvolala Sherima. „Candy, vieš, že tvojho otca zabil ten istý muž, ktorý sa pokúsil zabiť šacha. Váš otec zachránil Hassanovi život tým, že obetoval svoj vlastný. Teraz to urobíš mne a jemu."
  
  
  "Môj otec neobetoval svoj život!" Candy takmer kričala a plakala zároveň. „Hassan ho zabil! Vytiahol môjho otca pred seba, aby si zachránil svoj mizerný život, keď ho napadol vrah. Prisahal som, že keď sa to dozviem, kontaktujem Hassana a teraz to urobím."
  
  
  „To nie je pravda, Candy,“ povedala jej Sherima vášnivo. „Hassan bol taký prekvapený, keď tento muž vtrhol do prijímacej miestnosti paláca a nasledoval ho, že sa jednoducho zastavil. Váš otec pred ním skočil a bol bodnutý. Abdul potom zabil vraha."
  
  
  "Ako vieš?" Odpovedala jej Candy. "Bol si tam?"
  
  
  "Nie," priznala Sherima. „Vieš, bol som vtedy s tebou. Ale Hassan mi o tom povedal neskôr. Cítil zodpovednosť za smrť vášho otca a
  
  
  
  
  
  
  čo je za teba zodpovedné"
  
  
  „Bol zodpovedný! Bol to zbabelec a môj otec kvôli tomu zomrel! Nemohol zniesť povedať ti pravdu, pretože potom by si vedel, že aj on je zbabelec."
  
  
  "Candy," prosila ju Sherima, "môj otec mi povedal to isté. A o niečom takom by neklamal. Bol to najlepší priateľ tvojho otca a...
  
  
  Candy nepočúvala. Znovu prerušila Sherimu a zakričala: „Tvoj otec bol rovnaký ako môj. Najprv človek zo spoločnosti. A ropná spoločnosť nemohla dať svojim ľuďom vedieť, že Hassan je zbabelec, inak by ho nepodporili. Potom by bola vzácna spoločnosť vyhodená z krajiny. Hassan klamal a každý, kto pracoval v ropnej spoločnosti, ho podporoval."
  
  
  Sledoval som Sworda, ako sa tie dve dievčatá hádali a úškrn na jeho tvári vyvolal v mojej mysli otázku. "Candy nevyzerá ako ona," pomyslel som si. Bolo to skoro, ako keby opakovala príbeh, ktorý jej bol opakovane rozprávaný. Zasiahol som, aby som položil svoju otázku. "Candy, kto ti povedal o tom, čo sa v ten deň stalo?"
  
  
  Znova sa ku mne otočila tvárou. "Abdul. A bol tam jediný, kto nemal čo stratiť, keď mi povedal pravdu. V ten deň bol tiež takmer zabitý týmto mužom. Ale nebol zbabelec. Podišiel k tomuto šialenému vrahovi a zastrelil ho. Hassan mal šťastie, že tam bol Abdul, inak by ho tento muž zobral hneď po mojom otcovi.“
  
  
  "Kedy ti o tom povedal?" Opýtal som sa.
  
  
  „V tú istú noc. Prišiel ku mne a snažil sa ma utešiť. Náhodou mu uniklo, čo sa naozaj stalo a zvyšok som mu vytrhol. Prinútil ma sľúbiť, že nikomu nepoviem, čo urobil šach. Povedal, že v tom čase by bolo pre krajinu zlé, keby všetci vedeli, že šach je zbabelec. Toto bolo naše tajomstvo. Povedal som ti, že každý má tajomstvá, Nick.
  
  
  "Dosť na tom," povedal Abdul ostro. "Stále máme veľa práce." Selim, ako prídu dokumenty? Už si skoro hotový? »
  
  
  "Ešte päť minút." Bolo to prvýkrát, čo som vošiel do miestnosti, keď prehovoril úradník veľvyslanectva. "Použil som kódovú knihu, ktorú sme našli na poschodí, aby som pripravil správu, ktorá naznačuje, že Jej Výsosť - bývalá kráľovná - povedala svojim nadriadeným, že už neverí, že to, čo CIA urobila v Adabi, bolo správne, a že ľutuje, že im všetkým pomohla." tentokrát. Vyhrážala sa, že odhalí CIA Jeho Výsosti a svetovej tlači."
  
  
  "Niečo iné?" - dožadoval sa odpovede Abdul.
  
  
  „Ten papier, ktorý práve dokončujem, je kódovaná správa, ktorá nariaďuje ľuďom v dome, aby sa zbavili Sherimy, ak nemôžu zmeniť názor. Ak je to možné, mali by to vyzerať ako nehoda. V opačnom prípade by ju mali zastreliť a jej telo zlikvidovať tak, aby sa nikdy nenašlo. V tomto prípade sa v správe uvádza, že bude vydaný krycí príbeh, v ktorom sa uvádza, že sa verilo, že zmizla, pretože sa obávala, že ju hnutie Čierny september pripraví o život. Ďalší papier je tiež pripravený."
  
  
  Musel som priznať, že Sword vymyslel schému, ktorá by určite postavila CIA – a tým aj vládu Spojených štátov – na rovnakú stránku ako Shah Hassan a celý svet. Premýšľal som o možných dôsledkoch tejto schémy, keď sa ma Candy zrazu spýtala:
  
  
  „Nick, povedal si, že na mňa čakáš. Ako vieš? Ako som sa rozdal? »
  
  
  "Cestou sem som si spomenul na dve veci," povedal som jej. „Po prvé, čo hlásil jeden z mužov, ktorí vás a Abdula sledovali dnes ráno do Potomacu. Sledoval, ako Abdul zastavil na čerpacej stanici a obaja ste použili telefón. To mi pripomína, že som sa ťa spýtal, či si mal možnosť počuť, komu volá Abdul, alebo vidieť, aké číslo vytáča, keď si mi neskôr zavolal do Watergate. A povedali ste, že ste s ním nešli na políciu. Ale urobil si, moja drahá. Len ty si nevedel, že ťa pri tom niekto videl a nahlásil ti to."
  
  
  "Takže nás sledovali ľudia z Výkonnej ochrannej služby, pán Carter," povedal Abdul. „Rozmýšľal som o tom, ale nemal som dostatok skúseností v tejto krajine, aby som mohol poznať všetkých rôznych skrytých operátorov. Ale nemyslel som si, že by sa niekto z nich odvážil prísť tak blízko, aby nás pozoroval na stanici. Myslel som si, že počkali za zákrutou, kým nás znova neuvidia dostať sa na cestu.“
  
  
  "Kde si išiel dostatočne pomaly na to, aby tvoji muži v dodávke dosiahli miesto prepadnutia," dodal som.
  
  
  "Presne tak."
  
  
  "Zavolal si dvakrát, Abdul," povedal som mu a on súhlasne prikývol. „Viem, aké to bolo s mužmi v tomto dome, ktorí držali Sherimu v zajatí – po zabití muža a ženy. Kto bol ten druhý volajúci... Selim? »
  
  
  - Opäť správne, pán Carter. Musel som mu povedať, že ho čoskoro vyzdvihnem. Potom, čo sme so slečnou Knightovou zahrali našu malú šarádu v Georgetowne vo váš prospech, aby ste sa dali zlákať práve sem.
  
  
  "Takže si mal zavolať taxislužbu," povedal som a pozrel na Candy. „Museli ste si objednať taxík priamo z butiku do
  
  
  
  
  
  mohol by si rýchlo vystúpiť a uistiť sa, že odídeš skôr, ako ťa to dievča bude nasledovať von a pýtať sa nejaké otázky."
  
  
  "Správne," povedal Abdul a nedovolil Candy, aby mi odpovedala. Chcel sa uistiť, že má plné uznanie za plánovanie celej inštalácie. "A fungovalo to, pán Carter." Si tu podľa plánu."
  
  
  Chcel som z neho vypustiť trochu vzduchu, a tak som povedal: „V skutočnosti to bola vec s taxíkom, ktorá ma prinútila premýšľať o Candy a mnohých náhodách, do ktorých bola zapojená. Len vo filmoch niekto vybehne z budovy a hneď nastúpi do taxíka. Akoby hrdina vždy našiel parkovacie miesto presne tam, kde ho potrebuje. Každopádne, spomenul som si, že to bol Candyin nápad urobiť si tú malú prechádzku po Georgetowne a že trvala na tom, aby so mnou strávila včerajšiu noc, kým Sherimu uniesli. Potom som si spomenul na telefonáty na čerpacej stanici a všetko do seba zapadlo.“
  
  
  "Obávam sa, že je príliš neskoro, pán Carter," povedal Abdul. Obrátil sa k mužovi za stolom, ktorý začal zbierať svoje papiere a niečo si strkal - hádal som knihu kódov CIA - do vrecka. "Si pripravený, Selim?"
  
  
  "Áno." Podal Mečiarovi niekoľko kusov papiera, na ktorom pracoval, a povedal: „Toto sú tie, ktoré môžete nájsť po celom dome. Jeho vodca ich vzal a potom znova natiahol ruku. Selim naňho chvíľu hľadel a potom nesmelo vytiahol z vrecka kódovku. "Len som si myslel, že by som sa o to mal postarať," ospravedlnil sa. "Vždy existuje šanca, že keď príde polícia, môže vás prehľadať a bolo by nerozumné mať ich k dispozícii."
  
  
  "Samozrejme, môj priateľ," povedal Abdul a položil si ruku okolo ramena. „Bolo od vás dobré, že ste mysleli na moju bezpečnosť. Ale budem sa o to starať a zároveň odstránim z vašej cesty akékoľvek pokušenie. Sú takí, ktorí by zaplatili veľa, aby dostali túto malú knižku do rúk, a najlepšie bude, ak peniaze pôjdu priamo mne a nášmu slávnemu hnutiu Silver Scimitar. Nie je to tak, Selim? »
  
  
  Malý falšovateľ z veľvyslanectva rýchlo prikývol na súhlas a zdalo sa, že sa mu uľavilo, keď Sword uvoľnil medvedie objatie, ktoré mal okolo mužovho ramena. "Teraz už vieš, čo máš robiť?"
  
  
  "Pôjdem rovno na veľvyslanectvo a potom..." Zrazu sa zastavil, vyzeral vystrašene a spýtal sa: "Aké auto som mal použiť?" A Mohamed, kto sem mal priviesť tohto Cartera? Čo sa mu stalo?
  
  
  Abdul sa ku mne otočil. "Áno, pán Carter." Chcel som sa ťa opýtať na Mohameda. Myslím, že ho postihol rovnaký osud ako našich priateľov z Čiernej oslobodzovacej armády v Georgetowne. A atď."
  
  
  Práve som sa mu chystal odpovedať, keď som uvidel spýtavý výraz na Candyinej tvári a rozhodol som sa, že o „ostatných“ nič nevie. Pri spomienke na trio Japoncov, ktorí na nás čakali v Great Falls, som mal ďalšie odhalenie a odložil som tento nápad na budúce použitie. „Ak je Mohamed muž, ktorý čakal pred mojou izbou, bol zadržaný. Požiadal ma, aby som ti povedal, že bude meškať. Neskoro. V skutočnosti si myslím, že vôbec neprežije.“
  
  
  Abdul prikývol. „Tušil som to,“ povedal.
  
  
  „Candy, sledovala si, keď prišiel pán Carter, ako som ti povedal? Ako sa sem dostal? »
  
  
  "Videla som, ako vystúpil z auta, ktoré zaparkoval za rohom," povedala. "Bola to Vega."
  
  
  "Opäť, presne ako som tušil," povedal Abdul a uklonil sa mi. "Zdá sa, že vám musíme veľa vrátiť, pán Carter, vrátane toho, že sme sem priviezli naše auto, aby sa Selim mohol vrátiť na ambasádu." Natiahol ruku. „Môžem dostať kľúče? Oslovte ich veľmi opatrne." Ukázal na vraha samopalom a ja som videl, ako jeho prst zľahka pritisol k spúšti.
  
  
  Vytiahol som z vrecka kľúčenku a začal som ho hádzať mužovi s puškou. „Nie! Pre mňa,“ rýchlo povedal Abdul, pripravený na akékoľvek podozrivé činy z mojej strany. Urobil som, ako povedal, potom odovzdal kľúče od auta svojmu mužovi Selimovi so slovami: "Pokračujte podľa vašich pokynov."
  
  
  „Na veľvyslanectve budem čakať na váš telefonát. Keď to príde, zavolám políciu a poviem, že ste mi zavolali z tejto adresy a povedali ste, že ste našli jej výsosť zavraždenú. Potom som vysielal Jeho Výsosti, čo sa stalo."
  
  
  "A ako som sa dostal na túto adresu?"
  
  
  "Poslal som ťa sem, keď sa ukázalo, že jej výsosť chýba." Spomenul som si, že Jeho kráľovská výsosť ma raz požiadala, aby som ho vzal do tohto domu na stretnutie s nejakými Američanmi, a myslel som si, že jej výsosť sem možno prišla navštíviť svojich amerických priateľov. A o ničom inom neviem, koho je to dom alebo niečo podobné.
  
  
  "Dobre, nezabudni na slovo, čo som ti povedal, Selim," povedal Abdul a potľapkal ho po chrbte. "Choď a počkaj, kým mi zavolám .Zaparkuj to na parkovisku pri ambasáde a povedz mužovi v službe, že si niekto príde po kľúče.“ Keď Abdul stlačil vypínač podobný tomu na stĺpe vonku, ťažké dvere sa opäť otvorili Povedal posledné slovo svojmu mužovi, keď sa pozrel na hodinky.
  
  
  
  
  
  
  na ambasáde za pol hodinu a dovtedy by sme tu mali skončiť. Očakávajte môj hovor medzi šiestou tridsať a šesť štyridsať päť. Alah je s tebou."
  
  
  "A s tebou, Seif Allah," povedal zradný úradník Adab, keď sa betónový panel opäť zatvoril, čím nás utesnil v zvukotesnej miestnosti, keď sme sa so Sherimou pozerali do očí istej smrti.
   Kapitola 12
  
  
  
  
  Hneď ako Selim odišiel, Abdul začal zverejňovať svoje falošné poznámky CIA. Mustafa Bey na mňa s nahnevanou tvárou mieril zbraňou, len občas na chvíľu pohol pohľadom, aby sa pozrel na nahé telo svojej bývalej kráľovnej. Nejako som vedel, že to bol on, kto ju obťažoval, keď visela na povrazoch, ktoré držali jej ruky a nohy od seba. Bol som si tiež istý, že on a jeho teraz už mŕtvy kamarát boli pravdepodobne pod prísnym rozkazom od Mečiara, aby neznásilnili svojho zajatca. Akékoľvek takéto sexuálne zneužívanie by bolo odhalené pri pitve a ja som si nemyslel, že Sword chce takýto druh komplikácií. Vražda musela byť úhľadná, ako keby ju vykonali profesionáli CIA.
  
  
  Nie som si úplne istý, ako by Meč vysvetlil rozdiel v čase smrti medzi mŕtvolami vyššie a Sherimou. Potom mi došlo, že tieto telá sa v dome nenašli. Stačilo povedať, že sa vlámal a našiel otvorené tajné dvere a Sherimino telo ležiace v tajnej miestnosti. Mohol tiež povedať, že keď prišiel v limuzíne, videl odchádzať jedného alebo dvoch ľudí. Alebo mohol otvoriť kufor Mustangu v garáži a potom povedať polícii, že niekto utiekol, keď zastavil. Logickým predpokladom by bolo, že vrah sa chystal odniesť Sherimino telo, keď tam dorazil jej osobný strážca a vystrašil ho.
  
  
  Rozmýšľal som, kam zapadám do jeho plánu. Potom som si uvedomil, že sa stanem mŕtvym mužom, ktorý pomôže urobiť Abdulov príbeh ešte nepreniknuteľnejším, a pochopil som, prečo by som nemal byť zabitý automatickou puškou. Mal som zomrieť guľkou z tej istej pištole, ktorá zabila Sherimu. Abdul vedel, že ma viedol do domu, aby som ju hľadal, a muž, ktorý utiekol z garáže, keď sme prišli, vystrelil ešte raz, než ušiel, čo ma vyľakalo. Abdul predstieral, že nevedel, že som z Výkonnej ochrannej služby (ako si teraz myslel, že som) a vysvetlil, že som len človek, ktorý bol priateľský so Sherimou, ktorú požiadal o pomoc.
  
  
  Jeho príbeh samozrejme pri oficiálnom vyšetrovaní neobstojí. Podarí sa však vláde presvedčiť Shah Hassan, že náš príbeh nie je zastieraním účasti CIA na jej vražde? A akékoľvek odhalenie mojej skutočnej identity agenta AX by celú situáciu ešte viac skomplikovalo a podozrievalo. Koniec koncov, s bývalou kráľovnou som mal celkom blízko takmer od jej príchodu do Washingtonu. Ako sa to dá vysvetliť mužovi, ktorý ju miloval?
  
  
  Kým som premýšľal o zložitosti zápletky, sledoval som Candy. Sedela na posteli a zdalo sa, že sa vyhýba pohľadu na mňa alebo na Sherimu. Myslím, že nečakala, že uvidí svojho bývalého priateľa vyzlečeného a brutálne zviazaného. Uvedomil som si, že stopy po lane na jej zápästiach a členkoch museli byť vydané ako súčasť mučenia CIA, aby sa pokúsila prinútiť bývalú kráľovnú, aby zmenila názor na objasnenie jej údajného sprisahania s Adabi.
  
  
  Abdul medzitým dokončil skrývanie falošných bankoviek. Pristúpil k môjmu strážcovi a začal rozkazovať v arabčine. „Choďte hore a odneste obe telá k bočným dverám. Potom choďte k limuzíne čo najbližšie k dverám. Otvorte kufor a naložte ich. Uistite sa, že vás pri tom nikto nevidí. Potom sa sem vráť za Karimom. Žiaľ, musí jazdiť s kapitalistickými sviňami. V kufri bude ďalší pasažier, tak sa uistite, že je tam miesto.“
  
  
  Bol som jediný, kto počul, čo Sword hovoril svojmu mužovi, a jeho slová naznačovali niečo, na čo som do tej chvíle ani nepomyslel. Ak nás so Sherimou nájdu mŕtvu na mieste činu, potom jediným „cestujúcim“ v kufri musí byť Candy! A uhádol som, čo bolo na „druhom papieri“, ktorý falšovateľ Selim dokončil a o obsahu ktorého sa vyhýbal zmienke. Bol som si istý, že zobrazuje Candy ako spojenie CIA so Sherimou a teda Shahom Hassanom. Táto časť Abdulovho plánu bola posilnená skutočnosťou, že jej zmiznutie počas Sheriminej smrti by vyzeralo ešte podozrivejšie, keby ju CIA nedokázala prinútiť vyvrátiť dôkazy vymyslené Mečiarom.
  
  
  Keď Mustafa odišiel a masívne dvere sa opäť zavreli, povedal som: „Candy, povedz mi niečo. Kedy ste prinútili Abdula, aby sa k vám pripojil v snahe pomstiť sa Shahovi Hassanovi? »
  
  
  "Prečo? Čo to znamená?" Pozrela sa na mňa, aby odpovedala, no znova odvrátila pohľad.
  
  
  "Verím, že to bolo v čase, keď sa objavili správy o Sheriminom rozvode a návrate do Štátov, však?"
  
  
  Hnedé oči sa uprene pozerali na moju tvár a ona nakoniec prikývla a potom povedala:
  
  
  
  
  
  
  toto bolo vtedy. Prečo?"
  
  
  Abdul nič nepovedal, ale jeho čierne jastrabie oči sa z nej preniesli na mňa, keď som pokračoval v rozprávaní, dúfajúc, že bol príliš napätý, aby si všimol, že som už nikdy nezdvihol ruku po tom, čo som mu hodil kľúče od auta.
  
  
  "Čo hovoril?" Spýtal som sa a potom som si odpovedal na vlastnú otázku. „Stavím sa, že to bolo niečo, ako keby si konečne uvedomil, že máš pravdu. Tento Hassan bol zlý človek, ktorý svojmu ľudu v skutočnosti nepomáhal, ale len si pre seba nahromadil bohatstvo a rozdal niekoľko škôl a nemocníc, aby ľud umlčal.“
  
  
  Jej tvár mi povedala, že som zasiahol cieľ, ale nebola pripravená to priznať ani sama sebe. „Abdul mi o tom ukázal dôkaz! Ukázal mi záznamy zo švajčiarskej banky. Viete, že starý dobrý filantrop Hasan tam dal vyše sto miliónov dolárov? Ako môžete pomôcť sebe a nie svojej krajine? "
  
  
  Sherima opäť ožila a počúvala náš rozhovor. Opäť sa snažila presvedčiť Candy, že sa v súvislosti so svojím bývalým manželom mýlila. "Nie je to tak, Candy," povedala potichu. „Jediné peniaze, ktoré kedy Hasan poslal z Adabi, bolo zaplatiť za vybavenie, ktoré naši ľudia potrebovali. Toto sú peniaze, ktoré uložil v Zürichu pre vás a pre mňa.
  
  
  „Toľko vieš o svojom drahocennom Hassanovi,“ kričala na ňu Candy. "Abdul mi ukázal nahrávky a potom mi navrhol, ako by sme ho mohli zničiť pomocou teba."
  
  
  "So záznamami sa mohlo manipulovať, Candy," povedal som. "Dnes večer si videl, aký je Selim expert na takéto veci." Bankové dokumenty by sa vytvorili oveľa jednoduchšie ako bankovky kódované CIA.“
  
  
  Candy pozrela zo mňa na Abdula, ale nenašla žiadnu úľavu od pochybností, ktoré som v ňom vyvolával. "Abdul by to neurobil," povedala ostro. "Pomohol mi, pretože ma miloval, ak to chceš vedieť!"
  
  
  Pokrútil som hlavou. „Premýšľaj o tom, Candy. Nechal by ťa muž, ktorý ťa miloval, ísť do postele s niekým iným – prikázal by ti to – mal ťa rád? »
  
  
  "Bolo to nevyhnutné, však, Abdul?" povedala Candy a takmer plakala, keď sa k nemu obrátila o pomoc. „Povedzte mu, ako ste mu vysvetlili, že ho treba v noci zabaviť, aby ste mohli vziať Sherimu, že existuje len jeden spôsob, ako zabaviť muža ako on. Povedz mu to, Abdul." Posledné tri slová boli žiadosťou o pomoc, ktorá zostala bez odpovede, keďže Abdul nič nepovedal. Na tvári mal krutý úsmev; vedel, o čo sa snažím a bolo mu to jedno, pretože cítil, že už je neskoro niečo meniť.
  
  
  "Nemôžem si to kúpiť, Candy," povedal som a znova som pomaly pokrútil hlavou. „Nezabudni, už si vedel, aký som človek. Boli sme spolu predtým, ako sa o mne Abdul dozvedel. Odišiel do Alexandrie so Sherimou predtým, ako som ťa stretol v tú prvú noc. Pamätáš si tú noc, však? "
  
  
  "Bolo to len preto, že som bol taký osamelý!" Teraz vzlykala a divoko pozerala na Abdula. Zrejme mu nepovedala všetko o svojom prvom stretnutí so mnou. "Abdul a ja sme nemali príležitosť byť spolu niekoľko mesiacov. Bolo toho veľa, čo bolo treba urobiť, aby sme sa pripravili na odchod zo Sidi Hassan. A potom celý čas, čo sme boli v Londýne, som musel byť so Sherimou, pretože sa správala ako dieťa. Abdul, tú prvú noc mu nič nebolo. Musíš mi veriť. Len niekoho potrebujem. Vieš aký som."
  
  
  Rozbehla sa k nemu, no on cúvol, aby zo mňa nespustil oči. "Zostaň tam, moja drahá," povedal ostro a zastavil ju. "Nevstupujte medzi pána Cartera a môjho priateľa." Mávol pištoľou. "Presne to od teba chce."
  
  
  „Je teda všetko v poriadku? Rozumieš, Abdul? “ Zažmurkala a zahnala slzy. "Povedz mi, že je to v poriadku, zlatko."
  
  
  „Áno, Abdul,“ postrčil som ho, „povedz jej všetko.
  
  
  Povedz jej všetko o Striebornom Scimitarovi a o tom, že si Alahov meč, ktorý vedie najbrutálnejšiu skupinu zabijakov na svete. Povedz jej o všetkých nevinných ľuďoch-2, ktorých si obetoval, aby si sa pokúsil ovládnuť celý Blízky východ. A určite jej povedz, ako sa stane ďalšou obeťou.
  
  
  „To stačí, pán Carter,“ povedal chladne, kým sa Candy spýtala, „O čom to hovorí, Abdul? A čo Strieborný Scimitar a čo ja, keď sa stanem ďalšou obeťou? »
  
  
  "Neskôr, moja drahá," povedal a uprene sa na mňa pozrel. „Všetko vysvetlím hneď, ako sa Mustafa vráti. Máme toho ešte veľa.“
  
  
  "Je to tak, Candy," povedal som ostro. „Budeš vedieť, keď sa Mustafa vráti. Práve teraz nakladá do kufra Cadillacu telá dvoch ľudí na vrchu. Potom by sa mal vrátiť po Kareem na podlahu. A tiež vám ušetrí miesto v kufri. Správne, Abdul? Alebo uprednostňujete Alahov meč teraz, keď je okamih vášho víťazstva tak blízko? »
  
  
  "Áno, pán Carter, myslím, že áno," povedal. Potom sa mierne otočil smerom ku Candy, ktorej ruky som zdesene pritlačil na tvár. Nedôverčivo sa naňho pozrela, keď sa k nej otočil a pokračovala ľadovým, tvrdým tónom: „Bohužiaľ, môj drahý, pán Carter má veľkú pravdu. Váš
  
  
  
  
  
  
  Ten cit pre mňa skončil hneď, ako ste mi dali príležitosť urobiť z bývalej kráľovnej moju väzničku a nalákali sem pána Cartera. Čo sa týka vás, pán Carter,“ pokračoval a znova sa ku mne obrátil, „myslím, že ste toho povedali dosť.“ Teraz prosím mlč, inak budem nútený použiť túto pušku, aj keby to znamenalo zmeniť moje plány."
  
  
  Odhalenie, že som mal pravdu o úmysle Sworda použiť moju mŕtvolu ako najlepší dôkaz na podporu jeho príbehu – že on a ja sa snažíme zachrániť Sherimu – ma urobilo o niečo odvážnejším zoči-voči automatickým zbraniam. Rozhodol som sa, že by po mne strieľal len v krajnom prípade a zatiaľ som ho k tomu nenútil. Chcel som pokračovať v rozhovore s Candy, napriek jeho vyhrážkam, tak som povedal:
  
  
  „Vidíš, Candy, sú ľudia, ktorí sa milujú pre vzájomné potešenie, ako ty a ja, a sú tu ľudia ako Abdul, ktorí sa milujú z nenávisti, aby dosiahli svoje ciele. Abdul sa stal tvojím milencom, keď bol pripravený ťa použiť, a nie skôr, ako to chápem."
  
  
  Zdvihla svoju uslzenú tvár a pozrela na mňa, nevidela. „Dovtedy sme boli len kamaráti. Prišiel a rozprávali sme sa o mojom otcovi a o tom, aké hrozné bolo pre Hassana, že bol zodpovedný za jeho smrť, aby si zachránil svoj chamtivý život. Potom mi konečne povedal, že ma ľúbi už dlho a... a tak dlho som bola opatrná a... - Zrazu si uvedomila, že hovorí o sebe a previnilo sa pozrela na Sherimu a potom späť. . mne.
  
  
  Mal som podozrenie, že už dávno povedala starému priateľovi o intenzívnom hľadaní uspokojenia, ktoré ju kedysi viedlo od muža k mužovi. Ale ona nevedela, že viem o jej nymfománii. Teraz bolo zrejmé, že keď to začala predo mnou priznávať, zahanbila sa. Ešte dôležitejšie bolo, že som si uvedomoval, že čas plynie a Mustafa sa čoskoro vráti do skrytej miestnosti. Mal som sa pohnúť už predtým a nechať Candy zúčastniť sa diskusie o jej romániku s Abdulom by neznamenalo nič iné ako plytvanie drahocennými minútami.
  
  
  Riskoval som, že prefíkané arabské sprisahanie je minulosťou, a spýtal som sa jej: „Povedal ti niekedy Abdul, že to bol on, kto plánoval atentát, ktorý zabil tvojho otca? Alebo že vrah sa nikdy nemal dostať k šachu. Nieje to? Šťuchol som do neho, zatiaľ čo Candy a Sherima šokovane a nedôverčivo hľadeli na oči. "Nebol to len niekto, koho si používal a mal v úmysle ho zastreliť skôr, než sa dostane dosť blízko na to, aby skutočne bodol Hassana? Vedel si, že záchrana života šáha prinesie zisk." jeho dôvera, keďže bol takým človekom, navyše, ak by bol vtedy zabitý Hassan, jeho ľudia by zničili každého, kto mal niečo spoločné s vraždou, a to by pravdepodobne znamenalo koniec vášho hnutia Silver Scimitar dosť silný na to, aby požiadal o pomoc zvyšok arabského sveta."
  
  
  Meč nereagoval, ale videl som, ako sa jeho prst znova natiahol okolo spúšte. Bol som si celkom istý, že som to mal správne, ale nevedel som, ako ďaleko môžem zájsť, kým na mňa tie guľky nezačnú chrliť. Musel som ísť ešte o krok ďalej, aby som Candy prinútil konať.
  
  
  "Vidíš, aký tichý je teraz veľký muž, Candy?" Povedal som. "Mám pravdu a on to neprizná, ale v skutočnosti je zodpovedný za smrť tvojho otca a navyše..."
  
  
  "Nick, máš pravdu!" - zvolala Sherima a prerušila ma. Abdul odo mňa na chvíľu odtrhol oči, aby sa pozrel jej smerom, no chladný pohľad sa ku mne vrátil skôr, než mohol byť nasmerovaný na neho.
  
  
  Šerima hlasom plným vzrušenia pokračovala: „Len som si spomenula, čo povedal Hassan, keď mi hovoril o pokuse o jeho život. Vtedy to nebolo zaregistrované, ale to, čo ste práve povedali, to pripomína – logicky konzistentné. Povedal, že je veľká škoda, že si Abdul Bedawi myslel, že musí pána Knighta strčiť pred vraha, kým ho zastrelil. Že Abdul už vytiahol zbraň a mohol ho pravdepodobne zastreliť bez toho, aby sa pokúsil rozptyľovať postrčením pána Knighta. Bol to Abdul, kto obetoval tvojho otca, Candy, nie Jeho Výsosť! »
  
  
  Meč nás všetkých troch nemohol sledovať. Z pochopiteľných dôvodov sa zameral na Sherimu a jej príbeh, rovnako ako na mňa. Keby Candy nekričala od bolesti a zúrivosti, keď sa otočila, aby schmatla zbraň na posteli, nezamieril by na ňu dostatočne rýchlo. Sotva zdvihla malú pištoľ k pásu, keď sa jej cez hruď a potom späť cez tvár začali predierať ťažké guľky, keď Abdul otočil smer svojej guľovej pištole. Miniatúrne fontány krvi vytryskli z nespočetných dier v jej krásnej hrudi a vytryskli z hnedých očí, ktoré už neboli prižmúrené vášňou, keď dráždila svojho milého k nekonečnému vyvrcholeniu.
  
  
  Jedna z prvých guliek Abdula vyrazila Candymu zbraň z ruky a točila sa po podlahe. Ponáhľal som sa k nemu a on naďalej držal spúšť pušky a nahnevane vystrelil prúd guliek.
  
  
  
  
  
  
  terč, ktorý sa od dopadu trhol a krútil, aj keď kedysi krásnu červenú hlavu hodili späť na posteľ.
  
  
  Práve som sa chystal zobrať Candyinu pištoľ, Beretta Model 20 kalibru 0,25, keď moje pohyby jednoznačne upútali jeho pozornosť. Naklonila sa ku mne ťažká puška. V jeho očiach sa mihol triumf a videl som, že šialenstvo a túžba po moci zmietli všetky myšlienky na to, že neskôr potrebuje moju mŕtvolu. Prišiel čas a na jeho tvári sa objavil úsmev, keď schválne namieril náhubok na moje slabiny.
  
  
  "Nikdy viac, pán Carter," povedal s bielym prstom na spúšti, ako ho ťahal ďalej a ďalej, až sa prestal hýbať. Jeho tvár zrazu zbledla, keď si s hrôzou v rovnakom momente ako ja uvedomil, že klip je prázdny a jeho smrtiaci obsah bol použitý pri príšernom pohlavnom styku s mŕtvolou.
  
  
  Musel som sa zasmiať nad jeho neúmyselným použitím medzinárodného židovského hesla, ktoré protestovalo, že hrôza, ktorá kedysi postihla európskych Židov, sa už nikdy nezopakuje. "Povedať, že vás to môže vyhodiť z Ligy arabských štátov," povedal som mu, keď som schmatol Berettu a namieril mu ju na brucho.
  
  
  Candyina smrť zjavne neuhasila jeho hnev; všetok rozum opustil jeho hlavu, keď nadával a hodil po mne pušku. Vyhol som sa mu a dal som mu čas, aby si stiahol moju tesnú bundu a vytiahol zbraň, o ktorej som tak dlho vedel, že je v puzdre. Potom som bol na rade ja, aby som stlačil spúšť. Model 20 je známy svojou presnosťou a guľka mu zlomila zápästie, presne ako som očakával.
  
  
  Znova zaklial a pozrel sa na šklbajúce prsty, ktoré nedokázali udržať zbraň. Spadol pod uhlom na podlahu a obaja sme, na chvíľu nehybne a fascinovane, sledovali, ako sa nakrátko otočil pri jeho nohách. Bol prvý, kto sa pohol a ja som opäť čakal, kým jeho ľavá ruka chytila ťažký guľomet. Keď sa zdvihol takmer po pás, Beretta Candy zaštekala druhýkrát a on mal ďalšie zlomené zápästie; guľomet opäť spadol na podlahu.
  
  
  Meč ku mne prišiel ako na šialeného človeka, jeho ruky mávali zbytočne na koncoch jeho mohutných paží, keď sa načiahli, aby ma objali v niečom, čo som vedel, že to bude zdrvujúce medvedie objatie. Nemienila som riskovať, že sa to ku mne dostane. Druhé prasknutie Beretty odzrkadľovalo ostrú reakciu, ktorá mu sekundu predchádzala.
  
  
  Abdul dvakrát zakričal, keď mu guľky prenikli do kolenných jabĺk, potom sa mu z hrdla vytrhol ďalší výkrik, keď sa zvalil dopredu a dopadol na kolená, z ktorých už cez neho prúdili pruhy bolesti ostré ako nôž. Ovládaný mozgom, ktorý už logicky nefungoval, sa opieral o lakte a pomaly kráčal ku mne cez linoleové dlaždice. Z jeho skrútených pier stekali obscénnosti ako žlč, až sa mi napokon rozvalil pri nohách a nesúvisle mrmlal.
  
  
  Odvrátil som sa a išiel k Sherime, zrazu som si uvedomil, že jej výkriky, ktoré začali, keď guľky Meča roztrhali Candy, sa zmenili na hlboké, chrapľavé vzlyky. Preusporiadal som si ruky so zbraňami, aby som bol pripravený pre prípad, že by sa začali otvárať tajné dvere, vytiahol som ihličku a odrezal prvú z reťazí. Keď jej neživá ruka padla na bok, všimla si moju prítomnosť a zdvihla sklonenú hlavu. Pozrela sa na mňa, potom na Meč, ktorý stonal od bolesti na podlahe, a ja som videl, ako sa jej svaly hrdla napínajú a zadržiavajú dávivý reflex.
  
  
  "Dobré dievča," povedal som, keď sa bránila zvracaniu. "O chvíľu ťa pustím."
  
  
  Zachvela sa a mimovoľne sa začala pozerať smerom k posteli. Pohol som sa pred ňu, aby som nevidel zakrvavenú ženu, ktorú milovala ako sestru, keď jej moja čepeľ vyslobodila druhú ruku. Spadla mi na hruď, temeno hlavy sa mi sotva dotýkalo brady a vydýchla: „Ach, Nick... Candy... Candy... Je to moja chyba... Je to moja chyba...“
  
  
  "Nie, nie je to tak," povedal som a snažil som sa ju utešiť, pričom som ju držal jednou rukou a prikrčil sa, aby som jej prerezal laná okolo členkov. Prerušil som posledný násilný vzťah, ustúpil som a objal som ju a upokojujúco som povedal: „Nie je to moja chyba. Candy si nemohla pomôcť. Abdul ju presvedčil, že Hassan je vinný...
  
  
  „Nie! Nie! Nie! "Nerozumieš," vzlykala a oprela sa, aby ma svojimi drobnými zaťatými päsťami búchala do hrude. "Je to moja vina, že je mŕtva." Keby som nepovedal tú lož o tom, že si pamätám, čo povedal Hassan, nepokúsila by sa zabiť Abdula a... a toto by sa nikdy nestalo." Prinútila sa pozrieť na strašnú krvavú postavu natiahnutú na posteli.
  
  
  "Bola to lož?" - spýtal som sa neveriacky. "Ale som si istý, že sa to stalo." Abdul urobil práve to – namieril som Berettu na Meč, ktorý ležal nehybne. Nevedel som povedať, či stratil vedomie alebo nie. Ak nie, potom nedal jasne najavo, že počul, čo mi povedala Sherima. "Prečo si to povedal, ak sa to nikdy nestalo?"
  
  
  „Videl som, že sa snažíš zvýšiť
  
  
  
  
  
  
  alebo rozptýliť jeho pozornosť, aby na neho mohol skočiť a vziať mu zbraň. Myslel som si, že ak poviem, čo som urobil, mohol by sa ku mne pozrieť alebo ma možno nasledovať a vy by ste mali šancu. Nikdy som si nemyslel, že tam bude Candy. Jej telo sa opäť otriaslo hroznými vzlykmi, no nestihol som ju upokojiť. Cez zvuk jej plaču som počul niečo iné, bzučanie elektromotora, a moja myseľ sa zatočila spolu s tým, keď som si spomenula na hluk, ktorý som zaregistroval, keď som prvýkrát otvoril dvere do úkrytu CIA.
  
  
  Nebol čas byť nežný. Postrčil som Sherimu k stolu a dúfal som, že v jej nohách bol obnovený dostatočný krvný obeh, aby ju podopieral. Keď som sa otočil k otvoru, kútikom oka som videl, že sa čiastočne skrýva za krytom, ktorý som mal v úmysle vziať.
  
  
  Vtedy som zistil, že Meč predstieral bezvedomie. Predtým, ako sa masívna betónová bariéra otvorila natoľko, aby jeho muž mohol vstúpiť do miestnosti, znova sa postavil na lakte a kričal varovanie v arabčine:
  
  
  „Mustafa Bey! Nebezpečenstvo! Carter má zbraň! Opatrne!"
  
  
  Pozrel som sa jeho smerom, keď sa zrútil späť na dlaždice. V snahe varovať svojho banditu mu zobrali posledné sily, ktoré mu zanechali rany, keď z neho tiekla krv. Napätý som čakal, kým vrah prejde dverami. Ten sa však neobjavil a motor poháňajúci ťažký panel dokončil svoj cyklus, keď sa dvere začali opäť zatvárať. Povedal mi šuchot vzduchu, keď zapečatil prístrešok. Vnútri sme boli v bezpečí, ale vedel som, že sa musím dostať von. Pozrel som sa na hodinky. Šesť dvadsať. Je ťažké uveriť, že od šiestej hodiny, keď Meč poslal svojho poskoka Selima späť na ambasádu, sa toho udialo toľko. Ešte ťažšie bolo uveriť, že som musel odtiaľ dostať Sherimu a doručiť ju ministrovi zahraničia len za deväťdesiat minút.
  
  
  Vedel som, že Selim dostal inštrukcie, aby nekontaktoval svoje kohorty v Sidi Hassan, kým sa mu neozve Meč. Samozrejme, oddialil som túto časť plánu, ale nemohol som šachovi zabrániť v očakávaní Sheriminho hlasu v rádiu. A pripravený zabrániť mi, aby som ju dostal, bol profesionálny vrah. Mal som jeho automatickú pušku, ale stále chýbal tlmič ráže 0,38, ktorý bol veľmi účinný pri zvrhnutí dvoch agentov CIA dobre mierenými strelami. V palebnej sile som ho prevážil, rovnako ako môj Luger, ale mal výhodu v tom, že mohol počkať, kým vyjdem jediným východom z tajnej miestnosti. Okrem toho som mal termín a on nie.
  
  
  Mal som počkať vonku – Hawkovi muži už museli prísť – ale budú mať rozkaz nezasahovať, pokiaľ nebude zrejmé, že potrebujem pomoc. A nebolo možné s nimi komunikovať zo zvukotesnej miestnosti.
  
  
  Moje rozjímanie o tom, aké sú šance predo mnou, bolo zrazu prerušené chvejúcim sa hlasom za mnou: "Nick, je už všetko v poriadku?"
  
  
  Zabudol som na bývalú kráľovnú, ktorú som hrubo strčil na podlahu. „Áno, vaša výsosť,“ povedal som jej a zasmial sa. "A pre Pete, nájdi si svoje oblečenie." Mám dosť myšlienok na to, aby som sa nenechal rozptyľovať tvojou krásou.
  
  
  Keď som to povedal, oľutoval som, že som použil slovo krásna.
  
  
  Vyvolalo to spomienky na krásnu ženu, ktorá sa mi smiala a milovala ma a ktorá bola teraz guľkou zabitým kusom mäsa v rohu. Bol rad na mne, aby som zadržal tiesňavu stúpajúcu vo mne.
  Kapitola 13
  
  
  
  
  Sherima našla negližé, ktoré mala na sebe, keď ju odviedli, no norkový kožuch nie. Usúdili sme, že ju niekto musel vziať potom, čo sme ju presťahovali do pivnice. Veľa z toho, čo sa stalo, si nepamätala, pravdepodobne preto, že upokojujúce prostriedky, ktoré jej dala Candy, boli oveľa účinnejšie, než si uvedomovala.
  
  
  Bolo ťažké zabrániť mojim očiam, aby som si nevychutnal zlaté krivky Sheriminej drobnej postavy pod jej tenkým spodným prádlom, keď mi v rýchlosti povedala, že si matne spomína, ako ju náhle prebudil Abdul, ktorý jej povedal niečo o tom, čo sa jej niekto pokúsil ublížiť, a že ju musel odviesť, o tom očividne nikto nevedel. Jeden z jeho mužov musel byť s ním, pretože si spomenula na dvoch ľudí, ktorí ju držali, keď nastupovala do limuzíny.
  
  
  Nepamätala si nič iné, len to, že sa neskôr zobudila a zistila, že je priviazaná k stene, nahá. Ten, ktorého meno sme teraz poznali, bolo Mustafa, prešiel rukami po jej tele. Očividne nechcela hovoriť o tejto časti svojho utrpenia a rýchlo to ignorovala a vysvetlila, že Abdul nakoniec prišiel so Selimom z veľvyslanectva. Jej bývalý bodyguard sa neunúval odpovedať na jej otázky a jednoducho sa zasmial, keď mu prikázala, aby ju prepustil.
  
  
  "Práve povedal, že čoskoro sa už nebudem musieť báť," spomenula si Sherima s otrasom, "a ja som vedela, čo tým myslel."
  
  
  Kým hovorila, preskúmal som Meč a zistil som, že je stále studený. Roztrhol som prúžok
  
  
  
  
  
  
  Sherimino negližé a obviazal mu rany, aby zastavil krv, ktorá z nich stále tiekla. Bol by nažive, keby som ho odtiaľ čo najrýchlejšie dostal a dostal lekársku pomoc. Bolo však zrejmé, že s rukami už veľa nezmôže, ani keby mu zápästia opravili. A vyžadovalo by si to rozsiahlu operáciu, aby sa tie zlomené kolenné jabĺčky zmenili na niečo, čo by mu dokonca umožnilo vláčiť sa ako mrzák.
  
  
  Nevedel som, ako dlho bude Mustafa čakať vonku, vediac, že jeho vodca je teraz mojím väzňom. Myslel som si, že keby bol taký fanatický ako väčšina ľudí z Mečiara, nekonal by múdro a neutiekol. Jeho jediné dve možnosti sú buď sa pokúsiť dostať dnu a zachrániť Abdula, alebo sedieť a čakať, kým sa pokúsim dostať von.
  
  
  Vyzliekol som sa z bundy a povedal som Sherime: „Znova si sadni k tomuto stolu. Otvorím dvere a uvidím, čo robí náš priateľ. Môže len strieľať a vy teraz stojíte priamo v palebnej línii.
  
  
  Keď sa stratila z dohľadu, stlačil som vypínač, ktorý posunul betónový panel. Niekoľko sekúnd, ktoré trvalo otvorenie, mi pripadalo ako hodiny a zostal som prikovaný k stene, môj Luger pripravený. Nič sa však nestalo a potreboval som zistiť, či sa vrah ešte stále neskrýva vo vonkajšom suteréne.
  
  
  Prehodil som si bundu cez hlaveň prázdnej automatickej pušky a prikradol som sa k rámu dverí, keď sa opäť začali zatvárať. Po vložení bundy do zužujúceho sa otvoru som sledoval, ako sa odtrháva od hlavne pušky, a zároveň som vonku počul dve malé puknutia. Stiahol som pušku späť, kým nás ťažké dvere opäť zamkli.
  
  
  "No, stále je tam a zdá sa, že sa nedostane dnu," povedal som si viac ako ktokoľvek iný. Sherima ma počula a vystrčila hlavu cez okraj stola.
  
  
  "Čo budeme robiť, Nick?" opýtala sa. "Nemôžeme tu zostať, však?"
  
  
  Nevedela, aké nevyhnutné bolo dostať sa odtiaľ čo najrýchlejšie; Nenašiel som si čas na rozhovor o jej bývalom manželovi a načasovaní jeho vystúpenia v rádiu.
  
  
  "Dostaneme sa von, neboj sa," uistil som ju, nevediac, ako to urobíme.
  
  
  Rozumný človek, mlčala, kým som zvažoval svoj ďalší krok. Predstavil som si časť suterénu ležiacu za dverami. Kombinácia práčka/sušička bola príliš ďaleko od dvierok na to, aby poskytla kryt, ak by som riskoval rozbitie. Olejový horák stál pri vzdialenejšej stene, blízko schodiska. Predpokladal som, že Mustafa sa pravdepodobne skrýva pod schodmi. Odtiaľ mohol nechať dvere zatvorené a zostať mimo dohľadu v prípade prekvapivého útoku zhora.
  
  
  Poobzeral som sa po úkryte CIA v nádeji, že nájdem niečo, čo by mi mohlo pomôcť. Jeden roh veľkej miestnosti bol zamurovaný a tvoril malú kabínku s vlastnými dverami. Predtým som predpokladal, že je to pravdepodobne kúpeľňa; Išiel som k dverám, otvoril som ich a zistil, že som mal pravdu. Obsahoval umývadlo, záchod, zrkadlovú lekárničku a sprchovací kút s plastovým závesom cez ňu. Ubytovanie bolo základné, ale väčšina hostí CIA bola krátkodobá a pravdepodobne neočakávali, že byty budú konkurovať tým vo Watergate.
  
  
  Neočakávajúc, že nájdem pre mňa niečo cenné, som automaticky skontroloval lekárničku. Ak prístrešok využíval muž, bol dobre vybavený. Na trojitých poličkách boli toaletné potreby – holiaci strojček, aerosólová nádobka s krémom na holenie, fľaša Old Spice, obväzy a lepiaca páska, ako aj sortiment studených tabliet a antacíd podobných tým, ktoré sa nachádzajú na poličkách v kúpeľni. používa mŕtvy agent na poschodí. Urobte to vonku v kufri limuzíny, pretože nohsled Mečiara sa už na poschodí očividne hrá na pohrebníka.
  
  
  Chcel som opustiť kúpeľňu, ale otočil som sa, keď ma napadol nápad. Zbesilou prácou som urobil niekoľko výletov medzi kúpeľňou a tajnými dverami a nahromadil som všetko, čo som potreboval, na podlahu vedľa nej. Keď som bol pripravený, zavolal som Sherimu z jej úkrytu a informoval som ju o tom, čo musí urobiť, a potom som posunul stôl cez dláždenú podlahu na miesto vedľa spínača, ktorý ovládal dvere.
  
  
  "Dobre, to je ono," povedal som a ona si sadla vedľa stola. "Vieš, ako to použiť?" Podal som jej Candyinu malú pištoľ.
  
  
  Prikývla. "Hassan trval na tom, aby som sa naučila strieľať po druhom útoku na jeho život," povedala. "Zvládol som to tiež celkom dobre, najmä s mojou zbraňou." Jej príprava sa ukázala, keď skontrolovala, či je zbraň nabitá. "Bolo to presne to isté. Hassan mi dal jeden a jeho dvojča, toto, Candy. Naučil ju aj strieľať. Nikdy to nečakal... Oči sa jej naplnili slzami a stíchla.
  
  
  "Teraz na to nie je čas, Sherima," povedal som.
  
  
  Vdýchla slzy a prikývla, potom sa zohla a zdvihla negližé, aby si ich utrela. Inokedy by som to ocenil
  
  
  
  
  
  
  Obzrel som sa, ale teraz som sa otočil, aby som sa pripravil na náš pokus o útek.
  
  
  Vzal som si plechovku s penou na holenie, odstránil som vrch a stlačil trysku nabok, aby som sa uistil, že je v plechovke veľký tlak. Zvuk chrliacej peny mi povedal, že je to nová.
  
  
  Potom prišiel sprchový záves. Zabalením nádoby na krém na holenie do lacného plastového obalu som urobil o? basketbal, potom som ho zľahka pripevnil pásikmi, pričom som sa uistil, že to nie je príliš tesne zbalené, pretože som chcel, aby sa vzduch dostal medzi záhyby závesu. Vzal som ho do pravej ruky a rozhodol som sa, že na moje účely ho stačí ovládať.
  
  
  "Teraz," povedal som a natiahol pravú ruku k Sherime.
  
  
  Vzala jednu z dvoch náhradných roliek toaletného papiera, ktoré som uvoľnil z poličky v kúpeľni, a kým som ju držal na mieste, začala okolo nej ovíjať lepiacu pásku a pripevniť ju na vnútornú stranu mojej pravej ruky tesne nad zápästím. . Keď sa to zdalo bezpečné, urobila to isté s druhým kotúčom a pripevnila ho k mojej ruke tesne nad druhým. V čase, keď bola hotová, som mal po celej vnútornej strane paže od zápästia po lakeť asi štyri palce provizórnej výplne. Vedel som, že nie dosť na to, aby som zastavil guľku, ale dúfal som, že dostatočnú hrúbku na to, aby som guľku odklonil alebo výrazne znížil jej silu.
  
  
  "Myslím, že to je ono," povedal som jej a rozhliadol som sa, aby som sa uistil, že moje ďalšie vybavenie je po ruke. Zrazu som zastal, ohromený vlastnou krátkozrakosťou. "Zápasy," povedal som a bezmocne som sa na ňu pozrel.
  
  
  Vedel som, že vo vreckách žiadne nemám, tak som pribehol k mŕtvemu Karimovi a voľnou ľavou rukou som ho prehľadal. Žiadne zhody. To isté bolo s Abdulom, ktorý zastonal, keď som ho prevalil, aby som sa dotkol jeho vreciek.
  
  
  "Nick! Tu!"
  
  
  Otočil som sa na Sherimu, ktorá sa prehrabávala v zásuvkách svojho stola. Držala jeden z tých jednorazových zapaľovačov. "Funguje to?" Opýtal som sa.
  
  
  Stlačila koleso; keď sa nič nedialo, zastonala skôr sklamaním ako bolesťou.
  
  
  "Zároveň sa musíš držať tohto malého triku," povedal som a rozbehol som sa k nej, keď som si uvedomil, že veľa takýchto zapaľovačov v Adabi pravdepodobne nevidela. Skúsila to znova, ale nič nezaberalo. Vzal som si ho od nej a cvakol kolesom. Plameň ožil a ja som požehnal neznámeho fajčiara, ktorý si zabudol zapaľovač.
  
  
  Pre šťastie som pobozkal Sherimu na líce a povedal: "Poďme odtiaľto." Keď som sa vrátil na svoje miesto, siahla po spínači dverí, v pravej ruke držala basketbalovú bombu a v druhej zapaľovač.
  
  
  "Momentálne!"
  
  
  Stlačila vypínač a potom spadla na podlahu za písacím stolom, držiac zbraň v pästi. Počkal som, kým motor začne víriť, a keď sa tak stalo, švihol som zapaľovačom. Keď sa dvere začali otvárať, dotkol som sa plameňom plastového vrecka v ruke. Okamžite sa to vznietilo a keď sa dvere pootvorili, už som mal v ruke horiacu guľu. Priblížil som sa k bodu vo vnútri rámu dverí, rukou som uchopil otvor a nasmeroval horiacu guľu na miesto, kde som si myslel, že by mal byť ukrytý Mustafa.
  
  
  Zhasol svetlá v pivnici, aby svetlo zvnútra osvetlilo každého, kto prejde dverami. Namiesto toho tento krok fungoval v jeho prospech; keď sa v tme zrazu objavil horiaci kus plastu, dočasne ho to oslepilo natoľko, že nebol schopný zamerať, keď vystrelil na moju ruku.
  
  
  Jedna z guliek kalibru .38 vypadla z rolky toaletného papiera najbližšie k môjmu zápästiu. Druhý zasiahol hlaveň blízko môjho lakťa, bol mierne vychýlený a prenikol mi tam do mäsitej časti paže. Odtiahla som ruku, keď mi z nahnevanej rany na ruke začala tiecť krv.
  
  
  Nemohol som sa zastaviť, aby som ho zastavil. Chytil som guľomet opretý o stenu a vtlačil som ho medzi rám dverí a samotný masívny panel. Myslel som si, že dvere budú úhľadne vyvážené, takže puška bude dostatočne pevná, aby sa nezatvorila.
  
  
  Nebol čas sledovať, či to pôjde. Musel som zrealizovať ďalšiu časť môjho plánu. Keďže som sa nechystal strčiť hlavu do zárubne, aby som videl, aký účinný je môj zásah ohnivou guľou, použil som zrkadlové dvere, ktoré som vytiahol z lekárničky v kúpeľni. Obalil som ho okolo rámu a očakával, že môj provizórny periskop rozbije ďalšia Mustafova guľka, a prezrel som si scénu vonku.
  
  
  Minul som svoj cieľ – výklenok za schodmi do pivnice. Namiesto toho domáca ohnivá guľa spadla vedľa olejového horáka. Keď som to sledoval, Mustafa, očividne v obave, že by veľký ohrievač mohol vybuchnúť, vyskočil zo svojho úkrytu a oboma rukami schmatol stále horiaci zväzok, pričom ho držal na dĺžku paže, aby ho nezapálili plamene. To znamenalo, že zbraň buď zahodil, alebo si ju dal späť za opasok. Už som nečakal, aby som videl. Odhodil som zrkadlo, vytiahol som svoj Luger a vyšiel von, uvedomujúc si to
  
  
  
  
  
  
  Myslím, že môj puškový klin zabránil zatvoreniu betónových dverí.
  
  
  Mustafa stále držal ohnivú guľu a zúfalo sa obzeral po pivnici, kde by ju mohol hodiť. Potom si všimol, že stojím pred ním s namierenou zbraňou a jeho už aj tak vystrašené oči sa rozšírili ešte viac. Vedel som, že sa na mňa chystá hodiť horiaci balíček, tak som stlačil spúšť. Nemal som ako zistiť, či som ho trafil.
  
  
  Prasknutie môjho Lugera sa stratilo pri výbuchu, ktorý pohltil Mečovho komplica. Neviem, či moja guľka odpálila natlakovanú plechovku krému na holenie, alebo či bombu odrazilo teplo z horiaceho plastu. Možno to bola kombinácia oboch. Mustafa zdvihol balíček, aby mi ho hodil, a výbuch ho zasiahol priamo do tváre. Zrazená na kolená silou výbuchu som sledovala, ako sa jeho črty rozpadli. Len čo sa v pivnici opäť zotmelo – výbuch uhasil plamene – zdalo sa mi, akoby sa vrahove oči zmenili na tekutinu a stekali mu po lícach.
  
  
  Šokovaný, ale nezranený som vyskočil na nohy a počul som Sherimine výkriky v miestnosti, ktorá bola krátko predtým jej mučiarňou.
  
  
  "Nick! Nick! Si v poriadku? Čo sa stalo?"
  
  
  Vrátil som sa do dverí, aby ma videla.
  
  
  "Získajte dva body pre náš tím," povedal som. "Teraz mi pomôž dostať to z mojej ruky." Všetko bude v poriadku.
   Kapitola 14
  
  
  
  
  Páska, ktorá držala krvou nasiaknuté rolky toaletného papiera na mojej ruke, tiež držala moje ihlové topánky na mieste. Musel som počkať, kým Sherima nájde nožnice v zásuvke a až potom mohla odstrihnúť karmínovú látku. Ďalšie prúžky jej čistého negližé sa pre mňa stali obväzmi, a kým prestala bublať krv zo záhybu guľky, zostalo len málo z toho, čo bolo kedysi drahým kúskom spodnej bielizne.
  
  
  "Naozaj budeš dnes senzáciou na večeri," povedal som a obdivoval som malé, pevné prsia, ktoré sa tlačili na mäkkú látku, keď mi pracovala rukou. Moje unáhlené vysvetlenie jej menovania v dome ministerky zahraničných vecí o necelú hodinu neskôr vyvolalo to, čo som rád videl, bola typicky ženská reakcia: „Nick,“ vydýchla. "Nemôžem takto ísť!"
  
  
  "Obávam sa, že to budeš musieť urobiť." Nie je čas vrátiť sa do Watergate a stále vás mať o ôsmej v rádiu. Teraz poďme odtiaľto preč.
  
  
  Ustúpila, otočila sa, aby sa najprv pozrela na Candyino telo na posteli, potom na meč položený na podlahe. „Nick, a čo Candy? Nemôžeme ju takto nechať."
  
  
  „Požiadam niekoho, aby sa o ňu postaral, Sherima. A Abdul tiež. Ale verte mi, že najdôležitejšie je teraz dať vám príležitosť porozprávať sa v rádiu s...
  
  
  „POZOR. TENTO DOM JE OKOLOVANÝ! VYHNITE ZO Zdvihnutých rúk! POZOR DOLE. TENTO DOM JE OKOLOVANÝ. POĎ, RUKY HORE."
  
  
  Megafón sa znova ozval a potom stíchol. Pomoc prišla. Hawkovi muži museli zaútočiť na dom, keď počuli vybuchnúť bombu s krémom na holenie, a pravdepodobne prehľadali izby na horných poschodiach predtým, ako sa rozhodli odviesť kričiaceho muža k dverám do pivnice. S najväčšou pravdepodobnosťou zostali poriadne prekvapení, keď ho otvorili a prevalil sa na nich štipľavý opar zo zhasnutého plastového plameňa.
  
  
  Podišiel som k betónovým dverám a zakričal som: „Toto je Nick Carter,“ a potom som sa predstavil ako výkonný riaditeľ ropnej spoločnosti, ktorá ma údajne najala. Je toho veľa, čo som Sherime ešte nevysvetlil, a niektoré veci sa jej nikdy nepovedia. V tejto chvíli som cítil, že je najlepšie vrátiť sa k tomu, ako ma poznala pôvodne.
  
  
  "Som tu s... so slečnou Liz Chanley." Potrebujeme pomoc. A sanitka."
  
  
  "POĎTE DO DVERÍ, RUKY HORE."
  
  
  Poslúchol som pokyny megafónu. Jeden z agentov AX na poschodí ma spoznal a suterén sa rýchlo zaplnil Hawkovými mužmi. Vzal som si pár cenných minút na to, aby som dal vedúcemu skupiny pokyny, čo má robiť doma, a potom som povedal: „Potrebujem auto.“
  
  
  Odovzdal kľúče a povedal mi, kde má zaparkované auto. "Potrebuješ niekoho, kto by ťa viezol?"
  
  
  „Nie. Urobíme to. Otočil som sa k Šerime a podal som k nej ruku so slovami: "Ideme, Vaša Výsosť?"
  
  
  Kráľovná ma opäť vzala za ruku, napriek tomu, že mala na sebe kráľovské šaty, ktoré mala roztrhané do polovice stehien a ponechala len málo na predstavivosť. "Sme radi, že ideme do dôchodku, pán Carter."
  
  
  „Áno, madam,“ povedal som a viedol som ju popri zmätených agentoch AX, ktorí už pracovali na Mečoch. Pokúšali sa ho oživiť ešte pred príchodom sanitky, ktorá ho odviezla do malej súkromnej nemocnice, ktorú Hawke štedro poskytol z prostriedkov agentúry, aby mohol mať špeciálnu izbu pre pacientov, o ktorých mal záujem. Sherima sa zastavila pri dverách, keď ho znova počula zastonať, a otočila sa, keď otvoril oči a pozrel na ňu.
  
  
  "Abdul, vyhodili ťa," povedala veľkolepo, potom vyletela z úkrytu a hore schodmi predo mnou.
  
  
  Ako tajomstvo
  
  
  
  
  
  
  
  Minister zahraničia a Hawk sa objavili spoza bohato obložených dverí knižnice a ja som sa postavil na nohy. Vrátnik s baldachýnom bol pohodlný a skoro som zaspal. Tajomník sa krátko porozprával so Starým mužom a potom sa vrátil do miestnosti, kde bol umiestnený jeho silný vysielač. Hawk prišiel ku mne.
  
  
  "Chceli sme jej dopriať pár minút súkromia v rádiu s ním," povedal. "Aspoň toľko súkromia, koľko môžete získať s monitorovacím zariadením, ktoré dnes máme."
  
  
  "Aké to bolo?" Opýtal som sa.
  
  
  "Všetko bolo celkom formálne," povedal a zdvorilo sa spýtal: "Ako sa máš?" a "Je všetko v poriadku?"
  
  
  Premýšľal som, ako formálne by naňho vyzeral ten obrázok, keby som neskontroloval šatník v predsieni, keď sme vychádzali z bezpečného domu CIA a našiel tam norkový kožuch Sherimy. Sekretárka sa ponúkla, že jej s tým pomôže, keď sme prišli, ale Sherima ho držala v rukách a vysvetlila, že cestou tam prechladla a bude ho chvíľu držať, a potom nasledovala sekretárku do knižnice ako starý otec. hodiny v jeho vestibule odbili osemkrát.
  
  
  Odvtedy som Hawkovi povedal, čo sa stalo v dome na Vojenskej ceste. Niekoľkokrát telefonoval, vydával pokyny a objasňoval správy od rôznych jednotiek, ktorým pridelil špeciálne úlohy, keď som dokončil svoj príbeh. Sekretárka mala šifrovaciu linku, ktorá sa pripájala priamo k Hawkeovej kancelárii a cez ňu sa prenášali pokyny Starca cez našu komunikačnú sieť.
  
  
  Hawk išiel znova zavolať a ja som sa posadil do veľkého starožitného prúteného kresla. Keď sa vrátil, mohol som povedať, že sú to dobré správy, pretože tam bol mierny úsmev, s ktorým vyjadril mimoriadne potešenie.
  
  
  "Meč bude v poriadku," povedal Hawk. "Postavíme ho na nohy a potom ho pošleme k Shahovi Hassanovi na znak nášho spoločného priateľstva."
  
  
  "Čo dostaneme na oplátku?" - spýtal som sa, podozrivý z takej štedrosti od môjho šéfa.
  
  
  "N3, rozhodli sme sa navrhnúť, že by bolo pekné, keby šach vrátil nejaké tie malé darčeky, ktoré mu chlapci z Pentagonu podsúvali, keď sa nikto nepozeral."
  
  
  "Bude s tým súhlasiť?"
  
  
  "Myslím, že áno. Z toho, čo som práve počul v knižnici, si myslím, že šach sa čoskoro vzdá svojho trónu. To znamená, že ho prevezme jeho brat a nemyslím si, že Hassan chce nikoho iného Držal som prst na spúšti z týchto hračiek, ako som pochopil, ďalší podvod je tiež za rohom a...
  
  
  Otočil sa smerom k zvuku otvárajúcich sa dverí knižnice. Šerima vyšla a za ňou minister zahraničia, ktorý povedal: „No, moja drahá, myslím, že konečne môžeme ísť na obed. V jedálni zvýšili teplo, takže som si istý, že teraz už kabát potrebovať nebudete.
  
  
  Keď sa natiahol, aby si to vzal, zasmiala som sa. Sherima sa na mňa usmiala a žmurkla, potom sa otočila a vykĺzla z diery. Zahanbený Hawk do mňa šťuchol a vyčítavo povedal popod nos: „Prečo sa smeješ, N3? Budú vás počuť.
  
  
  "Je to tajomstvo, pane." Každý ho má.
  
  
  Keď Sherime spadol dlhý kabát z pliec, zdalo sa, akoby Strieborný sokol zhodil krídla. Keď kráčala ku sviečkam osvetlenej jedálni, moje tajomstvo bolo odhalené. A ona tiež.
  
  
  
  Koniec.
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Aztécky Avenger
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Aztécky Avenger
  
  
  preklad Leva Shklovského
  
  
  
  Prvá kapitola.
  
  
  Pred pár mesiacmi som zažil to, čo by psychológ nazval krízou identity. Príznaky sa dali ľahko identifikovať. Najprv som začal strácať záujem o svoju prácu. Potom sa to zmenilo na dotieravú nespokojnosť a nakoniec vyslovenú nechuť k tomu, čo robím. Cítil som sa v pasci a čelil som skutočnosti, že som v dobrom živote a čo som do pekla dosiahol?
  
  
  Položil som si kľúčovú otázku.
  
  
  "Kto si?"
  
  
  A odpoveď bola: "Som vrah."
  
  
  Nepáčila sa mi odpoveď.
  
  
  Tak som odišiel z AX, odišiel som z Hawka, odišiel som z Dupont Circle vo Washingtone D.C. a zaprisahal som sa, že pokiaľ budem žiť, nikdy pre nich nebudem robiť inú prácu.
  
  
  Wilhelmina, kaliber 9 mm. Luger, ktorý bol takmer ako predĺženie mojej pravej ruky, bol nabitý Hugom a Pierrom. Jemne som prešiel prstami po smrtiacej, nabrúsenej oceli ihlice, než som ju položil a zabalil pištoľ, nôž a malú plynovú bombu do semišovej podšívky. Všetci traja išli do mojej bezpečnostnej schránky. Na druhý deň som bol preč
  
  
  Odvtedy som sa skrýval v pol tuctu krajín pod dvojnásobným počtom falošných mien. Chcel som pokoj a ticho. Chcel som zostať sám, mať istotu, že prežijem každý deň, aby som si užil ten ďalší.
  
  
  Mal som presne šesť mesiacov a dva dni, kým mi v hotelovej izbe zazvonil telefón. O pol deviatej ráno.
  
  
  Telefonát som nečakal. Myslel som si, že nikto nevie, že som v El Pase. Zazvoniť znamenalo, že niekto o mne vedel niečo, čo by vedieť nemal. Tento nápad sa mi naozaj nepáčil, pretože to znamenalo, že by som sa stal neopatrným a neopatrnosť by ma mohla zabiť.
  
  
  Telefón na nočnom stolíku vedľa mojej postele nástojčivo zapišťal. Natiahol som sa a zdvihol telefón.
  
  
  "Áno?"
  
  
  "Váš taxík je tu, pán Stephans," povedal príliš zdvorilý hlas recepčnej.
  
  
  Neobjednal som si taxík. Niekto mi dával vedieť, že vie, že som v meste a že pozná aj prezývku, pod ktorou som sa registroval.
  
  
  Nemá zmysel hádať, kto to bol. Bol len jeden spôsob, ako to zistiť.
  
  
  "Povedz mu, že som tam za pár minút," povedal som a zložil som.
  
  
  Zámerne som si dal načas. Ležal som natiahnutý na kráľovskej posteli s hlavou opretou o zložené vankúše, keď zazvonil telefón. Dal som si ruky za hlavu a pozeral cez miestnosť na svoj odraz vo veľkom rade maloletých nad dlhou trojitou komodou s orechovou dyhou.
  
  
  Videl som chudé, pružné telo s tvárou neurčitého veku. Tejto tvári jednoducho chýbala krása, ale o to nejde. Bola to tvár, v ktorej sa zračil chlad očami, ktoré videli priveľa v jednom živote. Príliš veľa smrti. Príliš veľa vrážd. Je tu príliš veľa mučenia, mrzačenia a viac krviprelievania, než by mal ktorýkoľvek človek vidieť.
  
  
  Spomenul som si, ako sa jedného dňa, pred niekoľkými rokmi, v izbe v malom penzióne v nie príliš elegantnej oblasti Ríma, na mňa vzbúrilo dievča a nazvalo ma arogantným, chladnokrvným sviňom. .
  
  
  „To ti je jedno! Nie o mne, o ničom! "kričala na mňa. „Nemáš žiadne city! Myslel som, že pre teba niečo znamenám, ale mýlil som sa! Si proste bastard! Nič vám to nehovorí – čo sme robili poslednú hodinu? »
  
  
  Nemal som pre ňu odpoveď. Ležal som nahý na pokrčenej posteli a sledoval som, ako sa oblieka, bez stopy emócií na mojej tvári.
  
  
  Schmatla kabelku a otočila sa k dverám.
  
  
  "Čo ťa robí tým, kým si?" spýtala sa ma takmer žalostne. „Prečo ťa nemôžeme kontaktovať? to som ja? Nezáleží mi na tebe? Som pre teba absolútne nič?
  
  
  "Zavolám ti dnes o siedmej," povedal som stroho, ignorujúc jej nahnevané požiadavky.
  
  
  Prudko sa otočila a vyšla z dverí a zabuchla ich za sebou. Pozrel som sa na ňu s vedomím, že do večera v okamihu zistí, že pre mňa nie je „absolútne nič“. Nedal som si záležať na svojich pocitoch, pretože od samého začiatku našej aférky bola jednou z mnohých, ktoré zohrali úlohu v mojej úlohe AX. V tú noc sa jej úloha skončila. Naučila sa priveľa a o siedmej večer som jej ihličkovým nožom stiahol posledný záves.
  
  
  Teraz, o niekoľko rokov neskôr, som ležal na inej posteli v hotelovej izbe v El Pase a pozeral na svoju tvár v zrkadle. Táto tvár ma obviňovala, že som všetko, o čom hovorila - unavená, cynická, arogantná, chladná.
  
  
  Uvedomil som si, že na tejto posteli by som mohol ležať celé hodiny, ale niekto ma čakal v taxíku a nikam nešiel. A ak som chcel zistiť, kto prenikol do mojej anonymity, bol len jeden spôsob, ako to urobiť. Choďte dolu a postavte sa mu tvárou v tvár.
  
  
  Zhodil som teda nohy z postele, postavil som sa, narovnal som si šaty a vyšiel som z izby, želal som si, aby mi pod pazuchou bolo zastrčené bezpečie Wilhelminy – alebo dokonca chladné termíny ako ceruzka tenký Hugo, tá tvrdená oceľ. bol pripevnený k mojej ruke.
  
  
  
  
  Vo vstupnej hale som kývol na predavača, keď som prešiel okolo a vyšiel som cez otočné dvere. Po klimatizovanom chlade hotela ma vlhké teplo ranného letného El Pasa zahalilo do vlhkého objatia. Taxík stál na kraji cesty. Pomaly som sa približoval ku kabínke a automaticky som sa po nej obzeral. Ani v tichej ulici, ani v tvárach tých pár ľudí, ktorí sa náhodne prechádzali po chodníku, nebolo nič podozrivé. Vodič obchádzal taxík na opačnej strane. "Pán Stefans?" "Volám sa Jimenez," povedal. Zachytil som záblesk bielych zubov na tmavej, tvrdej tvári. Muž bol podsaditý a silne stavaný. Cez modré nohavice mal oblečenú športovú košeľu s otvoreným výstrihom. Jimenez mi otvoril zadné dvere. Videl som, že v taxíku nikto iný nesedí. Zaujal ma. "Ty si šťastný?" Neodpovedal som mu. Sadol som si dozadu, Jimenez zavrel dvere a prešiel k sedadlu vodiča. Nasunul sa na predné sedadlo a stiahol auto do ľahkej premávky. Posunul som sa ďalej doľava, až som sedel takmer priamo za podsaditým mužom. Pri tom som sa predklonil, svaly som mal napnuté, prsty pravej ruky skrčené tak, že sa kĺby napli, čím som premenil moju päsť na smrtiacu zbraň. Jimenez sa pozrel do spätného zrkadla. "Prečo si nesadneš a neuvoľníš sa?" - navrhol ľahko. „Nič sa nestane. Chce sa s tebou len porozprávať." "SZO?" Jimenez pokrčil mohutnými plecami. "Neviem. Všetko, čo ti musím povedať je, že Hawk povedal, že by si sa mal riadiť pokynmi. Čokoľvek to znamená. Znamenalo to veľa. Znamenalo to, že ma Hawk nechal trochu odpočívať. Znamenalo to, že Hawk vždy vedel, ako ma kontaktovať." Znamenalo to, že som stále pracoval pre Hawk a AX, americkú najtajnejšiu spravodajskú službu. "Dobre," povedal som unavene, "aké sú pokyny?" "Potrebujem vás odviesť na letisko," povedal Jimenez, "Prenajmite si ľahké lietadlo. Uistite sa, že sú plné nádrže. Keď sa dostanete z terénu, nastavte komunikačné rádio na Unicom." Zrejme sa s niekým stretnem," povedal som a snažil sa získať ďalšie informácie. „Vieš, kto to je?" Jimenez prikývol, "Gregorius." Vyhodil to meno medzi nás, ako keby zhodil bombu. O pol jedenástej som bol vo výške 6500 stôp smer 60® s rádiom naladeným na 122,8 megahertzov. Unicom na rozhovor medzi lietadlami Obloha bola jasná, na obzore som držal Cessnu 210 v kurze a obzeral som sa zo strany na stranu Videl som ďalšie lietadlo, ktoré sa blížilo, keď bol stále tak ďaleko, že vyzeral ako malá bodka, čo môže byť čokoľvek, dokonca aj optický klam, ešte viac som znížil rýchlosť svojho lietadla a vrátil trim Po niekoľkých minútach sa druhé lietadlo otočilo v širokom oblúku, približovalo sa ku mne. Lietadlo bolo Bonanza barytón v slúchadlách „Päť... deväť... Alfa. Si to ty, Carterová? Vzal som si mikrofón. "Kladný." "Poď za mnou," povedal a Bonanza sa plynulo presunula na sever, kĺzala pred mojím lietadlom, mierne doľava a mierne nado mnou, kde som ho mohol ľahko udržať na dohľad. Otočil som Cessnu 210, aby som ho nasledoval. , stláčaním škrtiacej klapky dopredu a zároveň zdvíhaním rýchlosti, aby ste ju udržali na dohľad. Takmer o hodinu neskôr Bonanza spomalila, spustila klapky a podvozok a otočila sa na strmom brehu, aby pristála na pristávacej dráhe zrazenej do dna údolia. Ako som sledoval Bonanzu, videl som Learjet zaparkovaný na druhom konci dráhy a vedel som, že Gregorius na mňa čaká. V luxusnom interiéri Learjetu som sedel oproti Gregoriusovi, takmer pokrytý drahým koženým kreslom. "Viem, že si nahnevaný," povedal Gregorius pokojne, jeho hlas bol hladký a uhladený. „Prosím, nedovoľte svojim emóciám, aby vám zabránili premýšľať. Vôbec by to nebolo ako ty. „Povedal som ti, že už pre teba nikdy neurobím inú prácu, Gregorius. Povedal som to aj Hawkovi. Pozrel som sa pozorne na veľkého muža. "To si urobil," priznal Gregorius. Odpil si z nápoja. "Ale nič na tomto svete nie je nikdy konečné - okrem smrti." Usmial sa na mňa veľkou gumenou tvárou s veľkými črtami. Veľké ústa, veľké oči vypúlené ako treska pod hustým sivým obočím, obrovský baňatý nos s ťažkými nozdrami, drsné póry na žltkastej koži – Gregoriova tvár bola ako hlava drsného hlineného sochára, odliata do hrdinských rozmerov, aby zodpovedala zvyšku jeho tela. drsné telo. "Okrem toho," povedal potichu, "Hawk mi ťa požičal, takže naozaj pre neho pracuješ, vieš.
  
  
  
  
  
  
  "Dokázať to."
  
  
  Gregorius vytiahol z vrecka zložený list tenkej kože. Natiahol ruku a podal mi ju.
  
  
  Správa bola v kóde. Nie je také ťažké rozlúštiť. Rozlúštený text jednoducho znel: „N3 Lend-Lease Gregoriusovi. Žiadna AX až do vypnutia. Hawk.
  
  
  Zdvihla som hlavu a chladne som pozrela na Gregoriusa.
  
  
  "Mohlo by to byť falošné," povedal som.
  
  
  "Tu je dôkaz, že je pravý," odpovedal a podal mi balík.
  
  
  Pozrel som sa do svojich rúk. Balíček bol zabalený v papieri a keď som ho odtrhol, našiel som pod semišom ďalší balík. A v kamzíkoch bol zavinutý môj 9 mm Luger, tenký nôž, ktorý som nosil v puzdre pripútaný na pravé predlaktie, a Pierre, malá plynová bomba.
  
  
  Odstránil by som ich - bezpečne, - pomyslel som si, - pred šiestimi mesiacmi. Nikdy sa nedozviem, ako Hawk našiel moju bezpečnostnú schránku alebo získal jej obsah. Potom však Hawk dokázal veľa vecí, o ktorých nikto nevedel. Prikývol som.
  
  
  "Dokázal si, čo hovoríš," povedal som Gregoriusovi. "Správa je pravá."
  
  
  "Takže budeš ma teraz počúvať?"
  
  
  "Poď," povedal som. "Počúvam."
  
  
  DRUHÁ KAPITOLA
  
  
  Odmietol som Gregoriusovu ponuku obeda, ale vypil som kávu, kým odložil veľké jedlo. Počas jedenia nehovoril a sústredil sa na jedlo s takmer úplným nasadením. To mi dalo príležitosť študovať to, keď som fajčil a pil kávu.
  
  
  Alexander Gregorius bol jedným z najbohatších a najtajomnejších mužov na svete. Myslím, že som o ňom vedel viac ako ktokoľvek iný, pretože som si vybudoval jeho neuveriteľnú sieť, keď mu ma Hawk požičal.
  
  
  Ako povedal Hawk: „Môžeme to použiť. Človek so svojou mocou a peniazmi nám môže veľmi pomôcť. Je len jedna vec, ktorú si musíš zapamätať, Nick. Čokoľvek vie, chcem vedieť aj ja.
  
  
  Vytvoril som fantastický informačný systém, ktorý mal fungovať pre Gregoriusa, a potom som ho otestoval objednávaním informácií zozbieraných na samotnom Gregoriusovi. Tieto informácie som odovzdal do súborov AX.
  
  
  O jeho raných rokoch bolo prekliate málo spoľahlivých informácií. Z veľkej časti je to nepotvrdené. Povrávalo sa, že sa narodil niekde na Balkáne alebo v Malej Ázii. Povrávalo sa, že bol čiastočne Cyperčan a čiastočne Libanončan. Alebo Sýrčan a Turek. Nič konečné nebolo.
  
  
  Ale zistil som, že jeho skutočné meno nebolo Alexander Gregorius, čo vedelo len veľmi málo ľudí. Ale ani ja som nedokázal pochopiť, odkiaľ naozaj prišiel alebo čo robil prvých dvadsaťpäť rokov svojho života.
  
  
  Prišlo to z ničoho nič hneď po druhej svetovej vojne. V spise o prisťahovalectve v Aténach bol uvedený ako pochádzajúci z Ankary, ale jeho pas bol libanonský.
  
  
  Koncom 50-tych rokov bol hlboko zapojený do gréckej lodnej dopravy, kuvajtskej a saudskoarabskej ropy, libanonského bankovníctva, francúzskeho importu a exportu, juhoamerickej medi, mangánu, volfrámu – čo si len spomeniete. Sledovať všetky jeho aktivity bolo takmer nemožné, a to ani z pozície zasvätených osôb.
  
  
  Pre účtovníka by to bola nočná mora, keby prezradil svoje presné údaje. Skryl ich začlenením Lichtenštajnska, Luxemburska, Švajčiarska a Panamy – krajín, kde je firemné tajomstvo prakticky nedotknuteľné. Je to preto, že SA po názvoch spoločností z Európy a Južnej Ameriky znamená Societe Anonyme. Nikto nevie, kto sú akcionári.
  
  
  Myslím, že ani sám Gregorius nedokázal presne určiť rozsah svojho bohatstva. Už to nemeral v dolároch, ale na moc a vplyv – oboch mal dostatok.
  
  
  To, čo som pre neho urobil pri tejto prvej úlohe od Hawka, bolo vytvoriť službu zhromažďovania informácií, ktorá pozostávala z poisťovne, organizácie na kontrolu kreditu a spravodajského časopisu so zahraničnými kanceláriami vo viac ako tridsiatich krajinách alebo viac. stovky korešpondentov a reťazcov. Pridajte k tomu firmu na elektronické spracovanie údajov a firmu zaoberajúcu sa prieskumom trhu. Ich kombinované výskumné zdroje boli ohromujúce.
  
  
  Ukázal som Gregoriusovi, ako môžeme dať všetky tieto údaje dohromady a vytvoriť úplne podrobné spisy o niekoľkých stovkách tisíc ľudí. Najmä tí, ktorí pracovali pre spoločnosti, o ktoré mal záujem alebo ktoré úplne vlastnil. Alebo kto pracoval pre jeho konkurentov.
  
  
  Informácie pochádzali od korešpondentov, od úradníkov pre pôžičky, z poistných správ, od špecialistov na prieskum trhu, zo spisov jeho spravodajského magazínu. To všetko bolo odoslané do banky počítačov IBM 360 z EDP, ktorá sa nachádza v Denveri.
  
  
  Za menej ako šesťdesiat sekúnd by som mohol mať výtlačok o ktoromkoľvek z týchto ľudí, naplnený tak komplexnými informáciami, že by ich to vydesilo.
  
  
  Bude to úplné od chvíle, keď sa narodili, školy, do ktorých chodili, známky, ktoré dostali, presný plat z každej práce, ktorú kedy zastávali, pôžičky, ktoré si kedy vzali, a platby, ktoré dlhujú. Dokáže dokonca vypočítať vašu odhadovanú ročnú daň z príjmu za každý rok prevádzky.
  
  
  Pozná prípady, ktoré majú alebo mali. K menám hneď pridajme aj obavy ich mileniek. A obsahovala informácie o ich sexuálnych sklonoch a zvrátenostiach
  
  
  
  
  
  .
  
  
  Existuje aj jeden špeciálny kotúč filmu obsahujúci približne dvetisíc alebo viac dokumentácií, pričom vstupy a výstupy spracováva len niekoľko starostlivo vybraných bývalých zamestnancov FBI. Je to preto, že informácie sú príliš citlivé a príliš nebezpečné na to, aby ich videli ostatní.
  
  
  Každý americký okresný prokurátor by predal svoju dušu, aby sa mu dostal do rúk kotúč údajov zozbieraných o mafiánskych rodinách a členoch Syndikátu.
  
  
  Iba Gregorius alebo ja sme mohli autorizovať výtlačok z tohto špeciálneho kotúča.
  
  
  * * *
  
  
  Gregorius konečne dokončil obed. Odsunul podnos a posadil sa späť do kresla, pričom si utieral pery ľanovým obrúskom.
  
  
  "Problémom je Carmine Stocelli," povedal ostro. "Vieš kto to je?"
  
  
  Prikývol som. „Je to ako keby ste sa ma pýtali, kto vlastní Getty Oil. Carmine vedie najväčšiu mafiánsku rodinu v New Yorku. Čísla a drogy sú jeho špecialitou. ako ste ho spoznali? "
  
  
  Gregorius sa zamračil. „Stocelli sa snaží zapojiť do jedného z mojich nových podnikov. Nechcem ho tam mať."
  
  
  "Povedz mi podrobnosti."
  
  
  Výstavba niekoľkých sanatórií. Jeden v každej zo šiestich krajín. Predstavte si enklávu pozostávajúcu z luxusného hotela, niekoľkých nízkopodlažných kondomíniových budov susediacich s hotelom a približne 30-40 súkromných víl obklopujúcich celý komplex.“
  
  
  uškrnul som sa naňho. - "A len pre milionárov, však?"
  
  
  "Správny."
  
  
  Rýchlo som si to spočítala v hlave. "Toto je investícia vo výške asi osemsto miliónov dolárov," poznamenal som. "Kto to financuje?"
  
  
  "Ja," povedal Gregorius, "každý cent, ktorý som do toho investoval, sú moje vlastné peniaze."
  
  
  „Toto je omyl. Vždy ste používali požičané peniaze. Prečo sú tentoraz vaše?
  
  
  "Pretože som vyťažil niekoľko ropných spoločností," povedal Gregorius. "Vŕtanie v Severnom mori je sakramentsky drahé."
  
  
  "Osemsto miliónov." Chvíľu som o tom premýšľal. "Keď viem, ako pracuješ, Gregorius, povedal by som, že návratnosť svojej investície je asi päť až sedemkrát vyššia, ako keď skončíš."
  
  
  Gregorius sa na mňa uprene pozrel. „Veľmi blízko, Carterová. Vidím, že si nestratil kontakt s témou. Problém je v tom, že kým nebudú tieto projekty dokončené, nebudem môcť zinkasovať ani cent.“
  
  
  - A Stocelli chce mať prsty vo vašom koláči?
  
  
  "Skrátka áno."
  
  
  "Ako?"
  
  
  „Stocelli chce v každom z týchto rezortov otvoriť kasíno. Jeho hazardné kasíno. Do toho by som sa nemiešal."
  
  
  "Povedz mu, nech ide do pekla."
  
  
  Gregorius pokrútil hlavou. "Mohlo ma to stáť život."
  
  
  Zaklonila som hlavu a so zdvihnutým obočím som sa ho spýtala.
  
  
  "Dokáže to," povedal Gregorius. "Má ľudí."
  
  
  "Povedal ti to?"
  
  
  "Áno."
  
  
  "Kedy?"
  
  
  "V tom čase mi načrtol svoj návrh."
  
  
  "A očakávaš, že ťa zbavím Stocelliho?"
  
  
  Gregorius prikývol. "Presne tak."
  
  
  "Tým, že som ho zabil?"
  
  
  Pokrútil hlavou. "Bola by to jednoduchá cesta. Ale Stocelli mi na rovinu povedal, že ak sa pokúsim o niečo také hlúpe, jeho muži budú mať rozkaz dostať ma za každú cenu. Musí existovať iný spôsob."
  
  
  Cynicky som sa usmial. -"A musím ho nájsť, však?"
  
  
  "Ak to môže niekto, tak len ty môžeš," povedal Gregorius. "Preto som sa Hawka opäť na teba pýtal."
  
  
  Na chvíľu som premýšľal, čo mohlo Hawka prinútiť, aby si ma požičal. AX nefunguje pre jednotlivcov. AX funguje len pre americkú vládu, aj keď deväťdesiatdeväť percent americkej vlády nevedelo, že existuje.
  
  
  Opýtal som sa. -"Naozaj si taký istý mojimi schopnosťami?"
  
  
  "Jastrab," povedal Gregorius a tým to skončilo.
  
  
  Zobudím sa. Moja hlava sa takmer dotkla stropu kabíny Learjet.
  
  
  "To je všetko, Gregorius?"
  
  
  Gregorius sa na mňa pozrel. „Všetci ostatní hovoria, že áno,“ poznamenal.
  
  
  "Je to všetko?" - spýtal som sa znova. Pozrel som sa na neho dole. Z môjho hlasu sa ozval chlad, ktorý som cítil, nepriateľstvo.
  
  
  "Myslím, že toto bude stačiť aj tebe."
  
  
  Vyliezol som z learjetu a zišiel po schodoch na púštnu podlahu, pričom som cítil náhlu horúčavu dňa takmer rovnako intenzívnu ako hnev, ktorý sa vo mne začal hromadiť.
  
  
  Čo to so mnou do pekla robil Hawk? N3, killmaster, je zakázané zabíjať? Carter konfrontoval vysokopostaveného mafiánskeho bossa - a keď som sa k nemu dostal, nemal som sa ho dotknúť?
  
  
  Ježiš, snažil sa ma Hawk zabiť?
  
  
  TRETIA KAPITOLA.
  
  
  Kým som letel Cessnou 210 späť na letisko EI Paso, otočil kľúče a zaplatil účet, bolo poludnie. Musel som prejsť asi dvesto metrov od letovej chatky k hlavnej budove terminálu.
  
  
  Na chodbe som šiel rovno do telefónnej banky. Vošiel som do búdky, zavrel za sebou dvere a vysypal mince na malú poličku z nehrdzavejúcej ocele. Vložil som desaťcent do slotu, vytočil nulu a potom vytočil zvyšok denverského čísla.
  
  
  Vstúpil operátor.
  
  
  "Zavolaj," povedal som jej. "Volám sa Carter." Musel som jej to vysvetliť.
  
  
  Netrpezlivo som čakal so zvonkohrou pulzujúcou v mojom uchu, kým som nepočul zvoniť telefón.
  
  
  
  
  
  
  Po treťom zazvonení niekto odpovedal.
  
  
  "medzinárodné údaje".
  
  
  Operátor povedal: „Toto je operátor El Paso. Volá mi pán Carter. Prijmete? »
  
  
  "Ešte chvíľu." Ozvalo sa cvaknutie a o chvíľu sa ozval mužský hlas.
  
  
  "Dobre, vezmi si to," povedal.
  
  
  "Pokračujte, pane." Čakal som, kým som počul odpojiť operátora
  
  
  "Carter je tu," povedal som. - Už ste počuli o Gregoriusovi?
  
  
  "Vitajte späť," povedal Denver. "Dostali sme slovo."
  
  
  "Som tam?"
  
  
  „Si zapnutý a nahrávajú ťa. Objednať."
  
  
  "Potrebujem výtlačok o Carmine Stocellim," povedal som. „Všetko, čo o ňom a jeho organizácii máte. Najprv osobné údaje vrátane telefónneho čísla, na ktorom ho môžem kontaktovať.“
  
  
  "Čoskoro," povedal Denver. Nasledovala ďalšia krátka pauza. "Pripravený na kopírovanie?"
  
  
  "Pripravený."
  
  
  Denver mi dal telefónne číslo. "Je tu tiež kód, ktorý musíte použiť, aby ste sa k nemu dostali," povedal Denver a vysvetlil mi to.
  
  
  Zavesil som v Denveri a potom som vytočil číslo v New Yorku.
  
  
  Telefón zazvonil iba raz, kým ho zdvihli.
  
  
  "Áno?"
  
  
  "Volám sa Carter." Chcem hovoriť so Stocellim."
  
  
  „Máš zlé číslo, chlapče. Nie je tu nikto s týmto priezviskom.
  
  
  "Povedzte mu, že som zastihnuteľný na tomto čísle," povedal som, ignorujúc hlas. Prečítal som si číslo telefónnej búdky v El Pase. „Toto je telefónny automat. Chcem ho počuť o desať minút."
  
  
  "Do riti, Charlie," zavrčal hlas. "Povedal som ti, že máš zlé číslo." Zavesil.
  
  
  Zavesil som telefón na háčik a oprel som sa dozadu, snažiac sa dostať do pohodlia v stiesnenom priestore. Vytiahol som jednu zo svojich cigariet so zlatými špičkami a zapálil som si ju. Čas akoby letel. Hral som sa s mincami na poličke. Vyfajčil som cigaretu takmer až po filter, než som ju hodil na zem a rozdrvil pod topánkou.
  
  
  Zazvonil telefón. Pozrel som sa na hodinky a videl som, že odkedy som zložil telefón, ubehlo len osem minút. Zdvihol som telefón a okamžite som ho bez slova zavesil na háčik. Sledovala som, ako mi šialene tika sekundová ručička na náramkových hodinkách. Prešli presne dve minúty, kým telefón znova zazvonil. Desať minút po tom, čo som v New Yorku zavesil.
  
  
  Zdvihol som telefón a povedal: "Carterová, tu."
  
  
  "Dobre," povedal ťažký, chrapľavý hlas, v ktorom som spoznal Stocelliho. "Dostal som tvoju správu."
  
  
  "Vieš kto som?"
  
  
  "Gregorius mi povedal, aby som od teba očakával telefonát." Čo chceš?"
  
  
  "Stretnúť ťa."
  
  
  Nastala dlhá pauza. "Bude Gregorius súhlasiť s mojím návrhom?" - spýtal sa Stocelli.
  
  
  "O tomto sa chcem s tebou porozprávať," povedal som. "Kedy a kde sa môžeme stretnúť?"
  
  
  Stocelli sa zasmial. "No, už si na pol ceste." Stretneme sa zajtra v Acapulcu.
  
  
  "Acapulco?"
  
  
  "Áno. Teraz som v Montreale. Idem odtiaľto do Acapulca. Uvidíme sa tam dole. Hlásite sa v hoteli Matamoros. Je to vaše meno? Moji chlapci vás budú kontaktovať a my stretnúť."
  
  
  "Dosť dobré."
  
  
  Stocelli zaváhal a potom zavrčal: „Počúvaj, Carterová, niečo som o tebe počul. Takže vás varujem. Nehraj sa so mnou! »
  
  
  "Uvidíme sa v Acapulcu," povedal som a zložil.
  
  
  Vylovil som z vrecka ďalších desať centov a znova zavolal do Denveru.
  
  
  "Carterová," povedal som a predstavil sa. "Potrebujem výtlačok operácie v Acapulcu." Kto je tam spojený so Stocellim? Aké je to veľké? Ako to funguje? Všetko, čo sa na nich dá vytiahnuť. Mená, miesta, dátumy."
  
  
  "Pochopené."
  
  
  "Ako dlho to trvá?"
  
  
  „Kým sa dostanete do Acapulca, budete mať informácie, ako aj ďalšie materiály, o ktoré ste požiadali. Je to dosť skoro? Čokoľvek iné?"
  
  
  "Áno, naozaj chcem, aby bol telefón prevezený do môjho hotela v Matamorose."
  
  
  Denver začal protestovať, ale prerušil som ho. "Do pekla, prenajmite si malé lietadlo, ak musíte," povedal som ostro. „Nesnaž sa ušetriť ani cent. Sú to Gregoriusove peniaze, nie vaše!
  
  
  Zavesil som a išiel som von zavolať taxík. Mojou ďalšou zastávkou bol Mexican Tourism Bureau, aby som získal povolenie pre návštevníkov a odtiaľ som zamieril cez hranice do Juarezu a na letisko. Sotva som sa dostal na Aeromexico DC-9 do Chihuahua, Torreon, Mexico City a Acapulco.
  
  
  ŠTVRTÁ KAPITOLA
  
  
  Denver bol dobrý chlapec. Keď som sa prihlásil do hotela Matamoros, telefón ma čakal v mojej izbe. Na reportáž ešte nebol čas, tak som zišiel na širokú vydláždenú terasu s výhľadom na záliv, sadol si do širokého prúteného kresla a objednal si pohár rumu. Pomaly som ho usrkával, hľadiac cez záliv na mestské svetlá, ktoré sa práve rozsvietili, a tmavé, rozmazané kopce týčiace sa nad mestom na severe.
  
  
  Sedel som tam dlho a užíval si večer, ticho, mestské svetlá a chladivú sladkosť rumu.
  
  
  Keď som konečne vstal, išiel som dovnútra na dlhú, pokojnú večeru, takže až takmer o polnoci mi zavolali z Denveru. Vzal som to vo svojej izbe.
  
  
  Zapol som kopírku a vložil som do nej slúchadlo. Zo stroja začal vychádzať papier.
  
  
  Skenoval som ho, kým sa nevyšmykol, až som napokon mal pred sebou malý stoh papiera.
  
  
  
  
  
  Auto zastavilo. Znova som zdvihla telefón.
  
  
  "To je ono," povedal Denver. "Dúfam, že ti to pomôže." Čokoľvek iné?"
  
  
  "Ešte nie".
  
  
  "Potom pre teba niečo mám. Práve sme dostali informácie od jedného z našich kontaktov v New Yorku. Včera večer colníci vyzdvihli na Kennedyho letisku troch Francúzov. Chytili ich pri pokuse prepašovať zásielku heroínu. Volajú sa Andre Michaud, Maurice Berthier a Etienne Dupre. Spoznávate ich? »
  
  
  "Áno," povedal som, "sú prepojení so Stocellim vo francúzskej časti jeho drogových operácií."
  
  
  "Pozerali ste sa na správu tak, ako prišla," obvinil ma Denver.
  
  
  Chvíľu som premýšľal a potom som povedal: „To nedáva zmysel. Títo ľudia sú príliš veľkí na to, aby tovar nosili sami. Prečo nepoužili kuriéra? "
  
  
  "Ani toto nemôžeme pochopiť. Podľa správy, ktorú sme dostali, lietadlo priletelo z Orly. Michaud zdvihol tašky na točni a odniesol ich k colnému pultu, akoby nemal čo skrývať. Tri vrecia, ale jedno z nich bolo naplnené desiatimi kilogramami čistého heroínu.“
  
  
  "Koľko si povedal?" - prerušil som ho.
  
  
  „Počul si ma správne. Desať kilogramov. Viete, koľko to stojí? "
  
  
  „Náklady na ulicu? Asi dva milióny dolárov. veľkoobchod? Dovozcu to bude stáť od stodesať do stodvadsaťtisíc. Preto je také ťažké uveriť."
  
  
  "Radšej tomu ver. Teraz prichádza tá vtipná časť. Michaud tvrdil, že o heroíne nič nevedel. Poprel, že by taška bola jeho.“
  
  
  "To bolo?"
  
  
  "No, bol to kufrík - jeden z veľkých - a boli na ňom vyrazené jeho iniciály." A jeho menovka bola pripevnená k rukoväti.“
  
  
  "A čo ostatní dvaja?"
  
  
  "To isté. Berthier nosil v nočnej taške dvanásť kilogramov a Dupree osem kilogramov. Spolu je to asi tridsať kilogramov najčistejšieho heroínu, s akým sa colníci kedy stretli."
  
  
  "A všetci hovoria to isté?"
  
  
  "Uhádli ste správne. Každý položí svoju tašku na kontrolný pult, odvážnu ako mosadz, akoby v nej nebolo nič iné ako košele a ponožky. Kričia, že je to podvod."
  
  
  „Možno,“ pomyslel som si, „až na jednu vec. Na vytvorenie rámu nemusíte minúť tristopäťdesiattisíc dolárov za drogy. Pol kilogramu – sakra, aj pár uncí – stačí.
  
  
  "Colníci si to myslia."
  
  
  "Bol nejaký tip?"
  
  
  "Ani slovo. Prešli úplným pátraním, pretože colníci vedia o ich aktivitách v Marseille a ich mená sú na špeciálnom zozname. A preto je to ešte zvláštnejšie. Vedeli, že sú na tomto zozname. Vedeli, že budú dôkladne skontrolovali colníci, tak ako mohli očakávať, že im to prejde?
  
  
  Nekomentoval som. Denver pokračoval. „Uvidíte to ešte zaujímavejšie, ak to skombinujete s inou informáciou v súbore, ktorý sme vám práve poskytli. Minulý týždeň bol Stocelli v Marseille. Hádajte, s kým chodil, keď tam bol? »
  
  
  "Michaud, Berthier a Dupre," povedal som. "Múdry chalan." Chvíľu som mlčal: "Myslíš, že je to náhoda?" - spýtal sa Denver. "Neverím na náhody," povedal som na rovinu. "My tiež".
  
  
  "Je to všetko?" "Spýtal som sa a Denver povedal áno, zaželal mi veľa šťastia a zavesil." Zišiel som dole a napil som sa viac.
  
  
  O dve hodiny neskôr som bol späť vo svojej izbe a vyzliekal som sa, keď telefón znova zazvonil.
  
  
  "Už niekoľko hodín sa ťa snažím kontaktovať," povedal Denver s náznakom podráždenia v hlase.
  
  
  "Čo sa deje?"
  
  
  "Fanúšikov to strhlo preč," povedal Denver. „Celý deň dostávame správy od našich ľudí. Zatiaľ sú na účte Dattua, Torregrossa, Vignal, Gambetta, Maxi Klein a Solly Webber! »
  
  
  Zapískal som s úžasom, že Denver práve vymenoval šesť najlepších obchodníkov s drogami spojených so Stocellim v jeho operáciách na východnom pobreží. "Povedz mi podrobnosti."
  
  
  Denver sa zhlboka nadýchol. „Dnes ráno na letisko LaGuardia priletel lietadlom z Montrealu Raymond Dattua Dattua zatknutý FBI. Dattua prehľadali a kľúč od jeho letiskovej skrinky našli vo vrecku kabáta. V kufri v skrinke bolo dvadsať kilogramov čistého heroínu.“
  
  
  "Ďalej."
  
  
  "Vinnie Torregrossa dostal dnes skoro ráno krabicu vo svojom dome vo Westchestri." Bol dodaný v bežnej dodávke United Parcel Service. Sotva ho stihol otvoriť, kým naňho zaútočili agenti Úradu pre narkotika a nebezpečné drogy konajúci na základe tipu. V krabici bolo pätnásť kilogramov heroínu!
  
  
  "Gambettu a Vignala zatkla dnes večer okolo 19:00 NYPD," pokračoval.
  
  
  „Boli upozornení telefonicky. Vyzdvihli ich v Gambettinom aute v centre Manhattanu a objavili dvadsaťdva kilogramov heroínu zabalených v priehradke na náhradné pneumatiky v kufri.“
  
  
  Nepovedal som nič, keď Denver pokračoval vo svojom koncerte.
  
  
  „Okolo desiatej večer vstúpili federálovia do strešného apartmánu hotela Maxi Klein v Miami Beach. Klein a jeho partner Webber práve doobedovali. Agenti našli pätnásť kíl heroínu v priehradke jedálenského stola, ktorú čašník priniesol s obedom pred necelou hodinou.
  
  
  
  
  
  Denver sa zastavil a čakal, kým niečo poviem.
  
  
  "Je celkom zrejmé, že boli pripravené," pomyslel som si.
  
  
  "Samozrejme," súhlasil Denver. „Upozornení boli nielen federálovia a miestna polícia, ale aj noviny. Na každom z týchto stretnutí sme mali jedného z našich reportérov. Zajtra bude tento príbeh číslo jedna vo všetkých novinách v krajine. Už je to vo vysielaní."
  
  
  „Zostanú zatknutia?
  
  
  "Myslím, že áno," povedal Denver po chvíli rozmýšľania. „Všetci kričia o podvode, ale federálovia a miestni policajti dlho čakali, kým týchto chlapíkov pribijú. Áno, myslím, že ich prinútia priznať sa."
  
  
  V hlave som si trochu počítal. "To je len stodva kilogramov heroínu," povedal som, "vzhľadom na to, čo pred dvoma dňami zobrali Michaudovi Berthierovi a Duprovi."
  
  
  "Priamo na nos," povedal Denver. „Ak vezmeme do úvahy, že produkt má pouličnú hodnotu dvesto až dvesto dvadsaťtisíc dolárov za kilogram, je to celkovo viac ako dvadsaťjeden miliónov dolárov. Sakra, aj za desať až dvanásťtisíc dolárov za kilo Stokely, keď ho dováža z Marseille, je to viac ako milión stotisíc dolárov.
  
  
  "Niekto sa zranil," poznamenal som.
  
  
  "Chceli by ste počuť zvyšok?"
  
  
  "Áno."
  
  
  "Vedeli ste, že Stocelli bol včera v Montreale?"
  
  
  "Áno. Hovoril som tam s ním."
  
  
  "Vedeli ste, že chodil s Raymondom Dattuom, keď tam bol?"
  
  
  "Nie" Ale s informáciami, ktoré mi práve dal Denver, ma to príliš neprekvapilo.
  
  
  "Alebo deň pred stretnutím s Dattuou bol Stocelli v Miami Beach a stretol sa s Maxi Kleinom a Sollym Webberom?"
  
  
  "nie"
  
  
  "Alebo že sa týždeň po návrate z Francúzska stretol s Torregrosom vo Westchesteri a Vignalom a Gambettou v Brooklyne?"
  
  
  "Opýtal som sa. "Odkiaľ do pekla vieš toto všetko o Stocellim?"
  
  
  "Gregorius nás asi pred tromi týždňami nechal vystopovať Stocelliho," vysvetlil Denver. "Odvtedy sme mali tímy dvoch a troch ľudí, ktorí ho sledovali dvadsaťštyri hodín denne." uškrnul sa. "Môžem vám povedať, koľkokrát denne chodil na toaletu a koľko listov papiera použil."
  
  
  "Prestaň sa chváliť," povedal som mu. "Viem, aká dobrá je informačná služba."
  
  
  "Dobre," povedal Denver. „A teraz je tu ďalší fakt, ktorý som si pre vás nechal. Krátko predtým, ako ho zajali federáli, sa Maxi Klein rozprával s Hugom Donatim v Clevelande. Maxey požiadal Komisiu, aby uzavrela zmluvu pre Stocelli. Bolo mu povedané, že už sa na tom pracuje."
  
  
  "Prečo?"
  
  
  "Pretože Maxie sa obávala, že Stocelli pripravil Michauda, Berthiera a Dupreho." V rádiu počul o Torregrossa, Vignale a Gambetta. Myslel si, že ich pripravil Stocelli a že on je ďalší.“
  
  
  S dobromyseľným sarkazmom som povedal: "Predpokladám, že zavolal Maxi Klein a osobne ti povedal, čo povedal Donati?"
  
  
  "To je ono," povedal Denver so smiechom. "Odkedy Maxie stretol Stocelliho, odpočúvame jeho telefóny."
  
  
  "Maxie nie je taký hlúpy, aby používal telefóny vo svojej hotelovej izbe na takýto hovor," poznamenal som. "Použil by stánok vonku."
  
  
  „Áno,“ povedal Denver, „ale je dosť neopatrný na to, aby použil tú istú kabínku viackrát. Odpočúvali sme pol tucta búdok, o ktorých sme zistili, že ich v posledných dňoch neustále používa. Dnes večer sa to vyplatilo."
  
  
  Nemohol som viniť Denver za sebauspokojenie. Jeho ľudia odviedli sakramentsky dobrú prácu.
  
  
  Spýtal som sa: "Ako tomu rozumieš?" "Myslíš si, že Stocelli pripravil svojich partnerov?"
  
  
  „Naozaj to tak vyzerá, však? A zdá sa, že si to myslí aj Komisia, keďže mu zadala zákazku. Stocelli je mŕtvy.
  
  
  "Možno," povedala som vyhýbavo. „Tiež stojí na čele jednej z najväčších rodín v krajine. Nebude pre nich ľahké sa k nemu dostať. Čokoľvek iné?"
  
  
  "Nie je to dosť?"
  
  
  "Myslím, že áno," povedal som. "Ak sa ešte niečo pokazí, daj mi vedieť."
  
  
  Zamyslene som zložil telefón a sadol si do kresla na malom balkóne za oknom. Zapálil som si cigaretu, díval som sa do tmy miernej mexickej noci a skenoval som informácie, ktoré ma tak náhle napadli.
  
  
  Ak by bola pravda to, čo povedal Denver – ak by bol Stocelli pod zmluvou – potom by mal plné ruky práce ešte niekoľko mesiacov. Až tak, že nestihol Gregoriusa obťažovať. V tomto prípade bola moja práca hotová.
  
  
  Toto sa mi však zdalo príliš jednoduché, príliš ležérne riešenie Gregoriusovho problému.
  
  
  Znova som sa pozrel na fakty. A do hlavy sa mi začali vkrádať pochybnosti.
  
  
  Ak by Stocelli skutočne pripravil zariadenie, vedel by, že jeho vlastný život je v ohrození. Vedel, že bude musieť ležať nízko, kým horúčava neustúpi. Samozrejme, nikdy by neprišiel do Acapulca takto otvorene.
  
  
  Nedávalo to zmysel.
  
  
  Otázka: Kam by išiel získať stodva kilogramy? To je veľa heroínu. Nedostal by ho od svojich marseillských priateľov – ak by ho chcel použiť na ich založenie. A keby sa obrátil na iné zdroje, počul by som o takom veľkom nákupe.
  
  
  
  
  
  Otázka: Kde mohol získať viac ako milión dolárov v hotovosti na uskutočnenie nákupu? Dokonca aj v podsvetí mafie a syndikátu je ťažké získať tento druh peňazí v paušálnych sumách a na malých, nedohľadateľných účtoch. Nikto neprijíma šeky ani neponúka úver!
  
  
  Otázka: Kde by skladoval veci? Prečo sa o tomto materiáli pred zasadením nehovorilo? Interpol, Francúzsky úrad pre narkotiká – L'Office Central Pour la Suppression du traffic des Stupefiants – naše vlastné americké ministerstvo pre narkotiká a nebezpečné drogy – všetci o tom museli vedieť vopred zo svojich rozsiahlych sietí platených informátorov.
  
  
  Ďalšia myšlienka: Ak by Stocelli mohol odpísať také veľké množstvo heroínu, znamenalo to, že by mohol dostať do rúk ešte väčšie množstvá?
  
  
  Práve toto by mohlo v človeku skutočne vyvolať zimomriavky.
  
  
  Tieto otázky a ich množstvo možných odpovedí mi vírili hlavou ako kolotoč bez jazdca s drevenými koňmi cválajúcimi hore a dole na svojich oceľových tyčiach, a len čo som dospel k jednej myšlienke, objavila sa ďalšia, ktorá sa zdala logickejšia. .
  
  
  Nakoniec som sa stratil v labyrinte sklamania.
  
  
  Najväčšou otázkou bolo, prečo ma Hawke požičal Gregoriusovi? Kľúč k riešeniu spočíva vo fráze „Lend-Lease“. Bol som požičaný a Hawk mal dostať niečo na oplátku za moje služby. Čo?
  
  
  A ešte viac. „No AX“ znamenalo, že nemôžem kontaktovať výrobné zariadenia alebo personál AX. Bol to čisto súkromný podnik. Hawk mi povedal, že som na to sám!
  
  
  Dobre. To by som vedel pochopiť. AX je prísne tajná agentúra americkej vlády a toto rozhodne nebola úloha vlády. Takže žiadne telefonáty do Washingtonu. Žiadne náhradné diely. Neporiadok mi nemá kto upratať.
  
  
  Len ja, Wilhelmina, Hugo a, samozrejme, Pierre.
  
  
  Nakoniec som to všetko povedal do pekla a zišiel som dole na posledný dobrý drink na terase, než som išiel do postele.
  
  
  PIATA KAPITOLA
  
  
  Zobudil som sa v tme mojej izby z nejakého atavistického, prvotného pocitu nebezpečenstva. Nahý pod ľahkou prikrývkou a plachtou som nehybne ležal a snažil som sa neotvárať oči ani nijakým spôsobom nenaznačovať, že som hore. Dokonca som pokračoval v dýchaní v pomalom, pravidelnom spánku. Uvedomoval som si, že ma niečo prebudilo, zvuk, ktorý nepatril do miestnosti, sa dotkol mojej spiacej mysle a priviedol ma do stavu bdelosti.
  
  
  Naladil som si uši, aby som zachytil čokoľvek, čo sa líšilo od bežných nočných zvukov. Počul som ľahké šuchotanie závesov vo vánku z klimatizácie. Počul som slabé tikanie budíka malého cestovateľa, ktorý som položil na nočný stolík vedľa mojej postele. Dokonca som počul kvapku vody padať z kúpeľňového kohútika. Ani jeden z týchto zvukov ma nezobudil zo spánku.
  
  
  Všetko, čo bolo iné, bolo pre mňa nebezpečné. Prešla nekonečná minúta, kým som to znova počul - pomalé, opatrné kĺzanie topánok po hromade koberca, po ktorom nasledoval príliš zadržiavaný tenký výdych.
  
  
  Stále som sa nehýbal a nemenil rytmus dýchania, diagonálne som otvoril oči a kútikmi očí som sledoval tiene v miestnosti. Boli tam traja cudzinci. Dvaja z nich prišli k mojej posteli.
  
  
  Napriek každému impulzu som sa prinútil zostať nehybný. Vedel som, že mihnutím oka nezostane čas na premyslene plánované akcie. Prežitie bude závisieť od rýchlosti mojej inštinktívnej fyzickej reakcie.
  
  
  Tiene sa priblížili. Rozišli sa, jeden na každej strane mojej postele.
  
  
  Keď sa nado mnou naklonili, vybuchol som. Môj trup sa náhle narovnal, ruky som vystrelil a chytil ich za krk, aby som im rozbil hlavy.
  
  
  Bol som príliš pomalý na zlomok sekundy. Moja pravá ruka schmatla jedného z mužov, no ten druhý mi unikol.
  
  
  Vydal nahnevaný zvuk a spustil ruku. Úder ma zasiahol na ľavú stranu krku do ramena. Udrel ma viac než len päsťou; Od náhlej bolesti som takmer omdlel.
  
  
  Snažil som sa vyhodiť z postele. Dostal som sa na podlahu, keď sa na mňa vrhol tretí tieň a udrel ma chrbtom do postele. Zrazil som ho kolenom a tvrdo som ho udrel do slabín. Kričal a prevalcoval sa a ja som mu zaryla prsty do tváre, nevšímala som si jeho oči.
  
  
  Na chvíľu som bol voľný. Ľavá ruka mi znecitlivela úderom do kľúčnej kosti. Snažil som sa to ignorovať a spadol som na podlahu v podrepe tak, aby sa páka odrazila vo vzduchu. Moja pravá noha udrela vodorovne. Jedného z mužov zasiahla vysoko do hrude a vletela do steny. Od bolesti vydýchol.
  
  
  Otočil som sa k tretiemu mužovi a okraj mojej ruky sa k nemu švihol krátkym bočným kopom, ktorý mu mal zlomiť krk.
  
  
  Nebol som dosť rýchly. Pamätám si, ako som začal hádzať päsťou a videl som, ako sa jeho ruka po mne oháňa, a v zlomku sekundy som vedel, že ju nebudem môcť odvrátiť včas.
  
  
  
  
  
  
  Mal som pravdu. Všetko išlo hneď. Spadol som do najhlbšej a najčiernejšej diery, v akej som kedy bol. Trvalo mi večnosť, kým som spadol a udrel o podlahu. A potom dlho nebolo žiadne vedomie.
  
  
  * * *
  
  
  Zobudil som sa a zistil som, že ležím na posteli. Svetlo svietilo. Na stoličkách pri okne sedeli dvaja muži. Tretí muž stál pri nohách mojej postele. V ruke držal veľkú automatickú pištoľ Gabilondo Llama .45 španielskej výroby a mieril na mňa. Jeden z mužov na stoličkách držal v ruke kolt ráže 0,38 s dvojpalcovou hlavňou. Ďalší si poklepal po dlani ľavej ruky gumenou paličkou.
  
  
  Bolela ma hlava. Bolí ma krk a rameno. Pozeral som z jedného na druhého. Nakoniec som sa spýtal: "Čo to do pekla je?"
  
  
  Veľký muž pri nohách mojej postele povedal: „Stocelli ťa chce vidieť. Poslal nás, aby sme ťa priviedli."
  
  
  "Telefonát by to stačil," poznamenal som kyslo.
  
  
  Ľahostajne pokrčil plecami. "Mohol si ujsť."
  
  
  „Prečo by som mal bežať? Prišiel som sa s ním stretnúť."
  
  
  Žiadna odpoveď. Len pokrčenie mäsitým plecom.
  
  
  "Kde je teraz Stocelli?"
  
  
  „Na poschodí v prístrešku. Obliecť sa."
  
  
  Unavený som vstal z postele. Pozorne ma sledovali, ako som si naťahoval šaty. Vždy, keď som načiahol ľavou rukou, boleli ma ramenné svaly. zaklial som si popod nos. Šesť mesiacov, ktoré som strávil mimo AX, si vybralo svoju daň. Nestíhal som s mojimi každodennými cvičeniami jogy. Dovolila som svojmu telu relaxovať. Nie veľa, ale trochu to zmenilo. Moje reakcie už neboli také rýchle ako predtým. Trom Stocelliho násilníkom stačil zlomok sekundy meškania. Predtým som ich mohol pristihnúť, ako sa skláňajú nad mojou posteľou a rozbiť si hlavy. Tretí sa nikdy nepostavil z podlahy potom, čo som ho udrel.
  
  
  "Poď," povedal som a pošúchal som si boľavú kľúčnu kosť. "Nechceme nechať Carmine Stocelli čakať, však?"
  
  
  * * *
  
  
  Carmine Stocelli sedel v nízkom, čalúnenom koženom kresle na druhom konci obrovskej obývačky svojho prístrešku. Jeho štíhla postava bola zahalená do relaxačného hodvábneho županu.
  
  
  Keď sme vošli, pil kávu. Odložil pohár a pozorne si ma prezrel. Jeho malé oči vykúkali z okrúhlej tváre s tmavými bradami, naplnenej nepriateľstvom a podozrievaním.
  
  
  Stocelli sa blížil k päťdesiatke. Hlavu mal takmer holú, až na mníchovu tonzúru mastných čiernych vlasov, ktoré si nechal narásť a česal si ich do riedkych prameňov cez naleštenú holú pokožku hlavy. Keď si ma prezeral od hlavy po päty, vydával zo seba auru neľútostnej sily takú silnú, že som ju cítila.
  
  
  „Sadni si,“ zavrčal. Sadla som si na pohovku oproti nemu a trela si boľavé rameno.
  
  
  Pozrel sa hore a uvidel svojich troch chlapcov stáť neďaleko. Jeho tvár sa zamračila.
  
  
  "Vypadni!" - odsekol a ukázal palcom. "Teraz ťa už nepotrebujem."
  
  
  "Budeš v poriadku?" spýtal sa veľký.
  
  
  Stocelli sa na mňa pozrel. Prikývol som.
  
  
  "Áno," povedal. "Budem v poriadku. Vypadni."
  
  
  Opustili nás. Stocelli sa na mňa znova pozrel a pokrútil hlavou.
  
  
  "Som prekvapený, že si bol tak ľahko porazený, Carterová," povedal. "Počul som, že si bol oveľa tvrdší."
  
  
  Stretol som sa s jeho pohľadom. „Never všetkému, čo počuješ,“ povedal som. "Len som si dovolil byť trochu neopatrný."
  
  
  Stocelli nepovedal nič a čakal, kým budem pokračovať. Siahol som do vrecka, vytiahol balíček cigariet a zapálil si cigaretu.
  
  
  „Prišiel som sem,“ povedal som, „aby som ti povedal, že Gregorius sa ťa chce zbaviť. Čo musím urobiť, aby som ťa presvedčil, že sa budeš cítiť zle, ak za ním prídeš?
  
  
  Stocelliho malé, tvrdé oči nikdy nespustili moju tvár. "Myslím, že si ma už začal presviedčať," zavrčal chladne. „A nepáči sa mi, čo robíš. Michaud, Berthier, Dupre - dobre ste ich nastavili. Bude pre mňa sakramentsky ťažké vytvoriť ďalší zdroj, ktorý by bol taký dobrý ako oni."
  
  
  Stocelli pokračoval nahnevaným chrapľavým hlasom.
  
  
  "Dobre, poviem ti o svojich pochybnostiach." Povedzme, že ste ich nainštalovali predtým, ako ste so mnou hovorili, dobre? Akoby si mi musel ukázať, že máš gule a dokážeš mi veľmi ublížiť. Nehnevám sa z toho. Ale keď som s vami hovoril z Montrealu, povedal som vám, že už nie sú žiadne zápasy. Správny? Nepovedal som ti už žiadne hry? Tak čo sa deje? »
  
  
  Počítal ich na prstoch.
  
  
  „Torregrosa! Vignálne! Gambetta! Traja moji najväčší klienti. Majú rodiny, s ktorými sa nechcem hádať. Dal si mi svoju správu, dobre. Teraz som na rade ja. Hovorím vám, že váš šéf bude ľutovať, že vás pustil na slobodu! Počuješ ma?"
  
  
  Stocelliho tvár očervenela hnevom. Videl som, koľko námahy stálo, aby zostal na stoličke. Chcel vstať a udrieť ma svojimi ťažkými päsťami.
  
  
  "Nemal som s tým nič spoločné!" Hodila som mu tieto slová do tváre.
  
  
  Vybuchol. - "Hovadina!"
  
  
  "Premýšľajte o tom. Kde by som dostal do rúk viac ako sto kilogramov heroínu?"
  
  
  Chvíľu trvalo, kým som si to uvedomil. Postupne sa na jeho tvári prejavila nedôvera. "Sto kilogramov?"
  
  
  - Aby som bol presný, o sto dva. Toto sa stalo, keď vzali Maxiho Kleina a Sollyho Webbera...
  
  
  
  
  
  "...vzali Maxieho?" - prerušil ho.
  
  
  "Dnes večer. Asi o desiatej. Spolu s tým všetkým pätnástimi kilogramami."
  
  
  Stocelli sa na podrobnosti nepýtal. Vyzeral ako muž, ktorý bol omráčený.
  
  
  "Pokračuj," povedal.
  
  
  "Uzavreli s tebou zmluvu."
  
  
  Nechal som na neho padnúť slová, ale jedinú reakciu, ktorú som videl, bolo zovretie Stocelliho svalov pod jeho ťažkými čeľusťami. Na jeho tvári nebolo vidieť nič iné.
  
  
  Dožadoval sa. - "SZO?" "Kto uzavrel zmluvu?"
  
  
  Cleveland.
  
  
  „Donati? Hugo Donati so mnou podpísal zmluvu? Čo do pekla? "
  
  
  "Myslia si, že sa snažíte ovládnuť celé východné pobrežie." Myslia si, že si nastavil svojich priateľov."
  
  
  "Poďme!" - zavrčal Stocelli nahnevane. "Čo je toto za svinstvo?" Zamračil sa na mňa a potom videl, že si z neho nerobím srandu. Jeho tón sa zmenil. "To myslíš vážne? To myslíš vážne?"
  
  
  "Toto je pravda."
  
  
  Stocelli si pretrel hrubou rukou hrubé strnisko na brade.
  
  
  "Sakra! Stále to nedáva zmysel. Viem, že som to nebol ja."
  
  
  "Takže ťa zase bolí hlava," povedal som mu otvorene. "Mohli by ste byť ďalší na zozname, aby vás naladili."
  
  
  "Mne?" Stocelli bol neveriaci.
  
  
  "Ty. Prečo nie? Ak nestojíš za tým, čo sa deje, potom sa to pokúša prevziať niekto iný. A bude sa ťa musieť zbaviť, Stocelli. Kto by to bol?"
  
  
  Stocelli si ďalej šúchal líca s nahnevaným gestom. Ústa sa mu skrútili do grimasy podráždenia. Zapálil si cigaretu. Nalial si ďalšiu šálku kávy. Nakoniec neochotne povedal: „Dobre teda. Posadím sa tu. Prenajal som si penthouse. Všetky štyri apartmány. Nikto nevchádza ani nevychádza okrem mojich chlapcov. Môžu poslať koho chcú, ale ja som chránený, kým som tu. V prípade potreby môžem zostať aj niekoľko mesiacov.“
  
  
  Opýtal som sa. -"Čo sa medzitým stane?"
  
  
  "Čo to má znamenať?" - podozrievavo zdvihol obočie.
  
  
  "Kým tu budeš sedieť, Donati sa bude snažiť prevziať tvoju organizáciu v New Yorku." Každý deň sa budete potiť a premýšľať, či sa Donati dostal k jednému z vás, aby vás pripravil na dopad. Budete žiť so zbraňou v ruke. Nebudete jesť, pretože by mohli otráviť vaše jedlo. nebudeš spať. Zobudíte sa s otázkou, či niekto nezasadil do miestností pod vami palicu dynamitu. Nie, Stocelli, priznaj sa. Tu nemôžete zostať v bezpečí. Nie veľmi dlho."
  
  
  Stocelli ma bez slova počúval. Jeho tmavá tvár bola vážne ľahostajná. Nespúšťal oči z mojich malých čiernych očiek. Keď som skončil, zachmúrene prikývol okrúhlou hlavou.
  
  
  Potom odložil šálku kávy a zrazu sa na mňa uškrnul. Bolo to ako tučný sup, ktorý sa na neho usmieval, jeho tenké pery sa na okrúhlej tvári zvlnili do nezmyselnej paródie na priateľskosť.
  
  
  "Práve som ťa najal," oznámil spokojný sám so sebou.
  
  
  "Čo robíš?"
  
  
  "Čo sa stalo? Nepočul si ma? "Povedal som, že som ťa práve najal," zopakoval Stocelli. "Ty. Dostaneš ma z háku s Komisiou a s Donatim. A dokážeš im, že nemám nič spoločné s tým, čo sa stalo."
  
  
  Pozreli sme sa na seba.
  
  
  "Prečo by som ti mal robiť takú láskavosť?"
  
  
  "Pretože," Stocelli sa na mňa znova uškrnul, "urobím s tebou dohodu. Zbavíš ma zodpovednosti s Donatim a nechám Gregoriusa na pokoji.
  
  
  Naklonil sa ku mne a z tváre sa mu vytratil tenký úsmev bez humoru.
  
  
  „Viete, koľko miliónov môžem zarobiť na týchto hazardných zariadeniach v Gregoriusových projektoch? Zastavili ste sa niekedy, aby ste to pochopili? Čo mi teda stojí za to, že si urobil túto prácu? "
  
  
  "Čo mi bráni nechať Komisiu, aby sa o teba postarala?" - spýtal som sa ho priamo. "Potom tu nebudeš obťažovať Gregoriusa."
  
  
  „Pretože za ním pošlem svojich chlapcov, ak sa s vami nedohodnem. Nemyslím si, že sa mu to bude páčiť.
  
  
  Stocelli stíchol a jeho malé čierne gombíkové oči na mňa hľadeli.
  
  
  "Prestaň byť hlupák, Carterová." Je to dohoda? »
  
  
  Prikývol som. "Je to dohoda."
  
  
  "Dobre," zavrčal Stocelli a oprel sa o pohovku. Hrubo mávol palcom. „Poďme na cestu. Išiel.
  
  
  "Teraz nie". Išiel som k stolu a našiel som poznámkový blok s hotelovými potrebami a guľôčkovým perom. Znova som si sadol.
  
  
  "Potrebujem nejaké informácie," povedal som a začal som si robiť poznámky, kým Stocelli hovoril.
  
  
  * * *
  
  
  Po návrate do izby som zdvihol telefón a po hádke s operátorom hotela a následne operátorom diaľkovej dopravy som nakoniec zavolal do Denveru.
  
  
  Bez úvodu som sa spýtal: „Ako rýchlo mi môžete dať výtlačok pol tucta zoznamov cestujúcich leteckých spoločností?
  
  
  "Ako dlho?"
  
  
  "Nie viac ako pár týždňov." Niektorí len na druhý deň.
  
  
  "Vnútroštátne alebo medzinárodné lety?"
  
  
  "Obaja."
  
  
  "Daj nám deň alebo dva."
  
  
  "Potrebujem ich skôr."
  
  
  Počul som, ako si Denver nešťastne povzdychol. "Urobíme všetko, čo je v našich silách. Čo potrebuješ? »
  
  
  Povedal som mu. "Stocelli bol na ďalších letoch." Air France z JFK do Orly dvadsiateho minulého mesiaca. Air France lieta z Orly do Marseille v ten istý deň. TWA z Orly do JFK dvadsiateho šiesteho. National Airlines, z New Yorku do Miami 28....
  
  
  "Počkaj chvíľu.
  
  
  Viete, koľko letov denne vybavia? »
  
  
  „Len ma zaujíma ten, na ktorom bol Stocelli. To isté platí pre Air Canada: z New Yorku do Montrealu štvrtý deň, z východu do New Yorku piateho a Aeromexico do Acapulca v ten istý deň."
  
  
  - Len s letenkami Stocelli?
  
  
  "Je to tak. Nemalo by to byť príliš ťažké. Tiež by som bol rád, keby ste dostali zoznam pasažierov pre let Dattua z Montrealu do New Yorku."
  
  
  "Ak by sme mali čísla letov, mohli by sme ušetriť veľa času."
  
  
  "Budeš mať viac, ak ho budú tvoji ľudia sledovať," upozornil som.
  
  
  "Chcete poslať kópie týchto manifestov?"
  
  
  "To si nemyslím," povedala som zamyslene. „Vaše počítače dokážu pracovať rýchlejšie ako ja. Chcem, aby sa v zoznamoch skontrolovalo, či sa na dvoch alebo viacerých z týchto letov nevyskytuje nejaké meno. Najmä na medzinárodných letoch. Vyžadujú si pas alebo turistické povolenie, takže použitie falošného mena bude náročnejšie.
  
  
  "Ukáž mi, či mám tieto lety správne."
  
  
  "Vezmi si to z tej pásky," povedal som mu. Začínala som byť unavená a netrpezlivá. - Dúfam, že si ma nahral?
  
  
  "Správne," povedal Denver.
  
  
  „Ocenil by som, keby ste dostali informácie tak rýchlo, ako ich dokážete vyhrabať. Ešte jedna vec – ak uvidíte meno spomenuté na viacerých z týchto letov so Stocelli, chcem úplný prehľad o tom, kto je táto osoba. Všetko, čo sa o ňom dozviete. Úplné informácie. Nasaďte si na ňu toľko mužov, koľko potrebujete. A kŕmte ma informáciami, keď prídu. Nečakajte, kým to všetko spojíte."
  
  
  "Stačí," povedal Denver. "Čokoľvek iné?"
  
  
  trochu som sa zamyslel. "Myslím, že nie," povedala som a zložila. Natiahol som sa na posteľ a o chvíľu som tvrdo zaspal, napriek mojej pulzujúcej hlave a bolesti v ramene.
  
  
  ŠIESTA KAPITOLA
  
  
  Spal som neskoro. Keď som sa zobudil, mal som v ústach sucho od prílišného fajčenia predošlej noci. Osprchoval som sa a obliekol si plavky a ľahkú plážovú košeľu. Nasadil som si slnečné okuliare a zišiel som do bazéna s fotoaparátom na krku a taškou na vybavenie cez rameno.
  
  
  Vybavenie fotoaparátu a slnečné okuliare v kombinácii s farebnou, vzorovanou športovou košeľou sú dobrým maskovaním, ak nechcete, aby si vás ľudia všimli. Si len ďalší turista v meste plnom nich. Kto sa pozrie na ďalšieho gringa?
  
  
  Pri bazéne som si na raňajky objednal huevos rancheros. Okolo bazéna bolo len pár ľudí. Bolo tam pár pekných mladých Angličaniek. Štíhly, svetlovlasý, s chladnými, jasnými anglickými hlasmi vychádzajúcimi z takmer nehybných pier. Tón bol hladký, samohlásky tekuté ako voda a stále sa leskli na ich opálených telách.
  
  
  V bazéne sa špliechali ďalšie dve ženy so svalnatou osobnosťou, ktorá vyzerala ako niečo po tridsiatke. Videl som toho chlapa. Všetky jeho vypuklé prsné svaly a bicepsy sú nadmerne vyvinuté z neustáleho zdvíhania ťažkých bremien.
  
  
  Pôsobil ako osina v zadku. Nepáčili sa mu dve dievčatá vo vode. Chcel Angličanky, no tie ho najmä ignorovali.
  
  
  Niečo ma na ňom dráždilo. Alebo som si chcel dokázať, že to dokážem. Počkal som, kým sa Angličanky nepozreli mojím smerom a usmiali sa na nich. Opätovali mi úsmev.
  
  
  "Ahoj." Dlhovlasá blondínka mi zamávala.
  
  
  Naznačil som im, aby prišli a pridali sa ku mne, a oni tak urobili, kvapkajúc vodu, rozložili sa na boky a ležérne.
  
  
  "Keď si prišiel?" spýtal sa ďalší.
  
  
  "Minulú noc."
  
  
  "Myslela som si to," povedala. „Ešte sme si ťa tu nevšimli. Nie je tam vôbec veľa hostí. Vedeli ste o tom?
  
  
  "Volám sa Margaret," povedalo prvé dievča.
  
  
  "A ja som Linda..."
  
  
  "Som Paul Stefans," povedal som a kryl som sa.
  
  
  Keď sa Muscles dostal von, v bazéne sa ozvalo špliechanie.
  
  
  Linda bez toho, aby sa naňho pozrela, povedala: „Znova je tu ten nudný chlap. Sú všetci takí v San Franciscu?
  
  
  "San Francisco?" - spýtala sa Margaret nechápavo. "Henry mi dnes ráno pri raňajkách povedal, že je z Las Vegas."
  
  
  "To je jedno," povedala Linda. "Nech je kdekoľvek, nemôžem ho vystáť."
  
  
  Venovala mi úsmev a otočila sa na svojich dlhých opálených nohách. Margaret im pozbierala uteráky. Sledoval som, ako kráčajú po schodoch vedúcich na hotelovú terasu, ich pružné, bronzové nohy sa pohybujú v nádhernom kontrapunkte k ich poloodetým, zmyselným telám.
  
  
  Zároveň som bol zvedavý na Henryho, ktorý pochádzal zo San Francisca či Las Vegas.
  
  
  Približne v tom čase zišiel zo schodov mladý pár a naukladal svoje veci vedľa mňa.
  
  
  Muž bol tenký a tmavý. Veľmi chlpaté nohy. Žena s ním bola štíhla a mala krásnu postavu. Jej tvár bola viac odvážna ako krásna. Vošli do vody a plávali a potom vyšli. Počul som, ako sa medzi sebou rozprávajú po francúzsky.
  
  
  Osušil si ruky uterákom a vytiahol balíček Gauloise. „Zápalky sú mokré,“ zakričal na ženu.
  
  
  Všimol si, že sa na neho pozerám a prišiel. Láskavo povedal: "Máte zápas?"
  
  
  Hodil som mu zapaľovač. Položil si ruky pred tvár, aby si zapálil cigaretu.
  
  
  
  
  
  
  "Ďakujem. Dovoľte mi predstaviť sa. Jean-Paul Sevier. Tá mladá dáma je Celeste. A vy?"
  
  
  "Paul Stefans."
  
  
  Jean-Paul sa na mňa cynicky usmial.
  
  
  "Je mi ľúto, že ti neverím," povedal. "Vy ste Nick Carter."
  
  
  zamrazilo ma.
  
  
  Jean-Paul zľahka mávol rukou. "Neboj sa. Chcem sa s tebou len porozprávať."
  
  
  "Hovoriť?"
  
  
  "Sme zmätení tvojím spojením so Stocellim."
  
  
  "My?"
  
  
  Pokrčil plecami. „Zastupujem skupinu z Marseille. Hovorí vám niečo meno Andre Michaud? Alebo Maurice Berthier? Alebo Etienne Dupre?
  
  
  "Poznám mená."
  
  
  "Potom poznáte organizáciu, ktorú zastupujem."
  
  
  "Čo odo mňa chceš?"
  
  
  Jean-Paul si sadol za môj stôl. "Stocelli sa izoloval." Nedostaneme sa k nemu. Nedostanú sa k nemu ani naši mexickí priatelia. Môžeš."
  
  
  „Neviem, čo odo mňa očakávaš. Vstúpiť a zastreliť muža? "
  
  
  Jean-Paul sa usmial. „Nie. Nič neslušnejšie. Chceme len vašu spoluprácu – ako hovoríte – aby ste ho nastavili. O zvyšok sa postaráme."
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Toto nebude fungovať."
  
  
  Jean-Paulov hlas stvrdol. "Nemáte na výber, pán Carter." Než som ho stihla prerušiť, rýchlo pokračoval. "Tak či onak, Stocelliho zabijeme." Chcem tým povedať, že naše mexické kontakty nám urobia láskavosť. Práve teraz všetko, čo chcú, je stretnúť sa s vami. Nie je to veľa, však?
  
  
  "Len stretnutie?"
  
  
  Prikývol.
  
  
  Na chvíľu som sa zamyslel. Toto môže byť pokus zmiasť ma. Na druhej strane to bol pre mňa najrýchlejší spôsob, ako zistiť, kto sú títo Mexičania. V mojom biznise nedostanete nič za nič. Ak niečo chceš, musíš riskovať.
  
  
  „Stretnem sa s nimi,“ súhlasil som.
  
  
  Jean-Paul sa znova usmial. "V tom prípade máš dnes rande." Volá sa Senora Consuela Delgardo.
  
  
  Povedali mi, že je to veľmi krásna žena. Okolo pol siedmej vám zavolá sem do hotela.
  
  
  Vstal.
  
  
  "Som si istý, že budeš mať príjemný večer," povedal zdvorilo a vrátil sa k Celeste, ktorá sa práve vynorila z bazéna.
  
  
  * * *
  
  
  V neskorých popoludňajších hodinách som sa vybral taxíkom z hotela dolu kopcom do El Centro, oblasti katedrály, námestia a pamätníka hrdinov. El Centro je centrom mesta. Odtiaľto sa všetky poplatky za taxíky a autobusy vypočítavajú podľa zón.
  
  
  Acapulco je hlavným mestom štátu Guerrero. A Guerrero je najviac nezákonný štát v Mexiku. Kopce pri Acapulcu sú plné banditov, ktorí vám za pár pesos podrežú hrdlo. Polícia nie je schopná presadzovať zákon za hranicami mesta. Problémy s nimi má aj armáda.
  
  
  Oblečený vo svetlej športovej košeli, v svetlomodrých nohaviciach a na nohách v nových kožených nohaviciach som vošiel do parku vedľa nábrežia.
  
  
  Všade, kam som sa otočil, som videl los Indeos, široké tmavé tváre mužov s krátkymi, uhlovo čiernymi vlasmi. Vedľa nich čučali ich ženy. A každý z nich mal obsidiánové oči, vysoké lícne kosti, zamyslené indiánske tváre.
  
  
  Keď som sa na nich pozeral, uvedomil som si, že stará socha ich starovekých bohov bola viac ako obraz nejakého neznámeho božstva; Okrem toho sa musí dobre podobať na to, ako v tých časoch vyzerali samotní Toltékovia.
  
  
  A v priebehu storočí sa veľmi nezmenili. Títo Indiáni vyzerali, akoby vám ešte dokázali rozrezať hruď pazúrikovým nožom a vytrhnúť vám krvácajúce, pulzujúce srdce.
  
  
  Zamieril som do tichšej časti nábrežia a fotil som za pochodu. Ďalej pozdĺž zákruty nábrežia som videl obchodnú loď na tuniaka, podsaditú a squat. Jeho paluby boli posiate vybavením a vpredu a vzadu bol priviazaný ťažkými manilskými káblami k čiernym železným stĺpom na betónovom malecóne.
  
  
  V diaľke, v dokoch pod masívnym kamenným múrom Fort San Diego na hrebeni kopca, som videl vedľa skladov kotviť nákladnú loď.
  
  
  Kráčal som pozdĺž maleconu. Pri kamenných schodoch vedúcich k okraju vody som sa zastavil a pozrel dolu.
  
  
  Boli tam dvaja rybári. Mladí aj starí. Obaja boli až na roztrhané šortky nahí. Medzi sebou držali obrovskú šesťmetrovú korytnačku. Korytnačka ležala na chrbte a bola bezmocná.
  
  
  Mladík vytiahol nôž s dlhou tenkou čepeľou, nabrúsenou toľkokrát, že teraz bol z neho tenký polmesiac z vypuklej ocele.
  
  
  Zasunul čepeľ pod spodok panciera korytnačky blízko zadnej plutvy. Krv od prvého úderu sčervenela. Rezal rýchlymi, zúrivými ťahmi, vtiahol nôž pod okraj spodnej panciere, prerezal kožu, mäso, svaly a blany rýchlymi pohybmi zápästia, keď si čupol vedľa korytnačky.
  
  
  Korytnačka otáčala hlavu zo strany na stranu v pomalej, tichej agónii. Jej šikmé, plazí oči boli od slnka matné. Jeho plutvy sa trepotali v rytmickej, hysterickej bezmocnosti.
  
  
  Sledoval som, ako sa mladíkov nôž ponoril hlbšie do korytnačky. S každým úderom mu ruky sčervenali od krvi, najprv prsty, potom ruky, potom zápästia a nakoniec predlaktie až po lakeť.
  
  
  
  
  Videl som vnútro korytnačky, pulzujúce ružovými, vlhkými guľôčkami vnútorností.
  
  
  Po pár minútach skončili. Po schodoch doku vyliali vedrá s morskou vodou a korytnačie mäso uložili do koša.
  
  
  Natočil som celý kotúč farebného filmu, keď zabíjali korytnačku. Teraz, keď som pretáčal film a začal znovu nabíjať fotoaparát, som za sebou počul hlas.
  
  
  „Sú celkom dobré, však? Ten s nožom, čo?
  
  
  Otočil som sa.
  
  
  Mal niečo po dvadsiatke, bol pekný, s podsaditým, vyšportovaným telom, pod tmavomedenočervenou pokožkou sa mu ľahko pohybovali svaly. Mal oblečené bavlnené nohavice, sandále a športovú košeľu, ktorá sa úplne otvorila a odhalila jeho širokú hruď. Vyzeral ako všetci ostatní zo stoviek plážových chlapcov, ktorí sa motajú po hoteloch.
  
  
  "Čo chceš?"
  
  
  Pokrčil plecami. "Záleží na tom. Potrebujete sprievodcu, seňor?"
  
  
  "Nie," otočil som sa a kráčal smerom k Costerovi Miguelovi Alemanovi. Chlapec kráčal vedľa mňa.
  
  
  „A čo ženy, seňor? A? Žmurkol na mňa. "Poznám veľmi krásne dievča, ktoré vie veľa trikov..."
  
  
  "Stratiť sa!" - povedal som, podráždený jeho nezvyčajným naliehaním. "Nemám rád pasákov!"
  
  
  Na chvíľu som si myslel, že ten chlap na mňa zaútočí. Jeho tmavá tvár bola poškvrnená náhle tmavou krvou. Jeho ruka sa vrátila do vrecka na boku a zastavila sa. V jeho očiach som videl čistý vražedný hnev.
  
  
  Napínal som sa, pripravený skočiť.
  
  
  Zhlboka sa nadýchol. Svetlo mu zmizlo z očí. Pokúsil sa usmiať, ale nedarilo sa mu: „Senor, nemal by si takto hovoriť. Jedného dňa toto slovo niekomu povieš a on ti zapichne nôž do rebier.
  
  
  "Povedal som ti, že nepotrebujem tvoju pomoc."
  
  
  Pokrčil plecami. "Veľmi zle, pán." Môžem vám veľmi pomôcť. Možno si to rozmyslíš, keď ťa nabudúce požiadam o ruku, však? Volám sa Louis. Luis Aparicio. Zatiaľ dovidenia.
  
  
  Otočil sa a odišiel, kráčajúc prehnanou chôdzou, čím demonštroval svoj mužský charakter.
  
  
  Na tom, čo sa práve stalo, bolo niečo zvláštne. urazil som ho. Nazval som ho menom, pri ktorom by mi, ako by povedal každý iný Mexičan, držal nôž na krku. Prehltol však svoju hrdosť a naďalej sa tváril, že je len ďalším turistickým sprievodcom.
  
  
  Chcel som si dať drink v centre mesta, kým sa vrátim do hotela, ale teraz som si to rozmyslel. Bol som si istý, že návrhy môjho budúceho priateľa neboli náhodné. Vedel som, že opäť uvidím Luisa Aparicia.
  
  
  Vyšiel som von a mával na taxík s optickým nápisom. Keď som vošiel, uvidel som na druhej strane Kostera známu postavu. Bol to Jean-Paul. Tenký Francúz bol so Celeste. Keď môj taxík odišiel, zdvihol ruku na pozdrav.
  
  
  * * *
  
  
  Senora Consuela Delgardo sa ponáhľala. Takmer presne o pol ôsmej zastavila na malom červenom volkswagene. Videl som, ako vošla do haly a obzerala sa okolo. Keď som k nej kráčal, uvidela ma a natiahla ruku. Spolu sme vyšli z dverí.
  
  
  Consuela jazdila po kľukatých cestách, ako keby sa zúčastnila na Mille Miglie.
  
  
  Dali sme si drinky u Sanborna, kde svietili len sedadlá okolo piano baru. Všimol som si, že nás nasmerovala k týmto stolom. Nikoho som nevidel, ale mňa mohol sakra vidieť každý.
  
  
  Potom sme išli na obed k Hernandovi. Stretli sme vysokého ryšavého Angličana s britským prízvukom tak hrubým, že to bola takmer paródia. Consuela mi povedala, že sa volá Ken Hobart a že prevádzkuje charterovú leteckú spoločnosť. Pod zobákom nosa mal husté fúzy typu RAF. Nakoniec odišiel a nechal nás samých.
  
  
  Consuela Delgardo bola krásna žena. Mala niečo po tridsiatke, bola to odvážna, krásna žena s výraznou tvárou. Mala dlhé tmavohnedé vlasy, ktoré nosila takmer po pás. Bola vysoká, mala nádherné nohy, úzky pás a plné prsia. V jej angličtine nebolo ani stopy po prízvuku.
  
  
  Trápilo ma, že sa na mňa pozerala rovnako odvážne a hodnotne ako ja na ňu.
  
  
  Pri káve som povedal: Senora, si veľmi milá žena.
  
  
  "...A ty by si chcel ísť so mnou do postele," dokončila.
  
  
  Smial som sa.
  
  
  "Ak to povieš tak, samozrejme."
  
  
  „A ja,“ povedala, „myslím si, že ste veľmi dobrý človek. Ale dnes večer s tebou nepôjdem do postele."
  
  
  "V tom prípade," povedal som a postavil sa na nohy, "poďme k tvojim priateľom a zistime, čo mi chcú povedať."
  
  
  Išli sme k Johnnymu Bickfordovi.
  
  
  * * *
  
  
  Bickford mal niečo po šesťdesiatke, sivovlasý, so zlomeným nosom a hlbokým opálením. Kĺby oboch rúk boli ploché, pretože sa v ringu mnohokrát zlomili. Široké ramená vyduté z bavlneného úpletového pulóvra s krátkymi rukávmi. Vyblednuté tetovania, modré za tmavohnedou pokožkou, zakrývali obe predlaktia.
  
  
  Jeho manželka Doris bola takmer rovnako opálená ako on. Platinovo blond vlasy, slnkom vyblednuté obočie a jemný blond odtieň na rukách. Okrem toho bola oveľa mladšia ako Bickford. Povedal by som, že mala okolo tridsiatky. A dráždila. Pod šatami nemala podprsenku a dekolt mala plný a tvrdý.
  
  
  Voňala ako parfum Arpege. A som ochotný sa staviť, že keď bola mladšia, išla aspoň na dve stovky za noc. Vždy môžete nájsť bývalé dievča. Je v nich niečo, čo ich prezrádza.
  
  
  Bickfordova terasa mala výhľad na úzky záliv vedúci z Tichého oceánu do zálivu. Videl som temnú plochu oceánu, ako aj svetlá Las Brisas a námornú základňu na úpätí kopcov naprieč zálivom. Náhodne hore a dole po svahu boli roztrúsené svetlá iných domov ako nehybné svetlušky zabalené v želatíne fialových nočných tieňov.
  
  
  Na terase sme boli dvaja sami. Consuela sa ospravedlnila a vošla dovnútra osviežiť si make-up. Doris išla s ňou, aby jej ukázala cestu do dámskej toalety.
  
  
  Využil som šancu a ostro som do tmy povedal: "Nechcem byť súčasťou tvojej dohody, Bickford."
  
  
  Bickforda to neprekvapilo. Ľahko povedal: „To nám bolo povedané, pán Carter. Ale skôr či neskôr dostaneme Stocelliho. Keďže sa k nemu dostanete ľahšie ako my, ušetríte nám veľa času.“
  
  
  Otočil som sa k Bickfordovi a ostro som povedal: „Chcem, aby si vystúpil zo Stocelliho.
  
  
  Bickford sa zasmial. - Teraz poďme, pán Carter. Jeho hlas bol chrapľavý, ako hlas bývalého víťaza ceny. "Vieš, že nám nemôžeš povedať, čo máme robiť."
  
  
  "Môžem roztrhať celú vašu organizáciu," povedal som. "V akej som pozícii?"
  
  
  Bickford sa zasmial. "Toto je hrozba?"
  
  
  "Nazvite si to ako chcete, ale radšej ma berte vážne, Bickford."
  
  
  "Dobre," povedal, "dokáž to."
  
  
  "Len pár faktov," povedal som. "Vaši ľudia dodávajú heroín do štátov." Asi pred rokom ste sa zaoberali iba produktmi pestovanými v Mexiku. Ale úrady prenasledovali výrobcov maku, čo vás pripravilo o zdroj zásobovania, a tak ste sa obrátili na Marseille. Vaša organizácia sa stala súčasťou potrubia z Marseille do štátov. Posielate do štátov cez Matamoros do Brownsville, Juarez do El Pasa, Nuevo Laredo do Lareda, Tijuana do Los Angeles. Mnohí z nich idú priamo odtiaľto do San Diega, San Francisca, Seattlu, zvyčajne na tuniakovej lodi alebo nákladnej lodi. Mnohí sú prevezení súkromným lietadlom cez hranice do Texasu, Arizony a Nového Mexika. Potrebujete mená niektorých lodí, ktoré používate? Môžem ich poskytnúť, pán Bickford. Dosť na mňa zatlačte a ja ich odovzdám úradom.“
  
  
  "Ježiš Kristus!" - povedal Bickford pomaly a potichu, akoby bol v šoku. "To, čo vieš, stačí na to, aby ťa zabilo, Carterová!"
  
  
  "Poznám veľa vecí, ktoré by ma mohli zabiť," odpovedal som chladne. „A čo toto? Necháte Stocelliho za sebou? »
  
  
  Bickford bol stále ohromený tým, čo počul. Pokrútil hlavou. "Ja... ja to nedokážem, nie som schopný urobiť také rozhodnutie."
  
  
  "Prečo?"
  
  
  Nastala pauza a potom priznal: "Pretože som len ten chlap v strede."
  
  
  "Tak odovzdaj slovo," povedal som mu a pevne ho pritlačil. "Povedz svojmu šéfovi," videl som, ako sa Bickford pri mojom použití toho slova trhol, "že chcem, aby nechal Stocelliho na pokoji."
  
  
  Videl som dve ženy vychádzať z domu smerom k nám. Postavil som sa na nohy
  
  
  "Myslím, že budeme musieť bežať," povedal som a chytil Consuelu za ruku, keď sa ku mne priblížila.
  
  
  Bickford vstal, veľký, štíhly muž, s vlasmi bielymi v mesačnom svetle, s ustaraným výrazom na vyčerpanej tvári a ja som vedel, že som ho usúdil správne. Z boja vypadol, pretože nemal odvahu prijať veľký zásah a vrátiť sa vo veľkom. Bol celý vystavený. Jeho odolnosť bola vonkajšia.
  
  
  "Budeš musieť prísť znova," povedala Doris veselo a pozrela na mňa s očami plnými pozvania. "Vy dvaja prídete," dodala.
  
  
  "Urobíme to," povedal som bez toho, aby som sa na ňu usmieval. Otočil som sa na Bickforda. "Bolo fajn s tebou pokecať."
  
  
  "Čoskoro sa nám ozveme," povedal Bickford a nesnažil sa predstierať. Doris mu venovala ostrý varovný pohľad.
  
  
  Všetci štyria sme podišli ku Consuelinmu malému autu a povedali dobrú noc.
  
  
  Na ceste späť do môjho hotela Consuela mlčala. Už sme boli skoro tam, keď som sa zrazu spýtal: „Kto je Luis Aparicio? Je to jeden z vašich ľudí? "
  
  
  "SZO?"
  
  
  "Luis Aparicio." Opísal som mladého Mexičana, ktorého som stretol popoludní na malecóne.
  
  
  Po chvíli povedala: „Nepoznám ho. Prečo?"
  
  
  "Rozmýšlam. Si si istý?"
  
  
  "Nikdy som o ňom nepočul." Potom dodala: "Nepoznám všetkých v organizácii."
  
  
  "A čím menej vieš, tým lepšie?"
  
  
  Consuela dlho neodpovedala. Nakoniec povedala hlasom bez akéhokoľvek tepla: „Stále žijem, pán Carter. A svojím spôsobom sa mi to darí."
  
  
  SIEDMA KAPITOLA
  
  
  Consuela ma vysadila v hoteli a pokračovala v ceste, pričom ozubené kolesá Volkswagenu klepali. Vstupná hala bola prázdna. Prešiel som cez ňu na širokú terasu s výhľadom na mesto cez záliv. Našiel som si stoličku a sadol si, chcel som si vyfajčiť poslednú cigaretu, kým sa vyberiem na noc.
  
  
  Keď som si zapálil cigaretu, otočil som ju cez zábradlie, žeravé uhlie vytvorilo v tme malý červený oblúk. Keď som sa chcel postaviť na nohy, počul som, ako niekto vyšiel na terasu.
  
  
  Henry podišiel ku mne, pozeral sa na mňa v tme a snažil sa ma spoznať.
  
  
  "Ahoj, bol si dnes ráno pri bazéne, však?"
  
  
  "Áno."
  
  
  Nechal svoje ťažké telo zapadnúť do kresla oproti mne. "Nikdy sa neukázali," sťažoval sa a jeho hlas bol podráždený sklamaním.
  
  
  "O čom to rozprávaš?"
  
  
  "Tieto kurčatá," povedal Henry s odporom, "žiadne z nich." Je tridsať a žiadne z týchto hlúpych dievčat nikdy nevychudli.
  
  
  "Naozaj si si myslel, že sú chudí?"
  
  
  "Samozrejme. Aspoň tí dvaja, s ktorými som bol. Pravdepodobne namiesto toho našli nejakých prekliatych mexických plážových návštevníkov!"
  
  
  Siahol do vrecka na košeli po cigaretu. Záblesk zápalky osvetlil jeho ťažkú opálenú tvár predtým, ako sfúkol plameň.
  
  
  „Táto anglická kurva je tá, ktorú by som rád dostal do rúk,“ povedal namosúrene. „Chudý. Ten druhý je postavený dobre, ale Margaret dostane všetku krásu. Jej starý muž je naložený. Jediným problémom je, že je taká prekliata zima, že vám pravdepodobne spôsobí mráz!
  
  
  Ignoroval som svoj odpor k nemu a spýtal som sa tak nenútene, ako to len bolo možné: "Čo to robíš?"
  
  
  "Chápem? Nerozumiem ti, kámo."
  
  
  "Čím sa živíš?"
  
  
  Henry sa zasmial. „Hej človeče, toto nie je pre mňa! Žijem! Nie som viazaný na prácu. Zostávam voľný, vieš?
  
  
  Povedal som. - "Nie, nerozumiem."
  
  
  "Mám spojenie. Poznám tých správnych chlapov. Z času na čas im urobím láskavosť. Napríklad, ak chcú, aby som sa o niekoho opieral. celkom mi to ide.
  
  
  "Si sval?"
  
  
  "Áno, môžeš to tak povedať."
  
  
  „Už si sa niekedy o niekoho vážne opieral? Už ste niekedy podpísali zmluvu? "
  
  
  "No, nerád by som o niečom takom hovoril," povedal Henry. "Chcem povedať, že by nebolo múdre to stlmiť, však?" Odmlčal sa, aby slová do seba vnikli a potom povedal: „Určite by som sa chcel pritúliť k tej malej Limey. Môžem ju naučiť pár trikov! »
  
  
  - A vziať ju so sebou do Las Vegas?
  
  
  "Chápeš nápad."
  
  
  „Alebo to bude San Francisco? Odkiaľ si? "
  
  
  Nasledovala krátka pauza a potom Henry povedal tvrdým, nepriateľským hlasom: "Čo je tvoja vec?"
  
  
  „Zaujímajú ma ľudia, ktorí nevedia, odkiaľ pochádzajú. Znepokojuje ma to."
  
  
  "Vytiahnite ten prekliaty nos z mojej práce," zavrčal Henry. "Bude to oveľa zdravšie."
  
  
  "Neodpovedal si na moju otázku, Henry," trvala som potichu a prekvapila som ho vyslovením jeho mena.
  
  
  Zaklial a postavil sa na nohy, mohutný tieň v tme, veľké ruky mal zaťaté do kamenných pästí.
  
  
  "Vstať!" - povedal nahnevane a čakal, kým vstanem. Pristúpil o hrozivý krok bližšie. "Vstávaj, povedal som!"
  
  
  Siahol som do vrecka, vytiahol cigaretu so zlatou špičkou a zľahka som si ju zapálil. Zabuchol som zapaľovač a povedal som: "Henry, prečo si jednoducho nesadneš a neodpovieš na moju otázku?"
  
  
  "Do pekla!" - povedal Henry výhražne. "Vstávaj, ty skurvy syn."
  
  
  Vytiahol som cigaretu z úst a jedným súvislým pohybom som ju vrazil Henrymu do tváre, popol sa rozsypal a do očí mu lietali iskry.
  
  
  Jeho ruky sa inštinktívne zdvihli, aby si chránili tvár, očné viečka sa mu reflexne zavreli; a v tom momente som vyskočil zo stoličky, predlaktie som vyklenul, celé moje telo zachytilo šok, keď som zmrznutú päsť s plochými kĺbmi zabodla Henrymu hlboko do žalúdka tesne pod jeho hrudný kôš.
  
  
  Vydal výbušné zavrčanie a v agónii sa prevrátil. Pri páde som ho udrel do tváre, narazil som mu na koreň nosa a zlomil som chrupavku. Henry si dal ústa a kolená sa mu podlomili, keď skĺzol smerom k dlažobným kameňom. Krv mu tiekla z nozdier na bradu a na kachličky.
  
  
  "Preboha!" - vydýchol od bolesti. Zraniť. Pritisol si ruku na zlomený nos. "Nikdy viac!"
  
  
  Ustúpil som a pozrel som sa na veľkú, bezmocnú, prikrčenú postavu predo mnou.
  
  
  "Odkiaľ si, Henry?" - spýtal som sa ho potichu.
  
  
  Veľký muž sa zhlboka nadýchol.
  
  
  "Vegas," povedal s bolesťou v hlase. „Posledných pár rokov som bol vo Vegas. Predtým to bolo San Francisco.“
  
  
  "Čo robíš vo Vegas?"
  
  
  Henry pokrútil hlavou.
  
  
  "Nič," povedal. „Býval som vyhadzovačom v klube. Minulý mesiac ma vyhodili."
  
  
  "Vstať."
  
  
  Henry sa pomaly postavil na nohy, prekrížil si jednu ruku na bruchu a druhú si pritlačil k nosu, ignorujúc krv, ktorá mu stekala po zápästí.
  
  
  "Kto sú vaše kontakty?"
  
  
  Henry pokrútil hlavou. „Žiadne nemám,“ zamrmlal. "Bol to len rozhovor." Zaujal ma. „Úprimne! Hovorím ti pravdu!" Pokúsil sa zhlboka nadýchnuť. „Bože, mám pocit, akoby si si zlomil rebro."
  
  
  "Myslím, že by si mal odísť," navrhol som.
  
  
  "A?"
  
  
  "Dnes večer," povedal som takmer príjemne. "Myslím, že to bude pre teba lepšie."
  
  
  „Hej, počúvaj...“ začal Henry a potom sa zastavil a zízal na mňa, snažiac sa prečítať môj výraz v tme, no neúspešne. Vzdal sa.
  
  
  "Dobre," vzdychol. „Vo svojej dobe som sa o chalanov dosť opieral.
  
  
  Hádam som teraz na rade ja, čo? Pokrútil hlavou. "Ja a moje veľké ústa."
  
  
  Pomaly odo mňa cúval, až sa dostal k dverám vstupnej haly, potom sa rýchlo otočil a vošiel dnu.
  
  
  Sadol som si späť do kresla a vytiahol ďalšiu cigaretu.
  
  
  „Príliš veľa fajčíš,“ ozval sa hlas zo vzdialeného, tmavšieho konca terasy. „Som prekvapený, že človek, ktorý fajčí toľko ako ty, sa pohybuje tak rýchlo. Bol som si istý, že by si bol zranený. Čo Henry, je to veľký muž, nie? "
  
  
  "Ahoj, Jean-Paul," povedal som bez prekvapenia. "Ako dlho si tu?"
  
  
  "Dosť dlho. Vystavuješ sa príliš mnohým nebezpečenstvám, priateľu."
  
  
  "Nie je nebezpečný. Je to pankáč.
  
  
  "Skoro zomrel," povedal Jean-Paul. "Keby vedel, ako blízko sa dostal, myslím, že by si zašpinil spodnú bielizeň."
  
  
  "Mýlil som sa v ňom," povedal som triezvo. "Myslel som, že ide po Stocellim." Mal som vedieť lepšie. On je nikto."
  
  
  "Stáva sa. Je lepšie sa mýliť a ospravedlniť sa, ak nemôžeš mať pravdu. Mimochodom, kto bol ten Mexičan, ktorý za tebou prišiel dnes popoludní?"
  
  
  „Povedal, že sa volá Luis Aparicio. Snažil sa mi predať svoje služby sprievodcu, asistenta alebo pasáka – čo som len chcel. Myslel som, že to poslali tvoji priatelia.
  
  
  "Možno. Prečo si myslíš, že?"
  
  
  "Moja podozrievavá povaha," povedal som sucho. "Na druhej strane, Consuela hovorí, že o ňom nikdy predtým nepočula."
  
  
  Jean-Paul sa odmlčal. Potom, takmer ako dodatočný nápad, povedal: „Mimochodom, mám pre vás správu. Očividne, čokoľvek ste im dnes večer povedali, dostali ste rýchlu odpoveď. Zajtra popoludní si prosím naplánujte cestu do El Cortijo na býčie zápasy. Začína sa o štvrtej."
  
  
  "Kedy ste dostali túto správu?" - spýtal som sa podozrievavo.
  
  
  „Tesne predtým, ako ste sa vrátili do hotela. Bol som na ceste doručiť to, keď sa objavil váš priateľ Henry. Rozhodol som sa počkať, kým budeme sami."
  
  
  "Od koho to je?"
  
  
  "Povedal, že sa volá Bickford." Povedal, že hovor odovzdal svojmu šéfovi. Budete hovoriť s vedúcimi pracovníkmi."
  
  
  "To je všetko?"
  
  
  "To je dosť, nie?"
  
  
  "Ak si hovoril s Bickfordom," povedal som, "tak vieš, čo som im povedal." Chcem, aby si nechal Stocelliho za sebou."
  
  
  "To je to, čo povedal." Povedal mi aj o tvojej hrozbe.
  
  
  "Fajn?"
  
  
  Dokonca aj v tme som videl, ako Jean-Paul zvážnel. Moji ľudia v Marseille chcú, aby bol Stocelli potrestaný. Nemôžeme tlačiť na našich mexických priateľov o nič viac, ako už máme. Je to ich rozhodnutie."
  
  
  "A ty?"
  
  
  Pokrčil plecami. „Ak budeme musieť, môžeme počkať. Stocelli nikdy neopustí tento hotel živý. Dodal však, že ak sa rozhodnú nesúhlasiť s tým, čo navrhujete, ak sa rozhodnú prenasledovať Stocelliho napriek vašim hrozbám, potom s najväčšou pravdepodobnosťou nebudete dlho žiť ani vy. Rozmýšľali ste nad týmto?
  
  
  "Je toho veľa na premýšľanie, však?" - povedal som ľahko a sám som vošiel do vestibulu.
  
  
  * * *
  
  
  Vo svojej izbe som vybalil Xerox Telecopier 400 z puzdra a položil som ho vedľa telefónu. Môj hovor do Denveru bol doručený bez veľkého oneskorenia.
  
  
  "Prišli ste na niečo?"
  
  
  "Dosiahli sme značku," povedal Denver. „Ešte nemáme všetky zoznamy zoznamov cestujúcich, ale našli sme ich na Air France, Air Canada a Eastern. Môžeme sa porozprávať otvorene, alebo chceš, aby to bolo po telefóne?
  
  
  "V aute," povedal som. "Sú tu ťažkosti. Zapojila sa Michaudova organizácia. A zapojili aj svojich miestnych priateľov.“
  
  
  Denver zapískal. "Máš plné ruky, však?"
  
  
  "Toto zvládnem."
  
  
  Denver povedal: "Dobre, dáme to na kopírku telefónu." Mimochodom, mali sme šťastie. Máme súbor na túto tému. Prešiel cez náš úrad na kontrolu kreditu. Pred pár rokmi robili reportáž o jeho firme. Do našej správy sme zahrnuli niektoré najdôležitejšie body. Zatiaľ o ňom nemáme všetky informácie, no nezapadá presne do Stocelliho skupiny priateľov, ako vidíme.“
  
  
  "Polož to na kábel," povedal som Denverovi a vložil som slúchadlo do kolísky Telecopier a zapol som zariadenie.
  
  
  Keď stroj dokončil prácu, zdvihol som telefón a povedal: „Čo najskôr mi dajte všetko, čo zistíte.
  
  
  "Čítal si posledný riadok správy?" spýtal sa Denver.
  
  
  "Ešte nie."
  
  
  "Prečítaj si toto," povedal Denver. "Malo by to vystrašiť Stocelliho, ak sa o tom dozvie."
  
  
  Zobral som si vybavenie a vrátil som sa, aby som si prečítal pár odsekov faxovanej správy.
  
  
  POROVNANIE CESTUJÚCICH Manifestov za? AIR FRANCE, JFK TO ORLY, 20. apríla - AIR FRANCE, ORLY TO MARSEILLE, 20. apríla - NÁRODNÉ AIRLINES, JFK TO MIAMI INTERNATIONAL, 28. apríla - AIR CANADA, NEW YORK TO MONTREAL, 5.4.
  
  
  PRVÁ TRIEDA PRE CESTUJÚCICH STOCELLI NA VŠETKÝCH VYŠŠÍCH LETOCH. ZÁKAZ KOPÍROVANIA MIEN INÝCH CESTUJÚCICH V PRVEJ TRIEDE. VŠAK DUPLIKÁCIA NA VŠETKY UVEDENÉ LETY - OPAKOVANIE - NA VŠETKY VYŠŠIE LETY V SEKCIÍ "HOSPODÁRNY" CESTUJÚCI SA PREPÍSAJÚ POD MENO HERBERTA DIETRICHA.
  
  
  KONTROLA MANIFESTU CESTUJÚCICH AIR CANADA,
  
  
  MONTREAL TO LAGUARDIA, 5/6 - ZOZNAMY POMENOVANÉ PO RAYMOND DATTUA A HERBERT DIETRICH.
  
  
  NAKONIEC SKONTROLUJTE AEROMEXICO, JFK TO MEXICO CITY A AC
  
  
  
  
  
  APULCO, 4/5 - STOCELLI A DIETRICH.
  
  
  POKRAČUJTE V KONTROLE ĎALŠÍCH MANIFESTOV PRE CESTUJÚCICH. BUDEME INFORMOVAŤ, AKO INFORMÁCIE ZÍSKAME.
  
  
  NAJLEPŠIA INDIKÁCIA: HERBERT DIETRICH SA NACHÁDZA V ACAPULCO.
  
  
  - KONIEC -
  
  
  Všimol som si druhý list:
  
  
  INFORMÁCIE ODVEDENÉ ZO SPRÁVY O ÚVEROVNOM AUDITE SPOLOČNOSTI DIETRICH CHEMICAL COMPANY, INC.
  
  
  HERBERT DIETRICH, PREZIDENT. K DISPOZÍCII ÚPLNÁ SPRÁVA. NASLEDUJÚCE SÚ LEN OSOBNÉ ÚDAJE: HERBERT DIETRICH, 63, VIDER, ADRESA 29 FAIRHAVEN, MAMARONECK, NEW YORK. DIETRICH BORN LAWRENCE, KANSAS. ABSOLVENT KANSASSKEJ UNIVERZITY. MS v chémii, Cornell. VÝSKUMNÝ chemik, UNION CARBIDE, EI DUPONT, PRACOVAL NA ATBOMB CHÉMII V PROJEKTE MANHATTAN POČAS SVETOVEJ VOJNY RIADITEĽ PRE MEDZISVETOVÝ CHEMICKÝ A CHEMICKÝ VÝSKUM PO VOJNE. OTVORENÉ VLASTNÉ R&D LABORATORY, 1956. V DIETRICH CHEMICAL CO. V SÚČASNOSTI MÁ ZAMESTNANCOV TRIADSAŤ. VÝNOSNÁ ČINNOSŤ ŠPECIALIZOVANÁ NA VÝSKUMNÉ PROJEKTY
  
  
  CVIČENIE. NIEKTORÝ NEZÁVISLÝ VÝSKUM. PREDAJ PÁR HODNOTNÝCH PATENTOVANÝCH VZORIEK PRINÁŠA ROČNÝ SIEŤOVÝ VÝNOS V SEDMICH HODNOTÁCH. CELKOVÝ ROČNÝ OBJEM PRESAHUJE 3 000 000 USD. DIETRICH BÝVAL V MAMARONEK OD ROKU 1948. VEĽMI REŠPEKTOVANÝ. FINANČNÉ ZABEZPEČENIE. AKTÍVNY V CIRKEVNÝCH A KOMUNITNÝCH SKUPINÁCH. DETI: SUSAN, NARODENÁ 1952. ALICE, NARODená v roku 1954. NIE V MANŽELSTVÁCH. MANŽELKA: Charlotte, zomrela v roku 1965.
  
  
  ZAČALI SME PLNÝ VÝSKUM. SPRÁVU POŠLEM PO DOKONČENÍ.
  
  
  - KONIEC -
  
  
  Odložil som dva listy papiera, vyzliekol som sa a šiel spať. Keď som ležal v tme, tesne predtým, ako som zaspal, v duchu som prešiel posledný riadok prvej strany správy:
  
  
  NAJNOVŠIA SPRÁVA: HERBERT DIETRICH SA NACHÁDZA V ACAPULCO.
  
  
  Zaujímalo by ma, kto do pekla bol Herbert Dietrich a aké spojenie by mohol mať so zločincami ako Stocelli, Michaud, Dattua, Torregrossa, Vignal, Webber a Klien?
  
  
  ÔSMA KAPITOLA
  
  
  Nasledujúce ráno som bol pri bazéne, keď Consuela Delgardo zišla po schodoch a cez trávnik pri bazéne sa ku mne pripojila. Bol som prekvapený, keď som videl, o koľko bola príťažlivejšia na dennom svetle. Mala na sebe voľný, tkaný, ľahký plážový kabát, ktorý jej končil tesne pod bokmi, a predvádzal svoje nádherné nohy, ktoré sa krúžili v rytmickej, plynulej chôdzi, keď kráčala ku mne.
  
  
  "Dobré ráno," povedala svojim príjemne chrapľavým hlasom a usmiala sa na mňa. "Pozveš ma, aby som si sadol?"
  
  
  "Nečakal som, že ťa ešte uvidím," povedal som. Pritiahol som jej stoličku. "Dáš si niečo na pitie?"
  
  
  "Nie tak skoro ráno." Vyzliekla si plážový kabát a prehodila ho cez operadlo ležadla. Pod nimi boli tmavomodré plavky, okrem hrudníka a rozkroku takmer priehľadné. Vyzeralo to, ako keby mala cez plavky sieťovanú pančuchu. Aj keď ju zakrýval viac, než by to mali bikiny, bolo to takmer rovnako odhaľujúce a určite oveľa sugestívnejšie. Consuela si všimla, že sa na ňu pozerám,
  
  
  "Páči sa ti to?" opýtala sa.
  
  
  „Je to veľmi príťažlivé,“ priznal som. "Málo žien to môže nosiť a vyzerať tak dobre ako ty."
  
  
  Consuela si ľahla do kresla, ktoré som jej vytiahol. Dokonca aj na priamom slnku sa jej pokožka zdala hladká a elastická.
  
  
  "Povedala som im, že som váš hosť," poznamenala Consuela, "dúfam, že vám to nebude vadiť."
  
  
  "Nemáš za čo. Ale prečo? Som si istý, že to nie je spoločenský hovor."
  
  
  "Máš pravdu. Mám pre teba správu."
  
  
  "Od?"
  
  
  "Bickford."
  
  
  „O býčích zápasoch v El Cortijo? Včera večer som dostal správu.
  
  
  "Pôjdem s tebou," povedala Consuela.
  
  
  "Takže ma spoznávajú?"
  
  
  "Áno, dúfam, že ti nebude vadiť, že ma tak často vezmeš z domu," dodala s veselým tónom v hlase.
  
  
  "Dočerta!" - povedal som podráždene. „Prečo mi jednoducho nepovedia áno alebo nie? Prečo všetky tieto nezmysly? "
  
  
  - Očividne ste minulú noc povedali Bickfordovi niečo o ich aktivitách. Šokovalo ich to. Nemysleli si, že o operácii, ktorú práve robili, nikto toľko nevie. Myslím, že sa ti ich podarilo vystrašiť.
  
  
  "Kam do toho všetkého zapadáš?" - spýtal som sa jej priamo.
  
  
  "To nie je tvoja vec."
  
  
  "Mohol by som z toho urobiť svoju vec."
  
  
  Consuela sa otočila a pozrela na mňa. "Nie som pri operácii dôležitý?" Len ma vezmite za nominálnu hodnotu."
  
  
  "A čo je?"
  
  
  "Len atraktívna žena, ktorá sa z času na čas prechádza po meste."
  
  
  „Nie,“ povedal som, „si viac než to. Stavím sa, že keby som sa pozrel na váš pas, našiel by som ho plný vízových pečiatok. Minimálne osem až desať ciest do Európy. Väčšina vstupných pečiatok bude Švajčiarsko a Francúzsko. Správny?"
  
  
  Consuelina tvár zamrzla. "Bastard," povedala. "Videl si to!"
  
  
  "Nie," povedala som a pokrútila hlavou. "To je jasné. Vo vašom podnikaní je veľa peňazí. Nemôžu ich nechať plávať tu v Mexiku alebo v Štátoch. Najlepšie je to skryť vo Švajčiarsku alebo na Bahamách – s očíslovanými bankovkami. Niekto musí vziať peniaze odtiaľto tam. Kto je lepší ako ty? Atraktívna, kultivovaná, elegantná žena. Stavíte na to, že pre nich budete kuriérom.
  
  
  
  
  
  Ten, ktorý robí všetky tie úžasné výlety a tak príjemne sa usmieva na colníkov, keď prechádza krajinou, a ktorého pozná poltucet bankových pokladníkov v Zürichu, Berne a Ženeve.
  
  
  "Čím si si ešte taký istý?"
  
  
  "Že nikdy nenosíš drogy." Nikdy nebudú riskovať, že ich chytia za pašovanie drog. Potom si budú musieť nájsť iného kuriéra, ktorému môžu dôverovať v hotovosti rovnako, ako teraz dôverujú vám. A to je ťažké urobiť."
  
  
  "Máš sakra pravdu!" Consuela bola rozhorčená: „Vedia, že so sebou nikdy nebudem nosiť drogy.
  
  
  "Cítite sa lepšie, keď si myslíte, že nosíte len peniaze?" - spýtal som sa jej s miernym náznakom sarkazmu v hlase. „Je to všetko v poriadku? Viete, heroín zarába peniaze. Ak máš byť morálny, kde máš hranicu? "
  
  
  "Kto si, že sa so mnou takto rozprávaš?" - spýtala sa Consuela nahnevane. "Nič, čo urobíš, neobstojí ani pri kontrole."
  
  
  Nič som nepovedal.
  
  
  "Nie sme až takí rozdielni," povedala mi Consuela a hnev v jej hlase utopil ako modro-biely ľad pokrývajúci kameň uprostred zimy. „Už dávno som si uvedomil, že toto je ťažký život. Ty vieš najlepšie ako vieš. Ty robíš svoju prácu a ja svoju. Len ma nesúď." Odvrátila sa odo mňa. "Prijmi ma takého, aký som, to je všetko."
  
  
  "Vynášam veľmi málo súdov," povedal som jej. "A v tvojom prípade nič."
  
  
  Natiahol som sa, chytil ju za bradu a otočil tvár k sebe. Oči mala zamrznuté chladným rozhorčením. Ale pod tenkou vrstvou potláčaného hnevu som cítil kolotoč kypiacich emócií, ktoré ledva ovládala. Vo vnútri som pocítil silnú reakciu na náhly zmyselný pocit hladkej jej pokožky na mojich prstoch a vo mne sa objavila ohromná potreba rozpútať nepokoj, ktorý v nej zúril.
  
  
  Dlhú, nekonečnú minútu som ju nútil, aby sa na mňa pozrela. Zviedli sme tichú bitku na tých pár centimetroch priestoru, ktorý oddeľoval naše tváre, a potom som nechal svoje prsty pomaly kĺzať po jej brade a kĺzať po jej perách. Ľad sa roztopil, z jej očí odišiel hnev. Videl som, ako jej tvár zmäkla, rozplynula sa do úplnej a úplnej odovzdanosti.
  
  
  Consuela mierne pootvorila pery, jemne ma hrýzla do prstov bez toho, aby zo mňa spustila oči. Pritisol som ruku k jej ústam a cítil som, ako sa jej zuby dotýkajú môjho mäsa. Potom pustila. Stiahol som ruku z jej tváre.
  
  
  „Do čerta,“ povedala Consuela syčivým šepotom, ktorý sa ku mne sotva dostal.
  
  
  "Cítim to rovnako." Môj hlas nebol o nič hlasnejší ako jej.
  
  
  "Ako vieš ako sa cítim?"
  
  
  Teraz bol hnev nasmerovaný na ňu samú za to, že bola taká slabá a umožnila mi to objaviť.
  
  
  "Pretože si ma sem prišiel pozrieť, keď si mohol zavolať." Kvôli výrazu na tvojej tvári práve teraz. Pretože je to niečo, čo nedokážem vyjadriť slovami a ani sa to pokúsiť vysvetliť.“
  
  
  Odmlčal som sa. Consuela vstala a vzala si plážový župan. Nasadila si ho jedným pružným pohybom. Stál som vedľa nej. Pozrela sa na mňa.
  
  
  "Poďme," povedal som a chytil ju za ruku. Kráčali sme po okraji bazéna a po štrkovej ceste, po niekoľkých schodoch vedúcich na terasu a k výťahom, ktoré nás odviezli do mojej izby.
  
  
  * * *
  
  
  Stáli sme blízko seba v tmavej a chladnej miestnosti. Zatiahol som závesy, no svetlo stále prechádzalo.
  
  
  Consuela ma objala a pritisla si tvár k môjmu ramenu, blízko krku. Cítil som jemnosť jej líc a vlhkosť jej pier, keď jej zuby jemne hrýzli do šliach môjho krku. Pritiahol som si ju bližšie k sebe, ťažká plnosť jej pŕs sa jemne pritlačila na moju hruď, rukami som jej stískal stehno.
  
  
  Teraz, keď ku mne odhodlane zdvihla tvár, som sa k nej naklonil. Jej ústa začali zlomyseľne, vytrvalo, neúnavne hľadať moje pery a ústa. Vyzliekol som jej plážový kabát, stiahol som jej remienky z ramien a stiahol oblek až k bokom. Jej prsia boli neuveriteľne jemné - hodvábna pokožka na mojej holej hrudi.
  
  
  "Och, počkaj," povedala zadýchane. "Počkaj." A nechala moje ruky dosť dlhé na to, aby si stiahla oblek z bokov a vystúpila z neho. Hodila za hrsť sieťoviny na stoličku a siahla po páse mojich plaviek. Vystúpil som z nich a tak inštinktívne sme sa spolu pohli, akoby sme túto akciu urobili už toľkokrát, že teraz sa nám stala druhou prirodzenosťou a nemuseli sme premýšľať, čo ďalej.
  
  
  Presunuli sme sa do postele. Znovu som k nej natiahol ruku a bol som k nej veľmi jemný a veľmi vytrvalý, až kým v mojom náručí neožila.
  
  
  Jedného dňa bez dychu povedala: „Nemyslela som si, že to bude takto. Bože, aké dobré.
  
  
  Triasla sa mi v náručí. "Ach môj bože, to je dobré!" - zvolala a vdýchla mi do ucha svoj teplý, vlhký dych. „Milujem to, čo mi robíš! Nezastavuj! "
  
  
  Jej pokožka bola tenká a jemná, hladká s jemným leskom potu, hladká ako telo zrelej ženy, opuchnutá vzrušením. Jej pery boli teplé a vlhké a vlhko sa ku mne lepili všade, kde ma pobozkala. Pomaly sa pohybovala v reakcii na moje ťahy prstom, až kým nebola mokrá a plná, a neodolala, aby sa rozhodne otočila ku mne.
  
  
  Nakoniec sme sa v šialenom zhone zišli, jej ruky ma obmotali, nohy sa jej preplietli s mojimi, pritisla sa ku mne tak silno, ako len vedela, pritiahla si ma do seba rukami, jej hrdlo mierne prenikavé zvuky prerástli do mačacie vrčanie, plné bezmocnosti.
  
  
  V poslednej chvíli sa jej oči otvorili a pozreli sa mi do tváre, len ruku od nej preč a zlomeným hlasom zakričala: "Prekliate zviera!" keď jej telo vybuchlo na moje, jej boky na mňa narazili so zúrivosťou, ktorú nedokázala potlačiť.
  
  
  Neskôr sme ležali spolu, jej hlavu na mojom ramene, každý z nás fajčil cigaretu,
  
  
  „Nič sa tým nemení,“ povedala mi Consuela. Oči mala upreté na strop. "Toto som chcel urobiť..."
  
  
  "...Chceli sme to urobiť," opravil som ju.
  
  
  "Dobre, sme," povedala. "Ale to nič nemení. Myslite na to hneď."
  
  
  "Nemyslel som si, že to bude."
  
  
  "Bolo to dobré," povedala, otočila sa ku mne a usmiala sa. "Rád sa milujem za denného svetla."
  
  
  "Bolo to veľmi dobré."
  
  
  „Pane,“ povedala, „bolo také dobré mať opäť muža. Nikto nemal obavy. Len rovno,“ objal som ju pevnejšie.
  
  
  "To je šialené," pomyslela si Consuela. "Na prvýkrát by to nemalo byť také dobré."
  
  
  "Niekedy sa to stáva".
  
  
  "Myslím, že budeš vždy v poriadku," povedala Consuela. „Len na to nemysli, však? Nevieme, či sa to ešte niekedy stane, však? "
  
  
  Otočila sa ku mne tak, že si ľahla na bok, jednu nohu položila na moju a pritlačila sa k môjmu telu.
  
  
  „Počúvaj,“ povedala naliehavým šepotom, „daj si pozor, dobre? Sľúb mi, že budeš opatrný.
  
  
  "Dokážem sa o seba postarať," povedal som.
  
  
  "To hovorí každý," povedala. Jej prsty sa dotkli jaziev na mojej hrudi. "Nebol si taký opatrný, keď si to dostal, však?"
  
  
  "Budem si dávať väčší pozor."
  
  
  Consuela odskočila odo mňa a ľahla si na chrbát.
  
  
  "Sakra!" - povedala chrapľavým zrelým hlasom. „Byť ženou je peklo. Vieš čo je toto?"
  
  
  DEVIATA KAPITOLA
  
  
  Consuela sa išla domov obliecť. Povedala, že sa vráti asi o hodinu, aby ma neskôr vyzdvihla na stretnutie. Pokojne som sa sprchoval a holil, keď zazvonil telefón. Hrubý hlas sa neobťažoval identifikovať.
  
  
  "Stocelli ťa chce vidieť." Práve teraz. Hovorí, že je to dôležité. Vstaňte sem čo najrýchlejšie.
  
  
  Telefón v mojich rukách stíchol.
  
  
  * * *
  
  
  Stocelliho tmavá okrúhla tvár bola takmer fialová od bezmocného hnevu.
  
  
  "Pozri sa na toto," zakričal na mňa. "Do riti! Len sa na toto pozri! Ten skurvy syn to dostal, nech sa deje čokoľvek."
  
  
  Hrubým ukazovákom ukázal na balíček zabalený v hnedom papieri s modrým papierom prilepeným páskou.
  
  
  "Myslíš si, že toto je moja prekliata bielizeň?" zakričal na mňa Stocelli svojim chrapľavým hlasom. "Vezmi to. Poď, vezmi si to! »
  
  
  Zložil som tašku z konferenčného stolíka. Bol oveľa ťažší, ako mal byť.
  
  
  "Otvorili sme to," zavrčal Stocelli. "Hádaj, čo je vo vnútri."
  
  
  "Nemusím hádať."
  
  
  "Máš pravdu," povedal zúrivo. „Päť kilogramov koňa. Ako sa ti to páči?"
  
  
  "Ako sa sem dostal?"
  
  
  „Posol to priniesol. Ide hore výťahom, tak ho moji chlapci zastavia pri vchode. Povie im, že toto je bielizeň, ktorú som včera poslal, položí ju na stoličku a výťahom sa zvezie späť dole. Dokonca mu dávajú sprepitné. Títo hlúpi bastardi! Ten prekliaty balík tam leží vyše hodiny, kým ich vôbec napadne mi o ňom povedať. Ako sa ti to páči? »
  
  
  "Bol to zamestnanec hotela?"
  
  
  Stocelli prikývol. „Áno, je to zamestnanec. Priviedli sme ho sem... Vie len, že sedí na pulte v komornej kabínke a čaká na doručenie. Na bielizni je moje meno a číslo bytu, takže to prinesie sem."
  
  
  Opýtal som sa. - "Nemyslím si, že videl, kto to nechal?"
  
  
  Stocelli pokrútil okrúhlou, takmer holou hlavou. „Nie, bolo to len tak. To mohol povedať ktorýkoľvek zo zamestnancov hotelového parkovania s obsluhou. Náhodou to videl ako prvý a myslel si, že prinesie ďalší balík.“
  
  
  Stocelli ťažko dupol smerom k oknu. Nechápavo sa pozrel na balík, nevidel ho. Potom otočil svoje hrubé, hrboľaté telo ku mne.
  
  
  "Čo si do pekla robil posledný deň a pol?" - spýtal sa podráždene.
  
  
  "Zachránil ťa pred smrťou," povedal som rovnako ostro. "Michaudova organizácia sem poslala osobu, aby vás miestna organizácia zabila."
  
  
  Stocelli na chvíľu onemel. Frustrovane si udrel päsťou do dlane druhej ruky.
  
  
  "Čo do pekla?" vybuchol. "Prekliatie? Najprv Komisia a teraz Michaudov gang? Pokrútil hlavou ako krátky nahnevaný býk. Dožadoval sa. -"Ako si o tom vedel?"
  
  
  "Kontaktoval ma."
  
  
  "Prečo?" - Stocelliho malé oči sa na mňa zamerali a podozrivo sa zúžili na jeho okrúhlej tvári. Neholil sa a čierne strnisko kontrastovalo s čiernym leskom niekoľkých pramienkov vlasov, ktoré si prečesal cez plešinu.
  
  
  "Chcú, aby som im pomohol zabiť ťa."
  
  
  "A ty mi o tom hovoríš?" Položil si ruky v bok, nohy obkročmo, naklonil sa ku mne, ako keby sa len ťažko bránil tomu, aby na mňa zaútočil.
  
  
  "Prečo nie? Chceš to vedieť, však?"
  
  
  "Čo si im povedal?" - spýtal sa Stocelli.
  
  
  "Aby som sa dostal preč od teba."
  
  
  Stocelli spýtavo zdvihol obočie. "Naozaj? Niečo iné? A ak nie, čo potom?"
  
  
  "Potom odhalím ich organizáciu."
  
  
  "Povedal si im to?"
  
  
  Prikývol som.
  
  
  Stocelli zamyslene našpúli malé pery... "Hraješ drsne, však..."
  
  
  "Oni tiež".
  
  
  "Čo povedali, keď si im to povedal?"
  
  
  "Dnes popoludní by som mal dostať ich odpoveď."
  
  
  Stocelli sa snažil neprejaviť obavy. "Čo myslíš, že povedia?"
  
  
  "Rozhodnite sa sami. Potrebujú Michaudovu organizáciu viac ako vy. Robí ťa to postrádateľným."
  
  
  Stocelli bol realista. Ak sa bál, nedal to najavo. "Áno, musíš si to myslieť, však?" Zrazu zmenil tému.
  
  
  „Niekto s menom Jean-Paul Sevier. Poznáš ho?"
  
  
  Jeho obočie sa zamyslene zvraštilo. "Sevier?" Pokrútil hlavou. "Nemyslím si, že som ho niekedy stretol."
  
  
  Opísal som Jeana-Paula.
  
  
  Stocelli znova pokrútil hlavou. "Stále ho nepoznám. To však nič neznamená. Nikdy som nikomu z nich nevenoval žiadnu pozornosť okrem chalanov, ktorí riadili organizáciu. Michaud, Berthier, Dupre. Nikoho iného by som nepoznal."
  
  
  - Hovorí vám niečo meno Dietrich?
  
  
  Žiadna reakcia. Ak Stocelli poznal meno, dobre ho skryl. "Nikdy som o ňom nepočul. S kým je?
  
  
  „Neviem, či je s niekým. Stretli ste sa už s niekým s týmto menom? "
  
  
  "Počúvaj," zavrčal Stocelli, "v živote som stretol niekoľko tisíc chlapov. Ako do pekla čakáš, že si budem pamätať všetkých, ktorých som stretol? To je isté – nikto, s kým som to kedy riešil. Kto je tento muž?"
  
  
  "Neviem. Keď to zistím, dám ti vedieť."
  
  
  "Dobre," povedal Stocelli, ignorujúc tému. "Teraz mám pre teba malú prácu." Chcem, aby si sa zbavil toho prekliateho balíka. Ukázal palcom na balíček.
  
  
  "Nie som tvoj poslíček." Požiadajte niektorého z vašich ľudí, aby to vyhodil.
  
  
  Stocelli sa nahlas zasmial. "Čo sa ti stalo? Myslíte si, že som hlúpy? Myslíte si, že som dosť hlúpy na to, aby som nechal niektorého z mojich chlapcov behať po tomto hoteli s piatimi kilami heroínu? Ak sa chytia, je to ako ukázať prstom na mňa. Okrem toho, sakra dobre vieš, že im nemôžem veriť, že sa toho zbavia. Viete, koľko to stojí? Komu to dám, prvá vec, ktorú urobí, je zistiť, pod akým uhlom to môže predať. Päť kilogramov je lepších ako milión dolárov na ulici. Je to príliš veľké pokušenie. Nie, pane, ani jeden z mojich chlapcov! "Zmenil som názor. "Dobre," povedal som. "Vezmem to." Stocelli zrazu začal byť podozrivý z môjho ľahkého súhlasu. "Počkaj chvíľu," zavrčal. "Nie tak rýchlo. Prečo si mi nepovedal, aby som odišiel? Prosím ťa o veľkú láskavosť. To ťa chytí a ďalších tridsať rokov stráviš v mexickom väzení, však? Čo som počul, nie je kde stráviť ani tridsať minút. Tak prečo mi chceš tak ďaleko vystrčiť krk? "
  
  
  Usmial som sa naňho a povedal: „To je jedno, Stocelli. Som tu jediný, komu sa dá veriť, že sa toho zbavím za vás a nezašpiním si zadok. Nechcel som mu povedať, čo som tým myslel. Čím menej Stokely vedel o mojich plánoch, tým lepšie. Stocelli pomaly prikývol. "Áno. Keď sa nad tým zamyslím, je to smiešne, však? Ukázalo sa, že zo všetkých mojich chlapcov si jediný, na koho sa môžem spoľahnúť."
  
  
  "Veľmi vtipné."
  
  
  Vzal som balík a strčil som si ho pod ruku, potom som sa otočil na odchod.
  
  
  "Dajte mi vedieť, čo sa deje," povedal Stocelli takmer priateľským hlasom. Kráčal so mnou k dverám. "Som nervózny, keď tu sedím a neviem, čo sa deje."
  
  
  Zišiel som výťahom dole do svojej izby bez toho, aby som niekoho stretol. Kľúčom som otvorila dvere a vošla. A prestal. Na mojej posteli ležala hnedá taška zabalená v papieri, na ktorej bol pripevnený modrý zoznam bielizne, identický s tým, ktorý som držal v ohybe ruky a ktorý som si práve zobral zo Stocelliho prístrešku.
  
  
  * * *
  
  
  Všetko mi netrvalo dlhšie ako desať minút, aby som po príchode polície nič nenašla. Keby bol vzorec rovnaký, vedel som, že polícia by dostala správu, že by mohla nájsť jednu skrýšu heroínu v Stocelliho penthouse a druhú v mojej izbe. Pravdepodobne už smerovali do hotela.
  
  
  O necelú polhodinu som bol vo vestibule a čakal som, kým ma Consuela vyzdvihne. Fotoaparát som nosil na krku s nasadeným 250 mm teleobjektívom. Na ramene som mal veľkú tašku na fotoaparát z hovädzej kože.
  
  
  Consuela meškala. Dal som si tašku s ťažkým foťákom a foťák
  
  
  sedadlo stoličky. "Dávajte mi na to pozor, dobre," povedal som jednému z poslov a podal som mu desaťpesovú bankovku. Podišiel som k stolu.
  
  
  Úradník sa na mňa s úsmevom pozrel.
  
  
  - Señor Stefans, však? Môžem ti pomôcť?"
  
  
  "Dúfam," povedala som zdvorilo. "Máte registrovaného hosťa menom Dietrich - Herbert Dietrich?"
  
  
  "Momentito," povedal úradník a obrátil sa k hosťovmu kartotéku. Skenoval ho a potom vzhliadol. "Áno, seňor, včera prišiel."
  
  
  včera? Ak Dietrich priletel včera a Stocelli deň predtým a letel tým istým lietadlom so Stocellim, tak kde bol Dietrich dvadsaťštyri hodín?
  
  
  Chvíľu som o tom premýšľal a potom som sa spýtal: "Vieš, v ktorej izbe je?"
  
  
  "Je číslo deväť-tri," povedal úradník a znova skontroloval zložku.
  
  
  "Nevieš náhodou ako vyzerá?" Opýtal som sa. "Je možné, že by si mi to mohol opísať?"
  
  
  Úradník pokrčil plecami. "Lo siento mucho, seňor Stefans." Toto je nemožné! Prepáčte, ale nemal som službu, keď sa seňor Dietrich prihlásil.
  
  
  "Nie je to dôležité," povedala som mu. "Napriek tomu ďakujem." Podala som mu zloženú bankovku.
  
  
  Úradníčka sa na mňa usmiala. „De nada, seňor. Ak vám môžem v budúcnosti pomôcť, dajte mi vedieť."
  
  
  Vrátil som sa cez halu a schmatol som svoje vybavenie. Zavesil som si fotoaparát na krk, keď ku mne pristúpila Consuela.
  
  
  "Ach môj bože," zasmiala sa na mne, "naozaj vyzeráš ako turista so všetkým tým fotografickým vybavením, ktoré máš na sebe."
  
  
  Opätoval som jej úsmev. "Nástroje môjho remesla," povedal som ľahko. "Som fotograf na voľnej nohe, pamätáš?"
  
  
  "Povedz mi o tom neskôr," povedala Consuela, pozrela sa na svoje náramkové hodinky a chytila ma za ruku. "Budeme meškať, ak uviazneme v premávke."
  
  
  Práve sme vychádzali z obchvatu pred hotelom, keď sa policajné auto otočilo a zastavilo pred vchodom s húkajúcou sirénou. Štyria policajti vyskočili a rýchlo vošli do hotela.
  
  
  "Čo si myslíš, že chcú?" - spýtala sa Consuela pri pohľade do spätného zrkadla.
  
  
  "Budem prekliaty, ak to viem."
  
  
  Consuela sa na mňa úkosom pozrela, ale nič viac nepovedala. Sústredila sa na zrýchlenie pozdĺž Costera Miguel Aleman, okolo Acapulco Hilton k Diana Circle, kde Paseo del Farallon pretína Costeru. Išla po diaľnici 95 smerom na sever do Mexico City.
  
  
  Asi o míľu ďalej po ceste Consuela odbočila na prašnú cestu vedúcu do podhoria. Nakoniec zatiahla na štrkové parkovisko napoly plné áut.
  
  
  "El Cortijo," oznámila. "Farmársky dom"
  
  
  Videl som drevenú konštrukciu natretú jasnou červenou a bielou farbou, ktorá v skutočnosti nebola ničím iným ako veľkou kruhovou plošinou postavenou šesť stôp nad zemou, ktorá obklopovala malý kruh pokrytý pieskom. Nad miestom bola postavená škridlová strecha, ktorej stred bol otvorený oblohe a jasnému slnku. Samotná plošina bola široká len niečo vyše desať stôp, akurát dosť na to, aby sa do nej zmestili malé stolíky dva hlboké po obvode.
  
  
  Sedeli sme pri stole pri zábradlí, oproti bráne, cez ktorú mali prechádzať býky. Z tejto pozície bol náš výhľad na kruh pod nami úplne voľný.
  
  
  Skupina začala hrať pomalú melódiu. Štyria muži vyšli cez tvrdo nabitý piesok ringu a predvádzali sa v rytme hudby. Dav im tlieskal.
  
  
  Očakával som, že budú oblečení v tradičných trajas de luces, presne ušitých, brilantne vyšívaných „oblekoch so svetlami“, ktoré nosili matadori, ktorých som pozoroval v arénach v Pamplone, Barcelone, Madride a Mexico City. Namiesto toho mali štyria na sebe krátke tmavé saká, biele volánikové košele a sivé nohavice zastrčené do čiernych členkových topánok. Zastali na vzdialenom konci ringu a uklonili sa.
  
  
  Ozval sa roztrúsený potlesk. Matadori sa otočili a kráčali späť, zmizli pod plošinou pod nami.
  
  
  Stôl vedľa nás bol plný. V skupine bolo šesť ľudí. Dve z troch dievčat sedeli chrbtom k ringu. Jedna z nich bola blondínka, druhá ryšavá. Tretie dievča bolo malé a tmavé, s elegantnou kamennou tvárou.
  
  
  V čele stola začal s dievčatami žartovať vysoký sivovlasý muž s veľkým bruchom. Vysoký chudý muž sedel medzi ryšavým mužom a podsaditým Mexičanom s bronzovou tvárou.
  
  
  Naklonil som sa ku Consuele. "Sú to tvoji ľudia?"
  
  
  "Dvaja z nich." Jej hlas bol sotva hlasnejší ako šepot. Od ringu sa neodvrátila.
  
  
  "Ktorí dvaja?"
  
  
  "Dajú ti vedieť."
  
  
  Teraz pikador vošiel do ringu na koni s ťažkými vypchávkami na pravej strane a dlhým výpraskom na boku pravého oka, aby nevidel býka.
  
  
  Býk spustil rohy a vyrútil sa na koňa. Pikador sa so zlomyseľným prírazom naklonil a zapichol špičku šťuky hlboko do ľavého ramena býka, pričom sa opieral o dlhú rukoväť. Silne odolával tlaku býka a držal rohy ďalej od svojho koňa. Býk utiekol pred neznesiteľnou bolesťou a bežal okolo ringu, z rany na ramene mu tiekla jasná krv a na jeho zaprášenej čiernej koži mala pruhovaná červená stuha.
  
  
  
  Do ringu vstúpil prvý banderillero. V každej ruke držal oštep s dlhou násadou a roztiahol ruky v tvare trojuholníka a zahnute sa rozbehol smerom k býkovi. Býk sklonil hlavu, aby zaútočil. Banderillero sa sklonil a na každé plece býka položil nabrúsené oštepy. Ostré železo vkĺzlo do tvrdej kože zvieraťa, ako keby bolo vyrobené z hodvábneho papiera. Pozrel som sa na ľudí pri vedľajšom stole. Nikto z nich mi nevenoval pozornosť. Sledovali dianie v ringu. Matador opäť vyšiel a niesol malú muletu. Krátkymi krokmi podišiel k býkovi a snažil sa ho prinútiť, aby sa ponáhľal. Býk bol veľmi zlý. S matadorom to však bolo ešte horšie. Blondínka pri vedľajšom stole sa odvrátila od ringu. "Hej, Garrett, kedy zabijú býka?" "O minútu alebo dve," odpovedal podsaditý muž. "Neuvidíš to, kým sa neotočíš." "Toto nechcem vidieť." Nemám rád pohľad na krv." Býk bol unavený. Matador bol pripravený zabíjať. Boky býka sa dvíhali vyčerpaním, hlavu mal sklonenú k piesku. Matador podišiel k sklopenej hlave, sklonil sa a vrazil meč do býka až po rukoväť. Ak je chrbtica prerezaná, býk sa okamžite zrúti v krku, krv vytekala z čerstvej rany a tiekla z dvoch oštepov na jeho pleciach a z roztvorenej rany na obrázku tu krv vytekala z úst hustým, viskóznym prúdom blondínka, ktorá sa mimovoľne otočila k prsteňu, "Toto je taká prekliata krvavá krajina!" Mexičanku prekvapilo jej znechutenie," povedal jej. oceľ a krviprelievanie posilňujú náš zmysel pre mužskú odvahu. Ty, Northamericano, si príliš mäkký, „Do riti, Carlos,“ vyštekla a otočila sa chrbtom k býkovi v ruke jeden z banderillerov meč. Matador sa naklonil nad býka a urobil sekací pohyb. Čepeľ preťala miechu a býk sa zrútil do piesku. Garrett otočil hlavu a zachytil môj pohľad. Vstal. "V aute mám pár fliaš whisky," povedal nahlas. "Poďme po nich, Carlos." Videl som, ako prechádzajú po obvode arény a prechádzajú cez drevenú plošinu, ktorá viedla na parkovisko. Consuela sa dotkla mojej ruky. "Teraz sa k nim môžeš pridať." Nasledoval som ich von z ohrady. Garrett sa predieral zaparkovanými autami, až kým nedorazil na druhý koniec pozemku. Zastavil sa, aby sa otočil a počkal na mňa. Keď som sa priblížil, chladne sa na mňa pozrel. Zastal som pred ním. Neviem, čo odo mňa očakával, ale nestrácal som ani slová ani čas. "Nechajte Stocelliho na pokoji," povedal som ostro a pozrel som sa do Garrettovej ťažkej, militantnej tváre. Môj pohľad sa potom presunul na Carlosa, ktorý sa mi stretol s nezaujatým zdvorilým výrazom. Carlos mal na sebe svetlozelené nohavice, košeľu zo surového hodvábu a na malých nohách biele mokasíny so strapcami. Vyzeral ako hulvát, ale cítil som v ňom hlboké jadro tvrdosti, ktoré Garrett nemal. Garrett blafoval a bol pompézny. Carlos bol z nich nebezpečnejší. Carlos natiahol ruku a dotkol sa mojej ruky. Jeho hlas bol veľmi pokojný a zdvorilý. "Señor, myslím si, že klíma v Acapulcu sa pre vás stala veľmi nezdravou."
  
  
  "Nebojím sa".
  
  
  Carlos mierne pokrčil kyprými plecami. "To je veľmi zlé," poznamenal. "Trocha strachu môže niekedy zachrániť život človeka." Odvrátil som sa od nich a skrýval som svoj hnev. Vrátil som sa do ringu cez stoly ku Consuele. Dotkol som sa jej ruky. "Budú problémy. Môžete sa vrátiť do mesta so svojimi priateľmi? "Samozrejme. Prečo?" „Daj mi kľúče od tvojho auta. "Nechám ich v mojom hoteli." Consuela pokrútila hlavou. „Priviedol som ťa sem. Vezmem ťa späť. "Poďme teda." Zbalil som si fotoaparát a veľkú tašku s vybavením. Po Consuele krok za mnou som opustil ohradu. Prechádzali sme cez malý drevený mostík, Consuela stála vedľa mňa, keď som zrazu kútikom oka zachytil nejaký pohyb. Čistým, inštinktívnym reflexom som Consuelu odhodil od seba o zábradlie a rútil sa k drevenej stene, ktorá tvorila jednu stranu priechodu. Odrazil som sa šikmo od steny, otočil sa a padol na jedno koleno. Krk sa mi zapálil, akoby mi ho niekto prepálil horúcim železom. Cítil som, ako mi po golieri steká pramienok krvi. "Čo to je?" - zvolala Consuela a potom jej pohľad padol na banderillu s dlhou rúčkou, ktorá sa stále triasla v stene medzi nami, jej nabrúsený oceľový hrot hlboko zapichnutý do dreva. Dlhá rukoväť so stuhou kývajúcou sa dopredu a dozadu ako smrtiaci metronóm.
  
  
  
  
  Spomenul som si, ako ľahko ostnatá oceľ prepichla kožu býka. Nebolo ťažké si predstaviť, ako mi iliakálny popruh prepichol hrdlo, keby som nekonal tak rýchlo.
  
  
  Postavil som sa a oprášil si kolená nohavíc.
  
  
  "Vaši priatelia nestrácajú čas," povedal som zúrivo. "Teraz poďme odtiaľto."
  
  
  * * *
  
  
  Jean-Paul ma čakal v hale. Keď som vošiel, vyskočil na nohy. Prešiel som cez halu smerom k výťahom a on kráčal vedľa mňa.
  
  
  "Fajn?"
  
  
  "Povedali mi, aby som sa do pekla dostal z Acapulca."
  
  
  "A?"
  
  
  "Tiež sa ma pokúsili zabiť."
  
  
  Vošli sme do výťahu. Jean-Paul povedal: "Myslím, že si v zlej pozícii, priateľ."
  
  
  Neodpovedal som. Výťah zastal na mojom poschodí. Odišli sme a kráčali po chodbe. Keď sme prišli do mojej izby, vytiahol som kľúč.
  
  
  "Počkaj," povedal Jean-Paul ostro. Natiahol ľavú ruku po kľúč: "Daj mi ho."
  
  
  Pozrel som sa dole. Jean-Paul držal v pravej ruke pištoľ. So zbraňami sa až tak nehádam. Dal som mu kľúč.
  
  
  "Teraz ustúp."
  
  
  Išiel som preč. Jean-Paul vložil kľúč do zámky a pomaly ním otočil. Prudkým pohybom otvoril dvere, padol na jedno koleno, pištoľ v ruke mieril na miestnosť, pripravený zasiahnuť kohokoľvek vo vnútri.
  
  
  „Nikto tam nie je,“ povedal som mu.
  
  
  Jean-Paul sa postavil na nohy.
  
  
  "Nikdy sa nehanbím byť opatrný," povedal. Vošli sme do miestnosti. Zavrel som za nami dvere, prešiel k oknu terasy a pozrel von. Jean-Paul za mnou pripravoval nápoje. Tašku s výbavou som hodil na stoličku a položil na ňu fotoaparát.
  
  
  Pri pohľade na záliv som videl motorové člny ťahajúce vodných lyžiarov. Pri jachtárskom klube kotvilo niekoľko motorových plachetníc. Loď s tuniakom, ktorú som videl deň predtým, bola stále priviazaná k nábrežiu. Myslel som na to.
  
  
  Jean-Paul sa spýtal: "Nebojíš sa mi otočiť chrbtom?"
  
  
  "nie"
  
  
  Miešal nápoje. „Kým si bol preč, zažili sme nejaké vzrušenie. Miestna polícia navštívila hotel. Prehľadali Stocelliho strešný byt.“
  
  
  "Takže?"
  
  
  "Prehľadávali aj tvoju izbu." Jean-Paul uprene hľadel na moju tvár a snažil sa zachytiť najmenší výraz prekvapenia. "Prekáža ti to?"
  
  
  "Čakal som to."
  
  
  Otočil som sa a znova som sa pozrel von oknom. Od chvíle, keď som na posteli videl falošné vrece na bielizeň, som vedel, že ma zavolá polícia.
  
  
  Pravdepodobne boli upozornení, aby prehľadali Stocelliho byt aj moju izbu kvôli drogám. Niekto sa pokúsil nasadiť na Stocelliho ťažký rám.
  
  
  Ale to nebolo to, čo ma trápilo.
  
  
  "Prečo by polícia prehľadávala Stocelliho prístrešok?" - spýtal sa Jean-Paul.
  
  
  "Pretože dnes mu doručili päť kilogramov heroínu zabalených ako balík bielizne," povedal som.
  
  
  Jean-Paul prekvapene zapískal.
  
  
  „Zrejme to znamená, že sa toho zbavil. Eh bien? "
  
  
  "Zbavil som sa toho kvôli nemu."
  
  
  "Och?" Ďalšia dlhá pauza. "Preto prehľadali tvoju izbu?"
  
  
  „Nie. Ďalší balík, akoby mi ho doručili do izby,“ povedal som pokojne, stále chrbtom k Jeanovi-Paulovi. "Ďalších päť kilogramov v presne rovnakom balení."
  
  
  Jean-Paul zamyslene strávil informácie. Potom povedal: "Keďže polícia nič nenašla, môžem sa opýtať, čo ste urobili s heroínom?"
  
  
  "Vzal som to so sebou."
  
  
  „A zbavil si sa toho dnes popoludní? Aký si šikovný, mon amil.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Nie, stále to mám v taške s vybavením." Všetkých desať kilogramov. Nosím ho so sebou celý deň."
  
  
  Jean-Paul sa otočil a pozrel na objemnú tašku s vybavením, ktorú som položil na stoličku pri okne. Začal sa smiať.
  
  
  „Máš skvelý zmysel pre humor, priateľu. Viete, čo by sa stalo, keby to u vás našla polícia? "
  
  
  "Áno. Tridsať rokov tvrdej práce. To mi povedali."
  
  
  "Neprekáža ti to?"
  
  
  "Ani nie tak ako niečo iné."
  
  
  Jean-Paul mi priniesol drink. Vzal si svoju a sadol si na jednu zo stoličiek.
  
  
  Zdvihol pohár. "A voire sante!" Odpil si. "Čo ťa trápi?"
  
  
  Otočil som sa. "Nie ste z Michaudovej organizácie."
  
  
  Jean-Paul si dal dúšok rumu. V jeho sivých očiach bola výzva. "Prečo si to myslíš?"
  
  
  „V prvom rade si ku mne príliš priateľský. Si skôr ako môj bodyguard. Po druhé, v skutočnosti netlačíte na zničenie Stocelli. Nakoniec, celý deň ste vedeli, že sa niekto pokúšal stocelliho obviniť, rovnako ako Michauda. Toto ti malo dokázať, že Stocelli nepostavil Michauda a preto ideš po nesprávnom chlapovi. Ale ty si s tým nič neurobil."
  
  
  Jean-Paul nepovedal nič.
  
  
  Pohol som sa ďalej. „Nielen to, ale celý deň si bol uväznený v hoteli, aj keď štyria policajti hľadali v reštaurácii drogy. Ak by ste naozaj boli z organizácie Marseille, utekali by ste ako čert, keď by ste ich prvýkrát videli."
  
  
  "Takže?"
  
  
  "Tak kto do pekla si?"
  
  
  "Čo si myslíš že som?"
  
  
  "Policajt."
  
  
  "Prečo si myslíš, že je to tak?"
  
  
  „Spôsob, akým si pred pár minútami prešiel dverami. Toto
  
  
  prísne policajné vybavenie. Tak ťa to učili.
  
  
  „Si bystrý, mon vieux! Áno, som policajt.
  
  
  "Drogy?"
  
  
  Jean-Paul prikývol. „L'Office Central Pour la Suppression du Trafic des Stupifiants. Spolupracujeme s vaším Federálnym úradom pre narkotika a nebezpečné drogy, BNDD."
  
  
  "A čo mexická polícia?"
  
  
  „Pre túto operáciu áno. federálov. Vedia, že som v utajení."
  
  
  „Skutočne sem Michaudová organizácia poslala niekoho, aby prinútil gang Acapulco zlikvidovať Stocelliho? Alebo to bol kryt? »
  
  
  "Och, poslali muža, dobre." Tak sme sa o tom dozvedeli. Požiadali sme mexickú políciu, aby ho zadržala, keď vystúpil z lietadla v Mexico City."
  
  
  „A povedal vám všetko o ich plánoch so Stocellim? Myslel som, že Korzičania nehovoria. Vraj sú ešte tichší ako Sicílčania.
  
  
  Jean-Paul sa na mňa usmial. „Mexická polícia nie je taká zdržanlivá ako my. Najmä so zahraničnými zločincami. Na semenníky mu pripojili elektródy a zapli prúd. Kričal päť minút a potom sa zlomil. Už nikdy nebude ako predtým, ale všetko nám povedal.“
  
  
  Zmenil som tému. "Odkiaľ o mne vieš?"
  
  
  Jean-Paul pokrčil plecami. "Viem, že si z AX," povedal. Viem, že ste N3 - elitný zabijak v tejto organizácii. Preto by som bol rád, keby ste s nami spolupracovali."
  
  
  "Kto sme'? A ako?"
  
  
  „Američania chcú Stocelliho. Mexická polícia žiada likvidáciu organizácie Acapulco. A my Francúzi by sme chceli prerušiť spojenie medzi gangom Michaud, gangom Stocelli a gangom Acapulco."
  
  
  "Moje rozkazy prichádzajú z Washingtonu," povedal som mu. "Musím to s nimi skontrolovať."
  
  
  Jean-Paul sa na mňa usmial. "Chceš povedať, že sa budeš musieť poradiť s Hawkeom."
  
  
  Nič som nepovedal. Jean-Paul nemal nič spoločné s tým, že vedel o Hawkovi - alebo že som bol číslo 3, alebo že som bol označený za vraha. Vedel príliš veľa.
  
  
  „Hej, dám ti vedieť,“ povedal som.
  
  
  Jean-Paul vstal a položil pohár. Podišiel k dverám a otvoril ich. Začal vychádzať a potom sa otočil vo dverách.
  
  
  „Rád by som dostal vašu odpoveď najneskôr dnes večer,“ povedal. "Máme v úmysle..."
  
  
  Jeho hlas sa v polovici vety preruší ako ihla gramofónu, ktorá sa náhle odtrhne od platne a slovo sa skončí v neartikulovanom prekvapení. Potkol sa, zakolísal sa, pol kroku vpred do izby a zabuchol za sebou dvere. Potom sa o ňu oprel a skĺzol na podlahu.
  
  
  Skočil som cez izbu. Jean-Paul mal zatvorené viečka. Z pľúc mu zrazu praskla penivá karmínová bublina. Z úst mu tiekla krv. Nohy mu na protest proti smrti silno trhli o podlahu.
  
  
  Siahol som po kľučke, no jeho telo sa zrútilo na spodný panel a bránilo mi ho otvoriť.
  
  
  Vonku hrubý koberec na chodbe tlmil všetky možné kroky. Pustil som kľučku a kľakol som si pred Francúzovo štíhle telo. Cítil som pulz. Bol neprítomný. Napoly som sa k nemu otočil a uvidel som rukoväť noža s kostenou rukoväťou, ktorá vyčnievala z Jean-Paulovho chrbta v zvláštnej, zhubnej formácii.
  
  
  DESIATA KAPITOLA
  
  
  Načasovanie vraha bolo dokonalé. Nepočul som otváranie alebo zatváranie dverí. Nikto nevyšiel na chodbu. Na chodbe pred mojou izbou bolo ticho. Dlho som stál nad Jean-Paulovým telom, než som sa načiahol a schmatol koberec na chodbe, odtiahol mŕtvolu hlbšie do miestnosti a posunul ju preč od dverí. Opatrne som otvorila dvere a pozrela von. Chodba bola prázdna. Zavrel som a zamkol dvere, kľakol som si pred štíhle telo Francúza, natiahol som sa na zakrvavený koberec a dlho som mu hľadel do tváre, pričom som celý čas cítil, ako vo mne zúri hnev, pretože som urobil chybu. .
  
  
  Mal som si uvedomiť skôr v El Cortijo, že Carlos už dal do pohybu všetky plány, ktorých sa musel zbaviť, ešte predtým, ako ma s Brianom Garrettom vôbec spoznali. Mal som vedieť, že ma nikdy nenechá opustiť Acapulco nažive, pokiaľ som vedel, čo by som urobil s jeho organizáciou. Myslel som si, že aspoň do zajtra rána budem mať viac času, no v tomto predpoklade som sa mýlil. Čas vypršal a teraz je Jean-Paul kvôli tomu mŕtvy. Vedel som tiež, že nikdy nedokážem presvedčiť mexickú políciu, najmä poručíka Fuentesa, aby mi uverili, že som sa nepodieľal na smrti Jeana-Paula.
  
  
  Bol najvyšší čas, aby som konal. Pozrel som sa na Jean-Paulove otvorené, uprené oči a načiahol som sa, aby som mu zavrel viečka. Rozopol som mu sako. Revolver Smith & Wesson Airweight Model 42 kalibru .38 s orechovou rukoväťou mal zastrčený v krátkom puzdre v páse nohavíc. Preložil som si pištoľ do vlastného bedrového vrecka. Pozrel som sa na hodinky – večer bolo príliš skoro na to, aby som sa snažil zbaviť tela. Aj keď v hoteli nebolo veľa hostí, bolo by priveľké predpokladať, že chodby boli práve teraz prázdne.
  
  
  Opatrne som zabalila jeho mŕtvolu do tenkého koberca. nie po členky, ale tvár mal zahalenú.
  
  
  Pomocou prúžkov látky, ktoré som odtrhol z obliečky na vankúš, som mu priviazal koberec na hruď a kolená.
  
  
  Hľadal som skrýšu v izbe. Skriňa na šaty bola príliš nebezpečná, tak som sa rozhodol zasunúť korpus s kobercom pod manželskú posteľ, prikrývku som nechal spadnúť nabok tak, aby jej okraj spočíval takmer na podlahe.
  
  
  Keď bol Jean-Paul na chvíľu mimo cesty, zameral som svoju pozornosť na odstránenie dôkazov toho, čo sa stalo. Rozsvietil som svetlo v hale a skontroloval som, či na stenách nestrieka krv. Našiel som niekoľko. Spodný panel dverí bol neporiadok. V kúpeľni som si namočil uterák do studenej vody, vrátil som sa do predsiene a umyl dvere a steny.
  
  
  Rohož zabránila tomu, aby sa krv dostala na podlahu.
  
  
  Potom som uterák opláchla, ako som najlepšie vedela, pokrčila a hodila na zem pod umývadlo. Vyzliekla som si zakrvavené oblečenie a osprchovala som sa.
  
  
  Použil som ďalšie dva uteráky, osušil som sa a zroloval a hodil pod umývadlo spolu s druhým uterákom. Nech si slúžka myslí, že som flákač. Prinajmenšom by jej to zabránilo v prílišnom pohľade na prvý uterák.
  
  
  Keď som sa oholil, prezliekol som sa do čistej športovej košele, nohavíc a madrasovej bundy.
  
  
  Chystal som sa obliecť si Huga a nasadiť Wilhelminu, môj 9 mm Luger, ale akákoľvek veľkosť 9 mm pištole je dosť veľká. Pod ľahkým oblečením je príliš dobre vidieť, tak som nechal pištoľ a nôž vo falošnom dne môjho atašé.
  
  
  Namiesto toho som sa rozhodol pre ľahký revolver Jean-Paul .38.
  
  
  Normálne by som si nedala sako. Májové večery v Acapulcu sú príliš teplé na to, aby bola bunda zbytočná, ale mal som revolver Jean-Paul, a hoci bol malý, bol stále príliš nápadný, pokiaľ som nemal niečo na zakrytie.
  
  
  Keď som sa prezliekla, vrátila som sa do kúpeľne. Zo súpravy na holenie som si zobral fľaštičku tabletiek na spanie Nembutal. Vo fľaši bolo desať alebo dvanásť kapsúl. Niekedy, keď nemôžem zaspať, vezmem si jeden z nich. Teraz som pre ne mal iné využitie. Do vrecka som vložil malú plastovú nádobu spolu s kotúčom polpalcovej lepiacej pásky, ktorú som mal v lekárničke.
  
  
  Vrátil som sa do spálne, zobral som fotoaparát a prehodil som si cez rameno objemnú tašku s fotoaparátom.
  
  
  Keď som vyšiel z dverí, zavesil som na vonkajšiu kľučku dverí nápis NERUŠIŤ. Dal som si kľúč od izby do vrecka. Ako mnohé hotely, aj Matamoros pripevnili ku kľúču ťažkú bronzovú plaketu, aby ho hostia nechceli nosiť so sebou a mali tendenciu nechať kľúč na pulte. Nerád to robím. Chcem mať možnosť vchádzať a vychádzať z mojej izby bez toho, aby som upútala pozornosť a zakaždým sa zastavila pri mojom stole. Kľúč a menovka ležali ťažko v zadnom vrecku mojich nohavíc.
  
  
  Keď som išiel dole do haly, nevidel som nikoho na chodbe ani vo výťahu. Na recepcii som sa zastavil, aby som sa spýtal, či je pre mňa pošta. Nič som nečakal, ale keď sa predavač otočil k pultom za ním, mohol som skontrolovať slot pre Suite 903. Oba kľúče boli v zásuvke. Dietrich zrejme stále neprišiel.
  
  
  Úradník sa otočil a smutne sa usmial. "Nie, pán, nič pre vás nie je." Nebol to ten istý úradník, s ktorým som hovoril v ten deň,
  
  
  "Poznáte seňora Dietricha?"
  
  
  "Senor Dietrich?"
  
  
  "Apartmán deväť tri," vyzval som ho.
  
  
  "Ach! určite. Je to veľmi milý pán, ktorý prišiel včera. Sám som to zaregistroval."
  
  
  "Teraz tu nie je, však?"
  
  
  Úradník pokrútil hlavou. „Nie. Asi pred pol hodinou som ho videl odísť.
  
  
  „Si si istý, že je to asi šesťdesiatročný muž – to bolo všetko, čo som vedel o Dietrichovom vzhľade.
  
  
  „Samozrejme, že viem, ako vyzerá! Dosť vysoká. Veľmi tenký. Veľmi vynikajúce. Strieborné vlasy. Modré oči. Chodí s miernym krívaním, hoci nemá palicu. Jeho dcéra je veľmi krásna."
  
  
  "Jeho dcéra?"
  
  
  "Áno, senor, nemôžeš zabudnúť na také krásne dievča, aké dlhé blond vlasy!" ale my sa takéto otázky nepýtame."
  
  
  - Dobre, toto je Dietrich. Účet som odovzdal predavačke. "Ozvem sa mu neskôr."
  
  
  - Môžem mu zanechať odkaz, senor?
  
  
  „Nie, neviem, kedy ho uvidím. Vďaka za informácie."
  
  
  "De nada."
  
  
  * * *
  
  
  Prenajal som si sedan z kancelárie Hertz a odviezol som sa do Sanbornu, kde som si kúpil podrobnú mapu ulíc Acapulca. V kaviarni som si sadol do kabínky, objednal si kávu a na stôl pred seba položil mapu. Snažil som sa nájsť cestu do Bickfordovej vily, kam ma Consuela vzala minulú noc. Na mape neboli zobrazené všetky menšie bočné uličky, takže som si nebol úplne istý, či som vybral správnu ulicu. Spomenul som si, že je to krátka slepá ulica a je na nej len pár domov. Všetky domy majú výhľad na záliv.
  
  
  
  
  
  Bol som si istý, že ulicu spoznám, ak ju znova nájdem. Bickfordov dom bol úplne posledný na konci slepej ulice, izolovaný od ostatných.
  
  
  V duchu som si prešiel všetky možnosti, až som ich zúžil na tri. Trvalo mi dve šálky kávy a pol tucta cigariet, kým som konečne zložil kartu a odišiel.
  
  
  Koniec ulice nebol slepou uličkou, ako ukazovala mapa. Bol rozšírený, aby sa zaradil do ďalšieho pruhu, tak som sa otočil a skúsil druhý. Bola to slepá ulica, ale bolo na nej príliš veľa domov, natlačených čo možno najtesnejšie.
  
  
  Skúsil som to znova. To tiež nebolo správne, tak som sa vrátil na diaľnicu a zišiel z cesty. Teraz bolo takmer desať tridsať. Rozsvietil som svetlo a znova som rozložil mapu a snažil som sa prísť na to, kde som urobil chybu. Nakoniec som to našiel. Odbočil som na nesprávnej križovatke. Zhasol som svetlo, zroloval mapu a vrátil sa na cestu.
  
  
  Tentokrát som ulicu našiel na druhý pokus. Po jeho dĺžke boli štyri široko oddelené domy. Bickfordov dom bol posledný v zálive; Do ulice sa otváral vysoký múr z nepálených tehál so železnými mrežami. Nepriblížil som sa k nemu. Za rohom som nechal auto z dohľadu a kráčal som po poľnej ceste k bráne, ktorá bola zabezpečená reťazou a visiacim zámkom. Stlačil som tlačidlo hovoru a čakal. V tme som počul cvrlikanie hmyzu a cvakajúci šuchot palmových listov, ktoré sa o seba obtierali v jemnom vlhkom morskom vánku.
  
  
  Prešlo niekoľko minút, kým sa vrátnik objavil starší sivovlasý polokrvník s naježenými fúzmi, ktorý si zastrčil košeľu do širokých nohavíc a kráčal po ceste.
  
  
  Nedala som mu čas na rozmyslenie.
  
  
  odsekol som po španielsky. - "Ponáhľaj sa, viejo!" "Señor Bickford na mňa čaká!"
  
  
  Starý pán sa zastavil asi stopu od brány a zamyslene sa na mňa pozeral so zvrašteným obočím.
  
  
  "Nič neviem-"
  
  
  "Otvor bránu!"
  
  
  Starý pán vybral z vrecka baterku. Otočil ho smerom k mojej tvári.
  
  
  „Nie v mojich očiach, ty starý blázon! Nasmerujte svetlo na moju ruku."
  
  
  Starý pán poslušne namieril baterku dole. Videl modrú oceľ zo Smith & Wesson .38. Bez toho, aby odtrhol oči od pištole, vrátnik vybral z vrecka obnosených nohavíc hrubý zväzok kľúčov. Prsty sa mu triasli, keď si vybral kľúč a vložil ho. Zámok sa otvoril. Natiahol som sa ľavou rukou a odoprel reťaz. Otvoril som bránu, stále mieriac zbraňou na starého muža, a vošiel som dnu.
  
  
  "Zatvor bránu, ale nezamykaj ju."
  
  
  Urobil ako som mu povedal.
  
  
  "Kto je tu ešte?" Ukázal som pištoľou, aby som zišiel z cesty.
  
  
  "Len senor a senora," odpovedal nervózne.
  
  
  "Vaša žena?"
  
  
  „Mi mujer es muerta. Je mŕtva, zostal som len ja.
  
  
  "Ostatní sluhovia?"
  
  
  "Idú. Nespia tu. Vrátia sa až ráno."
  
  
  "Išiel už seňor Bickford spať?"
  
  
  Starec pokrútil hlavou. „Nemyslím si to, dole je stále svetlo.
  
  
  Zdvihol na mňa slzavé, vystrašené oči. „Prosím, pane, som starý muž. Nechcem žiadne problémy.
  
  
  "Dnes tu môže byť veľa problémov," povedal som a pozoroval ho.
  
  
  "Môžem byť veľmi ďaleko za veľmi krátky čas," prosil starý muž. "Najmä ak príde polícia."
  
  
  "Dobre," povedal som. Siahol som do peňaženky a vytiahol štyristo pesos – asi tridsaťdva dolárov.
  
  
  „Aby ti uľahčila cestu. Pre vaše nepohodlie. „Vložil som bankovky do ruky vrátnikovi.
  
  
  Starý muž sklopil zrak a vložil bankovky do vrecka: "Môžem už ísť?"
  
  
  Prikývol som. Muž otvoril bránu na šírku ruky a prekĺzol. Okamžite sa rozbehol po poľnej ceste, čižmy mu klepali o päty a vydávali jemné škrabavé zvuky na štrku. Zabočil za roh a o pár sekúnd sa mu stratil z dohľadu.
  
  
  Otvoril som bránu a vošiel do tmy na dobre udržiavanom pozemku smerom k domu.
  
  
  Od dverí vedúcich z kuchyne do jedálne som sledoval Bickforda a jeho manželku. Obaja sedeli v časti obývačky, ktorú som videl cez jedáleň.
  
  
  Bickford odložil časopis, ktorý držal, a zložil si okuliare na čítanie s hrubým rámom.
  
  
  "Dáš si drink, kým pôjdeme spať?" - spýtal sa Doris.
  
  
  Doris sedela na gauči a veľmi sústredene si maľovala nechty na nohách. Bez toho, aby zdvihla zrak, povedala: "Vezmi si to."
  
  
  Vošiel som do jedálne a zastavil som sa pri oblúku, ktorý ju oddeľoval od obývačky. "Navrhujem, aby si to nechal na neskôr," povedal som.
  
  
  Bickford prekvapene zdvihol zrak. Doris upustila fľašu laku na bielu pohovku. "Do prdele!" bolo všetko, čo povedala.
  
  
  Vošiel som do obývačky a nechal Bickforda vidieť zbraň v mojej ruke.
  
  
  Dožadoval sa. -"Čo to do pekla všetko je?"
  
  
  "Vaši priatelia nechcú, aby to bolo ľahké."
  
  
  Oblizol si pery a nervózne pozeral na zbraň. "Prečo ja? Urobil som, čo si žiadal."
  
  
  
  „Ako si raz povedal, si len ten chlap uprostred. Myslím, že to znamená, že to dostanete z oboch strán."
  
  
  "Čo chceš?"
  
  
  "Trochu. Ty a ja si pôjdeme spolu zajazdiť."
  
  
  "Hej, počkaj chvíľu!" - skríkla Doris.
  
  
  "Neublíži sa mu, ak urobí, čo mu poviem," uistil som ju.
  
  
  "A čo ona?" Bickford bol stále nervózny zo zbrane.
  
  
  "Ona zostáva." Vytiahol som fľašu z vrecka a tresol dve kapsuly na vrch baru.
  
  
  „Slečna Bickfordová, ocenil by som, keby ste si vzali tieto tabletky...
  
  
  "Nie!" - vybuchol Bickford a postavil sa na nohy. - Nechajte ju bokom!
  
  
  „Toto robím ja. Nie som taký hlúpy, aby som ju zviazal. Je príliš veľká šanca, že sa dostane na slobodu. A radšej som ju nebil po hlave.
  
  
  Spýtal sa: "Čo - čo je toto?"
  
  
  "Tabletky na spanie. Neublížia jej."
  
  
  Doris vstala z pohovky a prešla k baru. Všimol som si, že sa vôbec nebála. Dokonca sa na mňa rýchlo usmiala, čo Bickford nevidel. Vzala si tabletky a naliala si pohár vody.
  
  
  "Si si istý, že mi neublížia?" V jej hlase bol náznak pobavenia a jej zelené oči s hustými mihalnicami sa smelo zahľadeli do mojich. Vložila si tabletky do úst a vypla ich, potom podišla ku mne. "Všetko, čo budem robiť, je zaspať?"
  
  
  "Sadnite si, pani Bickfordová."
  
  
  "Doris," zamrmlala, stále mi odvážne hľadela do tváre s drobným úsmevom na perách.
  
  
  "Späť na pohovku." Doris sa odo mňa pomaly odvrátila a vrátila sa na pohovku, zámerne kývala bokmi. Bickford k nej podišiel a posadil sa vedľa nej. Opatrne ju chytil za ruku, no ona sa odtiahla.
  
  
  "Preboha, Johnny." Som v poriadku, tak sa upokoj, dobre? Ak mi chcel ublížiť, nemohli by ste ho zastaviť." Otočila sa ku mne tvárou. "Ako dlho to trvá?"
  
  
  "Desať až dvadsať minút," povedal som. „Mohol by si sa len natiahnuť a oddýchnuť si. Počkáme.
  
  
  * * *
  
  
  O necelých pätnásť minút neskôr Doris zavrela oči. Jej prsia sa dvíhali a klesali v ľahkom rytme spánku. Počkal som ďalších päť minút a pokynul som Bickfordovi preč od nej.
  
  
  "Choď."
  
  
  Bickford sa postavil na nohy. "Kde?"
  
  
  "Ideme navštíviť tuniakovú loď," povedal som. - Ten, čo je priviazaný k násypu...“
  
  
  "O čom to do pekla hovoríš?"
  
  
  „... A potom na palube,“ pokračoval som, akoby Bickford nepovedal ani slovo, „musíte sa stretnúť s kapitánom a odovzdať mu balík. Povedzte mu, že ho vyzdvihnú v San Diegu obvyklým spôsobom.
  
  
  "Si šialený!" - vybuchol Bickford. "Snažíš sa nás oboch zabiť?"
  
  
  "Ešte nie si mŕtvy," povedal som a zdvihol mu zbraň na hruď.
  
  
  Stál tam, ťažkopádny, starnúci, porážka ho robila starším ako jeho roky. "Ale keď to zistia, zabijú ma." Poznáte to, však? "Pozrel sa na mňa. "Ako si vedel o lodi s tuniakom?" - spýtal sa hlúpo.
  
  
  „Včera večer som vám povedal, že mám zoznam plavidiel, ktoré vaši ľudia používali na pašovanie heroínu do štátov. Loď s tuniakom je Mary Jane zo San Diega. Motá sa tu už niekoľko dní a čaká na ďalší balík."
  
  
  "Môžeš hádať," povedal Bickford váhavo, ale zachytil som záblesk na jeho tvári a to bolo všetko potvrdenie, ktoré som potreboval.
  
  
  "Už nie," povedal som. "Poďme im priniesť balíček, na ktorý čakajú."
  
  
  * * *
  
  
  Dostať balík na tuniakovú loď nebol problém. Odviezli sme Bickfordovo auto na nábrežie, Bickford šoféroval a ja vedľa neho, 0,38 v ruke.
  
  
  Keď bol Bickford na lodi, zamieril rovno do kapitánovej kajuty. Všetci traja sme zaplnili malú miestnosť. Bickford rozprával príbeh. Kapitán sa nepýtal na nič iné, len sa na mňa podozrievavo pozeral, keď som mu podával balíčky.
  
  
  "Je v poriadku," ručil za mňa Bickford. „Toto je jeho nákup. Chce sa len uistiť, že to dodáme."
  
  
  "Nikdy sme nemali žiadne problémy," sťažoval sa kapitán a prevzal odo mňa balík. Pozrel sa naň a krútil ním v rukách. "Práčovňa? To je pre mňa novinka."
  
  
  "Ako skoro môžeš vyraziť na cestu?"
  
  
  "Pol hodinu - možno menej."
  
  
  "Tak radšej choď."
  
  
  Kapitán sa spýtavo pozrel na Bickforda. "Urob, ako hovorí," povedal mu Bickford.
  
  
  "A čo balíček, na ktorý som čakal?"
  
  
  Bickford pokrčil plecami. "Bolo to odložené. Nemôžeme ťa tu nechať príliš dlho.
  
  
  "Dobre," povedal kapitán. "Čím skôr vy dvaja vyčistíte moje paluby, tým skôr môžem začať."
  
  
  Bickford a ja sme opustili kajutu a pomaly sme sa vydali v tme po preplnenej palube. Tam som sa zastavil pri záchrannom člne prikrytom plátnom a rýchlo, otočený chrbtom k nemu, aby nevidel, čo robím, som pod ťažké plátno vopchal druhý balík do záchranného člna.
  
  
  Keď sme vyskočili na mólo, počuli sme štartovanie motorov. Na palube bol čulý ruch.
  
  
  Išli sme k miestu, kde Bickford zaparkoval svoje auto na Kostera.
  
  
  "Teraz čo?" - spýtal sa ma Bickford, keď sme vošli.
  
  
  "Myslím, že by sme mali ísť za Brianom Garrettom," povedal som. Bickford povedal, aby protestoval, ale zmenil názor.
  
  
  
  Držal som krátky revolver z modrej ocele len pár centimetrov od neho. Odviezol auto na východ po Costera Miguel Aleman a odišiel z mesta až na vrchol mysu. Napokon odbočil na vedľajšiu cestu a po niekoľkých minútach zastavil.
  
  
  - Garrettov dom je tam dole. Chcete, aby som vošiel rovno? "
  
  
  Dom sa vynímal sám osebe, tesne pod hrebeňom hrebeňa na okraji útesu, ktorý klesal dvesto stôp k moru pod ním. Boli sme asi sto metrov od príjazdovej cesty vedúcej k prednej bráne domu.
  
  
  "Nie, zastav sa tu."
  
  
  Bickford otočil auto na kraj cesty. Zastavil to a vypol zapaľovanie a svetlá. Zrazu nás obklopila tma a v tom momente som pažbou pištole udrel Bickforda zozadu do hlavy a trafil som ho rovno za ucho. Zrútil sa na volant. Vložil som zbraň do pravého vrecka bundy az druhého vrecka som vybral kotúč pásky. Stiahol som Bickfordove ruky za jeho chrbát a oblepil som mu zápästia tuctom otáčok chirurgickej pásky. Do úst som mu napchal vreckovku a z jedného líca na druhé som dal pásik lepidla, aby roubík držal na mieste.
  
  
  Kráčajúc okolo sedanu som otvoril obe ľavé dvere. Bickford bol ťažký. Roky ho priviedli do ťažkej váhy. Musel som sa snažiť presunúť jeho inertné telo do zadnej časti sedanu. Sklonila som sa a obviazala mu členky a kolená. Keď som skončil, už mi došla páska, ale bol bezpečne zviazaný. Nemusel by som sa báť, že pôjde na slobodu.
  
  
  O desať minút neskôr som ticho kráčal v tme po okraji cesty, kým som neprišiel k vysokému múru, ktorý obklopoval Garrettovu vilu. Stena začínala na strmom útese napravo odo mňa, pretínala pole a potom vytvorila polkruh okolo obrovského domu až k okraju útesu na druhej strane.
  
  
  Za stenou svietilo svetlo. Počul som hlasy, ktoré na seba volali. Keď som sa priblížil k stene, počul som špliechanie vody. V jednom z dievčenských hlasov som rozpoznal hlas blondínky, ktorú som videl v ten istý deň v El Cortijo.
  
  
  Plížil som sa popri úpätí steny, až som sa dostal na príjazdovú cestu, ktorá viedla k ceste. Prednú časť brány osvetľovali dva reflektory visiace vysoko na hlavných podperách. Neexistoval spôsob, ako by som mohol prejsť cez príjazdovú cestu tak blízko domu bez toho, aby ma nikto nevidel, a tak som sa odplazil späť na cestu a prešiel som ju tam, kde som nechal Bickforda a auto. Trvalo mi dvadsať minút, kým som úplne preskúmal druhú stranu domu od okraja útesu až po vozovku, potom som cúvol a opäť som sa vrátil na okraj cesty.
  
  
  Chystal som sa prejsť cez cestu, svaly na mojej nohe už napnuté, aby urobili krok, keď ma zastavil nejaký hlboko zakorenený pocit nebezpečenstva.
  
  
  Nočné zvuky sa nezmenili. Pod útesom som počul vlny narážajúce o balvany v ich pomalom, nepravidelnom rytme na úzku piesočnatú pláž. Morský vánok zo západu šušťal palmovými listami, akoby si šúchal suché ruky. Nočný hmyz kňučal a štebotal, štebotal v tme okolo mňa, ale bolo to, akoby sa v mojej mysli spustil nejaký prvotný poplach.
  
  
  Už dávno som sa naučil úplne dôverovať svojim inštinktom. Ešte predtým, ako sa mi do uší dostal prvý slabý šuchot zvuku, ponáhľal som sa nabok a uhol som svojmu neviditeľnému protivníkovi.
  
  
  Bol som takmer nezranený. Úder namierený na moju chrbticu ma zasiahol do predlaktia, keď som sa otočil, čepeľ noža prenikla do mojej pravej ruky tesne pod lakeť, prerazila ju až po zápästie, čo spôsobilo, že som odhodil pištoľ, ktorú som držal v ruke. . V tom istom momente do mňa narazilo tvrdé, svalnaté telo, ktoré ma vyviedlo z rovnováhy.
  
  
  Padol som tvárou nadol, sotva som sa dokázal vyhnúť odvetnému úderu, keď čepeľ prerezala vzduch tam, kde som bola len pred sekundou. Bez rozmýšľania, konajúc čisto ako reflex, som sa rýchlo odkotúľal na vzdialený okraj cesty.
  
  
  Pozrel som sa hore a uvidel som hranatú postavu môjho útočníka, ktorý stál v pozícii bojovníka so široko roztiahnutými nohami. Mesačné svetlo sa odrážalo od nabrúsenej oceľovej čepele ako žiletka, ktorú držal vo vystretej ruke a pohyboval rukou dopredu a dozadu. Počul som chrapľavé zalapanie po dychu, keď muž pristupoval ku mne a šúchal sa krok za krokom.
  
  
  Zložil som nohy pod seba. Moja ľavá ruka poškriabala cestu. Našiel som a schmatol kameň veľkosti päste. Cítil som vlhké teplo krvi stekajúce po mojom pravom predlaktí a zápästí. Snažil som sa pohnúť pravou rukou. Z úderu bol takmer zbytočne znecitlivený.
  
  
  Muž pristúpil k otvorenému oknu sedadla vodiča vedľa auta. Videl som, ako strčil ruku cez okno, a zrazu sa rozsvietili svetlomety auta, ktoré osvetlili cestu a okraj poľa a tlačili ma svojím ostrým bielym svetlom.
  
  
  Pomaly som sa postavil na nohy a prižmúril oči na jas svetiel.
  
  
  
  Začal som sa hýbať a snažil som sa dostať von spod reflektorov.
  
  
  Útočník vystúpil pred auto, ostrá a nebezpečná silueta na pozadí oslepujúceho žiarenia lúčov.
  
  
  Urobil som to ešte o krok ďalej.
  
  
  "Nemal by si utekať."
  
  
  Dlhá čepeľ noža v jeho ruke začala opäť pomaly, hadovito tkať.
  
  
  „Prestaň, chlapče! Rýchlo to urobím za vás.
  
  
  Spoznal som ten hlas. Patril podsaditému mladému mužovi, ktorý ma pred dvoma dňami oslovil na hrádzi — Luisovi Apariciovi. Spomienka priviedla späť prúd ďalších. Z nejakého dôvodu mi hlavou prebleskol obraz vypitvanej korytnačky. V hlave som opäť videl korytnačku ležiacu bezvládne na chrbte, rýchle údery rybárskeho noža, svalnatú ruku krvavú po lakeť a dlhé sivoružové guľôčky mokrého čreva, ktoré sa rozlievali po schodoch móla.
  
  
  Odsunula som obrázky nabok a snažila som sa zachovať pokoj. "Ahoj Louis."
  
  
  "Povedal som ti, že sa ešte stretneme," povedal Louis. Urobil ďalší miešaný krok. "Dnes v noci som poslal tvojho priateľa na druhý svet v hoteli." Teraz sa o teba postarám."
  
  
  "Sledoval si ma?"
  
  
  Louis pokrútil hlavou. „Nie, nesledujem ťa. Prišiel som sem za Carlosom Ortegom, aby som mu povedal, čo robím v hoteli. Idem po ceste a vidím auto. Čo myslíš, nájdem vo vnútri, je to zviazané, čo? Takže čakám. Čo myslíte, kto sa čoskoro objaví? “ Bezradne sa usmial a urobil ďalší krok ku mne. "Hombre, pomaly ťa podrežem a nič nezmôžeš."
  
  
  Moja myseľ bežala, vzhľadom na niekoľko možností, ktoré som mal. Beh len oddiali koniec na pár zúfalých minút. Rovnako zbytočné bolo stáť a bojovať len s kameňom ako zbraňou a bezmocnou rukou. Bojovať neozbrojený s vycvičeným bojovníkom s nožom by bola čistá samovražda.
  
  
  V tej sekunde som vyhodnotil a zamietol každú možnosť okrem jednej a už vtedy som vedel, že šance budú proti mne. Spomenul som si na jeden malý fakt. Spomenul som si, ako rýchlo Louis stratil nervy, keď som odmietol jeho ponuku byť mojím sprievodcom. Vsadil som na to.
  
  
  "Malý punk ako ty?" “ Zasmiala som sa na ňom a výsmech v mojom hlase sa natiahol a uhryzol ho ako facku. "Len zozadu a v tme - a aj tak si minul!"
  
  
  Louis prestal ísť dopredu. Boli sme od seba nie viac ako osem stôp
  
  
  "Myslíš si, že to nedokážem?"
  
  
  "Poď a vyskúšaj!" Natiahol som ľavú ruku, aby Louis videl kameň, ktorý som v nej držal. Naschvál som otočil ruku a nechal ju spadnúť na zem.
  
  
  "Možno by som potreboval pre muža zbraň," povedal som a vložil som do hlasu toľko opovrhnutia, ako sa len dalo. „Pre teba...“ odpľul som si na cestu.
  
  
  Louis sa mierne otočil ku mne. Reflektory sa dotýkali a osvetľovali jeho tvár ostrými čiernobielymi trojuholníkmi. Ústa sa mu skrútili do nahnevanej grimasy.
  
  
  Pomaly som ľavou rukou opäť siahol do vrecka na boku a vytiahol vreckovku. Omotal som si ho okolo porezaného pravého predlaktia.
  
  
  "Čo použiješ, keď ti rozrežem žalúdok?" Louis sa zasmial.
  
  
  Nepozrela som sa na neho, aj keď na mňa kričal každý nerv v mojom tele, aby som mal oči na noži v Louisovej pästi. Znovu som natiahol ľavú ruku, prsty som zaboril do vrecka a omotal okolo ťažkej mosadznej dosky pripevnenej ku kľúču od mojej hotelovej izby. Držal som svoje telo preč od Luisa, keď som vytiahol kľúč a tanier z vrecka.
  
  
  „Nemáš odvahu stretnúť sa so mnou tvárou v tvár,“ posmievala som sa mu. „Môžem ti zobrať tento nôž, prinútiť ťa postaviť sa na všetky štyri a olizovať ho jazykom ako pes! To by sa ti páčilo, však, malá maladonáda.
  
  
  "Nehovor to!" zavrčal Louis a triasol sa od zlosti.
  
  
  Znova som ho zatlačila. „Malcredo, chico! Takých malých papalášov ako si ty, je mi fuk! »
  
  
  Naschvál som sa mu otočil chrbtom a odstúpil od neho o krok. Louis od zlosti vykríkol a rozbehol sa za mnou.
  
  
  S prvým škrabavým zvukom som sa rozbehol nabok a otočil sa. Louisov nôž na mňa zasiahol a prerezal vzduch tam, kde som pred zlomkom sekundy stál.
  
  
  Zúrivý švih jeho výpadu ho nechal dokorán otvorený. So všetkou silou, ktorú som dokázal zobrať, som švihol ľavou rukou a len z niekoľkých centimetrov som buchol mosadzným tanierom a kľúčom priamo Louisovi do tváre. Ťažký okraj medeného plátu mu zachytil očné viečka.
  
  
  Kričal od bolesti. Jedna ruka sa mimovoľne zdvihla k jeho oslepeným očiam, druhá zúfalo vystrčila nôž, keď sa potkol, sandále sa mu kĺzali po sypkom štrku cesty. Padol na jedno koleno, ľavú ruku mal natiahnutú, aby prerušil pád, v druhej stále zvieral nôž.
  
  
  Urobil som dlhý, divoký krok vpred, hodil som mocný kop celou silou svojej pravej nohy – stehenné svaly, lýtkové svaly, chrbtové svaly – všetko explozívne sústredené celou silou môjho tela, členok som mal zamknutý, prst na nohe namierený tvrdo .
  
  
  A Louis, zúfalo sa presadzujúci, vstal na nohy a slepo sa hojdal od úderu špičky mojej topánky priamo do stredu hrdla.
  
  
  Ústa sa mu otvorili. Spadol mu nôž. Obe ruky mu šli na krk. S námahou sa postavil na nohy, potácal sa, narovnával sa, nakoniec stál na pokrčených kolenách, kolísal sa, krčil, surový zvierací zvuk jeho plaču mu v hrdle zablokoval zlomený hrtan.
  
  
  Louis sa ku mne otočil, drsné svetlo reflektorov osvetľovalo jeho vypúlené oči a vyčerpanú tvár. Z očných viečok, kde ich kľúč a plaketa roztrhli, mu tiekla krv. Jeho ústa sa otvárali a zatvárali, keď sa snažil nasať vzduch do pľúc. Hruď sa mu triasla obrovským a márnym úsilím. Potom sa mu nohy podlomili, roztrasene sa nadýchol a spadol dopredu, pričom si narazil tvárou do štrku na ceste. Mlátil sa ako krab v blate, snažil sa dýchať, snažil sa vstať. Jeho svalnaté telo sa prehlo v jednom obrovskom poslednom kŕči a potom zamrzol.
  
  
  Dlho, lapajúc po dychu, som ho pozorne sledoval. Potom som k nemu pristúpil a vzal nôž vedľa jeho tela. Utrel som si krv z čepele na Louisovej košeli, čepeľ som zložil do rukoväte a vložil som si ju do vrecka. Našiel som kľúč od hotela a po pár minútach hľadania som našiel revolver kalibru .38, ktorý mi vyrazil z ruky pri prvom vražednom popudu.
  
  
  Nakoniec som sa vrátil k autu a zhasol svetlomety. Nevedel som, ako dlho bude trvať, kým sa niekto objaví. V náhlej tme som sa cítil vyčerpaný a unavený a začala ma silno bolieť ruka, no do konca noci som mal ešte čo robiť. V prvom rade som nemohla nechať Louisovo telo tam, kde bolo. Nechcel som, aby to bolo ešte objavené.
  
  
  Otvoril som kufor auta a napriek únave som jeho telo odvliekol do auta a odtiahol do kupé, potom som zabuchol vekom.
  
  
  Unavene som vyliezol na predné sedadlo a naštartoval auto. Otočil som to v tme, než som zapol svetlomety a odviezol som sa späť do Bickfordovho domu.
  
  
  * * *
  
  
  O polhodinu neskôr som trpezlivo sedel v Bickfordovej obývačke a čakal, kým ten veľký chlap nadobudne vedomie. Moja ruka mi urobila peklo, najmä keď som musel zniesť Bickfordovo nehybné telo z auta do domu, ale napriek bolesti som to zvládol. Reznú ranu som vyčistil peroxidom a pevne obviazal obväzmi, ktoré som našiel v lekárničke v Bickfordovej kúpeľni. Rana bola plytká, šľachy neboli prerezané, ale teraz znecitlivenie prešlo a bolo to bolestivé. Snažil som sa ignorovať bolesť, trénoval som si prsty, aby sa nenapínali. Z času na čas som vzal pištoľ do ranenej ruky a pevne stlačil pažbu. Po chvíli som bol presvedčený, že v prípade potreby ho môžem použiť aj pravou rukou.
  
  
  Bickford stále chýbal. A jeho manželka tiež. Doris bude pravdepodobne spať do neskorého rána. Kým som čakal, kým sa Bickford spamätá, išiel som k telefónu a z informácií som získal číslo, ktoré som potreboval. Zavolal som na policajnú stanicu a rýchlo zložil, pretože som nechcel odpovedať na žiadne otázky. Vrátil som sa na stoličku a trpezlivo čakal.
  
  
  Asi o pätnásť minút sa Bickford zobudil. Videl som prekvapenie na jeho tvári, keď zistil, že je natiahnutý na podlahe a pozerá na moje topánky. Silne sa zachichotal a prevrátil sa na chrbát. Naklonila som sa a strhla mu pásku z úst. Vypľul roubík.
  
  
  "Skurvy syn," povedal chrapľavo, "prečo si ma udrel?"
  
  
  Ignoroval som otázku. "Chcem, aby si zavolal Garrettovi."
  
  
  Bickford sa na mňa zamračil. "Čo mu do pekla mám povedať?" - spýtal sa kyslo. „Čo som to pokazil? Prečo sedíš tu v mojom dome so zbraňou v ruke a chceš sa s ním rozprávať?
  
  
  "Presne tak. Do posledného detailu."
  
  
  Kľakol som si k nemu, vytiahol Louisov nôž z vrecka a stlačil tlačidlo na boku rukoväte. Čepeľ vyletela a Bickfordove oči sa rozšírili náhlym strachom. Zhruba povedané, otočil som ho na bok, prestrihol som pásku, ktorá mu zväzovala zápästia za ním, a potom som prestrihol pásku na členkoch a kolenách.
  
  
  Pomaly sa posadil a pokrčil prsty. Neisto sa postavil na nohy a ťažkopádne sa pohyboval po miestnosti. Pohľad mu padol na pohovku, na ktorej ležala Doris.
  
  
  "Ešte stále spí. Už som to skontroloval.
  
  
  "Radšej by mala byť v poriadku," zavrčal Bickford.
  
  
  Ignoroval som komentár: "Zdvihni telefón a povedz Garrettovi, že ho tu čakám a nech so sebou vezme svojho priateľa Carlosa."
  
  
  Bickford sa na mňa zamračil, ale siahol po telefóne a zavolal. Nezostávalo nám nič iné, len čakať, kým dorazia Brian Garrett a Carlos Ortega.
  
  
  JEDENÁSTA KAPITOLA
  
  
  Doris stále spala na gauči. Bickford sedel vedľa nej, nemotorný ako zviera, bledý únavou a úzkosťou. Carlos sedel na jednom zo stoličiek a opatrne si prekrížil nohy pred sebou, aby si nepokazil záhyby na nohaviciach.
  
  
  Mlčky sa pozrel na obväz, ktorý mi zakrýval pravú ruku od lakťa po zápästie. Moja madrasová bunda ležala na zemi vedľa mňa s roztrhnutým pravým rukávom. Pištoľ v mojej pravej ruke bola stabilná, bez najmenšieho náznaku trasenia, napriek bolesti, ktorú som cítil. Nemohla som dovoliť, aby si myslel, že som bol veľmi zranený. Brian Garrett sedel na druhej stoličke, naklonil sa dopredu, jeho svalnatá tvár sa zaliala hnevom a civel na mňa.
  
  
  "Len aby si vedel, že to, čo ti Bickford povedal, je pravda," povedal som. Naklonil som sa nad konferenčný stolík, posiaty časopismi a novinami. Nedeľné správy z Mexico City News boli vynikajúce. Zobral som časť novín. Pod ním bolo jednokilogramové plastové vrecko naplnené bielym práškom.
  
  
  Carlos a Garrett sa pozreli na tašku a oči k nej neodolateľne priťahovali. Ľavou rukou som vytiahol Louisov nôž a švihol čepeľou.
  
  
  Carlosov výraz sa nezmenil. Ak nôž spoznal, nedal žiadne znamenie, no v meste boli ďalšie stovky podobných, z ktorých jeden bol hlboko vrytý do Jean-Paulovej chrbtice.
  
  
  Špičku čepele som strčil do vrecka a mierne som ho roztrhol. Časť prášku sa rozprestrela na sklenenú dosku stola.
  
  
  "Chceš to skontrolovať?"
  
  
  Carlos sa dotkol prášku končekom prsta. Priložil si konček prsta na jazyk. Prikývol.
  
  
  Opäť som predĺžil nôž a zväčšil rez. Vložil nôž späť do vrecka, stále zvierajúc zbraň. Potom som vzal roztrhanú tašku do ľavej ruky a kráčal smerom k francúzskym dverám. Nohou som zatlačila na jedny dvere. Stojac vo dverách, stále ich pozoroval, 38 Smith & Wesson namieril priamo na Carlosa, otočil som roztrhnutý vak tak, že biely prášok odletel do noci.
  
  
  Garrett vyskočil na nohy a vybuchol: "Blázon!" "Vieš koľko to stojí?"
  
  
  "Posaď sa, Brian," povedal Carlos pokojne. „Toto je hra s vysokými stávkami. Tento muž nám ukazuje, že si môže dovoliť zapojiť sa do toho."
  
  
  Brian klesol späť na stoličku. Masitou rukou si prešiel prešedivenými vlasmi. „Do čerta,“ povedal mi zúrivo. "Čo od nás chceš?"
  
  
  „Presne to, čo som predtým chcel. Nechajte Stocelliho na pokoji. Drž sa ďalej odo mňa."
  
  
  "Alebo?" - spýtal sa Carlos pokojne.
  
  
  „Ubijem ťa k smrti. Už som vám o tom hovoril predtým.
  
  
  "Hovoríte zoširoka, pán Carter." Neverím, že to dokážeš."
  
  
  „Pozeral som sa na otvorené francúzske dvere. Teraz som povedal: „Poď na chvíľu von. Chcem, aby si niečo videl.
  
  
  Vymenili si pohľady. Carlos pokrčil plecami, akoby chcel povedať, že nerozumie, čo som tým myslel. Všetci traja sa postavili na nohy a vyšli na terasu.
  
  
  "Tam. Pozri sa na námornú základňu."
  
  
  Mohli sme zaznamenať vlnu aktivity, keď sa zrazu rozsvietili svetlá. Hlboké, vytrvalé húkanie lodnej píšťaly, nástojčivé, chrapľavé zvuky bojových staníc k nám doliehali cez záliv. Za pár minút sme mohli rozoznať slabú siluetu korvety, ktorá cúvala z doku a potom vírila vodu na korme, keď sa otáčala. Začal naberať tempo vpred. Kým korveta dorazila k úzkemu vchodu do oceánu, pohybovala sa takmer vedľajšou rýchlosťou, kučery bieleho spreja vytvárali na prove dva kohútie chvosty.
  
  
  "Čo to všetko znamená?" - spýtal sa Garrett.
  
  
  "Povedz mu, čo si myslíš," povedal som Bickfordovi. Dokonca aj v mesačnom svite som videla na jeho tvári strach.
  
  
  "Idú po lodi s tuniakom," hádal.
  
  
  "Úplnú pravdu."
  
  
  "Ale ako? Ako o tom mohli vedieť?"
  
  
  "Povedal som im to," povedal som krátko. "Teraz sa vráťme dovnútra?"
  
  
  * * *
  
  
  "Dovoľte mi, aby som to vysvetlil," povedal Carlos. "Dal si kapitánovi päť kilogramov heroínu a poslal si ho preč?"
  
  
  Bickford žalostne prikývol. „Zabil by ma, Carlos. Nemal som na výber."
  
  
  Carlos sa otočil ku mne. "A potom ste informovali námornú základňu?"
  
  
  "Nepriamo. Zavolal som políciu. Myslím, že v priebehu nasledujúcej pol hodiny zoberú vašu loď."
  
  
  Carlos sa sebavedomo usmial. "Myslíš si, že môj kapitán by bol taký hlúpy, keby dovolil polícii nastúpiť na jeho loď bez toho, aby najprv hodil balík cez palubu?"
  
  
  "Samozrejme, že nie," súhlasil som. "Ale nevie o ďalších štyroch kilách, ktoré som dal, keď sme s Bickfordom opustili loď." Druhé balenie nájdu, pretože som im povedal, kde ho majú hľadať. Tá prvá bola len návnada.“
  
  
  Carlosova tvár bola olivová maska s dvoma prižmúrenými očami namierenými na mňa.
  
  
  "Prečo?"
  
  
  "Stále si myslíš, že nemôžem zničiť tvoju organizáciu?"
  
  
  "Vidím." Oprel sa v kresle. "Stál ste nás veľa, pán Carter." Náš kapitán si bude myslieť, že sme ho oklamali. Bude ťažké zabrániť mu v rozprávaní, keď bude takto rozmýšľať.
  
  
  "Toto je prvý krok," povedal som.
  
  
  "Myslím, že ho budeme musieť definitívne ukončiť," uvažoval Carlos nahlas. "Nemôžeme riskovať, že prehovorí."
  
  
  "Nie je to veľká strata." Spočítajte zvyšok škôd."
  
  
  „Stratili sme aj loď. toto si mal na mysli? Je to pravda. Ešte horšie je, že sa rozšíria fámy. Bude pre nás ťažké nájsť za neho náhradu.“
  
  
  "Teraz rozumieš".
  
  
  
  
  "A kvôli tomu si sa vzdal - pozri - ďalších štyri a päť, deväť kilogramov, plus ten, ktorý si tak dramaticky odhodil, aby si na nás urobil dojem - desať kilogramov heroínu?"
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "To je veľa peňazí na vyhodenie," poznamenal Carlos, keď ma pozoroval.
  
  
  "Stojí to za to."
  
  
  "Podcenili sme ťa." Jeho hlas bol stále pokojný. Mohli by sme byť dvaja biznismeni, ktorí diskutujú o výkyvoch na akciovom trhu: "Musíme s tým niečo urobiť."
  
  
  "Neskúšaj. Už vás to stálo dvoch mužov.
  
  
  "Dva?" Carlos zdvihol obočie. "Kapitán je sám." Kto ešte? "
  
  
  "Luis Aparicio."
  
