Басаревич Сергей Николаевич : другие произведения.

Четверо з Молдованки. Врятувати хом"ячка.

"Самиздат": [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


   Врятувати хом'ячка.
  
  
  
   ІНТ.ЗАЛ ЗАСІДАНЬ.
   В центрі великого приміщення довгий стіл, за яким сидять чоловіки в ділових костюмах. Стіни прикрашені прапорами ПР и георгіївськими стрічками. Головує Клюєв

КЛЮЄВ

   Наші російські партнери нарешті дозволили нам
   користуватись антифашистською технологією. Суть
   її полягає в тім, що будь-якого опонента, чия
   позиція не збігається з нашою, ми маємо
   звинуватити в фашизмі. Це дуже дієва технологія...
  

КОЛЕСНИЧЕНКО

   Але ж ми завжди так робили...
  
   КЛЮЄВ
   Так, але авторські права на цей винахід належать нашим друзям з Росії. Вони дісталися їм в спадок від СРСР. Сам
   Сталін дуже любив цей прийом... А ми, як виявилось, поводились як пірати. Але зараз, коли всі формальності улагоджено і гроші сплачено, ми нарешті отримали не тільки право користуватись антифашизмом, а ще і бонус, про який я розкажу пізніше.

ТАБАЧНИК

   Пропоную негайно ввести уроки антифашизму в загальноосвітніх школах.
  

КЛЮЄВ

   Схвалюємо. А студентів та вчителів треба залучити до антифашистських парадів.

КОЛЕСНИЧЕНКО

   Де ми маємо нести прапори, зроблені з ветеранів.
  
   Всі здивовано дивляться на Колесниченко. Той робить знак охоронцям, яки вводять ветерана ВВВ в однострої і орденах.
  

КОЛЕСНИЧЕНКО

   Дивіться: Беремо ветерана, натягуємо його на древко, отримуємо прапор і починаємо розмахувати їм перед носом у опозиції. Хто зможе нам заперечувати?
  
   Всі свої слова Колесниченко супроводжує відповідними діями. Ветеран на древці перетворюється на прапор, на якому лишаються обличчя, ордена та однострій.
  

КОЛЕСНИЧЕНКО

   До того ж можна робити прапори та транспаранти з колишніх в'язнів концтаборів. Той, чия позиція з будь-якого питання суперечить нашої, звісно ж буде фашистом.
  
  

КЛЮЄВ

  

Добре. Але це ще не все.

  
   Дістає з валізи пакунок з білою речовиною.
  

ВСІ

Що це?

КЛЮЄВ

   Це антифашин. Бонус до нашої технології, який ми отримали від наших партнерів. Його слід розпиляти з військових літаків над великими містами. Всі підозри можна перевести... да хоча б на американців. А перед тим показати по телевізору якнайбільше російських та радянських художніх фільмів про війну. Ще і пропагандистське кіно, яке замасковане під документальне. Якщо в небі над середнім містом, таким як Одеса, роздмухати 5 тон антифашина, ми отримаємо неабияку антифашистську істерію в суспільстві. Діють і невеликі дози, але нам потрібний тривалий ефект. І проведемо великий антифашистський шабаш, який остаточно закріпить місцевий електорат за нами. Ми зробили деякі досліди...
  
   Вмикає великий екран на стіні.
  
   Дійство на екрані.
   ІНТ. ЛАБОРАТОРІЯ.
   Приміщення з різноманітним медичним обладнанням. В центрі гладка жінка та худий чоловік середніх років. Поруч з ними лікарі, які пристосовують до них датчики та інше.
  

ГОЛОС КЛЮЄВА ЗА КАДРОМ

   Це Глафіра Петрівна та Євген Сергійович, наші пересічні громадяни, на яких ми завжди тестуємо щось новеньке і на поведінку яких ми орієнтуємось... Радянська людина за своє життя передивилась величезну кількість фільмів про війну, прочитала шалену кипу статей в газетах, щоденно бачить різні пам*ятники, і завдяки тому знає, що найгірше в світі це фашизм. Тому наша задача нескладна - ми повинні переконати обивателя в тому, що будь-хто, хто проти нас - фашист.
  
