Дивер Джеффри : другие произведения.

Збирач кісток (Лінкольн Райм, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Лист до читача
  Хвала
  Титульна сторінка
  Авторське право
  Посвята
  Зміст
  Частина I Король на один день
  Розділ перший
  Розділ другий
  Розділ третій
  Розділ четвертий
  Розділ п'ятий
  Розділ шостий
  Розділ сьомий
  Розділ восьмий
  Частина II Принцип Локара
  Розділ дев'ятий
  Глава десята
  Розділ одинадцятий
  Розділ дванадцятий
  Розділ тринадцятий
  Розділ чотирнадцятий
  Розділ п'ятнадцятий
  Розділ шістнадцятий
  Розділ сімнадцятий
  Частина III Дочка Портабель
  Розділ вісімнадцятий
  Розділ дев'ятнадцятий
  Розділ двадцятий
  Глава двадцять перша
  Розділ двадцять другий
  Розділ двадцять третій
  Розділ двадцять четвертий
  Розділ двадцять п'ятий
  Розділ двадцять шостий
  Частина IV До кісток
  Розділ двадцять сьомий
  Розділ двадцять восьмий
  Розділ двадцять дев'ятий
  Розділ тридцятий
  Розділ тридцять перший
  Розділ тридцять другий
  Розділ тридцять третій
  Розділ тридцять четвертий
  Розділ тридцять п'ятий
  Розділ тридцять шостий
  Частина V Коли ви рухаєтеся, вони не можуть дістати
  Розділ тридцять сьомий
  Додаток:
  Примітка автора
  Про автора
  Уривок із THE SKIN COLLECTOR
   Шановний читачу!
  Понад десять років тому я шукав ідею нової книги, яка була б типовою для моїх стрімких, насичених поворотами романів, але вона також пропонувала те, чого ми не бачили в трилерах. Мені здається, я щойно дивився повтор чудової телевізійної постановки Гранади про Шерлока Холмса з Джеремі Бреттом у головній ролі. Я вирішив, що хочу написати трилер, який — як це сказати? — перевершить Шерлока Шерлока. Тобто я хотів створити сучасного героя кримінального роману, який розкривав би злочини не за допомогою зброї, бойових мистецтв і дотеп, а розумом.
  Так народився Лінкольн Райм, судовий детектив, чий фізичний стан (квадриплегія) залишає йому лише раціональне мислення як зброю. Роман «Збирач кісток» , який ви зараз тримаєте в руках, перекладено тридцятьма мовами та знято художній фільм із Дензелом Вашингтоном і Анджеліною Джолі в головних ролях. Десятки мільйонів людей по всьому світу прочитали цю книгу або подивилися фільм.
  Я ніколи не очікував популярності персонажа, але я часто казав, що робота письменника — дати читачам те, що вони хочуть. Коли я побачив позитивну реакцію на Лінкольна та його партнерку, офіцера поліції Нью-Йорка Амелію Сакс, я знав, що буду писати серіал. Зараз у нас є одинадцять романів, у яких фігурують ці два герої, останнім з яких є «Збирач шкір» (який є справжнім продовженням «Збирача кісток», продовжуючи деякі сюжетні моменти, представлені мною в оригінальній історії). Зразок розділу з «Збирача шкір» наведено в кінці цієї книги.
  Мене часто запитують про популярність Rhyme. Він виглядає малоймовірним героєм; чому він резонує з такою кількістю читачів? Я думаю, відповідь полягає в тому, що він певним чином представляє всіх нас. Хіба ми насправді не є нашим розумом, серцем і духом, перш ніж стати нашим тілом? Це те, що дозволяє нам піднятися назустріч викликам, з якими ми стикаємося щодня, які б обмеження не переслідували нас.
  Але не думайте, що «Збирач кісток» — це філософський трактат. Це американські гірки трилера, типового для тих, що я пишу: він розвивається протягом кількох днів, у кожному розділі чи близько того містить розвороти та перешкоди, а також містить кілька несподіваних кінцівок. Сиди міцно і тримайся. Сподіваюся, вам сподобається!
  — Джеффрі Дівер
   ХВАЛА ДЖЕФФІ ДІВЕРУ
   
  «Серія «Лінкольн Райм» просто надзвичайна».
  — San Jose Mercury News
   
  «[Райм] один із найвидатніших і найвразливіших героїв кримінальної літератури».
  — New York Post
   
  «Трилер Дівера. . . кине виклик навіть найзахопленішому катанню на американських гірках».
  — Клівлендський простий дилер
  
  «[Дівер] найрозумніший інтригант на планеті».
  — Publishers Weekly
  
  «Дівер — майстер повороту сюжету, і читачі лише зведуть себе з розуму, намагаючись його перевершити».
  — Книжковий список
  
  «Джеффрі Дівер крутий».
  — The Palm Beach Post
  
  . . . І ЙОГО РОМАНИ
   
   
  Збирач кісток
  
  “Приголомшливо. . . захоплюючий. . . перегортання сторінок».
  - Люди
   
  «Технологія Джеффрі Дівера . . . Збирач кісток такий сліпучий, що очі сльозяться».
  — The New York Times Book Review
   
  «Стремічна розповідь. . . ніколи не відмовляється, і є багато справжніх судово-медичних знань у доказах. Є драматичні зміни до останньої сторінки та кульмінаційна битва на смерть».
  — Publishers Weekly
   
  «Дівер поєднується з судово-медичною роботою, якою Патриція Корнуелл могла б пишатися, із сюжетом із турбонаддувом, який ганьбить Бензедрин».
  — Книжковий список
   
  «Вміло поєднує найсучаснішу криміналістику, манхеттенський хаос початку століття та переслідувачів, яких переслідують».
  — The Wall Street Journal
   
  «Гарний трилер».
  — Midwest Book Review
   
   
  Молитва про сон
   
  «Страшний, розумний і читабельний».
  — Стівен Кінг
  “Покращений . . . кошмарні двадцять чотири години. . . повороти та жахливий саспенс».
  — Джеймс Паттерсон
   
  «Розважальний трилер. . . . Персонажі [Дівера] яскраві та правдоподібні, а його ретельний сюжет забезпечує відчутну напругу та розумну несподівану кінцівку».
  — Publishers Weekly
   
  «Забезпечує нервову кульмінацію, від якої ви будете сидіти в кріслі».
  — Роберт Крейс
   
  «Боронування. . . безсумнівно, горло стискає».
  — Kirkus Reviews
   
  Дівоча могила
   
  «Кричущий хіт».
  — The New York Times Book Review
   
  «Дівер блискуче передає напруженість і обман переговорів щодо заручників. . . неймовірно справжні персонажі. . . багаторазові повороти. . . [] вражаючий фініш».
  — Publishers Weekly
   
  «Переконливий саспенс. . . жахлива мережа божевілля та насильства. . . перегортання сторінок всю ніч!»
  — Хроніка Сан-Франциско
   
  «Починається з удару, і напруга ніколи не спадає. Першокласний трилер із несподіваним кікером наприкінці».
  — Бібліотечний журнал
   ЗБИРАЧ КІСТОК
  ДЖЕФФІ ДІВЕР
  
  ПЕЧАТКА
  Видавець Penguin Group
  Penguin Group (USA) LLC, 375 Hudson Street,
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10014
  
  США | Канада | Великобританія | Ірландія | Австралія | Нова Зеландія | Індія | Південна Африка | Китай
  penguin.com
  Компанія Penguin Random House
  Опубліковано Signet, відбитком New American Library, підрозділу Penguin Group (USA) LLC. Раніше опубліковано у виданні Viking.
  9781101209080Авторське право No Джеффрі Дівер, 1997
  Уривок із The Skin Collector No Джеффрі Дівер, 2014
  Penguin підтримує авторські права. Авторське право стимулює творчість, заохочує різноманітні голоси, сприяє свободі слова та створює яскраву культуру. Дякуємо, що придбали авторизоване видання цієї книги та дотримувалися законів про авторське право, не відтворюючи, не скануючи та не розповсюджуючи будь-яку її частину в будь-якій формі без дозволу. Ви підтримуєте письменників і дозволяєте Penguin продовжувати видавати книги для кожного читача.
  ЗАРЕЄСТРОВАНА ТОРГОВА МАРКА — MARCA REGISTRADA
  ISBN: 9781101209080
  ПРИМІТКА ВИДАВЦЯ
  Це твір фантастики. Імена, персонажі, місця та події є або продуктом уяви автора, або використовуються вигадано, і будь-яка схожість із реальними особами, живими чи померлими, підприємствами, подіями чи місцями є цілком випадковою.
  Версія_5
  
  
  
  Для моєї родини,
  Ді, Денні, Джулі, Етель
  і Нельсон. . .
  Яблука далеко не падають.
  І для Діани теж.
  
  Зміст
  Лист до читача
  Хвала
  Титульна сторінка
  Сторінка авторського права
  Посвята
   Частина I Король на один день
  Розділ перший
  Розділ другий
  Розділ третій
  Розділ четвертий
  Розділ п'ятий
  Розділ шостий
  Розділ сьомий
  Розділ восьмий
   Частина II Принцип Локара
  Розділ дев'ятий
  Глава десята
  Розділ одинадцятий
  Розділ дванадцятий
  Розділ тринадцятий
  Розділ чотирнадцятий
  Розділ п'ятнадцятий
  Розділ шістнадцятий
  Розділ сімнадцятий
   Частина III Дочка Портабель
  Розділ вісімнадцятий
  Розділ дев'ятнадцятий
  Розділ двадцятий
  Глава двадцять перша
  Розділ двадцять другий
  Розділ двадцять третій
  Розділ двадцять четвертий
  Розділ двадцять п'ятий
  Розділ двадцять шостий
   Частина IV До кісток
  Розділ двадцять сьомий
  Розділ двадцять восьмий
  Розділ двадцять дев'ятий
  Розділ тридцятий
  Розділ тридцять перший
  Розділ тридцять другий
  Розділ тридцять третій
  Розділ тридцять четвертий
  Розділ тридцять п'ятий
  Розділ тридцять шостий
   Частина V Коли ви рухаєтеся, вони не можуть дістати
  Розділ тридцять сьомий
   Додаток: Уривки з Глосарію термінів, Lincoln Rhyme, Physical Evidence , 4th ed.
  Примітка автора
  Про автора
  Уривок із THE SKIN COLLECTOR
  
  
  
  Я
  КОРОЛЬ НА
  ДЕНЬ
  Сьогодення в Нью-Йорку настільки потужне, що минуле втрачено.
  — ДЖОН ДЖЕЙ ЧАПМЕН
  
  
  
  
  ОДИН
  П’ятниця, 22:30, до суботи, 15:30
   
  
  Свін хотів тільки спати.
  Літак запізнився на дві години, і чекати на багаж довелося цілий марафон. А потім автосервіс налагодив; лімузин поїхав годину тому. Тож тепер вони чекали на таксі.
  Вона стояла в черзі пасажирів, її сухорляве тіло хилилося під вагою ноутбука. Джон розповідав про процентні ставки та нові способи реструктуризації угоди, але все, що вона могла думати, це: п’ятниця ввечері, 10:30. Я хочу натягнути свій піт і вдаритися по сіну.
  Дивлячись на нескінченний потік жовтих таксі. Щось у кольорі та схожості машин нагадало їй комах. І вона тремтіла від моторошного відчуття, яке вона пам’ятала зі свого дитинства в горах, коли вони з братом знаходили вбитого борсука або перекидалися ногою через гніздо рудих мурашок і дивилися на мокру масу звивистих тіл і ніг.
  Ті-Джей Колфакс поштовхнув вперед, коли таксі під'їхало й, скрипнувши, зупинилося.
  Таксіст відкинув багажник, але залишився в машині. Їм довелося завантажити свій багаж, що збентежило Джона. Він звик, що люди щось роблять за нього. Теммі Джин було байдуже; вона все ще час від часу дивувалася, виявляючи, що в неї є секретар, який друкує та файлує для неї. Вона кинула свою валізу, закрила багажник і залізла всередину.
  Джон увійшов слідом за нею, грюкнув дверима й витер своє пухле обличчя й лисіючий скальп, наче зусилля закинути сумку в багажник виснажило його.
  
  «Перша зупинка Схід сімдесят другий», — пробурмотів Джон через перегородку.
  «Тоді Верхній Вест-Сайд», — додав Ті Джей. Оргскло між передніми та задніми сидіннями було сильно потерто, і вона майже не бачила водія.
  Таксі відлетіло від узбіччя і незабаром помчало швидкісною дорогою в напрямку Манхеттена.
  «Слухай, — сказав Джон, — тому всі ці натовпи».
  Він вказував на білборд, який вітав делегатів мирної конференції ООН, яка розпочалася в понеділок. У місті мало бути десять тисяч відвідувачів. TJ дивився на рекламний щит — чорні, білі та азіати, махали рукою й усміхалися. Щоправда, щось було не так із твором мистецтва. Пропорції та кольори були порушені. І обличчя всі здавалися блідими.
  TJ пробурмотів: «Викрадачі тіл».
  Вони мчали по широкій швидкісній дорозі, яка тривожно жовтіла під світлом шосе. Повз старий Navy Yard, повз Бруклінські пірси.
  Нарешті Джон замовк, дістав свої «Техаські інструменти» й почав набирати якісь цифри. Ті-Джей відкинувся на спинку сидіння, дивлячись на запорошені тротуари та похмурі обличчя людей, що сиділи на кам’яних притулках, що виходили на шосе. У спеку вони здавалися напівкоматозними.
  У кабіні теж було жарко, і Ті Джей потягнувся до кнопки, щоб опустити вікно. Вона не здивувалася, виявивши, що це не працює. Вона простягнула руку через Джона. Його також зламали. Саме тоді вона помітила, що дверних замків немає.
  Дверні ручки теж.
  Її рука ковзнула по дверях, намацуючи ручку. Нічого — наче хто ножівкою зрізав.
  "Що?" — запитав Джон.
  «Ну, двері. . . Як нам їх відкрити?»
  Джон дивився то на одного, то на іншого, коли вказівник тунелю Мідтаун з’явився й зник.
  "Гей!" Джон постукав по перегородці. «Ви пропустили поворот. Куди ти йдеш?»
  «Можливо, він збирається взяти Квінсборо», — Т. Джей запропоновано. Міст означав довший маршрут, але уникав плати за тунель. Вона сіла вперед і постукала по плексигласу своїм перснем.
  «Ви берете міст?»
  Він їх проігнорував.
  "Гей!"
  А за мить вони промчали повз поворот на Квінсборо.
  «Черт», — вигукнув Джон. «Куди ви нас ведете? Гарлем. Б’юся об заклад, що він везе нас до Гарлему».
  TJ дивився у вікно. Паралельно з ними, повільно, рухався автомобіль. Вона сильно застукала у вікно.
  «Допоможіть!» — закричала вона. «Будь ласка. . .”
  Водій автомобіля глянув на неї то раз, то ще раз, нахмурившись. Він пригальмував і рушив за ними, але, різко поштовхнувши, таксі заскочило вниз по рампі виїзду на Квінс, повернуло в провулок і помчало через безлюдний район складів. Мабуть, вони рухалися шістдесят миль на годину.
  "Що ти робиш? »
  TJ вдарив по перегородці. «Повільніше. Де?-"
  «О, Боже, ні, — пробурмотів Джон. «Подивіться».
  Водій одягнув лижну маску.
  "Що ти хочеш?" — крикнув Ті Джей.
  «Гроші? Ми дамо вам гроші».
  І все ж тиша з передньої частини кабіни.
  TJ розпорола свою сумку Targus і витягла свій чорний ноутбук. Вона відкинулася назад і вдарила кутом комп’ютера у вікно. Скло витримало, хоча звук удару, здавалося, до біса налякав водія. Таксі розвернуло й мало не врізалося в цегляну стіну будівлі, повз яку вони мчали.
  «Гроші! Скільки? Я можу дати тобі багато грошей!» — захрипів Джон, сльози капали по його товстим щокам.
  TJ знову протаранив вікно ноутбуком. Від удару ширма відлетіла, але вікно залишилося цілим.
  Вона спробувала ще раз, і корпус комп’ютера розколовся й випав з її рук.
  «О, чорт . . .”
  
  Вони обидва різко кинулися вперед, коли таксі занесло й зупинилося в брудній неосвітленій тупиковій вулиці.
  Водій виліз із кабіни з маленьким пістолетом у руці.
  «Будь ласка, ні», — благала вона.
  Він підійшов до кабіни й нахилився, вдивляючись у жирне скло. Він довго стояв там, а вони з Джоном кудись кудись кудись притискалися до протилежних дверей.
  Водій стиснув долоні від сяйва вуличних ліхтарів і уважно подивився на них.
  Раптовий тріск пролунав у повітрі, і Ті-Джей здригнувся. Джон коротко скрикнув.
  Вдалині, позаду водія, небо вливалося червоно-синіми вогненними смугами. Більше хлопків і свистів. Він обернувся й подивився на величезного помаранчевого павука, що розповсюдився над містом.
  «Феєрверк», — згадав Ті Джей, читаючи в « Таймс». Подарунок від мера та генерального секретаря ООН для делегатів конференції, вітаючи їх у найвеличнішому місті на землі.
  Водій повернувся до кабіни. Голосно клацнувши, він потягнув засув і повільно відчинив двері.
   
  Дзвінок був анонімним. Зазвичай.
  Тому не було можливості перевірити, яку вільну ділянку мав на увазі RP. Центр передав по радіо: «Він сказав, що тридцять сім близько одинадцятої. Це все."
  Сторони, які звітують, не були відомі маршрутами Triple A до місць злочину.
  Вже спітніла, хоча була лише дев’ята ранку, Амелія Сакс продиралася крізь високу траву. Вона проходила роздягаючий обшук — як люди з «Місця злочину» це називали — S-подібний візерунок. нічого Вона нахилила голову до динаміка/мікрофона, пришпиленого до її темно-блакитної блузки.
  «Портативний 5885. Нічого не можу знайти, Центральний. У вас є далі?»
  Диспетчер відповів: «Більше нічого на місці, 5885. Але одне . . . RP сказав, що сподівається, що жертва мертва. К.”
  
  «Скажи ще раз, Центральний».
  «РП сказав, що сподівається, що жертва мертва. Заради нього. К.”
  "К."
  Сподівалися, що жертва мертва?
  Сакс потягся над зів’ялою ланцюгом і обшукав іншу порожню ділянку. нічого
  Вона хотіла кинути. Викличте 10-90, необґрунтований звіт і поверніться до Двійки, яка була її регулярним ударом. У неї боліли коліна, і вона була гаряча, як тушонка, у цю паскудну серпневу погоду. Вона хотіла проскочити до портової адміністрації, посидіти з дітьми та випити високу банку холодного чаю «Арізона». Потім, об 11:30 — всього за пару годин — вона прибирала свою шафку в Midtown South і йшла в центр міста на тренування.
  Але вона не — не змогла — відмовитися від дзвінка. Вона йшла далі: розпеченим тротуаром, крізь щілину між двома закинутими кам’яницями, ще одним зарослим рослинністю полем.
  Її довгий вказівний палець заштовхнув її в пласку форменну шапку крізь шари довгого рудого волосся, зібраного високо на голові. Вона нав’язливо почухалася, потім просунула руку під шапку й почухала ще трохи. Піт стікав по її чолу й лоскотав, і вона теж зарилася в брову.
  Роздуми: Мої останні дві години на вулиці. Я можу з цим жити.
  Коли Сакс ступила далі в кущі, вона відчула перший ранковий неспокій.
  Хтось спостерігає за мною.
  Гарячий вітер шурхотів сухим чагарником, і машини та вантажівки шумно мчали до тунелю Лінкольна та назад. Вона подумала про те, що часто роблять патрульні: це місто таке клятецьке, що хтось може підійти прямо за мною, на відстані ножа, і я ніколи цього не дізнаюся.
  Або вишикувати залізні приціли на моїй спині. . .
  Вона швидко обернулася.
  Нічого, крім листя, іржавої техніки та сміття.
  Лазить на купу каміння, морщиться. Амелія Сакс, тридцять один рік — лише тридцять один, як сказала б її мати, — страждала від артриту. У спадок від діда так само чітко, як вона сприйняла струнку статуру своєї матері та гарну зовнішність і кар’єру свого батька (про руде волосся можна було лише здогадуватися). Ще один поштовх болю, коли вона пройшла крізь високу завісу вмираючих кущів. Їй пощастило зупинитися за крок від прямого падіння з тридцяти футів.
  Під нею був похмурий каньйон — глибоко врізаний у скелю Вест-Сайду. Через нього проходило дорожнє полотно компанії Amtrak для поїздів, що прямували на північ.
  Вона примружилася, дивлячись на дно каньйону, недалеко від залізничного полотна.
  Що це ?
  Коло перекинутої землі, маленька гілка дерева, що стирчить з верхівки? Це виглядало як...
  О, мій добрий Господи. . .
  Вона здригнулася від цього виду. Відчула, як наростає нудота, поколюючи її шкіру, наче хвиля полум’я. Їй вдалося наступити на ту крихітну частинку всередині неї, яка хотіла відвернутися і зробити вигляд, що не бачила цього.
  Він сподівався, що жертва мертва. Заради нього.
  Вона побігла до залізної драбини, яка вела з тротуару на земляне полотно. Вона потягнулася до поруччя, але вчасно зупинилася. лайно Злочинець міг утекти цим шляхом. Якщо вона торкнеться його, то може зіпсувати всі відбитки, які він залишив. Гаразд, ми робимо це важким способом. Глибоко дихаючи, щоб притупити біль у суглобах, вона почала спускатися зі скелі, засуваючи свої випускні черевики — начищені, як срібло, для першого дня її нового призначення — у вирізані в камені щілини. Вона перестрибнула останні чотири фути до земляного полотна і побігла до могили.
  «О, чоловіче. . .”
  Це була не гілка, що стирчала з землі; це була рука. Тіло було поховано вертикально, а бруд насипаний так, що стирчало лише передпліччя, зап’ястя й кисть. Вона дивилася на безіменний палець; вся плоть була вирізана, а жіноча діамантова каблучка була замінена на закривавлену, обдерту кістку.
  Сакс опустилася на коліна й почала копати.
  Бруд летів під її собачими руками, вона помітила, що непорізані пальці були розчепірені, витягнуті за межі, де їх можна було згинати. Який сказав їй це жертва була жива, коли останню лопату бруду висипали на обличчя.
  А, може, й досі був.
  Сакс люто копалася в пухкій землі, порізала руку об уламок пляшки, її темна кров змішалася з темнішою землею. А потім вона дійшла до волосся та чола під ним, блакитно-синього від нестачі кисню. Копаючи далі, поки вона не побачила тьмяні очі та рот, які скривилися в жахливій посмішці, коли жертва намагалася в останні кілька секунд утриматися над наростаючим припливом чорної землі.
  Це була не жінка. Незважаючи на каблучку. Це був здоровий чоловік років п’ятдесяти. Такий же мертвий, як ґрунт, у якому він плавав.
  Відступаючи назад, вона не могла відірвати від нього очей і мало не спіткнулася об залізничну колію. Цілу хвилину вона не могла думати ні про що. Крім того, як це, мабуть, було померти таким чином.
  Тоді: Давай , любий. У вас є місце вбивства, і ви перший офіцер.
  Ти знаєш, що робити.
  АДАПТИРОВАТИСЯ
  А для арешту відомого злочинця.
  D означає затримання важливих свідків і підозрюваних.
  A означає «Оцінити місце злочину».
  P для . . .
  Що було знову П ?
  Вона опустила голову до мікрофона. «Портативний 5885 до центрального. Далі. У мене є 10-29 біля залізничних колій на три вісім та одинадцять. Відділ вбивств, К. Потрібні детективи, CS, автобусний і туристичний лікар. К.”
  «Роджер, 5885. Злочинець під вартою, К?»
  «Жодного злочинця».
  «П'ять-вісім-вісім-п'ять, К.»
  Сакс витріщився на палець, обточений до кістки. Непоєднуване кільце. Очі. І усмішка. . . о, ця довбана посмішка. Тремтіння пронизало її тіло. Амелія Сакс плавала серед змій у річках у літньому таборі й щиро хвалилася, що не матиме проблем із стрибком на банджі зі стофутового мосту. Але нехай вона думає про ув'язнення. . . подумайте про те, щоб бути в пастці, нерухомою, і напад паніки схопить її як удар струмом. Ось чому Сакс ходила швидко, коли вона ходила, і чому вона керувала автомобілями, як самим світлом.
  Коли ви рухаєтеся, вони не можуть дістатися . . .
  Вона почула звук і кивнула головою.
  Гул, глибокий, дедалі гучніший.
  Клаптики паперу дмуть уздовж полотна доріжок. Пилові дервіші кружляють навколо неї, як розлючені привиди.
  Потім тихе голосіння. . .
  П’ять футів дев’ять патрульних поліцейських Амелії Сакс опинилася навпроти тридцятитонного локомотива «Амтрак», червоно-біло-синя плита сталі наближалася зі швидкістю десять миль на годину.
  «Стій, там!» — закричала вона.
  Інженер проігнорував її.
  Сакс підтюпцем вискочила на дорожнє полотно й сіла прямо посередині доріжки, розкинулась і помахала руками, даючи йому знак зупинитися. Локомотив з вереском зупинився. Інженер висунув голову у вікно.
  «Ти не можеш пройти сюди», — сказала вона йому.
  Він запитав її, що вона має на увазі. Вона думала, що він виглядає жахливо молодим, щоб керувати таким великим потягом.
  «Це місце злочину. Будь ласка, вимкніть двигун».
  «Пані, я не бачу злочинів».
  Але Сакс не слухав. Вона дивилася на щілину в ланцюзі на західній стороні залізничного віадука, у верхній частині, біля Одинадцятої авеню.
  Це був один із способів доставити тіло сюди непоміченим — припаркуватися на Одинадцятій і протягнути тіло через вузьку алею до скелі. На перехресті, на Тридцять сьомій, його було видно з двох десятків вікон квартири.
  «Цей поїзд, сер. Просто залиште це там».
  «Я не можу залишити це тут».
  «Будь ласка, вимкніть двигун».
  «Ми не вимикаємо двигуни поїздів таким чином. Вони весь час бігають».
  «І викликайте диспетчера. Або хтось. Нехай вони також зупинять потяги, що прямують на південь».
  «Ми не можемо цього зробити».
  
  «Зараз, сер. У мене є номер твоєї машини».
  "Транспортний засіб?"
  «Я б запропонував тобі зробити це негайно», — гаркнув Сакс.
  «Що ви збираєтеся робити, леді? Дай квиток?»
  Але Амелія Сакс знову піднімалася по кам’яних стінах, її бідні суглоби скрипіли, а губи відчували смак вапнякового пилу, глини та власного поту. Вона побігла підтюпцем до алеї, яку помітила з земляного полотна, а потім розвернулася, вивчаючи Одинадцяту авеню та Джавітс-центр навпроти неї. Зал кипів від глядачів і преси. Величезний банер проголосив: Ласкаво просимо, делегати ООН! Але сьогодні вранці, коли вулиця була безлюдна, злочинець легко міг знайти місце для паркування тут і непоміченим винести тіло на колію. Сакс попрямував до Одинадцятої, оглянув шестисмуговий проспект, який був забитий транспортом.
  Давай зробимо це.
  Вона ввійшла в море машин і вантажівок і зупинила смуги, що прямували на північ. Кілька водіїв спробували пробігти, і їй довелося виписати дві постанови та, нарешті, витягнути сміттєві баки на середину вулиці як барикаду, щоб переконатися, що добропорядні мешканці виконають свій громадянський обов’язок.
  ADAPT першого офіцера .
  P означає захист місця злочину.
  Звук сердитих клаксонів почав наповнювати туманне ранкове небо, незабаром доповнившись сердитішими криками водіїв. Через деякий час вона почула сирени, які приєдналися до какофонії, коли прибула перша машина швидкої допомоги.
  Сорок хвилин по тому сцена кишила поліцейськими та слідчими, десятки з них — набагато більше, ніж влучення в «Пекельну кухню», якою б жахливою була причина смерті, здавалося, виправдовувала. Але, як дізнався Сакс від іншого поліцейського, це була гаряча справа, медіа-мацак — жертва була одним із двох пасажирів, які минулої ночі прибули на JFK, сіли в таксі та попрямували до міста. Вони ніколи не приходили до своїх домівок.
  «CNN дивиться», — прошепотів уніформер.
  Тому Амелія Сакс не здивувалася, побачивши білявого Вінса Перетті, начальника Центрального відділу розслідувань і ресурсів. Відділ, який наглядав за відділом на місці злочину, переліз на вершину насипу й зупинився, поки він змахнув пил зі свого костюма за тисячу доларів.
  Однак вона була здивована, коли побачила, що він помітив її і жестом показав їй, зі слабкою посмішкою на своєму чистому обличчі. Їй спало на думку, що вона ось-ось отримає кивок вдячності за свою рутину Cliffhanger . Зберегли відбитки пальців на цій драбині, хлопці. Можливо, навіть похвалу. В останню годину останнього дня Патрулю. Виходити у вогні слави.
  Він оглянув її з ніг до голови. «Патрульна, ви ж не новачок? Я сміливо можу зробити це припущення».
  «Вибачте, сер?»
  «Я припускаю, що ти не новачок».
  Технічно вона не була такою, хоча мала лише три роки служби за плечима, на відміну від більшості інших патрульних офіцерів її віку; у них було дев'ять чи десять років. Сакс провалився кілька років, перш ніж відвідати академію. «Я не впевнений, що ви питаєте».
  Він виглядав роздратованим, і посмішка зникла. — Ви були першим офіцером?
  "Так, сер."
  «Чому ви закрили Одинадцяту авеню? Про що ти думав ?»
  Вона подивилася вздовж широкої вулиці, яка все ще була перегороджена її барикадою від смітника. Вона звикла до гудків, але тепер зрозуміла, що вони справді досить голосні; черга машин розтягнулася на милі.
  — Сер, завдання першого офіцера — заарештувати злочинця, затримати будь-яких свідків, захистити...
  «Я знаю правило ADAPT , офіцере. Ви закрили вулицю, щоб захистити місце злочину?»
  "Так, сер. Я не думав, що злочинець припаркується на перехресті. З тих квартир його було видно надто добре. Бачите, там? Одинадцятий здавався кращим вибором».
  «Ну, це був неправильний вибір. По той бік доріжок не було жодних слідів , і два комплекти йшли до драбини, що веде до тридцять сьомого».
  «Я теж закрив тридцять сім».
  
  «Це моя точка зору. Це все, що потрібно було закрити. А потяг?» запитав він. «Чому ти припинив це?»
  «Ну, сер. Я думав, що поїзд, який проїжджає крізь місце події, може порушити докази. Або щось."
  «Чи що, офіцер?»
  — Я не дуже добре висловився, сер. Я мав на увазі-"
  «А як щодо аеропорту Ньюарк?»
  "Так, сер." Вона озирнулася в пошуках допомоги. Поруч були офіцери, але вони діловито ігнорували наряд. «Що саме щодо Ньюарка?»
  «Чому ви також не закрили це?»
  О, чудово. Шкільний марш. Її губи Джулії Робертс стиснулися, але вона розсудливо сказала: «Сер, на мою думку, здавалося ймовірним, що...»
  «Нью-йоркська магістраль також була б гарним вибором. А також автомагістраль Джерсі-Пайк і Лонг-Айленд. I-70, аж до Сент-Луїса. Ймовірно, це шляхи втечі».
  Вона трохи опустила голову й подивилася на Перетті. Вони були абсолютно однакового зросту, хоча каблуки в нього були вищі.
  «Мені дзвонив комісар, — продовжив він, — голова Адміністрації порту, офіс генерального секретаря ООН, керівник тієї виставки…» Він кивнув у бік Джавітс-центру. «Ми зіпсували розклад конференції, виступ американського сенатора і трафік на всьому Вестсайді. Залізничні колії були за п’ятдесят футів від жертви, а вулиця, яку ви перекрили, була за добрих двісті футів і тридцять вище. Я маю на увазі, що навіть ураган Єва так не зіпсував північно-східний коридор Amtrak».
  «Я просто подумав...»
  Перетті посміхнувся. Оскільки Сакс була красивою жінкою — її «засновництво» до вступу в академію передбачало постійні роботи в модельному агентстві Chantelle на Медісон-авеню — поліцейський вирішив її пробачити.
  «Патрульна Сакс», — він глянув на табличку з іменем на її грудях, цнотливо приплюснуту американським бронежилетом, — наочний урок. Робота на місці злочину – це баланс. Було б непогано, якби ми могли все огородити після кожного вбивства та затримали близько трьох мільйонів людей. Але ми не можемо цього зробити. Я говорю це конструктивно. Для вашого повчання».
  «Насправді, сер, — різко сказала вона, — я переводжуся з патрульної служби. Набуває чинності сьогодні з полудня».
  Він кивнув, весело посміхнувся. «Тоді сказано досить. Але для протоколу, це було ваше рішення зупинити потяг і перекрити вулицю».
  «Так, сер, це було», — сказала вона спритно. «У цьому немає помилки».
  Він записав це в чорну годинникову книжку різучими розчерками спітнілого пера.
  О, будь ласка. . .
  «А тепер приберіть ці сміттєві баки. Ви керуєте рухом, поки вулиця знову не звільниться. Ви мене чуєте?"
  Без жодного слова «так», «носа» чи будь-якого іншого підтвердження вона побрела на Одинадцяту авеню й повільно почала виносити сміттєві баки. Кожен водій, який проїжджав повз неї, хмурився або щось бурмотів. Сакс глянула на годинник.
  Залишилася година.
  Я можу з цим жити.
  
  
  
  ДВА
  
  ВЛаконічним помахом крил сапсан опустив на віконний карниз. Вранці надворі було яскраве світло, і повітря здавалося страшенно гарячим.
  — Ось ти, — прошепотів чоловік. Тоді схилив голову на звук зумера дверей внизу.
  «Це він?» — крикнув він у бік сходів. "Є це?"
  Лінкольн Райм нічого не почув у відповідь і повернувся до вікна. Голова птаха повернулася, швидкий, різкий рух, який сокіл, однак, зробив елегантним. Райм помітив, що його кігті закривавлені. На дзьобі чорної горіхової шкаралупи звисав шматок жовтого м’яса. Воно витягнуло коротку шию й легко прилягало до гнізда рухами, що нагадували не пташині, а зміїні. Сокіл впустив м’ясо в перевернуту пащу пухнастого синього дитинча. Я дивлюся, подумав Райм, на єдину живу істоту в Нью-Йорку, де немає хижака. Крім, можливо, самого Бога.
  Він почув повільні кроки сходами.
  «Це був він?» — запитав він Тома.
  Юнак відповів: «Ні».
  "Хто це був? У двері подзвонили, чи не так?»
  Очі Тома звернулися до вікна. «Птах повернувся. Подивіться, плями крові на вашому підвіконні. Ви їх бачите?»
  Самка сокола трохи потихеньку з'явилася в полі зору. Синьо-сірий, як риба, райдужний. Її голова оглядала небо.
  «Вони завжди разом. Вони з’єднуються на все життя?» — вголос здивувався Том. «Як гуси?»
  Очі Райма знову звернулися до Тома, який, схилившись у своїй підтягнутій молодій талії, дивився на гніздо крізь забризкане вікно.
  
  "Хто це був?" Рима повторюється. Молодий чоловік тепер зволікав, і це дратувало Райма.
  «Відвідувач».
  «Відвідувач? Ха." Райм пирхнув. Він намагався пригадати, коли він був тут востаннє . Мабуть, це було три місяці тому. Хто це був? Можливо, той репортер чи якийсь далекий кузен. Ну, Пітер Тейлор, один із спеціалістів Райма зі спинного мозку. І Блейн був тут кілька разів. Але вона, звісно, не була гостем.
  «Морозно», - поскаржився Том. Його реакцією було відкрити вікно. Миттєве задоволення. молодість.
  — Не відкривай вікно, — наказав Райм. «І скажи мені, хто тут у біса?»
  «Морозно».
  «Ти потривожиш птаха. Ви можете вимкнути кондиціонер. Я відмовлюся».
  «Ми були тут першими», — сказав Том, ще більше піднімаючи величезне віконне скло. «Птахи переселилися, знаючи про вас». Соколи зиркнули на шум, зиркнувши. Але тоді вони завжди зиркали. Вони залишилися на виступі, пануючи над своєю територією анемічних дерев гінкго та парковок на обох вулицях.
  Рима повторюється. "Хто там ?"
  «Лон Селлітто».
  «Лон?»
  Що він тут робив?
  Том оглянув кімнату. «Місце безлад».
  Риму не подобалася метушня з прибиранням. Йому не подобалася метушня, шум пилососа — що його особливо дратувало. Він був задоволений тут, як це було. Ця кімната, яку він називав своїм офісом, була на другому поверсі його готичного таунхаусу в Верхньому Вест-Сайді міста, з видом на Центральний парк. Кімната була велика, двадцять на двадцять, і практично всі ці фути були зайняті. Іноді він закривав очі, граючи в гру, і намагався вловити запахи різних предметів у кімнаті. Тисячі книжок і журналів, стоси фотокопій на Пізанській вежі, гарячі транзистори телевізора, покриті пилом лампочки, коркові дошки оголошень. Вініл, пероксид, латекс, оббивка.
  Три різні види односолодового скотчу.
  
  Сокіл лайно.
  «Я не хочу його бачити. Скажи йому, що я зайнятий».
  «І молодий поліцейський. Ерні Бенкс. Ні, він був бейсболістом, так? Ви справді повинні дозволити мені прибрати. Ви ніколи не помічаєте, наскільки десь брудно, доки люди не прийдуть зателефонувати».
  «Дзвонити? Боже, це звучить дивно. Вікторіанський. Як це звучить? Скажи їм, щоб геть геть. Як це щодо етикету кінця старого віку?»
  Безлад . . .
  Том говорив про кімнату, але Райм припустив, що він також мав на увазі свого боса.
  Волосся Райма було чорне й густе, як у двадцятирічного, — хоча він був удвічі старше, — але пасма були буйними й густими, які відчайдушно потребували миття й стрижки. На його обличчі розросталася брудна на вигляд триденна чорна борода, і він прокинувся з безперервним лоскотом у вусі, а це означало, що ці волосся теж потрібно було підстригти. Нігті у Райма були довгі, на руках і ногах, і він носив той самий одяг уже тиждень — піжама в горошок, жахливо потворна. Його очі були вузькими, темно-карими, з обличчям, яке Блейн неодноразово казав йому, пристрасним чи іншим, було гарним.
  «Вони хочуть поговорити з тобою, — продовжив Том. «Кажуть, що це дуже важливо».
  «Ну, хулігани для них».
  «Ти не бачив Лона майже рік».
  «Чому це означає, що я хочу побачити його зараз? Ви відлякали пташку? Я розсерджуся, якщо ви це зробите».
  «Це важливо, Лінкольне».
  « Дуже важливо, пам’ятаю, ви сказали. Де той лікар? Він міг подзвонити. Я раніше дрімав. І ти вийшов».
  «Ти не спиш з шостої ранку»
  "Немає." Він зробив паузу. «Я прокинувся, так. Але потім я задрімала. Я міцно спав. Ви перевіряли повідомлення?»
  Том сказав: «Так. Нічого від нього».
  «Він сказав, що прийде опівдні».
  — А зараз лише одинадцята. Можливо, ми затримаємо повідомлення рятувальників на морі. Що ти сказав?"
  
  «Ви телефонували?» — різко запитав Райм. «Можливо, він намагався подзвонити, коли ви були на дзвінку».
  «Я розмовляв з...»
  «Я щось сказав?» — спитав Райм. «Тепер ти злий. Я не казав, що тобі не слід дзвонити. Ви можете це зробити. Ти завжди міг це зробити. Я хочу сказати, що він міг подзвонити, коли ви були на лінії.
  «Ні, ти хочеш цього ранку бути лайном».
  "Ось так. Ви знаєте, у них є така штука — очікування виклику. Ви можете отримати два дзвінки одночасно. Я б хотів, щоб у нас було це. Чого хоче мій старий друг Лон? А його друг бейсболіст?»
  «Запитайте їх».
  «Я вас питаю. »
  «Вони хочуть бачити вас. Це все, що я знаю».
  «Про щось дуже важливе».
  «Лінкольн». Том зітхнув. Гарний юнак провів рукою по своєму світлому волоссю. На ньому були темно-коричневі брюки та біла сорочка з синьою квітчастою краваткою, бездоганно зав’язаною вузлом. Коли він найняв Тома рік тому, Райм сказав, що може носити джинси та футболки, якщо захоче. Але відтоді він щодня був одягнений бездоганно. Райм не знав, чому це сприяло рішенню залишити молодого чоловіка, але так і було. Жоден із попередників Тома не протримався більше шести тижнів. Кількість тих, хто звільнився, точно дорівнювала звільненим.
  — Гаразд, що ти їм сказав?
  «Я сказав їм дати мені кілька хвилин, щоб переконатися, що ти порядний, тоді вони зможуть підійти. Коротко».
  «Ти зробив це. Не питаючи мене. Велике спасибі."
  Том відступив на кілька кроків і гукнув вузькими сходами на перший поверх: «Давайте, джентльмени».
  «Вони тобі щось сказали, чи не так?» – сказав Рим. «Ти тримаєш мене».
  Том не відповів, і Райм спостерігав, як двоє чоловіків наближаються. Коли вони увійшли до кімнати, Райм заговорив першим. Він сказав Тому: «Закрийте штору. Ви вже надто засмутили птахів».
  
  Що насправді означало лише те, що йому було досить розбризкуючого сонячного світла.
   
  Вимкнути звук.
  З огидною липкою стрічкою на роті вона не могла вимовити жодного слова, і це змусило її почуватись безпораднішою, ніж металеві наручники, які щільно стискали її зап’ястки. Ніж хватка його коротких сильних пальців на її біцепсах.
  Водій таксі, все ще в лижній масці, повів її брудним, мокрим коридором, повз ряди повітроводів і труб. Вони перебували в підвалі офісної будівлі. Вона поняття не мала, де.
  Якби я міг з ним поговорити. . .
  TJ Colfax був гравцем, сучкою третього поверху Morgan Stanley. Переговірник.
  Гроші? Ви хочете грошей? Я дам тобі грошей, багато, хлопче. Бушелі. Вона думала про це дюжину разів, намагаючись зловити його погляд, ніби справді могла нав’язати слова в його думки.
  Будь ласка, мовчки благала вона і почала думати про те, як перевести в готівку свої 401 (к) і віддати йому свій пенсійний фонд. О, будь ласка . . .
  Вона згадала минулу ніч: чоловік повернувся від феєрверку, витягнув їх із таксі, одягнув на них наручники. Він кинув їх у багажник, і вони знову поїхали. Спочатку нерівною бруківкою та розбитим асфальтом, потім гладкими дорогами, а потім знову нерівними. Вона почула гуркіт коліс на мосту. Більше поворотів, більше нерівних доріг. Нарешті таксі зупинилося, водій вийшов і, здається, відчинив ворота чи якісь двері. Він заїхав у гараж, подумала вона. Усі міські звуки були вирізані, і вихлопні гази автомобіля стали гучнішими, відбиваючись від близьких стін.
  Потім відкрився багажник таксі, і чоловік витягнув її. Він зірвав діамантовий перстень з її пальця й поклав його в кишеню. Тоді він провів її повз стіни з моторошними обличчями, вицвілими картинами порожніх очей, які дивилися на неї, м’ясником, дияволом, трьома сумними дітьми — намальованими на обсипаній штукатурці. Затягнув її у запліснявілий підвал і кинув на підлогу. Він хлопнув нагору, залишивши її в темряві, оточену огидним запахом… гниюча плоть, сміття. Там вона лежала годинами, мало спала, багато плакала. Вона раптово прокинулася від гучного звуку. Різкий вибух. Поруч. Потім більше тривожний сон.
  Півгодини тому він знову приходив за нею. Підвів її до багажника, і вони їхали ще двадцять хвилин. тут. Де б тут не був.
  Тепер вони зайшли в темну кімнату підвалу. У центрі була товста чорна труба; він прикував її до нього наручниками, а потім схопив її ноги та висунув їх прямо перед нею, підпираючи її в сидяче положення. Він присів і зв’язав її ноги тонкою мотузкою — це зайняло кілька хвилин; він був у шкіряних рукавичках. Тоді він підвівся і довго дивився на неї, нахилився й роздер її блузку. Він обійшов її позаду, і вона охнула, відчувши його руки на своїх плечах, обмацуючи, стискаючи її лопатки.
  Плач, благання через стрічку.
  Знаючи, що буде.
  Руки перемістилися вниз, уздовж її рук, а потім під ними та навколо передньої частини тіла. Але він не торкався її грудей. Ні, коли руки ковзали по її шкірі, вони ніби шукали її ребра. Він штовхав їх і гладив. Ті Джей затремтів і спробував відсторонитися. Він міцно схопив її і пестив ще трохи, сильно натискаючи, відчуваючи, як кістка подається.
  Він стояв. Вона почула кроки, що віддалялися. На довгу мить панувала тиша, за винятком стогону кондиціонерів і ліфтів. Потім вона злякано хрипнула на звук позаду неї. Повторюваний шум. шссш. шссш. Дуже знайоме, але щось вона не могла визначити. Вона спробувала обернутися, щоб побачити, що він робить, але не змогла. Що це було? Слухання ритмічного звуку знову і знову і знову. Це повернуло її прямо до дому її матері.
  шссш. шссш.
  Суботній ранок у маленькому бунгало в Бедфорді, Теннессі. Це був єдиний день, коли її мати не працювала, і більшу частину цього дня вона присвятила прибиранню. Ті Джей прокидалася від гарячого сонця і спотикалася вниз, щоб допомогти їй. шссш. Коли вона плакала від цього спогаду, вона слухала звук і дивувався, чому він підмітає підлогу такими обережними, точними помахами мітли.
   
  Він побачив на їхніх обличчях здивування й незручність.
  Те, що ви не дуже часто зустрічаєте у поліцейських відділу вбивств Нью-Йорка.
  Лон Селлітто та молодий Бенкс (Джеррі, а не Ерні) сиділи там, де Райм жестикулював своєю коронованою головою: два запилених, незручних крісла з ротанга.
  Райм значно змінився відтоді, як Селлітто був тут востаннє, і детектив не дуже добре приховував свій шок. У Бенкса не було критеріїв, за якими можна було б оцінити те, що він бачив, але все одно він був шокований. Неохайна кімната, бродяга підозріло на них дивиться. Запах надто безсумнівний — внутрішній аромат, який оточував істоту Лінкольна Райма.
  Він дуже шкодував, що дозволив їм.
  «Чому ти не подзвонив першим, Лон?»
  «Ти б сказав нам не приходити».
  правда
  Том піднявся по сходах, і Райм випередив його. «Ні, Томе, ти нам не потрібен». Він пам’ятав, що хлопець завжди запитував гостей, чи хочуть вони чогось випити чи з’їсти.
  Така проклята Марта Стюарт.
  Тиша на мить. Великий, пом’ятий Селлітто — двадцятирічний ветеринар — глянув у коробку біля ліжка й почав говорити. Усе, що він збирався сказати, було перервано виглядом одноразових пелюшок для дорослих.
  Джеррі Бенкс сказав: «Я прочитав вашу книгу, сер». У молодого поліцейського була погана рука, коли справа доходила до гоління, багато порізів. А який чарівний коров'як у його волоссі! Господи, йому не може бути більше дванадцяти. Чим більше зношується світ, розмірковував Райм, тим молодшими здаються його мешканці.
  "Який?"
  «Ну, звісно, ваш посібник з місця злочину. Але я мав на увазі книжку з картинками. Пару років тому».
  «Також були слова. Насправді це були переважно слова. Ви їх читали?»
  
  «О, звісно», — швидко сказав Бенкс.
  Біля однієї стіни його кімнати стояв величезний стос решти томів « Місця злочину» .
  «Я не знав, що ви з Лоном друзі», — додав Бенкс.
  «Ах, Лон не погортав щорічник? Показати вам фотографії? Здерти з нього рукав, показати його шрами і сказати, що я мав ці рани з Лінкольном Раймом?»
  Селлітто не посміхався. Ну, я можу дати йому ще менше посміхатися, якщо він захоче. Старший детектив копався у своїй справі. А що в нього там?
  «Як довго ви були партнером?» — запитав Бенкс, починаючи розмову.
  «Є дієслово для вас», — сказав Райм. І подивився на годинник.
  «Ми не були партнерами, — сказав Селлітто. «Я працював у відділі вбивств, він очолював IRD».
  «О, — сказав Бенкс, ще більше вражений. Керівництво Центральним слідчо-ресурсним відділом було однією з найпрестижніших посад у відділі.
  «Так», — сказав Райм, дивлячись у вікно, наче його лікар міг прибути на соколі. «Два мушкетери».
  Терплячим голосом, що розлютило Райма, Селлітто сказав: «Сім років безперервно ми працювали разом».
  «І це були гарні роки», — промовив Райм.
  Том насупився, але Селлітто не помітив іронії. Або, швидше за все, проігнорував це. Він сказав: «У нас проблема, Лінкольне. Нам потрібна допомога».
  знімок. Стос паперів упав на тумбочку.
  «Допомога?» Сміх вибухнув із вузького носа, який, як завжди підозрював Блейн, був продуктом бачення хірурга, хоча це було не так. Вона також вважала його губи надто ідеальними (додайте шрам, пожартувала вона якось, і під час однієї з їхніх сварок у неї мало не було). І чому, дивувався він, її хтивий привид продовжує з’являтися сьогодні? Він прокинувся, думаючи про свою колишню, і відчув потребу написати їй листа, який у цей момент був на екрані комп’ютера. Тепер він врятував документ на диску. Тиша заповнила кімнату, коли він вводив команди одним пальцем.
  «Лінкольн?» — запитав Селлітто.
  "Так, сер. Якась допомога. Від мене. Я чув."
  Бенкс зберіг недоречну посмішку на обличчі, неспокійно шаркаючи дупою в кріслі.
  «Я маю зустріч, ну, щохвилини», — сказав Райм.
  "Зустріч."
  "Лікар."
  «Справді?» — спитав Бенкс, мабуть, щоб убити тишу, що знову нависла.
  Селлітто, не знаючи, куди йде розмова, запитав: «А як справи?»
  Бенкс і Селлітто не питали про його здоров’я, коли прибули. Це було запитання, яке люди уникали, коли бачили Лінкольна Райма. Відповідь ризикувала виявитися дуже складною і майже напевно неприємною.
  Він просто сказав: «Я був добре, дякую. І ти? Бетті?»
  — Ми розлучилися, — швидко сказав Селлітто.
  «Справді?»
  «Вона отримала будинок, а я — половину дитини». Кремезний поліцейський сказав це з вимушеним підбадьоренням, ніби він уже використовував репліку раніше, і Райм припустив, що за розривом стоїться якась болюча історія. Він не мав бажання чути. І все ж він не здивувався тому, що шлюб зазнав краху. Sellitto був робочою конячкою. Він був одним із сотні чи близько того першокласних детективів у відділі, і був роками — він отримав оцінку, коли їм вручали за заслуги, а не лише за відслужений час. Він працював майже вісімдесят годин на тиждень. Райм навіть не знав, що він одружений, перші кілька місяців, як вони працювали разом.
  «Де ти зараз живеш?» — спитав Райм, сподіваючись, що приємна світська бесіда витягне їх із себе й відправить у дорогу.
  «Бруклін. Висота. Я іноді ходжу пішки на роботу. Ви знаєте ті дієти, яких я завжди сидів? Фокус не в дієті. Це вправа».
  Він не виглядав ні товстішим, ні худішим за Лона Sellitto три з половиною роки тому. Або Зеллітто п’ятнадцятирічної давності, якщо на те пішло.
  «Отже, — сказав колегіальний Бенкс, — ви мали на увазі лікаря. Для . . .”
  «Нова форма лікування?» Райм закінчив запитання, яке слабшало. «Точно».
  "Удачі."
  "Дуже дякую . "
  Була 11:36 ранку, далеко за південь. Запізнення невиправдане людині-медику.
  Він дивився, як очі Бенкса двічі сканували його ноги. Він спіймав прищавого хлопця вдруге і не здивувався, побачивши, що детектив почервонів.
  — Отже, — сказав Райм. «Боюсь, у мене немає часу, щоб допомогти вам».
  — Але його ще немає, чи не так, доктор? — спитав Лон Селлітто тим самим куленепробивним тоном, який використовував, щоб пробити прикриття підозрюваних у вбивствах.
  На порозі з’явився Том із кавником.
  Прик, промовив Рим.
  «Лінкольн забув вам щось запропонувати, джентльмени».
  «Том ставиться до мене, як до дитини».
  «Якщо бахіли підійдуть», — відповів помічник.
  — Гаразд, — різко сказав Райм. «Випий кави. Я вип’ю маминого молока».
  — Занадто рано, — сказав Том. “Бар не працює.” І непогано впорався з розлюченим обличчям Райма.
  Бенкс знову дивився очима на тіло Райма. Можливо, він очікував лише шкіри та кісток. Але атрофія припинилася незабаром після аварії, і його перші фізіотерапевти виснажили його вправами. Том теж, який, можливо, часом був придурком, а іноді — старою матір’ю, був чертовски хорошим ПТ. Він щодня вправлявся з Раймом у пасивному ROM. Робив ретельні нотатки про гоніометрію — вимірювання діапазону рухів, які він застосовував до кожного суглоба в тілі Райма. Ретельно перевіряючи спастичність, утримуючи руки та ноги в постійному циклі відведення та приведення. Робота ROM не була дивом, але вона трохи покращила тонус, зменшила виснажливі контрактури та підтримувала кровотік. Для тих, чиї мускули діяльність була обмежена його плечима, головою та лівим безіменним пальцем протягом трьох з половиною років, Лінкольн Райм був не в такій поганій формі.
  Молодий детектив відвів погляд від складного чорного блоку управління ECU, який сидить біля пальця Райма, підключеного до іншого контролера, проростаючи каналом і кабелями, що йшли до комп’ютера та стінової панелі.
  Життя квадрацикла — це дроти, давно сказав Райму терапевт. Багаті, принаймні. Щасливчики.
  Селлітто сказав: «Сьогодні рано вранці у Вест-Сайді сталося вбивство».
  «За останній місяць ми отримали повідомлення про зникнення деяких бездомних чоловіків і жінок», — сказав Бенкс. «Спочатку ми подумали, що це може бути один із них. Але це не було», – драматично додав він. «Жертва була однією з тих людей минулої ночі».
  Райм навчився порожньому виразу молодого чоловіка з обличчям, розсіяним крапками. "Ті люди? »
  «Він не дивиться новини», — сказав Том. «Якщо ви говорите про викрадення, він не чув».
  «Ти не дивишся новини?» Селлітто засміявся. «Ти SOB читав чотири газети на день і записував місцеві новини, щоб подивитися, коли він повернувся додому. Блейн сказав мені, що одного вечора, коли ви займалися коханням, ви назвали її Кеті Курік.
  «Тепер я читаю лише літературу», — пихато й фальшиво сказав Райм.
  Том додав: «Література — це новина, яка залишається новиною». »
  Райм проігнорував його.
  Селлітто сказав: «Чоловік і жінка повертаються з роботи на узбережжі. Сів у жовте таксі на JFK. Ніколи не повертався додому».
  «Близько одинадцятої тридцять було повідомлення. Це таксі їхало по BQE у Квінсі. Білі чоловік і жінка пасажир на задньому сидінні. Здається, вони намагалися вибити вікно. Стук по склу. Ніхто не отримав бирок чи медальйонів».
  «Цей свідок, який бачив таксі. Хтось подивився на водія?»
  "Немає."
  «Жінка-пасажир?»
  
  «Жодних ознак її».
  Одинадцять сорок один. Райм був розлючений на доктора Вільяма Бергера. — Неприємна справа, — неуважно пробурмотів він.
  Селлітто довго й голосно видихнув.
  «Давай, давай», — сказав Райм.
  «Він носив її каблучку», — сказав Бенкс.
  « Хто у що був одягнений ? »
  «Жертва. Знайшли сьогодні вранці. На ньому був перстень жінки. Другого пасажира».
  «Ви впевнені, що це її?»
  «Всередині були її ініціали».
  «Тож у вас є суб’єкт, — продовжив Райм, — який хоче, щоб ви знали, що він у нього та жінка, і вона все ще жива».
  "Що таке суб'єкт?" — запитав Том.
  Коли Райм проігнорував його, Селлітто сказав: «Невідома тема».
  «Але ви знаєте, як він змусив його підійти?» — спитав Бенкс, трохи широко розплющивши очі на смак Райма. «Її перстень?»
  "Я здаюся."
  «Зріжте шкіру з пальця хлопця. Все це. Аж до кісток».
  Райм ледь помітно посміхнувся. «Ах, він розумний, чи не так?»
  «Чому це розумно?»
  «Щоб переконатися, що ніхто не підійшов і не забрав каблучку. Це було криваво, чи не так?»
  "Безлад."
  «Важко побачити каблучку. Потім СНІД, гепатит. Навіть якби хтось помітив, багато людей віддали б цей трофей. Як її звати, Лон?»
  Старший детектив кивнув напарнику, який розгорнув годинниковий зошит.
  «Теммі Джин Колфакс. Вона ходить під номером TJ Twenty-eight. Працює на Morgan Stanley».
  Райм зауважив, що Бенкс теж носив каблучку. Шкільний ринг якийсь. Хлопець був надто витонченим, щоб бути просто випускником середньої школи та академії. Жодного запаху армії від нього. Не здивуюся, якби ювелірні вироби носили назву Yale. Детектив відділу вбивств? До чого йшов світ?
  
  Молодий поліцейський набрав кави в долоні, які час від часу тремтіли. Легеньким жестом власного безіменного пальця на панелі ЕБУ Everest & Jennings, до якої була прив’язана його ліва рука, Райм перебрав кілька налаштувань, зменшивши зміну струму. Він прагнув не витрачати контроль над такими речами, як опалення та кондиціонування повітря; він залишив його для необхідних речей, таких як освітлення, комп’ютер і його рамка для перегортання сторінок. Але коли в кімнаті ставало занадто холодно, у нього текло з носа. І це довбані тортури для квадроцикла.
  «Немає записки про викуп?» — спитав Райм.
  «Нічого».
  «Ви відповідальний офіцер?» — запитав Райм Селлітто.
  «Під керівництвом Джима Поллінга. так І ми хочемо, щоб ви переглянули звіт CS».
  Ще один сміх. «Я? Я не дивився протокол з місця злочину три роки. Що я міг би тобі сказати?»
  «Ти міг би сказати нам багато, Лінк».
  «Хто зараз очолює IRD?»
  «Вінс Перетті».
  «Хлопчик конгресмена», — згадав Райм. «Нехай він перегляне це».
  Хвилинка вагання. «Ми б краще мали вас».
  «Хто ми?»
  "Шеф. З повагою».
  «І як, — запитав Райм, усміхаючись, як школярка, — капітан Перетті ставиться до цього вотуму недовіри?»
  Селлітто стояв і ходив по кімнаті, дивлячись на стоси журналів. Криміналістичний огляд. Каталог компанії Harding & Boyle Scientific Equipment. Щорічник судово-медичних розслідувань Нового Скотланд-Ярду. Журнал Американського коледжу судових експертиз. Звіт Американського товариства директорів кримінальних лабораторій. CRC Press Forensics. Журнал Міжнародного інституту судової експертизи.
  «Погляньте на них», — сказав Райм. «Підписка закінчилася багато років тому. І всі вони запорошені».
  « Тут усе запорошене, Лінк. Чому б вам не встати зі своєї лінивої дупи і не почистити цей свинарник?»
  Бенкс виглядав нажаханим. Рима заглушила сплеск сміх, який почувався чужим усередині нього. Його охорона послабилася, і роздратування розчинилося в розвазі. Він на мить пошкодував, що вони з Селлітто розлучилися. Тоді він застрелив це почуття. Він пробурчав: «Я не можу тобі допомогти. Вибач.”
  «Ми маємо розпочати мирну конференцію в понеділок. Ми—"
  «Яка конференція?»
  «В ООН. Посли, глави держав. У місті буде десять тисяч високопоставлених осіб. Ви чули про те в Лондоні два дні тому?»
  « Справа? — уїдливо повторив Райм.
  «Хтось намагався розбомбити готель, де проходило засідання ЮНЕСКО. Мер наляканий до лайна, хтось збирається перейти на конференцію тут. Він не хоче потворних заголовків у Пості ».
  «Також є маленька проблема, — терпко сказав Райм, — що міс Теммі Джин теж може не насолоджуватися своєю поїздкою додому».
  «Джеррі, розкажи йому деякі подробиці. Розбудіть його апетит».
  Бенкс перевів увагу з Раймових ніг на його ліжко, яке було, як Райм охоче визнав, набагато цікавішим з них двох. Особливо панель управління. Це виглядало як щось із космічного човника і коштувало приблизно стільки ж. «Через десять годин після того, як їх викрали, ми знаходимо пасажира — Джона Ульбрехта — застреленого й заживо похованого на полотні дороги біля Тридцять сьомої та Одинадцятої. Ну, ми знаходимо його мертвим. Його поховали живцем . Куля була .32». Бенкс підвів очі й додав: «Хонда Акорд із слимаків».
  Це означає, що не було б хитрих висновків про суб'єкта з екзотичної зброї. Цей Бенкс здається розумним, подумав Райм, і все, від чого він страждає, це молодість, яку він може перерости, а може й не перерости. Лінкольн Райм вважав, що він сам ніколи не був молодим.
  «Нарізати слимака?» — спитав Райм.
  «Шість земель і канавок, поворот вліво».
  — Отже, він придбав собі кольт, — сказав Райм і знову переглянув схему місця злочину.
  — Ви сказали «він», — продовжував молодий детектив. «Насправді це «вони». »
  
  "Що?"
  «Абсубс. Їх двоє. Між могилою та основою залізної драбини, що веде на вулицю, було два ряди слідів, — сказав Бенкс, вказуючи на діаграму CS.
  «Якісь відбитки на драбині?»
  «Жодного. Його витерли. Зробив це добре. Сліди йдуть до могили і назад до драбини. У всякому разі, їх мало бути двоє, щоб вбити жертву. Він важив понад двісті фунтів. Одна людина не змогла б цього зробити».
  "Продовжувати йти."
  «Вони доставили його до могили, кинули, застрелили і поховали, повернулися до драбини, піднялися на неї і зникли».
  — Застрелив його в могилі? — поцікавився Рим.
  «Так. Ніде навколо драбини чи стежки до могили не було сліду крові».
  Райм виявив, що це трохи зацікавилося. Але він сказав: «Навіщо я тобі?»
  Селлітто вишкірив обірвані жовті зуби. «У нас є таємниця, Лінк. Купа PE, яка взагалі не має довбаного сенсу».
  "Так?" Це було рідкісне місце злочину, коли кожен речовий доказ мав сенс.
  «Ні, це справді дивно. Прочитайте звіт. Будь ласка Я покладу це тут. Як це працює?» Селлітто подивився на Тома, який вписав звіт у рамку для гортання сторінок.
  — У мене немає часу, Лоне, — запротестував Райм.
  «Це справді непогана штука», — сказав Бенкс, дивлячись на раму. Райм не відповів. Він глянув на першу сторінку, а потім уважно прочитав її. Посунув безіменний палець на точний міліметр ліворуч. Гумова паличка перегорнула сторінку.
  Читання. Думаючи: Ну, це дивно .
  «Хто керував сценою?»
  «Сам Перетті. Коли він почув, що жертва була однією з таксистів, він спустився і взяв його».
  Райм продовжував читати. На хвилину невигадані слова поліцейського привернули його інтерес. Потім пролунав дзвінок у двері, і його серце заграло з великим стрибком здригатися. Його очі ковзнули на Тома. Вони були холодні і давали зрозуміти, що час стьобів закінчився. Том кивнув і негайно спустився вниз.
  Усі думки про таксистів, ПП та викрадених банкірів зникли з голови Лінкольна Райма.
  — Це доктор Бергер, — оголосив Том по внутрішньому зв’язку.
  Нарешті. В кінці кінців.
  «Ну, вибач, Лон. Мені доведеться попросити вас піти. Було приємно знову побачити вас». Посмішка. «Це цікавий випадок».
  Селлітто завагався, а потім підвівся. — Але ти прочитаєш звіт, Лінкольне? Скажи нам, що ти думаєш?"
  Райм сказав: «Безперечно», — потім відкинув голову на подушку. Квадроцикли, такі як Райм, який мав повний рух головою та шиєю, могли активувати десяток елементів керування лише тривимірними рухами голови. Але Райм уникав підголовників. У нього залишилося так мало чуттєвих насолод, що він не хотів відмовлятися від зручності, притулившись головою до пухової подушки за двісті доларів. Відвідувачі втомили його. Ще не було полудня, а він хотів лише спати. М’язи його шиї пульсували в агонії.
  Коли Селлітто й Бенкс були біля дверей, Райм сказав: «Лон, зачекай».
  Детектив обернувся.
  «Ти повинен знати одну річ. Ви знайшли лише половину місця злочину. Важливим є інший — основна сцена. Його дім. Ось де він буде. І це буде бісно важко знайти».
  «Чому, на вашу думку, є інша сцена?»
  «Тому що він не стріляв у жертву на могилі. Він застрелив його там — на первинній сцені. І, мабуть, там у нього жінка. Це буде під землею або в дуже безлюдній частині міста. Або обидва. . . Тому що, Бенкс, — Райм випередив запитання молодого детектива, — він би не ризикнув застрелити когось і тримати там полоненого, якщо це не тихо й приватно.
  «Можливо, він використовував глушник».
  
  «Жодних слідів гуми чи бавовни, що перешкоджають слимаку», — різко сказав Райм.
  «Але як людину могли там застрелити?» Банки заперечили. «Я маю на увазі, що на місці події не було жодних бризок крові».
  «Я припускаю, що жертва була вистрелена в обличчя», - оголосив Райм.
  «Ну, так», — відповів Бенкс, дурнувато посміхаючись. «Звідки ти знав?»
  «Дуже боляче, дуже недієздатний, дуже мало крові з .32. Рідко смертельний, якщо промахнутися мозком. З жертвою в такому стані суб'єкт міг водити його куди завгодно. Я кажу unsub в однині, тому що їх лише одне».
  Пауза. «Але . . . було два набори відбитків, — ледь не прошепотів Бенкс, ніби він знешкоджував міну.
  Райм зітхнув. «Підошви ідентичні. Їх залишив один і той же чоловік, який подорожував двічі. Щоб обдурити нас. І відбитки, що йдуть на північ, мають таку саму глибину, що й відбитки, що йдуть на південь. Отже, він не ніс двохсотфунтовий вантаж в одну сторону, а не в іншу. Жертва була боса?»
  Бенкс погортав свої записи. «Шкарпетки».
  «Гаразд, тоді злочинець був у взутті жертви під час своєї спритної прогулянки до драбини й назад».
  «Якщо він не спустився по драбині, як він потрапив до могили?»
  «Він провів чоловіка по самих залізничних коліях. Напевно, з півночі».
  «Немає інших сходів до земляного полотна для блоків в обох напрямках».
  «Але є тунелі , що йдуть паралельно коліям», — продовжив Райм. «Вони підключаються до підвалів деяких старих складів уздовж Одинадцятої авеню. Гангстер часів сухого закону — Оуні Медден — викопав їх, щоб він міг перекидати партії контрабандного віскі на центральні потяги Нью-Йорка, що прямували до Олбані та Бріджпорта».
  «Але чому б просто не поховати жертву біля тунелю? Навіщо ризикувати бути поміченим, як шлепне хлопець аж до шляхопроводу?»
  
  Нетерплячий зараз. «Ви розумієте , що він нам каже, чи не так?»
  Бенкс почав говорити, а потім похитав головою.
  «Він мав покласти тіло там, де його було видно», — сказав Райм. «Йому потрібен був хтось, щоб його знайти. Тому він залишив руку в повітрі. Він нам махає . Щоб привернути нашу увагу. Вибачте, у вас може бути лише один суб'єкт, але він достатньо розумний для двох. Десь поруч є двері для доступу до тунелю. Спустіться туди та витріть пил, щоб отримати відбитки. Їх не буде. Але вам доведеться зробити це так само. Преса, знаєте. Коли історія починає виходити. . . Що ж, удачі, панове. Тепер вам доведеться вибачити мене. Лон?»
  "Так?"
  «Не забувайте про первинне місце злочину. Що б не сталося, тобі доведеться це знайти. І швидко».
  «Дякую, Лінк. Просто прочитайте звіт».
  Райм сказав, що звісно, і зауважив, що вони повірили в брехню. Повністю.
  
  
  
  ТРИ
  
  ХВін мав найкращі манери біля ліжка, які будь-коли зустрічав Райм. І якщо хтось і мав досвід поведінки біля ліжка, то це Лінкольн Райм. Колись він підрахував, що за останні три з половиною роки відвідав сімдесят вісім лікарів із дипломами та картками.
  «Гарний краєвид», — сказав Бергер, дивлячись у вікно.
  «Чи не так? Гарний."
  Хоча через висоту ліжка Райм не бачив нічого, окрім туманного неба, що шипіло над Центральним парком. Це — і птахи — були суттю його погляду, відколи він переїхав сюди зі своєї останньої реабілітаційної лікарні два з половиною роки тому. Більшу частину часу він тримав тіні.
  Том був зайнятий катанням свого боса — цей маневр допоміг зберегти його легені чистими — а потім катетеризував сечовий міхур Райма, що потрібно було робити кожні п’ять-шість годин. Після травми спинного мозку сфінктери можуть застрягти відкритими або закритими. Райму пощастило, що його заклинило – пощастило, тобто за умови, що хтось був поруч, щоб чотири рази на день відкривати некооперовану маленьку трубку за допомогою катетера та желе KY.
  Доктор Бергер клінічно спостерігав за цією процедурою, і Райм не звернув уваги на відсутність приватності. Одна з перших речей, від яких хворіють, це скромність. Хоча інколи докладають половинчастих зусиль, щоб драпірувати — покривати тіло під час чищення, евакуації та огляду — серйозні каліки, справжні каліки, погані мачо не хвилюються. У першому реабілітаційному центрі Райма після того, як пацієнт пішов на вечірку чи побачення напередодні ввечері, усі сусіди по палаті підходили до його ліжка, щоб перевірити виділення сечі пацієнта, що було барометром успішності прогулянки. був, була. Одного разу Райм заслужив невмируще захоплення своїх колег, зареєструвавши приголомшливі 1430 куб.см.
  Він сказав Бергеру: «Погляньте на виступ, докторе. У мене є свої ангели-охоронці».
  "Добре. Яструби?»
  «Сапсани. Зазвичай вони гніздяться вище. Я не знаю, чому вони вибрали мене жити разом».
  Бергер глянув на птахів, а потім відвернувся від вікна, дозволивши шторі опуститися. Вольєр його не цікавив. Він не був великою людиною, але виглядав підтягнутим, бігун, припустив Райм. Здавалося, йому було близько сорока, але чорне волосся не мало жодної сивини, і він був таким же гарним, як будь-який ведучий новин. «Це досить гарне ліжко».
  "Тобі це подобається?"
  Ліжком був клінітрон — величезна прямокутна плита. Це був опорний шар із псевдозрідженим повітрям і містив майже тонну покритих силіконом скляних кульок. Повітря під тиском текло крізь намистини, які підтримували тіло Райма. Якби він міг відчувати, то було б відчуття, ніби він пливе.
  Берґер потягував каву, яку Райм наказав принести Тому і яку приніс молодий чоловік, закочуючи очі, шепочучи: «Чи не ми раптом стали товариськими?» перед відступом.
  Лікар запитав Райма: «Ви були поліцейським, ви мені казали».
  "Так. Я був керівником відділу криміналістики поліції Нью-Йорка».
  «Вас застрелили?»
  «Ні. Обшук місця злочину. Деякі робітники знайшли тіло на будівництві зупинки метро. Це був молодий патрульний, який зник півроку тому — у нас був серійний вбивця, який стріляв у поліцейських. Отримав прохання особисто опрацювати справу, і коли я її шукав, впала балка. Мене ховали близько чотирьох годин».
  «Хтось справді ходив і вбивав поліцейських?»
  «Трьох убив і ще одного поранив. Злочинець сам був поліцейським. Ден Шеперд. Сержант, який працює в патрулі».
  Бергер глянув на рожевий шрам на шиї Райма. The ознака квадриплегії — вхідна рана для вентиляційної трубки, яка залишається в горлі протягом місяців після аварії. Іноді роками, іноді назавжди. Але Райм — завдяки своїй власній нудній натурі та величезним зусиллям своїх терапевтів — відмовився від апарата штучної вентиляції легень. Тепер у нього була пара легенів, яка, як він міг посперечатися, могла тримати його під водою протягом п’яти хвилин.
  «Отже, травма шийки матки».
  «C4».
  «Ах, так».
  С4 – демілітаризована зона ушкоджень спинного мозку. ТСН над четвертим шийним хребцем цілком міг його вбити. Нижче C4 він би трохи відновив використання рук і кистей, якби не ноги. Але травма сумнозвісного четвертого зберегла його живим, незважаючи на те, що він був фактично паралізованим паралічем. Він втратив можливість користуватися своїми ногами та руками. Його черевні та міжреберні м’язи були в основному зникли, і він дихав переважно діафрагмою. Він міг рухати головою та шиєю, злегка плечима. Єдина випадковість полягала в тому, що нищівна дубова балка врятувала одну мізерну нитку рухового нейрона. Що дозволяло йому рухати лівим безіменним пальцем.
  Райм позбавив лікаря мильної опери року після аварії. Місяць витягування черепа: щипці захоплюють отвори, просвердлені в його голові, і витягують хребет. Дванадцять тижнів користування гало-пристроєм — пластиковим нагрудником і сталевими риштуваннями навколо його голови, щоб утримувати шию нерухомою. Щоб підтримувати роботу легенів, йому призначають велику вентиляцію легень протягом року, а потім стимулятор діафрагмального нерва. Катетери. Операція. Паралітична кишкова непрохідність, стресові виразки, гіпотонія та брадикардія, пролежні, що перетворюються на пролежні, контрактури, оскільки м’язова тканина почала скорочуватися й загрожувала вкрасти дорогоцінну рухливість його пальця, несамовитий фантомний біль — опіки та болі в кінцівках, які могли не відчувати ніяких відчуттів.
  Однак він розповів Бергеру про останню зморшку. «Вегетативна дисрефлексія».
  Останнім часом проблема виникала все частіше. Прискорене серцебиття, зашкалювання артеріального тиску, шалені головні болі. Це може бути викликано чимось таким простим, як запор. Він пояснив, що нічого не можна зробити, щоб запобігти цьому, окрім як уникати стресу та фізичного перенапруження.
  Спеціаліст Rhyme з SCI, доктор Пітер Тейлор, був стурбований частотою нападів. Останній — місяць тому — був настільки серйозним, що Тейлор дав Томові інструкції, як лікувати хворобу, не чекаючи медичної допомоги, і наполіг на тому, щоб помічник запрограмував номер лікаря в номер швидкого набору телефону. Тейлор попередив, що досить серйозний напад може призвести до серцевого нападу або інсульту.
  Бергер сприйняв факти з деяким співчуттям, а потім сказав: «До того, як я потрапив на свою теперішню лінію, я спеціалізувався на геріатричній ортопедії. Переважно ендопротезування тазостегнових суглобів. Я мало знаю неврологію. Як щодо шансів на одужання?»
  «Нічого, стан постійний», — сказав Райм, можливо, трохи надто швидко. Він додав: «Ви розумієте мою проблему, чи не так, докторе?»
  "Я думаю так. Але я хотів би почути це з ваших слів».
  Похитавши головою, щоб очистити відступницьке пасмо волосся, Райм сказав: «Кожен має право вбити себе».
  Бергер сказав: «Думаю, я з цим не погоджуся. У більшості суспільств ви можете мати владу, але не право. Є різниця».
  Райм гірко засміявся. «Я не такий вже й філософ. Але я навіть не маю сили. Ось чому ти мені потрібен».
  Лінкольн Райм попросив чотирьох лікарів убити його. Вони всі відмовилися. Він сказав, добре, він би це зробив сам і просто перестав їсти. Але процес виснаження себе до смерті став чистою тортурою. Від цього у нього сильно захворів шлунок і мучили нестерпні головні болі. Він не міг заснути. Тож він відмовився від цього і під час надзвичайно незручної розмови попросив Тома вбити його. Молодий чоловік розплакався — єдиний раз, коли він виявляв стільки емоцій — і сказав, що хотів би це зробити. Він сидів би поряд і дивився, як помирає Райм, але відмовлявся його оживляти. Але насправді він не вбивав би його.
  
  Тоді диво. Якщо можна так це назвати.
  Після виходу фільму «Місце злочину» з’явилися репортери, які взяли у нього інтерв’ю. Одна стаття — у The New York Times — містила цю яскраву цитату автора Райма:
  «Ні, я не планую більше книжок. Справа в тому, що мій наступний великий проект — це вбити себе. Це досить складний виклик. Протягом останніх шести місяців я шукав когось, хто б мені допоміг».
  Ця кричуща репліка привернула увагу консультаційної служби поліції Нью-Йорка та кількох людей із минулого Райма, особливо Блейна (який сказав йому, що він божевільний, коли думав про це, йому потрібно було перестати думати лише про себе — так само, як колись вони були разом—і тепер, коли вона була тут, вона подумала, що їй варто згадати, що вона знову виходить заміж).
  Ця цитата також привернула увагу Вільяма Бергера, який одного вечора несподівано подзвонив із Сіетла. Після кількох хвилин приємної розмови Берґер пояснив, що читав статтю про Райма. Потім глуха пауза, і він запитав: «Ви коли-небудь чули про Товариство Лете?»
  Рима мала. Це була група прихильників евтаназії, яку він намагався вистежити місяцями. Це було набагато агресивніше, ніж «Безпечний прохід» або «Товариство болиголова». «Наших волонтерів розшукують для допиту в десятках випадків допомоги в самогубствах по всій країні», — пояснив Бергер. «Ми повинні триматися тихо».
  Він сказав, що хоче виконати прохання Райма. Бергер відмовився діяти швидко, і вони мали кілька розмов за останні сім-вісім місяців. Сьогодні була їхня перша зустріч.
  «Ти не можеш пройти сам?»
  Пас . . .
  «Якщо не брати до уваги підхід Джина Гаррода, ні. І навіть це трохи сумнівно».
  Харрод був молодим хлопцем із Бостона, квадом, який вирішив, що хоче вбити себе. Не знайшовши нікого, хто б йому допоміг, він зрештою покінчив життя самогубством єдиним способом, який міг зробити. З невеликим контролем, який він мав, він підпалив у своїй квартирі, а коли вона палала, вигнав свою інвалідний візок у нього, підпалюючи себе. Він помер від опіків третього ступеня.
  Цю справу часто порушували люди, які мають право на смерть, як приклад трагедії, яку можуть спричинити закони проти евтаназії.
  Берґер був знайомий зі справою й співчутливо похитав головою. «Ні, так ніхто не може померти». Він перевірив тіло Райма, дроти, панелі керування. «Які у вас механічні навички?»
  Райм розповів про електронні блоки керування — контролер E&J, яким керував його безіменний палець, керування ротом, джойстики для підборіддя та комп’ютерний блок диктування, який міг друкувати слова на екрані, коли він їх вимовляв.
  «Але все має налаштувати хтось інший?» — спитав Бергер. «Наприклад, хтось мав би піти в магазин, купити пістолет, встановити його, налаштувати спусковий гачок і підключити до вашого контролера?»
  "Так."
  Визнання цієї особи винною у змові з метою вбивства, а також у ненавмисному вбивстві.
  «А як щодо вашого обладнання?» — спитав Райм. «Це ефективно?»
  «Обладнання?»
  «Що ви використовуєте? Щоб, хм, виконати вчинок?»
  «Це дуже ефективно. У мене ніколи не було скарг пацієнтів».
  Райм кліпнув очима, і Бергер розсміявся. До нього приєднався Райм. Якщо ви не можете сміятися над смертю, над чим ви можете сміятися?
  "Поглянь."
  «У вас є це з собою?» У серці Райма розквітла надія. Це було вперше за багато років, коли він відчув таке тепле відчуття.
  Лікар відкрив свій кейс і — досить церемонно, подумав Райм — поставив пляшку бренді. Маленький флакон з таблетками. Поліетиленовий пакет і гумка.
  «Що за наркотик?»
  «Секональний. Більше ніхто не призначає. За старих часів самогубство було набагато легшим. Без сумніву, ці діти зроблять трюк. Зараз майже неможливо вбити себе з сучасними транквілізаторами. Halcion, Librium, Dalmane, Xanax. . . Ви можете спати довго, але врешті-решт ви прокинетеся».
  «А сумка?»
  «Ах, сумка». Бергер підняв його. «Це емблема Товариства Лете. Неофіційно, звісно, це не те, що у нас є логотип. Якщо таблеток і коньяку недостатньо, ми використовуємо пакет. Через голову, з гумкою на шиї. Ми додаємо всередину трохи льоду, тому що через кілька хвилин він стає досить гарячим».
  Райм не міг відвести очей від трійки знарядь. Сумка, товстий пластик, як малярська тканина. Бренді був дешевим, зауважив він, а ліки – дженерики.
  «Це гарний будинок», — сказав Бергер, озираючись. «Західний центральний парк. . . Ви живете на інвалідність?»
  "Дещо. Я також консультував поліцію та ФБР. Після аварії. . . будівельна компанія, яка проводила земляні роботи, погодилася на три мільйони. Вони присягалися, що відповідальності немає, але, мабуть, існує норма закону, згідно з якою хворий на терапію автоматично виграє будь-які позови проти будівельних компаній, незалежно від того, хто був винен. Принаймні, якщо позивач прийде до суду і слинить».
  «І ти написав цю книгу, правда?»
  «Я отримую з цього гроші. Не багато. Це був «кращий продавець». Не бестселер».
  Берґер узяв примірник « Місця злочину», погортав його. «Відомі місця злочинів. Подивіться на все це». Він засміявся. «Там, що, сорок, п’ятдесят сцен?»
  "П'ятьдесят-один."
  Райм переглянув — у своєму розумі й уяві, оскільки він написав це після аварії — стільки старих місць злочинів у Нью-Йорку, скільки міг пригадати. Деякі розв’язані, деякі ні. Він писав про Стару пивоварню, сумнозвісний будинок у Файв Пойнтс, де за одну ніч 1839 року було зафіксовано тринадцять непов’язаних між собою вбивств. Про Чарльза Обріджа Дікона, який убив свою матір 13 липня 1863 року під час масових заворушень під час громадянської війни. , стверджуючи, що її вбили колишні раби, і розпалюючи лють проти чорношкірих. Про архітектора Стенфорда Вбивство Вайта в любовному трикутнику на вершині оригінального Медісон Сквер Гарден і про зникнення судді Крейтера. Про Джорджа Метескі, божевільного бомбардувальника 50-х, і Мерфа Прибоя, який підвищив діамант «Зірка Індії».
  «Будівельне обладнання дев’ятнадцятого століття, підземні потоки, дворецькі школи, — продекламував Берґер, гортаючи книжку, — гей-лазні, публічні будинки китайського кварталу, російські православні церкви… . . Звідки ти все це дізнався про місто?»
  Райм знизав плечима. За роки перебування на посаді голови IRD він вивчив про місто стільки ж, скільки й про криміналістику. Його історія, політика, геологія, соціологія, інфраструктура. Він сказав: «Криміналістика не існує у вакуумі. Чим більше ви знаєте про своє оточення, тим краще можете застосувати...»
  Щойно він почув, як у його голосі закрався ентузіазм, він раптово зупинився.
  Розлючений на самого себе, що його так легко виловили.
  «Гарна спроба, докторе Бергере», — сухо сказав Райм.
  «А, давай. Називайте мене Білл. Будь ласка.
  Rhyme не збирався збивати з колії. «Я чув це раніше. Візьміть великий, чистий, гладкий аркуш паперу і запишіть усі причини, чому я повинен вбити себе. А потім візьміть інший великий чистий гладкий аркуш паперу і напишіть усі причини, чому я не повинен. На думку спадають такі слова, як продуктивний, корисний, цікавий, складний . Великі слова. Десятидоларові слова. Вони для мене нічого не значать. Крім того, я не міг взяти довбаний олівець, щоб врятувати свою душу».
  «Лінкольне, — люб’язно продовжив Берґер, — я маю переконатися, що ти підходящий кандидат для програми».
  «Кандидат»? "Програма"? Ах, тиранія евфемізму, — гірко сказав Райм. «Лікарю, я вирішив. Я хотів би зробити це сьогодні. Тепер, по суті».
  «Чому сьогодні?»
  Очі Райма знову звернулися до пляшок і пакета. Він прошепотів: «Чому ні? Що сьогодні? Двадцять третього серпня? Це такий же хороший день, щоб померти».
  Лікар постукав по вузьких губах. «Мені потрібно трохи поговорити з тобою, Лінкольне. Якщо я переконаний, що ти справді хочеш йти вперед...
  
  «Я так», — сказав Райм, зауважуючи, як він це часто робив, як слабко звучать наші слова без жестів, які їх супроводжують. Він відчайдушно хотів покласти руку на плече Бергера чи благально підняти долоні.
  Не питаючи, чи можна, Берґер дістав пачку «Мальборо» й закурив. Він дістав із кишені складну металеву попільничку й відкрив її. Схрестив тонкі ноги. Він виглядав як хлопчина з братства в курця Ліги Плюща. «Лінкольне, ти розумієш проблему, чи не так?»
  Звичайно, він зрозумів. Це була сама причина, чому Берґер був тут і чому один із власних лікарів Райма не «зробив це». Прискорення неминучої смерті було одним; майже одна третина практикуючих лікарів, які лікували невиліковних пацієнтів, призначали або вводили смертельні дози ліків. Більшість прокурорів закривали на них очі, якщо тільки лікар не хизувався цим, як Кеворкян.
  Але квадроцикл? гемі? пункт? Хворий? О, це було інакше. Лінкольну Райму було сорок років. Його відключили від апарату штучної вентиляції легень. За винятком якогось підступного гена в роді Райма, не було ніяких медичних причин, чому він не міг би дожити до вісімдесяти.
  Бергер додав: «Скажу прямо, Лінкольне. Я також маю бути впевненим, що це не підстановка».
  «Налаштувати?»
  «Прокурори. Раніше я потрапляв у пастку».
  Райм засміявся. «Генеральний прокурор Нью-Йорка зайнята людина. Він не збирається пересилати хворого, щоб замовити собі евтаназіста».
  Розсіяний погляд на протокол місця злочину.
  . . . десять футів на південний захід від жертви, знайдений у скупченні на невеликій купі білого піску: куля волокна, приблизно шість сантиметрів у діаметрі, брудно-білого кольору. Зразок волокна було відібрано в енергодисперсній рентгенівській установці та виявлено, що воно складається з A 2 B 5 (Si, Al) 8 O 22 (OH) 2 . Жодне джерело не було зазначено, і волокна не могли бути індивідуалізовані. Зразок надіслано до офісу FBI PERT для аналізу.
  «Мені просто потрібно бути обережним, — продовжив Бергер. «Це тепер це все моє професійне життя. Я повністю відмовилася від ортопедії. У всякому разі, це більше, ніж робота. Я вирішив присвятити своє життя тому, щоб допомагати іншим покінчити зі своїми».
  Поруч із цим волокном, приблизно в трьох дюймах, було знайдено два клаптики паперу. Один був звичайним газетним папером, на якому слова «три години дня» були надруковані шрифтом Times Roman чорнилом, що нагадує ті, що використовуються в комерційних газетах. Інший уривок був кутом сторінки книги з надрукованим на ньому номером сторінки «823». Шрифт був Garamond, а папір був календарним. ALS і подальший аналіз нінгідрину не виявили прихованих відбитків тертя. . . . Індивідуалізація була неможливою.
  Кілька речей турбували Райма. Клітковина, наприклад. Чому Перетті не зрозумів, що це таке? Це було так очевидно. І чому це ПЕ — газетні обрізки та волокно — було зібрано разом? Щось тут було не так.
  «Лінкольн?»
  «Вибачте».
  «Я казав . . . Ви не жертва опіків у нестерпному болі. Ти не бездомний. У вас є гроші, у вас є талант. Ваша поліцейська консультація. . . це допомагає багатьом людям. Якщо ви цього хочете, у вас може бути, так, продуктивне життя попереду. Довгого життя».
  «Довго, так. Ось у чому проблема. Довгого життя». Він втомився від хорошої поведінки. Він відповів: «Але я не хочу довгого життя. Це так просто».
  Берґер повільно сказав: «Якщо є хоч найменший шанс, що ти міг би пошкодувати про своє рішення, ну, бач, це я той, хто мусив би з цим жити. Не ти."
  «Хто може бути впевнений у чомусь подібному?»
  Очі знову повертаються до звіту.
  Поверх клаптиків паперу було знайдено залізний болт. Це був шестигранний болт із написом «CE». Два дюйми завдовжки, закручено за годинниковою стрілкою, 15 ⁄ 16 дюймів у діаметрі.
  «У мене напружений графік на наступні кілька днів» — сказав Бергер, дивлячись на годинник. Це був Rolex; добре, смерть завжди була прибутковою. «Давайте зараз приділимо годину або близько того. Поговоримо трохи, потім відпочинемо, і я повернуся».
  Ріма щось журило. Нестерпний свербіж — прокляття всіх квадроциклів — хоча в цьому випадку це був інтелектуальний свербіж. Такий, який мучив Райма все його життя.
  «Скажіть, докторе, чи не могли б ви зробити мені послугу? Той звіт там. Чи не могли б ви його погортати? Подивіться, чи можете ви знайти зображення болта».
  Бергер вагався. "Фото?"
  «Полароїд. Він буде приклеєний десь ззаду. Поворотна рама займає занадто багато часу».
  Бергер підняв звіт із рами й перегорнув сторінки, щоб знайти Райма.
  «Там. СТІЙ."
  Поки він дивився на фотографію, його пронизала жага. О, не тут, не зараз. Будь ласка, ні.
  «Вибачте, чи не могли б ви перегорнути сторінку, де ми були?»
  Бергер зробив.
  Райм нічого не сказав і уважно прочитав.
  Уривки паперу. . .
  Три години дня . . . сторінка 823.
  Серце у Ріма калатало, піт виступив на голові. Він почув шалене дзижчання у вухах.
  Ось заголовок для таблоїдів. ЧОЛОВІК ПОМИРАЄ ПІД ЧАС РОЗМОВИ ЗІ СМЕРТЬЮ ДОК . . . .
  Бергер кліпав очима. «Лінкольн? З вами все гаразд?" Хитрі очі чоловіка уважно оглянули Райма.
  Якомога невимушеніше Райм сказав: «Ви знаєте, докторе, мені дуже шкода. Але є дещо, про що я маю подбати».
  Бергер повільно, невпевнено кивнув. «Справи все-таки не в порядку?»
  посміхаючись. Безтурботний. «Мені просто цікаво, чи можу я попросити вас повернутися через кілька годин».
  Обережно тут. Якщо він відчує мету, він помітить вас без суїциду, візьме свої пляшки та пластиковий пакет і полетить назад у Starbucks.
  
  Відкриваючи щоденник, Берґер сказав: «Залишок дня не підходить. Тоді завтра. . . Ні, боюся, понеділок найраніше. Післязавтра."
  Райм вагався. Господи . . . Його душевне бажання нарешті стало доступним для нього, те, про що він мріяв щодня протягом минулого року. Так або ні?
  Вирішуйте.
  Нарешті Райм почув, як сказав: «Гаразд. понеділок». Накинувши на обличчя безнадійну посмішку.
  «У чому саме проблема?»
  «Чоловік, з яким я працював. Він попросив поради. Я не звертав на це стільки уваги, скільки мав би. Я маю подзвонити йому».
  Ні, це була зовсім не дисрефлексія чи напад тривоги.
  Лінкольн Райм відчував те, чого не відчував роками. Він дуже поспішав.
  «Чи можу я попросити вас прислати Тома сюди? Мені здається, він внизу, на кухні».
  "Так, звісно. Я був би радий».
  Райм побачив щось дивне в очах Бергера. Що це було? Обережність? Може бути. Це майже здавалося розчаруванням. Але зараз не було часу думати про це. Коли кроки лікаря затихли вниз сходами, Райм крикнув гучним баритоном: «Том? Том!»
  "Що?" — обізвався голос юнака.
  «Подзвони Лону. Поверніть його сюди. Зараз!»
  Райм глянув на годинник. Це було після полудня. У них було менше трьох годин.
  
  
  
  ЧОТИРИ
  
  Тмісце злочину було інсценовано», — сказав Лінкольн Райм.
  Лон Селлітто скинув піджак, показавши дико пом’яту сорочку. Тепер він відкинувся, схрестивши руки, на стіл, завалений паперами та книгами.
  Джеррі Бенкс теж повернувся, і його блідо-блакитні очі дивилися на Райма; ліжко та панель керування його вже не цікавили.
  Селлітто спохмурнів. «Але яку історію нам намагається продати суб'єкт?»
  На місцях злочинів, особливо вбивств, злочинці часто мавпували ПЕ, щоб збити слідчих із шляху. Дехто був розумним у цьому, але більшість – ні. Подібно до чоловіка, який забив свою дружину до смерті, а потім намагався зробити це схожим на пограбування, хоча він думав лише вкрасти її коштовності, залишивши свої золоті браслети та діамантову каблучку на мізинці на комоді.
  «Ось що так цікаво, — продовжив Райм. — Справа не в тому, що сталося, Лоне. Це те, що станеться ».
  Скептик Селлітто запитав: «Чому ти так думаєш?»
  «Папірці. Вони означають три години сьогодні».
  «Сьогодні?»
  «Дивіться!» Киває в бік звіту, нетерпляче хитає головою.
  «На цій записці написано три години дня», — зауважив Бенкс. — Але інше — це номер сторінки. Як ви думаєте, чому це означає сьогодні?»
  «Це не номер сторінки». Райм підняв брову. Вони все ще не зрозуміли. «Логіка! Єдина причина піти підказки повинні були нам щось сказати. Якщо це так, то 823 має бути чимось більшим, ніж просто номером сторінки, оскільки немає підказки щодо того, з якої книги він узятий. Ну, якщо це не номер сторінки, що це?»
  Тиша.
  Роздратований Райм різко сказав: «Це побачення! Вісім двадцять три. Двадцять третє серпня. Сьогодні о третій ночі щось станеться. Тепер куля волокна? Це азбест».
  «Азбест?» — запитав Селлітто.
  «У звіті? Формула? Це рогова обманка. Діоксид кремнію. Тобто азбест . Чому Перетті надіслав це до ФБР, я не розумію. Так. У нас є азбест на полотні там, де його бути не повинно. І ми маємо залізний болт із гниючим окисленням на головці, але без різьби. Це означає, що він був десь закріплений на довгий час і лише нещодавно видалений».
  «Можливо, його перекинули в бруд», — припустив Бенкс. — Коли копав могилу?
  Райм сказав: «Ні. У Мідтауні корінні породи знаходяться близько до поверхні, а значить, і водоносні горизонти. Весь ґрунт від Тридцять четвертої вулиці до Гарлема містить достатньо вологи, щоб окислити залізо протягом кількох днів. Він був би повністю проіржавілим, а не тільки голова, якби його поховали. Ні, його звідкись відкрутили, винесли на місце і залишили там. І той пісок. . . Ну, що робить білий пісок на полотні потягів у центрі Манхеттена? Склад ґрунту — це суглинок, мул, граніт, тверда та м’яка глина».
  Бенкс почав говорити, але Райм різко перервав його. «І що робили ці речі, зібрані разом? О, він нам щось каже, наш субсуб. Можна посперечатися, що він. Бенкс, як щодо дверей доступу?»
  — Ви мали рацію, — сказав молодий чоловік. «Вони знайшли один приблизно за сто футів на північ від могили. Розламана зсередини. Ви також мали рацію щодо принтів. Zip. І жодних слідів шин чи слідів також».
  Замок з брудного азбесту, засув, порвана газета. . .
  "Сцена?" — спитав Райм. «Цілий?»
  «Звільнений».
  
  Лінкольн Райм, болід із легенями вбивці, з огидою видихнув гучне шипіння повітря. «Хто зробив цю помилку?»
  «Я не знаю», — недолуго сказав Селлітто. «Напевно, вартовий командир».
  Це був Перетті, як зрозумів Райм. «Тоді ви застрягли на тому, що маєте».
  Будь-які підказки щодо того, ким був викрадач і що він мав на думці, були або в звіті, або зникли назавжди, розтоптані під ногами копів, глядачів і залізничників. Підготовча робота — огляд околиць навколо місця події, опитування свідків, пошук слідів, традиційна детективна робота — виконувалася неквапливо. Але самі місця злочину треба було обробляти «як шалена блискавка», командував Райм своїми офіцерами в IRD. І він звільнив більше ніж кількох техніків CSU, які не діяли достатньо швидко на його смак.
  «Перетті сам керував сценою?» запитав він.
  «Перетті і повний комплект».
  «Повний комплект?» — іронічно запитав Райм. «Що таке повне доповнення? »
  Селлітто подивився на Бенкса, який сказав: «Чотири техніки з Photo, чотири з Latents. Вісім шукачів. ME турлікар.»
  « Вісім шукачів місця злочину?»
  У обробці місця злочину є крива. Два офіцери вважаються найефективнішими для одного вбивства. Ви самі можете пропустити речі; три і більше ви, як правило, пропускаєте більше речей. Лінкольн Райм завжди шукав сцени сам. Він дозволив людям Latents виконувати друкарську роботу, а Photo знімати та знімати відео. Але він завжди проходив сітку сам.
  Перетті. Райм найняв молодого чоловіка, сина багатого політика, шість-сім років тому, і він виявився непоганим оперативним детективом. Місце злочину вважається сливою, і завжди є довгий список очікування, щоб потрапити в підрозділ. Райм отримав збочену насолоду, прорідивши ряди претендентів, пропонуючи їм поглянути на сімейний альбом — колекцію особливо жахливих фотографій з місця злочину. Деякі офіцери бліднуть, деякі хихикають. Дехто повертав книжку, піднявши брови, немов питаючи: Ну і що? І це були ті що Лінкольн Райм найняв би. Перетті був одним із них.
  Селлітто поставив запитання. Райм побачив, що детектив дивиться на нього. Він повторив: «Ти будеш працювати з нами над цим, чи не так, Лінкольне?»
  «Працювати з вами?» Він розсміявся. «Я не можу, Лон. Ні, я просто висловлю тобі кілька ідей. Ви отримали це. Бігайте з ним. Томе, дай мені Бергера. Тепер він жалкував про рішення відкласти свою бесіду наодинці з лікарем-смертником. Може, ще не пізно. Він не міг винести думки про те, щоб чекати ще день чи два, поки він помре. І понеділок. . . Він не хотів помирати в понеділок. Це здавалося звичним.
  «Скажіть, будь ласка».
  «Том!»
  «Гаразд», — сказав молодий помічник, піднявши руки на знак капітуляції.
  Райм глянув на те місце на тумбочці біля ліжка, де стояли пляшка, таблетки та поліетиленовий пакет — так близько, але, як і все інше в цьому житті, цілковито поза межами досяжності Лінкольна Райма.
  Селлітто подзвонив, підняв голову, коли відповіли на дзвінок. Він назвав себе. Годинник на стіні клацнув до дванадцятої тридцять.
  "Так, сер." Голос детектива перелився в шанобливий шепіт. Мер, здогадався Райм. «Про викрадення в Кеннеді. Я розмовляв з Лінкольном Раймом. . . . Так, сер, у нього є деякі думки щодо цього». Детектив підійшов до вікна, тупо дивлячись на сокола й намагаючись пояснити незрозуміле людині, яка керує найзагадковішим містом на землі. Він поклав трубку й звернувся до Райма.
  — І він, і начальник хочуть тебе, Лінк. Питали конкретно. сам Вілсон».
  Райм засміявся. «Лон, озирнися по кімнаті. Подивись на мене! Здається, я міг би вести справу?»
  «Не звичайний випадок, ні. Але зараз це не дуже нормально, чи не так?»
  «Мені шкода. Я просто не маю часу. Той лікар. Лікування. Томе, ти дзвонив йому?»
  «Ще ні. За хвилину».
  