  
  Tentoraz som videl, ako moje slová šokovali Carlosa, no ten muž nad sebou takmer okamžite získal kontrolu. Ukázal som na obväz na mojej ruke.
  
  
  „Skoro ma vzal. Nebol však dosť dobrý."
  
  
  "Kde je Louis?"
  
  
  "Mŕtvy."
  
  
  Sledoval som, ako Carlos stuhol – všetko okrem jeho očí, ktoré na mňa pochybovačne hľadeli, akoby neveril tomu, čo počul.
  
  
  „Nájdete to v kufri Bickfordovho auta,“ povedal som a pozorne som pozoroval, aký vplyv mali moje slová na všetkých troch. Bickford takmer vyskočil zo stoličky. Carlos musel natiahnuť ruku, aby ho zadržal. Garrettova tvár sa zafarbila do červena. Carlos sa predklonil a prvýkrát som na jeho tvári videl čistú nenávisť.
  
  
  "Bol to môj synovec," povedal Carlos. Slová, ktoré vychádzali z jeho úst, boli otupené uvedomením si toho, čo som povedal.
  
  
  "Potom budete mať rodinnú povinnosť pochovať jeho telo," povedal som a pohol som rukou tak, aby revolver kalibru .38 mieril priamo na Carlosovu hlavu. Carlos klesol späť na stoličku.
  
  
  Opýtal som sa. - Nepýtaš sa ma na Jeana-Paula Seviera?
  
  
  Carlos pokrútil hlavou. "Nepotrebujem to. Vaša otázka mi hovorí, že Luis uspel."
  
  
  "Takže Louis mal pravdu?"
  
  
  "Nerozumiem čo myslíš". Carlos sa opäť dal dokopy.
  
  
  „Myslel som si, že Jean-Paul bol zabitý omylom, že som bol cieľom ja. Ale ak ho Louis zabil úmyselne, potom ste vedeli, že je to policajný agent.
  
  
  Carlos pomaly prikývol. "Áno."
  
  
  "Ako si to zistil?"
  
  
  Carlos pokrčil plecami. „V minulosti bolo niekoľko pokusov infiltrovať našu organizáciu. V poslednej dobe sme veľmi opatrní. Včera, aby som si bol dvojnásobne istý, že Jean-Paul je ten, za koho sa vydáva, som zavolal našim priateľom do Marseille. Skontrolovali všetko okrem jedného. Jean-Paul Sevier nezodpovedal popisu muža, ktorého poslali. Tak som povedal Luisovi, aby sa toho zbavil."
  
  
  Jeho hlas stále neprejavoval žiadne obavy. Jeho tvár sa vrátila do svojej obvyklej vyrovnanosti a jeho črty nadobudli obvyklú jemnosť.
  
  
  "Dosiahli sme uvoľnenie, seňor Carterová," povedal Carlos. "Zdá sa, že ani jeden z nás nemôže urobiť krok bez toho, aby to od toho druhého nevyvolalo brutálnu odvetu."
  
  
  "Takže?"
  
  
  "Počkaj chvíľu, Carlos!" Garrett vstúpil a namietal. "Chceš povedať, že pôjdeme s tým skurvym synom?"
  
  
  Pozrel som sa na nahnevanú tvár s lalokom, drobné zlomené žilky na Garrettovom nose, rezné rany na jeho hrubej brade, kde sa porezal pri holení. Uvedomil som si, že je to muž, ktorého netrpezlivosť ho môže zničiť tým, že zahodí túto myšlienku.
  
  
  Carlos pokrčil plecami. "Akú inú alternatívu máme, priateľ?"
  
  
  "Sakra! Stál nás dvoch mužov a loď. Necháš ho, aby to prešlo?"
  
  
  "Áno." Carlos sa na Garretta počas rozprávania nepozeral. "V tejto chvíli už nemôžeme nič urobiť."
  
  
  "Čo pre mňa plánuješ neskôr?" - Myslel som. Bol som si istý, že Carlos ma nenechá nažive, ak by tomu mohol pomôcť, bol som pre neho príliš nebezpečný. Vedel som, že Carlos zatiaľ pôjde so mnou, pretože nemal inú možnosť. Otázka znela, ako dlho to bude trvať?
  
  
  Zobudím sa. "Predpokladám, že ste súhlasili s tým, že necháte Stocelliho?"
  
  
  Carlos prikývol. "Môžeš mu povedať, že je pred nami v bezpečí."
  
  
  "A ja tiež?"
  
  
  Carlos opäť prikývol. „Urobíme všetko pre to, aby sme ochránili našu organizáciu pred škodami, ktoré ste už spôsobili. Prežitie je na prvom mieste, seňor Carterová.
  
  
  Pomaly som prešiel k francúzskym dverám. Zastavil som sa pri dverách a povedal som: „Dnes ste urobili jednu chybu. Povedal som ti, že to bude drahé. Už ma neprenasleduj. Bola by to ďalšia chyba."
  
  
  "Tešíme sa z našich chýb." Nespúšťal zo mňa oči. "Buď si istý, že nabudúce nebudeme takí hlúpi."
  
  
  Túto poznámku možno chápať dvoma spôsobmi. Myslel som si, že som si istý, že keď nabudúce za mnou niekoho pošle, bude opatrnejší.
  
  
  "Len si spomeň na Louisa," varovala som ho. „Ak dôjde k ďalšiemu pokusu o môj život, pôjdem za osobou, ktorá mi ho poslala – za tebou! Entiende, seňor Ortega?
  
  
  "Veľmi dobre rozumiem."
  
  
  Rýchlo som sa otočil a vyšiel von francúzskymi dverami, pričom som ich troch nechal v obývačke: Carlos sedel v hlbokom kresle, hladká tvár ako nevyspytateľná maska skrývajúca jeho pocity, keď ma sledoval, ako odchádzam; Bickford, ten šedivý blázon, sediaci na pohovke vedľa spiacej manželky; a Brian Garrett, mračiac sa na prach bieleho prášku na koberci a prázdne, roztrhané plastové vrecko ležiace na podlahe pri dverách, kam som ho pustil.
  
  
  
  
  Prešiel som cez palubu a prehodil nohy cez dekoratívnu betónovú zábradlie na trávu na dvore. Potom som sa schovaný v tme otočil a stál som pri otvorenom okne vedľa terasy, chrbtom opretý o stenu domu, s pištoľou v ruke a čakal som, či ma budú nasledovať.
  
  
  Otočila som hlavu a videla som ich v obývačke. Nikto z nich sa nepohol.
  
  
  O niekoľko minút prišiel Brian Garrett a zobral plastové vrecko heroínu.
  
  
  „Desať kilogramov! Kde do pekla dal ruky na desať kíl, aby ich odhodil, akoby nestáli ani cent?
  
  
  "Si blázon!" Carlos vypľul slová. Garrett sa k nemu otočil tvárou. „Zabudnite na heroín. Chcem Cartera. Chcem, aby bol mŕtvy! Nechápeš, čo s nami robí?
  
  
  DVANÁSTA KAPITOLA
  
  
  Vstúpil som do hotela cez služobný vchod, pretože som nechcel propagovať svoju prítomnosť. Namiesto do svojej izby som sa vyviezol služobným výťahom na deviate poschodie.
  
  
  Izba 903 bola na konci chodby. Pozrel som sa na hodinky. O tri tridsať ráno, no štrbinou medzi dverami a parapetom sa predieral malý prúžok svetla. Zaujímalo by ma, prečo Dietrich vstáva tak neskoro. Opatrne zasuňte kovovú sondu do zámku a zatlačte tenkú plastovú kartu do dverí na západke.
  
  
  Uzávierka sa otočila späť a ozvalo sa len slabé cvaknutie. Čakal som, počúval, a keď sa na druhej strane dverí stále neozýval žiadny hluk, vytiahol som .38 Smith & Wesson s tupým nosom a potichu som otvoril dvere.
  
  
  Vošla som do obývačky. V jednej zo spální som počul hluk. Takmer okamžite sa vo dverách objavil vysoký sivovlasý muž. Tenký a kostnatý, so svojou dlhou, kostnatou tvárou a pochmúrnou dôstojnosťou vyzeral krehký ako modlivka. Zastal úplne prekvapený,
  
  
  "Čo tu do pekla robíš?" - žiadal panovačne. "Odlož zbraň!"
  
  
  "Vy ste Herbert Dietrich?"
  
  
  „Áno, som Dietrich. Čo to je? Lúpež? "
  
  
  "Volám sa Paul Stefans," povedal som, "a myslím, že je najvyšší čas, aby sme sa porozprávali, pán Dietrich."
  
  
  V očiach sa mu zablyslo uznanie. "Ste Stocelliho muž!" - povedal obviňujúco.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Prečo si myslíš, že som zapletený so Stocellim?"
  
  
  "Povedali mi, že ste s ním mali tajné stretnutie o tretej hodine ráno v noci, keď ste prišli."
  
  
  povzdychol som si. O tejto polnočnej návšteve vedeli zrejme všetci v hoteli.
  
  
  „Nie som Stocelliho muž. Robím prácu pre Alexandra Gregoriusa. Poslal ma sem, aby som jednal so Stocellim o obchodnej záležitosti.“
  
  
  Dietrichovi chvíľu trvalo, kým si uvedomil, čo som mu práve povedal.
  
  
  Zvolal: "Ó môj Bože!" "Práve som urobil hroznú vec. A už je neskoro to napraviť! "
  
  
  Opýtal som sa. - "Myslíš päť kilogramov heroínu v mojej izbe?"
  
  
  Dietrich prikývol – a toto bolo potvrdenie, ktoré som potreboval. Nemenej priznal, že to bol on, kto postavil Stocelliho spoločníkov a pokúsil sa urobiť to isté Stocellimu a mne.
  
  
  "Zbavil som sa toho," povedal som mu.
  
  
  Dietrich pokrútil hlavou. "Ešte viac, pred nie viac ako hodinou som poslal poslíčka do tvojej izby s kufrom z čiernej látky."
  
  
  "Už ste informovali políciu?"
  
  
  Dietrich pomaly pokrútil hlavou. "Pripravoval som sa... keď som počul, ako sa otvorili dvere."
  
  
  "Polícia ma s tým nebude obťažovať," povedal som mu a sledoval som jeho reakciu.
  
  
  V jeho hlase bolo cítiť strach.
  
  
  „Kto ste, pán Stephans? Čo ste to za človeka, že vás poslali samotného, aby ste sa vysporiadali s takou šelmou ako Stocelli? Polícia vás neobťažuje. Vôbec vám neprekáža, že vo vašej izbe je dostatok heroínu na to, aby ste sa dostali za mreže do konca života. Takmer o štvrtej ráno ste vtrhli do hotelovej izby so zbraňou v ruke. Kto sakra ste? »
  
  
  "Niekoho, kto ti neublíži," uistil som ho. Videl som, že je na pokraji zlomu. "Jediné, čo od teba chcem, sú nejaké informácie."
  
  
  Dietrich zaváhal. Nakoniec si vydýchol. "Okej poďme."
  
  
  „Momentálne som napočítal viac ako stoštyridsať kilogramov heroínu, ktoré ste rozdali. Jeho trhová hodnota sa pohybuje medzi dvadsiatimi ôsmimi a tridsiatimi dvoma miliónmi dolárov. Ako do pekla mohol človek ako ty dostať do rúk toľko heroínu? Ani Stocelli to nedokáže so všetkými svojimi kontaktmi. Odkiaľ to do pekla máš? "
  
  
  Dietrich sa odo mňa odvrátil a na tvári mal výraz tvrdohlavosti.
  
  
  "To je jediná vec, ktorú vám nepoviem, pán Stephans."
  
  
  "Myslím, že by si to mal povedať."
  
  
  Spoza nás sa ozval ženský hlas.
  
  
  Otočil som sa. Stála vo dverách do ďalšej spálne, oblečená v ľahkom priesvitnom negližé. Pod ním mala oblečenú krátku nylonovú nočnú košeľu po kolená. Dlhé rovné blond vlasy jej padali takmer po pás. Mala niečo po dvadsiatke, jej tvár bola jemnejšou, ženskejšou verziou Dietrichových pretiahnutých čŕt. Pod širokým čelom mala opálenú tvár predelenú tenkým dlhým nosom, ktorý vyzeral až príliš tenký. Jej oči boli jemné ako oči jej otca.
  
  
  Brada bola jemnou kombináciou širokých kriviek líc a čeľuste.
  
  
  „Som Susan Dietrichová. Počul som, čo si povedal môjmu otcovi. Ospravedlňujem sa ti. To bola moja chyba. Bol som to ja, kto podplatil posla, aby o vás poskytol informácie. Povedal mi, že vás minule videli opúšťať Stocelliho prístrešok. Preto sme si mysleli, že ste jeho žoldnier.
  
  
  Vošla do obývačky, postavila sa vedľa otca a objala ho.
  
  
  "Myslím, že je čas ti niečo povedať." Roztrhalo ťa to na celé roky. Treba prestať. Ideš príliš hlboko.
  
  
  Dietrich pokrútil hlavou. "Neprestanem, Susan." Nemôžem prestať! Až kým každý z nich...
  
  
  Susan položila prsty na jeho pery. -"Prosím?"
  
  
  Dietrich jej stiahol ruku. "Nepoviem mu to," povedal vzdorovito a jeho hlas bol takmer fanatický. „Povie to polícii a všetci sa z toho dostanú. Každý z nich! nerozumieš? Všetko moje úsilie – všetky tie roky budú zbytočné.“
  
  
  „Nie,“ povedal som, „úprimne povedané, je mi úplne jedno, akých ľudí ste postavili, alebo ako dlho hnijú vo väzení. Chcem len vedieť, odkiaľ beriete všetok tento heroín.
  
  
  Dietrich zdvihol svoju chudú, bledú tvár ku mne. Videl som čiary utrpenia vryté hlboko do jeho kože. Len roky agónie mohli priniesť bolestivý pohľad do očí starého muža. Pozorne sa na mňa pozrel a bez náznaku výrazu v hlase povedal jednoducho: „Zvládnem to, pán Stefans.“
  
  
  * * *
  
  
  Dietrich držal Susan pevne oboma rukami za ruku, keď mi rozprával svoj príbeh.
  
  
  „Mal som ďalšiu dcéru, pán Stephans. Volala sa Alice. Pred štyrmi rokmi ju našli mŕtvu po predávkovaní heroínom v nechutnej, špinavej hotelovej izbe v New Yorku. Nemala vtedy ani osemnásť. Rok pred smrťou bola prostitútkou. Ako mi povedala polícia, vzala si každého, kto jej mohol zaplatiť čo i len pár dolárov, pretože zúfalo potrebovala peniaze na zaplatenie svojej závislosti. Nemohla žiť bez heroínu. Nakoniec kvôli tomu zomrela.
  
  
  "Prisahal som pomstu. Sľúbil som, že nájdem ľudí, ktorí veria, tých, ktorí to umožňujú – tých, ktorí sú na vrchole! Veľkí ľudia, ktorých sa polícia nemôže dotknúť, pretože sami veci nikdy neriešia. Ľudia ako Stocelli, Torregrossa, Vignale, Gambetta, Klein a Webber. Celá hnusná banda! Najmä tí, ktorí ich spracúvajú. Muži ako Michaud, Berthier a Dupre.
  
  
  „Ak o mne niečo viete, viete, že som chemik. Nedávno som našiel spôsob, ako sa pomstiť. Našiel som spôsob, ako ich doslova pochovať v ich vlastnom špinavom potoku! »
  
  
  Zastal a v očiach sa mu lesklo svetlo vychádzajúce z hĺbky jeho duše.
  
  
  "Našiel som spôsob, ako vyrobiť syntetický heroín."
  
  
  Dietrich videl výraz na mojej tvári.
  
  
  - Neveríte mi, pán Stefans. Ale je to pravda. V skutočnosti som objavil spôsob výroby hydrochloridu heroínu s čistotou vyššou ako deväťdesiatjeden percent." Postavil sa na nohy. "Poď so mnou."
  
  
  Nasledoval som ho do kuchyne.
  
  
  Dietrich rozsvietil svetlo a ukázal. "Pozri sa na seba."
  
  
  Na pulte ležal jednoduchý systém sklenených retort a sklenených trubíc. Väčšina z toho mi nedávala zmysel, ale nie som žiadny chemik
  
  
  "Je to pravda," povedala Susan a ja som si spomenul, že na druhej strane správy, ktorú mi Denver poslal cez Telecopier, bola kľúčová fráza o Dietrich Chemical Inc. bol „výskum a vývoj“. Naozaj starý pán našiel spôsob, ako vyrobiť heroín synteticky?
  
  
  „Áno, pán Stephans,“ povedal Dietrich takmer hrdo, „syntetický heroín. Ako mnohé objavy, takmer som narazil na techniku syntézy drogy, hoci mi trvalo dlho, kým som ju zdokonalil. A potom,“ Dietrich sa natiahol k pultu a zdvihol hnedú plastovú fľašu, „potom som zistil, ako koncentrovať syntetickú látku. Táto fľaša obsahuje koncentrovaný syntetický heroín. Myslím, že dobrou analógiou by bolo prirovnať ho ku koncentrovanému tekutému sacharínu, ktorého jedna kvapka sa rovná plnej lyžičke cukru. No je to ešte koncentrovanejšie. Riedim to obyčajnou vodou z vodovodu, pol unce na galón."
  
  
  Musel som o tom pochybovať, pretože Dietrich ma chytil za ruku. "Musíte mi veriť, pán Stephans." Sám si to testoval, však? "
  
  
  Nevedel som, ale spomenul som si, ako Carlos Ortega natiahol ruku a ukazovákom sa dotkol prášku, dotkol sa ním jazyka a potom prikývol, že súhlasil, že je to skutočne heroín.
  
  
  "Ako to funguje?" Opýtal som sa.
  
  
  "Vieš, že ten vzorec nikdy neprezradím."
  
  
  „Na to som sa ťa nepýtal. Len nerozumiem, ako z toho dostať kryštalický prášok,“ ukázal som na fľašu, „a obyčajnú vodu.“
  
  
  Dietrich si vzdychol. "Veľmi jednoduché. Koncentrát má tú vlastnosť, že kryštalizuje vodu. Tak ako chlad mení dážď na snehové vločky, ktoré nie sú ničím iným ako kryštalickou vodou. Galón vody váži asi tri kilogramy. V tejto fľaši je toľko koncentrátu, že by sa dalo vyrobiť takmer dvesto kilogramov syntetického heroínu, ktorý je na nerozoznanie od skutočného hydrochloridu heroínu. Na svete neexistuje žiadny chemický test, ktorý by dokázal rozlíšiť čo i len pár dolárov za libru.
  
  
  Určite som to vedel, aj keď nie. Dôsledky toho, čo práve povedal Dietrich, boli obrovské. Myšlienky vírili okolo ako trosky z tajfúnu. Nemohol som uveriť, že Dietrich nevedel, čo povedal.
  
  
  Vrátili sme sa do obývačky, Dietrich chodil sem a tam, ako keby energia v ňom musela nájsť nejaké uvoľnenie iné ako slová. Bol som ticho, pretože som chcel pochopiť myšlienky v mojej hlave.
  
  
  „Môžem to urobiť kdekoľvek. Heroín, ktorý som sa ti snažil zasadiť do izby? Mysleli ste si, že som do Mexika priniesol toľko heroínu? Nemusel som ho nosiť. Zvládnem to tu rovnako ľahko ako vo Francúzsku, keď som ho nasadil na tých Francúzov. Urobil som to v New Yorku. Urobil som to v Miami."
  
  
  Susan sa posadila na pohovku. Sledoval som Dietricha prechádzať sa tam a späť v rámci obývačky a vedel som, že tento muž nie je celkom pri zmysloch.
  
  
  Upútala som jeho pozornosť. - "Pán Dietrich."
  
  
  "Áno?"
  
  
  „Pýtal si sa ma predtým, či viem, čo tvoj objav znamená? ty?"
  
  
  Dietrich sa zmätene otočil tvárou ku mne.
  
  
  „Vieš, aký cenný je tvoj objav pre ľudí, ktorých sa snažíš zničiť? Viete, aké riziká teraz podstupujú, keď dovážajú drogy do Spojených štátov? Alebo koľko miliónov dolárov v hotovosti za to musia zaplatiť? Robia to len z jedného dôvodu. Fantastický zisk. Stovky miliónov ročne. Teraz ste našli spôsob, ktorý eliminuje riziko pašovania drog do štátov a tiež im prinesie väčší zisk, než o akom by kedy snívali. Nevieš akú hodnotu má pre nich tvoja receptúra? "
  
  
  Dietrich na mňa neveriacky pozeral.
  
  
  „Niet jedného z týchto ľudí, ktorý by nespáchal tucet vrážd, aby získal váš vzorec. Alebo vy, keď na to príde.
  
  
  Takmer v polovici cesty sa zastavil a jeho tvár prezrádzala náhly strach.
  
  
  "Ja... nikdy... nikdy som o tom nepremýšľal," zamrmlal.
  
  
  "Sakra, premýšľaj o tom!" Konečne som sa k nemu dostala. Viac k tomu niet čo povedať.
  
  
  Starý muž prešiel ku gauču a sadol si vedľa svojej dcéry, pričom si zakryl tvár rukami. Susan mu položila ruku okolo tenkých ramien, aby ho utešila. Pozrela sa na mňa cez izbu bledosivými očami.
  
  
  "Pomôžete nám, pán Stephans?"
  
  
  „Najlepšie, čo teraz môžeš urobiť, je ísť domov a držať jazyk za zubami. Nikdy nikomu nepovedz ani slovo."
  
  
  „Nemáme nikoho iného, kto by nám pomohol,“ povedala. "Prosím?"
  
  
  Pozrel som sa na nich, otca a dcéru, zachytených v sieti pomsty. Mojou povinnosťou bolo Gregoriusovi, a aby som mu mohol pomôcť, musel som dodržať svoj sľub Stocellimu, že ho očistím pred komisiou. Jediné, čo som musel urobiť, bolo odovzdať mu týchto dvoch, ale pomyslenie na to, čo by urobil Stocelli, keby sa mu Dietrich dostal do rúk, bolo nechutné. A keby som dal Dietrichovi Stocellimu, bolo by to rovnaké, ako keby som mu dal Dietrichov vzorec. Do roka bude Stocelli kontrolovať celý obchod s drogami v štátoch. Žiadny veľký operátor mu nemôže konkurovať. S eliminovaným rizikom pašovania heroínu do štátov a neuveriteľnými ziskami spôsobenými jeho nízkymi výrobnými nákladmi nebolo vôbec času na to, aby Stocelli zásoboval každého drogového dílera v každom meste v krajine. Nič ho nezastaví. Vydať Dietricha Stocellimu by bolo ako priviesť do krajiny mor.
  
  
  Vedel som, že Dietrichov vzorec musím držať ďalej od Stocelliho. A pretože to bolo zamknuté v mysli starého muža, musel som ich dvoch dostať z Mexika.
  
  
  "Dobre," povedal som. "Ale musíš urobiť presne to, čo ti poviem."
  
  
  "Budeme."
  
  
  "Koľko heroínu tam máte?" - spýtal som sa Dietricha.
  
  
  Dietrich zdvihol zrak. "Takmer štyridsať kilogramov v kryštálovej forme."
  
  
  "Zbaviť sa toho. A zo všetkého, čo ste navarili, tiež. Zbavte sa všetkého skla. Nemôžete riskovať, že vás uvidí slúžka alebo poslíček. Dôkladne vyčistite túto oblasť."
  
  
  "Čokoľvek iné?"
  
  
  "Áno. Zajtra chcem, aby si si zarezervoval let späť do Štátov prvým lietadlom."
  
  
  "A potom?"
  
  
  "Zatiaľ nič. To je všetko, čo môžete urobiť.
  
  
  Zrazu som sa cítil vyčerpaný. Ruka ma bolela tupou, pulzujúcou bolesťou. Potreboval som oddych a spánok.
  
  
  "A čo Stocelli?" - spýtal sa Dietrich a fanatický oheň v jeho očiach sa opäť rozhorel. "A čo on? Vyvinie sa bez škôd? Znamená to, že nebude potrestaný?"
  
  
  "Hej, postarám sa o Stocelliho." Dávam ti svoje slovo.
  
  
  "Môžem ti dôverovať?"
  
  
  "Budeš musieť veriť."
  
  
  Postavil som sa a povedal som im, že som unavený a odchádzam, vyšiel som z dverí a opatrne ich za sebou zavrel. Keď som odchádzal, ani jeden z nás nič nepovedal. Viac nebolo čo povedať.
  
  
  * * *
  
  
  Bolo už dosť po štvrtej ráno, keď som odišiel od Dietricha a jeho dcéry, ale ešte som mal urobiť poslednú prácu, kým som mohol spať. Vrátil som sa do svojej izby po magnetofóny – vreckové a o niečo väčšie.
  
  
  
  Väčší rekordér bol vybavený vysokorýchlostným prehrávaním. Dokázal prehrať celú hodinu pásky za menej ako tridsať sekúnd. Pre každého, kto ho počúval, nebol zvuk, ktorý vydával, nič iné ako vysoké zavýjanie.
  
  
  S oboma autami som zišiel do opustenej haly a usadil sa v jednej z telefónnych búdok. Predstieral som, že hovorím do mikrofónu, a nadiktoval som správu o svojich aktivitách do malého vreckového záznamníka. Zaoberal som sa takmer každou udalosťou, ktorá sa stala okrem vraždy Luisa Aparicia. Trvalo mi takmer pätnásť minút, kým som dorozprával.
  
  
  Potom som zavolal do Denveru.
  
  
  "Vyzeráš unavene," povedal Denver, keď kráčal k radu.
  
  
  "Áno," povedal som žieravo, "takže poďme na to, dobre?"
  
  
  "Teraz nahrávam."
  
  
  "Vysoká rýchlosť," povedal som unavene. "Nerobme celú noc."
  
  
  "Roger. Pripravený na prijatie."
  
  
  „Dobre, toto je osobné. Na reprodukciu len Gregoriusovi. Opakujte - len pre Gregoriusa.
  
  
  Vložil som kazetu s páskou do vysokorýchlostného prehrávača a pritlačil som ju k mikrofónu telefónu. Stlačil som play a stroj zakričal ako prenikavý výkrik vzdialenej píly. Zvuk trval sedem alebo osem sekúnd, potom sa náhle zastavil.
  
  
  Priložil som si telefón k uchu a spýtal som sa: „Aké bolo stretnutie?
  
  
  "Prístroje ukazujú, že všetko je v poriadku," priznal Denver.
  
  
  "Dobre," povedal som. "Chcem, aby bola táto páska zničená ihneď po jej odovzdaní Gregoriusovi."
  
  
  "Urobím to. Ešte niečo?"
  
  
  Povedal som: "Nie, myslím, že to je zatiaľ všetko."
  
  
  zavesil som. Pred odchodom z kabínky som previnul pôvodnú pásku, stlmil mikrofón a pustil ho v režime „nahrávanie“ na vysokorýchlostnom páskovacom zariadení, kým sa páska úplne nezmazala.
  
  
  Späť vo svojej izbe som musel zatiahnuť závesy, aby som sa vyhol žiare blížiaceho sa úsvitu. Vyzliekol som sa, ľahol som si do postele a dlho som tam ležal a premýšľal, pretože moje myšlienky sa sústredili na poslednú časť správy, ktorú som poslal Gregoriusovi:
  
  
  „To, čo objavil Dietrich, je také nebezpečné, že sa mu nedá veriť. Muž je extrémne neurotický a labilný. Ak by sa jeho recept na syntetický heroín niekedy dostal do nesprávnych rúk, nerád by som premýšľal o následkoch. Objektívne by som to odporučil odstrániť – čo najskôr.“
  
  
  TRINÁSŤ KAPITOLA
  
  
  Spal som až do neskorého večera, keď ma zobudila hysterická a vystrašená Susan svojím šialeným klopaním na moje dvere.
  
  
  Vstal som z postele a váhavo otvoril dvere. Susan mala na sebe len bikiny a priehľadnú plážovú bundu. Dlhé blond vlasy jej padali na hruď.
  
  
  Kričala. "Môj otec je preč!"
  
  
  Bledým tieňom na jej tvári bol napísaný strach. Jej oči sa zmenili na roztržitý prázdny pohľad šoku, ktorý ledva ovládala.
  
  
  Keď som ju konečne upokojil, obliekol som si nohavice, košeľu a sandále. Išli sme hore do jej izby.
  
  
  Poobzeral som sa po obývačke Dietrich Suite. Bol to úlet. Lampy boli prevrátené a konferenčný stolík bol na boku. Ohorky cigariet boli rozhádzané z popolníkov na podlahu.
  
  
  Otočila som sa do kuchyne. Bola úplne prázdna. Z retort, skúmaviek a iného laboratórneho vybavenia, ktoré som tam videl len pred pár hodinami, nezostalo nič.
  
  
  "Tam!" - povedala Susan. "Pozri na to!"
  
  
  "Povedz mi čo sa stalo."
  
  
  Zhlboka sa nadýchla, aby sa upokojila. „Dnes ráno som sa zobudila okolo desiatej. Otec ešte spal. Išli sme spať hneď po tvojom odchode, ale bol taký znepokojený, že som ho prinútil vziať si prášky na spanie. Hneď ako som vstal, zavolal som do aerolínií a objednal nás na odlet na dnešné popoludnie. Toto bol najskorší let, ktorý som si mohol rezervovať. Potom som vypil šálku kávy. Vtedy už bolo jedenásť hodín. Chcela som sa opaľovať dlhšie a nenapadlo ma, že by bolo lepšie, keby som ocka nechala spať čo najdlhšie, tak som zišla do bazéna. Bol som tam len pred pár minútami. Vrátil som sa zbaliť si veci a - a našiel som toto! “ Zúfalo mávla rukou.
  
  
  "Našli ste tu odkaz alebo niečo?"
  
  
  Pokrútila hlavou. - "Nič! Otec sa zrejme zobudil a obliekol sa. Určite si sám uvaril raňajky. Jedlá sú stále na stole na terase. Jediné, čo mal, bol džús, káva a vajíčko."
  
  
  Poobzerala som sa po kuchynke. - Upratoval tu?
  
  
  "Neviem. Včera večer to neurobil. Bol príliš unavený. Povedal, že to urobí dnes ráno."
  
  
  "Čo by urobil s laboratórnym vybavením?"
  
  
  "Povedal mi, že to rozbije a kúsky hodí do koša."
  
  
  "A on?"
  
  
  Susan zdvihla veko smetného koša. „Nie. Nie sú tu žiadne riady.
  
  
  „Povedal mi, že vyrobil ďalších štyridsať kilogramov heroínu. Kde to nechal? "
  
  
  "V skrinke nad umývadlom."
  
  
  "Je to tam?"
  
  
  Otvorila dvierka skrine, aby som videl, že police sú prázdne. Otočila ku mne svoju zmätenú tvár.
  
  
  "Opustil ho?"
  
  
  Pokrútila hlavou. "Neviem. Myslím, že nie. Minulú noc neurobil nič okrem toho, že išiel spať."
  
  
  „A čo koncentrát?
  
  
  Susan sa znova rozhliadla po kuchyni. Nadvihla veko nádoby na odpadky. "Tu," povedala a zobrala použité papierové utierky. Zobrala plastovú fľašu. "Je to prázdne."
  
  
  - Aspoň vďaka Bohu.
  
  
  Vrátil som sa do obývačky.
  
  
  "Hrá svoju inú hru?" - spýtal som sa Susan. "Išiel za Stocellim?"
  
  
  "Môj Bože!" zdesene zvolala: "Nikdy som o tom nepremýšľala!"
  
  
  „Povedal som mu, že sa hrá s vrahmi! Čo do pekla urobil? "
  
  
  Susan ticho pokrútila hlavou. Oči sa jej naplnili slzami. Zrazu sa mi vrútila do náručia. Dlhé blond vlasy jej splývali po chrbte. Cítil som teplo jej takmer nahého tela vedľa môjho, jej malé, pevné prsia sa tlačili na moju hruď.
  
  
  Očuchala mi hruď a ja som ju chytil rukou za bradu, aby som jej tvár otočil ku mne. Zavrela oči, pritlačila svoje pery na moje a otvorila ústa.
  
  
  Po chvíli odtiahla ústa, ale len o zlomok palca.
  
  
  "Ach bože," zašepkala, "nechaj ma zabudnúť!" Už to nevydržím Prosím, prosím... nechaj ma zabudnúť! "
  
  
  A ja som to urobil. Vo vraku v obývačke. V lúčoch svetla prúdiacich cez okná. Nejako sme zo seba strhli šaty a objali sa a obaja sme našli zabudnutie a uvoľnili svoje vlastné napätie.
  
  
  Jej prsia mi sedeli na dlaniach, akoby boli vytvarované do ich tvaru. Jej stehná sa roztiahli a omotali okolo mňa. Žiadne podpichovanie. Nič iné ako náhly násilný boj medzi sebou. Brala ma rovnako ako ja ju.
  
  
  A nakoniec, pokrytá potom, hladká od potu, v zúrivom návale sexuálnej energie mi explodovala v náručí, nechty sa mi zaryli do chrbta, zuby sa mi zaryli do ramena a jej stonanie naplnilo miestnosť.
  
  
  Práve sme odchádzali unavení, ale nasýtení, keď zazvonil telefón.
  
  
  Pozreli sme sa na seba.
  
  
  "Odpovedz mi," povedala unavene.
  
  
  Prešiel som cez izbu k stolu pri okne. "Ahoj?"
  
  
  "Som rád, že si tam, Carter," povedal mužský hlas ostro. „Život seňora Dietricha je vo vašich rukách. Dáma, s ktorou chodíš, sa s tebou stretne dnes večer. Osem hodín. Na tom istom mieste, kde si s ňou predtým večeral. A uistite sa, že vás nesleduje polícia.
  
  
  Telefón sa mi zasekol v uchu, ale až vtedy som spoznal hlas Carlosa Ortegu, jemný, zdvorilý, rezervovaný a bez najmenšieho náznaku emócií či drámy.
  
  
  zavesil som.
  
  
  "Kto to bol?" - spýtala sa Susan.
  
  
  "Zlé číslo," povedal som a vrátil sa k nej.
  
  
  * * *
  
  
  Deň sme strávili v príjemnom chtíči. Susan sa do mňa zavŕtala, akoby sa snažila skryť pred svetom. Vošli sme do jej spálne, stiahli závesy a zablokovali svetlo a česť. A milovali sme sa.
  
  
  Neskôr, oveľa neskôr som ju nechal, aby som sa išla prezliecť do mojej izby.
  
  
  „Chcem, aby si tu zostala,“ povedal som jej. „Neodchádzaj z miestnosti. Neotvárajte dvierka. Nikto, žiadne výnimky. Rozumieš?"
  
  
  Usmiala sa na mňa. "Nájdeš to, však?" - spýtala sa, ale bolo to skôr konštatovanie ako otázka. "Ocko bude v poriadku, však?"
  
  
  Neodpovedal som jej. Vedel som, že ju nemám ako prinútiť, aby si uvedomila hroznú krutosť mužov, medzi ktorými som chodil, alebo ich bezcitnú ľahostajnosť k bolesti iného muža.
  
  
  Ako by som jej mohol vysvetliť svet, v ktorom si si omotal reťaz okolo päste v rukavici a znova a znova udieral muža do rebier, až kým si nepočul, ako sa suché chrumkanie kostí lámalo, a nečinne sledoval, ako začal chrliť vlastnú krv? ? Alebo položil ruky na dosku a zlomil si kĺby páčidlom? A nevenoval pozornosť zvieracím výkrikom bolesti, ktoré vychádzali z jeho roztrhaného hrdla, a nevenoval pozornosť zdrvujúcim kŕčom, ktoré spôsobili, že sa jeho telo zmenilo na ochabnuté svaly a roztrhané tkanivo.
  
  
  Ako som ju mohol prinútiť pochopiť mužov ako Carlos Ortega, Stocelli alebo Luis Aparicio? Alebo ja, keď na to príde.
  
  
  So Susan v jej súčasnom stave mysle bolo lepšie nehovoriť nič. Nebola Consuela Delgardová.
  
  
  Pobozkal som ju na líce a odišiel a zamkol za sebou izbu.
  
  
  * * *
  
  
  Vo vlastnej izbe som si hneď všimol čierny kufor, o ktorom mi Herbert Dietrich povedal o tridsiatich kilogramoch čistého heroínu. Bez toho, aby som ho otvoril, som si dal kufor so sebou. Ďalšou vecou je Jean-Paulovo telo. Keby som mohol zavolať AXE, bolo by ľahké sa toho zbaviť. Bol som však sám a to bol problém.
  
  
  Nedalo sa toho jednoducho zbaviť a času bolo málo, tak som sa nakoniec rozhodol odložiť akúkoľvek akciu. Otočil som telo, potom som ho zdvihol a vyniesol na terasu, opatrne som ho položil na jedno z lehátok. Pre každého náhodného pozorovateľa vyzeral, akoby si zdriemol.
  
  
  Osprchoval som sa a rýchlo som sa prezliekol, potom som si Huga pripútal na ľavé predlaktie a navliekol si ho do nízko posadeného ramenného púzdra. Skontroloval som, ako sa Wilhelmina šmýka pod lakťom. Pred inštaláciou poistky som odstránil svorku 9 mm munície, znovu nabil sponu a zacvakol náboj do komory.
  
  
  Obliekla som si ďalšiu ľahkú bundu.
  
  
  
  
  Cez deň som sa z toho nevedela dostať. 9 mm Luger je veľká zbraň podľa fantázie a vydutina pod bundou by ma prezradila. Ale v noci som si s tým vedel poradiť. Teda, keby sa na mňa nikto príliš nepozrel.
  
  
  Keď som bol pripravený, vyšiel som z miestnosti a prešiel som chodbou k služobnému výťahu smerom k zadnému východu.
  
  
  Za menej ako päť minút som bol z hotela, schúlený vzadu v taxíku a smeroval som do El Centra.
  
  
  Keď sme prešli pár blokov, sadol som si na sedadlo. Išli sme na západ pozdĺž Kostery. Costera je príliš otvorená a je tu príliš veľa policajných áut, aby som sa cítil pohodlne, a tak som požiadal vodiča, aby zastavil, keď sme sa blížili k Calle Sebastian el Cano. Po troch blokoch sme odbočili doľava na Avenida Cuauhtemoc, ktorá vedie paralelne s Costerou takmer až po El Centro. Tam, kde sa Cuauhtémoc spája s Avenida Constituyentes, sme opäť odbočili doľava. Požiadal som ho, aby zastavil na rohu Avenida Cinco de Mayo a zaplatil som mu, pričom som ho sledoval, ako mi odišiel z dohľadu, kým som sa pohol.
  
  
  Bol som len dva bloky od katedrály, ktorej elegantné, namodro natreté cibuľové veže vyzerajú ako ruský pravoslávny kostol. Vzal som si ďalší taxík a vysadil ma pár blokov od Hernandovho domu. Mohol som prejsť takú vzdialenosť, pretože to nebolo tak ďaleko, ale pritiahol by som si menšiu pozornosť, keby som zastavil taxík.
  
  
  Bolo presne osem hodín, keď som vošiel do Hernanda. Klavirista hral jemné rytmy na klavíri s veľkými čiernymi rukami, so zavretými očami, jemne sa hojdal tam a späť na svojom sedadle. Poobzeral som sa okolo seba. Consuela nebola v piano bare. Prešiel som cez jedálne. Nebola v žiadnom z nich.
  
  
  Sedel som pri bare, aby som si dal drink, kým som na ňu čakal. Pozrel som sa na hodinky. Päť minút po ôsmej. Vstal som, išiel k telefónnemu automatu a zavolal do hotela. Zavolali Suite 903. Neodpovedali. Zrejme Susan prísne dodržiavala moje pokyny. Neodpovedala ani na telefonáty.
  
  
  Keď som sa odvrátil od telefónu, Consuela stála pri mojom lakti. Chytila ma za ruku a pobozkala na líce.
  
  
  "Skúšali ste kontaktovať Susan Dietrichovú v hoteli?"
  
  
  Prikývol som.
  
  
  „Potom viete, že slečna Dietrichová nie je vo svojej izbe,“ povedala. „Nebola tam aspoň pol hodiny. Odišla s niekým, koho si už stretol."
  
  
  "Brian Garrett?" - Povedal som s pocitom neistoty.
  
  
  Consuela prikývla.
  
  
  "Myslím, že jej povedal príbeh o tom, ako ju vzal k otcovi?"
  
  
  „Ako si vôbec mohol hádať? Presne to urobil. Vôbec sa netrápila."
  
  
  "Prečo?"
  
  
  "Okrem iného, aby som sa uistil, že nespôsobíš problémy, keď ťa neskôr vezmem na stretnutie s Carlosom." Jej tvár zmäkla. "Je mi to tak ľúto, Nick." Vieš, že musím ísť s nimi, aj keď ťa to bolí. Koľko pre teba toto dievča znamená? "
  
  
  Prekvapene som pozrel na Consuelu. "Práve včera som ju stretol," povedal som. "Nevedel si?"
  
  
  "Z nejakého dôvodu som nadobudol dojem, že je to tvoja stará priateľka."
  
  
  "Zabudni. Čo bude ďalej?"
  
  
  "Pozývaš ma na večeru do La Perla." Usmiala sa na mňa. "Ideme jesť nejaké dobré jedlo a pozerať sa na potápačov."
  
  
  "A čo Carlos?"
  
  
  "Tam sa s nami stretne." Natiahla ruku a jemne sa dotkla prstami môjho líca. "Preboha, Nick, netvár sa tak prísne." Nie som taká neatraktívna, aby si sa na mňa nemohol usmievať, však? "
  
  
  * * *
  
  
  Zostúpili sme po úzkych kamenných schodoch, ktoré sa strmo zarezávali do vnútorného povrchu quebradských skál pod hotelom El Mirador. Mali sme ľahkú večeru v reštaurácii El Gourmet na hornom poschodí a teraz som nasledoval Consuelu, ako kráčala v tme dolu do La Perla na nižšom poschodí. Našla si miesto pri jednom zo stolov vedľa zábradlia, ktoré sa pozeralo na úzky výbežok mora a vlny bijúce na úpätí útesu.
  
  
  Bolo skoro desať hodín. Consuela sa počas obeda nepokúsila o rozhovor.
  
  
  "Koľko ešte?" - spýtal som sa jej, keď sme si sadli.
  
  
  "Nie nadlho. Čoskoro tu bude. Medzitým môžeme sledovať potápačov."
  
  
  Kým sme dopili prvý drink, potápači dosiahli nízky skalnatý zráz naľavo od nás a zostúpili na rímsu tesne nad vodou. Boli traja. Jeden z nich sa ponoril do zálivu z výbežku skaly a preplával na druhú stranu. Teraz boli všetky svetlá okrem niekoľkých reflektorov vypnuté. Prvý potápač sa vynoril z vody a jeho mokré telo sa lesklo. Reflektory ho sledovali, keď pomaly stúpal na takmer strmý útes, z ktorého sa chystal potápať. Držiac sa opory, držiac sa prstami skaly, dostal sa na vrchol. Nakoniec vyskočil na rímsu stotridsať metrov nad zálivom.
  
  
  Mladý potápač si krátko kľakol pred malou svätyňou za rímsou, sklonil hlavu a skrížil sa, kým sa postavil na nohy.
  
  
  
  Potom sa vrátil na okraj útesu.
  
  
  Teraz reflektory zhasli a on bol v tme. Dole, pod nami, sa strhla silná vlna a vysoko nad úpätím skál sa zdvihla biela pena. Na opačnej strane priepasti sa rozhorela vatra z pokrčených novín, jasné osvetlenie osvetľovalo scénu. Chlapec sa znova prekrížil. Natiahol sa na prsty.
  
  
  Keď bubny naberali na rýchlosti, vyskočil do tmy, ruky sa mu rozleteli do strán, nohy a chrbát sa mu prehýbali, až sa z neho stal luk vo vzduchu, najskôr pomaly, potom rýchlejšie a ponoril sa do jasu. svetlo ohňa a nakoniec obrovská vlna - ruky prerušia skok labute a v poslednej chvíli sa zdvihnú nad hlavu.
  
  
  Nastalo ticho, až mu praskla voda v hlave a potom sa ozvali výkriky, potlesk a jasot.
  
  
  Keď hluk okolo nás utíchol, počul som spoza mňa hovoriť Carlosa Ortegu. "Je to jeden z najlepších potápačov." Pritiahol si stoličku vedľa mňa a sadol si.
  
  
  "Každú chvíľu," povedal Carlos zdvorilo, posadil sa a narovnal si stoličku, "zabíjajú sa. Ak mu pri skoku skĺzla noha z rímsy, alebo ak neskočil dostatočne ďaleko, aby vyčistil skaly... pokrčil plecami. „Alebo ak zle odhadne vlnu a ponorí sa príliš strmo, keď nie je dostatok vody. Alebo ak ho rollback vezme na more. Dá sa zlomiť vlnou. proti kameňu. Takto zomrel Angel Garcia, keď sa tu v roku 1958 natáčal film o džungli. Vedeli ste o tom?
  
  
  "Môžeš preskočiť prednášku o recenzii," povedal som. "Dajme sa do práce."
  
  
  "Viete, že senor Dietrich je mojím hosťom?"
  
  
  "Dokázal som na to prísť sám."
  
  
  "Vedeli ste, že sa k nemu rozhodla pridať jeho dcéra?"
  
  
  "Tak som to zistil," povedal som nezaujato. "Čo do pekla odo mňa chceš?"
  
  
  Consuela prehovorila. "Môžem ťa už nechať, Carlos?"
  
  
  "Teraz nie". Vytiahol malú tenkú cigaru a pomaly si ju zapálil. Pozrel sa na mňa a prívetivo povedal: "Chceli by ste s nami spolupracovať?"
  
  
  Očakával som hrozby. Očakával som a premýšľal o takmer všetkých udalostiach okrem tejto. Ponuka ma prekvapila. Pozrel som sa na Consuelu. Tiež čakala na moju odpoveď.
  
  
  Carlos sa ku mne naklonil ešte bližšie. Cítila som jeho vodu po holení. „Viem o Dietrichovom receptúre,“ povedal a jeho hlas sa mi sotva dostal do uší. "Viem o jeho rozhovore s vami a o tom, čo dokáže vyprodukovať."
  
  
  "Toto je skutočný hotelový špionážny systém," poznamenal som.
  
  
  Carlos moju poznámku ignoroval.
  
  
  "To, čo objavil Dietrich, z nás môže urobiť miliardárov."
  
  
  Oprela som sa v kresle.
  
  
  "Prečo ma privádzaš do dohody, Ortega?"
  
  
  Carlos vyzeral prekvapene. „Myslel som, že ti to bude jasné. Potrebujeme ťa."
  
  
  A potom som všetko pochopil. "Stocelli," zamrmlal som. „Potrebujete distribútora heroínu. Stocelli bude vaším distribútorom. A potrebujete, aby som sa dostal do Stocelli.
  
  
  Carlos sa na mňa usmial tenkou, zlomyseľnou grimasou.
  
  
  Consuela prehovorila. Ortega ju umlčal. „Možno by si nás mal teraz nechať, moja drahá. Viete, kde sa s nami stretnúť – ak pán Carter súhlasí, že sa k nám pridá.“
  
  
  Consuela sa postavila. Obišla malý stolík vedľa mňa a položila mi ruku na rameno. Cítil som tesný tlak jej tenkých prstov.
  
  
  "Nerob nič unáhlené, Nick," zamrmlala. „Traja muži pri susednom stole sú ozbrojení. Nie je to tak, Carlos?
  
  
  "Esverdad."
  
  
  Consuela sa pohla smerom ku schodom. Chvíľu som ju pozoroval a potom som sa otočil späť k Ortegovi.
  
  
  "Teraz, keď je preč, Ortega, čo mi chceš povedať, že nechceš, aby to vedela?"
  
  
  Ortega chvíľu neodpovedal. Zodvihol jeden z našich prázdnych pohárov a lenivo ním krútil v prstoch. Nakoniec to dal dole a nahol sa ku mne.
  
  
  „Myslíš si, že neviem, že John Bickford je slaboch, ktorý sa dá pretlačiť bez väčších problémov? Myslí svojim penisom. Pre neho je dôležitá len jeho manželka, táto drahá prostitútka. A Brian Garrett? Myslíš si, že neviem, že Garrett nie je silnejší ako Bickford?
  
  
  Carlos teraz šepkal, jeho tvár bola len pár centimetrov od mojej. Dokonca aj v tme som videl, ako sa jeho oči rozžiarili silou jeho vnútorného videnia.
  
  
  „Môžem sa stať jedným z najbohatších ľudí na svete. Ale sám to nedokážem. Tu v Mexiku mám určitý vplyv. Mám konexie. Čo sa však stane, keď presunieme naše operácie do štátov? Boli by to len Bickford, Garrett a ja. Vidíte, ako sa Bickford postavil Stocellimu? Alebo Garrett? Pri prvom stretnutí tvárou v tvár by si zašpinili nohavice. Rozumieš tomu, čo ti hovorím?
  
  
  "Áno. Zbavil by si sa Garretta a Bickforda, aby si sa so mnou mohol dohodnúť."
  
  
  "Presne tak. Čo hovoríš?"
  
  
  "Aké rozdelenie?" "Povedal som, vediac, že Ortega vezme moju otázku ako prvý krok k môjmu súhlasu ísť s ním," usmial sa Carlos. "Desať percent," zasmiala som sa nahlas. Vedel som, že Ortega ma presvedčí, aby som vyjednával.
  
  
  
  Keby som to neurobil, bol by podozrivý. Desať percent je smiešne. "Ak pôjdem s tebou, rozdelíme sa rovnako."
  
  
  "Päťdesiat percent? Určite nie."
  
  
  "Tak si nájdi iného chlapca." Oprela som sa o kreslo a zobrala som si balíček cigariet, ktorý ležal na stole. V plameni zapaľovača som videl, ako Ortegova tvár opäť nadobudla hladkú, chladnú pohodu.
  
  
  "Nevieš vyjednávať."
  
  
  "Kto to povedal? Počúvaj, Ortega, potrebuješ ma. Práve si mi povedal, že túto dohodu bezo mňa neuzavrieš. Bickford a Garrett? Stocelli by ich zjedol, vypľul a prenasledoval by ťa. Teraz počúvajte. Ak mi podáš mrkvu, aby som si ju potom mohol natiahnuť, sakra radšej ju urob mastnú a šťavnatú, inak ju nebudem ani hrýzť.
  
  
  "Štyridsať percent?" - navrhol Carlos opatrne a pozorne ma sledoval.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Päťdesiat percent. A ak ťa niekedy prichytím, ako sa ma snažíš podviesť - čo i len o cent - prídem si po tvoju skrýšu."
  
  
  Carlos váhal a ja som vedel, že som ho presvedčil. Nakoniec prikývol hlavou. "Skutočne vyjednávaš," povedal neochotne. Natiahol ruku. "Dohodnuté."
  
  
  Pozrela som sa na jeho ruku. „No tak, Ortega. Stále nie sme priatelia, takže sa ma nesnaž myslieť, že som tvoj kamarát. Toto je čisto obchodná transakcia. Mám rád peniaze. Tebe tiež. Nechajme to na tomto základe.
  
  
  Ortega sa usmial. "Aspoň si úprimný." Spustil ruku na bok a postavil sa na nohy. "Teraz, keď sme partneri, pôjdeme, seňor Carter?"
  
  
  "Kde?"
  
  
  "Som hosťom na Garrettovej haciende." Požiadal ma, aby som ťa tam pozval, aby si sa k nám pridal – ak sa rozhodneš spojiť sa s nami.“ Usmial sa nad vlastnou iróniou.
  
  
  Keď sme kráčali po úzkych kamenných a betónových schodoch vedúcich z nočného klubu La Perla, videl som, že nás sledujú traja muži, ktorí celý večer sedeli pri vedľajšom stole.
  
  
  Na kruhovej dláždenej ulici na vrchole útesu nás čakalo auto. Vodič podržal dvere otvorené, keď sme sa k nim priblížili. Ortega si sadol ako prvý na zadné sedadlo a naznačil mi, aby som si k nemu prisadol. Keď som sa usadil, vodič zavrel dvere a prešiel na predné sedadlo. Naštartoval motor a potom sa otočil tvárou ku mne, jeho hustá päsť zvierala pažbu veľkej pištole Mauser Parabellum s ústím namiereným priamo na moju tvár z niekoľkých centimetrov.
  
  
  Bez toho, aby som sa pohol, som sa spýtal: "Čo to do pekla je, Carlos?"
  
  
  "Vaša zbraň," povedal Ortega a natiahol ruku. "Znervózňovalo ma to celý večer. Prečo mi to nedáš, aby som si mohol oddýchnuť? »
  
  
  "Povedz mu, aby bol opatrný," povedal som. "Teraz o to žiadam."
  
  
  "Nezmysel," odsekol Ortega. "Ak sa nejako dostane z bundy, vystrelí."
  
  
  Opatrne som vytiahol Wilhelminu z puzdra. Ortega mi to zobral.
  
  
  "Máte nejakú inú zbraň, seňor Carter?"
  
  
  Trvalo mi len zlomok sekundy, kým som sa rozhodol. Vytiahol som Huga z pošvy a tenkú ihličku som podal Ortegovi. "Postarajte sa o ne za mňa," povedal som ľahko.
  
  
  "Vamanos, Paco!" Ortega prerušil slová. Vodič sa otočil a naštartoval auto. Jazdil okolo centrálneho ostrovčeka a dolu kopcom.
  
  
  Pomaly sme kráčali dláždenými uličkami quebradských útesov a úzkymi uličkami starej časti Acapulca. Keď sme odbočili na Costera Miguel Aleman a zamierili na východ, mohol som sa pozrieť cez záliv na svetlá hotela Matamoros. Ortega mi padol do oka.
  
  
  „Bolo by veľmi zlé, keby ste čo i len pomysleli na návrat do hotela, seňor Carterová,“ sucho povedal Ortega.
  
  
  "Ako si to uhádol?"
  
  
  "Môžete naraziť na Teniente Felixa Fuentesa z Federácie," povedal Carlos. "A to by bolo zlé pre nás oboch, však?"
  
  
  Otočil hlavu ku mne a jeho tmavé oči blikali zlým pobavením.
  
  
  "Myslel si si, že som nevedel, že Teniente Fuentes je tu v Acapulcu?" spýtal sa. "Myslíš si, že som blázon?"
  
  
  Kapitola štrnásta.
  
  
  Na prízemí Garrettovej obrovskej haciendy sa odohrávala hlučná párty. Tucet jeho priateľov prišiel z Newport Beach na osemdesiatmetrovej motorovej plachetnici. Stereo dunelo, polovica hostí už bola opitá. Ortega a Paco ma vytiahli hore do spálne. Paco ma strčil do izby, zabuchol a zamkol za mnou dvere.
  
  
  Consuela ležala na obrovskej manželskej posteli. Oproti nej bola celá stena skríň, ktorých dvere boli zrkadlové, aby odrážali každý odraz v miestnosti.
  
  
  Usmiala sa na mňa a zrazu z nej bola uhladená, zakrivená mačka z džungle, ktorá sa zmyselne naťahovala. Držala sa za ruky. "Poď sem."
  
  
  Natiahol som sa na stoličku, oprel som sa a prekrížil som si nohy.
  
  
  "Chcem, aby si sa so mnou miloval," povedala Consuela s privretými očami a telom vyklenutým ako uhladená, pružná tigrica. Nehybne som sedel a zamyslene na ňu hľadel.
  
  
  "Prečo?" Opýtal som sa. „Pretože dom je plný ľudí? Vzrušuje ťa to?
  
  
  "Áno." Consuela mala mierne otvorené oči.
  
  
  Majetnicky sa na mňa usmiala. "Dráždiš si ma," povedala. "Poď sem."
  
  
  Postavil som sa a presunul som sa k posteli.
  
  
  Klesol som na ňu, pritisol som pery k hladkosti jej hrdla a držal som jej dlhé, zrelé telo v náručí. Nechal som na ňu dopadnúť svojou váhou, keď som jej dýchal do ucha.
  
  
  "Ty bastard!" Consuela mi zdvihla hlavu, vzala ju do oboch rúk a usmiala sa mi do očí.
  
  
  Vstal som od nej a prešiel som cez izbu,
  
  
  "Kam ideš?"
  
  
  „Ohoľte sa,“ povedal som a pretrel si rukou strnisko na lícach. Išla som do kúpeľne, vyzliekla som sa, pustila sprchu a vošla dnu.
  
  
  Osušil som sa uterákom a umýval som si tvár, keď som ju počul kričať: „Čo ti tak dlho trvalo?
  
  
  "Pridaj sa ku mne," odpovedal som.
  
  
  O chvíľu som ju začul, ako prišla za mnou, a potom som cítil, ako sa na mňa jej nahé telo tlačilo, mäkké prsia sa mi tlačili na chrbát, hladké ruky ma objali okolo pása, vlhké pery ma bozkávali na lopatky a stekali mi po chrbte. na môj krk.
  
  
  "Prinútiš ma porezať sa."
  
  
  "Ohoľ sa neskôr," zašepkala mi do chrbta.
  
  
  "Daj si sprchu, kým dokončím holenie," povedal som.
  
  
  Pozrel som sa na ňu do zrkadla, keď odchádzala. Pustila vodu a zmizla za závesmi v sprche. Počul som silný prúd duše, ktorý vytryskol z napájadla. Rýchlo som sa rozhliadla po poličkách pri zrkadle. Na pulte som našiel pollitrovú fľašu vody po holení v ťažkej krištáľovej karafe.
  
  
  Volala mi Consuela. "Poď sem so mnou, miláčik!"
  
  
  "O chvíľu," odpovedal som.
  
  
  Z pultu som schmatol uterák a omotal som ho okolo karafy. V jednej ruke som držal oba konce uteráka, švihol som ním dopredu a dozadu a potom som udrel ťažkou váhou provizórnej zbrane do mojej ľavej ruky. Upokojujúco pevným úderom ma udrel do dlane.
  
  
  Prešla som do kúpeľne a opatrne som odhrnula záves.
  
  
  Consuela stála chrbtom ku mne, so zdvihnutou tvárou a zavretými očami od silnej spŕšky vody, ktorá na ňu bila. Chvíľu som hľadel na bohatú, zakrivenú ladnosť jej tela, hladkosť jej chrbta a spôsob, akým sa jej pás zakrivený a potom rozšíril, aby sa stretol s jej okrúhlymi bokmi a dlhou líniou bokov.
  
  
  S hlasným povzdychom ľútosti som krátkym rýchlym pohybom zápästia udrel uterákom zabalený karafa o zátylok jej hlavy. Úder ju zasiahol rovno za ucho.
  
  
  Keď prepadla, chytil som jej váhu do ľavej ruky, cítil som, ako jej jemná pokožka kĺže po mojej vlastnej, cítil som, ako sa všetko hladké, pevné mäso zrazu uvoľnilo v ohybe mojej ruky. Hodil som karafu na koberec za seba a pravou rukou som jej siahol pod nohy.
  
  
  Vytiahol som ju z vane a odniesol do spálne. Jemne som ju položil na posteľ, potom som prešiel na druhú stranu a stiahol prikrývku. Znovu som ju zdvihol a opatrne položil na plachtu.
  
  
  Dlhé hnedé vlasy vlhké zo sprchy mala rozprestreté na vankúši. Jedna z jej štíhlych, opálených nôh bola napoly pokrčená v kolenách, druhá bola vystretá. Hlavu mala mierne naklonenú nabok.
  
  
  Pocítil som nával výčitiek svedomia za to, čo som musel urobiť, keď som cez ňu pretiahol vrchnú plachtu, aby som zakryl nádherné spojenie jej nôh. Potom som jej zdvihol pravú ruku a položil ju na vankúš nad jej hlavou. Ustúpil som a pozrel som sa na ňu. Efekt bol akurát - akoby spala.
  
  
  Teraz som odhrnul prikrývku na druhej strane postele a naschvál som pokrčil obliečky. Búchal som do vankúša, kým nebol strapatý, a náhodne som ho hodil o čelo postele. Zhasol som všetky svetlá v miestnosti okrem jednej malej lampy vo vzdialenom rohu miestnosti.
  
  
  Vrátil som sa do kúpeľne, obliekol som sa a naposledy som skontroloval spálňu, než som prekĺzol cez vysoké francúzske dvere na tmavý balkón a opatrne som za sebou zatvoril dvere.
  
  
  Zvuky párty ku mne doliehali zdola. Hudba bola rovnako hlasná, ako keď som prišiel s Carlosom. Bazén bol osvetlený reflektormi, takže okolie vyzeralo ešte tmavšie. Balkón, na ktorom som stál, bol v najtemnejšej časti tieňa.
  
  
  Izba za mnou bola v krídle domu s výhľadom na bazén a bol som si istý, že rodina Dietrichovcov bude v druhom krídle domu. Mlčky som kráčal po balkóne a tlačil som sa na stenu, aby som zostal v tieni.
  
  
  Prvé dvere, ku ktorým som sa priblížil, boli odomknuté. Pootvoril som ho a pozrel do izby. Bola prázdna.
  
  
  Pohol som sa ďalej. Skúsil som ďalšiu izbu. Znova nič. Prešiel som pred haciendu. Z miesta, kde som sa krčil v tieni balkóna, som videl dvoch strážcov pri prednej bráne, ktorí boli jasne a tvrdo osvetlení reflektormi namontovanými nad vchodom. Za ním bola prístupová cesta, ktorá viedla k ceste na okraji útesu. V okolí zrejme hliadkovali ďalší strážcovia.
  
  
  Vrátil som sa do krídla, kde sa nachádzala spálňa Consuely Delgardovej. Skontroloval som tam každú spálňu. Posledná bola tá, v ktorej spal Ortega.
  
  
  
  Ťažká vôňa jeho vody po holení naplnila moje nosné dierky hneď, ako som vošla do miestnosti. Využil som šancu a zapálil lampu. Pri vzdialenej stene bol veľký šatník. Otvoril som dvojité dvere. Za Ortegovými úhľadne zavesenými nohavicami a športovými košeľami som našiel kartónovú škatuľu so zatvorenými chlopňami. Otvorila som to. Vo vnútri bola masa známych plastových vrecúšok s heroínom. Toto bolo štyridsať kilogramov, ktoré mal Dietrich.
  
  
  Po zabezpečení kartónovej krabice som ju vrátil do skrine a zavrel dvere, potom som zhasol lampu a odišiel.
  
  
  No, našiel som heroín, ale stále tam nebolo ani stopy po Dietrichovi alebo jeho dcére. Stojac v prítmí balkóna, pritlačený k stene domu, som začal pociťovať svoje sklamanie. Pozrel som sa na žiariace ručičky mojich náramkových hodiniek. Prešlo viac ako desať minút.
  
  
  Musel som ešte skontrolovať nižšie, vrátil som sa na vzdialený koniec balkóna a ľahko padnúc som zišiel na zem. Okraj útesu bol vzdialený len pár metrov a takmer sto metrov pod ním strmo padal do mora. Skrytá v kríkoch som sa presúvala z jednej miestnosti do druhej a úplne som preskúmala spodné poschodie. Po Dietrichovcoch ani stopy.
  
  
  Slúžka? Áno samozrejme. Mohli tam byť. To dávalo väčší zmysel, ako ich držať v hlavnom dome, kde by o ne mohli náhodne naraziť. Pohyboval som sa po úhľadne strihanej tráve, presúval som sa z jednej palmy na druhú a schovával som sa v ich tieni. Dvakrát som sa musel vyhýbať hliadkujúcim strážnikom, našťastie s nimi neboli žiadne psy.
  
  
  Ubytovňa pre služobníctvo bola dlhá, nízka, jednoposchodová budova z nepálených tehál. Cez okná som mohol nahliadnuť do každej zo šiestich izieb. Každá bola osvetlená a každá bola prázdna okrem Garrettových mexických asistentov.
  
  
  Odkráčal som z budovy a krčil sa pod listami nízko rastúcej ananásovej palmy. Pozrel som sa späť na haciendu. Bol postavený na betónových doskových základoch bez podpivničenia. Nebolo tam ani podkrovie. Starostlivo som skontroloval dom a bol som si istý, že Dietrichovci v ňom nie sú, iba ak by boli mŕtvi a ich telá boli napchaté v nejakej malej skrini, ktorú som si nevšimol. Ale to bolo nepravdepodobné. Carlos ich potreboval živých.
  
  
  Znova som sa pozrel na hodinky. Prešlo dvadsaťdva minút. Kde by mohli byť? Ešte raz som prešiel možnosti, ktoré mi zostali. Mohol som sa vrátiť do miestnosti, kde Consuela ležala v bezvedomí, a čakať, kým budem Carlosa nasledovať. Keď sme odchádzali z hotela El Mirador, povedal, že do Štátov odchádzame okolo štvrtej alebo piatej ráno. Ale keby som to urobil, keby som čakal na túto chvíľu, Carlos by mal iniciatívu a výhodu.
  
  
  To by bola chyba. Vedel som, že si potrebujem robiť prestávky sám. Tak či onak som vedel, že musím od Carlosa ujsť a musel som to urobiť rýchlo.
  
  
  Opatrne som sa vyhol hliadkujúcim strážam a obišiel som haciendu, potom som zamieril k okraju útesov. Po pristátí na okraji som začal klesať.
  
  
  V tme som ledva rozoznával stupačky, keď som sa rútil dole skalou. Útes sa ukázal byť strmší, ako sa zdalo. Cenník po centimetri, držiac sa za ruku, som sa spustil. Jedného dňa sa mi prsty na nohách skĺzli z klzkého, morom mokrým povrchom a iba zúfalé zovretie prstov mi zabránilo spadnúť z výšky sto metrov na balvanmi posiatu základňu útesu.
  
  
  Bol som len desať stôp pod okrajom útesu, keď som začul, ako nad hlavou prechádzajú stráže. Hluk vĺn a vetra mi zabránili skôr počuť ich príchod. Zamrzol som na mieste a bál som sa vydať zvuk.
  
  
  Jeden z nich zapálil zápalku. Nastal krátky záblesk a potom opäť tma. Myslel som si, že každú chvíľu jeden z nich urobí krok na okraj útesu a rozhliadne sa, a prvé, čo by som vedel, že si ma všimli, by bola guľka, ktorá ma vytrhla z mojich neistých opôr. Bol som úplne zraniteľný, úplne bezmocný. Boleli ma ruky z držania sa v nepohodlnej polohe, keď som ich prvýkrát počul nad hlavou.
  
  
  Ohovárali dievča v meste a smiali sa na nejakom triku, ktorý na jedného z nich vytiahla. Ohorok cigarety sa oblúkom prehnal nad útesom a jeho červené uhlie padalo popri mne.
  
  
  "... Vamanos!" povedal nakoniec jeden z nich.
  
  
  Prinútil som sa zostať nehybný takmer celú minútu, kým som sa odvážil riskovať, že odídu. Začal som znova dole, moja myseľ sa sústredila na zostup. Natiahol som nohu, našiel som si ďalšiu oporu, starostlivo som ju skontroloval a znížil som sa o ďalších šesť centimetrov. V tomto bode ma boleli svaly od agónie. Moje pravé predlaktie, kde ma Louis porezal, začalo pulzovať bolesťou. Vedomým úsilím vôle som zablokoval všetko v mojej mysli okrem postupného pomalého klesania.
  
  
  Jedného dňa mi noha skĺzla do praskliny a musel som ju vytiahnuť. Z prudkej zákruty cestou dole ma bolel členok. Ruky som mal roztrhané, kožu na prstoch a dlaniach mi strhli kamene.
  
  
  Stále som si hovoril, že mi zostáva už len pár stôp, ešte pár minút, ešte kúsok.
  
  
  A potom, zadychčaný, takmer úplne vyčerpaný, som sa ocitol na úzkej pláži, pohyboval som sa po úpätí útesov, vyhýbal som sa balvanom, nútil som sa unavene bežať po zákrute mysu a snažil som sa nemyslieť na to, koľko času mám. strávil na mojom zostupe.
  
  
  Pätnásta kapitola
  
  
  Na vzdialenom konci mysu som objavil mierny zárez medzi strmými útesmi. Počas obdobia dažďov by to bol prúd vody, ktorý by vylial záplavovú vodu z kopcov do mora. Teraz mi poskytol cestu na vrchol útesu.
  
  
  Potácajúc sa, šmýkajúc sa po voľnej bridlici som stúpal hore roklinou, až som vyšiel sto metrov od cesty. Na východe, takmer pol míle odtiaľ, som videl reflektory nad prednou bránou Garrettovej haciendy.
  
  
  Čakal som na kraji cesty, prinútil som sa trpezlivo čakať a snažil som sa nemyslieť na to, ako rýchlo mi čas plynie. Hodina, ktorú som si dovolil, bola viac ako trištvrte cesty. Konečne sa v diaľke objavili čelovky. Vyšiel som do stredu cesty a mával rukami. Auto zastavilo a vodič vystrčil hlavu z okna.
  
  
  "Qui pasa?" - zakričal na mňa.
  
  
  Podišiel som k autu. Vodič bol tínedžer s dlhými čiernymi vlasmi sčesanými dozadu za uši.
  
  
  "Telefón. Môžete ma zobrať k telefónu? El asunto es muy importante!"
  
  
  "Nastúpiť!"
  
  
  Utekal som do prednej časti auta a skĺzol som na sedadlo. Aj keď som zalapal po dychu: "Vaya muy de prisa, por Favor!" na štarte pretekov zapol spojku. Spod zadných kolies vyletel štrk, auto sa rútilo dopredu, ručička rýchlomera ukazovala šesťdesiat, sedemdesiat a potom stodesať kilometrov za hodinu.
  
  
  O necelú minútu to zaškrípalo do stanice Pemex a pri zastavení spálilo gumu.
  
  
  Otvoril som dvere a bežal k telefónnemu automatu. Zavolal som do hotela Matamoros a myslel som si, aké ironické bolo, že mi sám Ortega povedal, kde nájdem Teniente Fuentes!
  
  
  Pripojenie k hadici trvalo takmer päť minút. Trvalo ďalších päť minút, kým som ho presvedčil, že mu poskytnem pomoc, o ktorú ma Jean-Paul požiadal minútu pred jeho vraždou. Potom som povedal Fuentesovi, čo od neho chcem a kde sa so mnou stretne.
  
  
  "Ako skoro sa sem môžeš dostať?" - spýtal som sa nakoniec.
  
  
  "Možno desať minút."
  
  
  "Urob to skôr, ak môžeš," povedal som a zložil som.
  
  
  * * *
  
  
  Teniente Felix Fuentes mal tvár ako toltécky idol vytesaný z hnedého kameňa. Krátky masívny hrudník, silné paže.
  
  
  "Priniesol si pušku?" spýtal som sa a nastúpil do jeho neoznačeného policajného auta.
  
  
  "Je na zadnom sedadle." Toto je moja osobná lovecká zbraň na malú zver. starám sa oňho. Čo tým myslíte? "
  
  
  Fuentes naštartoval policajné auto. Povedal som mu, kam má ísť. Počas jazdy som hovoril o tom, čo sa stalo. Povedal som Fuentesovi o Dietrichovi a jeho receptúre na výrobu syntetického heroínu. Povedal som mu, že Ortega teraz drží Dietricha v zajatí a čo Ortega plánuje urobiť. Fuentes triezvo počúval, keď som mu všetko rozprával.
  
  
  "Teraz," povedal som, "musím sa vrátiť do toho domu, kým nebudú vedieť, že som preč. A hneď ako sa vrátim, chcem, aby to vaši muži prepadli. Musíme sa zbaviť Ortegu. Ak dokážeme vyvolať paniku, je veľká šanca, že ma Ortega zavedie k Dietrichovi.
  
  
  "Aké mám ospravedlnenie pre útok na Garrettovu haciendu, seňor Carter?" Je to veľmi vplyvná osoba. Ortega tiež.
  
  
  "Je štyridsať kilogramov heroínu dostatočná výhovorka?"
  
  
  Fuentes hlasno zapískal. "Štyridsať kilogramov! Za štyridsať kilogramov by som sa vlámal do domu prezidenta!"
  
  
  Povedal som mu, kde nájde heroín. Fuentes sa chopil mikrofónu a vysielal sa do centrály, pričom požadoval posily. Bol úprimný. Žiadne sirény, žiadne blikajúce svetlá, žiadna akcia, kým nedal signál.
  
  
  V tom čase sme opäť jazdili po ceste, ktorá viedla popri Garrettovej haciende. Takmer presne tam, kde som včera večer zaparkoval Bickfordovo auto, zastavil, aby ma pustil von.
  
  
  Zo zadného sedadla som zobral pušku a kábel. Zdvihol som zbraň. "To je krása," povedal som mu.
  
  
  "Moje vlastníctvo ceny," povedal Fuentes. "Opäť vás žiadam, aby ste si na to dali pozor."
  
  
  "Ako keby to bolo moje vlastné," povedal som a otočil sa, prikrčil sa a rozhliadol sa po ihrisku. Fuentes cúval s policajným autom po ceste asi sto metrov, aby zachytil ostatných, keď prišli.
  
  
  Vybral som si miesto na miernom stúpaní asi dvesto metrov od príjazdovej cesty, ktorá viedla z cesty k jeho domu. Bol som v miernom uhle k bráne. Hodil som si hák pod nohy a opatrne som si ľahol na brucho, v rukách som držal pušku.
  
  
  O pár minút prišli dve policajné autá, druhé takmer hneď za prvým. Fuentes ich nasmeroval do pozície, jeden na každej strane cesty vedúcej k príjazdovej ceste, muži v autách čakali s vypnutými motormi a svetlometmi.
  
  
  
  Zdvihol som ťažkú zbraň na plece. Bola to krásne vyrobená puška Schultz & Larson 61 v kalibri .22, jednoranová zbraň s 28-palcovou hlavňou a guľovou muškou. Opierka dlaní bola nastaviteľná tak, aby vyhovovala mojej ľavej ruke. Pažba bola prerezaná otvorom pre palec, aby som mohol pravou rukou držať polotvarovanú pištoľovú rukoväť. Puška, špeciálne vyrobená pre medzinárodné zápasy, bola taká presná, že som mohol prepichnúť guľku cez koniec cigarety na vzdialenosť sto yardov. Jej ťažká váha, šestnásť a pol kila, ju zabezpečila v mojom náručí. Namieril som si to na jeden z dvoch reflektorov namontovaných vysoko nad ľavou stranou prednej brány.
  
  
  Pomaly som zaťal päsť a prst som stlačil spúšť. Puška sa mi mierne triasla v rukách. Reflektor zhasol súčasne s ostrým praskaním zvuku v mojich ušiach. Rýchlo som otočil záver, potiahol som ho hore a dozadu a spotrebovaný náboj vyletel hore. Vložil som do komory ďalší náboj, zabuchol závoru a zamkol ju.
  
  
  Opäť som vystrelil. Druhý reflektor vybuchol. Z haciendy sa ozýval krik, ale predná brána a okolie boli v tme. Znova som vyhodil nábojnicu a znovu nabil pušku. Cez otvorenú mrežu brány som videl presklené okno v obývačke s výhľadom na stále osvetlený bazén.
  
  
  Nastavil som ďalekohľad na ďalšiu vzdialenosť a znova som zamieril. Vložil som guľku do skla, pavučina ju zapichla takmer do stredu. Keď som sa nabíjal, počul som z domu slabé výkriky. Štvrtú guľku som vystrelil cez sklenené okno nie viac ako 30 cm od druhého otvoru.
  
  
  Z domu sa ozývali výkriky. Zrazu všetky svetlá zhasli. Hudba tiež. Niekto konečne dosiahol hlavný vypínač. Pušku som umiestnil tam, kde ju Fuentes ľahko našiel, vzal som lano a rozbehol som sa cez pole k stene okolo domu.
  
  
  Teraz, keď som bol blízko, som počul zvuky a výkriky vychádzajúce zvnútra. Počul som Carlosa kričať na stráže. Jeden z nich strieľal do tmy, až kým jeho pištoľ nebola prázdna. Carlos naňho zúrivo kričal, aby prestal.
  
  
  Rýchlo som sa pohol popri stene. Asi štyridsať alebo päťdesiat stôp od brány som zastal a zložil som hák z ramena. Prehodil som hák cez stenu a zuby sa zachytili pri prvom hode, kov pevne zapustený do muriva steny. Ruka v ruke som sa zdvihol na vrch steny. Uvoľnil som hák, prehodil som ho na druhú stranu a zoskočil som vedľa neho a pristál som na zadku.
  
  
  Keď som bežal cez kríky na stranu domu preč od bazéna, znova som namotal lano. Zastavil som sa pod balkónom, znova som hodil hák a ten sa zachytil o zábradlie.
  
  
  Vytiahol som sa hore, kým sa mi prsty nezachytili o kované zábradlie a preliezol som cez okraj. Utiahnuť lano trvalo len chvíľu a prebehol som cez balkón do izby, ktorú som opustil pred vyše hodinou.
  
  
  Keď som otvoril dvere, aby som vkĺzol dnu, počul som prvé silnejúce kvílenie sirén policajného auta. Consuela bola stále v bezvedomí. V tme som vopchal stočený povraz pod manželskú posteľ. Rýchlo som si vyzliekol šaty a nechal ich padnúť na zem. Nahý som vkĺzol pod vrchný odev vedľa Consueliho teplého nahého tela.
  
  
  Počul som nástojčivé, stúpajúce a klesajúce kvílenie blížiacich sa policajných sirén, potom výkriky zdola a zvonku. Potom sa ozvalo zaklopanie na dvere spálne. Ruka sa nahnevane triasla.
  
  
  Niekto strčil kľúč do zámku a prudko ním otočil. Dvere sa otvorili a narazili na stenu. Ortega stál s baterkou v jednej ruke a pištoľou v druhej.
  
  
  "Čo sa to sakra deje?" - žiadal som.
  
  
  "Oblečte sa! Niet času nazvyš! Je tu polícia!"
  
  
  Rýchlo som schmatla nohavice a košeľu a obliekla si ich. Nohy som vkĺzol do mokasín a neobťažoval som sa obliecť si ponožky.
  
  
  "Zobuď ju!" - zavrčal Ortega a namieril baterku na Consuelu. Ležala tam, keď som ju nechal, vlasy jej lietali po vankúši, ruku mala zohnutú, hlavu, tvár otočenú na jednu stranu.
  
  
  uškrnul som sa naňho. "Žiadna šanca. Príliš veľa pila. Odpojila sa odo mňa, keď to začalo byť zaujímavé."
  
  
  Carlos sklamane prisahal. "Potom ju necháme," rozhodol sa. "Išiel!" - mávol pištoľou.
  
  
  Išiel som pred ním. Znova som počul policajné sirény.
  
  
  Opýtal som sa. -"Čo tu do pekla robí polícia?"
  
  
  „Sám by som to rád vedel,“ odsekol Carlos nahnevane. "Ale nezostanem a zistím to."
  
  
  Nasledoval som Ortegu chodbou ku schodom. Baterkou si posvietil na schody. Brian Garrett stál na úpätí schodov, žmurkal do svetla a hľadel hore s vystrašeným výrazom na svetlej tvári. Rozbehol sa do polovice smerom k nám, opilstvo z neho zmylo paniku.
  
  
  
  
  On krical. - "Preboha, Carlos!" "Čo do pekla teraz robíme?"
  
  
  "Choď mi z cesty." Carlos zišiel po schodoch, aby prešiel okolo Garretta. Garrett ho chytil za ruku. "A čo štyridsať kilogramov heroínu?" - spýtal sa chrapľavo. "Do pekla, toto je môj domov!"
  
  
  Carlos sa zastavil v polovici cesty. Otočil sa ku Garrettovi a svetlo jeho baterky ich desivo osvetlilo.
  
  
  "Máš pravdu," povedal Carlos. "Nemáš kam utiecť, čo?"
  
  
  Garrett sa naňho pozrel vystrašenými očami a ticho ho prosil.
  
  
  „Ak ťa chytia, rozprávaj sa. "Nemyslím si, že potrebujem takéto problémy," povedal Carlos hrubo. Zdvihol zbraň a dvakrát stlačil spúšť. Prvý výstrel zasiahol Garrettov štvorec do stredu hrude. Keď mu druhá guľka roztrhla tvár, šokovane otvoril ústa.
  
  
  Hoci Garrettovo telo bolo slabo pritlačené k zábradliu, Carlos už kráčal dolu schodmi. Takmer bežal a ja som bol len krok za ním.
  
  
  "Tu!" zakričal Carlos cez rameno, keď sme sa otočili na koniec obývačky. Prešiel chodbou do kuchyne a vyšiel cez servisné dvere. Čakal tam veľký sedan, motor na voľnobeh a za volantom ten istý vodič.
  
  
  Carlos otvoril zadné dvere. "Nastúpiť!" - odsekol. Vrútil som sa do auta. Carlos vybehol na predné sedadlo a zabuchol dvere.
  
  
  "Vamanos, Paco!" on krical. „Pronto! Pronto! »
  
  
  Paco zaradil rýchlosť a stlačil plynový pedál. Tučné pneumatiky so širokým dezénom sa zaryli do štrku. Nabrali sme rýchlosť, keď sme zabočili za roh domu a sledovali zákrutu obchvatu pred vchodom. Paco šialene točil kolesom, aby zamieril k bráne, zúfalo trúbil na klaksón tak hlasno, ako len mohol na idiotov, aby otvorili bránu.
  
  
  Na chvíľu dupol na brzdy, spomalil auto, až kým jedna z brán nebola dostatočne otvorená na to, aby sme sa cez ňu pretlačili, a potom znova stlačil plyn. Z brány vyletelo veľké auto.
  
  
  Prvé z policajných áut bolo zaparkované necelých dvadsať metrov od domu a blokovalo prístup na hlavnú cestu. Policajti sa krčili za autom a keď sme prechádzali okolo, vystrelili na bránu.
  
  
  Paco neváhal. Preklial, otočil volantom auta a poslal ho z príjazdovej cesty na nerovný terén poľa, pričom stále stláčal plynový pedál. V tme, bez predných svetiel, sa ťažký sedan uháňal po poli, hojdal sa a hojdal ako náhle pobláznený divoký mustang, ktorý vyhadzoval z kohútieho chvosta prachu a hrúd špiny.
  
  
  Poskakovanie, otáčanie sa sedanu so mnou bezmocne hádzalo zo strany na stranu. Počul som ako po nás strieľajú. Zadné okno sa rozbilo a zasypali ma črepinami rozbitého skla.
  
  
  Ozvali sa ďalšie výstrely a potom auto prestalo hrkotať, keď Paco zrazu opäť otočil volantom a priviedol nás späť na cestu. Vzlietli sme vysokou rýchlosťou.
  
  
  Žiadna naháňačka nebola. Raz na diaľnici Paco zapol svetlomety a rozbehol veľké auto takmer na pretekársku rýchlosť.
  
  
  Carlos sa posadil a naklonil sa cez operadlo predného sedadla. Usmial sa na mňa a povedal: „Teraz si môžete sadnúť, seňor Carterová. Zatiaľ si myslím, že sme v bezpečí."
  
  
  "Čo to do pekla všetko bolo?" Vstal som z podlahy, kde ma vyhodili, a oprel som sa o vankúše sedadla. Vytiahol som vreckovku a opatrne som si oprášil ostré sklenené črepy z nohavíc.
  
  
  "Myslím, že to bolo preto, že hovoril kapitán našej lode," hádal Carlos. „Vedel, že musíme poslať náklad. Myslím, že polícia zistila, že to mal Garrett.
  
  
  "Teraz čo?"
  
  
  „Teraz vezmeme seňora Dietricha a jeho dcéru a pôjdeme do Štátov. Naše plány sa nezmenili. Boli presunutí len na pár hodín.“
  
  
  "A čo Consuela?"
  
  
  Carlos pokrčil plecami.
  
  
  „Ak sa bude držať pod kontrolou, všetko bude v poriadku. Garretovi hostia nevedeli nič o našich aktivitách. Consuela je dosť bystrá na to, aby tvrdila, že aj ona bola len hosťom a nevie nič o tom, čo nájdu.
  
  
  „A čo Garrettova vražda? Chápem, že ste sa o tento problém postarali.
  
  
  Ortega pokrčil plecami. "Skôr či neskôr sa to muselo urobiť."
  
  
  "Kam teraz?"
  
  
  "Do Bickfordu," odpovedal Ortega. "Tu sú zadržiavaní Dietrichovci."
  
  
  ŠESTNÁSTA KAPITOLA
  
  
  Jemný nežný výraz zmizol z tváre Doris Bickfordovej. To, čo teraz presakovalo von, bolo neprikrášlené, nemilosrdné jadro, ktoré bolo jej skutočným ja, ktoré sa zdalo ešte tvrdšie kvôli kontrastu s jej malými bábikovitými črtami orámovanými jej dlhými platinovými blond vlasmi. John Bickford kráčal po obývačke ako obrovský, starnúci lev, pokrivkávajúc posledných pár mesiacov svojho života v nahnevanom zmätku zo straty sily, jeho hriva vekom biela. Nenachádzal slová. Nedokázal pochopiť zmeny, ktoré sa udiali jeho manželke za posledných pár hodín.
  
  
  Herbert Dietrich sa posadil na pohovku, Susan vedľa neho.
  
  
  
  Dietrich bol vyčerpaný, unavený muž, na tvári sa mu zračila únava z celodenného vypätia, starý muž na pokraji zrútenia, ale sedel vzpriamene a tvrdohlavo odmietal uznať únavu, ktorá sa usadila v jeho kostiach. Ale jeho oči boli zakryté tupým, nevidiacim pohľadom, závesom, za ktorým sa skrýval pred svetom.
  
  
  Keď sme s Carlosom vstúpili do miestnosti, Doris sa k nám otočila, zbraň v jej ruke rýchlo mierila naším smerom, kým nás spoznala.
  
  
  "Preboha," povedala sarkasticky a odvrátila pištoľ, "prečo to trvalo tak dlho?"
  
  
  "Sú len tri hodiny," povedal Carlos ľahko. "Neplánovali sme odísť skoro o piatej."
  
  
  - Takže sme pripravení odísť? Nemyslím si, že on,“ ukázala na svojho manžela s pištoľou, „nevydrží oveľa dlhšie. Je to uzlíček nervov. Jej hlas bol ostrý a ostrý s opovrhnutím. Bickford sa otočil a na jeho drsnej, zjazvenej tvári sa objavili obavy. "Nezjednával som o tom, Carlos," povedal. "Sa môžete spoľahnúť na mňa".
  
  
  Carlos naklonil hlavu a zadíval sa na veľkého bývalého víťaza. "To myslíš vážne?"
  
  
  Bickford vážne prikývol. "Som si sakra istý. Nechcem sa podieľať na únose alebo vražde."
  
  
  "Kto povedal niečo o vražde?"
  
  
  "Rozumieš čo tým myslím?" - prerušila ho Doris. „Je taký celý deň, odkedy ste sem priviedli starého muža. A keď Brian Garrett vošiel s dievčaťom, úplne sa zbláznil."
  
  
  "Nemôžem s tým žiť, Carlos," ospravedlnil sa Bickford. "Prepáč."
  
  
  Doris ukázala na mňa. "A čo on?" Carlos sa na ňu prvýkrát usmial. "Odteraz je s nami," povedal. Doris na mňa prekvapene pozrela.
  
  
  Susan Dietrich zdvihla zrak. Šok bol vpísaný do celej jej tváre. Nechal som svoju tvár prázdnu. Susan sa odo mňa odvrátila a v očiach sa jej zračilo zúfalstvo a strach.
  
  
  Doris ma hodnotila tak chladne, ako by si mohla prezrieť drahý sobolí kožuch, ktorý jej priniesli na schválenie. Nakoniec povedala: „Urobí to. Myslím, že oveľa lepšie ako Johnny.
  
  
  Bickford sa otočil. "Čo tým myslíte?"
  
  
  "Chcel si odísť, však?"
  
  
  "Je to tak. Pre nás oboch. Pôjdeš so mnou."
  
  
  Doris pokrútila hlavou a dlhé platinové vlasy sa jej rozvlnili pred tvárou. "Ja nie, zlatko," povedala sarkasticky. „Nechcem odísť. Teraz nie. Nie, keď začnú prichádzať veľké peniaze.“
  
  
  "Čo sa ti stalo?" - neveriacky sa spýtal Bickford. Podišiel k nej a chytil ju za ramená. "Si moja žena! Choď tam, kam idem ja!"
  
  
  "Dočerta! Chcem muža, nie starého rozbitého boxera, ktorý nevie rozprávať o ničom inom, len o starých dobrých časoch, keď sa z neho vykašľali. No staré dobré časy mi práve začínajú prichádzať, miláčik. A nezabránite mi v tom, aby som si ich užil! "
  
  
  Bickford vyzeral, akoby práve chytil tvrdú pravú čeľusť. Oči mu zamrzli v zmätku. „Počúvaj,“ povedal a hrubo ňou potriasol. „Vzal som ťa z toho života. Dal som ti veci. Urobil som z teba dámu, nie 100 dolárovú call girl! Čo to do teba sakra vošlo?
  
  
  "Odstránil som sa z toho života!" - povedala mu Doris ostro. „A ja som ten, kto ťa prinútil, aby si si mohol dovoliť dávať mi veci. Kto ťa zoznámil s Brianom Garrettom? Kto ti vydláždil cestu? Nebuď hlupák, Johnny. Celú cestu som to bol ja. Ak nechceš ísť s tebou, pôjdem sám. Nemysli si, že ma môžeš zastaviť.
  
  
  Bickford od nej odišiel. Nechápavo sa pozrel na Doris a potom sa bezmocne otočil ku Carlosovi. "Carlos?"
  
  
  "Radšej nezasahujem."
  
  
  "Čo to do pekla robíš," povedala Doris sebavedomo a otočila sa k Ortegovi. „Ty a ja sme sa už zapojili. Je čas, aby sa o nás ten veľký hlúpy idiot dozvedel, Carlos.
  
  
  Bickford sa postupne pozrel na každého z nich, muž kolísal jeden úder za druhým, no stále stál a žiadal trest.
  
  
  "Vy dvaja?" - spýtal sa zarazene.
  
  
  "Áno, sme dvaja," zopakovala Doris. "Celý ten čas. Nevedel si, Johnny? Nebol si ani trochu podozrivý? Prečo si myslíš, že robíme každý rok toľko výletov do Mexika? Prečo si myslíš, že nás Carlos tak často navštevoval v Los Angeles?"
  
  
  Zazvonil telefón a prerušil ticho, ktoré nasledovalo po jej slovách. Ortega rýchlo zdvihol telefón. "Bueno!... Oh, to si ty, Hobart." Kde do pekla...na letisku?...Dobre! Ako skoro môžeš odísť? “ Pozrel sa na hodinky. - Áno, maximálne dvadsať minút. Možno menej. Chcem, aby si bol pripravený vzlietnuť, keď sa tam dostaneme. Plné nádrže, poďme na koniec.
  
  
  Ortega zavesil. "Ideme? Hobart na letisku."
  
  
  Bickford stál pred ním. "Ešte nie," povedal tvrdohlavo. „Ty a ja sa máme o čom rozprávať. Najprv si chcem niečo ujasniť."
  
  
  „Neskôr,“ povedal Ortega netrpezlivo.
  
  
  "Teraz!" povedal Bickford, keď nahnevane pristúpil k nemu a stiahol svoju zaťatú, zlomenú päsť, aby udrel Ortegu do tváre.
  
  
  "Johnny!"
  
  
  Bickford sa obrátil k manželke. Doris zdvihla zbraň v ruke, narovnala ruku tak, aby mierila na neho, a stlačila spúšť.
  
  
  
  Ozval sa prudký výstrel. skríkla Susan. Bickfordova tvár sa skrivila. Doširoka otvoril oči. Nevedel som povedať, či výraz prekvapenia na jeho tvári pochádzal z dopadu guľky, ktorá ho zasiahla, alebo zo šoku, keď som si uvedomil, že to bola Doris, ktorá ho zastrelila. Ústa sa mu otvorili a po brade mu stekal pramienok krvi. Prinútil sa urobiť ohromujúci krok smerom k Doris a natiahol k nej obe svoje silné ruky. Ustúpila a znova stlačila spúšť. Bickford sa zrútil na podlahu.
  
  
  V tichu sa Doris otočila ku Carlosovi a rozhodne povedala: "Budeme tu celú noc?"
  
  
  * * *
  
  
  Bolo to malé súkromné letisko, jedna hlinená dráha s dvoma hangármi na blízkom konci. Hobart na nás čakal, keď veľký sedan zišiel z hlavnej cesty a uháňal po rozrytej ceste smerom na vzdialený koniec poľa. V mesačnom svite sa lietadlo zdalo väčšie, ako v skutočnosti bolo. Lietadlo som spoznal ako Piper Aztec Model D s dvoma turbomotormi v plochých gondolách.
  
  
  Vystúpili sme z auta, všetci okrem Paca. Sedel nehybne, motor bežal.
  
  
  "Ahoj!" - povedal Hobart, keď ma uvidel. "Si ten chlap, ktorého som stretol minulú noc." Som rád, že ťa opäť tak skoro spoznávam.
  
  
  "Si pripravený ísť?" - spýtal sa Carlos netrpezlivo.
  
  
  „Sám som si doplnil nádrže. Môžeme vzlietnuť, len čo budete všetci na palube.
  
  
  Susan pomohla otcovi nastúpiť do lietadla a nasledovala ho. Doris ich nasledovala, vyliezla na koreň krídla a čakala, kým si sadnú a zapnú si pásy, kým vojde.
  
  
  Vyliezol som na krídlo a zastal. Od chvíle, keď sme dorazili do Bikforu, až doteraz som nemal čas podniknúť žiadne kroky. Keby som bol sám, veci by boli iné, ale videl som, ako nemilosrdne vrazila Doris Bickfordová do manžela dve guľky. Vedel som, že bez výčitiek svedomia namieri zbraň na Susan alebo Dietricha. Pri zabití jedného z nich by neváhala o nič viac ako pri zabití Johnnyho Bickforda.
  
  
  Toto by bola posledná príležitosť na prestávku, tak či onak, ale keby som o tejto skutočnosti vedel, Carlos by tiež. Ostro povedal: „Prosím, nesnažte sa nás zadržať. Máme málo času."
  
  
  Nemohla som nič robiť, nie keď Doris v lietadle držala zbraň na Dietricha a Susan, ani keď Carlos držal revolver, ktorý by mohol v zlomku sekundy otočiť proti mne, a najmä keď sa Paco teraz pozeral von oknom auta, držiac v ruke veľkú 9mm pištoľ Mauser Parabellum, akoby len dúfal v príležitosť ju použiť.
  
  
  Už som chcel strčiť hlavu do lietadla, keď som začul zvuk auta uháňajúceho po poľnej ceste smerom k nám.
  
  
  "Ponáhľaj sa!" - zakričal na mňa Ortega.
  
  
  Policajné auto spustilo sirénu a červené blikajúce svetlo. Keď sa k nám rútil po poľnej ceste, zaznela séria výstrelov. Počul som zvuk guliek narážajúcich na bok ťažkého sedanu. Paco otvoril dvere a vbehol do prednej časti auta. Začal strieľať na policajné auto. Veľký Parabellum sa mu pri každom výstrele triasol v ruke.
  
  
  Počul som Kena Hobarta kričať, ale jeho krik bol tlmený výbuchom Pacovho Mausera.
  
  
  Policajné auto zrazu zišlo z cesty v dlhom šmyku, točilo sa v kričiacich pneumatikách, úplne neovládateľné, jeho svetlomety vytvárali v tme oblúky ako obrie koleso svätej Kataríny. Paco prestal strieľať. Počul som Carlosov sipot.
  
  
  Ticho bolo takmer úplné a v tej chvíli, keď nebezpečenstvo pominulo, Paco prepadol panike. Vyskočil na nohy a vrhol sa na miesto vodiča. Predtým, než Carlos vôbec pochopil, čo robí, Paco zaradil rýchlosť a uháňal do noci po poliach tak rýchlo, ako len dokázal.
  
  
  Carlos na neho zakričal, aby sa vrátil. "Idiot! Blázon! Žiadne nebezpečenstvo! Kam ideš? Vráť sa!"
  
  
  Pozrel sa na zadné svetlá auta, ktoré sa každou sekundou zmenšovali. Potom pokrčil plecami a zoskočil z krídla, ponoril sa pod neho, aby sa dostal ku Kenovi Hobartovi. Chudý, ryšavý Angličan ležal v neporiadku pokrčený na zemi blízko pravého hlavného podvozku.
  
  
  Carlos sa pomaly postavil, držiac zbraň bezvládne v ruke, sklamanie sa odrážalo v každej línii jeho tela.
  
  
  "Zomrel." Tieto slová vyslovil v tóne tichej rezignácie. "A tento blázon odišiel." Odvrátil sa od tela. Zoskočil som z krídla a kľakol si vedľa Hobarta. Angličanova hlava spadla na pravú pneumatiku lietadla. Jeho hruď bola pokrytá krvou, ktorá z neho stále pomaly vytekala.
  
  
  Odtiahol som Hobarta čo najďalej od lietadla. Utieral som si krv z rúk vreckovkou a vrátil som sa ku Carlosovi, ktorý stále stál vedľa lietadla. spýtala som sa ho hrubo. - "Čo sa ti stalo?"
  
  
  Porážka bola napísaná na každom riadku jeho tváre. "Skončili sme, amigo," povedal tupo. "Paco odišiel s autom." Hobart je mŕtvy
  
  
  
  
  Neexistuje spôsob, ako uniknúť z tohto miesta. Ako dlho podľa vás potrvá, kým sa tu objaví viac policajtov? »
  
  
  zavrčal som naňho. -"Nie, kým odídeme." Nastúp do toho lietadla! "
  
  
  Carlos sa na mňa nechápavo pozrel.
  
  
  "Sakra!" nadával som mu. „Ak tam budeš stáť ako idiot, nikdy sa odtiaľto nedostaneme! Hýb sa rýchlo! »
  
  
  Vyliezol som na krídlo a sadol si na sedadlo pilota. Carlos ma nasledoval, zabuchol dvere kabíny a sadol si na sedadlo.
  
  
  Zapol som stropné svetlo v kokpite a rýchlo som prezrel panel. Nebol čas prejsť si celý kontrolný zoznam. Mohol som len dúfať, že Hobart mal pravdu, keď povedal, že lietadlo je pripravené na vzlietnutie, a modlil som sa, aby žiadna z výstrelov polície nezasiahla životne dôležitú časť lietadla.
  
  
  Takmer automaticky mi ruka zapla hlavný vypínač, ističe turbodúchadla, vypínače turba. Zapol som magneto a elektrické palivové čerpadlá, potom som podržal plyn asi o pol palca a stlačil páčky palivovej zmesi na plný plyn. Prietokomery paliva začali registrovať. Vráťme sa k vypínaniu voľnobežných otáčok. Zapol som ľavý spínač štartéra a počul som zavýjanie štartéra, stúpajúci krik.
  
  
  Ľavá vrtuľa sa švihla raz, dvakrát a potom sa s rachotom zastavila. Znova premiešajte až do úplného nasýtenia. Naštartoval som správny motor.
  
  
  Na kontrolu všetkých zariadení nie je čas. Času bolo len na pohyb výškoviek, krídielok a smerovky, keď som napájal dva motory a roloval lietadlom na dráhu, otáčal som sa na ňu a snažil som sa zarovnať s jeho rozmazaným obrysom v tme. Vypol som svetlá v kabíne a zapol pristávacie svetlá. Nastavil som štvrť klapky a potom moje ruky chytili dvojité plynové pedále a plynulo ich tlačili dopredu, kým nedosiahli doraz. Veľký preplňovaný Lycoming zaburácal, keď sa lietadlo začalo pohybovať po dráhe stále rýchlejšie.
  
  
  Keď ukazovateľ rýchlosti dosiahol osemdesiat kilometrov za hodinu, strhol som volant. Nos sa zdvihol, zvuk kolies na hrboľatom páse nečistôt prestal. Zhasol som svetlo. Boli sme vo vzduchu.
  
  
  Zvyšok stúpania som absolvoval v úplnej tme, zdvihol som radiacu páku, počul som kňučanie a potom ťažké dunenie poslednej jazdy vtiahnutej do podbehov. Pri rýchlosti stodvadsať míľ za hodinu som upravil lietadlo, aby som udržal konštantnú rýchlosť stúpania.
  
  
  Z rovnakého dôvodu, pre ktorý som vypol pristávacie svetlá hneď po dopade na zem, som nezapol červené a zelené svetlá ani otočný maják. Chcel som, aby nikto na zemi nevidel lietadlo. Leteli sme v úplnej tme, nelegálne ako peklo, pričom našu pozíciu prezrádzali iba slabé modré plamene z výfuku, a keď som znížil silu stúpania, dokonca aj tie zmizli.
  
  
  Vo výške osemnásťsto stôp som otočil lietadlo na severozápad, pričom hory som držal po mojej pravici. Otočila som sa na Carlosa. „Pozrite sa do priehradky na kartu. Pozrite sa, či tam má Hobart svoje mapy.
  
  
  Ortega vytiahol kôpku kariet WAC.
  
  
  "Dobre," povedal som. "Ak mi teraz povieš, kam ideme, pokúsim sa nás tam dostať."
  
  
  KAPITOLA 71
  
  
  Už bolo svetlo, keď som znížil výkon a zišiel z hôr do hnedých holých kopcov niekde v oblasti ohraničenej Durangom, Torrinom a Matamorosom. Leteli sme vo výške necelých päťsto stôp a Ortega sa pozeral z okna na pravoboku a dával mi pokyny.
  
  
  Pristál som na pristávacej dráhe severne od izolovaného ranča. Na konci pásu bola už len drevená chatka. Posunoval som veľké lietadlo smerom k nemu a vypol motory.
  
  
  V ústrety nám vyšiel Mexičan s namosúrenou tvárou a obnosenými chinos nohavicami. Nerozprával sa s nami, keď začal obsluhovať lietadlo, dopĺňať nádrže a kontrolovať olej.
  
  
  Všetci sme vystúpili z lietadla. Rozložil som letecké mapy v sekcii na krídle lietadla a Carlos mi nakreslil trasu, po ktorej by som mal ísť, označujúc miesto, kde sa preplížime cez hranicu do Štátov.
  
  
  "Tu sa pretíname," povedal a ukázal na miesto na rieke Rio Bravo južne od texaského železničného mesta Sierra Blanca. "Odtiaľto," ukázal znova na miesto viac ako sto míľ v Mexiku, "budete musieť letieť čo najnižšie." Prekročíte rieku vo výške nie vyššej ako koruny stromov, okamžite sa otočíte, aby ste obišli Sierra Blanca na sever, a potom, v tomto bode, zamierte na severovýchod."
  
  
  "A odtiaľ?"
  
  
  Carlos sa narovnal. „Odtiaľ ťa opäť povediem. Pamätajte, minimálna výška, kým neprekročíme hranicu."
  
  
  Zložil som tabuľky a dal ich v poradí, v akom som ich použil. Mexičan dokončil tankovanie lietadla. Doris sa vrátila so Susan a starcom. Nastúpili do lietadla, Susan si ma nevšímala, akoby som neexistoval, Dietrich kráčal ako človek vo vytržení. Carlos ma nasledoval.
  
  
  Zavrel a zamkol dvere a zapol si bezpečnostný pás. Chvíľu som tam sedel a šúchal si pľuzgiere na brade, oči unavené z nedostatku spánku, bolavá ma pravá ruka.
  
  
  "Poďme do?" - trval na tom Ortega.
  
  
  ;
  
  
  Prikývol som a naštartoval motory. Otočil som lietadlo proti vetru a použil energiu, keď sme uháňali cez blatisté pole a do sviežej modrej mexickej oblohy.
  
  
  Let z Torreon Durango do Rio Bravo trvá niekoľko hodín. Mal som veľa času na premýšľanie a nejasné predstavy, ktoré sa mi predošlú noc začali formovať v hlave – divoké, takmer nemožné myšlienky – sa začali kryštalizovať do tvrdého podozrenia, ktoré bolo každou minútou pevnejšie.
  
  
  Podľa Carlosových inštrukcií som zostúpil nízko a prekročil hranicu vo výškach v korunách stromov južne od Sierra Blanca, potom som obišiel mesto dostatočne ďaleko, aby som bol mimo dohľadu. Desať míľ na sever som otočil lietadlo na severovýchod. Ako minúty plynuli, podozrenie v mojej hlave začalo tuhnúť do niečoho viac ako len do nejasného, nepríjemného pohybu.
  
  
  Znovu som zobral mapu leteckej trasy. El Paso bolo severozápadne od nás. Premietla som imaginárnu čiaru z El Pasa pod uhlom šesťdesiatich stupňov. Linka pokračovala do Nového Mexika a blížila sa k Roswellu. Pozrel som sa na kompas na paneli lietadla. Na našom aktuálnom lete prekročíme túto čiaru len za pár minút. Pozrel som sa na hodinky.
  
  
  Akoby sa aj on pozeral na mapu a hľadal pomyselnú čiaru, Carlos v správnom momente povedal: „Prosím, choďte touto cestou,“ a ukázal prstom na miesto, ktoré ležalo severne od nás v údoliach Pohorie Guadeloupe.
  
  
  Teraz to už nebolo podozrenie. Táto myšlienka sa zmenila na dôveru. Sledoval som Carlosove pokyny, až sme nakoniec prešli cez hrebeň a neuvideli údolie, Carlos naň ukázal a povedal: „Tam! Toto je miesto, kde chcem, aby ste pristáli.
  
  
  Znovu som zapol škrtiace klapky, posunul ovládanie zmesi na plný výkon, spustil klapky a podvozok a pripravil sa na pristátie. Premenil som dvojmotorové lietadlo na strmý svah a na poslednú chvíľu som sa narovnal pri konečnom priblížení s klapkami.
  
  
  Nebol som prekvapený, keď som na opačnom konci dráhy videl veľké lietadlo Lear alebo vedľa neho jednomotorovú Bonanzu. Lietadlo som položil a nechal ho jemne dosadnúť na špinavú dráhu, pričom som použil len malú silu na predĺženie rolovania, takže keď som konečne otočil lietadlo z dráhy, zastavilo sa kúsok od ostatných dvoch lietadiel.
  
  
  Carlos sa otočil ku mne.
  
  
  "Si prekvapený?" - spýtal sa s miernym úsmevom na tenkých perách a zábleskom pobavenia v tmavých očiach. Zbraň mal opäť v ruke. Z tejto krátkej vzdialenosti som videl, že každá komora vo valci bola nabitá hrubou guľkou s medeným plášťom.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Vlastne nie po poslednom pokyne, ktorý si mi dal." Bol by som prekvapený, keby to dopadlo inak."
  
  
  "Myslím, že Gregorius na nás čaká," povedal Carlos. "Nenechajme ho dlhšie čakať."
  
  
  * * *
  
  
  V jasnom slnku Nového Mexika som pomaly kráčal vedľa mohutnej postavy Gregoriusa. Carlos, Doris Bickford, Susan Dietrich a jej otec boli v klimatizovanom lietadle Lear. Svalnatý bojovník s jazvami po akné prešiel tucet krokov dozadu a nespúšťal zo mňa oči.
  
  
  Gregorius kráčal pomaly, rozvážne, s rukami za chrbtom a hlavou zdvihnutou k žiarivej bezoblačnej oblohe.
  
  
  Nenútene sa spýtal: "Prečo ste podozrievali, že by som mohol byť zapletený?"
  
  
  "Carlos sa naučil príliš veľa príliš skoro." Nemohol som uveriť, že ma jeho ľudia majú pod takým prísnym dohľadom, že poznali každý môj krok. Samozrejme, keď som sa prvýkrát stretol so Stocellim, nebol som obozretný. Nemohla som akceptovať, že Ortegovi muži ma sledovali v tú noc, keď som videl Dietricha, alebo že počuli celý náš rozhovor. Bola to príliš veľká náhoda. Carlos uniesol Dietricha niekoľko hodín po tom, čo som podal správu v Denveri - a táto správa bola len pre vaše uši! S výnimkou mňa ste boli jediným človekom na svete, ktorý vedel, čo Dietrich objavil a aké je to cenné. Takže Ortega musel dostať informáciu od vás.
  
  
  "No," povedal Gregorius, "otázka je, čo s tým urobíš?"
  
  
  Neodpovedal som mu. Namiesto toho som povedal: „Pozrime sa, či je môj odhad správny, Gregorius. V prvom rade si myslím, že ste svoje počiatočné bohatstvo zarobili pašovaním morfia z Turecka. Potom ste si zmenili meno a stali ste sa občanom, ktorý dodržiava zákony, no z drogového biznisu ste nikdy neodišli. Správny?"
  
  
  Gregorius ticho prikývol veľkou hlavou.
  
  
  „Myslím, že ste pomohli financovať Stocelliho. A teraz viem, že za Ortegom stojíš za peniaze.
  
  
  Gregorius sa na mňa uprene pozrel a potom odvrátil pohľad. Jeho mäsité pery sa pootvorili, akoby sa našpúlil. "Ale tiež si vedel, že Ortega nezvládne Stocelliho."
  
  
  "Stocelliho zvládneš," povedal Gregorius pokojne.
  
  
  "Áno, môžem. Preto si inštruoval Ortegu, aby ma priviedol k dohode. Sám by to nikdy neurobil. Je tu príliš veľa hrdosti a veľa nenávisti na to, že som zabil jeho synovca."
  
  
  
  "Rozmýšľaš veľmi jasne, Nick."
  
  
  Pokrútil som hlavou. Bol som unavený. Nedostatok spánku, stres z toľkých hodín v lietadle, rezná rana na mojej pravej ruke, to všetko si na mne začínalo vyberať svoju daň.
  
  
  "Nie, naozaj som sa mýlil." Mal som zabiť Dietricha, hneď ako som sa dozvedel o jeho recepte.
  
  
  "Ale tvoj súcit so starým mužom ti to nedovolí." A teraz vám ponúkam rovnaké príležitosti ako Ortega. Len si pamätaj, ty budeš môj partner, nie jeho a určite ti nedám celých päťdesiat percent. To však bude stačiť na to, aby ste sa stali veľmi bohatým človekom.
  
  
  "Čo ak poviem nie?"
  
  
  Gregorius kývol hlavou smerom k nesmelému banditovi, ktorý stál pár metrov od nás a pozoroval nás. "On ťa zabije. Už sa nevie dočkať, kedy ukáže, aký je dobrý."
  
  
  „A čo AXE? A Hawk? Neviem, ako sa ti podarilo oklamať ho, aby si tak dlho myslel, že si skutočný človek, ale ak pôjdem s tebou, Hawk bude vedieť prečo. A môj život nebude stáť ani cent! Jastrab sa nikdy nevzdáva."
  
  
  Gregorius mi položil ruku okolo ramena. V priateľskom geste ho stlačil. "Niekedy ma prekvapíš, Nick." Si vrah. Killmaster N3. Neskúšali ste utiecť pred AX? Je to preto, že ste unavení zo zabíjania len kvôli nejasnému ideálu? Chceš byť bohatý a ja ti to môžem dať, Nick.
  
  
  Odtiahol ruku a jeho hlas sa stal ľadovým.
  
  
  "Alebo ti môžem dať smrť." Práve teraz. Ortega vám s radosťou odtrhne hlavu! »
  
  
  Nič som nepovedal.
  
  
  "Dobre," povedal Gregorius ostro. "Dám ti čas premýšľať o svojich pochybnostiach a o peniazoch, ktoré môžu byť tvoje."
  
  
  Pozrel sa na svoje náramkové hodinky. "Dvadsať minút. Potom počkám na odpoveď."
  
  
  Otočil sa a vrátil sa k Learjetu. Bandita zostal vzadu a opatrne si držal odo mňa odstup.
  
  
  Doteraz som si bol istý, že ma Gregorius nezabije. Potreboval, aby som sa vysporiadal so Stocellim. Ale nie, ak mu poviem, aby šiel do pekla. Nie, ak ho odmietnem. A chystal som sa ho odmietnuť.
  
  
  Prestal som myslieť na Gregoriusa a sústredil som sa na problém dostať sa z tejto šlamastiky živý.
  
  
  Pozrel som sa cez plece na zločinca, ktorý ma nasledoval. Aj keď zbraň nosil v ramennom púzdre a nie v ruke, nosil svoj športový kabát rozopnutý, aby mohol vytiahnuť zbraň a vystreliť skôr, ako som sa k nemu mohol priblížiť. Išiel, keď som kráčal, a zastal, keď som sa zastavil, pričom sa vždy držal aspoň pätnásť alebo dvadsať metrov odo mňa, aby som nemal šancu na neho skočiť.
  
  
  Problém nebol len v tom, ako som mohol ujsť. Tak či onak, pravdepodobne som sa mohol dostať preč od tohto zločinca. Ale boli tam Dietrichovci. Nemohol som ich nechať v Gregoriusových rukách.
  
  
  Čokoľvek som sa rozhodol urobiť, muselo to fungovať na prvýkrát, pretože druhá šanca už nebola.
  
  
  V duchu som skontroloval, čo mám, čo môžem použiť ako zbraň proti banditovi za mnou. Niekoľko mexických mincí. Vreckovka a peňaženka v jednom bedrovom vrecku.
  
  
  A v druhej - zatvárací nôž od Luisa Aparicia. To by malo stačiť, pretože to bolo všetko, čo som mal.
  
  
  Kráčal som po dlhom páse hliny takmer dvesto metrov. Potom som sa otočil a širokým oblúkom som išiel späť, takže bez toho, aby si to všimol, sa mi podarilo dostať za naše lietadlo, skrývajúc sa pred Learjetom.
  
  
  V tom čase bolo slnko takmer priamo nad hlavou a horúčava dňa vysielala trblietavé vlny odrážajúce sa nahor od holej zeme. Zastavil som za lietadlom a vytiahol vreckovku, utieral som si pot z čela. Keď som sa opäť pohol ďalej, zavolal na mňa strelec. "Ahoj! Pustila si peňaženku."
  
  
  Zastal som a otočil som sa. Peňaženka mi ležala na zemi, kam som ju schválne pustil, keď som si vytiahol vreckovku.
  
  
  "Urobil som," povedal som a predstieral prekvapenie. "Vďaka." Náhodou som sa vrátil a zobral to. Bandita sa nehýbal. Stál na krídle lietadla, mimo dohľadu všetkých v Learjete, a teraz som bol od neho len desať metrov. Buď bol príliš namyslený, alebo príliš neopatrný, aby ustúpil.
  
  
  Stále som sa naňho pozerala, vložila som si peňaženku do druhého vrecka na boku a zovrela prsty okolo rukoväte noža Luisa Aparicia. Vytiahol som ruku z vrecka, telom som si chránil ruku pred strelcom. Po stlačení malého tlačidla na rukoväti som cítil, že šesťpalcová čepeľ vyskočila z rukoväte a zapadla na miesto. Otočil som nôž v ruke a chytil čepeľ vo vrhacej polohe. Začal som sa od strelca odvracať a potom som sa zrazu otočil späť. Moja ruka sa zdvihla a moja ruka vystrelila dopredu. Nôž mi vypadol z ruky skôr, než si uvedomil, čo sa deje.
  
  
  Čepeľ ho zasiahla do hrdla tesne nad spojnicou kľúčnych kostí. Zalapal po dychu. Obe ruky mu siahali až po hrdlo. Vrhol som sa na neho, chytil som ho za kolená a hodil na zem. Zdvihol som ruku, chytil som rukoväť noža, no jeho ruky tam už boli, tak som mu päsťami ruky zatiahol a prudko potiahol.
  
  
  
  ;
  
  
  Z roztrhaného mäsa a chrupaviek ťažkého krku sa mu valila krv. Jeho posiata tvár bola len pár centimetrov od mojej, jeho oči sa na mňa pozerali s tichou, zúfalou nenávisťou. Potom mu ruky klesli a celé telo sa uvoľnilo.
  
  
  Sadla som si do drepu, krv na mojich rukách ako lepkavé malinové mlieko. Opatrne som si utrela ruky látkou jeho saka. Nabral som za hrsť piesku a zoškrabal všetko, čo zostalo.
  
  
  Nakoniec som mu siahol do bundy po pištoli, ktorú tak hlúpo nosil pod pažou a nie v pästi, pripravený vystreliť.
  
  
  Vytiahol som svoju zbraň – obrovský revolver Smith and Wesson .44 Magnum. Je to obrovská pištoľ, navrhnutá špeciálne tak, aby poskytovala presnosť a údernú silu aj na diaľku. Toto je skutočne príliš silná zbraň na nosenie.
  
  
  S pištoľou v ruke za chrbtom som sa postavil a rýchlo prešiel okolo lietadla k Learjetu. Vyšiel som po schodoch do chatky.
  
  
  Gregorius bol prvý, kto ma videl.
  
  
  "Ach, Nick," povedal s chladným úsmevom na tvári. "Rozhodol si sa."
  
  
  "Áno," povedal som. Vytiahol som ťažký magnum spoza chrbta a namieril som ho na neho. "Áno."
  
  
  Gregoriusovi zmizol úsmev z tváre. "Mýliš sa, Nick." S týmto sa nedostaneš. Nie tu."
  
  
  "Možno". Pozrel som sa na Susan Dietrichovú. "Poď von," prikázal som.
  
  
  Doris zdvihla zbraň a namierila ju na Susaninu hlavu. "Len pokojne seď, zlatko," povedala svojim ostrým tenkým hlasom. Moja ruka sa mierne pohla a prst stlačil spúšť. Ťažká guľka 0,44 magnum zasiahla Doris späť do priečky a odtrhla jej polovicu hlavy v explózii bielej kosti, sivej drene a červenej tryskajúcej krvi.
  
  
  Susan si priložila ruky k ústam. V jej očiach sa odrážala choroba, ktorú cítila.
  
  
  "Odísť!" - povedal som jej ostro.
  
  
  Postavila sa. "A čo môj otec?"
  
  
  Pozrel som sa na miesto, kde Dietrich ležal natiahnutý v jednom z veľkých kožených kresiel, ktoré boli úplne sklopené. Starý muž bol v bezvedomí.
  
  
  "Chcem, aby si šiel von ako prvý," Susan opatrne obišla Gregoriusa. Ustúpil som nabok, aby mohla prejsť za mnou. Vyšla z dverí.
  
  
  "Ako ho dostaneš von?" - spýtal sa Gregorius a ukázal na Dietricha. "Očakávaš, že ti pomôžeme premiestniť?"
  
  
  Neodpovedal som. Chvíľu som tam stál a pozeral najprv na Gregoriusa, potom na Carlosa a nakoniec na starého muža. Bez slova som vycúval z dverí a zišiel po schodoch.
  
  
  V Learjete nastal náhly nával aktivity. Schody išli hore, dvere sa zavreli, buchli, Susan pribehla ku mne a chytila ma za ruku.
  
  
  "Nechal si tam môjho otca!" skríkla.
  
  
  Objal som ju a cúvol z lietadla. Cez malé okienko v kokpite som videl, ako pilot vkĺzol do sedadla. Jeho ruky sa zdvihli a rýchlo stlačil vypínač. O chvíľu som počul, ako motory začali kvíliť, keď sa otáčali listy rotora.
  
  
  Susan sa odtiahla z mojej ruky. „Nepočul si ma? Môj otec je stále vnútri! Vezmi ho preč! Prosím, dostaňte ho von! "Teraz na mňa kričala ponad hukot prúdových motorov." Zúfalstvo bolo napísané na celej tvári. "Prosím! Urob niečo!"
  
  
  Ignoroval som ju. Stál som tam s ťažkým revolverom v pravej ruke a sledoval som, ako sa Learjet s oboma motormi, ktoré sú teraz v plameňoch, zrútil a začal sa od nás odvaľovať.
  
  
  Susan ma chytila za ľavú ruku, triasla ňou a hystericky kričala: "Nenechaj ich utiecť!"
  
  
  Bolo to, ako keby som stál oddelene od nás oboch, uzavretý vo svojom vlastnom osamelom svete. Vedel som, čo musím urobiť. Nedalo sa inak. Cítil som chlad napriek horúcemu slnku v Novom Mexiku. Chlad prenikol hlboko do mňa a vydesil ma až do morku kostí.
  
  
  Susan sa natiahla a udrela ma do tváre. Necítil som nič. Akoby sa ma vôbec nedotkla.
  
  
  Kričala na mňa. "Pomôžte mu, preboha!"
  
  
  Sledoval som, ako sa lietadlo približovalo na vzdialený koniec pristávacej dráhy.
  
  
  Teraz bola vzdialená niekoľko stoviek metrov a jej motory za ňou spustili vír prachu. Na dráhe sa otočil a začal vzlietať. Dvojité motory teraz zakričali, prenikavý hurikán zasiahol naše ušné bubienky a potom lietadlo nabralo rýchlosť a uháňalo po prašnej dráhe smerom k nám.
  
  
  Vytiahol som ľavú ruku zo Susaninho zovretia. Zdvihol som .44 Magnum a ľavou rukou som si omotal pravé zápästie, zdvihol som revolver do úrovne očí a zarovnal som mušku s drážkou pre mušku.
  
  
  Keď nás lietadlo dobehlo, malo takmer maximálnu rýchlosť vzletu a v tú minútu, ako sa predné koleso začalo zdvíhať, som vystrelil. Ľavá pneumatika explodovala a ťažká guľka ju rozbila na kusy. Ľavé krídlo spadlo. Jeho hrot sa zachytil o zem a otočil lietadlo so silným, mučivým výkrikom lámajúceho kovu. Nádrže na koncoch krídel sa otvorili a palivo vytrysklo do vzduchu v čiernom, mastnom prúde.
  
  
  
  V spomalenom zábere sa chvost lietadla dvíhal vyššie a vyššie a potom, keď sa krídlo zlomilo v koreni, lietadlo sa prevrátilo hore a dole na chrbát, pričom dráhu skrútilo v oblaku čierneho palivového prachu a hnedého prachu, črepiny kovu divoko lietajúceho v jasných črepinách.
  
  
  Vystrelil som ešte raz na lietadlo, potom tretí a štvrtý. Nastal rýchly záblesk plameňa; Oranžovo-červená ohnivá guľa sa rozrástla z rozbitého, rozbitého kovu trupu. Lietadlo sa zastavilo, plamene z neho unikali, keď sa z holokaustu skákajúceho ohňa valil hustý, mastný čierny dym.
  
  
  Stále bez najmenšieho náznaku emócií na tvári som sledoval, ako lietadlo ničí seba aj svojich pasažierov. Sklonil som zbraň a unavene som stál na dne údolia; Osamelý. Susan skĺzla do môjho lona s tvárou pritlačenou k mojej nohe. Počul som, ako jej z hrdla unikol zúfalý kňuč, opatrne som natiahol ľavú ruku a dotkol sa končeka jej zlatých vlasov, neschopný s ňou prehovoriť ani ju nijako utešiť.
  
  
  18. KAPITOLA
  
  
  Hlásil som sa Hawkovi telefonicky z El Pasa a na konci som mu cynicky povedal, že Gregorius ho celé roky klamal. Že ma požičal od AX jednému z najlepších svetových zločincov.
  
  
  Počul som, ako sa Hawk cez linku zachichotal.
  
  
  „Naozaj tomu veríš, Nick? Prečo si myslíš, že som porušil všetky pravidlá a nechal ťa pracovať pre neho? A nahlásiť, že nemôžete kontaktovať AX so žiadosťou o pomoc? "
  
  
  "Myslíš-?"
  
  
  „O Gregoriusa som sa zaujímal už mnoho rokov. Keď sa ťa spýtal, myslel som si, že by to bola skvelá príležitosť vyfajčiť ho pod holým nebom. A ty si to urobil. Skvelá práca, Nick.
  
  
  Hawk bol opäť o krok predo mnou.
  
  
  "Dobre," zavrčal som, "v tom prípade som si zaslúžil dovolenku."
  
  
  "Tri týždne," odsekol Hawke. "A pozdravuj Teniente Fuentesa." Prudko zložil a nechal ma premýšľať, ako vedel, že sa opäť vraciam do Acapulca?
  
  
  Takže teraz v béžových nohaviciach, sandáloch a rozopnutej športovej košeli som si sadol k malému stolíku vedľa Teniente Felix Fuentes z federálnej polície Seguridad. Stôl stál na širokej terase hotela Matamoros. Acapulco nikdy nebolo krajšie. Leskne sa v popoludňajšom tropickom slnku, ktoré zmyje ranný popoludňajší dážď.
  
  
  Vody zálivu boli sýto modré a mesto na opačnej strane, takmer skryté za palmami, ktoré obklopovali malecon a park, bolo sivou škvrnou na úpätí hnedých vyvýšených kopcov.
  
  
  "Chápem, že si mi nepovedal všetko," poznamenal Fuentes. „Nie som si istý, či chcem vedieť všetko, pretože potom možno budem musieť podniknúť oficiálne kroky, a to nechcem, seňor Carter. Mám však jednu otázku. Stocelli? »
  
  
  "Chceš povedať, že vyviazol beztrestne?"
  
  
  Fuentes prikývol.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "To si nemyslím," povedal som. "Pamätáš si, o čo som ťa žiadal, keď som včera popoludní volal z El Pasa?"
  
  
  "Samozrejme. Osobne som Stocellimu oznámil, že ho moja vláda považuje za personu non grata a požiadal som ho, aby opustil Mexiko najneskôr dnes ráno. Prečo?"
  
  
  „Pretože som mu zavolal hneď po rozhovore s tebou. Povedal som mu, že sa o všetko postarám a že sa môže vrátiť do Štátov.“
  
  
  "Nechali ste ho odísť?" Fuentes sa zamračil.
  
  
  "Ani nie. Požiadal som ho, aby mi urobil láskavosť a on súhlasil."
  
  
  "Priazeň?"
  
  
  "Prines mi späť moju batožinu."
  
  
  Fuentes bol zmätený. "Nerozumiem. Aký bol účel tohto?"
  
  
  "No," povedal som a pozrel na hodinky, "ak jeho lietadlo priletí načas, Stocelli dorazí na Kennedyho letisko o polhodinu." Bude musieť prejsť colnicou. Medzi jeho batožinou je čierny látkový kufor bez označenia, ktoré by naznačovalo, že patrí niekomu inému ako Stocellimu. Môže tvrdiť, že je to jedna z mojich tašiek, ale nemá to ako dokázať. Okrem toho si nemyslím, že colníci budú venovať pozornosť jeho protestom."
  
  
  Vo Fuentesových očiach svitlo porozumenie.
  
  
  - Toto je kufor, ktorý vám Dietrich poslal do izby?
  
  
  "Je," povedal som s úsmevom, "a stále obsahuje tých tridsať kilogramov čistého heroínu, ktoré do nej dal Dietrich."
  
  
  Fuentes sa začal smiať.
  
  
  Pozrel som sa popri ňom do dverí vedúcich z hotelovej haly. Consuela Delgardo kráčala smerom k nám. Keď sa priblížila, videl som výraz na jej tvári. Bola to zmes radosti a očakávania a pohľad, ktorý mi hovoril, že sa mi nejako, niekde, nejako vráti za to, čo som jej urobil na Garrettovej haciende.
  
  
  Podišla k stolu, vysoká, majestátna, bacuľatá žena, jej oválna tvár nikdy nevyzerala krajšie ako teraz. Fuentes sa otočil na stoličke, uvidel ju a postavil sa na nohy, keď sa k nám priblížila.
  
  
  "Señora Consuela Delgardo, poručík Felix Fuentes."
  
  
  Consuela natiahla ruku. Fuentes to priložil k perám.
  
  
  "Stretli sme sa," zamrmlal Fuentes. Potom sa vzpriamil. Povedal: „Ak budete kedykoľvek v Mexiku, seňor Carterová, ocenil by som, keby ste boli mojím hosťom na večeri.
  
  
  
  Consuela ma majetnicky chytila za ruku. Fuentes to gesto zachytil.
  
  
  "Boli by sme šťastní," povedala Consuela chrapľavo.
  
  
  Fuentes sa na ňu pozrel. Potom sa na mňa pozrel. V očiach sa mu na chvíľu mihol jemný výraz, no jeho tvár zostala netečná a prísna ako vždy – orieškovo hnedý obraz starovekého toltéckeho boha.
  
  
  „Zabávaj sa,“ povedal mi sucho Fuentes. A potom zavrel jedno oko v pomalom, zmyselnom žmurknutí.
  
  
  Koniec.
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Jeruzalemský prípad
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Killmaster
  
  
  Jeruzalemský prípad
  
  
  
  
  
  Venované členom tajnej služby Spojených štátov amerických
  
  
  
  
  Keď sa stretnete s neveriacimi, odseknite im hlavy, kým medzi nimi nespáchate veľký masaker; a zviažte ich na uzly a potom ich buď prepustite, alebo požiadajte o výkupné...
  
  
  Korán
  
  
  
  
  
  
  Prológ
  
  
  
  
  
  Klimatizácia v pozlátenej tanečnej sále hotela Eden bežala na maximálnu rýchlosť, ale miestnosť bola zaplnená dvesto slobodnými návštevníkmi párty a dym, mäso a zúfalstvo ju rozpálili ako v džungli. .
  
  
  Veľké dvojité dvere na konci miestnosti viedli na druhý koniec, na skalnatú cestu, ktorá viedla dole na pláž, na chladný čerstvý vzduch, na tiché miesto, kde sa modro-čierny oceán bez akejkoľvek pomoci stretával s piesočným pobrežím. . Sonny, váš hostiteľ na víkend.
  
  
  Ako večer plynul, niektorí účastníci párty odišli. Šťastlivci kráčali ruka v ruke, muž pre dievča rozložil bundu na piesok. Nešťastníci išli von sami. Zamyslite sa nad tým, prečo mali takú smolu; premýšľajte o vynaložených peniazoch a dovolenke, alebo sa nadýchnite čerstvého vzduchu, než to skúsite znova. A niektorí sa jednoducho vyšli pozrieť na hviezdy, kým sa vydali domov do bytov v Štátoch, do miest, ktoré už hviezdy nemajú.
  
  
  Nikto si nevšimol vysokého muža v Cardinovej bunde, ktorý kráčal smerom na opačný koniec pláže. Rýchlo kráčal s baterkou, kráčajúc so svojím psom z drahého hotela na Bahamách dolu tam, kde bola najtemnejšia a najtichšia pláž. Jedného dňa sa pozrel na okoloidúcich osamelých ľudí. Pohľad, ktorý by sa dal interpretovať ako podráždenie. Ale toto si nikto nevšimol.
  
  
  Nikto si nevšimol ani helikoptéru. Až keď sa dostal tak nízko, že ste si mysleli, že letí priamo na vás, a ak rýchlo nepristane, preletí cez veľké sklenené dvere a pristane uprostred trblietavej tanečnej sály.
  
  
  Z vrtuľníka vypadli traja muži v kapucniach. Mali zbrane. Muž v Cardinovom saku, ako všetci ostatní, vzhliadol v tichom úžase. Povedal: „Čo do pekla! Potom ho schmatli a rýchlo, hrubo ho tlačili k helikoptére. Ľudia na brehu stáli nehybne ako palmy na pláži a premýšľali, či to, čo vidia, nebol sen, a potom malý muž z Brooklynu zakričal: „Zastavte ich!“ V tichom dave, dave rušných porazených z veľkomesta, niečo prasklo a niektorí z nich sa rozbehli v ústrety svojim snom bojovať, možno po prvý raz v živote. muži s kapucňami sa usmiali, zdvihli samopaly a zasypali pláž guľkami a výkrikmi a za hukotu zbraní sa ozvalo slabé syčanie fosforového granátu a potom oheň – rýchlo sa šíriaci oheň, ktorý pohltil zakúpené šaty. pre túto príležitosť a malé svetríky, prenajaté smokingy a malý muž z Brooklynu a učiteľ z Bayonne...
  
  
  Štrnásť zabitých, dvadsaťdva zranených.
  
  
  A muža a psa vzali do vrtuľníka.
  
  
  
  
  
  
  Prvá kapitola.
  
  
  
  
  
  Ležal som nahý na slnku. Viac ako hodinu som nepohol ani svalom. Začínalo sa mi to páčiť. Začal som premýšľať o tom, že už nikdy nepohnem ani svalom. Zaujímalo by ma, ak by ste ležali na púštnom slnku dostatočne dlho, mohla by vás horúčava premeniť na sochu? Alebo pamätník? Možno by som sa mohol stať pamätníkom. Nick Carter tu leží. Stavím sa, že sa zo mňa stane turistická socha
  
  
  Príťažlivosť. Rodiny ma navštevovali počas štvordňových víkendov a deti stáli a robili tváre - ako to robia strážcovia Buckinghamského paláca - a snažili sa ma prinútiť, aby som sa pohol. Ale nechcel by som. Možno sa dostanem do Guinessovej knihy rekordov: „Rekord bez pohybu svalov je 48 rokov a dvanásť minút, ktorý vytvoril Nick Carter v Tucsone v Arizone.“
  
  
  Zažmúril som na dlhý horizont, zahmlené modré hory obklopujúce púšť a zhlboka som sa nadýchol vzduchu tak čistého, že som mal pocit, akoby som mal pľúca v slume.
  
  
  Pozrel som sa na nohu. Opäť začala vyzerať ako moja súčasť. Prinajmenšom sa zmenil na rovnako tmavohnedú ako zvyšok môjho tela a vyzeral menej ako hadica vysávača a viac ako skutočná ľudská noha.
  
  
  Keď už hovoríme o nehybných svaloch, pred šiestimi týždňami to bola citlivá téma. Pred šiestimi týždňami som mal sadru stále na nohe a Dr. Scheelhouse sa chichotal a diskutoval o mojom uzdravení v „ak“ namiesto „kedy“. Guľka, s ktorou mal ten bastard Jennings šťastie, rozbila kosť a črepina sa zarezala do svalov, nervov alebo čohokoľvek iného, čo prinúti nohu robiť svoje, a nerobili sme si srandu, keď sme sa už nehýbali.
  
  
  Znova som sa pozrel na výhľad. V nekonečnom svete piesku, šalvie a slnka, v diaľke - osamelý jazdec na bronzovej kobyle. Zavrela som oči a odplávala preč.
  
  
  Hit!
  
  
  Udrela ma zrolovaným papierom a prebudila ma z röntgenového sna. Povedala: „Carterová, si beznádejná. Nechám ťa hodinu a ty odídeš."
  
  
  Otvorila som oko. Milli. krásne. Aj v tej hlúpej bielej sestričke. Veľký zväzok zvodných blond vlasov, zlatoplatinových a žltých ružových vlasov, veľké hnedé oči, brilantné opálenie a jemné plné ústa a potom pohyb nadol a čítanie zľava doprava, dve z najkrajších pŕs na svete, bohaté a vysoko a dokola a potom - sakra, pohol som svalom.
  
  
  Zastonal som a prevalil sa. "Poď," povedala. "Vráťte sa do práce." Práca znamenala fyzickú terapiu pre moju nohu. Millie bola fyzioterapeutka. Pre moju nohu. Všetko ostatné bolo neoficiálne.
  
  
  Vzala som si uterák a omotala ho okolo seba. Ležal som na plátennej podložke na masážnom stole na balkóne súkromnej spálne vo veľkom sídle v štýle španielskej misie asi tridsaťpäť kilometrov juhozápadne od Tucsonu. Útulok tety Tilly Alebo, ako sa tomu menej láskyplne hovorí, ATR AX terapia a rehabilitácia. Penzión pre veteránov studenej vojny.
  
  
  Bol som tam s láskavým dovolením Harolda („Šťastného“) Jenningsa, bývalého pašera, bývalého podvodníka, bývalého majiteľa malého hotela na ostrovoch Caicos, hneď oproti Haiti. Happy Hotel sa ukázal ako zúčtovacie stredisko pre skupinu nezávislých pracovníkov s názvom Blood And Vengeance. Jeho jasným cieľom bolo získať krv a pomstiť sa vybranej skupine amerických vedcov. Hnutie bolo financované bohatým juhoamerickým bývalým nacistom, vďaka ktorému to celé vyzeralo hodné Happy. Krv a odplata sú minulosťou, no za víťazstvo som doplatil dvojtýždňovou kómou a zlomenou nohou. Výmenou za to mi AX poskytla dva mesiace slnečných a regeneračných cvičení a Millie Barnes.
  
  
  Millie Barnes ma chytila za ľavú nohu a pripevnila na ňu kovové závažie. "A natiahnite sa," povedala, "a ohnite sa... a ohnite sa... a natiahnite, dva alebo tri - hej! Nie je to zlé. Stavím sa, že budúci týždeň budeš chodiť bez barlí." Pochybovačne som sa na ňu pozrel. Pokrčila plecami. "Nepovedal som bežať."
  
  
  usmiala som sa. "Aj toto je normálne. Len som sa rozhodol, že sa veľmi neponáhľam. Ležím tu a myslí si, že život je krátky a príliš veľa času trávim behaním."
  
  
  Nadvihla obočie. "Nevyzerá to ako replika Killmastera."
  
  
  mykol som plecami. "Takže to možno nie je ten prípad." Možno uvažujem o ukončení AX. Povaľovať sa. Robte to, čo robia skutoční ľudia." Pozrel som sa na ňu. "Čo robia skutoční ľudia?"
  
  
  "Klamať si priať, aby to boli Nick Carter."
  
  
  "Z celej sily."
  
  
  "Pokračujte v pohybe nohy."
  
  
  "Kým by si chcel byť?"
  
  
  Venovala mi otvorený dievčenský úsmev. "Keď som s tebou, som šťastná, že som Millie Barnes."
  
  
  "Kedy odídem?"
  
  
  "Ach! Keď odídeš, zamknem sa v tejto miestnosti so svojimi spomienkami, slzami a svojimi básnickými knihami." Stisla pery. "Toto je odpoveď, ktorú si chcel počuť?"
  
  
  "Chcel som vedieť, čo chceš od života."
  
  
  Stála po mojej ľavici, pri zábradlí balkóna, s rukami prekríženými na hrudi a vo vlasoch jej svietilo slnko ako žlté hviezdy. Pokrčila plecami. "Už roky som nerozmýšľal nad tým, že by som niečo chcel."
  
  
  „... Povedal babke Barnesovej na jej deväťdesiate narodeniny. No tak baby. Toto nie je myšlienka pre mladú ženu.
  
  
  Vytreštila oči. Mám dvadsaťosem."
  
  
  "Tento je starý, čo?"
  
  
  "Neustále naťahuj nohu"
  
  
  Natiahol som nohu. Natiahla ruku a zdvihla ruku ešte vyššie, zavrtela sa a pozdravila slnko. Sňala ruky a ja som ich zdvihol, oveľa vyššie, ako som si myslel. "Nabudúce sa posuňte tak vysoko." Zohýbala som sa, nakláňala som sa a tlačila som tak vysoko.
  
  
  "Millie... keby som odišiel..."
  
  
  „Nezmysel, Nick! To, čo prežívaš, je typické myslenie v dvanástom týždni."
  
  
  "Uhryznem. Čo je?"
  
  
  Povzdychla si. . „Toto je len prvý mesiac, ktorý tu strávite, všetci sa veľmi ponáhľate, aby ste sa dostali von. Druhý mesiac, keď sa sústredíte na prácu, je ťažký, tretí mesiac. - Neviem - vaše metabolické zmeny si zvykajú na všetky tieto lži. Začnete filozofovať, začnete citovať Omara Khayyama. Pri sledovaní The Waltons sa ti zahmlia oči." Pokrútila hlavou. „Typické myslenie v dvanástom týždni,"
  
  
  "Tak čo bude ďalej?"
  
  
  Usmiala sa. "Uvidíš. Len pokrčte tú nohu. Budeš to potrebovať."
  
  
  V mojej izbe zazvonil telefón. Millie išla odpovedať. Sledoval som, ako sa mi chvejú svaly na nohe. Všetko sa vracalo. Asi mala pravdu. Budúci týždeň možno zahodím barle. Zvyšok tela som si udržiaval vo forme činkami a švihadlami a dlhým denným plávaním a stále som vážil rovných 165. Jediné, čo som pridal počas môjho pôsobenia u tety Tilly, boli krásne, smiešne pirátske fúzy. Millie povedala, že som vyzeral naozaj nahnevane. Myslel som si, že vyzerám ako Omar Sharif. Millie povedala, že je to to isté.
  
  
  Vrátila sa k balkónovým dverám. „Môžem vám veriť, že tentoraz budete pokračovať v práci? Nový prírastok…"
  
  
  Pozrel som sa na ňu a zamrmlal. „Úžasný román. Najprv ma necháš na obed a teraz iného muža. Kto je tento muž?"
  
  
  "Niekto s menom Dunn."
  
  
  "Dunn z Berlína?"
  
  
  "Rovnaký".
  
  
  "Hm. Keď vezmem do úvahy všetky veci, viac mi závidí obed.“
  
  
  "Uch!" - povedala, prišla a pobozkala ma. Chcela, aby to bolo ľahké. Malý bozk ako vtip. Nejako sa to zmenilo na niečo iné. Nakoniec si povzdychla a odtiahla sa.
  
  
  Povedal som: „Skôr ako pôjdeš, daj mi tieto noviny. Myslím, že je čas, aby som si opäť precvičil mozog."
  
  
  Hodila po mne noviny a utiekla. Zložil som to späť na prvú stranu.
  
  
  Leonard Fox bol unesený.
  
  
  Alebo slovami Tucson Sun:
  
  
  Miliardár hotelového cára Leonarda Foxa uniesli zo svojho úkrytu na Grand Bahame v krupobití guliek a granátov.
  
  
  Carlton Warne, pokladník holdingovej spoločnosti Fox, dostal dnes ráno výkupné požadujúce 100 miliónov dolárov. List bol podpísaný „Al-Shaitan“, čo v arabčine znamená „diabol“.
  
  
  Ide o prvý teroristický útok skupiny, o ktorej sa predpokladá, že je úlomkom Čierneho septembra, palestínskych špeciálnych jednotiek zodpovedných za zabíjanie na olympijských hrách v Mníchove a masakry na letiskách v Ríme a Aténach.
  
  
  Na otázku, ako plánuje získať peniaze, Warn povedal, že spoločnosť bude musieť stiahnuť akcie a predať podiely „s výraznou stratou. Dodal však, že teraz nie je čas myslieť na peniaze. Na konci dňa je v stávke život človeka.“
  
  
  Jásir Arafat, hlavný hovorca OOP (Organizácia pre oslobodenie Palestíny, riadiaci výbor všetkých fedajínskych síl), ponúkol svoje obvyklé „Bez komentára“.
  
  
  
  
  Bola v tom istá divoká irónia. Fox odišiel na Bahamy predovšetkým preto, aby si zachoval slobodu a bohatstvo. Federálovia sa chystali hodiť mu knihu. Špeciálna edícia viazaná v koži so zlatou rytinou; ten, ktorý uvádza iba zločiny za milióny dolárov - podvody s cennými papiermi, podvody s drôtmi, sprisahanie, daňové podvody. Foxovi sa však podarilo utiecť. Do bezpečného legálneho prístavu na Veľkých Bahamách.
  
  
  Teraz prichádza irónia číslo dva: Aj keby Varn zaplatil výkupné, Foxova najväčšia nádej, že zostane nažive, by bola, keby ho federálni agenti uniesli späť. Toto bol konečný príklad starej myšlienky, že diabol, ktorého poznáte, je lepší ako diabol – alebo Al-Shaitan – ktorého nepoznáte.
  
  
  Washington to prevezme, dobre. Nie pre lásku Leonarda Foxa. Dokonca nielen kvôli princípu, o ktorý ide. Boli by sme na tom z jednoduchého dôvodu sebaobrany, aby sme zabránili tomu, aby sa stovky miliónov dolárov amerických peňazí dostali do rúk teroristov.
  
  
  Začal som uvažovať, či je v tom AX. A kto je v AX. A aký bol plán. Pozrel som sa na slnkom zaliatu krajinu a zrazu som pocítil potrebu zľadovatených chodníkov, chladných myšlienok a chladnej tvrdej zbrane v ruke.
  
  
  Millie mala pravdu.
  
  
  Dvanásty týždeň je za nami.
  
  
  
  
  
  
  Druhá kapitola.
  
  
  
  
  
  Leonard Fox bol mŕtvy.
  
  
  Mŕtvy, ale nezabitý Al-Shaitanom. Práve zomrel. Alebo ako hovorí môj priateľ, „jeho srdce poskočilo“.
  
  
  „Po dvoch týždňoch strávených v teroristickom tábore, bezpečnom pristátí na letisku Lucaya, po pozdravení televíznych kamier a po zaplatení sto miliónov dolárov za život – zomrel Leonard Fox. Tri hodiny doma a pff!
  
  
  Ak existuje niečo ako Fate, musíte uznať, že to má čierny zmysel pre humor.
  
  
  Jens sa pozrel na svoje karty. "Som za centy."
  
  
  Campbell jeden vytiahol a zahryzol si. Ferrelli povedal: "Drž." Pustil som cent a zobral som nikel. Vytvorili sme skvelú partiu hráčov. Zhromaždili sa okolo nemocničnej postele. Jens s nohami prišpendlenými k stropu v tom veľkorysom mučení známom ako mŕtvy ťah, Campbell s náplasťou cez jedno oko a Ferrelli s hustou čiernou štvormesačnou bradou sediaci na invalidnom vozíku a zotavujúc sa zo všetkého, čo sa stane, keď vás zasiahnu guľky gangu. čreva. Pre mňa som ráno prešiel kilometer a v porovnaní s ostatnými som sa cítil zdravý.
  
  
  Otočila som sa na Jensa. Náš muž v Damasku. Aspoň pred týždňom. V AX bol nový, no poznal Blízky východ. "Tak čo si myslíš, že urobia s peniazmi?"
  
  
  "Zodpovedá ti ten nikel." Nikel hodil na posteľ. "Sakra, ja neviem." Tvoj odhad je taký dobrý ako môj." Zdvihol zrak od kariet. "Aký je váš odhad?"
  
  
  mykol som plecami. "Neviem. Ale pochybujem, že to použijú na zásobovanie konzervami, takže si myslím, že sme si práve kúpili hrôzu.
  
  
  Campbell zvažoval, že bude hrať za cent. "Možno si kúpia niekoľko ďalších rakiet SAM-7." Zasiahnite niekoľko lietadiel prichádzajúcich na pristátie. Hej, kedy je lovecká sezóna 747?
  
  
  Ferrelli povedal: "Každý mesiac s B"
  
  
  "Vtipné," povedal som. "Hráme karty?"
  
  
  Campbell sa rozhodol vysoliť haliere. Keďže poznal Campbella, mal dobrú ruku. "Najhoršie je," povedal Ferrellimu, "akýkoľvek teror sa rozhodnú kúpiť, kúpia si ho za staré dobré americké peniaze."
  
  
  „Dodatok. S peniazmi Leonarda Foxa." Ferrelli sa zachichotal a pohladil si fúzy. "Teror pamätníka Leonarda Foxa".
  
  
  Campbell prikývol. "A nemyslím si, že Fox stráca veľa spánku."
  
  
  "Robíš si srandu?" Ferrelli zložil. „Tam, kde je Fox teraz, nespia. Oheň a síra vám nedajú spávať. Človeče, počul som, že to bola zlá duša."
  
  
  Jens sa pozrel na Ferrelliho. Džínsy mali tvár britského dôstojníka. Púštne opálenie, blond vlasy odfarbené slnkom; perfektná fólia pre ľadovo modré oči. Jens sa usmial. "Myslím, že vnímam zelený zvuk žiarlivosti."
  
  
  zamračila som sa. „Kto by mohol žiarliť na zosnulého Leonarda Foxa? Kto potrebuje pár miliárd dolárov, zámok v Španielsku, vilu v Grécku, súkromné lietadlo, stometrovú jachtu a pár priateľiek svetoznámych filmových hviezd? Sakra! Ferrelli má najlepšie hodnoty, však, Ferrelli? "
  
  
  Ferrelli prikývol. „Určite. Takéto veci môžu zničiť vašu dušu."
  
  
  "Je to tak," povedal som. Najlepšie veci v živote sú slnko a mesiac a sušienky Oreo."
  
  
  "A moje zdravie," povedal Ferrelli. "Mám svoje zdravie."
  
  
  "Nedostaneš to, ak sa nevrátiš do postele." Millie stála vo dverách. Podišla k oknu a otvorila ho dokorán. „Preboha,“ povedala, „čo si fajčil? Je to ako skutočná miestnosť plná dymu." Otočila sa ku mne. "Doktor Shielhouse ťa chce vidieť o pätnásť minút, Nick." Odkašlala si. "Tiež chce vidieť Ferrelliho v posteli a Campbella v posilňovni."
  
  
  "A čo Jens?" Povedal Ferrelli. "Čo by chcel vidieť nosiť Jens?"
  
  
  "V ťahu," navrhol Campbell.
  
  
  "V dlhoch," povedal Ferrelli.
  
  
  "Blázon," povedal Campbell.
  
  
  "V..."
  
  
  "Choď!" - povedala Millie.
  
  
  Išli.
  
  
  Millie sa posadila na čiernu plastovú stoličku. „Je to celkom zaujímavý príbeh o Leonardovi Foxovi. Nemohol som tomu uveriť, keď som počul tú správu. Aký divoký koniec."
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Toto sa ani zďaleka nekončí, zlatko. Toto môže byť koniec Leonarda Foxa, ale je to len začiatok niečoho iného. Bez ohľadu na triky, ktoré plánujú s peniazmi."
  
  
  Millie si povzdychla. „Viem, aké kapary by som urobil. No, opýtajte sa ma, chlapci, norkové kapary.“
  
  
  Jens sa otočil a venoval jej ľadový pohľad. "Naozaj?" Zrazu sa stal veľmi vážnym. Na čele mal vyryté hlboké vrásky. "Myslím - sú tieto veci pre teba dôležité?"
  
  
  Na chvíľu sa zastavila a jej oči sa zmenili. Akoby čítala niečo medzi riadkami. "Nie," odpovedala pomaly. „Nie, Ted. Vôbec nie". Zrazu zmenila tón. "Takže si myslíte, že Al-Shaitan minie peniaze na terorizmus."
  
  
  Pohol sa aj Jens. "Pokiaľ ich najskôr nenájdeme."
  
  
  Millie sa rýchlo pozrela z Jensa na mňa a znova na Jensa. "Mimochodom" my "predpokladám
  
  
  myslíš AXE? "
  
  
  Pozrel sa na jeho nohu siahajúcu k stropu. "No, povedzme to takto - nemyslím tým mňa." Vďaka tomu hlúpemu opitému idiotovi. Viete, jeden arabský cigán mi raz povedal, že utorok je môj nešťastný deň. Takže každý pondelok večer odložím zbraň a v utorok nikdy nerobím nič temné. Tak čo sa deje? Idem po ulici na nevinnej veci a autom ma zrazí ukamenený turista. Kedy? "
  
  
  "V piatok?"
  
  
  Jens ma ignoroval. "A dal by som svoju pravú nohu, aby som bol teraz v Sýrii."
  
  
  Pozrel som sa na jeho nohu. Povedal som: "Toto mi nikto nevezme."
  
  
  Naďalej ma ignoroval a pozeral na Millie. "Každopádne, aby som odpovedal na tvoju otázku, zlatko, môžeš sa staviť, že veľa chlapov práve teraz hľadá Shaitana." Teraz sa otočil ku mne. "Bože, mali viac ako dva týždne - celý svet horúcich agentov - a nemohli prísť na nič prekliate."
  
  
  "A potom Fox odíde a zomrie skôr, ako bude môcť hovoriť." Stavím sa, že Washington je naozaj šialený." Pozrel som bokom na Jensa. "Myslíš, že tam bol AX?" Začal krčiť plecami.
  
  
  Millie rýchlo povedala: „O Al-Shaitan – aké akcie si myslíte, že plánujú? Teda proti komu?"
  
  
  Jens opäť pokrčil plecami. "Záleží na tom, kto je Al Shaitan." Vo Fedayeen sú desiatky frakcií a všetky majú trochu iné ciele a trochu iný zoznam nepriateľov.“
  
  
  Millie sa zamračila. "Mohol by si vysvetliť?"
  
  
  Žmurkol na ňu. "Rád vysvetľujem. Cítim sa múdro. Počúvajte: máte pár extrémistických skupín, ktoré chcú nielen vymazať Izrael z povrchu zeme, ale chcú aj zvrhnúť arabské režimy – začať celú revolúciu. A ak je Al Shaitan súčasťou tohto gangu, zoznam „proti“ by mohol byť dosť dlhý. Na druhej strane je tu najväčšia skupina Al-Fatah. Viac-menej sa držia kompromisu, čo môže byť kravina. Pretože Čierny september - najkrvavejší chlapíci v celej OOP - sa musia stať súčasťou Fatahu." Zopol ruky. "Tak na to skús prísť."
  
  
  "Ale noviny povedali, že Shaitan môže byť súčasťou Čierneho septembra." Millie sa na mňa pozrela. "Čo to o nich hovorí?"
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Absolútne nič. Pozrite, majú toľko frakcií, pretože každý má svoje vlastné nápady. Takže vytvoria skupinu a čoskoro sa skupina začne rozdeľovať na skupiny a veľmi skoro sa úlomky rozdelia na skupiny, a pokiaľ vieme, Shaitan mohlo byť šesť hlúpych chlapov, ktorým sa nepáčilo, čo dostávali. na večeru." Otočila som sa na Jensa. „Ako je to s teóriou? Banda vegetariánov pobláznených mocou?"
  
  
  Jens sa na mňa pozrel veľmi zvláštne.
  
  
  zamračila som sa. "Toto - pre prípad, že by si to nepochopil - to bol vtip."
  
  
  Stále sa na mňa veľmi zvláštne pozeral. "Možno máš pravdu."
  
  
  Otočil som sa na Millie. "Myslím, že potrebuje strelu."
  
  
  "Som v pohode". Stále vyzeral zvláštne. „Snažím sa ti povedať, že možno máš pravdu. Al-Shaitan môže byť ktokoľvek. Môže to byť vôbec čokoľvek. Za predpokladu, že tam bolo len šesť chlapov, viac by ste na prepadnutie Foxa nepotrebovali...“
  
  
  "Takže?"
  
  
  "Takže... takže možno sú sami." Možno naozaj majú svoj vlastný bláznivý plán.“
  
  
  "Možno chcú legalizovať mrkvu?"
  
  
  "Alebo možno chcú vyhodiť do vzduchu svet."
  
  
  Zrazu sme si vymenili dlhý, tichý pohľad. Prišli sme s veľmi špinavým nápadom. Ak by bol Šajtán šesťkrát šialený sám, bolo by pre nich oveľa ťažšie prehodnotiť svoje odhady. Ich kroky a plány môžu byť akékoľvek. Úplne čokoľvek.
  
  
  Premýšľal som o tom o niekoľko minút neskôr, keď ma Shielhouse vyskúšal, štuchol ma do nohy a hovoril lepšie ako ja. "Oveľa lepšie, N3." Takmer na sto percent,“ usmial sa.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Millie sa usmiala. "Oveľa lepšie."
  
  
  Plieskal som ju po jej nahom krásnom zadku. "Neromantická sviňa," povedal som. "Hovorím o mojej nohe v čase ako je táto..."
  
  
  "No," povedala prefíkane, "nemohla som si nevšimnúť..."
  
  
  "Nemal by si si všimnúť vôbec nič." Musíš byť príliš zaneprázdnený pozeraním sa na farebné svetlá."
  
  
  "Ach, tieto," povedala a veľmi pomaly mi prechádzala prstom po chrbte, po celom chrbte. "Myslíš tie červené a modré blikajúce veci, ktoré sa dejú, keď zazvonia zvony...?"
  
  
  Pozrel som sa na ňu. "Máš šťastie," povedal som a pritiahol si ju k sebe, "že J má rada chytré ženy." Moje ruky chytili jej prsia a môj pohár prekypoval jej zvodným ženstvom.
  
  
  "Drahé?" povedala veľmi jemne: "Pre záznam," pobozkala ma na ucho, "si celkom veľkolepá zvuková a svetelná show."
  
  
  "A ty by si...
  
  
  - Pobozkal som ju na hruď: - "Chceš si znova pustiť túto platňu?"
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Millie nespala. Cítil som, ako mi jej mihalnice kĺžu po ramene. Predstierala, že spí, a ja som jej urobil láskavosť, keď som predstieral, že jej verím. Keď žena hrá túto hru, zvyčajne má na to dosť dobrý dôvod. A Millie nehrala nezmyselné hry.
  
  
  V miestnosti bolo ticho a tma až na mesačné svetlo, ktoré preniklo cez žalúzie a vytváralo pruhovaný vzor na strope. Noc bola chladná a krivé hnedé telo, ktoré bolo okolo mňa omotané, bolo prikryté tmavomodrou prikrývkou, nepotreboval som to vidieť. Vznášal sa v mojej hlave, tancoval medzi pruhmi mesiaca na strope.
  
  
  Millie bol paradox. Zložité jednoduché dievča. Mala neochvejnú efektivitu. Millie nič netrápilo. Dokázala sa ti pozrieť do očí, aj keby ti odpálili polovicu tváre. A v tomto pohľade nebolo ani ľútosti, ani strachu. A vedeli by ste, že nehrá.
  
  
  Všetko s Millie bolo ako obvykle, vrátane nás. Bolo to dobré, hlboké priateľstvo, ktoré zahŕňalo sex, ale nie romantiku. Millie mala raz jeden milostný pomer so Samom, ale Sam zomrel.
  
  
  Chybný bol len obrázok. Nikto už nikdy „nemiluje“. Keby Júlia nestratila nervy, o štyri roky by sa vydala za iného a za päť dostanete desať, vydala by sa z lásky. Možno to nie je úplne rovnaká láska, ale láska je úplne rovnaká. Pretože milovať je ako každý iný talent. Ak niečo robíte dobre, musíte to urobiť znova. Millie mala talent. Jednoducho sa to bála použiť.
  
  
  Presunula sa za moje rameno. "Koľko je teraz hodín?" opýtala sa.
  
  
  Bolo jedenásť hodín.
  
  
  Natiahol som si nohu a prstami na nohách som zapol televízor. Povedala: „Prestaň sa predvádzať,“ a opatrne zívla.
  
  
  Televízor sa zapol a žena rozospatej Amerike oznámila, že jej neprekáža ani zápach z podpazušia. Millie si zakryla tvár vankúšom. „Ak si pozriete film, poviem vám, ako to skončí. Američania, kovboji a policajti vždy vyhrávajú.“
  
  
  Povedal som: "Nechcem vám to povedať, ale plánujem sledovať správy."
  
  
  "Rovnaký koniec. Američania, kovboji a policajti vždy vyhrávajú.“
  
  
  Hlásateľ povedal: "Teror je opäť v titulkoch." Posadil som sa rovno. Millie sa mi zvalila do náručia.
  
  
  „Tri dni po smrti Leonarda Foxa ďalší únos odvážlivca. Tentoraz na Talianskej riviére, keď amerického milionára Harlowa Wiltsa uniesli z jeho súkromnej vidieckej vily. Wilts, ktorý vlastní väčšinový podiel v motelovom reťazci Cottage, práve pricestoval do Talianska, aby prediskutoval plány na kúpu hotela Ronaldi.“ (Stále záber na Wiltsa pri príchode do Talianska.) "Chris Walker z Minnesoty sa rozprával so svojou ženou..."
  
  
  Kamera sa presunula do luxusnej obývačky na milionárskom predmestí Somewhere v Minnesote, kde uslzená pani Wiltsová rozprávala rovnaký chladný príbeh. Únoscovia chceli sto miliónov dolárov. Na dva týždne. Hotovosť. Hovorili si Al-Shaitan. diabol.
  
  
  Čokoľvek za tieto peniaze plánovali kúpiť, cena teraz dosiahla dvesto miliónov. A ak niekto nezachráni Wiltsa, bude musieť zaplatiť diabol.
  
  
  Zavrel som oči. Presne to, čo svet práve teraz potrebuje. Teror za dvesto miliónov dolárov.
  
  
  Millie sa natiahla a vypla televízor. "Drž ma," povedala. "Len ma drž, dobre?"
  
  
  objal som ju. Bola poriadne roztrasená. Povedal som: „Zlato, hej! Čo to je? Počúvaj, nikto ťa neprenasleduje."
  
  
  "Mmm, ja viem. Ale mám hrozný pocit, že ťa niekto prenasleduje. Že toto je posledná noc, čo budeme spolu."
  
  
  zamračila som sa. "Poďme. Kto ma sleduje? Kto vôbec vie, že som tu?"
  
  
  "SEKERA," povedala potichu. "AX vie, že si tu."
  
  
  Pozerali sme sa na seba veľmi dlho. A zrazu to prestalo byť prázdnou frázou. Zrazu sa z toho stalo oveľa viac ako len priateľskosť.
  
  
  „Vieš...“ začala.
  
  
  Pobozkal som ju. "Viem.'"
  
  
  Pritiahol som si ju bližšie, tak blízko, ako som len mohol, a potom sa nič nezmenilo.
  
  
  V skutočnosti to znamenalo rozdiel.
  
  
  Nasledujúce ráno Hawk zavolal z AX vo Washingtone a večer som už letel na Blízky východ. Misia: nájsť a zastaviť diabla.
  
  
  
  
  
  
  Tretia kapitola.
  
  
  
  
  
  Rechov Dizengoff je Broadway v Tel Avive. Alebo, presnejšie, Piccadilly Circus, Sunset Strip a Miami Collins Avenue zhrnuté do jedného. Sú tu kaviarne, obchody, bary, bary, diamanty, džínsovina, hudba, divadlá, svetlá, hluk, autá, davy ľudí a nové plastové stánky s pizzou.
  
  
  Sedel som pri stole
  
  
  kaviareň pod holým nebom, kde popíjam svoje tretie pivo Gold Star a sledujem západ slnka nad mestom. Vyzeralo to ako tučná červená plážová lopta, ktorá sa pomaly valila po oranžovej oblohe.
  
  
  Bol som tu, pretože Jackson Robie bol mŕtvy. Robi žil v Tel Avive. Ale mýlil sa. Jeho vízum ho identifikovalo ako amerického novinára, blízkovýchodného korešpondenta magazínu World. Titul mu umožňoval klásť rôzne otázky a posielať telegramy, záhadné aj iné, do Amalgamated Press and Wire Service. Náhodou sa stane, že Washington Akes. Jeho skutočné povolanie bolo ako pozorovateľ AX.
  
  
  Práca pozorovateľa je veľmi podobná tomu, ako znie. Pozorovať. Aby vedel, čo sa deje v jeho časti sveta. To okrem iného znamená vedieť, kto sú informátori, najatí svaly a miestni gangstri, ako aj zistiť, kto sú tí chlapi, ktorí vám môžu požičať loď, poskytnúť vám krytie alebo porezať guľku. Robie bol dobrý. Lepšie ako dobré. Robie bol mysliteľ. Mal jednu z tých analytických myslí šachového majstra. Je v tejto práci viac ako tri roky a ešte nás nenazval zlým strelcom. Takže keď Robie telegrafoval štvorhviezdičkovým kódom: „Našiel diabla. Pošlite vojakov,“ zostávala už len jedna otázka: Je na Mount Rushmore miesto pre Robieho tvár?
  
  
  Len o hodinu neskôr Robie zomrel. V jeruzalemskej uličke ho bodli do chrbta. Keď sa to stalo, Fox bol stále väzňom, ale ak Robie skutočne vedel, kde je milionár, nemal čas to povedať nikomu inému. Aspoň nemal čas o tom povedať AXE.
  
  
  Mojou úlohou bolo pokúsiť sa obnoviť diskusiu. Sledujte Robieho stopu do úkrytu Al-Shaitan a zachráňte novú obeť, Harlow Wilts. Rozhodol som sa začať v Tel Avive, pretože tam začal Jackson Robie. To, čo sa naučil v Tel Avive, ho priviedlo na cestu do Jeruzalema.
  
  
  Možno.
  
  
  Možno je to to najlepšie, čo máte. Práca agenta pozostáva z hory pravdepodobností, obrovského množstva pravdepodobností. A stále hráte „nájdi ihlu“ a vždy hráte s časom.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. Bol čas ísť. Zastavil som čašníka a vyžiadal som si šek, keď obloha vyžarovala ruže a potom sa zmenila na červenú na sýto fialovo-ružovú, ako keby počula cvakanie všetkých fotoaparátov a bola z celej veci znepokojená.
  
  
  Predieral som sa davom smerom k Allenby Street a pozoroval som dievčatá v džínsoch a mäkkých voľných vyšívaných košeliach, ktoré naznačovali okrúhly luxus bez podprseniek. Sledoval som, ako sa chlapci pozerajú na dievčatá a turisti v bavlnených šatách sa rovnako vrúcnymi očami pozerajú na vystavené pečivo na vozíkoch v kaviarňach.
  
  
  Našiel som si taxík a uviedol som nesprávnu adresu v Jaffe, starom arabskom meste pár míľ na juh a pred pár storočiami. Späť do úzkych kľukatých uličiek, klenutých kamenných uličiek a labyrintov v štýle Kasbah. Vráťme sa na skutočný Blízky východ a preč od univerzálnej moderny, ktorá, ako sa zdá, premieňa každé mesto na svete na každé iné mesto na svete.
  
  
  Zaplatil som šoférovi a išiel som štyri bloky do Rekhov Shishim, do squatu s hrubými stenami a červenou strechou. Cez kamenný dvor a po jednom schodisku hore.
  
  
  Trikrát som zaklopal na ťažké drevené dvere.
  
  
  "A?" povedal hlas. Bolo to ostré a hlboké.
  
  
  "Glidat vanil," odpovedal som falzetom.
  
  
  "Hayom har?" Začal sa smiať.
  
  
  "Hej," povedal som sopranistke. "Yorad Geshem."
  
  
  Jeden preklad by bol: "Čo?" "Vanilková zmrzlina." "Chladný?" "Nie, sneží." Ďalší preklad bol, že ma nesledovali.
  
  
  Dvere sa otvorili. Benjamin sa usmial. Ukázal mi smerom k tmavému, útulnému neporiadku miestnosti. „Zakaždým, keď musím použiť jeden z týchto kódov, cítim sa ako prekliaty komiksový agent. Dali by ste si koňak?
  
  
  Povedal som, čo chcem.
  
  
  Išiel do kuchyne a nalial si dva poháre. David Benjamin bol prvotriednym agentom izraelskej spravodajskej služby Shim Bet. Pracoval som s ním asi pred desiatimi rokmi a bol som tu, pretože Robie s ním tiež mohol pracovať. Od osamoteného pozorovateľa AX v spriatelenej krajine sa vyžaduje, aby spolupracoval s miestnymi agentmi. A keby nebol v kontakte s Benjaminom, potom by možno Benjamin vedel, s kým je v kontakte.
  
  
  Vrátil sa s okuliarmi a fľašou a položil svoju 8-metrovú kostru na opotrebovanú hnedú koženú pohovku. Zdvihol pohár a povedal: „Le Chaim. Rád ťa vidím, Carter." Nohy položil na zjazvený stôl.
  
  
  Benjamin sa zmenil. Stratil brilantný pohľad mladého bojovníka s jeho chladným predpokladom nesmrteľnosti. Teraz vyzeral ako skutočný bojovník. Bol tvrdší aj mäkší ako chlapec. Tvár bola vyrezaná do hlavných uhlov a modré oči boli orámované šikmými líniami. Mal na sebe svrbiaci sveter
  
  
  a džínsy.
  
  
  Zapálil som si cigaretu. "Povedal som Vadimovi, prečo ťa chcem vidieť." Takže myslím, že nemusím začínať úplne hore."
  
  
  Pokrútil hlavou. „Nie. Chápem, v čom je problém. Problém je, že nášmu spoločnému priateľovi chýbal duch spolupráce. Ach áno, samozrejme," pokrčil plecami a oprel sa, "ak potrebujem informácie, ak ich má, povie mi." Keby som sa ho opýtal. Určite to nebol dobrovoľník."
  
  
  Pozrela som sa na neho a usmiala som sa. "Povedz mi," povedal som, "keby si vedel, kde sa Shaitan skrýva, ponáhľal by si sa do telefónnej búdky a zavolal AXE?"
  
  
  Benjamin sa zasmial. "Dobre," povedal. "Tak toto nás vyvažuje. Keby som to bol vedel, išiel by som tam so svojím ľudom a prijal by som ich na väčšiu slávu Izraela. Ale keby som to vedel a ty by si sa ma opýtal, bol by som ti to povinný povedať." A keďže som, tak chápem, že sa pýtaš - nie, nepovedal mi nič o tom, kde by mohol byť Al-Shaitan."
  
  
  "Poznáte niekoho iného, čo by mohol povedať?"
  
  
  „V Shin Bet? Nie Keby to niekomu povedal, bol by som to ja. Urobil som pre teba kopanie. Prišiel som s niečím, čo nemusí nič znamenať, alebo to môže byť miesto, kde začať. Tesne predtým, ako Robi odišiel z Tel Avivu do Jeruzalema, dostal zo svojho fondu asi dvanásťtisíc libier.“
  
  
  "Tritisíc dolárov."
  
  
  "Áno."
  
  
  "Vyplatiť niekomu?"
  
  
  "Predstavujem teda. A je tu niečo, čo viem o Jacksonovi Robiem. Nikdy nezaplatil, kým si informácie neoveril. Takže musíte prísť na to, že za tritisíc dolárov mu niekto povedal veľkú pravdu.“
  
  
  "Otázkou zostáva: Boli peniaze pre niekoho tu v Tel Avive alebo pre niekoho, s kým sa mal stretnúť v Jeruzaleme?"
  
  
  Benjamin sa usmial. "To ponecháva otázku." Nalial ďalšiu porciu jemne sladkého koňaku. "Ešte raz - keby som vedel odpoveď, povedal by som ti to." A ešte raz – ja neviem,“ rýchlo si odpil a uškrnul sa. „Počúvajte,“ povedal, „tento diabolský gang nás tiež obťažuje. Panebože, my sme tí, po ktorých skutočne idú. Ak sa im dostane do rúk týchto štyristo miliónov...“
  
  
  "Počkaj! Štyri? Odkiaľ pochádzam, jedna plus jedna sú dve. Fox and Wilts. Dvesto miliónov."
  
  
  "A Jefferson a Miles." Štyristo miliónov." Prešiel cez miestnosť a zobral Jerusalem Post. "Tu.".
  
  
  Hodil mi noviny. Čítal som správu Rogera R. Jeffersona, predsedu predstavenstva National Motors. Thurgood Miles, mnohomiliónový dedič krmiva pre psov. Obaja boli unesení noc predtým, unesení z bezpečných domovov v Spojených štátoch. Teraz som musel zachrániť troch chlapov. Odložil som noviny.
  
  
  "Toto Shaitan znie príliš prefíkane, aby to bola pravda."
  
  
  Benjamin prikývol. "Ale nie oni." Ponuro sa usmial. "A mýtus o arabskej neefektívnosti sa rúca."
  
  
  Preštudoval som si to a povzdychol som si. "Povedal si, že Shin Bet sa tiež obáva..."
  
  
  „Určite. Niekto na tom pracuje." Pokrútil hlavou. "Ale kto? Kde? Som taký ignorant ako ty. Jediná vec, ktorú môžeme s istotou predpokladať, je, že Šajtánova základňa nie je v Izraeli. To ponecháva mnoho ďalších možností. Líbya? Libanon? Sýria? Irak? Partizáni pribúdajú."
  
  
  "Dobre, takže vieme, že toto je Blízky východ - a Robyho prvá stopa prišla z Tel Avivu."
  
  
  „Alebo Jeruzalem. Počúvaj, Vadim vie, prečo si tu. Dnes si s ním hovoril. Vadim je môj šéf, ako váš Hawk. Takže ak vám nič nepovedal, môžete si myslieť, že nič nevie... alebo niečo vie a nechce vám to povedať. Ja, som tu v inej veci. Najlepšie, čo môžem urobiť, je nasmerovať vás správnym smerom a povedať vám, že ak ste boli niekedy pritlačení v uličke chrbtom k stene a šiestimi zbraňami na bruchu – ak sa môžete dostať k telefónnej búdke, zavolajte a ja prídem."
  
  
  „Ďakujem, David. Si skutočná broskyňa."
  
  
  Usmial sa. „Nie sú o nič lepšie ako ja. Potrebujete nejaké vodítka?
  
  
  "Mám odpovedať?"
  
  
  „Povzbudzujem ťa, aby si hľadal Sarah Lavi. Allenby Street tu v Tel Avive. americký repatriant. Myslím, že je to učiteľ. On a Robie... sa triasli. Toto slovo?"
  
  
  "Trúsim sa," zasmiala som sa. "Ale veď je to to isté."
  
  
  Chvíľu o tom premýšľal a usmial sa. Potom sa začal smiať. Nízky, plný, valivý zvuk. Pripomenulo mi to staré večery. David a jeho priateľka. Spýtal som sa, ako sa má.
  
  
  Jeho oči zošediveli. "Daphne je mŕtva." Natiahol sa po cigarete, tvár mal kamennú. Vedel som dosť na to, aby som nepovedal úbohé „prepáč“. Pokračoval rovnomerne. "Mám ďalší odhad, ktorý by si mohol chcieť nasledovať." Jeho oči ma prosili, aby som mu nedala pocítiť.
  
  
  "Strieľaj," povedal som.
  
  
  "Reštaurácia je na ulici El Jazzar. A ak chcete niečo napovedať o tejto oblasti, El Jazzar je arabské slovo, ktoré znamená násilník. V každom prípade
  
  
  dával pozor na to miesto a jedného dňa videl Robieho vstúpiť doň. Možno tam mal kontakt.“
  
  
  Možno ďalších štyridsať ku jednej.
  
  
  Široko pokrčil plecami. "Viem, že to nie je veľa, ale je to všetko, na čo môžem myslieť." Naklonil sa dozadu a stretol sa s mojím pohľadom. "Moje vlastné zdroje nevedia o ničom užitočnom."
  
  
  "Čo ak áno?"
  
  
  Odkašľal si: "Povedal by som ti to."
  
  
  "Úprimne?"
  
  
  "Choď do pekla."
  
  
  Zobudím sa. „Ja nie. Idem do neba. Za moje čisté myšlienky a dobré skutky." Dal som si posledný dúšok koňaku.
  
  
  Natiahol ruku. "Veľa šťastia," povedal. "A myslím to vážne, Nick." Ak budeš potrebovať pomoc, môžeš sa na mňa spoľahnúť."
  
  
  "Ja viem," usmiala som sa. "Pokiaľ mám desať centov na telefón."
  
  
  
  
  
  
  Kapitola štvrtá.
  
  
  
  
  
  Poďme sa rozprávať o pekle. Vo vnútri vyzeral Club El Jazzar ako Danteho Siedmy kruh. Miesto, ktoré nechávajú pre vrahov. Bol to dav len pre mužov a mužovi sa zdalo, že by ťa radšej zabili, ako by ťa vypili.
  
  
  Miestnosť bola malá, preplnená a tmavá, vymaľovaná tmavofialovou farbou. Scimitary viseli na šnúrach so strapcami a hady dymu sa šplhali po stenách smerom k nízkemu, strakatým stropom, kde ich čierne krídla víriaceho ventilátora rozbili späť do nezmyselných oblakov. Odniekiaľ z hlbín sa ozval zvuk oudu a zvonenie tamburíny.
  
  
  Keď som prešiel dverami, všetko sa zastavilo. Vzduchom preletelo štyridsať párov očí; osemdesiat očí sa pohlo v rovnakom okamihu. Takmer bolo počuť, ako sa všetci točia. Potom sa rozhovor začal znova. Nižšie. Dunenie. A tamburína.
  
  
  Podišiel malý tmavý muž v košeli mokrej od potu a venoval mi mierny zachmúrený pohľad. Prekrížil si ruky a pozrel na mňa, príliš krátko na to, aby jeho macho pohľad dobre fungoval. Napľul na podlahu. Pol palca od mojej topánky.
  
  
  usmiala som sa. "Dobrý večer aj tebe."
  
  
  Sklonil hlavu. "Američania?"
  
  
  "Správny. americký. Hladný Američan. Môj priateľ z Miry vám odporučil miesto.” Povedal som to nahlas.
  
  
  Presunul svoju váhu; vymazal a potom sa znova zamračil. "Prišiel si po jedlo?"
  
  
  Prikývol som. "A piť."
  
  
  Prikývol. "Som v. Dáme vám povolenie." Už ma pálila záha z pachu jeho dychu a súdiac podľa toho, ako povedal: „Dáme vám povolenie,“ som usúdil, že je to dobrý nápad a rozhodol som sa kúpiť fľašu dreveného uhlia. Aktívne uhlie je sakramentsky dobrý protijed na takmer akýkoľvek jed alebo drogu, ktorú vám niekto môže dať do nápoja. Alebo napchať do guláša. Polievková lyžica v pohári vody a pravdepodobne sa dožijete rozprávky.
  
  
  Viedol ma preplnenou miestnosťou, popri zbore pískajúcich očí do druhej miestnosti vzadu. Zaviedli ma k plastovej búdke vínovej farby, ktorá vyzerala ako kruhová pre malé pódium. Dvaja mladí chuligáni v čiernych saténových košeliach stáli blízko pódia a brnkali na hudbu, zatiaľ čo tretí v splývavom bielom burnuse neprítomne triasol tamburínou.
  
  
  V pekle som netušil, kde som. Vstúpil som na územie niekoho iného. Zbojnícky brloh. Ale ktorý gang?
  
  
  K stolu pristúpil veľký, široký chlap. Bol to temný, energický Arab. Vzal môj balíček cigariet, vzal si jednu, zapálil si, potiahol, sadol si a skúmal zlato na špičke cigaretového držiaka. "Američan?" Hovoril s miernym prízvukom.
  
  
  „Ja áno. Cigarety - nie."
  
  
  "Turecky?"
  
  
  "Áno. Správny. turečtina“. Čakal som, kým prejde k veci. Alebo aspoň v to som dúfal. Môj plán bol jednoduchý. Hlúpe, ale jednoduché. Hral som dve možno proti stredu. Možno číslo jedna bola dvojnásobná šanca, že tu bol možno Robieho informátor a možno by sa pokúsil nadviazať kontakt v nádeji, že rýchlo zarobí ďalšie tri tisícky. Možno číslo dva bolo, že tu bol možno Robieho vrah. To by mi tiež mohlo ušetriť veľa času. Najrýchlejší spôsob, ako zistiť, kto je váš nepriateľ, je ísť do uličky a zistiť, kto sa vás pokúša zabiť.
  
  
  Sledoval som muža cez stôl. Bol tvrdý, s hranatou čeľusťou a svalnatý. Pod priliehavé zelené bavlnené tričko. Pod vypuklými džínsami vybledli. Prišiel čašník. Objednal som si arak. Fľaša. Dva poháre.
  
  
  Muž za stolom povedal: „Chlapíš sa?“
  
  
  "Slum?"
  
  
  Zo vzdoru prižmúril oči. „Ak si si nevšimol, toto je slum. Žiadne veľké hotely s výhľadom na oceán. Žiadne solárium s vlastnou kúpeľňou.”
  
  
  Ťažko som si povzdychol. „Tak kam nás to vedie? Smerom k rétorike alebo k boju v uličke?“ Pokrútil som hlavou. „Počúvaj, priateľ môj, všetko som počul. Pokrývam scény pre World Magazine." Nechal som to klesnúť, kým som pokračoval. „A počul som všetky slová, videl som všetky vojny a práve teraz si to želám
  
  
  sedieť a piť a nedostať sa do žiadnych horúcich problémov."
  
  
  "Svetový časopis," povedal pokojne.
  
  
  Povedal som: „Áno“ a zapálil som si cigaretu. Arak prišiel.
  
  
  Povedal: "Ako sa voláš?"
  
  
  Povedal som: "Mackenzie."
  
  
  "Pochybujem."
  
  
  Povedal som: "Čo máš?"
  
  
  "Youssef," povedal mi. "Abu Abdelhir Shukair Youssef."
  
  
  "Dobre," povedal som. "O tom nepochybujem"
  
  
  Jasné svetlo prerezalo dym na pódium a tamburína zakričala: „Naam! Naam! a dostal sa do paralyzovaného Janglesovho šialenstva. Píšťalka začala ešte skôr, ako odišla; dievča tmavej pleti v trblietavom striebornom tope a sukni, ktorá splývala ako korálkový záves zo stuhy, ktorá začínala hlboko pod jej pásom. Prúdy tmavých vlasov jej padali na chrbát a rámovali jej jemnú, krásnu tvár, takmer úplne bez mejkapu.
  
  
  Začala hrať hudba, nevkusná, takmer hypnotická vo svojej monotónnosti. A dievča začalo pomaly. Zvlnené, hladké, až sa jej telo zdalo byť tvorené tekutinou a svetlá sa odrážali od striebra jej šiat, ako hviezdy na vlnitej fantastickej oblohe, a jej telo sa ďalej topilo, toto neuveriteľné telo.
  
  
  Poviem vám o brušnom tanci. Väčšinou sú to bacuľaté, tučné ženy so štyrmi tonami mejkapu a štyrmi bruškami. A keď to takéto dámy začnú hádzať, vy tam sedíte a dúfate, že sa to neprilepí. Toto dievča bolo niečo iné. Nikdy ste nesnívali lepšie. Aj vo vašich najdivokejších a najbláznivejších snoch.
  
  
  Tanec sa takpovediac skončil. Otočila som sa k Yusefovi. Odišiel. Namiesto toho sa spotený majiteľ naklonil nad búdku a tvár mal zdeformovanú hrdzavým úsmevom. Rozhodla som sa, že sa mi páči viac, keď sa zamračil. "Jedlo," povedal. "Hovoríš, že chceš jedlo?" Povedal som, že áno. Jeho úsmev sa rozšíril. "Dávame vám povolenie." Výsledkom je stupnica zostupných poznámok. Tamburína zazvonila.
  
  
  Odišiel. Dal som si dúšok z araku, pikantného nápoja trochu ako ouzo alebo turecká rakia. Okolo stola prešli traja baroví gangstri, trio nylónových košieľ s potlačou rozopnutých do pása, odhaľujúcich svaly a bohato zdobené medailóny. Prišiel namosúrený čašník s jedlom. Rýchle oči na mňa hľadia. Jedlo vyzeralo dobre, čo znamenalo, že nebudem potrebovať žiadne zázračné lieky. Bromo, áno. Uhlie, č. Začal som jesť.
  
  
  Trojica sa vrátila a prijala ma, vypočítala moju výšku, váhu a silu. Vrátili sa do baru a o svojich zisteniach informovali ostatných. Ku gangu.
  
  
  Aký gang?
  
  
  Nech už bol ich výkon akýkoľvek, nebol jemný. Ďalší traja chlapci z baru sa vybrali na prechádzku. A-jedna, a-dva, a-tri a a sú kroky načasované do rytmu džanglingu. Prešli okolo mňa, otočili sa a plávali späť. Priemerná výška: päť stôp desať palcov; priemerný vek: dvadsaťjeden rokov. Prišli k môjmu stolu a sadli si do kabínky okolo mňa. Pokračoval som v jedení. Pozreli sa. Ten, kto mal na sebe fialovú a oranžovú košeľu, sa naklonil dopredu na stôl. Mal dlhé vlasy a mäsitú, našpúlenú tvár tvrdého chlapa. "Takže," povedal po anglicky, "máš rád kebab?"
  
  
  Poďme, pomyslel som si. Bude to taká scéna. Konfrontácia v štýle kapucne z 50. rokov, zastaraný „inteligentný blbec“.
  
  
  "Nie, povedal som si komáre, ale v živote som sa naučil brať to, čo dostanem."
  
  
  Fialovo-oranžová sa zmenila na červené pruhy. "Šikovný," povedal. "Američan je šikovný."
  
  
  "Chytrý," povedal Red Stripe, ktorý nebol dosť chytrý, aby myslel na niečo iné.
  
  
  "Tak ja neviem..." Boli to Zelené kvety so širokým úsmevom. "Nemyslím si, že je taký chytrý."
  
  
  Šťastný nový rok 53., povedal som si. Vedel som, že nie sú ozbrojení. Obtiahnuté, lesklé košele a úzke, lesklé nohavice boli prišité tak blízko k ich nervóznemu telu, že nedokázali skryť ani nožnice na kožičku. Mohol som si ich všetky obliecť a s úsmevom odísť. Ale to nevedeli, alebo im to bolo jedno. Boli mladí, nahnevaní a prosili o bitku.
  
  
  "Nie také chytré," povedala Purpurovo-oranžová. Myslel som si, že je to vodca svorky. (Aký balík?) „Nie som taký chytrý, aby som prišiel do El Jazzar. Viete, čo znamená El Jazzar?
  
  
  povzdychol som si. "Počúvajte, chlapci. Myslím, že je skvelé, že sem prichádzate. Teda, málokto by si našiel čas len na to, aby rozveselil osamelého cudzinca. Takže chcem, aby ste vedeli, že to hovorím s veľkou vďakou a uznaním." Teraz si preč."
  
  
  Uskutočnila sa malá konferencia o význame slova „preč“. Pravú ruku som si položil do lona pre prípad, že by som musel siahnuť po svojom Lugerovi. Wilhelminin výbuch ich vystraší. Sám s nimi nebudem mať problémy, ale akonáhle sa tu začne pästný súboj, pobijem sa s celou klientelou. A šesťdesiat ku jednej nie je moja najlepšia šanca.
  
  
  Vyhlásili „preč“ a prvý krok urobili s hrozivými tvárami, vstali
  
  
  Držal som ruku na pažbe pištole, ale nebol to Wilhelminin pažba, ktorá ma zachránila. Brušná tanečnica sa vrátila na scénu. „Páni,“ povedala po arabsky, „chcem pomôcť so špeciálnym tancom. Kto mi pomáha? Poobzerala sa po miestnosti. "Ty!" Rýchlo povedala Purple-Orange. Pokrčila prstom na pozdrav. "Poďme," presviedčala.
  
  
  Zaváhal. Napoly mrzutý, napoly polichotený. "Poďme," povedala znova. „Alebo si hanblivý? Oh, si hanblivý? Ach, aké zlé!" Našpúlila pery a pohla bokmi. "Bojí sa veľký muž takého malého dievčatka?"
  
  
  Izba sa zasmiala. Na pódium teda vyskočila tá fialovo-oranžová. Prešla mu rukou cez dlhé čierne vlasy. „Možno potrebuješ priateľov, aby ťa chránili. Poďme, priatelia." Pozrela sa do svetla a kývla prstom. "Poď, chráň ho."
  
  
  Urobila buchot. Opäť horúci smiech zo zadymenej miestnosti. A po pár sekundách sa na pódiu objavili červené pruhy a zelené kvety.
  
  
  Hudba začala. Jej telo sa triaslo. Tkanie a plávanie okolo troch mužov. Ruky nižšie, mávať, dráždiť; vyklenutie chrbta, narovnanie bokov. Na pomery Blízkeho východu bola chudá. Silné a pružné, s miernym nadúvaním. Štíhly pás. Okrúhle, nádherné prsia v tvare melónu.
  
  
  Pozrela sa na mňa.
  
  
  Stále hľadala.
  
  
  Prudko pokrútila hlavou. O sekundu neskôr to urobila znova, pozrela sa mi do očí a pokrútila hlavou; obrátila pohľad k dverám. Medzinárodný jazyk pre Scram.
  
  
  Riadil som sa jej radou. Zhodila mi deti z chrbta. Alebo to možno nie je náhoda. Okrem toho som skončil v El Jazzar. Ukázal som svoju tvár a ponúkol návnadu. Slovo sa rozšíri. Ak by ma chcel niekto nájsť, urobil by to. A teraz môže byť dôvod odísť. Možno ma niekto chcel stretnúť. Alebo ma možno chcel niekto zabiť. Hodil som peniaze a odišiel.
  
  
  Žiadny problém dostať sa von cez bar. Nikomu ani len nepíšťali oči. Toto mala byť moja prvá rada.
  
  
  Išiel som von. Pred klubom som si zapálil cigaretu. Počúval som zvuky, ktoré mohli byť škrabaním topánok po rozbitej kamennej ulici, čepeľ noža vyskakujúca z mušle alebo dlhý nádych pred skokom. Ale ja som nič nepočul.
  
  
  Išiel som. Ulica nebola široká viac ako dvanásť stôp; od steny k stene široký dvanásť stôp. Budovy sa naklonili. Moje kroky sa ozývali. Stále žiadne zvuky, len úzke kľukaté uličky, krik mačky, svetlo mesiaca.
  
  
  Blam! Vyskočil z klenutého okna, prevažná časť muža do mňa vrazila do polovice pliec a vzala ma so sebou na dlhú špirálovitú jazdu dozadu. Náraz nás oboch preniesol vzduchom a prevalil sa smerom k východu z uličky.
  
  
  Čakali, bolo ich šesť, a ponáhľali sa k východu. A neboli to netrpezlivé, nedbalé deti. Boli to dospelí ľudia a vedeli o tom svoje. Sud sa pošmykol a ja som vyskočil a vložil si Huga, môjho Stiletta, do dlane. Ale bolo to beznádejné. Zozadu vyskočili ďalší dvaja chlapi, chytili ma za ruky a vykrútili mi krk.
  
  
  Kopol som do prvého vyčnievajúceho slabina a pokúsil sa vymaniť z väzenia džuda. Nikdy. Jediná vec, s ktorou som sa posledných štrnásť týždňov trápil, je boxovacie vrece tety Tilly. A boxovacie vrecia nedávajú odpoveď. Môj čas zapáchal. Boli po celom mne, predierali ma bruchom, vybuchli mi čeľuste a niekoho čižma mi prepichla holeň, moju novo vyrazenú ľavú holeň, a ak chcete vedieť, čo sa stalo potom, radšej sa ich opýtajte. Nebol som tam.
  
  
  
  
  
  
  Piata kapitola.
  
  
  
  
  
  Prvá vec, ktorú som videl, bolo čierne more. Potom sa pomaly objavili hviezdy. A polmesiac. Myslel som, že nezomriem a nepôjdem do neba, pretože si myslím, že keď si mŕtvy, tvoja čeľusť nevyzerá ako pomliaždený melón a tvoja noha ti neposiela morzeovku v bolestiach.
  
  
  Moje oči sa prispôsobili. Keď som ležal na gauči vo veľkej miestnosti, pozrel som sa cez strešné okno. Štúdio. Umelcova dielňa. Bolo osvetlené sviečkami na vysokých stojanoch, ktoré vrhali drsné tiene na holé drevené podlahy a plátna poukladané na chodníku.
  
  
  Na konci miestnosti, asi tridsať metrov odo mňa, sedel Abu Abdelhir Shukair Youssef na stoličke a skúmal moju pištoľ.
  
  
  Zavrel som oči a premýšľal o tom. Dobre, išiel som do El Jazzar, bez mozgu a hrdzavý, žiadal som o problémy a luxusný gin splnil moje želanie. Tri hlúpe ťahy za jeden krátky večer. Prekonajte svetový rekord v hlúposti. Rýchlo. Zavolajte Guinnessovi. Vedel som, že skôr či neskôr sa dostanem do jeho knihy rekordov.
  
  
  Po prvé, oklamala ma prehnitá žena, ktorá jej tancovala na bruchu; po druhé, v uličke ma zbila banda násilníkov; po tretie, najhlúpejší zo všetkých, myslel som si, že som chytrý, drzý, to je to slovo. Viac odvahy ako zdravého rozumu.
  
  
  A teraz som sa zasekol v hre.
  
  
  Snažil som sa vstať. Moje telo si nemyslelo, že je to taký dobrý nápad. V skutočnosti mi z toho vyletela hlava. Moja hlava poslúchla – dookola.
  
  
  Yusef začal prechádzať miestnosťou. Pištoľ v ruke je Luger Wilhelmina.
  
  
  Povedal: "Zdá sa, že ste sa vy dvaja trochu pohádali."
  
  
  Nezdal sa taký malý."
  
  
  Bez humoru sa zasmial. "Tu - ak prežijete zápas, považujeme ho za malý." Klesol na zem a podal mi zbraň. "Myslím, že to stratíš." Vytiahol mi stiletto. "A tiež toto."
  
  
  "No, budem prekliaty." Vzal som Luger, zastrčil som si ho za opasok a zasunul ihličku späť do puzdra. Pozrela som sa na Yusefa. Stratil svoj temný, nemilosrdný pohľad a pozrel na mňa s tichým hodnotením.
  
  
  "Ako som sa sem dostal?"
  
  
  „Myslel som, že sa opýtaš. Našiel som ťa v uličke."
  
  
  Pri tejto vete som sa striasol. Cítil som sa ako pomarančová kôra alebo vrecko vytekajúcej kávovej usadeniny. Veci, ktoré sa dajú nájsť v uličkách.
  
  
  "Našiel som aj tvoju zbraň za stĺpom." Odviedli s vami dobrú prácu."
  
  
  "Dobré" závisí od toho, kde sedíte." Stretol som sa s jeho pohľadom. "Kde sedíš?"
  
  
  "Dalo by sa povedať, že som zlý priateľ gangu."
  
  
  Teraz. Konečne. "Ktorý gang?"
  
  
  "Si smädný?"
  
  
  "Ktorý gang?"
  
  
  Vstal a našiel fľašu vodky. „Pre začiatok,“ povedal cez miestnosť, „hovoria si B’nai Megiddo. V angličtine: Sons of Armageddon. A ak si spomeniete na svoju Bibliu...“
  
  
  "Armagedon je koniec sveta."
  
  
  „Si blízko. Tu vedú poslednú vojnu."
  
  
  "Moja hlava je tam, kde bojovali v poslednej vojne." Kto sú títo chlapci? A čo majú proti mojej hlave?
  
  
  Podal mi fľašu. Vytiahol som z neho zástrčku a pozorne som si prezrel jeho tvár. Veľká, kostnatá tvár so zahnutým nosom. Nakrátko ostrihané vlasy. Inteligentné-smutné oči. Teraz zažiarili ľahkým pobavením. "Možno ťa chceli len okradnúť... alebo možno pochopili, kto si."
  
  
  "SZO? ja? Mackenzie z Myry?
  
  
  Pokrútil hlavou. "A ja som kráľ Faisal." Nemyslím si, že Megiddo vie, kto si, ale ja áno. Pracoval si s Robym a ja tiež. A reportéri nenosia Lugers a ihličkové podpätky. Chcete teraz hovoriť o podnikaní alebo nie? "
  
  
  "Koľko to stojí?"
  
  
  "Päťsto dolárov s vašimi peniazmi."
  
  
  "Čo zaplatil Robie?"
  
  
  "Áno. Úplnú pravdu. Dávam spasenie tvojmu životu."
  
  
  Dal som si ďalší dúšok. „A čo vodka? je to v dome?
  
  
  Naklonil sa dozadu a chladne na mňa hľadel. "Ó áno. Urážaš ma za to, že si ma obvinil. Čisto zmýšľajúci, zásadový Američan a podlý, úzkostlivý, nemorálny Arab."
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Uh. Nesprávne. A pokiaľ sa budeme držať stereotypov, neznášam, keď nás považujú za čistú myseľ.“ Podala som mu fľašu. "Ale v jednom máš pravdu. Som podozrievavý voči chlapom, ktorí predávajú novinky, pretože novinky sú niečo, čo sa dá predať dvakrát. Raz v každom smere. Čistý dvojitý zisk."
  
  
  Jeho ruka stlačila fľašu. Jeho oči sa zarezali do mojich. "To neplatí."
  
  
  Naše oči bojovali ešte niekoľko sekúnd. "Dobre," povedal som, "myslím, že si to kúpim." Najprv mi povedzte - ako ste sa dostali k novinovej hre?
  
  
  „Pre začiatočníkov,“ zopakoval a zapísal si frázu: „Som priateľ. Rozumieš?"
  
  
  Rozumiem. Drúzovia sú malá islamská sekta prenasledovaná vo väčšine arabských krajín. Asi 40 000 z nich žije v Izraeli a žije sa im oveľa lepšie ako za Arabov. Nechal som ho pokračovať.
  
  
  „Pochádzam z Golanských výšin. Zem, ktorú Izrael dobyl v roku 1967. Ale nie som pestovateľ zeleniny. A ja nie som košikár.“ Rýchlo som sa pozrel na stohy plátna. Silné, skalnaté, čierne krajiny. "Takže," povedal jednoducho, "prišiel som do Tel Avivu."
  
  
  "Ako som pochopil, bez lásky k Sýrčanom."
  
  
  „Úplne bez lásky. A ja som Sýrčan." Pozeral na fľašu, ktorú držal v ruke. „Ale v prvom rade som muž. A po druhé, drúza.“ Začal sa usmievať. „Je smiešne, ako sú ľudia pripútaní k svojim štítkom. Pravdupovediac, verím, že som ateista, ale volajú ma Drúz. Sledujú ma ako priateľa. A preto hrdo hovorím, že som priateľ."
  
  
  Zhlboka si odpil a odložil fľašu. "A tento príbeh je tiež "v dome." Teraz diskutujeme o B'nai Megiddovi."
  
  
  Yussef mi povedal, že B'nai Megiddo bol inšpirovaný skupinou s názvom Matzpen. Preklad: Kompas. Myslia si, že ukazujú správny smer. Ukazujú smer úplne doľava.
  
  
  Matzpen má asi osemdesiat členov, Arabov aj Židov, pričom väčšina z nich sú študenti. Chcú, aby bol štát Izrael rozpustený a nahradený komunistickým.
  
  
  Táto forma vlády. Na základe tejto myšlienky chlapíka nominovali do parlamentu a k ničomu to neviedlo. Skutočnosť, že ich kandidát bol v tom čase vo väzení, obvinený zo špionáže pre sýrsku rozviedku, ich šance veľmi nezlepšil.
  
  
  Teror však nie je ich štýl. Nie tak ďaleko. Publikujú najmä v palestínskych novinách, pričom sa pripájajú ku „komunistom všade“, vrátane palestínskych komand. Kým kandidovali a snažili sa oslobodiť svojho kandidáta, zašli do miestnych barov a zasiahli miesta ako El Jazzar Street, kde je život ťažký a pieseň sirén ich manifestu môže znieť ako návnada Krysára. .
  
  
  A ďalšia vec, ktorú viete, je B'nai Megiddo. Kopa frustrovaných, nahnevaných detí, ktoré si myslia, že „komunizmus“ znamená „niečo za nič“. A nielen toto. Je to tiež spôsob, ako odfúknuť, rozbiť pár okien, zlomiť pár čeľustí, a tak vytvoriť lepšiu cestu.
  
  
  Keď už sme pri téme, poďme diskutovať o najlepšom spôsobe. Musí tam byť jeden. Musí existovať spôsob, ako odstrániť chudobu a slepé slumy, nenávisť, predsudky a všetko ostatné odveké zlo. Ale komunistické systémy – s ich čistkami, pracovnými tábormi a regimentmi, ich vlastnou nelogickou cestou zo žltých tehál, ich brutálnym potlačovaním a ich kráľovskými štátmi – nie sú, ak sa ma pýtate, najlepší spôsob.
  
  
  "Ako sú spojení s Al-Shaitanom?"
  
  
  Yusef pokrútil hlavou. „Bnai Megiddo? Nie som si istý, či sú to oni. Aspoň zatiaľ. Začnem od začiatku. Bývam pár blokov od El Jazzar, takže je pre mňa ľahké tam často chodiť. Som Sýrčan, umelec. Je pravdepodobné, že aj ja budem revolucionár. Tak sa rozprávam so straníckou líniou a oni so mnou tiež. Každopádne, pár dní predtým, ako Foxa uniesli, jeden z chlapcov tam nahlas hovoril. Chcel, aby Megiddo kúpil veľa zbraní, povedal, že si môže kúpiť kalašnikov za dvanásťsto libier. Je to tristo dolárov. Všetci sa veľmi tešili.
  
  
  „Ide o to, že tento chlapík tlačí aj hašiš. Polovicu času je nad oblakmi, tak som si myslel, že toto by mohol byť jeden z jeho snov. Povedal som: 'Spadnú tieto peniaze zo stromov?' Alebo plánujete vykradnúť trezory hotela Hilton? "Povedal mi nie, má zdroj veľkých peňazí."
  
  
  "A urobil toto?"
  
  
  "Kto vie? Bolo to ako veľký kus koláča na oblohe. Začal rozprávať o svojom bratovi, ktorý mal kamaráta, ktorý zrazu zbohatol. Jeho brat sa vraj spýtal kamaráta, kde má peniaze, a ten povedal, že jeho práca bola dohodnutá. Práca zahŕňala plán únosu a povedal, že návratnosť bude obrovská."
  
  
  "A Megiddo bol zapletený?"
  
  
  "Nerobte unáhlené závery. Pokiaľ viem, nikto do toho nebol zapletený. Brata ani jeho priateľa nikto nikdy nevidel. Žijú v Sýrii. V dedine zvanej Beit Nama. Len pár kilometrov od výbežku." Keď vám poviem, že to znelo ako koláč na oblohe, myslel som tým, že to všetko bol rebrík „ak“.
  
  
  "A?"
  
  
  "A nevidel som žiadne peniaze, nevidel som žiadne zbrane a nikto v Megidde sa nechválil únosom."
  
  
  "A ten chlap, ktorý ti o tom povedal?"
  
  
  "Áno. Ten chlap bol zabitý."
  
  
  Chvíľu sme boli obaja ticho, až na cvakanie koliesok v našich hlavách.
  
  
  "A povedal si tento príbeh o únose Robieho."
  
  
  Prikývol. "Áno. Hneď ako som to počul."
  
  
  "Kedy bol zabitý veľký ústa?"
  
  
  Yusef pozrel bokom na bod vo vzduchu. "Počkaj a ja ti to poviem presne." Letecký kalendár sa presunul na dátum. Luskol prstami. "Dvadsiaty piaty. Dva dni pred Robieho vraždou. Štyri dni pred návratom Leonarda Foxa. Ale nie - aby som odpovedal na tvoju ďalšiu otázku - neviem, či tam bola súvislosť. Neviem, či to Roby nasledoval. "
  
  
  Spomenul som si, čo povedal Benjamin o Robie. Že nikdy nezaplatil, kým si nepreveril informácie. "Ale zaplatil ti?"
  
  
  „Určite. V deň, keď odišiel z mesta."
  
  
  "Aj keď podľa vašich vedomostí neexistovala žiadna záruka, že zapojená skupina bola Al-Shaitan alebo že obeťou únosu mal byť Leonard Fox."
  
  
  Pokrútil hlavou. "Hovorím Robiemu pravdu." Či je táto pravda užitočná, je jeho vec, nie moja.“
  
  
  Robie mu teda mohol zaplatiť aj tak. bezúhonnosť. Dobrá vôľa.
  
  
  "Vieš, prečo išiel Robi do Jeruzalema?"
  
  
  Yusef sa usmial. "Vy nerozumiete. Poskytol som Robiemu informácie. Nie naopak."
  
  
  Usmial som sa späť. "Stálo to za pokus." Niečo ma trápilo. "Bratov priateľ, ktorý vyhodil peniaze..."
  
  
  "Áno. Čo je s ním?"
  
  
  "Pred únosom blikal peniazmi."
  
  
  Yusef prižmúril oči. "Takže?"
  
  
  „Takže najatý násilník nedostane zaplatené pred začatím akcie. Aspoň nič zvláštne."
  
  
  Teraz sme obaja z ničoho nič pozerali na bodky.
  
  
  Otočila som sa k Yusefovi. "Ako sa volal ten chlap, ktorý bol zabitý?"
  
  
  "Mansur," odpovedal. "Hali Mansour." Myslím, že môj brat sa volá Ali."
  
  
  "Býva tvoj brat stále v Beit Nam?"
  
  
  Pokrčil plecami. "Ak je brat ešte nažive."
  
  
  „Áno,“ povedal som, „chápem, čo tým myslíš. Niekedy môže byť smrť nákazlivá."
  
  
  Dohodli sme miesto, kde mi pošlem peniaze, a Youssef zavolal kamarátovi, ktorý mal pokazené nákladné auto, aby ma prišiel vyzdvihnúť.
  
  
  Priateľ bol Sýrčan, ale nie umelec. Presnejšie povedané, bol akýmsi obchodníkom s haraburdím – v zmysle slova „haraburda“ z devätnásteho storočia – a kamión bol plný starých šiat, ošúchaných hrncov a veľkého, zafarbeného matraca s modrými pruhmi, ktorý sa neustále kýval. zem. na pleciach, keď riadil auto. Otočil sa, nadával mu, odbil ho a druhou rukou pokračoval v jazde. Volal sa Rafi a keď ma vysadil na adrese, ktorú som mu dal, zaželal som mu veľa šťastia pre jeho siedmeho syna.
  
  
  Vzdychol a povedal mi, že má osem dcér.
  
  
  
  
  
  
  Kapitola šiesta.
  
  
  
  
  
  "Dal by si si kávu?" Bola to dlhá noc. Káva bol asi dobrý nápad. Povedal som, že to urobím, a ona zmizla a nechala ma samého vo všeobecnej obývačke Universal Modern. Hnedá pruhovaná pohovka, sklenené stolíky, replika kresla Barcelona.
  
  
  Sarah Lavi o polnoci bezchybne zazvonila pri dverách. Vlastne som mal pocit, že ona ten prienik víta. Nezdalo sa, že by sa tie noci snažila zaspať. V celom byte sa svietilo a na spodku kresla ležala veľká nedokončená obliečka na vankúš s ihlovým hrotom spolu s klbkami pestrofarebnej vlny. Hudba hrala, pulzovala bossa nova.
  
  
  Vrátila sa s hrncom a šálkami. "Nepýtal som sa - dávaš si ku káve smotanu a cukor?"
  
  
  "Cukor, ak ho máš."
  
  
  Zmizla vo víre sukní. Farebná osoba Sarah Lavi. Všetci v sedliackej sukni a sedliackej blúzke s obrovskými zlatými obrúčkami v ušiach. Tento outfit mi pripomenul obchod s farbami v Seattli. Ten s neónovým nápisom v okne: "Ak nemáme farbu, neexistuje." Mala tmavé, takmer čierne vlasy, výrazne sčesané dozadu, čo jej pristalo - podčiarkovalo to jej svetlú tvár s vysokými lícnymi kosťami a obrovskými, mihalnicovými, takmer čiernymi očami. Mala asi tridsať rokov a blížila sa k tomu, čomu hovoria skutočná žena.
  
  
  "Takže svet ťa poslal, aby si zaujal miesto Jacka." Podala mi misku cukru a lyžicu.
  
  
  "Nie je to malá práca, pokiaľ viem, počul som, že je dobrý."
  
  
  Trochu ticha.
  
  
  "Je tu ďalší dôvod, prečo ma poslali," povedal som, "chceli by sme vedieť viac o...prečo zomrel."
  
  
  Jej oči sa potichu vzdialili odo mňa. Bezmocne mykla plecami a upadla späť do vzdialeného ticha.
  
  
  Povedal som: „Rád by som vám položil niekoľko otázok. Ja... je mi to tak ľúto."
  
  
  Znova sa mi pozrela do očí. "Je mi to naozaj ľúto," povedala. „Nechcel som sa správať ako jemný kvet. Ďalej. Opýtajte sa svoje otázky."
  
  
  "Fajn. V prvom rade, viete, na akom príbehu pracoval?“ Musel som hrať spolu s Robieho obalom. Dievča pravdu buď vedelo, alebo nepoznalo. S najväčšou pravdepodobnosťou oboje. Vedela aj nevedela. Ženy sú v takýchto veciach profesionálky. Vedia a nevedia, kedy ich manžel podvádza. Vedia a nevedia, kedy klamete.
  
  
  Pokrútila hlavou. „Nikdy mi nepovedal o svojej práci...“ Mierne zdvihnutie na konci vety, ktoré ju zmenilo na nevedomú otázku: povedz mi o jeho práci.
  
  
  Ignoroval som podtext. „Môžeš mi povedať niečo o tom, čo urobil? Všetko vo všetkom. Povedzme týždeň pred jeho odchodom."
  
  
  Opäť vyzerala prázdna. „Boli dve noci, keď zostal na večeru sám. Vrátil som sa až... no, možno o polnoci. To myslíš?
  
  
  Povedal som, že áno. Spýtal som sa jej, či vie, kam chodil tie noci. Ona nie. Povedala, že to nikdy nevedela. Nikdy sa nepýtala. Trochu sa začervenala a ja som si myslel, že viem prečo.
  
  
  "Pochybujem, že to bola tá druhá žena," povedal som jej.
  
  
  Pozrela na mňa s nahnevaným výrazom. "Na tom nezáleží," povedala. "Naozaj." Musela odtrhnúť oči od „naozaj“.
  
  
  Napila sa kávy a odložila šálku. "Obávam sa, že ma považujete za dosť neuspokojivý zdroj informácií." Vedel som tak málo o zvyšku Jackovho života. A to bola súčasť našej... no, ‚dohody‘, ktorú som sa nikdy nesnažil zistiť.“ Prešla prstom po vzore na pohári.
  
  
  Urobila to znova a potom pomaly povedala: "Myslím, že som vždy vedela, že to nebude trvať."
  
  
  To posledné bolo pozvánkou na rozhovor.
  
  
  Spýtal som sa, čo tým myslela.
  
  
  „Chcem povedať, nebol som v tom veľmi dobrý. Poznal som jeho pravidlá a riadil som sa jeho pravidlami, ale vždy som sa čudoval, prečo existujú pravidlá? Jej oči boli ako žiarivé reflektory na mojej tvári. Nič sa nenašlo. Stiahli sa do misy. Pokrčila plecami, skúsené a pôvabné zlyhanie. "Nikdy som si nebol istý. Nikdy som si nebol ničím istý. A Jack bol veľmi sebavedomý." Vytiahla náušnicu a znova sa ironicky usmiala. "Žena nikdy nemôže dôverovať mužovi, ktorý si je istý sám sebou."
  
  
  "To ťa naučila tvoja mama?"
  
  
  „Nie. Všetko som si zistil sám. Ale som si istý, že tu nie ste, aby ste sa dozvedeli o tom, čo som sa naučila o mužoch. Takže sa pýtajte, pán McKenzie.“
  
  
  Zastavil som sa na cigaretu. To, že som sa dozvedel o priateľke mŕtveho agenta, bola prvá vec, ktorú som sa dozvedel. Je dosť múdra na to, aby bola nepriateľským agentom? Dosť ambiciózny na to, aby ste to predali? Si dosť hlúpy na to, aby si ho dal preč? Alebo je to dosť zlé? Pochyboval som, že Sarah je niečo z tých vecí, ale nebola si ním istá. A to ju napriek jej samej vzbudzovalo zvedavosť. A ak je žena zvedavá, vie byť aj neopatrná. Napriek sebe.
  
  
  „Hovorili sme tu o jeho minulom týždni. Viete o niečom, čo urobil – s kým sa rozprával?
  
  
  Začala hovoriť nie. "No... počkaj. V skutočnosti uskutočnil veľa diaľkových hovorov. Viem to, pretože my... pretože som práve dostal účet."
  
  
  "Môžem sa pozrieť?"
  
  
  Prešla k stolu, prehrabala sa a vrátila sa s účtom za telefón. Rýchlo som sa naňho pozrela. Hovory boli podrobné. Bejrút. Damask. Boli uvedené čísla. Povedal som, že si to chcem nechať a dal som si to do vrecka. "Jeho telefónny zoznam," povedal som. "Dostal si to?" To bola jedna z vecí, kvôli ktorým som prišiel. Kniha by mi mohla poskytnúť link na jeho kontakty. Bez tejto linky by som pracoval v tme.
  
  
  "N-nie," povedala. "Bolo to v krabici s inými vecami."
  
  
  "Ktorá krabica?" Povedal som. "S akými inými vecami."
  
  
  „S mojimi poznámkami a papiermi. Držal ich v skrini v zamknutej zásuvke.“
  
  
  "Čo sa stalo s krabicou?" - povedal som pomaly.
  
  
  "Ach. Vzal to iný Američan."
  
  
  "Ďalší Američan?"
  
  
  "Ďalší reportér."
  
  
  "Zo sveta?"
  
  
  "Zo sveta".
  
  
  Začal som toto kolo s pocitom zamrznutia. Ten pocit bol teraz v suteréne.
  
  
  "Nevieš náhodou jeho meno?"
  
  
  Uprene sa na mňa pozrela. „Určite. Nedal by som Jackove veci cudziemu človeku."
  
  
  "Tak ako sa volal?"
  
  
  "Jens," povedala. "Ted Jans."
  
  
  Poslednýkrát som potiahol cigaretu a pomaly, pomaly som ju uhasil v popolníku. "Kedy tu bol... Ted Jens?"
  
  
  Spýtavo sa na mňa pozrela. "Pred tromi alebo štyrmi dňami. Prečo?"
  
  
  "Nie je dôvod," povedal som rýchlo. "Bol som len zvedavý. Ak Jens znova príde, daj mi vedieť, dobre? Chcel by som sa ho niečo opýtať."
  
  
  Jej tvár sa uvoľnila. „Určite. Ale pochybujem, sakra. Vieš, je v kancelárii v Damasku."
  
  
  Povedal som: "Ja viem."
  
  
  Rozhodol som sa ísť inou cestou. "Okrem papierov, ktoré vzal Jens, je tu ešte niečo od Jacka?" A čo veci, ktoré mal so sebou v Jeruzaleme?
  
  
  "Boli. V skutočnosti dnes dorazili. Hotel ich poslal. Teraz mám v spálni kufor. Neotvoril som to. Ja... nebol som pripravený. Ale ak si myslíš, že to pomôže...“
  
  
  Nasledoval som ju do spálne. Bola to veľká priestranná izba s opustenou posteľou. Začala narovnávať posteľ. "Tamto," ukázala bradou na opotrebovaný kožený kufor.
  
  
  Povedal som. "Kľúče?"
  
  
  Pokrútila hlavou. "Kombinácia. Čísla 4-11. Moje narodeniny".
  
  
  "Vaše narodeniny?"
  
  
  „Toto je môj kufor. Jackov kufor sa rozpadol."
  
  
  Spracoval som kombináciu a otvoril tašku. Skončila s posteľou. "Daj to sem."
  
  
  Zobrala som kufor a položila ho na posteľ. Sadla si vedľa neho. Prial by som si, aby som jej mohol povedať, aby odišla z izby. Nielen preto, aby mi nebola cez plece, ale preto, že to bola pekelne atraktívna žena. A zatiaľ žena, ktorú treba držať. Začal som si prechádzať Robieho veci.
  
  
  Žiadne papiere. Žiadna zbraň. Nič na podšívke tašky nevykĺzlo. Kto nechal šaty. Džínsy. Chinos. Pár mikín. Tmavo hnedý oblek. Blazer. Čižmy.
  
  
  Čižmy. Ťažké čižmy. Pre mesto Jeruzalem? Vzal som si jeden, pozorne som si ho prezrel a otočil som ho. Oranžový prach sa nalepil na podrážku. Poškriabal som ho prstom. Oranžový prach.
  
  
  A na spodku chinos nohavíc oranžový prach. Robie nebol v meste, ale niekde inde. Bol na rovine. Rovina s hrdzavými kriedovými skalami.
  
  
  Sarah sa na mňa pozrela s nechápavou ostražitosťou.
  
  
  „Počul si o Jackovi, keď bol preč? Viete, či niekde odišiel z Jeruzalema?
  
  
  "Áno, áno," povedala. "Ako vieš? Priamo odtiaľto odišiel do Jeruzalema. Ubytoval sa v hoteli American Colony. Viem, že tam išiel prvý, pretože mi v ten večer zavolal. A potom o dve noci... nie, tri, bolo dvadsaťpäť. piaty. Znova mi zavolal a povedal, že odchádza na pár dní preč a nemám sa báť, ak sa s ním nebudem môcť skontaktovať.“ Jej vyjadrenia opäť vyvolali otázniky. Nepýtal som sa, či vie, kam odišiel.
  
  
  Takže všetko, čo som vedel, bolo, že Robi odišiel z Jeruzalema do X a späť do Jeruzalema. Kamkoľvek by išiel, vrátil sa živý. Bol zabitý v Jeruzaleme. Dvadsaťsedem.
  
  
  Pokračoval som v štúdiu Robieho oblečenia. Pred Sárou som sa cítil ako sup. Studenokrvný vták, ktorý sa živí zvyškami. Vo vrecku bundy som našiel škatuľku od zápaliek. Dal som si to do vrecka. Môžem sa pozrieť neskôr.
  
  
  A toto boli posledné účinky Jacksona Robieho.
  
  
  „A čo auto? Je ešte v Jeruzaleme?
  
  
  Pokrútila hlavou. „Nevzal auto. Nechal to na mňa."
  
  
  "Peňaženka, kľúče, peniaze?"
  
  
  Znova pokrútila hlavou. „Ten, kto ho zabil, si vzal všetko. Aj jeho hodinky. Preto som si bol istý, že to bolo... no, ako povedala polícia, bola to lúpež. Aspoň... do dnešného večera som si bol istý.“ Ďalšia otázka.
  
  
  Dal som jej odpoveď. Ako odpoveď uverila a neverila. "Pravdepodobne to bola lúpež," povedal som.
  
  
  Zatvoril som kufor.
  
  
  Ostala na posteli.
  
  
  Hudba sa ozývala z inej miestnosti. Sexy bossa nova beat.
  
  
  "Dobre," povedala. "Ak si skončil..." Ale nepohla sa. Bola prekvapená, že sa nepohla. Ale stále sa nehýbala. Ja tiež. Pozrel som sa na jej ramená. Hladké krivky jej plynuli ku krku a jej dlhý hodvábny krk sa zmenil na malú vyvrátenú bradu a jej brada prechádzala k jemným, zmäteným perám.
  
  
  "Áno," povedal som. "Myslím, že som skončil."
  
  
  Týždeň po tom, čo ma niekto bodol v uličke, nechcem, aby sa s mojou priateľkou pohrával nejaký iný chlap. Myslel som si, že Robie sa možno cíti rovnako.
  
  
  Povedal som dobrú noc a odišiel.
  
  
  
  
  
  
  Siedma kapitola.
  
  
  
  
  
  Boli to veľké nedeľné raňajky so štyrmi chodmi a izbová služba pripravila stôl na balkón. Bolo neskoro, 10:30. Spal som hlbokým spánkom podobným pavúkovi a jeho nitky stále trápili môj mozog.
  
  
  Počasie bolo mierne, svietilo slnko a z balkóna bol výhľad na Stredozemné more. Zvuk morských vtákov. Špliechanie vĺn. Deň bol ako milá usmievavá Mata Hari, ktorá sa ma snažila odviesť od mojej povinnosti.
  
  
  Nalial som si kávu, zapálil si cigaretu a siahol po novinách, ktoré som si objednal s raňajkami. Krátky článok mi priniesol zlú správu.
  
  
  Harrison Stohl, majiteľ a redaktor populárneho mesačníka Public Report, bol unesený. Opäť Al Shaitan. Opäť za sto miliónov dolárov.
  
  
  A štyri a jeden - päťsto miliónov. Pol miliardy dolárov.
  
  
  Prečo?
  
  
  Skúšal som nejaké iné veci. Prezrel som si zoznam obetí únosov. Moja myseľ automaticky našla vzorec. Nebol dôvod na existenciu vzoru, ale moja myseľ je napojená na hľadanie vzorov.
  
  
  Leonard Fox, kráľ hotelov. Veľké presklené hotely v každom meste na svete. Obrovské fľaše od Coca-Coly sú posiate obzorom. Fox mal problémy. Veľký problém. Okrem iného boli problémy s peniazmi. Súkromná žaloba o náhradu škody za dvesto miliónov; teraz pridajte, čo by vláda mohla dostať. Pár miliónov na nezaplatených daniach plus pokuty za najmenej tucet prípadov podvodu. Fox žil na Bahamách, ale Foxx Hotels Inc. situácia bola neistá.
  
  
  Roger R. Jefferson: National Motors. Obchod s autami z nižšej ligy, bolesti hlavy z prvej ligy. Predaj áut klesal v celom odvetví z rôznych dôvodov – energetická kríza, rastúce ceny a vynález auta s 8 mpg. Spoločnosť National Motors zatvorila dva závody a momentálne sa zameriava na tretí. Jefferson bol obyčajný muž s platom (200 000 dolárov ročne). Nech už to bolo akokoľvek, nemohol zvýšiť výkupné. Požiadavka bola vznesená proti samotnej National.
  
  
  Harlow Wilts: Chatové motely. Southwest One Night Tour Network. Motelový biznis funguje aj na benzín a ľudia si dvakrát rozmyslia, či si zoberú dovolenku, keď hamburger stojí päťdesiat dolárov za libru. A Wilts bol už príliš natiahnutý vo svojich plánoch kúpiť taliansky hotel.
  
  
  Harris
  
  
  na Shtohl: čo nazývali „križiackym redaktorom“. Poštová a tlačiarenská činnosť dosiahla takú vysokú úroveň, že „Verejný záznam“ podporil požadovaním ďalších príspevkov.
  
  
  Takže doteraz tu bol vzor. Všetci mali problémy s peniazmi. čo to malo znamenať? To znamenalo, že banky nebudú poskytovať pôžičky v stovkách miliónov dolárov. To znamenalo, že firmy budú musieť predať svoje aktíva a tie by skrachovali. Čo to všetko znamenalo? Nič. Prečo by sa mal Al-Shaitan starať o bankrot?
  
  
  A potom tu bol incident Thurgood Miles, ktorý skomplikoval schému. Míle od Doggie Bag Dog Food plus internátne školy, salóny krásy, obchody s oblečením, obchody so suvenírmi, nemocnice, hotely a pohrebné kaplnky – všetko pre psov. A to všetko prináša zisk, ktorý môže pokaziť predstavivosť. Thurgood Miles: prerušovač vzorov.
  
  
  A neexistoval dôvod, aby vzor existoval.
  
  
  Zazvonil telefón. Odpovedal som na predĺženie na balkóne. David Benjamin odpovedal na moje volanie.
  
  
  Spýtal som sa ho, či by skontroloval telefónne čísla. Zistite, komu Robi týždeň pred smrťou zavolal do Bejrútu a Damasku.
  
  
  Zapísal si čísla. "Dozvedel si sa ešte niečo dôležité?" Zdal sa vyhýbavý. Akoby vedel, že niečo viem.
  
  
  "Nič zvláštne".
  
  
  "Hmmm. Si si istý?"
  
  
  "Samozrejme, som si istý." Pozerala som sa na pláž, presnejšie na konkrétne červené bikiny na pláži.
  
  
  „Tak aké sú tvoje plány? Zostanete v meste?
  
  
  Zdvihla som pohľad od bikín. "Nie," povedala som mu. "Odchádzam do Jeruzalema."
  
  
  „Ak si plánujete požičať auto, skúste Kopel na ulici Yarkon. Môžete si vziať Fiat 124 a vymeniť ho v Jeruzaleme za džíp... ak ho potrebujete.“
  
  
  odmlčal som sa. "Prečo potrebujem džíp v Jeruzaleme?"
  
  
  "V Jeruzaleme nebudete potrebovať džíp," povedal.
  
  
  "Existujú nejaké ďalšie užitočné návrhy?"
  
  
  "Jedzte listovú zeleninu a doprajte si veľa odpočinku."
  
  
  Poradil som mu, aby niečo urobil.
  
  
  Prenajal som si Fiat 124 od Kopel Rent-A-Car na Yarkon Street. Deväť dolárov na deň plus desať centov za míľu. Povedali, že to môžem vymeniť za džíp v Jeruzaleme.
  
  
  Smeroval som na juhovýchod po štvorprúdovej diaľnici, ktorá sa tiahla sedemdesiat kilometrov. Asi štyridsaťštyri míľ. Zapol som rádio. Diskusia American Rock Panel o hnojivách. Vypol som rádio.
  
  
  Úplne som Benjaminovi neklamal, keď som mu povedal, že som nič dôležité neobjavil. V skutočnosti to bola asi bolestne pravda. Za päťsto dolárov mi kúpili meno brata mŕtvoly v Beit Nam. To je všetko a pravdepodobne nič.
  
  
  A čo sa týka tých päťsto dolárov, ak to bolo všetko, čo Robi zaplatil Yussefovi, zostávalo ešte dvetisícpäťsto dolárov. Niekde v rade dosiahol viac.
  
  
  Komu zaplatil?
  
  
  Bez jeho zoznamu kontaktov som nič netušil.
  
  
  A bez akýchkoľvek indícií mohlo päť chlapov prísť o päťsto miliónov. Alebo možno ich životy.
  
  
  To ma privádza k otázke: kto mal stopy? Kto zobral Robieho veci? Bolo to ľahké. James. Ale bol priviazaný k posteli v Arizone. Na začiatok. Vzal ich „Američan“. agent? špión? Priateľ? Nepriateľ?
  
  
  Zapol som rádio a naťahoval som sa po cigarete, keď som si spomenul.
  
  
  Matchbox. Ten z Robieho bundy.
  
  
  Kúpele Shanda
  
  
  Ulica Omar 78
  
  
  Jeruzalem
  
  
  
  
  Na vnútornej strane obalu je ručne napísané meno Chaim.
  
  
  Potom to možno ešte nič neznamenalo.
  
  
  
  
  
  
  Ôsma kapitola.
  
  
  
  
  
  Mapa Izraela sa číta ako smerovka k Biblii. Môžete začať Genesis a prejsť cez Šalamúnove bane, Dávidovu hrobku, Betlehem a Nazaret a skončiť Armagedonom. Ak chcete krátku verziu, príďte do Jeruzalema.
  
  
  Mesto vyráža dych každým krokom. Pretože stojíte tam, kde Šalamún držal svoje kone, a teraz kráčate po Via Dolorosa, ulici, po ktorej kráčal Kristus s krížom. A tam Mohamed vystúpil do neba. A hrob Absaloma. A Máriin hrob. Stena sĺz. Zlatá kupola Omarovej mešity; vitrážová miestnosť poslednej večere. Je tam všetko. A všetko vyzerá približne rovnako ako vtedy.
  
  
  V Jeruzaleme je 200 000 Židov, 75 000 moslimov a 15 000 kresťanov; je tu aj napätie, ale nie viac ako teraz, keď bolo mesto rozdelené a Arabi žili pod arabskou nadvládou bez tečúcej vody a kanalizácie.
  
  
  Časť mesta s názvom „Východný Jeruzalem“ patrila pred vojnou v roku 1967 Jordánsku. Rovnako aj hora Scopus a Olivová hora.
  
  
  „Východný Jeruzalem“ má teda arabský charakter.
  
  
  "Arabský charakter" môže byť nesprávne pochopený. Pretože arabský charakter je nepochopený, aspoň väčšinou z nás západných Arabov, zostáva v mysli Západu posledným skutočným exotickým barbarom. Šejkovia so štyrmi manželkami, právo šaría, pochybná morálka a zlé zuby. Obchodníci na úteku, ktorí vám predajú „skutočný starožitný koberec“ a za svoju dcéru si vypýtajú od dvoch piastrov viac. Zlí chlapi, ktorí vo filmoch mučia dobrých ľudí a nemajú nič dobré odo dňa, keď zomrel Rudolph Valentino. Teroristi imidžu nepomohli. V skutočnosti sa dokonca stali obrazom. A je to dosť hlúpe.
  
  
  Všetci Arabi nie sú o nič násilnejšími teroristami ako všetci arabskí šejkovia. Ak by som mal zovšeobecniť Arabov – a vo všeobecnosti neznášam zovšeobecňovanie – povedal by som, že majú úžasnú myseľ, široký humor, vynikajúce spôsoby a priateľskosť, ktorá často hraničí s prehnanosťou.
  
  
  Americká kolónia sa nachádza vo východnom Jeruzaleme. Toto bol kedysi palác pašu. Pozlátená dláždená kupola potešenia. Izby teraz stoja dvadsať dolárov na deň. Obrovské izby s trámovými stropmi a orientálnymi vzormi na stenách.
  
  
  Prihlásil som sa ako Mackenzie z Myry a vyšiel som sa naobedovať na slnkom zaliaty dvor. Jedlo je francúzske a tiež blízkovýchodné. Objednal som si francúzske jedlo a izraelské víno. Bolo neskoré popoludnie a väčšina vykachličkovaných stolov bola prázdna. Štyria miestni podnikatelia boli zasypaní kameňmi cez záhon s kvitnúcimi muškátmi. Vedľa mňa sa na striebornú nádobu na espresso pozeral opálený, draho vyzerajúci pár, ktorý čakal, kým káva stmavne podľa ich predstáv. Muž si vzdychol. Nechcel nechať čakať.
  
  
  Moje víno dorazilo a muž natiahol krk, aby videl etiketu. Nechal som ho skúsiť. Myslel som si, že keď mu to poviem, o ďalšiu polhodinu urobíme vzorky vína. Potom bude chcieť hovoriť o reštauráciách vo Francúzsku a o najlepšom výrobcovi košieľ v Saville Row. Tak som ho nechal piť.
  
  
  Odkašlal si. "Prepáč," povedal. americký. "Som len zvedavá ..."
  
  
  "Mikve Izrael"
  
  
  "Prepáč?"
  
  
  "Víno." Roztočil som fľašu. "Mikve Izrael"
  
  
  "Ach." Prečítal si etiketu. "Mikve Izrael"
  
  
  Mal na sebe oblek za šesťsto dolárov – hnedý oblek, tmavú košeľu, tmavú pleť a hnedé vlasy. Čo sa dá nazvať hmatateľným úspechom. Pani vedľa neho dokončila vzhľad. Blondínka Grace Kelly v bledomodrom hodvábe.
  
  
  "Predtým som si myslel, že si povedomý." Hovorila melódiami. Prízvuk, francúzština. "Ale teraz už viem, koho mi pripomínaš." Ten pohľad bol flirtovací. Chladné, ale horúce. Obrátila sa na reklamu na opaľovacie mlieko. "Kto si myslíš, že si, Bob?"
  
  
  Bob mlčal. Moje jedlo dorazilo. Naklonila sa k čašníkovi a chytila ma za ruku. "Omar Sharif!" Čašník na mňa žmurkol a odišiel. Naklonila sa dopredu. "Ty nie... však?"
  
  
  „Omar Sharif. Uh. Prepáč." Zahasil som cigaretu a začal som obedovať. Bob sa pozrel na moje cigarety. O minútu požiada, aby videl balík. Odkašlal si.
  
  
  "Ja som Bob Lamott." A toto je Jacqueline Raineová."
  
  
  Vzdal som sa. "Mackenzie." Všetci sme si podali ruky.
  
  
  "Si tu na dovolenke?" - spýtal sa Bob.
  
  
  Povedal som, že pracujem pre World Magazine. Hovoril som to tak často, že som tomu začal veriť.
  
  
  Povedal mi, že pracoval pre Fresco Oil. Povedal som "Och" a pokračoval som v jedení. Nie "Oh?" Len "Ach." Nemal sa báť.
  
  
  "Ako quiche?"
  
  
  "Hm?"
  
  
  Ukázal na môj tanier. "Kish. Ako to?"
  
  
  "Skvelé."
  
  
  "Stavím sa, že nie také dobré ako Madame Dit." Boli ste niekedy u Madame Dit's v Paríži? Najlepší quiche na svete, bez baru."
  
  
  "Budem si to pamätať"
  
  
  "Si tu sám?"
  
  
  "Mmm. Áno."
  
  
  "Dobre," povedala Jacqueline. "V tom prípade možno..." Pohľad, ktorý venovala Bobovi, znel ako kartičky. Bob jeho poznámke rozumel.
  
  
  "Ó áno. Možno by ste chceli lístok na dnešný koncert? Mám stretnutie, obchodné stretnutie a, no, Jacqueline sem chce ísť, ale ona, no, je pre ňu trochu nepríjemné ísť sama. Takže uh. ...“
  
  
  Jacqueline sa na mňa dlho a pomaly pozerala. Pohľad prečo-ja-makám-čo-on-nevie-neublíži. Oči mala zelené a posiate zlatom.
  
  
  Povedal som: "Pane, prepáč, ale mám iné plány."
  
  
  Ľudia ako Lamott ma nútia povedať veci ako „do čerta“. A ženy ako Jacqueline škodia duši. Môžete počuť, ako ich kolesá cvakajú, keď vás plánujú zavesiť, ale jemná vôňa, hodvábne vlasy, ľahká ruka na vašej paži, potom skĺznutie... a ďalšia vec, ktorú viete, že ste skočili na hák. A ďalšia vec, ktorú viete, ste späť v oceáne.
  
  
  "Možno nabudúce?" Povedali si to spolu a potom sa obaja zasmiali.
  
  
  "Možno," povedal som, keď sa smiali.
  
  
  Požiadal som o šek, zaplatil a odišiel.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Sú tu turecké kúpele a sú tu turecké kúpele.
  
  
  A potom je tu Shanda.
  
  
  Autentické turecké a autentické kúpele. Žiadne nezmysly. Vyberte si parný ohrev alebo suché teplo, horúci bazén, studený bazén alebo stredne teplý. Shanda sídli v inom bývalom paláci. Vitrážové okná, mozaikové podlahy, vysoké pozlátené klenuté stropy.
  
  
  A kto, v mene Alaha, bol Chaim? Chaim tu môže pracovať alebo sa len tak poflakovať. Chaim mohol prísť aspoň raz, aby sa stretol s Robim. Chaim tu vôbec nemohol byť. Alebo Robie tiež. Možno práve našiel zápalkovú škatuľku. Prepáčte slečna, máte svetlo? určite. Tu. Všetko je v poriadku. Nechaj si ich.
  
  
  Podišiel som k stolu. Ošúchaný kancelársky stôl z roku 1910 uprostred haly v štýle Pasha. Na nápise bolo: "Vstupné IL 5. 1,15 $." Zaplatil som pokladni. Bolo to podobné ako moje spomienky na S.Z. Sackell je moriak s maslovými guličkami v okuliaroch.
  
  
  Zložil som drobné a chvíľu som premýšľal.
  
  
  "Takže?" povedal po anglicky, "tak čo sa deje?"
  
  
  Povedal som: "Vyzerám, že sa niečo stalo?"
  
  
  „Videli ste už, že sa niekomu niečo stalo? Každý má niečo iné. Tak prečo si iný?
  
  
  usmiala som sa. "Ja nie."
  
  
  Pokrčil plecami. "Takže?"
  
  
  Tak prečo nie. Povedal som: "Je tu Chaim?"
  
  
  Povedal: "Kto je Chaim?"
  
  
  "Neviem. Koho máš?"
  
  
  Potriasol bradou. "Chaim tu nie je." Sklonil hlavu. "Tak prečo sa pýtaš?"
  
  
  "Niekto mi povedal, aby som sa spýtal Chaima."
  
  
  Znovu potriasol bradou. "Chaim tu nie je."
  
  
  "Dobre. Dobre. Kde je skrinka?"
  
  
  "Ak si povedal, že ťa poslal Chaim, tak to je niečo iné."
  
  
  "Čokoľvek iné?"
  
  
  "Ak si povedal, že ťa poslal Chaim, volám šéfovi." Ak zavolám šéfovi, dostaneš špeciálne zaobchádzanie."
  
  
  Poškrabal som sa na hlave. "Mohli by ste prosím zavolať šéfovi?"
  
  
  „Zavolať šéfovi by ma potešilo a potešilo. Je tu len jeden problém. Chaim ťa neposlal."
  
  
  „Pozri, povedzme, že začneme odznova. Ahoj. Dobrý deň. Chaim ma poslal."
  
  
  Usmial sa. "Áno?"
  
  
  usmiala som sa. "Áno. Zavoláš šéfovi?"
  
  
  „Keby som zavolal šéfovi, bol by som šťastný a šťastný. Je tu len jeden problém. Šéf tu nie je"
  
  
  Zavrel som oči.
  
  
  Povedal: Povedz mi, že ideš do parnej miestnosti. Šéfa pošlem neskôr."
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Fellini mal parný kúpeľ. Okrúhle a vysoké, ako malé Koloseum, obklopené okrúhlymi bielymi kamennými doskami, ktoré sa ako tribúny týčili k vysokému klenutému stropu z farebného skla. S parou to bolo ako sen surrealistov o Pompejách. Telá rozvalené na kamenných schodoch sa objavili vo vzduchu, no práve včas, aby zabránili zrážke. Viditeľnosť bola takmer nulová.
  
  
  Našiel som skrinku a prenajal som si veľký uterák s perzským vzorom a škrabku na vlákna, ktorú nazývajú žinku. Nevedel som, ako ma šéf mohol nájsť. Nemohol som sa ani postaviť na nohy.
  
  
  Vyliezol som na platňu vo výške asi dvadsať metrov. Para stúpa. Bolo pekne a horúco. Myslel som, že by som mohol vyliečiť preliačiny z predchádzajúcej noci. Uvoľnite boľavé svaly. Zavrel som oči. Možno sem prišiel Jackson Robie len relaxovať. Možno prišiel kvôli pare, bazénu a špeciálnej liečbe, ktorú mi Chaim poslal.
  
  
  Musel som uznať, že liečba bola špeciálna. Odniekiaľ z pompejských hmiel rýchlo priletel pár rúk. Chytili ma kladivom a vyviedli z rovnováhy. Bolo tak horúco, že som ho nevidela. Ale viem, ako zložiť kladivo. Dokážem to, ako sa hovorí, s rukami za chrbtom.
  
  
  Odpovedal som kopnutím džuda a ten chlap odo mňa odletel, znova a znova, a zmizol v obláčiku pary.
  
  
  Nie na dlho.
  
  
  Pažbou pištole ma udrel do rebier (na boj tam potrebujete radar) a ja som sa pošmykol na skale. Uterák letel a ja som bol nahý, a potom bol na mňa znova, veľká škvrna bez tváre, ktorá začala vrhať bombu, aby ju zabila.
  
  
  Čakal som, kým druhá noha opustí zem a prevráti sa! Skĺzol som zo schodu a jeho telo narazilo do prázdneho kameňa. Bol som na ňom skôr, ako stihol povedať „fuj“! Bokom ruky som ho udrel do hrdla, no zablokoval ma rukou hrubou ako kmeň stromu. Bol stavaný ako King Kong a pohľad na jeho tvár môj názor nezmenil. Prakticky sme hrali indiánsky zápas, až kým nezavrčal a trhol sa a obaja sme sa znova a znova prevrátili a zrazu som spadol na schodík,
  
  
  a udrel si hlavu o kameň.
  
  
  Zhruba vtedy som mohol využiť Wilhelmininu pomoc. Ale samozrejme, že som si nezobral svoj Luger do parnej miestnosti, ale vzal som si Huga, môj verný ihlový podpätok. Žiaľ, schoval som ho v páse osušky a pri lete osušky mi odletel a ja som ho niekde v páre stratil.
  
  
  Ale ako niekto povedal, hľadaj a nájdeš. Cítil som, ako ma niečo ostré brnie po chrbte. V tomto trháku som bol prišpendlený ako mucha a snažil som sa urobiť z hlavy nasekanú pečeň, zatiaľ čo môj vlastný nôž ma začal bodať do chrbta.
  
  
  Mal som dostatok páky na to, aby som sa pohol. Chytil som schodík nad sebou a zatlačil a obaja sme sa prevrátili tam a späť, dole – a teraz som mal ihličku. Ale teraz mal moju ruku s nožom a znova sme sa otočili, tlačili na nôž, len teraz bol navrchu a tlačil mi ruky. Zdvihla som koleno a jeho oči začali vytekať a opäť sme kráčali smerom k nemu. Počul som, že niečo zaškrípalo, jeho dych začal pískať a jeho ruka sa uvoľnila. Blížil som sa a uvedomil som si, že strkám nôž do mŕtvoly.
  
  
  Pomaly som sa postavil a pozrel na svojho útočníka. Krk mal zlomený na rohu schodu a hlava mu visela cez okraj. Postavil som sa a zhlboka som dýchal. Jeho telo sa zrútilo. Začal sa kotúľať. Hore a dole cez tribúny bielych kamenných schodov, dole cez stúpajúce oblaky pekelnej pary.
  
  
  Obišiel som rotundu a zišiel dolu schodmi. Bol som v polovici dverí, keď som počul niekoho povedať: „Čo si myslíš, že bol o tom ten hluk?
  
  
  Jeho spoločník odpovedal: "Aký hluk?"
  
  
  Rozhodol som sa navštíviť šéfa. Obliekol som sa a zamieril k dverám s nápisom „Director“. Jeho sekretárka mi povedala, že tam nie je. Prešiel som popri jej stole a jej protestoch a otvoril som dvere do šéfovej kancelárie. Bol neprítomný. Tajomník stál pri mojom lakti; bacuľatá žena v strednom veku s prekríženými očami, s rukami prekríženými na hrudi. "Je tu nejaká správa?" Povedala. Sarkastický.
  
  
  "Áno," povedal som. „Povedzte mu, že tu bol Chaim. A toto je poslednýkrát, čo odporúčam jeho miesto.“
  
  
  Zastavil som sa na recepcii.
  
  
  "Haim poslal veľa priateľov?"
  
  
  "Nie," povedal. "Prvý si ty. Šéf mi len pred dvoma dňami povedal: "Buď opatrný, keď niekto povie Chaim."
  
  
  Pred dvoma dňami. Začal si vytvárať vlastnú krajinu zmyslu.
  
  
  Možno.
  
  
  "Takže?" opýtal sa ma. "Niečo sa stalo?"
  
  
  "Nie," povedala som pomaly. "Všetko je v poriadku. V pohode."
  
  
  
  
  
  
  Deviata kapitola.
  
  
  
  
  
  Kopel Rent-A-Car mi nepomohol. A Avis tiež. Mal som šťastie v Hertz. Áno, pán Robie si požičal auto. Dvadsiaty piaty. O siedmej ráno. Špeciálne si objednal Land Rover. Zavolal som deň predtým, aby som urobil rezerváciu.
  
  
  "Kedy to vrátil?"
  
  
  Prešla prstami po predloženom účtenke. Škaredé dievča so zlou pokožkou. Venovala mi úsmev, ktorý vyzeral ako najatý. "Dvadsaťsedem. O jedenástej tridsať."
  
  
  O dvadsať minút neskôr prepojil AX. O hodinu neskôr zomrel v uličke.
  
  
  Začala zatvárať zásuvku na spisy.
  
  
  "Môžeš mi ešte niečo povedať?"
  
  
  Nápis na pulte hovoril, že sa volá slečna Mangelová.
  
  
  "Môžeš mi povedať, koľko kilometrov najazdil na Roveri?"
  
  
  Hodila svoje slivkové nechty v tvare oštepu cez R, až kým nedorazila k Robiemu. "Päťstoštyridsať kilometrov, pane."
  
  
  Položím na pult päťdesiatlibrovú bankovku. "Čo to je, na čo to je?" - spýtala sa podozrievavo.
  
  
  "To preto, že ste o pánovi Robie nikdy nepočuli a nikto sa tu na neho nepýtal."
  
  
  "O kom?" - povedala a vzala si účet.
  
  
  Zobral som kartu z pultu a odišiel.
  
  
  Bol západ slnka a ja som sa chvíľu len tak vozil, snažil som sa uvoľniť svoju myseľ a pripraviť sa na ďalší veľký záchvat dumania. Mesto malo farbu ružového zlata ako obrovský náramok hodený medzi kopcami. Zvonili kostolné zvony a z pozlátených minaretov sa ozýval hlas krajinského muezína. La ilaha illa Allah. moslimská výzva k modlitbe.
  
  
  Samotné mesto bolo ako druh modlitby. Arabské ženy, exotické v závojoch, balansujúce na košíkoch na korálikoch, splývajúce s turistami v odstrihnutých džínsoch a pravoslávnymi kňazmi v dlhých čiernych rúchach a dlhých čiernych vlasoch a mužmi v kaffiyeh na ceste do mešity a chasidim. Židia idú k múru. Rozmýšľal som, či jedného dňa Bohom nazvané mesto tromi menami zažiari z neba do zrkadla a povie: „Pozrite sa, chlapci, takto to má byť. Všetci spolu žijú v mieri." Shalom Aleichem, Salam Aleikum. Mier s tebou.
  
  
  Vrátil som sa do svojej izby a objednal som si vodku, potom som do nej nalial horúcu vodu
  
  
  kúpeľ a vzal so sebou do vane vodku. Okrem miesta vzadu na hlave, kde ma bolelo česať vlasy, moje telo zabudlo na deň. Neodpúšťať, len zabúdať.
  
  
  Zazvonil telefón. zastonal som. V mojej práci neexistuje nič také ako luxus vačice, keď môžem zvoniť telefónom alebo zvoniť na zvončeky. Buď vás niekto chce získať, alebo vás niekto chce získať. A nikdy nevieš čo, kým neodpovieš.
  
  
  Zaklial som a vyliezol som z vane, nakvapkal som si na telefón a zanechal stopy na orientálnom koberci.
  
  
  "Mackenzie?"
  
  
  Benjamin. Povedal som mu, aby počkal. Povedal som, že som zjedol vanilkovú zmrzlinu. Chcel som to dostať. Myslel som, že sa topí. Comic Code: Možno nás odpočúvajú. Izbu som samozrejme skontroloval, ale telefón v ústredni sa dá sledovať odkiaľkoľvek. A niekto v Jeruzaleme ma prenasledoval. Zavesil som a napočítal dvadsať, a keď som zdvihol, povedal, že musí ísť; zazvonil zvonček pri jeho dverách. Povedal som, že mu zavolám späť. Povedal mi, aby som zavolal o desiatej.
  
  
  Zvažoval som, že sa vrátim do kúpeľa, ale je to ako prihrievanie hrianok – viac práce, ako stojí za to. Vzal som si uterák, svoj nápoj a mapu a natiahol som sa na manželskú posteľ.
  
  
  Roby precestoval 540 kilometrov tam a späť. Dvestosedemdesiat jedna cesta. Počnúc od Jeruzalema. Skontroloval som mierku v spodnej časti mapy. Štyridsať kilometrov až palec. Nameral som 6 palcov a nakreslil som kruh okolo Jeruzalema; 270 kilometrov v každom smere. Celkovo asi 168 km.
  
  
  Kruh šiel na sever a pokrýval väčšinu Libanonu; východ-severovýchod vstúpil do Sýrie; Keď sa presunul na juhovýchod, dobyl väčšinu Jordánska a päťdesiat míľový kus Saudskej Arábie. Na juhu pokrývala polovicu Sinaja a na juhozápade pristála na verande Port Said.
  
  
  Niekde v tomto kruhu našiel Robi Shaitana.
  
  
  Niekde v tomto kruhu nájdem Shaitana.
  
  
  Niekde na rovine s oranžovým prachom.
  
  
  Najprv veci. Jordánsko je pre komandá nepriateľským územím a Egypt sa rýchlo stáva nespoľahlivým. Sinajský polostrov je dobré miesto na úkryt, no je plný Izraelčanov a pozorovateľov OSN, ako aj Sadatových Egypťanov, ktorí si so Spojenými štátmi celkom zvykajú. Označte to ako „možno“, ale nie ako prvú možnosť. Nechýbala ani Arábia, ktorá opustila časť Sýrie a väčšinu Libanonu, krajiny s veľkým palestínskym kontingentom. Sýria, ktorej armáda stále bojovala s Izraelom, stále dúfa, že sa jej podarí získať oporu aj napriek mierovým rokovaniam. Libanon, slávna základňa špeciálnych síl.
  
  
  Takže postava Šajtana bola v Libanone alebo Sýrii.
  
  
  Boli však stále tam, kde boli, keď ich Robie našiel? Alebo sa rozhodli, že sú dostatočne v bezpečí na to, aby zostali na mieste aj po zabití?
  
  
  Libanon alebo Sýria. Robi volal do Damasku, Bejrútu, Sýrie a Libanonu.
  
  
  Potom sa mi v hlave začali objavovať klebety.
  
  
  Možno Benjamin vystopoval hovory.
  
  
  Možno mal úžasné informácie.
  
  
  Možno by som sa mal obliecť a ísť na obed.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Reštaurácia sa volala „arabskí rytieri“ a steny a strop boli pokryté látkou; fialová, červená, žltá a závraty. Stred miestnosti zaplnila obrovská vtáčia klietka a fialový, červený a žltý vták zlovestne hľadel na návštevníkov osvetlených sviečkami.
  
  
  Vzal som si stôl a objednal vodku a jedlo z jahňaciny, orechov, cíceru, ryže, korenia a sezamu. Povedal som: "Chcem otvoriť sezamové semienka." Čašník sa milo uklonil a cúvol.
  
  
  O pár minút sa vrátil s drinkom a o pár minút sa vrátil s Jacqueline Raineovou.
  
  
  "Myslel som, že si to ty v rohu. Chceš byť sám, alebo...
  
  
  Dohodli sme sa na „alebo“ a ona si sadla. Bola oblečená v Paríži a voňala Parížom a blond vlasy mala zhrnuté na hlave a padali jej do kučier. V ušiach sa jej šibalsky leskli diamanty a v očiach sa jej šibalsky iskrilo niečo iné.
  
  
  Spustila ich a povedala: "Nemáš ma rád, však?"
  
  
  Povedal som: "Nepoznám ťa."
  
  
  Trochu drsne sa zasmiala. „Existuje výraz pre ‚prosenie o otázku?‘ „Myslím, že si práve položil túto otázku. Pýtam sa to znova. Prečo ma nemáš rád?
  
  
  "Prečo chceš, aby som to urobil?"
  
  
  Našpúlila červené pery a sklonila hlavu. "Pre takého atraktívneho muža je to dosť naivné"
  
  
  "Pre takú atraktívnu ženu," snažil som sa prečítať tú iskru v jej očiach, "nemusíš naháňať mužov, ktorí ťa nemajú radi."
  
  
  Prikývla a usmiala sa. „Dotyk. Teraz mi kúpiš drink alebo ma pošleš domov spať bez večere?"
  
  
  Ukázal som to čašníkovi a objednal
  
  
  Mala by piť červenú. Pozrela sa na vtáka. „Dúfal som, že by sme mohli byť k sebe dobrí. Dúfal som...“ jej hlas zamrzol a stíchol.
  
  
  "Mali ste nádeje?"
  
  
  Ukázala mi svoje zeleno-zlaté oči. „Dúfal som, že ma vezmeš so sebou, keď budeš odchádzať. Preč odtiaľto."
  
  
  "Od koho?"
  
  
  Našpúlila sa a prešla po ňom prstom. "Nepáči sa mi, čo mi robí." Pozrel som sa na diamanty, ktoré jej svietili na ušiach a pomyslel som si, že sa mu páči, čo mu robila. Všimla si môj pohľad. "Ó áno. Mať peniaze. Je tam veľa peňazí. Ale verím, že peniaze nie sú všetko. Je tam neha a odvaha... a...“ - pozrela na mňa dlhým, rozplývavým pohľadom. "A mnoho mnoho ďalších". Rozotvorila pery.
  
  
  Vezmite a vytlačte. Bola to zlá scéna zo zlého filmu. Mala triedu, ale nevedela hrať. A hoci priznávam, že som bol odvážny a nežný a vyzeral som ako Omar Sharif a tak ďalej, všetko, čo jej žiarilo v očiach, nebola láska. Nebola to ani dobrá čistá žiadostivosť. Bolo to niečo iné, ale nevedela som to prečítať.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Nesprávne Patsy." Ale nevzdávajte sa. A čo ten vysoký chlap?" Ukázal som na pekného arabského čašníka. "Nie veľa peňazí, ale stavím sa, že má oveľa viac."
  
  
  Odložila pohár a prudko sa postavila. V očiach mala slzy. Skutočné slzy. "Je mi to naozaj ľúto," povedala. „Urobil som zo seba blázna. Myslel som si, nezáleží na tom, čo som si myslel." Po tvári jej skutočne stekali skutočné slzy a ona si ich utierala trasúcimi sa prstami. "Lenže ja... som taký zúfalý, ja-och!" Strhla sa. "Dobrú noc, pán Carter."
  
  
  Otočila sa a napoly vybehla z izby. Sedel som tam zmätene. Tento koniec som nečakal.
  
  
  Tiež som jej nepovedal, že sa volám Carter.
  
  
  Pred desiatou som dopil kávu, išiel do telefónnej búdky a zavolal Benjaminovi.
  
  
  "Niekto zvyšuje kúrenie, čo?"
  
  
  Ako odpoveď som mu povedal príbeh v parnej miestnosti.
  
  
  "Zaujímavé."
  
  
  "Nieje to? Myslíte si, že máte čas si toto miesto pozrieť? Hlavne šéf? Chaim, predpokladám, bol len náznak."
  
  
  "Chaim znamená život."
  
  
  "Áno, viem. Môj život ma zavedie na veľa zvláštnych miest."
  
  
  Pauza. Počul som, ako škrtol zápalkou a potiahol si z cigarety. "Čo si myslíš, že Robie robil so zápalkovou škatuľkou?"
  
  
  Povedal som: „No tak, Dávid. Čo to je? Test inteligencie v prvom ročníku? Zápalková škatuľka bola rastlina len pre moje oči. Niekto to dal do Robieho batožiny, vediac, že niekto ako ja to nájde. A nasledujte ho. Najviac na tejto myšlienke neznášam, že všetko, čo teraz nájdem, môže byť rastlina."
  
  
  Smial sa. "Skvelé."
  
  
  "Hm?"
  
  
  "Na teste. Alebo som aspoň dospel k rovnakej odpovedi. Chcel by si sa ešte niečo podeliť?"
  
  
  „V súčasnosti nie. Ale ty si ma zavolal."
  
  
  "Robieho telefonáty." Sledoval som čísla."
  
  
  Vytiahol som knihu a ceruzku. "Hovor."
  
  
  "Izba v Bejrúte je hotel Fox." Roby volal zo stanice na stanicu, takže neexistuje žiadny záznam o tom, komu volal.“
  
  
  "A čo Damask?"
  
  
  "Áno. Chápem. Telefón, neuvedený v zozname. Súkromný dom. Theodor Jens. Myslíš niečo?"
  
  
  Oh, oh. Mal som pri sebe Sarahin telefónny účet. Skontroloval som dátumy Robieho hovorov. Hral som poker s Jensom v Arizone, keď sa údajne rozprával s Robiem.
  
  
  Čo to znamenalo?
  
  
  Že nehoda, ktorá skončila s Jensom u tety Tilly, bola dohodnutá. Tento Robie sa rozprával s podvodníkom z Jensy. Že nejaký outsider infiltroval AX. A ten istý cudzinec sa mohol dotknúť Robieho. Ešte nie...
  
  
  "Nie, povedal som. 'Nič to pre mňa neznamená."
  
  
  "Chceš, aby som to skontroloval?"
  
  
  "Dám vám vedieť."
  
  
  Ďalšia pauza. "Stal by sa z teba hnilý kibuc, rozumieš?"
  
  
  "Význam?"
  
  
  "Žiadny duch spolupráce - ako Robie."
  
  
  "Áno. Máš pravdu. V škole som namiesto futbalu behal na dráhe. A jediné, čo som kedy ľutoval, bolo, že som na trať nedostal roztlieskavačky. a spoluhráčov."
  
  
  "Mimochodom, poslal som ti spoluhráča."
  
  
  "Čo si mi poslal?"
  
  
  „Neboj sa. Nebol to môj nápad. Ako sa hovorí, poslúchol som."
  
  
  "Vadim?"
  
  
  „Jastrab. Od vášho šéfa k môjmu šéfovi. Odo mňa k tebe."
  
  
  "Čo do pekla?"
  
  
  "Za odchod do Sýrie - alebo Libanonu - alebo kamkoľvek inam, o ktorom mi nepovieš."
  
  
  "Prečo si myslíš, že prídem?"
  
  
  "No tak, Carterová. Práve som vystopoval tieto čísla do Damasku a Bejrútu. A okrem toho si nemyslím,
  
  
  Šajtán ukrýva päť Američanov v centre Izraela. Zrazu si myslíš, že som blázon? "
  
  
  „Čo ak potrebujem priateľa? Čo je to do pekla?
  
  
  "Hej, drž hubu." Objednávky sú objednávky. Tento "kamarát", ktorého som ti poslal, je Arab. Nie presne agent, ale niekto, kto vám bol nápomocný. A skôr, ako ohrnieš nos, myslím, že budeš potrebovať pomoc. A Arab s papiermi. Poslal som ich aj tebe. Skúste prekročiť tieto hranice ako nový americký novinár a možno im poviete, že ste špión."
  
  
  povzdychol som si. "Fajn. Som pôvabný porazený."
  
  
  "Ako peklo. Počujem ťa horieť."
  
  
  "Takže?"
  
  
  "Takže je to tvoj ťah."
  
  
  "Fajn. Zavolám ti o deň alebo dva. Odkiaľ som. Aby ste videli, čo ste sa naučili o Shandových kúpeľoch." odmlčal som sa. "Verím, že tvoj dôverčivý nie celkom agent ťa bude o mne informovať."
  
  
  Smial sa. "A ty si povedal, že si zlyhal."
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Zaplatil som šek, dostal veľa drobných a išiel do hotela Intercontinental. Našiel som telefónnu búdku a usadil som sa v nej.
  
  
  Najprv veci. Opatrne. Mal som to urobiť večer predtým, ale nechcel som nastaviť budík.
  
  
  "Ahoj?" Ďalšia bossa nova v pozadí.
  
  
  "Sarah? Toto je Mackenzie."
  
  
  "Mackenzie!" Povedala. "Už dlho na teba myslím."
  
  
  "Máš?"
  
  
  "Mám."
  
  
  Zastavila sa, aby si oddýchla s dvoma taktami. "Myslím, že som bol hlúpy."
  
  
  Ďalšie dva bary bossa nova.
  
  
  „Večer predtým, keď si odchádzal, išiel som k oknu a sledoval, ako odchádzaš. Je jedno prečo. Každopádne, zlozvyk, ako sa váš taxík odtiahol, z príjazdovej cesty vypadlo cez cestu auto. Čierny Renault, A zrazu som si uvedomil, že toto auto tam bolo dva dni a vždy bolo s niekým. Dva dni - počuješ ma, Mackenzie? "
  
  
  "Počujem ťa, Sarah."
  
  
  „Auto odišlo potom, čo si odišiel. A ona tam nebola."
  
  
  Nech boli akékoľvek, neboli hlúpi. Vedeli, že Robiho bude nasledovať niekto z AX a chytili jeho miesto, aby zistili, kto. To znamenalo, že nevedeli, kto som, kým som nešiel za Sarah. Takže nevedeli, že som sa stretol s Yusefom alebo že som videl Benjamina.
  
  
  Možno.
  
  
  "Videl si toho chlapa vnútri?" Opýtal som sa.
  
  
  „Boli dvaja. Videl som len šoféra. Ako Jack Armstrong. Celoamerický chlapec."
  
  
  "Myslíš veľký a blond?"
  
  
  "Existuje iný druh?"
  
  
  "Tak a teraz mi povedz, prečo ťa to všetko robí hlúpym."
  
  
  Znova sa zastavila. „Myslím, že toto všetko ma urobilo múdrym. Celý ten čas som bol hlúpy. Teraz už viem, MacKenzie. O Jackovej práci. A... a pravdepodobne aj tvoj. Vždy som vedel, že je to pravda. Vedel som. a ja som to len nechcel vedieť. Bolo to príliš strašidelné, aby som to naozaj vedel. Keby som to vedel, musel by som sa báť zakaždým, keď vyjde z domu.“ V jej hlase bolo počuť nahnevané sebaobviňovanie. „Rozumieš, Mackenzie? Ľahšie bolo starať sa o „iné ženy“ alebo o seba. Sladké malé, bezpečné malé, dievčenské starosti.“
  
  
  "Pokojne, Sarah."
  
  
  Vzala moje slová a roztočila ich. „Nebolo to ľahké. Bolo to ťažké pre nás oboch." Jej hlas bol trpký. "Ó, jasné. Nikdy som ho neobťažoval. Nikdy som mu nekládol otázky. Práve som sa stala hrdinkou „Vidíš, ako sa ťa nepýtam? „A niekedy som sa len vrátil. Ponorila sa do ticha. Och, to ho muselo veľmi potešiť." Môj hlas bol vyrovnaný. "Som si istý, že si ho veľmi potešil." Čo sa týka zvyšku, pochopil. Mal byť. Myslíš, že nevedel, čo prežívaš? Vieme, Sarah. A spôsob, akým ste to hrali, je jediný spôsob, ako to hrať."
  
  
  Chvíľu mlčala. Milé, dlhé, ďaleké ticho.
  