   Лікар в халаті роздмухує білу речовину перед обличчями випробуваних. В очах тих з*являються концентричні кола, згодом
   вони перетворюються на хом'ячків і починають скандувати: "ФАШИЗМ НЕ ПРОЙДЕТ!"

ГОЛОС КЛЮЄВА ЗА КАДРОМ

   Людина втрачає здібність критично сприймати дійсність, легко піддається навіюванню і бачить все в чорно-білих тонах. Ми повинні чітко сформулювати образ ворога а нашу політсилу представити як захисників від фашизму, і на наступних виборах вони обов'язково проголосують за нас... Все ж в суспільстві надто багато людей вміє думати, а нам треба суттєво зменшити цей процент.
  

ГОЛОСА ЗА КАДРОМ

Дивовижно!

  
  
   ІНТ. КВАРТИРА ІВАНЮТИ.
   Максим Іванюта (підліток 13-14 років) збирається до школи. В кімнаті стоїть клітина з хом'ячком Тотошкою. Тотошка пеститься до Максима, встає на задні лапки, махає хвостиком і взагалі поводиться наче цуценя.
  
  

МАКСИМ

   Мені до школи. Ти поки посидь сам, я тобі увімкну телевізор.
  
   Вмикає телевізор. На екрані логотип ТВ Академія та художній фільм про війну. Червоноармійці йдуть в атаку і кричать "УРА". Ігор перемикає канал. З*являється логотип АТВ та передачи "Взгяд с В. Орлом". Ведучий Віктор Орьол розповідає
  

ОРЬОЛ

   ...У кого из нас есть гарантии, что подобные секретные опыты не практикуются в различных завуалированных формах на территории Украины. Например, в комментариях к программе зрители просят поднять вопрос о химических трейлах -- дымовых следах в небе над Одессой, оставляемых самолётами. Иногда, в одночасье, их слишком много для страны, в которой практически отсутствуют ВВС и вечно не хватает средств на авиатопливо. Да, именно так и выглядело опыление психотропными и галлюциногенными веществами населённых пунктов в США, выбранных ЦРУ и Армией для опытов. Я стал чаще посматривать на небо и задавать себе вопрос, откуда у нас столько авиатехники? А наши ли это самолёты вообще? Но, наткнувшись на глухую стену, я решил оставить этот вопрос открытым. Ведь не строить же очередную теорию заговора по поводу летящих в небе самолётов. Даже у Америки заняло не один десяток лет, пока общественность начала узнавать правду. А что уже говорить о нас? Однако, не будем скептиками. Иногда то, что больше похоже на голливудскую фантастику, вполне может оказаться правдой.

/Вставити уривок з програми /

   http://atv.odessa.ua/programs/72/nevidimie_niti_kontrolya_chast_2_6912.html
   Під час цієї промови Максим грається з хом'ячком, збирає речі та інше. Потім перемикає канали, але на всіх або реклама, або попса. Він зупиняється на АТВ.

МАКСИМ

   Не сумуй, Тотошко. Я прийду після занять.
  
   /УРОК АНТИФАШИЗМУ/
   ІНТ.КЛАСНА КІМНАТА В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ В ОДЕСІ.
   Учні 8 класу (в середньому 13 років), серед яких Ігор Прокопчук, а також Максим Іванюта, Саша Петраков, Віталя Коваленко та ін.
   сидять за партами. Вчителька веде урок.
  

ВЧИТЕЛЬКА

/нудним голосом/

   Фашизм - це дуже погано. Всі мають ненавидіти фашистів. Бо вони нелюді і потвори. Якщо хтось скаже про фашизм щось хоча б нейтральне, він сам є фашист. Фашизм розповсюджений наче чума у світі всюди крім Росії. В Росії фашизму нема, тому що Росія перемогла фашизм. А в Німеччині фашистський телеведучий стверджував, ніби Гітлер їв людську їжу а не немовлят. А в Києві місцеві фашисти отруїли тваринок в зоопарку. А коли в крані нема води, то її випили фашисти. А зараз перейдемо до практичних занять.
  