  «Зараз! Зробіть це зараз!"
  Том подивився на Селлітто. Підійшов до дверей, вийшов на вулицю. Райм знав, що не дзвонитиме. Прогніть світ.
  Бенкс торкнувся крапки шраму від бритви й випалив: «Просто подумай. Будь ласка Цей суб'єкт, ви сказали, що він...
  Селлітто махнув рукою, щоб він мовчав. Він не зводив очей з Райма.
  «Ох ти, дурень, — подумав Райм. Стара тиша. Як ми його ненавидимо і поспішаємо заповнити. Скільки свідків і підозрюваних прогнулися під гарячим, густим мовчанням саме так. Ну, він і Селлітто були хорошою командою. Райм знав докази, а Лон Селлітто знав людей.
  Два мушкетери. І якщо було третє, то це була чистота неусміхненої науки.
  Очі детектива звернули увагу на протокол про місце злочину. «Лінкольн. Як ти думаєш, що буде сьогодні о третій?»
  «Я поняття не маю», — сказав Райм.
  «Ну що?»
  Дешево, Лон. Я отримаю вас за це.
  Нарешті сказав Райм. «Він збирається вбити її — жінку в таксі. І в якийсь справді поганий спосіб, я вам гарантую. Щось, що зрівняється з тим, щоб поховати заживо».
  — Господи, — прошепотів Том з порога.
  Чому вони не могли просто залишити його в спокої? Чи було б корисно розповісти їм про агонію, яку він відчував у шиї та плечах? Або про фантомний біль — набагато слабший і набагато моторошніший — що бродить у його чужому тілі? Про виснаження, яке він відчував від щоденної боротьби, щоб зробити все? Про найбільшу втому з усіх — від необхідності покладатися на когось?
  Можливо, він міг би розповісти їм про комара, який забрався в кімнату вчора ввечері й цілу годину бив йому голову; У Райма запаморочилося від втоми, він кивнув, поки комаха нарешті не приземлилася йому на вухо, де Райм дозволив йому вколоти його, оскільки це було місце, де він міг потертися об подушку, щоб полегшити свербіж.
  Селлітто підняв брову.
  — Сьогодні, — зітхнув Райм. "Одного дня. Це воно."
  «Дякую, Лінк. Ми вам у боргу». Селлітто підтягнув a стілець біля ліжка. Бенкс кивнув, щоб зробити те саме. «Зараз. Дай свої думки. У що грає цей мудак?»
  Райм сказав: «Не так швидко. Я не працюю один».
  "Досить справедливо. Кого ти хочеш на борт?»
  «Техніка від IRD. Хто кращий у лабораторії. Я хочу, щоб він був тут із основним обладнанням. І нам краще знайти тактичних хлопців. Аварійні служби. О, і я хочу трохи телефонів, — сказав Райм, глянувши на скотч на комоді. Він згадав бренді, яке Бергер мав у своєму наборі. Ні в якому разі він не виходив на таку дешеву лайно. Його номер «Останнього виходу» був люб'язно наданий або шістнадцятирічним Лагавуліним, або розкішним Макалланом, який постарів на десятиліття. Або — чому б і ні? — обидва.
  Бенкс дістав власний мобільний телефон. «Що за лінії? Просто..."
  «Стаціонарні телефони».
  "Тут?"
  «Звичайно, ні», — гаркнув Райм.
  Селлітто сказав: «Він має на увазі, що хоче, щоб люди дзвонили. З Великого Будинку».
  «О».
  — Подзвони в центр міста, — наказав Селлітто. «Нехай дадуть нам трьох-чотирьох диспетчерів».
  «Лоне, — запитав Райм, — хто сьогодні вранці займається підготовкою до смерті?»
  Бенкс стримував сміх. «Хлопці Харді».
  Яскравий погляд Райма зняв усмішку з його обличчя. — Детективи Беддінг і Сол, сер, — швидко додав хлопець.
  Але потім Селлітто теж посміхнувся. «Хлопці Харді. Усі їх так називають. Ти їх не знаєш, Лінк. Вони з відділу вбивств у центрі міста.
  «Це справа в тому, що вони виглядають схожими», — пояснив Бенкс. «І, ну, їх доставка трохи смішна».
  «Я не хочу коміків».
  «Ні, вони хороші», — сказав Селлітто. «Найкращі агітатори, які ми маємо. Ви знаєте, той звір задрімав восьмирічну дівчинку в Квінсі минулого року? Постільна білизна та Сол зробили полотно. Опитав весь капюшон — узяв двадцять двісті заяв . Це тому, що ми її врятували. Коли сьогодні вранці ми почули, що жертва була пасажиром JFK, шеф Вілсон сам посадив їх на борт».
  «Що вони зараз роблять?»
  «Переважно свідки. Навколо залізничні колії. І нюхати навколо водія та таксі».
  Райм крикнув Тому в коридорі: «Ти дзвонив Бергеру? Ні, звичайно, ні. Слово «непокора» щось для вас означає? Принаймні будь корисним. Піднесіть цей звіт про місце злочину ближче і почніть гортати сторінки». Він кивнув у бік поворотної рами. «Ця чортова штука — Едсел».
  «Хіба у нас сьогодні не сонячний настрій?» — сплюнув у відповідь помічник.
  «Тримай вище. Я отримую відблиски».
  Він читав хвилину. Потім підвів очі.
  Селлітто говорив по телефону, але Райм перебив його. «Що б не сталося сьогодні о третій, якщо ми зможемо знайти, про що він говорить, це буде місце злочину. Мені потрібен хтось, щоб це попрацював».
  — Добре, — сказав Селлітто. «Я подзвоню Перетті. Кинь йому кістку. Я знаю, що його ніс зіпсується, тому що ми ходимо навколо нього навшпиньках».
  Райм крякнув. «Я просив Перетті?»
  «Але він — золотий хлопчик IRD», — сказав Бенкс.
  — Я не хочу його, — пробурмотів Райм. «Є ще хтось, кого я хочу».
  Селлітто й Бенкс перезирнулися. Старший детектив усміхнувся, безглуздо торкаючись своєї пом’ятої сорочки. «Кого хочеш, Лінк, ти його маєш. Пам’ятайте, ви король на один день».
   
  Дивлячись на тьмяне око.
  Ті Джей Колфакс, темноволосий біженець із пагорбів Східного Теннессі, випускник бізнес-школи Нью-Йоркського університету, спритний торговець валютою, щойно виплив із глибокого сну. Її сплутане волосся прилипало до щік, піт венами стікав по обличчю, шиї та грудях.
  Вона виявила, що дивиться в чорне око — дірку в іржавій трубі приблизно шість дюймів у поперечнику, з якої було вийнято невелику пластину доступу.
  Вона всмоктувала пліснявий повітря носом — ротом все ще був заклеєний. Дегустація пластику, гарячого клею. гіркий.
  А Джон? — дивувалася вона. Де він був? Відмовляючись думати про гучний тріск, який вона почула минулої ночі в підвалі. Вона виросла в Східному Теннессі і знала, як звучать постріли.
  Будь ласка, вона молилася за свого боса. Хай у нього все гаразд.
  Зберігай спокій, — лютувала вона собі. Ти знову починаєш плакати, згадуєш, що сталося. У підвалі, після пострілу, вона його повністю втратила, зриваючись, панічно ридаючи, ледь не задихнулася.
  правильно. Спокійно.
  Подивіться на чорне око в трубі. Уявіть, що воно вам підморгує. Око твого ангела-охоронця.
  Ті-Джей сидів на підлозі, оточений сотнею труб, повітроводів і змій труб і проводів. Гарячіше, ніж у закусочній її брата, гарячіше, ніж на задньому сидінні «Нови» Джул Вілан десять років тому. Капала вода, сталактити спадали з древніх балок над її головою. Півдюжини крихітних жовтих лампочок були єдиним освітленням. Над її головою — прямо над — був знак. Вона не могла чітко прочитати, хоча вловила червону рамку. У кінці будь-якого повідомлення стояв жирний знак оклику.
  Вона знову потяглася, але манжети міцно тримали її, затиснувши кістку. З її горла вирвався розпачливий крик, звіриний крик. Але товста стрічка на її роті та наполегливе збивання механізмів поглинули звук; ніхто не міг її почути.
  Чорне око продовжувало дивитися. Ти мене врятуєш, чи не так? вона думала.
  Раптом тишу порушив далекий гуркіт, залізний дзвін. Як двері корабля, що зачиняються. Шум виходив з отвору в трубі. Від її привітного ока.
  Вона смикнула манжетами трубу й спробувала встати. Але вона не могла поворухнутися більше ніж на кілька дюймів.
  Гаразд, не панікуй. Просто розслабитися. З тобою все буде добре.
  Саме тоді вона випадково побачила табличку над своєю головою. У своїй боротьбі за слабину вона випрямилася злегка піднялася й відвела голову вбік. Це дало їй косий погляд на слова.
  О ні. О, Ісусе в моєму серці. . .
  Знову почалися сльози.
  Вона уявила свою матір із волоссям, зачепленим на круглому обличчі, у волошковій домашній сукні, яка шепоче: «Будь здорова, люба моя. Не хвилюйся».
  Але вона не повірила словам.
  Вона повірила тому, що говорив знак.
  Надзвичайна небезпека! Перегріта пара під високим тиском. Не знімайте пластину з труби. Щоб отримати доступ, зателефонуйте в Consolidated Edison. Надзвичайна небезпека!
  Чорне око дивилося на неї, око, що відкривалося в серці паропроводу. Воно дивилося прямо на рожеву плоть її грудей. Звідкись із глибини труби долинув ще один стукіт металу об метал, робітники били, затягуючи старі з’єднання.
  Поки Теммі Джин Колфакс плакала й плакала, вона почула ще один дзвін. Потім віддалений стогін, дуже слабкий. І їй здалося крізь сльози, що чорне око нарешті підморгнуло.
  
  
  
  П'ЯТЬ
  
  ХОсь така ситуація, — оголосив Лінкольн Райм. «У нас є жертва викрадення та крайній термін до трьох годин дня».
  «Жодних вимог викупу», — Селлітто доповнив короткий опис Райма, а потім відвернувся, щоб відповісти на його дзвінкий телефон. «Джеррі, — сказав Райм Бенксу, — поінформуй їх про подію цього ранку».
  У темній кімнаті Лінкольна Райма було більше людей, ніж за останній час. О, після аварії друзі іноді зупинялися без попередження (звісно, ймовірність того, що Райм буде вдома, була досить високою), але він не рекомендував це робити. І він теж перестав відповідати на телефонні дзвінки, ставав усе більш замкнутим, занурюючись у самотність. Він витрачав години на написання своєї книги, а коли не мав натхнення написати ще одну, читав. А коли це стало стомлюючим, з’явилися фільми напрокат, оплата за перегляд і музика. А потім він відмовився від телевізора та стереосистеми й годинами дивився на картини, які помічник сумлінно наклеїв на стіну навпроти ліжка. Нарешті вони теж зійшли.
  Самотність.
  Це було все, чого він жадав, і, ох, як йому цього не вистачало зараз.
  Напружено крокував Джим Поллінг. Лон Селлітто був відповідальним офіцером, але такий інцидент потребував капітана на борту, і Поллінг зголосився взяти цю роботу. Справа була бомбою уповільненої дії і могла миттєво підірвати кар’єру, тому начальник і заступник зв’язку були раді, що він перехопив зенітну ракету. Вони вправлялися б у тонкому мистецтві дистанціювання, а коли запустилися Betacams, їхні прес-конференції були б усипані такими словами, як « делегований і призначений» і « взяття поради, і вони швидко зазирнуть до Поллінга, коли прийде час поставити важкі запитання. Райм не міг уявити, чому будь-який поліцейський у світі зголосився б вести таку справу, як ця.
  Опитування було дивним. Маленький чоловік пробив свій шлях через Північний район Мідтауна як один із найуспішніших і сумнозвісних детективів у відділі вбивств міста. Відомий своєю поганою вдачею, він потрапив у серйозні проблеми, коли вбив неозброєного підозрюваного. Але йому вдалося, на диво, налагодити свою кар’єру, отримавши засудження у справі Шеперда — у справі поліцейського-серійного вбивці, у якій Райм був поранений. Підвищений до капітана після того самого публічного нашийника, Поллінг пережив одну з тих ганебних змін середнього віку — відмовився від синіх джинсів і костюмів Sears заради Brooks Brothers (сьогодні він носив темно-синій повсякденний одяг Calvin Klein) — і почав своє наполегливе сходження до розкішного кутка. офіс високо в One Police Plaza.
  Інший офіцер сперся на сусідній столик. Коричневий Бо Хауманн був капітаном і керівником підрозділу екстрених служб. Спецназ поліції Нью-Йорка.
  Бенкс закінчив свій синопсис саме тоді, коли Селлітто натиснув «Відключити» й склав телефон. «Хлопці Харді».
  «Ще щось про таксі?» — запитав Поллінг.
  «Нічого. Ще б’ють кущі».
  «Чи є ознаки того, що вона трахала когось, кого не мала?» — запитав Поллінг. «Можливо, хлопець-психатик?»
  «Ні, без хлопців. Просто випадково зустрічалася з кількома хлопцями. Ніяких сталкерів, схоже».
  «І досі немає дзвінків про викуп?» — спитав Райм.
  "Немає."
  У двері подзвонили. Том пішов відповісти.
  Райм подивився на голоси, що наближалися.
  Через мить помічник супроводжував поліцейського в уніформі сходами. Здалеку вона виглядала дуже молодою, але коли вона підійшла ближче, він побачив, що їй було приблизно тридцять або близько того. Вона була висока й мала ту похмуру, конячу красу жінки, що дивиться зі сторінок модних журналів.
  Ми бачимо інших так, як бачимо себе, і після аварії Лінкольн Райм рідко думав про людей термінами їхніх тіл. Він подивився на її зріст, підтягнуті стегна, вогненно-руде волосся. Хтось інший би зважив ці риси і сказав: «Який нокаут». Але Райму ця думка не спала на думку. Зареєструвався погляд її очей.
  Не сюрприз — очевидно, ніхто не попереджав, що він хворий, — а щось інше. Вираз, якого він ніколи раніше не бачив. Його стан ніби її заспокоював. Прямо протилежне тому, як реагувала більшість людей. Увійшовши в кімнату, вона розслабилася.
  «Офіцер Сакс?» — спитав Райм.
  «Так, сер», — сказала вона, ловлячи себе, коли збиралася простягнути руку. «Детективна рима».
  Зеллітто познайомив її з Поллінгом і Гауманном. Про двох останніх вона знала, якщо не інакше, через репутацію, і тепер її очі знову стали обережними.
  Вона сприйняла кімнату, пил, похмурість. Поглянув на один із художніх плакатів. Він був частково розгорнутий, лежав під столом. Nighthawks, Едвард Хоппер. Самотні люди в закусочній пізно ввечері. Той був останнім, хто спустився.
  Райм коротко пояснив дедлайн о 15:00. Сакс спокійно кивнув, але Райм побачив мерехтіння чого? — страху? огида?—в її очах.
  Джеррі Бенкс, пальці якого були обтяжені класною каблучкою, але не обручкою, був негайно приваблений лампою її краси та подарував їй особливу посмішку. Але єдиний погляд Сакса у відповідь показав, що тут не було збігів. І, мабуть, ніколи не буде.
  Поллінг сказав: «Можливо, це пастка. Ми знаходимо місце, куди він нас веде, заходимо, а там бомба».
  «Сумніваюся, — сказав Селлітто, знизуючи плечима, — навіщо робити всі ці проблеми? Якщо ви хочете вбити поліцейських, все, що вам потрібно зробити, це знайти одного і застрелити його».
  Незручна тиша на мить, поки Поллінг швидко переводив погляд із Селлітто на Райма. Колективна думка зафіксувала, що Райма було поранено у справі Шеперда.
  Але помилки нічого не значили для Лінкольна Райма. Він продовжив: «Я згоден з Лоном. Але я б сказав будь-якому Пошуку і групи спостереження або HRT, щоб стежити за засідкою. Наш хлопчик, здається, пише свої власні правила».
  Сакс знову поглянув на плакат із картиною Хопера. Райм стежив за її поглядом. Може, люди в закусочній справді не були самотні, подумав він. Якщо подумати про це, то всі вони виглядали до біса задоволеними.
  «У нас є два типи речових доказів, — продовжив Райм. «Стандартний ПП. Те, що суб'єкт не збирався залишати. Волосся, волокна, відбитки пальців, можливо, кров, сліди взуття. Якщо ми знайдемо достатньо — і якщо нам пощастить — це приведе нас до основного місця злочину. Ось де він живе».
  — Або його схованку, — запропонував Селлітто. «Щось тимчасове».
  «Безпечний будинок?» Рима розмірковував, киваючи. — Б'юсь об заклад, що ти правий, Лоне. Йому потрібно десь працювати». Він продовжив: «Тоді є підкинуті докази. Окрім клаптиків паперу, які повідомляють нам час і дату, у нас є засув, пачка азбесту та пісок».
  «Чортове полювання на сміття», — прогарчав Хауманн і провів рукою по гладкій стрижці. Він виглядав так само, як сержант-муштрувальник, яким його пригадував Райм.
  «Тож я можу сказати начальству, що є шанс вчасно дістати жертву?» — запитав Поллінг.
  «Я так думаю, так».
  Капітан подзвонив і, розмовляючи, пішов у куток кімнати. Коли він поклав трубку, він буркнув: «Мер. Начальник з ним. За годину буде прес-конференція, і я маю бути там, щоб переконатися, що їхні члени в штанях і мухи застібнуті. Щось більше я можу сказати великим хлопцям?»
  Селлітто глянув на Райма, який похитав головою.
  — Ще ні, — сказав детектив.
  Поллінг дав Селлітто номер свого мобільного телефону й пішов, буквально вибігши за двері.
  За мить сходами піднявся худий лисий чоловік років тридцяти. Мел Купер виглядав таким же безглуздим, як завжди, сусідом-ботаном у ситкомі. За ним йшли двоє молодших поліцейських, несучи пароплавний багажник і двоє валізи, які, здавалося, важили тисячу фунтів кожна. Офіцери поклали важкі вантажі й пішли.
  «Мел».
  «Детектив». Купер підійшов до Райма й схопив його непотрібну праву руку. Єдиний фізичний контакт сьогодні з будь-яким із його гостей, зазначив Райм. Вони з Купером працювали разом роками. Маючи ступені з органічної хімії, математики та фізики, Купер був експертом як з ідентифікації (відбитки хребта тертя, ДНК та судово-медичної реконструкції), так і з аналізу PE.
  «Як справи у найкращого криміналіста світу?» — запитав його Купер.
  — добродушно глузував Рим. Цей титул преса присвоїла йому кілька років тому після несподіваної новини про те, що ФБР обрало його — міського поліцейського — радником у створенні PERT, їхньої групи реагування на речові докази. Не задовольняючись словами «криміналіст» або «криміналіст», репортери охрестили Райма «криміналістом».
  Насправді це слово існувало роками, вперше його застосували в Сполучених Штатах до легендарного Пола Ліланда Кірка, який керував Школою кримінології Каліфорнійського університету в Берклі. Школа, перша в країні, була заснована ще більш легендарним вождем Августом Воллмером. Ручка нещодавно стала шикарною, і коли техніки по всій країні підходили до блондинок на коктейльних вечірках, тепер вони називали себе криміналістами, а не криміналістами.
  «Кошмар для всіх, — сказав Купер, — ти сідаєш у таксі, а за кермом виявляється псих. І весь світ дивиться на Велике Яблуко через цю конференцію. Мені було цікаво, чи не виведуть вас із пенсії заради цього».
  «Як твоя мама?» — спитав Райм.
  «Я все ще скаржуся на будь-який біль. Все-таки здоровіший за мене».
  Купер жив із літньою жінкою в бунгало Квінс, де він народився. Його пристрастю були бальні танці — танго — його спеціалізація. Незважаючи на те, що поліцейські пліткували, навколо IRD ходили припущення щодо сексуальних уподобань чоловіка. Райма не цікавила в особистому житті своїх співробітників, але був так само здивований, як і всі інші, коли нарешті зустрів Ґрету, постійну подругу Купера, приголомшливу скандинавку, яка викладала математику в Колумбійському університеті.
  Купер відкрив велику скриню, оббиту оксамитом. Він дістав частини трьох великих мікроскопів і почав їх збирати.
  «О, домашній струм». Він розчаровано глянув на торгові точки. Він насунув окуляри в металевій оправі на ніс.
  «Це тому, що це будинок, Мел».
  «Я припускав, що ви живете в лабораторії. Не здивувався б».
  Райм дивився на інструменти, сіро-чорні, пошарпані. Подібні до тих, з якими він жив понад п’ятнадцять років. Стандартний складений мікроскоп, фазово-контрастний мікроскоп і модель поляризованого світла. Купер відкрив валізи, в яких містилися пляшки, баночки та наукові прилади містера Чарівника. Миттєво слова повернулися до Райма, слова, які колись були частиною його щоденного словника. Вакуумні пробірки для забору крові з ЕДТА, оцтова кислота, ортотолідин, реактив люмінол, щітка Магна, пурпурний феномен Руемана. . .
  Худий чоловік обвів поглядом кімнату. — Виглядає так само, як колись твій офіс, Лінкольне. Як ти щось знаходиш ? Скажи, мені тут потрібна кімната».
  «Том». Райм посунув голову в бік найменш захаращеного столу. Вони відсунули вбік журнали, газети та книги, показавши настільну стільницю, якої Райм не бачив рік.
  Селлітто подивився на протокол з місця злочину. «Як ми називаємо суб'єкта? Ми ще не маємо номера справи».
  Райм глянув на Бенкса. «Вибери номер. Будь-яке число».
  Бенкс запропонував: «Номер сторінки. Ну, я маю на увазі дату».
  «Субсуб 823. Хороший як будь-який».
  Селлітто зазначив це у звіті.
  «Гм, вибачте? Детектив Райм?»
  Говорила патрульна. Райм звернувся до неї.
  
  «Я мав бути опівдні у Великому будинку». Coptalk для One Police Plaza.
  «Офіцер Сакс. . .” Він на мить забув про неї. «Ви були першим офіцером цього ранку? На тому вбивстві біля залізничної колії».
  «Це вірно, я прийняв дзвінок». Коли вона говорила, вона говорила з Томом.
  — Я тут, офіцере, — суворо нагадав Райм, ледь стримуючи гнів. "Ось тут." Його обурювало, коли з ним розмовляли через інших, через здорових людей.
  Її голова швидко повернулася, і він побачив, що урок був засвоєний. «Так, сер», — сказала вона м’яким голосом, але льодом в очах.
  «Я звільнений. Просто називайте мене Лінкольном».
  «Не могли б ви просто покінчити з цим, будь ласка?»
  "Як це?" запитав він.
  «Причина, чому ви привели мене сюди. мені шкода Я не думав. Якщо ви хочете отримати письмові вибачення, я це зроблю. Тільки я спізнююся на нове призначення і не встиг додзвонитися до командира».
  "Вибачення?" — спитав Райм.
  «Справа в тому, що я не мав реального досвіду на місці злочину. Я ніби летів біля сидіння своїх штанів».
  "Про що ти говориш?"
  «Зупинка потягів і закриття Одинадцятої авеню. Це моя вина, що сенатор пропустив свою промову в Нью-Джерсі, і що деякі високопоставлені співробітники ООН не встигли вчасно приїхати з аеропорту Ньюарк на свої зустрічі».
  Райм засміявся. "Ти знаєш хто я?"
  «Ну, звичайно, я чув про вас. Я думав, що ти . . .”
  «Були мертві?» — спитав Райм.
  "Немає. Я не це мав на увазі». Хоча вона мала. Вона швидко продовжила: «Ми всі користувалися вашою книгою в академії. Але ми не чуємо про вас. Особисто я маю на увазі. . .” Вона подивилася на стіну й скуто сказала: «На мою думку, як першого офіцера, я вважала, що найкраще зупинити поїзд і перекрити вулицю, щоб захистити місце події. І ось що я зробив. сер.
  «Називайте мене Лінкольн. А ти . . .”
  «Я—»
  
  "Ваше ім'я?"
  «Амелія».
  «Амелія. Після льотчика?»
  "Ні, сер. Родове ім'я».
  «Амелія, я не хочу вибачень. Ви мали рацію, а Вінс Перетті помилявся».
  Селлітто заворушився від такої необережності, але Лінкольна Райма це не хвилювало. Зрештою, він був одним із небагатьох людей у світі, які могли лежати на дупі, коли в кімнату входив сам президент Сполучених Штатів. Він продовжив: «Перетті працював над сценою так, ніби мер дивився через плече, і це найкращий спосіб зіпсувати все. У нього було забагато людей, він був абсолютно неправий, дозволивши рухатися потягам і транспорту, і він ніколи не повинен був оприлюднювати сцену так рано, як це зробив. Якби ми зберігали сліди в безпеці, хтозна, можливо, ми просто знайшли квитанцію кредитної картки з ім’ям. Або великий гарний відбиток великого пальця».
  — Можливо, — делікатно сказав Селлітто. «Але давайте просто залишимо це при собі». Віддаючи мовчазні накази, його погляд обертався на Сакса, Купера та молодого Джеррі Бенкса.
  Райм нешанобливо засміявся. Потім повернувся до Сакса, якого, як і Бенкса того ранку, він дивився на свої ноги й тіло під абрикосовою ковдрою. Він сказав їй: «Я запросив вас, щоб ви попрацювали для нас на наступному місці злочину».
  "Що?" Цього разу без розмов через перекладачів.
  «Працюйте на нас», — коротко сказав він. «Наступне місце злочину».
  «Але, — засміялася вона, — я не IRD. Я Патруль. Я ніколи не працював CS».
  «Це незвичайний випадок. Як скаже вам сам детектив Селлітто. Це справді дивно. Правда, Лон? Правда, якби це була класична сцена, я б тебе не хотів. Але нам потрібна нова пара очей на це».
  Вона глянула на Селлітто, який нічого не сказав. "Я просто . . . Мені це не вдасться. Я впевнений."
  — Гаразд, — терпляче сказав Райм. "Правда?"
  Вона кивнула.
  «Мені потрібен хтось, у кого є яйця, щоб зупинити поїзд щоб захистити сцену та змиритися з спекою після цього».
  «Дякую за можливість, сер. Лінкольн. Але..."
  Райм коротко сказав: «Лон».
  «Офіцер, — прохрипів детектив до Сакса, — вам тут не надається жодних варіантів. Вам доручили цю справу для допомоги на місці злочину».
  «Пане, я маю протестувати. Переходжу з патрульної. Сьогодні. Маю медичне переведення. Набирає чинності годину тому».
  «Медичний?» — поцікавився Рим.
  Вона вагалася, знову неохоче глянувши на його ноги. «У мене артрит».
  "Чи ти?" — спитав Райм.
  «Хронічний артрит».
  "Мені прикро це чути."
  Вона швидко продовжила: «Я відповіла на цей дзвінок лише сьогодні вранці, тому що хтось захворів удома. Я не планував цього».
  «Так, добре, я теж мав інші плани», — сказав Лінкольн Райм. «Тепер давайте подивимося на деякі докази».
  
  
  
  ШОСТА
  
  Твін болт.
  Пам’ятайте класичне правило місця злочину: спочатку проаналізуйте найбільш незвичайні докази.
  Том повертав поліетиленовий пакет знову і знову в руках, поки Райм розглядав металевий стрижень, наполовину іржавий, наполовину ні. Тупий. Ношені.
  «Ви впевнені щодо відбитків? Ви пробували реагент з дрібними частинками? Це найкраще для ПЕ, що піддається впливу стихії».
  «Так», — підтвердив Мел Купер.
  — Томе, — наказав Райм, — геть це волосся з моїх очей! Зачешіть назад. Я сказав тобі розчесати його сьогодні вранці».
  Помічник зітхнув і почесав сплутані чорні пасма. «Стережися», — зловісно прошепотів він своєму босові, і Райм зневажливо кивнув головою, ще більше скуйовдивши волосся. Амелія Сакс сиділа похмуро в кутку. Її ноги лежали під стільцем у вихідній позиції спринтера, і, звичайно, вона виглядала так, ніби чекала на пістолет.
  Рим повернувся до засуву.
  Коли він очолював IRD, Райм почав збирати бази даних. Як федеральний індекс автоматичної фарби або тютюнові файли BATF. Він створив файл стандартів, волокон, тканини, шин, взуття, інструментів, моторного масла, трансмісійної рідини. Він витратив сотні годин на складання списків, індексування та перехресних посилань.
  Навіть під час одержимого перебування Райма на посаді IRD ніколи не займався каталогізацією обладнання. Він дивувався, чому б і ні, і сердився на себе за те, що не знайшов часу, щоб зробити це, і ще більше сердився на Вінса Перетті за те, що він також не думав про це.
  
  «Нам потрібно зателефонувати кожному виробнику болтів і продавцям на північному сході. Ні, на дачі. Запитайте, чи виготовляють вони таку модель і кому вони продають. Надішліть факсом опис і зображення болта нашим диспетчерам у Communications».
  «В біса, їх може бути мільйон», — сказав Бенкс. «Кожен Ace Hardware і Sears у країні».
  «Я так не думаю», — відповів Райм. «Це має бути життєздатна підказка. Він би не залишив це, якби воно було марним. Є обмежене джерело цих болтів. Упевнений, ви."
  Селлітто подзвонив і підняв очі через кілька хвилин. «У мене є ваші диспетчери, Лінкольне. Їх четверо. Де взяти список виробників?»
  — Викличте патрульного на Сорок другу вулицю, — відповів Райм. "Публічна бібліотека. У них там є корпоративні довідники. Поки ми його не отримаємо, нехай диспетчери почнуть працювати через Жовті сторінки «бізнес-бізнес».
  Селлітто повторив це в трубку.
  Райм глянув на годинник. Була одна тридцять.
  «А тепер азбест».
  На мить це слово спалахнуло в його пам’яті. Він відчув поштовх — у місцях, де поштовхів не відчувалося. Що було знайоме про азбест? Щось, про що він читав чи чув — здавалося, нещодавно, хоча Лінкольн Райм уже не довіряв своєму відчуттю часу. Коли ви лежите на спині, застигли на місці місяць за місяцем за місяцем, час сповільнюється до смерті. Можливо, він думає про те, що читав два роки тому.
  «Що ми знаємо про азбест?» міркував він. Ніхто не відповів, але це не мало значення; — відповів він сам собі. Як він і волів це зробити. Азбест був складною молекулою, силікатним полімером. Він не горить, тому що, як і скло, вже окислився.
  Коли він перевіряв місця злочинів старих вбивств, працюючи з судовими антропологами та одонтологами, Райм часто опинявся в азбестових будинках. Він пам’ятав особливий смак масок для обличчя, які їм доводилося носити під час розкопок. Насправді, згадав він тепер, це було під час очищення від азбесту на станції метро "Ратуша" три з половиною роки тому що екіпажі знайшли тіло одного з поліцейських, убитого Деном Шефердом, кинутим у генераторну кімнату. Коли Райм повільно нахилився над ним, щоб підняти волокно з світло-блакитної блузи офіцера, він почув тріск і стогін дубової балки. Ймовірно, маска врятувала його від задихання від пилу та бруду, що навалився навколо нього.
  «Можливо, він затримав її на місці очищення», — сказав Селлітто.
  «Можливо, — погодився Райм.
  Селлітто наказав своєму молодому помічнику: «Зателефонуй до EPA та міському відділу навколишнього середовища. Дізнайтеся, чи є сайти, де зараз відбувається очищення».
  Дзвонив детектив.
  «Бо, — запитав Райм у Гаумана, — у вас є команди для розгортання?»
  «Готовий до руху», — підтвердив командир ЕСУ. «Хоча я повинен вам сказати, що ми маємо понад половину сил, пов’язаних із цією справою ООН. Вони позичені Секретній службі та охороні ООН».
  «Отримав тут деяку інформацію EPA». Бенкс жестом показав Гауманну, і вони пішли в куток кімнати. Вони відсунули кілька стосів книжок. Коли Гауман розгорнув одну з тактичних карт ESU Нью-Йорка, щось лязнуло на підлогу.
  Банки підстрибнули. «Ісус».
  З того кута, де він лежав, Райм не міг побачити, що впало. Хауманн завагався, потім нахилився, дістав вибілений шматок хребта й поклав його на стіл.
  Райм відчув на собі кілька пар очей, але нічого не сказав про кістку. Хауманн схилився над картою, а Бенкс по телефону давав йому інформацію про місця очищення від азбесту. Командир позначив їх жирним олівцем. Здавалося, їх було багато, розкидані по всіх п’яти районах міста. Це збентежило.
  «Ми повинні звузити його більше. Подивимось, пісок, — сказав Райм Куперу. «Охопіть це. Скажи мені, що ти думаєш».
  Селлітто передав конверт із доказами техніку, який вилив вміст на емаль. лоток. Блискучий порошок залишив невелику хмарку пилу. Був також камінь, потертий гладкий, який ковзав у центр купи.
  У Лінкольна Райма перехопило горло. Не на те, що він бачив — він ще не знав, на що дивиться, — а на пошкоджений нервовий імпульс, який вирвався з його мозку й загинув на півдорозі до непотрібної правої руки, спонукаючи її схопити олівець і почати досліджувати. Уперше за рік чи близько того він відчув таке бажання. Це ледь не викликало сльози в його очах, і його єдиною розрадою був спогад про крихітну пляшечку Seconal і поліетиленовий пакет, які носив із собою доктор Бергер, — образи, які ширяли над кімнатою, як ангел-рятівник.
  Він прочистив горло. «Надрукуй!»
  "Що?" — спитав Купер.
  «Камінь».
  Селлітто запитливо глянув на нього.
  «Каменю тут не місце», — сказав Райм. «Яблука та апельсини. Я хочу знати чому. Роздрукуйте це».
  Користуючись порцеляновими щипцями, Купер підняв камінь і оглянув його. Він одягнув захисні окуляри і вдарив об камінь променем від PoliLight — блока живлення розміром з автомобільний акумулятор із прикріпленою світловою паличкою.
  — Нічого, — сказав Купер.
  "VMD?"
  Вакуумне осадження металу — це найпопулярніша техніка для створення прихованих відбитків на непористих поверхнях. Він випаровує золото або цинк у вакуумній камері, що містить об’єкт, що підлягає перевірці; метал покриває прихований відбиток, роблячи завитки та вершини дуже помітними.
  Але Купер не мав із собою VMD.
  "Що ти маєш ?" — незадоволено запитав Райм.
  «Суданський чорний, стабілізований фізичний проявник, йод, амідо чорний, DFO та генціанвіолет, Magna-Brush».
  Він також привіз нінгідрин для підняття відбитків на пористих поверхнях і рамку Super Glue для гладких поверхонь. Райм пригадав приголомшливу новину, яка охопила криміналістичну спільноту кілька років тому: технік, який працював у лабораторії криміналістичної експертизи армії США в Японії, використав суперклей, щоб полагодити зламану камеру, і, на свій подив, виявив, що випари від клею піднімаються приховані відбитки пальців краще, ніж більшість хімікатів, створених для цієї мети.
  Таким методом зараз користується Купер. За допомогою щипців він поклав камінь у маленьку скляну коробку й наклав крапку клею на гарячу пластину всередині. Через кілька хвилин він підняв камінь.
  «У нас щось є», — сказав він. Він присипав його довгохвильовим ультрафіолетовим порошком і влучив у нього променем палички PoliLight. Був чітко видно відбиток. Мертва точка. Купер сфотографував це фотоапаратом Polaroid CU-5 1:1. Він показав фотографію Райму.
  «Тримай ближче». Райм примружився, розглядаючи його. "Так! Він його згорнув».
  Перекочування відбитків — погойдування пальцем по поверхні — справляло враження, відмінне від того, яке справляє підняття предмета. Це була ледь помітна різниця — у ширині фрикційних виступів у різних точках візерунка, — але тепер Райм чітко впізнав її.
  «А подивіться, що це?» міркував він. «Цей рядок». Над самим відбитком був слабкий півмісяць.
  «Це виглядає майже як…»
  «Так, — сказав Райм, — її ніготь. Зазвичай ви б цього не зрозуміли. Але я впевнений, що він перекинув камінь, щоб переконатися, що його підняли. Це залишило масляний відбиток. Як гребінь тертя».
  «Навіщо йому це робити?» — спитав Сакс.
  Ще раз засмучений тим, що, здається, ніхто не зрозумів ці моменти так швидко, як він, Райм коротко пояснив: «Він говорить нам дві речі. По-перше, він переконується, що ми знаємо, що жертва жінка. Якщо ми не встановили зв’язок між нею та тілом цього ранку.
  «Навіщо це робити?» — запитав Бенкс.
  «Щоб підняти ставку», — сказав Райм. «Змусьте нас більше потіти. Він повідомив нам, що жінка під загрозою. Він цінував жертв, як і всі ми, хоча ми стверджуємо, що ні». Райм випадково глянув на руки Сакса. Він був здивований, побачивши, що для такої красивої жінки її пальці були в безладі. Чотири закінчилися м'ясистими пластирями, а кілька інших були розжовані до живого. Кутикула одного була покрита коричневою кров’ю. Він він також помітив червоне запалення шкіри під бровами від їх вищипування, як він припустив. І подряпина біля її вуха. Усі саморуйнівні звички. Є мільйон способів зайнятися собою, окрім таблеток і арманьяку.
  Райм оголосив: «Я вже попереджав вас про те, що він нам каже. Він знає докази. Він каже: «Не турбуйтеся про звичайну судово-медичну експертизу». Я не залишу жодного. Так він, звичайно, думає. Але ми щось знайдемо. Будьте об заклад, що так і буде». Раптом Райм спохмурнів. "Карта! Нам потрібна карта. Том!»
  Помічник випалив: «Яка карта?»
  «Ви знаєте , яку карту я маю на увазі».
  Том зітхнув. «Не знаю, Лінкольне».
  Глянувши у вікно й напівпромовляючи сам із собою, Райм міркував: «Залізничний підземний перехід, контрабандні тунелі та під’їзні двері, азбест — усе це старе. Йому подобається історичний Нью-Йорк. Мені потрібна карта Рендела».
  «Який де?»
  «Дослідницькі файли для моєї книги. Де ще?"
  Том покопався в папках і витяг фотокопію довгої горизонтальної карти Мангеттена. «Це?»
  «Це, так!»
  Це було дослідження Ренделя, проведене в 1811 році для міських комісарів, щоб спланувати сітку вулиць Манхеттена. Мапа була надрукована горизонтально, з південним Батері-парком ліворуч і північним Гарлемом праворуч. У такому вигляді острів нагадував тіло собаки, що стрибає, вузька голова якого піднята для нападу.
  «Прикріпіть це там. Добре.
  Коли помічник це зробив, Райм випалив: «Томе, ми збираємося призначити тебе заступником. Дай йому блискучий значок чи щось подібне, Лон.
  — Лінкольн, — пробурмотів він.
  "Ти потрібен нам. Давай. Хіба ти не завжди хотів бути Семом Спейдом чи Коджаком?»
  «Тільки Джуді Гарленд», — відповів помічник.
  «Тоді Джессіка Флетчер! Ви будете писати профіль. Давай, діставай той Монблан, якому ти завжди марно висовуєшся з кишені сорочки».
  
  Молодий чоловік закотив очі, піднявши ручку «Паркер» і взявши запорошений жовтий блокнот зі стопки під одним зі столів.
  «Ні, у мене є краща ідея», — оголосив Райм. «Повісьте один із тих плакатів. Ці художні плакати. Заклейте його назад і напишіть на звороті маркером. Пишіть зараз крупно. Тож я можу це побачити».
  Том вибрав лілії Моне і прикріпив їх до стіни.
  «Зверху, — наказав криміналіст, — напишіть «Unsub 823». Потім чотири стовпчики. 'Зовнішній вигляд. Резиденція. транспортний засіб. Інший.' Гарний. Тепер почнемо. Що ми знаємо про нього?»
  Селлітто сказав: «Автомобіль . . . У нього жовте таксі».
  «Правильно. А в розділі «Інше» додайте, що він знає процедури CS — місця злочину».
  «Це, — додав Селлітто, — можливо, означає, що його черга була в бочці».
  "Як це?" — запитав Том.
  «У нього може бути досьє», — пояснив детектив.
  Бенкс сказав: «Чи варто додати, що він озброєний .32 Colt?»
  «Так, до біса», — підтвердив його бос.
  Райм зробив внесок: «І він знає FR. . . .”
  "Що?" — запитав Том.
  «Гриби тертя — відбитки пальців. Ось що це таке, ви знаєте, хребти на наших руках і ногах, щоб забезпечити нам тягу. І зазначте, що він, ймовірно, працює в безпечному будинку. Гарна робота, Томе. Подивись на нього. Він природжений правоохоронець».
  Том сердито подивився й відійшов від стіни, почесавши свою сорочку, яка зібрала зі стіни тягучу павутину.
  «Ось, друзі», — сказав Селлітто. «Наш перший погляд на містера 823».
  Райм звернувся до Мела Купера. «А тепер пісок. Що ми можемо про це сказати?»
  Купер підняв окуляри на своє бліде чоло. Він вилив зразок на предметне скло і помістив його під оптику поляризованого світла. Він налаштував циферблати.
  «Хм. Це цікаво. Без подвійного променезаломлення».
  
  Поляризаційні мікроскопи демонструють подвійне променезаломлення кристалів, волокон і деяких інших матеріалів. Приморський пісок різко подвійно променезаломлює.
  — Отже, це не пісок, — пробурмотів Райм. «Це щось надумане. . . . Чи можете ви це індивідуалізувати?»
  Індивідуалізація . . . Мета криміналіста. Більшість речових доказів можна ідентифікувати. Але навіть якщо ви знаєте, що це таке, зазвичай є сотні чи тисячі джерел, з яких це може бути. Індивідуальний доказ — це те, що могло бути отримано лише з одного джерела або дуже обмеженої кількості джерел. Відбиток пальця, профіль ДНК, чіп фарби, який вставляється у відсутнє місце на автомобілі злочинця, як фрагмент пазла.
  «Можливо, — відповів технік, — якщо я зможу зрозуміти, що це таке».
  «Притерте скло?» Запропонував риму.
  Скло, по суті, є розплавленим піском, але процес виготовлення скла змінює кристалічну структуру. Ви не отримаєте подвійне променезаломлення з матовим склом. Купер уважно оглянув зразок.
  «Ні, я не думаю, що це скло. Я не знаю, що це таке. Я б хотів мати тут EDX».
  Популярним інструментом кримінальної лабораторії був скануючий електронний мікроскоп у поєднанні з енергодисперсійною рентгенівською установкою; він визначив, які елементи були в зразках слідів, знайдених на місці злочину.
  — Дай йому один, — наказав Райм Селлітто, а потім оглянув кімнату. «Нам потрібно більше обладнання. Я теж хочу вакуумний металевий блок відбитків пальців. І ГХ-МС». Газовий хроматограф розбивав речовини на складові елементи, а масова фотоспектрометрія використовувала світло для ідентифікації кожного з них. Ці інструменти дозволяють криміналістам перевірити невідомий зразок розміром до однієї мільйонної частки грама та порівняти його з базою даних із ста тисяч відомих речовин, каталогізованих за ідентифікацією та назвою марки.
  Селлітто зателефонував зі списком бажань до лабораторії CSU.
  «Але ми не можемо чекати на шикарні іграшки, Мел. Доведеться робити це по-старому. Розкажи мені більше про наш фальшивий пісок».
  «Вона змішана з невеликою кількістю бруду. Є суглинок, шматки кварц, польовий шпат і слюда. Але мінімум фрагментів листя та розкладених рослин. Тут шматочки того, що може бути бентонітом».
  «Бентоніт». Ріма була задоволена. «Це вулканічний попіл, який будівельники використовують у суспензії, коли риють фундаменти у водянистих районах міста, де глибока основа. Це запобігає прогинам. Отже, ми шукаємо розвинену територію, яка знаходиться на березі або біля води, ймовірно, на південь від Тридцять четвертої вулиці. На північ від цього корінні породи набагато ближче до поверхні, і їм не потрібен шлам».
  Купер посунув гірку. «Якби мені довелося здогадуватися, я б сказав, що це переважно кальцій. Зачекайте, тут щось волокнисте».
  Ручка повернулася, і Райм заплатив би все, щоб дивитися в окуляр. Повернувся до всіх тих вечорів, які він провів, притиснувшись обличчям до сірої губчастої гуми, спостерігаючи, як волокна чи цятки гумусу, чи клітини крові, чи металеві стружки запливають у фокус і зникають.
  «Ось ще щось. Більша гранула. Три шари. Один схожий на ріг, потім два шари кальцію. Трохи інші кольори. Другий напівпрозорий».
  «Три шари?» — сердито виплюнув Райм. «До біса, це черепашка!» Він відчував злість на самого себе. Він мав про це подумати.
  «Так, це все». Купер кивнув. «Устриця, я думаю».
  Устричні поклади навколо міста були переважно біля узбережжя Лонг-Айленда та Нью-Джерсі. Райм сподівався, що суб'єкт обмежить географічну зону пошуку Манхеттеном, де того ранку знайшли жертву. Він пробурмотів: «Якщо він відкриває всю територію метро, пошук буде безнадійним».
  Купер сказав: «Я дивлюся на щось інше. Я думаю, що вапно. Але дуже старий. Гранулят».
  «Можливо, бетон?» Запропонував риму.
  «Можливо. Так.
  «Тоді я не отримую снаряди», — задумливо додав Купер. «Навколо Нью-Йорка устричні ліжка повні рослинності та мулу. Це змішується з бетоном, і в ньому практично немає рослинних речовин».
  
  Раптом гавкнув Райм. «Краї! Як виглядають краї мушлі, Мел?»
  Технік дивився в окуляр. “Зламаний, не ношений. Це було подрібнено сухим тиском. Не розмитий водою».
  Очі Райма ковзнули по карті Рендела, скануючи праворуч і ліворуч. Зосереджуючись на крупі собаки, що стрибає.
  "Зрозумів!" — скрикнув він.
  У 1913 році Ф. В. Вулворт побудував шістдесятиповерхову будівлю, яка досі носить його ім’я, вкриту теракотою, вкриту горгульями та готичними скульптурами. Шістнадцять років це була найвища будівля у світі. Оскільки скеля в цій частині Мангеттена була більш ніж на сто футів нижче Бродвею, робітникам довелося вирити глибокі шахти, щоб закріпити будівлю. Невдовзі після каменю робітники виявили останки манхеттенського промисловця Телботта Сомса, якого викрали в 1906 році. Тіло чоловіка було знайдено похованим у товстому шарі, схожому на білий пісок, але насправді це були подрібнені раковини устриць. факт, який зрадів таблоїдам, відзначивши одержимість огрядного магната ситною їжею. Снаряди були настільки поширені в нижній східній частині Манхеттена, що їх використовували для звалищ. Саме вони дали назву Перл-стріт.
  — Вона десь у центрі міста, — оголосив Райм. «Мабуть, східна сторона. А може й біля Перлини. Вона буде під землею, приблизно на глибині п’ять-п’ятнадцять футів. Може будмайданчик, а може підвал. Стара будівля або тунель».
  «Перевір діаграму EPA, Джеррі», — наказав Селлітто. «Там, де вони очищають азбест».
  «Вздовж Перл? Нічого». Молодий офіцер підняв карту, з якою вони з Гауманом працювали. «Є три десятки місць очищення — у Мідтауні, Гарлемі та Бронксі. Але в центрі нічого».
  «Азбест. . . азбест . . .” — знову замислився Райм. Що в ньому було такого знайомого?
  Була 14:05
  «Бо, ми повинні рухатися. Спустіть своїх людей і почніть пошук. Усі будівлі вздовж Перл Стріт. Водна вулиця теж».
  
  «Чоловіче, — зітхнув поліцейський, — це будинки Beaucoup». Він рушив до дверей.
  Райм сказав Селлітто: «Лоне, тобі теж краще піти. Це буде фотофініш. Їм знадобляться всі шукачі, які вони можуть отримати. Амелія, я теж хочу, щоб ти була там».
  «Слухай, я думав…»
  — Офіцер, — різко сказав Селлітто, — ви отримали наказ.
  Слабке сяйво промайнуло на її прекрасному обличчі.
  Райм сказав Куперу: «Мел, ти їдеш сюди в автобусі?»
  — RRV, — відповів він.
  Великі міські автобуси на місці злочину були великими фургонами, наповненими приладами та матеріалами для збору доказів, оснащеними краще, ніж цілі лабораторії багатьох малих міст. Але коли Райм керував IRD, він замовив менші транспортні засоби для місця злочину — по суті, універсали — з необхідним обладнанням для збору та аналізу. Машини швидкого реагування виглядали спокійно, але Райм знущався з транспортування, щоб установити на них двигуни Police Interceptor з турбонаддувом. Вони часто збивали патрульні на місці події; неодноразово перший офіцер був досвідченим техніком на місці злочину. Про що мріє кожен прокурор.
  «Дай Амелії ключі».
  Купер передав їх Саксу, який коротко втупився в Райма, а потім розвернувся й поспішив униз сходами. Навіть її кроки лунали гнівно.
  «Гаразд, Лон. Що у вас на думці?»
  Селлітто глянув на порожній коридор і підійшов до Райма. «Ти дійсно хочеш для цього PD?»
  "PD?"
  «Я маю на увазі її. Sachs. Прізвисько PD».
  "Для чого?"
  «Не кажіть цього при ній. Відбиває її. Її тато сорок років був поліцейським. Тому вони називають її донькою Портабельного».
  «Ти не думаєш, що я повинен був вибрати її?»
  «Ні, я не знаю. Чому ти хочеш її?»
  «Тому що вона злізла з тридцятифутової насипу, щоб не забруднити місце події. Вона закрила головний проспект і лінію Amtrak. Це ініціатива».
  
  «Давай, Лінк. Я знаю, що десяток поліцейських CS зробили б щось подібне».
  «Ну, це та, яку я хотів». І Райм серйозно поглянув на Селлітто, нагадавши йому, витончено, але без суперечок, якими були умови цієї угоди.
  — Усе, що я скажу, — пробурмотів детектив, — я щойно розмовляв із Поллінгом. Перетті на біса злякався з приводу того, що його охопили з боків, і якщо — ні, я скажу, коли — начальство дізнається, що хтось із патрульних ходить по сітці на місці події, будуть біса.
  «Мабуть, — тихо сказав Райм, дивлячись на плакат профілю, — але я відчуваю, що сьогодні це буде найменша наша проблема».
  І нехай його втомлена голова зануриться назад у товсту пухову подушку.
  
  
  
  СІМ
  
  ТУніверсал мчав до темних, закопчених каньйонів Уолл-стріт, у центр Нью-Йорка.
  Пальці Амелії Сакс легенько танцювали на кермі, коли вона намагалася уявити, де міг бути полонений Ті Джей Колфакс. Знайти її здавалося безнадійним. Фінансовий район, що наближався, ще ніколи не виглядав таким величезним, таким повним провулків, настільки заповненим люками, дверними отворами та будівлями з чорними вікнами.
  Стільки місць, де можна сховати заручника.
  Подумки вона побачила руку, що стирчала з могили біля залізничної колії. Діамантовий перстень сидить на закривавленій кістці пальця. Сакс розпізнав тип ювелірних виробів. Вона називала їх втішними каблучками — такими, які собі купували самотні багаті дівчата. Такий, який би вона носила, якби була багатою.
  Мчить на південь, ухиляючись від посильних на велосипедах і таксі.
  Навіть цього яскравого полудня, під задушеним сонцем, це була моторошна частина міста. Будівлі відкидали похмурі тіні й були вкриті брудом, темним, як засохла кров.
  Сакс повернув на сорок, ковзаючи по губчастому асфальту, і, натиснувши на педаль, повернув універсал до шістдесяти.
  Чудовий двигун, подумала вона. І вирішив подивитись, чи добре тримається вагон у сімдесят.
  Багато років тому, поки її старий спав — зазвичай він працював з трьох до одинадцятої, — підліток Емі Сакс передавала ключі від свого Camaro і казала своїй матері Роуз, що вона збирається за покупками, чи хоче вона чогось із магазину свинини у Форт-Гамільтоні. ? І перш ніж її мати встигла сказати: «Ні, але ти їдеш на потяг, ти не водіння», дівчина зникала за дверима, запалювала машину й мчала на захід.
  
  
  Повертаючись додому через три години без свинини, Емі крадькома підіймалася сходами, щоб зіткнутися з несамовитою та розлюченою матір’ю, яка — на потіху дочки — читала їй лекції про ризики завагітніти та про те, як це знищить її шанси використовуйте її гарне обличчя, щоб заробити мільйон доларів на моделі. І коли нарешті жінка дізналася, що її донька не спить, а просто їде зі швидкістю сто миль на годину по шосе Лонг-Айленда, вона розлютилася й розлютилася й стала читати дівчині лекції про те, як розбити її гарне обличчя та знищити її шанси заробити мільйон доларів на моделювання.
  Ситуація стала ще гіршою, коли вона отримала водійські права.
  Тепер Сакс проскочив між двома припаркованими вантажівками, сподіваючись, що ані пасажир, ані водій не відчинять йому двері. Допплерівським шепотом вона пройшла повз них.
  Коли ви рухаєтеся, вони не можуть дістатися . . . .
  Лон Селлітто м’яв своє кругле обличчя тупими кінчиками пальців і не звертав уваги на «Інді 500», що їхав. Він говорив зі своїм партнером про справу, як бухгалтер обговорює баланс. Що ж до Бенкса, то він більше не кидав закоханих поглядів на очі й губи Сакса й щохвилини перевіряв спідометр.
  У шаленому повороті вони пронеслися повз Бруклінський міст. Вона знову подумала про полонену жінку, уявляючи довгі елегантні нігті Ті-Джея, стукаючи власноруч обібраними пальцями по колесу. Вона знову побачила у своїй свідомості образ, який не хотів піти: біла березова гілка руки, що стирчала з вогкої могили. Єдина кривава кістка.
  «Він якийсь божевільний», — раптом випалила вона, щоб змінити напрямок своїх думок.
  "ВООЗ?" — запитав Селлітто.
  «Рима».
  Бенкс додав: «Запитайте мене, він схожий на молодшого брата Говарда Хьюза».
  «Так, це мене здивувало», — старший детектив зізнався. «Виглядав не надто добре. Колись був красивим хлопцем. Але, добре, ви знаєте. Після того, що він пережив. Чому, Сакс, ти їдеш так, ти портативний?»
  «Куди мене призначили. Вони не питали, вони мені сказали ». Так само, як і ти, подумала вона. «Чи справді він був таким хорошим?»
  «Рима? краще. Більшість хлопців із ХСС у Нью-Йорку обробляють дві сотні тіл на рік. Топи. Рима подвоїла це. Навіть коли він керував ІРД. Візьміть Перетті, він хороша людина, але він виходить раз на два тижні або близько того, і тільки через справи ЗМІ. Ви почуєте це не від мене, офіцере».
  "Ні, сер."
  «Але Райм сам керував сценами. І коли він не знімав сцени, він гуляв навколо».
  "Робити те, що?"
  «Просто гуляю. Дивлячись на речі. Він пройшов милі. По всьому місту. Купувати речі, забирати речі, збирати речі».
  «Що за речі?»
  «Стандарти доказів. Бруд, їжа, журнали, ковпаки, взуття, медичні книги, ліки, рослини. . . Ви назвете це, він знайде це та каталогізує. Ви знаєте, тож коли якийсь поліцейський приходив, він мав краще уявлення, де міг бути злочинець або що він робив. Ви надішлете йому пейдж, і він опиниться в Гарлемі, або в Нижньому Іст-Сайді, або в Hell's Kitchen».
  «Поліція в його крові?»
  «Ні. Батько був якимось ученим у національній лабораторії чи щось таке».
  «Це те, що вивчав Райм? Наука?"
  «Так. Пішов до школи в Шампейн-Урбана, отримав пару чудових ступенів. Хімія та історія. Що я не знаю чому. Його рідні пішли з тих пір, як я його знав, це було б, біса, ось уже п’ятнадцять років. І в нього немає ні братів, ні сестер. Він виріс в Іллінойсі. Ось чому така назва — Лінкольн».
  Вона хотіла запитати, чи був він одружений чи був одружений, але не сказала. Вона задовольнилася: «Чи справді він такий . . .”
  «Ви можете це сказати, офіцере».
  
  «Черво?»
  Бенкс засміявся.
  Селлітто сказав: «У моєї мами був такий вираз. Вона сказала, що хтось був «на розумі». Ну, це описує Rhyme. Він має розум. Одного разу цей тупий технік розпорошив люмінол — це реагент крові — на відбиток пальця замість нінгідрину. Зіпсував принт. Райм звільнив його на місці. Іншого разу поліцейський зробив витік на місці події та злив воду в туалеті. Чоловіче, Райм напав на роздратування, сказав йому спустити свою дупу в підвал і принести все, що було в каналізаційній пастці». Селлітто засміявся. «Поліцейський, у нього було звання, він сказав: «Я цим не займаюся, я лейтенант». І Райм сказав: «Отримав новини. Тепер ти сантехнік». Я міг би продовжувати і продовжувати. Бля, офіцер, тобі вісімдесят?»
  Вони промчали повз Великий будинок, і вона з болем подумала: «Ось там я повинна бути зараз». Зустріч з колегами-офіцерами з питань інформації, проходження навчального заняття, відпочинок у кондиціонері.
  Вона майстерно об’їхала таксі, яке проїжджало на червоне світло.
  Господи, це жарко. Гарячий пил, гарячий сморід, гарячий газ. Потворні години міста. Настрої вирували, як сіра вода, що виривається з гідрантів у Гарлемі. Два Різдва тому вона та її хлопець відсвяткували скорочене свято — з 23:00 до опівночі, єдиний спільний вільний час, який дозволяли їхні годинники — вночі за чотири градуси. Вони з Ніком сидять у Рокфеллер-центрі, надворі, біля ковзанки, п’ють каву з бренді. Вони погодилися, що краще тиждень холоду, ніж один спекотний серпневий день.
  Нарешті, смугаючи Перл, вона помітила командний пункт Гаумана. Залишивши восьмифутові сліди заносу, Сакс поставив RRV у проріз між своїм автомобілем і автобусом швидкої допомоги.
  «Блін, ти добре водиш». Зеллітто виліз. Чомусь Сакс із задоволенням помітив, що відбитки спітнілих пальців Джеррі Бенкса залишилися помітними на вікні, коли він штовхнув задні двері.
  Скрізь були працівники швидкої допомоги та патрульні, їх п’ятдесят-шістдесят. І ще більше їх було на шляху. Здавалося, що вся увага Police Plaza була зосереджений на центрі Нью-Йорка. Сакс зловила себе на тому, що марно думає, що якщо хтось хоче спробувати вбити чи захопити особняк Грейсі чи консульство, то саме час це зробити.
  Гауман підбіг риссю до універсалу. Він сказав Селлітто: «Ми ходимо від дверей до дверей, дивлячись на будівництво вздовж Перл. Ніхто нічого не знає про роботу з азбестом і ніхто не чув жодних закликів про допомогу».
  Сакс почав вилазити, але Хауманн сказав: «Ні, офіцере. Ваші накази залишитися тут разом із машиною CS».
  Вона все одно вийшла.
  "Так, сер. Хто саме це сказав?»
  «Детектив Райм. Я щойно з ним розмовляв. Ви повинні зателефонувати в Центральний, коли будете на КП».
  Гауман йшов геть. Селлітто й Бенкс поспішили до командного пункту.
  — Детектив Селлітто, — покликав Сакс.
  Він обернувся. Вона сказала: «Вибачте, детективе. Справа в тому, хто мій вахтовий командир? Кому я звітую?»
  Він коротко сказав: «Ви звітуєте перед Раймом».
  Вона засміялася. «Але я не можу звітувати перед ним».
  Селлітто дивився на неї порожньо.
  «Я маю на увазі, чи немає проблем з відповідальністю чи що? Юрисдикція? Він цивільний. Мені потрібен хтось, щит, перед яким можна звітувати».
  Селлітто спокійно сказав: «Офіцер, слухайте. Ми всі звітуємо перед Лінкольном Раймом. Мені байдуже, чи він цивільний, чи він вождь, чи він довбаний хрестоносець у плащі. Зрозумів?»
  «Але...»
  «Хочеш поскаржитися, зроби це письмово і зроби це завтра».
  І він пішов. Сакс якусь мить дивилася йому вслід, потім повернулася на переднє сидіння фургона й подзвонила в Центральний центр, що вона 10-84 на місці події. Чекаю інструкцій.
  Вона похмуро засміялася, коли жінка доповіла: «Десять чотири, портативний 5885. Майте на увазі. Детектив Райм незабаром зв’яжеться, К.
  Детективна рима.
  «Десять чотири, К», — відповів Сакс і зазирнув у позаду фургона, ліниво розмірковуючи, що ж у чорних валізах.
   
  Друга сорок вечора
  У таунхаусі Райма задзвонив телефон. Том відповів. «Це диспетчер зі штабу».
  «Проведіть їх».
  Гучномовець ожив. «Детективе Райм, ви мене не пам’ятаєте, але я працював у IRD, коли ви там були. Цивільний. Потім уточнив телефон. Емма Роллінз».
  "Звичайно. Як молодь, Еммо?» Райм пам’ятав велику, веселу чорну жінку, яка утримувала п’ятьох дітей на двох роботах. Він пригадав, як її тупий палець так сильно колола кнопки, що одного разу вона зламала один із державних телефонів.
  «Джеремі почне навчатися в коледжі за пару тижнів, а Дора все ще грає, або вона так думає. З маленькими все чудово».
  «Лон Селлітто завербував вас, чи не так?»
  "Ні, сер. Я чув, що ви працюєте над цією справою, і відправив якусь дитину назад до 911. Емма береться за цю роботу, я їй сказав».
  «Що у вас для нас?»
  «Ми працюємо над каталогом компаній, що виробляють болти. І книга зі списком місць, де їх продають оптом. Ось що ми знайшли. Це зробили букви. Ті, що штамповані на болті. CE . Вони створені спеціально для Con Ed».
  пекло Звичайно.
  «Вони позначені таким чином, тому що мають інший розмір, ніж більшість болтів, які продає ця компанія, — п’ятнадцять шістнадцятих дюйма та набагато більше різьби, ніж більшість інших болтів. Це були б Michigan Tool і Die in Detroit. Вони використовують їх у старих трубах лише в Нью-Йорку. Зроблені шістдесят-сімдесят років тому. Те, як частини труби з’єднуються один з одним, вони мають бути справді щільними. Підходити ближче до нареченого і нареченої в їхню шлюбну ніч, як сказав мені чоловік. Намагається змусити мене почервоніти».
  «Емма, я люблю тебе. Ти залишаєшся на виклику, чи не так?»
  «Будь впевнений, що так і буде».
  
  «Том!» — крикнув Райм. «Цей телефон не працюватиме. Мені потрібно самому дзвонити. Ця штука з голосовою активацією в комп’ютері. Чи можу я ним скористатися?»
  «Ви ніколи не замовляли це».
  «Я не зробив?»
  "Немає."
  «Ну, мені це потрібно».
  «Ну, у нас його немає».
  "Робити щось. Я хочу мати можливість дзвонити».
  «Я думаю, десь є ручний ECU». Том розкопав ящик біля стіни. Він знайшов невелику електронну консоль і під’єднав один кінець до телефону, а інший — до ручки керування, яка була встановлена біля щоки Райма.
  «Це надто незручно!»
  «Ну, це все, що у нас є. Якби ми підключили ІЧ-порт над твоєю бровою, як я пропонував, ти міг би здійснювати телефонні секс-дзвінки протягом останніх двох років».
  «Забагато довбаних проводів», — виплюнув Райм.
  Його шия раптово стиснулась і вибила контролер із недосяжності. «Будь».
  Раптом це дрібне завдання — не кажучи вже про їхню місію — здалося Лінкольну Райму нездійсненним. Він був виснажений, боліла шия, голова. Особливо його очі. Вони щипали, і — це було для нього більш болючим — він відчув тріщину бажання потерти тильними сторонами пальців закриті повіки. Маленький жест полегшення, те, що решта світу робила щодня.
  Том замінив джойстик. Райм звідкись набрався терпіння і запитав свого помічника: «Як це працює?»
  «Ось екран. Бачите це на контролері? Просто перемістіть ручку, поки вона не опиниться на номері, зачекайте одну секунду, і вона буде запрограмована. Потім виконайте наступну цифру таким же чином. Коли ви отримаєте всі сім, натисніть сюди ручку, щоб набрати».
  Він різко сказав: «Це не працює».
  «Просто тренуйтеся».
  «Ми не маємо часу!»
  Том прогарчав: «Я занадто довго відповідаю на телефонні дзвінки за вас».
  
  «Гаразд», — сказав Райм, стишивши голос — це був спосіб вибачення. «Я буду тренуватися пізніше. Чи не могли б ви привезти мені Кон Еда? І мені потрібно поговорити з керівником».
   
  Мотузка боліла, манжети боліли, але найбільше її налякав шум.
  Таммі Джин Колфакс відчула, як весь піт з її тіла стікає по її обличчю, грудях і руках, коли вона намагалася розпиляти ланцюги наручників туди-сюди на іржавому засуві. Її зап’ястки заніміли, але їй здавалося, що вона носить ланцюжок.
  Вона зупинилася, виснажена, і посмикувала руками туди-сюди, щоб утриматися від судоми. Вона знову прислухалася. Це, подумала вона, звук робітників, які закручують болти й забивають деталі на місце. Кінцеві стуки молотків. Вона уявила, що вони просто закінчують роботу над трубою і думають йти додому.
  «Не йди», — кричала вона собі. Не залишай мене. Поки чоловіки були там і працювали, вона була в безпеці.
  Останній удар, потім дзвінка тиша.
  Геть, дівчино. Давай.
  мама . .
  TJ плакала кілька хвилин, думаючи про свою сім'ю в Східному Теннессі. Її ніздрі були закладені, але коли вона почала задихатися, вона сильно висморкалася, відчувши вибух сліз і слизу. Потім вона знову дихала. Це додало їй впевненості. Сила. Вона знову почала пиляти.
   
  «Я ціную терміновість, детективе. Але я не знаю, чим я можу вам допомогти. Використовуємо болти по всьому місту. Нафтопроводи, газопроводи. . .”
  «Гаразд, — коротко сказав Райм і запитав керівника Con Ed у штаб-квартирі компанії на Чотирнадцятій вулиці, — чи ізолюєте ви електропроводку азбестом?»
  Вагання.
  «Ми вичистили дев’яносто відсотків цього», — сказала жінка, захищаючись. "Дев'яносто п'ять. »
  Люди можуть так дратувати. "Я розумію, що. Мені просто потрібно знати, чи ще є азбест, який використовують для ізоляції».
  
  — Ні, — категорично сказала вона. «Ну ніколи за електрику. Лише пара, і це найменший відсоток наших послуг».
  Steam!
  Це була найменш відома і найстрашніша комунальна служба міста. Кон Ед нагрів воду до 1000 градусів, а потім пропустив її через стомильну мережу труб, що пролягають під Манхеттеном. Сама бурхлива пара була перегріта — приблизно на 380 градусів — і летіла через місто зі швидкістю сімдесят п’ять миль на годину.
  Райм згадав статтю в газеті. «Чи не було у вас перерви в черзі минулого тижня?»
  "Так, сер. Але витоку азбесту не було. Це місце було очищено багато років тому».
  «Але навколо деяких ваших труб у системі в центрі міста є азбест? »
  Вона вагалася. "Добре . . .”
  «Де була перерва?» Рима швидко продовжувала.
  «Бродвей. Квартал на північ від Чемберс.
  «Хіба не було про це статті в Times ?»
  "Не знаю. Може бути. Так."
  «А в статті згадувався азбест?»
  «Це так, — визнала вона, — але там лише сказано, що в минулому забруднення азбестом було проблемою».
  «Труба, яка прорвалась, це була . . . вона перетинає Перл-стріт далі на південь?»
  «Ну, дайте мені подивитися. Так. На вулиці Ганновер. На північній стороні».
  Він уявив Ті Джей Колфакс, жінку з тонкими пальцями й довгими нігтями, яка от-от помре.
  «І пара повертається о третій?»
  "Це вірно. Будь-якої хвилини».
  «Не може!» — крикнув Райм. «Хтось втрутився в лінію. Ви не можете знову ввімкнути цю пару!»
  Купер неспокійно підвів очі від мікроскопа.
  Наглядач сказав: «Ну, я не знаю. . .”
  Райм гавкнув Томові: «Подзвони Лону, скажи йому, що вона в підвалі в Ганновері та Перлі. Північна сторона». Він розповів йому про пару. «Викличте туди також пожежну службу. Теплозахисний одяг».
  — крикнув Райм у гучномовець. «Дзвоніть на роботу екіпажі! зараз! Вони не можуть знову ввімкнути цю пару. Вони не можуть! Він неуважно повторив ці слова, ненавидячи свою витончену уяву, яка безкінечно показувала, як жіноче тіло то рожевіє, то червоніє, а потім розколюється на частини під лютими хмарами бризкаючої білої пари.
   
  В універсалі затріщало радіо. На годиннику Сакса було три хвилини на третю. Вона відповіла на дзвінок.
  «Портативний 5885, K—»
  «Забудь про офіційне, Амеліє», — сказав Райм. «У нас немає часу».
  «Я—»
  «Ми думаємо, що знаємо, де вона. Ганновер і Перл».
  Вона озирнулася через плече й побачила десятки офіцерів ESU, що бігли до старої будівлі.
  «Ви хочете, щоб я…»
  «Її шукатимуть. Ви повинні підготуватися до роботи на сцені».
  «Але я можу допомогти…»
  "Немає. Я хочу, щоб ти підійшов до задньої частини універсалу. У ньому лежить валіза з позначкою нуль два. Візьміть його з собою. А в маленькому чорному футлярі – PoliLight. Ви бачили одного в моїй кімнаті. Мел використовував це. Візьміть і це. У валізі з позначкою нуль три ви знайдете гарнітуру та мікрофон. Підключіть його до свого Motorola і підійдіть до будівлі, де знаходяться офіцери. Передзвони мені, коли тебе сфальсифікують. Тридцять сьомий канал. Я буду на стаціонарному телефоні, але вас підключать до мене».
  Тридцять сьомий канал. Спеціальна операція загальноміська частота. Пріоритетна частота.
  «Що?—» запитала вона. Але мертве радіо не реагувало.
  У неї на поясі був довгий чорний галогенний ліхтарик, тож вона залишила громіздкий дванадцять вольтерів у фургоні й схопила PoliLight і важку валізу. Мабуть, він важив п’ятдесят фунтів. Саме те, що потрібно моїм клятим суглобам. Вона налагодила хватку й, зціпивши зуби, щоб не від болю, поспішила до перехрестя.
  
  Селлітто, задихавшись, побіг до будівлі. До них приєднався Бенкс.
  "Ви чуєте?" — запитав старший детектив. Сакс кивнув.
  "Ось воно?" вона запитала.
  Селлітто кивнув у бік алеї. «Він мав взяти її таким чином. У вестибюлі є пост охорони. Тепер вони бігли по темному, вимощеному бруківкою каньйону, гарячі, пахнучі сечою та сміттям. Поруч стояли пошарпані сині смітники.
  — Ось, — вигукнув Селлітто. «Ці двері».
  Копи розбіглися віялом. Троє з чотирьох дверей були наглухо замкнені зсередини.
  Четвертий був відкритий, а тепер був закутий. Ланцюг і замок були нові.
  «Це все!» Селлітто потягнувся до дверей і завагався. Ймовірно, думаю про відбитки пальців. Тоді він схопив ручку й смикнув. Він розкрився на кілька дюймів, але ланцюг міцно тримався. Він відправив трьох нарядів на фронт, щоб проникнути в підвал зсередини. Один поліцейський звільнив бруківку з підлоги алеї та почав стукати в дверну ручку. Півдюжини ударів, десяток. Він здригнувся, коли його рука вдарила по дверях; з розірваного пальця текла кров.
  Підбіг пожежник із інструментом Халлігана — комбінацією кирки й лома. Він вставив кінець у ланцюг і розірвав замок. Селлітто з очікуванням глянув на Сакса. Вона глянула назад.
  — Ну, йди, офіцер! — гавкнув він.
  "Що?"
  «Хіба він не сказав тобі?»
  "ВООЗ?"
  «Рима».
  Чорт, вона забула підключити гарнітуру. Вона намацала його, нарешті підключила. Почула: «Амелія, де...»
  "Я тут."
  «Ви в будівлі?»
  "Так."
  «Зайдіть всередину. Вони перекрили пару, але я не знаю, чи це було вчасно. Візьміть медика та одного солдата ESU. Ідіть до котельні. Ви, мабуть, правильно її побачите геть, жінка Колфакс. Йдіть до неї, але не прямо, не по прямій лінії від дверей до неї. Я не хочу, щоб ви турбували будь-які сліди, які він міг залишити. Зрозуміло?»
  "Так." Вона рішуче кивнула, не думаючи, що він її не бачить. Жестом показавши їй услід медика та солдата служби екстреної допомоги, Сакс ступила вперед у темний коридор, повсюди тіні, стогін механізмів, вода, що капала.
  — Амелія, — сказав Райм.
  "Так."
  «Ми раніше говорили про засідку. З того, що я знаю про нього зараз, я не думаю, що це так. Його там немає, Амелія. Це було б нелогічно. Але тримай свою руку для стрільби вільною».
  Нелогічно.
  "Гаразд."
  «Тепер іди! Швидко».
  
  
  
  ВІСІМ
  
  Атемна печера. Гарячий, чорний, вологий.
  Вони втрьох швидко рушили брудним коридором до єдиного дверного отвору, який бачив Сакс. На табличці було написано КОТЕЛЬНА . Вона була позаду офіцера ЕСУ, який був одягнений у бронежилет і каску. Медик був у тилу.
  Її праві суглоби пальців і плече пульсували від ваги валізи. Вона переклала його в ліву руку, ледь не впустила й переправила хват. Вони продовжували до дверей.
  Там офіцер спецназу проштовхнувся всередину та розмахував автоматом по напівтемно освітленій кімнаті. Ліхтарик був прикріплений до ствола, і він відкидав смугу блідого світла в шматки пари. Сакс відчув запах вологи, цвілі. І ще один запах, огидний.
  Натисніть. «Амелія?» Статичний вибух голосу Райма налякав її до біса. «Де ти, Амелія?»
  Тремтячою рукою вона зменшила гучність.
  «Всередині», — видихнула вона.
  «Вона жива?»
  Сакс гойдалася на ногах, дивлячись на це видовище. Вона примружилася, спочатку не знаючи, що бачить. Тоді вона зрозуміла.
  "О ні." Шепіт. Відчуття нудоти.
  Навколо неї витав нудотний запах вареного м’яса. Але це було не найгірше. Не було видно й жіночої шкіри, яскраво-червоної, майже помаранчевої, з якої злущилася величезна луска. Обличчя повністю очищене від шкіри. Ні, те, що викликало страх, так це кут тіла Ті Джей Колфакс, неможливе викривлення її кінцівок і тулуба коли вона намагалася втекти від бризок нищівної спеки.
  Він сподівався, що жертва мертва. Заради нього. . . .
  «Вона жива?» Рима повторюється.
  — Ні, — прошепотів Сакс. «Я не розумію, як. . . Немає."
  «Кімната безпечна?»
  Сакс глянув на офіцера, який почув передачу, і кивнув.
  «Сцена захищена».
  Райм сказав їй: «Я хочу, щоб солдат ESU вийшов, а потім ви з медиком перевірте її».
  Відчувши запах, Сакс хлюпала ротом і змусила себе контролювати рефлекс. Вони з медиком йшли похилою доріжкою до труби. Він безтурботно нахилився вперед і обмацав шию жінки. Він похитав головою.
  «Амелія?» — спитав Райм.
  Її друге тіло під час виконання службових обов’язків. Обидва в один день.
  Медик сказав: «DCDS».
  Сакс кивнув і офіційно сказав у мікрофон: «У нас є померлий, підтверджено, що він мертвий на місці».
  «Ошпарений до смерті?» — спитав Райм.
  «Схоже».
  «Прив’язаний до стіни?»
  «Труба. Наручники, руки позаду. Ноги зв'язані білизняною мотузкою. Кляп із клейкої стрічки. Він відкрив парову трубу. Вона була лише за пару футів від нього. Бог».
  Райм продовжував: «Відведіть медика тим шляхом, яким ви прийшли. До дверей. Дивіться, куди ви ставите ноги».
  Вона зробила це, дивлячись на тіло. Як шкіра могла бути такою червоною? Як варений панцир краба.
  «Гаразд, Амелія. Ви збираєтеся працювати на сцені. Відкрийте валізу».
  Вона нічого не сказала. Продовжував дивитися.
  «Амелія, ти вже біля дверей? . . . Амелія?»
  " Що? – вигукнула вона.
  «Ти вже біля дверей?»
  Його голос був таким довбано спокійним. Настільки відмінний від з’їдливого, вимогливого голосу чоловіка, якого вона пам’ятала в спальні. Спокійний . . . і ще щось. Вона не знала що.
  «Так, я біля дверей. Знаєш, це божевілля».
  
  «Зовсім божевільний», — майже весело погодився Райм. «Валіза відкрита?»
  Вона підняла кришку й зазирнула всередину. Плоскогубці та щипці, флекс-дзеркало на ручці, ватяні кульки, очні піпетки, піпетки, шпателі, скальпелі. . .
  Що це все?
  . . . пилозбірник, марля, конверти, сито, щітки, ножиці, поліетиленові та паперові пакети, металеві банки, пляшки — 5-відсоткова азотна кислота, нінгідрин, силікон, йодид, матеріали для фрикційного друку.
  Неможливо. У мікрофон вона сказала: «Я не думаю, що ви мені повірили, детективе. Я справді нічого не знаю про роботу CS».
  Очі на зруйноване тіло жінки. З її облупленого носа капала вода. Трохи білого — кістка — виднілася крізь щоку. І її обличчя розтягнулося в болісній посмішці. Так само, як жертва того ранку.
  «Я повірив тобі, Амелія», — зневажливо сказав він. «Тепер справу відкрито?» Він був спокійний і звучав. . . що? Так, це був тон. Спокусливий. Він схожий на коханця.
  «Я ненавиджу його, — подумала вона. Погано ненавидіти каліку. Але я до біса ненавиджу його.
  «Ти в підвалі, так?»
  "Так, сер."
  «Слухай, ти маєш називати мене Лінкольном. Ми будемо дуже добре знати один одного, коли це закінчиться».
  Це займе максимум шістдесят хвилин.
  «Якщо я не помиляюся, ви знайдете у валізі кілька резинок».
  «Я бачу деякі».
  «Покладіть їх навколо взуття. Там, де м’ячик вашої ноги. Якщо виникне якась плутанина щодо слідів, ти знатимеш, які з них твої».
  «Гаразд, готово».
  «Візьміть пакети з доказами та конверти. Покладіть дюжину кожного в кишеню. Ти вмієш користуватися паличками?»
  "Що ви сказали?"
  «Ви живете в місті, так? Ви коли-небудь ходили на Мотт-стріт? На курку генерала Цао? Холодна локшина з кунжутною пастою?»
  
  Її ущелина піднялася від розмови про їжу. Вона відмовилася дивитися на жінку, що бовталася перед нею.
  «Я вмію користуватися паличками для їжі», — крижано сказала вона.
  «Погляньте на валізу. Я не впевнений, що ви їх знайдете. Вони тримали їх там, коли я знімав сцени».
  «Я не бачу жодного».
  «Ну, ти знайдеш олівці. Покладіть їх собі в кишеню. Тепер ви будете ходити по сітці. Закрийте кожен дюйм. Ви готові?»
  "Так."
  «Спочатку розкажи мені, що ти бачиш».
  «Одна велика кімната. Може, двадцять на тридцять. Повний іржавих труб. Потріскана бетонна підлога. Стіни цегляні. Цвіль».
  «Будь-які коробки? Щось на підлозі?»
  «Ні, там порожньо. За винятком труб, масляних баків, котла. Там пісок — мушлі, купа його висипається з щілини в стіні. І ще є деякі сірі речі...
  «Речі»?» він підскочив. «Я не впізнаю цього слова. Що таке " речі "?»
  Спалах гніву пронизав її. Вона заспокоїла і сказала: «Це азбест, але не ватний, як сьогодні вранці. Це в аркушах, що розсипаються».
  «Добре. А тепер перша розгортка. Ви шукаєте сліди та будь-які інсценізовані підказки, які він залишив для нас».
  — Думаєш, він залишив більше?
  «О, я б’юся об заклад», — сказав Райм. «Одягніть захисні окуляри та використовуйте PoliLight. Тримайте його низько. Огородіть кімнату сіткою. Кожен дюйм. Рухатися. Ви знаєте, як ходити по сітці?»
  "Так."
  «Як?»
  Вона щетинилась. «Мені не потрібно проходити перевірку».
  «Ах, потіш мене. як?»
  «Вперед і назад в одному напрямку, потім вперед і назад у перпендикулярному напрямку».
  «Кожен крок, не більше одного фута в довжину».
  Вона цього не знала. — Я знаю, — сказала вона.
  «Продовжуйте».
  PoliLight спалахнув моторошним потойбічним світлом. Вона знала, що це щось називається ALS — альтернативне джерело світла — і що воно залишає відбитки пальців і сперма, кров і деякі сліди взуття флуоресціюють. Яскраве жовчно-зелене світло змушувало тіні танцювати й стрибати, і не раз вона мало не натягувала темну форму, яка виявлялася лише примарою темряви.
  «Амелія?» Голос Райма був різким. Вона знову підскочила.
  "Так? Що?"
  «Ви бачите якісь сліди?»
  Вона продовжувала дивитися в підлогу. «Я, е-е, ні. Я бачу смуги в пилу. Або щось." Вона здригнулася від необережного слова. Але Райм, на відміну від Перетті того ранку, не звернув уваги. Він сказав: «Отже. Пізніше він підмітав».
  Вона була здивована. «Так, це все! Сліди віника. Як ти знав?»
  Райм розсміявся — це був різкий звук для Сакса в цій ранговій гробниці — і він сказав: «Він був достатньо розумний, щоб замести сліди сьогодні вранці; немає причин зупинятися зараз. О, він хороший, цей хлопець. Але ми теж хороші. Продовжувати йти."
  Сакс нахилилася, її суглоби горіли, і почала пошук. Вона покривала кожен квадратний фут підлоги. "Тут нічого немає. Нічого взагалі."
  Він почув остаточну нотку в її голосі. «Ти тільки почала, Амелія. Місця злочину тривимірні. Пам'ятайте, що. Ви маєте на увазі, що на підлозі нічого немає. Тепер обшукайте стіни. Почніть з місця, найдальшого від пари, і охопіть кожен дюйм».
  Вона повільно обвела жахливу маріонетку в центрі кімнати. Вона згадала гру «Травневий стовп», у яку грала на якомусь вуличному бенкеті в Брукліні, коли їй було шість чи сім років, коли її батько з гордістю брав додому фільми. Повільно кружляє. Це була порожня кімната, але там була тисяча різних місць для пошуку.
  Безнадійний . . . Неможливо.
  Але це не було. На виступі, приблизно шість футів над підлогою, вона знайшла наступний набір підказок. Вона швидко засміялася. «Тут щось є».
  «У кластері?»
  "Так. Велика тріска темного дерева».
  «Палички для їжі».
  
  "Що?" вона запитала.
  «Олівці. Використовуйте їх, щоб забрати його. Він мокрий?»
  «Тут усе мокре».
  «Звичайно, було б. пар. Помістіть його в паперовий пакет для доказів. Пластик утримує вологу, і під час тепла бактерії знищують сліди. Що ще там є?" — нетерпляче запитав він.
  «Це, я не знаю, волосся, я думаю. Короткий, підстрижений. Маленька їхня купка».
  «Рухкий чи прикріплений до шкіри?»
  «Розкутий».
  «У валізі є рулон дводюймової стрічки. 3M. Зберіть їх цим».
  Сакс підняв більшість волосків, помістив їх у паперовий конверт. Вона оглянула виступ навколо волосків. «Я бачу деякі плями. Схоже на іржу чи кров». Вона думала потрапити в точку за допомогою PoliLight. «Вони флуоресціюють».
  «Чи можете ви зробити попередній аналіз крові?»
  "Немає."
  «Припустімо, що це кров. Чи може це належати жертві?»
  «Здається, ні. Це надто далеко, і до її тіла немає жодного сліду».
  «Це веде кудись?»
  «Схоже на це. До цегли в стіні. Це пухко. На ньому немає відбитків. Я збираюся відсунути його вбік. Я... о, Ісусе!» Сакс задихнувся й відштовхнувся на фут-другий назад, мало не впавши.
  "Що?" — спитав Райм.
  Вона подалася вперед, дивлячись з недовірою.
  «Амелія. Говори зі мною."
  «Це кістка. Кривава кістка».
  «Людина?»
  «Я не знаю», — відповіла вона. «Як би я . . . ? Не знаю."
  «Останнє вбивство?»
  «Схоже на це. Приблизно два дюйми в довжину і два в діаметрі. На ньому кров і плоть. Його відпиляли. Ісус. Хто, на біса, щось зробив би...
  «Не дратуйте себе».
  «А якщо він отримав це від іншої жертви?»
  
  «Тоді нам краще знайти його до біса скоро, Амеліє. Упакуйте його. Пластик для кісток».
  Коли вона це зробила, він запитав: «Будь-які інші підказки?» Він звучав стурбовано.
  "Немає."
  "Це все? Волоски, кістка і осколок дерева. Він не дуже полегшує це, чи не так?»
  «Чи варто мені повернути його до вас? . . офіс?»
  Райм сміявся. «Він хотів би, щоб ми припинили справу. Але не. Ми ще не закінчили. Давайте дізнаємось трохи більше про Unsub 823».
  «Але тут нічого немає».
  «О, так, Амелія. Там і його адреса, і номер телефону, і його опис, і його надії та прагнення. Вони всюди навколо вас».
  Вона була розлючена на тон його професора і мовчала.
  «У вас є ліхтарик?»
  «У мене проблема з галогеном…»
  — Ні, — пробурчав він. «Індикатори проблеми занадто вузькі. Вам потрібен широкий промінь на дванадцять вольт».
  «Ну, я не принесла його», — кинула вона. «Чи варто мені повернутися й отримати його?»
  "Немає часу. Перевірте труби».
  Вона шукала десять хвилин, піднімаючись на стелю, і потужним світлом освітлювала місця, які, мабуть, не освітлювалися років п’ятдесят. «Ні, я нічого не бачу».
  «Повертайся до дверей. Поспішайте».
  Вона завагалася і повернулася.
  «Добре, я тут».
  «Зараз. Закрий очі. Що ти пахнеш?»
  «Запах? Ви сказали запах?» Він був божевільним?
  «Завжди нюхайте повітря на місці злочину. Це може розповісти вам сотню речей».
  Вона широко розплющила очі й видихнула. Вона сказала: «Ну, я не знаю, що від мене пахне».
  «Це неприйнятна відповідь».
  Вона роздратовано видихнула й сподівалася, що шипіння пролунало в його телефоні голосно й чітко. Вона заплющила повіки, вдихнула, знову боролася з нудотою. «Цвіль, затхлість. Запах гарячої води від пари».
  «Ви не знаєте, звідки це. Просто опишіть це».
  "Гаряча вода. Жіночі парфуми».
  «Ви впевнені, що це її?»
  «Ну, ні».
  «Ви носите?»
  "Немає."
  «Як щодо лосьйону після гоління? Медик? Офіцер ЕСУ?»
  «Я так не думаю. Немає."
  "Опишіть це."
  «Сухий. Як джин».
  «Припустіть, чоловічий лосьйон після гоління чи жіночі духи».
  Що носив Нік? Arrid Extra Dry.
  "Я не знаю", - сказала вона. «Чоловічий».
  «Прогулянка до тіла».
  Вона глянула на трубу, а потім на підлогу.
  «Я—»
  «Зробіть це», — сказав Лінкольн Райм.
  Вона зробила. Злущена шкіра була схожа на чорно-червону березу.
  «Понюхайте її шию».
  «Це все. . . Я маю на увазі, що шкіри залишилося небагато».
  «Вибач, Амелія, але ти повинна це зробити. Ми повинні перевірити, чи це її парфуми».
  Вона зробила, вдихнула. Кляп у роті, ледь не вирвав.
  Мене блювати, подумала вона. Так само, як ми з Ніком того вечора в Панчо, приготовані тими клятими замороженими дайкірі. Двоє запеклих поліцейських, ковтаючи напої, у яких плавають сині пластикові риби-меч.
  «Ти відчуваєш запах духів?»
  Ось воно . . . Знову блювота.
  Ні ні! Вона закрила очі, зосередившись на своїх хворих суглобах. Найболючіше — коліно. І, о диво, хвиля нудоти пройшла. «Це не її парфуми».
  «Добре. Тож, можливо, наш хлопчик досить марнославний, щоб використовувати багато лосьйону після гоління. Це може бути показником соціального класу. А може, він хоче приховати якийсь інший запах міг піти. Часник, сигари, риба, віскі. Побачимо. А тепер, Амеліє, слухай уважно».
  "Що?"
  «Я хочу, щоб ти був ним».
  ох Психолайно. Саме те, що мені потрібно.
  «Я справді не думаю, що у нас на це є час».
  «На роботу на місці злочину ніколи не вистачає часу», — заспокійливо продовжив Райм. «Але це нас не зупиняє. Просто ввійди йому в голову. Ви думали так, як думаємо ми. Я хочу, щоб ти думав так, як він».
  «Ну як мені це зробити?»
  «Використовуйте свою уяву. Тому Бог дав нам один. Тепер ти його. Ви закули її в наручники та заткнули рот. Ви берете її до кімнати. Ви прив'язуєте її до труби. Ти її лякаєш. Тобі це подобається».
  «Звідки ти знаєш, що йому це подобається?»
  « Тобі це подобається. Не він. Звідки я знаю? Тому що ніхто не докладає стільки зусиль, щоб робити те, що йому не подобається. Тепер ви знаєте свій шлях. Ви вже тут були».
  «Чому ти так думаєш?»
  «Треба було перевірити це раніше — знайти безлюдне місце з підвідною трубою від парової системи. І отримати підказки, які він залишив біля залізничних колій».
  Сакс був зачарований його плавним низьким голосом. Вона зовсім забула, що його тіло було знищено. «Ой. Правильно».
  «Ви знімаєте кришку парової труби. Що ти думаєш?"
  "Не знаю. З чим я хочу покінчити. Забирайся."
  Але ледь ці слова зійшли з її вуст, як вона подумала: «Неправильно». І вона не здивувалася, коли почула, як клацав язичок Райма в її гарнітурі. "Ти справді?" запитав він.
  "Немає. Я хочу, щоб це тривало».
  "Так! Я думаю, це саме те, чого ти хочеш. Ти думаєш про те, що з нею зробить пара. Що ще ви відчуваєте?»
  «Я. . .”
  В її голові сформувалася думка, невиразна. Вона побачила жінка намагається звільнитися. Бачив щось інше. . . хтось інший . Він, подумала вона. Unsub 823. А що з ним? Вона була близька до розуміння. Що . . . що? Але раптом ця думка зникла. Пішов.
  — Не знаю, — прошепотіла вона.
  «Чи відчуваєте ви терміновість? Або ти дуже здорово ставишся до того, що робиш?»
  "Я в поспіху. Я повинен залишити. Копи можуть бути тут будь-якої хвилини. Але я все одно. . .”
  "Що?"
  «Шшшш», — наказала вона й знову оглянула кімнату, шукаючи те, що поклало в її розум зерно зниклої думки.
  Кімната пливла, чорна, зоряна ніч. Вихори темряви й далекі жовтянисті вогні. Господи, не дай мені знепритомніти!
  Можливо він...
  Там! Це воно. Сакс стежив очима за паровою трубою. Вона дивилася на іншу панель доступу в темній ніші кімнати. Це була б краща схованка для дівчини — її не видно було з дверей, якщо проходити повз, — а на другій пластині було лише чотири засуви, а не вісім, як той, який він вибрав.
  Чому не та труба?
  Тоді вона зрозуміла.
  «Він не хоче. . . Я не хочу поки що йти, тому що хочу стежити за нею».
  "Чому ти так думаєш?" — запитав він, повторюючи її власні слова за кілька хвилин до того.
  «Є ще одна труба, до якої я міг її прикувати, але я вибрав ту, що була відкрита».
  — Щоб ти міг її побачити?
  "Я думаю так."
  «Чому?»
  «Можливо, щоб переконатися, що вона не зможе втекти. Можливо, щоб переконатися, що кляп тугий. . . . Не знаю."
  «Добре, Амелія. Але що це означає? Як ми можемо використати цей факт?»
  Сакс обвів поглядом кімнату, шукаючи місце, звідки він міг би найкраще побачити дівчину, щоб його не помітили. Це виявилося темне місце між двома великими баками мазуту.
  "Так!" — схвильовано сказала вона, дивлячись у підлогу. «Він був тут». Забувши про рольову гру. «Він підмітав».
  Вона просканувала область жовчним сяйвом палички PoliLight.
  «Жодних слідів», — сказала вона розчаровано. Але коли вона підняла світло, щоб вимкнути його, на одному з резервуарів засяяла пляма.
  «У мене є відбиток!» — оголосила вона.
  «Відбиток?»
  «Ви краще бачите дівчину, якщо нахилитися вперед і підпертися на танк. Це те, що він зробив, я впевнений. Тільки, це дивно, Лінкольн. Його . . . деформований. Його рука». Вона здригнулася, дивлячись на жахливу долоню.
  «У валізі лежить аерозольний флакон з написом DFO. Це флуоресцентна пляма. Розпиліть це на відбиток, натисніть PoliLight і зробіть зображення за допомогою Polaroid один в один».
  Вона сказала йому, коли закінчила це, і він сказав: «Тепер розбийте пилом підлогу між резервуарами. Якщо нам пощастить, він подряпав волосину або згриз ніготь».
  «Мої звички, — подумав Сакс. Це була одна з речей, яка остаточно зруйнувала її модельну кар’єру — закривавлений ніготь, стурбована брова. Вона намагалася, намагалася і намагалася зупинитися. Нарешті здався, знеохочений, спантеличений тим, що маленька звичка може так кардинально змінити напрямок вашого життя.
  «Упакуйте вакуумний фільтр».
  «У папері?»
  «Так, папір. А тепер тіло, Амелія».
  "Що?"
  «Ну, ти маєш обробити тіло».
  Її серце стиснулося. Хтось інший, будь ласка. Нехай це зробить хтось інший. Вона сказала: «Не поки медичний працівник не закінчить. Це правило».
  «Сьогодні немає правил, Амелія. Ми вигадуємо своє. Судмедексперт приведе її за нами».
  Сакс підійшов до жінки.
  «Ти знаєш розпорядок дня?»
  "Так." Вона підійшла до зруйнованого тіла.
  
  Потім завмер. Руки в дюймах від шкіри жертви.
  Я не можу це зробити. Вона здригнулася. Сказала собі продовжувати. Але вона не могла; м'язи не реагували.
  «Сакс? Ви там?"
  Вона не могла відповісти.
  Я не можу цього зробити. . . . Це було так просто. Неможливо. я не можу
  «Сакс?»
  А потім вона подивилася на себе й якимось чином побачила свого батька в уніформі, який низько схилився на розпеченому ямками тротуарі Західної Сорок Другої вулиці й обійняв коростявого п’яницю, щоб допомогти йому додому. Потім побачила свого Ніка, коли він сміявся й пив пиво в таверні Бронкса з викрадачім, який би вбив його миттєво, якби знав, що молодий поліцейський працює під прикриттям. Двоє чоловіків у її житті, які роблять те, що мали робити.
  «Амелія?»
  Ці два образи бриніли в її думках, і чому вони заспокоїли її чи звідки цей спокій, вона не могла навіть здогадатися. «Я тут», — сказала вона Лінкольну Райму й пішла займатися своїми справами, як її вчили. Взяття зіскрібка з нігтів, розчісування волосся на лобку та голові. Розповідаючи Римі, що вона зробила, як вона це зробила.
  Ігнорування тьмяних куль очей. . .
  Не звертаючи уваги на багряну плоть.
  Намагається ігнорувати запах.
  «Одягніть її», — сказав Райм. «Відріжте все. Спершу покладіть під них аркуш газетного паперу, щоб зібрати всі сліди, які відпадуть».
  «Я повинен перевірити кишені?»
  «Ні, ми зробимо це тут. Загорніть їх у папір».
  Сакс розрізав блузку та спідницю, трусики. Вона потягнулася до того, що, на її думку, було жіночим бюстгальтером, що звисав з її грудей. Він відчував цікавість, розпадався в її пальцях. Потім, наче ляпас, вона усвідомила, що тримає, і коротко скрикнула. Це була не тканина, а шкіра.
  «Амелія? З вами все гаразд?"
  "Так!" — ахнула вона. "Зі мною все гаразд."
  «Опиши обмеження».
  
  «Клейка стрічка для кляпа, шириною два дюйми. Стандартні манжети для рук, мотузка для білизни для ніг».
  «PoliLight її тіло. Він міг торкнутися її голими руками. Шукайте відбитки».
  Вона зробила. «Нічого».
  "Гаразд. Тепер переріжте мотузку, але не через вузол. Упакуйте його. У пластику».
  Сакс зробив. Потім Райм сказав: «Нам потрібні манжети».
  "Гаразд. У мене є ключ від манжети».
  «Ні, Амелія. Не відкривай їх».
  "Що?"
  «Механізм замка манжети є одним із найкращих способів виявити слід від злочинця».
  «Ну, як я маю їх зняти без ключа?» Вона засміялася.
  «У валізі бритва».
  «Ви хочете, щоб я відрізав наручники?»
  Була пауза. Райм сказав: «Ні, не манжети, Амелія».
  «Ну, що ти хочеш, щоб я . . . Ой, ти не можеш говорити серйозно. Її руки? »
  "Ти мусиш." Він був роздратований її небажанням.
  Гаразд, це все. Селлітто та Поллінг вибрали божевільного в партнери. Можливо, їхні кар’єри занепадають, але я не піду разом з ними.
  "Забудь це."
  «Амелія, це просто ще один спосіб зібрати докази».
  Чому він звучав так розумно? Вона відчайдушно шукала виправдання. «Вони будуть у крові, якщо я поріжу...»
  «Її серце не б'ється. Крім того, — додав він, як телевізійний кухар, — кров буде зварена в тверду речовину.
  Знову піднімається ущелина.
  «Продовжуй, Амелія. Йди до валізи. Візьміть пилку. У кришці». Він холодно додав: «Будь ласка».
  «Навіщо ти змусив мене шкрябати її під нігтями? Я міг просто повернути тобі її руки!»
  «Амелія, нам потрібні манжети. Ми повинні відкрити їх тут, і ми не можемо дочекатися ME. Це треба зробити».
  Вона повернулася до дверей. Розстебнув ремінці, вийняв з футляра жахливу пилку. вона дивився на жінку, що застигла у своїй вимученій позі в центрі мерзенної кімнати.
  «Амелія? Амелія? »
  Надворі небо все ще було вкрите застояним жовтим повітрям, а будівлі поблизу були вкриті сажею, як обвуглені кістки. Але Сакс ще ніколи не був так радий бути на міському повітрі, як зараз. Валіза CU в одній руці, бритва в іншій, гарнітура мертво бовтається на її шиї. Сакс не звернула уваги на величезний натовп поліцейських і глядачів, які витріщалися на неї, і пішла прямо до універсалу.
  Проходячи повз Селлітто, вона без зупинки подала йому пилку, практично кинула її йому. «Якщо він дуже хоче, щоб це було зроблено, скажіть йому, що він, біса, може піти сюди й зробити це сам».
  