  
  Prerušil som ticho. "Zavolal som, aby som sa spýtal."
  
  
  Vytrhla sa z tranzu akurát na to, aby sa sama sebe zasmiala. "Chceš povedať, že si mi nezavolal, aby si si vypočul moje problémy?"
  
  
  "Nerob si s tým starosti. Som rád, že si sa so mnou porozprával. Teraz chcem hovoriť o Tedovi Jensovi."
  
  
  "Človek zo sveta?"
  
  
  Neodpovedal som. Povedala pomaly, váhavo, bolestivo: "Oooh."
  
  
  "Ako vyzerá?"
  
  
  "Ach môj bože, ja..."
  
  
  „Ako si to mohol vedieť? Poďme. Povedz mi. Ako vyzeral."
  
  
  "No, pieskové vlasy, modré oči." Bol celkom opálený."
  
  
  "Výška?"
  
  
  "Priemerná, priemerná stavba."
  
  
  Doteraz opisovala Teda Jensa.
  
  
  "Čokoľvek iné?"
  
  
  "Mmm... pekný, povedal by som." A dobre oblečený."
  
  
  "Ukázal ti nejakú identifikáciu?"
  
  
  "Áno. Tlačová karta od World Magazine.“
  
  
  World Magazine nie?
  
  
  Džínsový poťah.
  
  
  povzdychol som si. „Dal ti nejaké otázky? A ty si mu odpovedal?
  
  
  "No, pýtal sa na to isté čo ty." Inak. Ale hlavne chcel vedieť, čo viem o Jackovej práci a jeho priateľoch. A povedal som mu pravdu. Čo som ti povedal. Toto som nevedel. čokoľvek."
  
  
  Povedal som jej, aby bola opatrná, ale nestratila spánok. Pochyboval som, že ju budú ešte otravovať. Splnila svoju funkciu - komunikáciu so mnou.
  
  
  Dochádzali mi drobné a potreboval som ešte raz zavolať.
  
  
  Zaželal som Sarah Lavi dobrú noc.
  
  
  Vložil som do automatu ešte pár mincí a vytočil som číslo Jacquesa Kellyho doma v Bejrúte. "Jacques Kelly" opisuje Jacquesa Kellyho. Divoký francúzsko-írsky. Belmondo napodobňuje Errola Flynna. Kelly bol tiež náš muž v Bejrúte.
  
  
  Bol tiež v posteli, keď som mu volala. Súdiac podľa nadávok v jeho hlase, nezasahoval som do dobrého spánku ani do Late Show v Libanone.
  
  
  Povedal som, že to urobím rýchlo, a veľmi som sa snažil. Požiadal som ho, aby sa zastavil vo Fox Beirut a získal zoznam hostí na dni, ktoré Robi volal. Tiež som mu povedal, že Ted Jens má dvojníka. Povedal som mu, aby telegrafoval správy Hawkovi a uistil sa, že nikto neobišiel Damask. AX by poslal náhradníka Jensovi, ale neriskoval som, že budem dôverovať náhrade. Nie, ak by som nevedel, kto to je, čo som nevedel.
  
  
  "A čo samotný Jens?" Poradil. "Možno by sme si o ňom mali urobiť nejaký prieskum." Zistite, či na prove jeho člna tečie voda.“
  
  
  "Áno. Toto je ďalšia vec. A povedz Hawkovi, že navrhujem, aby použil Millie Barnes."
  
  
  "Čo?"
  
  
  „Millie Barnesová. Dievča, ktoré môže klásť Jensovi otázky."
  
  
  Kelly urobila slovnú hračku, ktorá by sa nemala opakovať.
  
  
  Zavesil som a sadol si do kabínky. Uvedomil som si, že som nahnevaný. Zapálil som si cigaretu a nahnevane potiahol. Zrazu som sa začala smiať. Za dva dni ma oklamali, chytili, dvakrát zbili, prenasledovali, viac ako pravdepodobne odpočúvali a vo všeobecnosti som slúžil ako telefónna ústredňa pre prichádzajúce a odchádzajúce zlé správy. Ale čo ma nakoniec nahnevalo?
  
  
  Kellyina sexuálna hračka o Millie.
  
  
  Skúste to pochopiť.
  
  
  
  
  
  
  Desiata kapitola.
  
  
  
  
  
  ISLAMICKÁ KULTÚRA.
  
  
  Zajtra o 14:00 v tanečnej sále
  
  
  Hosťujúci lektor: Dr. Jamil Raad
  
  
  
  
  "Tvoja zmena?"
  
  
  Pozrel som sa dole z nápisu a späť na dievča za pultom cigariet. Podala mi päťdesiat agorotov a môj balíček výstredných cigariet. Len na Blízkom východe a v častiach Paríža sa moja bláznivá značka so zlatým hrotom predáva na bežných hotelových tabakových pultoch. Bez zlatého hrotu by som sa zaobišiel. Nielenže ma oslovujú matróny v strednom veku v značkovom oblečení a mladé hipisácke dievčatá so zeleno nalakovanými nechtami („Kde si zohnal tie roztomilé/skvelé cigarety?“), ale musím tiež sledovať, čo robím s ohorkami . . Čítali ako znamenie s nápisom „Bol tu Carter“.
  
  
  Zastavil som sa pri stole, aby som si skontroloval správy. Úradník sa zachichotal. Naďalej sa na mňa hanblivo a vedome pozeral. Keď som požiadal, aby ma zobudili o siedmej ráno, aby som „rýchlo začal“, možno ste si mysleli, že som Robert Benchley, ktorý ničí jednu z najlepších scén. Poškrabal som sa na hlave a zazvonil na výťah.
  
  
  V dobrej nálade bola aj obsluha výťahu. Zívla som a povedala: „Neviem sa dočkať, kedy pôjdem spať,“ a merač chichotu zaregistroval tučných 1000.
  
  
  Pred použitím kľúča som skontroloval svoje dvere a - hoho - dvere sa otvorili, keď som bol preč. Niekto sa chytil mojej špeciálnej návnady na dvere a prišiel ma navštíviť za chrbtom.
  
  
  Bol môj návštevník stále na návšteve u mňa?
  
  
  Vytiahol som zbraň, zacvakol poistku a otvoril dvere dostatočnou silou, aby som rozbil každého, kto sa za nimi skrýval.
  
  
  Zalapala po dychu a vstala z postele.
  
  
  Rozsvietil som svetlo.
  
  
  Brušná tanečnica?
  
  
  Áno, brušná tanečnica.
  
  
  "Ak nezavrieš dvere, prechladnem." Usmievala sa. Nie, smejem sa. Na mňa. Čierne vlasy mala strapaté. Stále som stál vo dverách so zbraňou. Zavrel som dvere. Pozrel som sa na zbraň a potom na dievča. Nebola ozbrojená. Okrem tohto tela. A tieto vlasy. A tie oči.
  
  
  Stretol som sa s jej pohľadom. "Už mám za sebou bitku, takže ak ma plánuješ pripraviť, tak si neskoro."
  
  
  Pozrela sa na mňa so skutočným zmätením. "Nerozumiem tomu..." nastavenie "?"
  
  
  Odložil som zbraň a podišiel k posteli. Sadol som si. "Ja tiež. Predpokladajme teda, že mi to povieš." Prikryla sa dekou, vyzerala vystrašene a zahanbene. Veľké topásové oči skenujú moju tvár.
  
  
  Prešla som si rukou po tvári. "Pracuješ pre B'nai Megidda, však?"
  
  
  "Nie. Čo ťa núti hovoriť?"
  
  
  povzdychol som si. „Fuska do čeľuste, kopnutie do holene a opasok do brucha sú len niektoré. Povedzme, že začíname odznova. Pre koho pracuješ a prečo si tu? A radšej vás varujem. Mal som aj svoju Wilhelminu. Dnešný upír, tak sa ma nesnaž zviesť svojím nežným mladým telom."
  
  
  Venovala mi dlhý, zvedavý pohľad; hlavu na jednu stranu, hryzie dlhý necht. „Veľa rozprávaš,“ povedala pomaly. A potom ďalší úsmev, veselý, presvedčivý.
  
  
  Zobudím sa. "Dobre. Hore!" Tlieskal som rukami. "Lickety-split. Choď do šiat. von z dverí. von!"
  
  
  Vytiahla prikrývku vyššie a širšie sa usmiala. "Myslím, že nerozumieš. David ti nepovedal, aby si na mňa počkal?"
  
  
  "David?"
  
  
  "Benjamin."
  
  
  Dajte to dokopy a dostanete Davida Benjamina. David – posielam ťa ako spoluhráč – Benjamin.
  
  
  Tímový kolega, sakra. Bola to roztlieskavačka.
  
  
  Študoval som to. "Myslím, že by si to mal radšej dokázať."
  
  
  Pokrčila plecami. "Určite." A postavila sa.
  
  
  Nie nahý. Oblečené mala obtiahnuté šaty s hlbokým výstrihom. Tyrkysovo modrá. Zabudnite na šaty. Telo... drahý Pane!
  
  
  "Tu." Podala mi obálku. Poznámka od Benjamina. Nestála ďalej ako šesť palcov. Moja krv k nej stále tiekla. Vzal som list. Prvá časť bola to, čo mi povedal do telefónu. A zvyšok:
  
  
  Určite si pamätáte slečnu Kaloudovú, našu tajnú agentku v El Jazzar (alebo by sme mali povedať našu „odhalenú agentku“?). Povedala mi, že ti už pomohla. Váš stôl v klube bol prestretý na padacích dverách a keď ste prehltli posledné sústo jedla, podlaha plánovala, že vás pohltí.
  
  
  
  
  Preto mi dala signál, aby som utiekol. Pozrel som sa na ženu predo mnou a usmial som sa. "Ak chcete zmeniť názor na ponúkanie svojho tela..."
  
  
  Zrazu sa rozhorčila. Vrátila sa do mojej postele, zaliezla pod prikrývku, no stále vyzerala pobúrene. "Pán Carter," povedala a ja som okamžite vedel, že ponuka bola zrušená, "predstieram, že som pani McKenzieová, pretože toto sú moje rozkazy." Prijímam tieto rozkazy, pretože ako Arab opovrhujem tými, ktorí sú teroristami. A pretože sa chcem ako žena oslobodiť od tyranie závoja a purdy. Toto sú moje dôvody. Len tie politické. Láskavo zachováte naše vzťahy politické."
  
  
  Načechrala vankúše a vytiahla prikrývku. "A teraz," povedala, "chcem spať." Zavrela oči a opäť ich otvorila. Prosím, vypnite svetlá na ceste von"
  
  
  Dal som tomu vzhľad, ktorý si rezervujem pre Marťanov a nejaké nejasné kubistické maľby. "Myslím," povedal som pomaly, "radšej by sme to mali vziať znova. Toto je moja izba. A tá, na ktorej ležíte, je moja posteľ, pani Mackenzie. A aj keby som si mohol prenajať ďalšiu izbu, nebola by moja." Vyzerá to dobre, pani Mackenzie, z nášho pohľadu na krytie, pani Mackenzie, ak sa pohnem hore a vybehnem na jedlo ako vy.“
  
  
  Posadila sa, oprela sa o lakeť a pomyslela si: "No... máš pravdu." Hodila vankúš na zem a začala sťahovať prikrývku z postele.
  
  
  Odhodila som vankúš. "Bez ohľadu na to, ako to zahráme, bude to tínedžer, ale je mi fuk, ak strávim noc na parkete." Rýchlo som si začal uvoľňovať kravatu. Pozrela sa na mňa s vyvalenými očami a vyzerala mlado. "Ja... varujem ťa," povedala a snažila sa udržať varovný tón, "ja... ja nebudem... ja nie..." a nakoniec zamrmlala, "ja" som panna."
  
  
  Ruka mi zamrzla na uzle kravaty. Ide o to, že som jej veril. Dvadsaťpäťročná, príťažlivá, sexi, brušná tanečnica, špiónka... panna.
  
  
  Nechal som si spodnú bielizeň a vypol boj. Sadla som si na posteľ a zapálila si cigaretu. "Ako sa voláš?" - spýtal som sa jej jemne.
  
  
  "Leila," povedala.
  
  
  „Dobre, Leila. Naše vzťahy budeme udržiavať prísne politické."
  
  
  Zaliezol som pod deku a rýchlo som sa na ňu pozrel. Stála ku mne chrbtom a oči mala zatvorené.
  
  
  Politika robí zvláštnych spolubývajúcich.
  
  
  
  
  
  
  Jedenásta kapitola.
  
  
  
  
  
  Bolo skoro, ale ešte nie celkom, úsvit. V hotelovej hale sa stále svietilo a nočná úradníčka mala výraz ťažkého dňa a noci. Obsluha v tmavozelenom overale presunula po koberci vysávač. Jeho hukot sa ozýval prázdnou halou. Oprava: Vstupná hala nie je úplne prázdna.
  
  
  Mal tvár ako na náborovom plagáte do armády. Všetci sú blond, modrookí, mladí a cool. Drahý americký oblek. Ale trocha hrča pod pažou. Približne tam, kde visí puzdro. A trochu v pohode okolo očí. A čo presne robil v sále, čítal noviny o piatej ráno. Panenská bohyňa bola v mojej posteli, nie v jeho.
  
  
  Vedel som, kto to je. Jack Armstrong, a
  
  
  Celoamerický symbol.
  
  
  Jediné, čo som mal na mysli, keď som odchádzal z izby, bola prechádzka okolo bloku kvôli nespavosti. Teraz som sa rozhodol vziať auto a pozrieť sa do spätného zrkadla.
  
  
  A, samozrejme, čierny Renault. Z miesta pred hotelom odišiel. Jediné, čo som mal, bol rýchly dojem z jeho vzhľadu. Tmavovlasý a statný. Ale ani on nevyzeral ako Arab. Kto boli všetci títo chlapci? A čo s tým má spoločné Al-Shaitan?
  
  
  Odbočil som doprava na ulicu Hayesod.
  
  
  Renault odbočil doprava na ulicu Hayesod.
  
  
  Prečo ma teraz zrazu sledovali? Cestou z Tel Avivu ma nikto nesledoval. A včera bola cesta za mnou voľná. Tak prečo teraz?
  
  
  Pretože doteraz vedeli, kam idem. Americká kolónia. Shandové kúpele. Uistili sa, že idem do kúpeľov Shand a rozhodli sa, že odtiaľ pôjdem do márnice. Teraz nevedeli, čo môžu očakávať. Takže bol na mne tieň.
  
  
  Alebo bol na mne vrah?
  
  
  Znova som sa otočil. Znova sa otočil.
  
  
  Zastavil som na vzdialenom konci Rambon Street s výhľadom na ešte spiace mesto. Nechal som bežať motor a vytiahol pištoľ.
  
  
  Renault prešiel okolo.
  
  
  Nie vrah.
  
  
  Nie je to nutné.
  
  
  Z ulice Agron zastavilo auto. Mladí milenci prichádzajú obdivovať východ slnka.
  
  
  Pravdepodobne bol čas odísť z Jeruzalema.
  
  
  Ak by tu bol stále Robyho kontakt (ak by tu mal Roby kontakt na začiatok), ten chlap by videl tiene a vyhýbal by sa mi ako mor. Tieň tieňa? Žiaden strach. Boli to typickí malí žoldnieri. Šanda? Shin Bet to skontroluje. S najväčšou pravdepodobnosťou však išlo o menšie sprisahanie. Hľadal som arabských teroristov. A ešte som nevidel ani Araba.
  
  
  Bol čas opustiť Jeruzalem.
  
  
  Vedel som presne, kam chcem ísť.
  
  
  Otázka znela, vedeli to tiene?
  
  
  Zapálil som si cigaretu, zapol hudbu a cez okno nechal slnko svietiť na moju tvár. Zavrel som oči.
  
  
  A v mojej hlave tancovala Jacqueline Raineová.
  
  
  Kam zapadá Jacqueline Raine?
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Použil som kúsok acetátu a zacvakol zámok na miesto.
  
  
  Nespala.
  
  
  Výraz na jej tvári, keď som otvoril dvere, bol paradoxom pokojnej hrôzy. Keď videla, že som to ja, vzdychla si a oprela sa o vankúše.
  
  
  Povedal som: "Chceli ste hovoriť."
  
  
  Povedala: "Ó, vďaka Bohu."
  
  
  Zhodil som čipkovaný peignoir zo stoličky a sadol si. Jacqueline si priložila prst na pery. "Opatrne," zašepkala, "Bob - zostáva v izbe oproti."
  
  
  Povedal som jej, že viem, že kontrolujem, či sú spolu zaregistrovaní. Požiadala o cigaretu. Hodil som jej batoh. Odhrnula si blond vlasy z tváre, ruka sa jej mierne triasla. Tvár je mierne opuchnutá.
  
  
  Sfúkla zápas. "Vezmeš ma so sebou?"
  
  
  "O tom pochybujem," povedal som. "Ale môžeš ma skúsiť presvedčiť."
  
  
  Stretla sa s mojím pohľadom a mierne sa naklonila dopredu, pričom jej spod zelených čipkovaných šiat vykukli prsia...
  
  
  "S logikou," dodal som. "Tak daj svoj pekný kufor späť tam, kam patrí."
  
  
  Nadvihla prikrývku a ironicky sa usmiala. "Máš celé moje srdce."
  
  
  "Som samé ucho. Chceš sa porozprávať - alebo chceš, aby som odišiel?"
  
  
  Pozrela sa na mňa a povzdychla si. "Kde začať?"
  
  
  "Kto je Lamott?"
  
  
  "Ja... ja neviem."
  
  
  „Ahoj, Jacqueline. Bolo to príjemné chatovanie."
  
  
  "Nie!" - povedala ostro. "Neviem. Viem len, kto hovorí, že je."
  
  
  "Ako dlho ho poznáš?"
  
  
  "Asi dva mesiace."
  
  
  "Dobre. Kúpim. Kde ste sa spoznali?"
  
  
  "V Damasku."
  
  
  "Ako?"
  
  
  "Na večierku."
  
  
  "Čí dom?"
  
  
  „Nie v dome. V reštaurácii"
  
  
  "Súkromný večierok alebo pracovný večierok?"
  
  
  "Nerozumiem".
  
  
  "Súkromný večierok alebo pracovný večierok?"
  
  
  "Nechápem, prečo sa pýtaš na tieto podrobnosti."
  
  
  Pretože najlepší spôsob, ako zistiť, či niekto klame, je klásť otázky ako guľky do samopalu. Nezáleží na tom, aké sú otázky. Rýchlosť je dôležitá. Len profesionál to dokáže rýchlo. A to len profesionál, ktorý má dobre nacvičené. Jacqueline Raine, nech už bola ktokoľvek, nebola v žiadnom prípade profesionálka.
  
  
  "Súkromný večierok alebo pracovný večierok?"
  
  
  "Obchod,"
  
  
  "Čí?"
  
  
  „Konferencia naftárov“.
  
  
  "Uveďte spoločnosti, ktoré sa zúčastnili konferencie."
  
  
  "Trans-Com, Fresco, S-Standard, myslím. Ja..."
  
  
  "Ako si sa tam dostal?"
  
  
  "Som... s priateľom."
  
  
  "Aký priateľ?"
  
  
  "Muž. Je to naozaj dôležité? ja…"
  
  
  "Aký priateľ?"
  
  
  "Volá sa - volá sa Jean Manteau."
  
  
  Klamať.
  
  
  "Ďalej."
  
  
  "S čím?"
  
  
  "Manto. Priateľ? Alebo bol tvoj milenec?
  
  
  "Milenec". Povedala tichým hlasom.
  
  
  "Ďalej."
  
  
  "Čo? Bože môj! Čo?"
  
  
  „Lamott. Odišli ste z Manta do Lamotta. Čo teda viete o Bobovi LaMottovi?
  
  
  "Povedal som ti. Nič zvláštne. Ja... len viem, že je zapletený do niečoho zlého. desí ma to. Chcem utiecť."
  
  
  "Takže? Čo ti bráni."
  
  
  "On... on vie."
  
  
  "Ako?"
  
  
  Ticho. Potom: „On... má dvoch mužov, ktorí ma sledujú. Tvárim sa, že neviem. Ale ja viem. Pozerajú sa. Myslím, že ma zabijú, ak sa pokúsim utiecť. Myslím, že ma zabijú, ak zistia, čo hovoríme."
  
  
  Ticho.
  
  
  "Ďalej."
  
  
  "Čo chceš?"
  
  
  "Je to pravda. Začnite zhora. S kým ste boli na ropnej konferencii?
  
  
  Na chvíľu som si myslel, že omdlie. Jej telo kleslo a viečka sa jej začali triasť.
  
  
  „Môžeš mi to povedať aj ty. Ja už viem".
  
  
  Neomdlela. Jednoducho sa dusila vzlykmi. Zastonala a otočila sa tvárou k stene.
  
  
  „Ted Jens. Správny? Pracuje pre Trans-Com Oil v Damasku. To je aspoň časť jeho práce. A predal si to za diamantové náušnice." Myslel som na to, ako Jensa vypočúvala Millie. Záleží Millie na peniazoch? Teraz to všetko dáva zmysel, sakra. "A ty si ho skoro zabil, vieš."
  
  
  "Nerob to, prosím!"
  
  
  „Nie si príliš mäkký, aby si počul o takýchto veciach. Čo si myslíte, že sa deje?
  
  
  Bezvládne sa posadila. „Bobovi stačili kľúče od bytu. Povedal, že len potrebuje použiť Tedov byt, o ktorom nikto nebude vedieť. Že budeme bohatí.“
  
  
  "Čo robil v Tedovom byte?"
  
  
  Pokrútila hlavou. "Nebol som tam".
  
  
  "Kde bol Ted?"
  
  
  "On...bol v Bejrúte"
  
  
  "Kedy odišiel?"
  
  
  "Neviem. Myslím, že v stredu."
  
  
  "Dvanásty?"
  
  
  Pokrčila plecami. "Možno. Myslím".
  
  
  Prišiel som na to. Jens opustil Damask v stredu dvanásteho. Išiel do Bejrútu a zrazilo ho auto. "Utorok," povedal. Tak bol utorok osemnásteho. Toto bolo načasované tak, aby sa zhodovalo s časom, keď sa objavil v Arizone. Ako to povedal, nemyslel si, že to súvisí s AX.
  
  
  Len tak to malo byť.
  
  
  Možno dokonca súvisí s Foxom.
  
  
  Fox bol unesený pätnásteho. O tom, keď Lamothe začal používať Jeansov byt.
  
  
  A Robie začal byť pre túto záležitosť nadšený.
  
  
  A niekto vedel, že začína byť horúco. "Kedy zavolal Jackson Robie prvýkrát?"
  
  
  Ani dlho neváhala. „Jeden neskoro večer. Možno o jednej v noci.“
  
  
  "A Ted tam nebol."
  
  
  Pokrútila hlavou.
  
  
  "A Lamott bol."
  
  
  Prikývla.
  
  
  "A dal si mu telefón." Povedal si: "Ešte chvíľu, zavolám Tedovi." A dal si k telefónu LaMottu a Robyho."
  
  
  Prikývla.
  
  
  "A potom si vypýtal kľúč."
  
  
  Ďalšie prikývnutie.
  
  
  A potom bol Jens zostrelený.
  
  
  A Lamott zostal vzadu a odpovedal na Robieho hovory. Robie informuje o priebehu vyšetrovania.
  
  
  Takže, keď Robie našiel Shaitana, Lamott o tom vedel a niekomu to povedal. A zabil Robiho.
  
  
  "Ešte jedna otázka. Prvý deň, keď som sem prišiel. Toto je pozvánka na koncert. Naozaj si LaMotte myslel, že ti padnem do náručia a začnem ti do uší šepkať štátne tajomstvá?
  
  
  "Nie," odpovedala pomaly. "Bol to môj nápad. Povedal som mu, že si myslím, že by som ťa mohol prinútiť porozprávať sa o svojom prípade. Ale jediné, čo som chcel, bolo byť s tebou sám... požiadať ťa o pomoc.“
  
  
  "A ty si mi plánoval povedať nejaký príbeh o chuligánstve." Dievča má problémy."
  
  
  Zavrela oči. "Mám problém."
  
  
  Zobudím sa.
  
  
  Jej oči sa otvorili a zachvátila panika. "Prosím!" prosila. „Nemôžeš ma len tak opustiť. Ted je nažive a Boh vie, že je mi to veľmi ľúto. Všetko napravím. Pomôžem ti".
  
  
  "Tokyo Rose povedala to isté."
  
  
  "Naozaj! Budem. Ja... niečo sa naučím od Boba a poviem ti to."
  
  
  Vzal som cigarety z postele. Jednu som si zapálil a batoh som si dal do vrecka. Zdá sa, že som jej návrh trochu premyslel. „Vidíš,“ povedal som, „keby sa tvoj priateľ Lamott dozvedel, že som tu a ty sa zrazu pýtaš, bol by dosť bystrý na to, aby to dal dokopy. To znamená, že si mŕtvy"
  
  
  Podišiel som k dverám a potichu ich otvoril. V sále nikto nie je. Oči sa nepozerajú. Zvuky chrápania z LaMotteovej izby. Vošla som dnu a zavrela dvere. Odložil som cigaretu v popolníku pri kresle.
  
  
  "Dobre," povedal som. "Potrebujem informácie a chcem ich dnes večer."
  
  
  Ťažko prehltla. "Si si istý, že Bob nebude vedieť, že si tu bol?"
  
  
  zdvihol som obočie. "Nikdy nepoviem."
  
  
  Povzdychla si a prikývla.
  
  
  Usmial som sa a odišiel.
  
  
  Tak či onak, fungovalo to a bol som s tým spokojný. Možno získa nejaké informácie. Veľmi som o tom pochyboval, ale možno by mohla. Na druhej strane – a čo je pravdepodobnejšie – keby bol Lamothe chytrý, vedel by, že som tam.
  
  
  V Jacquelininej izbe boli dva ohorky cigariet.
  
  
  Okuli so zlatým hrotom, čitateľné ako znamenie. Nápis s nápisom "Bol tu Carter."
  
  
  Vrátil som sa hore a išiel do postele. Leila tam bola, stále tvrdo spala.
  
  
  Bola som strašne unavená, bolo mi to jedno.
  
  
  
  
  
  
  Kapitola dvanásta.
  
  
  
  
  
  Snívalo sa mi, že ležím niekde v púšti, obklopený obrovskými oranžovými kameňmi a kamene sa zmenili do tvaru diabla a začali dýchať oheň a dym. Cítil som teplo a vlastný pot, no z nejakého dôvodu som sa nemohol pohnúť. V opačnom smere boli fialové hory, chladné a tienisté, a v diaľke osamelý jazdec na bronzovej kobyle. Predo mnou sa zo zeme zdvihol hladký kameň. Bolo to napísané na kameni. Prižmúril som oči, aby som si prečítal: "Tu leží Nick Carter." Pocítil som niečo studené na boku mojej hlavy. Pokrútil som hlavou. Ani sa nepohol, otvorila som oči.
  
  
  Bob Lamott stál nado mnou. „Niečo studené“ bola hlaveň pištole. Pozrel som sa doľava. Posteľ bola prázdna. Leila tam nebola.
  
  
  Moje myšlienky sa vrátili na predchádzajúcu scénu. Dnes ráno stojím na chodbe. Stál pred Lamotteovými dverami. Zváženie hodnoty invázie. vzdal som to. Prebehol som najpravdepodobnejší scenár a rozhodol som sa, že dialóg sa nebude hrať.
  
  
  Ja (moja zbraň mierila priamo na jeho hlavu): Dobre, Lamott. Povedz mi, pre koho pracuješ a kde ich nájdem.
  
  
  Lamott: Ak to neurobím, zabiješ ma, však?
  
  
  Ja: To je všetko.
  
  
  Lamott: A dáte mi päť, ak to urobím? Ťažko tomu uverím, pán McKenzie.
  
  
  Ja: Riskni.
  
  
  Lamott (z ničoho nič vytiahne nôž a nemotorne ma bodne do boku): Fuj! Oh!
  
  
  Ja: Bam!
  
  
  Nie je to tak, že by som si myslel, že LaMotte je hrdina. Muži, ktorí nosia kravaty za päťdesiat dolárov, si radi nechávajú krk chránený. Len som si myslel, že ocení šance. Keby neprehovoril, musel by som ho zabiť. Keby prehovoril, musel by som ho zabiť. Čo by som mohol urobiť? Nechať ho nažive, aby varoval Al-Shaitan? Presunú svoju skrýšu skôr, ako sa tam dostanem, a na čo narazím, bude pasca. A Lamott bol dosť chytrý, aby to dovolil. Takže namiesto toho, aby mi dal akúkoľvek odpoveď - inú ako možno nesprávnu - sa ma pokúsil zabiť a ja by som musel zabiť jeho. (Toto bol scenár so šťastným koncom.) V každom prípade by som nezískal žiadne skutočné informácie a pravdepodobne by som zabil cennú stopu.
  
  
  A tak som odišiel od LaMotteových dverí a myslel som si, že s ním urobím niečo iné.
  
  
  To je všetko.
  
  
  "No, konečne si sa zobudil," povedal. "Ruky hore."
  
  
  Lamothe bol oblečený ako tisíc dolárov a z tváre mu prúdili vlny Zizani. Sarah povedala, že je "celkom pekný" - muž, ktorý prišiel a predstieral, že je Jens - ale zdal sa mi ako rozmaznané dieťa. Pysky sú príliš mäkké. Pochmúrne oči.
  
  
  "Áno," povedal som. "Ďakujem za službu." Je pekelné zobudiť sa na zvoniaci budík. Takže teraz, keď som hore, čo ti môžem ponúknuť?"
  
  
  Usmial sa. "Mohol by si zomrieť. Myslím, že mi to bude vyhovovať."
  
  
  Smial som sa. "To by nebolo múdre, Lamott." Najprv sa váš hlas zaznamená na pásku. Naštartoval si auto, keď si otvoril dvere." Začal sa obzerať po miestnosti. "Uh," povedal som. "Pochybujem, že to nájdeš, ak budeš celý deň hľadať." Zahryzla som si do pery. "Ak máte čas tak dlho hľadať."
  
  
  Nemohol to nájsť, pretože to tam nebolo. Viem, že je to nepríjemné, ale niekedy klamem.
  
  
  „Teraz ide o to,“ pokračoval som pokojne, „že moji priatelia vedia niekoľko faktov, ktoré som doteraz nazbieral. Vrátane: „Pozeral som sa naňho,“ fakt vašej prítomnosti. Ak ma zabiješ, si mŕtvy. Ak necháš žiť mňa, nechajú žiť teba, ak sa pomýliš a privedieš nás k Šajtánovi."
  
  
  Prižmúril oči a snažil sa ma prečítať. Pištoľ zostala nehybná, teraz mierila na moju hruď. Istá časť zo mňa sa chcela smiať. Zbraňou bola Beretta kalibru 25. Pištoľ Jamesa Bonda. No, samozrejme, Lamott bude mať zbraň Jamesa Bonda.
  
  
  Pokrútil hlavou. "Nemyslím si, že ti verím."
  
  
  "Tak prečo ma nezabiješ?"
  
  
  "Plne mám v úmysle to urobiť."
  
  
  „Ale nie skôr... čo? Ak by si mal na mysli iba vraždu, zastrelil by si ma skôr, ako sa zobudím."
  
  
  Bol nahnevaný. "Nemám rád, keď ma niekto povyšuje." Znel otrávene. „Najmenej, keď to robia potenciálne mŕtvoly. Chcem, aby si mi povedal, koľko toho vieš. A komu, ak vôbec, ste to povedali."
  
  
  Ja: A zabiješ ma, ak to neurobím, však?
  
  
  Lamott: To je všetko.
  
  
  Ja: A necháš ma žiť, ak to urobím? Neverím, pán Lamott.
  
  
  Lamott: Snicke...
  
  
  Ja (moja ruka mrští vpred so silným úderom, ktorý mu vyrazí Berettu z ruky, moje nohy sa kývajú dopredu a padajú na podlahu, moje koleno sa zdvihne, aby som pozdravil jeho žalúdok, a moja ruka je ako sekáčik na jeho chrbte. krk, kým ešte stále spadol dopredu od úderu do brucha): A teraz - čo povieš, čo si chcel vedieť?
  
  
  Lamott (zostúpi, ale potom ma vezme so sebou, teraz na mňa, ruky na mojom krku a spona na opasku mi robí dieru v bruchu): Uf! Oh!
  
  
  Ja: Bam!
  
  
  Ten hlúpy bastard vytiahol moju zbraň spod vankúša a dal si ju do vrecka bundy. To je všetko, zistil som, keď som mu vyberal vrecká.
  
  
  Z úst mu tiekla krv a na boku bundy sa mu tvorila škvrna. Keby bol nažive, bol by šialenejší ako peklo. Taký dobrý oblek je zničený.
  
  
  Strčil som do jeho tela, prehľadal jeho vrecká a našiel kľúče. Na ničom inom mu nezáležalo. Prečítajte si jeho ID, ako som si myslel. "Robert Lamott z Fresco Oil." Adresa bydliska bola ulica v Damasku.
  
  
  Začal som sa obliekať.
  
  
  Dvere sa otvorili.
  
  
  Leila v bavlnenej sukni a blúzke. Vlasy má zapletené do vrkoča. Malá škvrna lepkavého jahodového džemu šťastne spočívala blízko jej úst. "Si hore," povedala. "Nechcel som ťa zobudiť, tak som išiel na raňajky..."
  
  
  "Čo sa stalo?" Povedal som. - "Nikdy si nevidel telo?"
  
  
  Zavrela dvere a oprela sa o ne, videl som, že jej je ľúto, že si dala prestávku...
  
  
  "Kto je on?" Povedala.
  
  
  „Muž, ktorý mal zostať v posteli. Budeme to riešiť neskôr. Medzitým chcem, aby si mi urobil láskavosť."
  
  
  Povedal som jej o láskavosti. Išla to urobiť.
  
  
  Na dvere som zavesil nápis Nerušiť a prešiel som do LaMotteovej izby.
  
  
  Dvetisíc amerických dolárov. Štrnásť oblekov, tri desiatky košieľ a rovnaký počet kravát. Poldruha libry kvalitného heroínu a malé kožené puzdro Gucci so všetkými zbraňami. Nie presne to, čo mal Gucci na mysli.
  
  
  Nič viac. Žiadne kontroly. Žiadne písmená. Žiadna čierna kniha s telefónnymi číslami. Išiel som k jeho telefónu.
  
  
  "Áno Pane?" Operátorov hlas bol radostný.
  
  
  Toto je pán Lamott z 628. Chcel by som vedieť, prosím, či mám nejaké správy? "
  
  
  "Nie, pane," povedala. "Iba ten, ktorý máš dnes ráno."
  
  
  "Ten od pána Pearsona?"
  
  
  "Nie, pane," povedala, "od pána el-Yamarouna."
  
  
  "Ó áno. Toto. Mám to. Operátor, rád by som vedel, že – možno sa dnes večer odhlasujem a potrebujem vypísať výdavkový účet – mám veľa nevybavených medzimestských hovorov?“
  
  
  Povedala, že sa budem musieť porozprávať s niekým iným. Takže len sekundu, pane. Klikať, klikať, volať.
  
  
  Len ten telefonát som zavolal do Ženevy. Zapísal som si číslo.
  
  
  Požiadal som o spojenie s externým operátorom a zavolal som Kelly o vrátenie peňazí.
  
  
  Povedal som mu, čo som sa naučil od Jacqueline. Kelly zapískala. "Je to takmer dosť na to, aby som spal sám." Odmlčal sa a dodal: "Takmer, povedal som."
  
  
  "Mali ste možnosť pozrieť si hotel?"
  
  
  "Áno a nie. Toto miesto je hlučné. Po celý čas okupuje podlahu istý ropný šejk z Abú Zabí. Guy má štyri manželky, tucet asistentov a personál osobných sluhov. vlastného kuchára."
  
  
  "Tak čo to má spoločné s nami?"
  
  
  „Len som si myslel, že by ste chceli vedieť, prečo je váš účet za plyn a elektrinu taký vysoký. Nebuď taký netrpezlivý, Carterová. S nami to má spoločné to, že všade majú bezpečnosť, pretože šejk je v ich trezore. A keďže nemôžem žobrať ani kupovať informácie, musím sa ich pokúsiť ukradnúť, viete? A spôsob, akým sú veci poskladané, ukradnúť zoznam hostí na týždeň, s ktorým Robie telefonoval, je asi také ťažké ako vykradnúť miliónovú lúpež. Jediné, čo vám môžem povedať z toho, že som sa vypytoval, je, že ten týždeň sa konala ropná konferencia. Hotel bol preplnený americkými typmi a množstvom arabských šejkov z Mexického zálivu.“
  
  
  "A čo personál hotela?"
  
  
  "Nič zaujímavé. Úplná prezentácia však bude trvať niekoľko dní. A mimochodom, čo hľadám? Priateľ alebo nepriateľ? Zavolal mi Robbie.
  
  
  Bol som kamarát, aby som získal informácie, alebo zavolal podozrivému, aby viedol prípad?
  
  
  "Áno presne."
  
  
  "Áno, čo presne?"
  
  
  "To je presne tá otázka."
  
  
  "Si rozkošná, Carterová, vieš o tom?"
  
  
  "To mi povedali, Kelly." To mi povedali."
  
  
  Zložil som a podišiel k LaMotteovej skrini. Videl som veľký kufor Vuittonky. Batožina v hodnote dvetisíc dolárov. Nemohli ste si kúpiť drahšiu rakvu. O dvadsať minút neskôr bol Lamott vnútri. Pohrebná služba bola jednoduchá, ale vkusná. Povedal som "Bon Voyage" a dodal "Amen."
  
  
  Leila sa vrátila z nákupnej cesty. Niesla veľký kôš drúzov.
  
  
  "Máš problémy?"
  
  
  Pokrútila hlavou.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. Bolo tridsať. "Dobre," povedal som. "Tak radšej poďme."
  
  
  
  
  
  
  Trinásta kapitola.
  
  
  
  
  
  Viac ako dvesto ľudí sa zhromaždilo v tanečnej sále na prednáške Dr. Raada o islamskej kultúre, zaplnili rady skladacích stoličiek obrátených k zahalenej plošine mikrofónmi, naplnili vzduch zdvorilým kašľom a jemnou vôňou parfumu.
  
  
  Dav tvorili väčšinou turisti, väčšinou Američania a väčšinou ženy. Prednáška mala byť súčasťou balíka spolu s bezplatnými letiskovými transfermi, autobusovou prehliadkou mesta a špeciálnym nočným poznávacím zájazdom. Bola tam aj trieda stredoškolákov a asi dvadsať Arabov, niektorí v oblekoch a bielych keffiyeh, pokrývkach hlavy typických arabských mužov. Zvyšok sa skrýval vo splývavých róbach, plnších pokrývkach hlavy a tmavých okuliaroch.
  
  
  A potom tu boli Mackenzie - Leila a ja. Len Leila nepotrebovala tmavé okuliare na maskovanie. So sivým a čiernym závojom a plášťom podobným stanu bola prakticky zamaskovaná ako čap látky.
  
  
  Bolo to to najlepšie, čo som mohol vymyslieť, a nebolo to zlé. Spomenul som si na nápis vo vestibule a poslal som Leilu, aby nám kúpila oblečenie a naverbovala gang Arabov v kompletných uniformách.
  
  
  Spôsob, ako opustiť mesto bez toho, aby vás niekto sledoval.
  
  
  Na otázky z publika odpovedal doktor Jamil Raad. Raad bol malý, kyslý muž s prepadnutými lícami a krátkozrakými očami. Hafiya zarámovala jeho prižmúrenú tvár a prinútila ho pozrieť sa cez okno so závesom.
  
  
  Bola islamská kultúra westernizovaná?
  
  
  Nie Je modernizovaný. Odpoveď pokračovala. Dámy začali vŕzgať na stoličkách. Boli štyri hodiny.
  
  
  V zadnej časti miestnosti sa objavili čašníci, priniesli podnosy s kávou a koláčmi a položili ich na bufetový stôl.
  
  
  Študent sa postavil. Má Raad komentár k dnešným únosom?
  
  
  Hluk v miestnosti. Otočil som sa na Leilu. Pokrčila plecami nad záhybmi závoja.
  
  
  "Myslíš, predpokladám, piatich Američanov." Je to nešťastné,“ povedal Raad. "Nešťastné. Ďalej?"
  
  
  Hum-hum. Väčšina ľudí sa správy dozvie až večer. Dav tiež nepočul o únosoch.
  
  
  "Aký druh Američanov?" - skríkla žena.
  
  
  "Ticho prosím!" Raad narazil na plošinu. „Toto je téma, pre ktorú tu nie sme. Teraz sa vráťme ku kultúrnym problémom." Sledoval publikom kultúru. Zo začiatku to tak väčšinou nebolo.
  
  
  Stredoškolák stále stál. Keďže jasne prehral boj s akné, nemal v úmysle utrpieť ďalšie porážky. „Američania,“ povedal, „je ďalších päť amerických milionárov. Boli na akejsi každoročnej poľovačke. Sú sami v nejakej súkromnej chatke v lese. A Al-Shaitan ich dostal." Pozrel na Raada. "Alebo by som mal povedať, že ich Al-Shaitan oslobodil."
  
  
  Hum-hum.
  
  
  Dieťa sa posunulo ďalej. "Opäť žiadajú sto miliónov dolárov." Sto miliónov dolárov pre každého. A tentoraz je lehota desať dní.“
  
  
  Hum. Oh. Úder kladivom.
  
  
  "Stále majú tých štyroch ďalších mužov, však?" Bol to hlas ženy v strednom veku z davu. Zrazu dostala strach.
  
  
  Ja tiež. Cieľom bolo deväť Američanov a čistý zisk bol deväťsto miliónov. Oprava. Teraz to bola tučná miliarda. Deväť núl s vedúcou jednotkou. Foxove peniaze už mali.
  
  
  A mal som desať dní.
  
  
  Stredoškolák začal odpovedať.
  
  
  Raad udrel dlaňou na plošinu, akoby sa snažil potlačiť emócie, ktoré sa plazili a bzučali po miestnosti. „Myslím si, že naše stretnutie sa tu skončilo. Dámske. Páni. Pozývam vás, aby ste zostali a užili si nejaké občerstvenie.” Raad náhle opustil pódium.
  
  
  Chcel som odtiaľ sakra vypadnúť. Rýchlo. Chytil som Leilu za ruku a pozrel na jedného z našich Arabov. Začal si, ako my ostatní, raziť cestu
  
  
  von z dverí. Ako my všetci, ani on sa ďaleko nedostal.
  
  
  Okolo nás sa rojili Američanky. Boli sme predsa skutoční Arabi. Skutočná exoticko-barbarská vec. V súčasnosti sú tu aj darebáci. Žena s kučeravými sivými vlasmi a plastickým nápisom „Ahoj, ja som Irma“ pripnutým na svetri, mi venovala varovný pohľad votrelca. Našim smerom mieril aj Raad. Zašepkal som Leile, aby som ho rozptýlil. Úlohu Araba pre Raada som nezvládol. Dvere do haly boli otvorené dokorán a obidva známe tiene hľadeli dovnútra. Layle sa podarilo naraziť do Raada. V čase, keď ho požiadala o tisíc odpustení - jednu po druhej - Raada bol pohltený kruhom turistov.
  
  
  Dobrý deň, ja som... šiel ku mne. Zdalo sa, že jej celé meno je Ahoj, ja som Martha.
  
  
  Miestnosť hovorila o násilí a hrôze. Pripravil som sa na nejaký druh útoku.
  
  
  „Chcem, aby si mi niečo povedal,“ začala. Prehrabala sa v taške a vytiahla brožúru s názvom „Great Deeds of Islam, Courtesy of Liberty Budget Tours“. "Toto je báseň o rubínovej jachte...?"
  
  
  "Rubaj," povedal som.
  
  
  „Rubínová jachta. Chcel som vedieť - kto je autorom?
  
  
  Prikývol som a zdvorilo sa usmial: "Khayyam."
  
  
  "Ty!" začervenala sa. "Môj Bože! Francis - nikdy neuhádnete, kto som tu! Francis sa usmial a vykročil smerom k nám. Francis priviedol Madge a Adu.
  
  
  "Ni gonhala mezoot," povedal som Marthe. "Nehovorim po anglicky." cúvol som.
  
  
  "Ach!" Marta vyzerala trochu zahanbene. "V tom prípade nám povedz niečo arabské."
  
  
  Leila zorganizovala našu coming out párty. Čakali ma v skupinke pri dverách.
  
  
  "Ni gonhala mezoot." zopakoval som ten blábol. Marta sa pripravila a chytila ma za ruku.
  
  
  "Nee gon-holler mezoo. Čo to teraz znamená?"
  
  
  "Ach, zdravíčko," usmiala som sa. "Ach salud byul zhet."
  
  
  Oslobodila som sa a išla k dverám.
  
  
  Prešli sme cez halu priamo okolo miesta sledovania; Sedem Arabov, zahalených látkou, nahlas a vrúcne diskutuje. "Ni gonhala mezoot," povedal som, keď sme prechádzali okolo a všetci sme nastúpili do zaprášeného Roveru, ktorý nás čakal pred dverami.
  
  
  Z mesta sme odišli bez náznaku chvosta.
  
  
  Na chvíľu som sa cítila veľmi múdra.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  "Kam ideme teraz?"
  
  
  Leila a ja sme boli v terénnom vozidle sami. Stále sme boli oblečení ako Arabi. Smerovali sme na sever. Zapol som rádio a našiel som štipľavú blízkovýchodnú hudbu.
  
  
  "Čoskoro uvidíš."
  
  
  Odpoveď sa jej nepáčila. Našpúlila pery a pozrela sa priamo pred seba.
  
  
  Otočil som sa a pozrel na ňu, ktorá sedela vedľa mňa. Odhrnula závoj, ktorý jej zakrýval tvár. Jej profil bol dokonalý. Priame a kráľovské. Pozeral som sa príliš dlho a ona sa začala červenať. "Zabiješ nás, ak nebudeš sledovať cestu," varovala.
  
  
  Usmial som sa a otočil som sa, aby som sa pozrel na cestu. Natiahol som sa, aby som zmenil rozhlasovú stanicu a ona povedala: „Nie, robím to. Čo máš rád?"
  
  
  Povedal som jej všetko, čo nehrčalo. Našla klavírnu hudbu. Povedal som, že je to v poriadku.
  
  
  Prechádzali sme kilometrami pomarančových hájov, keď sme smerovali na sever cez okupované Jordánsko, oblasť známu ako Západný breh. Žijú tu Palestínčania. A Jordánci. A Izraelčania. Kto vlastní pozemok a komu by mal patriť, to sú otázky, ktoré si kladú už dvadsaťpäť rokov v konferenčných miestnostiach, baroch a niekedy aj vo vojnových miestnostiach, no pôda naďalej prináša ovocie, rovnako ako pred pár rokmi. . tisíc rokov, možno vediac, ako to Zem vždy robí, že prežije všetkých svojich súperov. Že ich nakoniec bude vlastniť pozemok.
  
  
  Natiahla sa a vypla rádio. "Možno by sme sa mohli porozprávať?"
  
  
  "Samozrejme. Čo máš na mysli?"
  
  
  "Nie. Myslím, možno hovoríme po arabsky."
  
  
  "Mmm," povedal som, "trochu som na ňom hrdzavý."
  
  
  "Ni gonhala mezoot," usmiala sa. "Nerobím si srandu."
  
  
  "Poďme. Buď úprimný. Bolo to len predstieranie. V skutočnosti hovorím arabsky ako môj materinský jazyk.“ Pozrel som sa na ňu a usmial sa. "Rodený Američan"
  
  
  Ďalšiu polhodinu sme teda strávili precvičovaním arabčiny a potom sme sa zastavili v kaviarni na obed.
  
  
  Bola to arabská kaviareň - toto je qahwa - a objednal som si akel zo suffragah v celkom prijateľnej arabčine, pomyslel som si. Ak by bol môj prízvuk vypnutý, mohlo by to znamenať dialekt. Ako môže znieť južanský ťahák Yankee. Leila dospela k rovnakému záveru. "To je dobré," povedala, keď čašník odišiel. "A vyzeráš, myslím, celkom... autenticky." Študovala moju tvár.
  
  
  Tiež som ju študoval pri malom stolíku pri sviečkach. Oči ako kúsky dymového topásu, veľké a okrúhle, oči; pleť ako nejaký živý satén,
  
  
  a pery, ktoré ste chceli obkresliť prstami, aby ste sa uistili, že si len nepredstavujete ich krivky.
  
  
  A potom to bude musieť všetko znova skryť pod záhyby tohto čierneho závoja.
  
  
  "Tvoja farba," povedala, "tiež nie je zlá. A okrem toho je to dôvod na obavy,“ ukázala na dĺžku môjho tela.
  
  
  Povedal som; "Panny by si také veci nemali všímať."
  
  
  Jej tvár očervenela. "Ale agenti musia."
  
  
  Čašník priniesol dobré biele víno s ostrou vôňou. Začal som premýšľať o osudoch. Premýšľal som, či to všetko bolo súčasťou ich plánu. Ležím nahý na arizonskom slnku. Naozaj ma pripravovali na to, aby som bol známy ako Arab? Dokonca aj vtedy, keď som premýšľal o tom, že prestanem fajčiť a - čo povedala Millie - začal som filozofovať, citujúc Omara Khayyama?
  
  
  Zdvihol som pohár k Leile. „Pite - pretože neviete, odkiaľ pochádzate alebo prečo; pite - lebo viete, prečo a kam idete." Vypil som svoj pohár.
  
  
  Slušne sa usmiala. "Rád cituješ Khayyama?"
  
  
  "No, je to chladnejšie ako spievať si do ucha 'Old Black Magic'." Nechápala. Povedal som: "To je jedno." Nalial som viac vína. „Boli tam dvere, ku ktorým som nenašiel kľúč; bol tam závoj, cez ktorý som nevidel; porozprával trochu o Mne a Tebe - a potom už nebolo Ty a Ja." fľaša. "Áno. Mám rád Khayyam. Je to celkom krásne."
  
  
  Stisla pery. „Toto je tiež veľmi dobrý nápad. Už sa viac nerozprávaj o tebe a o mne." Napila sa vína.
  
  
  Zapálil som si cigaretu. „Bolo to myslené ako meditácia o smrteľnosti, Leila. Môj odhad je priamejší. Každopádne by som chcel hovoriť o Tebe. Odkiaľ si? Ako si sa sem dostal?"
  
  
  Usmiala sa. "Fajn. Som z Rijádu."
  
  
  "Arábia".
  
  
  "Áno. Môj otec je obchodník. Má veľa peňazí."
  
  
  "Ďalej."
  
  
  Pokrčila plecami. „Študujem na univerzite v Jeddahu. Potom získam štipendium na štúdium v Paríži a otec ma po veľkých ťažkostiach pustí. Len o šesť mesiacov neskôr mi zavolal domov. Späť do Arábie." Zastala.
  
  
  "A?"
  
  
  "A stále očakávam, že budem nosiť závoj." Stále jazdím načierno. Nemám povolenie na získanie licencie." Sklopila oči. „Vydávam sa za obchodníka v strednom veku. Tento muž už má tri manželky."
  
  
  Obaja sme mlčali. Zdvihla zrak, ja som sa jej pozrel do očí a obaja sme boli ticho.
  
  
  Nakoniec som povedal: „A Shin Bet. Ako ste ich kontaktovali?
  
  
  Znova sklopené oči. Malé pokrčenie plecami. „Utekám z domu. Vraciam sa do Paríža. Tentokrát je však všetko inak. Vlastne nemám školu ani priateľov. Snažím sa byť západný, ale som len osamelý. Potom stretnem Suleimonovcov. izraelská rodina. Sú pre mňa úžasné. Hovoria poď s nami. Návrat do Jeruzalema. Pomôžeme vám vyrovnať sa." Zastala a oči sa jej zaleskli. "Musíš pochopiť. Boli ako moja rodina. Alebo ako rodina, o ktorej som vždy sníval. Boli srdeční, milí a blízko seba. Veľa sa smejú. Hovorím im, že prídem. Letia domov a ja im hovorím, že sa k nim pripojím budúci týždeň. Len oni sú zabití na letisku v Lode."
  
  
  "Teroristický útok."
  
  
  "Áno."
  
  
  Ďalšie ticho.
  
  
  „Takže ešte prídem. Idem do vlády a ponúkam svoje služby."
  
  
  "A robia z teba brušnú tanečnicu?"
  
  
  Mierne sa usmiala. "Nie. Robím veľa iných vecí. Ale môj nápad bol brušný tanec."
  
  
  Bolo o čom premýšľať.
  
  
  Jedlo prišlo a ona sa otočila k tanieru, stíchla a začervenala sa, keď som sa na ňu pozrel. Čudná pani. Zábavné dievča. Napoly východ, napoly západ a ocitli sa na pokraji rozporu.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Vyšiel mesiac v splne. Lover's moon alebo sniper's moon, podľa toho, ako sa na veci pozeráte. Posledné míle sme prešli v tichosti a zastavili sme sa v mošave, kolektívnej farme, zvanej Ein Gedan. Miesto sa za desať rokov zmenilo, ale našiel som správnu cestu, správny pozemok a drevený statok s tabuľou „Lampek“.
  
  
  Poklonil som sa mužovi, ktorý otvoril dvere. "Prepáčte, dobrý pane," povedal som po arabsky. Rýchlo prikývol a tváril sa ostražito. Znova som sa uklonil a stiahol si šatku. Obočie mu vystrelilo.
  
  
  "Nick Carter?"
  
  
  "Čakali ste, možno, pani Nussbaumová?"
  
  
  Uri Lampek ma objal a začal sa široko usmievať. „Si posol! Vstúpte." Pozrel na Leilu a potom späť na mňa. "Vidím, že stále robíš ťažké úlohy."
  
  
  Zaviedol nás do malej sparťanskej izby, pohostil nás čajom, koňakom, jedlom; povedal nám, že Raisa, jeho žena, spí; zívol a povedal, potrebujem niečo súrne alebo potrebujem len posteľ?
  
  
  Pozrel som sa na Leilu. "Dve postele," povedal som.
  
  
  Filozoficky pokrčil plecami. "Šťastie pre teba, to je všetko, čo mám."
  
  
  Zaviedol nás do izby s poschodovými posteľami, povedal „Shalom, chlapče,“ a nechal nás samých.
  
  
  Vzal som si horné lôžko.
  
  
  Zavrel som oči.
  
  
  Stále som počul, ako sa Layla podo mnou pohybuje.
  
  
  Privádzalo ma do šialenstva, že som ju nemohol vidieť.
  
  
  Zbláznil by som sa, keby som ju videl.
  
  
  
  
  
  
  Kapitola štrnásta.
  
  
  
  
  
  Najvýraznejšia je časť Sýrie, ktorú Izrael obsadil v októbrovej vojne. Asi desať míľ hlboké a pätnásť míľ široké, rozprestiera sa na východ od Golanských výšin. Okraj rímsy bol líniou prímeria. Len oheň ešte neutíchol. Bolo to mnoho mesiacov po „konci vojny“ a sýrske delostrelectvo stále strieľalo a ľudia umierali na oboch stranách, len to nenazývali vojnou.
  
  
  Beit Nama bol štyri míle východne od línie. Štyri míle hlboko na sýrsku stranu. Chcel som ísť do Beit Nama. Moja najlepšia bola hlavná úloha Yousefa a hlavná úloha Yusefa bola Beit Nama. Kde Ali Mansour, ktorý mohol alebo nemusel byť zapojený do únosu, ktorý mohol alebo nemusel byť spojený s Leonardom Foxom, môže, ale nemusí stále žiť.
  
  
  A to bol môj najlepší nápad.
  
  
  Dostať sa tam bolo tiež dosť pochybné.
  
  
  Na túto tému sme diskutovali celé dopoludnie. Uri, Raisa, Leila a ja si dávame šálku kávy v Lampkovej kuchyni. Moja mapa bola rozložená na drevenom stole a na suveníroch zbierala škvrny od kávy a džemu.
  
  
  Jedným zo spôsobov je vrátiť sa na juh a prejsť do Jordánska. Žiaden problém. Hranica s Jordánskom bola normálna. Odtiaľ pôjdeme na sever, prejdeme do Sýrie – tam je veľký problém – a zadnými dverami sa dostaneme do Beit Nama. Úloha je nemožná. Aj keby nás naše dokumenty zaviedli do Sýrie, línia prímeria bude obkľúčená jednotkami a prístup do oblasti bude obmedzený. Boli by sme otočení späť na cestu, keby nás neuvrhli do väzenia.
  
  
  Ďalším spôsobom je prejsť cez výšiny a vstúpiť do výbežku na izraelskej strane. Ani nie úplne kačacia polievka. Pohyb sledovali aj Izraelčania. A neexistovala žiadna záruka, že svetový korešpondent alebo dokonca americký agent bude schopný prejsť. A aj keď sa dostanem dopredu, ako prekročíte palebnú líniu?
  
  
  "Veľmi opatrne," zasmial sa Uri.
  
  
  "Veľmi nápomocný." strhol som sa.
  
  
  „Hovorím, že ideme ďaleko. Ideme cez Jordán." Leila sedela s nohami preloženými pod sebou a usadila sa v štýle jogy na drevenej stoličke. Džínsy, vrkoče a vážna tvár. "Akonáhle sa dostaneme do Sýrie, porozprávam sa."
  
  
  "Skvelé, zlatko. Ale čo poviete? A čo poviete sýrskej armáde, keď nás zastaví na ceste do Beit Nama? kopce?"
  
  
  Venovala mi pohľad, ktorý by niektorí považovali za špinavý. Nakoniec pokrčila plecami. "Dobre, vyhral si. Takže sme späť pri vašej pôvodnej otázke. Ako môžeme prejsť cez cestu pred armádou?
  
  
  Najhoršia časť tejto vety bola „my“. Ako som sa mohol dostať cez sýrske zbrane a ako to urobiť, sú dve rôzne veci.
  
  
  Uri prehovoril. Uri sa mohol zdvojnásobiť namiesto Ezia Pinzu. Veľký, silný muž s veľkou, silnou tvárou, väčšinou bielymi vlasmi a výrazným nosom. "Vidím, že sa odtiaľto blížiš k radu." Teda z tejto strany. Ak to pomôže." Prehovoril ku mne, no pozrel na svoju ženu.
  
  
  Raisa len mierne nadvihla obočie. Raisa je jednou z tých vzácnych tvárí. Zvetrané a podšité a s každou líniou vyzerá nádhernejšie. Toto je nádherná tvár, tenké, ale ženské telo a červené, ale prešedivené vlasy po pás, zviazané sponkou vzadu na hlave. Ak mi Osudy dovolia dožiť sa vysokého veku, chcem Raisu na jesenné mesiace.
  
  
  "Pochopím," povedala a začala vstávať. Uri ju opustil.
  
  
  "Neponáhľaj sa," povedal. "Nech urobí prvé rozhodnutie Nick"
  
  
  Povedal som: „Ušlo mi niečo? Čo to je?"
  
  
  Uri si vzdychol. "Je čas," povedal. "Otázkou v dome stále zostáva, ako prekročiť hranicu."
  
  
  "Do pekla s týmto," povedal som. "Prekročím hranicu." Neviem ako. Len to musím urobiť. Počúvaj - Mojžiš rozdelil more, možno peklo rozdelilo Sýrčanov."
  
  
  Uri sa obrátil na Raisu. "Robí tento muž vždy také hrozné slovné hry?"
  
  
  "Myslím, že áno," povedala. "Ale vtedy sme boli mladší."
  
  
  Uri sa zachichotal a znova sa ku mne otočil. "Tak toto je tvoje rozhodnutie?"
  
  
  „Toto je moje rozhodnutie. Tak či onak, budem mať problémy v jazdnom pruhu, ale možno budem mať za sebou aj priateľskú zbraň.“ Otočil som sa na Leilu. "Ako by sa ti páčilo
  
  
  zostať na farme? Som si istý, že Raisa a Uri...“
  
  
  Hlava jej potriasla na silné popretie.
  
  
  "Tak mi to dovoľ povedať inak." Stráviš pár dní na farme."
  
  
  Stále sa triasla. „Dostal som vlastnú úlohu. Musím tam ísť s tebou alebo bez teba. Bude pre mňa lepšie, ak pôjdem s tebou." Pozrela sa na mňa vážne. „A bude pre teba lepšie, keď pôjdeš so mnou.
  
  
  V miestnosti zavládlo ticho. Raisa sledovala, ako Uri sledoval, ako sa ja pozerám na Leilu. Časť o jej vlastnej úlohe boli novinky. Ale zrazu to dávalo veľmi dobrý zmysel. Rýchla dohoda medzi Yastrebom a Vadimom. Šéfovia sa navzájom škrabú po chrbte a ja pracujem ako sprievod.
  
  
  Uri si odkašlal. „A ty, Leila? Súhlasíš s Nickovým plánom?"
  
  
  Pomaly sa usmiala. "Čokoľvek povie, bude správne." Pozrel som sa na ňu a prižmúril oči. Pozrela sa na mňa a mykla plecami.
  
  
  Uri a Raisa sa na seba pozreli. Štyridsaťsedem správ tam a späť za dve sekundy tohto manželského pohľadu. Obaja sa postavili a odišli z miestnosti. Pochopiť to".
  
  
  Otočil som sa na Leilu. Bola zaneprázdnená čistením šálok s kávou a snažila sa nestretnúť môj pohľad. Keď vzala pohár, ktorý som mal pri lakti, jej ruka sa zľahka dotkla môjho ramena.
  
  
  Uri sa vrátil a jeho ruka „to“ pevne zvierala. „To“ bolo zjavne menšie ako chlebník. Súdiac podľa výrazu Uriho tváre, ani „toto“ nebol vtip. "Budeš to strážiť svojím životom a vrátiš mi to." Ešte stále neuvoľnil päsť. "Pomôže vám to prekonať akúkoľvek prekážku na ceste v Izraeli, ale varujem vás, že ak Arabi zistia, že ju máte, radšej sa zastrelíte, ako by ste sa mali nechať vziať." Otvoril dlaň.
  
  
  Dávidova hviezda.
  
  
  Povedal som: "Oceňujem to gesto," Uri. Ale náboženské medaily...“
  
  
  Prestal ma smiať. Veľký veľký smiech. Skrútil slučku v hornej časti medaily, tú, ktorá spájala kotúč s reťazou. Horný trojuholník hviezdy vyskočil a dole bol vyrytý:
  
  
  '/'
  
  
  
  
  A. Aleph. Prvé písmeno hebrejskej abecedy. A. Aleph. Izraelská protiteroristická skupina.
  
  
  Uri Lampek je teda opäť pri tom. V roku 1946 bol súčasťou Irgunu. Demolačný expert. Muž, ktorý chcel nezávislý Izrael a veril v horiace mosty za jeho chrbtom. Keď som ho stretol v roku 1964, pracoval s tímom na vyhľadávanie bômb. Teraz, keď mal päťdesiat, opäť robil veci v noci.
  
  
  "Tu," povedal. "Toto si oblečieš."
  
  
  Vzal som medailu a obliekol som si ju.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Odišli sme v noci. Kým sme boli bez kostýmov, mal som arabské papiere, brilantne kované a zvetrané, a na krku Dávidovu hviezdu z Uri.
  
  
  Môžete tiež cestovať po výšinách v noci. Nie je tu nič k videniu. Plochá, čadičovo čierna plošina posiata troskami troch vojen. Pokrútené, hrdzavé, vyhorené tanky a trosky obrnených transportérov roztrúsené ako náhrobné kamene po skalnatých poliach, spolu s rozbitými domami bez strechy, hrdzavým ostnatým drôtom a nápismi „Nebezpečenstvo!“ Míny!
  
  
  Osemnásť izraelských fariem však existuje mimo ciest a arabskí roľníci sa starajú o svoje polia, chovajú ovce a utekajú, alebo ich to ani netrápi, keď začne ostreľovanie. Všetci sú buď blázni alebo len ľudia. Alebo možno je to to isté.
  
  
  Zastavil nás chlapík s M-16. Ukázal som novinársky preukaz na majstrovstvá sveta a on nám dovolil pokračovať. Len o dvadsať metrov neskôr, za zákrutou, čakala cesta celá blokáda. Guľomet kalibru 30 namontovaný na statíve ukázal nahnevaný prst na rover.
  
  
  Izraelský poručík bol zdvorilý, ale pevný. Najprv mi povedal, že nie som v sebe, aby som šiel niekam na front, že toto je vojna, nech ju nazvú akokoľvek, a nikto mi nemôže zaručiť bezpečnosť. Povedal som mu, že som neprišiel na piknik. Stále povedal nie. Rozhodne nie. Lo. Vzal som ho nabok a ukázal mu medailu.
  
  
  Vrátil som sa do Roveru a išiel som ďalej.
  
  
  Zastavili sme na izraelskej pozícii na nízkej zemi, niekoľko stoviek metrov od sýrskej línie. Toto miesto bolo kedysi arabskou dedinou. Teraz to bol len zber trosiek. Nie vojenské škody. Povojnové škody. Výsledok každodennej paľby sýrskeho delostrelectva cez líniu.
  
  
  „Je to ako predpoveď počasia o nálade ich prezidenta,“ povedal mi izraelský vojak. Volal sa Chuck Cohen. Pochádzal z Chicaga. Podelili sme sa o sendviče a Raisinu kávu, keď sme sedeli na trojmetrovom kamennom plote, ktorý bol kedysi stenou domu. "Desať minút ohňa - len pozdraví." Hodina a celému arabskému svetu povie, že sa môžu dohodnúť na čom chcú, okrem Sýrie.
  
  
  Sýria chce bojovať až do konca."
  
  
  "Veríš tomu?"
  
  
  Pokrčil plecami. "Ak to urobia, ukončíme ich."
  
  
  Priblížil sa izraelský kapitán. Ten, kto sa pozrel na medailu a povedal mi, že urobí čokoľvek, aby pomohol. Kapitán Harvey Jacobs mal tridsať rokov. Silný, unavený, šlachovitý blonďák, ktorý učil výtvarné umenie na univerzite, keď ho nepovolali do vojny, mu Leila naliala kávu z termosky.
  
  
  Jacobs sa ma spýtal, ako prekročím hranicu. Nemal som plán, ale keď som ho mal, určite som mu to povedal. Strieľať z oboch strán nemá zmysel.
  
  
  Jacobsov postoj ku mne bol opatrný. Aleph na krku mi dal nepopierateľný status, no z jeho pohľadu to znamenalo aj problémy. Chcel som ho požiadať o morálnu podporu alebo som ho chcel požiadať o palebnú podporu? Jacobs mal dosť problémov aj bezo mňa. Spýtal som sa ho, či by mi ukázal na mape, kde sa nachádzajú sýrske zbrane. "Všade," povedal. "Ale chceš to na mape, ukážem ti to na mape."
  
  
  Prešli sme cez zničené trhovisko a za mesačného svetla sme došli k veľkej kamennej budove, najvyššej v meste, k starej policajnej stanici. Bol to skvelý postreh a potom skvelý gól. Vo vchode bolo všetko, čo sa zdalo stáť za to. Hrubé dvojité dvere pod kamennou tabuľou s nápisom Gendarmerie de L'Etat de Syrie a dátumom 1929, keď bola Sýria pod francúzskou nadvládou.
  
  
  Išli sme okolo, nie cez dvere a po schodoch vysypaných sutinami dolu do pivnice. Do provizórnej vojnovej miestnosti kapitána Jacobsa. Stôl, niekoľko spisov, jedna holá žiarovka, telefón, ktorý zázračne fungoval. Vytiahol som svoju kartu a on ju pomaly naplnil písmenami X a O; základne, kontrolné stanovištia, veliteľské stanovištia, tanky. Hra piškvorky na celý život.
  
  
  Prešla som si rukou po očiach.
  
  
  "Predpokladám, že to dievča je vycvičené v boji?" Stál naklonený nad stolom a horné svetlo vrhalo štyridsaťwattové tiene na tiene namaľované pod jeho očami.
  
  
  Namiesto odpovede som si zapálil cigaretu a jednu mu ponúkol. Zobral moju cigaretu ako odpoveď. Pokrútil hlavou. "Tak potom si naozaj blázon," povedal.
  
  
  Vo dverách sa objavil vojak; zastavil, keď ma uvidel. Jacobs sa ospravedlnil a povedal, že sa vráti. Spýtal som sa, či môžem použiť jeho telefón, keď bude preč. Snažil som sa skontaktovať s Benjaminom na Lampkovej farme, no nepodarilo sa mi ho vypátrať. Toto môže byť moja posledná šanca.
  
  
  Jacobs sa vrátil a zdvihol telefón. Tri alebo štyrikrát potriasol slúchadlom a potom povedal: „Bloom? Jacobs. Počúvaj. Chcem, aby si odovzdal tento hovor...“ Pozrel na mňa. "Kde?"
  
  
  Do Tel Avivu.
  
  
  "Tel Aviv. Najvyššia priorita. Moje povolenie." Vrátil mi telefón, čím dokázal, že som VIP a on veľmi VIP. Odišiel so svojím vojakom.
  
  
  Dal som Benjaminovo červené telefónne číslo a po desiatich alebo pätnástich minútach sa kvalita statickej elektriny na telefónnej linke zmenila a cez to som počul, ako Benjamin hovorí: "Áno?"
  
  
  "Shandove kúpele," povedal som. "Čo si zistil?"
  
  
  "To miesto je... handra."
  
  
  „Čo je to miesto? Jediné, čo som mal, bolo statické."
  
  
  „Front pre obchod s drogami. Kedysi to bol sklad na prepravu ópia. Ale po uzavretí tureckých makových polí - bwupriprip - začal šéf namiesto toho obchodovať s hashom. Len miestny obchod.
  
  
  "Kto je tu šéf?"
  
  
  "Bwoop-crack-bwwoop-st-crack-t-bwoop."
  
  
  
  
  
  
  "Opäť?"
  
  
  "Toto všetko?"
  
  
  "Áno."
  
  
  "Terhan Kal-rrip-crackle. Toto miesto nevlastní, len ho prevádzkuje."
  
  
  "Je to jeho nápad alebo jeho smer?"
  
  
  "Asi on. Dom je vo vlastníctve Regal, Inc. Spoločnosť Regal, Inc. - Švajčiarska spoločnosť - bwup. Nevieme teda vystopovať, kto je skutočným vlastníkom. A čo ty? Kde je praskanie?
  
  
  
  
  
  
  "Ja..."
  
  
  "Bwoop-crack-sttt-poppp-buzz-zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz"
  
  
  
  
  
  
  Termín.
  
  
  Prepáč, David. A dokonca by som povedal pravdu.
  
  
  O niekoľko minút sa Jacobs vrátil. "Takže?" Povedal.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Urobiť plán mi bude trvať niekoľko hodín."
  
  
  "Mmm," povedal. „Len ťa chcem varovať. Strieľajú na všetko, čo sa hýbe. Môžem ťa kryť z miesta, kde je moja zbraň, ale nemôžem riskovať, že ľudia prídu s tebou. Nie na to, čo by malo byť samovražedným výletom. "
  
  
  "Pýtal som sa ťa?" zdvihol som obočie.
  
  
  "Nie," odpovedal. "Ale teraz sa o teba nemusím báť."
  
  
  Vrátil som sa do Roveru a zavrel oči.
  
  
  Toto nebude fungovať. Bojový plán Scarlett O'Harovej, budem sa o seba báť
  
  
  Zajtrajšok bol tu. A stále som nemal dobré nápady.
  
  
  Plán jeden: nechajte Leilu s kapitánom. Využi moju šancu urobiť to sám. Do pekla s dohodou medzi Yastrebom a Vadimom. Keby som ju opustil, aspoň by bola nažive. Čo bolo viac, ako som mohol zaručiť, keby išla so mnou.
  
  
  Plán dva: otočte sa. Vráťte sa cez Jordánsko alebo choďte hore do Libanonu a skúste to predstierať cez sýrsku hranicu. Ale druhý plán neobstál na tom istom mieste ako predtým. K Beit Nama by som sa ani nepriblížil. Prečo bolo toto miesto tak blízko pri čiare?
  
  
  Plán tri: presuňte Beit Nama. Veľmi vtipné.
  
  
  Plán štyri – no tak, musia byť štyri.
  
  
  Začala som sa usmievať.
  
  
  Plán štyri.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Leteli guľky. Chýbajú nám hlavy, ale nie dosť. Práve svitalo a my sme boli ľahkou korisťou; po poli bežia dve arabské postavy. Skočil som za kameň a vystrelil, pričom som opatrne zamieril: Bezva!
  
  
  Naznačil som Leile, aby skúsila viac záberov. Švihni! Boeing! Guľky sa rozleteli po skale, za ktorou som sa skrýval. Príliš blízko. Toto ma nahnevalo. Zdvihol som pušku a zamieril; Bezva! Strela zasvišťala priamo nad Jacobsovou hlavou. Rat-a-tat-tat. Dostal správu. V ďalšom kole mieril na mňa, minul ma o yard.
  
  
  Sýrske zbrane ešte nezačali. Pravdepodobne boli zaneprázdnení dopingom. Izraelská paľba nebola namierená proti nim. Bol zameraný - áno! - dve arabské postavy bežiace po poli. Idioti! čo robili? Pokúšate sa utiecť cez izraelské hranice? Rat-a-tat-tat. Jacobs opäť zasahuje. Bezva! Moja strela skutočne vypadla. Leila sa potkla a spadla na kameň.
  
  
  "Si v poriadku?" zašepkal som.
  
  
  "Prekliatie!" Povedala.
  
  
  "Si v poriadku. Pokračujme".
  
  
  Skúsili sme ďalších päť metrov. Jacobsove strely zostali na yarde.
  
  
  A tak Sýrčania spustili paľbu. Ale nie pre nás. Plán vyšiel. Izraelské delá teraz strieľali na Sýrčanov a niekde za čiarou sa ozval ťažký výstrel, keď tanková pištoľ zatienila sovietsku T-54 o 105 milimetrov. Keď sme s Laylou prekročili hranice, armády sa navzájom zdvorilo a zapojili.
  
  
  Zrazu sme narazili na sýrskeho vojaka.
  
  
  "Mann!" vyzval. (Počúvaj, kto ide?)
  
  
  "Bassem Aladeen," usmial som sa. Moje meno. Uklonil som sa: "Salaam." Zamračil sa. "Imraa?" (Žena?) Pokrčil som plecami a povedal som mu, že je to moja batožina. Povedal mi, aby som ho nasledoval, pričom na mňa mieril samopalom. Ukázal som Leile. Ten gestom odmietol. "Nechaj ženu."
  
  
  Teraz som vstupoval do sýrskej vojnovej miestnosti. Ďalšia kamenná budova. Ďalší kus sutiny. Ďalší stôl s ďalšou holou žiarovkou. Ďalší kapitán, unavený a nahnevaný. Modlil som sa k viacjazyčnému bohu Berlitz, aby mi moja dobrá arabčina pomohla prejsť.
  
  
  Vybral som si identitu. Pokorný, netrpezlivý, trochu hlúpy. Kto iný ako blázon by urobil to, čo ja? Špión, to je kto. Musel som byť buď špión alebo hlupák. Počítal som s takmer dokonalou nelogickosťou, ktorá vždy odsúdi najlogickejšie mysle na smrť. Hranicu som prekročil hrubo, otvorene; vystrelili zozadu izraelské jednotky. Bol to taký zjavný spôsob, ako poslať špióna, že by nikto neveril, že by to jeho nepriateľ urobil. Čo zjavne nemôže byť pravda. Toto je nelogická logika vojny.
  
  
  Vojak pri dverách mi vzal pušku. Usmiala som sa, uklonila sa a prakticky som mu poďakovala. Znovu som sa uklonil sýrskemu kapitánovi a začal som sa rozprávať, usmievajúc sa, vzrušený, slová sa valili jedna cez druhú. Alf Shukur - tisíc vďaka; Držali ma nepriatelia (adouwe, spomenul som si), držali ma v mojej kariyi, v mojej dedine. Ila ruka al-an - doteraz ma držali, ale vybil som mu vlasy a zobral mu musad - ukázal som na pušku, o ktorej som tvrdil, že ju ukradol - a potom, min fadlak, prosím ok kapitán, našiel som svojho imra a narazil do džabalu. Ďalej som sa ukláňal, usmieval a slintal.
  
  
  Sýrsky kapitán pomaly pokrútil hlavou. Vypýtal si moje doklady a znova pokrútil hlavou. Pozrel sa na svojho asistenta a povedal: "Čo si o tom myslíš?"
  
  
  Asistent povedal, že si myslí, že som hlupák so základmi. Šťastný blázon. Stále som sa usmieval ako blázon.
  
  
  Pýtali sa ma, kam odtiaľto idem. Povedal som, že mám materskú školu v Beit Nam. Priateľ, ktorý mi pomôže.
  
  
  Kapitán znechutene mávol rukou. „Tak choď, blázon. A nevracaj sa."
  
  
  Keď som odchádzal, znova som sa usmial a uklonil: „Šukran, šukran. Ila-al-laka." Ďakujem, kapitán; Ďakujem a dovidenia.
  
  
  Vyšiel som z polorozpadnutej budovy, našiel som Leilu a prikývol som hlavou. Nasledovala ma desať krokov za mnou.
  
  
  Prešli sme okolo prvého kruhu sýrskych jednotiek a počul som, ako zamrmle: "Jid jiddan." Bol si veľmi dobrý.
  
  
  "Nie," povedal som po anglicky. „Ja
  
  
  šťastný blázon."
  
  
  
  
  
  
  Kapitola pätnásta.
  
  
  
  
  
  Blázon a jeho šťastie sa čoskoro rozídu. Práve som si to vymyslel, ale ak chceš, môžeš ma citovať.
  
  
  O míľu neskôr nás zastavila dopravná stráž. Arogantný, krutý sviňa, ten typ chlapíka, ktorý je dosť zlý ako civilista, ale dajte mu zbraň a oblek vojaka a máte sadistu na úteku. Bol znudený a unavený a túžil po zábave: v štýle Toma a Jerryho.
  
  
  Zablokoval cestu.
  
  
  Uklonil som sa, usmial som sa a povedal: "Prosím..."
  
  
  uškrnul sa. "Nepáči sa mi". Pozrel sa na Laylu a uškrnul sa, plný čiernych a zelených zubov. "Páči sa ti? žena? Páči sa ti?" Pretlačil sa okolo mňa. "Myslím, že uvidím, či sa mi bude páčiť."
  
  
  Povedal som: "Nie, ty kopa hnoja!" Len ja som to náhodou povedal po anglicky. Vytiahol som ihličku a rozvinul som ju. "Abdel!" on krical. "Chytil som špióna!" Podrezal som mu hrdlo, ale už bolo neskoro. Abdel prišiel. S tromi ďalšími.
  
  
  "Odhoď nôž!"
  
  
  Držali guľomety.
  
  
  Zahodil som nôž.
  
  
  Jeden z vojakov prišiel oproti mne. Tmavé a tmavé oči; hlavu má v turbane. Udrel ma do čeľuste a povedal slovo, ktoré ma Leila nenaučila. Chytila som ho a otočila pred sebou, pričom som si prekrížila ruky za jeho chrbtom. V tejto pozícii sa stal štítom. Pištoľ som mal stále schovanú v župane. Keby som len mohol...
  
  
  Zabudni na to. Guľomety prešli na Leilu. "Nech ide."
  
  
  Nechal som ho ísť. Otočil sa a udrel ma do krku. Bol silný od zúrivosti a ja som nemohol uniknúť. Svojou váhou som nás oboch pritlačil k zemi. Prevalili sme sa kamenistým prachom, no jeho ruky boli ako z ocele. Zostali mi na krku.
  
  
  "Dosť!" - povedal gunár. "Abdel! Pustite ho!" Abdel sa odmlčal. Dosť dlhý. Zrazil som ho úderom do hrdla. Skrútil prach a lapal po dychu. Nástroj! - povedal krátky. - Budeme mať problémy. Plukovník chce vypočuť všetkých špiónov. Nechce, aby sme mu nosili mŕtvoly."
  
  
  Sadla som si na zem a masírovala si krk. Abdel vstal a stále sa snažil chytiť dych. Odpľul si a nazval ma prasacími črevmi. Vysoký vojak sa súcitne zachichotal. „Ach, chudák Abdel, nezúfaj. Keď plukovník použije svoje špeciálne metódy, špión bude chcieť, aby ste ho teraz zabili." Usmial sa širokým čierno-zeleným úsmevom.
  
  
  Ó áno. Úžasný. "Špeciálne metódy". Myslel som na medailu na krku. Nikto ma neprehľadával. Nikto ma neprehľadával. Stále som mal zbraň - a stále som mal medailu. V prvom rade vhoďte medailu. Siahol som po spone.
  
  
  "Hore!" objednávka dorazila. "Ruky hore!" Nemohol som nájsť tú prekliatu sponu! "Hore!" Toto nebol čas na hrdinstvo. Zdvihol som ruky. Jeden z chlapov priložil pištoľ ku kameňu, prišiel a zviazal mi ruky za chrbtom. Zatiahol za laná a zdvihol ma na nohy. Ten chlap mal tvár ako ošúchaný tanier. Popraskané slnkom, vetrom a hnevom. "Teraz," povedal. "Privádzame ho k plukovníkovi." Vtedy začala Leila konať. Leila, ktorá stála ticho ako skala. Zrazu vykríkla: „La! La“ a ponáhľal sa ku mne, potkol sa a spadol. Teraz ležala v prachu, vzlykala a kričala: „Nie! Nie! Prosím! Nie!" Vojaci sa usmievali svojím tartanovým úsmevom. Chlapík na lane ma začal ťahať späť. Leila vstala a utekala; vzlykajúca, divoká, šialená, nakoniec sa mi hodila k nohám, chytila ma za členky, bozkávala mi topánky. Čo tam do pekla robila? Abdel ju chytil a ťahal preč. Potom do nej šťuchol nosom pištole.
  
  
  "Pohni sa!" Povedal. „Ideme k plukovníkovi. Poďme k plukovníkovi do Beit Nam."
  
  
  No, pomyslel som si, toto je jeden spôsob, ako sa tam dostať.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Kancelária plukovníka sa nachádzala vedľa vestibulu bývalého mestského hotela. On a jeho muži to prevzali a hotel Nama spojil to najhoršie: verejný dom, kasárne a vypočúvacie centrum.
  
  
  Hudba vychádzala z miestnosti na konci chodby. Hlasný smiech. Vône chlastu. Vstupná hala bola plná miestnych Arabov, z ktorých niektorí boli držaní vo väzbe, väčšinou sami, zatiaľ čo vojaci hliadkovali s nablýskanými puškami. Leilu odviedli na miesto v hale. Vzali ma k plukovníkovi Kaffirovi.
  
  
  Keď ma prvýkrát priviedli, nevidel som ho. Plukovník stál chrbtom k dverám. Naklonil sa nad malé zrkadlo a sústredene vytláčal pupienok. Zamával strážam a pokračoval vo svojej práci. Facka! Jeho tvár sa vliala do zrkadla. Vzdychol takmer sexuálnym potešením. Kútikom oka som ho sledovala. Sedel som na stoličke na opačnej strane izby a ruky som mal stále zviazané za chrbtom. Znova si prezrel svoju tvár v zrkadle, akoby
  
  
  bola to mapa nepriateľských táborov; plukovník premýšľal, kde zasiahnuť ďalej.
  
  
  Poobzeral som sa okolo seba. Kancelária bola starostlivo vyzdobená podľa veľkých tradícií arabskej temnoty. Steny boli pokryté tmavožltou omietkou, ovešané ponurými, zaprášenými kobercami. Ťažký nábytok, vyrezávané drevené dvere a malé, vysoké vitráže. Mriežky na oknách. Žiadny východ. Miestnosť páchla prachom, močom a hašišom. Dvere kancelárie boli mierne otvorené. Výsledkom bola holá omietnutá komora. Jediná stolička. A nejaká voľne stojaca kovová vec. Niečo ako obrovský oceľový vešiak s hrubou železnou tyčou v pravom uhle hore. Takmer sa dotkol dvanásťmetrového stropu. Mučiaci stroj. "Špeciálne metódy". To vysvetľovalo kyslý biologický zápach.
  
  
  Plukovník urobil svoju poslednú voľbu. Zniesol sa dvoma špinavými prstami a udrel. Býčie oko! Misia ukončená. Utrel si bradu o manžetu saka. Otočil sa. Olivový muž so širokými fúzmi a neduživou, hrboľatou tvárou s ryhami.
  
  
  Postavil sa a pozrel sa na mňa tak, ako sa na neho ľudia museli pozerať predtým, ako sa stal plukovníkom. Volal ma aj bravčové črevá.
  
  
  Moja reč bola opäť pripravená. Ten istý, ktorý som použil na palebnej čiare. Jediný, kto ma počul hovoriť po anglicky, bol ten, ktorého som zabil na ceste. Zabil som ho, pretože napadol moju ženu. Stále som bol Bassem Aladeen, ten hlúpy, pokorný a milý idiot.
  
  
  To, čo sa v obchodovaní nazýva „fat chance“!
  
  
  Môj výkon bol brilantný a bezchybný, ako vždy, s jedným rozdielom. plukovník Kafir. Kaffir si užíval mučenie a nedal sa oklamať. Vojna mu jednoducho poskytla legitímnu výhovorku. V čase mieru sa pravdepodobne túlal uličkami a zvádzal pouličné prostitútky k vzrušujúcej smrti.
  
  
  Kaffir mi stále hovoril, aby som mu povedal o mojej misii.
  
  
  Stále som hovoril Kaffirovi, že nemám žiadne poslanie. Bol som Bassem Aladeen a nemal som žiadne poslanie. Odpoveď sa mu páčila. Pozeral na stojan ako tučná dáma, ktorá sa pozerá na rozpolený banán. Prepadla ma otupenosť únavy. Bol som predtým mučený.
  
  
  Kaffir vstal a zavolal svojich strážcov. Otvoril vonkajšie dvere kancelárie a ja som počul hudbu a smiech a videl som Leilu sedieť vo vestibule medzi hodinovými pištoľami.
  
  
  Stráže vošli dnu a zavreli dvere. Dva škaredo vyzerajúce kusy hovädzieho mäsa v uniforme a turbane, páchnuce pivom. Teraz ma hľadali. Rýchlo, ale dosť. Išla tam moja stará priateľka Wilhelmina. Sedela na stole nad nejakými priečinkami, tichá a zbytočná, ako ťažítko.
  
  
  Nedalo sa nič robiť. Moje ruky, ako sa hovorí, boli zviazané. Toto som si kúpil. Čo to dopekla bolo? A tú medailu som mal stále na krku. Možno Kafir zistí, čo to je. Možno neprekrútil slučku. Bol som na dne možného suda.
  
  
  Možno…
  
  
  Možno som len mal dobrý nápad.
  
  
  Vzali ma späť do Kaffirovej herne.
  
  
  Zhodili ma na zem a rozviazali mi ruky. Plukovník mi hodil lano. Povedal mi, aby som si zviazal členky. "Tesne," povedal. "Utiahnite to, alebo to utiahnem." Zviazal som si členky dokopy. Obtiahnuté. Stále som mal na sebe vysoké kožené púštne čižmy. Plukovník tiež miloval moje topánky. Skutočný, chorý idiot. V očiach mal hviezdy, keď pozoroval, ako skrúcam povrazy. Zachovala som si svoj vlastný výraz.
  
  
  Začal sa potiť. Pustil páku na obrovskom vešiaku a tyč v hornej časti sa zosunula na zem. Kývol svojim strážcom. Zviazali mi ruky tým istým povrazom, ktorý mi zviazal nohy. Sklonil som sa a dotkol sa prstov na nohách.
  
  
  Prehodili laná cez tyč stĺpa a zdvihli tyč späť k stropu. Zostal som tam visieť ako spiaci leňochod, ako kus hovädzieho mäsa v mäsiarskom okne.
  
  
  A potom sa medaila zosunula dole, otočila sa a ukázala svoju prednú stranu uprostred môjho chrbta.
  
  
  Plukovník to videl. Nemohol chýbať. „Áno! To je jasné. Bassem Aladeen s Dávidovou hviezdou. Veľmi zaujímavé, Bassem Aladeen.”
  
  
  Stále tu bola šanca. Ak by nenašiel skryté písmeno „A“, tak by mu hľadanie medaily mohlo skutočne pomôcť. Celkom v súlade s mojou dobrou myšlienkou.
  
  
  "Takže to je ono," povedal Bassem Aladeen. "Dávidova hviezda!"
  
  
  Kafir vydal zvuk, ktorý znel ako odfrknutie a chichot. „Čoskoro nebudeš žartovať. Čoskoro ma budeš prosiť, aby som ťa nechal hovoriť. O vážnych veciach. Napríklad o vašom poslaní.“
  
  
  Vytiahol dlhý kožený bič. Obrátil sa na stráže. Povedal im, aby išli.
  
  
  Stráže odišli.
  
  
  Dvere sa zavreli.
  
  
  Pripravil som sa na to, čo malo prísť.
  
  
  Župan bol odzadu roztrhnutý.
  
  
  A potom sa objavili mihalnice.
  
  
  Jeden.
  
  
  Dva.
  
  
  Rezanie. Šumivé. Pálenie. Trhanie. Začína v mojom tele a exploduje v mojom mozgu.
  
  
  20.
  
  
  tridsať.
  
  
  Prestal som počítať.
  
  
  Cítil som ako sa mi po chrbte valí krv. Videl som, ako mi po zápästiach steká krv.
  
  
  Myslel som, že plukovník to myslí horšie.
  
  
  Myslel som si, že môj dobrý nápad nie je až taký dobrý.
  
  
  Myslel som, že potrebujem oddych.
  
  
  Omdlel som.
  
  
  Keď som sa zobudil, bolo o niekoľko hodín neskôr a nebolo to jemné, pomalé svitanie. Môj chrbát bol malý požiar v Chicagu. Ten bastard mi nasypal soľ do rán. Nádherné staré biblické mučenie.
  
  
  Rozhodol som sa, že už mám dosť. Dosť pre krajinu, hrdosť a povinnosť.
  
  
  Som zlomený.
  
  
  Začal som kričať "Stoj!"
  
  
  Povedal: „Vaša misia. Chceš mi povedať o svojej misii?"
  
  
  "Áno áno".
  
  
  "Povedz." Bol sklamaný. Stále sa trel v granulovanom ohni. "Prečo ťa sem poslali?"
  
  
  „Na... nadviazať kontakt. Prosím! Prestaň!"
  
  
  Neprestal. "Kontaktovať koho?"
  
  
  Bože môj, aké to bolí!
  
  
  "Kontaktovať koho?"
  
  
  "M-Mansoor," povedal som. "Ali Mansour"
  
  
  A kde je tento muž? "
  
  
  "H-tu." Beit-nama."
  
  
  "Zaujímavé," povedal.
  
  
  Oheň horel, ale nezohrieval sa.
  
  
  Počul som, ako ide do svojej kancelárie.
  
  
  Počul som ako sa otvorili dvere. Zavolal svojich strážcov. Počul som ho povedať meno Ali Mansour.
  
  
  Vonkajšie dvere sa zatvorili. Jeho kroky sa približovali. Dvere do herne sa za ním zavreli.
  
  
  „Myslím, že teraz mi povieš celý príbeh. Najprv vám však dám trochu viac motivácie. Malá motivácia, ktorá ťa presvedčí, že hovoríš pravdu.“ Plukovník podišiel ku mne a postavil sa predo mňa, čelo mu pulzovalo a oči mu žiarili. "A tentoraz si myslím, že budeme vyvíjať tlak niekde... bližšie k domovu."
  
  
  Odhodil ruku s bičom a začal mieriť.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Keď stráže priviedli Aliho Mansura do kancelárie, plukovník stál chrbtom k dverám. Opäť sa naklonil nad zrkadlo. Zamával strážam a pokračoval vo svojej práci. Nakoniec sa otočil a pozrel na Mansura.
  
  
  Mansur mal zviazané ruky za chrbtom, no na tvári sa snažil zachovať namosúrený výraz. Mansur mal okrúhlu, takmer chlapčenskú tvár. Hrubý plochý nos. Bacuľaté, šklbajúce pery. Tvár strachu zobrazujúca výzvu.
  
  
  Kaffir nemienil tolerovať neposlušnosť.
  
  
  Pozdravil Mansura bičom do tváre. "Takže," povedal. "Spolupracujete so špiónmi."
  
  
  "Nie!" Mansur sa pozrel na dvere. Pri pohľade na obrovský kus surového mäsa, ktorý visel z baru na obrovskom vešiaku.
  
  
  Kaffir sledoval mužov pohľad. "Chceš sa teraz porozprávať alebo sa chceš presvedčiť?"
  
  
  „Nie! Myslím že áno. To znamená, že nič neviem. Nemám čo povedať. Som verný Sýrii. Som s Palestínčanmi. Verím vo Fedayeen. Ja by som... ja nie... plukovník, ja...“
  
  
  "Ty! Ste prasačie črevá! Hovorili ste s Izraelčanmi. S americkými agentmi. Ohrozili ste určitý plán. Plán únosu. Ty a tvoj braček sviňa." Kaffir švihol bičom do vzduchu. Mansour zastonal a pokrútil hlavou, oči mu lietali sem a tam ako šváby. "Nie!" Povedal. "Môj brat. nie ja. A môj brat je mŕtvy. A! Shaitan ho zabite. Teraz. Vidíš. Toto by to malo dokazovať. Keby som ich zradil, bol by som tiež mŕtvy."
  
  
  "Tak prečo mi ten kus mäsa, ktorý bol kedysi agentom, povedal, že jeho úlohou je kontaktovať vás?"
  
  
  Mansur bol v agónii. Ďalej krútil hlavou zo strany na stranu. "Môj... môj brat, hovoril s americkým agentom." Možno si myslia, že hovorím aj ja. nechcela by som. Najprv zomriem. Prisahám. Nie ja".
  
  
  "Tak mi povedz, čo vieš o svojom bratovi."
  
  
  „Môj brat bol hlupák. Keď som mu hovoril o pláne, nevedel som to. Povedal som, že tam môže byť veľa peňazí. Môj brat chce peniaze na nákup zbraní. Keď plán zlyhá, môj brat sa nahnevá. On hovorí. dostane nejaké peniaze pre seba. Ďalšia vec, ktorú viem, Khali je mŕtvy. Hovorí sa, že hovoril s americkým špiónom. Čakal v Jeruzaleme, kým mu špión zaplatí."
  
  
  História zapadala na miesto. Od bolesti som zaťal zuby. Kaffirova uniforma mi zaškrípala na chrbte. Pevne som dúfala, že ešte nekrvácam. Aj keď si Mansur mohol myslieť, že ide o krv niekoho iného. V herni visí ľudská krv. Krv skutočného plukovníka Kafira.
  
  
  „Čo tým myslíš, keď plán zlyhal? Plán, o ktorom viem, už bol realizovaný."
  
  
  „Plán, áno. Naša účasť na ňom nie je."
  
  
  zostanem
  
  
  bol do toho zapletený Aliho kamarát. Nie sám Ali. "Tvoj priateľ," povedal som. "Ten, kto ti povedal o pláne..."
  
  
  "Ahmed Rafad?"
  
  
  "Kde je teraz?"
  
  
  „Myslím, že v Ramaze. Ak tam Shaitan stále je, myslím, že je s nimi."
  
  
  "Teraz mi povieš, čo vedel tvoj brat."
  
  
  Mansur sa na mňa pozrel. "Vedel pravdu."
  
  
  Hral som sa s bičom. "Nehovor mi pravdu." Musím presne poznať príbeh, ktorý ste mu povedali, takže budem poznať príbeh, ktorý povedal špiónovi. A prečo si taký hrdý na Emira, že si myslíš, že ti povedal pravdu? A! ty? Povedali vám pravdu? Hm!"
  
  
  Jeho oči sa plazili k podlahe. "Možno to vysvetľuje," povedal kobercu.
  
  
  "A? Čo? Hovor, červ."
  
  
  Zdvihol oči a s nimi aj hlas. „Možno, ako hovoríš, Rafad mi klamal. Možno preto som ho odvtedy nevidel."
  
  
  Plán, ako to povedal, bol uniesť Foxa. Držte ho v sýrskej dedine Ramaz. Nie, nevedel, ktorý dom je v Ramaze. Na prácu boli prijatí štyria ľudia. Lietadlom mal riadiť jeho priateľ Rafad. „Nie, nie lietadlom. A...“ Mansur chcel gestikulovať rukami. Ruky mal zviazané.
  
  
  "Vrtuľník."
  
  
  "Helikoptéra," povedal. „To isté, však? Rafad povedal, že mu platia veľa peňazí. Niektorí vopred, iní neskôr. Hovoria mu, aby si hľadal iných dobrých pracovníkov. Nenajímaj, len sa pozeraj." Mansour opäť vyzeral vystrašene. „To je všetko, čo viem. Všetko čo viem."
  
  
  "A plán zlyhal?"
  
  
  „Rafad povedal, že zmenili názor na prijímanie zamestnancov. Nechceli ostatných v práci."
  
  
  "A kto sú oni?"
  
  
  Mansour pokrútil hlavou. „Myslím, že ani Rafad o tom nevie. Hovorili s ním len telefonicky. Povedali, že si myslia, že randenie je nebezpečné. Vedeli, že lietal vrtuľníkmi. Vedeli, že je lojálny. Povedali, že to je všetko, čo potrebovali na zvyšok - poslali mu veľa peňazí a to je všetko, čo Rafad potreboval vedieť."
  
  
  Strčil som oči do hnusných štrbín. "Neverím ti. Viete, kto sú. Ak vám to nepovedali, možno ste to uhádli.“ Zrazu som ho potiahla za golier. "Aké boli tvoje odhady?"
  
  
  "Ja... nemal som tušenie."
  
  
  "Každý má hádanku. Aké boli tvoje?"
  
  
  "Ach... Ako Saika." Myslel som, že sú súčasťou As Saiki. Ale noviny hovoria, že sú "čierny september". Ja... Myslím, že by to mohlo byť aj tak.“
  
  
  Pustila som mu golier a pozrela som sa na neho očami. "C-plukovník, prosím, môj brat nemohol Američanom veľa povedať. Vedel len to, čo som mu povedal. A všetky tieto veci - práve som vám povedal. A - a - tým, že som to povedal svojmu bratovi, som nič neurobil." zle Shaitan povedal Rafadovi, aby naverboval, a Rafad povedal, áno, môžem sa porozprávať so svojím bratom, neurobil som nič zlé, prosím, plukovník, pustíte ma?
  
  
  "Teraz ťa púšťam...do inej miestnosti."
  
  
  Oči mu zamrzli. Vzal som ho do inej miestnosti. Položil som ho na stoličku, zviazal a zapchal som mu ústa. Obaja sme sa pozreli na Kafirovo telo. Hlavu mal otočenú dopredu a otočenú k stene. Chvíľu potrvá, kým si ho niekto všimol – kým sa obťažoval pozrieť sa mu do tváre.
  
  
  A keď to urobia, budem ďaleko.
  
  
  Možno.
  
  
  
  
  
  
  Šestnásta kapitola.
  
  
  
  
  
  Možno budete chcieť vedieť, ako som to urobil.
  
  
  Musíte sa vrátiť na scénu na kopci, od miesta, kde strelci povedali: „Odhoďte nôž,“ až po miesto, kde mi Leila ležala pri nohách. Tak som dostal Huga späť. Layla to zdvihla, keď „zakopla a spadla“ a potom mi vsunula ihličku do topánky.
  
  
  Nevedel som to použiť. Alebo aj keby som to mal možnosť využiť. Ani som nevedel, kedy som bol v kancelárii plukovníka. Všetko, čo som si myslel, keď vošli stráže, bolo, že nebudem môcť ísť za Alim Mansourom. A potom prišlo islamské príslovie: „Ak Mohamed nemôže prísť k hore, hora príde k Mohamedovi. Tak som sa rozhodol, že Mansur príde ku mne. Že nechám plukovníka robiť si svoje, že po chvíli predstieram, že sa rozbijem a spomeniem Mansura a privediem ho ku mne.
  
  
  Zvyšok príbehu bolo čisté šťastie. Zvyšok je vždy šťastie. Šťastie je spôsob, akým väčšina ľudí zostáva nažive. Mozgy, sila, zbrane a guráž spolu tvoria iba päťdesiat percent. Ostatné je šťastie. Šťastie bolo, že ma nikto neprehľadával popri pištoli, že Kafir rád videl, ako sa chlap priväzuje, a že ďalším krokom bolo priviazať mi ruky k členkom. Keď Kaffir odišiel z miestnosti zatknúť Mansoura, schmatol som nôž, porezal som sa, visel tam (alebo vyššie), ako keby som bol zviazaný, a keď sa Kaffir vrátil, skočil som na neho, hodil som cez neho laso, zbil som ho a zabil. ho. A ja dodávam, že bitie bolo urobené len preto, aby výmena tela vyzerala legálne.
  
  
  Keď som zamkol Aliho Mansura, išiel som k dverám a zavolal som „ženu“. Priložil som si ruku na tvár a jediné, čo som musel zakričať, bolo: "Imraa!" Žena]
  
  
  Keď ju priniesli, bol som opäť pri zrkadle. Dokonca som sa usmial. Myslel som na články v lekárskych časopisoch. Objavil som jediný svetový liek na akné. Smrť.
  
  
  Stráže odišli. Otočil som sa. Pozrel som sa na Leilu, ona na mňa a jej oči sa zmenili z kúskov ľadu na rieky a potom bola v mojom náručí, závoj spadol a steny sa zrútili a pani sa nebozkávala ako panna.
  
  
  Zastavila sa na tak dlho, aby sa mi pozrela do očí. "Myslel som - myslím, že sa tam rozprávali - o Kaffirovi - o - o tom, čo robil..."
  
  
  Prikývol som. "Vie... Ale dostal sa len na môj chrbát." Mimochodom, mimochodom...“ uvoľnil som jej zovretie.
  
  
  Ustúpila a zrazu hrala Claru Bartonovú. "Dovoľ mi pozrieť sa."
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Uh. Vidieť nie je to, čo potrebuje. Potrebuje novokaín a aureomycín a pravdepodobne stehy a veľmi dobrý obväz. Ale vidieť je niečo, čo nepotrebuje. Išiel. Stále máme čo robiť."
  
  
  Poobzerala sa okolo seba. "Ako sa dostaneme von?"
  
  
  „Toto je práca, ktorú musíme urobiť. Premýšľajte o tom, ako sa dostať von, a potom to urobte."
  
  
  Povedala: "Vpredu parkujú džípy."
  
  
  „Potom sa už len musíme dostať k džípom. To znamená, že všetko, čo musím urobiť, je pasovať za plukovníka Kaffira pred celou jeho prekliatou čatou. Koľko chlapov je v hale?
  
  
  „Možno desať. Nie viac ako pätnásť,“ sklonila hlavu. "Vyzeráš ako Kaffir?"
  
  
  "Len trochu okolo fúzov." Vysvetlil som charakteristické črty Kafira. „Na jar kvitol viac ako park. A to nie je to, čo každému chýba. Stačí, ak jeden chlap povie, že nie som Kaffir a rýchlo si uvedomia, že Kaffir je mŕtvy. A potom....., my tiež. "
  
  
  Leila sa zastavila a trochu sa zamyslela. "Pokiaľ sa na teba nikto nepozerá."
  
  
  "Vždy môžem nosiť ceduľu s nápisom 'Nepozerajte'."
  
  
  "Alebo by som mohol nosiť ceduľu s nápisom 'Pozri sa na mňa'."
  
  
  Pozrel som sa na ňu a zamračil sa. V miernom tichu som počul hudbu. Zo sály sa ozýva hudba.
  
  
  "Leila - myslíš na to, na čo myslím?"
  
  
  "Čo si myslíš, že si myslím?"
  
  
  Zľahka som prešiel rukou po jej rúchom zahalenom tele. "Ako to urobíš?"
  
  
  "Bojím sa ako. Len počúvajte v správny okamih. Potom vystúpite a nastúpite do džípu. Choďte okolo do zadnej časti hotela."
  
  
  Pochyboval som o tom.
  
  
  Povedala: „Podceňuješ ma. Pamätajte, že títo muži takmer nikdy nevidia ženy. Vidia len chodiace balíky oblečenia.“
  
  
  Zrazu som vyzeral ešte pochybnejšie. Povedal som jej, že ju vôbec nepodceňujem, ale myslel som si, že týchto chlapov podceňuje, ak si myslí, že sa môže triasť a triasť a jednoducho odísť, akoby sa nič nestalo.
  
  
  Usmiala sa. "Zatiaľ sa nič nestalo." A potom zrazu vyšla z dverí.
  
  
  Začal som prehľadávať plukovníkov stôl. Našiel som jeho papiere a dal si ich do vrecka. Už som mu zobral pištoľ a puzdro, nôž som mal pripútaný k rukávu a zachránil som Wilhelminu a vložil som si ju do topánky. Mal som aj mapu Hertzu so škvrnami od kávy, džemu, X, O a kruhom, ktorý som nakreslil tak, aby zodpovedal Robieho výletu.
  
  
  Pozrel som sa na mapu. Maličké sýrske mesto Ramaz spadlo dvadsať míľ do kruhu. Začal som sa usmievať. Napriek všetkým kurzom, ktoré boli proti mne, som mohol vyhrať možno miliardu dolárov. tábor Al-Shaitan. Diablova dielňa.
  
  
  Zvukové efekty vo vstupnej hale sa zmenili. Hudba bola hlasnejšia, ale to nie je všetko. Vzdychy, mrmlanie, pískanie, mrmlanie, zvuk sedemdesiatich pískajúcich očí. Layla, no, pompézne predviedla svoj brušný tanec El Jazzar. Čakal som, kým zvuky nedosiahli crescendo; Potom som otvoril dvere plukovníka a prešiel som preplnenou halou, neviditeľný ako tučné dievča na pláži Malibu.
  
  
  Džípy vpredu boli bez dozoru, riadil som jeden z nich a čakal som zaparkovaný za kríkom paliem.
  
  
  Päť minút.
  
  
  Nič.
  
  
  Jej plán nevyšiel.
  
  
  Budem tam musieť ísť a zachrániť Leilu.
  
  
  Ešte päť minút.
  
  
  A potom sa objavila. Beží ku mne. Oblečená v jej striebornom flitrovanom obleku.
  
  
  Naskočila do džípu. Povedala. "Poďme!"
  
  
  Odtiahol som sa a rýchlo sme odišli.
  
  
  Po pol míli začala vysvetľovať. "Stále som vychádzal dverami do záhrady a vracal som sa s čoraz menším oblečením."
  
  
  
  "A oni si mysleli, kedy si naposledy vyšiel von...?"
  
  
  Škodoradostne sa na mňa pozrela a zasmiala sa, zdvihla hlavu a nechala si vetrom rozfúkať vlasy. Prinútil som sa vrátiť zrak k ceste a džíp som išiel čo najrýchlejšie.
  
  
  Leila Kalud. Freudova zlatá baňa. Hrať na hranici sexu a nikdy sa nepribližovať k tomu skutočnému. Dráždi sa rovnako ako všetci ostatní. Povedal som: „Dobre, ale teraz sa prikry. Nechceme, aby sa na tento džíp pozeralo tisíc očí."
  
  
  Namáhala sa do vrecovitého rúcha a zahalila si tvár do závoja. "Tak kam teraz pôjdeme?" Vyzerala mierne urazene.
  
  
  „Miesto s názvom Ramaz. Juhovýchodne odtiaľto."
  
  
  Zobrala kartu zo sedadla vedľa mňa. Pozrela sa na to a povedala: "Zastavíme sa pri Ilfidri."
  
  
  Povedal som nie".
  
  
  Povedala: „Krvácaš. Poznám lekára, ktorý žije v Ilfidri. Už je na ceste."
  
  
  "Môžeš tomu chlapovi veriť?"
  
  
  Prikývla. "Ó áno."
  
  
  Ilfidri bola malá, ale hustá dedina s nízkymi, podsaditými kamennými domami. Počet obyvateľov môže byť dvesto. Prišli sme za súmraku. Na nespevnených uliciach nikto nebol, ale zvuk džípu bol veľký problém. Z okien, spoza kamenných múrov a uličiek sa pozerali zvedavé tváre.
  
  
  "Tu," povedala Leila. "Dom doktora Nasra." Zastal som pred bielou kamennou krabicou. "Idem sám a hovorím, prečo sme tu."
  
  
  "Myslím, že pôjdem s tebou."
  
  
  Pokrčila plecami. "Všetko je v poriadku."
  
  
  Na zaklopanie odpovedal doktor Daoud Nasr. Nízky, štíhly muž, vráskavý a oblečený. Všimol si, ako sa môj sýrsky plukovník obliekol, a v očiach mu zažiarila rýchla ostražitosť.
  
  
  "Salam, môj plukovník." Mierne sa uklonil.
  
  
  Leila si odkašlala a stiahla si závoj. "A žiadna saláma pre tvoju Leilu?"
  
  
  "Ach!" Nasr ju objal. Potom sa odtiahol a priložil si prst na pery. „Hostia sú vnútri. Nič viac nehovor. plukovník? Hodnotiac sa na mňa pozrel. "Myslel som, že si možno prišiel do mojej kancelárie?"
  
  
  Nasr ma objal okolo chrbta a jeho plášť zakryl moju zakrvavenú bundu. Zaviedol nás do malej miestnosti. Betónovú podlahu, na ktorej sedeli dvaja muži na vyšívaných vankúšoch, pokrýval opotrebovaný koberec. Ďalší dvaja sedeli na lavičke pokrytej vankúšom, ktorá bola postavená okolo kamennej steny. Miestnosť osvetľovali petrolejové lampáše.
  
  
  "Priatelia moji," oznámil, "predstavujem vám svojho dobrého priateľa, plukovník..." odmlčal sa, ale len na chvíľu, "Haddura." Prerušil mená ostatných hostí. Safadi, Nusafa, Tuveini, Khatib. Všetci sú to bystrí muži v strednom veku. Ale nikto z nich sa na mňa nepozrel s alarmom, s ktorým sa na mňa Nasr pri dverách pozeral.
  
  
  Povedal im, že máme „súkromný biznis“, a stále ma s rukou okolo mňa viedol do miestnosti v zadnej časti domu. Leila zmizla v kuchyni. Bez povšimnutia.
  
  
  Miestnosť bola primitívna lekárska ordinácia. V jedinej skrini boli jeho zásoby. Izba obsahovala umývadlo bez tečúcej vody a akýsi provizórny vyšetrovací stôl; drevený blok s hrboľatým matracom. Vyzliekol som si bundu a zakrvavenú košeľu. Cez zaťaté zuby sa nadýchol. "Kafir," povedal a dal sa do práce.
  
  
  Použil špongiu s tekutinou a dal niekoľko stehov bez anestézie. potichu som zastonal. Môj chrbát nedokázal rozoznať dobrých od zlých. Čo sa týka mojich nervov, Nasr a Kaffir boli darebáci.
  
  
  Svoju prácu dokončil tak, že na prúžok gázy naniesol trochu gázy a omotal ho okolo môjho stredu, ako keby balil múmiu. Trochu ustúpil a obdivoval jeho prácu. „Teraz,“ povedal, „keby som bol tebou, myslím, že by som sa pokúsil poriadne opiť. Najlepší liek proti bolesti, ktorý ti môžem dať, je aspirín."
  
  
  "Vezmem si to," povedal som. "Vezmem to."
  
  
  Dal mi tabletky a fľašu vína. Na pár minút odišiel z izby, vrátil sa a hodil mi čistú košeľu. "Nekladiem otázky Leilinej kamarátke a radšej sa ma nepýtajte." Tekutinou mi polial bundu a krvavé škvrny začali miznúť. „Z lekárskeho hľadiska vám radím, aby ste zostali tu. Pite. Spánok. Dovoľte mi, aby som sa ráno prezliekol." Rýchlo zdvihol oči od svojej práce k čistiarni. „Politicky mi veľmi pomôžeš, ak zostaneš. Politicky hrám dosť náročnú hru." Povedal to po francúzsky: Un jeu complqué. "Vaša prítomnosť pri mojom stole mi veľmi pomôže... pred ostatnými."
  
  
  "Zvyšok, ako som to pochopil, je na druhej strane."
  
  
  "Zvyšok," povedal, "je druhá strana."
  
  
  Ak som dobre čítal, môj nový priateľ Nasr bol dvojitý agent. zdvihol som obočie. "Un jeu d'addresse, vpred." Hra zručnosti.
  
  
  Prikývol. "Zostávaš?"
  
  
  Prikývol som. "Hej, zostávam."
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Obed bol oslavou. Sedeli sme na zemi na vyšívaných vankúšoch a jedli handru, ktorú sme položili na koberec. Misky fazuľovej polievky, grilované kura, obrovské misky dusiacej sa ryže. Rozhovor bol politický. Priame veci. Zaháňame Izrael do mora. Návrat všetkých Golanských výšin. Obnovenie Gazy a Západného brehu Jordánu, aby sa stali domovom chudobných Palestínčanov.
  
  
  Netvrdím, že Palestínčania sú chudobní, a netvrdím, že dostali zásah. Čo ma baví, je zbožnosť Arabov vzhľadom na ich hlavný prínos k celkovému riešeniu palestínskeho problému. Zvážte: Gaza a Západný breh boli pôvodne vyhradené pre palestínske štáty. Jordánsko však v roku 1948 ukradlo Západný breh a Egypt pohltil pásmo Gazy a Palestínčanov uvrhli do utečeneckých táborov. Boli to Arabi, ktorí to urobili, nie Izraelčania. Ale Arabi ich nepúšťajú von.
  
  
  Arabi neplatia ani za kempy. Jedlo, bývanie, vzdelanie, lieky – všetko, čo je potrebné na záchranu životov utečencov – to všetko ide do OSN. USA poskytujú 25 miliónov dolárov ročne, pričom väčšina zvyšku pochádza z Európy a Japonska. Arabské krajiny so všetkými svojimi rečami a miliardami ropy vyliali celkovo dva milióny dolárov. A Rusko a Čína, tí veľkí obrancovia neoslovených más, neprispievajú absolútne ničím.
  
  
  Arabská myšlienka pomôcť Palestínčanom je kúpiť im zbraň a namieriť ju na Izrael.
  
  
  Ale povedal som: "Tu, tu!" A áno!“ A „Na víťazstvo“ pripil armáde a prezidentovi Asadovi.
  
  
  A potom som pripil na Al-Shaitan.
  
  
  Len málo ľudí vedelo o Al-Shaitan. Skupina, s ktorou som bol, bola As Saiqa. Sýrska pobočka OOP Pretože Sayqa znamená v sýrčine „blesk“. Chalani pri stole nestrieľali. Veľa sa rozprávali, ale neboli bojovníci. Možno plánovači. stratégovia. Bombardéry. Zaujímalo by ma, čo znamená hrom v sýrčine.
  
  
  Muž menom Safadi - malé, úhľadné fúzy, koža farby hnedého papierového vrecka - povedal, že si je istý, že al-Shaitan bol súčasťou generálneho veliteľstva Jabril, libanonských nájazdníkov, ktorí zaútočili na Izraelčanov v Kirjat Šmona.
  
  
  Nusafa sa zamračil a pokrútil hlavou. "Ach! Prosím o rozdiel, mon ami. Je to príliš jemné pre Jebrilinu myseľ. Verím, že je to znamenie od Hawatme." Obrátil sa na mňa s prosbou o potvrdenie. Hawatmeh vedie ďalšiu fedayeenskú skupinu, Ľudový demokratický front.
  
  
  Usmiala som sa úsmev-viem-ale-neviem-povedať. Zapálil som si cigaretu. „Som zvedavý, páni. Ak by peniaze boli vaše, ako by ste ich minuli?
  
  
  Okolo stola sa ozýval šepot a úsmevy. Vošla Nasrova manželka s kanvicou na kávu. Cez hlavu mala prehodený závoj – akýsi celotelový šál – a pevne si ho zvierala okolo tváre. Naliala kávu, ignorujúc jej prítomnosť. Možno bola slúžkou alebo robotou v rúchu.
  
  
  Tuvaini sa naklonil a pohrával sa s korením a soľou v brade. Prikývol a prižmúril oči, ohraničené čiarami. "Myslím," povedal vysokým nosovým hlasom, "myslím, že tie peniaze by bolo najlepšie minúť na vybudovanie závodu na difúziu uránu."
  
  
  Iste, títo chlapci boli plánovači.
  
  
  "Áno, myslím, že je to veľmi dobré, však?" Obrátil sa na kolegov. "Vybudovanie takéhoto závodu by mohlo stáť miliardu dolárov a bolo by veľmi užitočné ho mať."
  
  
  DIY jadrová súprava.
  
  
  „Ach, ale môj drahý a vážený priateľ,“ našpúlil ústa Safadi, „toto je veľmi dlhodobý plán. Kde môžeme získať technickú pomoc? Rusi pomôžu našej vláde, áno, ale fedajíni nie. - aspoň nie priamo."
  
  
  "Kde môžeme získať urán, môj priateľ?" Štvrtý muž, Khatib, pridal svoj hlas. Zdvihol šálku, zatiaľ čo žena Nasra ju naplnila kávou a potom sa vrátil do kuchyne. "Nie, nie, nie," povedal Khatib. „Potrebujeme naliehavejší plán. Keby tie peniaze boli moje, použil by som ich na vytvorenie fedayeenských kádrov v každom väčšom meste na svete. Každá krajina, ktorá nám nepomôže - vyhodíme do vzduchu ich budovy, unesieme ich vodcov. Toto je jediný spôsob, ako dosiahnuť spravodlivosť." Obrátil sa na svojho pána. „Alebo nesúhlasíš, môj konzervatívny priateľ?"
  
  
  Khatib s potešením sledoval Nasra. A pod zábavu jeho oči písali problémy. Preto ma Nasr chcel mať pri sebe. Jeho „konzervativizmus“ bol podozrivý.
  
  
  Nasr pomaly odložil pohár. Vyzeral unavene a navyše unavene. "Môj drahý Khatib." Konzervatívny nie je iné slovo pre nelojalitu. Teraz verím, ako som vždy veril, že sa stávame našimi najhoršími nepriateľmi, keď sa snažíme terorizovať celú zemeguľu. Potrebujeme pomoc od zvyšku sveta. strach a nepriateľstvo môže spôsobiť iba teror.“ Otočil sa ku mne. "Ale myslím si, že môj priateľ plukovník je unavený." Práve sa vrátil spredu."
  
  
  "Už nehovor."
  
  
  Khuvaini vstal. Ostatní ho nasledovali. "Rešpektujeme vaše úsilie, plukovník Khaddura." Náš malý podnik je náš vlastný príspevok.“ Uklonil sa. „Nech je Alah s vami. Saláma."
  
  
  Vymenili sme si salámy a wa-alaikum al-salaamy a štyria zdvorilí teroristi v strednom veku sa stiahli do prašnej noci.
  
  
  Nasr ma zaviedol do jedinej spálne. Veľký hrubý matrac na kamennej doske, pokrytý vankúšmi a veľmi čistými plachtami. Protesty neakceptoval. Jeho dom bol môj. Jeho posteľ bola moja. S manželkou budú spať pod hviezdami. Dnes bolo teplo, však? Nie, nebude počuť o žiadnom inom pláne. Urazil by sa. A ľudia by hovorili, keby vedeli, že svoj dom nedal plukovníkovi.
  
  
  "Leila?" Povedal som.
  
  
  Nasr pokrčil plecami. "Spí na zemi v druhej izbe." Zdvihol ruku. „Nie, nehovor mi o svojich západných kecoch. Dnes ju neporazili a zajtra už nebude musieť bojovať.
  
  
  Nechal som sa ním presvedčiť. Navyše to malo nádych poetickej spravodlivosti. V Jeruzaleme mi povedala, aby som spal na podlahe. Pomaly som pokrútila hlavou a premýšľala nad tým, aké nepraktické je panenstvo.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Asi som pol hodinu spal. Počul som zvuk pri dverách spálne. Chytil som zbraň. Možno ma nastavil Nasr. ("Spi," povedal. "Spi. Opi sa.") Alebo možno jeden z jeho priateľov pochopil. ("Tento plukovník Haddura je zvláštny chlap, však?")
  
  
  Dvere sa pomaly otvorili.
  
  
  Vypol som poistku.
  
  
  "Nick?" zašepkala. Stlačil som bezpečnostný spínač.
  
  
  Vznášala sa tmavou miestnosťou. Bola zahalená do závoja ako do deky. "Leila," povedal som. "Nebuď hlupák." Som chorý človek."
  
  
  Prešla k nej a sadla si na kraj postele.
  
  
  Závoj sa otvoril. Zavrel som oči, ale už bolo neskoro. Moje telo už videlo jej telo. "Leila," povedal som. "Príliš mi veríš."
  
  
  "Áno. "Verím ti," povedala, "dosť."
  
  
  Otvorila som oči. "Dosť?"
  
  
  "Dosť."
  
  
  Prešla mi prstami po tvári, po krku, po hrudi, kde sa mi zježili chlpy, a začala tancovať. "Definuj "dosť," povedal som pevne.
  
  
  Teraz bola na rade ona, aby zavrela oči. "Prestaň chcieť...milovať sa so mnou."
  
  
  Moja ruka akoby mala vlastnú túžbu. Objal jej prsia a vyvolal od nás oboch mrnčanie. "Zlatko," vydýchol som, "nebudem s tebou veľmi tvrdo bojovať. Si si istý, že toto je to, čo naozaj chceš?
  
  
  Krk mala vyklenutý a oči stále zavreté. "Nikdy... som si ničím... nikdy nebol istý."
  
  
  Pohla sa a závoj spadol na zem.
  
  
  Toto je hádam sen každého. Byť prvý. Alebo, ako povedali v Star Treku, „ísť tam, kam sa ešte nikto nevydal“. Ale bože, to bolo roztomilé. Toto hladké, zrelé, neuveriteľné telo, pomaly sa otvárajúce pod mojimi rukami, robiace pohyby, ktoré neboli len pohyby, ale aj potešenie, prekvapilo prvé pocity, reflexné pulzácie, netrpezlivé, intuitívne stláčanie prstov, kývanie v bokoch, zadržiavanie dychu. V poslednej chvíli na okraji útesu vydala akýsi lyrický zvuk. A potom sa striasla a povedala: "Všetci sú dospelí."
  
  
  Ležali sme spolu a pozoroval som jej tvár a pulz, ktorý jej pulzoval v hrdle, sledoval som jej telo a prechádzal som prstom po krivke jej pier, až kým mi nezastavila prst jazykom. Otvorila oči a oni na mňa žiarili. Natiahla ruku a prehrabla mi vlasy.
  
  
  A potom zašepkala jediné slovo, ktoré hovorilo, že je teraz oslobodenou ženou.
  
  
  "Viac," povedala.
  
  
  
  
  
  
  Sedemnásta kapitola.
  
  
  
  
  
  V jidiš je výraz: drhrd offen dec. To znamená, hovorí mi Uri, na konci zeme; nie je jasné kde; išiel do pekla. Bol to Ramaz. Sto míľ južne od Damasku a sto míľ od izraelského frontu. Posledných tridsať míľ bolo cez Nikde. Nič bez mesta, bez stromov, lávou postriekané, so zahmlenou oblohou a tichým prachom. Krajina bola popri ceste posiata hrdzavými trupmi mŕtvych tankov a v jednom momente aj ruinami starovekej byzantskej citadely.
  
  
  Layla bola zahalená na dvore svojej arabskej dámy, čo malo teraz aspoň praktický účel; úspora prachu a slnka. To ešte nebolo letné slnko, ani ten špendlíkový vankúš na oblohe, ktorý vrhá ihly tepla na vašu pokožku. Ale bolo dosť horúco a prach a opar mi škrabali oči aj za tmavými okuliarmi plukovníka Kaffira.
  
  
  Leila mi podala fľašu vody. Vzal som to, vypil a vrátil som to. Odpila si a potom si opatrne namočila prsty a prešla studenými končekmi prstov po mojom krku. Pozrel som sa na ňu
  
  
  a usmial sa. Ženy vždy chcú vedieť, či sa „zmenili“. Leila sa zmenila. Zbavila sa tuhej patiny škrobu a rutiny Rita-Hayworth-plays-Sadie-Thompson. Prestala hrať a len hrala. Vzal som jej ruku z krku a pobozkal ju. Zem pod nami bola ako krehká hlina a naše kolesá ju rozdrvili a rozvírili prach. Oranžový prach.
  
  
  Stlačil som pedál a zvýšil rýchlosť.
  
  
  Mesto Ramaz bolo sotva mestom. Skôr malá skupina budov. Typické chatrče z hlinených tehál s plochými strechami, niektoré natreté na modro, aby odvrátili zlo.
  
  
  Prvý obyvateľ Ramazu, ktorý nás na ceste zbadal, bol asi stoosemdesiatročný muž. Hojdal sa na provizórnej palici a hlboko sa uklonil, keď uvidel džíp, a ja som si myslel, že ho budem musieť zachrániť.
  
  
  Zastavil som. Vyzeral prekvapene. "Vitajte," povedal, "ó, vážený plukovník."
  
  
  Natiahol som ruku k Leile a otvoril som dvere. „Sadni si, starec. Odveziem ťa."
  
  
  Usmial sa veľkým zubatým úsmevom. "Plukovník mi robí česť."
  
  
  Sklonil som hlavu. "Mám to šťastie, že môžem pomôcť."
  
  
  "Nech vám Alah pošle požehnanie." Pomaly zaškrípal do džípu. Pripravil som sa a vybral sa po ceste do mesta.
  
  
  "Hľadám dom v Ramaze, starý muž." Možno spoznáte dom, ktorý hľadám."
  
  
  "Inshallah," povedal. Ak to Boh dá.
  
  
  „V dome, ktorý hľadám, bude veľa mužov. Niektorí z nich budú Američania. Zvyšok sú Arabi."
  
  
  Potriasol tvárou z orechovej škrupiny. "V Ramaze taký dom nie je," povedal.
  
  
  „Si si istý, starec? Je to veľmi dôležité".
  
  
  "Nechcel uraziť plukovníka, Alah uznal za vhodné nechať mi moje pocity." Nebol by človek slepý, keby taký dom nepoznal, keby taký dom existoval v Ramaze?
  
  
  Povedal som mu, že uctievam jeho múdrosť a múdrosť Alaha. Ale nevzdal som sa. Šejtanovo sídlo malo byť tu. Pretože uprostred ničoho bolo perfektné miesto. A pretože to bolo jediné miesto, o ktorom som vedel. Spýtal som sa ho, či možno nie je iný dom – kde sa deje niečo nezvyčajné.
  
  
  Starec sa na mňa pozrel sladkými očami. „Nie je nič neobvyklé pod slnkom. Všetko, čo sa stalo, sa stalo predtým. Vojny a časy mieru, učenia a zabudnutia. Všetky veci sa opakujú znova a znova, od omylu k osvieteniu a späť k omylu.“ Ukázal na mňa kostnatým prstom a pod rukávmi jeho voľného, roztrhaného županu sa mu na zápästí zablyslo niečo strieborné: „Jediná nezvyčajná vec na zemi je muž s radostným srdcom.“
  
  
  Oh! Krása arabskej mysle! Odkašlal som si. „Tolerujem rozpor s tebou, starec, ale taká radosť sa vyskytuje každý deň. Stačí sa opýtať, aby ste zistili, že je to tak."
  
  
  Pozrel sa na moju ruku na volante. „Plukovník verí, že to, čo nazývajú ľudstvom, tvoria doslova dobrí ľudia. Ale rovnako ako sa nebeské svetlo slnka odráža v klenote plukovníkovho prsteňa, hovorím plukovníkovi, že to tak nie je."
  
  
  Zložil som Kaffirov prsteň z prsta. „Nepáči sa mi, keď mi ľudia protirečia, starec. Radím ti, pod bolesťou mojej veľkej nevôle, prijať tento prsteň - znamenie žobráka, ale darovaný s radosťou - a potom priznať, že podceňuješ svojich blížnych." Natiahol som ruku k Leile a podal mu prsteň. Znova som videl strieborný záblesk na jeho zápästí.
  
  
  Neochotne prijal prsteň. "Robím to len preto, aby som nespôsobil urážku, ale možno bol môj úsudok predsa len nesprávny."
  
  
  Začali sme sa blížiť k malému modrému domčeku. Starý pán mi odpustil a povedal, že toto je jeho dom. Išiel som dopredu a zastavil džíp. Pomaly vyšiel a potom sa otočil tvárou ku mne.
  
  
  "Možno, keď bude plukovník prechádzať cez Ramaz, môže sa zastaviť v Kalourisovom dome." Ukázal na skalnaté priestranstvo. „Dom Shafteka a Serhana Kaloorisa je jediný žltý dom v Bhamaze. V tomto smere je nanajvýš... nezvyčajný.“
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Nebolo to celkom žlté. Niekto sa to pokúsil natrieť žltou farbou, no zrejme použil nesprávnu farbu. Odišli obrovské kusy farby a odhalili náhodné škvrny kameňa.
  
  
  A samotný dom nebol osvetlený svetlami. Ďalšie dvojposchodové námestie pieskovej farby bolo priamo cez ulicu. Jediným ďalším objektom v opustenej krajine bola rozoklaná hromada oranžových skál na polceste medzi dvoma domami.
  
  
  Mojím plánom bolo len bodovať to miesto. Nemal som v úmysle vbehnúť sám s pištoľou a podobným riadkom. "Ste zatknutý." Leilu som však nechal v džípe zaparkovanom asi pol míle od cesty. Zvyšok cesty by som išiel pešo.
  
  
  Dom naproti sa zdal úplne opustený; Okná nie sú zatvorené, dvere sú otvorené.
  
  
  Okolo položltého domu som nakreslil široký kruh. Jeho okná boli zatvorené a za nimi tmavé okenice. Vzadu bol malý úzky vchod, niečo ako miniatúrne kamenné nádvorie, asi päť stôp hlboké a päť stôp široké, pod strechou druhého poschodia domu. Pokrivené drevené dvere boli na konci dvora. Priložil som k nemu ucho, no nič som nepočul. Hlasno som zaklopal. Sýrsky plukovník potrebuje informácie.
  
  
  Nič.
  
  
  Žiadna odpoveď. Žiadny hluk. Nič tam nie je. Vytiahol som zbraň a otvoril dvere.
  
  
  Narazil do steny a potom sa hojdal tam a späť. Vŕzganie, škrípanie.
  
  
  Nič viac.
  
  
  Vstúpil som.
  
  
  Holé podlahy, holé kamenné steny a holé kamenné lavice okolo nich. Čierny špinavý kotlíkový sporák. Petrolejová lampa. Na podlahe sú rozhádzané štyri prázdne plechovky od piva. Je v nich napchatý tucet ohorkov cigariet. Zuhoľnatený papier sa zhoduje na podlahe.
  
  
  Ďalšia miestnosť, takmer rovnaká. Takmer, až na jednu vec. Holá kamenná lavica bola pokrytá červenými škvrnami. Veľká krvavá škvrna veľkosti mŕtveho človeka.
  
  
  Ďalšia izba na prvom poschodí. Ďalšia kopa pivného odpadu. Ďalšia škaredá, smrťou postriekaná lavička.
  
  
  Hore po úzkych schodoch. Ďalšie dve izby. Ďalšie dve scény krvavej vraždy.
  
  
  A len zvuk vetra cez okno a vŕzganie, vŕzganie, vŕzganie dverí na spodnom poschodí.
  
  
  Dočerta. preč. Bol to úkryt v Al-Shaitan a bol tu aj Jackson Robie. A nebol to len oranžový prach, ktorý to dokázal. Ten strieborný záblesk na starcovom zápästí boli bežné hodinky AX s chronometrom.
  
  
  Odhodil som nosidlá nabok a sadol si. Pred lavicou stál malý lakovaný stolík pokrytý kruhmi plechoviek od piva. Tiež balíček cigariet. sýrska značka. A zápalkovú škatuľku, na ktorej bolo napísané: Vždy luxus - hotely Foxx - kongresy, dovolenky.
  
  
  Zaprisahal som a hodil zápalkovú škatuľku späť na stôl. Skončil som. To je všetko. Koniec cesty. A namiesto odpovedí boli len otázky.
  
  
  Zapálil som si cigaretu a kopol do plechovky od piva. Otočila sa a ukázala svoje diery. Diery po nábojoch. Na každej strane jeden. Na jednej strane a na druhej. Zdvihla som ho a položila na stôl. Pozerali sme na seba.
  
  
  Asi v tom nebol rozdiel, ale ak strela cez plechovku bola netrafená rana...
  
  
  Postavil som sa a začal počítať trajektórie.
  
  
  Masaker sa odohral uprostred noci. Všetci tu museli byť zabití na lavičke. Pristihli sme ich driemať. Z pištole s tlmičom. Takže si predstavte, že mierim na hlavu spiaceho chlapíka, kde je krvavá škvrna. Na stole je plechovka piva. Mierim na toho chlapa, no namiesto toho skončím v pohári. Takže stojím... kde? Stojím tu a guľka by prešla plechovkou a dopadla - a je to tu. Vytiahol som ho z mäkkého kameňa. Malokalibrová guľka .25. Ako Malý Dávid. Malý, ale ach jaj.
  
  
  Vyšiel som z domu prednými dverami. A na ceste bol zaparkovaný džíp. A Leila stála vedľa neho.
  
  
  Pohol som sa k nej, nahnevaný ako čert. "Leila, čo to..."
  
  
  "Nick! Vráť sa!"
  
  
  Bezva! Sakra!
  
  
  Šípky na strechách. "Dole!" zakričal som na ňu. Sakra! Neskoro. Guľka jej zasiahla nohu, keď sa vrhla do úkrytu. "Choď pod džíp!" Utekal som ku kameňom. Bezva! Sakra! Boli tam štyria chlapi, dvaja na každej streche. Zamieril som na strelca cez cestu. Býčie oko! Trhol sebou a zapadol do prachu. Dve guľky sa odrazili od mojej strechy. Namieril som na toho druhého a minul som Whanga! Minul menej ako stopu. Všetci mali výškovú prevahu, Wang! Ponáhľal som sa k zatvorenému vchodu, guľky mi vrhali prach pod nohy. Skrčil som sa dnu a stál som, ťažko dýchajúc, mimo ich dosahu. Po určitú dobu.
  
  
  Čakal som, čo príde.
  
  
  Mŕtvolne ticho.
  
  
  Dvere vŕzgajú.
  
  
  Žiadne kroky. Žiadny iný zvuk. Počul som ich len v predstavách. Teraz, povedala mapa času a miesta v mojej hlave. Teraz dosiahli útes, teraz sú pri dome, teraz... Sadol som si na zem a pripravil sa. Raz, dva, tri, teraz. Pozrel som sa von a zároveň vystrelil. Umiestnil som ho do stredu jeho čistého bieleho rúcha a skrčil som sa v čase, aby som premeškal ďalšiu ranu od toho chlapa, ďalšiu zbraň. Pohyboval sa z druhej strany. "Inal abuk!" - kričal strelec. Kliatby môjho otca. Znova som vystrelil a ponoril sa späť do svojej malej jaskyne.
  
  
  "Yallah!" - on krical. Ponáhľaj sa! Opäť som videl, ako sa mi to hrá v hlave skôr, ako sa to stalo. Ďalší výstrel som vystrelil priamo do dverí. Chlapík na streche si načasoval skok, aby ho chytil. V polovici, od skoku k pádu.
  
  
  Kým dopadol na zem, z čriev mu tiekla krv. Zakončil som ho rýchlym druhým výstrelom. Teraz to bolo jeden na jedného. Zostal jeden strelec. Tak kde do pekla bol? Filmový pás v mojej hlave ukazoval prázdne políčka. Keby som bol posledný chlap, čo by som robil?
  
  
  Pozrel som sa za roh a uvidel som ho. Kliknite! Moja zbraň bola prázdna. Zrazu sa stal odvážnym. Počul cvaknutie a pohol sa dopredu. Stiahol som sa a nahlas som zaklial, potom som hodil zbytočnú pištoľ na dvere. Prišiel počet štyroch a on nakukol za roh s víťazným úsmevom na spotenej tvári. Tlieskajte! Strelil som ho priamo do úsmevu.
  
  
  Kaffirova zbraň bola prázdna, ale Wilhelmina nie.
  
  
  
  
  
  
  Osemnásta kapitola.
  
  
  
  
  
  Skontroloval som telá. Chlapík bez tváre tiež nemal žiadne doklady. Arab Arab, to je všetko, čo som vedel. Tvár bola arabská, vyzerala ako Saudská Arábia.
  
  
  Telo číslo dva: strešný potápač. Ďalší bezmenný Arab.
  
  
  Telo číslo tri: Kopol som ho. Spadla mu kockovaná čelenka. Jemne som zapískal. Bol to Jack Armstrong. Veľký blonďák z hotelovej haly. Pokožku si opálil, no vlasy si nezafarbil. Len som krútiac hlavou odišiel.
  
  
  Telo číslo štyri: pred domom. Moja prvá šťastná strela ho zhodila zo strechy. Zložil som si pokrývku hlavy. Chlapík, ktorý ma sledoval v Renaulte.
  
  
  Pomaly som kráčal smerom k džípu. Leila už sedela vpredu, ja som si sadol na miesto vodiča a zavrel dvere.
  
  
  "Akú máš nohu?" - povedal som hlúpo.
  
  
  Zvedavo sa na mňa pozrela. "Bolí to, ale nie je to také zlé."
  
  
  Pozrel som sa pred seba na zahmlený horizont.
  
  
  "Nick?" Jej tón bol opatrný. "Čo sa ti stalo? Vyzeráš... akoby si bol v nejakom tranze."
  
  
  Zapálil som si a vyfajčil všetko predtým, ako som povedal: „Som v pahrebe, to je tá vec. Milión indícií a nič sa nesčíta. Opäť som na nule."
  
  
  Pokrčil som plecami a naštartoval motor. Otočil som sa na Leilu. "Je lepšie nechať Nasra pozrieť sa na túto nohu." Ale najprv musím prestať..."
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Nestrácal som čas na zdvorilú nepriamu adresu. So zbraňou v ruke som vrazil do dverí a zdvihol starého muža z podlahy. "Poďme sa porozprávať," povedal som.
  
  
  Jeho príbeh bol takýto:
  
  
  Raz neskoro v noci pred niekoľkými týždňami starý muž počul na oblohe zvuk. To ho zobudilo a rozbehol sa k oknu. Obrovský hmyz, obludný komár s obrovskými rotujúcimi krídlami. Videl, ako padá priamo z neba vedľa žltého domu Kalooris. Starec už toto stvorenie videl. Rovnakým spôsobom spadol z neba. Povedali mu, že nosí ľudí v bruchu, a to podľa jeho názoru bola nepochybne pravda. Pretože sa v dome objavil brat Shaftek a Serhan Kalouris a ich dvaja bratranci.
  
  
  A Američan?
  
  
  Nie, nie americký.
  
  
  Čo sa stalo ďalej?
  
  
  Nič zvláštne. Brat odišiel. Bratranci zostali.
  
  
  A čo hmyz?
  
  
  Stále to tam bolo. Žije na rovine, dve míle východne od mesta.
  
  
  A čo druhý hmyz? Ten, ktorý sa objavil uprostred noci?
  
  
  O hodinu neskôr odišiel.
  
  
  Čo sa ešte stalo?
  
  
  Na druhý deň prišiel ďalší cudzinec. Možno americký.
  
  
  Na hmyze?
  
  
  Autom.
  
  
  Išiel aj do žltého domu. Starý muž ho nasledoval, zvedavosť mu dodávala odvahu. Pozrel sa von oknom žltého domu. Shaftek Kalouris ležal na lavičke náhradníkov. Mŕtvy. Potom videl cudzinca vchádzať do miestnosti. Neznámy ho tiež videl - v okne. Starec bol vystrašený. Cudzinec zdvihol strieborný náramok a povedal starcovi, aby sa nebál. Starý pán vzal náramok a nebál sa. On a neznámy vyšli hore. Na vrchole našli ďalšie tri telá. Srb Kalooris a bratranci.
  
  
  A potom?
  
  
  A potom neznámy položil niekoľko otázok. Starý muž mu povedal o hmyze. To je všetko.
  
  
  "To je všetko?" Stále som držal zbraň namierenú na jeho hlavu.
  
  
  "Prisahám pri milosrdnom Alahovi, nestačí to?"
  
  
  Nie, to nestačilo. Nestačí poslať Robiho do Jeruzalema, aby telegrafoval AX, že našiel Shaitana. štyri mŕtve telá a žiadny Leonard Fox? Nie Nestačilo.
  
  
  Ale to bolo všetko. Robie sa pozrel na telá a plechovky od piva; vzal cigarety a zápalky. To je všetko. To je všetko. Z domu odišiel nahnevaný a zmätený. „Ako teraz vyzeráš,“ poznamenal starý muž. Ale to je všetko.
  
  
  "Kto pochoval telá?"
  
  
  Oči mu zakrýval ťažký závoj strachu.
  
  
  
  "Dávam ti slovo, neublížia ti."
  
  
  Pozrel sa z mojej zbrane na moju tvár a späť. „Prišli ďalší štyria. Nasledujúci deň. Stále sú tam a bývajú v Kalourisovom dome."
  
  
  "Tam sa zastavili," povedal som starému mužovi.
  
  
  Pochopil.
  
  
  "Alhamdulila," povedal. Boh žehnaj.
  
  
  Úžasný. Zabil som svoje posledné štyri stopy.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Vrtuľník bol na rovine. Jasne viditeľné. Na otvorenom priestranstve. Vystúpil som po malom hliníkovom rebríku. Auto je staré, ale udržiavané. Plynomer ukazoval, že vydrží ešte stopäťdesiat kilometrov.
  
  
  Odniesol som Leilu do kabínky a opäť som vtiahol rebrík dovnútra.
  
  
  "Môžeš s tým lietať?" Vyzerala trochu vystrašene.
  
  
  Vyzerala som otrávene. "Budeš pilotom na zadnom sedadle?"
  
  
  "Nerozumiem tomu". Jej hlas znel urazene.
  
  
  Neodpovedal som. Moja hlava bola príliš preplnená, aby som našla miesto na slová. Pri nohách som cítil pedále riadenia. Je lepšie najskôr skontrolovať motor. Zamkol som brzdy kolies a stlačil páku na ovládanie sklonu. Zapol som palivo a stlačil štartér. Motor vykašľal oranžový prach. Zasyčalo a konečne začalo hučať. Uvoľnil som brzdu rotora, stočil plyn a obrovské lopatky rotora sa začali točiť ako nejaká obrovská plácačka na muchy. Počkal som, kým sa roztočili na 200 otáčok, potom som uvoľnil brzdy kolies a zvýšil rýchlosť. Teraz trochu viac plynu a začali sme stúpať. Hore hore a do strany.
  
  
  Pravostranné riadenie.
  
  
  Držte sa vpred.
  
  
  Prvá zastávka, Ilfidri.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Leila spala na Nasrovovej posteli.
  
  
  Spala vo voľnej modrej bavlnenej nočnej košeli, obklopená žiarivými vyšívanými vankúšmi a trblietavými vlnami jej vlastných čiernych vlasov. Otvorila oči. Sadla som si na posteľ. Roztvorila ruky a ja som si ju pritiahol k sebe.
  
  
  "Je mi to tak ľúto," zašepkal som.
  
  
  "Prečo?" Povedala.
  
  
  "Za to, že som niekde inde. Ja..."
  
  
  "Netreba". Priložila prst na moje pery. „Od samého začiatku som vedel, že ma nemiluješ. A vedel som, čo si myslíš o svojej práci. A všetko je v poriadku. Všetko je naozaj v poriadku. Chcel som, aby si bol prvý. Alebo možno posledný. na dlhú dobu. Ale to je moja starosť, nie tvoja." Jemne sa usmiala. „Asi sa čoskoro rozídeme, čo?"
  
  
  Pozrel som sa na ňu. "Kam ideš?"
  
  
  Povzdychla si. "Zostanem tu niekoľko dní." Nemôžem tancovať s obviazanou nohou.“
  
  
  "Tanec?"
  
  
  Prikývla. „Prišiel som sem pracovať do sýrskeho nočného klubu. Miesto, kde sa zhromažďujú armádni dôstojníci."
  
  
  Prudko som sa zamračil. "Leila Kalud - vieš čo robíš?"
  
  
  Znova sa usmiala. V širokom zmysle. "Žiadna žena nemôže lepšie brániť svoju cnosť ako tá, ktorá to robí dvadsaťpäť rokov." Naďalej sa usmievala. "Ani teba som nenútil držať si odstup?"
  
  
  "A ty?"
  
  
  "Myslím, keď som to chcel."
  
  
  Usmiala som sa tiež. Povedal som: "Takže aká je teraz moja vzdialenosť?"
  
  
  Neusmiala sa. "Bližšie by bolo pekné."
  
  
  Bolo pekné byť bližšie.
  
  
  Zodvihla som voľné modré bavlnené šaty a jemne som ich potiahla, kým nezmizli.
  
  
  Skvelé.
  
  
  Príjemnejšie.
  
  
  Najpríjemnejšie.
  
  
  Jej okrúhle prsia sa tlačili na moju hruď a jej telo sa vlievalo pod moju rieku; stála, mierna, tečúca rieka. A potom sa jej dýchanie stalo rýchlym a častým, rieka zahučala a potom utíchla. Cítil som jej slzy na mojej koži.
  
  
  "Si v poriadku?"
  
  
  Pokrútila hlavou.
  
  
  "Nie?"
  
  
  „Nie. Nie som v poriadku. Som smutná a šťastná, bojím sa, žijem a topím sa a... a všetko, len nie v poriadku."
  
  
  Prešiel som jej rukou po nose a po krivkách jej bujných pier. Pohla sa a položila si hlavu na moju hruď. Chvíľu sme tam takto ležali.
  
  
  "Leila, prečo si čakala tak dlho?"
  
  
  "Milovať sa?"
  
  
  "Áno."
  
  
  Pozrela sa na mňa. "Ty mi vôbec nerozumieš, však?"
  
  
  Pohladil som ju po vlasoch. "Nie veľmi dobre."
  
  
  Prevrátila sa na lakeť. "Je to vlastne celkom jednoduché. Bol som vychovaný ako dobrý moslim. Byť všetkým, o čom som vedel, že nie som. Mierny, poslušný, úctivý, cnostný, nositeľ synov, služobník ľudí. Začala som nenávidieť všetkých mužov. Potom som sa už len bál. Pretože vzdať sa znamená, viete... vzdať sa. Pretože byť ženou znamená... byť ženou. Rozumieš? »
  
  
  Trochu som čakal. "Málo. Možno, myslím. Neviem. Nie všetci muži žiadajú úplnú kapituláciu."
  
  
  "Viem," povedala, "a toto,
  
  
  tiež problém."
  
  
  Pozrel som sa na ňu. "Nerozumiem".
  
  
  "Ja viem," povedala. "Vy nerozumiete".
  
  
  Vedel som, že problém je v tom, že som cestoval príliš naľahko na to, aby som so sebou niesol ženskú odovzdanosť. Len som mlčal.
  
  
  Keď som sa chcel znova porozprávať, spala schúlená v mojom náručí. Asi som si zdriemol. Štyridsaťpäť minút. A potom začal hrať hrací automat v mojej hlave: cvak, bum, cvak; nápady do seba narazili, narazili na steny a odhodili Lamotta späť.
  
  
  To všetko nejako viedlo k Lamottovi. Lamott, ktorý predstieral, že je Jens; ktorý sa rozprával s Robiem. Lamotta, ktorý ma čakal v Jeruzaleme.
  
  
  Čo som ešte vedel o Bobovi LaMottovi?
  
  
  Stal sa závislým na drogách a zavolal niekam do Ženevy.
  
  
  Ženeva.
  
  
  Shandove kúpele patrili švajčiarskej korporácii.
  
  
  A Benjamin povedal, že Shanda je drogový front. Ópium pred zatvorením tureckých polí. Teraz to bol malý podnik vyrábajúci hašiš.
  
  
  Youssef povedal, že Khali Mansour predložil hash. Hali Mansour, ktorý hovoril s Robim. Jeho brat Ali ma priviedol k Ramazovi. Bol šéf v kúpeľoch Shanda spojený s Khali?
  
  
  Možno.
  
  
  Pravdepodobne nie.
  
  
  Šéf v Šande. Volal sa Terhan Kal – štebotanie. Benjaminov verdikt roztrhal statik. Terhan Kal - ooris? Tretí brat?
  
  
  Možno.
  
  
  Alebo možno nie.
  
  
  Násilníci, ktorých som strieľal na strechách v Ramaze, boli tí istí chlapi, ktorí ma prichytili v Jeruzaleme, ako som sledoval Sarahin dom v Tel Avive. Niečo mi hovorilo, že pracujú pre LaMotte, chalanov, ktorých sa Jacqueline bála.
  
  
  Lamott. Všetko to viedlo k Lamottovi. Robert Lamott z Fresco Oil. So svojou pištoľou .25 James Bond. Ako guľku Jamesa Bonda .25, ktorú som našiel na podlahe žltého domu.
  
  
  Daj to všetko dokopy a čo máš?
  
  
  Nezmysel. Chaos. Diely do seba zapadajú a netvoria obraz. Zaspal som.
  
  
  Bol som v obchode s rastlinami. Rástli tu kaktusy, brečtan, filodendron a citrónovníky. A pomarančovníky.
  
  
  Predavač pristúpil ku mne. Bol oblečený ako Arab, tvár mu zakrývala čelenka a slnečné okuliare. Pokúsil sa mi predať citrónovník a povedal, že okrem toho sú tam tri kvetináče brečtanu. Tvrdo predával. "Naozaj musíte kúpiť," trval na svojom. „Čítal si poslednú knihu? Teraz nám bolo povedané, že rastliny môžu hovoriť. Áno, áno,“ ubezpečil ma. "To je úplná pravda." Zeleno sa usmial. Z úst mu vyrástli rastliny.
  
  
  Pomarančovníky boli v zadnej časti obchodu. Povedal som, že hľadám pomarančovník. Vyzeral byť šťastný. "Výborná voľba," povedal. "Pomaranče, citróny - všetko je to isté." Sledoval ma späť tam, kde rástli pomaranče. Podišiel som k stromu a praskol som! Sakra! guľky lietali zo strechy cez cestu. Bol som pred domom Kalurisovcov. Bol som oblečený ako plukovník. vystrelil som späť. Štyria arabskí militanti spadli zo strechy v spomalenom štýle nočnej mory. Otočil som sa. Arabský predavač tam stále bol. Stál pri pomarančovníku a široko sa usmieval. V ruke mal pištoľ. Bol to Bob Lamott.
  
  
  Zobudil sa spotený.
  
  
  Posadil sa rovno na posteľ a pozeral do steny.
  
  
  A potom mi to došlo. Aká mala byť odpoveď? Bol tam celý čas. Sám som to povedal. "Tá škatuľka bola rastlina," povedal som Benjaminovi a dodal: "Najviac sa mi na tom nepáči, že čokoľvek, čo teraz nájdem, môže byť rastlina."
  
  
  To je všetko. Všetko to bola rastlina. Starostlivo spracovaná rastlina. Každý detail. Od rozprávok Hali Mansour v El Jazzar – rastliny vedia rozprávať – až po dom v Ramaz. V dome v Ramaze sa nič nestalo. Až na to, že tam boli zabité štyri rastliny. Dom bol rastlina. Celý chodník bol rastlinný. Dymová clona, záves, návnada.
  
  
  Teraz všetky voľné konce zapadli na svoje miesto. Všetko, čomu som nerozumel. Prečo teroristická skupina najíma ľudí. Prečo podporovali prázdne reči. Pretože vytvárali falošnú stopu a chceli, aby sa príbeh dostal von.
  
  
  Mansurovci a Kalooris boli nevinní podvodníci. Verili, že všetko, čo robia, je skutočné. Ale boli použité. Ľudia sú tak múdri, že je to jednoducho úžasné. Ľudia, ktorí vedeli, že majú do činenia s horúcimi hlavami a chmeľom a vedeli, čo môžu očakávať. Verili, že Khali Mansour sa vypredá a zostali v kontakte s Robym, aby otestovali svoju teóriu. Potom ich oboch zabili, aby dodali príbehu váhu.
  
  
  Pravdu zistil až Jackson Robie. Keď sa vracal z Bhamazu, uvedomil si to. Rovnaké ako moje. Možno som nevyplnil všetky podrobnosti, ale pri troche šťastia budem mať všetky odpovede. Čoskoro.
  
  
  A čo Benjamin?
  
  
  čo vedel? Musel niečo vedieť. Hral to príliš cool a trochu hanblivý. A vedľa mňa posadil Leilu Kalud.
  
  
  Zobudil som ju.
  
  
  Povedal som: "Cítim krysu." Opísal som potkana.
  
  
  Vážne sa na mňa pozrela a prikývla. "Áno. Máš pravdu. Shin Bet sledoval rovnakú stopu ako Robi. Telá našli aj v dome v Bhamaze. Tiež rozhodli, že stopa bola... čo poviete... rastlina.“
  
  
  "Takže ma brzdili, používali ma, aby som zamestnával Al-Shaitan, aby oni - majstri Shin Bet - mohli ísť von a nájsť skutočnú cestu." Ďakujem veľmi pekne, Leila. Milujem byť využívaný."
  
  
  Mlčky pokrútila hlavou. "Vy nerozumiete."
  
  
  "Čo to do pekla robím."
  
  
  "Dobre, čiastočne si to nepochopil." Tiež vedia, že Robie prepojil AX. Takže si myslia, že medzi klamstvami mohol nájsť pravdu. Pravda, ktorá im unikla. Mysleli si, že ak budete sledovať Robieho stopu, možno zistíte... čokoľvek to bolo. Shin Bet na tom tvrdo pracuje, Nick. Takmer každý agent...“
  
  
  "Áno áno. Dobre. Keby som bol Benjamin, urobil by som to isté. Ide o to, že to fungovalo."
  
  
  "Čo tým myslíš, že to fungovalo?"
  
  
  "Myslím, viem, kde je Al-Shaitan."
  
  
  Pozrela na mňa s vyvalenými očami. "Robíš? Kde?"
  
  
  "Uh, zlatko. Ďalšie kolo je moje."
  
  
  
  
  
  
  Devätnásta kapitola.
  
  
  
  
  
  Mali sme raňajky s jogurtom, ovocím a sladkým čajom. Nasr a ja. Podľa pravidiel jeho domu jedli muži sami. Diskutovali sme o As Sayqa, skupine komanda, do ktorej sa infiltroval Nasr. V poslednom čase sa ich aktivity zamerali na pôvodných sýrskych Židov. Židia v gete. Zákon ich núti žiť v gete, nemôžu pracovať a majú zákaz vychádzania na uliciach. Žiadne pasy, žiadne slobody, žiadne telefóny. Napadnutý na ulici, ubodaný na smrť z rozmaru. Ak chcete vedieť, čo sa stalo s antisemitizmom, v niektorých častiach Blízkeho východu to žije. Židia sa nemôžu dostať do Saudskej Arábie a už vôbec nie zo Sýrie. Ľahko som pochopil veľa vecí o Izraelitoch, keď som si ich predstavil pred niekoľkými tisíckami rokov.
  
  
  Spýtal som sa Nasra, prečo sa stal dvojníkom.
  
  
  Vyzeral prekvapene. "Pýtate sa, prečo pracujem ako dvojitý agent - myslel som, že o tom len diskutujeme." Nazbieral malý strapec hrozna. „Táto časť sveta je veľmi stará. A naša zem bola vždy napájaná krvou. Prečítajte si Bibliu. Je to napísané krvou. Židovské, egyptské, filištínske, chetitské, sýrske, kresťanské, rímske. A potom tu bola Biblia. napísané. moslimovia. Turci. križiakov. Ach, križiaci preliali veľa krvi. V mene mierumilovného Krista ho vyliali." Zatočil hroznom vo vzduchu. Už ma nebaví jesť jedlo vypestované v krvi. Som unavený z nekonečného šialenstva ľudí, ktorí sa hádajú o dobre a zle, ako keby to naozaj vedeli. Myslíte si, že Izraelčania majú pravdu. Nie Len si myslím, že tí, ktorí ich chcú zničiť, sú na omyle. - hodil hrozno a začal sa usmievať. - A možno sa takýmto úsudkom dopúšťam vlastnej hlúposti.
  
  
  Povedal som, že verím, že človek by mal súdiť. Ľudia sú hrdí na to, že nevynášam súdy, „ale niektoré veci je potrebné posudzovať. Niekedy, ak nie ste súdení, vaše mlčanie je odpustenie. Alebo ako povedal niekto iný, kto kedysi bojoval za svoje presvedčenie: „Ak nie ste súčasťou riešenia, ste súčasťou problému.
  
  
  Nasr pokrčil plecami. „A riešenie vytvára nový súbor problémov. Každá revolúcia je zárodkom – ktorá? Ďalšia revolúcia! Ale," mávol vzdušnou rukou, "všetci musíme staviť na dokonalý svet, však?" A osudy sa občas sprisahajú, však? Pomohol som tebe a ty mne. Keď máme šťastie, veríme, že Boh si vybral našu stranu.“
  
  
  "Kedy sme mali smolu?"
  
  
  "Ach! Potom budeme vedieť, či sme si zvolili Božiu stranu. Medzitým vaša druhá návšteva tohto obchodného vrtuľníka u mňa nepochybne pridala k šťastiu. Zaujímalo by ma, či pre vás môžem urobiť viac? "
  
  
  "Áno. Na Leilu môžeš dávať pozor."
  
  
  „To sa nemusíš pýtať, priateľu. Nasr sa mi pozrel cez rameno. Otočil som sa a uvidel som Leilu stáť vo dverách. Nasr sa postavil. "Myslím, že je tu ešte jedna vec, ktorú môžem urobiť." Teraz ťa môžem nechať, aby si sa rozlúčil."
  
  
  Nasr odišiel. Leila sa posunula ku mne a mierne pokrivkávala. Povedal som jej, aby prestala. Zodvihol som ju a odniesol na lavičku. Zdalo sa, že tento moment si vyžaduje nejaký hollywoodsky dialóg. Povedal som: "Jedného dňa, Tanya, keď skončí vojna, stretneme sa na schodoch Leningradu."
  
  
  Ona to povedala?"
  
  
  usmiala som sa. "To nevadí." Posadil som ju na lavičku a sadol si vedľa nej. Je to vtipný moment, keď nemáte čo povedať. Čo hovoríš?
  
  
  Povedala: „Francúzi majú dobré slovo.
  
  
  Hovorí sa à bientôt. Dobudúcna."
  
  
  Chytil som ju za ruku. Povedal som: "Až nabudúce."
  
  
  Pobozkala mi ruku. Potom rýchlo povedala: "Len choď, dobre?"
  
  
  Bol ten moment, keď sa moje nohy nehýbali. Potom som si ich objednal. Vstal. Začal som rozprávať. Pokrútila hlavou. "Nie. Len odíď."
  
  
  Bol som takmer pri dverách.
  
  
  "Nick?"
  
  
  Otočil som sa.
  
  
  "Nepovieš mi, kam ideš?"
  
  
  Smial som sa. „Ako agent Shin Bet uspejete. Samozrejme, že vám poviem, kam idem. Beriem helikoptéru a letím preč."
  
  
  Kde?"
  
  
  "Kde ešte? Do Jeruzalema, samozrejme."
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  Preletel som cez Jordán a pristál som na pristávacej dráhe mimo Jeruzalema. Nebolo to také jednoduché. Musel som veľa a veľmi rýchlo rozprávať. Od rádiového riadenia po letiskovú vežu. Dokonca aj vtedy som bol konfrontovaný so zbraňou, keď som otvoril dvere. Vzhľadom na kostým sýrskeho plukovníka by som výsluchom stále prešiel, nebyť čarovného Alepha Uriho. Fungovalo to ako medaila svätého Krištofa v hebrejčine.
  
  
  Vrátil som sa do svojej izby v Americkej kolónii, osprchoval sa, oholil, objednal si údeného lososa a fľašu vodky a dal sa do práce.
  
  
  Mám rezervované lietadlo.
  
  
  Zarezervoval som si hotelovú izbu.
  
  
  Uskutočnil som tretí telefonát. Povedal som mu, čo si má vziať so sebou, kde a kedy sa so mnou stretne. Uskutočnil som štvrtý telefonát. Povedal som mu, čo si má vziať so sebou, kde a kedy sa so mnou stretne.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky.
  
  
  Oholil som si fúzy.
  
  
  Wilhelminu som vyčistil a nabil.
  
  
  Oblečiem sa.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. Strávil som len štyridsať minút.
  
  
  Pripravil som sa a čakal ďalšiu pol hodinu.
  
  
  Vyšiel som na dvor a objednal si drink. Stále som mal dve hodiny na zabitie.
  
  
  Nápoj neurobil nič. Bol som naladený na akciu. Už som tam bol a zaklopal na dvere. Boli tam všetci. Deväť milionárov. A Al-Shaitan. Starý dobrý Al S. Musel som mať pravdu. Pretože som si už nemohol dovoliť robiť chyby. Celý čas som sa mýlil.
  
  
  Teraz bola moja šanca mať úplnú pravdu.
  
  
  Pripil som si na to.
  
  
  A tu je. Jacqueline Raine. S pekným policajným poručíkom za ruku. Čašník ich viedol cez terasu popri mojom stole. Jacqueline sa zastavila.
  
  
  "Dobrý deň, pán... Mackenzie, však?" Mala na sebe tie isté modré hodvábne šaty, tie isté blond hodvábne vlasy, rovnaký hodvábny výraz. Zaujímalo by ma, ako vyzerá jej fotka v podkroví?
  
  
  "Slečna... Snow..." luskol som prstami. "Nie. Toto je slečna Raine."
  
  
  Usmiala sa. "A toto je poručík Yablon."
  
  
  Vymenili sme si pozdravy.
  
  
  Jacqueline povedala: „Poručík Yablon bol taký láskavý. Môj priateľ... spáchal samovraždu. Veľký šok." Obrátila sa na Yablona. "Myslím, že bez teba by som neprežil." Venovala mu oslnivý úsmev.
  
  
  "Samovražda?" Povedal som a premýšľal som, či si myslia, že sa Lamothe zastrelil a potom vošiel do kufra, alebo vošiel do kufra a potom sa zastrelil.
  
  
  "Áno. Jeho telo našli na jeho posteli."
  
  
  A presne som vedel, kto to režíroval. Vďačne som jej prikývol. Začínala byť nepokojná. Obrátila sa na svojho poručíka. "No..." povedala. Čašník mi priniesol druhý drink. Zdvihol som pohár. "Le Chaim," povedal som.
  
  
  "Le Chaim?" - zopakovala.
  
  
  "Na samovraždu," povedal som.
  
  
  Poručík vyzeral zmätene.
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  O piatej som pristál v Bejrúte.
  
  
  Uri ma čakal na letisku, oblečený v tmavom obleku, niesol ťažko vyzerajúcu batožinu a ošúchanú plastovú tašku Air France. Zastavili sme samostatné taxíky.
  
  
  Počas jazdy mestom som bubnoval na kolenách. Bejrút sa nazýva Paríž Blízkeho východu. Nazýva sa aj parazit. Nákupné centrum, veľký butik; žije z produktov iných krajín, funguje ako obrie prekladisko, obrie dovozno-vývozné úrady. Pásiky, klipy, ľahké peniaze; potom, na druhej strane, nestabilná prítomnosť Palestínčanov, prítomnosť, ktorá vedie k cezhraničným nájazdom, vo vzrušenej, rozrušenej ľavicovej tlači, v „incidentoch“ proti vládnucemu režimu, ktorý prežíva pod palestínskym vydieraním.
  
  
  Moje auto zastavilo na Fox Beirut. Vyšiel som von a zaplatil, kým vrátnik priviedol poslíčka, aby doručil batožinu. Videl som Uriho prechádzať cez pozlátené dvere. Zabil som ďalšiu minútu a nasledoval som ho.
  
  
  Podišiel som k stolu. "Mackenzie," povedal som. "Mám rezerváciu."
  
  
  "Pán McKenzie." Úradník bol tmavý a pekný
  
  
  mladý muž. Triedil hromadu ružových formulárov. "Ach, tu sme." Pán Mackenzie. Jednolôžková s vaňou.” Podpísal som sa do registra. Povedal mi, aby som počkal. Prišiel vrátnik a ukázal ma do mojej izby. Uri tiež čakal. Zapálil som si cigaretu a poobzeral sa po hale. Biely mramor je kurva všade. Biele koberce s červenými okrajmi. Biele pohovky a červené stoličky. Biele lakované stolíky a lampy s červenými kvetmi. Dvaja strážcovia v tmavohnedých uniformách s puzdrami kalibru .38, ktoré sa im vydúvali z bokov. Dvaja, nie traja v civile.
  
  
  Tu prichádza Kelly. Desať minút meškanie. Kelly a opotrebovaný kožený kufor.
  
  
  Posol mal Uriho tašky na vozíku. Napchával mi tašku, pripravený ísť.
  
  
  Priblížil som sa ku Kelly.
  
  
  "Povedz mi, vieš..."
  
  
  "Iste, čo ty..."
  
  
  "Mackenzie."
  
  
  "Mackenzie. určite. Si tu pre...“
  
  
  "Áno. Presne. Ty tiež?"
  
  
  "Presne tak."
  
  
  Úradník podal Kelly pero. Videl som, ako sa prihlasuje: Tom Myers.
  
  
  "Ako sa má Maureen?"
  
  
  "Je v poriadku."
  
  
  "A malý Tom?"
  
  
  "Každý deň vsádza viac."
  
  
  "Ach, naozaj rastú."
  
  
  "Áno samozrejme".
  
  
  V tomto momente vrátnik zavolal vrátnika a Kellyina batožina bola na vozíku spolu s našou. Vrátnik povedal: "Páni?"
  
  
  Usmiali sme sa a vykročili vpred. Výťah sa otvoril. Poslíček vošiel do naloženého vozíka. Vrátnik ho nasledoval. Potom sme traja. Operátor výťahu začal zatvárať dvere. Nízka, tučná žena v strednom veku pokrytá diamantmi a s obrovskými prsiami vtlačená dovnútra cez zatváracie dvere.
  
  
  „Desať,“ povedala po anglicky, zdvihla všetky svoje bacuľaté prsty a zvýraznila diamanty na piatich z desiatich.
  
  
  Auto naštartovalo.
  
  
  "Šesť," povedal vrátnik a pozrel sa na naše kľúče. "Šesť a potom sedem."
  
  
  "Jedenásť," povedala Kelly.
  
  
  Operátor naňho prekvapene pozrel. „Nemožné, pane. Jedenásť je súkromné poschodie. Je mi to naozaj ľúto".
  
  
  "Je mi to naozaj ľúto," povedala som a vytiahla zbraň. Kelly chytila operátora zozadu za ruky skôr, ako mohol stlačiť akékoľvek tlačidlo budíka, a Uri schmatla matronu okolo úst skôr, než mohla vydať výkrik posiaty diamantmi.
  
  
  Vrátnik a posol s okrúhlymi očami sa zľakli.
  
  
  Stlačil som tlačidlo Stop. Výťah zastal. Kelly spútala obsluhu výťahu a zablikala jeho policajným kalibrom .38. Uri mal stále ruku na ústach ženy. „Pani,“ povedal som, „kričíte a ste mŕtva. Rozumieš?"
  
  
  Prikývla.
  
  
  Uri ju pustil.
  
  
  Stlačil som šesť. Výťah sa spustil. Presne ako ženské ústa. Míľu za minútu.
  
  
  "Ak si myslíš, že ti to prejde, ty... ty... mýliš sa ako dážď." Chcem, aby ste vedeli, že môj manžel je dôležitý muž. Môj manžel ťa bude sledovať až na koniec sveta. Môj manžel…"
  
  
  Uri jej opäť zakryl ústa rukou.
  
  
  Dostali sme sa na šieste poschodie.
  
  
  Kelly vzala od recepčnej tri sady kľúčov. "Dobre," povedal. "Teraz všetci odchádzame. Rýchly a tichý. Jeden zvuk, jedno gesto, vystrelím. To je jasné?"
  
  
  Všetci štyria prikývli. Povedal som poslíčkovi, aby nechal batožinu. Uri pustil ruku z úst. Pomaly zamrmlal: "Až na kraj sveta."
  
  
  Otvorila som dvere. Nie je tam žiadny pohyb. Kelly potriasla kľúčmi a uklonila sa. „Izba šesť dvanásť? Tu, madam."
  
  
  Kráčali po chodbe. Zavrel som dvere výťahu. Uri a ja sme sa ponorili po batožinu. Kellyho kufor obsahoval dva obleky. Tmavo modré košele, nohavice a ladiace nohavice Mae West. Mäkké rukavice. Plechové prilby. Dva úradné doklady totožnosti. pohľadnice. Vyzliekli sme sa a začali sa prezliekať do nových šiat. Dal som Urimu jeho teroristickú medailu. "Ako som sľúbil," povedal som.
  
  
  "To pomohlo?"
  
  
  "To pomohlo. Priniesol si tie veci?"
  
  
  „Veci sú v poriadku. Dal si veľký rozkaz, chlapče. Dáte mi štyri hodiny na to, aby som sa dostal cez hranice, a poviete mi, že sa chcete vydávať za bombové komando."
  
  
  "Takže?"
  
  
  "Takže... ešte sa nechcem ponáhľať." Prešiel som cez hranice prezlečený za starca. A to, čo som so sebou priniesol, miláčik, je odpad.“ Stál v chlpatej hrudi a šortkách a natiahol si tmavomodrú košeľu.
  
  
  Povedal som _ "Aký odpad?" .
  
  
  "Smeti. TV anténa. Valec pre písací stroj. Ale nesmejte sa. Prejdite tou anténou cez stenu a budú si myslieť, že je to nejaká divná veštecká tyč."
  
  
  „Nechcel by som na to staviť svoj život. Čo si ešte priniesol?
  
  
  "Ani si nepamätám. Tak trochu počkaj. Budete prekvapení."
  
  
  "Fajn. Jednoducho milujem prekvapenia."
  
  
  Nadvihol obočie. "Sťažuješ sa?" Povedal. Hodil svoje
  
  
  bunda v kufri. "Čo si okrem svojich úst a veľkých nápadov priniesol na túto párty?"
  
  
  "Zemiakový šalát".
  
  
  "Vtipné," povedal.
  
  
  Ozve sa klopanie na dvere výťahu.
  
  
  "Aké heslo?"
  
  
  "Jebem na teba."
  
  
  Otvorila som dvere.
  
  
  Kelly bola oblečená ako operátorka výťahu. Rýchlo vošiel a zavrel dvere. Nakoniec som ho oficiálne predstavil Urimu, keď som si pripínal ťažkú zateplenú vestu.
  
  
  "Ako sa majú naši priatelia?" Povedal som Kelly. "Zamestnávate ich?"
  
  
  „Áno. Dalo by sa povedať, že sú všetci prepojení."
  
  
  "Chudáčik," povedal som.
  
  
  "Chudák manžel, myslíš."
  
  
  "Až na kraj sveta," zahlásil Uri.
  
  
  Kelly schmatla plastovú tašku na lety. "Je tu rádio?"
  
  
  Uri povedal: „Osem. Sadnite si do haly a čakajte na signál. Potom už vieš, čo máš robiť."
  
  
  Kelly prikývla. „Len sa nedostaňte do problémov v prvých desiatich minútach. Daj mi čas, aby som sa prezliekol a dostal sa do haly."
  
  
  Povedal som: "Myslím si, že si krásna taká, aká si."
  
  
  Urobil obscénne gesto.
  
  
  Otočila som sa na Uriho. "Myslím, že mi radšej povedz, ako dať Kelly signál."
  
  
  "Áno áno. určite. Vo vašej krabici je niečo, čo vyzerá ako senzor. Sú tam dve tlačidlá. Stlačte ten horný a dáte signál Kelly."
  
  
  "A čo ten spodný?"
  
  
  Usmial sa. "Vyšleš signál svetu."
  
  
  Uri vybaľoval dve kovové krabice. Vyzerali ako obrovské kaki obedové vedrá.
  
  
  Kelly pokrútil hlavou. "Si šialený. Vy obaja".
  
  
  Uri sa naňho pozrel. „Vy ste pán Sane? Tak čo tu robíte, pán Sane?“
  
  
  Kelly sa usmiala svojim Belmondovým úsmevom. "Znelo to príliš dobre na to, aby sme to prepustili." Každopádne. Ak má Carter pravdu, ide o najväčšie sprisahanie s únosom od zmiznutia Aimee Semple McPherson. A ak sa mýli – a ja si myslím, že sa mýli – no, už to samo o sebe stojí za vstupné.“
  
  
  Uri sa prehrabal obsahom svojej krabice. „Američania,“ vzdychol. "S vaším súťaživým duchom je zázrak, že ste vyhrali vojnu."
  
  
  "Teraz Teraz. Nemýľme si ducha súťaženia. Koniec koncov, vyrábal Edsel a Diet Colu."
  
  
  Uri mi podal kovovú krabicu. "A Watergate."
  
  
  mykol som plecami. "A jeho lieky." Otočila som sa na Kelly. „Čo by sme teda mali očakávať? Teda tam hore."
  
  
  Kelly pokrčila plecami. "Problémy."
  
  
  Uri pokrčil plecami. "Tak čo je tu nové?"
  
  
  "Stráže," povedala Kelly. "Myslím, že stráže uvidíme, keď otvoríme dvere." Na každom poschodí je tridsať izieb.“ Každému z nás odovzdal hlavný prístupový kľúč.
  
  
  Pozrela som sa na Uriho. "Ty si vezmi pravú stranu, ja ľavú."
  
  
  Povedal: "Myslím, že by sme mali ísť spolu."
  
  
  "Uh-uh. Väčšinu mojej cesty pôjdeme pešo. Okrem toho, môj spôsob, ak jedného z nás chytia, ten druhý má stále šancu dať signál.“
  
  
  Uri si spustil okuliare na tvár. "A predpokladajme, že nás chytia, ale nie sú Al-Shaitan." Predpokladajme, že sú presne tým, čím hovoria, že sú. Skupina šejkov z... - obrátil sa na Kelly, - odkiaľ si to povedal?
  
  
  „Z Abú Zabí. A toto je jeden šejk. Ahmed Sultan el-Yamaroun. Ostatní chlapci sú lokaji, sluhovia a manželky."
  
  
  "Sú jeho ženy chlapi?"
  
  
  "Úžasné," povedal som. "Čo je to do pekla? Abbott a Costello sa stretnú s Al-Shaitanom? Choď doprava a ja pôjdem doľava, ale preboha, poďme." Stlačil som tlačidlo.
  
  
  Vyrazili sme.
  
  
  11. poschodie
  
  
  Kelly otvorila dvere.
  
  
  V hale stáli dvaja uniformovaní strážcovia. Oficiálny vzhľad. Ale potom sme tam boli my.
  
  
  "Bombové komando," povedal som a ukázal kartu. Vyšiel som z dverí. Cestu zablokoval strážnik.
  
  
  "Počkaj," povedal. "O čom to je?"
  
  
  "Bomby!" povedala som dosť nahlas. "Z cesty". Otočil som sa na Uriho a prikývol. Obaja sme sa začali pohybovať opačným smerom. Stráže si vymenili pohľady. Kelly zatvorila dvere výťahu. Jeden zo strážcov ma začal naháňať po nohách, "B-b-ale," povedal. "Nedostali sme ani slovo objednávky."
  
  
  "To nie je náš problém," povedal som chrapľavo. „Niekto nastražil bombu v tomto hoteli. Ak nám chcete pomôcť, uistite sa, že každý zostane vo svojej izbe." Prišiel som tam, kde bola odbočka a pozrel som sa na strážcu. "Toto je rozkaz," povedal som. Poškrabal sa v nose a cúvol.
  
  
  Prešiel som po červeno-bielom koberci až do konca. Dvere s označením „Schodisko“ boli bezpečne zamknuté, zamknuté zvnútra. Zaklopal som na posledné dvere v rade. Žiadna odpoveď. Vytiahol som prístupový kľúč a otvoril dvere.
  
  
  Muž tvrdo spal na posteli. Na stole vedľa neho bola lekárnička. Znaky a symboly. . Hypodermická ihla. Musel som mať pravdu.
  
  
  Ten, kto uniesol Američanov, musí byť tu. Prešla som k posteli a otočila muža.
  
  
  Harlow Wilts. Milionársky majiteľ chatových motelov. Jeho tvár som si pamätal z televíznych záberov.
  
  
  Dvere do vedľajšej izby boli pootvorené. Za ním som v televízii počul výzvy na futbalový zápas. Za ktorými sú zvuky tečúcej sprchy a barytónové bary pornografických piesní. Guardian Wilta si berie prestávku. Pozrel som sa cez škáru. Na posteli sedel arabský burnus, károvaná čelenka a pištoľ kalibru .38.
  
  
  To bolo. Zlatá baňa. Al-Shaitan Shelter. Skvelé, Al. Výborný nápad. Súkromné poschodie v rušnom hoteli. Použitie krytu šejka bohatého na ropu. Súkromní sluhovia, súkromný kuchár. Toto všetko malo za cieľ zabrániť vstupu cudzincov. Pravdu sa nedozvie ani vedenie. Robie ho však spoznal a ja tiež. Pretože akonáhle ste zistili, kto je Al Shaitan, mohli ste zistiť, kto bol Al Shaitan.
  
  
  Dobre. Čo bude ďalej? Nájdite Uriho, nájdite strojcu a dokončite všetko.
  
  
  Nestalo sa to v tomto poradí.
  
  
  Vyšiel som na chodbu a zrazil som ochrankára.
  
  
  "Šejk ťa chce vidieť."
  
  
  Nebol som pripravený stretnúť sa so šejkom. Skúšal som hrať Bomb Squad viac. "Prepáč," povedal som, "nemám čas." Zaklopal som na dvere cez chodbu. "Polícia," zakričal som. "OTVORENÉ."
  
  
  "Čo?" Zmätený ženský hlas.
  
  
  "Polícia," zopakoval som.
  
  
  Strážca vytiahol zbraň.
  
  
  Hýbal som kovovou škatuľou v ruke a jej roh mu vypichol kus líca, keď sa obsah škatule vysypal na podlahu. Strážca padol chrbtom k stene, jeho pištoľ divo strieľala a dvíhala diabla – aspoň diabolské služobnice. Otvorili sa štyri dvere, namierili štyri pištole a ku mne kráčali štyria násilníci, vrátane jedného mokrého, čerstvo zo sprchy. Šance na pokus o prestrelku boli nízke. Ocitol som sa uväznený v úzkej slepej uličke chodby.
  
  
  "SZO?" - zopakoval ženský hlas.
  
  
  "Zabudni na to," povedal som. "Deň bláznov."
  
  
  Išiel som, ako povedal muž, k šejkovi. Samotný pán Al-Shaitan.
  
  
  Toto bol kráľovský apartmán. Aspoň v tej istej miestnosti. Štyridsaťstopová izba s pozláteným nábytkom, damaškovým čalúnením, perzskými kobercami a čínskymi lampami. Prevládala tyrkysová modrá. Uri sedel na tyrkysovom kresle, lemovaný ozbrojenými arabskými strážcami. Dvaja ďalší strážcovia stáli pri dvojici dvojitých dverí. Boli oblečení v tmavomodrej s tyrkysovými čelenkami. Áno pane, bohatí majú vkus. Kto iný by mal farebne zladenú čatu grázlov?
  
  
  Môj vlastný sprievod ma rýchlo prehľadal, našiel Wilhelminu a potom Huga. Za posledný týždeň som bol tak často odzbrojený, že som sa začal cítiť ako Venuša z Milo. Zatlačili ma do tyrkysového kresla a moju „bombu“ položili vedľa Uriho, na stôl asi desať metrov odo mňa. Pozbierali obsah z podlahy a narýchlo ho napchali do škatule. Veko bolo otvorené a odhaľovalo Molly skrutky a valčeky písacieho stroja, ktoré vyzerali presne ako Molly skrutky a valčeky. Niečo mi hovorilo, že koncert sa skončil.
  
  
  Uri a ja sme pokrčili plecami. Pozrel som sa cez krabice a potom som sa pozrel na neho. Pokrútil hlavou. Nie, ani Kelly nesignalizoval.
  
  
  Na druhom konci miestnosti sa otvorili dvojité dvere. Stráže stáli v pozore. Ten v županoch, dvaja v uniforme a ten zo sprchy s uterákom na opasku.
  
  
  Cez dvere, v hodvábnom rúchu, hodvábnom obväze so zlatým agalom, s čiernym pudlom pod pažou, vstúpil do Čarodejníka z krajiny Oz, vodca teroristov, Al-Shaitan, Sheikh el-Yamaroun:
  
  
  Leonard Fox.
  
  
  Posadil sa za stôl, položil psa na zem za nohy a začal sa na mňa pozerať, potom na Uriho, potom na mňa, potom na jeho strážcov, s víťazoslávnym úsmevom na tenkých perách.
  
  
  Oslovil stráže a všetkých okrem štyroch modrých ozbrojencov prepustil. Pri dverách do haly presunul tých dvoch, ktorí boli vedľa Uriho. Fox mal asi štyridsaťpäť rokov a posledných dvadsať rokov bol milionárom; posledných desať ako miliardár. Sledoval som bledé, takmer limetkovo zelené oči, tenkú, ostrú, dobre učesanú tvár. Nepasovalo to k sebe. Ako portrét namaľovaný dvoma rôznymi umelcami, tvár si akosi protirečila. V očiach sa mu zablyslo hladné prekvapenie; jeho ústa boli nastavené v neustálej irónii. Vojna zábavy a zjavného potešenia. Jeho detský sen o nevyčísliteľnom bohatstve sa stal detskou realitou a niekde to aj vedel, no jazdil na svojom sne ako muž jazdiaci na tigrovi a teraz, na vrchole hory, bol jeho väzňom. Pozrel na Uriho a potom sa otočil ku mne.
  
  
  "Nuž, pán Carter." Myslel som, že prídeš sám."
  
  
  povzdychol som si. "Takže si si myslel, že prídem. Dobre,
  
  
  vedel si, že prídem? Do včerajšieho večera som ani nevedel. A pokiaľ viem, nebol som sledovaný."
  
  
  Na stole zdvihol pevnú zlatú škatuľku a vytiahol cigaretu. Moja značka. Jednu mi ponúkol. Pokrútil som hlavou. Pokrčil plecami a zapálil ho zlatým zapaľovačom. „No tak, Carterová. Nemal som ťa nasledovať. Moji strážcovia si pamätajú tvoju tvár. Mal som tvoju fotku z Tel Avivu. A o tvojom výnimočnom talente viem už od čias Izmiru."
  
  
  "Izmir".
  
  
  Prižmúril oči a vyfúkol oblak dymu. "Pred piatimi rokmi. Vypli ste tureckú ópiovú sieť."
  
  
  "Tvoja?"
  
  
  „Bohužiaľ. Bol si veľmi šikovný. Veľmi múdry. Takmer taký inteligentný ako ja." Úsmev sa mihol ako tik pier. „Keď som zistil, že ťa poslali za Robiem, mal som chvíľku skutočnej úzkosti. Potom ma to začalo baviť. Myšlienka mať skutočného protivníka. Skutočný test mojej mysle. Al Shaitan verzus Nick Carter, jediný muž dostatočne inteligentný na to, aby začal zisťovať pravdu.“
  
  
  Uri sa na mňa obdivne pozrel. Posunul som sa na stoličke. „Na niečo si zabudol, Fox. Jackson Robie si ťa všimol ako prvý. Alebo si to nevedel?"
  
  
  Zaklonil hlavu a zasmial sa, ha! "Takže. Naozaj si tomu veril. Nie, pán Carter, alebo vás môžem volať Nick? Nie Aj toto bolo súčasťou návnady. My sme boli tí, ktorí prepojili AX. Nie Robie."
  
  
  Dal som si pauzu. "Moje komplimenty, Fox, alebo ťa môžem volať Al?"
  
  
  Pery znova tikali. „Vtipkuj koľko chceš, Nick. Vtip bol na tebe. Výzva bola súčasťou plánu. Plán udržať AX na nesprávnej ceste. Oh, nielen AXE. Podarilo sa mi oklamať mnohých agentov. Shin Bet, Interpol, CIA. Všetci veľmi šikovne pristúpili k Ramazovi. Niektorí videli telá, iní len krv. Všetci však odišli presvedčení, že sú na správnej ceste. Že len premeškali príležitosť nájsť Al-Shaitan. Potom je čas zahladiť stopy.“
  
  
  "Zabite husi, ktoré zniesli zlaté husacie vajcia."
  
  
  "Áno."
  
  
  "Ako Khali Mansour."
  
  
  „Ako Khali Mansour a jeho kolegovia. Ľudia, ktorých som použil na prvé rady. A samozrejme sme museli zabiť jedného z agentov. Vytvoriť dojem, že keďže vedel o Ramazovi, vedel príliš veľa."
  
  
  "Prečo Robie?"
  
  
  Napchal cigaretu do misky s jadeitovými prsteňmi. „Povedzme, že mám AX, ktorá potrebuje brúsenie. Ďalší spôsob, ako ponížiť Washington. Ďalší spôsob, ako vás všetkých spomaliť. Ak by bol Robie mŕtvy, poslal by si niekoho iného. Začínať odznova je nesprávna cesta."
  
  
  "Takže z nás môžete urobiť dvojitých bláznov."
  
  
  „Dvojití blázni? Nie Viac ako dvojnásobok, Carterová. Prvá vec, ktorú Washington urobil, bolo, že sa pokúsil ísť po Leonardovi Foxovi."
  
  
  Uri sa na mňa pozrel so zdvihnutým obočím.
  
  
  odpovedal som Uri. "Spomeň si, čo sa stalo Edselovi," zamrmlal som.
  
  
  Fox sa usmial. Tick-and-hold. „Ak sa so mnou pokúšate o analógiu, mýlite sa. Úplne falošné. Moje sny nie sú príliš veľké a nie príliš rokokové. Čo sa týka mojej ponuky, tak to kupuje každý. Leonard Fox je mŕtvy. A arabskí teroristi sú mŕtvi. únos“.
  
  
  Uri si odkašlal. "Keď o tom hovoríme, o čom snívaš?"
  
  
  Fox sa nesúhlasne pozrel na Uriho. „Možno boli sny zlým výberom slov. A moje plány sa rýchlo napĺňajú. Už som dostal polovicu výkupného. A v prípade, že ste nečítali noviny, rozoslal som účastníkom oznámenie, že žiadna z obetí nebude prepustená, kým nebudú všetky peniaze v mojich rukách. Prepáč. V rukách Al-Shaitan."
  
  
  "A ako to stráviš?"
  
  
  „Ako som to vždy trávil. V snahe o dobrý život. Len si pomyslite, páni, miliardu dolárov. Nezdanené. Postavím si palác, možno v Arábii. Vezmem si štyri manželky a päť v nádhere, ktorú západná moc nepoznala? Dostanem to. Neobmedzený výkon. Feudálna moc. Moc, ktorú môžu vlastniť iba východné kniežatá. Demokracia bola taký lacný vynález."
  
  
  mykol som plecami. „Bez toho by si bol stále... čo? Kto si bol, keď si začínal? Vodič kamiónu, však?"
  
  
  Svojho času som dostal niekoľko priateľskejších pohľadov. "Mýliš si demokraciu s kapitalizmom, Nick." Za svoje šťastie vďačím slobodnému podnikaniu. Demokracia je to, čo ma chce dostať do väzenia. To dokazuje, že demokracia má svoje hranice." Zrazu sa zamračil. „Ale máme sa o čom rozprávať a som si istý, že vy, páni, by ste si dali drink. Viem, že by som to urobil."
  
  
  Stlačil tlačidlo zvončeka a objavil sa sluha. Bosý muž.
  
  
  "Rozumieš čo tým myslím?" Fox ukázal na podlahu. „Demokracia má svoje obmedzenia. Takýchto služobníkov v Štátoch nenájdete." Rýchlo prikázal a prepustil muža, ktorý odstránil naše kovové krabice a položil ich na zem pod stôl. Mimo dosahu a teraz
  
  
  viditeľnosť.
  
  
  Ani Uri, ani ja sme sa zvlášť neobávali. Fox bol zaneprázdnený rozlievaním svojich vnútorností, obaja sme boli nažive a stále v dobrej kondícii a vedeli sme, že nájdeme spôsob, ako Kellyho kontaktovať. A ako by sme mohli prehrať? Fox o Kelly ani nevedel. Nehovoriac o našej hlúpej schéme.
  
  
  
  
  
  
  Kapitola dvadsiata.
  
  
  
  
  
  Sluha mu podal obrovský mosadzný podnos s poľskou vodkou a pohármi Baccarat, kopu kaviáru beluga vo veľkosti futbalovej lopty, cibuľu, nakrájané vajcia a plátky toastu. Fox si nalial ľadovo vychladenú vodku. Pristúpil ozbrojený strážca a podal nám okuliare.
  
  
  Fox si odkašlal a oprel sa v kresle. "Plánovanie začalo pred mesiacmi..." Rýchlo na mňa pozrel. „Predpokladám, že chcete počuť tento príbeh. Viem, že naozaj chcem počuť tvoj. Takže. Ako som povedal, plánovanie začalo mesiace vopred. Na Bermudách som sa nudil. Bezpečné, ale nudné. Som muž zvyknutý cestovať po svete. Cestovanie, dobrodružstvo, ponuky. Toto je môj život. Ale zrazu som sa ocitol obmedzený na veľmi málo miestach. A moje prostriedky boli obmedzené. Moje peniaze boli zviazané v súdnych sporoch, investované do majetku, prehrali ma, naozaj. Chcel som svoju slobodu. A potreboval som svoje peniaze. Čítal som o palestínskych teroristoch a zrazu som si povedal: prečo nie? Prečo nezariadiť, aby ma uniesli a aby to nevyzeralo, ako to urobili Arabi? Mal som veľa kontaktov na Blízkom východe. Mohol by som najať ľudí, aby to vyzeralo legitímne. A existuje toľko arabských extrémistických skupín, že nikto nebude vedieť, odkiaľ sa vzali. Takže - vynašiel som Al-Shaitan."
  
  
  Odmlčal sa a zhlboka si odpil vodky. „Mojou najlepšou základňou tu boli kúpele Shanda. Dúfam, že ste si vedomí môjho spojenia s nimi. Časť ópiovej siete, ktorú som prevádzkoval, boli peniaze filtrované cez švajčiarske korporácie. Shanda bola moja... povedzme "náborová agentúra." Kalurisov, frontmani, by mi pokojne mohol kúpiť armádu násilníkov. Pretláčači, ktorí za poplatok urobia čokoľvek. A narkomani, ktorí pre svoje haraburdie urobia čokoľvek.“
  
  
  "Nie veľmi spoľahlivá armáda."
  
  
  "Ach! presne tak. Ale tento záväzok som premenil na majetok. Dovoľte mi pokračovať. Najprv som požiadal Caloris, aby odporučila mužov. V tej chvíli bolo úlohou jednoducho zinscenovať môj únos. Prešli sme zoznam mien a prišiel na meno Khali Mansour. Calouris vedel, že Khali bol zapletený s pouličným gangom, ako aj s bratom, ktorý žil v Sýrii. Myslel si, že by to bolo dobré slepé miesto pre prípad, že by nás niekto začal sledovať. Ale potom povedal nie. Khali Mansour je nespoľahlivý. Predal by nás, keby boli peniaze správne. A potom som dostal skutočný nápad. Nech nás Mansur predá. Vedel som, že v prípade budú agenti a pri nespoľahlivých ľuďoch ako Mansour som mohol byť presvedčený, že agenti idú nesprávnou cestou.
  
  
  Mansurov prípad bol veľmi citlivý. Chcel som ho vyprovokovať. Dráždiť ho až do bodu zrady. Viesť ho a potom sklamať. Musel som však konať veľmi opatrne, aby som sa uistil, že sa nedozvedel ani stopu pravdy. Prešiel som teda zadnými dverami. Začali sme s mužom menom Ahmed Rafad, priateľom Khaliho brata z Beit Nama. Rafad bol na helikoptére, ktorá ma priviezla z Bermúd. Ale to bolo neskôr. Najprv sme povedali Rafadovi a niekoľkým ďalším mužom, aby nám pomohli najať ďalších pracovníkov. Najímaním prispeli k šíreniu vlny fám. Klebety sa mi dostali do uší. Uši informátorov. Vedeli sme tiež, že Rafad naverbuje svojho priateľa Aliho. A Ali zasa naverbuje svojho brata Khaliho."
  
  
  "A tento Khali, keď bude vyprovokovaný, ťa predá."
  
  
  "Presne tak."
  
  
  Pokrútil som hlavou a usmial sa. Myslím, že to bol Lawrence z Arábie, ktorý povedal: „Na východe prisahajú, že je lepšie prejsť cez štvorec na troch stranách. V tomto prípade mal Fox skutočne orientálnu myseľ, ktorá vyvolala nepriamy vzťah k vysokému umeniu.“
  
  
  Zapálil som si cigaretu. „Teraz mi povedz, ako sa k tomu hodí Lamott. A Jens."
  
  
  Fox nabral obrovskú tenisovú loptičku kaviáru a začal si ju natierať na hrianku.
  
  
  Aby odpovedal na obe tieto otázky spoločne, "zahryzol si a po stole sa rozsypal kvapôčka kaviáru ako korálky zo zlomeného náhrdelníka. Napil sa vodky, aby prečistil chuť." V strede nemôžete použiť ópium. East, nevediac, kto je americký agent, Lamott pracoval v mojej organizácii. Damašská vetva. Vedel o Jensovi. A Lamothe bol naverbovaný, závislý na mne. Nielen za heroín, ale aj za veľké peniaze. Potrebuje peniaze, aby mohol živiť ďalší zlozvyk."
  
  
  "Áno. Bol tiež dandy.“
  
  
  Fox sa usmial. "Áno. Úplnú pravdu. Keď náš biznis s ópiom zanikol, Lamott bol vystrašený. Nemohol si dovoliť aj svoj chemický návyk a tiež svoj... takpovediac zmysel pre módu. Dokonca aj za jeho plat vo Fresco Oil, o ktorom vás uisťujem, že bol dosť veľký. Takže, Jens. Mali sme nejaké základné informácie o Jensovi. Vedeli sme, že má problémy.
  
  
  A stres. Žena, ktorá mala aj zmysel pre módu. Aké ľahké bolo pre LaMotteho odviesť ju. Chudák Bob sa s tým vlastne veľmi nebavil. Jeho vkus sa nedostal k ženskému pohlaviu. Muži však robili horšie pre heroín a peniaze, a tak Bob túto Jacqueline zviedol – a prinútil ju zradiť svojho bývalého milenca. Najprv sme uvažovali o použití Jeans ako podvodníka. Ale nastal zmätok. Fáma, ktorú sme sa dohodli na šírení v Damasku, si namiesto toho našla cestu k dôstojníkovi CIA. Ale potom - aké šťastie. Váš Robi počul klebety v Tel Avive."
  
  
  „Fámy, ktoré Mansour povedal v El Jazzar...“
  
  
  "Áno. Robi ich počul a stretol sa s Mansurom. Potom sa pokúsil zavolať Jensovi do Damasku. Odtiaľ si myslím, že viete, čo sa stalo. Robie však začal byť podozrivý. Nie Mansour, ale Jens/LaMotta. Zavolal sem Foxa, aby išiel do Bejrútu, kde skutočný Jens býval na svojej ropnej konferencii...“
  
  
  "A kde ho na ulici zrazil čierny Renault."
  
  
  "Mmm. Nezabil som ho, ale to je v poriadku. Aspoň sa nikdy nemohol porozprávať s Robiem."
  
  
  "A celý čas si bol tu v hoteli."
  
  
  "Celý čas. Už vtedy prezlečený za ropného šejka. Ale už si musel na niečo prísť."
  
  
  "Áno. Tá stopa vzkriesi strážcov. Počul som, že tu boli, aby strážili šejkove peniaze. Peniaze ukryté v hotelovom trezore. Bolo to príliš výstredné, aby to bola pravda. Šejkovia z Perzského zálivu prinášajú svoje peniaze do Libanonu, ale ukladajú ich do bánk , ako všetci ostatní, tak mi to zrazu došlo, aké peniaze by ste dali do banky za výkupné?
  
  
  „Ale prečo ja, Nick? Nakoniec som bol mŕtvy."
  
  
  „Nie je potrebné. Prileteli ste na Bermudy živý, v lietadle. Ukázali to televízne kamery. Ale z Bermud si odišiel v zatvorenej rakve. Nikto nevidel telo okrem vašich „blízkych spolupracovníkov“. A uzavretá rakva je dobrý spôsob, ako dostať živého človeka z ostrova. Teraz mám otázku. Kedy ste sa rozhodli uniesť ostatných? Nebolo to súčasťou pôvodného plánu."
  
  
  Fox pokrčil plecami. "Áno. zase mas pravdu. Nápad ma napadol počas môjho... zajatia. Sedel som v tejto miestnosti tieto dva týždne a premýšľal o všetkých ľuďoch, ktorých som nemal rád. A pomyslel som si - ach! Ak schéma funguje raz, prečo nebude fungovať znova a znova. Voila! Al-Shaitan sa stal veľkým biznisom. Ale teraz si myslím, že je čas, aby si mi povedal...“
  
  
  "Ako som to vedel"
  
  
  "Ako si vedel, že dúfam, že ti nebude vadiť, keď mi to povieš, Nick?"
  
  
  mykol som plecami. "Poznáš ma, Al." Pozrel som sa na koberec a potom na Uriho. Fox a jeho stôl boli príliš ďaleko. Držal nás oboch v bezpečnej vzdialenosti a pod hrozbou dvojitej prestrelky. Už som strácal nádej, že sa dostanem k boxom. Druhý plán zostáva. Mohol by som Foxa prehovárať k smrti. Ak by Kelly nedostal signál o ďalšiu hodinu neskôr, stále by išiel urobiť svoju vec.
  
  
  Odkašľal som si: „Ako som to vedel. Neviem, Fox. Veľa maličkostí. Keď som si uvedomil, že Ramaz je slepá ulička, že to celé je falošné od začiatku do konca, ostatné časti sa začali rozpadať. miesto. Alebo som aspoň videl, aké boli ostatné časti. Jedným z dôvodov, prečo máte problémy s federálmi, sú napríklad daňové úniky. Povesti o vašich švajčiarskych korporáciách a prefíkaných obchodoch na vyčistenie špinavých peňazí. Kde teda beriete všetky svoje špinavé peniaze? Nie z hotelov. Musí to byť niečo nezákonné. Niečo ako droga. a čo ty vieš? Všetky tri kúsky mojej skladačky Al-Shaitan mali niečo spoločné s drogami. Mansour Lamott bol narkoman. A Shandove kúpele boli kryt na prsteň. Shand Baths – patrili švajčiarskej korporácii. Vaša švajčiarska korporácia. A Lamott zavolal do Švajčiarska. Dokonalý kruh. Prvé kolo.
  
  
  „Teraz o LaMotte. V Al-Shaitan bol po krk. Tiež som si myslel, že zastrelil chalanov v Ramaze. Nie veľa teroristov nosí 0,25 mm muníciu. Ale nebolo to tak. Pracoval Lamothe s OOP? dáva zmysel. Potom však veľa vecí nedávalo zmysel. Ach, Američania, ktorí sa stále objavovali. A všetky peniaze sa mihli. Jednotky komanda nie sú najatí násilníci. Sú to oddaní nenávistníci kamikadze. kúsky nesedeli - ak hádanku vyriešil Al-Shaitan. Ale zmeňte meno na Leonard Fox...“
  
  
  Fox pomaly prikývol. "Mal som pravdu, keď som si myslel, že si skutočný nepriateľ."
  
  
  Hral som viac času. „Je tu jedna vec, ktorej nerozumiem. Hovorili ste s Lamottom ráno, keď zomrel. Zavolal mu šejk El-Jamaroun. Prečo si mu povedal, aby ma podporil?"
  
  
  Fox zdvihol obočie. "Som dosť unavený z pána Lamotta." A povedal mi, že si myslel, že ho z niečoho podozrievaš. A napadlo ma, aký lepší spôsob, ako ťa udržať v tme, ako nechať ťa zabiť svoju jedinú skutočnú stopu."
  
  
  "Vedeli ste, že by som ho zabil?"
  
  
  "No, naozaj som si nemyslel, že sa mu podarí ťa zabiť. Ale ak by sa mu to podarilo...
  
  
  - opäť zdvihol obočie. - Skončil by sa váš príbeh alebo je tam niečo iné?
  
  
  "Niečo iné. Obete únosov. Najprv ma to privádzalo do šialenstva. Snažím sa pochopiť, prečo títo chlapci. Potom som si pomyslel: no... bez dôvodu. Vtipy. Ale len čo som ťa začal podozrievať, päsť vytvorila vzor. Wilts, ktorý vás prevýšil v talianskom hoteli. Stol, ktorý vás vyzdvihol vo svojom časopise, Thurgood Miles, psie žrádlo, je váš sused na Long Islande. Potom si predstavte piatich poľovníkov. Umiestnenie kabíny bolo hlbokým, temným tajomstvom. manželky nevedeli, kde to je. Arabskí teroristi nevedeli. Ale spomenul som si, že som čítal, že tvojím koníčkom je poľovníctvo. Že ste kedysi patrili do malej, exkluzívnej poľovníckej skupiny.“
  
  
  "Veľmi dobre, Nick." Naozaj dobre. Tento článok o mojom záujme o poľovníctvo sa musel objaviť, keď – pred desiatimi rokmi? Ale je tu jeden človek, ktorý ti chýbal. Roger Jefferson."
  
  
  „Národné autá“.
  
  
  "Mmm. Môj odpor k nemu začal pred dvadsiatimi rokmi. Navyše. Dvadsaťpäť. Ako hovoríš, raz som šoféroval kamión. Národný kamión. A mal som nápad. Išiel som do Detroitu a stretol som Rogera Jeffersona. V tom čase bol šéfom divízie nákladnej dopravy. Predstavil som mu nový dizajn nákladného auta. Dizajn, ktorý by spôsobil revolúciu v podnikaní. Odmietol ma. Chladný. Drsný. Smial sa mi do tváre. V skutočnosti si myslím, že len súhlasil. uvidíš, ako sa mi bude smiať do tváre."
  
  
  "Áno. No, určite si sa smial naposledy."
  
  
  Usmial sa. “A majú pravdu. Toto je najlepší variant. A pre záznam, Thurgood Miles, predajca krmiva pre psov, nie je na mojom zozname preto, že bol môj sused, ale kvôli spôsobu, akým jeho kliniky zaobchádzajú so psami. Jednoducho usmrtia choré zvieratá a predajú ich vysokým školám na vivisekciu. Barbarstvo! Neľudské! Treba ho zastaviť! "
  
  
  "Mmm," povedal som a myslel som na sluhu, ktorý sa zvalil na podlahu, myslel som na podvodníkov zabitých v Ramaze a nevinných ľudí zabitých na pláži. Fox chcel, aby sa so psami zaobchádzalo ako s ľuďmi, ale neprekážalo mu, že sa k ľuďom správajú ako k psom. Ale, ako povedala Alice: "Teraz vám nemôžem povedať, aká je to morálka, ale po chvíli si na to spomeniem."
  
  
  Sedeli sme v tichosti niekoľko minút. Uri povedal: „Začínam sa cítiť ako Harpo Marx. Nechceš sa ma niečo opýtať? Napríklad, ako sa taký šikovný génius ako ja dostal do takýchto problémov? Alebo mi možno niečo odpoviete. plánuješ sa k nám teraz pridať? "
  
  
  "Dobrá otázka, pane...?"
  
  
  „Pán Moto. Ale môžeš ma volať Quasi."
  
  
  Fox sa usmial. "Skvelé," povedal. “Naozaj vynikajúce. Možno by som vás mal oboch nechať na dvore ako dvorných šašov. Povedz mi,“ stále sa pozeral na Uriho, „aké ďalšie talenty môžeš odporučiť?
  
  
  "Talenty?" Uri pokrčil plecami. "Malá pieseň, malý tanec." Robím dobrú omeletu."
  
  
  Foxovi zamrzli oči. „Už by stačilo! Pýtal som sa, čo robíš."
  
  
  "Bomby," povedal Uri. „Vyrábam bomby. Ako ten, ktorý leží v krabici pri tvojich nohách.“
  
  
  Foxove oči sa rozšírili a potom sa zúžili. "Ty blafuješ," povedal.
  
  
  Uri pokrčil plecami. "Vyskúšaj ma." Pozrel na hodinky. „Máš pol hodinu, aby si sa uistil, že klamem. Myslíš, že sem prídeme, dvaja blázni, sami, bez es, aby sme dostali Jema von? Myslíte si, že je koniec, pán Leonard Fox.“
  
  
  Fox to zvážil. Pozrel sa pod stôl. Pod stolom bol aj jeho pes. Luskol prstami a pes vybehol von, rútil sa Foxovi na koleno, vyskočil a pozoroval ho so psou láskou. Fox ho zdvihol a držal na kolenách.
  
  
  "Dobre," povedal. "Zavolám tvoj bluf." Vidíte, nič ma nedrží v týchto hotelových izbách. Som Sheikh Ahmed Sultan el-Yamaroun, môžem prísť a odísť. Ale ty na druhej strane...“ vyštekol na svojich strážcov. "Priviažte ich k stoličkám," prikázal po arabsky. Znova sa k nám otočil. "A uisťujem vás, páni, ak vás bomba nezabije do pol hodiny, zabijem."
  
  
  Uri sa začal potápať po krabiciach. Postavil som sa a hlúpo ho udrel päsťou do čeľuste, keď tri pištole vyrazili, prásk-prsk-prask - chýbal mi len preto, že som zmenil jeho smer.
  
  
  Hlúpy ťah. Toto by nikdy neurobil. Krabice boli vzdialené viac ako desať metrov. A v každom prípade sa za to neoplatí zomrieť. Nebola v nich žiadna bomba, len diaľkové ovládanie. Nie je to tak, že neverím v hrdinstvo. Len verím, že ich v jednom z dvoch prípadov zachránim. Keď nemôžete prehrať. A keď nemáte čo stratiť. Tomu tiež nerozumiem - zatiaľ.
  
  
  Myslel som, že Fox vezme stráž a odíde. A nejako, dokonca aj priviazaní k stoličkám, sme my dvaja dosiahli k zásuvkám a stlačili dve tlačidlá. Prvý by mal upozorniť Kelly sediacu v hale a druhý, ktorý o dve minúty neskôr spôsobí hlučný výbuch v letovej taške. Nie je to skutočná bomba. Len veľký výbuch. Dosť na roztrhnutie plastového vrecka. Dosť na
  
  
  poslať čierny dym vznášajúci sa vo vzduchu. A stačí zavolať bejrútsku políciu, ktorú Kelly vyšle na jedenáste poschodie. Nezávislá policajná razia.
  
  
  Plán 2, plán „ak nás o hodinu nepočuješ, aj tak dostaneš policajtov“, sotva fungoval. Nie, ak Fox dodrží slovo. Keby nás bomba nezabila do pol hodiny, zabil by nás. Policajti ešte prídu, ale nájdu naše mŕtvoly. Nádherná ilustrácia Pyrrhovho víťazstva. Za polhodinu sa však môže stať veľa. A času na hrdinstvo bolo dosť.
  
  
  Boli sme priviazaní k stoličkám, naše ruky k područiam stoličky, nohy k nohám. Uri sa zobudil práve vtedy, keď Fox a jeho násilníci odchádzali. Fox vystrčil hlavu cez dvere.
  
  
  "Och, je tu jedna vec, ktorú som nespomenul, pán." Našli sme tvojho priateľa sedieť v hale."
  
  
  Otvoril dvere trochu širšie. Hodili Kelly na perzský koberec. Mal zviazané ruky a nohy, ruky mal za chrbtom a tvár mal pokrytú modrými a modrými modrinami.
  
  
  "Teraz nám to hovorí," povedal som Urimu.
  
  
  Fox zavrel dvere. Počuli sme, ako zamkol.
  
  
  "Dobre," povedal som. "Tu je plán..."
  
  
  Obaja sa na mňa pozreli, ako keby som to naozaj mal.
  
  
  "Prepáč," povedal som. „Šibeničný humor. Kde je taška, Kelly?
  
  
  Kelly sa s ťažkosťami prevrátila. „Dobre, Pollyanna. Tu sú vaše dobré správy. Stále sú vo vstupnej hale."
  
  
  "Tu sú vaše zlé správy, pán Veľký," Uri sa na mňa nahnevane pozrel. „Aj keď sa nám podarí prinútiť to explodovať, policajti nebudú vedieť, že sem majú prísť. Prečo si ma udrel, ty hlúpy idiot? Mali sme svoje najväčšie šance, keď sme neboli obmedzovaní."
  
  
  „V prvom rade,“ hneval som sa aj ja, „čo môže byť lepšie? Vzhľadom na to, že Kelly je preč."
  
  
  "Fajn. Ale vtedy si to nevedel."
  
  
  "Fajn. Nevedel som to, ale aj tak som ti zachránil život."
  
  
  "Pol hodinu to sotva stálo za námahu."
  
  
  „Chceš stráviť svoje posledné chvíle upratovaním?
  
  
  Alebo chceš niečo robiť, keď sa snažíš žiť."
  
  
  "Myslím, že ťa vždy môžem odviesť neskôr."
  
  
  "Potom choďte do krabice a odpáľte bombu."
  
  
  Uri podišiel k zásuvkám na stoličke. Bol to palec po palci "Favus?" Povedal. „Prečo to robím? Takže polícia v Bejrúte sa môže trochu poflakovať?
  
  
  Na stoličke som podišiel ku Kelly, ktorá s ťažkosťami podišla ku mne. "Neviem prečo," zamrmlal som Urimu. „Až na to, že Leonard Fox a jeho skupina modrých násilníkov sa nedostanú ďalej ako do haly. Budú tam sedieť a počítať pol hodiny. Možno sa zľaknú, keď uvidia policajtov. Utekaj k nemu. Opustite hotel. Alebo možno sem policajtov nejako privedú. Alebo si možno budú myslieť, že máme všade bomby.“
  
  
  "Budú myslieť policajti alebo Fox?" Uri bol stále štyri stopy od škatúľ.
  
  
  "Sakra, ja neviem." Len hovorím, že môžem."
  
  
  "Zabudol si na jednu vec," povedala Kelly z metrovej vzdialenosti. "Možno je to len zlý sen."
  
  
  "Toto sa mi páči," povedal som a naklonil stoličku tak, aby spadla na podlahu. "Teraz ma možno chceš skúsiť rozviazať?"
  
  
  Kelly sa pomaly postavil, kým jeho ruky neboli vedľa mojich. Nemotorne začal chytať moje laná. Uri dosiahol miesto vedľa stola a hodil stoličku na zem. Bradou štuchol do otvorenej krabice. Naklonil sa dopredu a vysypal obsah. Diaľkové ovládanie vypadlo a pristálo vedľa neho. "Nie!" - povedal zrazu. "Ešte nie. Máme dvadsaťtri minút na odpálenie bomby. A možno, ako rád hovorí náš hostiteľ, možno výbuch pošle Foxa sem. Skúsme sa najskôr trochu uvoľniť."
  
  
  Kelly mi nedala nič slabšie. Uri sa pozrel na neusporiadaný odpad na podlahe. "Rozumiem," povedal. "Chápem, chápem."
  
  
  "Čo myslíš?"
  
  
  „Štipce. Pamätám si, ako som hádzal nožnice na drôt. Je tu len jeden problém. Strihače drôtu sú v druhej zásuvke. A tá prekliata zásuvka je príliš ďaleko pod stolom. A nemôžem sa tam dostať, pripútaný. kreslo." Otočil hlavu naším smerom. „Ponáhľaj sa, Kelly, myslím, že potrebujem šťastie Írov."
  
  
  Kelly sa plazila smerom k stolu. Vyzeralo to ako futbalové ihrisko. Nakoniec sa tam dostal. Použil zviazané nohy ako sondu a vytlačil krabicu do voľného priestoru.
  
  
  Uri sa pozeral. "Môj Bože. Je to zamknuté."
  
  
  Pomaly som povedal: "Kde sú kľúče?"
  
  
  "Zabudni na to. Kľúče mám na retiazke na krku."
  
  
  Dlhá minúta strašného ticha. "Neboj sa," povedal som. "Možno je to len zlý sen."
  
  
  Ďalšie ticho. Mali sme desať minút.
  
  
  "Počkaj," povedal Uri. „Aj tvoja skrinka bola zamknutá
  
  
  . Ako ste to otvorili? "
  
  
  "Ja nie," povedal som. "Hodil som to na strážcu a ono sa to samo otvorilo."
  
  
  "Zabudni na to," povedal znova. "Nikdy nebudeme mať páky na to, aby sme túto vec vyhodili."
  
  
  "Fajn. Anténa".
  
  
  "A čo toto?"
  
  
  "Vezmi to."
  
  
  Zasmial sa. "Chápem. Čo teraz?"
  
  
  „Ryba do krabice. Vezmi ju za ruku. Potom to skúste čo najviac prevrátiť.“
  
  
  "Dočerta. Nemôžeš byť taký hlúpy."
  
  
  On to urobil. Fungovalo to. Krabica narazila na okraj stola, otvorila sa a všetok odpad spadol na zem.
  
  
  "Toto je naozaj úžasný hrad, Uri."
  
  
  "Sťažuješ sa?" spýtal sa.
  
  
  Kelly ho už prepustila.
  
  
  "Ach!" Povedal.
  
  
  "Sťažuješ sa?" - spýtala sa Kelly.
  
  
  Zostávalo nám takmer päť minút. Perfektné načasovanie. Tašku posielame na let. Policajti prídu za menej ako päť minút. Zamierili sme k dverám. Zabudli sme, že je zamknutá.
  
  
  Ostatné dvere neboli tie, ktoré viedli do zvyšku miestnosti. Našiel som Wilhelminu na komode a hodil som ihličku Urimu Kellymu, ktorý vybral nôž z kuchynskej zásuvky.
  
  
  "Telefón!" Povedal som. "Preboha, ten telefón!" Ponoril som sa po telefón a povedal som operátorovi, aby poslal oops. Keď povedala: „Áno, pane,“ počul som výbuch.
  
  
  Všetky dvere do haly boli zamknuté. A všetky boli vyrobené z nerozbitného kovu. Všetko je v poriadku. Takže počkáme, teraz nemôžeme prehrať. Vrátili sme sa do obývačky, späť tam, kde sme začali. Uri sa na mňa pozrel. "Chceš sa rozísť alebo zostať spolu?"
  
  
  Nikdy sme sa nemuseli rozhodovať.
  
  
  Dvere sa otvorili a vyleteli guľky. Miestnosť roztrhá samopal. Skrčil som sa za stôl, ale cítil som, ako mi guľky popálili nohu. Vystrelil som a trafil strelca do jeho modrého srdca, ale dverami prešli dvaja strelci a pľuli guľky všade. Raz som vystrelil a obaja spadli.
  
  
  Počkaj.
  
  
  Mám sa dobre, ale nie až tak dobre.
  
  
  Dlhá chvíľa desivého ticha. Poobzeral som sa po izbe. Uri ležal uprostred koberca s dierou po guľke v čalúnenej veste. Kellyho pravá ruka bola celá červená, ale schoval sa za pohovku.
  
  
  Pozreli sme sa na seba a potom na dvere.
  
  
  A bol tam môj starý priateľ David Benjamin.
  
  
  Usmial sa prekliatym úsmevom. „Nebojte sa, dámy. Je tu kavaléria."
  
  
  "Choď do pekla, David."
  
  
  Doplazila som sa k Uriho telu. Po nohe mi tiekla krv. Cítila som jeho pulz. Stále tam bol. Rozopla som si vestu. Zachránilo mu to život. Kelly ho držala za krvavú ruku. "Myslím, že nájdem lekára skôr, ako to bude bolieť." Kelly pomaly vyšla z izby.
  
  
  Chalani Shin Bet boli teraz po celej hale. Oni a libanonskí policajti vytvorili celkom zaujímavú kombináciu, keď brali zajatcov. A potom prišli policajti. Bejrútska polícia. Poďme sa rozprávať o zvláštnych spolubývajúcich, Shin Bitahon.
  
  
  „Libanon bude tento príbeh využívať v nasledujúcich rokoch. Povedia: "Ako nás môžete obviňovať z toho, že sme pomohli Palestínčanom?" Nepracovali sme raz s Shin Bet? "Mimochodom," dodal Benjamin, "máme Leonarda Foxa." Bejrút to rád rozdáva. A my to Amerike radi vrátime.“
  
  
  "Jedna otázka, David."
  
  
  "Ako som sa sem dostal?"
  
  
  "Správny."
  
  
  „Leila mi povedala, že ideš do Jeruzalema. Upozornil som pristávaciu dráhu, aby ste mi dali vedieť, keď dorazíte. Potom som ťa vystopoval. No, nie práve dohľad. Vojenské vozidlo, ktoré vás odviezlo do vášho hotela, bolo naše. taxík, ktorý vás odviezol na letisko. Vodič ťa videl nastúpiť do lietadla smerujúceho do Bejrútu. Potom to už nebolo také ťažké. Pamätajte - skontroloval som Robieho telefónne záznamy. A jedným z čísel bol Fox Bejrút. Nikdy som neprišiel na to, že Al Shaitan je Leonard Fox, ale uvedomil som si, že si sa zastavil a myslel si, že by si mohol potrebovať malú pomoc od svojich priateľov. Na letisku v Bejrúte máme chlapíka - no, mali sme chlapíka - teraz je jeho krytie vyhodené. Začínaš zelenať, Carterová. Pokúsim sa rýchlo skončiť, aby si omdlel. kde som bol? Ó áno. Čakal som v hale. Sú so mnou traja chalani. Zistili sme, že Mackenzie nebol vo svojej izbe „Tak kde bol Mackenzie? Jeden chlap ťa išiel hľadať do baru. Išiel som skontrolovať operátora. Možno McKenzie zavolal na inú roamingovú službu.“
  
  
  "Fajn. Nehovor mi. Hovoril si s operátorom, keď som zavolal policajtov."
  
  
  "Dobre, nepoviem ti to." Ale tak to bolo. Si veľmi zelený, Carterová. Čiastočne zelená a biela. Myslím, že omdnieš."
  
  
  "Mŕtvy," povedal som. A omdlel.
  
  
  
  
  
  
  Dvadsiata prvá kapitola.
  
  
  
  
  
  Ležal som nahý na slnku.
  
  
  Na balkóne. Rozmýšľal som, čo by som urobil s miliardou dolárov. Asi by som nerobil nič iné. čo treba robiť? Máte štrnásť oblekov ako Bob LaMotta? Je v Arábii palác? Nie. Nudné. Cestovanie? Toto je ďalšia vec, ktorú ľudia robia s peniazmi. V každom prípade je cestovanie to, čo ma baví. Cestovanie a dobrodružstvo. Veľa dobrodružstiev. Poviem vám o dobrodružstve – je to strela do prázdna. Alebo nohu.
  
  
  Tieto peniaze si neustále predstavujem. Pol miliardy dolárov. Päťsto miliónov. Peniaze, ktoré zobrali z trezoru Leonarda Foxa. Peniaze za výkupné. Päťsto miliónov dolárov v päťdesiatych rokoch. Viete, koľko je to účtov? Desať miliónov. Desať miliónov päťdesiat dolárových bankoviek. Šesť palcov na účet. Päť miliónov stôp peňazí. Necelých tisíc míľ. A morálka je takáto: šťastie si nemôže kúpiť. Aspoň pre Foxa. Nemôže mu kúpiť ani zálohu. V prvom rade preto, že vrátili peniaze. A po druhé, sudca v záchvate právnej frašky stanovil Foxovu kauciu na jednu miliardu dolárov.
  
  
  Neboli žiadni odberatelia.
  
  
  Zazvonil telefón. Ležal vedľa mňa na balkóne. Pozrel som sa na hodinky. poludnie. Nalial som si pohár poľskej vodky. Nechal som zvoniť telefón.
  
  
  Stále volal.
  
  
  Zdvihol som to.
  
  
  Hawk.
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "Páči sa ti to?"
  
  
  "Uh, áno, pane... Zavolali ste mi, či som v poriadku?"
  
  
  "Ani nie. Ako je na tom tvoja noha?"
  
  
  odmlčal som sa. "Nemôžem klamať, pane." O pár dní bude všetko v poriadku."
  
  
  "No, rád počujem, že mi nemôžeš klamať." Niektorí ľudia si myslia, že ste na zozname kritikov."
  
  
  Povedal som: "Neviem si predstaviť, ako sa tieto fámy začali."
  
  
  „Ani nemôžem, Carterová. ja tiež nemôžem. Poďme sa teda porozprávať o vašej ďalšej úlohe. Včera si dokončil Foxov prípad, takže teraz by si mal byť pripravený na ďalší."
  
  
  "Áno, pane," povedal som. Nečakal som Nobelovu cenu, ale víkend... "Pokračujte, pane," povedal som.
  
  
  „Teraz ste na Cypre. Chcem, aby si tam zostal ďalšie dva týždne. Po tomto čase chcem úplnú správu o presnom počte cyperských stromov na Cypre.“
  
  
  "Dva týždne, povedal si?"
  
  
  "Áno. Dva týždne. Nepotrebujem mizerné rýchle počítanie."
  
  
  Povedal som mu, že sa na mňa môže určite spoľahnúť.
  
  
  Zavesil som a vzal si ďalšiu lyžicu kaviáru. Kde som bol? Ó áno. Kto potrebuje peniaze?
  
  
  Počul som zvuk kľúča vo dverách. Schmatol som uterák a prevalil sa. A tu je. Stojí na prahu balkónových dverí. Pozrela na mňa s vyvalenými očami a rozbehla sa ku mne.
  
  
  Kľakla si na podložku a pozrela sa na mňa. „Zabijem ťa, Nick Carter! Naozaj si myslím, že ťa zabijem!"
  
  
  "Hej. Čo sa stalo? Nie si rád, že ma vidíš?
  
  
  "Rád ťa vidím? Bola som napoly vystrašená. Myslel som, že umieraš. Uprostred noci ma zobudili a povedali: „Carter je zranený. Musíte letieť na Cyprus."
  
  
  Prešiel som rukou cez jej žlté a ružové vlasy. "Ahoj Millie... ahoj."
  
  
  Na chvíľu sa usmievala krásnym úsmevom; potom sa jej oči opäť rozžiarili.
  
  
  „Dobre,“ povedal som, „ak sa budeš cítiť lepšie, som zranený. Pozrite sa pod obväz. Všetko je tam drsné. A takto sa cítite o zranenom hrdinovi - zranenom na línii obrany svojej krajiny? Alebo to poviem inak. Takto vnímate muža, ktorý vám zariadil dvojtýždňovú dovolenku na Cypre? "
  
  
  "Dovolenka?" Povedala. "Dva týždne?" Potom sa strhla. "Aká bola prvá cena?"
  
  
  Pritiahol som si ju bližšie. "Chýbala si mi, Millie." Naozaj mi chýbali tvoje drzé ústa."
  
  
  Dal som jej najavo, ako veľmi mi chýba.
  
  
  "Vieš?" - povedala potichu. "Myslím, že ti verím."
  
  
  Bozkávali sme sa ďalšiu hodinu a pol.
  
  
  Nakoniec sa otočila a ľahla si na moju hruď. Nadvihol som si prameň jej vlasov k perám, vdýchol ich vôňu a pozeral sa na Stredozemné more, mysliac si, že sme sa nejako uzavreli.
  
  
  Millie sledovala, ako sa pozerám na more. "Znova uvažuješ o tom, že s AX skončíš?"
  
  
  "Uh. Myslím, že toto je môj osud."
  
  
  „Je to škoda. Myslel som, že by bolo pekné, keby si sa vrátil domov."
  
  
  Pobozkal som jej na vrch sladkej žltej hlavy. "Zlato, bol by zo mňa mizerný civilista, ale stavím sa, že by som mohol zariadiť vážne zranenie aspoň raz za rok." A čo toto?
  
  
  Otočila sa a uhryzla ma do ucha.
  
  
  "Hmm," povedala. "Sľuby, sľuby."
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Doktor Smrť
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Doktor Smrť
  
  
  Venované obyvateľom tajných služieb Spojených štátov amerických
  
  
  
  
  Prvá kapitola
  
  
  Taxík náhle zastavil pri vchode do Rue Malouche. Vodič otočil oholenú hlavu ku mne a zažmurkal krvavými očami. Fajčil priveľa kiefa.
  
  
  „Zlá ulica,“ zavrčal namosúrene. "Nevstúpim. Chceš vojsť, choď."
  
  
  zachechtal som sa. Dokonca aj otužilí arabskí obyvatelia Tangeru sa vyhýbali Rue Malouche, úzkej, kľukatej, slabo osvetlenej a páchnucej uličke uprostred mediny, Tangerovej verzii Kasbah. Ale videl som aj horšie. A mal som tam biznis. Zaplatil som šoférovi, dal mu prepitné päť dirhamov a odišiel. Zaradil rýchlosť a bol o sto metrov ďalej, kým som mal možnosť zapáliť si cigaretu.
  
  
  „Ste Američan? Chcete sa dobre zabaviť?
  
  
  Z ničoho nič sa objavili deti a kráčali za mnou. Nemali viac ako osem alebo deväť rokov, boli oblečení v špinavých, ošúchaných džellabách a vyzerali ako všetky ostatné vychudnuté deti, ktoré sa z ničoho nič objavia v Tangeri, Casablance, Damasku a tuctu ďalších arabských miest.
  
  
  "Čo máš rád? páčia sa ti chlapci? dievčatá? Dve dievčatá naraz? Baví vás sledovať reláciu? Dievča a somár? Páčia sa ti veľmi malí chlapci. Čo máš rád?"
  
  
  „To, čo mám rád,“ povedal som rozhodne, „je nechať sám. Teraz sa stratiť."
  
  
  „Chceš Kiefa? Chcete hašiš? Čo chceš?" - kričali nástojčivo. Boli mi stále v pätách, keď som zastavil pred neoznačenými kamennými dverami a štyrikrát som zaklopal. Panel vo dverách sa otvoril, vykukla tvár s fúzami a deti sa rozbehli preč.
  
  
  "Starý?" povedala tvár bez výrazu.
  
  
  "Carterová," povedal som krátko. „Nick Carter. Čakám".
  
  
  Panel sa okamžite vzdialil, zámky cvakli a dvere sa otvorili. Vošiel som do veľkej miestnosti s nízkym stropom, ktorá sa mi spočiatku zdala ešte tmavšia ako ulica. Nozdry mi naplnil štipľavý zápach horiaceho hašiša. Ostré výkriky arabskej hudby mi predierali uši. Po stranách miestnosti, stojace so skríženými nohami na kobercoch alebo opreté chrbtom o vankúše, stálo niekoľko desiatok tmavých postáv. Niektorí popíjali mätový čaj, iní fajčili hašiš z vodnej fajky. Ich pozornosť sa sústredila do stredu miestnosti a ja som pochopil prečo. Na tanečnom parkete v strede, osvetlenom tlmenými fialovými reflektormi, tancovalo dievča. Mala na sebe len krátku podprsenku, priesvitné bločky a závoj. Mala krivé telo, plné prsia a hladké boky. Jej pohyby boli pomalé, hodvábne a erotické. Voňala čistým sexom.
  
  
  "Budete sedieť, monsieur?" - spýtal sa fúzatý. Jeho hlas bol stále bezvýrazný a zdalo sa, že jeho oči sa ani nepohli, keď hovoril. Neochotne som odvrátil pohľad od dievčaťa a ukázal na miesto pri stene oproti dverám. Štandardný operačný postup.
  
  
  "Tu," povedal som. „A prines mi mätový čaj. Vriaci."
  
  
  Zmizol v šere. Sadol som si na vankúš pri stene, počkal, kým sa moje oči úplne prispôsobili tme, a dôkladne som si to miesto prezrel. Rozhodol som sa, že osoba, ktorú som mal stretnúť, bola dobrá voľba. Izba bola dostatočne tmavá a hudba dostatočne hlasná na to, aby sme mali súkromie. Keby som toho muža poznal tak dobre, ako som si myslel, potrebovali by sme ho. Možno budeme potrebovať aj jeden z niekoľkých východov, ktoré som si okamžite všimol. Vedel som, že sú aj iní, a dokonca som mohol hádať kde. Žiadny klub v Tangeri by dlho nevydržal bez niekoľkých diskrétnych východov v prípade návštevy polície alebo aj menej žiadaných návštevníkov.
  
  
  Čo sa týka zábavy – ani na tú som nemal žiadne sťažnosti. Oprel som sa o hrubú hlinenú stenu a pozrel na dievča. Vlasy mala uhlovo čierne a siahali jej po pás. Pomaly, pomaly sa kolísala v tmavom svetle do naliehavého úderu v bruchu. Hlava jej klesla dozadu, potom dopredu, akoby nemala kontrolu nad tým, čo jej telo chce, potrebuje alebo robí. Vlasy čierne ako uhoľ sa dotýkali jedného prsníka, potom druhého. Zakryli a následne odhalili brušné svaly, mokro sa lesknúce od potu. Tancovali pozdĺž jej zrelých stehien, ako keď ju mužské ruky pomaly ponárajú do erotickej horúčky. Ruky sa jej zdvihli, tlačili svoje nádherné prsia dopredu, akoby ich ponúkala a ponúkala ich celej pánskej toalete.
  
  
  "Nick. Nick Carter."
  
  
  Pozrel som sa hore. Najprv som nespoznávala postavu tmavej pleti v džínsoch, ktorá stála nado mnou. Potom som uvidel hlboko zasadené oči a čeľusť ostrú ako žiletka. Spolu boli nezameniteľní. Remy St-Pierre, jeden z piatich vyšších členov Bureau Deuxieme, francúzskej obdoby našej CIA. A priateľ. Naše pohľady sa na chvíľu stretli, potom sme sa obaja usmiali. Sadol si vedľa neho na vankúš
  
  
  
  
  
  "Mám len jednu otázku," povedal som tichým hlasom. „Kto je tvoj krajčír? Povedz mi to, aby som sa tomu mohol vyhnúť."
  
  
  Napätou tvárou sa mihol ďalší úsmev.
  
  
  "Vždy vtipný, mon ami," odpovedal rovnako potichu. "Je to už toľko rokov, čo som ťa naposledy videl, ale okamžite pochopíš tú dojemnosť, keď sa konečne znova stretneme."
  
  
  Toto je pravda. Bolo to dávno. V skutočnosti som Remyho nevidel, odkedy ma David Hawk, môj šéf a vedúci operácií AX, pridelil pomôcť Bureau Deuxieme zabrániť atentátu na prezidenta de Gaulla. Neurobil som to zle, ak to sám hovorím. Dvaja potenciálni vrahovia boli zlikvidovaní, prezident de Gaulle zomrel prirodzenou a pokojnou smrťou vo vlastnej posteli o niekoľko rokov neskôr a Remy a ja sme sa rozišli so vzájomným rešpektom.
  
  
  "Ako sa inak môžem zabávať, Remy?" - povedal som, vytiahol cigarety a jednu mu ponúkol.
  
  
  Silná čeľusť sa pochmúrne zaťala.
  
  
  „Myslím, mon ami, že mám niečo, čo by ma pobavilo aj teba, najefektívnejšieho a najsmrteľnejšieho špióna, akého som kedy poznal. Bohužiaľ, toto ma vôbec nebaví."
  
  
  Vzal cigaretu, pred vložením do úst pozrel na zlatý hrot a mierne pokrútil hlavou.
  
  
  „Vidím, že sú stále na zákazku vyrobené cigarety s monogramom. Tvoje jediné skutočné potešenie."
  
  
  Zapálila som jeho cigaretu, potom moju a pozrela som sa na tanečníka.
  
  
  "Ach, natrafil som na niekoľko ďalších ľudí. Samozrejme v službe. Ale neodoslali ste tento naliehavý hovor s vysokou prioritou cez Hawka - a môžem dodať, že ste prerušili príjemnú malú dovolenku - aby ste sa porozprávali o mojich cigaretách." mon ami." Mám podozrenie, že si ma sem ani nepozval, aby som sledoval, ako sa toto dievča snaží milovať s každým mužom v miestnosti naraz. Nie že by mi to vadilo."
  
  
  Francúz prikývol.
  
  
  „Je mi ľúto, že príležitosť na naše stretnutie nie je príjemnejšia, ale...“
  
  
  Čašník pristúpil s dvoma pohármi mätového čaju a Remy si zakryl tvár kapucňou djellaby. Jeho črty takmer zmizli v tieni. Na tanečnom parkete sa tempo tvrdej hudby mierne zvýšilo. Pohyby dievčaťa boli ťažšie a vytrvalejšie. Počkal som, kým sa čašník odhmotní, ako to robia marockí čašníci, a potom som ticho prehovoril.
  
  
  "Dobre, Remy," povedal som. "Poďme to spraviť."
  
  
  Remy si potiahol z cigarety.
  
  
  „Ako vidíš,“ začal pomaly, „zafarbil som si kožu a nosím marocké oblečenie. Toto nie je tá hlúpa maškaráda, ako sa môže zdať. Aj na tomto mieste, ktoré považujem za bezpečné, môžu byť okolo nás naši nepriatelia. . A nevieme, nie sme si istí, kto sú. Toto je najstrašnejší aspekt tejto situácie. Nevieme, kto sú a nepoznáme ich motívy. Môžeme len hádať."
  
  
  Urobil pauzu. Vytiahol som z bundy striebornú fľašu a nenápadne som do oboch našich pohárov nalial nejaký 151 dôkazový barbadoský rum. Moslimovia nepijú – alebo by nemali – a o konverzii na ich vieru som neuvažoval. Remy vďačne prikývol, napil sa čaju a pokračoval.
  
  
  "Prejdem rovno k veci," povedal. "Niekto zmizol. Niekto, kto má zásadný bezpečnostný záujem nielen pre Francúzsko, ale pre celú Európu, Spojené kráľovstvo a USA. Skrátka niekto, koho zaujíma západný svet.“
  
  
  "Vedec." Bolo to vyhlásenie, nie otázka. Náhle zmiznutie jedného vedca spôsobilo väčšiu paniku ako dezercia tucta byrokratov, bez ohľadu na to, v ktorej krajine sa to stalo.
  
  
  Remy prikývol.
  
  
  "Počuli ste už o Fernandovi Durochovi?"
  
  
  Zamyslene som si potiahol z cigarety a v duchu som si prezrel biosúbory AX o francúzskych vedeckých lídroch. Pätnásť metrov od nás sa tanečnica snažila zo všetkých síl rozptýliť moju pozornosť. Hudba neustále naberala na intenzite. Cítil som svrbenie v žalúdku. Dievčatko sa triaslo, brušné svaly sa jej sťahovali do rytmu hudby, v bokoch pulzovali.
  
  
  "Dr. Fernand Duroch, Ph.D. člen Čestnej légie. Narodil sa v Alsasku v roku 1914. Prvýkrát absolvoval École Polytechnique v Paríži v roku 1934. Výskum ponorkových pohonných systémov pre francúzske námorníctvo pred nemeckou inváziou. Francúzi pod vedením de Gaulla pred oslobodením Povojnové práce: veľký pokrok v informatizácii pre vývoj jadrových ponoriek vo francúzskom námorníctve Od roku 1969 - riaditeľ RENARD, tajný projekt francúzskeho námorníctva bol známy pod krycím menom „Doktor Smrť“ pre svoje skúsenosti s výbušninami. Toto meno sa dodnes používa ako vtip kvôli Durochovej jemnej povahe.
  
  
  Remy opäť prikývol. Teraz sa jeho oči sústredili aj na dievča. Jej chvejúce sa prsia sa vlhko leskli v dymovom svetle. Keď tancovala, mala zatvorené oči.
  
  
  „Urobil si svoju časť
  
  
  
  
  domáca úloha. AX zbiera informácie dobre. Možno až príliš dobré pre mňa ako bezpečnostného riaditeľa RENARDU. Toto je však osoba, o ktorej hovoríme.“
  
  
  „A kľúčové slovo v jeho spise je, samozrejme, ‚jadrové‘,“ povedal som.
  
  
  "Možno".
  
  
  zdvihol som obočie.
  
  
  "Možno?"
  
  
  „Existujú aj iné kľúčové slová. Napríklad „počítačové vybavenie“ a „podvodné pohonné systémy“. Ktorá je správna, nevieme."
  
  
  "Možno všetky?" Opýtal som sa.
  
  
  "Opäť možno." Remy sa mierne zamiešal. Ja tiež. Do miestnosti vtrhol mierny nepokoj, rastúce a takmer hmatateľné napätie. Bolo to čisté sexuálne napätie vychádzajúce z dievčaťa v strede. Jej závoj bol teraz spustený. Jej objemné prsia so šťavnatými bradavkami a šťavnatými bokmi zakrývala len tenká priehľadná látka kytičiek a podprsenky. Prostredníctvom tohto materiálu mohol každý muž v miestnosti vidieť čierny trojuholník jej pohlavia. Hypnoticky ním pohybovala, gestikulovala rukami, pozývala, prosila o pozornosť.
  
  
  Remy si odkašlal a dal si ďalší dúšok rumového čaju.
  
  
  "Dovoľte mi začať od začiatku," povedal. „Približne pred tromi mesiacmi Dr. Duroch odišiel z centrály RENARD v Cassis na každoročnú trojtýždňovú dovolenku. Podľa jeho kolegov bol v dobrej nálade. Projekt sa rýchlo blížil k úspešnému dokončeniu a v podstate zostávalo objasniť už len pár detailov. Duroch mieril k Lucernskému jazeru vo Švajčiarsku, kde mal v úmysle stráviť dovolenku na lodi so starým priateľom, ktorý žil na Polytechnickej univerzite. Zbalil si kufre a 20. novembra ráno pobozkal svoju dcéru na rozlúčku...“
  
  
  "Jeho dcéra?"
  
  
  „Duroche je vdovec. Žije s ním jeho dvadsaťtriročná dcéra Michelle, ktorá pracuje ako knihovníčka v RENARD. Ale k tomu sa vrátim neskôr. Ako som povedal, Duroch pobozkal svoju dcéru na rozlúčku na letisku v Marseille. , nasadol do lietadla do Milána, ktoré letí do Luzernu. Bohužiaľ…“
  
  
  "Nikdy sa neukázal," dokončila som za neho.
  
  
  Remy prikývol. Mierne sa otočil, aby tanečnicu nemal z dohľadu. Rozumel som prečo. Nepomohlo to s koncentráciou. Odišla zo stredu sály a teraz sa zvíjala medzi divákmi a svojvoľne sa dotýkala svojich pŕs a stehien jednému dychtivému mužovi, potom druhému.
  
  
  "Nastúpil do lietadla," pokračoval Remy. "Toto vieme. Jeho dcéra to videla. Cez colnicu a imigráciu v Lucerne ale neprešiel. V skutočnosti nie je uvedený v lietadle z Milána do Lucernu.“
  
  
  „Takže únos, ak je to únos, sa odohral v Miláne. Alebo na palube lietadla z Marseille,“ povedal som zamyslene.
  
  
  "Vyzerá to tak," povedal Remy. V každom prípade o dva dni neskôr od neho dcéra dostala list. Mademoiselle Duroch aj naši najlepší znalci rukopisu sa zhodujú, že to skutočne napísal sám Duroch. náhla potreba samoty a spontánne sa rozhodol niekam izolovať, aby si veci „premyslel“.
  
  
  "Pečiatka?" - spýtal som sa a prinútil sa nepozerať na tanečníka. Bola čoraz bližšie. Z hrdla jej teraz unikali tiché stony; pohyby jej trupu sa stali šialenými.
  
  
  „Poštová pečiatka na liste bola Rím. Ale to, samozrejme, nič neznamená."
  
  
  "Menej ako nič." Ktokoľvek ho uniesol, mohol ho prinútiť, aby napísal list a potom ho poslal odkiaľkoľvek." Rum a čaj som dopil jedným ľahkým dúškom. "Ak, teda, bol unesený."
  
  
  "Presne tak. Samozrejme, napriek jeho brilantným záznamom o vlastenectve, musíme uznať možnosť Durochovej dezercie. Ak vezmeme slová a tón jeho listov podľa nominálnej hodnoty, je to veľmi pravdepodobné."
  
  
  "Bolo tam viac ako jeden list?"
  
  
  „Tri týždne po jeho zmiznutí dostala Michelle Duroch ďalší list. V ňom, opäť ručne napísanom, Durocher uviedol, že sa čoraz viac zaujímal o povahu práce, ktorú vykonával v spoločnosti RENARD, a rozhodol sa stráviť ďalších šesť mesiacov sám, aby „zvážil“, či v nej chce pokračovať. Až potom sa jeho dcéra skutočne znepokojila - v liste neuviedol, kde sa nachádza a neuviedol, kedy s ňou bude opäť komunikovať - a rozhodla sa, že je to jej povinnosť ako zamestnanca RENARDU, ako aj jeho dcéry , kontaktovať úrady . Okamžite ma priviedli k prípadu, ale odvtedy naše vyšetrovanie neprinieslo prakticky nič hodnotné."
  
  
  "Rusi? Číňania?" Dievča bolo blízko nás. Cítil som vôňu a pižmo jej žiarivého tela. Medzi jej veľkými prsiami som videl kvapôčky potu. Muži sa naťahovali, aby sa jej dotkli, aby ju chytili.
  
  
  
  
  
  "Všetci naši agenti sa k tomu stavajú negatívne," povedal Remy. "Tak vidíte, mon ami, naozaj stojíme pred prázdnou stenou." Nevieme, s kým je, či je s nimi z vlastnej vôle alebo nie, a hlavne nevieme, kde je. Vieme, že s informáciami v hlave Fernanda Durocha by projekt RENARD mohol duplikovať ktokoľvek kdekoľvek na svete len za pár miliónov dolárov."
  
  
  "Aké je to smrteľné?"
  
  
  "Smrteľný," povedal Remy pochmúrne. "Nie vodíková bomba alebo bakteriologická vojna, ale smrteľné nebezpečenstvo v nesprávnych rukách."
  
  
  Teraz bolo dievča tak blízko, že som cítil jej horúci dych na mojej tvári. Jej stonanie sa stalo hrdelným, náročným, jej panva sa šialene pohybovala sem a tam, jej ruky siahali nahor, akoby k neviditeľnému milencovi, ktorý v jej tele vyvolával extatickú agóniu; potom sa jej stehná roztiahli, aby ho prijala. Iní muži sa k nej naťahovali a oči im žiarili hladom. Vyhýbala sa im a nikdy nestratila pozornosť na svoje vlastné vnútorné kŕče.
  
  
  „A čo tvoja dcéra? Naozaj si myslí, že Duroch skutočne odišiel na vlastnú päsť ‚premyslieť si veci‘?“
  
  
  "Porozprávaj sa so svojou dcérou sám," povedal Remy. "Skrýva sa a ja ťa k nej zavediem. Toto je jeden z dôvodov, mon ami, požiadal som ťa, aby si prišiel sem do Tangeru. Ďalší dôvod, a dôvod, prečo som do toho zatiahol teba a AX, sú moje podozrenia." Pomenujte to, ako hovoríte, ale kto mal najlepšiu pozíciu na to, aby sa infiltroval do projektu RENARD, zistil, čo to bolo a ako by sa to dalo použiť, a potom uniesť Dr. Durocha alebo ho prinútiť odísť? .
  
  
  Naklonil som sa bližšie a snažil som sa počuť Remyho slová. Hudba ostro kričala, keď sa dievča pred nami s ústami otvorenými v nemom výkriku extázy začalo prehýbať k poslednému kŕču. Kútikom oka som videl dvoch mužov, ktorí sa zámerne pohybovali po miestnosti. Vyhadzovače? Udržať divákov pod kontrolou a zabrániť tomu, aby sa scéna zmenila na scénu hromadného znásilňovania? Pozorne som si ich prezrel.
  
  
  „...Opäť starí priatelia – správa agenta – sopka...“ počul som útržky Remyho rozhovorov. Keď som sledoval, ako sa dvaja muži približovali, natiahol som sa a chytil ho za ruku. O niekoľko centimetrov ďalej sa dievčenské telo triaslo a nakoniec sa zachvelo.
  
  
  „Remy,“ povedal som, „sleduj...“
  
  
  Začal sa otáčať. V tomto bode obaja muži odhodili svoje džellaby.
  
  
  "Remy!" Kričal som. "Dole!"
  
  
  Bolo príliš neskoro. V miestnosti s nízkym stropom sa ozýva ohlušujúci rachot výstrelov zo samopalov Sten. Remyho telo narazilo dopredu, ako keby ho rozbili cez chrbticu obrovským kladivom. Na chrbte sa mu objavil rad krvavých dier, akoby tam boli vytetované. Vybuchla mu hlava. Lebka sa rozlomila v erupcii červenej krvi, sivých mozgov a bielych úlomkov kostí. Tvár som mala nasiaknutú jeho krvou, ruky a tričko som mala postriekané.
  
  
  Teraz som nemohol pre Remyho nič urobiť. A nemal som čas za ním smútiť. Zlomok sekundy po zasiahnutí prvých guľiek som spadol a začal som sa kotúľať. Wilhelmina, môj 9mm Luger a stály spoločník, som už mal v ruke. Ležiac na bruchu som vyliezol za murovaný stĺp a opätoval paľbu. Moja prvá guľka zasiahla cieľ. Videl som, ako jeden z tých dvoch mužov odhodil samopal a sklonil hlavu dozadu, chytil sa za krk a kričal. Krv sa valila z krčnej tepny ako z vysokotlakovej hadice. Spadol, stále sa držal pri sebe. Bol to mŕtvy muž, ktorý sledoval, ako zomiera. Ale ten druhý ešte žil. Aj keď ho moja druhá guľka zranila na tvári, spadol na zem a tlačil pred sebou telo svojho stále žijúceho priateľa. Používal ho ako štít a pokračoval v streľbe. Guľky vykopli prach a úlomky z hlinenej podlahy len pár centimetrov od mojej tváre. Nestrácal som čas ani muníciu pokúšajúc sa trafiť tých pár centimetrov strelcovej lebky, ktoré som videl. Otočil som Wilhelminu a pozrel som sa na tri slabé žiarovky, ktoré boli jediným zdrojom svetla v miestnosti. Prvýkrát som zmeškal, nadával som a potom som rozbil žiarovky. Miestnosť sa ponorila do hlbokej tmy.
  
  
  "Pomoc! Prosím! Pomôž mi!"
  
  
  Z ohlušujúceho chaosu kriku, kriku a výstrelov sa vedľa mňa ozval ženský hlas. Otočil som hlavu. Bola to tanečnica. Bola pár metrov odo mňa, zúfalo sa držala podlahy a hľadala úkryt, ktorý tam nebol, s tvárou zdesenou. V tom zmätku sa jej strhla podprsenka a jej obnažené prsia boli pokryté jasnými škvrnami krvi. Krv Remyho Saint-Pierra. Natiahol som sa, chytil ju hrubo za jej dlhé husté čierne vlasy a potiahol za stĺp.
  
  
  "Nechoď dole," zavrčal som. "Nepohybujú".
  
  
  "Prilepila sa ku mne. Cítil som mäkké krivky jej tela na ruke s pištoľou. Na minútu som zadržal oheň a sústredil sa na záblesky strelcovej zbrane. Teraz vypálil celú miestnosť a položil palebnú líniu, ktorá bol by ma pohltil - keby som nemal úkryt.
  
  
  
  Miestnosť sa zmenila na peklo, na nočnú moru smrti, posiatu mŕtvolami, v ktorej ešte živí, kričiaci, šliapali po zvíjajúcich sa telách umierajúcich, kĺzali sa v kalužiach krvi, zakopávali o rozbité a zohavené mäso, padali ako guľky. brutálne ich udrel do chrbta alebo tváre. O pár metrov ďalej muž nepretržite kričal a držal si ruky na bruchu. Jeho žalúdok bol roztrhnutý guľkami a jeho črevá sa vysypali na podlahu.
  
  
  "Prosím!" zakňučalo dievča vedľa mňa. „Prosím! Dostaňte nás odtiaľto!"
  
  
  "Čoskoro," odsekla som. Ak bola šanca chytiť tohto banditu a vziať ho živého, chcel som to. Položil som ruku na žrď, opatrne som zamieril a vystrelil. Len aby vedel, že som stále tam. Ak by sa mi podarilo prinútiť ho, aby opustil svoju taktiku hromadenia ohňa v nádeji, že ma náhodne chytí a prinúti ho hľadať ma v tme - cítil som Huga, moju tenkú ihličku pohodlne uhniezdenú v jeho kamzíčej paži.
  
  
  "Počúvaj!" - zrazu povedalo dievča vedľa mňa.
  
  
  Ignoroval som ju a dal som si ďalší záber. Streľba sa na chvíľu zastavila a potom pokračovala. Bandita znova nabil. A stále strieľal náhodne.
  
  
  "Počúvaj!" - povedalo dievča znova, nástojčivejšie, a ťahalo ma za ruku.
  
  
  Otočil som hlavu. Niekde v diaľke som od ostrého klopania Stenovej pištole začul charakteristický prenikavý výkrik policajného auta.
  
  
  "POLÍCIA!" povedalo dievča. "Musíme hneď odísť! Musíme!"
  
  
  Strelec musel počuť aj zvuk. Posledný výstrel zaznel, keď sa tehly rozštiepili pozdĺž stĺpa a hlina sa zdvihla z podlahy nepríjemne blízko miesta, kde sme ležali, a potom bolo ticho. Ak by ste mohli nazvať toto zhromaždenie výkrikov, stonov a chvenia ticho. Chytil som dievča za ruku a prinútil ju aj seba vstať. Nemalo zmysel motať sa v prístrešku. Bandita je už dávno preč.
  
  
  "Zadný východ," povedal som dievčaťu. „Ten, ktorý nevychádza na žiadnu ulicu. Rýchlo!"
  
  
  "Tam," povedala okamžite. "Za stenou je tapiséria."
  
  
  V tme som nevidel, na čo ukazuje, ale vzal som ju za slovo. Potiahol som ju za ruku a hmatal som po stene cez húštiny mŕtvych a umierajúcich ľudských tiel. Ruky mi stískali nohy, pás. Odsunul som ich nabok, ignorujúc krik okolo mňa. Nemal som čas hrať Florence Nightingalovú. Nemal som čas, aby ma vypočúvala marocká polícia.
  
  
  „Pod gobelínom,“ počul som za mnou šepkať dievča, „je drevený kolík. Musíte to vytrhnúť. Silne“.
  
  
  Moje ruky našli hrubú vlnu marockej tapisérie. Odtrhol som ho a nahmatal pod ním kolík. Moje ruky boli mokré a klzké od krvi. Vŕzganie policajného auta bolo teraz bližšie. Zrazu to prestalo.
  
  
  "Ponáhľaj sa!" prosilo dievča. "Sú vonku!"
  
  
  Našiel som nahrubo tvarovaný kolík a potiahol - akoby som niekde v chladnej, vzdialenej časti mojej mysle postrehol skutočnosť, že nevinnému pozorovateľovi sa dievča zdalo príliš znepokojené, aby sa vyhlo polícii.
  
  
  "Ponáhľaj sa!" prosila. "Prosím!"
  
  
  Potiahol som silnejšie. Zrazu Ti pocítil, ako kus hlinenej steny povolil. Zakolísal sa a vpustil do smrtiaceho smradu miestnosti závan chladného nočného vzduchu. Strčil som dievča do otvoru a nasledoval som ju. Niečí ruka ma zozadu zúfalo chytila za rameno a nejaké telo sa snažilo pretlačiť cez dieru predo mnou. Moja pravá ruka sa zdvihla a potom klesla v polozabíjajúcom karate. Počul som bolestivé chrčanie a telo spadlo. Jednou nohou som ho vytlačil z diery a prešiel cez dieru, pričom som zatlačil časť steny späť na miesto za sebou. odmlčal som sa. Kdekoľvek sme boli, bola tma.
  
  
  "Tudy," počul som šepkať dievča vedľa mňa. Jej ruka sa natiahla a našla moju. - Napravo. Buď opatrný. ".
  
  
  Nechal som jej ruku, aby ma ťahala dole schodmi a cez nejaký úzky tunel. Musel som mať sklonenú hlavu. Nočný vzduch voňal prachom, rozkladom a zatuchnutím.
  
  
  "Tento východ sa používa zriedka," zašepkalo mi dievča do tmy. "O tom vie len majiteľ a niekoľko jeho priateľov."
  
  
  "Ako dvaja muži so Stenovými zbraňami?" ponúkol som sa.
  
  
  „Ľudia so zbraňami neboli priatelia. Ale... teraz sa musíme plaziť. Buď opatrný. Diera je malá."
  
  
  Ocitol som sa na bruchu a predieral som sa priechodom, ktorý bol sotva dosť veľký na moje telo. Bolo vlhké a páchlo. Nedalo mi veľa rozmýšľania, aby som si uvedomil, že sa napájame do starého, nepoužívaného úseku kanalizácie. Ale po piatich napätých minútach sa prúd čerstvého vzduchu zvýšil.
  
  
  
  Dievča predo mnou zrazu zastalo.
  
  
  "Tu," povedala. „Teraz sa musíš zdvihnúť. Zdvihnite latky."
  
  
  Natiahol som sa a zacítil som hrdzavé železné tyče. Chytil som sa za kolená a vstal som s chrbtom hore. Zaškrípalo, potom sa palec po palci zdvihlo. Keď bola diera dostatočne veľká, naznačil som dievčaťu, aby sa pretiahlo. Išiel som za ňou. Mriežka sa s tlmeným rachotom vrátila na svoje miesto. Poobzeral som sa okolo: veľká stodola, slabo osvetlená mesačným svetlom vonku, tiene áut.
  
  
  "Kde sme?"
  
  
  "Pár blokov od klubu," povedalo dievča. Ťažko dýchala. „Opustená garáž pre prístav. Sme tu v bezpečí. Prosím, nechaj ma chvíľu odpočívať."
  
  
  Sám by som mohol využiť prestávku. Mal som však na srdci dôležitejšie veci.
  
  
  "Dobre," povedal som. „Odpočívaš. Kým budete relaxovať, predpokladajme, že odpoviete na niekoľko otázok. Po prvé, prečo si si taký istý, že títo ozbrojení muži neboli priatelia majiteľa? lebo prisla policia? "
  
  
  Ešte chvíľu sa snažila chytiť dych. Čakal som.
  
  
  „Odpoveď na tvoju prvú otázku,“ povedala napokon a hlas sa jej stále lámal, „je, že ozbrojenci zabili Remyho St. Pierra. Svätý Pierre bol priateľom majiteľov, a preto ozbrojenci nemohli byť priateľmi majiteľov.“
  
  
  Chytil som ju za rameno.
  
  
  "Čo vieš o Remy St. Pierre?"
  
  
  "Prosím!" - zvolala a otočila sa. "Zranil si ma!"
  
  
  "Odpovedz mi! Čo viete o Remy St-Pierre?
  
  
  "Ja... pán Carter, myslel som, že to viete."
  
  
  "Viem?" Uvoľnil som zovretie jej ramena. "Viem že?"
  
  
  "Ja... ja som Michel Duroch."
  
  
  
  Kapitola druhá
  
  
  Pozrel som sa na ňu a stále som ju držal za rameno. Uprene sa na mňa pozrela.
  
  
  - Takže ti to Saint-Pierre nepovedal?
  
  
  "Saint-Pierre nemal čas mi to povedať," povedal som. "Jeho hlava bola odstrelená práve vtedy, keď príbeh začínal byť zaujímavý."
  
  
  Otriasla sa a odvrátila sa.
  
  
  „Videla som,“ zašepkala. „Stalo sa to pár centimetrov od mojej tváre. Bolo to hrozné. Do konca života budem mať nočné mory. A bol taký láskavý, taký upokojujúci. Keď môj otec zmizol...“
  
  
  "Keby to bol tvoj otec," povedal som. "Ak ste Michel Duroch."
  
  
  "Ach, chápem," povedala rýchlo. „Je pre vás ťažké predstaviť si dcéru Fernanda Durocha, významného vedca, predvádzajúceho tanec du ventre v marockom hašišovom klube. Ale…"
  
  
  "Nie, vôbec nie," povedal som. „V skutočnosti presne toto by zariadil Remy St-Pierre. Aké je najlepšie miesto na ukrytie? Ale to mi nedokazuje, že ste Michel Duroch."
  
  
  "A čo mi dokazuje, že si Nick Carter, muž, ktorého mi St. Pierre opísal ako najbrilantnejšieho a najsmrteľnejšieho špióna na štyroch kontinentoch?" spýtala sa a jej hlas bol tvrdší.
  
  
  Zamyslene som sa na ňu pozrel.
  
  
  "Mohol by som to dokázať," povedal som. "Aké dôkazy potrebujete?"
  
  
  "Très bien," povedala. „Chcete vedieť, či viem o vašich identifikačných metódach. Veľmi dobre. Ukáž mi vnútornú stranu tvojho pravého lakťa."
  
  
  Stiahol som si rukávy saka a košele. Naklonila sa dopredu, aby si prečítala označenie AX vytetované na vnútornej strane môjho lakťa, potom zdvihla hlavu a prikývla.
  
  
  „Poznám aj vaše kódové meno: N3 a váš titul: Killmaster,“ povedala. "St. Pierre mi tiež vysvetlil, pán Carter, že táto AXE, pre ktorú pracujete, je najtajnejšou agentúrou vládneho spravodajského systému Spojených štátov a že práca, ktorú robí, je príliš ťažká a príliš špinavá aj pre CIA."
  
  
  "Nádhera," povedala som a vyhrnula si rukávy. "Vieš o mne všetko. A čo o tebe viem...“
  
  
  „Nie som len dcéra Fernanda Durocha,“ povedala rýchlo, „ale aj knihovníčka projektu RENARD. Mám bezpečnostnú previerku 2. triedy, čo si tento typ práce vyžaduje. Ak zavoláte do centrály RENARD, dajú vám spôsob, ako ma pevne identifikovať: tri osobné otázky, na ktoré poznáme odpovede len ja a RENARD.“
  
  
  "A čo tvoja mama?" - Opýtal som sa. "Nepoznala by odpovede na niektoré z týchto otázok?"
  
  
  "Bezpochyby," odpovedalo dievča chladne. "Pokiaľ, ako nepochybne viete, nezomrela pred šestnástimi rokmi."
  
  
  Mierne som sa zachichotala.
  
  
  „Ste veľmi podozrivý muž, pán Carter,“ povedala. "Ale aj ty musíš pochopiť, že okrem toho, že som sa ozdobil tetovaním, ktoré sa mi vôbec nepáči, mal som v obleku málo miest na schovanie preukazu, ktorý som..."
  
  
  Zalapala po dychu
  
  
  
  
  zrazu a oboma rukami si prehodila nahé prsia.
  
  
  „Mon Dieu! Úplne som zabudol...“
  
  
  Znova som sa zachichotala.
  
  
  "Nevedel som," povedal som. Vyzliekol som si bundu a podal jej ju. „Musíme sa odtiaľto dostať a na ulici upútate dosť pozornosti. Nechcel by som vyvolať nepokoje.“
  
  
  Dokonca aj v slabom mesačnom svetle, ktoré preniklo cez špinavé okná, som videl, ako sa červenala, keď si obliekala bundu.
  
  
  "Ale kam môžeme ísť?" opýtala sa. „Spal som v malej izbe na poschodí nad klubom, ktorý mi zariadil Remy so svojimi priateľmi, majiteľmi. Bál sa..."
  
  
  „...Čo ak bol váš otec unesený a nespolupracoval so svojimi únoscami, môžete byť ďalší na zozname. Rukojemník spolupráce vášho otca." Dokončil som to za ňu.
  
  
  Prikývla. "Presne tak. Ale teraz sa nemôžeme vrátiť do klubu. Bude tam polícia a strelec na úteku sa môže znova objaviť.“
  
  
  Položil som jej ruku na rameno a viedol ju k dverám.
  
  
  "Nepôjdeme nikam blízko klubu," uistil som ju. "Mám priateľa. Volá sa Ahmed a vlastní bar. Urobil som mu pár láskavostí." Mohol som dodať, ako som ho zachránil pred doživotným trestom vo francúzskom väzení, ale neurobil som to. "Teraz mi urobí nejakú láskavosť späť."
  