   Вчителька дістає манекена в нацистської уніформі, діти розбирають гвинтівки з багнетами і по черзі штрикають манекена в різні частини тіла. Той смішно сіпається і видає страшні зойки. Лунає початок твору Еренбурга "Убей немца". Обличчя деяких школярів сатаніють.

ВЧИТЕЛЬКА

   А зараз хочу представити вам членів громадської організації "Дозор", які допоможуть нам провести урок антифашизму.
  
   Входять молоді люди з тупими обличчями в спортивних костюмах, на яких намальована імперська символіка. Вони несуть з собою гумову люльку з секс-шопу в чорній есесівській уніформі.
  

ВЧИТЕЛЬКА

   Ця частина лише для хлопчиків. Подивіться, як треба поводитись з фашистськими курвами.
  
   Лунає "Катюша". На обличчях школярів - жах.
  
  
   НАТ.МАЙДАНЧИК БІЛЯ ШКОЛИ.
   Ігор, Максим, Саша та Віталя.
  

МАКСИМ

   І навіщо це люди стають фашистами? Це ж не круто...

ВІТАЛЯ

   Фашисты - гады! Наши деды и отцы сражались с ними и били их. И всегда будут бить фашистскую нечисть. И их фашистский блок НАТО и американо-фашистов!

МАКСИМ

   Американці так само воювали з нацистами, як і червоноармійці. Чому це амери - фашисти?

ВІТАЛЯ

   Ты не понимаешь, Максим. Все, кто против России - фашисты! И украинские нацики в первую очередь!
  

ІГОР

   Ні, Віталю, націоналізм не має нічого спільного з нацизмом. Це просто схожі слова, ніби як комунізм і комунальне господарство. Але нікому до цього нема справи, тому на цьому грають різні політичні шулери.
  

ВІТАЛЯ

   Нацистскую пропаганду разводишь, Игорь. Наши деды и отцы били бандеровцев и будут бить!
  

ІГОР

   На жаль,Віталя, переважна більшість людей має уявлення про історію з художніх фільмів та копірайта з Інтернету. Або з так званих аналітичних передач. Ти би щось альтернативне про тих бандерівців, та їх стосунки з нацистами почитав. А то в тебе виходить як на чорно-білому телевізорі, ще й з максимальною контрастністю. Хто не з нами, той проти нас, той ворог. Що ти взагалі знаєш про фашизм?

ВІТАЛЯ

/обурливо/

   Фашизм начал вообще свою историю в Англии,но не прижился. Расцвел в Италии.В Германии принял радикальное направление и перепутался с нацизмом.Как и идея коммунизма была полностью исковеркана дядей Троцким и последователями(Хрущев в их числе).Сталин,как и Гитлер,люди своей эпохи! Но приравнивать к ним Бандеру и Шухевича все равно,что к Шумахеру дядю Петю на гомновозке. А насчет врагов... Тут решать было не им. Надо было у народа спросить,а не к кормушке бежать. И ветераны наши столько крови отдали...

ІГОР

   Цікаво,як це ти собі уявляєш - спитати у народа? До того ж, як би наші антифашисти справді піклувались про ветеранів, то наші ветерани отримували б пенсію не менше за ветеранів вермахту. Тим більше, їх справжніх лишилось небагато.
  

МАКСИМ

А ти що думаєш, Саша?

САША

/який до цього моменту мовчав і уважно слухав/

   Хлопці, хіба ви не розумієте, що хто фашист, а хто ні, вирішуєте не ви, а розумні люди. І вони розумні, тому що багаті, а багаті, тому що розумні. І тому що в них є вплив. А ви, якщо хочете все життя бути бідними і жити на Молдованці, то можете продовжувати свої суперечки. А я раджу вам замислитись не над тим, що є фашизм насправді, а як на цьому заробити.

МАКСИМ

   А що, на цьому можна заробити, Сашко?
  
   САША
   І не погано. Хто хоче заробити на боротьбі з фашизмом, нумо зі мною!
  

ВІТАЛЯ

Борьба с фашизмом это святое. К тому же,если за это еще и платят...

МАКСИМ

/вагаючись/

   Ну ніби звучить заманливо... Та ну це лайно.
  