  
  
  
  II
  ПРИНЦИП ЛОКАРДА
  
  У реальному житті ви отримуєте лише один постріл на місці вбивства.
  — ВЕРНОН Дж. ГЕБЕРТ,
  ПОРУЧНИК КОМАНДИРА (У ВІДСТАВКУ)
  ПОЛІЦІЙНОГО ВІДДІЛУ НЬЮ-ЙОРКА
  
  
  
  
  ДЕВ'ЯТЬ
  Субота, 16:00, до суботи, 22:15
   
  
  яЯ потрапив у таку ситуацію, сер.
  Чоловік навпроти столу був схожий на ідею телешоу про заступника комісара поліції великого міста. Що виявилося його званням. Біле волосся, помірна щека, окуляри в золотій оправі, постава, за яку можна померти.
  «Тепер у чому проблема, офіцере?»
  Департамент Комісії Рендолф К. Екерт подивився вниз на свій довгий ніс поглядом, який Сакс одразу впізнав; його погляд на рівноправність полягав у тому, щоб бути таким же суворим до жінок-офіцерів, як і до чоловіків.
  — У мене є скарга, сер, — сухо сказала вона. «Ви чули про ту справу про викрадення таксі?»
  Він кивнув. «Ах, місто стало подвійним голландським».
  Вона вважала, що це була дитяча гра зі скакалкою, але не наважилася виправляти заступника комісара.
  «Та проклята конференція ООН, — продовжив він, — і весь світ дивиться. Це несправедливо. У Вашингтоні не говорять про злочинність. Або Детройт. Ну, Детройт вони роблять. Скажімо, Чикаго. Ніколи. Ні, люди люблять Нью-Йорк. У Річмонді, штат Вірджинія, було більше вбивств на душу населення, ніж у нас минулого року. Я подивилася. І я краще стрибну з парашутом без зброї в Центральний Гарлем, аніж будь-коли буду їздити з відкритими вікнами через південно-східний округ Колумбія».
  "Так, сер."
  «Зрозумійте, вони знайшли ту дівчину мертвою. Це було в усіх новинах. Ці репортери».
  
  «Центр міста. Прямо зараз."
  «Тепер це шкода».
  "Так, сер."
  «Вони просто вбили її? Так як це? Нема вимоги викупу чи чогось іншого?»
  «Я не чув про викуп».
  «Що це за скарга?»
  «Сьогодні вранці я був першим офіцером у пов’язаному вбивстві».
  «Ти патрульний?» — запитав Екерт.
  «Я був патрульним. Сьогодні опівдні я мав перейти до відділу зв’язків із громадськістю. На тренування». Вона підняла руки, вкриті лейкопластирами тілесного кольору, і опустила їх собі на коліна. «Але вони мене шанхай».
  "ВООЗ?"
  — Детектив Лон Селлітто, сер. І капітан Хауман. І Лінкольн Райм».
  «Рима?»
  "Так, сер."
  «Не той хлопець керував IRD кілька років тому?»
  "Так, сер. Це він».
  «Я думав, що він мертвий».
  Таке его ніколи не вмре.
  — Дуже живий, сер.
  Департамент зв’язку дивився у вікно. «Він більше не в силі. Що він бере участь у цьому?»
  «Консультант, мабуть. Це справа Лона Селлітто. За цим стежить капітан Поллінг. Я чекав цього перепризначення вісім місяців. Але вони змусили мене працювати на місці злочину. Я ніколи не був на місці злочину. Це не має сенсу, і, відверто кажучи, я обурююся, коли мене призначили на роботу, якій я не навчався».
  "Місце злочину?"
  «Райм наказав мені провести всю сцену. Сам."
  Екерт цього не розумів. Слова не реєструвалися. «Чому цивільний наказує офіцерам у формі щось робити ?»
  «Я маю на увазі, сер». Вона поставила гачок. «Я маю на увазі, я допоможу до певного моменту. Але я просто не готовий розчленовувати жертв. . .”
  "Що?"
  Вона кліпала очима, ніби здивувалася, що він не почув. Вона пояснила про наручники.
  «Господи на небесах, про що, в біса, вони думають? Вибачте за мою французьку. Хіба вони не знають, що вся країна дивиться? Цілий день на CNN було це викрадення. Відрізати їй руки? Скажи, ти донька Германа Сакса».
  "Це вірно."
  «Хороший офіцер. Чудовий офіцер. Я дав йому одну з його похвал. Чоловік був таким, яким і повинен бути поліцейський. Midtown South, так?»
  "Пекельна кухня. Мій удар».
  Мій колишній бив.
  «Герман Сакс, ймовірно, запобіг більше злочинів, ніж розкриває весь відділ детективів за рік. Просто все заспокоюю, знаєте».
  «Це був Поп. Звичайно.
  «Її руки?» Екерт пирхнув. «Родина дівчини подасть на нас до суду. Як тільки про це дізнаються. Вони судяться з нами за все. Ґвалтівник подає на нас до суду за те, що він отримав поранення в ногу, коли йшов на офіцера з ножем. У його адвоката є теорія, яку він називає «найменш смертоносною альтернативою». Замість того, щоб стріляти, ми маємо їх зарізати або використати булаву. Або запитати їх чемно, я не знаю. Я краще попереджу про це начальника та мера. Я зроблю кілька дзвінків, офіцер». Він подивився на настінний годинник. Було трохи після четвертої. «Твоя сторожа протягом дня?»
  «Я маю доповісти в будинок Лінкольна Райма. Ось де ми працюємо». Вона подумала про ножівку. Вона холодно сказала: «Справді його спальня. Це наш КП».
  «Спальня цивільного — ваш командний пункт?»
  «Я буду вдячний за все, що ви можете зробити, сер. Я довго чекав цього трансферу».
  «Відріжте їй руки. Мій добрий Господи».
  Вона встала, пішла до дверей і вийшла в один із коридорів, який незабаром стане її новим призначенням. Відчуття полегшення прийшло трохи довше, ніж вона очікувала.
   
  Він стояв біля вікна з пляшкового скла, дивлячись на зграю диких собак, що нишпорили по майданчику навпроти.
  Він був на першому поверсі цієї старої будівлі, оздобленої мармуром федеральної будівлі початку 1800-х років. Оточений порожніми ділянками та багатоквартирними будинками — деякі занедбані, деякі зайняті платними орендарями, хоча більшість — скваттери, — цей старий особняк роками пустував.
  Збирач кісток знову взяв у руку наждачний папір і продовжив терти. Він подивився на свою роботу. Потім знову у вікно.
  Його руки, у своїх кругових рухах, точні. Крихітний клаптик наждачного паперу шепоче : тссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссссс . . Як мати мовчить свою дитину.
  Десять років тому, у багатообіцяючі дні Нью-Йорка, сюди переїхав якийсь божевільний художник. Він заповнив це вогке двоповерхове приміщення поламаним та іржавим антикваріатом. Ковані решітки, шматки ліпнини з коронами та обрамлені квадрати з вітражів у формі павуків, нечіткі колони. Частина робіт художника залишилася на стінах. Фрески на старій штукатурці: фрески, недовершені, робітників, дітей, охоплених тугою закоханих. Круглі, позбавлені емоцій обличчя — мотив чоловіка — дивилися тупо, ніби душі були вирвані з їхніх гладких тіл.
  Художник ніколи не досягав особливого успіху, навіть після найзалізнішої маркетингової ідеї — його власного самогубства — і банк вилучив будівлю кілька років тому.
  Шшшшш . . . .
  Збирач кісток випадково натрапив на це місце минулого року і одразу зрозумів, що це дім. Спустошеність околиць була для нього безумовно важливою — очевидно, це було практично. Але було ще одне звернення, більш особисте: ділянка через дорогу. Під час розкопок кілька років тому екскаватор-екскаватор викопав вантаж людських кісток. Виявилося, що це одне зі старих кладовищ міста. Газетні статті про це припускали, що могили можуть містити останки не лише федеральних і колоніальних жителів Нью-Йорка, а й індіанців Манат і Ленапе.
  
  Тепер він відклав те, що розгладжував наждачним папером — зап’ястя, ніжну кістку долоні, — і взяв зап’ястя, яке обережно від’єднав від променевої та ліктьової кісток учора ввечері перед від’їздом до аеропорту Кеннеді, щоб забрати. перші жертви. Воно сохло більше тижня, і більша частина м’яса зникла, але довелося докласти зусиль, щоб відокремити вигадливий скупчення кісток. Вони розривалися з легкими хлопками, як риби, що розривають поверхню озера.
  О, констеблі, вони були набагато кращими, ніж він очікував. Він спостерігав, як вони шукають Перл-стріт, гадаючи, чи зрозуміють вони колись, де він залишив жінку з аеропорту. Здивувалися, коли вони раптом побігли до потрібної будівлі. Він припускав, що знадобляться дві чи три жертви, поки вони не відчують підказки. Звичайно, вони її не врятували. Але вони могли мати. Хвилина-дві раніше все змінило б.
  Як і багато чого в житті.
  Човноподібна кістка, півмісячна кістка, головчаста кістка. . . кістки, переплетені, як грецьке кільце-пазл, роз’їхалися під його сильними пальцями. Він позбирав з них шматки м’яса та сухожилля. Він вибрав більший мультангулум — біля основи того місця, де колись був великий палець — і знову почав шліфувати.
  Шшшшшшшшшшшшш
  Збирач кісток примружився, визирнувши на вулицю, і уявив, що бачить людину, що стоїть біля однієї зі старих могил. Мабуть, це була його уява, тому що чоловік носив казанок і був одягнений у гірчичний габардин. Він поклав кілька темних троянд біля надгробка, а потім відвернувся від нього, ухиляючись від коней і екіпажів, прямуючи до витонченого аркового мосту через вихід Колект-Понд на Канал-стріт. У кого він був? Батьки? Брат? Сім’я, яка померла від споживання або під час однієї зі страшних епідемій грипу, що нещодавно спустошила місто…
  нещодавно?
  Ні, звичайно, не нещодавно. Сто років тому — ось що він мав на увазі.
  
  Він примружився і знову подивився. Ні карет, ні коней. Або чоловік у казанку. Хоча вони здавалися справжніми, як плоть і кров.
  Проте вони реальні .
  Шшшшшшшшшшшш
  Знову вторгалося минуле. Він бачив речі, які відбувалися раніше, які відбувалися тоді, ніби вони були зараз. Він міг це контролювати. Він знав, що може.
  Але, дивлячись у вікно, він зрозумів, що, звичайно, не було ні до, ні після. Не для нього. Він носився туди й назад у часі, день, п’ять років, сто чи дві, як висохлий лист у вітряний день.
  Він подивився на годинник. Настав час йти.
  Поклавши кістку на камінну полицю, він ретельно вимив руки — як хірург. Потім протягом п’яти хвилин він проводив валиком із шерсті домашніх тварин по своєму одязі, щоб зібрати будь-який кістковий пил, бруд чи волосся на тілі, які могли привернути констеблів до нього.
  Він пройшов до каретної зали повз напівзакінчену картину м’ясника з місячним обличчям у криваво-білому фартуху. Збирач кісток почав сідати в таксі, але потім передумав. Непередбачуваність - найкращий захист. Цього разу він візьме карету. . . седан , Форд. Він почав, виїхав на вулицю, зачинив і замкнув за собою двері гаража.
  Ні до, ні після . . .
  Коли він проходив повз кладовище, зграя собак глянула на «Форд», а потім знову дерлася крізь кущі, шукаючи щурів і божевільно копаючи носом воду в нестерпну спеку.
  Ні тоді, ні зараз . . .
  Він дістав із кишені лижну маску й рукавички, поклав їх на сидіння поруч із собою, покидаючи старий район. Збирач кісток збирався на полювання.
  
  
  
  ДЕСЯТЬ
  
  СЩось змінилося в кімнаті, але вона не могла вирішити, що саме.
  Лінкольн Райм побачив це в її очах.
  «Ми сумували за тобою, Амелія», — скромно сказав він. «Доручення?»
  Вона відвела погляд від нього. «Здається, ніхто не сказав моєму новому командиру, що я сьогодні не прийду на роботу. Я думав, що хтось повинен це зробити».
  «Ах, так».
  Вона дивилася на стіну, повільно з’ясовуючи це. На додаток до основних інструментів, які Мел Купер привіз із собою, тепер існував скануючий електронний мікроскоп, оснащений рентгенівським блоком, установки для флотації та гарячої сцени для випробування скла, мікроскоп порівняння, трубка для градієнта густини. для дослідження ґрунту та сотню мензурок, банок і пляшок із хімікатами.
  А посередині кімнати гордість Купера — комп’ютеризований газовий хроматограф і мас-спектрометр. Разом з іншим комп’ютером, підключеним до власного терміналу Купера в лабораторії IRD.
  Сакс переступив через товсті кабелі, що звиваються внизу — струм у будинку працював, так, але сила струму була надто важкою для одних лише розеток у спальні. І в цьому легкому кроку вбік, елегантному, відпрацьованому маневрі, Райм помітив, наскільки вона справді красива. Безперечно, найкрасивіша жінка, яку він коли-небудь бачив у рядах поліцейського управління.
  На якусь мить він знайшов її безмірно привабливою. Люди казали, що секс був лише в голові, і Райм знав, що це правда. Перерізання пуповини не зупинило бажання. Він згадав, усе ще з легким хруском жаху, ніч через шість місяців після аварії. Він і Блейн мали пробував. Просто щоб побачити, що сталося, вони відмовилися, намагаючись бути невимушеними. Нічого страшного.
  Але це була велика справа. Секс — це безладна справа для початку, і коли ви додаєте до цього рівняння катетери та пакети, вам потрібно багато витривалості та гумору та краща основа, ніж у них. Однак головним чином те, що вбило момент, і вбило його швидко, було її обличчя. Він побачив у жорсткій, ігровій усмішці Блейна Чепмена Райм, що вона робила це з жалю, і це вразило його в серце. Через два тижні він подав на розлучення. Блейн запротестував, але вона підписала документи на першому ж раунді.
  Селлітто й Бенкс повернулися й упорядковували докази, зібрані Саксом. Вона подивилася, злегка зацікавлено.
  Райм сказав їй: «Відділ латентів знайшов лише вісім інших недавніх часток, і вони належать двом обслуговувачам у будівлі».
  «О».
  Він широко кивнув. «Тільки вісім! »
  «Він робить тобі комплімент», — пояснив Том. "Насолоджуйся цим. Це найбільше, що ви коли-небудь отримаєте від нього».
  «Переклади не потрібні, будь ласка, і дякую, Томе».
  Вона відповіла: «Я рада, що змогла допомогти». Наскільки приємно.
  Ну що це було ? Райм цілком очікував, що вона ввірветься до його кімнати й викине пакети з доказами на його ліжко. Можливо, сама пилка чи навіть поліетиленовий пакет із відрубаними руками жертви. Він з нетерпінням чекав справжнього нокдауну, затягування; люди рідко знімають рукавички, коли борються з хворим. Він думав про той погляд в її очах, коли вона зустріла його, можливо, про доказ якоїсь неоднозначної спорідненості між ними.
  Але ні, тепер він зрозумів, що помилявся. Амелія Сакс була, як усі — гладила його по голові й шукала найближчий вихід.
  З тріском його серце перетворилося на лід. Коли він заговорив, то звернувся до павутини високо на дальній стіні. «Ми говорили про крайній термін для наступної жертви, офіцере. Здається, немає конкретного часу».
  
  «Те, що ми думаємо, — продовжив Селлітто, — що б цей укол не запланував на наступний, щось триває. Він точно не знає, коли буде час смерті. Лінкольн подумав, що, можливо, він поховав якогось бідного Соба десь, де мало повітря».
  Око Сакса злегка звузило це. Райм це помітив. Поховання заживо. Якщо у вас є фобія, це так само добре.
  Їх перебили двоє чоловіків у сірих костюмах, які піднялися по сходах і зайшли в спальню, ніби вони тут жили.
  «Ми постукали», — сказав один із них.
  «Ми подзвонили», — сказав другий.
  "Без відповіді."
  Їм було років сорок, один вищий за іншого, але в обох однакове волосся пісочного кольору. Вони однаково посміхалися, і перш ніж бруклінська розтяжка знищила образ, який думав Райм: хлопці з ферми Хейсід. У одного з блідих перенісся були всипані ластовиння.
  «Панове».
  Селлітто представив Hardy Boys: Detectives Bedding and Saul, підготовчу команду. Їхня майстерність полягала в агітації — опитуванні людей, які живуть неподалік від місця злочину, на пошук дотепності та підказок. Це було гарне мистецтво, але Райм ніколи не навчався, не мав бажання. Він був задоволений тим, що викопував суворі факти та передавав їх офіцерам, подібним до цих, які, озброївшись даними, ставали живими детекторами брехні, які могли розкривати найкращі історії злочинців. Жоден із них, здається, не вважав, що це хоч трохи дивно звітувати перед прикутим до ліжка цивільним.
  Саул, вищий із них, веснянка, сказав: «Ми знайшли тридцять шість…»
  «-вісім, якщо рахувати пару тріщинок. Чого він не робить. Я згоден."
  «—предмети. Усіх опитав. Не дуже пощастило».
  «Більшість із них сліпі, глухі, хворі на амнезію. Знаєте, звичайне».
  «Ніяких слідів таксі. Прочесали Вест-сайд. Нуль. Zip.»
  
  Постільна білизна: «Але скажи їм гарну новину».
  «Ми знайшли кмітливість».
  «Свідок?» — нетерпляче запитав Бенкс. «Фантастично».
  Райм зі значно меншим ентузіазмом сказав: «Продовжуйте».
  «Цього ранку навколо TOD на залізничних коліях».
  «Він побачив чоловіка, який йшов по Одинадцятій авеню, повернув…»
  «Раптово», — сказав він, — додав без веснянок Бедінг.
  — і пройдіть алеєю, яка вела до підземного переходу. Він просто постояв там якийсь час...
  "Дивлячись униз."
  Райма це непокоїло. «Це не схоже на нашого хлопчика. Він занадто розумний, щоб ризикувати, щоб його побачили таким».
  — Але... — продовжив Сол, піднявши палець і глянувши на партнера.
  «У всьому капюшоні було лише одне вікно, з якого можна було побачити це місце».
  «Там і виявилася наша дотепність».
  «Вставай рано, благослови його серце».
  Перш ніж він згадав, що розсердився на неї, Райм запитав: «Ну, Амелія, як ти почуваєшся?»
  «Вибачте?» Її увага повернулася з вікна.
  «Щоб бути правим», — сказав Райм. «Ви прив'язали Одинадцяту авеню. Не тридцять сьомий».
  Вона не знала, що відповісти, але Райм негайно повернувся до близнюків. «Опис?»
  «Наша дотепність не могла багато сказати».
  «Був на соусі. Вже».
  «Він сказав, що це маленький хлопець. Без кольору волосся. Гонка—"
  «Мабуть, білий».
  «Носити?» — спитав Райм.
  «Щось темне. Найкраще, що він міг сказати».
  «І що робити?» — запитав Селлітто.
  “Цитую. «Він просто стояв, дивлячись вниз. Я думав, він стрибне. Знаєте, перед потягом. Кілька разів подивився на годинник». »
  «А потім нарешті пішов. Сказав, що постійно оглядався. Ніби він не хотів, щоб його бачили».
  Що він робив? — здивувався Райм. Дивитися на смерть жертви? Або це було до того, як він посадив тіло, перевіряючи, чи земляна доріжка пуста?
  Селлітто запитав: «Ішов чи їхав?»
  
  «Пішов. Ми перевірили кожну парковку...
  «І гараж».
  «—по сусідству. Але це біля конференц-центру, тож у вас на вухах виходить паркування. Є стільки місць, де обслуга стоїть на вулиці з помаранчевими прапорами та махає автомобілями».
  «І тому, що на виставці половина з них була заповнена до сьомої. Ми отримали список приблизно з дев’ятисот тегів».
  Селлітто похитав головою. «Простежте за цим…»
  «Це делеговано», — сказав Беддінг.
  «...але я впевнений, що це один суб'єкт, який не розміщує машини», — продовжив детектив. «Або отримання штрафів за паркування».
  Райм кивнув на знак згоди та запитав: «Будівля на Перл-стріт?»
  Один або обидва з близнюків сказали: «Це наступне в нашому списку. Ми вже в дорозі».
  Райм помітила, як Сакс перевіряє її годинник, який сидів на її білому зап’ясті біля рум’яних пальців. Він доручив Тому додати ці нові характеристики суб'єкта до таблиці профілів.
  «Ви хочете взяти інтерв’ю у цього хлопця?» — запитав Бенкс. — Той, що біля залізниці?
  "Немає. Я не довіряю свідкам, — пишно сказав Райм. «Я хочу повернутися до роботи». Він глянув на Мела Купера. «Волосся, кров, кістка і шматок дерева. Спочатку кістка, — наставляв Райм.
   
  Морген . . .
  Молода Монель Гергер відкрила очі й повільно сіла на провислому ліжку. За два роки в Іст-Грінвіч-Віллідж вона так і не звикла до ранку.
  Її кругле двадцятиоднорічне тіло похитнулося вперед, і в її затуманені очі засвітилося невблаганне серпневе сонячне світло. “ Mein Gott . . .”
  Вона виходила з клубу о п’ятій, з дому о шостій, кохалася з Брайаном до сьомої. . .
  Котра зараз година?
  Вона була впевнена, що ранній ранок.
  Вона зиркнула на годинник. ох Четверта тридцять пополудні.
  
  Зрештою, не так früh morgens .
  Кава чи прання?
  Приблизно в цей час вона ходила до Додзьо на сніданок із вегетаріанським гамбургером і три чашки їхньої міцної кави. Там вона зустріла людей, яких знала, відвідувачів клубу, як і вона, — людей із центру міста.
  Але останнім часом вона відпустила багато речей, домашніх речей. Тож тепер вона одягла дві мішкуваті футболки, щоб приховати свою пухку фігуру, і джинси, повісила на шию п’ять-шість ланцюжків, схопила кошик для білизни й кинула на нього Wisk.
  Монель відкрутив три засуви на дверях. Вона підняла кошик для білизни й пішла темними сходами гуртожитку. На рівні підвалу вона зупинилася.
  Irgendwas stimmt hier nicht.
  Почуваючись неспокійно, Монель озирнулася безлюдними сходами, темними коридорами.
  Що відрізняється?
  Світло, ось воно! У залі перегоріли лампочки. Ні, — вона придивилася, — їх не вистачало. Чортові діти вкрадуть усе. Вона переїхала сюди, у Deutsche Haus, бо це нібито був притулок для німецьких художників і музикантів. Виявилося, що це просто ще одна брудна вулиця Іст-Віллідж із завищеною ціною, як і всі інші багатоквартирні будинки тут. Єдина відмінність полягала в тому, що вона могла поцькувати менеджеру рідною мовою.
  Вона продовжила через двері підвалу в сміттєспалювальну кімнату, де було так темно, що їй довелося навпомацки пробиратися вздовж стіни, щоб переконатися, що вона не спіткнулася об мотлох на підлозі.
  Відчинивши двері, вона ступила в коридор, що вів до пральні.
  Перетасування. Скіттер.
  Вона швидко обернулася й не побачила нічого, крім нерухомих тіней. Усе, що вона чула, — це шум транспорту, стогін старої-старої будівлі.
  Крізь темряву. Повз стоси коробок і викинутих стільців і столів. Під дротами обліплений жирним пилом. Монель продовжувала йти до пральні. Немає цибулини тут теж. Їй було не по собі, вона пригадала те, що роками не спадало їй на думку. Прогулюючись зі своїм батьком вузьким провулком біля Ланге Штрассе, біля Обермайн Брюке, дорогою до зоопарку. Їй, мабуть, було п'ять чи шість. Батько раптом схопив її за плече, вказав на міст і по суті сказав, що під ним живе голодний троль. Він попередив, що коли вони перетнуть це, повертаючись додому, їм доведеться йти швидко. Тепер вона відчула, як хвиля паніки підіймається по спині до її підстриженого білявого волосся.
  Дурний. Тролі . . .
  Вона продовжувала йти вогким коридором, прислухаючись до гудіння якогось електрообладнання. Здалека вона почула пісню ворогуючих братів в Оазисі.
  У пральні було темно.
  Ну, якщо ці лампочки зникли, це все. Вона підіймалася нагору і стукала в двері пана Нейшена, поки він не прибігав. Вона наробила йому пекла за зламані засувки на передніх і задніх дверях і за дітей, які п’ють пиво, яких він ніколи не виганяв з передньої двері. Вона б дала йому пекло і за відсутні лампочки.
  Вона просунула руку всередину й клацнула вимикачем.
  Яскраве біле світло. Три великі лампочки світилися, як сонця, відкриваючи брудну, але порожню кімнату. Монель підійшла до ряду з чотирьох автоматів і викинула біле в одне, а кольорове — у наступне. Вона відрахувала чверті, кинула їх у щілини й штовхнула важелі вперед.
  нічого
  Монель покрутив важелем. Потім вдарте по самій машині. Немає відповіді.
  «Черт. Ця будівля gottverdammte .
  Потім вона побачила шнур живлення. Якийсь ідіот відключив машини. Вона знала хто. У Нейшена був дванадцятирічний син, який відповідав за більшу частину бійні навколо будівлі. Коли минулого року вона скаржилася на щось, маленьке лайно намагалося її штовхнути.
  Вона взяла шнур і присіла, потягнувшись за машину, щоб знайти розетку. Вона підключила його.
  І відчула дихання чоловіка на своїй шиї.
  
  ні!
  Він був затиснутий між стінкою і задньою частиною пральної машини. Швидко скрикнувши, вона помітила лижну маску та темний одяг, тоді його рука стиснула її руку, наче щелепи тварини. Вона втратила рівновагу, і він легко смикнув її вперед. Вона впала на підлогу, вдарившись обличчям об шорсткий бетон, і проковтнула крик, що піднявся в її горлі.
  Він миттєво налетів на неї, притиснувши її руки до бетону, приклеївши шматок товстої сірої стрічки до рота.
  Привіт!
  Nein, bitte nicht.
  Bitte nicht.
  Він не був великим, але сильним. Він легко перевернув її на живіт, і вона почула тріск наручників, що закривалися на її зап’ястях.
  Тоді він підвівся. Довгу мить не чути жодного звуку, крім крапель води, хрипу дихання Монель, клацання маленького мотора десь у підвалі.
  Чекає, поки руки торкнуться її тіла, щоб зірвати з неї одяг. Вона почула, як він підійшов до дверей, щоб переконатися, що вони самі.
  О, у нього була повна приватність, вона знала, розлючена на себе; вона була однією з небагатьох мешканців, які користувалися пральні. Більшість із них уникали цього, бо там було так безлюдно, так близько до задніх дверей і вікон, так далеко від допомоги.
  Він повернувся і перевернув її на спину. Прошепотіла щось, чого не могла розібрати. Потім: «Ханна».
  Ханна? Це помилка! Він думає, що я хтось інший. Вона широко похитала головою, намагаючись дати йому зрозуміти це.
  Але потім, подивившись йому в очі, вона зупинилася. Незважаючи на те, що він був у лижній масці, було ясно, що щось не так. Він був засмучений. Він оглядав її тіло, хитаючи головою. Він стиснув пальці в рукавичці навколо її великих рук. Стиснув її товсті плечі, вхопив дрібку жиру. Вона тремтіла від болю.
  Ось що вона побачила: розчарування. Він спіймав її, а тепер не був впевнений, що все-таки хоче її.
  
  Він поліз у кишеню й повільно забрав руку. Клацання ножа було схоже на удар струмом. Це почало ридати.
  Ні, ні, ні!
  Шипіння дихання вирвалося з його зубів, як вітер крізь зимові дерева. Він присів над нею, сперечаючись.
  — Ханна, — прошепотів він. "Що я збираюсь зробити?"
  Потім раптом він прийняв рішення. Він відклав ніж і підвів її на ноги, а потім вивів у коридор і через задні двері — ті, зі зламаним замком, який вона тижнями переслідувала пана Нейшена, щоб полагодити.
  
  
  
  ОДИНАДЦЯТЬ
  
  Акриміналіст – людина епохи Відродження.
  Він має знання ботаніки, геології, балістики, медицини, хімії, літератури, техніки. Якщо йому відомі факти, що попіл із високим вмістом стронцію, ймовірно, утворився від факелу на шосе, що faca португальською означає «ніж», що ефіопські відвідувачі не користуються посудом і їдять виключно правими руками, що слимак із п’ятьма землями-і -сліди нарізів, поворот праворуч, не могли бути вистрілені з пістолета Colt—якщо він знає ці речі, він може просто встановити зв'язок, який розмістить суб'єкта злочину на місці злочину.
  Один предмет, який знають усі криміналісти, — це анатомія. І це, безсумнівно, була особливістю Лінкольна Райма, оскільки останні три з половиною роки він провів у химерній логіці кісток і нервів.
  Тепер він глянув на сумку з доказами з парної, що бовталася в руці Джеррі Бенкса, і оголосив: «Кістка ноги. Не людина. Отже, це не від наступної жертви».
  Це було кільце кістки приблизно на два дюйми навколо, рівномірно розпиляне. На слідах, залишених пилковим полотном, була кров.
  — Тварина середнього розміру, — продовжував Райм. «Велика собака, вівця, коза. Я думаю, він витримав би від ста до ста п’ятдесяти фунтів ваги. Але давайте переконаємося, що кров тварини. Все ще може належати жертві».
  Зловмисники, як відомо, били або забили людей до смерті кістками. У самого Райма було три таких випадки; зброєю були яловича кістка, кістка ноги оленя та в одному тривожному випадку власна ліктьова кістка жертви.
  Мел Купер провів гель-дифузійний тест на походження крові. «Доведеться трохи почекати результатів», — вибачливо пояснив він.
  
  
  
  «Амелія, — сказав Райм, — можливо, ти допоможеш нам тут. Використовуйте лупу для очей і уважно подивіться на кістку. Розкажіть нам, що ви бачите».
  «Не мікроскоп?» вона запитала. Він думав, що вона запротестує, але вона підійшла до кістки, з цікавістю подивилася на неї.
  «Занадто велике збільшення», — пояснив Райм.
  Вона одягла захисні окуляри й нахилилася над білою емальованою тацею. Купер увімкнув лампу на гусячій шиї.
  — Сліди різання, — сказав Райм. «Це зламано чи навіть вони?»
  «Вони досить рівні».
  «Електрична пила».
  Райму стало цікаво, чи була тварина жива, коли він це зробив.
  «Бачите щось незвичайне?»
  Вона якусь мить розглядала кістку, пробурмотіла: «Я не знаю. Я так не думаю. Це просто схоже на шматок кістки».
  Саме тоді Том пройшов повз і глянув на тацю. «Це ваша підказка? Забавно."
  — Смішно, — сказав Райм. « Смішно? »
  Селлітто запитав: «У вас є теорія?»
  «Жодної теорії». Він нахилився й понюхав. «Це osso bucco».
  "Що?"
  «Теляча гомілка. Одного разу я зробив це для тебе, Лінкольне. Osso bucco. Теляча гомілка тушкована». Він подивився на Сакса й скривився. «Він сказав, що потрібно більше солі».
  «Проклятий!» Селлітто заплакав. «Він купив це в продуктовому магазині!»
  «Якщо нам пощастить, — сказав Райм, — він купив його у своєму гастрономі».
  Купер підтвердив, що тест на осад показав негативний результат на людську кров у зразках, зібраних Саксом. «Мабуть, бичачий», — сказав він.
  «Але що він намагається нам сказати?» — запитав Бенкс.
  Райм поняття не мав. «Давайте продовжувати. О, щось на ланцюжку та замку?»
  Купер глянув на фурнітуру в хрусткому пластиковому пакеті. «Більше ніхто не клеймить ланцюг. Отже, ми вийшли удача там. Замок — модель середнього класу Secure-Pro. Це не дуже безпечно і точно не професійно. Скільки часу знадобиться, щоб його зламати?»
  — Цілих три секунди, — сказав Селлітто.
  "Побачити. Без серійних номерів, і він продається в кожному господарському та різноманітному магазині в країні».
  «Ключ чи комбінація?» — спитав Райм.
  «Комбінація».
  «Зателефонуйте виробнику. Запитайте їх, якщо ми розберемо його на частини та відновимо комбінацію з стаканів, чи це скаже нам, у якому вантажі він був і куди?»
  Бенкс свиснув. «Чоловіче, це далеко».
  Яскравий погляд Райма викликав лютий рум’янець на його обличчі. «І ентузіазм у вашому голосі, детективе, говорить мені, що ви якраз той, хто впорається з цією роботою».
  «Так, — молодий чоловік підняв свій мобільний телефон, обороняючись, — я на цьому».
  Райм запитав: «Це кров на ланцюгу?»
  Селлітто сказав: «Один із наших хлопців. Порізався, намагаючись зламати замок».
  «Отже, воно заражене». Райм скривився.
  «Він намагався її врятувати», — сказав йому Сакс.
  "Я розумію. Це було добре з його боку. Він все ще забруднений». Райм озирнувся на стіл біля Купера. «Відбитки?»
  Купер сказав, що перевірив це та знайшов лише відбиток Селлітто на посиланнях.
  «Гаразд, осколок дерева, який знайшла Амелія. Перевірте відбитки».
  — Знав, — швидко сказав Сакс. «На місці події».
  PD, відображена рима. Здавалося, що вона не з того прізвиська. Красиві люди були рідко.
  «Давайте спробуємо важку зброю, щоб переконатися», — сказав Райм і наказав Куперу: «Використовуйте ДФО або нінгідрин. Тоді вдарте по ньому гнідом».
  "Що?" — запитав Бенкс.
  «Неодимово-ітрієвий гранатовий лазер».
  Технік бризнув на осколок рідиною з пластикової пляшки з розпилювачем і спрямував лазерний промінь на деревину. Він одягнув затемнені окуляри й уважно оглянув його. «Нічого».
  Він вимкнув світло й уважно оглянув осколок. Це було приблизно шість дюймів завдовжки, темне дерево. На ній були чорні плями, як смола, і вона була просякнута брудом. Він тримав його щипцями.
  «Я знаю, що Лінкольну подобається паличка для їжі, — сказав Купер, — але я завжди прошу виделку, коли йду до Мін Ва».
  «Ви можете трощити клітини», — пробурчав криміналіст.
  «Я міг би бути, але я ні», — відповів Купер.
  «Яка деревина?» — здивувався Райм. «Хочете запустити сподограму?»
  «Ні, це дуб. Без питань».
  «Сліди від пил або літаків?» Райм нахилився вперед. Раптом його шия стиснулась, і судома, що пронизала м’язи, стала нестерпною. Він задихнувся, заплющив очі й вивернув шию, потягуючись. Він відчув, як сильні руки Тома масажують м’язи. Біль нарешті зник.
  «Лінкольн?» — запитав Селлітто. "Ти в порядку?"
  Рим глибоко зітхнув. «Добре. Нічого."
  «Тут». Купер приніс шматок дерева до ліжка, опустив збільшувальні окуляри на очі Райма.
  Рим оглянув зразок. «Різайте в напрямку зерна за допомогою рамної пилки. Є великі варіації у вирізах. Тож я припускаю, що це був стовп чи балка, відфрезерована понад сто років тому. Стим бачив напевно. Тримай ближче, Мел. Я хочу відчути його запах».
  Він тримав осколок під носом Райма.
  «Креозот — перегонка кам’яновугільної смоли. Використовувався для захисту від атмосферних впливів деревини до того, як лісопромислові компанії почали обробку під тиском. Причали, доки, шпали».
  «Можливо, у нас тут є любитель поїздів», — сказав Селлітто. «Запам'ятайте сліди цього ранку».
  "Може бути." Райм наказав: «Перевірте стиснення клітин, Мел».
  Технік оглянув осколок під складним мікроскопом. «Він добре стиснутий. Але з​ зерно. Не проти. Не залізнична стяжка. Це з публікації чи колонки. Вага підшипника."
  Кістка . . . старий дерев'яний стовп. . .
  «Я бачу, що в деревині лежить бруд. Це нам щось говорить?»
  Купер поклав на стіл великий блок газетного паперу, зірвав обкладинку. Він потримав осколок над колодкою й змахнув трохи бруду з тріщин у дереві. Він оглянув цятки, що лежали на білому папері — зворотне сузір’я.
  «У вас достатньо для тесту градієнта щільності?» — спитав Райм.
  У випробуванні DG бруд заливають у трубку, що містить рідини різної питомої ваги. Грунт відділяється, і кожна частинка висить у підвішеному стані відповідно до власної сили тяжіння. Райм створив дуже велику бібліотеку профілів градієнта щільності для бруду з усіх п’яти районів. На жаль, тест спрацював лише з достатньою кількістю ґрунту; Купер не вважав, що їм достатньо. «Ми могли б спробувати, але нам доведеться використати весь зразок. І якби це не спрацювало, у нас би нічого не залишилося для інших тестів».
  Райм доручив йому зробити візуальний аналіз, а потім проаналізувати його в GC-MS — хроматографі-спектрометрі.
  Технік змив трохи бруду на предметне скло. Кілька хвилин він дивився на нього під складним мікроскопом. «Це дивно, Лінкольне. Це верхній шар ґрунту. З надзвичайно високим рівнем рослинності в ньому. Але це в цікавій формі. Дуже зношений, дуже розкладений». Він підняв очі, і Райм помітив темні лінії під очима від окулярів. Він пам’ятав, що після багатогодинної роботи в лабораторії сліди були досить виразними і що інколи технік-криміналіст виходив із лабораторії IRD лише для того, щоб його вітали хором Rocky Raccoon.
  — Спали це, — наказав Райм.
  Купер встановив зразок в установку ГХ-МС. Машина ожила та почулося шипіння. «Хвилина чи дві».
  «Поки ми чекаємо, — сказав Райм, — кістка... . . Я постійно дивуюся про кістку. «Огляд, Мел».
  
  Купер обережно поклав кістку на столик складного мікроскопа. Він уважно переглянув це. «Ого, тут щось є».
  "Що?"
  "Дуже мало. Прозорий. Дай мені гемостат, — сказав Купер Саксу, кивнувши на пінцет. Вона подала їх йому, і він обережно помацав мозок кістки. Він щось підняв.
  — Маленький шматочок регенерованої целюлози, — оголосив Купер.
  — Целофан, — сказав Райм. "Розкажи мені більше."
  «Розтяжки та щипки. Я б сказав, що він не залишив це навмисно; немає обрізаних країв. Це не суперечить потужній віолончелі», — сказав Купер.
  “Не суперечить. — скривився Райм. «Мені не подобаються його живоплоти».
  «Ми повинні підстрахуватися, Лінкольне», — весело сказав Купер.
  “Асоціювати з. "Запропонуйте". Я особливо ненавиджу "не суперечливий". »
  «Дуже універсальний, — сказав Купер. «Найсміливіше, що я висловлюся, так це те, що це, мабуть, целофан м’ясника чи продуктового магазину. Не Saran Wrap. Безумовно, не загальна упаковка бренду».
  Джеррі Бенкс увійшов досередини з коридору. "Погані новини. Компанія Secure-Pro не веде облік комбінацій. Машина встановлює їх навмання».
  «Ах».
  «Але цікаво. . . вони сказали, що їм постійно дзвонять з поліції щодо їхніх продуктів, і ви перший, хто коли-небудь подумав відстежити замок за допомогою комбінації».
  «Наскільки це може бути «цікаво», якщо це глухий кут?» Райм буркнув і повернувся до Мела Купера, який хитав головою, дивлячись на комп’ютер GC-MS. "Що?"
  «Отримав результат проби ґрунту. Але я боюся, що машина може не працювати. Азот зашкалює. Ми повинні запустити його знову, використавши більше зразків цього разу».
  Райм наказав йому йти вперед. Його очі повернулися до кістки. «Мел, як нещодавно було вбито?»
  
  Деякі зіскрібки він оглянув під електронним мікроскопом.
  «Мінімальні кластери бактерій. Здається, Бембі недавно помер. Або просто вийняти з холодильника близько восьми годин».
  «Тож наш злочинець щойно купив його», — сказав Райм.
  «Або місяць тому і заморозив», — припустив Селлітто.
  — Ні, — сказав Купер. «Він не був заморожений. Немає доказів пошкодження тканин кристалами льоду. І в холодильнику він так довго не стояв. Він не висушений; сучасні холодильники зневоднюють їжу».
  «Це гарна підказка», — сказав Райм. «Давайте попрацюємо над цим».
  " 'Братися до роботи'?" Сакс засміявся. — Ви хочете сказати, що ми обдзвонимо всі продуктові магазини міста й дізнаємося, хто вчора продавав телячі кістки?
  «Ні», — заперечив Райм. «За останні два дні».
  «Ти хочеш Харді Бойз?»
  «Нехай вони продовжують робити те, що вони роблять. Зателефонуйте Еммі в центр, якщо вона ще працює. І якщо вона цього не зробить, поверніть її в офіс разом з іншими диспетчерами та поставте їх на понаднормову роботу. Отримайте у неї список усіх продуктових мереж у місті. Б’юся об заклад, що наш хлопчик не купує продукти для сім’ї з чотирьох осіб, тому нехай Емма обмежить список покупцями, які купують п’ять або менше товарів».
  "Ордери?" — запитав Бенкс.
  «Хтось відмовиться, ми отримаємо ордер», — сказав Селлітто. «Але давайте спробуємо без. Хто знає? Деякі громадяни дійсно можуть співпрацювати. Мені сказали, що таке буває».
  «А як у магазинах дізнаються, хто купив телячу гомілку?» — спитав Сакс. Вона вже не була такою відстороненою, як раніше. У її голосі була різкість. Райм задумався, чи не може її розчарування бути симптомом того, що він сам часто відчував, — важкої ваги доказів. Основна проблема для криміналіста полягає не в тому, що доказів занадто мало, а в тому, що їх занадто багато.
  — Касові сканери, — сказав Райм. «Вони записують покупки на комп’ютер. Для інвентаризації та поповнення запасів. Вперед, Бенкс. Я бачу, що вам щось спало на думку. Висловлюватися. Цього разу я вас не відправлю в Сибір».
  «Ну, тільки в ланцюгах є сканери, сер», молодий — запропонував детектив. «Є сотні незалежних магазинів і м’ясних магазинів, які цього не роблять».
  "Влучне зауваження. Але я думаю, що він не пішов би в маленький магазин. Для нього важлива анонімність. Він робитиме покупки у великих магазинах. Безособовий».
  Селлітто подзвонив у відділ зв’язку та пояснив Еммі, що їм потрібно.
  «Давайте зробимо поляризований знімок целофану», — сказав Райм Куперу.
  Технік помістив дрібний уламок у поляризаційний приціл, потім вставив камеру Polaroid в окуляр і зробив знімок. Це була барвиста картина, веселка з сірими смужками. Райм оглянув його. Цей шаблон нічого не сказав їм сам по собі, але його можна було порівняти з іншими зразками віолончелі, щоб побачити, чи походять вони зі спільного джерела.
  У Рима виникла думка. «Лон, поклич сюди десяток офіцерів екстреної служби. На подвійну».
  "Тут?" — запитав Селлітто.
  «Ми збираємось організувати операцію разом».
  «Ти впевнений у цьому?» — запитав детектив.
  "Так! Я хочу їх зараз».
  «Гаразд». Він кивнув Бенксу, який подзвонив Гауманну.
  «Тепер, як щодо іншої підкинутої підказки — тих волосся, які знайшла Амелія?»
  Купер проштовхнув їх зондом, а потім вставив кілька у фазово-контрастний мікроскоп. Цей прилад висвітлював два джерела світла на одному об’єкті, другий промінь трохи затримувався — не в фазі, — тож зразок був як освітлений, так і відтінений тінню.
  «Це не по-людськи», — сказав Купер. «Я скажу вам це прямо зараз. І це захисне волосся, а не пух».
  Він мав на увазі волоски з шерсті тварини.
  "Який вид? Пес?"
  «Телятина?» — запропонував Бенкс, знову з юнацьким ентузіазмом.
  «Перевір терези», — наказав Райм. Маються на увазі мікроскопічні лусочки, які складають зовнішню оболонку пасма волосся.
  Купер друкував на клавіатурі свого комп’ютера і ще кілька через кілька секунд на екрані з’явилися мініатюри лускатих паличок. «Це завдяки тобі, Лінкольне. Пам’ятаєте базу даних?»
  У IRD Rhyme зібрав величезну колекцію мікрофотографій різних типів волосся. «Так, Мел. Але вони були в папках із трьома кільцями, коли я бачив їх востаннє. Як ви отримали їх на комп’ютер?»
  «Звичайно, ScanMaster. JPEG стиснутий».
  Джей-Пег? Що це було? За кілька років технології вийшли за межі Rhyme. Дивовижний . . .
  І поки Купер розглядав зображення, Лінкольн Райм знову задумався про те, про що він думав цілий день — про питання, яке постійно випливало на поверхню: навіщо підказки? Людська істота така дивовижна, але розраховуйте на те, що вона перш за все буде саме такою — істотою. Тварина, яка сміється, небезпечна, розумна, налякана, але завжди діє з причини — мотиву, який спонукатиме звіра до його бажань. Вчений Лінкольн Райм не вірив ні в випадковість, ні в випадковість, ні в легковажність. Навіть психопати мали власну логіку, хоч би й спотворену, і він знав, що є причина, чому Несуб-823 розмовляє з ними лише таким загадковим способом.
  Купер подзвонив: «Зрозумів. Гризун. Мабуть, щур. І волосся збрили».
  «Це бісова підказка, — сказав Бенкс. «У місті мільйон щурів. Це ніде не прикріплює. Який сенс нам це розповідати?»
  Селлітто на мить заплющив очі й щось пробурмотів собі під ніс. Сакс не помітив цього погляду. Вона з цікавістю глянула на Райма. Він був здивований, що вона не зрозуміла, що було повідомленням викрадача, але він нічого не сказав. На даний момент він не бачив причин ділитися з кимось цим жахливим шматочком знань.
   
  Сьомою жертвою Джеймса Шнайдера чи восьмою, якщо ви зарахуєте до них бідну маленьку ангельську Меггі О’Коннор, була дружина працьовитого іммігранта, який влаштував сімейне скромне житло поблизу Гестер-стріт у нижньому Іст-Сайді міста. .
  
  Саме завдяки мужності цієї нещасної жінки констеблі та поліція встановили особу злочинниці. Ганна Ґольдшмідт була німецько-єврейського походження і користувалася великою пошаною серед згуртованої громади, в якій жили вона, її чоловік та їхні шестеро дітей (один помер при народженні).
  Збирач кісток їхав вулицями повільно, намагаючись дотримуватися обмеження швидкості, хоча він чудово знав, що поліцейські в Нью-Йорку не зупинять вас за щось таке незначне, як перевищення швидкості.
  Він зупинився біля світла й глянув на інший рекламний щит ООН. Його очі вгледіли м’які, усміхнені обличчя — як моторошні обличчя, намальовані на стінах особняка, — а потім поглянули за його межі, на місто навколо. Час від часу він був здивований, дивлячись угору й бачив такі масивні будівлі, такі високі кам’яні карнизи, таке гладке скло, такі гладкі машини, такі вичищені люди. Місто, яке він знав, було темним, низьким, задимленим, пропахлим потом і брудом. Коні затоптали б вас, мандрівні банди хуліганів — деяким у віці десяти чи одинадцяти — вдарили б вас по голові хрипом або хрипом і втекли з вашим кишеньковим годинником і касою. . . . Це було місто збирачів кісток.
  Однак інколи він опинявся саме таким — їхав на гострому сріблястому Taurus XL рівною асфальтованою дорогою, слухав WNYC і дратувався, як і всі жителі Нью-Йорка, коли пропускав зелене світло, дивуючись, чому, в біса, місто дозволяє робити правильні повороти на червоному.
  Він підняв голову, почув кілька ударів із багажника машини. Але навколишнього шуму було так багато, що ніхто не чув Ганниних протестів.
  Світло змінилося.
  Це, звичайно, винятково навіть у ці освічені часи, коли жінка наважується виходити вулицями міста ввечері без супроводу джентльмена; і в ті дні це було ще більш винятково. Але в цю нещасливу ніч Ганна не мала іншого вибору, як покинути своє житло на короткий час. Її молодша мала лихоманку, і, коли її чоловік побожно молився в сусідній синагозі, вона випустила вночі, щоб забезпечити припарку для вогняного чола дитини. Зачиняючи двері, вона сказала своїй старшій дочці:
  
  «Замкни міцно засув за мною. Я скоро повернуся.»
  Але, на жаль, вона не буде вірна цим словам. Через кілька хвилин вона випадково зустріла Джеймса Шнайдера.
  Збирач кісток оглядав тутешні обшарпані вулички. Цей район — неподалік від місця, де він поховав першу жертву — був Пекельною кухнею на західній частині міста, колись оплотом ірландських банд, тепер населеним все більше й більше молодими спеціалістами, рекламними агентствами, фотостудіями та стильними ресторанами.
  Він відчув запах гною і нітрохи не здивувався, коли раптом перед ним став на дибки кінь.
  Тоді він помітив, що тварина не була привидом 1800-х років, а була причеплена до одного з кебів, які курсували Центральним парком, стягуючи плату, як у двадцятому столітті. Тут розташовувалися їхні стайні.
  Він засміявся сам собі. Хоча це був порожній звук.
  Про те, що сталося, можна лише здогадуватися, адже свідків не було. Але ми можемо уявити цей жах дуже чітко. Лиходій затягнув жінку, що бореться, в провулок і вдарив її кинджалом, його жорстокий намір не вбити, а підкорити, як він мав звичку. Але така сила була в душі доброї місіс Ґолдшмідт, думаючи про своїх пташенят у гнізді, що вона здивувала чудовисько, люто напавши на нього: вона кілька разів ударила його по обличчю та вирвала волосся з голови.
  Вона миттєво звільнилася і з її рота вилетів жахливий крик. Боягузливий Шнайдер завдав їй ще кілька ударів і втік.
  Відважна жінка, похитуючись, вилетіла на тротуар і впала, де померла на руках у констебля, який відреагував на тривогу сусідів.
  Ця історія з’явилася в книзі, яка зараз лежала у збирача кісток у його стегновій кишені. Злочин у Старому Нью-Йорку. Він не міг пояснити свого надзвичайного потягу до тонкого об’єму. Якби йому довелося описати своє відношення до цієї книги, він мав би сказати, що він залежний від неї. Сімдесят п'ять років і все ще в чудовій формі, палітурна коштовність. Це був його оберег і талісман. Він знайшов його в невеликому відділенні публічну бібліотеку та вчинив одну з небагатьох крадіжок у своєму житті, одного разу одягнувши її в плащ і вийшовши з будівлі.
  Він сто разів прочитав розділ про Шнайдера і практично вивчив його напам’ять.
  Їду повільно. Вони майже були на місці.
  Коли бідний, заплаканий чоловік Ганни скупчився над її мертвим тілом, він подивився на її обличчя: востаннє перед тим, як її відвезли до похоронного бюро (бо в єврейській вірі мертвих потрібно поховати якомога швидше) . І він помітив на її фарфоровій щоці синяк у формі дивної емблеми. Це був круглий символ і виглядав як півмісяць і скупчення того, що можна вважати зірками, що ширяє над ним.
  Констебль вигукнув, що це, мабуть, був відбиток персня самого огидного різника, коли він вдарив бідолашну жертву. Детективи заручилися допомогою художника, і він зробив ескіз відбитка. (Доброго читача звертаємо до таблиці XXII.) У місті ювеліри виготовляли круглі каблучки, і було знайдено декілька імен та адрес чоловіків, які купували такі каблучки в недалекому минулому. Двоє джентльменів, які купили ці каблучки, не викликали жодних підозр, оскільки вони були дияконом церкви, а інший — ученим професором чудового університету. І все ж третій був чоловік, якого констеблі давно підозрювали в підлій діяльності. Зокрема:—один Джеймс Шнайдер.
  Свого часу цей джентльмен був впливовим у кількох благодійних організаціях у місті Манхеттен: передусім у Лізі допомоги споживачам і Товаристві соціального забезпечення пенсіонерів. Він потрапив під нагляд поліції, коли кілька підопічних із зазначених груп зникли невдовзі після того, як Шнайдер звернувся до них. Його ніколи не звинувачували в жодному злочині, але незабаром після розслідування він зник з поля зору.
  Після жахливого вбивства Ханни Ґольдшмідт пошуки сумнівних притулків міста не виявили місця, де можна було б знайти Шнайдера. Констеблі розвісили борти в центрі міста та на берегах річки з описом лиходій, але його не вдалося затримати; справжня трагедія, звичайно, у світлі бійні, яка незабаром мала спіткати місто від його підлих рук.
  Вулиці були чисті. Збирач кісток заїхав у провулок. Він відчинив двері складу і з’їхав дерев’яним пандусом у довгий тунель.
  Переконавшись, що місце пусте, він пішов до автомобіля. Він відкрив багажник і витяг Ганну. Вона була м’ясистою, огрядною, як мішок з млявою мульчою. Він знову розлютився і грубо поніс її ще одним широким тунелем. Рух із Вестсайдського шосе промчав повз них. Він прислухався до її хрипів і саме простягнув руку, щоб послабити кляп, коли відчув, як вона здригнулася й зовсім обм’якла. Задихаючись від зусилля нести її, він поклав її на підлогу тунелю й зняв стрічку з її рота. Слабко проникало повітря. Чи вона просто знепритомніла? Він слухав її серце. Здавалося, б'ється добре.
  Він перерізав білизняну мотузку, яка зв’язувала її щиколотки, нахилився вперед і прошепотів: «Hanna, kommen Sie mit mir mit, Hanna Goldschmidt. . .”
  « Ні », — пробурмотіла вона, її голос замовк.
  Він нахилився ближче, легенько вдарив її по обличчю. «Ханно, ти повинна піти зі мною».
  І вона закричала: « Mein Name ist nicht Hanna. Потім вдарив його прямо в щелепу.
  Спалах жовтого світла спалахнув у його голові, і він відскочив убік на два-три фути, намагаючись утримати рівновагу. Ганна підскочила, наосліп помчала темним коридором. Але він був за нею швидко. Він взявся за неї, перш ніж вона відійшла на десять ярдів. Вона важко впала; він теж зробив це, крякнувши, втрачаючи подих.
  Він хвилину лежав на боці, охоплений болем, намагаючись дихати, стискаючи її за футболки, коли вона била. Лежачи на спині, руки все ще були в наручниках, дівчина використала єдину зброю, яку мала — одну ногу, яку вона підняла в повітря й сильно опустила на його руку. Коло болю пронизало його, і рукавичка злетіла. Вона знову підняла свою сильну ногу, і тільки її невдалий приціл врятував його від її каблука, який так сильно хряснув в землю зламав би кістки, якби вона з’єдналася.
  « Так нічого! — шалено прогарчав він, схопив її за горло голою рукою й стиснув, поки вона не звивилася й заскиглила, а потім перестала звиватися й скиглити. Вона кілька разів здригнулася і замовкла.
  Коли він слухав її серцебиття було дуже слабким. Цього разу без хитрощів. Він схопив свою рукавичку, натягнув її і потягнув її назад через тунель до стовпа. Знову перев’язала їй ноги і заклеїла новий скотч на рот. Коли вона прийшла до тями, його рука блукала по її тілу. Вона спочатку задихнулася і відсахнулася, коли він погладив тіло за її вухом. Її лікоть, її щелепа. Було небагато інших місць, куди він хотів доторкнутися до неї. Вона була така підбита . . . це викликало у нього огиду.
  Але під шкірою. . . Він міцно схопив її за ногу. Її широко розплющені очі дивилися, коли він полапав у кишені, і з’явився ніж. Не вагаючись ні хвилини, він прорізав її шкіру аж до жовто-білої кістки. Вона кричала крізь плівку, маніакально зойкнула, і щосили штовхала ногою, але він міцно тримав її. Подобається, Ханно? Дівчина голосно ридала і стогнала. Тож йому довелося опустити вухо до її ноги, щоб почути чудовий звук кінчика леза, що шкрябає туди-сюди по кістці. Скрисссссс.
  Тоді він узяв її під руку.
  На мить вони зустрілися очима, і вона жалісно похитала головою, мовчки благаючи. Його погляд упав на її пухке передпліччя, і поріз знову став глибоким. Усе її тіло заціпеніло від болю. Ще один дикий, приглушений крик. Він знову опустив голову, як музикант, прислухаючись до звуку леза, що шкрябає ліктьову кістку. Взад і вперед. Скрисссссс, скриссссс . . . Через кілька хвилин він зрозумів, що вона знепритомніла.
  Нарешті він відійшов і повернувся до машини. Він підкинув наступні підказки, потім дістав мітлу зі стовбура й обережно протерся по їхніх слідах. Він під’їхав по пандусу, припаркувався, залишив двигун увімкненим і знову виліз, обережно замітаючи сліди шин.
  Він замовк і озирнувся в тунель. Дивився на неї, просто дивився. Раптом на ньому з’явилася рідкісна посмішка губи збирача кісток. Його здивувало, що вже з'явився перший із гостей. Десяток пар крихітних червоних очей, два десятки, потім три. . . Здавалося, вони з цікавістю розглядають закривавлене тіло Ганни. . . і що могло бути голодом. Хоча це могла бути його уява; Господь знав, це було досить яскраво.
  
  
  
  ДВАНАДЦЯТЬ
  
  МЕл, перегляньте одяг жінки Колфакс. Амелія, ти б допомогла йому?»
  Вона ще раз приємно кивнула йому, як для ввічливого суспільства. Райм зрозумів, що справді дуже злий на неї.
  За вказівкою техніка вона одягла латексні рукавички, обережно розкрила одяг і провела щіткою з кінського волосу по одязі поверх великих аркушів чистого газетного паперу. Випали крихітні цятки. Купер зняв їх на плівку та оглянув через приціл.
  «Небагато», — повідомив він. «Steam подбав про більшу частину сліду. Я бачу трохи землі. Не вистачає на ДГ. Зачекайте . . . Чудово. У мене є пара волокон. Подивіться на ці. . . .”
  «Ну, не можу, — сердито подумав Райм.
  «Темно-синій, суміш акрилу та вовни, я б припустив. Він недостатньо грубий, щоб бути килимом, і не гострий. Отже, це одяг».
  «У таку спеку він не буде носити товсті шкарпетки чи светр. Лижна маска?»
  «Це моя ставка», — сказав Купер.
  Райм подумав: «Тож він серйозно налаштований дати нам шанс врятувати їх. Якби він був налаштований на вбивство, не мало б значення, бачили вони його чи ні».
  Селлітто додав: «Також означає, що мудак думає, що зможе втекти. Не думає про самогубство. Це може дати нам певну силу для переговорів, якщо він матиме заручників, коли ми його затримаємо».
  — Мені подобається твій оптимізм, Лоне, — сказав Райм.
  Том відповів на звуковий сигнал, і через мить Джим Поллінг піднявся сходами, виглядаючи розпатланим і змученим. Що ж, курсування між прес-конференціями, офісом мера та федеральною будівлею зробить це з вами.
  
  «Шкода форелі», — крикнув йому Селлітто. Потім пояснив Райму: «Ось Джиммі — один із справжніх рибалок. Сам зав'язує мухи і все. Я, я вирушаю на човні для вечірок з шістьма упаковками, і я щасливий».
  «Ми впіймаємо цього лоба, а потім хвилюємося про рибу», — сказав Поллінг, набираючи кави, яку Том залишив біля вікна. Він визирнув надвір і здивовано кліпав очима, побачивши двох великих птахів, які витріщилися на нього. Він повернувся до Райма й пояснив, що через викрадення йому довелося відкласти поїздку на риболовлю до Вермонту. Райм ніколи не ловив рибу — ніколи не мав ні часу, ні бажання займатися будь-якими захопленнями, — але він виявив, що заздрив Поллінгу. Спокій риболовлі приваблював його. Це був вид спорту, яким можна займатися на самоті. Крип-спорт, як правило, був легкою атлетикою. Змагальний. Доводити речі світові. . . і собі. Баскетбол на візках, теніс, марафони. Райм вирішив, що якщо йому потрібно займатися спортом, то це буде риболовля. Хоча закидання волосіні одним пальцем, мабуть, було за межами сучасних технологій.
  Поллінг сказав: «Преса називає його серійним викрадачем».
  Якщо чоботи підходять, подумав Райм.
  «І мер збожеволів. Хоче викликати федералів. Я вмовив начальника триматися на цьому. Але ми не можемо втратити ще одну жертву».
  — Ми зробимо все можливе, — уїдливо сказав Райм.
  Поллінг сьорбнув чорної кави й підійшов до ліжка. «Ти в порядку, Лінкольне?»
  Райм сказав: «Добре».
  Поллінг ще мить оцінював його, а потім кивнув Селлітто. «Поінформуйте мене. За півгодини у нас ще одна прес-конференція. Бачиш останній? Чуєте, що запитав той репортер? Що, на нашу думку, відчувала родина жертви, коли її обпекли до смерті?»
  Бенкс похитав головою. «Чоловік».
  «Я ледь не розбив цього лоба», — сказав Поллінг.
  Три з половиною роки тому, згадав Райм, під час розслідування справи про вбивцю поліцейського капітан розбив відеокамеру знімальної групи новин, коли репортер задумався, чи не був Поллінг занадто агресивним у своїх розслідуваннях. тому що підозрюваний, Ден Шеферд, був членом сили.
  Поллінг і Селлітто усамітнилися в кутку кімнати Райма, і детектив доповнив його. Коли цього разу капітан спустився сходами, Райм помітив, що він не був і наполовину таким бадьорим, як був.
  — Гаразд, — оголосив Купер. «У нас є волосся. Він був у неї в кишені».
  — Весь вал? — без надії спитав Райм і не здивувався, коли Купер зітхнув. «Вибачте. Жодної лампочки».
  Без прикріпленої цибулини волосся не є індивідуальним доказом; це просто доказ класу. Ви не можете провести тест ДНК і пов’язати його з конкретною людиною. Тим не менш, він має хорошу доказову силу. Кілька років тому відоме дослідження Canadian Mounties прийшло до висновку, що якщо волосся, знайдене на місці злочину, збігається з волоссям підозрюваного, то ймовірність того, що це він залишив, приблизно 4500 до 1. Проблема з волоссям, однак, полягає в тому, що ви не можете зробити висновок про те, кому воно належало. Стать майже неможливо визначити, а расу неможливо достовірно встановити. Вік можна визначити лише за дитячим волоссям. Колір оманливий через широкі варіації пігментації та косметичні барвники, а оскільки кожен втрачає десятки волосин щодня, ви навіть не можете сказати, чи підозрюваний лисіє.
  «Звірте це з жертвою. Зробіть підрахунок лусочок і порівняйте пігментацію мозкової речовини, — наказав Райм.
  Через мить Купер підняв погляд із оптики. «Це не її, а жінки з Колфакса».
  «Опис?» — спитав Райм.
  "Світло-коричневий. Немає перелому, тому я б сказав, що не негроїд. Пігментація свідчить про те, що він не монголоїдний».
  «Такий кавказький», — сказав Райм, киваючи на таблицю на стіні. «Підтверджує те, що сказав розумник. Волосся на голові чи тілі?»
  «Існує невелика варіація діаметра та рівномірний розподіл пігменту. Це волосся на голові».
  "Довжина?"
  «Три сантиметри».
  Том запитав, чи варто йому додати до профілю, що у викрадача було каштанове волосся.
  
  Райм сказав ні. «Ми чекатимемо підтвердження. Просто запишіть, що ми знаємо, що він носить лижну маску темно-синього кольору. Подряпини нігтів, Мел?»
  Купер оглянув слід, але не знайшов нічого корисного.
  «Відбиток, який ви знайшли. Той, що на стіні. Давайте подивимось на це. Чи не могла б ти показати мені це, Амелія?»
  Сакс завагався, а потім переніс йому полароїд.
  — Твій монстр, — сказав Райм. Це була велика деформована долоня, справді гротескна, не з витонченими завитками й роздвоєннями тертя, а з плямистим візерунком крихітних ліній.
  «Це чудова картина — ти віртуальний Едвард Вестон, Амелія. Але, на жаль, це не рука. Це не хребти. Це рукавичка. Шкіра. Старий. Правда, Мел?»
  Технік кивнув.
  «Томе, запиши, що в нього є пара старих рукавичок». Райм сказав іншим: «Ми починаємо отримувати деякі ідеї про нього. Він не залишить свої фотовідбитки на місці події. Але він залишає відбитки рукавичок. Якщо ми знайдемо в нього рукавичку, ми все одно зможемо поставити його на місце події. Він розумний. Але не блискуче».
  Сакс запитав: «А що носять геніальні злочинці?»
  — Замша з бавовняною підкладкою, — сказав Райм. Потім запитав: «Де фільтр? З вакууму?»
  Технік випорожнив конічний фільтр — як із кавоварки — на аркуш білого паперу.
  Сліди доказів. . .
  Окружні прокурори, репортери та присяжні любили очевидні підказки. Закривавлені рукавички, ножі, нещодавно обстріляні пістолети, любовні листи, сперма та відбитки пальців. Але улюбленим доказом Лінкольна Райма були сліди — пил і витік на місці злочину, які так легко не помітити злочинці.
  Але вакуум не зафіксував нічого корисного.
  «Гаразд, — сказав Райм, — ходімо далі. Давайте подивимося на наручники».
  Сакс напружився, коли Купер відкрив поліетиленовий пакет і посунув манжети на аркуш газетного паперу. Крові, як і передбачав Райм, було мінімум. Лікар подорожі з офісу медичного експерта зробив честь з бритвою, після того, як юрист поліції Нью-Йорка надіслав факсом повідомлення про звільнення.
  Купер уважно оглянув манжети. «Бойд і Келлер. Нижня частина лінії. Без серійного номера». Він розпорошив хром DFO і влучив у PoliLight. «Жодних відбитків, лише пляма від рукавички».
  «Давайте відкриємо їх».
  Купер використав звичайний ключ-манжету, щоб відкрити їх. Повітряною надувкою для очищення лінз він подув у механізм.
  «Ти все ще сердишся на мене, Амелія», — сказав Райм. «Про руки».
  Запитання застало її зненацька. «Я не сердилася», — сказала вона через мить. «Я думав, що це непрофесійно. Те, що ви пропонували».
  «Ви знаєте, ким був Едмонд Локард?»
  Вона похитала головою.
  «Француз. Народився в 1877 році. Він заснував Інститут криміналістики Ліонського університету. Він придумав єдине правило, за яким я жив, коли керував IRD. Принцип обміну Локара. Він вважав, що щоразу, коли дві людини вступають у контакт, одна щось обмінюється іншою, і навпаки. Можливо, пил, кров, клітини шкіри, бруд, волокна, металеві залишки. Може бути важко знайти саме те, що було обміняно, і ще важче зрозуміти, що це означає. Але обмін все-таки відбувається — і завдяки цьому ми можемо зловити наших субсаббів».
  Цей шматочок історії її анітрохи не цікавив.
  «Тобі пощастило», — сказав Мел Купер Саксу, не підводячи очей. «Він збирався попросити вас і медика зробити точний розтин і дослідити вміст її шлунка».
  — Це було б корисно, — сказав Райм, уникаючи її погляду.
  «Я відповів його», — сказав Купер.
  — Розтин, — сказала Сакс, зітхнувши, ніби ніщо в Раймі не могло її здивувати.
  Чому ж її тут навіть немає , — подумав він сердито. Її розум за тисячі миль.
  — А, — сказав Купер. «Дещо знайшов. Я думаю, що це трохи рукавичка».
  
  Купер встановив пляму на складному мікроскопі. Оглянув його.
  «Шкіра. Червонуватого кольору. Полірована з одного боку.»
  — Ред, це добре, — сказав Селлітто. Саксу він пояснив: «Чим більш дикий їхній одяг, тим легше знайти злочинця. Б'юся об заклад, в академії цього не вчать. Якось я розповім тобі про той час, коли ми взяли Джиммі Плейда з групи Гамбіно. Ти пам’ятаєш це, Джеррі?»
  «Ті штани можна помітити за милю», — сказав молодий детектив.
  Купер продовжував: «Шкіра висохла. Небагато олії в зерні. Ви також мали рацію щодо того, що вони старі».
  «Що за тварина?»
  «Я б сказав, дитяча шкіра. Висока якість."
  «Якби вони були новими, це могло б означати, що він був багатий», — пробурчав Райм. «Але оскільки вони старі, він міг знайти їх на вулиці або купити вживані. Здається, жодних різких відрахувань від аксесуарів 823. Гаразд. Том, тільки додай в профіль, що рукавички червонуваті з дитячої шкіри. Що ми ще маємо?»
  «Він користується лосьйоном після гоління», — нагадав йому Сакс.
  «Забув це. добре. Можливо, щоб приховати інший запах. Несубсабти іноді так роблять. Запиши це, Томе. Чим знову запахло, Амелія? Ви це описали».
  «Сухий. Як джин».
  «А як щодо білизняної мотузки?» — спитав Райм.
  Купер оглянув його. «Я бачив це раніше. пластик. Кілька десятків внутрішніх ниток, що складаються з шести-десяти різних типів пластику та однієї — ні, двох — металевих ниток».
  «Мені потрібен виробник і джерело».
  Купер похитав головою. «Неможливо. Занадто загальний».
  — Блін, — пробурмотів Райм. «А вузол?»
  « Це незвично. Дуже ефективний. Бачиш, як він обертається двічі? Шнур з полівінілхлориду найскладніше зав’язати, і цей вузол нікуди не подінеться».
  «У них є напилок у центрі міста?»
  "Немає."
  Непробачно, подумав він.
  
  «Пане?»
  Райм звернувся до Бенкса.
  «Я трохи займаюся вітрильним спортом. . .”
  — З Вестпорту, — сказав Райм.
  «Ну, по суті, так. Як ти знав?»
  Якби був судово-медичний тест на визначення місця походження, Джеррі Бенкс виявився б позитивним для Коннектикуту. «Щаслива здогадка».
  «Це не навігація. Я не впізнаю це».
  "Це добре знати. Повісьте це там». Райм кивнув у бік стіни, поряд із целофановою фотографією «Полароїд» і плакатом Моне. «Ми перейдемо до цього пізніше».
  У двері подзвонили, і Том зник, щоб відкрити. У Рима був поганий момент, коли він подумав, що, можливо, це доктор Бергер повернувся, щоб сказати йому, що він більше не зацікавлений допомагати йому з їхнім «проектом».
  Але важкий стукіт чобіт допоміг Райму, хто прийшов на виклик.
  Офіцери служби надзвичайних ситуацій, усі великі, всі похмурі, одягнені у бойове спорядження, чемно увійшли до кімнати й кивнули Селлітто й Бенксу. Вони були людьми дії, і Райм побився об заклад, що за двадцятьма нерухомими очима ховається десять дуже поганих реакцій на вигляд людини, яка назавжди лежить на спині.
  «Панове, ви чули про викрадення минулої ночі та смерть жертви сьогодні вдень». Він продовжив, ствердно бурмочучи: «У нашого суб'єкта є ще одна жертва. У нас є слід у цій справі, і мені потрібно, щоб ви обстежили локації по всьому місту та здобули докази. Відразу і одночасно. Одна людина, одне місце».
  «Ти маєш на увазі, — невпевнено запитав один вусатий офіцер, — немає резерву».
  «Це тобі не знадобиться».
  «З усією повагою, сер, я не схильний вступати в будь-яку тактичну ситуацію без підтримки. Принаймні партнер».
  «Я не думаю, що буде перестрілка. Цілі – великі мережеві продуктові магазини міста».
  «Продуктові магазини?»
  «Не кожен магазин. Тільки по одному з кожного ланцюжка. J&G's, ShopRite, Food Warehouse. . .”
  
  «Що саме ми будемо робити?»
  «Купити телячу гомілку».
  "Що?"
  «Одна упаковка в кожному магазині. Боюся, що мені доведеться просити вас заплатити зі своєї кишені, панове. Але місто відшкодує вам гроші. О, і вони нам потрібні якомога швидше».
   
  Вона лежала на боці, нерухома.
  Її очі звикли до напівтемряви старого тунелю, і вона бачила, як маленькі лохи наближаються. Зокрема, на одному вона не зводила очей.
  Нога Монель жалила, як сука, але найбільше біль відчувався в її руці, звідки він глибоко врізався в її шкіру. Через те, що він був закутий позаду, вона не бачила рани, не знала, скільки вона кровоточила. Але це, мабуть, було багато; вона була дуже слабкою і відчувала липкий слиз по всіх руках і боці.
  Звук дряпання — стукіт кігтів по бетону. Сіро-бурі грудочки шелестять у затінку. Щури продовжували посмикуватися до неї. Їх, мабуть, була сотня.
  Вона змусила себе залишатися абсолютно нерухомою і не зводила очей з великого чорного. Шварці, вона його назвала. Він був попереду, рухався туди-сюди, вивчаючи її.
  До дев’ятнадцяти років Монель Герґер двічі об’їздила світ. Вона проїхала через Шрі-Ланку, Камбоджу та Пакистан. Через Небраску, де жінки з презирством дивилися на її брови та сиськи без бюстгальтера. Через Іран, де чоловіки витріщалися на її голі руки, наче пси в течці. Вона спала в міських парках Гватемала-Сіті і провела три дні з повстанцями в Нікарагуа після того, як заблукала по дорозі до притулку для диких тварин.
  Але ніколи їй не було так страшно, як зараз.
  Mein Gott.
  І найбільше її лякало те, що вона збиралася зробити з собою.
  Один щур підбіг близько, маленький, його коричневе тіло стрибнуло вперед, відступало, знову рухалося вперед на кілька дюймів. Щури страшні, вирішила вона, тому що їх більше як рептилії, ніж гризуни. Зміїний ніс і зміїний хвіст. І ці довбані червоні очі.
  За ним стояв Шварці, завбільшки з маленького кота. Він підвівся навпочіпки й подивився на те, що його зачарувало. Дивлячись. Очікування.
  Тоді малий напав. Шмигаючи на своїх чотирьох голих ногах, не звертаючи уваги на її приглушений крик, він кинувся швидко й прямо. Швидко, як плотва, він відірвав укус від її порізаної ноги. Рана пекла, як вогонь. Монель пискнула — так, від болю, але й від злості. Я тебе не хочу ! Вона з глухим хрускотом вдарила каблуком йому в спину. Він здригнувся один раз і лежав нерухомо.
  Інший підскочив до її шиї, відривав шматочок, а потім відскочив назад, дивлячись на неї, посмикуючи носом, наче він водив язиком навколо своєї маленької щурячої пащі, насолоджуючись її смаком.
  Дізер Шмерц . . .
  Вона здригнулася, коли від укусу випромінював пекучий опік. Дізер Шмерц! Біль! Монель знову змусила себе лежати нерухомо.
  Крихітний зловмисник був готовий до ще одного бігу, але раптом сіпнувся й відвернувся. Монель зрозуміла чому. Шварці нарешті опустився на передню частину зграї. Він йшов за тим, чого хотів.
  Добре-добре.
  Він був тим, кого вона чекала. Тому що його, здавалося, не цікавила кров чи її тіло; він підійшов близько двадцять хвилин тому, зачарований сріблястою стрічкою на її роті.
  Менший щур метнувся назад до тіл, що роїлися, а Шварці повільно подався вперед на своїх непристойно крихітних лапках. Призупинено. Потім знову просунувся. Шість футів, п'ять.
  Потім три.
  Вона залишалася абсолютно нерухомою. Дихаючи настільки поверхнево, наскільки вона наважувалася, боячись, що вдих злякає його.
  Шварці зробив паузу. Знову просунувся вперед. Потім зупинився. За два фути від її голови.
  Не рухай жодним м’язом.
  Його спина була високо згорблена, а губи весь час стягувалися над коричневими і жовтими зубами. Він перестав ще одну ногу ближче й зупинився, вибігаючи очима. Сів, потер лапи з пазурами й знову подався вперед.
  Монель Гергер видавалась мертвою.
  Ще шість дюймів. Vorwärts!
  Давай!
  Тоді він опинився біля її обличчя. Вона відчула запах сміття та масла на його тілі, фекалій, тухлого м'яса. Він понюхав, і вона відчула нестерпне лоскотання вусів на носі, коли його крихітні зуби вилізли з його рота й почали жувати стрічку.
  П'ять хвилин він гриз її рот. Одного разу інший щур підійшов і вп’явся зубами в її щиколотку. Вона закрила очі на біль і намагалася не звертати на нього уваги. Шварці прогнала його, а потім стояла в тіні, вивчаючи її.
  Vorwärts, Schwarzie! Давай!
  Він повільно підійшов до неї. Сльози текли по її щоках, Монель неохоче опустила до нього рот.
  Жувати, жувати . . .
  Давай!
  Вона відчула його мерзенний гарячий подих у роті, коли він прорвав стрічку й почав відривати більші шматки блискучого пластику. Він витягнув шматки з рота й жадібно стиснув їх передніми пазурами.
  Тепер достатньо великий? — дивувалася вона.
  Це мало б бути. Більше вона не витримала.
  Вона повільно підняла голову, міліметр за міліметром. Шварці кліпав очима і з цікавістю нахилився вперед.
  Монель розсунула щелепи й почула чудовий звук стрічки, що розривається. Вона глибоко втягнула повітря в легені. Вона знову могла дихати!
  І вона могла кликати на допомогу.
  « Bitte, helfen Sie mir! Будь ласка, допоможи мені!"
  Шварці позадкував, наляканий її уривчастим виттям, і впустив свою дорогоцінну срібну стрічку. Але він не зайшов дуже далеко. Він зупинився і повернувся назад, піднявшись на своїх пухких кортиках.
  Не звертаючи уваги на його чорне горбате тіло, вона штовхнула ногою стовп, до якого була прив’язана. Пил і бруд пливли сірими сніг, але деревина трохи не піддавалася. Вона кричала, аж горло пекло.
  “ Бітте. Допоможи мені!"
  Липкий порив транспорту поглинув звук.
  Завмирання на мить. Тоді Шварці знову рушив до неї. Цього разу він був не один. Слизька зграя пішла за ним. Посмикування, нервозність. Але незмінно приваблений спокусливим запахом її крові.
   
  Кістка і дерево, дерево і кістка.
  «Мел, що у тебе там?» Райм кивнув у бік комп’ютера, приєднаного до хроматографа-спектрометра. Купер ще раз перевірив бруд, який вони знайшли в уламку дерева.
  «Він все ще багатий азотом. Поза межами чартів».
  Три окремі тести, результати однакові. Діагностика пристрою показала, що він працює нормально. Купер подумав і сказав: «Стільки азоту — можливо, виробник вогнепальної зброї чи боєприпасів».
  «Це був би Коннектикут, а не Мангеттен». Райм подивився на годинник. 6:30. Як швидко промчав сьогодні час. Як повільно він рухався протягом останніх трьох з половиною років. Йому здавалося, що він не спав кілька днів.
  Молодий детектив вдивлявся в карту Манхеттена, відсуваючи блідий хребець, який раніше впав на підлогу.
  Диск залишив тут фахівець Rhyme SCI Пітер Тейлор. Рання зустріч з чоловіком. Лікар уважно оглянув його, а потім сів на спинку крісла, що шелестить ротангом, і витяг щось із кишені.
  «Покажи і скажи час», — сказав лікар.
  Райм глянув на відкриту руку Тейлора.
  «Це четвертий шийний хребець. Так само, як той, що на шиї. Той, що зламався. Бачите маленькі хвостики на кінці?» Лікар перевертав його знову і знову, а потім запитав: «Про що ви думаєте, коли бачите це?»
  Райм поважав Тейлора, який не поводився з ним як з дитиною, чи придурком, чи як із серйозною незручністю, але це дня він не був у настрої грати в гру натхнення. Він не відповів.
  Тейлор все одно продовжив: «Деякі мої пацієнти думають, що це схоже на ската. Деякі кажуть, що це космічний корабель. Або літак. Або вантажівка. Щоразу, коли я ставлю таке запитання, люди зазвичай порівнюють це з чимось великим. Ніхто ніколи не скаже: «О, шматок кальцію та магнію». Бачите, їм не подобається думка, що щось таке незначне перетворило їх життя на справжнє пекло».
  Райм скептично озирнувся на лікаря, але спокійний сивий медик був давнім фахівцем з пацієнтами з ТСМ, і він люб’язно сказав: «Не відключай мене, Лінкольне».
  Тейлор підніс диск близько до обличчя Райма. «Ти вважаєш несправедливим, що ця дрібниця завдає тобі стільки горя. Але забудьте про це. Забудь це. Я хочу, щоб ви згадали, як це було до аварії. Добре і погане у вашому житті. Щастя, печаль. . . Ви можете відчути це знову». Обличчя лікаря спохмурніло. «Але, чесно кажучи, зараз я бачу лише когось, хто здався».
  Тейлор залишив хребець на тумбочці. Випадково, здавалося. Але потім Райм зрозумів, що вчинок був прорахований. Протягом останніх місяців, поки Райм намагався вирішити, вбити себе чи ні, він дивився на крихітний диск. Це стало емблемою для аргументу Тейлора — аргументу за життя. Але зрештою ця сторона програла; Слова лікаря, хоч би вони були дійсними, не змогли подолати тягар болю, душевного болю та виснаження, які Лінкольн Райм відчував день за днем.
  Тепер він відвів погляд від диска — на Амелію Сакс — і сказав: «Я хочу, щоб ти ще раз подумав про цю сцену».
  «Я розповів тобі все, що бачив».
  «Не бачив, я хочу знати, що ти відчував».
  Райм згадав тисячі разів, як він керував місцями злочину. Іноді траплялося диво. Він озирнувся, і якимось чином йому прийшли в голову ідеї щодо суб'єкта. Він не міг пояснити, як. Біхевіористи говорили про профілювання так, ніби вони його винайшли. Але криміналісти вели профіль сотні років. Пройдіть сіткою, пройдіться там, де він ходив, знайдіть те, що він залишив, з’ясуйте, що він узяв із собою — і ви підете з місця події з профілем, чітким, як портрет.
  «Скажи мені», — підштовхнув він. «Що ви відчули?»
  «Непросто. Напружений. Гаряче». Вона знизала плечима. "Не знаю. Я справді ні. Вибач.”
  Якби він був рухливим, Райм би схопився з ліжка, схопив її за плечі й потряс. Крикнув: Але ви знаєте, про що я! Я знаю, що ви знаєте. Чому ти не хочеш працювати зі мною? . . . Чому ти мене ігноруєш?
  Потім він дещо зрозумів. . . . Що вона була там, у запареному підвалі. Нависає над зруйнованим тілом Ті Джея. Відчувати мерзенний запах. Він бачив це в тому, як її великий палець торкнувся закривавленої кутикули, він бачив це в тому, як вона підтримувала нічийну ввічливість між ними. Вона ненавиділа бути в цьому мерзенному підвалі, і вона ненавиділа його за те, що він нагадав їй, що частина її все ще там.
  «Ти йдеш кімнатою, — сказав він.
  «Я дійсно не думаю, що можу більше допомогти».
  — Підіграйте, — сказав він, стримуючи гнів. Він усміхнувся. «Скажи мені, що ти думав».
  Її обличчя замовкло, і вона сказала: «Це . . . просто думки. Враження у кожного».
  «Але ти був там. Усі не були. Скажи нам."
  «Це було страшно чи що. . . .” Здавалося, вона пошкодувала про невміле слово.
  Непрофесійно.
  "Я відчував-"
  «Хтось спостерігає за вами?» запитав він.
  Це її здивувало. "Так. Це саме те».
  Райм сам це відчув. Багато разів. Він відчув це три з половиною роки тому, нахиляючись над розкладаючим тілом молодого міліціонера, здираючи волокно з форми. Він був впевнений , що хтось був поруч. Але нікого не було — лише велика дубова балка, яка вибрала цю мить, щоб застогнати, розколотися й вагою землі впасти на опору четвертого шийного хребця Лінкольна Райма.
  «Що ти ще подумала, Амеліє?»
  
  Вона більше не чинила опору. Її губи були розслаблені, очі ковзали по скрученому плакату Nighthawks — відвідувачі, самотні чи задоволені самотні. Вона сказала: «Ну, я пам’ятаю, як сказала собі: «Чоловіче, це місце старе». Це було схоже на ті фотографії фабрик і речей, які ви бачите на рубежі століть. І я-"
  — Зачекай, — гаркнув Райм. «Давайте подумаємо про це. Старий . . .”
  Його очі збилися на карту Ренделя. Раніше він коментував інтерес суб'єкта до історичного Нью-Йорка. Будівля, де помер Т. Джей Колфакс, також була старою. Так само був тунель до залізниці, де вони знайшли перше тіло. Раніше потяги Нью-Йорк Сентрал курсували над землею. Було так багато смертельних випадків на переїздах, що Одинадцята авеню отримала назву Проспект Смерті, і залізниця нарешті була змушена перенести колії під землю.
  «А Перл-стріт, — розмірковував він собі, — була головною вулицею на початку Нью-Йорка. Чому він так цікавиться старими речами?» Він запитав Селлітто: «Террі Добінс ще з нами?»
  «О, психіатр? так Минулого року ми працювали над кейсом. Якщо подумати, він запитав про вас. Сказав, що дзвонив тобі кілька разів, а ти ніколи...
  «Так, так, так», — сказав Райм. «Приведіть його сюди. Мені потрібні його думки щодо шаблонів 823. Ну, Амеліє, що ти ще подумала?»
  Вона знизала плечима, але надто безтурботно. «Нічого».
  "Немає?"
  І де вона зберегла свої почуття? — здивувався він, пригадавши те, що одного разу сказав Блейн, побачивши прекрасну жінку, що йшла П’ятою авеню: чим красивіший пакунок, тим важче його розгорнути.
  "Не знаю. . . . Гаразд, пам'ятаю одну річ, про яку я думав. Але це нічого не означає. Це не професійне спостереження».
  професійний . . .
  Це стерво, коли ти встановлюєш власні стандарти, чи не так, Амелія?
  «Послухаймо», — сказав він їй.
  
  «Коли ти змушував мене прикидатися ним? І я знайшов, де він стояв, щоб озирнутися на неї?»
  "Продовжувати йти."
  «Ну, я подумав. . .” На мить здалося, що сльози загрожували наповнити її прекрасні очі. Він помітив, що вони були райдужно-блакитними. Миттєво вона оволоділа собою. «Мені стало цікаво, чи є у неї собака. Жінка Колфакс».
  "Собака? Чому ти це здивувався?»
  Вона трохи вагалася, а потім сказала: «Цей мій друг... . . Кілька років назад. Ми говорили про те, щоб завести собаку, коли, добре, якби ми переїхали разом. Я завжди хотів одного. Коллі. Це було смішно. Такого хотів і мій друг. Ще до того, як ми познайомилися».
  "Собака." Серце Райма вискочило, як жуки на дверях літньої сітки. «І?»
  «Я думав, що та жінка...»
  — Ті-Джей, — сказав Райм.
  — Ті-Джей, — продовжив Сакс. «Я просто подумав, як це сумно — якби у неї були домашні тварини, вона б більше не поверталася до них додому і не гралася з ними. Я не думала про її хлопців чи чоловіків. Я думав про домашніх тварин».
  «Але чому така думка? Собаки, домашні тварини. чому?»
  «Я не знаю чому».
  Тиша.
  Нарешті вона сказала: «Я припускаю, що бачила її там зв’язаною . . . І я думав, як він стояв збоку, щоб спостерігати за нею. Просто стояв між нафтовими баками. Він ніби спостерігав за твариною в загоні».
  Райм глянув на синусоїди на екрані комп’ютера GC-MS.
  Тварини . . .
  Азот . . .
  «Черт!» — випалив Рим.
  Голови повернулися до нього.
  «Це лайно». Дивлячись на екран.
  "Так, звісно!" — сказав Купер, переклеюючи пасма волосся. «Увесь азот. Це гній. І це старий гній».
  Раптом у Лінкольна Райма був один із таких моментів він міркував раніше. Ця думка просто спалахнула йому в голову. На зображенні були ягнята.
  Селлітто запитав: «Лінкольн, ти в порядку?»
  Ягня, що гуляє по вулиці.
  Він ніби спостерігав за твариною . . .
  «Томе, — казав Селлітто, — з ним усе гаразд?»
  . . . в ручку.
  Рима могла зобразити безтурботну тварину. Дзвін на шиї, десяток інших позаду.
  — Лінкольне, — квапливо сказав Том. «Ти потієш. З вами все гаразд?"
  «Шшшшш», — наказав криміналіст.
  Він відчув, як лоскотання пробігає по його обличчю. Натхнення і серцева недостатність; симптоми дивно схожі. Думайте, думайте. . .
  Кістки, дерев'яні стовпи та гній. . .
  "Так!" — прошепотів він. Ягня Юди, що веде отару на забій.
  «Стокарні», — оголосив Райм кімнаті. «Її тримають на сторі».
  
  
  
  ТРИНАДЦЯТЬ
  
  Тна Манхеттені немає скотарів».
  « Минуле, Лоне», — нагадав йому Райм. «Старі речі збуджують його. Нехай його соки течуть. Треба подумати про старі скотарі. Чим старше, тим краще».
  Досліджуючи свою книгу, Райм прочитав про вбивство, у вчиненні якого звинувачували джентльмена-мафіозі Оуні Меддена: застрелив суперника-контрабанда біля його міського будинку в Hell's Kitchen. Медден ніколи не був засуджений — у всякому разі, не за це вбивство. Він виступив і своїм мелодійним голосом із британським акцентом прочитав у залі суду лекцію про зраду. «Вся ця справа була сфабрикована моїми суперниками, які говорять про мене неправду. Ваша честь, знаєте, що вони мені нагадують? У моєму районі, на Пекельній кухні, отари ягнят водили вулицями від скотарів до бійні на Сорок другій вулиці. І знаєте, хто їх очолив? Не собака, не людина. Але один із їхніх. Ягня Юди з дзвіночком на шиї. Він поведе отару на той пандус. Але потім він зупинявся, і решта входила всередину. Я невинне ягня, а ці свідки проти мене — це Юди».
  Рима продовжувала. — Подзвони в бібліотеку, Бенкс. У них повинен бути історик».
  Молодий детектив відкрив свій мобільний телефон і подзвонив. Поки він говорив, його голос знизився на тон або два. Після того, як він пояснив, що їм потрібно, він замовк і подивився на карту міста.
  "Добре?" — спитав Райм.
  «Вони знаходять когось. Вони мають... — Він опустив голову, коли хтось відповів і молодий чоловік повторив своє прохання. Він почав кивнути й оголосив кімнаті: «У мене є два місця. . . ні, три».
  
  
  "Хто там?" Ріма гавкнула. «З ким ти розмовляєш?»
  «Зберігач міського архіву. . . . Він каже, що на Мангеттені було три головні зони скотарства. Один на Вест-Сайді, навколо Шістдесятої вулиці. . . Один у Гарлемі в 1930-х чи 40-х роках. І в Нижньому Іст-Сайді під час революції».
  «Нам потрібні адреси, Бенкс. Адреси!»
  Слухання.
  «Він не впевнений».
  «Чому він не може подивитися? Скажи йому, щоб пошукав це!»
  Бенкс відповів: «Він почув вас, сер. . . . Каже, в чому? Шукайте їх у чому? Жовтих сторінок тоді не було. Він дивиться на старого…
  «Демографічні карти комерційних районів без назв вулиць», — буркнув Райм. «Очевидно. Нехай він вгадає. »
  «Ось що він робить. Він здогадується».
  Райм закликав: «Ну, нам потрібно, щоб він швидко вгадував . »
  Бенкс слухав, киваючи.
  «Що, що, що, що? »
  — Навколо Шістдесятої та Десятої вулиці, — сказав молодий офіцер. Через мить: «Лексінгтон біля річки Гарлем. . . І потім . . . де була ферма Делансі. Це біля Делансі-стріт?—
  «Звичайно, так . Від Маленької Італії аж до Іст-Рівер. Багато території. Майлз. Хіба він не може звузити його?»
  «В районі Катерининської вулиці. Лафайєт . . . Уокер. Він не впевнений».
  «Біля будинків суду, — сказав Селлітто та сказав Бенксу, — змусьте команди Хаумана рухатися. Розділіть їх. Удар по всіх трьох околицях».
  Молодий детектив подзвонив, а потім підвів очі. "Що тепер?"
  «Ми чекаємо», — сказав Райм.
  Селлітто пробурмотів: «Я, біса, ненавиджу чекати».
  Сакс запитав Райма: «Чи можу я скористатися вашим телефоном?»
  
  Райм кивнув у бік того, хто лежав на його тумбочці.
  Вона вагалася. "У вас є один?" Вона показала на коридор.
  Райм кивнув.
  З ідеальною поставою вона вийшла зі спальні. У дзеркалі в коридорі він бачив, як вона, урочиста, дзвонила по телефону. ВООЗ? — дивувався він. Хлопець, чоловік? Дитячий центр? Чому вона вагалася, перш ніж згадати свого «друга», коли розповіла їм про коллі? За цим була історія, запевнив Райм.
  Кого б вона не дзвонила, там не було. Він помітив, що її очі перетворилися на темно-сині камінці, коли не було відповіді. Вона підвела очі й помітила, як Райм дивиться на неї в запорошене скло. Вона повернулася спиною. Телефон ковзнув до колиски, і вона повернулася до його кімнати.
  Цілих п'ять хвилин панувала тиша. Римі бракувало механізму, який є у більшості людей, щоб звільнитися від напруги. Він був маніакальним кроком, коли був мобільним, зводив з розуму офіцерів IRD. Тепер його очі енергійно сканували карту міста Ренделя, поки Сакс копалася під її патрульною кашкетом і чухала їй шкіру голови. Невидимий Мел Купер каталогізував докази, спокійно, як хірург.
  Усі люди в кімнаті, крім одного, аж підстрибнули, коли телефон Селлітто загудів. Він слухав; його обличчя розпливлося в посмішці.
  "Зрозумів!" Один із загонів Гаумана знаходиться на Одинадцятому та Шістдесятому. Вони чують жіночі крики звідкись. Вони точно не знають де. Вони ходять від дверей до дверей».
  «Одягай кросівки», — наказав Райм Саксу.
  Він бачив, як її обличчя обвисло. Вона глянула на Раймів телефон, наче той міг задзвонити з відстрочкою від губернатора щохвилини. Потім подивіться на Селлітто, який розглядав тактичну карту ESU Вест-Сайду.
  «Амелія, — сказав Райм, — ми втратили одного. Це дуже погано. Але ми більше не повинні втрачати».
  «Якби ти її бачив», — прошепотіла вона. «Якби ви тільки бачили, що він з нею зробив…»
  «О, але в мене є, Амелія», — сказав він рівним поглядом невблаганний і складний. «Я бачив, що трапилося з TJ. Я бачив, що відбувається з тілами, залишеними в гарячих багажниках на місяць. Я бачив, що фунт C4 робить з руками, ногами та обличчями. Я працював у пожежі соціального клубу Happy Land. Понад вісімдесят людей згоріли. Ми взяли поляроїди з зображеннями облич жертв або того, що від них залишилося, щоб ідентифікувати їхні сім’ї, тому що в пеклі людина не може пройти повз ці ряди тіл і залишитися здоровим. Крім нас. У нас не було вибору». Він вдихнув, стримавшись від нестерпного болю, що прокотився через його шию. — Бачиш, чи збираєшся ти впоратися з цим бізнесом, Амеліє. . . Якщо ти хочеш жити в житті, тобі доведеться навчитися відмовлятися від мертвих».
  Один за одним інші в кімнаті припинили те, що вони робили, і дивилися на них двох.
  Жодних приємностей від Амелії Сакс. Жодної ввічливої посмішки. На мить вона спробувала зробити свій погляд загадковим. Але він був прозорий, як скло. Її лють на нього — непропорційна його коментарю — пройняла її; її довге обличчя схилилося під темною енергією. Вона відкинула пасмо лінивого рудого волосся й схопила гарнітуру зі столу. На вершині сходів вона зупинилася й подивилася на нього виснаженим поглядом, нагадавши Райму, що немає нічого холоднішого за холодну посмішку красивої жінки.
  І чомусь він подумав: Ласкаво просимо назад, Амеліє.
   
  «Що отримав? У вас є смаколики, у вас є історія, у вас є фотографії?»
  Скраф сидів у барі на східній стороні Манхеттена, на Третій авеню — це для міста те ж саме, що торгові центри для передмість. Це була похмура таверна, яка незабаром буде крутитися з юппі. Але тепер це був притулок погано одягнених місцевих жителів, які вечеряли сумнівною рибою та млявими салатами.
  Худий чоловік, шкіра якого була схожа на вузлувате чорне дерево, був одягнений у дуже білу сорочку та дуже зелений костюм. Він нахилився ближче до Скрафа. «У вас є новини, секретні коди, листи? У вас є лайно?»
  «Людина. Ха."
  
  «Ви не смієтеся, коли говорите «га», — сказав Фред Деллрей, справді Д'Еллрет, але це було кілька поколінь тому. Він був на зріст шість футів чотири, рідко посміхався, незважаючи на жартівливі жарти, і був зірковим спецагентом у манхеттенському офісі ФБР.
  «Ні, чоловіче. Я не сміюся».
  «Так що у вас є? Деллрей стиснув кінчик сигарети, що висів над його лівим вухом.
  «Це потрібен час, чоловіче». Скраф, невисокий чоловік, почухав своє жирне волосся.
  «Але ти не маєш часу. Час дорогоцінний, час тікає, а час — це одне з вас. ні. Здобули."
  Деллрей засунув свою величезну руку під стіл, на якому лежали дві чашки кави, і стиснув Стегно Скрафа, аж той заскиглив.
  Півроку тому худорлявого маленького хлопця спіймали на спробі продати автоматичні М-16 кільком правим божевільним, які — незалежно від того, такими вони були насправді чи ні — також випадково були агентами BATF під прикриттям.
  Федерали, звичайно, не хотіли самого Скраффа, жирного маленького дикоокого . Вони хотіли, щоб той, хто постачав зброю. ATF поплив вгору за течією, але великих арештів не чекало, тож вони віддали його Деллрею, розвіднику Número Uno з Бюро, щоб перевірити, чи може він бути корисним. Однак поки що він виявився просто дратівливим, мишачим негідником, який, очевидно, не мав новин, секретних кодів чи навіть лайна для федералів.
  «Єдиний спосіб зняти звинувачення, будь-яке звинувачення, це дати нам щось красиве та липке. Ми всі разом у цьому?»
  зараз нічого не маю для вас, хлопці . Прямо зараз. »
  «Неправда, неправда. Ти щось набув. Я бачу це на твоєму обличчі. Ти щось знаєш, чоло».
  Надворі зупинився автобус із шипінням гальмівного повітря. З відчинених дверей виліз натовп пакистанців.
  «Чоловіче, ця довбана конференція ООН, — пробурмотів Скраф, — якого біса вони сюди прийшли? Це місто вже занадто людне. Усі вони іноземці».
  “Чортова конференція. Ти маленький скель, ти маленький якашка, — огризнувся Деллрей. «Що маєш проти миру в усьому світі?»
  "Нічого".
  «А тепер скажи мені щось хороше».
  «Я не знаю нічого хорошого».
  «З ким ти тут розмовляєш?» Деллрей диявольськи посміхається. «Я Хамелеон. Я можу посміхатися, бути щасливим, або я можу насупитися і грати в мілку».
  «Ні, чоловіче, ні», — верещав Скраф. «Чорт, це болить. Вирізати."
  Бармен подивився на них, і короткий погляд Деллрея повернув його до полірування полірованих склянок.
  «Гаразд, можливо, я знаю одну річ. Але мені потрібна допомога. Мені потрібно-"
  «Знову стисні час».
  «Хай, чувак. Просто до біса!»
  «О, це надзвичайно розумний діалог», — відповів Деллрей. «Звучиш як у тих поганих фільмах, знаєш, поганий хлопець і хороший хлопець нарешті зустрічаються. Як Сталлоне і ще хтось. І все, що вони можуть сказати один одному, це: «Хай, чувак». «Ні, до біса». «Ні, до біса . — Зараз ти розкажеш мені щось корисне. Ми всі разом у цьому?»
  І просто дивився на Скрафа, поки той не здався.
  «Добре, ось що це таке. Я довіряю тобі, чоловіче. Я..."
  «Так, так, так. Що отримав?»
  «Я розмовляв з Джекі, ти знаєш Джекі?»
  «Я знаю Джекі».
  «І він мені казав».
  «Що він тобі казав?»
  «Він говорив мені, що чув усе, що хтось приїжджав або виїжджав цього тижня, не робіть цього в аеропортах».
  «То що входило чи виходило? Ще 16?»
  мене нічого не було . Я кажу тобі, що Джекі...
  "Казав тобі."
  «Правильно, чоловіче. Просто загалом, розумієш?» Скраф звернув на Деллрея великі карі очі. «Чи збрехав би я тобі?»
  