  
  "Takže naozaj veríš, že som Michel Duroch?" opýtala sa. Jej hlas prosil.
  
  
  "Ak nie," povedal som a pozrel som sa na pohľad medzi chlopňami mojej bundy, ktorá bola výrazne vylepšená oproti tej, ktorú teraz nosím, "si zaujímavá náhrada."
  
  
  Usmiala sa na mňa, keď som otvoril dvere a vošli sme dnu.
  
  
  "Cítim sa lepšie," povedala. "Bál som sa…"
  
  
  Znova zalapala po dychu. Bol to skôr tlmený výkrik.
  
  
  "Tvoja tvár... tvoja tvár..."
  
  
  Moje ústa sa stiahli. V jasnom mesačnom svite som si vedela predstaviť, ako musí vyzerať moja tvár, ruky a košeľa zaliata krvou Remyho St. Vybral som z vrecka nohavíc čistú vreckovku, namočil som ju rumom z banky a urobil som, čo som mohol. Keď som skončil, vedel som podľa výrazu ovládanej hrôzy na jej tvári povedať, že stále pripomínam niečo z nočnej mory.
  
  
  "Poď," povedal som a chytil ju za ruku. "Obaja potrebujeme teplú sprchu, ale to môže počkať." O pár hodín tu bude armáda policajtov."
  
  
  Vzal som ju preč z prístavu, preč z klubu. Trvalo mi niekoľko blokov, kým som presne vedel, kde som. Potom som našiel ulicu Girana a zabočil doprava do dlhej kľukatej uličky vedúcej k Ahmedovmu baru. Voňalo to, ako každá iná ulička v Tangeri, močom, mokrou hlinou a polozhnitou zeleninou. Hnijúce hlinené domy vyčnievajúce po oboch stranách nás boli tmavé a tiché. Bolo to neskoro. Prešlo okolo nás len pár ľudí, no tí, čo prešli, sa naňho pozreli, otočili hlavy a potichu utiekli. Zrejme sa nám naskytol znepokojivý obraz: krásna a štíhla dlhovlasá dievčina, oblečená len v priesvitných kvetoch a mužskom saku, sprevádzaná zachmúreným mužom, ktorého koža bola zafarbená ľudskou krvou. Okoloidúci sa nám inštinktívne vyhýbali: páchli sme problémami.
  
  
  Ahmedov bar urobil to isté.
  
  
  Marakéšsky salónik bol najluxusnejším, najdrahším a očarujúcim barom v Medine. Oslovilo bohatého a sofistikovaného marockého obchodníka, ako aj znalého turistu, ktorý nechcel ani hašiš, ani vykonštruovanú turistickú pascu. Ahmed si na jeho kúpu dlho šetril peniaze a teraz ich používal veľmi opatrne. Samozrejme, platil peniaze za ochranu polície, rovnako ako ich platil niektorým iným mocným živlom na druhej strane zákona. Problémom so zákonom sa však vyhol aj tým, že zabezpečil, aby sa bar nestal útočiskom drogových dílerov, narkomanov, pašerákov a zločincov. Súčasťou zabezpečenia jeho pozície bolo jeho nastavenie: bar bol na vzdialenom konci nádvoria. Na nádvorí bol vysoký múr s rozbitým sklom zasadeným do betónu a ťažké drevené dvere. Pri dverách bol bzučiak a interkom. Klienti sa ozvali, uviedli svoje mená a boli prijatí iba vtedy, ak ich Ahmed poznal alebo osobu, ktorá ich odporučila. Keď boli na nádvorí, boli podrobení ďalšiemu skúmaniu Ahmedovým pozorným okom. Ak nechceli, ocitli sa na ulici v rekordnom čase. Keď sa bar ráno zatvoril, dvere na terasu aj samotné dvere baru boli dvojito zamknuté.
  
  
  Bar bol zatvorený. Ale dvere do dvora boli otvorené na pár centimetrov.
  
  
  Za šesť rokov, čo Ahmedovi patrí toto miesto, som nič také nevidel.
  
  
  "Čo sa stalo?" - zašepkalo dievča, keď ma videlo zaváhať pred dverami.
  
  
  "Neviem," odpovedal som. "Možno nič. Možno je Ahmed úspešne neopatrný a ležérny. Ale tieto dvere sa nedajú otvoriť."
  
  
  
  
  
  
  Opatrne som sa pozrel cez škáru vo dverách do dvora. V bare bola tma. Bez známok pohybu.
  
  
  "Mali by sme vojsť?" - spýtalo sa dievča neisto.
  
  
  "Poďme," povedal som. "Ale nie cez dvor." Nie tam, kde sme dokonalým cieľom pre kohokoľvek, kto by mohol byť v bare ukrytom v tme, zatiaľ čo my sme v jasnom mesačnom svite.“
  
  
  "Kdeže?"
  
  
  Bez slova som ju viedol za rameno po ulici. Ahmed mal tiež únikovú cestu, aj keď som nemal v úmysle použiť ju ako východ. Aspoň to nezahŕňa nafúknutie nevyužitej kanalizácie. Priblížili sme sa k rohu, chvíľu som to dievča držal, kým som si nebol istý, že ulica je prázdna, potom sme zabočili doprava a potichu kráčali smerom k tretej budove na ulici. Slová "Mohammed Franzi" a "Spices and Incense" boli napísané arabským písmom na vyblednutom, odlupujúcom sa štítku nad dverami. Samotné dvere, vyrobené z ťažkého hrdzavého kovu, boli zamknuté. Ale mal som kľúč. Mám to posledných šesť rokov. Toto bol Ahmedov darček pre mňa na premiére: záruka, že keď budem v Tangeri, budem mať vždy bezpečný domov. Použil som kľúč, otvoril dvere na dobre naolejovaných, tichých pántoch a zavrel ich za nami. Dievča vedľa mňa sa zastavilo a pričuchlo.
  
  
  "Tá vôňa," povedala. "Čo je to za zvláštny zápach?"
  
  
  "Koření," povedal som. „Arabské korenie. Myrha, kadidlo, zliatina, všetko, o čom čítate v Biblii. A keď už hovoríme o Biblii...“
  
  
  Tápal som popri sudoch s jemne mletým korením a vrecúškam s kadidlom k výklenku v stene. Tam, na bohato zdobenom plátne, ležal výtlačok Koránu, svätej knihy islamu. Moslimský votrelec môže na tomto mieste okradnúť všetko, ale nedotkne sa toho, čoho som sa ja dotkol. Otvorené na konkrétnu stránku, zmena vyváženia hmotnosti vo výklenku. Pod a pred ním sa časť podlahy odvalila.
  
  
  "Pokiaľ ide o tajné chodby," povedal som dievčaťu a chytil ju za ruku, "táto je oveľa lepšia ako tá, ktorú sme práve opustili."
  
  
  "Je mi to ľúto," povedalo dievča. "Nech daj, aby Nick Carter natrafil na tajnú turistickú triedu."
  
  
  V duchu som sa usmial. Či už bola dcérou Fernanda Durochera alebo nie, toto dievča malo odvahu. Už sa napoly spamätala zo zážitku, z ktorého by mnoho ľudí zostalo niekoľko mesiacov v šoku.
  
  
  "Kam ideme?" zašepkala za mnou.
  
  
  "Prechod vedie popod dva domy a uličku," povedal som a osvetlil našu cestu pozdĺž úzkej kamennej šachty ceruzkovou baterkou. "Je vhodný..."
  
  
  Obaja sme sa náhle zastavili. Vpredu sa ozval hlučný zvuk, po ktorom nasledovali rozpaky v škrípaní.
  
  
  "Čo to je?" - zašepkalo dievča nástojčivo a opäť ku mne pritislo svoje teplé telo.
  
  
  Ešte chvíľu som počúval a potom som ju vyzval.
  
  
  "Niet sa čoho báť," povedal som. "Len potkany."
  
  
  "Potkany!" Donútila ma zastaviť. "Nemôžem..."
  
  
  Potiahol som ju dopredu.
  
  
  "Teraz nemáme čas na pochúťky," povedal som. "Ak niečo, boja sa nás viac ako my ich."
  
  
  "O tom pochybujem."
  
  
  Neodpovedal som. Priechod sa skončil. Kráčali sme po krátkom, strmom kamennom schodisku. Vpredu v stene bol koniec vínneho suda s priemerom päť stôp. Namieril som naň reflektor, prešiel tenkým lúčom proti smeru hodinových ručičiek okolo kmeňa a našiel som štvrtý prút zhora. Zatlačil som ho. Otvorený koniec sa otvoril. Sud bol prázdny, až na malú priehradku na hornom konci, ktorá obsahovala niekoľko galónov vína, ktoré sa dalo použiť na oklamanie kohokoľvek, aby mal podozrenie, že sud je prázdny.
  
  
  Otočil som sa na dievča. Pritisla sa k vlhkej stene a teraz sa triasla v chatrnom obleku.
  
  
  "Zostaň tu," povedal som. "Vrátim sa po teba. Ak sa nevrátim, choďte na americkú ambasádu. Povedzte im, že by ste mali kontaktovať Davida Hawka v AX. Povedz im to, ale nič viac. Nehovorte s nikým okrem Hawka. Rozumieš ? "
  
  
  "Nie," povedala rýchlo. "Pôjdem s tebou. Nechcem tu byť sám."
  
  
  "Zabudni na to," povedal som stručne. "Iba vo filmoch ti ujde, keď pôjdem s tebou." Ak by sa vyskytli nejaké problémy, jednoducho by ste zasahovali. No predsa,“ prešiel som prstom po jej brade a krku. "Si príliš krásna na to, aby si chodila s odtrhnutou hlavou."
  
  
  Než mohla znova protestovať, siahol som na koniec suda a zabuchol za sebou veko. Okamžite sa ukázalo, že sud sa v skutočnosti používal na skladovanie vína dávno predtým, ako bol použitý ako figurína. Zvyškový zápach sa mi zablokoval a točila sa mi hlava. Chvíľu som počkal, upokojil som sa, potom som sa odplazil na vzdialený koniec a počúval.
  
  
  
  
  Najprv som nič nepočul. Ticho. Potom, v určitej vzdialenosti, hlasy. Alebo aspoň zvuky, ktoré by mohli byť hlasmi. Ibaže boli skreslené a takmer neľudská vlastnosť mi povedala, že skreslenie nebolo spôsobené len vzdialenosťou.
  
  
  Ešte chvíľu som váhal a potom som sa rozhodol to risknúť. Pomaly, opatrne som tlačil na koniec suda. Potichu sa otvorila. Prikrčil som sa s pripraveným Wilhelminom v ruke.
  
  
  Nič. Tmavý. Ticho. Ale v slabom mesačnom svetle, ktoré prechádzalo cez malé štvorcové okno vysoko v stene, som rozpoznal objemné tvary sudov s vínom a drevené poschodia políc na fľaše vína. Ahmedova vínna pivnica, v ktorej sa nachádza najlepšia kolekcia kvalitných vín v severnej Afrike, vyzerala v túto rannú hodinu úplne normálne.
  
  
  Potom som znova počul zvuky.
  
  
  Neboli pekné.
  
  
  Vyliezol som zo suda, opatrne som ho za sebou zavrel a prešiel som po kamennej podlahe smerom ku kovovým mrežiam lemujúcim vchod do vínnej pivnice. Mal som od nich aj kľúč a bol som ticho. Na chodbe vedúcej ku schodom k baru bola tma. Ale z miestnosti za chodbou vychádzal matný žltý obdĺžnik svetla.
  
  
  A hlasy.
  
  
  Boli traja. Po druhé, teraz som tú osobu spoznal. Dokonca som rozpoznal jazyk, ktorým hovorili – francúzštinu. Tretí – no, jeho zvuky boli živočíšne. Zvuky zvieraťa v agónii.
  
  
  Tlačiac svoje telo na stenu som sa posunul smerom k obdĺžniku svetla. Hlasy zosilneli, zviera znie bolestivejšie. Keď som bol pár centimetrov od dverí, predklonil som hlavu a pozrel sa cez medzeru medzi dverami a rámom.
  
  
  Z toho, čo som uvidel, sa mi skrútil žalúdok. A potom ma prinútil od zlosti zaťať zuby.
  
  
  Ahmed bol nahý, zápästia mal zviazané hákom na mäso, na ktorom bol zavesený. Jeho trup bol sčernený vrak zuhoľnatenej kože, svalov a nervov. Krv mu tiekla z úst a z vyhĺbených kráterov očných jamiek. Ako som sledoval, jeden z dvoch mužov vdýchol cigaru, až jej špička sčervenala, potom ju brutálne pritlačil k Ahmedovmu boku, k jemnému mäsu pod jeho pažou.
  
  
  zakričal Ahmed. Len on už nedokázal poriadne kričať. Len tieto bublajúce neľudské zvuky bolesti.
  
  
  Jeho manželka mala viac šťastia. Ležala pár metrov odo mňa. Hrdlo mala podrezané tak hlboko a široko, že jej hlavu takmer odrezali od krku.
  
  
  Špička cigary bola opäť pritlačená k Ahmedovmu mäsu. Jeho telo sa kŕčovito chvelo. Snažil som sa nepočuť zvuky, ktoré vychádzali z jeho úst, a nevidieť vriacu krv, ktorá v rovnakom čase vychádzala.
  
  
  "Stále si hlúpy, Ahmed," povedal muž s cigarou. „Myslíš si, že ak stále odmietaš hovoriť, necháme ťa zomrieť. Ale uisťujem ťa, že zostaneš nažive – a ľutuješ, že si nažive – tak dlho, ako si budeme priať – kým nám to nepovieš, chcem to vedieť.“
  
  
  Ahmed nič nepovedal. Pochybujem, že vôbec počul slová toho muža. Bol oveľa bližšie k smrti, ako si títo ľudia mysleli.
  
  
  "Alors, Henri," povedal ďalší v efektívnej francúzštine rodáka z Marseille, "dá sa táto ohavnosť vykastrovať?"
  
  
  Videl som toho dosť. Ustúpil som o krok, sústredil som všetku svoju energiu a kopol. Dvere sa vylomili z pántov a vrútili sa do miestnosti. Hneď som na to vyletel. A keď sa dvaja muži otočili, môj prst jemne stlačil Wilhelmininu spúšť. Na čele muža s cigarou sa objavil jasne červený kruh. Otočil sa a rútil sa vpred. Predtým, ako dopadol na podlahu, bol mŕtvolou. Mohla som sa toho druhého muža zbaviť v zlomku sekundy ďalšou guľkou, ale mala som s ním iné plány. Skôr ako jeho ruka stihla dosiahnuť revolver kalibru 0,38 v puzdre pod ľavou pažou, Wilhelmina zmizla a Hugo mi vkĺzol do ruky. Vzduchom preletel jasný záblesk oceľovej čepele a Hugov hrot úhľadne prerezal šľachy na ruke druhého muža. Kričal a chytil ho za ruku. Ale nebol zbabelec. Aj keď mal pravú ruku krvavú a zbytočnú, vyrútil sa na mňa. Schválne som počkal, kým bude len pár centimetrov od neho, a potom som sa presunul nabok. Udieral som ho lakťom do lebky, keď jeho telo, teraz úplne neovládané, preletelo okolo mňa. Jeho hlava vystrelila, keď zvyšok jeho tela dopadol na podlahu. Hneď ako spadol, otočil som ho tvárou nahor a pritlačil dva prsty na obnažený sedací nerv jeho zakrvavenej ruky. Výkrik, ktorý sa mu vydral z hrdla, ma takmer ohlušil.
  
  
  "Pre koho pracuješ?" zaškrípal som. "Kto ťa poslal?"
  
  
  Pozeral na mňa s očami vyvalenými bolesťou.
  
  
  "Kto ťa poslal?" - spýtal som sa znova.
  
  
  Hrôza v jeho očiach bola ohromujúca, no nepovedal nič. Znovu som stlačil ischiatický nerv. Vykríkol a oči sa mu prevrátili späť do hlavy.
  
  
  
  
  
  "Hovor, do čerta," zachrapčala som. „To, čo Ahmed cítil, bolo potešenie v porovnaní s tým, čo sa vám stane, ak neprehovoríte. A pamätajte, Ahmed bol môj priateľ."
  
  
  Chvíľu sa na mňa len pozeral. Potom, než som si uvedomil, čo robí, jeho čeľuste sa pohybovali rýchlo a zúrivo. Počul som slabé praskanie. Mužovo telo sa napínalo a ústa sa mu roztiahli do úsmevu. Potom telo nehybne spadlo. Do nosových dierok sa mi dostala slabá vôňa horkých mandlí.
  
  
  Samovražedná kapsula ukrytá v jeho zuboch. „Zomri skôr, ako prehovoríš,“ povedali mu – nech už to boli ktokoľvek – a tak aj urobil.
  
  
  Odstrčila som jeho telo. Slabé stony, ktoré som stále počul od Ahmeda, unikali z môjho vnútra. Zdvihol som Huga z podlahy a vzal som jeho telo do ľavej ruky a zlomil som kamarátovi väzy. Položil som ho na zem čo najšetrnejšie. Jeho dych bol plytký a slabý.
  
  
  "Ahmed," povedal som potichu. "Ahmed, môj priateľ."
  
  
  Pomiešal sa. Jedna ruka hmatala po mojej paži. Je neuveriteľné, že na vyčerpaných krvavých ústach sa objavilo niečo ako úsmev.
  
  
  "Carterová," povedal. "Môj priateľ."
  
  
  "Ahmed, kto sú?"
  
  
  „Myšlienka... ktorú poslal Saint-Pierre... im otvorila brány po zatvorení baru. Carterová... počúvaj...“
  
  
  Jeho hlas zoslabol. Sklonil som hlavu k ústam.
  
  
  "Už dva týždne sa ťa snažím kontaktovať... niečo sa tu deje... naši starí priatelia..."
  
  
  Zakašľal. Z pier mu tiekol pramienok krvi.
  
  
  "Ahmed," povedal som. "Povedz mi."
  
  
  "Moja žena," zašepkal. "Je v poriadku?"
  
  
  Nemalo zmysel mu to hovoriť.
  
  
  "Je v poriadku," povedal som. "Práve som stratil vedomie."
  
  
  "Dobrá... žena," zašepkal. „Bojoval som ako čert. Carterová... počúvaj...“
  
  
  Naklonil som sa bližšie.
  
  
  "... Snažil som sa... skontaktovať sa s vami, potom St. Pierre." Naši starí priatelia... bastardi... počuli, že niekoho uniesli...“
  
  
  "Koho uniesli?"
  
  
  „Neviem... ale... najprv som ho sem priviedol, Tanger, potom...“
  
  
  Sotva som rozoznával slová.
  
  
  "Tak kde, Ahmed?" - spýtal som sa naliehavo. "Kam ho vzali po Tangeri?"
  
  
  Jeho telom sa zmocnil kŕč. Jeho ruka skĺzla po mojej ruke. Zohavené ústa urobili posledný zúfalý pokus prehovoriť.
  
  
  "...Leopardy..." zdalo sa, že hovorí. -...leopardy...perly..."
  
  
  Potom: „Vulcan, Carterová... sopka...“
  
  
  Hlava mu klesla nabok a telo sa uvoľnilo.
  
  
  Ahmed Julibi, môj priateľ, zomrel.
  
  
  Oplatil mi služby. A potom ešte trochu.
  
  
  A zanechal mi dedičstvo. Tajomný súbor slov.
  
  
  Leopardy.
  
  
  Pearl.
  
  
  A to isté slovo, ktoré povedal Remy Saint-Pierre naposledy na tejto zemi:
  
  
  Sopka.
  
  
  
  Tretia kapitola.
  
  
  Keď som viedol dievča cez prázdny sud od vína do pivnice, triaslo sa. Z jej očí som videl, že to nebolo ani tak od zimy, ako od strachu.
  
  
  "Čo sa stalo?" - prosila ma a ťahala ma za ruku. "Počul som výstrely. Je niekto zranený?
  
  
  "Štyri," povedal som. „Všetci sú mŕtvi. Dvaja boli moji priatelia. Zvyšok bol špina. Istý druh svinstva."
  
  
  "Špeciálny druh?"
  
  
  Viedol som ju chodbou do miestnosti, kde Ahmed a jeho manželka ležali mŕtvi vedľa svojich mučiteľov, ich vrahov. Chcel som, aby videla, s akými ľuďmi máme do činenia, pre prípad, že by od masakru v klube nedostala dostatočné vzdelanie.
  
  
  "Pozri," povedal som pochmúrne.
  
  
  Pozrela sa dovnútra. Ústa sa jej otvorili a zbledla. O chvíľu bola v polovici chodby, zohnutá a lapala po vzduchu.
  
  
  Povedal som. "Vidíš, čo som tým myslel?"
  
  
  „Kto... kto sú oni? Prečo...“
  
  
  „Dvaja Maročania sú moji priatelia, Ahmed a jeho manželka. Ďalší dvaja sú ľudia, ktorí ich mučili a zabíjali."
  
  
  "Ale prečo?" Spýtala sa, tvár mala stále bielu od šoku. "Kto sú oni? čo chceli?
  
  
  „Krátko pred smrťou mi Ahmed povedal, že sa ma snažil kontaktovať už niekoľko týždňov. Dozvedel sa, že tu v Tangeri sa niečo deje. Niekto bol unesený a privezený sem. Zazvoňte na akékoľvek zvončeky. ? "
  
  
  Oči sa jej rozšírili.
  
  
  „Unesený? Myslíte - mohol by to byť môj otec?
  
  
  "Remy St-Pierre si to musel myslieť." Pretože keď ma Ahmed nemohol zastihnúť, kontaktoval Saint-Pierre. Niet pochýb, že preto ma sem Remy priviedol."
  
  
  "Porozprávať sa s Ahmedom?"
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "Ale predtým, ako sa Ahmed mohol s niekým porozprávať, dvaja muži sa k nemu dostali." Predstavili sa ako vyslanci Saint-Pierre, čo znamená, že vedeli, že Ahmed sa pokúša kontaktovať Remyho. Chceli zistiť, čo Ahmed vedel a čo vlastne povedal.“
  
  
  
  .
  
  
  "Ale kto to boli?"
  
  
  Chytil som ju za ruku a viedol chodbou. Začali sme kráčať po schodoch vedúcich k baru.
  
  
  „Ahmed ich nazval ‚našimi starými priateľmi‘,“ povedal som. „Ale nemal na mysli priateľských priateľov. Krátko pred svojou vraždou použil Remy St-Pierre tie isté slová na označenie ľudí, ktorí mohli stáť za zmiznutím vášho otca. Povedal tiež niečo o tom, že títo ľudia sú v pozícii infiltrovať RENARDA a zistiť o jeho otcovi dosť na to, aby ho v správnom momente uniesli.“
  
  
  Dievča sa zastavilo. "Tiež sa im podarilo nájsť svätého Pierra a zabiť ho," povedala pomaly. "Zabi ho, keď mohli zabiť nás dvoch."
  
  
  Prikývol som. „Interné informácie z viacerých zdrojov v rámci francúzskej vlády. Čo a kto to ponúka?
  
  
  Naše pohľady sa stretli.
  
  
  "OAS," povedala jednoducho.
  
  
  "Je to tak. Tajná armádna organizácia, ktorá viedla vzburu proti prezidentovi de Gaulleovi a niekoľkokrát sa ho pokúsila zabiť. Remy a ja sme proti nim spolupracovali. Ahmed mal syna, ktorý pracoval ako de Gaullov osobný strážca, syna, ktorého jeden zabil pokusov o atentát sme zabránili Tieto pokusy nezničili SLA. Vždy sme to vedeli...“
  
  
  "A stále má vysoko postavených priaznivcov," dokončila formulár.
  
  
  "Opäť správne."
  
  
  "Ale čo chcú od môjho otca?"
  
  
  "To," povedal som, "je jedna z vecí, ktoré zistíme."
  
  
  Vyšiel som po zvyšných schodoch cez bar a otvoril som dvere do Ahmedovej obývačky v zadnej časti domu.
  
  
  "Ale ako?" povedalo dievča za mnou. „Aké máme informácie? Povedal ti tvoj priateľ niečo pred smrťou?"
  
  
  Zastal som pred spálňou.
  
  
  "Povedal mi pár vecí. Nepoviem vám žiadne z nich. Aspoň zatiaľ."
  
  
  "Čo? Ale prečo?" Bola rozhorčená. „Bol to môj otec, kto bol unesený, však? Určite sa musím zamyslieť...“
  
  
  "Nevidel som žiadny skutočný dôkaz, že si Durochova dcéra." Otvorila som dvere do spálne. "Som si istý, že sa musíš osprchovať a prezliecť rovnako ako ja." Ahmed má dcéru, ktorá chodí do školy v Paríži. Jej oblečenie by ste mali nájsť v skrini. Môže dokonca prísť. Nepáči sa mi, čo máš teraz oblečené."
  
  
  Začervenala sa.
  
  
  "Voda musí byť horúca," povedal som. „Ahmed má jediné moderné inštalatérske práce v Medine. Tak sa bavte. Vrátim sa o pár minút."
  
  
  Vošla dnu a bez slova zavrela dvere. Zasiahol som ju tam, kde žila – jej ženskú márnivosť. Vrátil som sa k baru a zdvihol telefón. O päť minút neskôr som uskutočnil tri hovory: jeden do Francúzska, jeden do leteckej spoločnosti a jeden do Hoku. Keď som sa vrátil do spálne, dvere kúpeľne boli stále zatvorené a počul som sprchu. Schmatol som jeden z Ahmedových habitov a odkopol som si topánky a ponožky, keď som zamieril chodbou do druhej kúpeľne. Horúca sprcha mi skoro spôsobila, že som sa opäť cítil ako človek. Keď som sa tentokrát vrátil do spálne, dvere do kúpeľne boli otvorené. Dievča našlo jeden z habitov Ahmedovej dcéry a oblieklo si ho. Nebolo si čo obliecť a to, čo tam bolo, jednoducho zdôrazňovalo to, čo nebolo zakryté. To, čo nebolo pokryté, bolo dobré.
  
  
  „Nick,“ povedala, „čo budeme teraz robiť? Nemali by sme odtiaľto vypadnúť skôr, než niekto príde a nájde tie telá?"
  
  
  Sadla si na posteľ a učesala si dlhé husté čierne vlasy. Sadol som si vedľa nej.
  
  
  "Ešte nie," povedal som. "Na niečo čakám."
  
  
  "Ako dlho budeme musieť čakať?"
  
  
  "Nie na dlho."
  
  
  Bokom na mňa pozrela. "Neznášam čakanie," povedala. "Možno nájdeme spôsob, ako urýchliť čas," povedala. V jej hlase bol zvláštny tón, chrapľavý, mdlý tón. Tón čistej zmyselnosti. Cítil som sviežosť jej bieleho mäkkého mäsa.
  
  
  "Ako by si chcel tráviť čas?" Opýtal som sa.
  
  
  Zdvihla ruky nad hlavu a roztiahla bohaté kontúry svojich pŕs.
  
  
  Nič nepovedala, len sa na mňa pozrela spod sklopených viečok. Potom si jedným plynulým pohybom stiahla župan a dlaňou pomaly prechádzala po zamatovej koži vnútorného stehna až ku kolenu. Sklopila oči a nasledovala ruku, pričom pohyb opakovala. "Nick Carter," povedala potichu. "Samozrejme, človek ako ty si dovoľuje niektoré radosti života."
  
  
  "Ako napríklad?" Opýtal som sa. Prešiel som jej prstom po zadnej časti hlavy. Strhla sa.
  
  
  „Napríklad...“ jej hlas bol teraz chrapľavý, oči zavreté, keď sa o mňa silno oprela a otočila sa ku mne. "Ako je tento..."
  
  
  
  
  Pomaly, s mučivou zmyselnosťou, jej ostré nechty zľahka poškriabali kožu na mojich nohách. Jej ústa vyrazili dopredu a jej biele zuby ma zahryzli do pier. Potom sa jej jazyk stočil k môjmu. Jej dych bol horúci a častý. Pritisol som ju k posteli a ťažké plné krivky jej tela splynuli s mojimi, keď sa podo mnou zvíjala. Nedočkavo zo seba zhodila župan, keď som sa zošmykol zo svojho a naše telá sa spojili.
  
  
  "Ach, Nick!" zalapala po dychu. "Ach môj bože! Nick!"
  
  
  Odhalili sa mi tajné ženské zákutia jej tela. Ochutnal som jej mäso, jazdil na jej hrebeni. Bola celá mokrá. Jej ústa boli horúce ako jej mäso. Všade horela – splynula so mnou. Zišli sme sa ako víchor, jej telo sa prehýbalo a mlátilo v rytme môjho. Ak bol jej tanec horúci, jej milovanie stačilo na to, aby spálilo väčšinu Tangeru. Takéto popálenie mi nevadilo. A pár minút po tom, čo oheň utíchol, sa opäť rozhorel. A znova. Bola to dokonalá žena a úplne opustená. Kričí túžbou a potom zadosťučinením.
  
  
  Keď zvážime všetky veci, bol to sakramentsky dobrý spôsob, ako počkať, kým zazvoní telefón.
  
  
  * * *
  
  
  Hovor prišiel za úsvitu. Oslobodil som sa od netrpezlivých, stále náročných končatín a prešiel som po studenej kamennej podlahe k baru. Rozhovor trval necelé dve minúty. Potom som sa vrátil do spálne. Pozrela na mňa ospalými, no stále hladnými očami. Natiahla ku mne ruky a jej rozkošné telo ma pozývalo pokračovať v hostine.
  
  
  " Povedal som nie. "Hra sa skončila."
  
  
  Zažmurkala a potom sa vzpriamila.
  
  
  „Pýtajte sa,“ povedala zrazu obchodným tónom.
  
  
  "Po prvé: Akej farby bolo tvoje prvé zvieratko ako dieťa?"
  
  
  "Hnedý". - povedala hneď. "Bol to škrečok."
  
  
  "Dva: Aký darček ti dal tvoj otec na tvoje pätnáste narodeniny?"
  
  
  „Nie. Zabudol. Na druhý deň mi priniesol motorku, aby som dohnal stratený čas.“
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "Zatiaľ pravda. Ďalší. Ako sa volal tvoj najlepší kamarát na internáte, keď si mal dvanásť?"
  
  
  "Tee," povedala okamžite. "Pretože bola Angličanka a vždy chcela po večeri čaj."
  
  
  Sadla som si na kraj postele.
  
  
  "Fajn?" Povedala. "Už mi veríš?"
  
  
  „Podľa RENARDU vás to robí Michelom Durochom nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť. A čo je dosť dobré pre RENARDA, je dosť dobré aj pre mňa."
  
  
  Usmiala sa, potom zívla a zdvihla ruky nad hlavu.
  
  
  "Je čas sa obliecť," povedal som. „Ty a ja ideme na let lietadlom. Muž menom David Hawk chce s vami hovoriť. A so mnou."
  
  
  Jej oči sa opäť stali obchodnými. Mlčky prikývla a vykĺzla z postele. Začala si prezerať oblečenie v šatníku. Ťažko som prehltol pri pohľade na jej nádherné nahé telo. Sú chvíle, keď byť nezmyselným tajným agentom nie je ľahké.
  
  
  "Ešte jedna otázka," povedal som.
  
  
  Premenila sa. Znova som prehltol.
  
  
  "Ako sa naučila dcéra Fernanda Duroifa predvádzať najerotickejší brušný tanec, aký som kedy v živote videl?" spýtal som sa. Lekcie?"
  
  
  Usmiala sa. Jej hlas klesol o štyri oktávy.
  
  
  "Ó nie," povedala. „Len talent. Prirodzený talent."
  
  
  Musel som súhlasiť.
  
  
  
  Kapitola štvrtá
  
  
  Air Maroc má rýchly, pohodlný a pohodlný ranný let z Tangeru, pričom do Madridu priletí včas na pokojný obed a potom sa spojí s rovnako rýchlym, pohodlným a pohodlným popoludňajším letom do New Yorku cez Iberiu.
  
  
  Drahé pre turistov. Skvelé pre podnikateľov. Skvelé pre diplomatov.
  
  
  Zlé pre tajných agentov.
  
  
  Nastúpili sme na pomalý, starý a vratký let do Malagy, kde sme tri hodiny sedeli pred horúcim letiskom, kým sme nastúpili do ďalšieho pomalého, starého a rozhodne vratkého lietadla do Sevilly, kde bol prašný a prepotený večer, kým sme mohli nastúpiť. úžasný let do Nice. Tam sa jedlo zlepšilo a lietadlo, ktorým sme leteli do Paríža, bolo Air France DC-8. Jedlo v Paríži bolo ešte lepšie, keby sme obaja neboli príliš unavení, aby sme si ho naozaj užili; a Air France 747 do New Yorku, na ktorý sme nastúpili o siedmej ráno, bol pohodlný a presný. Kým sme však pristáli na JFK, z mojej rozkošnej horúcej brušnej tanečnice sa stalo vyčerpané a podráždené dievčatko, ktoré nedokázalo myslieť – ani rozprávať – o ničom inom ako o čistej posteli a spánku, o čom sa nehýbalo.
  
  
  „Spal si,“ zamumlala obviňujúco, keď sme kráčali po rampe z lietadla k terminálu.
  
  
  
  
  
  
  "Vždy, keď lietadlo vzlietlo, zaspal si ako keď vypneš vypínač a kým sme nepristáli, spal si ako bábätko. Je to príliš efektívne. Nie si muž, si stroj."
  
  
  "Získaný talent," povedal som. „Nevyhnutné na prežitie. Keby som bol závislý na pohodlných posteliach, v ktorých by som mohol odpočívať, dávno by som omdlel.“
  
  
  "No, navždy omdlím," povedala, "ak sa nebudem môcť dostať do postele. Nemôžeme..."
  
  
  "Nie," povedal som pevne. "Nemôžeme. Najprv sa musíme postarať o batožinu."
  
  
  „Ach,“ zamumlala, „vezmite si našu batožinu. Určite“.
  
  
  "Nedvíhaj telefón," povedal som. „Zbavte sa nadmernej batožiny. Ľudská batožina. Nechcení priatelia, ktorí sú na nás príliš dojemne pripútaní.“
  
  
  Zmätene sa na mňa pozrela, ale nemal som čas na vysvetlenie a dav aj tak nemal kam prejsť imigračným. Stali sme sa súčasťou davu, dali sme si opečiatkovať naše realisticky vyzerajúce, ale falošné pasy a potom sme prešli colnicou, aby sme odbavili batožinu. O niekoľko minút neskôr som bol v telefónnej búdke a telefonoval som do centrály AX na Dupont Circle, Washington, DC. Keď som čakal, kým zazvoní scrambler, pozrel som sa cez sklenené steny kabínky.
  
  
  Boli stále s nami.
  
  
  Čínske dievča, pôsobiace vo vietnamskom dao veľmi exoticky a pôvabne, bolo zrejme zaujaté kúpou francúzskeho módneho časopisu z preplneného novinového stánku. Francúz, veľmi slušný v obleku na mieru, s výraznými striebornými pramienkami vo vlasoch, hľadel malátne do diaľky, akoby čakal na auto so šoférom.
  
  
  Samozrejme, nebol to ten istý Francúz, ktorý išiel s nami na výlet. Ten, kto nás stretol na letisku v Tangeri, bol plešatý, pokrčený malý muž v zle padnúcej športovej košeli a nohaviciach, ktorý sa skrýval za kópiou Paris Match. V Malage ho nahradil násilník, ktorého tvár svedčila o extrémne neúspešnej kariére v ringu či nejakých drsných baroch. Zostal s nami cez Sevillu priamo do Nice, kde ho vystriedala diplomatická postava, ktorú som teraz pozoroval.
  
  
  Čínske dievča nás vyzdvihlo na letisku v Tangeri a zostalo s nami na každom kroku, ani sa nesnažilo zakryť skutočnosť, že nás sleduje. Dokonca veľmi zámerne do mňa narazila počas letu z Paríža a pokúsila sa nadviazať rozhovor. V angličtine. Toto nemohla pochopiť. A ak mám byť úprimný, trápila ma.
  
  
  Ale smiešne kľukatá trasa, ktorou som išiel z Tangeru do New Yorku, mi dala to, čo som chcel: šancu zistiť, či a kto nás sleduje. Sprostredkoval som túto informáciu Hawkovi, keď sa blížil k telegrafnej kancelárii. Keď som skončil, nastala pauza.
  
  
  "Pane?" - povedal som nakoniec.
  
  
  "Hak hak harurrmunmrnph!" Hawk si odkašlal a premýšľal. Takmer som cítil hrozný zápach jednej z jeho lacných cigár. Pred Hawkom som mal úplný rešpekt, ale môj obdiv sa netýkal jeho výberu cigár.
  
  
  „Čínsky. Počul si regionálny dialekt?“ - spýtal sa nakoniec.
  
  
  "Kantónsky. Čistý a klasický. V angličtine…"
  
  
  odmlčal som sa.
  
  
  "Fajn?" - dožadoval sa Hawk odpovede. "Mala určitý prízvuk, keď hovorila po anglicky?"
  
  
  "Mott Street," povedal som sucho. "Možno Pell."
  
  
  "Hack hak hak," bolo počuť zvuky. Pomyslel si Hawk. „Harump. Narodila sa tu teda. New York, čínska štvrť."
  
  
  "Určite," povedal som. Viac ticha. Ale teraz som si bol istý, že uvažujeme na rovnakej vlnovej dĺžke. Byť agentom čínskych komunistov bolo pre etnických Číňanov narodených v Amerike takmer neslýchané. Pre koho teda pracovala? - spýtal som sa Hawka.
  
  
  "Nemôžeme to povedať s istotou," povedal pomaly. „Je tu množstvo zaujímavých príležitostí. Ale nemáme čas to teraz kontrolovať. Stačí zatriasť. A zatraste Francúzom. Chcem ťa vo Washingtone do polnoci. S dievčaťom. A Nick..."
  
  
  "Tu máte, pane," povedal som s ťažkosťami. Pred stánkom Michelle, opretá oň, zavrela oči a začala pokojne kĺzať po sklenenej ploche ako padajúca kvapka dažďa. Vystrašene som natiahol jednu ruku a zdvihol ju. Otvorili sa jej oči a vôbec nevyzerala vďačne.
  
  
  "Nick, zatras tým Francúzom, ale neubližuj mu."
  
  
  "Nie..." Som unavená. Začal som byť podráždený. "Pane, musí byť OAS."
  
  
  Hawk teraz znel otrávene.
  
  
  „Samozrejme, že je SLA. Náš imigračný chlapík z JFK to pred pár minútami potvrdil. Je tiež francúzskym diplomatickým predstaviteľom. Druhá trieda. Noviny. Publicita nie je presne to, v čom AX prosperuje, však, Nick? Takže ho a dievča zo seba striaste primerane nenásilným a škaredým spôsobom a zamierte sem do Washingtonu.
  
  
  
  
  
  
  "Rozumiem, pane," povedal som čo najveselšie.
  
  
  Ozvalo sa cvaknutie a linka zhasla. Hawk nemal rád rozlúčky. Uskutočnil som ďalší telefonát - do agentúry, ktorá sa špecializovala na požičiavanie zahraničných áut pre ľudí s trochu nezvyčajnými potrebami - potom som opustil stánok a zistil, že Michelle zistila, že sa dá pohodlne spať aj v stoji. Zatriasol som ňou.
  
  
  "Ty," povedal som, "zobuď sa."
  
  
  "Nie," povedala pevne, ale ospalo. "Nemožné".
  
  
  "Ach áno," povedal som. "Je to možné. Len sa nesnažíš dosť."
  
  
  A dal som jej facku. Oči sa jej otvorili, tvár sa jej skrivila zúrivosťou a natiahla ruku, aby ma chytila za oči. Držal som jej ruky. Nemal som čas strácať čas dlhým vysvetľovaním, tak som jej to povedal priamo.
  
  
  „Videli ste, čo sa stalo Ahmedovi a jeho žene? Chcete, aby sa to stalo aj nám? Dá sa s istotou povedať, že sa to stane, ak sa nedokážeme zbaviť týchto dvoch postáv, ktoré nás prenasledujú. A nemôžeme sa striasť, ak musím časť času tráviť ťahaním spiacej krásavice z jedného miesta na druhé.
  
  
  Časť hnevu v jej očiach zomrela. Rozhorčenie zostalo, ale bolo kontrolované.
  
  
  "A teraz," povedal som, "káva."
  
  
  Išli sme do najbližšej letiskovej kaviarne a vypili kávu. A viac kávy. A viac kávy. Čierna, s množstvom cukru pre rýchlu energiu. V čase, keď sa moje meno – teda meno v mojom pase – ozvalo cez pagingový systém, mali sme každý päť pohárov. Napriek tomu som pri odchode objednal ďalšie štyri, aby sme ich vzali so sebou.
  
  
  Na parkovisku nás čakalo BMW. Je to pomerne malé auto a nemá okázalý, športový vzhľad ako Jag alebo Ferrari. Ale jeho rýchlosť zrýchlenia je rovnaká ako u Porsche a cestu zvláda ako Mercedes sedan. Navyše pri správnom chode dokáže okamžite dosiahnuť rýchlosť 135 mph. Na tomto sa riadne pracovalo. Vedel som. Už som na ňom jazdil. Hodil som naše tašky do kufra a dal ryšavému chlapíkovi, ktorý pristavil auto, päť dolárov, aby si vynahradil sklamanie z jazdy tadiaľto v takej zhustenej premávke, že nikdy neprekročil rýchlosť 70 míľ za hodinu.
  
  
  Keď sme vychádzali z letiskového parkoviska, zreteľne som uvidel Francúza. Bol v hnedo-bielom Lincolne Continental z roku 1974, riadil ho škaredo vyzerajúca malá postavička s čiernymi vlasmi sčesanými dozadu z čela. Blížili sa k nám zozadu, pár áut za nami.
  
  
  Toto som očakával. Čo ma zarazilo, bola Číňanka. Keď sme išli okolo, nastúpila do červeného Porsche na parkovisku a správala sa ako po celý čas na svete. Ani sa nepozrela, keď sme prechádzali. Naozaj nás odovzdala na iný chvost?
  
  
  Teraz je ideálny čas to zistiť.
  
  
  "Máš zapnutý bezpečnostný pás?" - spýtal som sa Michelle.
  
  
  Prikývla.
  
  
  "Potom, prosím, sledujte zákaz fajčenia, kým let nedosiahne cestovnú výšku."
  
  
  Michelle sa na mňa zmätene pozrela, ale nič viac som nepovedal a sústredil sa na to, aby som si osviežil pamäť na pocit z auta a jeho ovládacích prvkov. Keď sme boli pri vjazde na rýchlostnú cestu Van Wyck, cítil som sa, akoby som po nej jazdil posledných osem hodín. Spomalil som, potom som zastavil a čakal na dostatočne dlhú prestávku v premávke na rýchlostnej ceste. Asi po minúte okolo nás prešlo niekoľko áut za nami a vošli na rýchlostnú cestu. Nie Francúz a jeho potkaní kamarát, ktorí boli teraz nútení kráčať hneď za nami.
  
  
  "Na čo čakáme?" - spýtala sa Michelle.
  
  
  "Čakáme," povedal som, "na toto!"
  
  
  Dupol som nohou na plynový pedál a vytočil sa na rýchlostnú cestu. O pár sekúnd neskôr počítadlo kilometrov ukazovalo 70. Francúz išiel hneď za nami, tiež zrýchľoval. Musel byť. Prerušenie premávky bolo dostatočne veľké pre dve autá. Keby počkal, stratil by nás.
  
  
  "Mon Dieu!" Michelle zalapala po dychu. "Čím sa živíš…"
  
  
  "Len vydrž a užívaj si to," povedal som. Teraz sme ich mali viac ako 70, Francúz nám bol presne na chvoste. A o pár sekúnd už vyliezame na strechu auta pred nami. Ale nechcel som čakať na tie sekundy. Moje oči pozorne skúmali prichádzajúcu premávku a našiel som, čo som potreboval. Moja noha dupla na brzdu, potom ju uvoľnila, keď som točil kolesom, a auto so škrípaním prešlo do zákruty na dvoch kolesách cez stredný a do protismerného pruhu. V priestore dostatočne veľkom na to, aby sa tam zmestilo len jedno auto.
  
  
  "Mon Dieu!" Michelle opäť zalapala po dychu. Kútikom oka som videl, že jej tvár je biela. "Zabiješ nás!"
  
  
  Francúz preletel okolo, stále smeroval k New Yorku. Potrvá mu ešte asi minútu, kým nájde miesto na otočenie, najmä v aute, ktoré je vyrobené pre pohodlie
  
  
  
  
  a jednoduchosť ovládania na dlhých cestách a nie na manévrovanie.
  
  
  "Robím, čo je v mojich silách, aby som ťa udržal hore," povedal som Michelle, potom som znova otočil volantom, tentoraz som sa neobťažoval spomaliť ani podradiť a poslal auto na South State Boulevard.
  
  
  "Prisahám," povedala Michelle, "už nikdy nezaspím." Len spomaľ."
  
  
  "Čoskoro," povedal som. Potom sa pozrel do spätného zrkadla a potichu zaklial. Bol tam Francúz. Dvadsať áut za nami, ale za nami. Jeho malý potkaní kamarát bol lepší šofér, ako som mu pripisoval.
  
  
  "Počkaj," povedal som Michelle. "Je čas zobrať sa vážne."
  
  
  Prudko som strhol volant, vošiel do krajného ľavého pruhu, len pár centimetrov od prívesu traktora, a potom som ešte viac nasral jeho vodiča spomalením na 30 míľ za hodinu. Kráčal doprava s rozhorčeným zvukom rohu. Ostatné autá robili to isté. Teraz bol Francúz len o dve autá za sebou, aj to v krajnom ľavom pruhu. Pozorne som študoval dopravnú schému, striedavo som zrýchľoval a spomaľoval, keď sme sa blížili k semaforu vedúcemu k odbočke na Baisley Pond Park. Dostal som sa do ľavého pruhu a spomalil som na 20 mph, keď sa rozsvietilo svetlo a videl som, že je červená.
  
  
  200 yardov cesty priamo predo mnou bolo v mojom jazdnom pruhu voľných. Svetlo sa rozsvietilo na zeleno a ja som stlačil nohu na plyn. Keď sme dorazili na križovatku, BMW išlo 60. Lincoln bol hneď za nami, takmer rovnakou rýchlosťou. BMW som nechal prejsť dve tretiny križovatkou bez spomalenia, potom som prudko strhol volantom doľava, podradil bez brzdenia. BMW sa točí ako top takmer na jednom mieste. Michelle a mňa to tvrdo odhodilo, no pripútali nás bezpečnostné pásy. Za menej ako pol sekundy som už mala nohu opäť na plyne a poslala BMW do cesty Lincolnu, menej ako pár centimetrov od chladiča, do križovatky. Dupol som na brzdy, cítil som, ako BMW náhle zastavilo práve včas, aby mohlo jedno prichádzajúce auto prejsť, potom som stlačil plynový pedál a prehnal sa cez križovatku práve včas, aby mohol prejsť ďalšie vo vzdialenejšom pruhu. Mohlo to naraziť do iného auta alebo spôsobiť, že sa vymklo spod kontroly a zastavilo sa, ale BMW opäť plynulo zrýchlilo, keď som ho nasmeroval na cestu po obvode parku.
  
  
  "Si v poriadku?" - spýtal som sa Michelle.
  
  
  Otvorila ústa, no nedokázala rozprávať. Cítil som ako sa chveje.
  
  
  "Uvoľni sa," povedal som, zložil som jednu ruku z volantu a potľapkal som ju po stehne. "Teraz to bude jednoduchšie."
  
  
  A potom som znova uvidel Lincolna. Bolo to takmer štvrť míle späť po prázdnej rovnej ceste, ale aj v narastajúcom súmraku som rozpoznal jej výraznú nízku siluetu.
  
  
  Tentoraz som ani nenadával. Potkan bol jednoznačne rodený vodič. Odvážnymi kúskami sa mi mohol rovnať dosť dlho – v skutočnosti dosť dlho na to, aby nás polícia nevyhnutne zastavila. Čo by som si nemohol dovoliť, aj keď on s diplomatickými číslami asi áno.
  
  
  "Je čas," povedal som si, rovnako ako Michelle, "zmeniť tempo."
  
  
  Nechal som BMW spomaliť na pohodlných, zákonných 40 mph. Prišiel Lincoln. V spätnom zrkadle som videl, že jeden predný blatník je veľmi rozbitý, svetlomet je zhasnutý a bočné okno je rozbité. Francúz vyzeral šokovane. Jeho vodič mal omráčený, divoký výraz.
  
  
  Za sebou stiahli niekoľko áut a držali si odstup. Tou istou rýchlosťou som išiel na New York Boulevard. Zostali. Zozadu prišli ďalšie autá, päť, desať, pätnásť. Francúz sa nesnažil prihrať.
  
  
  Možno sa nás len snažia nasledovať do cieľa. Na druhej strane sa môžu držať späť a čakať, kým sa dostaneme na tiché, tmavé miesto.
  
  
  Ako šiel čas. Cenný čas.
  
  
  Rozhodol som sa, že im pomôžem.
  
  
  Išiel som ďalšie dve míle a odbočil som doprava na Linden Boulevard, smerujúci k námornej nemocnici. V polovici cesty zaberal sklad nábytku, v noci nepoužívaný, takmer blok. Zastal som pred ním a čakal. Bolo to ideálne miesto na prepadnutie.
  
  
  Lincoln sa priblížil na päťdesiat stôp.
  
  
  Čakal som.
  
  
  Nikto nevyšiel.
  
  
  Počkal som ešte chvíľu a keď sa Francúz a jeho vodič stále nepohli, dal som Michelle pokyny. Ku cti jej slúži, že aj keď sa stále triasla, s prižmúrenými očami v pripravenosti len prikývla.
  
  
  Potom som vystúpil z BMW a vrátil sa k Lincolnu. Keď som sa dostal dosť blízko, aby som sa mohol pozrieť cez zostávajúce svetlo do auta, sledoval som, ako sa šok na Francúzovej tvári postupne mení na výraz ostražitej pozornosti, keď som sa približoval. Jeho vodič, unavený z kaskadérskych kúskov, jednoducho vyzeral prekvapene a hlúpo.
  
  
  
  
  
  Naklonil som sa nad kapotu lincolna a poklepal na čelné sklo priamo pred Francúzovou tvárou.
  
  
  "Dobrý večer," povedal som zdvorilo.
  
  
  Vodič sa na Francúza znepokojene pozrel. Francúz sa naďalej díval priamo pred seba, úzkostlivo, ostražito, bez toho, aby čokoľvek povedal.
  
  
  Michelle teraz musela sedieť na sedadle vodiča, pretože moja hlava a telo bránili vo výhľade z Lincolnu.
  
  
  "Máte krásnu obojsmernú rádiovú anténu," povedal som a znova som sa zdvorilo usmial.
  
  
  Michelle teraz musí zaradiť stále bežiace BMW a čakať na môj ďalší krok.
  
  
  "Ale miestami je trochu hrdzavý," pokračoval som. "Naozaj ho potrebuješ vymeniť."
  
  
  A v zlomku sekundy bola Wilhelmina v mojej ruke a strieľala. Prvá guľka odtrhla z auta anténu rádia a poslala ho do vzduchu, druhá vystrelila zostávajúci svetlomet a keď Michelle otočila BMW do ostrej otočky, zapla diaľkové svetlá a pokračovala s Lincolnom na slepý aj Francúz aj vodič, moja tretia a štvrtá guľka, dve pneumatiky boli prepichnuté na pravej strane veľkého sedanu.
  
  
  Toto bol ďalší manéver, ktorého som sa obával, ale Michelle to zvládla perfektne. Pár metrov od Lincolna spomalila len toľko, aby som vyskočil v strede letu, aby mi umožnil chytiť sa otvoreného okna na boku a pridržať sa dverí. Potom znova zrýchlila, svetlá už zhasli, nakláňala sa okolo Lincolna a cez chodník, kde bol zaparkovaný, schovávala moje skrčené telo na druhej strane BMW, kým sme nedošli na koniec ulice na chodník. . Potom ďalšia škrípavá zákruta doprava, moje telo bolo úplne zakryté a uháňali sme dole New York Boulevard, moje ruky sa držali dverí ako dve pijavice.
  
  
  Po štvrť míle zastavila. Jedným plynulým pohybom som bol na sedadle vodiča, ona na sedadle spolujazdca, ani jeden z nás nepovedal ani slovo.
  
  
  Kým prehovorila, ubehla ďalšia míľa.
  
  
  "Bolo to... príliš riskantné," povedala. „Mohli vás zabiť, keď ste sa priblížili k ich autu. Odhliadnuc od nebezpečenstva vášho akrobatického skoku na tomto stroji.“
  
  
  "Bolo to vypočítané riziko," povedal som. „Ak by na nás chceli zaútočiť, nesedeli by tam, keď sme zastavili na okraji cesty. Čo sa týka toho, čomu hovoríte moju akrobaciu – ak by som nebol ochotný podstúpiť takéto riziko, bol by som pripravený na dôchodok. Ešte taký nie som."
  
  
  Michelle len pokrútila hlavou. Stále vyzerala šokovane. Potichu som otočil volant a zamieril smerom k Manhattanu, pohyboval som sa po miestnych uliciach, kde by bolo ľahké zbadať ďalší chvost. Bol som si však takmer istý, že sme stratili Francúza a jeho priateľov. Zbavenie sa antény ich obojsmerného rádia znamenalo, že nemohli poslať niekoho iného, aby zaujal ich miesto. Čo sa týka čínskeho dievčaťa, bol som si istý, že som potriasol akýmkoľvek iným chvostom, ktorý po nás mohla hodiť.
  
  
  Hneď na začiatku som to striasol. Jednoducho.
  
  
  Príliš ľahké.
  
  
  Prečo sa museli tak rýchlo vzdať?
  
  
  Toto mi vadilo. Ale teraz som s tým nemohol nič urobiť. Len som držal svoju úzkosť v nejakej časti mojej mysle, pripravený kedykoľvek vybuchnúť.
  
  
  Na Manhattane som zaparkoval v rušnej uličke a zatelefonoval. O pätnásť minút prišiel muž z automobilovej kancelárie v úplne nenápadnom a veľmi anonymnom Forde Galaxy. Úplne nevýrazné, až na pár zmien pod kapotou, ktoré mu umožňujú ľahko ísť až na 110. Vzal BMW, neprejavil záujem ani prekvapenie z mojej náhlej zmeny auta a odišiel so želaním dobrej cesty.
  
  
  Keď sedíte za volantom a nespali ste viac ako štyridsaťosem hodín, bolo to také dobré, ako len každý výlet môže dostať. Michelle má šťastie. S hlavou na mojom ramene driemala. Držal som Forda presne päť míľ za hodinu nad povolenú rýchlosť a pil som čiernu kávu z nádob, až sa mi chcelo gýčať.
  
  
  Neboli sme sledovaní.
  
  
  Desať minút do polnoci som zaparkoval svoje auto pár metrov od sídla Amalgamated Press and Wire Services, dosť ošarpanej, schátranej budovy na Dupont Circle, ktorá maskovala sídlo AX.
  
  
  Hawk čakal vo svojej kancelárii.
  
  
  
  Piata kapitola.
  
  
  "To je všetko, pane," zatvoril som svoj účet o hodinu neskôr. "SLA takmer určite má Durosha." Či je s nimi dobrovoľne alebo nie, je úplne iná vec.“
  
  
  "To, kde je v SLA, je iný príbeh," dodal Hawk zachmúrene.
  
  
  Prikývol som. Už som mu povedal o svojich stopách, tri slová: Leopardy, Perly, Vulkán. Stále som mal myšlienky o význame týchto slov, ale Hawk zjavne nemal náladu ich počuť. Pochmúrne potiahol svoju nechutnú cigaru a pozeral sa niekam cez moje ľavé rameno. Jeho ostrá tvár so stvrdnutou starou kožou a prekvapivo jemnými modrými očami mala taký výraz, aký mal, keď usilovne premýšľal – a bol znepokojený. Ak mal obavy on, tak aj ja.
  
  
  Zrazu, ako keby sa o niečom rozhodol, Hawk sa naklonil dopredu a zahasil svoju dvadsaťpäťcentovú cigaru do prasknutého popolníka.
  
  
  "Päť dní," povedal.
  
  
  "Pane?" Povedal som.
  
  
  "Máte presne päť dní," povedal chladne a jasne, "na to, aby ste našli Fernanda Durocha a odviedli ho z OAS."
  
  
  Pozeral som. Pozrel späť a vnikol do mňa svojimi modrými očami, teraz tvrdými ako tvrdená oceľ.
  
  
  "Päť dní!" Povedal som. "Pane, som agent, nie kúzelník." Súdiac podľa toho, s čím musím pracovať, mi to môže trvať päť týždňov, inak...
  
  
  "Päť dní," povedal znova. Tón jeho hlasu znamenal „žiadna diskusia“. Prudko odstrčil svoju otočnú stoličku a otočil sa tak, že bol obrátený odo mňa a pozeral sa cez špinavé okno. Potom mi povedal.
  
  
  „Pár hodín predtým, ako ste prišli do New Yorku, sme dostali správu. Od plukovníka Ramba. Myslím, že si ho pamätáš."
  
  
  Som si spomenul. Po atentáte na de Gaulla sa nám vymkol z rúk a odišiel do exilu. V Španielsku bol podozrivý. Ale stále je to vysoko postavená osoba v SLA.
  
  
  „Rumbaut nám povedal, že OAS môže teraz zmeniť energetickú krízu v USA na niečo viac ako na krízu. Pohroma. A ak nám hovorí pravdu, katastrofa by bola jemným spôsobom, ako to vyjadriť."
  
  
  Hawkov tón bol suchý a chladný. Bolo to tak vždy, keď boli problémy vážne.
  
  
  "A čo je to vlastne sila, pane?" Opýtal som sa.
  
  
  "Pod Rambeau," povedal Hawke, suchší a chladnejší ako kedykoľvek predtým, "SLA by teraz mohla úplne zničiť všetky ropné rafinérie a vrtné súpravy na západnej pologuli."
  
  
  Spadla mi čeľusť, mimovoľne.
  
  
  "Zdá sa to nemožné," povedal som.
  
  
  Hawk sa znova otočil tvárou ku mne.
  
  
  „Nič nie je nemožné,“ povedal pochmúrne.
  
  
  Chvíľu sme na seba mlčky hľadeli cez jeho stôl, každý z nás znepokojený, keď sme si uvedomili, čo presne by táto hrozba mohla znamenať, keby bola skutočná. Bolo by dosť zlé, keby boli ropné plošiny zničené; odstavilo by to značné množstvo ropy práve tu. Ale zničenie ropných rafinérií, ktoré spracovávali ropu nielen zo západnej pologule, ale aj z arabských krajín, by mohlo znížiť dodávky ropy do USA až o osemdesiat percent.
  
  
  Ropa pre veľké priemyselné odvetvia, na benzín, na vykurovanie, na premenu na iné formy energie, ako je elektrina.
  
  
  Spojené štáty, ako sme ich poznali, sa zastavia. Naša krajina bude prakticky paralyzovaná.
  
  
  "Možno je to bluf?" Opýtal som sa. "Majú dôkazy, že to dokážu?"
  
  
  Hawk pomaly prikývol.
  
  
  „Hovorí, že dôkazy poskytnú do piatich dní. Dôkaz, že nielenže to dokážu, ale ani s predbežným varovaním ich nedokážeme zastaviť.“
  
  
  "A dôkaz?"
  
  
  „Za päť dní SLA vyhodí do vzduchu a úplne zničí ropnú rafinériu Shell pri pobreží Curacaa. Pokiaľ ich, samozrejme, nezastavíme. A dostať ich z podnikania.“
  
  
  „Čo ak to neurobíme? Aká je ich cena za to, že nevyhodili do vzduchu všetko ostatné?“
  
  
  Hawk pomaly vytiahol z náprsného vrecka pokrčeného hnedého obleku ďalšiu cigaru.
  
  
  „Nepovedali nám o tom. Napriek tomu. Uvádzajú, že ďalšia komunikácia bude pokračovať, keď preukážu, čo dokážu.“
  
  
  Nemusel ísť ďalej. Ak by SLA skutočne dokázala, že je schopná splniť svoju hrozbu, požiadavky, ktoré by mohla klásť na Spojené štáty, by boli ohromujúce, finančne, politicky a vo všetkých ostatných smeroch.
  
  
  Bolo to vydieranie, vydieranie v neuveriteľnom rozsahu.
  
  
  Hawk a ja sme sa na seba pozreli cez jeho stôl. Hovoril som prvý. Jedno slovo.
  
  
  "Duroche," povedal som.
  
  
  Hawk prikývol.
  
  
  „Spojenie je príliš silné na náhodu. OAS má Durosh. Duroch je špecialista – génius – na podvodné pohonné systémy, informatizáciu týchto zariadení a ich použitie s jadrovými hlavicami. Proti pobrežným ropným plošinám a rafinériám na tejto pologuli. Preto… "
  
  
  "Takže Duroch im dal túto schopnosť," dokončil som za neho.
  
  
  Hawk držal cigaru medzi zubami a zapálil si ju krátkymi, zúrivými ťahmi, kým znova prehovoril.
  
  
  "Je to tak," povedal. "A preto…"
  
  
  „Mám teda päť dní na to, aby som Durocha odviedol z OAS,“ dokončil som znova.
  
  
  „Máte na to päť dní
  
  
  
  
  odveďte Durocha zo SLA a zničte všetky zariadenia, ktoré pre nich vyvinul. A kresby z nich.“
  
  
  Takže to je všetko. Päť dní.
  
  
  „A Carterová,“ Hawkov hlas bol stále suchý a chladný, „toto je sólo. SLA varovala, že ak si vyžiadame pomoc cudzej polície alebo úradníkov, okamžite zničia všetky ropné plošiny a rafinérie na mori. z Caracasu do Miami."
  
  
  Prikývol som. Prišiel som na to.
  
  
  "Budeš musieť vziať to dievča so sebou," pokračoval a automaticky potiahol z cigary. „Môže vám dať pozitívnu identifikáciu svojho otca. Nemôžeme vás nechať vytiahnuť nesprávneho človeka. Nerád ju do toho zaťahujem, ale..."
  
  
  "Čo ak Duroch nepôjde dobrovoľne?"
  
  
  Hawkove oči sa zúžili. Už som vedel odpoveď.
  
  
  "Dostaňte Durocha von!" - odsekol. „Či chtiac alebo nechtiac. A ak ho nemôžete dostať von...“
  
  
  Nepotreboval dokončiť. Vedel som, že ak z akéhokoľvek dôvodu nemôžem dostať Durocha von, budem ho musieť zabiť.
  
  
  Dúfal som, že si to Michelle neuvedomila.
  
  
  Postavil som sa a potom som si na niečo spomenul.
  
  
  "Čínske dievča," povedal som. "Počítač o nej niečo našiel?"
  
  
  Hawk nadvihol obočie.
  
  
  "Zaujímavé," povedal. „Je to zaujímavé, pretože na tom nie je nič mimoriadne zaujímavé. Žiadne záznamy Interpolu. Neexistujú žiadne správy o účasti na akejkoľvek forme špionáže. Volá sa Lee Chin. Dvadsaťdva rokov. Veľmi skoro absolvovala Vassar, špička vo svojej triede. Absolventská práca na Massachusetts Institute of Technology. Potom odišla do Hong Kongu a strávila tam rok prácou v rodinnom podniku Import-Export. Pred pár mesiacmi sa vrátil do New Yorku. Je ťažké si predstaviť, ako v tejto chvíli zapadá do obrazu."
  
  
  Bolo to zaujímavé. To ma trápilo. Ale teraz som s tým nemohol nič urobiť. Vrátil som Lee Chin do jej špeciálnej malej priehradky v mojej hlave.
  
  
  "Máte nejaké nápady, kde začať?" - spýtal sa Hawk.
  
  
  Povedal som mu. Prikývol. Popol z cigariet mu spadol na bundu a pohodlne sa pripojil k sérii ďalších šmúh a škvŕn. Hawkeova brilantnosť sa nevzťahovala na jeho šatník alebo starostlivosť oň.
  
  
  „Skontaktujem sa s Gonzalezom, ak ho môžete použiť. Nie je najlepší, ale vie o tejto oblasti."
  
  
  Poďakovala som sa a zamierila k dverám. Keď som to chcel za sebou zavrieť, počul som Hawka povedať:
  
  
  "A Carterová..." otočila som sa. Usmial sa a jeho hlas zmäkol. "Ak nemôžeš byť opatrný, buď dobrý."
  
  
  zachechtal som sa. Bol to medzi nami súkromný vtip. Šancu prežiť mal len opatrný agent. Prežil len dobrý agent. Vo svojej dobe bol Hawk viac než dobrý. Bol najlepší. Nepovedal to hneď, pretože to nebol jeho štýl, ale vedel, čo je predo mnou. A dal si záležať.
  
  
  "Dobre, pane," povedal som jednoducho a zavrel dvere.
  
  
  Našiel som Michelle sedieť – alebo skôr hrbiť sa – na stoličke mimo ponurej malej miestnosti, v ktorej s ňou McLaughlin, N5, trávil čas na poradu. Všetko, čo povedala, už nahral na pásku a teraz túto pásku starostlivo skontroluje niekoľko ďalších agentov a potom nahrá do počítača informácie, ktoré by som mohol prehliadnuť. Nemal som však čas čakať na výsledky. Naklonil som sa a fúkol som jej do ucha. S trhnutím sa zobudila.
  
  
  "Je tu opäť čas cestovania," povedal som. "Čas na peknú cestu lietadlom."
  
  
  "Ó nie," zastonala. "Mali by sme?"
  
  
  "Musíme," povedal som a pomohol som jej vstať.
  
  
  „Kam ideme teraz? Na severný pól."
  
  
  "Nie, povedal som. Najprv pôjdeme hore do Special Effects po naše nové obaly vrátane pasov a občianskych preukazov. Potom pôjdeme do Portorika."
  
  
  „Portoriko? Aspoň je tam teplo a slnečno."
  
  
  Prikývol som a viedol ju chodbou k výťahu.
  
  
  "Ale prečo?"
  
  
  "Pretože," povedal som, stlačil som tlačidlo výťahu a vybral som z vrecka nový balíček cigariet, "pochopil som význam týchto posledných Ahmedových slov."
  
  
  Spýtavo sa na mňa pozrela. Vložil som si cigaretu do úst.
  
  
  "Myslel som, že Ahmed povedal 'leopard'." Nepovedal. To, čo povedal, bolo „malomocné“. Ako v prípade malomocenstva.“
  
  
  Strhla sa. "Ale ako si môžeš byť istý?"
  
  
  „Kvôli ďalšiemu slovu. Myslel som, že povedal "perla". Ale v skutočnosti to bola 'La Perla'."
  
  
  Zapálil som zápalku a priniesol ju k cigarete.
  
  
  "Nerozumiem," povedala Michelle.
  
  
  "Tieto dve slová idú spolu," povedal som. „La Perla je slumová oblasť v Old San Juan v Portoriku. V La Perle je kolónia malomocných. Tvojho otca museli odviesť z Tangeru a ukryť ho v kolónii malomocných."
  
  
  Michelle sa zdesene rozšírili oči.
  
  
  "Je môj otec v kolónii malomocných?"
  
  
  Potiahol som z cigarety. Zhaslo to. Zapálil som ďalšiu zápalku a priniesol ju na hrot.
  
  
  
  
  
  "Povedal by som, že ideálne miesto na jeho ukrytie."
  
  
  Michelle bola biela.
  
  
  "A my ideme do tejto kolónie malomocných?"
  
  
  Prikývol som a potom som sa podráždene zamračil. Cigareta sa jednoducho nezapálila. Lenivo som pozrel na hrot.
  
  
  "Ak budeme mať šťastie a on je stále tu, mohli by sme..."
  
  
  Zastavil som sa uprostred vety. Prešla ma zimomriavka. Palcom a ukazovákom som odhryzol koniec cigarety a oprášil papier a tabak.
  
  
  "Čo to je?" - spýtala sa Michelle.
  
  
  "To je ono," povedal som kategoricky a natiahol dlaň. Obsahoval malý kovový predmet. Bola v tvare tyčinky, nebola dlhšia ako pol palca a mala menší priemer ako cigareta, v ktorej bola ukrytá.
  
  
  Michelle sa naklonila, aby sa naňho pozrela.
  
  
  "Chyba, ak použijem populárnu terminológiu," povedal som a v mojom hlase sa muselo odzrkadľovať sebaznechutenie nad mojou neopatrnosťou. „Dozorné zariadenie. A toto je jedna z najmodernejších. Transceiver Corbon-Dodds 438-U. Nielenže zachytáva a prenáša naše hlasy na míle ďaleko, ale vysiela aj elektronický signál. ktorý môže použiť ktokoľvek s príslušným prijímacím zariadením na určenie našej polohy s presnosťou na niekoľko metrov."
  
  
  "Myslíš," narovnala sa Michelle a vyzerala prekvapene, "ktokoľvek to zasadil, nielen vie, kde sme, ale tiež počul všetko, čo sme povedali?"
  
  
  "Presne tak," odpovedal som. A vedel som, že práve preto sa nás Číňanka neobťažovala vystopovať. Aspoň nie na dohľad. Mohla to urobiť vo svojom voľnom čase, pol míle alebo tak ďaleko, po celú dobu počúvania nášho rozhovoru.
  
  
  Vrátane môjho podrobného vyjadrenia Michelle o tom, kam ideme a prečo.
  
  
  Michelle sa na mňa pozrela.
  
  
  "OAS," zašepkala.
  
  
  "Nie." Pokrútil som hlavou. „To si nemyslím. Celú cestu z Tangeru do New Yorku nás sledovala veľmi pekná Číňanka. Natrafila na mňa v lietadle z Paríža. V košeli som mal poloprázdny balíček cigariet. vrecku a neotvorené vo vrecku bundy. Podarilo sa jej nahradiť moju plnú škatuľku cigariet jej.“
  
  
  A vzhľadom na to, že fajčím iba svoje vlastné cigarety vyrobené na mieru so štítkom NC vytlačeným na filtri, urobila všetko preto, aby sa to stalo. A využila pomerne rozsiahle príležitosti.
  
  
  "Čo máme teraz robiť?" - spýtala sa Michelle.
  
  
  Pozorne som si preštudoval odposluch. Predná polovica sa roztopila od horúčavy môjho zápasu. Zložité mikroobvody boli zničené a ploštica zrejme prestala vysielať. Otázka znela, z ktorého auta sa odpočúvalo, z prvého alebo z druhého? Ak to bolo prvé, tak bola veľká pravdepodobnosť, že Číňanka nedostala dostatok informácií, aby vedela, kam ideme. Keby to bola druhá...
  
  
  Urobil som grimasu, potom som si povzdychol a pätou pritlačil chrobáka k podlahe. Dalo mi to nejaké emocionálne uspokojenie, ale nič iné.
  
  
  „To, čo teraz robíme,“ povedal som Michelle, keď sa dvere výťahu otvorili a my sme vošli dnu, „ide do Portorika. Rýchlo“.
  
  
  Nič viac som nemohol urobiť. V duchu som čínske dievča priviedol späť do jej vlastného kupé. Ešte raz.
  
  
  Kupé sa ukázalo byť dosť veľké.
  
  
  Chcel som, aby v ňom zostala.
  
  
  
  Kapitola šiesta
  
  
  Pán Thomas S. Dobbs z Dobbs Plumbing Supplies, Inc., Grand Rapids, Michigan, a jeho francúzsko-kanadská manželka Marie odišli z domu. Hlavný terminál letiska San Juan; mali naložené fotoaparáty, šnorchlovacie vybavenie a všetko ostatné vybavenie potrebné na ich dovolenku v Karibiku, vrátane portorického slameného klobúka, ktorý si pán Dobbs kúpil v termináli po prílete. Budú mať, ako povedal pán Dobbs každému, kto bude počúvať, "hukot času." Chystali sa „natrieť tento malý starý ostrov na červeno“. Chystali sa „obrátiť starý San Juan naruby, vrátane kasína“.
  
  
  Ako by sa dalo hádať, išlo o pár typických, mierne nepríjemných amerických turistov.
  
  
  "Taxi! Taxi!" - zareval pán Dobbs a šialene mával rukami.
  
  
  Pani Dobbsová bola tichšia. Vyzerala trochu unavene. Slnko a teplo si však zjavne užívala.
  
  
  "Mmmm," povedala svojmu manželovi a otočila svoju krásnu tvár nahor. „Nie je toto krásne slnko? A voniaš toľko kvetov. Ach, Nick..."
  
  
  Chytil som ju za ruku, akoby som ju chcel ťahať do taxíka, ktorý zastal pred nami.
  
  
  "Tom," zamrmlala som bez toho, aby som pohla perami. "Nie Nick." Hlasitosť“.
  
  
  "Tom," zopakovala poslušne. „Nie je to krásne? Chcem si len obliecť plavky, ležať na pláži niekde na slnku a počúvať oceán.“ Potom sa strhla. "Okrem toho verím, že máš iné veci na práci a potrebuješ, aby som išiel s tebou."
  
  
  "Sakra, zlatko," zareval som. "To je presne to, čo budeme robiť." Skočte si na tú pláž a pekne sa opálite. Platíme za to dosť."
  
  
  Vrátnik dokončil nakladanie našich tašiek do kufra kabíny. Nehanebne som ho podcenil a vynahradil som to brutálnym, srdečným plesknutím po chrbte a výkrikom „Nenechávaj to všetko na jednom mieste, kamarát!“ a naskočil do kabíny vedľa Michelle a zabuchol dvere takou silou, že kabína auta začala praskať. Vodič sa na mňa podráždene pozrel.
  
  
  "Hotel San Geronimo, kamarát." Tam sme išli. Len to najlepšie pre Thomasa K. Dobbsa a jeho malú manželku,“ povedal som. Potom ostro a podozrievavo: „Toto je najlepšie, však? Niekedy tieto cestovné kancelárie...“
  
  
  „Áno, seňor,“ povedal vodič ticho, „toto je najlepšie. Bude sa ti tam páčiť."
  
  
  Bol som si istý, že ak ho nasmerujem na verejnú toaletu, povie, že toto je tiež najlepšia možnosť.
  
  
  "Dobre, kamarát. Dostanete nás tam rýchlo a je tu pre vás dobrý tip,“ povedal som zoširoka.
  
  
  "Si," odpovedal vodič. "Rýchlo ťa tam dostanem."
  
  
  Oprel som sa o vankúše sedadla a vytiahol som z vrecka bundy cigaru, ktorá bola len o niečo menej nepríjemná ako tie, ktoré mal Hawk rád. Videl som, ako vodič mierne trhol, keď som zapálil.
  
  
  Samozrejme som to prehnal. Príliš veľa predstierania. Uistite sa, že si ma pamätajú.
  
  
  A to dávalo zmysel. Dobrý agent by nemal ísť cez palubu a hrať príliš veľa vecí, aby si ho zapamätal. Čo zo mňa urobilo buď veľmi zlého agenta, alebo veľmi inteligentného dobrého agenta, o ktorom by sa vôbec neuvažovalo ako o agentovi.
  
  
  "Tom," povedala Michelle potichu, "myslel si vážne to, čo si povedal o tom, že ideš na pláž?"
  
  
  "Samozrejme, zlatko," povedal som miernym tónom. "Najprv ideme na starú pláž. Potom sa oblečieme, prinesú nám nejaké tie Peeny Colazzas alebo čokoľvek iné, potom sa zahryzneme do toho najväčšieho prekliateho steaku, aký na tomto ostrove nájdete, potom ideme do tých kasín a dáme si zábava ako to znie prvý deň a noc, čo?
  
  
  "Naozaj?" - povedala Michelle rovnakým tichým hlasom. "Ale ja som si myslel, že si..."
  
  
  „Myslel si si, že tvoj starý manžel nevie, ako sa dobre baviť. Myslel som si, že nemôže myslieť na nič iné ako na inštalatérske potreby. No, drž si klobúk, zlatko. Pláž a nápoje, večera a kocky, sme tu! "
  
  
  A tak sme na Michellino radostné prekvapenie vyrazili. Po prvé, toto by urobili pán Thomas S. Dobbs a jeho manželka. A po druhé, bolo by samovraždou venovať sa svojej serióznej záležitosti v San Juane až do neskorej noci. Ležať na bielej piesočnatej pláži so slnkom dopadajúcim na moje telo a burácajúcim karibským príbojom upokojujúcim moje uši bol celkom dobrý spôsob, ako stráviť čas čakaním.
  
  
  "Hlasitosť."
  
  
  Prevrátil som sa a pozrel na Michelle. A rozhodol som sa, že to nebolo len dobré, ale... no, pomenujte svoj superlatív. Všetko alebo všetko bude stačiť: Michelline objemné prsia viac než vypĺňali drobnú, takmer priehľadnú podprsenku v bikinách, ktorú mala na sebe, hodvábna pokožka jej brucha sa zužovala ku spodku bikín, ktorý bol o niečo viac ako dva malé trojuholníky a kúsok čipky, dlhé štíhle nohy sa svojvoľne pohybujú po piesku.
  
  
  "Tom," zavrčala, zavrela oči a zdvihla tvár k slnku, "prosím, nalejte mi trochu opaľovacieho oleja."
  
  
  "S radosťou."
  
  
  Teplým olejom som jej rozotrela krk, hladké ramená, brucho a stehná. Jej mäso sa pod mojimi rukami jemne pohybovalo. Jej pokožka bola teplejšia, jemnejšia. Pretočila sa na brucho a ja som jej opäť rozotrel olej na ramená, rozopol podprsenku a pretiahol jej ju cez chrbát, ruky som jej kĺzal po bokoch a dotýkal sa jej pŕs. Vzdychla, zvuk pripomínal skôr ston ako vzdych. Keď som skončil, ľahli sme si vedľa seba, dotýkali sa jeden druhého. Obaja sme mali zatvorené oči a aura sexu medzi nami bola hustá, horúca a rastúca. Zdalo sa, že jasné slnko nás neúprosne zbližuje ako magnet a železo.
  
  
  "Tom," zašepkala nakoniec, "už to nemôžem vydržať. Poďme späť do našej izby."
  
  
  Jej hlas bol jemný, ale naliehavý. Cítil som rovnakú potrebu. Bez slova som jej zavesil podprsenku, zdvihol ju na nohy a odviedol späť do hotela. Keď sme vošli do izby, trochu sa odo mňa vzdialila.
  
  
  "Pomaly, Nick," povedala tichým, chrapľavým hlasom a jej tmavé oči sa pozerali do mojich. "Tentoraz chcem ísť pomaly." Nech to trvá večne."
  
  
  Moja ruka sa k nej natiahla. Chytila ho a priložila si ho k najplnšej krivke.
  
  
  "Urob to navždy, miláčik." Chcem všetko, hneď, všetko."
  
  
  
  
  Pod mojou rukou sa jej slnkom rozpálené mäso napínalo. Cítil som pulz krvi. Pulz sa zrýchlil. Pritiahol som si ju k sebe a moje otvorené ústa zakryli tie jej, môj jazyk skúmal, tvrdo a vyzývavo. Zvíjala sa eroticky, ale pomaly, akoby do nepočuteľného bubnovania, ktorého tempo sa zvyšovalo neznesiteľne kontrolovanou rýchlosťou.
  
  
  "Môže voda uhasiť tento oheň?" - zašepkal som ostro.
  
  
  "Len zvýšte plameň, drahá," povedala a okamžite pochopila, čo som tým myslel.
  
  
  Jedným rýchlym pohybom som jej vyzliekol podprsenku a potom spodný diel bikín. Pery jej zvlnil zmyselný úsmev. Jej ruka odstrčila moje ruky a jej oči sa na mňa pozreli s hrdosťou a obdivom.
  
  
  Cítil som, ako sa moje vlastné inštinkty úplne zmocnili, keď som ju zdvihol a odniesol do kúpeľne. O chvíľu sme stáli pod vriacou vodou zo sprchy, naše mokré, pariace sa telá sa k sebe tlačili a zúrivo sa na seba kŕmili. Bolo to stále pomalé, ale s krvavo rozpáleným tempom čistej zmyselnej extázy, ktorá sa stavala do neznesiteľného, úplného a úplného posadnutia muža ženou a ženy mužom.
  
  
  Keď sa to konečne stalo, obaja sme kričali, bez slov ako čisté inštinkty, ktorými sme sa nakrátko stali.
  
  
  "Spokojne?" - zamrmlala, keď sme sa obaja trochu prebrali.
  
  
  "Presne tak," povedal som a stále som sa snažil sústrediť svoje oči a chytiť dych.
  
  
  * * *
  
  
  Zvyšok večera bol tiež úplný a uspokojivý – alebo by to tak bolo, keby som bol naozaj Thomas K. Dobbs. Piña coladas sme popíjali na vonkajšej terase, kde stála armáda vychýrených čašníkov, pričom karibský západ slnka dodával farby ako na želanie. Keď sme sa vošli dovnútra najesť, z armády čašníkov sa stal regiment, jedálny lístok bol tri metre dlhý a celý podnik páchol ako vyhodené peniaze. Všetko, čo sa dalo za peniaze kúpiť, bolo dostupné a kupované vo veľkých množstvách.
  
  
  Bohužiaľ, mixéry na tropické nápoje sú mojou predstavou o najlepšom spôsobe, ako pokaziť dobrý rum, a úplne súhlasím s Albertom Einsteinom, že dvadsaťštyriuncový steak je perfektné jedlo pre levy a iba levy. Za normálnejších okolností – ktoré si niekedy len ťažko viem predstaviť – by som si pochutnal na čerstvo ulovenej „konke“ alebo morských ježkoch restovaných s cesnakom a karibským korením. Ale Thomas S. Dobbs by pri pomyslení na kohokoľvek z nich zozelenal a ja som bol momentálne Dobbs. Tvrdohlavo som mu preto vykreslila jeho večer, pobavený pohľadom na Michelle v priehľadných šatách, ktoré by na mojom mieste urobili každému mužovi veľa potešenia.
  
  
  Neskôr, keď sme išli taxíkom do kasína Caribe Hilton, utešoval som sa tým, že som prišiel o pár stoviek dolárov z peňazí AX na rulete, čo by určite urobil Thomas S. Dobbs. Nick Carter by to urobil pri blackjackovom stole a vyhral. Nie je to síce gigantická suma, ale podľa Carterovho systému pár tisíc nie je hazard.
  
  
  Čo urobila Michelle.
  
  
  "Koľko?" - spýtal som sa a vrátil som sa do hotela taxíkom.
  
  
  „Štrnásťsto. V skutočnosti to bolo pätnásť, ale dal som dílerovi stodolárový žetón ako tip.“
  
  
  "Ale dal som ti len päťdesiat dolárov na hranie!"
  
  
  "Samozrejme," odpovedala veselo, "ale to je všetko, čo potrebujem." Vidíš, ja mám tento systém...“
  
  
  "Dobre, dobre," povedala som pochmúrne. Boli časy, keď mal Thomas K. Dobbs výraznú bolesť v zadnej časti.
  
  
  Ale boli aj chvíle, keď som myslel na našu izbu v San Geronime, keď som sledoval, ako Michelle vychádza nahá z kúpeľne, keď návrat k Nickovi Carterovi mal aj svoje tienisté stránky.
  
  
  Je čas vrátiť sa k Nickovi Carterovi.
  
  
  Zapla som televízor, aby som prehlušila naše hlasy pre prípad, že by bola miestnosť odpočúvaná, a pritiahla som Michelle k sebe.
  
  
  „Je čas na prácu,“ povedal som a snažil som sa zo všetkých síl udržať oči na jej krku. „Mal by som sa vrátiť o štyri alebo päť hodín, aspoň do rána. Medzitým zostaňte v miestnosti so zamknutými dverami a nikoho z akéhokoľvek dôvodu nepúšťajte. Vieš, čo robiť, ak to neurobím." Vrátim sa ráno."
  
  
  Prikývla. O tom všetkom sme diskutovali pred odchodom z Washingtonu. Diskutovali sme aj o tom, či by mala mať zbraň. Nikdy nevystrelila zo žiadnej zbrane. Preto nedostala zbraň. Aj tak by jej to nerobilo dobre a neverím v rozdávanie zbraní ľuďom, ktorí nevedia, ako a kedy ich použiť. Dostala falošný diamantový prsteň. Diamant bol neškodný. Osadenie malo štyri hroty, ktoré po stlačení na remienku presahovali diamant. Ak jeden z týchto hrotov prepichol kožu nepriateľa, výsledkom bolo, že by okamžite stratil vedomie. Problém bol v tom, že nepriateľ sa musel dostať dostatočne blízko, aby Michelle prsteň mohla použiť. Dúfal som, že to nebude musieť použiť.
  
  
  
  
  Dúfal som, že to nebude musieť použiť.
  
  
  Povedal som jej to, potom som odolal pokušeniu prerušiť moje slová dlhým bozkom a odišiel.
  
  
  Vyšiel som z hotela, ako sa hovorí vo filmoch, „zadnou cestou“. Až na to, že nie je také ľahké opustiť akýkoľvek hotel na „spiatočnej ceste“. Najprv musíte nájsť cestu späť. V tomto prípade to bolo vpredu a predstavovalo úzky únikový východ. Pretože naša izba bola na štrnástom poschodí a nikto so zdravým rozumom by nešiel hore o štrnásť poschodí, ale ja som išiel dole o štrnásť poschodí. Potom, vďačný za cvičenie v posilňovni s AX Fitness inštruktorom Waltom Hornsbym, som zišiel ešte o dva schody do suterénu. Tam som sa musel skrývať za schodmi, kým dvaja hoteloví zamestnanci oblečení v montérkach, rozprávajúci špinavé vtipy po španielsky, nevyniesli niekoľko desiatok odpadkových košov. Keď zmizli hore, vyšiel som von. Bola to ulička, o niečo viac ako ulička pri Condado stripe. A Gonzalez, ktorý jazdil na skromnej, neopísateľnej červenej Toyote, bol zaparkovaný vo vzdialenosti maximálne päťdesiat metrov. Keď som vyliezol na sedadlo spolujazdca vedľa neho, nikto nebol v dohľade.
  
  
  „Vitajte v najlepšej taxislužbe na ostrove Portoriko,“ povedal veselo. "Ponúkame…"
  
  
  „Navrhnite rýchly výlet do La Perly,“ povedal som, strčil som si Wilhelminu do ruky a skontroloval muníciu. "A kým budeš šoférovať, povedz mi, ako sa dostanem do kolónie malomocných v La Perle."
  
  
  Gonzalezova veselosť sa okamžite vyparila. Zaradil rýchlosť a odišiel, no nevyzeral šťastne. Fúzy mu začali nervózne šklbať.
  
  
  „Toto,“ povedal pomaly po niekoľkých minútach ticha, „je šialenstvo. Ísť do La Perly v túto nočnú hodinu je šialené. Ísť kedykoľvek do kolónie malomocných je nerozumné, ale ísť v túto nočnú hodinu nie je len šialenstvo, ale možno aj samovražda.“
  
  
  "Možno," súhlasila som, preusporiadala Wilhelminu a skontrolovala, či Hugo dobre sedí v semišovom puzdre.
  
  
  "Uvedomujete si, že väčšina nemocnice v kolónii malomocných sa nachádza v zamorenom krídle?"
  
  
  "Som si vedomý," povedal som.
  
  
  "Uvedomujete si, že aj malomocní z neinfekčného krídla sú nebezpeční, pretože sú zúfalo chudobní a nemajú žiadne legálne prostriedky na získanie peňazí?"
  
  
  "Aj to viem," povedal som a pritlačil si Pierra na stehno.
  
  
  Gonzalez otočil volantom a nasmeroval Toyotu preč od Condada smerom k Old San Juan.
  
  
  „A platnosť môjho modrého kríža vypršala,“ povedal pochmúrne.
  
  
  "Si len sprievodca," povedal som mu. "Idem sám."
  
  
  "Ale toto je ešte horšie!" - povedal s poplachom. „Nemôžem ťa nechať vojsť samého. Jeden muž by nemal šancu, dokonca ani Nick Carter. Trvám na tom...“
  
  
  "Zabudni na to," povedal som stručne.
  
  
  "Ale…"
  
  
  "Gonzalez, tvoja hodnosť je N7." Vieš, ktorú mám. Dávam ti rozkaz."
  
  
  Umrel a zvyšok cesty sme strávili v tichosti. Gonzalez si žuval fúzy. Pozrel som sa do spätného zrkadla na možné chvosty. Žiadne neboli. Desať minút kľukatých odbočiek malými úzkymi uličkami nás zaviedlo popri starom guvernérskom sídle a hore úbočím na okraj prímorského slumu La Perla. Karibský vánok otriasol plechovými strechami, keď sme ním prechádzali. Počuli ste príboj narážajúci na morskú stenu a vôňu rozkladajúcich sa rýb, odpadkov a malých preplnených miestností bez tečúcej vody. Gonzalez obišiel malé námestie, vmanévroval s Toyotou uličkou, ktorá jej poskytla asi palec priestoru na každej strane, a zaparkoval za rohom. Tmavá ulica bola opustená. Z okna nad nami sa slabo niesol latino hudba.
  
  
  "Si odhodlaný urobiť túto hlúposť?" - spýtal sa Gonzalez hlasom plným úzkosti.
  
  
  "Nie je iné východisko," odpovedal som kategoricky.
  
  
  Gonzalez si vzdychol.
  
  
  "Kolónia malomocných je na konci ulice. Je to vlastne leprosárium, ktoré spája nemocnicu a ubytovňu pre malomocných. Rozprestiera sa na ploche ekvivalentnej mestskému bloku a má tvar pevnosti, ktorá pozostáva z jednej veľkej budovy s centrálnym dvorom je len jeden vchod a východ Vedie za ním jedny zamknuté dvere Z dvora sú tri krídla: východné krídlo, západné krídlo, čo je nocľaháreň pre malomocných, ktorých stav je stabilizovaný, a južné krídlo.“
  
  
  Gonzalez sa otočil a uprene na mňa pozrel.
  
  
  "V južnom krídle," povedal, "sú tí malomocní, ktorí sú nákazliví a ktorým nie je dovolené opustiť leprosárium."
  
  
  Prikývol som. Urobil som si domácu úlohu na škaredú tému lepry. Ide o chronické infekčné ochorenie, ktoré
  
  
  
  
  napáda kožu, telesné tkanivá a nervy. V počiatočnom štádiu vytvára na koži biele škvrny, po ktorých nasledujú biele šupinaté chrasty, hnilobné vredy a uzliny. Nakoniec časti tela doslova vädnú a odpadávajú, čo spôsobuje strašné deformácie. Vďaka antibiotikám vyvinutým po 2. svetovej vojne je dnes možné ochorenie v určitom bode zastaviť. Ale v počiatočných štádiách je stále vysoko nákazlivý.
  
  
  "Máš to, o čo som ťa požiadal?"
  
  
  Gonzalez bez slova siahol na zadné sedadlo a podal mi lekársku tašku a dve sady identifikačných kariet. karty. Jeden patril M.D. Jonathanovi Millerovi, druhý inšpektorovi Millerovi z colného oddelenia San Juan.
  
  
  "Injekčné striekačky sú plné," povedal Gonzalez. „Jeden z nich musí za pár sekúnd vyradiť dospelého muža a udržať ho v bezvedomí najmenej osem hodín. Carter...“
  
  
  Urobil pauzu. Pozrel som sa na neho.
  
  
  "Malomocní, ktorým sa vyliečili vredy, sú rovnako nebezpeční ako nákazliví. Spávajú a jedia tu zadarmo a dostávajú lieky. Ale nemajú peniaze na iné veci - cigarety, rum, hazardné hry - a len málo z nich môže chodiť do práce." Je teda dobre známe, že sú zapletení do mnohých temných vecí...“
  
  
  Otvoril som dvere auta a vystúpil.
  
  
  „Na toto,“ povedal som, „sa spolieham. Budem sa spoliehať aj na to, že ma počkáš na tom malom námestí, ktorým sme prechádzali, až do rána. Ak dovtedy nebudem vonku, odíď. . Ty vieš, čo máš robiť."
  
  
  Gonzalez prikývol. Otočil som sa a odišiel som preč skôr, ako vôbec zaradil rýchlosť.
  
  
  "Buena suerte," počul som za sebou jeho tichý hlas.
  
  
  Veľa štastia.
  
  
  Potrebujem to.
  
  
  
  Siedma kapitola
  
  
  Leprosárium bola zavalená, ťažká, škaredá budova z rozpadajúcej sa omietky, ktorú niekto namaľoval jasnou červenou farbou, čím bola ešte škaredšia. Bola vysoká dve poschodia a okná na každom poschodí boli zakryté ťažkými drevenými okenicami, pevne uzavretými aj v karibských horúčavách. Našiel som zvonček na boku drevených dverí a silno som potiahol. Vo vnútri som počul hlasné kovové rinčanie a potom ticho. Znova som potiahol. Opäť cinkanie. Potom kroky. Dvere sa mierne otvorili a vyzrela útla, ospalá ženská tvár.
  
  
  "Čo chceš?" - spýtala sa podráždene po španielsky.
  
  
  "Som doktor Jonathan Miller," odpovedal som rozhodne svojou trochu hrdzavou, ale pomerne plynulou španielčinou. "Prišiel som navštíviť Diazovho pacienta."
  
  
  V lepróze mal byť pacient menom Diaz. Bolo to jedno z najbežnejších mien v Portoriku.
  
  
  "Prídete navštíviť pacienta v túto hodinu?" - povedala žena ešte podráždenejšie.
  
  
  "Som z New Yorku," povedal som. "Som tu len pár dní." Robím rodine Diazových láskavosť. Nemám iný čas. Prosím, pustite ma dnu, senora. Zajtra musím byť späť na svojej klinike."
  
  
  Žena zaváhala.
  
  
  "Seňora," povedal som a dal som do hlasu ostrý tón netrpezlivosti, "mrháš mojím časom. Ak ma nepustíš dnu, zavolaj niekoho z autorít."
  
  
  „V noci tu nikto iný nie je,“ povedala s náznakom neistoty v hlase. Pozrela sa na moju lekársku tašku. „V nemocnici majú službu len dve sestry. Máme veľmi málo zamestnancov."
  
  
  "Dvere, senora," povedal som ostro.
  
  
  Pomaly, neochotne otvorila dvere a odstúpila nabok, aby ma pustila dnu, potom ich zavrela a zamkla za mnou.
  
  
  „Akého Diaza chceš? Felipe alebo Esteban?
  
  
  "Felipe," povedal som a rozhliadol som sa po veľkej miestnosti, obloženej starými kartotékami a zariadenej dvoma vratkými kovovými stolmi a niekoľkými stoličkami. Silný zápach dezinfekčného prostriedku a slabý, ale zreteľný zápach rozkladajúceho sa ľudského mäsa.
  
  
  „Felipe Diaz je v západnom krídle so stabilizovanými boxami. Ale nemôžem ťa tam vziať. Musím zostať pri dverách,“ povedala žena. Podišla k stolu, otvorila zásuvku a vybrala zväzok kľúčov. "Ak chceš ísť, musíš ísť sám."
  
  
  „Bueno,“ povedal som, „pôjdem sám.
  
  
  Natiahol som ruku po kľúče. Žena ich podržala. Pozrel som sa na jej ruku a potlačil povzdych. Z dlane vyčnieval iba palec a palec ukazováka.
  
  
  Žena zachytila môj pohľad a usmiala sa.
  
  
  „Nič také, seňor,“ povedala. „Môj prípad je stabilizovaný a nie som nákazlivý. Som jeden z tých šťastných. Stratil som len pár prstov. S inými ako Felipe...“
  
  
  Prinútil som sa vziať kľúče z tej ruky a prešiel som k dverám na vzdialenejšej stene.
  
  
  "Diaz je v posteli dvanásť, priamo pred dverami," povedala žena za mnou, keď som otvoril dvere. "A, seňor, dávajte si pozor, aby ste nešli do južného krídla." Tamojšie prípady sú veľmi nákazlivé."
  
  
  Prikývol som a vyšiel som na dvor a zavrel som za sebou dvere. Tlmené elektrické svetlo ledva osvetľovalo holý, špinavý dvor s niekoľkými chudými palmami a niekoľkými radmi lavičiek.
  
  
  
  Okná na tejto strane boli otvorené, tmavé a počul som chrápanie, vzdychanie, kašľanie a niekoľko stonov. Rýchlo som prešiel cez nádvorie smerom k západnému krídlu a potom som odomkol dvere veľkým železným kľúčom.
  
  
  Vôňa ma zasiahla ako kladivo. Bola hustá a ťažká, páchla hnijúcim ľudským mäsom, pachom rozkladajúcej sa mŕtvoly v horúčave. Žiadny dezinfekčný prostriedok na svete nedokázal skryť zápach a ja som musel bojovať s vlnou nevoľnosti, ktorá ma zaliala. Keď som si bola istá, že neochoriem, vytiahla som z vrecka baterku na ceruzku a prešla lúčom po zatemnenej miestnosti. Rad tiel ležiacich na postieľkach schúlených v nepohodlných pozíciách spánku. Tu a tam sa otvorilo oko a opatrne na mňa pozrelo. Namieril som lúč na posteľ priamo oproti dverám a potichu som prešiel cez izbu. Postava na postieľke si pretiahla cez hlavu plachtu. Odniekiaľ spod plachty sa ozývalo chrápanie. Natiahol som sa a potriasol jedným ramenom.
  
  
  "Diaz!" - zašepkal som ostro. "Zobuď sa! Diaz!"
  
  
  Postava sa pohla. Pomaly sa objavila jedna ruka a stiahla plachty. Hlava sa otočila a tvár bola viditeľná.
  
  
  Ťažko som prehltol. Bola to tvár z nočnej mory. Nebol tam žiadny nos a jedno ucho sa zmenilo na hnilú hrudu mäsa. Čierne ďasná sa na mňa pozerali tam, kde bol vyčerpaný horný HP. Ľavá ruka bola pahýľ, vráskavá pod lakťom.
  
  
  "Como?" - spýtal sa chrapľavo Diaz a ospalo na mňa hľadel. "Qué quière?"
  
  
  Siahol som do bundy a vytiahol preukaz.
  
  
  "Inšpektor Miller, colné oddelenie San Juan," povedal som. "Hľadajú ťa na výsluch."
  
  
  Zohavená tvár na mňa nechápavo hľadela.
  
  
  "Obleč sa a choď von," povedal som ostro. "Netreba tu všetkých budiť."
  
  
  Stále vyzeral zmätene, ale pomaly sa odlepil z plachty a postavil sa. Nepotreboval sa obliekať. Spal v ňom. Sledoval ma po podlahe a von z dverí na nádvorie, kde stál a žmurkal na mňa v polotme.
  
  
  "Nebudem strácať čas, Diaz," povedal som. „Dostali sme informáciu, že cez leprosárium funguje sieť pašerákov. Na jednej strane sa tu skladuje pašovaný tovar. Drogy. A podľa našich informácií ste vo všetkom až po uši.“
  
  
  "Como?" - povedal Diaz a jeho vystrašený pohľad ustúpil ospalému. „Pašovanie? Nerozumiem, o čom hovoríš."
  
  
  "Nemá zmysel predstierať, že som hlúpy," odsekol som. "Vieme, čo sa deje, a vieme, že ste zapletený." Teraz budeš spolupracovať alebo nie?"
  
  
  "Ale hovorím ti, že nič neviem," oponoval Diaz. "Neviem nič o drogách alebo kontrabande tu ani nikde inde."
  
  
  zamračila som sa naňho. Nerád som robil to, čo som mal robiť ďalej, ale urobil som to.
  
  
  "Diaz," povedal som pomaly, "máš na výber. Môžete s nami spolupracovať a ísť na slobodu, alebo vás môžem zatknúť hneď tu a teraz. To znamená, že ťa pošlem do väzenia. Samozrejme, na samotke, keďže medzi ostatnými väzňami nemôže byť ani malomocný. A pravdepodobne aj dlho, keďže nám môže dlho trvať, kým vyriešime tento prípad bez vás. A počas tejto doby pravdepodobne nebudeme schopní poskytnúť liek, ktorý potrebujete na zastavenie vašej choroby.“
  
  
  V Diazových očiach sa mihla hrôza.
  
  
  "Nie!" vydýchol: „To nemôžeš! Zomriem! Strašné! Prisahám ti na matkinom hrobe, nič neviem o...“
  
  
  "Je to tvoja voľba, Diaz," povedal som ponuro. "A urob to radšej teraz."
  
  
  Diazova zohavená tvár sa začala potiť. Triasol sa.
  
  
  "Ale ja o ničom neviem!" - prosil. "Ako ti môžem pomôcť, ak..."
  
  
  Urobil pauzu. Moje nervy boli napäté. Toto by mohlo byť to, čo som chytil.
  
  
  "Počkaj," povedal pomaly. „Počkaj. Možno…"
  
  
  Čakal som.
  
  
  "Pred niekoľkými mesiacmi," povedal, "to sa stalo pred niekoľkými mesiacmi. Boli tu cudzinci. Nie malomocní. Nie lekári. Ale niečo skrývali alebo možno niekoho."
  
  
  "Skrývaš to, alebo on, kde?" - žiadal som.
  
  
  „Tam, kam sa nikto nepozerá. Na infekčnom oddelení.“
  
  
  "Poď," povedal som.
  
  
  „Odišli asi po mesiaci. Vzali so sebou všetko, čo skrývali. Toto je všetko, čo viem, prisahám ti na česť mojej matky."
  
  
  "Potrebujem viac informácií, Diaz," povedal som rozhodne. "Kde vzali to, čo skrývali?"
  
  
  "Neviem, prisahám, keby som to vedel, povedal by som ti to." Ale…"
  
  
  Urobil pauzu. V jeho očiach sa objavilo znepokojenie.
  
  
  "Pokračuj," požiadal som.
  
  
  "Jorge. Jorge by to mal vedieť. Je malomocný, väzeň."
  
  
  
  
  , ktorá pracuje ako zdravotná sestra na infekčnom krídle. Videl by všetko, možno by počul niečo pre vás cenné. Ale…"
  
  
  "Ale čo?"
  
  
  „Museli by sme ísť na krídlo nákazy, aby sme sa s ním porozprávali. Pre mňa to nie je nič. Ale pre teba..."
  
  
  Nepotreboval dokončiť vetu. Vedel som o nebezpečenstve. Vedel som však aj to, čo musím urobiť.
  
  
  "Môžeš mi priniesť sterilné šaty, rukavice, čiapku, celý outfit?"
  
  
  Diaz prikývol.
  
  
  "Urob to," povedal som krátko. "A rýchlo".
  
  
  Zmizol v budove a o pár minút sa znova objavil a niesol to, o čo som ho žiadal. Keď som si obliekol plášť, čiapku, chirurgickú masku a rukavice, pritlačil ku mne pár topánok.
  
  
  „Topánky musíte nechať pri dverách. Všetky tieto veci budú sterilizované, keď si ich znova vyzlečiete.“
  
  
  Urobil som, ako povedal, potom som prešiel cez dvor a v ruke som držal topánky.
  
  
  "Môžete získať kľúč od južného krídla?" Opýtal som sa.
  
  
  Diaz sa mierne usmial a jeho chýbajúca horná pera sa zmenila na strašnú grimasu.
  
  
  "Je to zamknuté iba zvonku, seňor," povedal. "Aby sme udržali malomocných preč." Nie je ťažké udržať si ostatných."
  
  
  Diaz odskrutkoval závoru na ďalších ťažkých drevených dverách a odstúpil nabok, aby som mohol prejsť ako prvý. Zrazu som mu naznačil, aby išiel dopredu. Opäť tmavá miestnosť, ale tentoraz s osvetlením na jednom konci, kde za stolom sedel muž v bielom, hlavu si položil do dlaní a spal. Opäť rady jasličiek, neforemné postavy. Ale tu sa niektorí krútili od bolesti. Sem-tam bolo počuť prudké stonanie. Zápach bol ešte horší ako v západnom krídle. Diaz kráčal uličkou k mužovi v bielom, pozorne sa naňho pozrel a potom zdvihol hlavu za vlasy.
  
  
  "Jorge," povedal drsne. "Jorge. Zobudiť sa. Senor chce s tebou hovoriť."
  
  
  Jorgeho oči sa mierne otvorili, pozrel sa na mňa rozostrene, potom mu hlava padla do dlaní. Časť jeho ľavého líca zmizla a odhalila bielu kosť.
  
  
  "Ayi," zamrmlal. "Tak krásne. A tak odvážny pracovať s malomocnými. Tak krásne".
  
  
  Diaz sa na mňa pozrel a strhol sa.
  
  
  "Opitý," povedal. "Z platu sa každú noc opíja."
  
  
  Znova zdvihol Jorgeho hlavu a hrubo ho udrel po jeho zhnitom líci. Jorge zalapal po dychu od bolesti. Oči sa mu rozšírili a sústredili.
  
  
  "Musíš sa porozprávať so señorom, Jorge," povedal Diaz. "Je z polície, colnej polície."
  
  
  Jorge na mňa zízal a so zjavným úsilím zdvihol hlavu.
  
  
  "Polícia? Prečo?"
  
  
  Vyšiel som von z Diaz a otočil som preukaz totožnosti. u Jorgeho.
  
  
  "Pre informáciu," povedal som. "Informácie o tom, kto sa tu skrýval, kto bol a kam išiel, keď odtiaľto odišiel."
  
  
  Aj keď bol opitý, Jorge mal v očiach šibalský výraz.
  
  
  „Nikto sa tu neskrýva. Sú tu len malomocní. Nákazlivý. Veľmi nebezpečné. Nemal by si tu byť."
  
  
  S Jorgem som sa rozhodol vysporiadať trochu inak ako s Diazom.
  
  
  "Za informácie je odmena," povedal som pomaly a jasne a vytiahol som peňaženku. Videl som, ako sa Jorge mierne rozšíril, keď som vytiahol päť dvadsaťdolárových bankoviek. "Sto dolárov. Vyplatené okamžite."
  
  
  "Ayi," povedal Jorge. „Chcel by som toľko peňazí, ale...“
  
  
  "Nie je sa čoho báť. Nikto sa nikdy nedozvie, čo si mi povedal, okrem Diaza. A Diaz vie lepšie, ako hovoriť."
  
  
  Jorgeho pohľad bol upretý na peniaze v mojej ruke. Posunul som ho cez stôl. Jorge si olízol pery a potom zrazu schmatol peniaze.
  
  
  „Neviem, kto sú,“ povedal rýchlo, „ale neboli Hispánci. Boli traja. Prišli cez noc a zamkli sa v prázdnej miestnosti v zadnej časti krídla. Viac ako dve. Neukázali sa celé týždne. Malomocný so zatknutým pacientom im nosil jedlo dvakrát denne. Bol to tento malomocný, ktorý noc pred príchodom sterilizoval izbu. Potom jednej noci odišli tak náhle, ako prišli. Malomocný tiež zmizol, no neskôr sme sa dozvedeli, že jeho telo našli o pár ulíc ďalej. Bol udusený."
  
  
  "Máš tušenie, odkiaľ odtiaľto odišli?" - žiadal som.
  
  
  Jorge zaváhal.
  
  
  "Nie som si istý, ale myslím - dvakrát, keď malomocný vošiel do miestnosti s jedlom, myslím, že som počul jedného z mužov hovoriť niečo o Martiniku."
  
  
  Niečo mi cvaklo v mozgu.
  
  
  Martinik. Sopka.
  
  
  Zrazu sa otvorili dvere v stene za Jorgem. Prechádzala sa ním postava, oblečená ako ja, v sterilnej róbe, maske, čiapke a všeličom inom. Jorge sa napoly otočil, pozrel a potom sa uškrnul.
  
  
  "Buenos noches, senorita," povedal. Potom si myslím, že sa mu do hlasu vrátila časť opitosti. „Tak krásna, taká roztomilá malá chinita a prichádza pomôcť malomocným. Práve dorazila."
  
  
  
  
  
  Chinita. čínsky.
  
  
  Cez hornú časť chirurgickej masky sa na mňa pozerali orientálne oči s dvoma viečkami.
  
  
  Až príliš známe orientálne oči s dvojitým vekom.
  
  
  „Vitajte na večierku, Carterová,“ povedala.
  
  
  Zamračene som sa na ňu pozrel.
  
  
  "Pre teba, Lee Chin," povedal som, "večierok sa skončil."
  
  
  Pohol som sa k nej. Zdvihla ruku.
  
  
  „Nerob chyby, ktoré budeš ľutovať,“ povedala. "Máme…"
  
  
  Jej hlas stíchol v polovici vety a videl som, ako sa jej oči náhle rozšírili strachom.
  
  
  "Carter!" vykríkla. "Za tebou!"
  
  
  Otočil som sa. Jorgeho fľaša minula moju lebku o pár centimetrov a rozbila sa o stôl v jeho ruke. O zlomok sekundy neskôr ho moje sekanie z karate zasiahlo do spodnej časti krku a minulo. Spadol na podlahu ako vyrúbané poleno. Aj keď padal, znova som počul Lee Chinov hlas. Tentoraz bol hladký, pevný a smrteľne pokojný.
  
  
  "Dvere," povedala. "A naľavo od teba."
  
  
  Pri dverách boli traja. V slabom tienistom svetle som videl groteskné, zdeformované končatiny, tváre s jamkovitými črtami, prázdne očné jamky, zaseknuté ruky. Videl som aj záblesk dvoch nožov a smrteľného kusu olovenej rúrky, ako sa pomaly približovali ku mne.
  
  
  Ale práve pri postavách naľavo mi behal mráz po chrbte. Bolo ich päť, šesť, možno viac a všetci vstali z postelí, aby sa opatrne kĺzali ku mne.
  
  
  Išlo o malomocných s infekčnými chorobami. A ich polonahé telá sa približovali a približovali, pokryté bielymi ulceróznymi nádormi, ktoré strašne trčali z chorého mäsa.
  
  
  Lee Chin prišiel ku mne.
  
  
  „Jeden z vašich západných filozofov raz poznamenal,“ povedala pokojne, takmer konverzačne, „že nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ. Súhlasíš?"
  
  
  "V tomto bode," povedal som, "absolútne."
  
  
  "Tak sa bráňme," povedala a jej telo sa mierne sklonilo, ruky sa jej posúvali dopredu v tom, čo som okamžite rozpoznal ako klasickú pózu pripravenú na kung-fu.
  
  
  To, čo sa stalo potom, sa stalo tak rýchlo, že som to ledva stíhal sledovať. V skupine malomocných pri dverách nastal náhly pohyb a vzduchom sa mihol jasný záblesk čepele noža. Otočil som sa na stranu. Lee Chin sa nepohol. Jedna z jej rúk vystrelila, otočila sa, vytvorila rýchlu parabolu a nôž sa opäť začal pohybovať – smerom k mužovi, ktorý ho hodil. Vydal výkrik, ktorý skončil lapaním po dychu, keď mu čepeľ prepichla krk.
  
  
  V nasledujúcom okamihu miestnosť vybuchla chaotickým pohybom. Malomocní postupovali v skupine dopredu a vrhli sa na nás. Moja pravá noha vyletela a našla som znamienko v žalúdku jedného útočníka, keď som strčil svoje stuhnuté prsty dopredu do solar plexu druhého. Okolo môjho ramena zasvišťala olovená fajka. Hugo bol v mojej ruke a muž s olovenou fajkou ju upustil, keď sa mu smrtiaca čepeľ zapichla do krku. Krv vytryskla z krčnej tepny ako z fontány. Vedľa mňa sa telo Lee Chin pohybovalo plynulým, kľukatým pohybom, ruky sa jej krútili a klesali, ako sa jej telo groteskne hojdalo vzduchom a padalo pokrčené s hlavou v nemožnom uhle.
  
  
  "Nemá to zmysel, Carterová," počul som Diazov hlas kdesi z tmy. „Dvere sú zvonku zamknuté. Teraz sa už nikdy nedostaneš. Staneš sa malomocným ako my."
  
  
  Sekol som Huga vo vzduchu pred sebou a rukami som odtlačil dvoch polonahých malomocných.
  
  
  "Vaše oblečenie," povedal som Lee Chinovi. „Nedovoľte, aby vám roztrhali oblečenie alebo sa vás dotkli. Snažia sa nás nakaziť."
  
  
  "Budeš hniť rovnako ako my, Carterová," znova bolo počuť zachrípnutie. „Vy a malý to opravte. Tvoje mäso spadne z...“
  
  
  Výkrik skončil lapaním po dychu, keď sa Lee Chin prikrčil, otočil sa, spadol dozadu, schmatol pohyby a silou katapultu poslal Diazovo telo k stene. Jeho oči zbeleli a potom sa pri páde zavreli. V tom istom momente som cítil, ako ma niečí ruka chytil za chrbát a počul som zvuk zvracania. Otočil som sa a jednou rukou v rukavici som chytil malomocného za chrbát, keď Hugo narazil do jeho solar plexu pod uhlom nahor. Skrčil sa, z úst mu tiekla krv. V ruke stále zvieral kúsok mojej sterilnej róby. Keď som sa otočil, všimol som si, ako sa Lee Chin plazí z iného mačacieho drepu a telo malomocného padá na stenu. Jej šaty boli tiež roztrhané. Na zlomok sekundy sa naše pohľady stretli a v tom istom čase nás musela napadnúť rovnaká myšlienka.
  
  
  "Dvere," povedal som.
  
  
  Mierne prikývla a jej telo opäť vyzeralo ako mačka. Videl som, ako skočila na stôl, ktorý používal Jorge.
  
  
  
  
  potom urobil nemožný let ponad hlavy troch útočníkov a pristál blízko dverí. Kráčal som hneď za ňou a pomocou Huga som uvoľnil cestu. Keď sme spolu stáli pri dverách, zostávalo nám len pár sekúnd, kým na nás malomocní opäť zaútočili.
  
  
  "Spolu!" - vyštekol som. Teraz!"
  
  
  Naše nohy vystrelili súčasne, ako dva barany. Ozval sa náraz, ale pánty vydržali. Opäť. Náraz bol hlasnejší. Opäť. Dvere vyskočili z pántov a my sme sa nimi vrútili na dvor, zohavené ruky sa k nám naťahovali, chytili nás za šaty, do nosa nám vnikol pach umierajúceho mäsa.
  
  
  "Dvere do kancelárie!" Počul som Lee Chin kričať. "OTVORENÉ!"
  
  
  Počul som zvuk bežiacich nôh na vyprahnutej zemi na nádvorí, keď nás malomocní v skupine prenasledovali. V ceste stáli chirurgovia a rýchlo sa k nám blížili. Dal som do posledného zrýchľovania každý kúsok energie, videl som Lee Chin urobiť to isté za mnou a vrútil som sa cez otvorené dvere do kancelárie. Postava Lee China za mnou sa stala šmouhou rýchlosti, keď som zabuchol dvere a brutálne znášal váhu blížiacich sa tiel. Na chvíľu som cítil, že dvere boli opäť vylomené. Potom sa zrazu zatvorilo a ja som vystrelil na zámok. Na druhej strane dverí sa ozval zvuk hlasov a potom ticho.
  
  
  Lee Chin stál vedľa mňa.
  
  
  "Pozri," povedala a ukázala na jeden z rohov miestnosti.
  
  
  Žena, ktorá ma pustila dnu, ležala nehybne na hromade. Bolo ľahké pochopiť prečo. Hrdlo mala prerezané od ucha k uchu. Vedľa nej ležal telefónny prístroj, ktorého drôt bol vytrhnutý zo steny.
  
  
  "Malomocní, ktorí na nás zaútočili, museli byť platení SLA," povedal som. „Táto žena zjavne nedostala zaplatené. Asi o ničom nevedela. Keď počula vzájomnú bitku v infekčnom krídle, musela sa pokúsiť zavolať políciu a..."
  
  
  "A urobila chybu, že nechala otvorené dvere na nádvorí," dokončil za mňa Lee Chin.
  
  
  Prikývol som.
  
  
  „Neexistuje však žiadna záruka, že jeden z malomocných nepoužil telefón na privolanie posily SLA. A ja tu nebudem, keď prídu. Teraz odtiaľto odídeme. A spolu. Máš čo vysvetľovať."
  
  
  "Samozrejme," povedal Lee Chin pokojne. "Ale čo naše oblečenie?"
  
  
  Oba naši chirurgovia mali roztrhané plášte. Spodná bielizeň bola špinavá. Bolo celkom zrejmé, čo treba urobiť.
  
  
  "Striptease," prikázal som, aby som prispôsobil svoje činy mojim slovám.
  
  
  "Všetci?" - spýtal sa Lee Chin podozrievavo.
  
  
  "To je ono," povedal som. "Pokiaľ sa jedného dňa nechcete zobudiť a zistíte, že vám odpadávajú prsty."
  
  
  „Ale kam pôjdeme? Bez oblečenia...“
  
  
  „Niekto ma čaká v aute. Len pár blokov odtiaľto,“ uistil som ju.
  
  
  Lee Chin zdvihla zrak od rozopínania podprsenky.
  
  
  "Niekoľko blokov!" Povedala. "Nemyslíš tým, že ideme..."
  
  
  Prikývol som, vyzliekol som sa zo šortiek a vybral som sa k vchodovým dverám.
  
  
  "Pripravený?"
  
  
  Li Chin, odhodila kúsok nohavičiek, vyzerala pochybovačne, ale prikývla. Chytil som ju za ruku a otvoril vchodové dvere.
  
  
  "Poďme utekať!"
  
  
  Rád si myslím, že sme boli prvými hráčmi San Juanu.
  
  
  
  Kapitola ôsma
  
  
  Gonzalez driemal. Keď sa zobudil z môjho klopania na okno, našiel nahého Nicka Cartera stáť ruku v ruke s krásnou a extrémne nahou Číňankou, čeľusť mu klesla k topánkam. Chvíľu nerobil nič iné, len sa díval. A nie na mňa. Nemohla som mu to vyčítať. Li Chin bola malá, takmer drobná, ale každý centimeter jej tela bol dokonale proporcionálny. Tmavo čierne vlasy jej padali cez malé, pevné prsia s veľkou korunou a vztýčenými bradavkami. Stehná a nohy mala hladké, brucho vtiahnuté a zakrivené. Jej tvár zvýrazňoval dokonalý bábikovský nos a keď odtiahla nabok dobre ohraničené pery, oslnili sa jej zuby. Bolo ťažké uveriť, že toto dievča bolo majsterkou kung-fu - alebo by som mal povedať, milenkou - ktorá dokázala bojovať s ľubovoľným počtom mužov v boji proti sebe. Nie že by som na to zabudol.
  
  
  Znovu som zaklopal na okno, čím som Gonzaleza vytrhol z jeho pohľadu ako v tranze.
  
  
  „Gonzalez,“ povedal som, „ak ti nevadí prerušiť štúdium telesnej výchovy, ocenil by som, keby si otvoril dvere. A myslím, že tá dáma by ocenila tvoje sako.“
  
  
  Gonzalez sa ponáhľal ku kľučke.
  
  
  "Dvere," povedal. "Áno. určite. Dvere. Blazer. určite. Veľmi rád dám tej pani svoje dvere. Myslím moju bundu."
  
  
  Trvalo to niekoľko sekúnd zmätku, ale nakoniec sa dvere otvorili a Lee Chin bol od pliec po kolená zakrytý Gonzalezovým sakom. mám
  
  
  
  
  plášť, ktorý mi vzhľadom na Gonzalezov nízky vzrast siahal ledva po boky.
  
  
  "Dobre," povedal som, sadol som si na zadné sedadlo s Lee Chin, dočasne som dal Wilhelminu a Huga do vreciek Gonzalezovho kabáta a ignoroval jeho nevyslovenú, ale jasne zúfalú túžbu vedieť, čo sa stalo. "Poďme odtiaľto preč." Ale do hotela sa ešte nevrátime. Stačí sa trochu povoziť. Táto malá dáma mi chce niečo povedať."
  
  
  "Samozrejme," povedal Li Chin pokojne. Prehrabávala sa vo vreckách Gonzalezovej bundy, kým nenašla balíček cigariet, jednu mi ponúkla, a keď som odmietol, jednu si zapálila a poriadne si potiahla. "Kde začať?"
  
  
  "Najprv. Od základov Napríklad, čo presne sa snažíš robiť a prečo?"
  
  
  "Fajn. Ale nemyslíš si, že človek, ktorý šoféruje, by sa mal častejšie pozerať pred seba ako do spätného zrkadla?
  
  
  "Gonzalez," povedal som varovne.
  
  
  Gonzalez sa previnilo pozrel na cestu a pokračoval v jazde rýchlosťou asi dvadsať míľ za hodinu.
  
  
  "Vieš niečo o čínskej štvrti?" - spýtal sa Lee Chin.
  
  
  "Viete niekto niečo o čínskej štvrti, pokiaľ nie sú etnickí Číňania?"
  
  
  "Dobrá poznámka," usmial sa Lee Chin. „V každom prípade som dcéra Lung Chin. Tiež som jeho jediné dieťa. Lung Chin je hlavou rodiny Chin alebo klanu Chin, ak chcete. Toto je veľký klan a nevadí mi, že je veľmi bohatý. Má mnoho rôznych obchodných záujmov nielen v čínskej štvrti v New Yorku, Hong Kongu a Singapure, ale po celom svete. Keďže môj otec nemal žiadne iné deti, najmä žiadnych synov, bol som vychovaný a vychovaný tak, aby som sa staral o záujmy klanu Chin, nech boli kdekoľvek a nech boli čokoľvek. V každom prípade by som to dokázal."
  
  
  "Vrátane inteligentného využívania schopností bojových umení?"
  
  
  "Áno," prikývol Lee Chin. "A študovať humanitné vedy na Vassare." A štúdium technológie všeobecne na MIT.“
  
  
  "Široko vzdelaná mladá dáma," poznamenal som.
  
  
  "Mám byť taký. Momentálne je mojou úlohou, nuž, dalo by sa to nazvať odstraňovač problémov pre klan. Keď sa niečo pokazí alebo dôjde k ohrozeniu záujmov klanu, nech je to kdekoľvek a čokoľvek, Úlohou je zasiahnuť a napraviť situáciu.“
  
  
  "Čo momentálne nefunguje hladko alebo je ohrozené?" - spýtal som sa už presvedčený o odpovedi.
  
  
  „No tak, Carterová,“ povedala. "Mohli ste to už uhádnuť. Klan má vážne záujmy o venezuelskú ropu. A tiež o ropu v niekoľkých ďalších lokalitách v Južnej Amerike. A SLA sa vyhráža zničením ropných plošín a rafinérií na mori hore-dole po pobreží. Nie? "
  
  
  "Veľmi dobre," povedal som pochmúrne. "Veľmi dobre informovaný. Nemyslím si, že mi chceš povedať, prečo si tak dobre informovaný?"
  
  
  „Samozrejme, že nie,“ odpovedala veselo. "Viac, ako vám môžem povedať, je, ako som zistil, že ste sa stretli s Michelle Durochovou v Tangeri a naučili ste sa to včas, aby som na vás odtiaľ dával pozor. Povedzme, že klan Chin je veľký a má veľa uší." veľa miest ".
  
  
  "Vrátane elektronických uší vložených do cigariet," pripomenul som jej.
  
  
  "Áno," odpovedala sucho. "Bol si mojím jediným vodítkom k tomu, kde sa Duroch nachádza." Nemohol som riskovať, že ťa stratím. A obaja dobre vieme, že Fernand Duroch je kľúčom k celej hrozbe SLA. Teraz, keď už obaja vieme, kde je náš drahý doktor. Smrť bola unesená po tom, čo bola ukrytá v lepróze...“
  
  
  "Počkaj," prerušil som ho ostro. "Kde presne si myslíš, že to bolo odfotené?"
  
  
  „No tak, Carterová. Zase sa so mnou hráte,“ povedala netrpezlivo. „Počul som, čo povedal Jorge, rovnako ako ty. Prečo si myslíš, že som sem priletel a objavil som sa ako zdravotná sestra hneď, ako môj chrobák zachytil tvoj rozhovor s Durochovou dcérou - tesne predtým, ako si ho vyfajčil. ako to chutilo? "
  
  
  "Faul," povedal som. "Ale neodpovedal si mi na otázku."
  
  
  Jorge povedal: „Martinique. Posledné slovo tvojho priateľa Ahmeda bolo "Vulcan". Môžem vám citovať príručku?" Francúzsky karibský ostrov Martinik je domovom spiacej, pravdepodobne vyhasnutej sopky Mont Pelée. Záver: Duroch a ústredie OAS sa nachádzajú v kráteri Mont Pelée alebo blízko neho na Martiniku."
  
  
  potichu som nadával. Toto dievča bolo dobré.
  
  
  "Dobre," povedal som. „Vaša detektívna práca je dôkladná. A dobre sa vyrovnávate s ťažkými problémami. Ale teraz, kobylka, je čas, aby si sa vzdal veľkého obrazu. Môžete zastupovať záujmy spoločnosti. Clan Chin, ale zastupujem záujmy Spojených štátov, nehovoriac o každej inej krajine produkujúcej ropu na tejto pologuli. Je to vec priority.
  
  
  
  To je jasné? "
  
  
  "Ale to je všetko," povedala Lee Chin a vyhodila ohorok cigarety z okna. „Záujmy, ktorým slúžim, a záujmy, ktoré slúžite vám, nie sú v rozpore. Obaja chceme to isté - vypnúť obvody OAS. A obaja vieme, že musíme konať rovnakým spôsobom, aby sme oslobodili Durocha. Záver: Je čas zjednotiť sa.“
  
  
  "Zabudni na to," povedal som. "Len by si veci skomplikoval."
  
  
  "Ako som to urobil v leprosáriu?" - spýtal sa Li Chin a prefíkane sa na mňa pozrel. „Počúvaj, Carterová, môžem ti v tejto veci pomôcť a ty to vieš. Tak či onak, nemôžete mi v tom zabrániť. Som viac než vhodný pre kohokoľvek, koho by ste sa mohli pokúsiť držať ma v zajatí, a ak by ste ma zatkli, len by vám to skomplikovalo."
  
  
  Na chvíľu som sa pozeral z okna a premýšľal. To, čo povedala, bola pravda. Asi som jej v tom nedokázal zabrániť. Pravdepodobne tam práve teraz sedela a rozmýšľala nad nejakým zvláštnym spôsobom, ako mi poškodiť nechty na nohách, ak by som sa to rozhodol vyskúšať. Na druhej strane, možno pracovala pre opozíciu, napriek jej dosť hodnovernému príbehu, a prišla mi na pomoc v kolónii malomocných, aby si získala moju priazeň. Ale aj tak by bolo lepšie mať ju niekde, kde by som ju mohol mať na očiach, ako ju nechať odliezť niekam z dohľadu.
  
  
  „No tak, Carterová,“ povedala. „Prestaň tam sedieť a snažiť sa vyzerať nechápavo. Je to dohoda?
  
  
  "Dobre," povedal som. „Považujte sa za dočasného zamestnanca AX. Ale len dovtedy, kým ťaháte vlastnou váhou.“
  
  
  Lee Chin mihalnicami a úkosom sa na mňa pozrela.
  
  
  „Pozrite sa na staré čínske príslovie,“ povedala s tým najchrapľavejším prízvukom, aký som od Charlieho Chana počula.
  
  
  "Čo to je?" - Povedal som.
  
  
  "Dobrého muža nemôžete zadržať, pretože keď ide do tuhého, vtedy idú oni a ja len začínam bojovať."
  
  
  "Hmmm," povedal som. "Konfucius?"
  
  
  "Nie. Čínska štvrť High, trieda 67."
  
  
  Súhlasne som prikývol.
  
  
  „V každom prípade veľmi hlboko. Ale teraz, keď máme na tento deň našu kultúru, rád by som prediskutoval, ako pôjdeme na Martinik.“
  
  
  Celý jej výraz sa zmenil. Celá bola biznis.
  
  
  „Ak dobre čítate svojho sprievodcu,“ povedal som jej, „viete, že Martinik je zámorský departement Francúzska, rovnako ako Havaj je štát v Spojených štátoch. To znamená, že zákony a administratíva sú francúzske...“
  
  
  "To znamená," dokončil za mňa Lee Chin, "že môžu byť infiltrovaní členmi SLA."
  
  
  Prikývol som.
  
  
  „To znamená, že musíme vstúpiť na Martinik bez ich vedomia o našom príchode. To vyvoláva problém dopravy. Michelle a ja cestujeme v utajení, ale nemôžeme riskovať, že tam nebude, najmä po tom incidente v lepróze."
  
  
  Lee Chin ju zamyslene pohladil po jednej strane tváre.
  
  
  "Takže nie letecky," povedala.
  
  
  "Nie," súhlasil som. „Toto je hornatý ostrov. Jediné miesto, kde môžeme pristáť, je na letisku a budeme musieť prejsť colnou a imigračnou kontrolou. Na druhej strane, hoci existuje len jedno miesto na pristátie lietadla, existujú stovky miest, ktoré sú rozlohou relatívne malé. loď by mohla spustiť kotvy a zostať neodhalená niekoľko dní."
  
  
  "Až na to, že prenájom lode by bol dobrý spôsob, ako dať obrovskému počtu ľudí na tomto ostrove vedieť, že plánujeme výlet," povedal Lee Chin neprítomne a zapálil si ďalšiu cigaretu Gonzalez.
  
  
  "Súhlasím," povedal som. "Takže radšej uvažujeme o prenájme lode ako o prenájme."
  
  
  "Samozrejme, bez vedomia majiteľa."
  
  
  "Nie, kým ho nevrátime s platbou za jeho použitie."
  
  
  Lee Chin vyhadzoval z okna popol z cigariet a tváril sa obchodne.
  
  
  "Budeme musieť prediskutovať túto otázku platieb, Carterová," povedala. "V poslednom čase som trochu preháňal svoje výdavky."
  
  
  „Porozprávam sa s účtovníkom,“ sľúbil som jej. "Medzitým sa musíme obaja vyspať." Dnes večer. Viete, kde je mólo jácht?"
  
  
  Prikývla.
  
  
  "Na východnom konci je kaviareň Puerto Real." Stretneme sa tam zajtra o polnoci. Máš dovtedy kde bývať?"
  
  
  "Samozrejme," povedala. "Klan Chin..."
  
  
  "Ja viem, ja viem. Klan Chin je veľmi veľký klan. Dobre, Gonzalez ma môže vysadiť v blízkosti môjho hotela, potom ti kúpiť nejaké oblečenie a vziať ťa kamkoľvek budeš chcieť."
  
  
  "Dobre," povedala a vyhodila ohorok cigarety von oknom. "Ale. Carterová, o týchto šatách...“
  
  
  "Pôjde na môj účet," uistil som ju.
  
  
  Usmiala sa.
  
  
  Čo do pekla. Oplatí sa kúpiť si jeden outfit, aby ste videli, ako zaujme ostatné.
  
  
  
  
  Keď som znova vstúpil do apartmánov San Geronimo, začalo svitať a Michelle ešte tvrdo spala. Tiež nebola prezlečená ani na spanie. V skutočnosti mala na sebe len roh plachty, ktorý skromne zakrýval asi štyri centimetre jej stehna. Potichu, ale dôkladne som sa osprchoval s použitím karbolického mydla, ktoré som si so sebou priniesol špeciálne na tento účel, a ľahol som si k nej do postele. Bol som unavený. Bol som ospalý. Jediné, čo som chcel, bolo zavrieť oči a srdečne chrápať. Aspoň som si to myslel, kým sa Michelle nepohla, neotvorila jedno oko, neuvidela ma a otočila sa, aby pritlačila svoje objemné prsia – na rozdiel od malých, pevných a energických pŕs Lee Chin – na moju holú hruď.
  
  
  "Aké to bolo?" - zamrmlala a jednou rukou ma začala hladiť po chrbte, až po spodok krku.
  
  
  "Okrem boja proti pluku infekčných malomocných ozbrojených nožmi a palicami na tom nič nebolo," odpovedal som a začal som vlastnými rukami skúmať zaujímavú oblasť.
  
  
  "Musíš mi o tom povedať," povedala Michelle chrapľavo, celé jej telo sa teraz tlačilo na mňa, tlačilo sa na mňa.
  
  
  "Urobím to," povedal som. A potom som chvíľu nehovoril nič iné, moje pery boli zaneprázdnené iným spôsobom.
  
  
  "Kedy mi to povieš?" - zamrmlala Michelle po minúte.
  
  
  "Neskôr," povedal som. "Oveľa neskôr."
  
  
  A to bolo oveľa neskôr. V skutočnosti sme v ten deň opäť ležali na bielej piesočnatej pláži a nasávali ešte trochu horúceho karibského slnka.
  
  
  "Ale naozaj veríš tejto Číňanke?" spýtala sa Michelle, keď mi naniesla teplý opaľovací olej na chrbát a miesila svaly na ramenách.
  
  
  "Samozrejme, že nie," povedal som. "To je jeden z dôvodov, prečo ju radšej mám, aby som na ňu mohol dohliadať."
  
  
  „Nepáči sa mi to,“ povedala Michelle. "Zdá sa byť nebezpečná."
  
  
  "To je ona," povedal som.
  
  
  Michelle chvíľu mlčala.
  
  
  "A ty hovoríš, že sa pred tebou vyzliekla?" - spýtala sa zrazu.
  
  
  "Prísne v službe," uistil som ju.
  
  
  "Áno!" odfrkla si. "Myslím si, že je odborníčka na pár vecí okrem kung-fu."
  
  
  zachechtal som sa. "Bolo by zaujímavé vedieť."
  
  
  "Nie, kým tu budem ja, nebudeš!" - vyštekla Michelle. "Nepáči sa mi predstava, že je s nami."
  
  
  „Už si mi to povedal,“ povedal som.
  
  
  "No, hovorím ti to znova," odpovedala namosúrene.
  
  
  A povedala mi to znova. Keď sme pred večerou jedli tie prekliate Piña Colady. A keď sme sa počas obeda tvárili ako levy. A keď sme po obede sedeli v taxíku, išli sme do kasína.
  
  
  "Pozri," povedal som nakoniec. „Ide s nami a to je všetko. Už o tom nechcem počuť."
  
  
  Michelle upadla do mrzutého ticha, ktoré bolo ešte mrzutejšie, keď sme vyšli z kasína a nastúpili do prenajatého auta, ktoré som pristavil. Ignoroval som ju a sústredil som sa na jazdu, prechádzanie a okolo San Juan, kým som si nebol istý, že som stratil každého, kto by nás mohol prenasledovať. Bola takmer polnoc, keď som zaparkoval auto pár blokov od prístavu jácht a prezliekli sme sa do kombinéz a svetrov, ktoré som si priniesol v kufríku.
  
  
  "Kde stretneme tohto tvojho šampióna kung-fu?" - spýtala sa Michelle, keď som ju chytil za ruku a viedol tmavými tichými ulicami k bazénu s jachtou.
  
  
  "V špinavom, tmavom, úplne pochybnom slume," povedal som jej veselo. "Toto sa ti bude páčiť."
  
  
  Puerto Real bol skutočný slum. A bolo to špinavé, tmavé a vyslovene škaredé. Bolo to tiež miesto, kde ľudia chodili za svojimi záležitosťami a snažili sa nepozerať príliš zblízka na cudzincov. Inými slovami, bolo to najlepšie miesto stretnutia, aké som si mohol myslieť. Odhrnula som korálkové závesy, ktoré viseli nad vchodom, a pozrela som sa do tmavého zadymeného interiéru. Cez miestnosť sa tiahol dlhý pruh popraskaných dlaždíc a za ním popíjalo pol tucta špinavých postáv, niektoré hrali domino s barmanom, iné len hľadeli do prázdna. Oproti baru, opretý o rozpadávajúcu sa omietkovú stenu, sa pri niekoľkých rozviklaných stoloch hlučne hrala v kocky, pár osamelých pijanov a jeden pijan, ktorý doslova plakal v pive. Všetko voňalo zatuchnutým pivom, zatuchnutým cigaretovým dymom a rumom. Michelle sa znechutene zaškerila, keď som ju viedol k stolu.
  
  
  "Toto je horšie ako Tangier," zamrmlala mi. "Ako dlho máme čakať na toto dievča?"
  
  
  „Kým sa neobjaví,“ povedal som. Práve som sa chystal ísť do baru na drink, keď jeden z osamelých pijanov vstal od stola na druhom konci miestnosti a zapotácal sa k nám, niesol fľašu a niekoľko pohárov. Očividne bol opitý a nemal šťastie so svojimi neuveriteľne špinavými, farbami postriekanými montérkami, roztrhaným vlneným svetrom a vlnenou čiapkou, ktorá mu do polovice zakrývala tvár.
  
  
  
  .
  
  
  „Hej, priatelia,“ povedal opitý a naklonil sa nad náš stôl, „poďme si spolu pripiť. Neznášam piť sám."
  
  
  „Nechaj ma na pokoji, kamarát. My…"
  
  
  Zastavil som sa uprostred vety. Pod šiltovkou na mňa žmurklo známe orientálne oko. Vytiahol som stoličku.
  
  
  "Lee Chin," povedal som, "zoznámte sa s Michelle Duroch."
  
  
  "Ahoj," povedala Lee Chin a uškrnula sa, keď vkĺzla do kresla.
  
  
  "Dobrý večer," povedala Michelle. A potom sladkým hlasom: "Aké máš krásne oblečenie."
  
  
  "Som rád, že sa ti to páčilo," odpovedal Lee Chin. „Ale mal si vidieť ten, ktorý som mal včera večer. Carter vám to môže povedať."
  
  
  Michelline oči nebezpečne zažiarili. "Som prekvapená, že si to vôbec všimol," odsekla.
  
  
  Li Chin sa len usmial.
  
  
  "Konfucius povedal," povedala a znova nasadila svoj hokejový prízvuk, "dobré veci prichádzajú v malých baleniach."
  
  
  "Dobre, dámy," vložil som sa do toho. - Odložte si priateľský rozhovor na inokedy. Máme prácu a musíme ju robiť spoločne.“
  
  
  Li Ching okamžite prikývol. Michelle potlačila pohľad. Vzal som fľašu, ktorú priniesol Lee Chin a všetko som nalial do pohárov. Lee Chin vypila svoj drink jedným ľahkým dúškom, potom sa posadila, pozerala na mňa a čakala. Odpil som si a skoro som vybuchol.
  
  
  "Bože!" zalapala som po dychu. "Čo je to za materiál?"
  
  
  "Nový rum," povedal Lee Chin nenútene. "Trochu silné, nie?"
  
  
  "Silný!" Povedal som. „Všetko... dobre, pozri. Poďme do práce. Potrebujeme dostatočne veľkú loď pre nás štyroch, s dostatočnou silou, aby sme sa rýchlo dostali na Martinik, ale nie dostatočne veľkú na to, aby upútala pozornosť a vyžadovala hlboký ponor vo vodnom prístave.“
  
  
  „Deň dámy,“ povedal Lee Chin.
  
  
  Spýtavo som sa na ňu pozrel.
  
  
  "Je ukotvené asi štvrť míle od prístavu," povedala. „Vlastní ho americký milionár Hunter. Nebol okolo neho asi tri mesiace. Len jeden človek na palube sa o to postará a opije sa v meste.“
  
  
  "Bol si zaneprázdnený," povedal som súhlasne.
  
  
  "Nudí ma sedieť," povedal Lee Chin. „Aj tak spím len štyri hodiny v noci, takže som potreboval niečo robiť a stále mám rád lode. Táto kráska, Carter, je špeciálne pre to, čo máme na mysli. Toto je osemdesiatmetrová brigantina. so zosilneným trupom a takelážou, tromi sťažňami postavenými nízko pre pevnosť na otvorenej vode a silnom vetre. Vyzerá to tak, že by mohol spať aspoň štyria, možno aj viac. vchádzanie a opúšťanie prístavu rýchlosťou na otvorenej vode, dokonca aj pod plachtami. Je to krása, skutočný sen.“
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "To znie dobre".
  
  
  "Je tu len jeden problém," dodal Lee Chin. „Kariéra. Keď sa vráti a zistí, že loď chýba, určite sa obráti na políciu.“
  
  
  "Nezistí, že loď chýba," povedal som. „Budeme tak láskaví a počkáme na neho. Keď príde, ponúkneme mu krátky výlet. Samozrejme zamknutý v kabíne."
  
  
  "Pridávame ďalšiu osobu, ktorej nemôžeme dôverovať," povedala Michelle otrávene. Jej oči sa pozreli na Lee Chin.
  
  
  "Nedá sa tomu pomôcť," povedal som. „A zbytočne tu sedíme. Pozrime sa na Deň žien.“
  
  
  Zobudím sa. Michelle odsunula stoličku, postavila sa a vyšla z baru bez toho, aby sa pozrela na Lee Chin. Nasledovali sme ho. Po hnusnej atmosfére baru neobyčajne dobre voňal teplý karibský nočný vzduch. Po jachtovom bazéne plávali člny s blikajúcimi svetlami. Bola to pokojná, príjemná scéna. Dúfal som, že to tak zostane, kým si budeme „požičať“ Lady Day.
  
  
  "Pozri," povedala Lee Chin a spod svetra vytiahla malý ďalekohľad. "Tam."
  
  
  Zobral som ďalekohľad a namieril som ho naznačeným smerom. Po troche nejasností a úprave sa objavil „Deň dámy“. Jemne som na obdiv zapískal. Presne ako povedal Lee Chin, bolo to také krásne. Jeho dlhé, elegantné línie boli nezameniteľne smerujúce k oceánu a jeho vysoký sťažeň uprostred lode znamenal väčšiu silu pod plachtami. Podľa toho, ako kráčala, som vedel, že dokáže ľahko zakotviť v plytkej vode. Študoval som to trochu viac, ako som si dal ďalekohľad z očí.
  
  
  "Na tom sa mi nepáči len jedna vec," povedal som.
  
  
  "Čo to je?" - spýtal sa zmätene Lee Chin. Vedel som povedať, že sa do člna zamilovala na prvý pohľad. "K korme je priviazaná loď," povedal som.
  
  
  "Ktorý?" - povedal Lee Chin a schmatol ďalekohľad. Veľmi dobre vedela, na čo narážam: ak bol čln pri člne, strážca sa už musel vrátiť. Lee Chin chvíľu študovala Lady's Day, potom spustila ďalekohľad a pokrútila hlavou.
  
  
  
  
  "Môj bratranec Hong Fat kvôli tomu stratí pár paličiek," povedala. „Mal dohliadať na tohto strážcu a dať mi vedieť, kedy sa vráti. Ešte nikdy ma nesklamal."
  
  
  "Možno to nie je strážca," pripomenul som jej. „Môže to byť ďalší člen posádky, ktorý ju má pripraviť na cestu. Alebo dokonca niekto, kto má na mysli malú krádež. Niekto, kto sa naučil zvyky strážcu rovnako ako vy. V každom prípade je Lady's Day dobré aj pre naše účely vzdať sa. Musíme sa len pripraviť na nového hosťa na výlete.“
  
  
  Li Chin súhlasne prikývol. Naše pohľady sa stretli. Museli sme obaja myslieť na to isté – ak tam na Deň žien niekto bol, nemohli by sme mu dovoliť, aby nás videl prichádzať na lodi – pretože ďalšia vec, ktorú povedala, bola jednoducho:
  
  
  "Potápačský výstroj?"
  
  
  "Správne," povedal som a otočil sa k Michelle. "Bol si sa niekedy potápať?"
  
  
  Michelle pozrela na Lee Chin.
  
  
  "A čo ty?" Povedala.
  
  
  "Som v poriadku," odpovedal Lee Chin.
  
  
  "No, ja sama nie som taká zlá," povedala Michelle.
  
  
  Pochyboval som o tom. Ak by Lee Chin povedal, že je dokonalá horolezkyňa, mám podozrenie, že Michelle by tvrdila, že zdolala Everest. Ale súhlasil som s tým.
  
  
  "Dobre," povedal som Lee Chinovi. „Potápačský výstroj pre troch. A vodotesnú tašku na zbraň."
  
  
  "Samozrejme," povedala. "Dvadsať minút."
  
  
  A odišla, stratila sa v tme ako pohybujúci sa tieň.
  
  
  „Má sesternicu, ktorá sa môže postarať o správcu. Na požiadanie môže dostať potápačskú výstroj,“ povedala podráždene Michelle. "Kde to všetko nájde?"
  
  
  "Klan Chin," povedal som s vážnou tvárou, "je veľmi veľký klan."
  
  
  A naša konkrétna vetva klanu Chin sa vrátila za menej ako dvadsať minút. Spoločnosť jej robil asi devätnásťročný dosť kyprý Číňan, ktorý ťažko dýchal, keď odložil výstroj.
  
  
  "Valce sú plné," povedal Lee Chin. „Podarilo sa mi získať iba jeden hĺbkomer, ale všetci môžeme sledovať toho, kto ho nosí. Toto je môj bratranec Hong Fat."
  
  
  "Volajte ma Jim," povedal Hong Fat. "Počúvaj, nikdy som neopustil stranu tohto strážcu." Sám som napoly opitý len z toho, že cítim jeho dych z desiatich metrov. A práve v tejto chvíli spí s hlavou na stole a spí ako opité dieťa."
  
  
  "Budeme musieť riskovať, kto to bude na Deň žien," povedal som. "Poďme do. Oblečieme sa tam, na hrádzi, za touto hromadou škvárových kociek."
  
  
  Vytiahli sme našu výstroj na prístavisko, vyzliekli sme sa a začali sme si obliekať neoprény. Boli nové a voňali ako guma. Nasadil som si plutvy, potom som skontroloval masku a kyslík ako ostatní. Hugo a Wilhelmina vstúpili do vodotesnej tašky spolu so smrteľným malým derringerom, ktorý priniesol Lee Chin. Pierre si ďalej robil pohodlie na vnútornej strane môjho stehna pod neoprénom.
  
  
  "Wow," povedal Hong Fat. "Tvory z čiernej lagúny znova útočia."
  
  
  „Počúvaj, bratranec,“ povedal Lee Chin, „vráť sa do toho baru a nespúšťaj oči z toho strážnika, inak ti vezmem Hondu. Ak sa začne vracať do Lady Day, povedzte mi to."
  
  
  Hun Fat úctivo prikývol a odišiel do tmy.
  
  
  "Blaženosť?" Povedal som.
  
  
  "Moja náušnica," povedal stručne Lee Chin. „Elektronický prijímač. Niekedy je to pohodlné."
  
  
  "Bezpochyby," povedal som sucho. Skontroloval som, či sme všetci traja pripravení, a potom som ukázal Lee Chinovi a Michelle na okraj hrádze. Bola noc jasného mesačného svitu, ale nevidel som nikoho, kto by sa na nás pozeral.
  
  
  "Nasleduj ma," povedal som. „V-formácia. Zostaň v mojej hĺbke."
  
  
  Obaja prikývli. Nasadil som si masku na tvár, zapol kyslík a vošiel do vody. O chvíľu neskôr sme všetci traja hladko kĺzali na plutvách zeleno-čiernymi hlbinami prístavu smerom k Lady Day.
  
  
  
  Deviata kapitola.
  
  
  Veľká časť Karibského mora je zamorená žralokmi a oblasť okolo prístavu San Juan nie je výnimkou, takže som mal pripravenú zbraň, ktorú mi poskytol Lee Chin. Nenútený pohľad cez rameno ma uistil o Michelle. Vodou sa pohybovala ľahko a hladko, čo naznačovalo dlhoročnú znalosť potápania. Ak niečo, bola rovná Lee Chin a cez sklo jej masky som si myslel, že pri tom dokážem zachytiť úsmev. Neobzeral som sa však často. Prístav bol preplnený člnmi a museli sme sa medzi nimi a niekedy aj pod nimi prepliesť, pričom sme pozorne sledovali šnúry, kotvy a dokonca aj občasný nočný rybársky vlasec. A, samozrejme, žraloky. Voda bola od noci zelenočierna a mútna, no všimol som si, že z času na čas od nás odleteli húfy drobných rybiek s ostnatými guľôčkami ježoviek.
  
  
  
  
  na morskom dne a jedného dňa ťaživý, prekvapivo ladný a rýchly ústup chobotnice. Raz som sa nakrátko vynoril, aby som určil smer, potom som sa znova ponoril a pohol sa po dne. Nabudúce som sa vynoril, aby som chytil kotvu Lady Day. O pár sekúnd neskôr sa pár centimetrov objavila hlava Michelle a potom Lee Chin. Všetci sme vypli kyslík a sňali si masky z tvárí a potom sme sa k sebe schúlili a počúvali.
  
  
  Od Lady's Day nebolo počuť ani hlásku.
  
  
  Priložil som si prst na pery, aby som bol ticho, potom som predstieral, že som vstal ako prvý, a museli počkať, kým som dal signál. Obaja súhlasne prikývli. Zložil som si plutvy, podal som ich Lee Chinovi a začal som zdvíhať kotviace lano, držať vodotesný vak a hojdať sa, keď sa loď hojdala vo vlnách.
  
  
  Na palube nikto nebol. Kotviaca lampa neustále svietila na korme, ale v kabíne bola tma. Preliezol som zábradlie, vytiahol Wilhelminu z nepremokavého vaku a chvíľu som ticho sedel na palube a počúval.
  
  
  Napriek tomu ani hláska.
  
  
  Naklonil som sa cez zábradlie a naznačil som Lee Chinovi a Michelle, aby sa ku mne pridali. Lee Chin vyšiel ako prvý, rýchly a obratný ako akrobat. Michelle ju nasledovala pomalšie, ale s úžasnou istotou a ľahkosťou. Kým som spustil kyslíkovú nádrž a masku na palubu, stáli vedľa mňa dve ženy, z ktorých kvapkalo, prsty obrábali bezpečnostné pásy.
  
  
  "Zostaň tu," zašepkal som Michelle. "Lee Chin a ja sa chystáme pozdraviť každého, kto je v kabíne."
  
  
  A dúfajme, že zaspím, dodal som v duchu.
  
  
  Michelle zúrivo pokrútila hlavou.
  
  
  "Idem s..."
  
  
  Oboma rukami som ju chytil za tvár a pozeral na ňu.
  
  
  „Už sme si tým prešli,“ zašepkal som cez zaťaté zuby. "Povedal som zostať tu."
  
  
  Chvíľu vzdorovito hľadela späť. Potom jej oči klesli a mierne prikývla. Pustil som jej tvár, kývol som Lee Chinovi a ticho som sa plazil po palube. Pri dverách kabíny som sa zastavil, nehybne som si sadol a počúval.
  
  
  Nič. Ani chrápanie. Dokonca aj ťažké dýchanie.
  
  
  Lee Chin spýtavo nadvihla obočie. Prikývol som. Keď som sa jemne dotkol kľučky, pritlačila sa k jednej strane dverí.
  
  
  Ukázalo sa, že áno.
  
  
  Pomaly som otvorila dvere. V mesačnom svite, ktorý prechádzal cez okienka, som videl dve poschodové postele, úložné skrinky, stôl a lavicu.
  
  
  Lôžka a lavica boli prázdne. Postele boli úhľadne ustlané.
  
  
  Po ľudskej prítomnosti nebolo ani stopy.
  
  
  Znovu som pokynul Lee Chinovi a opatrne, potichu som prekĺzol škárou vo dverách a otočil sa, aby som sa vyhol každému, kto by mohol byť za nimi.
  
  
  Nikto. Nikto.
  
  
  Lee Chin je za mnou, zatlačil som dvere do kuchyne.
  
  
  Prázdny.
  
  
  A v kabíne ani v lodnej kuchyni sa nebolo kam skryť. Chvíľu som tam stál a premýšľal. Záchranný čln znamenal, že niekto bol na palube. Ak nie v kabíne alebo v kuchyni, tak kde? Jeden poklop bol pevne uzavretý.
  
  
  To isté sa nám muselo stať naraz, pretože Lee Chin ma zrazu chytil za ruku a ukázal smerom k palandám. Potom zdvihla dva prsty a spýtavo nadvihla obočie.
  
  
  Mala pravdu. Bola to príliš veľká loď pre dvoch ľudí. Pomaly som nechal svoje oči pohybovať po každom centimetri steny kabíny.
  
  
  Zastavili sa pri paneli na opačnom konci, za kuchyňou.
  
  
  Naznačil som Lee Chinovi, aby ma zakryl zozadu, potichu som sa priblížil k panelu a začal som cítiť jeho okraje. Ak ukrývali záludný zámok alebo pružinu, skryli to dobre. Opatrne som stlačil lištu okolo panelu, opatrne som sa pohyboval na jednej strane a hore a dole na druhej strane. Práve som začal pracovať na spodnej lište, keď som za sebou počul škrípanie. Otočil som sa a v duchu som nadával.
  
  
  Pracoval som s nesprávnym panelom. Panel, na ktorom som musel pracovať, sa nachádzal pri dverách, ktorými sme vošli do kabíny. Tento panel sa odsťahoval.
  
  
  A za ním stál vysoký, chudý černoch. Mal na sebe kvetinové pyžamo. Mieril brokovnicou. Na mňa.
  
  
  Jeho pery sa usmievali. Jeho oči neboli.
  
  
  "Ach bože," jemne pokrútil hlavou. "Chlapci buďte ticho." Ani som nevedel, že mám návštevy."
  
  
  Pozrel som sa na Lee Chin. Stála príliš ďaleko od brokovnice na to, aby ju schmatla skôr, než by mohol zastreliť kohokoľvek z nás, aby sa k nemu dostal. A jej malý derringer nikde. Videla, ako sa na ňu pozerám a pokrčila plecami, ako keby žiaľ.
  
  
  „Prepáč, Carterová,“ povedala. „Ja... no... vieš, prekliata pravda je, že som si to zabudol vziať
  
  
  
  
  von z vrecka."
  
  
  "Skvelé," povedala som pochmúrne.
  
  
  "Zabudol si to vybrať z tašky?" - povedal černoch s predstieraným prekvapením. „Zabudol si niečo vybrať z tašky? mačka? Znovu pokrútil hlavou. "Chlapci, mätúte ma."
  
  
  Jeho ľavá ruka – tá, ktorá nedržala zbraň – klesla na stôl vedľa neho v kabíne za panelom trikov. Dal si niečo do úst a pokojne prežúval, nespúšťajúc z nás oči ani na sekundu.
  
  
  "Teraz čakám na návštevníkov, som priateľský. A naozaj si vážim, že si ma trochu pobavil, pretože som sa cítil trochu osamelý, prepustil som svojho strážcu, pretože bol viac oddaný vínu ako Lady Day." Jeho ľavá ruka znova klesla a znova položila." niečo v ústach vyzeralo podozrivo ako kúsok čokolády, ale keďže som vo všeobecnosti zvedavá mačka, mohol by si mi povedať, čo presne to je deje sa tu?
  
  
  Pozrel som sa na Lee Chin a mierne som pokrútil hlavou. Obaja sme mlčali.
  
  
  Muž opäť pokrútil hlavou. Ďalšiu čokoládu - toto bolo určite to, čo - jedli silne vyzerajúce zuby.
  
  
  "No, je mi ľúto, že to počujem," povedal. "Úprimne verím. Pretože to znamená, že budem musieť urobiť malú návštevu na brehu, vieš? Budeme sa musieť chvíľu porozprávať s miestnou políciou."
  
  
  Stále som nič nepovedal. Pomaly vošiel do chatky, kde sme stáli. Naznačil Li Chinovi, aby ustúpil ešte viac.
  
  
  "Sekundárne myšlienky?" spýtal sa. "Počujem nejaké iné myšlienky?"
  
  
  Keby počul moje myšlienky, nerozprával by sa s nami. Pokúšal sa vysporiadať s Michelle – ktorá na mačacích labkách schádzala po schodoch do kabínky, Lee Chinov derringer mieril priamo do zátylku černocha.
  
  
  "Aká škoda," povedal. "Je to vážne ..."
  
  
  "Nepohybujú!" - povedala Michelle ostro. Náhubkom derringera tvrdo zasiahla mužovu lebku. Zamrzol. "Odhoďte brokovnicu!"
  
  
  Nepohol sa ani o centimeter. Ani jeho očné buľvy sa nepohli. Ale jeho ruky neuvoľnili zovretie brokovnice.
  
  
  "No, teraz," povedal pomaly. "Neverím, že to urobím." Dalo by sa povedať, že som tak trochu pripútaný k tejto zbrani. A zdá sa, že môj prst je pevne na spúšti, dalo by sa povedať. Ak by mi guľka prešla hlavou, ten prst by reflexívne stlačil spúšť a vaši dvaja priatelia by skončili pri zdobení steny."
  
  
  Všetci sme boli zamrznutí v tichu, obraze zbraní, napätia a bijúcich sŕdc.
  
  
  Zrazu, s neuveriteľnou rýchlosťou na muža takého vysokého a chudého, muž spadol a otočil sa. Pažba pištole zasiahla Michelle do žalúdka. Skrčila sa a zalapala po dychu. Derringer spadol a do pol sekundy ho černoch držal v ľavej ruke. Ale Lee Chin už bol v pohybe. Jej pravá noha vyrazila dopredu a celé jej telo sa posunulo dopredu. Pištoľ vyletela černochovi z rúk a spadla na prepážku. O pár sekúnd neskôr to bolo v mojich rukách, namierené priamo na neho.
  
  
  Ale derringer, ktorý mal teraz v ruke, sa pritlačil na Michellin krk a ukázal nahor k jej lebke. A držal telo Michelle medzi sebou a mnou - a brokovnicu a Wilhelminu.
  
  
  uškrnul sa.
  
  
  "Verím, že toto je mexická patová situácia." Alebo ako je to v tomto prípade s afroamerickou rivalitou. Alebo, aby som nezanedbal malú dámu, čínsko-americkú konfrontáciu?
  
  
  Mal pravdu. Dokázal nás držať nehybne a používal telo Michelle ako štít, pokiaľ mohol stáť. Ale aj on bol znehybnený. Aby mohol použiť vysielačku loď-pobrežie, musel by prepustiť Michelle, čo nemohol urobiť bez toho, aby nás o tom informoval.
  
  
  Nechcel som riskovať, že Michelle odtrhnú lebku.
  
  
  A nemohol som riskovať, že zavolám políciu v San Juane.
  
  
  A určite som nemal strieľať na nevinných amerických majiteľov jácht.
  
  
  Urobil som rozhodnutie.
  
  
  "Poďme sa porozprávať," povedal som pochmúrne.
  
  
  "Skvelé, človeče," povedal. Derringer sa nepohol ani o centimeter.
  
  
  "Pochopil som, že ste Hunter, majiteľ tejto jachty," povedal som.
  
  
  "To som ja," povedal. „Robert F. Hunter. Od Robert F. Hunter Enterprises. Ale moji priatelia ma volajú Sweets. Pretože mám trochu chuť na sladké.“
  
  
  "Dobre, Hunter," povedal som pomaly a rozvážne. „Súhlasím s vami, pretože potrebujeme vašu spoluprácu. Volám sa Nick Carter a pracujem pre agentúru vlády Spojených štátov amerických."
  
  
  Bystré oči mierne zaiskrili.
  
  
  "Teraz by si ma nepostavil, však?" - zatiahol Hunter. "Pretože si nemyslím, že by pán Hawk ocenil niekoho, kto predstiera, že je číslo jedna." "Teraz už nebudeš."
  
  
  
  
  
  Tentoraz sa mi zaleskli oči.
  
  
  "Povedz mi o Hawkovi." - žiadal som.
  
  
  "No vidíš, kamarát, mám malý import-export." Spolu s malým podnikaním s nehnuteľnosťami, malým podnikaním v oblasti reklamy a niekoľkými ďalšími podnikmi. Robia dobrú prácu. Myslím, že by ste mohli povedať, že som tak trochu milionár, čo je podľa mňa celkom fajn. Ale nezabudol som, že toto bol starý dobrý US A. so všetkými nedostatkami. mi dal možnosť upiecť si vlastný chlieb, takže keď ma pred niekoľkými rokmi kontaktoval starý pán Hawk a požiadal ma, aby som využil svoju exportnú/importnú kanceláriu v Ghane na poskytnutie niekoľkých služieb jemu a AXE, nevadilo mi to. všetky. Ani som nenamietal, keď pána Nicka Cartera, agenta Hawkea, ktorý mi pôvodne povedal, že nastúpia do práce, odvolali z dôvodu núdze niekde v juhovýchodnej Ázii a poslali tam človeka druhého stupňa.“
  
  
  Spomenul som si na prácu. Ghana bola dôležitá. Dôležitejšia bola juhovýchodná Ázia. Nikdy som nebol v Ghane. McDonald, N5, bol poslaný namiesto mňa.
  
  
  "Dobre," povedal som. "Vieš kto som. Teraz ti poviem, čo potrebujem."
  
  
  Michelle, ktorá stála so sklenenými očami a bola paralyzovaná hrôzou a Hunterovým zovretím, zrazu prehovorila.
  
  
  "Prosím, prosím... zbraň..."
  
  
  Hunter sa na ňu pozrel a zľahka jej zdvihol derringer z hlavy.
  
  
  "Skôr ako mi povieš, čo potrebuješ," povedal mi, "čo keby si mi dovolil pozrieť sa na malú identifikáciu."
  
  
  Potichu som si vyzliekol neoprén a ukázal som mu tetovanie na vnútornej strane ruky. Pozorne sa na ňu pozrel. Potom prerazil do širokého úsmevu. Derringera nedbalo hodili na detskú posteľ. Michelle spadla na zem a ja som počul hlboký výdych úľavy.
  
  
  "Killmaster," povedal Hunter búrlivo, "to je skutočné potešenie." Trik or-treater a Lady's Day sú vám k dispozícii.“
  
  
  "Ďakujem," povedala som krátko. "Zoznámte sa s mojimi súdruhmi, Lee Chin, odstraňovačom problémov klanu Chin s celosvetovými záujmami, a Michelle Duroch, dcérou francúzskeho vedca Fernanda Durocha."
  
  
  "Je mi potešením, dámy," povedal Hunter a všetkým sa uklonil, potom siahol do vrecka pyžama a vynoril sa s malou krabičkou, ktorú víťazoslávne podal. „Skús čokoládu. S pomarančovou príchuťou. Vyrobené na moju objednávku v Perugii v Taliansku.”
  
  
  Michelle ticho pokrútila hlavou. Lee Chin vytiahla z krabice čokoládovú tyčinku a vložila si ju do úst.
  
  
  "Hej," povedala. "Nie zlé."
  
  
  "Dovoľte mi navrhnúť, aby ste sa trochu osviežili," povedal Hunter, keď kráčal ku kuchyni. „Mám tu plnú sódovú fontánu. Čo tak dobrá sódová zmrzlina alebo horúca fudge zmrzlina?
  
  
  Michelle a ja sme pokrútili hlavami.
  
  
  "Vypijem sódu," povedal Lee Chin. "Maliny, ak ich máš, Hunter."
  
  
  "Volajte ma Candy," povedal. "Jedna čerstvá malinová sóda bude stačiť."
  
  
  Sladkosti sa pohrávali pri sódovej fontáne. Pozrel som sa na Michelle. Vyzerala šokovane, no postupne sa jej do tváre vrátila farba. Li Chin, ako som očakával, sa nepohol.
  
  
  „Hej, kámo,“ povedal Sweets, „nemusíš mi dávať viac informácií, ako chceš, ale pravdepodobne by som mohol byť o niečo užitočnejší, keby som bol o niečo viac informovaný. "
  
  
  O tomto som už rozhodol. Moje útroby – a ak agent často nedokáže robiť rýchle rozhodnutia na základe svojich útrob, je to mŕtvy agent – mi povedali, že Hunter mal pravdu.
  
  
  "Považujte sa za súčasť tímu," povedal som. "A keďže nemáme čas strácať čas, tu je príbeh."
  
  
  Dal som mu ju, pričom som vynechal detaily, o ktorých nemal vedieť, zatiaľ čo Lee Chin spokojne popíjala sódu a Sweets sa sám zarýval do skutočne hrozne vyzerajúcej banánovej nátierky.
  
  
  "Tak to je všetko," dokončila som. "Potrebujeme vašu loď na rýchly výlet na Martinik."
  
  
  "Máš to," povedal Sweets rýchlo a zlízol si čokoládový sirup z jedného prsta. "Kedy odchádzame?"
  
  
  "Teraz," povedal som. „Koľko ľudí v tíme potrebujete na Lady Day?
  
  
  "Ehm," povedal Sweets, "pracoval už niekto z vás v tíme?"
  
  
  "Zvládnem to," povedal som.
  
  
  "Trochu som sa zabavila v Hong Kong Yacht Club," povedala Li Chin nenútene, pravdepodobne tým myslela, že bola kapitánkou víťazky regaty.
  
  
  „Vyrastala som a trávila som leto na otcovej lodi na jazere Lucerne,“ povedala Michelle hneď.
  
  
  "No, Karibik nie je práve jazero Lucerne," povedal Sweets, "ale myslím, že my štyria to v pohode zvládneme."
  
  
  "Karty?" - spýtala sa Lee Chin a dojedla sódu.
  
  
  "V druhej kabíne," povedal Sweets. "V druhej kabíne," povedal Sweets. Siahol do zásuvky. „Niekto po mätovej sóde?
  
  
  
  
  Pokrútil som hlavou.
  
  
  "Lee Chin, naplánuj kurz na severnú stranu ostrova, niekde na pobreží za St. Pierre," povedal som. Potom Sweetsovi: "Aký tichý máš motor?"
  
  
  Usmial sa a postavil sa.
  
  
  "Nechaj to, človeče," povedal. „Ani ryby nebudú vedieť, že prichádzame. Vypadnime z tohto útočišťa skôr, ako stihneš povedať „buch“. Teraz mi dovoľte, aby som vám priniesol nejaké kombinézy. Tieto neoprény nie sú veľmi dobré do vody.“
  
  
  O necelú polhodinu sme opustili prístav San Juan a vydali sa na juh, už pod plachtami a s vypnutým motorom, smerom na Martinik.
  
  
  Smerom k sopke.
  
  
  
  Kapitola desiata
  
  
  Z prístavu San Juan na Martinik je to približne 400 námorných míľ. Do rána sme mali za sebou vyše štyridsať míľ, obišli sme západné pobrežie Portorika a vyšli na otvorené Karibské more. Lee Chin odhaduje, že potrvá ďalších dvadsaťštyri hodín, kým zakotvíme kdekoľvek severne od St. Pierre. To znamenalo, že budeme mať len dva dni na to, aby sme zabránili SLA v zničení rafinérie Curaçao. Bude to ťažké. Väčšinu času som strávil prechádzaním každého detailu dostupných informácií v hlave a vypracovaním podrobného plánu.
  
  
  Zvyšok času sme s Michelle zdieľali zadnú kajutu. Boli tam dve poschodia, ale potrebovali sme len jednu. Dobre sme to využili. Sám som dosť nápaditý, pokiaľ ide o tieto veci, ale Michelle ukázala, čo, musím uznať, bol kreatívny génius. Keď uplynulo prvých osemnásť hodín na palube, poznal som a obdivoval som každú krivku Michellinho tela viac ako Wilhelmininu prácu. Až v neskorých popoludňajších hodinách sa mi podarilo vyslobodiť z jej stále žiadaného náručia, osprchovať sa a obliecť si overal, ktorý nám požičala Sweets.
  
  
  "Kam ideš?" - spýtala sa Michelle a zmyselne sa pohybovala v posteli.
  
  
  "Na palube," povedal som. „Chcem hovoriť so Sweetsom a Lee Chinom. A chcem, aby si tam bol aj ty."
  
  
  „Neboj sa. Nerozmýšľala by som nad tým, že by som ťa teraz spustila z dohľadu,“ povedala Michelle, okamžite vstala z postele a natiahla sa po overaloch a tričku, v ktorých keď si obliekla, vyzerala ešte menej oblečená ako vtedy. bola nahá.
  
  
  Usmial som sa späť a začal som stúpať po schodoch na palubu.
  
  
  "Ahoj!" Počul som. Potom sa ozve klopanie, vrčanie a znova "Hai!"
  
  
  Na korme pod hlavnou plachtou sa Lee Chin a Sweets venovali niečomu, čo vyzeralo ako provizórne námorné dojo. Sweets bol vyzlečený do pása a jeho čierna koža sa leskla od potu v jasnom karibskom slnku. Lee Chin mala na sebe kostým, ktorý jej majiteľ možno neschválil: bikiny boli také tesné, že vyzerali, akoby boli vyrobené z lana. Ale zaujímavé bolo, že Lee Chinova zdatnosť v kung-fu bola v kontraste so Sweetsovou zjavne rovnakou zdatnosťou v karate. Karate je hranaté, ostré, využíva koncentrované výbuchy sily. Kung Fu je lineárny, takže nepriateľ nemôže zistiť, odkiaľ ste. S obdivom som sledoval, ako Lee Chin a Sweets bojovali, manévrovali a navzájom sa prekonávali, až sa zastavili. Z týchto dvoch som dal Lee Chinovi miernu výhodu. Ale len drobné. Rozhodol som sa, že Sweets Hunter bude cenným členom tímu na súši aj na mori.
  
  
  "Ahoj Carterová," povedal Lee Chin po tom, čo sa ona a Sweets navzájom vážne uklonili. "Dostanem vzduch?"
  
  
  "V záujme vysielania a konferencie," povedal som. "A to zahŕňa aj teba." Sladkosti“.
  
  
  "Jasné, kamarát," povedal Sweets a osušil si hruď veľkým uterákom. "Len mi dovoľte skontrolovať autopilota."
  
  
  O niekoľko minút neskôr sme sa všetci zhromaždili na poklope šachty a skláňali sa nad mapou Martiniku, ktorú Lee Chin našiel v dobre vybavenej truhlici s mapami. Ukázal som na pobrežné mesto Saint-Pierre.
  
  
  "Teraz je to len ospalá rybárska dedina," povedal som všetkým trom. "Riedko osídlené. Nič sa nedeje. Ale za ňou, pár kilometrov odtiaľ, je naša sopka Mont Pele.“
  
  
  "Príliš blízko na to, aby bol pohodlný, keby bol aktívny," poznamenal Sweets; rozbalenie čokoládového karamelu.
  
  
  Prikývol som.
  
  
  Okolo prelomu storočia bol aktívny. Saint-Pierre v tom čase nebola len ospalá dedinka. Bolo to najväčšie mesto na ostrove. A jedno z najživších a najmodernejších miest v Karibiku. V skutočnosti to nazývali Paríž Západnej Indie. Potom Mont Pele explodoval. Saint-Pierre bolo úplne zničené. Zahynulo viac ako štyridsaťtisíc ľudí – celá populácia mesta, okrem jedného odsúdenca v podzemnom väzení. Aj dnes môžete vidieť ruiny budov naplnené lávou.
  
  
  "Ale teraz je ticho, však?" - povedala Michelle.
  
  
  "Pravdepodobne ticho, možno len nečinný," odpovedal som. "Spí. Vzhľadom na okolnosti by to mohlo znova vybuchnúť."
  
  
  
  
  So sopkami nikdy neviete. Ide o to, že ak sa chystáte vyrábať a skladovať výbušné zariadenia, kráter Mont Pele, ktorý je obrovský, by bol dobrým miestom na to. Pretože každý, kto pomyslí na vás zaútočiť, bude váhať zo strachu, že spôsobí sopku.“
  
  
  "A keby boli tieto výbušné zariadenia naložené na člny, malá ospalá rybárska dedina ako Saint-Pierre by bola pre ňu dobrým a nenápadným miestom," poznamenal Lee Chin.
  
  
  "Dobre," súhlasil som. „Budeme teda hľadať známky nezvyčajnej aktivity v sopke a v jej okolí, ako aj na Saint-Pierre, keď nájdeme miesto na kotvenie, kde nás nebude vidieť, rozdelíme sa na dve skupiny a ja budem predstierať, že som turisti a preskúmam Mont Pele, Lee Chin, ty a Sweets môžete predstierať, že ste domorodci.
  
  
  "Nie veľmi dobré," povedal Lee Chin. „Hovorím celkom plynule po francúzsky, ale môj prízvuk je juhovýchodná Ázia. Je lepšie zostať pri španielčine a povedať, že som expat z Kuby. Je tam veľa Číňanov."
  
  
  "A veľa černochov," poznamenal Sweets a rozbalil ďalší cukrík. „Mohli by sme prísť na Martinik ako robotníci na plantážach. Mám niekde peknú mačetu."
  
  
  "Dobre," povedal som. "Potom vy dvaja choďte do St. Pierre."
  
  
  "Čo máme robiť, ak niečo nájdeme?" - spýtala sa Michelle.
  
  
  „V hlavnom meste je reštaurácia. Fort-de-France, ktorá sa nazýva La Reine de la Caribe. Stretneme sa tam a spojíme sily, aby sme na konci dňa konali.“
  
  
  Sweets vyzeral trochu znepokojene.
  
  
  "Aká reštaurácia, kámo?" spýtal sa. "Som trochu vyberavý v jedle."
  
  
  "Martinique má najlepšie jedlo v Karibiku," povedala Michelle. "Čo iné môžete očakávať od francúzskeho ostrova?"
  
  
  "Dobré dezerty?" požadoval cukrík.
  
  
  "Najlepšie," odpovedala Michelle s jasným náznakom šovinizmu.
  
  
  "Neviem o tom," povedal Lee Chin, postavil sa a zaujal nemožné pózy. "Z toho, čo som počul o francúzskej kuchyni, budete opäť hladní pol hodiny po dojedení."
  
  
  Michelle sa na ňu ostro pozrela, začala niečo hovoriť, potom si zrejme uvedomila iróniu Lee Chinovej poznámky, našpúlila pery a odvrátila sa.
  
  
  „Pozri,“ povedal som ostro, „vy dvaja budete spolupracovať v tomto tíme, takže budete spolupracovať a nebudete k sebe nepriateľskí, či sa vám to páči alebo nie. Nebudem to opakovať. Teraz sa najedzme a potom trochu pospime. Vezmem si prvé hodinky."
  
  
  "A ja," povedala Michelle a opatrne sa nepozerala na Lee Chin, "budem variť." V prospech nás všetkých."
  
  
  Jedlo Michelle bolo dobré. Lepšie ako dobré. Dokonca aj Lee Chin s tým súhlasil. Ale nemyslím si, že nikto z nás spal lepšie ako nepokojne, keď sme nemali službu. Keď začalo svitať, všetci štyria sme stáli pri zábradlí a pozerali na skalnatý, hornatý, ale sviežo zelený profil ostrova Martinik rýsujúci sa proti východnej oblohe. Blízko severného cípu ostrova sa hora Mont Pelée strmo a zlovestne týčila smerom k širokému, tupému okraju krátera.
  
  
  "Je to škaredo vyzerajúce mravenisko, však," poznamenal Sweets a podal kormidlo Lee Chinovi.
  
  
  "Nie také strašidelné ako to, čo by mohlo byť vnútri," odpovedal som. "Máte palebnú silu, ktorú môžete niesť?"
  
  
  Sweet sa uškrnul. Z vrecka košele vytiahol čokoládovú čerešňu zabalenú vo fólii, rozbalil ju a strčil si celú vec do úst.
  
  
  "Chcel by si sa pozrieť do zbrojnice?" spýtal sa .
  
  
  O pol hodinu neskôr sme prišli na palubu, práve keď Lee Chin spustil kotvu v izolovanej zátoke, ukrytej pred morom ražňou a obklopenej hustou vegetáciou džungle, ktorá by Lady Day skryla pred pozemnými cestami. Z pôsobivej truhlice so zbraňami si Sweets vybral 50 mm Walthera, gravitačný nôž ostrý ako žiletka, ktorý mal v páse na kríži, a pätnásť silných minigranátov maskovaných ako korálky, ktoré nosil na retiazke na krku. S jeho otrhanými nohavicami, padavou košeľou, ošúchaným slameným klobúkom a obnosenou, no ostrou mačetou, ktorú nosil na kožených remienkoch, by si ho nikto nepomýlil s iným ako s robotníkom na cukrovej plantáži. V ležérnych, ale drahých športových košeliach a nohaviciach, ktoré vybavil pre Michelle a mňa, by sme si nás pomýlili s bohatými turistami. V montérkach, ošúchanom tričku, slamenom klobúku, košíku s obedom a dosť skromným vystupovaním vyzerala Lee Chin ako poslušná manželka, ktorá nosí svojmu pracujúcemu manželovi obed.
  
  
  Sweets prišiel s niečím iným: dvojtaktným minibikom Honda, ktorý bol sotva dosť veľký pre dvoch ľudí. V tichosti, každý z nás rozmýšľajúc nad svojimi myšlienkami, sme ju hodili cez bok do člna. Stále v tichu, počuť chrapľavé škrípanie vtákov z džungle okolo nás a cítiť začínajúce ranné slnko.
  
  
  
  
  Aby sme sa zohriali pred spaľujúcim poludňajším výbuchom, pádlovali sme smerom k brehu. Džungľa pred nami rástla ako nepreniknuteľná stena, ale keď sme loď bezpečne priviazali k plantážnemu stromu a vytiahli Hondu na breh, Sweets vytiahol mačetu a pustil sa do práce. Pomaly sme ho nasledovali, keď nám uvoľnil cestu. Takmer po pol hodine sme stáli na okraji čistinky. Cez pole, niekoľko tisíc metrov odtiaľ, sa hladko vydláždená cesta vinula do St. Pierre na juhu a na severovýchode stál Mont Pelée.
  
  
  "Pozri," povedala Michelle. „Vidíš tie stovky stôp široké rokliny bežiace na juh od krátera sopky, kde nič nerastie? Toto boli lávové chodníky vedúce do Saint-Pierre.“
  
  
  Bol to úžasný pohľad. A pohľad, ktorý sa mu naskytol, bol ešte desivejší – tisíce ton kameňa vyfúknutých do neba, spaľujúce rieky lávy požierajúce všetko, čo jej stálo v ceste, náhla spŕška sopečného popola, ktorá zmenila ľudí a zvieratá na fosílie, keď stáli. Ale nemal som čas hrať sa na turistu.
  
  
  "Nechajte si prehliadku na neskôr," povedal som. "Tu sme sa rozdelili. Michelle a ja budeme jazdiť na Honde, aby sme preskúmali kráter sopky a prístupy k nemu. Slads, vy a Lee Chin sa budete musieť prejsť do St. Pierre. Ale toto je malý ostrov a nezostáva vám viac ako pár míľ."
  
  
  "Skvelé," povedal Sweets ľahko. "Stále by som mohol použiť toto cvičenie."
  
  
  "Vždy ho môžem nosiť, ak sa unaví," povedal Lee Chin.
  
  
  Sweets sa zachichotal, keď si upravoval Walter a gravitačný nôž.
  
  
  Pokynul som Michelle, chytil som Hondu za volant a začal som s ňou jazdiť po poli.
  
  
  "Daj si dnes o siedmej, Rhine de la Caribbean, blízko hlavného námestia Fort-de-France," zavolal som cez rameno.
  
  
  Sweets a Lee Chin prikývli, zamávali a vydali sa opačným smerom. O niekoľko minút neskôr sedela Michelle za mnou v Honde, keď sme pomaly išli smerom ku kráteru Mont Pelée.
  
  
  
  Jedenásta kapitola
  
  
  O sedem hodín neskôr sme sa dozvedeli dve veci. Bolo to sedem hodín jazdy po prašných prašných cestách za jasného slnečného svitu, telo nám zmáčal pot, ústa nám plnil prach, slnko nám oslepovalo oči. Sedem hodín hádok s políciou, zámerne falošné pokyny terénnych pracovníkov, namosúrené odmietanie informácií zo strany vedenia mesta. Sedem hodín kráčania po buši a sopečných poliach a potom ležať na bruchu na tých istých skalných poliach a snažiť sa vidieť, čo sa deje pár stoviek metrov od nás.
  
  
  Všetko to stálo za to.
  
  
  Ako sme sa dozvedeli, kráter sopky bol pre verejnosť uzavretý. Dve oficiálne určené chodníky od základne ku kráteru, odporúčané pre turistov na príjemnú dvojhodinovú túru, boli blokované vysokými drevenými bariérami. Každá bariéra mala bránu, za ktorou stál uniformovaný strážca, ktorý zdvorilo, ale rozhodne odmietol prístup s tým, že cesty ku kráteru sú „uzavreté kvôli opravám“.
  
  
  Pre verejnosť boli uzavreté aj ďalšie dve cesty ku kráteru. A to neboli chodníky. Išlo o cesty s dobrým povrchom, ktoré za posledných šesť mesiacov zjavne chátrali. Boli na východnej strane sopky a boli dobre skryté pred verejnými cestami okolo základne sopky, spojené s týmito cestami poľnými cestami, z ktorých každá bola uzavretá ťažkými drevenými bránami - opäť s uniformovanými strážami.
  
  
  Ak pôjdete dlhú cestu, tápajúc džungľou okolo základne sopky, potom cez kríky a sopečné skaly, môžete vidieť, čo sa po týchto cestách presunulo ku kráteru.
  
  
  Nákladné autá. Aspoň raz za pätnásť minút. Ťažké sklápacie vozíky so zdvíhacími bránami. Prázdny. Prišli z juhu z atlantickej strany ostrova a rýchlo sa približovali. Vynorili sa z krátera a smerovali späť na juh, ťažké, pomalé, nízke.
  
  
  V zadnej časti každého nákladného auta bolo vidieť dvoch strážcov. Boli oblečení v plnej bojovej uniforme a mali automatické zbrane.
  
  
  "Môžem ti to vysvetliť?" Spýtal som sa Sweets a Lee Chin a povedal som im celý príbeh toho večera.
  
  
  "Tomu chlapovi to vysvetľovať nemusíš," povedal Sweets. „Písmená sú SLA, míle vysoké. A v militarizovanej operácii na míľu širokú. A rovnako zrejmé."
  
  
  "To je jeden z dôvodov, prečo urobili z Martiniku svoju operačnú základňu," povedal Lee Chin. "Majú tu priateľov z francúzskej administratívy, ktorí sú ochotní pred tým všetkým zatvárať oči."
  
  
  "Okrem toho," dodala Michelle, "je to určite ideálne miesto na útok na ropnú rafinériu pri Curacau."
  
  
  Súhlasne som prikývol a dal si ďalší dúšok z nápoja.
  
  
  
  Sedeli sme pri stole v reštaurácii Reine de la Caribe a vo vysokých mrazivých pohároch popíjali miestny rumový punč. Bolo to dobré a dúfal som, že homár, karibská verzia homára, ktorú sme si objednali neskôr, bude rovnako dobrý. A uspokojujúce. Mal som pocit, že v najbližších dvadsiatich štyroch hodinách budeme potrebovať veľké zásoby energie. Sweets a Lee Chin, ktorým sa na trhu podarilo nájsť slušnejšie oblečenie, vyzerali rovnako unavene ako Michelle a ja.
  
  
  "Nuž," povedal Sweets a pridal do punču ďalšie dve lyžice cukru, "mal si náročný deň, Carterová." Ale mne a môjmu priateľovi, afro-ázijskej aliancii, ako by ste to mohli nazvať, sme dokázali vykopať trochu toho, čo sa v nás deje."
  
  
  "Ako napríklad?" - žiadal som.
  
  
  "Napríklad, St. Pierre je mŕtvejší ako East Peoria v nedeľu večer vo februári po snehovej búrke," povedal Lee Chin. „Ryby, ryby a ďalšie ryby. A rybárov. Rybolov. To je všetko".
  
  
  "Teraz nemáme nič proti rybám," povedal Sweets. „Mali sme skutočne veľmi chutný sladkokyslý obed. Ale…"
  
  
  "Myslí sladký a sladký," povedal Lee Chin. „Bolo to prvýkrát, čo som mal dezert ako hlavný chod. A tiež makrela.“
  
  
  "V každom prípade," pokračoval Sweets s úsmevom, "rozhodli sme sa, že ako ste povedali, je to malý ostrov, a tak sme sa vybrali jednou z týchto trás, týmito verejnými taxíkmi, a urobili sme si malú prehliadku ostrova na juh. Pobrežie."
  
  
  "Kde," prerušil ho Lee Chin, čo spôsobilo, že sa obaja veľmi podobali na akciu Mutta a Jeffa, "našli sme akciu. Ak chcete akciu, skúste Lorraina a Marigot."
  
  
  "Rybárske dediny na južnom pobreží," povedal som.
  
  
  "Tam, kde sa deje ten prekliaty rybolov," povedal Sweets a zbieral cukor z dna vypusteného pohára. „Nikdy v živote som nevidel toľko rybárskych člnov, veľkých aj malých, nečinne sedieť a neloviť ryby v dobrom rybárskom počasí a nákladné autá prichádzať do prístavu, aby im priniesli nejaké vybavenie, aj keď sa mi zdá, že mnohé žiadne majú dokonca motory."
  
  
  "Jachty?" Opýtal som sa.
  
  
  "Jachty, frézy, šalupy, brigantíny, jachty - všetko od lode po škuner," povedal Lee Chin.
  
  
  Chvíľu sme všetci sedeli v tichosti. Prišiel čašník a položil koše chleba a rožkov. Vonku na hlavnom námestí znela hudba, smiech a výkriky miestnych hlasov. Davy. Začalo to pred chvíľou a ticho sa stupňovalo, keď sme sedeli okolo a pili. Videl som, ako sa Sweets ponáhľa k oknu.
  
  
  "Čo sa tam deje?" - spýtal sa lenivo čašníka. Na moje prekvapenie nehovoril francúzsky ani anglicky, ale plynule kreolsky pochádzal z Francúzskych Antíl.
  
  
  "Karneval, monsieur," povedal čašník so širokým úsmevom. „Toto je Mardi Gras, posledný deň prázdnin pred pôstom. Máme prehliadky, kostýmy, tance. Je tu veľa zábavy.“
  
  
  "Znie to zábavne," povedal Sweets. "Škoda, že sme..."
  
  
  "Nie je pre mňa nič smiešne, keď je môj otec tam, kde je," vložila sa do toho Michelle ostro. Otočila sa ku mne. "Nick, čo budeme robiť?"
  
  
  Napil som sa z nápoja. Hluk davu bol čoraz silnejší. Počul som tekuté pohupovanie oceľovej bubnovej kapely, pravdepodobne dovezenej z Trinidadu, a na rohoch hral strašidelný rytmus miestnej martinskej beguinea.
  
  
  "Základné nastavenie je zrejmé," povedal som pomaly. „SLA má svoje sídlo v kráteri Mont Pelée. Bolo by ľahké vytesať sieť tunelov a komôr zo sopečnej horniny – ak by ste nepočítali s nebezpečenstvom opätovného výbuchu sopky. A myslím si, že SLA je pripravená využiť aj túto šancu a uzavrieť s nimi dohodu.“
  
  
  "A ty si myslíš, že tam držia môjho otca?" - spýtala sa Michelle znepokojene.
  
  
  Prikývol som.
  
  
  „Myslím si, že akékoľvek podvodné výbušné zariadenia, ktoré SLA vyrába, sa vyrábajú tam. Potom sa nákladným autom prepraví do dvoch prístavov, kde sa naloží na člny.“
  
  
  "Malé člny?" Povedal Sweets s miernou nedôverou. „Malé loďky? Obyčajné rybárske lode?
  
  
  „Tomu ešte nerozumiem,“ priznal som. Zistil som, že musím hovoriť hlasnejšie, aby ma počuli cez pouličné zvuky karnevalu. Prehliadka musí byť teraz veľmi blízko reštaurácie. „Ako môžete spustiť podvodné zariadenie s podvodným motorom z malého člna? A ak sa nedá do pohybu, ako sa aj nevinne vyzerajúca rybárska loď môže dostať do bezpečnostného kordónu inštalovaného na mori, ktorý bude odteraz inštalovaný okolo Curacaa. Rafinéria? Ale vieme, že SLA niečo nakladá na tieto člny a musíme predpokladať, že sú to výbušné zariadenia. Čo nás privádza k nášmu problému."
  
  
  Hneď za oknom sa ozval chrapľavý klaksón. Všimol som si úškrnu, kriku, spievajúcich tvárí okoloidúcich, držiacich nejaký transparent.
  
  
  
  
  „Problém je,“ pokračoval som, „že ak zasiahneme rybárske lode a podarí sa nám znefunkčniť výbušné zariadenia, veliteľstvo vo vnútri sopky bude včas varované, aby sa evakuovalo. Aj keď nie všetko vybavenie, aspoň ho personál potreboval postaviť znova v inom čase a na inom mieste. A to vrátane Michellinho otca, ktorý je kľúčom k celej operácii.“
  
  
  Hluk vonku sa zmenil na rev. Ulice na druhej strane okna boli upchaté. Videl som záblesk farby a potom ďalší. Obrovské papierové masky s vtákmi, rybami, zvláštnymi bytosťami z karibských legiend, karikatúrami ľudí, všetko pestrofarebné a s prehnanými charakteristikami, pochodovali okolo, kolísali sa zo strany na stranu. Niektoré postavy boli v životnej veľkosti a ľudia v nich boli úplne skrytí. A keď nepochodili, tancovali v podmazovom rytme beguine.
  
  
  "Na druhej strane," pokračoval som a naklonil sa ponad stôl, aby ma ostatní počuli, "ak narazíme na sopku ako prví, veliteľstvo bude môcť vydať rozkaz lodiam, aby vyplávali." v prístave, tieto rybárske lode sa stratia medzi desiatkami tisíc ďalších v Karibiku. S výbušnými zariadeniami, ktoré sú už na palube."
  
  
  "A dal by som si celkom dobrý odhad," povedal Lee Chin, "že takto blízko odpočítavania do útoku na Curacao sú už pravdepodobne ozbrojení."
  
  
  "Musíme predpokladať, že je to tak," súhlasil som. "Takže nám zostáva urobiť len jednu vec. Nie je to veľká šanca, ale je to naša jediná šanca.“
  
  
  Vonku bolo počuť ešte hlasnejšiu hudbu. Jedna z okenných tabúľ predných dverí praskla. Počul som, ako čašník podráždene nadával a ponáhľal sa k vchodovým dverám. Otvoril a začal namietať voči účastníkom prehliadky. Z ulice sa ozýval smiech a krik.
  
  
  "Ak ťa správne vykopem, kamarát," povedal Sweets pomaly, "budeme musieť zaútočiť na člny a sopku súčasne."
  
  
  "Nemožné!" - zasyčala Michelle.
  
  
  „Neuveriteľné,“ povedal som sucho, „ale nie nemožné. A ako som práve povedal, naša jediná šanca. Sweets a Lee Chin budú riadiť člny. Michel, ty a ja krátko navštívime Mont Pelée."
  
  
  Pri dverách sa zrazu objavil farebný záblesk. Jeden z sprievodcov, celé telo zahalené v jasnozeleno-červenom kostýme z rýb, odstrčil čašníka a teraz stál vo dverách. Mávol rukou pokrytou plutvami na svojich priateľov na ulici, kývol im na protesty rozhorčeného čašníka.
  
  
  "Ahoj, kamarát," povedal Sweets. „Mám ešte jeden malý nápad. Prečo...“
  
  
  "Pozri!" - povedal Lee Chin. "Prichádzajú! Wow! Aká bláznivá scéna!"
  
  
  Parade zrazu zasypali čašníka ako prílivová vlna so zelenými a červenými rybami v hlavách. Boli tam obrie papagáje, žraloky s škeriacimi sa ústami a svietiacimi zubami, obrovská uhlovo čierna groteskná postava napoly muža a napoly vtáka z karibskej legendy voodoo, ružové prasa s obrovským ňufákom a niečo, čo vyzeralo ako desiatky lesklých rýb. hlavy pokryté staniolom. Teraz divoko tancovali po reštaurácii, kričali, kývali sa zo strany na stranu. Tam, kde bola kedysi miestnosť tichá a pokojná, bol teraz chaos ľudí, pohybu a hlučného hluku.
  
  
  "Niečo vieš. Carterová,“ povedal mi Lee Chin, keď sa tanečníci priblížili k nášmu stolu, „to by mohla byť veľká zábava.“ A možno je to tak. Ale z nejakého dôvodu sa mi to nepáči. "
  
  
  Ja tiež. A nemohol som povedať prečo, a ani Lee Chin to nedokázal. Práve tento šiesty zmysel upozorňuje každého dobrého agenta na nebezpečenstvo tam, kde nič iné nedokáže. Chcel som nás štyroch okamžite dostať z tejto miestnosti preč z davu. Ale toto bolo nemožné. Papier-mâché figúrky teraz obklopili náš stôl a bláznivo okolo nás tancovali na hudbu z ulíc.
  
  
  "Dancez!" začali plakať. "Dancez!"
  
  
  Zrazu sa natiahli ruky a Lee Chin a Michelle sa postavili na nohy, keď ich hlasy nabádali, aby sa pridali k tancu. Videl som, ako Lee Chin začala krútiť rukou a nastavovať váhu v inštinktívnej kung-fu reakcii, potom, ako blesk, Sweetsova ruka vystrelila, aby ju zadržala.
  
  
  "Ochlaďte ich!" - prikázal. "Títo ľudia sú od prírody jemní, zdvorilí a priateľskí, ale urážky ich pohostinnosti - vrátane pozvania do tanca - môžu byť škaredé!"
  
  
  Michelle, ktorá stále odolávala rukám, ktoré sa k nej naťahovali, ho potiahla a vystrašene sa na mňa pozrela.
  
  
  "Candy má pravdu." Povedal som. "Je ich oveľa viac ako nás a posledná vec, ktorú chceme, je boj, ktorý zahŕňa políciu."
  
  
  O chvíľu sa obe ženy postavili na nohy a začali behať.
  
  
  
  "Drž sa Lee Chin," povedal som Sweetsovi. „Nespúšťaj ju z dohľadu. Vezmem Michelle."
  
  
  Obaja sme vyskočili na nohy a vtlačili sme sa do davu, ktorý obe ženy rýchlo odniesol od stola. Vkĺzol som medzi dve alobalové ryby a stisol som čierneho, bieleho a červeného kohúta lakťom a divoko mával krídlami do hudby, aby to prišlo k Michelle. Ružové prasiatko ju točilo v závratných kruhoch a jeho obrovský ňufák sa dotýkal jej tváre.
  
  
  "Boovez!" - zakričal zrazu hlas. Pite! A krik sa rozliehal po celej miestnosti. "Bouvez! Bouvez!"
  
  
  Odhodlaný zostať blízko Michelle som videl hádzať peniaze na pult a chytať fľaše. Vyhadzovali ich do vzduchu cez miestnosť, vyťahovali zátky a podávali si ich z ruky do ruky.
  
  
  "Boovez!" - zakričal mi do ucha hlas, ktorý ma napoly ohlušil. "Hlas! Buvez!"
  
  
  Kým som sa nazdala, strčili mi do ruky fľašu a pritlačili ju k ústam. Aby som to mal za sebou, priložil som si ho k perám a rýchlo som si odpil. Bol to čistý nový rum z trstinových polí, sýty a sladký a pálil ma v hrdle ako kyselina sírová. Odolal som nutkaniu zapchať ústa, dokázal som sa uškrnúť a podal som fľašu jej majiteľovi, striebornosivej čajke s dlhým špicatým háčikom na zobák. Vrátil mi ho do rúk. Priniesol som si ho k ústam, predstieral, že som si dal ďalší dúšok, a podal som ho do nedočkavých rúk škeriaceho sa zubatého žraloka.
  
  
  Potom som sa pozrel späť smerom k Michelle a bola preč.
  
  
  Zúrivo som sa tlačil do davu a pomocou ramien a lakťov som sa predieral cez nočnú moru postáv zvierat, vtákov a rýb.
  
  
  "Michelle!" Volal som. "Michelle! Odpovedz mi!"
  
  
  "Tu!" Počul som jej slabý hlas. "Tu!"
  
  
  Zrazu som ju uvidel. Stála pri dverách, tentoraz v náručí obrovského kohúta. A vytiahol ju von z dverí. Potom, rovnako náhle, som cítil, ako ma tlačia k dverám. Celý smer davu sa zmenil. Tak ako sa do reštaurácie vrútili ako prílivová vlna, teraz ich opäť zmietajú. Nechal som sa niesť medzi strkajúcimi sa telami, cítil som hustý zápach potu, uši som mal utopené v chrapľavom výkriku, výkrikoch smiechu a hučaní mosadzných rohov. Vpredu som videl Michelline dlhé čierne vlasy, keď ju kolísal zo strany na stranu jej partner, možno zviera, možno vták, možno ryba.
  
  
  "Boovez!" - zakričal mi hlas do ucha. "Boovez!"
  
  
  Tentokrát som fľašu odsunul nabok. Teraz sme boli vonku a nemohol som riskovať, že Michelle stratím z dohľadu ani na chvíľu. Sladkosti a Lee Chin nikde.
  
  
  V hudbe sa ozvala náhla salva výbuchov. Napínal som sa. Potom sa obloha rozžiarila zábleskami a pruhmi svetla. Červená, biela, zelená, modrá - fontány svetla, vodopády farieb. Ohňostroje. Celkovo vzaté. Na chvíľu ma oslepili. Potom sa mi zrak vyjasnil a po celom tele mi zazvonili poplašné zvony.
  
  
  Dav sa rozdelil. Väčšina išla rovno, ale z rohu odbočil konár do uličky. A Michelle bola medzi touto vetvou.
  
  
  Predieral som sa davom ako býk dlhou trávou. Keď som zabočil za roh, ocitol som sa v úzkej uličke, ktorá bola o niečo viac ako ulička. Michelle bola na konci v strede skupiny, a keď som nadával, videl som, ako ju nesú za ďalší roh. Predieral som sa lakťami a plecami cez dav nadšencov, z ktorých mnohí pili z fliaš? rozbíjanie fliaš o dlažobné kocky. Ako som kráčal, ulica bola čoraz tmavšia a užšia, až napokon jediným zdrojom svetla bola zničujúca explózia svetla vysoko na oblohe. Vrhali strašidelné tiene na štukové steny budov a na kované mreže okien. Došiel som na roh a otočil som sa, ale ocitol som sa na ďalšej tmavej ulici, ako v uličke.
  
  
  V šoku som si uvedomil, že je prázdny.
  
  
  Michelle nebolo nikde vidieť.
  
  
  Potom zrazu už nebol prázdny. Bol tam prúd tiel, zvláštne masky a ja som bol obklopený kruhom alobalových rybích hláv.
  
  
  Chvíľa absolútneho ticha sa náhle skončila kolesom iskier, ktoré vybuchovali na oblohe hore.
  
  
  V rukách postáv, ktoré ma obklopovali, som videl matný lesk čepelí mačet, nabrúsených na žiletku.
  
  
  "Ach, monsieur," povedala jedna z postáv, "vyzerá to, že ryba chytila rybára."
  
  
  "Rybu," povedal som pomaly a vytrvalo, "môže sa jesť na obed, ak nebude stáť ďaleko od rybára."
  
  
  "Ryba," zavrčala postava, "chystá sa vypitvať rybára."
  
  
  Čepeľ mačety sa mu zablýskla v ruke a jeho ruka sa rútila dopredu. Ale bol pomalší ako moja ruka s Wilhelminou v nej. Prasknutie guľky sa rozliehalo uličkou takmer hneď, ako sa pohol, a on spadol, krv vytryskla z diery v jeho hrudi obalenej fóliou a tiekla mu z úst.
  
  
  
  Dvaja muži za ním sa presunuli na obe strany odo mňa. Druhá guľka od Wilhelminy zasiahla toho po mojej ľavej strane do jeho žalúdka a on vykríkol od bolesti a hrôzy, keď som pravou nohou kopol do slabín toho druhého, čo spôsobilo, že okamžite spadol do polohy plodu.
  
  
  Sotva som sa stihla otočiť, aby som v grotesknom svetle explodujúcej rímskej sviece nad hlavou videla jasný záblesk čepele mačety syčiacej vo vzduchu. Otočil som sa a ustúpil nabok a neškodne zabuchol na dlažobné kocky za mnou. Wilhelmina si znova odpľula a spadla ďalšia rybia postava, ktorej lebka okamžite vybuchla do erupcie červenej krvi, šedej mozgovej hmoty a úlomkov bielych kostí.
  
  
  Moje činy však odhalili niečo iné. Na druhom konci uličky sa ku mne pomaly blížila ďalšia skupina rybích postáv. Napadli ma z oboch strán a všetky únikové cesty boli zablokované.
  
  
  Zrazu som si tiež uvedomil, že na oblohe vybuchla ďalšia rímska sviečka a rozsvietila uličku na jednej strane. Hore.
  
  
  Z davu predo mnou sa oddelili tri rybie postavy, ktoré sa ku mne opatrne približovali, rozmiestnené tak ďaleko od seba, ako to ulička dovoľovala. Pri pohľade cez rameno som si uvedomil, že tri postavy za mnou robia to isté. Pohybovali sa pomaly, v nejakom rytme, ako keby predvádzali nejaký smrtiaci rituálny tanec. Z davu za nimi sa ozval dunivý chorál. Malo to hlboký, mrazivý vražedný tón.
  
  
  "Tuet... Thuet... Thuet... Thuets..."
  
  
  Zabiť... Zabiť... Zabiť... Zabiť...
  
  
  Čakal som, pohyboval som sa vpred a trochu nabok a hodnotil som ich pokrok. Teraz boli dosť blízko, že som videl, ako sa za alobalovými rybími hlavami lesknú oči. Oči neprirodzene vyvalené, gúľané, vzrušené. Horúci na zabitie. Napriek tomu som čakal.
  
  
  "Tuet... Thuet... Thuet... Thuets..."
  
  
  Tanec vraždy sa blížil. Takmer som cítila na tvári dych smrti. Mačety sa začali dvíhať. Čakal som, kryl som Wilhelminu, moje svaly napnuté v pripravenosti.
  
  
  "Tuet... Thuet... Thuet... Thuets..."
  
  
  Aktuálne!
  
  
  S použitím všetkých síl som vyskočil vysoko. Moje vystreté ruky sa chytili kovaného zábradlia balkóna nad hlavou, zatiaľ čo moje nohy, zovreté k sebe ako dve palice, sa kývali v zlovestnom oblúku kyvadla. Ozvalo sa vlhké buchnutie, keď mi topánky narazili do lebky, a potom ďalšie, keď kopance opätovali.
  
  
  Potom som preliezol cez zábradlie na balkón. Čepeľ mačety zabúchala o zábradlie, odmrštená nedočkavými, frustrovanými rukami a potom ďalšia. V priebehu niekoľkých sekúnd bol Hugo v mojej ruke a udrel ma dolu a odtrhol štyri prsty z ruky muža, ktorý sa snažil vyliezť na balkón. Jeho výkrik bol prepichujúci uši.
  
  
  Potom som znova vyskočil a chytil sa zábradlia balkóna nado mnou. Spev dole sa zmenil na chaos zúrivých výkrikov zmiešaných so stonami a výkrikmi tých, ktorých som zranil. Rybie obleky boli roztrhané nabok, aby útočníci mohli vyliezť na balkóny ako ja. Ale kým som sa dostal na strechu, len jednému sa podarilo dostať na najnižší balkón. Preskočil som cez rímsu, prikrčil sa a žmúril do tmavej tmy striech okolo mňa.
  
  
  Potom som zalapal po dychu.
  
  
  Všetky domy na oboch stranách boli spojené strechami na rovnakej úrovni. A na streche najvzdialenejšieho domu sa zhromaždil zástup krojovaných postáv.
  
  
  Uprostred davu, husto obklopená telami, bola Michelle.
  
  
  A z neba osvetleného petardami sa k davu spustil vrtuľník.
  
  
  Wilhelmina mi skočila do ruky a ja som sa ponáhľal vpred a rýchlo sa prikrčil. Vyčistil som prvý parapet, preskočil som na ďalšiu strechu a zastavil som, aby som strieľal. Obrovské ružové prasa s obrovským náhubkom sa otočilo, pritislo si ruky na tvár, padlo, kričalo a krv mu striekala do hrdla.
  
  
  "Nick!" Keď ma uvidela, počul som Michelle kričať. Potom: „Vráť sa, Nick! Späť! Zabijú ťa! Majú guľomet...“
  
  
  Narazil som na strechu práve včas. Brutálny úder Stenovej pištole preťal noc a guľky vyrazili úlomky tehál z komína priamo za mnou. Zdvihol som hlavu a vystrelil. Spadla ďalšia postava, ale zvuk Stenovej pištole pokračoval. Vrtuľník bol priamo nad strechou a pomaly pristával. Zaťal som zuby a rozhodol som sa to risknúť. O minútu by bolo neskoro; Michelle vezme na palubu helikoptéry.
  
  
  Svaly sa mi napli a poskočila som dopredu.
  
  
  
  
  Zúfalo som bežal cik-cak, prekonávajúc strešné parapety, ako hviezda trate. Pred sebou som videl smrteľné záblesky výstrelu zo Stenovej pištole a helikoptéru, ktorá pristávala na streche a jej dvere sa otvárali zvnútra.
  
  
  Potom moja lebka explodovala ako samotný Mont Pele, môj mozog sa vznietil a cítil som, ako sa rútim vpred.
  
  
  Čierna.
  
  
  Ticho.
  
  
  Nič.
  
  
  
  Kapitola dvanásta.
  
  
  Niekde ma niečo priviedlo k nápadu. Nebola to jasná myšlienka, ale vedel som, že je to veľmi nepríjemné. Snažil som sa tomu vyhýbať, ako sa len dalo. Kňučal však ďalej. Nakoniec som musel priznať, že viem, čo to je.
  
  
  "Oči," povedal. Musíte otvoriť oči.
  
  
  Urobil som. Nechcel som, ale chcel som.
  
  
  Známe oči s dvoma viečkami na známej orientálnej tvári sa na mňa pozerali. Zažmurkali a potom sa ich pery zvlnili do iskrivého úsmevu úľavy. Pred očami sa mi objavila ďalšia tvár, tentoraz čierna a rovnako známa. Aj on sa usmieva.
  
  
  „Ahoj, Carterová,“ povedala orientálna tvár, „chodíš vždy spať takto skoro večer? Teda, ešte sme ani nevečerali."
  
  
  Zdvihla som hlavu a zastonala. Bolesť mi prestrelila lebku, až som si myslel, že mi vypadnú očné buľvy. Opatrne, váhavo som sa rukou dotkol lebky. Objavil veľký obväz.
  
  
  "Cítim sa," povedal som s ťažkosťami, "ako človek, ktorému guľka zo Stenovej pištole prerezala pokožku hlavy."
  
  
  "Pravdepodobne preto, že si muž, ktorému práve odstrelila hlava guľka zo Stenovej pištole," navrhol Lee Chin.
  
  
  "Hej, kamoš," povedal Sweets potichu, "nikdy ti nikto nepovedal, že keď na niekoho zaútočíš automatickou zbraňou, môže ťa zastreliť?"
  
  
  "Dostali Michelle do helikoptéry," povedal som, keď som si sadol. "Musel som sa ich pokúsiť zastaviť."
  
  
  "No, to bol dobrý pokus," povedal Lee Chin. "Teda, nikdy predtým som nevidel, aby sa niekto pokúsil zaútočiť na armádu." Najmä armáda oblečená ako prasatá, kohúty a ryby. A Stan vystrelil z pištole. Keď sme so Sweetsom videli pristávať helikoptéru a vyleteli na tú strechu a zazreli sme ťa vytáčať Svetelnú brigádu, najskôr som neveril vlastným očiam."
  
  
  "Akonáhle uverila svojim očiam," povedal Sweets, "stala sa z nej dosť rýchla kurva s čelenkou."
  
  
  "Je to len náraz, Nick," povedal Lee Chin. "Všetko bude v poriadku, okrem bolesti hlavy veľkosti Veľkého čínskeho múru."
  
  
  „Medzitým,“ povedal som, „chytili Michelle. A odišli."
  
  
  "Nepríjemné," povzdychol si Sweets. "Na toto je naozaj nepríjemný čas."
  
  
  "Najhoršie," súhlasil som. A to bolo zo všetkého najhoršie. V skutočnosti…
  
  
  Niekde v hĺbke duše sa začali otáčať kolesá.
  
  
  "Stále nepremýšľaš o tom, že by si sa pokúsil zaútočiť na lode a sopku súčasne, však?" - spýtal sa Lee Chin. „Pretože po zvážení všetkých vecí by som chcel žiť o niečo dlhšie. A keď…"
  
  
  Naznačil som jej, aby bola ticho. Opretý o lakeť som siahol do vrecka na košeli pre cigarety, vytiahol pokrčenú a zapálil si ju. Chvíľu som v tichosti fajčil. A ja som si myslel. A čím dlhšie som premýšľal, tým viac som bol presvedčený, že na prvú melódiu vidím veci jasne.
  
  
  Nepáčilo sa mi, ako vyzerali.
  
  
  Mal som však jednu výhodu. Bol som si takmer istý, že nepriatelia nevedeli, že ja viem.
  
  
  Túto výhodu som chcel využiť čo najlepšie.
  
  
  Otočil som sa späť k Lee Chinovi a Sweetsovi, zatiaľ čo som vyťahoval Wilhelminu, aby som ho nabil.
  
  
  „Plán,“ povedal som im, „sa zmenil. Všetci skončíme v sopke."
  
  
  Prikývli.
  
  
  "Toto je ich sídlo," povedal. "Myslím, že tam vzali Michelle."
  
  
  "Myslím, že aj oni si to mysleli," vložil sa do toho Lee Chin.
  
  
  "Presne tak," povedal som. „A určite by som ich nechcel sklamať. Ale ako bonus navyše pridáme malú ingredienciu, ktorú neočakávajú.“
  
  
  Sweets a zároveň Lee Chin nadvihli obočie. Znovu som prikryl Wilhelminu, snažil som sa ignorovať závratnú bolesť a začal som hovoriť. Keď som skončil, obaja na mňa chvíľu mlčky pozerali. Sweets sa potom pomaly zachichotal. Z vrecka vytiahol čokoládový cukrík, rozbalil ho a vložil si ho do úst.
  
  
  "Myslím," povedal. „Toto je skutočná dráma naživo. A vždy som chcel byť umelcom."
  
  
  "Áno, ale vždy si chcel skončiť po malých kúskoch?" - spýtal sa Lee Chin. Potom ku mne: „Pozri, Carterová, som za odvážnu akciu a drámu, ale myslím, že by sa mohli vyskytnúť nejaké komplikácie, ak by sme celý ostrov vyhodili do neba, mohli by sme mať niekoľko námietok. A je dosť veľká šanca, že sa nám to podarí. Nehovoriac o tom, že by sme raketovo stúpali.“
  
  
  
  "
  
  
  "Je to hra, samozrejme," povedal som. "Ale máme už len pár hodín a toto je naša jediná šanca."
  
  
  pomyslel si Li Chin ticho.
  
  
  "No," povedala nakoniec, "vždy som premýšľala, aké by to bolo hrať mahjong s TNT. A dnes večer mi stále nezostáva nič iné. Počítaj so mnou."
  
  
  "Je to tak," povedal som. "Poďme do. Nie je čas strácať čas."
  
  
  Späť na ulici, predierajúc sa hlučnými davmi veselých karnevalov, sme našli verejný taxík, ktorý išiel z Fort-de-France cez Saint-Pierre a ďalej do Morne-Rouge, mesta najbližšieho k sopke. Veľkorysým sprepitným som presvedčil vodiča, aby išiel do Morne Rouge a zostali sme len my traja cestujúci. Šoférovali sme v tichosti, každý z nás ponorený do vlastných myšlienok.
  
  
  Išli sme do Morne Rouge. Lee Chin a ja sme si potichu potriasli rukou Sweets, naše oči sa stretli a zamkli. Potom sme zamierili po ceste k miestu, kde bola ukrytá Lady Day. Išiel inou cestou. Smer Mont Pele.
  
  
  Teraz mal Lee Chin iba jednu náušnicu.
  
  
  Sweets mal na sebe iný.
  
  
  V rozhlasovej miestnosti Lady Day som sa skontaktoval s Gonzalezom a dal som mu svoje pokyny, pričom som zdôraznil ich naliehavosť. Potom sme čakali dve hodiny. Boli to najťažšie dve hodiny z celej operácie. Ale museli sme dať Sweetsovi čas na prácu. A potreboval som počuť Gonzaleza. Keď som to urobil a počul, čo povedal, telom sa mi prehnal adrenalín. Vypol som rádio a otočil sa k Lee Chinovi.
  
  
  "Nultá hodina," povedal som. "Choď."
  
  
  O pol hodinu neskôr sme už ležali na bruchu a predierali sa nízkymi kríkmi, ktoré ohraničovali prístupy ku kráteru Mont Pelee. Okrem mojej bežnej rodiny Wilhelminy, Huga a Pierra som mal izraelského MKR Stena. Jedná sa o jednu z najpozoruhodnejších automatických zbraní, ktorá je však vyrobená pre svoju vysokú presnosť, nízku mieru zlomenia a najlepšie zo všetkých, supresor, ktorý neznižuje presnosť ani rýchlosť streľby v žiadnej viditeľnej miere. Lee Chin niesol svoje dvojča, obe zo Sweetsovej impozantnej škatule na zbrane.
  
  
  "Počkaj," zašepkal som zrazu a ukázal na Lee Chin.
  
  
  Menej ako sto metrov odtiaľ sa na nočnej oblohe vynímal okraj krátera Mont Pele. Priložil som Sweetsov ďalekohľad k očiam a preskenoval som ich. Už z našej exkurzie v ten deň som vedel, že sedem stôp vysoký kruh z elektrifikovaného drôtu vedie celým priemerom kruhu. To, čo som teraz hľadal, bolo iné. Keď som to našiel, podal som ďalekohľad Lee Chin a naznačil som jej, aby sa pozrela.
  
  
  "Reflektory," povedal som krátko. "Nainštalované v dvoch, otočené opačnými smermi, na každom plote."
  
  
  "Uh-huh," povedala Lee Chin a zakryla si oči ďalekohľadom, "a ak sa niečo dotkne plota, pokračujú."
  
  
  "Je to tak," povedal som. "Teraz poďme zistiť trochu viac."
  
  
  Ohmatal som krík a našiel som ťažkú palicu, potom som sa plazil ďalších päťdesiat metrov, Lee Chin za mnou. Potom hodil palicu. Pri náraze na drôt sa ozvalo buchotanie, zapraskanie elektriny, keď prúd pretekal cez rosu, a rozsvietili sa dva reflektory. Iba dva.
  
  
  "Uh-huh," povedal Lee Chin. "Svetlomety nielen osvetľujú, ale tiež identifikujú zdroj rušenia na plote."
  
  
  "Nasledovalo," povedal som a sploštil som sa ako Lee Chin, "ukázali sa ozbrojené stráže."
  
  
  Ako na povel sa proti oblohe objavili dvaja strážcovia s puškami. So sklopenými hlavami sme sledovali, ako si svietia baterkami dolu svahom a okolo plota, a potom, keď sme sa zrejme rozhodli, že rušenie spôsobilo zviera, zmizli.
  
  
  Otočil som sa na Lee Chin.
  
  
  "Aká je tvoja akrobacia dnes večer?"
  
  
  Spýtavo sa na mňa pozrela. Povedal som jej presne, čo ideme robiť. Bez rozmýšľania prikývla a ďalších päť minút sme sa plazili popri plote, aby sme sa dostali preč z oblasti, ktorú teraz mohli stráže sledovať, kým sme sa otočili a plazili sa rovno k nej. Keď sme boli pár metrov od neho, otočil som sa a prikývol som jej. Postavili sme sa rýchlo a zároveň.
  
  
  "Hoop-la!" - zašepkal som ostro.
  
  
  Pravú nohu mala v mojich zovretých rukách, jej telo z nich vykĺzlo a ona sa vo vzduchu prevrátila a preletela cez plot ako rýchly, takmer neviditeľný tieň. Zvnútra sa zvalila na zem rovnako rýchlo ako ja na brucho na druhej strane. To všetko netrvalo dlhšie ako tri sekundy. Na štvrtom som už nahmatal ďalšiu palicu v blízkosti. Keď som to našiel, pozrel som sa na hodinky a čakal som zvyšných tridsať sekúnd, na ktorých sme sa dohodli. Potom sa vzdal.
  
  
  Reflektory sa rozsvietili.
  
  
  Zodvihol som Stana na plece, prepol som sa na jednu akciu a dvakrát som stlačil spúšť.
  
  
  Na skle bolo počuť dve slabé prasknutia, potom buchot a opäť tma.
  
  
  Keď sa objavili siluety stráží, zastali a baterkami si posvietili na reflektory, ktoré sa tak nevysvetliteľne rozsvietili a potom zhasli.
  
  
  Znovu som stlačil spúšť na Stanovi.
  
  
  Ľavý strážca spadol, strelil do hlavy. A pretože som použil radšej jeden oheň ako nepretržitý, spadol dopredu na plot. Takmer - kvôli nedostatku zvuku z mojej zbrane - to bolo, akoby sa zrazu naklonil, aby si ju prezrel. Ale strážca napravo to vedel lepšie a jeho puška už dvíhala k ramenu a otáčala sa, aby lokalizovala zdroj guľky, keď sa z tmy ozval Lee Chinov drsný šepot.
  
  
  "Počkaj minútu!" - povedala po francúzsky. "Nepohybujú! Som za tebou a pred tebou je muž. Obaja máme automatické zbrane. Ak chceš žiť, rob, čo ti hovorím."
  
  
  Dokonca aj v slabom svetle som videl hrôzu na mužovej tvári. Spustil pušku a čakal, viditeľne sa triasol.
  
  
  "Zavolajte muža z riadiacej miestnosti," povedal Lee Chin. „Povedz mu, že tvoj partner spadol na plot. Povedzte mu, aby vypol prúd. A znieš presvedčivo naštvane!“
  
  
  Muž okamžite vyhovel.
  
  
  "Armand!" - kričal, otáčajúc sa a kričal do krátera. „Preboha, vypnite prúd na plote! Marcel padol!
  
  
  Jeho hrozný tón bol presvedčivý dokonca aj pre mňa, pravdepodobne preto, že bol skutočne vystrašený. Po niekoľkých sekundách slabé bzučanie vychádzajúce z elektrifikovaného drôtu prestalo. Noc bola tichá, až na zvuk hmyzu a potom vzdialený výkrik z krátera.
  
  
  "Prúd je vypnutý," povedal strážca. Stále sa triasol.
  
  
  "Pre tvoje dobro, dúfam," počul som Lee Chin zašepkať. "Pretože sa ho teraz dotkneš." Najprv spodný prameň. Držte ho celou rukou tesne vedľa tyče.“
  
  
  "Nie!" - povedal muž. „Prosím! Možná chyba...“
  
  
  "Urob to!" - odsekol Lee Chin.
  
  
  Muž, ktorý sa nekontrolovane chvel a dýchal tak namáhavo, že som ho jasne počul, pristúpil k plotu. Stále som naňho mieril zbraňou, ale aj keď bol teraz odo mňa len pár metrov, sotva si všimol, ako pomaly, s tvárou skrútenou do zdeformovanej agónie strachu, siahal až po najnižší drôt.
  
  
  "Vezmi to!" - zaznel výhražný rozkaz od Li China.
  
  
  Muž ešte chvíľu váhal, potom ako plavec potápajúci sa do studenej vody chytil drôt.
  
  
  Nič sa nestalo. Strážcova tvár sa mierne uvoľnila. Videl som, ako mu z brady steká pot!
  
  
  "Počkaj, kým ti nepoviem, aby si prestal," prikázal som mu.
  
  
  S otupeným výrazom prikývol. Prešiel som ešte pár stôp, kým som sa nedostal k drôtu a zo zadného vrecka som vytiahol nožnice na drôty. Potom, o niekoľko centimetrov ďalej od strážnej ruky, aby ak by sa prúd znova zapol, kým som pracoval, uzemnil by ho svojím telom – a svojím životom – prerezal som spodný prameň.
  
  
  "Teraz objím ďalší prameň," prikázal som mu.
  
  
  Poslúchol. Odstrihol som ďalší prameň a povedal som mu, aby presunul ruku na ďalší. Opakoval som tento postup, kým neboli všetky vlákna prerezané, potom som povedal strážcovi, aby sa vzdialil, a prekročil som plot, pričom som použil telo strážcu, aby ma chránilo pred pohľadom kohokoľvek, kto vzhliadol od krátera.
  
  
  „Nikto nie je v dohľade,“ povedal potichu Lee Chin.
  
  
  Opatrne som sa pozrel cez rameno stráže do krátera. Bola to, mierne povedané, pevnosť. Labyrint budov z cementových blokov, ktorých steny sa zdali byť aspoň štyri stopy hrubé, bez okien. Silný ako notoricky známy Furhrerbunker, v ktorom Adolf Hitler strávil posledné dni pred samovraždou. V dvoch bodoch boli budovy zabudované do krátera samotnej sopky. Boli tam tri východy, dva z nich boli dvere veľkosti človeka vedúce na opačné strany vonkajšieho krátera, jeden z nich bol dosť veľký pre nákladné auto. K týmto dverám viedla veľká cesta vedúca z okraja krátera.
  
  
  Lee Chin mal pravdu. Nikoho nebolo v dohľade.
  
  
  Pištoľou som strčil strážcu do brucha.
  
  
  "Kde sú ostatní strážcovia?" - spýtal som sa ostro.
  
  
  "Vnútri," povedal a ukázal na dve krídla s východmi o veľkosti človeka. "CCTV systém skenuje celý kráter."
  
  
  "Ako sa môže dostať na okraj, kde sme my?" - žiadal som.
  
  
  "Tu hore je iná trať," povedal a presvedčil ma, že hovorí pravdu s hrôzou v očiach. "Skenery sú svetlomety a aktivujú sa, keď sú zapnuté."
  
  
  
  Takže nateraz sme boli mimo záberu. Ale len čo začneme klesať do krátera, už nás bude veľmi dobre vidieť. Chvíľu som premýšľal, potom som sa otočil a pošepkal pár krátkych slov Li Ching, ktorá ležala na bruchu vedľa mňa. O niekoľko minút som zložil čiapku a bundu mŕtvemu strážcovi a obliekol som si ich.
  
  
  "Zavolaj muža z riadiacej miestnosti," povedal som. k ochranke. "Povedzte mu, že váš partner je zranený a privediete ho."
  
  
  Strážca sa otočil a zakričal do krátera. Teraz som videl, ako sa jedny z východových dverí otvorili a vynorila sa postava, orámovaná svetlom zvnútra. Mávol rukou a niečo zakričal na súhlas.
  
  
  "Dobre, kamarát," povedal som strážnikovi. „Teraz ma vezmeš do tejto riadiacej miestnosti. A pomaly. Počas celej cesty bude za vami zbraň z niekoľkých metrov."
  
  
  Počul som, ako strážca prehltol. Potom si utrel pot z očí, odhodil pušku, zohol sa a zdvihol ma. Otočil som sa tak, že môj izraelský tichý Sten bol pripravený a môj prst bol stále na spúšti. Ale tentokrát by som strieľal automaticky.
  
  
  "Dobre, plavčík," povedal som strážnikovi. "Išiel. A keď ti poviem, aby si ma opustil, urob to rýchlo."
  
  
  Pomaly začal kráčať po svahu vnútri krátera. Počul som, ako sa za nami Lee Chin plazí po bruchu. Dole som cez otvorené dvere videl postavy pohybujúce sa v riadiacej miestnosti. Napočítal som ich aspoň tucet. Videl som aj niečo zaujímavé. Ukázalo sa, že z velína do interiéru komplexu budov vedú len jedny dvere.
  
  
  „Carterová! Pozri! Cesta!"
  
  
  Pozrel som sa smerom, ktorým ukazoval Lee Chin. Po okraji sopky išiel ťažký nákladiak po ceste vedúcej k masívnej oceľovej garážovej bráne, ktorej ozubené koleso škrípalo, keď na svahu podraďoval. Zastal pri dverách. O chvíľu sa dvere potichu otvorili a vošiel kamión. Pritom som zazrela otvorené dvere. Dvaja ozbrojení strážcovia, obaja bieli, obaja s guľometmi, a dvaja miestni robotníci, nepochybne najatí na nosenie vybavenia.
  
  
  Nie Jeden miestny pracovník.
  
  
  A jeden Sladký lovec, oblečený v pravdepodobne najbiednejších šatách, aké kedy v živote mal. Hovoril a smial sa plynulým dialektom s Martinikom vedľa seba a hľadal celý svet ako človek šťastný, že práve dostal dobre platenú prácu.
  
  
  Plánujte aktivity podľa harmonogramu.
  
  
  Ďalši krok.
  
  
  Teraz sme boli menej ako sto metrov od otvorených dverí riadiacej miestnosti. Strážca, ktorý ma niesol, ťažko dýchal a začal sa potácať od únavy. Dobre.
  
  
  "Pripravený, Lee Chin?" - spýtal som sa a stisol ruky na Stene.
  
  
  „Pripravená,“ ozval sa jej krátky šepot.
  
  
  "Stráž, zavolaj svojich priateľov, aby mi pomohli odniesť," povedal som mu. "Potom buď pripravený opustiť ma." A žiadne triky. Pamätaj na zbraň namierenú na tvoj chrbát."
  
  
  Nenápadne prikývol a znova ťažko prehltol.
  
  
  "Ahojte priatelia, čo tak trochu pomôcť?" - zareval pôsobivo. "Marseille bola zranená!"
  
  
  Tri alebo štyri postavy vošli do dverí a kráčali k nám. Pred dverami sa zhromaždilo niekoľko ďalších ľudí, ktorí zvedavo pozerali von. Za sebou som počul jemné cvaknutie, keď Lee Chin prepínala zbraň na automatickú streľbu. Moje svaly sa napínali pripravenosťou. Čakal som. Počty sa zvýšili. Teraz boli od nich len tridsať metrov. 20.10.
  
  
  Aktuálne!
  
  
  "Hoď ma!" - povedal som strážnikovi. A behom chvíľky som sa kotúľal po zemi mimo palebnú líniu Lee Chin, Stenov zadok mi spočíval pod bradou, jeho mieridlá smerovali na skupinu ľudí predo mnou, keď sa začali dostávať pod Lee Chinovu paľbu. Ďalší spadol, točil sa od sily guliek, keď moja vlastná zbraň začala chrliť oheň. Bol to okamžitý masaker: lebky sa zmenili na krvavú masu mozgov a kostí, tváre boli odtrhnuté, končatiny odtrhnuté od tela a dopadli do vzduchu. A kvôli tlmičom na stenách sa všetko dialo v strašidelnom tichu, ako v bezmennom balete mrzačenia a smrti, obete boli bité príliš rýchlo a príliš tvrdo na to, aby kričali alebo plakali. od.
  
  
  "Dvere!" - skríkol som zrazu. "Vystreľte dvere!"
  
  
  Namieril som zbraň na telá mužov pred nami a vystrelil na dvere. Bolo to zatvorenie. Potom som prisahal. Stena bola prázdna. Vytiahol som prázdnu sponu a z vrecka som vytiahol ďalšiu plnú, zabodnúc ju do pištole, zatiaľ čo Lee Chin pokračoval v streľbe za mnou. Dvere sa na chvíľu prestali hýbať a potom sa opäť pomaly začali zatvárať, akoby niekto za nimi bol zranený, no zúfalo sa snažil zavrieť obrannú líniu. Vystrelil som ešte raz a vyskočil som na nohy.
  
  
  
  
  
  "Zastúp ma!" Zakričal som na Lee Chin a súčasne som vystrelil sériu guliek na jedného z mužov priamo predo mnou, ktorý sa pokúšal vstať.
  
  
  Potom som sa rozbehol, prikrčil sa, Stan si predo mnou odpľul svojim tichým, no smrtiacim ohňom. V plnej rýchlosti som vrazil ramenom do dverí, potom som sa otočil a vystrelil do miestnosti. Ozvala sa ohlušujúca explózia rozbíjania skla a celá stena televíznych obrazoviek sa zmenila na nič; potom naľavo odo mňa jeden výstrel z pištole bez tlmiča. Znova som sa otočil, Stan potichu vybuchol. Spoza dverí sa jedna postava vyrútila nahor silou guľky, ktorá ho zasiahla do hrude, a potom pomaly padla dopredu.
  
  
  "Carter!" Vonku som počul kričať Li Chin. „Ďalšie dvere! Viac stráží!"
  
  
  Skočil som k dverám cez bezvládne telá, ktoré boli jedinými obyvateľmi miestnosti. Moja ruka našla a stlačila vypínač, čím sa miestnosť ponorila do tmy. Spoza rohu komplexu budov, z dverí na druhej strane krátera, sa vynorila obrovská skupina strážcov, ktorých automatické zbrane už klepali. Televízne monitory im povedali všetko, čo potrebovali vedieť – útok sopky!
  
  
  "Vnútri!" Zakričal som na Lee Chin, keď som odpovedal na paľbu stráží. "Ponáhľaj sa!"
  
  
  Guľky postriekali cementový blok vedľa dverí a za pätami Lee Chin zdvihli smrtiacu stopu prachu, keď sa zúrivo rútila ku mne. Pocítil som ostrú bolesť v ramene a zapotácal som sa o krok späť, potom som videl, ako Lee Chin preskočila dverami, otočila sa a zabuchla za sebou oceľové dvere, čím zamkla ťažké závory. Vytrhol som sa z bolesti v ramene a nahmatal som vypínač. O chvíľu som ho našiel a miestnosť bola plná svetla. Lee Chin vstal s dymiacou pištoľou a znepokojene sa na mňa pozrel.
  
  
  "Radšej mi ukáž tú ranu, Carterová," povedala.
  
  
  Ale to som už videl aj sám. Guľka sa mi práve dotkla horného bicepsu. Bolelo to, ale stále som mohol používať ruku a nebolo tam veľa krvi.
  
  
  "Nie je čas," odsekla som. "Poďme!"
  
  
  Pohol som sa k dverám do areálu a zároveň som zo Stena vytiahol prázdnu trojštvrťovú sponu a vrazil ďalšiu plnú. Hlaveň pištole bola horúca a dymilo a ja som len dúfal, že bude fungovať aj naďalej.
  
  
  "Kam pôjdeme?" Počul som za mnou povedať Lee Chin.
  
  
  „Obe krídla s východmi do krátera boli spojené do jedného centrálneho krídla, kde bolo zabudované priamo do telesa vulkanickej horniny. Tam mali svoje najcennejšie zbrane a umiestnili svoje dielne.
  
  
  "A tam očakávali, že pôjdeme," pripomenul Lee Chin.
  
  
  "Dobre," povedal som, otočil som sa k nej a usmial sa. "A my ich nechceme sklamať, však?"
  
  
  "Och, nie," povedala Lee Chin a vážne pokrútila hlavou. "Heaven Betsy, nie."
  
  
  Ľavou rukou som pomaly otvoril vnútorné dvere, v pravej som mal pripravený Sten. Viedla do dlhej úzkej chodby, holé až na žiarivky pozdĺž stropu. Hrubé steny z cementových blokov tlmili všetky zvuky zvonku, no na zvuky zvnútra komplexu to pôsobilo ako obrovská ozvena. A zvuky, ktoré som vtedy počul, boli presne také, aké som očakával. V diaľke počuť dupot nôh v ťažkých bojových topánkach. Prichádza veľa ľudí z oboch smerov.
  
  
  Otočil som sa a stretol som sa s Lee Chinovými očami. Toto musela byť najťažšia časť celej operácie.
  
  
  Povedal som. "teraz"
  
  
  Bežali sme chodbou bok po boku a utekali. Zvuk utekajúcich nôh bol hlasnejší, bližší. Vychádzalo to zo schodov na konci chodby aj z chodby vedúcej doľava. Boli sme necelých dvadsať metrov od schodov, keď sa objavili dve hlavy, ktoré rýchlo kráčali po schodoch.
  
  
  Kričal som. "Dole!"
  
  
  V tom istom momente sme spadli na podlahu, naše Steny zároveň dopadli na naše ramená a z ich úst vyletel smrtiaci rad guliek. Obidve telá boli odhodené späť, ako keby ich udreli obrovské päste, a keď zmizli dole po schodoch, vytryskla krv. Muži dole museli dostať nápad. Neboli tam žiadne iné hlavy. Počul som však hlasy vychádzajúce zo schodov, len tak mimo dohľadu. Veľa hlasov.
  
  
  Počul som aj hlasy prichádzajúce z chodby naľavo.
  
  
  "Poďme na malý rybársky výlet," povedal som Lee Chinovi.
  
  
  Prikývla. Bok po boku sme sa plazili chodbou po bruchu, prsty stále na spúšťoch Steny. Keď sme sa dostali do zákruty na chodbe, len pár metrov od schodov pred nami, sňal som klobúk, ktorý som zobral mŕtvemu strážcovi, a vytiahol som ho pred sebou za zákrutou.
  
  
  Ozvali sa ohlušujúce výstrely. Klobúk bol roztrhaný na stuhy.
  
  
  
  
  "Preboha," povedal Lee Chin. „Vojaci sú po našej ľavej strane. Vojaci sú pred nami. Vojaci sú za nami. Začínam sa cítiť naozaj klaustrofobicky."
  
  
  „Nebude to trvať dlho,“ povedal som. "Vedia, že nás uväznili."
  
  
  A netrvalo to dlho. Keď sa ozval hlas, bol nahnevaný, zúrivý. Zabili sme najmenej 20 vojakov SLA. Ale ovládal sa aj hlas.
  
  
  "Carter!" zakričal a zvuk sa ozýval chodbou z cementového bloku. "Počuješ ma?"
  
  
  "Nie!" - zakričal som späť. "Odčítal som z pier. Musíš ísť von, kde ťa uvidím."
  
  
  Lee Chin sa vedľa mňa zachichotal.
  
  
  "Prestaň s hlúposťou!" - zareval hlas, ktorý sa ozýval silnejšie ako kedykoľvek predtým. „Obklopili sme ťa! Čokoľvek ste, môžeme vás roztrhať na kusy! Vyzývam vás a dievča, aby ste sa vzdali! Teraz!"
  
  
  "Chceš povedať, že ak sa pohneme, rozbiješ nás na kusy, ale ak sa vzdáme, uvaríš nás zaživa iba v oleji?" - zakričal som späť.
  
  
  Súdiac podľa tlmeného vrčania, ktoré nasledovalo, som si bol istý, že to je presne to, čo chcel urobiť. A viac. Ale rečník sa opäť stiahol.
  
  
  "Nie," zakričal. „Vaša bezpečnosť je zaručená pre vás a dievča. Ale iba ak to teraz vzdáte. Strácaš náš čas."
  
  
  "Strácaš čas?" - zamrmlal Lee Chin.
  
  
  Znova som zakričal: "Ako ti môžem veriť?"
  
  
  "Dávam vám slovo ako dôstojník a gentleman!" hlas sa vrátil. "Okrem toho, dovoľte mi pripomenúť vám, že nemáte na výber."
  
  
  "Nuž, Lee Chin," povedal som potichu, "máme brať jeho slovo ako dôstojník a gentleman?"
  
  
  „No, Carterová,“ povedal Lee Chin, „mám nejasné podozrenie, že je vojak a darebák. Ale čo do pekla. Vždy som premýšľal, aké by to bolo byť zaživa uvarený v oleji.“
  
  
  "Čo do pekla," súhlasil som. Potom zakričal: „Dobre, beriem ťa za slovo. Hodíme naše automatické zbrane do chodby."
  
  
  Zvládli sme to. Nie veľmi dobré, ale zvládli sme to.
  
  
  "Très bien," povedal hlas. „Teraz poď von, kde ťa môžeme vidieť. pomaly. So založenými rukami nad hlavou."
  
  
  Ani nám sa to nepáčilo. Ale zvládli sme to. Okamih, ktorý sme sa pohli, bezbranní, na dohľad a na dosah, ubehol ako večnosť, večnosť, v ktorej sme čakali, či nás guľky roztrhajú alebo nám dovolia žiť o niečo dlhšie.
  
  
  Potom tá chvíľa prešla a my sme zostali nažive, obklopení ľuďmi v uniformách francúzskych výsadkárov. Títo muži však mali na rukáve pásky s iniciálami OAS. A smrtiace automatické BARY namierené na naše telá zo vzdialenosti niekoľkých metrov. Dvaja z nás rýchlo a brutálne prehľadali každého z nás, vzali Lee Chinovi derringer, Wilhelminu a Huga, ale nie vďaka jeho úkrytu, Pierrovi.
  
  
  "Bon," povedal muž, ktorý bol zjavne ich vodcom a ktorého hlas viedol rokovania. „Som poručík Rene Dorson a vôbec sa mi nepáči, že vás spoznávam. Ale mám objednávku. Pôjdeš so mnou."
  
  
  S pištoľou kalibru .45 v ruke ukázal dole schodmi pred nás. Zozadu do nás strkali hlavne pušky a začali sme zostupovať po schodoch, poručík kráčal pred nami. Dole bola ďalšia holá chodba so žiarivkovým osvetlením na strope. Kráčali sme v mŕtvom tichu, lámalo nás len dupot armádnych topánok po cemente. Na konci chodby boli dvoje dvere. Dorson ukázal na toho naľavo.
  
  
  "Vstúpte," povedal. "A pamätajte, že na vás budú vždy mieriť guľomety."
  
  
  Vošli sme. Bola to veľká miestnosť s lešteným orechovým obložením na stenách z cementových blokov. Podlaha bola pokrytá hrubými iránskymi kobercami. Nábytok bol pôvodný Louis Quatorze. Na malých stolíkoch pred pohovkami stáli krištáľové poháre so zlatým okrajom. Tlmené svetlo vychádzalo z lámp na stoloch a bolo vložené do panelov. Pri prepracovanom stole zo sedemnásteho storočia sedel ďalší muž v uniforme SLA. Bol starší ako Dorson, mal biele vlasy, biele fúzy tenké ako ceruzka a útlu aristokratickú tvár. Keď sme s Lee Chin vošli do miestnosti, pokojne vzhliadol a postavil sa.
  
  
  "Ach," povedal. "Pán Carter." slečna Chin. Rád som ťa spoznal".
  
  
  Ale takmer som ho nevidel ani nepočul. Môj pohľad upútala ďalšia postava v miestnosti, ktorá sedela na pohovke a popíjala z krištáľového pohára brandy.
  
  
  "Dovoľte, aby som sa predstavil," povedal muž pri stole. „Som generál Raoul Destin, veliteľ západných síl organizácie Tajná armáda. Čo sa týka môjho očarujúceho kamaráta, myslím, že sa už poznáte.“
  
  
  Môj pohľad nikdy neopustil ženu na pohovke.
  
  
  "Áno," povedala som pomaly. "Myslím, že áno. Ahoj Michelle."
  
  
  Usmiala sa a napila sa brandy.
  
  
  
  
  "Bon soir, Nick," povedala potichu. "Vitajte v našom sídle."
  
  
  
  
  Trinásta kapitola.
  
  
  Nasledovalo dlhé ticho. Nakoniec to Lee Chin zlomil.
  
  
  "Vidíš, Carter?" Povedala. "Mali sme to vedieť. Nikdy never žene, ktorá vie príliš veľa o francúzskej kuchyni.“
  
  
  Michelle sa rozžiarili oči. Prikývla generálovi.
  
  
  "Chcem sa zbaviť tohto dievčaťa!" - povedala nahnevane. "Teraz! A bolí to!"
  
  
  Generál zdvihol ruku a vydal vyčítavý zvuk.
  
  
  „Teraz, moja drahá,“ povedal angličtinou s oxfordským prízvukom, „toto je sotva pohostinné. Nie V skutočnosti si myslím, že sme mali veľké šťastie, že sme mali ako hosťa slečnu Chin. Je predsa predstaviteľkou veľkého a vplyvného komerčného koncernu. Koncern s mnohými záujmami v ropnom sektore. Je nepravdepodobné, že by chceli tieto záujmy zničiť. Som si teda istý, že bude pre ňu prospešné spolupracovať s nami."
  
  
  "Na muža, ktorý práve stratil asi dvadsať vojakov, si celkom dobromyseľný," povedal som.
  
  
  "Netráp sa tým," povedal pokojne generál. „Boli neschopní, preto zomreli. Toto je jedno z rizík vojakov v každej armáde.“
  
  
  Obrátil sa na poručíka.
  
  
  "Predpokladám, že ste si overili, že sú neozbrojení?"
  
  
  Poručík chytro zasalutoval.
  
  
  „Ui, generál. Boli dôkladne prehľadaní."
  
  
  Generál mávol rukou smerom k dverám.
  
  
  „V tom prípade nás nechaj. Musíme si veci vyrozprávať."
  
  
  Poručík sa prudko otočil a vošiel do dverí a vzal so sebou aj svojich mužov. Dvere sa ticho zavreli.
  
  
  „Prosím, pán Carter, slečna Chinová,“ povedal generál, „sadnite si. Chceli by ste sa k nám pridať na koňak? Nie je to zlé. Štyridsať rokov v sude. Moja osobná zásoba."
  
  
  "Ochutený kyselinou prusovou?" - povedal Lee Chin.
  
  
  Generál sa usmial.
  
  
  "Obaja ste pre mňa oveľa cennejší živí ako mŕtvi," povedal, nalial koňak do dvoch krištáľových pohárov a podal nám ich, keď sme si sadli na pohovku oproti Michelle. "Ale možno je čas, aby som ti niečo vysvetlil."
  
  
  "Som celé uši," povedal som sucho.
  
  
  Generál sa oprel v kresle a pomaly si odpil koňaku.
  
  
  „Ako ste si už pravdepodobne uvedomili,“ povedal, „ani prezidentovi de Gaulleovi, ani jeho nástupcom sa nepodarilo úplne zničiť OAS, dokonca ani po zlyhaní našich pokusov o jeho zavraždenie a nútenom exile väčšiny našich vojenských vodcov. Toto nútené vyhostenie jednoducho viedlo k úplnej zmene našej taktiky. Rozhodli sme sa založiť našu organizáciu mimo pevninského Francúzska, a keď sme opäť konali, zaútočili sme zvonku. Medzitým sme pokračovali v zvyšovaní počtu podzemných sympatizantov vo vláde a zvyšovaní počtu aktívnych členov mimo Francúzska. Tieto akcie dosiahli svoj vrchol pred nejakým časom získaním Mont Pele ako našej základne a akvizíciou Fernanda Durocha ako našej – povedzme si to tak. , technický poradca?"
  
  
  "Akvizícia Fernanda Durocha?" - zopakoval som sucho.
  
  
  Generál sa pozrel na Michelle. Pokrčila plecami.
  
  
  „Povedz mu to,“ povedala nenútene. "Na tom teraz nezáleží."
  
  
  „Obávam sa, že pani Durochovú uniesli,“ povedal generál. Michelle je už dlho tajným podporovateľom našej veci. M'sieur Duroch bol kategoricky proti nám. Jeho služby bolo potrebné rekvirovať pod nátlakom. . "
  
  
  "A listy, ktoré vám napísal a ktoré ste ukázali Remymu Saint-Pierreovi, sú falošné," povedal som namiesto toho, aby som sa opýtal.
  
  
  "Áno," povedala Michelle. „Ako listy, ktoré odo mňa môj otec dostával, keď bol v zajatí. Listy, v ktorých som povedal, že aj mňa uniesli a umučia ma na smrť, ak neurobí, čo bol požiadaný.“
  
  
  "Wow," povedal Lee Chin, "toto dieťa je milujúca dcéra."
  
  
  "Sú dôležitejšie veci ako rodinné väzby," povedala Michelle chladne.
  
  
  "Skutočne áno," súhlasil generál. „A s neochotnou pomocou Fernanda Durocha tieto ciele dosiahneme. Predpokladajme však, že dovolím pánovi Durochovi osobne vysvetliť, ako to dosiahneme."
  
  
  Generál vzal telefón na stôl, stlačil tlačidlo a vydal príkaz. Odložil pohár a napil sa koňaku. Nikto neprehovoril. Pozrel som sa na hodinky. O chvíľu sa otvorili dvere a do izby vstúpil muž. Hovorím stupňované. Povedal by som, že som sa vliekol. Spadol ako úplne porazený a jeho oči sa pozerali na podlahu. Nemohol som si pomôcť, ale myslel som na to, aké ironické v skutočnosti bolo jeho staré meno, Dr. Smrť.
  
  
  „Duroche,“ povedal generál, akoby sa prihováral nižšej triede sluhov, „toto je Nick Carter, americký spravodajský agent, a slečna Lee Chin, poradkyňa veľkého finančného koncernu. Poď sem a povedz im, ako to funguje." Majú záujem vedieť, čo ste pre nás vyvinuli a ako to funguje. Poďte sem a povedzte im to."
  
  
  Duroch bez slova vykročil vpred a postavil sa doprostred miestnosti tvárou k nám.
  
  
  "Hovor!" - prikázal generál.
  
  
  Ďuroch zdvihol hlavu. Jeho oči sa stretli s Michellinými. Chladne naňho pozrela. Na tvári sa mu mihol výraz bolesti a potom zmizol. Mierne narovnal ramená.
  
  
  „Vďaka žene, o ktorej som si myslel, že je to moja dcéra,“ povedal chvejúcim sa hlasom, no svoj príbeh rozprával jasne, „ale ktorá je namiesto toho zradcom svojho otca aj svojej krajiny, bol som vydieraný a prinútený pracovať pre týchto svinstiev. S hanbou priznávam, že pre nich vyrobili unikátne podvodné pohonné zariadenie. Nemá viac ako päť stôp na dĺžku a jednu stopu v priemere a obsahuje viac ako tridsať libier TNT. Netreba ho spúšťať z trubíc, ale môže byť prevzatý z boku akejkoľvek lode a stane sa samohybným, keď dosiahne hĺbku 100 stôp. V tomto čase ho autonómny počítač naprogramovaný pre cieľ pošle na náhodný kurz smerom k cieľu. Jeho priebeh je naprogramovaný tak, aby nebol len náhodný, ale aby sa vyhýbal aj prekážkam a zariadeniam na prenasledovanie.
  
  
  Duroch sa na mňa pozrel.
  
  
  „Keď sa toto zariadenie spustí,“ povedal, „už ho nemožno zastaviť. Keďže jeho priebeh je náhodný, nedá sa predvídať. Pretože sa dokáže vyhnúť prekážkam a prenasledovateľom, nedá sa naň úspešne zaútočiť. Počítač ho odošle do svojho počítača. gól zakaždým. "
  
  
  "To je overené," povedal generál. "Skontrolované mnohokrát."
  
  
  Durocher nespokojne prikývol.
  
  
  „Tak vidíš, Carterová,“ povedal generál a široko mávol pohárom koňaku, „nemôžeš urobiť nič, aby si nás zastavil. Za necelé dve hodiny vypláva z Martiniku niekoľko desiatok lodí všetkých veľkostí a typov. Opustia ho. Bude rozptýlený po celom Karibiku a južnom Atlantiku. V niektorých prípadoch prenesú naše zbrane na iné lode. Potom sa stratia medzi obrovskou populáciou morí, žijúcou v malých člnoch. Nemohli by ste ich nájsť viac za rok, nieto za týždeň – nieto, ak by sme za osem hodín narazili na Curaçao –, ako by ste našli niekoľko desiatok špecifických zrniek piesku na veľkej pláži.“
  
  
  Pre efekt sa odmlčal.
  
  
  "Vyhnite sa dráme, generál," povedal som. "Povedz svoj názor."
  
  
  Trochu sa začervenal a potom sa opravil.
  
  
  „Hovorím,“ povedal, „že rafinéria Curaçao je zo všetkých praktických dôvodov vrak. Toto je, aby sme vám ukázali, čo dokážeme. A čo budeme robiť, ak Spojené štáty takpovediac nebudú spolupracovať?
  
  
  "Ide o to, generál," povedal som. "Priblíž sa k veci. Čo je to za vydieranie?"
  
  
  Opäť sa začervenal.
  
  
  „Vydieranie nie je slovo, ktoré možno použiť proti vojakom bojujúcim za ich vec. Napriek tomu. Podmienky sú nasledovné: Spojené štáty o dva dni uznajú Martinik nie ako súčasť Francúzska, ale ako nezávislú republiku.
  
  
  "S tebou a tvojimi lokajmi, nepochybne."
  
  
  „Opäť mám námietky voči vašej terminológii. Ale nevadí. Áno, SLA bude riadiť Martinik. Bude chránená tak Spojenými štátmi, ako aj svojou pozíciou nezávislej krajiny v Organizácii Spojených národov.“
  
  
  "A samozrejme, že budeš spokojný s Martinikom," povedal som sarkasticky.
  
  
  Generál sa usmial.
  
  
  „Martinik ako nezávislá krajina vyšle do Francúzska diplomatického zástupcu. Prvýkrát bude naša vlasť nútená vyrovnať sa so SLA rovnocenne. A čoskoro - čoskoro na to nastane situácia podobná povstaniu Generalissima Franca. proti Španielskej republike."
  
  
  „Francúzska armáda prebehne k SLA, ktorá má hlavné sídlo na Martiniku, a prevezme Francúzsko,“ povedal som.
  
  
  "Presne tak. A potom – no, nielen Francúzi sympatizujú s našou vecou a našou filozofiou. Niektorí iní…“
  
  
  "Niet pochýb o tom, že niekoľko nacistov zostalo z druhej svetovej vojny?"
  
  
  A generál sa opäť usmial.
  
  
  "Existuje veľa hanebných ľudí, ktorí zdieľajú našu túžbu po disciplinovanom svete, svete bez výtržníkov, svete, v ktorom prirodzene nadradení zaujímajú svoje prirodzené miesto vodcov."
  
  
  "Dnes Martinik, zajtra celý svet," povedal Li Chin znechutene.
  
  
  "Áno!" - zvolala Michelle zúrivo. "Svet ovládajú prírodní aristokrati, skutočne inteligentní, ktorí povedia hlúpym masám, čo je pre nich dobré, a odstránia tých, ktorí spôsobujú problémy!"
  
  
  "Sieg Heil," povedal som potichu.
  
  
  Generál ma ignoroval. Alebo sa mu možno len páčil zvuk slov.
  
  
  Takže, pán Carter, dostávame sa k vašej osobnej časti nášho plánu. Na tú časť, pre ktorú sme ťa doteraz držali pri živote."
  
  
  
  "Je to smiešne," povedal Lee Chin. "Vždy som si myslel, že si mu zachránil život, pretože si ho nemohol zabiť."
  
  
  Generál sa opäť začervenal. Mal tak svetlú pokožku, že veľmi rýchlo a viditeľne sčervenie. Toto ho muselo zmiasť a mne sa to páčilo.
  
  
  "Niekoľkokrát ste sa dostali príliš blízko, príliš rýchlo." Bola to Michellina smola. Mala vidieť, že sa to nestalo až do správnej chvíle.“
  
  
  Bola na rade Michelle, aby vyzerala zahanbene, ale urobila to tak, že pokrútila hlavou.
  
  
  "Povedal som ti. Títo idiotskí malomocní zlyhali vo svojej úlohe. Kým som zistil, čo sa stalo, pracoval s Číňankou a pred karnevalom som ich nemal šancu dať dokopy. Keď to nefungovalo...“
  
  
  Generál mávol rukou.
  
  
  "Už na tom nezáleží. Dôležité je, že sa nám podarilo oklamať vás, aby ste zaútočili na sopku v nádeji, že zachránime Michelle, a teraz sme vás zajali a zneškodnili. Necháme si vás tu, kým nebude zničená ropná rafinéria Curacao a naša zbrane sú na otvorenom mori." more a nemožno ich odhaliť. Potom budete pôsobiť ako styčný bod, ktorý bude informovať vašu vládu o našich požiadavkách a našom pevnom časovom harmonograme ich prijatia, čo bolo od začiatku vašou úlohou, pričom Michelle zaisťuje prídeš, keď si to želáme, nie keď si prišiel."
  
  
  Cítil som, ako vo mne vrie hnev. Očakávali títo nacistickí chuligáni, že budem ich posol? Sotva som dokázal zadržať hlas.
  
  
  "Je tu len jeden problém, generál," povedal som. „Prišiel som sem sám. A podľa mojich vlastných podmienok."
  
  
  Mávol rukami.
  
  
  „Samozrejme, váš príchod bol brutálnejší, ako som si mohol želať. Ale ako som povedal, už na tom nezáleží."
  
  
  "Myslím, že áno," povedal som. Potom sa otočil: „Lee Chin? Ako telefón funguje?
  
  
  Lee Chin sa zasmial.
  
  
  „Zvony zvonia. Volali posledné tri minúty.“
  
  
  "Telefón?" povedal generál.
  
  
  Michelle zalapala po dychu.
  
  
  "Jej náušnicu!" Povedala. „Je to vysielačka! A má len jednu!"
  
  
  Generál vyskočil a prešiel miestnosťou úžasnou rýchlosťou na muža v jeho veku. Mávol rukou a odtrhol Lee Chinovi náušnicu z ušného lalôčika. strhol som sa. Mala prepichnuté uši a náušnicu jej doslova strhol z tela. Na jej ušnom lalôčiku sa okamžite objavila široká škvrna krvi.
  
  
  "Ach," povedala pokojne.
  
  
  "Kde je tá druhá náušnica?" žiadal generál. Z jeho hlasu sa úplne vytratil tón vľúdnej pohostinnosti.
  
  
  "Požičal som to svojmu priateľovi," povedal Lee Chin. „Chlap menom Sweets. Radi zostávame v kontakte.“
  
  
  Tentoraz si Michelle povzdychla ešte prudšie.
  
  
  "Černoch!" Povedala. „Poľovník! Musel vstúpiť do sopky oddelene!“
  
  
  Generál na ňu pozrel a potom sa pozrel späť na vysielač s prijímačom náušníc.
  
  
  "To je jedno," povedal. „Ak je to v kráteri, naše televízne monitory to nájdu. A teraz zničím tento očarujúci malý nástroj, aby som prerušil váš kontakt s ním."
  
  
  "To by som neurobil, generál," povedal som. "Prerušte naše spojenie s ním a celý ostrov môže byť zničený na polceste do Francúzska."
  
  
  Generál na mňa zízal a potom so zjavným úsilím uvoľnil tvár do neveriackeho úsmevu.
  
  
  "Myslím, že blafujete, pán Carter," povedal.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky.
  
  
  "Ak Sweets Hunter nedostane signál do svojho vysielača presne za dve minúty a tridsaťjeden sekúnd, všetci máme šancu to zistiť," povedal som pokojne.
  
  
  "Počas tejto doby sa môže stať veľa," povedal generál. Podišiel k svojmu stolu, zdvihol telefón a vydal niekoľko príkazov. Globálne oteplovanie. Nájdite lovca. Okamžite ho sem priveď.
  
  
  "Je to nepoužiteľné. Generál, povedal som. "Tento signál znamenal, že Sweets už našiel to, čo hľadal."
  
  
  "Čo?" spýtal sa generál.
  
  
  "Jedna z dvoch vecí," povedal som. "Buď zbrane pre vaše zbrane alebo ich počítače."
  
  
  "Počítače," povedal Fernand Duroch skôr, ako ho generál stihol umlčať.
  
  
  "Duroche," povedal generál a škrípal zubami od zúrivosti, "ešte jedno slovo a použijem pištoľ, aby som ti navždy zavrel ústa."
  
  
  "To je jedno, generál, muselo to byť jedno alebo druhé," povedal som. "Vedel som, že budete čakať do poslednej minúty, aby ste do svojej zbrane pridali aspoň jeden životne dôležitý prvok, aby ste zabezpečili, že počas prekvapivého náletu na člny nebude zajatá neporušená. A počítače, keďže najdôležitejším prvkom by mali byť vľavo na koniec"
  
  
  Generál nič nepovedal, no prižmúril oči. Vedel som, že som v cieli.
  
  
  „Vidíte, generál,“ povedal som, „Michellin ‚únos‘ dnes večer prišiel v príliš vhodný čas. Pohodlné pre ňu aj pre vás, ak ste spolupracovali.
  
  
  
  . Pre ňu aj pre vás by bolo výhodné, keby ste spolupracovali. Keby ste vedeli, že sme tu na Martiniku, vedeli by ste, že sme v Portoriku a mohla byť unesená oveľa skôr. Ak pre vás nepracovala, samozrejme. Keďže pre vás pracovala, bolo vhodné nechať ju, aby nás sprevádzala, kým nezistila, že naše plány boli zaútočiť na vás. Potom bola pohodlne „unesená“, aby mala čas vám všetko povedať.
  
  
  Siahol som do vrecka, našiel cigarety a zapálil si cigaretu.
  
  
  „Hneď ako som si to uvedomil,“ pokračoval som, „zmenil som naše plány. Lee Chin a ja sme sem prišli, aby sme ťa navštívili. Vedeli sme, že to nebude prekvapenie, ale nechceli sme, aby ste vedeli, že to vieme. Preto sme našu návštevu zamaskovali do podoby útoku a potom sme vám dovolili, aby ste nás zajali.“
  
  
  Teraz sa generálov pohľad uprel na moju tvár. Vzdal sa akéhokoľvek tvrdenia, že blafujeme.
  
  
  „Vidíte, keby sme práve vošli dnu a povedali, že sa s vami chceme porozprávať, lovec Candy by nebol schopný zaplatiť svoju malú návštevu iným spôsobom. keďže by bolo zbytočné, aby sa jeden človek sám pokúšal zaútočiť zvonku v kráteri, mal by byť vnútri. Vnútri, v úložisku vášho počítača. Kde je teraz ".
  
  
  "Patois!" - zrazu povedala Michelle. „Hovorí po portugalsky! Mohol ho zamestnať ako jedného z miestnych kamiónových robotníkov!“
  
  
  Generálovi stvrdli oči. Jeho ruka zablikala smerom k telefónu. Kým však stihol zdvihnúť telefón, zazvonil. Jeho ruka na chvíľu stuhla a potom schmatla telefón.
  
  
  "Kui?" - povedal krátko. Potom jeho kĺby na nástroji zbeleli a chvíľu ticho počúval.
  
  
  "Nič nerob," povedal nakoniec. "Prevezmem zodpovednosť."
  
  
  Zavesil a otočil sa ku mne.
  
  
  "Naši strážcovia hovoria, že vysoký, štíhly černoch zabil dvoch z nich, vzal im automatické zbrane a zabarikádoval sa v trezore počítača." Vyhráža sa, že vyhodí do vzduchu počítače, ak zaútočíme."
  
  
  "To je všeobecná myšlienka," povedal som.
  
  
  "To nie je možné," povedal generál a skúmal moju tvár, aby som zareagoval. „Áno, môžete sa prezliecť za robotníka, ale nemôžete tam prepašovať výbušniny. Všetci pracovníci sú prehľadaní."
  
  
  "Čo ak sú výbušniny vysokoúčinné granáty zamaskované ako korálkový náhrdelník?" Opýtal som sa.
  
  
  "Neverím ti," povedal generál kategoricky.
  
  
  "Urobíš to," povedal som a pozrel na hodinky, "presne za tri sekundy."
  
  
  "Odpočítavanie," povedal Lee Chin. "Tri... dva... jeden... nula!"
  
  
  K výbuchu došlo presne podľa plánu, presne ako sme sa dohodli so Sweetsom. Nebola to ani libra TNT alebo dokonca taká veľká ako štandardný granát, ale v rámci blokov cementového bloku, ktorý obsahoval celú silu výbuchu, to znelo giganticky. Hluk bol ohlušujúci. A aj takto ďaleko sme cítili rázové vlny. Najviac ma však šokovala generálova tvár.
  
  
  "Mon Dieu!" zalapal po dychu. "To je šialenstvo…"
  
  
  "Toto je len začiatok, generál," povedal som pokojne. "Ak Sweets od nás do dvoch minút nezapípa na svojom vysielači, vystrelí ďalší minigranát." Nie sú veľké, ale sú dosť veľké na to, aby vyhodili do vzduchu pár vašich počítačov.“
  
  
  "Nemôžeš!" - zvolala Michelle. Jej tvár bola biela. "Je zakázané! Nie vo vnútri sopky! Toto…"
  
  
  "To je šialenstvo!" povedal generál. „Akýkoľvek výbuch tu môže spôsobiť nárazové vlny, ktoré by oživili sopku! Mohlo by dôjsť k masívnej erupcii, ktorá by zničila celý ostrov! Aj keď sme naše sídlo vykopali do vulkanickej horniny, nepoužili sme výbušniny, ale špeciálne mäkké vrtáky.“
  
  
  "Jeden výstrel každé dve minúty, generál, pokiaľ..."
  
  
  "Kiežby?"
  
  
  „Pokiaľ vy a všetci vaši ľudia nezložíte zbrane, opustite sopku a vzdajte sa úradom Fort-de-France. Mohol by som dodať, že úrady boli špeciálne vybrané úradom Deuxieme, aby nesympatizovali s OAS."
  
  
  Generál skrútil pery do úškrnu.
  
  
  "Absurdné!" Povedal. „Prečo by sme sa mali vzdať? Aj keď tu zničíte všetky počítače, ako budete vedieť, že niektoré zbrane sme už nevybavili na lodiach pripravených na plavbu?"
  
  
  "Neviem," povedal som. "Preto špeciálna letka amerických lietadiel zo základne v Portoriku krúži okolo prístavov Lorraine a Marigot. Ak sa čo i len jeden z člnov v tomto prístave pokúsi posunúť do vody dostatočne hlboko na to, aby vystrelil z jedného z vašich zbraní, tieto lietadlá vyhodí ich do vzduchu." vo vode ".
  
  
  "Neverím!" - povedal generál. "Bol by to nepriateľský čin Spojených štátov voči Francúzsku."
  
  
  
  "Bude to akt osobne schválený francúzskym prezidentom ako mimoriadne opatrenie."
  
  
  Generál mlčal. Zahryzol si do pery a zahryzol si ju.
  
  
  "Skončil si, generál," povedal som. „Vy a SLA. Vzdať sa. Ak to neurobíte, každé dve minúty dôjde k jednej explózii, kým nebudú zničené všetky tieto počítače – a možno aj my všetci spolu s nimi. Toto je riziko, ktoré sme ochotní podstúpiť. ty?"
  
  
  "Pán Carter?"
  
  
  Otočil som sa. Fernand Duroch vyzeral znepokojene.
  
  
  "Pán Carter," povedal, "musíte pochopiť, že jeden z..."
  
  
  Generál bol rýchly, ale ja som bol rýchlejší. Jeho ruka nedosiahla puzdro na jeho boku, kým som sa naňho rozbehol. Moje ľavé rameno prudko narazilo do jeho hrude, čo ho poslalo dozadu na stoličku. Keď jeho hlava dopadla na podlahu, moja päsť sa dotkla jeho brady. Kútikom oka som videl, ako sa Michelle postavila a v ruke sa jej zrazu mihol nôž. Znovu som udrel generála do brady, cítil som, ako ochabol, a na stehne som nahmatal nábojnicu kalibru 0,45.
  
  
  "Prestaň!" skríkla Michelle. "Prestaň alebo mu podrežem hrdlo!"
  
  
  Kľakol som si na jedno koleno, v pravej ruke som držal pištoľ kalibru 0,45 a uvidel som túto milujúcu dcéru s čepeľou noža pritlačenú na krčnú žilu v hrdle jej otca. Lee Chin stál pár metrov od nich, opatrne sa hojdal a hľadal nejaký otvor.
  
  
  "Nechaj to!" - zavrčala Michelle. "Odhoď zbraň, alebo zabijem tvojho drahého doktora Smrť!"
  
  
  A potom svetlá zhasli.
  
  
  
  Kapitola štrnásta.
  
  
  Tma bola absolútna, absolútna. V priestore bez okien v stavebnom komplexe cementových blokov nemohol ani na poludnie preniknúť zvonku jediný lúč svetla. Okamžite sa môj sluch stal ostrejším, presnejším. Počul som Michellin takmer hrdelný dych, vystrašené dusivé zvuky jej otca a to, čo znelo ako napoly plesknutie a napoly kĺzanie, keď sa k nej Lee Chin priblížil. A zrazu Lee Chinov hlas:
  
  
  „Carterová! Prichádza k dverám!
  
  
  Otočil som sa okolo stola s pripravenou zbraňou a zamieril k dverám. Už som bol skoro tam, keď sa moja ruka dotkla môjho ramena.
  
  
  "Odsťahovať sa!" zasyčala Michelle, pár centimetrov od môjho ucha. "Nepribližuj sa, alebo..."
  
  
  Dvere sa bez varovania otvorili a lúč baterky vrazil do miestnosti.
  
  
  "Generál!" - zvolal ostrý mužský hlas. "Si v poriadku? Tu bol…"
  
  
  Stlačil som spúšť na štyridsiatke päťke. Ozval sa hlasný výstrel a baterka spadla na podlahu. Zdvihol som ho a nasmeroval lúč do chodby. Michelle už bola za dverami a bežala. Zdvihol som kaliber .45 a zamieril, keď sa z druhého konca chodby ozval ohlušujúci výstrel zo samopalov. Guľky zasiahli cementový blok blízko mojej tváre. Vrátil som sa do izby, odstrčil telo vojaka, ktorého som práve zabil, a zavrel a zamkol dvere.
  
  
  "Duroche!" - vyštekol som. "Ste tam?"
  
  
  „Je tu,“ ozval sa Lee Chinov hlas. „Je v poriadku. Vyrazil som jej nôž z ruky."
  
  
  Namieril som baterku na postavy Lee Chin a Durocher. Duroch sa triasol; jeho úzka tvár bola biela, no oči mal ostražité.
  
  
  "Môžete nám povedať, kde je úložisko počítača?" Opýtal som sa.
  
  
  "Samozrejme," povedal. „Ale všimli ste si, že vzduch sa tu už zhoršuje? Ventilačný systém je vypnutý. Niekto musel vypnúť hlavný vypínač. Ak čoskoro neopustíme komplex budov...“
  
  
  Mal pravdu. V izbe už bolo dusno. Začínalo byť dusno, dusno.
  
  
  "Ešte nie," povedal som. "Aká je cesta do skladu počítača?"
  
  
  "Odtiaľto je priamy priechod do laboratória a potom do skladovacích miestností," povedal Durocher a ukázal na dvere na druhom konci miestnosti. "Používa ho iba generál a jeho vedúci zamestnanci."
  
  
  Sklonil som sa, zobral som .45 od mŕtveho vojaka a podal som ju Lee Chinovi.
  
  
  "Poďme," povedal som.
  
  
  Opatrne som otvorila dvere, na ktoré ukázal Durosh. Chodba za ňou bola čierna ako miestnosť a vonkajšia chodba. Nasmeroval som lúč baterky po celej dĺžke. Bolo to opustené.
  
  
  "Carter!" - povedal Lee Chin. "Počúvaj!"
  
  
  Séria hlasných buchotov z inej chodby. Pokúsili sa vylomiť dvere do izby. V tom istom čase sa z priestoru skladu počítača ozval ďalší výbuch. Stále za tým stála Candy. Naznačil som Lee Chinovi a Durochovi, aby ma nasledovali, a s baterkami v jednej ruke a 45 v druhej sme klusali uličkou. Počul som výkriky, výstrely a útek z neďalekých hál a izieb.
  
  
  "Váš priateľ musí zastaviť výbuchy!" Počul som za sebou kričať Durocha. "Nebezpečenstvo sa zvyšuje s každým!"
  
  
  
  
  - zakričal za mnou Ard Durocher. "Nebezpečenstvo sa zvyšuje s každým!"
  
  
  Ďalší výbuch. Myslel som, že tentoraz cítim, ako sa budova chveje. Ale vzduch bol horší: hustý, stiesnený. Ťažšie sa dýchalo.
  
  
  "Koľko ešte?" - zakričal som na Durocha.
  
  
  "Tam! Na konci chodby!"
  
  
  Práve keď to povedal, otvorili sa dvere na konci chodby a vošla do nich vysoká postava. Mal automatickú pušku a rýchlo strieľal smerom, odkiaľ prišiel. Náboj .45 v mojej ruke sa automaticky zdvihol a potom spadol.
  
  
  "Sladkosti!" Kričal som.
  
  
  Hlava postavy sa krátko otočila naším smerom.
  
  
  "Hej, kamarát," počul som Sweetsa kričať, aj keď pokračoval v streľbe, "vitaj na párty!"
  
  
  Prebehli sme zvyšok chodby a zvalili sme sa vedľa Sweetsa. Prevrátil ťažký laboratórny stôl pred sebou a vystrelil na skupinu vojakov, ktorí sa schovávali za ďalším stolom na vzdialenom konci laboratória.
  
  
  "Počítače," povedal som zadýchaný a snažil som sa dýchať.
  
  
  "Do pekla som to rozbil a odišiel," povedal Sweets, zastavil sa, aby odstránil prázdnu svorku a vložil plnú. „Ten posledný výbuch, ktorý si počul, ich ukončil. Podarilo sa mi získať hlavný vypínač pomocou tohto praktického malého BAR, ktorý som si požičal od niekoho, kto ho už nepotreboval. v tom sklade a rozhodli sa rozdeliť."
  
  
  Duroch ma potiahol za rameno a ukázal na miestnosť na konci chodby, do ktorej sme prišli. Tmu preťali dva lúče bateriek. Dvere sa museli otvoriť.
  
  
  "Myslím," povedal som pochmúrne, "je čas, aby sme sa všetci rozišli."
  
  
  Sladkosti spôsobili ďalší výbuch v laboratóriu.
  
  
  "Máš nejaké nápady ako?" - spýtal sa takmer nenútene.
  
  
  Cez priechod prerezávajú lúče bateriek. Vytiahol som jeden Sweetsov mini granát z jeho náhrdelníka a hodil som ho rovno do chodby. Vletela do miestnosti a o chvíľu neskôr otriasol budovou ďalší výbuch, ktorý nás takmer zrazil z nôh. Už tam neboli žiadne lúče lampášov.
  
  
  "Mon Dieu!" zalapal po dychu Durocher. "Vulkán..."
  
  
  Ignoroval som ho a namieril baterku nahor.
  
  
  "Toto je baňa," povedal som. "Čo to je? Kam to vedie?
  
  
  "Vetracia šachta," povedal Duroch. „Toto vedie na strechu. Keby sme mohli...“
  
  
  "Pripravujeme sa," odsekla som. "Lee Chin?"
  
  
  "Je tu opäť čas akrobacie, čo?" Teraz ťažko dýchala, ako my ostatní.
  
  
  Bez slova som zaujal pozíciu pod otvorom ventilačnej šachty. O chvíľu sa mi Lee Chin postavil na plecia a odstránil rošt zo šachty. Podal som jej svoju baterku a videl som, ako svieti hore. O pár metrov ďalej Sweets pokračoval v streľbe do laboratória.
  
  
  "Je to dobrá úroveň sklonu," povedal Lee Chin. "Myslím, že to dokážeme."
  
  
  "Môžete zavrieť mreže, keď pôjdeme dovnútra?" Opýtal som sa.
  
  
  "Určite."
  
  
  "Tak do toho."
  
  
  Dal som jej ďalší tlak rukami a Li Chin zmizol v šachte.
  
  
  "Dobre, Duroch," povedal som zadýchaný, "teraz ty."
  
  
  Durocher s ťažkosťami vyliezol najprv na moje zopnuté ruky, potom na ramená. Ruka Lee China trčala zo šachty a Durosh, chrčiac od námahy, pomaly dokázal vliezť dovnútra.
  
  
  "Sladkosti," povedal som a lapal po vzduchu, "si pripravený?"
  
  
  "Prečo nie?" Povedal.
  
  
  Vystrelil posledný výstrel do laboratória, rýchlo sa vyvalil z dverí a ponáhľal sa ku mne, pričom keď prišiel, klikol na BAR. Pripravil som sa. Vyskočil mi na plecia ako veľká mačka a potom rýchlo vyliezol hore šachtou. Namieril som BAR na dvere laboratória a stlačil spúšť, keď vošli dvaja muži. Ich telá vyhodili späť do laboratória. Počul som jedného z nich kričať. Pozrel som sa hore a podal BAR do náručia Sweetsa, keď lúč baterky osvetľoval chodbu z miestnosti, v ktorej sme boli.
  
  
  "Ponáhľaj sa!" Trval na sladkostiach. "Poď, človeče!"
  
  
  Zohol som sa v kolenách, lapal som po vzduchu, hlava sa mi začala točiť a z celej sily som vyskočil. Cítil som, ako ma obe Sweetsove ruky chytili a ťahali, práve keď lúč baterky osvetlil moje nohy. Postavil som sa zo všetkých síl, každý sval v mojom tele kričal námahou. Ozval sa smrtiaci hukot požiaru BAR a ja som cítil, ako mi v nohaviciach rezol kov. Potom som sa ocitol v bani.
  
  
  "Gril," okamžite som vydýchol. "Daj mi to!"
  
  
  Niečie ruky položili mreže do mojich. Vložil som ho do rámu, pričom som jednu stranu nechal otvorenú a snažil som sa odopnúť opasok.
  
  
  Povedal som ostatným. "Začnite liezť!"
  
  
  "Čo tam máš?" spýtal sa Sweets, keď sa otočil.
  
  
  
  Vytiahol som Pierra z jeho úkrytu a zapol päťsekundovú poistku.
  
  
  "Len malý darček na rozlúčku pre našich priateľov dole," povedal som a hodil Pierra do chodby, hneď som položil mreže na miesto a pevne zatvoril okenice. Dúfajme, že sú tesné, pomyslel som si zachmúrene, keď som sa otočil a začal liezť hore šachtou za ostatnými.
  
  
  Keď Pierre odišiel, zdvihol som sa asi päť stôp. Výbuch nebol taký silný ako Sweetsove minigranáty, ale o chvíľu som počul výkriky, ktoré sa zmenili na dusivý kašeľ, škrípanie v hrdlach, strašné zvuky zomierajúceho muža za mužom, zabitého Pierreovým smrtiacim plynom.
  
  
  Uzávery na rošte museli byť tak tesné, ako som dúfal, pretože vzduch v šachte bol čím ďalej tým lepší, ako sme stúpali a nedostala sa do nej ani čiastočka plynov z Huga.
  
  
  O tri minúty neskôr sme všetci ležali na streche z cementového bloku a nasávali čerstvý, krásny a čistý nočný vzduch do pľúc.
  
  
  "Hej, pozri," povedal zrazu Lee Chin. Ukázala dole. „Východy. Nikto ich nepoužíva."
  
  
  Duroch prikývol.
  
  
  „Keď generál poslal varovanie, že tu zadržiavajú vášho priateľa, východy boli elektronicky zablokované, aby mu zabránili v úteku. Potom, čo vybuchla plynová bomba pána Cartera...“
  
  
  Pozreli sme sa na seba s pochmúrnym porozumením. Dvere, ktoré boli elektronicky zamknuté, aby zabránili Sweetsovi v úteku, zabránili silám OAS uniknúť Pierrovi. Keďže ventilátory nefungovali, Pierrov plyn sa teraz šíril po celom komplexe budovy so smrteľnou účinnosťou.
  
  
  Sídlo OAS sa zmenilo na kryptu, nočnú moru, ktorá je rovnako účinná a spoľahlivá ako plynové komory, ktoré nacisti používali vo svojich koncentračných táboroch.
  
  
  "Museli všetkých zavolať do budov, aby bojovali proti Sweetsovi," povedal Lee Chin. "Vonku v kráteri nikoho nevidím."
  
  
  Pozrel som sa dole, skenujúc vnútro krátera a jeho okraj. Nikto. Okrem vjazdu do garáže...
  
  
  Videl som ju v rovnakom momente ako Durocha.
  
  
  "Michelle!" zalapal po dychu. „Pozri! Tam! Pri vchode do garáže!
  
  
  Dve nákladné autá zastavili pred vchodom do garáže. Jeho dvere boli pevne zatvorené, ale mal som podozrenie, že Michelle nechce ísť do garáže. Rozprávala sa s dvoma ozbrojenými strážcami z jedného z nákladiakov, ktorí ho sprevádzali na ceste ku kráteru, a divoko, takmer hystericky gestikulovala.
  
  
  "Ako sa mohla dostať von?" požadoval cukrík.
  
  
  "Núdzový východ," povedal Duroch a uprene hľadel na svoju dcéru, jeho výraz bol rozpoltený medzi zjavnou radosťou, že je nažive, a vedomím, že zradila jeho aj svoju krajinu. „Tajný východ, ktorý pozná len generál a niekoľko vyšších zamestnancov. Musela to vedieť aj ona."
  
  
  "Nikdy neopustí ostrov," povedal som. "Aj keby to urobila, bez zbraní, ktoré ste vyvinuli, alebo plánov pre ne, bude SLA hotová."
  
  
  Duroch sa ku mne otočil a chytil ma za rameno.
  
  
  "Vy tomu nerozumiete, pán Carter," povedal vzrušene. „To som ti chcel povedať, keď sa ma generál pokúsil zastreliť. Nie všetky počítače boli zničené."
  
  
  "Ktorý?" - odsekol som. "Na čo myslíš?"
  
  
  „Jedno zo zariadení je už vybavené počítačom a je pripravené na spustenie. Bola to núdzová situácia. A teraz je na malej lodi v prístave Saint-Pierre. Nie v Lorraine alebo Marigote, kde sú vaše lietadlá v strehu. . Ale v Saint-Pierre."
  
  
  Keď povedal posledné slová, ako na povel, Michel a dvaja ozbrojení strážcovia vyliezli do kabíny nákladného auta. Otočil sa a potom sa začal otáčať, aby vyšiel z krátera. Potichu som schmatol TYČ od Sweetsa, namieril som ho na kabínu nákladného auta a stlačil spúšť.
  
  
  Nič.
  
  
  Vytiahol som prázdnu sponu a pozrel som sa na Sweetsa. Smutne pokrútil hlavou.
  
  
  „Už nie, človeče. To je všetko".
  
  
  Odhodil som BAR a postavil som sa, keď kamión s Michelle zrýchlil z krátera a zmizol za okrajom. Ústa som mala stiahnuté.
  
  
  „Sladkosti,“ povedal som, „dúfam, že Deň žien prejde tak rýchlo, ako hovoríš. Pretože ak sa nám nepodarí predbehnúť Michelle v ústí prístavu St. Pierre, Curacao bude mať o jednu rafinériu menej. . "
  
  
  "Poďme to skúsiť," povedal Sweets.
  
  
  Potom sme sa vyškriabali cez strechu smerom ku garáži a zvyšnému nákladnému autu pred ňou, dvaja omráčení strážcovia vzhliadli práve včas, aby sa ich hruď zmenila na krvavé krátery streľbou z ich pravej ruky.
  
  
  
  Kapitola pätnásta
  
  
  Deň dámy obišiel ústie prístavu St. Pierre so sladkosťami na čele rýchlosťou, pri ktorej som rozmýšľal, či je to jachta alebo hydroplán. Lee Chin, ktorý stál vedľa mňa na prove, keď som zápasil s potápačským vybavením, krúžil po prístave s párom Sweetsových silných ďalekohľadov.
  
  
  
  
  
  "Pozri!" - Povedala zrazu a ukázala.
  
  
  Vzal som ďalekohľad a pozrel sa cez ne. V prístave sa pohybovala len jedna loď. Malá plachetnica, nie väčšia ako pätnásť stôp a zjavne bez motora, sa pomaly pohybovala v miernom vánku smerom ku vchodu do prístavu.
  
  
  "Nikdy neuspejú," povedal Lee Chin. "O chvíľu ich dobehneme."
  
  
  "Toto je príliš jednoduché," zamrmlal som a nespúšťal oči z lode. „Musí pochopiť, že ich dobehneme. Musí mať iný nápad."
  
  
  Boli sme vtedy dosť blízko, aby som rozpoznal postavy pohybujúce sa po palube člna. Jednou z postáv bola Michelle. Mala na sebe potápačskú výstroj a videl som, ako zúrivo gestikuluje na dvoch strážcov. Cez palubu niesli dlhú tenkú trubicu.
  
  
  "Čo sa deje?" - zvedavo sa spýtal Lee Chin.
  
  
  Otočil som sa k napätej, utrápenej postave Fernanda Durocha.
  
  
  "Aké ťažké sú tvoje podvodné zbrane?"
  
  
  "Asi päťdesiat libier," povedal. „Ale čo na tom záleží? Nemôžu to odtiaľto spustiť. Jednoducho padne na dno a zostane tam. Museli by sa dostať z prístavu, aby ho spustili aspoň sto stôp hlboko, kým sa samočinne aktivuje a začne sa poháňať. "
  
  
  "A dostihneme ich dlho predtým, ako dosiahnu vjazd do prístavu," povedal Lee Chin.
  
  
  "Michelle to chápe," povedal som. "Preto je v potápačskom výstroji." Pokúsi sa spustiť zbraň do hĺbky sto stôp."
  
  
  Lee Chinovi klesla čeľusť.
  
  
  "Nie je to také nemožné, ako sa zdá," povedal som a upravil si dve zostávajúce vzduchové nádrže na chrbte. „Pod vodou je dobrá, pamätáš? A päťdesiat libier pod vodou nie je to isté ako päťdesiat libier bez vody. Myslel som, že by mohla skúsiť niečo také."
  
  
  Nastavil som si nôž na opasku, zobral Sweetsovu pištoľ a otočil som sa, aby som mu dal pokyny. Ale videl, čo sa deje a predbehol ma. Vypol motory Lady Day a preletel jej lukom vo vzdialenosti nie väčšej ako päťdesiat stôp.
  
  
  Preliezol som cez bok presne tak, ako to urobila Michelle, s torpédom Durocher v rukách.
  
  
  Voda bola čierna a kalná. Na chvíľu som nič nevidel. Potom som neustále pracoval s plutvami a prerezával sa cez vodu a všimol som si plytký kýl plachetnice. Otočil som sa a hľadal Michelle v nádeji, že z jej masky uvidím náznaky bublín. Nikde.
  
  
  Potom, pätnásť stôp podo mnou a kúsok vpredu, na dne, som uvidel Durocherovo torpédo. Sám. Michelle nikde nenájdete.
  
  
  Zúfalo som sa krútil a otáčal, zrazu som si uvedomil, čo bude nasledovať. A prišlo to – dlhý, smrtiaci oštep prerezal vodu niekoľko centimetrov od mojej tváre. Za sebou som zazrel Michelle kĺzajúcu sa za vrakom starodávnej plachetnice.
  
  
  Chcela sa ma zbaviť skôr, ako vyplávala s torpédom do väčšej hĺbky. Pokiaľ sa jej najskôr nezbavím.
  
  
  Nemal som na výber. Nasledoval som ju.
  
  
  Pištoľ pripravená, pomaly som obišiel vrak. Z hnilých strán nebezpečne trčali zubaté drevené rahná. Cez cestu mi preletel kŕdeľ rýb. Zastavil som sa, držal som sa zlomeného sťažňa, potom som vyliezol niekoľko stôp a pozrel sa dole.
  
  
  Tentoraz prišla zospodu, nôž v jej ruke mi prudko rozrezal brucho a potom, keď som skĺzol nabok, aj moju tvár. Prerezal som zhnitý kryt šachty nožom, narovnal som zbraň a vystrelil som jedným pohybom. Šíp vyletel dopredu a prerezal Michellinu kožu na ramene. Cez jej masku som videl bolestivé skrútenie jej úst. Videl som aj tenký pramienok krvi z jej ramena, ktorý farbil vodu.
  
  
  Teraz to muselo byť rýchlo hotové. Žraloky na nás môžu zaútočiť každú chvíľu, cítia krv a sú hladné.
  
  
  Vytiahol som nôž z puzdra a pomaly plával dopredu. Michelle prepichla nožom ráhno potopenej lode a vrhla sa na mňa. Jej nôž sa mi zlomyseľne zarezal do hlavy. Snažila sa mi prerezať kyslíkovú hadičku. Plával som dole, potom som sa zrazu otočil a prevrátil som sa. Zrazu som bol na nej a moja ľavá ruka chytila jej ruku s nožom železným úchopom. Snažila sa oslobodiť a niekoľko okamihov sme sa kolísali tam a späť, hore a dole, v smrteľnom podvodnom balete. Boli sme maska za maskou, naše tváre boli od seba len pol metra. Videl som, ako sa jej skrútia ústa námahou a napätím.
  
  
  A keď ju môj nôž prepichol hore, cez jej brucho a do hrude, videl som tvár, ktorú som tak často bozkával, skrútenú v agónii.
  
  
  
  
  A telo, s ktorým som sa toľkokrát miloval, sa kŕčovito zvíja, chveje sa a potom zrazu od nástupu smrti ochabne.
  
  
  Zavrel som nôž, chytil som jej telo pod ruky a začal som pomaly plávať nahor. Keď som sa vynoril z vody, Lady Day bola len pár metrov odtiaľto a videl som, ako Lee Chin spúšťa povrazový rebrík, gestikuluje a šialene kričí.
  
  
  Potom som ju počul kričať: „Žraloky, Carterová! Žraloky!
  
  
  Nemal som na výber. Pustil som Michellino telo, strhol som si z chrbta popruhy kyslíkovej nádrže a ako olympijská hviezda som plával smerom k „Lady Day“. Chytil som povrazový rebrík a vytiahol som sa z vody niekoľko sekúnd predtým, ako mi rad zubov ostrých ako žiletka odtrhol polovicu jednej z plutvy.
  
  
  Potom som bol na palube a uvidel som dvoch strážcov z plachetnice, ktorí sedeli vedľa Sweetsa so zviazanými rukami a nohami s pochmúrnymi tvárami porážky. A vidieť Fernanda Durocha, ktorý sa s očami vyvalenými hrôzou pozerá cez zábradlie na kypiaci červený ruch, v ktorom žraloky trhali Michellino telo.
  
  
  Unavene som si vyzliekol plutvy a podišiel k nemu.
  
  
  "Viem, že to nie je príliš pohodlné," povedal som, "ale bola mŕtva skôr, ako ju zasiahli žraloky."
  
  
  Duroch sa pomaly odvrátil. Jeho ramená klesli ešte viac. Pokrútil hlavou.
  
  
  „Možno,“ povedal váhavo, „takto je to lepšie. Bola by vyhlásená za zradcu – súdená – poslaná do väzenia...“
  
  
  Mlčky som prikývol.
  
  
  „Carterová,“ povedal Lee Chin potichu, „mali by úrady vedieť o Michelle? Chcem povedať, koho to teraz zaujíma?"
  
  
  Myslel som na to.
  
  
  „Dobre, Duroch,“ povedal som nakoniec, „toto je jediná vec, ktorú pre teba môžem urobiť. Pokiaľ svet vie, vaša dcéra zomrela ako hrdinka bojujúca za svoju slobodu a svoju krajinu proti SLA. . "
  
  
  Duroch zdvihol zrak. Vďačnosť na jeho tvári bola takmer bolestivá.
  
  
  "Ďakujem," zašepkal. "Ďakujem."
  
  
  Pomaly, unavene, ale s určitou unavenou dôstojnosťou sa vzdialil a zastavil sa na korme.
  
  
  "Ahoj Carterová," povedal Sweets spoza volantu, "práve som pre teba dostal malý odkaz do rádia." Od mačky menom Gonzalez. Hovorí, že starý pán Hawk prilieta z Washingtonu, aby vás vypočul. priletela francúzska vláda s armádnym plukom, aby sa zmocnila týchto lodí v prístavoch Lorraine a Marigot a zbavila sa prívržencov OAS v správe Martiniku.“
  
  
  "Áno," povedal Lee Chin. "Dokonca povedal niečo o ďakovnom liste od francúzskej vlády za zlomenie chrbta SLA a ich plánu na prevzatie."
  
  
  Sweets sa uškrnul a ukázal na dvoch zviazaných strážcov.
  
  
  „Títo ľudia zo SLA nemajú veľa vôle bojovať. Vzdali sa nám hneď, ako Michelle vyskočila z člna.
  
  
  "Čo sa stalo s torpédom?" - spýtal sa Lee Chin.
  
  
  "Je tam, asi dvadsať metrov odtiaľto," povedal som. „Neskôr, keď žraloky opustia oblasť, môžeme to vyzdvihnúť. Medzitým tu zostaneme, aby sme sa uistili, že to nikto iný neurobí.“
  
  
  "Pozri, človeče," povedal Sweets, "bolo to v pohode, ale už som skoro bez fušky. Ak vám to nevadí, utekám do mesta. "
  
  
  "Vezmi si plachetnicu," povedal som. "A keď už ste pri tom, odovzdajte týchto dvoch pankáčov SLA úradom."
  
  
  "Pán Carter?" - povedal Fernand Dureau.
  
  
  Otočil som sa.
  
  
  "Ďakujem, že si ma zachránil a za..."
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "Ale teraz sa musím vrátiť k svojim ľuďom." Bureau Deuxieme bude chcieť so mnou hovoriť."
  
  
  "Poďme so Sweetsom," povedal som. "Zabezpečí, aby ste sa dostali k tým správnym ľuďom."
  
  
  Prikývol a potom natiahol ruku. Potriasol som ním a on sa otočil a kráčal smerom k miestu, kde Sweets ťahal plachetnicu neďaleko.
  
  
  "Uvidíme sa neskôr, kamarát," zakričal Sweets po tom, čo dvaja muži SLA, Durosh a on, naskočili na palubu. "Možno chvíľku počkám a privediem so sebou starého pána Hawka."
  
  
  "Urob to," navrhol Lee Chin. "Neponáhľaj sa. Carter a ja máme toho veľa."
  
  
  "Čo presne si mal na mysli?" - spýtal som sa, keď sa plachetnica odtiahla.
  
  
  Lee Chin prišiel ku mne bližšie. Oveľa bližšie.
  
  
  „Vidíš, Carterová,“ povedala, „existuje staré čínske príslovie: ‚Je čas pracovať a čas hrať sa.'
  
  
  "Áno?"
  
  
  "Áno". Teraz bola tak blízko, že jej malé, pevné prsia boli pritlačené k mojej hrudi. "Teraz je čas hrať."
  
  
  "Áno?" Povedal som. To bolo všetko, čo som mohol povedať.
  
  
  "Chcem povedať, že neveríš všetkým tým svinstvám o francúzskych ženách, že sú najlepšie milenky, však?"
  
  
  "Je niečo lepšie?"
  
  
  "Uh-huh. Oveľa lepšie. Chceš to vedieť."
  
  
  
  
  Povedal som. "Prečo nie?"
  
  
  Som zistil. Mala pravdu. Teda, mala pravdu!
  
  
  Koniec.
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Šesť krvavých dní leta
  
  
  
  
  Anotácie
  
  
  
  PÚŠTNA SMRTNÁ PASCA.
  
  
  Americký veľvyslanec bol zabitý. Prezident Mendanike zomrel pri „náhodnej“ havárii lietadla. Jeho krásna vdova je zajatá. Bezohľadný a zradný muž menom Abu Osman plánuje zvrhnutie novej vlády. A plukovník Mohamed Douza, šéf tajnej polície, so svojimi vražednými plánmi...
  
  
  AX by mohla dovoliť malej severoafrickej republike spáliť sa vo vlastnom krviprelievaní, nebyť Kokai, ukradnutej strely, ktorá je najsmrteľnejšou zbraňou v jadrovom arzenáli NATO. Úloha Killmastera: vstúpte do tohto púštneho pekla sám, nájdite raketu a zničte ju.
  
  
  Nemal veľa času. Mal presne ŠESŤ KRVAVÝCH DNÍ LETA!
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  
  Kapitola 1
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 2
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 3
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 4
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 5
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 7
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 8
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 9
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 10
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 11
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 12
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 13
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 14
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 15
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 16
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 17
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 18
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 19
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 20
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 21
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Killmaster
  
  
  Šesť krvavých dní leta
  
  
  
  
  
  Venované členom tajnej služby Spojených štátov amerických
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 1
  
  
  
  
  
  
  
  
  Nastúpil som do člna a započúval sa do ticha. Voda sa na slnku zlatisto leskla. Prižmúril som oči na jeho jas a pozeral na ihličnaté stromy zhromaždené v konklávach podobných trpaslíkom pozdĺž brehu jazera. Na hrebene sa týčili smreky a brezy. V mojom zornom poli sa však nepohlo nič väčšie ako komár. Bolo to neprirodzené; kombinácia takýchto faktorov. Mohol som počkať alebo konať. nerád čakám. To, čo som hľadal, tiež nemusí byť to, čo som očakával. Moja pravá ruka sa hladko vrátila, ľavá ruka sa uvoľnila a uvoľnila a potom dopredu, priamo dopredu a opatrne so zápästím.
  
  
  Zavládlo ticho. Moja ľavá ruka začala svoju jemnú úlohu. Cítil som pot na krku a na čele. Počasie nebolo vhodné. Muselo to byť ostré a chladné, pričom vodu rozvíril vietor. Namiesto toho som videl malú vlnu a zachytil som pod ňou zmenu farby.
  
  
  Môj súper urobil svoj ťah. Smrteľne rýchly a presne na cieľ, zasiahol... a utiekol. Vážil tri kilá, ak bol unca, škvrnitý arktickým uhlím a plný energie. Postavil som sa do boja. Prenasledoval som ho dva dni. Vedel som, že kým iné pstruhy sa kvôli nebývalým horúčavám ponárajú hlboko do vody, táto osamelá ryba si rada išla vlastnou cestou a kŕmila sa na plytčine medzi rákosím. Videl som ho. Sledoval som ho a na jeho nezávislosti sa mi niečo páčilo. Možno mi pripomenul mňa, Nicka Cartera, ktorý si užíval veľmi potrebný útek na jazere v púšti v Quebecu.
  
  
  Vedel som, že to bude bojovník, ale bol veľký; bol plný klamstva. "Možno sa viac podobá na Hawka ako na Cartera," pomyslel som si, keď skočil pod loď a pokúsil sa pretrhnúť šnúru. "Nemám také šťastie, kamarát," povedal som. Na chvíľu sa zdalo, že len my dvaja súťažíme v prázdnom svete. To však nemohlo trvať dlho, rovnako ako nemohlo trvať ticho.
  
  
  Bzukot komára, ale potom hlasnejší, sťažnosť sa vystupňuje do známych nezmyslov. Škvrna na oblohe mierila priamo ku mne a ja som nepotreboval magický odraz vo vode, aby mi povedal, že to znamená zbohom R&R a ďalších päť dní rybolovu na jazere Closs. Život tajného agenta nie je nikdy viac prerušený, ako keď sa zotavuje z nebezpečenstiev svojho povolania.
  
  
  Ale nie teraz, sakra! Tvrdil som, že nie všetky rybárske príbehy sú dlhé a brucho žraloka široké. Mal som na rade veľrybu a všetko ostatné mohlo počkať. To sa však nestalo.
  
  
  Veľký RCAF AB 206A sa rútil smerom ku mne a náraz jeho ventilátorov nielenže rozvíril vodu, ale takmer ma zrazil z nôh. Nebavilo ma to. Zamával som krvavému tvorovi nabok a ten sa odkotúľal nabok ako prerastená vážka.
  
  
  Môj súper bol ponorený do zmätku. Teraz vyskočil na hladinu a rozbil vodu, triasol sa ako teriér, ktorý sa snažil hodiť háčik. Dúfal som, že táto podívaná zapôsobí na tých, ktorí sedia vo vrtuľníku. Muselo to byť preto, že nehybne sedeli vo vzduchu a hlasno hrkotali, keď som sa hral s kamarátom na linke. Poltucetkrát skočil na vodu
  
  
  ešte skôr, ako som sa dostal blízko k lodi. Potom tu bola ťažká úloha držať šnúru napnutú pravou rukou a zároveň ťahať sieť pod ňou ľavou. Pri rybolove, ak chcete ryby, nikdy sa neponáhľajte. Zostávate pokojní a pokojní, koordinovaní; V niektorých veciach som dobrý.
  
  
  Možno to nebolo dlhšie ako stopa, ale vyzeralo to tak. A jeho farba je sýta hnedá, plná červeno-hnedých tónov, s krásnym škvrnitým bruškom. Bol vyčerpaný, no nevzdal sa. Aj keď som ho podopieral pred svojím vzdušným publikom, snažil sa oslobodiť. Bol príliš voľný a plný ducha, aby sa vzdal, a okrem toho som vedel, že odchádzam. Pobozkal som ho na slizkú hlavu a hodil som ho späť do vody. . Chvostom pleskol do vody nie z vďačnosti, ale na protest, a potom odišiel.
  
  
  Doplával som k brehu, priviazal som čln k prístavu a pozbieral som si výstroj z kajuty. Potom som vyšiel na koniec prístaviska a helikoptéra spustil lanový rebrík a ja som vyliezol hore, dýchajúc balzam a borovicu, rozlúčiac sa s pokojom a relaxom.
  
  
  Kedykoľvek dostanem ja alebo akýkoľvek iný agent AX čas na R&R, vieme, že je požičaný, rovnako ako všetky ostatné časy. V mojom prípade som tiež vedel, že ak by bolo potrebné ma kontaktovať, na prenos správy sa použije RCAF, takže nebolo prekvapením, že helikoptéra preletela ponad koruny stromov. Čo ma naozaj prekvapilo bolo, že Hawk na mňa čakal vnútri.
  
  
  David Hawk je môj šéf, riaditeľ a prevádzkový riaditeľ AX, najmenšej agentúry v americkej vláde a najsmrteľnejšej agentúry. Našou činnosťou je globálna špionáž. Keď príde na ťažké veci, pokračujeme tam, kde CIA a zvyšok spravodajských služieb skončili. O našej existencii vie okrem prezidenta menej ako desať úradníkov z celej byrokracie. Takto by mala byť inteligencia. AX je ako axióm Bena Franklina: traja ľudia dokážu udržať tajomstvo, ak sú dvaja z nich mŕtvi. Sme jediní, ktorí zostali nažive, a Hawk má na starosti. Na prvý pohľad by ste si mohli myslieť, že ide o staršieho a nie príliš úspešného predajcu ojazdených áut. Dobré krytie pre muža, ktorého považujem za najšikovnejšieho operátora v najsmrteľnejšej hre zo všetkých.
  
  
  Keď som strčil hlavu cez prielez a jeden z posádky natiahol ruku s taškou, videl som Hawka, ako sa skláňa nad svojimi rukami v dlaniach a snaží sa zapáliť svoju vždy prítomnú cigaru. Keď som vstal, vošiel a poklop sa zatvoril, on sedel s hlavou odhodenou dozadu a spokojne nasával dym a síru zo zapáchajúcej značky cigary, ktorú si vážil.
  
  
  „Pekný úlovok,“ povedal a ironicky sa na mňa pozrel. "Posaď sa a pripútaj sa, aby sme sa mohli dostať z tohto púštneho raja."
  
  
  "Keby som vedel, že prídete, chytil by som dvoch, pane," povedal som a sadol si vedľa neho.
  
  
  Jeho pokrčený oblek mu sedel ako odhodené vrece a nebolo pochýb o tom, že úhľadne oblečený člen posádky nechápal, prečo je tu také VIP zaobchádzanie s neporiadnym starým kotercom a rybárom s pekným pstruhom.
  
  
  "Synu," Hawkeov piskot bolo počuť cez silné odfrkanie helikoptéry, "pozri, či môžeš pomôcť pilotovi."
  
  
  Veliteľ, desiatnik, zaváhal len chvíľu. Potom sa krátkym prikývnutím presunul ku kabíne. Jemnosť na Hawkovej tvári zmizla s ním. Tenká tvár teraz nadobudla vzhľad, ktorý ma často nútil myslieť si, že niekto z rodokmeňa Hawka bol vojnovým náčelníkom Siouxov alebo Cheyenov. Výraz bol výrazom zadržiavanej sily, plný vhľadu a vnímania, pripravený konať.
  
  
  „Prepáčte za vyrušenie. Máme výstrahu DEFCON." Hawke použil formálny jazyk, ako keby Škót míňal peniaze.
  
  
  "Globálne, pane?" V zadnej časti hlavy som pocítil jemné mravčenie.
  
  
  "Nie. Horšie." Keď hovoril, ataškin kufor mu ležal na kolenách. "To vám dá pozadie." Podal mi informačnú zložku AXE s červeným pruhom na obale len pre oči prezidenta. Toto bola druhá kópia. Bolo tam krátke zhrnutie. Znelo to ako rozšírený scenár rozhovoru, ktorý sme s Hawkom viedli nie viac ako pred týždňom. To neznamenalo, že centrála Dupont Circle spoločnosti AX v hlavnom meste krajiny bola odpočúvaná. Za ošúchanou obálkou Amalgamated Press and Wire Services nerobíme žiadne chyby. Tiež to neznamenalo, že sme boli jasnovidci, aj keď sú chvíle, keď som si istý, že Hawk má dar. Znamenalo to jednoducho, že z existujúcich podmienok možno bez použitia počítača odvodiť, že sa vyskytnú určité výsledky. V tomto prípade bol výsledok oneskorený – jadrová krádež. Bola to tiež jadrová krádež novej prísne tajnej taktickej zbrane, čo znamenalo, že zo strany prezidenta budú prijaté niektoré delikátne diplomatické rozhodnutia.
  
  
  Cockeye patrí do triedy SRAM – útočná strela krátkeho doletu. Ide o typ rakety, ktorú sme dodali Izraelčanom počas Jomkipurskej vojny. Tu sa podobnosti končia. Kohútik je jadrová bomba
  
  
  a na rozdiel od akejkoľvek inej taktickej jadrovej zbrane krátkeho dosahu je účinná na deväťdesiat percent. V preklade to znamená, že kým iné jadrové zbrane rovnakej veľkosti a typu – či už v arzenáloch Varšavskej zmluvy, pekinských bunkroch alebo našich vlastných – môžu zničiť mestský blok, Cockeye dokáže zničiť mesto. Extrémne pohyblivý valcový objekt, presne šestnásť stôp dlhý, vážiaci menej ako pol tony a s dosahom 150 míľ, je Cockeye mocným prínosom vo vašej obrannej palube. A vymazal niektoré znepokojujúce črty z tvárí našich plánov a politikov v SHAPE a v Pentagone.
  
  
  Pri čítaní podrobností o strate kohútika bol zrejmý jeden faktor; vyšetrenie tých, ktorí operáciu vykonali. Bola to uhladená, elegantná práca a ukazovala presnú znalosť polohy bunkrov v Katzweileru severne od Kaiserslauten na Rhineland Platz, kde bola uskladnená letka rakiet.
  
  
  Bola hustá hmla, ktorá bola v tomto ročnom období alebo o 03:00 bežná. V 50člennej bezpečnostnej časti neboli žiadni preživší a podrobnosti o načasovaní a pohybe zhromaždil CID až potom. Prišli v nákladnom aute, ktoré bolo neskôr objavené v prestrojení za americkú armádu šesť krát osem. Predpokladalo sa, že ak by nemali oblečené GI oblečenie, narazili by aspoň na nejaký odpor. Nože boli použité na troch vojakov v službe pri bráne a na stráže bunkra. Súdiac podľa tiel tých druhých si mysleli, že ich vrahmi sú ich záchrancovia. Dvaja dôstojníci a ostatní zomreli v posteliach na otravu plynom.
  
  
  Ukradnutá bola len jedna raketa s jadrovou hlavicou. Okamžité podozrenie sa zameria na KGB alebo SEPO Chicom pomocou tímu kaukazských maoistov.
  
  
  Nie však dlho. V tom istom čase, ako bol kohútik zaistený, sa o niekoľko kilometrov južne v sklade v Otterbachu odohrávala ďalšia krádež. Nebola to tá istá skupina, ktorá ukradla kohútika, ale boli použité rovnaké metódy. V tomto prípade bol zachyteným objektom náš najnovší model RPV - diaľkovo riadené vozidlo - čierna skrinka a všetko.
  
  
  RPV nie je oveľa dlhšie ako Cockeye. Má krátke, zavalité krídla a môže lietať rýchlosťou 2 Mach. Jeho hlavným účelom je fotografický prieskum. Spárujte Cockeye s dronom a máte jadrovú strelu s doletom 4200 míľ a schopnosťou zabiť milión ľudí.
  
  
  "Jadrové vydieranie, sme tu," povedal som.
  
  
  Hawk sa zachichotal a ja som siahol po jednej z mojich na mieru vyrobených cigariet, aby som sa pokúsil utlmiť vôňu jeho cigary.
  
  
  Bol tam jeden odsek venovaný tomu, čo by sa dalo nazvať horkou pilulkou:
  
  
  Kvôli poveternostným a časovým podmienkam a pretože bol zlikvidovaný všetok zainteresovaný personál, bola krádež v Katzweille odhalená až o 05:40 a v Otterbachu až o 5:55. Hoci USECOM v Heidelbergu a SHAPE v Casto boli okamžite informované o útoku v Otterbachu, veliteľstvo USA a NATO nebolo z dôvodov, ktoré sú v súčasnosti predmetom vyšetrovania, informované o Cockeyeovom zmiznutí až do 07:30.
  
  
  
  
  "Prečo tento neporiadok?" - Povedal som a pozrel sa hore.
  
  
  „Nejaký veliteľ brigády nespokojný so svojou hodnosťou, ktorý si myslel, že všetko vyrieši sám, pretože našiel nákladné auto. Mohlo by to zmeniť."
  
  
  Nasledujúce hodnotenie vysvetľuje prečo. AX, rovnako ako všetky spojenecké spravodajské agentúry, vynaložila maximálne úsilie na vypátranie vrahov a získanie ukradnutých vecí. V okruhu 1500 kilometrov od Kaiserlautenu nebolo jediné nákladné auto, vlak, autobus či lietadlo, ktoré by nebolo zastavené a prehľadané. Všetka pozemná doprava prechádzajúca cez hranice západnej Európy a železnej opony podliehala dvojitým kontrolám. Letecký dohľad pomocou špeciálnych detekčných zariadení pokryl zemeguľu. Každý agent na zemi od Kirkenes po Chartúm mal jednu misiu - nájsť kohúta. Keby bol bzučiak zapnutý na zvýšenie úsilia počas otvárania a nie takmer o dve hodiny neskôr, možno by som ešte chytil ryby.
  
  
  AX urobila pracovný predpoklad na základe štyroch kritérií: 1. Žiadna veľká protichodná sila túto operáciu nevykonala. Mali svoje vlastné RPV a ukradnúť jedno ako sabotáž by bolo príliš riskantné. 2. Krádež RPV bola teda pre prevádzku rovnako dôležitá ako krádež Cockeye. 3. Po krádeži bol dôležitý čas. Tí, ktorí vykonali dvojitú operáciu, nemohli vedieť, koľko majú času. To znamenalo okamžitú potrebu úkrytu alebo odvozu z oblasti.
  
  
  Ak v areáli zostanú, majitelia budú pod neustálym tlakom zverejňovania a ich akcieschopnosť bude výrazne obmedzená. 4. Cockeye a RPV boli s najväčšou pravdepodobnosťou prepravené z určeného bodu v rámci oblasti do zamýšľaného bodu mimo oblasti.
  
  
  Skúmanie pohybu všetkej leteckej dopravy v oblasti bezprostredne po krádežiach poskytuje jedinú stopu. Nákladné lietadlo s vrtuľovým pohonom DC-7 patriace Severoafrickej ľudovej republike odštartovalo z mesta Rentstuhl Flügzeugtrager pri Kaiserlautene o 05:00 toho istého dňa.
  
  
  Lietadlo prišlo o týždeň skôr na opravu motorov; Rentstuhl sa špecializuje na opravu neprúdových lietadiel.
  
  
  V hmle DC-7 vzlietol s minimálnymi kontrolami. Jeho zoznam, ktorý colníci skontrolovali večer predtým, ukázal, že má pri sebe náhradné diely motora. Lietadlo zaparkované na vzdialenom konci rampy bolo v izolovanej polohe a v hmle nebolo počas kritického obdobia viditeľné z veže ani z administratívnej budovy.
  
  
  Trojčlenná posádka, ktorá vyzerala ako vojenskí piloti NAPR, dorazila na operáciu o 04:00. Podali letový plán na letisko Heraklion v Aténach. O 07:20 bolo Civitavecchia Air Traffic Control informované, že letový plán bol zmenený na Lamana direct, hlavné mesto NAGR.
  
  
  Možný záver: Cockeye a UAV boli na palube DC-7.
  
  
  "Toto je celkom nenápadné, pane," povedal som a zatvoril zložku.
  
  
  „Bolo to včera. Odvtedy je to tučnejšie a viem, čo si myslíš – že Ben d'Oko Mendanike zo Severoafrickej ľudovej republiky by sa nikdy do ničoho takého nezaplietol.“
  
  
  To som si myslel.
  
  
  "No, už do toho nie je zapojený." On je mŕtvy". Hawk potriasol úlomkom cigary a zažmurkal na slnko zapadajúce do prístavu." Tiež Carl Petersen, náš veľvyslanec v NAPR. Obaja sú zabití po stretnutí na tajnom stretnutí. Petersena zasiahlo nákladné auto a Mendanickeho pri havárii lietadla v Budane asi o tri hodiny neskôr, všetko v rovnakom čase, ako zasiahli Cockerels.
  
  
  "Mohla to byť náhoda."
  
  
  "Možno, ale máš nejaké lepšie nápady?" - povedal nevrlo.
  
  
  "Nie, pane, ale okrem toho, že Mendanike nie je schopný naplánovať krádež jadrových materiálov, nemá vo svojej krysej svorke nikoho, kto by mohol vykradnúť prasiatko. A ako obaja vieme, situácia v NAGR je dávno zrelé na prevrat plukovníkov.“
  
  
  Uprene sa na mňa pozrel. „Nemyslím si, že ťa znova nechám ísť na ryby. Jeden!" Zdvihol palec. "Jadrová bomba a UAV sa presunuli z bodu A. Dva!" Jeho ukazovák sa zdvihol. "Kým nepríde niečo lepšie, toto DC-7 je jediné prekliate vedenie, ktoré máme." Tri!" Zvyšné prsty sa zdvihli - a všimol som si, že mal dlhé záchranné lano - "Nick Carter ide do bodu B, aby zistil, či môže nájsť to, čo bolo odobraté z bodu A. Chápeš?"
  
  
  "Viac alebo menej." Usmial som sa naňho, kyslý pohľad ustúpil tomu, čo by sa dalo nazvať jeho dobromyseľným zamračením.
  
  
  „Je to výzva, synu,“ povedal potichu. „Viem, že je to jemné, ale nie je čas. Nie je jasné, čo títo bastardi znamenajú. ukoristili zbrane, o ktorých nič nevedia a ktoré mohli byť namierené na jedno z ich miest."
  
  
  Hawk nepatrí medzi tých, ktorí si s ničím nerobia starosti. Ani jeden z nás. Inak by nesedel na svojom mieste a ja by som nesedel vedľa neho. Ale v slabnúcom popoludňajšom svetle sa vrásky na jeho tvári zdali hlbšie a za nehybnosťou jeho bledomodrých očí sa skrýval záblesk znepokojenia. Mali sme problém.
  
  
  Pre mňa je to názov hry, z ktorej som bol obvinený. Zbavte sa všetkých zbytočností, ak a ale, zbavte sa oficiálneho žargónu a ide len o to, ako sa k tomu postavíte.
  
  
  Hawk ma informoval, že smerujeme na letisko Dorval mimo Montreal. Tam nastúpim na let Air Canada priamo do Ríma a potom na NAA Caravel do Lamana. Pôsobil som ako Ned Cole, hlavný korešpondent pre Amalgamated Press and Wire Services – AP&WS. Mojou úlohou je nahlásiť náhlu a tragickú smrť premiéra Ben d'Oko Mendanikeho. Strecha bola dosť pevná. Ale ako záchrannú sieť som mal druhý pas, francúzsky, na meno Jacquesa D'Avignona, hydrológa a vodného inžiniera európskeho koncernu RAPCO. Sladká voda pre NAPR bola na rovnakej úrovni ako ropa. Z oboch mali sakramentsky málo.
  
  
  Nemali sme zamestnancov AX, ktorí by ma podporovali. Povedal by som, že sme malí. Mojím jediným oficiálnym kontaktom bude Henry Sutton, rezident CIA a obchodný atašé na veľvyslanectve USA. Čakal na mňa v súvislosti so smrťou veľvyslanca, ale nevedel o mojom skutočnom poslaní. Aj v takejto situácii je zásadou AX zverejňovať operačné plány spolupracujúcim spravodajským agentúram len na základe uváženia agenta v teréne.
  
  
  Najprv som mal dva prístupy: Mendanikeho pakistanská vdova Shema a posádka DC-7. Vdova, pretože by mohla poznať tému tajného stretnutia veľvyslanca Petersena s jej zosnulým manželom a dôvod náhleho letu do Budanu. Čo sa týka posádky DC-7, chcel som s nimi pochopiteľne prebrať letové plány.
  
  
  Ako som povedal, bol to normálny postup. Bol to Hawk, kto povedal: "Nemáte čas na to, aby ste zistili, či tam sú Cockeye a UAV."
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 2
  
  
  
  
  
  
  
  
  Počas zvyšku cesty z rybárskeho tábora som si zapamätal väčšinu referenčného materiálu, ktorý mi Hawk dal. Týkalo sa to najmä Severoafrickej ľudovej republiky.
  
  
  Každý agent AX má aktuálny obraz geopolitickej tváre zemegule. Ako Killmaster N3 sú moje znalosti samozrejme rozsiahle a hlboké. Tak to má byť, aby som zameraním na detaily už bol v polovici.
  
  
  Zo všetkých krajín Maghrebu je NAGR najchudobnejšia. Bol vytvorený OSN koncom 50. rokov zo suchej časti bývalého francúzskeho majetku. Ako „novo vznikajúci národ tretieho sveta“ bol jeho vznik čisto politický.
  
  
  Jeho hlavné mesto, Lamana, je hlbokomorský prístav, strategicky umiestnený a dlho vyhľadávaný Sovietskym zväzom. Admirál S.G. Gorškov, vrchný veliteľ ruského námorníctva, v tajnom svedectve pred ústredným výborom politbyra povedal, že Lamana je kľúčom k ovládnutiu západného Stredomoria. Nebolo treba vojenského génia, aby sme pochopili prečo.
  
  
  Túto kontrolu brzdil vzťah medzi prezidentom NARN Ben d'Oko Mendanike a Washingtonom. Nebol to dobrý vzťah. Jediné, čo sa Mendanikovi na Spojených štátoch páčilo, bol neustály tok pomoci. Vzal to jednou rukou a pri každej príležitosti slovne fackoval svojho dobrodinca po tvári. Ale výmenou za pomoc nedal Sovietom právo na tankovanie v Laman a bol tiež dosť chytrý, aby si dával pozor na ich prítomnosť na svojom území.
  
  
  Existovali isté paralely so situáciou ohľadom Tita a sovietskeho náporu na jadranské prístavy. Meno Mendanike sa často spájalo s menom juhoslovanského vodcu. V skutočnosti hrubý nadpis na transparente Montreal Star znel: "Mendanike, Tito zo severnej Afriky je mŕtvy."
  
  
  Mendanike, narodený na Cejlóne a vyštudovaný v Oxforde, sa chopil moci v roku 1964, keď v krvavom prevrate zvrhol a zabil starého kráľa Phakiho. Fakiho príbuzný, Shik Hasan Abu Osman, nemal z prevozu veľkú radosť, a keď mu Washington odmietol poskytnúť zbrane, odišiel do Pekingu. V tlači sa z času na čas spomínalo jeho desaťročné partizánske ťaženie v južnom sektore pieskovej mohyly NAPR v okolí Budanu. Osmanov vplyv bol malý, ale rovnako ako Mustafa Barzani v Iraku nemal v úmysle odísť a jeho čínski dodávatelia boli trpezliví.
  
  
  Havária Mendanike zabila šesť jeho najbližších poradcov. V skutočnosti jediným zostávajúcim členom jeho vládnuceho kruhu bol generál Salem Azziz Tasahmed. Z doposiaľ neznámych príčin ho nevytiahli z postele so šiestimi ďalšími, aby sa prekvapivo vydali na jednosmerný lístok do nekrológovej kolóny.
  
  
  Po správach o katastrofe sa Tasachmed vyhlásil za maršala a vyhlásil, že bude viesť dočasnú vládu. Generál mal štyridsať rokov, absolvoval výcvik v Saint-Cyr, bývalom francúzskom West Pointe, a v čase prevratu v roku 1964 bol plukovníkom. Mal manželku, sestru Mendanike, a s Benom boli až do smrti rýchli priatelia. K tejto téme AX Inform uviedol:
  
  
  Tasachmed, ako je známe, má od júna 1974 do činenia s agentom KGB A. V. Sellinom, šéfom maltskej stanice, vyslaným do vedenia. Neďaleko sa nachádzala Čiernomorská flotila, ktorej velil viceadmirál V.S. Sysoev.
  
  
  ;
  
  
  Ako Star varoval, Mendanikeho „tragická smrť“ vyvolala pobúrené požiadavky mnohých lídrov tretieho a štvrtého sveta na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Náhodná smrť nebola braná do úvahy. Obkľúčená CIA bola opäť bičovacím chlapcom a hoci nemal zmysel, že by Bezpečnostná rada mohla priniesť vzkriesenie „váženého štátnika a obhajcu práv národov“, stretnutie by poskytlo dostatočnú príležitosť na vyjadrenie hnevu proti USA. imperialistickej vojne.
  
  
  So všetkými dodatočnými skúsenosťami, ktoré mi Hawk poskytol, sa moje pôvodné hodnotenie nezmenilo. Ide o to, že to bolo zosilnené. Táto situácia mala všetky zložky klasického protiprevratu inšpirovaného Sovietskym zväzom. A jediné spojenie medzi Katzweilerom a Lamanom bolo to lietadlo DC-7, ktoré podľa všetkého vzlietlo pri rutinnom lete, pričom jeho jedinou podozrivou aktivitou bola zmena destinácie uprostred cesty.
  
  
  Keď sme pristáli v hangári RCAF v Dorval, I
  
  
  sa prezliekol do obleku a prevzal identitu Neda Colea z AP&WS. Keď nie som v službe, plne zbalená cestovná taška a špeciálne puzdro na atašé AX sú ponechané v centrále na rýchle vyzdvihnutie a Hawk ich vyzdvihne. Môj štandardný odev mimo služby alebo v službe pozostáva z Wilhelminy, môjho 9 mm Lugera, Huga, ihličkovej ihly a Pierre, plynovej bomby veľkosti vlašského orecha, ktorú zvyčajne nosím v džokejských šortkách. Bol som dôkladne prehľadaný viackrát, než dokážem spočítať, a jeden z dôvodov, prečo o tom chcem hovoriť, je ten, že nikoho nenapadlo toto miesto prehľadať.
  
  
  Stál som na letovej linke v podvečernej tme s Hawkom, keď sa pripravoval nastúpiť do výkonného lietadla, ktoré ho malo odviezť späť do hlavného mesta. Už nebolo potrebné rozprávať podrobnosti o príbehu.
  
  
  "Prirodzene, prezident chce, aby sa tento prípad uzavrel skôr, ako sa dostane na verejnosť," povedal Hawk, chytil si ruky a zapálil si ďalšiu cigaru.
  
  
  „Verím, že mlčia z jedného z dvoch dôvodov alebo možno z oboch. Kdekoľvek skryjú Cockeye, potrebujú čas na jeho inštaláciu na dron a prácu s avionikou. Môže to byť pre nich príliš ťažké."
  
  
  "Aký iný dôvod?"
  
  
  „Logistika. Ak ide o vydieranie, treba splniť požiadavky, splniť podmienky. Realizácia takéhoto plánu si vyžaduje čas.“
  
  
  "Dúfajme, že to stačí na to, aby nám to dalo dosť...Cítiš sa dobre?" Najprv spomenul dôvod, prečo som chytal na jazere v Quebecu.
  
  
  "Neznášam dlhé prázdniny."
  
  
  "Akú máš nohu?"
  
  
  "Lepšie. Aspoň ja ho mám a ten bastard Tupamaro je o niečo kratší.“
  
  
  "Hmmm." Koniec cigary sa v studenom súmraku rozžiaril na červeno.
  
  
  "Dobre, pane," ozval sa hlas z lietadla.
  
  
  "Prepáč, že som ťa nechal s mojím rybárskym výstrojom," povedal som.
  
  
  „Skúsim šťastie v Potomacu. Zbohom, syn. Zostaň pripojený".
  
  
  "Jeho ruka bola ako železné drevo."
  
  
  Odviezli ma autom na letiskový terminál. Počas krátkej jazdy som si postroj natiahol späť. Registrácia prebehla okamžite. Bezpečnostná služba dostala signál, aby ma prešla, krátko preskúmala môj kufrík a prehľadala moje telo ako koláč. 747 nemala takmer žiadne užitočné zaťaženie. Aj keď som cestoval ekonomickou triedou, ako každý reportér dobrých správ som mal tri miesta na leňošenie a spanie.
  
  
  Počas nápojov a večere som sa uvoľnil, ale ako povedal Hawk, všetko sa zišlo na jednu vec. Ukradnutý tovar mohol byť niekde v NARR. Ak tam boli, mojou úlohou bolo nielen ich nájsť, ale aj zbaviť sa toho, kto ich tam dal. Na pomoc mi zhora bude satelit a prieskum z lietadla SR-71.
  
  
  V minulosti bola pravda silnejšia ako fikcia. Teraz je jeho násilie ďaleko pred jeho fikciou. Televízia, filmy a knihy nestíhajú. Stala sa vecou nadradenosti. A hlavným dôvodom zrýchlenia je, že v Los Angeles, Mníchove, Ríme či Aténach to dnes prejde tým, ktorí príliš často zabíjajú svojich blížnych. V starých dobrých USA sa filantropi obávajú útočníkov, nie obetí. AX funguje inak. Inak by nemohol pracovať vôbec. Máme starší kód. Zabi alebo buď zabitý. Chráňte to, čo je potrebné chrániť. Vráťte všetko, čo padlo do rúk nepriateľa. Naozaj neexistujú žiadne pravidlá. Iba výsledky.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 3
  
  
  
  
  
  
  
  
  Budova terminálu letiska Leonardo da Vinci v Ríme je dlhá, presklená, konkávna chodba lemovaná prepážkami leteckých spoločností, expresnými barmi a novinovými stánkami. Sklo smeruje k letovej línii a z mnohých vstupných brán, kde sa stretávajú lietadlá veľkých leteckých spoločností, sú rampy. Menej prestížni dopravcovia smerujúci do severnej Afriky a na juh a východ nakladajú zo zadných krídel terminálu, čo dokazuje, že prinajmenšom v Ríme, napriek novoobjavenému vplyvu arabských krajín produkujúcich ropu, existujú určité rozdiely. sa stále dodržiava.
  
  
  Chôdza po širokom, husto obývanom koridore bola dobrá na dve veci – pozorovanie a cvičenie zotavujúcej sa nohy. Pozorovanie bolo dôležitejšie. Od chvíle, keď som vzlietol lietadlom Air Canada, som vedel, že som pod dohľadom. Ide o vnútorný pocit založený na dlhoročných skúsenostiach. S týmto sa nikdy nehádam. Bolo to tam, keď som vystúpil pozdĺž rampy a rástol spolu s cappuccinom, ktoré som si objednal v expresnom bare. Zostal pevný, keď som prešiel k novinovému stánku a kúpil som si Rome Corriere Delia Sera, potom som si sadol na neďaleké kreslo, aby som si prezrel titulky. Mendanike bola stále prvá strana. V krajine sa objavili správy o napätí, no pod prísnou kontrolou. Rozhodol som sa, že je čas ísť na pánsku toaletu vyrovnať si kravatu.
  
  
  Všimol som si to pri študovaní správ od Lamana.
  
  
  Bol nízky a šlachovitý, mal bledú pleť a obyčajné oblečenie. Mohol byť odkiaľkoľvek, typická tvár v dave. Zaujímal ma jeho zámer, nie jeho anonymita. Iba Hawk a centrálna kontrola AX vedeli, že som v Ríme... pravdepodobne.
  
  
  V zrkadle na mužskej izbe na mňa hľadela moja tvár. Urobil som si poznámku, aby som si pripomenul, že sa mám viac usmievať. Keby som si nedával pozor, začal by som vyzerať, ako keby si niekto vymyslel tajného agenta.
  
  
  Miestnosť opúšťal pomerne neustály pohyb ľudí, no môj malý pozorovateľ nevstúpil. Možno príliš skúsený profík. Keď som odišiel a zišiel po schodoch do hlavnej chodby, zmizol.
  
  
  Do odletu bolo dosť času, ale išiel som k vzdialenému check-in bodu, aby som zistil, či ho môžem odplašiť. Neukázal sa. Sadla som si a premýšľala. Bol to skutočný špión. Jeho účelom bolo pravdepodobne potvrdiť môj príchod a nahlásiť to. komu? Nemal som odpoveď, ale ak bola jeho kontrola upozornená, tak aj ja. Nepriateľ mohol mať výhodu, ale urobil vážnu chybu. Ich záujem naznačoval, že v Hawkeovom dlhodobom pláne sa niečo pokazilo.
  
  
  Vrátil som sa k čítaniu Corriere. Bol plný špekulácií o Mendanikeho smrti a jej význame pre NAR. Podrobnosti o havárii sa zhodovali s tými, ktoré poskytol Hawk. Lietadlo vykonávalo rutinný prístup ADF k pristávacej dráhe na okraji oázy Budan. Vo všetkých ohľadoch normálne, až na to, že narazil do zeme osem míľ od konca pristávacej dráhy. Lietadlo pri náraze explodovalo. Táto havária bola sabotážou, ale doteraz nikto nedokázal vysvetliť, ako DC-6 vletel do púštneho piesku s vysunutými kolesami a štandardnou rýchlosťou klesania v čase, keď bolo počasie „jasné“ medzi denným svetlom a tmou. To vylúčilo výbuch na palube alebo iné lietadlo, ktoré zostrelilo Mendanike. Generál Tasahmed povedal, že sa vykoná úplné vyšetrovanie.
  
  
  Moji spolucestujúci sa začali zhromažďovať. Zmiešaný dav, väčšinou Arabi, niektorí v západnom oblečení, iní nie. Bolo tam pár nearabov. Traja, súdiac podľa rozhovoru, boli francúzski inžinieri, dvaja boli britskí predajcovia ťažkej techniky. Vzhľadom na okolnosti som si nemyslel, že ich načasovanie na podnikanie bolo dobré. Zdá sa však, že takéto veci Britom neprekážajú.
  
  
  Zhromaždená skupina si navzájom venovala malú pozornosť, z času na čas si skontrolovala hodinky a čakala na prílet lietadla, aby sa začal rituál registrácie a registrácie. Po najnovšom masakri na letisku v Ríme začali brať bezpečnosť vážne aj Arab Airlines. Wilhelmina a Hugo boli vo svojich zamknutých celách v atašé. Nebol to žiadny problém, ale keď prišiel len jeden mužský úradník NAA, dvadsaťminútové oneskorenie so schránkou pod pažou, uvedomil som si, že problém prichádza odinakiaľ.
  
  
  Hovoril najprv arabsky, potom slabou angličtinou, jeho nosový hlas bol plochý a neospravedlňujúci.
  
  
  Niektorí z čakajúcich ľudí zastonali. Ostatní sa pýtali. Niektorí začali protestovať a hádať sa s ministrom, ktorý sa okamžite postavil do defenzívy.
  
  
  "Hovorím," zdalo sa, že väčší z dvoch Angličanov si zrazu uvedomil moju prítomnosť, "v čom sa zdá byť problém?" Meškanie?"
  
  
  "Obávam sa, že áno. Navrhuje vrátiť sa o jednej poobede.“
  
  
  „Hodina! Ale nie skôr...“
  
  
  "O hodinu," vzdychol jeho spoločník so smutnými očami.
  
  
  Kým spracovávali zlé správy, rozmýšľal som, že zavolám na rímske číslo a dám k dispozícii lietadlo. Po prvé, išlo o to, či strata času stojí za riziko špeciálneho príchodu, ktorý by upútal pozornosť v čase, keď podozrenia o Lamanovi začali byť paranoidnejšie ako zvyčajne. A po druhé, bola tu otázka, či som pripravený zabíjať. Rozhodol som sa, že to nejako doženiem. Medzitým by som si chcel trochu oddýchnuť. Nechal som dvoch Britov debatovať o tom, či si dajú druhé raňajky krvavých steakov predtým, ako zrušia svoju rezerváciu, alebo až potom.
  
  
  Na druhom poschodí terminálu sa nachádza takzvaný dočasný hotel, kde si môžete prenajať bunkovú izbu s poschodovou posteľou. Zatiahnite na oknách ťažké závesy a ak chcete relaxovať, môžete blokovať svetlo.
  
  
  Na spodnú vrstvu som položila oba vankúše pod prikrývku a nechala záves visieť. Potom vyšiel na vyššie poschodie a ľahol si, aby čakal na vývoj udalostí.
  
  
  Pracovník NAA oznámil, že trojhodinové meškanie bolo spôsobené mechanickým problémom. Zo svojho miesta v záchytnom priestore som videl našu karavelu na letovej linke dole. Batožina bola naložená do útrob lietadla a zamestnanec palivovej cisterny dopĺňal nádrže JP-4. Ak by lietadlo malo mechanické
  
  
  v dohľade na problém nebol žiadny mechanik a žiadny dôkaz, že by niekto niečo urobil, aby to vyriešil. Bola to nejasná situácia. Rozhodol som sa to zobrať osobne. Prežitie v mojom podnikaní si vyžaduje priamy prístup. Je lepšie byť prichytený nesprávne, ako byť mŕtvy. Na hotelový register som napísal svoje meno veľkým a jasným písmom.
  
  
  Prišiel o hodinu a pätnásť minút neskôr. Kľúč som mohol nechať v zámke a sťažiť mu to, ale nechcel som, aby to bolo ťažké. Chcel som sa s ním porozprávať. Počul som slabé cvaknutie prepínačov, keď sa jeho kľúč otočil.
  
  
  Zliezla som z postele a ticho pristála na studenej mramorovej podlahe. Keď sa dvere otvorili dovnútra, obišiel som ich okraj. Objavila sa medzera. Otvor sa rozšíril. Objavila sa papuľa Beretta s objemným tlmičom. Spoznal som kostnaté zápästie, lesklé modré sako.
  
  
  Pištoľ dvakrát zakašlala a v polotme vankúše presvedčivo poskočili ako odpoveď. Dovoliť mu pokračovať bolo mrhaním muníciou. Porezal som mu zápästie, a keď Beretta dopadla na podlahu, katapultoval som ho do izby, vrazil do poschodovej postele a kopol som dvere.
  
  
  Bol malý, ale rýchlo sa spamätal a bol rýchly ako jedovatý had. Otočil sa medzi stĺpiky postele, otočil sa a prišiel ku mne s čepeľou v ľavej ruke, vyzeralo to ako malá mačeta. Posadil sa s nepriateľským výrazom na tvári. Postúpil som a odtlačil som ho späť, Hugova ihlica sa točila.
  
  
  Odpľul si, snažil sa ma rozptýliť tým, že ma tlačil do žalúdka, a potom ma udrel do krku. Jeho dych bol prerývaný, jeho žltkasté oči sa zaliali. Predstihol som Huga a keď kontroval, kopol som ho do rozkroku. Väčšine úderu sa vyhol, ale teraz som ho mal prikovaného k stene. Pokúsil sa odtiahnuť s úmyslom rozdeliť mi lebku. Chytila som ho za zápästie skôr, ako mi stihol rozdeliť vlasy. Potom som ho prinútil, aby sa otočil, tvárou narazenou do steny, rukou skrútenou ku krku, Hugo ho bodol do hrdla. Jeho zbraň pri dopade na podlahu vydala uspokojivý cinkavý zvuk. Jeho dych bol chrapľavý, ako keby ubehol veľmi dlhú cestu a prehral preteky.
  
  
  „Nemáš čas ľutovať sa. Kto ťa poslal? Skúsil som to v štyroch jazykoch a potom som zdvihol ruku na maximum. Zvíjal sa a zalapal po dychu. S Hugom som preliala krv.
  
  
  "Ešte päť sekúnd a si mŕtvy," povedal som po taliansky.
  
  
  V žiadnom jazyku som sa mýlil. Zomrel o štyri sekundy. Vydal vzlykavý zvuk a potom som cítil, ako sa jeho telo chveje, svaly sa mu zvierali, akoby sa snažil zvnútra uniknúť. Zrútil sa a ja som ho musela držať. Ampulku normálne rozhryzol, len bola naplnená kyanidom. Keď som ho položila na posteľ, cítila som horké mandle.
  
  
  V rituáli smrti nevyzeral o nič lepšie, ako bol nažive. Nemal žiadne doklady, čo nie je prekvapujúce. To, že spáchal samovraždu, aby mi zabránil prinútiť ho hovoriť, dokazovalo buď fanatickú oddanosť, alebo strach z bolestivejšej smrti po tom, čo prehovoril – alebo oboje.
  
  
  Sadla som si na posteľ a zapálila si cigaretu. Nikdy nestrácam čas premýšľaním o tom, čo by sa mohlo stať, keby som veci robil inak. Luxus sebaobviňovania nechávam na filozofa. Tu som mal pozostatky malého vraha, ktorý najprv skontroloval môj príchod a potom sa zo všetkých síl snažil zabrániť môjmu odchodu.
  
  
  Niekde medzi jeho pozorovaním a posledným aktom ma chcel niekto s významným vplyvom nalákať do väzenia za vraždu tým, že nariadil veľké meškanie plánovaného letu. Pokyny môjho potenciálneho vraha, pokiaľ ide o spôsob, akým by sa ma mohol zbaviť, museli byť flexibilné. Nemohol vedieť, že sa rozhodnem trochu si oddýchnuť. Mohol by som urobiť pol tucta iných vecí, aby som trávil čas, pričom všetky by boli viditeľné. To by vrahovi sťažilo prácu a zvýšilo pravdepodobnosť jeho zajatia. To všetko naznačovalo istú mieru zúfalstva.
  
  
  Pokus vyvolal aj vážne otázky: vedel niekto, že som Nick Carter a nie Ned Cole? SZO? Ak bol tento niekto spojený s NAPR, prečo ma zabíjať v Ríme? Prečo mi nedovoliť prísť do Lamana a zabiť ma tam bez rizika? Jednou z odpovedí môže byť, že ten, kto mi odporučil môjho nového spolubývajúceho, nebol spojený s NAPR, ale s North African Airlines. Keďže títo dvaja boli súčasťou rovnakej štruktúry, príkazy na zabitie prichádzali zvonku, ale mali významný vplyv v rámci leteckých spoločností.
  
  
  Nie je známe, či mŕtvola na mojej posteli mala krídelníka. V každom prípade bude niekto čakať na správu o úspechu misie. Bolo by zaujímavé vidieť, čo by vyprodukovalo ticho. Nechal som ho pod prikrývkou s Beretkou pod vankúšom. Carabinieri by sa bavili, keby sa to snažili zistiť.
  
  
  Rovnako aj Hawk. ja
  
  
  mu poslal kódovaný telegram adresovaný pani Helen Coleovej na DC adresu. V ňom som požiadal o úplné informácie týkajúce sa vlastníctva a kontroly spoločnosti North African Airlines. Tiež som spomenul, že to vyzeralo, že môj kryt bol prestrelený. Potom som odišiel do letiskovej reštaurácie, aby som vyskúšal nejaké dobré fiasko Kataláncov a Bardolino. Len čašník sa mi venoval.
  
  
  Bolo desať minút pred jednou, keď som sa vrátil do pristávacej zóny. Cestujúci už boli skontrolovaní a mechanický problém bol vyriešený. Dvaja Angličania, červenší, ale v žiadnom prípade nie horší na zdržanie, sa hnali za sebou, keď ich prísny Arab s červeným fezom hľadal zbrane.
  
  
  Moje vlastné preverenie bolo rutinou. Žiadny z troch mužských asistentov mi nevenoval väčšiu pozornosť ako ktokoľvek iný. Prešiel som bránou a dole po rampe do popoludňajšieho slnečného svetla a snažil som sa byť v strede prúdu cestujúcich. Nemyslel som si, že by na mňa niekto strieľal z tohto pohľadu, ale potom som nečakal ani prijímaciu komisiu.
  
  
  Interiér Caravelle bol úzky a sedadlá v dvoch uličkách boli navrhnuté skôr pre užitočné zaťaženie ako pre pohodlie. Dole bol priestor na príručnú batožinu a horné police, určené len na kabáty a klobúky, boli zaplnené všemožným tovarom. Dve letušky v tmavomodrej uniforme s krátkou sukňou sa nepokúšali zaviesť pravidlá, vediac, že je to zbytočné. Farba sa olupovala, rovnako ako béžový dekor na mojej hlave. Dúfal som, že údržba lietadiel bude profesionálnejšia. Vybral som si miesto vzadu. Takto som mohol kontrolovať nových príchodzích a nemusel som byť nikomu otočený chrbtom.
  
  
  O 13.20 sa nástup cestujúcich zastavil. Väčšina miest bola obsadená. Chvostová rampa však zostala spustená a pilot nezapol motory. Arabský muzak nás pobavil. Je nepravdepodobné, že by sme čakali na ďalšie oznámenie o mechanickom oneskorení. Na toto sme neboli pripravení. Čakali sme na príchod posledného cestujúceho.
  
  
  Prišiel nafúknutý a nafúknutý, ťažko sa potácal dolu schodmi, pomáhala mu vyššia z dvoch letušiek, ktoré ho čakali privítať.
  
  
  Počul som, ako si po francúzsky pískal: „Ponáhľaj sa, ponáhľaj sa, ponáhľaj sa. Všetko sa ponáhľa... A ja vždy meškám!“ Potom uvidel letušku a prešiel do arabčiny: "As salaam alikum, binti."
  
  
  "Wa alicum as salaam, abui," odpovedala s úsmevom a natiahla k nemu ruku. A potom vo francúzštine: "Nie je kam sa ponáhľať, doktor."
  
  
  "Ahhh, povedz to svojmu rezervačnému pultu!" Bol naložený v plastovej taške plnej fliaš vína a veľký, ošúchaný kufor.
  
  
  Letuška sa mu smiala, keď ho oslobodzovala od vecí, zatiaľ čo on dychčal a protestoval proti neprirodzenosti času odletu. Jeho taxík uviazol v prekliatej rímskej premávke. To najmenej, čo môže FAO urobiť, je poskytnúť mu auto atď., atď.
  
  
  Doktor bol veľký muž s ťažkou tvárou. Mal čiapku z kučeravých, nakrátko ostrihaných sivých vlasov. To spolu s jeho pokožkou dúhovky naznačovalo nejaký čierny pôvod. Jeho tmavomodré oči boli zaujímavým kontrastom. Keď si letuška balila veci, zvalil sa na sedadlo vedľa mňa, utieral si tvár vreckovkou a ospravedlňoval sa, lapajúc po dychu.
  
  
  Hovoril som s ním po anglicky, keď sa chvostový rebrík zdvihol a zapadol na miesto. "Trochu ťažké preteky, čo?"
  
  
  Teraz sa na mňa so záujmom pozrel. "Ach, angličtina," povedal.
  
  
  „Let sme natáčali niekoľkokrát. americký“.
  
  
  Široko roztiahol svoje mäsité ruky: "Američan!" Zdá sa, že urobil vzrušujúci objav. "No, vitaj! Vitajte!" Natiahol ruku. "Som Dr. Otto van der Meer z Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo." Jeho prízvuk bol viac francúzsky ako holandský.
  
  
  "Bezpečnostný pás, doktor," povedala letuška.
  
  
  "Prepáč, čo!" Mal silný hlas a všimol som si, že niekoľko cestujúcich sa obzrelo a buď sa usmievalo, alebo na neho mávali.
  
  
  Opasok sa zapol okolo jeho baňatého stredu a obrátil svoju pozornosť späť na mňa, keď sa Caravel vzdialila od vankúša a začala sa riadiť. "Takže - Američan. RAPKO?"
  
  
  „Nie, som novinár. Moje meno je Cole."
  
  
  „Aha, rozumiem, novinár. Ako sa máte, pán Cole, veľmi milý.“ Jeho potrasenie rukou odhalilo, že pod obvodom je niečo tvrdšie. "S kým si, The New York Times?"
  
  
  "Nie. AP a WS."
  
  
  "Ó áno áno. Veľmi dobre". AP&W z AT&T nepoznal a bolo mu to jedno. "Verím, že idete do Lamana kvôli smrti premiéra."
  
  
  "To je to, čo navrhol môj redaktor."
  
  
  "Strašná vec. Bol som tu v Ríme, keď som to počul."
  
  
  Pokrútil hlavou. "Smutný šok."
  
  
  "Dobre si ho poznal?"
  
  
  "Áno samozrejme."
  
  
  "Nevadilo by ti, keby som spojil podnikanie s potešením a spýtal sa ťa pár otázok o ňom?"
  
  
  Žmurkol na mňa. Jeho čelo bolo široké a dlhé, takže spodná časť jeho tváre vyzerala zvláštne krátka. "Nie, nie, vôbec nie." Opýtajte sa ma, čo sa vám páči, a ja vám poviem všetko, čo môžem."
  
  
  Vytiahol som notebook a ďalšiu hodinu odpovedal na otázky a A. Vyplnil som veľa strán informáciami, ktoré som už mal.
  
  
  Doktor zastával všeobecný názor, že aj keby bola Mendanikeho smrť náhodná, o čom pochyboval, niekde sa odohrával plukovníkov prevrat.
  
  
  "Plukovník - generál Tashakhmed?"
  
  
  Pokrčil plecami. "Bol by tou najjasnejšou voľbou."
  
  
  „Ale kde je v tomto revolúcia? Mendanike už nie je. Neprišlo by nástupníctvo generálovi?"
  
  
  "Plukovník mohol byť zapojený." Plukovník Mohammed Dusa je šéfom bezpečnosti. Hovorí sa, že modeloval svoju organizáciu podľa vzoru egyptského Mukhabaratu."
  
  
  Ktorý bol modelovaný s pomocou sovietskych poradcov podľa vzoru KGB. O Duzovi som sa dočítal vo svojich informačných materiáloch. Uviedli, že je to Tasahmedov muž. "Čo môže urobiť, ak armáda patrí Tasahmedovi?"
  
  
  "Armáda nie je Mukhabarat," zamrmlal. Potom si vzdychol, prekrížil si masité ruky na hrudi a pozrel sa na operadlo sedadla pred sebou. "Musíte niečo pochopiť, pán Cole." Väčšinu svojho života som strávil v Afrike. Už som také veci videl. Ale som medzinárodný štátny zamestnanec. Politika ma nezaujíma, hnusí sa mi. Šakaly bojujú o to, kto môže byť najvyšším šakalom. Mendanike mohol zvonku pôsobiť ako veterný vak, no vo svojej domovine nebol žiadnym hlupákom. Postaral sa o svojich ľudí najlepšie ako vedel a ťažko povedať, ako sa to teraz skončí, keď je preč, ale ak všetko pôjde ako má, bude to krvavé.“
  
  
  Lekár sa zasekol v zuboch a nepochopil význam. "Chceš povedať, že Duša dostáva pomoc zvonku?"
  
  
  "No, nechcem byť citovaný, ale v rámci mojej práce musím veľa cestovať po krajine a nie som slepý."
  
  
  "Chceš povedať, že Abu Othman do toho zapadá?"
  
  
  "Osman!" Pozrel sa na mňa s vyvalenými očami. „Osman je starý reakčný blázon, ktorý pobehuje v piesku a volá po svätej vojne, ako ťava plače po vode. Nie, nie, toto je niečo iné."
  
  
  "Nebudem hrať hádanku, doktor."
  
  
  "Pozri, už hovorím priveľa." Si dobrý americký novinár, ale naozaj ťa nepoznám. Neviem, čo urobíš s mojimi slovami."
  
  
  "Počúvam, necitujem." Toto sú základné informácie. Čokoľvek tým myslíš, ešte to musím skontrolovať."
  
  
  "Mám na mysli, pán Cole, že môžete mať problémy s kontrolou čohokoľvek." Možno vám ani nedovolia vstúpiť do krajiny.“ Začal byť trochu drsný.
  
  
  "Toto je šanca, ktorú by mal využiť každý novinár, keď jeho redaktor povie: choď preč."
  
  
  „Starý. Som si istý, že áno. Teraz však nebude priateľstvo voči Američanom, najmä tým, ktorí kladú otázky.
  
  
  "No, ak budem mať tú pochybnú česť, že ma vyhodia z tohto miesta skôr, ako sa tam dostanem, pokúsim sa hovoriť potichu," povedal som. "Vieš, samozrejme, o smrti nášho veľvyslanca?"
  
  
  „Samozrejme, ale pre ľudí to nič neznamená. Myslia len na smrť svojho vodcu. Vidíte medzi nimi súvislosť? Nuž,“ zhlboka sa nadýchol a povzdychol si, muž, ktorý sa neochotne rozhodol, „Pozri, poviem ešte jednu vec a to by stačilo na tento rozhovor. V posledných mesiacoch krajinu navštívilo niekoľko ľudí. Poznám ich vzhľad, pretože som ich videl na iných miestach. Partizáni, žoldnieri, komandá - čokoľvek - naraz prichádza niekoľko ľudí, nezdržiavajte sa v Lamane, choďte do dediny. Vidím ich na dedinách. Prečo by takíto ľudia mali prísť na toto miesto? pýtam sa sám seba. Nič tu nie je. kto ich platí? Nie Mendanike. Možno sú to teda turisti na dovolenke, ktorí sedia v kaviarni a kochajú sa výhľadom. Rozumiete, pán Newsboy. Skončiť ". Ukončil to a roztiahol ruky. "Teraz ma ospravedlníš. Potrebujem prestávku". Zaklonil hlavu, sklonil sedadlo a zaspal.
  
  
  Jeho postoj bol taký, že muž sa chcel porozprávať, ale zdráhal sa to urobiť, čím ďalej tým viac sa zdráhal, až kým nedosiahol bod, kedy bol rozrušený a nešťastný zo svojej úprimnosti k neznámemu novinárovi. Buď príliš veľa rozprával, alebo bol dobrý herec.
  
  
  O príleve mi aj tak nebolo potrebné hovoriť, ak si to nemyslel. Komandá ukradli jadrové zbrane a hoci ich bol plný Blízky východ od Casablanky po Južný Jemen, toto by mohlo byť vodítkom.
  
  
  Keď sa potom ten dobrý doktor zobudil
  
  
  po zdriemnutí mal lepšiu náladu. Zostávala nám asi hodina a poradil som mu, aby sa porozprával o svojich poľnohospodárskych projektoch. Väčšinu života strávil v Afrike. Mal belgického otca - nie Holanďana - študoval na univerzite v Louvain, ale potom sa jeho život venoval potravinovým problémom tmavého kontinentu.
  
  
  Keď pilot začal klesať, van der Meer presedlal z rozprávania o globálnej katastrofe šíriaceho sa sucha na zapnutie bezpečnostného pásu. „Bohužiaľ, priateľu,“ povedal, „tuto zvyky nie sú nikdy ľahké. V tejto chvíli to môže byť pre vás veľmi ťažké. Zostaň so mnou. Urobím z teba spisovateľa FAO, ako to?"
  
  
  "Nechcel by som ťa dostať do problémov."
  
  
  Odfrkol si. "Nie je to pre mňa problém. Poznajú ma celkom dobre."
  
  
  Vyzeralo to ako príležitosť. Keby to bolo niečo iné, zistil by som prečo. "Cením si ponuku," povedal som. "Budem ťa nasledovať."
  
  
  "Predpokladám, že nevieš po arabsky?"
  
  
  Stlmenie jazyka nepriateľskej krajiny má vždy výhodu. "To nie je jeden z mojich talentov," povedal som.
  
  
  "Hmmm." Pápežsky prikývol. "A čo francúzština?"
  
  
  "Un peu."
  
  
  "No, urob to najlepšie, ak sa ťa budú pýtať a pýtať." Prevrátil očami.
  
  
  „Pokúsim sa,“ povedal som a premýšľal, či by som mohol ako novinár napísať titulný príbeh o tom, prečo „oslobodená“ elita bývalých francúzskych majetkov uprednostňuje francúzštinu ako symbol spoločenského postavenia a nie svoj rodný jazyk.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 4
  
  
  
  
  
  
  
  
  Mesto Lamana leží na okraji starobylého prístavu v tvare polmesiaca, postaveného predtým, ako Rimania vyhnali Kartágincov. Preleteli sme nad ním a nad prašnou metropolou pod ním. Od mojej poslednej zastávky veľmi nenarástla.
  
  
  "Bol si tu predtým?" - spýtal sa doktor.
  
  
  "Čakal som, že tam bude viac Lamana." Povedal som, myslím tým nie.
  
  
  „Musí mať dôvod rásť. Rímske ruiny v Portarios boli kedysi turistickou atrakciou. Možno, ak objavíme ropu, ktovie.“
  
  
  Letiskový terminál Lamana bola typická štvorcová budova žltkastej farby s priľahlými krídlami. Oddelene od nej stál jeden veľký hangár s vysokou klenutou strechou. Na linke letu neboli žiadne iné lietadlá okrem nášho. Na letovej línii bola čata pechoty, ktorá mala ako pokrývky hlavy modro-biele kockované keffiyeh. Boli vybavené belgickými guľometmi FN 7.65 a podporované pol tuctom strategicky umiestnených francúzskych bojových vozidiel Panhard AML.
  
  
  Četa bola natiahnutá pozdĺž slnkom rozpáleného asfaltu. Prešli sme popri nich smerom k colnému krídlu terminálu. Jedna letuška viedla prehliadku, druhá vychovala zadnú časť. Keď som lekárovi pomohol vyrovnať sa s preťažením, všimol som si, že tím vyzeral nedbale, bez ložísk alebo lesku, len pochmúrne.
  
  
  „Toto sa mi nepáči,“ zamrmlal doktor. "Možno je už revolúcia."
  
  
  Douan – „colnice“ – v ktoromkoľvek štáte tretieho alebo štvrtého sveta je zdĺhavá záležitosť. Toto je jeden zo spôsobov, ako sa vyrovnať. Tým sa znižuje aj nezamestnanosť. Dajte mužovi uniformu, povedzte mu, že je šéf a nebudete mu musieť veľa platiť, aby ste ho udržali v práci. Tu sa však pridali dva nové faktory – rozhorčenie zo straty lídra a neistota. Výsledkom bolo napätie a pocit strachu medzi novými príchodmi. Cítil som to v páchnucej stodole bez vzduchu, ktorá slúžila na privítanie príchodzích.
  
  
  Linka sa pohybovala vopred stanoveným pomalým tempom, pričom cestujúci musel na jednotlivých staniciach, kde boli rozmiestnení inšpektori, predložiť visutú kartu, pas a očkovaciu kartu, ktorí chceli spôsobiť problémy a zdržať. Vpredu bolo počuť nahnevaný hlas, ktorý sa hádal medzi tromi Francúzmi a vyšetrovateľmi. Trojica z Paríža nebola hanblivá; boli v hre múdri.
  
  
  Keď prišiel rad na van der Meera, pozdravil dôstojníka za pultom po arabsky – ako dávno strateného brata. Brat sa v odpovedi vyhýbavo zachichotal a mávol tvrdou rukou.
  
  
  Keď som sa priblížil k pultu, doktor mi prepol na francúzštinu. „Tento muž je priateľ. Prišiel z Ríma, aby písal o experimentálnych farmách.“
  
  
  Úradník s hrubým krkom a hranatou tvárou zamával na lekára a zameral sa na moje papiere. Keď uvidel pas, zdvihol hlavu a s nahnevaným zadosťučinením na mňa pozeral. "Američan!" vypľul to po anglicky, špinavé slovo. A potom zavrčal po arabsky: "Prečo si sem prišiel?"
  
  
  "Poďme, M'sieu." Je ne comprend pas,“ povedala som a pozrela som sa mu do špinavých očí.
  
  
  "Raison! Raison!" - zakričal, čím vzbudil pozornosť. "Porquoi êtes-vous ici?" A potom v arabčine „Syn požierača hnoja“.
  
  
  „Ako váš slávny lekár
  
  
  Van der Meer povedal: "Držal som sa Francúzov." Som tu, aby som vám podal správu o tom, čo ste dosiahli premenou púšte na úrodnú pôdu. To je dobrá správa, ktorá by sa mala hlásiť všade. Nesúhlasíte, pán major? "
  
  
  To ho posunulo trochu dozadu. Povýšenie z poručíka nezaškodilo. To spôsobilo ston.
  
  
  "Je na čo byť hrdý." Vytiahol som puzdro od cigariet a podal som mu ho. "Máte šťastie, že máte takého človeka ako lekára." Usmial som sa na van der Meera, ktorý stál v rade pri ďalšom pulte a znepokojene sa na nás pozeral cez rameno.
  
  
  Čerstvo povýšený major opäť zavrčal, keď si vzal cigaretu, ohromený zlatými iniciálami. Držal som zapaľovač. "Ako dlho tu plánuješ zostať?" - zavrčal a študoval moje vízum, sfalšované AX.
  
  
  "Týždeň, in-Shalah."
  
  
  "Nie, nie z vôle Alaha, ale z vôle Mustafu." Vydýchol oblak dymu a ukázal na seba.
  
  
  „Ak chceš, dám ťa do článku, ktorý napíšem. Major Mustapha, ktorý ma privítal a dal mi príležitosť povedať ostatným o skvelých veciach, ktoré tu robíte. Urobil som veľké gesto.
  
  
  Ak vedel, že ide o podvod, vedel by to radšej ukázať. Hovoril som dostatočne nahlas, aby ma počuli všetci ostatní inšpektori. Arabi majú suchý zmysel pre humor. Nemilujú nič lepšie, ako vidieť medzi nimi vysmiatych krikľúňov. Mal som pocit, že aspoň niektorí ľudia nemajú Mustafu radi.
  
  
  V skutočnosti sa s ním hralo oveľa ľahšie ako so pstruhom. Po jeho prekonaní sa kontrola a pečiatkovanie stali rutinnejšími. Prehľadávanie batožiny bolo dôkladné, ale nie natoľko dôkladné, aby vyrušilo Wilhelminu a Huga. Len dvakrát som sa počul nazvať „špinavým americkým špiónom“. Keď bol môj kufor a taška ocenené bielou kriedou, cítil som sa ako doma.
  
  
  Van der Meer na mňa čakal, a keď sme vyšli z dusnej stodoly, dvaja Briti, ktorí nevedeli ani po francúzsky, ani po arabsky, sa hádali s Mustafom.
  
  
  Nosič nám hodil batožinu do kufra starožitného Chevroletu. Doktor rozdal bakšiš a s požehnaním Alaha sme nastúpili.
  
  
  "Bývaš v Lamanovom paláci?" Môj pán sa veľmi potil.
  
  
  "Áno."
  
  
  Poobzeral som sa po scéne. Terminál spredu vyzeral ľudskejšie. Bola to okružná cesta s vyčnievajúcim výložníkom pre pohyb závesu a štrková cesta vedúca cez Jebel k fatamorgánam jazier. V horúcej hmle na juhu boli rozlámané kopce vyššie, vetrom ošľahané, spálené slnkom. Tvrdá modrá obloha bola nemilosrdným žiaričom slnka.
  
  
  "Nenájdete ho, aby zodpovedal svojmu názvu... palác." Doktor si vzdychol a oprel sa v kresle, keď dával vodičovi pokyny. "Ale toto je to najlepšie, čo Lamana môže ponúknuť."
  
  
  "Chcem sa ti poďakovať za tvoju pomoc." Sedel som tam tiež, zatiaľ čo sa vodič pokúšal stlačiť plynový pedál cez podlahu skôr, ako dokončil zákrutu, aby zišiel z cesty.
  
  
  Lekár túto trpezlivosť nemal. "Spomaľ, šiesty syn vodiča tiav!" Zakričal po arabsky. "Spomaľ, alebo ťa nahlásim ochranke!"
  
  
  Vodič sa prekvapene pozrel do zrkadla, zdvihol nohu a našpúlil sa.
  
  
  "Och, toto je príliš." Van der Meer si utrel tvár vreckovkou. „Toto je všetko také hlúpe, taká márnotratnosť. Chválim ťa za to, ako si sa držal. Vaša francúzština bola dobrá."
  
  
  "Mohlo by byť horšie. Mohli mi vziať pas."
  
  
  "Vyzdvihnú to v hoteli a bohvie, kedy to dostanete späť."
  
  
  „Vieš, možno pôjdem von a napíšem článok o tvojej práci. Kde ťa nájdem?
  
  
  "Bolo by mi cťou." Znel ako keby to myslel vážne. „Keby som zostal v meste, pozval by som ťa, aby si bol mojím hosťom. Ale musím ísť do Pacaru. Máme tam stanicu, kde pestujeme sóju a bavlnu. Mal by som sa vrátiť zajtra. Prečo si nevezmeš moju kartu? Ak ste stále tu, zavolajte mi. Vezmem vás na hlavnú líniu našej práce a môžete sa ma opýtať, čo sa vám páči.“
  
  
  "Ak nebudem vo väzení alebo nebudem vyhodený, skúsime to, doktor." Myslíte si, že už došlo k štátnemu prevratu?"
  
  
  Van der Meer povedal vodičovi: "Je v meste všetko ticho?"
  
  
  "Vojaci a tanky, ale všetko je ticho."
  
  
  „Počkaj, kým budú mať pohreb. Na vašom mieste, pán Cole, by som v tom čase nevyšiel z ulice. Vlastne, prečo teraz nejdeš so mnou? Kým sa všetko neupokojí."
  
  
  "Ďakujem, ale obávam sa, že novinári nepočkajú ani na pohrebe."
  
  
  Kvôli sťažnostiam na zle používaný motor som počul nový zvuk. Obzrel som sa späť. Cez sivú clonu nášho prachu sa rýchlo blížilo ďalšie auto. Bola to dvojprúdová cesta. ja
  
  
  vedel, že ak by chcel protiidúci vodič prejsť, už by odbočil do predbiehacieho pruhu. Na pokyny nebol čas. Preliezol som sedadlo, zhodil vodiča z volantu a silno som potiahol Chevrolet doprava a potom doľava. Snažil som sa udržať na ceste, keď padal štrk a škrípali pneumatiky. Keď okolo preletelo ďalšie auto, ozvalo sa jediné prasknutie kovu o kov. Išiel príliš rýchlo na to, aby zabrzdil a prešiel.
  
  
  Nedalo sa naňho pozerať a keď prechádzal okolo, nespomalil. Šofér začal zúrivo zavýjať, akoby vyzýval veriacich k modlitbe. Van der Meerov soundtrack sa zdal byť zaseknutý v drážke. "Moje slovo! Moje slovo!" to bolo všetko, čo sa podarilo. Poslal som volant späť vodičovi, cítil som sa lepšie a dúfal som, že skoré zlyhanie je znakom niečoho väčšieho ako niekto, kto sa vražedne ponáhľa.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 5
  
  
  
  
  
  
  
  
  Doktor sa so mnou úzkostlivo lúčil pri vchode do hotela. Hneď ako sa vráti z Pakaru, pošle správu. Bolo by nemožné telefonovať. Dúfal, že budem opatrný atď., atď.
  
  
  Keď sme išli pozdĺž Adriana Pelta a obchádzali prístav, bolo veľa dôkazov, že generál Tasahmed mal vystavené svoje jednotky. Keď sme sa priblížili k špinavo bielej fasáde hotela, jednotky boli roztrúsené medzi palmami a cyprusmi ako burina. Zdalo sa, že ich prítomnosť len posilnila van der Meerov záujem o mňa. "Je vous remercie beaucoup, doktor," povedal som a vystúpil z taxíka. "A la prochaine fois. Bon Chance en Pakar."
  
  
  "Cikať!" Vystrčil hlavu z okna, takmer stratil klobúk. "Mon plaisir, a bientôt, a bientôt!"
  
  
  "Podávaš stávku." Vodič mi nikdy neodpustil, že som mu zachránil život, ale za bakšiš, ktorý som mu podal, mi priniesol batožinu a ja som rýchlo vyliezol po kamenných schodoch do tmavého výklenku hotelovej haly.
  
  
  Pred štyridsiatimi rokmi bol Lamanov palác tým najlepším, čo francúzski kolonisti mohli ponúknuť. Stará patina zostala, chlad zostal. Ale vôňa bola sviežejšia a vrátnik tiež.
  
  
  Tlak doby už nedovoľoval luxus hrania hier. Keď zistil, že viem po francúzsky, zvykol si nedostávať žiadosť o rezerváciu. Bohužiaľ, všetky izby boli rezervované. Mal mesačnú tvár s čiernymi vlasmi a jasnými čiernymi očami. Parfum, v ktorom sa kúpal, zodpovedal jeho gestám, rovnako ako jeho opálená vesta.
  
  
  V tej chvíli som prišiel len ja a foyer bolo dosť veľké, že si nás nikto nevšímal. Ľavou rukou som priniesol potvrdzujúci ďalekopis, zatiaľ čo pravou som si zapínal vestu. Potom som ich priblížil tak, že som ho čiastočne pretiahol cez pult.
  
  
  "Máš na výber," povedal som potichu. "Môžete zjesť toto potvrdenie mojej rezervácie alebo mi hneď teraz dajte kľúč od mojej izby."
  
  
  Možno to bol pohľad v jeho vypúlených očiach v tých mojich. Naznačil, že nie je hladný. Nechal som ho ísť. Po očistení rozstrapatených pierok vytiahol kľúč.
  
  
  "Merci, bien." Príjemne som sa usmiala.
  
  
  "Musíš vyplniť preukaz totožnosti a nechať pas," zachrapčal a pošúchal si hruď.
  
  
  "Neskôr," povedal som a zobral kartu. "Keď sa trochu vyspím."
  
  
  "Ale monsieur...!"
  
  
  Odišla som a naznačila som chlapcovi, aby mi odniesol tašku.
  
  
  Keď potrebujem informácie alebo službu v meste, mám dva zdroje: taxikárov a služobníctvo. V tomto prípade to bolo to druhé. Volal sa Ali. Mal príjemnú tvár a modré oči. Hovoril vynikajúcou pidžinskou francúzštinou. Hneď som si uvedomil, že mám priateľa.
  
  
  Keď sme kráčali k barokovému výťahu, venoval mi chápavý pohľad. "Majster urobil zo zlého človeka nepriateľa." Jeho tvár sa rozžiarila širokým úsmevom.
  
  
  "Zistil som, že jeho správanie je zlé."
  
  
  „Jeho matka bola prasa, jeho otec bol koza. Dostane ťa do problémov." Hlas mu vyšiel zo žalúdka.
  
  
  Ali vstal vo výťahu stabilnej veľkosti, povedal mi svoje meno a informoval ma, že vrátnik Aref Lakute bol policajný špión, pasák, fešák a záludný bastard.
  
  
  "Pán prišiel ďaleko," povedal Ali a otvoril dvere na mojej izbe.
  
  
  "A ešte ďalej, Ali." Prešiel som okolo neho do slabo osvetlenej miestnosti, ktorú mi pridelil Lakut. Ali rozsvietil svetlo, čo veľmi nepomohlo. "Ak potrebujem auto, vieš kde ho nájdem?"
  
  
  uškrnul sa. "Čokoľvek chce Majster, Ali nájde... a cena ťa nedonúti ma príliš nadávať."
  
  
  "Chcem auto, ktoré jazdí lepšie ako stará ťava."
  
  
  "Alebo nový," zasmial sa. "Ako skoro?"
  
  
  "Teraz by bol dobrý čas."
  
  
  "O desať minút je to tvoje."
  
  
  "Je"
  
  
  Je tu zadný východ? "
  
  
  Pozrel sa na mňa kriticky. "Nebude majiteľ robiť problémy?"
  
  
  "Nie dnes. Prečo je okolo toľko vojakov? Jeho sústredenie som si všimol, keď som z peňaženky vybral päsť plnú rialov.
  
  
  „Toto je práca generála. Teraz, keď je šéf mŕtvy. On bude šéf."
  
  
  "Bol mŕtvy šéf dobrý človek?"
  
  
  „Ako každý šéf,“ mykol plecami.
  
  
  "Bude problém?"
  
  
  "Len pre tých, ktorí sú proti generálovi."
  
  
  "Je to veľa?"
  
  
  „Povráva sa, že existujú. Niektorí chcú, aby namiesto neho vládla krásna dáma mŕtveho Majstra."
  
  
  "Čo hovoríš?"
  
  
  "Nehovorím. Počúvam".
  
  
  "Koľko z toho potrebuješ?" Zamával som mu bankovkami.
  
  
  Pozrel sa na mňa bokom. „Majster nie je veľmi bystrý. Mohol by som ťa okradnúť."
  
  
  "Nie." usmiala som sa na neho. „Chcem si ťa najať. Ak ma oklameš, dobre, in-ula."
  
  
  Vzal, čo potreboval, a potom mi povedal, ako sa dostať k zadnému východu z hotela. "Desať minút," povedal, žmurkol na mňa a odišiel.
  
  
  Zamkol som dvere a zatiahol žalúzie na jedinom okne v miestnosti. Boli to vlastne dvere, ktoré sa otvárali na malý balkón. Mal výhľad na ploché strechy a prístav. Vpustí aj čerstvý vzduch. Keď som si dal Wilhelminu do ramenného púzdra a pripevnil Huga na predlaktie, myslel som na Henryho Suttona, muža zo stanice CIA. Ak by sa naše pozície obrátili, mal by som na letisku niekoho, kto by skontroloval môj prílet, vodiča, ktorý by bol v strehu, a kontakt tu v hoteli, ktorý by mi uľahčil vstup. Bola by tam správa o dostupnosti auta. Henry mi toho veľa neukázal.
  
  
  Zadný vchod do hotela ústil do zapáchajúcej uličky. Bol dostatočne široký na Fiat 1100. Ali a majiteľ auta na mňa čakali, prvý dostal moje požehnanie a druhý, aby videl, o koľko ho urobím bohatším.
  
  
  "Páči sa vám to, majster?" Ali potľapkal film prachu na krídle.
  
  
  Páčilo sa mi viac, keď som vošiel a začal. Aspoň všetky štyri valce fungovali. Majiteľov deň bol zničený, keď som odmietol zjednávať, dal som mu polovicu z toho, čo ponúkol na štyri dni nájmu, a vyšiel som z jamy a volal som Alaha, aby ich oboch požehnal.
  
  
  Lamana vyzerala skôr ako veľký park než mesto. Francúzi vďaka akvizícii, na ktorej sa územie nachádzalo, vybudovali jeho ulice v tvare vejára a prepletali ich mnohými kvetinovými parkami. Zmes maurskej architektúry a francúzskeho plánovania dodala Lamane starosvetské čaro, ktoré nedokázali vymazať ani jej osloboditelia.
  
  
  Jeho ulice som si zapamätal pri jazde helikoptérou do Montrealu, jazdiac v úzkej premávke smerom na perifériu a americkú ambasádu na Rue Pepin. Na hlavných križovatkách boli obrnené autá a odpočívali posádky. Šiel som konkrétne okolo prezidentského paláca. Jeho zdobené brány boli zahalené do čierneho krepu. Cez zlaté mreže som videl dlhú cestu pokrytú palmami. V pamäti mi zostala aj dispozícia, exteriér a interiér. Obrana paláca nebola o nič lepšia ako v ktoromkoľvek inom bode. Je možné, že Tasachmed poslal svoje jednotky, aby urobili dojem, a nie preto, že očakával problémy.
  
  
  Veľvyslanectvo, malá biela vila, sa nachádzala za dlhou vysokou bielou stenou. Vlajka na jeho streche bola na polovicu osadenstva. Potešilo ma, keď som videl mariňákov stáť na stráži pri bráne, a ešte viac ma potešilo ich seriózne správanie. Bol skontrolovaný môj pas. Fiat bol skontrolovaný od kapoty až po kufor. Sutton dostal hovor. Prišla odpoveď a bolo mi povedané, kde mám zaparkovať a hlásiť sa seržantovi pri vchode na ambasádu. Celé to trvalo asi dve minúty, veľmi slušne, ale nikomu neušiel trik.
  
  
  Za dverami som našiel seržanta. Bolo by ťažké si ho nevšimnúť. Bol som rád, že sme na rovnakej strane. Ešte raz to skontroloval a potom mi poradil, aby som vyšiel ľavou rukou na široké schodisko s dvoma vetvami. Miestnosť 204 bola môj cieľ.
  
  
  Kráčal som po schodoch s kobercom uprostred vône kvetov, ticha pohrebného ticha. Ticho nebolo len meradlom udalosti, ale aj hodinou. Bolo už po piatej.
  
  
  Zaklopal som na číslo 204 a bez čakania na odpoveď som otvoril dvere a vbehol dnu. Bola to recepcia a ryšavá žena, ktorá na mňa čakala, urobila niečo, aby zmiernila prúd pary, ktorý som namieril na Suttona. "Elegantné" bola moja prvá reakcia; nie obyčajná sekretárka, bol môj druhý dojem.
  
  
  Mal som pravdu v oboch bodoch.
  
  
  "Pán Cole," povedala a pristúpila ku mne, "čakali sme na vás."
  
  
  Nečakal som, že ju uvidím, ale naše krátke podanie ruky hovorilo niečo dobré pre prípad neočakávaného. "Prišiel som tak rýchlo, ako som mohol."
  
  
  "Ach". Zľakla sa môjho sarkazmu a jej bledozelené oči sa leskli. Jej úsmev bol jemný ako jej vôňa, farba jej vlasov bola niečím výnimočná, Yates a Kathleen Houlihanovci sa zrolovali do jedného. Namiesto toho bola Paulou Matthewsovou, asistentkou a sekretárkou nezvestného Henryho Suttona. "Kde je on?" Povedal som a nasledoval ju do kancelárie.
  
  
  Neodpovedala, kým sme si nesadli. "Henry - pán Sutton - pracuje na prípravách... ohľadom smrti veľvyslanca."
  
  
  "Čo sa tým vyrieši?"
  
  
  "Ja... ja naozaj neviem... Len toto môže odpovedať, prečo bol zabitý."
  
  
  "Nič tam nie je?"
  
  
  "Nie." Pokrútila hlavou.
  
  
  "Kedy sa Sutton vráti?"
  
  
  "Rozmýšľa o siedmej."
  
  
  "Prišlo mi niečo?"
  
  
  "Ach áno, skoro som zabudol." Podala mi obálku zo svojho stola.
  
  
  "Ospravedlnte ma." Hawkeova kódovaná odpoveď na moju rímsku otázku bola stručná a neposkytla žiadne skutočné odpovede: vlastníctvo NAA 60 % Mendanike, 30 % Tasahmed, 10 % Shema. Keby ma Tasachmed alebo Shema chceli zabiť, určite by sa to dalo urobiť tu ľahšie ako v Ríme.
  
  
  Pozrel som sa na Paulu a všimol som si, že sa jej o blúzku nafúkli prsia. "Potrebujem tvoju styčnú kanceláriu."
  
  
  "Čo môžeme urobiť, aby sme pomohli?" Jej gesto bolo pôvabné.
  
  
  "Poďme sa rozprávať o spojení."
  
  
  Komunikačné oddelenie a jeho hlavný operátor Charlie Neal situáciu trochu upokojili. Vybavenie bolo na špičkovej úrovni a Neil vedel svoje veci. Pomocou inej falošnej adresy som zakódoval AX-Sp. pre Hawk: potrebujem všetko o FAO, Dr. Otto van der Meer.
  
  
  "Do pol hodiny by som mal dostať odpoveď, Charlie." Povedal som. "Dáš mi vedieť."
  
  
  "Budeme v mojej kajute," objasnila nám Paula.
  
  
  V opevnenom areáli veľvyslanectva bolo niekoľko malých bungalovov pre zamestnancov. Paula ma informovala, že až donedávna bolo bývanie v takomto dome dobrovoľné, ale kvôli teroristickým útokom proti americkému personálu bolo pre všetky ženy, najmä slobodné ženy pridelené do NAPR, povinné, aby v ňom bývali.
  
  
  "Nie je to zlý nápad," povedal som, keď sme kráčali po ceste k jej chate.
  
  
  "Má to svoje výhody, ale je to obmedzujúce."
  
  
  Okolité kosodreviny dodávali miestu príjemný pocit ústrania, hoci neďaleko bola podobná chata. Červená bugenvilea na bielom obklade dodávala atmosféru pokoja, ktorá bola rovnako iluzórna ako všetko ostatné.
  
  
  "Normálne by som sa podelil o svoj majetok s niekým, koho by som asi nemohol vystáť, ale tentoraz sa nedostatok ľudí vyplatil." Páčilo sa mi, ako pokrútila hlavou.
  
  
  Za ešte menšou kuchyňou bola malá terasa, sedeli sme na nej a dali si gin s tonikom. "Myslela som si, že to tu bude pohodlnejšie," povedala.
  
  
  „Páči sa mi tvoj úsudok. Dovoľte mi dopriať vám jeden z mojich odpustkov." Ponúkol som svoje cigarety.
  
  
  "Hmm... zlaté písmená, aké krásne."
  
  
  "Bude ti chutiť tabak." Ste v rovnakom biznise ako Henry?"
  
  
  Keď som podal zapaľovač, prikývla.
  
  
  "Kedy to vyhodí strechu?"
  
  
  „Zajtra na pohrebe budú problémy. Ale generál Tasachmed nemá skutočnú opozíciu."
  
  
  "Čo sa tu stalo predtým, ako Mendanike a veľvyslanec zomreli?"
  
  
  Venovala mi opatrný, prešpekulovaný pohľad. "Možno by ste mali počkať a porozprávať sa o tom s pánom Suttonom."
  
  
  "Nemám čas čakať. Čokoľvek viete, urobme to teraz."
  
  
  Nepáčil sa jej môj tón. "Počúvajte, pán Cole..."
  
  
  „Nie, počúvaj. Dostali ste pokyny na spoluprácu. Páči sa mi, ako spolupracujete, ale nehovorte o mne oficiálne. Potrebujem to vedieť a hneď." Pozrel som sa na ňu a cítil som iskry.
  
  
  Odvrátila sa. Nevedel som povedať, či rumenec na jej lícach bol preto, že mi chcela povedať, aby som išiel do pekla, alebo preto, že sme sa navzájom ovplyvňovali. Po chvíli sa jej oči vrátili do mojich, chladné a mierne nepriateľské.
  
  
  „Sú dve veci. V prvom rade ma prekvapuje, že to ešte nevieš. Od augusta sme do Langley posielali informácie o príchode profesionálnych teroristov z rôznych miest...“
  
  
  "Príchod v jednotlivcoch, pároch a trojiciach." Skončil som pre ňu. "Otázka je - kde sú?"
  
  
  „Nie sme si istí. Jednoducho prichádzajú a miznú. Mysleli sme si, že je za tým premiér. Veľvyslanec Petersen s ním chcel o tom diskutovať."
  
  
  Bol som smutný, že van der Meer mal viac odpovedí ako títo ľudia. "Stále prichádzajú?"
  
  
  "Tí dvaja prišli dvadsiateho štvrtého z Dhofaru."
  
  
  "Máš pocit, že ich Mendanike priviedol, aby posilnil jeho útok proti Osmanovi?"
  
  
  
  "Snažili sme sa otestovať možnosť."
  
  
  "Aký vzťah mal Ben d'Oko s generálom?"
  
  
  "Bozkávanie bratrancov"
  
  
  Mala všetky štandardné odpovede. "Existuje dôkaz, že sa mohli prestať bozkávať, že sa Tasahmed zbavil Mendanike?"
  
  
  "Prirodzene, toto príde na myseľ. Ale nemáme žiadne dôkazy. Ak sa Henrymu podarí zistiť totožnosť vodiča, ktorý zabil veľvyslanca Petersena, možno to zistíme aj my."
  
  
  Strhla som sa do pohára. "Kam patrí plukovník Duza?"
  
  
  „Vo vrecku generála. Robí špinavú prácu a miluje ju. Keď sa na to pozriete, uvidíte šupiny hada.“
  
  
  Položila som prázdny pohár. "Aký je druhý bod, ktorý ste spomenuli?"
  
  
  „Nemôže to byť nič. Je tu muž menom Hans Geier, ktorý chce nadviazať kontakt s pánom Suttonom.“
  
  
  "Kto je on?"
  
  
  "Je to hlavný mechanik North African Airlines."
  
  
  Naskočili mi uši. "Naznačil niečo, čo chcel?"
  
  
  „Nie. Chcel prísť. Povedal som, že si zavoláme."
  
  
  Pokiaľ ide o môj sexepíl, Paula Matthews bola obrovským úspechom. Ako agent CIA alebo asistent agenta alebo čo to bolo, mi pripomenula svojho chýbajúceho šéfa. "Vieš kde je Guyer?"
  
  
  "No, na letisku je len jeden hangárový pult." Povedal, že tam bude do ôsmej."
  
  
  Zobudím sa. "Paula, naozaj ma mrzí, že nemám čas hovoriť o farbe tvojich vlasov a vôni jazmínu." Chcel by som to skontrolovať pred dažďom. Mohli by ste medzitým požiadať Henryho, aby sa so mnou stretol o ôsmej v bare v paláci Lamana s odpoveďou na môj telegram? "
  
  
  Keď sa postavila, líca mala opäť začervenané. "Pán Sutton môže mať stretnutie."
  
  
  "Povedz mu, aby to zrušil." Položil som jej ruky na ramená. "A ďakujem za drink." Cudne som ju pobozkal na čelo a odišiel s úsmevom na jej nechápavý pohľad.
  
  
  
  Kapitola 6
  
  
  
  
  
  Keď som sa blížil k letisku, svetlo na slnkom spálenej oblohe ubúdalo. Poľné lampy horeli a maják na veži odrážal ťažký červený súmrak. Teraz boli pred vchodom tri obrnené autá namiesto dvoch. Vedel som, že aj vstup na letisko bude strážený. Z mesta ma nesledovali a nikto nesledoval môj prístup na ambasádu ani z nej. Blokáda pred nami bude o niečo ťažšia.
  
  
  Z hlavnej prístupovej cesty som odbočil na krátky úsek cesty vedúci k hangárom. Na konci cesty boli strážne stanovištia a neďaleko bol francúzsky veliteľský džíp AMX a obrnený transportér TT 6 Niektorí ľudia boli nečinní, kým ma nevideli prichádzať. Potom praskli, akoby som bol inváznou silou, na ktorú čakali. Dostal som pokyn, aby som zastavil dobrých päťdesiat metrov od brány.
  
  
  Seržant vyviedol štvorčlennú čatu s pripravenými bojovými jednotkami. Pozdrav bol strohý a v arabčine. Bol som na zakázanom území. Čo som si do pekla myslel, že robím!
  
  
  Moja odpoveď bola vo francúzštine. Bol som zástupcom Parížskej leteckej spoločnosti. Mal som obchod s M'sieur Guyerom, hlavným mechanikom Mecanicien des Avions Africque Nord. Bolo toto nesprávne miesto na vstup? S touto otázkou som predložil svoj oficiálny francúzsky pas s príslušnou pečiatkou.
  
  
  Seržant vzal dokument a stiahol sa s ním do bezpečnostnej kabínky, kde sa dvaja dôstojníci sústredili na otáčanie stránok. Moji štyria strážcovia sa na mňa pozerali bez lásky. Čakal som na ďalší krok, dobre som vedel, čo to bude.
  
  
  Tentoraz seržanta sprevádzal npor. Bol o niečo menej nepriateľský a oslovil ma po francúzsky. Aký bol účel mojej návštevy? Prečo som chcel vidieť M'sieur Geyer?
  
  
  Vysvetlil som, že NAA má problémy s avionikou na svojom novom Fourberge 724C a bol som poslaný z Paríža, aby som problém vyriešil. Potom som sa nadporučíkovi zdôveril a gestami som technicky podrobne opísal všetko, čo sa stalo. Inšpirovala som sa. Konečne mal dosť, vrátil mi pas a mávol na mňa rukou, čím mi dal rozkaz, aby som prešiel.
  
  
  "Alah maak!" Kričal som a zasalutoval, keď som prechádzal bránou. Pozdrav bol vrátený. Všetci sme boli na rovnakej strane. Nech Alah požehná a slabú bezpečnosť.
  
  
  Na parkovisku v hangári boli len dve autá. Očakával som, že stretnem ďalších strážcov, ale žiadne neboli. Po prechode cez obvod ste sa ocitli vo vnútri. Na linke letu bolo pár starých DC-3. Vo vnútri hangáru bol ďalší s vypitvanými motormi. Okrem Caravelu a niekoľkých menších dvojmotorových lietadiel tu bolo aj úžasné nové lietadlo Gulfstream. Znak NAPR bol umiestnený pod oknom kokpitu. Nepochybne to bola Mendanickeho verzia Air Force One. Prečo jazdiť DC-6 do Budanu?
  
  
  Keby ste mali takéto luxusné lietadlo?
  
  
  Keď som venoval pozornosť rôznym lietadlám, keď som prechádzal vnútrom hangáru, nevšimol som si žiadne pohybujúce sa telá. Bolo to počas prepúšťania, to bolo isté. Pozdĺž zadnej časti hangáru bola presklená kancelárska časť. Cez jeho okná som videl svetlo a zamieril som k nemu.
  
  
  Hans Geyer mal zlomyseľnú tvár s prefíkanými očami ako gombíky. Jeho holá kupola mala farbu spracovanej kože. Bol nízky a zavalitý, s veľkými predlaktiami a veľkými rukami pokrytými tukovými jamkami. Mal schopnosť skloniť hlavu ako červík počúvajúci červa. Keď som prechádzal dverami, pozrel sa na mňa.
  
  
  "Pán Guyer?"
  
  
  "To som ja." Jeho hlas bol brúsnym papierom.
  
  
  Keď som natiahol ruku, utrel si špinavú bielu kombinézu, než ju natiahol. "Chceli ste vidieť pána Suttona?"
  
  
  Zrazu bol ostražitý a pozrel sa cez sklenenú priečku a potom späť na mňa. "Nie si Sutton."
  
  
  "Správny. Volám sa Cole. Pán Sutton a ja sa poznáme.“
  
  
  "Hmmm." Počul som, ako kolesá za jeho hlboko zvrašteným obočím cvakajú. "Ako si sa sem dostal? Toto miesto majú pri dojení zapnuté pevnejšie ako zadok kravy."
  
  
  "Neprišiel som dojiť."
  
  
  Chvíľu na mňa hľadel a potom sa zasmial. "Celkom dobré. Sadnite si, pán Cole.“ Ukázal na stoličku na druhej strane svojho preplneného stola. "Nemyslím si, že nás bude niekto obťažovať."
  
  
  Posadili sme sa a on otvoril zásuvku a vytiahol fľašu bourbonu a niekoľko papierových pohárov. „Cítiš sa dobre? Žiadny ľad?
  
  
  "Aj ty si v poriadku," povedal som a prikývol som na fľašu.
  
  
  „Ach, trochu cestujem. Povedz mi kedy".
  
  
  - Povedal som a potom, čo sme prešli potleskom a rozsvietili naše vlastné značky, Hans ku mne sklonil hlavu a prišiel k veci. "Čo pre vás môžem urobiť, pán Cole?"
  
  
  "Myslím si, že je to naopak. Chcel si nás vidieť."
  
  
  „Čo robíte na veľvyslanectve, pán Cole? Myslel som si, že tam všetkých poznám."
  
  
  „Prišiel som dnes popoludní. Henry ma požiadal, aby som ho nahradil. Ľudia, pre ktorých pracujem, mi dali pokyny – nestrácaj čas. Ideme na to?
  
  
  Odpil si z pohára a zaklonil hlavu dozadu. "Mám nejaké informácie. Ale zistil som, že nič na tomto svete nie je jednoduché ani lacné.“
  
  
  "Žiadne argumenty. aké informácie? Aká cena?"
  
  
  Smial sa. „Pane, ty určite nie si Arab! A áno, viem, že nemáš čas strácať čas." Naklonil sa dopredu a položil ruky na stôl. Z horného svetla sa na jeho kupole trblietal pot. „Dobre, pretože som srdcom patriot, dám ti to za groše. Tisíc dolárov v amerických dolároch na účet a päťtisíc, ak môžem poskytnúť dôkaz."
  
  
  "Načo je dobrá prvá časť, keď nemôžete vyrobiť druhú?"
  
  
  "Och, ale môžem. Môže to chvíľu trvať, pretože všetko je tu momentálne v hroznom stave. Chcete si doplniť zásoby?
  
  
  "Nie ďakujem. Tak povediac. Dám ti tri stovky na zálohu. Ak je prvý diel dobrý, dostanete ďalších sedem a pri výrobe záruku päťtisíc.“
  
  
  Vypil za mňa zvyšok svojho nápoja, prehltol ho a nalial si ďalší. "Som rozumný," povedal. "Pozrime tristo."
  
  
  "Je len jedna vec." Vytiahol som peňaženku. "Ak si myslím, že to, čo máš, nestojí za zálohu, budem si to musieť vziať späť."
  
  
  "Samozrejme, nepoti sa, uvidíš."
  
  
  "Aj ja chcem odpovede na pár vlastných otázok."
  
  
  "Všetko, čím môžem pomôcť." Rozžiaril sa, keď narátal šesť päťdesiatich a strčil si ich do náprsného vrecka kombinézy. "Dobre," skontroloval prepážku, sklonil hlavu a stíšil hlas. „Pád lietadla Mendanike nebola nehoda. Viem, ako sa to stalo. Dôkazy sú v troskách v Budane.“
  
  
  "Vieš, kto to urobil?"
  
  
  "Nie, ale každý blázon vie dobre odhadnúť." Teraz je Tasachmed číslo jeden."
  
  
  "Moji ľudia neplatia za dohady." Kde je DC-7?
  
  
  "DC-7! Bolo to šesť, do ktorých priletel Mendanike a jeho gang.“ Jeho hlas sa zvýšil. "A sakra dobre mali lietať po Golfskom prúde." Toto bola prvá vec, ktorá ma varovala. Ale bolo to pristátie...“
  
  
  "Hans," zdvihla som ruku. "Sedem, kde je DC-7 NAA?"
  
  
  Bol zadržaný. Bolo to chybné. „V Rufe, na vojenskej základni. Prečo to do pekla musíš robiť...“
  
  
  „Prečo je v Rufe? Zvyčajne tam sídli?"
  
  
  "Na pár mesiacov ho vzali do armády."
  
  
  "A čo jeho tím?"
  
  
  „Prísne vojenské. Pozri, nečuduješ sa, ako dostali Mendanike?
  
  
  
  Toto je pekelný príbeh. Toto sa už stalo. Šablóna bola rovnaká, prístup bol rovnaký. Bolo to perfektné nastavenie. Toto…"
  
  
  "Mali ste službu, keď Mendanike vzlietol?"
  
  
  "Dopekla nie! Keby som tam bol, bol by dnes nažive... alebo možno by som bol mŕtvy aj ja. Khalid bol v službe. Bol nočným šéfom. Len on už tu nie je, vo dne ani v noci. Povedali mi, že som chorý. Takže sa ti snažím niečo povedať, kým ochoriem, len ty chceš hovoriť o tom prekliatom DC-7. Keď ho odtiaľto odnášali, povedal som dobre preč! "
  
  
  Kým hrmelo, vykonal som obvyklú kontrolu cez sklenenú priečku. Na vešiaku nesvietilo svetlo, ale v šere bola dostatočná tma, aby bolo možné rozoznať siluety nových príchodzích. Bolo ich päť. Po rozloženom hangári sa pohybovali v predĺženom poradí. Spínač stropného svetla bol na stene za Hansom.
  
  
  "Rýchlo zhasni svetlá!" - zasiahol som.
  
  
  Správu dostal z môjho tónu a zo skutočnosti, že je tu dosť dlho na to, aby vedel, kedy mlčať a robiť, čo mu bolo povedané.
  
  
  Keď som sa oprel do kresla a kľakol som, pocítil som nepríjemný prieduškový kašeľ zmiešaný so zvukom rozbíjania skla. Wilhelmina v ruke. V tme som počul, ako Hans ťažko dýcha.
  
  
  "Sú tam zadné dvierka?"
  
  
  "V spojovacej kancelárii." Hlas sa mu triasol.
  
  
  „Choď tam a čakaj. O všetko sa tu postarám."
  
  
  Moje slová prerušilo niekoľko ďalších guliek a pár odrazov. Nechcel som spustiť paľbu z 9mm guľometu a povolať pechotu. Útok bol úplne márny. Nebolo potrebné rozbíjať sklenené okná, aby piati hrdinovia mohli zajať jedného neozbrojeného mechanika. Rušičky znamenali, že nepatria letiskovej bezpečnostnej spoločnosti. Možno ich nápad bol vystrašiť Hansa k smrti.
  
  
  Počul som, že Hans vkĺzol do vedľajšej kancelárie. Sadol som si k dverám a čakal. Nie na dlho. Prvý z útočníkov vletel so šramotom nôh. Udrel som ho nízko a keď sa potkol, udrel som ho pažbou Wilhelminy. Len čo dopadol na podlahu, číslo dva ho nasledovalo. Zdvihol som ho a on dostal Huga na maximum. Vydal neartikulovaný plač a zvalil sa mi na rameno. Pohol som sa dopredu, použil som ho ako štít a narazili sme na číslo tri.
  
  
  Keď došlo ku kontaktu, zhodil som nožom rozrezané telo z jeho ramena. Bol rýchlejší a múdrejší. Vykĺzol z mŕtvej váhy a prišiel ku mne s pištoľou, pripravený vystreliť. Ponoril som sa tesne pred výstrelom, prešiel som mu pod ruku a zostúpili sme na podlahu hangáru. Bol veľký a silný a zapáchal púštnym potom. Držal som mu zápästie pištoľou. Vyhýbal sa nárazu môjho kolena na môj rozkrok, ľavou rukou sa ma snažil chytiť za hrdlo. S ďalšími dvoma jeho priateľmi som nemal čas strácať čas umením grécko-rímskeho zápasu. Nechala som jeho voľnú ruku nájsť moje hrdlo a prinútila som Huga pod ruku. Strhol sa a začal mlátiť a ja som z neho rýchlo zoskočil, pripravený na ďalších dvoch. Počul som ako niekto beží. Pomyslel som si, že je to dobrý nápad a prikrčil som sa späť dverami kancelárie.
  
  
  "Hans!" - zasyčal som.
  
  
  "Cole!"
  
  
  "Otvor dvere, ale zostaň tam."
  
  
  "Neboj sa!"
  
  
  Dvere vyšli zo zadnej časti hangáru. Bežecké nohy by mohli znamenať, že sa tam naši návštevníci rozhodli stretnúť. Čo s letiskovým svetlom, bezpečnostnými svetlami a jasnou podvečernou tmou, nebol problém zistiť, či nemáme nejakú nechcenú spoločnosť. Momentálne sme to nezistili.
  
  
  "Moje auto je pri krajnici," povedal som. "Ty ma nasleduješ. Pozor na chrbát. Poďme do".
  
  
  Zo zadnej časti hangáru k voľnému parkovisku to bola dosť bosá prechádzka. Fiat vynikal ako pamätník Washingtonu.
  
  
  "Kde máš auto, Hans?" Opýtal som sa.
  
  
  "Na druhej strane hangáru." Musel utekať, aby so mnou držal krok a zadýchaval sa nielen z únavy. "Zaparkoval som to tam, pretože je to viac v tieni a..."
  
  
  "Fajn. Sadneš si dozadu, ľahneš si na zem a nepohneš sa ani o centimeter."
  
  
  Nehádal sa. Naštartoval som Fiat, pričom sumy som počítal na dvoch bodoch. Keby za mnou chodili návštevníci, vedeli by, kde mám zaparkované auto. Ak neboli súčasťou tímu strážiaceho letisko, išlo o spravodajských dôstojníkov, čo pre partizánov nie je problém. V každom prípade prišli pre Hansa, nie pre mňa.
  
  
  Keď som sa priblížil k bezpečnostnému stanovisku, zastavil som auto, stlmil svetlomety, aby som ukázal, že som pozorný, a vystúpil som. Keby poručík a jeho chlapci vedeli o vražednom komande, dozvedel by som sa to teraz.
  
  
  Pristúpila ku mne pôvodná štvorica na čele so seržantom. "Vive la NAPR, seržant," spieval som a kráčal smerom k nim.
  
  
  "Ach, ty," povedal seržant.
  
  
  .
  
  
  "Vrátim sa ráno." Chceš mi dať pečiatku do pasu?"
  
  
  „Zajtra je deň modlitieb a smútku,“ zavrčal. "Nechoď sem."
  
  
  "Ó áno. Rozumiem".
  
  
  "Choďte odtiaľto," pokynul seržant.
  
  
  Pomaly som sa vrátil k autu, pričom som hľadel na zakrivenú siluetu hangáru. Zatiaľ je všetko dobré. Usmial som sa, zamával som strážcom a začal som uháňať.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 7
  
  
  
  
  
  
  
  
  Keď som opustil letisko a uistil som sa, že nás nikto nesleduje, obrátil som sa na svojho skrytého cestujúceho.
  
  
  "Dobre, kamarát. Poď a pridaj sa ku mne."
  
  
  Prešiel na zadné sedadlo, odpil si a vytiahol z kombinézy fľašu bourbonu. "Ježiš!" - povedal a dlho si odpil. "Chceš jeden?" - vydýchol a natiahol fľašu.
  
  
  "Nikdy sa ho nedotýkam, keď šoférujem."
  
  
  "Ach môj bože, ty si niečo ako kamarát." Tu...“ siahol po náprsnom vrecku, „vezmite si to späť. Práve si mi zachránil život. Všetko, čo chcem, je zadarmo."
  
  
  "Pokojne, Hans." Nemohla som sa prestať smiať. „Všetci sú v službe. Nechajte si peniaze pre seba. Zarobíš si ich."
  
  
  "Ale sakra! Kde si sa naučil takto konať!”
  
  
  "A? Prečo, celý život. Dvadsať rokov v Afrike a „Ako dlho ste boli v lietadlách? »
  
  
  "A? Prečo, celý život. Dvadsať rokov v Afrike a predtým...“
  
  
  „Myslím, že viete, že pilotná trubica je niečo iné ako turbína. Ste profesionál vo svojom odbore." Som sám vo svojom. Kde ťa môžem zobrať, kde budeš v bezpečí? "
  
  
  "Moje miesto. Má vysoký múr a silnú bránu a starý Thor zahryzne do zadku plechovej husi, ak mu to poviem.“
  
  
  „Vy ste navigátor. Máte predstavu, kto sú títo nepriateľskí ľudia?"
  
  
  „Pane, nie! Stále som ich nevidel."
  
  
  "Sú v Tashamedovej armáde nejaké komando?"
  
  
  „Zabi ma. Jediné, čo viem, je, že všetci nosia modrú kockovanú čelenku.“
  
  
  Toto bolo na mieste. Jeden z útočníkov mal na sebe baretku, ďalší dvaja boli bez pokrývky hlavy.
  
  
  „Si si istý, že toto nechceš? Všetko to vypijem a potom sa vzchopím.“
  
  
  „Len sa v tom tak nestratíš, aby si nevenoval pozornosť tomu, čo hovorím. Viete, že Mendanikeho smrť nebola náhoda. Komu inému si to povedal?"
  
  
  "Nikto. Len pre teba."
  
  
  "Existuje iný dôvod, prečo by niekto chcel tvoju pokožku hlavy?"
  
  
  "Zabijú ma?"
  
  
  Dupol som na brzdy a zastavil Fiat. Hansa odhodilo dopredu o palubnú dosku a jeho fľaša sa ozývala nebezpečným cinkaním. Chytila som ho za kombinézu a pritiahla si ho k tvári. „Chcem hneď nejaké odpovede, inak pôjdeš domov s fľašou v ústach. To je jasné?"
  
  
  Pozeral na mňa, tentoraz bez slova, s vyvalenými očami, otvorenými ústami a tupo prikývol. Pustil som ho a vyrazili sme znova. Počkal som, kým sa zobudil, a potom som mu potichu ponúkol cigaretu. Vzal to rovnako potichu.
  
  
  "Takže, komu si povedal o svojej teórii o katastrofe?"
  
  
  "Khalid... Bol v hangári, keď som mal službu." Už sa hovorilo o katastrofe. Keď som sa ho spýtal, prečo vzali DC-6 namiesto Gulfstreamu, povedal, že lietadlo nemá generátor. Vedel som, že klame. Deň predtým som skontroloval všetko na Golfskom prúde. Tiež som vedela, že sa pekelne bojí. Aby som ho ešte viac vystrašil a prinútil ho hovoriť, povedal som mu, že viem, ako bol DC-6 sabotovaný."
  
  
  "A hovoril?"
  
  
  "Nie."
  
  
  "Ako si vedel, že to bola sabotáž?"
  
  
  „Ako som povedal, bolo to ako ďalšia nehoda, ktorá sa stala v Afrike. Rovnaký. Všetci vedeli, že ide o sabotáž, no nikto to nedokázal. Potom som to dokázal. Ak sa dostanem do Budanu, môžem to dokázať. aj na tomto."
  
  
  Siréna kvílijúca v diaľke dala nejednoznačnú odpoveď. „Mohla by to byť sanitka. Pozrime sa, čo je to za dunovú buginu." Preradil som na sekundu a natiahol som sa do Fiatu, o ktorom som dúfal, že bude tvrdý.
  
  
  "Určite uviazneme." Hans skákal hore a dole, obzeral sa tam a späť.
  
  
  Kolesá našli určitú trakciu, keď som sa naklonil k krytu nízkeho útesu.
  
  
  "Idú strašne rýchlo!"
  
  
  Dúfal som, že sa dostanem dostatočne ďaleko od cesty, aby som bol mimo dosahu blížiacich sa svetlometov, t.j. za útesom. Kolesá sa začali zarývať a odvaľovať. Bolo zbytočné s tým bojovať. "Počkaj," povedal som, vypol som motor a vyletel som na bok.
  
  
  Belavá farba Fiatu dokonale zapadla do púšte. Dosť na to, že keď okolo prechádzalo veľké veliteľské vozidlo a za ním sanitka, nezbadali nás. Siréna zavýjala v chladnom nočnom vzduchu. Potom odišli a my sme vstali a vrátili sa k autu, pričom Hans zamrmlal: „Aký spôsob, ako ukončiť deň.
  
  
  . Potom odišli a my sme vstali a vrátili sa k autu, pričom Hans zamrmlal: „Aký spôsob, ako ukončiť deň.
  
  
  "Môžeš poďakovať Alahovi, že si to neskončil navždy."
  
  
  "Áno. Ako sa odtiaľto teraz dostaneme?"
  
  
  „Utrieme ti fľašu a možno príde nápad. Ak nie, som si istý, že vieš dobre tlačiť autá."
  
  
  Len s niekoľkými krátkymi zastávkami sme boli späť na ceste za desať minút a do Hansovej vily sme dorazili za dvadsať minút.
  
  
  Zahraničnou štvrťou Lamana bola časť domov s bielymi stenami v maurskom štýle sústredených okolo parku s názvom Lafayette. Pred vstupom na Hansovu doménu sme urobili prieskum. Jeho dom bol v uličke vedľa parku. Dvakrát sme ho obišli. Na ulici neboli žiadne autá ani svetlá.
  
  
  - A toto všetko si povedal Khalidovi?
  
  
  "Áno."
  
  
  "Povedal si to niekomu inému?"
  
  
  "Erica, moja dcéra, ale nič nepovedala."
  
  
  "Teraz mi povedz, čo si ešte robil, že niekoho tak rozrušilo, že ťa chcel zabiť?"
  
  
  "Budem prekliaty, ak to viem." Úprimne!" Natiahol ruku, aby ma objal. „Trochu pašujem, každý to robí. Ale to nie je dôvod zabiť toho chlapa."
  
  
  „Nie, vezmú ti len pravú ruku. Verím, že v lietadle sú palubné denníky pre tento DC-7."
  
  
  "Áno. Ak to pomôže, môžete mať protokoly zo starého motora. Do Rufy sa nedostaneš."
  
  
  "Je bezpečnosť prísnejšia ako tu?"
  
  
  "Sakra áno."
  
  
  „Hovoríte, že lietadlo bolo poskytnuté armáde. Vieš prečo?
  
  
  „Určite. Výcvik parašutistov. Mohli by ste mi povedať, prečo...“
  
  
  "Kde si robil údržbu, veľké opravy a podobné veci?"
  
  
  „Všetko okrem toho podstatného sme urobili práve tu. Využil som na to olympiádu v Aténach.“
  
  
  "Kedy bola jeho posledná kontrola?"
  
  
  "Ach, to muselo byť, keď ho zobrali." Povedali, že to vyriešia."
  
  
  "Ešte jedna otázka," povedal som a zhasol som svetlomety, "je na tejto ceste odbočka?"
  
  
  Prudko sebou trhol a potom otočil hlavu, aby pochopil správu. „To nie je prekliata vec! Bože, ty si myslíš, že nás sledujú."
  
  
  Prišiel som a on vystúpil a išiel k dverám v stene, v ktorých bolo Judášovo okno. Počul som, ako Thor vítavo zavrčal. Hans zazvonil a zazvonil dva krátke a jeden dlhý. Rozsvietilo sa stropné svetlo.
  
  
  "Musela sa o mňa báť," zasmial sa. "Erica, to som ja, zlatko," zavolal. "Mám priateľa, tak si nechaj Thora."
  
  
  Reťaz bola stiahnutá. Dvere sa otvorili a ja som ho nasledoval na dvor. V šere sa mi zdalo, že je vysoká. Mala na sebe niečo biele a držala vrčiaceho psa. "Thor, prestaň!" - povedala chrapľavým hlasom.
  
  
  Hans si kľakol a položil ruku na Thorovu hlavu. „Thor, toto je môj priateľ. Správaš sa k nemu ako k priateľovi!"
  
  
  Sadla som si k psovi a nechala som ho, aby mi oňuchal ruku. "Ahoj Thor," povedal som, "si ten typ, s ktorým sa dá ísť, keď je potrebná ochrana."
  
  
  Odfrkol a začal vrtieť chvostom. Postavil som sa a videl Erica, ako sa na mňa pozerá. „Volám sa Ned Cole. Odviezol som tvojho otca domov."
  
  
  "Podľa jeho vône som si istý, že to potreboval." V tejto drzosti bol nádych humoru.
  
  
  "To je dobre povedané." Hans vytlačil fľašu. "Pozri, mal som problém dostať to z vody."
  
  
  Všetci sme sa smiali a páčilo sa mi, ako uvoľnene znela. "Poďte ďalej, pán Cole." Čo sa stalo s tvojím autom, otec?
  
  
  „On...ah...zlomil sa. Nechcel som venovať čas náprave, hlavne preto, že je tu pán Cole...“
  
  
  "Podnikáš v letectve?" Otvorila dvere a pokynula nám dnu. Vo svetle som ju videl lepšie.
  
  
  Mala miniatúrnu verziu otcovho nosa pred skokom na lyžiach. Okrem toho musela mať na matku priaznivý pohľad. Afrodita v bielych šortkách. V chladnom počasí mala oblečený modrý sveter s rolákom, v ktorom bolo ťažké udržať všetko vo vnútri. Ostatné miery mala rovnaké, a keď zavrela dvere a prešla okolo, vyzerala rovnako dobre, keď odchádzala, ako aj vpred. V skutočnosti, bosá alebo na koni, Erica Guyer, s dlhými a prirodzenými tmavými vlasmi, rovnými a prenikavými modrými očami, bola tým najžiadanejším pohľadom pre každú víziu.
  
  
  "Môžem ti niečo priniesť?" Škádlil ma slabý úsmev.
  
  
  "Teraz nie, ďakujem." opätoval som láskavosť.
  
  
  „Počuj, zlatko, bol tu niekto? Volal niekto?
  
  
  „Nie... nechal som Kazzu ísť domov, keď som prišiel z kliniky. Prečo čakáš na spoločnosť?"
  
  
  „Dúfam, že nie. Teda nie. Ale teraz nie je všetko také dobré a..."
  
  
  „Doktor Raboul povedal, že by bolo lepšie, keby som zajtra neprišiel, podľa mňa je hlúpy
  
  
  a ty tiež. Súhlasíte, pán Cole? "Stále sme sa na seba pozerali.
  
  
  "Som tu len cudzinec, slečna Guyerová." Ale verím, že veci sa môžu vymknúť spod kontroly. Či tak alebo onak, je to dobrý dôvod, aby ste mali deň voľna, nie?"
  
  
  „Doktor má pravdu. Hej, čo tak studené pivo a občerstvenie?" Nevedel som, či sa ma Hans pýta, alebo jej to hovorí.
  
  
  "Je mi to naozaj ľúto," povedal som. "Nemôžem zostať." Moja ľútosť bola úprimná. "Možno si môžeš vziať deň voľna, Hans."
  
  
  "Čo sa stalo?" - povedala Erica a pozrela zo mňa na svojho otca.
  
  
  „Teraz sa na mňa tak nepozeraj,“ trhol sebou. "Neurobil som sakra nič, však?"
  
  
  "Nie o čom viem." Žmurkol som na ňu. „Ráno sa s vami oboma spojím. Nechcem tam toto auto nechávať príliš dlho. Môže stratiť všetko, čo potrebuje."
  
  
  "Otvorím bránu a dáš ju na dvor." Hans tiež nechcel, aby som odišiel.
  
  
  "Prídem na raňajky, ak ma pozveš." Prikývol som Erike.
  
  
  "Ako sa ti páčia vajíčka?" Znovu ku mne sklonila hlavu, gesto skopírované jej otcom.
  
  
  "Budem mať špeciálny dom. O koľkej?"
  
  
  "Keď prídeš, budem pripravený."
  
  
  "A bientôt," natiahol som ruku. Naozaj som sa nechcel vzdať toho podávania rúk.
  
  
  "A bientôt". Obaja sme sa zasmiali a Hans vyzeral zmätene.
  
  
  "Budem ťa sprevádzať," povedal.
  
  
  V aute som mu poradil. „Je lepšie povedať ti všetko. Ak máte priateľov, kde môžete stráviť noc, bude to dobrý nápad. Ak tu zostanete, povedzte Thorovi, aby si nabrúsil zuby. Máte zbraň?
  
  
  "Áno. Každý, kto sa pokúsi dostať cez túto stenu, spustí alarm, ktorý prebudí mŕtvych. Nastavil som si to sám."
  
  
  "Uvidíme sa ráno, Hans."
  
  
  „Určite. A hej, ďakujem za všetko, ale tie peniaze som ešte nezarobil.“
  
  
  "Zostaň slobodný a budeš."
  
  
  Odišiel som s tým, že chcem zostať. Nemal som čas ich chrániť a bola veľká šanca, že násilníci opäť prídu na lov.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 8
  
  
  
  
  
  
  
  
  Späť v centre mesta som mal dlhý a nie veľmi produktívny deň. Okrem priameho pokusu zastreliť ma v Ríme som nemohol urobiť viac, ako keď ma Hawk vytrhol z môjho idylického ústrania pri jazere.
  
  
  Takmer všetko, čo sa odvtedy stalo, poukazovalo na vnútorné problémy NARN, ale len málo naznačovalo, že sa stalo bezpečným prístavom pre jadrové zbrane. Auto, ktoré skoro zrazilo Van der Meera a mňa, mohlo byť mizerným vodičom alebo uvítacím výborom pre nechceného Američana. Sutton zatiaľ ponúkol iba dievča menom Paula, čo nebola zlá ponuka, ak ste nemali nič lepšie na práci.
  
  
  Jediným podozrivým uhlom útoku na Hansa bolo, prečo čísla a prečo umiestnenie? Odpoveď by mohla byť taká, že chceli mať všetko pripravené a čo je lepšie ako pole pod vojenskou kontrolou. Čísla mohli znamenať, že ho neplánovali zabiť, kým ho nevystrašili, aby prehovoril. Jediným slabým náskokom bol prílev žoldnierov. Niekým privedených partizánov a niekde vycvičených na vraždenie. Jednoznačne to bol Tasahmed, ale vzhľad a spôsoby jeho vojakov len posilnili to, čo spisy AX naznačovali, že je nedostatok profesionality. Samozrejme, v Rufe môže byť všetko inak. Tucet sovietskych inštruktorov to mohlo urobiť inak. Zdá sa, že návšteva Rufy bola prioritou. Jedinou pozitívnou vecou na DC-7 bolo, že údržba trvala oveľa dlhšie, ako bolo potrebné. Všetko zrátajte a máte peknú kôpku záhad.
  
  
  Zaparkovať Fiat v uličke, kde som ho vyzdvihol, bolo zbytočné. Nechať ho na ulici tiež nebolo dobré; toto bol dobrý spôsob, ako to stratiť.
  
  
  V meste bolo všetko uzavreté, pešia doprava bola takmer taká riedka ako premávka áut a koní. Zamieril som na centrálne námestie. Policajný komisariát sídlil vedľa centrálnej pošty. Pred jeho vyblednutou fasádou zaparkovalo pol tucta áut. Zastavil som sa k jednému, chrobákovi Volkswagenu, ktorý nevyzeral o nič formálnejšie ako moje vlastné auto. Dvaja žandári pri vchode do budovy na mňa krátko pozreli. Zdalo sa mi to ako dobré miesto na parkovanie, kým Ali nezaradí niečo lepšie. Staroveké lámánske príslovie hovorí: „Ak nechceš, aby si ťa všimli, zaparkuj svoju ťavu do stáda svojich nepriateľov.
  
  
  Hotelový bar sa volal Green Room. Zelená, pretože bola obklopená vintage zelenými závesmi. Nebol tam bar, ale okolo stolov z tvrdého dreva bol rad rovnako starých marockých stoličiek. Pred polstoročím to bol elegantný francúzsky salón, kde páni šnupali kokaín alebo popíjali koňak Courvoisier.
  
  
  
  Teraz to bolo bočné vrecko, kde mohol piť neveriaci, pretože moslimské právo muselo akceptovať ekonomickú realitu. Realita bola štyrikrát vyššia ako cena bežného nápoja. Aspoň to bola jedna zo sťažností Henryho Suttona.
  
  
  Mohol som ho zbadať na Grand Central Station v piatok popoludní o piatej. Bol to Taft, Yale a pravdepodobne Harvard Business School. Dobre vychovaná tvár, vysoká, hranatá, v šatách, hodinkách, náramku, klasickom prsteňe a v tomto neurčitom spôsobe nudnej sebadôvery, hraničiacej so samoľúbosťou, sa odhaľuje zdanie bohatstva. Bolo to pečiatkou ministerstva zahraničia. Prečo ho presne CIA označila, to nechám na odborníkov.
  
  
  Zelená miestnosť bola plná cigarového dymu a malých chumáčov obchodníkov, ktorí sa navzájom kŕmili najnovšími fámami. Všimol som si medzi nimi pár Britov. Sutton, ktorého skutočné meno bolo nepochybne niečo ako Duncan Coldrich Ashforth Tretí, sedel sám v rohu a delil si čas medzi popíjanie piva a pozeranie na hodinky.
  
  
  Sadla som si vedľa neho a podala mu ruku. „Pán Sutton, ja som Ned Cole. Prepáčte, meškám, dopravné zápchy."
  
  
  Chvíľkové prekvapenie vystriedalo rýchle hodnotenie. „Ach, ako sa máš? Počuli sme, že prídeš." Bol s ich vlastnými nezmyslami. Hladina zvuku bola pre dav hlasná, ale dav bol dosť zaneprázdnený, aby sme sa mohli rozprávať v úplnom súkromí.
  
  
  "Urobím si niekoľko dôležitých poznámok," povedal som s úsmevom, keď som vytiahol vreckový zápisník. "Odpovieš na pár otázok."
  
  
  "Myslím, že by dávalo väčší zmysel, keby sme išli na ambasádu." Mal adenoidný hlas, ktorý sa zhodoval s jeho vysokým nosom.
  
  
  „Už som bol na veľvyslanectve, Henry. Počul som, že si zaneprázdnený. Priniesli ste odpoveď na moju prioritu z AZ?
  
  
  „Mám to vo vrecku, ale pozri sa sem...“
  
  
  „Môžeš mi to dať, keď odídeme. Máte niečo o stretnutí Mendanikeho a Petersena?
  
  
  Pozrel sa na mňa, naštvaný, ľadový. "Neodpovedám ti, Cole." ja…"
  
  
  "Teraz to robíš a mal by si sa tam dostať sakra rýchlo." Usmiala som sa, prikývla a urobila si poznámku na stránku. "Vaše pokyny prišli cez Biely dom, tak sa zbavme toho svinstva." A čo Petersen?
  
  
  „Veľvyslanec Petersen,“ zdôraznil prvé slovo, „bol mojím osobným priateľom. Osobne sa cítim zodpovedný za jeho smrť. ja…"
  
  
  "Je mi to jedno". Naznačil som čašníkovi tak, že som ukázal na Suttonovu fľašu piva a zdvihol dva prsty. "Zachráňte svoje zranené pocity a povedzte mi fakty." Napísal som do poznámkového bloku ďalšie prázdne miesto, čo mu umožnilo lapať po dychu.
  
  
  "Nákladné auto, ktoré narazilo do auta veľvyslanca, bolo neoznačené." Povedal to ako keby pľul zuby. "Našiel som toto".
  
  
  Pozrel som sa na neho. Našpúlil sa od frustrácie a rýchlo sa zmenil na hnev.
  
  
  "Pre teba opitý vodič." Našli ste, kto ho vlastní?
  
  
  Pokrútil hlavou. "Ešte nie."
  
  
  "Je toto váš jediný náznak účelu polnočného stretnutia?" Môj tón sa na jeho opálenej tvári odrážal ešte hlbšie.
  
  
  „Stretnutie sa uskutočnilo o 01:00. Stále nepoznáme jeho účel."
  
  
  „Keby ste to povedali od začiatku, mohli sme ušetriť minútu. Pokiaľ som pochopil, Mendanike nerešpektoval veľvyslanca."
  
  
  „Nerozumel veľvyslancovi. Veľvyslanec sa snažil a snažil...“
  
  
  "Takže povaha hovoru Mendanici Petersenovej bola nezvyčajná."
  
  
  "Áno, dalo by sa to tak povedať."
  
  
  "S kým presne hovoril Petersen pred odchodom do prezidentského paláca?"
  
  
  „Iba so svojou ženou a námorníkom. Jednoducho povedal svojej žene, kam ide, a povedal to aj mariňákom. Mal si vyzdvihnúť svojho šoféra. Keby mi zavolal...“
  
  
  "Nemáš žiadne kontakty v paláci?"
  
  
  "Myslíš, že je to ľahké?"
  
  
  Čašník priniesol pivo a ja som si pomyslel, aký je tento chlapec úplný chaos. Jeden rezervný agent AX Section R umiestnený v Lamane a ja by som mal svoje odpovede.
  
  
  Je tu niečo, čo by ste mali vedieť hneď teraz,“ povedal, keď čašník odišiel. - Máme informácie, že zajtra tu budú problémy. Bolo by rozumné stráviť deň na veľvyslanectve. Veci môžu byť veľmi škaredé."
  
  
  Odpil som si z piva. "Partizáni, ktorí sem prišli, komu patria?"
  
  
  "Mám podozrenie, že ich zaviedol Mendanike na použitie proti Osmanovi na juhu."
  
  
  "Ty ideš hádam, čo?"
  
  
  Bohužiaľ to tak bolo. Prižmúril oči a naklonil sa ku mne. "Pán Cole, nie ste dôstojníkom mojej agentúry." Ste z DVD alebo inej operácie. Doma si možno dôležitý, ale ja tu vediem stanicu a mám všetky informácie...“
  
  
  Postavila som sa, "Pôjdem s tebou," povedala som, usmiala som sa naňho a dala si zápisník do vrecka.
  
  
  notebook. Nasledoval ma von z izby na chodbu.
  
  
  "Len jedna vec," dodal som, keď nemotorne kráčal vedľa mňa. "Pravdepodobne sa vám ozvem zajtra. Potrebujem písomnú správu o smrti veľvyslanca so všetkými podrobnosťami; žiadne dohady, len fakty. Chcem všetko, čo máte o žoldnieroch. Chcem vedieť, aké kontakty máte v tomto meste a chcem vedieť, čo má Osman za lubom, a..."
  
  
  Zastavil. "Teraz tu vidíš...!"
  
  
  „Henry, chlapče,“ dokončil som s úsmevom, „urobíš, čo ti poviem, alebo ťa odtiaľto pošlem tak rýchlo, že si nestihneš zbaliť tanečné topánky. vojdeme do domáceho salónu a môžete mi dať moju prioritu od A po Z. Práve ste dostali svoje.“
  
  
  Odišiel plnou rýchlosťou a ja som kráčal smerom k výťahu v domnení, že agentúra by to mohla robiť lepšie aj na takejto záhrade.
  
  
  Už som si všimol, že Concierge Lakuta bol nahradený Night Manom. Kývla som naňho a on sa na mňa chladne usmial, že niečo viem. Kútikom oka som videl, ako Aliina hlava vyskočila spoza palmy v kvetináči. Dal mi rýchly signál a ja som prešiel popri pestovanom strome, rád, že som nadviazal kontakt. Možno môj Aladin zvolá nejaké stolové jedlo.
  
  
  "Majster!" - zasyčal, keď som sa zastavil, aby som si zaviazal šnúrku, - nechoď do svojej izby. Sú tam policajné svine. Náčelník a jeho drsní chlapi.
  
  
  "Moji starí priatelia, Ah," povedal som, "ale ďakujem. Chcem nejaké miesto, kde budem chvíľu sama."
  
  
  "Vyjdite z výťahu na druhom poschodí."
  
  
  Posadil som sa vzpriamene a premýšľal som, čo by Ali urobil s prácou Henryho Suttona. Možno mu môžem získať štipendium na Yale.
  
  
  Stretol ma na druhom poschodí a zobral ma do miestnosti podobnej mojej izbe o dve poschodia vyššie. "Tu budete v bezpečí, majster," povedal.
  
  
  „Uprednostnil by som plný žalúdok. Môžeš mi priniesť niečo na jedenie?"
  
  
  "Kuskus?"
  
  
  "Áno a kávu." Mimochodom, kde je najlepšie zaparkovať auto?“
  
  
  Usmial sa až na hruď. "Možno pred policajnou stanicou?"
  
  
  "Dostať sa odtiaľ". Namieril som topánku na jeho zadnú časť.
  
  
  Odvrátil sa. "Majster nie je taký hlúpy."
  
  
  Zamkol som za ním dvere a posadil sa, aby som si prečítal AXinu odpoveď. Súčet boli dve nuly. Doktor Otto van der Meer bol presne tým, za koho sa vydával, a bol tiež veľmi uznávaný. Jeho matka bola Zulu. Afrika bola jeho poľnohospodárskym centrom. Satelitné a letecké fotografovanie nad NAGR neprinieslo nič.
  
  
  Nemal som chopper na zničenie odpovede AZ, ale mal som zápas. Spálil som to, potom som to zmyl a myslel som na hostí, ktorí čakali hore. Ich príchod ma neprekvapil. Či už ich Lakute zavolal alebo nie. Colníci by dali slovo. Mohol som sa im vyhnúť, keby som chcel. Nevybral som si, ale budú musieť počkať, kým sa obnoví môj vnútorný človek.
  
  
  Och, presne tak, kuskus bol dobrý a hustá čierna káva tiež. "Chce majiteľ priviezť auto sem?" spýtal sa.
  
  
  "Myslíš, že je to tam bezpečné?"
  
  
  "Nemyslím si, že bude ukradnutý." Hral to rovno.
  
  
  "Môžete navrhnúť súkromnejšie miesto?"
  
  
  "Áno, keď to Učiteľ prinesie, ukážem mu to."
  
  
  "Môže sa to stať oveľa neskôr."
  
  
  „Dnes večer zostaň v tejto izbe, majster, a budeš pokojne spať. Tí na vrchole sa unavia a odídu. Ten prasací močový mechúr, Lakute, ich priniesol.“
  
  
  "Ďakujem za tip, Ali." Priniesol som nejaké účty. "Zavri oči a vezmi si krompáč."
  
  
  "Majster toho o peniazoch veľa nevie."
  
  
  "Toto je viac ako len náznak." Toto sú informácie. Viete, že bol zabitý americký veľvyslanec. Chcem vedieť, kto ho zabil."
  
  
  Oči sa mu rozšírili. "Mohol by si si naplniť ruku desaťkrát viac, ako držíš, a ja som ti nevedel dať odpoveď."
  
  
  "Teraz nie, ale maj uši otvorené a nedá sa povedať, čo budeš počuť."
  
  
  Pokrútil hlavou. "Nechcem, aby boli odrezaní."
  
  
  "Počúvaj ticho."
  
  
  Ak niečo počujem, zaplatíte mi. Teraz nie. Už si mi zaplatil dvakrát toľko. Nie je to zábavné. Musíš zjednávať."
  
  
  Keď odišiel, vyložil som Wilhelminu, Huga a francúzsky pas. Luger vošiel pod matrac, Hugo do skrine a pas bol vzadu na poličke skrine. Bol čas zoznámiť sa s opozíciou a ako sa hovorí, chcel som byť čistý.
  
  
  Vošiel som do svojej izby a na recepcii som zaregistroval riadne prekvapenie. Miestnosť by bola plná troch ľudí. S piatimi to bolo takmer SRO.
  
  
  
  Dvere sa zabuchli a zamkli a mňa hľadal jeden z uniformovaných votrelcov.
  
  
  Kým armádni chlapíci boli oblečení v khaki, moji návštevníci boli oblečení v olivovozelenom. Plukovník, ktorý sedel na stoličke oproti mne, dostal môj pas z môjho vyhľadávača bez toho, aby zo mňa spustil oči.
  
  
  "Čo sa tu deje!" Podarilo sa mi dostať von. "K-kto si?"
  
  
  „Drž hubu,“ povedal zrozumiteľnou angličtinou. - Ja budem hovoriť, ty odpovieš. Kde si bol?" Z takmer plného popolníka bolo zrejmé, že ide o netrpezlivého čašníka.
  
  
  "Čo tým myslíš, kde som bol?"
  
  
  Bol vydaný krátky príkaz a býk naľavo ma trafil do úst. Ochutnal som síru a krv. Zalapala som po dychu a snažila som sa pôsobiť ohromene.
  
  
  "Povedal som, že odpovieš a nebudeš vydávať hlúpe zvuky." Plukovník poklepal čerstvou cigaretou na strieborný obal na cigarety. Mal šľachovité prsty. Išli s ním. stočený blackjackový had. Presvedčivá tvár bola zničujúco krásna – tenké pery, tenký nos, tenké oči. Obsidiánové oči; bezohľadný, inteligentný, bez humoru. Súdiac podľa jeho úhľadnej uniformy, bol náročný, dobre organizovaný, na rozdiel od vojakov, ktorých som doteraz videl. V púštnom odeve mohol hrať Abd el Krim v najlepších rokoch.
  
  
  "No, kde si bol?" - zopakoval.
  
  
  "Na... na americkom veľvyslanectve." Zakryl som si pery vreckovkou. "Ja... Bol som tam, aby som vzdal úctu." Som novinár."
  
  
  „Vieme o tebe všetko. Kto ťa sem pozval?
  
  
  "Tupo som pokrútil hlavou." N-nikto ma nepozval. Práve som prišiel... napísať o vašich poľnohospodárskych projektoch."
  
  
  "Lichotí nám to," vydýchol oblak dymu, "ale si klamár." Kývol smerom k hromade mäsa napravo odo mňa. Mal som akurát dosť času na to, aby som si natiahol brušné svaly a dostal úder. Ale aj tak útrpný kašeľ a zdvojenie neboli len hrou. Padol som na kolená a chytil sa za brucho. Za vlasy ma zdvihli na nohy. Vzlykala som, zhlboka som dýchala a padala som si pod pokožku hlavy.
  
  
  "Čo do pekla!" Slabo som zalapal po dychu.
  
  
  "Čo do pekla naozaj. Prečo si sem prišiel?"
  
  
  "Píšte o smrti predsedu vlády." Vytiahol som ho a predstieral, že som si dal dúšok, aby som pomohol.
  
  
  "A čo by si o tom mohol napísať okrem toho, že ho zabila tvoja smradľavá CIA?" Hlas mu praskal nahnevane. „Možno ste zo CIA! Ako mám vedieť, že to nie je pravda?
  
  
  "Nie, nie CIA!" Natiahol som ruku.
  
  
  Nevidel som náraz prichádzajúci od tretej osoby za mnou. Bol to úder do krku a tentoraz som skutočne spadol. Musel som bojovať zo všetkých síl, aby sa mi do oka nedostal perzský koberec. Najjednoduchší spôsob je predstierať bezvedomie. zamrazilo ma.
  
  
  "Blázon!" - vyštekol plukovník po arabsky. "Asi si mu zlomil krk."
  
  
  "Bol to len ľahký úder, pane!"
  
  
  „Títo Američania toho veľa neznesú,“ zamrmlal.
  
  
  "Otvor svoju tvár a daj si vodu."
  
  
  Voda bola pekná. Pomiešal som sa a zastonal. Znovu som sa postavil na nohy a pokúsil som sa jednou rukou si trieť krk a druhou brucho.
  
  
  „Počúvaj ma, nepozvaný pisateľ klamstiev,“ ruka vo vlasoch mi nadvihla hlavu, takže som plukovníkovi venoval pozornosť, ktorú si zaslúži, „z Lamany odlieta o 7:00 let do Káhiry. Na letisku budete o 05:00, takže budete mať dostatok času tam byť. Ak na nej nebudete, váš pobyt tu bude trvalý.“
  
  
  Postavil sa a jeho pohľad bol ešte ostrejší ako žiletka. Potriasol mi pasom pred nosom. „Toto si nechám a môžete ho vrátiť, keď precleníte. Je ti to jasné?"
  
  
  Mlčky som prikývol.
  
  
  "A ak chcete napísať príbeh o svojom príjemnom pobyte tu, povedzte, že plukovník Mohammed Douza bol muž, ktorý vás bavil najviac."
  
  
  Prešiel okolo mňa a dandy, ktorý ma udrel zajačou päsťou, ma kopol do zadku čižmou a strčil ma cez izbu na posteľ.
  
  
  povedal Duza vo dverách. „Nechám tu Ashada, aby som ti zabezpečil ochranu. Radi preukazujeme pohostinnosť aj nepozvaným hosťom.”
  
  
  Okrem stuhnutého krku a boľavého žalúdka som nemal čo ukázať, keď som sa ponáhľal k levom púšte. Stretol som Duzu a dozvedel som sa, že nepoznal Nicka Cartera, iba Neda Colea, čo znamenalo, že nemal žiadnu úlohu pri objednávaní mojej vraždy. Nevnímal ma ako problém a o to mi išlo. Nebude ma obťažovať, kým sa nedostanem k letu. Bolo len 21:00, čo znamenalo, že mi zostávalo deväť hodín. Mal som na programe ešte pár zastávok a bol čas ísť. Ak sa ukáže, že sú také suché ako ostatné, možno zorganizujem vlastný prevrat.
  
  
  Ašad, ktorý sa o mňa staral, bol ten, kto mi zozadu najviac ublížil. Kým si sadol do kresla, ktoré uvoľnil Duza, vošiel som do búdky s označením salle de bain a odstránil som trosky. Okrem pomliaždenej pery som nevyzerala oveľa horšie ako zvyčajne.
  
  
  .
  
  
  Ashad ma s úškrnom pozoroval, keď som sa zohol, aby som zdvihol vreckovku. "Tvoja matka jedla hnoj," povedal som po arabsky.
  
  
  Nemohol uveriť, že ma správne počul. Postavil sa zo stoličky s otvorenými ústami a očami plnými zúrivosti, ja som sa vrhla na výpad a nakopla ho do karate. Moja noha zachytila hornú časť jeho krku a čeľuste a cítil som, ako sa kosti roztrieštili, keď mu takmer odtrhla hlava. Prešiel cez operadlo stoličky, narazil do steny a udrel o podlahu s rachotom, ktorý zarachotil riadom.
  
  
  Druhýkrát v ten deň som uložil mŕtvolu do postele. Potom som sa prezliekla do čierneho obleku a zodpovedajúcej rolákovej košele. Nie že by som mala hlavu v smútku, ale farba sa hodila na túto príležitosť.
  
  
  Keď som odišiel, zišiel som dolu do svojej izby na druhom poschodí. Tam som si zobral svoje vybavenie a skontroloval som tašku a kufrík. Z kufra som vytiahol to najnutnejšie - dve príchytky na Luger navyše, z toho jednu zápalnú. Na koleno som si pripevnil špeciálne navádzacie zariadenie veľké asi ako AXE tlačidlo. Ak to bude potrebné, jeho signál privolá prápor 600 Rangerov zo Šiestej flotily. Náhradný Pierre vošiel do vnútorného vrecka. Nakoniec tridsať stôp úhľadne stlačeného nylonového lana s bezpečným pripevnením sa mi omotalo okolo stredu ako druhý popruh.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 9
  
  
  
  
  
  
  
  
  Vyšiel som z hotela bočnou uličkou a po tých istých bočných uličkách som sa dostal k prezidentskému palácu pri jeho severnej stene. Stena bola pol míle dlhá so strážnymi boxami na oboch koncoch a dvoma v strede.
  
  
  Strážcovia nevykonávali neustále hliadky. Asi každých desať minút pochodovali dvojčlenné tímy opačným smerom, stretli svojich krajanov a vrátili sa na základňu. Hoci ulica vedúca rovnobežne so stenou mala horné osvetlenie, videl som, že dostať sa cez obvod nebol veľký problém. Bola to len otázka času. Pouličné lampy poskytovali malé osvetlenie steny. Stena však bola dobrých dvadsať stôp vysoká a biela. Oblečená v čiernom som vyzerala ako tarantula, ktorá sa naňho valila.
  
  
  Počkal som, kým centrálny tím nedokončí svoju polovičatú hliadku, potom som sa vzdialil od priekopy, kde som sa ukryl, a rýchlo som utekal k samotnej stene. Pozdĺž nej boli nízke kríky a ja som sa v nich usadil, aby som pripravil lano.
  
  
  Keď som bol nastavený, presunul som sa na miesto tesne za stredom obrany. Dvaja cestujúci sedeli pred ním a rozprávali sa. Videl som žiaru ich cigariet a počul som ich tlmené hlasy. Len ak sa otočia, uvidia ma.
  
  
  Postavil som sa, skontroloval a hodil. Lano sa zdvihlo a znova. Ozvalo sa slabé cinkanie, keď jeho špeciálne zariadenie automaticky bodlo do vzdialenejšej strany. Fajčiarom zvuk neprekážal. Potiahol som za lano a išiel ďalej. Urobil som poznámku, aby som poďakoval AX Supply za ich poľné topánky. Podrážky boli ako magnety.
  
  
  Podľa východného zvyku bol vrch múru posypaný črepinami rozbitého skla. Opatrne som sa skĺzol dolu, zmenil polohu a pretrhnutím lana som skočil do parku na prezidentskom nádvorí.
  
  
  Krajina vo svojej histórii nikdy nemala prezidenta, no akonáhle sa stala NAPR, kvôli nezmyselnosti politickej agitky sa názov zmenil z Kráľovského paláca na Prezidentský palác. Bez ohľadu na to išlo o nehnuteľnosti. V tme sa zdalo, že je na rovnakej úrovni ako Versailles.
  
  
  Kráčal som smerom k slabému svetlu na oblohe, ktoré naznačovalo umiestnenie paláca. Boli tam nočné vtáky, ale neboli tam žiadne stráže ani psy. To posilnilo môj pocit, že Tasahmed v skutočnosti neočakával nikoho odpor.
  
  
  Bol som takmer rád, keď som videl, že samotný palác je pod akousi strážou. Toto bolo na rovnakej úrovni ako chlapci, ktorí strážili vonkajšiu stenu. Prechádzal som sa nimi ako whisky po prasknutom ľade. Môj vstupný bod bol cez ďalšiu stenu, len asi desať stôp vysokú. Skrývalo nádvorie, ktoré bolo pre všetkých uzavreté okrem Shemy Mendanike a jej dám, čo je druh ženského zhýralosti naopak. Dúfal som, že nikto z nich nepočká, kým sa vyšplhám na jeho ochrannú ruku. Jedna strana nádvoria bola palácová stena a kresby AX naznačovali, že Shemine byty boli v tomto krídle.
  
  
  Dvor voňal jazmínom. Mal uzavreté chodby a centrálnu fontánu. Mal tiež viničom porastenú, schodiskovú mrežu, ktorá sa tiahla po vysokej strane palácovej steny až k bodu pod oknom, kde svietilo slabé svetlo. Ako to mohol cestujúci agent ignorovať?
  
  
  Tým, že sa sústredím na neho, som takmer hotový s Nickom Carterom a Večerom Douglasa Fairbanksa.
  
  
  
  Bolo to príliš ľahké a nevidel som ho v tme osamelej prechádzky. Môj zlom bol, že ma uvidel, až keď som pristála na záhone.
  
  
  Keby bol šikovný, počkal by na mieste, kým by ma zozadu nezasiahol. Alebo bil medený gong a volal o veľkú pomoc. Namiesto toho zišiel z cesty, štekal ako mrož, čiastočne prekvapený, čiastočne hnevom.
  
  
  Videl som záblesk noža v jeho ruke a pomohol som zbabelcovi odísť. Čas bol dôležitý a nechcel som sa stretnúť s jeho priateľmi. Hugov let bol krátky a presný, prenikol až po rukoväť do zraniteľného miesta, kde sa hrdlo stretáva s hornou časťou hrudnej kosti.
  
  
  Spadol, dusil sa krvou a rozbil sa na kvety. Keď sa v posledných kŕčoch trhal, dvakrát som skontroloval dvor, aby som sa uistil, že sme sami. Keď som sa vrátil, podarilo sa mu vytrhnúť Huga z hrdla. Toto bola jeho posledná časť hnutia. Utrel som mu ihlicu do košele a presunul sa k plotu s mrežami.
  
  
  Bol dostatočne silný, aby uniesol moju váhu. Lano som nechal vo viničoch a ako Jack vo fazuľovej stopke som išiel ďalej.
  
  
  Ešte skôr, ako som sa priblížil k oknu, počul som hlasy: ženský a mužský. Aby som sa dostal k oknu, videl som, že budem musieť balansovať na mrežiach, moje telo pritlačené k stene, ruky nad hlavou a siahajúce po rímse. Bol to jeden z tých hlboko zapustených podnikov s dlhým šikmým parapetom a špicatým oblúkom. Nebolo sa čoho držať. Náklad musel prejsť cez prsty na rukách a nohách. Zvuk hlasov ma presvedčil, že neexistuje žiadna alternatíva k použitiu lana. Ak by tryska narazila na sklo alebo o niečo zabuchla, bolo by to ono. Bolo by to pre mňa ťažké.
  
  
  Keď som stál na špičkách s Hugom medzi zubami, mohol som zavesiť prsty na rímsu. Potom som si musel zastrčiť bradu a tlačiť prsty na stene bez toho, aby som vytlačil spodnú časť tela von. Keď som si oprela bradu o rímsu, nechala som na nej časť váhy, pustila pravú ruku a chytila som sa vnútornej strany okenného parapetu.
  
  
  Zvyšok bol o tom, dostať sa do miestnosti bez hluku. Bolo to krídlové okno, ktoré sa otváralo dovnútra a ja som ním prechádzal ako jazvec, ktorý sa snaží dostať cez krtkov tunel. Nakoniec som videl, že svetlo neprichádza z miestnosti, do ktorej som sa chystal vstúpiť, ale z inej. Odtiaľ prichádzali aj hlasy.
  
  
  Uvedomil som si, že toto je spálňa a súdiac podľa veľkosti postele a jemnej vône parfumu, je to ženský budoár. Zrkadlo pokrývajúce celú stenu zachytilo môj odraz a na chvíľu ma duplikovalo.
  
  
  Cez otvorené dvere som videl oveľa väčšiu miestnosť, skutočný kráľovský salón. Jeho veľkosť a zariadenie však jednoducho zaregistrovali, keď som videl jeho obyvateľov, najmä ženu.
  
  
  Bola to elfka, čiernovlasá, tmavooká a pravdepodobne príbuzná kolibríka. Mala na sebe pevný zlatý lamé kaftan, ktorý sa zapínal pri krku. Jej zúrivosť však zvýraznila prsia a spôsob, akým sa pohybovala v rýchlych víroch a šípkach, zvýraznil zvyšok jej dokonale vyrysovaného tela. "Si prekliaty klamár, Tasachmed"; - vyštekla po francúzsky.
  
  
  Všeobecný súbor AX je potrebné aktualizovať. Prebral sa. Jeho tvár bola príliš bacuľatá, dvojitá brada začínala dobre a začínal vyčnievať z uniformy tam, kde mala byť zastrčená. Bol to ešte pekný muž; vysoký, ľahký na nohy, s ťažkými črtami a strapatými fúzmi. Jeho pleť bola olivová a na spánkoch mu odstávali sivé vlasy.
  
  
  Očividne mu neprekážali spôsoby ani slová Shemy Mendanikeovej. V skutočnosti bol prekvapený a zároveň si užíval jej pohyby. "Drahá madam," usmial sa, "jednoducho nerozumiete povahe situácie."
  
  
  "Ja tomu celkom dobre rozumiem." Sadla si pred neho a pozrela sa hore. "Držíš ma tu v zajatí, kým si nebudeš istý, že je všetko pod kontrolou!"
  
  
  "Znie to ako nejaká melodráma," zasmial sa. „Samozrejme, že musím prevziať kontrolu. Kto iný by mohol?
  
  
  „Naozaj, kto iný by mohol! Zbavil si sa starého holubieho peria a...!“
  
  
  Zasmial sa a pokúsil sa jej položiť ruky na ramená. „Madam, takto sa nehovorí o vašom zosnulom manželovi alebo o mne. Ako som vám už viackrát povedal, nevedel som nič o jeho úteku, kým som nebol informovaný o jeho páde. Jeho smrť je z vôle Alaha."
  
  
  "Aj keby som ti veril, čo to má spoločné s tým, že ma držia na tomto mieste?"
  
  
  "Shema!" Pokúsil sa na ňu znova položiť ruky. „V žiadnom prípade ťa nebudem zadržiavať. Ale je nebezpečné odísť teraz a zajtra je pohreb."
  
  
  
  „Dnes popoludní som chcel ísť na pakistanskú ambasádu oznámiť túto správu môjmu otcovi. Zabránil si mi ísť. Prečo?"
  
  
  „Ako som povedal,“ vzdychol, muž, ktorého zneužili, „na vašu vlastnú ochranu. Máme dôvod veriť, že Ben d'Oko bol zabitý vonkajšími silami. Nemáme ako vedieť, že sa vás tiež nepokúsia zabiť. Myslíš, že v tejto chvíli risknem vlas z tvojej vzácnej hlavy? "Natiahol sa, aby ju pohladkal, ale ona utiekla. Začal ju prenasledovať."
  
  
  "Aké vonkajšie sily?" uškrnula sa.
  
  
  „Napríklad CIA. Už dlho chceli odstrániť Bena d'Oka.“ Smutne pokrútil hlavou.
  
  
  "Chceli ho tak veľmi ako ty?"
  
  
  „Prečo si ku mne taký láskavý? Urobím pre teba čokoľvek."
  
  
  "Chceš, aby som bola tvoja druhá, tretia alebo štvrtá manželka?"
  
  
  To spôsobilo, že jeho tvár očervenela. "Čo môžem urobiť, aby som ťa presvedčil, že mi leží na srdci tvoje najlepšie záujmy?"
  
  
  "Naozaj to chceš vedieť?" Znova stála pred ním.
  
  
  "Áno." Prikývol a pozrel sa na ňu.
  
  
  "Môžete mi objednať auto, ktoré ma odvezie na pakistanskú ambasádu."
  
  
  „V túto hodinu, drahá? Toto neprichádza do úvahy." A teraz boli jeho ruky na jej pleciach. Snažila sa vzdialiť, no on ju chytil.
  
  
  "Nech ma ísť, hnojník!" - zavrčala a snažila sa vyslobodiť.
  
  
  Keď zosilnel zovretie, pokúsila sa ho pokľaknúť do slabín, napľula mu do tváre a narazila do hlavy. Nehodlala sa vzdať bez boja, aj keď bol pre ňu príliš silný.
  
  
  Tasahmed ju zdvihol z podlahy, a zatiaľ čo ona bojovala, kopala a nadávala, on zamieril do spálne. Pritlačil som sa k stene pri dverách. Ale teraz by ma nevidel, keby som bol oblečený v červenom hasičskom aute a vysvietený neónovými svetlami.
  
  
  Hodil ju na posteľ a cez zaťaté zuby povedal niečo o potrebe porozumenia. To mu stačilo. Uvoľnila ruku a schmatla ho, keď sa ju snažil prišpendliť. Prisahal a mávol rukou. Kričala a on jej dal pre každý prípad ďalšie dve. Začala plakať nie od porážky, ale od hnevu a sklamania. Počul som, ako kaftan trhol, keď jej ho zložil, a teraz zúrivo mrmlal po arabsky. Cestu do raja prešpikovali vzdorujúci Khurisovci.
  
  
  Fyzická sila a váha napokon premohli ducha a odhodlanie. Vtisol jej koleno medzi nohy a roztiahol jej stehná. Ľavou rukou jej držal zápästia nad hlavou a pravou rukou si stiahol šaty. Jediné zbrane, ktoré jej ostali, boli stehná. Pokračovala v ich tlačení smerom k nemu, prehýbala chrbát, aby sa ho pokúsila odtlačiť. Tento pohyb ho len vzrušoval. Nadávala a plakala a on kľačal medzi jej nohami, keď som to zlomil.
  
  
  Nikdy nevedel, čo ho zasiahlo, a to som chcel. Omráčila som ho tým, že som mu udrela rukami do uší. Keď sa v šoku napínal, pritlačila som palcami na tlakové body na jeho krku. Potom išlo o to ho odstrčiť a udržať Shemu pod kontrolou.
  
  
  "Kvet noci," povedal som v urdčine a vytiahol Tasahmeda. "Ver mi, som priateľ."
  
  
  V šere sa jej belosť tela zdala ako ortuť. V tomto momente všetko, čo mohla urobiť, bolo nasávať vzduch a pozerať sa na mňa.
  
  
  "Som tu, aby som ti pomohol." Zobral som zvyšky kaftanu a hodil som jej ho. Zdalo sa, že sa s nasadením neponáhľala. Sedela a šúchala si zápästia a ja som mohol súcitiť s generálovými zámermi.
  
  
  Nakoniec našla jazyk a povedala v britskej angličtine: „Prekliaty sviňa! Prekliate prasa! Pes!"
  
  
  "Nebol veľmi zdvorilý, najmä na generála." Povedal som to po anglicky.
  
  
  Nahnevane cez seba prehodila kaftan. "Kto si? Odkiaľ si a čo chceš?
  
  
  „Som kamarát. A chcem sa s tebou porozprávať."
  
  
  Pozrela sa cez okraj postele. "Zabil si toho bastarda?"
  
  
  "Nie, len som ho na chvíľu zachránil pred utrpením."
  
  
  Vyskočila z postele. "Nešťastie! Ukážem mu nejaké nešťastie!"
  
  
  Počul som ju kopať. Generálovo telo kŕčovito trhlo. Nevedel, aké mal šťastie, že je niekde inde. Posunula sa smerom k výklenku svojej šatne. „Vypadni odtiaľto, kým si niečo oblečiem,“ povedala.
  
  
  Ja som sa staral o Tasachmed a ona o krytie. Použil som jeho šatku na zaviazanie očí, jeho vreckovku na sponu a opasok na zaviazanie zápästí. Stalo sa dobre zabalené.
  
  
  Keď som skončil, rozsvietila stropné svetlo a znova sme sa na seba pozreli na obrovskej posteli. Obliekla si bledomodré negližé. Nezakrývalo to, čo bolo pod ním. Len sa uistil, že vieš, že tam je všetko.
  
  
  
  Jej vyšetrenie Nicka Cartera bolo rovnako dôkladné.
  
  
  „Si prvý Američan, ktorého som stretla a ktorý vyzeral ako muž,“ povedala. "Kde si sa naučil hovoriť Urdu?"
  
  
  Študoval som na vysokej škole na Islamabad Institute of Technology. Kde ste sa naučili rozprávať po anglicky? "
  
  
  „Môj otec bol anglický guvernér, ktorý bol ženatý s Pakistankou, alebo vám nikto nikdy nepovedal o Impériu? Stále si mi neodpovedal na otázky - kto si? Ak zavolám ochranku, podrežú ti hrdlo!"
  
  
  "Potom ti nebudem môcť povedať, kto som."
  
  
  Usmiala sa, vyzerala falošne aj hanblivo. "A nemôžem ti dostatočne poďakovať za to, že si mi zložil toto prasa."
  
  
  "Tak prečo si nesadneme a nezačneme konverzáciu odznova."
  
  
  „Musím povedať, že v mojej spálni mi ešte nikdy nebol predstavený žiadny muž. Ale odkedy sme tu začali." Sadla si na svoju stranu postele a naznačila mi, aby som si sadol na moju. "Teraz začni."
  
  
  "Prešiel som cez toto okno," povedal som, "dúfal som, že ťa nájdem doma."
  
  
  "Čo si to urobil, preletel si cez to na svojom čarovnom koberci?" - odsekla. "Nesnaž sa ma oklamať."
  
  
  "Nelietal som, liezol som a nemám čas ťa klamať."
  
  
  "Si jedným z tých prekliatych agentov, o ktorých hovoril generál."
  
  
  "Ja som ten, kto ti chce položiť pár otázok." Potom zídem na svoj koberec a poletím."
  
  
  Vstala, podišla k oknu a vyklonila sa. Jej pohyby zdôrazňovali derriere, ku ktorému mohol napísať sonet každý básnik.
  
  
  "Stavím sa, že na Nanga Parbat ti bude dobre," povedala a vrátila sa do postele. „Je to zvláštny incident, ale niečo ti dlhujem. Čo chceš vedieť?"
  
  
  "Prečo sa tvoj manžel tak ponáhľal do Budanu uprostred noci?"
  
  
  "Ha! Tento čudák! Nikdy mi nepovedal, prečo niekam ide. Zvyčajne mi len poslal správu, aby som prišiel. Rád sa mi predvádzal, aby si každý myslel, že vie, ako si vybrať ženu, sexi, bohatú Pakistanku, ktorá chodila do školy v Londýne. Malí chlapci boli to, čo mal rád."
  
  
  "Takže ty si sa s ním veľmi nestýkal a nevidel si ho skôr, ako odletel?"
  
  
  Postavila sa, chytila sa za ruky za lakte a začala spievať ako kolibrík. „Áno, v skutočnosti som ho videl. Zobudil ma. Bol vystrašený. Samozrejme, vyzeral ako stará žena, ale možno som si ho vtedy mala viac všímať.“
  
  
  "Pamätáš si, čo povedal?"
  
  
  „Určite môže! Myslíte si, že som hlúpy! Povedal, že ak sa mu niečo stane, mám ísť na veľvyslanectvo svojej krajiny a požiadať veľvyslanca Abdula Khana, aby ma ochránil. Povedal som: "Prečo, kam ideš?" Povedal: "Idem do Budanu, aby som sa stretol s Abu Othmanom." Rozumel som, prečo sa bojí. Chic sa vyhrážal kastráciou, aj keď neviem, či to bolo možné. Povedal som: „Prečo chceš vidieť túto maličkosť? Nedal mi odpoveď. Jednoducho povedal niečo o tom, že je to vôľa Alaha. Bol som ešte v polospánku a nebol som veľmi šťastný, že som sa zobudil. Možno som mu mala venovať viac pozornosti." Povzdychla si. „Chudák starý Ben d'Oco, keby bol aspoň o polovicu taký dobrý v posteli, ako poskakoval hore-dole na pódiu OSN. Predstavte si, že naháňa chlapcov zboru, keď mohol mať akúkoľvek ženu v krajine!“
  
  
  "Úprimne, nemám takú predstavivosť, Shema."
  
  
  Sadla si na moju stranu postele. "Vieš, štyri roky som spal v tejto posteli sám!" Povedala, že to nie je moja chyba, pozerajúc na mňa, bradavky jej pŕs sa snažia preraziť sieťou jej negližé. "Ako sa voláš?"
  
  
  "Ned Cole."
  
  
  "Dobre, Edward," položila mi ruky na ramená. "Teraz som na rade ja a ak neskoncujeme so štyrmi rokmi ničoty, zavolám ochranku a pomôžem mu ukončiť tvoj život."
  
  
  Počuli ste staré príslovie o žene, ktorá bola v posteli tigrom. Shema by vyzerala ako mačka. Bozkávali sme sa a ona ma chytila za jazyk a cucala ho jemným potiahnutím. Keď moje ruky našli jej prsia, jej ruky ma nasledovali, akoby zúrili na moje oblečenie. Počas štyroch rokov celibátu si nezabudla rozopnúť opasok a rozopnúť zips. Keď som začal oplácať, hodila hlavu dozadu.
  
  
  Oči mala široké a jasné a pery našpúlené. "Si môj hosť!" - vydýchla v urdčine. „Na východe je zvykom pohostiť hosťa. Toto je moja posteľ a ty si tu na moje pozvanie."
  
  
  Pritisla ma na chrbát a začala mi perami kresliť mokré mapy na telo. Potom si zrazu sadla na mňa. S vyklenutým chrbtom, vystrčenými prsiami, kolenami omotanými okolo mojich bokov, chytila ma za ruky a povedala: "Budem pre teba tancovať."
  
  
  
  Sledoval som jej tvár, ako pomaly zapadla na miesto, centimeter po centimetri. Oči jej zažmurkali a rozšírili sa, pery sa jej pootvorili a nadýchla sa. Potom začala tancovať a všetky pohyby mala na bokoch a panve. Pohladil som ju. Stratila hlavu, keď sa štyri roky bez lásky snažila vyrovnať.
  
  
  Keď sa pohla hore, zastavil som jej tanec a začal som svoj. Zdvihol som ju nad hlavu a držal vo vzduchu. Potom, keď začala bojovať, rozzúrená, že som zastavil jej zmyselnú gavotu, som ju zrazil nadol a prevalil sa, aby som zmenil našu pozíciu.
  
  
  "Nie!" - povedala a začala bojovať. "Nie nie nie!"
  
  
  Koniec koncov, bol som jej hosťom. Prevrátil som sa a ľahko som si ju pritiahol na seba. Naše údery sa stali rýchlejšími, razantnejšími. Teraz sme sa pohybovali ako jeden a jej oči sa zavreli, keď padala dopredu a zadržiavala hrebeň našej poslednej vlny.
  
  
  Opatrne som vystúpil spod nej a otočil nás oboch. Potom som sa na ňu pozrel a cítil som, ako sa jej nohy pritisli okolo mňa. Jej prsty sa mi zaryli do chrbta, zuby padali do môjho ramena, keď sebou trhla: "Prosím!" Teraz sa už nedalo zadržať. Zišli sme sa, z môjho tela na jej telo prešlo extatické chvenie.
  
  
  Ak by sme spolu mohli stráviť zvyšok noci, mohli by sme napísať nové vydanie Kámasútry. Nech je to akokoľvek, Tasachmed sa vracal do skutočného sveta.
  
  
  "Prečo ho nezabiješ?" - povedala, keď som jej zapálil jednu z cigariet.
  
  
  "Keby som to urobil, kde by si bol?" Kľakol som si, aby som to preskúmal.
  
  
  "Nie horšie ako som teraz, Edward."
  
  
  "Och, oveľa horšie, Shema." Nechce, aby sa ti niečo stalo. Ale ak sa mu niečo stane tu vo vašich izbách, neoplatí sa to riskovať."
  
  
  Nestálo to za to z iného dôvodu. Mŕtvy Tasakhmed mi je nanič. Možno nažive. Zároveň, keby som sa ho opýtal pred Shemou, nevedel som, čo dostanem. Toto bude voz pred ťavou. Ťava bola Osman.
  
  
  Bol Mendanikeho zaprisahaným nepriateľom, a napriek tomu Ben d'Oko išiel veľmi ďaleko, aby sa s ním stretol. Zdalo sa logické, že Osman sa odmietne zúčastniť, pokiaľ nebude mať vopred nejaký náznak účelu powwow. Zdalo sa tiež logické, že Nickovi Carterovi by bolo lepšie, keby sa s Osmanom stretol hneď, než položí otázky Tasahmedu. Toľko k logike.
  
  
  „Shema, prečo nezavoláš chlapcov a neuložíš generála do postele. Povedz im, že omdlel od vzrušenia." Začal som odstraňovať roubík.
  
  
  Zachichotala sa. „Myslíš skoro tak dobre, ako sa miluješ. Keď bude preč, môžeme stráviť zvyšok noci."
  
  
  Nedal som jej zlé správy. Skryl som sa v šatni, zatiaľ čo dvaja strážcovia, trochu zmätení, ale s úsmevom odviedli oslabeného arabského rytiera k nemu domov.
  
  
  "Teraz," vošla do spálne a odhodila župan, ktorý si obliekla pred odchodom generála, "tentoraz budeme mať zrkadlo, ktoré nám ukáže, čo nás baví." Široko roztiahla ruky a piruetovala predo mnou nahá, opäť kolibrík.
  
  
  Objal som ju s vedomím, že sa ráno asi budem nenávidieť. Odpovedala. Aplikoval som tlak tam, kde sa to najmenej očakávalo alebo chcelo. Na chvíľu zamrzla a potom ochabla. Zodvihol som ju a odniesol do postele. Položil som ju a pobozkal na dobrú noc. Potom zhasol svetlo a poobzeral sa po dvore z okna a opatrne zhasol.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 10
  
  
  
  
  
  
  
  
  Hawk by povedal, že čas strávený so Shemou bol nebezpečným plytvaním. Možno. Ale okrem potešenia som potreboval túto divokú zmes východu a západu ako spojenca, niekoho, koho by som mohol podporiť proti Tasahmedu, ak by sa naskytla príležitosť. Stratil sa však veľa času. Už som to nepremárnil, pred policajným komisariátom vyzdvihol fiat a zamieril na ambasádu. Keď som prišiel k jeho bráne, hry som už začal.
  
  
  Brána bola zatvorená. Bol tam zvonček a hovoriaca búdka. Zazvonil som na zvonček v niekoľkých dlhých dávkach. Keď som nemal prehrávanie, znova som zazvonil silnejšie.
  
  
  Tentoraz sa z nástenného reproduktora ozval hlas ako nahraná správa. "Veľvyslanectvo je zatvorené do 8:00, pane."
  
  
  "Je to námorná ochranka?" - spýtal som sa do kabínky.
  
  
  "Áno, pane, toto je desiatnik Simms."
  
  
  "Desátnik, viete, čo je sedem-päť-tri?"
  
  
  Nastala krátka pauza. "Áno Pane." Bolo s tým viac súvislostí.
  
  
  "No, je sedem-päť-tri a ocenil by som, keby ste ma hneď pustili dnu."
  
  
  "Kto ste, pane?"
  
  
  "Pán Sutton vám to môže povedať. Je sedem, päť, tri. Chcem okamžite konať, desiatnik."
  
  
  
  Ďalšia minúta pauzy a potom: "Počkajte, pane."
  
  
  Vrátil som sa k autu, potešený, že návrh, ktorý urobil AX, sa stal SOP s americkými veľvyslanectvami a agentúrami po celom svete. Myšlienkou bolo, že s nárastom terorizmu a únosov bolo potrebné, aby v prípade núdze bolo možné okamžite zabezpečiť jednoduchú identifikáciu. Na každý deň bola z Washingtonu odoslaná iná postupnosť čísel. Keďže dodávateľom bol AX, vždy som pracoval so zoznamom, ktorý som si dva týždne po sebe pamätal.
  
  
  Brána sa otvorila a ja som vošiel do osvetleného vstupného priestoru. Pre uvítací výbor boli traja mariňáci s M16 a desiatnik Simms s .45.
  
  
  "Prepáčte, pane, budete musieť vystúpiť z auta," povedal a pozrel sa na mňa. "Môžem vidieť tvoj preukaz, prosím?"
  
  
  "Poskytne to pán Sutton," povedal som a vystúpil som z auta. "Prosím, vezmi si to od neho."
  
  
  "Kontaktujú ho." Desiatnik rýchlo prezrel auto. Dal som mu kľúče od truhlice. Tam sa rozhovor skončil. Marines sledovali, ako som si zapálil cigaretu a čakal, kým Sutton potriasol zadkom. Tento zadok bol oveľa lepší ako Suttonov, ale naštvalo ma to.
  
  
  Paula Matthews mala proti chladu oblečené vypasované tvídové nohavice a leteckú bundu s kožušinou. S vlasmi írskeho setra stiahnutými do drdola a krémovou broskyňovou pleťou, ktorá je stále trochu zafarbená od spánku, by bola vítaným doplnkom takmer každého stretnutia. Hoci na mne traja mariňáci držali oči, boli by súhlasili.
  
  
  "Poznáte tohto muža, slečna Matthewsová?" spýtal sa desiatnik Simms.
  
  
  "Áno, desiatnik." Trošku sa zadýchala a nevedela, či jej má vyjsť. "V čom je problém, pán Cole?"
  
  
  "Kde je Sutton?"
  
  
  "Bol veľmi unavený a spýtal sa ma..."
  
  
  "Rád by som použil váš telefón, desiatnik."
  
  
  Desiatnik bol trochu neistý. Pozrel sa na Paulu, aby to potvrdil.
  
  
  Namiesto toho som si to dal. "To je rozkaz, desiatnik. Práve teraz!" Môj tón by získal súhlas inštruktora výcvikového tábora.
  
  
  "Áno Pane!" Všetci traja sme sa ticho priblížili k bezpečnostnému stanovisku. V malej vnútornej miestnosti ukázal na telefón.
  
  
  Odišiel a ja som videl Paulinu tvár žiariacu jej vlasmi. „Pozri! Ako si myslíte, že…"
  
  
  "Aké má číslo a nestrácaj čas hádzaním topánok."
  
  
  So zaťatými päsťami a iskriacimi očami vyzerala dosť dobre na fotografovanie. "Päť, dva nula, tri," zasyčala.
  
  
  Otočil som sa a vytočil číslo. Zvonilo to príliš dlho, kým sa Sutton začal sťažovať: „Paula, povedal som ti...“
  
  
  "Sutton, práve teraz potrebujem použiť lietadlo veľvyslanectva." Potraste zadkom a upozornite tím. Potom poďte sem k bráne, aby sa slečna Matthewsová mohla vrátiť do postele, kam patrí."
  
  
  Počul som bzučanie drôtov, keď zbieral zuby. Keď prehovoril, podal mi .- „Lietadlo veľvyslanectva je stále v Tunisku. Predpokladám, že má so sebou posádku. Ak si teraz myslíš...“
  
  
  „Myslím, že to bude napísané a zaslané vášmu riaditeľovi v Langley. Existuje medzitým náhradné lietadlo?
  
  
  "Nie. Existuje len Convair."
  
  
  "Máte podmienky na charter?"
  
  
  Sarkasticky si odfrkol. "Od koho! Neexistujú žiadne súkromné zdroje. Sme veľvyslanectvo. Nevlastníme krajinu."
  
  
  "Predpokladám, že iné veľvyslanectvá majú lietadlá." Existujú nejaké vzájomné dohody pre prípad núdze?“
  
  
  "Na konanie je potrebný veľvyslanec a ako viete... nemáme veľvyslanca." Samoľúbo sa usmial.
  
  
  "Povedzme to inak." Toto je priorita Red One. Potrebujem lietadlo. Teraz ho potrebujem. Mozes pomoct?"
  
  
  Drôty opäť zahučali. „Je to sakramentsky krátky čas a je to uprostred noci. Uvidím, čo sa dá robiť. Zavolajte mi späť o hodinu." Zavesil.
  
  
  Otočil som sa a videl som Paulu, ako sa mračí a študuje ma. "Môžem pomôcť?" Povedala.
  
  
  "Áno." Vytiahol som ceruzku a papier a začal písať. „Toto sú prenosové frekvencie UHF. Upozornite svojich signalistov, aby na nich dohliadali. Môžem zavolať. Moje kódové meno bude Piper. Zavolám Charliemu. Rozumel?"
  
  
  "No a kam ideš?"
  
  
  "Jedného dňa si sadneme na tvoju terasu a všetko ti poviem."
  
  
  Kráčala so mnou k autu. Vliezol som dovnútra. "Henry pomôcť?" Povedala.
  
  
  Pozrel som sa na ňu. "Choď do postele, Paula." Naznačil som desiatnikovi, aby zapol spínač brány.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 11
  
  
  
  
  
  
  
  
  V niektorých misiách prestávky cestujú s vami. Na iných si ich vezmete na cesty. Na niektorých ich nedostanete.
  
  
  Hneď ako som zabočil za roh na ulicu Hansa Geiera. Myslel som, že by mohol mať nejaké nápady, ako sa dostať do Budanu lietadlom.
  
  
  Svetlomety osvetľovali úzku ulicu. Bolo na ňom zaparkované jediné auto, priamo pred Geyerovou bránou. Bol to špinavý, úradne vyzerajúci Mercedes. Šiel som okolo. Bola prázdna alebo vodič spal na sedadle. To druhé bolo nepravdepodobné. Nabral som rýchlosť a prešiel som za roh. V duchu som videl Ericu v tých šortkách a rolákovom svetri.
  
  
  Fiat som nechal v parku. Neboli tam žiadni chodci, dokonca ani túlavý pes, ktorý by ma sledoval, ako sa rútim po ulici, ktorá bola paralelná s Guyerom. Mal som lano na preliezanie cez medziľahlé steny a cez pozemok vily, ktorý stál za dvojposchodovým príbehom Khana v maurskom štýle. Mal verandu s oblúkmi a kachličkami. Svetlo dopadalo z okna na prvom poschodí. Nakoľko som sa chcel dostať domov, najprv som prešiel okolo domu.
  
  
  Neexistovala žiadna vonkajšia bezpečnosť. Bol tam len mŕtvy Thor. Bol niekoľkokrát zastrelený. Medzi jeho zaťatými tesákmi bol kúsok olivovej farby. Vrútil som sa do boja cez okno.
  
  
  Na tejto scéne bolo niečo, čo pripomínalo tú predchádzajúcu, v ktorej som hral nič netušiaceho Peeping Toma. Malo to akýsi komický nádych. Nebolo na tom nič smiešne. Hans Geier s opuchnutou a krvavou tvárou sa snažil uniknúť zo zovretia ťažkého muža v olivovozelenej uniforme, ktorý ho jednou rukou napoly dusil, pričom špičku noža tlačil mechanikovi na hrdlo.
  
  
  Hans sa nesnažil ani tak uniknúť únoscovi, ako skôr zachrániť svoju dcéru. Erica vyzliekla šaty a ona ležala na jedálenskom stole. Stál za ňou, držiac ho za zápästia, ďalší rozpoznateľný olivovozelený kultivátor. Ericine nohy viseli na oboch stranách stola, členky mala zaistené povrazom. Na konci stola stál škaredý suka. Oblečený by bol aj v olivovozelenom. Malú domácu scénu viedol a režíroval plukovník Mohamed Douza. Sedel čelom k operadlu stoličky a bradu si opieral o jej hrebeň.
  
  
  Filozofiu nechávam na filozofov, ale vždy som veril, že jediný spôsob, ako sa vysporiadať s násilníkom, je odobrať mu schopnosť znásilniť. V prípade Shemy som si nemyslel, že to niekedy bude znásilnenie, aspoň v tom zmysle, že sa to stane tu. Erica mala zapchaté ústa a každý sval v jej tele bol napätý a vyklenutý a kričal o prepustenie.
  
  
  Videl som, ako Dusa kývol násilníkovi, počul som Hansa kričať: "Preboha, všetko som ti povedal!"
  
  
  Potom prehovorila Wilhelmina. Raz pre údajného násilníka, ktorý s krikom spadol. Raz som urobil tretie oko do hlavy mučiteľa Hansa. Ešte raz zaplatiť tretej osobe, ktorá držala Ericu za zápästia. Dať jej príležitosť ísť hľadať svoju zbraň.
  
  
  Duza bol na nohách, jednou rukou na svojej .45. "Zmrzni, alebo si mŕtvy!" Objednal som si ho vo francúzštine. "Len mi daj výhovorku, Duša!" Zmenil názor. „Zdvihni ruky nad hlavu! Čelom k stene! Poslúchol.
  
  
  Hans a Erika zostali v šoku. "Hans!" Prešiel som do angličtiny. "Vyjsť! Chyť svoju zbraň! Ak čo i len žmurkne, zastreľte ho!"
  
  
  Hans sa pohyboval ako človek kráčajúci v spánku. Rozbil som zvyšok pohára Wilhelminou pažbou a chcel som sa dostať dovnútra. Kým som to urobil, Erica sa oslobodila a zmizla. Zvíjajúca sa postava ležala na podlahe, pokrčená a stále pokrytá vlastnou krvou, v bezvedomí alebo mŕtva.
  
  
  Hans sa vznášal na nohách, oči sa mu zaliali, nebol si celkom istý, že sa nočná mora skončila. Vyslobodil som ho z FN a potľapkal som ho po pleci. „Zaobstarajte si opasok tohto bourbonu. O všetko sa tu postarám."
  
  
  Tupo prikývol a odpotácal sa do kuchyne.
  
  
  Povedal som Duse. "Otoč sa."
  
  
  Podišiel ku mne a chcel zistiť, či som ten, za koho ma považuje. Začal sa usmievať a povedal: "Vous serez..."
  
  
  Môj backhand k jeho kotletám mu nielen odobral úškrn a zastavil slová, ale tiež mu narazil hlavu do steny, čo spôsobilo, že z jeho pier stekal červený prúd.
  
  
  "Budeš ticho," povedal som, keď sa jeho chvíľkový šok zmenil na potláčaný hnev. „Odpovieš, keď sa ti ozve, ako si mi prikázal. Nepokúšaj ma. Som na pokraji vykuchania ťa. Čo chcete od týchto ľudí?
  
  
  "Ten prekliaty bastard chcel vedieť, čo viem o tej katastrofe." Hans si umyl tvár, držal fľašu v ruke a hoci stále dýchal ako človek, ktorý zabehol príliš ďaleko, jeho chrapľavý hlas sa vrátil do harmónie a sklovitosť jeho očí zmizla. „Len on mi neveril, keď som mu to povedal. Dovoľte mi rozbiť mu túto fľašu o lebku!" Vykročil vpred s napätím vpísaným po celej jeho pomliaždenej tvári.
  
  
  "Choď sa pozrieť, ako sa má Erica." Chytila som ho za ruku.
  
  
  Zrazu si spomenul na Ericu a ponáhľal sa preč, volal jej meno.
  
  
  "Prečo ťa zaujíma, čo vie o katastrofe?"
  
  
  Duza pokrčil plecami. „Mojou úlohou je starať sa. Ak vie, ako sa to stalo, musí vedieť, kto to urobil. Budete dobre informovaní...“
  
  
  Moja päsť sa nedostala ďaleko. Bolelo ho to. Počkal som, kým sa ten darebák zastavil a on sa vrátil, potom som mu pustil jeho vlastnú nahrávku: „Povedal som, že odpovieš, nebudeš robiť hlúpe zvuky. Očividne nevie kto, aj keď vie ako. Alebo si myslíte, že bude odmietať odpovedať, pokiaľ dovolíte jednej z vašich opíc znásilňovať jeho dcéru? "
  
  
  Duzov hlas mu zasvišťal v hrdle. "Mojou úlohou je to zistiť."
  
  
  "Aj môj." Strčil som mu Luger do brucha a bodec Hugo pod bradu. "Mám veľmi málo času, plukovník." Budete mať ešte menej, ak nebudete spolupracovať." Pritisol som ho k stene, krk mu dozadu, bradu preč od špičky ihly. "Prečo chcela Mendanike vidieť Abu Osmana?"
  
  
  Cez zaťaté zuby, potriasajúc hlavou, sa dusil: "Prisahám Alahovi, neviem!"
  
  
  Hugo prelial krv. Duza sa pokúsil ustúpiť cez stenu. „Prisahám na Korán! Na hrob mojej matky!"
  
  
  Trochu som zmiernil tlak. "Prečo chcel Mendanike vidieť veľvyslanca Petersena?"
  
  
  Pokrútil hlavou. „Som len šéf ochranky! To by som nevedel!"
  
  
  Hugo tentoraz neostal len štekliť. Duza si udrel hlavu o stenu a kričal. "Znova. Povedal som prečo? Toto je jediný čas, kedy to dostaneš."
  
  
  Rozpadol sa a začal bľabotať a vzlykať: „Pretože! Pretože! Bál sa prevratu! Pretože sa bál, že ho generál Tashahmed zabije!“
  
  
  "A zabil si nášho veľvyslanca."
  
  
  "Bola to nehoda!"
  
  
  „Bolo to, ako keby sabotáž lietadla bola nehoda. Tasahmed sa bál, že sa Mendanike pokúsi uzavrieť dohodu s Osmanom.
  
  
  "Nie nie!" Pokrútil hlavou zo strany na stranu. "Preto som sem prišiel, aby som vypočul Geyera." Musíme sa porozprávať o tom, ako vedel, ako k nehode došlo a...“
  
  
  "A tvoj čas vypršal." Ustúpil som a on pozrel na Wilhelmininu hlaveň, oči mal vytreštené a čierne ako jej hlaveň. Padol na kolená, akoby počul muezína zvolávať veriacich k modlitbe. Z nejakého dôvodu ma nezaujal svojou mäkkosťou pod paľbou, ale potom nikdy neviete, akú hodnotu má slovo vo vašej reči.
  
  
  Ak to, čo povedal, bola pravda, alebo čo i len polovičná, potom nielenže vypršal jeho čas, ale aj môj. V hromade neboli žiadne ukradnuté jadrové zbrane, len banda treťotriednych pučistov z tretieho sveta. Hra bola celkom jasná. Tasachmed uzavrel dohodu so Sovietskym zväzom. Lamana bola cena a Mendanike bola obetná koza. Mendanicke si uvedomil, že v skutočnosti nezáleží na tom, kto a ako s jeho lietadlom havaroval... a predsa – a predsa – „Mohol som to všetko dať dokopy a upozorniť Hawka, aby začal hľadať inde, alebo by som mohol využiť váš drahocenný čas a zahrať to trpký koniec.
  
  
  "Len zostaň na kolenách," povedal som, keď sa Hans a Erica vrátili do izby. Mala na sebe nohavice a ďalší rolák. Bola bledá, no oči mala jasné a ovládané.
  
  
  "Ako sa máš?"
  
  
  Mala slabý úsmev. "Mám sa dobre... vďaka tebe."
  
  
  "S radosťou. Prečo nejdeš do druhej izby, kým sa tu o všetko postaráme?"
  
  
  Telá na podlahe, živé a mŕtve, vyzerali ako posledná scéna z Hamleta. Ako zdravotná sestra v tejto časti sveta nepochybne videla svoju dávku krviprelievania a necítila s pozostatkami veľa zľutovania. "Prinesiem ti raňajky, na ktoré si sa chystal," povedala a prešla cez izbu.
  
  
  "Čo s tým budeš robiť?" - povedal Hans a pozrel na porazeného šéfa bezpečnosti.
  
  
  "Ešte som sa nerozhodol, či ho strelím do hlavy alebo mu podrežem hrdlo."
  
  
  Hans naklonil hlavu ku mne, nebol si istý, či som to myslel vážne. Jediný dôvod, prečo som to neurobil, bola možnosť, že živý Duza môže byť užitočnejší ako Duza v nebi. "Vrátil som sa sem, aby som ti položil otázku," povedal som.
  
  
  "Kamarát," Hans pokrútil hlavou, "máš trvalé pozvanie prísť sem kedykoľvek počas dňa alebo v noci a opýtať sa ma na čokoľvek!"
  
  
  "Fajn. Odpovedzte dobre. Práve teraz potrebujem lietadlo, ktoré ma vezme do Budanu. Kde ho nájdem?
  
  
  Pozrel na mňa, zažmurkal, pošúchal si bradu a potom sa uškrnul ako Cheshire mačka a namieril fľašu na Duzu. „Ten skurvy syn nám mohol jednu objednať. Toto sú dve NAA Dakoty sediace na linke, testované a pripravené na použitie. Jeden z nich musí ísť do...“
  
  
  „Nepotrebujem ich históriu letov. Kde môžeme získať tím?
  
  
  „Môže si objednať posádku.
  
  
  všetko, čo musí urobiť, je zavolať zákaznícky servis. Zlé telefónne spojenie, ale v túto hodinu...“
  
  
  "Vstávaj, Duša."
  
  
  Nebolo mu treba hovoriť dvakrát, ale videl som, že sa trochu upokojil. Do očí sa mu vrátila iskra. Začal zo seba striasať uniformu.
  
  
  Telefón bol vo vstupnej hale. Mal biele steny a parkety. V jedálni bolo všetko tmavé, ale tu, pri rozsvietených svetlách, sme všetci jasne vystupovali. Duza sa na mňa pozrel, akoby si chcel zapamätať moju tvár, no zároveň chcel zabudnúť.
  
  
  "Dám ti nejaké inštrukcie," povedal som. "Dávajte na nich pozor, inak vás necháme napospas zberateľovi tiel a odpadkov." Objednáte lietadlo, objednáte tím. Budú čakať na tvoj príchod." Povedal som mu podrobnosti, kým Hans kontaktoval lety.
  
  
  Keď sme odišli z domu, Hans a ja sme boli vo forme dvoch Dusových mužov. Na chvíľu som si myslel, že Hans zničí show. Videl, čo urobili jeho psovi a išiel za Duzom. Plukovník bol dvakrát vyšší ako on, ale rozzúrenému mechanikovi sa nevyrovnal. Bolo to všetko, čo som mohol urobiť, aby som ho dostal von, kým ho Erica upokojila. Potom som postavil Duzu späť na nohy a vytvoril som akési zdanie pochodového rozkazu. Nechcel som, aby vyzeral tak unavene, že by neprešiel testom.
  
  
  Hans jazdil s Duzom vedľa neho. Sadol som si za plukovníka, Erica vedľa mňa. Väčšinu cesty bola ticho a každú chvíľu na mňa pozrela. Natiahol som sa a chytil ju za ruku. Držala sa pevne, jej stisk bol teplý a vďačný.
  
  
  "Cítiš sa dobre?"
  
  
  "Teraz som v poriadku."
  
  
  "Nemalo zmysel nechať ťa tu."
  
  
  "Nemohli ste ma opustiť."
  
  
  "Bol si už v Budane?"
  
  
  „Často. Pracujem pre Svetovú zdravotnícku organizáciu. Pravidelne tam navštevujem kliniku.“
  
  
  "Fajn. Potom pre vás nebude výlet zbytočný.“
  
  
  "Nebude to zbytočné." Zobrala termosku. "Dáš si ešte pohár?"
  
  
  "Teraz nie, ďakujem."
  
  
  Hansa to neodvádzalo od šoférovania a ja som nespúšťal oči z Duša. Chcel som ho dať so sebou dozadu, ale to by sa dostalo Erica dopredu. Žena jazdiaca pred služobným autom v túto hodinu by vzbudila pozornosť. Duza vedel, že ho od smrti delí len prst. Bol to buď zbabelec, alebo dobrý herec. Keby sme boli sami a bol by čas, rýchlo by som zistil, kto to je. Ale doteraz som musel hrať podľa pocitu a veľmi sa mi nepáčilo, aký to bol pocit.
  
  
  Duza dal telefonicky pokyny, že k bráne kontrolného bodu príde približne o 02:30. Službukonajúci dôstojníci boli informovaní, že by nemalo dochádzať k zdržaniu. Toto nebola objednávka, na ktorú by som sa mohol spoľahnúť. „Uistime sa, že poznáš svoje línie, kamarát. Keď nás zastavia, ako to budete riešiť?"
  
  
  "Vyhlásim, kto som..."
  
  
  "Francúzština, nie arabčina."
  
  
  "A poviem im, aby nás nechali prejsť, ak to neurobia automaticky."
  
  
  "Predpokladajme, že vás požiadajú, aby ste vystúpili z auta?"
  
  
  "Zostanem tam, kde som, a požiadam o návštevu veliteľa."
  
  
  "Hans, ak sa niečo pokazí a zastrelím plukovníka, čo urobíš?"
  
  
  „Dám si ešte drink a skontrolujem lietadlo. Nie, najskôr pôjdem do hangáru. Vyskočíme z tejto veci pri bočnom vchode, prejdeme cez hangár a vyberieme moju buginu tam, kde som ju nechal na druhej strane. Potom to nechám na vás."
  
  
  Potom budeme hrať striktne podľa sluchu. Dúfal som, že to nebude potrebné, no pre Duzov strach či skrytý herecký talent sa tak nestalo.
  
  
  Keď sme sa blížili k bráne kontrolného bodu hangáru, zasiahlo nás oslepujúce svetlo. Hans zastal, Duša vystrčil hlavu z okna a nahnevane zakričal.
  
  
  Prešli sme bránou a odpovedali na pozdrav stráže. Hladšie to už byť nemohlo. Cítil som, ako sa Erica uvoľnila, jej dych sa zmenil na dlhý vzdych. Potľapkal som ju po kolene.
  
  
  „Keď sa dostaneme k lietadlu, Erica, vystúpiš z mojej strany, prejdeš okolo mňa a nastúpiš. Nemáš si s nikým čo povedať. Duza, ideš za ňou. Hneď budem vzadu. ideš do úzadia. Pilot bude chcieť vedieť, kam ideme. Povedzte mu, že je to do Budany a že po odlete môže poslať svoj letový plán."
  
  
  Naše lietadlo nebolo ťažké nájsť. Poľné svetlá osvetľovali letovú čiaru a mohli sme vidieť dvoch členov letovej posádky, ako kontrolujú starú DC-3 Dakotu. Hans k nej pribehol, ale podľa pokynov nevystúpil z auta. Uvedomil som si svoj plán
  
  
  Prečo? Okrem pilotov tam boli dvaja technici údržby NAA, ktorí robili kontroly na poslednú chvíľu. Aj v zle padnúcej uniforme sa Hans rozhodol, že ho spoznajú.
  
  
  Erica rýchlo vyliezla na palubu. Piloti stáli v pozore pred Duzom a zdravili ho. Dal im pokyny a oni stáli bokom a čakali, kým vystúpi po schodoch.
  
  
  Nemohla som riskovať, že Hansa nechám za sebou a určite som nemohla spustiť oči z Duša. Vedel som, že pozemných bojovníkov nemožno zabiť. Keď lietadlo vzlietlo, museli stáť s hasiacimi prístrojmi. Vznášali sa pri vchode do lietadla ako pár nočných motýľov.
  
  
  "Plukovník, pane," povedal som, "chceli ste skontrolovať, či tento hovor prebehol." Nemohol to urobiť jeden z týchto ľudí? Kývol som dvojici. "A ďalší sa môže pozrieť na našu zadnú nápravu."
  
  
  Duza sa rýchlo učil. Chvíľu sa na mňa nechápavo pozeral cez rameno a potom vydal rozkaz.
  
  
  "Pane," povedal pilot, "môžeme kontaktovať operácie základne rádiom a opýtať sa na váš hovor."
  
  
  „Nie je potrebné. Môže použiť toto lietadlo." Ukázal na okrúhlejšieho z nich a potom vyliezol na palubu. Sledoval som ho a premýšľal, čo mám robiť ďalej. Bolo to sakramentsky riskantné. Ale nech to bolo čokoľvek, dostalo ma to tam, kam som chcel, a udržalo Duzu nažive a bolo to číslo jedna na jeho zozname.
  
  
  Piloti nás nasledovali a o pár sekúnd neskôr vstúpil Hans. Aktivoval mechanizmus zatvárania dverí kokpitu. Keď ho zaistil, unavene sa oň oprel. "Bože, obe tieto postavy mi fungujú!"
  
  
  "Poznajú ťa piloti?"
  
  
  „Nie. Sú to vojenskí muži z Rufy. Keď letí taký bastard, používajú vojenské príkazy.“
  
  
  Dakota bola výkonný typ pre VIP. Mal niekoľko širokých chodieb vedúcich po stranách, bar, stôl, rozkladacie stoličky a koberce.
  
  
  Druhý pilot vystrčil hlavu z dverí kokpitu a povedal: „Žiadne správy, pane. Zapnete si bezpečnostné pásy? Hneď vyletíme."
  
  
  O pár sekúnd som počul, ako motor začal bzučať, potom sa motor zadúšal, zakašľal a so silným zábleskom ožil. "Všetci na palube Budana," povedal Hans a pozrel sa na bar.
  
  
  Plukovník si sadol oproti mne, zapol si pás a uvoľnil sa. Jeho výraz bol dosť prázdny, ale v jeho očiach som videla náznak samoľúbosti.
  
  
  "Duza, ak si nesabotoval Mendanikeho lietadlo, kto si myslíš, že to urobil?"
  
  
  „Možno vám to povie pán Guyer,“ povedal a snažil sa vrátiť hru do starých koľají.
  
  
  „Rád by som si vypočul vaše teórie,“ povedal som. „Nebude to len dlhá cesta do Budanu, bude to dlhá cesta z nadmorskej výšky, v ktorej letíme, k zemi. Môžete si vybrať túto cestu a my môžeme zvoliť inú."
  
  
  Keď sa lietadlo zastavilo, chvíľu premýšľal a pred vzletom začal kontrolovať motor. "Premýšľajte o tom, kým sa nedostaneme do vzduchu," povedal som.
  
  
  Bol to iný pocit, keď sme vzlietli v starom dvojmotorovom lietadle. Premýšľali ste, či táto vec získa dostatočnú rýchlosť na to, aby mohla letieť, a potom ste si uvedomili, že letíte.
  
  
  Keď sa motory zastavili, povedal som Hansovi, aby pokračoval a požiadal pilota, aby vypol stropné svetlá. „Pôjdeš s nimi. Keď budeme asi hodinu od pristátia, chcem, aby kontaktovali Budana, aby mohli bezpečnostné veliteľstvo informovať, že prichádza ich nadriadený. Potrebuje najnovšie informácie o tom, kde sa Osman nachádza, ako aj o aute čakajúcom na letisku."
  
  
  "Podávaš stávku." Hans vstal s fľašou v ruke.
  
  
  „A radšej to tu nechajte. Nechcete vzbudzovať podozrenie a nechcete začať so žiadnymi zlými návykmi."
  
  
  Zamračil sa, pozrel na fľašu a vrátil ju na svoje miesto. "Dobre kamarát, čokoľvek povieš."
  
  
  "Erica," povedal som, "prečo si tam neľahneš a neskryješ sa?"
  
  
  Usmiala sa na mňa a postavila sa. "Áno Pane."
  
  
  Po zhasnutí hlavného svetla a zapnutí iba niekoľkých bočných svetiel sme si s plukovníkom sadli do tieňa. Neponúkol som mu cigaretu. „Teraz to počujme nahlas a zreteľne. Prisaháte na Korán, že váš šéf Mendanikeho neskončil. Kto to urobil?"
  
  
  "Máme podozrenie na vonkajšie sily."
  
  
  "Nehovor mi kecy o CIA."
  
  
  "Nevieme kto. Sovieti, Číňania, Izraelčania."
  
  
  Vedel som, že klamal o Sovietoch, čo znamenalo, že klamal, bodka. "Aké sú tvoje dôvody?"
  
  
  „Pretože sme to neurobili my, urobil to niekto iný. Osmana podporujú Číňania.“
  
  
  „Určite. Mendanike sa teda ponáhľa za Osmanom a zostrelia ho skôr, ako im stihne povedať prečo.“
  
  
  Duza pokrčil plecami. „Pýtal si sa ma kto. Nič zvláštne. Nehoda vyzerala ako bežná nehoda. Váš priateľ povedal, že vie niečo iné
  
  
  
  Prirodzene, chceli sme to vedieť...“
  
  
  "A čo žoldnieri, ktorých ste priviedli, pekní chlapci z Južného Jemenu a ďalšie veci?"
  
  
  To prinieslo chvíľu ticha. „Títo ľudia vstúpili do krajiny na príkaz Mendanikeho. Nikdy nepovedal prečo. Mali sme jednoducho pokyny, aby sme ich pustili dnu. To znepokojilo generála Tasahmeda. My…"
  
  
  "Kde sa zdržiavali títo žoldnieri?"
  
  
  “Väčšinou v Pacar.”
  
  
  "Čo je tam?"
  
  
  „Toto je naše druhé najväčšie mesto. Je blízko líbyjských hraníc."
  
  
  "Čo urobili pre vzrušenie."
  
  
  „Nič. Len sme sa flákali."
  
  
  Bola to nádoba s hadmi a nádoba s klamstvami. Toto všetko pridalo k očividnému. Ten bastard bol vedúcim oddelenia vykonávania NAPR, ale rovnako ako Tasahmed bol pre mňa stále cennejší živý a v primerane dobrom stave ako mŕtvy – aspoň kým som nemal možnosť hovoriť s Osmanom.
  
  
  V zadnej časti lietadla bola malá toaleta. Dal som tam plukovníka. Aby som sa uistil, že sa nehýbe, zviazal som mu ruky a nohy povrazom z nohavíc uniformy, ktorú mal na sebe. Pruhy z nohavíc tvorili skôr ľahký povraz. Nechal som ho sedieť na tróne, jeho vlastné nohavice stiahnuté až po členky pre istotu. Potom som sa natiahol v obývačke oproti Erike a do dvoch minút som zaspal.
  
  
  V určitom okamihu to nebol Duza, kto odišiel do neba, ale Nick Carter. Teplá a jemná ruka mi rozopla opasok. Začala ma hladiť a hladiť. Rozopla gombíky a rozopla zips. Rozšírila sa po celom mojom tele a pripojila sa k nej ďalšia ruka. Moja hruď, moje brucho, celý môj dotyk bol tým najjemnejším dotykom nočnej hudby.
  
  
  Zobudil som sa, keď sa jej pery a telo dotkli mojich. Objal som ju, prekvapený som zistil, že na sebe nemá sveter, ale len okrúhle prsia. Jemne skúmajúc naše jazyky som nás prevalil na bok a moja ruka sa posunula nadol, aby som zistila, že to, čo bolo nahé hore, je nahé aj dole. Začal som jej zdvorilosť opätovať a ona zastonala, prikývla hlavou a potom mi zašepkala do pier: „Ach, áno! Áno!"
  
  
  Ústami som tlmil jej slová a nechal druhú ruku sústrediť sa na jej prsia. Moje pery boli po nich tiež hladné.
  
  
  "Prosím!" zalapala po dychu, keď som ju pod sebou uvoľnil a cítil, ako jej boky hľadajú spoločný rytmus.
  
  
  Pomaly som do nej vošiel, jej prsty ma naozaj chceli dostať do seba. "Nádherné!" zalapala po dychu.
  
  
  Pre ňu to bola čiastočne emotívna reakcia na to, čo sa takmer stalo, a čiastočne nevyslovená, no rýchlo rozpoznateľná príťažlivosť medzi nami. Vedel som to, keď som sa s ňou miloval, a preto nebola únava. Namiesto toho tam bolo hlboké dávanie a prijímanie, rýchla reciprocita úderov a protiúderov.
  
  
  Bolo to príliš dobré na to, aby to trvalo a príliš naliehavé, aby sme obaja našli cestu von. Prišli sme, plakala od rozkoše od orgazmu, vedel som, že ak budeš spať, nebo nenájdeš.
  
  
  Ležíme v obývačke, relaxujeme a fajčíme cigaretu. Neustály rev motorov ma opäť uspával. "Vieš," povedala zamyslene, "neviem, kto si."
  
  
  "Idem do Budanu, cestujem na čarovnom koberci prvej triedy."
  
  
  "Ale to je vlastne jedno," ignorovala moju odpoveď, "aspoň zatiaľ nie."
  
  
  "Pripomeň mi, aby som sa jedného dňa oficiálne predstavil."
  
  
  Postrapatila mi vlasy a naklonila sa, aby ma pobozkala. „Myslím, že sa mi oveľa viac páčiš v neformálnom prostredí. Páči sa mi, že ma zachraňuješ pred mužskými násilníkmi a páčiš sa mi tu v nebi, kde nás nikto nebude obťažovať."
  
  
  Pritiahol som si ju k sebe. "Možno by si chcel zopakovať predstavenie."
  
  
  "Rád by som zopakoval výkon." Zdvihla ruku, aby zahasila cigaretu.
  
  
  "Jedna dobrá odbočka si zaslúži druhú," povedal som.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 12
  
  
  
  
  
  
  
  
  Zobudil ma zvuk motorov meniacich sa tón. Skoré ranné svetlo zalialo chatu. Erica ležala v obývačke oproti mne, schúlená v spánku. Sadla som si, zívla a pozrela sa do prístavu. Boli sme nad vyprahnutým, vyprahnutým terénom, s výhľadom na jasnú oblohu bez tepelného oparu, ktorý sa vytvoril neskôr. Hory boli holé a nebolo medzi nimi veľa zelene. Vedel som, že Budan je výnimka. Ležalo v údolí napájanom podzemnými nádržami, jediným skutočným zdrojom vody na desaťtisíc štvorcových míľach.
  
  
  Hans odišiel z kabíny. Napriek svojmu ošúchanému vzhľadu mal jasné oči a huňatý chvost nad vyhliadkou pred sebou. „Prichádzame,“ povedal, „pôjdeme priamo na miesto havárie. Poď ďalej a ja ti ukážem, čo sa stalo."
  
  
  „Posaď sa na chvíľu,“ povedal som. "Bol Budan informovaný o našom predpokladanom čase príchodu?"
  
  
  "Samozrejme, presne ako si povedal."
  
  
  "Fajn. Teraz si vyzleč túto uniformu a zostaň tu s nami."
  
  
  "Ale ja musím..."
  
  
  „Varíš a počúvaš. Toto nie je zábavný výlet Hansa Geyera."
  
  
  "Áno, viem, ale tá nehoda..."
  
  
  „Môžete si to naštudovať koľko chcete, keď uvidím, ako sa veci majú. Duza bude so mnou.“
  
  
  "Hej, kde je?"
  
  
  „Prepudrovala som si nos. Boli ste tu už, aká je situácia na letisku – bezpečnosť, vybavenie atď.?“
  
  
  Erica sa zobudila, keď mi všetko povedal. Bola tam jedna východo-západná dráha, hangár a budova terminálu. Keďže išlo o oficiálny let, kontroly povolení sa nekonali a bezpečnosť vždy pozostávala len z ochrany terminálu. Všetko bolo skoro tak, ako som očakával.
  
  
  "Hádam je tu nejaký penzión alebo hotel pre návštevníkov."
  
  
  "Samozrejme, Ashbal."
  
  
  "Ty a Erica tam zostaneš, kým po teba neprídem."
  
  
  "Počkaj, kamarát, ako to myslíš, ostaň?"
  
  
  „Keď sa nebudete prehrabávať v troskách alebo nejdete do väzenia a Erica nenavštívi kliniku, zostanete tam. Neviem, ako dlho to bude trvať. To je jasné?"
  
  
  "Áno, áno, samozrejme, dobre." Rozumel som ti." Bol opäť šťastný.
  
  
  Počul som cvaknutie ozubeného kolieska. "A ak sa nevyzlečieš z tejto uniformy, vyzlečiem ti ju."
  
  
  Začal som sa rozprávať s Erikou a snažil som sa ignorovať jej pohľad. „Môže mi to trvať deň, možno viac, ale bude to v poriadku, ak zostaneš blízko kliniky. Bude tu kvílenie nad Mendanicou také intenzívne ako v Lamane?
  
  
  "Nie," povedal Hans a stiahol si olivovozelené nohavice. "Je tu veľa sympatizantov Osmana."
  
  
  Vstal som a rozhodol som sa, že je čas, aby sa k davu pridal aj náš hostiteľ. „Ešte jedna vec: neberte si so sebou žiadne zbrane. Schovaj, čo máš." Mal som v pláne urobiť to isté, mínus .45 Duza a Pierre.
  
  
  Šéf ochranky nebol v najlepšej forme. Jeho tmavá tvár mala cholerický nádych. Jeho krvou podliate oči sa leskli. Jeho spodná polovica sa nafúkla. Na nočníku sedel príliš dlho.
  
  
  Oslobodila som mu ruky a nohy a on tam sedel a nahnevane si šúchal zápästia. "Môžeš si vytiahnuť nohavice sám," povedal som. "Potom sa k nám môžete pridať na kávu."
  
  
  Bola tam káva. Erica sa o to postarala v malej lodnej kuchyni vpredu. Hrala letušku a obsluhovala posádku. Hans nemal čas sa spamätať, tvár mal pritlačenú k oknu.
  
  
  „Hej, poď sem a pozri sa! Vidím, kam šli! Presne na cent, ako som povedal! Skvelé!"
  
  
  Pozrel som sa von oknom a videl som, že letíme paralelne s okrajom údolia. Vyzeralo to bujne, ale hory na oboch stranách od nás boli niečo iné. Dúfal som, že Osman nie je ďaleko alebo zalezený v jaskyni. Hawk nestanovil pevný časový limit na moje hľadanie, ale každá minúta bez odpovede bola o minútu príliš dlhá.
  
  
  "Vidíš tie trosky?" Hans sa zasmial.
  
  
  Videl som trosky. Vyzeralo to ako malé vrakovisko, ktoré sa tiahlo pozdĺž rovnej zeme niekoľko kilometrov od pristávacej dráhy, dlhý čierny pás posiaty spálenými a rozbitými časťami lietadla. Bolo zrejmé, že ich nikto nezbieral na vyšetrovanie. Táto skutočnosť mala pre mňa znamenať viac, ale Duza vyšiel z búdky, kríval, stále si šúchal zápästia, čím odvádzal moju pozornosť.
  
  
  "Sadni si tu," ukázal som a on sa strnulo posadil.
  
  
  „Erica, prines kávu a pridaj sa k nám. Musím dať požehnanie. Hans, aj ty."
  
  
  Keď pristaneme, povedal som Duseovi, že dáte tímu príkaz zostať na základni. Hans, ty a Erika zostanete na palube, kým s plukovníkom neodídeme. Nikto z nás nevystúpi z lietadla, kým tam nebude posádka. Hans, čo tak doprava pre vás dvoch? "
  
  
  „Malo by tam byť taxík, ale ak nie, môžem si požičať džíp veliteľa stanice. Vezmem Ericu na kliniku a potom pôjdem na linku."
  
  
  "Ak nie si v Ashbale alebo nie si späť na palube, keď budem pripravený, zostaneš pozadu."
  
  
  "No, ako mám sakra vedieť, kedy to bude!"
  
  
  „Keď budem pripravený, najskôr skontrolujem Ashbala, potom na klinike a potom tu. Toto je to najlepšie, čo pre teba môžem urobiť."
  
  
  "Čo potrebuješ?" spýtala sa Erica, keď lietadlo spomalilo v klesaní, sklopilo klapky a kolesá sa natiahli, aby sa dotkli. "Možno môžem pomôcť."
  
  
  "Prial by som si, aby ste mohli, ale plukovník sa dobrovoľne prihlásil, že bude mojím sprievodcom." Plukovník si odpil z kávy a spustil viečka.
  
  
  Kolesá sa dotkli, zaškrípali a ocitli sme sa v Budane. Letisko nevyzeralo rušne. Keď sme však rolovali, všimol som si, že pred terminálom stojí poltucet partizánov a sledujú náš prístup. Na sebe mali bandoleers a útočné pušky Kalašnikov A-47. Na linke letu bolo zaparkované aj oficiálne auto.
  
  
  
  "Je to čestná stráž alebo bežná stráž?" - Povedal som Hansovi.
  
  
  "Vyzerá normálne."
  
  
  Pilot otočil lietadlo, motory zhasli a vrtule sa zastavili. Hans otvoril dvere a spustil rampu skôr, ako piloti opustili kokpit. Duza im dal svoje pokyny. Videl som, že druhý pilot bol zmätený tým, že Hans a ja už nemáme na sebe olivovozelenú. "Zmena tvaru," povedala som mu a žmurkla. Dostal správu, usmial sa na mňa a odišli.
  
  
  Do lietadla sme nastúpili v tichu skorého rána. Všimol som si jemnú zmenu v Duzovom správaní. Možno ho káva vyliečila, alebo si myslel, že videl koniec svojho zajatia. Pozrel sa poza mňa, cez moje rameno, cez prístav a sledoval, ako sa niektorí z jeho čestnej stráže vynorili do dráhy letu.
  
  
  „Les règlec de jeu – pravidlá hry – Duza, budeš hrať tak, ako ti prikážem, inak sa hra skončí. Nebuď milá. Ty a ja teraz odchádzame. Ste dva kroky vpred. choďte rovno k autu a nastúpte doň. To je všetko, čo robíte. Teraz poďme.“ Postavil som sa s jeho .45 v ruke.
  
  
  Nechal som ho sledovať, ako si prehodím bundu cez ruku, aby som ju skryl. "Apres vous, mon plukovník." Snažte sa, aby ste sa nedostali do problémov,“ povedal som, keď sme odchádzali.
  
  
  Čestná stráž nebola v správnej vojenskej zostave, keď sme sa blížili k autu, Citroenu, ktorý potreboval facelift. Stáli, pozerali na lietadlo, pozerali na nás a celkovo pôsobili odlúčeným dojmom. Ich uniformy boli nejednotné, iba výstroj im zodpovedala. Neboli to samozrejme žoldnieri, ale zvonili poplašné zvony, keď som nasledoval Duzu do zadnej časti auta. Nemali pre neho službu, tak čo robili, strážili prázdne letisko? Odpoveď by mohla byť jednoducho preventívna vzhľadom na to, čo sa deje. Prepáčte, toto bola nesprávna odpoveď.
  
  
  "Allons". Povedal som vodičovi a potom Duseovi po anglicky: "Spýtajte sa ho, či priniesol požadované informácie."
  
  
  Vodič prikývol, keď vytiahol okrúhlu kľúčovú dierku vedúcu na letisko. "Kontakt bol nadviazaný, pane," povedal po francúzsky. „Vezmem ťa na stretnutie s ním. Vie, kde je Shik Hasan Abu Osman."
  
  
  Duza sa oprel a prekrížil si ruky na hrudi. Znova spustil viečka bez toho, aby prejavil akúkoľvek reakciu.
  
  
  "Spýtaj sa ho, ako ďaleko máme ísť?"
  
  
  Vodič ukázal na hory pred sebou. "Len dvadsať míľ," povedal.
  
  
  Išli sme údolím a nie do samotného Budanu. Križovatky boli široko roztrúsené medzi poliami pšenice, bavlny a sóje. Na križovatkách stáli autá podobné tým na letisku. Niektorí vojaci boli vyzbrojení AK-47. Iní mali FN a ich ťažšie vybavenie bolo rovnako zmiešané. Nevyvinuli žiadne úsilie, aby nás zastavili, a ja som bol ochotný priznať, že boli na nohách ako ich bratia na letisku, pretože bol deň Mendanikeho pohrebu a Tasahmed ubezpečil, že jeho nástup k moci bol riadne zorganizovaný. Neskôr, keď som mal čas premýšľať o svojom závere, premýšľal som, čo by povedal Hawk, keby sedel vedľa mňa.
  
  
  "Osman ťa zabije," prerušil ticho plukovník po anglicky.
  
  
  "Dotklo sa ma, že máš obavy."
  
  
  "Nenávidí Američanov."
  
  
  "Prirodzene. Čo ti urobí?"
  
  
  "Okrem toho strácaš čas."
  
  
  "Ak áno, podám sťažnosť na vašu kanceláriu."
  
  
  „Poznám toho človeka, ktorého navštívime. Je nespoľahlivý."
  
  
  "Plukovník... buďte ticho." Som presvedčený, že naše kontakty sú tým najlepším, čo môžu vaše služby poskytnúť. Starý Hassan ťa nepochybne zavesí za gule, aby sa vysušil, ale to je tvoj problém."
  
  
  Prešli sme úzkym údolím a začali stúpať kľukatou štrkovou cestičkou, zeleň sa rýchlo rozplynula. Horúčavy nastali, ale nechali sme za sebou trochu vlhkosti, ktorá stúpala v oblaku prachu. Výstup trval krátko. Došli sme k odbočke na náhornú plošinu so skalnou štruktúrou po okraji. Mal vysoký obvodový múr a vzhľad pevnosti z 19. storočia so štvorcovým stredom a dvoma mohutnými krídlami.
  
  
  Vodič zišiel z cesty na ťaví chodník a my sme narazili do steny. Nikoho nebolo v dohľade.
  
  
  Vodič hovoril po arabsky a pozeral sa do zrkadla. "Čakajú na vás, pane."
  
  
  Sledoval som Duzu z auta, cítil som v ňom horúci vietor a chuť prachu. "Pokračuj," povedal som a nechal ho počuť cvaknutie spúšte kalibru .45.
  
  
  Cez oblúkovú vstupnú bránu sme prešli na široké kamenné nádvorie, kde nič nerástlo. Miesto malo štrbinové okná a pocit poďme-odtiaľto.
  
  
  "Ako sa volá náš kontakt?"
  
  
  "
  
  
  "Bezpečný". Plukovník sa pozrel na kamennú stavbu. Vyzeral dlhý, strnulý a mal bledú tvár.
  
  
  "Povedz mu, nech vytiahne zadok."
  
  
  "Bezpečný, nešťastný zlodej tiav," povedal plukovník, "poď von!"
  
  
  Ako neposlušné dieťa, Safed nič nepovedal, nič neurobil. Dvere, dvojité železné dvere, zostali zatvorené. Okolo nás fúkal vietor.
  
  
  "Skús to znova." Povedal som. Druhý pokus nevyvolal väčšiu reakciu ako prvý.
  
  
  "Pozri, či je otvorený." Sledoval som, ako sa približuje, vediac, že to celé páchne. Vietor sa posmieval.
  
  
  Nad ním som počul šepot cudzieho zvuku. Keď som sa k nemu otočil tvárou, vedel som odpoveď. Zazrel som zamrznutú tvár vodiča a namierili na nich štyria ľudia s puškami Kalašnikov.
  
  
  Vystrelil som dva výstrely, kým všetko v mojej hlave explodovalo v spaľujúcej vlne plameňa a odhodilo ma do neznáma.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 13
  
  
  
  
  
  
  
  
  V nejakom bližšie neurčenom momente a mieste bola moja hlava roztavená a vykovaná do zvonu. Zúčastnil som sa oboch podujatí. Ani jedno sa mi nepáčilo. Mlčky som ich znášal. Je to vec podmieňovania. Ale keď nejaký všemohúci bastard začal búchať gong na moju novú kupolu, rozhodol som sa namietať, najmä keď počet prekročil dvanástu.
  
  
  Oslovil som vesmír v Urdu, pretože Shema bola kráľovnou noci a zdalo sa mi to celkom vhodné. Nikdy sa nedozviem, či to bol tón mojej obscénnosti, zvuk gongu alebo kombinácia oboch, čo spôsobilo, že som bol vyvrhnutý z temnoty ničoho do tmy nejakého miesta. V tejto chvíli som vedel len to, že som ochotný vymeniť niečo za nič. Potom ten moment prešiel a môj mozog pomaly naberal silu a začal zo seba striasať údery, ktoré dostal.
  
  
  Ležal som na podložke zo smradľavej slamy. Moje ruky a nohy boli zviazané. Hlava ma pekelne bolela, pulzovala, akoby chcelo niečo prasknúť. Opatrne som ho otočil, čo spôsobilo, že sa predo mnou objavilo veľa bielych svetiel tam, kde žiadne svetlá neboli. Po niekoľkých ďalších podobných experimentoch som usúdil, že najhoršie, čo som utrpel, bol ľahký otras mozgu. Vodič ma nezastrelil, iba ma omráčil. Moje oblečenie nebolo vyzlečené. Pierre tam bol. V živote a časoch Nicka Cartera to bolo ešte horšie.
  
  
  Niečo mi skĺzlo po nohách a vedel som, že mám spoločnosť. Od dverí cely sa ozývala malá bitka. Ale aj bez toho si moja poloha nevyžadovala štúdium architektúry. Vzduch silno voňal. Potkany mali predchádzajúcich nájomníkov.
  
  
  Po niekoľkých pokusoch sa mi podarilo posadiť. Škrabal som sa po podlahe pätami, až kým za mnou neostala kamenná stena. Keď biele svetlá prestali blikať a pulzovanie v mojej lebke sa spomalilo na zvládnuteľnú úroveň, skontroloval som laná, ktoré držali moje zápästia vo zveráku.
  
  
  Ostávalo už len relaxovať a čakať. Prišiel som za Osmanom. Teraz som sa rozhodol, že mám veľkú šancu ho vidieť. Správu som dostal trochu neskoro. Keby som to dostal skôr, ušetrilo by mi to veľa bolestí hlavy. Chlapci na letisku, rovnako ako chlapci na križovatke a uvítací výbor tu, neboli jednotky Mendanike alebo Tasahmedu, patrili k Shiekovi. Osman obsadil Budanu, ktorého rozrušila smrť Ben d'Oka. Číňania vyrábajú Ak-47 rovnako ako Sovieti.
  
  
  Nahlásil som príchod Duzu a zalarmoval recepciu. Nevzali nás do centra Budanu, pretože by sme zjavne videli náznaky, že boje pokračujú. Namiesto toho nás sem priviedli. Otázka znela, prečo Duža nespoznal Osmanových ľudí na letisku? Tiež som si myslel, že poznám odpoveď. Ak niečo také, moje neschopnosť rozpoznať výmenu stráží v Budane, kým som nebol uväznený, by stále fungovalo lepšie, ako prenasledovať Osmana po celých horách, aby som mu položil otázku.
  
  
  Zobudilo ma štrngotanie kľúča v zámke a odomykanie dverí. Spánok pomohol. Necitlivosť v rukách a zápästiach bola nepríjemnejšia ako pulzovanie v mojej hlave. Zavrel som oči pred ostrým svetlom, cítil som ruky na nohách a nôž prerezávajúci povrazy na mojich členkoch.
  
  
  Bol som vytiahnutý na nohy. Svet sa točí. Biele záblesky sa zmenili na jasný neón. Nadýchol som sa a nechal som pár psovodov, aby ma držali.
  
  
  Celú cestu po kamennej chodbe som sa hral ad nauseam a študoval rozloženie miestnosti. Nebolo to veľa – pol tucta ciel na každej strane a bezpečnostná miestnosť naľavo. Zaujímalo by ma, či Erika a Hans dostali povolenie na pobyt. V nástenných konzolách boli štyri slabé svetlá a jediným východom bolo kamenné schodisko vedúce v pravom uhle nahor.
  
  
  Koniec pravého uhla nás zaviedol do slabo osvetleného foyer.
  
  
  Jediné svetlo vychádzalo cez štrbinové okná. Najlepšie, čo sa o tomto mieste dalo povedať, bolo, že to bolo v pohode. Za foyer bolo niekoľko dverí. Inklinoval som k tomu najväčšiemu. Tam môj pravý strážca – a mohol ich použiť viacero – zaklopal na dvere chlpatou päsťou a dostal výzvu.
  
  
  Spustili ma s úmyslom postaviť ma tvárou nadol pred dav. Podarilo sa mi zostať vo vzpriamenej polohe. Izba bola lepšie osvetlená ako foyer, ale nie o veľa. Predo mnou bol stôl, za ktorým stáli traja synovia púšte v čierno-bielych kockovaných keffiyeh. Ten v strede mal tvár starého supa, zahnutý nos, zatvorené čierne oči, tenké tvrdé ústa a ostrú bradu. Na oboch jeho stranách bola medzi dvojicou silná podobnosť. Rodinný portrét - Osman a jeho chlapci. Skúmali ma so všetkou fascináciou kobry, ktorá sa chystá udrieť.
  
  
  "Fuj!" Hassan prerušil ticho. "Ako všetci yankeeskí psi aj on smrdí!"
  
  
  "Beží imperialistický pes," zatrúbil syn naľavo.
  
  
  „Naučme ho myšlienkovej reforme,“ navrhol ďalší.
  
  
  "Keby vedel rozprávať, čo by povedal?" Osmanovi sa v očiach zablyslo pohŕdanie.
  
  
  Odpovedal som mu po arabsky: „Aish, ya kdish, ta yunbut al-hashish – „ži, ó mulice, kým tráva nevyrastie. "
  
  
  To stlmilo vzdychanie a na minútu ich umlčalo. "Takže," šik položil ruky na stôl, "hovoríte jazykom veriacich."
  
  
  "V mene Alaha, milosrdného, ​​milosrdného," citoval som, "utiekam sa k Pánovi ľudí, Kráľu ľudí, Bohu ľudí pred zlom zákerného šepotu, ktorý šepká v mužskej hrudi. alebo džin a človek."
  
  
  Pozreli na mňa, potom sa synovia pozreli na otca, aby videli ich reakciu. „Čítate Korán. Si jeden z nás? V jeho brúsnom hlase zaznel nový zaujímavý tón.
  
  
  „Študoval som vašu knihu proroka Mohameda. V núdzi jej slová dodávajú silu.“
  
  
  "Počujme tieto slová." Osman si myslel, že ma má, že viem dobre napísať pár básní, a to je všetko.
  
  
  Začal som úvodom: "Chvála Alahovi, Pánovi všetkých vecí." Potom som prešiel k niekoľkým básňam z „Krava“, „Dom Imrana“, „Skazenie“ a „Nočná cesta“.
  
  
  Osman ma zastavil a začal vyhadzovať riadky z knihy Mary a Ta Ha, aby som tam zapadol. Moja schopnosť reagovať prichádza s fotografickou pamäťou. Po chvíli to vzdal a sadol si, aby si ma prezrel.
  
  
  „Pokiaľ ide o špinavého zhnitého imperialistického syna požierača ťavieho trusu, našu knihu poznáte celkom dobre. Toto je váš kredit. Môže ťa to vyniesť do neba, ale odtiaľto ťa to nedostane. Si špión a my sme odrezali hlavy špiónom. Prečo si sem prišiel? "
  
  
  "Aby som ťa našiel, ak si Hasan Abu Osman."
  
  
  Jeho synovia naňho prekvapene pozreli. Snažil sa skryť úsmev a všetci sa zasmiali. "Áno," povedal, "sláva Alahovi, som Hasan Abu Osman." Čo odo mňa chceš?
  
  
  "Toto je osobná záležitosť každého."
  
  
  "Ach! Nič osobné od týchto dvoch debilov. Keď zomriem, budú bojovať o moje kosti. Prečo by ma chcel yankeeský špión vidieť? Chceš ma posadiť na trón v Lamane? S pomocou Alaha to urobím sám."
  
  
  "Myslel som, že ti pomohol Mao."
  
  
  Neovládol sa, zachechtal sa a chlapci sa k nemu pridali. "Ach, prijmem to, čo tento neveriaci ponúka, rovnako ako prijmem to, čo ponúkaš ty, ak si myslím, že to stojí za to." Máš čo ponúknuť, yankeeský špión? „Zabával sa.
  
  
  "Dúfal som, že mi máš čo ponúknuť."
  
  
  „Och, neboj sa toho. Predtým, ako ťa verejne popravím, ponúkam ti el-Feddan. Prinúti vás zavolať Alaha, aby to rýchlo dokončil."
  
  
  "Hovorím o niečom dôležitom."
  
  
  Pozrel sa na mňa a znova sa usmial. „Dôležité, ahoj! Súhlasím, na tvojom živote nezáleží." Zaklopal na stôl a zakričal: „Chcem El Feddana! Povedz mu, nech okamžite príde!"
  
  
  Niekto za mnou rýchlo odišiel. "Predpokladajme, že môžem zaručiť, že prevezmete zvyšok krajiny," povedal som.
  
  
  "To by bola záruka, na ktorú by som pľul." Odpľul si.
  
  
  "Takže potom, čo si na neho pľul, otázka stále platí." Máš Budana. Či si ho môžete nechať alebo nie, je iná vec, ale Lamana odtiaľto ani Pakar nikdy nedostanete. Tasachmed nie je Mendanik. Aspoň Mendanike. bol pripravený uzavrieť dohodu."
  
  
  Osmanovi zažiarili oči. "Takže som mal pravdu. Boli ste za ním vy prekliati imperialisti. Keby žil, položil by som mu hlavu na námestie!“
  
  
  "Chceš povedať, že ti to nepovedal!" Predstieral som prekvapenie, pretože som sakra dobre vedel, aká bude odpoveď.
  
  
  Chic a jeho syn si vymenili pohľady a potom sa pozreli na mňa.
  
  
  „Povedz mi to ty,“ povedal.
  
  
  „Tasachmed plánoval prevrat s podporou Rusov. Moja vláda presvedčila Mendanikeho, že by sa mal pokúsiť o zmierenie s vami a..."
  
  
  Osman posmešne zavyl a udrel do stola: „To je dôvod, prečo ma tento vak guráže chcel vidieť, aby naozaj uzavrel dohodu! Povedal som, že áno! Toto ma prinútilo vziať Budanu. Ak bol taký zlý, že ma musel vidieť, vedela som, že to zvládnem. Spadol ako zhnitý kokos! "znova si odpľul.
  
  
  Chcel som sa k nemu pridať. To je všetko. Odpoveď, ktorú som si bol istý, že dostanem. Pokiaľ ide o krádež jadrových zbraní, celý dav bol počas bitky o Chartúm niekde inde. Problém je v tom, že som vyzeral ako Číňan Gordon z hry a on skončil na šťuke.
  
  
  Počul som, ako sa za mnou otvorili dvere a Osmanov pohľad sa presunul cez moje rameno. "El Feddan," kývol, "zoznámte sa so svojím yankeeským špiónom."
  
  
  El Feddan, čo znamená býk, boli všetky tieto veci. Nebol odo mňa vyšší, ale musel byť opäť o polovicu menší ako ja a všetko boli svaly. Vyzeral viac ako Mongol ako Arab. Bola to nepríjemná tvár bez ohľadu na to, kde sa narodil. Žltkasté oči, sploštený nos, gumené pery. Nebol tam krk, len svalnatý podstavec, na ktorom spočívala tekvica jeho vyholenej hlavy. Mal na sebe rozopnutú bundu, no nikto nemusel hádať, čo je pod ňou. Ignoroval ma, hľadel na svojho šéfa a čakal na slovo, ktoré zo mňa spraví yoyo.
  
  
  Došlo k oneskoreniu v dôsledku vonkajšej aktivity. Dvere sa opäť otvorili a ja som sa otočil a uvidel Eriku a Hansa, ktorých niekoľko členov pretoriánskej gardy ťahalo do miestnosti. Za nimi vstúpil môj starý priateľ Mohamed Douza. Myslel som správne. Plukovník bol buď Osmanov muž v nepriateľskom tábore, alebo Tasahmedov muž v Osmanovom stane... alebo oboje. Nemal som čas zachádzať do detailov, ale chcel som sa ho niečo opýtať, pokiaľ som mohol mať sklonenú hlavu.
  
  
  Erica mala odreninu pod ľavým okom. Bola bledá a ťažko dýchala. Pozrela sa na mňa so zmesou túžby a nádeje.
  
  
  "Počkaj, dieťa," povedal som po anglicky. Sklonila hlavu a triasla sa, neschopná odpovedať.
  
  
  Hans bol spútaný a ledva stál. Keď ho psovod pustil, padol na kolená.
  
  
  "Kto z vás ju chce?" - spýtal sa Osman svojich smädných synov.
  
  
  Obaja prehltli naraz, prakticky slintali. Prefíkaný starý bastard zavýjal od radosti a buchol do stola. "Môžeš bojovať o jej kosti ako o moje... keď s ňou skončím!"
  
  
  Obaja mlčali, hľadeli na stôl a premýšľali, ako by mohli prísť na spôsob, ako ho dostať do chorého stavu.
  
  
  "Takže, plukovník, všetko v poriadku?" Osman venoval Duzovi mastný úsmev.
  
  
  "Ako Alah chce," Duza sa na pozdrav dotkol čela a pristúpil k stolu. "Môžem požiadať o láskavosť?"
  
  
  "Ale opýtajte sa na to," povedal Osman.
  
  
  "Chcem ho vypočuť pred jeho popravou."
  
  
  "Hmmm." Osman sa poškrabal na brade. "Plánujem to dať El-Feddanovi." Keď skončí, myslím, že tento nebude vedieť nič odpovedať. A čo tá hromada ťavieho trusu na podlahe, nie?"
  
  
  "Ach, aj ja ho chcem vypočuť."
  
  
  "Nuž, budete si musieť vystačiť s tým, čo vám môžem ponúknuť, plukovník." El Feddan potrebuje cvičenie. Inak bude nespokojný." To vyvolalo výbuch smiechu a dokonca aj výkrik súhlasu Býka.
  
  
  Povedal som: "Ak budem musieť bojovať s vemenom tejto kravy, aspoň budeš mať dosť cti, aby si mi dal použiť moje ruky."
  
  
  Toto bolo prvýkrát, čo ma Duza počul hovoriť po arabsky. Toto vymazalo úsmev a moje slová len málo narušili El-Feddanov zmysel pre humor.
  
  
  „Ach, dostaneš sa do toho,“ zachichotal sa Osman. „Môžete ich použiť na modlitbu. Dokonca uvidím, že máš zbraň."
  
  
  "Uzatváraš stávky, Shik Hassan Abu Osman?" - Povedal som s vedomím, že ešte nikdy nebol Arab, ktorý by sa nenarodil bez lásky k vzrušeniu. "Chceš, aby ma tento býk prinútil zabiť." Prečo nepremeniť náš boj na vraždu? Ak vyhrám, moji priatelia a ja budeme mať bezpečný prechod späť do Lamana."
  
  
  To viedlo k tomu, čomu sa hovorí tehotné ticho. Všetky oči sa sústredili na hlavu muža, ktorý sa na mňa pozeral. "Vieš, yankeeský špión," povedal a potiahol sa za bradu. „Myslím, že musíš byť muž. Obdivujem toho človeka, aj keď je to smradľavý imperialista. Môžete zomrieť v boji."
  
  
  "Čo ak vyhrám?"
  
  
  "Nevyhráš, ale nemám s tebou dohodu." Ak Alah nejakým neviditeľným úderom zanechá el-Feddanu zlý osud," prevrátil očami na Býka, "tak uvidíme." Postavil sa a ja som videl, aký to bol starý podsaditý kohút. "Priveďte ich dnu," prikázal.
  
  
  Miesto boja bolo za múrom na náhornej plošine neďaleko miesta, kde sme nechali Citroen.
  
  
  
  Neďaleko stálo niekoľko francúzskych džípov. Na jeho strechách sa zhromaždilo čo najviac Osmanovho sprievodu, zatiaľ čo zvyšok, spolu asi dvadsať ľudí, stál v polkruhu, aby sledoval zábavu. Stôl bol prinesený a Osman, jeho synovia a Duša si k nemu sadli. Erica a jej otec boli nútení sedieť na zemi.
  
  
  Hodinky som nemal, ale slnko bolo okolo obeda a horúčava bola intenzívna. Dole, na rovine, kde končila zeleň, boli prachoví diabli. Strana nahej hory sa zdvihla a ja som videl jastraba, ktorý lenivo krúžil v termike. Dobré znamenie. Potreboval som to, keď som si šúchal zápästia, ohýbal prsty a vrátil im trochu sily.
  
  
  Sledoval som, ako si El-Feddan vyzliekol bundu a odhalil trup. Potom odstránil kalekóny za jasotu zhromaždenej skupiny. O nič menej arabský nudista. To, čo mal dole, bolo takmer také impozantné ako to, čo mal hore. Nie je to úplne Achillova päta, ale myslel som si, že by mu urobilo rovnako dobre, keby som sa mohol priblížiť bez toho, aby ma rozdrvil na smrť.
  
  
  Medzi výkrikmi som sa vyzliekol do pása. Dávid a Goliáš, ale bez praku. Napriek tomu si Osman nerobil srandu o zbraniach. Myslel som si, že to bude striktne kontakt koža na kožu. Možno by na to prišlo, ale predtým mi hodili tenkú sieťku z palmového vlákna a zabalili do nej nôž s osempalcovou čepeľou.
  
  
  Ako vám povie fanúšik juda alebo karate, na veľkosti nezáleží. Sú to rýchlosť, koordinácia a načasovanie. Nebolo pochýb o tom, že môj súper mal všetky tri. Čo sa týka Nicka Cartera, povedzme, že jeho schopnosti s mečom neboli na vrchole. Moja pravá noha nebola úplne zotavená z posledného stretnutia. V hlave mi, hoci bola čistá, pulzoval čerstvejší vzduch. Slnečná žiara si vyžadovala kondicionovanie, čo sa však pri pár mihnutiach viečok nestalo. Bez jej vplyvu sa nedalo manévrovať. Čepeľ v mojej ruke bola dostatočne známa, ale sieť nie. Spôsob, akým nahá opica predo mnou narábala so svojimi vecami, mi pripomenul to, čo bolo na druhom konci býka - toreador.
  
  
  Nastaviť svoj život je súčasťou mojej práce. Vo väčšine prípadov ide o okamžitý zásah. Náhly kontakt, nemilosrdná reakcia a žiadny čas na rozmyslenie. Takáto výzva je opäť o niečom inom. Schopnosť vyhodnotiť, proti čomu stojím, dodáva hre istú dávku stimulácie. Vedel som dve veci: ak chcem vyhrať, musím to urobiť rýchlo. Moja najlepšia zbraň bola prefíkanosť. Musel som presvedčiť býka a všetkých ostatných, že neboli svedkami boja, ale masakru.
  