  «Ніколи не втрачайте своєї гідності», — урочисто попередив агент, суворо вказуючи пальцем на груди Скрафа. «Тепер що це з аеропортами. Який? Кеннеді, Ла Гуардія?»
  "Не знаю. Єдине, що я знаю, це чутки, що хтось мав бути в аеропорту тут. Хтось, хто був дуже поганим».
  «Дай мені ім’я».
  «Не маю імені».
  «Де Джекі?»
  «Не знаю. Південна Африка, я думаю. Можливо, Ліберія».
  «Що все це означає? Деллрей знову стиснув сигарету.
  «Я припускаю, що була ймовірність того, що щось трапилося, знаєте, тому тоді ніхто не повинен отримувати вантажі».
  "Ви здогадалися." Скраф зіщулився, але Деллрей не думав більше мучити маленького чоловічка. Він чув тривожні дзвіночки: Джекі — торговець зброєю, про якого обидва Бюро знали протягом року — міг почув щось від одного зі своїх клієнтів, солдатів в Африці та Центральній Європі та осередків ополчення в Америці, про терористів, які атакували аеропорти. У звичайних умовах Деллрей нічого б не подумав про це, окрім того викрадення в Кеннеді минулої ночі. Він не звернув на це особливої уваги — це була справа поліції Нью-Йорка. Але тепер він також думав про той невдалий фрегінг на зустрічі ЮНЕСКО в Лондоні днями.
  «Ти, хлопче, більше нічого тобі не скажеш?»
  «Ні, чоловіче. Більше нічого. Гей, я голодний. Може, ми щось з’їмо?»
  «Пам’ятаєте, що я вам казав про гідність? Перестань стогнати». Деллрей підвівся. «Я маю подзвонити».
   
  RRV занесло і зупинилося на Шістдесятій вулиці.
  Сакс схопив валізу з місця злочину, PoliLight і великий дванадцятивольтовий ліхтарик.
  «Ти дістав її вчасно?» Сакс викликав солдата ESU. «Вона в порядку?»
  Спочатку ніхто не відповів. Потім вона почула крики.
  "Що відбувається?" — пробурмотіла вона, бігаючи задихавшись до великих дверей, які були вибиті надзвичайними службами. Він виходив на широкий під’їзд, що спускався під занедбану цегляну будівлю. «Вона все ще там? »
  "Це вірно."
  «Чому?» — запитала вражена Амелія Сакс.
  «Вони сказали нам не заходити».
  «Не заходити? Вона кричить. Ти її не чуєш?»
  Коп ESU сказав: «Вони сказали нам чекати вас».
  Вони. Ні, зовсім не вони . Лінкольн Райм. Той сучий син.
  «Ми мали її знайти», — сказав офіцер. « Ти маєш увійти».
  Вона ввімкнула гарнітуру. «Рима!» — гавкнула вона. "Ти там?"
  Без відповіді . . . Ти проклятий боягуз.
  Відмовтеся від мертвих . . . Сучий син! Такою ж розлюченою, як кілька хвилин тому вона збігала сходами в його міському будинку, тепер вона була вдвічі злішою.
  Сакс озирнулася позаду і помітила медика, який стояв біля автобуса швидкої допомоги.
  «Ти підемо зі мною».
  Він зробив крок уперед і побачив, як вона вихопила зброю. Він зупинився.
  «Ого, тайм-аут», — сказав медик. «Мені не потрібно заходити, доки територія не буде безпечною».
  «Зараз! Рухайтесь!» Вона обернулася, і він, мабуть, побачив більше дула, ніж хотів. Він скривився і поспішив за нею.
  З-під землі почулося: «Айіііі! Привіт! Потім ридання.
  Ісус. Сакс кинувся бігти до дверного отвору, що нависав, дванадцять футів заввишки, з димною темрявою всередині.
  Вона почула в своїй голові: ти це він, Амелія. Що ти думаєш?
  Іди геть, — тихо сказала вона.
  Але Лінкольн Райм не зник.
  Ти вбивця і викрадач, Амелія. Де б ти ходив, до чого б торкався?
  Забудь це! Я збираюся її врятувати. До біса місце злочину. . .
  
  “ Mein Gott! Пліс! Some-von, будь ласка, допоможіть!»
  «Іди», — крикнула собі під ніс Сакс. спринт! Його тут немає. Ви в безпеці. Бери її, йди. . .
  Вона прискорила темп, її ремінь брязкав, поки вона бігла. Потім, пройшовши двадцять футів тунелем, вона зупинилася. Обговорення. Їй не подобалося, яка сторона перемогла.
  «О, чорт, — виплюнула вона. Вона поставила валізу й відкрила її. Вона випалила до медика: «Ти, як тебе звати?»
  Збентежений молодий чоловік відповів: «Тед Волш. Я маю на увазі, що відбувається?» Він глянув у темряву.
  «О . . . Bitte, helfen Sie mir! »
  «Накрийте мене», — прошепотів Сакс.
  «Прикрити? Зачекайте, я цього не роблю».
  — Візьми пістолет, добре?
  «Від чого я маю тебе прикривати ? »
  Сунувши автомат йому в руку, вона впала на коліна. «Безпека вимкнена. Будь обережний."
  Вона схопила дві резинки й накинула їх на черевики. Забравши пістолет, вона наказала йому зробити те саме.
  Невпевненими руками він одягнув ремінці.
  «Я просто думаю…»
  "Спокійно. Він все ще може бути тут».
  — Зачекайте, пані, — прошепотів медик. «Це не входить до моєї посадової інструкції».
  «В моєму теж немає. Тримай світло». Вона простягла йому ліхтарик.
  «Але якщо він тут, то, ймовірно, стрілятиме на світло. Я маю на увазі, це те, у що я б стріляв».
  «Тоді підніміть його високо. Через моє плече. Я піду попереду. Якщо когось застрелять, то це буде мене».
  «Тоді що мені робити?» Тед звучав як підліток.
  «Я сам би бігав, як біс», — пробурмотів Сакс. «А тепер йдіть за мною. І тримайте цей промінь стабільно».
  Тягаючи чорну валізу CS у лівій руці, тримаючи перед собою зброю, вона дивилася в підлогу, поки вони йшли в темряву. Вона знову побачила знайомі сліди мітли, як і в іншій сцені.
  
  «Bitte nicht, bitte nicht, bitte . . .” Пролунав короткий крик, потім тиша.
  «Що в біса там відбувається?» — прошепотів Тад.
  «Шшшш», — прошипів Сакс.
  Вони йшли повільно. Сакс подула на пальці, що стискали «Глок», — щоб висушити слизовий піт, — і уважно подивилася на випадкові цілі — дерев’яні стовпи, тіні та викинуту техніку, яку виділив ліхтарик, який невпевнено тримав у руці Тед.
  Вона не знайшла слідів.
  Звичайно, ні. Він розумний.
  Але ми теж розумні, — почула вона в думках слова Лінкольна Райма. І вона сказала йому замовкнути.
  Тепер повільніше.
  Ще п'ять футів. Пауза. Потім повільно рухайтеся вперед. Намагаючись ігнорувати стогони дівчини. Вона знову відчула це — відчуття того, що за тобою спостерігають, слизьке повзання залізних прицілів, які стежать за тобою. Бронежилет, подумала вона, не зупинить суцільнометалеву куртку. Половина поганих хлопців все одно використовувала Чорні кігті, тож постріл у ногу чи руку вбив би вас так само ефективно, як і в груди. І набагато болючіше. Нік розповів їй, як одна з цих куль може розкрити людське тіло; один із його партнерів, уражений двома злісними слимаками, помер у нього на руках.
  Зверху і ззаду . . .
  Думаючи про нього, вона пригадала одну ніч, лежачи на міцних грудях Ніка, дивлячись на силует його красивого італійського обличчя на своїй подушці, коли він розповідав їй про вторгнення заручників: «Хтось усередині хоче прибити тебе, коли ти заходиш, вони» Зроблю це зверху і ззаду. . .”
  «Черт». Вона присіла, розвернулась і націлила Глок у стелю, готова випорожнити весь обойму.
  "Що?" — прошепотів Тед, зіщулившись. "Що?"
  На неї зяяла порожнеча.
  «Нічого». І глибоко вдихнув, підвівся.
  «Не роби цього ».
  Попереду почулося булькання.
  — Господи, — знову пролунав високий голос Теда. "Я ненавиджу це."
  
  Цей хлопець кицька, подумала вона. Я знаю це, тому що він говорить усе, що я хочу.
  Вона зупинилася. «Освіти туди. Попереду».
  «О, мій вічнокоханий . . .”
  Сакс нарешті зрозуміла волосся, які вона знайшла в останній сцені. Вона згадала погляд між Селлітто та Раймом. Тоді він знав, що задумав непідсудний. Він знав, що з нею відбувається, і все одно сказав ESU почекати. Вона ненавиділа його набагато більше.
  Перед ними на підлозі, в калюжі крові, розвалилася пухка дівчина. Вона глянула на світло осклілими очима й знепритомніла. Саме тоді величезний чорний щур — великий, як домашня кішка — підповз їй на живіт і посунув до м’ясистого горла дівчини. Воно вишкірило брудні зуби, щоб відкусити підборіддя дівчини.
  Сакс плавно підняла кремезний чорний «Глок», її ліва долоня покружляла під прикладом для підтримки. Вона обережно прицілилася.
  Стрільба - це дихання.
  Вдих, вихід. Стиснути.
  Сакс вперше вистрілила зі зброї під час виконання службових обов’язків. Чотири постріли. Величезний чорний пацюк, що стояв на грудях дівчини, вибухнув. Вона вдарила ще одну об підлогу позаду, а ще одну, яка в паніці помчала до Сакса та медика. Інші зникли тихо, швидко, як вода по піску.
  — Господи, — сказав медик. «Ти міг вдарити дівчину».
  — З тридцяти футів? Сакс пирхнув. «Навряд чи».
  Радіо ожило, і Хауманн запитав, чи їх обстрілюють.
  «Негативно», — відповів Сакс. «Просто погнав кількох щурів».
  «Роджер, К.»
  Вона взяла у медика ліхтарик і, присвічуючи ним, рушила вперед.
  — Усе гаразд, міс, — покликав Сакс. «Все буде добре».
  Дівчина розплющила очі, голова хитала з боку на бік.
  «Бітте, бітте. . .”
  Вона була дуже бліда. Її блакитні очі прилипли до Сакса, ніби вона боялася відвести погляд. « Бітте, бітте . . . Плейс . . .” Голос її піднявся до дикого різкого виразу, і вона почала ридати й калатати від жаху, коли медик накладав пов’язки на її рани.
  Сакс обіймав її закривавлену біляву голову, шепочучи: «З тобою все буде добре, люба, з тобою все буде добре, з тобою все буде добре. . . .”
  
  
  
  Чотирнадцять
  
  ТОфіс високо над центром Мангеттена виходив на Джерсі. Лайно в повітрі робило захід сонця абсолютно прекрасним.
  «Ми повинні».
  «Ми не можемо».
  «Треба», — повторив Фред Деллрей і сьорбнув кави — навіть гірше, ніж у ресторані, де незадовго до того сиділи зі Скраффом. «Заберіть це в них. Вони з цим житимуть».
  «Це локальний випадок», — відповів помічник спеціального агента ФБР, відповідальний за офіс на Манхеттені. ASAC був прискіпливою людиною, яка ніколи не могла працювати під прикриттям, тому що, побачивши його, ви подумали: О, подивіться, агент ФБР.
  «Це не місцеве. Вони лікують це локально. Але це велика справа».
  «Ми втратили вісімдесят чоловік через справу ООН».
  "І це пов'язано з цим", - сказав Деллрей. «Я налаштований позитивно».
  «Тоді ми повідомимо Безпеку ООН. Нехай усі. . . О, не дивись на мене так».
  «Безпека ООН? Безпека ООН ? Скажи, ти коли-небудь чув слова окси-дебіл? . . . Біллі, ти бачиш це фото? З місця події цього ранку? Рука виривається з бруду, і вся шкіра зрізана з цього пальця? Це погане місце там».
  «Поліція Нью-Йорка тримає нас у курсі», — спритно сказав ASAC. «Якщо вони захочуть, у нас є поведінковий працівник».
  «О, Ісус Христос на веселому хресті. «Поведінковий виклик»? Ми повинні зловити цього розпушувача, Біллі. Спіймати його. Не вигадувати його клопоту».
  «Скажи мені ще раз, що сказав твій стукач».
  
  Деллрей побачив тріщину в скелі. Не збирався дозволити, щоб це знову заклеїлося. Швидкий вогонь зараз: про Скрафа та Джекі в Йоганнесбурзі чи Монровії та замовчену інформацію про незаконну торгівлю зброєю про те, що цього тижня щось сталося в аеропорту Нью-Йорка, тому тримайтеся подалі. — Це він, — сказав Деллрей. «Має бути».
  «Поліція Нью-Йорка зібрала оперативну групу».
  «Не Антитерор. Я дзвонив. Ніхто в AT там не знає Zippo про це. Для поліції Нью-Йорка це «мертві туристи — це погані зв’язки з громадськістю». Мені потрібна ця справа, Біллі». І Фред Деллрей сказав єдине слово, якого ніколи не вимовляв за вісім років роботи під прикриттям. «Будь ласка».
  «Про які підстави ти говориш?»
  «О-о-о, дурне запитання», — сказав Деллрей, погладжуючи вказівний палець, як докорливий учитель. «Орендар. Ми отримали цей шикарний новий антитерористичний законопроект. Але вам цього мало, ви хочете юрисдикції? Я дам тобі юрисдикцію. Кримінальний злочин портової адміністрації. Викрадення. Я можу стверджувати, що цей придурок водить таксі, тому він впливає на торгівлю між штатами. Ми не хочемо грати в ці ігри, чи не так, Біллі?»
  — Ти не слухаєш, Деллрей. Я можу декламувати Кодекс США уві сні, дякую. Я хочу знати, чи збираємося ми взяти на себе управління, що ми говоримо людям і робимо всіх щасливими. Тому що пам’ятайте, що після того, як цього суб’єкта затримають і позначать, нам доведеться продовжувати працювати з поліцією Нью-Йорка. Я не збираюся посилати свого старшого брата бити їх старшого брата, хоча я можу. Коли захочу. Лон Селлітто веде справу, і він хороша людина».
  — Лейтенант? Деллрей пирхнув. Він витягнув сигарету з-за вуха й якусь мить затримав її під ніздрями.
  «Джим Поллінг головний».
  Деллрей відсахнувся з удаваним жахом. «Опитування? Маленький Адольф? Опитування "Ти-маєш-право-мовчати-'бо-я-вдарю-вас-догори-матері-голови"? його? »
  ASAC не відповів на це. Він сказав: «Селлітто в порядку. Справжня робоча конячка. Я був з ним у двох робочих групах OC».
  
  «Цей суб'єкт хапає тіла праворуч і ліворуч, а цей тут хлопець робить ставку, що він збирається пробитися вгору».
  «Значення?»
  «У нас є сенатори в місті. У нас є конгресмени, у нас є глави держав. Я думаю, що ці люди, яких він зараз хапає, лише для практики».
  « Ви розмовляли з Поведінковим і не сказали мені?»
  «Це те, що я відчуваю». Деллрей не втримався, щоб не торкнутися свого худого носа.
  ASAC видихнув повітря з його гладко виголених щік федерального агента. «Хто такий КІ?»
  Деллрею було важко сприймати Скраффа як конфіденційного інформатора, що звучало як щось із роману Дешіла Геммета. Більшість CI були skels, скорочення від skeletons, що означає худих, огидних маленьких хастлерів. Які підходять Scruff до T.
  «Він галочка», — визнав Деллрей. «Але Джекі, цей хлопець, від якого він це чув, непоганий».
  «Я знаю, що ти цього хочеш, Фреде. Я розумію." ASAC сказав це з деяким співчуттям. Тому що він точно знав, що стоїть за запитом Деллрея.
  Ще хлопчиком у Брукліні Деллрей хотів стати поліцейським. Для нього не було великого значення, який поліцейський, якщо він міг витрачати на це двадцять чотири години на добу. Але незабаром після вступу в Бюро він знайшов своє покликання — роботу під прикриттям.
  У команді зі своєю прямою людиною та ангелом-охоронцем Тобі Дуліттлом Деллрей був відповідальний за те, щоб відправити велику кількість злочинців геть на дуже тривалий час — вироки становили майже тисячу років. («Вони називають нас Командою Тисячоліття, Тобі-о», — якось заявив він своєму партнеру.) Розгадкою успіху Деллрея було його прізвисько: «Хамелеон». Нагороджений після того, як — протягом двадцяти чотирьох годин — він зіграв головоломку в гарлемському крек-хаусі та гаїтянського сановника на обіді в панамському консульстві з діагональною червоною стрічкою на грудях і непроникним акцентом. Їх обох регулярно віддавали в оренду ATF або DEA, а іноді й міським відділам поліції. Наркотики та зброя були їхньою спеціалізацією, хоча вони мали неповнолітніх у «викрадених товарах».
  
  Іронія роботи під прикриттям полягає в тому, що чим ти кращий, тим раніше йдеш на пенсію. Ходять чутки, і великих хлопців, злочинців, яких варто шукати, стає важче знайти. Дуліттл і Деллрей працювали менше в полі, а більше як провідники інформаторів та інших агентів під прикриттям. І хоча це не був перший вибір Деллрея — ніщо так не хвилювало його, як вулиця, — це все одно виводило його з офісу частіше, ніж більшість SA в Бюро. Йому ніколи не спало на думку просити переведення.
  Ще два роки тому — теплий квітневий ранок у Нью-Йорку. Деллрей саме збирався вийти з офісу, щоб встигнути на літак у Ла-Гуардії, коли йому подзвонив помічник директора Бюро у Вашингтоні. ФБР — це гніздо ієрархії, і Деллрей не міг уявити, чому дзвонить сам великий чоловік. Поки він не почув похмурий голос головного прокурора, який повідомив новину про те, що Тобі Дуліттл разом із помічником прокурора США з Манхеттена того ранку були на першому поверсі федеральної будівлі Оклахома-Сіті, готуючись до засідання, яке якраз збирався провести сам Деллрей. відправитися на.
  Наступного дня їхні тіла були доставлені назад до Нью-Йорка.
  У той самий день Деллрей подав першу зі своїх форм RFT-2230, вимагаючи переведення до антитерористичного відділу Бюро.
  Вибух став злочином зі злочинів для Фреда Деллрея, який, коли ніхто не дивився, поглинав книжки з політики та філософії. Він вважав, що в жадібності чи хтивості немає нічого неамериканського — агов, ці якості заохочувалися скрізь від Уолл-стріт до Капітолійського пагорба. І якщо люди, які ведуть бізнес на жадібності чи хтивості, іноді переступають межу законності, Деллрей із задоволенням вистежував їх, але він ніколи не робив цього з особистої неприязні. Але вбивати людей за їхні переконання — до біса, вбивати дітей до того, як вони навіть здогадалися, у що вірять — Боже мій, це був удар ножем у серце країни. Після цього він сидів у своїй двокімнатній, бідно вмебльованій квартирі в Брукліні На похоронах Тобі Деллрей вирішив, що це той вид злочину, який він хоче розкрити.
  Але, на жаль, репутація Хамелеона випередила його. Найкращий агент Бюро під прикриттям став їхнім найкращим керівником, керуючи агентами та довідниками по всьому Східному узбережжю. Його боси просто не могли дозволити собі дозволити йому піти в один із більш тихих відділів ФБР. Деллрей був другорядною легендою, особисто відповідальною за деякі з найбільших останніх успіхів Бюро. Тож із великим жалем його наполегливі прохання були відхилені.
  ASAC добре знав про цю історію, і тепер він додав щиро: «Я хотів би допомогти, Фред. Мені шкода».
  Але в цих словах Деллрей почув лише тріщину скелі трохи далі. І ось Хамелеон зняв персону зі стійки й подивився на свого боса. Він хотів, щоб у нього досі був його фальшивий золотий зуб. Вуличний чоловік Деллрей був жорстким чоловіком з одним підлим поглядом. І в цьому погляді було безпомилкове повідомлення, яке будь-хто на вулиці міг би інстинктивно знати: я зробив для вас, тепер ви зробите для мене.
  Нарешті вередливий ASAC недолуго сказав: «Просто нам щось потрібно. »
  "Щось?"
  "Гак", - сказав ASAC. «У нас немає гачка».
  Він мав на увазі причину забрати справу з поліції Нью-Йорка.
  Політика, політика, полібля.
  Деллрей опустив голову, але очі, карі, як полірований лак, не зрушили ні на міліметр від ASAC. — Сьогодні вранці він зрізав шкіру з пальця цієї жертви, Біллі. Очистіть до кісток. Потім поховали його живцем».
  Дві витерті руки федерального агента зустрілися під хрусткою щелепою. ASAC повільно сказав: «Ось одна думка. У NYPD є заступник комісара. Ім'я Екерт. Ти знаєш його? Він мій друг».
   
  Дівчина лежала на спині на ношах із заплющеними очима, при свідомості, але втомлена. Все ще блідий. Зробили внутрішньовенне введення глюкози в її руку. Тепер, коли їй зробили регідрацію, вона була цілісною та напрочуд спокійною, враховуючи все.
  Сакс повернувся до воріт пекла й став, дивлячись униз, у чорні двері. Вона ввімкнула радіо й подзвонила Лінкольну Райму. Цього разу він відповів.
  «Як виглядає сцена?» — недбало запитав Райм.
  Її відповідь була короткою: «Ми витягли її. Якщо вам цікаво».
  «А, добре. Як вона?"
  "Не добре."
  «Але живий, правда».
  «Ледве».
  «Ти засмучена через щурів, чи не так, Амелія?»
  Вона не відповіла.
  «Тому що я не дозволив людям Бо забрати її відразу. Ти там, Амелія?»
  "Я тут."
  «Є п’ять забруднювачів місць злочинів», — пояснив Райм. Вона помітила, що він знову замовив свій спокусливий спокусливий тон. «Погода, родина загиблого, підозрюваний, мисливці за сувенірами. Останнє найгірше. Вгадайте, що це?»
  "Ти говориш мені."
  «Інші копи. Якби я впустив ESU, вони могли б знищити всі сліди. Тепер ви знаєте, як впоратися зі сценою. І я впевнений, що ви все чудово зберегли».
  Сакс мав сказати: «Я не думаю, що після цього вона коли-небудь буде колишньою. Щури були повсюди на ній».
  «Так, я думаю, що вони були. Така в них природа».
  Їх природа . . .
  «Але п’ять чи десять хвилин нічого не змінили. Вона..."
  Натисніть.
  Вона вимкнула радіо й пішла до Волша, медика.
  «Я хочу взяти в неї інтерв'ю. Вона занадто дрімуча?»
  "Ще ні. Ми дали їй місцеві — зашити рвані рани і укуси. Вона захоче демеролу приблизно через півгодини».
  Сакс усміхнувся й присів біля неї. "Привіт як справи?"
  
  Дівчина, товста, але дуже вродлива, кивнула.
  «Чи можу я поставити вам кілька запитань?»
  «Так, будь ласка. Я хочу, щоб ти дістав його».
  Селлітто прибув і підійшов до них. Він посміхнувся дівчині, яка дивилася на нього порожньо. Він простягнув бейдж, який її не цікавив, і представився.
  «З вами все гаразд, міс?»
  Дівчина знизала плечима.
  Нестерпно спітнівши у задушливій спекі, Селлітто кивнув Саксу вбік. «Опитування було тут?»
  «Я його не бачив. Можливо, він у Лінкольна».
  «Ні, я щойно дзвонив туди. Він повинен швидко дістатися до мерії».
  "В чому проблема?"
  Селлітто стишив голос, його блідле обличчя скривилося. «Хіба — наші передачі мають бути безпечними. Але у тих довбаних репортерів у когось є декодувальник чи щось таке. Вони почули, що ми не пішли за нею відразу». Він кивнув у бік дівчини.
  «Ну, ми цього не зробили », — різко сказав Сакс. «Райм сказав ESU почекати, доки я приїду».
  Детектив здригнувся. «Сподіваюся, у них цього немає на плівці. Нам потрібен Polling для контролю збитків». Він кивнув дівчині. «Вже брав у неї інтерв’ю?»
  "Немає. От-от”. З деяким жалем Сакс увімкнув радіо й почув наполегливий голос Райма.
  “. . . ви там? Ця біса не...
  — Я тут, — холодно сказав Сакс.
  "Що сталося?"
  «Втручання, я думаю. Я з жертвою».
  Дівчина кліпнула очима, а Сакс усміхнувся. «Я не розмовляю сам із собою». Показав на мікрофон. «Головне управління поліції. Як вас звати?"
  «Монель. Монель Гергер». Вона подивилася на свою покусану руку, підняла пов’язку й оглянула рану.
  «Швидко візьміть у неї інтерв’ю, — наказав Райм, — а потім опрацюйте сцену».
  Прикриваючи ручку мікрофона, Сакс люто прошепотів Селлітто: «На цю людину просто боляче працювати. сер.
  «Потіште його, офіцере».
  
  «Амелія!» Ріма гавкнула. "Відповідай мені!"
  «Ми беремо в неї інтерв’ю, добре?» — кинула вона.
  Селлітто запитав: «Чи можете ви сказати нам, що сталося?»
  Монель почала розповідь, розрізнену історію про перебування в пральні гуртожитку в Іст-Віллідж. Він ховався, чекаючи на неї.
  «Який гуртожиток?» — запитав Селлітто.
  «Німецька хата. Це, знаєте, переважно німецькі емігранти та студенти».
  «Що сталося потім?» — продовжив Селлітто. Сакс зауважив, що хоча великий детектив здавався грубішим, більш злим, ніж Райм, насправді він був більш співчутливим з них двох.
  «Він кинув мене в багажник машини і приїхав сюди».
  «Ти подивився на нього?»
  Жінка закрила очі. Сакс повторив запитання, а Монель сказала, що ні; на ньому, як і здогадався Райм, була темно-синя лижна маска.
  « З рукавичками».
  «Опиши їх».
  Вони були темні. Вона не пам'ятала, якого кольору.
  «Будь-які незвичайні характеристики? Викрадач?»
  "Немає. Він був білий. Я міг би це сказати».
  «Ви бачили номерний знак таксі?» — запитав Селлітто.
  "Був?" — запитала дівчина, занурюючись у рідну мову.
  "Ти бачив-"
  Сакс підскочив, коли Райм перебив: «Das Nummernschild».
  Думаючи: звідки, в біса, він усе це знає ? Вона повторила це слово, і дівчина похитала головою, а потім примружилася. «Що ти маєш на увазі, таксі?»
  «Хіба він не був за кермом жовтого таксі?»
  "Машина таксі? ні Ні, це була звичайна машина».
  — Чуєш, Лінкольне?
  "Так. У нашого хлопчика ще один комплект коліс. І він поклав її в багажник, щоб це не універсал і не хетчбек».
  Сакс повторив це. Дівчина кивнула. «Як седан».
  «У вас є ідеї щодо марки чи кольору?» — продовжив Селлітто.
  
  Монель відповіла: «Я думаю, світло. Можливо, сріблястий або сірий. Або це, знаєте, що це? Світло-коричневий."
  «Бежевий?»
  Вона кивнула.
  «Можливо, бежевий», — додав Сакс на користь Райма.
  Селлітто запитав: «У багажнику щось було? Взагалі щось? Інструменти, одяг, валізи?»
  Монель сказала, що не було. Воно було порожнє.
  У Рима було запитання. «Чим це пахло? Багажник».
  Сакс передав запит.
  "Не знаю."
  «Олія та жир?»
  "Немає. Пахло. . . чистий».
  «Тож, можливо, нова машина», — подумав Райм.
  Монель на мить розплакалася. Потім похитала головою. Сакс взяв її за руку, і вона, нарешті, продовжила. «Їхали довго. Здавалося , довго».
  «У тебе все добре, люба», — сказав Сакс.
  — перебив голос Райма. «Скажи їй роздягтися».
  "Що?"
  «Зніми з неї одяг».
  "Я не буду."
  «Нехай медики дадуть їй халат. Нам потрібен її одяг, Амелія.
  «Але, — прошепотів Сакс, — вона плаче».
  «Будь ласка», — настійно сказав Райм. "Це важливо."
  Селлітто кивнув, а Сакс, мовчазний, пояснив дівчині про одяг і був здивований, коли Монель кивнула. Виявилося, що вона все одно хотіла вилізти з закривавленого одягу. Залишивши своє приватне життя, Селлітто пішла, щоб поговорити з Бо Хауманном. Монель одягла халат, який їй запропонував медик, і один із детективів у цивільному накрив її своїм спортивним плащем. Сакс склав джинси та футболки.
  «Зрозумів», — сказав Сакс по радіо.
  «Тепер вона повинна пройти сцену з тобою», - сказав Райм.
  "Що?"
  
  «Але переконайтеся, що вона за вами. Тому вона не забруднює ПЕ».
  Сакс подивився на молоду жінку, що тулилася на каталці біля двох автобусів швидкої допомоги.
  «Вона не в формі, щоб це зробити. Він її підрізав. Аж до кісток. Тож вона стікала б кров’ю, і її дістали б щури».
  «Вона мобільна?»
  "Ймовірно. Але знаєте, через що вона щойно пройшла?»
  «Вона може дати вам маршрут, яким вони йшли. Вона може сказати вам, де він стояв».
  «Вона їде до швидкої допомоги. Вона втратила багато крові».
  Вагання. Він ласкаво сказав: «Просто запитай її».
  Але його веселість була удаваною, і Сакс почув лише нетерплячість. Вона розуміла, що Райм був людиною, яка не звикла пестити людей і не мала цього робити. Він був тим, хто звик до того, щоб діяти по-своєму.
  Він наполягав: «Лише один раз навколо сітки».
  Можеш піти до біса, Лінкольн Райм.
  "Його-"
  «Важливо. Я знаю."
  Нічого з іншого кінця лінії.
  Вона дивилася на Монель. Потім вона почула голос, ні, її голос сказав дівчині: «Я йду туди шукати докази. Ти підеш зі мною?»
  Очі дівчини вбили Сакса глибоко в серце. Сльози бризнули. "Ні-ні-ні. Я цього не роблю. Bitte nicht, oh, bitte nicht . . .”
  Сакс кивнув, стиснув руку жінки. Вона почала говорити в мікрофон, готуючись до його реакції, але Райм здивував її, сказавши: «Гаразд, Амелія. Відпусти. Просто запитайте її, що сталося, коли вони прибули».
  Дівчина пояснила, як вдарила його ногою і втекла в сусідній тунель.
  «Я б'ю його ще раз», — сказала вона з деяким задоволенням. «Скинь з нього рукавичку. Потім він розлютився і задушив мене. Він-"
  «Без рукавички?» — випалив Рим.
  Сакс повторив запитання, а Монель відповіла: «Так».
  “Відбитки, відмінно!” — крикнув Райм своїм голосом спотворення в мікрофоні. "Коли це відбулося? Як давно?"
  Монель вгадав про півтори години.
  — До біса, — пробурмотів Райм. «Відбитки на шкірі тривають максимум годину дев’яносто хвилин. Ти можеш надрукувати шкіру, Амелія?»
  «Ніколи раніше».
  «Ну, ти збираєшся. Але швидко. У валізі CS буде пакунок з написом Kromekote. Витягни картку».
  Вона знайшла стос глянцевих карток п’ять на сім, схожих на фотопапір.
  "Зрозумів. Я витираю пил з її шиї?»
  "Немає. Притисніть листівку глянсовою стороною донизу до її шкіри в тому місці, де, як вона вважає, він торкнувся її. Натисніть приблизно три секунди.»
  Сакс зробив це, а Монель стоїчно дивився на небо. Потім, згідно з інструкціями Райма, вона напилила листівку металевою пудрою за допомогою пухкої щітки Magna.
  "Добре?" — нетерпляче спитав Райм.
  «Це недобре. Форма пальця. Але хребтів не видно. Чи варто це робити?»
  нічого не викидайте на місці злочину, Сакс», — суворо повчав він. "Поверни це. Я все одно хочу це побачити».
  «Одне, я думаю, я забув», сказав Монель. «Він торкається мене».
  «Ви маєте на увазі, що він приставав до вас?» — лагідно спитав Сакс. «Зґвалтування?»
  "Ні ні. Не в сексуальному плані. Він торкається мого плеча, обличчя, за вухом. Лікоть. Він мене стиснув. Я не знаю чому».
  «Чуєш це, Лінкольне? Він торкнувся її. Але не здавалося, що він виходить з цього».
  "Так."
  “ Und . . . І про одну річ я забуваю, — сказала Монель. «Він розмовляв німецькою. Не добре. Ніби він вивчає це тільки в школі. І він називає мене Ханною».
  «Як її назвали?»
  «Ганна», — повторив Сакс у мікрофон. "Ти знаєш чому?" — запитала вона дівчину.
  "Немає. Але це все, що він мене називає. Здавалося, йому подобалося вимовляти ім’я».
  
  «Ти зрозумів, Лінкольне?»
  "Так. Тепер зробіть сцену. Час втрачається».
  Коли Сакс піднявся, Монель раптом піднялася й схопила її за зап’ястя.
  "Міс . . . Sachs. Ви німець?»
  Вона посміхнулася і відповіла: «Давно. Кілька поколінь».
  Монель кивнула. Вона притиснула Саксову долоню до своєї щоки. « Вілен Данк. Дякую, міс Сакс. Danke schön. »
  
  
  
  П'ЯТНАДЦЯТЬ
  
  Ттри галогенки ESU клацнули, щоб запалити, приносячи моторошний приплив білого відблиску в похмурий тунель.
  Залишившись на сцені, Сакс якусь мить дивився в підлогу. Щось змінилося. Що?
  Вона знову вихопила зброю й присіла. — Він тут, — прошепотіла вона, відступаючи за один зі стовпів.
  "Що?" — спитав Райм.
  «Він повернувся. Тут були дохлі пацюки. Вони пішли».
  Вона почула сміх Райма.
  "Що смішного?"
  «Ні, Амелія. Їхні друзі забрали тіла».
  "Їхні друзі?"
  «Одного разу в Гарлемі була справа. Розчленоване, розкладене тіло. Багато кісток було заховано у великому колі навколо тулуба. Череп був у бочці з маслом, пальці ніг під купою листя. . . Підняв район на хвилю. У пресі говорили про сатаністів, серійних вбивць. Вгадайте, хто виявився злочинцем?»
  — Не знаю, — сухо сказала вона.
  «Сама жертва. Це було самогубство. Єноти, щури та білки втекли з останками. Як трофеї. Ніхто не знає чому, але вони люблять свої сувеніри. Де ти зараз?"
  «Біля підніжжя рампи».
  "Що ти бачиш?"
  «Широкий тунель. Два бічні тунелі, вужчі. Плоска стеля, підтримувана дерев'яними стійками. Стовпи всі побиті та порізані. Підлога стара бетонна, вкрита брудом».
  
  
  
  «А гній?»
  «Схоже на це. У центрі, прямо переді мною, стовп, до якого вона була прив’язана».
  «Вікна?»
  «Жодного. Дверей теж немає». Вона подивилася на широкий тунель, підлога якого зникала в чорному всесвіті за тисячу миль. Вона відчула повзання безнадії. «Він занадто великий! Надто багато місця, щоб накрити».
  «Амелія, розслабся».
  нічого тут не знайду ».
  «Я знаю, що це виглядає надзвичайно. Але майте на увазі, що існує лише три типи PE, які нас хвилюють. Предмети, матеріали тіла та відбитки. Це все. Це менш страшно, якщо ви думаєте про це таким чином».
  Легко тобі сказати.
  «І сцена не така велика, як здається. Просто зосередьтеся на місцях, де вони ходили. Ідіть на пост».
  Сакс ішов стежкою. Дивлячись вниз.
  Вогні ESU були блискучими, але вони також зробили тіні яскравішими, відкриваючи десяток місць, які міг сховати викрадач. Холод пройшов по спині. Тримайся поруч, Лінкольне, — неохоче подумала вона. Я злий, звичайно, але я хочу вас почути. Дихайте чи що.
  Вона замовкла, посвітила полілайтом на землю.
  «Все заметено?» запитав він.
  "Так. Як і раніше».
  Бронежилет натирав її груди, незважаючи на спортивний бюстгальтер і майку, і, як би не було жарко надворі, тут було нестерпно. Її шкіра мучилася, і вона відчула жахливе бажання почухати під жилеткою.
  «Я на посту».
  «Пропилососьте область для відстеження».
  Сакс керував Dustbuster. Ненавиджу шум. Він прикривав будь-які звуки кроків, що наближалися, зведення рушниць, вихоплення ножів. Мимоволі озирнулася раз, удруге. Ледь не впустила пилосос, коли її рука потяглася до пістолета.
  Сакс подивився на відбиток у пилу місця, де лежало тіло Монель. Я його. Я тягну її за собою. Вона б'є мене ногами. я спотикаюся . . .
  Монель міг ударити ногою лише в одному напрямку, геть від рампи. Вона сказала, що суб'єкт не впав. Це означало, що він, мабуть, приземлився на ноги. Сакс пройшов ярд чи два в темряві.
  «Бінго!» — крикнув Сакс.
  "Що? Скажи мені?"
  «Сліди. Він пропустив місце, підмітаючи».
  «Не її?»
  "Немає. Була в кросівках. Це гладкі підошви. Як туфлі. Два гарних відбитка. Ми дізнаємося, якого розміру у нього ноги».
  «Ні, вони нам цього не скажуть. Підошви можуть бути більшими або меншими за верх. Але це може нам щось сказати. У сумці CS є електростатичний принтер. Це маленька коробочка з паличкою на ній. Поруч буде кілька листів ацетату. Відокремте папір, покладіть ацетат на відбиток і проведіть по ньому паличкою».
  Вона знайшла пристрій і зробила два зображення відбитків. Акуратно поклав їх у паперовий конверт.
  Сакс повернувся на пост. «А ось трохи соломи з віника».
  «Звідки?—»
  — Вибачте, — швидко сказав Сакс. «Ми не знаємо, звідки це. Трохи соломи. Я збираю його та пакую в пакет».
  Стає добре з цими олівцями. Гей, Лінкольне, ти, сучий сину, знаєш, що я роблю, щоб відсвяткувати свою постійну відставку з місця злочину? Я йду на китайський.
  Галогени ESU не досягли бічного тунелю, куди проїхав Monelle. Сакс зупинився на лінії день-ніч, а потім пірнув у тінь. Промінь ліхтарика підмітав підлогу перед нею.
  «Поговори зі мною, Амелія».
  «Немає на що подивитися. Він і тут підмітав. Ісусе, він думає про все».
  "Що ти бачиш ?"
  «Просто сліди в пилу».
  Я беруся за неї, я збиваю її. Я злюся. Розлючений. Я намагаюся її задушити.
  Сакс дивився в землю.
  «Ось щось — відбитки колін! Коли він був душивши її, він, мабуть, осідлав її талію. Він залишив відбитки колін і пропустив їх, коли підмітав».
  «Електростатичні їх».
  Вона зробила, цього разу швидше. Ознайомлення з обладнанням. Вона вкладала відбиток у конверт, коли щось привернуло її увагу. Ще один знак у пилу.
  Що це?
  «Лінкольн. . . Я дивлюся туди, де . . . схоже рукавичка впала сюди. Коли вони боролися».
  Вона натиснула на PoliLight. І не могла повірити в те, що побачила.
  «Відбиток. У мене є відбиток пальця!»
  "Що?" — недовірливо запитав Райм. «Це не її?»
  «Ні, не могло бути. Я бачу пил, де вона лежала. Її руки весь час були в наручниках. Там він взяв рукавичку. Він, мабуть, думав, що проскочив сюди, але промахнувся. Це великий, товстий красивий!»
  «Заплямуйте, запаліть і стріляйте в сучого сина один на один».
  Їй знадобилося лише дві спроби, щоб отримати чіткий Polaroid. Їй здалося, що вона знайшла на вулиці стодоларову купюру.
  «Пропилососьте це місце, а потім поверніться до стовпа. Йди по решітці», — сказав він їй.
  Вона повільно ходила по підлозі, туди-сюди. Одна нога за раз.
  «Не забудь дивитися вгору», — нагадав він їй. «Одного разу я спіймав суб'єкта через одну волосину на стелі. Він зарядив патрон калібру .357 у справжній калібр .38, і лоубек приклеїв волосину з його руки до лиття головки».
  "Я шукаю. Це кахельна стеля. Брудний. Більш нічого. Ніде нічого сховати. Ні виступів, ні дверних отворів».
  «Де інсценовані підказки?» запитав він.
  «Я нічого не бачу».
  Взад і вперед. Минуло п'ять хвилин. Шість, сім.
  «Можливо, цього разу він нічого не залишив», — припустив Сакс. «Можливо, Монель останній».
  — Ні, — упевнено сказав Райм.
  Тоді за одним із дерев’яних стовпів спалах привернув її увагу.
  
  «Ось щось у кутку. . . Так Ось вони."
  «Стріляйте, перш ніж торкнутися».
  Вона сфотографувала, а потім взяла пачку білої тканини з олівцями. «Жіноча білизна. Мокрий».
  «Сперма?»
  "Я не знаю", - сказала вона. Цікаво, чи збирався він попросити її понюхати.
  Райм наказав: «Спробуйте PoliLight. Білки будуть флуоресціювати».
  Вона принесла світло, увімкнула його. Він освітлював тканину, але рідина не світилася. "Немає."
  «Спакуйте це. У пластику. Що ще?" — нетерпляче запитав він.
  «Листок. Довгий, тонкий, загострений на одному кінці».
  Він був зрізаний колись тому, висох і набув коричневого кольору.
  Вона почула, як Райм розчаровано зітхнув. «На Манхеттені близько восьми тисяч різновидів листяної рослинності», — пояснив він. «Не дуже корисно. Що під листочком?»
  Чому він думає, що там щось є?
  Але було. Клаптик газетного паперу. З одного боку заготовка, на іншій був нанесений малюнок фаз місяця.
  "Місяць?" — міркував Рим. «Будь-які відбитки? Побризкайте на нього нінгідрином і швидко скануйте за допомогою світла».
  Вибух PoliLight нічого не виявив.
  "Це все."
  Тиша на мить. «На чому сидять підказки?»
  «О, я не знаю».
  «Ви повинні знати».
  — Ну, земля, — роздратовано відповіла вона. «Бруд». На чому б вони ще сиділи?
  «Це схоже на весь інший бруд навколо?»
  "Так." Тоді вона придивилася. До біса, це було інакше. «Ну, не зовсім так. Це інший колір».
  Він завжди був правий?
  Райм наказав: «Складіть це. На папері».
  Коли вона зачерпнула зерна, він сказав: «Амелія?»
  "Так?"
  
  — Його там немає, — заспокійливо сказав Райм.
  "Я вважаю."
  «Я почув щось у твоєму голосі».
  «Я в порядку», — коротко сказала вона. «Я нюхаю повітря. Я відчуваю запах крові. Цвіль і цвіль. І знову лосьйон після гоління».
  «Те саме, що й раніше?»
  "Так."
  «Звідки це?»
  Нюхаючи повітря, Сакс пішла по спіралі, знову травневий стовп, поки не підійшла до іншого дерев’яного стовпа.
  «Ось. Саме тут воно найсильніше».
  «Що «тут», Амелія? Ти мої ноги і мої очі, пам’ятай».
  «Одна з цих дерев’яних колон. Як і той, до якого вона була прив’язана. Приблизно в п’ятнадцяти футах».
  «Тож він міг відпочити проти цього. Є відбитки?»
  Вона бризнула на нього нінгідрином і посвітила.
  "Немає. Але запах дуже сильний».
  «Візьміть зразок частини стовпа, де він найсильніший. У кейсі є MotoTool. чорний. Портативна дриль. Візьміть насадку для відбору проб — вона схожа на порожнисте свердло — і встановіть її в інструмент. Є те, що називається чак. Це є-"
  «У мене є свердлильний верстат», — сказала вона коротко.
  «О, — сказав Райм.
  Вона висвердлила шматок стовпа, а потім змахнула піт із чола. «Упакувати в пластиковий пакет?» вона запитала. Він сказав їй так. Вона відчула знепритомнення, опустила голову і перехопило подих. Тут немає довбаного повітря.
  "Будь-що інше?" — спитав Райм.
  «Я нічого не бачу».
  «Я пишаюся тобою, Амелія. Повертайся і принеси з собою свої скарби».
  
  
  
  ШІСТНАДЦЯТЬ
  
  C— гаркнув Райм.
  «Я експерт у цьому».
  «Він новий чи старий?»
  «Тссс», — сказав Том.
  «О, заради Бога. Лезо, воно старе чи нове?»
  «Не дихайте. . . . А, ось і ми. Гладкий, як дитяча попа».
  Процедура була не судово-медичною, а косметичною.
  Том голився вперше за тиждень. Він також вимив волосся й зачесав його назад.
  За півгодини до цього, чекаючи на прибуття Сакса та доказів, Райм вислав Купера з кімнати, а Том вставляв катетер із KY і махнув трубкою. Після того, як ця справа була завершена, Том подивився на нього і сказав: «Ти виглядаєш як лайно. Ви це розумієте?»
  «Мені байдуже. Навіщо мені це хвилюватися?»
  Раптом усвідомивши, що він це зробив.
  «Як щодо гоління?» — запитав юнак.
  «У нас немає часу».
  Справжнє занепокоєння Райма полягало в тому, що якби доктор Берґер побачив його доглянутим, він був би менш схильний продовжувати самогубство. Скуйовджений пацієнт — зневірений пацієнт.
  «І помитися».
  "Немає."
  «Тепер у нас є компанія, Лінкольне».
  Нарешті Райм буркнув: «Гаразд».
  «А давай втратимо цю піжаму, що ти скажеш?»
  «З ними нічого поганого».
  Але це також означало, що все добре.
  Тепер, витертий і поголений, одягнений у джинси та a у білій сорочці, Райм проігнорував дзеркало, яке тримав перед ним його помічник.
  «Заберіть це».
  «Чудове покращення».
  Лінкольн Райм насмішкувато пирхнув. «Я йду погуляти, поки вони не повернуться», — оголосив він і знову заклав голову в подушку. Мел Купер звернувся до нього з розгубленим виразом обличчя.
  — У його голові, — пояснив Том.
  "Твоя голова?"
  «Я собі це уявляю», — продовжив Райм.
  «Це неабиякий трюк, — сказав Купер.
  «Я можу ходити будь-яким районом, який захочу, і мене ніколи не пограбують. Ходіть в гори і ніколи не втомлюйтеся. Піднятися на гору, якщо я хочу. Розгляньте вітрини на П’ятій авеню. Звичайно, речі, які я бачу, не обов’язково присутні. Але що ж? Зірки також».
  "Як це?" — спитав Купер.
  «Світлу зірок, яке ми бачимо, тисячі чи мільйони років. До того часу, коли він досягає Землі, самі зірки рухаються. Вони не там, де ми їх бачимо». Райм зітхнув, коли його охопила втома. «Я припускаю, що деякі з них уже згоріли і зникли». Він закрив очі.
   
  «Він ускладнює це».
  «Не обов’язково», — відповів Райм Лону Селлітто.
  Селлітто, Бенкс і Сакс щойно повернулися зі скотарства.
  «Спідня білизна, місяць і рослина», – весело песимістично сказав Джеррі Бенкс. «Це не зовсім дорожня карта».
  «Бруд теж», — нагадав Райм, який завжди любив ґрунт.
  «Маєте уявлення, що вони означають?» — запитав Селлітто.
  — Ще ні, — сказав Райм.
  «Де голосування?» — буркнув Селлітто. «Він досі не відповів на свою сторінку».
  — Не бачив його, — сказав Райм.
  У дверях з’явилася постать.
  «Як я живу і дихаю», — пробурчав плавний баритон незнайомця.
  
  Райм кивнув довгому чоловікові всередині. Вигляд у нього був похмурий, але його худе обличчя раптом розпливлося в теплій посмішці, як це буває в дивні моменти. Террі Добінс був загальним підсумком відділу поведінкових наук NYPD. Він навчався у біхевіористів ФБР у Квантіко та мав дипломи з судової медицини та психології.
  Психолог любив оперу та сенсорний футбол, і коли Лінкольн Райм прокинувся в лікарні після аварії три з половиною роки тому, Добінс сидів поруч із ним і слухав Aïda на Walkman. Потім він провів наступні три години, проводячи, як виявилося, перше з багатьох консультацій щодо травми Райма.
  «Що це, я пам’ятаю, у підручниках говориться про людей, які не відповідають на телефонні дзвінки?»
  «Проаналізуй мене пізніше, Террі. Ви чули про нашого суб'єкта?»
  — Трохи, — сказав Добінз, дивлячись на Райма. Він не був лікарем, але знав фізіологію. «Ти в порядку, Лінкольне? Виглядаєш трохи остро."
  «Сьогодні я трохи тренуюся, — зізнався Райм. «І я міг би подрімати. Ти знаєш, який я ледачий СОБ».
  "Так звичайно. Ти людина подзвонила б мені о третій ночі з запитанням про злочинця і не могла б зрозуміти, чому я опинився у мішку. Так що ж? Ви шукаєте профіль?»
  «Все, що ви можете нам сказати, допоможе».
  Селлітто поінформував Добінса, який, як згадував Райм із тих днів, коли вони працювали разом, ніколи не робив нотаток, але зумів зберегти все, що чув, у голові, увінчаній темно-рудим волоссям.
  Психолог крокував перед настінною таблицею, час від часу зиркаючи на неї, дослухаючись до бурчачого голосу детектива.
  Він підняв палець, перебиваючи Селлітто. «Жертви, жертви. . . Їх усіх знайшли під землею. Похований у підвалі, в тунелі стокового двору».
  — Правильно, — підтвердив Райм.
  "Продовжувати."
  
  Селлітто продовжив, пояснюючи про порятунок Монель Гергер.
  — Гаразд, — неуважно сказав Добінс. Потім загальмував, щоб зупинитися, і знову повернувся до стіни. Він розставив ноги й, спершись руками на стегна, дивився на скупі факти про Unsub 823. «Лінкольне, розкажи мені більше про цю свою ідею. Що він любить старі речі».
  «Я не знаю, що з цим робити. Поки що його підказки мають щось спільне з історичним Нью-Йорком. Будівельні матеріали рубежу століть, склади, парова система».
  Добінс раптом ступив уперед і постукав по профілі. «Ганна. Розкажи мені про Ганну».
  «Амелія?» — спитав Райм.
  Вона розповіла Добінсу, як суб'єкт без будь-якої видимої причини назвав Монель Гергер Ганною. «Вона сказала, що йому, здається, подобалося називати ім’я. І розмовляв з нею німецькою».
  «І він скористався шансом «задрімати її», чи не так?» – зазначив Добінс. «Таксі в аеропорту — це було безпечно для нього. Але ховається в пральні. . . Мабуть, у нього була справжня мотивація поцупити когось із німців».
  Добінс накрутив рум’яне волосся навколо довгого пальця, плюхнувся в одне зі скрипучих ротангових крісел і витягнув ноги перед собою.
  «Добре, приміряй це на розмір. Метро . . . це ключ. Це говорить мені, що він щось приховує, і коли я це чую, у мене починається істерика».
  «Він не в істериці», — сказав Селлітто. «Він до біса спокійний і розважливий».
  «Не істерика в цьому сенсі. Це категорія психічних розладів. Стан проявляється, коли в житті пацієнта відбувається щось травматичне, і підсвідомість перетворює цю травму на щось інше. Це спроба захистити пацієнта. При традиційній конверсійній істерії ви бачите фізичні симптоми — нудоту, біль, параліч. Але я думаю, що тут ми маємо справу з пов’язаною проблемою. Дисоціація — так ми називаємо це, коли реакція на травму впливає на розум, а не на фізичне тіло. Істерична амнезія, фугальні стани. І кілька особистостей».
  
  «Джекіл і Гайд?» Цього разу Мел Купер зіграв прямого гравця, перемігши Бенкса.
  «Ну, я не думаю, що він має справжню багатогранність особистості», — продовжив Добінс. «Це дуже рідкісний діагноз, і класичний мультиперс молодий і має нижчий IQ, ніж ваш хлопчик». Він кивнув на профіль. «Він спритний і розумний. Очевидно, організований злочинець». Добінс якусь мить дивився у вікно. «Це цікаво, Лінкольне. Я думаю, що ваш суб'єкт підтягує свою іншу особистість, коли йому це зручно — коли він хоче вбити — і це важливо».
  «Чому?»
  «Дві причини. По-перше, це говорить нам дещо про його головну особистість. Його навчили — можливо, на роботі, можливо, під час виховання — допомагати людям, а не шкодити їм. Священик, радник, політик, соціальний працівник. І, по-друге, я думаю, що це означає, що він знайшов собі план. Якщо ти зможеш дізнатися, що це таке, можливо, ти зможеш навести на нього слід».
  «Що за план?»
  «Можливо, він давно хотів убити. Але він не діяв, поки не знайшов собі приклад для наслідування. Можливо, з книги чи фільму. Або хтось, кого він насправді знає. Це хтось, з ким він може ідентифікувати себе, хтось, чиї власні злочини фактично дають йому дозвіл вбивати. Тепер я виходжу з цього приводу…»
  — Лізь, — сказав Райм. "Підйом."
  «Його одержимість історією говорить мені, що його особистість — це персонаж з минулого».
  "Справжнє життя?"
  «Цього я не міг сказати. Можливо вигадане, можливо ні. Ханна, хто б вона не була, десь фігурує в історії. Німеччина теж. Або німецькі американці».
  «Хоч якусь ідею, що могло його збити?»
  «Фрейд вважав, що це було спричинено — чим ще? — сексуальним конфліктом на едіповій стадії. Сьогодні загальноприйнято вважати, що вади розвитку є лише однією з причин — будь-яка травма може спровокувати їх. І це не обов’язково має бути одна подія. Це може бути недолік особистості, довга серія особистих або професійних розчарувань. Важко сказати." Його очі сяяли, дивлячись на профіль. «Але я впевнений Сподіваюся, ти забереш його живим, Лінкольне. Я хотів би отримати можливість посадити його на диван на кілька годин».
  «Томе, ти записуєш це?»
  «Так, бвана».
  — Але одне запитання, — почав Райм.
  Добини закружляли. «Я б сказав, що це питання , Лінкольне: чому він залишає підказки? правильно?»
  «Так. Чому підказки?»
  «Подумайте про те, що він зробив. . . . Він розмовляє з вами. А не безладно балакати, як Син Сема чи вбивця Зодіаку. Він не шизофренік. Він спілкується вашою мовою. Мова криміналістики. чому?» Більше темпу, очі гортають діаграму. «Єдине, про що я можу думати, це те, що він хоче розділити провину. Бач, йому важко вбити. Стає легше, якщо він робить нас спільниками. Якщо ми вчасно не врятуємо жертв, у їхній смерті частково винні ».
  «Але це добре, чи не так?» — спитав Райм. «Це означає, що він продовжуватиме давати нам підказки, які можна вирішити. Інакше, якщо головоломка надто складна, він не ділить тягар».
  «Ну, це правда», — сказав Добінс, більше не посміхаючись. «Але тут також діє ще один фактор».
  Селлітто дав відповідь. «Серійна діяльність зростає».
  — Правильно, — підтвердив Добінс.
  «Як він може бити частіше?» — буркнув Бенкс. «Кожні три години – це недостатньо швидко?»
  «Ой, він знайде спосіб», - продовжив психолог. «Швидше за все, він почне націлюватися на кілька жертв». Очі психолога звузилися. «Скажи, ти в порядку, Лінкольне?»
  На чолі криміналіста виступили краплинки поту, він сильно примружив очі. "Просто втомлений. Багато хвилювань для старого каліка».
  «Останнє. Профіль життєдіяльності потерпілих у серійних злочинах. Але тут ми маємо різні статі, вікові та економічні класи. Весь білий, але він ловив у басейні, де переважно білі, тому це не є статистично значущим. З того, що ми знаємо, ми не можемо зрозуміти, чому він взяв саме цих людей. Якщо ви зможете, ви можете просто випередити його».
  
  «Дякую, Террі», — сказав Райм. «Залишайся на деякий час».
  «Звичайно, Лінкольне. Якщо ви хочете».
  Тоді Райм наказав: «Давайте подивимося на PE зі сцени на скотарі. Що ми маємо? Нижня білизна?»
  Мел Купер зібрав сумки, які Сакс привіз із місця події. Він глянув на ту, де була білизна. — Лінія D'Amore від Katrina Fashion, — оголосив він. «Стовідсоткова бавовна, гумка. Тканини, виготовлені в США, вони були викроєні та зшиті на Тайвані».
  «Ви можете це сказати, просто подивившись на них?» — недовірливо запитав Сакс.
  «Ні, я читав», — відповів він, показуючи на етикетку.
  «О».
  Менти засміялися.
  «Він каже нам, що в нього є інша жінка?» — спитав Сакс.
  — Напевно, — сказав Райм.
  Купер відкрив сумку. «Не знаю, що це за рідина. Я зроблю хроматограф».
  Райм попросив Тома піднести аркуш паперу з фазами місяця. Він уважно це вивчав. Подібний запис був чудовим окремим доказом. Ви можете прилаштувати його до аркуша, з якого його вирвано, і зв’язати їх так само тісно, як відбитки пальців. Звичайно, проблема полягала в тому, що у них не було оригінального аркуша паперу. Він думав, чи вони колись його знайдуть. Непідпорядкований міг знищити його, як тільки вирвав цей шматочок. Проте Лінкольн Райм вважав за краще думати ні. Він любив це десь зобразити. Просто чекає, коли його знайдуть. Так, як він завжди уявляв собі джерело доказів: автомобіль, з якого зішкребли фарбу, палець, який втратив ніготь, ствол пістолета, з якого випустила нарізну кулю, знайдену в тілі жертви. Ці джерела — завжди близькі до суб’єкта — набували власних особистостей у свідомості Райма. Вони могли бути владними або жорстокими.
  Або таємничий.
  Фази місяця.
  
  Райм запитав Добінса, чи можна змусити їх суб'єкта діяти циклічно.
  "Немає. Місяць зараз не у великій фазі. Ми минули чотири дні».
  «Тож місяці означають щось інше».
  «Якщо вони взагалі місяці», — сказав Сакс. Задоволена собою, і це правильно, подумав Райм. Він сказав: «Гарна думка, Амелія. Можливо, він говорить про кола. Про чорнило. Про папір. Про геометрію. Планетарій. . .”
  Райм зрозумів, що вона витріщилася на нього. Можливо, тільки тепер усвідомлюючи, що він поголився, розчесав волосся, змінив одяг.
  І який у неї зараз був настрій? — дивувався він. Злий на нього чи відключений? Він не міг сказати. На даний момент Амелія Сакс була такою ж загадковою, як Unsub 823.
  У коридорі пролунав гудок факсу. Том пішов за ним і за мить повернувся з двома аркушами паперу.
  — Це від Емми Роллінз, — оголосив він. Він підняв аркуші, щоб Райм побачив.
  «Наше дослідження сканера продуктових магазинів. Одинадцять магазинів на Мангеттені продавали телячі гомілки клієнтам, які купували менше п’яти одиниць за останні два дні». Він почав писати на плакаті, а потім глянув на Райма. «Назви магазинів?»
  "Звичайно. Пізніше вони нам знадобляться для перехресних посилань».
  Том записав їх на профілі.
   
  B'way & 82nd,
  ShopRite
  B'way & 96th,
  Anderson Foods
  Greenwich & Bank,
  ShopRite
  2-й пр., 72–73-й,
  Бакалійний світ
  Battery Park City,
  J&G's Emporium
  
  1709 2nd Ave.,
  Anderson Foods
  34th & Lex.,
  Food Warehouse
  8th Ave. & 24th,
  ShopRite
  Х'юстон і Лафайєт,
  ShopRite
  6th Ave. & Houston,
  J&G's Emporium
  Greenwich & Franklin,
  Grocery World
   
  «Це звужує коло, — сказав Сакс, — до всього міста».
  «Терпіння», — сказав неспокійний Лінкольн Райм.
  Мел Купер розглядав соломинку, яку знайшов Сакс. «Тут немає нічого унікального». Він відкинув його вбік.
  «Це нове?» — спитав Райм. Якби це було, вони могли б порівняти магазини, які продавали віники та телячі гомілки того самого дня.
  Але Купер сказав: «Я подумав про це. Йому шість місяців або більше». Він почав витрушувати сліди в одязі німецької дівчини на шматок газетного паперу.
  «Тут є кілька речей», — сказав він, вдивляючись у аркуш. «Бруд».
  «Достатньо для градієнта щільності?»
  «Ні. Справді просто пил. Напевно, з місця події».
  Купер подивився на залишки води, які він змахнув із закривавленого одягу.
  «Цегляний пил. Чому так багато цегли?»
  «Від щурів, яких я стріляв. Стіна була цегляна».
  «Ти їх застрелив? На місці події?» Райм здригнувся.
  Сакс, захищаючись, сказав: «Ну, так. Вони були повсюди на ній».
  Він був злий, але відпустив це. Додавши лише: «Усілякі забруднювачі від пострілів. Свинець, миш'як, вуглець, срібло».
  «І тут. . . ще шматочок червонуватої шкіри. З рукавички. І . . . У нас є інше волокно. Інший».
  
  Криміналісти люблять волокна. Це був крихітний сірий пучок, ледь помітний неозброєним оком.
  «Чудово», — оголосив Райм. "І що ще?"
  «А ось фотографія місця події, — сказав Сакс, — і відбитки пальців. Той, що з її горла і звідки він взяв рукавичку». Вона підняла їх.
  — Добре, — сказав Райм, уважно розглядаючи їх.
  На її обличчі був блиск неохочого тріумфу — порив перемоги, що є зворотним боком ненависті до себе за непрофесійність.
  Райм вивчав поляроїдні відбитки, коли почув кроки на сходах і прийшов Джим Поллінг. Він увійшов до кімнати, подвійно переглянув шикарний Lincoln Rhyme і підійшов до Sellitto.
  «Я щойно був на місці події», — сказав він. «Ви врятували жертву. Чудова робота, хлопці». Він кивнув у бік Сакс, щоб показати, що іменник містить і її. «Але цей хлюп дрімав ще одного?»
  — Або збирається, — пробурмотів Райм, дивлячись на відбитки.
  «Ми зараз працюємо над підказками», — сказав Бенкс.
  «Джиме, я намагався вас вистежити», — сказав Селлітто. «Я пробував у мерії».
  «Я був із начальником. Довелося благати про додаткових шукачів. Ще п’ятдесят людей вилучили з охорони ООН».
  «Капітане, нам є про що поговорити. Ми маємо проблему. Щось сталося в останній сцені. . .”
  Кімнатою пролунав ще нечутий голос: «Проблема? У кого проблеми? У нас тут немає проблем, чи не так? Жодного високого».
  Райм подивився на високого худорлявого чоловіка в дверях. Він був чорний як смуга, носив смішний зелений костюм і черевики, які сяяли, як коричневі дзеркала. Серце Райма впало. «Деллрей».
  «Лінкольн Райм. Власний Айронсайд Нью-Йорка. Привіт, Лон. А Джим Поллінг, як справи, друже?»
  Позаду Деллрея йшло півдюжини інших чоловіків і одна жінка. Райм миттєво зрозумів, навіщо тут федеральні агенти. Деллрей оглянув офіцерів кімнаті, його увага на мить зосередилася на Саксі, а потім відлетіла.
  "Що ти хочеш?" — запитав Поллінг.
  Деллрей сказав: «Хіба ви не здогадалися, геммуни. Ви поза справою. Ми закриваємо вас. Так, сер. Просто як букмекер».
  
  
  
  СІМНАДЦЯТЬ
  
  Оніхто з нас.
  Ось так Деллрей дивився на Лінкольна Райма, коли той обходив ліжко. Деякі люди зробили це. Параліч був клубом, і вони розбивали вечірку жартами, кивками, підморгуваннями. Ти знаєш, я кохаю тебе, друже, тому що я смішний тобою.
  Лінкольн Райм зрозумів, що таке ставлення дуже-дуже швидко набридає.
  «Дивіться, — сказав Деллрей, тицяючи на клінітрон. «Це щось із Зоряного шляху. Командир Райкер, забирай свою дупу в шатл».
  «Іди геть, Деллрей», — сказав Поллінг. «Це наш випадок».
  «А як тут почувається пацієнт, докторе Крашер?»
  Капітан крокував уперед, півень, над яким височів довготелесий агент ФБР. «Деллрей, ти слухаєш? Йди геть."
  «Чоловіче, я куплю собі один із них, Райм. Поклади туди мою дупу, дивись гру. Серйозно, Лінкольне, як справи? Минуло кілька років».
  «Вони стукали?» — спитав Райм у Тома.
  «Ні, не стукали».
  — Ти не стукав, — сказав Райм. «Тож чи можу я запропонувати вам піти?»
  «Потрібний ордер», — пробурмотів Деллрей, гортаючи паперами в нагрудній кишені.
  Правий вказівний ніготь Амелії Сакс хвилював її великий палець, який був на межі кровотечі.
  Деллрей обвів поглядом кімнату. Він був явно вражений їхньою імпровізованою лабораторією, але швидко придушив це почуття. «Ми беремо на себе. Вибач.”
  За двадцять років поліцейської роботи Райм ніколи не бачив такого повного захоплення.
  
  
  
  «До біса це, Деллрей, — почав Селлітто, — ти передав справу».
  Агент повернув своє блискуче чорне обличчя, поки не подивився на детектива.
  «Здав? Пройшов? Мені ніколи про це не дзвонили. Ви подзвоните мені?»
  "Немає."
  «Тоді хто впустив копійку?»
  "Добре . . .” Здивований Селлітто глянув на Поллінга, який сказав: «Ви отримали пораду. Це все, що ми повинні вам надіслати». Зараз теж в обороні.
  «Порада. так І, привіт, як саме це було доставлено? Це було б від Pony Ex -press? Пошта з бронюванням? Скажи мені, Джиме, яка користь від нічної консультації, коли зараз триває операція?»
  Полінг сказав: «Ми не бачили потреби».
  "Ми?" — швидко запитав Деллрей. Як хірург, який помічає мікроскопічну пухлину.
  « Я не бачив потреби», — різко сказав Поллінг. «Я сказав меру, щоб він залишався місцевим. Ми тримаємо це під контролем. Тепер геть, Деллрей».
  «А ти думав, що зможеш завершити це вчасно до новин об одинадцятій».
  Райм був наляканий, коли Поллінг крикнув: «Те, що ми думали, не ваше чортове діло. Це наш довбаний випадок». Він знав про легендарну вдачу капітана, але ніколи не бачив її в дії.
  «Взагалі-то, тепер це ваша довбана справа». Деллрей пройшов повз стіл, на якому стояло обладнання Купера.
  Райм сказав: «Не роби цього, Фреде. Ми розбираємося з цим хлопцем. Працюйте з нами, але не забирайте. Цей суб'єкт не схожий на те, що ви коли-небудь бачили».
  Деллрей усміхнувся. «Давайте подивимося, що останнього я чую про цю «довбану» справу? Те, що у вас є цивільний, який виконує "перевірку". Агент не глянув на ліжко Clinitron. «У вас є портативний пристрій, який працює на місці злочину. Ви змусили солдатів купувати продукти».
  — Стандарти доказів, Фредеріку, — різко нагадав Райм. «Це SOP».
  Деллрей виглядав розчарованим. «Але ESU, Лінкольн? всі ці долари платників податків. Крім того, є різання людей, як техаська бензопила . . .”
  Як ця новина потрапила? Всі дали присягу зберігати таємницю в питанні розчленування.
  «І що я чую про те, що хлопці Хаумана знайшли жертву, але не пішли і врятували її негайно?» На п’ятому каналі був мікрофон «Велике вухо». Змусив її кричати добрих п’ять хвилин, перш ніж ти когось послав». Він кинув на Селлітто криву посмішку. «Лоне, мій чоловіче, чи це була проблема, про яку ти щойно говорив?»
  «Вони зайшли так далеко», — подумав Райм. Вони відчували його, почали вивчати мову суб'єкта. Починаю бачити його. Зі сплеском здивування він зрозумів, що знову займається улюбленою справою. Після всіх цих років. І тепер хтось збирався це в нього забрати. Злість бриніла всередині нього.
  «Візьми справу, Фреде», — пробурчав Райм. «Але не виріжте нас. Не робіть цього».
  «Ви втратили дві жертви», — нагадав Деллрей.
  «Ми втратили одного», — виправив Селлітто, неспокійно дивлячись на Поллінга, який все ще розлютився. «Ми нічого не могли зробити щодо першого. Він був візитною карткою».
  Добінс, схрестивши руки, лише спостерігав за суперечкою. Але тут втрутився Джеррі Бенкс. «Тепер ми припинили його розпорядок. Ми більше не збираємося втрачати».
  «Ви, якщо ESU буде сидіти й слухати, як жертви кричать».
  Селлітто сказав: «Це був мій...»
  « Моє рішення», — проспівав Райм. "Шахта."
  — Але ж ти цивільний, Лінкольне. Тож це не могло бути ваше рішення. Можливо, це була ваша пропозиція. Можливо, це була ваша рекомендація. Але я не думаю, що це було ваше рішення».
  Увага Деллрея знову звернулася до Сакса. Дивлячись на неї, він звернувся до Райма: «Ти сказав Перетті не запускати сцену?» Це дуже цікаво, Лінкольне. Чому ти пішов і зробив щось подібне?»
  Райм сказав: «Я кращий за нього».
  «Перетті не щасливий бойскаут. Ні, сер. Ми з ним посварилися з Екертом».
  Екерт? Dep Com? Як він був залучений?
  
  І одним поглядом на Сакса, на ухильні блакитні очі, обрамлені пасмами розкуйовдженого рудого волосся, він зрозумів, як це зробити.
  Райм кинув на неї погляд, якого вона негайно уникнула, і сказав Деллрею: «Подивимося... . . Перетті? Хіба не він відкрив рух на тому місці, де суб'єкт стояв, щоб спостерігати за першою жертвою? Хіба не він оприлюднив місце події до того, як ми встигли знайти серйозні сліди? Мій власний Сакс мав передбачливість, щоб закрити цю сцену. Мій Сакс мав рацію, а Вінс Перетті та всі інші помилялися. Так вона зробила."
  Вона дивилася на свій великий палець, таким поглядом, який нагадував знайоме видовище, вона витягла з кишені клейнекс і обмотала ним закривавлене число.
  Деллрей резюмував: «Вам слід було зателефонувати нам на початку».
  — Просто виходь, — пробурмотів Поллінг. Щось тріснуло в його очах, і голос підвищився. «Іди до біса!» — скрикнув він.
  Навіть холоднокровний Деллрей кліпав очима й відступав, коли з рота капітана полетіла слюнка.
  Райм нахмурився на Поллінга. Був шанс, що вони могли б врятувати щось у справі, але не в тому випадку, якщо у Поллінга сталася істерика. «Джим. . .”
  Капітан проігнорував його. «Гут!» — крикнув він знову. «Ви не беретеся за нашу справу!» І, налякавши всіх у кімнаті, Поллінг стрибнув уперед, схопив агента за зелені лацкани й штовхнув його до стіни. Після миті приголомшеної тиші Деллрей просто відштовхнув капітана кінчиками пальців і дістав мобільний телефон. Він запропонував це Поллінгу.
  «Подзвоніть меру. Або шеф Вілсон».
  Полінг інстинктивно відірвався від Деллрея — невисокий чоловік стояв на деякій відстані між собою та високим. «Ти хочеш справу, ти її, блядь, отримав». Капітан пройшов до сходів, а потім спустився ними. Рипнули вхідні двері.
  «Ісус, Фред, — сказав Селлітто, — працюй з нами. Ми можемо прибити цього покидька».
  «Нам потрібен AT Бюро», — сказав Деллрей, звучачи тепер як розум. «Ти не налаштований на терористичну позицію».
  
  «Який терористичний кут?» — спитав Райм.
  «Мирна конференція ООН. Мій доносчик сказав, що в аеропорту щось трапиться. Де він виривав жертви».
  «Я б не називав його терористом», — сказав Добінс. «Все, що відбувається всередині нього, має психологічну мотивацію. Це не ідеологічно».
  «Ну, справа в тому, що Quantico і ми прив’язуємо його в один бік. «Дякую, що ти почуваєшся інакше. Але ось як ми з цим справляємося».
  Рима здався. Втома відганяла його. Йому шкода, що Селлітто та його помічник зі шрамом ніколи не з’являлися цього ранку. Він шкодував, що ніколи не зустрічав Амелію Сакс. Шкода, що він не носив ту смішну білу сорочку, яка начебто задерев’яніла на шиї, а під нею ні на що.
  Він зрозумів, що Деллрей розмовляє з ним.
  «Вибачте?» Райм звів мускулисту брову.
  Деллрей запитав: «Я маю на увазі, чи не може політика теж бути мотивом?»
  «Мотив мене не цікавить», — сказав Райм. «Докази мене цікавлять».
  Деллрей знову глянув на стіл Купера. "Так. Справа наша. Ми всі разом?»
  «Які у нас варіанти?» — запитав Селлітто.
  «Ви підтримуєте нас шукачами. Або ви можете взагалі кинути навчання. Це приблизно все, що залишилося. Ми зараз візьмемо фізкультуру, ти не проти».
  Бенкс вагався.
  «Дайте їм це», — наказав Селлітто.
  Молодий поліцейський підняв пакети з речовими доказами з останньої сцени та поклав їх у великий пластиковий пакет. Деллрей простягнув руки. Бенкс глянув на худі пальці, кинув сумку на стіл і повернувся в дальній бік кімнати — на бік поліцейського. Лінкольн Райм був демілітаризованою зоною між ними, а Амелія Сакс стояла прикута біля ніг Раймового ліжка.
  Деллрей сказав їй: «Офіцер Сакс?»
  Після паузи, дивлячись на Райма, вона відповіла: «Так?»
  «Комісар Екерт хоче, щоб ви пішли з нами розбір подій на місці злочину. Він сказав щось про те, щоб почати ваше нове призначення в понеділок».
  Вона кивнула.
  Деллрей повернувся до Райма й щиро сказав: «Не хвилюйся, Лінкольне. Ми його заберемо. Далі ви почуєте, що його голова буде на стовпі біля воріт у місто».
  Він кивнув своїм колегам-агентам, які зібрали докази й пішли вниз. З коридору Деллрей покликав Сакса: «Ви йдете, офіцере?»
  Вона стояла, склавши руки, як школярка на вечірці, на яку пошкодувала, що прийшла.
  "За хвилину."
  Деллрей зник сходами.
  «Ці придури», — пробурмотів Бенкс, кидаючи годинниковий зошит на стіл. «Ви можете в це повірити?»
  Сакс хиталася на підборах.
  — Краще йди, Амелія, — сказав Райм. «Ваша карета чекає».
  «Лінкольн». Підійшовши ближче до ліжка.
  — Усе гаразд, — сказав він. «Ти зробив те, що мав зробити».
  «Я не маю жодного діла займатися CS», — випалила вона. «Я ніколи цього не хотів».
  «І ти більше не будеш цього робити. Це добре працює, чи не так?»
  Вона почала йти до дверей, а потім повернулася й випалила: «Тобі все одно, крім доказів, чи не так?»
  Селлітто й Бенкс заворушилися, але вона не звернула на них уваги.
  «Скажи, Томе, чи не міг би ти провести Амелію?»
  Сакс продовжив: «Для вас це все лише гра, чи не так? Монель..."
  "ВООЗ?"
  Її очі спалахнули: «Там! Побачити? Ви навіть не пам'ятаєте її імені. Монель Гергер. Дівчина в тунелі. . . вона була лише частиною головоломки для вас. По ній повзали щури, і ви сказали: «Така в них природа»? Така в них природа? Вона вже ніколи не буде колишньою, і все, про що ви дбали, це ваші дорогоцінні докази».
  «У живих жертв, — пробурмотів він, читаючи лекцію, — рани від гризунів завжди поверхневі. Як тільки перший лі'л створіння текло на неї, їй потрібна була вакцина від сказу. Яке значення мали ще кілька укусів?»
  «Чому б нам не запитати її думку?» Посмішка Сакса тепер була іншою. Це стало згубним, як у медсестер і терапевтів, які ненавиділи калік. Вони з такими посмішками ходили по реабілітаційних палатах. Що ж, він не був щасливий із чемною Амелією Сакс; він хотів ту жорстоку. . . .
  «Відповідай мені щось, Райме. Чому ти справді хотів мене?»
  «Томе, наша гостя затримала час очікування. Міг би ти-?"
  — Лінкольн, — почав помічник.
  «Томе, — відрізав Райм, — повір, я просив тебе щось зробити».
  «Тому що я нічого не знаю», — випалив Сакс. "Ось чому! Ви не хотіли справжнього техніка CS, тому що тоді ви б не керували. Але я. . . ви можете відправити мене сюди, відправити мене туди. Я зроблю саме те, що ти хочеш, і не буду цькувати й стогнати».
  «Ах, повстання військ. . .” — сказав Райм, підводячи очі до стелі.
  «Але я не один із військових. Я ніколи цього не хотів».
  «Я теж цього не хотів. Але ми тут. Разом у ліжку. Ну, один із нас». І він знав, що його холодна посмішка була набагато, набагато крижанішою за будь-яку, яку вона могла висловити.
  «Ти просто розпещений нахаба, Райме».
  «Гей, офіцере, тайм-аут тут», — гаркнув Селлітто.
  Але вона продовжувала йти. «Ви більше не можете ходити на місце злочину, і мені дуже шкода. Але ви ризикуєте розслідуванням, щоб помасажувати своє его, і я кажу, до біса це». Вона схопила свій патрульний капелюх і вибігла з кімнати.
  Він очікував почути грюк дверей знизу, можливо, розбиття скла. Але почулося слабке клацання, а потім тиша.
  Коли Джеррі Бенкс дістав свій годинниковий зошит і гортав його з більшою зосередженістю, ніж було потрібно, Селлітто сказав: «Лінкольне, вибач. я..."
  
  — Нічого страшного, — сказав Райм, надміру позіхаючи в хибній надії, що це заспокоїть його пекуче серце. "Нічого взагалі."
  Копи кілька хвилин стояли біля напівпорожнього столу, важко мовчали, потім Купер сказав: «Краще збирайся». Він поклав на стіл чорний футляр і почав відкручувати окуляр із любов’ю, як музикант, який розбирає свій саксофон.
  «Ну, Томе, — сказав Райм, — уже після заходу сонця. Знаєш, що це мені говорить? Бар відкрито.”
   
  Їхня бойова кімната була вражаючою. Він перевершив спальню Лінкольна Райма.
  Півповерху федеральної будівлі, три десятки агентів, комп’ютери та електронні панелі з якогось фільму Тома Кленсі. Агенти були схожі на юристів чи інвестиційних банкірів. Білі сорочки, краватки. Слово, яке прийшло на думку хрусткий . І Амелія Сакс у центрі, помітна у своїй темно-блакитній уніформі, забрудненій щурячою кров’ю, пилом і зернистим лайном худоби, загиблої сто років.
  Вона більше не тремтіла від розпалу з Раймом, і хоча її розум продовжував обертатися сотнею речей, які вона хотіла сказати, але хотіла сказати , вона змусила себе зосередитися на тому, що відбувається навколо неї.
  Високий агент у бездоганному сірому костюмі радився з Деллреєм — двоє великих чоловіків, опустивши голови, поважні. Вона вважала, що це був спеціальний агент, відповідальний за манхеттенський офіс, Томас Перкінс, але вона не знала напевне; патрульний офіцер має стільки ж контактів із ФБР, скільки продавець із хімчистки чи страхування. Він здавався без гумору, ефективним і постійно дивився на велику карту Мангеттена, прикріплену до стіни. Перкінс кілька разів кивнув, поки Деллрей його інформував, а потім підійшов до столу з ДВП, заповненого манільськими папками, оглянув агентів і почав говорити.
  «Якби я міг отримати вашу увагу. . . Я щойно спілкувався з директором і генеральним директором у Вашингтоні. Ви всі чули про аеропорт Кеннеді unsub зараз. Це незвичайний профіль. Викрадення, за відсутності сексуального елементу, рідко є основою для серійної діяльності. Фактично, це перший суб'єкт такого роду в Південному окрузі. У світлі можливого зв’язку з подіями в ООН цього тижня ми координуємо свої дії зі штаб-квартирою, Quantico та офісом генерального секретаря. Нам сказали бути повністю активними у цій справі. Це отримує пріоритети на найвищому рівні».
  SAC поглянув на Деллрея, який сказав: «Ми взяли справу від поліції Нью-Йорка, але ми будемо використовувати їх для підтримки та персоналу. У нас є офіцер з місця злочину, щоб проінформувати нас про події». Деллрей тут звучав зовсім по-іншому. Ні крихти Superfly.
  «Ви отримали ваучер на ПП?» — запитав Перкінс у Сакса.
  Сакс визнала, що ні. «Ми працювали над порятунком жертв».
  ВАК це стурбувало. У судовому засіданні, інакше серйозні справи, регулярно припинялися через помилки в записі ланцюжка зберігання речових доказів. Це було перше, про що нарікали адвокати злочинців.
  «Переконайтеся, що ви це зробили, перш ніж підете».
  "Так, сер."
  Який вираз обличчя мав Райм, коли він здогадався, що я поскаржився на Екерта і змусив їх закрити. Який погляд . . .
  Мій Сакс це зрозумів, мій Сакс зберіг сцену.
  Вона знову хвилювалася цвяхом. Припини це, сказала вона собі, як завжди, і продовжувала копатися в плоті. Біль відчувався добре. Ось чого терапевти так і не зрозуміли.
  SAC сказав: «Агент Деллрей? Чи не могли б ви поінформувати присутніх про підхід, який ми будемо застосовувати».
  Деллрей перевів погляд з SAC на інших агентів і продовжив: «На даний момент у нас є польові агенти, які атакують усі великі терористичні осередки в місті та переслідують будь-які підказки, які ми можемо знайти, які доведуть нас до резиденції субб. Всі довідники, всі агенти під прикриттям. Це означатиме скомпрометацію деяких існуючих операцій, але ми вирішили, що ризик вартий цього.
  
  «Наше завдання тут — швидко реагувати. Ви розділитесь на групи по шість агентів у кожній і будете готові йти на будь-яке місце. Ви матимете повну підтримку з порятунку заручників і проникнення на барикади».
  — Сер, — сказав Сакс.
  Перкінс підвів очі, нахмурившись. Очевидно, ніхто не переривав брифінги до затвердженої перерви у питаннях і відповідях. «Так, що це, офіцер?»
  «Ну, мені просто цікаво, сер. А жертва?»
  «Хто, та німкеня? Ти думаєш, що нам слід ще раз у неї взяти інтерв’ю?»
  "Ні, сер. Я мав на увазі наступну жертву».
  Перкінс відповів: «О, ми точно будемо знати про те, що можуть бути й інші цілі».
  Сакс продовжив: «Тепер у нього є».
  "Він робить?" SAC глянув на Деллрея, який знизав плечима. Перкінс запитав Сакса: «Звідки ти знаєш?»
  «Ну, я точно не знаю, сер. Але він залишив підказки в останній сцені, і він би цього не зробив, якби у нього не було іншої жертви. Або просто збирався вирвати один».
  «Прийнято до відома, офіцер», — продовжив SAC. «Ми збираємося мобілізуватися якомога швидше, щоб переконатися, що з ними нічого не трапиться».
  Деллрей сказав їй: «Ми вважаємо, що найкраще зосередитися на самому звірі».
  — Детектив Сакс, — почав Перкінс.
  — Я не детектив, сер. Мене призначили в патруль».
  «Так, добре», — продовжив SAC, дивлячись на стоси файлів. «Якщо б ви могли просто дати нам деякі з ваших пунктів, це було б корисно».
  Тридцять агентів спостерігають за нею. Серед них дві жінки.
  «Просто розкажи нам, що ти бачив», — сказав Деллрей, стискаючи видатними зубами незапашену сигарету.
  Вона розповіла їм про свої пошуки на місці злочину та висновки, до яких дійшли Райм і Террі Добінс. Більшість агентів були стурбовані цікавою поведінкою суб'єкта.
  «Як проклята гра», — пробурмотів агент.
  Один запитав, чи є підказки якісь політичні повідомлення, які вони могли б розшифрувати.
  
  «Ну, сер, ми справді не вважаємо його терористом», — наполягав Сакс.
  Перкінс звернув на неї свою велику увагу. «Дозвольте запитати вас, офіцере, ви визнаєте, що він розумний, цей суб'єкт?»
  "Дуже розумний."
  «Чи не міг він подвійно блефувати?»
  "Як ви маєте на увазі?"
  "Ви . . . Я повинен сказати, що поліція Нью-Йорка вважає, що він просто божевільний. Я маю на увазі кримінальну особистість. Але чи можливо, що він достатньо розумний, щоб змусити вас так думати . Коли відбувається щось інше».
  "Як що?"
  «Візьми ті підказки, які він залишив. Чи не можуть вони бути диверсією?»
  «Ні, сер, це вказівки», — сказав Сакс. «Веде нас до жертв».
  «Я це розумію», — швидко сказав Томас Перкінс. «Але тим самим він відводить нас від інших цілей, правда?»
  Вона не розглядала це. «Я вважаю, що це можливо».
  — А шеф Вілсон стягував людей із служби безпеки ООН направо й наліво, щоб вони займалися викраденням. Можливо, цей суб’єкт не відволікає всіх, що звільняє його для виконання його справжньої місії».
  Сакс пригадала, що в неї сама була подібна думка раніше того дня, спостерігаючи за всіма шукачами на Перл-стріт. «І це буде ООН?»
  «Ми так думаємо», — сказав Деллрей. «Винуватці, які стоять за спробою вибуху ЮНЕСКО в Лондоні, можуть спробувати ще раз».
  Це означає, що Rhyme пішов у зовсім неправильному напрямку. Це дещо полегшило тягар її провини.
  «Тепер, офіцер, чи не могли б ви перерахувати нам докази?» — запитав Перкінс.
  Деллрей дав їй інвентарний аркуш усього, що вона знайшла, і вона переглянула його пункт за пунктом. Поки вона говорила, Сакс усвідомлювала, що довкола її кипить: деякі агенти приймали дзвінки, деякі стояли й шепотілися з іншими агентами, деякі робили нотатки. Але коли, Глянувши на аркуш, вона додала: «Тоді я взяла цей його відбиток пальця в останній сцені», — вона зрозуміла, що в кімнаті запанувала повна тиша. Вона підвела очі. Кожне обличчя в офісі витріщилося на неї з таким шоком, якби федеральні агенти були на це здатні.
  Вона безпорадно глянула на Деллрея, який схилив голову: «Хочеш сказати, що отримав відбиток?»
  «Ну, так. Його рукавичка впала під час боротьби з останньою жертвою, і коли він підняв її, то вдарився об підлогу».
  "Де це?" — швидко запитав Деллрей.
  «Ісус, — покликав один агент. «Чому ти нічого не сказав ? »
  «Ну я...»
  «Знайди, знайди!» подзвонив хтось інший.
  По кімнаті пробігло гомініння.
  Її руки тремтіли, Сакс перебирала мішки з доказами й простягнула Деллрею поляроїд із відбитком пальця. Підніс, уважно подивився. Показав його комусь, хто, як вона здогадалася, був експертом із тертя. — Добре, — запропонував агент. «Це однозначно A-grade».
  Сакс знав, що відбитки мають рейтинги A, B і C, а нижча категорія є неприйнятною для більшості правоохоронних органів. Але будь-яка гордість, яку вона відчувала за свої навички збору доказів, була розбита їхнім колективним жахом, що вона не згадала про це раніше.
  Потім все почало відбуватися відразу. Деллрей передав це агенту, який підбіг до складного комп’ютера в кутку офісу та поклав Polaroid на велике, вигнуте ліжко, яке називається Opti-Scan. Інший агент увімкнув комп’ютер і почав вводити команди, коли Деллрей схопив телефон. Він нетерпляче постукав ногою, а потім опустив голову, коли десь відповіли на дзвінок.
  «Джінні, с'Деллрей. Це буде справді неприємно, але мені потрібно закрити всі запити AFIS у північно-східному регіоні та надати пріоритет тому, який я надсилаю. . . . У мене тут Перкінс. Він погодиться, і якщо цього буде недостатньо, я сам зателефоную людині у Вашингтоні. . . . Це справа ООН».
  
  Сакс знав, що автоматизована система ідентифікації відбитків пальців Бюро використовується поліцейськими департаментами по всій країні. Це те, що Dellray зупинив би на даний момент.
  Агент за комп’ютером сказав: «Відскановано. Зараз ми передаємо».
  «Скільки часу це займе?»
  «Десять, п'ятнадцять хвилин».
  Деллрей стиснув запорошені пальці. «Будь ласка, будь ласка, будь ласка».
  Навколо неї був циклон активності. Сакс почув голоси, які говорили про зброю, гелікоптери, транспортні засоби, антитерористичних переговорників. Телефонні дзвінки, брязкіт клавіатур, розгортання карт, перевірка пістолетів.
  Перкінс телефонував, розмовляючи з людьми, які рятували заручників, або з директором, або з мером. Можливо, президент. Хто знав? Сакс сказав Деллрею: «Я не знав, що друк така велика справа».
  «Це завжди велика справа. Принаймні, з AFIS зараз це так. Раніше з вас витирали пил для відбитків переважно для показу. Нехай жертви та преса знають, що ви щось робите. »
  "Ти жартуєш."
  «Ні, не трохи. Візьмемо Нью-Йорк. Ви робите холодний пошук — це коли у вас немає жодного підозрюваного — ви робите холодний пошук вручну, техніку знадобиться п’ятдесят років, щоб переглянути всі друковані картки. Без дурниць. Автоматичний пошук? П'ятнадцять хвилин. Раніше ви впізнавали підозрюваного у двох-трьох відсотках випадків. Зараз ми наближаємось до двадцяти, двадцяти двох відсотків. Так, відбитки золоті. Дінча розповісти про це Райму?»
  «Звісно, він знав».
  «І він не взяв усіх на борт? Ой-ой-богу, чоловік послизає».
  «Слухай, офіцер, — покликав SAC Перкінс, тримаючи руку над телефоном, — я попрошу вас зараз заповнити ці картки ланцюга охорони. Я хочу перевести PE на PERT».
  Група реагування на речові докази. Сакс згадав, що федерали найняли Лінкольна Райма, щоб допомогти зібрати це.
  «Я це зроблю. Звичайно.
  
  «Меллорі, Кемпл, відведіть того фізичного працівника в офіс і принесіть нашому гостю картки COC. У вас є ручка, офіцер?»
  "Так."
  Вона пішла слідом за двома чоловіками до маленького кабінету, нервово клацаючи кульковою ручкою, поки вони шукали та повернулися з пачкою федеральних карток ланцюга охорони. Вона сіла й розбила пакет.
  Голосом позаду неї був хіп Деллрей, персона, яка, здавалося, найбільше прагнула вирватися. У машині по дорозі сюди хтось назвав його Хамелеоном, і вона почала розуміти чому.
  «Ми називаємо Перкінса Великим диктатом. Нюп — не «хер», як ти думаєш. «Dict», як словник. Але не переживай за нього. Він розумніший за сендвіч агента. І краще, щоб він тягнув за ниточки аж до округу Колумбія, де в подібних випадках треба тягнути за ниточки». Деллрей провів сигаретою під носом, наче це була гарна сигара. «Знаєте, офіцере, ви надзвичайно розумні, коли робите те, що робите».
  "Який є?"
  «Вихід із тяжких злочинів. Ти цього не хочеш». Худе чорне обличчя, блискуче й зморшкувате лише біля очей, уперше відтоді, як вона зустріла його, здавалося щирим. «Найкраще, що ви коли-небудь робили, — піти у зв’язки з громадськістю. Там ти зробиш добро і не перетвориться на порох. Це те, що трапляється, ви бачите. Ця робота перетворює вас на порох».
   
  Одна з останніх жертв божевільного примусу Джеймса Шнайдера, молодий чоловік на ім’я Ортега, приїхав до Манхеттена з Мехіко, де політичні заворушення (галосно оголошене популістське повстання, яке почалося роком раніше) у кращому випадку ускладнили комерцію. Але амбітний підприємець пробув у місті не більше тижня, коли зник з поля зору. Стало відомо, що востаннє його бачили перед таверною у Вестсайді, і влада одразу ж запідозрила, що він ще одна жертва Шнайдера. На жаль, було виявлено, що це так.
  Збирач кісток п’ятнадцять хвилин кружляв вулицями Нью-Йоркського університету, Вашингтон-сквер. Багато людей висить. Але переважно діти. Студенти в літній школі. Скейтбордисти. Було святково, дивно. Співаки, жонглери, акробати. Це нагадало йому «музеї» на Бауері, популярні в 1800-х роках. Звісно, це були зовсім не музеї, а аркади, що рясніли бурлескними шоу, експонатами виродків і сміливців, а також торговцями, що продавали все від французьких листівок до осколків Істинного Хреста.
  Раз чи двічі він сповільнився, але ніхто не хотів або не міг собі дозволити таксі. Він звернув на південь.
  Шнайдер прив’язав цеглини до ніг сеньйора Ортеги й закотив його під пірс у річку Гудзон, щоб нечиста вода й риба перетворили його тіло на звичайну кістку. Труп знайшли через два тижні після того, як він зник, тому так і не було відомо, чи був нещасний жертва живий, чи повністю користувався почуттями, коли його кинули в напій. Проте є підозри, що це було так. Бо Шнайдер жорстоко вкоротив мотузку так, що обличчя сеньйора Ортеги опинилося на дюймах нижче поверхні шафки Дейві Джонса; його руки, безсумнівно, шалено билися, коли він дивився вгору на повітря, яке могло стати його порятунком.
  Збирач кісток побачив хворого молодого чоловіка, який стояв біля бордюру. «СНІД», — подумав він. Але ваші кістки здорові — і такі помітні. Ваші кістки триватимуть вічно. . . . Чоловік не хотів таксі, і таксі промчало повз, збирач кісток жадібно дивився на свою худу статуру в дзеркалі заднього виду.
  Він озирнувся на вулицю якраз вчасно, щоб обійти літнього чоловіка, який зійшов з узбіччя, піднявши худу руку, щоб зупинити таксі. Чоловік відскочив, як міг, і таксі проскочило й зупинилося повз нього.
  Чоловік відкрив задні двері й нахилився всередину. «Ви повинні дивитися, куди ви йдете». Він сказав це повчально. Не зі злістю.
  — Вибачте, — розкаяно пробурмотів збирач кісток.
  Літній чоловік на мить вагався, подивився на вулицю, але інших таксі не побачив. Він заліз.
  Двері зачинилися.
  
  Мислення: Старий і худий. Шкіра лягла б на його кістки, як шовк.
  «То куди?» він закликав.
  "Східна сторона."
  «Ти зрозумів», — сказав він, одягаючи лижну маску й різко повернувши кермо вправо. Таксі помчало на захід.
  
  
  
  
  III
  ПОРАТОВА
  ДОЧКА
  Перекинь, перекинь, перекинь! це сентенція Нью-Йорка. . . . Самим кісткам наших предків не дозволено лежати спокійно чверть століття, і одне покоління людей, здається, намагається видалити всі реліквії тих, хто їм передував.
  — ФІЛІП ХОН,
  МЕР НЬЮ-ЙОРКА, ЩОДЕННИК, 1845 р
  
  
  
  
  ВІСІМНАДЦЯТЬ
  Субота, 22:15, до неділі, 5:30 ранку
   
  
  Хце знову я, Лон».
  Ріма пила через соломинку, Зеллітто зі склянки. Обидва взяли димний алкоголь акуратно. Детектив опустився в скрипуче ротангове крісло, і Райм вирішив, що він трохи схожий на Пітера Лорре з Касабланки.
  Террі Добінс пішов після того, як запропонував кілька їдких психологічних ідей про нарцисизм і тих, хто працює у федеральному уряді. Джеррі Бенкс теж пішов. Мел Купер продовжував копітко розбирати і пакувати свою техніку.
  «Це добре, Лінкольне». Селлітто сьорбнув скотчу. «Проклятий. Я не можу дозволити собі це лайно. Скільки йому років?»
  «Мені здається, цьому двадцять».
  Детектив подивився на рум’яний напій. «Чорт, це була жінка, вона була б законною та ще й чим».
  «Скажи мені щось, Лон. Опитування? Та його маленька істерика. Що це було?»
  «Маленький Джиммі?» Селлітто засміявся. «Зараз він у біді. Він втручався, щоб забрати Перетті зі справи та не потрапити в руки федералів. Дійсно вийшов з ладу. Просити про вас теж, це вимагало певних зусиль. Над цим були висунуті носи. Я не маю на увазі вас особисто. Просто цивільний у такій гарячій справі».
  «Опитування запитало мене? Я думав, що це начальник».
  «Так, але саме Поллінг засунув йому жучка у вухо. Він зателефонував, щойно дізнався, що там брали участь, і на місці події є якийсь фіктивний ПП».
  І хотів мене? — здивувався Райм. Це було цікаво. Раніше Райм не мав жодного контакту з Поллінгом кілька років — не після справи про вбивцю поліцейського, в якій постраждав Райм. Справу вів Поллінг, який зрештою засудив Дена Шеферда.
  «Ви здається здивовані», — сказав Селлітто.
  «Що він просив мене? Мені. Ми були не в найкращих стосунках. Раніше все одно не було».
  "Чому це?"
  «Я йому 14–43».
  Форма скарги поліції Нью-Йорка.
  «П'ять-шість років тому, коли він був лейтенантом, я застав його допитувати підозрюваного прямо посеред охоронної сцени. Забруднив його. Я продув свій стек. Подав доповідь, і її цитували в одному з його оглядів IA — тому, де він вибив неозброєного підозрюваного».
  «Ну, мабуть, усе прощено, бо він хотів тобі зла».
  «Лон, зателефонуй мені, чи не міг би?»
  «Звичайно».
  — Ні, — сказав Том, виймаючи телефон із рук детектива. «Змусьте його зробити це самому».
  «Я не встиг дізнатися, як це працює», — сказав Райм, киваючи в бік блоку набору номера, який Том підключив раніше.
  «Ви не витратили часу. Велика різниця. Кому ти дзвониш?»
  «Бергер».
  «Ні, ні, — сказав Том. "Вже пізно."
  «Я вже деякий час читаю годинники», — холодно відповів Райм. "Називати його. Він зупиняється в «Плазі».
  "Немає."
  «Я просив вас подзвонити йому».
  «Тут». Помічник поклав аркуш паперу на дальній край столу, але Райм легко його прочитав. Можливо, Бог багато чого взяв від Лінкольна Райма, але Він дав йому зір молодої людини. Він пройшов процедуру набору номера, поклавши щоку на важіль керування. Це було простіше, ніж він думав, але він навмисне робив це довго і бурмотів. Розлючений Том проігнорував його і спустився вниз.
  Бергера не було в готельному номері. Райм відключився, розлючений, що не зміг вимкнути трубку.
  