  
  Nemotorne som zdvihol sieť: "Toto nemôžem použiť!" Volal som Osmanovi. "Myslel som si, že to bude férový boj!"
  
  
  Osman potlačil výsmech a výkriky. „Boli ste to vy, kto požiadal o stretnutie s El-Feddanom. Máte rovnakú zbraň ako on. Pred Alahom je súťaž spravodlivá!”
  
  
  Začal som sa zúfalo obzerať okolo seba, ako uniknúť. Polkruh sa zmenil na kruh. "Ale - ale ja s tým nemôžem bojovať!" Keď som podával nôž a sieť, v mojom hlase bolo počuť prosby a strach.
  
  
  Napriek urážkam zboru Osman nahnevane kričal: „Tak zomri s nimi, yankeeský špión! A bral som ťa za osobu!"
  
  
  Ustúpil som, cítil som hrubý kameň pod nohami a bol som rád, že nie som bosý ako môj protivník, ktorý mal len kyslý úškrn. Videl som, že si Erica zakryla tvár rukami. Hans ju objal a pozrel na mňa, bledého a bezmocného.
  
  
  "Dokonči to, el-Feddan!" - prikázal Osman.
  
  
  V dôsledku náhleho ticha davu sa ozval môj výkrik: „Nie! Prosím!" bol na rovnakej úrovni ako Duzov výkon predchádzajúci večer. Nemal som čas zachytiť jeho reakciu. Bol som zaneprázdnený snahou dostať sa z ringu s roztiahnutými rukami, neúspešne som sa snažil zadržať nevyhnutné.
  
  
  Býk sa ku mne priblížil, stojac na nohách, v niečom ako japonský zápasník sumo. V ľavej ruke zavesil sieť; na pravej strane si pritlačil nôž na stehno. Jeho plán bol dosť jednoduchý: zamotať ma do siete a potom ma marinovať v mojej vlastnej krvi.
  
  
  Dav opäť kričal: „Zabite ho! Zabiť ho!" Prestal som cúvať a začal som sa pohybovať po prednej časti. Cítil som, ako mi sliny udierajú do chrbta. Chytili ho klince. Snažil som sa ďalej neustupovať. Nechcel som riskovať, že ma zozadu strčia a vyvedú z rovnováhy. Slnko pražilo, pot tiekol.
  
  
  El-Feddan ma sebavedomo prenasledoval a predvádzal to publiku. Postupne sa približoval, úsmev mu zamrzol a žlté oči prestali. Čakal som na známky jeho útoku. Vždy je niečo, bez ohľadu na to, aké jemné to môže byť. Keďže si bol istý, telegrafoval. A v tej chvíli som sa pohol.
  
  
  Keď som cúval a krúžil, pevne som natiahol sieť. Hneď ako sa jeho sieťovaná ruka začala hýbať, hodila som tú svoju do jeho tváre. Reflexívne sa zdvihol, aby ho zablokoval, a zároveň sa uhol a zmenil svoj postoj. Sledoval som jeho pohyb a využil som jeho stratu rovnováhy.
  
  
  
  Vliezol som pod jeho sieť, tlačiac nízko. Vrazil som do neho čepeľ pol palca. Potom otočil ruku, aby zablokoval môj útok. Stalo sa to tak rýchlo, že Osman a spol sa stále snažili prísť na to, keď sa otočil a vrhol sa na mňa.
  
  
  Keď som ho prihral vo výpade, dostal som sa do stredu ringu, a keď na mňa prišiel, vyskočil som spod jeho náporu a kopol som ho do chrbta, keď prechádzal okolo.
  
  
  Nastalo mŕtve ticho. Toto bol ich šampión, ktorému krv stekala po bruchu, červené kvapky padali na kamene a pre istotu ho zbabelý yankeeský špión práve kopol do chrbta. Dostali správu a ozvali sa hlasné výkriky smiechu. Teraz boli mačacie výkriky pre El-Feddana. Čo je on, kura namiesto býka?
  
  
  Arabi radi žartujú. Dav si uvedomil, že som hral svoju hru. Ocenili to. Býk to neurobil, čo som chcel. Nepodarilo sa mi ho chytiť tým, že som ho presvedčil, že nestojím za jeho čas. Teraz bola moja jediná výhoda, že sa tak rozohral, že stratil rozum.
  
  
  Keď sa ku mne otočil, úsmev zmizol a jeho žlté oči sa rozžiarili. Pot stekajúci po jeho hrudi sa leskol na slnku. Zastal a strčil si nôž do zubov. Potom si rukou s nožom rozmazal krv z rany po celom hrudníku a tvári. Význam mi unikol, no jeho záchod som dokončil kopnutím do slabín. Dostal úder do stehna a mal som pocit, ako keby som pluhom narazil do kamennej steny.
  
  
  Dav bol veľmi vzrušený. Vedeli, že to bude zaujímavé. Počul som Hansa kričať: "Preč s hlavou, Ned!" Potom vypnem zvuky a sústredím sa na prežitie.
  
  
  Krúžili sme, tváril sa a hľadal medzeru. Vzal som si sieť a znova som ju držal v ľavej ruke. Teraz, namiesto doširoka otvoreného postoja, som mu stál tvárou v tvár v šermiarskom prikrčení, s nožom napoly natiahnutou, sieťovinou a visiacou. Nemohla som si dovoliť vzdychnúť, no začala som sa mu posmievať.
  
  
  "Býk! Nie si býk, dokonca nie si ani krava - tučná ťavia koža naplnená prasacími výkalmi!
  
  
  Toto ho rozzúrilo. Vyhodil sieť vysoko a hodil nízko. Rýchlejší pohyb som ešte nevidel. Aj keď som skočil dozadu, sieť mi zachytila pravú nohu a takmer ma podrazila. Zároveň som sa len napoly vyhol jeho pokračovaniu, keď sa pokúsil chytiť moju ruku s nožom tak, že ma chytil za zápästie. Namiesto toho dostal moje rameno. Jeho vlastný nôž sa ku mne dostal a rezal nahor. Cítil som, ako ma udrel do rebier, keď sa otočil doprava a podrezal si hrdlo, čím si poznačil hruď. Potom som sa otočil a udrel mu sieťku do tváre, čím som mu uvoľnil rameno. Jeho ruka ma chytila za hrdlo. Naše nože zvonili a iskrili. Urobil krok dozadu, aby sa vzdialil od mojej siete priamo pred jeho tvárou a ja som sa odtrhol z jeho siete. Potom som sa presunul do útoku a on uskočil.
  
  
  Robili sme to krátko, ale zdalo sa nám to veľmi dlho. Moje ústa boli suchá vodná diera. Dýchanie bolo horúce a prerušované. Bolesť v pravej nohe mi hrala ako tlkot bubna v mojej hlave. Prelial som viac krvi ako on, no on mal ešte viac. Urobil som ďalší krok vpred, uškrnul som sa na neho a mávol nožom.
  
  
  Či už to bola pýcha, rev davu alebo zúrivosť pri pomyslení na bitku, zaútočil. Spadol som na chrbát, zdvihol som ho na nohy a katapultoval som ho nad hlavu. Pristál tvárou nahor pred Osmanom, na chvíľu omráčený.
  
  
  Dav to zjedol. Zdvihol sa zo zeme, sklonil sa nízko a chytil ma za nohy. Preskočil som jeho nôž, ale bol hneď za ním a nemal som čas vyhnúť sa jeho rýchlemu úteku. Jeho sieť zmizla, ale nie ruka, ktorá ju držala. Udrel ma nožom do zápästia. Jeho čepeľ sa vrátila pre vražedný úder. Keď vypršal čas, dal som zo seba všetko, aby som získal extra bod.
  
  
  Na tele je veľa citlivých častí. Pamätajte však na toto: ak sa niekedy ocitnete v pasci blízko, neexistuje vhodnejší kontaktný bod ako holeň vášho nepriateľa. Nie je tam nič okrem kostí a nervov. Predná časť mojich topánok bola presne na takúto príležitosť vystužená tenkým kovovým pásikom.
  
  
  El-Feddan odvrátil hlavu a zavrčal na Alaha, pričom jeho ruka s nožom visela uprostred úderu. Karate som mu porezal zápästie, vytiahol mu ruku s nožom a zadnou časťou som mu prerezal hrdlo od ucha k uchu.
  
  
  Padol na kolená, lapal po vzduchu a snažil sa napraviť škody rukami. Medzi prstami mu tiekla arteriálna krv. El-Feddan spadol, telo sa mu chvelo, päty mu začali šliapať. Až na zvuky jeho smrti bolo absolútne ticho. Osman napäto sledoval, ako jeho šampión odchádza do neba.
  
  
  Zvyčajne počas býčieho zápasu je toreador, ktorý ubije býka na smrť, odmenený ušami. Premýšľal som o tom, ale potom som sa rozhodol, že som svoje šťastie tlačil dosť tvrdo. Namiesto toho som podišiel k stolu, utrel si pot z očí a položil naň zakrvavený nôž. "Nech ho tisíc hodín privedie k odpočinku," povedal som.
  
  
  .
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 14
  
  
  
  
  
  
  
  
  Výsledok boja šokoval starého Osmana. Jeho synovia boli všetci za to, aby som skončil práve tam. Zavrel ich. El-Feddan ležal v obrovskej kaluži vlastnej krvi, napadli ho muchy, už krúžili sysľa. Otrhaná družina vojakov mlčky stála a čakala na príkaz svojho vodcu. Hans nemohol spustiť oči z mŕtveho muža a Erika nemohla spustiť oči zo mňa.
  
  
  Šejk vstal a pozrel sa na mňa. "In-llah, si muž, yankeeský špión, veľký muž." Keby boli veci inak, mohol by som ťa použiť. Rozmyslím si to predtým, ako sa rozhodnem, čo robiť." Otočil sa k fúzatému dôstojníkovi, ktorý stál so skríženými rukami na konci stola. "Dajte ich do buniek!"
  
  
  "A čo ona?" podotkol pravý syn.
  
  
  Otec ho ignoroval. "Dvaja muži v jednej cele, žena oddelene."
  
  
  Zľahka som si vydýchol. Ak by bola jeho reakcia iná, bol by mojím rukojemníkom s nožom na krku. Stlačil som El-Feddanovu čepeľ a zapichla sa mi do zadného vrecka.
  
  
  Vojaci začali ustupovať. Bol vydaný rozkaz odstrániť mŕtvolu. Duza stál bokom a snažil sa držať jazyk za zubami. Keď mi dovolili obliecť si košeľu, nechal som chvosty visieť a skryl som rukoväť noža.
  
  
  Šesťčlenná ochranka nás troch obkľúčila a odviedla späť do budovy.
  
  
  "Bože, ak sa dožijem sto rokov," povzdychol si Hans, "neočakávam, že ešte niečo také uvidím."
  
  
  "Zmlkni!" - povedal veliteľ čaty po arabsky.
  
  
  Ericu umiestnili do prvej cely priamo oproti strážnej miestnosti. "Do skorého videnia, dieťa," povedal som. "Zachovaj ducha hore."
  
  
  "Pokúsim sa," zašepkala.
  
  
  Dali nás do cely, ktorú som predtým obsadil. Ako som predpokladal, zviazali nám ruky a nohy a nechali nás v páchnucej tme.
  
  
  Hans začal mrmlať.
  
  
  prerušil som ho. "Ako povedal ten druhý, buď ticho, starec."
  
  
  Uprostred výkriku prestal.
  
  
  "Teraz odpovedzte na túto otázku: môžete letieť s DC-3 so mnou ako so svojím druhým pilotom?"
  
  
  „Dakota? Samozrejme, ale..."
  
  
  "Fajn. Máme čo robiť.“ Povedal som mu o noži a manévrovali sme, kým sme neboli chrbtom k sebe. Jeho prsty boli ako mechanik šikovné a isté. Na prvý pokus mi vytiahol čepeľ z vrecka a šnúry z palmových vlákien na mojich zápästiach boli prepílené za pár minút. Museli sme pracovať rýchlo z niekoľkých dôvodov. Ak by si niekto zrazu uvedomil, že El-Feddanov nôž chýba, rýchlo by sme mali spoločnosť.
  
  
  "Predpokladám, že máš aj kľúč od hradu." - zasyčal Hans.
  
  
  "Nie, máš." Chcem, aby si začal kričať."
  
  
  "Had?"
  
  
  „Toto je môj chlapec. Nech Osman vydá akýkoľvek verdikt, chce, aby sme boli v dobrej kondícii, keď ho vynesie. Ak zomrieme na uhryznutie hadom, naši dozorcovia budú tiež mŕtvi. Najmenej dvaja z nich pribehnú. Chcem, aby si sedel v rohu chrbtom k stene, ruky za chrbtom, lano okolo členkov. Začnete kričať a neprestanete, kým neprídu. Potom sa nehýb ani nič nerob, kým ti to nepoviem. Rozumel?"
  
  
  "Áno, samozrejme, kamarát, čokoľvek chceš."
  
  
  "Začnem kričať."
  
  
  - povedal Hans a podľa toho, ako pokračoval, som začal uvažovať, či sme v tlupe hadov. Kvôli jeho výkrikom som počul, ako sa blížia stráže.
  
  
  Kľúč bol v zámku, závora bola vytiahnutá, dvere sa otvorili. Číslo jedna s nabitým AK-47 pripraveným, svetlo za ním zaplavuje kameru. V tom momente ho zabil El-Feddanov nôž. Jeho obeť ešte nespadla na zem, kým som tú druhú nevzal za chrbát. Tresol som mu hlavu o stenu, otočil som ho a zlomil som mu krk sekom z karate.
  
  
  "Vyzleč im djellabas a obleč si jeden z nich, aj keffiyeh," prikázal som a rýchlo som sa rozhliadol po chodbe.
  
  
  Nikoho nebolo v dohľade a ja som sa dal na útek. V jednej ruke som mal Pierra a v druhej AK. Z pochopiteľných dôvodov som to nechcel použiť. Bola to Pierreova show. Jedna vôňa jeho parfumu - a to bola posledná vôňa.
  
  
  Keď som sa dostal do strážnice, jeden z väzňov začal vychádzať vyšetrovať. Mal čas otvoriť ústa. Hlaveň útočnej pušky Kalašnikov ho zrazila späť a prerušila akúkoľvek hlasovú reakciu. Pierre pristál na stole s otvorenou klapkou, kde sedeli ďalší traja. Zavrel som dvere. Z druhej strany bolo počuť slabé škrabanie. To je všetko.
  
  
  Počítal som do desať, vypustil vzduch z pľúc a potom som si odpil. Vošiel som dnu a zavrel za sebou kovové dvere. Pierre ležal na podlahe a pozeral sa
  
  
  
  ako orech. Jeho obete boli väčšie. Druhý, ktorý som hľadal, mal kľúče.
  
  
  Na Erikovi sa mi páčilo veľa vecí. V prvom rade to mohla zabrať a udržať rovnováhu. V čase, keď som ju zobral z jej cely do našej, som jej dal plán a bola pripravená na presun.
  
  
  "Vedela som, že prídeš," bolo všetko, čo povedala. Potom sa pozrela dolu chodbou, kým som si obliekol djellabu a keffiyeh, a boli sme pripravení odísť.
  
  
  Plán bol jednoduchý. Nevedel som, kde je Osman, ale Hans a ja sme chceli vziať Ericu z tohto miesta, ako keby sme to urobili. Išli sme chodbou a hore schodmi, skutočný vojenský sprievod. Ukázal som Hansovi, ako strieľať z AK so zapnutou poistkou a ako ju odpaľovať automaticky. Ako útočná puška je Kalašnikov vlastne guľomet.
  
  
  Keď sme sa blížili k vchodu, všimol som si, že je oveľa tmavšia ako predtým. Keď som otvoril dvere, uvedomil som si prečo. Modrá obloha sčernela. Čakala nás zamračená obloha. Alah bol skutočne milosrdný. V ľavom krídle budovy som videl poltucta vojakov smerujúcich do úkrytu.
  
  
  "Ideme dole po schodoch a rovno cez bránu," povedal som. „Ak Citroen nepôjde, vyskúšame jeden z džípov.
  
  
  Ak nebude doprava, odplávame z hory.“
  
  
  Erica prinútila Erica nadskočiť.
  
  
  "Prepáč, že sme si nevzali dáždnik," usmial som sa na ňu. "Poďme skôr, než nás zasiahnu krupobitie."
  
  
  Keď sme vyšli z dverí, obklopil nás vietor. Nebol čas na obdivovanie výhľadu, ale videl som, ako sa k nám dolu údolím blíži búrka. Obloha dole bola bledožltá a atrament * bol rozptýlený v zubatých pruhoch bleskov.
  
  
  Keď sme prechádzali bránou, dnu bežalo viac ľudí. Vrhali na nás zvedavé pohľady, ale príliš sa ponáhľali, aby sa vyhli hroziacej povodni, aby tak urobili rýchlo.
  
  
  Citroen zmizol, rovnako ako džípy, čo znamenalo, že Osman a spol sa presťahovali na iné miesto. Toto bola dobrá správa.
  
  
  Hans povedal zlé slová. "Ako sa odtiaľto do pekla dostaneme?"
  
  
  "Toto nákladné auto." Ukázal som na veľké auto prichádzajúce po horskej ceste. Keď som bol v dosahu volania, videl som, že vodič plánuje zastaviť a počkať na búrku. Šalvia. Jeho nákladné auto bolo otvorené. Vyčerpaný a pomliaždený sa nedokázal vyrovnať s obrovským množstvom balvanov, ktoré niesol.
  
  
  Zamával som mu, aby prestal, keď začalo hrmenie. Nervózne sa na mňa uškrnul, keď sme prechádzali rituálom. "Priateľ," povedal som, "vezmeš nás do Budanu."
  
  
  "Určite, kapitán, keď prejde búrka."
  
  
  "Teraz nie. Toto je veľmi naliehavé." Naznačil som Erice, aby obišla taxík a nastúpila do auta. "To je rozkaz".
  
  
  "Ale ty máš džípy, za stenou!" gestikuloval.
  
  
  "Nie je dosť benzínu." Z môjho pohľadu na ceste som videl, že sme zmeškali džípy, pretože ich priviezli dovnútra a zaparkovali na konci budovy. Mali na mysli možné prenasledovanie.
  
  
  "Ale... ale tá búrka!" - rozhorčil sa vodič. "A nie je tam miesto!" mávol rukami.
  
  
  "Ste so Shiekom Hasanom Abu Osmanom?" Zdvihol som hlaveň AK a úsmev zmizol.
  
  
  "Áno, áno! Vždy!"
  
  
  Zahrmelo a vietor utíchol. Cítil som prvé silné pády. „Hans, choď za Erikou. Keď zídeme z hory, nech odbočí na prvej križovatke.“
  
  
  "Kde budeš?"
  
  
  „Dám si toľko potrebný kúpeľ v hromade skál. Teraz choď!"
  
  
  Kým som preliezol zadnými dverami, začal pršať. Usadil som sa medzi skalami, keď kamión zaradil rýchlosť a vyšiel na cestu. Vedel som, že v priebehu niekoľkých minút viditeľnosť klesne na päťdesiat stôp alebo menej. Nebál som sa, že ma ubije ľadová voda, ale napriek šanci zadného vojaka som bol ochotný prijať trest.
  
  
  Náš útek netrval dlhšie ako päť minút. Vďaka počasiu a tomu kamiónu išlo všetko hladko. Nemyslel som si však, že tak ľahko odídeme a mal som pravdu.
  
  
  Nákladné auto práve minulo prvú širokú odbočku z náhornej plošiny, keď som cez tlkot hromu a hukot záplavy začul kvílenie sirény.
  
  
  Dážď sa zmenil na oslepujúci prúd, posiaty oslepujúcimi bleskami. Tí v prenasledujúcom francúzskom džípe mali výhodu, že boli v kryte. Mal som výhodu prekvapenia.
  
  
  Náš vodič zaradil nízky prevodový stupeň, pomaly sa pohol dolu kopcom a Panhardský džíp rýchlo zastavil. Čakal som, kým sa chystal otočiť, aby som sa dostal pred nás, a potom som spôsobil dva výbuchy ohňa, ktoré zasiahli jeho predné kolesá. Spadol som do bahna.
  
  
  Všimol som si rozmazaný obraz na tvári vodiča, ktorý sa zúfalo snažil opraviť
  
  
  točiaci sa šmyk auta. Následne zišiel z cesty a spadol do dažďovej priekopy. V jasnom svetle bleskov som uvidel ďalších dvoch ľudí, ktorí vyzerali ako džípy letiace k nám. Vodca nainštaloval 50-kalibrový guľomet.
  
  
  Guľomet sa otvoril v rovnakom čase ako ja. Zadné dvere zabúchali a skaly okolo mňa sa odrážali a spievali. Môj cieľ bol priamejší. Guľomet sa zastavil, ale cez záves dažďa som videl druhého muža, ktorý vstal, aby vzal zbraň. Išiel som za vodičom a útočná puška Kalašnikov cvakla naprázdno. Nemal som žiadne náhradné kazety.
  
  
  Druhý strelec siahol po pneumatikách a dal mi šancu prehodiť balvan cez zadné dvere. Bola to veľká šelma a keby nebola umiestnená tak, aby som ju mohol použiť s puškou, nikdy by som ju nezodvihol.
  
  
  Džíp bol príliš blízko a strelec hádzal olovo po celej krajine, keď sa vodič snažil vyhnúť tomu, čo musel vidieť. Jeho cieľ nebol o nič lepší ako cieľ muža so zbraňou. Narazil do balvana a Panhard sa doslova rozpolil a jazdcov vyhodil ako handrové bábiky.
  
  
  Ani my sme neboli v takej dobrej forme. Pri všetkej streľbe sa strelcovi podarilo niečo zasiahnuť, a keď som ho videl letieť, cítil som, ako sa zadná časť nákladného auta začala kývať. Pocítil to aj vodič a bojoval so šmykom. Vedel som, že ak spadnem z nákladu, nebude ma treba pochovať. Stratil som rovnováhu, ale preskočil som cez okraj dverí batožinového priestoru. Chytil som sa ho, keď sa zadná časť nákladného auta prevrátila a zišla nabok po ceste. Bez ohľadu na to, ako pomaly sme jazdili, váha nákladu dávala pohybu zotrvačnosť. Výsledok mohol byť len jeden.
  
  
  Mal som jednu nohu cez palubu, keď sa začala prevracať. Náklon mi dal páku, ktorú som potreboval na odtrhnutie. Skočil som dozadu a dopadol som do špiny mäkkého ramena. Už keď som trafil, videl som, ako sa dodávka prevrátila. Zvuk, ktorý vydávala, bol porovnateľný s hmotnosťou. Náklad zoslabnutý pri zostupe sa zrútil v lavíne. Dôležitá bola len kabína nákladného auta. Bol uvoľnený z nákladu. Buď Alah, alebo vodič mu zabránili, aby sa vymkol kontrole. Zastavil na opačnej strane cesty v odvodňovacej priekope, voda z potoka mu stekala na predné pneumatiky.
  
  
  Vyliezol som z blata a rozbehol som sa k nemu. Kútikom oka som zazrel tretí džíp, ktorý pomaly manévroval cez trosky svojho dvojčaťa. Prišiel som do chatky a otvoril dvere. Všetci traja na mňa nechápavo pozerali. Na rozhovory nebol čas. Chytil som AK do Hansovho lona.
  
  
  "Ahoj!" To je všetko, čo dostal, a keď som sa otočil, aby som sa rýchlo ukryl, uvedomil som si, že ma nespoznal.
  
  
  Viditeľnosť päťdesiat stôp? Nebolo to viac ako dvadsať. Dážď bol môj spojenec. Posledný Panhard ním prešiel opatrne. Tí, čo tam boli, videli zničenie druhého džípu a haváriu kamiónu – aspoň do tej miery, že mohli vidieť čokoľvek do detailov. Nevideli ma ležať v mláke pri priekope. Preliezli okolo. Postavil som sa a sledoval stopy džípu na slepej strane. Zastal neďaleko chatky.
  
  
  Boli len dvaja. Vyšli s pripravenými AK. Počkal som, kým budú medzi taxíkom a džípom, a potom som na nich zakričal.
  
  
  „Odhoďte zbrane! Pohni sa a si mŕtvy!" Záblesk blesku nás osvetlil v zaplavenom zátiší. Počkal som, kým utíchne hrom, aby som im povedal viac. "Hoď svoju zbraň pred seba!"
  
  
  Ten naľavo to urobil rýchlo a dúfal, že sa otočí a prichytí ma. Namiesto toho som ho prišpendlil a skončil na zbrani. Muž napravo urobil, čo mu bolo povedané.
  
  
  "Prejdi cez cestu a pokračuj, kým sa nedostaneš do údolia." Objednal som si.
  
  
  Toto nechcel urobiť. "Ale ja sa nechám odniesť do vody!"
  
  
  "Vyber si. Rýchlo!"
  
  
  Išiel. Vedel som, že nezájde ďaleko, ale zájde dosť ďaleko. Sledoval som ho, kým nezmizol v daždi. Potom som sa vrátil do taxíka.
  
  
  Voda v priekope stúpala a jej sila rozkývala luk. Otvoril som dvere a povedal: "Poď, vypadni odtiaľ skôr, ako prekročíš Niagrské vodopády."
  
  
  „Moje nákladné auto! A môj kamión! kričal vodič.
  
  
  „Povedz svojmu dobrodincovi, Hassanovi Abu Osmanovi, aby ti kúpil nový. No tak, vy dvaja," povedal som po anglicky, "nechceme zmeškať let."
  
  
  Kým sme zišli z hory, najhoršia búrka pominula. Panhard nám poskytol oficiálne krytie, kým nás nezastavili na kontrolnom stanovišti. Mali sme šťastie, pretože dážď zahnal všetkých dovnútra. Mal som obavy zo zaplavenia cesty, ale bola postavená s ohľadom na to. Odtokové vádí na oboch stranách boli široké a členité.
  
  
  Erica aj jej otec o mne mlčali. Oneskorený šok s jedným šokom na druhom. Ak na to nie ste trénovaní, môže vás zmeniť na tekvicu.
  
  
  "Bol to rušný deň," povedal som. "Urobil si to skvele - už len jednu rieku treba prekonať."
  
  
  "Ako odtiaľto dostaneme toto lietadlo?" V jeho galábii vyzeral Hans ako niečo z Beau Cheste a ja som mala príťažlivosť kopy mokrej bielizne.
  
  
  "Nemali by sme mať príliš veľa problémov," povedal som, nechcel som, aby sa znova napínali. „Pilotov zajali. (Nepridal som to a pravdepodobne som bol zastrelený). Toto auto je firemné." Poklepal som po volante. "Nebude to vyzerať podozrivo, keď prídem na ihrisko a zaparkujem vedľa lietadla. Nastúpiš do kokpitu a začneš jazdiť. Erica, nastúp a uvoľni sa. Vytiahnem zátku a postarám sa o zvyšok ."
  
  
  "Dostal si, pre čo si sem prišiel?" Povedala to veľmi potichu a pozerala sa priamo pred seba.
  
  
  Priama odpoveď bola nie. Všetko to bola papierová honička. Z toho vyplynula len jedna hmatateľná skutočnosť. Duza. Ako dvojitého alebo trojitého agenta bol jeho záujem o možné poznatky Hansa Geyera o katastrofe až príliš očividný. Áno, priveďte ho na výsluch. Zastreliť ho, áno. Ale testovať ho tak, ako povedal, bolo niečo úplne iné.
  
  
  "Hans," povedal som, "a čo ty, dostal si, po čo si prišiel?"
  
  
  Posadil sa vzpriamene a vrátil sa k životu. „Bože, áno! Zabudol som! Mal som pravdu, našiel som to! ja…"
  
  
  "Dobre, dobre," zasmiala som sa. "Povedz mi o tom, keď sa dostaneme z tejto záhrady."
  
  
  „Ale vždy som mal pravdu! Vedel som sakra dobre, ako to robia!"
  
  
  "Fajn. Letisko je pred nami. Teraz venujte pozornosť. Ak vám nepoviem inak, aj keď nás zastavia, plán zostáva v platnosti. Nastúpte na palubu a rozbehnite motory. Myslíš, že to dokážeš?"
  
  
  "Áno, samozrejme".
  
  
  "Ešte jedna otázka, môže Osman vložiť niečo, čo by nás zrazilo?"
  
  
  „Nie, nie sú tu žiadni bojovníci. To najlepšie, čo majú, je slabé zabezpečenie."
  
  
  "Ak sa veci zhoršia, nezačni vstávať, kým to neurobím."
  
  
  Otvorila som okno. Dážď ustával, ale stále to bolo niečo silnejšie ako poobedná prehánka. "Kto z vás sa narodil v znamení vody?" Povedal som. "Myslím, že je na našej strane."
  
  
  "Aj ja si to myslím," povedala Erica. "Kto si?"
  
  
  "Škorpión."
  
  
  "Nie vek Vodnára." Slabo sa usmiala.
  
  
  "Tvoj úsmev je najlepším znamením zo všetkých... Dobre, poďme."
  
  
  Jazdili sme v kruhu, pneumatiky boli postriekané vodou, syčali na asfalte. Mimo terminálu nebol nikto. Šiel som po ceste vedúcej k bráne. Naprieč ním bola reťaz článkov. Jeho cvaknutie zaniklo v údere hromu.
  
  
  Letisková veža sa týčila nad terminálom. Jeho otočný maják bol v akcii. V službe je pravdepodobne pár operátorov. Otočil som sa k rampe a pomaly som prešiel popri prednej časti budovy, objímajúc jej rímsu, aby ma nebolo vidieť zhora.
  
  
  Sklenené okná terminálu boli pokryté dažďovým sklom, no videl som za nimi pohyb. "To miesto je plné vojakov!" Hans zalapal po dychu.
  
  
  „Žiadny problém, držia sa ďalej od vlhkosti. Pamätajte, že vyzeráme, akoby sme boli na ich strane."
  
  
  Prešiel som na koniec budovy a otočil som sa. Kvôli dažďu nebolo lietadlo pod strážou, čo bola pre nás ďalšia oddychovka. Stál sám a čakal.
  
  
  "Hans, ak začne streľba, naštartuj motory a vypadni odtiaľto." Inak počkaj, kým sa k tebe pripojím v kokpite."
  
  
  "Daj mi zbraň z džípu," povedala Erica, "môžem ti pomôcť."
  
  
  "Môžete mi pomôcť v kabíne," povedal Hans.
  
  
  "Dvere kabíny sú zatvorené, takže sú zamknuté?"
  
  
  "Nie, nie je tam žiadny vonkajší zámok." Hans si vzdychol.
  
  
  Odrazil som sa od boku budovy a zdvihol som sa rovnobežne s trupom, ale dosť ďaleko na to, aby sa chvost mohol skĺznuť popri džípe.
  
  
  "Dobre, priatelia," usmiala som sa na nich. "Vráťme sa k Lamanovi." Hans, otvor dvere a vstúp. Neponáhľajte sa, správajte sa prirodzene. Poviem ti kedy, Erica." Nechal som motor bežať na voľnobeh.
  
  
  Chvíľu som si pri sledovaní Hansa myslel, že sa mýlil, keď povedal, že dvere kabíny nie sú zamknuté. Nemohol to otvoriť. Erica sa nadýchla. Potom ho krútil a ťahal a vytiahol. Keď bol vo vnútri, otočil dverami a zdvihol palec.
  
  
  "Dobre, Erica, choď, akoby to bola popoludňajšia prechádzka v daždi."
  
  
  Keď prišla na palubu, čakal som a sledoval reakciu terminálu. Ak by sa to zmenilo na prestrelku, použil by som džíp na vedenie prenasledovania. Nad horami na severe a západe sa obloha vyjasnila a dážď sa zmenil na mrholenie.
  
  
  
  Chlapci čoskoro vyjdú na vzduch.
  
  
  Každé lietadlo má vonkajšie zámky pre riadiace plochy, aby sa pri vetre, aký sme mali práve my, nespustil alarm, výškovka a chvost a nespôsobili prevrátenie lietadla. Nazývajú sa špendlíky, tri na chvoste a jeden na každom krídle. Práve som vypustil prvého na chvoste, keď prišla spoločnosť.
  
  
  Boli traja a mali pripravené AK.
  
  
  "Bratia," zakričal som a mávol rukou, "môžete pomôcť?"
  
  
  "Nemôžeme lietať," odpovedal jeden z nich a... iní sa smiali.
  
  
  „Nie, ale môžeš pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Plukovník sa ponáhľa."
  
  
  Keď prešli, mal som prsty mimo chvosta. "Krídlo je tam," zdvihol som zámok, "len ho pohnite."
  
  
  Keď sa na to zhromaždili, presunul som sa na druhé krídlo a spustil alarm. Keď som prešiel okolo chvosta, mali v ruke zámok. "Nech ťa Alah oslávi," povedal som a prijal som to.
  
  
  "Keby ste vleteli do tej búrky, potrebovali by ste viac než len chválu Alahovi," povedal najväčší z nich a pozrel sa na môj vlhký stav.
  
  
  "Letel som v ňom, ale bez krídel." Vytiahol som trochu vody z rukáva a všetci sme sa zasmiali, keď som sa od nich odvrátil a zamieril k džípu. Zhodil som náklad na chrbát. Mal som jednu z AK ramenných slučiek. Urobil som to isté s jeho dvojčaťom a tretie som niesol v ruke. Môj posledný krok v džípe bolo vypnúť spínač a dať kľúč do vrecka.
  
  
  Trojica bola stále pri krídle a so zvedavosťou sledovala môj prístup, no nie celkom podozrivo.
  
  
  "Bratia," povedal som, "mohol by jeden z vás požiadať mechanika v hangári, aby priniesol fľašu ohňa, aby sme nelietali, kým nebudeme pripravení?"
  
  
  Neboli si istí lietadlami ani Molotovovými kokteilmi, a keď jeden z nich začal odchádzať, všetci sa rozhodli odísť.
  
  
  "Desaťtisíc ďakujem!" - zavolal som a vyliezol som na palubu.
  
  
  Hans vyzliekol svoje arabské obleky a sedel zhrbený na sedadle pilota, pričom absolvoval poslednú kontrolu kokpitu. Erica sedela na sedadle druhého pilota a zdvihla ruku, aby aktivovala vypínač.
  
  
  "Všetko je pripravené?"
  
  
  "Keď ty." Prikývol.
  
  
  "Ste naladený na frekvenciu veže?"
  
  
  "Áno."
  
  
  "Dajte mi mikrofón a poďme odtiaľto."
  
  
  Vrátil to späť. "Nabite," povedal Erice a kabína bola naplnená silnejúcim kňučaním aktivátora.
  
  
  Jeho pravá podpera sa otáčala a ľavá sa začala otáčať ešte skôr, ako veža ožila. "NAA-štyri - jedna - päť! Okamžite nahláste, kto je na palube!
  
  
  "Boudan Tower, toto je let plukovníka Douza." To ho na sekundu zastavilo, a keď sa vrátil, Hans už kormidloval.
  
  
  "Štyri-jeden-päť, nemáme povolenie pre plukovníka Duzu letieť." Kto si? Aký je váš letový plán?"
  
  
  "Budánska veža, opakujem, nepočujem ťa."
  
  
  "Štyri-jeden-päť!" jeho hlas sa zdvihol do registra: "Vráťte sa na letovú linku a ohláste sa tímu letiska!" Myslel som, že Osman nebude mať vo svojom zverinci operátorov riadiacej veže. Človek na kontrole buď dobrovoľne prehodil stranu, alebo si zachránil krk. V každom prípade nebol v najlepšej forme. Začal kričať. - "Vráť sa! Vráť sa!"
  
  
  Išli sme súbežne s dráhou a smerovali do vetra. "Hans," povedal som, keď som počul sirénu hučiacu motory, "ak dokážeš prinútiť toho vtáka, aby letel nesprávnym smerom, nerobil by som si starosti s pravidlami vzduchu."
  
  
  Operoval tak, že stlačil plyn až na doraz, naklonil sa dopredu, akoby nás jeho pohyb mohol zdvihnúť zo zeme. Hlas vo veži kričal: „Budeme na vás strieľať! Budeme na vás strieľať!
  
  
  Začal som uvažovať, či to bude potrebné. Plynové klapky už nemali kam ísť. Vrtule mali nízke otáčky, zmes bola núdzová a motory išli na plný výkon. Ale neleteli sme. Palmy na okraji poľa vyrástli do neuveriteľných výšok. Erica sa naklonila a položila ruku na radenie. Pozrela sa na otca, ktorý akoby zamrzol na mieste. Stál som za nimi a tlmil som zúfalý hlas operátora veže, nepočul som streľbu cez hukot Pratt-Whitney.
  
  
  "Pripraviť sa!" - vyštekol Hans. Bol som si istý, že sme neodišli zo zeme, ale Erica sa nehádala, a kým robila pohyby, Hans vrátil jarmo a začali sme sa držať korún stromov. Kvôli hluku motorov som ich počul škriabať po bruchu lietadla.
  
  
  Keď bol vo vzduchu, posunul vidlicu dopredu, nastavil plyn, vzpery a zmes. Potom si vzdychol. "Človeče, nikdy odo mňa nežiadaj, aby som to skúsil znova!"
  
  
  Povedal som do mikrofónu: „Budánska veža, toto je NAA, štyri-jedna-päť. Znova a znova".
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 15
  
  
  
  
  
  
  
  
  Vo výške desaťtisíc stôp sme boli zavretí v prikrývke hmly. Posunul som sedadlo druhého pilota dozadu a vytiahol som cigarety. "Tu, kamarát," povedal som, "zarobil si si výplatu."
  
  
  Bol zaneprázdnený nastavovaním autopilota, venoval mi ironický úsmev a povedal: „Bol to nejaký deň.
  
  
  "Ericina káva by mala pomôcť." Existuje nejaké iné miesto na pristátie okrem Lamana?"
  
  
  "Myslel som na to". Vzal si cigaretu a ja som držal zapaľovač. „Východne od mesta je starý pruh. Používali to na tréning. Možno nás tam dám, ale čo potom?"
  
  
  "Keď sa priblížime, zabezpečím dopravu."
  
  
  Naklonil hlavu ku mne a prižmúril oči. "Nikdy by som tomu neveril. A vôbec, čo hľadáš?"
  
  
  „Už dlho ste mi chceli povedať o katastrofe Mendanica. Teraz je dobrý čas. Ako sa to stalo?
  
  
  To ho zaskočilo. "Dobre, teraz vám to poviem pomaly... v sekcii predného kolesa DC-6B je šesť valcov CO-2, tri na každej strane, v každom z nich je jedenásť 6 galónov materiálu." No ak vám zapáli motor, náklad alebo batožinový priestor, naštartujete to z kabíny a všetci šiesti sa pustia do práce a požiar uhasia. Teraz systém funguje automaticky. Plyn cez hadice prichádzajúce z tlakových fliaš, CO-2 pod tlakom, sa prenáša do akéhokoľvek bodu určeného pilotom. Viete o CO-2? "
  
  
  "Je to bez zápachu." Majú problémy s dýchaním. Nedá sa vystopovať v krvnom obehu.“
  
  
  "Správny. Dýchaj dosť, zabije ťa to. Ak by sa teraz niekto postaral o to, aby plyn z týchto CO-2 skončil v kabíne a posádka by o tom nevedela, posádka by zaspala celkom rýchlo. Počuješ ma? "
  
  
  "Zadržiavam dych."
  
  
  „Dobre, teraz si to vyžaduje určité opatrenia, pretože, ako som povedal, systém funguje automaticky a ak sa niekto pomýli a vypustí trochu tohto CO-2, kabína bude odrezaná od dymu. Dobre, v sekcii predného kolesa je dvadsaťosemvoltový mikrospínač, ktorý dodáva prúd do kontrolky v kokpite, ktorá ukazuje, kedy je zaradený prevodový stupeň. Teraz, ak by som mal viesť kábel z tohto spínača k elektrickému solenoidu na valci číslo jedna na každej banke, keď je spínač aktivovaný, uvoľňuje CO 2 v oboch, čo automaticky spustí ďalšie štyri valce. Tak funguje systém, číslo jedna ide, idú všetci. Stále ma sledujete? "
  
  
  "Ako to spôsobiť?"
  
  
  "Ach, to je na tom krása. Drôt od elektromagnetov je pripevnený k spínaču s dvoma svorkami a spúšťou. Každý mechanik si ho môže vyrobiť. Pripevníte ho na gumenú podložku predného kolesa, takže keď sa zdvihne prevod, predné koleso sa zasunie do krytu, dotkne sa spínača a natiahne ho."
  
  
  "A keď sa ozubené koleso zníži, vystrelí."
  
  
  "Máš to! To však nie je všetko. Keď je tento spínač nastavený, musia byť odpojené všetky spojenia z kokpitu so systémom hasenia požiaru, s výnimkou spojenia s predným nákladným priestorom."
  
  
  "Je to veľa práce?"
  
  
  „Nie. Desať minút pomocou klieští a máte hotovo. Jedna osoba na prednom kolese zvládne celú prácu za menej ako dvadsať minút.“
  
  
  "A keď skončil, čo si mal?"
  
  
  "Máte spoľahlivý spôsob, ako počas pristávania ukončiť všetkých na letovej palube." Lietadlo vzlietne, zapne sa podvozok, predné koleso stiahne spúšť. Lietadlo sa pripravuje na pristátie a bez ohľadu na to, kde, prevodový stupeň je spustený a keď predné koleso klesne, spúšť sa uvoľní.
  
  
  Elektrický náboj uvoľní CO-2 vo valci číslo jedna a ostatné sa automaticky zapália. To dáva asi osem galónov CO-2 do predného nákladného priestoru. Nachádza sa pod kokpitom. Prichádza cez vetracie otvory, ktoré boli skratované, aby sa nezatvorili automaticky. Ako si povedal, necítiš to. Tri minúty po zlyhaní prenosu je posádka pripravená.“
  
  
  "Zdá sa, že si to už vyskúšal."
  
  
  Zasmial sa, prikývol. „Je to tak, skúsili sme to. Stalo sa tak až po havárii. Snažili sme sa dokázať, ako sa stala ďalšia nehoda, no nikto nás nepočúval a trosky sa nám nepodarilo dostať. Pochovali ho a odviezli. pod strážou. Keby som sa mohol dostať do rúk...“
  
  
  "Je hasiaci systém v DC-6 na to špeciálny?"
  
  
  „Existujú aj iné, celkom podobné, ale obe lietadlá boli DC-6B, a keď som okamžite počul podrobnosti, myslel som, že by sa to mohlo opakovať. Tento let bol tiež tajný. Mendanickeho lietadlo sa mi určite páčilo. Počasie bolo jasné, všetko bolo v poriadku a lietadlo urobilo štandardné priblíženie a letelo priamo do zeme.
  
  
  
  Boli tam tri tímy vyšetrovateľov a najlepšie, čo mohli vymyslieť, bolo, že tím možno zaspal. Poznali sme tím a vedeli sme, že nie sú ten typ, ktorý by to robil, takže pár z nás začalo robiť vlastné vyšetrovanie a toto je to, s čím sme prišli."
  
  
  "Našli ste dôkaz, že Mendanike havaroval práve takto?"
  
  
  "Sakra áno! Mal som sakramentsky dôkaz! Duza a tí bastardi mi ho zobrali. Systém má štyri smerové ventily. Každý z nich má spätný ventil, viete? Zadržiava veci, kým nie ste pripravení nechať CO-2 prúdiť. Odstráňte spätný ventil a všetok plyn bude prúdiť potrubím. Našiel som vodiaci ventil pre predný priestor. Spätná klapka z nej zmizla, ale z ostatných troch nie. Tieto ventily...“ Zopol ruky.
  
  
  Naklonil som sa dozadu a pozeral na červenkastý opar. Samozrejme, bola to naivná metóda sabotáže. "Keď sa ťa Duša pýtal, priznal si, že vieš, ako sa tá práca robí?"
  
  
  "Áno samozrejme. Čo iné som mohol urobiť? Erica bola...“
  
  
  "Ale to ho neuspokojilo."
  
  
  „Nie. Chcel vedieť, kto to urobil. Ako to mám sakra vedieť?"
  
  
  "Spýtal sa ťa to znova dnes, keď ťa odviedli?"
  
  
  „Nie. Nevidel som ho, kým ma jeho násilníci nevzali do hory."
  
  
  "Toto je prvá nehoda, ktorú ste predtým vyšetrovali, stalo sa to tu?"
  
  
  "Nie." Znova sa usmial. „Bola to väčšia správa. Bolo to vtedy, keď som bol v Kongu, kým sa z neho stal Zair. Bol som v Leopoldville a pracoval som pre Tansair. To lietadlo sa volalo Albertina a chlapík menom Dag Hammerskjöld bol jej pasažierom číslo jedna. Samozrejme, muselo to byť pred vaším časom. "
  
  
  Nereagoval som. Nechal som ho blúdiť. Bola to moja chyba, že som z neho nedostal informácie skôr. Natiahol som ruku a začal upravovať frekvenčnú škálu. "Povedal si Duseovi o katastrofe Hammerskiöld?"
  
  
  "Nie... Nie, myslím, že nie."
  
  
  Zavrel som oči a spomenul som si: Katanga, odtrhnutá provincia Konga. Jej vodca Moshe Tshombe bojuje proti jednotkám OSN. Britská choroba. Sovietske úrady sa obávajú, že ich chlapec Lumumba zrazil na zem. Chruščov už predtým prišiel do OSN a varoval Hammarskjölda, že by mal radšej odstúpiť. Hammerskjöld išiel do Konga uhasiť požiar. Odletí na tajné stretnutie s Tshombe v Ndole. Ako Mendanike, ktorý letel do Osmana. Lietadlo sa pri pristávaní zrúti. Verdikt - žiadny verdikt. Príčina nehody sa nikdy nezistila. Chyba pilota bola to najlepšie, čo mohli vymyslieť... Až kým sa neobjavil Hans Geier. Otázka: Čo má staroveká história spoločné s ukradnutou jadrovou bombou? odpoveď: Zatiaľ nič.
  
  
  "Sme dosť blízko na to, aby sme kontaktovali našich priateľov v Laman?" Povedal som, aby som si upravil slúchadlá.
  
  
  "Skús to. Ale čo si myslíte o mojom príbehu?
  
  
  "Môžete to predať za milión dolárov, ale ja by som počkal, kým sa nevrátim do Hobokenu. Teraz mi dajte odhadovaný čas príchodu a myslím, že by ste si mali s Ericou naplánovať, že strávite nejaký čas na veľvyslanectve, kým vás nepresťahujeme do zdravšej klímy." ."
  
  
  "Áno, myslím, že je čas ísť ďalej, ale sakra, ten bastard Duza je na druhej strane."
  
  
  "Nespoliehaj sa na to. Má táto dráha, na ktorej práve pristávame, nejaký názov?"
  
  
  "Kedysi sa to volalo Kilo-Forty, pretože je to štyridsať kilometrov od Rufy."
  
  
  "Dobre, ETA."
  
  
  "Povedz 18:30." Komu zavoláte, veľvyslanec?"
  
  
  "Nie, jeho šéf." Zodvihol som mikrofón. "Charlie, Charlie, toto je Piper, toto je Piper." Opakoval som hovor trikrát, kým sa nevrátila statická odpoveď.
  
  
  Prasacia latinčina je zastaraný detský jazyk, v ktorom pred neho umiestnite poslednú časť slova a potom pridáte ay, like, ilkay umbay – zabiť vandráka. Funguje skvele tam, kde je jeho použitie neznáme. Hovoríte otvorene – a váš odkaz je krátky. Bol som si istý, že Charlie z veľvyslanectva bude vedieť preložiť.
  
  
  Dal som mu to dvakrát a dostal som odpoveď, ktorú som chcel.
  
  
  "Ilokay ortythay - eeneightay irtythay," povedal som, "štyridsať, osemnásť tridsať kilogramov."
  
  
  Odpoveď znela: "Yadingray, oya, oudley a ušný íl - čítajte nahlas a zreteľne."
  
  
  "Nie si taký luxusný?" - uškrnul sa Hans. "Nepoužíval som to, odkedy som bol v Ikersne."
  
  
  "Dúfajme, že to neurobí ani nikto iný."
  
  
  To, čo som chcel poslať namiesto signálu kde a kedy, bola výzva, aby AX odovzdala svoj spis o katastrofe Hammerskjöld v septembri 1961. Je to už dávno, ale raz som na ňom videl súbor a vedel som, že je na zozname. pod špeciálnou zelenou kartou, ktorá znamenala „Pravdepodobná vražda“. Ale ani v prasacej latine som to nemohol riskovať. Duša chcela vedieť, či Hans vie, kto vyhodil do vzduchu Mendanickeho lietadlo. Ak medzi touto nehodou a nehodou pred takmer pätnástimi rokmi existovala súvislosť,
  
  
  potom objavenie sa mena Hammerskjöld na otvorenej rádiovej frekvencii v akejkoľvek podobe nemohlo byť náhodné. Na technike použitej na zničenie oboch lietadiel nebolo nič z tretieho sveta alebo jednoducho zmýšľajúce. Toto bol prvý náznak, že NAPR by mohol mať niekoho s technickými znalosťami – ako napríklad to, čo sa podieľalo na krádeži Cockeye a RPV.
  
  
  "Hans, mal si počas kolapsu Hammerskiöld tušenie, kto za tým bol?"
  
  
  „Nie. Bolo veľa postáv, ktoré sa chceli zbaviť starého Douga. Lietadlo bolo pred odletom dlho nestrážené. Akýkoľvek mechanik...“
  
  
  „Zvládol to každý mechanik, ale niekto na to musel najprv prísť. Videli ste niekedy v Lamane niekoho, koho poznáte z čias Konga?
  
  
  „Ak existujú, nevidel som ich. Samozrejme, bolo to už dávno. Hej, kam ideš?
  
  
  "Daj si ešte kávu a skontroluj Ericu."
  
  
  „Bože, môžem sa napiť! Ale uspokojím sa s kávou."
  
  
  Erica sedela na gauči schúlená na deke. Začal som sa vzďaľovať od miesta, kde ležala, keď sa jej ruka omotala okolo mojej nohy. Otvorila oči a uškrnula sa. "Chcel som, aby si prišiel."
  
  
  "Mali ste stlačiť tlačidlo volania."
  
  
  Zhodila prikrývku. V podprsenke a nohaviciach do bikín by vyliečila boľavé oči každému – len pre začiatok. "Chcem, aby si mi urobil láskavosť..."
  
  
  Stál som a hľadel na ňu. Úsmev zmizol, v hrdle sa jej ozval hlas. "Nemyslím si, že máme veľa času," povedala a posunula ruku na moju nohu.
  
  
  Urobil som nám obom láskavosť. Času bolo predsa málo. Ja som sa vyzliekol z vlastného oblečenia a ona sa vyšmykla z malého, čo mala na sebe. Jemne som si na ňu ľahol na pohovku a naše telá sa v okamihu spojili v jedno, keď sme sa spolu pohybovali, najskôr pomaly, potom nástojčivejšie, až sme sa obaja triasli v spojení, sklonili sa k sebe...
  
  
  Keď som ju znova položil, otvorila pomalé oko a položila mi ruku na zátylok. "Myslíš, že niekedy zistím, kto si?"
  
  
  "Keď budeme mať príležitosť, poviem ti to." Povedal som. "Dal by si si kávu?"
  
  
  "Toto bude dobré". Usmiala sa, udrela perami a zavrela oči.
  
  
  Uvarila som si kávu.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 16
  
  
  
  
  
  
  
  
  Keď sme sa blížili k Kilo-Forty, Hans stratil výšku a zmenil kurz. Vstúpili sme do živého plota v nádeji na vrcholy dún, nielen že uniknúť Rufovej kontrole radaru, ale aj skryť prípadné vizuálne pozorovanie.
  
  
  Hans bol dobrý ako poštový holub aj ako mechanik, pretože zrazu sme leteli nad pásom betónu pokrytého pieskom. Pruh som si všimol, keď som uvidel Land Rover zaparkovaný neďaleko. Z držiaka motora viala americká vlajka. Vedľa neho nás sledovali dvaja ľudia.
  
  
  Sledoval som riadiaceho letovej prevádzky Rufu, a keď Hans preletel okolo, aby skontroloval stav pristávacej dráhy, začul som známy hlas. Bol to Duza, sotva počuteľný hlas. Identifikoval seba a svoje volacie listy ako Beach Twin. Varoval Rufu, aby nás vystopoval a zostrelil, ak neposlúchneme príkazy na pristátie. Ak nás vezmú živých, budeme zadržiavaní, kým nepríde.
  
  
  "Možno to bude trochu drsné," povedal Hans. "Možno by si sa mal vrátiť a sadnúť si s Ericou pre prípad, že by tie trhliny boli väčšie, ako vyzerajú odtiaľto."
  
  
  "Len to polož, kamarát, na tvoj príkaz popracujem na prevodoch a klapkách." Mal dosť na premýšľanie bez toho, aby som mu povedala, že môžeme mať spoločnosť.
  
  
  Naviedol starého vtáka smerom k pristávacej dráhe s dostatočnou silou, aby mohol rýchlo vzlietnuť, ak by zistil, že pristávacia dráha je príliš roztrhnutá alebo nesprávne nastavená.
  
  
  Keď sme prišli na hrboľatú zastávku v polovici vymytej dráhy, povedal som: „Hans, si skutočný profík. Teraz vypnite vypínače a poďme odtiaľto."
  
  
  Erica už bola pri dverách kabíny a otvárala západku, keď som kráčal uličkou. "Nenechávaj nič, čo je tvoje, miláčik," povedal som.
  
  
  "Nepriniesol som veľa." Usmiala sa na mňa. "Teraz čo?"
  
  
  "Teraz šoférujeme, nie lietame."
  
  
  "Kdekoľvek s tebou," povedala a otvorili sme dvere.
  
  
  Sutton stál dole a pozrel sa na nás, za ním desiatnik Simms.
  
  
  "Som rád, že si to dokázal," povedal som a skočil som dole. Držal som ruku pre Ericu.
  
  
  "Radšej sa pohneme," povedal a pozrel sa na ňu.
  
  
  Svetlá sa rýchlo rozsvietili, keď sme nastúpili do Land Roveru, čo bola jedna z dobrých vecí na púštnom súmraku.
  
  
  "Nemyslím si, že si ťa všimli." Sutton sa k nám otočil tvárou, aby znovu preskúmal Ericu.
  
  
  "Toto je slečna Guyerová a pán Guyer," predstavil som sa. „Zatiaľ budú musieť byť ubytovaní na veľvyslanectve.
  
  
  
  Možno sa odtiaľto budú chcieť rýchlo dostať. Vysvetlím neskôr. Aká je situácia v Lamane? "
  
  
  „Ako sme očakávali, na pohrebe bol veľký hluk, na veľvyslanectve bol dav ľudí. Všetko je teraz tichšie. Predpokladám, že viete, že Osman vzal Budana. Tasachmed plánuje, ako ho vrátiť. Zdá sa, že to tu má pevne pod kontrolou."
  
  
  "Deje sa niečo vonku?"
  
  
  Odvrátil pohľad od Eriky. „Nič nie je známe,“ povedal rozhodne. Bolo zrejmé, že ho jeho vlastné veliteľstvo informovalo, pravdepodobne kvôli smradu, ktorý spôsobil o mojej prítomnosti na scéne. Ale čokoľvek vedel a čokoľvek si myslel, zaujímal ma len jeden moment. Kto ukradol Cockerel a UAV, to zatiaľ verejne neoznámil.
  
  
  Išli sme po kedysi prístupovej ceste. Za súmraku vytiahol desiatnik terénne auto hore strmým svahom na lepšiu cestu. Opýtal som sa. - "Desánik, môžete počúvať Rufu v tejto veci?"
  
  
  "Áno Pane. Sledovali sme ich,“ povedal a jeho ruka sa presunula na ladiace kolieska na slúchadle na podstavci. Ozval sa hlas, ktorý hovoril po francúzsky a potom to zopakoval v arabčine, varujúc bojovníkov, aby na nás dávali pozor južne od Lamana.
  
  
  "Zdá sa, že si prišiel práve včas," Suttonov pokus o osušenie bol mierne vlhký.
  
  
  Na veľvyslanectve to bola Paula, ktorá viedla Ericu a jej otca niekam, kde bola teplá voda a jedlo. Tiež ma informovala, že som dostal špeciálne pozvanie na rozhovor s pani Mendanike v Prezidentskom paláci zajtra o štvrtej hodine popoludní. Ukázalo sa, že Shema hľadala návratné stretnutie.
  
  
  Potom som zostal sám so Suttonom. „Mohol si mi to povedať,“ povedal a jeho tón naznačoval, že keby som to urobil, veci by boli iné. "Samozrejme, myslím si, že nájsť kohútika kdekoľvek v okruhu tisíc míľ odtiaľto je čistý nezmysel."
  
  
  "Tak aký má zmysel ti to hovoriť?"
  
  
  „Medzi smrťou veľvyslanca Petersena a krádežou nie je absolútne žiadna súvislosť,“ povedal. „Máme nákladné auto a polícia našla vodiča. Všetko priznal. Bola to hlúpa nehoda."
  
  
  "Život je ich plný, však." Ďakujeme, že ste nás vyzdvihli." Otočil som sa a vyšiel po schodoch do komunikačnej miestnosti.
  
  
  Charlie Neal ma nechal samú v zvukotesnej kabínke s rušičom, kým išiel nadviazať správne spojenie. Scrambler je skvelý vynález. Funguje to elektronicky, premení vaše slová na nezrozumiteľné slová a potom ich vypľuje na druhom konci, ako nové. Scrambler má jednu nevýhodu. Ak ich sleduje tretia strana, slová sa dajú pri preprave dešifrovať pomocou ešte jednoduchšieho elektronického zariadenia. Mnohé štátne tajomstvá sa tak dostali do povedomia mnohých ľudí. Protiopatrením je prítomnosť neustále sa meniaceho kódu vo vnútri scramblera. To znemožňuje kontrolovaný preklad. Aspoň zatiaľ.
  
  
  AX mal takýto kód a tým, že som dal Charliemu Nealovi špeciálnu vytáčaciu sekvenciu, vedel som, že Hawk a ja sa porozprávame súkromne, aj keď na dlhú dobu, kvôli dlhým prestávkam potrebným na zakódovanie.
  
  
  Nestrácal som čas pozdravmi. „Katastrofa Hammarskjöld“. Povedal som. "Dôsledky týkajúce sa motivácie a individuálnej účasti."
  
  
  Aj cez scrambler mal Hawkeov hlas rovnakú kvalitu jazdy. „Žiadosť sa overuje. Medzitým zo žiadnych zdrojov neexistujú žiadne pozitívne informácie o mieste, kde sa nachádza chýbajúce vybavenie. Nemecká tlač priniesla správy o zmiznutí. Bundeswehr a SHAPE to popreli. Kremeľ sa vyhráža, že ak problém bude pretrvávať, zverejní to zajtra o 12:00 GMT. rozhodol."
  
  
  Prestal rozprávať; a ja som tam sedel, nič nehovoril a čakal, kým odpovie na moje otázky. O krádeži jadrových materiálov – o ich rastúcom potenciáli, sa toho popísalo veľa. Tiež sa písalo, že my na Západe sme si už natoľko zvykli na teroristické činy, že hrozbu jadrového vydierania budeme jednoducho považovať za ďalší krok v rastúcom rozsahu násilia. Nekúpil som to.
  
  
  Oznámenie Kremľa bude pre NATO a USA fatálnym psychopolitickým úderom. To spôsobí všeobecné pobúrenie. A jediné, čo rozhodovalo, bola otázka, kto mal kohútika a kam ho poslali. Výsledkom by mohla byť jadrová konfrontácia, v dôsledku ktorej by sa všetko ostatné zdalo bezvýznamné.
  
  
  Hawkov hlas prerušil moje myšlienky vyvolané scramblerom. „Záver AX, že katastrofa v Hammarskjöld bola možná sabotážou s použitím nedetegovateľného plynu. Nenašli sa žiadne mechanické dôkazy. Podozrenia sa sústreďujú na Dr. Corneliusa Mertensa, belgického občana. Mertens, dlhoročný dôstojník KGB špecializujúci sa na technické oblasti, bol aj bezpečnostným dôstojníkom Organizácie Spojených národov. Mertensová nie je disciplinárka.
  
  
  V Kongu mohol pôsobiť nezávisle. Údajne bol zabitý v Egypte počas vojny v 67.
  
  
  Keď Hawk doručil správu, moje nádeje sa otvorili. Opäť bolo zatvorené. Sedel som so zavretými očami: "Ako presná je správa o jeho smrti?"
  
  
  Čakal som. „Je známe, že bol v ústredí Mukhabaratu v Port Saide. Budova bola vyhodená do vzduchu, nikto neprežil. Mertensovú odvtedy nikto nevidel.“
  
  
  Vyzeralo to ako slepá ulička. Mal som posledné eso. "Bol doktor Otto van der Meer v Egypte počas vojny v 67?"
  
  
  Toto bolo najdlhšie čakanie. Keď Hawk znova prehovoril, dokonca aj na vrchnej časti scramblera, brúsny papier mal svetlejšiu farbu. „Potvrdzujem ohľadom van der Meera. Bol tam v júni. Bolo hlásené, že je chorý. Po vojne ho nikto nevidel, až kým sa v septembri neobjavil v Alžírsku.“
  
  
  "Budem v kontakte," povedal som.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 17
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kým som sa sprchoval a holil v Suttonovom byte, vodič veľvyslanectva mi vrátil môj Fiat v poriadku. Na všetky svoje otázky dostal správne odpovede, no nemal ich kto položiť.
  
  
  Sutton naozaj chcel všetko zistiť a očistiť sa od minulých hriechov. Jediné, čo som od neho chcel, bola mapa mesta. Kým som to študoval, zazvonil telefón. Bola to Paula. Večera by bola hotová, keby sme boli hladní. Nechcela som sa vzdať rozkoše. Povedal som Suttonovi, aby sa ospravedlnil. Potom som z miesta odišiel. Som unavený z ľudí, ktorí sa mi stavajú do cesty, či už úradní alebo iní. Keď mám prácu, najradšej ju robím sám.
  
  
  Van der Meerova vila sa nachádzala na Flagey Street, pár blokov od centrálneho námestia. Opäť som zaparkoval pred budovou polície. Chcel som zažiť atmosféru Lamana deň po veľkom pohrebe. Ticho bolo to správne slovo. Vojaci odišli. Policajní strážcovia sedeli v podloubí, fajčili cigarety a rozprávali sa. Len na mňa pozreli. Zdá sa, že Tasachmed sa obával iba hnevu Shemy av Budane - okupácie Osmana. Prvého chcel skrotiť a druhého mohol chytiť, keď bude pripravený.
  
  
  Prešiel som cez park v slabo osvetlenej tme s vedomím, že ak by táto záľuba viedla len k sóji a bavlne, musel by som Hawkovi signalizovať zlyhanie a odísť. Bolo celkom možné, že Mertensová by mohla byť van der Meerovou dvojníčkou. Maskovanie a lakovanie kože nie je pre profesionála žiadny problém. Skúsenosti môžete získať aj v poľnohospodárstve. Keďže Afrika a OSN boli ich spoločnými oblasťami operácií, Mertens mohol napodobňovať van der Meera, a ak by van der Meer zomrel náhodou alebo na rozkaz počas šesťdňovej vojny, za predpokladu, že jeho identita by bola skutočným prevratom na Mertensovi. časť. Nikto nemohol snívať o lepšom kryte.
  
  
  Flagy Street bola v tme a pri bráne van der Meer nebolo žiadne svetlo. Musel som znova preliezť cez stenu. Ale najprv, aby som si ochránil ruky pred rozbitým sklom, som si obliekol kabát. Urobil som dobrý úlovok. Po vytrasení som skontroloval Wilhelminu a Huga, rád, že v dome býva Pierreovo dvojča. Potom som vyskočil na zadok.
  
  
  Druhá strana steny bola rovnako tmavá. Vo vile nebolo svetlo. Bolo skoro ísť spať. Lekár nebol doma. Nikto iný tam nebol. Miesto bolo zamknuté a zatvorené ako egyptská hrobka, okná hore boli zapečatené rovnako ako tie pod. Tlmič, ukrytý vo vnútornom vrecku ruky, tesne priliehal k Wilhelmine. Jeden výstrel na zámok zadných dverí a bol som vnútri.
  
  
  Vzduch bol ťažký ako tma. Vraj nikto nebol nejaký čas doma. Tenký lúč môjho blesku zachytil nábytok, koberčeky, tapisérie, artefakty. Bola to veľká centrálna miestnosť posiata pufmi. Vedľa nej bola jedáleň, potom chodba a za ňou lekárska ordinácia. Tam som sa dostal do blata.
  
  
  Steny boli obložené knihami, no zastavil ma masívny stôl v strede miestnosti. Lúč z môjho blesku hral na miniatúrach papier-mâché. Nešlo o model poľnohospodárskej experimentálnej stanice, ale o rozsiahlu výstavu ruín Portarius.
  
  
  V informačných materiáloch, ktoré mi dal Hawk na štúdium, bola zmienka o ruinách. Mendanike ich pred štyrmi rokmi uzavrel pre verejnosť po nehode počas svetelnej a zvukovej šou, keď spadol stĺp a zabil pár v hľadisku. V čase, keď som čítal tento odsek, som bol zaskočený myšlienkou, že incident sa nezdal dosť dôležitý na to, aby zatvoril ruiny a tým odrezal jednu z mála turistických atrakcií Lamana. Teraz som si mohol vyčítať, že som sa nepozastavil nad nepochopiteľným momentom. Ako prebiehali preteky rímskych vozov v horúce sobotné popoludnie, nie je známe.
  
  
  Využil som šancu a rozsvietil lampu. V jej žiare sa Portarius rozprestieral v celej svojej časom opotrebovanej nádhere. Bola to veľká mestská kolónia založená po páde Kartága.
  
  
  V čase najväčšieho rozkvetu bolo mesto domovom tridsaťtisíc Rimanov a ich otrokov. Teraz predo mnou ležal jeho model – ukážka rozbitých múrov, stĺpov a úzkych uličiek – miesto plné prastarých duchov a možno jednej veľmi modernej jadrovej zbrane a jej nosnej rakety. Aké ušľachtilé miesto ho ukryť, vyliezť naň a spustiť ho! Dalo by sa ľahko zamaskovať, aby vyzeralo ako ďalší stĺp alebo oblúk. Satelitné kamery by to nedokázali odhaliť.
  
  
  V miestnosti, medzi knihami ani na bohato zdobenom stole nebolo nič, čo by naznačovalo, že archeológia bola koníčkom doktorky van der Meerovej, rodenej Mertensovej. Na stene bola dobrá mapa ukazujúca, že Portarius leží 30 kilometrov - asi 18 míľ východne od Lamana a že ďalších 60 kilometrov južne od Portarius leží Pacar. Po toľkých veciach, ktoré nesedeli, všetko perfektne zapadalo: Doktorov vybraný tím komanda dorazil do Lamana po dvoch a troch, mieriac k Pacarovi a potom Portariusovi. V reťazci mojich myšlienok zazvonil varovný zvonček.
  
  
  Zhasol som lampu a stál som v tme a počúval brúsky - štvornohý, nie dvojnohý. Ale odkedy som sa dostal do pelechu, neutekalo sa. Pri vstupe som zatvorila dvere kancelárie. Stál som po jeho boku s Wilhelminou v ruke. Cez dve okenice v miestnosti nebolo vidieť žiadny boj. Predtým, ako som vošiel zozadu, som si nevšimol žiadne vedenie alarmu. Pri profesionálovi ako Mertens by som však mohol naraziť na niečo, čo by mohlo zabrániť Varšavskej zmluve.
  
  
  Nemal som náladu stáť a dýchať prach a prehriaty vzduch a čakať na odpoveď. Išiel som k najbližšiemu oknu. Okenice boli kovové sťahovacie so žalúziami. Na krúžky boli pripevnené z oboch strán jednoduchou západkou. Vložil som Luger do vrecka a rozopol som ich. Nechal som závoru zdvihnúť sa a tlačil som na jej pružinu, aby sa netočila. Keď som bol chrbtom k dverám, situácia sa mi naozaj nepáčila; Stal som sa dokonalou siluetou pre tréning na terč. Na okne bola kľučka a otočil som ju takmer hneď, ako som zdvihol okenice. Potom bolo po všetkom.
  
  
  Killmaster N3 by som nepoužil kvôli nedostatku citlivosti. Práve táto skrytá citlivosť – piaty, šiesty alebo siedmy zmysel – ma udržala pri živote. Keď som bežal k stene, všetky moje zmysly sa rozžiarili na červeno. Nemohli ma zachrániť, ale varovanie bolo dostatočne jasné, a keď zrazu celé miesto vyzeralo ako Kennedyho štadión počas výkopu, vedel som, že moje inštinkty sú v poriadku, aj keď moja budúcnosť bola na pochybách.
  
  
  Otočil som sa a schúlil som sa za jediný dostupný kryt – majestátnu palmu. Na chrbte som vystrelil dve najbližšie svetlá na stene a potom som zhasil to najbližšie na streche. Moje strelecké umenie vyzeralo, že blokuje svetlo pavučinami. Bolo ich priveľa.
  
  
  Z megafónu sa ozval hlas vo francúzštine. "Odhoď zbraň a postav sa k stene!"
  
  
  Automatická streľba prerušila velenie a pár metrov nad mojou hlavou rozťala kmeň palmy. Streľba sa viedla z cimburia vily. Po nej nasledovala ďalšia palebná línia z kríkov pred domom. Väčšina palmy bola poškodená. Skúsil to tretí, tento zo zadnej časti domu. Ak začnú takto strieľať, zabijú strom.
  
  
  Dali ma do krabice. Aj keby som mohol preliezť cez stenu, niekto by tam čakal. pasca bola starostlivo nastražená. Otázkou bolo len to, či pred alebo po mojom vstupe do domu vedeli, že som prišiel zavolať.
  
  
  Odpoveď som dostal pomerne rýchlo. "Monsieur Carter, do minúty zomriete, ak neposlúchnete!"
  
  
  Naozaj ma to prinútilo poslúchnuť. Nie kvôli hrozbe, že ak to neurobím, zomriem, ale preto, že niekto vie, kto som. A jediný človek v celom NAPR, ktorý o tom mal vedieť, bol Nick Carter.
  
  
  Neochotne som vyhodil Wilhelminu do studeného svetla a podišiel k stene ako muž, ktorý si bol istý, že sa s ňou zrazí.
  
  
  "Polož ruky na stenu a zohnite sa!" prišlo mužstvo.
  
  
  Čakal som dlho, pravdepodobne kvôli psychologickému účinku, ktorý to na mňa muselo mať, kým som začul blížiace sa kroky. Niečia ruka ma chytila za vlasy a ťahala za hlavu. Zazrel som bojové čižmy a olivovozelený rukáv ešte predtým, ako ma upútala páska cez oči. Niečí ruka šikovne hladila moje telo pri hľadaní skrytej zbrane. Huga ani Pierra nenašiel, ale ja som stratil možnosť bojovať. Moje ruky boli stiahnuté dozadu a zápästia zviazané. Potom ma držali za ruky na každej strane a tlačili ma dopredu. Zdalo sa, že ide o to, postaviť ma do cesty čomukoľvek, čo by mi spôsobilo zakopnutie a zranenie predkolenia. Prekážkové dráhy skončili tak, ako som očakával, sedel som na zadnom sedadle auta s mojimi dvoma nepriateľmi na oboch stranách.
  
  
  Potom sa všetko zastavilo.
  
  
  Zaklonil som hlavu a nadýchol sa nočného vzduchu.
  
  
  Potom som sa spýtal. - "Koľko míľ do Portarius?"
  
  
  "Drž hubu," povedal jeden z mojich strážcov.
  
  
  „Dosť ďaleko na jednosmernú cestu,“ znela odpoveď spredu.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 18
  
  
  
  
  
  
  
  
  Jednosmerná cesta mi vôbec nevadila. Okno bolo stiahnuté, od mora fúkal vetrík a niekde tam hliadkovala lietadlová loď. Stačilo aktivovať navádzacie tlačidlo pripevnené na mojej pravej nohe za kolenom a mohol som dostatočne rýchlo priviesť šesťsto mariňákov. Ale zatiaľ som bol s hrou spokojný.
  
  
  Od začiatku bolo zrejmé, že krádež nebola plánovaná zo dňa na deň. Skôr štyri roky práce – odvtedy, čo Mendanike zatvoril Portarius kvôli incidentu, ktorý nebol náhodou. Je možné, že Mertens, vystupujúci ako van der Meer, presvedčil Mendanickeho, že chce ruiny využiť na iný účel, ako je ten súčasný. Od tej chvíle sa Mertens pripravoval pod trojitým krytom svojej osobnosti, trosiek a beznádejného stavu.
  
  
  Jeho kruh zahŕňal agentov v Casto a Heidelbergu. Inak by nemal odkiaľ vedieť, že hoci je Kohútie oko najsmrteľnejšou taktickou jadrovou zbraňou v arzenáli NATO, je zároveň aj najzraniteľnejšou. Všetky ostatné jadrové zbrane majú systém dvojitého kľúča, ktorý chráni pred takouto krádežou.
  
  
  V roku 1970 sa povstalecké zložky v gréckej armáde pokúsili zmocniť sa bunkrov neďaleko Solúna, kde boli uskladnené taktické jadrové zbrane. Zastavila ich letka stíhačiek gréckeho letectva. Ak by aj získali jadrové zbrane, boli by im na nič a nikoho by neohrozovali. Nemali by druhý kľúč.
  
  
  S Cockeye je to iné. Jeho integrovaný obvod a avionika sú také, že každý, kto chytí jeho čiernu skrinku a pochopí jej fungovanie, ju môže vyhodiť do vzduchu. Z tohto dôvodu bol „Cockerel“ pod osobitnou ochranou. To, že Mertens dokázal zasiahnuť strážcov, ukázalo, aký obratný bol on a jeho kolegovia.
  
  
  Úbohý starý Mendanike sa buď dozvedel trpkú pravdu, alebo ochladol, keď kohútik skončil v jeho rodnej krajine. V zúfalstve varoval veľvyslanca Petersena. Hoci som nemal všetky podrobnosti, videl som, že do dohody boli zapletení Duza a Tasahmed. Ich úlohou bolo udržiavať front a udržať na ňom pozornosť verejnosti. Shema nepredstavovala žiadnu hrozbu. Ideálne sa hodila na vytvorenie mýtu o protiprevrate. Hrozbou bol len Hans Geier a práve vďaka nemu som sedel vzadu v aute, spútaný ako kura, na ceste za slávou, ktorá kedysi patrila Rímu.
  
  
  Koniec koncov, bolo to dlhých pár dní. Rozhodol som sa, že sa potrebujem vyspať. Zobudil ma nerovný terén a chlad noci.
  
  
  Auto zastavilo. Hlasy hovorili rýchlo, šeptom. Pohli sme sa ďalej. Údery ustali a ja som si uvedomil, že ideme dole. Vánok a šum mora utíchli. Ozvena z auta hovorila, že sme v uzavretej miestnosti. Opäť sme zastali. Tentoraz bol motor vypnutý. Dvere sa otvorili. Tlmenejšie hlasy, dva hovoria po nemecky, jeden hovorí: "Nemrhajte časom."
  
  
  Strážca po mojej pravici ma tlačil doľava. Ten naľavo ma držal za golier. Podarilo sa mi udržať sa, aby som sa nezadusila. Generátor bzučal. Kovové dvere zabuchli. Mal zvuk lode. Nechýbala ani prechádzka. Cítil som, ako cirkuluje chladný vzduch. Na Portarius boli nainštalované aktualizácie.
  
  
  Ozval sa rýchly príkaz a ja som si sadol. Ruka na mojom golieri spočinula na páske na očiach. Zažmurkal som v náhlom svetle a snažil som sa sústrediť oči.
  
  
  Pri stole oproti mne sedeli traja. Dvojica na oboch stranách staršieho sa zdala byť neznáma a v slabom svetle boli viac v tieni ako ich nadriadený. V tieni za nimi bola aj vysoká chvostová časť DC-7. Bol to podzemný hangár a bol som rád, že som nešiel loviť lietadlo do Rufy. Steny na oboch stranách boli kovové, ale vrchná časť bola maskovaná. Nepochybne za ním musí byť maskovaná dráha, no bol som zvedavý, prečo to satelitné senzory nezachytili.
  
  
  "Zdá sa ti to pôsobivé?" - spýtal sa môj pán.
  
  
  "Ako to nazývaš, neskorí Rimania alebo bratia barbari?"
  
  
  "Musím povedať, že som ťa čakal skôr," ignoroval moju poznámku.
  
  
  "Prišiel som hneď, ako som mohol, ale myslím, že meškanie budete musieť prebrať s plukovníkom."
  
  
  Aj on to ignoroval. „Vieš, že si so mnou skoro prehral stávku. Neznášam prehrávanie stávok. Nie je to tak, Dr. Schroeder?"
  
  
  Naľavo od neho bol doktor Schroeder s okrúhlou tvrdou tvárou a sivými krátkymi vlasmi. „Áno,“ znela jeho odpoveď.
  
  
  
  "Povedz mi, ako sa voláš, van der Meer alebo Mertens?"
  
  
  
  "Ha!" udrel dlaňou o stôl. "Dobre! Povedal som ti, povedal som ti!" - povedal nadšene svojim priateľom. "A toto je jedna stávka, ktorú vyhrám, Dr. Villa." Povedal som, že to zistí."
  
  
  Dr. Villa, chudší chlapík s fúzmi, sa zachichotal.
  
  
  "Znieš ako hazardný hráč," povedal som.
  
  
  "Ó nie, nikdy nehrám hazardné hry." Stavím len na určité veci. Presne tak, ako sa stavím na vás, pán Carter. Naozaj som si myslel, že tu budeš mať raňajky."
  
  
  "No, mal si možnosť pozvať ma."
  
  
  „Chcel som, ale včera bolo príliš skoro. Zničil si mi deň a bolo toho veľa, čo som musel urobiť."
  
  
  "Je lepšie byť dôkladný."
  
  
  "Presne tak!" Zažmurkal a potiahol sa za nos. „Ako jeden profesionál k druhému, som si istý, že budete súhlasiť, že toto je vlastnosť, ktorá robí rozdiel. Poznám svojich kolegov a môžem zhrnúť úspech našej činnosti – nášho poslania,“ podal žehnajúcu ruku. "Cez dôkladnosť. Nie je to tak, páni?"
  
  
  Ako odpoveď zamrmlali. „Áno, dôkladnosť. Viete, pán Carter, prečo väčšina bankových lúpeží, akokoľvek dobre naplánovaných, končí neúspechom? Lúpež môže byť dokonale vykonaná, ale je po fakte – po fakte!“ zdvihol prst a prednášal „kde sa veci rozpadajú. A dôvodom je, samozrejme, nedostatočná dôkladnosť v celkovom plánovaní – po fakte aj pred ním.“ Sladko sa usmial. "Viete, ako dlho sme mali túto operáciu v štádiu plánovania?"
  
  
  "Asi štyri roky, dajte alebo vezmite pár mesiacov."
  
  
  „Skvelé! Skvelé! Rozumieš, o čom hovorím?" Otočil sa k svojim tichým partnerom a potom sa otočil späť ku mne. „Keď bola dokončená prvá fáza, vedeli sme, že sa nachádzame v kritických sedemdesiatich dvoch hodinách. Uvoľnený materiál sem museli bez odhalenia doniesť. A keď už sme tu, museli sme sa uistiť, že ho neobjavili. dôkladnosť, pán Carter.“
  
  
  "Vedel som, že niekde pre mňa musí byť miesto."
  
  
  „Vedeli sme, že na Západe existuje jedna organizácia, od ktorej môžeme očakávať problémy. AX a od AX - Nick Carter. Máme o vás spis hrubý ako Vojna a mier."
  
  
  "Dúfam, že aj toto sa číta."
  
  
  "Och, v niektorých ohľadoch lepšie." Použil prsty. „Západonemecká BND je na smiech. CIA stratila svoju operačnú schopnosť kvôli odhaleniu a vykorisťovaniu idiotov, ktorých sem poslali. MI6 je vyťažená v Ulsteri a na Cypre. Francúzske a talianske SID sú prepojené s domácimi teroristami a tak ďalej a tak ďalej. Čítali sme to len AX a od AX ty sám a nepotrebovali sme počítač, aby nám to povedal."
  
  
  "Môžem vstať a poďakovať ti za tvoj prejav?"
  
  
  "Nie je to nutné. Keďže vaša organizácia je hrdá na svoju dokonalosť, my, pán Carter, sme hrdí aj na seba. Ako som povedal, čakali sme na teba."
  
  
  "Ak si na mňa čakal, prečo si sa ma pokúsil zabiť v Ríme?"
  
  
  Mertens sa zamračil: „Bola to chyba a ospravedlňujem sa. Náš prednosta stanice v Ríme bol upozornený, aby na vás dával pozor. Pre svoju prílišnú horlivosť si nesprávne vyložil svoje pokyny. Nemal ako vedieť, že ste zohrávali úlohu v našom organizačnom pláne. Aj tak boli jeho činy neodpustiteľné a už nie je medzi nami. Prišiel som z Lamany, aby som sa k vám pripojil po vašom návrate. Tak teraz rozumieš."
  
  
  "Nie Neviem. Keby mal Duza svoju cestu, vrátil by som sa do Ríma cez Káhiru.“
  
  
  „Duza je niekedy blázon. Podcenil tvoje schopnosti, ale ver mi, do Káhiry by si nešiel, prišiel by si sem. Namiesto toho si išiel do Budanu na divokej husi.“
  
  
  "Vyhovuješ popisu," povedal som a sledoval som, ako zmrazil mrazivý úsmev.
  
  
  "Celkom. No je čas ísť ďalej." Kývol na stráže za mnou.
  
  
  Ako pokračoval, myslel som na to, že by som si pritlačil zadnú časť nohy na stoličku a zapol alarm. Rozhodol som sa počkať z dvoch dôvodov. Očakával, že ma použije, čo znamenalo, že poprava nebola súčasťou plánu práve teraz, a ja som bol pripravený hrať, kým som neuvidel „kohúta“ v tele.
  
  
  Strážcovia ma vytiahli na nohy. Mertens a jeho kolegovia lekári boli tiež oblečení v úhľadných zelených bojových uniformách. Ich čižmy boli vyleštené do lesku. Vyzeralo to, akoby sa Mertens a spol. zaoberali viac než len jadrovými zbraňami.
  
  
  Schroeder stál hlavou a ramenami nad ostatnými dvoma. Jazvy po súbojoch na lícach, plochá pruská tvár – odpočítajte tridsať rokov a boli ste zajatí SS na východnom fronte, reštrukturalizovali ste sa, vrátili ste sa do Východonemeckej demokratickej republiky, aby ste viedli teroristickú jednotku MBS, a potom do Afriky na to isté, a ako som povedal, bol by môj zhovorčivý pán, „a tak ďalej, a tak ďalej“.
  
  
  Ten druhý, Willie, je z toho istého miesta
  
  
  vráskavá, úzka, uzavretá tvár s lesklými čiernymi očami. Vyzeral ako zarytý inkvizítor, typ, ktorý by sa upálil, aby upálil teba.
  
  
  "Moje zápästia," povedal som, "bolo by lepšie, keby boli rozviazané."
  
  
  "Je mi to ľúto, pán Carter," znel smutne Mertens, "ale ako som povedal, starostlivo plánujeme a plánujeme, aby ste boli čo najbezpečnejší. Nepodceňujeme vaše schopnosti.“
  
  
  Ukázal, keď jeden zo strážcov odišiel odo mňa ku kovovým dverám a otočil ich okrúhlou kľučkou. Dvere sa otvorili a uvidel som priestor, ktorý navodzoval dojem futbalového ihriska so štadiónom. Diváci túžili po niečom tenšom ako je bravčová koža. Bolo to mestské koloseum. Vynorili sme sa do toho, čo bolo kedysi kobkami a klietkami pod podlahou amfiteátra. Zo starého muriva zostala len kamenná podlaha a okolité steny.
  
  
  Bol tam mesiac a v jeho svetle som videl maskovaciu sieť nad hlavou a nad ňou okrúhle ruiny samotného Kolosea. V strede vyčistenej oblasti žalára bol chýbajúci „kohútik“. Bol nainštalovaný na drone. Obaja sedeli na štartovacej rampe, ktorá bola naklonená vo veľmi malom uhle.
  
  
  Smerovali sme k štartovacej rampe. Bolo to dokonalé útočisko. Ani satelit, ani kamery SR-71 vo vesmíre ho nikdy nezaznamenajú - aspoň kým nebude vypustený. To bolo, samozrejme, ironické – tu, v ruinách, bolo dokonalé zariadenie na vytváranie ruín.
  
  
  "Nuž, pán Carter, čo si o tom myslíte?" - povedal Mertens.
  
  
  "Som zmätený."
  
  
  Zastavil. "Ach, ako to?"
  
  
  „Hovorili ste o dôkladnosti. Aj v tme to vidím všade okolo seba, dokonca aj ostreľovačom, ktorých ste tam umiestnili. Nedáva to zmysel".
  
  
  "Je to pravda? Počuješ, čo hovorí svojim súdruhom? Čo nedáva zmysel?
  
  
  "Čo ste hovorili o ľuďoch, ktorí plánovali lúpeže a potom sa im nepodarilo utiecť, povedal by som, že ste urobili rovnakú chybu."
  
  
  "Mohli by ste? Horst, Jose, kde sme urobili chybu?"
  
  
  "Prvá chyba," povedal Schröder po nemecky, "bolo to, že som ho priviedol sem."
  
  
  "Och, nezačínaj s tým znova," odsekla Villa, "len preto, že si príliš hlúpy, aby si to pochopil..."
  
  
  „Ja! Rozumiem dosť dobre. Keby nebolo môjho tímu, táto raketa by tam nesedela. Ak…“
  
  
  „Vaše komando! Toto som plánoval, aby som..."
  
  
  „Páni! Páni! Mertensov hlas prehlušil hádky. „To, čo je pred nami, je výsledkom nášho spoločného úsilia. Netreba sa hádať a nie je čas. Ale náš hosť hovorí, že sme urobili chybu, a ja by som napríklad rád vedel, kde sme urobili chybu. Povedzte nám to, pán Carter."
  
  
  Hoci sa mi to v tej chvíli nepodarilo, bol som pripravený stlačiť domovské tlačidlo na zadnej strane nohy. Našiel som to, čo ma poslali nájsť, ale jediné, čo som v tomto bode mohol urobiť, bolo hľadať cestu von. "Pokiaľ s tým vtákom nelietaš," povedal som, "je dobre skrytý. Keď to urobíte, NAJ alebo Šiesta flotila to zostrelí. Skôr ako zasiahnete svoj cieľ, budete vo vreci. "
  
  
  „To nikdy nie je dobré, však? Ale nie. Dobre, pozrite sa pozorne, pán Carter. Chcel som, aby ste videli, čo pomôžete spustiť. Medzitým je ešte potrebné veľa urobiť.“
  
  
  Vrátili ma dovnútra, nie do krytu DC-7, ale do miestnosti na opačnej strane odpaľovacej rampy. Bol som v niekoľkých riadiacich strediskách misie. Videl som elektronické konzoly a ich zameriavacie systémy, ich sledovaciu telemetriu. Nevidel som nič sofistikovanejšie ako to, čo Mertens a skupina dali dokopy v útrobách Portarius.
  
  
  V miestnosti bolo pol tucta technikov, všetci oblečení v rovnakých elegantných uniformách ako ich nadriadení. Dvaja sedeli pri riadiacom module a prechádzali kontrolným zoznamom. Keď sme vošli, všetci venovali pozornosť a Schroeder ich upokojil.
  
  
  "Chcel som, aby si to videl aj ty." Mertensová žiarila. „Teraz sme museli prispôsobiť naše vlastné ovládacie prvky čiernej skrinke Kohútieho oka. Nie je to ľahká úloha, priateľu, ale vďaka talentu, ktorý sme tu zhromaždili, sa blížime k odpočítavaniu."
  
  
  "Andre, môžem na minútu prerušiť?" Myslím, že nášmu hosťovi by sa hodila krátka inštruktáž. Môžeme sa, prosím, pozrieť na cieľ?"
  
  
  Andre mal bezfarebné oči a dlhé ohybné prsty. Jeden z nich stlačil dve tlačidlá na paneli naľavo. Stenu pokrývala uzamykateľná skenovacia obrazovka ERX Mark 7. Výhľad na Čierne more ukazoval mimoriadne zreteľne. Uzlom v ňom bol polostrov Krym v tvare diamantu. Železničná trať z Dnepropetrovska bola šnúra vedúca cez očko Džankoy do Sevastopolu.
  
  
  Sevastopoľ je viac ako len sídlo sovietskej Čiernomorskej flotily, je na južnej námornej hranici ZSSR, rovnako ako Murmansk na severe.
  
  
  Admirál Egorov môže mať vo svojej severnej flotile o sto lodí viac ako admirál Sysoev vo svojom čiernomorskom velení, ktoré zásobuje Stredozemné more, ale so šiestimi raketovými krížnikmi triedy Krest, 50 torpédoborcami Kašin a takmer rovnakým počtom ponoriek triedy Y bude neváhaj.
  
  
  Skener sa zblízka pozrel na Sevastopoľ. ja to nepotrebujem. Bol som tam. Toto bol určite cieľ pre niekoho s jadrovými ambíciami.
  
  
  "Poznáš to?" Mertens si odfrkol.
  
  
  "Nevyčisti sa. Niekto mi povedal, že jeho radar je nepreniknuteľný."
  
  
  „Niekto ti zle povedal. Nie je to tak, Andre?"
  
  
  "Áno Pane."
  
  
  "Andre, ukáž nášmu hosťovi zamýšľaný kurz."
  
  
  Andre stlačil ešte niekoľko tlačidiel a my sme sa pozerali na celý stredomorský región od Lamana na východ, vrátane Talianska, Grécka, Turecka a Čierneho mora. Zelená línia sa tiahne takmer priamo k Iónskemu moru medzi Kytherou a Antikytherou, medzi Peloponézom a Krétou. Línia tam prechádzala cez Kykladské ostrovy v Egejskom mori. Prechádzal severne od Lemnos a východne od Samothrace. Obišla úzky priesmyk cez Dardenely a po súši južne od Alexandropalis prešla cez turecké územie smerom na sever od Hayabolu a vynorila sa do Čierneho mora neďaleko Daglari. Odtiaľ išla priamo do Sevastopolu.
  
  
  "Veľmi priamo a k veci," povedal Mertens. "Och, viem, čo si myslíš." Radar zachytí to, čo satelitné kamery nedokázali zachytiť. RPV sa nepohybuje tak rýchlo a to by bola celá vec strata času. nie je to tak? "
  
  
  "Máte slovo," povedal som a chcel som všetko.
  
  
  "Samozrejme, radar by zachytil naše malé úsilie... ak by mal niečo zachytiť." Výška, pán Carter, výška. Ako ste videli, naša raketa sa bude pohybovať nad vodou v krátkej vzdialenosti od nej. Naprogramovali sme to na konštantnú výšku tridsať stôp. Pri prechode cez zem bude sledovať obrys zeme, stromy, rokliny, čokoľvek a jeho výška sa nezmení. A ako dobre viete, radar to pri tak nízkej dráhe neskenuje."
  
  
  Videl som Sevastopoľ s jeho úzkym ústím, okolité skaly, prerezané vejárovými detektormi. Prekliatím bolo, že každá raketa musí mať na svojej dráhe uhol. „Cockerel“ nainštalovaný na drone to nepotreboval. To bol účel jeho krádeže. Mohol zadať takmer nulový bod, rovnako ako šíp.
  
  
  "Odpovedal som na všetky tvoje otázky?" Opäť žiaril.
  
  
  "Všetci okrem jedného." Prečo všetci tak túžite začať 3. svetovú vojnu?
  
  
  „Preto ste tu, pán Carter, aby ste tomu zabránili! Premýšľajte o obetiach, ktoré prinesiete ľudstvu. Poďte, chcem vám ešte niečo ukázať pred začiatkom programu. Ďakujem, Andre. "
  
  
  Riadiaca miestnosť mala tiež zamknuté dvere. Bol postavený s ohľadom na ochranu pred výbuchom. Bolo by málo potrebné spustiť UAV s užitočným zaťažením JP-4. Merten možno pôvodne plánoval odpáliť medzikontinentálnu balistickú strelu.
  
  
  Z kontroly misie ma viedli neosvetlenou kamennou chodbou pomocou bateriek. Vyšli sme po starodávnych schodoch a ocitli sme sa medzi ruinami. Tam sa mesiac stal naším sprievodcom. Prechádzali sme sa po asi hlavnej ulici, až sme prišli k jednoposchodovému komplexu modernej výstavby. Pri prechádzke som si všimol stráže stojace na výšinách.
  
  
  "Nuž," povedal Mertens, "som si istý, že ospravedlníte doktora Schroedera a doktora Villa." Uvidíte ich neskôr, ale práve teraz majú čo robiť a my tiež.“
  
  
  Nevedel som sa dočkať, kedy si sadnem z jedného dôvodu. S operadlom stoličky pritlačeným k nohe by som mohol zvýšiť populáciu Portarius o šesťsto ľudí. Väčšinou si robím svoju prácu a nie je tam žiadna posila. Ale to bolo nezvyčajné a Hawk mi dal príkaz. Problém bol v tom, že som si nemohol sadnúť.
  
  
  V komplexe nesvietili žiadne svetlá, ďalší znak plánovania. Naše chodníkové kamery Samos sú dostatočne výkonné na to, aby zachytili blchu na golfovej loptičke zo vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov. V normálnom režime satelit zachytil svetlá v ruinách. V tejto neštandardnej situácii si to fototlmočník zoberie na vedomie a odovzdá informácie.
  
  
  Mertens prešiel chodbou do svojej kancelárie. Bol tam stôl a niekoľko stoličiek, ale celá miestnosť bola poprehadzovaná z kúskov a kúskov elektronických zariadení.
  
  
  "Musím sa ospravedlniť za neporiadok," povedal.
  
  
  "S Hammarskjöldom si musel byť opatrnejší." - Povedal som a hľadal som prázdnu stoličku, ale nevidel som ju.
  
  
  Chvíľu na mňa hľadel a potom sa zasmial. Sedel za stolom a hrabal sa s papiermi.
  
  
  "Koľko vás je v tejto veci?" - spýtal som sa a pristúpil k stolu a chystal som sa naň sadnúť. "Alebo je to štátne tajomstvo?"
  
  
  
  "Nie je pred vami nič tajné, pán Carter." Zobral nejaké papiere. „Ty a ja máme presne päťdesiatjeden. Všetci sme tu pripravení na spustenie. Keď sa prach takpovediac usadí, prejdeme do ďalšej fázy. Teraz vám prečítam vašu účasť v programe. Dostanete ho na pásku a uvidíme, ako sa dostane do dobrých rúk na celosvetové vysielanie. Budeš slávny." uškrnul sa. Výraz jeho tváre mi pripomenul hyenu, ktorá sa odtrhla od cudzej koristi.
  
  
  "Ľudia sveta!" čítal ako treťotriedny hlásateľ: „Organizácia zodpovedná za jadrovú likvidáciu ruského prístavu Sevastopol sa volá AX. AX je špeciálna špionážna agentúra americkej vlády, ktorá sa venuje vraždeniu a zvrhnutiu vlád. Jej riaditeľom a šéfom operácií je David Hawke. Krádež rakety Kokai a jej nosnej rakety, ako aj ich navádzania, vykonal Hawk. Ja, Nick Carter, som pomáhal pri misii. Urobil som to na znak protestu. Keď budú tieto slová odvysielané, budem mŕtvy. Mám na starosti zabitie AX.
  
  
  "Plán za týmto aktom jadrovej genocídy je dvojaký. Zničenie Sevastopolu bude niesť vinu na Čínskej ľudovej republike. V prípade možnej jadrovej vojny a následného svetového otrasu Hawke s podporou Pentagonu plánuje uchopte moc v Spojených štátoch. Nie je čas uvádzať podrobnosti. Moja posledná nádej je, že moje slová budú počuť všade!
  
  
  "No," zdvihol zrak, muž, ktorý práve predniesol hlavný prejav, "ako to znie?"
  
  
  „Ťahy. Syntax tiež nie je veľmi presná.“
  
  
  "Ach, ale premýšľajte o dopade."
  
  
  "Bude to vyzerať ako rozbité vajce," povedal som.
  
  
  "Skôr ako miešané vajcia, pán Carter, alebo možno varená hus?"
  
  
  "Bez ohľadu na to, ako to prezentujete, nikto to nekúpi."
  
  
  "Ha! Sevastopoľ je zničený. Svet je na pokraji skazy. Len sa zamyslite nad dôsledkami svojho priznania v Spojených štátoch. Po prvé, odhalí, že za túto hrôzu je zodpovedná tajná spravodajská jednotka vašej vlády. bude informovať americkú verejnosť o špionážnej agentúre, o ktorej nikto nevedel. Po tretie, kvôli rastúcemu nedostatku verejnej podpory to zrúti váš systém! “ Udrel päsťou do stola a v jeho vypúlených očiach sa na chvíľu zablyslo šialenstvo.
  
  
  "Och, uisťujem vás, pán Carter, mysleli sme na všetko, túto chvíľu sme plánovali už dlho." Vidíte, v tejto organizácii sa od nás všetkých vyžaduje, aby sme sa usilovali o rovnaký cieľ. Uhádnete, čo to je?
  
  
  "Buďte prítomný pri svojej vlastnej poprave."
  
  
  Nechutne sa uškrnul. "Vaša krajina nemá odvahu niekoho popraviť." Naším cieľom je zničiť váš neznesiteľný systém. Zasiať anarchiu... a potom, so správnou podporou, pozbierať kúsky a správne ich vytvarovať.“ Zaťal päsť a svetlo sa vrátilo.
  
  
  "Ahoj Caesar." Ustúpil som a sadol si na stôl, no jeden zo strážcov ma odstrčil.
  
  
  Správal sa, akoby ma nepočul. „Čo hovoria vaši mariňáci – pár dobrých ľudí? No, našich pár je lepších ako ktokoľvek iný. Každý človek je profesionál vo svojom odbore, vie, čo má robiť, ako to robiť a na konkrétny účel. cieľ, na ktorom nakoniec záleží. Ukážem ti, čo tým myslím."
  
  
  "Povedz mi, je Tasachmed jedným z tvojich päťdesiatich profesionálov?"
  
  
  „Generál je spojenec. Výmenou za jeho spoluprácu sme sa zbavili Mendanikeho. Jeho odmenou je NAPR a našou je odísť potichu v správnom čase.“ Kým to vrelo, postavil filmový projektor a vložil doň film. Položil ho na stôl a namieril na stenu.
  
  
  "Nemáte poňatia, ako dlho tu na vás čakám, pán Carter. Aj vy ste profesionál, ale aj keby ste ním neboli, určite by ste sa čudovali, ako sme dosiahli toľko vedomostí." o AXE a nás samých.
  
  
  Videl som to, ale najprv som musel viac počúvať. „V dnešnom svete medicínskych technológií neexistuje človek, ktorý by nemohol pracovať tak, ako je potrebné. V niektorých veciach som však staromódny. Hyperdermická ihla je príliš jednoduchá. Na dosiahnutie psychologických cieľov radšej používam fyzické prostriedky.“
  
  
  "Poskytujete miesta na filmy?"
  
  
  „V tomto prípade nie. Bol by som radšej, keby si sa postavil. Vaše pohodlie nie je v mojom záujme." Urobil gesto a stráže ma otočili tak, že som sa pozeral na stenu, ktorá slúžila ako zástena.
  
  
  Stlačil vypínač. "Som si istý, že poznáš starého priateľa," zabúril projektor.
  
  
  Mal pravdu. Joea Banksa by som spoznal, keby bol prezlečený za gorilu. Som N-3 v hierarchii. Bol N-6, kým asi pred štyrmi rokmi nezmizol v Tripolise. Hawk mi povedal, že Joe sa niečo dozvedel náhodou. Nehoda sa skončila smrťou.
  
  
  Jedného večera odišiel z hotela, kde býval, s blchami a zmizol. Žiadne stopy. A teraz som vedel, kam ho vietor zavial.
  
  
  Kým som nevidel Mertenov film, v ktorom bol uvedený, môj postoj k nemu bol jednoducho chladnokrvný. Zabijem ho hneď, ako to bude možné. V polovici jeho uloženia som zuby zatvoril tak pevne, že moje čeľustné svaly boli pripravené explodovať. Cítil som pot na krku, chuť žlče v hrdle a biely oheň horiaci v každom póre.
  
  
  Nikdy som nevidel, že by niekoho zabili, keď ma natáčali živého. Sledoval som, ako sa to stalo Joeovi Banksovi, prišpendlenému ako motýľ k tabuli. Sledoval som, ako Mertens nasmeroval dvoch násilníkov, sťahujúce nože ho bodali ako krvavé hrozno. Videl som, ako Mertens prakticky slintal nad Joeovou agóniou.
  
  
  Film sa začal, no ja som zavrel oči. Musel som premýšľať a nedokázal som to urobiť, keď som sledoval, ako sa život trhá a vytrháva z môjho starého priateľa. Či už som stál alebo ležal, so zviazanými rukami som nedokázal stlačiť tlačidlo domovskej stránky. Pokúšať sa prinútiť Huga, aby mi pustil zápästia, by trvalo príliš dlho a prilákalo by to pozornosť mojich pozorovateľov. Potreboval som zobrať niečo pevné.
  
  
  Počul som, že Mertens pokračuje v táraní. „Vieš, nakoniec súhlasil, že nám všetko povie – len keby sme ho zastrelili. Nasypete soľ na surové mäso a bolesť je veľmi silná.“
  
  
  Zastonal som a pokúsil sa potácať smerom k stolu. Nemal som šesť palcov, kým ma asistenti nevrátili na miesto.
  
  
  "Ach, je to znepokojujúce, áno." Mertens si povzdychol. "A samozrejme sme dodržali slovo." Ale predtým, ako sme ho vytrhli z trápenia, nám o AX a Nickovi Carterovi povedal dosť, že sme si časom dokázali dať dokopy to, čo sme potrebovali vedieť. Samozrejme, že to tak nebolo." Až oveľa neskôr sme sa rozhodli naprogramovať vás a AX do našej prevádzky. Tak vidíš. „Vypol auto a rozsvietil svetlo.
  
  
  Nechal som slinu vytiecť z úst a zvalil som sa na zem, pričom som dostal úder do ramena. Keď na mňa položili ruky, rýchlo som vyšiel hore a naplánoval si premet vzad, ktorý by ma pristál na stole, kde som si mohol oprieť nohu o okraj.
  
  
  Nikdy. Blokovali všetky pohyby a pevne ma držali. Boli celkom milí. Jeden bol kórejský a druhý hispánsky. Bez ohľadu na ich geografiu študovali rovnaký text. -
  
  
  "Môj bože," zakričal Mertens, "myslel som si, že si vyrobený z prísnejších vecí. Obávate sa, že by sa s vami mohlo zaobchádzať rovnako? Neboj sa, v takom vyzlečenom stave ťa nebudeme potrebovať. Chceme, aby si mal dobrý hlas."
  
  
  Podišiel k dverám a ja som nechal svojich strážcov robiť prácu, predstieral mdloby a nechal ich, aby ma napoly ťahali so sebou.
  
  
  Na konci chodby sme sa opäť dostali k ruinám a kamenným schodom idúcim dole. Mertens stlačil vypínač a zdola sa rozsvietilo svetlo, ktoré ukazovalo prašnú cestu k smrti.
  
  
  Splnilo to, v čo som dúfal. Išiel prvý. V mojom podnikaní nezažívate žiadne ťažkosti, máte to. Potkol som sa a keď som cítil, ako ma zovretie zosilnelo, zdvihol som nohy, zastrčil ich a vyhodil. Kontaktoval som Mertenov chrbát. So škrípaním spadol zo schodov. Sila môjho úderu mi vyviedla z rovnováhy stráž a v páde sme nezaostali.
  
  
  Pokúsil som sa strčiť hlavu, ale aj tak tam neboli žiadne ruky. Nikdy som sa nedostal na dno. Niekde medzi ním a štartovacím bodom som vstúpil do hlbokého vesmíru, kde bola tma, zima a prázdno.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 19
  
  
  
  
  
  
  
  
  Niekto volal moje meno, ale v skutočnosti to nebolo moje meno. "Mýliš sa," povedal som, "budeš musieť začať odznova."
  
  
  „Ned! Ned Cole! Prosím prosím!"
  
  
  "Neboj sa. Skús sa zhlboka nadýchnuť." Počul som svoj hlas, ale bol rozdiel v tom, čo som si myslel a čo som povedal. Bojoval som, aby som to napravil otvorením očí. V ostrom svetle som ich opäť zatvoril. "Len si vezmi nôž," zamrmlal som.
  
  
  „Ned! Ned, to som ja, Paula Matthewsová!
  
  
  Keď som to skúšal nabudúce, bol som presvedčený, že má pravdu. Pozrela sa na mňa a nikdy nevyzerala tak roztomilo. Nemala na sebe nič, len make-up, a to sotva. Bola umiestnená na starodávnej kamennej doske – obetnom oltári. Toto bola kedysi mučiareň. Jediným moderným doplnkom bolo jasné a živé osvetlenie.
  
  
  V každom svetle bola Paula nádherné stvorenie. So stiahnutými rukami, vystrčenými prsiami, vztýčenými bradavkami nie z vášne, ale zo strachu, so zdôraznenými krivkami a členitosťami tela som na to všetko rýchlo prišiel.
  
  
  "Ó, vďaka Bohu!" - povedala, keď videla, že sa na ňu pozerám.
  
  
  "Ako dlho som tu?" V strede miestnosti bol kamenný stĺp. Bola som k nemu priviazaná nielen pozdĺž rúk a nôh, ale aj okolo hrudníka.
  
  
  "Ja... neviem." Keď som sa zobudil, bol si... celý od krvi. Myslel som ..."
  
  
  Správa znela ako rez nožom na sťahovanie kože. Chystali sa jej urobiť to isté, čo urobili Joeovi Banksovi, keby som nehral s loptou. "Ako ťa dostali?"
  
  
  "Bol tam hovor. Povedali, že ste mali nehodu a..."
  
  
  "Prečo neprišiel Sutton?"
  
  
  "On... bol pozvaný na stretnutie do paláca s generálom Tasahmedom."
  
  
  Potriasol som hlavou, aby som vyčistil rozmazanosť, a prial som si, aby som to urobil. "Paula," začala som.
  
  
  "No, čo to tu máme?" Plukovník Duse sa musel zohnúť, aby vstúpil. Mal na sebe novú uniformu s generálskou hviezdou na pleciach. "Ach, aké milé". Podišiel a dlho a bolestivo sa pozrel na Paulu. Natiahol ruku a pohladil ju po prsiach. Počul som ako lapala po dychu.
  
  
  “Skvelé, naozaj skvelé.” Rukami jej prešiel po nohách. „Skutočný čistokrvný. Som skvelý čistokrvný jazdec." Zakňučala, keď vkĺzol labkou medzi jej stehná. „Čisté zlato,“ vzdychol.
  
  
  „Nie si taký človek, aby si jazdil na koze, a sviňa ťa vyhodí z ohrady,“ povedal som v nádeji, že ho pritiahnem k sebe.
  
  
  Fungovalo to. Podišiel ku mne s mastným úškrnom. "Som rád, že ťa opäť vidím."
  
  
  Sotva som sa stihol napnúť, kým jeho ľavá strana narazila do nej a pravá do mojej čeľuste. Napľul som na neho krv a on na mne začal pracovať.
  
  
  Vôbec som sa netvárila, že ma zobral. Ale kvôli bolesti a necitlivosti som pokračoval v prokrastinácii. Bol to náročný spôsob nákupu, ale nemal som inú možnosť.
  
  
  Keď prestal, ťažko dýchal. "Doktor povedal, že ti príliš neublížim, ale skúsime to znova, keď sa budeš cítiť lepšie." Odvrátil sa odo mňa a vrátil sa k Paule.
  
  
  Mal som pocit, akoby som mal zápästia príliš dlho vo zveráku, no stále som mohol hýbať prstami. Tento cvik som cvičil veľa hodín v posilňovni AX s Petrom Andrusom. Peter nebol Houdini. Cítil sa lepšie. Jeho úlohou bolo inštruovať a trénovať sekciu N, ako robiť to, čo nikto iný nedokázal, či už zviazaný, spútaný alebo hodený do rieky v sude s cementom. Moje prsty začali siahať do polovice Hugových pod košeľu.
  
  
  Potom čas vypršal a vstúpili Mertens a Villa.
  
  
  "Plukovník, dajte ruky preč od tohto dievčaťa!" Mertensova hlava bola obviazaná a dokonca aj so sklonenou hlavou som vedel, že na tom nie je oveľa lepšie. Skrčil sa na svetlo a uvidel ma - kvapkala krv, očividne studená.
  
  
  "Prečo do pekla!" - zareval. "Čo si s ním urobil?"
  
  
  Chytil ma za vlasy a nadvihol. Počul som, ako lapal po dychu, keď ma uvidel. „Doktor Villa, prineste vodu, vezmite si stimulant! Duza, keby..."
  
  
  "Len som to trochu zmiernil, takže bude viac spolupracovať."
  
  
  "Vypadni odtiaľto! Vypadni, vypadni!"
  
  
  Mertens ma znova skúmal a cítil moje srdce. Potom pristúpil k Paule a trasúc sa: „Dúfam, že mu odpustíš jeho správanie.
  
  
  "Aj ja chcem odtiaľto odísť, Dr. van der Meer." Paule sa triasol hlas, ale nebola hysterická.
  
  
  "A ty, moja drahá...za predpokladu, že dokážeme zabezpečiť pomoc tohto pána."
  
  
  Bol milý, tento čarodejník - staral sa o jej blaho, pripravoval sa z nej zaživa stiahnuť kožu.
  
  
  Starý Che sa vrátil a priniesol vedro vody na boľavú hlavu. Nereagoval som. Willa na mňa zaútočila, sklopila mi viečko a skontrolovala moju lebku. "Mohlo mu to veľmi ublížiť," povedal. "V uchu a na zadnej strane hlavy, kde narazil na kameň, má krv."
  
  
  "Ale to nemôže byť!" Mertens skutočne plakal.
  
  
  "Alebo by mohol blafovať."
  
  
  "Áno!" Teraz stáli obaja predo mnou. Počul som zapálenú zápalku.
  
  
  "Čo budeš robiť?"
  
  
  "Test."
  
  
  Plameň mi spálil líce a rozstrapatil mi vlasy. Trvalo mi všetku kontrolu, ktorá mi zostala, aby som zostal bezvládny. Agónia sa nedala zmerať. Plamene sa mi zahryzli do mäsa. Cítil som pach pálenia.
  
  
  "To stačí," povedal Mertens. "Je naozaj v bezvedomí." Nemám chuť ho tu spopolniť."
  
  
  „Stále si nie som istý. Môžeme to skúsiť inak, môžeme začať s ňou.“
  
  
  Nevidel som Schroedera vstúpiť do miestnosti. Jeho hrdelný hlas sa zrazu ozval. „Pán doktor, máme pätnásť minút na spustenie odpočítavania. Potrebuješ".
  
  
  "Spustenie sa neuskutoční, kým tu nedostaneme to, čo chceme," povedal Mertens.
  
  
  "Ale programovanie je nastavené, všetky údaje sú zadané."
  
  
  "Ja viem, ja viem. Budeš musieť počkať, kým neprídem."
  
  
  "Nemôže to trvať dlho. Neexistujú žiadne ustanovenia o oneskorení nad rámec stanoveného času na spustenie."
  
  
  "Prídem hneď, ako budem môcť!"
  
  
  „Ja! Povedal som, že tvoj plán s ním nebude fungovať a nebude fungovať." S mrmlaním odišiel.
  
  
  "Je to zadok," povzdychol si Mertens, "všetko, čo chce urobiť, je vyhodiť do vzduchu Sevastopoľ."
  
  
  "Nech na ňu ten sadista Duza zaútočí nožom a uvidíme, či mu to pomôže." Villa stále hovoril po nemecky a ja som dúfal, že to Paula nečíta.
  
  
  V prstoch som mal slabú silu a menej citu, no na Hugovej rukoväti som rozpoznal hrču. Krútením ruky som na ňu dokázal položiť tri prsty. Začal som sa pokúšať uľahčiť si ho do dlane. Tlak bol štruktúrovaný tak, aby uvoľnil pás, ktorý držal čepeľ na mojom predlaktí. V čase, keď sa Villa vrátil do Duse, to však nebolo prepustené.
  
  
  "Neviem, či ste ho zneškodnili, plukovník," odsekol Mertens. „Ak áno, budete popravený. Dr. Villa si myslí, že možno blafuje. Ak áno, ste nažive. To dievča sa ti tak páči, môžeš začať s ňou."
  
  
  "Nerozumiem". Duzov hlas bol tichý a kypel.
  
  
  "Je to úplne jednoduché. Máte skúsenosti. Začnite s jej rukou alebo hrudníkom alebo kdekoľvek. Ale hneď do práce!"
  
  
  "Č-čo budeš robiť!" Paulin hlas bol vysoký, takmer na vrchole. Moje prsty neboli dosť silné, aby vyslobodili Huga.
  
  
  "Nikdy som to nerobil so ženou," zachvel sa Duzov hlas.
  
  
  "Teraz budeš, alebo zomrieš." Mertensov hlas znel ako rozstrapkaný drôt pripravený na pretrhnutie.
  
  
  Sklonil som hlavu, prsty som mal napnuté. Počul som len ťažké dýchanie. Paula zakňučala: "Prosím, nie!" a potom začala kričať.
  
  
  Remienok sa uvoľnil a Hugov rúčka som mala v dlani. Pohol som ňou a čepeľ mi prerezala košeľu. Teraz bolo potrebné pripevniť stiletto na šnúry bez toho, aby ste ho spadli. Tlmil som Paulin krik a sústredil sa. Potil som krv a z krvi sa mi lepili prsty, keď som si bol konečne istý, že som si uvoľnil putá.
  
  
  zalapala som po dychu. - "Počkaj! Prestaň!"
  
  
  To ich viedlo k úteku.
  
  
  "Mali ste pravdu, doktor Villa, mali ste pravdu!" Mertens si odfrkol.
  
  
  "Nechaj ju na pokoji," zamrmlal som.
  
  
  „Samozrejme, samozrejme! Nedotkneme sa ani jediného vlasu na jej hlave, ak budeš hrať svoju úlohu."
  
  
  Paula omdlela. Ľavá ruka jej krvácala. Po pravde, ak by ju bolo treba obetovať, aby sa zabránilo spusteniu, zostal by som ticho, bez ohľadu na to, aká hrozná bola scéna.
  
  
  Keď ma Duza porazil, získal som čas. Paula mi kúpila ďalšie. Jedno zatlačenie a ruky sa mi uvoľnia. Keby som mal voľné nohy, nečakal by som. Každopádne, s tromi z nich som musel hrať.
  
  
  "Dr. Villa, magnetofón, prosím."
  
  
  "Vodu!" - zasyčal som.
  
  
  "Senor Carter prestane predstierať, alebo sa plukovník vráti k dievčaťu." Villa skontrolovala notebook Sony, keď Mertens predložil moje priznanie.
  
  
  "Prečítaj si to až do konca," povedal a držal mi papier pred očami.
  
  
  "Bez vody nemôžem nič prečítať."
  
  
  Vo vedre ešte niečo zostalo a Duza ho držal, kým som sa dusil a prehĺtal.
  
  
  "Teraz si to prečítajte a žiadne triky," prikázal Mertens. Bol šokovaný týmto vzrušením.
  
  
  "A čo dievča?"
  
  
  "Dávam slovo, že sa jej už nedotknú." Priložil si ruku na srdce.
  
  
  Nedotkne sa jej, zastrelí ju, len čo zídem z cesty.
  
  
  "Čítajte Carterovú! Čítajte!" Papier sa mi triasol pred tvárou, keď Villa zdvihol mikrofón k ústam.
  
  
  Zabijú ma, len čo bude priznanie nahraté na pásku. Keď budú obaja blízko, nájdem ich s Hugom. Zostal teda Duza, ktorý bol mimo dosahu. Okrem vlastného puzdra kalibru .45 sa mu podarilo skonfiškovať Wilhelminu a tá mu uviazla v opasku. Keby som sa k nemu mohol priblížiť, zobral by som Lugera a všetkých by som zastrelil.
  
  
  Podarilo sa mi to priznanie trikrát pokaziť, kým ma Villa upozornil, že ak nenavrhnem poriadne, Duša začne Paulu opäť rúbať.
  
  
  Pri štvrtom zábere som bol pripravený. Keď som sa dostal k riadku „Nemám čas uvádzať podrobnosti“, chcel som poskytnúť niekoľko svojich. Nemal som šancu. Keď som si prečítal: „Za týmto aktom jadrovej genocídy je dvojaký plán,“ Schroeder strčil hlavu do uličky a zničil moju reč.
  
  
  "Mertens!" - štekal po nemecky. „Nemôžeme zdržať odpočítavanie. Už musíš ísť!"
  
  
  "O minútu," zakričal Mertens. "Teraz si všetko pokazil!"
  
  
  "Nie je čas sa hádať." Potrebujeme vás oboch ihneď, inak budeme musieť prerušiť."
  
  
  Odišiel skôr, ako stihol Mertens dupnúť nohou.
  
  
  „Plukovník môže
  
  
  "Začnime nahrávať, doktor," navrhla Villa, podala záznamník a mikrofón Duseovi a zamierila k vchodu bez dverí.
  
  
  "Dobre dobre! Plukovník, začnite nahrávať od začiatku. Chcem, aby bol nažive, keď sa vrátim. Keď sa nájde jeho telo v Stuttgarte, chcem, aby bol rozpoznateľný." Utiekol.
  
  
  Paula bola opäť pri vedomí, no oči mala sklenené od šoku. Točila sa jej hlava, akoby nechápala, čo sa deje. Duza sa na mňa uškrnul, keď sa priblížil, papier v jednej ruke, mikrofón v druhej.
  
  
  Pľujem na jeho novú formu. Keď zareagoval pohľadom dole, zlomil som posledný prameň, ktorý mi držal zápästie. Moje ruky, oslobodené od tyče, sa začali krútiť ako pružiny. Ľavou rukou som ho chytila za krk a keď som ho k sebe pritlačila, pravou som Huga zatlačila nízkym a prikrčeným pohybom.
  
  
  Jeho výkrik bol výkrikom bolestivej nedôvery. Pokúsil sa odtiahnuť od smrtiacej čepele, ale moja ruka bola teraz okolo jeho chrbta. Krk mal vyklenutý, hlavu odhodenú dozadu, oči a ústa otvorené k Alahovi, rukami sa snažil chytiť moje zápästie.
  
  
  Nemal som s ním zľutovanie. Nezaslúžil si nič. Vykuchal som ho ako rybu, od brucha po prsia, a odhodil. Zišiel dole s mňauknutím, nohy vytiahol do fetálnej polohy. Kým sa trepal, kopal pätami a bez väčšieho úspechu sa pokúšal držať svojich útrob, prerezal som lano z tých, ktorí ma držali za nohy. Nakoniec moja ruka spočinula na domovskom tlačidle. Monitory šiestej flotily zachytávajú môj signál.
  
  
  Paula nevedela čo sa deje a ja som jej to nestihol povedať. Oči mala ako achát, keď sledovala, ako sa plukovník snaží dostať do neba. Stále sa prehrabával v mori vlastnej krvi a vnútorností, keď som ho vyslobodil. Videl som, že opäť omdlela, čo za daných okolností nebol zlý nápad.
  
  
  Zdvihol som Wilhelminu z podlahy ošetrenú Doosa's Danse Macabre. Vytiahol som aj jeho pištoľ kalibru .45 a vo vrecku som našiel svoju zápalnú sponu.
  
  
  "Kamkoľvek ideš, môžeš cestovať naľahko," povedal som mu. Nepočul ma. Už bol na ceste.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 20
  
  
  
  
  
  
  
  
  V kancelárskom komplexe Mertensa som nikoho nenašiel a ani som to neočakával. Akcia bola na štartovacej rampe. Päťdesiat ľudí bude umiestnených v riadiacom stredisku misie alebo bude obsluhovať steny, aby zabezpečili bezpečnosť. Tí v riadiacej miestnosti budú zamknuté. Odtiaľ nebude šanca zastaviť štart. Potreboval som zohnať samotného Cockerela.
  
  
  Neprešiel som ani desať stôp za komplex po hlavnej ulici, keď sa na rímse ruín rozsvietil reflektor a hlas na mňa zakričal, aby som prestal. Sadla som si za nízky múrik a utekala. Svetlo sa ma snažilo nasledovať. Guľomet zahrmel a vybuchoval staré tehly.
  
  
  Zahol som za roh a vyrúbal skalami posiatu uličku. Svetlo zhaslo, ale počul som pískanie a klepot utekajúcich nôh. V mesačnej tme som zbadal oblúk. Prešiel som ním a udrel som o zem za dórskym stĺpom. Okolo prebehla dvojica prenasledovateľov. Potom som preliezol zadnú stenu a opäť som sa snažil odbočiť na hlavnú ulicu. V labyrinte ruín som sa pohyboval príliš pomaly. Predo mnou bola stena vyššia ako ostatné. Urobil som skok a ležiac na nerovnom vrchole som uvidel kopec. Keď sa tam dostanem, bude mi pohodlnejšie sústrediť sa na Koloseum.
  
  
  Pri prechode úsekmi som natrafil na ďalší reflektor. Tentoraz z automatickej paľby zostali iba granáty. Urobil som si poznámku, aby som zablahoželal Rimanom k pevnej stavbe ich múrov. Bežal som za jedným z nich a vyhýbal sa hluku a zmätku.
  
  
  Zmenilo sa to na pekelné hry na schovávačku. Nemohol som riskovať opätovanie paľby; bude ma to len definovať. Kým ma nezachytili vo svojich svetlách a neuvideli ma, nemohli si byť istí, kde som alebo kam idem. Keď som konečne uvidel hrb na jednej strane Kolosea oproti oblohe, videl som aj svetlá blikajúce pozdĺž jeho vrcholu. Prenasledovanie ma buď predbehlo, alebo ten, kto velil, bol dosť bystrý na to, aby pochopil, že je zbytočné ma prenasledovať cez trosky, keď jediné, čo museli strážiť, bol kohút a dron.
  
  
  Vedel som, že do štartu môže byť len pár minút a musel som ich stráviť príliš veľa, aby som sa dostal do amfiteátra Koloseum bez povšimnutia. Nakoniec ma prepadli zo zálohy. Upozornil ich padajúci kameň, keď som liezol cez stenu. Namiesto čakania však začali strieľať. Vykríkol som a potom som sa skrčil a utekal, dostal som sa k vstupnému portálu a ponoril sa do jeho tunela.
  
  
  Traja z nich ma nasledovali. Sklopil som ústie a nechal som pištoľ Duza, aby dokončila svoju jazdu. Tunel sa ozýval rachotom streľby,
  
  
  
  
  a kým zvuk utíchol, bol som pri vchode do amfiteátra na chodbe a hľadal som hviezdu predstavenia.
  
  
  Skryla to kamufláž. Začal som kráčať po preplnených schodoch. Takmer okamžite bolo počuť varovný výkrik. Svetlo prišlo zhora. Za mnou a na tri strany sa začala ozývať automatická streľba. Vykríkol som a dal sa na preteky. Po troch skokoch som spomalil a podarilo sa mi zastaviť klesanie skôr, ako to bolo príliš reálne. Štvornožky som kráčal k ďalšej pasáži. Potom som opäť vstal a opäť som sa rútil dole.
  
  
  Všimli si ma a ich oheň si ma našiel. Guľka ma zasiahla do nohy. Ďalší ma trafil, úder triesky ma skrútil, skoro spadol. Dole bola čierna mláka. Jeho podlhovastý tvar označoval hranicu toho, čo bolo kedysi podlahou Kolosea. Čierna bola maskovacia sieť. Ponoril som sa, zohol som sa nad ním a potom som spadol rovno dole.
  
  
  Moje ruky sa dotkli siete. Cítil som, ako sa ohýba pod váhou môjho skoku a potom sa začal lámať. Moje nohy klesli, pripravené prijať úder. Nečakal som, že ma sieť podrží, len že by ma mohla zadržať, kým spadnem. Padám štandardným padákovým štýlom, padám na všetky štyri a kotúľam sa. Kamufláž skrývala to, čo bolo pod ňou, ale nemohla zakryť svetlo prechádzajúce cez ňu, najmä teraz, keď som do nej vyrezal dieru. Tri mocné lúče zhora ma nasledovali. Ozývali sa kričiace povely a zvuky vojakov, ktorí sa chystali strieľať. Neprišli pochovať Caesara, ale Nicka Cartera. A neprišiel som bojovať s levmi holými rukami, ale bojovať proti „kohútovi“ a jeho dronom. To posledné bolo mojím cieľom. Mal som Wilhelminu nabitú zápalnými nábojmi.
  
  
  Normálne by som takú exotickú muníciu nenosil. Guľka túto úlohu zvládne bez akéhokoľvek ďalšieho ohňostroja. Okrem prípadov, keď je cieľom UAV, plný JP-4. Štandardná škrupina Luger by nezapálila letecké palivo.
  
  
  Nepremýšľal som o tom, ani o tom, ako sa v mojej profesii naučíte odhadnúť a pripraviť sa na neočakávané skôr, než sa to na vás vrhne. Bol som zaneprázdnený hľadaním dostatočného krytu, aby som dokázal, že som dobre pripravený predtým, ako strelci hore objavili dostrel a cieľ.
  
  
  Predo mnou bola na štartovej čiare čierna silueta UAV s „kohútom“ na chrbte. Jeho cieľom bolo vytvoriť väčšie globálne peklo, o akom si jeho tvorcovia kedy mohli snívať. Za týmto smrtiacim zátiším, pozdĺž vzdialeného okraja plota, bola štrbina modrastého svetla, ktorá označovala pozorovacie okno Mertensovho riadiaceho strediska misie.
  
  
  Od miesta, kde som ležal priamo pred riadením misie, to bolo príliš ďaleko na presnú streľbu s Lugerom. Vedel som, že len čo začnem strieľať, narazím na oheň. Nemal som na výber, nemal som čas. Vytrhol som sa z krytu a ponáhľal som sa priamo k dronu. Vystrelil som tri rany, kým ma zachytilo svetlo a okolo začali lietať guľky. Spadol som do ramena a vystrelil som štvrtý a piaty raz po zemi a chrbtom, keď som sa postavil rovno.
  
  
  Potom som už nemusel strieľať. RPV sa náhle vznietilo. Jasne sa rozžiaril a vydával nahnevaný chrapľavý zvuk. Znovu som dopadol na zem a tentoraz, keď som sa priblížil, som sa vynoril za štartovou čiarou a zamieril k modrému svetlu.
  
  
  Lúče svetlometov sa zasekli na horiacom UAV a oneskorili sa. Streľba prestala. Namiesto toho sa ozvali viacjazyčné výkriky. Všetci sa pridali k: Behajte ako čert! Počul som, ako sa robia akcie. Spomínaný gang, skúsení teroristi, boli silní a dobre vycvičení, ideálni na únos lietadla, zabíjanie rukojemníkov či dokonca krádež jadrových zbraní. Ale tam sa ich vedecké vzdelávanie skončilo. Bežali ako nikdy predtým, pretože osobná atomizácia nebola súčasťou zmluvy.
  
  
  Nasledujúce dva zvuky boli mechanické. Ozvalo sa tiché zavytie turbíny UAV, ktorá sa začala otáčať, a cinkot kovového zámku dverí. Dvere boli vedľa modrého okna a vyšiel z nich doktor Cornelius Mertens. Zamrmlal ako nahnevaná opica. V rastúcom svetle plameňov a svetiel dronov vyzeral ako jeden, keď sa šplhal k odpaľovacej rampe. Vyvalené oči, mával rukami, prešiel okolo mňa a nevenoval pozornosť ničomu okrem svojej rakety. Zaútočil plášťom na plameň, snažil sa ho zraziť, muž sa zbláznil.
  
  
  Keďže nedokázal postúpiť zozadu, rozbehol sa pred trať a vyliezol na ňu, triasol sa a kričal. Potom jeho krik na sekundu ustal, a keď skríkol znova, bol to prenikavý výkrik hrôzy.
  
  
  Nemusela som sa pohnúť, aby som vedela, čo sa stalo. Videl som, ako hodil hlavu dozadu, ruky už nemlátili, ale spočívali priamo na prívode vzduchu do RPV, snažiac sa uniknúť z pazúrov svojej pýchy a radosti.
  
  
  To ho však nepustilo. Chcel ho, a ako bojoval, prosil a kričal, pomaly
  
  
  nasával ho do svojej turbíny, až kým ho na smrť neudusil niečo, čo by sa, ako predpokladám, dalo nazvať Mertensburger. Zdalo sa mu to ako vhodný spôsob, ako odísť.
  
  
  Ešte predtým, ako zachrapčal naposledy, som sa chystal vyriešiť nejaké problémy. Kovové dvere boli otvorené. Viedla k vchodu do hlavných dverí riadiacej miestnosti. Bolo to tiež otvorené. Cez ňu som videl miestnosť a jej obyvateľov. Bolo ich desať, medzi nimi aj Villa a Schroeder. Všetci sa pozreli na svoju úvodnú obrazovku a sledovali, ako ich vodca odchádza v mrazivom prekvapení. Držali s ním krok a ja som si nenašiel čas zaželať im príjemnú cestu.
  
  
  Vrhol som Pierra do ich stredu. Potom som zavrel dvere a otočil uzamykacím kolieskom.
  
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 21
  
  
  
  
  
  
  
  
  Plameň RPV zapálil niečo horľavé v maskovacej sieti a celá vec sa okamžite, ale pôsobivo rozhorela. To dalo pilotom Ranger Team Huey viac ako len elektronický klaksón.
  
  
  Z pohľadu Lamana to tiež viedlo k Tasahmedovmu letu. Vedel čas začiatku. Náhla pyrotechnika signalizovala, že niečo nie je v poriadku a vo svojej polohe to nemohol ignorovať. A za takýchto okolností by neposlal nikoho iného vyšetrovať.
  
  
  Prišiel so silou dvadsiatich mužov, ktorých Rangers rýchlo odzbrojili, ale generálov príchod postavil veliteľa skupiny, plukovníka Billa Moora, do pozície, ktorú považoval za politickú. Jeho príkazy boli vrátiť ukradnutý tovar a dostať sa von. Jeho sila napadla suverénne územie. Medzinárodnému incidentu sa muselo za každú cenu vyhnúť. Ak musí bojovať, aby získal kohúta späť, to je jedna vec, ale okrem toho, aj keď je napadnutý, nemal by odpovedať.
  
  
  V prvých chvíľach nášho stretnutia pod ventilátorom veliteľského vrtuľníka som ho varoval a povedal som mu, že musí byť pripravený na prílet generála. Vedel som, že ak sa Tasahmed neobjaví, pôjdem za Lamanom, aby som ho našiel. Nech je to akokoľvek, operácia čistenia trvala dlhšie, ako sa očakávalo. Fyzickým cieľom bolo postarať sa o Paulu - s čím opatrne zaobchádzalo pár zdravotníkov - a zabezpečiť, aby sa Mertensove komandá vzdali alebo pokračovali do púšte. Čas si vyžiadal technickú časť. Pri všetkých Mertensových vychytených elektronických hrách sa Mooreovi technici museli uistiť, že Cockeye je stále a v bezpečí.
  
  
  Moore bol solídny, neochvejný typ, muž s niekoľkými slovami, priamo na rozkaz – taký typ, ktorého muži by ho nasledovali kdekoľvek. Generál sa takmer úplne spamätal, keď ho na štartovacej rampe priviedli pred plukovníka.
  
  
  „Kto ste, pane? Čo tu robia vaši vojaci? - zamrmlal Tasachmed po francúzsky.
  
  
  "Plukovník William J. Moore, armáda Spojených štátov"! odpovedal po anglicky. "Odnášame túto jadrovú strelu odtiaľto." Ona patrí nám."
  
  
  „Dotieraš! Ste imperialistická invázna sila! Ty...!" Prešiel do angličtiny.
  
  
  „Generál, prediskutujte to s mojou vládou. Teraz sa prosím odsťahuj."
  
  
  "A moji krajania, ktorých ste zabili," ukázal na úhľadný rad tiel, ktoré boli zhromaždené a rozložené pred riadiacim strediskom misie Mertens, "vezmem to so sebou nielen s vašou vládou!" Spracoval sa do peny.
  
  
  Vyšiel som z tieňa. "Koľko je hodín, plukovník?"
  
  
  "Sedem minút a sme vo vzduchu."
  
  
  „Generál a ja budeme v plote. Pôjdem s tebou".
  
  
  "Sedem minút," zopakoval plukovník a odišiel, aby sledoval, ako jeho muži pomaly odstraňujú kohútika z vyhoreného UAV.
  
  
  "Kto si?" Tasachmed študoval moju zničenú tvár v oblúkovom svetle.
  
  
  "Muž s pištoľou," povedal som a nechal ho cítiť Wilhelmininu tvár. "Práve tam ideme s DC-7."
  
  
  Nehádal sa. Posadil som ho na stoličku, ktorú som predtým obsadzoval, a sadol som si za stôl, opretý o Luger.
  
  
  "Máte dve možnosti," povedal som. "Buď sa môžeš pridať k týmto radom svojich priateľov... alebo môžeš požiadať o azyl."
  
  
  To ho prinútilo narovnať sa a jeho čierne oči sa leskli. "Úkryt!"
  
  
  "Generál, nebudem strácať čas rozhovorom s vami." Potrebujem zdvihnúť helikoptéru. Ste rovnako zodpovedný za to, čo sa tu takmer stalo, ako ktorýkoľvek z vašich mŕtvych priateľov. Zatiaľ čo Mertens a jeho chlapci boli blázni, Ty nie. Máte všetky tlačidlá. Hrali ste spolu, aby ste dostali to, čo ste chceli. No, je tu niečo, čo chceme. Môžete nám to dať alebo to je všetko." Vzal som Wilhelminu.
  
  
  Oblizol si pery. "Čo...čo chceš?"
  
  
  "Dve veci. Shema Mendanike ako nová premiérka a vaše plány umožniť sovietskej flotile zajať Lamana. Buď utečiete a Washington to urobí."
  
  
  oficiálne oznámenie, inak bude musieť pani Mendanica oznámiť vašu smrť."
  
  
  "Ja... potrebujem čas na rozmyslenie."
  
  
  "Ty nemáš." Zobudím sa. "Vyjdeme z dverí spolu, alebo pôjdem von sám."
  
  
  Vyšli sme spolu, keď sa ventilátor na veliteľskej helikoptére začal točiť.
  
  
  Cestoval som s Paulou. Bola utlmená a letargická, ale šťastná, že ma vidí. Sedel som a držal ju za zdravú ruku vedľa nosidiel, ku ktorým bola pripevnená. „Vieš,“ povedala, „asi pred sto rokmi si povedal, že si prídeš sadnúť na moju terasu, vypiješ gin s tonikom a povieš mi, čo sa deje. Nemyslím si, že to teraz dokážeme. "
  
  
  "Nie tu. Príliš nahlas. Ale poznám miesto mimo Atén, vo Voulaghmini, plné ruží pri mori, kde je víno suché a príbeh je dobrý.“
  
  
  Neisto si povzdychla: „Och, to znie dobre. Chcel by som, aby." Potom sa zachichotala: "Som zvedavá, čo si bude myslieť Henry?"
  
  
  "Pošleme mu pohľadnicu," povedal som. Myslel som, že jeden pošlem aj Hawkovi.
  
  
  
  
  
  
  Carter Nick
  
  
  Dokument Z
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Dokument Z
  
  
  preložil Lev Shklovsky na pamiatku svojho zosnulého syna Antona
  
  
  Pôvodný názov: The Z Document
  
  
  
  
  
  
  Kapitola 1
  
  
  
  
  
  Pokračoval som v boji so svojou novou identitou. To je to, čo cítite ako agent, najmä ak ste nemali možnosť premýšľať o svojom novom obale. Ja Nick Carter som mal pocit, že nenávidím autobusy Greyhound, najmä po polnoci. A poloprázdny autobus Greyhound je ideálnym prostredím pre krízu identity.
  
  
  Fred Goodrum bol však na autobusy zvyknutý. V týchto autobusoch už toho prešiel po krajine dosť, ošúchaný kufor a špinavá športová taška sú niekde v kufri, v hrdle dúšok lacného bourbonu, na tvári strnisko a na chrbte zvyšky dvadsiatich piatich lacných večerí, pokrčený oblek. Pochopil som svoje krytie dosť dobre na to, aby som vedel, na čo bol tento Freddie zvyknutý, lacný parazit, ktorý mal odkedy nezaplatil svojmu dodávateľovi skutočné problémy. Ale stále som si nezvykla byť starým dobrým Freddym.
  
  
  Hoci som nemohol spať, nemal som zapnuté svetlo, pretože nikto nemal zapnuté svetlo. Pasažierov tvorilo sedem námorníkov vracajúcich sa k svojej jednotke v Norfolku a osem civilistov, z ktorých dve boli manželky vojakov s páchnucimi kričiacimi bábätkami, ktoré teraz spali.
  
  
  Lacný oblek, ktorý mi dal AH, ma prinútil splynúť s mojím okolím a tiež mi poskytol krytie pre Wilhelminu, môjho Lugera, Pierra, malú plynovú bombu, a Huga, moju ihličkovú ihlicu. Jediné, čo krajčírovi chýbalo, bola výplň do môjho zadku, vzhľadom na to, ako autobus poskakoval.
  
  
  David Hawke ma počas mojej kariéry Killmastera N3 poslal na mnoho bizarných misií a bol som presvedčený, že ma poslal, aby ma zabil. Nepamätal som si, že by ma niekedy poslal na misiu s tak málo spoľahlivými informáciami a s takým ospravedlňujúcim sa výrazom. Sakra, Hawk povedal, že ani nevie, či je to práca pre Killmastera. A vedel som ešte menej.
  
  
  Očakávalo sa, že keď som bol v Massawe, budem vedieť viac a etiópska vláda ma kontaktovala. Ale medzi Washingtonom a Massawou som konal ignorantsky.
  
  
  Začalo to pred dvanástimi dňami, práve keď som sa chystal opustiť svoj byt na Columbus Circle. Moje dôvody na odchod boli blondínka Cynthia, večera a taliansky film. Už Cynthia a reštaurácia sa mi páčili a bol som ochotný súhlasiť s názorom filmového kritika, že film je dobrý. Potom však zazvonil telefón a Hawk mi začal kaziť večer. Rozprávali sme sa cez scrambler a on mi povedal, kde si mám vyzdvihnúť kľúče od auta na medzinárodnom letisku Baltimore-Washington o dva dni neskôr. Film sa posral, reštaurácia mala nového majiteľa a Cynthia prechladla.
  
  
  Hawk si za miesto stretnutia vybral Mourdockovu reštauráciu, obed načasoval s odletom môjho letu a s počtom minút, ktoré by som potreboval na to, aby som odšoféroval vymlátený Ford s motorom na plný plyn do washingtonského predmestia Montgomery County, Maryland.
  
  
  Zvonku vyzerala Mordock's ako ktorákoľvek iná reštaurácia v nákupnom centre. Vedľa bol dokonca supermarket a o kúsok ďalej bola lekáreň. Očakával som priemerné jedlo, zlú výzdobu a neopísateľne zlé služby. Vstup nesklamal.
  
  
  Hrala tichá hudba na pozadí, medové struny hrajúce staré melódie. Pokladňa stála na sklenenom pulte plnom cukríkov a cigariet. Nápisy označovali, ktoré kreditné karty boli akceptované. Napravo bola šatňa a naľavo viedli dvere do jedálne. Na stenách bol nejaký falošný japonský kvetinový vzor, chorobne ružovej farby. Modrý koberec bol ošúchaný a čašníci mali dostatok svetla, aby si spočítali svoje peniaze.
  
  
  Hosteska situácia nevyhovovala. Čakal som čašníčku, pretože takéto reštaurácie v nákupných centrách si nemôžu dovoliť hlavného čašníka. Dokonca som ju vopred predstavil – bývalú čašníčku, ktorá poznala všetky zdvorilostné frázy, no nemala absolútne žiadny štýl. Blondínka, ktorá ku mne pristúpila hneď, ako som vošiel do foyer, mala asi tridsať rokov, bola vysoká a štíhla, no nie vychudnutá a zreteľne vyvinutá. Vo svojich svetlozelených šatách sa pohybovala s plynulou gráciou.
  
  
  Opýtala sa. — Budete jesť sám, pane?
  
  
  "Volám sa Carter," povedal som. "Mám stretnutie s pánom Hawkom."
  
  
  Pozrela sa na poznámkový blok v ľavej ruke a potom ho položila na pult. - Áno, pán Carter. Pán Hawk je v súkromnej izbe číslo štyri. Môžem dostať váš kabát, pane?
  
  
  Od začiatku posilňovania postavenia žien je jednou z najzábavnejších vecí, ktoré sa ženy snažia presadiť svoju identitu tým, že poskytujú všetky drobné láskavosti, ktoré muži tradične poskytujú ženám. Videl som dievčatá, ktoré si pri vyzliekaní kabáta takmer lomili rukami, alebo si takmer popálili nos pri zapaľovaní cigariet. Táto žena však vedela svoje – pomohla mi vyliezť z kabáta a urobila to veľmi šikovne. Keď mi podržala dvere, premýšľal som, či bude jedlo také zlé ako tapeta alebo také dobré ako hostiteľka.
  
  
  Ale keby si Hawk vybral Mourdockovu reštauráciu, musel by som sa vysporiadať so zlým jedlom. Hawk vedel veľa, ale jedlo a pitie neboli v jeho slovníku.
  
  
  Kráčali sme rovno, až sme sa dostali do radu miestností so zatvorenými dverami. Nikoho som nepočul hovoriť, takže Hawk musel nájsť dostatočne bezpečné miesto na stretnutie. Dievča otvorilo druhé dvere vpravo bez klopania. Zľakol som sa dymu z cigary. Ocitla sa v správnej miestnosti. Hosteska prevzala našu objednávku na pitie, Hawk mi vrátil natiahnutú ruku a všimol som si, že jedlo už bolo objednané. — Neexistuje žiadny jedálny lístok? - spýtal som sa, keď hostiteľka odišla.
  
  
  "V ponuke je len jedna vec," povedal Hawk. "Steak".
  
  
  - Oh, to je dôvod. Myslím, že preto ste si vybrali túto reštauráciu.
  
  
  "Vybral som si toto miesto, pretože patrí AX, nech je to čokoľvek." Nič bližšie nevysvetlil.
  
  
  Hawk bol vždy tichý muž, aj preto šéfuje americkej vládnej agentúre AX. Zhovorčiví ľudia nie sú pre tajnú službu dobrí. Hawk mi ani nepovedal, prečo AX vlastní túto reštauráciu a ja som jeden z jeho top ľudí. Počkal, kým sme zjedli steaky, lahodné, odležané kusy mäsa, a dopil pohár vína, kým začal svoju reč.
  
  
  "N3, máme tu prípad, ktorý možno neexistuje." Poviem vám všetko, čo o tom viem, ale na rozumné rozhodnutie to nestačí.
  
  
  "Je to práca Killmastera?"
  
  
  "Je to tvoja vec," povedal mi Hawk. Vytiahol novú cigaru – ak tie smradľavé tyčinky, ktoré fajčil, vôbec mohli byť nové – stiahol obal a zapálil si ju, kým pokračoval.
  
  
  „Technicky to nie je práca pre AX. Pomáhame určitým prvkom v priateľskej, neutrálnej vláde.“
  
  
  'Kto je to?'
  
  
  "Etiópčania".
  
  
  Vypil som víno – kalifornské burgundské, ktoré nebolo ani dobré, ani zlé – a potom som povedal: „Nerozumiem, pane.“ Myslel som si, že Etiópčanom sa nepáči, že sa americká tajná služba hrabe v ich vzácnej púšti.
  
  
  "Zvyčajne nie. Potrebujú však našu pomoc, aby našli muža menom Cesare Borgia.
  
  
  "Myslel som, že zomrel pred storočiami."
  
  
  - Skutočné meno tohto chlapíka je Carlo Borgia. Cesareho prezývka je premyslený trik, spôsob, ako dať svetu vedieť, že je nemilosrdný bastard. Nie sme si istí, či je v Etiópii. Možno je na inom mieste. A teraz by ste to mali zistiť.
  
  
  — Či Etiópčania nevedia, kde je?
  
  
  "Nie, ak sú k nám úprimní," povedal Hawk. "A tiež CIA." Myslím, že CIA aj Etiópčania sú rovnako zmätení ako ja. Toto máme na tomto Borgiovi.
  
  
  Hawk vytiahol z kufríka priečinok plný správ označených ako „Prísne tajné“. V hornej časti jedného z hárkov bol štítok s písmenom Z, posledným písmenom abecedy, a v AX, čo znamenalo jediné: nech už tento papier obsahuje akékoľvek informácie, môže to znamenať koniec sveta. Bola to núdzová situácia s veľkým E. Hawk sa pozrel na dokument predtým, ako prehovoril.
  
  
  „Koncom 50. rokov bol Borgia neofašistom v Taliansku. Kým sa držal politických aktivít a legálnych organizácií, zostal veľmi užitočný. Jeho skupina odlákala niektorých z týchto okrajových komunistov, aby umiernenejšie strany mohli ďalej normálne fungovať. Potom však objavil hodnotu politického násilia. Z Livorna zmizol tesne predtým, ako sa ho talianska polícia pokúsila chytiť. Vystopovali ho do Massawy a potom do Asmary. V roku 1960 zmizol."
  
  
  "Tak čo urobil v poslednej dobe, aby vzbudil náš záujem?"
  
  
  "Možno nič. Možno niečo také veľké, že ma to desí,“ povedal Hawk. „Egypťania stratili 14 rakiet krátkeho a stredného doletu, ktoré namierili na Izrael. A Izraelčania prišli o deväť, ktoré boli určené pre Egypt a Sýriu. Obe strany si myslia, že ich druhá strana ukradla...“
  
  
  "Nie je to tak?"
  
  
  „Nenašli sme o tom žiadne dôkazy. Rusi zrejme tiež. Boli prví, ktorí prišli na tohto Borgiu, ale ich rýchlosť a efektivita neviedli k ničomu. Ich agent zmizol pred dvoma mesiacmi.
  
  
  — Myslíte si, že s tým môžu mať niečo spoločné Číňania?
  
  
  "Nevylučujem to, Nick." Stále však existuje možnosť, že Borgia pracuje nezávisle. Ani jeden z týchto nápadov sa mi nepáči.
  
  
  "Ste si istý, že to nie je ruský agent?"
  
  
  - Áno, Nick, som si istý. Nechcú problémy na Blízkom východe tak ako my. Ale nešťastie je, aké sú tieto rakety. Všetkých dvadsaťtri má jadrové hlavice.
  
  
  Hawk si opäť zapálil cigaru. Podobné situácie sú nevyhnutné od roku 1956, keď vypukla Suezská kríza a Amerika získala všeobecnú nedôveru. Ak sa chcú Izraelčania a Arabi každý rok po sebe strieľať konvenčnými zbraňami, je to pre nás a Rusov v poriadku. Po dôkladnom otestovaní našich tankov a protitankových zbraní sme mohli vždy znova zasiahnuť. Ale jadrové hlavice dodávajú nový rozmer, ktorý desí aj Rusov.“
  
  
  Opýtal som sa. - V ktorej časti Etiópie by mohol tento Borgia pôsobiť?
  
  
  „Samotní Etiópčania si myslia o Danakilovi,“ povedal Hawk.
  
  
  "Toto je púšť."
  
  
  „Púšť je ako Sinaj. Toto je pustatina, kde takmer nič nie je a Etiópčania ju neovládajú. Ľudia, ktorí tam žijú, neváhajú zabíjať cudzincov. Danakil je obklopený etiópskym územím, ale tam vládnuce kmene Amhara neplánujú vybaviť výpravu na prieskum tejto oblasti. Toto je pekelné miesto.
  
  
  Toto bolo pre Hawka zriedkavé vyhlásenie a znervózňovalo ma to. Navyše to, čo som sa o Danakilovi dozvedel v nasledujúcich dňoch, ma neupokojilo. Môj kryt ma tiež znepokojoval. Fred Goodrum bol známy ako inžinier verejných prác, ale kvôli problémom s platbou bol na čiernej listine všetkých odborových zväzov v Amerike. A teraz si objednal nórsku nákladnú loď do Massawy. Etiópska vláda potrebovala ľudí, ktorí by dokázali stavať cesty.
  
  
  Greyhound dorazil do Norfolku. Našiel som svoju tašku a ošúchaný kufor, ktorého tajná priehradka obsahovala veľa streliva pre Wilhelminu a vysielačku. Potom som našiel taxík. Vodič sa pozorne pozrel na môj vzhľad a spýtal sa: "Máte osem dolárov?"
  
  
  'Áno. Ale jazdite opatrne, inak zažalujem všetko, čo po vás zostane.
  
  
  Pochopil môj vtip. Možno som nechal Nicka Cartera, aby sa príliš dostal do mojej osobnosti Freda Goodruma, pretože nevydal ani hlásku.
  
  
  Vysadil ma na colnici a nemal som problém prejsť. Vodič kamiónu ma odviezol k Hansovi Skeielmanovi.
  
  
  Letuška, vysoký muž s pieskovými vlasmi menom Larsen, nebol veľmi šťastný, že ma vidí. Bolo to kvôli tomu, že boli dve hodiny ráno a kvôli môjmu vzhľadu. Viedol ma do mojej kajuty. Dal som mu tip.
  
  
  "Raňajky medzi siedmou a deviatou," povedal. "Jedáleň nájdete dole po schodoch vzadu a o jednu palubu nižšie."
  
  
  "Kde je toaleta ?"
  
  
  - Hneď za chatkami. Sprcha tiež. Dávajte pozor, aby ste dámy nešokovali.
  
  
  Odišiel. Vložil som zbraň do kufra, zamkol dvere a poobzeral sa po malej kabínke. Jediné kotvisko sa nachádzalo vedľa prístavného okna s výhľadom na hlavnú palubu na ľavej strane. Toto bola aj strana nábrežia a tenká záclona nebránila jasnému svetlu prenikať dovnútra. Na jednej stene bolo umývadlo a na druhej nástenná skrinka a šatník. Na druhý deň ráno som sa rozhodol vybaliť si veci.
  
  
  AX mi povedal, že zoznam cestujúcich vyzerá dobre. MLADÝ MUŽ, KTORÝ MI DALY POKYNY, VYSVETLIL: „V ŽIADNOM PRÍPADE NIE SÚ NA PALUBE ŽIADNY ZNÁMY RUSKÉ ANI ČÍNSKE AGENTY. NESTIHLI SME ČAS POZORNE KONTROLOVAŤ POSÁDKU. TAK SI POZOR, N3.”
  
  
  Všetci mi hovorili, aby som si dával pozor, dokonca aj Hawk. Problém bol v tom, že mi nikto nevedel povedať, na koho alebo na čo si mám dávať pozor. Zhasol som svetlo a vliezol do postele. Nespal som veľmi dobre.
  
  
  
  
  Kapitola 2
  
  
  
  
  
  Odchod lode je hlučný, ale posádka Hansa Skekelmana sa naozaj snažila zobudiť cestujúcich. Pozrel som sa na hodinky. O siedmej je čas rozhodnúť sa. Vzal by som si Huga, alebo by Freddie Goodrum pravdepodobne nemal na ihlke? Takže žiadne riešenie.
  
  
  Hugo robil spoločnosť Wilhelmine a Pierrovi v tajnej priehradke kufra. Ľudia, ktorých som stretol, boli dnes ráno oveľa pozornejší ako tá letuška.
  
  
  Išiel som dopredu a osprchoval som sa. Potom som sa vrátil do svojej kajuty a vybral si nejaké oblečenie. Obliekla som si flanelovú košeľu, pracovné nohavice a nepremokavú bundu.
  
  
  Potom boli raňajky.
  
  
  Jedáleň bola otvorená. Bolo tam miesto pre desať ľudí. To znamenalo, že loď neprevážala veľa pasažierov. Larsen, letuška, mi priniesla pomarančový džús, praženicu, slaninu a kávu. Už som bol takmer hotový, keď vošiel starší pár.
  
  
  Boli to Angličania - Harold a Agatha Block. Mal chudú postavu a bledú tvár účtovníka. Povedal mi, že sa mu podarilo streliť dva šťastné góly vo futbalovom bazéne a urobil rozumnú investíciu. Mala levanduľový štýl večnej gazdinky, ženy, ktorej manžel stavia plot, o ktorý sa môže oprieť. Vyzerali na päťdesiatku a náhle šťastie z nich urobilo párty zvieratá v strednom veku. Obaja boli ukecaní. -Vy ste z Norfolku, pán Goodrum? - spýtal sa Blok.
  
  
  „Nie, povedal som.
  
  
  "Milujeme juh Spojených štátov," vysvetlil.
  
  
  "Veľmi milujeme Ameriku," vložila sa do toho pani Blocková. „Škoda, že vaša vláda nepropaguje svoje turistické atrakcie lepšie. Pred dvoma rokmi sme cestovali po Západe a miesta ako Grand Canyon a Skalnaté hory na nás veľmi zapôsobili. Ale cena je dosť vysoká. A...'
  
  
  Jej prednášku som čiastočne prerušil. Rovnako ako Fred Goodrum som mal počúvať, ale môj jediný príspevok do rozhovoru bolo občasné zamrmlanie.
  
  
  Fred Goodrum počúval, pretože počas cesty mohol piť na úkor týchto ľudí. Fred miloval konzumáciu nápojov takmer rovnako, ako miloval prijímanie dolárov. Nakoniec položila nevyhnutnú otázku. "Čo robíte na palube tejto lode, pán Goodrum?"
  
  
  "Idem do Etiópie."
  
  
  "Prečo?"
  
  
  'Pre prácu. Som technik. Staviam cesty a kanalizácie. Niečo také.
  
  
  - Považujem to za zaujímavé.
  
  
  "Musíme si niečo zarobiť," povedal som jej.
  
  
  Účtovníčka a gazdiná nemohli vedieť príliš veľa o stavbe ciest, takže ak boli takí, ako hovorili, bol som v poriadku. Bol by som radšej, keby AX zabezpečil let do Addis Abeby, ale agenti KGB sledujú letiská. A táto lacná forma dopravy sa mi viac hodila na krytie.
  
  
  Výsluch a monológ pani Blockovej boli prerušené, keď do miestnosti vstúpil ďalší cestujúci z nákladnej lode. V momente, keď prešla dverami, prinútila ma, aby som si prezrel všetky moje mentálne súbory. Dlhé tmavé vlasy, plná postava, príjemná, ak nie krásna tvár – pamätám si viac ako len policajnú fotku. Niekde som ju videl úplne nahú. Ale kde?
  
  
  "Ja som Gene Fellini," povedala.
  
  
  Keď to povedala, dokázal som si na ňu spomenúť.
  
  
  Bloky sa predstavili. Bol som predstavený - Gina mala pevný, chladný stisk ruky. Chcel som vypadnúť z kabíny, ísť do rádia a poslať Hawkovi zúrivý kód. Až na to, že Hawke mohol byť nevinný – CIA mohla vždy nasadiť agenta na tú loď bez toho, aby mu to povedala. Nebolo by to prvýkrát, čo poslali niekoho sledovať misiu AX.
  
  
  Pani Blocková sa vrátila k svojej hre s futbalom, bazénom, milujeme cestovanie. Jean zdvorilo počúvala, ale stavila som sa o nič viac ako ja. Pani Blocková sa potom začala pýtať.
  
  
  'Čo robíš?' - spýtala sa veselo.
  
  
  "Som novinárka na voľnej nohe," povedala Jean.
  
  
  "Mladé stvorenie ako ty?"
  
  
  'Áno.' - Dopila kávu. „Môj otec chcel chlapca. A nemienil dovoliť, aby pár biologických faktorov oklamalo jeho dieťa, ako prežiť v mužskom svete. Takže keď som skončil žurnalistickú školu, pozrel som sa na pracovné miesta dostupné pre ženy a rozhodol som sa, že žiadna z nich nie je pre mňa tá pravá.“
  
  
  — Ste za ženskú emancipáciu? - spýtal sa pán Block.
  
  
  'Nie. Len pre dobrodružstvo.
  
  
  Jej vyrovnanosť ich natoľko šokovala, že ju na chvíľu prestali mučiť. Pozrela sa na mňa. Rozhodol som sa, že prvá rana bude stáť za tolár.
  
  
  „Vyzeráte povedome, slečna Felliniová,“ povedal som. "Hoci toho veľa nečítam."
  
  
  "Pravdepodobne čítate pánske časopisy, pán Goodrum," povedala.
  
  
  'Áno.'
  
  
  - Takže si ma tam videl. Vydavatelia predpokladajú, že mužom sa bude páčiť článok napísaný ženou o sólových dobrodružstvách. A pridaním pár fotiek sa mi podarilo predať pár príbehov. Možno ste ma tam videli.
  
  
  "Možno," povedal som.
  
  
  — Časopisy? - povedala pani Blocková. "Foto?"
  
  
  'Áno. Viete - korešpondent sa kúpe v Jakarte. Hrdinka s holým zadkom v Riu. Niečo také.
  
  
  Teraz, keď som si spomenul na celý jej spis, AX sa stále nevedela rozhodnúť, či je Jean Fellini dobrý agent alebo nie. Teraz, keď som to videl v akcii, vedel som si predstaviť ten oficiálny zmätok.
  
  
  Bloky si ju určite zapamätajú, keď prekonajú tento šok. Dievča sa však postaralo aj o to, aby ju nechali na pokoji. Bol to buď veľmi šikovný alebo veľmi hlúpy krok. Nevedel som prísť na to, čo to presne je.
  
  
  "Možno ste historik, pán Goodrum," povedala Jean. "Prečo si na tejto nákladnej lodi?"
  
  
  "Som technik a potrebujem postaviť cesty v Etiópii."
  
  
  — Je tam pre vás práca?
  
  
  'Áno. Niekto ma tam vyzdvihne, keď sa dostaneme do Massawy.
  
  
  „Zlá krajina. Etiópia. Pozor, podrežú vám hrdlo.
  
  
  "Budem opatrný," povedal som.
  
  
  Obaja sme si pri tejto hre užili veľa zábavy. Možno by sme mohli oklamať Blocks a kohokoľvek iného by sme mohli stretnúť na palube - možno; Nič ma nemohlo potešiť Fredom Goodrumom a touto pomalou jazdou do Massawy, ale ani na sekundu sme sa navzájom neklamali. Jean držala jazyk za zubami a ja som sa tiež správal dobre. Chcel som vedieť veľa o jej poslaní a mal som pochybnosti o tom, že by som od nej dostal tieto informácie dobrovoľne. Naša konfrontácia by mala počkať na lepšie časy.
  
  
  Ospravedlnil som sa teda, schmatol nejaké paperbacky z lodnej knižnice a vrátil sa do svojej kajuty.
  
  
  S Haroldom Blockom sme si prvé dve noci na mori vyskúšali šach. Tým, že som mu dal náskok veže a strelca, som bol schopný natiahnuť hru na asi štyridsaťpäť ťahov, kým zablúdil a dal som mat. Tak sme prestali hrať šach a zahrali sme si pár hier bridžu, hry, ktorú nemám príliš v láske. Strávil som čas snahou niečomu porozumieť. The Blocks vyzerali čoraz viac ako ukecaný anglický pár, nevinný a neškodný, túžiaci precestovať celý svet, než sa konečne usadí a začne nudiť svojich menej šťastných priateľov, ktorí sa nikdy nedostali do Brightonu. Jean bola skôr záhadou.
  
  
  Hrala karty neuvážene. Buď sme tvrdo zvíťazili – skončili sme znovu a znovu partnerstvom – alebo nás dotiahla k drvivej porážke. Zakaždým, keď urobila trik, zahrala svoju kartu pohybom zápästia, čím spôsobila, že sa točila na vrchu kôpky. A vždy sa na mňa dusno usmiala, zhodila hlavu dozadu, aby si z jej iskrivých hnedých očí odstránila dlhé čierne vlasy. Zdalo sa, že jej uniforma pozostáva z tmavých nohavíc a širokého svetra a ja som bol zvedavý, čo si oblečie, keď sa dostaneme do tropických a rovníkových vôd.
  
  
  O tretej ráno sme sa zobudili do tropických horúčav. Súdiac podľa mapy v jedálni sme boli v protiveternom kanáli. Neprekonali sme rýchlostný rekord. Hans Skeielman už nekĺzol po sivozelených moriach, ktoré boli pri Hatterase a pobreží Spojených štátov, ale jemne sa valil cez tmavomodré vody mora okolo Kuby. Večer sme mali doraziť do Georgetownu. Vstal som pred siedmou a naraňajkoval som sa v jedálni s dôstojníkmi v službe. Klimatizácia nefungovala dostatočne dobre na to, aby bola moja kabína pohodlná.
  
  
  Blocks a Jin ešte nie sú hotové. Pretiahol som teda ležadlo na palubu spolujazdca a nechal na mňa zapadnúť slnko, ktoré ma spálilo na ľavoboku. Keď som počul škrípanie, pozrel som sa hore a videl som, ako Gene ťahá po oceľových doskách ďalšie ležadlo.
  
  
  "Nemyslím si, že naša angličtina má rada ranné slnko," povedala.
  
  
  "Čakajú do poludnia a potom vyjdú," povedal som jej.
  
  
  Mala na sebe skrátené džínsy, ktoré sotva zakryli vydutý zadok, a top bikín, ktorý mi ukázal, aké veľké a energické sú jej prsia. Jej pokožka, kde nebola pokrytá, bola rovnomerne opálená. Vyložila si dlhé nohy na lehátko, vyzula si sandále a zapálila si cigaretu. "Nick Carter, je čas, aby sme sa porozprávali," povedala.
  
  
  "Bol som zvedavý, kedy zverejníš, že ma poznáš."
  
  
  "Je toho veľa, čo ti David Hawk nepovedal."
  
  
  - Mnoho vecí?
  
  
  „Informácie o Cesare Borgiovi. Hawk vám to nepovedal, pretože nevedel. Pred smrťou dôstojník KGB napísal správu. Podarilo sa nám ho zachytiť. A teraz odo mňa očakávajú, že budem v kontakte s novým dôstojníkom KGB. Ale on a ja sa nespoznáme, kým sa nedostaneme do Etiópie. Nie som si celkom istý, či sa vrátiš.
  
  
  Opýtal som sa. -"Môžeš mi povedať, kto to je?"
  
  
  Hodila cigaretu cez palubu. "Buď úplne pokojný, Fred Goodrum - uistite sa, že používam vaše kódové meno, prosím." Toto je letuška.
  
  
  "Neveril som, že KGB použije nejakých Blokov."
  
  
  "Sú neškodní, ak nás neunudia k smrti." Chápete, že toto môže byť moja posledná misia na mnoho rokov?
  
  
  'Áno. Pokiaľ nezabijete svojho kolegu, keď skončíte.
  
  
  „Nie som Killmaster. Ale ak máte záujem o prácu na voľnej nohe, dajte mi vedieť. Predstierajte, že strýko Sam je nevinný."
  
  
  -Čo presne ten Borgia robí?
  
  
  - Neskôr, Fred. Po. Pomýlili sme sa s našimi slnkom sa bojajúcimi Angličanmi.
  
  
  Vyšli Blocks a ťahali za sebou ležadlá. Mal som so sebou knihu, ale nepredstieral som, že ju čítam. Jean siahla do malej plážovej tašky, v ktorej mala uložené fotografické materiály. Otočila teleobjektív na svojom 35 mm fotoaparáte a povedala nám, že sa pokúsi získať farebné fotografie lietajúcich rýb v akcii. To zahŕňalo nakláňanie sa cez zábradlie, aby sa kamera udržala stabilne, čo bol čin, pri ktorom mala odstrihnuté nohavice natiahnuté cez zadok takým spôsobom, že sa zdalo nepravdepodobné, že by mala na sebe niečo viac než len kožu. Dokonca aj Harold Block vzdoroval zmätku svojej manželky a sledoval to.
  
  
  Napriek smeru môjho pohľadu boli moje myšlienky zamestnané inými vecami, ako nám ukázal Jean. Larsen, letuška, bola z KGB. Ľudia z nášho oddelenia záznamov zmenili tento prípad na rakovinový nádor. Skontrolovali cestujúcich a nezistili, že osoba pred nimi je agent CIA, ktorého fotografie a informácie sme potrebovali mať v záznamoch. CIA bola zrejme dosť tajnostkárska – Gene vedel o Borgiách viac ako ja, pravdepodobne dosť na to, aby mi povedal, či ho chceme živého alebo mŕtveho.
  
  
  V čase, keď loď dorazila do Georgetownu, aby tam prenocovala na brehu, a kým sme sa opäť vydali obísť Mys okolo Afriky, rozhodol som sa, že Fred Goodrum sa príliš nudil a zlomil sa na to, aby vystúpil na breh. KGB mala o mne spis – nikdy som ho nevidel, ale hovoril som s ľuďmi, ktorí ho mali – a možno by ma Larsen spoznal. Guyana bola pre ňu dobrým miestom na kontaktovanie iného agenta a zmiznutie amerického turistu menom Goodrum v žiadnom prípade nezabránilo Hansovi Skeielmanovi vydať sa na ďalšiu cestu.
  
  
  "Nejdeš sa poobzerať?" - spýtala sa ma Agata Blok.
  
  
  "Nie, pani Blocková," povedal som. „Aby som bol úprimný, veľmi nerád cestujem. A finančne som na poslednom mieste. Idem do Etiópie, aby som zistil, či si zarobím nejaké peniaze. Toto nie je príjemný výlet.
  
  
  Rýchlo odišla a vzala so sebou aj manžela. Bol som celkom spokojný s tým, že som sa nudil počas jedla a počas mosta, ale nestrácala čas a snažila sa ma presvedčiť, aby som išiel na breh. Jean, samozrejme, išla na breh. Bolo to tak isto súčasťou jej krytu ako to, že som bol na palube, bol súčasťou môjho. Ešte sme nemali možnosť hovoriť o Borgiovcoch a bol som zvedavý, kedy presne dostaneme príležitosť. Na obed boli všetci na brehu okrem kapitána a druhého dôstojníka a všetko skončilo tým, že som dvom dôstojníkom vysvetlil americkú lásku k autám.
  
  
  Pri káve a koňaku požiadal Larsen kapitána o povolenie vystúpiť na breh.
  
  
  "Neviem, Larsen, máš spolucestujúceho..."
  
  
  "Som s tým v pohode," povedal som. "Pred raňajkami nič nepotrebujem."
  
  
  "Nepôjdete na breh, pán Goodrum?" - spýtal sa Larsen.
  
  
  Povedal som. -"Nie, úprimne, nemôžem si to dovoliť."
  
  
  „Georgetown je veľmi dynamické miesto,“ povedal.
  
  
  Jeho oznámenie by bolo novinkou pre miestne úrady, pretože swingeroví turisti jednoducho nie sú na zozname priorít Guyany príliš vysoko. Larsen chcel, aby som išiel na breh, ale neodvážil sa ma nútiť. Tú noc som spal vedľa Wilhelminy a Huga.
  
  
  Na druhý deň som sa tiež držal ďalej od očí kohokoľvek. Opatrenie bolo asi zbytočné. Larsen vystúpil, aby informoval Moskvu, že Nick Carter mieri do Massawy. Ak mi to nepovedala, bolo to len preto, že ma nespoznávala. Keby sa identifikovala, nemohol by som nič zmeniť.
  
  
  "Našli ste v Georgetowne nejaké dobré príbehy?" Spýtal som sa Jean ten večer počas večere.
  
  
  "Tá zastávka bola prekliata strata času," povedala.
  
  
  V ten večer som očakával jej tiché zaklopanie na moje dvere. Bolo niečo po desiatej hodine. Bloky išli spať skoro, zrejme ešte unavení zo včerajšej prechádzky. Pustil som Jeana dnu. Mala na sebe biele nohavice a bielu sieťovanú košeľu, v ktorej jej chýbala spodná bielizeň.
  
  
  "Verím, že ťa Larsen identifikoval," povedala.
  
  
  "Pravdepodobne," povedal som.
  
  
  „Chce sa so mnou stretnúť na zadnej palube, za nadstavbou. Za jednu hodinu.“
  
  
  "A chceš, aby som ťa kryl?"
  
  
  „Preto nosím biele. Naše záznamy hovoria, že si dobrý s nožom, Fred.
  
  
  'Prídem. Nehľadaj ma. Ak ma uvidíš, všetko pokazíš.
  
  
  'Fajn.'
  
  
  Potichu otvorila dvere a bosá sa plazila po chodbe. Vytiahol som Huga z kufra. Potom som zhasol svetlo vo svojej kajute a počkal som do polnoci. Potom som zmizol chodbou a zamieril na zadnú palubu. V zadnej časti chodby boli otvorené dvere vedúce na ľavú stranu hlavnej paluby. Nikto ho nezatvoril, pretože voda bola pokojná a prepracovaná klimatizácia Hansa Skeijelmana mohla využiť všetku pomoc chladného nočného vetra.
  
  
  Ako väčšina nákladných lodí, ktoré sa čo najlepšie plavia po rozbúrenom mori, aj Hans Skekelman bol neporiadok. Plachta ležala po celej zadnej palube za nadstavbou. Vybral som pár kúskov a poskladal ich okolo šípky.
  
  
  Potom som sa do toho pustil. Dúfal som, že sa Larsen nerozhodne použiť ich ako vankúše. Niektoré lode mali na palube stráže. Tím "Hans Skeielman" si z toho nerobil starosti. Vnútri boli priechody vedúce z ubikácií pre posádku na mostík, rozhlasovú miestnosť, strojovňu a kuchyňu. Myslel som, že existuje šanca, že hliadka zaspala a my sme sa plavili na autopilota. Ale ja som sa neukázal. Larsen sa objavil presne o jednej v noci. Stále mala na sebe bundu svojej letušky, v noci bola biela. Videl som, ako si pohráva s ľavým rukávom a predpokladal som, že tam skrýva nôž. Toto bolo dobré miesto, aj keď som preferoval miesto, kde som mal Huga. V ruke som držal ihlicu. Potom sa objavil Jean.
  
  
  Mohol som sledovať len útržky ich rozhovoru.
  
  
  "Hráte dvojitú rolu," povedala.
  
  
  Odpoveď bola nepočuteľná.
  
  
  „Spoznal som ho, keď prišiel na palubu. Moskve je jedno, či sa dostane do Massawy alebo nie."
  
  
  'Urobím to.'
  
  
  Odpoveď bola opäť nejasná.
  
  
  "Nie, nejde o sex."
  
  
  Ich hádka bola čoraz ostrejšia a ich hlas stíchol. Larsen sa ku mne otočila chrbtom a ja som sledoval, ako postupne vedie Jean k oceľovej nadstavbe, skrývajúc sa pred všetkými na moste. Opatrne som nadvihol plachtu a vykĺzol som spod nej. Takmer štvornožky, s pripraveným Hugom v ruke som sa plazila k nim.
  
  
  "Nepracujem s tebou," povedal Larsen.
  
  
  'Čo tým myslíte?'
  
  
  „Podviedol si mňa alebo svojho šéfa. Najprv sa ťa zbavím. Potom od Cartera. Pozrime sa, čo si Killmaster myslí o plavbe cez oceán.
  
  
  Jej ruka si siahla za rukáv. Vrhol som sa na ňu a ľavou rukou som ju chytil za hrdlo, čím som tlmil jej krik. Udieral som ju do tela Hugovou ihlicou a neustále som ju ním bodal, až mi v náručí ochabla. Pritiahol som jej telo na ruky k zábradliu a zdvihol som ju. Počul som šplechnutie. A napäto som čakal.
  
  
  Z mosta nebolo počuť krik. Motory mi hučali pod nohami, keď sme uháňali smerom k Afrike.
  
  
  Opatrne som si utrel Huga do nohavíc a podišiel k Jeanovi, ktorý sa opieral o nadstavbu.
  
  
  "Ďakujem, Nick... Teda Fred."
  
  
  „Nemohla som to všetko pochopiť,“ povedala som jej. — Oznámila, že sa nedostanem do Afriky?
  
  
  "To nepovedala," povedala.
  
  
  "Cítil som, že Moskve je jedno, či prídem do Massawy alebo nie."
  
  
  "Áno, ale možno tú správu nenapísala."
  
  
  'Možno. V rukáve mala nôž.
  
  
  - Si dobrý, Nick. Poďme do vašej kabíny.
  
  
  "Dobre," povedal som.
  
  
  Zatvoril som dvere kabíny a otočil sa, aby som sa pozrel na Jean. Stále som čakal, že cúvne, že zareaguje na to, že ju Larsen takmer zabil, ale neurobila to. Keď si rozopla nohavice a vyzliekla si ich, na tvári sa jej objavil zmyselný úsmev. Jej biele tričko nič neskrývalo, bradavky jej stvrdli, keď sa zohla a pretiahla si tričko cez hlavu.
  
  
  "Pozrime sa, či si taký dobrý v posteli ako s nožom," povedala.
  
  
  Rýchlo som sa vyzliekol pri pohľade na jej veľké prsia a krivé nohy. Jej boky sa pomaly pohybovali, keď striedala nohy. Rýchlo som k nej podišiel, vzal ju do náručia a objali sme sa. Jej pokožka bola horúca, ako keby nebola vystavená chladnému nočnému vzduchu.
  
  
  „Zhasni svetlo,“ zašepkala.
  
  
  Urobil som ako povedala a ľahol som si vedľa nej do úzkej klietky. Jej jazyk sa mi dostal do úst, keď sme sa bozkávali.
  
  
  „Ponáhľaj sa,“ zastonala.
  
  
  Bola mokrá a pripravená a keď som do nej vnikol, vybuchla do divokého šialenstva. Jej nechty ma škrabali na koži a vydávala čudné zvuky, keď som do nej vybuchol svoju vášeň. Túlili sme sa k sebe, úplne vyčerpaní a jediné zvuky v našej kajute boli naše hlboké, spokojné dýchanie a škrípanie lode, keď sme sa vzďaľovali od miesta, kde som Larsena hodil do mora.
  
  
  
  
  Kapitola 3
  
  
  
  
  
  O tretej sme sa konečne začali rozprávať. Naše telá boli spotené a ležali sme schúlení v úzkej kabínke. Jean použila moju hruď ako vankúš a nechala svoje prsty hrať sa po mojom tele.
  
  
  "Niečo nie je v poriadku s touto loďou," povedala.
  
  
  — Jazdí príliš pomaly, klimatizácia nefunguje. A Larsen urobil nechutnú kávu. toto myslíš?
  
  
  'Nie.'
  
  
  Čakal som, že mi to bližšie vysvetlí.
  
  
  "Nick," povedala, "môžeš mi povedať, čo povedal AH o "Hansovi Skeielmanovi"?"
  
  
  - Že príde do Massawy v správnom čase. A že cestujúci sú v poriadku.
  
  
  'Áno. A čo tím?
  
  
  "Nevedel som o Larsenovi," povedal som. "CIA si to nechala pre seba."
  
  
  - Viem, prečo si taký uzavretý a tajný. V kabíne sa otočila. - Myslíš si, že ťa podvádzam. Ale to nie je pravda. Našiel som tri chýbajúce rakety.
  
  
  "Plné rakety?"
  
  
  - Nie, ale diely na ich zostavenie. S jadrovými hlavicami.
  
  
  - Kde sú?
  
  
  - V kontajneroch na palube za mostom.
  
  
  Opýtal som sa. -'Si si istý?'
  
  
  'Dosť.'
  
  
  - A oni mieria k Borgiovcom?
  
  
  'Áno. Larsen prevzal príliš veľa autority. Mám podozrenie, že KGB radšej zničí tieto rakety, ako by zabila Nicka Cartera."
  
  
  "Takže to zvládneme aj bez ruskej pomoci," povedal som. - Radšej tu stráv noc.
  
  
  - A zničiť mi povesť?
  
  
  "Inak by si už bol anjel, ktorý pomáha Bohu."
  
  
  Zasmiala sa a znova mi prešla rukami po tele. Odpovedal som na jej pohladenie. Tentoraz bolo milovanie jemné a pomalé, iný druh pohodlia ako naše prvé objatie. Ak by boli Jeanine obavy z polovice pravdivé, boli by sme v dobrej kondícii. Ale práve teraz som sa tým odmietol obávať.
  
  
  Jean spala. Ale ja nie. Znepokojila ma jej otázka, aké informácie má AH o posádke. Naši ľudia predpokladali, že Hans Skeielman je nevinná nákladná loď s niekoľkými pasažiermi. Ale niekedy je intriga v intrige, sprisahanie v sprisahaní a skúšobné balóny vypustené s nevinným, nič netušiacim pasažierom na palube. Možno mal AX podozrenie o „Hansovi Skeelmanovi“ a pozval ma ako katalyzátor. Bol to Hawkeov štýl nechať veci, aby sa diali samy. Stretol som len pár členov posádky. S cestujúcimi neprebehla žiadna komunikácia. Na obede sme sa s kapitánom Ergensenom rozprávali o autách. Pán. Gaard, druhý dôstojník, počúval. Hlavný dôstojník, pán Thule, z času na čas reptal a požiadal o ďalšie zemiaky, ale nezdalo sa, že by mu bolo jedno, či sú cestujúci živí alebo mŕtvi. Steward, pán Skjorn, nechal Larsena na starosti nás a naše jedlo a zdalo sa, že svoj denný príjem kalórií radšej skonzumuje v pokoji a pohode. Radistka, vysoká chudá blondínka menom Birgitte Aronsenová, bola Švédka a tichá ako prvý dôstojník. Keď vošla do jedálne, nebolo to na spoločenskú návštevu.
  
  
  Nakoniec som upadol do ľahkého spánku a čakal na krik alebo na niekoho, kto príde hľadať Larsena. Zobudil som sa, keď cez okienko prerazilo prvé ranné svetlo. Jean sa pohol a niečo zamrmlal.
  
  
  Povedal som. - "Stále desivé podozrenia?"
  
  
  'Áno.' Odhodila ľahkú prikrývku a preliezla cezo mňa.
  
  
  "Poďme sa osprchovať," povedala.
  
  
  - Musíme byť spolu takí nápadní?
  
  
  'Konkrétne. Potrebujem tento kryt. Možno bol Larsen známym vrahom žien.
  
  
  "O tom pochybujem," povedal som.
  
  
  Ak by si Jean chcela myslieť, že by som z nej mohol odstrániť všetko podozrenie, nevadilo by mi to. V pravý čas sa táto misia dostane do bodu, kedy sa stane vážnou prekážkou. Potom by som ju vyhodil. V Danakile nie je miesto pre ženu, najmä pre tú, ktorá nemôže spáchať samovraždu. Ale kým sme sa nedostali do Etiópie, chcel som si naďalej užívať jej spoločnosť.
  
  
  Bola majsterkou v posteli. A plne si uvedomovala, aký vplyv má jej nádherné telo na mužov. Posledných päť rokov predáva priemerné príbehy vrátane nahých fotografií. Sledoval som, ako si okolo seba omotala uterák a vošla do sprchy s dlhým tričkom v rukách. Keď sme sa konečne navzájom namydlili a opláchli, čakala nás dlhá sprcha.
  
  
  Keď sme opäť vyšli na chodbu, ja v nohaviciach a Jean len v jeho dlhom tričku, ktoré toho veľa neskrývalo, skoro sme narazili do Birgitte Aronsenovej.
  
  
  -Videl si Larsena? - spýtala sa ma.
  
  
  "Nie po obede," odpovedal som.
  
  
  "Ja tiež," povedala Jean, naklonila sa ku mne a zachichotala sa. Slečna Aronsenová sa na nás pozrela málo sebavedome a prešla okolo nás. S Jinom sme si vymenili pohľady a vrátili sme sa do mojej kajuty.
  
  
  "Vyzdvihnite ma z kabíny o desať minút," povedala. "Myslím, že by sme mali mať spoločné raňajky."
  
  
  'Fajn.'
  
  
  Obliekol som sa a znova som sa pokúsil rozhodnúť, že budem nosiť zbraň. Jeanova teória, že Hans Skeielman niesol diely potrebné na výrobu troch medzikontinentálnych balistických rakiet, naznačovala, že som bol múdry, keď som na odoslanie kódovej správy nepoužil rádio. Posádka možno nevedela, čo vezie, keďže nikto na palube kontajnerovej lode nemá dôvod kontajnery otvárať.
  
  
  Ale čo keby som to vedel? Budem musieť byť ozbrojený? Nanešťastie som Huga a Wilhelminu spolu s Pierrom vložil do tajnej priehradky kufra, kde sa nachádzal môj malý vysielač, a zavrel som ho. Na tejto lodi som urobil poctivý výlet do Etiópie, inak som bol v oveľa väčšej sračke, ako by som mohol vyriešiť len s Lugerom. Alternatívne zbrane boli extrémne obmedzené.
  
  
  Vadilo mi aj to, že som nikdy nevidel žiadneho z vodičov. Aspoň jedného z nich som mal stretnúť v kaviarni. Ale Larsen nám už v prvý deň na mori vysvetlil: „Žiadny z našich cestujúcich nikdy nevidel vodičov, pani Blocková. Radšej zostanú dole. Je to ich...ako to môžem povedať po anglicky...ich výstrednosť." Samozrejme, túto otázku položila Agata Blok. Vzal som si Larsenov výrok o viere. Teraz ma napadlo, či som nebol hlúpy. Pri mojom spôsobe života človek vždy riskuje, že bude zabitý kvôli hlúposti, ale nechcel som poskytnúť takú hlúposť, ktorá by viedla k mojej smrti. Znova som sa pozrel na svoj kufor. Mal som so sebou bundy, do ktorých sa mohla Wilhelmina schovať. Museli ste mať na sebe aspoň sako, ak ste chceli mať Luger pri sebe nepozorovane. No nosiť sako na bežnej nákladnej lodi počas horúceho dňa blízko rovníka by vyvolalo podozrenie medzi každou poctivou posádkou. A nebol som príliš presvedčený o poctivosti tohto tímu.
  
  
  Neozbrojený som vošiel do chodby, zavrel za sebou dvere svojej kajuty a prešiel pár metrov k Jeaninej kajute. Jemne som zaklopal. "Poď dnu," zavolala.
  
  
  Očakával som nejaký ženský neporiadok, ale našiel som upratané miesto, batožinu úhľadne zastrčenú pod lôžkom a jej tašku na fotoaparát v otvorenom šatníku. Zaujímalo by ma, či má jej fotoaparát v jednej šošovke pištoľ kalibru 0,22.
  
  
  Jean mala na sebe modré tričko a skrátené džínsy. Dnes mala namiesto sandálov obuté topánky. Jedno bolo isté, nemala zbraň.
  
  
  Opýtala sa. - "Pripravený na veľké raňajky?"
  
  
  "Áno," povedal som.
  
  
  V jedálni však neboli žiadne bohaté raňajky. Pán. Skjorn, správca, pripravil praženicu a toast.
  
  
  Jeho káva nebola o nič horšia ako Larsenova, ale o nič lepšia.
  
  
  Žiadni ďalší dôstojníci neboli prítomní. Blocks, vyzerajúci veľmi nešťastne, už sedeli pri stole. Jean a mňa privítali chladne s vedomím, že my ako spolucestujúci napriek zlej morálke stále existujeme.
  
  
  "Nemôžeme nájsť Larsena," povedal Skjorn. "Neviem, čo sa jej stalo."
  
  
  "Možno vypila príliš veľa bourbonu," pokúsil som sa zasiahnuť.
  
  
  "Spadla cez palubu," povedala Agatha Blocková.
  
  
  "Potom to mal niekto počuť," namietla som. „Včera nebolo zlé počasie. A more je stále veľmi pokojné.
  
  
  "Hlídka musela spať," trvala na svojom pani Blocková. "Ach nie, pani Blocková," povedal Skjorn rýchlo, "toto sa nemôže stať na lodi pod velením kapitána Ergensena." Najmä keď sú Gaard a Thule v službe.
  
  
  "Skontroluj si zásoby whisky," povedal som znova. Usmiala som sa so mnou len Jean.
  
  
  "Skontrolujem to, pán Goodrum," povedal Skjorn.
  
  
  Zdalo sa, že jeho rýchla odpoveď na pani Blockovú o spiacom pozorovateľovi potvrdila moje podozrenie z predchádzajúcej noci. Posádka zapojila autopilota a zdriemla si, keď to počasie a poloha dovolili. Stáva sa to na mnohých obchodných lodiach, čo vysvetľuje, prečo lode niekedy zídu z kurzu alebo sa do seba zrazia bez akéhokoľvek navigačného vysvetlenia.
  
  
  "Tu je materiál na článok," povedala Jean.
  
  
  "Myslím, že áno, slečna Felliniová," povedal Skjorn. - Zabudol som, že ste novinár.
  
  
  "Spadla cez palubu," povedala pani Blocková bez okolkov. "Chudák žena".
  
  
  Medzi jej konečným verdiktom v prípade Larsen a jej chladným prístupom k ľuďom, ktorí si užívajú sex, bolo málo priestoru na to, aby bola pani Blocková stimulujúca spoločnosť. Jej manžel, ktorý kradne pohľady na Jeanine ťažké prsia kývajúce sa pod tenkou látkou, sa obával humánnejšej reakcie.
  
  
  Po jedle sme sa s Jean vrátili do jej kajuty. "Som si istá, že viete, ako používať fotoaparát," povedala.
  
  
  'Áno.'
  
  
  "Potom, Fred Goodrum, môj starý plameň, tento návrh sa ti bude páčiť." Dám si na fotoaparát 28mm objektív, aby si ma mohol odfotiť v tejto chatke.
  
  
  Jean mi povedal, akú rýchlosť uzávierky a clonu mám zvoliť a viedol ma z jedného rohu do druhého. Úplne nahá mi pózovala v rôznych častiach kabínky s mimoriadne zmyselným výrazom na tvári. Stačilo namieriť, zamerať a stlačiť spúšť. Keď sme dokončili kotúč filmu, boli sme späť v posteli. Začal som sa obávať jej sexuálneho hladu. Akokoľvek som miloval jej zvíjajúce sa pulzujúce telo, musel som si neustále pripomínať, že som na palube Hansa Skeielmana kvôli vážnejšej záležitosti.
  
  
  "Dnes sa spýtam pár otázok o Larsenovi," povedala. „Mojou úlohou je vypočúvať novinára. Čo budeš robiť?'
  
  
  "Vyjdem na palubu a pokúsim sa oddýchnuť."
  
  
  Bol som natiahnutý na ležadle, tvár som mal v tieni, keď som začul pohyb a mužský hlas povedal: "Nehýbte sa, pán Carter."
  
  
  Tváril som sa, že ho nepočujem.
  
  
  "Potom, ak chcete, pán Goodrum, nehýbte sa."
  
  
  "Ak mám radšej čo?" - Povedal som a spoznal som hlas Gaarda, druhého asistenta.
  
  
  -Ak chceš zostať nažive.
  
  
  Predo mnou stáli dvaja námorníci, obaja s pištoľami. Potom sa do môjho zorného poľa dostal Gaard, ktorý mal so sebou aj pištoľ.
  
  
  "Generál Borgia chce, aby si žil," povedal.
  
  
  "Kto je do pekla generál Borgia?"
  
  
  "Muž, ktorého by ste mali hľadať pre etiópsku vládu."
  
  
  "Gaard, dokonca ani etiópska vláda by nenajala ani generála Borgiu, ani generála Granta."
  
  
  - To stačí, Carterová. Takže ste Killmaster. Naozaj ste sa o Larsena postarali. Úbohá kurva, Rusi ju museli naverbovať lacno."
  
  
  "Myslím, že by ste si mali skontrolovať zásoby whisky," povedal som. "Nedal ti túto správu Skjorn?" Odpovedal mi konverzačným tónom: „Je úžasné, ako taká zhovorčivá osoba ako pani Blocková niekedy dokáže povedať pravdu. Strážca minulú noc skutočne spal. Strážca spí takmer každú noc. nie ja. Ale radšej som neprevrátil loď kvôli Larsenovi. Na čo potrebujeme agentov KGB?
  
  
  "Rusi budú zabití."
  
  
  -Si veľmi pokojná, Carterová. Veľmi silný. Vaše nervy a vaše telo sú úplne pod kontrolou. Ale my sme ozbrojení a vy nie. Táto posádka sú všetci agenti Borgia, okrem technickej posádky. Sú zamknuté vo vlastnej strojovni. A určite nie Larsen, ktorého ste láskavo zlikvidovali minulú noc. Kde je nôž, ktorý si použil?
  
  
  "Zostal v Larsenovom tele."
  
  
  "Pamätám si, že si to vytiahol a potom si utieral krv."
  
  
  "Tvoje nočné videnie je slabé, Gaard," povedal som. "Vyvoláva to halucinácie."
  
  
  'Nezáleží na tom. Teraz nemáte tento nôž. Si veľmi dobrý, Carter. Si lepší ako ktokoľvek z nás. Ale nie ste o nič lepší ako my traja so zbraňami. A my dobre poznáme zbrane, Carterová?
  
  
  "Veru," povedal som.
  
  
  "Potom pomaly vstaň a choď vpred." Nepozeraj sa späť. Nesnažte sa bojovať. Hoci vás generál Borgia chce nažive, vaša smrť ho pravdepodobne neovplyvní. Mojou úlohou bolo nájsť Borgiu a zistiť, čo chystá. Radšej to urobím podľa pôvodného plánu, ale aspoň sa tam dostanem. Okrem toho, Gaard mal úplnú pravdu, keď povedal, že on a jeho dvaja muži o zbraniach vedeli. Jeden z nich so zbraňou by bol na mňa priveľa. A rešpektovali ma, vďaka čomu boli dvojnásobne ostražití.
  
  
  Horúce tropické slnko sa odráža vo vode. Kráčali sme vpred, popri zviazaných kontajneroch. Vzadu boli ľudia s pištoľami. Nepáčilo sa mi to. Ak by sa mi podarilo dostať von, musel by som veľa behať, aby som sa dostal k zbrani. Pred vstupom do dverí nadstavby som sa naposledy pozrel na oceán. Väčšina nákladných lodí má most na korme a mňa napadlo, či Hans Skekelman nebol čiastočne prerobený na vojnovú loď, niečo ako nemecké Q-člny z druhej svetovej vojny.
  
  
  "Prestaň," prikázal Gaard.
  
  
  Bol som asi desať metrov od rozhlasovej miestnosti. Birgitte Aronsen vyšla von a namierila mi zbraň na brucho.
  
  
  "Kapitán hovorí, že by sme mali použiť sklad pod skriňou lodníka," povedala.
  
  
  "To všetko príde," povedal Gaard.
  
  
  "No?"
  
  
  „Videli nás dvaja anglickí pasažieri. Napokon, Carter je teraz pacientom na ošetrovni. Strašná tropická horúčka. Nakazil som sa za jednu noc so slečnou Felliniovou.
  
  
  "Pacienti sú prijatí na ošetrovňu," povedala.
  
  
  Vedel som, čo sa stane, ale nemohol som nič urobiť s jej pištoľou namierenou priamo na môj pupok. A aj keby nebola dobrá strela, bolo by sakra ťažké prehliadnuť ma na takej vzdialenosti. Zastrelila by aj Gaarda a dvoch ďalších, ale myslel som si, že ich odpíše ako nevyhnutné straty. Za mnou bolo počuť kroky. Snažil som sa dať dokopy a uvedomil som si, že je to zbytočné. Potom som videl, ako predo mnou vybuchlo svetlo, cítil som bolesť, ktorá mi prestrelila hlavu a odletela do tmy.
  
  
  
  
  Kapitola 4
  
  
  
  
  
  Zobudila som sa s bolesťou hlavy, ktorá už nebola čerstvá a mala som predstavu, že kývavým častiam tela bude chvíľu trvať, kým sa opäť upokoja. Tá holá žiarovka, ktorá mi svietila priamo do očí, tomu pocitu len málo zabránila. Zavrel som oči, stonal a snažil sa prísť na to, kto a kde som.
  
  
  "Nick?" Ženský hlas.
  
  
  "Čo," zavrčal som.
  
  
  "Nick?" Znova ten naliehavý hlas.
  
  
  Napriek bolesti som otvorila oči. Okamžite môj pohľad padol na sieťové dvere. Spomenul som si na...Birgit Aronsenovú. Jej zbraň. Niekto spomínal sklad pod skriňou lodníka. Zabral sa aj gin. Prevrátil som sa na ľavý bok a videl som ju, ako sa krčí pri boku lode. Pod ľavým okom mala modrinu na tvári.
  
  
  Opýtal som sa. - "Kto ťa udrel do tváre?"
  
  
  "Gaard." - Ten bastard bol na mňa príliš rýchly. Skočil na mňa a zvalil ma na zem skôr, než som si to uvedomil. Potom mi dal ústa. Je zázrak, že mi nerozbil fotoaparát, bol na mojom krku."
  
  
  — Zrazil ma úderom zozadu, Jin. Zatiaľ čo radista namieril zbraň na môj žalúdok.
  
  
  Dve časti jej príbehu nezneli dobre. Jean povedala túto poznámku o svojom fotoaparáte príliš nenútene, akoby sa chcela vyhnúť akémukoľvek podozreniu. A ako agentka musela mať nejaké minimálne bojové schopnosti. Gaard bol veľký surovec a pravdepodobne bol celkom dobrý aj s päsťami, ale stále mohla narobiť nejaké škody a musela sa mať na pozore.
  
  
  "Inak, tvoje čierne oko je dosť presvedčivé," povedal som. - Presvedčivé? Rukou si pretrela ľavú stranu tváre a trhla sa.
  
  
  Keďže som sa s ňou nechcel hádať o jej úplnej dobrej viere voči Spojeným štátom – nepochybne by na to prisahala a ja som svoje podozrenie nedokázal dokázať – postavil som sa na nohy. Malý priestor sa hojdal silnejšie a rýchlejšie, ako by pohyb lode predpovedal. Skoro som sa pozvracal. prekliatie. Prečo Gaard nepoužil drogu? Injekcia časom vyprchá, ale úder do zadnej časti hlavy môže spôsobiť otras mozgu, ktorý môžete zažiť niekoľko dní, týždňov alebo mesiacov. Dúfal som, že moje zranenie je dočasné.
  
  
  - Nick, si v poriadku?
  
  
  Jeanova ruka skĺzla okolo môjho pása. Pomohla mi posadiť sa na oceľové spodné platne a oprela ma chrbtom o trup lode. 'Si v poriadku?' - zopakovala.
  
  
  "Táto prekliata loď sa stále točí," povedal som. "Gaard mi uštedril strašnú ranu."
  
  
  Kľakla si predo mňa a pozrela sa mi do očí. Cítila môj pulz. Potom sa veľmi pozorne pozrela na moju zátylok. Zastonal som, keď sa dotkla hrbolčeka.
  
  
  "Drž sa pevne," povedala.
  
  
  Len som dúfala, že tam nenašla nič zlomené.
  
  
  Jean sa postavila a povedala: „Nie som veľmi dobrá v prvej pomoci, Nick. Ale neverím, že máš otras mozgu alebo zlomeninu. Budete musieť počkať pár dní.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. Bolo po tretej.
  
  
  Opýtal som sa. -"To je na dnes všetko?"
  
  
  "Ak myslíš, ak nás chytili v tento deň, tak áno."
  
  
  'Fajn.'
  
  
  "Čo by sme teraz mali robiť?"
  
  
  "Budem sa pohybovať veľmi opatrne, ak sa vôbec budem môcť pohnúť, a dúfam, že sa tam hore nič nepokazí."
  
  
  "Hovorím o tom, ako sa odtiaľto dostať," povedala.
  
  
  Opýtal som sa. - "Máš nejaké dobré nápady?"
  
  
  "Môj fotoaparát je súprava s nástrojmi."
  
  
  "Veľké nástroje sa tam nezmestia."
  
  
  "Lepšie ako nič."
  
  
  Opýtal som sa. -"Priniesli nám obed?"
  
  
  Vyzerala prekvapene. - 'Nie.'
  
  
  "Pozrime sa, či nás nakŕmia skôr ako my...".
  
  
  "Dobre."
  
  
  Niekoľkokrát sa pokúsila nadviazať rozhovor, ale vzdala to, keď si všimla, že odmietam odpovedať. Sadla som si, oprela sa o kovový rám a predstierala, že odpočívam. Alebo som možno nepredstieral, pretože to, čo som sa snažil myslieť, mi nepomáhalo na bolesť hlavy. Nateraz som sa rozhodol s Jeanom nediskutovať o mojej situácii. Moje závraty a bolesti hlavy mi nebránili v objavovaní nášho priestoru a nedostatok niektorých potrebných vecí ma prinútil uvažovať, ako dlho tu budeme.
  
  
  V našom väzení napríklad chýbala toaleta. Aj keď som neveril, že vodovod ide tak hlboko pod čiaru ponoru, veril som, že dočasný prístrešok by mal byť vybavený vedrom. Bolo by to nielen jednoduchšie pre nás, ale bolo by to aj rozumné hygienické opatrenie pre samotnú loď. A napriek tomu, že posádka dodržiavala medzinárodne nedbalé zvyky obchodných lodí, stále udržiavala Hansa Skeielmana primerane čistotu.
  
  
  Tiež som videl, že nám chýba pitná voda. A ak by sa tu voda a vedro neobjavili pred polnocou, mohol som si vybrať jednu z dvoch nepríjemných možností: buď kapitán a jeho posádka nemali v úmysle dopraviť Jeana a mňa k Borgiovcom, alebo Jeanovo zajatie bolo prefíkané. Stále som si myslel, že zabitím Larsena som pokazil moje krytie, čo som urobil na jej popud. Možno by tento Jean mohol použiť nejaký tlak.
  
  
  Hneď po štvrtej som sa spýtal: "Myslíš, že na palube Hansa Skeielmana sú potkany?"
  
  
  Opýtala sa. - "Potkany?"
  
  
  V jej hlase som zachytil nejaký strach. Nič iné som nepovedal. Chcel som, aby táto myšlienka na chvíľu prebleskla jej predstavivosťou.
  
  
  "Nevidela som žiadne potkany," povedala.
  
  
  "Pravdepodobne nie sú," povedal som upokojujúco. „Všimol som si, že Hans Skeielman je nezvyčajne čistá loď. Ale ak sú tam potkany, žijú tu, na dne lode.
  
  
  - Ako vieš, že sme na dne?
  
  
  "Zakrivenie tela," povedal som a prešiel rukou po chladnej kovovej platni. „Pohyb vody. Zvuk.“
  
  
  "Zdalo sa mi, akoby ma niesli veľmi ďaleko dole," povedala.
  
  
  Desať minút ani jeden z nás neprehovoril.
  
  
  - Prečo si myslel na potkany? - zrazu sa spýtal Jean.
  
  
  "Analyzoval som potenciálne problémy, ktoré tu riešime," povedal som jej. „Potkany sú tiež jej súčasťou. Ak začnú byť agresívne, môžeme sa striedať v strážení, kým ten druhý spí. Je to vždy lepšie, ako byť uhryznutý.“
  
  
  Jean sa striasol. Napadlo ma, či porovnáva svoje šortky a tričko s mojimi dlhými nohavicami a vlnenou košeľou. Mala veľa mäsa na zahryznutie. A každá inteligentná krysa by sa chytila jej zamatovej kože namiesto toho, aby sa snažila prehrýzť moju hustú kožu.
  
  
  "Nick," povedala potichu, "nehovor nič viac o potkanoch." Prosím. Desia ma.
  
  
  Posadila sa a usadila sa vedľa mňa. Možno čoskoro zistím, na koho strane je.
  
  
  Ráno o 5:30, za predpokladu, že nemám rozbité hodinky, mi priniesli jedlo. Pán. Thule, prvý dôstojník, mal na starosti. Gaard bol vedľa neho.
  
  
  Jeho jediné slová boli: "Obaja sa opierate chrbtom o stenu, pokiaľ nechcete zomrieť."
  
  
  Boli s ním štyria námorníci. Jeden z nich namieril zbraň na naše spodné telá. Iní hádzali deky a vedro. Potom dali jedlo a vodu. Pán. Thule zavrel mrežové dvere, zasunul západku a zabuchol visiaci zámok.
  
  
  "Bude dosť vody na celú noc," povedal. — Toto vedro vyprázdnime ráno.
  
  
  Nečakal na našu vďačnosť. Kým tam bol, nepovedala som nič, ale pevne som sa oprela o stenu. Nevedela som, čo to so mnou môže urobiť, či podcení moje sily alebo nie, no nemohla som si dovoliť premeškať žiadnu príležitosť. Jean vzal dva taniere a povedal: „Hotel so všetkým komfortom. Stanú sa bezstarostnými."
  
  
  - Alebo sebavedomý. Nepodceňujme ich. Gaard mi povedal, že Borgia najal celú posádku okrem mechanikov.
  
  
  Povedala. - "Motorový mechanik?"
  
  
  "Preto sme ich nikdy nevideli jesť." Nemohol som si pomôcť, ale myslel som si, že na tejto lodi je niečo zvláštne, ale nemohol som prísť na to, čo to je."
  
  
  "Ani ja som nebol príliš chytrý, Nick."
  
  
  Keď sme sa najedli, rozložili sme prikrývky na oceľovú podlahu, aby sme vytvorili akúsi posteľ. Vedro sme postavili niekam do rohu dopredu.
  
  
  „Tým, že som tu, si vážim chatky,“ povedal som. "Zaujímalo by ma, ako sa darí týmto blokom."
  
  
  Jean sa zamračil. - 'Myslíš...'
  
  
  'Nie. AX skontroloval cestujúcich, hoci mi nikto nepovedal, že ste zo CIA. Tieto bloky sú presne také, ako sa o nich hovorí – dvojica otravných Angličanov, ktorí mali šťastie vo futbalovom bazéne. Aj keby tušili, že sa na palube Hansa Skeielmana niečo deje, pri vylodení v Kapskom Meste stále neotvoria ústa. Sme sami, Jean.
  
  
  - A tieto mechaniky?
  
  
  "Nemôžeme s nimi počítať," povedal som jej. „V tejto brigáde je asi tridsať alebo štyridsať Borgiov. A majú nás. Vedia, kto som, až po môj titul Master Assassin. Toto Gaardovi chýbalo, keď ma musel tak veselo vypnúť. A predpokladám, že rovnako poznajú aj vašu kariéru. Jediné, čomu nerozumiem je, prečo nás nechávajú žiť.
  
  
  "Potom môj fotoaparát..."
  
  
  „Zabudnite na túto kameru. Našou prvou starosťou je zistiť, aký je ich denný režim. Čakajú nás ešte tri-štyri dni cesty do Kapského Mesta.
  
  
  Jedlo bolo jedlé: nakrájaný steak na toaste so zemiakmi. Je zrejmé, že sme boli na rovnakých dávkach ako tím. Steward Skjorn sa vzoprel želaniam niekoho iného – pravdepodobne jeho vlastným – tým, že nám neposkytol jedlo, na ktoré sme ako cestujúci mali nárok a za ktoré sme zaplatili. Jean takmer nejedol. Nepovzbudzoval som ju. Zdalo sa, že nechápala, aká je podľa mňa zbytočná, aj keď si z fotoaparátu urobila skrinku na náradie. Zjedol som svoj podiel a všetko, čo nechcela. Musel som nabrať sily. Potom som si ľahol na deku, aby som zaspal. Jean sa natiahla vedľa mňa, no nevedela si nájsť pohodlnú polohu. „Vadí mi svetlo,“ povedala.
  
  
  "Spínač je na druhej strane dverí, asi tri stopy od západky," povedal som.
  
  
  - Mám to vypnúť?
  
  
  "Ak sa k tomu dostaneš."
  
  
  Prestrčila štíhle prsty cez pletivo, našla vypínač a ponorila náš priestor do tmy. Použila vedro a znova si ľahla vedľa mňa a zabalila sa do deky. Hoci na dne lode nebola až taká zima, vlhkosť nám rýchlo prechladla pokožku. A ani smrad z podpalubia našu situáciu nezlepšil.
  
  
  "Škoda, že nám nedali vankúše," povedala.
  
  
  "Spýtaj sa zajtra," navrhol som.
  
  
  "Tí bastardi sa mi budú smiať."
  
  
  'Možno. Alebo nám možno dajú vankúše. Nemyslím si, že sa k nám správajú tak zle, Gene. Posádka by sa k nám mohla správať oveľa horšie, keby chcela.
  
  
  Opýtala sa. - Premýšľaš o tom, že sa odtiaľto dostaneš? „Jediný spôsob, ako sa odtiaľto dostaneme, je, ak na nás niekto namieri zbraň a povie ‚choď‘. Len dúfam, že ma už nezasiahnu. Stále počujem zvony v mojej hlave."
  
  
  "Chudák Nick," povedala a jemne mi prešla rukou po tvári.
  
  
  Jean sa ku mne v tme prilepila. Boky sa jej jemne vlnili a na ruke som cítil dusné teplo jej plných pŕs. Chcel som ju. Muž nemôže ležať vedľa Jean bez toho, aby myslel na jej zvodné telo. Vedel som však, že potrebujem spánok. Aj pri zhasnutých svetlách som stále videl záblesky svetla, ktoré mi blikali pred očami. Keby mala Jean pravdu a nemal by som otras mozgu, do rána by som bol v celkom dobrej forme.
  
  
  Svoju frustráciu dala najavo hlasným povzdychom. Potom zostala nehybne ležať.
  
  
  Opýtala sa. - "Prichádzajú potkany, keď je tma, Nick?"
  
  
  "Preto som nezhasol svetlo."
  
  
  "Ach."
  
  
  - Čo ak tam nie sú?
  
  
  "Nebudeme vedieť, kým sa jeden z nich neobjaví."
  
  
  Jean zostal nepokojný. Zaujímalo ma, či jej strach z potkanov bol skutočný. Naďalej ma mátla. Buď to bola veľmi úspešná agentka, alebo bola šialená a nevedel som prísť na to, kto vlastne je.
  
  
  "Sakra, radšej by som sa bála o potkany, ktoré neexistujú, ako by som spala so svetlom v očiach," povedala. - Dobrú noc, Nick.
  
  
  - Dobrú noc, Jin.
  
  
  Bol som hore len pár minút. Chcel som spať veľmi ľahko, ale tento úder do hlavy mi zabránil nabrať potrebný pokoj. Upadol som do hlbokého spánku a zobudil som sa, až keď Jean rozsvietila svetlo, niečo po šiestej ráno nasledujúceho dňa.
  
  
  
  
  Kapitola 5
  
  
  
  
  
  Trvalo mi tri dni, kým som vymyslel rozumný plán. Dovtedy sa mi už hlava zahojila natoľko, že ma to príliš netrápi, pokiaľ sa niekto nerozhodne udrieť ma presne na to isté miesto. Rozhodol som sa Jeanovi dôverovať. Strávila veľa času formulovaním plánu úteku, no bezvýsledne.
  
  
  Boli sme zvyknutí, že naši strážcovia sa trikrát denne objavili, aby pozbierali špinavý riad, vymenili vedro za nové a priniesli plnú džbán vody. Keď priniesli večeru, mohli sme si byť istí, že zvyšok večera budeme sami. Zaujali ma najmä pánty dverí so sieťovinou. Obe boli pevne pripevnené ku kovovej tyči tromi skrutkami a ďalšie tri skrutky ju pevne držali na oceľových dverách. Pochyboval som, že by som dokázal zozbierať silu na uvoľnenie týchto skrutiek. Ale samotné pánty boli podobné tým, ktoré môžete nájsť vo svojom vlastnom dome, držané pohromade kovovým kolíkom vloženým vertikálne cez oceľové krúžky.
  
  
  Opýtal som sa. - "Máš vo svojej cele malý, silný skrutkovač, Gene?"
  
  
  'Áno. A ďalej…"
  
  
  "Nie," povedal som jej. "Nebudeme bežať."
  
  
  'Prečo nie?'
  
  
  "Ak my dvaja nejakým zázrakom zajmeme túto loď a udržíme ju nad vodou, kým nás nevyzdvihne flotila, nebudeme o nič bližšie k Borgias a jeho dvadsiatim trom raketám, ako sme teraz." Ani sa nepokúsim získať svoju zbraň späť, Jin. Keď sa Hans Skeielman predieral vlnami, postavila sa na nohy. "Tak prečo potrebuješ skrutkovač, Nick?"
  
  
  „Mám v úmysle poslať správu AX a potom sa s tebou znova zamknúť. Keď Washington bude vedieť, kde sme, budú vedieť, ako konať a čo povedať etiópskej vláde.
  
  
  Loď sa opäť ponorila. "Vybrali ste si na to skvelú noc," povedala Jean.
  
  
  "To je jeden z dôvodov, prečo som si ho vybral." Je nepravdepodobné, že si teraz niekto príde do skrine lodníka po nejaké veci. A je nepravdepodobné, že nejaký hluk, ktorý vydávame, bude počuť.
  
  
  "Hrozí nám, že nás zmyje cez palubu?"
  
  
  - Nie. Urobím to.'
  
  
  "Kde potom budem?"
  
  
  "Tu," povedal som.
  
  
  Chvíľu na mňa pozerala. Potom sa natiahla a chytila ma za rameno.
  
  
  "Nedôveruješ mi, Nick," povedala.
  
  
  "Nie vo všetkom," priznal som. "Nezabil si Larsena, Jean." To som bol ja. Gaard na mňa namieril zbraň, no zrazil ťa na zem skôr, ako si sa ho stihol dotknúť. Ak ma niekto uvidí dnes večer, musí zomrieť. Rýchly a tichý. Je to naša špecialita?
  
  
  'Nie.' - Pustila moju ruku. „Len zbieram informácie. Ako môžem pomôcť?'
  
  
  "Zdieľaním svojich informácií."
  
  
  'O čom?'
  
  
  „Keď ma sem priviezli, bol som v bezvedomí; Zviazaný a zapchatý na nosidlách. Ale určite ste videli, kde je poklop na túto palubu.
  
  
  "Sme štyri paluby pod hlavnou palubou," povedala. „V prove, kde je nadstavba na palube, je poklop. Veľký poklop a rebrík vedú do druhej úrovne. Do troch nižších podlaží vedú zvislé schodiská vedľa vetracích šácht.
  
  
  Opýtal som sa. - "Hlavný poklop sa otvára na most?"
  
  
  'Áno.'
  
  
  "Zvyšuje to šancu na prichytenie."
  
  
  Začala rozoberať fotoaparát. Skrutkovač v kotúči filmu bol malý, takže som musel použiť silu na uvoľnenie kolíkov v pántoch. Loď sa šialene potopila a uhol, pod ktorým sa potopila, bol mimoriadne ostrý, pretože sme boli tak ďaleko vpredu. Keď sa špendlíky uvoľnili, Jean podržala dvere na mieste, kým som ich odskrutkoval.
  
  
  Keď boli preč, položil som ich na prikrývky a spoločne sme otvorili sieťové dvere. Pánty vŕzgali a potom sa rozišli. Opatrne sme zatlačili dvere tak ďaleko, aby som mohol prejsť.
  
  
  'Teraz čo?' - spýtal sa Jin.
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. Bolo tesne pred deviatou hodinou.
  
  
  "Čakáme," povedal som a vrátil som dvere na svoje miesto. 'Koľko?'
  
  
  — Asi do desiatej, keď už je hliadka v polovici a strážca a strážnik už nie sú takí ostražití. Ak sa nemýlim, Thule je na moste. Odkedy ma Gaard videl hodiť Larsena cez palubu, mohol by som mať väčšiu šancu s Thule tam hore.
  
  
  "Príďte do rozhlasovej kabínky pred jedenástou," povedala Jean. "Podľa Larsena ju Birgitte Aronsenová každú noc o tomto čase zamkne a potom ide do kapitánskej kajuty."
  
  
  — Máte nejaké ďalšie užitočné informácie?
  
  
  Na chvíľu sa zamyslela. "Nie," povedala.
  
  
  Zatvoril som za sebou okenice, takže rýchla kontrola len ťažko odhalila ich polohu. Ale ak som sa k nim chcel ponáhľať na spiatočnej ceste, stačilo ich trochu pootočiť, aby sa opäť otvorili. Prehľadal som druhú palubu, ale nenašiel som žiadne oblečenie do počasia. Preliezol som preto cez dieru v strede poklopu vedúceho na hlavnú palubu a preskúmal som časť ubikácie lodníka. Jeden z námorníkov nechal v sude staré nohavice a pršiplášť. Vyzul som si nohavice a topánky a obliekol som sa do úzkych nohavíc a bundy.
  
  
  „Hans Skejelman“ sa plavil v zlom počasí. Každú chvíľu sa luk hojdal vo vlnách a počul som, ako voda naráža na predhradie. Prehrabával som sa skladom, kým som nenašiel kúsok plachty, ktorý som položil na palubu vedľa poklopu vedúceho von, a dva menšie kúsky, ktoré by sa dali použiť ako uteráky. Našiel som aj pršiplášť, ktorý mi vyhovoval. Vyzliekol som si bundu, vyzliekol košeľu a zastrčil si ju do nohavíc a topánok. Potom som si znova obliekol bundu.
  
  
  Zhasol som svetlo. V úplnej tme som položil ruku na páku, ktorá ovládala všetky zámky poklopov, a čakal som, kým Hans Skeielman prerazí vlnu a opäť vystúpi na hladinu. Potom som otvoril poklop a vkĺzol dnu. Čo najrýchlejšie som sa rozbehol cez mokrú palubu smerom k prednej nadstavbe.
  
  
  Prova lode sa opäť potopila a ja som cítil, ako sa za mnou dvíha vodná stena. Vrhol som sa na nadstavbu a chytil som sa zábradlia, keď ma zasiahla vlna. Udrela ma o kov a vytlačila mi vzduch z pľúc. Voda hučala okolo mňa, ťahala ma a snažila sa vtiahnuť do temného Atlantiku. Zúfalo som sa držal zábradlia, lapal po vzduchu a bojoval s vlnou závratov.
  
  
  Keď mi voda siahala po členky, pokračoval som v pohybe po ľavej strane lode. Držal som sa zábradlia a tlačil som sa čo najbližšie k nadstavbe. Most bol vysoký tri paluby a bolo nepravdepodobné, že by tam boli dôstojníci alebo strážcovia. Budú v kormidlovni s kormidelníkom. A keby ma nevideli ísť cez palubu, nevideli by ma ani teraz.
  
  
  Ďalšia vlna ma predbehla, keď som dosiahol rampu na ľavej strane. Rukami som chytil bar a visel. Sila vlny tu nebola taká silná, ale vzhľadom na to, že som bol na palube lode, bolo pravdepodobnejšie, že ma vytiahnu cez palubu. Tretia vlna zasiahla palubu práve vo chvíli, keď som bol blízko nadstavby, a na členky mi špliechalo len malé množstvo vody.
  
  
  Oprel som sa o zadnú stenu nadstavby a nechal som dýchanie vrátiť sa do normálu. Boli sme blízko rovníka, takže voda nebola taká studená, že by nám znecitliveli nohy. Vyhral som prvé kolo pri mori. Potom však došlo k druhej bitke - cesta späť do izby lodníka. Aby som to mohol urobiť, musel som najprv vstúpiť do rozhlasovej miestnosti, zneschopniť Birgitte Aronsenovú a odovzdať svoju správu.
  
  
  Skontroloval som hlavnú palubu medzi dvoma nadstavbami. Väčšina z toho bola v tme, hoci svetlo sa valilo zo zadných okien. Dúfal som, že ak ma niekto uvidí, bude si myslieť, že som člen posádky, ktorý len robí svoju prácu. Prešiel som do stredu lode a rýchlo som otvoril poklop, ktorý viedol do chodby po celej dĺžke prednej nadstavby. Poklop pri otváraní a zatváraní nevydával veľa hluku a škrípanie a stonanie Hansa Skeielmana malo prehlušiť moje zvuky a pohyby. Potichu som sa prikradol dopredu a započúval sa do otvorených dverí rozhlasovej miestnosti. Nič som nepočul. Ak operátorka počúvala nejaké nahrávky, boli buď nastavené na nízku hlasitosť, alebo mala na ušiach slúchadlá. Pozrel som sa dovnútra. Bola sama. Vošiel som dnu, akoby som potreboval niečo hľadať v rozhlasovej miestnosti.
  
  
  Birgitte Aronsen sedela za prístrojovou doskou naľavo odo mňa. Pozrela sa hore, keď sa moja ruka zohla k jej krku. Zomrela skôr, ako stihla kričať. Rýchlo som chytil telo a odtiahol ho od kľúča, ktorý ležal pred ňou. Na hlasnom hluku nezáležalo, pokiaľ nebol systém pripojený ku kapitánovej kajute.
  
  
  Otočil som sa a opatrne zavrel dvere. Skontroloval som Birgittin pulz a oči, aby som sa uistil, že je mŕtva. Potom som svoje telo strčil pod palubnú dosku, aby som o ňu nezakopol. Veľký vysielač bol pri stene na pravoboku. Keď som ho uvidel, len ťažko som dokázal potlačiť víťazoslávny výkrik. Malo to oveľa väčšiu silu, ako som si myslel.
  
  
  Nastavil som frekvenciu, zobral kľúč a pripojil ho priamo k vysielaču. Nemal som čas zistiť, ako funguje palubná doska. Dúfal som, že ladiace tlačidlá fungujú relatívne dobre, a ktokoľvek mal službu v Brazílii alebo západnej Afrike – nebol som si istý, kde sme boli, ale určite sme boli v dosahu jednej z tých staníc na počúvanie – nespal v službe. .
  
  
  Kód bol jednoduchou situačnou správou, ktorá nemala zmysel pre nejakého nepriateľského agenta, aby ho náhodou rozlúštil. Obsahoval asi štyridsať fráz, z ktorých každá bola zredukovaná na niekoľko skupín po štyroch písmenách. Moja správa, pred ktorou a uzavretá identifikačným signálom, mi dala päť skupín na odoslanie. Dúfal som, že ľudia, ktorí to napísali, to okamžite odovzdajú Hawkovi, pretože on jediný rozumel tejto kombinácii fráz, ktoré som si vybral.
  
  
  'N3. Chytený nepriateľom. Pokračujem v misii. Pracujem s iným agentom. N3.“
  
  
  Správu poslal dvakrát. Potom som kľúč vložil späť do ústredne, stiahol vysielač z vysielania a preladil ho na pôvodnú vlnovú dĺžku. Nick po špičkách podišiel k dverám.
  
  
  Na chodbe bolo počuť hlas. "Prečo je rozhlasová miestnosť zatvorená?"
  
  
  "Možno išla do starčekovej chatky o niečo skôr." Smiech. Zabuchnutie poklopu, prípadne poklopu vedúceho na hlavnú palubu. Muži hovorili po taliansky.
  
  
  Na kormovú nadstavbu im to bude trvať minimálne dve minúty. Kým som bol zamknutý v rozhlasovej miestnosti, dokázal som improvizovať niekoľko zavádzajúcich indícií. Vytiahol som Birgitino telo spod ovládacieho panela a natiahol som ju na chrbát. Pretiahol som jej sveter cez hlavu a strhol z nej podprsenku. Potom som jej stiahol nohavice, roztrhol látku okolo zipsu a roztrhol nohavičky. Stiahol som si nohavice z jednej nohy, ale nechal som ich čiastočne visieť z druhej. Nakoniec som jej roztiahol nohy. Pri pohľade na jej chudé telo ma napadlo, čo na nej kapitán vidí. Snáď len to, že bola dostupná.
  
  
  Efektívne vyšetrovanie rýchlo ukáže, že Birgitte nezabil nejaký násilník. Profesionálna starostlivosť by tiež odhalila nejaké stopy Nicka Cartera, ako sú odtlačky prstov a možno aj vlasy. Ale keď som sa vyšmykol z dverí a rýchlo som sa vybral k poklopu, rozhodol som sa, že je nepravdepodobné, že by Hans Skeielman bol vybavený na takéto vyšetrovanie. Počítal som s tým, že kapitán bude taký rozrušený z toho, čo sa stalo jeho milenke, že nebude kontrolovať moje pohyby ani na prvý pohľad. A ukázalo by sa, že som bol zavretý vo svojej klietke.
  
  
  Keď som sa objavil na hlavnej palube, nikto na mňa nekričal ani na mňa neútočil. Prešiel som na stranu nadstavby a načasoval som svoj šprint vpred, aby som sa dostal na lodnú dráhu, ak by voda predbehla provu a vrhla sa dozadu. Práve som to urobil. Môj druhý pokus ma zaviedol priamo do prednej časti nadstavby a opäť ma vlna narazila na kov a zachytila ma o zábradlie.
  
  
  Som v dobrej kondícii, telo mám silné a svalnaté. Keďže sila a vytrvalosť sú cenné zbrane v mojom remesle, držal som ich v popredí. Ale nikto nedokáže dobyť more tupou silou sám. Mohol by som sedieť tam, kde som bol celú noc, ale slnko by vyšlo skôr, ako sa more upokojilo. V tej chvíli som však nemal silu pohnúť sa vpred. Čakal som s ďalšími dvoma vlnami, ktoré ma narážali na nadstavbu. Keď som sa ich pokúsil načasovať, uvedomil som si, že som mohol získať iba približnú vzdialenosť medzi dvoma stenami vody pokrývajúcimi palubu.
  
  
  Doteraz bolo mojím spojencom zlé počasie. Ak teraz neutečiem dopredu a nedostanem sa cez poklop, možno ma hodí cez palubu. A zdalo sa, že to bude na hrane. Pokúsil som sa prebehnúť popri šípe, ktorý bol viditeľný len ako slabá čierna postava, potom som sa ho ešte mohol pokúsiť chytiť, ak by bolo nepravdepodobné, že by som to urobil jedným ťahom.
  
  
  Voda opäť stúpala, vlna bola taká zúrivá a vysoká ako tá predchádzajúca. Prova sa práve začínala dvíhať a voda odtekala, keď som začal kráčať vpred a takmer som spadol na klzkú palubu. Voda mi padla na kolená. Potom k členkom. Zdvihol som nohy a rozbehol som sa vpred tak rýchlo, ako som vedel. Minul som nakladací výložník. Prova lode klesla - príliš rýchlo - ale nedokázal som zastaviť svoj šialený impulz a chytiť stožiar.
  
  
  Počul som satie, búšenie vody víriacej okolo nosa. Pozrel som sa hore a vysoko nad sebou som uvidel bielu penu a nadstavbu v mojej ceste už nebolo vidieť.
  
  
  Ponoril som sa dopredu a modlil som sa, aby som sa nepomýlil a nenarazil na poklop alebo kovovú rímsu, popod ktorú som potreboval prejsť. Bol som si vedomý toho, že na mňa padajú tony vody.
  
  
  Teraz bolo moje telo takmer v rovine a zdalo sa mi, akoby som sa paluby dotýkal len prstami na nohách. Cítil som, ako sa moje ruky dotýkajú oceľových dverí a schmatol som páku, ktorá zatvárala svorky. Voda sa usadila na spodnej časti môjho tela, pritlačila ma k palube a snažila sa ma zatlačiť späť k nadstavbe, aby ma hodila cez palubu. Moje prsty sa dotkli páky. Ľavá ruka mi skĺzla, ale pravá sa držala, keď sa mi zápästie roztočilo a ramenom mi prestrelila neznesiteľná bolesť. Na chvíľu som si myslel, že sa mi uvoľnia ramenné kĺby.
  
  
  Svorka, ktorá zakrývala pás mojich nohavíc, sa rozopla. Vlna mi čiastočne strhla nohavice. Voda sa vírila pod baldachýnom, soľ v očiach a nútila ma držať to málo, čo mi zostalo. Začala ma bolieť hlava tam, kde ma Gaard v ten večer prvýkrát udrel. Keby Hans Skeielman rýchlo nezodvihol luk z vody, bol by som len pár úlomkov vznášajúcich sa nad prednou.
  
  
  S neuveriteľnou pomalosťou sa prova nákladnej lode opäť začala dvíhať. Voda sa mi valila z tváre a stekala z tela. Moje mokré nohavice sa mi zamotali okolo členkov, takže som sa musel vytiahnuť dopredu pomocou rukoväte poklopu. V zúfalstve som zhodil mokrú handričku. Loď teraz rýchlo stúpala, rýchlo dosiahla hrebeň zálivu a pripravovala sa vrhnúť späť do ďalšej vodnej steny.
  
  
  Skúsil som zdvihnúť páku. Nič sa nestalo. Uvedomil som si, čo bolo zlé. Moja váha na páke ju zatlačila oveľa pevnejšie, ako bolo potrebné, aby som uzavrel vodotesnú prepážku. Ale vedieť, prečo sa páka nehýbe, mi veľmi nepomôže, keď príde ďalšia vlna; Nemal som silu vydržať ďalšie tornádo.
  
  
  Hansa Skeielman sa stále potápala. Otočil som sa o pol otáčky a ľavým ramenom som narazil do páky. Vyšiel hore. Trhnutím som otvoril poklop, chytil sa okraja a vkĺzol dovnútra. Moja ľavá ruka chytila páku vo vnútri. Pri páde sa mi podarilo chytiť túto páku. Poklop sa za mnou zabuchol. Voda sa vyrútila na palubu nado mnou, keď som márne zamkol poklop. Moja ruka bola príliš blízko stredu poklopu.
  
  
  Odtlačil som sa a otočil sa, pravou rukou som silno narazil do páky. Keď som zaklapol svorky, dovnútra kvapkala voda. Moja hlava narazila na oceľový poklop. Zastonal som, keď mi cez lebku prestrelila bolesť. Zablikali jasné svetlá a ja som ťažko spadol na plachtu rozprestretú na palube. Svet sa mi pred očami obrátil hore nohami – či už od pohybu lode, alebo od ďalšieho úderu do hlavy. Nemohla som to povedať.
  
  
  Kým Hans Skeielman oral vodu, ja som si napoly kľačal, napoly ležal na plachte a snažil som sa nezvracať. Boleli ma pľúca, keď som nasával vzduch. Moje ľavé koleno bolo zranené a moja hlava mala pocit, akoby mala vybuchnúť v oslepujúcej, silnej explózii.
  
  
  
  
  Kapitola 6
  
  
  
  
  
  Neodpočíval som dlhšie ako dve-tri minúty, hoci mi to pripadalo ako polhodina. Moje hodinky ukazovali 10:35, ale rovnako dobre to mohlo byť 9:35 alebo 11:35. O zmene časového pásma som mohol len hádať.
  
  
  Našiel som vypínač a zapol svetlo. Veľmi opatrne som si vyzliekol plášť, ktorý som si pred odchodom z tejto miestnosti pevne pretiahol cez seba. Potom, čo som si utrela ruky do plátna, som sa jemne dotkla vlasov. Po okrajoch boli stále mokré, ale na vrchu suché. Zmiešala som ich dokopy, aby sa skryli mokré fľaky. Potom som odstránil handričku. Hodil som to na plátno a začal som si utierať telo. Uistil som sa, že som suchý, potom som zroloval malý kúsok plátna a plátna na veľký kus a preniesol balík cez ubytovňu lodníka. Odložila som ho do skrine za ostatné veci a plátno.
  
  
  Zrazu som počul pípnutie. Chytil som kus kovovej rúry a rýchlo som sa otočil. Otvoril sa poklop do podpalubia. Prikrčil som sa, aby som vyskočil, keď som uvidel dlhé vlasy a tmavé oči.
  
  
  "Nick?" - povedal Jean.
  
  
  "Radšej tam buď," povedal som jej.
  
  
  „Zostať dole a čakať v tej diere ma privádzalo do šialenstva. Poslali ste správu?
  
  
  'Áno.' Ukázal som na palubu, kde okolo špliechalo niekoľko centimetrov vody.
  
  
  "Nechoď ďalej," povedal som jej. "Pokiaľ tam nezanecháme vodnú stopu, nebude existovať žiadny dôkaz, že sme minulú noc opustili naše väzenie." Chvíľu sa držte ďalej od tých schodov.
  
  
  Stále nahý som si pozbieral topánky, ponožky, košeľu a mokré nohavičky. Naklonil som sa a nechal ich prepadnúť cez poklop na podpalubí. Potom som posunul tvár dostatočne ďaleko, aby Jean videla.
  
  
  „Vezmi si handru na utieranie nôh. Spustím ich cez dieru.
  
  
  Čakal som, kým som ju počul na schodoch. Potom som si sadol na okraj poklopu a opatrne som strčil nohy do otvoru. Cítil som, ako ich hrubá látka utierala.
  
  
  "Dobre," povedala.
  
  
  Rýchlo som zišiel po rebríku, zavrel za sebou poklop a otočil kľučkou. Keď som prišiel na palubu, pozrel som sa na Jean. Stála vedľa mňa a v ruke držala šortky.
  
  
  „To je všetko, čo som našla,“ povedala.
  
  
  "Ponáhľaj sa," prikázal som. "Vráťme sa do našej klietky."
  
  
  Natiahol som si nohavice, no nevenoval som pozornosť zvyšku oblečenia. Jean si prestala obliekať mokré nohavice. Keď sme prišli do nášho väzenia, hodili sme naše oblečenie na deku. Kým som sa pohrával s mrežovými dvierkami, aby som ich vrátil na miesto, Jean sa hrabal medzi krytmi a vytiahol čapy pántov. Trvalo nám desať minút, kým sme ich dostali späť na miesto.
  
  
  Rukou som utrel zadnú stenu a zašpinil si prsty. Zatiaľ čo som nanášal blato na čapy a pánty, Jean opäť zložila fotoaparát. Ďalším problémom je, ako vysvetliť Jeanine mokré spodné prádlo a mokré džínsy?
  
  
  Opýtal som sa. "Vypil si dnes večer všetku vodu, ktorú si chcel?" Vzala džbán a dlho si odpila, potom som si vypláchla slanú chuť z úst moje nohavičky a džínsy na mokré miesto.
  
  
  "Morálka toho všetkého je: nemilujte sa v zlom počasí s nohami pri džbáne vody," povedal som.
  
  
  Jej smiech sa odrazil od oceľových stien. „Nick,“ povedala, „si úžasný. Koľko máme času?
  
  
  Pozrel som sa na hodinky. "Ak prídu dnes večer, budú tu do pol hodiny."
  
  
  Jeanova ruka skĺzla okolo môjho pása. Zaborila pery do spleti vlasov na mojej hrudi. Potom sa na mňa pozrela a ja som sa k nej naklonil, aby som ju pobozkal. Pery mala teplé ako pokožka jej nahého chrbta.
  
  
  "Viem, ako získať dôkazy, že sme boli príliš zaneprázdnení na to, aby sme opustili klietku," povedala chrapľavo. "Na prikrývkach bude veľa značiek."
  
  
  Vyzliekol som jej posledný kus oblečenia a moje ruky sa posunuli po jej tele, objímajúc jej veľké prsia. To malo ďalšiu výhodu, za predpokladu, že naši väznitelia našli Birgittu a vykonali vyšetrovanie podľa plánu. Keď sme sa s Jean milovali, neobťažovali nás otázkami, čo sa presne stalo v rozhlasovej miestnosti. Stále som jej celkom neveril. Chcela, aby to bolo rýchle a zbesilo. Zámerne som to robil pomaly a pokojne, rukami a ústami som ju priviedol k horúčkovitému orgazmu. „Ponáhľaj sa, Nick, kým prídu,“ opakovala. Neprešlo ani päť minút a ležali sme vedľa seba na prikrývkach, keď sa poklop vedúci na našu palubu otvoril a objavil sa ozbrojený námorník.
  
  
  "Nechaj ma to zvládnuť, Nick," zašepkala Jean.
  
  
  Zavrčal som na súhlas. Keby ma chcela vydať, našla by si spôsob.
  
  
  "Sú tu," povedal námorník Gaardovi. "Už som ti to povedal..."
  
  
  — Loď sa potápa? - skríkla Jean, vyskočila na nohy a schmatla sieť.
  
  
  Sad pozeral na jej nahé telo a spadla mu čeľusť. "Topíme sa, Nick," zakričala a otočila sa ku mne. "Netopíme sa," povedal Gaard.
  
  
  Vytiahla sieť. "Pusti ma odtiaľto," povedala. Dvere sa pod silou jej zúrivého útoku zatriasli. "Nechcem sa utopiť, ak sa loď potápa."
  
  
  "Drž hubu," vyštekol Gaard. Pozrel sa na moje nahé telo čiastočne zakryté prikrývkou a zasmial sa. "Zdá sa, že ste sa tú dámu snažili upokojiť, Carterová," povedal. "Snažil som sa ju upokojiť," odpovedal som sucho. „Bohužiaľ, náš džbán s vodou kvôli tomuto kotúľaniu spadol. Ak by si bol taký láskavý...
  
  
  "Choď do pekla," vyštekol.
  
  
  „Topíme sa,“ hystericky vykríkla Jean, keď sa jej do očí nahrnuli slzy. - Pustite ma von, pán Gaard. Urobím pre teba čokoľvek. Všetky. Pusti ma von.“
  
  
  "Ešte ti nestačí to, čo sa stalo dnes večer?"
  
  
  "Sakra roztomilé," povedala Jean a vzlykala ešte hlasnejšie. "Fellini, ak nebudeš držať hubu, požiadam námorníka, aby ti strelil do krku," povedal Gaard chladne. Pozrel sa na mňa. - Ako dlho sa to deje, Carterová?
  
  
  'Celú noc. Bola by v poriadku, keby si nezasahoval. Naozaj si myslím, že by ste mali poslať stewarda s panákom whisky pre Jean.
  
  
  „Poslať dolu stewarda? Máš predstavu, aké to je na palube, Carterová?
  
  
  - Ako to mám vedieť?
  
  
  "Myslím." - Poobzeral sa okolo. "Povedal som kapitánovi Ergensenovi, že ste tu v bezpečí." Ale ak niekto zabil milenku starého muža, môžete očakávať, že sa na chvíľu zblázni.
  
  
  Povedal som. - Je to jeho milenka?
  
  
  "Birgitte, signalistka."
  
  
  "Vychudnutá žena so zbraňou," povedal som.
  
  
  'Áno. A niekto ju minulú noc znásilnil a zabil. Povedal som kapitánovi, že to nie si ty. Mali by ste byť radi, že je to tak.
  
  
  Gaard a námorník odišli. Jean sa chúlila k stene, kým nezatvorili poklop, jej vzlyky sa ozývali malým priestorom. Keď sa odvrátila od kovu a začala sa škeriť, pozrel som na ňu s prižmúrenými očami.
  
  
  "Radšej plač ešte hlasnejšie," zašepkal som. „Možno počúvajú. To je skvelé, ale musíme pokračovať ešte päť minút."
  
  
  Vydržala ešte štyri minúty. Bola to taká dobrá show, že som sa rozhodol, že tejto bláznivej kuričke zo CIA môžem dôverovať.
  
  
  Nedalo sa nič povedať o tom, čo sa bude diať, a nerád som uhýbal AX z cesty, ale pokiaľ jeden z nás dostane dáta späť do Spojených štátov, mohli by sme zaútočiť na Borgiovcov.
  
  
  Jean si sadla na deku a pozrela sa na mňa. - Povedal znásilnenie, Nick?
  
  
  "Poviem ti, čo sa stalo, Jean," povedal som.
  
  
  Povedal som jej celý príbeh vrátane obsahu správy, ktorú som poslal.
  
  
  "Nemyslel som si, že potrebuješ znásilniť ženu, Nick," povedala a rukou mi prešla po nohe.
  
  
  V Kapskom Meste sme sa tak dlho nezdržali. Gene a ja sme boli vo výbornej pozícii, aby sme to mohli posúdiť. Boli sme v kotvisku. Čokoľvek musel Hans Skeielman vyložiť v Kapskom Meste, nevyžadovalo si žiadne prístavné zariadenia. V prístave sme teda zakotvili na šesť hodín a trinásť minút.
  
  
  Avšak medzi tými, ktorí opustili loď, boli Blocks. To mi napadlo na druhý deň, keď pre mňa a Jean prišli pán Thule a štyria námorníci. Počasie pri Myse dobrej nádeje nebolo veľmi príjemné, ale kapitán sa zrejme rozhodol, že si musíme na palube oddýchnuť.
  
  
  - Čo tak sprcha a čisté oblečenie? - povedal som Tule.
  
  
  "Ak chceš," povedal.
  
  
  Len jeden námorník bol na stráži, keď som sa sprchoval, a bolo jasné, že Thule považoval Jean za oveľa nebezpečnejšiu osobu, pretože ju pozorne sledoval, kým sa sprchovala. Ale keď som sa prezliekol, nemal som príležitosť vytiahnuť z batožiny Huga, Wilhelminu alebo Pierra; ľudia na palube lode boli profesionáli.
  
  
  Na konci dňa nás odprevadil na most na výsluch kapitán Ergensen. "Obávam sa, že vás podozrievam z hrozného zločinu, pán Carter," povedal kapitán.
  
  
  'Pán. Gaard mi včera večer povedal niečo podobné,“ povedal som.
  
  
  "Ste nepriateľský agent na palube," povedal. "Dáva zmysel len to, že ťa podozrievam."
  
  
  'Čo sa stalo?' Opýtal som sa.
  
  
  Pozrel sa z Jean na mňa a potom späť na Jean. -Poznáš to, však?
  
  
  Kapitán Ergensen chcel hovoriť o svojom smútku. Birgitte Aronsen sa pod ním plavila niekoľko rokov a ich vzťah sa už medzi posádkou stal predmetom vtipov. Jean a ja sme boli cudzí ľudia, ktorým mohol povedať svoju tichú lásku k nej. V Norfolku odrazila postup námorníka a práve tohto muža teraz Ergensen podozrieval z vraždy a znásilnenia. "Vysadil som ho v Kapskom Meste," povedal kapitán a ukončil svoj príbeh.
  
  
  "Tak ušiel znásilniť niekoho iného," povedala Jean. 'Nie naozaj.' V kapitánovom smiechu nebola ani kvapka humoru. „Generál Borgia má kontakty po celej Afrike. A akú cenu má život nórskeho námorníka na tomto nebezpečnom kontinente?
  
  
  Keď sa Jean vrátil do nášho väzenia, povedal mi: „Teraz bol kvôli nám zabitý nevinný muž.
  
  
  "Nevinný?" - mykol som plecami. "Gene, nikto, kto pracuje pre Borgiovcov, nie je nevinný." Pokúsim sa zničiť svojich nepriateľov všetkými možnými spôsobmi."
  
  
  "Predtým som o tom nepremýšľala," povedala.
  
  
  Jean bola zvláštna kombinácia nevinnosti a vhľadu. Aj keď bola agentkou už niekoľko rokov, nestávalo sa často, že by mala čas si veci premyslieť. Bol som zvedavý, či bude pomocou alebo príťažou, keď stretneme tohto Borgiu. Náš palubný tréning sa stal každodennou rutinou. O deň neskôr nám dovolili osprchovať sa. A začal som hrať šach s kapitánom.
  
  
  Raz v noci, keď sme boli opäť v tropických vodách, poslal po mňa. Jean zostala na posteli pod kajutou lodníka. Prikázal mi, aby som bol zamknutý v jeho kajute len s ním.
  
  
  Opýtal som sa ho. -"Neriskuješ?"
  
  
  "Riskujem svoj život proti vašej inteligencii, pán Carter," povedal svojou chabou angličtinou. Z krabice vytiahol šachové figúrky a dosku. "Generál Borgia sa s vami naozaj chce stretnúť." Čo budete robiť, pane? Carterová?
  
  
  'Robte to, čo?'
  
  
  „Američania ešte nikdy neposlali agenta za generálom. Vie o vašej hodnosti Killmaster. Som si istý, že ťa radšej naverbuje ako popraví.
  
  
  "Zaujímavá voľba."
  
  
  - Hráte so mnou svoje hry, pane. Carter. S generálom Borgiom nebudete mať čas na hry. Premýšľajte o tom, komu chcete slúžiť."
  
  
  Nasledujúci večer sme sa zastavili v Červenom mori, keď vedľa Hansa Skeielmana manévroval vysokozdvižný vozík. Predné nakladacie rameno presunulo rakety do vnútra nakladača. S Jeanom sme sa presunuli do jeho nákladnej časti, ktorú zozadu držali namierené nórskymi námorníkmi a spredu Arabi s puškami stojacimi na kormidlovni. Pán. Sprevádzal nás Gaard.
  
  
  Oprel som sa o drevené zábradlie a sledoval, ako Hans Skeielman odpláva. Najprv som videl len ľavé svetlo, ale potom sa vôľa zväčšila a na korme som videl biele svetlo.
  
  
  "Nemyslel som si, že toto koryto vynechám, ale už mi to chýba," povedal som.
  
  
  Za mojím chrbtom boli príkazy vydané v arabčine. Nedal som najavo, že rozumiem.
  
  
  "Peniaze z vašich lístkov idú na dobrú vec," povedal Gaard.
  
  
  - Borgia? - spýtal sa Jean.
  
  
  'Áno. Pôjdete k nemu aj vy.
  
  
  Jeho taliančina bola hrozná, ale tím mu rozumel. Sprevádzali nás v podpalubí a boli sme zavretí v kajute. Posledná vec, ktorú som videl, bola trojuholníková plachta stúpajúca hore. Pohyb našej lode nám prezradil kurz cez more smerom k etiópskemu pobrežiu.
  
  
  Z útržkov rozhovoru, ktorý som si vypočul cez drevené steny, som usúdil, že sme niekde severne od Assabu a južne od Massawy. Spustili sme kotvy. Skupina mužov vyliezla na palubu. Rakety sa presúvali po palube. Niekoľkokrát som počul zvuk otvárania krabíc.
  
  
  "Ako bezpečné sú tieto rakety?" “ spýtal som sa Jean šeptom.
  
  
  'Neviem. Bolo mi povedané, že Borgia neukradli rozbušky pre jadrové hlavice a viem, že neobsahujú palivo.
  
  
  Ak by zvuky, ktoré som stále počul, boli také, aké som si myslel, potom by Borgia vytvoril celkom kompetentnú organizáciu. Väčšina ľudí má tendenciu myslieť si, že rakety sú len valcové stroje na zabíjanie zložené z dvoch alebo troch častí. Ale v skutočnosti sa skladajú z nespočetných častí a len dobrý, veľmi veľký tím vedený raketovým špecialistom dokázal rozobrať tri za jednu noc. Nad nami to znelo, akoby tam skutočne pracovala potrebná pracovná sila.
  
  
  V kabíne nastalo dusno. Eritrejské pobrežie Etiópie je jedným z najhorúcejších regiónov na svete a slnko rýchlo vychádzalo. O niekoľko minút boli dvere kabíny odomknuté a otvorené. Vo dverách sa objavil Gaard s ruským samopalom v ruke. Za ním stáli dvaja námorníci so zbraňami. Tretí námorník niesol zväzok oblečenia. "Ty si vedel, kam ideš, Carterová," povedal Gaard. "Ak mi tvoje topánky sadnú, nechal by som ťa brázdiť púšťou v papučiach."
  
  
  "Vedel som o Danakilovi," priznal som. "Vzal si z mojej tašky do telocvične všetko púštne vybavenie?"
  
  
  - Nie, len čižmy a hrubé ponožky. Rovnako je to aj so slečnou Felliniovou. Aj vy sa budete obliekať ako domorodci.
  
  
  Kývol mužovi s oblečením. Muž to pustil na drevenú palubu. Ďalšie prikývnutie od Gaarda. Vycúval z kabínky. Gaard kráčal k dverám. Samopal na nás bez pochyby mieril.
  
  
  "Zmeňte sa," povedal. „Biely muž nemôže zmeniť farbu svojej pokožky. Ale ak niekto nájde levy a hyeny, ktoré ťa zabijú, nechcem, aby ťa spoznali podľa oblečenia. Všetko bude lokálne, okrem vašich topánok a hodiniek. Vyšiel von, zabuchol dvere a zamkol.
  
  
  "Robíme, čo hovorí, Nick?" - spýtal sa Jin.
  
  
  "Poznáte alternatívu, kde nás hneď nezastrelia?"
  
  
  Začali sme sa vyzliekať. Nebolo to prvýkrát, čo som mal na sebe arabské oblečenie a vedel som, že tieto neforemne vyzerajúce róby sú oveľa praktickejšie ako čokoľvek, čo vidíme v západnom svete. Hnedá látka bola drsná na dotyk a v kabíne s vyčerpaným kyslíkom bolo nepríjemne horúco. Na chvíľu som si dala dole čelenku.
  
  
  -Čo mám robiť s týmto závojom? - spýtal sa Jin.
  
  
  "Buď ticho," poradil som jej. "A držte si vrchný odev tesne priliehajúci k telu." Väčšina mužov sú tu moslimovia. Symboly ženskej cudnosti berú vážne.“
  
  
  Gaard sa vrátil a prikázal nám vystúpiť z člna. Nasadil som si klobúk a išli sme hore. Slnko svietilo na modré vody malej zátoky, kde sme spustili kotvu, zatiaľ čo púštne piesky sa tiahli na západ. Zliezli sme do malého člna pomocou povrazového rebríka. A čoskoro sme boli odvedení na breh.
  
  
  Jin sa rozhliadol po aute. Toto sa nestalo. "Poďme," povedal Gaard.
  
  
  Išli sme do hĺbky troch kilometrov. Dvakrát sme míňali cesty, vyjazdené koľaje na piesku a kamene veľkých kamiónov. Nezdalo sa, že by boli príliš zaneprázdnení, ale kedykoľvek sme sa priblížili, Gaard nám prikázal zastaviť a poslať mužov s ďalekohľadmi, aby hľadali akúkoľvek blížiacu sa premávku. Terén bol väčšinou holý piesok, ale púšť bola posiata kopcami a roklinami obklopenými útesmi. Po prejdení druhej cesty sme odbočili na sever a vstúpili do jednej z úzkych roklín. Tam sme sa pripojili k ťavej karaváne.
  
  
  Medzi skalami bolo ukrytých asi sedemdesiatpäť tiav. Každý mal jazdca. Muži hovorili spleťou jazykov. Jediný jazyk, ktorý som sa naučil, bola arabčina. Počul som aj nejaké jazyky súvisiace s arabčinou, možno somálske dialekty. Nebolo ťažké vidieť zodpovedných mužov. Boli inak oblečení. A mnohí sedeli bez klobúkov v tieni skál. Ich pokožka bola svetlohnedá. Boli priemernej výšky a nosili vysoké vlnité účesy. Väčšina mala rozoklané ušné lalôčiky a zbierku náramkov. Na túto úlohu som nemal veľa informácií, ale ľudia z AX ma varovali pred Danakilmi, ľuďmi pomenovanými podľa púšte, ktorej vládli. Rozštiepené ušné lalôčiky boli spomienkou na prvého nepriateľa, ktorého zabili; náramky sú trofeje pre toľko protivníkov, ktorých bojovník porazil.
  
  
  "Viac ako sto tiav už mieri do vnútrozemia," povedal Gaard.
  
  
  "Urobili ste určitý pokrok," bola moja poznámka. „Chyťte mor,“ znela jeho odpoveď.
  
  
  Jeho reakcia ma prekvapila. Chvíľu som študoval túto scénu a potom som si uvedomil, prečo nórsky asistent reagoval tak podráždene. Gaard bol na tejto ceste komparzista, námorník, ktorý nebol v púšti. Vstal zo skaly, na ktorej sedel, keď sa priblížil šľachovitý a usmievajúci sa Danakil. "Toto je Luigi," povedal Gaard po taliansky. "Jeho skutočné meno nie je Luigi, ale nemôžeš povedať jeho skutočné meno."
  
  
  Ak to Gaard považoval za výzvu, nemal som v úmysle odpovedať. Mám talent na jazyky v kombinácii s dostatkom zdravého rozumu, aby som vedel, kedy mám predstierať, že niečomu nerozumiem.
  
  
  Danakil nehybne pozrel na Gaarda. Ľavou rukou naznačil Gaardovi, aby odložil zbraň. Veľký námorník chcel protestovať, ale potom si to rozmyslel. Danakil sa obrátil na nás.
  
  
  "Carterová," povedal a ukázal na mňa. "Fellini". Pozrel na Jeana.
  
  
  "Áno," povedal som.
  
  
  Jeho taliančina nebola o nič lepšia ako Gaardova. Ale ani to nie je oveľa horšie.
  
  
  - Som veliteľom vášho karavanu. Cestujeme v troch karavanoch. Čo sa chceš spýtať?'
  
  
  Opýtal som sa. - 'Ako ďaleko?'
  
  
  "Niekoľko dní. Ťavy nesú našu vodu a náklad pre generála Borgiu. Všetci muži a ženy idú. V tejto púšti nie je nič okrem môjho ľudu a smrti. Neexistuje žiadna voda, pokiaľ nie ste Danakil. Rozumeli ste tomu?
  
  
  'Áno.'
  
  
  'Fajn.'
  
  
  "Luigi, tento muž je nebezpečný," povedal Gaard. "Je to profesionálny zabijak." Ak nie...
  
  
  "Myslíš si, že som nezabil veľa ľudí?" Luigi sa dotkol náramkov na zápästí. Zostal nečinný a pozeral na mňa. "Zabíjaš svojich protivníkov pištoľou, Carter?"
  
  
  'Áno. A s nožom. A svojimi rukami.
  
  
  Luigi sa usmial. "Ty a ja by sme sa na tomto výlete mohli navzájom zabiť, Carter." Ale to nie je správne. Generál Borgia sa chce s vami stretnúť. A ste obklopení ľuďmi, ktorí vás budú chrániť pred Danakilovými nepriateľmi. Viete niečo o tejto púšti?
  
  
  - Niečo o tom viem.
  
  
  'Fajn.'
  
  
  Odišiel. Počítal som jeho náramky. Keby som jeden nevynechal, bolo by to štrnásť. Pochyboval som, že ide o miestny rekord, ale bolo to lepšie varovanie, ako by mohol Luigi vyjadriť akýmkoľvek slovom.
  
  
  Neskoro ráno asi tretina skupiny vytvorila karavan a vyrazila. Keď som sledoval ich odchod, obdivoval som organizáciu. Danakils boli účinné. Rýchlo zoradili ťavy so svojimi jazdcami, priviedli zajatcov a prebytočných mužov do stredu a odtiahli, pričom očami prezerali okolie, hoci boli stále v úkryte rokliny. Dokonca aj vodiči tiav pochopili vojenskú precíznosť formácie. Nehádajú sa o tom, kam ich vodcovia postavili. Muži, ktorí strážili väzňov, nekričali ani nebili, ale vydávali tiché príkazy, ktoré boli rýchlo vykonané. Samotní väzni sa o mňa mimoriadne zaujímali.
  
  
  Niektorí mali na sebe reťaze, hoci ťažšie časti boli odstránené. Niektoré z nich boli ženy, väčšina z nich bola opäť tmavej pleti. Etiópia ako civilizovaná krajina, ktorá sa usiluje o súhlas sveta dvadsiateho storočia, oficiálne netoleruje otroctvo. Žiaľ, k niektorým obyvateľom obrovskej africkej krajiny nové tradície ešte úplne neprenikli. Vlády vo východoafrických a ázijských krajinách okolo Indického oceánu z času na čas zaútočia na obchodníkov s otrokmi, no žiadneho vládneho úradníka nenapadne ich nahnevať alebo im stáť v ceste. Obchodníci s ľudským mäsom udržiavajú súkromné armády a potrvá mnoho storočí, kým bude vykorenený zvyk, že jeden človek zotročuje druhého.
  
  
  - Sú tieto dievčatá otrokyne? - spýtal sa Jin ticho.
  
  
  'Áno.'
  
  
  Trpko sa usmiala. „Jedného dňa, keď som bol tínedžer, sme sa my dievčatá išli pozrieť na nemý film. Zobrazoval dav sporo odetých žien predávaných na aukcii. Všetci sme sa chichotali a hovorili o tom, aké hrozné je byť na takejto aukcii. Ale každý z nás mal o sebe v tejto situácii svoje vlastné predstavy. Myslíš, že naozaj budem žiť túto fantáziu, Nick?
  
  
  "O tom pochybujem," povedal som.
  
  
  'Prečo nie?'
  
  
  - Pretože ste profesionálny agent. Nemyslím si, že by si mala šťastie byť manželkou nejakého vodcu. Borgia chce vedieť, čo vieme obaja, a ten bastard je pravdepodobne nemilosrdný.
  
  
  "Ďakujem," povedala. "Určite vieš, ako niekoho rozosmiať."
  
  
  "Prečo vy dvaja nemlčíte?" - povedal Gaard.
  
  
  „Prečo si nedáš svoju tvár pod ťavie kopyto,“ odpovedala mu Jean.
  
  
  To sa mi na Jean páčilo – jej bojové inštinkty zodpovedali jej nedostatku zdravého rozumu. Gaard vydal rozhorčený rev, ktorý musel vystrašiť každú ťavu v okolí, vyskočil na nohy a švihol päsťou, aby ju zrazil zo skaly, na ktorej sme sedeli.
  
  
  Chytila som ho za ruku, hodila dopredu, vykrútila bok a rameno a hodila som ho na chrbát.
  
  
  „Teraz si naozaj všetko pokazil,“ zamrmlal som k Jean. Pribehlo k nám niekoľko danakilov. Keď videli Gaarda ležať na podlahe, niektorí sa zasmiali. Rýchly rozhovor mi oznámil, že tí pár, ktorí ma videli hodiť Gaarda na zem, to hlásili ostatným.
  
  
  Gaard pomaly vstal. "Carterová," povedal, "zabijem ťa."
  
  
  Videl som Luigiho stáť v kruhu okolo nás. Zaujímalo ma, čo majú títo Danakilovia za lubom. Gaard ma možno chcel zabiť, ale ja som nemal v úmysle zabiť ho. Neodvážil by som sa. A toto obmedzenie by boj o nič neuľahčilo.
  
  
  Bol vysoký, aspoň päť stôp a o dobrých dvadsať kíl ťažší ako ja. Ak sa mu podarilo udrieť ma svojimi obrovskými päsťami alebo ma chytil, bol som úplne zmätený. Priblížil sa ku mne so zdvihnutými rukami. Gaard bol chvastúň, dosť silný na to, aby na rozkaz udrel hlučného námorníka, no ak použil svoj tréning správne, bola to ľahká korisť pre agenta AH.
  
  
  Gaard zaútočil. Ustúpil som nabok a pri zmene polohy som okamžite kopol pravou nohou. Dlhé púštne rúcho mi stálo v ceste, takže môj výpad ho nezrazil. Moja noha, spomalená oblečením, zachytila Gaarda len povrchne v bránici, čo spôsobilo iba zavrčanie, keď sa mierne zapotácal. Skočil som k zemi a kotúľal sa, ostré kamene mi prepichovali chrbát. Keď som sa znova postavil, zapotácal som sa a cítil som, ako ma ruky za sebou tlačia späť do stredu kruhu, pred stojaceho Danakila.
  
  
  Opäť zaútočil. Pravým predlaktím som zablokoval jeho divoký pravý útok, otočil som sa tak, že ma jeho úder minul a zachytil som ho úderom ľavou medzi oči. Zavrčal a pokrútil hlavou. Jeho ľavý kop ma zachytil do rebier a ja som zalapal po dychu, keď mi telom prestrelila bolesť.
  
  
  Gaard znova zaútočil a mával päsťami. Schovala som sa mu pod ruky a položila mu obe ruky na brucho a hruď. Cítila som, ako mi jeho veľké päste pristáli na chrbte. Ustúpil som, odrazil som ďalšiu jeho ľavú stranu a ľavou päsťou sa mi podarilo chytiť jeho bradu. Úder ho prinútil vstať, no nechcel spadnúť. Celú svoju váhu som hodil na pravú ruku, ktorá ho zasiahla priamo pod srdce. Gaard padol.
  
  
  Spoza mňa sa ozval arabský hlas: "Zabi toho bastarda."
  
  
  Gaard sa pomaly prevalil a kľakol si na jedno koleno. Pohol som sa, aby som mu namieril svoju ťažkú púštnu topánku pod bradu. Siahol po pištoli na opasku. Malo to byť blízko, ale myslel som si, že vystrelí skôr, ako som ho dosiahol.
  
  
  Naľavo sa mihla postava v hnedej farbe. Zvuk pažby vyrazil Gaardovi samopal z rúk. Puška sa opäť zdvihla a s nárazom dopadla na Gaardovu hruď, čím ho pritlačila k zemi.
  
  
  "Prestaň," prikázal Luigi. Otočil pušku a namieril ju na ležiaceho Gaarda.
  
  
  Silné ruky ma chytili zozadu a pritlačili k telu. Nebránila som sa.
  
  
  "On..." začal Gaard.
  
  
  "Videl som to," povedal Luigi. "Moji ľudia to videli."
  
  
  Šťuchol Gaarda hlavňou pištole. 'Vstať. Odídete s ďalším karavanom.
  
  
  Gaard vyhovel. Zdvihol pištoľ. Danakilovci boli stále okolo nás. Vrhol nahnevaný pohľad mojím smerom a vložil zbraň do puzdra. Keď odchádzal nemotornými krokmi, sprevádzali ho štyri danakily.
  
  
  Luigi prikývol. Muži, ktorí ma držali, ma pustili. Luigi namieril puškou na skalu, na ktorej sedel Jean, a ja som sa posadil. "Hovoríš, že si zabil ľudí vlastnými rukami, Carterová," povedal. - Prečo si nezabil Gaarda?
  
  
  "Bál som sa, že sa ti to nebude páčiť."
  
  
  „Páčilo by sa mi to. Kto rozkazuje moru, nerozkazuje na púšti. Carterová, nepokúsiš sa ma zabiť.
  
  
  Znel veľmi presvedčivo a ja som s ním súhlasil.
  
  
  Druhý karavan odišiel popoludní. V tú noc sme spali v kaňone. Dvakrát som sa zobudil a videl som domorodcov stáť na stráži.
  
  
  Na druhý deň sme vyrazili na západ.
  
  
  
  
  
  Kapitola 7
  
  
  
  
  
  Nikdy som nevidel Luigiho s kompasom, hoci som ho často videl v noci študovať hviezdy. Zdá sa, že nemal ani hrubý sextant. Hviezdnu oblohu zrejme poznal natoľko, že z nej vedel určiť našu polohu. Alebo možno sledoval stopu, ktorú vedel prečítať. Ak by to tak bolo, mohol by okamžite ísť a získať titul čarodejníka. Veľká časť východného Danakilu je obrovská piesočná plocha, ktorá je taká nepriateľská k životu, že celé rieky miznú a vyparujú sa do soľných panvíc.
  
  
  Urobili sme dobrý pokrok, a to aj napriek intenzívnej horúčave a občasným piesočným búrkam, ktoré nás prinútili natiahnuť si cez tvár hrubé oblečenie a túliť sa k sebe. Hoci som bol len väzeň, a preto som si neuvedomoval skutočný postup karavany, chápal som, prečo nás Luigi nútil ponáhľať sa. Ľudia pili málo vody a ťavy nepili vôbec.
  
  
  Na štvrtý deň našej cesty, keď sme prechádzali púšťou úplne pokrytou pieskom, neprerušovanou skalnými útvarmi, sa na pieskovom násype napravo od nás objavil dav kričiacich a kričiacich Danakilov a začali po nás strieľať zo zbraní.
  
  
  Vodič za mnou hlasno nadával a hodil svoje zviera na zem. Rýchlo som sa uistil, že ťava zostala medzi mnou a útočníkmi. Závidel som týmto vrtošivým šelmám nielen preto, že tak páchli, ale aj preto, že sa im zdalo, že radi hryzú každého, kto sa k nim priblížil. Ale teraz som uhryznutie ťavou považoval za menej vážne ako guľku z pušky.
  
  
  Všetci jazdci už spustili ťavy na zem a začali si dávať zbrane z pliec. Skrytý v piesku blízko ťavej zadku som odhadoval útočnú silu na pätnásť alebo dvadsať mužov. Mali sme dvadsaťpäť vodičov a šesť dozorcov, ako aj štyri ženy a dvoch väzňov. Guľky mi hodili piesok do tváre a ja som sa stiahol. Bol som za dosť tučnou ťavou a guľky by tak ľahko neprešli. Myslel som na Wilhelminu niekde na palube Hansa Skeielmana a prial som si, aby bola so mnou. Niekoľko útočníkov sa dostalo na dostrel Lugeru.
  
  
  Najmenej dvaja naši danakilskí strážcovia padli spolu s niekoľkými mahútmi. Prekvapivý útok znegoval našu prevahu v počte. Ak Luigi a jeho chlapi nedokážu rýchlo narobiť nejaké škody, máme veľké problémy. Našťastie pieskový hrebeň bol hneď po našej pravici. Ak by bol niekto na druhej strane, zomreli by sme v krížovej paľbe.
  
  
  Neďaleká ťava kričala v agónii, keď ju zasiahla guľka. Jeho roztiahnuté kopytá rozťali vodičovi lebku. Začal som pochybovať o bezpečnosti môjho vlastného prístrešku. Potom moja ťava zavrčala, či už od strachu, alebo zo súcitu so zranenou ťavou. Vodič sa postavil. Preklial a vystrelil zo starej pušky M1, ktorú mal. Zrazu doširoka roztiahol ruky, zapotácal sa a spadol na zem.
  
  
  Plazil som sa k nemu. Z diery v hrdle mu tiekla krv. Počul som prenikavý výkrik žien a po mojej pravici padli ďalší dvaja muži... Guľka mi minula koleno o centimeter.
  
  
  "Musíme zasiahnuť," zamrmlal som. Schmatol som vodičovu pušku M1 a plazil sa späť okolo zadku ťavy. Ako som tam ležal, strelil som danakila, ktorý bežal dole kopcom. Pohol sa dopredu. Zamieril som na druhého útočníka. Pištoľ cvakla. Guľka mi presvišťala nad hlavou.
  
  
  Okamžite som zareagoval a rýchlo som sa plazil späť k mŕtvemu vodičovi, pričom piesok sa mi vpíjal do oblečenia. Nábojový pás sa mu zamotal do hnedých šiat a musel som ho dvakrát otočiť, aby som ho vyslobodil. V tej chvíli sa ku mne nepriblížila ani jedna guľka. Rýchlo som našiel nový zásobník munície a otočil som sa, aby som sledoval prestrelku.
  
  
  Asi tucet útočníkov stále stálo, ale aspoň sme vypálili dosť striel, aby sme zastavili ich prvý útok. Stáli alebo kľačali na pieskovom svahu a strieľali po nás. Kľakol som si a vybral si cieľ. Raz som vystrelil. Videl som, ako ten muž cúvol, ale zjavne som ho nezabil. Preklínal som ML ako najhoršiu vojenskú zbraň, aká bola kedy vyrobená, upravil som jej mierenie mierne doprava a znova vystrelil.
  
  
  Spustil pušku. Bol som príliš ďaleko, aby som videl jeho výraz, ale myslel som si, že vyzerá zmätene. Opatrne som zamieril a znova som vystrelil. Spadol hlavou do piesku, niekoľkokrát trhol nohou a zamrzol.
  
  
  Vysoký bojovník naľavo od radu útočníkov vyskočil na nohy a začal strieľať mojím smerom. Myslel som si, že jeho mierenie musí byť hrozné, ani jedna guľka sa ku mne nedostala, ale potom moja ťava zakričala. Pokúsil sa postaviť na nohy, keď mu guľka rozbila časť závažia na chrbte. Presunul som sa do čela karavanu, aby som nebol v ceste vystrašenému zvieraťu. Guľky nakopli piesok okolo ďalšej ťavy a náhle výkriky z oboch strán karavány mi povedali, že útočiaci bojovníci sa pokúšali prinútiť naše ťavy k úteku. Sedem alebo osem tiav už bolo na nohách, rútili sa tam a späť a dupali obrancov. Násilníci odhodili zbrane a rozbehli sa k nim. Dvaja muži opäť padli, zastrelení banditmi.
  
  
  Bežal som vpred smerom ku karavanu, až som sa dostal k väzňom, kde som našiel otvorený priestor na streľbu. Útočníci boli teraz oveľa bližšie a keď som sa hodil na brucho, aby som zacielil, vedel som, že prehráme. Vysoký bojovník naľavo od nepriateľskej línie sa zdal byť ich vodcom. Trvalo mi dva výstrely, aby som ho zložil.
  
  
  Danakilský strážca po mojej ľavici niečo zakričal, postavil sa a vystrelil do blížiaceho sa radu. Padol ďalší bandita. Potom padol aj strážca. Zostali mi tri výstrely. Vystrelil som na jedného z útočníkov.
  
  
  Poobzeral som sa okolo seba. Nevedel som si spomenúť, kam som hodil muníciu M1. Ale niekde, keď som sa vyhýbal ťavám, som ich musel zhodiť. Chytil som pušku padlého strážcu. Bola to Lee-Enfield, dobrá zbraň, ale stará. V nádeji, že to bude ešte dobrá strela, som to namieril na približujúcich sa útočníkov, ktorí sa k nám blížili. Ďalší spadol, strelil zblízka do brucha.
  
  
  Naľavo sa ozvala séria výstrelov a padli ďalší dvaja útočníci. V rade zostali len štyria alebo piati, no rýchlo sa blížili. Moja zbraň cvakla. Prázdny. "Do pekla," zakričal som.
  
  
  Danakil ma zastrelil z desiatich metrov. A napriek tomu ma nedokázal udrieť. Rýchlo som otočil zbraň a udrel ho pažbou do tváre. Keď padal, udrel som znova a rozbil som mu drevenú pažbu aj lebku.
  
  
  Na opasku nosil nôž. Jeho puška spadla príliš ďaleko na to, aby na ňu dosiahol, keď sa priblížil ďalší útočník v hnedom oblečení. Schytil som nôž a prikrčil sa, aby som čelil útočiacemu banditovi. Zdvihol vysoko svoju zbraň a ja som sa prikrčil pod jeho zúrivým úderom. Piesok bol slabou oporou, takže rana nožom, ktorú som plánoval do žalúdka, mu len odrela rebrá.
  
  
  Kričal, keď preletel okolo mňa. Rýchlo som sa otočila, aby som utekala za ním. Okolo nás sa ozvalo niekoľko ďalších výstrelov, po ktorých nasledoval výkrik a vrčanie bojovníkov v boji proti sebe. Môj protivník pustil pušku a vytiahol nôž.
  
  
  Úsmev mu zvraštil tvár, keď si uvedomil, že nie som Danakil. Jeho náramky sa leskli na slnku. Okolo nás zúrila totálna vojna, ale vesmír sa nám obom zmenšil.
  
  
  Bezohľadne vykročil vpred a nôž držal pred sebou. Prikrčil som sa a stiahol som sa späť. Vadila mi krivá čepeľ. Rukoväť sa zdala nesprávna. Keby bol Hugo so mnou, s istotou by som na toho muža zaútočil, no ihlica zostala na palube tej prekliatej nórskej nákladnej lode.
  
  
  Pokračoval som v ustupovaní, predstieral som strach a zmätok a predstieral som, že som čiastočne hypnotizovaný kývajúcou sa čepeľou. Danakil bol teraz úplne nadšený a nevenoval pozornosť tomu, čo robím rukami. Úplne sa sústredil na to, aby mi vrazil nôž do žalúdka. Hrbil som sa hlbšie a hlbšie, cúval som dozadu a dovolil svojim kolenám, aby znášali námahu mojej zhrbenej polohy. Keď bola vzdialenosť medzi nami správna, rýchlo som spustil ľavú ruku na zem, nabral trochu piesku a hodil mu ho do očí.
  
  
  Určite poznal ten starý trik, ale pravdepodobne si nemyslel, že ho poznám. Špička jeho čepele skĺzla z cesty, keď ma poškrabal na tvári. Rýchlo som skočil dopredu, zdvihol som ľavú ruku pod jeho pravú ruku, aby som odklonil čepeľ, a sekol som vlastnou čepeľou. Jeho žalúdok bol úplne roztrhaný. Kričal.
  
  
  Danakil sa zapotácal, z roztrhaného žalúdka mu tiekla krv. Vystretou ľavou rukou som mu sekol ruku nožom. Pustil zbraň a ja som sa znova zdvihol a udrel ho do srdca. Moja zbraň bola možno nemotorná, ale jej neskorý majiteľ vynaložil maximálne úsilie, aby bol hrot veľmi ostrý.
  
  
  Môj protivník spadol na zem. Vrhol som sa na neho a krútil som nožom v jeho hrudi, kým nezastal. Vyskočil som a poobzeral sa okolo. Okolo mňa stála skupina mužov v hnedých róbach. náš? Alebo útočná skupina?
  
  
  "Odhoď ten nôž, Carterová," povedal Luigi a odtlačil ostatných mužov nabok.
  
  
  Pustil som zbraň.
  
  
  Sklonil sa, zdvihol ho a povedal: "Nie veľa ľudí dokáže zabiť danakila tak ľahko, Carter."
  
  
  Povedal som. - Kto povedal, že to bolo ľahké, Luigi? -Vyhrali sme bitku?
  
  
  "Sú mŕtvi." Ozval sa výstrel. - Alebo skoro. Pomôžte im zbierať vodu.
  
  
  Išli sme od človeka k človeku a brali sme každú fľašu. Nepriateľov, ktorí ešte dýchali, zastrelil Luigiho vysmiaty Danakil do hlavy. Zdalo sa mi, že niektorí by sa ešte mohli vyliečiť, aby slúžili ako otroci, ale túto myšlienku som svojim strážcom nepriniesol.
  
  
  Keď sme sa vracali do vozňa a ukladali na seba fľaše s vodou, z ktorých mnohé boli vyrobené zo zvieracích koží, jeden z vodičov niečo povedal a ukázal mi dopredu. Nasledoval som ju tam, kde boli zhromaždení ostatní väzni.
  
  
  "Chcem, aby si ju videl, Carterová," povedal Luigi. "Môžeš povedať Borgiovi, ako sa to stalo."
  
  
  Jean ležala na svojich vlastných hrubých šatách. Niekto jej rozrezal spodnú bielizeň a odhalil jej telo. Malá dierka tesne pod jej ľavým prsníkom stále krvácala.
  
  
  "Bolo to na samom začiatku bitky," povedala žena v arabčine.
  
  
  Odpovedal som jej v rovnakom jazyku. "Guľka od koho?"
  
  
  "Z púšte," povedala.
  
  
  Cítil som Jeanov pulz. Bola mŕtva. Zavrel som jej oči a obliekol jej oblečenie. Bolo to ironické, ale stále som nevedel, či je dobrá agentka alebo nie. Vedel som len to, že to mohol byť jej najlepší cestopis „Som ako otrok v etiópskej púšti“, keby žila dosť dlho na to, aby ho napísala. Zobudím sa.
  
  
  Luigi mi povedal po arabsky: „Gaard tvrdil, že je tvoja manželka. Toto je pravda?'
  
  
  'Áno.'
  
  
  "Nikto nezostal nažive pre tvoju pomstu." Ten, kto ju zabil, je teraz rovnako mŕtvy ako ona, Carterová.
  
  
  "Áno," povedal som znova.
  
  
  Zaujímalo ma, čo sa stalo s jej fotoaparátom.
  
  
  "Hovoríš arabsky," povedal Luigi potichu. "Ale to ti nepomôže spriateliť sa s Afarmi."
  
  
  - Afari?
  
  
  'Moji ľudia. Ľudia z Danakilu.
  
  
  "Práve teraz, Luigi," povedal som, "nepotrebujem ani tak tvojich ľudí ako svojich priateľov."
  
  
  'Rozumiem. Môžete ju pochovať. Pochovám svojich ľudí."
  
  
  Karavána sa preskupila, ale deň strávila pochovávaním mŕtvych vrátane Jeana a zisťovaním, ktoré ťavy by sa mohli dostať po zvyšok cesty do tábora Borgia. Štyri ťavy sa vymkli kontrole a zmizli v púšti, deväť alebo viac bolo mŕtvych alebo príliš ťažko zranených, aby mohli pokračovať. Zostáva nám dvanásť tiav a desať vodičov. Dvaja zo štyroch preživších Danakilov pôsobili ako vodiči, pričom Luigi a ďalší bojovník zostali ako strážcovia. Ťavy útočníkov sme nenašli.
  
  
  Pri počúvaní diskusie medzi Luigim a vodičmi som si všimol, že útočníci mi urobili láskavosť. Spýtal sa. - "Čo niesli nezvestné ťavy?"
  
  
  „Dvaja niesli vodu. Ale veľa našich džbánov je rozbitých. S vodou, ktorú sme vzali nepriateľovi, a tými niekoľkými nádobami a kožkami, ktoré nám zostali, by sa málokto z nás mohol dostať k studni živí.“
  
  
  "Dobre," povedal. "Nalož vodu a jedlo na prvú ťavu."
  
  
  Sedel som v tieni jednej z našich zdravých tiav a snažil som sa prísť na to, ako nájsť Jeanov fotoaparát. Asi som si to aj tak nemal nechať, aj keby som to našiel, ale nejako som dúfal, že mi Luigi zo sentimentálnych dôvodov dovolí. Ako oddaný moslim bol presvedčený o menejcennosti žien, ale ako muž, ktorý žil v krutom svete, kde smrť mohla byť vždy skrytá za ďalšou piesočnou dunou, vedel oceniť pocit, ktorý muž prechovával k svojej veľmi talentovanej partnerke. .
  
  
  Akú hodnotu mali nástroje v komore? Stále som bol presvedčený, že Jean má niekde objektív jednoranovej pištole kalibru 0,22. Nepovedala mi všetko o svojom poslaní, rovnako ako som jej nepovedal o svojom. Samozrejme, tento objektív bol s najväčšou pravdepodobnosťou stále na palube Hansa Skeielmana. Potom som videl jedného z vodičov kráčať s touto kamerou. Zabudni na túto myšlienku, rozhodol som sa. Nestálo to za to riskovať Luigiho podozrenia.
  
  
  Muži tvrdo pracovali na presune nákladu a asi po hodine mi Luigi pokynul o pomoc. Pracoval som ako kôň a aspoň trikrát, keď sa nikto nepozeral, sa mi podarilo schovať elektronické súčiastky, ktoré sa vyšmykli z prasknutých krabíc pod piesok. Pri prebíjaní sa mi podarilo rozbiť aj niekoľko truhlíc. A zdalo sa sakra nepravdepodobné, že Cesare Borgia pripraví všetky tri svoje mini-rakety tak, ako dúfal.
  
  
  
  
  Kapitola 8
  
  
  
  
  
  O tri dni neskôr, takmer bez vody, sme sa ocitli v úplne inej krajine. Bolo tam veľa skalnatých kopcov. Rástli nízke rastliny. Úsmevy na tvárach mahútov a strážcov mi povedali, že sme blízko vody. Nebola to ľahká cesta. Stratili sme ďalšie dve ťavy. Ľahli si na piesok a odmietli vstať ani po vyložení.
  
  
  "Neplytvaj na nich guľkami," povedal Luigi. "Len podaj vodu iným zvieratám."
  
  
  Bazén je malý a voda je zakalená. Nebolo to nič iné ako diera v skalách s malými kríkmi okolo. Voda chutila alkalicky. Púštna múdrosť vodičov však hovorila, že pitie je bezpečné, a pokiaľ viem, je to najchutnejšia voda na svete. Prvú časť cesty sme mali prísny prídel a posledné tri dni sme dostali ešte menej vody, takže sme boli prakticky dehydrovaní.
  
  
  Naše ťavy hltavo pili a rýchlo znížili hladinu bazéna. Zrejme tam bol podzemný prameň, ktorý držal krok s vyparovaním a presakoval do okolitej zeme. Smädné ťavy ma zaujali a uvedomil som si, že púštne kmene s nimi žijú v akejsi symbióze. Zdalo sa takmer nemožné, že by nejaké suchozemské zviera mohlo prehltnúť toľko vody bez toho, aby opuchlo a nezomrelo. Vodiči ich kŕmili a dbali na to, aby bol náklad pre nich pohodlný a pevne priviazaný.
  
  
  "Dnes večer si tu postavíme tábor, Carterová," povedal mi Luigi. "Zajtra ráno, keď bude studňa opäť plná, naplníme mechy vodou."
  
  
  Opýtal som sa. - "Čo ak niekto iný chce vodu?"
  
  
  Smial sa. "Levy?"
  
  
  "Alebo ľudia."
  
  
  Poklepal na pištoľ. "Ak ich bude veľa, Carterová, dáme ti ďalšiu zbraň."
  
  
  V tú noc sme zapálili dva ohne: jeden pre vodičov, danakilských strážcov a väzňov, druhý pre Luigiho a kohokoľvek, koho chcel pozvať. Pozval ma.
  
  
  "O dva dni budeme v Borgias, Carterová," povedal.
  
  
  Opýtal som sa. -"Kto je Borgia?"
  
  
  - Ty to nevieš?
  
  
  "Len fámy."
  
  
  "Klebety". Napľul do ohňa. Tieto povesti, tieto príbehy, ktoré si karavanisti rozprávajú o generálovi Borgiovi, nie sú dobré. Do našej krajiny prišiel pred mnohými rokmi. Mohli sme ho zabiť, ale niektorí z jeho kmeňov nás požiadali, aby sme ho videli ako priateľa a tak sa k nemu aj správali. Borgia nám sľúbil bohatstvo a otrokov, ak mu pomôžeme. Tak sme mu pomohli.
  
  
  Opýtal som sa. -"Máš teraz bohatstvo?"
  
  
  'Áno. Také bohatstvo. Ukázal na karavan. Krik žien sa k nám ozýval z iného ohňa. Pozrel som sa do tmy, ktorá nás oddeľovala. Tri otrokyne boli prinútené vyzliecť sa a muži ich schmatli. Strhlo sa niekoľko bitiek. Pozrela som sa späť na Luigiho. Ignoroval, čo sa tam dialo.
  
  
  "Sú to otroci," povedal. "Preto ich máme." Generál Borgia sem priviedol veľa ľudí, niektorých dokonca belších ako vy. A potrebujú ženy. Toto je bohatstvo Borgiov.
  
  
  - A tebe sa to nepáči?
  
  
  „Bojovník miluje svoje ženy, svoje zbrane a ťavy. Moji ľudia žijú na tejto zemi dlhšie, než ktokoľvek môže povedať. Vieme, že pre mnohých ľudí, ktorých Borgia priviedol, nie je miesto. A hoci sme vždy bránili našu krajinu pred amharskými kresťanmi zo severu, nechceme bojovať proti tým, ktorí majú tie zvláštne zbrane, ktoré stavajú Borgiovci. Prečo ste nastúpili na Gaardovu loď?
  
  
  "Aby som zistil, kto je Borgia."
  
  
  "Toto sa deje." - smutne sa zasmial Luigi. „Snažili sa to zistiť iní muži. Niektorí sa pridali ku generálovi. Zvyšok je mŕtvy. Dúfam, že sa k nemu pridáš.
  
  
  Neodpovedal som.
  
  
  "Nieje to?"
  
  
  "Nie, Luigi," povedal som. "Máte právo byť opatrní pri jeho plánoch." V určitom okamihu ho nájdu nepriatelia Borgia a zničia ho. Zabijú aj tých, ktorí bojujú s Borgimi."
  
  
  'Moji ľudia?'
  
  
  'Áno.'
  
  
  Znova pľul do ohňa. „Za čias môjho otca sem prišli ľudia, ktorí si hovorili Taliani. Mali so sebou zvláštne zbrane, vrátane lietadiel a bômb. Amharskí kresťania vládli v horách, Galovia vládli na juhu. Ale Afari odolali. Taliani vstúpili do púšte a zomreli. Vždy to tak bolo. Ak cudzinci napadnú Danakil, zomrú.
  
  
  Pri ďalšom požiari boli tri ženy priviazané ku kolíkom v zemi a Danakilovci sa dohodli na postupe pri znásilnení. Luigi mi pokynul preč. Išiel som na určené miesto, vedľa iného otroka, ktorému som nerozumel, a schúlil som sa do vrchného odevu. V tú noc som sa zobudil trikrát. Raz, keď dve ženy kričali súčasne, raz, keď lev zakašľal a raz bez zjavnej príčiny. A Luigi bol vždy hore.
  
  
  Hlavný tábor Borgia mal štyri otrokárske štvrte, jednu pre ženy a tri pre mužov. Boli obohnaní ostnatým drôtom a ležali v úzkych roklinách medzi skalnatými kopcami. Stany umiestnené v blízkosti kríkov a prameňov boli určené pre vodcov a slobodných ľudí. Skupina danakilov sa rozbehla smerom k nášmu karavanu. Začali sa rozprávať s Luigim. Ich jazyk ma nechal bez slova. Ale súdiac podľa Luigiho gest a občasných pohľadov na mňa som predpokladal, že opisuje bitku. Skupina strážcov ma rýchlo zaviedla do jedného z otrokárskych táborov. Otvorili bránu a prikázali mi vojsť.
  
  
  "Ty musíš byť ten Američan," povedal britský hlas po mojej pravici. Otočil som sa. Pristúpil ku mne muž s jednou nohou o barlách. Natiahol ruku.
  
  
  "Nick Carter," povedal som.
  
  
  "Edward Smythe," povedal. „Povráva sa, že ste boli v CIA alebo v nejakej špionážnej jednotke. Čo sa stalo tej žene, ktorá bola s tebou?
  
  
  "Je mŕtva," povedal som a opísal útok na tábor. "Krveloví bastardi, títo Danakilovia," povedal. „Zajali ma pred piatimi rokmi. Potom som bol konzultantom hliadky etiópskej armády, keď sme narazili na skupinu Borgiovcov. Vtedy som prišiel o nohu. Som jediný, kto prežil. Zdá sa, že Borgia sa baví tým, že ma drží nažive a necháva ma robiť všetku špinavú prácu.
  
  
  Edward Smythe sa mi zdal extrémne falošný. Všetko, čo povedal, mohla byť pravda, ale jeho falošné anglické turné príliš páchlo. Napriek tomu by mohol byť veľmi užitočný.
  
  
  „Nemyslím si, že by bolo na škodu priznať si, že som špión,“ povedal som. "Očakávajú odo mňa, že zistím, čo ten Borgia chystá."
  
  
  "Plánuje ovládnuť celý posraný svet," zasmial sa Smythe. - Čoskoro vám o tom povie. Ako si vás získali?
  
  
  „Bol som na palube nejakej divokej člny smerujúcej z Norfolku do Massawy. Zatiaľ čo som sa na palube tešil a gratuloval si k obálke, objavil sa druhý palubný dôstojník a skupina námorníkov so zbraňami. Nemohla som odolať. Odvtedy som väzňom.
  
  
  - Máš predstavu, ako ťa objavili?
  
  
  'Áno.' Predstieral som, že na chvíľu premýšľam, aby som sa rozhodol, ako veľmi môžem Smytheovi dôverovať. „Na palube bol agent KGB. Zabil som ju, ale až potom, čo niekomu z tímu povedala, kto som. Druhý kamarát tvrdí, že ma videl zabiť toho muža, ale pochybujem.
  
  
  "Musí to byť Gaard, ten vychvaľovaný Nór," povedal Smythe. — Mimochodom, Carter, toto nie je operácia KGB. Ak by Rusi o tomto mieste vedeli, boli by ho rovnako šťastní, že by ho vymazali z povrchu zemského ako vaša vláda. Pred niekoľkými týždňami sme mali ruského špióna, kým generál Borgia veľmi nešťastný. Smythe ma previedol po tábore a zoznámil ma s niekoľkými väzňami z Amhary a ďalšími Európanmi – dvoma Nemcami, Švédom a Čechom. Všetci prišli do Danakil v presvedčení, že ich najal Borgia a skončili ako otroci.
  
  
  "To znie chutne," povedal som Smytheovi.
  
  
  "Áno, pokiaľ zostaneš verným služobníkom, ktorý nesklame ani jeden rozkaz."
  
  
  Po obede som mal možnosť stretnúť sa s Borgiom. Zámerne som o ňom nič netušila. Jediné fotografie, ktoré som videl, boli urobené pred niekoľkými rokmi a ukazovali chudého politického agitátora s prázdnymi očami. Muž, ktorý sedel na hrubom koberci vo veľkom stane, nebol ani vychudnutý, ani nemal vpadnuté oči. Bol opálený slnkom a jeho oči sa zdali takmer bez života.
  
  
  „Sadnite si, Carterová,“ vyzval ho. Sadla som si na druhú stranu nízkeho stolíka, kde sedel on. Prepustil dvoch ozbrojených danakilov, ktorí ma sem priviedli z tábora. A zároveň si pištoľ zavesenú na opasku odložil na ľahko dostupné miesto. "Počul som o tebe zaujímavé príbehy," povedal.
  
  
  "Sú pravdivé?"
  
  
  "Luigimu môžete vždy dôverovať, Carterová." Uistil ma, že ste sa zaslúžili o bezpečný príchod nášho posledného karavanu. Takže ti možno niečo dlhujem.
  
  
  "Zachránil som si život," povedal som. "Títo banditi nemali záujem o moju záchranu."
  
  
  - Úplnú pravdu. Víno?'
  
  
  "Prosím," povedal som. Snažil som sa nesmiať, keď opatrne ľavou rukou nalieval víno a podával pohár cez stôl. Takmer vylial červenú tekutinu, pretože sa na mňa tak uprene pozeral.
  
  
  "Podľa Gaarda si veľmi nebezpečný, hoci tvrdí, že si nezabil signalistu." Je to pravda, Carterová?
  
  
  'Nie.'
  
  
  'Tiež si myslím.' Zdvihol ramená. - Ale to nie je dôležité. Prečo si sem prišiel?'
  
  
  „Etiópska vláda nás požiadala o pomoc,“ povedal som.
  
  
  — Spolupracujete s KGB?
  
  
  'Nie. Aj keď chápem, že sa o teba zaujímajú rovnako.
  
  
  "Je to tak," povedal. - Presne ako Číňania. Aký je dôvod tohto záujmu, Carterová?
  
  
  "Dvadsaťtri rakiet."
  
  
  - No, aký si zhovorčivý. Váš ruský kolega mi odmietol čokoľvek povedať."
  
  
  Smial som sa. "Myslím, že viete, kde sú tieto rakety." Dokonca ti chcem povedať, prečo ma sem poslali - prečo ich potrebuješ? Prečo ste pridali tri rakety Minuteman do svojho nákupného zoznamu?
  
  
  "Zabudni na tých Minutemanov," prikázal.
  
  
  Borgia mi nalial víno a nalial si ďalší pohár. Spýtal sa. - "Počuli ste už niekedy o Presterovi Johnovi?"
  
  
  "Ten legendárny cisár, ktorý vládol Etiópii v stredoveku."
  
  
  "Približuješ sa k pravde, Carter." Prester John však nie je legenda, ani kráľovná zo Sáby. Títo dvaja poskytli Etiópčanom dostatok mýtov, aby uverili, že sú najlepšími ľuďmi v celej Afrike. Radi vám povedia, že je to jediná africká krajina, ktorá nikdy nepoznala európsku nadvládu. Samozrejme, Briti sa tu na konci minulého storočia trochu zabávali a Taliani tu boli v 30. rokoch minulého storočia, ale na takéto nepríjemné skutočnosti sa pohodlne zabúda. A túžia korunovať nového presbytera Jána.“
  
  
  Povedal som. - "Ty?"
  
  
  'Áno ja.'
  
  
  Ak bol Borgia blázon, nebol úplne hlúpy. Navyše mal jadrové rakety. Tak som sa rozhodol, že sa k nemu budem správať ako k zdravému človeku.
  
  
  Opýtal som sa ho. - "Nemyslíš si, že etiópska vláda bude mať námietky?"
  
  
  'Áno. Danakila však nemôžu ovládať. A preto odišli do Ameriky. A potom príde N3, Nick Carter. Killmaster od AX. A kde si teraz, Carterová?
  
  
  "Robím si svoju prácu." Musel som zistiť, čo robíš.
  
  
  "Potom ti uľahčím úlohu, Carterová," povedal. „Chcem vládnuť východnej Afrike. Prester John sa stal legendou, pretože sa obklopil najlepšími jednotkami v celej severovýchodnej Afrike a zastavil prenikanie islamu. Obklopil som sa najlepšími bojovníkmi v modernom svete. Videli ste mojich ľudí?
  
  
  "Danakils," povedal som.
  
  
  "Nemajú strach. Potrebujú len vodcu a moderné zbrane.“
  
  
  "Sú tí banditi, ktorí zaútočili na karavánu a zabránili vám vziať tých troch Minutemanov, tiež Danakilovia?"
  
  
  "Odpadlíkov," povedal nahnevane. "A títo traja Minutemani sa teraz zbierajú, Carter." Pracujú pre mňa niektorí z najlepších raketových vedcov na svete. A čoskoro sa meno Cesare Borgia stane známym po celom svete.“
  
  
  "Myslel som, že sa voláš Carlo Borgia."
  
  
  „Carlo Borgia bol vyhostený z Talianska, dekadentnej demokracie, ktorú sa rovnako dekadentní komunisti snažili prijať. Carlo Borgia bol mladý blázon, ktorý sa snažil prinútiť robotnícku triedu, aby volila jeho veľkosť, a pokúsil sa poraziť zločineckých politikov v ich vlastnej manipulácii s voličmi. Taliansko vylúčilo Carla Borgiu. Takže Taliansko bude medzi prvými krajinami, ktoré vyšlú veľvyslancov do Cesare Borgiu.
  
  
  "Za otcom skutočného Cesareho stál kostol," povedal som.
  
  
  „Nehovorte viac o pôvodnom Cesareovi,“ povedal. „V škole sa mi smiali a žartovali. - "Váš otec je ženatý s vašou matkou, Cesare"? . „Kde je Lukrécia? »
  
  
  Videl som ho sedieť. "Tu je Lukrécia," povedal a zazvonil na zvonček.
  
  
  Záklopka stanu sa otvorila a dnu vošla mladá žena z Amhary. Mala takmer päť stôp a jej oblečenie malo len ukázať jej hrdé telo. Pod islamským danakilom nosila závoj, no teraz mala na sebe len dlhú sukňu. Hnedé prsia mala veľké a pevné a tenká sukňa mala po bokoch dlhé rozparky, ktoré odhaľovali jej svalnaté nohy.
  
  
  "Toto je Maryam," povedal. "Mária, prines nám ešte víno."
  
  
  „Áno, generál Borgia,“ odpovedala taliančinou bez prízvuku.
  
  
  Keď odchádzala, Borgia povedala: „Jej otec a strýko sú vodcami koptskej cirkvi. Ovplyvňujú vládu. Takže pokiaľ bude mojou rukojemníkom, Etiópčania proti mne nič neurobia.
  
  
  Maryam sa vrátila a podala Borgiovi novú otvorenú fľašu červeného vína.
  
  
  "Maryam," povedal, "Pán Carter je Američan." Prišiel sem na žiadosť etiópskej vlády.
  
  
  'Toto je pravda?' - spýtala sa po anglicky.
  
  
  'Áno.'
  
  
  „Hovor po taliansky,“ zakričal Borgia. 'Pán. Carter bude našim hosťom niekoľko dní,“ povedal Mariam. "Možno bude žiť dosť dlho na to, aby videl tvojho otca a strýka oslavovať našu svadbu."
  
  
  "Už som ti povedal, že toto nechcú."
  
  
  "Urobia, ak ťa budú chcieť znova vidieť živého."
  
  
  "Už som pre nich mŕtvy."
  
  
  - Prirodzene. Preto sa objavil Carter, náš pracovitý Američan. Preto nás etiópske jednotky netrápia.“
  
  
  Poslal Maryam preč. Rozmýšľal som, prečo sa obťažoval mi to ukázať.
  
  
  "Nie som hlupák, Carterová," povedal. Kým sa moje impérium nestane uznanou vládou Etiópie, Američania zostanú mojimi nepriateľmi. Presne ako Rusi. Takže ťa nevylučujem.
  
  
  - Zostanem tvojím väzňom?
  
  
  'Na Teraz. Danakilovia sledujú všetko, čo sa hýbe púšťou. O pár dní sa znova porozprávame. Existuje niekoľko ďalších podrobností, o ktorých ste mi nepovedali.
  
  
  Tlieskal rukami. Dvaja strážcovia ma vzali späť do tábora otrokov.
  
  
  
  
  Kapitola 9
  
  
  
  
  
  Nasledujúce dva dni som strávil skúmaním života v tábore. Hneď po východe slnka dostali otroci raňajky a potom zmizli v pracovných skupinách, ktoré strážili danakilskí bojovníci. Zostal som v tábore s niekoľkými ďalšími mužmi. Potom som videl slobodných amharských mužov kráčať hore-dole prašným skalnatým údolím. Ak by Borgia podplatil príslušných etiópskych predstaviteľov, mohol by o mne získať informácie zachytením Larsenovej správy. Vedel som, že letuška bola identifikovaná, a predpokladal som, že jeho správa z Georgetownu do Ruska ma zradila, ale teraz som si uvedomila, že predtým, ako som nastúpila na Hansa Skeielmana, vedeli, že som agent AX. Všetko záviselo od toho, čo Hawke povedal etiópskej vláde a ako dobre bola zabezpečená bezpečnosť.
  
  
  Počas môjho prvého celého dňa v tábore za mnou tesne pred obedom prišiel Edward Smythe. Bol s ním danakil so samopalom a otrok tmavej pleti, ktorý niesol balík oblečenia.
  
  
  "No tak, Carterová," povedal Smythe. "Generál Borgia chce, aby ste si umyli tvár a obliekli si západné šaty."
  
  
  Blížili sme sa k hrdzavej kovovej nádrži. Voda nebola čistá, ale podarilo sa mi zmyť väčšinu púštnej špiny. Potom som si obliekol khaki nohavice a košeľu a na hlavu som si dal prútenú prilbu.
  
  
  "Cítim sa oveľa lepšie," povedal som Smytheovi.
  
  
  -Pridáš sa k Borgiovi? spýtal sa Smith.
  
  
  "Hovorí, že mi v tomto nemôže dať šancu."
  
  
  - Škoda, Carterová. Borgia je možno bláznivý Talian, no je aj veľmi šikovný. Jeho plán je dosť šikovný na to, aby uspel.
  
  
  "Si s ním?"
  
  
  - Možno - ak mi dá šancu.
  
  
  Chôdza späť z tanku mi dala nový pohľad na tábor. Za krátky čas sa im ho podarilo takmer úplne zneviditeľniť zo vzduchu. A chýbal jeden malý detail, respektíve dvadsaťtri detailov. Kde boli tie prekliate rakety? Topograficky som sa zle orientoval, ale zdalo sa, že sme na vysokej náhornej plošine, oveľa vyššej ako samotná púšť Danakil. Možno boli tieto rakety ukryté niekde v kopcoch.
  
  
  Ak chcem utiecť z tohto tábora, musím to urobiť skôr, ako ma Borgia začne vypočúvať. Mal som pocit, že tento agent KGB podľahol mučeniu. Ale práve teraz som nevedel prísť na to, ako sa mám pohnúť. Cez deň tábor strážili danakilskí bojovníci a v noci bola jediná možnosť úniku len počas všeobecného chaosu. Otroci okamžite nevyzerali, že majú bojového ducha začať rebéliu. Čo keby som utiekol z tábora? Ani som nevedel, kde som. Mohol by som sa vydať na severovýchod do Etiópskej vysočiny a dúfať, že sa stretnem s civilizáciou. Ale je viac ako pravdepodobné, že by som natrafil na dedinu Danakil, keby na mňa ako prvá nespadla púšť. Bez sprievodcu, ktorý by ma viedol cez púšť, som blúdil slepý a smädný.
  
  
  Ešte som uvažoval o minimálnom pláne úteku, keď si vedľa mňa na druhý deň večer sadol Čech Vasilij Pacek.
  
  
  "Hovoríš dutsky?" - spýtal sa v tomto jazyku.
  
  
  'Áno.'
  
  
  "Fajn". Poobzeral sa okolo seba. "Ten prekliaty Smythe pre zmenu špehuje niekoho iného." Zajtra vám musím ukázať rakety.
  
  
  "Zajtra?"
  
  
  'Áno. Spolu s generálom Borgiom a Maryam. A s mojím nemotorným tímom asistentov, Danakilov a Somálčanov. Ste zo CIA, pán Carter?
  
  
  "Nie, ale si blízko," povedal som.
  
  
  „Je dobré, že nie ste z KGB. Pokiaľ ide o mňa, radšej by som bol s Borgiom ako s KGB. Podarilo sa mi utiecť, keď tí Rusi obsadili Prahu svojimi tankami. Myslel som, že Borgia mieri raketami na Moskvu. Potom som však zistil, že mieri na celý svet. A namiesto toho, aby som bol jeho poručíkom, som teraz jeho otrokom.
  
  
  Postavil sa a šúchal si nohy, akoby mal napäté svaly. Keď s tým skončil, starostlivo prehľadal svoje okolie, či nemá nejaké nepriateľské oči.
  
  
  Keď sa znova posadil, potichu som povedal: „Vaša starostlivá prehliadka musí mať dôvod. Som pripravený ísť.'
  
  
  „Možno zajtra nebude príležitosť. Aspoň dnes nie. Ak ste tajný agent, musíte vedieť dobre so zbraňou. Áno?'
  
  
  "Áno," povedal som.
  
  
  Prikývol. „Keď príde ráno a strážcov bude málo, pomôžeš mi, keď začne bitka. Vedeli ste, že danakilovia bojujú len preto, aby zabili?
  
  
  "Zaútočili na karavan, s ktorým som prišiel."
  
  
  „Karavan obsahoval ovládače pre tri rakety Minuteman. Možno zajtra nebudeme spať v kempe. Vezmi to.'
  
  
  Bol preč skôr, ako som stihol skryť tenkú, zakrivenú čepeľ medzi šatami. Vasiľ Pacek dokonca uvažoval o tom, že by mi zbraň pripevnil na kožu páskou.
  
  
  Borgia jazdil na ťave. A tiež štyria strážcovia, ktorí nás sprevádzali. Maryam, Pacheka, jeho dvaja asistenti a ja sme išli pešo. Trvalo nám celé dopoludnie a časť poobedia, kým sme sa dostali na rad nízkych kopcov.
  
  
  Za ním sa trblietala riečka. Dedina Danakil ležala na piesku a kameňoch pri vode. Priviezli k nám miestni šľachtici a s Borgiom sa veľkoryso pozdravili v ich rodnom jazyku.
  
  
  -Kto je vodca? - spýtal som sa Maryam.
  
  
  „Ovláda ľudí, ktorí pracujú pre Borgiu. Myslí si, že sa na novom Borgiovom dvore stane veľmi reprezentatívnym.
  
  
  Nepovedal som jej, že náčelník má veľkú šancu, že sa mu jeho želanie splní. Aj keby sa nám dnes alebo dnes v noci podarilo utiecť, nezaujala ma šanca, ktorú sme mali v púšti. A so svojimi jadrovými raketami mohol Borgia jednoducho vykonávať svoje medzinárodné vydieranie.
  
  
  spýtal som sa jej. -"Prečo si so mnou?"
  
  
  „Musím sa stať Borgiovou manželkou, hoci teraz som jeho otrok. Kvôli mojej rodine robí moja prítomnosť v tejto malej dedinke obrovský dojem. A dnes bude opilecká párty.
  
  
  — Zúčastňujete sa aj vy?
  
  
  "Nie," povedala. "Ako otrok by som mohol poskytnúť zábavu, ale Borgia si nemôže dovoliť zničiť moju budúcnosť v očiach týchto mužov."
  
  
  Borgia a vodca si vymenili rituálny nápoj so šálkou. Než sa Borgia vrátil k našej skupine, ozval sa búrlivý smiech.
  
  
  "Rakety, Pacek," povedal. "rakety".
  
  
  Na Pachkov pokyn Danakilovia a Somálčania odstránili pred jaskyňou niekoľko kameňov a balvanov.
  
  
  "Toto je jedna jaskyňa z dvadsiatich šiestich," povedal mi Borgia. "Čoskoro budú zaplnené aj tri najväčšie."
  
  
  Myslel som na to. Raketa, ktorú nám ukázal, bola umiestnená na nákladnom aute, pripravená na odvoz. Išlo o ruský model s rezervou chodu osem až jedenásťsto kilometrov. Jej štartovacia rampa a všetko okolo nej budú pri štarte spálené.
  
  
  "Ukáž pánovi Carterovi, ako je nakonfigurovaný jej operačný systém, Pacek," prikázal Borgia.
  
  
  Český odborník sa v podrobnom popise stratil, upozorňoval na rôzne prepínače a tlačidlá na ovládacom paneli. Bral to veľmi vážne a niekedy sa strácal v hlasných nadávkach, keď jeho dvaja asistenti urobili nejakú hlúposť. A toto sa stávalo často. Príliš často, pomyslel som si. Dokonca aj nevzdelaní domorodci sa môžu naučiť plniť príkazy a prepínať spínače na povel.
  
  
  Snažil som sa zo všetkých síl vyzerať ohromený. Hlasno som kričal, že plány Borgiov sú obludné a šialené, keď mi Pacek povedal, že táto strela zasiahne ropné rafinérie v Izraeli.
  
  
  Borgia sa zasmial na mojom zdesení.
  
  
  "Povedz mu, na čo sa ešte zameriavajú, Pacek," povedal. 'Káhira. Atény. Bagdad. Damask. Hlavné mestá. Blízky východ, pán Carter, ak svet odoprie generálovi Borgiovi jeho územie.
  
  
  "A namieril som jednu raketu na Addis Abebu, ak Etiópčania odmietnu kapitulovať," dodal Borgia.
  
  
  Maryam naňho hľadela s očami vyvalenými strachom alebo hnevom. "Možno dokážete zastaviť odpálenie tejto rakety, Maryam," povedal. "Paczek, zatvor to znova."
  
  
  Sadol som si na kameň a snažil som sa vyzerať patrične zúfalo, kým Pacek viedol svojich pomocníkov k maskovaniu protiraketového krytu. Rozmýšľal som, či sú všetky tieto rakety naozaj zbytočné.
  
  
  -Čo myslíš, Carterová? - spýtal sa Borgia.
  
  
  - Že musíte mať sakra veľký vplyv, aby ste sa zmocnili týchto vecí. Podľa našich správ boli ukradnuté a ani egyptská, ani izraelská vláda nevedeli, čo sa stalo.“
  
  
  "Chcel som, aby si si to myslel aj ty," povedal.
  
  
  - Takže máte spojenie v oboch krajinách.
  
  
  - Toto je šikovný záver, pane. Carter.
  
  
  Opýtal som sa. - "Ako získate potrebné prostriedky?"
  
  
  "Čo je toto za otázku?"
  
  
  "Veľmi logické. Máš úplnú pravdu, Borgia, keď si myslíš, že o tebe vieme veľmi málo. Vedeli sme však, že vaše politické šarvátky v Taliansku nie sú pre vás úplne nerentabilným podnikom. Čoskoro ste však museli z Livorna zmiznúť, takže peniaze vám už dávno museli došli. Teraz máte peniaze a ľudí potrebných na vybudovanie vlastnej raketovej základne uprostred etiópskej púšte.“
  
  
  "Stratil si ma?"
  
  
  "Počuli sme, že si bol v Afrike."
  
  
  "Ale nemal som byť vystopovaný?"
  
  
  "Bolo to zlé a už takú chybu neurobíme," povedal som.
  
  
  "Už je neskoro, pane. Carterová. Zajtra sa porozprávame o vašej budúcnosti. Ak by ste neboli tak prekliate nebezpeční, mnohí náčelníci v tejto oblasti by chceli mať bieleho otroka."
  
  
  Pacek a dvaja jeho muži dokončili maskovanie rakety. Stráže nás obkľúčili a odviedli do malej chatrče neďaleko dediny. Boli sme tam natlačení a povedali nám, aby sme nespôsobili žiadne problémy. Maryam čakala na naše jedlo pri dverách. Dostali sme veľké misky s teplým jedlom.
  
  
  „Jeme rukami,“ povedala.
  
  
  spýtal som sa jej. - 'Čo sa deje?'
  
  
  „Borgia ide na párty. A zostanú tu len dvaja bojovníci.
  
  
  Keď sme sa najedli, Maryam opäť odovzdala misky vonku jednému zo strážcov. Niečo zavrčal a ona vyšla von. Z dediny sme počuli hlasné zvuky, občasné výstrely a občas aj salvy.
  
  
  -Videli ste ťavy? spýtal sa Arfat de Somalia po taliansky. "Áno," povedal som.
  
  
  "Musíme mať ženy," povedal nám.
  
  
  "Prečo?"
  
  
  - Pretože sú to ženy. Poznám ťavy.
  
  
  „Nech nám ukradne ťavy,“ navrhol som Pachkovi. Saifa Danakil vyzeral nahnevane. Pacek sa ho ďalej pýtal, čo sa stalo, no on len nadával.
  
  
  Maryam povedala: „Dostali ste Somálčana do nebezpečnej a dôveryhodnej pozície. Tak prečo by voči tomu danakil nemal namietať?
  
  
  "Myslím, že nezabudnú na kmeňové spory, keď sa pokúsime utiecť," povedal som.
  
  
  'Samozrejme, že nie. Somálčania a Danakilčania sa navzájom nepovažujú za rovnocenných. A obaja nenávidia môj ľud, ktorý vládne Etiópii podľa zákona starých výbojov.“
  
  
  "Iba sprievodca z Danakilov nás môže previesť púšťou," povedal Pacek.
  
  
  "Preboha, povedz tomu Sajfovi skôr, ako sa nahnevá a zničí celý náš plán," povedal som. Pacek si sadol vedľa Sajfu. Danakil nevedel po taliansky takmer vôbec a Čechom trvalo dlho, kým to pochopili. Nakoniec Sajfa pochopil. Otočil sa ku mne.
  
  
  "Budem vaším sprievodcom, bez ohľadu na to, aké mizerné sú tieto ťavy, ktoré tento Somálec ukradne," povedal.
  
  
  - Ako dlho musíme čakať? - spýtal sa Pacek.
  
  
  "Do polnoci," povedala Maryam. „Keď sú plné jedla a pitia. Potom je ľahké ich zabiť. Počul som, že ste bojovník, pán Carter?
  
  
  "Ak spolu utečieme, volaj ma Nick," navrhol som.
  
  
  — Vasily nie je bojovník, Nick. Sme na vás závislí. Kým sme čakali, snažil som sa zistiť trochu viac. Vasiľovi Pachkovi som ukázal na tiché miesto pri zadnej stene chaty. Rozprávali sme sa lámanou nemčinou.
  
  
  Opýtal som sa ho. - "Sú všetky rakety také zbytočné ako tá, ktorú si mi ukázal?"
  
  
  „Štyri z týchto rakiet krátkeho doletu majú svoje vlastné prenosné odpaľovacie zariadenia,“ povedal. "Dva z nich mám pod kontrolou, takže skončia neškodne v mori."
  
  
  "A čo ostatní?"
  
  
  - Patria Nemcom. Prepáč, Carterová, ale neverím Nemcom. Som Čech. Ale iné rakety – bez ohľadu na to, kto ich ovláda, na tom nezáleží – sa pri štarte samy zničia a spôsobia len malé škody.
  
  
  - Takže veľká hrozba Borgiov týmito raketami nie je skutočná?
  
  
  - Dúfal som, že to uvidíte, pán Carter.
  
  
  Presunul som svoju váhu a cítil som, ako sa pásik držiaci čepeľ na mojom vnútornom stehne napínal. "Možno nevyviazneme všetci živí," povedal som.
  
  
  "Možno nikto," povedal Pacek.
  
  
  „Dobre, počúvaj. Ak sa vám podarí dostať na americkú ambasádu, choďte dovnútra. Nájdite tam zodpovednú osobu. Povedzte mu, že máte správu od N3 pre AX. N3. OH. Pamätáš si toto?
  
  
  Zopakoval môj kód a názov mojej tajnej služby. - Čo im mám povedať?
  
  
  - Čo si mi práve povedal.
  
  
  Nenapadlo ma nič lepšie na trávenie času, tak som si ľahol na zem, aby som si pospal. Ak by sme väčšinu noci kradli ťavy a prebíjali sa z dediny s opitými Danakilmi, potom by som si mohol oddýchnuť.
  
  
  Asi pätnásť minút po tom, čo som si ľahol do postele, som sa znova zobudil. Maryam sa natiahla vedľa mňa.
  
  
  Opýtala sa. - 'Toto je dobré?'
  
  
  "Áno," povedal som a snažil som sa jej nedotknúť.
  
  
  Znova som zaspal.
  
  
  
  
  Kapitola 10
  
  
  
  
  
  Okolo polnoci som sa znova zobudil. Maryam stále ležala vedľa mňa s otvorenými očami.
  
  
  Opýtala sa. - "Už je čas?"
  
  
  'Áno.'
  
  
  Sajfa sa narovnal, keď som vytiahol nôž. Vytiahol tú istú zbraň zo záhybov svojho habitu a uškrnul sa v prítmí chatrče. V jednom ohľade sme si na útek vybrali nešťastnú noc, pretože mesiac bol vysoko a v splne.
  
  
  Nechal som Sajfu ísť dopredu. Opatrne rozdelil konáre, ktoré slúžili ako zásteny. Stál som tam, kým sa jeho ruka nevrátila a nepotiahla ma dopredu.
  
  
  Potichu prekĺzol cez záves. Išiel som za ním a konáre som opatrne ukladal na miesto, aby nešušťali. Dvaja strážcovia, ktorí strážili dvere, sedeli chrbtom k nám, hlavy sklonené. Vedľa nich stáli tri veľké misy. Namieril som na nich nôž.
  
  
  Saifah kráčal po mojej ľavej strane, keď sme sa pohli dopredu. Zhodoval sa s mojou chôdzou, keď opatrne kráčali po zhutnenej zemi, ktorá nás delila od dvoch strážcov. Než sme sa k nim dostali, drsná zem pod mojou topánkou zaškrípala a správna stráž sa pohla. Skočila som dopredu, obmotala som mu ľavú ruku okolo krku, aby som potlačila jeho krik, a udrel som. Otočil som zbraň v jeho tele a hľadal som jeho srdce. Spadol dopredu. Vytiahol som zbraň, otočil som sa a videl som, že Saifah robí to isté inému strážcovi. "Vezmem zbraň," zašepkal Sajfa a zmizol v tme skôr, ako som stihol niečo povedať.
  
  
  Potom sa vo dverách chatrče objavil Arfat a ticho sa rozbehol k stádu tiav. Zdalo sa, že vie, kam ide a ja som sa ho nesnažil nasledovať.
  
  
  Kľakol som si pred dvoch mŕtvych strážcov. Jeden mal izraelský guľomet. Ďalší mal Lee-Enfield aj starý Smith & Wesson. 38. Rozobral som nábojnice a chcel som pušku dať Pachkovi.
  
  
  "Nikdy predtým som nedržal zbraň," povedal.
  
  
  "Maryam?" zašepkal som.
  
  
  "Dajte mi zbraň," povedala. "Môžem to vystreliť, ak viem, ako to nabiť."
  
  
  Rýchlo som jej ukázal, ako a kde naložiť Lee-Enfield. .Smith & Wesson 38 som dal Pachkovi. "Nie je to ťažké," povedal som. "Ale keď sa priblížite k svojmu cieľu, zamierte len na žalúdok a stlačte spúšť."
  
  
  V tieni naľavo som videl pohyb. Rýchlo som sa otočil a zdvihol guľomet, ale Maryam povedala: "Toto je náš súdruh z Danakilu."
  
  
  O chvíľu bol vedľa nás Sajfa s puškou v ruke a pištoľou na opasku.
  
  
  „Mnohých dokážem zabiť,“ chválil sa.
  
  
  "Nie," povedal Pasek. "Poďme k tvojim ľuďom."
  
  
  "Len dom náčelníka má strážcu," povedal danakil. "Poďme," zamrmlala som a išla do ohrady pre ťavy.
  
  
  Sajfahove informácie vyriešili môj problém. Ak sa mi podarí zabiť Borgiu, je tu šanca, že sa jeho organizácia rozpadne. Ale nebola som pri ňom tak blízko, aby som si tým bola úplne istá. Nevedel som, aké pozície obsadili slobodní Európania v jeho tábore. Tiež som nevedel, aká silná bola jeho etiópska organizácia. Jediný spôsob, ako som ho mohol zabiť, bol, ak by sa mi podarilo ujsť z dediny plnej nahnevaných Danakilov s kocovinou, ale to sa zdalo veľmi nepravdepodobné.
  
  
  A prišiel som na to, že pre niekoho takého dôležitého, akým bol Borgia, aby sa mu dostalo takého prijatia ako v ten deň, bude spať v dome náčelníka alebo niekde nablízku v penzióne. A Sajfa povedal, že tam sú stráže. Takže, hoci vražda Borgiu mohla ukončiť moju misiu, túto možnosť som odmietol.
  
  
  Dôležitejšie boli informácie, ktoré som dostal. Buď Pacek alebo ja sme sa museli dostať na americkú ambasádu. Akonáhle sa AX dozvie, kde Borgia ukryl väčšinu svojich rakiet, že väčšina z nich je zbytočná a kde sa tábor nachádza, vždy bude existovať spôsob, ako ukončiť jeho jadrové vydieranie. Mohli by sme sa dokonca podeliť o naše informácie s Rusmi, ktorí sa o Blízky východ zaujímali rovnako ako my.
  
  
  Dostávame sa do ohrady pre ťavy. Vedľa diery, ktorú Arfat uzavrel hrubým železným drôtom, ležal mŕtvy Danakil. Pred malou chatrčou stálo päť tiav a istý Somálčan mal plné ruky práce s osedlaním tiav.
  
  
  "Pomôžte mu," povedal Pacek Sajfovi.
  
  
  "Sú to zlé ťavy," zavrčal. „Somálci nevedia nič o ťavách.
  
  
  Maryam, Pacek a ja sme hľadali v chate každú dostupnú vodu a množstvo konzerv. Bol by som oveľa šťastnejší, keby sme našli viac, ale nemali sme čas ísť hľadať.
  
  
  "Sme pripravení," povedal Arafat. "Toto sú ťavy."
  
  
  Potom som sa rozhodol spýtať Somálčana, prečo trval na tom, že vezme ťavy. Moje skúsenosti s týmito šelmami boli obmedzené, ale nikdy predtým som si nevšimol, že by sa uprednostňovalo jedno pohlavie pred druhým. Ťavy aj ťavy mali výnimočnú vytrvalosť a neuveriteľne zlý temperament.
  
  
  Boli sme takmer za mestom, keď nejaký ozbrojený muž začal strieľať. Keď okolo nás presvišťali guľky, schmatol som samopal a otočil som sa vo vysokom sedle. Videl som záblesk výstrelu a odpovedal som volejom. Nečakal som, že niečo zasiahnem, keďže chôdza ťavy to úplne znemožňuje, ale streľba ustala.
  
  
  „Ponáhľaj sa,“ povedal Pacek.
  
  
  "To mi nemusíš hovoriť," povedal som. "Povedz tým prekliatym beštiám, aby bežali rýchlejšie."
  
  
  Arfat si vybral dobré zvieratá, bez ohľadu na to, čo si Sajfa myslel o úrovni inteligencie Somálčanov. Ťava nie je práve najrýchlejšie zviera na svete a keby boli v dedine kone, určite by nás predbehli. Ťavy však držia stabilné tempo, ako loď unikajúca pred prvými vlnami hurikánu, a pokiaľ nedostanete morskú chorobu alebo havarujete, dostanú vás v správnom čase tam, kam potrebujete. Dve hodiny po tom, čo sme opustili dedinu, sme kráčali cez nízke kopce a piesočnaté pásy pozdĺž rieky. Sajfa nám potom pokynul smerom k vode.
  
  
  "Nech ťavy pijú, koľko chcú," povedal. "Naplňte každú nádobu vodou a veľa pite."
  
  
  "Prečo nejdeme ďalej popri rieke?" - spýtal sa Pacek. "Ideme len proti prúdu a to je presne ten smer, ktorým chceme ísť."
  
  
  "Ľudia z rieky sú tam ich priatelia." - ukázal Sajfa na dedinu za nami a na to, že sme práve utiekli. „Nie sú moji priatelia. Hľadajú nás popri rieke. Ideme do púšte.
  
  
  "Má pravdu," povedal som Pachkovi. Obrátil som sa na nášho sprievodcu Danakila. — Máme dosť vody a jedla?
  
  
  "Nie," povedal. "Ale možno niečo nájdeme." Alebo ľudia, ktorí to majú. Poklepal na pištoľ.
  
  
  „Keď som sem prišiel, preplavili sme sa cez rieku na plti,“ povedal Pacek. "Nie je to dlhá cesta a..."
  
  
  "Púšť," povedal som a ukončil som diskusiu. — Vasilij, začni plniť mechy. Ak vás Borgia otvorene vzal po rieke, potom sú jeho spojenia pozdĺž rieky pre neho celkom bezpečné.
  
  
  "Predtým som o tom nepremýšľal," povedal.
  
  
  "Púšť," povedal Arfat, "púšť je veľmi dobré miesto na život."
  
  
  On a Sajfa sa snažili jeden druhého prekonať v zaobchádzaní s ťavami a v znalostiach púšte. Bol som v poriadku s ich kmeňovými rozdielmi vyjadrenými týmto spôsobom, pretože sme z toho mali úžitok všetci. Bol som však zvedavý, aká výbušná bude kombinácia Danakil-Somali, keď nám bude chýbať jedlo a pitie. A bál som sa o Saifaho postoj, keď sme vstúpili na územie jeho kmeňa. Možno nás bude aj naďalej považovať za kamarátov, ale možno sa rozhodne považovať nás aj za útočníkov, dokonalé obete na získanie niekoľkých nových náramkov.
  
  
  Prekročili sme rieku a utekali do noci. Videl som, že smerujeme na severovýchod, pretože ako padla noc, tmavé kopce na západe začali miznúť. Na chvíľu som pochyboval o Sajfovej múdrosti. Púšť nepovažoval za nepriateľské prostredie, ale my ostatní by sme tam boli bezradní.
  
  
  Potom som si povedal, že ten plán má zmysel. Výberom najhoršej oblasti púšte sme sa vyhli dedinám alebo osadám s malou alebo rozsiahlou komunikáciou, čo nám umožnilo dostať sa do provincie Tigray na severe a uniknúť tak zo sféry vplyvu Borgia. Niet divu, že Sajfa povedal, aby si vzal veľa vody. Kým sa nepohneme na západ, zostaneme v pustej horiacej púšti.
  
  
  Bolo už dávno po poludní, keď Sajfa konečne vydal rozkaz zastaviť. Prašný piesok tvoril na púšti niečo ako kotlinu, do ktorej sa vstupovalo len cez úzku roklinu na východe. Bolo to dosť veľké pre desať tiav a nás. Vytiahol som si nohy a napil sa malého množstva vody. O ďalšiu hodinu duny poskytnú tieň. Tieň. Potichu som preklínal Edwarda Smythea a jeho westernové oblečenie. Prilbu by som kľudne vymenil za domorodé oblečenie. Na poslednom úseku našej cesty som videl zdroje, ľudí a zvieratá, ktoré tu neboli. Napil som sa ešte vody a bol som zvedavý, ako prežijeme túto cestu. - Možno by sme mali postaviť stráž? — spýtal som sa Sajfu.
  
  
  'Áno. Afar Borgia nás prenasledujú. Majú silné ťavy a veľa ľudí. Vietor nám nezmazal stopy za jeden deň. Somálci a ja sme cez deň v službe. Vy a Pachek máte problém vidieť na slnku.
  
  
  "Potom budeme mať službu v noci," povedal som.
  
  
  'Fajn.'
  
  
  Príliš unavený na jedenie som sledoval, ako Sajfa vyliezol na vrchol najvyššej duny a zahrabal sa do piesku, aby som bez povšimnutia prezrel okolie. Ľahol som si do tieňa svojej ťavy a zaspal. Zobudil som sa na to, že mi Arfat triasol ramenom zo strany na stranu. Slnko zapadlo.
  
  
  "Teraz počkaj," povedal. "Jedz nejaké jedlo."
  
  
  Hovoril somálskym dialektom, ktorý je blízky arabskému jazyku, ktorým som sa s ním rozprával. "Vyspi sa, Arfat," povedal som. "Dostanem niečo na jedenie, kým budem v strehu."
  
  
  Našiel som konzervu hovädzieho mäsa. Aby som sa dostal k jedlu, musel som prejsť cez spiaceho Paceka. Čech mal okolo päťdesiatky a v zlej fyzickej kondícii. Bol som zvedavý, koľko dní vydrží, ako bude žiť. Od jeho laboratória v Prahe až po etiópsku púšť bola celá priepasť. Pacek musel mať veľmi dobrý dôvod na útek pred Rusmi. Musel som si o tom zistiť viac.
  
  
  Keď som si uvedomil, že to málo, čo som o Pacekovi vedel, z neho takmer urobilo starého priateľa, skoro som sa zasmial. Maryam bola Amharčanka, krásna dcéra a neter vysokopostavených koptských hodnostárov. To je všetko, čo som o nej vedel. Somálčan Arfat bol dobrý zlodej tiav. Zveril som Sajfovi svoj život jednoducho preto, že bol Danakil. Otvoril som pohár a sadol si na dunu. Saifah a Arfat urobili mierne stúpanie na vrchol a ja som sa snažil udržať rovnováhu na nebezpečne sa posúvajúcom piesočnom svahu pod ním. Hviezdy boli na oblohe a jasná púštna noc sa zdala byť takmer studená po strašných horúčavách dňa.
  
  
  Na vrchole som si sadol a začal jesť. Mäso bolo slané. Nemali sme oheň. V kopcoch na západ od nás bola ďalšia skupina, ktorá si bola istejšia prežitím ako my, a zjavne nečakala, že na ňu zaútočia. Ich oheň bol malý. Ale horelo to tam ako jasný maják v tme. A dúfal som, že to vyvedie Borgiovcov z cesty.
  
  
  Zvuk prúdového lietadla sa ozval nado mnou. Videl som blikajúce svetlá lietadla a odhadol som jeho výšku na asi dva a pol tisíc metrov. Borgiovia aspoň nemali lietadlá ani helikoptéry. Myslel som si, že Etiópčania nedokázali zo vzduchu odhaliť Borgiovcov. A táto myšlienka mi utkvela v hlave, keď som to sledoval.
  
  
  Keď mi Pacek uľavil a zistil som, že Maryam je stále hore, spýtal som sa jej na to.
  
  
  "Má peniaze," povedala. „Keď sa vrátim, niektorí ľudia budú mať veľké problémy. Poznám ich mená. Borgia je typ, ktorý sa predvádza, keď chce zapôsobiť na ženu.
  
  
  — Aká je politická situácia v Etiópii, Maryam? "Myslel som si, že máte stabilnú vládu."
  
  
  Oprela sa o mňa. - „Júdsky lev je starý, hrdý muž, Nick. Mladíci, jeho synovia a vnuci môžu revať a vyhrážať sa, ale starý lev zostáva vodcom svorky. Niekedy vznikajú sprisahania, ale lev Júdsky zostáva pri moci. Tí, ktorí mu verne neslúžia, cítia jeho pomstu."
  
  
  "Čo sa stane, keď zomrie lev?"
  
  
  "Potom príde nový Leo, náčelník Amhary." „Možno niekto z jeho rasy, možno nie. Nie je to vopred dohodnuté. Na tom tiež nezáležalo. Všetko, čo som o Etiópii vedel, zodpovedalo národnému charakteru, ktorý mi o nej dal Borgia. Boli hrdí na to, že sú jedinou africkou krajinou, ktorá nebola kolonizovaná Európou. Raz prehrali krátku vojnu s Angličanmi, v dôsledku ktorej cisár spáchal samovraždu. Tesne pred druhou svetovou vojnou trpeli v rukách Talianov, keď sa príliš neskoro dozvedeli, že právomoci Spoločnosti národov nezasahujú tak ďaleko, ako tvrdili. Nikdy však neboli klientskym štátom. Čokoľvek Borgia urobil, aby sa usadil v púšti, bolo pre Etiópiu vnútorným problémom. A každý Európan alebo Američan, ktorý sa do toho zapojil, bol veľký idiot. Maryam mi položila ruku na chrbát a natiahla mi svaly pod tričkom.
  
  
  „Si taký vysoký ako muži môjho ľudu,“ povedala.
  
  
  "Aj ty si veľká, Maryam," povedal som.
  
  
  "Príliš veľký na to, aby bol pekný?"
  
  
  Potichu som si povzdychol. "Môžete zastrašiť nízkeho muža, ale rozumný muž vie, že vaša výška je súčasťou vašej krásy," povedal som. "Aj keď sú tvoje črty skryté pod závojom."
  
  
  Zdvihla ruku a strhla závoj.
  
  
  „Doma,“ povedala, „obliekam sa westerne. Ale medzi Danakilmi, ktorí sú nasledovníkmi Proroka, nosím závoj na znak svojej cudnosti. Aj malý Somálčan, ktorému jednou rukou lámem kuracie kosti, by si mohol myslieť, že moja tvár je pozvánkou na znásilnenie.“
  
  
  "Chudák Arfat," povedal som. „Sajfa predpokladá, že nevie nič o ťavách. Pacek mu rozkazuje na všetky strany. A vysmievaš sa z jeho výšky. Prečo ho nikto nemá rád?
  
  
  - Je Somálčan. Je to zlodej.
  
  
  "Vybral pre nás dobré ťavy."
  
  
  "Samozrejme," povedala. "Nepovedal som, že je to zlý zlodej." Práve som povedal, že všetci Somálčania sú zlodeji."
  
  
  Usmiala som sa do tmy. Existovalo množstvo historických dôkazov o nenávisti, ktorá zmenila Etiópiu skôr na voľnú federáciu kmeňov než na súdržný národ. Maryam patrila k tradičnej vládnucej kaste kresťanských bojovníkov, ktorí zadržiavali povstanie moslimských hord počas stredoveku, ktoré trvalo dlhšie ako obdobie temna v Európe. Vďaka novším spomienkam na Európu som o niečo tolerantnejší voči napätiu medzi Etiópčanmi v našej skupine.
  
  
  Čech Pacek odmietol dôverovať akýmkoľvek Nemcom, takže sme nemali spoľahlivé údaje o prevádzkovom stave všetkých dvadsiatich troch rakiet.
  
  
  "Borgia je tiež malý človek," povedala Maryam. „Chcel si ma vziať. Myslel som, že si povedal, že všetci malí ľudia sa ma báli?
  
  
  - Prečo si ťa chcel vziať?
  
  
  - Môj otec je vplyvný. Silu, ktorú som mu mohol dať. Odmlčala sa. „Nick, toto je nebezpečná cesta. Všetci neprežijeme.
  
  
  "Máš nejaký zvláštny talent vedieť také veci?"
  
  
  'Som žena. Takéto vlohy majú podľa môjho otca a strýka len muži.
  
  
  -Kam sa vraciaš, Maryam?
  
  
  „Pre svojich rodičov sa hanbím. Ale vždy je to lepšie ako Borgia. Je lepšie byť zlou amharskou ženou ako vydatou moslimkou. Nestratil som svoju česť na púšti. Ale kto mi uverí?
  
  
  "Som," povedal som.
  
  
  Položila si hlavu na moje rameno. - Prídem o to, Nick. Ale nie dnes. Nie s ostatnými, ktorí sú ostražití, sledujúci a žiarliví. "Nevrátim sa k manželstvu ani k mužovi, Nick."
  
  
  Rozložili sme si postele, hrubé prikrývky, ktoré ukradli Somálčania, aby sme ich prehodili cez ťavie sedlá, bok po boku. Maryam zaspala s hlavou na mojom ramene.
  
  
  
  
  Kapitola 11
  
  
  
  
  
  Borgiovci na nás zaútočili, keď bol Pacek v službe. Jeho varovné výkriky ma prebudili. Potom som počul krátke výstrely kalibru .38. Odpoveďou bola salva, minimálne dva guľomety a niekoľko pušiek. Schmatol som svoj samopal.
  
  
  Traja útočníci utiekli z duny, strieľali a potkýnali sa. Zdvihol som zbraň a začal strieľať. Keď zišli, nikto z nich sa nepostavil.
  
  
  Maryamina pištoľ narazila vedľa mňa. Guľka mi presvišťala nad hlavou. Arfat a Sajfa sa pridali a súčasne spustili paľbu. Hlavná vlna našich útočníkov prešla medzerou v pieskových dunách. Keďže boli tak blízko pri sebe, bola to chyba. Ľahko sme ich zostrelili.
  
  
  Tak rýchlo, ako to začalo, hluk opäť prestal. Poobzeral som sa po iných cieľoch. Jedna z našich tiav ležala na zemi a kopala. Ostatní robili hluk a snažili sa vyslobodiť z lán.
  
  
  - Ťavy! - Zakričal som. "Na ťavy, Arfat."
  
  
  Somálčan sa k nim rozbehol.
  
  
  "Môžem sa tam pozerať," povedal Sajfa a ukázal na priepasť, z ktorej prišiel hlavný útok. "Budeš hľadať Paceka."
  
  
  Danakil sa bezohľadne rozbehol smerom k telám rozptýleným v mesačnom svetle. K trom, ktorých som zastrelil, som sa približoval opatrnejšie. Smerom od rokliny sa ozval výkrik strachu a bolesti. Poobzeral som sa okolo seba. Sajfa namieril pušku na zvíjajúce sa telo.
  
  
  Znova som sa odvrátil skôr, ako zbraň vystrelila. Začal som skúmať tri, ktoré som položil. Jeden z nich bol mŕtvy, no ďalší dvaja, aj keď ťažko zranení, ešte dýchali.
  
  
  Schytil som ich zbrane a hodil ich smerom k táboru. Potom som vyliezol na dunu.
  
  
  Za mnou sa ozval výstrel. Rýchlo som sa otočil a zdvihol pušku. Maryam stála nad mužom. Kým som sa pozeral, podišla k ďalšiemu, stále dýchajúc, a vrazila mu guľku z pušky do hlavy. Potom sa ku mne pridala na svahu.
  
  
  Povedala. -"Na čo sú dobrí väzni?"
  
  
  "Chcel som ich tam nechať."
  
  
  - Aby Borgiovi povedali, kedy a kde sme odišli? Ona sa smiala. "Prišli nás zabiť, Nick." Nie preto, aby nás zajal.
  
  
  Kráčal som ďalej po piesočnej dune s Maryam za mnou. Vasilij bol takmer na vrchole. Otočil som ho a zotrel mu piesok z tváre. Z úst mu kvapkala krv. Jeho hrudník a žalúdok boli posiate dierami po guľkách. Vložil som to späť do piesku a vyliezol som hore; Opatrne som sa pozrel dolu. Prvé, čo som videl, bolo telo v polovici svahu. Pachkovi sa teda podarilo zastreliť aspoň jedného človeka. Zaujímalo ma, či zaspal na hliadke, alebo si jednoducho nevšimol ich prístup. Pozrel som sa cez mesačnú púšť na ich ťavy. nevidel som ich.
  
  
  Museli prísť s ťavami. Auto, počul by som to. Pokračoval som v skenovaní okolia, držal som sa nízko, aby moju siluetu nebolo vidieť v mesačnom svite. Potom som v tmavých tieňoch jednej z piesočných dún uvidel ťavy. Neďaleko stáli dvaja muži; ich vzrušené pohyby naznačovali, že ich začína znepokojovať to, čo sa stalo v miske na druhej strane. Boli medzi mnou a priepasťou vedúcou k bazénu, takže toto miesto im nedovolilo vidieť, ako Sajfa nemilosrdne vyhladzuje ich spojencov.
  
  
  Veľmi opatrne som zaujal palebnú pozíciu a zamieril. Ale nebol som dosť opatrný. Jeden z mužov skríkol a zamieril na mňa. Rýchlo som vystrelil a minul, ale jeho mierenie bolo také skreslené, že jeho guľka nakopla iba piesok. Niekoľko tiav sa začalo obávať. Druhý muž skočil na ťavu. Tentoraz som mal viac času poriadne zacieliť. Zastrelil som ho a potom zviera zmizlo v púšti. Z priepasti sa objavila tmavá postava, guľka zdvíhala piesok vedľa mojej tváre. Nedokázal som prestreliť spanikárené ťavy. A po krátkom čase všetci odišli do púšte, cválali bez jazdcov. Videl som kovový záblesk a počul som krik.
  
  
  Muž sa postavil. Druhý zostal na mieste. Maryam sa plazila vedľa mňa po vrchole duny. Nechal som guľomet pripravený.
  
  
  "Toto je Sajfa," povedala.
  
  
  'Si si istý?'
  
  
  'Áno.'
  
  
  "Máš sakramentsky dobré oči."
  
  
  Vstali sme. Danakil nám zamával.
  
  
  "Choď povedať Arfatovi, aby na nikoho nestrieľal," povedal som Maryam.
  
  
  - Nie je to nutné. Skutočný Somálec sa skrýva s ťavami.“ Zošmykol som sa po dune a pridal som sa k Sajfovi.
  
  
  "Dobrá práca s tým nožom," povedal som.
  
  
  "Zabili sme ich," povedal a kamarátsky mi položil ruku okolo ramena. „Chytili ma, keď na mňa jeden z nich zaútočil zozadu a udrel ma do hlavy. Ale títo Afari nie sú bojovníci. Dokonca žena niekoľko zabila. Radostne sa zasmial.
  
  
  - A Arfat? Nezabil aj pár?
  
  
  "Somálčina? Možno ich zabil zo strachu. Poobzeral sa v tme. -Čo keby teraz mali rádio ? Možno zavolali Borgiovcov predtým, ako sme ich zabili. Našiel som niečo na mužovom chrbte. Myslím, že je to rádio.
  
  
  "Uvidíme," povedal som.
  
  
  Viedol ma k mŕtvemu telu. Pozrel som sa do otvoreného batohu, ktorý ten muž niesol. Obsahoval poľné rádio s dosť veľkým dosahom.
  
  
  "Je to rádio," povedal som.
  
  
  Strieľal na vysielačku. Sledoval som, ako sa kusy rozletujú, keď mu guľky pretrhávajú vnútro. Otočil som sa, aby som zakričal na Saifaha, aby prestal, ale než som stihol čokoľvek povedať, jeho zbraň bola prázdna. Odhodil to.
  
  
  "Teraz nás nemôžu nájsť," povedal. "Nikto nepoužije toto rádio, aby nás znova našiel."
  
  
  "Nikto," priznal som. Potom som sa predieral cez mŕtvoly k našim ťavám.
  
  
  Teraz, keď bol Pacek mŕtvy, som sa ocitla medzi týmto Somálčanom a týmto Danakilom. Stratil som pokoj. Mal som tomu hlúpemu púštnemu banditovi povedať, čo práve urobil, ale nepomohlo by to. To bola moja chyba. Keby som najskôr vysvetlil Sajfovi, že môžem pomocou tejto vysielačky zavolať niekomu, aby nás zachránil, nezničil by ju. Ak som chcel prežiť, musel som myslieť ako títo púštni ľudia.
  
  
  "Zlé správy, Nick," povedala Maryam, keď sme sa vrátili do tábora. „Ťava, ktorá niesla najviac potravy, je mŕtva. Jeho náklad vrátane veľkého množstva vody bol poškodený. Voda tečie do piesku. Somálčan sa snaží zachrániť, čo sa dá."
  
  
  'Čo?' povedal Sajfa.
  
  
  Pomaly mu to vysvetlila po taliansky.
  
  
  "Možno mali Borgiovci vodu."
  
  
  Celkovo ich bolo desať. Pasek zabil jedného. Zastrelil som troch ľudí, ktorí schádzali z kopca. A ďalšie štyri v kaňone. Ďalší dvaja boli mŕtvi muži, ktorí zostali s ťavami. S takouto vyššou mocou by sme sa vyrovnali dobre, hoci ich bezohľadný útok nám značne uľahčil úlohu. Myslel som, že začínam chápať niečo o mysli Danakilov. Aspoň keby Saipha a Luigi boli typickými príkladmi tohto. Nemali nič iné ako pohŕdanie každým, kto nepatril do ich vlastného kmeňa.
  
  
  Našu skupinu tvorili dvaja belosi, Amharčanka, Somálčan a Danakil z nepriateľského kmeňa. Borgiovci necítili potrebu nás obkľúčiť a obliehať, zatiaľ čo vysielali o pomoc.
  
  
  Len traja z nich mali so sebou banky. A boli poloprázdne. Väčšina ich vody zrejme zostala na ťavách – ťavách, ktoré sa teraz voľne potulovali niekde v púšti.
  
  
  "Musíme sa odtiaľto dostať," povedal mi Sajfa.
  
  
  'Áno. Možno predtým, ako na nás zaútočili, používali vysielačku. Išiel som do Arfatu. "Ako sa majú ostatné ťavy?"
  
  
  "Dobre," povedal.
  
  
  Nastúpili sme a vyrazili do noci. Sajfa a Arfat nespúšťali oči z púšte, a keď vychádzalo slnko, skúmali horizont za nami, či nehľadajú známky prenasledovania. Pozrel som sa aj ja, hoci som nečakal, že uvidím niečo, čo ľudia púšte nevideli. Zdalo sa, že náš útek zostal nepovšimnutý.
  
  
  "Ako ďaleko siaha vplyv Borgiu?" - spýtal som sa Maryam. "Mali by sme ísť dnes alebo zajtra." Ak sa náčelník stane príliš silným alebo jeho doména bude príliš veľká, bude to v Addis Abebe známe. Ale o Borgiovi nevedia. Aspoň si to nemyslím.
  
  
  Stav nášho množstva vody ma znepokojoval. Intenzívne teplo nás vysušilo. Vody sme mali na prídel toľko, že som neustále cítil piesok v hrdle. Cítil som závrat a horúčku. Keď sme v ten deň zastavili, spýtal som sa Sajfu na problém.
  
  
  "Potrebujeme vodu ešte štyri dni," povedal. "Ale o dva dni môžeme ísť do hôr a pokúsiť sa ju nájsť." Môžeme nájsť aj ľudí so zbraňami.
  
  
  "Naša voda nie je problém," povedal Arfat.
  
  
  Danakil ho ignoroval.
  
  
  Opýtal som sa ho. - Viete, kde nájdeme vodu?
  
  
  'Nie. Ale viem, kde je mlieko. Pozri.“
  
  
  Arfat podišiel k svojej ťave a vzal zo sedla prázdnu mechu. Starostlivo preskúmal tašku, aby sa uistil, že je stále neporušená. Potom urobil pár krokov späť a začal študovať ťavy. Pristúpil k jednému z nich a začal sa s ním rozprávať. Beštia sa od neho odvrátila.
  
  
  "Ak prinúti zviera utiecť, bude musieť utiecť," povedal Sajfa.
  
  
  Arfat pokračoval v rozprávaní. Zdalo sa, že ťava mu takmer rozumela. Urobila ešte niekoľko krokov a nerozhodne sa zastavila; veľké špinavé zviera, takmer omráčené malou postavou, ktorá sa k nej blíži. Vyšiel jej krk a ja som si myslel, že bude hrýzť alebo pľuvať. Od nášho úteku som neustále bojoval so svojím koňom a štyri uhryznutia na mojej nohe mi pripomenuli, že zver vyhráva.
  
  
  Arfat pokračoval v tichom rozprávaní. Ťava k nemu podišla, oňuchala ho a čakala, kým ju pohladká. Pomaly sa k nej pritisol a otočil ju bokom k sebe. Pokračoval v rozprávaní, siahol pod veľkú šelmu a chytil vemeno. Ťava presunula svoju váhu.
  
  
  "Toto sú zvieratá Danakil," povedala Maryam. "Pravdepodobne neboli nikdy podojené."
  
  
  "Toto bude jeho smrť," povedal Sajfa.
  
  
  "Bože, daj, že to tak nie je," povedal som, zrazu nahnevaný na neustále etnické urážky. "Ak sa mu to nepodarí, všetci zomrieme."
  
  
  Danakil držal jazyk za zubami. Pozrel som sa na Arfata. Konal veľmi pomaly a snažil sa ťavu presvedčiť, aby mu dala mlieko. Videl som jeho ruku kĺzať okolo bradavky, keď použil druhú ruku na zatlačenie vrecka späť na miesto. Ťava sa odtrhla a odišla.
  
  
  Arfat na chvíľu stál úplne nehybne, vedel, že akýkoľvek náhly pohyb by šelmu preletel cez piesok a spôsobil by, že najmenej jeden z nás zomrel v púšti.
  
  
  Maryam, Saifah a ja sme sa pokúsili chvíľu zostať bez pohybu. Pri pohľade na ťavu som si uvedomil, že príroda ju nestvorila pre ľahký prístup k ľudskému mlieku. S kravou si môžete len tak sadnúť a aj laik tam stále nájde zavesenú veľkú tašku. Koza sa doja ťažšie, ale to nie je nič v porovnaní s ťavou. Len ďalšia ťava – alebo Somálčanka – natoľko šialená, že na niečo také vôbec pomyslí.
  
  
  Znova pristúpil k ťave a pritlačil tašku k jej boku. Znova sa proces opakoval, aby prinútil škaredú šelmu, aby ho otočila na bok, aby ju mohol chytiť pod brucho. Znova stisol bradavku. Ťava vydala tichý, melodický zvuk a potom stíchla. Arfat rýchlo dojil, občas prepustil potok, ktorý potom zmizol v piesku. Nakoniec zišiel z ťavy, jemne ju potľapkal po trupe a so širokým úsmevom na tvári sa otočil k nám.
  
  
  Kožená koža je napuchnutá mliekom. Arfat pil veľa a hltavo a prišiel ku mne.
  
  
  "Dobré mlieko," povedal. "Skús."
  
  
  Zodvihol som mech s vínom a priložil som si ho k perám.
  
  
  „Somálci sú chovaní na ťaviem mlieku,“ hovorí Sajfa. "Vychádzajú z ťavieho brucha."
  
  
  Arfat od zlosti vykríkol a siahol po noži na opasku. Rýchlo som podal tašku Maryam a schmatol oboch mužov. Nemal som rozum medzi nich vkročiť, ale keď som ich zaskočil, podarilo sa mi oboch mužov zhodiť rukami na zem. Namieril som na nich guľomet stojac nad nimi.
  
  
  "Dosť," povedal som.
  
  
  Zúrivo sa na seba pozreli.
  
  
  "Čo si myslíš o jedle a pití pre nás okrem tohto ťavieho mlieka?" — spýtal som sa Sajfu.
  
  
  Neodpovedal.
  
  
  A povedal som Arfatovi: "Môžeš uzavrieť mier?"
  
  
  "Urazil ma," povedal Arfat.
  
  
  "Obaja ste ma urazili," zakričal som.
  
  
  Pozerali na moju zbraň.
  
  
  Opatrne som volil slová a hovoril som pomaly po taliansky, aby mi obaja rozumeli. "Ak sa chcete vy dvaja navzájom zabiť, nemôžem vás zastaviť," povedal som. "Nemôžem ťa strážiť vo dne v noci s puškou, kým nebudeme v bezpečí." Viem, že ste si tradične navzájom nepriatelia. Ale pamätajte na jednu vec: ak zomrie jeden z vás, ak zomrie jeden z nás, zomrieme všetci.
  
  
  "Prečo?" povedal Sajfa.
  
  
  "Len Arfat nám môže poskytnúť jedlo." Len ty nás môžeš vyviesť z púšte.
  
  
  "A ty?" - spýtal sa Arfat.
  
  
  „Ak zomriem, Borgia bude čoskoro vládnuť celej púšti a oveľa väčšej krajine. Bude vás obzvlášť usilovne hľadať, keďže ste boli jeho nepriatelia a jeho otroci. A len Maryam môže včas varovať svojich ľudí, aby mohli poskytnúť zbrane na jeho zabitie.“
  
  
  Boli ticho. Sajfa potom presunul váhu a zasunul nôž do pošvy. Odvrátil sa odo mňa a postavil sa. „Si vodcom bojovníkov. Ak hovoríš, že je to pravda, tak ti verím. Nebudem znova urážať tohto Somálca."
  
  
  "Dobre," povedal som. Pozrel som sa na Arfata. "Zabudni na urážku a odlož svoj nôž."
  
  
  Odložil nôž a pomaly sa postavil. Nepáčil sa mi výraz jeho tváre, no neodvážil som sa ho zastreliť. Nevedel som, ako sakra podojiť ťavu.
  
  
  "Toto nie je veľmi chutné, Nick," povedala Maryam a podala mi tašku. "Ale je to výživné."
  
  
  Zhlboka som sa nadýchol a znovu som si priložil tašku k perám. Skoro som sa pozvracala od smradu. Na porovnanie, kozie mlieko chutilo ako medový nápoj. Voňal zatuchnutým zápachom a pochyboval som, že jeho homogenizáciou, pasterizáciou a chladením by bolo ešte chutnejšie. Plávali v ňom nejaké zhluky a nebol som si istý, či to bola smotana, tuk alebo úlomky zo samotného vrecka. Mlieko je tiež bez chuti. Podal som Sajfovi kožúšku a znova som sa nadýchol čerstvého vzduchu. Vypil to, pozrel na nás s odporom a vrátil to Somálčanom. Arfat sa opil a zasmial sa.
  
  
  "Človek môže navždy žiť z ťavieho mlieka," povedal. "Dlhý život za to nestojí," povedal som mu.
  
  
  "Bolo to prvýkrát, čo som pila ťavie mlieko," povedala mi Maryam.
  
  
  "Nepiješ to v Etiópii?"
  
  
  "Si jedným z vodcov svojho ľudu, Nick." Či chudobní medzi vami nemajú jedlo, ktoré nikdy nejete?
  
  
  Nepamätal som si, že by som niekedy jedol prasaciu hlavu a krupicu v mojom byte v Columbus Circle. A ani v ponuke mojej obľúbenej reštaurácie neboli žiadne otruby.
  
  
  "Veru," povedal som.
  
  
  Vrátili sme sa do sediel a jazdili sme po zvyšok dňa. Tesne pred západom slnka sme sa dostali na rozľahlú pláň, ako slané močiare. Sajfa zosadol a odstránil uzly zo sedlových tašiek.
  
  
  "Ak sa budeme pozerať, nikto nás tu nemôže prekvapiť," povedal.
  
  
  Krátko po polnoci, keď Arfat a Saifah spali a ja som držal stráž na malom ostrove ďaleko od nich, prišla ku mne Maryam. Pozrela sa na obrovský piesok, ktorý bol v jemnom mesačnom svetle takmer krásny.
  
  
  "Chcem ťa, Nick," povedala.
  
  
  Už si dala dole závoj. Teraz zhodila svoju dlhú sukňu a rozprestrela ju na piesku, jej hladká hnedá pokožka sa leskla v mesačnom svetle. Jej telo tvorili krivky a záhyby, priehlbiny a tiene.
  
  
  Bola teplá a plná túžby, keď sme sa objímali a pomaly sa spúšťali na jej sukňu. Bozkávali sme sa – najprv nežne, potom vášnivejšie.
  
  
  Rukami som prechádzal po jej fantastickom tele a držal som ich pri jej lahodných prsiach. Pod mojimi prstami jej stvrdli bradavky. Reagovala rozpačito, akoby nevedela, ako ma potešiť. Najprv mi len prešla rukami po nahom chrbte. Potom, keď som nechal svoje ruky skĺznuť z jej pŕs dolu po jej plochom, pevnom bruchu až k mokrej jamke medzi jej stehnami, začala ma rukami hladiť po celom tele.
  
  
  Pomaly som sa cez ňu prevalil a nechal svoju váhu chvíľu visieť.
  
  
  "Áno," povedala. Teraz.“
  
  
  Vnikol som do nej a narazil na moment odporu. Vydala malý plač a potom začala energicky pohybovať bokmi.
  
  
  Pomaly zvyšovala rytmus v reakcii na moje pohyby. Nemyslel som si, že bude ešte panna.
  
  
  
  
  Kapitola 12
  
  
  
  
  
  O tri dni neskôr, keď už boli naše zásoby vody takmer vyčerpané a jedlo sa nám úplne minulo, zamierili sme na západ do nízkych, skalnatých kopcov provincie Tigray. Krátko pred západom slnka Sajfa objavil malú studničku. Opatrne sme pili a potom sme si naplnili mechy vodou. Než sa začali pásť medzi riedkou zeleňou, ukázali ťavy svoj obvyklý smäd.
  
  
  "Toto je zlé miesto," povedal Safai.
  
  
  "Prečo?"
  
  
  "Tam dole žijú moji ľudia." Poukázal na obrovskú rozlohu púšte. — Do mesta prídeme o dva dni. Potom sme v bezpečí. Je tu veľa vody, ale v tejto oblasti sú zlí ľudia."
  
  
  Keďže sme v posledných dňoch okrem ťavieho mlieka nemali veľa výživného jedla, rýchlo sme sa unavili. V tú noc som držal prvú hliadku, kým ostatní spali. Sajfa sa zobudil okolo desiatej a sadol si vedľa mňa na veľký balvan. -Chystáš sa teraz spať? - povedal. "Budem sa pár hodín pozerať a potom zobudím toho Somálca."
  
  
  Doplazil som sa do nášho tábora. Maryam pokojne ležala vedľa ťavy a ja som sa rozhodol, že ju nebudem rušiť. Pri studničke som našiel trávu a natiahol som sa na mieste. Na chvíľu sa mi zdalo, že sa svet okolo mňa krúti, no potom som zaspal.
  
  
  Zobudil ma nervózny pohyb medzi ťavami. Cítil som niečo zvláštne, ale nevedel som to definovať. Tak dlho som musel žiť s ťavami a vlastným neumytým telom, že môj čuch otupil. Potom som počul kašeľ a vrčanie.
  
  
  Otočil som hlavu doprava. Tmavá postava sa odo mňa odklonila. Vzduch začal voňať silnejšie, keď som zvuk identifikoval ako normálne dýchanie. Spomenul som si, že som niekde čítal, že dych levov strašne páchne, ale nemyslel som si, že ten voňavý dych zažijem zblízka.
  
  
  Guľomet ležal naľavo odo mňa. Nedokázal by som sa otočiť, chytiť ho a zdvihnúť ho z tela, aby som namieril na leva. Alebo by som sa mohol prevrátiť, vyskočiť, zdvihnúť zbraň a uvoľniť poistku jedným pohybom. Ale lev mal stále výhodu. Mohol by skočiť na mňa a začať hrýzť skôr, ako som stihol poriadne zacieliť.
  
  
  „Nick, keď sa zobudíš, lež veľmi pokojne,“ povedala Maryam ticho.
  
  
  Leo zdvihol hlavu a pozrel sa jej smerom.
  
  
  "Má guľaté brucho," povedal Sajfa.
  
  
  "Čo to znamená?"
  
  
  - Že nie je hladný. Lev s plochým bruchom chce jesť a útočí. Ale tento len jedol.
  
  
  Z môjho pohľadu som nemohol overiť, čo Danakil videl, ale videl som, že môj nový známy bol muž s dlhou, strapatou hrivou. Snažil som sa zapamätať si všetko, čo som vedel o levoch. Nebolo toho priveľa. Samozrejme, nikdy som nepočul o Sajfovej teórii, že sa musíte pozrieť na brucho leva, aby ste zistili, či je ploché. Zdalo sa mi, že každý, kto bol k levovi dostatočne blízko na to, aby mu preskúmal brucho, by sa pravdepodobne mohol bližšie pozrieť na jeho tráviace procesy zvnútra.
  
  
  Maryam povedala, aby ležal pokojne. Lev tiež nehybne stál a len vrtil chvostom. Tento detail mi vadil. Videl som veľa mačiek, ktoré trpezlivo čakali na vtáka alebo myš, ich zámery odhalil až mimovoľný pohyb chvosta. Premýšľal som, či má tento veľký kocúr v úmysle vystrčiť labku a udrieť ma pri najmenšom pohybe z mojej strany. Maryamina rada sa mi zdala veľmi správna.
  
  
  Potom som si spomenul na niečo iné - levy sú mrchožrúti. Napríklad odháňajú supy od hnijúcej zdochliny na ľahké občerstvenie. Ak budem ležať pokojne, ten lev sa môže rozhodnúť, že ma odtiahne na ďalšie jedlo do púšte.
  
  
  Pomiešal sa a zakašľal. Zasiahla ma vlna zápachu z úst. Nervy som mal na uzde a bojoval som s nutkaním chytiť guľomet.
  
  
  Lev veľmi pomaly otočil telo tak, aby bolo rovnobežné s mojím. Pozrela som sa mu na brucho. Vyzeralo to dosť okrúhle, ak to naozaj niečo znamenalo. Leo sa otočil a znova sa na mňa pozrel. Potom pomaly kráčal smerom k studni. Najprv som prižmúril oči, keď prešiel okolo mojej hlavy. Lev kráčal veľmi pomaly, buď nevedel, či má jesť alebo piť. Čakal som, kým bol takmer pri vode, než som sa rozhodol, že je čas vziať guľomet. S celou silou vôle som počkal ďalšiu minútu, kým sa lev skutočne nenaklonil nad vodu. Tam sa znova poobzeral po tábore. Od Maryam a Sajfu som nepočul žiadne zvuky ani pohyby. Lev spokojný, že mu nehrozí nebezpečenstvo, sklonil hlavu a začal hlučne piť. Bol som zvedavý, ako zareagujem, keď nabudúce uvidím mačiatko slintať v tanieriku s mliekom. Pomaly som natiahol ľavú ruku a kopal do zeme, kým som nenašiel chladnú oceľ guľometu. Hneď som to zobral. Aby som to urobil, musel som odvrátiť zrak od leva, no stále som ho počul piť.
  
  
  Držal som zbraň tak, aby som sa jedným plynulým pohybom mohol prevrátiť doľava, odpojiť poistku a zaujať klasický postoj na bruchu. Tento manéver nebolo možné vykonať bez vyrušenia leva, ale cítil som, že toto je šanca získať prevahu. Zbraň mala plný zásobník, takže keby lev čo i len pohol chvostom, vystrelil by som dávku. Vytrvalá salva by určite zasiahla niečo životne dôležité.
  
  
  Prevrátil som sa a zamieril. Maryam hlasno zalapala po dychu, keď lev zdvihol hlavu.
  
  
  "Nestrieľaj," povedal Sajfa.
  
  
  Neodpovedal som. To, či strieľať alebo nie, záviselo od samotného zvieraťa. Keby začal znova piť, nestrieľal by som. Keby pri odchode z tábora nešiel k Maryam a Sayfe, nie k ťavám, nebol by som na neho strieľal. A keby sa nebol otočil, aby sa na mňa znova pozrel, nezastrelil by som ho. Do tej miery som bol ochotný prijať tento kompromis.
  
  
  Existovali minimálne dva dobré dôvody, prečo Sajfa povedal, že nesmie strieľať. Ľuďom, ktorí žili v tejto časti krajiny, neveril a streľba by mohla upútať ich pozornosť. Ďalší dôvod bol bližšie: výstrely mohli leva nahnevať. Bez ohľadu na to, ako dobre človek strieľa, vždy existuje šanca, že minie, a to aj za najpriaznivejších okolností. A súčasné podmienky neboli veľmi dobré.
  
  
  Svetlo klame. Mesiac, hoci v splne, už takmer zapadol. A lev krásne zapadol do svojho okolia. Akonáhle som bol v polohe na bruchu, zostal som v tejto polohe a čakal som, čo urobí lev.
  
  
  Leo sa napil ešte vody. Spokojne zdvihol hlavu a zavrčal. Ťavy zavýjali od strachu.
  
  
  "Lev," zakričal Arfat zo svojho miesta. "V tábore je lev."
  
  
  "Už je to dávno," povedala Maryam.
  
  
  Zdá sa, že tento hlasný rozhovor leva rozrušil. Pozrel sa na Maryam, na ťavy a potom na miesto, kde mal stáť Arfat. Pevnejšie som zovrel samopal a zvýšil tlak ukazovákom pravej ruky. Ešte trochu a vystrelím.
  
  
  Lev pomaly kráčal doľava, preč od nás. Zdalo sa, že zmizol v noci a ja som ho rýchlo stratil z dohľadu.
  
  
  O dve minúty neskôr Sajfa povedal: "Je preč."
  
  
  Zobudím sa. "Teraz chcem vedieť, ako sa sakra dostal do tohto tábora," zareval som.
  
  
  Arfat ma stretol v polovici nášho tábora a jeho balvanu.
  
  
  „Lev prišiel zo smeru, na ktorý som sa nepozeral,“ povedal.
  
  
  - Alebo si spal?
  
  
  'Nie. Len som toho leva nevidel.
  
  
  "Choď do tábora a spi," povedal som. „Ja nespím. Táto beštia mi už dlho dýcha do tváre.
  
  
  "Takže nebol hladný," povedal.
  
  
  Chcel som sa otočiť a kopnúť Arfata čižmou. Ale dokázal som sa dať dokopy. Aj keby Somálčan nezaspal, bola to z jeho strany čistá nedbanlivosť, že si tohto leva nevšimol. Alebo toto „vynechanie“ bolo zámerné. Nezabudol som na výraz jeho tváre, keď som ho oddelil od Sajfu.
  
  
  Na druhý deň krátko popoludní sme sa zastavili pri ďalšej studničke na krátky oddych. Vďaka prítomnosti vody som sa cítil oveľa lepšie, hoci som bol taký hladný, že by som hltavo zhltol kúsok mäsa odrezaného z jednej z našich tiav. Počas našej cesty púšťou som schudol asi pätnásť kíl a musel som si dotiahnuť opasok do poslednej dierky. Ale okrem toho som sa cítil dosť silný. Deň, ktorý nás oddelil od mesta, som, samozrejme, dokázal prežiť.
  
  
  — Myslíte si, že je v meste policajná stanica? - spýtal som sa Maryam. "Mal by tam byť." Dovoľ mi sa s nimi porozprávať, Nick. Viem, ako sa s nimi rozprávať.
  
  
  'Fajn. Musím sa čo najskôr dostať do Addis Abeby alebo Asmary."
  
  
  Práve sme opustili studňu, keď sme sa dostali na vrchol svahu a narazili na skupinu troch danakilov. Aj keď boli tiež prekvapení, zareagovali rýchlejšie ako my. Začali strieľať. Arfat zakričal a spadol z ťavy.
  
  
  V tom čase som už mal samopal. Sajfa a Maryam tiež začali strieľať. A do minúty boli na zemi traja naši súperi. Pozrel som sa na Maryam. Smiala sa. Potom Sajfa pomaly skĺzol zo sedla.
  
  
  Zoskočila som z ťavy a rozbehla sa k nemu. Bol postrelený do ramena, ale pokiaľ som mohol povedať, rana nebola príliš hlboká na to, aby guľka poškodila akýkoľvek životne dôležitý orgán. Dieru som vyčistil vodou a obviazal. Maryam si kľakla pred Arfatom.
  
  
  "Je mŕtvy," povedala, vrátila sa a postavila sa vedľa mňa.
  
  
  "Toto je veľmi zlé," povedal som. "Zachránil nás svojím ťavým mliekom."
  
  
  "A skoro nás zabil - najmä teba - pretože nás včas nevaroval pred tým levom."
  
  
  „Arfat zaspal. Bol odvážny, ale na túto cestu nebol dosť silný.
  
  
  - Spal? Maryam sa ticho zasmiala. „Nick, povedal som ti, aby si nikdy neveril Somálčanom. Nenávidel ťa za to, že si ho nenechal bojovať s tým Danakilom.
  
  
  "Možno," povedal som. "Ale na tom už nezáleží."
  
  
  Saifah zažmurkal a pomaly sa prebral z bezvedomia. Čakal som, že zastoná, no on obrátil svoj pohľad na mňa a zostal stoicky pokojný.
  
  
  Spýtal sa. - "Ako vážne som zranený?"
  
  
  - Možno máš zlomené rameno. Vnútri nič nezasiahlo, ale guľka tam stále je.“
  
  
  "Musíme sa odtiaľto dostať," povedal a narovnal sa.
  
  
  "Nie, kým ťa nenavlečiem do praku," povedal som mu.
  
  
  Opustili sme telá troch útočníkov a Arfata. Dúfal som, že okolo prejde veľká svorka hladných levov, kým ich prítomnosť vzbudí podozrenie.
  
  
  Išli sme až do zotmenia. Danakil, vo veľkých bolestiach, ale stále v strehu, nám povedal, aby sme sa utáborili vo vádí.
  
  
  "Sme možno dve hodiny od mesta," povedal. - Zajtra tam ideme. Dnes nebude oheň.
  
  
  "Budeš spať," povedal som mu.
  
  
  - Musíte nás chrániť.
  
  
  'Urobím to.'
  
  
  Ťavy som priviazal k nejakým riedkym kríkom, aby sa mohli najesť. Zdalo sa, že dokážu zjesť takmer čokoľvek a mňa napadlo, či dokážu stráviť aj kamene. Bol som na seba veľmi hrdý - stal som sa celkom zručným v práci s týmito šelmami a povedal som Hawkovi o svojom novoobjavenom talente a požiadal som ho, aby ho priniesol do mojej zložky.
  
  
  Vybral som si dobré miesto na nízkom kopci a začal som sledovať. Maryam prišla a sadla si vedľa mňa.
  
  
  "Myslím, že sa dostaneme k mojim ľuďom, Nick," povedala.
  
  
  "Myslel si inak, keď sme odchádzali?"
  
  
  'Áno. Ale radšej zomriem, ako sa stať Borgiovou manželkou.
  
  
  Objal som ju a pohladil jej veľké prsia. "Dnes večer nemôžeme," povedala. "Musíme dávať pozor na Sajfu."
  
  
  "Ja viem," povedal som.
  
  
  „Počkaj, kým sa budem môcť obliecť ako kresťan. Ženy islamu musia skrývať svoje tváre, ale môžu odhaliť prsia. Ich zvyky sú zvláštne.
  
  
  "Páči sa mi, keď máš odhalené prsia," povedal som.
  
  
  "Som rada, že som získala vzdelanie," povedala.
  
  
  Snažil som sa spojiť jej komentár s naším rozhovorom, ale nepodarilo sa mi to. "Prečo?"
  
  
  „Etiópia sa zmenila, Nick. Pred rokmi, počas detstva mojich rodičov, by unesené dievča ako ja muselo žiť s hanbou, že nemôže dokázať svoje panenstvo. Teraz už nie je potrebné uzatvárať dohodnuté manželstvo. Môj rozvoj mi zaručuje prácu vo vláde. Otec a strýko mi to môžu bez rozpakov zariadiť. Potom bude život rovnaký ako v západných krajinách.“
  
  
  „Mohol si sa vrátiť ako panna, keby si sa so mnou nevyspal,“ povedal som.
  
  
  "Nechcel som sa vrátiť ako panna, Nick." Postavila sa. - Zobuď ma, keď si unavený. Pokúste sa zostať hore celú noc. V noci vidím rovnako dobre ako ty, a hoci nie som veľmi dobrý strelec, vždy dokážem zavolať, keď hrozí nebezpečenstvo.“
  
  
  "Dobre," povedal som.
  
  
  Ďalší kúsok skladačky zapadol na svoje miesto, keď som ju sledoval, ako mizne v tme v bielej sukni. Maryam spomenula dôležitosť svojho panenstva, keď sme sa prvýkrát milovali, a ja som sa na chvíľu bál, že bude ľutovať, že sa so mnou vyspala, keď sa dostaneme na Amharskú vysočinu. Myslela však dopredu. Maryam bola statočná žena a zaslúžila si všetko šťastie, aké mohla dostať. Nechcel by som, aby sa k nej ľudia z akéhokoľvek dôvodu správali zle. Tiež som bol šťastný, že mám takú vplyvnú milenku. Útek z Danakilu bol divoký odhad a neveril by som tomu, kým by som nevidel kamióny, uniformovaných mužov a neozbrojených civilistov pokojne kráčať ulicami.
  
  
  Ale útek z Borgií neznamenal koniec mojej misie. Bola to len šanca čeliť novým problémom. Nemal som pri sebe žiadne doklady totožnosti. Gaard mi vzal dokumenty. Keď som sa dostal na veľvyslanectvo v Addis Abebe alebo Asmare, mohol som sa identifikovať tak, že som osobe, ktorá to tam mala, ukázal svoje tetovanie sekerou. Musel vedieť všetko. Ale čo ak to tak nie je? Bude to potom považovať za skutočné?
  
  
  A čo etiópska vláda? Na ich žiadosť som išiel za Borgimi. Teraz som zhruba vedel, kde je a čo robí. Navyše som nemal žiadny dôkaz, že jeho zraniteľnosť spočívala v deaktivovaných raketách. Keby som ho zabil v tej Danakilskej dedine, moja práca pre AX by bola dokončená. Ale ja som ho nezabil. A ja som netušil, čo Etiópčania chcú.
  
  
  Maryam mala dobré vzťahy. Zaručila by mi bezpečnosť. Presunul som svoju váhu a prinútil som sa zostať v strehu. Ak zaspím, možno sa už nikdy nedostaneme do civilizácie.
  
  
  
  
  Kapitola 13
  
  
  
  
  
  Dve hodiny po východe slnka nás Sajfa zaviedol na jasne označenú cestu vedúcu do dediny, ktorú sme jasne videli v diaľke. Bol slabý a horúčkovitý a z času na čas som ho videl, ako sa hojdá v sedle. Pred odchodom z tábora som mu prezrel ranu a videl som, že je zapálená. Guľka, úlomky kostí a šrapnel musia byť rýchlo odstránené.
  
  
  Opýtal som sa. - "Môžeš zostať v sedle - ponesiem ťa?"
  
  
  „Už si mi zachránil život,“ povedal. - Nick, dúfal som len v jednu vec.
  
  
  'Prečo?'
  
  
  "Aby si ma nechal zabiť toho Somálca."
  
  
  "Skôr ako zomrieš, zabiješ veľa nepriateľov," povedal som mu.
  
  
  - Áno, Nick. Ale taký výlet už nikdy neurobím. Ľudia začnú rozprávať príbehy o tom, čo sme vy a ja urobili. Pacek zomrel v našom prvom tábore. Somálčan nebol bojovník. A jedinou ďalšou osobou bola žena. Koľko sme zabili?
  
  
  "Stratil som počet," povedal som. - Myslím, že trinásť.
  
  
  "Teraz musíme nájsť miesto, kde sa zbavíme našich zbraní." V meste to nepotrebujeme.
  
  
  Ťavy kráčali po ceste. Keď sme sa dostali do oblasti s veľkými balvanmi, zastavil som svoju ťavu. "Schovajme zbrane medzi kamene," povedal som. "Dobre," povedal Sajfa.
  
  
  Maryam a ja sme mu vzali pištoľ, náboje, ktoré niesol, a odopli sme mu pištoľ z opaska. Preliezal som cez balvany, až som našiel štrbinu. Dal som tam obe pušky a pištoľ a potom som civel na svoj samopal.
  
  
  Cítil by som sa nahý, keby som ho už nemal, ale nemohli sme si dovoliť jazdiť do mesta a oháňať sa zbraňami. Hľadali sme priateľov, nie ďalší masaker. Maryam jazdila na jednej jeho strane, ja na druhej. Nechcel byť odnesený na policajnú stanicu a pokračoval len vo svojej pýche.
  
  
  "Mária," povedal som po anglicky, "môžete presvedčiť políciu, aby sa o tohto muža postarala?"
  
  
  'Neviem. V mene môjho otca ich poprosím, aby okamžite zavolali lekára. Poviem, že je hviezdnym svedkom hrdelného zločinu.
  
  
  "Po tom všetkom, čo pre nás Sajfa urobil, som nechcel, aby prišiel o ruku."
  
  
  "Rozumiem, Nick," povedala. „Ale bude to vyžadovať určité úsilie presvedčiť políciu, kto som. Musia vypracovať správu. Mali by úradom povedať naše mená. Ale odmietnu sa ponáhľať, ak uvidia amharskú ženu oblečenú ako moslimku.
  
  
  Súdiac podľa oblečenia, toto bolo moslimské mesto, pomyslel som si. Išli sme rovno na policajnú stanicu. Dvaja muži v kaki uniformách vybehli von s otvorenými púzdrami. Maryam začala hovoriť amharsky a počul som, ako sa moje meno voľne používa. Bol som rád, keď som videl, že boli opatrní so zraneným Sajfahom. Jeden z nich ma zaviedol do cely, strčil ma dovnútra a zavrel dvere.
  
  
  "Si Američan?" - spýtal sa zlou angličtinou.
  
  
  'Áno. Moje meno je Nick Carter.
  
  
  — Máte doklady?
  
  
  'Nie.'
  
  
  'Počkaj tu.'
  
  
  Bál som sa, že ho urazím, zadržal som smiech. Zaujímalo ma, kam si myslel, že pôjdem.
  
  
  V rohu cely ležala obnosená vojenská deka. Dúfal som, že tam nebude príliš veľa škodcov. Posledné dni som spala veľmi ľahko a neustále som hľadela na najmenší náznak nebezpečenstva. Ale keďže som mohol len čakať, kým budú konať iní, rozhodol som sa zadriemať. Je nepravdepodobné, že lúpežní Danakilovia zaútočia na väznicu. Moc Borgiov sa nerozšírila tak ďaleko na sever. Padla som na posteľ a do minúty som zaspala.
  
  
  Zobudila som sa na naliehavý hlas. 'Pán. Carter. Pán. Carter, pán Carter.
  
  
  Otvoril som oči a pozrel na hodinky. Spal som niečo vyše dvoch hodín. Cítil som sa oveľa lepšie, hoci som bol dosť hladný na to, aby som zjedol steak z ťavy, ktorý bol stále pripevnený k zvieraťu.
  
  
  'Pán. Carterová, prosím, poďte so mnou,“ povedal policajt, ktorý ma odviedol do cely.
  
  
  "Už idem," povedal som, postavil som sa a poškrabal som sa.
  
  
  Viedol ma chodbou do murovaného väzenského dvora. Väzeň hádzal drevo do ohňa, nad ktorým bola vaňa s horúcou vodou. Policajt zakričal rozkaz. Väzeň nalial do kúpeľa horúcu vodu a pridal studenú.
  
  
  "Je tu mydlo, pán Carter," povedal mi policajt "A našli sme pre vás nejaké oblečenie."
  
  
  Vyzliekla som si špinavé kaki a dobre som sa umyla. Užívala som si horúcu vodu a pocit mydla na pokožke. Väzeň mi podal veľký bavlnený uterák a ja som sa lenivo osušil a užíval si horúce slnko na holej koži. V kope oblečenia na pohovke som našiel čisté nohavice, len pár centimetrov na nohách, čisté ponožky a čistú košeľu.
  
  
  Policajt sa prehrabal vo vrecku po žiletke. Väzeň priniesol misku s vodou a na lavicu položil malé zrkadlo. Musel som si čupnúť, aby som videl svoju tvár v zrkadle, no po holení som sa cítil ako úplne iný človek. „Prosím, poďte so mnou, pane. Carterová,“ povedal dôstojník.
  
  
  Viedol ma späť do väzenia a odviedol do samostatnej miestnosti, niekde na chodbe, vedľa strážnice. Sedeli tam Maryam a úradník. Na stole pred nimi bola pariaca sa miska s jedlom. Teraz mala Maryam na sebe dlhé šaty, ktoré zakrývali väčšinu jej tela.
  
  
  'Pán. Carterová, ja som dozorca tohto väzenia,“ povedal muž v arabčine, vstal a natiahol ruku. "Keď budeš jesť, pôjdeme do Asmary."
  
  
  Ukázal mi na miesto vedľa Maryam a začal rozkazovať malému tučnému dievčatku. Rýchlo mi priniesla bochník chleba a misku s jedlom. Nepýtal som sa na jeho zloženie a začal som jesť. Bolo teplé a plné výdatných kúskov mäsa – jahňacieho, optimisticky som predpokladal – plávajúcich v tuku.
  
  
  Chlieb bol čerstvý a chutný. Jedlo som zapil horkým čajom.
  
  
  "Myslím, že si niekto dôležitý," povedal som potichu Maryam.
  
  
  "Nie, to si ty," povedala mi. "Všetko to začalo, keď polícia zavolala tvoje meno do rádia."
  
  
  Otočil som sa na veliteľa. - Ako Danakil, kto bol s nami?
  
  
  — Teraz je na miestnej klinike. Lekár mu predpísal antibiotiká. On prežije.“
  
  
  "Dobre."
  
  
  Veliteľ si odkašlal. 'Pán. Carterová, kde si nechala zbraň?
  
  
  Povedal som. - "Akú zbraň?"
  
  
  Usmial sa. „Ani jeden človek neprejde cez Danakil bez zbrane. Váš priateľ bol zastrelený. K streľbe jednoznačne došlo mimo mojej jurisdikcie a chápem, že ste pracovali v mene vlády. Svoju otázku kladiem len preto, aby som zabránil tomu, aby sa zbrane dostali do rúk príslušníkom kmeňa, ktorý máte dôvod neznášať.
  
  
  Myslel som na to. "Neviem, či môžem presne opísať tento prístrešok." Odtiaľto sme sa dostali do mesta asi za dvadsať minút, keďže ťavy kráčali pomaly. Boli tam kamene...
  
  
  'Fajn.' Smial sa. "Máte dobrý cit pre krajinu, pane." Carter. Každý Danakil, ktorý príde do mesta, tam drží svoju zbraň. Môže byť len na jednom mieste.
  
  
  Po večeri nás veliteľ odprevadil k džípu a podal nám ruky. Poďakoval som mu za láskavosť. "Je to moja povinnosť," povedal.
  
  
  „Etiópia potrebuje ľudí, ktorí poznajú svoje povinnosti rovnako ako ty,“ povedala mu Maryam.
  
  
  Znelo to trochu banálne, ako nejaký filmový komentár. Ale odpoveď veliteľa mi povedala dosť o stave Maryam. Narovnal sa a usmial sa – ako verný sluha, ktorého pani domu odmenila komplimentom. Uvedomil som si, že jej postavenie zabezpečila jej rodina, a len som dúfal, že jej mužskí členovia nebudú mať pocit, že jej spojenie so mnou spôsobilo hanbu tejto rodine.
  
  
  Dvaja policajti podržali dvere džípu otvorené a pomohli nám na zadné sedadlo. Potom sme zišli po poľnej ceste, ktorá akoby sledovala priehlbinu medzi dvoma malými horskými masívmi. Prvých desať míľ sme sa stretli s jediným vozidlom, starým Land Roverom, ktorý vyzeral, že ide trochu kurióznym smerom. Náš vodič nadával a zatrúbil. Prešli sme tak blízko, že Maryam, ktorá sedela vľavo, sa ho mohla ľahko dotknúť.
  
  
  O tri kilometre ďalej sme sa predierali cez karavánu tiav. Neviem, ako to vodič urobil, pretože som mal zatvorené oči. Keď sme prešli dvadsať kilometrov, poľná cesta sa trochu sťažila a vodič vytiahol z džípu ďalších desať kilometrov. Predbiehali sme iné autá. Než sme dorazili do pomerne veľkého mesta, urobili sme ostrú zákrutu pred starou talianskou helikoptérou. Jeho vodič hlasno kričal. Vyšli sme na pole a zastavili sme sa pri helikoptére.
  
  
  Pilot, armádny dôstojník, vyskočil a zasalutoval.
  
  
  Povedal. - 'Pán. Carterová?
  
  
  'Áno.'
  
  
  "Musím ťa čo najskôr odviesť do Asmary."
  
  
  O päť minút neskôr sme boli vo vzduchu. Zariadenie vydávalo taký hluk, že akýkoľvek rozhovor bol nemožný. Maryam si položila hlavu na moje rameno a zavrela oči. Predpokladal som, že keď sa dostaneme do Asmary, zistím, kto je zodpovedný za celý ten zhon.
  
  
  Vrtuľník pristál na vládnom letisku. Ešte skôr, ako sa listy vrtule úplne zastavili, sa k nám rútila hnedá dodávka s oficiálnymi nápismi na boku. Videl som staršieho armádneho dôstojníka vychádzať zo zadných dverí. Pozrela som sa do jasného slnečného svetla. Ak sa nemýlim...
  
  
  Hawk pribehol ku mne, keď som zosadol z helikoptéry a otočil sa, aby som pomohol Mariam dole. Jeho stisk bol pevný a na chvíľu sa mi zdalo, že som v jeho očiach videla úľavu, keď sme sa zdravili.
  
  
  Opýtal som sa. — Čo robíte v Asmare, pane? "Ak je toto Asmara."
  
  
  "Kapitán lode Hans Skeielman oznámil, že ste boli zabití, N3." - povedal Hawk. "Celé peklo sa rozpútalo."
  
  
  "Kapitán Ergensen si pravdepodobne myslel, že som mŕtvy," povedal som. "Celá jeho prekliata posádka, okrem ľudí v strojovni, patrí k Borgiovmu gangu." Predpokladám, že loď už nie je v Massawe?
  
  
  'Nie. Miestne úrady nemali dôvod ho zadržať. Ako sú na tom zvyšní dvaja?
  
  
  - Aké ďalšie dve?
  
  
  "Gene Fellini," povedal Hawk. „Agent CIA. Vedel som, že je na palube, ale nebol som si istý, či chcem, aby ste ešte spolupracovali.
  
  
  „Spojili sme sily, aby sme zabili agenta KGB menom Larsen. Bola stewardom na palube Hansa Skejelmana. Boli sme spolu zajatí. Gina bola neskôr postrelená do hrude na ceste z Červeného mora do centrály Borgia.
  
  
  - A ten druhý?
  
  
  -Kto je ten druhý?
  
  
  "Volá sa Gaard..."
  
  
  "Druhý kamarát. Tento bastard je v tábore Borgia. Aspoň to tak bolo, keď sme odchádzali. Ale aký je tento príbeh, že sme mŕtvi?
  
  
  "Spôsob, ako vysvetliť, prečo ste sa nedostali do Massawy," povedal Hawk. "Kapitán tvrdil, že ste všetci traja zomreli na bubonický mor." Z bezpečnostných dôvodov vás všetkých troch pochoval na mori. Bol to príbeh, ktorý etiópske úrady nemohli len schváliť. Preto im bolo dovolené opäť opustiť prístav. Nick, budeš prvým agentom AX, ktorý zomrie na bubonický mor.
  
  
  Vyzeral byť trochu sklamaný, že som pisárom v ústredí nevytvoril nový problém a možno by som povedal niečo sarkastické, keby sa k nám v tom čase nepriblížil Maryam a etiópsky generál. Hovorili amharsky a mal som dojem, že tento muž je môj starý priateľ.
  
  
  "Generál Sahele, toto je Nick Carter," povedal Hawk.
  
  
  S generálom sme si podali ruky. Bol pekným príkladom Amhary vznešeného pôvodu, vysoký asi päť stôp, s hustými čiernymi vlasmi, ktoré práve začínali šedivieť.
  
  
  'Pán. Carterová, Maryam poznám od jej narodenia. Ďakujem vám, že ste ju priviedli späť zdravú a v poriadku, a ďakujem vám aj v mene rodiny.“
  
  
  Jeho angličtina mala dokonalý školácky prízvuk a predpokladal som, že získal vzdelanie v Anglicku.
  
  
  „Generál Sakhele,“ povedal som, „nemôžem si pripísať zásluhy za jej návrat. Vrátili sme sa spolu. Stála na stráži, jazdila na ťave a strieľala z pušky ako dobre vycvičený vojak. Obaja vďačíme za život Sajfovi, Danakilovi, ktorý utiekol s nami.
  
  
  "Ak ste unikli z Borgií, možno budete musieť bežať ďalej." Sahele sa otočila k Hawkovi. „Mariam mi dala niekoľko mien svojich spojencov slúžiacich v našej vláde. Kiež by som to vedel o pár dní skôr.
  
  
  'Čo sa stalo?' spýtal som sa Hawka.
  
  
  "Hneď, ako si utiekol, ak som správne pochopil postupnosť, Borgia sa pohol," povedal Hawk. "Jeho ultimátum prišlo pred štyrmi dňami."
  
  
  "Nebolo to hneď po tom, čo sme utiekli," povedal som. "Určite čakal, kým nás jeho hliadka privedie späť."
  
  
  - Hliadka, ktorú sme zabili? - spýtala sa Maryam.
  
  
  "Áno," povedal som.
  
  
  - Poznáte jeho požiadavky? spýtal sa generál Sahele.
  
  
  "Zdá sa, že chce polovicu východnej Afriky," povedal som. — Vyhrážal sa, že použije svoje rakety?
  
  
  "Vrátane troch Minutemanov," povedal Hawk. — Boli na palube Hansa Skeelmana. Po tom bol Jean Fellini.
  
  
  Opýtal som sa. -"Kedy začne strieľať?"
  
  
  'Zajtra večer. A skôr, ak ho chceme napadnúť.
  
  
  "Myslím, že by ste ho mali presvedčiť, aby použil tie strely, pane," povedal som Hawkovi. "Hlavne tí Minutemani." Generál Sahele otvoril ústa. Pozeral na mňa. Hawk sa na chvíľu tváril zmätene, potom sa mu na tvári objavil slabý úsmev. - "Čo vieš, že my nevieme, N3?"
  
  
  „Aspoň polovica rakiet Borgia je nebezpečná len pre ľudí, ktorí ich odpaľujú. Pochybujem, že vôbec vyhrabal operačný systém Minuteman z piesku alebo vôbec vedel, že chýba. Svoje rakety tak dobre ukryl, pretože nemá poriadne odpaľovacie zariadenia. Jeden z jeho najlepších mužov a možno jediný technik, ktorého mal, ušiel s nami. Vasilij Pachek by vám mohol poskytnúť úplnú technickú správu. Ale nanešťastie ho zabila hliadka Borgiov, keď na nás zaútočili v noci po úteku. Na strane Borgiov je banda prekliate chladných bojovníkov Danakil vyzbrojených automatickými zbraňami. To je celá jeho hrozba.
  
  
  -Ste si istý, pane? Carterová? spýtal sa generál Sahele.
  
  
  'Áno. Pacek pracoval na týchto raketách. Borgia ho oklamal, a tak sa Pacek zo všetkých síl snažil celý plán sabotovať. Borgia zrejme rátal s tým, že nás zabije púšť, pretože akonáhle sme cez ňu s Pacekom prešli, aby sme odhalili fakty, každý by vedel, že celá jeho hrozba nebola nič iné ako balón.
  
  
  „Nevie, čo vedel Pacek,“ povedala Maryam. "Naozaj si myslí, že tieto rakety budú fungovať."
  
  
  "O to horšie pre neho," povedal generál Sakhele. Znova sa ku mne otočil a položil mi svoju veľkú ruku na rameno.
  
  
  "Ako by ste chceli dnes stráviť noc v hoteli a potom sa vrátiť do centrály Borgia, pán Carter?"
  
  
  Opýtal som sa. - "Ako sa tam dostaneme?"
  
  
  - S mojou helikoptérou. Budete veliť sto päťdesiatim najlepším africkým bojovníkom.
  
  
  "Nevedel som si predstaviť lepší spôsob. Len dúfam, že toto miesto opäť nájdem.”
  
  
  "Ukáž mi mapu," povedala Maryam ticho. "Viem presne, kde sme boli."
  
  
  Generál Sakhele nás zaviedol do svojho štábneho auta a išli sme do vojenského tábora. Dvakrát sa ospravedlnil za chýbajúcu klimatizáciu v aute. Nemohla som ho presvedčiť, že milujem dýchať čerstvý horský vzduch.
  
  
  Zatiaľ čo sa Maryam a generál krčili nad mapou, Hawk a ja sme si vymieňali informácie.
  
  
  Opýtal som sa ho. - "Nedostal AX moju správu?"
  
  
  „Áno, ale kód, ktorý ste použili, si vyžaduje starostlivú interpretáciu. Keď Hans Skeielman spustil kotvu v Massawe a predložili falošné úmrtné listy, boli sme presvedčení, že vaša správa znamená, že loď patrí Borgiom. Vždy trvá niekoľko dní, kým si uvedomíte, že máte dočinenia s falošnou holdingovou spoločnosťou, aj keď sídli v spriatelenej krajine, akou je Nórsko. Okrem toho sme nevedeli, či ste vy a slečna Felliniová ešte nažive, a nerozumeli sme, ako ste poslali správu.
  
  
  Zastavil sa, čakal. Povedal som mu o svojom úteku z klietky pod kajutou lodníka a o tom, ako som sa potom znova zamkol. Ticho sa zasmial.
  
  
  "Dobrá práca, Nick," povedal potichu. „Vaša správa nám poskytla čas, ktorý sme potrebovali. Práve teraz Etiópčania a ich africkí spojenci lovia „Hansa Skeelmana“. Táto téma tiež zlepšila spoluprácu medzi nami a Ruskom, ako aj medzi dvoma svetovými veľmocami a tretím svetom. V každom prípade je to viac, ako som si myslel. Ale ak sa táto loď dostane do Atlantického oceánu, bude korisťou pre námorníctvo krajín NATO.
  
  
  'Pán. Carterová, mohli by ste nám na chvíľu pomôcť? spýtal sa generál Sahele.
  
  
  Prešiel som cez miestnosť a študoval topografickú mapu Danakil. Maryam už našla sídlo Borgia.
  
  
  "Je táto oblasť vhodná na útok helikoptérou?" spýtal sa generál Sahele.
  
  
  "Závisí to od počtu ľudí a palebnej sily, ktorú máte." Ukázal som na bod proti prúdu, druhý bod po prúde a tretí bod v nízkych kopcoch. "Ak umiestnite ľudí na tieto tri body," povedal som, "potom môžete vymazať túto dedinu Danakil z mapy."
  
  
  "Máme aj dva delové člny," povedal Sakhele.
  
  
  "Polož jeden blízko tábora Borgia," navrhol som. "Potom zaženie jeho ľud do náručia vašich jednotiek." Nemá veľké bojové sily, z väčšej časti závisí od otrockej práce.“
  
  
  Táto konzultácia bola len zdvorilostná, keďže generál Sakhele už vedel, ako použiť svoje jednotky. Nick Carter sa chystal pripojiť k výletu, a ak bol americký agent ohromený bojovými vlastnosťami etiópskych jednotiek, tým lepšie.
  
  
  Nikto predtým nespomenul rakety a Hawk a ja sme nemali ako vyriešiť problém. Ale to bol hlavný dôvod, prečo som súhlasil, že budem sprevádzať vládne jednotky na ich misii, ak zaútočia na veliteľstvo Borgia. Chcel som sa uistiť, že tie jadrové rakety nepadnú do nesprávnych rúk.
  
  
  "Nick, spal si v poslednej dobe?" - spýtal sa Hawk.
  
  
  "Dnes ráno, niekoľko hodín, vo väzení."
  
  
  "Ani dnes nebude čas spať," povedal generál Sakhele. „Odchádzame o tretej hodine ráno a tesne po východe slnka zaútočíme na tábor Borgia. Lietanie cez hory v tme je nebezpečné, ale musíme sa vysporiadať s Borgiom, kým ho niekto varuje.
  
  
  "Pôjdem skoro spať," sľúbil som.
  
  
  "Teraz môžete ísť do hotela," povedal Hawk. „Mimochodom, miestne úrady nariadili „Hansovi Skeielmanovi“, aby nechal všetky vaše veci. Nájdete ich vo svojej izbe.
  
  
  "Budem sa cítiť ako VIP."
  
  
  „Správy, ktoré ste priniesli, sú dôležité pre etiópsku vládu,“ povedal generál Sahele.
  
  
  Atmosféra sa stala oficiálnou, generál mi podal ruku a prikázal vodičovi, aby sa o mňa veľmi dobre staral. Hawk sa zrejme chystal nejaký čas zostať u generála, a tak, samozrejme, zdôraznil, že moje veci sú v hoteli. Pretože ak by posádka Hansa Skeielmana nenašla tajnú priehradku v mojom kufri, Wilhelmina by ma zajtra sprevádzala.
  
  
  Myslel som si, aké by bolo pekné predstaviť ju Gaardovi alebo Borgiovi.
  
  
  Napriek formalitám sa Maryam podarilo priblížiť sa ku mne a zašepkať: „Uvidíme sa neskôr, Nick. Bude ma to stáť nejaké intrigy, ale zostanem vo vašom hoteli.
  
  
  Opýtal som sa. "Čo keby sme si dnes večer dali spoločnú večeru?"
  
  
  - Prídem do tvojej izby o siedmej.
  
  
  
  
  Kapitola 14
  
  
  
  
  
  Keď som sa obliekal na večeru, objavil som chybu: šaty, ktoré Hawke poslal do hotela, ma mali zakryť ako Freda Goodruma, opilca a flákača, ktorý odišiel do Etiópie, aby unikol svojim minulým hriechom. Chvíľu som sa obával, ako budeme s Maryam vyzerať, keď vojdeme do reštaurácie, ale potom som povedal, aby šli do pekla. Etiópia bola plná Európanov a mnohí z nich zarábali veľa peňazí. Kým som čakal, kým Maryam vojde do mojej izby, premýšľal som o tom, čo odo mňa počul generál a čo počul Hawk. Keď dvaja ľudia spolupracujú tak dlho ako ja a Hawk, nepotrebujú nevyhnutne slová na vyjadrenie myšlienky alebo varovania. Výraz tváre, ticho, zmena tónu - to všetko môže povedať nie menej ako dlhý prejav. Hlásil som presne to, čo mi povedal Pacek v Danakil. Čech mi povedal, že si je úplne istý, že polovica rakiet Borgia nefunguje správne. Generál Sakhele okamžite predpokladal, že sú to všetko rakety. Jastrab č. V žiadnom prípade som si nebol istý, že Hawke pochopil riziko spojené s útokom na Borgiu, no bol som si istý, že áno.
  
  
  Keďže som išiel s etiópskymi jednotkami, dúfal som, že ich plán útoku bude brať do úvahy spôsob odzbrojenia jadrových hlavíc. Generál Sahel musel so svojimi jednotkami zaútočiť tak rýchlo, že Borgiovci neboli schopní odstrániť rakety z jaskýň a umiestniť ich na miesto štartu. Pacek sabotoval len polovicu — a Pacek neveril nemeckým inžinierom pracujúcim na druhej polovici. Teraz nie je čas dôverovať ľuďom, ktorých nepoznám.
  
  
  Počul som Maryamino tiché klopanie na dvere. Obliekla sa do západných šiat, čo sa mi veľmi nepáčilo. Ale bez ohľadu na to, ako ste sa na ňu pozreli, bola stále krásna. Bledomodré šaty jej objímali telo a zvýrazňovali olivovohnedú pokožku. Vysoké podpätky ju prevyšovali stoosemdesiatpäťkou. Jej šperky boli drahé a skromné - zlatý krížik na ťažkej retiazke a náramok z drahého zlata. Keďže som Asmaru vôbec nepoznal, požiadal som ju, aby si vybrala reštauráciu. To, že som bol oblečený ako žobrák, sa ukázalo ako nevýhoda. V tichom kúte nás obslúžil sám majiteľ. Steak bol tvrdý, ale dokonale ochutený a víno bolo talianske. Kedykoľvek som chcel majiteľovi zložiť kompliment, poukázal na česť, ktorú pociťoval pri službe arcibiskupovej dcére. Každá nová zmienka o Maryamovej rodine ma prinútila premýšľať, aké by to bolo komplikované, keby som chcel opustiť Etiópiu. Maryam akoby uhádla moje myšlienky: „Povedala som generálovi Sahelovi, že som bola znásilnená v tábore Borgia niekoľkými mužmi, najmä Danakilmi a Somálčanmi.
  
  
  "Prečo?" “ spýtal som sa, hoci odpoveď som už poznal.
  
  
  "Potom by sa nebál, že pôjdem k tebe, Nick."
  
  
  Bolo ešte veľa otázok, ktoré som mohol položiť, no držal som jazyk za zubami. Maryam mala veľmi silné predstavy o svojej budúcnosti, ako som to už videl na púšti. Nemala v úmysle vrátiť sa domov a čakať, kým jej otec a strýkovia vymyslia manželstvo, aby vybielili zneuctenú ženu, ktorá zastávala vysoké postavenie v koptskej cirkvi. A zrejme tiež nechcela byť milenkou nejakého bohatého muža z Amhary. Keď sme popíjali víno a zakončili naše jedlo šálkami silnej etiópskej kávy, počúval som jej rozprávanie o jej plánoch nájsť si prácu. Možno mala príliš romantickú predstavu o pracujúcej žene, ale jej túžba urobiť to sama, a nie vrátiť sa k miestnej podobe Purdah, v ktorej žili všetky bohaté amharské ženy, mi prišla celkom rozumná. Aj keby som ju nevidel v akcii na púšti, jej túžba byť individualitou by si už získala môj rešpekt.
  
  
  Vrátili sme sa do hotela a vyzdvihli sme si kľúče. Keď sme spolu kráčali k výťahu, úradník opatrne otočil hlavu. Maryam stlačila tlačidlo mojej podlahy.
  
  
  Keď výťah pomaly stúpal, spýtala sa ma: „Nick, čo tie rakety, ktoré Pacek nesabotoval. Budú fungovať?'
  
  
  "Nikto nevie," povedal som.
  
  
  - Tak čo, ste v nebezpečenstve zajtra?
  
  
  'Áno. Spolu s generálom Sakhele.
  
  
  Čakal som, kým odpovie. Ona nie. Až keď sme sa dostali do mojej izby. Otvoril som dvere a zo zvyku som skontroloval kúpeľňu predtým, ako som si vyzliekol bundu. Maryam zalapala po dychu, keď uvidela Wilhelmínu a Huga.
  
  
  "Myslel si si, že sme dnes večer v nebezpečenstve?" opýtala sa.
  
  
  "Nevedel som," povedal som. "Neboli ste unesení uprostred Danakil." Ale našli ťa v meste. Vy aj Sahele ste hovorili o zradcoch vo vláde. Neskoro som sa dozvedel, že „Hans Skeielman“ patrí Borgiom.
  
  
  "Dúfam, že ho zajtra zabiješ, Nick."
  
  
  "To by vyriešilo veľa problémov," priznal som.
  
  
  Položil som svoj Luger a ihličku na nočný stolík a Maryam si sadla na jedinú stoličku v miestnosti. Hotel bol funkčný, veľmi sterilný. Nikdy som nikde nevidel nápis alebo leták s reklamou na „izbovú službu“. Bola tam posteľ, stolička, malá komoda, nočný stolík a kúpeľňa. Nevedel som povedať, či Maryam, ktorá nehybne sedela v kresle a snažila sa pretiahnuť si modré šaty cez prekrížené nohy, reagovala na prázdnu miestnosť, na moju zbraň alebo na to, čo sa môže stať na druhý deň.
  
  
  "Nick," povedala potichu. "Nepoužíval som ťa."
  
  
  'Viem to.'
  
  
  „Keď som k vám prišiel na púšť, chcel som toto. A dnes večer zostanem v tvojej izbe pre naše potešenie - pre nás oboch. Klamal som generálovi Sahelovi, pretože som sa bál, že sa ťa pokúsi zničiť. Je to mocný muž, Nick. A nenávidí všetkých Západniarov, Európanov a Američanov. Naučil sa ich nenávidieť v Sandhurste.
  
  
  "Počul som jeho britský prízvuk," povedal som.
  
  
  "Zjavne nebol v Anglicku veľmi spokojný."
  
  
  "Prial by som si, aby som sa mohol vrátiť do púšte, Maryam."
  
  
  Ticho sa zasmiala, náhla zmena nálady. "Ale nie je to tak, Nick," povedala a postavila sa. - A ak áno, potom by som bol znova otrokom. Aspoň dnes večer tu budeme. Rozopla si šaty a rýchlo odišla. Potom prešla cez izbu a sadla si na posteľ. Naklonil som sa na druhú stranu a objal ju. Náš bozk začal pomaly a jemne uštipačným skúmaním. Ale keď sa naše pery stretli, pritiahla si ma k sebe a jej ruky ma chytili za ramená.
  
  
  "Dnes večer sa nemusíme pozerať na piesočné duny," zašepkal som.
  
  
  Maryam sa zvalila späť na posteľ. Keď sme sa znova bozkávali, položil som ruky na jej hruď. Nohavičky mala teplé od tela.
  
  
  Na púšti bola bojazlivou pannou. Ale dnes to bola žena, ktorá presne vedela, čo chce, a mienila si užiť každú chvíľu, vrátane bezpečia miestnosti so zatvorenými dverami. Keď sme boli obaja nahí, bol som pripravený. Ani jeden z nás sa neotočil, aby sme zhasli svetlo a zdalo sa, že ju baví ukazovať mi svoje telo rovnako, ako ja obdivujem to jej.
  
  
  Natiahnutá na posteli vyzerala jej opálená pokožka tak hladko, ako sa cítila. Veľké prsia jej ležali široko na trupe. Pomaly roztiahla nohy. Otočila boky a umožnila mu vstúpiť do jej teplého tela. Snažili sme sa začať pomaly a prepracovať sa k vyvrcholeniu, no pre nás oboch to bola márna námaha. Zvrtla sa a pritisla sa ku mne a teraz, keď sme boli sami, zastonala a voľne kričala, keď sme spolu vyvrcholili.
  
  
  
  
  Kapitola 15
  
  
  
  
  
  Generál Sakhele ma pozval na prehliadku jeho jednotiek na malom vojenskom letisku. Vyzerali bojovne a prísne. Väčšina z nich bola z kmeňov Amhara a predpokladal som, že boli vybraní, aby vyriešili konkrétny problém v Etiópii. Predstavovali prevládajúcu koptskú kresťanskú kultúru a s radosťou by zaútočili na osadu Danakil.
  
  
  Samotná vojenská operácia bola absurdne jednoduchá. V generálskom vrtuľníku som zo vzduchu sledoval, ako tri časti jeho pristátia obkľúčili dedinu Danakil. Potom sme zamierili smerom k centrále Borgia a po dvadsiatich minútach letu sme boli nad táborom.
  
  
  Z rádia prišiel prúd amharčiny. Generál Sakhele vzal mikrofón a vydal sériu rozkazov.
  
  
  "Vypúšťajú rakety," povedal. - Dáme im nepríjemné prekvapenie.
  
  
  Tri stíhačky zaútočili na nepriateľov z neba, chrlili rakety a napalm. Za nimi nasledovalo šesť bombardérov. Sledoval som, ako stúpali oblaky dymu z dvoch raketových základní Borgia, jednej severne medzi táborom a dedinou Danakil a jednej južne od jeho tábora. Séria útokov napalmom rozprášila bojovníkov tábora, ktorí začali strieľať na naše helikoptéry. Hlasný výbuch niekde na juhu spôsobil, že sa naša helikoptéra prudko zakývala.
  
  
  "Dúfam, že to títo idioti nerozumejú zle," povedal som.
  
  
  „Jadrový výbuch by nás určite zabil,“ povedal generál Sahele s ironickým smiechom, „ale vždy je lepšie mať výbuch tu, kde nie je nič len piesok, ťavy a danakily, ako niekde v dôležitom meste na Blízkom východe. .'
  
  
  Nešlo o jadrový výbuch. Generál nariadil, aby nás umiestnili do tábora Borgia. Jeden z delových člnov vystrelil na posledný odpor, ukrytý v skalnej priekope na inom mieste.
  
  
  "Pozor na vrahov," varoval, keď vytiahol zbraň z puzdra.
  
  
  Vyzliekol som si bundu a schmatol Wilhelminu. Generál sa pozrel na Luger v mojej ruke a usmial sa. Ukázal na ihlicu v rukáve.
  
  
  "Vždy ste pripravený na boj, pane." Carterová,“ povedal. A bojovali sme úspešne. Keď sme kráčali smerom k Borgiovmu stanu, vystrelila na nás malá skupina ukrytá v skalách neďaleko ženského tábora. Ponorili sme sa na zem a opätovali paľbu.
  
  
  - kričal generál Sakhele niečo svojmu radistu. O chvíľu neskôr malý oddiel jeho jednotiek vstúpil do oblasti z južnej strany údolia a začal hádzať ručné granáty na skaly. Jeden z nepriateľov sa na nás vyrútil. Zastrelil som ho pištoľou. Toto bol môj jediný výstrel v ten deň. Vojaci hodili po skalách ešte niekoľko ručných granátov a potom sa rozbehli tým smerom. V priebehu niekoľkých sekúnd sa bitka skončila.
  
  
  "Jednoduchá operácia," povedal generál Sakhele, vstal a vyzliekol si uniformu. - Nájdime tohto samozvaného generála Borgiu, pán Carter.
  
  
  Skontrolovali sme stan. Prehľadali sme celý tábor. A hoci sme našli veľa mŕtvych Danakilov a niekoľko mŕtvych Európanov, po generálovi Borgiovi nebolo ani stopy. Nebol medzi hŕstkou väzňov.
  
  
  "Bude nám trvať najmenej niekoľko hodín, kým Danakilovci prehovoria," povedal generál Sakhele.
  
  
  Kým sa vládne jednotky pokúšali presvedčiť Borgiovcov, že je lepšie sa vzdať, ja som sa túlal po okolí. Otroci boli oslobodení a potom privedení späť pod dozor asi tucta vojakov. Keď som videl dvoch Nemcov, s ktorými som bol v tábore, požiadal som službukonajúceho dôstojníka o povolenie hovoriť s nimi.
  
  
  'Neviem ..
  
  
  "Porozprávajte sa s generálom Sakhele," povedal som.
  
  
  Poslal ku generálovi posla, čo stratilo ďalších pätnásť minút. Generál mi dovolil hovoriť s Nemcami.
  
  
  - Kde je Borgia? - spýtal som sa ich.
  
  
  "Odišiel pár dní po tebe," povedal jeden z nich. - Ako sa má Pachek?
  
  
  'On je mŕtvy. Kam zmizol Borgia?
  
  
  'Neviem. S Luigim vytvorili ťaví karavánu. Gaard išiel s nimi.
  
  
  To je všetko, čo som chcel vedieť, ale generál Sakhele strávil zvyšok dňa mučením Danakilovcov a získavaním od nich potvrdenie.
  
  
  "Takže Borgia je na mori," povedal generál. "Už nie je na etiópskej pôde."
  
  
  "To neznamená, že už nie je problémom Etiópie," navrhol som.
  
  
  „Sme neutrálna krajina, ktorá nemá veľkú flotilu. - Čo si myslíš, že môžeme urobiť?
  
  
  "Nič," povedal som. „Vaši ľudia a vzdušné sily vašej krajiny odviedli skvelú prácu. Ani ty, ani ja nemôžeme doplávať k lodi Borgia a potopiť ju sami. A mám podozrenie, že Hans Skeielman je teraz mimo dosahu etiópskych bojovníkov. Keď sa vrátime do Asmary, musíme to nechať na našich nadriadených.
  
  
  Navonok som zostal pokojný, hoci som ticho preklínal meškanie spôsobené pýchou generála Sahelesa. Čím skôr budem informovať Hawkea o úteku Borgiov, tým skôr bude môcť začať plánovať zničenie Hansa Skeelmana. Ale nemohol som o tomto probléme diskutovať cez otvorenú rádiovú linku. A použitie kódu by poškodilo hrdosť generála Sahelesa. V skutočnosti by ho akýkoľvek čin z mojej strany nahneval. Bol tu šéf a svoju pozíciu si užíval.
  
  
  "Pre náš zdravý rozum," povedal Hawke, keď som sa večer vrátil do Asmary, "predpokladajme, že Borgiovia nemajú svoju prekliatu flotilu a že sú na palube Hansa Skuelmana." Nachádza sa v Atlantickom oceáne, na otvorenom mori a ďaleko od obchodných ciest. Nasleduje ju lietadlová loď a štyri torpédoborce. Dve ruské ponorky pokrývajú africké pobrežie.
  
  
  "Mám pocit, že Hans Skeielman je ozbrojený," povedal som. A povedal som Hawkovi o dvoch samostatných nadstavbách, poukazujúc na to, že v podpalubí sa zdá byť veľa miesta, pre ktoré som nemal žiadne vysvetlenie.
  
  
  "75 mm zbrane." Prikývol, "AX bol zaneprázdnený zbieraním údajov odkedy si odišiel z Norfolku."
  
  
  "Ako si môžeme byť istí, že Borgia je na palube?"
  
  
  "Môžete sa spýtať tých, ktorí prežili," povedal.
  
  
  
  
  Kapitola 16
  
  
  
  
  
  Očakával som, že ma Hawk pošle späť do Washingtonu a vyhlási misiu za splnenú. Borgiovo sídlo nebolo nič iné ako ruiny a množstvo mŕtvol, a hoci armáda generála Sahela nemala šancu zabiť samotného Borgiu, mysleli si, že vedia, kde je. Jediná vec, ktorú Nick Carter dosiahol v Etiópii vo významnej miere, bola záchrana Maryam, čo mi poskytlo veľkú osobnú satisfakciu, ale nebolo to pre etiópsku vládu dôvodom, aby si ma tam nechala. Preto som bol veľmi prekvapený, keď mi Hawk našiel byt a povedal mi, aby som si kúpil lepšie oblečenie v Asmare.
  
  
  "Tak čo tu mám robiť?"
  
  
  - Si si istý, že Borgia je na Hansovi Skeielmanovi?
  
  
  'Nie.'
  
  
  'Ja tiež nie. Je to príliš jednoduché, príliš jednoduché pre tento tím. nie je to správne. Potom máme problém s týmito raketami. Aj keby išlo o spojeneckú krajinu, stále by sme mali problémy s ich návratom, no Etiópia sa ukázala ako neutrálna krajina. Prečo si myslíte, že vám generál Sahele nedovolil pozrieť sa ďalej do púšte?
  
  
  "Dva dôvody - nenávidí bielych vo všeobecnosti a mňa zvlášť a myslel si, že tam niečo skrýva."
  
  
  "Etiópia je sakra citlivá otázka," povedal Hawk. „Niektoré z týchto rakiet sú oficiálne egyptské, iné sú izraelské. V dôsledku vnútorného tlaku moslimov sa Etiópia prikláňa k Egyptu. Etiópčania ale vôbec nemajú záujem zvyšovať výzbroj oboch krajín. Výsledkom je, že nevedia, čo s týmito raketami robiť. Takže si uviazol v Asmare. Váš zvyk nachádzať ženy na každej misii, AX sa konečne začína vyplácať."
  
  
  - Dáš mi zámienku, aby som tu zostal?
  
  
  'Áno. A dám vám ešte jeden oficiálny dôvod – tie tri rakety Minuteman, ktoré ste tak usilovne sabotovali.
  
  
  Hawk sa vrátil do Washingtonu a nechal ma v Asmare. Čakanie je súčasťou mojej práce a človek často nevie, na čo čaká. Vôbec som však v tomto prípade nevedel, či sa na konci tohto čakania niečo stane.
  
  
  Generál Sakhele ma úplne ignoroval a keby nebolo Maryam, veľmi by som sa nudil. Asmara nie je také vzrušujúce mesto.
  
  
  Môj kontakt bol americký konzulárny dôstojník. Desať dní po tom, čo Hawk odišiel, sa objavil a podal mi dlhú správu. Trvalo mi dve hodiny, kým som to rozlúštil, a keď som skončil, uvedomil som si, že niekto urobil vážnu taktickú chybu.
  
  
  Námorníctvo našlo Hansa Skeielmana niekde v Atlantickom oceáne, ďaleko za lodnými cestami, niekde medzi Afrikou a Južnou Amerikou, tesne nad rovníkom. Úderná skupina lietadlovej lode a štyroch torpédoborcov sa priblížila, zatiaľ čo Hans Skeielman sa bránil. Jeho 75 mm delá kládli malý odpor a neboli tam žiadni preživší a prekliate malé trosky. V oblasti bolo veľa žralokov, takže nemohli nájsť ani jednu mŕtvolu. To znamenalo, že sme stále nevedeli, či je Borgia živý alebo mŕtvy.
  
  
  Na druhý deň ma navštívil generál Sakhele. Dostal vlastnú kópiu správy. Odmietol moju ponuku na drink, sadol si na pohovku a začal rozprávať.
  
  
  "Aspoň jeden z našich cieľov nebol na palube tejto lode," povedal.
  
  
  - Borgia? Správa, ktorú som dostal, si tým nebola istá."
  
  
  - Neviem o Borgiách, pane. Carter. Maryam mi dala niekoľko mien jeho domnelých priateľov, keď ste odchádzali z Danakilu.
  
  
  Inteligencia nie je mojou špecializáciou. A nemôžem dôverovať väčšine nášho spravodajského aparátu. Ale verím správam niektorých agentov. Nepozorovane spozorovali viacerých generálov a politikov. A videli, že jeden z týchto dôstojníkov má tajné stretnutia s veľkým bielym mužom.
  
  
  "Z toho mála, čo som v tábore Borgia videl, bol len jeden vysoký biely muž," povedal som, "za predpokladu, že váš agent hovoril o niekom vyššom ako ja." A toto je Gaard. Chceš povedať, že nebol na palube Hansa Skeelmana?
  
  
  "Vaša flotila zlyhala vo svojej misii," povedal mi Sakhele.
  
  
  'Možno. Ale tieto 75 mm delá očividne znemožňovali nastupovanie."
  
  
  - Čo budete teraz robiť, pane? Carterová?
  
  
  "To, čo urobím, závisí od vašej vlády, generál." Mám príkaz zostať v Asmare, kým nezistíte, ako tieto rakety rozobrať, aby ste zabránili Borgiovi v ich opätovnom použití, ak je ešte nažive. Ako je známe, tri z nich boli ukradnuté zo Spojených štátov. Som si celkom istý, že žiadna z týchto troch nefunguje, ale aj tak by som si ich časti rád vzal domov.“
  
  
  "Tie prekliate rakety," povedal generál Sahel horko.
  
  
  Čakal som na vysvetlenie jeho impulzu. Generál Sakhele a ja nikdy nebudeme priatelia. Jeho skúsenosti v Sandhurste ho postavili proti každému anglicky hovoriacemu belochovi. Teraz sme mali problém s Maryam. Predpokladal som, že ma vidí ako veľmi zlý vplyv na ňu. Napriek tomu som dôveroval jeho zmyslu pre česť. Prisahal vernosť záujmom Etiópie a pokiaľ sa tieto záujmy zhodujú so záujmami AX, bude spoľahlivým spojencom.
  
  
  'Pán. Carter, povedal, Etiópia nemá záujem stať sa jadrovou veľmocou. Nemôžeme si dovoliť problémy, ktoré s tým prichádzajú.“
  
  
  "Toto je otázka, o ktorej by mali rozhodnúť len Etiópčania, generál," povedal som. „Nie som tu, aby som zasahoval do vašej suverenity. Ale ak chcete jadrovú kapacitu, môžete začať s týmito raketami. Budem vás však musieť požiadať o vrátenie týchto troch zápisníc.
  
  
  'Pán. Carter,“ povedal, „v posledných dňoch som veľmi často počul argumenty v prospech toho, aby sme sa stali jadrovou veľmocou. Keď máte rakety, potrebujete aj cieľ, proti ktorému ich použijete. Izraelčania a Egypťania na seba mieria raketami. Vy sa vyhrážate Rusom a naopak. V Etiópii sú kmene, ktoré môžu tieto rakety namieriť na seba. Ale zostávam proti tomu, aj keď priaznivci neboli v minulosti spájaní s Borgiovcami.“
  
  
  "Asi najlepším riešením je vrátiť rakety do krajín, z ktorých boli ukradnuté, generál."
  
  
  'Nie naozaj. Egypťania by si s radosťou vzali svoje, ale boli by opatrní pri takom nepriateľskom čine, akým je vrátenie rakiet Izraelčanom. Vaša vláda sa ponúkla, že vám ich dá všetky. To sa ale nebude páčiť ani Egypťanom.
  
  
  "Zdá sa, že nemôžete vyhovieť všetkým, generál." Pozrite sa na svetlú stránku záchrany týchto rakiet. O dvadsať rokov budú zastarané.
  
  
  "Ja viem," povedal. "Keďže plánujete chvíľu zostať v Asmare, môžem vás znova navštíviť a prediskutovať, ako sa tento problém môže stať tajomstvom."
  
  
  Odišiel. Išiel som na konzulát a napísal som kódovaný telegram pre Hawka. Chcel som vedieť, ako dlho bude trvať dostať raketových expertov do Etiópie. Generál Sakhele nepovedal, že rakety nie sú nebezpečné, ale o bezpečné rakety by sa až tak nezaujímal.
  
  
  O dve noci neskôr Maryam navrhla, aby spolu išli do nočného klubu v Asmare. Zamestnala sa vo vládnej agentúre – jej práca nejako súvisela s archívmi a dostala ju tam Sahele – a to miesto jej odporučila kolegyňa. Nečakal som žiadne problémy, ale aj tak boli so mnou Wilhelmina, Hugo a Pierre.
  
  
  Klub ukázal všetky zlé stránky západnej kultúry. Bola tam rocková kapela, ktorá nebola veľmi dobrá a nápoje, ktoré podávali, boli príliš drahé. Niekedy si myslím, že rock 'n' roll sa stal najväčším exportným artiklom Ameriky. Ak by sme všetky honoráre dostávali len z jeho nápadov a štýlov, už nikdy by sme nemali deficit platobnej bilancie. Maryam a ja sme odišli po dvoch hodinách hluku.
  
  
  Bol chladný večer, typická horská noc. Keď sme odchádzali z klubu, márne som hľadal taxík. Vrátnik, ktorý mohol volať, už odišiel domov. Ale našťastie pred klubom bol zaparkovaný kôň s kočom, oproti sebe postavené drevené lavičky. Maryam a ja sme nastúpili a ja som vodičovi dal adresu môjho bytu. Kočík sa na mňa nechápavo pozrel. Zopakoval som adresu v taliančine.
  
  
  Povedal. - "Si, pane."
  
  
  Maryam sa o mňa oprela po mojej ľavej strane, keď sa kočiar dal do pohybu. Večer sa po hluku klubu zdal dvojnásobne tichý a zvuk kopýt na ulici bol taký stály, že som skoro zaspal. Maryam sa zjavne uvoľnila. Ale ja nie. Snažil som sa vyriešiť malú hádanku.
  
  
  Angličtina je veľmi bežným druhým jazykom v etiópskych školách. Asmara je pomerne kozmopolitné mesto, kde sú taxikári, hotelový personál, obchodníci, čašníci, barmani, prostitútky a ďalší zamestnanci spoločností poskytujúcich služby väčšinou dvojjazyční. Na tom, že náš vodič nehovorí po anglicky, nebolo nič zlovestné, ale bolo to dosť nezvyčajné, aby som bol ostražitý.
  
  
  Niekedy môže ako varovanie pred skrytým nebezpečenstvom slúžiť séria nesúvislých udalostí a okolností, ktoré samy osebe môžu pôsobiť celkom neškodne. Skutočnosť, že som na palube Hansa Skeelmana prehliadol takýto vzor, mi dala ranu do hlavy. A už som nechcel urobiť tú istú chybu. Čoskoro som objavil druhú nesprávnu časť. Počas môjho pobytu v Asmare som preskúmal oblasť, čiastočne s Maryam a zvyšok sám, aby som skrátil čakaciu dobu. A hoci som mesto dobre nepoznal, začal som mať podozrenie, že kočiš išiel zlým smerom, aby sa dostal do môjho bytu.
  
  
  "Nemyslím si, že nás vezme domov," povedal som Maryam jemne. "Možno nerozumie taliansky."
  
  
  Povedala niečo v miestnom dialekte. Vodič zareagoval a otočil sa na gesto rukami. Znovu prehovorila. Podal druhé vysvetlenie a opäť dúfal, že bude pokračovať v pohybe.
  
  
  "Hovorí, že ide skratkou," povedala mi Maryam. "Už som to počul," povedal som a odopínal Wilhelminu z puzdra na ramene.
  
  
  Zdalo sa, že môj neveriaci tón prenikol k vodičovi, hoci sa zdalo, že nerozumie po anglicky – ak áno – a rýchlo sa otočil a šmátral vo vrecku.
  
  
  Strelil som ho do hlavy. Spadol napoly zo sedadla. Pištoľ, ktorú sa chystal vytiahnuť, s rachotom vypadla na ulicu. Môj Luger vyplašil koňa a strata tlaku na oťaže spôsobila, že sa rútil.
  
  
  "Počkaj," povedal som Maryam.
  
  
  Vložil som pištoľ späť do puzdra, skočil dopredu a vykopol kočiša zo sedadla. Skončil na ulici a narazilo do neho ľavé koleso. Chytil som opraty a snažil som sa netiahnuť príliš silno, aby sa kôň vzoprel a prevrátil vozík, ale tak silno, aby zviera pocítilo tlak udidla. Neisto sme sa kolísali, stále nevyvážení z toho, že sme preskočili telo mŕtveho kočiša.
  
  
  Opraty boli zamotané a ja som sa ich snažil rozmotať, keď sme uháňali po ulici. Niekoľko chodcov vybehlo nabok a ja som sa modlil, aby sme nevideli ani jedno auto. Časť mesta, v ktorej sme sa nachádzali, sa nám zdala úplne opustená, len pár áut zaparkovaných na kraji cesty. Kôň vyzeral príliš slabý na to, aby zrýchlil v takom rozsahu, ale v tomto bode to vyzeralo, že je schopný vyhrať Grand National.
  
  
  Nakoniec som odviazal opraty a začal trochu silnejšie tlačiť. Dbal som na to, aby bol tlak rovnomerný na oboch stranách.
  
  
  Kočiar mal vysoko položené ťažisko a keby kôň náhle trhol, vyleteli by sme s Maryam z koča. Postupne som zvyšoval tlak. Kôň začal kráčať pomalšie. Hovoril som s ňou.
  
  
  "Upokoj sa, chlapče," povedal som. "Choď potichu."
  
  
  Pochyboval som, že rozumie po anglicky, šofér hovoril miestnym nárečím, no môj pokojný, jemný tón ho snáď upokojí. Nevidel som, či to zviera bol žrebec alebo kobyla. To tiež nebol čas na kontrolu.
  
  
  Kôň bol takmer pod kontrolou, keď som počul Maryam kričať. 'Nick. Auto ide za nami veľmi rýchlo.
  
  
  "Ako blízko?"
  
  
  „O pár blokov ďalej. Ale veľmi rýchlo sa to blíži.
  
  
  Potiahol som za opraty. Kôň sa vzoprel a voz sa začal hojdať. Potom kôň opäť zišiel a pokúsil sa znova utiecť. Znova som potiahol, ramenné svaly sa mi stiahli, aby som zviera zastavil. Znova sa vzpriamil, čo spôsobilo, že sa vozík naklonil dozadu.
  
  
  "Skoč," zakričal som na Maryam.
  
  
  Pustil som uzdu a preskočil predné koleso. Vyvalil som sa na cestu, odrel si koleno a roztrhol bundu. Potácal som sa na nohy, opieral som sa o budovu a obzrel som sa, či to urobila Maryam. Stála desať metrov odo mňa.
  
  
  Kôň, oslobodený od opratí, začal znova bežať. Vozík sa prevrátil a zviera spadlo. Zúfalo to kopalo a vzdychalo. Auto sa rútilo smerom k nám; išla príliš rýchlo aj na etiópskeho vodiča so želaním smrti.
  
  
  Maryam pribehla ku mne a povedala: „Nick, auto...“
  
  
  "Nájdi verandu," povedal som.
  
  
  Bežali sme po ulici a snažili sme sa nájsť medzeru medzi domami, ktoré sa ukázali ako sklady. Nenašiel sa však ani jeden, cez ktorý by sa mohol človek pretlačiť. Potom sme prišli ku vchodu do pivnice. Viedol som Maryam dole po schodoch. Dole sme sa tlačili na budovu. Boli sme tesne pod úrovňou ulice. Svetlomety auta začali osvetľovať priestor. Počul som pískanie pneumatík pri brzdení.
  
  
  "Ticho," zašepkal som a snažil sa obnoviť normálne dýchanie.
  
  
  Maryam mi stisla ľavú ruku a potom ustúpila, aby mi dala priestor na držanie zbrane.
  
  
  Dvere auta sa zabuchli. Po druhé. Po tretie. Motor bežal ďalej. Najmenej traja a možno viac ako štyria cestujúci.
  
  
  „Nájdite ich,“ prikázal muž zlou taliančinou.
  
  
  Aj bez toho hnusného prízvuku by som spoznala Gaardov hlas. Čakal som na neho od chvíle, keď vodič vytiahol pištoľ, a dúfal som, že sa s ním stretnem od chvíle, keď mi Sahele povedala, že je v Etiópii. Tentoraz som mal zbraň v ruke.
  
  
  - Nie sú v košíku. Tento prízvuk patril rodákovi z Etiópie.
  
  
  "Niekde tu musia byť," povedal Gaard. "Povedz Joeovi, aby vypol ten prekliaty motor, aby sme ich počuli." Maryam ma potiahla za ruku. Skúsila za nami dvere a boli otvorené. Bol som v pokušení bežať týmto smerom, ale neodvážil som sa. Ich rozhovor naznačoval, že naši prenasledovatelia si mysleli, že sme zranení, takže sa mi ich možno podarilo zaskočiť a premeniť šance v náš prospech. Prial by som si, aby Maryam mala zbraň. V Danakil som už videl, ako dobre vie bojovať.
  
  
  Otočil som sa, aby som si siahol do nohavíc a stiahol Pierra z bokov. Bomba obsahovala celkom nový typ nervovoparalytickej látky, ktorá dokázala zneschopniť človeka na niekoľko hodín. Údaje, ktoré boli poskytnuté agentom AX, keď boli tieto nové plynové bomby uvoľnené, varujú, že sú veľmi nebezpečné. Nepreferoval som výsledok, keď som stúpal po schodoch, ktoré boli takmer preložené na polovicu.
  
  
  Viac hlasov. Zvuk motora zrazu prestal. Potom sa ozval zvuk otvárania dverí. Vo zvislej polohe som ľavou rukou zhodil Pierra, pričom som na poslednú chvíľu upravil vzdialenosť.
  
  
  Bomba zasiahla svoj cieľ a explodovala blízko ľavej strany auta. Pozrel som sa späť do priestoru osvetleného svetlometmi. Vystrelil som a videl som muža padať. Potom niekto spustil paľbu, možno Gaard, zo samopalu.
  
  
  Prikrčil som sa, keď sa guľky odrazili od kamennej steny nad nami.
  
  
  "Do budovy," povedal som Maryam.
  
  
  Rýchlo sme vošli dnu. V tme nás obklopovali vysoké stohy krabíc. Ďalej sme kráčali v úplnej tme. Na ulici bolo počuť ďalší výstrel zo samopalu a rozbilo sa sklo. Hore na podlahe búšili kroky. "Nočný strážca," zamrmlal som Maryam. "Dúfam, že zavolá políciu."
  
  
  „Možno budeme vo väčšom bezpečí, ak to neurobí,“ povedala potichu. "Nikdy nevieme, na ktorú stranu sa postavia." Dole schodmi zahrmeli kroky. Maryam sa predierala medzi dve hromady krabíc a sadli sme si.
  
  
  Potom sme vonku na chodníku začuli zvuk ťažkých topánok.
  
  
  Gaard?
  
  
  Obaja muži sa stretli medzi radmi škatúľ. Obaja vystrelili. Gaard práve prešiel dverami. Nočný strážnik bol medzi ním a nami. Nočný strážnik vystrelil prvý výstrel, no urobil osudnú chybu, keď minul. Gaard spustil paľbu zo svojho guľometu a takmer som videl, ako guľky prenikajú telom nočného strážnika, keď pustil lampáš a padol na zem.
  
  
  Gaard prestal strieľať. Skočil som do priechodu, spustil Wilhelminu na úroveň žalúdka a raz vystrelil. Potom som spadol na zem.
  
  
  odpovedal Gaard. Jeho samopal vystrelil ďalšiu dávku a potom cvakol naprázdno. Guľky mi prešli ponad hlavu. Znovu som mu vystrelil baterku a počul som, ako Gaard padol na zem.
  
  
  Prehodil som Wilhelminu na ľavú ruku, vzal Huga do pravej a potom som bežal ku Gaardovi. Ležal pri dverách. Stále dýchal, no jeho dýchanie bolo slabé a nerovnomerné.
  
  
  Povedal som: „Maria poď von. Nie je nebezpečný. Vyšli sme z dverí a vyšli po schodoch na ulicu. Videli sme postavy zvedavcov, ktorí sa usilovne držali trochu stranou. Wilhelminu som držal na viditeľnom mieste. Nikto by nezaútočil na človeka so zbraňou, najmä po prestrelke.
  
  
  "Pripravený bežať?" - spýtal som sa Maryam.
  
  
  "Áno," povedala. "Musíme nájsť telefón a informovať generála Sahela."
  
  
  Uháňali sme tmavými uličkami a kľukatými uličkami. Po chvíli som odložil pištoľ s ihlou a sústredil sa na to, aby som držal krok s Maryam. Nakoniec sme našli ulicu s množstvom kaviarní. Zastali sme a uhladili si oblečenie. Potom sme vošli dovnútra.
  
  
  
  
  Kapitola 17
  
  
  
  
  
  Nevybrali sme si najlepšie miesto. Počas nášho letu, odkiaľ nás Gaard a jeho muži prepadli zo zálohy, sme sa ocitli v dosť drsnej oblasti. A teraz sme boli v kaviarni, ktorá zrejme slúžila ako zhromaždisko prostitútok. Dievčatá, z ktorých väčšina bola oblečená v ľahkých letných šatách, ktoré odolali aj večernému chladu, sa preháňali po izbe a predvádzali svoj šarm. Keď sme vošli, pozreli sa na Maryam. Dokonca aj tie ženy, ktoré boli zaneprázdnené niekoľkými mužskými návštevníkmi v miestnosti, prestali hovoriť, aby sa zamračili na cudzincov, ktorí vstúpili na ich územie.
  
  
  Za ich nepriateľstvom bol aj menej zjavný faktor, niečo typicky etiópske. Generál Sakhele mi všetko dokonale vysvetlil. Namiesto nepriateľov v zahraničí mali Etiópčania kmene, ktoré túžili podrezať si hrdlá.
  
  
  Maryam bola amharská žena, členka tradičnej vládnucej triedy. Prostitútky v tomto bare boli z iných kmeňov. Maryam ich teda nahnevala dvoma spôsobmi. Mohla byť len ďalšou kurvou túlajúcou sa po ich území a pripomenula im, kým nie sú a kým sa nemôžu stať kvôli svojmu pôvodu. Rozopol som si bundu. Ak by patróni tejto kaviarne videli Wilhelminu v puzdre na pleci, možno by si zapamätali potlačiť svoje nepriateľstvo. Maryam zhodnotila situáciu rovnako rýchlo ako ja a potichu povedala: „Pozor, Nick. A buďte pripravení na boj. "Dobre," povedal som. Oprela som sa o bar a spýtala som sa barmana: "Môžem použiť tvoj telefón?"
  
  
  „O pár blokov ďalej je telefón,“ povedal.
  
  
  Bundu som rozopla trochu širšie.
  
  
  "Nechcem chodiť niekoľko blokov a hľadať telefónny automat," povedal som.
  
  
  Maryam povedala niečo nahnevane v miestnom dialekte. Čokoľvek povedala, muž o dve stoličky ďalej od baru zjavne nerozumel. Siahol do vrecka nohavíc a vytiahol nôž. Potiahol som Wilhelminu a jeho tvár. Spadol na zem a zastonal, z úst mu tiekla krv.
  
  
  „Telefón,“ pripomenul som barmanovi.
  
  
  "Je za mnou."
  
  
  Môj skok cez bar ho prekvapil. Prekážalo mu aj zobrať si pištoľ, ktorú mal pri pivnej pumpe. Pevne som chytil jeho pravú ruku ľavou rukou a začal som ho tlačiť smerom k zadnej časti baru.
  
  
  "Nerob nič hlúpe," povedal som. "Ak vezmeš zbraň, zabijem ťa."
  
  
  Maryam sa tiež ponorila za pult, vyletela jej sukňa a ukázali sa jej dlhé nohy. Schytila barmanovu zbraň a zdvihla ju nad bar, aby ju prostitútky a pasáci videli. Hovorila stručne a pevne a nepotreboval som oficiálny preklad, aby som pochopil, že prednáša inšpiratívnu kázeň o cnostiach pokojne si sadnúť, potichu popíjať svoj drink, namiesto toho, aby zasahovala.
  
  
  Barman nás zaviedol k telefónu. Držal som ho, kým Maryam volala generálovi Sahelovi. Povedala mu, kde sme boli a čo sa stalo. Potom podala telefón barmanovi. Nikdy som sa nedozvedel, čo Sahele povedala tomu obchodníkovi, ale vydesilo ho to ešte viac, ako sa nám s Maryam podarilo prebudiť s našimi záletmi. Kým sme čakali, ani jeden zákazník sa nepriblížil k baru a barman doslova bozkával podlahu, keď o pätnásť minút neskôr vošla Sahele s niektorými z najdesivejšie vyzerajúcich a najvyšších vojakov.
  
  
  - Dobrý večer, pane. Carterová,“ povedal generál. „Mariam mi podala krátku správu o vašich aktivitách. Zdá sa, že môj agent mal úplnú pravdu, keď identifikoval Gaarda.
  
  
  "Nikdy som o tom ani na chvíľu nepochyboval," povedal som. „Neefektívni muži pod tvojím velením dlho nevydržia.
  
  
  "Navrhujem sprevádzať teba a Maryam." Budem kontaktovať príslušných ľudí, aby som zabezpečil, že udalosti tohto večera zostanú nezverejnené. Dovoľte mi hovoriť s týmito zločincami.
  
  
  Vyhrážky generála Sahela boli zrejme zbytočné. Bar a jeho klientela predstavovali kriminálny živel, ktorý sa len zriedka, ak vôbec niekedy, zapájal do špionážnych aktivít. Keď sa títo malí nezbedníci z nejakého dôvodu zapletú, násilníci to vždy znášajú. Barman, zákazníci a prostitútky by mali byť dostatočne inteligentní, aby o tom už nikdy nehovorili, dokonca ani medzi sebou. Sahele nás vzal do jeho súkromných priestorov na vojenskej základni neďaleko Asmary. Maryam a ja sme sedeli v útulnej obývačke a čakali, kým dokončí sériu telefonátov v druhej izbe. Nezostávalo nám nič iné, len pokecať o maličkostiach a popíjať. Odvedenec, ktorý nás zásoboval nápojmi, pôsobil veľmi efektívne aj ako sprievodca. A tiež som mal podozrenie, že ho generál z tohto dôvodu umiestnil do obývačky. Keď nás generál konečne príde vypočuť, nebudem musieť dovoliť, aby ma premohla tá sračka nepriateľstva, ktoré mu zostalo z jeho pôsobenia na Sandruste.
  
  
  Len o štyri hodiny neskôr, okolo tretej hodiny ráno, vošiel do miestnosti generál Sakhele a prepustil branca. Keď sa uistil, že všetci sluhovia išli spať, nalial si drink a posadil sa na stoličku s rovným operadlom. Jeho chrbát zostal úplne rovný.
  
  
  "Stále veríte, že Borgia nebol na palube lode, ktorá potopila vašu flotilu, pane?" Carterová? - spýtal sa .
  
  
  mykol som plecami. - Len hádame. Správna otázka je, či si myslím, že Gaard konal z vlastnej iniciatívy. Keďže Gaarda vnímam len ako nie príliš chytrého záporáka, odpoveď na túto otázku je nie. Obaja tu zostali.
  
  
  -Kde je potom Borgia?
  
  
  "Niekde v Etiópii," povedal som. "Vzhľadom na okolnosti je nepravdepodobné, že by som ho chcel hľadať." A nemyslím si, že takéto vyhľadávania sa stretnú s otvorenou náručou."
  
  
  "Samozrejme, že nie," povedal Sakhele. 'Pán. Carterová, v tejto krajine ste čoraz menej vítaní. Gaard zomrel na operačnom stole bez toho, aby nadobudol vedomie. To znamená ďalšiu premárnenú príležitosť zistiť, kde sa momentálne Borgia skrýva.
  
  
  "S týmito raketami budete musieť niečo urobiť, generál." To je to, čo priťahuje nepriaznivé prvky do vašich krajín.“
  
  
  - Nie, pane. Carterová, ty si ten, kto s tým niečo urobí. V súčasnosti prebiehajú pomerne chúlostivé rokovania. Dávame vám povolenie ich ukradnúť. Takýto neláskavý čin z vás v Etiópii, samozrejme, robí non grata, ale je to malá cena, ktorú musíte zaplatiť, aby ste ukončili hrozbu, ktorú predstavujú.“
  
  
  Sahele mala na tvári úsmev podobný žralokovi.
  
  
  Vaša krajina má alebo bude mať lietadlovú loď pri pobreží Etiópie. Technikov do krajiny dopravia vrtuľníky. Rakety zostávajú v púšti, ale jadrové hlavice budú doručené do Ameriky. Vytváranie rakiet si vyžaduje pomerne jednoduchú technológiu, nebezpečné sú iba jadrové hlavice. Tento plán si vyžaduje zradu z mojej strany, ale nikto sa o tejto krádeži nedozvie, kým sa neuskutoční a všetku vinu zvalím na Američanov.“
  
  
  "Ovládate jednotky, ktoré ich strážia?"
  
  
  "Áno," povedal. „Boli premiestnení ďaleko do púšte. Šikovný nápad, však?
  
  
  Veľmi šikovné, povedal som a ovládol som svoj hlas, aby som neprejavil žiadne emócie. „Váš plán rieši množstvo potrieb, ktoré sú prospešné pre všetkých zúčastnených. A ak si myslíte, že neschopnosť vrátiť sa do Etiópie je pre mňa malá cena, nech sa páči.
  
  
  "Generál..." začala Maryam.
  
  
  "Nechajte si slová, Maryam," povedal generál Sahel. „Myslím, že viete, že prvoradá oddanosť pána Cartera je jeho krajine, nie vám.
  
  
  'Viem to. A preto si ho vážim,“ povedala nahnevane.
  
  
  Sahele sa zamračila. Premýšľal som, či bol dosť ješitný na to, aby sabotoval tento plán a z rozmaru ohrozil bezpečnosť svojej krajiny. Potom sa postavil s priamou tvárou a pustil nás.
  
  
  "Konečné detaily budú dokončené v priebehu niekoľkých dní. Zatiaľ si vychutnajte etiópsku pohostinnosť, pán Carter.
  
  
  Zobudím sa. "Teším sa z najväčšej pohostinnosti, ktorú Etiópia môže ponúknuť, generál."
  
  
  Šofér nás odviezol späť do môjho bytu. Keď sme tam boli opäť sami, Maryam vyjadrila svoj hnev.
  
  
  "Nick," povedala. "Ako môže byť Sahele taká krutá?"
  
  
  "On už nechce, aby si bola jeho milenkou?"
  
  
  "Už nie."
  
  
  „Je presvedčený, že robí správnu vec. A ľudia sú najkrutejší, keď cnosť chápu po svojom.
  
  
  O päť dní neskôr sme sa postarali o každý detail okrem toho, ako dostať moje oblečenie z Asmary, keď som bol preč. A tento problém ma netrápil. Hawk by ju mohol nahradiť alebo vyzdvihnúť hneď, ako nastúpim na nosič.
  
  
  Generál Sahele ma informoval, že ma osobne odprevadí z Asmary o šiestej ráno nasledujúceho dňa. Maryam a ja sme tak získali poslednú spoločnú noc. Po skončení práce som jej zavolal a spýtal sa, kam chce ísť. "Nemáme kam ísť," povedala. - Poď do môjho domu, Nick.
  
  
  Naservírovala ľahké jedlo a zámerne nezvrtla rozhovor na tému mojej nadchádzajúcej rozlúčky. Po večeri odložila taniere do umývadla a nasmerovala ma k plyšovej pohovke v obývačke.
  
  
  "Nick," povedala, "nemala by som ti to povedať, ale generál mi zariadil prácu v našej spravodajskej agentúre." V tejto súvislosti musím podniknúť množstvo ciest, aby som navštívil naše veľvyslanectvá a konzuláty.“
  
  
  "Urobíš dobrú prácu," povedal som.
  
  
  "Možno sa niekedy stretneme tvárou v tvár."
  
  
  "Dúfam, že nie, ale nikto z nás to nemôže ovládať."
  
  
  - Myslím, že nie. Prepáč, Nick? Vošla do spálne. Vybral som si cigaretu zo slonovinovej škatuľky na stole. Možno išla do spálne plakať. Vzhľadom na to, čo sme všetci spolu prežili, som bol prekvapený, že som nikdy nevidel Maryam omdlievať alebo plakať. Dôvodov na radosť bolo veľa – v Danakil, keď sa zdalo, že hlad alebo smäd pravdepodobne neprežijeme, alebo že nás zabijú nepriateľské kmene Danakil; tú noc mi ponúkla svoje panenstvo; tú noc v mojej hotelovej izbe, keď som sa lúčil s generálom Sahelom pri útoku na veliteľstvo Borgiu; tú noc v súkromných priestoroch Sahelu, keď víťazoslávne vyhlásil, že budem v Etiópii vyhlásený za personu non grata; a samozrejme dnes večer.
  
  
  Zdalo sa, že Mariam trávi príliš veľa času tým, čo robí, a tak som myslel na tých pár týždňov, čo som ju poznal. Randenie s mnohými ženami, z ktorých mnohé boli veľmi krásne, bolo súčasťou mojej profesie, no vedel som si spomenúť na len máloktorú, ktorá bola v strese taká silná ako táto vysoká Amharčanka. Ale bez ohľadu na to, koľkokrát ju uvidím, vždy si ju budem pamätať ako malú otrokyňu, skrytú a s holými prsiami, hrdú a obklopenú púštnym pieskom.
  
  
  Dvere spálne sa otvorili. Pozrel som sa tam. Na chvíľu som si myslel, že mám halucinácie. Maryam vošla do miestnosti ako otrokyňa. Potom som zacítil sladký olej žiariaci na jej tele a uvedomil som si, že toto je realita a že musela nejako prečítať alebo uhádnuť moje tajné túžby. A teraz bola presvedčená, že sa včera večer naplnili.
  
  
  Dve veci sa líšili od mojej prvej spomienky na Maryam: neboli sme na púšti a ona nebola zahalená. Mala na sebe len bielu sukňu z takmer pavučinovej látky, ovešanú korálkami. Nič neskrývala a predvádzala každý kĺzavý sval, keď elegantne kráčala po koberci.
  
  
  "Tak sa to všetko začalo, Nick," povedala.
  
  
  - Nie tak celkom, Maryam. Borgia by ťa nechcel tak krásne obliecť.
  
  
  "Dáš si studený nápoj?"
  
  
  "Chcem ťa," povedal som a podal som k nej ruku.
  
  
  S úsmevom odstúpila a povedala: „Islamské ženy opíjajú svojich manželov predtým, ako s nimi idú do postele. "Tak to urob," povedal som a opätoval som jej úsmev.
  
  
  Išla do kuchyne. Počul som zvuk otvárania fľaše a buchnutia dverí chladničky. O chvíľu sa vrátila so strieborným podnosom s pohárom. S miernym polouklonením mi podala tácku, aby som si zobral zahmlené sklo.
  
  
  - Kde máš pohár, Maryam? Povedal som.
  
  
  – Islamské ženy nepijú, Nick. Alkoholické nápoje sú pre váženého moslima zakázané."
  
  
  "Tak ako sa potom tí Danakilovia tú noc tak opili, že sme utiekli z ich dediny?"
  
  
  "Podľa Danakila Korán hovorí, že nepite víno," povedala. "A vtedy nepili víno, ale miestny mesačný svit." Ich viera je veľmi flexibilná.“
  
  
  Vypil som sladký nápoj, zatiaľ čo ona stála v strede miestnosti a čakala. Maryam bola Etiópčanka, bolo to také jednoduché. Vysoký, hrdý, kráľovský – niet divu, že sa kmeňom Amhara podarilo v osemnástom a devätnástom storočí pod jarmom európskych koloniálnych mocností držať ďalej od európskych koloniálnych mocností.
  
  
  Opýtal som sa. - "Prečo sa dnes obliekaš ako otrok, Maryam?" - Pretože som vedel, že to chceš. Raz si povedal, že by si si prial, aby sme sa mohli vrátiť do púšte. A videl som tvoju tvár, to mierne znechutenie, keď som si rozopol podprsenku alebo vyzliekol nohavičky. Chcem aby si bol šťastný.'
  
  
  Vypil som pohár. Vzala ho, položila na podnos a položila na stôl. Ukázal som jej na pohovku vedľa mňa. Takmer váhavo klesla na mäkké vankúše. Objali sme sa. Cítil som, ako mi jej ruky uvoľnili kravatu a rozopla mi košeľu. Odhrnula mi šaty, až som aj ja nebol od pása hore nahý. Jej pokožka bola horúca na mojej koži, keď mi pritlačila svoje veľké pevné prsia na hruď. Pomaly sme sa navzájom vyzliekali. Na chvíľu som si myslel, že Maryam zopakuje situáciu v púšti tým, že si roztiahne sukňu na pohovku alebo koberec. No keď si rozopla opasok a zhodila oblečenie, takmer okamžite vstala a odišla do spálne.
  
  
  Ešte raz som obdivoval jej rovný chrbát, pevný zadoček a dlhé nohy, keď kráčala po izbe.
  
  
  Do spálne vošlo tlmené svetlo. Posteľ už bola otočená späť. Maryam si s úsmevom ľahla na chrbát a roztiahla ruky. Ponoril som sa do jej teplého objatia a pritisol som sa k nej. Potom som bol v tom a boli sme tak unesení, že sme mali jednu myšlienku o vesmíre, potom myšlienky o sebe a obaja sme sa snažili zabudnúť, že táto noc bude posledná.
  
  
  Ale nedokázali sme to a toto uvedomenie dalo našej vášni ďalší rozmer, novú silu a nehu, ktoré ju pozdvihli do nových výšin.
  
  
  O piatej sme ešte nezaspali. Maryam ma silno objala a na chvíľu som si myslel, že sa rozplače. Pozrela sa na druhú stranu. Potom sa mi znova pozrela do očí a zadržiavala slzy.
  
  
  „Nevstanem, Nick,“ povedala. "Chápem, prečo musíš ísť." Chápem, prečo sa nemôžeš vrátiť. Ďakujem ti za všetko.'
  
  
  "Ďakujem, Maryam," povedal som.
  
  
  Vstal som a obliekol sa. Už som ju nepobozkal ani nepovedal nič iné. Viac nebolo čo povedať.
  
  
  
  
  Kapitola 18
  
  
  
  
  
  Aj keby som mal dosť času, keď som odchádzal z Maryam, stále by som si nezbalil kufor. Jediná batožina, ktorú som potreboval, bola Wilhelmina a Hugo. Nevedel som, kto môže sledovať môj byt, ale nechcel som, aby Borgiovci mali čas na vytvorenie siete pozorovateľov a nasledovali ma na juh. Akokoľvek ma bavilo robiť si srandu z tohto maniakálneho bastarda, ktorý sa pomenoval po neľútostnom renesančnom pápežovi, uvedomil som si, že mojou hlavnou úlohou bolo dostať tie jadrové hlavice z Etiópie. Skočil som do Sakheleho auta hneď, ako zastal na obrubník a on nestrácal čas rozjazdom. Dnes auto šoféroval sám.
  
  
  "Naša cesta bude trvať celý deň," povedal generál. "Oddýchni si."
  
  
  Trochu som si pospal a potom som sa zobudil. Generál Sakhele riadil auto dobre a obratne manévroval medzi všetkými zvieratami a starými vozidlami, ktoré sme stretli alebo prešli na našej ceste na juh.
  
  
  Hoci diaľnice sú v Etiópii lepšie ako železnice, lietadlá sú oveľa vhodnejšie. Nevysvetlil, prečo sa rozhodol ísť, a ja som nemal v úmysle pochybovať o jeho múdrosti.
  
  
  Väčšinu cesty strávil rozprávaním o svojich dňoch v Sandhurste, o svojom obdive a nenávisti k Britom. Mal som pocit, že vo mne chce vyvolať vinu za to, že som biely. Monológ mal svoj vlastný účel.
  
  
  "Maryam bude šťastnejšia s amharským mužom," povedal.
  
  
  "Oveľa šťastnejšie," súhlasil som s ním.
  
  
  - Ty ju nemiluješ?
  
  
  "Rešpektujem ju," povedal som a opatrne som volil slová. - Viete, kto som, generál.
  
  
  "Ste špión".
  
  
  "A to je dôvod, prečo sa vyhýbam neustálemu kontaktu so ženami."
  
  
  "Pomáham vám len preto, že Etiópia si nemôže dovoliť stať sa jadrovou veľmocou."
  
  
  Generál Sakhele ma pobavil. Bol to dobrý človek so silným zmyslom pre osobnú česť, no vo svete špionáže by nikdy neprežil. Nerozumel pravidlám. A teraz, keď sa môj svet spojil s jeho oficiálnym svetom, zradil ho tým, že prejavil nízku mienku o tajných agentoch. Bolelo ho, že jeho armáda nemôže vyhrať bitky bezo mňa... alebo niekoho ako ja.
  
  
  Noc sme strávili na návšteve u príbuzných generála. Nevidel som ani jednu ženu. Náš hostiteľ, tiež vojak, so mnou krátko hovoril, ale nechal som sa presvedčiť, aby som zostal vo svojej izbe, kým nebudeme pripravení odísť. A tento moment odchodu prišiel hodinu pred východom slnka.
  
  
  Generál Sakhele nás odviezol na malé letisko.
  
  
  "Pilotovi sa dá veriť," povedal. "Použite rádio na zavolanie svojich ľudí."
  
  
  Usadil som sa v komunikačnom priestore v zadnej časti helikoptéry a keď sa motory zahriali, kontaktoval som dopravcu.
  
  
  "Rakety boli dopravené hlboko do púšte," povedal generál Sahele. Neexistujú žiadne jednotky, ktoré by ich strážili. Keď sa tam dostanú vaši ľudia, odídem. Potom opustíte Etiópiu a neradil by som vám vrátiť sa. Časom urobím inšpekčnú cestu a oficiálne zistím, že už neexistujú žiadne jadrové hlavice. Bude tam veľké vzrušenie a potom niekto zistí, že špión Nick Carter bol v Asmare a zrazu zmizol. Potom si niekto spomenie, že v tom istom čase bola pri pobreží Etiópie americká lietadlová loď. Rusi budú špehovať a zistia, že jadrové hlavice sú v USA. Povedia nám to a ja o tom budem žartovať a preklínať Ameriku za jej nespoľahlivosť. Rozumiete, pán Carter?
  
  
  "Áno," povedal som.
  
  
  Americká jednotka už bola vo vzduchu, pätnásť námorných helikoptér, technicky napadlo Etiópiu. Nikto by o tom nevedel, keby generál Sahel dodržal svoj sľub. Bol som presvedčený, že keď sa helikoptéry dostanú do vnútrozemia a vyzdvihnú jadrové hlavice, spiatočná cesta k nosiču nebude vôbec riskantná, snáď až na pár technických závad. Dvadsaťtri rôznych jadrových zariadení poskytovalo veľmi spoľahlivú záruku proti zrade. Ich vybavenie dobre obstálo pri útoku na tábor Borgia, ale to neznamenalo, že prežije aj pád helikoptéry.
  
  
  Neveril som, že Sakhele plánovala podvádzať. Prišiel s geniálnym plánom, ako dostať jadrové hlavice preč z krajiny a dostať ma z Etiópie tým, že na mňa zvalí vinu, čo by zo mňa urobilo non grata osobu. Generál to naozaj chcel - bol to spôsob, ako oddeliť Maryam a mňa. Pokiaľ nepodviedol veľa ľudí vrátane Hawkea, pomohol mi z pevného presvedčenia, že členstvo v Nukleárnej asociácii neprinesie Etiópii žiaden úžitok.
  
  
  Samotná skutočnosť, že takáto pomoc musela byť poskytnutá tajne, znamenala, že druhá mocná strana chcela, aby tieto jadrové hlavice zostali v Etiópii. Mohol som len dúfať, že generál Sahele prekabátil druhú stranu. Boli to oni, ktorí mohli zostreliť vojenské helikoptéry a prenasledovať nás.
  
  
  Leteli sme ponad tri ťavie karavany smerujúce na východ. Priniesli mi spomienky, ktoré sa mi nejako zvlášť nepáčili. Tiež ma zaujímalo, či Etiópčania podnikli nejaké kroky proti Danakilom, ktorí podporovali Borgiov, ale v čase útoku neboli v dedine v tábore. Súčasná nálada generála Sakheleho mi bránila uspokojiť moju zvedavosť. Otázku v tomto smere môže interpretovať ako zasahovanie do vnútorných záležitostí.
  
  
  Začali sme strácať výšku. Pozrel som sa dolu a videl som, ako slnko svieti z rakiet zoradených v úhľadných radoch. Veľké traktory, ktoré ich ťahali z ústredia Borgia do púšte, boli preč. Pravdepodobne kráčali vzduchom, pretože sa zdalo, že všetky stopy idú len jedným smerom.
  
  
  „Ako dlho bude trvať vašej jednotke, kým sa sem dostane, pán Carter? spýtal sa generál Sahele.
  
  
  "Dvadsať minút," povedal som mu.
  
  
  Zakričal pilotovi rozkaz. Vznášali sme sa nad oblasťou hneď na západ od rakiet a začali klesať. "Nie je dôvod plytvať palivom," povedal generál. Vrtuľník dopadol na zem. Generál vzal z police pušku a naznačil mi, aby som si jednu vzal. Presvedčil som sa, že puška, ktorú som si vybral, má plný zásobník.
  
  
  "Poďme ich skontrolovať," povedal a vyskočil z dverí napravo od helikoptéry.
  
  
  Práve som sa ho chystal nasledovať, keď spustili streľbu zo samopalov. Guľky prevŕtali bok vrtuľníka, keď som sa vrátil dovnútra. Generál Sakhele sa zapotácal a chytil okraj podlahy vrtuľníka. Sklonil som sa a rýchlo som to nasal. Vrtuľník sa triasol, keď sa vrtule opäť začali točiť. Zasiahli nás ďalšie guľky a ja som zacítil hvizd guľky, ktorá vletela do otvorených dverí. "Hore," zakričal som na pilota.
  
  
  Zrýchlil a vyleteli sme do vzduchu. Potom začali vrtule pracovať na plný výkon a my sme pred požiarom unikli. Pokľakol som pred generálom Sahelem.
  
  
  "Odveďte ich z Etiópie," povedal slabo.
  
  
  - Áno, generál.
  
  
  "Nepatria sem." Počuješ...'
  
  
  Vykašľal krv a zomrel skôr, ako stihol dokončiť svoj rozsudok.
  
  
  Išiel som nasmerovať helikoptéru a povedal som mu, že generál je mŕtvy.
  
  
  "Vezmem ho do nemocnice," povedal pilot.
  
  
  - Nie, zostávame tu.
  
  
  "Vezmem generála Saheleho do nemocnice," zopakoval a natiahol sa po pištoli za opaskom.
  
  
  Moja pravá päsť ho zasiahla pod čeľusť. Stiahol som ho zo sedadla pilota a prevzal kontrolu nad vrtuľníkom. Bolo to americké lietadlo, ktoré som stretol na letisku AX pred piatimi alebo šiestimi rokmi. Nebol som veľmi dobrý letec, ale mal som dosť skúseností na to, aby som lietal vo veľkých kruhoch, kým neprišli Američania. Na chvíľu pustím ovládače, aby som vybral pilotov Colt 45 z puzdra a uistil som sa, že v komore je guľka a či je zapnutá poistka. Potom som pokračoval v točení v kruhu.
  
  
  Boli sme sledovaní a keď som letel na východ od rakiet, jasne som videl armádu.
  
  
  Pilot sa dal do pohybu. Otvoril oči a pozrel sa na mňa. Pokúsil sa vstať.
  
  
  "Posaď sa," povedal som a držal Colt 45 v ruke jeho smerom.
  
  
  "Napadol si ma," povedal.
  
  
  "Zostaneme vo vzduchu, kým sa sem moji ľudia nedostanú," povedal som. "Keby si lietal v kruhoch, ako som ti povedal, nenapadol by som ťa." Rozhodol som sa apelovať na jeho lojalitu. "Posledným rozkazom generála Sahela bolo dostať tieto jadrové hlavice z Etiópie... a to nemôžeme urobiť, ak odletíme späť do hôr."
  
  
  Vrtuľník sa dostal do vzduchovej kapsy a ja som potreboval obe ruky, aby som nad ním opäť získal kontrolu. Keď som sa znova obzrel, pilot už vstal a potácal sa smerom k stojanu na zbrane. Keby som nenechal vrtuľník neúmyselne vyskočiť, mal by šancu chytiť zbraň a zastreliť ma. Opatrne som zamieril a strelil ho do kolena.
  
  
  Namiesto pádu sa zapotácal. Vrtuľník sa opäť ponoril. Pilot zakopol o telo generála Sakheleho a prepadol cez otvorené dvere. Nechcel som, aby sa to stalo. Mal sa dožiť, aby povedal svojim nadriadeným o raketách ukrytých v Danakile. Teraz bolo veľmi pravdepodobné, že Etiópčania ma budú obviňovať zo smrti generála Sahela. Zobral som mikrofón, aby som zavolal na približujúcich sa Američanov.
  
  
  Opýtal som sa. — Sú s vami ozbrojení ľudia?
  
  
  „Dvanásť,“ znela odpoveď.
  
  
  "To nestačí, ale treba to urobiť." To je problém. Ohlásil som sa ľuďom, ktorí strážili rakety.
  
  
  "Dvanásť námorníkov," povedal veliteľ jednotky. „Najskôr pristaneme s vrtuľníkom s nimi na palube. Budete nás môcť vidieť asi o tri minúty.
  
  
  "Skvelé," povedal som. - Pristanem priamo pred tebou.
  
  
  Dvanásť príslušníkov námornej pechoty – mali sme len prevahu jeden ku dvom.
  
  
  ************
  
  
  S helikoptérou som pristál tesne pred príchodom námornej pechoty. Bol to riskantný manéver, ale pristátím na strane rakiet som dúfal, že vystopujem Danakilova, ktorý nás prepadol zo zálohy. Pristál som asi sto metrov odtiaľ na otvorenej púšti. Vyskočil som a utekal pred vrtuľníkom.
  
  
  Horúce slnko pálilo moje telo. Počul som zvuk streľby a guľky zasahujúce etiópsku helikoptéru. Potom došlo k výbuchu; prebodla ma horúčava, keď guľka prerazila palivovú nádrž a zapálila ju. Už som sa vzdal myšlienky odplaziť sa preč, pevne som schmatol svoje zbrane a ponáhľal som sa preč cez piesok, snažiac sa byť čo najmenší.
  
  
  Ponoril som sa za nízku dunu, keď guľky prerazili piesok a preleteli mi nad hlavou. Vzal som prvú pušku a zaujal palebnú pozíciu na bruchu. V púšti na mňa strieľalo asi desať danakilov. Ďalších desať bolo stále s raketami. Opätoval som paľbu a zabil dvoch skôr, než bola moja puška prázdna.
  
  
  Druhá puška bola poloprázdna a ďalší danakil spadol, keď sa ponorili do piesku. Začali sa ku mne približovať, schovávali sa za paľbu ostatných. Dostal som sa na druhú stranu duny a podarilo sa mi zraziť ďalšieho nepriateľa skôr, ako druhej puške došli náboje.
  
  
  Boli už veľmi blízko a veľmi skoro by ma jeden z nich zastrelil. Začal som si myslieť, že som sa prepočítal, keď sa na oblohe objavili helikoptéry amerického námorníctva a námorníci spustili paľbu. Boj sa skončil o päť minút. Nemal som možnosť urobiť ďalší záber. Seržant námornej pechoty pomaly kráčal ku mne cez piesok. Pozdravil a povedal: „Pán. Carterová?
  
  
  "Správne, seržant," povedal som. 'Presne načas. O minútu neskôr a musel si minúť potešenie zo záchrany.
  
  
  "Kto boli oni?"
  
  
  Danakils. Počuli ste už o tomto?
  
  
  "Nie Pane."
  
  
  "Sú to druhí najlepší bojovníci na svete."
  
  
  Tvár mu rozdelil úsmev. - Kto sú najlepší, pane?
  
  
  "Americkí námorníci," povedal som.
  
  
  Ukázal na horiaci etiópsky vrtuľník. - Bol s vami ešte niekto, pane?
  
  
  'Jeden muž. Ale už bol mŕtvy. Ako skoro sem dostaneme raketových vedcov?
  
  
  Oddielu dvadsiatich technikov velil poručík so skúsenosťami s manipuláciou s jadrovými zbraňami. Mal veľa otázok, no umlčal som ho.
  
  
  "To je dlhý príbeh, veliteľ," povedal som. "Nie ste spôsobilí počúvať toto všetko a nebude sa vám páčiť časť, ktorú vám poviem."
  
  
  -Čo je toto, pane? Carterová? - povedal .
  
  
  „Že táto púšť je plná ľudí, ktorí si myslia, že zabíjanie nepriateľov je zábavnejšie ako hranie futbalu. Máme dvanásť námorníkov. A videl som spolu tridsať alebo štyridsať týchto danakilov.
  
  
  Pochopil situáciu. Muži okamžite začali rozoberať jadrové hlavice. Rozoberali päť jadrových hlavíc a nakladali ich do vrtuľníka, keď z východnej strany rakiet zaznelo niekoľko výstrelov. Marines okamžite skočil do akcie, keď som vystúpil z tieňa jednej z rakiet, kde som sedel, a vytiahol Wilhelminu. Čakal som, že sa ozvú nové výstrely, no nikdy neprišlo. Potom ku mne cez piesok pribehol jeden z námorníkov.
  
  
  Pán. Carterová,“ povedal bez dychu. -Môžeš už prísť? Nejaký maniak chce vyhodiť do vzduchu rakety.
  
  
  Bežal som za ním po piesku. Dostali sme sa na vrchol nízkej duny a videl som tučného bieleho muža, ktorý držal krabicu. Stál vedľa jednej z rakiet ruskej výroby ukradnutých Egypťanom. V tú noc v byte na Saheles som uhádol: Cesare Borgia bol stále niekde v Etiópii.
  
  
  
  
  Kapitola 19
  
  
  
  
  
  Stál som asi pätnásť metrov od Borgiu. Jednoduchá strela od Wilhelminy. Bohužiaľ, nemohol som si dovoliť urobiť ten záber. Nepotreboval som vysvetlenie pre malú škatuľku, ktorú Borgia držal v ruke, najmä keď som videl, ako sa z krabičky ťahajú drôty k jadrovej hlavici. Bola to neuveriteľne jednoduchá zbraň. Bežné výbuchy spúšťajú jadrové hlavice. Elektrické impulzy spôsobujú obyčajné výbuchy. Jediné, čo Borgia musel urobiť, bolo stlačiť tlačidlo alebo prepnúť spínač a v pieskoch Danakilu došlo k najväčšiemu a najsilnejšiemu jadrovému výbuchu v histórii s Nickom Carterom v epicentre. - Položte zbraň, pane. Carterová,“ zakričal Borgia.
  
  
  Hodil som Luger do piesku. V tej chvíli som chcel urobiť dve veci. Jedným z nich bolo zabiť Borgiov. Ďalšia vec bola nenahnevať veliteľa jednotky. Keby ku mne neposlal posla, možno by som našiel spôsob, ako zistiť všetko o Borgiovi a zabiť ho.
  
  
  "Poď ku mne veľmi pomaly," prikázal Borgia.
  
  
  Vedel o Hugovi? Myslel som na svoje predchádzajúce kontakty s Borgiovcami. Gaard ma videl zabiť Larsena na palube Hansa Skeielmana a keby mal vynikajúce nočné videnie, videl by, ako som ho bodol. Keď ma však schmatol, bol som neozbrojený a detektívi Hansa Skeelmana nedokázali nájsť Huga v mojej batožine. Samozrejme, v tábore Borgia som bol tiež neozbrojený a keď som sa vrátil, stál som za rotou etiópskych inšpekčných jednotiek. Pred šiestimi nocami v Asmare, keď ma Gaard a jeho nohsledi napadli, som použil iba pištoľ a plynovú bombu. Hugo zostal v pošve. Takže aj keby Borgiova inteligencia fungovala dobre, je pravdepodobné, že si myslel, že jediný nôž, ktorý som kedy použil, bol na dne Atlantiku.
  
  
  No bol som pripravený ho použiť. A ako by som to využil teraz? Borgia držal pravý ukazovák na tlačidle. Teraz som bol dosť blízko na to, aby som počítal drôty. Dvaja z nich vybehli z krabice k hlave rakety, natiahnutí za Borgiom napravo – naľavo odo mňa – ako nejaký futuristický had vyhrievajúci sa na slnku. Bol som zvedavý, ako veľmi mi Borgia dovolí dostať sa ešte bližšie.
  
  
  „Prestaňte, pane. Carterová,“ povedal.
  
  
  Tri metre. Zastavil som. Bolo skoro poludnie a horúce slnko mi pálilo do chodidiel cez podrážky ťažkých topánok a hrubých ponožiek, ktoré som mal obuté.
  
  
  - Borgia prestal kričať. Zúrivo sa na mňa pozrel. Povedal: „Pán. Carterová, urobte dva opatrné kroky doprava.
  
  
  poslúchol som. Moje telo už nebránilo námorníkom a námorníkom vo výhľade. Dúfal som, že nikto za mnou nepreukáže hrdinstvo. Väčšina námorníkov sú ostreľovači z pušiek. Niet pochýb, že jeden z nich by mohol Borgiu zostreliť raketou, ale kŕčovitý pohyb jeho prsta by prepol vypínač a všetkých by nás vyhodil do vzduchu. "Pripravte sa, že všetci odídete," povedal im. "Chcem, aby ste boli do piatich minút všetci vo vrtuľníkoch a vo vzduchu."
  
  
  Borgia sa zbláznil. Vždy som si myslel, že je blázon, odkedy som zistil, že si zmenil meno z Carlo na Cesare. Ale teraz som mal dôkaz. Nemal iné zbrane ako detonátor pripevnený k jadrovej hlavici.
  
  
  Neexistoval spôsob, ako by ma mohol ukončiť. Mohol ma zabiť iba výbuchom rakety, ktorá by zabila aj seba. Zavolal ma, aby som bol svedkom jeho posledného činu, jeho divokej samovraždy pri výbuchu atómovej bomby.
  
  
  Pochopil však svoju zbytočnosť? Voda mi tiekla po tele nielen kvôli slnku a horúcemu piesku. Mal som tri, možno štyri minúty na to, aby som sa dostal do mysle tohto šialenca, zistil jeho plány a prišiel na spôsob, ako ich zneškodniť. Aj keby ma prinútil vyzliecť sa a ľahnúť si na brucho na piesok po tom, čo námorníci a námorníci zmizli, aj keby schmatol Huga a držal ho pár centimetrov od môjho tela, bolo by veľmi nepravdepodobné, že by bol schopný premôcť Killmastera. Musel som sa s ním rýchlo vysporiadať. „S týmito vašimi priateľmi v etiópskej vláde by bolo oveľa múdrejšie, keby ste sa pokúsili prežiť, než aby ste nás takto trápili,“ povedal som tlmeným tónom. "Stále s nami môžeš bojovať neskôr."
  
  
  "Moji priatelia sú vystrašení," povedal. - "Sú to blázni. Nevedeli, že som pre vás a vášho generála operety v Danakile pripravil prepadnutie.
  
  
  "Medzi Danakilmi máte určite veľa kontaktov," povedal som.
  
  
  Nechcel som, aby sa Borgia zrazu spamätal. Nečakal, že Danakils dnes bitku prehrajú. Veril, že môžu dostať námorníkov zo zálohy, ktorú pripravil pre Sahele a mňa. Ale jeden z jeho mužov bol príliš netrpezlivý a vystrelil vo chvíli, keď sa objavil generál. Teraz Borgia nemal na výber. Keď to bude vedieť, prepne prepínač a pošle elektrický prúd cez drôty vedúce k jadrovej hlavici.
  
  
  Drôty? Rýchlo som ich preskúmal. Dúfal som, že mi zachránia život.
  
  
  Bol som skľučujúco pomalý pri analýze Borgiovej biografie a charakteru. Politický agitátor v Taliansku, vysokoškolský študent, ktorého vzdelanie bolo prevažne akademické a teoretické, skvelý vodca, ktorý vedel, ako zaobchádzať s politikmi a armádou, samozvaný vrchný veliteľ, ktorý špinavú prácu prenechal mužom ako Vasilij Pacek... prečo mal Borgia schopnosť správne zapájať tú rozbušku? Našiel som jeho slabé miesto.
  
  
  Drôty skončili kovovými svorkami, ako sú tie, ktoré sú pripevnené skrutkou. Borgiovia ich práve nasadili na jadrovú hlavicu. Študoval som ich tak pozorne, ako sa len dalo. Ten, ktorý bol pripojený k hornému kontaktnému bodu, bol pripevnený iba k hrotom. Najmenšie potiahnutie drôtu preruší obvod a znemožní detonáciu. Všetko, čo som musel urobiť, bolo postaviť sa tak, aby som mohol chytiť drôty skôr, než stlačí vypínač. Urobil som krok vpred.
  
  
  "Zostaň, kde si," zakričal Borgia.
  
  
  Motory vrtuľníka zabučali, keď sa bojový tím pripravoval stiahnuť.
  
  
  "Prepáč," povedala som potichu. „Mám kŕč v nohe. V tej prekliatej etiópskej helikoptére bolo tak málo miesta, že som sa sotva mohol natiahnuť, aby som sa pohodlne usadil."
  
  
  "Poď sem, aby som ťa mohol sledovať."
  
  
  Urobil som pár krokov doľava, kým som sa takmer nedotkol jadrovej hlavice. Borgia zo mňa nespustil oči, keď sa chcel na mňa a lietajúcich ľudí lepšie pozrieť. To znamenalo, že vedel, že jeho vzťahy sú zlé. Bol som zvedavý, či mi toto poznanie pomôže alebo prekáža.
  
  
  Takmer som musel kričať, aby ma počuli cez hluk helikoptér. - Pamätáš si Maryam, Borgia?
  
  
  „Dostanem ju späť,“ blafoval. "Vrátia mi ju, alebo celú túto bohom zabudnutú krajinu vymažem z mapy."
  
  
  "Je trochu poškodená," povedal som a potichu som sa jej ospravedlnil.
  
  
  -Čo tým myslíte, pane? Carterová?
  
  
  "Je mojou milenkou odkedy sme utiekli z tvojho tábora."
  
  
  Muži ako Borgia trpia mylnou predstavou, že každá žena je súkromným majetkom. Normálny muž by znásilnil alebo sa pokúsil zviesť takú krásnu otrokyňu. V každom prípade by sa z nej určite nesnažil urobiť symbol svojich nádejí, že raz bude vládnuť Etiópii. Prestal o nej uvažovať ako o žene s vlastnými túžbami a potrebami. A preto ho môj komentár nahneval. A len na chvíľu nakrátko stratil pozornosť súčasným okolnostiam.
  
  
  Urobil krok ku mne, v pravej ruke držal čiernu skrinku s rozbuškou a prst držal asi trištvrte palca od vypínača. Možno to nebolo presne to, čo som potreboval, ale bolo to všetko, čo som chcel dostať. Vrhol som sa dopredu.
  
  
  Inštinktívne zdvihol ľavú ruku, aby zablokoval môj útok. Čas konať vypršal, keď si uvedomil, že sa potápam po drôtoch a nie po ňom.
  
  
  Moje ruky ich našli. Len som ich stiahol. Horný drôt, ktorý som určil ako najslabší, sa odtrhol od miesta kontaktu jadrovej hlavice.
  
  
  Počul som za sebou Borgiu nadávať. Otočil som sa, aby som to s ním riešil. Bezhlavo niekoľkokrát stlačil vypínač. Chytil som jedinú niť, ktorá bola ešte pripevnená, a potiahol som ju; tiež odišla. Teraz nemal Borgia v rukách nič okrem rozbušky napojenej na piesok Danakilskej púšte. Vrtuľníky vzlietli a hojdali sa nad našimi hlavami. Dúfal som, že sa tam niekto pozrie, pretože keby som tu zostal sám, mal by som poriadny problém. Raz som prežil prechod cez Danakil, no šanca, že sa mi to podarí druhýkrát, bola mizivá.
  
  
  Borgia sa prestal pokúšať nadviazať kontakt s vypínačom a zamračil sa na mňa. Pokojne som vytiahol Huga z puzdra.
  
  
  "Carter, ty bastard," povedal zúrivo.
  
  
  Už som nemal čo povedať Borgiovi. Keď ma Hawk poslal na túto misiu v deň, keď sme sa mali stretnúť v reštaurácii na predmestí Washingtonu, povedal, že nevie, či je to práca Killmastera alebo nie. Toto rozhodnutie bolo súčasťou mojej úlohy. Borgia mal v Etiópii príliš veľa dôležitých kontaktov.
  
  
  Teraz, keď bol generál Sahele mŕtvy, som nevedel, aké problémy by mohol znova spôsobiť. Okrem toho sa mu príliš páčilo vyhadzovať do vzduchu veci ako jadrové hlavice, než aby bol vnímaný ako užitočný občan.
  
  
  Pristúpil som k nemu, Hugo mu mieril na srdce. Hodil po mne zbytočnú rozbušku. Potopil som sa, ale pohyb mi zabránil zacieliť. Borgia sa pokúsil utiecť po sypkom piesku, no mal príliš malú podporu. Ľavou rukou som ho chytil za golier a hodil na zem. Moje koleno sa pritlačilo na jeho hrdlo, keď som naňho spadla a ihlica mu prepichla hruď.
  
  
  Postavil som sa a zamával rukami. Ďalšie dva vrtuľníky odleteli. Potom sa jeden zrazu otočil. Dopadol na piesok niekoľko metrov odtiaľ a vyskočil z neho seržant námornej pechoty.
  
  
  "Vidím, že ste ho zneškodnili, pane," povedal.
  
  
  'Áno.'
  
  
  Otočil sa k helikoptére a kričal. "Upovedomte veliteľa skôr, ako úplne opustí dosah rádia."
  
  
  — Bol tento veliteľ vo vzduchu s prvým vrtuľníkom, seržant?
  
  
  'Druhý.'
  
  
  "Je to stále skvelý príbeh pre dopravcovu jedáleň dnes večer."
  
  
  Jeho úsmev dokonale vyjadroval moje pocity.
  
  
  Nadporučík William C. Shadwell ma nemiloval celým svojím srdcom. Ako väčšina vojakov vedel o AXE len málo. A skutočnosť, že o tom vedel, ho neupokojila. A môj názor na neho ho potešil ešte menej. Odložil som ho, kým inžinieri pokračovali v rozoberaní jadrových hlavíc a nakladaní na helikoptéry. Mali sme dlhý a veľmi nepríjemný rozhovor.
  
  
  "Priznávam, že som urobil niekoľko vážnych chýb, pán Carter," povedal nakoniec.
  
  
  "Stále to priznávajte, veliteľ," navrhol som. „Odísť s druhým vrtuľníkom je zbabelosť. Toto je obvinenie a som takmer blázon, keď ho prinášam."
  
  
  Pri druhom odchode sa mu darilo lepšie. Nastúpil do posledného vrtuľníka, ktorý so mnou vzlietol. Obišli sme oblasť, teraz osvetlenú zapadajúcim slnkom. Jadrové hlavice boli v iných vrtuľníkoch a niektoré lietadlá by už mali byť na lietadlovej lodi v bezpečí. Etiópski vojaci zatiaľ nezačali vyšetrovanie nášho narušenia ich vzdušného priestoru. A predpokladal som, že Sahelove rozkazy zostanú v platnosti až do konca našej misie. Rakety ležali v púšti ako súčasť padlého skameneného lesa. A ležali by tam dlho, keby ich nikto nenašiel.
  
  
  'Pán. Carterová,“ povedal veliteľ Shadwell, „kto bol ten Borgia?
  
  
  „Talentovaný blázon. Chcel sa stať cisárom východnej Afriky a začať 3. svetovú vojnu. Jadrové hlavice zozbierané vašimi ľuďmi boli namierené na Káhiru, Damask a Tel Aviv.
  
  
  "Určite bol blázon." Bol pripravený nás všetkých vyhodiť do vzduchu. Jedna jadrová hlavica by stačila, ale reťazová reakcia by pokryla celú túto časť sveta rádioaktívnym spadom.“
  
  
  Boli sme na polceste cez Červené more, keď Shadwell položil ďalšiu otázku: Carterová, prečo si tí Etiópčania nechceli ponechať jadrové hlavice?
  
  
  Pozrel som sa na piesok, ktorý bol teraz v šere sotva viditeľný. Myslel som na ťavie karavány, ktoré si cestujú cez púšť Danakil. Potom som myslel na Maryam.
  
  
  "Majú lepšie veci," povedal som.
  
  
  
  
  
  
  O knihe:
  
  
  Zmiznutie rakiet z Egypta a Izraela vyvolalo vzájomné obviňovanie medzi oboma krajinami. Ale AX, americká prezidentská spravodajská služba, má vierohodné informácie smerujúce iným smerom, do etiópskeho Danakil, jedného z posledných regiónov sveta, kde sa zradný Talian, ktorý si hovoril generál „Cesare Borgia“, zapodieval hanebnými činmi. Muž bez výčitiek svedomia, na ceste k moci. Loviť a zničiť Borgiov v jeho ťažko ozbrojenom meste, v púštnej oblasti plnej pohyblivého piesku, bola takmer nemožná úloha aj pre Cartera. Ale potreba zlikvidovať jadrové zbrane, ktorá by mohla veľmi dobre rozpútať tretiu svetovú vojnu, stojí za námahu aj za cenu ťažkých obetí... Carterovou jedinou partnerkou bola Maryam, krásna dcéra etiópskeho pohlavára.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Nick Carter
  
  
  Zmluva v Káthmandu
  
  
  preložil Lev Shklovsky na pamiatku svojho zosnulého syna Antona
  
  
  Pôvodný názov: The Katmandu Contract
  
  
  
  
  Prvá kapitola
  
  
  Bol rýchlejší a obratnejší, než som si predstavoval. A bol smrteľný. V jednej ruke držal silnú drevenú palicu veľkosti perlíka, ktorá bola schopná rozsekať moju lebku na stovky krvavých úlomkov. Ľudská kosť sa zlomí už pod tlakom osem a pol libry a muž ovládajúci palicu môže ľahko použiť trojnásobok tejto sily.
  
  
  Netreba dodávať, že som to nechcel dopustiť.
  
  
  Moje nohy skĺzli po hladkej podlahe, keď sa vrhol dopredu, aby zaútočil. Zaútočil, švihol pálkou v úmysle zlomiť mi hrudný kôš. Odpovedal som tak, ako som bol naučený, keď som cvičil znova a znova s veľkou bolesťou a námahou. Moje telo sa inštinktívne pohlo; akcia bola takmer reflexná. Trhol som doprava, mimo dosahu obušku, keď sa švihol vo vzduchu. Počul som, ako to pískalo vzduchom, ale nemienil som tam bezcieľne stáť, kým som nepocítil, že ma to zasiahlo do rebier a drvilo kosť a svaly mučivou silou parného valca. Útok som zablokoval tak, že som dlaňami a predlaktím vrazil do súperovej ruky. Moja mozolnatá ruka zasiahla muža po lakti. Moja druhá ruka sa dotkla jeho ramena.
  
  
  Na chvíľu zostal paralyzovaný. Potom sa pokúsil o krok späť a znova švihol pálkou. Ale teraz bol môj reakčný čas lepší ako jeho. Skočil som dopredu skôr, ako mohol použiť zbraň, chytil som ho za rukáv a pritiahol k sebe. Jeho horúci dych
  
  
  skĺzol mi po tvári, keď som zdvihol druhú ruku. Toto mal byť posledný úder, brutálny úder mojej ruky, ktorý som pred týždňom konečne zvládol.
  
  
  Chcela som zdvihnúť ruku na prudký kopanec s pätou na jeho brade. No skôr ako som sa stihla pohnúť, chytil ma za nohu a zahákol mi nohu okolo členku. Jedným rýchlym pohybom sa jeho hlava vrátila dozadu, mimo dosahu mojej ruky, a obaja sme ležali na podlahe. Siahol som po netopieri a snažil som sa dostať do rúk smrtiacu zbraň.
  
  
  Môj súper dýchal, takmer zadýchaný a snažil sa ma zraziť. Ale ja sa nehýbem. Pritlačila som kolená k vnútornej strane jeho zápästí celou váhou za nimi, čo spôsobilo neznesiteľnú bolesť v správnych tlakových bodoch jeho rúk. Kosti zápästia sú dôležité, ak chceš niekoho zabiť, a moje kolená ochromili jeho ruky presne na toľko, aby som mohol vytrhnúť netopiera z jej oslabeného zovretia.
  
  
  Pritisla som mu palicu na krk. Jeho tvár očervenela, keď som narazil do jeho Adamovho jablka a vyhrážal sa, že mu rozdrvím priedušnicu. Potom som však počul, ako udrel rukou o dobre vyleštenú parketovú podlahu.
  
  
  Toto bolo znamenie, na ktoré som čakal.
  
  
  Hneď som sa odtiahol a postavil sa. Uklonil som sa od pása, pomohol som súperovi vstať z podlahy a sledoval som, ako sa uklonil aj on. Otočil sa, aby si upravil tobok, predpísané šaty z hrubej bielej látky. Košeľa sa zapínala efektným čiernym opaskom siedmeho stupňa. Bolo by neslušné, keby si dal do poriadku šaty bez toho, aby sa mi otočil chrbtom. Čakal som, kým sa ku mne opäť otočil tvárou. Potom mi položil ruku na rameno, prikývol a súhlasne sa usmial.
  
  
  "Každým dňom si lepší a múdrejší, Chu-Mok," povedal môj inštruktor s úškrnom.
  
  
  V jeho rodnej Kórei toto meno znamenalo „päsť“. Poklona ma potešila, pretože to bol najlepší bojový umelec v našej vláde a AH si mohol dovoliť využiť jeho pomoc. A majster Zhuoen nepatril medzi ľudí, ktorí boli štedrí v chvále. Neponáhľal sa s rozdávaním komplimentov, pokiaľ necítil, že sú skutočne zaslúžené.
  
  
  "Moja zručnosť je tvoja zručnosť, Kwan-Chang-nim," odpovedal som a použil som správny výraz pre pozíciu inštruktora.
  
  
  "Vaše milé slová sú veľmi štedré, priateľ." Potom sme obaja stíchli, zaťali päste a priniesli si ich na hruď v klasickej póze Voza duševnej a fyzickej koncentrácie, póze úplnej a absolútnej pozornosti.
  
  
  "Kwang-jang-nim ke kyeon-ne," vyštekol som a otočil sa, aby som sa uklonil mužovi vedľa mňa. Bol to najdokonalejší ľudský stroj, aký som kedy videl.
  
  
  Vrátil mi poklonu a viedol ma k východu z dojangu, dobre vybavenej telocvične, kde sme trávili väčšinu dňa. Pri dverách sme sa obaja otočili a uklonili. Tento jednoduchý rituál svedčil o vzájomnom rešpekte majstra a študenta, ako aj o úcte k telocvični ako vzdelávacej inštitúcii. Hoci sa to môže zdať zvláštne, všetky tieto civilizované zdvorilosti, ktoré obklopujú takúto brutálnu aktivitu, sú neoddeliteľnou súčasťou Kyung Fo a kórejskej formy karate, Taikwando.
  
  
  "Ešte raz vám ďakujem, majster Zhouen," povedal som. Prikývol, ospravedlnil sa a zmizol bočnými dverami vedúcimi do jeho kancelárie. Kráčal som po chodbe do spŕch, keď spoza rohu vyšiel muž a zablokoval mi cestu.
  
  
  "Voníš ako koza, Carterová," povedal s dobromyseľným smiechom. Ale zdalo sa, že v úsmeve je náznak nevyjadreného znepokojenia.
  
  
  Nebolo ľahké ignorovať jeho obavy alebo smradľavú cigaru. Ale nežartoval som, pretože Hawk sa teraz na mňa pozeral s chladným a takmer vypočítavým odhodlaním. Ako riaditeľa a šéfa operácií AH, najtajnejšej a najsmrteľnejšej zložky americkej rozviedky, ho nemožno brať na ľahkú váhu. Ostal som teda úctivo ticho.
  
  
  -Poznáš ma dobre, však?
  
  
  Medzi perami sa mu hompáľala špinavá čierna smradľavá cigara, ohlodaný koniec držal medzi zubami. Hovoril so smrteľnou vážnosťou a ja som sa pristihla, že hýbem hlavou hore-dole, akoby mi zrazu došli slová.
  
  
  "To ste ma naučil, pane," povedal som nakoniec.
  
  
  "Všetko je príliš pravda," povedal. Pozrel sa cezo mňa a jeho oči upriamili na vzdialený bod. -Aká je tvoja noha? spýtal sa po chvíli.
  
  
  Počas práce v Naí Dillí ma udrel do stehna ihlou, ktorá pripomínala môjho drahého Huga. Ale rana sa dobre zahojila a okrem mierneho krívania v chôdzi, ktoré čoskoro zmizne, som bol v celkom dobrej kondícii. "Nevadí... len jazva na pridanie do zoznamu." Ale okrem toho som v pohode.
  
  
  "To som dúfal, že počujem," odpovedal môj šéf. Hawk si vytiahol z úst napoly prežutú cigaru a začal chodiť tam a späť po bruškách chodidiel. Vydýchol nervové napätie; obavy, aj keď sa snažil žartovať a hovoril mi, aké ťažké je v dnešnej dobe získať dobrú havanu. Vedel som však, že cigary sú to posledné, na čo teraz myslí.
  
  
  - Aké zlé je to tentokrát, pane? - Počul som, ako sa pýtam. Ani sa nezdal prekvapený, že som mu čítal myšlienky. "Bez ohľadu na to, aké je to zlé," odpovedal zamyslene. "Ale... toto nie je miesto, kde sa o tom hovorí." Najprv sa osprchovať a potom prísť povedzme o pol hodiny do mojej kancelárie. Stačí to na to, aby ste sa trochu upratali?
  
  
  - Budem tam o dvadsať minút.
  
  
  Ako som povedal, presne o dvadsať minút neskôr som bol v Hawkeovej kancelárii. Jeho nálada potemnela a v kútikoch úst a na jeho teraz vráskavom čele sa objavili čiary obáv a obáv. Pozrel sa na hodinky, ukázal na stoličku a položil ruky na stôl. Hawk odsunul krištáľový popolník naplnený nie menej ako šiestimi páchnucimi ohorkami svojich obľúbených cigár, zdvihol oči a unavene a ustarane sa na mňa usmial.
  
  
  — Čo viete o senátorovi Golfieldovi?
  
  
  Neprosil som ho, aby zopakoval meno, ale ani som sa neuvoľnil a nezvalil som sa do kresla. „Na začiatok je to jeden z najuznávanejších ľudí vo vláde. Je tiež šéfom mocného výboru pre ozbrojené sily. Veľa z toho súvisí s veľkosťou nášho rozpočtu, ak si dobre pamätám. Minulý rok bol znovuzvolený do tretieho funkčného obdobia. Celkom pôsobivá vec, keď sa nad tým zamyslíte. Niečo ako šesťdesiatsedem percent odovzdaných hlasov. Jeho voliči úplne ignorovali stranícke záujmy. Chceli len Golfielda... a dostali ho.
  
  
  "Som rád, že si stále nájdete čas na čítanie novín," odpovedal Hawk. "Ale je tu jedna vec, ktorú si ešte nečítal, Nick, a to, že Golfield má problémy, veľké problémy."
  
  
  Predklonil som sa v kresle. Národná bezpečnosť nebola pre AH. Ak by som sa mal zaoberať Golfieldovými problémami, bolo by to preto, lebo problémy senátora sa rozšírili do celého sveta. Netušil som však, do akých problémov sa môže senátor dostať. "Počúvaj, Nick, zostal som hore celú noc s touto prekliatou vecou." Prezident mi včera popoludní volal a to, čo mi mal povedať, nebolo veľmi dobré. Pozri, zahrám to s tebou na rovinu, pretože si myslím, že už vieš, prečo s tebou chcem hovoriť.
  
  
  Ak by sa ozval Biely dom, Golfieldove problémy jednoznačne predstavovali hrozbu pre medzinárodnú bezpečnosť a svetový poriadok. Tak som prikývol, držal jazyk za zubami a čakal.
  
  
  „Golfield je vdovec. Možno ste to čítali aj vy. Jeho manželka zomrela začiatkom minulého roka pri autonehode. Nezmyselná tragédia, o to horšie, že po sebe zanechala nielen manžela, ale aj dve deti. Dvojičky, chlapec a dievča. Poznám Chucka osobne, Nick, aj keď to nemá nič spoločné s touto operáciou. Poznal som aj jeho manželku. Veľmi som ju miloval a dodnes mi strašne chýba. Stretol som sa aj s Golfieldovými deťmi. Slušné, rozumné deti, na ktoré môže byť hrdý každý muž.
  
  
  Prudko zastal, pozrel na svoje ruky a prezrel si nechty; po jednom ukazováku mu stekala žltá škvrna od nikotínu. Mlčala som a čakala, kým mi vysvetlí, čo sa deje.
  
  
  "Boli unesení, Nick," povedal zrazu Hawk. 'Obaja. Chlapec a dievča.
  
  
  "Unesený? Kde...? Čo sa stalo?'
  
  
  „Deti oddychovali so skupinou. Učiteľ a niektorí študenti zo školy, ktorú navštevujú tu vo Washingtone. Pred piatimi dňami boli v Grécku. Potom senátor dostal správu. Šeptom dodal: "A prezident tiež."
  
  
  -Kde boli v tej chvíli?
  
  
  "V Aténach," odpovedal. "Ale to nič neznamená, pretože už nie sú v Aténach, Nick." Nejako boli prepašovaní z krajiny, aj keď stále nevieme, ako sa to stalo. Ale už nie sú v Grécku.
  
  
  - Tak kde sú?
  
  
  "V Nepále."
  
  
  Dovolil mi to spracovať a aj keď som o tom premýšľal, bolo tomu ťažko uveriť. "Nepál?" - zopakoval som. Mal som obraz zasnežených štítov, hippies.
  
  
  Nič iné, vôbec nič. - Prečo ich tam, preboha, brať?
  
  
  "To je dôvod, aby sme pomohli financovať revolúciu," odpovedal. Preto prezident požiadal o pripojenie AH. Pretože Nepál je stále monarchia. Kráľ má absolútnu moc. "Áno..." zdvihol ruku, keď som zasiahol, "existuje zvolená vláda, zákon, ale kráľ si zachoval takmer úplnú a úplnú kontrolu nad krajinou." Teraz, ako viete, Nepál je klin, nárazníková zóna. Môže byť malá, nie oveľa väčšia ako Severná Karolína, ale to neznižuje jej dôležitosť, najmä keď sa táto malá krajina nachádza priamo medzi Čínou a Indiou. A v tejto chvíli je kráľ naklonený západu.
  
  
  "Ale nie revolucionári v Nepále."
  
  
  'Správny. Úspešná ľavicová revolúcia v Nepále by uzavrela nárazníkovú zónu a možno by viedla k politickej anexii tejto oblasti Pekingom. Viete, čo sa stalo Tibetu. No, ten istý, rovnaký politický scenár a rovnaké politické hádky by sa mohli rovnako ľahko realizovať v Nepále. A ak Nepál pripadne Pekingu, nevieme, čo sa stane s Indiou alebo celým kontinentom.
  
  
  - A čo s tým majú spoločné deti z Golfieldu? - spýtal som sa, hoci som odpoveď poznal ešte skôr, ako som otázku položil.
  
  
  Budú sa predávať za diamanty v hodnote jeden milión dolárov. To je to, čo by s tým mali urobiť, N3,“ povedal. Oprel sa v kresle a udrel päsťou do stola. "Jeden milión, ak bude chcieť Chuck Golfield ešte niekedy vidieť svoje deti... živé, teda." Jeden milión, ktorý nechceme zaplatiť, ak je to na nás. Tak som sa rozhodol pre klasickú možnosť odkúpenia. Zaplaťte únoscom a Čína vezme Nepál, ako keby sa nič nestalo. Neplaťte výkupné a Golfield má len dve veľmi mŕtve deti.
  
  
  "A chceš, aby som im to dal, však?"
  
  
  "A priniesol to späť," povedal. 'To je jasné?'
  
  
  "Prines... a vyzdvihni..."
  
  
  "Nielen diamanty, ale aj dve senátorove deti." Takto to chce urobiť prezident, veľmi jednoducho."
  
  
  Na úlohe nebolo nič jednoduché. Vôbec nie.
  
  
  „Nebude to také ľahké,“ povedal som.
  
  
  "Preto si tu, N3." Unavene sa usmial, natiahol ruku a jedným prstom stlačil tlačidlo interkomu. "Môžete požiadať senátora, aby prišiel," povedal tajomníkovi. "Radšej si to vypočuj z prvej ruky." Potom bude menej pravdepodobné, že urobíš chyby, Nick. Nedalo sa poprieť, že senátor Golfield urobil dojem... Mal hranatú a ostro ohraničenú tvár, no už to nebola tvár muža vyžarujúceho sebavedomie a odhodlanie. Keď vošiel do kancelárie, vyzeral bledý a vyčerpaný. Ľahol si na stoličku a dovolil Hawkovi, aby sa predstavil.
  
  
  "Sú to len deti, tínedžeri," zamrmlal. „Nemôžem zniesť, že ľudia môžu len tak unášať deti a zabíjať ich bez toho, aby sa o to starali. A naozaj som si myslel, že hnutie Čierneho septembra je nehumánne. Našli pár rukojemníkov... na moje náklady.
  
  
  Na úkor nás všetkých, pomyslel som si.
  
  
  Golfield sa pozrel mojím smerom a smutne pokrútil hlavou. "Boli ste mi veľmi odporúčaní, pán Carter." Hawk hovorí, že ste jediný, kto to môže zvládnuť.
  
  
  "Ďakujem za dôveru, senátor," odpovedal som. "Ale môžem sa ťa niečo opýtať, kým mi povieš, čo sa presne stalo?"
  
  
  "Určite."
  
  
  „Prečo ste nekontaktovali nepálsku vládu? Prečo všetko toto tajomstvo? Prečo ticho? Možno je to hlúpa otázka, ale myslel som si, že je to opodstatnená otázka.
  
  
  "Nie je to hlúpa otázka, pán Carter," odpovedal senátor. Z vrecka saka vytiahol pokrčenú bielu obálku. Vzhľadom na stav papiera som predpokladal, že ho už veľa ľudí študovalo.
  
  
  Dal mi ho a ja som si ho pozorne preštudoval. Mal grécku poštovú pečiatku a bol odoslaný z Atén. Vnútri bol list vytlačený ako kópia, bez vodoznakov, úhľadne zložený na tri časti. "Strojové písmeno," poznamenal som. - Oh, sú veľmi profesionálni, pán Carter. Takmer desivé,“ zamrmlal temne senátor.
  
  
  List mal tento obsah:
  
  
  SENÁTOR: GINNY A MARK STÁLE ŽIJÚ. ALE NIE V ATÉNACH. V NEPÁLE SA MAJÚ DOBRÉ ZDRAVIE. MUSÍTE NÁM ZAPLATIŤ JEDEN MILIÓN US DOLÁROV, ABY STE ICH ZNOVU VIDIELI. ALE NIE V HOTOVOSTI. PLATBA MUSÍ BYŤ VYKONANÁ DIAMANTMI. O ZMLUVE VÁS BUDEME ČO NEJSKÔR OZNAMOVAŤ. NEPOKÚŠAJTE SA NÁJSŤ DETI. AK DOSTANE UPOZORNENIE NEPÁLSKEJ VLÁDE, BUDÚ ZABITÍ. DIAMANTY BY TU MALI BYŤ 27. TOHTO MESIACA. NESKÔR, ALEBO DETI BUDÚ ZABITÉ. NEPOKÚŠAJTE SA O KONTAKT. VŠETKO VÁM VČAS VYSVETLÍME.
  
  
  "Je to o dva týždne," povedal Hawk. "Dva týždne predtým, ako si kúpite tie lesklé veci a pôjdete do Káthmandu."
  
  
  Opýtal som sa. - "Prečo Káthmandu? Prečo nie iné mesto?"
  
  
  "Včera popoludní som sa rozprával so svojou dcérou," odpovedal senátor. „Ten hovor bol vysledovaný do hlavného telegrafného úradu v Káthmandu, ktorý tiež slúži celej krajine. Ani domy so súkromnými telefónmi nie sú vybavené na diaľkové hovory.“
  
  
  - Čo ti povedala?
  
  
  „Veľmi málo, prepáč, že to musím povedať. Nenechali ju so mnou rozprávať dlhšie ako minútu. Ale potvrdila všetko, čo ste práve čítali. Povedala mi, že sú zúfalí. A ona mi povedala, na čo sú tie peniaze.
  
  
  "Áno, Hawk mi povedal, že sú tu kvôli tebe." Čokoľvek iné?'
  
  
  "Nič," povedal. "Ona a Mark sú v bezpečí... tak v bezpečí, ako potrebujú, teda." A je vystrašená, Carterová. Bože, to dieťa sa bojí.
  
  
  „Neobviňujem ju,“ zamrmlal som. "Nie je to príjemný zážitok pre niekoho, kto... hovoríte, koľko rokov majú vaše deti, senátor Golfield?"
  
  
  "Šestnásť rokov, pred dvoma mesiacmi." Zložil si ruky do lona a snažil sa udržať, no videla som, ako sa chvel a nezvládal emócie. "Postupoval som presne podľa ich pokynov," povedal nakoniec. „Netušil som, že je v stávke medzinárodná bezpečnosť, kým mi nebolo povedané, prečo sú deti zadržiavané kvôli výkupnému. Ale teraz, keď existuje možnosť, že sa Nepál stane satelitným štátom Pekingu...“
  
  
  "...je nevyhnutné zastaviť revolucionárov," prerušil ho Hawke.
  
  
  "Presne tak," odpovedal Golfield.
  
  
  - A čo milión dolárov?
  
  
  "Prezident sa už o to postaral," povedal mi Hawk. "Takže mojou úlohou je teraz kúpiť neopracované diamanty a doručiť ich do dvadsiateho siedmeho tohto mesiaca, dostať dve senátorove deti do bezpečia a potom vrátiť kamene," povedal som. "To mi nedáva veľa času."
  
  
  "Nemáme na výber," povedal Hawk ponuro. - Myslíš, že to zvládneš?
  
  
  - Urobím, čo bude v mojich silách, pane. Ale ešte jedna vec... Pozrel som sa na Hawka, ktorý mal medzi tenkými stlačenými perami zovretú novú cigaru. "Ako presne dostanem tieto diamanty cez colnicu na hraniciach, ktoré stále prekračujem?"
  
  
  "Pašovanie." odpovedal. Svoj pohľad uprel na mňa.
  
  
  „Kontraband, pane? Prikývol. "Ale dá sa zariadiť pár vecí..."
  
  
  Prerušil ma Hawkov monotónny hlas. „Biely dom nechce, aby sa do toho zapojila iná vláda. Toto by malo byť úplne naše podnikanie a úplne tajné. Ak povieme niekomu inému, najmä vláde Nepálu, že do tejto krajiny pošleme diamanty v hodnote 1 milióna dolárov, pravdepodobne budeme musieť poskytnúť nejaké vysvetlenie. Len nemáme čas prísť s rozumným príbehom.“
  
  
  Senátor Golfield si pritlačil prsty na spánky. „Kto vie, kde majú títo partizáni agentov alebo informátorov? Ak si vôbec myslí, že nepálska vláda sa o tejto záležitosti dozvedela, potom by moje deti mohli...“ Povzdychol si. "V tom máš pravdu," povedal som. "Je tu šanca, že budem pod dohľadom, keď budú vedieť, že diamanty sú na ceste."
  
  
  "Aby ste sa uistili, že budete postupovať podľa ich pokynov," dodal Hawk. "Čo znamená, že nikto iný nevie o tomto výkupnom."
  
  
  „Pašovanie...“ Vedel som, že to môže viesť k obrovským komplikáciám.
  
  
  - Toto je jediný spôsob, Nick. Len tak tam vieme doručiť diamanty v takom krátkom čase a udržať to všetko v tajnosti.
  
  
  Senátor Golfield vstal a poďakoval nám, že sme sa ujali tejto úlohy. Jeho ruka bola pevná a zúrivý pohľad v jeho očiach prezrádzal to, čo musel cítiť vo vnútri.
  
  
  Keď odišiel, otočil som sa na Hawka. Už pracoval na scenári, v ktorom by som stvárnil hlavnú úlohu. — Dostávaš bankový šek, Nick. Niečo, čo môžete premeniť na milión dolárov vo švajčiarskych frankoch."
  
  
  "Myslím, že by som sa mal okamžite pustiť do práce, pane?"
  
  
  "Zajtra." Zo zásuvky stola vytiahol žltý poznámkový blok a pozorne si preštudoval, čo napísal. "Ale predtým, ako pôjdete do Amsterdamu, navštívte svojho zubára."
  
  
  - Pane?
  
  
  - Stačí vlastný zubár. Bol testovaný a nepredstavuje bezpečnostné riziko. Nehovorte mu však viac o práci, ktorú od neho chcete.
  
  
  Rád som počúval časť, ktorú mal AH čas zistiť. Musel som ešte veľa zisťovať, kedy nastali situácie.
  
  
  Po skončení brífingu Hawk vstal zo svojho miesta. - Spolieham sa na teba, Nick. Prezident a musím povedať aj Golfield rátajú s úspechom tejto misie.
  
  
  Kým som nastúpil na let do Amsterdamu, bolo toho ešte veľa, čo treba vyriešiť.
  
  
  Okrem iného tam bola návšteva môjho zubára, kde som bol známy ako: Nick Carter.
  
  
  Ale nie ako: Carter, Nick, Killmaster N3.
  
  
  
  
  Kapitola 2
  
  
  
  
  
  Každý dostal svoje rozkazy.
  
  
  Golfield to mal ľahké. Keď dostal správu od únoscov, povedali mu, že kuriérom bude Nicholas Carter z jeho vlastnej kancelárie. Nechceli sme riskovať. Zvyčajne predstieram, že som z Amalgamated Press and Wire Services, ale Hawk si nemyslel, že by to fungovalo ako zásterka, najmä keď sa sťahujem tak ďaleko od domova.
  
  
  AH príkazy boli oveľa priamejšie. Biely dom chcel, aby misia prebehla bez problémov. Ak sa niečo pokazí, ak veci nepôjdu podľa plánu, Hawke vyvolá prezidentove obavy.
  
  
  Moje rozkazy som už dostal na zlatom podnose počas brífingu v Hawkeovej kancelárii. Tesne predtým, ako som sa chystala ísť taxíkom na letisko, dal všetko opäť dokopy. "Nick, všetko je na tebe," povedal Hawk. „Žiadna revolúcia. Žiadne mŕtve deti. Žiadne chýbajúce diamanty.
  
  
  Jediné, čo som mohol urobiť, bolo prikývnuť. Bola to prinajmenšom nešťastná situácia s množstvom starostlivého, no unáhleného plánovania, čo mohol byť jeden z mnohých dôvodov, prečo som predchádzajúci deň strávil návštevou svojho zubára Burtona Chaliera.
  
  
  "Nick, to nemyslíš vážne..." povedal.
  
  
  A povedal som: "Burt, urob mi láskavosť a nič sa ma nepýtaj." Ver mi, moje šialenstvo má svoj dôvod. Okrem toho, ako dlho sa poznáme?
  
  
  'Profesionálne? Päť rokov.'
  
  
  "Sedem," opravil som sa. "Takže, keby som ťa požiadal o špeciálnu korunku pre jeden z mojich spodných stoličiek, čo by si urobil?"
  
  
  Vzdychol a mykol plecami, čím sa mi venoval unavený zubársky úsmev. "Potom si nasadím špeciálnu korunu bez toho, aby som sa opýtal, na čo to je."
  
  
  "Si dobrý chlap, Burton Chalier," povedal som. Potom som sa oprela o stoličku a otvorila ústa.
  
  
  Chalier sa dal do práce bez toho, aby povedal viac.
  
  
  Bol som rád, že mi dôveroval, pretože bez jeho špecializovaných skúseností by moja misia začala na nesprávnej nohe, alebo skôr na zlom zube. Na tieto veci som myslel, keď som nastupoval na let 747 na Schiphol v Amsterdame. Keď sa letuška vrátila s mojou dvojitou whisky a vodou, nechal som oči blúdiť po jej tele, cítil som ju hladným pohľadom a potom som sa pozrel na všetkých ľudí, ktorí pracovali v prísne tajných laboratóriách AH. Sú to bezkonkurenční hrdinovia, pretože bez ich vedomostí a schopností by sa moja misia nikdy poriadne nezačala. V tom momente sa v bruchu dopravného lietadla nachádzal plátený kufor s najkrajším dvojitým dnom, aké kedy ľudská ruka vytvorila. Bez tejto rafinovane ukrytej priehradky by som nikdy nedokázal prepašovať Wilhelminin Luger cez menej sofistikované elektronické vybavenie letiska, nehovoriac o mojich ďalších dvoch obľúbených, Hugovom ihličkovom ihličkovom a Pierreovom miniatúrnom puzdre.
  
  
  Napriek tomu to bol zvláštny pocit tam hore, tisíc stôp nad Atlantikom, bez mojich troch vzácnych spoločníkov, na ktorých som bol tak zvyknutý. Nemal som zapnuté ramenné puzdro, ktoré Luger zvyčajne nosil. Semišové puzdro, ktoré sa zvyčajne nosilo na ihličke, nebolo pripevnené na predlaktí. A o moje stehno sa nedrhla žiadna kovová vec: malá plynová bomba, ktorú som s láskou prezýval Pierre.
  
  
  Nasledujúcich šesť hodín bude zo všetkých najjednoduchších, pretože kým prídem do Amsterdamu, nebudem mať čas si oddýchnuť, sadnúť si s pohárom v ruke a nechať myseľ a oči trochu blúdiť.
  
  
  V tejto chvíli sa pokúšali oslobodiť od lahodnej veci v džínsovej sukni a hnedej semišovej veste. Poznal som jej typ. Poznal som to však z rušných ulíc Hongkongu, špinavých brlohov pre hazardné hry v Macau a nebezpečnejších, ale rovnako živých hlavných ulíc Manily, Singapuru a Taipei. Pokiaľ som mohol povedať, bola Eurázijčanka, s neuveriteľne dlhými rovnými čiernymi vlasmi a najzakrivenejším telom na tejto strane obratníka Raka.
  
  
  Sedela o dve sedadlá ďalej v rade po troch, bližšie k oknu; tenké ramená mala zhrbené, oči upierala na knihu, ktorú držala oboma tenkými rukami. Nemohla som si pomôcť. "Mám vám povedať, čo sa stalo na strane sto trinásť?" Povedal som s úškrnom v nádeji, že zareaguje.
  
  
  Pozrela sa hore, ignorujúc úškrn a povedala s väčším zmätením a zdržanlivosťou, ako som čakal: "Prepáčte?" Nepočul som, čo si povedal.
  
  
  "Spýtal som sa, či by som vám mohol povedať, čo sa deje na strane sto trinásť."
  
  
  "Nie," povedala. "Už som na stránke..." a pozrela sa na svoju knihu "štyridsať." Nebolo by to fér.
  
  
  Nemala ani stopy po prízvuku. Jej hlas znel stredoamericky, hoci navonok mala veľa znakov tajomného východu. - Dáš si niečo na pitie? “ spýtal som sa a predstavil som sa. "Ďakujem," povedala. „Volám sa Andrea. Andrea Ewen, pán Carter.
  
  
  "Nick," opravil som ho automaticky.
  
  
  - Dobre, Nick. Pozrela na mňa ostražito, zvedavo a trochu pobavene. — Dal by som si pohár vína.
  
  
  "Biele alebo červené."
  
  
  "Biela," povedala. "Červené víno ovplyvňuje vaše zuby." Na chvíľu odtiahla pery a ja som na prvý pohľad videl, že za celých viac ako dvadsať rokov sa ani raz nedotkla červeného vína.
  
  
  "Mám zubára, ktorý by dal čokoľvek za prácu na takých krásnych ústach."
  
  
  - Dá sa to vysvetliť rôznymi spôsobmi.
  
  
  "Vezmi si to, čo máš najradšej," povedal som s úsmevom a zavolal som letušku.
  
  
  Keď sa podávala večera, veľmi uvoľnená Andrea si vymenila miesto a teraz sedela hneď vedľa mňa. Bola novinárkou na voľnej nohe na ceste do Amsterdamu, aby napísala sériu článkov o drogovom probléme medzi mestskou mládežou. Pred dvoma rokmi maturovala. Teraz sa cítila pripravená čeliť všetkému, čo sa môže stať. "Všetci?" spýtal som sa a snažil som sa ignorovať šedú hmotu, ktorá na mojom tanieri prešla na steak. "Rád sa pýtaš otázky, však, Nick?" povedala ani nie tak ako otázku, ale ako konštatovanie.
  
  
  "Záleží od koho."
  
  
  Pozrela na mňa svojimi hlbokými tmavými očami a široko sa usmiala. Keď sa však pozrela na tanier, úsmev zmizol a za očami sa jej prehnali mraky.
  
  
  "Myslím, že ďalšie drinky budú v poriadku, slečna Yuenová," povedal som.
  
  
  "Andrea," opravila ma.
  
  
  Nebolo teda divné, že sme zo Schipholu do mesta cestovali tým istým taxíkom. A keď Andrea navrhla hotel Embassy, o ktorom povedala, že má centrálnu polohu a primeranú cenu, nemusel som dvakrát rozmýšľať, či jej ponuku prijmem. Ale keďže tam bolo niečo ako „príliš blízko môjho krku, aby som sa cítil dobre“, uistil som sa, že sme sa zapísali do dvoch rôznych miestností. Bola cez chodbu. Hotel sa nachádzal na Herengracht. Oveľa anonymnejší ako Hilton v Apolle. Hotel Ambassade bol plne vybavený, bez okázalých ozdôb, ktoré americkí turisti radi vidia.
  
  
  Zakaždým, keď navštívim Amsterdam, snažím sa jesť v reštaurácii na Bali. Ich typickým jedlom je ryžový stôl. Boli sme presne načas a napriek časovému rozdielu, ktorý sme obaja cítili, nemohol byť príjemnejší spôsob, ako stráviť zvyšok večera.
  
  
  Andrea začala rozprávať. Rozprávala o svojom detstve, o čínskom otcovi, americkej matke. Bola prototypom dievčaťa od vedľa, len o niečo civilizovanejšie, ako by naznačoval jej stredozápadný pôvod. A čím dlhšie som sa na ňu pozeral oproti mne, tým viac som ju chcel. Toto bol asi môj posledný deň voľna na nejaký čas a chcel som ho využiť naplno.
  
  
  Pred reštauráciou som si zavolal taxík, ktorý išiel cez Leidsestraat. Andrea sa o mňa oprela, potlačila zívnutie a zavrela oči. „Keď cestujete, stretnete tých najkrajších ľudí,“ povedala. "Bol to úžasný večer, Nick."
  
  
  "Toto nie je koniec," pripomenul som jej.
  
  
  Už som poslal telegram AH, aby som im povedal, kde som ubytovaný, ale keď sme sa vrátili do hotela, pri pulte ma nečakali žiadne listy. Ak sa mi úradník zdal trochu zvedavý (a viem si predstaviť, že aj trochu žiarlil), sotva som si to všimol. V tej chvíli som mal na mysli len jednu vec a Andrea nepotrebovala žiadne prehováranie, aby sa ku mne pripojila v mojej izbe na posledný pohárik brandy.
  
  
  "Len mi to dovoľte opraviť," povedala; staré porekadlo, ktoré však vychádzalo z jej plných, vlhkých pier, znelo úplne novo.
  
  
  A dodržala slovo. Sotva som sa vyzliekol a snažil som sa obliecť si pohodlný froté župan, keď potichu zaklopala na dvere mojej izby. Všetko, čo nepotrebovala vidieť, Wilhelmina, Hugo a Pierre, bolo bezpečne ukryté. Naposledy som krátko skontroloval izbu, kým som jej otvoril dvere.
  
  
  "Myslela som si, že som odvážna," povedala vo svojich čiernych hodvábnych šatách, ktoré viseli na podlahe. Nočná košeľa bola priehľadná. Jej malé, pevné prsia sa na mňa vrúcne tlačili, keď som si ju pritiahol k sebe. Vyskočila noha a zabuchla dvere. Voľnou rukou som ju zamkol a po chvíli som ju opatrne položil na posteľ.
  
  
  Presunula sa podo mňa, jazyk jej vyčnieval spod mäkkých a hladných pier. Ona už nie je školáčka a ja už nie som školáčka. Cítil som, ako mi jej dlhé nechty kreslia na chrbát zložité vzory. Jej jazyk sa zachytil do mojich úst, keď som prešiel rukami po jej stehnách a chcel som ju preskúmať.
  
  
  "Pomaly, pomaly, Nick," zašepkala. "Je dosť času."
  
  
  Moja netrpezlivosť ma však premohla, a keď natiahla ruku a rozopla mi gombík na župane, už som nečakal. Župan ležal zabudnutý na zemi vedľa postele. V jemnom žltom svetle sa jej pokožka zdala hnedá, hladká a elastická. Nemohol som sa na ňu prestať pozerať, keď sa natiahla a roztiahla nohy, aby moje oči obdivovali jemnú srsť medzi jej stehnami. Zaboril som do nej svoju tvár a otočil sa, aby o mne vedela všetko. Všetko okrem toho, že za mojím menom by sa objavilo označenie N3.
  
  
  Žiara z jej pokožky zmizla. Teraz mi svietil len ciferník môjho cestovného budíka. V tmavej miestnosti som videl koľko je hodín. Tri hodiny, tri hodiny. Čakal som, kým sa moje oči prispôsobia takmer úplnej tme. Potom som pomaly a potichu skĺzol z postele a postavil sa. Pozrel som sa na ňu dole. Jej tvár sa otočila ku mne a zdvihla ruku k perám ako malú päsť, ako zvädnutý kvet. Vyzerala ako dieťa, bezbranná. Dúfal som, že ma nesklame.
  
  
  Našiel som kľúč od jej izby, kde ho pustila na zem. Znova som sa na ňu pozrel. Andrea dýchala hlboko a rovnomerne, nič nenasvedčovalo tomu, že by predstierala, že spí alebo je nevinná. Vzadu v mojej mysli však niečo hlodalo, šiesty pocit zvýšeného vedomia, ktorý ma okrádal o pokoj, ktorý moje telo tak zúfalo potrebovalo.
  
  
  V tomto špionážnom biznise som už príliš dlho. Znovu a znovu som bol nútený robiť rozhodnutia a riskovať. Bolo to tak aj dnes večer a keď som odchádzal z izby, chcel som sa uistiť, že moje zvieracie inštinkty nenahradili zdravý rozum.
  
  
  Chodba bola prázdna, hrubý plyšový koberec tlmil moje kroky. Kľúč hladko zasunul do zámku. Otočil som kľučku a vošiel dnu. Kufor nechala na posteli, dokorán otvorený, odhaľoval kopu oblečenia a toaletných potrieb. Jej taška cez rameno Gucci trónila ako trofej na drevenej skrinke vedľa postele. Rozopla som pracku a prehrabala sa v obsahu. Hľadal som Andrein pas v nádeji, že potvrdí všetko, čo mi povedala.
  
  
  Ale nebolo to tak.
  
  
  Na druhý deň ráno sme sa opäť milovali. Ale sladké, príjemné brnenie, ktoré som cítil minulú noc, bolo preč. Slnko bolo už vysoko na kovovo modrej oblohe, keď som odchádzal z hotela, stále bez dôkazu, ktorý som považoval za potrebný. Možno bola práve taká, ako jej povedali, obyčajná Američanka zmiešanej krvi. Ale kým som neuvidel jej pas, nebol som ani z polovice taký dôverčivý a ani z polovice taký dôverčivý ako včera večer.
  
  
  Ak si Andrea všimla zmenu nálady, nedala to najavo. Bolo mi to ľúto, strašne ma to mrzelo, ale nebol som na dovolenke a bolo toho priveľa, aby som sa bál, že zraním jej city.
  
  
  Hneď po výdatných raňajkách som dorazil do Credit Suisse. Len málokto sa objaví so šekom na milión dolárov. Hneď ako som oznámil svoj zámer, privítali ma na červenom koberci. Pán van Zuyden, jeden z riaditeľov, ma zaviedol do svojej súkromnej kancelárie. O pol hodiny neskôr osobne narátal niečo vyše troch miliónov švajčiarskych frankov.
  
  
  "Dúfam, že je všetko v poriadku, pán Carter," povedal potom.
  
  
  Uistil som ho, že nemôžem byť viac potešený. Potom som zapálil Virginiu s iniciálami „NC“ vyrazenými na filtri. „Možno by si bol taký láskavý a pomohol mi s ďalšou maličkosťou,“ povedal som.
  
  
  "A o čo tu ide, pán Carter?"
  
  
  Kútikom úst som nechala uniknúť dym. "Diamanty," povedal som so širokým úsmevom.
  
  
  Van Zuyden mi dal všetky informácie, ktoré som potreboval. Hoci sú Antverpy a Amsterdam dve najväčšie diamantové centrá v Európe, chcel som nakupovať bez toho, aby som na seba príliš upozorňoval. Pokiaľ som vedel, už v tom čase ma sledoval jeden alebo viacerí agenti šerpov.
  
  
  V skutočnosti som mal nejasný a nepríjemný pocit, že ma sledujú, keď som o pár chvíľ odchádzal z banky. Zastavil som sa, aby som obdivoval výkladnú skriňu. Ani nie tak preto, že som niečo hľadal, ale preto, že odraz okenného skla mi dal možnosť študovať druhú stranu ulice. Zdalo sa, že niekto pred kaviarňou zaváhal, tvár mal skrytú v tieni. Keď som došiel na roh, trhol som hlavou, ale videl som len ľudí nakupujúcich a ľudí idúcich do práce.
  
  
  A predsa ten pocit nezmizol, keď som o niečo neskôr dorazil na Grand Central Station. Premávka na Damraku bola príliš zaneprázdnená, aby som zistil, či môj taxík sledujú. Keď som sa dostal na stanicu, bolo ľahšie splynúť s davom. Kúpil som si spiatočný lístok do Haagu, čo je asi päťdesiat minút vlakom. Cesta prebehla bez incidentov. Môj prenasledovateľ, ak by si zo mňa moja fantázia nerobila krutý vtip, sa musel stratiť niekde medzi bankou a Grand Central Station.
  
  
  Neďaleko Mauritshuis, jedného z najlepších malých múzeí v celej Európe, som našiel kľukatú úzku ulicu, ktorú som hľadal. Hooistraat 17 bol malý a anonymný dom, o niečo širší ako typické domy pri kanáli v Amsterdame.
  
  
  Zazvonil som a čakal, obzeral som sa po ulici, aby som rozptýlil posledné pochybnosti, že môj príchod do Haagu ostal nepovšimnutý. Ale Hooistraat bola prázdna a po chvíli sa dvere otvorili a ja som uvidel muža so začervenanou, jasnočervenou tvárou, v jednej ruke zvieral lupu na šperky a druhou sa opieral o dvere.
  
  
  "Dobré popoludnie," povedal som. Pán van Zuyden z Credit Suisse si myslel, že by sme mohli podnikať. Ty...'
  
  
  "Clas van de Heuvel," odpovedal bez toho, aby sa ma snažil pozvať dnu. - Aký obchod máte na mysli, pane?
  
  
  "Carterová," povedal som. Nicholas Carter. Chcel by som si kúpiť nejaké hrubé kamene. Almazov.
  
  
  Slová viseli vo vzduchu ako bublina. Ale nakoniec bublina praskla a on povedal: „Správne. Správny.' Jeho prízvuk bol ťažký, ale zrozumiteľný. "Tu prosím."
  
  
  Zavrel a zamkol za nami dvere.
  
  
  Van de Heuvel ma viedol slabo osvetlenou chodbou. Nakoniec otvoril ťažké oceľové dvere. Okamžite som prižmúril oči, na chvíľu oslepený jasným slnečným žiarením, ktoré sa valilo do dokonale štvorcovej miestnosti. Toto bola jeho kancelária, jeho veľké útočisko. Keď za nami zavrel dvere, moje oči sa rýchlo rozhliadli.
  
  
  „Sadnite si na stoličku, pán Carter,“ povedal a ukázal mi na stoličku, ktorá stála vedľa dreveného stola pokrytého dlhým čiernym zamatovým obrusom. Stôl stál priamo pod obrovským oknom, cez ktoré prúdilo slnečné svetlo; jediné správne miesto na posúdenie kvality diamantov.
  
  
  Skôr ako mohol Klaas van de Heuvel niečo povedať, siahol som do vnútorného vrecka a nahmatal som upokojujúce Wilhelmina puzdro. Potom som vytiahol 10x klenotnícku lupu a položil ju na stôl. Na Van de Heuvelovej okrúhlej širokej tvári sa pohral slabý tieň úsmevu.
  
  
  "Vidím, že nie ste amatér, pán Carter," zamrmlal súhlasne.
  
  
  "To si v dnešnej dobe nemôžete dovoliť," odpovedal som. Hodnosť Killmaster zahŕňala oveľa viac než len znalosť zbraní, karate a schopnosť prekabátiť protivníkov. Museli ste sa špecializovať na veľa vecí, vrátane drahokamov. „Som tu, aby som premenil tri milióny švajčiarskych frankov na hrubé kamene. A potrebujem kamene vážiace nie viac ako päťdesiat karátov."
  
  
  "Som si istý, že ti môžem byť užitočný," odpovedal môj pán bez najmenšieho zaváhania.
  
  
  Ak bol van de Heuvel prekvapený, v jeho výraze nebolo ani stopy po tomto zmätku. Z kovovej skrinky priamo oproti, kde som sedel, vytiahol podnos pokrytý rovnakým zamatom ako ten na stole. Spolu bolo šesť vriec kameňov. Bez slova mi podal prvú.
  
  
  Diamanty boli zabalené do hodvábneho papiera. Opatrne som odstránil obal a zadržal dych. Pred očami sa mi mihali jasné farby dúhy a vystrelili iskry uväzneného ohňa. Kamene sa zdali byť vynikajúcej kvality, ale nemohol som to vedieť s istotou, kým som sa na ne nepozrel cez lupu.
  
  
  Chcel som len diamanty najvyššej kvality, pretože by sa možno museli ďalej predať na voľnom trhu. Ak by boli na začiatku nekvalitné, AH by nikdy nedokázala získať späť svoju investíciu 1 milión dolárov. Tak som si nedal načas, vložil som si lupu do pravého oka a zobral som jeden z kameňov. Držiac ho medzi palcom a ukazovákom som sa naň pozrel cez lupu. Otočil som veľký hrubý kameň v ruke a videl som, že je taký dokonalý, ako sa zdalo voľným okom. Kameň mal správnu farbu, bez najmenšieho náznaku žltnutia, čo by mu uberalo na hodnote. Neboli žiadne chyby, s výnimkou malých sadzí pozdĺž jednej zo strán. Ale inak lupa neodhalila žiadne vejáre, žiadne inklúzie, žiadne bubliny, žiadne obláčiky ani iné fľaky.
  
  
  Urobil som to viac ako dvadsaťkrát, pričom som si vybral len tie kamene, ktoré boli absolútne čisté a bielej farby. Niektoré mali uhlíkové škvrny, ktoré prenikli tak hlboko dovnútra, že kazili dokonalosť. Iní mali krištáľové pruhy a viac ako jeden mal nevzhľadný zákal, ktorému sa môže vyhnúť každý šikovný kupec diamantov.
  
  
  Konečne po hodine som mal zbierku kameňov s hmotnosťou tesne pod šesťsto karátov.
  
  
  spýtal sa Van de Heuvel, keď som skončil. „Ste spokojný so svojím výberom, pane? Carterová?
  
  
  "Nevyzerajú zle," povedal som. Z vnútorného vrecka som vybral zväzok švajčiarskych frankov.
  
  
  Van de Heuvel naďalej prísne dodržiaval obchodnú etiketu. Vypočítal celkovú cenu šperku a predložil mi faktúru. Bolo to o niečo menej ako tri milióny frankov, ktoré som si priniesol z Amsterdamu. Keď sa zúčtovanie skončilo, uklonil sa. "Glik be atslakha," povedal. Toto sú dve slová v jidiš, ktoré obchodník s diamantmi používa na rozhodnutie o kúpe a zaväzuje človeka k jeho slovu. Ďakujem, pán Van de Heuvel,“ zopakoval som. "Veľmi si mi pomohol."
  