  "Проблема?" — запитав Селлітто.
  — Ні, — пробурчав Райм.
  Де він? — роздратовано подумав Райм. Було пізно . Берґер уже має бути у своєму готельному номері. Райма пронизало якесь дивне почуття — ревнощі через те, що його лікар-смертник допомагає комусь померти.
  Селлітто раптом тихо захихотів. Райм підвів очі. Поліцейський їв цукерку. Він забув, що нездорова їжа була основною дієтою великої людини, коли вони працювали разом. "Я думав. Пам’ятаєте Бенні Понцо?»
  «Оперативна група OC десять-дванадцять років тому?»
  «Так».
  Райму подобалася робота з організованою злочинністю. Виконавці були профі. Складні місця злочину. А жертви рідко були невинними.
  "Хто це був?" — запитав Мел Купер.
  «Вбивця з Бей-Ріджу», — сказав Селлітто. «Пам’ятаєш, коли ми замовили йому сендвіч із цукерками?»
  Райм засміявся, кивнувши.
  «Що за історія?» — спитав Купер.
  Селлітто сказав: «Добре, ми в Central Booking, Лінкольн, я та ще пара хлопців. А Бенні, пам’ятаєте, він був здоровенний хлопець, сидів увесь згорбившись, мацаючи живіт. Раптом він каже: «Йой, я голодний, я хочу бутерброд із цукерками». І ми ніби дивимося одне на одного, і я запитую: «Що таке бутерброд із цукерками?» І він дивиться на мене, наче я з Марса, і каже: «Що це за біса ти думаєш?» Береш батончик Hershey, кладеш його між двома скибочками хліба і їси. Це довбаний бутерброд із цукерками». »
  Вони сміялися. Селлітто простягнув батончик Куперу, який похитав головою, потім Райму, який відчув раптове бажання відкусити. Минуло більше року, як він їв шоколад. Він уникав такої їжі — цукру, цукерок. Неприємне харчування. Дрібниці в житті були найбільшим тягарем, тим, що найбільше засмучувало і виснажувало вас. Гаразд, ви ніколи не будете пірнати з аквалангом або ходити в Альпи. І що? Багато людей цього не роблять. Але всі чистять зуби. Йде до стоматолога, ставить пломбу, їде потягом додому. Кожен вибирає шматочок арахісу з-за корінного зуба, коли ніхто не дивиться.
  Всі, крім Лінкольна Райма.
  Він похитав головою Селлітто й зробив великий ковток скотчу. Його очі знову ковзнули на екран комп’ютера, пригадуючи прощальний лист до Блейна, який він писав, коли Селлітто та Бенкс перебили його того ранку. Були й інші листи, які він хотів написати.
  Той, який він відкладав, був для Піта Тейлора, спеціаліста з травм спинного мозку. Більшу частину часу Тейлор і Райм говорили не про стан пацієнта, а про смерть. Лікар був затятим противником евтаназії. Райм відчував, що він винен йому листа, щоб пояснити, чому він вирішив покінчити життя самогубством.
  А Амелія Сакс?
  Він вирішив, що дочка Портабельного теж отримає записку.
  Крипи щедрі, крипи добрі, крипи залізні. . .
  Крипи - це ніщо, якщо не прощати.
  Шановна Амелія!
  Моя дорога Амелія:
  Амелія:
  Шановний офіцер Сакс!
   
  Оскільки ми мали задоволення працювати разом, я хотів би скористатися цією можливістю, щоб заявити, що хоча я вважаю вас зрадником Юди, я пробачив вас. Крім того, я бажаю тобі успіхів у твоїй майбутній кар’єрі медіа-цілувальника. . . .
  «Яка її історія, Лон? Сакс».
  «Окрім того факту, що в неї шалена вдача, про яку я не знав?»
  «Вона вийшла заміж?»
  «Ні. З таким обличчям і таким тілом можна було подумати, що якийсь гарний кусок уже вхопить її. Але вона навіть не зустрічається. Ми чули, що вона збиралася з кимось кілька років тому, але вона ніколи про це не говорить». Він знизив голос. «Лесбоська помада — це те, про що ходять чутки. Але я не знаю з цього - моє світське життя збирає жінок у пральні в суботу ввечері. Гей, це працює. Що я можу сказати?"
  Вам доведеться навчитися відмовлятися від мертвих . . . .
  Райм думав про вираз її обличчя, коли він це їй сказав. Що це було? Потім він розлютився на себе за те, що витрачав час на думки про неї. І взяв гарний скотч.
  Пролунав дзвінок у двері, потім кроки на сходах. Райм і Селлітто глянули на двері. Звук був із черевиків високого чоловіка, одягненого в міські штани й синій шолом. Один із елітної кінної поліції Нью-Йорка. Він простягнув Селлітто об’ємний конверт і повернувся сходами.
  Детектив відкрив. «Погляньте, що ми тут маємо». Він вилив вміст на стіл. Райм роздратовано глянув угору. Три-чотири десятки поліетиленових пакетів із речовими доказами, усі з етикетками. У кожному з них був шматок целофану з пакетів телячих гомілок, які вони надіслали ESU, щоб купити.
  «Записка від Гаумана». Він прочитав: «Л. Райму. Л. Селлітто. Від: B. Haumann, TSRF.' »
  "Що там?" — спитав Купер. Управління міліції – це гніздо ініціалів та абревіатур. РМП — дистанційний мобільний патруль — службова машина. СВУ — саморобний вибуховий пристрій — це бомба. Але TSRF був новим. Райм знизав плечима.
  Селлітто продовжував читати, посміхаючись. “Сили реагування тактичного супермаркету. Re: Телячі гомілки. У ході загальноміських пошуків виявлено сорок шість предметів, усі вони були затримані та знешкоджені із застосуванням мінімальних сил. Ми зачитали їм їхні права та перевезли їх до ізолятора на кухню матері офіцера Т. П. Джанкарло. Після завершення допиту півдесятка підозрюваних будуть передані вам під варту. Нагрівайте при 350 протягом тридцяти хвилин». »
  Райм засміявся. Потім сьорбнув ще скотчу, насолоджуючись смаком. Це було одне, за чим він сумував, — за димним подихом алкоголю. (Хоча в спокої безглуздого сну, як ти міг щось пропустити? Так само, як доказ, заберіть базовий стандарт, і вам нема чого судити про втрати; ти в безпеці цілу вічність.)
  Купер розніс деякі зразки віялом. «Сорок шість зразків віолончелі. По одному від кожного ланцюга та головних незалежних».
  Рима вдивлявся в зразки. Шанси були хороші для визначення класу. Індивідуалізація целофану була б сучкою — уламок, знайдений на підказці з телячої кістки, звичайно, не збігався б з жодним із цих. Але оскільки материнські компанії закуповують ідентичні матеріали для всіх своїх магазинів, ви можете дізнатися, у якій мережі 823 купив телятину, і звузити коло районів, у яких він міг би жити. Можливо, йому варто зателефонувати групі з речових доказів Бюро і...
  Ні ні. Пам’ятайте: тепер це їхня довбана справа.
  Райм наказав Куперу: «Зберіть їх і відправте нашим федеральним братам».
  Райм намагався вимкнути свій комп’ютер і натиснув не ту кнопку своїм, іноді злісним безіменним пальцем. Гучномовець увімкнувся з гучним лементом.
  — Чорт, — похмуро пробурмотів Райм. «Чортова техніка».
  Занепокоєний раптовим гнівом Райма, Селлітто глянув на свій келих і пожартував: «До біса, Лінк, цей скотч має зробити тебе м’яким».
  «Отримав новини», — кисло відповів Том. «Він м'який ».
   
  Він припаркувався біля величезної водостічної труби.
  Вилазячи з кабіни, він відчув запах смердючої води, слизової та стиглої. Вони були в тупику, що веде до широкої водостічної труби, що тягнеться від Вестсайдського шосе до річки Гудзон. Тут їх ніхто не міг побачити.
  Збирач кісток підійшов до кабіни, насолоджуючись видом свого похилого полоненого. Так само, як йому подобалося витріщатися на дівчину, яку він прив’язав перед паровою трубою. І ворушиться рука біля залізничної колії рано вранці.
  Дивлячись на перелякані очі. Чоловік був худішим, ніж він думав. Сивий. Волосся розпатлане.
  Старий тілом, але молодий кістками. . .
  Чоловік відсахнувся від нього, оборонно склавши руки на своїх вузьких грудях.
  
  Відчинивши двері, збирач кісток притиснув пістолет до грудей чоловіка.
  — Будь ласка, — тремтячим голосом прошепотів його полонений. «У мене небагато грошей, але ти можеш мати все. Ми можемо підійти до банкомату. Я буду..."
  "Забирайся."
  «Будь ласка, не роби мені боляче».
  Збирач кісток показав головою. Кволий чоловік жалюгідно озирнувся, а потім метнувся вперед. Він стояв біля машини, зіщулившись, усе ще схрестивши руки, тремтячи, незважаючи на невблаганну спеку.
  "Чому ви це робите?"
  Збирач кісток відступив і видобув із кишені манжети. Оскільки він був у товстих рукавичках, знадобилося кілька секунд, щоб знайти хромовані ланки. Коли він викопував їх, йому здалося, що він бачить чотиритаксельника, що піднімається вгору по Гудзону. Зустрічна течія тут була не такою сильною, як на Іст-Рівері, де вітрильним кораблям доводилося до біса пробиратися з пристаней Іст, Монтгомері та Аут-Ворд на північ. Він примружився. Ні, зачекайте — це був не вітрильник, це був просто крейсер з каютою, на довгій передній палубі розвалилися Яппі.
  Коли він потягнувся вперед із манжетами, чоловік схопив свою сорочку викрадача й міцно її стиснув. «Будь ласка. Я їхала в лікарню. Ось чому я позначив вас. У мене болі в грудях».
  "Замовкни."
  І чоловік раптом потягнувся до обличчя збирача кісток, посипані печінкою руки схопили його шию й плече й сильно стиснули. Від того місця, де жовті нігті впились у нього, вийшов різкий біль. Розлютившись, він вирвав руки жертви й грубо надів на неї наручники.
  Приклеївши шматок стрічки до рота чоловіка, збирач кісток потягнув його гравійним насипом до отвору труби чотири фути в діаметрі. Він зупинився, оглянув старого.
  Було б так легко довести вас до кісток.
  Кістка. . . Торкаючись до нього. Почувши це.
  Він підняв руку чоловіка. Налякані очі дивилися у відповідь, губи тремтіли. Збирач кісток пестив свою чоловічі пальці, стиснув фаланги між своїми (хотів би зняти рукавичку, але не наважувався). Тоді він підняв долоню чоловіка й міцно притиснув її до свого вуха.
  "Що?-"
  Його ліва рука скрутилася навколо мізинця його таємничого полоненого і повільно потягнула, доки він не почув глибокий стукіт крихкої кістки. Задовільний звук. Чоловік закричав, крізь стрічку прорвався приглушений крик. І впав на землю.
  Збирач кісток підняв його і ввів чоловіка, що спотикався, у отвір труби. Він штовхнув чоловіка вперед.
  Вони виринули під старий гнилий пірс. Це було огидне місце, всіяне розкладеними тілами тварин і риб, сміттям на мокрих каменях, сіро-зеленим мулом водоростей. Купа водоростей підіймалася й опускалася у воді, згорбаючись, як товстий коханець. Незважаючи на вечірню спеку в решті міста, тут унизу було холодно, як березневий день.
  Сеньйор Ортега. . .
  Він опустив чоловіка в річку, прив’язав його до стовпа пірсу, знову міцно затягнувши браслет на зап’ясті. Сірувате обличчя полоненого було приблизно на три фути над поверхнею води. Збирач кісток обережно пройшов по гладкому камінню до водостічної труби. Він обернувся й на мить зупинився, дивлячись, дивлячись. Йому було байдуже, знайдуть констеблі інших чи ні. Ганна, жінка в таксі. Але цей. . . Збирач кісток сподівався, що його не знайшли вчасно. Дійсно, що вони його взагалі не знайшли. Тож він міг повернутися через місяць чи два й перевірити, чи розумна річка дочиста відчистила скелет.
  Повернувшись на гравійну дорогу, він зняв маску й залишив підказки до наступної сцени неподалік від місця, де він припаркувався. Він був злий, розлючений на констеблів, і тому цього разу він сховав підказки. І він також зробив особливий сюрприз. Щось, що він приберіг для них. Збирач кісток повернувся до таксі.
  Вітерець був ніжним, несучи аромат кисла річка з ним. І шелест трави, і, як завжди в місті, шшшшшш .
  Як наждачний папір по кістці.
  Він зупинився й прислухався до цього звуку, схиливши голову, дивлячись на мільярди вогнів будівель, що простягалися на північ, як довгаста галактика. Саме тоді на бігову доріжку біля водостічної труби вийшла жінка, яка швидко бігла, і мало не зіткнулася з ним.
  У фіолетових шортах і топі худа брюнетка витанцьовувала з його шляху. Задихаючись, вона зупинилася, змахнувши піт з обличчя. У гарній формі — напружені м’язи — але некрасива. Гачок носа, широкі губи, плямиста шкіра.
  Але під цим. . .
  «Ви не повинні. . . Вам не варто тут паркуватися. Це бігова доріжка. . . .”
  Її слова тьмяніють, а в її очах з’являється страх, який перебігає з його обличчя на таксі на пачку лижної маски в його руці.
  Вона знала, хто він. Він усміхнувся, звернувши увагу на її надзвичайно виражену ключицю.
  Її права щиколотка злегка зсунулася, готова прийняти її вагу, коли вона помчала геть. Але він отримав її першим. Він нахилився низько, щоб схопити її, і коли вона швидко скрикнула й опустила руки, щоб заблокувати його, збирач кісток швидко випростався після його фінту й ударив її ліктем у скроню. Почувся тріск, наче тріснув ремінь.
  Вона важко спустилася на гравій і лежала нерухомо. З жахом збирач кісток упав на коліна й обійняв її голову. Він простогнав: «Ні, ні, ні... . .” Розлючений на себе за те, що завдав такого сильного удару, серце хворе, що він міг зламати те, що здавалося ідеальним черепом під щупальцями волокнистого волосся та нічим не примітним обличчям.
   
  Амелія Сакс закінчила ще одну картку COC і зробила перерву. Вона зупинилася, знайшла торговий автомат і купила паперовий стаканчик мерзенної кави. Вона повернулася до кабінету без вікон і переглянула зібрані докази.
  Вона відчула дивну прихильність до жахливої колекції. Можливо, через те, що їй довелося зібрати це — її вогняні суглоби боліли, і вона все ще здригалася, коли згадувала про поховане тіло в першій сцені цього ранку, закривавлену гілку руки та тіло Ті Джея Колфакса, що звисає. До сьогодні речові докази для неї нічого не значили. Фізичні науки були нудними лекціями сонними весняними днями в академії. фізкультура була математикою, це були діаграми та графіки, це була наука. Воно було мертве.
  Ні, Емі Сакс збиралася бути народним поліцейським. Ходячі ритми, дисанс у відповідь диссерам, виїзні наркомани. Виховувати повагу до закону, як її батько. Або товкти його в них. Як красивий Нік Кареллі, п’ятирічний ветеринар, зірка «Вуличних злочинів», який усміхається світові своєю проблемою «йо-ти-повинен»? посмішка.
  Саме такою вона збиралася бути.
  Вона подивилася на хрусткий коричневий лист, який знайшла в тунелі стокового двору. Одна з підказок, яку 823 залишив для них. А ще тут була білизна. Вона пам’ятала, що студенти забрали фізкультуру ще до того, як Купер закінчив іспит. . . що це була за машина? Хроматограф? Їй було цікаво, що це за рідина, що просочує бавовну.
  Але ці думки привели до Лінкольна Райма, і він був єдиною людиною, про яку вона зараз не хотіла думати.
  Вона почала ваучерувати решту ПП. Кожна картка COC містила серію порожніх рядків, у яких послідовно перераховувалися зберігачі доказів, від початкового виявлення на місці події до суду. Сакс кілька разів перевозила докази, і її ім’я з’являлося на картках COC. Але це був перший раз, коли A. Sachs, NYPD 5885 зайняв перше місце.
  Вона знову підняла пластиковий пакет із листком.
  Він справді доторкнувся до нього. його. Чоловік, який убив Ті Джея Колфакса. Хто тримав пухку руку Монель Гергер і глибоко врізав її. Хто зараз шукав іншу жертву — якщо він її ще не поцупив.
  Хто поховав цього бідолашного чоловіка сьогодні вранці, махаючи рукою про помилування, якого він так і не отримав.
  Вона подумала про принцип обміну Локара. Люди вступають у контакт, кожен передає щось своєму інший. Щось велике, щось маленьке. Швидше за все, навіть не знали що.
  Щось із 823 зійшло на цьому аркуші? Клітка шкіри? Крапка поту? Це була приголомшлива думка. Вона відчула трель хвилювання, страху, ніби вбивця був прямо тут, у цій крихітній безповітряній кімнаті з нею.
  Повернемося до карток COC. Десять хвилин вона заповнювала їх і саме закінчувала останній, коли двері відчинилися, налякавши її. Вона крутнулася.
  Фред Деллрей стояв у дверях, покинувши зелений піджак, пом’яту накрохмалену сорочку. Пальці щипають сигарету за вухом. «Зайдіть на хвилину дві, офіцере. Настав час розплати. Я подумав, що ти захочеш бути там».
  Сакс пішов за ним коротким коридором, за два кроки позаду його лопа.
  «Результати AFIS надходять», — сказав Деллрей.
  У бойовій кімнаті було ще більше, ніж раніше. Агенти без піджаків кружляли над столами. Вони були озброєні своєю черговою зброєю — великими автоматами Sig-Sauer і Smith & Wesson, 10-мм і .45-ми. Півдюжини агентів згрупувалися навколо комп’ютерного терміналу біля Opti-Scan.
  Сакс не сподобалося, як Деллрей відібрав у них цю справу, але вона мусила визнати, що за хитромудрим хіпстером Деллреєм ховався до біса хороший поліцейський. Агенти — молоді й старі — приходили до нього із запитаннями, і він терпляче на них відповідав. Він висмикував телефон із колиски й умовляв чи лаяв того, хто був на іншому кінці, щоб отримати те, що йому потрібно. Іноді він дивився на гамірну кімнату і ревів: «Ми збираємося прибити цього хрена? Так, ви запевняєте, що ми». І стрілки дивилися б на нього неспокійно, але з очевидною думкою про те, що якщо хтось і зможе його прибити, то це буде Деллрей.
  «Ось, зараз надходить», — подзвонив агент.
  Деллрей гавкнув: «Я хочу відкрити лінії до Нью-Йорка, Джерсі та Коннектикуту. А також виправлення та умовно-дострокове звільнення. INS також. Скажіть їм, щоб вони чекали вхідного запиту ідентифікатора. Відкладіть усе інше».
  Агенти відштовхнулися й почали дзвонити.
  
  Екран комп’ютера заповнився.
  Вона не могла повірити, що Деллрей справді схрестив свої липкі пальці.
  Повна тиша у всій кімнаті.
  «Взяв його!» — крикнув агент за клавіатурою.
  «Ain't no unsub more», — мелодійно проспівав Деллрей, нахиляючись над екраном. «Слухайте, люди. Нам треба ім’я: Віктор Петрс. Народився тут, 1948. Його батьки були з Белграда. Отже, ми отримали сербський зв’язок. ID надіслано нам із люб’язного дозволу Нью-Йорка D of C. Судимості за наркотики, напад, один із смертельним. Відбув два покарання. Гаразд, послухай це — психіатрична історія, тричі вчинена за примусовим наказом. Прийом у Bellevue та Manhattan Psychiatric. Останній випуск три роки тому. LKA Washington Heights».
  Він підняв очі. «У кого телефонні компанії?»
  Кілька агентів підняли руки.
  «Дзвоніть», — наказав Деллрей.
  Нескінченні п'ять хвилин.
  "Не там. Немає поточного списку телефонів Нью-Йорка».
  «У Джерсі нічого», — повторив інший агент.
  «Негативно, Коннектикут».
  — До біса, — пробурмотів Деллрей. «Змішайте імена. Спробуйте варіації. Подивіться, рахунки телефонних служб, скасовані минулого року через несплату».
  Кілька хвилин голоси здіймалися й стихали, як приплив.
  Деллрей маніакально заходив кроками, і Сакс зрозумів, чому його тіло було таким худим.
  Раптом агент крикнув: «Знайшов його!»
  Усі обернулися, щоб подивитися.
  «Я з DMV Нью-Йорка», — подзвонив інший агент. «Вони його схопили. Це проходить зараз. . . . Він візник. Отримав ліцензію на хакерство».
  «Чому це не дивує мене», — пробурмотів Деллрей. «Треба думати про це. Де дім, милий дім?»
  «Морнінгсайд Хайтс. За квартал від річки». Агент записав адресу й підняв її, поки Деллрей промчав повз і взяв її. «Знай околиці. Досить безлюдно. Багато наркоманів».
  Інший агент ввів адресу в свій комп’ютер термінал. «Добре, перевіряю документи. . . Власність - старий будинок. Банк має право власності. Мабуть, він орендує».
  «Ви хочете ЗГТ?» — гукнув агент через гамірну кімнату. «Мені на зв’язку Quantico».
  «Немає часу», — заявив Деллрей. «Використовуйте польовий офіс SWAT. Одягніть їх».
  Сакс запитав: «А як щодо наступної жертви?»
  «Яка наступна жертва?»
  «Він уже когось забрав. Він знає, що ми маємо підказки протягом години чи двох. Він би підсадив жертву деякий час тому. Він повинен був».
  "Немає повідомлень про зникнення", - сказав агент. «І якщо він їх поцупив, вони, ймовірно, у нього вдома».
  «Ні, не будуть».
  "Чому ні?"
  «Вони взяли б занадто багато PE», — сказала вона. «Лінкольн Райм сказав, що в нього є безпечний будинок».
  «Ну, тоді ми попросимо його сказати нам, де вони».
  Інший агент сказав: «Ми можемо бути справді переконливими».
  «Ходімо, — закликав Деллрей. «Йой, будь-який, давайте подякуємо офіцеру Амелії Сакс тут. Це вона знайшла той відбиток і підняла його».
  Вона почервоніла. Відчував це, ненавидів. Але вона не могла втриматися. Поглянувши вниз, вона помітила дивні лінії на своїх черевиках. Примружившись, вона зрозуміла, що все ще носить гумки.
  Коли вона підняла очі, то побачила кімнату, повну неусміхнених федеральних агентів, які перевіряли зброю та прямували до дверей, кидаючи на неї погляд. Так само, подумала вона, лісоруби дивляться на колоди.
  
  
  
  ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЬ
  
  яУ 1911 році наше прекрасне місто спіткало величезну трагедію.
  25 березня сотні працьовитих молодих жінок важко працювали на швейній фабриці, одній із багатьох, відомих як «потогінні», у Грінвіч-Віллідж у центрі Манхеттена.
  Власники цієї компанії були настільки закохані в прибуток, що відмовили бідним дівчатам навіть у елементарних зручностях, якими могли користуватися раби. Вони вважали, що робітникам не можна довіряти швидкі відвідування вбиралень, і тому тримали двері розкрійної та швейної кімнат під замком.
  Збирач кісток повертався до своєї будівлі. Він повз патрульну машину, але дивився вперед, і констеблі його не помітили.
  Того дня на восьмому поверсі будівлі спалахнула пожежа, яка за лічені хвилини охопила фабрику, звідки молоді співробітники намагалися втекти. Однак вони не змогли втекти через закуті двері. Багато хто загинув на місці, а багато інших, деякі з яких були в жахливому вогні, підстрибнули в повітря на сто футів над бруківкою й загинули від зіткнення з непохитною Матір’ю-Землею.
  Жертвами пожежі в Triangle Shirtwaist стали 146 осіб. Проте поліція була збентежена неможливістю знайти одну з жертв, молоду жінку Естер Вайнрауб, яку кілька свідків бачили, як у відчаї вистрибнула з вікна восьмого поверху. Жодна з інших дівчат, які так само стрибнули, не вижила після падіння. Чи можливо, що вона, дивом, мала? Бо коли тіла загиблих розклали на вулиці для ідентифікації членів родини, бідолашної міс Вайнрауб не знайшли.
  
  Почали поширюватися повідомлення про упиря, чоловіка, якого бачили, як везуть великий оберемок з місця пожежі. Констеблі були настільки розлючені тим, що хтось міг посягнути священні останки невинної молодої жінки, що вони продовжили пошуки чоловіка.
  Через кілька тижнів їхні наполегливі зусилля принесли плоди. Двоє жителів Грінвіч-Віллідж повідомили, що бачили чоловіка, який залишав місце пожежі та ніс через плече важкий оберемок, «як килим». Констеблі вийшли на його слід і вистежили його до західної частини міста, де вони опитали сусідів і дізналися, що чоловік відповідає опису Джеймса Шнайдера, який все ще був на волі.
  Вони звузили свій пошук до занедбаної оселі в провулку Пекельної Кухні, неподалік від стоків на 60-й вулиці. Коли вони вийшли на вулицю, їх зустрів огидний сморід. . . .
  Зараз він проїжджав повз саме місце пожежі Трикутника — можливо, його навіть підсвідомо спонукало приїхати сюди. Будівля Аша — іронічна назва споруди, у якій розташовувалася приречена фабрика — зникла, і тепер це місце було частиною Нью-Йоркського університету. Тоді і зараз . . . Збирач кісток не здивувався б, якби дівчата-працівниці в білих блузках, що тягнули іскри та слабкий дим, граціозно перекидалися до смерті, падають навколо нього, як сніг.
  Увірвавшись у житло Шнайдера, влада побачила видовище, яке змусило навіть найдосвідченіших з них охопити жах. Тіло нещасної Естер Вайнрауб (або те, що від нього залишилося) було знайдено в підвалі. Шнайдер був налаштований на завершення трагічної пожежі та повільно видаляв тіло жінки за допомогою засобів, які були надто шокуючими, щоб згадувати тут.
  Обшук цього огидного місця виявив таємну кімнату в підвалі, наповнену кістками, які були очищені від плоті.
  Під ліжком Шнайдера констебль знайшов щоденник, у якому божевільний описав свою історію зла. «Кістка» — (писав Шнайдер) — «є основним ядром людини. Він не змінює, не обманює, не поступається. Колись фасад наших нестриманих шляхів плоті, вади представників меншої раси та слабшої статі, спалені або виварені, ми — всі ми — благородна кістка. Кость не бреше. Воно безсмертне».
  Лунатичні писання викладають хроніку жахливих експериментів, коли він намагався з’ясувати найефективніший спосіб очищення своїх жертв від їхнього тіла. Він намагався кип’ятити тіла, спалювати їх, обмазувати лугом, відкладати для тварин і занурювати у воду.
  Але для цього моторошного виду спорту він віддавав перевагу одному методу. «Найкраще, як я дійшов висновку» (його щоденник продовжується), «просто поховати тіло в багатій землі і дозволити природі зробити цю виснажливу роботу. Це найбільш трудомісткий метод, але найменший шанс викликати підозру, оскільки запахи зведені до мінімуму. Я вважаю за краще ховати людей, поки вони ще живі, хоча чому це може бути, я не можу сказати з упевненістю».
  У його колишній таємній кімнаті було виявлено ще три тіла в такому самому стані. Розпростерті руки й змучені обличчя бідних жертв свідчать про те, що вони справді були живі, коли Шнайдер висипав останню лопату бруду на їхні вимучені голови.
  Саме ці похмурі плани спонукали журналістів того часу охрестити Шнайдера ім’ям, під яким він був відомий назавжди: «Збирач кісток».
  Він поїхав далі, його думки повернулися до жінки в багажнику, Естер Вайнрауб. Її тонкий лікоть, її ключиця, ніжна, як пташине крило. Він мчав таксі вперед, навіть ризикував проїхати на два червоні. Він не міг довго чекати.
   
  «Я не втомився», — різко сказав Райм.
  «Втомився чи ні, тобі потрібно відпочити».
  «Ні, мені потрібно ще випити».
  Чорні валізи стояли вздовж стіни в очікуванні допомоги офіцерів із Двадцятої дільниці, щоб доставити їх назад до лабораторії IRD. Мел Купер віз внизу ящик для мікроскопа. Лон Селлітто все ще сидів у ротанговому кріслі, але нічого не говорив. Просто дійшов очевидного висновку, що Лінкольн Райм зовсім не був солодким п’яницею.
  
  Том сказав: «Я впевнений, що твій тиск піднявся. Тобі потрібен відпочинок».
  «Мені потрібно випити».
  «Хіба ти, Амелія Сакс», — подумав Райм. І не знав чому.
  «Ви повинні відмовитися від цього. Випивка ніколи не приносила тобі користі».
  Ну, я відмовляюся , мовчки відповів Райм. Назавжди. понеділок. І жодного дванадцятикрокового плану для мене; це однокроковий.
  — Налий мені ще, — наказав він.
  Не дуже бажаючи одного.
  "Немає."
  «Тепер же налий мені випити ! — огризнувся Рим.
  "У жодному разі."
  «Лоне, налий мені, будь ласка, ще одного напою?»
  «Я—»
  Том сказав: «Він більше не отримує. Коли він у такому настрої, він нестерпний, і ми не збираємося з ним миритися».
  «Ти збираєшся щось приховувати від мене? Я міг би вас звільнити».
  «Вогонь».
  «Каліга знущання! Я приведу вас до звинувачення. Заарештуй його, Лон.
  — Лінкольн, — заспокійливо сказав Селлітто.
  «Заарештуйте його!»
  Детектив був приголомшений злобністю слів Райма.
  «Гей, друже, можливо, тобі варто полегкувати», — сказав Селлітто.
  «О, Боже, — простогнав Райм. Він почав голосно стогнати.
  Селлітто випалив: «Що це?» Том мовчав, обережно дивлячись.
  «Моя печінка». Обличчя Райма розпливлося в жорстокій посмішці. «Можливо, цироз».
  Том обернувся, розлючений. «Я не буду миритися з цим лайном. Гаразд?"
  «Ні, це не о-кей…»
  Жіночий голос з порогу: «У нас мало часу».
  
  "-зовсім."
  Амелія Сакс увійшла до кімнати, глянула на порожні столики. Райм відчув слину на губах. Його охопила лють. Бо бачила слину. Тому що він носив чисту білу сорочку, в яку переодягнувся лише для неї. І тому, що він відчайдушно хотів залишитися самотнім, назавжди, самотнім у темряві нерухомого спокою — там, де він був королем. Не король ні на день. Але цар навіки.
  Коса лоскотала. Він стиснув і без того хворі м’язи шиї, намагаючись витерти губу. Том спритно витягнув із коробки клейнекс і витер рот і підборіддя свого начальника.
  — Офіцер Сакс, — сказав Том. «Ласкаво просимо. Яскравий приклад зрілості. На даний момент ми не бачимо багато цього ».
  На ній не було капелюха, а її темно-синя блузка була відкритою на комірі. Довге руде волосся спадало їй на плечі. Ні в кого не виникне труднощів відрізнити це волосся в рамках порівняння.
  «Мел впустив мене», — сказала вона, киваючи на сходи.
  «Чи не час спати, Сакс?»
  Том поплескав по плечу. Поводься пристойно, означав цей жест.
  «Я щойно була біля федеральної будівлі», — сказала вона Селлітто.
  «Як справи з нашими податковими доларами?»
  «Вони його спіймали».
  "Що?" — запитав Селлітто. "Ось так? Ісус. Вони знають про це в центрі міста?»
  «Перкінс подзвонив меру. Хлопець візник. Він народився тут, але його батько серб. Тож вони думають, що він намагається поквитатися з ООН чи щось таке. Отримав жовтий аркуш. О, і історія психічних проблем також. Dellray і feebie SWAT прямо зараз прямують туди».
  «Як вони це зробили?» — спитав Райм. «Напевно, це був відбиток пальця».
  Вона кивнула.
  «Я підозрював, що це буде помітно. І, скажіть мені, наскільки вони були стурбовані наступною жертвою?»
  «Вони стурбовані», — спокійно сказала вона. «Але здебільшого вони хочуть прибити суб'єкта».
  «Ну, така в них природа. І дозвольте мені вгадати. Вони є припускаючи, що вони витягнуть з нього місцезнаходження жертви після того, як його знищать».
  "Ти зрозумів."
  «Це може потребувати певних зусиль», — сказав Райм. «Я ризикну висловити таку думку без допомоги нашого доктора Добінса та спеціалістів з поведінки. Отже, зміна думки, Амелія? Чому ти повернувся?»
  «Тому що, незалежно від того, накидає його Деллрей нашийник чи ні, я не думаю, що у нас буде часу чекати. Я маю на увазі, щоб врятувати наступну жертву».
  «Ой, а ми ж розібрали, ви не чули? Закрийся, не працює». Райм дивився в темний екран комп’ютера, намагаючись побачити, чи його волосся залишилося зачесаним.
  «Ти здаєшся?» вона запитала.
  «Офіцер, — почав Селлітто, — навіть якби ми хотіли щось зробити, у нас не було б нічого з PE. Це єдиний зв’язок…»
  "Я отримав його."
  "Що?"
  "Все це. Це внизу, у RRV.
  Детектив глянув у вікно.
  Сакс продовжив: «З останньої сцени. З усіх сцен».
  "У вас є?" — спитав Райм. «Як?»
  Але Селлітто сміявся. «Вона це підняла, Лінкольне. До біса!»
  «Dellray не потребує цього», — зазначив Сакс. «За винятком суду. Вони затримали суб'єкта, ми врятуємо жертву. Добре виходить, хм?»
  «Але Мел Купер щойно пішов».
  «Ні, він внизу. Я попросив його почекати». Сакс схрестила руки. Вона глянула на годинник. Після одинадцятої. «У нас небагато часу», — повторила вона.
  Його очі теж дивилися на годинник. Господи, він втомився. Том мав рацію; він не спав довше, ніж багато років. Але він був здивований — ні, шокований — виявивши, що, хоч сьогодні він міг бути розлюченим, збентеженим або враженим безсердечним розчаруванням, минулі хвилини не лягли на його душу гарячим, нестерпним тягарем. Як і останні три з половиною роки.
  
  «Ну, церковні миші на небі». Райм розсміявся. «Том? Том! Нам потрібна кава. На дублі. Сакс, віднеси ці зразки віолончелі до лабораторії разом із поляроїдним знімком біта, який Мел підняла з телячої кістки. Мені потрібен звіт про поляризацію та порівняння за годину. І нічого з цього «швидше за все» лайна. Мені потрібна відповідь — у якій продуктовій мережі наш суб'єкт купив телячу кістку. І поверни ту свою маленьку тінь сюди, Лон. Той, що названий на честь бейсболіста».
   
  Чорні фургони мчали бічними вулицями.
  Це був більш обхідний шлях до місця розташування злочинця, але Деллрей знав, що робив; антитерористична операція мала обходити головні вулиці міста, які часто контролювали спільники. Деллрей у задній частині головного фургона затягнув липучку на бронежилеті. До них було менше десяти хвилин.
  Він дивився на занедбані квартири, заповнені сміттям ділянки, поки вони мчали. Востаннє, коли він був у цьому занедбаному районі, він був растафаріанцем Пітером Хейлом Томасом із Квінса. Він купив 137 фунтів кокаїну у зморщеного маленького пуерторіканця, який в останню хвилину вирішив «відбити свого покупця». Він взяв гроші Деллрея, які він купив, і спрямував пістолет Деллрею в пах, натиснувши на курок так спокійно, наче збирав овочі в A&P. Клац, клац, клац. Осічка. Тобі Дуліттл і команда резервного копіювання забрали лоба та його наглядачів до того, як покидьок знайшов свою іншу фігуру, залишивши одного приголомшеного Деллрея розмірковувати про іронію ледь не вбитого через те, що злочинець дійсно купився на роботу агента — що він був дилером не коп.
  «Прибуття, чотири хвилини», — покликав водій.
  Чомусь думки Деллрея перекинулися до Лінкольна Райма. Він пошкодував, що був таким лайном, коли взявся за справу. Але вибору особливого не було. Селлітто був бульдогом, а Поллінг — психом, хоча Деллрей міг з ними впоратися. Ріма була тим, що викликало у нього неспокій. Гострий, як бритва (до біса, це його команда знайшла відбиток Петра, навіть якщо вони не наскочили на нього так швидко, як мали б). За старих часів, перед його нещасний випадок, ти не міг перемогти Райма, якби він не хотів, щоб його побили. І його теж не обдуриш.
  Тепер Rhyme був розбитою іграшкою. Це було сумно, що могло статися з людиною, як можна померти і залишитися живим. Деллрей увійшов до його кімнати — не менше його спальні — і сильно вдарив його. Складніше, ніж йому потрібно.
  Може, він би подзвонив. Він міг-
  «Час шоу», — покликав водій, і Деллрей забув про Лінкольна Райма.
  Фургони повернули на вулицю, де жив Петр. Більшість інших вулиць, якими вони проїжджали, були заповнені спітнілими мешканцями, які стискали пляшки пива й цигарки, сподіваючись ковтнути чи два прохолодного повітря. Але ця була темна, порожня.
  Фургони повільно рушили до зупинки. Звідти вилізло два десятки агентів у чорному тактичному спорядженні зі своїми H&K, оснащеними дульними ліхтарями та лазерними прицілами. Двоє бездомних витріщилися на них; один швидко сховав свою пляшку солодового лікеру Colt 44 під сорочкою.
  Деллрей дивився на вікно в будинку Петрса; воно випромінювало слабке жовте світіння.
  Водій заїхав заднім ходом першого фургона на темне місце для паркування й прошепотів Деллрею: «Це Перкінс». Стукає по гарнітурі. «Він тримає директора на рузі. Вони хочуть знати, хто керує нападом».
  — Я, — огризнувся Хамелеон. Він звернувся до своєї команди. «Я хочу стеження по всій вулиці та в провулках. Снайпери, там, там і там. І я хочу, щоб тіло було на місці п'ять хвилин тому. Ми всі разом у цьому?»
   
  Униз по сходах скрипить старе дерево.
  Обнявши її за руку, він повів жінку, напівпритомну від удару по голові, у підвал. Біля підніжжя сходів він штовхнув її на ґрунтову підлогу й подивився на неї.
  Естер . . .
  Її очі піднялися, щоб зустріти його. Безнадійний, жебрацький. Він не помітив. Все, що він бачив, це її тіло. Він почав знімати з неї одяг, фіолетовий костюм для бігу. Було неможливо уявити, щоб жінка справді вийшла на вулицю сьогоднішній день і вік носити те, що було не більше ніж нижню білизну. Він не думав, що Естер Вайнрауб повія. Вона була працюючою дівчиною, шила сорочки, п’ять за пенні.
  Збирач кісток помітив, як її ключиця видніється на горлі. І там, де інший чоловік міг би поглянути на її груди та темні ареоли, він дивився на поглиблення на рукоятці та ребра, що виростали з неї, як лапки павука.
  "Що ти робиш?" — запитала вона, запаморочена від удару по голові.
  Збирач кісток уважно оглянув її, але він побачив не молоду жінку з анорексию, із занадто широким носом, надто повними губами, зі шкірою, схожою на брудний пісок. Він бачив під цими недоліками ідеальну красу її будови.
  Він пестив її скроню, ніжно гладив її. Будь ласка, не дозволяйте його зламати. . . .
  Вона закашлялася, і її ніздрі роздулися — тут унизу дим був дуже сильним, хоча він уже майже їх не помічав.
  «Не роби мені знову боляче», — прошепотіла вона, похиливши голову. «Тільки не роби мені боляче. Будь ласка.
  Він дістав з кишені ніж і, нахилившись, зрізав з неї білизну. Вона подивилася на своє оголене тіло.
  «Ви цього хочете?» сказала вона, затамувавши подих. «Добре, ти можеш мене трахнути. Гаразд."
  «Насолода тіла», — подумав він. . . це просто не наближається.
  Він підняв її на ноги, і вона божевільно відштовхнулася від нього й почала спотикатися до маленьких дверей у кутку підвалу. Не тікав, не намагався втекти. Просто схлипуючи, простягаючи руку, пливу до дверей.
  Збирач кісток спостерігав за нею, зачарований її повільною жалюгідною ходою.
  Дверний отвір, який колись виходив на вугільний жолоб, тепер вів до вузького тунелю, який сполучався з підвалом покинутої будівлі по сусідству.
  Естер насилу дісталася до металевих дверей і відчинила їх. Вона залізла всередину.
  
  Не минуло й хвилини, як він почув пронизливий крик. Після чого послідувало задихане, болісне: «Боже, ні, ні, ні... . .” Інші слова також губляться в її киплячому виття жаху.
  Потім вона поверталася через тунель, рухаючись тепер швидше, обіймаючи себе руками, наче намагалася відкинути те, що щойно побачила.
  Ходи до мене, Естер.
  Спотикаючись об ґрунтову підлогу, ридаючи.
  Йди до мене.
  Набігає прямо на свою пацієнтку, чекаючи руками, які обвили її. Він міцно стиснув жінку, як кохана, відчув цю дивовижну ключицю під своїми пальцями й повільно потягнув несамовиту жінку назад до дверей тунелю.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ
  
  Тфази місяця, лист, волога білизна, бруд. Їхня команда знову була в спальні Райма — усі, крім Поллінга та Гаумана; лояльність поліції Нью-Йорка викликала напруження, коли капітанів втручали в те, що було, без сумніву, несанкціонованою операцією.
  «Ти бачив рідину в нижній білизні, правда, Мел?»
  «Треба зробити це знову. Вони закрили нас до того, як ми отримали результати».
  Він промокнув зразок і ввів його в хроматограф. Керуючи машиною, Сакс намагався подивитися на вершини та западини профілю, які з’являлися на екрані. Як фондовий індекс. Райм зрозумів, що вона стоїть близько до нього, ніби підійшла поряд, коли він не дивився. Вона говорила тихим голосом. "Я був . . .”
  "Так?"
  «Я був грубішим, ніж хотів. Раніше, я маю на увазі. У мене норов. Я не знаю, звідки я це взяв. Але він у мене є».
  — Ти мав рацію, — сказав Райм.
  Вони легко дивилися один на одного очима, і Райм згадував часи, коли вони з Блейном серйозно розмовляли. Під час розмови вони завжди зосереджувалися на предметі між собою — одному з керамічних коней, які вона зібрала, книжці, майже порожній пляшці Мерло чи Шардоне.
  Він сказав: «Я працюю зі сценами не так, як більшість криміналістів. Мені потрібен був хтось без будь-яких упереджених ідей. Але мені також потрібна була людина з власним розумом».
  Суперечливі якості, які ми шукаємо в цьому невловимому ідеальному коханці. Сила і вразливість в рівних мірах.
  
  «Коли я розмовляла з комісаром Екертом, — сказала вона, — це було лише для того, щоб забезпечити мій перехід. Це все, що я хотів. Мені ніколи не спадало на думку, що ця інформація повернеться до федералів, і вони заберуть справу».
  "Я знаю це."
  «Я все ще відпускаю свій гнів. Вибачте за це».
  «Не відступай, Сакс. Мені потрібен хтось, щоб сказати мені, що я придурок, коли я так себе поводжу. Том робить. Ось чому я його люблю».
  «Не будь мені сентиментальним, Лінкольне», — гукнув Том з іншого кінця кімнати.
  Райм продовжив: «Ніхто більше ніколи не каже мені йти до пекла. Вони завжди ходять по яєчній шкаралупі. Я ненавиджу це."
  «Здається, останнім часом тут не так багато людей, які б тобі щось говорили».
  Через мить він сказав: «Це правда».
  На екрані хроматографа-спектрометра піки і западини припинили рух і стали одним із нескінченних знаків природи. Мел Купер стукав по клавішах комп’ютера і читав результати. «Вода, дизельне паливо, фосфат, натрій, мікроелементи. . . Не знаю, що це означає».
  Яке було повідомлення, думав Райм? Сама білизна? Рідина? Він сказав: «Йдемо далі. Я хочу побачити бруд».
  Сакс приніс йому сумку. Він містив рожевий пісок, присипаний шматками глини та галькою.
  «Печінка бика», — оголосив він. «Піщано-каменна суміш. Знайдено прямо над скелею на Мангеттені. Силікат натрію змішаний?»
  Купер запустив хроматограф. «Так. Багато цього».
  «Тоді ми шукаємо місце в центрі міста в межах п’ятдесяти ярдів від води…» Райм засміявся, побачивши здивований погляд на обличчі Сакса. — Це не магія, Сакс. Я щойно зробив домашнє завдання, от і все. Підрядники змішують силікат натрію з печінкою бика, щоб стабілізувати землю, коли вони копають фундаменти в глибоких гірських районах поблизу води. Це означає, що це має бути центр міста. А тепер давайте подивимося на листок».
  Вона підняла сумку.
  
  «Не знаю, що це таке», — сказав Райм. «Мені здається, я ніколи не бачив такого. Не в Мангеттені».
  «У мене є список веб-сайтів із садівництва», — сказав Купер, дивлячись на екран комп’ютера. «Я займуся серфінгом».
  Сам Райм провів деякий час в мережі, подорожуючи Інтернетом. Як і у випадку з книгами, фільмами та плакатами, його інтерес до кіберсвіту з часом згас. Можливо, через те, що велика частина його власного світу була віртуальною, мережа, зрештою, стала для Лінкольна Райма занедбаним місцем.
  Екран Купера тріпотів і танцював, коли він натискав гіперпосилання, і зникав глибше в мережі. «Я завантажую деякі файли. Це повинно зайняти десять-двадцять хвилин».
  Райм сказав: «Гаразд. Решту підказок Сакс знайшов. . . Не посаджені. Інші. Вони можуть розповісти нам про те, де він був. Давайте подивимося на нашу секретну зброю, Мел».
  «Секретна зброя?» — спитав Сакс.
  «Сліди доказів».
   
  Спеціальний агент Фред Деллрей організував операцію з десяти чоловік. Дві бригади плюс пошук і спостереження. Агенти в бронежилетах стояли в кущах і шалено спітніли. Через дорогу, нагорі, у покинутому кам’яному будинку, команда S&S навчила свої великі вуха та інфрачервоне відео на будинок злочинця.
  Троє снайперів із прив’язаними великими «ремінгтонами», зарядженими й замкненими, лежали ничком на дахах. Їхні біноклі-координатори сиділи біля них, наче карети Ламазу.
  Деллрей, одягнений у вітровку та джинси ФБР замість зеленого вбрання гнома, слухав через навушники.
  «Спостереження до командування. У нас є інфрачервоне випромінювання в підвалі. Там хтось рухається».
  “Який вигляд?” — спитав Деллрей.
  “Немає краєвиду. Вікна занадто брудні».
  «Він сам по собі? Може, з ним є жертва?» Якось знаючи, що офіцер Сакс, ймовірно, мав рацію; що він уже «приспав когось іншого».
  
  «Не можу сказати. Ми маємо лише рух і тепло».
  Деллрей розіслав інших офіцерів по боках будинку. Вони повідомили: «Ні на першому, ні на другому поверсі нікого немає. Гараж замкнений».
  «Снайпери?» — спитав Деллрей. «Повідомити».
  «Стрілок один для командування. Я придбав на вхідних дверях. Кінець».
  Інші закривали коридор і кімнату на першому поверсі. «Завантажено та замкнено», — передали вони по радіо.
  Деллрей намалював свій великий автомат.
  «Гаразд, у нас є папір», — сказав Деллрей. Тобто ордер. Їм би не треба було стукати. «Лессго! Команди один і два, розгортайте, розгортайте, розгортайте».
  Перша команда вибила вхідні двері тараном, а друга використала трохи більш цивілізований підхід, зламавши вікно задніх дверей і відімкнувши засув. Вони поринули всередину, Деллрей слідом за останнім офіцером першої команди до старого, брудного будинку. Запах гнилої плоті був непереборним, і Деллрей, який не був чужим на місцях злочинів, важко ковтнув, намагаючись утриматися від блювоти.
  Друга команда закріпилася на першому поверсі, а потім кинулася вгору сходами до спальні, а перша помчала вниз сходами підвалу, голосно стукаючи черевиками по старому дереву.
  Деллрей помчав у смердючий підвал. Він почув, як десь унизу вибивають двері та кричать: «Не рухайся! Федеральні агенти. Замри, замри, замри!»
  Але коли він дійшов до дверей підвалу, то почув, як той самий агент випалив зовсім іншим тоном: «Що це, в біса? О, Ісусе».
  «Блядь», — покликав інший. "Це грубо."
  — Лайно в палаючій купі, — виплюнув Деллрей, захлинаючись, увійшовши всередину. Тяжко ковтаючи мерзенний запах.
  Тіло чоловіка лежало на підлозі, вимиваючи чорну рідину. Переріз горла. Його мертві, осклянілі очі дивилися на стелю, але його тулуб, здавалося, рухався — набрякав і зміщувався. Деллрей здригнувся; він ніколи не виробляв особливого імунітету до вигляду зараження комахами. Кількість жуки та хробаки припускали, що жертва була мертва щонайменше три дні.
  «Чому ми отримали позитивний результат на інфрачервоному діапазоні?» — запитав один агент.
  Деллрей вказав на сліди зубів щурів і мишей уздовж роздутої ноги й боку жертви. «Вони десь тут. Ми перервали обід».
  "Так що трапилося? Хтось із жертв дістає його? »
  «Про що ти говориш?» — огризнувся Деллрей.
  «Хіба це не він?»
  «Ні, це не він », — вибухнув Деллрей, дивлячись на одну рану на трупі.
  Один із команди нахмурився. «Ні, Деллрей. Це той хлопець. Ми отримали знімки кухлів. Це Пітерс».
  «Звичайно, це довбаний Петр. Але він не суб'єкт. Не розумієш?»
  "Немає? Що ви маєте на увазі?"
  Тепер йому все було ясно. «Сумвасука».
  Телефон Деллрея зацвірчав, і він підскочив. Він відкрив її, хвилину прислухався. « Що вона зробила? О, наче мені теж це дуже потрібно. . . . Ні, у нас немає довбаного злочинця під вартою».
  Він натиснув кнопку ВИМКНЕННЯ , сердито тицьнув пальцем на двох агентів спецназу. «Ти підеш зі мною».
  «Що трапилося, Деллрей?»
  «Ми завітаємо собі в гості. А ким ми не станемо, коли це зробимо?» Агенти перезирнулися, насупившись. Але Деллрей дав відповідь. «Ми взагалі не будемо дуже добрими».
   
  Мел Купер витрусив вміст конвертів на газетний папір. Розглядав пил за допомогою лупи. «Ну, ось цегляний пил. І якийсь інший камінь. Мармур, я думаю».
  Він помістив зразок на предметне скло і дослідив його під прицілом. «Так, мармур. Рожевий».
  «Чи був мармур у тунелі стокового двору? Де ти знайшов німкеню?»
  «Жодного», — відповів Сакс.
  Купер припустив, що це могло бути з резиденції Монель, коли несубб 823 схопив її.
  
  «Ні, я знаю квартал, у якому знаходиться Deutsche Haus. Це просто переобладнаний багатоквартирний будинок Іст-Віллідж. Найкращим каменем, який ви там знайдете, буде полірований граніт. Можливо, просто можливо, це клаптик його схованки. Щось примітне?»
  — Сліди від долота, — сказав Купер, нахиляючись над прицілом.
  «А, добре. Наскільки чисто?»
  "НЕ дуже. Обірваний».
  — Отже, старий паровий каменяр?
  «Так, я б здогадався».
  «Пиши, Томе», — наказав Райм, кивнувши на плакат. «У його безпечному будинку є мармур. І воно старе».
  «Але чому ми дбаємо про його надійний будинок?» — запитав Бенкс, дивлячись на годинник. «Федерали вже будуть там».
  «Ви ніколи не матимете забагато інформації, Бенкс. Пам'ятайте, що. Що ще у нас є?»
  «Ще одна частина рукавички. Ця червона шкіра. А що це?» — запитав він Сакса, підносячи поліетиленовий пакет із дерев’яною пробкою.
  «Зразок лосьйону після гоління. Де він торкнувся стовпа».
  «Чи варто мені запускати нюховий профіль?» — здивувався Купер.
  — Дай мені спочатку понюхати, — сказав Райм.
  Сакс підніс йому сумку. Всередині був крихітний дерев’яний диск. Вона відкрила його, і він вдихнув повітря.
  «Брут. Як ти міг це пропустити? Томе, додай, що наш чоловік використовує аптечний одеколон.
  Купер оголосив: «Ось інше волосся». Технік встановив його в приціл для порівняння. «Дуже схожий на той, який ми знайшли раніше. Ймовірно те саме джерело. О, до біса, Лінкольне, для тебе я скажу, що це те саме. Коричневий».
  «Кінчики порізані чи зламані природним шляхом?»
  «Вирізати».
  «Добре, ми наближаємося до кольору волосся», — сказав Райм.
  Том написав коричневий саме тоді, коли Селлітто сказав: «Не пиши цього!»
  "Що?"
  «Очевидно, що він не коричневий, — продовжив Райм.
  
  "Я думав-"
  «Це все, що завгодно, але не коричневе. Блондин, пісочний, чорний, рудий. . .”
  Детектив пояснив: «Це старий трюк. Ви йдете в провулок за перукарнею, викопуєте кілька волосків зі сміття. Киньте їх навколо сцени».
  «О». Бенкс запам’ятав це десь у своєму захопленому розумі.
  Райм сказав: «Добре. Клітковина».
  Купер встановив його в поляризаційний приціл. Налаштовуючи ручки, він сказав: «Подвійне променезаломлення .053».
  Райм випалив: «Нейлон 6. Як це виглядає, Мел?»
  «Дуже грубо. Лопатевий переріз. Світло-сірий."
  «Килим».
  «Правильно. Я перевірю базу даних». Через мить він підвів очі від комп’ютера. «Це волокно Hampstead Textile 118B».
  Райм з огидою зітхнув.
  "Що?" — спитав Сакс.
  «Найпоширеніший вкладиш багажника, який використовують автовиробники США. Знайдено в понад двох сотнях різних марок, повертаючись до п’ятнадцяти років тому. Безнадійний . . . Мел, є щось на волокні? Використовуйте SEM».
  Технік запустив скануючий електронний мікроскоп. Екран спалахнув моторошним синьо-зеленим світінням. Нитка волокна виглядала як величезна мотузка.
  «Тут щось є. Кристали. Їх багато. Вони використовують діоксид титану, щоб пом'якшити блискучий килим. Це може бути все».
  «Газіть це. Це важливо."
  — Тут цього мало, Лінкольне. Мені довелося б спалити все волокно».
  «Отже, спаліть це».
  Селлітто делікатно сказав: «Позичити федеральні докази — це одне. Знищення? Я не знаю про це, Лінкольне. Якщо буде суд. . .”
  "Ми мусимо."
  «О, чувак, — сказав Бенкс.
  Селлітто неохоче кивнув, і Купер підняв зразок. Машина зашипіла. Через мить екран замерехтів і з’явилися колонки. «Ось, це довголанцюгова полімерна молекула. Нейлон. Але такий маленький хвиля, це щось інше. Хлор, миючий засіб. . . Це засіб для очищення».
  «Пам’ятайте, — сказав Райм, — німкеня сказала, що машина пахне чистотою. Дізнайтеся, що це за вид».
  Купер провів інформацію через базу даних бренду. «Pfizer Chemicals робить це. Він продається під назвою Tidi-Kleen компанією Baer Automotive Products у Тетерборо».
  “Ідеально!” — вигукнув Лінкольн Райм. «Я знаю компанію. Вони продають оптом флотам. Переважно компанії з оренди автомобілів. Наш суб'єкт керує прокатом».
  «Він не настільки божевільний, щоб їздити на місці злочину на орендованому автомобілі, чи не так?» — запитав Бенкс.
  — Його вкрали, — пробурмотів Райм, наче молодий чоловік запитав, скільки буде два плюс два. «І на ньому будуть крадені мітки. Емма ще з нами?»
  «Вона, мабуть, уже вдома».
  «Розбудіть її і нехай вона почне перевіряти Hertz, Avis, National, Budget на предмет крадіжок».
  — Зроблю, — сказав Селлітто, хоч і неспокійно, мабуть відчувши легкий запах спалених федеральних доказів, що витав у повітрі.
  «Сліди?» — спитав Сакс.
  Райм переглянула електростатичні відбитки, які вона зняла.
  «Незвичайний знос підошви. Бачиш протерту частину на зовнішній стороні кожного черевика на підошві?»
  «Голубинопалий?» — вголос здивувався Том.
  «Можливо, але немає відповідного каблука, який ви очікували б побачити». Райм вивчав відбитки. «Я думаю, що він читач».
  «Читач?»
  «Сядь там у крісло», — сказав Райм Саксу. «І нахиліться над столом, удайте, що читаєте».
  Вона сіла, потім підвела очі. «І?»
  «Удайте, що гортаєте сторінки».
  Вона так і зробила кілька разів. Знову підвів очі.
  "Продовжувати йти. Ви читаєте Війну і мир. »
  Сторінки горталися, голова була схилена. Через мить, не роздумуючи, вона схрестила щиколотки. The зовнішні краї її черевиків були єдиною частиною, яка стикалася з підлогою.
  На це звернув увагу Рим. «Додайте це в профіль, Томе. Але додайте знак питання.
  «Тепер давайте подивимося на гребені тертя».
  Сакс сказала, що у неї не той відбиток пальця, за яким вони ідентифікували суб'єкта. «Це все ще у федеральній будівлі».
  Але Райма цей принт не цікавив. Він хотів подивитись на інший, Кромекоте Сакс, який зняв зі шкіри німецької дівчини.
  «Не сканується», — оголосив Купер. «Це навіть не трійка. Я б не висловлював свою думку з цього приводу, якби мені довелося».
  Райм сказав: «Мене не цікавить ідентичність. Мене цікавить ця лінія». Він мав форму півмісяця і сидів прямо посередині подушечки пальця.
  "Що це?" — спитав Сакс.
  — Здається, шрам, — сказав Купер. «Зі старого крою. Поганий. Схоже, воно дійшло до кісток».
  Райм згадав інші відмітини та дефекти, які він бачив на шкірі протягом багатьох років. У дні, коли робота стала здебільшого перетасовувати папери та клавіатурою комп’ютера, було набагато легше визначити роботу людей, досліджуючи їхні руки: спотворені подушечки пальців від ручних друкарських машинок, проколи від швейних машин і шевських голок, вм’ятини та чорнильні плями від стенографістів і бухгалтерів ручки, порізи паперу від друкарських верстатів, шрами від висікачів, характерні мозолі від різних видів ручної праці. . . .
  Але такий шрам їм нічого не сказав.
  У всякому разі ще ні. Аж поки у них не з’явиться підозрюваний, чиї руки вони могли перевірити.
  "Що ще? Принт на колінах. Це добре. Дай нам уявлення про те, що він одягнений. Тримай, Сакс. вище! Мішкуваті брюки. Він зберіг ту глибоку складку, тому це натуральне волокно. У таку погоду ставлю бавовну. Не вовна. Нині шовкових штанів не побачиш».
  «Легкий, не джинсовий», — сказав Купер.
  «Спортивний одяг», — підсумував Райм. «Додай це до нашого профілю, Томе».
  Купер знову поглянув на екран комп’ютера й набрав трошки більше. «Не пощастило з листком. Нічого не збігається зі Смітсонівським інститутом».
  Райм потягнувся назад у подушку. Скільки часу вони мали б? годину? Два?
  Місяць. Бруд. розсіл . . .
  Він глянув на Сакс, яка стояла сама в кутку. Її голова була опущена, а довге руде волосся різко спадало на підлогу. Вона дивилася в сумку з речовими доказами, нахмуривши обличчя, втратила зосередженість. Скільки разів сам Райм стояв у такій самій позі, намагаючись...
  "Газета!" скрикнула вона, дивлячись угору. «Де газета?» Її очі були шалені, коли вона дивилася від столу до столу. «Сьогоднішня газета?»
  «Що таке, Сакс?» — спитав Райм.
  Вона схопила «Нью-Йорк Таймс» у Джеррі Бенкса й швидко погортала її.
  «Ця рідина. . . у нижній білизні, — сказала вона Райму. «Чи може це солона вода?»
  "Солона вода?" Купер придивився до діаграми ГХ-МС. "Звичайно! Вода, натрій та інші мінерали. І масло, фосфати. Це забруднена морська вода».
  Її очі зустрілися з Раймовими, і вони одночасно сказали: «Приплив!»
  Вона підняла папір, відкритий на карту погоди. Він містив діаграму фаз місяця, ідентичну тій, що була знайдена на місці події. Під нею була приливна діаграма. «Через сорок хвилин буде приплив».
  Обличчя Райма скривилося від огиди. Він ніколи не був так злий, як коли сердився на самого себе. «Він збирається втопити жертву. Вони під пірсом у центрі міста». Він безнадійно подивився на карту Манхеттена з його милями берегової лінії. «Сакс, час знову грати в автогонщика. Ви з Бенксом їдете на захід. Лон, чому б тобі не поїхати на Іст-Сайд? Навколо морського порту Південної вулиці. І Мел, придумай, що це за листок!»
   
  Вибух хвилі вдарив його по опущеній голові.
  Вільям Еверетт розплющив очі й хрипнув тремтячою водою з носа. Було крижано, і він відчув своє сумнівне заїкання серця, яке намагалося пропустити розігріту кров через його тіло.
  Він знову мало не знепритомнів, як тоді, коли сучий син зламав йому палець. Потім він повернувся до пробудження, до своїх думок про свою покійну дружину — і чомусь про їхні подорожі. Вони були в Гізі. І до Гватемали. Непал. Тегеран (за тиждень до захоплення посольства).
  Їхній літак авіакомпанії Southeast China Airlines втратив один із двох двигунів за годину льоту з Пекіна, і Евелін опустила голову, у місці падіння, готуючись померти й дивлячись на статтю в бортовому журналі. Він попереджав, що пити гарячий чай відразу після їжі небезпечно для вас. Вона розповіла йому про це пізніше в барі Raffles у Сінгапурі, і вони істерично сміялися, аж до сліз навернулися на очі.
  Думаючи про холодні очі викрадача. Його зуби, громіздкі рукавички.
  Тепер, у цій жахливій мокрій могилі, нестерпний біль підкотив його руку до щелепи.
  Зламаний палець чи серцевий напад? — дивувався він.
  Можливо, трохи і того, і іншого.
  Еверетт заплющив очі, доки біль не вщух. Він озирнувся навколо. Камера, де його закували в наручники, була під гнилим пірсом. Дерев’яна кромка опускалася від краю до бурхливої води, яка була приблизно на шість дюймів нижче дна краю. Крізь вузьку щілину відбивалося світло від човнів на річці та промислових об’єктів Джерсі. Вода сягала йому по шию, і хоча дах пірсу був на кілька футів над його головою, манжети були висунуті настільки, наскільки могли.
  Біль знову прокотилася з його пальця, і голова Еверетта заревла від агонії та опустилася до води, коли він знепритомнів. Потік води з носа та нестерпний кашель оживили його.
  Потім місяць підтягнув площину води трохи вище, і мокрим ковтком камеру відгородили від річки зовні. У кімнаті потемніло. Він усвідомлював звуки стогону хвиль і власний стогін від болю.
  
  Він знав, що він мертвий, знав, що не зможе тримати голову над жирною поверхнею довше кількох хвилин. Він заплющив очі, притиснувся обличчям до гладкої чорної колони.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ОДИН
  
  АДо центру міста, Сакс, — пролунав із радіоприймача голос Райма.
  Вона натиснула на акселератор RRV, блимаючи червоними вогниками, коли вони кричали в центрі міста вздовж Вестсайдського шосе. Крижано-холодна, вона підняла вагон до вісімдесяти.
  «Гаразд, ой, — сказав Джеррі Бенкс.
  Відлік. Двадцять третя вулиця, двадцята, трелева пробіжка біля причалу сміттєвих барж на Чотирнадцятій вулиці. Коли вони з гуркотом мчали через Віллідж, район м’ясної промисловості, напівфабрикат виїхав з бічної вулиці прямо на її шлях. Замість того, щоб гальмувати, вона штовхнула фургон через центральний бордюр, наче гонич за шпилем, викликавши задихані клятви Бенкса та зойк повітряного клаксона великого Вайта, який вражаюче вдарив ножем.
  «Ой, — сказала Амелія Сакс і повернула назад на південну смугу. До Райма вона додала: «Скажи ще раз. Пропустив це.
  У її навушниках пролунав тихий голос Райми. «Центр міста — це все, що я можу вам сказати. Поки ми не з’ясуємо, що означає листок».
  «Ми під’їжджаємо до Батері-Парк-Сіті».
  «Двадцять п’ять хвилин до припливу», — сказав Бенкс.
  Можливо, команда Деллрея могла б дізнатися про його точне місцезнаходження. Містера 823 могли затягнути кудись у провулок із мішком яблук. Нік сказав їй, що саме так вони переконали злочинців «співпрацювати». Вдарте їх по кишках пакетиком із фруктами. Справді боляче. Відміток немає. Коли вона росла, то не могла подумати, що поліцейські так роблять. Тепер вона знала інше.
  Бенкс поплескав її по плечу. «Там. Купа старих пірсів».
  
  
  
  Гнила деревина, брудна. Моторошні місця.
  Вони забуксували, зупинилися й вилізли, побігши до води.
  «Ти там, Райм?»
  «Поговори зі мною, Сакс. Де ти?"
  «Пірс на північ від Батері-Парк-Сіті».
  «Я щойно почув Лона з Іст-Сайду. Він нічого не знайшов».
  «Це безнадійно», — сказала вона. «Там дюжина пірсів. Далі вся набережна. . . І будівля для пожежних катерів, і поромні доки, і причал у Батері-парку. . . Нам потрібна ЕСУ».
  «У нас немає ESU , Сакс. Вони більше не на нашому боці».
  Двадцять хвилин до припливу.
  Її очі бігали по набережній. Її плечі опустилися від безсилля. Взявши в руки зброю, вона помчала до річки, а Джеррі Бенкс не відставав.
   
  — Дай мені щось на цьому листку, Мел. Припущення, що завгодно. Крила це».
  Вередуючи, Купер перевів погляд з мікроскопа на екран комп’ютера.
  Вісім тисяч сортів листяних рослин на Манхеттені.
  «Це не відповідає структурі клітини нічого. »
  — Він старий, — сказав Райм. "Скільки років?"
  Купер знову подивився на листок. «Муміфікований. Я б сказав, що це сто років, можливо, трохи менше».
  «Що вимерло за останні сто років?»
  «Рослини не вимирають у такій екосистемі, як Манхеттен. Вони завжди з’являються знову».
  Пінг у думках Райма. Він був близький до того, щоб щось згадати. Він і любив, і ненавидів це почуття. Він може схопити цю думку, як повільна спливаюча муха. Або воно може повністю зникнути, залишивши в нього лише втрату натхнення.
  Шістнадцять хвилин до припливу.
  Яка була думка? Він схопився за нього, заплющив очі. . .
  Пірс, — думав він. Жертва під пірсом.
  Що з ним? Думай!
  
  Пірс . . . кораблі . . . розвантаження . . . вантаж.
  Розвантаження вантажу!
  Його очі різко розплющилися. «Мел, це врожай?»
  «Ой, до біса. Я дивився на сторінки загального садівництва, а не на культивовані культури». Він друкував, здавалося, години.
  "Добре?"
  «Почекай, почекай. Ось список закодованих двійкових файлів». Він його сканував. «Люцерна, ячмінь, буряк, кукурудза, овес, тютюн. . .”
  «Тютюн! Спробуй це».
  Купер двічі клацнув мишкою, і зображення повільно розгорнулося на екрані.
  "Це воно!"
  «Вежі світової торгівлі», — оголосив Райм. «Земля звідти на північ раніше була тютюновими плантаціями. Томе, дослідження для моєї книги — я хочу карту 1740-х років. І ту сучасну карту Бо Хауман використовував для місць очищення від азбесту. Поставте їх там, на стіні, поруч».
  Помічник знайшов стару карту в файлах Райма. Він приклеїв їх обох на стіну біля свого ліжка. Грубо намальована стара карта показувала північну частину населеного міста — скупчення в нижній частині острова — вкрите плантаціями. Уздовж річки, яка тоді називалася не Гудзоном, а Вест-Рівер, було три комерційні причали. Райм глянув на свіжу карту міста. Сільськогосподарські угіддя зникли, як і початкові причали, але на сучасній мапі була показана занедбана пристань у точному місці одного зі старих причалів експортера тютюну.
  Райм напружився вперед, намагаючись побачити назву вулиці, яка була поруч. Він уже хотів був крикнути Тому, щоб той підійшов і приніс карту ближче, коли знизу почув гучний тріск, і двері з гуркотом врізалися всередину. Розбилося скло.
  Том почав спускатися сходами.
  «Я хочу його побачити». Лаконічний голос заповнив коридор.
  «Просто...» почав помічник.
  "Немає. Не за хвилину, не за годину. Але правильно. блядь. Зараз».
  
  «Меле, — прошепотів Райм, — відкинь докази, вимкни системи».
  «Але...»
  "Зроби це!"
  Райм різко похитав головою, збиваючи мікрофон гарнітури. Він впав на бік клінітрона. По сходах стукотіли кроки.
  Том робив усе можливе, щоб зупинитися, але відвідувачі були трьома федеральними агентами, і двоє з них тримали великі рушниці. Вони повільно підняли його сходами.
  Благослови його, Мел Купер розібрав складний мікроскоп за п’ять секунд і спокійно замінив компоненти з прискіпливою ретельністю, поки співробітники ФБР піднялися сходами й увірвалися в кімнату Райма. Мішки з доказами були запхнуті під стіл і накриті National Geographics.
  «Ах, Деллрей», — запитав Райм. «Ви знайшли нашого суб'єкта?»
  «Чому ти не сказав нам?»
  "Скажу вам, що?"
  «Що відбиток пальця був підробленим».
  «Мене ніхто не питав».
  "Фальшивий?" — спантеличено запитав Купер.
  «Ну, це був справжній відбиток», — сказав Райм, наче це було очевидно. «Але це не суб'єкт. Нашому хлопчику потрібно було таксі, щоб зловити рибу. Тож він зустрів — як його звали ?»
  «Віктор Пітерс», — пробурмотів Деллрей і розповів історію візника.
  «Приємний штрих», — сказав Райм із щирим захопленням.
  «Вибрав серба з реп-листом і психічними проблемами. Цікаво, як довго він шукав кандидата. У будь-якому випадку, 823 убив бідолашного пана Петра і вкрав його таксі. Відрізати йому палець. Він зберіг його і вирішив, що якщо ми підійдемо занадто близько, він залишить гарний очевидний відбиток на сцені, щоб збити нас. Гадаю, це спрацювало».
  Райм глянув на годинник. Залишилося чотирнадцять хвилин.
  «Звідки ти знав?» Деллрей глянув на карти на стіні Райма, але, слава Богу, не цікавився ними.
  «Відбиток мав ознаки зневоднення та зморщування. Б'юся об заклад, тіло було в безладі. І ви знайшли його в підвалі? Маю рацію? Де наш хлопчик любить складати свої жертви».
  Деллрей не зважав на нього й носився по кімнаті, наче гігантський тер’єр. «Де ви ховаєте наші докази?»
  «Докази? Я не знаю, про що ви говорите. Скажи, ти зламав мої двері? Минулого разу ви заходили без стуку. Тепер ти щойно вкинув це».
  «Знаєш, Лінкольне, я думав вибачитися перед тобою за те, що…»
  «Це чудово з вашого боку, Фреде».
  «Але тепер я на дюйм від того, щоб зачепити твою дупу».
  Райм глянув на мікрофонну гарнітуру, що бовталася на підлозі. Він уявив, як із навушників блеє голос Сакса.
  «Дай мені ці докази, Райме. Ви не усвідомлюєте, в якій жахливій біді ви потрапили».
  «Томе, — повільно запитав Райм, — агент Деллрей налякав мене, і я впустив гарнітуру Walkman. Чи не могли б ви зачепити його за каркас ліжка?»
  Помічник не промахнувся. Він поставив мікрофон біля голови Райма, поза полем зору Деллрея.
  «Дякую», — сказав Райм Томові. Потім додав: «Ви знаєте, я ще не купався. Я думаю, що настав час, чи не так?»
  «Мені було цікаво, коли ти збираєшся запитати», — сказав Том зі здібностями природженого актора.
   
  «Заходь, Райм. Заради Христа. Де ти?"
  Потім вона почула голос у гарнітурі. Тома. Це звучало химерно, перебільшено. Щось пішло не так.
  «У мене нова губка», — сказав голос.
  «Схоже, непоганий», — відповів Райм.
  «Рима?» — випалив Сакс. «Що в біса відбувається?»
  «Вартує сімнадцять доларів. Має бути добре. Я вас переверну».
  У навушниках пролунали інші голоси, але вона не могла їх розібрати.
  
  Сакс і Бенкс бігали набережною, вдивляючись через причали в сіро-коричневу воду Гудзона. Вона дала знак Бенксу зупинитися, відійшла від судоми під грудиною й плюнула в річку. Спробувала перевести подих.
  Через гарнітуру вона почула: «. . . не займе багато часу. Вам доведеться вибачити нас, панове».
  “. . . ми просто почекаємо, ти не проти».
  — Я не проти, — сказав Райм. «Чи не можу я отримати тут трохи приватності?»
  «Райм, ти мене чуєш?» — розпачливо покликав Сакс. Що в біса він робив?
  «Нуп. Ніякого приватного життя для тих, хто краде докази».
  Деллрей! Він був у кімнаті Райма. Ну ось і кінець. Жертва наче мертва.
  «Мені потрібні ці докази», — прогаряв агент.
  «Ну, що ви отримаєте, це панорамний вид чоловіка, який приймає губку, Деллрей».
  Бенкс почав говорити, але вона махнула йому рукою.
  Якісь пробурмотілі слова, яких вона не чула.
  Сердитий крик агента.
  Потім знову спокійний голос Райма. “. . . Знаєш, Деллрей, я був плавцем. Плавав щодня».
  — У нас менше десяти хвилин, — прошепотів Сакс. Спокійно хлюпала вода. Повз них пропливли два спокійні човни.
  Деллрей щось пробурмотів.
  «Я б спустився до річки Гудзон і поплив. Тоді було набагато чистіше. Я маю на увазі воду».
  Спотворена передача. Він розлучався.
  “. . . старий пірс. Мого улюбленого вже немає. Раніше це було домівкою Hudson Dusters. Ця банда, ви коли-небудь чули про них? У 1890-х роках. На північ від того місця, де зараз знаходиться Батері-Парк-Сіті. Ти виглядаєш нудно. Набридло дивитися на в’ялу дупу каліка? Немає? Влаштовуй себе. Той пірс був між Норт Муром і Чемберсом. Я б пірнав, плавав навколо пірсів. . .”
  «Норт-Мур і Чемберс!» — крикнув Сакс. Крутиться навколо. Вони пропустили це, бо зайшли надто далеко на південь. Це було за чверть милі від місця, де вони були. Вона бачила коричневе паршаве дерево, велику дренажну трубу, що підпирала припливна вода. Скільки часу було залишився? Навряд чи. Вони не могли його врятувати.
  Вона зірвала гарнітуру й помчала до машини, а Бенкс був позаду.
  "Ви вмієте плавати?" вона запитала.
  «Я? Кілька кіл у клубі здоров’я та ракетки».
  Вони б ніколи не встигли.
  Сакс раптом зупинився, швидко розвернувся навколо, дивлячись на безлюдні вулиці.
   
  Вода була йому майже до носа.
  Невелика хвиля прокотилася по обличчю Вільяма Еверетта саме тоді, коли він вдихнув, і мерзенна солона рідина потекла йому в горло. Він почав задихатися, глибокий, жахливий звук. Стелажі. Вода наповнила його легені. Він втратив контроль над стовпом пірсу й занурився під поверхню, напружився й піднявся ще раз, а потім знову занурився.
  Ні, Господи, ні. . . будь ласка, не дозволяй—
  Він потряс наручниками, штовхав ногою, намагаючись відтворити гру. Ніби могло статися якесь диво, і його мізерні м’язи змогли зігнути величезний болт, яким він був прикутий наручниками.
  Сьорбає водою з носа, панічно крутить головою вперед-назад. Він на мить очистив легені. М’язи шиї палають — такі ж болісні, як його розтрощений палець — від того, що він нахиляє голову назад, щоб знайти слабкий прошарок повітря прямо над обличчям.
  Він мав хвилину перепочинку.
  Потім інша хвиля, трохи вище.
  І це було все.
  Він більше не міг боротися. Капітуляція. Приєднуйся до Евелін, попрощайся. . .
  І Вільям Еверетт відпустив. Він плив під поверхнею в каламутну воду, повну мотлоху та вусиків водоростей.
  Потім з жахом відсахнувся. Ні ні . . .
  Він був тут. Викрадач! Він би повернувся.
  Еверетт ногою сплив на поверхню, чхнувши ще води, відчайдушно намагаючись утекти. Чоловік посвітив Еверетту в очі яскравим світлом і потягнувся до нього з ножем.
  Ні ні. . .
  
  Мало його втопити, треба було зарізати до смерті. Недовго думаючи, Еверетт кинувся до нього. Але викрадач зник під водою. . . і тоді, ну, руки Еверетта були вільні.
  Старий забув про свої спокійні прощання й, як біс, ринув на поверхню, всмоктуючи кисле повітря носом і вириваючи стрічку з рота. Задихаючись, спльовуючи мерзенну воду. Його голова міцно вдарилася об дубовий пірс, і він голосно розреготався. «О, Боже, Боже, Боже... . .”
  Потім з'явилося інше обличчя. . . Також у капюшоні, з прикріпленою ще однією сліпучо яскравою лампою, і Еверетт міг розгледіти емблему поліції Нью-Йорка на гідрокостюмі чоловіка. Чоловіки тримали не ножі, а металеві різці. Один із них засунув гіркий гумовий мундштук Еверетту між губи, і той вдихнув сліпучий подих кисню.
  Водолаз обняв його, і вони разом підпливли до краю пірсу.
  «Глибоко вдихни, ми вийдемо за хвилину».
  Він наповнив свої вузькі легені до розриву і, заплющивши очі, поплив із водолазом глибоко у воду, моторошно освітлену жовтим світлом людини. Це була коротка, але жахлива подорож, прямо вниз, а потім знову вгору через каламутну воду з плямами. Одного разу він вислизнув з рук водолаза, і вони на мить розлучилися. Але Вільям Еверетт спокійно сприйняв цю помилку. Після цього вечора сольне плавання в бурхливій річці Гудзон було простою справою.
   
  Вона не планувала брати таксі. Автобус до аеропорту був би чудовим.
  Але Пеммі була змучена від того, що мало спала — вони обоє спали з п’ятої ранку — і вона почала неспокійно. Маленька дівчинка мала скоро лягти в ліжко, заховавшись разом із ковдрою та пляшкою гавайського пуншу. Крім того, сама Керол не могла дочекатися, щоб потрапити на Манхеттен — вона була просто худою дівчиною Середнього Заходу, яка за всі свої сорок один рік ніколи не була далі на схід, ніж Огайо, і вона вмирала від бажання вперше побачити Велике Яблуко.
  Керол зібрала свій багаж, і вони рушили в напрямку вихід. Вона перевірила, чи має все, з чим вони залишили будинок Кейт і Едді того дня.
  Пеммі, Пух, гаманець, ковдра, валіза, жовтий рюкзак.
  Все враховано.
  Друзі попередили її про місто. «Вони будуть тиснути на вас», — сказав Едді. «Викрадачі гаманців, кишенькові злодії».
  «І не грай у ці карткові ігри на вулиці», — додала материнська Кейт.
  «Я не граю в карти у своїй вітальні », — нагадала їй Керол, сміючись. «Чому я збираюся грати на вулицях Манхеттена?»
  Але вона цінувала їхню турботу. Зрештою, ось вона, вдова з трирічною дитиною, прямує до найсуворішого міста на землі на конференцію ООН — більше іноземців, пекло, більше людей , ніж вона коли-небудь бачила одночасно.
  Керол знайшла таксофон і зателефонувала в готель резиденції, щоб перевірити їхні бронювання. Нічний менеджер сказав, що кімната готова і чекає на них. Він побачить їх приблизно через сорок п’ять хвилин.
  Вони пройшли крізь автоматичні двері й задихалися від палючого літнього повітря. Керол замовкла, оглядаючись. Однією рукою міцно стискає Пеммі, іншою — ручку пошарпаної валізи. Важкий жовтий рюкзак затишно лежав на її плечі.
  Вони приєдналися до черги пасажирів, які чекали біля будки стартера таксі.
  Керол глянула на величезний рекламний щит навпроти шосе. Вітаємо делегатів ООН! це оголосило. Картина була жахливою, але вона довго дивилася на неї; один із чоловіків на рекламному щиті був схожий на Ронні.
  Якийсь час, після його смерті два роки тому, практично все нагадувало їй її красивого, стриженого чоловіка. Вона проїжджала повз «Макдональдс» і згадувала, що він любить Біг Мак. Актори у фільмах, які зовсім не були схожі на нього, могли хитати головами так, як він раніше до. Вона побачить листівку про продаж газонокосарок і згадає, як він любив стригти їхній крихітний квадратик трави в Арлінгтон-Гайтс.
  Потім навернулися сльози. І вона повернулася б до прозаку чи іміпраміну. Вона провела б тиждень у ліжку. Неохоче погоджується на пропозицію Кейт залишитися з нею та Едді на ніч. Або тиждень. Або місяць.
  Але вже без сліз. Вона була тут, щоб почати своє життя. Печаль залишився позаду.
  Скинувши темно-русяве волосся зі спітнілих плечей, Керол провела Пеммі вперед і штовхнула ногою багаж попереду, коли черга таксі піднялася на кілька місць. Вона озирнулася навкруги, намагаючись охопити поглядом Мангеттен. Але вона не бачила нічого, крім руху, хвостів літаків і моря людей, таксі та машин. Пара здіймалася, як несамовиті привиди, з люків, а нічне небо було чорно-жовтим і туманним.
  Що ж, вона припустила, що скоро вона побачить місто. Вона сподівалася, що Пеммі достатньо доросла, щоб зберегти перші спогади про це видовище.
  «Як тобі наша пригода, люба?»
  «Пригода. Я люблю пригоди. Я хочу трохи Waiin Punch. Чи можу я трохи отримати?»
  будь ласка . . Це було нове. Трирічна дитина вивчала всі клавіші та кнопки. Керол засміялася. «Ми скоро принесемо вам».
  Нарешті вони отримали своє таксі. Багажник відчинився, і Керол кинула всередину багаж, грюкнувши кришкою. Вони залізли на заднє сидіння і зачинили двері.
  Пеммі, Пух, гаманець . . .
  Водій запитав: «Куди?» І Керол дала йому адресу готелю Midtown Residence, прокричавши через перегородку з оргскла.
  Водій з’їхав у затор. Керол сіла назад і посадила Пеммі на коліна.
  «Ми пройдемо повз ООН?» — покликала вона.
  Але чоловік зосереджено змінював смугу і не почув її.
  «Я тут на конференцію», — пояснила вона. «Конференція ООН».
  
  Досі немає відповіді.
  Їй було цікаво, чи є у нього проблеми з англійською. Кейт попередила її, що водії таксі в Нью-Йорку всі іноземці. («Брати американські робочі місця, — пробурчав Едді. — Але не починай із цього ».) Вона не могла чітко бачити його через потерту перегородку.
  Можливо, він просто не хоче говорити.
  Вони повернули на інше шосе — і раптом перед нею з’явився нерівний горизонт міста. Блискуче. Як кристали, які зібрали Кейт і Едді. Величезне скупчення синіх, золотих і сріблястих будівель посередині острова та ще одне скупчення ліворуч. Він був більшим за все, що Керол коли-небудь бачила в своєму житті, і на мить острів здався величезним кораблем.
  «Слухай, Пеммі, ось куди ми йдемо. Це дуже гарно чи що?»
  Але через мить огляд був урізаний, оскільки водій звернув зі швидкісної дороги та зробив швидкий поворот біля нижньої частини рампи. Далі вони рухалися спекотними безлюдними вулицями, обсадженими темними цегляними будинками.
  Керол нахилилася вперед. «Це правильний шлях до міста?»
  Знову немає відповіді.
  Вона сильно постукала по плексигласу. «Ти йдеш правильним шляхом? Відповідай мені. Відповідай мені! »
  «Мамо, що сталося?» - сказала Пеммі і почала плакати.
  "Куди ти йдеш?" — крикнула Керол.
  Але чоловік просто продовжував їхати — неквапливо, зупиняючись на всі червоні сигнали світлофора, ніколи не перевищуючи обмеження швидкості. І коли він заїхав на безлюдну автостоянку позаду темної покинутої фабрики, він переконався, що сигналив правильно.
  О ні. . .немає!
  Він одягнув лижну маску і виліз з кабіни. Відійшовши назад, він потягнувся до дверей. Але він завагався, і його рука опустилася. Він нахилився вперед, обличчям до вікна, і постукав по склу. Раз, два, три. Привернення уваги ящірок у кімнаті для рептилій у зоопарку. Він довго дивився на матір і дочку, перш ніж відчинити двері.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ДВА
  
  Хяк ти це зробив, Сакс?»
  Стоячи біля їдкої річки Гудзон, вона говорила в мікрофон. «Я пам’ятаю, як бачив пожежну станцію в Батері-парку. Вони піднялися на пару дайверів і були біля пірсу приблизно за три хвилини. Чоловіче, ти мав бачити, як той човен рухався! Я хочу колись спробувати один із них».
  Райм пояснив їй про таксиста без пальців.
  «Сучий син!» — сказала вона, з огидою цокнувши язиком. «Ласка нас усіх обдурила».
  «Не всі ми», — сором’язливо нагадав їй Райм.
  «Отже, Деллрей знає, що я надав докази. Він мене шукає?»
  «Він сказав, що повертається до федеральної будівлі. Напевно, щоб вирішити, кого з нас першим взяти за комір. Як там сцена, Сакс?»
  «Досить погано», — повідомила вона. «Він припаркувався на гравію…»
  «Тож ніяких слідів».
  «Але це ще гірше. Приплив відступив із цієї великої водостічної труби, і місце, де він припаркувався, під водою».
  — До біса, — пробурмотів Райм. «Ні слідів, ні відбитків, нічого. Як жертва?»
  "Не так добре. Оголення, зламаний палець. У нього проблеми з серцем. День-два потримають у лікарні».
  «Чи може він нам щось сказати?»
  Сакс підійшов до Бенкса, який брав інтерв’ю у Вільяма Еверетта.
  «Він був невеликий», — байдуже сказав чоловік, уважно розглядаючи шину, яку медик одягав йому на руку. «І він був не дуже сильним, не м’язистим чоловіком. Але він був сильніший за мене. Я схопив його, а він просто відірвав мої руки».
  «Опис?» — запитав Бенкс.
  Еверетт згадав темний одяг і лижну маску. Це все, що він міг згадати.
  — Я маю тобі сказати одну річ, — підняв Еверет свою забинтовану руку. «У нього підла жилка. Я схопив його, як і сказав. Я не думав — я просто запанікував. Але він дуже розлютився. Саме тоді він зламав мені палець».
  «Відплата, га?» — запитав Бенкс.
  "Я вважаю. Але це не найдивніше».
  "Немає?"
  «Найдивніше те, що він це слухав».
  Молодий детектив перестав писати. Подивився на Сакса.
  «Він тримав мою руку біля свого вуха, дуже міцно, і згинав палець, поки той не зламався. Ніби слухав. І це подобається».
  «Ти чув це, Райме?»
  "Так. Том додав його до нашого профілю. Хоча я не знаю, що це означає. Нам доведеться подумати про це».
  «Є ознаки підсадженого ПЕ?»
  "Ще ні."
  «Сеть це, Сакс. О, і візьміть жертву...
  «Одяг? Я вже питав його. Я... Райм, ти в порядку?» Вона почула напад кашлю.
  Передачу на мить вимкнули. Через мить він повернувся. «Ти там, Райм? Все добре?"
  — Добре, — швидко сказав він. "Рухатися. Пройдіть сітку».
  Вона оглянула сцену, яскраво освітлену галогенами ESU. Це було так неприємно. Він був тут. Він йшов по гравію лише за кілька футів від нього. Але будь-який PE, який він ненавмисно залишив, лежав у дюймах під поверхнею тьмяної води. Вона повільно покривала землю. Взад і вперед.
  «Я нічого не бачу . Підказки могли бути змиті».
  — Ні, він надто розумний, щоб не врахувати приплив. Вони будуть десь на суші».
  
  «У мене є ідея», — сказала вона раптом. «Іди сюди».
  "Що?"
  «Попрацюй зі мною над сценою, Райме».
  Тиша.
  «Райм, ти мене чуєш?»
  «Ти розмовляєш зі мною?» запитав він.
  «Ви схожі на Де Ніро. Ви не можете грати так добре, як Де Ніро. Ти знаєш? Ця сцена з «Таксиста»? »
  Райм не засміявся. Він сказав: «Ти на мене дивишся?» Не «розмовляє зі мною». »
  Сакс незворушно продовжував: «Спускайся вниз. Попрацюйте зі мною над сценою».
  «Я розправлю крила. Ні, ще краще, я спроектую себе туди. Телепатія, знаєте».
  «Кинь жартувати. Я серйозно."
  «Я—»
  "Ти потрібен нам. Я не можу знайти підкинуті підказки».
  «Але вони будуть там. Вам просто потрібно трохи більше постаратися».
  «Я пройшов всю сітку двічі».
  — Тоді ви надто вузько визначили периметр. Додайте ще кілька футів і продовжуйте. Вісім двадцять три ще не закінчено, напевно».
  «Ти змінюєш тему. Сходь і допоможи мені».
  «Як?» — спитав Райм. «Як я маю це зробити?»
  «У мене був друг, якому кинули виклик, — почала вона. "І він-"
  «Ви маєте на увазі, що він був калікою», — виправив Райм. М'яко, але твердо.
  Вона продовжила: «Його помічник щоранку садив його в цей шикарний інвалідний візок, і він сам їздив всюди. У кіно, до...
  «Ті стільці. . .” Голос Райма звучав глухо. «Вони на мене не працюють».
  Вона перестала говорити.
  Він продовжив: «Проблема в тому, як я був поранений. Мені було б небезпечно сидіти в інвалідному візку. Це може, — він вагався, — погіршити ситуацію.
  
  «Мені шкода. Я не знав».
  Через мить він сказав: «Звичайно, ні».
  Подув того. О, малюк. брат . . .
  Але Райма не здавалася гіршою через свої помилки. Його голос був плавним, беземоційним. «Слухай, ти маєш продовжити пошуки. Наш суб'єкт робить це ще складніше. Але це не буде неможливим. . . . Ось така ідея. Він підпільник, так? Можливо, він їх поховав».
  Вона оглянула сцену.
  Можливо, там. . . Вона побачила горбик землі та листя на ділянці високої трави біля гравію. Це виглядало не так; курган здавався надто зібраним.
  Сакс присіла біля неї, опустила голову й олівцями почала прибирати листя.
  Вона трохи повернула обличчя ліворуч і побачила, що дивиться на підняту голову з оголеними іклами. . . .
  «Ісусе Господи», — крикнула вона, спотикаючись назад, важко впавши на приклад, намагаючись витягти зброю.
  Немає. . .
  Райм крикнув: «Ти в порядку?»
  Сакс намалював мішень і дуже невпевненими руками намагався втримати рушницю. Підбіг Джеррі Бенкс із власним Глоком. Він зупинився. Сакс піднялася на ноги, дивлячись на те, що перед ними.
  — Чоловіче, — прошепотів Бенкс.
  «Це змія — ну, скелет змії», — сказав Сакс Райму. «Гримуча змія. Чорт». Прибрав Глок у кобуру. «Він встановлений на дошці».
  «Змія? Цікаво». Ріма звучала заінтриговано.
  «Так, дуже цікаво», — пробурмотіла вона. Вона одягла латексні рукавички й підняла згорнуті кістки. Вона перевернула його. «Метаморфози». »
  "Що?"
  «Етикетка внизу. Я б здогадався, що це назва магазину. 604 Бродвей».
  Райм сказав: «Я попрошу Харді Бойз перевірити це. Що ми маємо? Скажи мені підказки».
  Вони були під змією. У пакетику. Її серце калатало, коли вона присіла над сумкою.
  — Книжка сірників, — сказала вона.
  
  «Добре, можливо, він думає про підпал. Щось на них надруковано?»
  «Ні. Але є пляма від чогось. Як вазелін. Тільки смердюче».
  — Добре, Сакс — завжди нюхай докази, у яких ти не впевнений. Тільки будь точнішим».
  Вона нахилилася. "Гидота."
  «Це не точно».
  «Можливо, сірка».
  «Може бути на основі нітратів. Вибуховий. Товекс. Він синій?»
  «Ні, воно молочно-прозоре».
  «Навіть якби він міг вибухнути, я думаю, що це вторинна вибухівка. Вони стабільні. Будь-що інше?"
  «Ще один клаптик паперу. Щось на ньому».
  «Що, Сакс? Його ім’я, адреса, адреса електронної пошти?»
  «Схоже, це з журналу. Я бачу маленьку чорно-білу фотографію. Схоже на частину будівлі, але ви не можете побачити, яка саме. А під цим все, що ви можете прочитати, це дата. 20 травня 1906 року».
  «П'ять, двадцять, о-шість. Цікаво, чи це код. Або адресу. Мені доведеться подумати про це. Будь-що інше?"
  «Ні».
  Вона почула, як він зітхнув. — Гаразд, повертайся, Сакс. Котра година? Боже мій, майже рік я не спав так пізно багато років. Повернись і подивимось, що у нас є».
   
  З усіх районів Манхеттена Нижній Іст-Сайд залишився найбільш незмінним за всю історію міста.
  Звичайно, багато чого зникло: хвилясті пасторальні поля. Солідні особняки Джона Хенкока та ранніх урядових світил. Der Kolek, велике прісноводне озеро (його нідерландська назва згодом змінилася на «The Collect», що точніше описувало сильно забруднений ставок). Сумнозвісний район Файв-Пойнтс — на початку 1800-х років був найнебезпечнішою квадратною милею на землі, — де один житловий будинок, як старі Ворота пекла, міг бути місцем двох-трьох сотень вбивств щороку.
  