  
  "Pre to som tu, pán Carter." Tajomne sa usmial a viedol ma k dverám.
  
  
  Diamanty boli bezpečne uložené v hliníkovej tube, podobnej typu používaného v cigarách, ktorá bola tesne uzavretá. Keď som vystúpil na Hooistraat, sotva som počul, ako za mnou Klaas van de Heuvel zatvoril predné dvere. Slnko už bolo nízko na bezoblačnej oblohe. Čoskoro prichádzal súmrak, tak som sa ponáhľal ľudoprázdnymi ulicami, chcel som sa dostať na stanicu a vrátiť sa do Amsterdamu.
  
  
  Do Amsterdamu idú asi tri vlaky za hodinu, takže som sa nemusel ponáhľať. Ale keď sa zotmelo, môj zmätok sa zintenzívnil. Taxík som nevidel a od severovýchodu ku mne fúkal vlhký studený vietor. Vyhrnul som si golier kabáta a zrýchlil som krok, ostražitejší a opatrnejší ako kedykoľvek predtým. Mal som diamanty v hodnote milióna dolárov. A do nepálskeho kráľovstva mali pred sebou ešte mnoho tisíc míľ. Posledná vec, ktorú som chcel, bolo stratiť svoje výkupné, výkupné, za ktoré by si Šerpovia kúpili zbrane, aby začali svoju revolúciu.
  
  
  Keď som sa ponáhľal smerom k stanici, za mnou sa ozývali kroky. Obzrel som sa a videl som len zhrbenú postavu starenky, obťažkanú váhou preťaženej nákupnej tašky. Za ňou ležala opustená ulička lemovaná stromami; len predlžujúce sa tiene, ktoré vrhajú svoje bizarné tvary na asfalt. Nebuď hlupák, povedal som si.
  
  
  Ale niečo sa mi zdalo zle, niečomu som nerozumel. Ak som bol sledovaný, potom ktokoľvek išiel za mnou, bol neviditeľný. Nechcel som sa však nechať rozptyľovať, kým sa nedostanem do Amsterdamu a neuložím kamene do hotelového trezoru. Až potom by som si dovolil dočasný luxus vydýchnuť si.
  
  
  Desaťminútová prechádzka z Hoostraat na stanicu sa skončila skôr, ako som si to uvedomil. Vlak prichádzal o päť minút a ja som trpezlivo čakal na nástupišti a snažil sa držať ďalej od rastúceho davu cestujúcich v dopravnej špičke. Bol som stále v strehu, ale moje neustále sa pohybujúce oči nezachytili nič, čo by sa zdalo byť aspoň trochu podozrivé, nič, čo by mohlo spôsobiť najmenší poplach. Pozrel som sa po nástupišti, videl som približujúci sa vlak a pre seba som sa usmial.
  
  
  Nikto nevie, kto si a kde si bol, povedal som si, nespúšťajúc oči z prichádzajúceho vlaku. Iskry lietali z koľajníc ako farebné záblesky diamantov v diamantoch. Prekrížil som si ruky a pocítil upokojujúce vydutie hliníkovej trubice. Potom som zacítil, ako sa mi niekto dotkol vreciek, ako sa z ničoho nič objavila záludná ruka.
  
  
  V momente, keď mi v ušiach zazvonil ohlušujúci zvuk vlaku, hodil som ľavú nohu dozadu. Úder do chrbta, alebo dy-it tsja-ki, mal zlomiť koleno tomu, kto sa mi pokúšal vyhrnúť vrecká za mojím chrbtom. Ale skôr, ako som niekoho zasiahol, bol som tlačený dopredu párom silných rúk. Zapotácal som sa a kričal, snažil som sa ostať vzpriamený. Žena skríkla a ja som sa zaťal do riedkeho vzduchu a do ničoho iného. Pristál som na koľajniciach s hrozným nárazom, keď sa vlak valil po koľajniciach, tisíce ton železa a ocele pripravených rozdrviť ma ako palacinku.
  
  
  Veľmi krvavá palacinka.
  
  
  
  
  Kapitola 3
  
  
  
  
  
  Nemal som čas rozmýšľať.
  
  
  Konal som inštinktívne. Akékoľvek sily mi zostali, skotúľal som sa bokom do úzkeho priestoru medzi plošinou a zábradlím. Hukot a divoký piskot vlaku mi naplnil uši. Oprela som sa chrbtom o okraj plošiny a zavrela oči. Okolo mňa sa rútil jeden uháňajúci koč za druhým. Obklopovali ma horúce iskry a po lícach sa mi preháňal odporný vietor, ako horúci dych samotného pekelníka, až sa mi zdalo, že ma spáli koža.
  
  
  Potom sa ozvalo prenikavé zapískanie bŕzd. Hneď nato sa vo vzduchu ozval výkrik žien, podobný výkrikom vystrašených zvierat v džungli. Keď som znova otvoril oči – zatvoril som ich pred prachom a iskrami – hľadel som na kolesá jedného z vozňov. Veľmi pomaly sa opäť začali otáčať, takže po niekoľkých chvíľach začal prímestský vlak cúvať.
  
  
  "Dokázala si to, Carterová," pomyslel som si. Zostaňte teda pokojní, nadýchnite sa a premýšľajte o tom, aký by mal byť váš ďalší krok. Už predtým som bol v nebezpečných situáciách, ale tentoraz som bol bližšie k smrti ako kedykoľvek predtým. Jedna vec je, keď vám okolo hlavy preletí nahnevaná olovená guľka, a druhá vec je, keď sa nad vami chystá zahrmieť celý vlak, lokomotíva s pätnástimi vagónmi. Keby nebolo toho úzkeho priestoru medzi nástupiskom a koľajnicami, Killmaster N3 by už neexistoval. Potom by bolo moje telo rozhádzané po koľajniciach v hromade drobných kúskov kože, kostí a rozdrvenej mozgovej hmoty.
  
  
  Zrazu sa opäť rozsvietilo. Opatrne som zdvihol hlavu a uvidel tucet vystrašených a nedôverčivých očí. Zdalo sa, že prednosta stanice, sprievodca a cestujúci si zároveň vydýchli. Triasol som sa. Moje oblečenie bolo roztrhané a moje telo bolo pomliaždené a ubolené, ako keby som utrpel jeden z najhorších úderov v mojom živote. Ale prežil som a diamanty boli stále v bezpečí vďaka špeciálne navrhnutému puzdru, ktoré som si pripevnil na vnútornú stranu ruky, podobne ako semišové puzdro, ktoré Hugo neustále strážil. Hliníkový kufrík dobre zapadol do puzdra a žiadny vreckový zlodej ho nikdy nemohol nájsť, či už s pomocou hrkotajúceho vlaku alebo bez neho.
  
  
  Dirigent rýchlo po holandsky povedal: "Ako sa máš?"
  
  
  "Perfektné." Po anglicky som dodal: „Cítim sa dobre. Ďakujem.'
  
  
  'Čo sa stalo?' spýtal sa, natiahol ruku a pomohol mi vstať na plošinu.
  
  
  Niečo mi hovorilo, aby som o tom mlčal. "Stratil som rovnováhu," povedal som. "Nehoda." Ak by to bolo na mne, nechcel by som, aby sa do toho pustila polícia.
  
  
  „Podľa pani hneď po vašom páde prebehol cez nástupište muž,“ povedal vodič. Ukázal na ženu v strednom veku vedľa seba, ktorá ho sledovala s kriedovo bledou tvárou a zachmúreným výrazom.
  
  
  "Nič neviem," odpovedal som. "Ja... som zakopol, to je všetko."
  
  
  "Potom by ste si odteraz mali dávať pozor, pane," povedal veliteľ stanice s jasným varovaním v hlase.
  
  
  - Áno, budem na to dohliadať. Bola to nehoda, to je všetko,“ zopakoval som.
  
  
  Vodič sa vrátil do predného vozňa a vlak sa pomaly vrátil na pôvodné miesto. Dav cestujúcich sa na mňa naďalej díval, ale ich zvedavé, zvedavé oči boli oveľa milšie ako vlak, ktorý ma práve skoro zabil. Keď sa dvere otvorili, sadol som si a oči som mal na kolenách. V priebehu niekoľkých minút sme kĺzali okrajom Haagu a smerovali späť do Amsterdamu.
  
  
  Hodinová cesta mi dala dostatok času na premyslenie. Nemal som ako vedieť, či útočník môže byť príbuzný Šerpov. On alebo ona to mohol byť obyčajný vreckový zlodej, ktorý si ma pomýlil s bohatým americkým obchodníkom-turistom. Ďalšou možnosťou bolo, že ich poslal Van de Heuvel, aby vrátili diamanty a vložili mu do vrecka tri milióny švajčiarskych frankov. Ale van Zuyden z banky ma uistil, že van de Heuvel je mimoriadne spoľahlivý. Pochyboval som, že mal čas alebo chuť vymyslieť takú úskočnú dvojhru. Nie, musel to byť niekto iný, hoci som o jeho identite netušil. Muž alebo žena prezlečená za muža uniká cez nástupište. To bolo všetko, čo som musel uhádnuť. A nebolo toho až tak veľa.
  
  
  Nemohol som si pomôcť, ale zaujímalo by ma, či by sa Šerpovia rozhodli osloviť senátora a požiadať ho o ďalšie výkupné, keď by sa im dostali do rúk neopracované diamanty. Ak je to tak, potom moju smrť nemajú čo stratiť... pokiaľ majú tieto diamanty. A ak túto osobu neposlali Šerpovia, potom to mohol byť niekto iný, kto pre ňu pracoval, alebo niekto, komu sa podarilo infiltrovať do revolučnej organizácie. Stále však nebolo možné zistiť, ktoré riešenie sa kam hodí. Vyzeralo to ako kľúč vo vrecku, ale neboli tam žiadne zámky, ktoré by sa dali vyskúšať. Aspoň jedno bolo isté: Amsterdam už pre mňa nebol bezpečný a čím skôr som sa z tohto mesta dostal, tým lepšie. Rozhodol som sa dohodnúť pokračovanie výletu na druhý deň ráno.
  
  
  Ale skôr ako to urobím, najprv zistím, ako hravá a bez zábran trávila deň eurázijčanka. Pokojne by mohla navštíviť Haag. A to by nebola náhoda, pomyslel som si.
  
  
  Okrem toho to nebola veľmi šťastná myšlienka. Vôbec nie.
  
  
  Kľúč od mojej izby som nechal na stole. Tam ma čakal so správou. Rozložil som ten štvorcový papier a prečítal som si: Čo keby si prišiel o piatej do mojej izby na drink? Andrea.
  
  
  Samozrejme, pomyslel som si v nádeji, že mi ukáže americký pas. Toto je tiež fascinujúci príbeh o tom, ako strávila svoj deň. Vyšiel som teda hore, zamkol som sa vo svojej izbe a takmer tridsať minút som stál v spaľujúcej horúcej sprche. To, holenie a prezliekanie ma vrátilo do starých koľají. Diamanty som nechal v hotelovom trezore, pretože bolo príliš riskantné držať ich v izbe. Nechcel som viac riskovať, ak by som s tým mohol niečo urobiť.
  
  
  Wilhelminin Luger bol nezranený napriek pádu, ktorý som spravil. Skontroloval som to predtým, ako som to vložil späť do puzdra, ktoré som nosil pod bundou. Potom som sa naposledy pozrel do zrkadla, odišiel som z izby a uistil som sa, že som za sebou zamkol dvere. Kráčal som po chodbe a dúfal, že Andrea Ewen mi bude môcť dať všetky odpovede, ktoré som považoval za potrebné.
  
  
  Ale predtým, ako som sa dostal do jej izby, som si uvedomil, že mi došli cigarety. Mal som ešte chvíľu času, tak som sa zviezol výťahom dolu do haly hľadať automat.
  
  
  Tam ma našiel manažér, keď som dával pár guldenov a štvrtí do hladného slotu stroja. Len čo som stlačil tlačidlo podľa vlastného výberu, naštvaný, že som práve dofajčil poslednú zo svojich špeciálnych cigariet, poklepal ma po ramene. "Ach, pán Carter," povedal. "Aké milé."
  
  
  'Čo sa deje?' “ spýtal som sa a odložil balíček cigariet. - Aby som ťa tu našiel. Práve som volal do vašej izby, ale nedostal som odpoveď. Je tu pre vás telefonát. Ak chcete, môžete sa porozprávať pri pulte.
  
  
  Rozmýšľal som, či to bol Hawk, aby mi dal posledné inštrukcie. Možno senátor Golfield kontaktoval únoscov s informáciami, ktoré zmenia moje plány. Pri pulte som sa otočil chrbtom k pokladníčke a zdvihol telefón. „Ahoj, tu Carterová,“ povedal som a očakával, že začujem tenkú, plechovú verziu stentorického hlasu môjho šéfa. Namiesto toho, ktokoľvek bol na druhom konci linky, znelo, akoby bola hneď za rohom.
  
  
  "Nick?" Povedala. - Toto je Andrea. Celý deň som sa ťa snažil kontaktovať.
  
  
  'Čo tým myslíte?' Povedal som, ignorujúc to, čo mi prišlo ako nešťastná náhoda. 'Celý deň? "Myslel som, že pôjdem hore vypiť si drink v tvojej izbe?"
  
  
  "Kde?" Povedala.
  
  
  — Vo svojej izbe tu v hoteli. Odkiaľ voláš?'
  
  
  "Do Van de Damme," povedala. „Nikdy som nič nepísal o pití. Chcel som sa ťa opýtať, či by sme mohli ísť spolu na večeru, to je všetko.
  
  
  "Nenechal si mi odkaz na stole?"
  
  
  "Správa?" - zopakovala a zvýšila hlas. 'Nie, samozrejme, že nie. Celý deň som sa tu rozprával s chlapcami a dievčatami v Paradiso na Weteringschans. Materiálu na môj prvý článok mám dosť. Keď už hovoríme o užívaní drog...
  
  
  "Počúvaj," povedal som rýchlo. 'Zostaň, kde si. Vidíme sa na námestí Dam o dve hodiny. Ak tam nebudem do siedmej, pôjdeš sám. Ešte musím zariadiť nejaké veci tu v hoteli.
  
  
  -Hovoríš tak záhadne. Môžem ti s niečím pomôcť?
  
  
  "Nie, povedal som. Potom som si to rozmyslel. 'Áno, niečo je. Kde máš pas?"
  
  
  'Môj pas?'
  
  
  'Správny.'
  
  
  — Odovzdal som to pri pulte. Čo sa stalo?'
  
  
  Nič, povedal som s veľkou úľavou. - Ale uvidíme sa o siedmej. Aspoň v to som dúfal.
  
  
  Keď som zložil, vedel som, že konečne získam kontakt, ktorý mi celý deň unikal. Ten, kto ma sledoval do Credit Suisse, sa v Haagu očividne darilo. Teraz mali v izbe Andrey Ewanovej intímnejší večierok. Stretnutie, o ktorom som dúfal, že odpovie na mnohé otázky.
  
  
  Keď som bol vo výťahu sám, vybral som Wilhelminu z puzdra. Luger strieľa veľmi spoľahlivo, takže nebolo potrebné robiť úpravy na poslednú chvíľu. Okrem toho bola spúšť upravená tak, aby poskytovala iný ťah ako ostatné. Zabralo by to veľmi málo času. Guľka vystrelí v momente, keď použijem tlak. Ale nechcel som to použiť, ak som nemusel. Mŕtvi nehovoria. Potreboval som odpovede, nie telá.
  
  
  
  
  Kapitola 4
  
  
  
  
  
  Zamknuté dvere nechránili cudnosť dámy, ale anonymitu vraha. Pri dverách Andreinej izby som zatajil dych a čakal, počúvajúc najmenší zvuk.
  
  
  Bol neprítomný.
  
  
  Dole na chodbe zaburácal výťah. Cítil som sa mierne podráždený a preniesol som váhu z jednej nohy na druhú. Wilhelmina ležala v mojej ruke. Má dobré rozloženie hmotnosti, dalo by sa povedať dobrú postavu a pôsobilo hladko a sebavedomo, keď som stlačil prst na veľmi citlivú spúšť. Ktokoľvek čakal vo vnútri, nebol tam, aby mi pritlačil medailu. Ale ja by som im, samozrejme, nedal príležitosť zastreliť guľku do môjho hromu. "Andrea," zavolal som a jemne zaklopal na dvere. "To som ja... Nicholas... Nicholas Carter."
  
  
  Namiesto odpovede som počul kroky: príliš ťažké na ženu a príliš opatrné na to, aby som sa stal príliš optimistickým. Ale bol som maximálne pozorný. Keď sa kľúč otočil v zámke, pritlačil som sa chrbtom k stene chodby. O pár chvíľ spadla kľučka a dvere sa otvorili. Z miestnosti vychádzal len pruh bieleho svetla. Bolo to teraz alebo nikdy.
  
  
  Buď mi odstrelili hlavu, alebo ktokoľvek bol vo vnútri, bol dosť chytrý na to, aby si uvedomil, že smrť Nicka Cartera by znamenala milión chýbajúcich diamantov. Dúfal som, že nie sú ani z polovice takí hlúpi, ako som si myslel. Wilhelmina ukázala na hruď statného Holanďana s ľanovou hlavou.
  
  
  Palce mal zastrčené v páse voľných nohavíc, no spoza neho trčala Astra. 32 na rozdiel od Wilhelmininho uhladeného smrtiaceho suda. Astra zasiahla čokoľvek do sto yardov a mala aj výhodu dvanásťcentimetrového tlmiča, pripraveného stlmiť aj výstrel tej najťažšej guľky, ak boli na pokraji okamžitej smrti. "Dobrý večer, pán Carter," povedal Holanďan so silným hrdelným prízvukom. - Vidím, že si pripravený na všetko. Ale nie je dôvod diskutovať o veciach na chodbe ako banda obyčajných zlodejov.
  
  
  Nepovedal som ani slovo, len som držal ukazovák na spúšti. Keď som vošiel do Andreinej izby, cítil som, že je znesvätená prítomnosťou týchto zachmúrených ľudí so zachmúrenými tvárami. Muž s Astrou bol Ázijčan s tvárou v splne a čiernymi vlasmi. Na rozdiel od jeho spoločníka v jeho zámernom a zákernom pohľade nebolo nič hlúpe alebo slabomyseľné. Keď sa za nami zavreli dvere, urobil takmer nepostrehnuteľný pohyb hlavou.
  
  
  "Som rád, že ste sa k nám pridali na drink, pán Carter," povedal. Hovoril po anglicky rovnako rýchlo a presne ako obyvatelia Bombaja a Naí Dillí. Ale nebol to Indián. Skôr ako Číňan, ktorý má v črtách len toľko krvi, aby vykúzlil obrazy zasnežených vrcholkov a malých budhistických chrámov.
  
  
  "Robím všetko pre to, aby som potešil ľudí."
  
  
  "Dúfal som v to," odpovedal Ázijec a Astra stále mierila rovno na moju hruď.
  
  
  - Na čo čakáme, Koenvar? - vyštekol Holanďan na svojho komplica.
  
  
  Meno bolo nepálske, čo odpovedalo na prvú z mnohých mojich otázok. Nikto však nemal veľký záujem odpovedať na zvyšné otázky.
  
  
  "Počkáme, kým pán Carter vytiahne diamanty," povedal Koenvaar bez okolkov, tvár mal prázdnu masku, chladnú a bezvýraznú.
  
  
  - Diamanty? - zopakoval som.
  
  
  "Počuli ste ho," povedal Holanďan, teraz nervózny a menej sebavedomý. Mal len mäsité päste, nečudo, že mu to bolo nepríjemné. "Správne, pán Carter," odpovedal Koenvaar. "Ušetrilo by mi to veľa času... a veľa nepríjemností pre vás, keby ste práve vytiahli kamene, aby som mohol dokončiť túto dohodu a odísť."
  
  
  Opýtal som sa. - Čo je to za cestu?
  
  
  Jeho tvár sa rozliala do úsmevu. Bolo to to najhoršie, čo mohol urobiť. Jeho tesáky boli vyostrené až na dýku ostrú: zábery z treťotriedneho hororového filmu Gróf Dracula z východu.
  
  
  "No tak, pán Carter," povedal Koenvaar. "Nechceš zomrieť len pre pár diamantov, však?" Som si istý, že dobrý senátor Golfield bude schopný získať viac financií, aby nakoniec vykúpil deti. Vyvarujme sa teda zbytočného krviprelievania.
  
  
  Odpoveď na ďalšiu otázku. Vedel, že som Golfieldov vyslanec. Ale ak bol vyslancom Šerpov, niektoré dôležité aspekty dohody boli prehliadané, vrátane Golfieldových detí. Ak by som ich odovzdal teraz, Šerpovia by mohli požadovať viac a viac diamantov. A keby nebol Šerpa, nemyslel som si, že by bolo pre mňa ľahké vysvetliť zúfalým revolucionárom, že výkupné ukradol tučný Holanďan a polovičný Nepálec, veľmi podobný upírovi.
  
  
  Musel som ich prinútiť, aby sa chvíľu rozprávali. "A ak sa nevzdám tých šperkov, ktoré si myslíš, že mám, čo potom?"
  
  
  Koenvar sa znova usmial a pomaly sa postavil na nohy. Jeho telo bolo úzke a šlachovité. Jeho mačacie pohyby mi pripomenuli majstra Tsjoena, môjho inštruktora karate.
  
  
  'Čo potom?' - Jedným prstom poklepal na hlaveň Astry. „Tento úžasný nástroj sa dodáva s piatimi superrýchlymi skľučovadlami. Ak stlačím spúšť, polovica z vás bude fúkaná smerom k dverám a vaše nohy zostane na mieste. Rozumieš?'
  
  
  "Skvelé," povedal som.
  
  
  - Tak sa prestaňme hádať. Kamene prosím.
  
  
  - Kto ťa poslal?
  
  
  - Aký je v tom pre vás rozdiel, pán Carter?
  
  
  Jeho hlas a celá jeho nálada potemneli s rastúcim odhodlaním a prst mu nervózne kĺzal po spúšti.
  
  
  "Vyhral si," povedal som a pomyslel som si, "si väčší bastard, ako si kedy vedel." Dal som dole Wilhelminu a voľnou rukou som siahol do bundy, ako keby som chcel vybrať diamanty z vnútorného vrecka.
  
  
  Nech sa páči, už nebudú žiadne odpovede. Keď Koenvaar namieril revolver mojím smerom, urobil som rýchly pohyb zápästím, takže v zlomku sekundy som mal Huga v ruke a padol som na kolená. Keď Astra spustila explozívny výbuch, prevrátil som sa. Guľka bola ďaleko od svojho cieľa, ale Hugo zasiahol terč, o tom nebolo pochýb.
  
  
  Holanďan sa rútil ku mne, triasol sa a robil jeden kŕčovitý pohyb za druhým. Môj hod bol tvrdý a smrtiaci. Hugo mu trčal zo srdca ako špendlík, ktorý držal motýľa pripnutého na papieri. Oboma rukami sa ľanová hlava snažila vytiahnuť sponku, ale už z neho tryskala krv ako z gejzíru, ktorý mu naplnil prednú časť trička bublinkami a červenou penou.
  
  
  Zrútil sa ako handrová bábika, ktorá stratila výplň, oči sa mu otočili dovnútra, akoby narážali do nevkusnej a krvavej pokladne. Ale Koenvara to vôbec nezaujímalo. Znova stlačil spúšť a ja som počul syčanie horúcej guľky, ktorá sa predierala takmer cez rukáv mojej bundy.
  
  
  Malý muž bol nervózny, najmä preto, že som nechcel použiť Wilhelminu. Stále som chcel, aby bol nažive, pretože som vedel, že mi môže poskytnúť oveľa viac informácií, kým bude jazyk používať, ako keby som mu vyrazil celé rečové centrum z úst. Na chvíľu som bol v bezpečí za posteľou. Koenvar sa plazil dopredu presnými pohybmi po starej pokrútenej podlahe. "
  
  
  Prosil som. - „Kompromis, Koenvar, dohodnime sa!
  
  
  Neodpovedal a nechal prehovoriť svoju Astru. Falošný Walter si opäť odpľul a zrkadlo vedľa postele sa rozbilo na stovky ostrých kúskov. Bol by som sa rozbil na toľko kúskov, len čo by som sa dostal pod jeho paľbu. Nezostávalo mi teda nič iné, len priviesť Wilhelminu do akcie. Mieril som pozdĺž jej hladkého modro-čierneho drieku a stlačil som spúšť. Hneď za Koenvarom, necelé dva palce nad jeho hlavou, sa v stene objavila diera.
  
  
  Skrčil sa a vkĺzol za toaletný stolík, snažiac sa dostať bližšie k dverám. Bál som sa znova použiť Wilhelminu; báli sa, že personál hotela bude počuť, čo sa deje v ich majestátnom a úctyhodnom podniku. Teraz však Koenvar vyzeral vystrašene a vnútorne vyvodzoval závery. Tretíkrát v priebehu niekoľkých minút Astra kňučala s pekelnou vytrvalosťou a Wilhelmina mi vyletela z rúk.
  
  
  "Tu, vezmite si diamanty!"
  
  
  Prosila som a premýšľala, či je taký zúfalý a chamtivý, aby mi uveril aj druhýkrát.
  
  
  Veril.
  
  
  Pomaly a chvejúc som sa postavil a veľmi ťažkou chôdzou som kráčal k nemu. Držal zbraň namierenú na moju hruď. "Zdvihnite ruky," povedal, vôbec bez dychu.
  
  
  Keď som sa dostal bližšie, urobil som, čo mi povedali. Ale keď Koenvar siahol po mojej bunde, v túžbe preskúmať oveľa viac než len drahú hodvábnu podšívku, udrel som ľavou rukou a pokrčil prsty. okolo jeho zápästia, čím som tlačil hlaveň Astry preč od mojej hrude a smerom k zemi.
  
  
  Prekvapene zavrčal a zbraň sa mu vyšmykla z prstov. Potom sa pokúsil oslobodiť, takmer mu chýbal účinok so-nal-chi-ki, úderu rúčky noža, ktorý mal rozbiť jeho hrtan. Nedostal som sa však ďalej, než k úderu zboku do jeho svalnatého krku.
  
  
  Potom prišiel rad na Koenvara, aby ma prekvapil. Keď som ho kopol do slabín, trhol sa a urobil jeden z najrýchlejších skokov, aké som kedy videl.
  
  
  Stiahol som hlavu dozadu tak, aby sa špička jeho topánky dotýkala vzduchu a nie môjho krku a brady. V každom prípade prišiel o výhodu svojej Astry. Ale v skutočnosti to nepotreboval. Koenvaar bol rovnako zručný s rukami a nohami a znova udrel, tentoraz letmým spätným kopom. Keby ma udrel, keby som sa na poslednú chvíľu neotočil, slezina Nicka Cartera by vyzerala ako vrece hrachu. Ale opäť minul cieľ. Zdvihol som ruku, moja ruka sa zmenila na smrtiacu a oslepujúcu dvojprstú kopiju. Dotkol som sa jeho očí a on vydal priškrtený výkrik bolesti.
  
  
  Potom si udrel kolenom a udrel ma do špičky mojej brady. Zdalo sa mi, že som počul škrípanie kostí, keď som sa naklonil, pokrútil hlavou a pokúsil sa získať späť rovnováhu. Koenvar už bol pri dverách a zjavne mal v úmysle odložiť schôdzu na druhú návštevu, namiesto toho, aby sa so mnou vysporiadal tam a potom navždy. O chvíľu som bol pri dverách a v ušiach sa mi ozýval panický rytmus behu. Skrčil som sa na chodbu.
  
  
  Bola prázdna.
  
  
  "Nemožné." Ticho som si pre seba nadával. Chodba zrazu stíchla natoľko, že bolo počuť spadnúť špendlík. Behal som po rade zo strany na stranu. Koenvar však odišiel.
  
  
  Ako tento muž zmizol bez stopy, zostalo záhadou. Jeho súvislosti a motívy zostali zvláštnym sledom nezodpovedaných otázok. Ale jedným som si mohol byť úplne istý: Koenvar sa vráti, či sa mi to páči alebo nie.
  
  
  Bolo pre mňa ťažké zaklopať na všetky dvere s otázkou, či môžem prehľadať izby. V každom prípade nikoho nezaujímal hluk vychádzajúci z Andreinej izby, aj keď som predpokladal, že väčšina hotelových hostí už pred večerou sedela pri nespočetných stoloch po meste. Vrátil som sa teda do jej izby a potichu som za sebou zavrel dvere.
  
  
  Holanďan ležal pokrčený na podlahe ako použitá papierová vreckovka, miestnosť páchla zatuchnutým zápachom krvi, pušného prachu a strachu. Otvoril som okno s výhľadom na Herengracht a dúfal som, že smrad vody rozptýli hmatateľnejšie pachy násilia a smrti.
  
  
  Keby som s tým mohol niečo urobiť, Andrea by nevedela, že sa stalo niečo nezvyčajné. Ale najprv som sa musel zbaviť tohto tela.
  
  
  Samozrejme, na mužovom oblečení boli holandské štítky. Ale jeho vrecká boli prázdne okrem škatuľky cigariet a pár zlatých. Nemal nič, čo by ho identifikovalo, a mal som podozrenie, že Koenvaar najal tohto chlapíka tu v Amsterdame.
  
  
  "Hlúpy bastard," zašepkal som pri pohľade na krvou nasiaknutú prednú časť jeho košele. Jednou rukou som držal jeho telo prikované k podlahe, zatiaľ čo som Huga ťahal z jeho bezvládneho tela. Po hrudi mu stekala tmavá krv. Jeho koža už nadobudla vyblednutý, chorobne zelený lesk a jeho mokré nohavice a bezkrvný vzhľad ma takmer prinútili ľutovať zbytočnosť jeho smrti. Nič z toho nezískal. Koenvara vôbec nezaujímalo, čo sa s ním stalo.
  
  
  Teraz však aj toto bezvládne telo muselo zmiznúť. Videl som protipožiarne dvere na konci chodby a začal som ťahať telo muža smerom k dverám, pričom som nevenoval pozornosť červenej značke, ktorú muž zanechal na podlahe. Keď bude telo preč, upracem neporiadok. Toto nebolo niečo, čo by zostalo pre slúžku. Našťastie nikto nevyšiel na chodbu, keď som ho ťahal k požiarnym dverám. Otvoril som ho a vytiahol.
  
  
  O desať minút neskôr ležal na streche hotela Embassy v hromade starého oblečenia. Nájdu ho tam, ale pravdepodobne dlho potom, čo som opustil Amsterdam. Dobre sa vyspi, pomyslel som si trpko. Vrátil som sa a vkĺzol späť do Andreinej izby.
  
  
  Musel som vyčistiť všetku túto krv bez takého zázračného čističa. Takže som len použil mydlo a vodu, aby som sa zbavil tých najhorších škvŕn. Dokonca som to neurobil príliš zle vzhľadom na to, že podlaha vyzerala ako bojisko. Potom som rozbité zrkadlo vymenil za zrkadlo z mojej izby. Nakoniec som premiestnil toaletný stolík k otvoru po guľke v stene, vložil som Koenvaarovu Astru do vrecka a pozorne som si prezrel Wilhelminu.
  
  
  Guľka z Astry ju iba odflákla a odrazila sa od dlhej špeciálnej vysokotlakovej hlavne. Skontroloval som priezor Bomar a potešilo ma, že je stále v takom dobrom stave. Mám Wilhelminu viac rokov, než by som chcel vedieť alebo si pamätám. A nechcel som ju stratiť, najmä teraz, keď sa misia sotva odlepila od zeme.
  
  
  Pred odchodom z izby som si narovnal kravatu a prečesal som si vlasy hrebeňom. Odchod vyzeral dobre. Nie veľmi dobré, pamätajte, ale nemyslel som si, že by si to všimla ani Andrea Ewen, okrem sťahovania nábytku. Okrem toho nemala ako vedieť, že tu zomrel nejaký človek.
  
  
  Zavrel som za sebou dvere a zišiel výťahom dolu do haly. Mal som ešte dosť času ísť na námestie Dam, vyzdvihnúť ju a dať si niečo spoločné. Dúfam, že zvyšok večera bol tichý a pokojný. A bez incidentov.
  
  
  
  
  Kapitola 5
  
  
  
  
  
  "Vieš," povedala, "si oveľa chutnejší ako včerajší stôl s ryžou."
  
  
  - Takže stále máš rád indické jedlo?
  
  
  "Mám radšej teba, Carterová," povedala Andrea.
  
  
  "To je vždy dobré počuť," zamrmlal som. Prevalil som sa na chrbát a siahol po cigarete. Andrea vyliezla na mňa a položila si hlavu na moju hruď. "Škoda, že musím dnes popoludní odísť."
  
  
  Opýtala sa. -"Prečo?"
  
  
  „Obchodné zmluvy.
  
  
  "Čo je toto za obchod?"
  
  
  'Do toho vás nič.' - zasmial som sa a dúfal, že to pochopí.
  
  
  Podarilo sa jej to. V skutočnosti vyzerala celkom spokojná so svojou situáciou, jej pokožka bola stále vlhká a ružová od žiary nášho milovania. Pol noci ma držala hore, no stráviť s ňou noc bolo oveľa príjemnejšie ako napríklad Koenvar alebo jeho prekliaty spoločník.
  
  
  "Kam ideš ďalej, alebo to nemôžem vedieť?" – zatmelo sa Andrea.
  
  
  "Všetko smeruje na východ," povedal som. Zahasil som cigaretu v popolníku a otočil som sa k nej. Moje ruky sa túlali hore a dole po jej hladkej, saténovej pokožke. Bola to čínska bábika, celá ružová a porcelánová; vtip a krása úhľadne zabalené ako darček. Neodolal som a znova som to celé rozbalil, aby som sa pokochal obsahom. Zrazu bol jej jazyk všade a než som si uvedomil, čo sa deje, ťažko som si na ňu ľahol a vrazil hlboko do jej pokladnice.
  
  
  "Vraciaš sa do Paradisa na ďalšie rozhovory?" Spýtal som sa o hodinu neskôr, keď vyšla zo sprchy. "Možno je to dobrý nápad," povedala Andrea, keď som jej osušil chrbát, váhajúc pri pohľade na jemné krivky jej zadku. "Väčšina z nich sa tam stretáva, aby nadviazali kontakt... alebo by som mal povedať, aby uzavreli dohodu." A nevadí im hovoriť so mnou, keď sú vo svojom vlastnom prostredí."
  
  
  "Môžem ťa vziať taxíkom, ak si idem kúpiť letenky."
  
  
  „Skvelé. Šetrí mi to veľa času,“ povedala. "Ale nedáš si pred odchodom raňajky?"
  
  
  "Len kávu."
  
  
  Po všetkom násilí a prekvapeniach predchádzajúcej noci boli posledné raňajky v Amsterdame tým najlepším stimulantom, aký som si vedel predstaviť. Len tak sedieť oproti Andrei nad pariacou sa šálkou kávy som ju tak miloval, že som sa skoro bál. Bez nej by to bolo oveľa osamelejšie. Ale takto môj život nefungoval a nemohol som s tým nič robiť. Pokúsil som sa Andreu Ewan vypustiť z mysle v momente, keď som sa obliekol a objal som ju možno naposledy.
  
  
  Sama nevyzerala príliš šťastne. — Zastavíš sa ešte v Amsterdame na ceste späť? spýtala sa, keď sme čakali na výťah.
  
  
  "Nie som si istý," povedal som, "takže ti nemôžem nič sľúbiť. Ale ak sa sem vrátim a ty si stále tu...“
  
  
  „Potom si dáme stoly s ryžou na oslavu,“ povedala Andrea s úškrnom, ktorý sa zdalo, že sa snaží udržať na mieste. Potom mi priložila prst na pery a rýchlo odvrátila pohľad.
  
  
  Keď sme vyšli z hotela, vošli sme dovnútra do jasného, vlahého jarného rána. Vzduch bol iskrivý a voňal dobrodružstvom a vzrušením. Andrea ma chytila za ruku, akoby sa bála, že ma stratí. Zrazu v polovici chodníka akoby stratila pôdu pod nohami. Zakopla a ja som ju chytil, aby nespadla. Potom som videl, ako jej na ramene rozkvitol jasne červený kvet.
  
  
  "Nick, prosím..." začala. Potom sa jej zatvorili oči a zrútila sa na mňa ako mŕtve závažie.
  
  
  Nemal som čas strácať čas. Odtiahol som ju za zaparkované auto a pohľadom som prehľadal strechy po celom Herengrachte. V jasnom rannom slnku sa zablyslo niečo kovové a nad hlavou sa ozvali zúrivé výstrely.
  
  
  Vrátnik ju videl padať. Utekal po ulici, keď som naňho kričal, aby sa skryl, pretože na jednej zo striech cez ulicu bol ostreľovač.
  
  
  "Zavolaj sanitku," zakričal som. "Bola zastrelená." Pozrel som sa na Andreu. Oči mala stále zavreté a farba z jej tváre zmizla. Teraz mala nepravidelné dýchanie a z odpornej rany na ramene jej ďalej tiekla krv.
  
  
  V tomto bode som mohol urobiť o niečo viac, ako len pokúsiť sa dostať na druhú stranu ulice. Nepochyboval som, že to bol môj priateľ z Nepálu a že jeho cieľ nebol taký jasný, ako dúfal. Nehodlal som ho dovoliť, aby mi znova vykĺzol, nie s Andreinou krvou na rukách a možno aj jej životom, za ktorý sa musel zodpovedať.
  
  
  Úzky most Pena bol jediný spôsob, ako sa dostať na druhú stranu kanála. Zostal som čo najnižšie, hoci som zostal ľahkým cieľom. Za mnou sa ozval dvojitý zvuk sirény sanitky, ktorá sa rútila smerom k hotelu Embassy; toto a zúrivé výkriky rýchlo sa hromadiaceho davu. Ponáhľal som sa cez most a bezpečne som sa dostal na druhú stranu. Niekto na mňa zakričal varovanie, keď ďalšia guľka zasiahla chodník naľavo odo mňa a do vzduchu vyleteli kusy dlažobných kociek.
  
  
  O chvíľu som vybehol hore schodmi domu pri kanáli. Našťastie boli dvere otvorené. Bola to administratívna budova a chvíľu mi trvalo, kým som sa dostal na najvyššie poschodie. Dvere vedúce na strechu boli zvnútra zamknuté, čo znamenalo, že Koenvar, alebo možno jeden z miestnych vrahov, ktorých najal, nepoužil dom na prístup na rad plochých striech.
  
  
  Wilhelmina sa mi schúlila do náručia a cítila teplo a upokojenie. Stiahol som závoru a otvoril dvere čo najtichšie. Cez kanál pred hotelom veľvyslanectva prúdilo slnečné svetlo spolu s húkajúcou sirénou sanitky.
  
  
  Ponáhľaj sa, ty bastard, ukáž sa, pomyslel som si a vyliezol na plochú, asfaltovanú strechu. Práve v tom momente guľka prerazila murovaný komín ani nie pol metra odo mňa. Zvalil som sa na strechu a začal sa plaziť dopredu. Koenvara nebolo vidieť, hoci som vedel, z ktorej strany bol výstrel. Videl ma, no ja som ho ešte nenašiel. Moja zraniteľnosť sa mi veľmi nepáčila, ale mohol som urobiť len málo, kým som ju nezachytil pozdĺž lesklej čiernej šachty mojej Wilhelminy.
  
  
  Potom som začula zvuk, na ktorý som čakala, zvuk krokov bežiacich priamo za mnou. Sadla som si do podrepu a pozrela som sa cez okraj komína. Bol to skutočne Koenvar, oblečený celý v čiernom, pružný a nepolapiteľný ako jaguár. Zdvihol som Wilhelminu, zamieril a vystrelil...
  
  
  Ale tento namyslený bastard sa ani neudržal. Vyzeralo to, akoby mu guľka zasiahla lebku, ale Koenvar ani reflexívne nezdvihol ruku k hlave.
  
  
  Nasledoval som ho a zostal som pri ňom čo najbližšie. Mal pri sebe 12-rannú Mossberg, štandardnú pušku mnohých amerických policajných oddelení. Ale zrejme na ňom urobil nejaké zmeny, keďže munícia, ktorú používal, bola skôr ako mínomet M-70.
  
  
  Koenvar sa skĺzol cez rímsu cez dve strechy. Jeho Mossberg sa mihol vo svetle, potom zvuk znel ako oceľová zástrčka: pok, naľavo odo mňa. Skočil som späť, ale jeho cieľ nebol ani z polovice taký dobrý ako jeho schopnosti v karate. V tej chvíli som sa z toho mohol len tešiť.
  
  
  Stlačil som spúšť na Wilhelmine. Jej staccato zvuk bol okamžite nasledovaný stonaním náhlej kŕčovitej bolesti. Krv mi začala vrieť, keď som si uvedomil, že jedna z mojich guliek konečne zasiahla svoj cieľ. Koenvar siahol po jeho ruke a snažil sa zastaviť krvácanie. Zdvihol Mossberg na líce. Ale keď zostala v akcii iba jedna ruka, guľka minula a odrazila sa z jednej strechy na druhú v sérii prudkých výbuchov.
  
  
  Potom sa znova rozbehol ako čierny panter a snažil sa ujsť. Vyskočil som a rozbehol som sa za ním, prstom som pevne stlačil Wilhelmininu spúšť. Koenvar bol rýchly, no okrem toho bol neuveriteľne obratný. Keď som vystrelil ďalší výstrel, muž skočil medzi dva domy a zmizol za krátkou zuhoľnatenou rúrou. Keď som sa dostal na okraj strechy, nikde ho ani Mossberga nevideli. Zacúval som, prevzal som vedenie a skočil som. Na chvíľu som si predstavil ťažko rozdrveného, zohaveného Nicka Cartera na ulici pod ním. Moja noha skĺzla z okraja. Hodil som svoju váhu dopredu, aby som lepšie uchopil strechu. Strešné škridly sa zrútili a so zvukom streľby zo samopalu dopadli na ulicu pod nimi. Ale stihol som to, práve včas, aby som videl, ako môj kameňolom mizne za zinkovými dverami, ktoré nepochybne viedli na ulicu nižšie.
  
  
  Za menej ako dvadsať sekúnd som bol pri dverách, ale Koenvar nebol ani hlúpy, ani neopatrný. Rozvážne zamkol dvere zvnútra. Prebehol som späť cez strechu, prikrčil sa a pozrel von cez štít. Mal som skvelý výhľad na celú ulicu. Sanitka už odišla. Namiesto toho boli pred hotelom zaparkované tri Volkswageny Chrobáky s emblémom amsterdamskej polície.
  
  
  Po Koenvaarovi však nebolo ani stopy, nič nenasvedčovalo tomu, že pred menej ako piatimi minútami sa skrýval na streche, aby ma zastrelil.
  
  
  Neviditeľný a zmizol Koenvar bol nebezpečnejší než čokoľvek iné. Bol som si istý, že je stále niekde v dome, neschopný útočiť na ulicu a nakoniec do bezpečia, tak som sa odplazil a preskúmal druhý okraj strechy. Zadná časť budovy sa otvárala do úzkej slepej ulice. Coenvar tiež nemal kam ísť.
  
  
  Kde bol vtedy?
  
  
  Nedalo sa to zistiť inak ako otvorením dverí a prehľadaním domu. Guľka prešla dverami a zámkom ako maslový koláč. O chvíľu som potajomky a potichu zostúpil po schodoch, pričom som urobil dva kroky naraz. Jasne červená krvavá škvrna mi povedala, že Coenvar išiel tou istou trasou pred menej ako dvoma minútami. Vedel som, že krváca ako vôl, keď som pri prvom pristátí takmer stratil rovnováhu a pošmykol som sa v kaluži tmavnúcej krvi.
  
  
  Zišiel som dolu schodmi na ďalšie odpočívadlo a nepočul som nič, len svoj vlastný dych. Nemal som náladu na hry. Keď sa na tmavom konci chodby otvorili dvere, rýchlo som sa otočil a podarilo sa mi udržať prst na spúšti. Starý muž s okuliarmi s oceľovými obrubami sa pozrel von. Pozrel sa na zbraň, zažmurkal krátkozrakými očami a zdvihol ruky v geste úplnej a úplnej hrôzy.
  
  
  - Prosím... nie, nie. Prosím,“ zavyl. 'Prosím. Nie.'
  
  
  Spustil som Luger a naznačil mu, aby bol ticho. Stále sa celý triasol, ustúpil a schoval sa za dvere. Potom sa ozvalo zaklopanie, po ktorom nasledoval zvuk utekajúcich nôh. Vystrelil som späť a čakal, nevedel som, čo mám očakávať. Ale skôr ako som stihol niečo povedať alebo urobiť, postavili ma traja amsterdamskí policajti.
  
  
  'Ruky hore! Nepohybujú! - vyštekol po holandsky jeden z mužov.
  
  
  Urobil som, čo mi bolo povedané.
  
  
  "Nerozumieš," pokúsil som sa povedať.
  
  
  "Chápeme, že žena môže zomrieť," odpovedal policajt.
  
  
  "Ale ja hľadám človeka ako ty, ostreľovač."
  
  
  Trvalo mi veľa rozhovorov, kým som im vysvetlil, že Koenvar a ja sme dvaja rozdielni ľudia. A už vtedy som vedel, že strácam drahocenný čas, pretože Ázijčan má teraz šancu nájsť bezpečný prístav.
  
  
  Konečne ma pochopili. Dvaja muži sa vrhli späť na ulicu, zatiaľ čo ma sprevádzal tretí policajt, aby prehľadal celý dom. Ale už druhýkrát v priebehu niekoľkých dní bol Koenvar preč. Nakoniec som vyšiel po schodoch a vrátil sa na strechu a preklínal svoju smolu. Potom som pri rozbitých dverách uvidel niečo, čo som si pred desiatimi minútami nevšimol. Zohol som sa a zdvihol som to. Bola to prázdna zápalková škatuľka s veľmi zvláštnym nápisom. Na prednej strane papiera bolo vytlačené:
  
  
  Reštaurácia Cabin, 11/897 Ason Tole,
  
  
  Káthmandu
  
  
  
  
  Kapitola 6
  
  
  
  
  
  Mal som toho veľa čo vysvetľovať.
  
  
  "Aký ste mali vzťah so slečnou Yuen?"
  
  
  "Bol si tam predtým?" Povedal som, naštvaný, že môj vyšetrovateľ sa ku mne správal ako k obyčajnému zločincovi. Sedel som na rovnej drevenej stoličke v malej, ponurej miestnosti na policajnej stanici na Marnixstraat. Všade okolo mňa sú plagáty s nápisom „nájdené“ a predo mnou je nehybná tvár inšpektora Seana.
  
  
  "Áno, keďže je stále nažive... aspoň zatiaľ," odpovedal.
  
  
  Povedali mi aspoň niečo, veľmi málo, ale niečo o Andreinom stave. Keď som sa vrátil na ambasádu, pred hotelom ma čakala polícia. Všetci boli príliš horliví, aby ma premiestnili do ústredia a nie na priateľský rozhovor. Teraz, keď bol ostreľovač preč, nechceli ma pustiť bez toho, aby najprv dostali nejaké odpovede.
  
  
  "A čo ešte môžeš povedať?" zopakoval Shen a naklonil sa tak ďaleko, aby som vedel povedať, čo mal na raňajky.
  
  
  - Čo presne? spýtal som sa a snažil som sa ovládať svoj narastajúci hnev. Keby polícia nevnikla do domu pri kanáli, možno by som bol schopný zastaviť Koenvaara. Potom by som ho mohol zahnať do rohu skôr, ako utiekol. Ale teraz bol preč a dalo sa s tým urobiť len málo.
  
  
  "Aký je váš vzťah so slečnou Yuen?"
  
  
  "Stretol som ju v lietadle do Amsterdamu, to je všetko," odpovedal som. "Boli sme len priatelia, inšpektor."
  
  
  "Na pokuse o vraždu nie je nič bežné, pán Carter," povedal. Zastavil sa, aby si zapálil cigaretu, ale neunúval sa mi jednu ponúknuť. „A ako ste sa dostali do tejto krajiny so zakázanými zbraňami? Strelné zbrane musia byť deklarované colným orgánom. Nič z toho však nie je známe v colných knihách, pán Carter. Nič.“
  
  
  "Nad tým som nepremýšľal," povedal som a zamračil sa. Nedovolili mi ani používať telefón. Chcel som len zavolať na ambasádu, ktorá by potom Hawka znova kontaktovala a vyriešila za mňa tento neporiadok bez toho, aby stratila deň. Tak ako teraz, ani teraz som sa z Amsterdamu nedostal tak, ako som plánoval. Čím dlhšie som bol zadržiavaný, tým viac času som strácal a moja misia bola ťažšia. Ale nemienil som dať všetko do Shenovho nosa a povedať mu, prečo som mal pri sebe Luger a prečo sa ma v to ráno niekto pokúsil zastreliť.
  
  
  Bolo už poludnie, ale inšpektor nejavil záujem o obed ani pre jedného z nás. Shen krúžil okolo mňa ako uväznený tiger v klietke; ruky za chrbtom a cigareta visiaca medzi hustými perami. "Veľmi mi komplikujete život, pán Carter," povedal. "Zdá sa, že vieš o tejto záležitosti oveľa viac ako ja." A nie som z toho vôbec šťastný."
  
  
  "Prepáč," pokrčila som plecami.
  
  
  "Ľútosť nám nestačí."
  
  
  „Toto je to najlepšie, čo môžem dať. Pracujem pre senátora Spojených štátov, a preto vás žiadam, aby ste získali diplomatickú imunitu...“
  
  
  "Ahoj čo?" - spýtal sa rozkazovacím tónom.
  
  
  Nechcel som to podstúpiť, tak som držal ústa a sklopené oči. Aký neporiadok, pomyslel som si. Akoby som už nemal dosť problémov, teraz sa musím vysporiadať aj s holandskou políciou.
  
  
  Medzitým som netušila, čo sa s Andreou stalo, kam ju vzali, akú liečbu práve dostáva a či je jej stav kritický. "Počúvaj, Sean, všetko, čo musíš urobiť, je uskutočniť jeden telefonát a s ničím z toho nebudeš mať nič spoločné." Potom sa už nemáš čoho obávať."
  
  
  "Naozaj?" “ Usmial sa, akoby neveril ani slovo.
  
  
  "Áno, naozaj," povedal som a zaťal zuby. - Do pekla, kámo. Použi mozog. Ako by som mohol zastreliť dievča, keby som bol vedľa nej, keď sa to stalo?"
  
  
  "Neobviňujem ťa, že si zastrelil slečnu Yuen," povedal. „Zaujímajú ma len informácie. Ale môžete použiť svoj telefón. Jeden telefonát a je to.
  
  
  Jediný telefonát zmenil všetko.
  
  
  O štvrtej hodine popoludní sa Wilhelmina vrátila na svoje miesto, v bezpečí a v poriadku, v mojom ramennom púzdre. Bol som tam aj ja, smeroval som do nemocnice pozrieť sa, ako sa má Andrea.
  
  
  Shen ma nechcel pustiť bez ďalších otázok. Biely dom však môže vyvinúť určitý tlak, najmä v krajinách NATO. A nakoniec, prezident a samozrejme AH chceli, aby sa v médiách odohral medzinárodný incident, ktorý by mohol zničiť moju poslednú obálku. Koenvaar vedel, že ma poslal Golfield. Kto mu s týmito informáciami pomohol, zostáva záhadou, či sa mi to páčilo alebo nie. Zdalo sa, že nevedel, že som tiež N3, ktorý má za úlohu nielen dodávať diamanty, ale aj zabrániť nebezpečnej revolúcii.
  
  
  Cestou do nemocnice som sa zastavil v hoteli Ambassade. Keď som odchádzal z kancelárie inšpektora Seana, nemal som v úmysle to urobiť, ale po zhodnotení udalostí z dnešného rána som sa rýchlo rozhodol. Vonku stále parkovali dve policajné autá. Ostal som bez povšimnutia. Krátka chvíľa pri stole a potom do mojej izby. Pred odchodom som si ošpliechal tvár, rýchlo som sa prezliekol do inej bundy a hrebeňom som si prehrabal vlasy. Pred hotelom čakalo niekoľko ľudí na taxíky, tak som išiel po kanáli, aby som chytil taxík smerujúci do hotela.
  
  
  Povedal som vodičovi názov nemocnice, do ktorej Sean povedal, že Andreu previezli, a počas jazdy som sa snažil to najhoršie vypustiť z hlavy. Podľa polície bola vo veľmi zlom stave a pokiaľ som mohol povedať, za jej stav som mohol ja. Vzala guľku určenú pre mňa.
  
  
  Jedna vec bola jasná: dnes som neopúšťal Amsterdam, kým mi nenarástli krídla.
  
  
  "Hľadám slečnu Andreu Yuenovú," povedal som nemocničnému vrátnikovi.
  
  
  Okamžite si uvedomil, že hovorím po anglicky, ale neprekážalo mu to. Pre mnohých ľudí v Holandsku je angličtina niečo ako druhý jazyk. Prešiel prstom po zozname pacientov a potom vzhliadol s jedným z najmenej pobavených výrazov, aké som za posledné dni videl. „Prepáčte, ale návštevníci nemajú dovolené vidieť pacienta. Jej stav... ako zistím, či je jej stav veľmi vážny?
  
  
  "Mimoriadne kritické."
  
  
  "Áno, taká je situácia."
  
  
  — Je jej lekár voľný? „Rád by som sa s ním porozprával, keby to bolo možné,“ povedal som. "Vidíš, ráno odchádzam z Amsterdamu a pred odchodom ju potrebujem vidieť."
  
  
  "Nikto s ňou teraz nesmie," odpovedal vrátnik. "Odkedy ju dnes ráno priviezli, je v kóme." Ale zavolám doktorke Boutensovej, jej ošetrujúcemu lekárovi. Možno sa s tebou môže porozprávať.
  
  
  Z Boutensa sa vykľul asi štyridsaťročný prívetivý muž. Stretol ma v čakárni na prízemí, ale trval na tom, aby som ho vzal do jeho kancelárie na štvrtom poschodí nemocnice.
  
  
  "Ste priateľ slečny Ewensovej...?"
  
  
  "Dobrý priateľ," povedal som. - Aký vážny je jej stav, doktor?
  
  
  - Obávam sa, že je to veľmi vážne. Guľka uviazla v hornom laloku ľavých pľúc. Našťastie pre ňu nezasiahla tepnu. Ak by sa to stalo, do niekoľkých minút by zomrela.
  
  
  "A?"
  
  
  Ukázal mi do svojej kancelárie a ukázal mi stoličku. „V dôsledku toho,“ pokračoval, „stratila značné množstvo krvi v dôsledku vnútorného krvácania. Ráno ju operujeme. Ale bude to veľmi ťažké... a veľmi nebezpečné podnikanie, pane...
  
  
  "Carter, Nicholas Carter," povedal som a sadol si na stoličku vedľa stola.
  
  
  Houtens pritlačil ku mne popolník. Zapálil som si cigaretu a vyfúkol do izby nervózny oblak dymu. „Rád by som tu zaplatil účty za lekársku starostlivosť predtým, ako opustím krajinu,“ povedal som mu nakoniec. "To by bolo veľmi pekné," povedal úprimne. "Samozrejme, nemohli sme diskutovať o tomto aspekte situácie so slečnou Yuen, pretože bola v kóme odkedy ju priviezli, vidíte." Uvedomil som si, že ju Koenvar takmer zabil. A toto ma vôbec nepotešilo. Momentálne som sa mohol len uistiť, že má zaplatené účty a že vie, ako ma kontaktovať... ak prežije operáciu. Dal som Dr. Boutens, číslo americkej ambasády. Sám by som ich tiež kontaktoval. V AH mám rezervný fond pre takéto prípady a keďže Andrea patrila k najnevinnejším okoloidúcim, vedel som, že cez službu nebudem mať problém pokryť náklady nemocnice. Poslal by som ju aj tak, že by som ju nechal na veľvyslanectve, hoci som netušil, či sa budem môcť druhýkrát zastaviť v Amsterdame na ceste späť do Ameriky.
  
  
  Všetko bolo stále vo vzduchoprázdne. Andrein majetok, úspech či neúspech mojej misie, životy Ginny a Marka Golfieldových, nepálska revolúcia a potom Koenwar.
  
  
  Kto ho najal? Zostala možnosť, že napriek všetkým mojim pochybnostiam stále patrí k Šerpom. A ak áno, potom sa deťom z Golfielda mohlo niečo stať. Niečo, na čo som nechcel myslieť. Pri Bohu by som si prial poznať odpovede. Kým som sa však dostal do Káthmandu a do reštaurácie Hut, tápal som v tme. Tak som zahasil cigaretu a unavený vstal. Dr. Boutens natiahol ruku a sľúbil, že Andrei odovzdá môj odkaz hneď, ako sa preberie.
  
  
  -Aké sú jej šance, doktor? - spýtal som sa stojac pri dverách.
  
  
  Odvrátil sa a začal si prezerať ostrihané nechty. Nakoniec obrátil svoj pohľad späť ku mne. "Nie veľmi dobré, pán Carter," priznal. „Bude... ako sa to hovorí v Amerike? Byť na hrane? Áno, verím, že toto je výraz. Zostane na okraji, kým nebudeme môcť bezpečne odstrániť guľku. A potom...“ Mykol plecami a opäť sklopil oči.
  
  
  "A potom čo?" - povedal som si potichu. Zavrel som dvere a prešiel som chodbou k výťahu. Čokoľvek sa stalo v nasledujúcich dňoch, bol som odhodlaný vyrovnať skóre so zradným a nepolapiteľným Koenvarom. A to nebola prázdna vyhrážka alebo len tiché želanie. Bol to sľub. Fakt.
  
  
  Nemohol som tomu uveriť, ale polícia sa stále motala okolo hotela.
  
  
  To nemajú nič lepšie na práci? Pomyslel som si, keď som zaplatil taxikárovi a odišiel do hotela. No pri vchode stáli tri biele volkswageny a čudne tichý dav ľudí. Predieral som sa davom k otočným dverám, ale zastavil ma policajt stojaci hneď pred vchodom.
  
  
  "Nikto nemá povolený vstup, pane," povedal po holandsky.
  
  
  "Bývam v hoteli," povedal som. - Čo sa deje, dôstojník?
  
  
  Stíšil hlas, hoci to, čo chcel povedať, mi bolo rýchlo jasné. Ide o to, že pred necelou hodinou sa niekto pokúsil vyhodiť do vzduchu hotelový trezor. Pri výbuchu sa ľahko zranil manažér a ťažko zranený vrátnik. Dvaja muži boli videní utekať z miesta výbuchu, hoci v čase príchodu polície a sanitky utiekli.
  
  
  "Ach, pán Carter... Myslel som, že sa s vami skôr či neskôr stretnem."
  
  
  Pozrel som sa cez plece a zamračil sa. Inšpektor Sean vystúpil z davu a položil mi ruku na rameno. Nebolo to najpriateľskejšie gesto, aké som si vedel predstaviť.
  
  
  -Čo pre teba môžem urobiť, Sean? - Povedal som a snažil sa zostať pokojný.
  
  
  "Som veľmi zvedavý, že vás trápia tieto ťažkosti, pán Carter," povedal s náznakom arogancie na perách. „Najprv ťa dnes ráno zastrelil ostreľovač. Potom vo vašom hoteli dôjde k výbuchu. Veľmi zaujímavé. A veľmi zle. Dúfam, že čoskoro plánujete opustiť Holandsko. Zdá sa mi, že prinášaš isté... povedzme problémy... kamkoľvek ideš.
  
  
  "Neviem, o čom to hovoríš, Sean," povedal som. "Išiel som do hotela Wilhelmina Gasthuis, aby som videl, ako sa má slečna Yuen."
  
  
  - A čo tvoja... priateľka? spýtal sa. Zvuk jeho hlasu nenechal nič na predstavivosť.
  
  
  „Moje dievča,“ povedal som, „je veľmi zlé. "Ráno má operáciu."
  
  
  "A kde budete zajtra ráno, ak sa smiem spýtať, pán Carter?"
  
  
  "Preč z krajiny, inšpektor." A ak ma teraz ospravedlňujete, musím si toho veľa zbaliť. Chcela som sa otočiť, no stále mal ruku na mojom ramene. "Sledujeme vás, pán Carter," povedal predtým, ako stiahol ruku. "A veľmi opatrne, môžem dodať, nech si ministerstvo zahraničia myslí čokoľvek."
  
  
  - Je to varovanie, inšpektor? Alebo hrozba?
  
  
  "Nechám to na vás, pán Carter," odpovedal Sean. "Výklad nechávam na vás."
  
  
  Odišiel a mne sa konečne podarilo vojsť cez otočné dvere. Neverila som vlastným očiam.
  
  
  Foyer bola zóna katastrofy.
  
  
  Ak som zmietol dav vydesených hostí, ktorí sa snažili odhlásiť, všetko okolo stola bolo úplne zničené. Nič nenasvedčovalo tomu, že pred necelou hodinou išlo všetko hladko.
  
  
  Správa hotela bude rada, keď sa dozvie, že odchádzam, pomyslel som si a prstom stlačil tlačidlo vedľa výťahu. Zdá sa, že kabíne výťahu trvalo niekoľko hodín, kým sa dostala do haly. O minútu neskôr som sa ponáhľal chodbou do svojej izby.
  
  
  Čakal som to najhoršie a presne to som aj našiel. Posteľ bola prevrátená, matrac zo všetkých strán roztrhaný ako zohavená mŕtvola. Všetky zásuvky boli vytiahnuté a ich obsah bol rozhádzaný na podlahe. Šaty, ktoré som mal zavesené v skrini, boli rozhádzané po celej izbe.
  
  
  Zavrel som za sebou dvere a vošiel do kúpeľne, napoly očakávajúc, že nájdem nejaký odkaz na... zrkadle lekárničky, načmáraný tým najmelodramatickejším atramentom, aký si možno predstaviť, v krvi. Ale nebolo tam nič: žiadne stopy, žiadne narýchlo napísané varovania.
  
  
  Veľmi opatrne som prešiel čepeľou Hugo po okraji skrinky a pomaly som ju vytiahol z vybrania v obkladanej stene. Nakoniec, keď sa to všetko dostatočne uvoľnilo, ihlicu som vložil späť do puzdra a potom som opatrne vybral malú kovovú škatuľku.
  
  
  Prvýkrát v ten deň som zistil, že sa usmievam. Na nenatretú zadnú stenu obdĺžnikového otvoru bola prilepená hliníková trubica s diamantovými tvarmi. Odstránil som pásku a odskrutkoval uzáver z objímky. Predo mnou sa mihali jasné záblesky svetla ako svetelný maják. Diamanty žiarili v každej farbe dúhy, stovky karátov, surová, prirodzená krása. Účinok bol hypnotický. Chvíľu som sa ďalej pozeral na kamene, akoby boli posvätné. Potom som si do vrecka vložil cigaretový držiak v tvare cigary a vymenil lekárničku. Nie si hlúpy, Koenvar, pomyslel som si. Ale ani ty nie si génius.
  
  
  Moje rozhodnutie urobiť si rýchlu zastávku v hoteli pred cestou do nemocnice bolo ešte múdrejšie, ako som si vtedy dokázal predstaviť. A v tej chvíli som nepožiadal manažéra, aby mi otvoril trezor, pretože som si myslel, že ho Koenvaar vyhodí do vzduchu. Vedel som však, že musím byť maximálne opatrný. Mal dosť času na to, aby prišiel k záveru, že kamene som dal do trezoru a zdalo sa mi, že viem, kde je najlepšie ich uložiť.
  
  
  Opatrne som teda uložil kamene za lekárničku, kým som sa vybral do nemocnice spýtať sa na Andrein stav. Môj odhad bol šťastný a na perách mi prešiel tmavý úsmev, keď som prestavoval miestnosť. Koenvahr mi zničil kufor, no nenašiel ten šikovný prázdny priestor, ktorý mi inžinieri z AH vyrobili. Len som dúfal, že aj colníci sú tu rovnako slepí. Pretože ak by to tak nebolo... no, asi by som sa musel opäť pripraviť na rozhovor s inšpektorom Seanom.
  
  
  Keď som si pozbieral veci, sadol som si na kraj postele a zobral telefón. Rozhovor trval asi dvadsať minút. A keď prišiel čas, jeho hlas mi explodoval v ušiach so štekotom krutým ako úder guľky veľkého kalibru. "Čo sa do pekla deje, N3?" zakričal Hawk.
  
  
  "Ťažkosti, komplikácie," povedal som čo najtichšie.
  
  
  "No, to mi môže povedať každý idiot," vyštekol. "Môj červený telefón nebol celý deň ticho."
  
  
  Červený telefón bol jeho horúcu linkou do Bieleho domu a nemal až také šťastie. Zhlboka som sa nadýchla a vošla som do neho takpovediac po krk. Povedal som Hawkovi, čo sa stalo od začiatku.
  
  
  "Kto je tá žena, ktorú takmer zastrelili?" spýtal sa, keď som mu vysvetlil, čo sa stalo za posledných tridsaťšesť hodín.
  
  
  „Poznáme...“ zamrmlala som.
  
  
  "Poznáme... môj zadok, Carterová," zakričal. 'Pozri. Neposlal som ťa na výlet, aby si vyzdvihol kurvu a všetko zničil...“
  
  
  - Viem, pane.
  
  
  „Potom buďte v budúcnosti trochu opatrnejší. A neobviňuj ma z mojej nálady, Carterová. Ale dnes som veľmi nahnevaný zo všetkých strán. Vyzerá to tak, že títo chlapci v Pekingu teraz plánujú uskutočniť svoj každoročný manéver na hraniciach s Nepálom. Šerpa musí byť v nebi so svojimi priateľmi menej ako šesť míľ od hraníc.
  
  
  "Aké je moje poslanie..."
  
  
  "Je to o to naliehavejšie," povedal. - Nuž, Nick. Čo takto…"
  
  
  "Pred hodinou sa pokúsili vlámať do hotelového trezoru."
  
  
  "A?"
  
  
  - To je v poriadku, pane. Zajtra odlietam lietadlom, len čo si kúpim letenku."
  
  
  - To som chcel počuť. Pozri, Golfield bol opäť kontaktovaný. Povedal im, že si na ceste. Povedali mu, že vám nechajú odkaz na - počul som, ako sa prehrabáva v nejakých papieroch - v hoteli Camp, Maroehiti 307, neďaleko námestia Durbar v Káthmandu. Pokiaľ som pochopil, toto je hippie miesto v centre mesta. Takže...'
  
  
  "Nechaj oči otvorené," dokončil som vetu.
  
  
  "Presne tak."
  
  
  — Zajtra večer by som mal byť v Káthmandu. Let trvá od dvanástich do štrnástich hodín. Potom, ak máte pre mňa nejaké ďalšie pokyny, pane, zostanem v Intercontinental.
  
  
  "Jeden?"
  
  
  - Áno Pane.
  
  
  "To som chcel počuť," odpovedal a potichu sa zasmial. "Okrem toho, keď sa vrátite, budete mať veľa času na takéto aktivity."
  
  
  "Vďaka, Pane ".
  
  
  - Pekný výlet, Nick. Mimochodom, bola krásna?
  
  
  'Veľmi dobre.'
  
  
  'Myslel som si.'
  
  
  Po zavesení som sa rozhodol, že si dám večeru radšej v hoteli ako niekde na ulici. Teraz, keď sa nepriateľ naposledy uchýlil k bombe, nebolo možné predpovedať, aké ďalšie triky mal v rukáve. V prvom rade som mal prácu. Jediný spôsob, ako to dokončiť, bolo opustiť Amsterdam. ..živý...
  
  
  
  
  Kapitola 7
  
  
  
  
  
  Z Amsterdamu do Káthmandu sa dalo dostať len jedným spôsobom – cez Kábul, izolované hlavné mesto Afganistanu. Keďže som to vedel, urobil som si rezerváciu v Intercontinental, ako som povedal Hawkovi. Jediné, o čo som sa potreboval postarať, bola letenka.
  
  
  Nasledujúce ráno som mal preventívne veľmi veľké raňajky. Slúžka priniesla podnos s vajíčkami, rôzne druhy holandského syra, šunku, štyri plátky toastu s maslom, džem a sladké rožky. Zjedol som všetko, čo predo mňa položila, a zapil som to dvoma pohármi ľadovo studeného mlieka. Každá matka by bola hrdá na to, že má takého syna. Nepil som kávu. Každopádne som sa cítil celkom dobre a bolo to presne to, čo som chcel.
  
  
  Keď bol podnos odstránený, pokračoval som v obliekaní. Vykĺzol som z hotela zadnými dverami. Nemal som v úmysle dať Koenvaarovi ďalšiu šancu zamerať sa na mňa, ako to urobil deň predtým. Budova KLM sa nachádzala na námestí múzea, asi pätnásť minút chôdze od hotela. Štíty sa leskli v jasnom slnečnom svetle, ale z hlavne ostreľovacej pušky sa neleskol ani kov, ani odraz. Naďalej som však sledoval svoje prostredie. Neopatrnosť by znamenala istú smrť, pretože som si bol istý, že Koenvar neopustil mesto a nehodlá sa vzdať po všetkom úsilí, ktoré vynaložil na získanie klenotov.
  
  
  Krásu dňa však nenarušilo nič okrem mojich obáv o stav Andrey Yuenovej. V tej chvíli, keď som kráčal po Spiegelstraat, moje myšlienky sa ďalej točili okolo operácie, ktorá sa teraz vykonávala vo Wilhelmina Gastuis.
  
  
  A niekde v meste ma čakal Koenvar. Keby som len vedel kde...
  
  
  Zarezervoval som si miesto v KLM v lete Amsterdam – Teherán – Kábul, ktorý odlietal o pol štvrtej v ten istý deň. Pre časový posun na východe prídem do Kábulu až na druhý deň ráno. Ale ak nepôjdem týmto letom, zostanem po zvyšok týždňa uviaznutý v Amsterdame. Tak som si zarezervoval lístky a vzal si taxík späť do hotela.
  
  
  Manažér stál za provizórnym pultom s páskou cez oko a jednou rukou v závese. Ak by pohľad mohol zabíjať, bol by som mŕtvy do dvoch sekúnd. "Nemusím vám hovoriť, pán Carter," povedal a vzal si moje peniaze, "že nebudete vítaní v hoteli, ak sa niekedy vrátite do Amsterdamu."
  
  
  „Nič menej som nečakal,“ povedal som s tvrdým úsmevom. Potom som išiel hore pokračovať v príprave.
  
  
  Zdalo sa mi, že je lepšie ísť rovno na Schiphol, ako zabíjať čas na hoteli, a tak som všetko pripravil na odlet. Použil som opäť zadný východ a opustil hotel uličkou za sebou. Zatiaľ je to dobré, pomyslel som si.
  
  
  Neboli za mnou žiadne kroky, žiadne tiene, ktoré mihnutím oka ožili. Ulička páchla od nevyzbieraných odpadkov, no Koenvar sa neskryl za smetné koše, aby ma svojou streľbou pokosil. Zvuk áut vpredu ma lákal týmto smerom a otupoval moje zmysly. Ponáhľal som sa tým smerom, chcel som si sadnúť na zadné sedadlo taxíka a zmiznúť v hlučnom dave Schipholu.
  
  
  Chvíľu sa zdalo, že všetko ide podľa plánu a bez problémov. Nikto sa na mňa ani nepozrel, keď som si stopol taxík a zavrel za sebou dvere.
  
  
  "Na Schiphol, prosím," povedal som vodičovi, kučeravému mladému mužovi, ktorý mal obe ruky na volante a obe oči na spätnom zrkadle.
  
  
  "Angličan?" - spýtal sa, keď sme sa zaradili do hustej premávky.
  
  
  "americký".
  
  
  "Skvelé," povedal. - Potom hovoríme po anglicky. Potrebujem prax; čoskoro pôjdem do Ameriky. Odlietate dnes z Amsterdamu?
  
  
  Vďaka Bohu, pomyslel som si. Potom nahlas: "Áno, dnes popoludní." Počas rozprávania som nespúšťal oči z áut a kamiónov za nami. "Je tu vždy takáto premávka?"
  
  
  'Nie vždy. Ale pôjdem po vidieckych cestách,“ odpovedal a otočil sa na ďalšom semafore. Vtedy som si uvedomil, že niekto iný mal tento skvelý nápad. Rozhodol som sa držať jazyk za zubami, kým som si nebol istý, že nás sledujú. Bolo to veľmi podobné, pretože keď môj vodič odbočoval doľava, vodič tmavomodrého Renaultu urobil rovnaký zdanlivo neškodný manéver. Nedalo sa povedať, kto auto šoféroval. Slnko mu svietilo do očí a čelné sklo bolo jednoducho žiariacim povrchom, ktorý účinne skrýval jeho tvár a identitu. Ak to nebol Koenvaar, bol to niekto, kto pre neho pracoval, pretože po štyroch zákrutách za sebou bol modrý Renault stále za nami, či sa mi to páčilo alebo nie. Sklonil som sa a naklonil sa k vodičovi. „Prepáč, že som ti spôsobil toľko problémov,“ začal som. "Aké problémy?" povedal so smiechom. „Na Schiphol a späť cestujem desaťkrát s cestujúcimi. Žiadny problém, ver mi.
  
  
  "Pochybujem, že veziete prenasledovaných pasažierov," odpovedal som.
  
  
  'A čo?'
  
  
  "Sme sledovaní. Sú prenasledovaní. Pozrite sa do spätného zrkadla. Vidíš ten modrý Renault?
  
  
  'No a čo?' povedal vodič, stále nezaujatý. "Ide po nás z ulice Rosengracht."
  
  
  "Robíš si srandu, kámo," povedal perfektnou amerikou. "Čo to do pekla vôbec je?" Myslel som, že sa mu bude dariť v San Franciscu.
  
  
  "Je to nebezpečný vtip," povedal som so smiechom bez humoru. "Ak porazíš tohto flákača, zarobíš päťdesiat guldenov."
  
  
  Vodič očividne strávil veľa času s americkými hippies, pretože prikývol a povedal: „Sakra, chlape. Si v pohode.“ Potom stlačil plynový pedál a vrhli sme sa vpred.
  
  
  Ďalšiu zákrutu absolvoval na menej ako štyroch kolesách, no Renault sa tak rýchlo nemienil vzdať. Zakričal za roh a prenasledoval nás po úzkej dláždenej ulici neďaleko centra mesta. Obzrel som sa, ale stále som nevidel, kto šoféruje.
  
  
  Diamanty neboli uložené v trezore. Tiež neboli nalepené na lekárničke. Musel som sa zbaviť Koenvaara alebo kohokoľvek, kto šoféroval ten Renault, inak by to mohlo byť veľmi škaredé pre zahraničnú politiku Spojených štátov a bezpečnosť Indie, nehovoriac o dvoch Golfieldových deťoch. "Je stále za nami?" - spýtal sa vodič s náznakom nervozity v hlase.
  
  
  "Do pekla, stále je za nami," odsekla som. -Nemôžeš ísť trochu rýchlejšie?
  
  
  - Snažím sa, človeče. Toto nie je Formula 1, ak viete, čo tým myslím."
  
  
  - Áno, chápem, čo tým myslíš. A nie je to zábavné. Stál som tak nízko, ako som len mohol, pričom som hľadel na Renault uháňajúci ulicami za nami. Môj vodič kľukal, ako keby vháňal do prístavu loď s kliprom, ale to nám dalo náskok len dvadsať alebo tridsať yardov.
  
  
  Taxikár mal napätý krk ako pružina a po golieri košele mu stekali kvapky potu. Rýchlejšie, rýchlejšie, pomyslel som si. Poď. Ale chlapec urobil všetko, čo mohol. Prečo pre nás ešte neprišla polícia, som ešte nemal čas premýšľať, pretože v tom momente Renault narazil do zadnej časti taxíka. Vodič nezvládol riadenie, vyšiel po chodníku, o centimeter minul veľký výklad a potom skončil späť v strede ulice.
  
  
  "Začínam ma to privádzať do šialenstva, človeče," kričal a trhal volantom.
  
  
  "Pusť ma na najbližšom rohu," vyštekol som späť a myslel som si, že bude lepšie, ak pôjdem sám a pešo. Z celej sily som sa chytil okraja predného sedadla, keď do nás Renault narazil druhýkrát. Prišli sme o blatník, zadné svetlo a časť nárazníka. Vodič krútil volantom, ako keby hral ruletu, snažil sa o nebezpečný obrat v nádeji, že sa Renaultu navždy zbaví a zhodí ho. Boli sme opäť v centre mesta a šoférovali sme z letiska, nie smerom k nemu. Skontroloval som hodinky. Bolo päť minút po desiatej.
  
  
  Úzke, kľukaté uličky opísané v turistických brožúrach presvišťali z oboch strán. Otrhané domy s malebnými výkladmi, farebnými výkladmi - to všetko bolo súčasťou nepozvanej výzdoby.
  
  
  -Kde to do pekla sme? Zakričal som to úplne dezorientovaný. "Námorná stena," povedal. jeho hlas bol teraz vysoký a šialený.
  
  
  'Kde?'
  
  
  „Ziedijk, Zidijk,“ kričal. „V štvrti červených svetiel. A tak ťa vysadím. "Nie som James Bond, človeče," dodal a nahlas nadával, keď sa pokúšal prejsť cez most, ktorý bol len pre cyklistov a chodcov, nie pre autá.
  
  
  Bola to veľká chyba.
  
  
  Renault k nám pristúpil ako nahnevaný býk, odhodlaný dokončiť prácu. Pred dosiahnutím stredu mosta sa taxík dostal do zradného vývrtky v dôsledku strkanice Renaultu zozadu. Dostali sme sa na frak a už sa s tým nedalo nič robiť.
  
  
  „Sakra padáme,“ zakričal taxikár a snažil sa opäť získať kontrolu nad autom.
  
  
  Nemohol.
  
  
  Ďalšia vec, ktorú som vedel, bolo, že sme boli uprostred kanála.
  
  
  Naskytol sa pohľad na jasnú modrú oblohu, kamenné fasády domov pri kanáloch zo sedemnásteho storočia a zvetrané kované zábradlia mosta. Potom sme narazili na vodu, stále rýchlosťou takmer 40 mph. Stlačil som si hlavu kolenami a auto sa oprelo o mastné vlny špliechajúce okolo nás. Našťastie boli okná zatvorené a auto akoby plávalo. Ak by to bolo inak, boli by sme na tom oveľa horšie.
  
  
  Vodič si udrel hlavu do volantu a stratil vedomie. Naklonil som sa dopredu a vypol motor práve vtedy, keď guľka rozbila čelné sklo a na predné sedadlo pršali úlomky skla. Krv sa mi dostala do očí, keď som postrčil vodiča a znova stlačil. Ďalšia guľka dokončila prácu a z čelného skla nezostalo nič okrem niekoľkých ostrých úlomkov okolo okrajov.
  
  
  Stále som nevidel Koenvara, ale nemienil som sedieť a čakať, kým nás niekto chytí. A posledné stretnutie s políciou bude znamenať, že moje problémy sa ani zďaleka neskončili, najmä ak sa Sean dozvie o tomto poslednom incidente. Tak som zostal mimo palebnej línie, ako som len mohol, a snažil som sa veci premyslieť. Bol som si istý, že každú chvíľu začujem zvuk policajnej sirény. Ale potom som už len počul ostrý buchot, keď ďalšia guľka prerazila strechu taxíka. Musel som konať, bez ohľadu na to, aké nebezpečné to bolo.
  
  
  Keby som otvoril dvere, auto by sa okamžite naplnilo vodou. Nechcel som mať na svedomí život taxikára, kým bol v bezvedomí na prednom sedadle. Tak som stiahol okno a dúfal v to najlepšie. Aktovka by sa aspoň na pár minút vznášala, keďže uzavretá priehradka slúžila ako akýsi zásobník vzduchu. Prvý vypadol z okna. Hodil som nejaké peniaze na predné sedadlo a skĺzol som späť k oknu. Potom sa moja hlava a ramená a potom zvyšok môjho tela vybrali rovnakou cestou ako môj kufrík.
  
  
  Koenvaar - stále som si nebol istý, či to bol ten, kto šoféroval Renault, zrejme som si to nevšimol, keďže keď som vystupoval z auta, nezazneli žiadne výstrely. Zostalo to nebezpečné a ťažké, ale zvládol som to a pripravil som sa na ľadový kúpeľ. Potom prišiel ponor a ja som trafil do vody ako dieťa skákajúce do studeného jazierka.
  
  
  Bola taká zima, ako som očakával.
  
  
  Oblečenie ma stiahlo, no chytil som rúčku kufríka a priplával k mostu. Viacerí okoloidúci sa naklonili cez zábradlie a sledovali môj postup a kričali slová povzbudenia, ako keby boli divákmi na plaveckých pretekoch. Ale toto som vôbec nechcel, dav by určite pritiahol pozornosť zvedavého policajta.
  
  
  Murivo mosta bolo zarastené a šmykľavé. Snažil som sa nájsť niečo, čoho by som sa mohol chytiť, niečo, za čo by som sa mohol pritiahnuť. Vtom som začul kvílenie sirén, ako som sa obával. Každá sekunda bola vzácna, pretože ak by ma polícia chytila skôr, ako som chytil svoje lietadlo a ušiel, Koenvaar by opäť vyšiel z boja ako víťaz. Vyliezol som teda hore, čo s kufríkom zastrčeným pod pažou nie je jednoduché.
  
  
  Potom som si všimol niečo, čo som si predtým nevšimol, staré hrdzavé schodisko oproti múru pevnosti na druhej strane mosta. Ponoril som sa späť do tmavej vody. Predieral som sa mastnou vodou a troskami, napoly oslepený krvou, ktorá mi stále kvapkala do očí. A tak som sa konečne dostal na spodný stupeň schodov. Potom mi trvalo niečo vyše dvoch minút, kým som sa dostal späť na suchú zem.
  
  
  V strede mosta bol samozrejme zaparkovaný amsterdamský policajný Volkswagen. Dav okoloidúcich sa zvyšoval. Ľudia kričali a ukazovali na plávajúci taxík v spodnej časti mosta, kde som mal byť. Jeden z policajtov už plával smerom k taxíku. Utekal som, nemal som v úmysle sedieť a čakať na pozvanie na policajnú stanicu.
  
  
  Bola som premočená až na kožu. Prvá vec, ktorú som potreboval urobiť, bolo zobrať si nejaké suché oblečenie, tak som sa rozhliadol po ceduli s nápisom „Práčovňa“.
  
  
  Ale namiesto toho, aby som našiel toto alebo niečo podobné a rovnako účinné, našiel som vraha, ktorý sa skrýval v tieni domov, mimo dohľadu polície.
  
  
  Našťastie som ho videl skôr, ako on mňa. Ak by to bolo naopak, veci by sa stali oveľa komplikovanejšími, ako už boli. Bol to niekto iný ako Koenvar: ďalší z jeho kamarátov. Tento vyzeral ako svalnatý bývalý námorník, s karfiolovými ušami, zlomeným nosom a revolverom S&W Model 10.A. Nechcel som sa hádať s číslom 38, tak som sa skrčil na verandu nejakého domu blízko kanála.
  
  
  — Hľadáte niekoho konkrétneho? Do ucha mi zrazu zašepkal hlas, po ktorom nasledovalo blikanie vlhkého jazyka.
  
  
  Otočil som sa a zistil som, že som tvárou v tvár mladej žene, ktorá mala na sebe veľa červena a blond parochňu. Vycenila zuby od smiechu a klikajúc jazykom ma kývla ďalej na tmavú verandu. Zabudol som, že toto je srdce štvrte červených svetiel, ale teraz som si na to spomenul a v hlave sa mi začal rodiť ďalší plán.
  
  
  'Koľko?' “ spýtal som sa bez toho, aby som strácal viac času. Bolo 11:03. Moje lietadlo odletelo o 1:30. Na letenke bolo jasne uvedené upozornenie, že cestujúci musia byť na letisku aspoň hodinu pred odletom. Tak to by bolo na hrane, o tom nebolo pochýb.
  
  
  "Tridsať guldenov pre teba... bez ďalších okolkov," povedala bez zaváhania. Moje mokré oblečenie a povzdych v mojej hlave s ňou zjavne nič nespravili.
  
  
  "Dám ti päťdesiat, ak pre mňa niečo urobíš."
  
  
  "Záleží na tom," odpovedala ako skutočný profesionál.
  
  
  Kývol som ju na okraj verandy a ukázal na Koenvarovho komplica; z hrubého vlneného saka mu trčal S&W revolver. - Vidíš toho muža so zlomeným nosom a pomliaždenou tvárou?
  
  
  "Nemyslíš tým nás troch, však?" - povedala so zjavným záujmom alebo zjavným znechutením, pretože výraz jej tváre ostal nezrozumiteľný.
  
  
  Pokrútil som hlavou. "Len chcem, aby si sa s ním išla porozprávať a rozptýlila ho, kým nezmiznem." Rozumieš?' Utrel som si krv z tváre. Okamžite všetko pochopila a povedala: „Samozrejme, za sedemdesiatpäť guldenov.
  
  
  "Stovku, aby ste sa uistili, že robíte dobrú prácu." Tak či onak, odpútajte jeho pozornosť.
  
  
  Brala to takmer ako osobnú urážku. Peniaze ju však radikálne zmenili. Peniaze si napchala do podprsenky, akoby brala cukríky od dieťaťa. Demonštratívne potriasla bokmi a vyšla na ulicu, pripravená hrať svoju rolu naplno. Ak by tento malý trik nefungoval, mal by som naozaj plné ruky práce, pretože Wilhelmina bola rovnako mokrá ako ja. Kým bola mokrá, bola zbytočná. A teraz nebol čas to rozoberať, utrieť dosucha a potom znova zložiť.
  
  
  Museli ste sa spoľahnúť na svoju vynaliezavosť, holé ruky a možno, ak bolo treba, aj na Huga. Ale nechcel som nič z toho použiť, ak to bolo na mne. Pokiaľ môj Bohom zoslaný dar dobre hrá svoju rolu v tých stovkách loptičiek, ostáva mi už len nájsť práčovňu.
  
  
  Spoza rohu verandy som ju sledoval, ako kráča po ulici, pripravená hrať svoju rolu.
  
  
  Najprv sa zdalo, že Koenvaarov komplic do toho nepríde. Povedal niečo po holandsky, slová boli príliš vzdialené na to, aby sa dali pochopiť. Ale jeho činy hovorili rovnako jasne a o niečo neskôr mi všetko veľmi objasnilo. Videl som, ako ju odstrčil hrubým, nepriateľským postrčením. Našťastie bola odvážna a nenechala sa odstrčiť. Prešla mu prstami po chrbte hore a dole a postavila sa pred neho a zablokovala mu výhľad. Na toto som čakal. Vybehol som z verandy a nezastavil som sa, kým som sa nedostal do bezpečia uličky cez ulicu.
  
  
  Všetko malo ísť dobre.
  
  
  Ale nebolo to tak.
  
  
  Bol som v polovici ulice, keď zloduchovu pozornosť upútal chrapľavý klaksón auta. Pozrel sa cez plece, napriek tomu, že sa prostitútka snažila udržať jeho pozornosť svojím šťavnatým a vzrušujúcim telom. Naše pohľady sa stretli a o sekundu neskôr siahol do bundy po svojom Smith & Wesson.
  
  
  Nečakal som žiadny ohňostroj ani ukážku jeho smrtiacej streľby.
  
  
  Tentoraz mi blízkosť polície poskytla určitú výhodu. Coenvarov poskok držal prst pod kontrolou; nemal v úmysle strieľať s políciou tak blízko. Ale muselo ho to veľmi trápiť, pretože sa rozbehol za mnou a jeho dunivé kroky sa mi znepokojivo ozývali v ušiach. Bol som už v uličke, keď sa ozval prvý tlmený výstrel, ktorý mi zasvišťal centimeter nad hlavou. Hodil som sa na zem, ale druhýkrát nevystrelil. Riskoval svoj výstrel a predpokladal som, že sa teraz bojí, že opäť netrafí.
  
  
  „Vstávaj,“ zasyčal cez zuby po anglicky, akoby si požičal spôsob z niektorých filmov Georga Formbyho. Ale vôbec nevyzeral ako trpaslík vo vrecúškach. Postavil som sa na nohy a cítil som, ako sa moje telo napína na prvú akciu.
  
  
  Stonanie, ktoré som o pár chvíľ počul, bolo ako hudba pre moje uši. Revolver S&W hlasno buchol do dlažobných kociek. Hodil som cha-ki kop do strany, čím som ho ľavou nohou zasiahol do solar plexu. Od náhlej intenzívnej bolesti sa zdvojnásobil a ja som ho udrel sériou úderov, tentoraz do rozkroku.
  
  
  Asi som mu poranil rozkrok, pretože jeho tvár zbelela ako sneh. Zapotácal sa, prehodil si ruky cez slabiny a zrútil sa na dlažobné kocky ako kopa starej špiny. Nasledoval jednoduchý, ale skvele vykonaný pohyb ča-ki, čelný úder, ktorý mu drvivou silou zasiahol krk. Krčné stavce sa ešte nezlomili, ale bolo to sakra blízko.
  
  
  "Je ťažké ťa zraziť, priateľu," povedal som a pokračoval som v cvičení s náhlym kopom do hlavy. Ten bol úžasný. Zdalo sa, že všetky jeho kosti tváre sú zlomené a jeho tvár sa zafarbila do jasne fialovej farby. Urobil chybu, že si zlomenú čeľusť zakryl rukami a obličky nechal odhalené. To bolo veľmi príťažlivé pre ďalší úder, po ktorom sa z krvavých úst vyliali zelené zvratky podobné žlči.
  
  
  Pre takého mocného frajera toho veľa pre svoju ochranu neurobil. Nemala som byť taká arogantná, lebo hneď nato ma chytil za členok, schmatol ho a stiahol na zem. Ale nie nadlho, ak mám k tomu ešte niečo povedať. V momente, keď sa moje nohy podo mnou zložili napoly, som spustil ruku ako kosa. Okraj mojej dlane dopadol na koreň jeho nosa. Vnútorná štruktúra nosa, nosová kosť, samotný most nosa sa zmenili na krvavú hmotu. Krv sa mu nahrnula do tváre a oslepila ho. V žiadnom prípade to nevyzeralo príliš sviežo, ale prevyšovalo to všetko.
  
  
  Žalostne zastonal, ale nemal som čas na súcit. Zabil by ma a snažil sa o to od chvíle, keď som nastúpil do taxíka. Teraz som chcel dokončiť prácu, ktorú začal, a venovať sa svojej práci.
  
  
  Ostal mi len úder päsťou do brady, ktorý som absolvoval bez mihnutia oka. Úbohý ston, posledný ston, ktorý vyslovil, ho vytrhol z biedy. Krčné stavce sa zlomili na dve časti a darebák padol mŕtvy.
  
  
  Lapal som po dychu a postavil som sa. Nebol naňho príjemný pohľad. Ale ani moje kúpanie v kanáli nebolo také príjemné. Jazyk mu trčal z krvavých úst. Časť jeho tváre sa zmenila na krvavé želé. Tam, kde kedysi existovala zložitá štruktúra kostí a mäsa, nebolo teraz nič viac ako surová rubínovo červená dužina, podobná vo vnútri figy.
  
  
  Zapotácal som sa späť, aktovka bola pritlačená na mňa. Na zmytie krvi z rúk a zápachu smrti z oblečenia budem potrebovať viac ako práčovňu.
  
  
  
  
  Kapitola 8
  
  
  
  
  
  Teraz bolo 11:17. Trvalo mi asi štrnásť minút, kým som ukončil jeho život, od začiatku do konca. Keď som došiel na roh uličky, zavolala za mnou kurva. Keď uvidela mŕtveho uprostred uličky, tvár jej zbelela ako krieda.
  
  
  "To je jedno," zakričal som a zmizol z dohľadu.
  
  
  O tri bloky a asi o tri minúty neskôr som našiel práčovňu. Peniaze hovoria všetkými jazykmi a v priebehu niekoľkých minút som bol zabalený do svrbiacej vlnenej prikrývky a moje oblečenie bolo suché. Podarilo sa mi zmyť krv z tváre. Rezy boli početné, ale povrchné. Vlasy som si prečesala dopredu, aby som ich väčšinu zakryla, a dúfala som, že sa to zahojí tak rýchlo ako obvykle. Ale to bola moja posledná obava.
  
  
  Musel som ísť na letisko a ešte prejsť colnicou. Bolo to rovnako nepríjemné ako myslieť na Koenvara, myslieť na úspech či neúspech Andreinej operácie.
  
  
  'Koľko?'
  
  
  Požiadal som majiteľa práčovne, keď vošiel do zadnej miestnosti, aby ma pri tom sledoval. "Desať minút, pätnásť minút." "Robím, čo môžem," odpovedal.
  
  
  - Máš telefón?
  
  
  'Čo?'
  
  
  "Telefón?" - zopakoval som a snažil som sa nezavrčať, keď som si všimol, že mi dochádza trpezlivosť.
  
  
  - Áno, samozrejme. Zvuk v jeho hlase prezrádzal jeho nevyslovený strach. Ukázal za mňa, kde bol pod hromadou nevypraného oblečenia napoly skrytý starožitný čierny prístroj. Zostal na mieste a plne zosobňoval samoľúbosť Holanďanov.
  
  
  Položil som ruku na slúchadlo a pozrel som sa naňho. Môj výraz to všetko prezrádzal. Pozrel sa na moje zranené čelo, moje telo zabalené v deke a rýchlo zmizol za párom závesov, ktoré veľmi efektne rozdeľovali obchod na dve časti.
  
  
  Potom som zavolal na informačný pult, dostal som číslo na Wilhelminu Gastuisovú a pozrel som sa na svoje náramkové hodinky. Môj Rolex povedal 11:27.
  
  
  „Wilhelmina Gastuisová,“ povedal hlas na druhom konci linky.
  
  
  „Áno, volám kvôli slečne Andrei Yuenovej. Dnes ráno mala operáciu.
  
  
  "Moment, prosím," odpovedala žena na druhom konci linky. "Skontrolujem to."
  
  
  Bezmyšlienkovite som siahol po cigarete a necítil som nič, len chlpy na hrudi a škrabanú vlnenú prikrývku. Pre seba som sa unavene usmiala. Keď sa dostanem na tento let, budem v poriadku, pomyslel som si, ale medzitým sa zdalo, že táto žena sa už navždy nemôže vrátiť k telefónu.
  
  
  "Prepáč, že som ťa nechal čakať," povedala nakoniec. "Ale je príliš skoro hovoriť o výsledku."
  
  
  "Aby som zistil, aký je výsledok?"
  
  
  „Výsledky operácie slečny Yuenovej,“ odpovedala vecným tónom. "Ešte stále neprešla z narkózy."
  
  
  -Môžete ma spojiť s Dr. Boutensom? Je to veľmi dôležité. Inak by som ťa neobťažoval.
  
  
  "Uvidím, čo pre teba môžem urobiť," povedala a jej hlas sľuboval len minimum úsilia. Tak som opäť čakal. Teraz bolo 11:31.
  
  
  "Dobrý deň, Dr. Boutensová, toto je Carterová," povedal som rýchlo po niekoľkých minútach. Nicholas Carter. Hovoril som s tebou včera popoludní, ak si pamätáš.
  
  
  "Ó, áno, samozrejme," povedal tak láskavo a prívetivo ako deň predtým.
  
  
  "Ako to robí?"
  
  
  Ticho je také husté, že by ste ho mohli prerezať nožom. 'Ahoj? Dr. Butens?
  
  
  "Áno, stále som tu, pán Carter," povedal s náznakom únavy v hlase. „Dnes ráno sa nám podarilo odstrániť guľku. Nedá sa však s istotou povedať, či sa uzdraví. Musíš mi veriť, keď ti poviem, že je priskoro hovoriť niečo s istotou.
  
  
  - Kedy to môžete urobiť? spýtal som sa a cítil som, ako moja morálka klesla na novú úroveň.
  
  
  'Možno večer. Maximálne zajtra ráno. Robili sme, čo sme mohli...“
  
  
  - O tom nepochybujem, doktor. Ďakujem za všetko a som si istý, že aj slečna Yuenová."
  
  
  „Ak by ste mi mohli zavolať zajtra,“ začal.
  
  
  Prerušil som ho: „Nemyslím si, že to dokážem, doktor Boutens. Odchádzam z Amsterdamu. A automaticky som po stý raz pozrel na hodinky. — O niečo menej ako dve hodiny odchádzam. Ale odovzdávate moje posolstvo, však?
  
  
  - Prirodzene. Je mi ľúto, že vám nemôžem dať... lepšiu správu, pán Carter.
  
  
  "Aj ja si želám".
  
  
  Topánky som mala stále mokré, ale nedalo sa s tým nič robiť. Aspoň inak bolo všetko suché a viac-menej prezentovateľné. Opäť som si zbalil kufor, poďakoval sa majiteľovi firmy a ocitol som sa späť na ulici.
  
  
  Ak potrebujete taxík, nikdy ho nenájdete. Ponáhľal som sa späť cez Zuidijk na Nieuwmarkt. Za minútu alebo dve som mal pripravený taxík, ktorý ma odviezol na Schiphol.
  
  
  Teraz bolo 11:53.
  
  
  — Ako dlho trvá cesta na Schiphol? - spýtal som sa vodiča.
  
  
  "Asi dvadsať minút."
  
  
  Jediné vozidlo, ktoré nás nasledovalo, bolo nákladné auto. Myslel som, že si teraz zaslúžim oddych. Ale keď som si sadol na sedadlo, začalo mi škvŕkať v bruchu. Napriek výdatným raňajkám to bolo jasné znamenie, že potrebujem niečo zjesť. Ak nie... ale nie, nesedel by som a nepremýšľal o tom, keby to bolo na mne.
  
  
  Ale zápchy na ceste na Schiphol môj stav mysle veľmi nezlepšili. Bola som nervózna a napätá a snažila som sa odvrátiť zrak od hodín, no neúspešne. O desať minút by bolo po všetkom, no zatiaľ sa nedalo robiť nič iné, len sa pozerať priamo pred seba a dúfať, že moje šťastie bude pokračovať.
  
  
  Našťastie to bolo ok.
  
  
  Letiskové hodiny vyskočili na 12:29, keď som si cez colnicu skontroloval kufor a zhlboka sa nadýchol. "Práve včas, pane," povedal zamestnanec leteckej spoločnosti, vzal mi letenku a odvážil kufor.
  
  
  "Povedz mi niečo," povedala som s unaveným úsmevom. "Mám ešte čas niekomu zavolať a dostať niečo na jedenie?"
  
  
  "Obávam sa, že teraz musíte prejsť colnicou, ale v odletovej hale sú telefóny a bufet."
  
  
  'Ďakujem. Toto si zapamätám. Inak by mi to pripomínal žalúdok.
  
  
  Chcel som sa porozprávať s Hawkom, keď budem mať čas. Čo je však dôležitejšie, musel som svoje raňajky doplniť niečím sýtym, niečím, čo bolo príjemné a ťažké na žalúdok až do obeda v lietadle. Už som cítil blížiacu sa miernu nevoľnosť spôsobenú hladom. Plán, ktorý som si vymyslel, zjavne zlyhal, napriek všetkým opatreniam, ktoré som urobil.
  
  
  Najprv som sa však musel vysporiadať s colnicou... nevoľnosťou, únavou, čímkoľvek.
  
  
  Cítil som sa ako prisťahovalec, ktorý prichádza na Ellis Island a čelí plotom, cestám a viacerým nápisom, než som si chcel prečítať. Bolo to ako Rádio City počas prázdnin, so stovkami ľudí v rade, aby stihli šou. holandské zvyky. Ťažko som znášal, keď môj žalúdok hlasno zaprotestoval a moja pokožka dostala farbu zeleného syra. Nezostávalo mi však nič iné, len podstúpiť sériu testov.
  
  
  "Váš pas, prosím," povedal po chvíli úhľadne oblečený úradník.
  
  
  Bol veľmi milý a ja som sa usmievala tak trpezlivo, ako som len vedela. Nie som veľmi dobrý v herectve, ale nemyslím si, že som veľmi dobre vyjadril svoj úškrn alebo nedostatok prekvapenia, keď som zistil, že sa pozerám priamo do prekvapených očí inšpektora Seana.
  
  
  "Tak sa znova stretávame," povedal som a poklepal som na okraj môjho neexistujúceho klobúka v geste posmešného rešpektu.
  
  
  "Skutočne, pán Carter," odpovedal tak profesionálne, ako to pred niekoľkými hodinami urobila prostitútka v Zedijke.
  
  
  „No, je to malý svet,“ pokračoval som a snažil som sa zo všetkých síl potlačiť svoj sebavedomý úsmev.
  
  
  "Naozaj nie," povedal s uspokojením. "V skutočnosti som to tak zariadil."
  
  
  "Ach, niečo ako večierok pre jedného z tvojich obľúbených turistov, však?"
  
  
  - Nie tak celkom, pán Carter. Ale som si istý, že vám nebude vadiť odpovedať na pár otázok. Jeho hlas mi nedal vedieť, čo odo mňa ďalej chce.
  
  
  "Ak nezmeškám svoje lietadlo, inšpektor," povedal som. "Ale nemyslím si, že mám čo povedať, pokiaľ nechcete počuť môj úprimný názor na problémy okolo sójového priemyslu alebo prezidentských volieb v Spojených štátoch."
  
  
  Bezstarostne a nebavene mi položil ruku na rameno a ukázal na dvoch mužov v uniformách, ktorí boli na doslúchanie.
  
  
  "Počúvaj, Sean," povedal som, keď ku mne pristúpili dvaja statní colníci. "Čo sa vlastne deje?"
  
  
  "Nuž, pán Carter," povedal samoľúbo ako vždy, "niektorí z mojich mužov dnes ráno nahlásili dosť zvláštnu udalosť."
  
  
  - Tak čo to má spoločné so mnou?
  
  
  "Možno nič. Ale tiež... možno je to všetko,“ odpovedal. "Samozrejme, že si dnes ráno nepamätáš kúpanie pri Zuidijku, však?"
  
  
  'Čo?' “ Povedal som a snažil som sa, aby to znelo čo najpresvedčivejšie, aj keď sa mi okolo goliera začal tvoriť pot a moja nevoľnosť sa zvýšila trojnásobne, ak nie viac. „Na Gelders Kade bolo vo vode nájdené auto. Taxi. Vodič povedal, že na Herengracht vyzdvihol muža, Američana, ktorý chcel byť odvezený na Schiphol.
  
  
  "Tak čo bude ďalej?"
  
  
  "A vy ste Američan, ktorý mal izbu na Herengrachte, teda až do dnešného rána." Navyše, opis cestujúceho, ktorý uviedol, je správny.
  
  
  "Čo je správne?"
  
  
  "No, vy ste, samozrejme, pán Carter," povedal. "Potom tu máme prípad zohaveného tela, ktoré sme našli blízko miesta nehody."
  
  
  "Nechceš ma z toho obviňovať, však?" - povedal som čo najurazenejšie.
  
  
  "Samozrejme, že nie, pán Carter," uistil ma Shawn so sotva zamaskovaným sarkazmom a nahnevaným hlasom bez emócií. „Ako môžeš takto rozmýšľať? Navrhujem len, aby ste odprevadili týchto dvoch pánov...“ Jednou rukou ukázal na dvoch colníkov stojacich vedľa neho. "Urob presne tak, ako hovoria."
  
  
  S márnomyseľnosťou ľudí ako sú politici a finančníci som sa zaoberal už skôr ako malá ryba vo veľkej mláke, ale nikdy nie s takými tvrdohlavými strážcami zákona. Niečo sa naučíš, ver mi.
  
  
  "Ak je toto tvoje posledné slovo..." začala som.
  
  
  "Je to tak," povedal stručne. Potom sa rýchlo prihovoril dvom colníkom a bezmocnému a nešťastnému Nickovi Carterovi.
  
  
  Odprevadili ma do malej súkromnej miestnosti neďaleko od miesta, kde ma vyzdvihli. Kufor mi prišiel do minúty.
  
  
  Dvaja colníci vyzerali ako dvaja bývalí bojovníci o ceny, hoci som nemal v úmysle s nimi niečo merať. V izbe bol stôl a stolička. Nič viac. Bolo jasne osvetlené. Vzal som si stoličku, hoci mi ju neponúkli, položil som si ruky na kolená a snažil som sa zabudnúť na svoju žalostnú situáciu.
  
  
  Shen nehral len zlú, ale aj nebezpečnú hru.
  
  
  Celá západná Európa bude trpieť, ak Čína prevezme Nepál. Vtedy sa nedalo povedať, čo to môže znamenať pre celý západný svet. Bohužiaľ, Seanov svet bol oveľa menší a obmedzený len na hranice mesta Amsterdam. Jeho vízia siahala o niečo ďalej ako IJsselmeer na severe a obytné geto Bijlmermeer na juhu. De Zeedijk bol vtedy niekde uprostred, v centre svojej jurisdikcie.
  
  
  Jediné, čo ma prekvapilo, bolo, že nezasahoval. Nie že by sa mi to inak páčilo, ale prišlo mi zvláštne, že po všetkej námahe, ktorú vynaložil, aby ma našiel, teraz ustúpi a špinavú prácu prenechá iným. Možno to boli colné predpisy, ale mal som málo času na to, aby som o tom premýšľal, pretože v tom momente som bol požiadaný o kľúč na otvorenie kufríka.
  
  
  Nastal okamih pravdy.
  
  
  Samotná aktovka bola ešte vlhká, ale to dvom nebojácnym a málomluvným colníkom neprekážalo. Jeden na mňa upieral svoje korálkové oči, akoby sa bál, že sa pokúsim ujsť, a druhý otvoril kufrík a vybral z neho všetko, čo bolo vo vnútri. Treba povedať, že to robil opatrne, keďže šaty opäť starostlivo poskladal, pričom sa uistil, že v nich nie je nič v zmysle kontrabandu.
  
  
  Takto to pokračovalo asi desať minút, kým nebolo objavené a prehľadané všetko, čo som mal zbalené v hornom viditeľnom priestore kufra. Sedel som na rovnej drevenej stoličke a sledoval celé predstavenie s prázdnym a netečným výrazom na tvári. No keď colník zvedavými prstami prechádzal po okrajoch plátenného poťahu, zabudol som na nevoľnosť a mimovoľne som sa na sedadle mierne predklonil.
  
  
  Vedel, čo robí, aj keď som sa snažil nedať mu to vedieť nezaujatým výrazom na tvári. Chvíľu sa zdalo, že sa všetko skončí bez ďalších ťažkostí, no môj optimizmus sa ukázal byť predčasný. Ozvalo sa slabé, ale zreteľne počuteľné cvaknutie. Inšpektor sa rýchlo prihovoril svojmu partnerovi, ktorý stál vedľa neho a pokračoval v natáčaní toho, čo sa spočiatku javilo ako dno. Keby zdvihol kufor zo stola, rozdiel v hmotnosti by jasne napovedal, ale kufor ostal na mieste a ja som sa prinútil pokojne sedieť, nervózne prilepený na sedadle.
  
  
  Vnútorný mechanizmus opäť hlasno cvakol a nasledoval jeden z najhlučnejších vzdychov, aké kedy na tejto strane Atlantiku počuli. Oči muža sa rozžiarili ako meč spravodlivosti, keď dva prsty chytili dno a vytrhli ho. Skrytá priehradka už nebola skrytá. Predstavte si však ich sklamanie, keď zistil, že sa pozerá len na ďalší obraz.
  
  
  Teraz otvorený priestor kufra bol úplne prázdny; nebolo tam nič v duchu zbraní alebo nebrúsených drahých kameňov, najmä diamantov. Gratulujem, usmial som sa pre seba. Práca technikov AH bola ešte krajšia, ako ste si mysleli. Nielenže si dali tú námahu a urobili tajnú priehradku, ale urobili to tak, že na falošnom dne boli dve miesta a nie jedno, ako si teraz colníci mysleli.
  
  
  Ak by hľadali ďalej, nepochybujem, že by našli skrytý mechanizmus, ktorým by sa dala otvoriť posledná priehradka. Tam som pre svoju bezpečnosť ukryl Wilhelminu, Huga a Pierra, ako aj pár ďalších vecí. Diamanty som však do kufríka nedal, pretože som neriskoval, že ich objavia.
  
  
  Sklamaný kontrolór zavrel dnu. Jeho mlčanie, mlčanie jeho partnerky mi prekážalo. Zdalo sa mi, že od slobody mám ďaleko, či sa mi to páči alebo nie. Moje oblečenie a toaletné potreby boli úhľadne poskladané a nakoniec opäť zatvorené. Chcel som vstať zo sedadla, skrývajúc pocit úľavy, keď mi osoba, ktorá v skutočnosti viedla vyšetrovanie, naznačila, aby som na miesto prišiel.
  
  
  "Prosím, vyzlečte sa, pán Carter," povedal potom, čo zašepkal svojmu partnerovi. "Prečo?"
  
  
  "Inšpektor Sean má dôvod domnievať sa, že ste k nemu neboli úplne úprimní." Prosím, urob, ako ti povedali," pozrel na hodinky, "inak zmeškáš lietadlo." Nič by ma nenahnevalo viac. Ale nemalo zmysel sa s nimi hádať. Boli to oni, nie ja.
  
  
  Tak som sa postavil a vyzliekol si bundu. Po tmavom saku nasledovala námornícka kravata a námornícka egyptská košeľa. Potom prišiel opasok z krokodílej kože s ručne vyrobenou zlatou prackou, darček od mladého dievčaťa, ktorému som pred pár mesiacmi zachránil život počas služobnej cesty v Naí Dillí. Rozopol som a vyzliekol nohavice vyrobené z ľahkej česanej priadze, ktorú podľa mojich pokynov vyrobila Paisley-Fitzhigh v Londýne.
  
  
  Keď som si vyzul čižmy, jeden z colníkov povedal: „Sú mokré,“ akoby to bol jediný dôvod na zatknutie.
  
  
  „Potia sa mi nohy,“ odvetil som ponuro, vyzul si ponožky a zastrčil si palce do pásu nohavičiek.
  
  
  "Prosím," pokračoval, "toto tiež," prinútil ma stáť nahý, zatiaľ čo každý kus oblečenia bol kontrolovaný a prehodnotený.
  
  
  Nemohli nájsť nič okrem žmolkov z mojich vreciek a drobných. Ale ešte sa nemienili vzdať. Úplné poníženie prišlo o pár minút, keď som si uvedomil, čo musel cítiť muž, keď bol nútený zohnúť sa a roztiahnuť zadok. Moje zuby boli potom preskúmané, ako keby som bol kôň, ktorý sa predáva najvyššej ponuke.
  
  
  Nenašli, čo hľadali, a ja som si dal viac námahy, aby som to skryl pred ich zvedavými očami, ako si dokázali predstaviť.
  
  
  Kým s tým skončili, tak sa mi točila hlava, že som ledva stál na nohách. "Nevyzeráte príliš dobre, pán Carter," povedal jeden z colníkov s úsmevom, ktorý som sa snažil ignorovať.
  
  
  "Je to kvôli vašej úžasnej holandskej pohostinnosti," povedal som. "Môžem sa už obliecť, páni?"
  
  
  'No, samozrejme. Už vás nebudeme viac zadržiavať. Bohužiaľ som nevidela Seanovu tvár, keď sa dozvedel zlú správu. Ale je to asi hra. Okrem toho som bol príliš zaneprázdnený napchávaním sa krokiet počas čakania na prevoz na druhú stranu oceánu, aby som si robil starosti so sklamaným a nepríjemným inšpektorom. Do nástupu som mal desať minút. Po tom všetkom, čím som prešiel, som si dával pozor, aby som nezmeškal lietadlo.
  
  
  Keď som bol konečne spojený s Hawkom, rýchlo som ho informoval o najnovšom vývoji. "Nemôžem uveriť, že sú za tým Šerpovia," povedal potom, čo som mu povedal, čo sa stalo odvtedy, čo som urobil chybu, keď som ráno vstal z postele. Zabitím ťa nič nezískajú, Nick. Mimochodom, podarilo sa ti...
  
  
  "Práve teraz," povedal som. - Ale podarilo sa. Sú v bezpečí.
  
  
  "Perfektné." A videl som, ako sa usmieva pri svojom stole tri tisícky míľ ďaleko.
  
  
  „Faktom je,“ pokračoval som, „že Koenvar by ma radšej nechal zlikvidovať, ako by mal uskutočniť dohodu. A to ma znepokojuje. Myslíte si, že sa o tom mohla dozvedieť nepálska vláda a poslať Koenwara, aby ma zadržal? Ak sa misia nepodarí, Šerpa dostane všetky peniaze potrebné na nákup vybavenia. Aspoň si to myslia.
  
  
  „Ak sa ma pýtate, znie to dosť pritiahnuté za vlasy,“ odpovedal. "Hoci v tomto type podnikania je možné všetko."
  
  
  "Povedz mi ešte niečo," povedal som potichu.
  
  
  „Dôležité je, že si to prežil, aspoň zatiaľ. Uvidím, či ma nenapadne nič, čo by ti mohlo pomôcť. Začnime tým, že tamojšia politická situácia je dosť neistá. Mám niekoľko kontaktov, ktoré by mohli vniesť trochu svetla do toho, čo sa stalo. Vytlačím nejaké informácie. Chce to len čas, to je všetko.
  
  
  "Je to jedna z vecí, ktoré nám trochu chýbajú," povedal som.
  
  
  - Ide ti to skvele, Nick. "Každý na svete mi verí," odpovedal môj šéf, zriedkavý kompliment, ktorý nezostal nepovšimnutý. „Faktom je, že som počul niečo o akýchsi nezhodách v kráľovskom dome, o nejakých krvilačných občianskych sporoch. Budeme musieť ísť trochu hlbšie, ale možno nám to pomôže pochopiť, kde je problém.
  
  
  V tej chvíli som počul, že môj let volajú cez hlasitý odposluch.
  
  
  Musel som hovor ukončiť. Ústa som mala stále plné jedla a nevoľnosť dočasne zmizla.
  
  
  „Opätovne sa vám ozvem, keď dorazím do Kábulu. Ale ak niečo nájdete, budem vám vďačný, pane. Niekto urobí všetko preto, aby sa ku mne dostal skôr ako Šerpovia. A rád by som vedel prečo.
  
  
  'A kto.'
  
  
  "Aj ja si to myslím," povedal som.
  
  
  "Použijem každý kanál, ktorý mám k dispozícii," povedal. "Mimochodom... ako sa má dievča, ktoré bolo zastrelené?"
  
  
  "Dnes ráno mala operáciu," povedal som.
  
  
  'A čo?'
  
  
  "Aké sú jej šance, budú vedieť až zajtra ráno."
  
  
  ' Je mi ľúto, že to počujem. Ale som si istý, že si pre ňu urobil všetko, čo si mohol,“ povedal. — Porozprávam sa s tebou, N3. Uistite sa, že sa tam dostanete bezpečne.
  
  
  "Vďaka, Pane ".
  
  
  Keď som sa prihlásil, dostal palubný lístok a prešiel tunelom k lietadlu, Sean viditeľne chýbal v dave rozlúčok. Mne sa to však páčilo najviac. Čím skôr sme sa rozbehli, čím skôr som Amsterdam opustil, tým viac sa mi to páčilo.
  
  
  Okrem toho som bol stále hladný.
  
  
  
  
  Kapitola 9
  
  
  
  
  
  Dávno predtým, ako sa pohorie Elburz zdvihlo v perleťovom úsvite, som pripíjal na svojho zubára Burtona Chaliera. Bez jeho pomoci, jeho skúseností by sa mu moja misia zrútila pred očami a s ňou aj osud dvoch detí a budúcnosť izolovaného kráľovstva obklopeného horami.
  
  
  Očakával sa môj strašný hlad a moja nevoľnosť tiež. Ale teraz, keď fyzické nepohodlie pominulo a moja tvár mala opäť farbu, cítila som sa o niečo viac ako ja, a nie ako keby som prehltla niečo, čo som nemala, čo sa aj stalo.
  
  
  Jazykom som prešiel po špeciálnej zlatej korune, ktorú mi zubár nasadil pred odchodom z Washingtonu. Chalier opatrne pripevnil hrot k jednému zo spodných stoličiek. Vtlačený do ďasien to naozaj nebolo vidieť, čo sa ukázalo už pri vyšetrovaní mojich úst v Schiphol. Tento hák slúžil na pripevnenie nylonovej nite, nazývanej aj rybárska šnúra. Na druhej strane niť vedúca z pažeráka do žalúdka bola pripevnená k chemicky odolnej trubici.
  
  
  Celá konštrukcia mi pripomínala súpravu hniezdiacich bábik. Každá bábika obsahuje menšiu bábiku a tak ďalej donekonečna. V mojom prípade ste mali mňa a vo mne ste mali môj tráviaci trakt, ktorého súčasťou bol môj žalúdok a v tom žalúdku bola trubica a v tej trubici boli neopracované diamanty.
  
  
  Dôvod, prečo som mal také veľké raňajky, bol taký, že sa mi točila hlava, keď som prišiel na Schiphol, musel som neustále pumpovať svoje žalúdočné šťavy. Ak by som fajku prehltol nalačno, následné vylučovanie enzýmov spolu s kyselinou chlorovodíkovou uvoľnenou pri trávení by mi spôsobilo bolesť žalúdka, ktorá by mohla zraziť aj slona. Spolu so všetkým jedlom, ktoré som mohol do seba dostať, som si dal zdravú dávku čistiacich tabliet, ktoré mi dalo farmaceutické oddelenie AX labs. Rúrka bola dostatočne pružná, aby umožnila prechod potravy do žalúdka. Nebola to najpríjemnejšia operácia, ale na druhej strane, moja práca nie je nikdy obzvlášť jemná alebo jemná. Teraz som si dal ďalšiu tabletku proti nevoľnosti a zablahoželal som si k úspechu môjho podniku. Aspoň kým to trvalo.
  
  
  Diamanty mi ležali v žalúdku od predchádzajúceho rána, keď som odišiel z hotela Ambibi, aby som si zarezervoval lístok. Mohli tam zostať takmer nekonečne dlho, pokiaľ som bral lieky a pokračoval vo výdatnom jedení. Presvedčila sa o tom letuška, ktorá obdivovala to, čo považovala za zdravý, mužský apetít.
  
  
  Spokojný, že všetko ide podľa plánu, som sa otočil k oknu a sledoval, ako vychádza slnko. Nápis „Zákaz fajčenia“ práve zablikal, keď sa pilot pripravoval na pristátie v Teheráne. Podo mnou ležalo zasnežené pohorie Elburz. Ešte pôsobivejší bol Damavand, sopečný vrchol, ktorý sa týčil takmer 5700 metrov nad oblohou.
  
  
  Ale na turistické výlety by som nemal čas. Môj cieľ, aj keď nie posledný, bol ďalej na východ, asi 1 800 míľ po drsnom a skutočne nepriechodnom teréne. Zdalo sa, že Kábul, kedysi izolovaná púštna citadela veľkého veliteľa Babura, ktorý založil Mongolskú ríšu, na mňa čaká niekde za tým úsvitom.
  
  
  Na horských svahoch medzi pásmi snehu sa pásli ovce a z krivých komínov malých kamenných domčekov sa valil dym. Potom, zovreté medzi neúrodnými a neúrodnými horami, sa naskytol pohľad na mesto, ktoré upútalo predstavivosť ľudí odvtedy, čo Alexander Veľký pripojil k svojej ríši starovekú Baktriu. Teraz Kábul vyzeral malý a bezvýznamný. Tam, na holých kopcoch, to vraj nevadilo.
  
  
  Doba sa zmenila. Džingischán, Tamerlán a Bábur boli mená z historických kníh, hrdinovia vzrušujúcich filmov. Ale zanechali svoju stopu na hrdých a nezávislých ľuďoch. Afganistan bol však teraz súčasťou 20. storočia, jeho história bola sériou turistických atrakcií, jeho bývalá sláva bola dávno zabudnutá.
  
  
  Ak som sa stal sentimentálnym, nebolo to preto, že by som príliš veľa pil. Len to, že som videl toľko snov roztrúsených v súmraku tých pustých a neúrodných kopcov, že som sa cítil dojatý, aby som bol svedkom posledných stránok búrlivej a krvavej drámy.
  
  
  Bolo 6:23 ráno.
  
  
  Možno práve pre skorú hodinu colníci neprehľadávali moje veci pedantne a metodicky.
  
  
  "Aký je účel tvojej návštevy?" .
  
  
  'Dovolenka.'
  
  
  "Ako dlho tu zostaneš?"
  
  
  "Deň alebo dva, tri," zaklamal som a myslel som si, že menej ako dvadsaťštyri hodín by bola facka pre začínajúci turistický priemysel.
  
  
  "Kde zostaneš?"
  
  
  "Do Intercontinental."
  
  
  "Ďalej," povedal dôstojník, opečiatkoval môj pas a obrátil svoju pozornosť na muža, ktorý stál v rade za mnou.
  
  
  Bola to osviežujúca zmena, ako si viete predstaviť. Bol som pripravený vyzliecť sa a cítil som sa skvele, že tu nikoho nezaujímala moja prítomnosť, obsah môjho kufra, nehovoriac o mojom žalúdku. Pred colnicami bujarý a netrpezlivý dav afganských taxikárov čakal na svojho vytúženého klienta. Najprv som si však zamenil nejaké peniaze v domnení, že 45 Afgancov za dolár je dobrý kurz, najmä preto, že tu nebol takmer žiadny čierny peňažný trh ako v Nepále. - Taxi, pane? — povedal vzrušene nízky tmavovlasý mladík, keď som odchádzal zo zmenárne. Vložil som Afganca do vrecka a skákal hore-dole ako skákajúca žaba. „Mám pekné americké auto. Chevrolet. Vezme vás všade, pane.
  
  
  "Ako ďaleko je to do Intercontinental?" spýtal som sa prekvapený jeho nadšením a prejavom energie. "Deväťdesiat Afgancov," povedal rýchlo.
  
  
  Okamžite sa ozval ďalší hlas: "Sedemdesiatpäť."
  
  
  „Sedemdesiat,“ povedal podráždene vodič a nahnevane sa otočil k staršiemu mužovi, ktorý sa objavil za ním, oblečený v bohatej brokátovej veste a astrachánskom klobúku. "Šesťdesiatpäť."
  
  
  "Päťdesiat," zvolal mladý muž, jasne zahnaný do kúta. "Predané," povedal som s úškrnom. Prinútil som ho, aby mi odniesol batožinu a nasledoval som ho z príletovej haly.
  
  
  Chevrolet, mierne povedané, zažil lepšie časy. Ale hotel nebol vzdialený viac ako pätnásť až dvadsať minút chôdze. Cítil som sa trochu v nevýhode, keďže som nemal možnosť preštudovať si podrobnú mapu oblasti. Nikdy som nebol v Kábule, hoci som sa pred niekoľkými rokmi zúčastnil na dosť delikátnych „rokovaniach“ pri Herate, neďaleko Turkménskej republiky a hraníc s Ruskom.
  
  
  Keď si šofér sadol za volant, nechal som si kufor pri sebe.
  
  
  "Ako dlho do hotela?"
  
  
  "Pol hodinu," povedal. 'Žiaden problém. Aziz je veľmi dobrý vodič.
  
  
  "Vložil som sa do tvojich rúk, Aziz," povedal som so smiechom, po ktorom okamžite nasledovalo zívnutie. V lietadle som toho veľa nenaspal a nádej na teplú posteľ sa mi zdala príliš dobrá na to, aby bola pravdivá.
  
  
  Nebola tam žiadna premávka okrem niekoľkých oslích povozov. Ale inak cesta, vybudovaná s pomocou Američanov, bola prázdna. V spätnom zrkadle starého, omláteného Chevroletu som videl, ako na mňa Aziz hľadí. Jeho oči mali neuveriteľne modrú farbu. Legenda hovorí, že modrookí Afganci sú priamymi potomkami bojovníkov Iskandera Veľkého, syna Alexandra Veľkého.
  
  
  Keď som sa Aziza opýtal, do akej miery je tento príbeh pravdivý, zdalo sa, že nerozumel, o čom hovorím. Zdá sa, že sa v meste veľmi nevyzná.
  
  
  Nápis s nápisom „Hotel Intercontinental – 5 míľ“ so šípkou smerujúcou doprava preletel okolo, ale Aziz držal nohu na plyne. Prešiel okolo výjazdu a niečo mi hovorilo, že to nebola nevinná chyba alebo že to bola nehoda. Spustil som kufor na nohy a podarilo sa mi vytrhnúť Wilhelminu a jej dvoch priateľov Huga a Pierra bez toho, aby som vzbudil Azizovo podozrenie.
  
  
  Teraz bol Luger suchý, ale nevedel som, či funguje, kým som to neskontroloval. Ale ak ešte nebol pripravený niečo zvládnuť, jeho dvaja asistenti mi boli pripravení pomôcť.
  
  
  V tej chvíli som už nepochyboval, že prídu problémy. Aziz ma nevzal do hotela, k radostiam z horúcej sprchy a pohodlnej postele. Bol som presvedčený, že to, čo má pre mňa pripravené, bude oveľa ťažšie stráviteľné, a prispôsobil som sa nebezpečenstvu, ktoré ma čakalo.
  
  
  Koenvaarova neprítomnosť v Amsterdame predchádzajúce ráno mohla znamenať len jednu vec. Opustil Amsterdam a podarilo sa mu dostať do Kábulu skôr ako ja. Niet pochýb, že išiel dlhou cestou cez Istanbul, Bejrút a Rawalpindi. Táto trasa existovala, ale vyhol som sa jej kvôli riziku nastupovania a vystupovania z troch rôznych lietadiel a prechodu cez bezpečnostnú kontrolu na troch letiskách. Coenvarovi zjavne záležalo na zvykoch menej ako mne.
  
  
  Veľmi ľahko som mohol pritlačiť Wilhelminin hriadeľ na Azizov krk a požiadať ho, aby sa otočil a vzal ma do hotela Intercontinental. Chcel som sa však dostať k podstate veci a získať odpovede, ktoré mi doteraz unikali. Koenvar mal všetky informácie, ktoré som potreboval, a bol som ochotný podstúpiť akékoľvek riziko, aby som ho prinútil hovoriť.
  
  
  Okrem toho sme ešte museli vyriešiť nejaké veci, či si to uvedomil alebo nie. Pokiaľ som vedel, Andrea mohla zomrieť. Ja sám som bol blízko konca kariéry v Amsterdame. Chcel som sa uistiť, že Koenvar nebude v pozícii, aby zasahoval do úspechu mojej misie. A ak to znamenalo zabiť ho, potom som bol pripravený. Tak som si sadol a nespúšťal oči z cesty a premýšľal, ako sa naše stretnutie dohodlo.
  
  
  Za menej ako desať minút som to zistil.
  
  
  Niekoľko stoviek metrov pred nami bola zriadená kontrola. Po oboch stranách drevenej bariéry stáli dvaja muži, hoci sme boli ešte príliš ďaleko, aby sme videli, ktorý z nich je Koenvar.
  
  
  - Čo sa deje, Aziz? - spýtal som sa v úlohe hlúpeho turistu.
  
  
  Namiesto toho, aby mi odpovedal, upriamil moju pozornosť na Asamayi a Sherdarwaza, dve hory, ktoré boli súčasťou pohoria Hindúkuš a boli viditeľné takmer odkiaľkoľvek v Kábule.
  
  
  "Prečo je tu kontrolný bod?"
  
  
  Naliehal som a on pomaly zložil nohu z plynového pedálu.
  
  
  Pokrčil plecami, keď sa za zaprášeným čelným sklom objavili tváre dvoch mužov. Ľahko som rozpoznal mesačné črty môjho nepálskeho nepriateľa, prefíkaného a tajnostkárskeho Koenwara. Oblečený bol v bielom turbane a astrachánovej kožušine, ktorá mu siahala po kolená, no v jeho tvári sa nedal zaprieť prenikavý výraz. Ten druhý muž sa mi zdal byť skutočným Afgancom, nepochybne najatým v Kábule, ako Aziz, práve na túto operáciu.
  
  
  "Chcú, aby sme vystúpili z auta," povedal Aziz, ktorý nedokázal skryť nervozitu.
  
  
  "Prečo?" Povedal som to, zdržiaval som sa v čase a pripravoval som všetko, čo som potreboval.
  
  
  "Pohraničná hliadka, vládna hliadka," pokrčil plecami.
  
  
  "Tak choď von a porozprávaj sa s nimi," povedal som s tónom v hlase, ktorý naznačoval, že nemám náladu hrať hry.
  
  
  Aziz urobil, čo mu bolo povedané. Vystúpil z auta a pomaly kráčal smerom ku Koenvarovi. Ázijčan nesklonil tvár, akoby sa bál, že ho spozná. Ale už bolo neskoro. V žiadnom prípade nezískal späť svoju anonymitu. O chvíľu sa jeho komplic priblížil k Chevroletu, zaklopal na okno a naznačil mi, aby som vyšiel von a pridal sa k nim.
  
  
  Nevyšiel som ja, ale Pierre.
  
  
  Je čas prehodiť výhybku pre Pierra aj Koenvaara. Otvoril som dvere, akoby som poslúchol ich príkazy, ale namiesto toho, aby som vyšiel von, ako nepochybne dúfali a dokonca očakávali, som Pierra hodil smerom ku Koenvaarovi. Znova som zabuchol dvere práve vo chvíli, keď uprostred explodoval žieravý horiaci oblak plynu. Ich prekvapenie bolo rovnako náhle. Okolo nich vírila zmes koncentrovaného slzného plynu a nesmrtiacich chemikálií, hustá a dusivá. Zaznel výstrel, ale náhodne, pretože Coenvar ani jeho komplic nevideli pred seba viac ako na centimeter.
  
  
  Plyn bol rozptýlením, nie samoúčelným. Dočasne slepí traja omámení muži sa potácali v kruhoch a drápali si oči. Aziz, ktorý dostal svoj podiel na plyne, stratil rovnováhu a skotúľal sa zo svahu na okraj cesty. Keby bol šikovný, schoval by sa a už by neriskoval svoj život. Vietor sa mohol kedykoľvek otočiť a unášať plyn na všetky strany. Už som sa nevedela dočkať. Vyskočil som z Chevroletu skôr, ako si uvedomili, čo sa stalo. Ale nechcel som strieľať, nechcel som zabiť Koenvara, kým mi neposkytol informácie, ktoré som potreboval.
  
  
  Pár rúk udrel a pritlačil na moju bránicu. Bez toho, aby som o tom premýšľal, som sa zdvojnásobil a snažil som sa dostať vzduch do mojich vyfúknutých pľúc. Medzi plynom a bolesťou mi Wilhelmina akosi prekĺzla pomedzi prsty. Ten istý pár rúk ma chytil a pritiahol k môjmu silne potiacemu sa telu.
  
  
  Útočník si popod nos zanadával, nechtiac naznačil, že nie je Koenvar, čo bolo všetko, čo som chcel vedieť. Keď ma Afganec držal v dvojitom Nelsonovi, zovrela som ruky a pritlačila si ich na čelo a snažila sa uvoľniť tlak jeho smrteľného zovretia. Jeho sila bola úžasná a bolesť sa stupňovala, až mi kričali nervy a krčné stavce boli na pokraji zlomenia.
  
  
  "Mám Koena..." začal.
  
  
  Návrh nebol nikdy dokončený.
  
  
  Kopol som si nohu dozadu a päta mojej topánky narazila na jeho holeň. Náhly úder spôsobil, že prekvapene zavrčal. Jeho zovretie sa uvoľnilo a dal mi len malý priestor, ktorý som potreboval na úplné uvoľnenie. Ľavú nohu som vsunul medzi jeho nohy a pravé koleno som vložil do priehlbiny jeho kolena. Zároveň sa mi podarilo chytiť ho za nohavice a pritiahnuť si ho so sebou, čo spôsobilo, že sa udrel o moje stehno a pršal o zem.
  
  
  Trhla som sebou a vystrčila som nohu do kopnutia cha-ka, čo okamžite vyústilo do nahnevaného zvuku. zlomenina rebier. Afganec zavýjal ako ranený pes. Vykríkol a prekrížil si ruky na prsiach, keď sa mu na tvári objavil výraz neskrývanej hrôzy. Nestrácal som čas a znova som kopol, aby som prácu dokončil. Z jeho skrútených úst vyšiel bublavý zvuk. Plyn pomaly vyprchal, no môj hnev ešte nie. Bol som si istý, že jedno z jeho pľúc bolo prepichnuté a zlomená kosť sa mu zarývala hlbšie a hlbšie do hrude.
  
  
  Chcel som sa zohnúť, aby som zasadil posledný úder, ale Koenvar ma zozadu chytil okolo pása a stiahol späť. Skotúľali sme sa po ceste a pristáli na násype niekoľko centimetrov od priekopy, kde čakal Aziz a nepochybne sa triasol od strachu. V ústach, očiach a ušiach sa mi usadil prach. Už som nič nevidel, keď mi Koenvar pritlačil oba palce na priedušnicu.
  
  
  „Diamanty,“ vydýchol a triasol mnou, akoby si bol istý, že mi vyletia z hrdla.
  
  
  Kopal som ako divý kôň a snažil som sa ho zo seba zhodiť. Kolená mi tlačil do rozkroku a znova a znova mi nimi búchal medzi nohy. Oslepený prachom a bolesťou som reagoval inštinktívne, už som nedokázal jasne myslieť. Jediné, čo som si pamätal, bolo nechať moju ruku pristáť na jeho kľúčnej kosti so všetkou silou, ktorá mi zostala.
  
  
  Jeho prsty stratili priľnavosť, no ukázalo sa, že je oveľa silnejší a húževnatejší, ako som si pôvodne myslel. Držal sa ku mne, akoby na tom závisel jeho život, oboma rukami mi stískal krk. Opäť som aplikoval všetky svoje znalosti o Taikwondo do boja a pokúsil som sa ho udrieť lakťom do čela. Pal-kop chi-ki ho presvedčil, že nebudem žiadať o milosť. Bol to zdrvujúci úder, ktorý ho prinútil uvoľniť sýtič. Čelo mu pokrývala hrozná purpurová škvrna ako Kainovo znamenie.
  
  
  Zhlboka som sa nadýchol, pohol sa a pokúsil som sa znova postaviť. Zároveň pohybom môjho zápästia bol Hugo bezpečne v mojej ruke. Ihličková čepeľ sa mihla v ranom svetle. Slzný plyn sa rozptýlil a ja som teraz videl svojho súpera tak jasne a presne, ako som potreboval. Ihličková podrážka mu vliezla pod astrachánsky kožuch. O chvíľu preťal vzduch Hugo. Nemal som v úmysle dať mu príležitosť znovu demonštrovať svoju zdatnosť so strelnými zbraňami.
  
  
  Nepamätal som si, ktorú pažu zasiahla Wilhelminina guľka, tak som zamieril na Hugovo stehno, dlhý úzky sartorius sval. Ak stiletto zasiahne, Koenvar nebude môcť chodiť. Žiaľ, kožuch po kolená zabránil Hugovi prejaviť sa naplno. Ihlica sa zapichla do okraja hrubého splývavého kožucha a Koenvar ho opäť vytiahol a syčal ako kobra.
  
  
  Keďže Wilhelmina nikde, zostali mi len ruky. Ustúpil som a snažil som sa dostať na rovný povrch. Ale Coenvar ma tlačil bližšie a bližšie k okraju cesty, nepochybne dúfajúc, že stratím rovnováhu a zrútim sa do priekopy. Bol to drenážny kanál, súdiac podľa hnilobného smradu, ktorý visel vo vzduchu a naplnil moje nozdry hnilobným zápachom hniloby a odpadkov.
  
  
  "Daj mi diamanty, Carterová," povedal Koenvar kategoricky. Hrudník sa mu dvíhal hore a dole, keď sa snažil chytiť dych. "Potom sa všetky naše problémy skončia."
  
  
  "Zabudni na to," pokrútil som hlavou a oboma očami som hľadel na Huga pre prípad, že by ho Coenvar zrazu poslal k letu.
  
  
  "Naozaj ma otravuješ, Carter."
  
  
  "Toto sú nedostatky hry," odpovedal som, nútený urobiť nebezpečný krok späť, keď sa priblížil, aby ma zabil. „Pre koho pracuješ, Koenvar? Kto ti platí za tvoj čas?
  
  
  Namiesto toho, aby mi odpovedal, siahol do bundy a vytiahol revolver. 45, americký kolt. Namieril zbraň mojím smerom. "Tento je nabitý guľkami s dutým hrotom," povedal mi. "Vieš, koľko škody môže spôsobiť takáto guľka, Carterová?"
  
  
  "Minú cieľ," povedal som.
  
  
  "Presne tak." A uškrnul sa, ukazujúc ostré, pilovité hroty svojich rezákov. Tentoraz ma už menej bavila dentálna vynaliezavosť, ktorá sa za tým skrýva. „Zaseknú sa a urobia veľmi veľkú dieru, povedzme, v tele. Tvoje telo, Carterová. Bolo by veľmi nešťastné, keby ste sa museli vysporiadať s účinkami tohto typu munície... mimochodom, produktom americkej vynaliezavosti.
  
  
  Mal nôž a mal kolt. 45. Mal som dve ruky, dve nohy a čierny pás v karate. Ale teraz, keď som bol len pár metrov od okraja plytkej rokliny, necítil som sa veľmi pohodlne. Ak stratím rovnováhu a skončím v priekope, Coenvar bude mať dosť času na to, aby ma zabil.
  
  
  To som nemohol dopustiť.
  
  
  "Ak ma zabiješ, nikdy nenájdeš diamanty," povedal som a snažil som sa ušetriť ešte pár sekúnd drahocenného času.
  
  
  „Môj klient mi dal prísne pokyny. Ak sa nevrátim s kameňmi, nebude ti viac dovolené voľne sa túlať. Takže, ako vidíš, Carterová, je mi to jedno; buď jedno alebo druhé.
  
  
  Tak som konečne niečo vedel. Koenvar bol jednoducho žoldnier pracujúci pre niekoho iného. Stále som však nevedel, kto je druhá strana. V každom prípade som čakal tak dlho, ako som sa odvážil. Každú chvíľu mohol mŕtvy a veľmi krvavý Nick Carter skončiť v páchnucej odvodňovacej priekope. Každú chvíľu som sa mohol stať ďalším kúskom odpadu, ktorý by prispel k špinavému, štipľavému smradu. „Auto, ktoré sem prichádza, nebude mať rád tento kontrolný bod. Koenvar,“ povedal som.
  
  
  "Aké auto?" - Zároveň urobil chybu, keď sa nervózne obzrel cez rameno.
  
  
  Nedokázal odvrátiť pohľad na viac ako sekundu, ale to bola tá sekunda, ktorú som potreboval. Všetko, čo ma naučil majster Chang, som teraz uviedol do praxe a obratne som vo výskoku trafil jeho ruku s pištoľou. Podrážka mojej topánky narazila na Colt 45 a skôr, než Koenvaar presne vedel, čo sa deje, Colt spadol na zem. Auto vôbec nezačalo, ale podvod fungoval lepšie, ako som dúfal. Koenvar vzal návnadu a teraz som bol pripravený ho chytiť a zabiť, ako sa to pokúsil urobiť mne.
  
  
  Agilnejší ako kedykoľvek predtým, malý, šlachovitý Aziat vycenil zuby v zúrivom odfrknutí. Hugova ihlica sa v slnečnom svetle hrozivo leskla. Koenvar sa potom rútil dopredu a snažil sa ma zhodiť cez kraj cesty do priekopy. Ustúpil som nabok a zdvihol ruku, akoby som ju chcel použiť. Otočil sa, keď moja päsť letela vzduchom. V momente, keď na ňu spočinul jeho pohľad, moja noha vystrelila vpred so všetkou silou, ktorú som dokázal zobrať. Keď sa moja noha dotkla jeho zápästia, kosť praskla, ako keby ju rozdrvil perlík.
  
  
  Vidieť najprv ten výraz prekvapenia a potom bolesť bol jeden z najkrajších momentov na svete. Jeho ruka s nožom ochabla, ale ešte sa nevzdal. Koenvaar rýchlo schmatol Huga druhou rukou skôr, ako stihol spadnúť ihlica. Ostro vykríkol a rútil sa ku mne, pričom prerezal vzduch ihlou. Zaujal som postoj ee-chum so-ki, čo mi umožnilo uvoľniť nohu na sériu strašných, zdrvujúcich kopov dopredu. Znovu a znovu som kopal, najprv som mieril na jeho solar plexus, potom na slezinu a nakoniec na bradu.
  
  
  Koenvaar sa ma pokúsil zasiahnuť bokom do chrámu. Chytil som ho za nohu a pritiahol k sebe, hodil som ho na suchú, spálenú zem. Obišiel som ho, držal som ho za ruku s nožom tak, že sa Hugo zvíjal ako bezvládny kŕčovitý had, a vyrútil sa na neho.
  
  
  Celou silou svojho predlaktia som mu zatlačila na lakeť. Ji-loe-ki doslova zničil kostnú štruktúru jeho ruky. - An-nyong ha-sip-ni-ka? Kričal som naňho a spýtal som sa, ako sa teraz cíti, keď kričí ako mladé prasa a snaží sa vyslobodiť.
  
  
  Ale bolo to márne.
  
  
  - Čo sa deje, Koenvar? Už to nechceš?
  
  
  Nasledoval prúd nepálskych kliatieb, keď som zdvihol koleno a udrel ho do chvostovej kosti, zatiaľ čo on naďalej kričal od bolesti. Zo zápästia mu trčali kúsky kostí. Vínová škvrna sa rýchlo rozšírila po rukáve jeho astrachanského kožuchu.
  
  
  Prsty sa mu kŕčovito zovreli a Hugo spadol na cestu. O chvíľu som vzal do ruky ihličku a namieril ju na Koenvarovo hrdlo.
  
  
  - Kto ťa poslal?
  
  
  V jeho prižmúrených očiach som videla strach, bolesť zrejmú z toho, ako si hrýzol pery, aby nekričal, aby vyjadril neznesiteľnú bolesť, ktorú musel cítiť. Keď neodpovedal, pritlačila som mu špičku ihly na hrdlo. Objavila sa malá kvapka krvi.
  
  
  "Ja... nepoviem," vydýchol.
  
  
  "Ako chceš," povedal som. Stlačila som ho a nechala Huga vkĺznuť do rukáva saka. Keď bol rukáv úplne rozrezaný, videl som poškodenie, ktoré som spôsobil na jeho lakti. Išlo o komplexnú zlomeninu, pretože časť kosti trčala z ramenného kĺbu. Rukáv košele bol nasiaknutý krvou.
  
  
  "Ja... nebudem hovoriť," povedal znova.
  
  
  Žiaden doktor nedokázal dať ruku späť a zabezpečiť, aby to fungovalo. "Chceš zomrieť teraz alebo neskôr, Koenvar?"
  
  
  Povedal som. - "Povedz mi, pre koho pracuješ, a budeš voľný."
  
  
  "Na... Nara..." začal. Potom znova našpúlil pery a pokrútil hlavou.
  
  
  - Čo Nara? “ spýtala som sa ostro a opäť som si pritlačila Huga na hrdlo.
  
  
  „Nie, to nepoviem, Carterová,“ zasyčal.
  
  
  "V tom prípade, Koenvar, už s tebou nebudem strácať čas." A keď som to povedal, rýchlym a možno milosrdným pohybom zápästia som ukončil jeho sadistickú kariéru. Hugo urobil slabý polkruh od ucha k uchu. Mäso sa trhalo ako mäkký papier; potom krčný sval a hneď za ním krčná tepna. Keď sa mi do tváre nahrnuli horúce prúdy krvi, Koenvar vydal posledné bublanie. Celé telo sa mu triaslo, keď prechádzal smrťou. Ešte stále krvácal ako vôl na bitúnku, keď som ho pomaly spúšťala na zem a utierala si špinavé, krvavé ruky do jeho kabáta.
  
  
  "Toto je pre Andreu," povedal som nahlas. Otočila som sa a podišla k jeho partnerovi. Ale Afganec bol mŕtvy ako Koenwar, tvár mal fialovú a škvrnitú od pomalého dusenia perforovaných pľúc.
  
  
  Od žiadneho z nich by som nedostal žiadne ďalšie informácie. "Aziz," zakričal som. "Poď sem, ak si ceníš svoj život."
  
  
  Mužík sa plazil po svahu plytkej rokliny. Jeho tvár bola biela ako krieda.
  
  
  "Prosím, prosím, nezabíjajte Aziza," prosil žalostne zavýjajúcim hlasom. Aziz nevedel. Aziz dostal peniaze, aby ťa sem priviedol. To je všetko.'
  
  
  'Kedy?'
  
  
  'Minulú noc. Ten... ten muž,“ a trasúcou sa rukou ukázal na Koenvarovo bezvládne telo. "Dal mi peniaze, aby som sa s tebou stretol v lietadle a priviedol ťa sem." Hovorí, že si ukradol niečo, čo mu patrí. Nič iné neviem.
  
  
  "Nikomu o tom nepovieš, však?" - zúrivo pokrútil hlavou. - Nič nehovorím, pán Američan. Nikdy sme tu neboli, ty a Aziz. Toto miesto sme ešte nevideli. Áno? Áno?'
  
  
  "Presne tak," povedal som. Ak to bolo možné, nechcel som ho zabiť. Bol mladý, hlúpy a chamtivý. Ale nemyslím si, že vedel, do čoho ide, keď prijal Koenvaarovu nepochybne lukratívnu ponuku. "Pomôž mi dať tie telá niekde inde a pôjdeme."
  
  
  Urobil, ako mu bolo povedané.
  
  
  Drevená bariéra, ktorá slúžila ako kontrolný bod, končila odvodňovacím priekopom, do ktorého nasledovali bezvládne a zohavené mŕtvoly Koenvara a jeho afganského komplica. Nepálsky vrah sa v astrachánskom kožuchu s jedným rukávom vznášal tvárou nadol v špinavom prúde odpadkov. Konečne bol na svojom mieste.
  
  
  "Zaveziem ťa do hotela zadarmo," zamrmlal Aziz, keď sme sa vrátili k autu.
  
  
  Bolo to v nesprávny čas a na nesprávnom mieste. Ale nemohol som si pomôcť. Zrazu som sa zasmiala a smiala som sa silnejšie ako kedykoľvek predtým.
  
  
  
  
  Kapitola 10
  
  
  
  
  
  Camp Hotel na Maroehiti bol miestom, ktorému sa treba za každú cenu vyhnúť.
  
  
  Vchádzal som dnu a von z haly zamorenej všami tak rýchlo, ako som len mohol, vzal som papier, ktorý mi dal predavač, keď som sa predstavil. Išiel som rovno na námestie Durbar, pár blokov odtiaľto. S napätím som sedel pred chrámom Talijyoe Bhavani, priamo v tieni sochy Hanumana, opičieho boha hinduistov. Chlpaté božstvo pre mňa nemalo ani informáciu, ani radu, ale poznámka áno.
  
  
  Bolo to striktne k veci a rovno k veci. Mal som sa stretnúť s kontaktom na Šerpu v reštaurácii Hut na Ason Tol. Musel som nosiť biele vreckové, aby ma spoznali. O zvyšok sa postarajú oni. Zvláštne, pomyslel som si. Koenvaar vedel, kto som, ale Šerpa zrejme netušil, ako bude vyzerať Golfieldov kuriér.
  
  
  Všetko, čo mi Hawk povedal v to ráno, bolo jasné ako ten povestný krištáľ. - Vieš niečo o Šaškovi alebo Nare? Spýtal som sa svojho šéfa, keď som sa s ním konečne spojil na pošte neďaleko môjho hotela.
  
  
  "Vieš čítať myšlienky, N3." To je to, o čom som vám chcel povedať,“ odpovedal Hawk a jeho hlas bol slabý a tvrdý odzrkadlením jeho obvyklého veliteľského tónu. "Pamätáš si, čo som ti povedal o tej nezhode v kráľovskom dome?"
  
  
  'Myslíš...'
  
  
  'Presne tak. Dozvedeli sme sa o spore medzi kráľovskými radcami a takzvaným princom menom Bal Narayan. Narayana by ste mohli nazvať niečo ako medzinárodný playboy. Nejaký čas som mal jachtu v Cannes a zaoberal som sa kopou týchto predstaviteľov elity, obyčajných sociálnych parazitov.
  
  
  - Ale ako sa dozvedel o operácii Šerpa?
  
  
  "Môžeme o tom len hádať," odpovedal Hawk. - S týmto ti nepomôžem. Viem, že Narayan má povesť dosť pochybného obchodníka. Pamätáte si na ten malý problém, ktorý ste pre nás riešili minulý rok v Kalkate?
  
  
  'Áno. A čo toto?“
  
  
  "Musel sa s tým vysporiadať... kým sa to všetko nepokazilo... Zdá sa, že má prsty v mnohých výbušných veciach, ak viete, čo hovorím."
  
  
  'Si v bezpečí.'
  
  
  "Všetko je v poriadku?" — Dostali ste sa tam bez problémov?
  
  
  "Tak jednoducho, ako je to možné, hoci môj príchod do Kábulu nezostal nepovšimnutý," povedal som mu. "Ale o všetko bolo postarané." Narayan teraz zostal sám.
  
  
  "Nič menej by som od teba nečakal, Nick," povedal Hawk s dobromyseľným smiechom, po ktorom okamžite nasledoval chrapľavý kašeľ. Príliš veľa fajčil, ale odo mňa to nechcel počuť. Niektoré veci je lepšie nepovedať, napríklad že cigary páchnu. "Ale majte na pamäti jednu vec," pokračoval. „Najskôr sa uistite, že tieto deti sú v bezpečí. Potom sa vrátite a dokončíte, čo je potrebné urobiť.
  
  
  "Nezabudnem," ubezpečila som ho.
  
  
  - To som chcel počuť. Keď zistím niečo ďalšie, pošlem vám telegram. Týmto telefónnym spojeniam veľmi neverím. Vedel, kde ma má kontaktovať, takže mu nezostávalo nič iné, len ho pozdraviť.
  
  
  Teraz, v tieni škeriaceho sa opičieho boha, som sa snažil poskladať všetky kúsky skladačky. V určitom okamihu sa Narayan dozvedel o únose detí Šerpmi. Najal Koenvara, aby získal diamanty skôr, ako som mal možnosť ich priniesť do krajiny. Prikázal tiež svojmu žoldnierovi, aby ma zabil, ak sa nevzdám týchto kameňov. Očividne sa nesnažil spustiť túto revolúciu. Ako člen kráľovskej rodiny, pokrvne spriaznený s kráľom, Narayan nemal čo získať a čo stratiť, keďže trón bol zvrhnutý, monarchia rozdrvená a krajina odovzdaná Číne na striebornom podnose.
  
  
  Takto som poskladal dieliky skladačky, ktoré boli súčasťou mojej misie v Káthmandu. Ale stále som nemal pripravené riešenie. Po prvé, nevedel som, ako Narayan vedel o plánoch Šerpov. Navyše som nevedel, čo by sa pokúsil urobiť, aký by bol jeho ďalší krok, keby zistil, že Koenwar sa vráti do Nepálu iba v drevenej krabici. Podľa správy, ktorú som dostal v hoteli Camp, sa so svojím kontaktom stretnem až nasledujúci večer. Rozhodol som sa dobre využiť voľný čas a zamieril som rovno do knižnice hlavného mesta. Na začiatok som si chcel preštudovať všetky existujúce fotografie kráľovského princa. Po druhé, potreboval som sa zoznámiť s topografiou oblasti, pretože som mal dosť silný pocit, že moje aktivity nebudú obmedzené len na Káthmandu. Čím viac som vedel o prostredí, tým lepšie som bol pripravený na stretnutie so Šerpou... nech už to bol ktokoľvek.
  
  
  Všade, kam som prišiel, som videl tlačené reklamy: „Šikovná reštaurácia“. Čínske, tibetské, nepálske a západné stoly. Salónový špeciál: hašišový koláč, hašišové cigarety a hašiš k dispozícii na recepcii. Potom menšími písmenami: "The Beatles!" Kotúľajúce sa kamene! Jazz! Posledné zábery. A tiež Khyber v Kábule, kde som strávil pár dní predtým, ako som urobil chybu, keď som si objednal vláknitý steak.
  
  
  Salónik bol malý, slabo osvetlený, skoro taký špinavý ako Camp Hotel, no určite oveľa obľúbenejší. Steny lemovali hrubé stoly, stoličky a lavice. A na lavičkách sedela tá najzvláštnejšia zbierka amerických a európskych turistov, akú som kedy videl. Počul som prízvuky od Brooklynu až po hlboký juh. Boli tam Austrálčania, pár Walesanov, dievčat z Nového Zélandu a niekoľko Francúzok. Niečo ako Grand Himalaya Hotel, kde sú všetci zafajčení ako opice.
  
  
  Mal som miesto a pohár piva a užil som si to. Všetci okolo mňa sa zdalo, že si rozbijú hlavu, a len čo hlava narazila na stôl, majiteľ k nej pribehol, nadvihol zločincovi tvár a dal mu pár faciek, aby sa vrátil a priniesol. "Toto nie je hotel," zopakoval. „Jedzte. piť. Ale nie hotel,“ zopakoval a klusal ako nejaký komický dickenovský krčmár.
  
  
  Ale v tejto situácii nebolo nič komické, pokiaľ som mohol povedať. Nosil som svoje biele vreckové čo najnápadnejšie, oči som mal na dverách a čakal som čo najtrpezlivejšie a pokojnejšie. Šerpa meškal päť minút, ale vedel som, že môj kontakt príde v správnom čase. Medzitým sa na mňa blonďavá Američanka, ktorá mala asi osemnásť alebo devätnásť rokov, neskrývane pozrela spoza miestnosti. Pod exotickým outfitom a za zasnenými očami mala všetko, čo vychádzajúca hviezda potrebovala, o tom nebolo pochýb. A keď sa s miernym mávnutím postavila a priblížila sa ku mne, vôbec som sa necítil podráždene.
  
  
  'Môžem?' spýtala sa a ukázala na voľné miesto vedľa mňa. - Prirodzene. Prikývol som a videl som, ako sa zrútila na pohovku.
  
  
  „Toto nevyzerá ako miesto, kam často chodíte,“ povedala a zahryzla si do jedného z mnohých dobre propagovaných hašišových pochutín v reštaurácii.
  
  
  "Nieje to?"
  
  
  - Len sa rozhliadnite?
  
  
  'Nie naozaj.'
  
  
  -Vyzeráš úplne normálne. Nie buržoázne ani nič podobné, jednoduché. Ako nejaký policajt. Toto je pravda?'
  
  
  'Ja? Policajt ? _Plieskal som sa do hrude a zasmial som sa. 'Nie naozaj.'
  
  
  "To je dobré, pretože tieto sračky," ukazujúc na to, čo zostalo z jej sladkostí, "je úplne legálne."
  
  
  - Niečo som povedal, slečna...
  
  
  „Madam,“ opravila ma. "A volám sa Dixie." O chvíľu mi položila ruku na stehno. Viem to len preto, že bola vysoká. Jej prsty sa začali pohybovať, akoby mali vlastnú myseľ. Jemne som jej odstrčil ruku a láskavo som jej dal najavo, že nemám záujem, bez toho, aby som sa jej snažil vysvetliť, že keby veci zašli trochu ďalej, našla by nie predmet pre svoje sexuálne túžby, ale plynový granát - Pierre . .
  
  
  "Je to nepríjemné." Začala sa rehotať a ja som videl, že jej mám plné ruky.
  
  
  No skôr ako som stihol niečo povedať, všimol som si, že na miesto priamo oproti mne sa posadil mladý Nepálčan vo veku okolo dvadsať rokov. Bol oblečený v západnom štýle a mal ľahko zabudnuteľný vzhľad, pravidelné črty a skromné spôsoby. Nepovedal ani slovo, načiahol sa cez stôl a z náprsného vrecka vytiahol bielu vreckovku. Siahol pod stôl a po chvíli vrátil vreckovku, teraz úhľadne zloženú ako plátennú obálku.
  
  
  Rozložil som vreckovku a zadíval sa na zeleno-sivý obal amerického pasu. Keď som ju otvoril, uvidel som jej meno úhľadne vytlačené: Virginia Hope Goulfield. Na ďalšej strane sa na mňa pozrela atraktívna, usmievavá Američanka. Zatvoril som pas a vložil ho do vnútorného vrecka.
  
  
  "Moment," povedal som svojmu kontaktu. Mladý muž mlčal a zízal s vyvalenými očami, keď som sa postavil a láskavo pomohol Dixie na nohy.
  
  
  Opýtala sa. - 'Kam ideme?' Znova sa začala rehotať. "Vráťte sa na svoje miesto," povedal som a odviedol ju od stola.
  
  
  'Ale prečo? Mám ťa rád. Si fešák a neviem sa dočkať, kedy ťa uvidím."
  
  
  Aspoň vedela, čo chce, čo nie je prípad väčšiny ľudí. - A ty si strašne chutný kúsok. Ale mám iné veci na práci, tak buď milé dievča. Možno ťa zajtra prídem pozrieť.
  
  
  Zamračila sa a trucovala ako rozmaznané dieťa, očividne zvyknuté ísť si po svojom. Ale nefňukala.
  
  
  Keď som sa vrátil k stolu, mladý Šerpa stále trpezlivo čakal ako Budha.
  
  
  — Vy ste pán Carter?
  
  
  Prikývol som a dal si ďalší dúšok piva.
  
  
  "Volám sa Rana." Ty...'
  
  
  "Áno," povedala som a vyplnila ticho. - Máte toto dievča a jej brata?
  
  
  "Bezpečné a zdravé," odpovedal.
  
  
  "Poďme teda..." Chcel som vstať zo sedadla, ale Rana mi naznačila, aby som si sadol.
  
  
  „Musím vám vysvetliť priebeh udalostí, ktoré sledujeme, Carterová,“ povedal. - Takže nebude žiadny zmätok. Rozumieš?'
  
  
  'Ďalej. Som samé ucho.'
  
  
  'Ospravedlnte ma?'
  
  
  "Povedal som: poď, počúvam." Mal som zlú náladu, mierne povedané. Nerád som podnikal v tak odľahlej oblasti a veľmi sa mi nepáčil ani charakter nášho podnikania. A viac ako čokoľvek iné ma opäť začalo trápiť brucho. Čím skôr vypľujem diamanty a vrátim senátorove deti, tým lepšie sa budem cítiť."
  
  
  Ranino vysvetlenie bolo krátke a jasné. Zaviažu mi oči a odvezú ma na miesto, kde dostanem dve deti výmenou za neopracované diamanty. Akokoľvek priamočiare sa to môže zdať, nehodlal som riskovať ani dôverovať Ranovi len kvôli jeho priateľskej tvári. Pokiaľ som pochopil, možno pracuje pre tajomného Bala Narayana a nie pre rovnako nepolapiteľnú organizáciu známu ako Šerpa. „Je to tak, Carterová,“ uzavrel. „Dáme vám deti a vy nám dáte výkupné. A všetci sú šťastní. Áno?'
  
  
  Nie tak celkom, pomyslel som si, keď som povedal: „To znie dobre, Rana. Ale Bal Narayan mi povedal, aby som sa s ním stretol tu,“ a to, čo som povedal, som zdôraznil dlhým pohľadom na svoje rolexky. - Asi za hodinu. Ako si vysvetľujete zmenu plánov?
  
  
  "Bal Narayan," zvolal, sotva potláčajúc hlas. "Akým právom to robí?"
  
  
  "Nemám potuchy," povedala som na rovinu.
  
  
  Zdalo sa, že mu môj sarkazmus prerástol cez hlavu. "Toto nie je Narayanov plán," pokračovala Rana, ani na chvíľu netušila, že môj príbeh je bluf; príbeh, pomocou ktorého som zisťoval, či pracoval pre Šerpov alebo nie, či bol náhradou za skutočného kuriéra. „Kanti sa postaral o všetky detaily. Neviem, čo má Narayan v pláne, ale Kanti sa to vôbec nebude páčiť. Bolo nesprávne, že zasahoval do záležitostí Šerpov.“
  
  
  "Kto je to Canti, ak sa smiem spýtať?"
  
  
  „Je čas, aby sme išli, Carterová,“ povedala Rana a sebavedomo pozrela na hodinky. Rýchlo sa postavil. "Auto čaká."
  
  
  "No," pomyslel som si, "každým krokom, ktorý urobíš, sa naučíš niečo nové. Zdalo sa, že Narayan a Šerpa sa dobre poznajú, aj keď by som rád vedel, kto je Kanti. A chcel by som, aby vedeli, že Narayan podvádzal.
  
  
  Ale rozhodol som sa nechať si svoje odhalenie pre seba, pokiaľ to bude slúžiť mojim záujmom a nie záujmom niekoho iného. Potešilo ma, keď som sa dozvedel, že Rana si princ nenajal, a nasledoval som ho z reštaurácie. Prešli sme sa po Ason Tole, ulici, ktorá vyzerala skôr ako slepá ulička, až k bazáru. Už sa stmievalo, ale námestie bolo stále plné obchodníkov a turistov. Rana ukázala na starý Fiat zaparkovaný pred tetovacím salónom.
  
  
  "Až po tebe, Carterová," povedal a podržal mi otvorené zadné dvere.
  
  
  Vkĺzol som na zadné sedadlo a zrazu som pocítil, ako mi do krku tlačí studená tvrdá hlaveň revolvera. Vzhľadom na veľkosť to bolo podobné ako Beretta. Nejde o to, že sa nebojím. 22. Práve naopak. Akokoľvek sú malé a ľahké, sú mimoriadne výkonné, najmä na blízko.
  
  
  „Prasad práve robí potrebné opatrenia, Carterová,“ vysvetlila Rana, keď som sa chystala komentovať nepriateľskú povahu situácie, ktorú som cítila. Potom si sadol za volant.
  
  
  Prasad, rovnako mladý ako jeho partner, mi konečne stiahol revolver zozadu z hlavy. "Canti nebude veľmi šťastná, ak sa veci pokazia," pripomenul mi.
  
  
  "Nič sa nemôže pokaziť," uistila ho Rana. - Nie je to tak, Carterová?
  
  
  "Určite," povedala som s úškrnom.
  
  
  Prasad mi dal niečo, čo vyzeralo ako čierna kapucňa, a povedal mi, aby som si ju pretiahol cez hlavu a sadol si na zem. Nemal som na výber a urobil som, ako mi povedali. To hlavné mi bolo vysvetlené ešte pred odchodom z Washingtonu. Počul som, že Hawk mi znova pripomenul, aby som dostal deti von skôr, ako urobím čokoľvek iné. Obraz vystrašenej a smutnej tváre senátora Golfielda, keď som ho stretol v Hawkeovej kancelárii, sa mi jasne vryl do pamäte.
  
  
  Vtedy som videl veľmi málo.
  
  
  Tieň bol takmer nepriehľadný a látka bola taká hrubá, že cez ňu neprešlo takmer žiadne svetlo. Bol som ozbrojený, vďaka Prasadovi a Rane, že sa ma neobťažovali prehľadať. Ale nebol som nikto iný ako Nicholas Carter, zamestnanec senátora Chucka Gaula...
  
  
  Podľa ich názoru N3, Killmaster, ani neexistoval. A presne to som chcel.
  
  
  S astmatickým kašľom, miernym skokom a rachotom sa Fiat pohol. Aj keď som už nemohol používať oči, stále som mal obe uši a sústredil som sa na každý zvukový signál, ktorý som mohol dostať. Napriek tomu som nebol v situácii, ktorú by ste mohli nazvať závideniahodnou. Samozrejme, existovala možnosť, že niekde po ceste Prasad použije svoju Berettu a zabije ma v nádeji, že získa diamanty a prinúti senátora opäť zaplatiť výkupné. V každom prípade som mal Wilhelminu, suchú a aktívnu, pripravenú robiť svoju prácu. A ak by Luger nebol užitočný, mohli to za ňu urobiť Pierre a Hugo.
  
  
  "Neboj sa zbrane, Carterová," povedala Rana, akoby mi vedel čítať myšlienky. Šerpa sa nezaujíma o nezmyselné násilie. Hrubé kamene v hodnote miliónov dolárov už slúžia nášmu účelu veľmi dobre. Po výmene vás nechceme ďalej obťažovať.
  
  
  "To rád počujem," povedal som, "pretože jediné, o čo sa senátor Golfield zaujíma, je zdravie jeho detí."
  
  
  "Zaobchádzalo sa s nimi dobre," oponoval Prasad. "Nájdete ich vo výbornom zdraví."
  
  
  "A v dobrej nálade," dodala Rana s krutým smiechom.
  
  
  "Znie to... upokojujúco."
  
  
  "Okrem toho," pokračovala, "senátor pevne verí v osobnú slobodu, však?"
  
  
  "Všetci naši senátori."
  
  
  Ticho sa pre seba zasmiala. „Peniaze nepoužijeme na násilie, ale na záchranu celého nepálskeho ľudu, ktorý je v otroctve už toľko stoviek rokov. Kráľ je despota, skorumpovaný a tyranský. Viete, ako má úplnú kontrolu nad celou krajinou? Je vynálezcom toho, čo tu nazývame systém demokracie Panjayat.
  
  
  "Čo to znamená?"
  
  
  "Takže toto je jediná forma demokracie založená na rozhodnutiach jednej osoby: kráľa," odpovedala a nesnažila sa zakryť horkosť, ktorá sa vkradla do jej hlasu.
  
  
  Pokiaľ ide o mňa, mohla pokračovať v rozprávaní, aj keď som počúval zvuky mimo auta, ktoré by mi mohli neskôr pomôcť zrekonštruovať trasu, po ktorej sme teraz kráčali.
  
  
  Opýtal som sa. - "A princ Narayan?"
  
  
  Než odpovedala na moju otázku, prehodila s Ranou pár slov. „Ľudia sú zvyknutí na kráľa. Rovnako ako v Anglicku môže byť monarchia dobrá a priniesť víťazstvo. Ak všetko pôjde dobre, Narayan sa stane novým kráľom, keď prevezmeme vládu...
  
  
  "Spolu s Pekingom," povedal som spokojne. "Nezabudni na to."
  
  
  „Nič o nás nevieš, Carterová,“ odsekol. "Hovoriť o týchto veciach je strata času."
  
  
  Takže Narayan chcel byť kráľom, pomyslel som si. Stále som tomu neveril, pretože ak by Prasad hovoril pravdu, princ by bol posledný človek na svete, ktorý by chcel, aby som zomrel. Ak, samozrejme, sám nepostaví obe strany proti sebe. Jedno však bolo jasné: dialo sa tu oveľa viac ako bežná súťaž. Oveľa viac.
  
  
  Prasadovo ticho mi medzitým výrazne uľahčilo sústrediť sa na to, čo sa okolo mňa dialo. Išli sme po ceste, o ktorej sa slovo „hrboľatá“ takmer nikdy nehovorilo. Pokiaľ som pochopil, žiadne odbočky tam neboli. V diaľke bolo počuť jemné a tlmené zvonenie chrámových zvonov. Potom svetlo citeľne pohaslo a ja som rozmýšľal, či ideme cez nejaký tunel. Nebol som si istý, ale keď o necelú minútu sa svetlo unikajúce cez kapotu opäť zvýšilo, začul som neďaleko zvuk vody. Zvuk potoka alebo dokonca vodopádu. Asi päť minút bolo ticho, potom sa ozvalo tiché bučanie dobytka. Povrch vozovky sa postupne vyrovnával a z času na čas sa od spodku auta odrazil kamienok s ostrým kovovým zvukom.
  
  
  Napočítal som tristodvadsať sekúnd, kým už nebolo počuť bučanie kráv. Rana dupol nohou na brzdu a prudko sme zastali, zrejme v strede cesty. "Počkaj tu," povedal a odišiel. Hrdzavé pánty vŕzgali a v tme sa ozývali ľahké kroky.
  
  
  Teraz som počul iné, zvláštne zvuky. Keď bola kapota konečne odstránená, okamžite som si uvedomil, že Sherpa nebude zbytočne riskovať. Boli to profesionáli do najmenších detailov. Urobili preventívne opatrenia na ďalšie utajenie miesta výmeny. Cez auto prehodili deky a svetlá na palubnej doske dodali scéne zlovestný vzhľad. Prasadova tvár sa rozžiarila červenkastou žiarou. Pevnejšie zovrel Berettu a bez slova ju nasmeroval mojím smerom.
  
  
  "Je to skvelý večer na jazdu," povedal som. Nič nezlomilo túto masku odhodlania, dokonca ani mierny úsmev.
  
  
  "Boli ste dobrá spoločnosť," pokračoval som a pozrel na Berettu namierenú na moju hruď.
  
  
  Dvere sa otvorili a na predné sedadlo natlačili dvoch trasúcich sa tínedžerov so zaviazanými očami. Potom sa dvere opäť zabuchli, ale až potom som rozpoznal hladkú prašnú cestu a terasovité úbočie hôr.
  
  
  Identifikovať nováčikov mi trvalo niečo vyše minúty. Golfield mi dal fotku svojich dvoch detí a na prvý pohľad som vedel, že Ginny a Mark sa k nám pripojili v aute. Dievča sa ukázalo byť ešte atraktívnejšie ako na pasovej fotografii. A čo sa týka jej brata Marka, podobnosť s jeho otcom bola takmer neskutočná.
  
  
  "Nehovor," vyštekol Prasad, hoci dvojčatá sa neodvážili povedať ani slovo. Beretta sa teraz hnala sem a tam a ukazovala najprv na mňa a potom na dve vystrašené deti.
  
  
  Dvere auta sa opäť otvorili, tentoraz do nich vstúpila oslnivo krásna asi tridsaťpäťročná Nepálčanka. Ani jej voľné armádne oblečenie, štandardné partizánske oblečenie po celom svete, nedokázalo skryť jej štíhle, zmyselné telo a arogantný šarm, ktorý sálal z jej očí, bol veľmi zreteľný.
  
  
  Povedala. - "Ste Carter?"
  
  
  Prikývol som.
  
  
  "Ja som Kanti."
  
  
  "Sherpa Brain?"
  
  
  - Nie mozog, Carterová. Duša „Šerpa,“ odpovedala chladným pohľadom. - Ale to nie je vaša starosť. Samozrejme, máte diamanty?
  
  
  - Prirodzene.
  
  
  "Veľmi dobre," povedala. "Potom sa môžeme pustiť do práce."
  
  
  Povedal som. - "Aké mám záruky, že nás všetkých nezabijete na mieste, len čo sa vzdám diamantov?"
  
  
  Nechcel som príliš znieť ako profesionál, keďže ma stále považovali za bežného kancelárskeho pracovníka. Ale zároveň som rozhodne nedal na slovo Canti.
  
  
  "Bezpečnosť?" - zopakovala. "Dostali sme sa až sem, Carterová." Nebudeme musieť nikoho zabiť, ak nám dáte diamanty podľa dohody. Rozumieš?'
  
  
  Rozumel som veľmi dobre, ale zdalo sa mi, že ona bude oveľa lepšie rozumieť zbrani. Prikývol som teda hlavou a siahol som do bundy. Namiesto úhľadnej kôpky diamantov som vytiahol Wilhelmina Luger. Luger zachytil rubínové svetlo na prístrojovej doske. Na chvíľu sa zdalo, že žiari ako uhoľ. Prasad sa napjal, keď som vytiahol Wilhelminu. "Nehľadal si Cartera?" - spýtala sa ho Canti.
  
  
  Mladý muž sklopil oči a pokrútil hlavou s jasným pocitom sebanenávisti a poníženia.
  
  
  "To je jedno," povedala Canti bez trhnutia. Otočila sa ku mne, ignorujúc zbraň namierenú priamo na jej srdce. "Ak vystrelíš, Carterová, Prasad zabije deti." Rozumel si?'
  
  
  "Skvelé," povedal som. „Ale toto je sebavedomie, o ktorom som hovoril. Dobre, predpokladám, že teraz potrebuješ diamanty?
  
  
  Prikývla a v absolútnom pokoji čakala. Posledná žena tohto kalibru, s ktorou som sa stretol, bola princezná Electra. A keby som poznal ľudí tak, ako som si myslel, Kanti by bol rovnako prefíkaný a ťažký súper. Ale práve teraz som musel hrať podľa jej pravidiel, nie podľa mojich. S prstom na spúšti som voľnou rukou chytil diamanty. Nylonová niť sa uvoľnila zo zapínania. Veľmi pomaly, aby som nezvracal, som začal odstraňovať drôt a rúrku s množstvom surových kameňov. Povedať, že traja Šerpovia boli prekvapení, by veľmi podceňovalo ich reakciu. Ich oči sa viditeľne rozšírili, keď sa nylonová niť predĺžila a hadička sa pomaly posúvala po mojom pažeráku. Operácia musela byť vykonaná veľmi opatrne. Jeden nesprávny pohyb, jedno nemotorné otočenie prstov a diamanty by sa opäť vznášali v obsahu môjho žalúdka. Najťažšie bolo, keď mi dosiahli hrdlo. Otvoril som ústa tak široko, ako som len mohol, potlačil som nutkanie na dávenie a potom som vytiahol hadičku.
  
  
  "Veľmi šikovné," povedala Canti a oči jej žiarili, keď som jej podával vlhký, trblietavý tulec. — Sú v tejto rúre diamanty?
  
  
  "Do posledného kameňa," povedal som.
  
  
  „Dobre. Urobil si pre nás všetko, čo si mohol, Carter. Ak chvíľu počkáte, prosím.
  
  
  Otvorila dvere, prehovorila rýchlou nepálčinou a podala telefón tretej osobe, ktorá čakala pred autom. Stále som mal pripravenú Wilhelminu, aj keď som bol posledný človek na svete, ktorý ju chcel teraz použiť. Aspoň nie teraz. Prešlo niekoľko minút, kým sa dvere opäť otvorili a mužský hlas oznámil, že kamene sú pravé a najvyššej kvality.
  
  
  Dvojičky stále nepovedali ani slovo. Pre Prasada by to bol ľahký cieľ, keby znervóznel a stlačil spúšť. Ale postupne, keď boli diamanty v rukách Šerpov, sa Ranin partner uvoľnil.
  
  
  Opýtal som sa. „Teraz sa vraciame do Káthmandu, však?
  
  
  "Áno, samozrejme," povedala Canti. „Prasad bude mať pásku na očiach a Rana bude riadiť auto. Senátor bol veľmi milý, Carterová. Vyjadrite mu, prosím, našu vďačnosť.
  
  
  „Jediné, čo chce, sú jeho dve deti. To je viac než dosť, Canti.
  
  
  "A všetko, čo Šerpovia chcú, sú diamanty." Pretože my ich máme, vy máte deti. Spravodlivý obchod, však?
  
  
  "Samozrejme," povedal som, keď otvorila dvere a vykĺzla z auta.
  
  
  „Príjemný výlet do Ameriky,“ bola posledná vec, ktorú povedala, kým opäť zabuchla dvere.
  
  
  Prasad mi dal na hlavu čiernu kapucňu. Až teraz som držal Wilhelminu za jeho úzkym chrbtom. Zdalo sa, že mu to neprekáža a ja som to nemienila zmeniť. Po ďalšom záchvate kašľa sa Fiat s rachotom rozbehol po ceste.
  
  
  "Si v poriadku?" - spýtal som sa dvojčiat.
  
  
  "No, ďakujem, pán Carter," odpovedal Mark Golfield.
  
  
  "Nehovor," povedal Prasad ostro tým najnervóznejším hlasom, aký som kedy počul.
  
  
  "Neboj sa, dieťa," odpovedal som a uškrnul sa pod kapucňou. Tentoraz bola tma takmer pohodlná. A za necelú polhodinu Šerpovia splnili svoju polovicu dohody a bezpečne nás vysadili na okraji mesta. Zlé bolo, že som svoje slovo nedodržal, aj keď Canti dodržala svoje. Toto boli nevýhody hry.
  
  
  
  Kapitola 11
  
  
  
  
  
  Veľvyslanectvo USA sa nachádza len jeden blok od parku Ratna a bazáru Bagh, v blízkosti centra mesta. Hneď ako nás Rana pustila z auta, zobral som tam Ginny a Marka Golfieldových, bezpečných a zdravých. Deti boli, samozrejme, v šoku, no dobrý spánok, telefonát od otca a výdatné americké raňajky na druhý deň ráno urobili zázraky. Keď som ich na druhý deň navštívil, bolo to ako keby som ich videl prvýkrát. Ginnyna nálada sa zlepšila a Mark sa nevedel dočkať, kedy mi povie všetko, čo sa stalo, odkedy ich takmer pred dvoma týždňami uniesli v Aténach.
  
  
  Lietadlo vzdušných síl vzlietlo z Dháky, aby ich vyzdvihlo a vrátilo do Washingtonu. Ale kým odišli, chcel som od nich získať čo najviac informácií, koľko si pamätajú. Mark vysvetlil, ako ich chytili v Aténach, uprostred noci nasadli do malého súkromného lietadla a odleteli z krajiny. Ale keďže mal on aj Ginny zaviazané oči počas ich dlhej, vyčerpávajúcej cesty, nemohol mi veľa povedať o úkryte Šerpov.
  
  
  „Vyzerá to ako jaskyňa, pán Carter, ale to je všetko, čo vám môžem povedať,“ povedal a zahryzol si do toastu.
  
  
  Vypil som kávu a pozorne počúval. - Prečo jaskyňa, Mark?
  
  
  "No," povedal váhavo, "umiestnili nás do nejakého... výklenku."
  
  
  Ale steny boli vyrezávané a dosť vlhké, keď ste sa ich dotkli...
  
  
  "A bolo to šmykľavé," prerušila ho Ginny, "ako keby sme boli pod zemou." A podlaha cely bola len špina. Žiadny cement ani nič iné. A nebolo tam takmer žiadne svetlo. Žiadne slnko, myslím. Len pár holých lámp na strope. A tiež to vyzeralo, že je vytesané zo skaly.
  
  
  - Koľko ľudí si videl?
  
  
  "Možno tucet alebo tak."
  
  
  "Nie, sestra, bolo ich oveľa viac ako desať," povedal Mark. "Možno dvakrát toľko."
  
  
  "Všetci Nepálci?"
  
  
  „Nemyslím si to,“ pokračoval senátorov syn. "Nie som si istý, ale myslím, že tam bolo niekoľko Číňanov." Aspoň to očakávali. Ale pravdupovediac, pán Carter, boli sme takí vystrašení, že si sotva niečo pamätáme.
  
  
  "No, aspoň sa teraz nemusíš báť," povedal som a uškrnul sa. "O dvadsaťštyri hodín budete späť vo Washingtone." A poviem ti jednu vec: tvoj otec bude mať veľkú radosť, keď uvidí, ako bezpečne vystúpiš z lietadla.
  
  
  Už som sa nechcela pýtať. Prežili toho už dosť veľa a myslím si, že viac mi nevedeli povedať. Podrobnosti o ich únose neboli také dôležité ako umiestnenie veliteľstva Šerpov. Rana nás opustila neďaleko hory Shiva Puri a neďalekej dediny Buddhanikantha, severne od centra Káthmandu. Podľa informácií, ktoré som získal z knižnice, za Shiva Puri bola oblasť Sundarijal, známa svojimi vodopádmi, perejami a výhľadmi na hory. Bolo to obľúbené miesto na piknik pre miestnych obyvateľov. A možno, len možno, toto bolo aj obľúbené miesto Kanti a jej partizánov.
  
  
  V noci som počul vodopád a v týchto horách by mohli byť tunely a jaskyne. V každom prípade to bol začiatok, postrčenie správnym smerom. A keď som po raňajkách na veľvyslanectve hovoril s Hawkom, vedel som, že nemám inú možnosť, len čo najrýchlejšie preskúmať oblasť. To, čo mi musel povedať, bolo také jednoduché a zákerné, ako len mohlo byť. Na čínskej strane severnej hranice Nepálu bola hlásená koncentrácia jednotiek. To, čo kedysi vyzeralo ako vojenské cvičenie, sa ukázalo ako predzvesť útoku v plnom rozsahu, inými slovami, invázie. "Dozvedel som sa o tom len včera," vysvetlil Hawk. "Ale ja som nechcel nič urobiť, kým odtiaľ nedostanete deti v poriadku." Teraz mi nezostáva nič iné, len tú informáciu sprostredkovať kráľovi.
  
  
  "V tom prípade diamanty nikdy nevrátime," pripomenul som mu.
  
  
  - No, čo chceš, aby som urobil, Nick? Celý Peking čaká na prvé znamenia od Šerpov. Svojich ľudí posielajú von tak rýchlo, že už nepotrebujú uvítací výbor.
  
  
  Po tom, čo mi povedal Prasad, som nadobudol pocit, že Šerpovia by chceli, aby Nepál zostal v rukách Nepálcov. "Toto riziko nepodstupujú," povedal som. — Pretože sú všetci zarytí nacionalisti. Môžu závisieť od pomoci Číny, ale neverím, že sú teraz pripravení otvorene zasiahnuť. Aspoň zatiaľ nie.
  
  
  - Čo teda navrhuješ?
  
  
  - Dajte mi ešte dvadsaťštyri hodín, pane. To je všetko, čo žiadam. Ak ešte nevrátim kamene, môžete vláde povedať, čo chcete. Zatiaľ nech postavia svoje jednotky na hranicu, aby... Povedzme, že sa pokúsi prepašovať transport zbraní cez hranice. Povedz im všetko, ale dovoľ mi vysporiadať sa so Šerpmi. Posledná vec, ktorú chceme, je revolúcia. Viete to rovnako dobre ako ja.
  
  
  "Dvadsaťštyri hodín?" - zopakoval.
  
  
  'Jeden deň. To je všetko," odpovedal som. „Bez peňazí nebudú mať Šerpovia prostriedky na pokrytie nákladov na zbrane. Potom úplne zbankrotujú a nemyslím si, že Čína pošle svojich vojakov do Nepálu, aby napadli krajinu, ak bude vedieť, že jej spojenci boli úplne porazení.
  
  
  "Musím ti pripomenúť, čo sa stalo v Tibete?" Je to ťažké, ako obvykle, pomyslel som si. - Viem, pane. Ale Nepál má stále svoju nezávislosť, vlastnú suverenitu. Číňania túto krajinu nikdy nepovažovali za svoju. Takže situácia je úplne iná."
  
  
  - Nie som si istý, či s tebou súhlasím, Nick. Ale dám vám dvanásť hodín, nie dvadsaťštyri. Nechcem viac riskovať. A ak sa mi dovtedy neozvete, nebudem mať inú možnosť, ako odovzdať všetky informácie, ktoré sme nazbierali, kráľovi Mahendrovi. Len nemôžeme riskovať, to je všetko.
  
  
  Bolo 10:37 a Killmaster N3 mal prácu. O tom nebolo pochýb.
  
  
  Auto by vzbudzovalo priveľkú pozornosť, najmä ak by sa šerpovia pozerali z cesty. Okrem toho sem ešte neprenikli Avis a Hertz. Možno budúci rok. Ale mal som len dvanásť hodín, nie dvanásť mesiacov. Tak som si požičal bicykel v malom zapadnutom obchode neďaleko Durbarplainu. Boli tam staré ženy, ktoré predávali tenkú zelenú zeleninu a rovnako zelené kúsky mäsa, a bosí chlapci vo veku asi deväť alebo desať rokov, ktorí ma potiahli za ruku a povedali: „Dobre. Zmeniť peniaze? Som na dobrej ceste.
  
  
  Mal som všetky nepálske rupie, ktoré som potreboval. "Zajtra," povedal som im. „Zajtra sa pustíme do práce, keď tu budeš,“ keď som sa vzdialil od rušného námestia a slnko vyšlo na modrú oblohu bez mráčika. Dvanásť hodín..., pomyslel som si. Kecy, ale nezabralo mi to toľko času.
  
  
  Musel som teda pracovať rýchlo.
  
  
  Káthmandu bolo slabé miesto na juhu, keď som dosiahol úpätie hory Shivapuri, asi dvanásť kilometrov od mesta. Nízke zvlnené horské svahy so zelenými terasami za mnou akoby pripravovali oko na rozoklané zasnežené vrcholky Himalájí. Stúpali ako séria pamätníkov, strohých, sebaistých, vyžadujúcich si pozornosť. Zosadol som z bicykla a kráčal som na vrchol kopca. Prešiel som popri soche Višnua. Hinduistické božstvo ležalo na posteli tvorenej závitmi hada Shesha. Ani on nevyzeral príliš ľahko a šťastne.
  
  
  Desať minút do pol tretej a ja som sa pohyboval po drsnej ceste na druhej strane Mount Shivapoeri, neďaleko miesta, kde nás Rana predchádzajúci večer vysadila z auta. Nemal som dôvod veriť, že išli tou istou cestou, keď nás odtiaľ viezli späť. Ale keďže som nemal s čím začať, tento kopec sa mi zdal ako dobrý východiskový bod.
  
  
  Zastavil som sa, aby som sa zorientoval a premýšľal som, čo mal princ Bal Narayan v pláne, keď boli diamanty doručené Šerpom. Diamanty boli pre neho jednoznačne dôležitejšie ako nepálsky trón, čo zrejme znamenalo, že neveril v konečný úspech Kantiho revolučných zámerov. Špinavá hra, ktorú s ňou hral, by mi dobre poslúžila, keď by som našiel partizánske veliteľstvo.
  
  
  Toto bol, samozrejme, najväčší problém.
  
  
  Cesta sa rozdvojovala na úpätí kopca. Cesta, ktorá išla doprava, sa akoby ponorila do údolia, zatiaľ čo cesta naľavo sa vinula do hôr. Vybral som si to druhé v nádeji, že rýchlo nájdem tunel a vodopád, o ktorom som si myslel, že som ho počul predošlú noc. Ukázalo sa, že cesta má viac zákrut, ako som čakal. Nepamätal som si, že Rana robila toľko zákrut. Cesta sa chystala otočiť a vrátiť sa zrazu k horizontu ako rovná stuha. Cesta bola rovná ako podľa pravítka. Predo mnou sa črtali hory a terén okolo mňa bol drsný a hustý. trvalo mi to dlhšie, ako som čakal, a mal som podozrenie, že Rana urobila pár nesprávnych odbočiek. Musel som však počítať aj s tým, že som auto nešoféroval. Napriek všetkému úsiliu som nešiel rýchlejšie ako dvadsaťpäť kilometrov za hodinu.
  
  
  Vytiahol som fľašu a zastavil som sa na kraji cesty, aby som sa napil. Z diaľky sa ozývalo slabé, ale vytrvalé zvonenie zvonov.
  
  
  O chvíľu som bol späť na bicykli a začal som šliapať do pedálov tým istým smerom. Potom, o päť minút neskôr, som našiel tunel vysekaný na dne kopca. A hneď na druhej strane striekala voda taká čistá a priehľadná, ako sľubujú sprievodcovia. Bol Sundarijal a ďalej... Keď som prešiel okolo vodopádu, obloha bola pokojná. Vzduch bol chladný, vlhký a voňavý, ale nepočul som ani vtáčika; tak som spomalil a prehľadal kopce, či nehľadajú nejaké známky nebezpečenstva, možno hliadka Šerpov. Samozrejme, boli nablízku, aby chránili svoj tábor a tajomstvo svojej organizácie. Nezdalo sa mi však nepravdepodobné, že by dali o sebe vedieť, ak by sa v prítomnosti cudzinca cítili ohrození. No medzi stromami sa zatiaľ nič nepohlo a v kroví nebolo počuť ani hlásku krokov.
  
  
  O päť minút neskôr stádo kráv zdvihlo hlavy a sledovalo ma popri ceste svojimi smutnými hnedými očami. Prestali žuť, aby vyjadrili svoju nevôľu hlbokým chrčaním, ktoré bolo čoraz slabšie, ako sa cesta ďalej vliekla a štrk na povrchu cesty sa rozpúšťal do hladkého asfaltu. Pozrel som sa na hodinky, keď už nebolo počuť bučanie. Večer predtým som počítal päť minút a dvadsať sekúnd, kým Rana dupla na brzdy. Teraz nechám svoj Rolex robiť výpočty, kým prevediem rozdiel rýchlosti. Bol som presvedčený, že sa dostanem na miesto, kde sa Šerpovia rozhodli vykonávať svoju činnosť.
  
  
  Všetky znaky tam boli, to je isté. Vystúpil som, postavil bicykel na stojan a rozhliadol som sa trochu jasnejšie. Bol som uprostred čistinky s kopcovitou terasou na jednej strane a strmým svahom s tŕnitými kríkmi na druhej. Boli tam dva páry stôp po pneumatikách; jeden kráčal späť do Káthmandu, druhý po rovnej ceste. Dvojičky spomínali jaskyňu. S najväčšou pravdepodobnosťou by bola zamaskovaná a nepochybne by bola niekde v okolitých kopcoch, neviditeľná pre zvedavé a zvedavé oči.
  
  
  Boli už asi dve hodiny, keď som nechal bicykel na kraji cesty. Keďže som nechcel riskovať krádež alebo odhalenie, zakryl som ho konármi, ktoré som mohol odrezať z tŕnistých kríkov. Nikto okoloidúci na motorke alebo v aute si bicykel nevšimne. Spokojný, že moje únikové cesty zostanú nedotknuté, kým nebudem pripravený vrátiť sa do Káthmandu, som Huga opäť zavliekol do pochvy a kráčal. Stopy pneumatík boli slabé a ťažko sledovateľné. Zostal som na kraji cesty, aby som bol čo najmenej nápadný.
  
  
  Zrejme to nestačilo.
  
  
  Iba puška M-16 má zvuk stíhačky letiacej nad hlavou. Výnimočne vysoká rýchlosť guliek malého kalibru urobila z tejto modernej karabíny zbraň voľby pre boj v džungli. Bohužiaľ sa zdalo, že šerpovia poznali hodnotu a výhody takýchto zbraní. Namiesto starej M1 alebo dokonca M-14 ma prenasledovali vysoko pokročilé zbrane. A na veľkú vzdialenosť sa Wilhelmina nemohla porovnávať s tridsaťkolovou karabínou.
  
  
  Ľahol som si na brucho, keď pískajúce guľky prerážali stromy. Niekto ma videl a nechcel ma pustiť bez boja. Vo vzduchu visel pach pušného prachu a horúce guľky M-16 dopadali na zem ako králičie trus. Nehýbal som sa, brucho som pevne pritlačil k tvrdej zhutnenej zemi a čakal, kým streľba zoslabne a ustane.
  
  
  To sa však nestalo.
  
  
  O niekoľko sekúnd neskôr vystrelil ďalší zásobník. Vzduchom lietali konáre, keď guľky vydávali šialený, odporný zvuk. Praskanie samopalu prehlušilo zvuk môjho dýchania. Sklonil som hlavu a počítal sekundy, kým som nepočul, ako mi v spánkoch búši krv v hlasnom a stálom rytme.
  
  
  V momente, keď streľba ustala, vyskočil som na nohy a stiahol sa do bezpečia hustého porastu. Uplynulo menej ako tridsať sekúnd, kým karabína obnovila dunivú paľbu. Guľky sa nedostali bližšie, ale ani neleteli ďalej. Aby som našiel šerpskú hliadku, musel som urobiť veľkú slučku, aby som sa dostal na druhú stranu ozbrojenej skupiny. Doteraz nebolo možné zistiť, koľko mužov tam bolo, čo situáciu trochu skomplikovalo, ak nie priamo samovraždu. Ale keby som nevidel partizánov, nevedel by som o svojich šanciach a nedokázal by som nájsť ich úkryt.
  
  
  Ak ma zasiahne jedna z tých smrtiacich guliek M-16, diamanty budú takmer stratené. Tak som zostal čo najnižšie a začal som sa plaziť cez kríky. Nedalo sa vyhnúť ostrým tŕňom, ktoré mi trhali rukávy a holene. Vetvy mi zasiahli čelo a otvorili rany, ktoré sa práve zahojili; strihy, ktoré som dostal v Amsterdame, darček od dvojitého hráča Bala Narayana.
  
  
  Zvuk guliek utíchol ako refrén piesne, na ktorú sa nedá zabudnúť. Sadla som si do podrepu a pozrela som sa spoza kríkov. Videl som niečo tmavé a nejasné pohybovať sa porastom. Zvuk lámajúcich sa konárov zosilnel a ja som sa pripravil na nevyhnutné, nech už to bolo čokoľvek.
  
  
  Navyše to bol jeden z partizánov s ostrým koncom kovového bajonetu pripevneným na hlaveň karabíny. Mal starú britskú džungľovú karabínu Mk V, čo znamenalo, že v lese bol ukrytý ešte aspoň jeden muž, pripravený pokosiť ma krvavým výbuchom ohňa. Nemal som ako vedieť, či bol nepálsky revolucionár krytý. Ale v súčasnej situácii som sa nevedel dočkať jednoznačnej odpovede „áno“ alebo „nie“.
  
  
  Vtedy ma objavil v kroví. Nestihla som sa predstaviť ani formálne, ani neformálne. S divokým výkrikom sa muž rútil ku mne, jeho bajonet namierený dopredu sa trblietal v mäkkom, škvrnitom svetle. Mne mŕtvy nebol na nič. A mŕtvy som bol ešte menej užitočný. Takže za daných okolností som mohol urobiť len málo. Voľba bola jeho. Musel som jednoducho prijímať veci tak, ako prichádzajú. A prišli celkom rýchlo a smrteľne.
  
  
  Dávno predtým, ako mi partizán stihol ukázať, ako dobre ovláda bajonet, som sa postavil a vzal Huga do ruky. Vycenil zuby a vrhol sa na neho, na čele sa mu objavili perličky potu a kotúľali sa po opálených lícach. Špička bajonetu sa dotkla remienka mojich hodiniek a ja som uskočil nabok a pomaly sa okolo neho pohyboval.
  
  
  Kričal som. - "Kde je Kanti?"
  
  
  Nerozumel anglicky a nemienil sa nechať rozptyľovať. Bol príliš zaneprázdnený držaním na bajonetovom hrote a neobťažoval sa odpovedať. Videl som, ako jeho prst jemne skĺzol k spúšti jeho automatickej zbrane. Zastrčila som si Huga za opasok a vrhla sa dopredu v snahe odzbrojiť ho. Spoločne sme sa zo všetkých síl snažili vytrhnúť jeden druhému pištoľ a ja som sa snažil namieriť hlaveň na oblohu.
  
  
  Ak bol niekedy čas uviesť svoje znalosti o Thai Quarter Do do praxe, je to práve teraz.
  
  
  Bočný kop do kolena a jeho noha sa pod ním zohla ako zlomený konár. Muž zavýjal bolesťou a hnevom a zúfalo bojoval, aby si udržal pušku. Ale to som nechcel dopustiť. Potom sme boli obaja na kolenách a kolísali sme sa, ako keby nás chytil cyklón. Z pier sa mu valil nepretržitý prúd nepálskych kliatieb. Nechcel som žiadať doslovný preklad.
  
  
  Zaťal som päste a rýchlo a zúrivo som ho udrel do brucha mama-jong-ji-lo-ki. Bol to úder, ktorý mu zlomil rebrá a hrudnú kosť a jeho telo sa zrútilo ako bábka, ktorej náhle praskli struny. Zovretie lesného bojovníka zoslablo a v tom zlomku sekundy som karabínu pevne držal oboma rukami, hrot bodáku ostrého ako žiletka sa opieral o jeho vyčnievajúce Adamovo jablko.
  
  
  'Kde je?'
  
  
  Ako ryba na suchu sa stále snažil dostať vzduch do pľúc. Farba z jeho líc vybledla a jeho pokožka zošedla a nažltla.
  
  
  -Kde je Kanti? - zopakoval som.
  
  
  Jedna z jeho rúk sa strhla. Videl som čepeľ noža skôr, ako som do nej vrazil bajonet. Bojovník z džungle nestihol použiť svoj nôž. Vypadla mu z rúk a v očiach sa mu objavil divoký a zmätený výraz. Potom sa stali mŕtvymi a prázdnymi ako dve sklenené guľôčky. Ustúpil som nabok a pustil, krv vytekala z hnusnej rany, ktorú mu spôsobil bajonet v hrdle.
  
  
  Nebolo to také pôvabné ako Koenvarova smrť, ale bolo to rovnako účinné. Jedinou nepríjemnosťou bolo, že rebel mi už nemohol povedať, čo som chcel vedieť. Niekde v okolitých kopcoch slúžila jaskyňa ako sídlo fanatickej skupiny nepálskych revolucionárov. Musel som nájsť túto jaskyňu a diamanty a potom sa dostať z Nepálu
  
  
  .
  
  
  Na sklíčku mojich hodiniek bola krv. Utrel som ho a skontroloval čas. Bolo 2:27 ráno. Mal som čas do 22:30, aby som splnil svoj sľub Hawkovi a Bielemu domu. Ale kde mám začať? Toto bola najťažšia otázka, ktorú som si za posledných pár dní musel položiť. Netušil som, kde začať hľadať, kde by mohla byť keška.
  
  
  Jedno som vedel určite: musím ísť ďalej, nech sa deje čokoľvek.
  
  
  Začal som sa predierať cez kríky popri ceste, kadiaľ pred menej ako desiatimi minútami prešiel mŕtvy rebel. Hroty boli pekelné, ale nie také zákerné ako dve karabíny M-16 zrazu mierili na moje poškriabané a zakrvavené telo.
  
  
  "Ako sa máte chalani?" - povedal som bez toho, aby som sa pohol ďalej. "Hľadáte niekoho konkrétneho?" Nikto sa nesmial.
  
  
  Nikto sa ani neusmial.
  
  
  Ale aspoň som našiel svojich sprievodcov. Dúfam, že som bol pre nich cennejší živý ako mŕtvy, prešpikovaný guľkami alebo bajonetom. Voľba bola na nich, či sa mi to páči alebo nie.
  
  
  
  
  Kapitola 12
  
  
  
  
  
  "Canti," bola ďalšia vec, ktorá vyšla z mojich úst. Bolo to, ako keby Ali Baba zakričal: "Otvor sezam." Vo chvíli, keď som spomenul jej meno, sa dvaja partizáni rozhodli ignorovať veľmi krvavé telo bez života, ktoré bolo stále viditeľné v hustom poraste za mnou. "Vezmi ma do Kanti," zopakoval som. "Ona vie, kto som." Ak to bude fungovať, vezmú ma priamo do svojho úkrytu. Ak by to nefungovalo, tušil som, že o päť či desať rokov niekto narazí na moje pozostatky, nech z nich zostalo čokoľvek.
  
  
  Rovnako ako ich bezduchý kamarát v zbrani, ani jeden z mužov nerozumel ani slovo po anglicky. Zopakoval som, čo som povedal v nepálčine, bol som rád, že som si našiel čas oprášiť jazyk. Bojoval som s hrubým prekladom do tibetsko-barmského dialektu, ktorým hovorila aj táto skupina domorodcov, až napokon pochopili, čo som tým myslel. Kanti bola Kanti v každom jazyku, ktorý som skúšal, a nakoniec to pochopili.
  
  
  Najvyšší a najštíhlejší z dvoch ozbrojených mužov mi pokynul a uspokojil sa len s tým, že mi medzi lopatky strčil bielu špičku bajonetu. Nútil ma kráčať stredne vysokým podrastom, kým sme sa nedostali na drsnú cestu, ktorá sa stáčala do kopcov ako had.
  
  
  Tentoraz som plne zamýšľal dodržiavať ich pravidlá a nie moje. Vezmú ma do Canti a ak budem mať šťastie, dúfam, že aj k diamantom. Bodák stačil hrať podľa ich herného plánu. Ale ak by to neohrozilo návrat drahokamov, neváhal by som uviesť učenie majstra Chuna do praxe.
  
  
  Tak som sa zahral na tichého, poslušného väzňa a urobil som presne to, čo sa odo mňa očakávalo. Čo sa presne stane, keď sa dostaneme do jaskyne, za predpokladu, že som predtým nebol bajonetovaný, bolo nepredvídateľné. A čo je možné uprostred nepálskej džungle, je tiež otvorené špekuláciám. Teraz sme stúpali na svah po strmom a kamenistom chodníku. Moje topánky z lýtkovej kože neboli stvorené do hôr, ale vždy je to lepšie ako chodiť naboso. Keď som schmatol mohutný pahýľ, aby som získal ďalšiu oporu, počul som niečo, z čoho sa mi okamžite zježili chlpy na krku. Zvuk mi pripomenul škrípanie zubov a ja som zamrzol na mieste. Moji dvaja „sprievodcovia“ zastavili svoj pochod, aby sa ako prví zasmiali na mojom zjavnom prejave strachu, a ustúpili, čím umožnili diviakovi prejsť cez hustý a takmer nepreniknuteľný porast.
  
  
  Necítil som ani tak strach, ako prekvapenie. Ale myslel som si, že by bolo lepšie, keby ma teraz považovali za oveľa menejcenného ako oni. Okrem toho sa ich zjavný nezáujem o smrť ich druha dal ľahko považovať za všeobecnú nízku morálku medzi prívržencami Šerpov. Ak áno, veľmi by mi to uľahčilo misiu.
  
  
  Revolučná organizácia sužovaná vnútornými disidentmi je revolučná organizácia odsúdená na zánik. Dúfal som, že toto, plus Bal Narayanovi priaznivci, by mohli byť smrteľnou ranou pre Šerpov. Ale kým som nemal príležitosť čeliť Canti, musel som urobiť to, čo mi povedali moji strážcovia.
  
  
  Menej vystrašení ako pred desiatimi minútami sa viditeľne uvoľnili, keď sme išli hore. pokračovať v našej ceste. Z oboch strán nás obklopoval les, hrubá zelená prikrývka, ktorá nasávala denné svetlo ako špongia. Čím viac som si zvykal na svoje okolie, tým menej sa moja myseľ bála. Teraz som počul spev vtákov a niekoľko malých zvierat sliziacich porastom. Ale ani diviak, ani jeleň sa nepredierali hustým porastom a bajonet mi neustále prepichoval chrbát; dostatočný podnet na to, aby som pokračoval po ceste vysypanej voľnými kameňmi.
  
  
  Skrýša Šerpa bola tak šikovne ukrytá, že by som si ju možno vôbec nevšimol, keby som išiel po tej istej ceste sám. Vchod do jaskyne, o ktorom hovorili Mark a Ginny Golfieldovci, bol zamaskovaný pohyblivou clonou lístia; tak dômyselne navrhnutý, že sa na prvý pohľad zdalo, že nie je ničím iným ako súčasťou okolitej vegetácie. Pri bližšom skúmaní a až potom, čo jeden z mužov očistil lístie, som pod falošnou fasádou uvidel drevenú konštrukciu. Bola to mriežka z ľahkých, flexibilných balzových alebo bambusových kolíkov zviazaných zeleným viničom.
  
  
  Vo chvíli, keď sa clona odtiahla nabok, tucet netopierov vyletel do studeného horského vzduchu a štebotal. Špička opotrebovaného bajonetu sa mi silnejšie zatlačila do chrbta a ja som vykročil vpred, z tieňa, do tmavej chodby podzemnej chodby.
  
  
  Diera na boku hory bola dosť vysoká na to, aby som mohol kráčať rovno. Samotný vchod bol prirodzenou bránou, ktorá ústila do tunela s kamennými stenami, ktorý sa takmer okamžite začal mierne zvažovať. Pár stoviek metrov pred sebou som videl slabú žiaru, pravdepodobne od žiarovky. Jeden z mužov, ktorí boli na hliadke, zakričal hlasom, ktorý sa okamžite vrátil ako hlboká dunivá ozvena. Rozbehol sa dopredu, nepochybne, aby informoval Cantiho o mojej nečakanej návšteve.
  
  
  Načasoval som náš zostup; dve celé minúty svižným tempom, možno polovicu pri behu. Podlaha tunela bola vyrobená z tej istej tvrdej, zhutnenej zeminy, o ktorej sa dnes ráno zmienila Ginny. Boli viditeľné početné stopy; to všetko poukazuje na významnú aktivitu, ktorá sa podľa všetkého odohrala v ústredí Šerpov.
  
  
  Mali zrejme vlastný generátor, pretože na konci tunela horela pod stropom silná lampa. Potom som od úžasu otvoril oči dokorán a neveriacky som hľadel na drevené debny a debny poukladané po oboch stranách. V jaskyni mali dosť zbraní na to, aby vyhodili do vzduchu celé Káthmandu, ak nie polovicu Nepálu. Šerpovia premenili jaskynný priestor na zbrojnicu, skladisko zbraní smrti a ničenia. Väčšina drevených škatúľ bola označená červenými čínskymi znakmi. Niektoré, zopár, boli označené azbukou, veľkými písmenami CCCP.
  
  
  Prečo potrebovali zarobiť na neopracovaných diamantoch už nebolo také jasné ako predtým. Pokiaľ tieto kamene už neboli vymenené za tento arzenál. Z toho, čo som mohol na prvý pohľad povedať, mali dostatok výstroja, streliva, osobných zbraní, ručných granátov, guľometov, karabín na uskutočnenie úspešného revolučného prevratu.
  
  
  Obklopená všetkými týmito zbraňami bola Kanti, duša Šerpov. Vedľa nej stáli dvaja muži, ktorých uniformy a tváre nenechali na pochybách, že sú Číňania. Ukázalo sa, že sú to vojenskí poradcovia, oblečení v bojových uniformách a vyzbrojení štandardnými puškami Červenej armády. Boli tam aj Prasad a Rana, ktorí boli zaneprázdnení inventarizáciou brnenia uloženého v jaskyni.
  
  
  Canti zdvihla zrak, keď som bol tlačený dopredu a priamo do silnej lampy. Jeden z mojich sprievodcov jej vysvetlil, čo sa stalo. Počúvala so zamysleným výrazom na tvári; potom sa pomaly postavila, obišla stôl a postavila sa predo mňa.
  
  
  Aj v tomto jasnom svetle bola krajšia, než som si ju pamätal. Tiež arogantnejší. Nemal som žiadnu reč, ale vedel som, čo jej chcem povedať a že Bal Narayan sa k nej nesprával veľmi dobre.
  
  
  No skôr, než som stihol čo i len prikývnuť na znak uznania, jeden z čínskych poradcov si ma všimol a prekvapene štikútal. Obišiel stôl, aby sa na mňa pozrel bližšie. Potom sa obrátil ku Kanti a povedal najprv v mandarínčine, ktorú Mao udržiaval roky, a potom v nepálčine: „Vieš, kto je tento muž? Máte nejaké nápady, súdruh Kanti?
  
  
  Teraz si to prekladám do rodného jazyka, ale faktom je, že bol nadšený ako divák na futbalovom zápase, keď hrotový útočník netrafil penaltu. Jeho tvár doslova žiarila, keď sa pozrel odo mňa na vodcu Šerpov a späť.
  
  
  „Toto je Nicholas Carter,“ povedala po anglicky, akoby mi dala vedieť, čo sa stalo, pričom si neuvedomila, že hovorím mandarínsky aj nepálsky. "Pracuje pre Golfielda, senátora, s ktorým sme jednali." Toto všetko som ti povedal, Lu Tien. prečo si taký prekvapený? Ovládanie angličtiny súdruha Lu Tiena nebolo ani zďaleka také pôsobivé ako moje ovládanie mandarínčiny. Ale ešte sa mi to podarilo objasniť. "Tento muž, Kanti..." povedal. „Tento muž pracuje pre imperialistickú rozviedku. †
  
  
  "Pracuje pre amerického senátora," odpovedala. Lu Tien pokrútil hlavou, čím naznačil, že s ňou rozhodne nesúhlasí. „Nie, to je lož,“ povedal nahlas a pomstychtivo.
  
  
  Opýtala sa. -Čo myslíš tým klamstvom?
  
  
  „Je to lož, pretože som v Pekingu videl fotografiu tohto muža, tohto Nicholasa Cartera. Pracuje pre veľmi tajnú špionážnu organizáciu imperialistického kapitalistického režimu a je vyškolený na zvrhnutie ľudových republík po celom svete. Nevolá sa Nicholas Carter, ale N3, Killmaster.
  
  
  Mierne sa otočil, ale Canti začala chápať, čo sa jej čínsky poradca snažil povedať. Znova sa na mňa pozrela a jej výraz sa zrazu zmenil. To, čo bolo kedysi prejavom zmäteného záujmu, sa teraz úplne zmenilo na výraz prekvapenia, ktorý prerástol do zmätku a napokon do výrazu rýchlo rastúceho hnevu.
  
  
  "Je... je pravda, čo hovorí, Carter?" - spýtala sa ma, keď som stál s rukami roztiahnutými v bok a bajonet som nemal medzi lopatkami. Prasad a Rana zastavili to, čo robili, a prišli bližšie, menej prekvapení, ako som čakal, že ma uvidia.
  
  
  "No?" - spýtala sa Canti. - Odpovedz, Carterová. Je to pravda alebo nepravda?
  
  
  "Samozrejme, že je to klamstvo." Neviem, o čom hovorí tvoj priateľ. Som obyčajný občan. "Najal si ma senátor Golfield," odpovedal som pokojne a vyrovnane. Lu Tien udrel päsťou do stola. "Klamstvá," zakričal. „Tento muž, tento Carter, N3, je už roky nepriateľom Čínskej ľudovej republiky. Musí byť zabitý ako nepriateľ všetkých pracujúcich na celom svete milujúcich slobodu." Natiahol sa po revolveri a ja som mimovoľne ustúpil, preč z kruhu svetla.
  
  
  "No, počkaj chvíľu, kamarát," povedal som po čínsky. "Tvoja pamäť je trochu zahmlená." S niekým si ma mýliš.
  
  
  Canti natiahla ruku a položila ju na Lu Tienov revolver. "Budeme mať dosť času na to, aby sme ho zabili, ak je to naozaj ten muž, za ktorého ho považuješ," povedala mu. "Okrem toho," ponáhľal som sa dodať, "keby som bol špión, dal by som ti tak ochotne diamanty, Canti?" Ale keby som bol neškodným vládnym úradníkom, nehovoril by som mandarínsky, nepálsky ani tibetsko-barmansky. Našťastie ju to trápilo menej ako prudké obvinenia Lu Tien.
  
  
  „Možno nie,“ povedala po chvíli ticha a zamysleného váhania. - Ale prečo si tu, Carterová? Ako ste sa k tomu dostali a našli ste to miesto?
  
  
  Nikdy som nemal možnosť to vysvetliť.
  
  
  Lu Tien sa rútil dopredu, tvár a celé telo sa mu chveli od zlosti. Chytil ma dvoma trasúcimi sa rukami. "Si vrah," zakričal. "Zabil si hlavu CLAW." Zabili ste našich mierumilovných agentov na Kube a v Albánsku. Zabili ste slobodu milujúcich komunistických robotníkov v Guinei, Sofii, Taipe.
  
  
  Jeho výbuch bol trochu melodramatický, ale nanešťastie sa zdalo, že jeho srdcervúce, hlasné, divadelné veci zanechali v Canti veľký dojem, čo bol nepochybne Lu Tienov zámer.
  
  
  Opýtala sa. - "Ste si istý, že je to tá istá osoba známa ako N3?"
  
  
  „Nech spomienka na nášho drahého súdruha Maa okamžite vybledne, ak to nie je pravda,“ odpovedal Lu Tien tak vážne, že by takmer každého rozplakal.
  
  
  "Hľadaj mu zbrane," vyštekla Canti.
  
  
  Moje stráže to čoskoro ukončili a oslobodili ma od Wilhelminy a Huga. Pierre však zostal tam, kde bol, sedel pekne a priliehavo na vnútornej strane môjho stehna. Či už zdržanlivosťou, jemnosťou alebo obyčajnou nedbalosťou, úplne prehliadli malú, ale veľmi účinnú plynovú bombu.
  
  
  "Vrátil si sa po diamanty, však, Carter?" - povedala hneď potom.
  
  
  Dokonca aj s rukami pevne zviazanými za chrbtom hrubým konopným povrazom som sa snažil zachovať navonok pokoj. "Prišiel som sem, aby som ti povedal, čo viem o jednom z tvojich spoločníkov, princovi Bal Narayanovi," povedal som nahlas s otvoreným rozhorčením, ktoré nahradilo Lu Tienov fanatický hnev.
  
  
  - Bal Narayan? Zaklonila hlavu a prezerala si ma svojimi úzkymi mandľovými očami. "Presne tak, následník trónu," povedal som. -"Váš verný spojenec."
  
  
  "A čo on?"
  
  
  "Podvádza ťa, odkedy som prišiel do Amsterdamu kúpiť diamanty," povedal som. Pomaly, krok za krokom, som jej rozprával príbeh od začiatku. Pozorne počúvala, keď som jej rozprával, čo sa stalo v Holandsku, o pokusoch o môj život, o tom, ako sa Koenvaar a jeho dvaja komplici snažili zmocniť sa hrubých kameňov.
  
  
  Okamžite som znova myslel na Andreu, ale teraz nebol čas sa kvôli tomu rozčuľovať. Koenwar sa dočkal svojho skončenia a keby to bolo na mne, Bal Narayan by nasledoval rovnakú krvavú a krutú cestu. Nakoniec som jej povedal o svojom stretnutí v Kábule, o smrti dvoch vrahov a o Koenvarových posledných slovách.
  
  
  Keď som skončil, rýchlo sa otočila k Ranovi, ktorý stál vedľa nej. -Kde je teraz Narayan? spýtala sa netrpezlivo. "On... je na letisku, Canti, presne ako si povedala," zamrmlala Rana, cítila, že nemá náladu na žarty.
  
  
  "O hodinu letí do Pekingu doručiť diamanty."
  
  
  „Posledné miesto, kam ide, je Peking,“ zamiešal som sa. „Odchádza z krajiny a toto je poslednýkrát, čo ho vidíte; tento princ a diamanty, Canti.
  
  
  "Ak klameš, Carterová," odpovedala, "tak Lu Tien si s tebou môže robiť, čo chce." Zatiaľ verím tvojmu príbehu. Prikázala Prasadovi a Ranovi, aby išli na letisko a zadržali princa, pričom predpokladala, že tam budú včas, kým opustí krajinu.
  
  
  "Povedzte mu, že došlo k zmene plánov a musím sa s ním ihneď porozprávať."
  
  
  Prasad bol už v polovici tunela. "A ak on..." začala Rana.
  
  
  "Má diamanty," povedala a podráždene mávla rukou.
  
  
  - Priveďte ho sem. To je jasné?
  
  
  "Áno, Canti," odpovedal poslušne a úctivo až do konca. Ponáhľal sa za Prasadom a ja som mohol len dúfať, že chytia Bal Narayana skôr, ako ujde. Z Káthmandu veľa letov nelietalo. Dúfam, že sa chytí včas. Ak nie, musel by som pokračovať v hľadaní, kam ma to zavedie. A všetko záviselo od toho, či sa mi podarí utiecť pred Kanti, Lu Tien a asi tuctom partizánov, ktorých som videl okolo centrálneho podzemného priestoru, ktorý slúžil ako veliteľstvo a muničný sklad pre rebelov.
  
  
  Hneď ako Prasad a Rana išli zachytiť Bala Narayana, Kanti nariadila dvom svojim mužom, aby ma vzali do cely, ktorá sa ukázala byť tá istá, v ktorej boli uväznené dvojičky. Lu Tien o mne naďalej hovoril pomocou všetkých bežných výrazov. Ale Canti sa zdalo, že má väčší záujem zistiť, či ju princ zradil, než aby ma okamžite popravila. V tomto bode mala väčší záujem o to, aby ma udržala nažive, aspoň kým sa Bal Narayan nevrátil do jaskyne, aby odpovedal na všetky jej otázky.
  
  
  Medzitým ma viedli po úzkej chodbe vedúcej z centrálnej miestnosti. Z prirodzeného stropu v pravidelných intervaloch viseli lampy, no tmavá miestnosť, ktorá sa ukázala byť mojím konečným cieľom, ani zďaleka nebola pôsobivá. Tmavá, vlhká, odrezaná od vonkajšieho sveta ťažkými zamknutými dverami, moja cela bola len výklenok v stene. Zdalo sa, že moji dvaja sprievodcovia mali sadistické potešenie, keď ma hodili dovnútra. Dopadol som bezhlavo na tvrdú studenú podlahu cely, silne otrasený, ale nezranený. O chvíľu sa dvere zabuchli, závory sa po nich zasunuli a ich smiech prenikol cez železné mreže. Počúval som ich ustupujúce kroky, ozvenu ich vzrušených hlasov. Potom nastalo ticho, prerušované zvukom môjho vlastného dýchania.
  
  
  "Preboha, ako sa odtiaľto dostaneš, Carterová?" - povedal som nahlas.
  
  
  Nemal som ešte ani najmenšiu predstavu.
  
  
  
  
  Kapitola 13
  
  
  
  
  
  Nie som Houdini.
  
  
  Pokúsil som sa uvoľniť si ruky, aby zostalo miesto v povrazoch na zápästiach. Ale čím viac som sa s týmito uzlami hrabal, tým boli pevnejšie. Krvný obeh v mojich prstoch už zaostal za želaním. Moje ruky znecitliveli. Boli studené a brneli a vedel som, že veľmi skoro prestanú cítiť úplne. Oprela som sa o pevnú kamennú stenu svojej cely, snažila som sa zorientovať a zhromaždiť si myšlienky. Ale vo vlhkej, plesnivej jaskyni, kde ma hodili ako vrece zemiakov, nebolo čo objavovať. Dva metre na dĺžku, dva metre na šírku a príliš vysoký strop; v mojej cele bolo málo pohodlia, len niekoľko ostrých skalných výbežkov, ktoré mi takmer znemožňovali oprieť sa o jednu zo stien bez toho, aby som necítil jeden z tých skalných hrotov, ktoré mi prepichovali chrbát.
  
  
  Vtedy som si uvedomil, prečo pesimizmus nikdy nebol mojou silnou stránkou.
  
  
  Opatrne, aby som si neporanil zápästia, som si začal šúchať ruky do lán tam a späť o ostré kamene. Dostať silné lano na jednu z hrubých ríms sa ukázalo ťažšie, ako sa na prvý pohľad zdalo. A kožu strihám častejšie ako lano. Dokonca aj moje kĺby narazili na ostré výčnelky. Ale nemienila som sa vzdať. Zápästia ma začali páliť od pokračujúceho odierania, ale kráčal som ďalej a snažil som sa počúvať pomalé, ale vytrvalé škrípanie nití, ako sa lano postupne opotrebovávalo, rovnako ako väčšina mojej kože.
  
  
  Nezobrali mi hodinky, ale zatiaľ nebolo možné zistiť, ako dlho som bol zavretý. Odhadujem, že neprešlo viac ako tridsaťpäť minút, odkedy sa za mnou s hlasným, zlovestným buchnutím zavreli ťažké zamrežované dvere. Čoskoro bude súmrak. Do 10:30 som mal čas dokončiť, čo som začal. Bude to oveľa ťažšie, ako som si pôvodne myslel. Keby ma Lu Tien nespoznal, veci by sa mohli vyvíjať inak. Ale čínsky poradca bol taký tvrdohlavý, že Kanti sa ku mne nechcela správať ako k obyčajnému občanovi, keď jej moja kamarátka z Pekingu povedala, že nie som nikto iný ako slávny N3 Master Assassin z AH.
  
  
  Pokračoval som teda v šúchaní spútaných zápästí o skaly a odpočíval som len dovtedy, kým sa mi svaly na rukách nezačali kŕčovito krútiť. A potom len minútu alebo dve. Nemal som ten luxus trochu si oddýchnuť, pretože v stávke bol osud celej krajiny.
  
  
  Vlákna lana povolili len s najväčšou námahou. Pramene boli hrubšie, ako som si myslel, a zdalo sa mi, že trvá celú večnosť, kým som si mohol uvoľniť ruky, kým som mohol konečne odrezať posledné rozstrapkané vlákna. Ruky som už nemal zviazané, ale koža na vnútornej strane zápästí bola surová a krvavá. Z bieleho vrecka, ktoré som mal so sebou, som vyrobil dve provizórne manžety. Roztrhané pásy látky som si obviazal okolo zápästia, aby som zastavil krvácanie a rany som udržal čo najčistejšie. Nebolo to veľa, ale inak by sa mi po krvi šmýkali ruky a cítil som, že budem potrebovať všetku silu a zovretie, ktoré som dokázal zozbierať.
  
  
  Na mojej Rolexke sa rozsvietil ciferník. Aj v šere sa dalo povedať, koľko je hodín. Videl som smutné 4:31, keď som sa snažil zistiť, aký bude môj ďalší krok. Nemal som príliš veľa možností, určite som nemohol použiť Pierra, určite nie zamknutého vo svojej cele. A kým som neotvoril tie dvere, mohol som urobiť len málo.
  
  
  Okrem stonania.
  
  
  Možno to vyjde, možno nie. Šance boli celkom vyrovnané, napriek tomu, že išlo o bežne používaný trik. Napriek tomu som mal pocit, že niečo je lepšie ako nič. Ako skúsený herec som si vykúzlil obraz kŕča, presunul vnem do brušnej oblasti a ruky som si dal za chrbát, akoby tam mal stále zviazané. Začal som stonať a prevaľovať sa tam a späť v nádeji, že skôr či neskôr moje výkriky upútajú pozornosť niektorého z mojich strážcov. Vďaka prirodzenému efektu ozveny na chodbe sa zvuk šíril a ani nie o minútu neskôr som na druhej strane dverí začul ostré kroky. Do cely spýtavo hľadela tvár, úhľadne oddelená tromi železnými tyčami. Spoznal som muža, ktorý mi deň predtým vrazil bajonet do chrbta.
  
  
  Váľal som sa po cele a stonal, očividne som sa zohol od bolesti. 'Čo to je?' spýtal sa po nepálsky.
  
  
  „Kŕče. „Som chorý,“ zmohla som sa v nádeji, že moja slovná zásoba ma teraz nesklame, keď som bola tak blízko úspechu. Moje slová o fyzickom utrpení sa v mojej cele ozývali ďalej. Na chvíľu som si myslel, že som zlyhal. Muž odišiel od dverí a v slabom svetle mu už nebolo vidieť tvár. Potom som začul škrípanie kľúča v zámke a zablahoželal som si, pokračujúc vo vydávaní mnohých srdcervúcich zvukov. Praskanie žltého svetla vošlo do cely práve vo chvíli, keď môj nič netušiaci dobrodinec otvoril ťažké dvere. Stál tam a držal pušku oboma hrubými, ošľahanými rukami.
  
  
  'Čo sa ti stalo?' - spýtal sa znova a pozorne si ma prezeral, akoby sa bál, že ho klamem.
  
  
  "Som chorý," zašepkal som. "Musím ísť na záchod."
  
  
  Zdalo sa mu to veľmi vtipné a urobil chybu, že sa priblížil trochu bližšie. Nemohla som riskovať, že príde niekto ďalší, pretože to, že by som musel prevalcovať dvoch mužov naraz, by mi prácu nijako neuľahčilo. Ako som si stále pamätal všetko, čo ma naučil majster Zhuoen, pamätajúc si sústrediť svoju silu na samotný moment dopadu, cítil som, ako sa zmenšujem, pripravený vystreliť ako jack-in-the-box po vybalení z krabice zabuchla.
  
  
  V tomto prípade bolo veko čisto metafyzické. Bolo to ako zadné vrátka vedúce do môjho vnútra.
  
  
  "Choré," zamrmlal som znova a kývol na strážcu ešte bližšie.
  
  
  "Prinesiem ti..." začal.
  
  
  A skôr, než mohol ukázať, že je pripravený mi uveriť, vyskočil som na nohy a udrel som celou svojou silou. Moja hojdajúca sa noha narazila na jeho karabínu a tá sa roztočila vo vzduchu. Strážca neveriacky vykríkol, akoby stále neveril, že už nemám zviazané ruky, že mi nie je zle a moja pravá noha ho nekope prudko do brucha. Teraz bol rad na ňom, aby sa zdvojnásobil v bolestiach. Z pier sa mu vydral ďalší ston. Potom bol na kolenách, presne ako som chcel.
  
  
  Poškriabal špinavú podlahu svojej cely a hľadal svoju pušku, ktorá bola vzdialená necelú stopu, ale už sa jej nikdy nedotkol. Vyskočila som vysoko do vzduchu a moja vystretá noha sa škrabala na jeho brade. Zvuk bol ako úder do biliardovej gule. Strážcova hlava bola hodená dozadu pod zvláštnym a neprirodzeným uhlom. O chvíľu neskôr mu z úst vytryskol hustý prúd krvi, ktorý mu zdobil bradu trblietavou ohnivočervenou stuhou.
  
  
  Jeho čeľusť bola zlomená, ale nebol dôvod zabiť muža, keď bol v bezvedomí a mimo cesty. Rýchly, milosrdný úder do krku to ukončil. Zrútil sa dopredu, tvár mal v kaluži vlastnej krvi.
  
  
  Potichu som sa prikradol k dverám a potichu ich zavrel. Vyzliekol som rebelovu košeľu. Bol úplne v bezvedomí a netušil, kto alebo čo ho zasiahlo. Použil som jeden rukáv košele ako oporu a pevne som ho obviazal okolo jeho krvavých úst. Zvyšnú časť jeho kaki košele rýchlo použili na zviazanie rúk za chrbtom. Myslím, že ešte nejaký čas potrvá, kým nadobudne vedomie. A ak by sa tak stalo, už by sa nemohol brániť, ani by sa ponáhľal na pomoc svojim rebelom.
  
  
  Stále však zostávalo pár ľudí, s ktorými bolo možné zasiahnuť. Napriek mojej praxi v karate majú bojové umenia stále svoje hranice. Najmä ak ste v menšine. Teraz som bol nielen ďaleko v presile, ale čas bol proti mne. Pred jaskyňou bola tma. Nebyť Mesiaca, po strmom a skalnatom teréne by sa pohyboval dvojnásobne ťažko. Potreboval som nájsť cestu späť na cestu, na bicykel a na americkú ambasádu v Káthmandu. A to všetko sa muselo urobiť pred 10:30 toho večera. Ale skôr, ako som mohol pomyslieť na to, že opustím veliteľstvo Šerpov, musel som počkať, kým sa Prasad a Rana vrátia s Balom Narayanom. Ak by ho nechytili pred odletom v lietadle, moje problémy by boli nielen o niečo ťažšie, ale možno aj nemožné.
  
  
  Takže všetko bolo stále vo vzduchu: jeden veľký otáznik. Karabína, ktorá spadla na podlahu cely, bola nabitá a pripravená na použitie. Stlačil som bezpečnostný spínač, vykĺzol z dverí a potichu ich za sebou zavrel. Chodba bola prázdna; holé lampy sa pomaly hojdali tam a späť na prúde vzduchu v podzemných komorách a chodbách. Keď som sa priblížil k stene vonkajšej jaskyne, kde šerpovia skladovali muníciu, prešli sa zlovestné tiene a znova sa oddelili.
  
  
  Ale ďaleko som nezašiel.
  
  
  Niekto sa ku mne rútil úzkou chodbou. Oprela som sa chrbtom o stenu, zadržala dych a čakala. Kroky boli hlasnejšie, rýchle a takmer netrpezlivé klopanie. Okolo mňa prechádzala oválna tvár orámovaná krátkymi čiernymi vlasmi, pružné, pružné telo a Canti, nepochybne smerujúca do mojej cely. Keby som teraz použil karabínu, výstrel by nepochybne znepokojil všetkých rebelov. Moje ruky boli plné, príliš zaneprázdnené, tak som zdvihol orechovú pažbu karabíny s úmyslom pristáť na zátylku jej hlavy.
  
  
  Ale zase som sa veľmi nedostal.
  
  
  S ostrým piskľavým zvukom sa otočila okolo svojej osi a rýchlo švihla nohou. Bočná časť jej topánok s oceľovým plášťom sa dotkla môjho kolena a to bolo jediné, čo som mohol urobiť, aby som udržal rovnováhu. "Si veľmi hlúpy, Nicholas Carter," povedala s úškrnom. - A veľmi neopatrný. Mysleli ste si, že som sa nedokázal brániť?
  
  
  "Aby som povedal pravdu, nebol som si istý," povedal som a ponáhľal som sa dopredu, keď ju bajonet zachytil za ruku. Canti bola rýchla, oveľa rýchlejšia, ako som si myslel, že bude. Bola rovnako zručná v bojových umeniach ako ja, s výhodou bola ľahšia, čo jej umožnilo reagovať oveľa rýchlejšie a efektívnejšie.
  
  
  Otočila telo nabok a opäť kopla dopredu. Tentoraz ma netrafila, ale celou váhou udrela do karabíny, pričom sa sústredila na chodidlo. Vyzeralo to, akoby mi niekto zhora vytrhol zbraň z rúk.
  
  
  "Teraz sme si hneď oddýchli," povedala. Ani nedýchala rýchlejšie, keď sa snažila držať si odstup, kým som sa pripravoval na obranný postoj, dyit-koe-bi, postoj, ktorý udržal moje ťažisko v bokoch, čo mi umožnilo kopať do strán a švihať. údery na odvrátenie.
  
  
  Canti urobila ďalší krok. Chladná a dosť prekvapená tým, čo sa deje, nechala svoju ľavú nohu vystreliť ako blesk, keď som sa snažil odhodiť nabok. Ale jej načasovanie bolo dokonalé a jej reflexy boli rovnako rýchle, ak nie rýchlejšie, ako moje. Jej whoop-cha-kee ma zasiahlo priamo pod bránicu, náraz ma prinútil zapotácať sa dozadu a zastonať od bolesti. Nestrácala čas a potom prišla s komplexným paion-sjon-koot ji-roe-ki. Toto bol najúčinnejší a najnebezpečnejší útok rukou. Ak to urobí správne, z mojej sleziny nezostane nič, len ružová miazga.
  
  
  Ale nechcel som dopustiť, aby sa to stalo, kým moja noha nebude hovoriť v udalosti. Odrazil som úder bočným kopom. Moja noha urobila vysoký oblúk vo vzduchu. Chodidlo mojej nohy ju zasiahlo do spánku a ona narazila do steny za sebou, potriasajúc hlavou, akoby sa pokúšala striasť si z hlavy pavučiny.
  
  
  Opäť som skúsil bočný kop, tentoraz som zacielil na zraniteľnú spodnú stranu jej brady. Strana jej zmrznutého predlaktia dopadla na moju holeň so všetkou silou a tvrdosťou kladiva. Cítil som, ako sa mi po nohách vkráda bolesť. Uhol som a nevenoval som pozornosť jej prefíkanému a pohŕdavému úsmevu. "Si hlupák, Carterová," povedala s smiechom. "Prečo by si sa rozhodol, že som dušou Šerpov, ak nie pre takúto schopnosť?"
  
  
  „Takéto schopnosti“ znamenali, že bola jednoznačne moja partnerka v bojových umeniach. Vedomie na prvom mieste, Nick. Potom odhodlanie. Potom sústredenie. Na tieto veci musíte neustále myslieť, aby ki-ai pracovalo vo váš prospech. V dobrý deň vám to môže zachrániť život. Počul som, ako mi v hlave hovoril majster Cheen, zhlboka som sa nadýchol a natiahol brušné svaly. Videl som, ako Cantiho ľavá noha prichádza ku mne v spomalenom pohybe, ladným oblúkom, pohybom, ktorý by ma zneschopnil, keby pristála tak dobre, ako dopadla.
  
  
  Prenikavý "Zoot!" unikol z mojich pier, keď som sa prikrčil, vzdialil sa a vrátil sa skôr, ako nadobudla rovnováhu. Ki-ai je forma intenzívnej koncentrácie, ktorá má za následok nielen adrenalínový nával sebadôvery, ale aj pocit neuveriteľnej sily a fyzických schopností. Cvičením tejto techniky som bol schopný vyhnúť sa Cantiho drvivému úderu obličiek a útoku sériou rýchlych, rezných rúk. Okraj mojej mozoľnatej dlane pristál v priehlbine medzi krkom a ramenom. Zastonala a oprela sa, ale až potom sa mi podarilo vyvolať celú silu môjho Ki-ai a nechať moju ruku pristáť na koreň jej nosa. Kosť sa s ostrým zvukom rozťala a po ústach a brade jej stekali husté potoky krvi.
  
  
  Bolo jasné, že Canti trpí. Bolo tiež jasné, že už nie je ani z polovice taká odvážna a krásna ako pred piatimi minútami. Ale aj tak ma dokázala zabiť, keby som ju najskôr nezneškodnil.
  
  
  Zdalo sa, že neznesiteľná bolesť ju len podnietila, ako keby tŕň prepichol jej bok. "Teraz prikážem Lu Tien, aby ťa zabil," zasyčala. - A pomaly. Áno, veľmi pomalá smrť pre teba, Carterová.
  
  
  Neodpovedal som, ale pokračoval som vo výdychu, aby som udržal svaly bránice napäté. Moja myseľ zaznamenala ďalšiu akciu niekoľko sekúnd predtým, ako moje telo začalo konať. Účinnosť kopu z karate možno merať rýchlosťou, akou je vykonaný. Vrhol som sa dopredu pravou nohou, sprevádzaný zúrivým syčaním „Zoot!“ Výbušný zvuk mojej nohy letiacej vzduchom Canti na chvíľu vyviedol z rovnováhy.
  
  
  Pokúsila sa chytiť moju nohu s úmyslom prevrátiť ju tak, aby som dopadol na podlahu. Ale tentoraz som bol na ňu príliš rýchly. Minula ju o pár centimetrov, keď ju moja plná váha, sústredená na moju vystretú nohu, zasiahla do hrudného koša.
  
  
  Vzduchom sa ozýval výkrik zvieracej bolesti, ako výkrik o pomoc. Zranená, z tváre jej stále tiekla krv, Canti si oboma rukami chytila zlomené rebrá a potkla sa dozadu, snažiac sa dostať na koniec chodby. Ak sa jej to podarí, vrátim sa tam, kde som začal.
  
  
  Teraz, keď sa mi podarilo zlomiť pár rebier, sa nedokázala rýchlo pohybovať. Nešlo o to, že by som jej chcel ublížiť. Bola to len Canti alebo ja. Otázka sebazáchovy. A sebazáchova je vždy dôležitejšia ako čokoľvek iné. Ponáhľal som sa za ňou, keď čata rebelov počula jej volanie o pomoc a pribehla, neustály prúd ozbrojených mužov blokoval koniec tunela a bránil mi v úteku. Práve včas som ju chytil za ruku a podarilo sa mi ju pritiahnuť k sebe, keď niektorí z jej mužov zdvihli zbrane a pripravili sa na streľbu.
  
  
  Canti kopal a snažil sa uniknúť, nadával ako dragún. Ale vo svojej pozícii sa nevyrovnala mojej sile ani odhodlaniu. Držal som ju blízko seba pred sebou; bojujúci, krvavý, ľudský štít. "Ak teraz vystrelíš, bude mŕtva," zakričal som.
  
  
  Účinok týchto slov mi pripomenul živý obraz. Všetci zamrzli na mieste. Počuli ste desať rôznych zvukov ľudského dýchania. Canti stále kopal a snažil sa ujsť. Ale tentoraz nikam nepôjde, kým nepoviem alebo nedám príkaz.
  
  
  Jednou voľnou rukou som siahol do špinavých nohavíc a vytiahol Pierra. Plynová bomba bola mojou jedinou nádejou a chcel som ju teraz použiť. Kvôli izolácii jaskýň bola malá šanca, že plyn bude rýchlo stúpať. Plyn sa nejaký čas zdržiava v tuneloch a priechodoch.
  
  
  Prasad a Rana sa ešte nevrátili so svojím bremenom, ale nemohol som sa dočkať, kým sa vrátia z letiska, najmä preto, že môj život bol doslova ohrozený. Klišé alebo nie, presne toto sa stalo. "Povedz im, aby ustúpili," varoval som Canti a pomaly som sa pohol smerom k centrálnej miestnosti.
  
  
  „Najskôr ma zabite,“ kričala. - Ale nenechaj ho utiecť.
  
  
  "Ty si diabol na kolesách, však?" “ zamrmlal som a stisol som jej ruku pevnejšie. Bola taká tesná, že by som bez váhania vytrhol kosť z jamky pri prvom zlom pohybe z jej strany. Vedela to aj ona, pretože s rastúcou bolesťou rástla aj jej ochota plniť moje príkazy. "Povedz im, aby ustúpili a nechali nás prejsť," pokračoval som. Nebudem sa cítiť lepšie, kým sa nedostaneme do muničného skladu. Už som mal hmlistú predstavu o tom, čo treba urobiť, ale dalo sa to urobiť len vtedy, ak som si bol istý, že môžem vstúpiť do chodby, ktorá viedla do lesa.
  
  
  "Nepočúvaj," zakričala. Ale už jej nezostali sily. Kanti, vyčerpaná neznesiteľnou bolesťou, mi padla do náručia a horko plakala; ale plakala bez viditeľných sĺz.
  
  
  „Zabije ťa,“ povedal jej jeden z jej mužov. "To je jedno," povedala.
  
  
  Lu Tien potom zdvihol automatickú pištoľ, spokojný len s tým, že ma bude môcť zložiť, nech sa Canti stane čokoľvek. V momente, keď sa mu zbraň zdvihla z boku, oboch som hodil dopredu a hodil Pierra tunelom dopredu. Ozval sa výstrel, guľka zasiahla skalu nad mojou hlavou a potom vybuchla plynová bomba v hustom alkalickom oblaku.
  
  
  Ozval sa zbor vystrašených výkrikov, takmer okamžite prehlušených ďalším zborom, tentoraz chrapľavým, priškrteným kašľom. Oslepení žieravinou sa partizáni začali rozchádzať rôznymi smermi a snažili sa dostať preč od horiaceho slzotvorného plynu. Trápilo ma to takmer rovnako, ale musel som sa uistiť, že sa dostanem na koniec tunela, inak nebude nič iné ako istá smrť.
  
  
  Priniesol som so sebou Cantiho ako ochranu pred ďalšími útokmi. Ochabla, ako mŕtve bremeno v mojich rukách, napoly v bezvedomí od bolesti. Zakaždým, keď zakašlala, predstavoval som si kúsok zlomeného rebra, ktorý jej klesá hlbšie do pľúc. Ak by teraz nemala pľúcne krvácanie, potom by o pár minút mala pocit, že sa topí a nemôže dostať vzduch do pľúc bez kyslíka.
  
  
  Stavím sa, že keď držíte hlavu čo najnižšie, ľudia budú zmätení a oslepení hustým dusivým dymom. Bol to risk, ktorý som jednoducho musel podstúpiť, pretože som nemal inú možnosť. Keď sa Canti pritisla ku mne, zakopla som a utekala. Ozval sa ďalší výstrel, no zasiahol steny úzkeho zadymeného tunela.
  
  
  Videl som kopy drevených škatúľ, hrubý drevený stôl a Huga a Wilhelminu presne tam, kde ich rebeli po pátraní nechali. Podišiel som k stolu, schmatol svojich dvoch dôveryhodných priateľov a potom sa mi podarilo dostať k dreveným debnám skôr, ako ma Lu Tien a jeho krajania alebo ktorýkoľvek z rebelov stihli zastaviť. Muži sa potácali, škrabali si oči, nevideli. Rýchly úder Canty do krku a aspoň na chvíľu som ju vytrhol z biedy. Dúfam, že keby sa spamätala, už by som bol dávno preč.
  
  
  Môj prst sa stiahol a Wilhelmina prudko chrlila oheň. Čínsky priateľ Lu Tien bol takmer doslova prikovaný k stene, keď z hroznej diery, ktorá mu náhle vykvitla na líci, vytryskla krv. Jeho ruky mávali, akoby sa pokúšal lietať. Potom pristál na skalnej stene.
  
  
  Krabice boli označené, aby som vedel, čo hľadať a čomu sa vyhnúť. Ale potom už slzný plyn vyprchal a demoralizovaní nepálski rebeli opäť túžili ukončiť moje krátkodobé prenasledovanie.
  
  
  Krabice poskytovali cenné krytie, hoci Lu Tien, teraz, keď bol Canti mimo radu, zrazu prestal strieľať. "Všetkých nás zabiješ," zakričal, zastavil výstrely Šerpov a ja som začal otvárať jednu z drevených škatúľ. „Jedna zblúdená guľka a celá jaskyňa sa nám zrúti,“ kričal najprv v mandarínčine a potom v nepálčine. Podstata jeho hrubých, znepokojujúcich slov sa dala preložiť do akéhokoľvek jazyka.
  
  
  Čítaš mi myšlienky, kamarát, pomyslel som si, keď sa mi konečne podarilo vypáčiť jedno z pevne pribitých viečok na jednej zo zásuviek. Obsah nebol úhľadne zabalený v hodvábnom papieri ako drahé ovocie, ale ručné granáty mali oveľa väčšiu silu ako pomaranč alebo citrón.
  
  
  Bolo 5:17 ráno.
  
  
  Príliš skoro na hlásenie o šiestej, pomyslel som si, keď som vytiahol špendlík z jedného z granátov a hodil ho priamo na Lu Tien a jeho bandu fanatických bojovníkov za slobodu. Vtedy nebol čas na rozmýšľanie, všetko záviselo od rýchlosti. Bežal som smerom k tunelu, bežal som ako nikdy predtým. Trvalo mi najmenej šesťdesiat sekúnd, kým som sa dostal z jaskyne. Ale dávno predtým, ako som na svojej tvári pocítila potešenie z chladného nočného vetra, ma guľka zasiahla do lýtka a zrazu ma spustila na kolená. Začal som sa plaziť dopredu, keď vybuchol ručný granát.
  
  
  Guľa oslepujúceho ohňa, mučivý výkrik ľudských fakieľ; a kusy skál a kameňa mi padali na hlavu.
  
  
  Nemyslel som si, že budem v správach o šiestej. Aspoň dnes nie.
  
  
  
  
  Kapitola 14
  
  
  
  
  
  Zachránilo ma to, že som už bol mimo centrálnej miestnosti a v tuneli.
  
  
  Keď ručný granát explodoval a zapálil všetky muničné krabice ako iné ručné granáty, interiér veliteľstva Šerpov pravdepodobne pripomínal Drážďany počas veľkých bombových útokov. Canti nikdy nevedela, čo ju zasiahlo. V každom prípade zomrela bez toho, aby cítila plamene, ktoré ju pálili zaživa, bez toho, aby si uvedomila, že všetky jej úžasné plány a politické intrigy zišli naprázdno.
  
  
  A keby sa jeden úsek tunela nezrútil a takmer ma nepochoval pod padajúce sutiny, sám by som sa stal ďalšou obeťou. Výbuch však zničil chodbu vedúcu do veľkej miestnosti. Stále som sa pokúšal oslobodiť, keď cez plástové chodby prerazil druhý výbuch.
  
  
  Už nikto nekričal, už nie.
  
  
  Guľka, ktorá ma zasiahla, prešla cez mäsitú časť mojej ľavej holene a len o vlások minula kosť. Stále som krvácala, ale aspoň som sa necítila ako ľudská fakľa. Trvalo mi dobrých päť alebo desať minút, kým som sa vyslobodil. Cítil som teplo uväzneného ohňa a chcel som sa čo najrýchlejšie dostať z tunela, kým sa na mňa zrúti celá strecha.
  
  
  To, čo mohlo trvať šesťdesiat sekúnd, sa zmenilo na takmer desať minút. Medzi padajúcimi kusmi kameňa a krvavou dierou v nohe som nebol v stave šprintovať. Ale keď som cítil, ako sa mi na lícach dotýka vánok zeleného lesa a pozrel som sa na trblietavú hviezdnu oblohu, pomyslel som si, že si zaslúžim trochu odpočinku.
  
  
  Klesol som na zem a zhlboka som sa nadýchol. Za mnou sa od vchodu do kedysi dobre ukrytého úkrytu rebelov valil oblak dymu. Teraz to nebolo nič iné ako zbierka uhlíkov a kameňov. Moja misia však nebola ani zďaleka dokončená. Stále som mal čo robiť, bez ohľadu na ranu po guľke. Nepotreboval som ani tak obväz, ako skôr stehy, ale jeden som mohol dostať, až keď som sa vrátil do Káthmandu. A pred návratom do mesta som musel zistiť, čo sa stalo s Ranou, Prasadom a utečencom Bal Narayanom.
  
  
  Najprv som sa však musel pokúsiť zastaviť krv, ktorá voľne vytekala z rany. Košeľové rukávy sú sakramentsky užitočné, keď ste v úzkych. Vyzliekol som si sako alebo to, čo z neho zostalo, potom košeľu a jeden rukáv som odstrihol ihlicou. Potom som okolo zranenej nohy obviazal prúžok látky. O niekoľko sekúnd neskôr bol obväz aplikovaný. Príliš pevné uviazanie ma vystavilo riziku gangrény, takže som si musel vystačiť s tým, ako sa to robilo, kým som mal možnosť si to pozrieť.
  
  
  Chôdza bola teraz výzvou, ale keďže som predtým riešil zmrzačené nohy, naposledy v Indii, ak ma pamäť neklame, sa mi podarilo vytiahnuť a dostať sa na strmú kamenistú cestu vedúcu dole na cestu. Bolo len otázkou času, kedy sa po výbuchu zmobilizujú úrady, no dúfal som, že sa na miesto „nehody“ nebudú ponáhľať. Prítomnosť polície alebo vládnych síl Rana a jeho skupinu odradí. A práve teraz som to rozhodne nemohol použiť.
  
  
  Môj Rolex sa rozsvietil o 6:01, keď som sa dostal na cestu. Kým som si spomenul na Hawkeov rozkaz, zostávalo menej ako päť hodín, mal som ešte veľa práce. Trápilo ma, že Rana sa nemohla vrátiť do jaskyne. Mal tri hodiny a jediné vysvetlenie, na ktoré som prišiel, bolo, že Bal Narayan sa neponáhľa so zrušením rezervácie lietadla a poslúchnutím Kantiho príkazov.
  
  
  Posadil som sa na bicykel, na kraj cesty. Svietil polmesiac, ale aspoň nebola čierna tma; bolo dosť svetla vidieť na niekoľko stoviek yardov. Ešte tri strely a Wilhelmina bude naprázdno. Musel som ho používať veľmi striedmo a naďalej som sa spoliehal na Huga, aby som ukončil to, čo mohla Wilhelmina začať.
  
  
  Nemalo zmysel vracať sa do Káthmandu. Prasad a Rana Kanti bezpodmienečne poslúchli. Aj keď sa im nepodarí získať Bala Narayana, určite sa v určitom okamihu vrátia do jaskyne. Dalo sa len hádať, ako dlho to bude trvať. Navyše začalo byť chladnejšie. Nadvihol som golier bundy, znova som si uviazal obväz na nohe a sadol si do kríkov.
  
  
  Potom som už mohol len čakať a dúfať, že moje bdenie bude odmenené skôr, ako príde Hawkov konečný termín o 10:30.
  
  
  Sedel som ako Budha, prekrížil som si nohy a usilovne som prejavoval rovnakú dávku trpezlivosti. Bolo asi sedem, keď som počul náraz, ktorý okamžite upútal moju pozornosť. Bol to starý otlčený Fiat; jeho reflektory kĺzali po prázdnej ceste. Namieril som Wilhelminu na zadné koleso. Stlačil som spúšť a počul som Rana kričať, keď sa snažil ovládať auto. Výbuch ho prinútil dupnúť na brzdy a auto zastavilo asi pätnásť metrov odo mňa. Videl som dve tmavé postavy, dve siluety na zadnom sedadle. Ak by som mal šťastie, jedným z tieňov by bol muž, ktorého som poznal len z fotografií v novinách a nikdy predtým som ho osobne nevidel.
  
  
  Ale už bola príliš tma a ja som bol ešte príliš ďaleko, aby som ho presne identifikoval.
  
  
  Prikrčil som sa a prikradol som sa bližšie, práve keď sa dvere auta otvorili a niekto vkĺzol do tieňa. "Narayan, počkaj," počul som Prasad kričať a jeho hlas praskal panikou.
  
  
  Ale Narayan počúval iba jeho chamtivosť. „Počkaj na nás,“ zakričal po nepálsky, keď prikrčená postava utekala na kraj cesty do bezpečia v hustom nepreniknuteľnom lese.
  
  
  Princa zastihla náhla krížová paľba z oboch strán. Prasad vystrelil zlomok sekundy po tom, čo Wilhelmina vystrelila guľku do tmy. Dva po sebe idúce výstrely prekazili plány chamtivému nepálskemu princovi. Narayan spustil krvavý výkrik a zapotácal sa mojím smerom. Keď som sa k nemu dostal, bol už na polceste do Nirvany, alebo kdekoľvek skončil. "Odhoďte zbraň," povedal som, teraz som sa viac zaujímal o Prasad ako o Narayan chrliaci krv a nemohol som ďalej zasahovať do toho, čo som považoval za poslednú kapitolu svojej misie. Wilhelmina sa ukázala byť ešte presvedčivejšia ako môj nahnevaný hlas. Prasad si nechal vykĺznuť Berettu z prstov. S tupým žuchnutím narazilo na asfalt. Rana teraz stála pri aute a neveriacky pozerala z Narayanovho šokujúceho tela na mňa, krvavého, ale veľmi živého.
  
  
  "Takže sme sa znova stretli, Carterová," povedal sarkasticky.
  
  
  "Správne, Rana," odpovedal som. „Kde sú diamanty? A kde si bol tak dlho?
  
  
  "To sa týka len Kanti," povedal Prasad so zachmúrenou tvárou, aj keď som Wilhelminu upriamil pozornosť na jeho postavu.
  
  
  Vydala som zo seba prázdny smiech bez humoru. "Canti už nie je," povedal som. "Už nie sú žiadni šerpovia." A jaskyňa už nie je.
  
  
  - O čom to hovorí? - spýtala sa Rana.
  
  
  "To najlepšie, čo môžem vymyslieť," povedal som. "Pozri sa tam." Ukázal som nad hranicou stromov na husté čierne mraky ukryté za mesiacom. Z miesta, kde sme stáli, bol jasne viditeľný ťažký stĺp popola a dymu.
  
  
  "Má ich... Narayan," povedal Prasad a prudko sa triasol. Prvýkrát, odkedy som ho poznal, mal strach. A keď na to Wilhelmina upozornila, nemohol som mu to vyčítať.
  
  
  - Prineste mi ich. Rýchlo“ - Môj tón nenechal nič na predstavivosť.
  
  
  Rana podišla k padlému princovi a siahla mu do saka. Otočil som sa a namieril zbraň priamo na stred jeho hrude.
  
  
  "To by bolo od teba veľmi hlúpe, Rana," varoval som ho. "Nehovorím, že je to hlúposť."
  
  
  "Canti sa mýlil, keď ti dôveroval," odpovedal. Jeho ruka skĺzla dozadu a bezvládne visela. Nebolo treba lupy, aby som videl, že sa bojí, že sa chvel, keď si uvedomil, že nemám náladu na hry.
  
  
  "Možno, ale teraz pre ňu nemôžete nič urobiť," povedal som. "Ver mi, nemám chuť ťa zabiť." Si mladý a hlúpy, ale ktovie... možno raz nájdeš zmysel života. Urobte nám všetkým láskavosť a dajte mi tieto diamanty.
  
  
  "Dostanem ich," povedal Prasad. "Tak nás pustíš?" Áno?'
  
  
  „Keď mi vymeníte túto pneumatiku, obaja môžete ísť kamkoľvek.
  
  
  Sklonil sa nad Narayanovým telom. Princ bol stále nažive, aspoň fyzicky. Mentálne nás opustil už o päť minút a dve guľky skôr.
  
  
  "Nechcel nám ich dať skôr," zašepkal po anglicky, keď našiel fajku, v ktorej som prevážal diamanty z jedného konca zeme na druhý. "Povedal, že sme klamári."
  
  
  "Klamár," opravil som sa.
  
  
  "Áno, všetko je to lož." Postavil sa a podal mi plastovú tubu.
  
  
  Trvalo mi presne minútu, kým som zistil, že všetky kamene v úzkej ohybnej trubici sú stále neporušené.
  
  
  Rana už začala s výmenou pneumatiky. Dovolil som Prasadovi, aby mu pomohol, a nechal som Wilhelminu v pohotovosti pre prípad, že by sa niektorý z týchto nešťastných revolucionárov rozhodol, že sa mu moje rozkazy nepáčia. Plne si vedomý toho, že by som neváhal stlačiť spúšť a poslať ich rovnakým smerom, kam už išiel princ Bal Narayan, urobili, čo im bolo povedané, a tentoraz držali jazyk za zubami.
  
  
  Keď skončili, bolo 7:52 ráno.
  
  
  "Teraz bicykel," povedal som a pozorne som ich sledoval, kým nesedel na zadnom sedadle auta. "A nakoniec tvoj revolver, Rana."
  
  
  „Si slušný človek,“ povedal, predstieral smiech a nahnevane mu podal. 38 American Detective Special opustených na ceste.
  
  
  "Opatrne, ale súcitne," odpovedal som. "A myslím, že teraz je čas sa rozísť." nezdá sa ti to?
  
  
  Prasad ani nečakal, kým sa Rana rozhodne. Bez obzretia sa a bez chvíľkového zaváhania zmizol ako plaché žriebä. Zdalo sa, že zvuk jeho ľahkých bežiacich krokov vytrhol Ranu zo strnulosti. Rozbehol sa za ním a nechal ma s potomkom nepálskej kráľovskej rodiny. Jediné, čo ma rozčúlilo, bolo, že sa obaja zabudli rozlúčiť so mnou aj s princom.
  
  
  Odtiahol som Narayanovo bezvládne a bezvládne telo na kraj cesty. Ukázalo sa, že jeho vrecká sú skutočným pokladom mimoriadne triviálnych vecí. Nič, čo by stálo za to, okrem škatuľky zápaliek. Niet divu, že na nej bol už známy text: Reštaurácia „Cabin“, 11/897. Ason Tole. Káthmandu.
  
  
  Krvavá pena pokrývala jeho tenké a kruté pery. Tvár smrti je zamrznutá v hneve a zlomyseľnosti. Pracoval takmer rovnako tvrdo ako ja a takmer uspel. Dve guľky ukončili všetky jeho sebecké sny. Teraz už ani nestál za to si ho pamätať.
  
  
  Pomocou tých istých orezaných konárov, ktoré predtým skrývali bicykel, som vytvoril niečo, čo na prvý pohľad vyzeralo ako pohrebná hranica. Ale nikdy som sa neobťažoval hodiť zápalku do kopy lístia. Strom bol pravdepodobne ešte príliš zelený, ešte nebol pripravený vzplanúť v plameňoch zlatej, oranžovej a krvavočervenej farby.
  
  
  Tak som ho tam nechal, nevideného a zamaskovaného, pokiaľ bohovia chceli. Doplazil som sa k Fiatu a sadol si na predné sedadlo. Bolo 8:13 ráno. Dodržím Hawkov termín a dokonca mi zostane nejaký čas.
  
  
  
  
  Kapitola 15
  
  
  
  
  
  Stále som kríval, dokonca aj s hliníkovými barlami, keď som kráčal po lesklej bielej chodbe nemocnice. Káthmandu sa stalo spomienkou a Nepál víziou z denníka prieskumníka. Šerpovia boli odsunutí na stránky ázijskej histórie takí mŕtvi ako princ Bal Narayan, bez života ako vrah, ktorého sme kedysi poznali ako Koenvaru.
  
  
  Čo som nedokázal dokončiť ja, urobili jednotky kráľa Mahendru. Poslední partizáni boli zhromaždení pri čínskom pohraničnom meste Mustang neďaleko Annapoerny. Partizánska organizácia zanikla. Nemyslím si však, že by bolo realistické myslieť si, že žiadne iné ženy alebo muži v Nepále nesnívali o väčšej politickej slobode, aj keď dúfajme, že menej násilným spôsobom.
  
  
  O tom všetkom som diskutoval s Hawkom pred odchodom z himalájskeho kráľovstva. Biely dom uviedol, že po sérii rozhovorov na vysokej úrovni medzi ministrom zahraničia a nepálskym kráľom bude nasledovať značné úsilie o pomoc. Možno by sa našla nejaká vládna štruktúra, ktorá by dala ľuďom väčšiu šancu povedať, čo chceli povedať, a väčšiu časť celého legislatívneho procesu.
  
  
  Som však príliš veľký realista, aby som nevedel, že aj keby nepálsky trón umožnil väčšiu demokratickú slobodu, vždy by tu bolo nebezpečenstvo čínskeho zasahovania. Hrozba revolúcie bude zrejme vždy visieť nad krajinou ako krvavý čínsky Damoklov meč.
  
  
  A keby sa to stalo, na ničom, čo by som mohol pripraviť, by naozaj nezáležalo. No v tej chvíli už všetka moja pozornosť nebola zameraná na Nepál, ale na krásnu mladú ženu, ktorá netušila, že ju idem navštíviť. Dvere na Andreinej izbe boli zatvorené. Jemne som zaklopal a otvoril dvere.
  
  
  Sedela na posteli a listovala v módnom časopise. Vo chvíli, keď ma uvidela, vrátila sa jej farba na líca a z úsmevu sa jej skrútili kútiky úst v zjavnom a neskrývanom potešení.
  
  
  „Nick... čo... myslím kedy... ako...“ zamrmlala neveriac, že som tam skutočne bola a oveľa podstatnejšie ako vo sne.
  
  
  „Všetko má svoj čas,“ sľúbil som. Prešiel som k posteli a jemne som pritlačil svoje pery na tie jej. Stále sa usmievala, keď som sa stiahol, a bol som rád, že som sa vrátil do Amsterdamu a do nemocnice Wilhelmine Gastuis, než som odletel späť do Washingtonu. "Povedali mi, že sa odtiaľto budete môcť dostať o dva týždne alebo možno skôr." Ako sa cítiš, Andrea?
  
  
  "Lepšie, Nick." Oveľa lepšie. A chcel som ti poďakovať za to, čo si urobil... Myslím tie účty.“
  
  
  "Mám oveľa lepšie správy," povedal som a pritiahol si stoličku, aby som si mohol oprieť nohu. Rana sa už hojila, ale trvalo niekoľko týždňov, kým som sa úplne zotavil.
  
  
  Prikývla.
  
  
  "No, povedal mi, aby som ti povedal, že len čo sa zlepšíš, čaká ťa práca vo Washingtone ako jeden z jeho administratívnych asistentov." Povedal by som, že to platí oveľa lepšie ako žurnalistika na voľnej nohe. A Golfield nepatrí medzi tých, ktorí posudzujú ľudí podľa vzhľadu, ale len podľa schopností.
  
  
  "A ako sa máš?" - spýtala sa so smiechom.
  
  
  "Záleží na tom, koho stretnem, slečna Yuen."
  
  
  - A ty zostaneš, Nick? Nie na dlho.
  
  
  - Možno zostanem ešte chvíľu.
  
  
  Obaja sme sa smiali ako dve malé deti. Nepál bol v mojom živote len rutinou; nebezpečenstvo a krviprelievanie sú súčasťou mojej minulosti. Neobzeraj sa späť, Carterová, pomyslel som si v duchu, pretože vždy je pred tebou niečo väčšie a je to hneď za rohom.
  
  
  
  
  
  O knihe:
  
  
  Ako dopraviť z Amsterdamu do Nepálu neopracované diamanty v hodnote milióna dolárov, ako ich potom použiť ako platidlo na výkupné za deti uneseného senátora, ako ich vziať späť a opäť odviesť z krajiny? Veľmi jednoduché!
  
  
  Ale je toho viac:
  
  
  Šerpovia, banda profesionálnych revolucionárov, so strašnými vynálezmi jej Kanti – je typickým „duchom“ revolúcie, rovnako krásna ako smrteľná, so svojimi „kung-fu rukami“ nemilosrdne načúvajúcimi jej bolestivým príkazom. mozgu.
  
  
  Koenvar, zabijak za každých okolností. Koenvar sa dokáže zakrádať ako lesná mačka a zabíjať rovnako rýchlo a zlomyseľne.
  
  
  Bal Narayan, medzinárodný playboy, člen kráľovskej rodiny. Bol jedným z tých ľudí, ktorí predávajú všetko a všetkých pre svoje bohatstvo.
  
  
  Nick Carter, známy ako N3, Master Assassin Carter, ktorý sa musí naučiť nový jazyk smrti, aby prežil...
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"