  Але залишилися тисячі старих будівель — багатоквартирні будинки дев’ятнадцятого століття, колоніальні каркасні будинки та федеральні цегляні таунхауси попереднього, барокові зали для зустрічей, кілька громадських будівель у єгипетському стилі, побудованих за наказом корумпованого конгресмена Фернандо Вуда. Деякі були покинуті, їх фасади поросли бур’янами, а підлоги потріскані стійкими молодцями. Але багато з них все ще використовувалися; це була країна беззаконня Таммані-Холл, візків і потогінних цехів, будинку на Генрі-стріт-Сетлмент, бурлеску Мінського та горезвісної їдишської Гоморри — єврейської мафії. Мікрорайон, який народжує такі заклади, не вмирає легко.
  Саме до цього району збирач кісток керував таксі, в якому перебувала худа жінка та її маленька дочка.
  Помітивши, що поліцейські слідкують за ним, Джеймс Шнайдер знову пішов на землю, як змій, яким він був, шукаючи житла — припускають — у підвалах численних орендованих будинків міста (які читач, можливо, впізнає як нерухомі). -поширені «кам’яниці»). І так він залишався, мовчав кілька місяців.
  Коли він їхав додому, колекціонер кісток побачив навколо себе не Манхеттен 1990-х — корейські гастрономи, сирі магазини бубликів, відеомагазини з рейтингом X, порожні бутіки одягу, — а мрійливий світ чоловіків, одягнених у казанок, жінки в шурхотливих кринолінах, подолах і манжетах, брудних вуличним сміттям. Натовпи багі та вагонів, повітря наповнене то приємним, то відразливим запахом метану.
  Але в ньому було таке огидне, невтомне прагнення розпочати свою колекцію заново, що невдовзі він був змушений залишити своє лігво, щоб переслідувати ще одного доброго громадянина; це молодий чоловік, щойно прибув до міста, щоб вступити до університету.
  Проїжджаючи сумнозвісним Вісімнадцятим районом, колись домівкою майже п’ятдесяти тисяч людей, напханих у тисячі старих багатоквартирних будинків. Коли більшість людей думали про дев’ятнадцяте століття, вони думали про сепію — через старі фотографії. Але це було неправильно. Старий Мангеттен був кольору каменю. З задухою промисловий дим, непомірно дорога фарба і тьмяне освітлення, місто було багато відтінків сірого і жовтого.
  Шнайдер підкрався позаду хлопця і вже збирався вдарити, коли совість Фортуни нарешті скрикнула. Два констеблі випадково натрапили на напад. Вони впізнали Шнайдера і кинулися в погоню. Вбивця втік на схід, через те інженерне диво, Манхеттенський міст, завершений у 1909 році, за два роки до цих подій. Але він зупинився на півдорозі, побачивши, що три констеблі наближаються з Брукліна, почувши тривогу, яку підняли свистки та пістолетні доповіді їхніх союзників із Манхеттена.
  Шнайдер без зброї, випадково, виліз на поручні мосту, коли його оточували закони. Він вигукував маніакальні образи на констеблів, засуджуючи їх за те, що вони зруйнували його життя. Його слова ставали дедалі божевільнішими. Коли поліцейські підійшли ближче, він стрибнув із поруччя в річку. Через тиждень пілот виявив його тіло на березі острова Уелфер, біля воріт пекла. Залишилося небагато, бо краби й черепахи старанно працювали, щоб зменшити Шнайдера до кістки, яку він, у своєму божевіллі, плекав.
  Він повернув таксі на безлюдну вулицю, вимощену бруківкою, Іст-Ван-Бревурт, і зупинився перед будинком. Він перевірив дві брудні мотузки, які він пропустив по дверях, щоб переконатися, що ніхто не ввійшов. Раптовий рух злякав його, і він знову почув гортанне гарчання собак, їхні жовті очі, коричневі зуби, тіла всіяні шрамами та виразками. Його рука потяглася до пістолета, але вони раптом обернулися й, зойкнувши, кинулися за котом чи щуром у провулку.
  Він нікого не побачив на гарячих тротуарах і відкрив замок, що закривав двері каретної будки, а потім заліз у машину й заїхав до гаража, припаркованого біля свого Taurus.
  Після смерті лиходія його речі були збережені та вивчені детективами. Його щоденник показав, що він убив вісім добропорядних жителів міста. Він також не був вище пограбування могил, оскільки з його сторінок було встановлено (якщо його заяви правдиві), що він порушив кілька святих місць спочинку на кладовищах навколо міста. Жоден його жертви завдали йому найменшої образи; ні, більшість були чесними громадянами, працьовитими й невинними. І все ж він не відчував ані найменшої провини. Дійсно, здається, він працював під божевільним уявленням, що робить послугу своїм жертвам.
  Він замовк, витер піт з рота. Лижна маска засвербіла. Він витягнув жінку з донькою з багажника та через гараж. Вона була сильною і боролася. Нарешті йому вдалося надіти на них наручники.
  «Ти придурок!» — завила вона. «Не смій чіпати мою дочку. Ти доторкнешся до неї, і я тебе вб’ю».
  Він міцно схопив її за груди й заклеїв рот скотчем. Потім він зробив і маленьку дівчинку.
  «Плоть в’яне і може бути слабкою»,—(лиходій написав своєю безжальною, але твердою рукою),—«Кістка — це найміцніша частина тіла. Якими б ми не були тілом, ми завжди молоді в кістках. Це благородна мета, яку я мав, і не розумію, чому хтось може проти неї сперечатися. Я зробив їм усім добро. Тепер вони безсмертні. Я їх звільнив. Я знищив їх до кісток».
  Він затягнув їх у підвал і сильно штовхнув жінку на підлогу, а її дочка була поруч. Прив’язали їх манжети до стіни білизняною мотузкою. Потім повернувся нагору.
  Він підняв її жовтий рюкзак із задньої частини таксі, валізи — з багажника й проштовхнув дерев’яні двері, прибиті засувами, до головної кімнати будівлі. Він збирався закинути їх у куток, але виявив, що йому чомусь цікаво саме цих полонених. Він сів перед однією з фресок — картиною м’ясника, який спокійно тримає в одній руці ніж, а в іншій — шматок яловичини.
  Він оглянув багажну бирку. Керол Ганц. Керол з Е. Чому зайва літера? — дивувався він. У валізі не було нічого, крім одягу. Він почав через рюкзак. Готівку він знайшов одразу. Мабуть, тисяч чотири-п’ять. Він поклав його назад у відділення на блискавці.
  Там було з десяток дитячих іграшок: лялька, банка з аквареллю, упаковка пластиліну, містер картопляна голова. комплект. Були також дорогий Discman, півдюжини компакт-дисків і дорожній радіогодинник Sony.
  Він переглянув кілька фотографій. Фотографії Керол та її дівчинки. На більшості знімків жінка здавалася дуже похмурою. У кількох інших вона виглядала щасливішою. Фотографій Керол та її чоловіка не було, хоча вона носила обручку. Багато було з матір’ю та дочкою з парою — кремезною жінкою в одному з тих старих бабусиних суконь і бородатим лисим чоловіком у фланелевій сорочці.
  Довго збирач кісток дивився на портрет маленької дівчинки.
  Особливо сумною була доля бідолашної Меґі О'Коннор, юної дівчинки, якій було лише вісім років. Поліція припускає, що це її нещастя, що вона натрапила на шлях Джеймса Шнайдера, коли той позбавлявся однієї зі своїх жертв.
  Дівчина, мешканка сумнозвісної «Пекельної кухні», вийшла вирвати кінський волос з однієї з багатьох мертвих тварин, знайдених у цій бідній частині міста. У молоді був звичай змотувати хвостове волосся в браслети та каблучки — єдині дрібнички, якими такі їжаки могли прикрашати себе.
  Шкіра та кістка, шкіра та кістка.
  Він поставив фотографію на камінну полицю поряд із невеликою купою кісток, над якою працював того ранку, і дещо з них, які він викрав із крамниці, де знайшов змію.
  Припускають, що Шнайдер знайшов молоду Меггі біля свого лігва, став свідком жахливого видовища вбивства ним однієї зі своїх жертв. Чи він відправив її швидко чи повільно, ми не можемо здогадатися. Але на відміну від інших його жертв, чиї останки зрештою було виявлено,—слабкої, згорнутої Меґі О'Коннор, нічого так і не було знайдено.
  Збирач кісток спустився вниз.
  Він зірвав стрічку з рота матері, і жінка хапнула ротом повітря, дивлячись на нього з холодною люттю. "Що ти хочеш?" — прохрипіла вона. "Що?"
  Вона була не така худа, як Естер, але, слава Богу, зовсім не була схожа на товсту Ханну Гольдшмідт. Він міг бачити стільки її душі. Вузька нижня щелепа, ключиця. І крізь тонку синю спідницю проглядає натяк на безіменну кістку — зрощення клубової, сідничної та лобкової кісток. Імена подібні до римських богів.
  Дівчинка звивалася. Він нахилився вперед і поклав руку їй на голову. Черепи ростуть не з одного шматка кістки, а з восьми окремих, а корона піднімається вгору, як трикутні плити даху Астрокуполу. Він торкнувся потиличної кістки дівчини, тім'яних кісток кришки черепа. І дві з його улюблених, чуттєві кістки навколо очних западин — клиноподібна та решітчаста.
  "Зупини це!" Керол розлючено похитала головою. «Тримайся подалі від неї».
  «Шшшш», — сказав він, підносячи палець у рукавичці до губ. Він дивився на маленьку дівчинку, яка плакала і притискалася до матері.
  «Меггі О'Коннор», — проворчав він, дивлячись на форму обличчя дівчини. «Моя маленька Меггі».
  Жінка зиркнула на нього.
  «Ти опинився не в тому місці в невідповідний час, дитино. Що ти бачив, як я роблю?»
  Молодий у кістці.
  "Про що ти говориш?" — прошепотіла Керол. Він звернув на неї увагу.
  Збирач кісток завжди дивувався про матір Меггі О'Коннор.
  «Де твій чоловік?»
  «Він мертвий», — виплюнула вона. Потім глянув на маленьку дівчинку і тихіше сказав: «Його вбили два роки тому. Слухай, просто відпусти мою дочку. Вона не може їм нічого про вас сказати. Ти . . . слухаєш мене? Що ви робите?"
  Він схопив Керол за руки й підняв їх.
  Він погладив п’ясткові кістки зап’ястя. Фаланги — маленькі пальці. Здавлювання кісток.
  «Ні, не робіть цього. мені це не подобається Будь ласка!» Її голос затріщав від паніки.
  Він почувався неконтрольованим, і йому ані трохи не подобалося це відчуття. Якщо він збирався досягти успіху тут, з жертвами, зі своїми планами, він повинен був боротися з посяганням хіть — божевілля заганяло його все далі й далі в минуле, плутаючи теперішнє з тодішнім.
  До і після . . .
  Йому знадобився весь його розум і хитрість, щоб завершити розпочате.
  І все ж. . .ще. . .
  Вона була така худа, така підтягнута. Він заплющив очі й уявив, як лезо ножа, що шкрябає по її гомілці, співатиме, мов смичок старої скрипки.
  Його дихання було прискорене, він пітлив ріками.
  Коли він нарешті відкрив очі, то виявив, що дивиться на її сандалі. У нього було небагато кісток стопи в хорошому стані. Бездомні, на яких він полював останні місяці. . . добре, вони страждали від рахіту та остеопорозу, їхні пальці на ногах постраждали від погано підігнаного взуття.
  «Я домовлюся з тобою», — почув він себе.
  Вона подивилася на дочку. Підійшов до неї ближче.
  «Я домовлюся. Я відпущу вас, якщо ви дозволите мені щось зробити».
  "Що?" — прошепотіла Керол.
  «Дозволь мені зняти з тебе шкіру».
  Вона кліпала очима.
  Він прошепотів: «Дозволь мені. Будь ласка? Нога. Тільки одна ваша нога. Якщо ти це зробиш, я тебе відпущу».
  "Що . . . ?»
  «Аж до кісток».
  Вона глянула на нього з жахом. Проковтнув.
  Яке це має значення? він думав. Вона все одно була так близько, така тонка, така незграбна. Так, у ній було щось інше — відмінне від інших жертв.
  Він відклав пістолет і вийняв з кишені ніж. Відкрив його з приголомшливим клацанням.
  Вона не рухалася, її погляд ковзнув на маленьку дівчинку. Назад до нього.
  «Ви відпустите нас?»
  Він кивнув. «Ви не бачили мого обличчя. Ви не знаєте, де це місце».
  Довга мить. Вона дивилася навколо себе на підвал. Вона пробурмотіла слово. Ім'я, подумав він. Рон чи Роб.
  І, пильно дивлячись на нього, вона витягнула ноги й штовхнула ступні до нього. Він зісковзнув з правої ноги її черевик.
  Він узяв її за пальці ніг. Розминали тендітні гілочки.
  Вона відхилилася назад, троси її сухожиль красиво піднімалися з її шиї. Її очі заплющилися. Він погладив її шкіру лезом.
  Міцно тримайте ніж.
  Вона заплющила очі, вдихнула й ледь помітно скигнула. «Давай, — прошепотіла вона. І відвернув обличчя дівчини. Міцно обняв її.
  Колекціонер уявив її у вікторіанському вбранні, криноліні та чорних мереживах. Він бачив їх трьох, які сиділи разом у Дельмоніко або прогулювалися П’ятою авеню. Він побачив з ними маленьку Меґі, одягнену в пінисте мереживо, яка катала палицею обруч, коли вони йшли мостом через канал.
  Тоді і зараз . . .
  Він притиснув заплямований клинок до зводу її стопи.
  «Мамо!» — скрикнула дівчина.
  Щось тріснуло в ньому. На мить його охопила огида до того, що він робив. На себе.
  Немає! Він не міг цього зробити. Не їй. Естер або Ханна, так. Або наступний. Але не її.
  Збирач кісток сумно похитав головою й торкнувся її вилиці тильною стороною долоні. Він знову наклеїв скотч на рот Керол і перерізав шнур, що зв’язував її ноги.
  — Давай, — пробурмотів він.
  Вона люто боролася, але він міцно схопив її за голову й затиснув ніздрі, доки вона не втратила свідомість. Тоді він перекинув її через плече й почав підніматися сходами, обережно піднявши сумку, що стояла поруч. Дуже обережно. Це була не та річ, яку він хотів би кинути. Вгору по сходах. Зупинившись лише раз, щоб подивитися на молоду кучеряву Меґі О’Коннор, яка сидить у бруді й безнадійно дивиться на нього.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ТРИ
  
  Хe схопив їх обох перед будинком Райма.
  Швидкий, як згорнута змія, яку Джеррі Бенкс ніс біля себе, як сувенір із Санта-Фе.
  Деллрей і двоє агентів вийшли з провулка. Він недбало оголосив: «Отримав деякі новини, любий. Ви заарештовані за крадіжку доказів під опікою уряду США».
  Лінкольн Райм був неправий. Зрештою, Деллрей не дійшов до федеральної будівлі. Він досліджував розкопки Райма.
  Бенкс закотив очі. «Розслабся, Деллрей. Ми врятували жертву».
  — І дуже добре ти зробив, синку. Якби ти цього не зробив, ми б згадали тебе про вбивство».
  «Але ми врятували його», — сказав Сакс. «А ти цього не зробив».
  «Дякую за цей короткий підсумок, офіцере. Витягніть зап'ястя».
  «Це фігня».
  «Надягніть цю молоду леді», — різко сказав Хамелеон кремезному агенту, що стояв поруч.
  Вона почала: «Ми знайшли більше підказок, агенте Деллрей. У нього є ще один. І я не знаю, скільки у нас часу».
  «О, і запроси цього свого хлопчика на вечірку». Деллрей кивнув Бенксу, який звернувся до жінки-агента ФБР, яка наближалася до нього і, здавалося, думала її закрити.
  Деллрей весело сказав: «Ні, ні, ні. Ти не хочеш».
  Бенкс неохоче простягнув руки.
  
  
  
  Розгніваний Сакс холодно посміхнувся агенту. «Як пройшла ваша подорож до Морнінгсайд-Хайтс?»
  «Він все-таки вбив того візника. Наші хлопці PERT тепер повзають по тому будинку, як жуки по гною».
  «І це все, що вони збираються знайти», — сказав Сакс. «Цей суб'єкт знає місця злочину краще, ніж ми з вами».
  — У центрі міста, — оголосила Деллрей, кивнувши на Сакс, яка здригнулася, коли манжети міцно стиснули її зап’ястки.
  «Ми можемо врятувати й наступного. Якщо ви-"
  «Ви знаєте, що ви отримали, офіцере Сакс? Вгадай. Ви отримали право мовчати . Ти маєш-"
  — Гаразд, — пролунав голос позаду них. Сакс озирнувся й побачив Джима Поллінга, який крокував тротуаром. Його штани й темна спортивна сорочка були пом’яті. Виглядало так, наче він дрімав у них, хоча його помутніле обличчя свідчило про те, що він не спав кілька днів. Ви могли побачити ріст бороди за день, а його пісочне волосся було непокірним безладом.
  Деллрей неспокійно кліпав очима, хоча його турбував не поліцейський, а висока статура прокурора Південного округу США за Поллінгом. А на задньому плані SAC Perkins.
  «Добре, Фред. Відпустіть їх». Від прокурора США.
  Модульованим баритоном FM-диск-жокея Хамелеон сказав: «Вона вкрала докази, сер. Вона..."
  «Я щойно прискорив судово-медичний аналіз», — сказав Сакс.
  — Слухай... — почав Деллрей.
  «Ні», — сказав Поллінг, тепер повністю контролюючи ситуацію. Без істерик. «Ні, ми не слухаємо». Він повернувся до Сакса й гавкнув: «Але не намагайся бути смішним».
  "Ні, сер. Вибачте, сер.
  Про це заявив прокурор США Деллрею. «Фреде, ти зробив вирок, і все пішло нанівець. Факти життя».
  «Це була хороша перевага», — сказав Деллрей.
  «Ну що ж, ми змінюємо напрямок розслідування», – продовжив прокурор США.
  SAC Perkins сказав: «Ми спілкувалися з директором і з відділом поведінки. Ми так вирішили Позиціонування детективів Райма та Селлітто – це підхід, який слід шукати».
  «Але мій доносчик зрозумів, що в аеропорту щось відбувається. Це не те, чого він бажав би».
  «Все зводиться до цього, Фреде», — прямо сказав прокурор США. « Що б не задумав лох, це була команда Райма, яка врятувала жертв».
  Довгі пальці Деллрея, стиснуті в невпевнений кулак, знову розтиснулися. «Я ціную цей факт, сер. Але..."
  «Агенте Деллрей, це рішення вже прийнято».
  Глянцеве чорне обличчя — таке енергійне у федеральній будівлі, коли він збирав свої війська — тепер було похмурим, стриманим. На мить хіпстер зник. "Так, сер."
  «Цей останній заручник загинув би, якби тут не втрутився детектив Сакс», — сказав прокурор США.
  «Це був би офіцер Сакс», — виправила вона. «І це був переважно Lincoln Rhyme. Я був його помічником. Так би мовити."
  «Справа повертається до міста», — оголосив прокурор США. «AT Бюро має продовжувати підтримувати зв’язок між терористами та інформаторами, але зі скороченим штатом. Усе, що вони дізнаються, слід передати детективам Селлітто та Райму. Деллрей, ти збираєшся надати тіла в їхнє розпорядження для будь-яких пошуків і стеження чи порятунку заручників. Або щось інше, що їм може знадобитися. Зрозумів?»
  "Так, сер."
  «Добре. Ви хочете зараз зняти наручники з цих офіцерів?»
  Деллрей спокійно розблокував манжети й посунув їх до кишені. Він підійшов до великого фургона, припаркованого неподалік. Коли Сакс підняла сумку з речовими доказами, вона побачила, що він стояв сам на краю вуличного ліхтаря, піднявши вказівний палець, погладжуючи сигарету позаду машини. Вона на мить втратила співчуття до платника, потім розвернулася й побігла сходами, по двоє за раз, за Джеррі Бенксом і його гримучою змією.
  * * *
  
  «Я це зрозумів. Ну майже».
  Сакс щойно зайшов до кімнати Райма, коли він зробив цю заяву. Він був цілком задоволений собою.
  «Усе, окрім тріскачки та ґлопа».
  Вона передала нові докази Мелу Куперу. Кімната знову була перетворена, а столи були накриті новими флаконами, склянками, дотами, лабораторним обладнанням і коробками. Це було не так вже й багато в порівнянні зі штаб-квартирою федералів, але для Амелії Сакс це було на диво, як удома.
  «Скажи мені», — сказала вона.
  «Завтра неділя. . . вибачте, сьогодні неділя. Він збирається спалити церкву».
  «Як ти розумієш?»
  "Дата."
  «На клаптику паперу? Що це означає?»
  «Ви коли-небудь чули про анархістів?»
  «Малороси в шинелах з отими бомбами, схожими на кулі для боулінгу?» – сказав Бенкс.
  «Від людини, яка читає книжки з картинками», — сухо прокоментував Райм. «Твоє коріння мультфільму суботнього ранку видно, Бенкс. Анархізм був давнім соціальним рухом, який закликав до скасування уряду. Один анархіст, Енріко Малатеста — його штрихом була «пропаганда ділом». У перекладі це означає вбивство і погром. Один із його послідовників, американець на ім'я Юджин Локворті, жив у Нью-Йорку. Одного недільного ранку він замкнув двері церкви на Верхньому Іст-Сайді відразу після початку служби і підпалив це місце. Убили вісімнадцять парафіян».
  «І це сталося 20 травня 1906 року?» — спитав Сакс.
  «Так».
  «Я не буду питати, як ти це зрозумів».
  Райм знизав плечима. «Очевидно. Наш субсуб любить історію, чи не так? Він дав нам кілька сірників, тож він каже нам, що планує підпал. Я щойно згадав знамениті міські пожежі — трикутну сорочку, Кришталевий палац, екскурсійний катер «Генерал Слокум» . . . Я перевірив дати — двадцятого травня сталася перша пожежа в методистській церкві».
  
  Сакс запитав: «Але де? Це те саме місце, що й церква?»
  — Сумніваюся, — сказав Селлітто. «Там зараз комерційна багатоповерхівка. Вісім двадцять три не любить нових місць. На всякий випадок у мене є пара чоловіків, але ми впевнені, що він збирається до церкви».
  «І ми думаємо, — додав Райм, — що він чекатиме, поки почнеться служба».
  «Чому?»
  «По-перше, це те, що Локворсі зробив», — продовжив Селлітто. «Крім того, ми думали про те, що нам казав Террі Добінс, — підняти ставку. Йдучи на кілька жертв».
  «Тож у нас є трохи більше часу. Поки не розпочнеться служба».
  Райм подивився на стелю. «Скільки церков на Мангеттені?»
  «Сотні».
  «Це була риторика, Бенкс. Я маю на увазі — давайте продовжимо переглядати підказки. Йому доведеться трохи звузити його».
  Кроки на сходах.
  Це знову були близнюки.
  «Ми пройшли позаду Фреда Деллрея».
  «Він не був анітрохи сердечним».
  «Або щасливий».
  «Ого, подивіться на це». Сол — Райм повірив, що це Сол; він забув, у кого веснянки, — кивнув на змію. «За одну ніч я побачив їх більше, ніж хотів би».
  «Змії?» — спитав Райм.
  «Ми були на Metamorphosis. Це є-"
  «—дуже моторошне місце. Там зустрів господаря. Дивний хлопець. Як ви вже здогадалися».
  «Довга, довга борода. Шкода, що ми не пішли вночі, — продовжив Беддінг.
  «Вони продають таксідермованих кажанів і комах. Ви не повірите, що деякі комахи…
  «П'ять дюймів завдовжки».
  «...і такі тварюки, як той». Саул кивнув на змію.
  «Скорпіони, багато скорпіонів».
  
  «У будь-якому випадку, вони зламали місяць тому, і вгадайте, що вони взяли? Скелет гримукача».
  «Повідомили?» — спитав Райм.
  «Так».
  «Але загальна вартість скоєного мерчу становила лише сотню доларів або близько того. Тож крадіжки не були такими, як усі руки на борту, знаєте».
  «Але скажи їм».
  Саул кивнув. «Змії не було єдиного. Той, хто вдерся, забрав пару десятків кісток».
  «Людські кістки?» — спитав Райм.
  «Так. Ось що хазяїну здалося смішним. Деякі з цих комах…
  «Забудьте про п’ять дюймів, деякі з них були вісім. Легко».
  — коштують три-чотири сотні. Але все, що підсилили злочинця, — це змія та кілька кісток».
  «Якісь конкретні?» — спитав Райм.
  «Асортимент. Як ваш семплер Вітмена».
  «Його слова, не наші».
  «Здебільшого маленькі. Рука і нога. І ребро, може, два».
  «Хлопець не був впевнений».
  «Будь-який звіт CS?»
  «За «викрадені кістки»? Нієї".
  Харді Бойз знову вирушили вниз, до останньої сцени, щоб розпочати огляд околиць.
  Райм задумався про змію. Це було надання їм місця розташування? Це стосувалося першої методистської пожежі? Якщо тріскачки були корінними мешканцями Манхеттена, розвиток міст давно зіграв роль Святого Патріка й очистив острів від них. Він обігрував слово «змія» чи «гримучка»?
  Тоді Райм раптом повірив, що зрозумів. «Змія для нас».
  "Нас?" Бенкс засміявся.
  «Це ляпас».
  «Чиє обличчя?»
  «Усі, хто його шукає. Я думаю, що це жарт».
  "Я не дуже сміявся", - сказав Сакс.
  
  «Ваш вираз обличчя був досить кумедним». Бенкс усміхнувся.
  «Я думаю, що ми кращі, ніж він очікував, і він не радий цьому. Він злий і збивається на нас. Томе, додай це до нашого профілю, якщо хочеш. Він знущається над нами».
  У Селлітто задзвонив телефон. Він відкрив і відповів. «Емма, дорога. Що отримав?» Він кивнув, записуючи нотатки. Потім підвів очі й оголосив: «Крадіжки орендованих автомобілів. Два Avise зникли зі свого місця розташування в Бронксі минулого тижня, один у Мідтауні. Їх немає, тому що кольори неправильні: червоний, зелений і білий. Немає громадян. Чотири герца були підключені. Три в Мангеттені — по одному з Іст-Сайду в центрі міста, з Мідтауна та з Верхнього Вест-Сайду. Було два зелених і, можливо, один коричневий. Але сріблястий Ford отримав посилення з White Plains. Це мій голос».
  «Згоден», — оголосив Райм. «Білі рівнини».
  "Звідки ти знаєш?" — спитав Сакс. «Монель сказала, що це міг бути або бежевий, або сріблястий».
  «Тому що наш хлопець у місті, — пояснив Райм, — і якщо він збирається посилити щось настільки очевидне, як автомобіль, він зробить це якомога далі від свого безпечного дому. Ви сказали, що це Форд?»
  Селлітто запитав Емму, а потім підвів очі. «Телець. Модель цього року. Темно-сірий інтер'єр. Тег не має значення».
  Райм кивнув. «Перше, що він змінив, це пластини. Подякуйте їй і скажіть їй виспатися. Але не відходити надто далеко від телефону».
  «Тут щось є, Лінкольне», — покликав Мел Купер.
  "Що це?"
  «Глоп. Зараз я переглядаю базу даних брендів». Він витріщився на екран. «Перехресні посилання . . . Подивимося, найбільш вірогідний матч Кінк-Гост. Це роздрібний випрямляч для волосся».
  «Політкоректно, але корисно. Це ставить нас у Гарлем, чи не так? Значно звужує коло церков». Бенкс переглядав довідники релігійних служб усіх трьох газет метро. «Я рахую двадцять два».
  "When's the Early service?"
  
  «Троє мають службу о восьмій. Шість о дев'ятій. Одна о дев'ятій тридцять. Решта о десятій-одинадцятій».
  «Він піде на одну з перших послуг. Він уже дає нам години, щоб знайти це місце».
  Селлітто сказав: «Я змусив Хаумана знову зібрати хлопців з ESU».
  «Як щодо Dellray?» – сказав Сакс. Вона уявила покинутого агента самого на розі вулиці.
  "Що про нього?" — буркнув Селлітто.
  «Ой, давайте його залучимо. Він дуже хоче отримати шматок цього хлопця».
  «Перкінс сказав, що він мав допомогти», — запропонував Бенкс.
  «Ти дійсно хочеш його?» — запитав Селлітто, нахмурившись.
  Сакс кивнув. «Звичайно».
  Райм погодився. «Добре, він може керувати федеральними командами S&S. Я хочу негайно створити команду для кожної церкви. Всі під'їзди. Але вони повинні залишитися далеко. Я не хочу його лякати. Можливо, ми зможемо затримати його на місці злочину».
  Селлітто відповів на телефонний дзвінок. Він підвів очі, заплющивши очі. «Ісус».
  — О ні, — пробурмотів Райм.
  Детектив витер спітніле обличчя й кивнув. «Центральний отримав 9-1-1 від нічного менеджера цього закладу? Готель Midtown Residence? Жінка та її маленька дівчинка зателефонували йому з La Guardia, сказали, що вони збираються взяти таксі. Це було деякий час тому; вони так і не з'явилися. З усіма новинами про дрімоту він подумав, що йому варто подзвонити. Її звуть Керол Ганц. З Чикаго».
  — Чорт, — пробурмотів Бенкс. «Теж маленька дівчинка? Треба було б просто прибрати всі таксі з вулиць, поки ми не зачепимо його зад».
  Рима була просякнута втомою. Його голова бушувала. Він згадав, як працював на місці злочину на виробництві бомб. Нітрогліцерин витік із динаміту й просочився в крісло, тому Райму довелося шукати слід. Nitro викликав у вас сліпучий головний біль.
  Екран комп’ютера Купера замерехтів. «Електронна пошта», — оголосив він і викликав повідомлення. Він читав гарний шрифт.
  «Вони поляризували всі зразки віолончелі, що ESU зібрані. Вони думають, що брухт, який ми знайшли в кістці на Перл-стріт, був із продуктового магазину ShopRite. Це найближче до віолончелі, яку вони використовують».
  «Добре», — сказав Райм. Він кивнув на плакат. «Викресліть усі продуктові магазини, крім ShopRites. Які у нас локації?»
  Він спостерігав, як Том чорнить через магазини, залишивши чотири.
  B'way & 82nd
  Greenwich & Bank
  8-а авеню та 24-а
  Х'юстон і Лафайєт
  «Це залишає нам Верхній Вест-Сайд, Вест-Віллідж, Челсі та Нижній Іст-Сайд».
  «Але він міг піти куди завгодно, щоб купити їх».
  «О, звичайно, він міг, Сакс. Він міг купити їх у Вайт-Плейнс, коли викрадав машину. Або в Клівленді в гостях у матері. Але бачите, настає момент, коли суб'єкти почуваються комфортно у своєму обмані й перестають намагатися замести сліди. Дурні — чи ліниві — кидають димлячу рушницю в смітник за своєю будівлею й продовжують веселитися. Розумніші кидають його у відро Spackle і кидають у Пекельні ворота. Блискучі пробираються на нафтопереробний завод і випаровують його в печі при температурі п’ять тисяч градусів за Цельсієм. Звичайно, наш суб'єкт розумний. Але він подібний до будь-якого злочинця в історії світу. У нього є межі. Б’юся об заклад, він думає, що у нас не буде часу чи бажання шукати його чи його безпечний будинок, тому що ми зосередимося на підкинутих підказках. І, звичайно, він абсолютно неправий. Саме так ми його знайдемо. А тепер давайте подивимося, чи не можемо ми підійти трохи ближче до його лігва. Мел, щось в одязі жертви з останньої сцени?»
  Але припливна вода змила практично все з одягу Вільяма Еверетта.
  «Ви кажете, що вони билися, Сакс? Субсуб і цей Еверетт?»
  «Бійки не було особливою. Еверетт схопив його за сорочку».
  Райм цокнув язиком. «Я, напевно, втомився. Якщо Я думав про це, я б наказав тобі пошкребти йому під нігтями. Навіть якби він був під водою, це одне місце…
  «Ось, — сказала вона, піднявши два маленьких пластикових пакета.
  «Ви подряпали?»
  Вона кивнула.
  «Але чому тут дві сумки?»
  Піднявши одну сумку, потім іншу, вона сказала: «Ліва рука, права рука».
  Мел Купер розсміявся. «Навіть ти ніколи не думав про окремі мішки для скребків, Лінкольне. Це чудова ідея».
  Райм крякнув. «Диференціація рук може мати певну криміналістичну цінність».
  «Ой, — сказав Купер, усе ще сміючись. «Це означає, що він вважає це геніальною ідеєю, і він шкодує, що не подумав про це першим».
  Технік оглянув зіскрібки. «Тут є цегла».
  «Ніде навколо водостічної труби чи поля не було цегли», — сказав Сакс.
  «Це фрагменти. Але до цього щось прив’язане. Я не можу сказати, що».
  Бенкс запитав: «Чи могло це надійти з тунелю стокового двору?» Там було багато цегли, чи не так?»
  «Усе це надійшло від Енні Оклі», — сказав Райм, сумно кивнувши на Сакса. «Ні, пам’ятайте, субсидія пішла ще до того, як вона витягла свій автомат». Потім насупився, помітивши, що тягнеться вперед. «Мел, я хочу побачити ту цеглину. В області застосування. Чи є спосіб?»
  Купер подивився на комп’ютер Райма. «Я думаю, що ми можемо щось придумати». Він провів кабель від порту відеовиходу на об’єкті до власного комп’ютера, а потім покопався у великій валізі. Він витягнув довгий товстий сірий дріт. «Це послідовний кабель». Він з’єднав два комп’ютери та переніс деяке програмне забезпечення на Rhyme’s Compaq. За п’ять хвилин Райм, у захваті, бачив саме те, на що Купер дивився в окуляр.
  Криміналіст оглянув шматок цегли… надзвичайно збільшений. Він голосно розсміявся. «Він перевершив сам себе. Бачите ці білі плями, прикріплені до цегли?»
  "Хто вони?" — запитав Селлітто.
  «Схоже на клей», — запропонував Купер.
  «Точно так. З валика з шерсті домашніх тварин. Зловмисники, які дуже обережні, використовують їх, щоб очистити себе. Але це дало зворотний ефект. Трохи клею, мабуть, відірвалися від валика й прилипли до його одягу. Тож ми знаємо, що це з його безпечного дому. Тримав цеглину на місці, поки Еверетт не підняв її під нігтями».
  «Цегла нам щось говорить?» — спитав Сакс.
  «Він старий. І це дорого — дешева цегла була дуже пористою, тому що до неї додавали наповнювач. Я б припустив, що його будинок або інституційний, або побудований кимось заможним. Щонайменше сто років. Можливо, старше».
  «А, ось і ми, — сказав Купер. «Здається, ще одна рукавичка. Якщо ці кляті речі продовжуватимуть розпадатися, незабаром ми дійдемо до його хребтів тертя».
  Екран Райма спалахнув, і через мить на екрані з’явилося те, що він упізнав як крихітну клаптик шкіри. «Тут щось смішне», — сказав Купер.
  — Він не червоний, — зауважив Райм. «Як інша частинка. Ця цятка чорна. Пропустіть його через мікроспектрофотометр».
  Купер провів тест, а потім постукав по екрану комп’ютера. «Це шкіра. Але барвник інший. Можливо, воно пофарбоване або вицвіле».
  Райм нахилився вперед, напружувався, уважно дивився на цятку на екрані, коли зрозумів, що потрапив у біду. Серйозна біда.
  «Гей, ти в порядку?» Це говорив Сакс.
  Райм не відповів. Його шия і щелепа почали сильно тремтіти. Відчуття, схоже на паніку, піднялося з гребеня його розтрощеного хребта й перемістилося вгору до шкіри голови. Потім, ніби термостат увімкнувся, озноб і мурашки зникли, і він почав пітніти. З його обличчя стікав піт і несамовито лоскотав.
  «Том!» — прошепотів він. «Том, це відбувається».
  Потім він задихнувся, бо головний біль пронизав його обличчя й поширився по стінках черепа. Він стиснув зуби, похитав головою, намагаючись зупинити його нестерпна агонія. Але нічого не вийшло. Світло в кімнаті спалахнуло. Біль був таким сильним, що він відреагував на те, щоб тікати від нього, бігти на ногах, які не рухалися роками.
  «Лінкольн!» — кричав Селлітто.
  «Його обличчя, — видихнув Сакс, — воно яскраво-червоне».
  А руки його були бліді, як слонова кістка. Усе його тіло під магічною широтою в C4 побіліло. Кров Райма, у своїй фальшивій, відчайдушній місії дістатися туди, куди вона вважала потрібним, хлинула в крихітні капіляри його мозку, розширюючи їх, погрожуючи розірвати тонкі нитки.
  Коли напад посилювався, Райм усвідомив, що над ним стоїть Том, який зриває ковдри з клінітрона. Він помітив, як Сакс крокує вперед, її сяючі блакитні очі стурбовано звузилися. Останнє, що він бачив перед темрявою, — це сокіл, який відштовхувався від виступу на своїх величезних крилах, наляканий раптовим хвилюванням у кімнаті, шукаючи легкого забуття в гарячому повітрі над порожніми вулицями міста.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ЧОТИРИ
  
  Вколи Райм знепритомнів, Селлітто першим підійшов до телефону.
  «Зателефонуйте в 911, щоб отримати швидку допомогу», — наказав Том. «Тоді вбийте ту цифру. Швидкий набір. Це Піт Тейлор, наш спеціаліст зі спинного мозку».
  Селлітто зробив дзвінок.
  Том кричав: «Мені потрібна допомога. Хтось!»
  Сакс був найближче. Вона кивнула й підійшла до Райма. Помічник схопив непритомного чоловіка під руки й підтягнув його вище в ліжко. Він розпоров сорочку і тицьнув бліді груди, кажучи: «Усі інші, якби ви могли просто залишити нас».
  Селітто, Бенкс і Купер на мить вагалися, а потім вийшли в двері. Селлітто зачинив за ними двері.
  У руках помічника з'явилася бежева коробка. Угорі він мав перемикачі та циферблати, а дріт закінчувався плоским диском, який він поклав на груди Райма й заклеїв скотчем.
  «Стимулятор діафрагмального нерва. Це дозволить йому дихати». Він клацнув автоматом.
  Том одягнув манжету для вимірювання кров’яного тиску на білу, як алебастр, руку Райма. Сакс зненацька зрозумів, що його тіло практично без зморшок. Йому було за сорок, але його тіло було тілом двадцятип’ятирічного.
  «Чому в нього таке червоне обличчя? Схоже, він вибухне».
  «Він», — поважно сказав Том, витягаючи з-під тумбочки лікарський набір. Він відкрив його, а потім продовжив тиснути. «Дисрефлексія. . . Весь цей стрес сьогодні. Психічний і фізичний. Він не звик».
  «Він постійно казав, що втомився».
  "Я знаю. І я не звертав достатньо уваги. Шшшш. Я повинен слухати». Він вставив стетоскоп у вуха, надув манжету й повільно випустив повітря. Дивлячись на годинник. Його руки були тверді, як камінь. «Черт. Діастолічний один двадцять п'ять. Лайно».
  «Батько небесний», — подумав Сакс. Він збирається погладити.
  Том кивнув на чорну сумку. «Знайди пляшку ніфедипіну. І відкрийте один із тих шприців». Поки вона шукала, Том стягнув піжаму Райма, схопив катетер біля ліжка й розірвав його пластикову обгортку. Він змазав кінець желе KY і підняв блідий пеніс Райма, обережно, але швидко вставивши катетер у кінчик.
  «Це частина проблеми. Кишковий і сечовий тиск може спровокувати напад. Сьогодні він випив набагато більше, ніж мав би».
  Вона відкрила ін’єкцію, але сказала: «Я не знаю, як робити голку».
  "Я зроблю це." Він подивився на неї. «Я можу запитати. . . ти не проти зробити це? Я не хочу, щоб трубка перегиналася».
  "Гаразд. Звичайно.
  «Хочеш рукавички?»
  Вона натягла пару й обережно взяла лівою рукою пеніс Райма. Вона тримала трубку в правій частині. Минуло дуже багато часу з тих пір, як вона тримала тут чоловіка. Шкіра була м’яка, і вона подумала, як це дивно, що цей центр людського буття здебільшого такий ніжний, як шовк.
  Том майстерно ввів препарат.
  «Давай, Лінкольне. . .”
  Здалеку завила сирена.
  «Вони майже тут», — сказала вона, дивлячись у вікно.
  «Якщо ми не повернемо його зараз, вони нічого не зможуть зробити».
  «Скільки часу потрібно, щоб препарат подіяв?»
  
  Том витріщився на Ріма, який не відповідав, і сказав: «Це вже мало бути. Але занадто висока доза, і він впадає в шок». Помічник нахилився й підняв повіку. Синя зіниця була заскленою, розфокусованою.
  «Це недобре». Він знову взяв на себе тиск. «Один п'ятдесят. Христос».
  «Це його вб’є», — сказала вона.
  «Ой. Проблема не в цьому».
  "Що?" — прошепотіла вражена Амелія Сакс.
  «Він не проти померти». Він коротко подивився на неї, ніби здивований, що вона цього не зрозуміла. «Він просто не хоче бути ще більше паралізованим, ніж є». Він приготував ще один укол. «Він, можливо, вже мав один. Я маю на увазі інсульт. Ось що його лякає».
  Том нахилився вперед і ввів додаткову кількість препарату.
  Сирена була вже ближче. Сигнали теж. Машини блокували дорогу швидкій допомозі, не поспішаючи від’їжджати вбік — одна з речей, які обурювали Сакса в місті.
  «Ви можете вийняти катетер».
  Вона обережно витягла трубку. "Повинен я . . .” Киває на пакет із сечею.
  Том спромігся слабко посміхнутися. «Це моя робота».
  Минуло кілька хвилин. Швидка допомога, здавалося, не просувалась, потім із динаміка пролунав голос, і поступово сирена наблизилася.
  Раптом Райм заворушився. Його голова злегка хитнулася. Потім він покрутився туди-сюди, втиснувшись у подушку. Його шкіра трохи втратила свій колір.
  «Лінкольне, ти мене чуєш?»
  Він простогнав: «Том... . .”
  Райм нестерпно тремтів. Том накрив його простирадлом.
  Сакс виявила, що пригладжує скуйовджене волосся Райма. Вона взяла серветку й витерла йому чоло.
  На сходах застукотіли кроки, і з тріском радіоприймачів з’явилися двоє кремезних медиків швидкої допомоги. Вони поспішили в кімнату, виміряли Райму тиск і перевірили нервовий стимулятор. За мить до кімнати увірвався доктор Пітер Тейлор.
  — Пітере, — сказав Том. «Дисрефлексія».
  
  «Тиск?»
  «Це вниз. Але було погано. Чубик на півсотні».
  Лікар здригнувся.
  Том познайомив Тейлора з техніками EMS. Здавалося, вони були задоволені присутністю експерта, і відступили, коли Тейлор підійшов до ліжка.
  — Лікарю, — запаморочено сказав Райм.
  «Давайте подивимось на ці очі». Тейлор запалив світло в зіниці Райма. Сакс подивився на обличчя лікаря, шукаючи реакцію, і його насуплені брови занепокоїли.
  — Не потрібен нервовий стимулятор, — прошепотів Райм.
  «Ти і твої легені, правда?» — іронічно спитав лікар. «Ну, давайте ще ненадовго, чому б і ні? Поки ми не побачимо, що саме тут відбувається». Він глянув на Сакса. «Можливо, ви могли б почекати внизу».
   
  Тейлор нахилився ближче, і Райм помітив краплинки поту на скальпі лікаря під його рідким волоссям.
  Спритні руки чоловіка підняли кришку й знову зазирнули то в одну зіницю, то в наступну. Він прилаштував сфігмоманометр і виміряв кров’яний тиск Райма, його очі були відведені від такої концентрації медиків, які заблукали у своїх хвилинних, життєво важливих завданнях.
  «Наближається до норми», — оголосив він. «Як сеча?»
  — Тисяча сотень кубічних кубиків, — сказав Том.
  Тейлор розлютився. «Нехтували речами? Або просто пити до надміру?»
  Райм глянув у відповідь. «Ми відволіклися, докторе. Це була насичена ніч».
  Тейлор прослідкував за кивком Райма й здивовано озирнувся по кімнаті, наче хтось щойно проніс обладнання, коли він не дивився. «Що це все?»
  «Вони витягли мене з пенсії».
  Розгублена хмурість Тейлора переросла в усмішку. «На часі. Я гнався за тобою кілька місяців, щоб щось зробити з твоїм життям. Тепер, яка ситуація з кишечником?»
  Том сказав: «Мабуть, дванадцять годин, чотирнадцять».
  «Недбало з вашого боку», — дорікнув Тейлор.
  — Це не його провина, — різко сказав Райм. «Увесь день у мене тут повна кімната людей».
  
  — Я не хочу слухати виправдань, — відповів лікар. Це був Піт Тейлор, який ніколи не говорив через когось, коли спілкувався з Раймом, і ніколи не дозволяв своєму пацієнту-заляканню знущатися над ним.
  «Нам краще подбати про речі». Він натягнув хірургічні рукавички, нахилився над торсом Райма. Його пальці почали маніпулювати животом, щоб змусити онімілі кишки виконувати свою роботу. Том підняв ковдри й дістав одноразові пелюшки.
  Через мить роботу було зроблено, і Том прибрав свого боса.
  Тейлор раптом сказав: «Отже, я сподіваюся, ти кинув цю нісенітницю?» Уважно вивчає Рихме.
  Та нісенітниця . . .
  Він мав на увазі самогубство. Поглянувши на Тома, Райм сказав: «Давно про це не думав».
  «Добре». Тейлор перевів погляд на інструменти на столі. «Це те, що ви повинні робити. Можливо, департамент поверне вас до зарплати».
  «Не думаю, що я зможу пройти фізмат».
  «Як голова?»
  «Дюжина кувалд» наближається до опису цього. Моя шия теж. Сьогодні мав два сильних судоми».
  Тейлор підійшов до клінітрона, притиснув пальцями по обидві сторони хребта Райма, де — припускав Райм, хоча він, звичайно, ніколи не бачив цієї плями — були помітні шрами від розрізів після операцій, які він робив протягом багатьох років. Тейлор зробив Райму досвідчений масаж, глибоко ввійшовши в натягнуті м’язи його плечей і шиї. Біль повільно зникав.
  Він відчув, як великі пальці лікаря зупинилися на тому, що, як він припустив, було розтрощеним хребцем.
  Космічний корабель, скат . . .
  «Колись вони це виправлять», — сказав Тейлор. «Колись це буде не гірше, ніж зламати ногу. Ви слухайте мене. Я передбачаю це».
   
  Через п’ятнадцять хвилин Пітер Тейлор зійшов сходами й приєднався до копів на тротуарі.
  «З ним все гаразд?» — стурбовано запитала Амелія Сакс.
  «Тиск впав. Найбільше йому потрібен відпочинок».
  
  Лікар, незвичайний чоловік, раптом зрозумів, що розмовляє з дуже красивою жінкою. Він пригладив своє рідке сиве волосся й кинув непомітний погляд на її вербну постать. Тоді він звернув увагу на патрульні машини перед таунхаусом і запитав: «У якій справі він вам допомагає?»
  Селлітто заперечив, як і всі детективи, коли зіткнуться з цим питанням від цивільних. Але Сакс здогадалася, що Тейлор і Райм близькі, тому вона сказала: «Викрадення? Ви чули про них?»
  «Справа таксиста? Це в усіх новинах. Добре для нього. Робота - це найкраще, що могло з ним статися. Йому потрібні друзі і мета».
  На сходах з’явився Том. «Він сказав спасибі, Піте. Ну, насправді він не подякував. Але він це мав на увазі. Ви знаєте, який він».
  «Примиріться», — попросив Тейлор уже тихим, змовницьким голосом. «Він все ще планує говорити з ними?»
  І коли Том сказав: «Ні, це не так», щось у його тоні підказало Саксу, що він бреше. Вона не знала про те, що або яке значення це може мати. Але це засмутило.
  Плануєте поговорити з ними?
  У будь-якому разі Тейлор, здавалося, не помітив обману помічника. Він сказав: «Я повернуся завтра, подивлюся, як у нього справи».
  Том сказав, що він буде вдячний за це, і Тейлор перекинув сумку через плече й рушив тротуаром. Помічник жестом показав Селлітто. «Він хотів би поговорити з тобою хвилинку». Детектив швидко піднявся сходами. Він зник у кімнаті, а через кілька хвилин вони з Томом вийшли назовні. Селлітто, який тепер став серйозним, глянув на неї. "Твоя черга." І кивнув у бік сходів.
   
  Райм лежав у масивному ліжку, волосся розкуйовджене, обличчя вже не червоне, руки — кольору слонової кістки. У кімнаті пахло стиглим, внутрішнім. На ліжку були чисті простирадла, а його одяг знову змінили. Цього разу піжама була така ж зелена, як костюм Деллрея.
  
  «Це найпотворніші піжемі, які я коли-небудь бачила», — сказала вона. «Твоя колишня подарувала їх тобі, чи не так?»
  «Як ви здогадалися? Подарунок на ювілей. . . Вибачте за переляк, — сказав він, відводячи погляд від неї. Раптом він видався боязким, і це засмутило її. Вона думала про свого батька в передопераційній кімнаті в Слоун-Кеттерінгу, перш ніж вони відвезли його до дослідницької хірургії, з якої він так і не прокинувся.
  "Вибачте?" — зловісно запитала вона. «Більше цього лайна, Райме».
  Він хвилину оцінював її, а потім сказав: «У вас обох все вийде».
  «Ми двоє?»
  «Ти і Лон. Мел теж звичайно. І Джим Поллінг».
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Я йду на пенсію».
  «Ти що? »
  «Боюсь, це надто оподаткування для старої системи».
  «Але ти не можеш кинути». Вона помахала плакатом Моне. «Погляньте на все, що ми знайшли про 823. Ми так близько».
  «Тож я тобі не потрібен. Все, що вам потрібно, це трохи удачі».
  «Удача? Знадобилися роки, щоб отримати Банді. А як щодо вбивці Зодіаку? А Перевертень?»
  «У нас є гарна інформація. Важка інформація. Ви знайдете хороші підказки. Ти його зачепиш, Сакс. Ваша лебедина пісня перед тим, як вас заведуть у зв’язки з громадськістю. Я відчуваю, що Unsub 823 стає зухвалим; вони могли б навіть ошукати його в церкві».
  «Ти виглядаєш чудово», — сказала вона через мить. Хоча він цього не зробив.
  Райм засміявся. Потім усмішка зникла. "Я дуже втомлений. І мені боляче. До біса, я думаю, що мені боляче в тих місцях, про які лікарі скажуть, що я не можу завдати шкоди».
  «Роби те, що я роблю. Задрімати."
  Він спробував глузливо розсміятися, але це звучало слабко. Вона ненавиділа бачити його таким. Він коротко кашлянув, глянув на нервовий стимулятор і скривився, ніби йому було ніяково, що він покладається на апарат. «Сакс. . . Я не думаю, що ми будемо працювати знову разом. Я просто хотів сказати, що у вас попереду гарна кар’єра, ви робите правильний вибір».
  «Ну, я повернусь і побачу вас після того, як ми зачепимо його погану дупу».
  "Мені б це сподобалося. Я радий, що вчора вранці ви були першим офіцером. Немає нікого іншого, з ким би я хотів пройти по сітці».
  «Я—»
  «Лінкольн», — сказав голос. Вона обернулася й побачила в дверях чоловіка. Він з цікавістю оглянув кімнату, розглядаючи все обладнання.
  «Тут, схоже, було хвилювання».
  — Лікарю, — сказав Райм. Його обличчя розквітає усмішкою. "Будь ласка, приходьте в."
  Він ступив до кімнати. «Я отримав повідомлення від Тома. Надзвичайна ситуація, він сказав?»
  "Доктор. Вільям Бергер, це Амелія Сакс.
  Але Сакс бачив, що вона вже перестала існувати у всесвіті Лінкольна Райма. Що б ще не залишалося сказати — а вона відчувала, що є деякі речі, можливо, багато речей — доведеться почекати. Вона пройшла через двері. Том, який стояв у великому коридорі зовні, зачинив за нею двері й, як це було доречно, зупинився, киваючи, щоб вона йшла перед ним.
   
  Коли Сакс вийшла в теплу ніч, вона почула голос поблизу. "Вибачте."
  Вона обернулася й побачила доктора Пітера Тейлора, який стояв сам під деревом гінкго. «Чи можу я поговорити з тобою хвилинку?»
  Сакс пішов слідом за Тейлором тротуаром за кілька дверей.
  "Так?" вона запитала. Він сперся на кам’яну стіну й ще раз сором’язливо змахнув волосся. Сакс пригадала, скільки разів вона лякала чоловіків одним словом чи поглядом. Вона думала, як часто робила: яка марна сила краси.
  «Ти його друг, правда?» — запитав її лікар. «Я маю на увазі, що ти працюєш з ним, але ти теж друг».
  «Звичайно. Мабуть, я».
  «Той чоловік, який щойно зайшов усередину. Ви знаєте, хто він?»
  
  «Бергер, я думаю. Він лікар».
  «Він сказав, звідки?»
  "Немає."
  Тейлор на мить подивився на вікно спальні Райма. Він запитав: «Ви знаєте Товариство Лете?»
  «Ні, о, зачекайте. . . Це група евтаназії, чи не так?»
  Тейлор кивнув. «Я знаю всіх лікарів Лінкольна. А про Берґера я ніколи не чув. Я просто подумав, що, можливо, він із ними».
  "Що?"
  Він все ще розмовляє з ними. . .
  Так ось про що була розмова.
  Від потрясіння вона почувалася невагомою. «Він . . . він серйозно говорив про це раніше?»
  "О, так." Тейлор зітхнув і вдивився в димне нічне небо. "О, так." Потім глянув на бейдж з іменем. «Офіцер Сакс, я годинами намагався його відповісти. днів. Але я також працював з квадроциклами роками і знаю, які вони вперті. Можливо, він би вас послухав. Кілька слів. Я думав . . . Можеш ти?-"
  «Ой, до біса, Райме», — пробурмотіла вона й побігла тротуаром, залишивши лікаря на півслові.
  Вона підійшла до вхідних дверей таунхауса саме тоді, коли Том їх зачиняв. Вона проштовхнулася повз нього. «Забув годинниковий зошит».
  «Ваш?—»
  «Незабаром повернусь».
  «Ви не можете піднятися туди. Він зі своїм лікарем».
  «Я на секунду».
  Вона була на сходовому майданчику до того, як Том кинувся за нею.
  Він, мабуть, знав, що це шахрайство, бо піднявся сходами по дві. Але вона мала хороший випередження й відчинила двері Райма ще до того, як помічник піднявся на сходи.
  Вона штовхнула, злякавши і Райма, і лікаря, який схрестив руки на столі. Вона зачинила двері й замкнула їх. Том почав стукати. Берґер обернувся до неї з насупленою цікавістю.
  — Сакс, — випалив Райм.
  
  «Я маю з тобою поговорити».
  "А як на рахунок?"
  "Про вас."
  «Пізніше».
  «Скільки пізніше, Райме?» — глузливо спитала вона. «Завтра? Наступного тижня?"
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Ви хочете, щоб я призначив зустріч, можливо, через тиждень із середи? Тоді ви зможете це зробити? Ви будете поруч? »
  «Сакс—»
  "Я хочу з тобою поговорити. Наодинці».
  "Немає."
  «Тоді ми зробимо це важким способом». Вона підійшла до Бергера. «Ви заарештовані. Звинувачення – спроба самогубства». І наручники спалахнули, клац-клац, клацаючи на його зап’ястях сріблястим розпливом.
   
  Вона здогадалася, що це була церква.
  Керол Ганц лежала в підвалі, на підлозі. Єдиний промінь холодного косого світла впав на стіну, освітлюючи пошарпану картину Ісуса та купу запліснявілих біблійних оповідань із Золотої книги. Півдюжини крихітних стільців — для учнів недільної школи, як вона здогадалася — стояли посеред кімнати.
  Манжети все ще були, як і кляп. Він також прив’язав її до труби біля стіни мотузкою завдовжки чотири фути.
  На високому столі неподалік вона бачила верх великого скляного глека.
  Якби вона змогла його відбити, вона могла б використати шматок скла, щоб перерізати білизняну мотузку. Стіл здавався недосяжним, але вона перевернулася на бік і почала звиватися, як гусениця, до нього.
  Це нагадало їй Пеммі, коли вона була немовлям, коли вона каталася на ліжку між нею та Роном; вона подумала про свою дитину, саму в цьому жахливому підвалі, і заплакала.
  Пеммі, Пух, гаманець.
  На мить, на коротку мить вона ослабла. Шкода, що вона ніколи не залишала Чикаго.
  
  Ні, перестань так думати! Перестань жаліти себе! Це було абсолютно правильно. Ти зробив це для Рона. І для себе теж. Він би пишався тобою. Кейт казала їй це тисячу разів, і вона в це повірила.
  Боротьба ще раз. Вона підсунула ногу ближче до столу.
  Грогі, не міг правильно подумати.
  Від жахливої спраги їй пекло в горлі. І цвіль і цвіль у повітрі.
  Вона відповзла трохи далі, потім лягла на бік, переводячи подих, дивлячись на стіл. Це здавалося безнадійним. Яка користь? вона думала.
  Цікаво, що відбувається в пам’яті Пеммі.
  Ти лохун! — подумала Керол. Я тебе за це вб'ю !
  Вона звивалася, намагаючись просунутися далі по підлозі. Але замість цього вона втратила рівновагу і перекинулася на спину. Вона ахнула, знаючи, що буде. Немає! З гучним тріском її зап’ястя тріснуло. Вона закричала крізь кляп. Затемнений. Коли вона за мить прийшла до тями, її охопила нудота.
  Ні-ні-ні . . . Якби вона вирвала, вона б померла. З кляпом, це було б усе.
  Боріться з цим! Боріться з цим. Давай. Ти можеш це зробити. Тут я йду. . . . Одного разу її блювало. Потім знову.
  Немає! Контролюйте це.
  Піднімається до горла.
  КОНТРОЛЬ . . .
  Контролюйте це. . . .
  І вона це зробила. Дихає через ніс, зосереджуючись на Кейт, Едді та Пеммі, на жовтому рюкзаку з усіма її дорогоцінними речами. Бачити це, уявляти це з усіх боків. Усе її життя було там. Її нове життя.
  Рон, я не хочу це зірвати. Я прийшов сюди заради тебе, мила. . .
  Вона закрила очі. Думка: Дихайте глибоко. In out.
  Нарешті нудота вщухла. І через мить їй стало краще, і, хоча вона плакала від болю через зламане зап’ястя, їй вдалося продовжити гусеничним шляхом до столу, однією ногою. Два.
  
  Вона відчула удар, коли її голова зіткнулася з ніжкою столу. Їй щойно вдалося з’єднатися з ним, і вона не могла рухатися далі. Вона хитала головою вперед-назад і сильно штовхнула стіл. Вона почула, як пляшка хлюпнула, пересуваючись на столі. Вона підвела очі.
  Частина глечика виднілася за край столу. Керол відкинула голову й востаннє вдарила об ніжку столу.
  Немає! Вона вибила ногу з недосяжності. Глечик на мить похитнувся, але залишився вертикально. Керол напружилася, щоб послабити мотузку для білизни, але не змогла.
  проклятий О, блін! Коли вона безнадійно дивилася на брудну пляшку, вона зрозуміла, що вона наповнена рідиною і щось плаває всередині. Що це ?
  Вона відступила до стіни на фут чи два й подивилася вгору.
  Всередині ніби лампочка. Ні, не ціла лампочка, лише нитка розжарювання та цоколь, вкручені в патрон. Провід тягнувся від розетки глечика до одного з тих таймерів, які вмикають і вимикають світло, коли ти у відпустці. Це виглядало як...
  Бомба! Тепер вона впізнала найслабший запах бензину.
  Ні ні. . .
  Керол почала відходити від столу так швидко, як тільки могла, ридаючи в розпачі. Біля стіни стояла шафа для документів. Це дасть їй певний захист. Вона підвела ноги, потім відчула холодок паніки й люто їх розмотала. Цей рух вивів її з рівноваги. Вона з жахом усвідомила, що знову перекочується на спину. Ой, стоп. Не треба. . . Вона довго стояла, абсолютно нерухома, тремтячи, намагаючись перенести свою вагу вперед. Але потім вона продовжила котитися, впавши на руку в наручниках, її розтрощене зап’ястя прийняло вагу її тіла. Була мить неймовірного болю, і, на щастя, вона знову знепритомніла.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЬ
  
  Нтак, Райм. Ви не можете цього зробити».
  Берґер неспокійно дивився на нього. Райм припустив, що в цій роботі він бачив усілякі істеричні сценарії, які розігрувалися в такі моменти. Найбільшою проблемою для Бергера були не ті, хто хотів померти, а ті, хто хотів, щоб усі інші жили.
  Том постукав у двері.
  — Том, — покликав Райм. "Все добре. Ви можете залишити нас». Потім до Сакса: «Ми попрощалися. Ти і я. Зруйнувати ідеальний вихід — поганий тон».
  «Ти не можеш цього робити».
  Хто продув у свисток? Можливо, Піт Тейлор. Лікар, мабуть, здогадався, що вони з Томом брешуть.
  Райм побачив, як її погляд ковзнув до трьох предметів на столі. Дари волхвів: бренді, таблетки та поліетиленовий пакет. Також гумка, схожа на ті, які Сакс досі носила на своїх черевиках. (Скільки разів він повертався додому з місця злочину, щоб побачити Блейна, який нажахано дивився на ремінці на своїх черевиках? «Усі подумають, що мій чоловік не може дозволити собі нове взуття. Він тримає підошви гумками. Чесно кажучи, Лінкольн!»)
  «Сакс, зніми наручники з цього доброго лікаря. Мені доведеться востаннє попросити вас піти».
  Вона швидко засміялася. "Вибачте. У Нью-Йорку це злочин. Він хотів, щоб прокуратура втілила це у вбивство».
  Бергер сказав: «Я просто розмовляю з пацієнтом».
  «Тому лише спроба обвинувачення. Так далеко. Можливо, нам варто пропустити ваше ім’я та друковані видання через NCIC. Подивіться, що ми придумали».
  
  — Лінкольн, — швидко сказав Бергер, стривожений. «Я не можу...»
  «Ми це вирішимо», — сказав Райм. «Сакс, будь ласка».
  Ноги нарізно, руки на підтягнутих стегнах, її розкішне обличчя владне. «Ходімо», — гавкнула вона до лікаря.
  «Сакс, ти не уявляєш, наскільки це важливо».
  «Я не дозволю тобі вбити себе».
  "Дозволь мені?" Рима обірвалася. " Дозволь мені? І чому саме мені потрібен ваш дозвіл?»
  Бергер сказав: «Міс... . . Офіцер Сакс, це його рішення, і воно повністю згодне. Лінкольн більш поінформований, ніж більшість пацієнтів, з якими я маю справу».
  «Пацієнти? Ви маєте на увазі жертв».
  «Сакс!» — випалив Райм, намагаючись стримати відчай у своєму голосі. «Мені знадобився рік, щоб знайти людину, яка б мені допомогла».
  «Можливо тому, що це неправильно. Ви коли-небудь думали про це? Чому зараз, Райме? Прямо в центрі справи?»
  «Якщо у мене знову станеться напад та інсульт, я можу втратити будь-яку здатність спілкуватися. Я міг бути при свідомості сорок років і зовсім не міг рухатися. І якщо я не з мертвим мозком, ніхто у всесвіті не збирається витягнути вилку. Принаймні зараз я все ще можу повідомляти про свої рішення».
  "Але чому?" — випалила вона.
  "Чому ні?" – відповів Рим. "Скажи мені. Чому ні?"
  "Добре . . .” Здавалося, що аргументи проти самогубства були настільки очевидними, що їй було важко їх сформулювати. "Оскільки . . .”
  «Чому , Сакс?»
  «З одного боку, це боягузливо».
  Райм засміявся. «Ви хочете обговорити це, Сакс? Чи ти? Досить справедливо. «Боягузливий», - скажете ви. Це приводить нас до сера Томаса Брауна: «Коли життя страшніше смерті, це найсправжніша доблесть — жити». Мужність перед обличчям непереборної біди . . . Класичний аргумент на користь життя. Але якщо це правда, то навіщо знеболювати пацієнтів перед операцією? Навіщо продавати аспірин? Навіщо виправляти зламані руки? Чому Прозак є ліками, які найчастіше призначають в Америці? Вибачте, але в болю немає нічого хорошого».
  
  «Але тобі не боляче».
  — А як ти визначаєш біль, Сакс? Можливо, відсутність усіх почуттів також може бути болем».
  «Ви можете зробити так багато. Подивіться на все, що ви знаєте. Уся криміналістика, уся історія».
  «Аргумент соціальних внесків. Це популярний варіант». Він глянув на Бергера, але медик мовчав. Райм побачив, як його інтерес опустився до кістки, що сидить на столі — блідого диска хребта. Він підняв його, розім’яв у своїх наручниках. Він був колишнім ортопедом, згадав Райм.
  Він продовжив, звертаючись до Сакса: «Але хто сказав, що ми повинні робити щось у житті? Крім того, наслідком є те, що я можу внести щось погане. Я теж можу завдати шкоди. Собі чи комусь іншому».
  «Ось що таке життя».
  Райм усміхнувся. «Але я обираю смерть, а не життя».
  Сакс виглядала неспокійно, коли напружено думала. "Це просто . . . смерть не є природною. Життя це."
  "Немає? Фрейд з вами не погодиться. Він відмовився від принципу задоволення і відчув, що існує інша сила — нееротична первинна агресія, як він її назвав. Робота над тим, щоб розірвати зв’язки, які ми будуємо в житті. Наше власне знищення є абсолютно природною силою. Все гине; що природніше за це?»
  Вона знову стурбувала частину шкіри голови.
  — Гаразд, — сказала вона. «Життя є для вас більшим викликом, ніж для більшості людей. Але я думав. . . усе, що я бачив про вас, говорить мені, що ви людина, яка любить виклики».
  «Виклики? Дозвольте мені розповісти вам про виклики. Рік був на апараті штучної вентиляції легень. Бачите шрам від трахеостомії на моїй шиї? Ну, завдяки дихальним вправам із позитивним тиском — і найбільшій силі волі, на яку я міг зібрати — мені вдалося вийти з тренажера. Насправді я маю такі легені, як ніхто. Вони такі ж сильні, як і ваші. У квадроциклі C4, Сакс, це те, що потрібно для книжок. Це поглинуло моє життя на вісім місяців. Ви розумієте, що я кажу? Вісім місяців лише для виконання основної функції тварини. Я не кажу про розпис Сикстинської капели чи гру на скрипці. Я говорю про чортове дихання. »
  
  «Але ти міг би стати кращим. Наступного року вони можуть знайти ліки».
  "Немає. Не наступного року. Не через десять років».
  «Ти цього не знаєш. Вони, мабуть, проводять дослідження…
  «Звичайно. Хочете знати що? Я експерт. Трансплантація ембріональної нервової тканини на пошкоджену тканину для сприяння регенерації аксонів». Ці слова легко зійшли з його красивих вуст. «Жодного істотного ефекту. Деякі лікарі обробляють уражені ділянки хімічними речовинами, щоб створити середовище, у якому клітини можуть регенерувати. Немає значного ефекту — не у розвинутих видів. Нижчі форми життя показують досить хороші успіхи. Якби я був жабою, я б знову ходив. Ну, стрибки».
  «Тож над цим працюють люди?» — спитав Сакс.
  «Звичайно. Але ніхто не чекає якихось проривів протягом двадцяти-тридцяти років».
  «Якби їх очікували, — відповіла вона, — то вони б не були проривом, чи не так?»
  Райм засміявся. Вона була хороша.
  Сакс відкинула вуаль рудого волосся з очей і сказала: «Пам’ятай, твоя кар’єра була правоохоронною. Самогубство незаконне».
  «Це теж гріх», — відповів він. «Індіанці племені Дакота вважали, що привиди тих, хто вчинив самогубство, повинні були всю вічність тягнутися навколо дерева, на якому вони повісилися. Це зупинило самогубство? ні. Вони просто використовували маленькі дерева».
  «Що тобі скажу, Райм. Ось мій останній аргумент». Вона кивнула на Бергера, схопила ланцюжок манжети. «Я приймаю його та бронюю. Спростуйте це ».
  — Лінкольн, — неспокійно сказав Берґер із панікою в очах.
  Сакс узяв лікаря за плече й повів до дверей. — Ні, — сказав він. «Будь ласка. Не робіть цього».
  Коли Сакс відчинив двері, Райм крикнув: «Сакс, перш ніж це зробити, відповісти мені щось».
  Вона зробила паузу. Одна рука на ручці.
  "Одне питання."
  Вона озирнулася.
  «Ви коли-небудь хотіли? Убий себе?»
  Вона відчинила двері з гучним клацанням.
  
  Він сказав: «Відповідай мені!»
  Сакс не відчинив дверей. Вона стояла до нього спиною. "Немає. Ніколи».
  «Чи задоволений ти своїм життям?»
  «Стільки, скільки ніхто».
  «Ви ніколи не впадали в депресію?»
  «Я цього не казав. Я сказав, що ніколи не хотів себе вбити».
  «Ти любиш водити, ти мені казав. Люди, які люблять їздити, люблять їздити швидко. Ви знаєте, чи не так?»
  "Так. Іноді».
  «Що ви робили найшвидше?»
  "Не знаю."
  — Понад вісімдесят?
  Зневажлива посмішка. "Так."
  «Понад сотню?»
  Вона показала вгору великим пальцем.
  «Один десять? Один двадцять?» — запитав він, усміхаючись від подиву.
  «На частоті 168».
  «Ой, Сакс, ти вражаєш . Ну, їдучи так швидко, ти не думав, що, можливо, просто можливо, щось може статися. Зламається стрижень, вісь чи щось інше, лопне шина, пляма масла на дорозі?»
  «Це було досить безпечно. Я не божевільний."
  “ Досить безпечно. Але їздити так швидко, як маленький літак, ну, це не зовсім безпечно, чи не так?»
  «Ви ведете свідка».
  "Ні. Залишайся зі мною. Якщо ти їдеш так швидко, ти повинен прийняти те, що можеш потрапити в аварію і загинути, чи не так?»
  «Можливо», — погодилася вона.
  Берґер із скованими руками перед собою нервово дивився на те, як він розминав блідо-жовтий диск хребта.
  «Тож ти наблизився до цієї лінії, так? Ах, ви знаєте, про що я. Я знаю, що ви знаєте — межа між ризиком смерті та впевненістю смерті. Розумієте, Сакс, якщо ви носите мертвих із собою, це дуже короткий крок через цю межу. Короткий крок, щоб приєднатися до них».
  
  Вона опустила голову, і її обличчя зовсім завмерло, оскільки завіса волосся закривала її очі.
  «Відмовлятися від мертвих», — прошепотів він, молячись, щоб вона не пішла з Бергером, знаючи, що він був дуже близький до того, щоб штовхнути її через край. «Я зачепив там нерв. Скільки з вас хоче йти за мертвими? Більш ніж трохи, Сакс. О, набагато більше, ніж трохи».
  Вона вагалася. Він знав, що був біля її серця.
  Вона сердито обернулася до Берґера й схопила його за манжети. "Давай." Проштовхнув двері.
  Райм зателефонував: «Ти розумієш, що я кажу, чи не так?»
  Вона знову зупинилася.
  «Іноді . . . трапляються речі, Сакс. Іноді ти просто не можеш бути тим, ким ти повинен бути, ти не можеш мати те, що ти повинен мати. І життя змінюється. Може трохи, а може багато. І в якийсь момент просто не варто боротися, щоб спробувати виправити те, що пішло не так».
  Він дивився, як вони нерухомо стоять у дверях. У кімнаті панувала цілковита тиша. Вона обернулася й подивилася на нього.
  «Смерть лікує самотність, — продовжував Райм. «Це лікує напругу. Це лікує свербіж». Так само, як вона раніше дивилася на його ноги, тепер він швидко глянув на її порвані пальці.
  Вона відпустила Бергерові манжети й підійшла до вікна. У жовтому сяйві вуличних ліхтарів на її щоках блищали сльози.
  «Сакс, я втомився», — щиро сказав він. «Я не можу сказати вам, наскільки я втомився. Ви знаєте, як важко починати життя. Купа на цілу гору . . . тягарі. Мити, їсти, гадити, дзвонити, застібати сорочки, чухати ніс. . . Потім нагромадьте ще тисячу. І більше після цього».
  Він замовк. Через деякий час вона сказала: «Я домовлюся з тобою».
  "Що це?"
  Вона кивнула в бік плаката. «Вісім двадцять три мають цю маму та її маленьку дівчинку. . . Допоможіть нам їх врятувати. Тільки вони. Якщо ви це зробите, я дам йому годину наодинці з вами». Вона глянула на Бергера. «За умови, що потім він втече з міста».
  
  Райм похитав головою. «Сакс, якщо у мене станеться інсульт, якщо я не зможу спілкуватися... . .”
  «Якщо це станеться, — сказала вона спокійно, — навіть якщо ви не зможете сказати ні слова, угода все одно в силі. Я подбаю про те, щоб ви провели одну годину разом». Вона схрестила руки, знову розвела ноги, в образі Амелії Сакс, який тепер був улюбленим Раймом. Він шкодував, що не міг побачити її на залізничних коліях того ранку, коли вона зупиняла потяг. Вона сказала: «Це найкраще, що я зроблю».
  Минула мить. Райм кивнув. "Гаразд. Це справа." Бергеру він сказав: «Понеділок?»
  «Добре, Лінкольне. Досить справедливо." Бергер, усе ще приголомшений, обережно спостерігав за Сакс, поки вона розмикала манжети. Боялася, здавалося, що вона може передумати. Звільнившись, він швидко підійшов до дверей. Він зрозумів, що все ще тримає хребець, і повернувся, поставив його — майже благоговійно — поряд із Раймом у звіті про перше вбивство того ранку.
   
  «Щасливіші свині в червоній віргінійській багнюці», — зауважив Сакс, схилившись у скрипучому ротанговому кріслі. Мається на увазі Селлітто та Поллінг, після того як вона сказала їм, що Райм погодився залишитися у справі ще на день.
  «Зокрема опитування», — сказала вона. «Я думав, маленький хлопець обійме мене. Не кажи йому, що я його так назвала. як ти себе почуваєш Ти виглядаєш краще». Вона відпила скотчу й поставила склянку на тумбочку біля кухлі Райма.
  "Непогано."
  Том міняв постільну білизну. «Ви пітніли фонтаном», — сказав він.
  — Але тільки над моєю шиєю, — зауважив Райм. «Я маю на увазі пітливість».
  "Це вірно?" — спитав Сакс.
  «Так. Ось як це працює. Термостат зламався нижче цього. Мені ніколи не потрібен аксіальний дезодорант».
  «Осьовий?»
  «Яма», — пирхнув Райм. « Пахва. Мій перший помічник ніколи не говорив про пахву. Він казав: «Я збираюся підняти тебе за твої осі, Лінкольне». О, і: «Якщо тобі хочеться відригнути, продовжуй, Лінкольн». Він називав себе «доглядачем». Слово було насправді в його резюме. Я не знаю, чому я найняв його. Ми дуже забобонні, Сакс. Ми вважаємо, що назвати щось іншим іменем це змінить. Unsub. Винуватець. Але той помічник, він був просто медсестрою, який був по самі пахви в сечі та блюві. Правда, Том? Нема чого соромитись. Це почесна професія. Безладно, але почесно».
  «Мені подобається безлад. Тому я працюю для вас».
  «Що ти, Томе? Помічник чи опікун?»
  «Я святий».
  «Ха, швидко з поверненнями. І швидко з голкою теж. Він повернув мене з мертвих. Робив це не раз».
  Райма раптом пронизав страх, що Сакс бачив його голим. Пильно дивлячись на профіль суб’єкта, він запитав: «Скажи, я теж повинен тобі подякувати, Сакс?» Ви грали тут Клару Бартон?» Він неспокійно чекав її відповіді, не знав, як би він міг знову на неї поглянути, якби вона це робила.
  — Ну, — відповів Том. «Врятував вас усіх моя самотність. Я не хотів, щоб хтось із цих чутливих душ відштовхувався від вигляду вашої мішкуватої задньої частини».
  Дякую, Томе, — подумав він. Потім гавкнув: «А тепер іди геть. Треба говорити про справу. Сакс і я».
  «Тобі потрібно трохи поспати».
  «Звичайно, я знаю. Але нам ще треба поговорити про справу. На добраніч, на добраніч».
  Коли Том пішов, Сакс налив у келих трохи Macallan. Вона опустила голову й вдихнула димні випари.
  «Хто доставив?» — спитав Райм. «Піт?»
  "ВООЗ?" вона запитала.
  "Доктор. Тейлор, людина SCI».
  Вона вагалася досить довго, щоб він зрозумів, що Тейлор саме той. Нарешті вона сказала: «Він піклується про вас».
  «Звичайно знає. Ось у чому проблема — я хочу, щоб він трохи менше піклувався. Він знає про Берґера?»
  «Він підозрює».
  Райм скривився. «Слухай, скажи йому, що Бергер просто старий друг. Він . . . що?"
  Сакс повільно видихнув, наче стріляв сигаретним димом крізь її стиснуті губи. «Ти не тільки хочеш, щоб я дозволив тобі вбити себе, ти хочеш, щоб я збрехав одній людині, яка могла б тебе відповісти».
  «Він не міг мене відповісти», — відповів Райм.
  «Тоді чому ти хочеш, щоб я брехав?»
  Він засміявся. «Давайте просто потримаємо доктора Тейлора в темряві ще кілька днів».
  — Гаразд, — сказала вона. «Ісусе, з тобою важко мати справу».
  Він уважно оглянув її. «Чому б вам не сказати мені про це?»
  "Про що?"
  «Хто мертвий? Що ти не здався?»
  «Їх багато».
  "Як от?"
  "Читати газету."
  «Давай, Сакс».
  Вона похитала головою, подивилася на свій скотч із ледь помітною посмішкою на губах. «Ні, я так не думаю».
  Він пояснював її мовчання небажанням вести інтимну розмову з кимось, кого вона знала лише один день. Що виглядало іронічно, враховуючи, що вона сиділа поруч із дюжиною катетерів, тюбиком желе KY і коробкою Depends. Проте він не збирався наполягати на цьому й більше нічого не сказав. Тож він був здивований, коли вона раптом підвела очі й випалила: «Це просто . . . Це просто . . . Ох, біс! І коли почалися ридання, вона піднесла руки до обличчя, розливши добрих два дюйми шотландського найкращого на паркет.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ШІСТЬ
  
  яне можу повірити, що я тобі це кажу». Вона сиділа, зіщулившись у глибокому кріслі, підтягнувши ноги, роззувши туфлі. Сльози зникли, хоча її обличчя було таким же рум’яним, як і волосся.
  «Продовжуйте», — підбадьорив він.
  «Той хлопець, про якого я тобі розповідав? Ми разом збиралися брати квартиру».
  «О, з коллі. Ви не сказали, що це хлопець. Твій хлопець?"
  Таємний коханець? — здивувався Райм.
  «Він був моїм хлопцем».
  «Я думав, що, можливо, ти втратив свого батька».
  «Ні. Поп справді помер — три роки тому. Рак. Але ми знали, що це буде. Якщо це готує вас до цього, я думаю, ми були готові. Але Нік. . .”
  — Його вбили? — тихо запитав Райм.
  Але вона не відповіла. «Нік Кареллі. Один з нас. Поліцейський. Детектив, третій. Розроблені вуличні злочини».
  Ім'я було знайоме. Райм нічого не сказав і дозволив їй продовжити.
  «Ми деякий час жили разом. Говорили про одруження». Вона замовкла, ніби шикувала думки, як мішені на стрільбищі. «Він працював під прикриттям. Тож ми були досить секретними щодо наших стосунків. Він не міг допустити, щоб на вулиці поширювалися чутки про те, що його дівчина поліцейська». Вона відкашлялася. «Це важко пояснити. Бачиш, у нас таке було. . . справа між нами. Це було . . . це траплялося зі мною не дуже часто. До біса, такого ніколи не було до Ніка. Ми клацнули якось дуже глибоко. Він знав, що я повинен бути поліцейським, і це не було для нього проблемою. Те саме зі мною та його роботою під прикриттям. що типу . . . довжина хвилі. Знаєте, де ви просто повністю розумієте когось? Ви коли-небудь відчували те, про що я говорю? З дружиною?»
  Райм ледь помітно посміхнувся. "Я зробив. Так. Але не з Блейн, моєю дружиною». І це все, що він хотів сказати на цю тему. «Як ви познайомилися?» запитав він.
  «Завдання читає лекції в академії. Де хтось встає і розповідає вам трохи про те, чим займається їхній підрозділ. Нік читав лекції про роботу під прикриттям. Він запросив мене на зустріч на місці. Наше перше побачення було в Rodman's Neck».
  «Дистанція стрільби?»
  Вона кивнула, нюхаючи носом. «Після цього ми поїхали до його мами в Бруклін, скуштували макаронів і пляшки к’янті. Вона сильно вщипнула мене і сказала, що я занадто худий, щоб народжувати дітей. Змусив мене з’їсти два каннолі. Ми повернулися до мене, і він залишився ту ніч. Непогане перше побачення, так? Відтоді ми весь час бачилися. Це спрацює, Райм. Я відчув це. Це було б чудово».
  Райм сказав: «Що сталося?»
  "Він був . . .”
  Ще один підбадьорливий хіт старого алкоголю. «Він був на знімку, ось що сталося. Весь час я знав його».
  "Він був?"
  «Криво. Ой, шлях кривий. Я ніколи не здогадувався. Жодної чортової підказки. Він розклав його в банках по всьому місту. Він напилив близько двохсот тисяч».
  Лінкольн хвилину мовчав. «Вибач, Сакс. Наркотики?»
  "Немає. Мерч, переважно. Техніка, телевізори. 'Домкрати. Вони назвали це Brooklyn Connection. Газети зробили».
  Райм кивав. «Тому я це пам’ятаю. На рингу їх було з десяток, так? Всі копи?»
  «Здебільшого. Також кілька людей з ICC».
  "Що з ним сталось? Нік?»
  «Ви знаєте, що відбувається, коли поліцейські ловлять поліцейських. Побили його до херня. Сказав, що чинив опір, але я знаю, що ні. Зламав три ребра, пару пальців, розтрощив його обличчя догори. Визнав себе винним, але все одно отримав двадцять-тридцять».
  «За викрадення?» Райм був здивований.
  «Він сам працював на кількох роботах. Одного водія вдарив з пістолета, в іншого вистрілив. Просто щоб його налякати. Я знаю, що це було лише для того, щоб налякати його. Але суддя його вигнав». Вона заплющила очі, міцно стиснула губи.
  «Коли його взяли за ошийник, МВС пішли за ним, як за гарячою. Перевіряли реєстраційні книги. Ми дуже обережно дзвонили один одному. Він сказав, що злочинці інколи прослуховували його лінію. Але були дзвінки до мене. IA також прийшов за мною. Тому Нік просто перервав мене. Я маю на увазі, він повинен був. Інакше я б пішов разом із ним. Ви знаєте IA — це завжди кляте полювання на відьом».
  "Що сталося?"
  «Щоб переконати їх, що я для нього нічого. . . Ну, він сказав деякі речі про мене». Вона ковтнула, втупивши очі в підлогу. «На розслідуванні ВС хотіли знати про мене. Нік сказав: «О, PD Sachs? Я просто трахнув її кілька разів. Виявилося, що вона паскудна. Тож я її кинув». Вона відкинула голову назад і витерла сльози рукавом. «Прізвисько? PD”
  «Лон сказав мені».
  Вона спохмурніла. «Він сказав вам, що це означає?»
  «Дочка Портативного. Після твого батька».
  Вона мляво посміхнулася. «Так все почалося. Але це не закінчилося. На слідстві Нік сказав, що я був таким паршивим, що справді означало «Pussy Diver», бо мені, мабуть, більше подобалися дівчата. Угадайте, як швидко це пройшло через відділ».
  «Це низький спільний знаменник, Сакс».
  Вона глибоко вдихнула. «Я бачив його в суді під кінець слідства. Він подивився на мене один раз і . . . Я навіть не можу описати, що було в його очах. Просто розбите серце. О, він зробив це, щоб захистити мене. Але все ж . . . Ти мав рацію, знаєш. Про самотні речі».
  «Я не мав на увазі...»
  «Ні», — сказала вона, не посміхаючись. «Я вдарив тебе, ти вдарив мене. Це було справедливо. І ви мали рацію. Я ненавиджу бути на самоті. мені потрібно вийти, я хочу з кимось зустрітися. Але після Ніка я втратив смак до сексу». Сакс кисло розсміявся. «Усі думають, що виглядати так, як я, це чудово. Я міг би вибрати собі хлопців, чи не так? Фігня. Єдині, хто має яйця, щоб запросити мене на побачення, це ті, хто хоче весь час ебати. Тому я просто здався. Самому легше. Я ненавиджу це, але це легше».
  Нарешті Райм зрозумів її реакцію на те, що вона вперше побачила його. Їй було з ним спокійно, тому що тут був чоловік, який не становив для неї загрози. Жодних сексуальних проявів. Хтось, від кого їй не доведеться відбиватися. І, можливо, також певна товариськість — ніби їм обом бракує одного й того самого важливого гена.
  «Знаєш, — пожартував він, — ми з тобою повинні зібратися разом і не заводити роман».
  Вона засміялася. «Тож розкажи мені про свою дружину. Як довго ви були одружені?»
  «Сім років. Шість до аварії, один після».
  «І вона покинула вас?»
  «Ні. Я залишив її. Я не хотів, щоб вона почувалася винною в цьому».
  «Добре з вашого боку».
  «Зрештою я б її вигнав. Я придурка. Ти бачив лише мою хорошу сторону». Через мить він запитав: «Це з Ніком... . . це якось пов’язано з тим, чому ти залишаєш Patrol?»
  "Немає. Ну, так».
  "Вогнепальний?"
  Нарешті вона кивнула. «Життя на вулиці тепер інше. Знаєш, це сталося з Ніком. Що його перевернуло. Це не те, що було, коли Поп гуляв свій ритм. Тоді все було краще».
  «Ти хочеш сказати, що це не те, що розповідав тобі тато».
  «Можливо», — погодилася вона. Сакс опустив стілець. «Артрит? Це правда, але це не так серйозно, як я вдаю».
  — Я знаю, — сказав Райм.
  "Ти знаєш? як?»
  «Я просто переглянув докази і зробив деякі висновки».
  
  «Тому ти весь день займався моєю справою? Ви знали, що я прикидаюся?»
  «Я займався твоєю справою, — сказав він, — тому що ти кращий, ніж думаєш».
  Вона кинула на нього дивний погляд.
  «Ах, Сакс, ти нагадуєш мені мене».
  "Я згоден?"
  «Дозволь мені розповісти тобі історію. Я працював на місці злочину, можливо, рік, коли нам зателефонували з відділу вбивств і повідомили, що хлопця знайшли мертвим у провулку в Грінвіч-Віллідж. Усіх сержантів не було, і тому мене обрали керувати сценою. Пам’ятаю, мені було двадцять шість років. Я піднявся туди й перевірив це, і виявилося, що загиблий — голова міської служби охорони здоров’я та соціальних служб. Тепер, що він має навколо себе, крім купи поляроїдів? Ви повинні були побачити деякі з тих знімків — він був в одному з тих клубів S&M на Вашингтон-стріт. О, і я забув згадати, коли вони знайшли його, він був одягнений у приголомшливу маленьку чорну міні-сукню та панчохи в сіточку.
  «Отже, я охороняю місце події. Раптом з'являється капітан і починає перетинати стрічку. Я знаю, що він планує зробити так, щоб ці фотографії зникли дорогою до кімнати для доказів, але я був настільки наївним, що не надто дбав про фотографії — я просто хвилювався, що хтось пройде крізь цю сцену».
  «P означає захист місця злочину».
  Райм засміявся. «Тож я не впустив його. Поки він стояв біля стрічки і кричав на мене, начальник відділу спробував завершити роботу. Я сказав йому ні. Він почав на мене кричати. Сцена залишається незайманою, доки IRD не закінчить це, я сказав їм. Вгадайте, хто нарешті з’явився?»
  "Мер?"
  «Ну, заступник мера».
  «І ти їх усіх затримав?»
  «Ніхто не потрапив у цю сцену, крім Latents і Photography. Звичайно, я розплатився за шість місяців друкування поплавців. Але ми виявили злочинця за допомогою певного сліду та відбитка одного з тих полароїдів — власне кажучи, це був той самий знімок, який Post використовував на першій сторінці. Так само, як те, що ви робили вчора ранок, Сакс. Закриття колій та Одинадцятої авеню».
  "Я не думала про це", - сказала вона. «Я щойно зробив це. Чому ти так на мене дивишся?»
  «Давай, Сакс. Ти знаєш , де маєш бути. На вулиці. Patrol, Major Crimes, IRD, не має значення. . . Але зв'язки з громадськістю? Ти там згниєш. Це хороша робота для деяких людей, але не для вас. Не здавайтеся так швидко».
  «Ой, і ти не здаєшся? А як щодо Берґера?»
  «Зі мною все трохи інакше».
  Її погляд запитав: «Вони? І вона пішла шукати Клінекс. Коли вона повернулася до стільця, вона запитала: «Ти не носиш із собою трупи?»
  «У мене в день. Зараз вони всі поховані».
  "Скажи мені."
  «Справді, немає нічого…»
  "Неправда. Я можу сказати. Давай, я показав тобі свою».
  Він відчув дивний холод. Він знав, що це не дисрефлексія. Його посмішка зникла.
  «Райм, давай», — наполягала вона. «Я хотів би почути».
  «Ну, кілька років тому був випадок, — сказав він, — я зробив помилку. Погана помилка».
  "Скажи мені." Вона налила кожному по пальчику скотчу.
  «Це був домашній дзвінок про вбивство-самогубство. Чоловік і дружина в квартирі в китайському кварталі. Він застрелив її, вбив себе. У мене не було багато часу на сцену; Я працював швидко. І я припустився класичної помилки — я вирішив, що збираюся знайти, ще до того, як почав шукати. Я знайшов деякі волокна, які не зміг визначити, але припустив, що чоловік і дружина вистежили їх. Я знайшов фрагменти куль, але не порівняв їх зі зброєю, яку ми знайшли на місці події. Я помітив візерунок зворотного удару, але не зробив його сіткою, щоб ще раз перевірити точне положення рушниці. Я зробив пошук, розписався та повернувся до офісу».
  "Що сталося?"
  «Сцена була зрежисована. Це дійсно була крадіжка-вбивство. І злочинець ніколи не виходив з квартири».
  
  "Що? Він все ще був там?»
  «Після того, як я пішов, він виліз з-під ліжка і почав стріляти. Він убив одного криміналіста та поранив помічника ME. Він вийшов на вулицю, і сталася перестрілка з парою портативних пристроїв, які чули 10–13. Зловмисника застрелили — він помер пізніше, — але він убив одного з поліцейських і поранив іншого. Він також застрелив родину, яка щойно вийшла з китайського ресторану через дорогу. Використав одного з дітей як щит».
  "Боже мій."
  «Колін Стентон — це ім’я батька. Він зовсім не постраждав, і він був армійським медиком. Швидка допомога сказала, що він міг би врятувати свою дружину або одного чи обох дітей, якби спробував зупинити кровотечу, але він запанікував і завмер. Він просто стояв, дивлячись, як вони всі вмирають у нього на очах».
  «Ісус, Рима. Але це не твоя вина. Ви-"
  «Дозвольте мені закінчити. Це ще не кінець».
  "Немає?"
  «Чоловік повернувся додому — на північ штату Нью-Йорк. Отримав зрив і на деякий час потрапив у психлікарню. Він намагався вбити себе. Вони поставили його під нагляд смертника. Спочатку він намагався порізати собі зап’ястя аркушем паперу — обкладинкою журналу. Потім він пробрався в бібліотеку і знайшов склянку з водою у ванній кімнаті бібліотекаря, розбив її і порізав собі зап'ястки. Вони добре зашили його і протримали в психлікарні ще близько року. Нарешті його відпустили. Приблизно через місяць після виходу він спробував знову. Користувався ножем». Райм холоднокровно додав: «Тоді це спрацювало».
  Про смерть Стентона він дізнався з некролога, надісланого факсом від коронера округу Олбані до відділу зв’язків із громадськістю NYPD. Хтось там надіслав його до Rhyme міжофісною поштою з вкладеним Post-It: FYI—думав, що вас зацікавить, написав офіцер.
  «Було розслідування ІА. Професійна некомпетентність. Вони вдарили мене по зап’ястку. Я вважаю, що вони повинні були мене звільнити».
  Вона зітхнула й на мить заплющила очі. «І ти хочеш сказати мені, що не почуваєшся винним у цьому?»
  
  «Більше ні».
  «Я тобі не вірю».
  «Я відсидів свій термін, Сакс. Я жив з тими тілами деякий час. Але я відмовився від них. Якби я ні, як би я міг продовжувати працювати?»
  Через деякий час вона сказала: «Коли мені було вісімнадцять, я отримала квиток. Перевищення швидкості. Я робив дев’яносто в сороковій зоні».
  "Добре."
  «Тато сказав, що дасть мені гроші за штраф, але я повинен повернути йому. З інтересом. Але знаєте, що він мені ще сказав? Він сказав, що дубив би мою шкіру за проїзд на червоне світло або за нерозсудливе водіння. Але він швидко зрозумів. Він сказав мені: «Я знаю, що ти відчуваєш, люба. Коли ти рухаєшся, вони не можуть дістати». Сакс сказав Райму: «Якби я не міг водити, якби я не міг рухатися, то, можливо, я б теж це зробив». Убий себе».
  «Я ходив скрізь пішки», — сказав Райм. «Я ніколи не їздив багато. У мене немає автомобіля двадцять років. Який у вас?»
  «Нічого такого зарозумілого жителя Манхеттена, як ти, не буде водити. Chevy. Камаро. Це було мого батька».
  «Хто тобі дав свердлильний верстат? Для того, щоб працювати над автомобілями?»
  Вона кивнула. «І динамометричний ключ. І набір іскрових розрядників. І мій перший набір тріскачок — мій подарунок на тринадцятий день народження». Тихо сміючись. «Той Chevy, це хитка машина з ручками. Ви знаєте, що це? Американський автомобіль. Радіо, вентиляційні отвори та вимикачі світла розхитані та брудні. Але підвіска схожа на камінь, вона легка, як ящик для яєць, і я будь-коли візьму BMW».
  «І я можу посперечатися, що ти маєш».
  "Один раз чи двічі."
  «Автомобілі — це статус у світі інвалідів», — пояснив Райм. «Ми сиділи — або лежали — в реабілітаційній палаті й говорили про те, що ми можемо отримати від наших страхових компаній. Вершиною купи були фургони для інвалідних візків. Далі йдуть машини з ручним керуванням. Що, звичайно, не принесе мені користі». Він примружився, перевіряючи свою гнучку пам’ять. «Я не був у машині роками. Я не пам’ятаю, коли востаннє».
  
  — Маю ідею, — раптом сказав Сакс. «Перед тим, як ваш друг—доктор. Бергер, повернеться, дозвольте мені вас покатати. Або це проблема? Сидячи? Ви казали, що інвалідні візки вам не підходять».
  «Ні, інвалідні візки — це проблема. Але автомобіль? Я думаю, це було б добре». Він засміявся. «Сто шістдесят вісім? Миль на годину?»
  «Це був особливий день», — сказав Сакс, киваючи на згадку. “Гарні умови. І ніякого дорожнього патруля».
  Задзвенів телефон, і Райм сам відповів. Це був Лон Селлітто.
  «Ми отримали S&S для всіх цільових церков у Гарлемі. За це відповідає Деллрей — людина стала справді віруючою, Лінкольне. Ви б його не впізнали. О, і в мене є тридцять портативних пристроїв і тонна служби безпеки ООН, яка курсує до будь-яких інших церков, які ми могли пропустити. Якщо він не з’явиться, о сьомій тридцять ми збираємося їх усіх очистити. На всякий випадок, якщо він прокрався, щоб ми його не побачили. Думаю, ми збираємося його затримати, Лінк, — сказав детектив із підозрілим ентузіазмом щодо поліцейського відділу вбивств Нью-Йорка.
  «Добре, Лоне, я відішлю Амелію до твого КП близько восьмої».
  Вони поклали трубку.
  Том постукав у двері перед тим, як зайти в кімнату.
  Ніби він спіймав нас у компромісному становищі, Райм засміявся сам собі.
  «Більше жодних виправдань», — роздратовано сказав він. «Ліжко. Зараз».
  Було після 3:00 ночі, і Райм давно залишив втому позаду. Він плив деінде. Над його тілом. Він думав, чи не почне він галюцинувати.
  «Так, мамо», — сказав він. — Офіцер Сакс залишився, Томе. Чи не могли б ви дати їй ковдру, будь ласка?»
  "Що ви сказали?" Том повернувся до нього обличчям.
  "Ковдра."
  «Ні, після цього», — сказав помічник. «Це слово?»
  "Не знаю. «Будь ласка»?»
  Очі Тома розширилися від тривоги. «Ви всі правильно? Ти хочеш, щоб я повернув сюди Піта Тейлора? Голова Колумбійсько-Пресвітеріанського? Головний хірург?»
  «Бачиш, як цей сучий син мучить мене?» — сказав Райм Саксу. «Він ніколи не знає, наскільки близький до звільнення».
  «Дзвінок для пробудження, коли?»
  «О шостій тридцять буде добре», — сказав Райм.
  Коли він пішов, Райм запитав: «Гей, Сакс, ти любиш музику?»
  «Люблю це».
  "Який вид?"
  «Старі, ду-вап, Мотаун . . . Як щодо тебе? Ти виглядаєш класичним хлопцем».
  «Бачите ту шафу?»
  "Ось цей?"
  «Ні, ні, інший. Направо. Відкрийте це».
  Вона зробила це й ахнула від подиву. Шафа була маленькою кімнатою, наповненою майже тисячею компакт-дисків.
  «Це як Tower Records».
  «Та стереосистема, бачиш її на полиці?»
  Вона провела рукою по запорошеному чорному Harmon Kardon.
  «Це коштувало дорожче, ніж моя перша машина, — сказав Райм. «Я більше ним не користуюся».
  "Чому ні?"
  Він не відповів, а замість цього сказав: «Одягніть щось. Він підключений до мережі? Це є? добре. Виберіть щось».
  За мить вона вийшла з шафи й підійшла до дивана, коли Леві Стаббс і Four Tops почали співати про кохання.
  Райм підрахував, що в цій кімнаті не звучала музика вже рік. Він мовчки намагався відповісти на запитання Сакса, чому він перестав слухати. Він не міг.
  Сакс підняв файли й книжки з дивана. Ляжте на нього спиною й гортайте примірник « Місця злочину».
  «Можна я один?» вона запитала.
  «Візьми десять».
  «Ви будете . . .” Її голос замовк.
  «Підписати це для вас?» Він засміявся. Вона приєдналася до нього. «Як щодо того, якби я залишив на ньому свій відбиток?» Графоаналітики ніколи не давати вам більше ніж вісімдесят п'ять відсотків ймовірності збігу почерку. Але відбиток великого пальця? Будь-який фахівець із фрикційного хребта засвідчить, що це моє».
  Він спостерігав, як вона читає перший розділ. Її очі опустилися. Вона закрила книгу.
  «Ти зробиш щось для мене?» вона запитала.
  "Що?"
  «Прочитай мені. Дещо з книги. Коли ми з Ніком були разом. . .” Її голос згас.
  "Що?"
  «Коли ми були разом, Нік багато разів читав вголос перед тим, як лягати спати. Книги, папір, журнали. . . Це одна з речей, за якими я найбільше сумую».
  «Я жахливо читаю», — зізнався Райм. «Звучить так, ніби я декламую протоколи з місця злочину. Але я маю цю пам'ять. . . Це досить добре. Як щодо того, якщо я просто розповім тобі про деякі сцени?»
  "Міг би ти?" Вона повернулася спиною, стягнула темно-синю блузку, розстібнула тонкий американський бронежилет і відкинула його вбік. Під ним вона одягла сітчасту футболку, а під нею спортивний бюстгальтер. Вона знову одягла блузку й лягла на диван, натягнувши на себе ковдру, згорнулася калачиком на бік і закрила очі.
  За допомогою блоку екологічного контролю Rhyme приглушив світло.
  «Я завжди вважав місця смерті захоплюючими», — почав він. «Вони як святині. Нас набагато більше цікавить, де люди купили великий, ніж де вони народилися. Візьмемо Джона Кеннеді. Тисяча людей щодня відвідують техаське книгосховище в Далласі. Скільки, на вашу думку, здійснюють паломництво до якоїсь акушерської палати в Бостоні?»
  Райм притулив голову до розкішної м’якості подушки. «Вам це нудно?»
  — Ні, — сказала вона. «Будь ласка, не зупиняйтеся».
  «Знаєш, про що я завжди дивувався, Сакс?»
  "Скажи мені."
  «Це захоплювало мене роками — Голгофа. Дві тисячі років тому. Тепер є місце злочину, на якому я хотів би попрацювати. Я знаю, що ви збираєтеся сказати: але ми знаємо злочинці. Ну, а ми? Все, що ми насправді знаємо, це те, що говорять нам свідки. Пам’ятайте, що я кажу — ніколи не довіряйте розуму. Можливо, ці біблійні розповіді зовсім не те, що сталося. Де доказ? ПП. Цвяхи, кров, піт, спис, хрест, оцет. Принти босоніжок і фрикційні хребти».
  Райм трохи повернув голову ліворуч і продовжував говорити про місця злочину та докази, доки груди Сакс не піднялися й не опустилися, а слабкі пасма її вогненно-рудого волосся розвіялися вперед і назад під її неглибоким подихом. Вказівним пальцем лівої руки він погортав блок управління ECU і вимкнув світло. Він теж незабаром заснув.
   
  На небі сяяв слабкий світанок.
  Прокинувшись, Керол Ганц бачила це крізь просякнуте дротом скло над головою. Пеммі. О, крихітко . . . Тоді вона подумала про Рона. І все її майно лежить у цьому жахливому підвалі. Гроші, жовтий рюкзак. . .
  Однак переважно вона думала про Пеммі.
  Щось пробудило її від легкого, тривожного сну. Що це було?
  Біль від зап'ястка? Воно страшенно пульсувало. Вона трохи підстроїлася. вона-
  Трубчасте виття органа та наростаючий хор голосів знову наповнили кімнату.
  Це те, що її розбудило. музика Розривна хвиля музики. Церква не була покинута. Навколо були люди! Вона засміялася сама собі. Хтось би...
  І тоді вона згадала про бомбу.
  Керол оглядала шафу для документів. Воно все ще було там, балансуючи на краю столу. Він мав грубий вигляд справжніх бомб і знарядь вбивства, а не гладких блискучих гаджетів, які можна побачити у фільмах. Неакуратна стрічка, погано зачищені дроти, брудний бензин. . . «Можливо, це дурниця», — подумала вона. При денному світлі це виглядало не так небезпечно.
  Ще один вибух музики. Це було прямо над її головою. Супроводжується човганням кроків. Двері зачинилися. Скрип і стогін, коли люди рухалися старі сухі дерев'яні підлоги. Стовпи пилу падали з балок.
  Високі голоси обірвалися на середині проходу. Через мить вони знову почали співати.
  Керол стукала ногами, але підлога була бетонною, а стіни цегляними. Вона спробувала закричати, але звук був проковтнутий кляпом. Репетиція тривала, підвалом лунала урочиста, енергійна музика.
  Через десять хвилин Керол впала на підлогу від знемоги. Її погляд знову звернувся до бомби. Тепер освітлення стало кращим, і вона чітко бачила таймер.
  Керол примружилася. Таймер!
  Це була зовсім не дурниця. Стрілка була встановлена на 6:15 ранку. Циферблат показував час 5:30.
  Звиваючись, пробираючись далі за шафою для документів, Керол почала бити коліном по металевих стінках. Але будь-які слабкі звуки ударів негайно зникли в гуркітливому, тужливому виконанні «Swing Low, Sweet Chariot», що заповнювало підвал церкви згори.
  
  
  
  
  IV
  ДО
  КІСТОК
  Лише в цьому відмовили боги: влада переробляти минуле.
  — АРИСТОТЕЛЬ
  
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ СІМ
  Неділя, 5:45 ранку, до понеділка, 7:00 вечора
   
  
  Хe прокинувся від запаху. Як він часто робив.
  І, як і багатьох ранків, він спочатку не розплющував очей, а просто сидів напівсидячи, намагаючись зрозуміти, що це за незнайомий запах:
  Газовий запах світанкового повітря? Роса на нафтових плямах вулицях? Волога штукатурка? Він намагався відчути запах Амелії Сакс, але не міг.
  Його думки проскочили її й продовжили. Що це було ?
  Чистий засіб? Немає.
  Хімічна речовина з імпровізованої лабораторії Купера?
  Ні, він упізнав усіх.
  Це було . . . Ах, так. . . маркувальна ручка.
  Тепер він міг розплющити очі й — глянувши на сплячу Сакс, щоб переконатися, що вона його не покинула — побачив, що дивиться на плакат Моне на стіні. Ось звідки запах. Гаряче, вологе повітря цього серпневого ранку зів’яло папір і витягло запах.
   • знає CS proc.
   • можливо має запис
   • знає фр
   • гармата=.32 Colt
   • Зав'язує віки з незвичайними вузлами
   • «Старий» звертається до нього
   • Назвав одну жертву «Ханною»
   • Знає базову німецьку мову
   • Підпільники звертаються до нього
  
  
  
  Бліді цифри настінного годинника засяяли: 5:45 ранку. Його погляд повернувся до плаката. Він не міг чітко розгледіти це, лише примарний візерунок чистого білого на тлі менш білого. Але було достатньо світла зі світанкового неба, щоб розібрати більшість слів.
   • Подвійні особистості
   • Може священик, соц. робітник, радник
   • Незвичайний одяг взуття, багато читає?
   • Слухав, як він зламав Віці палець
   • Ліва змія як ляпас слідчим
  Прокинулися соколи. Він відчув тріпотіння у вікні. Очі Райма знову пробігли по діаграмі. У своєму офісі в IRD він прибив дюжину дощок для маркерів, які можна стирати, і на них рахував характеристики субсидіантів у великих справах. Він пам’ятав: крокував, дивився на них, дивуючись про людей, яких вони описували.
  Молекули фарби, бруду, пилку, листя. . .
   • Стара будівля, рожевий мармур
  Думаючи про спритного злодія дорогоцінних каменів, якого вони з Лоном замовили десять років тому. У Central Booking зловмисник скромно сказав, що вони ніколи не знайдуть награбоване з попередньої роботи, але якщо вони розглянуть прохання, він скаже їм, де він його сховав. Райм відповів: «Ну, у нас виникли деякі проблеми з визначенням, де це».
  «Я впевнений, що маєш», — сказав злий шахрай.
  «Бачите, — продовжив Райм, — ми звузили його до кам’яної стіни вугільного бункера колоніального фермерського будинку на річці Коннектикут. Приблизно в п'яти милях на північ від Лонг-Айленд-Саунд. Я просто не можу сказати, чи знаходиться будинок на східному березі річки, чи на західному».
  Коли ця історія поширилася, фраза, яку всі використовували для опису виразу обличчя злочинця, була: «Ти, блядь, мусив бути там».
  «Може, це магія , Сакс», — подумав він.
  
   • Щонайменше 100 років, ймовірно. особняк або заклад
  Він ще раз переглянув плакат і заплющив очі, відкинувшись на свою чудову подушку. Саме тоді він відчув поштовх. Майже як ляпас. Шок піднявся до його голови, наче вогонь, що поширювався. Широко розплющені очі, прикуті до плаката.
   • «Старий» звертається до нього
  «Сакс!» — скрикнув він. "Прокидайся!"
  Вона ворухнулася й сіла. "Що? Що є. . . ?»
  Старий, старий, старий. . .
  «Я зробив помилку», — коротко сказав він. «Є проблема».
  Спочатку вона подумала, що це щось медичне, і зіскочила з дивана, потягнувшись до медичної сумки Тома.
  — Ні, підказки, Сакс, підказки ... . . Я помилився». Його дихання було швидким, і він скреготів зубами, коли думав.
  Вона одягла свій одяг, сіла, її пальці автоматично зникли в її голові, дряпаючись. «Що, Райм? Що це?"
  "Церква. Це може бути не в Гарлемі». Він повторив: «Я зробив помилку».
  Так само, як із злочинцем, який убив родину Коліна Стентона. У криміналістиці ви можете ідеально знайти сотню підказок, і саме та, яку ви пропустите, призводить до вбивства людей.
  "Котра година?" вона запитала.
  «За чверть шоста, трохи пізніше. Отримати газету. Розклад богослужінь».
  Сакс знайшов газету, перегорнув її. Потім підвів очі. "Що ти думаєш?"
  «Вісім двадцять три одержима тим, що старе. Якщо він шукає стару чорну церкву, то він може мати на увазі не верхню частину міста. Філіп Пейтон заснував Afro-American Realty Company в Гарлемі в 1900 році. У місті було ще два чорношкірих поселення. Центр міста, де будинки суду зараз і Сан-Хуан-Хілл. Зараз вони переважно білі, але . . . О, про що, в біса, я думав?»
  «Де Сан-Хуан-Хілл?»
  «На північ від Пекельної кухні. На західній стороні. Його назвали на честь усіх чорношкірих солдатів, які воювали в іспано-американській війні».
  Вона прочитала газету.
  «Церкви в центрі міста, — сказала вона. «Ну, в Батері Парку є Інститут моряків. Там є каплиця. У них є послуги. Трійці. Святого Павла».
  «Це була не чорна зона. Далі на північ і схід».
  «Пресвітеріанська церква в китайському кварталі».
  «Будь-який баптист. євангельський?»
  «Ні, взагалі нічого в цій області. Там... О, чорт візьми». З покорою в очах вона зітхнула. "О ні."
  Риму зрозумів. “Сервіс на сході сонця!”
  Вона кивала. «Святий Хреститель скинії . . . О, Райм, євангеліє починається о шостій. П'ятдесят дев'ята та одинадцята авеню».
  «Це пагорб Сан-Хуан! Подзвони їм!»
  Вона схопила телефон і набрала номер. Вона стояла, опустивши голову, люто вищипуючи брову й хитаючи головою. «Відповідай, відповідай. . . пекло Це запис. Міністр має бути поза кабінетом». Вона сказала в слухавку: «Це Департамент поліції Нью-Йорка. У нас є підстави вважати, що у вашій церкві є запальна бомба. Евакуюйтеся якомога швидше». Поклала трубку, взулась.
  «Іди, Сакс. Ви повинні туди потрапити. Зараз!»
  «Я?»
  «Ми ближче, ніж найближча дільниця. Ти будеш там за десять хвилин».
  Вона підтюпцем побігла до дверей, закинувши свій ремінь навколо талії.
  «Я подзвоню дільничному», — крикнув він, коли вона стрибнула вниз сходами, волосся рудої хмари довкола її голови. «І Сакс, якщо ви коли-небудь хотіли їздити швидко, зробіть це зараз».
   
  Вагон RRV занесло на 81-шу вулицю, мчачи на захід.
  Сакс увірвався на перехрестя на Бродвеї, різко занесло й розбив торговий автомат New York Post , відправивши його через вікно Забар, перш ніж вона взяла вагон під контроль. Вона пам’ятала всю техніку місця злочину позаду. Задня важка машина, подумала вона; не кутай на п'ятдесят.
  Потім вниз по Бродвею. Гальмуйте на перехрестях. Перевірте ліворуч. Перевірте праворуч. ясно. Пробивай це!
  Вона з’їхала з Дев’ятої авеню в Лінкольн-центрі та попрямувала на південь. я тільки-
  О, біс!
  Божевільна зупинка на шинах, що кричать.
  Вулицю перекрили.
  Ряд синіх коників заблокував Дев’яту вулицю, щоб провести вуличний ярмарок пізніше того ранку. Прапор проголошений, ремесла та делікатеси всіх націй. Рука об руку, ми всі єдині.
  Гав . . . проклята ООН! Вона відійшла на півкварталу і підняла фургон до п’ятдесяти, перш ніж врізатися в перший коник. Розставляючи за собою переносні алюмінієві столи та дерев’яні вітринні стелажі, вона прорізала безлюдний ярмарок. Через два квартали фургон пробив південну барикаду, і вона занесла на захід по П’ятдесят дев’ятій, використовуючи набагато більше тротуару, ніж мала намір.
  За сто ярдів була церква.
  Парафіяни на сходах — батьки, маленькі дівчатка в біло-рожевих сукнях із оборками, молоді хлопці в темних костюмах і білих сорочках із гангстерським волоссям, зібраним на пучки або линями.
  А з підвального вікна — невеликий клубок сірого диму.
  Сакс вдарив педаль газу в підлогу, двигун заревів.
  Хапаючи радіо. "RRV Two to Central, K?"
  І в ту мить, коли вона глянула на «Моторолу», щоб переконатися, що гучність зросла, великий «Мерседес» вислизнув з провулка просто на її шляху.
  Швидкий погляд на сім’ю всередині, з широко розширеними від жаху очима, коли батько різко натиснув на гальма.
  Сакс інстинктивно різко повернув кермо вліво, вводячи фуру в контрольований занос. Давай, вона благала шини, хват, хват, хват! Але жирний асфальт розпушився від спеки останніх кількох днів і вкрита росою. Фургон танцював над дорогою, як корабель на підводних крилах.
  Задній кінець автомобіля зіткнувся з передньою частиною Мерса на швидкості п’ятдесят миль на годину. Вибуховою стрілою 560 відрізало задню праву частину вагона. Чорні валізи CS злетіли в повітря, розірвавшись і розкидавши вміст по вулиці. Прихожани кинулися, щоб укритися від осколків скла, пластику та листового металу.
  Подушка безпеки вискочила й сдулася, приголомшивши Сакса. Вона закрила обличчя, коли фургон перекинувся через ряд машин і проїхав через газетний кіоск, а потім зупинився догори ногами. Газети та поліетиленові пакети з доказами пливли на землю, як крихітні парашутисти.
  Тримаючи її догори ногами за джгут, засліплену своїм волоссям, Сакс витерла кров зі свого розірваного чола й губи й спробувала від’єднати ремінь. Це міцно трималося. Гарячий бензин влився в машину і стікав по її руці. Вона витягла із задньої кишені лезо, розкрила ніж і розрізала ремінь безпеки. Падаючи, вона ледь не вдарилася об ніж і лежала, задихаючись, задихаючись від випарів газу.
  Давай, дівчино, виходь. Вийди!
  Двері були закриті на заклинювання, і через розчавлену задню частину вагона не було вирватися. Сакс почав бити ногами вікна. Скло б не розбилося. Вона відвела ногу й сильно вдарила її об тріснуте лобове скло. Ніякого ефекту, крім того, що вона ледь не вивихнула щиколотку.
  Її пістолет!
  Вона ляснула себе по стегну; пістолет був вирваний з кобури і кинутий десь у машині. Відчуваючи гарячі бризки бензину на своїй руці та плечі, вона гарячково перебирала папери та обладнання CS, що заваляло стелю універсалу.
  Потім вона побачила незграбний Глок біля купольного світильника. Вона змахнула його й націлила на бокове скло.
  Вперед. Задник чистий, глядачів ще немає.
  Тоді вона завагалася. Чи запалить газ дульний спалах?
  Вона тримала пістолет якомога далі від своєї промоклий форменної блузки, міркуючи. Потім натиснув на курок.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ВІСІМ
  
  Фive знімків, зірковий візерунок, і навіть тоді чесне скло General Motors трималося твердо.
  Ще три вибухи, які оглушили її всередині вагона. Але принаймні газ не вибухнув.
  Вона знову почала бити ногами. Нарешті вікно вирвалося назовні каскадом синьо-зеленого льоду. Якраз коли вона викотилася, салон фургону вибухнув із затамованим звуком.
  Роздягнувшись до футболки, вона відкинула просочену газом форменну блузку та бронежилет і відкинула мікрофон гарнітури. Відчула, як її щиколотка хитається, але помчала до вхідних дверей церкви, повз відвідувачів і хор, що втікали. Перший поверх був наповнений вируючим димом. Неподалік частина підлоги хрипала й закипіла парою, а потім спалахнула.
  Міністр з'явився раптово, задихаючись, зі сльозами на обличчі. Він тягнув за собою непритомну жінку. Сакс допоміг йому провести її до дверей.
  «Де підвал?» вона запитала.
  Він сильно закашлявся, похитав головою.
  "Де?" — вигукнула вона, думаючи про Керол Ганц і її маленьку доньку. " Підвал? »
  «Там. Але . . .”
  З іншого боку пляма палаючої підлоги.
  Сакс ледве бачив, такий густий дим був. Стіна завалилася перед ними, старі балки та стовпи за нею тріснули й випустили іскри та струмені гарячого газу, який із шипінням проникав у хмарну кімнату. Вона вагалася, а потім рушила до дверей підвалу.
  Міністр узяв її під руку. «Почекай». Він відкрив а шафу, схопив вогнегасник і висмикнув кріпильний штифт. "Ходімо."
  Сакс похитала головою. "Не ти. Продовжуйте перевіряти тут. Скажіть пожежній частині, що в підвалі поліцейський і ще одна жертва».
  Зараз Сакс мчав.
  Коли ти рухаєшся . . .
  Вона перестрибнула через вогненну ділянку підлоги. Але через дим вона неправильно оцінила відстань до стіни; це було ближче, ніж вона думала, і вона вдарилася об дерев’яну обшивку, а потім впала назад, перекочуючись, коли її волосся торкалося вогню, деякі пасма спалахнули. Повохаючи від смороду, вона придушила вогонь і почала підводитися на ноги. Підлога, ослаблена полум’ям знизу, зламалася під її вагою, і її обличчя врізалося в дуб. Вона відчула, як полум’я в підвалі облизує її руки та руки, коли вона відсмикнула руки назад.
  Відкотившись від краю, вона підвелася на ноги й потягнулася до ручки дверей у підвал. Вона раптом зупинилася.
  Давай, дівчино, подумай краще! Помацайте двері, перш ніж їх відкрити. Якщо занадто жарко, і ви впустите кисень у перегріту кімнату, він спалахне, і зворотна тяга добре обсмажить вашу дупу. Вона торкнулася деревини. Було пекуче.
  Потім подумав: «А що ще я можу зробити?»
  Плюнувши на руку, вона швидко схопила ручку, розкрутила її й відпустила перед тим, як опік обпік її долоню.
  Двері відчинилися, і назовні вилетіла хмара диму та іскор.
  «Хтось там внизу?» — покликала вона й почала спускатися.
  Горіли нижні сходи. Вона підірвала їх коротким вибухом вуглекислого газу й стрибнула в темний підвал. Вона пробилася через передостанню сходинку, кинувшись вперед. Вогнегасник з гуркотом впав на підлогу, коли вона схопилася за поруччя саме вчасно, щоб врятувати свою ногу від ламання.
  Зірвавшись із зламаної сходинки, Сакс примружилася крізь серпанок. Дим тут був не такий страшний — він піднімався, — але полум’я вирувало навколо неї. Вогнегасник закотився під палаючий стіл. Забудь це! Вона бігла крізь дим.
  "Привіт?" — закричала вона.
  Без відповіді.
  Потім згадав, що Unsub 823 використовував клейку стрічку; йому подобалося, щоб його жертви мовчали.
  Вона вибила ногою маленький дверний отвір і заглянула всередину котельні. Були двері, які вели на вулицю, але палаючі уламки їх повністю заблокували. Біля нього стояв паливний бак, який тепер був оточений вогнем.
  Він не вибухне, згадав Сакс з академії — з лекції про підпал. Мазут не вибухає. Відкиньте сміття ногою вбік і відчиніть двері. Очистіть шлях втечі. Тоді йди шукати жінку й дівчину.
  Вона вагалася, спостерігаючи, як полум’я перекочується через борт масляного бака.
  Не вибухне, не вибухне.
  Вона рушила вперед, прямуючи до дверей.
  Це не буде...
  Резервуар раптом роздувся, як розігріта банка соди, і розколовся посередині. Масло бризнуло в повітря, спалахнувши величезною помаранчевою піною. На підлозі утворилася вогняна лужа, яка потекла в бік Сакса.
  Не вибухне. Гаразд. Але горить він до біса добре. Вона стрибнула крізь двері, зачинила їх. Так багато про шлях її втечі.
  Відступаючи до сходів, захлинаючись, тримаючись тихо, шукаючи будь-яких ознак Керол і Пеммі. Чи міг 823 змінити правила? Чи міг він відмовитися від підвалів і поставити цих жертв на горище церкви?
  тріщина.
  Швидкий погляд вгору. Вона побачила, як велика дубова балка, охоплена полум’ям, почала падати.
  З криком Сакс відскочила вбік, але спіткнулася й важко приземлилася їй на спину, дивлячись на величезний дерев’яний брусок, що впав прямо на її обличчя та груди. Вона інстинктивно підняла руки.
  Сильний удар, коли промінь впав на дитячий стілець недільної школи. Він зупинився за кілька дюймів від голови Сакса. Вона виповзла знизу й скотилася на ноги.
  
  Озираючись по кімнаті, вдивляючись крізь темнілий дим.
  Ні, біса, ні, раптом подумала вона. Я не втрачу ще одного. Задихаючись, Сакс знову повернулася до вогню й, хитаючись, пішла до кутка, який вона не перевірила.
  Коли вона бігла вперед, нога вискочила з-за шафи для документів і спіткнулася її.
  Руки злетіли назовні, Сакс приземлився обличчям униз у дюймах від калюжі палаючої нафти. Вона перекинулася на бік, вихопила зброю й замахнулась нею в панічне обличчя білявої жінки, що намагалася сісти.
  Сакс зняв кляп із рота, і жінка виплюнула чорний слиз. На мить вона заклякла, глибокий передсмертний звук.
  «Керол Ганц?»
  Вона кивнула.
  "Ваша дочка?" — заплакав Сакс.
  «Ні. . . тут. Мої руки! Манжети».
  "Немає часу. Давай." Сакс розрізала Керол щиколотки своїм ножем.
  Саме тоді вона побачила біля стіни біля вікна танучий поліетиленовий пакет.
  Підкинуті підказки! Ті, що сказали, де буде маленька дівчинка. Вона підійшла до нього. Але з оглушливим гуркотом двері в котельню тріснули навпіл, викинувши на підлогу шестидюймову приливну хвилю палаючої олії, що оточувала мішок, який миттєво розпався.
  Сакс якусь мить дивився, а потім почув жіночий крик. Тепер усі сходи горіли. Сакс вибив вогнегасник з-під тліючого столу. Ручка та насадка розплавилися, а металева каністра була надто гарячою, щоб її можна було взяти. Ножем вона відрізала латку на форменній блузці, підняла за шию вогнегасник, що тріщав, і кинула його на верхню частину палаючих сходів. На мить він похитнувся, як невпевнено вдарена кегельна кегла, а потім почав опускатися.
  Сакс витягла свій «Глок» і, коли червоний циліндр опустився наполовину, вистрілила один постріл.
  Вогнегасник вибухнув потужним гуркотом; осколки червоної шрапнелі від гільзи шипіли над їхніми головами. Грибна хмара вуглекислого газу і порошок осідав над сходами й на мить заглушив більшість полум’я.
  «А тепер рухайся!» — крикнув Сакс.
  Разом вони піднялися по дві сходинки, Сакс несла свою вагу, а половина жінки, і проштовхнули двері в пекло на першому поверсі. Вони обійняли стіну, спотикаючись до виходу, а над ними лопнули вітражі й дощем посипалися гарячі осколки — різнокольорові тіла Ісуса, Матвія, Марії та Самого Бога — на зігнуті спини жінок, що втікали.
  
  
  
  ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЬ
  
  ФПриблизно хвилин потому Сакс врятували, перев’язали та зашили, і вона всмоктала стільки чистого кисню, що їй здавалося, що вона спотикається. Вона сиділа біля Керол Ганц. Вони дивилися на те, що залишилося від церкви. Що було практично нічим. Залишилося лише дві стіни і, що цікаво, частина третього поверху, що виступає в простір над місячним ландшафтом попелу та сміття, нагромадженого в підвалі.
  «Пеммі, Пеммі. . .” Керол застогнала, потім відригнула й сплюнула. Вона піднесла до обличчя власну кисневу маску, відкинулася назад, втомлена й від болю.
  Сакс оглянула ще одну змочену спиртом ганчірку, якою вона витирала кров з обличчя. Лахміття спочатку було коричневим, а тепер стало просто рожевим. Рани були несерйозними — поріз на лобі, плями опіків другого ступеня на руці та руці. Проте її губи вже не були бездоганними; нижній був глибоко порізаний під час аварії, розрив вимагав трьох швів.
  Керол страждала від вдихання диму та зламаного зап'ястя. Імпровізований гіпс покривав її ліве зап’ястя, і вона тримала його, опустивши голову, промовляючи крізь зціплені зуби. Кожен подих був тривожним хрипом. «Цей сучий син». Кашель. «Чому . . . Пеммі? Чому на землі? Трирічна дитина!». Вона витерла гнівні сльози тильною стороною неушкодженої руки.
  «Можливо, він не хоче зробити їй боляче. Тож він просто привів вас до церкви».
  — Ні, — сердито виплюнула вона. «Йому байдуже до неї. Він хворий! Я бачив, як він дивився на неї. Я його вб'ю. Я його вб’ю». Різкі слова розчинилися у ще більш різкому нападі кашлю.
  
  Сакс скривився від болю. Вона несвідомо встромила цвях у обпалений кінчик пальця. Вона витягла годинниковий зошит. «Чи можете ви сказати мені, що сталося?»
  Між нападами схлипування й гортанного кашлю Керол розповіла їй історію викрадення.
  «Хочеш, я комусь подзвоню?» — спитав Сакс. "Ваш чоловік?"
  Керол не відповіла. Вона підтягнула коліна до підборіддя, обійняла себе, грубо хрипучи.
  Ошпареною правою рукою Сакс стиснула біцепс жінки й повторила запитання.
  "Мій чоловік . . .” Вона дивилася на Сакса моторошним поглядом. «Мій чоловік помер».
  «Ой, вибачте».
  Керол почала дрімати від заспокійливого, і жінка-медик допомогла їй сісти в машину швидкої допомоги, щоб відпочити.
  Сакс підняла очі й побачила, як Лон Селлітто та Джеррі Бенкс біжать до неї зі згорілої церкви.
  «Ісус, офіцер». Селлітто оглядав бійню на вулиці. «А як щодо дівчини?»
  Сакс кивнув. «Він все ще має її».
  Бенкс сказав: «Ти в порядку?»
  "Нічого серйозного." Сакс глянув на машину швидкої допомоги. «Жертва, Керол, у неї немає грошей, немає де зупинитися. Вона в місті, щоб працювати в ООН. Думаєте, ви можете подзвонити, детективе? Подивіться, чи можуть вони поставити її на деякий час?»
  — Звичайно, — сказав Селлітто.
  «А підкинуті підказки?» — запитав Бенкс. Він здригнувся, коли торкнувся пов’язки над своєю правою бровою.
  — Пішов, — сказав Сакс. «Я їх бачив. У підвалі. Не вдалося вчасно до них дістатися. Спалили і поховали».
  «О, чоловіче», — пробурмотів Бенкс. «Що буде з маленькою дівчинкою?»
  Що, на його думку, з нею станеться?
  Вона пішла назад до уламків вагона IRD і знайшла гарнітуру. Вона натягнула його й збиралася подзвонити Райму із запитом на патч, але завагалася, а потім зняла мікрофон. Що він взагалі міг їй сказати? Вона подивилася на церкву. Як можна працювати на місці злочину, коли його немає ?
  
  Вона стояла, поклавши руки на стегна, дивлячись на тліючий масив будівлі, коли почула звук, якого не могла розпізнати. Скигливий, механічний звук. Вона не звернула на це уваги, доки не помітила Лона Селлітто, який зупинився, витираючи попіл зі своєї пом’ятої сорочки. Він сказав: «Я в це не вірю».
  Вона повернула на вулицю.
  За квартал від нього стояв великий чорний фургон. Збоку стирчала гідравлічна рампа, і на неї щось сіло. Вона примружилася. Здавалося, один із тих роботів вибухонебезпечної групи. Пандус опустився на тротуар, і робот покотився.
  Тоді вона голосно розсміялася.
  Пристосування повернулося до них і почало рухатися. Інвалідний візок нагадав їй Pontiac Firebird, яблучно-червоного кольору. Це була одна з тих електричних моделей, маленькі задні колеса, велика батарея та двигун, встановлені під ними.
  Том йшов поряд, але сам Лінкольн Райм керував автомобілем — контролюючи його, криво зауважила вона — за допомогою соломинки, яку він тримав у роті. Його рухи були напрочуд витончені. Райм під’їхав до неї й зупинився.
  — Гаразд, я збрехав, — раптово сказав він.
  Вона видихнула. «Про твою спину? Коли ви сказали, що не можете користуватися інвалідним візком».
  «Зізнаюся, я збрехав. Ти злишся, Амелія. Тож злись і покінчи з цим».
  «Ви коли-небудь помічали, що коли у вас гарний настрій, ви називаєте мене Сакс, а коли у вас поганий настрій, ви називаєте мене Амелією?»
  «Я не в поганому настрої», — різко сказав він.
  «Насправді ні», — погодився Том. «Він просто ненавидить, щоб його спіймали». Помічник кивнув у бік вражаючого інвалідного візка. Вона глянула вбік. Його виготовила компанія Action, модель Storm Arrow. «У нього було це в шафі внизу весь час, поки він розповідав свою жалюгідну казку про горе. О, я дозволив йому це за це».
  «Жодних анотацій, Томе, дякую. Я прошу вибачення, добре? Мені. Вибач.”
  «У нього це було роками», — продовжив Том. «Навчився холодно ковтати і затягувати. Це солом'яний контроль. Він справді дуже добре в цьому. До речі, він завжди називає мене Томом. Я ніколи не отримую пільги на прізвище».
  «Я втомився від того, що на мене витріщаються», — поважно сказав Райм. «Тож я перестав кататися». Потім глянув на її розірвану губу. «Баляче?»
  Вона торкнулася свого рота, який був зігнутий в усмішці. «Піклує як пекло».
  Райм глянув убік. «І що з тобою сталося, Бенкс? Тепер голити лоб?»
  «Зайшов у пожежну машину». Юнак усміхнувся й знову торкнувся бинта.
  «Рима», — почав Сакс, уже не посміхаючись. «Тут нічого немає. У нього маленька дівчинка, а я не зміг вчасно дістатися до посадженого ПЕ».
  «Ах, Сакс, завжди щось є. Майте віру в учення месьє Локара».
  «Я бачив, як вони згоріли, докази. І якщо взагалі щось залишилося, то все поховане під тоннами уламків».
  — Тоді ми шукатимемо підказки, які він не збирався йти. Ми зробимо цю сцену разом, Сакс. Ти і я. Давай."
  Він двічі коротко вдихнув у соломинку й рушив уперед. Вони були на десять футів ближче до церкви, коли вона раптом сказала: «Почекай».
  Він загальмував і зупинився.
  «Ти стаєш необережним, Райме. Візьміть гумки на ці колеса. Не хотів би плутати ваші відбитки з відбитками суб'єкта.
   
  «З чого ми починаємо?»
  «Нам потрібен зразок попелу», — сказав Райм. «У кузові вагона було декілька чистих банок з фарбою. Подивіться, чи зможете ви знайти такий».
  Вона зібрала консервну банку із залишків РРВ.
  «Ви знаєте, де почалася пожежа?» — спитав Райм.
  "Доволі багато."
  «Візьміть пробу попелу — півлітра або дві — якомога ближче до місця походження».
  «Так», — сказала вона, піднімаючись на п’ятифутову цегляну стіну — усе, що залишилося від північного боку церкви. Вона вдивилася в димну яму біля своїх ніг.
  
  Пожежний маршал подзвонив: «Гей, офіцер, ми ще не охороняли територію. Це небезпечно».
  «Не така небезпечна, як минулого разу, коли я була там», — відповіла вона. І, тримаючи в зубах ручку бідона, почала вниз по стіні.
  Лінкольн Райм спостерігав за нею, але насправді він бачив, як три з половиною роки тому він знімає піджак і спускається на будівельний майданчик біля входу в метро біля мерії. — Сакс, — покликав Райм. Вона обернулася. "Будь обережний. Я бачив те, що залишилося від RRV. Я не хочу втратити тебе двічі за один день».
  Вона кивнула, а потім зникла за краєм стіни.
  Через кілька хвилин Райм гавкнув до Бенкса: «Де вона?»
  "Не знаю."
  «Я хочу сказати, чи не могли б ви піти перевірити її?»
  «О, звичайно». Він підійшов до стіни, подивився.
  "Добре?" — спитав Райм.
  «Це безлад».
  «Звичайно , це безлад. Ви бачите її?»
  "Немає."
  «Сакс?» — крикнув Райм.
  Почувся довгий стогін деревини, потім гуркіт. Піднявся пил.
  «Сакс? Амелія?»
  Без відповіді.
  Коли він збирався послати ESU за нею, вони почули її голос. «Вхідний».
  «Джеррі?» Рима називається.
  «Готово», — сказав молодий детектив.
  Банка вилетіла з підвалу. Бенкс впіймав це однією рукою. Сакс вилізла з підвалу, витираючи руки об штани, скривившись.
  "Гаразд?"
  Вона кивнула.
  «Тепер давайте попрацюємо по алеї», — наказав Райм. «Тут у будь-який час затори, тож він хотів би, щоб машина була прибрана з вулиці, поки він забере її всередину. Там він і припаркувався. Використовував ці двері прямо там».
  "Звідки ти знаєш?"
  
  «Є два способи відкрити замкнені двері — тобто без вибухівки. Замки і петлі. Цей був наполегливо закручений зсередини, тому він вийняв шпильки з петель. Бачите, він не потрудився поставити їх дуже далеко, коли пішов».
  Вони почали з дверей і рушили до задньої частини похмурого каньйону, до тліючої будівлі праворуч. Вони рухалися по ногах, Сакс проводив PoliLight по бруківці. «Я хочу протектори шин», — оголосив Райм. «Я хочу знати, де була його скриня».
  — Ось, — сказала вона, розглядаючи землю. «Проступи. Але я не знаю, передні це шини чи задні. Він міг би відступити».
  «Вони чіткі чи нечіткі? Сліди?»
  «Трохи нечітко».
  «Тоді це фронт». Він розсміявся над її спантеличеним виразом обличчя. «Ти автомобільний експерт, Сакс. Наступного разу, коли ви сідаєте в автомобіль і заводите його, подивіться, чи не покрутите ви трохи кермо, перш ніж почати рухатися. Щоб побачити, чи шини спрямовані прямо. Передні протектори завжди більш пухкі, ніж задні. Викраденим автомобілем був Ford Taurus 97 року випуску. Його розміри 197,5 хвостовика до корми, колісна база 108,5. Приблизно 45 дюймів від центру задньої шини до багажника. Виміряйте це і пропилососьте».
  «Давай, Райм. Звідки ти це знаєш?»
  «Подивився сьогодні вранці. Ти одягаєш жертву?»
  «Так. Нігті і волосся теж. І, Райме, зрозумійте: маленьку дівчинку звати Пем, але він назвав її Меггі. Так само, як він зробив із німкенею — він назвав її Ханною, пам’ятаєш?»
  «Ти маєш на увазі, що це зробив його інший персонаж», — сказав Райм. «Цікаво, хто герої його маленької п’єси».
  «Я теж збираюся пропилососити біля дверей», — оголосила вона. Райм дивився на неї — порізане обличчя й нерівне волосся, короткі плями. Вона пропилососила основу дверей, і саме тоді, коли він збирався нагадати їй, що місця злочину є тривимірними, вона провела пилососом вгору та навколо косяка.
  
  «Він, мабуть, зазирнув усередину, перш ніж забрати її», — сказала вона й почала також пилососити підвіконня.
  Що було б наступним замовленням Райма.
  Він прислухався до скиглення Пилоловця. Але секунда за секундою він згасав. У минуле, кілька годин тому.
  — Я… — почав Сакс.
  «Шшш», — сказав він.
  Подібно до прогулянок, які він тепер здійснював, як до концертів, які він тепер відвідував, як до багатьох розмов, які він мав, Райм все глибше й глибше прослизав у його свідомість. І коли він потрапив у певне місце — навіть не мав уявлення, де — він виявив, що він не один. Він зобразив невисокого чоловіка в рукавичках, темному спортивному одязі, лижній масці. Виліз із сріблястого седана Ford Taurus, від якого пахло очисником і новою машиною. Жінка — Керол Ганц — була в багажнику, а її дитина — у старій будівлі з рожевого мармуру й дорогої цегли. Він побачив, як чоловік витягнув жінку з машини.
  Майже спогад, це було так ясно.
  Вискочити петлі, відчинити двері, затягнути її всередину, зв’язати. Він почав йти, але зупинився. Він підійшов до місця, де міг озирнутися й чітко побачити Керол. Так само, як він дивився вниз на людину, яку поховав біля залізничної колії вчора вранці.
  Так само, як він прикував Теммі Джин Колфакс до труби в центрі кімнати. Щоб він міг її добре роздивитися.
  Але чому? — здивувався Райм. Чому він дивиться? Щоб переконатися, що жертви не зможуть втекти? Щоб переконатися, що він нічого не залишив? до—
  Його очі розплющилися; нечітка поява Unsub 823 зникла. «Сакс! Пам'ятаєте сцену з Колфакса? Коли ви знайшли відбиток рукавички?»
  «Звичайно».
  «Ти сказав, що він стежив за нею, тому він прикував її на відкритому повітрі. Але ти не знав чому. Ну я зрозумів. Він стежить за жертвами, тому що повинен. »
  Тому що це його природа.
  
  "Що ви маєте на увазі?"
  "Давай!"
  Райм двічі сьорбнув соломинку, яка повернула коляску Arrow. Потім сильно сопнув і рушив уперед.
  Він виїхав на тротуар і важко сьорбнув у соломинку, щоб зупинитися. Він примружився, озираючись навколо. «Він хоче побачити своїх жертв. І я б’юся об заклад, що він теж хотів побачити парафіян. Звідкись, як він вважав безпечним. Де він потім не потурбувався підмітати».
  Він дивився через вулицю на єдине відокремлене місце огляду в кварталі: відкрите патіо ресторану навпроти церкви.
  «Там! Вимети це начисто, Сакс».
  Вона кивнула, поклала нову кліпсу в свій ґлок, схопила пакети з речовими доказами, пару олівців і пилозбірник. Він бачив, як вона перебігла вулицю й обережно піднімалася сходинками, розглядаючи їх. — Він був тут, — крикнула вона. «Є відбиток рукавички. І відбиток взуття — він носиться, як і інші».
  Так! — подумав Рим. О, це було добре. Тепле сонце, повітря, глядачі. І азарт від погоні.
  Коли ви рухаєтесь, вони не можуть дістатися.
  Ну, якщо рухатися швидше, можливо, зможемо.
  Райм випадково глянув на натовп і побачив, що деякі люди витріщилися на нього. Але набагато більше спостерігали за Амелією Сакс.
  Протягом п’ятнадцяти хвилин вона розглядала сцену, а коли повернулася, то підняла невелику сумку з доказами.
  «Що ти знайшов, Сакс? Його водійські права? Його свідоцтво про народження?»
  «Золото», — сказала вона, посміхаючись. «Я знайшов трохи золота».
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ
  
  CДавай, люди, — закликав Райм. «Ми повинні рухатися до цього. Перш ніж він приведе дівчину до наступної сцени. Я маю на увазі рухатися! »
  Том зробив пересадку сидячи, щоб повернути Райма з «Штормової стріли» назад у ліжко, на мить сів його на висувну дошку, а потім поклав назад у клінітрон. Сакс глянув на ліфт для інвалідних візків, який був вбудований в одну з шаф у спальні — це була та, яку він не хотів, щоб вона відкривала, коли направляв її до стереосистеми та компакт-дисків.
  Райм якусь мить лежав нерухомо, глибоко дихаючи від напруги.
  «Докази зникли», — нагадав він їм. «Ми ніяк не можемо зрозуміти, де буде наступна сцена. Тож ми йдемо до великого — до його безпечного будинку».
  «Ти думаєш, що зможеш його знайти?» — запитав Селлітто.
  Чи є у нас вибір? Райм подумав і нічого не сказав.
  Бенкс поспішно піднявся сходами. Він навіть не ступив у спальню, як Райм випалив: «Що вони сказали? Скажи мені. Скажи мені."
  Райм знав, що крихітна частинка золота, яку знайшов Сакс, була за межами можливостей імпровізованої лабораторії Мела Купера. Він попросив молодого детектива пришвидшити це до регіонального офісу PERT ФБР і дати його проаналізувати.
  «Нам зателефонують протягом наступних півгодини».
  " Півгодини? — пробурмотів Райм. «Хіба вони не надали цьому пріоритету?»
  «Можливо, вони зробили. Деллрей був там. Ви повинні були його бачити. Він наказав відкласти всі інші справи сказав, що якби металургійний звіт не був у ваших руках якнайшвидше, була б одна погана мати — ви розумієте картину — розгортаєте їх — ви отримуєте решту картини».
  — Райме, — сказав Сакс, — жінка Ганц сказала ще щось важливе. Він сказав їй, що відпустить її, якщо вона погодиться дозволити йому помахати її ногою».
  «Ціп?»
  «Зріжте з нього шкіру».
  « Подерти », — виправив Райм.
  «Ой. У всякому разі, він нічого не зробив. Вона сказала, що зрештою це було так, ніби він не міг змусити себе підрізати її».
  «Так само, як у першій сцені — людина біля залізничної колії», — запропонував Селлітто.
  «Цікаво. . .” Рима відображена. «Я думав, що він порізав жертві палець, щоб відбити бажання вкрасти каблучку. Але, можливо, ні. Подивіться на його поведінку: відрізав палець у таксиста і носив його. Порізи руки та ноги німецької дівчини. Крадіжка кісток і скелета змії. Слухаючи, поки він зламав Еверетту палець. . . Є щось у тому, як він бачить своїх жертв. щось . .”
  «Анатомічний?»
  «Точно так, Сакс».
  — За винятком жінки Ганц, — сказав Селлітто.
  — Я маю на увазі, — сказав Райм. «Він міг її порізати і залишити живою для нас. Але щось його зупинило. Що?"
  Селлітто сказав: «Чим вона відрізняється? Не може бути, що вона жінка. Або вона з іншого міста. Як і німецька дівчина».
  «Можливо, він не хотів завдати їй болю перед дочкою», — сказав Бенкс.
  «Ні, — сказав Райм, похмуро сміючись, — співчуття — це не його річ».
  Сакс раптом сказала: «Але в ній інша річ — вона мати».
  Рим врахував це. «Це може бути все. Мати і дочка. Він не мав достатньої ваги, щоб відпустити їх. Але це завадило йому катувати її. Томе, запиши це. Зі знаком питання». Потім запитав Сакс: «Чи сказала вона ще щось про те, як він виглядав?»
  Сакс погортала свій блокнот.
  «Те саме, що й раніше». Вона читала. «Лижна маска, худорлявої статури, чорні рукавички, він…»
  « Чорні рукавички?» Райм подивився на таблицю на стіні. «Не червоний?»
  «Вона сказала чорний. Я запитав її, чи вона впевнена».
  — І той шматок шкіри теж був чорним, чи не так, Мел? Можливо, це було через рукавички. То з чого ж червона шкіра?»
  Купер знизав плечима. «Я не знаю, але ми знайшли пару частин. Так що це щось близьке йому».
  Райм переглянув пакети з доказами. «Що ми ще знайшли?»
  «Слід, який ми пропилососили в провулку та біля дверей». Сакс постукав фільтром по аркушу газетного паперу, а Купер провів по ньому лупою. «Багато нічого», — оголосив він. «Здебільшого ґрунт. Шматочки мінералів. Манхеттенський слюдяний сланець. Польовий шпат».
  Яких знайшли по всьому місту.
  "Продовжувати йти."
  «Розкладене листя. Це приблизно все».
  «А як щодо одягу жінки Ганц?»
  Купер і Сакс відкрили газету й оглянули слід.
  «Здебільшого ґрунт», — сказав Купер. «І кілька шматочків того, що виглядає як камінь».
  «Де він тримав її у своєму безпечному будинку? Точно?»
  «На підлозі в підвалі. Вона сказала, що це ґрунтова підлога».
  “Чудово!” — крикнув Райм. Куперу: «Спали це. Грунт».
  Купер помістив зразок у GC-MS. Вони з нетерпінням чекали результатів. Нарешті екран комп’ютера блимнув. Сітка нагадувала місячний пейзаж.
  «Гаразд, Лінкольне. Цікаво. Я читаю поза таблицями для таніну і...
  «Карбонат натрію?»
  «Хіба він не дивовижний?» Купер засміявся. «Звідки ти знав?»
  
  «Їх використовували на шкіряних заводах у вісімнадцятому та дев’ятнадцятому століттях. Дубильна кислота затверджує шкіру, а луг закріплює. Отже, його безпечний будинок знаходиться неподалік від старої шкіряної фабрики».
  Він усміхнувся. Не втримався. Він подумав: чуєш кроки, 823? Це ми за вами.
  Його погляд ковзнув до карти Рендел-Сервей. «Через запах ніхто не хотів шкіряних заводів у своїх районах, тому комісари обмежили їх. Я знаю, що такі були в Нижньому Іст-Сайді. І в Вест-Грінвіч-Віллідж — коли це буквально було село, передмістя. А потім на далекому Вест-Сайді у п’ятдесяті роки — біля тунелю, де ми знайшли німецьку дівчину. А ще в Гарлемі на початку 1900-х років».
  Райм глянув на список продуктових магазинів — місця розташування ShopRites, де продавалися телячі гомілки. «Челсі вибув. Там немає засмаги. Гарлем теж — там немає ShopRites . Отже, це знову Вест-Віллідж, Нижній Іст-Сайд або Мідтаун-Вест-Сайд — Hell's Kitchen. Що йому, здається, подобається».
  Лише близько десяти квадратних миль, цинічно підрахував Райм. У перший день роботи він зрозумів, що легше сховатися на Манхеттені, ніж у Північному лісі.
  «Давайте продовжувати. А як щодо каменю в одязі Керол?»
  Купер схилився над мікроскопом. "Гаразд. Зрозумів."
  «Підключи це до мене, Мел».
  Екран комп’ютера Райма спалахнув, і він подивився на цятки каменю та кришталю, наче блискучі астероїди.
  «Порухайся», — наказав Райм. З’єдналися три речовини.
  «Той, що ліворуч, мармуровий, рожевий», — сказав Купер. «Як те, що ми знайшли раніше. А поміж цим сірі речі. . .”
  «Це міномет. А інший — коричневий, — оголосив Райм. «Це будівля у федеральному стилі, як мерія 1812 року. Лише передній фасад був мармуровий; решта була коричневим каменем. Вони зробили це, щоб заощадити гроші. Ну, зробили це , щоб гроші, виділені на мармур, могли знайти свій шлях до різних кишень. Тепер, що ще ми маємо? Зола. Давайте знайдемо прискорювач підпалу».
  Купер пропустив зразок золи через ГХ-МС. Він дивився на криву, що з’явилася на екрані.
  Щойно очищений бензин, що містить барвники та добавки виробника, був унікальним і міг бути відстежений до одного джерела, якщо різні партії газу не змішувалися разом на станції технічного обслуговування, де злочинець купив його. Купер оголосив, що бензин ідеально відповідає марці, яку продають заправні станції Gas Exchange.
  Бенкс схопив Жовті сторінки й розгорнув їх. «У нас шість станцій на Мангеттені. Три в центрі. Один на Шостій авеню та в Х'юстоні. Один на Delancey, 503 East. І один на Дев’ятнадцятій і Восьмій».
  «Дев'ятнадцятий надто далеко на північ», — сказав Райм. Він витріщився на профільну таблицю. «Іст-сайд чи захід. Що це?»
  Продуктові магазини, бензин. . .
  У дверях раптом з’явилася худорлява постать.
  «Я все ще запрошений на цю вечірку?» — запитав Фредерік Деллрей.
  «Залежить», — заперечив Райм. «Ви несете подарунки?»
  «О, подарунків удосталь», — сказав агент, розмахуючи папкою, прикрашеною знайомим диском із зображенням емблеми ФБР.
  «Ти коли-небудь стукав, Деллрей?» — запитав Селлітто.
  «Відвик від звички, знаєте».
  — Заходьте, — сказав Райм. «Що у вас?»
  «Не знаю точно. Для цього хлопця це не має жодного сенсу. Але тоді, що я знаю?»
  Деллрей на мить прочитав звіт, а потім сказав: «У нас був Тоні Фарко з PERT — до речі сказав тобі «Привіт», Лінкольне — проаналізував ту частину PE, яку ти знайшов. Виявляється, це сусальне золото. Мабуть років шістдесят-вісімдесят. Він знайшов кілька прикріплених целюлозних волокон, тому думає, що це з книги».
  "Звичайно ! Золота верхня пляма зі сторінки, — сказав Райм.
  «Тепер він також знайшов на ньому частинки чорнила. Він сказав, я зараз цитую хлопця: «Це не суперечить типу чорнила, яке використовує Нью-Йоркська публічна бібліотека, щоб штампувати кінці своїх книг». Хіба він не смішно говорить?»
  
  «Бібліотечна книга», — міркував Райм.
  Амелія Сакс сказала: « Бібліотечна книга в червоній шкіряній палітурці ».
  Райм витріщився на неї. «Правильно!» він закричав. « Ось із чого шматочки червоної шкіри. Не рукавичка. Це книга, яку він носить із собою. Це може бути його Біблія».
  «Біблія?» — спитав Деллрей. «Ти думаєш, що він якийсь релігійний божевільний?»
  «Не Біблія , Фреде. Подзвони в бібліотеку ще раз, Бенкс. Може, так і роззувся — в читальні. Я знаю, це далеко. Але тут у нас не так багато варіантів. Мені потрібен список усіх антикварних книг, викрадених з Манхеттена за минулий рік».
  "Зроблю." Молодий чоловік потер шрам від гоління, коли подзвонив меру додому та прямо попросив Гізонера зв’язатися з директором публічної бібліотеки та сказати їм, що їм потрібно.
  Через півгодини факс загудів і викинув дві сторінки. Том вирвав трансмісію з машини. «Ого, у читачів у цьому місті липкі пальці», — сказав він, приносячи його Райму.
  Вісімдесят чотири книжки п’ятдесятирічної давності зникли з філій публічної бібліотеки за останні дванадцять місяців, тридцять п’ять із них на Манхеттені.
  Райм проглянув список. Діккенс, Остін, Хемінгуей, Драйзер. . . Книги про музику, філософію, вино, літературну критику, казки. Їх вартість була напрочуд низькою. Двадцять, тридцять доларів. Він припускав, що жодна з них не була першим виданням, але, можливо, злодії цього не знали.
  Він продовжив переглядати список.
  Нічого нічого. Може бути-
  І тоді він це побачив.
  Злочин у Старому Нью-Йорку, автор Річард Віл Стефанс, опублікований Bountiful Press у 1919 році. Його вартість була вказана в шістдесят п’ять доларів, і дев’ять місяців тому його було вкрадено з філії Нью-Йоркської публічної бібліотеки на Делансі-стріт. Було описано як розмір п’ять на сім дюймів, палітурка червоною ялячою шкірою, з мармуровими форзацями та позолоченими краями.
  
  «Я хочу його копію. Мені байдуже як. Зверніться до бібліотеки Конгресу, якщо потрібно».
  Деллрей сказав: «Я подбаю про це».
  Продуктові магазини, бензин, бібліотека . . .
  Райм мав прийняти рішення. Було доступно три сотні шукачів — поліцейські, державні військові та федеральні агенти, — але їх було б мікроскопічно мало, якби їм довелося обшукувати і західну, і східну частини центру Нью-Йорка.
  Дивлячись на профільну схему.
  Ваш будинок у Вест-Вілліджі? Райм мовчки запитав 823. Ти купив бензин і вкрав книгу на Іст-Сайді, щоб переманити нас? Або це ваш справжній район? Наскільки ти розумний? Ні, ні, питання не в тому, наскільки ти розумний, а в тому, наскільки розумним ти себе вважаєш . Наскільки ви були впевнені, що ми ніколи не знайдемо тих крихітних частинок вас, які, як запевняє пан Локард, ви залишите?
  Нарешті Райм наказав: «Йди з Нижнім Сходом. Забудьте село. Зведіть усіх туди. Усі війська Бо, усі ваші, Фреде. Ось що ви шукаєте: велика будівля у федеральному стилі, якій близько двохсот років, рожевий мармур спереду, коричневий камінь з боків і ззаду. Можливо, колись це був особняк або громадська будівля. З прибудованим гаражем або коляскою. Седан Taurus і Yellow Cab приїжджають і йдуть протягом останніх кількох тижнів. Останніми днями частіше».
  Райм глянув на Сакса.
  Відмова від мертвих . . .
  Селлітто та Деллрей подзвонили.
  Сакс сказав Райму: «Я теж піду».
  «Я й не очікував нічого іншого».
  Коли внизу зачинилися двері, він прошепотів: «Боже, Сакс. Божої дари».
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ ОДИН
  
  ТВулицями Нижнього Іст-Сайду повільно їздили три патрульні машини. По два констеблі в кожному. Пошук очима.
  А через мить з'явилися дві чорні бруньки. . . два седани, він мав на увазі. Без розпізнавальних знаків, але їхні яскраві прожектори біля лівих бокових дзеркал не залишали сумнівів, хто вони.
  Звичайно, він знав, що вони звужують коло пошуків, і що це лише питання часу, коли вони знайдуть його будинок. Але він був шокований тим, що вони були так близько. І він був особливо засмучений, побачивши, як копи вийшли й оглянули сріблястий Taurus, припаркований на Канал-стріт.
  Звідки, в біса, вони дізналися про його карету? Він знав, що викрадення автомобіля — це величезний ризик, але вважав, що Герцу знадобляться дні, щоб помітити зниклий автомобіль. І навіть якби вони це зробили, він був упевнений, що констеблі ніколи не зв’яжуть його з крадіжкою. О, вони були хороші.
  Один із злих поліцейських випадково глянув на його таксі.
  Дивлячись вперед, збирач кісток повільно повернув на Х’юстон-стріт, загубившись у натовпі інших таксі. Через півгодини він кинув таксі та «Герц Таурус» і пішки повернувся до маєтку.
  Молода Меґі підвела на нього очі.
  Так, їй було страшно, але вона перестала плакати. Він думав, чи варто йому просто тримати її. Візьми собі дочку. Підніміть її. Ідея світилася в ньому на мить чи дві, а потім зникла.
  Ні, було б забагато питань. Крім того, було щось моторошне в тому, як дівчина дивилася його. Вона здавалася старшою за свої роки. Вона завжди пам'ятає, що він зробив. О, якийсь час вона могла подумати, що це був сон. Але колись правда випливе. Так завжди було. Репресуйте, що хочете, колись правда випливе.
  
  
  Ні, він не міг довіряти їй більше, ніж комусь іншому. Кожна людська душа зрештою підведе вас. Ви можете довіряти ненависті. Ви можете довіряти кістці. Все інше було зрадою.
  Він присів біля Меґі й зняв стрічку з її рота.
  «Мамо!» — завила вона. «Я хочу свою маму!»
  Він нічого не сказав, просто стояв і дивився на неї вниз. На її ніжний череп. У неї гілочки рук.
  Вона кричала, як сирена.
  Він зняв рукавичку. Його пальці на мить зависли над нею. Потім погладив м’яке волосся на її голові. (« Відбитки пальців можна зняти з тіла, якщо взяти протягом 90 хвилин після контакту [Див. KROMEKOTE ], але досі нікому не вдалося зняти та реконструювати відбитки гребня тертя з людського волосся». Лінкольн Райм, Речові докази, 4-е видання. [Нове Йорк: Forensic Press, 1994].)
  Збирач кісток повільно піднявся й пішов нагору, у велику вітальню будівлі, повз картини на стінах — робітників, витріщених жінок і дітей. Він схилив голову на слабкий шум надворі. Потім голосніше — брязкіт металу. Він схопив зброю і поспішив до задньої частини будівлі. Відкривши двері, він раптово штовхнув їх, упавши в стійку для стрільби двома руками.
  Зграя диких собак глянула на нього. Вони швидко повернулися до сміттєвого бака, який перекинули. Він сунув пістолет до кишені й повернувся до вітальні.
  Він знову опинився біля вікна з пляшкового скла, дивлячись на старе кладовище. О, так. Там! Знову був чоловік, одягнений у чорне, який стояв на цвинтарі. Вдалині небо було порізане чорними щоглами кліперів і шлюпів, що пришвартувалися в Іст-Рівер уздовж берега Аут-Ворда.
  Збирач кісток відчув непереборне почуття смуток. Він подумав, чи не сталася щойно якась трагедія. Можливо, Велика пожежа 1776 року щойно знищила більшість будівель уздовж Бродвею. Або епідемія жовтої лихоманки 1795 року знищила ірландську громаду. Або пожежа екскурсійного човна «Генерал Слокум» у 1904 році вбила понад тисячу жінок і дітей, знищивши німецький район Нижнього Іст-Сайду.
  А може, він передчував незабаром трагедії.
  Через кілька хвилин крики Меґі затихли, змінившись звуками старого міста, ревом парових двигунів, дзвоном дзвонів, тріском порохових пострілів, стукотом копит по дзвінкій бруківці.
  Він продовжував дивитися, забувши про констеблів, які його переслідували, забувши про Меґі, просто спостерігаючи, як примарна постать прогулюється вулицею.
  Тоді і зараз.
  Його очі довго дивилися у вікно, загублені в іншому часі. І тому він не помітив диких собак, які проштовхнули задні двері, які він залишив прочиненими. Вони дивилися на нього крізь двері вітальні й зупинялися лише на мить, а потім розвернулися й тихенько заскочили в глибину будівлі.
  Носи підняті від запахів, вуха нашорошені від звуків дивного місця. Особливо тихий лемент, який долинав десь із-під них.
   
  Це було ознакою їхнього відчаю те, що навіть Гарді Бойз розпалися.
  За півдюжини кварталів навколо Делансі працювали підстилки, а Сол був південніше. У Селлітто та Бенкса були свої зони обшуку, а сотні інших офіцерів, агентів ФБР і солдатів обходили їх від дверей до дверей, розпитуючи про худорлявого чоловіка, маленьку дитину, що плаче, сріблястий Ford Taurus, безлюдний автомобіль федерального зразка. будівля з фасадом із рожевого мармуру, решта — з темного коричневого каменю.
  га? Що ти маєш на увазі, Федерал? . . . Бачив дитину? Ви запитуєте, чи бачив я коли-небудь дитину на Нижньому Сході? Йо, Джиммі, ти коли-небудь бачив тут дітей? Ніби не за останні, скільки, шістдесят секунд?
  Амелія Сакс грала м’язами. Вона наполягла на тому, щоб бути в команді Селлітто, яка вдарила ShopRite на Східному Х’юстоні, який продав Unsub 823 телятину. І АЗС, яка продала йому бензин. Бібліотека, з якої він викрав «Злочинність» у Старому Нью-Йорку.
  Але вони не знайшли там жодних слідів і розбіглися, як вовки, відчувши десяток різних запахів. Кожен вибрав шматок сусідства, щоб назвати його чи її власним.
  Коли Сакс закрутила двигун нового RRV і спробувала ще один блок, вона відчула те саме розчарування, яке відчувала, коли опрацьовувала місця злочину протягом останніх кількох днів: забагато доказів, надто багато територій для покриття. Безнадійність цього. Тут, на спекотних вогких вулицях, які розгалужуються на сотні інших вулиць і провулків, що проходять повз тисячі будинків — усіх старих — знайти безпечний будинок здавалося так само неможливим, як знайти те волосся, про яке їй розповідав Райм, приклеєне до стелі зворотний удар від револьвера .38.
  Вона мала намір потрапити на кожну вулицю, але час минав і вона думала про дитину, поховану під землею, біля смерті, вона почала шукати швидше, мчачи вулицями, озираючись праворуч і ліворуч на рожево-мармурову будівлю. Сумнів пронизав її. Чи вона в поспіху проґавила будівлю? Або вона повинна їхати, як блискавка, і охоплювати більше вулиць?
  Знову і знову. Ще один блок, ще один. І все одно нічого.
  Після смерті лиходія його речі були збережені та вивчені детективами. Його щоденник показав, що він убив вісім добропорядних жителів міста. Він також не був вище пограбування могил, оскільки з його сторінок було встановлено (якщо його заяви правдиві), що він порушив кілька святих місць спочинку на кладовищах навколо міста. Жодна з його жертв не завдала йому найменшої образи; ні, більшість були чесними громадянами, працьовитими й невинними. І все ж він не відчував ані найменшої провини. Дійсно, здається, він працював під божевільним уявленням, що робить послугу своїм жертвам.
  Безіменний палець лівої руки Лінкольна Райма злегка сіпнувся, і кадр перегорнув сторінку « Злочин у старому Нью-Йорку», яку передали двоє федеральних офіцерів десятьма хвилинами раніше, обслуговування пришвидшилося завдяки неповторному стилю Фреда Деллрея.
  «Плоть в’яне і може бути слабкою»,—(лиходій написав своєю безжальною, але твердою рукою),—«Кістка — це найміцніша частина тіла. Якими б ми не були тілом, ми завжди молоді в кістках. Це благородна мета, яку я мав, і не розумію, чому хтось може проти неї сперечатися. Я зробив їм усім добро. Тепер вони безсмертні. Я їх звільнив. Я знищив їх до кісток».
  Террі Добінс мав рацію. Розділ 10 «Джеймс Шнайдер: «Збирач кісток»» був віртуальним планом поведінки Несуб 823. МО були однакові — вогонь, тварини, вода, кипляча живцем. Вісім двадцять три мандрували тими самими місцями, що й Шнайдер. Він переплутав німецьку туристку з Ханною Гольдшмідт, іммігранткою на рубежі століть, і його залучили до німецького гуртожитку, щоб знайти жертву. І він теж назвав маленьку Пеммі Ганц іншим ім’ям — Меґі. Мабуть, думаючи, що вона молода дівчина О'Коннор, одна з жертв Шнайдера.
  Дуже поганий офорт у книзі, покритий тканиною, показував демонічного Джеймса Шнайдера, який сидить у підвалі й оглядає кістку ноги.
  Райм втупився в карту міста Ренделя.
  Кістки . . .
  Райм пригадував місце злочину, на якому колись бігав. Його покликали на будівельний майданчик у нижньому Манхеттені, де екскаватори знайшли череп за кілька футів під поверхнею пустирячої ділянки. Райм одразу побачив, що череп дуже старий, і залучив до справи судового антрополога. Вони продовжували копати і виявили кілька кісток і скелетів.
  Невелике дослідження показало, що в 1741 році на Мангеттені відбулося повстання рабів і кілька рабів — і войовничих білих аболіціоністів — було повішено на маленькому острові в Колекті. Острів став популярним місцем для вішань, і в цьому районі виникло кілька неофіційних кладовищ і гончарних полів.
  Де був Collect? — спробував пригадати Рим. Поруч із Чайнатауном і Нижнім Іст-Сайдом. Але це було важко сказати напевно, оскільки ставок був засипаний дуже давно. Це було...
  Так! — подумав він, його серце калатало: «Колект» засипали, бо стало настільки забрудненим, що міські комісари вважали це серйозною небезпекою для здоров’я. А серед головних забруднювачів були шкіряні заводи на східному березі!
  Досить добре володіючи номеронабирачем, Райм не промахнувся жодним номером і зв’язався з мером з першої спроби. Проте Гізонер, як сказав особистий секретар чоловіка, був на бранчі в ООН. Але коли Райм представився, секретар сказав: «Одну хвилину, сер», і за набагато менше часу він опинився на лінії зв’язку з людиною, яка сказала, крізь ковток їжі: «Поговоріть зі мною, детективе. Як у нас справи?»
   
  «П’ять-вісім-вісім-п’ять, К», — сказала Амелія Сакс, відповідаючи на радіо. Райм почув різкість у її голосі.
  «Сакс».
  «Це недобре», — сказала вона йому. «Нам не пощастить».
  «Я думаю, що він у мене».
  " Що? »
  «Шістсот квартал, Іст-Ван-Бреворт. Біля Китайського кварталу».
  «Звідки ти знав?»
  «Міський голова зв’язав мене з головою історичного товариства. Там є археологічні розкопки. Старе кладовище. Через дорогу, де колись була велика шкіряна фабрика. І колись у цьому районі було кілька великих федеральних особняків. Мені здається, він поруч».
  «Я котюся».
  Через гучномовець він почув вереск шин, потім увімкнулася сирена.
  «Я дзвонив Лону і Хауманну», — додав він. «Вони зараз у дорозі».
  «Рима», — пролунав її наполегливий голос. «Я витягну її».
  Ах, у тебе добре серце поліцейського, Амелія, а професійне серце, подумав Райм. Але ти ще тільки новачок. «Сакс?» він сказав.
  "Так?"
  «Я читав цю книгу. Вісім двадцять три вибрав поганого для цього свого зразка для наслідування. Справді погано."
  Вона нічого не сказала.
  «Я хочу сказати, — продовжив він, — незалежно від того, є дівчина там чи ні, якщо ви знайдете його, і він хоча б здригнеться, ви його зачепите».
  «Але ми здобудемо його живим, він зможе привести нас до неї. Ми можемо-"
  «Ні, Сакс. Послухай мене. Ви виводите його. Будь-які ознаки того, що він збирається отримати зброю, будь-що. . . ти виведи його».
  Застукала статика. Потім він почув її рівний голос: «Я у Ван-Бревурті, Райме. Ви були праві. Схоже на його місце».
   
  Вісімнадцять без розпізнавальних знаків, два мікроавтобуси ESU і RRV Амелії Сакс скупчилися біля короткої безлюдної вулиці в Нижньому Іст-Сайді.
  Іст-Ван-Бреворт виглядав так, ніби був у Сараєво. Будівлі були занедбані — дві з них згоріли вщент. На східному боці вулиці була якась напівзруйнована лікарня з проваленим дахом. Поруч із нею була велика яма в землі, замурована мотузкою, зі знаком «Вхід заборонено», прикрашеним печаткою окружного суду — археологічні розкопки Райм згадував. Сухий пес помер і лежав у канаві, його труп підібрали щури.
  Посеред іншої сторони вулиці стояв міський будинок з мармуровим фасадом, ледь помітно рожевий, із прибудованою каретною будиночкою, трохи гарніший за інші старі багатоквартирні будинки вздовж Ван-Бревурта.
  Селлітто, Бенкс і Хауманн стояли біля фургона ESU, а дюжина офіцерів одягалися в кевларові костюми і тягнули свої М-16. Сакс приєдналася до них і, не питаючи, заправила волосся під шолом і почала одягатися.
  Селлітто сказав: «Сакс, ти не тактик».
  Стиснувши липучку, вона витріщилася на детектива, високо піднявши брови, доки він не поступився й сказав: «Добре. Але ти ар'єргард. Це наказ».
  
  Хауманн сказав: «Ви будете другою командою».
  "Так, сер. Я можу з цим жити».
  Один ЕСУівський поліцейський запропонував їй автомат МР-5. Вона подумала про Ніка — їхнє побачення на стрільбищі в Родманс-Нек. Вони провели дві години, вправляючись із автоматичною зброєю, стріляючи по Z-схемах через двері, перезаряджаючись за допомогою приклеєних скотчем бананових затискачів і розчищаючи поле M-16, щоб розчистити піщані затори, які мучили Кольти. Ніку подобалося стаккато, але Саксу не дуже подобалася безладна вогнева міць великої зброї. Вона запропонувала поєднати їх із Глоксом і вдарила його трьома прямо на п’ятдесят футів. Він засміявся й міцно поцілував її, коли останні порожні гільзи закрутилися, дзвенячи, на стрільбище.
  «Я просто використаю свій пістолет», — сказала вона офіцеру ESU.
  Харді Бойз підбігли, присідаючи, наче пам’ятаючи про снайперів.
  «Ось що ми маємо. Навколо нікого. Блок — це...
  «Зовсім порожній».
  «Усі вікна його будівлі заґратовані. Чорний вхід…
  «Веду в провулок. Двері відчинені».
  "ВІДЧИНЕНО?" — запитав Хауманн, глянувши на кількох своїх офіцерів.
  Сол підтвердив: «Не просто розблоковано, а відкрито».
  «Міни-пастки?»
  «Не те, що ми могли бачити. Що не означає...
  «Їх немає».
  Селлітто запитав: «У провулку є транспортні засоби?»
  «Ні».
  «Два фасадні входи. Головні передні двері..."
  «Яка виглядає намальованою. Другий — двері каретної будки. Подвійна, широка для двох автомобілів. Там замок і ланцюжок».
  «Але вони лежать на землі».
  Хауманн кивнув: «Тож, можливо, він усередині».
  «Можливо», — сказав Саул, а потім додав: «І скажіть йому те, що ми думаємо, що почули».
  «Дуже слабкий. Міг плакати».
  «Можна кричати».
  
  Сакс запитав: «Дівчинка?»
  "Може бути. Але потім це просто припинилося. Як Райм уявив це місце?»
  «Ти скажи мені , як працює його розум», — сказав Селлітто.
  Хауманн викликав одного зі своїх командирів і віддав низку наказів. Через мить два мікроавтобуси ЕСУ виїхали на перехрестя і перекрили інший кінець вулиці.
  «Команда один, вхідні двері. Підірвати його ріжучими зарядами. Він дерев’яний і старий, тому тримайте пластик, гаразд? Друга команда, в провулок. На моїх трьох ти йди. Зрозумів? Нейтралізуйте, але ми припускаємо, що там дівчина, тому перевірте свій фон, перш ніж стискати. Офіцер Сакс, ви впевнені, що хочете це зробити?»
  Твердий кивок.
  «Добре, хлопці та дівчата. Іди забери його».
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ ДВА
  
  САкс і п’ятеро інших офіцерів Другої команди вибігли на жаркий провулок, який був заблокований вантажівками ESU. Відступницький бур’ян рясно проріс крізь бруківку та потріскані фундаменти, а запустіння нагадало Саксу могилу біля залізничної колії вчорашнього ранку.
  Він сподівався, що жертва мертва. Заради нього . . .
  Хауманн наказав солдатам вийти на дахи навколишніх будинків, і вона побачила, як морди їхніх чорних кольтів щетинилися, як антени.
  Команда зупинилася біля задніх дверей. Її колеги-копи глянули на Сакс, коли вона перевіряла гумки на своїх черевиках. Чув, як один із них шепоче іншому щось про марновірство.
  Потім почула в навушнику:
  « Лідер першої групи біля вхідних дверей, заряджений і озброєний. Ми зрозуміли, К. »
  « Роджер, лідер першої команди. Друга команда? »
  « Друга команда на позиції, К. »
  « Роджер, лідер команди два. Обидві команди, динамічний вхід. На моїх трьох. »
  Востаннє перевірила її зброю.
  « Один . . .”
  Її язик торкнувся крапки поту, що звисала з опухлої рани на губі.
  « Двоє . . .”
  Гаразд, Райм, ось ми. . .
  « Три! »
  Вибух був дуже спокійним, віддалений тріск, а потім команди рушили. швидко Вона помчала за солдатами ESU, коли вони прослизнули всередину й розбіглися, їхні дульні ліхтарики перетинають снопи яскравого сонячного світла, що струмували крізь вікна. Сакс опинилася сама, а решта команди розійшлася, перевіряючи шафи та шафи та тіні за гротескними статуями, якими було заповнене приміщення.
  Вона повернула за ріг. Вималювалося бліде обличчя. ніж . . .
  Стук у її серці. Бойова стійка, рушниця вгору. Вона натиснула на гладкий курок п’ятьма фунтами, перш ніж усвідомила, що дивиться на картину на стіні. Моторошний різник із місячним обличчям, який тримає в одній руці ніж, а в іншій – шматок м’яса.
  брат . . .
  Він вибрав чудове місце для дому.
  Війська ЕСУ піднялися нагору, обшукуючи перший і другий поверхи.
  Але Сакс шукав щось інше.
  Вона знайшла двері, що ведуть у підвал. Частково відкритий. Гаразд. Галоген вимкнений. Ви повинні спочатку подивитися. Але вона пам’ятала, що сказав Нік: ніколи не оглядайся за кути на рівні голови чи грудей — саме там він чекає тебе. На одне коліно. Глибокий вдих. Іди!
  нічого Чорнота.
  Назад до обкладинки.
  Слухай . . .
  Спочатку вона нічого не почула. Потім було певне дряпання. Клацання. Звук швидкого дихання або бурчання.
  Він там і риє собі вихід!
  У свій мікрофон вона сказала: «У мене в підвалі робота. Резервне копіювання».
  « Роджер. »
  Але вона не могла чекати. Вона думала про маленьку дівчинку там, унизу з ним. І вона почала спускатися сходами. Зробив паузу і знову прислухався. Потім вона зрозуміла, що стоїть, повністю оголивши тіло від талії вниз. Вона практично зіскочила на підлогу, присіла в темряві.
  Дихайте глибоко.
  Тепер зроби це!
  
  Галогенка в її лівій руці пронизала кімнату блискучим стрижнем світла. Дуло її зброї прицілилося в центр білого диска, коли той хитався зліва направо. Тримайте промінь внизу. Він також був би на рівні промежини. Згадуючи те, що їй сказав Нік: злочинці не літають.
  нічого Ніяких ознак його.
  «Офіцер Сакс?»
  Солдат ESU був на вершині сходів.
  «О ні, — пробурмотіла вона, коли її промінь упав на Паммі Ганц, що застигла в кутку підвалу.
  «Не рухайся», — покликала вона солдата.
  За кілька дюймів від дівчини стояла зграя виснажених диких собак, обнюхуючи її обличчя, пальці, ноги. Широко розплющені очі дівчини бігали з однієї тварини на іншу. Її крихітні груди піднімалися і опускалися, а сльози текли по її обличчю. Її рот був відкритий, і крапка її рожевого язика, здавалося, приклеїлася до правої дуги її губи.
  «Залишайтеся там», — сказала вона солдату ESU. «Не лякайте їх».
  Сакс намалював мішені, але не стріляв. Вона могла вбити двох чи трьох, але інші могли б запанікувати й схопити дівчину. Одна була достатньо великою, щоб одним рухом укритої шрамами коростявою голови зламати їй шию.
  «Він там внизу?» — запитав поліцейський ЕСУ.
  «Не знаю. Викличте медика сюди. На вершину сходів. Ніхто не спускався».
  «Роджер».
  Її прицільні пристосування пливли від однієї тварини до іншої, Сакс повільно рушила вперед. Одна за одною собаки помітили її й відвернулися від Пеммі. Маленька дівчинка була просто їжею; Сакс був хижаком. Вони гарчали й гарчали, передні лапи тремтіли, а задні напружувалися, готові стрибнути.
  «Я боюся», — пронизливо сказала Пеммі, знову привертаючи їхню увагу.
  «Шшшш, милий», — проворкнув Сакс. «Не кажи нічого. Тихо».
  «Мама. Я хочу свою маму! Її пронизливе виття підштовхнуло собак. Вони танцювали на місці й, гарчачи, махали побитими носами справа наліво.
  «Легко, легко. . .”
  
  Сакс рушив ліворуч. Тепер собаки дивилися на неї, переводячи погляди з її очей на витягнуту руку та рушницю. Вони розділилися на дві зграї. Один залишився біля Пеммі. Другий обійшов Сакс, намагаючись обійти її з флангу.
  Вона просунулася між маленькою дівчинкою та трьома найближчими собаками.
  Глок коливається вперед-назад, маятник. Їхні чорні очі на чорному пістолеті.
  Один собака з коростявою жовтою шерстю загарчав і ступив уперед праворуч від Сакса.
  Маленька дівчинка скиглила: «Мамо. . .”
  Сакс повільно рухався. Вона нахилилася, стиснула рукою кофту дитини й потягла Пеммі за собою. Жовтий пес підійшов ближче.
  «Тифу», — сказав Сакс.
  Ще ближче.
  "Йди геть!"
  Собаки позаду жовтого напружилися, коли він вискалив тріснуті коричневі зуби.
  «Іди до біса звідси!» Сакс гаркнув і вдарив дулом «Глока» собі по носі. Пес злякано кліпав очима, зойкнув і помчав сходами вгору.
  Пеммі заверещала, приводячи інших у божевілля. Вони почали битися між собою, вихор клацання зубів і рабів. Ротвейлер зі шрамами кинув на підлогу смітник дворняги перед Саксом. Вона тупнула ногою біля сухорлявої коричневої штуки, і він зірвався на ноги й помчав сходами. Інші гналися за ним, як хорти за кроликом.
  Пеммі почала ридати. Сакс присіла біля неї й знову підмела своїм світлом підвал. Ніяких слідів суб'єкта.
  «Все гаразд, люба. Ти скоро повернешся додому. З тобою все буде добре. Цей чоловік тут? Ти пам'ятаєш його?»
  Вона кивнула.
  «Він пішов?»
  "Не знаю. Я хочу свою маму».
  Вона чула, як викликали інші офіцери. Перший і другий поверхи були під охороною. «Автомобіль і таксі?» — спитав Сакс. «Яка ознака?»
  
  Солдат передав: «Вони пішли. Він, напевно, пішов».
  Його там немає, Амелія. Це було б нелогічно.
  Зверху сходів офіцер покликав: «Підвал безпечний?»
  Вона сказала: «Я перевірю. Зачекай."
  «Ми спускаємося».
  «Негативно», - сказала вона. «У нас тут досить чисте місце злочину, і я хочу, щоб воно було таким. Просто викличте медика, щоб він оглянув дівчинку».
  Молодий медик, рудий чоловік, зійшов сходами й присів біля Пеммі.
  Саме тоді Сакс побачив стежку, що веде в глибину підвалу — до низьких металевих дверей, пофарбованих у чорний колір. Вона підійшла до нього, уникаючи самої стежки, щоб зберегти відбитки, і присіла. Двері були частково відчинені, і здавалося, що з іншого боку був тунель, темний, але не зовсім чорний, що веде до іншої будівлі.
  Шлях втечі. Сучий син.
  Костецями лівої руки вона штовхнула двері ширше. Не скрипів. Вона зазирнула в тунель. Слабке світло, двадцять, тридцять футів. Без рухомих тіней.
  Якщо Сакс щось і побачив у темряві, то це було згорблене тіло Ті Джей, що звисало з чорної труби, округле мляве тіло Монель Гергер, коли чорний щур підповз до її горла.
  «Переносний 5885 на CP», — сказала Сакс у свій мікрофон.
  «Давай, К», — відповів лаконічний голос Гаумана.
  «У мене є тунель, що веде до будівлі на південь від суб'єкта. Нехай хтось закриє двері та вікна».
  «Зроблю, К.»
  «Я йду», — сказала вона йому.
  «Тунель? Ми знайдемо тобі підкріплення, Сакс».
  «Негативний. Я не хочу, щоб сцена була забруднена. Просто нехай хтось стежить за дівчиною».
  "Ще раз сказати."
  "Немає. Немає резервного копіювання».
  Вона вимкнула світло й почала повзти.
  Там не було курсів роботи з тунельними щурами звісно академія. Але те, що Нік розповідав їй про те, щоб створити недружню сцену, згадалося їй. Зброя близько до тіла, не висунута надто далеко, де її можна відкинути вбік. Три кроки — ну, перетасування — вперед, пауза. Слухай. Ще два кроки. Пауза. Слухай. Чотири кроки наступного разу. Не робіть нічого передбачуваного.
  До біса, темно.
  А що це за запах? Вона здригнулася від огиди від гарячого, огидного смороду.
  Клаустрофобія огорнула її, як хмара масляного диму, і їй довелося на мить зупинитися, зосередившись на чому завгодно, крім щільності стін. Паніка минула, але запах став ще гіршим. Вона заклякла.
  Тихо, дівчино. Спокійно!
  Сакс контролював рефлекс і продовжував йти.
  І що це за шум? Щось електричне. Гудіння. Підйом і падіння.
  Десять футів від кінця тунелю. Через дверний отвір вона побачила другий великий підвал. Похмурий, хоч і не такий темний, як той, де була Пеммі. Світло проникало крізь засмальцьоване вікно. Вона побачила порошинки, що крутилися в темряві.
  Ні, ні, дівчино, рушниця занадто далеко перед тобою. Один удар ногою — і вже нема. Близько до обличчя. Тримайте вагу низькою і назад! Використовуйте руки, щоб прицілитися, дупу для підтримки.
  Потім вона була біля дверей.
  Вона знову заклякла ротом, намагаючись заглушити звук.
  Він мене чекає чи ні?
  Голова, швидкий погляд. У вас є шолом. Він відхилить будь-що, крім суцільнометалевого чи тефлонового, і пам’ятайте, що він стріляє з .32. Пістолет для дівчини.
  добре Подумайте. Подивіться, куди спочатку?
  Посібник патрульного не допоміг, і Нік наразі не давав жодних порад. Підкинути монету.
  Ліворуч.
  Вона швидко висунула голову, глянувши ліворуч. Назад у тунель.
  Вона нічого не бачила. Глуха стіна, тіні.
  Якщо він інший, то він бачив мене і має хороше позиціонування мішені.
  Гаразд, блядь. Просто піти. швидко
  
  Коли ти рухаєшся . . .
  Сакс підскочив.
  . . . вони не можуть зрозуміти.
  Вона сильно вдарилася об землю, покотилася. Крутитися навколо.
  Постать ховалася в тіні біля стіни праворуч, під вікном. Намалювавши мішень, вона почала стріляти. Потім завмер.
  Амелія Сакс ахнула.
  Боже мій. . . .
  Її погляд невблаганно притягувався до тіла жінки, притуленого до стіни.
  Від пояса вона була худа, з темно-каштановим волоссям, з худим обличчям, маленькими грудьми, кістлявими руками. Її шкіра була вкрита зграями мух — дзижчання чув Сакс.
  Від талії вниз вона була . . . нічого. Закривавлені тазостегнові кістки, стегнова кістка, хребет, стопи. . . Уся плоть розчинилася в огидній ванні, біля якої вона відпочивала — жахливе рагу, темно-коричневого кольору, у ньому плавали шматки м’яса. Луг або якась кислота. Дим пекло очі Сакса, а в її серці кипів жах — і лють теж.
  Ох ти, бідолаха. . .
  Сакс безглуздо махав мухам, які вбивали нового зловмисника.
  Руки жінки були розслаблені, долонями вгору, наче вона медитувала. Очі закриті. Біля неї лежав фіолетовий костюм для бігу.
  Вона була не єдиною жертвою.
  Інший скелет — повністю роздягнений — лежав біля такого ж чану, старішого, порожнього від жахливої кислоти, але вкритого темним мулом крові й розплавлених м’язів. Його передпліччя та кисть були відсутні. А за ним була ще одна — ця жертва розібрана на частини, кістки ретельно очищені від усього м’яса, очищені, обережно покладені на підлогу. Поруч із черепом лежав стос наждачного паперу. Елегантний вигин голови сяяв, як трофей.
  І тут вона почула це позаду.
  Вдих. Слабкий, але безпомилковий. Уривок повітря глибоко в горлі.
  
  Вона обернулася, розлючена на себе за свою необережність.
  Але порожнеча підвалу зяяла на неї. Вона змахнула світлом по підлозі, яка була кам’яною і не показувала слідів так чітко, як земляна підлога в сусідньому будинку 823.
  Ще одна інгаляція.
  Де він був? де
  Сакс присів далі, посилаючи світло вбік, угору та вниз. . . . нічого
  Де він в біса? Ще один тунель? Вихід на вулицю?
  Знову подивившись на підлогу, вона помітила те, що, на її думку, було слабким слідом, що вів у тінь кімнати. Вона рухалася поряд.
  Пауза. Слухай.
  Дихання?
  Так. Немає.
  Вона тупо обернулася і ще раз подивилася на мертву жінку.
  Давай !
  Знову очі назад.
  Переміщення по підлозі.
  нічого Як я можу його чути і не бачити?
  Стіна перед нею була міцною. Ні дверей, ні вікон. Вона відступила назад, до скелетів.
  Звідкись повернулися слова Лінкольна Райма. « Місця злочину тривимірні. »
  Сакс раптом підвела очі, блиснувши світлом перед собою. Величезні зуби добермана сяяли назад — звисаючі шматочки сірої плоті. За два фути на високому виступі. Він чекав її, як дикий кіт.
  Жоден із них жодну мить не рухався. Зовсім замерзла.
  Тоді Сакс інстинктивно опустив її голову і, перш ніж вона встигла підняти зброю, він кинувся їй в обличчя. Його зуби з'єднувалися з шоломом. Стиснувши ротом ремінь, він люто потрясся, намагаючись зламати їй шию, коли вони падали назад, на край заповненої кислотою ями. Пістолет вилетів з її руки.
  Пес тримав її шолом, а задню ноги скакали, його пазурі вп'ялися в її жилет, живіт і стегна. Вона сильно вдарила його кулаками, але це було наче дрова; він зовсім не відчував ударів.
  Відпустивши шолом, він піднявся назад і кинувся їй в обличчя. Вона закрила очі лівою рукою, і, коли він схопив її за передпліччя, і вона відчула, як його зуби вчепилися в її шкіру, вона витягла з кишені лезо й засунула його між його ребра. Почувся крик, високий звук, і він покотився з неї, продовжував рухатися, мчачи прямо до дверей.
  Сакс схопила її пістолет і миттю погналася за ним, дряпаючи тунелем. Вона вирвалась і побачила, як поранена тварина мчить прямо до Пеммі та медика, які завмерли, коли доберман підстрибнув у повітря.
  Сакс присів і вичавив два раунди. Один влучив у потилицю тварини, а інший врізався в цегляну стіну. Пес тремтячою купою впав біля ніг медика.
  «Постріли», — почула вона в радіостанції, і півдюжини солдатів кинулися сходами, відтягли собаку й розташувалися навколо дівчини.
  "Все добре!" — крикнув Сакс. "Це був я!"
  Команда піднялася з оборонних позицій.
  Пеммі кричала: «Собачка мертва. . . Вона вбила песика!»
  Сакс заховала свою зброю в кобуру й підняла дівчину на стегно.
  «Мамо!»
  «Ти скоро побачиш свою маму», — сказав Сакс. «Ми зателефонуємо їй прямо зараз».
  Нагорі вона посадила Пеммі на підлогу і звернулася до молодого офіцера ESU, який стояв поруч: «Я загубила ключ від наручників. Чи не могли б ви зняти це з неї? Розкрийте їх на аркуші чистої газети, загорніть у папір і помістіть усе в поліетиленовий пакет».
  Офіцер закотив очі. «Слухай, красуне, іди, знайди собі новачка, щоб наказати». Він почав відходити.
  «Ти зробиш те, що вона скаже», — гаркнув Бо Хауманн.
  
  «Сер, — запротестував він, — я ESU».
  «Отримав новини, — пробурмотів Сакс, — тепер ти на місці злочину».
   
  Керол Ганц лежала на спині в дуже бежевій спальні, дивлячись у стелю, і думала про час кілька тижнів тому, коли вона, Пеммі та купа друзів сиділи біля багаття у Вісконсині в будинку Кейт та Едді, розмовляючи, розповідати історії, співати пісні.
  Голос Кейт був не таким гарячим, але Едді міг бути професіоналом. Він міг навіть грати акорди барре. Він заспівав «Tapestry» Керол Кінг тільки для неї, і Керол тихо підспівувала крізь сльози. Думаючи, що, можливо, лише можливо, вона справді залишила смерть Рона позаду й продовжувала жити.
  Вона згадала голос Кейт того вечора: «Коли ти сердишся, єдиний спосіб впоратися з цим — це запакувати цей гнів і віддати його. Віддайте це комусь іншому. Ти мене чуєш? Не тримайте це в собі. Віддавати його."
  Ну, тепер вона була сердита. Розлючений.
  Якийсь молодий хлопець — маленьке безглузде лайно — забрав її чоловіка, вистрелив йому в спину. А тепер якийсь божевільний забрав її дочку. Вона хотіла вибухнути. І знадобилася вся її сила волі, щоб не почати жбурляти речі об стіну і не завивати, як койот.
  Вона лягла на ліжко й обережно поклала розтрощене зап’ястя собі на живіт. Вона прийняла демерол, який полегшив біль, але вона не могла заснути. Вона нічого не робила, тільки сиділа всередині цілий день, намагаючись зв’язатися з Кейт та Едді та чекаючи новин про Пеммі.
  Вона продовжувала уявляти Рона, продовжувала уявляти свій гнів, насправді уявляла, як пакує його в коробку, ретельно загортає, запечатує… . .
  І тут задзвонив телефон. Вона дивилася на мить, а потім висмикнула його з колиски.
  "Привіт?"
  Керол слухала, як поліцейська сказала їй, що вони знайшли Пеммі, що вона в лікарні, але вона було добре. За мить до телефону підійшла сама Пеммі, і вони обоє плакали й сміялися водночас.
  Через десять хвилин вона прямувала до Манхеттенської лікарні на задньому сидінні чорного поліцейського седана.
  Керол практично помчала коридором до кімнати Пеммі та була здивована, коли її зупинив поліцейський охоронець. Отже, вони ще не впіймали лоха? Але як тільки побачила доньку, то забула про нього, забула жах у таксі і палаючий підвал. Вона обняла свою маленьку дівчинку.
  «О, мила, я скучила за тобою! З вами все гаразд? Справді добре?»
  «Та жінка, вона вбила песика…»
  Керол обернулася й побачила високу рудоволосу поліцейську, що стояла поруч, ту, яка врятувала її з церковного підвалу.
  — Але все було добре, бо він збирався мене з’їсти.
  Керол обійняла Сакса. «Я не знаю, що сказати. . . . Я просто . . . Дякую дякую."
  «Пеммі в порядку», — запевнив її Сакс. «Кілька подряпин — нічого серйозного — і вона трохи кашляє».
  "Місіс. Ганц?» До кімнати зайшов молодий чоловік, несучи її валізу та жовтий рюкзак. «Я детектив Бенкс. У нас тут ваші речі».
  «О, слава Богу».
  «Чогось не вистачає?» запитав він її.
  Вона уважно переглянула рюкзак. Це все було там. Гроші, лялька Пеммі, пакунок глини, містер Картопляна голова, компакт-диски, радіогодинник. . . Він нічого не взяв. Зачекайте . . . «Знаєте, мені здається, там бракує картини. Я не впевнений. Я думав, що маю більше, ніж це. Але все важливе тут».
  Слідчий дав їй підписати розписку.
  До кімнати зайшов молодий мешканець. Він пожартував з Пеммі про її ведмедика Пуха, коли вимірював їй тиск.
  Керол запитала його: «Коли вона зможе піти?»
  «Ну, ми хотіли б залишити її вдома на кілька днів. Просто щоб переконатися...
  
  "Кілька днів? Але вона в порядку».
  «У неї невеликий бронхіт, я хочу стежити за нею. І . . .” Він стишив голос. «Ми також збираємося залучити фахівця з насильства. Просто щоб переконатися».
  «Але вона збиралася піти зі мною завтра. На церемонії ООН. Я їй обіцяв».
  Поліцейська додала: «Тут її легше стерегти. Ми не знаємо, де знаходиться суб'єкт — викрадач. У нас також буде офіцер, який буде няньчити вас».
  «Ну, мабуть. Чи можу я побути з нею трохи?»
  «Безперечно, — сказав мешканець. «Ви можете залишитися на ніч. Нам принесуть дитяче ліжечко».
  Потім Керол знову залишилася сама з донькою. Вона сіла на ліжко й обійняла дитину за вузенькі плечі. Їй було погано згадати, як він, той божевільний, торкався Пеммі. Як виглядали його очі, коли він запитав, чи може він зрізати з неї шкіру. . . Керол здригнулася й заплакала.
  Це Пеммі повернула її назад. «Мамо, розкажи мені історію. . . . Ні, ні, заспівай мені щось. Заспівай мені пісню про друга. Будь ласка?»
  Заспокоївшись, Керол запитала: «Ти хочеш почути це, хм?»
  "Так!"
  Керол посадила дівчину собі на коліна й хрипким голосом почала співати «You've Got a Friend». Пеммі співала разом із нею уривки.
  Це був один із Ронових улюблених, і за останні пару років, після його смерті, вона не могла прослухати більше кількох тактів, не розплакавшись.
  Сьогодні вони з Пеммі закінчили це разом, майже на ключі, із сухими очима та сміючись.
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ ТРИ
  
  АМелія Сакс нарешті повернулася додому у свою квартиру в Керролл Гарденс, Бруклін.
  Рівно за шість кварталів від батьківського дому, де ще жила мати. Щойно вона зайшла, вона натиснула першу кнопку швидкого набору на кухонному телефоні.
  «Мамо. я Я веду вас на бранч у Plaza. Середа. Це мій вихідний».
  "Для чого? Щоб відсвяткувати своє нове призначення? Як справи з громадськістю? Ви не дзвонили».
  Швидкий сміх. Сакс зрозуміла, що її мати й гадки не мала, що вона робила останні півтора дня.
  «Ти стежила за новинами, мамо?»
  «Я? Я таємний шанувальник Брокоу, ти це знаєш».
  «Ви чули про цього викрадача останні кілька днів?»
  «Хто ні? . . . Що ти мені кажеш, люба?»
  «У мене є внутрішня інформація».
  І вона розповіла своїй здивованій матері історію — про порятунок жертв і про Лінкольна Райма та, трохи відредагувавши, про місця злочину.
  «Емі, твій батько був би таким пишатися».
  «Отже, викликайте хворих у середу. Плаза. В ПОРЯДКУ?"
  «Забудь, серденько. Економте свої гроші. У мене вафлі та Боб Еванс у морозилці. Ви можете прийти сюди».
  «Це не так дорого, мамо».
  "Не так багато? Це ціле багатство. »
  «Ну, агов, — сказав Сакс, намагаючись звучати спонтанно, — тобі подобається «Рожева чашка чаю», чи не так?»
  Маленьке місце у Вест-Віллідж, де майже за безцінь подають блюдо з найкращими млинцями та яйцями на Східному узбережжі.
  Пауза.
  
  «Це може бути добре».
  Це була стратегія, яку Сакс успішно використовував протягом багатьох років.
  «Я маю трохи відпочити, мамо. Я подзвоню завтра».
  «Ви надто багато працюєте. Емі, цей твій випадок. . . це не було небезпечно, чи не так?»
  «Я просто займався технічними справами, мамо. Місце злочину. Це не стає безпечнішим, ніж це».
  «А вони особливо просили вас !» сказала жінка. Потім повторив: «Твій батько був би таким пишатися».
  Вони поклали трубку, і Сакс поплентався до спальні, плюхнувшись на ліжко.
  Після того, як вона вийшла з кімнати Пеммі, Сакс відвідала двох інших жертв Unsub 823, які вижили. Монель Гергер, перев’язану пов’язками й наповнену антирабічною сироваткою, було звільнено та поверталася до своєї сім’ї у Франкфурт, «але щойно на решту літа, — рішуче пояснила вона. «Ні, знаєте, назавжди». І вона вказала на свою колекцію стереосистем і компакт-дисків у старій квартирі в Deutsche Haus, щоб довести, що ніякий псих Нового Світу не виганяв її назавжди з міста.
  Вільям Еверетт все ще був у лікарні. Розтрощений палець, звичайно, не був серйозною проблемою, але його серце знову діяло. Сакс був здивований, дізнавшись, що багато років тому він володів магазином у Hell's Kitchen, і думав, що міг знати її батька. «Я знав усіх поліцейських, — сказав він. Вона показала йому на гаманці фотографію чоловіка в парадній формі. "Я думаю так. Не впевнений. Але я так думаю».
  Дзвінки були соціальними, але Сакс пішла, озброївшись своїм годинником. Однак жодна з жертв не змогла розповісти їй нічого більше про Unsub 823.
  Зараз у своїй квартирі Сакс глянула у вікно. Вона бачила, як гінкго й клени тремтять від різкого вітру. Вона зняла форму, почухалася під грудьми — там, де завжди скажено свербіло від того, що її здавили під бронежилетом. Вона натягнула халат.
  Unsub 823 не мав багато попереджень, але цього було достатньо. Конфедерація на Ван-Бревурті була повністю пролитий шлангом. Незважаючи на те, що хазяїн сказав, що переїхав сюди давно — минулого січня (з фальшивим посвідченням особи, ніхто не дуже здивувався), — 823 виїхав із усім, що привіз, включаючи сміття. Після того, як Сакс опрацював місце події, співробітники NYPD Latents прибули і витерли пил з усіх поверхонь. Поки що попередні звіти не були обнадійливими.
  «Схоже, він навіть одягав рукавички, коли гадив», — доповідав їй молодий Бенкс.
  Мобільний підрозділ знайшов таксі та седан. Unsub 823 спритно припаркував їх біля авеню D і дев’ятої вулиці. Селлітто припустив, що місцевій банді знадобилося сім-вісім хвилин, щоб розібрати їх до шасі. Будь-які речові докази, які могли виявити транспортні засоби, тепер були в дюжині магазинів по всьому місту.
  Сакс увімкнув трубку і знайшов новини. Про викрадення нічого. Усі сюжети стосувалися церемонії відкриття мирної конференції ООН.
  Вона витріщилася на Браянта Гамбела, витріщилася на генерального секретаря ООН, витріщилася на якогось посла з Близького Сходу, витріщилася набагато пильніше, ніж вимагав її інтерес. Вона навіть вивчала оголошення, ніби запам’ятовувала їх.
  Бо було щось, про що вона точно не хотіла думати: про свою угоду з Лінкольном Раймом.
  Угода була зрозумілою. Тепер, коли Керол і Пеммі були в безпеці, настала її черга пройти. Щоб дозволити йому провести годину наодинці з доктором Бергером.
  Тепер він, Бергер. . . Їй зовсім не сподобався вигляд лікаря. Ви могли побачити одне велике довбане его в його компактній, спортивній статурі, його ухиляючих очах. Його чорне волосся ідеально зачесане. Дорогий одяг. Чому Райм не міг знайти такого, як Кеворкян? Можливо, він був дивакуватим, але принаймні виглядав мудрим старим дідусем.
  Її повіки закрилися.
  Відмова від мертвих . . .
  Торг був торгом. Але, до біса, Райм. . .
  Що ж, вона не могла відпустити його без останньої спроби. Він застав її зненацька у своїй спальні. Вона була збентежена. Не придумав жодних дійсно вагомих аргументів. понеділок. У неї був час до завтра, щоб переконати його не робити цього. Або хоча б трохи почекати. Місяць. Пекло, день.
  Що вона могла йому сказати? Вона занотувала б свої аргументи. Напишіть невелику промову.
  Розплющивши очі, вона встала з ліжка, щоб знайти ручку та папір. Я можу-
  Сакс завмерла, її подих свистів у легенях, наче вітер надворі.
  На ньому був темний одяг, лижна маска та чорні, як масло, рукавички.
  Субъект 823 стояв посеред її спальні.
  Її рука інстинктивно потяглася до тумбочки — її ґлок і ніж. Але він був готовий. Лопата швидко змахнула й зачепила її за голову. В її очах спалахнув жовтий вогник.
  Вона стояла на руках і колінах, коли нога врізалася їй у грудну клітку, і вона впала на живіт, намагаючись дихати. Вона відчула, як її руки скували позаду, смужку клейкої стрічки приклеїли їй до рота. Рухається швидко, ефективно. Він перевернув її на спину; її халат розпався.
  Люто брикаючись, божевільно намагаючись розтягнути манжети.
  Ще один удар по животу. Вона заклякла й нерухомо впала, коли він потягнувся до неї. Схопив її за пахви, витягнув через задні двері у великий приватний сад за квартирою.
  Його погляд не дивився на її обличчя, навіть не дивлячись на її сиськи, плоский живіт, її копицю з кількома рудими кучерями. Вона легко могла б відмовитися від нього, якби це врятувало їй життя.
  Але ні, діагноз Райма був правильний. 823 не була хітью. Він мав на думці щось інше. Він впустив її вербоподібну фігуру лицем догори на ділянку чорнооких сюзанок і пахісандри, поза полем зору сусідів. Він озирнувся, переводячи подих. Він узяв лопату й занурив лезо в землю.
  Амелія Сакс почала плакати.
  * * *
  
  Втирання потилиці в подушку.
  Нав’язливий, як сказав йому лікар після спостереження за такою поведінкою — думка, про яку Райм не запитував. Або хотів. Його пташеня, подумав Райм, було лише варіацією того, як Амелія Сакс роздирає собі тіло власними нігтями.
  Він розтягнув м’язи шиї, покрутив головою, дивлячись на профіль на стіні. Райм вірив, що повна історія божевілля цієї людини була перед ним. Чорним, крутим почерком — і прогалини між словами. Але він не бачив кінця історії. Ще ні.
  Він знову переглянув підказки. Нероз’ясненими залишилися лише деякі.
  Шрам на пальці.
  Вузол.
  Засіб після гоління.
  Шрам був для них марний, якщо вони не мали підозрюваного, чиї пальці вони могли перевірити. І не пощастило ідентифікувати вузол — лише охайний Бенкс вважав, що він не морський.
  А як щодо дешевого засобу після гоління? Якщо припустити, що більшість суб’єктів підприємницької діяльності не збризкували б себе, щоб піти на викрадення, чому він одягнув це? Райм міг тільки знову зробити висновок, що він намагався приховати інший, вимовний запах. Він пробігся через можливості: їжа, алкогольні напої, хімікати, тютюн. . .
  Він відчув на собі погляд і глянув праворуч.
  Чорні крапки очних западин гримучої змії дивилися на клінітрон. Це була єдина підказка, яка була недоречною. Це не мало жодної мети, окрім як познущатися над ними.
  Щось йому спало на думку. Користуючись копіткою поворотною рамкою, Райм повільно перегорнув «Злочин у старому Нью-Йорку». До розділу про Джеймса Шнайдера. Він знайшов абзаци, які запам’ятав.
  Відомий лікар-психолог (фахівець із дисципліни «психологія», яка останнім часом була багато в новинах) припустив, що кінцевий намір Джеймса Шнайдера мав мало спільного з завдаючи шкоди своїм жертвам. Швидше, як припустив цей учений лікар, лиходій прагнув помститися тим, хто завдав йому, як він вважав, шкоди: міській поліції, якщо не суспільству в цілому.
  Хто може сказати, де криється джерело цієї ненависті? Можливо, як і Ніл у давнину, його джерела були приховані для всього світу — і, можливо, навіть для самого лиходія. І все ж одну причину можна знайти в маловідомому факті: юний Джеймс Шнайдер у ніжному віці десяти років побачив, як констеблі витягли його батька, щоб померти у в’язниці за пограбування, якого він, як пізніше з’ясувалося, не скоював. . Після цього нещасливого арешту мати хлопчика опинилася на вулиці й покинула свого сина, який виріс під опікою держави.
  Можливо, божевільний скоїв ці злочини, щоб кинути глузування в обличчя тієї самої поліції, яка ненавмисно знищила його родину?
  Ми, безсумнівно, ніколи не дізнаємося.
  Однак очевидно, що, висміюючи неефективність захисників громадян, Джеймс Шнайдер — «збирач кісток» — мстився як самому місту, так і своїм невинним жертвам.
  Лінкольн Райм відкинувся на подушку й знову подивився на таблицю профілю.
   
  Бруд важчий за все.
  Це сама земля, пил із залізного ядра, і вона вбиває не шляхом задушення повітря з легенів, а шляхом стискання клітин, доки вони не загинуть від паніки нерухомості.
  Сакс хотів, щоб вона померла . Вона молилася, щоб так і було. швидко Від страху чи серцевого нападу. Перш ніж перший удар лопати вдарив її обличчя. Вона молилася про це сильніше, ніж Лінкольн Райм молився про свої таблетки та лікер.
  Лежачи в могилі, яку зловмисник викопав на власному подвір'ї, Сакс відчувала, як по її тілу рухається густа й червива земля.
  Садистично він ховав її повільно, кидаючи лише по одній черпаку, обережно розкидаючи її навколо її. Він почав з її ніг. Тепер він дотягувався до її грудей, бруд ковзав до її мантії та навколо грудей, як пальці коханця.
  Все важче й важче, стискаючи, сковуючи її легені; вона могла всмоктувати лише унцію або дві повітря за раз. Він зробив паузу кілька разів, щоб поглянути на неї, а потім продовжив.
  Він любить дивитися . . .
  Руки під нею, шия напружується, щоб утримати голову над припливом.
  Потім її грудну клітку повністю закопали. Її плечі, її горло. Холодна земля піднялася до гарячої шкіри її обличчя, скупчившись навколо голови, так що вона не могла поворухнутися. Нарешті він нахилився й зірвав стрічку з її рота. Коли Сакс намагався закричати, він вилив їй в обличчя жменю бруду. Вона затремтіла, захлиналася чорною землею. Дзвенить у вухах, почувши чомусь стару пісню свого дитинства — «Зелене листя літа», пісню, яку її батько знову і знову грав на привіт-фай. Сумний, переслідуючий. Вона закрила очі. Все чорніло. Одного разу відкрила рот і отримала ще одну чашку землі.
  Відмова від мертвих . . .
  А потім вона була під.
  Повністю тихо. Не задихаючись і не задихаючись — земля була ідеальною печаткою. У неї не було повітря в легенях, вона не могла видавати жодних звуків. Тиша, за винятком нав’язливої мелодії та дедалі більшого гуркоту у вухах.
  Тоді тиск на її обличчі припинився, її тіло заціпеніло, таке ж заціпеніло, як у Лінкольна Райма. Її розум почав відключатися.
  Чорнота, чорнота. Ні слова від її батька. Нічого від Ніка. . . Жодна мрія про пониження передачі з п’яти до чотирьох, щоб перевести спідометр на три цифри.
  Чорнота.
  Відмова від . . .
  Маса опускається на неї, штовхаючи, штовхаючи. Бачити лише одне зображення: рука, що піднімається з могили вчора вранці, махаючи про милосердя. Коли милосердя не буде.
  Махає їй, щоб вона пішла.
  Рима, я буду сумувати за тобою.
  Здаватись . . .
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ ЧОТИРИ
  
  Сщось ударило її по чолу. важко. Вона відчувала удари, але не відчувала болю.
  Що що? Його лопата? Цегла? Можливо, в мить співчуття 823'd вирішила, що ця повільна смерть більше, ніж будь-хто міг винести, і вдарила їй по горлу, щоб перерізати вени.
  Ще один удар і ще один. Вона не могла розплющити очей, але відчувала світло, яке світилося навколо неї. Кольори. І повітря. Вона вигнала з рота масу бруду й тихо вдихнула, усе, що змогла. Почав голосний кашель, блювання, спльовування.
  Її повіки розплющилися, і крізь сльозливі очі вона побачила, що дивиться на каламутне бачення Лона Селлітто, який стояв на колінах над нею, поруч із двома медиками швидкої допомоги, один із яких копнув їй рот латексними пальцями й витягнув ще більше мотлоху, а інший підготував кисневу маску та зелений резервуар.
  Селлітто та Бенкс продовжували розкривати її тіло, відкидаючи бруд м’язистими руками. Вони підтягли її, залишивши халат позаду, як здерту шкіру. Селлітто, який був старим розлучником, цнотливо відвів погляд від її тіла, одягаючи піджак їй на плечі. Звісно, Джеррі Бенкс виглядав молодим, але вона все одно любила його.
  "Зробив . . . ви. . . ?» вона захрипіла, а потім піддалася надривному кашлю.
  Селлітто вичікувально глянув на Бенкса, який з усіх двох більше задихався. Мабуть, він найбільше бігав за суб'єктом. Молодий детектив похитав головою. "Пішов."
  Сідаючи, вона на мить вдихнула кисень.
  
  «Як?» — прохрипіла вона. «Звідки ти знав?»
  «Рима», — відповів він. «Не питайте мене, як. Він викликав 10-13 секунд для всіх у команді. Коли він почув, що з нами все гаразд, він відправив нас сюди якомога швидше».
  Потім оніміння пішло, різко, миттєво. І вперше вона усвідомила, що мало не сталося. Вона скинула кисневу маску, відступила в паніці, сльози текли, її панічне рикання ставало все голоснішим і голоснішим. "Ні-ні-ні . . .”
  Шльопаючи по руках і стегнах, несамовито, намагаючись позбутися жаху, що прилипав до неї, як рясні бджоли.
  «О Боже о Боже. . . Немає . . .”
  «Сакс?» — стривожено запитав Бенкс. «Гей, Сакс?»
  Старший детектив відмахнувся від напарника. "Все добре." Він тримав руку на її плечах, коли вона впала на четвереньки й сильно рвала, ридала, ридала, відчайдушно стискаючи пальцями бруд, наче хотіла його задушити.
  Нарешті Сакс заспокоїлася й сіла навпіл. Вона почала сміятися, спочатку тихо, потім голосніше й голосніше, істерично, здивовано виявивши, що небо розкрилося й пішов дощ — величезні гарячі літні краплі, — а вона навіть не усвідомила цього.
   
  Обхопити його за плечі. Обличчя притиснуте до нього. Вони стояли так довго.
  «Сакс. . . О, Сакс.
  Вона відійшла від клінітрона й посунула з кутка кімнати старе крісло. Сакс — у темно-синіх спортивних штанях і футболці Hunter College — плюхнулася в крісло й звісила свої вишукані ноги через руки, як школярка.
  «Чому ми, Райме? Чому він прийшов за нами?» Її голос був хрипким шепотом від бруду, який вона проковтнула.
  «Тому що люди, яких він викрав, не є справжніми жертвами. Ми є."
  «Хто ми? " вона запитала.
  "Я не впевнений. Суспільство, можливо. Або місто. Або ООН. Копи. Я повернувся і перечитав його Біблію — розділ Джеймс Шнайдер. Пам’ятаєте теорію Террі про те, чому суб’єкт залишив підказки?»
  Селлітто сказав: «Начебто робить нам аксесуари. Розділити провину. Зробіть так, щоб йому було легше вбивати».
  Райм кивнув, але сказав: «Я не думаю, що це причина. Я думаю, що підказки були способом напасти на нас. Кожна загибла жертва була для нас втратою».
  У своєму старому одязі, з волоссям, зібраним у хвіст, Сакс виглядала прекрасніше, ніж будь-коли за останні два дні. Але очі в неї були олов'яні. Вона припускав, що вона заново переживе кожну лопату бруду, і Райму здалося, що думка про її живе поховання настільки тривожна, що йому довелося відвести погляд.
  «Що він має проти нас?» вона запитала.
  "Не знаю. Батько Шнайдера був заарештований помилково і помер у в'язниці. Наш суб'єкт? Хтозна чому? Мене цікавлять лише докази...
  «...а не мотиви». Амелія Сакс закінчила речення.
  «Чому він почав кидатися прямо на нас?» — запитав Бенкс, кивнувши на Сакса.
  «Ми знайшли його схованку і врятували дівчинку. Не думаю, що він чекав нас так скоро. Можливо, він просто розлютився. Лон, нам потрібні цілодобові няні для всіх нас. Він міг просто втекти після того, як ми врятували дитину, але залишився, щоб завдати шкоди. Ти і Джеррі, я, Купер, Хауманн, Поллінг, ми всі в його списку, нагадаю. Тим часом переведіть хлопців Перетті до Сакса. Я впевнений, що він підтримував його в чистоті, але там могло бути щось. Він пішов набагато швидше, ніж планував».
  — Я краще піду туди, — сказав Сакс.
  — Ні, — сказав Райм.
  «Мені потрібно працювати на сцені».
  «Ти маєш трохи відпочити», — наказав він. « Ось що ти маєш зробити, Сакс. Ви не заперечуєте, що я кажу, ви виглядаєте паскудно».
  — Так, офіцере, — сказав Селлітто. «Це наказ. Я сказав тобі відстоятися до кінця дня. Його шукають дві сотні людей. А Фред Деллрей має ще сто двадцять гонорарів.
  «У мене є місце злочину на моєму власному подвір’ї, і ти не дозволиш мені прогулятися по сітці?»
  «Ось і все, — сказав Райм, — у двох словах».
  
  Селлітто підійшов до дверей. «З цим якісь проблеми, офіцере?»
  "Ні, сер."
  «Давай, Бенкс, у нас є робота. Вам потрібен підвіз, Сакс? Або вони все ще довіряють вам транспортні засоби?»
  «Ні, дякую, колеса є внизу», — сказала вона.
  Двоє детективів пішли. Райм почув, як їхні голоси лунають у порожній залі. Потім двері зачинилися, і вони зникли.
  Райм зрозумів, що яскраві ліхтарі горять. Він натиснув кілька команд і затемнив їх.
  Сакс потягнувся.
  «Ну, — сказала вона так само, як сказав Райм, — Отже».
  Вона глянула на годинник. "Вже пізно."
  «Звичайно».
  Підвівшись, вона підійшла до столу, де лежала її сумочка. Вона підняла його. Клацнув її, відкрила її компактний розмір і оглянула розрізану губу в дзеркалі.
  «Виглядає непогано», — сказав Райм.
  «Франкенштейн», — сказала вона, підштовхуючи. «Чому вони не використовують шви тілесного кольору?» Вона відклала дзеркало, перекинула сумочку на плече. «Ти пересунув ліжко», — помітила вона. Було ближче до вікна.
  «Том зробив. Я можу подивитися на парк. Якщо я захочу».
  «Ну, це добре».
  Вона підійшла до вікна. Подивився вниз.
  «О, заради Бога», — подумав собі Райм. Зроби це. Що може статися? Він швидко випалив: «Ти хочеш залишитися тут? Я маю на увазі, що вже пізно. І Латенти будуть годинами витирати пил на вашому місці».
  Глибоко в собі він відчув шалене передчуття. «Ну, вбий це, — подумав він, розлючений на себе. Поки її обличчя не розквітло посмішкою. "Мені б це сподобалося."
  «Добре». Його щелепа здригнулася від адреналіну. «Чудово. Том!»
  Слухаю музику, п’ю скотч. Можливо, він розповість їй більше про відомі місця злочинів. Історика в ньому також було цікаво про її батька, про роботу поліції в 60-х і 70-х роках. Про сумнозвісний південний район Мідтауна в минулі часи.
  
  Райм крикнув: «Том! Візьміть аркуші. І ковдру. Том! Я не знаю, що він робить. Том! »
  Сакс почав щось говорити, але в дверях з’явився помічник і роздратовано сказав: «Лінкольне, знаєте, одного грубого крику було б достатньо».
  «Амелія знову зупиняється. Чи не могли б ви взяти ковдри та подушки на диван?»
  «Ні, знову не диван», — сказала вона. «Це як сон на каменях».
  Ріма вкололи осколком неприйняття. Сумно подумавши про себе: минуло кілька років, як він відчував це почуття. Змирившись, він все ж посміхнувся і сказав: «Внизу є спальня. Том може компенсувати це за вас».
  Але Сакс поклала сумочку. «Ну що, Томе. Вам не потрібно».
  «Це не турбує».
  "Все добре. На добраніч, Томе». Вона підійшла до дверей.
  «Ну я...»
  Вона посміхнулася.
  — Але… — почав він, переводячи погляд то на неї, то на Райма, який насупився й похитав головою.
  «На добраніч , Томе», — твердо сказала вона. «Стережись своїх ніг». І повільно зачинив двері, коли він відходив у передпокій. Він закрився з гучним клацанням.
  Сакс скинула черевики, стягнула сніданки й футболку. На ній був мереживний бюстгальтер і широкі бавовняні трусики. Вона залізла в «Клінітрон» поруч із Раймом, демонструючи весь авторитет, яким володіють красиві жінки, коли справа доходить до того, щоб залізти в ліжко з чоловіком.
  Вона звивалася в гранулах і засміялася. «Це пекельне ліжко», — сказала вона, потягуючись, як кішка. Заплющивши очі, Сакс запитав: «Ви не заперечуєте, чи не так?»
  «Я зовсім не проти».
  «Рима?»
  "Що?"
  «Розкажи мені більше про свою книгу, добре? Ще кілька місць злочину?»
  
  Він почав описувати спритну серійну вбивцю в Квінсі, але менше ніж через хвилину вона спала.
  Райм глянув униз і помітив її груди на його грудях, її коліно лежало на його стегні. Жіноче волосся вперше за багато років притулилося до його обличчя. Лоскотало. Він забув, що це сталося. Для людини, яка жила в минулому, з такою хорошою пам’яттю, він був здивований, виявивши, що не може точно пригадати, коли востаннє відчував це відчуття. Те, що він міг пригадати, — це суміш вечорів з Блейном, як він гадав, перед аварією. Пам’ятав , що вирішив терпіти лоскотання, не відсувати пасма, щоб не заважати дружині.
  Тепер, звісно, він не міг би відкинути волосся Сакса, якби сам Бог попросив. Але він і не думав відсунути його вбік. Якраз навпаки; він хотів продовжити відчуття до кінця Всесвіту.
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ П'ЯТЬ
  
  ТНаступного ранку Лінкольн Райм знову залишився сам.
  Том пішов за покупками, а Мел Купер був у лабораторії IRD у центрі міста. Вінс Перетті завершив роботу з CS в особняку на Іст-Ван-Бревурті та в Сакса. Вони знайшли дуже мало підказок, хоча Райм пояснював відсутність PE винахідливістю суб'єкта, а не похідними талантами Перетті.
  Райм чекав протоколу з місця злочину. Але і Добінс, і Селлітто вважали, що 823 припинено — принаймні тимчасово. За останні дванадцять годин більше не було нападів на поліцію, і жодних інших жертв не було викрадено.
  Вартовачка Сакс — великий патрульний офіцер з MTS — супроводжувала її на прийом до лікарні вуха, носа і горла в лікарні в Брукліні; бруд наробив чимало на її горлі. У самого Райма також був охоронець — у формі двадцятого округу, який стояв перед його міським будинком — доброзичливий поліцейський, якого він знав багато років і з яким Райм насолоджувався поточною суперечкою про переваги ірландського торфу проти шотландського у виробництві віскі.
  У Рими був чудовий настрій. Він подзвонив унизу по домофону. «Я чекаю лікаря через пару годин. Ви можете дозволити йому».
  Коп сказав, що буде.
  Доктор Вільям Бергер запевнив Райма, що сьогодні він прибуде вчасно.
  Райм відкинувся на спинку подушки й зрозумів, що він не зовсім самотній. На підвіконні крокували соколи. Рідко вередливі, вони здавалися неспокійними. Наближався ще один низький фронт. Вікно Ріми відкривало спокій небо, але він довіряв птахам; вони були безпомилковими барометрами.
  
  
  Він глянув на годинник на стіні. Була 11:00 ранку. Ось він, як і два дні тому, чекав на прибуття Бергера. Таке життя, подумав він: відкладення за відстрочками, але врешті-решт, якщо пощастить, ми потрапляємо туди, де нам призначено бути.
  Двадцять хвилин він дивився телевізор, шукаючи історії про викрадення. Але в день відкриття конференції ООН всі станції робили спеціальні програми. Райму це здалося нудним, і він повернувся до повторення Метлока, повернувся до чудової репортерки CNN, яка стояла біля штаб-квартири ООН, а потім закрив клятий знімок.
  Задзвенів телефон, і він відповів на нього складними жестами. "Привіт."
  Була пауза, перш ніж почувся чоловічий голос: «Лінкольн?»
  "Так?"
  «Джим Поллінг. Як справи'?"
  Райм зрозумів, що майже не бачив капітана з ранку вчорашнього ранку, за винятком прес-конференції вчора ввечері, де він пошепки давав підказки меру та начальнику Вілсону.
  "Гаразд. Щось про нашого суб'єкта?» — спитав Райм.
  "Досі нічого. Але ми його дістанемо». Ще одна пауза. «Гей, ти один?»
  «Так».
  Тривала пауза.
  «Добре, якщо я заїду?»
  «Звичайно».
  «Півгодини?»
  «Я буду тут», — весело сказав Райм.
  Він уперся головою в товсту подушку, а очі ковзнули на зав’язану білизняну мотузку, що висіла біля плаката в профілі. Досі немає відповіді щодо вузла. Це був, — він голосно засміявся над жартом, — невдалий кінець. Він ненавидів ідею покинути справу, не дізнавшись, що це за вузол. Тоді він згадав, що Поллінг був рибалкою. Може, він би впізнав...
  Опитування, рима відображена.
  Джеймс Поллінг. . .
  
  Дивно, як капітан наполягав, щоб Райм зайнявся справою. Як він боровся, щоб утримати його, а не Перетті, який був кращим політичним вибором для Поллінга. Пам’ятаючи також, як він втратив самовладання на Деллрея, коли гонорар намагався відвернути розслідування від поліції Нью-Йорка.
  Тепер, коли він подумав про це, вся участь Поллінга у цій справі була загадкою. Вісім двадцять три — це не той злочинець, на який ти брався добровільно — навіть якщо ти шукав пишних справ, щоб повісити собі на комір. Занадто багато шансів втратити жертви, надто багато можливостей для преси — і для керівництва — накинутись на вас за те, що ви дурні.
  Опитування. . . Згадуючи, як він влітав у спальню Райма, перевіряв їхній прогрес і йшов.
  Звичайно, він доповідав меру та начальнику. Але — ця думка несподівано вискочила в голову Райма — чи був хтось інший, кому Поллінг звітував?
  Хтось, хто хотів стежити за розслідуванням? Сам суб'єкт?
  Але як же Поллінг міг мати будь-який зв’язок із 823? Здавалося-
  І тоді це його вразило.
  Чи може Поллінг бути суб'єктом?
  Звичайно, ні. Це було смішно. Смішно. Навіть окрім мотивів і засобів, існувало питання можливості. Капітан був тут, у кімнаті Райма, коли відбулися деякі викрадення. . . .
  Або мав?
  Райм подивився на профільну таблицю.
  Темний одяг і м’яті бавовняні штани. Останні кілька днів Поллінг був одягнений у темний спортивний одяг. Але що ж? Так робив багато-
  Внизу відкривалися і зачинялися двері.
  "Том?"
  Без відповіді. Помічник не повинен був повернутися через кілька годин.
  «Лінкольн?»
  О ні. пекло Він почав набирати номер на ECU.
  9—1—
  Підборіддям він натиснув курсор на 2.
  
  Кроки на сходах.
  Він спробував повторно набрати номер, але у відчаї вибив джойстик поза межами досяжності.
  І Джим Поллінг увійшов до кімнати. Райм розраховував, що няня спочатку покличе нагору. Але, звісно, побитий поліцейський впустив би капітана поліції, не замислюючись.
  Темна куртка Поллінга була розстібнута, і Райм подивився на автомат на його стегні. Він не міг побачити, чи це його головна зброя. Але він знав, що .32 Кольти були в списку дозволеної особистої зброї NYPD.
  — Лінкольн, — сказав Поллінг. Він був явно неспокійний, обережний. Його очі впали на вибілений уламок спинного мозку.
  «Як справи, Джіме?»
  "Непогано."
  Опитування людей на природі. Чи шрам на відбитку пальця залишився від років закидання волосіні? Чи нещасний випадок з мисливським ножем? Райм спробував глянути, але Поллінг тримав руки в кишенях. Він там щось тримав? ніж?
  Поллінг точно знався на криміналістиці та на місцях злочину — він знав, як не залишити доказів.
  Лижна маска? Якби Поллінг був суб'єктом, йому, звісно, довелося б носити маску, бо хтось із жертв міг побачити його пізніше. І засіб після гоління. . . що, якби суб'єкт взагалі не використовував цей аромат, а лише носив із собою флакон і розбризкував трохи на сцені, щоб вони повірили, що він носив Брют? Тож коли Поллінг з’явився тут без одягу, ніхто не запідозрив би його.
  «Ти один?» — запитав Поллінг.
  «Мій помічник...»
  «Коп внизу сказав, що деякий час не повернеться».
  Райм вагався. "Це вірно."
  Полінг був худорлявий, але міцний, рудий. Повернулися слова Террі Добінса: Хтось корисний, чесний. Соціальний працівник, консультант, політик. Хтось допомагає іншим людям.
  Як поліцейський.
  Тепер Райм думав, чи не помре він. І щоб в шоці він зрозумів, що не хоче. Не так, не на чиїхось умовах.
  Поллінг підійшов до ліжка.
  Але він нічого не міг зробити. Він був у повній милості цієї людини.
  — Лінкольн, — серйозно повторив Поллінг.
  Їхні погляди зустрілися, і через них пройшло відчуття електричного зв’язку. Сухі іскри. Капітан швидко глянув у вікно. «Вам було цікаво, чи не так?»
  «Цікаво?»
  «Чому я хотів, щоб ти брав участь у цій справі».
  «Я вважав, що це моя особистість».
  Це не викликало усмішки у капітана.
  «Чому ти потрібен мені, Джиме?»
  Пальці капітана зчепилися. Тонкий, але міцний. Руки рибалки, спорт, який, так, може бути витонченим, але мета якого все ж полягає в тому, щоб вирвати бідного звіра з його дому та розрізати його гладке черево тонким ножем.
  «Чотири роки тому справа Шеперда. Ми працювали разом».
  Райм кивнув.
  «Робітники знайшли тіло поліцейського на зупинці метро».
  Стогін, згадав Райм, схожий на звук затоплення Титаніка в «Нічі, яку слід пам’ятати». Потім пролунав вибух, гучний, як постріл, коли промінь впав на його нещасну шию, і бруд наповнився його тілом.
  «І ви керували сценою. Ви самі, як завжди».
  «Я знав, так».
  «Ви знаєте, як ми засудили Шеперда? У нас була дотепність».
  Свідок? Райм цього не чув. Після аварії він втратив усі сліди цієї справи, за винятком того, що дізнався, що Шеперд був засуджений і через три місяці зарізаний до смерті на острові Райкер нападником, якого так і не вдалося схопити.
  — Очевидець, — продовжив Поллінг. «Він міг помістити Шеперда в один із будинків жертв разом із вбивством зброя». Капітан підійшов ближче до ліжка, схрестив руки. «Ми мали розум за день до того, як знайшли останнє тіло — те, що в метро. Перш ніж я попрохаю вас керувати сценою.
  «Що ти кажеш, Джіме?»
  Очі капітана впилися в підлогу. «Ви нам були не потрібні. Нам не потрібен був ваш звіт».
  Райм нічого не сказав.
  Поллінг кивнув. «Ви розумієте, що я кажу? Мені так хотілося вбити ту чортову вівчарку. . . . Я хотів герметичний футляр. І ви знаєте, що робить звіт про місце злочину Лінкольна Райма для адвокатів. Це налякає їх назавжди».
  «Але Шеперда засудили б навіть без мого звіту з події в метро».
  «Це вірно, Лінкольне. Але це ще гірше. Бачите, я отримав повідомлення від MTA Engineering, що сайт небезпечний».
  «Сайт метро. І ти змусив мене попрацювати над сценою, перш ніж вони її підтримали?»
  «Шеферд був вбивцею поліцейських». Обличчя Поллінга скривилося від огиди. «Я так сильно його хотіла. Я б зробив усе, щоб прибити його. Але . . .” Він опустив голову на руки.
  Райм нічого не сказав. Він чув стогін балки, вибух ламаються дерев. Потім шурхіт бруду, що гніздиться навколо нього. Цікавий, теплий спокій у його тілі, а серце затиналося від жаху.
  «Джим...»
  — Ось чому я хотів, щоб ти брав участь у цій справі, Лінкольне. Розумієш?" На твердому обличчі капітана промайнув жалюгідний вираз; він дивився на диск хребта на столі. «Я постійно чув ці історії про те, що твоє життя було лайном. Ви марніли тут. Розмова про самовбивство. Я відчував себе таким біса винним. Я хотів спробувати повернути тобі частину твого життя».
  Райм сказав: «І ти жив з цим останні три з половиною роки».
  «Ти знаєш про мене, Лінкольне. Про мене всі знають. Я беру когось за нашийник, він дає мені будь-яке лайно, він падає . Я отримую жорстке ставлення до якогось злочинця, я не зупиняюся, поки його не помічать і не помічать. Я не можу це контролювати. я знаю, що іноді я трахкав людей. Але вони були виконавцями — чи принаймні підозрюваними. Вони були не мої, не копи. Що з тобою трапилось . . . це був гріх. Це було просто біса неправильно».
  «Я не був новачком, — сказав Райм. «Мені не довелося знімати сцену, яку я вважав небезпечною».
  «Але...»
  "Поганий час?" — сказав інший голос із дверей.
  Райм підвів очі, очікуючи побачити Бергера. Але це був Пітер Тейлор, який піднявся сходами. Райм пригадав, що він приходив сьогодні, щоб перевірити стан свого пацієнта після нападу дисрефлексії. Він також припускав, що лікар планує наварити його на Берґера та Товариство Лети. Він був не в настрої для цього; йому хотілося часу наодинці, щоб переварити зізнання Поллінга. На даний момент воно просто сиділо там, заціпеніле, як стегно Райма. Але він сказав: «Заходь, Пітере».
  «У вас дуже кумедна система безпеки, Лінкольне. Охоронець запитав, чи я лікар, і він дозволив мені піднятися. Що? Юристів і бухгалтерів завантажують?»
  Райм засміявся. «Я лише секунду». Райм повернувся до Поллінга. «Доля, Джиме. Ось що сталося зі мною. Я опинився не в тому місці в невідповідний час. Так буває».
  «Дякую, Лінкольне». Поллінг поклав руку на праве плече Райма й ніжно стиснув її.
  Райм кивнув і, щоб відволікти тривожну вдячність, представив чоловіків. «Джиме, це Піт Тейлор, один із моїх лікарів. А це Джим Поллінг, ми працювали разом».
  «Приємно познайомитися», — сказав Тейлор, простягаючи праву руку. Це був широкий жест, і Райм прослідкував за ним очима, чомусь помітивши глибокий шрам у формі півмісяця на правому вказівному пальці Тейлора.
  "Немає!" — крикнув Райм.
  — Отже, ти теж поліцейський. Тейлор міцно стиснув Поллінга за руку, коли той тричі вставив ніж, який міцно тримав у лівій руці, всередину та з грудей капітана, проводячи навколо ребер із делікатністю хірурга. Безсумнівно, щоб він не надрізав дорогоцінну кістку.
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ ШІСТЬ
  
  яДвома довгими кроками Тейлор опинився біля ліжка. Він схопив контролер ECU з-під пальця Райма і жбурнув через кімнату.
  Райм перевів подих, щоб крикнути. Але лікар сказав: «Він теж мертвий. Констебль». Киває на двері, маючи на увазі охоронця внизу. Тейлор зачаровано дивився, як Поллінг бив, як тварина з переламаним хребтом, бризкаючи кров’ю на підлогу та стіни.
  «Джим!» Ріма заплакала. «Ні, о, ні. . .”
  Руки капітана скривилися на зруйнованих грудях. Огидне булькання з його горла наповнило кімнату, супроводжуване божевільним стукотом його черевиків по підлозі, коли він помирав. Нарешті він різко здригнувся й затих. Його оскленелі очі, залиті кров’ю, дивилися в стелю.
  Повернувшись до ліжка, він не зводив очей з Лінкольна Райма, обходячи його. Повільно кружляє, ніж у руці. Його дихання було важким.
  "Хто ти ?" Райм ахнув.
  Тейлор мовчки ступив уперед, обхопив пальцями руку Райма, кілька разів стиснув кістку, можливо, сильно, а можливо, ні. Його рука потяглася до лівого безіменного пальця Райма. Він зняв його з блоку управління керуванням і погладив лезом ножа, з якого капає вода. Засунув гострий вістря під цвях.
  Райм відчув слабкий біль, нудоту. Потім важче. Він задихнувся.
  Потім Тейлор щось помітив і завмер. Він задихнувся. Нахилився вперед. Дивлячись на копію « Злочинів у Старому Нью-Йорку» на поворотній рамці.
  " Це як . . . Ви дійсно знайшли це. . . . О, Констеблі повинні пишатися тим, що ти в їхніх лавах, Лінкольне Райме. Я думав, мине кілька днів, перш ніж ти потрапиш до дому. Я думав, що собаки вже роздягнуть Меґі».
  «Чому ти це робиш?» — спитав Райм.
  Але Тейлор не відповів; він уважно розглядав Райма, бурмочучи напівпро себе: «Знаєш, ти колись не був таким хорошим. У старі часи. Тоді ти багато пропустив, чи не так? За старих часів».
  Старі часи . . . Що він мав на увазі?
  Він похитав лисиною, сивим волоссям — не каштановим — і глянув на примірник підручника Райма з криміналістики. В його очах було впізнання, і Райм поволі почав розуміти.
  «Ви читали мою книгу», — сказав криміналіст. «Ви це вивчали. У бібліотеці, так? Філіал публічної бібліотеки поруч із вами?»
  Зрештою, вісім двадцять три був читачем.
  Тож він знав процедури CS Rhyme. Ось чому він так ретельно підмітав, чому він одягав рукавички, торкаючись навіть тих поверхонь, на яких більшість злочинців не думала, що залишать відбитки, чому він бризнув на місці події лосьйоном після гоління — він точно знав, що Сакс зробить шукати.
  І, звичайно, посібник був не єдиною книгою, яку він прочитав.
  Місця злочину теж. Ось що дало йому ідею підкинутих підказок — підказок Старого Нью-Йорка. Підказки, які зміг би знайти лише Лінкольн Райм.
  Тейлор підняв диск хребта, який дав Райму вісім місяців тому. Він неуважно розім’яв його між пальцями. І Райм побачив цей подарунок, такий зворушливий тоді, через жахливу передмову, якою вона була.
  Його очі були розфокусовані, віддалені. Райм пригадав, що бачив це раніше — коли Тейлор оглядав його останні місяці. Він приписав це концентрації лікаря, але тепер знав, що це божевілля. Контроль, який він намагався зберегти, зникав.
  «Скажи мені», — запитав Райм. «Чому?»
  «Чому?» — прошепотів Тейлор, просуваючи руку Нога Рима, промацуючи ще раз, коліно, гомілка, щиколотка. «Тому що ти був чимось надзвичайним, Райме. Унікальний. Ти був невразливим».
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Як можна карати людину, яка хоче смерті? Якщо ви вб'єте його, ви зробили те, що він хоче. Тому мені довелося змусити вас жити».
  І відповідь нарешті прийшла до Райма.
  Старі часи . . .
  «Це була фальшивка, чи не так?» — прошепотів він. — Той некролог від коронера Олбані. Ви самі це написали».
  Колін Стентон. Доктор Тейлор був Коліном Стентоном.
  Чоловік, чию родину розбили на його очах на вулицях Чайнатауна. Чоловік, який паралізований стояв перед тілами своєї дружини та двох дітей, які стікали кров’ю, і не міг прийняти непристойний вибір, кого з них врятувати.
  Ви щось пропустили. У старі часи.
  Тепер, надто пізно, останні частини стали на свої місця.
  Він спостерігає за жертвами: TJ Colfax і Monelle і Carole Ganz. Він ризикував потрапити в полон, щоб стояти й дивитися на них — так само, як Стентон стояв над своєю родиною, спостерігаючи, як вони вмирають. Він хотів помститися, але він був лікарем, який присягнувся ніколи не позбавляти життя, тому, щоб убити, він мав стати своїм духовним предком — колекціонером кісток Джеймсом Шнайдером, божевільним дев’ятнадцятого століття, чию родину знищила поліція. .
  «Після того, як я вийшов із психлікарні, я повернувся на Мангеттен. Я читав протокол слідства про те, як ви пропустили вбивцю на місці злочину, як він вибрався з квартири. Я знав, що мушу тебе вбити. Але я не міг. Я не знаю чому. . . . Я все чекав і чекав, що щось станеться. І тоді я знайшов книгу. Джеймс Шнайдер. . . Він пережив те саме, що й я. Він зробив це; Я теж можу».
  Я знищив їх до кісток.
  — Некролог, — сказав Райм.
  «Правильно. Я написав це сам на комп’ютері. Надіслав факсом у поліцію Нью-Йорка, щоб мене не запідозрили. Потім я став кимось іншим. Доктор Пітер Тейлор. Пізніше я не зрозумів, чому вибрав це ім’я. Чи можете ви це зрозуміти?» Очі Стентона збилися на графік. «Відповідь є».
  Райм просканував профіль.
   • Знає базову німецьку мову
  « Шнайдер, — сказав Райм, зітхаючи, — це німецьке слово «кравець». »
  Стентон кивнув. «Я провів тижні в бібліотеці, читаючи про травму спинного мозку, а потім зателефонував вам і сказав, що мене направили з Колумбійського наукового центру. Я планував убити вас під час першої зустрічі, відрізати ваше тіло по смужках, дозволити вам стікати кров’ю до смерті. Це могло зайняти години. Навіть дні. Але що сталося?» Його очі розширилися. «Я дізнався, що ви хотіли вбити себе. »
  Він нахилився до Райма. «Ісусе, я все ще пам’ятаю, коли вперше побачив тебе. Ти сучий син. Ти був мертвий. І я знав, що мав зробити — я мав змусити вас жити . Мені довелося ще раз дати тобі мету».
  Тож не мало значення, кого він викрав. Будь-хто б зробив. «Вам навіть було байдуже, чи живі жертви чи померли».
  "Звичайно, ні. Все, що я хотів, це змусити вас спробувати їх врятувати».
  «Вузол», — запитав Райм, помітивши петлю білизняної мотузки, що висіла біля плаката. «Це був хірургічний шов?»
  Він кивнув.
  "Звичайно. А шрам на твоєму пальці?»
  «Мій палець?» Він нахмурився. "Як ви . . . Її шия! Ви надрукували її шию, Ханну. Я знав, що це можливо. Я не думав про це». Злий на себе. «Я розбив скло в бібліотеці психлікарні, — продовжив Стентон. «Порізати собі зап'ястя. Я стискав його, поки він не зламався». Він божевільно обвів шрам вказівним пальцем лівої руки.
  — Смерть, — спокійно сказав Райм, — ваша дружина й діти. Це був нещасний випадок. Жахлива аварія, жах. Але це сталося не спеціально. Це була помилка. Мені дуже шкода вас і їх».
  Співучим голосом Стентон дорікнув: «Пам’ятаєш, що ти написав? . . . у передмові до вашого підручника?» Він чудово продекламував: «Криміналіст знає, що кожна дія має наслідок. Присутність злочинця змінює кожне місце злочину, хоча й незначно. Саме завдяки цьому ми можемо ідентифікувати та знайти злочинців і досягти справедливості». Стентон схопив Райма за волосся й потягнув його голову вперед. Вони були в дюймах один від одного. Райм відчував запах дихання божевільного, бачив лінзи поту на сірій шкірі. «Ну, я наслідок твоїх дій».
  «Що ти досягнеш? Ви вб'єте мене, і мені не гірше, ніж було б».
  «О, але я не збираюся тебе вбивати. Ще ні."
  Стентон відпустив волосся Райма й відступив.
  «Хочеш знати, що я збираюся робити?» — прошепотів він. «Я збираюся вбити твого лікаря, Бергере. Але не так, як він звик вбивати. О, ні снодійного йому, ні випивки. Ми побачимо, як він любить смерть по-старому. Потім твій друг Селлітто. А офіцер Сакс? Її також. Одного разу їй пощастило. Але я її дістану наступного разу. Черговий похорон для неї. І Том теж, звичайно. Він помре прямо тут, на твоїх очах. Опрацюйте його до кісток. . . Гарно і повільно». Стентон дихав швидко. «Можливо, ми подбаємо про нього сьогодні. Коли він має повернутися?»
  « Я зробив помилки. Це мій... — Райм раптом глибоко кашлянув. Він відкашлявся, перехопив подих. "Це моя вина. Роби зі мною все, що хочеш».
  «Ні, це всі ви. Його-"
  «Будь ласка. Ти не можеш… — Райм знову закашлявся. Це переросло в жорстокий бешкет. Йому вдалося це контролювати.
  Стентон глянув на нього.
  «Ви не можете завдати їм шкоди. Я зроблю все, що завгодно... — голос Райма схопився. Його голова відкинулася назад, очі вирячилися.
  І подих Лінкольна Райма зовсім зупинився. Його голова калатала, плечі нестерпно тремтіли. Сухожилля на його шиї стягнулися, як сталеві мотузки.
  «Рима!» Стентон заплакав.
  Розбризкуючись, з його губ текла слина, Райм здригнувся раз, удруге, землетрус, здавалося, прокотився по всьому його млявому тілу. Його голова закинулася назад, з кутика рота потекла кров.
  
  "Немає!" — крикнув Стентон. Вдаряє руками в груди Райма. «Ти не можеш померти!»
  Лікар підняв повіки Райма, показавши лише білки.
  Стентон розірвав коробку Тома з ліками, приготував підшкірну рідину для вимірювання артеріального тиску та ввів ліки. Він смикнув подушку з ліжка й потягнув Райма. Він відкинув похилену голову Райма, витер губи й приклався до рота Райма, важко дихаючи в легені, які не реагували.
  "Немає!" — лютував Стентон. «Я не дам тобі померти! Ви не можете! »
  Немає відповіді.
  Знову. Він перевірив непорушні очі.
  "Давай! Давай ! »
  Ще один подих. Стукає в нерухомі груди.
  Тоді він позадкував, застиглий від паніки й шоку, дивлячись, дивлячись, спостерігаючи, як людина вмирає перед ним.
  Нарешті він нахилився вперед і востаннє глибоко видихнув Райму в рот.
  І саме тоді, коли Стентон повернув голову й опустив вухо, щоб прислухатися до слабкого дихання чи будь-якого слабкого видиху, голова Райма кинулася вперед, наче вражаюча змія. Він стиснув зуби на шию Стентона, прорвавши сонну артерію та стиснувши частину хребта чоловіка.
  Аж до . . .
  Стентон закричав і відскочив назад, зсуваючи Райма з ліжка на себе. Разом вони впали купою на підлогу. Гаряча мідна кров хлинула й хлинула, наповнюючи рот Райма.
  . . . кістка.
  Його легені, його вбивчі легені, вже на хвилину були без повітря, але він не хотів послабити хватку, щоб перевести дихання, не звертаючи уваги на пекучий біль усередині щоки, де він укусив ніжну шкіру, закривавивши її, щоб дати достовірність його фіктивного нападу дисрефлексії. Він загарчав від люті — побачивши Амелію Сакс, поховану в землі, побачивши, як пара вивергає тіло Ті Джея Колфакса — і похитав головою, відчувши тріск кісток і хрящів.
  Б’ючи Райма в груди, Стентон знову закричав: стукаючись, щоб втекти від монстра, який впився в нього.
  Але хватка Райма була незламною. Це було так, наче духи всіх мертвих м’язів у всьому його тілі піднялися в його щелепу.
  Стентон пробрався кігтями до тумбочки й зумів схопити ніж. Він тицьнув його в Rhyme. Раз, два. Але єдине, куди він міг дотягнутися, це ноги та руки криміналіста. Це біль, який робить недієздатним, і біль був однією з речей, до яких Лінкольн Райм мав імунітет.
  Лещата його щелеп зімкнулися сильніше, і крик Стентона обірвався, коли його трахея пішла. Він глибоко встромив ніж у руку Райма. Він зупинився, коли вдарився по кістці. Він почав витягувати його, щоб знову вдарити, але тіло божевільного завмерло, потім сильно спазмило один раз, потім ще раз і раптом зовсім обм’якло.
  Стентон упав на підлогу, потягнувши за собою Райма. Голова криміналіста з гучним тріском вдарилася об дуб. Проте Райм не відпускав. Він міцно тримав і продовжував розчавлювати шию чоловіка, тремтячи, роздираючи тіло, як голодний лев, очманілий від крові та безмірного задоволення сповненої хтивості.
  
  
  
  
  V
  КОЛИ ВИ РУХАЄТЕСЯ,
  ВОНИ НЕ МОЖУТЬ
  ДІЙМАТИСЯ
  «Обов’язок лікаря — не просто продовжити життя, а й припинити страждання».
  -ДОКТОР. ДЖЕК КЕВОРКІАН
  
  
  
  
  ТРИДЦЯТЬ СІМ
  Понеділок, 19:15, до понеділка, 22:00
   
  
  яСонце було майже на заході, коли Амелія Сакс увійшла в його двері.
  Вона вже не була в поті. Або уніформа. На ній були джинси та лісово-зелена блузка. На її красивому обличчі було кілька подряпин, які Райм не впізнав, хоча, враховуючи події останніх трьох днів, він припустив, що рани не завдала сама собі.
  «Так», — сказала вона, обходячи ту частину поверху, де померли Стентон і Поллінг. Його витерли з відбілювачем — коли тіло злочинця було поміщено в пакети, судово-медична експертиза стала спірною, — але рожевий острівець плями був величезним.
  Райм спостерігав, як Сакс зупинився й холодно кивнув, вітаючи доктора Вільяма Бергера, який стояв біля вікна-сокіла зі своїм сумнозвісним портфелем при боці.
  «То ви його здобули, так?» — запитала вона, кивнувши на пляму крові.
  — Так, — сказав Райм. "Він отримав."
  «Все сам?»
  «Навряд чи це був чесний бій», — сказав він. «Я змусив себе стриматися».
  Надворі рідке, рум’яне світло низького сонця запалювало верхівки дерев і ряд елегантних будинків уздовж П’ятої авеню через парк.
  Сакс глянув на Бергера, який сказав: «Ми з Лінкольном просто трохи поговорили».
  "Чи були ви?"
  Настала довга пауза.
  — Амелія, — почав він. «Я збираюся пройти через це. Я вирішив».
  
  "Розумію." Її розкішні губи, зіпсовані чорними лініями крихітних стібків, злегка стиснулися. Це була її єдина видима реакція. «Знаєш, я ненавиджу, коли ти називаєш моє ім’я. Я до біса це ненавиджу ».
  Як він міг пояснити їй, що вона значною мірою стала причиною його смерті? Прокинувшись того ранку, коли вона була поруч із ним, він з гострою скорботою усвідомив, що незабаром вона влізе з ліжка, одягнеться й вийде за двері — до свого власного життя, до нормального життя. Адже вони були приречені настільки, наскільки могли бути закохані — якщо він наважувався навіть думати про них як про коханців. Коли вона зустріне іншого Ніка і закохається, це було лише питанням часу. Справу 823 було завершено, і без того, що їх об’єднало, їхні життя мали б розійтися. Неминуче.
  О, Стентон був розумніший, ніж він міг припустити. Райма знову затягнуло на межу реального світу, і, так, він просунувся далеко за нього.
  Сакс, я збрехав. Іноді не можна відмовитися від мертвих. Іноді ви просто повинні піти з ними. . . .
  Стиснувши руки, вона підійшла до вікна. «Я намагався придумати крутий аргумент, щоб відповісти вам. Ви знаєте, щось справді гладке. Але я не міг. Все, що я можу сказати, це те, що я просто не хочу, щоб ти цього робив».
  «Угода є угода, Сакс».
  Вона подивилася на Бергера. «Чорт, Райм». Підійшов до ліжка, присівши. Вона поклала руку йому на плече, відкинула йому волосся з чола. «Але ти зробиш для мене одну річ?»
  "Що?"
  «Дайте мені кілька годин».
  «Я не передумаю».
  "Я розумію. Всього дві години. Є щось, що ти маєш зробити спочатку».
  Райм подивився на Бергера, який сказав: «Я не можу залишатися надовго, Лінкольне. Мій літак. . . Якщо ви хочете почекати тиждень, я можу повернутися. . . .”
  — Усе гаразд, докторе, — сказав Сакс. «Я допоможу йому це зробити».
  "Ви?" — обережно спитав лікар.
  Вона неохоче кивнула. "Так."
  Це була не її природа. Райм це чітко бачив. Але він глянув у її блакитні очі, які, хоч і були заплакані, були надзвичайно ясними.
  Вона сказала: «Коли я була . . . коли він мене ховав, Райм, я не міг поворухнутися. Ні дюйма. На мить я відчайдушно бажав померти. Не жити, а просто покінчити з цим. Я зрозумів, що ти відчуваєш».
  Райм повільно кивнув, а потім сказав Бергеру: «Все гаразд, докторе. Чи не могли б ви просто залишити... який евфемізм сьогодні?»
  «Як там «атрибутика»?» — запропонував Бергер.
  «Чи можете ви просто залишити їх там, на столі?»
  «Ти впевнений?» — запитав він Сакса.
  Вона знову кивнула.
  Лікар поклав таблетки, коньяк і поліетиленовий пакет на тумбочку. Потім понишпорив у своєму портфелі. «Боюсь, у мене немає резинок. Для сумки».
  — Усе гаразд, — сказала Сакс, глянувши на її черевики. «У мене є».
  Потім Берґер підійшов до ліжка й поклав руку Райму на плече. «Я бажаю вам мирного самовизволення», — сказав він.
  — Самовизволення, — іронічно сказав Райм, коли Бергер пішов. Потім до Сакса: «Зараз. Що я маю робити?»
   
  Вона взяла поворот на п’ятдесят, різко занесло й плавно переключилася на четверту передачу.
  Вітер вривався у відчинені вікна й тріпав за ними волосся. Пориви були жорстокими, але Амелія Сакс і чути не хотіла їздити з піднятими вікнами.
  «Це було б не по-американськи», — оголосила вона та подолала позначку 100 миль/год.
  Коли ти рухаєшся . . .
  Райм запропонував, що, можливо, було б розумніше взяти їхню участь у курсі підготовки поліцейських у Нью-Йорку, але він не був здивований, коли Сакс заявив, що це була киска; вона позбулася цього першого тижня в академії. Тож вони були на Лонг-Айленді, їхні історії для прикриття для поліції округу Нассау були готові, відрепетировані та мало достовірні.
  «Річ у п’ятиступінчастій коробці передач полягає в тому, що найвища передача не є найшвидшою. Це спорядження пробігу, мені наплювати пробіг». Тоді вона взяла його ліву руку, поклала її на круглу чорну ручку, обхопила своєю і переключила на нижчу передачу.
  Двигун заверещав, і вони підняли до 120, а дерева й будинки пробігали повз, а коні, що неспокійно паслися на полях, дивилися на чорну смугу Chevrolet.
  «Хіба це не найкраще, Райме?» — закричала вона. «Чоловік, краще, ніж секс. Краще за все».
  «Я відчуваю вібрації», — сказав він. «Я думаю, що можу. У моєму пальці».
  Вона посміхнулася, і він повірив, що вона стиснула його руку. Нарешті вони вибігли з безлюдної дороги, людність замаячала, і Сакс неохоче пригальмував, розвернувся й направив ніс машини на туманний серп місяця, який піднімався над далеким містом, майже непомітним у гарячому серпневому повітрі.
  «Давайте спробуємо за один п’ятдесят», — запропонувала вона. Лінкольн Райм заплющив очі й поринув у відчуття вітру, духів свіжоскошеної трави та швидкості.
   
  Ніч була найспекотнішою за місяць.
  З нової точки зору Lincoln's Rhyme він міг дивитися вниз на парк і бачити диваків на лавках, виснажених бігунів, сім’ї, що відпочивали навколо диму згасаючого вогню барбекю, наче ті, хто вижив у середньовічній битві. Кілька собаківників, які не могли дочекатися, поки закінчиться нічна лихоманка, зробили свій обов’язковий обхід із пакетиками в руках.
  Том записав компакт-диск — елегійне Адажіо для струнних Семюела Барбера. Але Райм насмішкувато засміявся, оголосив це жалюгідним кліше й наказав замінити його на Гершвіна.
  Амелія Сакс піднялася по сходах і зайшла в його спальню, помітивши, як він дивиться назовні. "Що ти бачиш?" вона запитала.
  «Гарячі люди».
  «А птахи? Соколи?»
  «Ах, так, вони там».
  «Теж гаряче?»
  Він оглянув самця. «Я так не думаю. Чомусь вони здаються вище таких речей».
  Вона поставила сумку на ноги ліжка й підняла вміст, пляшка дорогого бренді. Він нагадав їй про скотч, але Сакс сказав, що вона додасть алкоголь. Вона поставила його поруч із таблетками та поліетиленовим пакетом. Виглядаєш, як весела професійна дружина, додому з Balducci's з купою овочів і морепродуктів і надто мало часу, щоб додати їх до вечері.
  На прохання Райма вона також купила льоду. Він пам’ятав те, що Бергер пояснював про тепло в мішку. Вона зняла кришку з «Курвуазьє», налила собі келих і наповнила його стакан, підклавши соломинку до його рота.
  «Де Том?» — спитала вона його.
  «Назовні».
  "Він знає?"
  "Так."
  Вони сьорбали бренді.
  — Ти хочеш, щоб я щось сказав твоїй дружині?
  Райм довго міркував над цим, думаючи: «У нас є роки, щоб з кимось розмовляти, ляпнути й лаяти, пояснювати свої бажання, гнів і жаль — і, ох, як ми марнуємо ці моменти». Тут він знав Амелію Сакс усі три дні, і вони оголили свої серця набагато більше, ніж вони з Блейном майже за десять років.
  — Ні, — сказав він. «Я надіслав їй електронний лист». сміх. «Я б сказав, що це коментар до нашого часу».
  Ще бренді, терпкий укус на його піднебінні розвіявся. Зростає гладкіше, тьмяніше, світліше.
  Сакс нахилилася над ліжком і постукала своєю склянкою.
  «У мене є трохи грошей», — почав Райм. «Я багато чого віддаю Блейну і Тому. я..."
  Але вона поцілувала його в лоб і похитала головою.
  М’який стукіт камінчиків, коли вона висипала собі на руку крихітні секонали.
  Райм інстинктивно подумав: реагент Діллі-Коппані для визначення кольору. Додайте 1% ацетату кобальту в метанолі до підозрілого матеріалу, а потім 5% ізопропіламіну в метанолі. Якщо речовина є барбітуратом, реактив забарвлюється в красивий фіолетово-блакитний колір.
  
  «Як нам це зробити?» — спитала вона, дивлячись на таблетки. «Я справді не знаю».
  «Змішайте їх із випивкою», — запропонував він.
  Вона кинула їх йому в стакан. Вони швидко розчинилися.
  Які вони були крихкі. Як і сни, які вони викликають.
  Вона перемішала суміш із соломою. Він глянув на її поранені нігті, але навіть про це не міг сумувати. Це була його ніч, і це була ніч радості.
  Лінкольн Райм раптово згадав дитинство в передмісті Іллінойсу. Він ніколи не пив своє молоко, і щоб змусити його це робити, мати купила соломинки, вкриті зсередини ароматизаторами. Полуниця, шоколад. До цього моменту він не думав про них. Це був чудовий винахід, згадував він. Він завжди з нетерпінням чекав післяобіднього молока.
  Сакс підсунув соломинку до рота. Він узяв його між губ. Вона поклала руку йому на руку.
  Світло чи темрява, музика чи тиша, сни чи медитація сну без сновидінь? Що я знайду?
  Він почав сьорбати. Смак дійсно нічим не відрізнявся від звичайного лікеру. Можливо, трохи гіркіше. Це було як...
  Знизу долинув потужний стукіт у двері. І руки, і ноги, здавалося. Голоси кричать теж.
  Він відірвав губи від соломинки. Глянув у тьмяну сходову клітку.
  Вона подивилася на нього, нахмурившись.
  «Піди подивися», — сказав він їй.
  Вона зникла сходами вниз і через мить повернулася, виглядаючи нещасною. Лон Селлітто та Джеррі Бенкс пішли за ними. Райм помітив, що молодий детектив знову вчинив на його обличчі бритву. Він справді мав би взяти це під контроль.
  Селлітто глянув на пляшку й пакет. Його очі зиркнули на Сакс, але вона схрестила руки й утрималася, мовчки наказавши йому піти. Вигляд сказав детективу, що це не питання рангу, і те, що тут відбувається, його не стосується. Очі Селлітто визнали повідомлення, але він поки що не збирався нікуди йти.
  «Лінкольне, мені потрібно з тобою поговорити».
  
  «Поговори. Але говори швидко, Лон. Ми зайняті».
  Детектив важко сидів у шумному ротанговому кріслі. «Годину тому в ООН вибухнула бомба. Зразу біля банкетного залу. Під час вітального обіду для делегатів мирної конференції».
  "Шестеро загиблих, п'ятдесят чотири поранених", - додав Бенкс. «Двадцять із них серйозні».
  — Боже мій, — прошепотів Сакс.
  — Скажи йому, — пробурмотів Селлітто.
  Бенкс продовжив: «Для конференції ООН найняла купу тимчасових працівників. Злочинцем був один із них — портьє. Півдесятки людей бачили, як вона несла на роботу рюкзак і клала його в комору біля банкетного залу. Вона пішла перед самим ударом. Вибухотехніки підрахували, що ми шукаємо близько двох фунтів C4 або Semtex».
  Селлітто сказав: «Лінк, бомба, розумники сказали, що це був жовтий рюкзак».
  "Жовтий?" Чому це було знайоме?
  «Людські служби ООН ідентифікували секретарку як Керол Ганц».
  «Мати», — одночасно сказали Райм і Сакс.
  «Так. Жінка, яку ти врятував у церкві. Тільки Ганц це псевдонім. Її справжнє ім'я Шарлотта Віллоубі. Вона була одружена з Роном Віллоубі. Подзвонити?»
  Райм сказав, що ні.
  «Про це було в новинах пару років тому. Він був сержантом армії, призначеним до миротворчих сил ООН у Бірмі».
  — Продовжуйте, — сказав криміналіст.
  «Віллоубі не хотів йти — вважав, що американський солдат не повинен носити форму ООН і виконувати накази від будь-кого, крім армії США. Сьогодні це велика проблема правих. Але він все одно пішов. Не було й тижня, як його захопив якийсь маленький панк у Рангуні. Отримав постріл у спину. Став консервативним мучеником. Антитерор каже, що його вдова була завербована екстремістською групою в околицях Чикаго. Деякі випускники U of C пішли в підпілля. Едвард і Кетрін Стоун».
  Бенкс взяв на себе розповідь. «Вибухівка була пакет дитячої глини для ліплення разом з іншими іграшками. Гадаємо, вона збиралася взяти дівчинку з собою, щоб охорона біля входу в банкетний зал не подумала про глину. Але коли Пеммі була в лікарні, у неї не було своєї історії для прикриття, тому вона відмовилася від коридору й просто поклала її в комору. І так завдав достатньо шкоди».
  «Забитий?»
  «Так. Ні сліду».
  «А як щодо дівчинки, — запитав Сакс, — Пеммі?»
  «Зник. Жінка виписала її з лікарні приблизно під час удару. Жодних ознак жодного з них».
  Райм запитав: «Келія?»
  «Група в Чикаго? Вони теж пішли. Був безпечний будинок у Вісконсині, але його пролили. Ми не знаємо, де вони».
  «Отже, це чутки, які чув Деллрей». Райм засміявся. « В аеропорт прийшла Керол . Не мав нічого спільного з Unsub 823».
  Він побачив, що Бенкс і Селлітто дивляться на нього.
  О, знову старий мовчазний трюк.
  — Забудь, Лон. — сказав Райм, усвідомлюючи скло, що стояло в кількох дюймах від нього, випромінюючи привітне тепло. «Неможливо».
  Старший детектив відірвав спітнілу сорочку від тіла, зіщулившись. — Тут до біса холодно, Лінкольне. Ісус. Дивіться, просто подумайте про це. Що шкоди?»
  «Я не можу тобі допомогти».
  Селлітто сказав: «Була записка. Керол написала його й надіслала генеральному секретарю у службовому конверті. Знущання проти світового уряду, відбирання американських свобод. Якесь таке лайно. Він теж визнав себе винним у вибуху ЮНЕСКО в Лондоні та сказав, що буде більше. Ми повинні їх отримати, Лінк».
  Обмацавши овес, Бенкс зі шрамом сказав: «Вас просили і генеральний секретар, і мер. SAC Perkins теж. І буде дзвінок з Білого дому, тобі потрібно буде більше вмовляти. Ми дуже сподіваємося, що ви цього не зробите, детективе».
  Райм не коментував помилку щодо свого рангу.
  
  «Вони підготували команду PERT Бюро до роботи. Фред Деллрей веде справу, і він запитав — з повагою, так, він використав саме це слово — він з повагою запитав, чи б ви займалися судово-медичною роботою. І це незаймана сцена, за винятком витягування тіл і поранених».
  «Тоді це не незаймана», — різко сказав Райм. «Він надзвичайно забруднений».
  «Тим більше, чому ти нам потрібен», — наважився Бенкс, додавши «сер», щоб розвіяти погляд Райма.
  Рима зітхнула, поглянула на склянку й соломинку. Спокій був такий близький до нього зараз. І біль теж. Нескінченна сума обох.
  Він закрив очі. Ні звуку в кімнаті.
  Селлітто додав: «Це була сама жінка, агов, не було б так вже й страшно. Але з нею є донька, Лінкольн. Під землею, з маленькою дівчинкою? Знаєш, яким буде життя цієї дитини?»
  Я тебе теж за це отримаю, Лон.
  Райм уклав голову в розкішну подушку. Нарешті його очі розплющилися. Він сказав: «Будуть певні умови».
  «Назви це, Лінк».
  «По-перше, — сказав він. «Я не працюю один».
  Райм подивився на Амелію Сакс.
  Вона на мить вагалася, потім усміхнулася й підвелася, діставши з-під соломинки келих зіпсованого бренді. Вона відчинила вікно навстіж і виплеснула коричневу рідину в стигле, гаряче повітря над провулком поруч із кам’яницею, а сокіл, за кілька кроків від неї, підняв очі, сердито зиркнувши на рух її руки, схилив свою сиву голову, потім повернувся, щоб нагодувати свого голодного малюка.
  
  
  
  ДОДАТОК
  Уривки з: Глосарій термінів, Lincoln Rhyme, Physical Evidence, 4th ed. (Нью-Йорк: Forensic Press, 1994). Передруковано з дозволу.
   
  Альтернативне джерело світла (ALS): будь-який із кількох типів ламп високої інтенсивності різної довжини хвилі та кольору світла, що використовується для візуалізації прихованих відбитків тертя, а також певних типів слідів і біологічних доказів.
  Автоматизована система ідентифікації відбитків пальців (AFIS): одна з кількох комп’ютеризованих систем для сканування та зберігання відбитків тертя.
  Подвійне променезаломлення: різниця між двома показниками заломлення, які демонструють певні кристалічні речовини. Корисно для визначення піску, волокон і бруду.
  Ланцюжок зберігання (COC): запис про кожну особу, яка володіла доказом від моменту його збору на місці злочину до його представлення в суді.
  COD: Причина смерті.
  Контрольні зразки: речові докази, зібрані на місці злочину з відомих джерел, які використовуються для порівняння з доказами з невідомого джерела. Наприклад, кров і волосся жертви є контрольним зразком.
  DCDS: загиблий, підтверджено загибель на місці події.
  Тестування градієнта щільності (DG): Техніка для порівняння зразків ґрунту, щоб визначити, чи походять вони з одного місця. Випробування передбачає підвішування зразків бруду в пробірках, наповнених рідинами з різною густиною.
  Типування ДНК: Аналіз і створення схеми генетичної структури клітин певних типів біологічних доказів (наприклад, кров, сперма, волосся) з метою порівняння з контрольними зразками від відомого підозрюваного. Процес передбачає виділення та порівняння фрагментів ДНК — дезоксирибонуклеїнова кислота — основний будівельний блок хромосоми. Деякі типи ДНК створюють лише ймовірність того, що докази надійшли від підозрюваного; інші типи є фактично переконливими, з ймовірністю в сотні мільйонів, що докази були від конкретної особи. Також називається «генетипуванням» або — помилково — «відбитком ДНК» або «генетичним відбитком пальця».
  Судовий антрополог: експерт із скелетних останків, який допомагає слідчим на місці злочину в оцінці та ідентифікації останків і розкопках місць поховань.
  Судовий одонтолог: експерт-стоматолог, який допомагає слідчим на місці злочину ідентифікувати жертв шляхом дослідження останків зубів і аналізу слідів укусів.
  Бори тертя: підняті лінії шкіри на пальцях, долонях і підошвах ніг, візерунки яких унікальні для кожної людини. Відбитки тертя на місцях злочину можна класифікувати як (1) пластикові (залишені в речовині, що створює враження, наприклад, шпаклівці); (2) очевидні (залишені шкірою, вкритою сторонньою речовиною, як пил або кров); (3) латентний (залишається шкірою, забрудненою виділеннями організму, такими як жир або піт, і майже невидимий).
  Газовий хроматограф/мас-спектрометр (ГХ-МС): два інструменти, що використовуються в судово-медичному аналізі для ідентифікації невідомих речовин, таких як наркотики та сліди доказів. Вони часто пов'язані між собою. Газовий хроматограф розділяє компоненти в речовині та передає їх на мас-спектрометр, який остаточно ідентифікує кожен із цих компонентів.
  Сітка: загальний підхід до пошуку доказів, за якого шукач покриває місце злочину туди-сюди в одному напрямку (скажімо, північ-південь), а потім покриває ту саму сцену в перпендикулярному напрямку (схід-захід).
  Залишки вогнепальної зброї (GSR): матеріал, зокрема барій і сурма, осідає на руках і одязі людини, яка стріляє з вогнепальної зброї. GSR залишається на шкірі людини до шести годин, якщо його навмисно не видалити шляхом миття або випадково через надмірний контакт, коли підозрюваного заарештовано та закуто в наручники (більший ризик, якщо руки закуті за спину).
  Ідентифікація речових доказів: визначення категорії чи класу матеріалу, до якого належить доказ. Це відрізняється від «індивідуації», яка це визначення єдиного джерела, з якого походить елемент. Наприклад, розірваний аркуш паперу, знайдений на місці злочину, можна ідентифікувати як 40-фунтовий аркуш з покриттям, який часто використовують у журнальному друку. Його можна індивідуалізувати , якщо фрагмент точно підходить до відсутньої частини вирваної сторінки в певному номері журналу, знайденого у підозрюваного. Індивідуація, звичайно, має набагато більшу доказову цінність, ніж ідентифікація.
  Індивідуалізація речових доказів: див. «Ідентифікація речових доказів».
  Брудність: пурпурне забарвлення частин шкіри померлого внаслідок потемніння та осідання крові після смерті.
  Принцип обміну Локара: ця теорія, сформульована Едмондом Локаром, французьким криміналістом, стверджує, що між злочинцем і місцем злочину чи жертвою завжди відбувається обмін речовими доказами, якими б мізерними чи складними не були ці докази.
  Мас-спектрометр: див. «Газовий хроматограф».
  Нінгідрин: хімічна речовина, яка візуалізує приховані відбитки тертя на пористих поверхнях, таких як папір, картон і дерево.
  Речові докази (РД): у кримінальному праві РД відноситься до предметів або речовин, представлених на суді, щоб підтвердити твердження підсудного або обвинувачення про те, що конкретне твердження є істинним. Речові докази включають неживі об’єкти, тілесні матеріали та відбитки (наприклад, відбитки пальців).
  Імовірний аналіз крові: будь-який із ряду хімічних методів для визначення наявності залишків крові на місці злочину, навіть якщо це не видно на око. Найбільш поширені тести з використанням люмінолу та ортотолідину.
  Скануючий електронний мікроскоп (SEM): прилад, який направляє електрони на зразок доказу, що підлягає дослідженню, і проектує отримане зображення на монітор комп’ютера. Збільшення в 100 000 разів можливе за допомогою SEM, порівняно з приблизно 500-кратним у випадку більшості оптичних мікроскопів. SEM часто поєднується з енергодисперсійним рентгенівським пристроєм (EDX), який може ідентифікувати елементи у зразку в той самий час, коли технік переглядає його.
  Інсценування: спроби злочинця переставити, додати або видалити докази з місця злочину, щоб створити враження, що злочин, який він або вона вчинив, не відбувся або був скоєний кимось іншим.
  Слідові докази: шматочки крихітних, іноді мікроскопічних, речовин, таких як пил, бруд, клітинний матеріал і волокна.
  Unsub: Невідома тема; тобто невідомий підозрюваний.
  Вакуумне осадження металу (VMD): найефективніший спосіб візуалізації прихованих відбитків тертя на гладких поверхнях. Золото або цинк, випарене у вакуумній камері, покриває досліджуваний об'єкт тонким шаром металу, завдяки чому відбиток стає видимим.
  
  
  
  ПРИМІТКА АВТОРА
  Я вдячний Пітеру А. Майклсу, автору «Детективів», і Е. В. Каунту, автору «Поліцейської розмови», чиї книги були не лише надзвичайно корисними в дослідженні цього, але й чудово читали. Завдяки Пем Дорман, чий спритний редакторський дотик помітний скрізь у цій історії. І, звичайно, завдяки моєму агенту Деборі Шнайдер. . . що б я робив без тебе? Я також вдячний Ніні Салтер з Calmann-Lévy за її проникливі коментарі щодо попередньої чернетки книги та Каролін Хатчінсон з REP в Александрії, штат Вірджинія, за неоціненну допомогу з інвалідними візками та іншим обладнанням, доступним для хворих на паралізацію тіла. І Тедді Розенбауму — детективу по праву — за її чудову роботу редактора. Студенти правоохоронних органів можуть цікавитися структурою поліції Нью-Йорка та ФБР, представленою тут; налагодженням організаційних схем займався виключно я. Так, будь-хто, хто хоче прочитати книгу « Злочин у старому Нью-Йорку», може мати проблеми з її пошуком. Офіційна версія полягає в тому, що книга є вигаданою, хоча я також чув чутки, що єдиний екземпляр, який існує, нещодавно був викрадений з Нью-Йоркської публічної бібліотеки — невідомою особою чи особами.
  —JWD
  
  
  
  ПРО АВТОРА
  Джеффрі Дівер є автором дев'яти романів про напруженість. Його двічі номінували на премію Edgar Awards і він отримав премію Ellery Queen Readers' Award за найкраще оповідання 1995 року. Його останній трилер від Viking/Signet, A Maiden's Grave, був повнометражною презентацією HBO. Збирач кісток незабаром стане фільмом Universal Pictures.
  
   Будь ласка, насолоджуйтеся цим уривком
  ЗБИРАЧ ШКІРИ
  Роман про Лінкольна
  від ДЖЕФФІ ДІВЕРА
  Наявний зараз.
   я
  РОДИНА КРОВІ
  Вівторок, 5 листопада
  12:00 полудень
  Підвал.
  Їй довелося піти в підвал.
  Хлоя ненавиділа це там.
  Але вони розпродали десять і дванадцять розмірів Rue du Cannes — чіпкі маленькі квіткові номери з фестончатими лініями та глибоким передом — і їй потрібно було поповнити полиці. Хлоя була актрисою, а не експертом у сфері роздрібної моди та новачком у магазині. Тож вона не розуміла, чому зараз, у листопаді, саме ці сукні почали розкуповуватися. Поки її бос не пояснив, що, незважаючи на те, що магазин знаходиться в Сохо, поштові індекси покупців ставлять їх у Джерсі, Вестчестері та Лонг-Айленді.
  «Круїзи, любий».
  «Ах».
  Хлоя Мур зайшла в задню частину магазину. Тут магазин був навпроти торгового залу і приблизно так само шик як одиниця зберігання. Вона знайшла ключ серед тих, що бовталися в неї на зап’ясті, і відімкнула двері підвалу. Вона увімкнула світло й подивилася вниз на хиткі сходи.
  Зітхнув, і вона спустилася вниз. Двері на пружині зачинилися за нею. Немаленька жінка, Хлоя обережно ступала кроками. Вона також була на підробках Vera Wang. Псевдодизайнерські каблуки і столітня архітектура можуть бути небезпечним поєднанням.
  Підвал.
  Ненавидів це.
  Не те щоб вона хвилювалася зловмисниками. Існували лише одні двері — ті, крізь які вона щойно пройшла. Але місце було пліснявим, сирим, холодним, курним. . . . І замінований павутиною.
  Що означало павуків.
  І Хлоя знала, що їй знадобиться валик для собак, щоб видалити пил із темно-зеленої спідниці та чорної блузки (Ле-Бордо та Ла-Сена).
  Вона ступила на нерівну, потріскану бетонну підлогу, рухаючись ліворуч, щоб уникнути великої павутини. Але інший дістав її: довге пасмо, що лоскоче, вчепилося їй в обличчя. Після комічного танцю, намагаючись змахнути цю чортову штуку зі шкіри й не впасти, вона продовжила пошуки. Через п’ять хвилин вона знайшла відправлення на Rue du Cannes, які, можливо, виглядали французькими і звучали французькими, але прийшли в коробках, надрукованих виключно китайськими ієрогліфами.
  Поки вона смикала коробки з полиці, Хлоя почула скрип.
  Вона завмерла. Нахилила голову.
  Звук не повторювався. Але потім вона відчула інший шум.
   Капати, капати, капати.
  Був витік?
  Хлоя часто приходила сюди, хоча й неохоче, і вона ніколи не чула води. Вона склала штучний французький одяг біля сходів і повернулася, щоб дослідити. Більшість інвентарю була на полицях, але деякі коробки лежали на підлозі. Витік може бути катастрофічним. І хоча, так, Хлоя зрештою прямувала на Бродвей, їй, тим не менш, потрібно було зберегти свою роботу тут, у Chez Nord, у найближчому майбутньому. Зупинка витоку інформації до того, як вона знищила десять тисяч доларів надто дорогого одягу, може відіграти велику роль у її кар’єрі, хоч і тимчасово.
  Вона пішла до підвалу, сповнена рішучості знайти крапельницю, хоча також була серйозно насторожена від павука.
  Крапання ставало голоснішим, коли вона рухалася до задньої частини підвалу, де було темніше.
  Хлоя підійшла до полиці, на якій містилася величезна кількість блузок, настільки потворних, що їх не одягла б навіть її мати — велике замовлення покупця, який, як вважала Хлоя, зробив покупку, бо знав, що його звільнять.
  Капати, капати . . .
  Примружені очі.
  Непарний. Що це було ? У дальній стіні були відкриті двері доступу. Звідти долинав шум води. Двері, пофарбовані в сірий колір, як і стіни, були приблизно три фути на чотири.
  До чого це призвело? Чи був підвал? Вона ніколи раніше не бачила дверного отвору, але тоді вона не вірила, що хоч раз глянула на стіну за останньою полицею. Для цього не було причин.
  А чому було відкрито? Місто завжди вело будівельні роботи, особливо в старих частинах міста, як тут, Сохо. Але ніхто не говорив із клерками — принаймні з нею — про роботу під підвалом.
  Можливо, той дивний польський, чи румунський, чи російський двірник робив якусь роботу. Але ні, не могло бути. Менеджер йому не довіряв; у нього не було ключів від дверей підвалу.
  Гаразд, коефіцієнт повзучості зростав.
  Не турбуйтеся про те, щоб це з’ясувати. Скажи Мардж про крапельницю. Скажи їй про відкриті двері. Приведіть сюди Влада, чи Михайла, чи того, хто він був, і дайте йому заробити свою зарплату.
  Зберіть сукні. Залишати.
  Але потім знову подряпина. Цього разу, здавалося, це була нога, що пересувається по піщаному бетону.
  Бля Це воно. отримати. Вийти
  Але перш ніж вона вилізла, перш ніж вона відвернулася навіть на восьмий оберт, він налетів на неї ззаду, вдаривши її об стіну. Він притиснув тканину до її рота, щоб заткнути рот. Вона ледь не знепритомніла від переляку. На її шиї розквітнув сплеск болю.
  Хлоя обернулася.
  Боже, Боже. . .
  Вона ледь не блювала, побачивши жовтувату латексну повноголову маску з прорізами для очей, рота та вух, тугу та спотворюючу плоть під нею, ніби його обличчя розтануло. Він був у робочому комбінезоні, якийсь логотип на ньому вона не могла прочитати.
  Плачучи, хитаючи головою, вона благала крізь кляп, кричала крізь кляп, який він міцно притискав до її рота рукою в рукавичках, таких же тугих і жовтих, як маска.
  Вуст: Послухайте мене, будь ласка! Це помилка. Слухай, слухай. . .
  Думаючи: Чому я не відчинив двері? Я думав про це. . . Розлючена сама на себе.
  Його спокійні очі дивилися на неї, але не на груди, губи чи ноги. Лише шкіра її голих рук, зосереджена переважно на маленькому блакитному татуюванні плеча тюльпана.
  Скиглить, тремтить, стогне, Що ви хочете?
  Але чому вона взагалі запитала? Вона знала. Звичайно, знала.
  І якимось чином Хлоя контролювала страх. І стиснула серце.
  Гаразд, мудак, ми будемо грати так, ти хочеш.
  Вона здригнулася й обм’якла. Його очі, оточені жовтим латексом, як хвороблива шкіра, здавалися розгубленими. Зловмисник, мабуть, не очікуючи, що вона впаде, відрегулював хватку, ніби не даючи їй впасти.
  Щойно вона відчула, що його руки ослабли, Хлоя кинулася вперед і схопила комір його комбінезона. Застібка-блискавка лопнула, тканина порвалась — і верхній одяг, і все, що було під ним.
  Її хватка і удари, спрямовані йому в груди й обличчя, були жорстокими.
  Вона підняла коліно до його паху. Знову і ще раз.
  Але вона не підключалася. Вона чомусь не прицілилася. Здавалося, що це така легка мішень, але раптом вона втратила координацію, запаморочилося. Він перекривав їй повітря кляпом — можливо, це було все. Або наслідки шоку.
  Продовжуйте, - лютувала вона. Не зупиняйся. Він наляканий. Ви можете це побачити. Довбаний боягуз. . .
  І знову спробувала вдарити його, вчепитися кігтями в його тіло, але тепер вона помітила, що її енергія швидко згасає. Її руки безкорисно постукали по ньому. Її голова похилилася і, дивлячись вниз, вона помітила, що його рукав задерся. Хлоя побачила дивне червоне татуювання, якусь комаху, десятки маленьких ніжок комахи, ікла комахи, але людські очі. А потім зосередилася на підлозі підвалу. Відблиск шприца для підшкірних ін’єкцій. Це було джерелом болю в її шиї. І її сила-втеча. Він вколов їй щось.
  Яким би не був препарат, він мав значний ефект. Вона виснажувалася. Її розум крутився, наче занурювався у сон і виходив із нього, і чомусь вона виявила, що одержима дешевими парфумами Chez Nord, які продають біля каси.
  Хто б купив це лайно? Чому не…?
  Що я роблю? — подумала вона, коли ясність повернулася. боротися! Боріться з суким сином!
  Але тепер її руки лежали на боці, абсолютно нерухома, а голова важка, як камінь.
  Вона сиділа на підлозі, а потім кімната нахилилася й почала рухатися. Він тягнув її до дверей.
  Ні, не туди, будь ласка!
  Послухай мене! Я можу пояснити. Не веди мене туди! Слухай!
  Тут, власне, у підвалі, принаймні ще була якась надія, що Мардж гляне вниз по сходах і побачить їх обох, вона закричить, а він вискочить на своїх комахиних лапках. Але як тільки Хлоя опиниться під землею у своєму гнізді, буде вже пізно. У кімнаті ставало темно, але якась дивна темрява, ніби лампочки на стелі, які все ще горіли, не випромінювали світло, а втягували промені звідкись і гасили їх.
  боротися!
  Але вона не змогла.
  Ближче до чорної безодні.
  Капати, капати, капати. . .
  Вона похитала головою, щоб зняти тканину, але потім виявила, що він більше не тримає її біля її губ і носа. Його пазурі комахи засовували його назад у кишеню. Коли оніміння поширилося, вона просто подумала, що її обличчя закрите.
  кричи!
  Вона зробила.
  Але з її рота не вийшло жодного звуку, окрім шипіння. Шипіння комахи.
  Потім він провів її через двері в Країну Чудес з іншого боку. Як той фільм. Або мультфільм. Або що завгодно.
  Вона побачила маленьку підсобку.
  Хлоя подумала, що падає, а через мить опинилася на підлозі, на землі, у бруді, намагаючись вдихнути, повітря вийшло з її легень від удару. Але без болю, без болю взагалі. Звук крапаючої води був більш виразним, і вона побачила цівку по дальній стіні, зробленій зі старого каменю, пронизаній трубами та дротами, іржавими, потертими та гнилими.
  Капати, капати . . .
  Цівка отрути комах, блискучої прозорої крові комах.
  Думаючи, Аліса, я Аліса. Вниз по кролячій норі. Гусениця, що курить кальян, як червона комаха на руці.
  Їй ніколи не подобалася ця клята історія!
  Хлоя перестала кричати. Їй хотілося тільки відповзти, поплакати і тулитися, щоб залишилася сама. Але вона не могла поворухнутися. Вона лежала на спині, дивлячись на слабке світло згори, підвал магазину, який вона ненавиділа, магазину, який вона всією душею хотіла повернутися всередину прямо зараз, стоячи на хворих ногах і киваючи з удаваним ентузіазмом.
  Ні, ні, це змушує вас виглядати дуже худим. справді . .
  Потім це світло стало тьмянішим, коли її нападник, комаха в жовтій масці, заліз у нору, зачинив за собою двері доступу та спустився по короткій драбині туди, де вона лежала. Через мить пронизливе світло заповнило тунель; він натягнув на лоб шахтарську лампу, клацнув нею. Білий промінь засліпив, і вона закричала або не закричала від пронизливого блиску.
  Яка раптово зникла в суцільній темряві.
  Вона прокинулася через кілька секунд чи хвилин або через рік. І озирнулася в пошуках сусіда по кімнаті. Почекай, вона була сама. А що вона робила одягнена в ліжку і чому сьогодні вранці було так темно?
  І вона зрозуміла: ні, це не був кошмар, ні, ні, це було насправді. Жах повернувся, стрибаючи та клацаючи колючими лапками комах.
  Хлоя була тепер десь в іншому місці, не в підсобному приміщенні, а у великій кімнаті, тунелі. Важко побачити, оскільки єдиним освітленням було слабке світло над нею та сфокусований промінь від чола людини-комахи в масці. Вона знову була на спині, дивлячись угору, а він стояв над нею на колінах.
  Але те, чого вона чекала, чого боялася, не сталося. У певному сенсі, однак, це було гірше, тому що це — здерти з неї одяг і те, що далі буде — було б принаймні зрозумілим. Це потрапило б у відому категорію жахів.
  Це було інше.
   Так, її блузка була підтягнута, але лише злегка, оголюючи лише живіт від пупка до низу бюстгальтера, який все ще був цнотливо на місці, а спідниця була стягнута навколо стегон, майже так, наче він не хотів, щоб там було бути будь-якою пропозицією некоректності.
  Нахилившись вперед, згорбившись, зосереджено, він дивився своїми спокійними очима, очима комахи, на її гладеньку білу шкіру живота так, як хтось дивився б через полотно на МоМа. Нахиливши голову, підтримуючи правильний кут, щоб дивитися на бризки Джексона Поллака, зелене яблуко Магрітта.
  Потім він повільно витягнув вказівний палець і погладив її тіло. Його жовтий палець. Через мить він розгорнув долоню й провів долонею вперед і назад. Він ущипнув. Він підняв шматочки шкіри між великим і вказівним пальцями. Він відпустив і дивився, як горби сплющуються.
  Його рот комахи викривився в ледь помітній усмішці.
  Їй здалося, що він сказав: «Дуже добре». А може, це розмовляла димляча гусениця чи жучок на його руці.
  Вона почула тихе дзижчання, і він подивився на годинник. інший. Потім він глянув на її обличчя і побачив її очі. Можливо, він був здивований тим, що вона досі не спала. Повернувшись, він підтягнув ближче рюкзак. Спочатку Хлоя не могла чітко бачити — він був до неї спиною, — але потім він повернувся, і вона помітила, що він вийняв ще один шприц. Він знову вдарив її ножем, цього разу у вену на руці. Двічі.
  Поки темрява стекла навколо неї, звуки зникали, вона побачила, як його жовті пальці, його пальці-гусениці, його кігті комахи знову полізли в рюкзак і обережно дістали маленьку коробочку. Він поклав його біля її відкритої шкіри з тим самим благоговінням, яке вона пам’ятала, як її священик виявляв, коли встановлював срібну посудину з кров’ю Христа на вівтар минулої неділі під час святого причастя.
  
  • • •
  
  Один може дивитися на смерть двояко.
  У судово-медичній дисципліні слідчий дивиться на смерть абстрактно, розглядає її як подію, яка породжує низку завдань. Хороші судові поліцейські розглядають цю подію ніби через призму історії; найкращі сприймають смерть як вигадку, а жертву — як людину, якої взагалі ніколи не існувало.
  Відчуження є необхідним інструментом для роботи на місці злочину, так само як латексні рукавички та альтернативні джерела світла.
  Сидячи у своєму червоно-сірому інвалідному візку «Меритс» перед вікном свого таунхаусу в Центральному парку, Лінкольн Райм випадково думав про недавню смерть саме таким чином. Минулого тижня в центрі міста було вбито чоловіка, пограбування пішло не так. Щойно ввечері після того, як він вийшов зі свого офісу в мерії, його затягнули на безлюдний будівельний майданчик навпроти. Замість того, щоб віддати свій гаманець, він вирішив битися, і, не зрівнявшись зі злочинцем, був зарізаний до смерті.
  Справа, досьє якої зараз лежало перед ним, була буденною, а рідкісні докази, типові для такого вбивства: дешева зброя, кухонний ніж із зазубреними краями, всіяний відбитками пальців, яких не було в архіві AIFIS чи деінде, нечіткі сліди в сльота, яка вкрила землю тієї ночі, жодного сліду сміття чи недопалків, які були не денної чи тижневої давнини, а тому марні. Під час бійки жертва здерла шкіру зі злочинця, але в CODIS, базі даних ДНК, не було звернень. ДНК і група крові будуть корисними створення асоціації з підозрюваним, якщо детективам вдалося знайти підозрюваного. Що виглядало малоймовірним. Судячи з усього, це був випадковий злочин; не було трамплінів для ймовірних злочинців. Офіцери опитали співробітників жертви у відділі громадських робіт і поспілкувалися з друзями та родиною. Не було жодних зв’язків із наркотиками, жодних ризикованих ділових угод, жодних ревнивих коханців, жодного ревнивого подружжя коханців.
  Зважаючи на мізерні докази, Райм знав, що справа буде розкрита лише одним способом: хтось похвалиться тим, що виграв гаманець біля міської ради, перед тим, перед ким не мав би хвалитися. І хвалькуватий, засуджений за наркотики чи домашнє насильство, уклав би угоду, відмовившись від хвалька.
  Цей злочин, пограбування, яке пішло не так, було для Лінкольна Райма смертю на відстані. Історичний. Художня література.
  Перегляд номер один.
  Другий спосіб дивитися на смерть – це серцем: коли людина, з якою ви маєте справжній зв’язок, більше не з цієї землі. І інша смерть, про яку думав Райм у цей бурхливий, похмурий день, вплинула на нього так глибоко, як не вбивство жертви пограбування.
  Рима була не багатьом близька. Це не було функцією його фізичного стану — у нього була квадриплегія, майже паралізована від шиї вниз. Ні, він ніколи не був людиною. Серед тих, з ким він утворив прихильності протягом багатьох років, був двоюрідний брат, коли він був маленьким — хлопчик, який фактично був його сурогатним братом. Деякий час колишня дружина Райма. Коханка (вона була колегою з правоохоронних органів, за чию смерть він все ще відчував часткову відповідальність, обставина, яка забезпечує постійний зв’язок).
   Том, його помічник.
  Амелія Сакс, звичайно.
  Але чоловік, який помер два дні тому, в певному сенсі був ближчим за всіх інших і з однієї причини: він кинув Райму виклик, як ніхто інший, змусив його думати далі, куди зайшов його власний експансивний розум. , змусили його передбачати, виробляти стратегію та сумніватися. Змусив його також боротися за своє життя; чоловік був дуже близький до того, щоб убити його.
  Годинникар був найбільш інтригуючим злочинцем, з яким Райм коли-небудь стикався. Людина з різними іменами та ідентичністю, Річард Логан, по суті, був професійним убивцею, хоча він організовував низку злочинів, від терактів до крадіжок. Він працював би на того, хто платив би його солідний гонорар — за умови, що робота була, так, достатньо складною . Це був той самий критерій, який використовував Райм, коли вирішив взятися за справу як консультант-криміналіст.
  Годинникар був одним із небагатьох злочинців, які змогли його перевершити. Навіть якщо Райм зрештою влаштував пастку, яка потрапила до в’язниці Логана, він все одно був уражений тим, що не зміг зупинити кілька успішних змов. І навіть коли Годинникар зазнав невдачі, йому інколи вдавалося влаштувати хаос. Наприклад, у справі, коли Райм зірвав спробу вбивства мексиканського офіцера, який розслідував наркокартелі, Логан все ж спровокував міжнародний інцидент, поставивши в незручне становище федеральних чиновників тут і на південь від кордону (зрештою було домовлено запечатати записи та зробити вигляд, що спроба удару ніколи не відбулася).
  Але тепер Годинникаря не стало. Він помер у в’язниці — не вбитий співв’язнем чи самогубством, про що Райм спочатку запідозрив, почувши цю новину. Ні, COD був пішохідний — зупинка серця, хоча й масштабна. Лікар, з яким Райм розмовляв учора, повідомив, що навіть якби їм вдалося повернути Логана, у нього було б серйозне пошкодження мозку. Хоча медики не вживали таких термінів, як «його смерть була благословенням», таке враження склався на Райма з тону лікаря.
  Порив темпераментного листопадового вітру тряс шибки. Він був у парадній будівлі — місці, де почувався комфортніше, ніж будь-де в світі. Створена як вікторіанська вітальня, тепер це була повністю обладнана судово-медична лабораторія з бездоганними столами для дослідження доказів, комп’ютерами та моніторами високої роздільної здатності, стелажами з інструментами, складним обладнанням, таким як витяжні шафи та камери для зйомки відбитків пальців. , мікроскопи — оптичні та скануючі електронні — і центральна частина: газовий хроматограф/мас-спектрометр, робоча конячка лабораторій судової експертизи.
  Будь-яке невелике чи навіть середнє поліцейське управління в країні могло б позаздрити облаштуванню, яке коштувало мільйони. Все оплачує сам Райм. Угода після аварії на місці злочину, яка перетворила Райма на квадроцикл, була досить суттєвою; як і гонорари, які він стягував з поліції Нью-Йорка та інших правоохоронних органів, які його найняли. Були випадкові пропозиції з інших джерел, які могли принести дохід, як-от плани Голлівуду щодо телешоу на основі справ, у яких він працював. Людина в кріслі була однією з запропонованих назв. Rhyme and Reason інший. (Том переклав «Вони з глузду з’їхали?» на «Містер Райм попросив мене передати йому вдячність за ваш інтерес. Але він боїться, що зараз у нього занадто багато зобов’язань для такого проекту».)
  Райм розвернув стілець і подивився на вишуканий і гарний кишеньковий годинник, що стояв у тримачі на камінній полиці. Бреге. Це був подарунок самого Годинникаря.
  Його траур був складним і відображав подвійні погляди на смерть, про які він розмірковував. Звичайно, були аналітичні — судово-медичні — причини розглядати втрату. Наприклад, він ніколи не зможе дослідити розум людини до свого задоволення. Як випливало з прізвиська, Логан був одержимий часом і годинниками — він справді робив годинники — і саме так він планував свої злочини з ретельною точністю. З тих пір, як їхні шляхи вперше перетнулися, Райм дивувався тому, як працюють розумові процеси Логана. Він навіть сподівався, що чоловік дозволить йому відвідати в’язницю, щоб вони могли поговорити про злочини, схожі на шаховий матч, які він запланував.
  Але тепер йому було відмовлено в будь-якому шансі дізнатися, як ця людина тикає — Райм дозволив собі такий жарт.
  Смерть Логана також залишила деякі інші практичні проблеми. Прокурор запропонував Логану угоду про визнання провини, пом’якшений термін покарання в обмін на розкриття імен деяких людей, які найняли його і з якими він працював; чоловік явно мав розгалужену мережу колег-криміналістів, чиї особи поліція хотіла б дізнатися. Ходили також чутки про змови, які Логан задумав ще до того, як потрапив у в’язницю — і деякий час, коли він був у в’язниці. Можливо, вони ще тривали.
  Але Логан не погодився на угоду прокурора. І більше викликаючи роздратування, він визнав себе винним, позбавивши Райма ще одного шансу дізнатися більше про те, ким він був, про інші плани, які він будував — злочинні чи інші — та ідентифікувати членів сім’ї та спільників. Райм навіть планував використовувати технологію розпізнавання облич і агентів під прикриттям, щоб дізнатися про тих, хто присутній на суді.
  Зрештою, однак, Райм зрозумів, що важко сприйняв смерть чоловіка через другий погляд на смерть: їхній інтимний зв’язок. Нас визначає й оживляє те, що протистоїть нам. А коли помер Годинникар, трохи помер і Лінкольн Райм.
  Він озирнувся навколо, на двох інших людей у кімнаті. Одним із них був хлопець із команди Райма, патрульний поліцейський офіцер Нью-Йорка Рон Пуласкі, який збирав докази у справі про грабіж/вбивство мерії.
  Іншим був доглядач Райма, Том Рестон, красивий, стрункий чоловік. Він був одягнений так само бездоганно, як завжди. Сьогодні: темно-коричневі брюки із завидною складкою, схожою на лезо ножа, блідо-жовта сорочка та краватка Jerry Garcia кольору іржі та коричневого кольору; на тканині, здавалося, було одне чи два обличчя мавпи. Важко сказати. Сам Райм мало уваги приділяв одягу. Сьогоднішні чорні спортивні кросівки та зелений светр з довгими рукавами були функціональними та хорошими ізоляторами. Це все, що його хвилювало.
  «Я хочу відправити квіти», — оголосив Райм.
  «Квіти?» — запитав Том.
  "Так. квіти Надішліть їх. Люди все ще роблять це, я припускаю. Вінки з написом RIP — «спочивай з миром», але який у цьому сенс? Що ще будуть робити мертві? Це краще повідомлення, ніж «Бажаю удачі», вам не здається?»
  «Надіслати квіти на . . . Зачекайте. Ви говорите про Річарда Логана?»
  "Звичайно. Хто ще останнім часом помер, хто гідний квітів?»
  Пуласкі сказав: «Хм, Лінкольн. «Вартий квітів». Це не той вислів, який я б колись уявив, щоб ви сказали».
  — Квіти, — роздратовано повторив Райм. «Чому це не реєструється?»
  «А чому у вас поганий настрій?» — запитав Том.
  «Стара подружня пара» — це фраза, якою можна було б описати опікуна та піклувальника.
  «У мене майже поганий настрій. Я просто хочу відправити квіти до вищезгаданого похоронного бюро. Але ніхто цього не робить . Ми можемо отримати назву в лікарні, яка проводила розтин. Їм доведеться відправити труп до похоронного бюро. Лікарні не бальзамують».
  Пуласкі сказав: «Знаєш, Лінкольне, один із способів подумати про це: є певна справедливість. Здається, Логан все-таки отримав смертну кару».
  Блондин, стрункий і нетерплячий, Пуласкі мав задатки чудового офіцера на місці злочину, і Райм взяв на себе роботу наставника. Це включало не лише навчання криміналістиці, а й навчання дитини розуму. Чого він зараз, здавалося, не робив. «І як випадковий інфаркт міокарда, новачок, дорівнює справедливості? Якби прокурор штату Нью-Йорк вирішив не вимагати смертної кари, тоді ви могли б сказати, що передчасна смерть підриває справедливість. Не сприяє цьому».
  — Я… — затинаючись, промовив молодий чоловік, червоніючи на Валентині.
  «Тепер, Новачок, давайте перейдемо до помилкових спостережень. квіти Дізнайтеся, коли тіло буде випущено з Вестчестерського меморіалу та куди воно прямуватиме. мені потрібно квіти там якомога швидше, незалежно від того, є служба чи ні. З листівкою від мене».
  «Що сказати?»
  «Нічого, крім мого імені».
  «Квіти?» Голос Амелії Сакс луною пролунав із коридору, що веде до кухні та задніх дверей міського будинку. Вона зайшла до вітальні, киваючи головою, вітаючись.
  «Лінкольн збирається відправити квіти до похоронного бюро. Для Річарда Логана. Я маю на увазі, я є».
  Піджак повісила на гачок у передпокої. Вона була в облягаючих чорних джинсах, жовтому светрі та чорному вовняному спортивному плащі. Єдиною ознакою її статусу поліцейського детектива був «Глок», що сидить високо на її стегні, хоча стрибок від озброєного до правоохоронця був у кращому випадку умовним висновком. Дивлячись на високу струнку рудоволосу з рясним прямим волоссям, можна здогадатися, що вона була фотомоделлю. Якою вона й була до того, як приєдналася до поліції Нью-Йорка.
  Сакс підійшов ближче й поцілував Райма в губи. Вона відчула смак губної помади й запахло залишками стрілецької зброї; того ранку вона була на полігоні.
  Подумавши про косметику, Райм пригадав, що жертва пограбування/вбивства в мерії, здавалося, поголилася перед тим, як вийти з офісу; Майже невидимі шматочки крему для гоління та крихітні стрижні бороди були знайдені на його шиї та щоці. Він також нещодавно розпорошував або втирав засіб після гоління. Під час аналізу, поки Райм звертав увагу на ці факти, потенційно корисні для розслідування, Сакс затих. Вона сказала: «Тож він збирався гуляти того вечора, мабуть, на побачення — ти не будеш голитися перед друзями. Знаєш, Райме, якби він цього не витратив останні п'ять хвилин у туалеті, час би змінився. І все було б інакше. Він би пережив ніч. І, можливо, проживе довге повноцінне життя».
  І грабіжник міг убити когось іншого. А жертва могла напитись і протаранити автобус, наповнений школярами.
  Доля . . .
  Райм згадав цю розмову і тепер подумав: погляд на смерть один, погляд на смерть другий.
  «Ви знаєте похоронне бюро?» — спитав Сакс.
  "Ще ні. Пуласкі намалював цю деталь».
  Незадовго до того, як його схопили та збирався вбити Райма, Логан пообіцяв, що збереже життя Сакса. Можливо, це помилування було ще однією з причин його жалоби.
  Том кивнув Саксу. «Кава? Будь-що інше?"
  «Просто кава, дякую».
  «Лінкольн?»
  Криміналіст похитав головою.
  Коли помічник повернувся з чашкою, він передав її Саксу, який подякував йому. Хоча нерви в більшій частині його тіла були безчутливі, його смакові рецептори працювали чудово, і він цінував, що Том Рестон приготував дуже хорошу чашку кави. Жодних капсул або попередньо подрібнених, і слова швидкого приготування не було в його словнику.
  З кривою посмішкою помічник сказав їй: «Отже. Що ви думаєте про емоційну сторону Лінкольна?»
  Вона зігріла руками кухоль з кавою й сказала: «Ні, Томе, я думаю, що є метод для його думок».
  А, це мій Сакс. Завжди думаючи. Це був один із причини, чому він любив її. Їх погляди зустрілися. Райм знала, що його усмішка, хоч і мізерна, напевно збігалася з її м’язом.
  — продовжував Сакс. «Годинникар завжди був загадкою. Ми знали про нього небагато — у нього були зв’язки в Каліфорнії, майже все. Ми так і не змогли знайти його сім'ю чи однодумців. Це може бути шанс їх вистежити. Дізнайтеся, хто його знав і чи був він у вогні, перш ніж його арештували. Правда, Райм?»
  Сто відсотків.
  Райм сказав Пуласкі: «І коли ти дізнаєшся, коли і де, я хочу, щоб ти був там».
  «Я?»
  «Твоє перше завдання під прикриттям».
  — Не перший, — виправив він.
  «Перший на похоронах».
  "Це правда. Ким я маю бути?»
  Райм сказав перше, що спало йому на думку: «Гарольд Піджен».
  «Гаррі Піджен?»
  «Я думав про птахів». Кивок у бік гнізда сапсанів на карнизі вікна, що туляться від шторму. У погану погоду вони, як правило, гніздяться нижче.
  «Гаррі Піджен». Патрульний хитав головою. "У жодному разі."
  Сакс засміявся, а Райм скривився. «Мені байдуже. Придумай своє кляте ім’я».
  «Сем Валенса. Батько моєї мами».
  «Чудово». Нетерплячий погляд на телефон у кобурі на стегні Пуласкі.
  Молодий офіцер відійшов у куток вітальні, щоб подзвонити.
   Райм і Сакс повернулися до звіту з місця злочину у справі про грабіж мерії та внесли деякі зміни.
  Через мить Пуласкі повернувся. «У лікарні сказали, що чекають, куди відправити тіло. Директор моргу сказав, що очікує дзвінка найближчими годинами».
  «Ах, відмінно. Від кого?"
  «Він не сказав. Я не питав».
  «Ні, це було б недоречно. Здавалося б, ти надто нетерплячий. Хороший дзвінок. Райм оглянув його з ніг до голови. «Ви готові до цього?»
  "Я вважаю. Звичайно.
  «Якщо буде служба, ти підеш. Якщо ні, ви потрапите до похоронного бюро одночасно з тим, хто забере останки. Квіти від мене будуть. Ось це буде початком розмови: чоловік, якого Річард Логан намагався вбити і який посадив його у в’язницю, послав квіти на його похорон. О, так, це дасть вам можливість поспілкуватися з збирачем тіл».
  «Ким має бути Сем Валенса?»
  «Спільник Логана. Хто саме, я не впевнений. Мені доведеться все подумати. Але це має бути хтось незбагненний, небезпечний». Він скривився. «Я б хотів, щоб ти не був схожий на вівтарника. Ви були ним?»
  «Я і мій брат».
  «Ну, потренуйся виглядати скуйовдженим».
  «Не забувайте про небезпеку, — сказав Сакс, — хоча це буде складніше, ніж незбагненне».
  Том приніс Райму кави в чашці з соломинкою. Мабуть, помічник помітив, як він глянув на Сакса. Райм кивком подякував йому.
   Стара сімейна пара. . .
  Том сказав: «Зараз я почуваюся краще, Лінкольне. На хвилину я справді подумав, що бачу м’який бік. Це дезорієнтувало. Але знаючи, що ви просто встановлюєте спецоперацію, щоб шпигувати за родиною трупа? Це відновило мою віру в тебе».
  — пробурчав Райм. «Це просто логічно. Знаєш, я справді не та холодна риба, якою мене всі вважають».
  Хоча за іронією долі Райм хотів послати квіти частково з сентиментальної причини: віддати шану гідному супротивнику. Він підозрював, що Годинникар зробить те саме для нього.
  Звичайно, погляд на смерть номер два не виключав погляду на смерть номер один.
  Тоді Райм схилив голову.
  "Що?" — спитав Сакс.
  «Яка температура?»
  «Близько морозу».
  «Тож на сходах надворі лід?» Таунхаус Райма мав і сходи, і пандус для людей з обмеженими можливостями.
  «Було ззаду», — сказала вона.
  «Я думаю, у нас скоро буде гість».
  Хоча докази були здебільшого анекдотичними, Райм повірив, що після нещасного випадку, який позбавив його багатьох відчуттів, ті, що вижили, були гострішими. Слухання зокрема. Він помітив, як хтось підіймається по сходах.
  Через мить пролунав зумер, і Том пішов відповісти.
  Звук і кроки, коли відвідувач заходив у коридор і прямував до вітальні, вказували на те, хто мав подзвонити.
   «Лон».
  Першокласний детектив Лон Селлітто повернув за ріг і пройшов крізь арку, стягуючи своє пальто Burberry. Він був засмаглим і тому яскравим зі складками, які характерні для багатьох нарядів Селлітто, завдяки його кремезній статурі та недбалій поставі. Райм дивувався, чому він не дотримувався темного одягу, на якому не було б так сильно пом’ятого. Хоча після того, як пальто було знято і кинуто на ротанговий стілець, зауважив Райм, темно-синій костюм показав складки так само різко.
  Лейтенант також привітався із Саксом і Пуласкі.
  — Погано там, — пробурмотів він. Він припудрив своє рідке сиво-чорне волосся, і кілька крапок мокрого снігу зникло. Його очі слідкували за ними вниз. Він шукав у бруді та льоду. "Вибач за те."
  Том сказав не хвилюватися і приніс йому чашку кави.
  «Погано», — повторив детектив, підсмажуючи руки на кухлі, як це робив Сакс. Очі у вікно, по той бік якого, за соколами, він бачив мокрий сніг, туман і чорні гілки. І ще трохи Центрального парку.
  Рима не вийшла багато; у будь-якому випадку погода для нього нічого не значила, якщо тільки це не було фактором на місці злочину. Або допомагав його системі раннього попередження виявляти відвідувачів.
  «Все майже закінчено», — сказав Райм, киваючи на звіт про місце злочину мерії.
  «Так, так, я тут не тому». Майже одне слово.
  Увага Райма зависла. Селлітто був старшим офіцером у великих справах, і якщо він не був тут, щоб забрати пограбування матеріалів справи та доказів, можливо, щось інше, щось набагато цікавіше, було на горизонті. Більш сприятливим було те, що Селлітто побачив тацю з тістом, зробленим Томом, і відвернувся, наче вони були невидимими. Його місія тут мала бути великою.
  «Нам подзвонили, про вбивство в Сохо, Лінк. Раніше сьогодні. Ми витягли соломинки, і вас вибрали. Сподіваюся, ви вільні».
  «Як мене виберуть, якщо я ніколи не тягнув соломинку?»
  «Це погано».
  "Я слухаю."
  «Жінку викрали з підвалу магазину, де вона працювала. Якийсь бутик. Вбивця протягнув її через двері в тунель під будівлею».
  Райм знав, що під Сохо є низка тунелів, викопаних багато років тому для транспортування товарів від однієї промислової будівлі до іншої. Він завжди вважав, що це лише питання часу, коли хтось використає це місце як зону вбивств. Він був заінтригований.
  «Сексуальне насильство?» — спитав Сакс.
  — Ні, Амеліє, — сказав Селлітто. «Але це дивно. Зловмисник, очевидно, майстер татуювань. І, судячи з того, що сказали відповіді, теж до біса добре. Він зробив їй тату. Тільки чорнилом він не користувався. Він використав отруту».
  Райм багато років працював криміналістом; його розум часто робив точні висновки з мізерних попередніх деталей. Але висновки працюють лише тоді, коли представлені факти перегукуються з фактами з минулого. Ця інформація, однак, була унікальною в пам’яті Райма і не стала трампліном для будь-яких теорій.
   «Який токсин він використав?»
  «Вони не знають. Це щойно сталося. Я казав. Ми утримуємо місце події».
  «Більше, Лон. Дизайн? Що він зробив їй татуювання?»
  «Це були якісь слова, вони сказали».
  Зростав фактор інтриги. «Ви знаєте, що вони?»
  «У відповідях нічого не сказано. Але мені сказали, що це лише частина речення. І ти можеш здогадатися, що це означає, Лінк».
  Йому знадобиться більше жертв. Тож він може надіслати решту своїх повідомлення."
  
  Що далі у
  вашому списку для читання?
  Відкрийте для себе наступне
  чудове читання!
  
  Отримуйте персональні добірки книг і найновіші новини про цього автора. Зареєструватися зараз.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"