   Віталя з Сашою йдуть в один бік, а Ігор з Максимом в інший.
  
  
   ІНТ. КВАРИРА ІВАНЮТИ.
   Ігор і Максим заходять в кімнату. В телевізорі батальні сцени з радянських фільмів та логотип АТВ. Хом'ячок Тотошка тримаючись за прути клітини скандує "ФАШИСТИ! ФАШИСТИ!", потім скажено бігає по клітині. В хлопців контужені обличчя.

ІГОР

Що це з ним?

МАКСИМ

Мабуть це АТВ... Він дивиться його зранку

ІГОР

Ти що, Максе, давав йому дивитись АТВ? Мій батько взагалі не дозволяє мені дивитись це лайно.

МАКСИМ

   В нашій родині нема заборон на інформацію. Та хіба я знав, що воно так подіє? Бідолашний Тотошка...

ІГОР

То ти його сам вбив...

МАКСИМ

Він живий

ІГОР

Аж занадто

МАКСИМ

Краще чимось допоможи

ІГОР

Хіба канал перемикну

  
   Ігор перемикає пультом канали. На екрані - реклама змінює попсу. В хомячка істерика наче у наркомана, в якого забрали дозу. Він падає на дно клітини і гризе прути. Ігор вмикає другий канал АТВ. Там показують програму "Правда з Кваснюком". На столі сидить мавпа з обличчям Кваснюка, чухається і говорить: "Бандеровци АААА, Бандеровци УУУУУ". Знизу екрана якісь кольорові стрічки опитувань телеглядачів з процентами. Найбільших рейтинг має червона стрічка з надписом "Бандеровци УУУУ!" Тотошка задовільно стихає.
  

МАКСИМ

Тотошко, малий, краще не дивись цього

  
   Відчиняє клітину та вимикає телевізор. Потім простягає до Тотошки руку. Той зривається з місця, кусає Ігоря за руку і тікає в відчинені двері (або вікно).
  

МАКСИМ

Треба його врятувати! Допомагай, друже!

ІГОР

Гаразд, Максе.

  
  
   НАТ.ВУЛИЦЯ.
   Ігор з Максимом вибігають із двору і женуться за хом'ячком. Гонитва за Тотошкою по Молдованці на розсуд режисера. Той тікає і зникає за рогом. Хлопці біжать за ним. Відкривається вид на широку вулицю історичного центра. На ній безліч хом'ячків. На узбіччі стоять автобуси з табличками "Ананіїв", "Білгород", "Арциз", та інших населених пунктів одеської області. З автобусів висипають нові натовпи хом'ячків. В їхніх очах знайомі концентричні кола. Хом'ячків підганяють спортсмени з обличчями Титушко за допомогою нунчаків та самурайських мечів. Всюди безліч червоних прапорів та прапорів ПР, георгіївських стрічок та ін. Хом'ячки несуть транспаранти з надписами "Дельфінарій проти фашизму", "Корівник проти фашизму", "Свинарник проти фашизму" та інше. З'являється знайомий прапор, зроблений з ветерана. Юрба виносить хлопців ближче до трибуни. В небі багато літаків, які щось розпорошують. На трибуні виступає Геннадій Труханов в радянському однострої часів Другої Світової.
  
  

ТРУХАНОВ

   Это наш человеческий долг: те, кто живут сегодня, должны отдавать дань памяти тем, кто погиб за свободу, за наш город. Нельзя об этом забывать, нельзя забывать, что такое фашизм. Фашизм - это все, что против Партии Регионов. Все, что противится установлению феодализма в Украине, это самый коричневый фашизм. Мы должны всеми силами поддержать нашу власть и не допустить к ней никого и никогда. Только так мы победим фашизм!
  
  
   НАТ. ВІЙСКОВИЙ АЕРОДРОМ.
   На фоні військових літаків стоїть льотчик і два бандити. Льотчик передає бандитам пакунок з надписом "АНТИФАШИН", ті відкривають його ножем, нюхають, пробують на смак і задовільно кивають. Згодом передають льотчикові валізу з грошима, яку той також відкриває і дає знак водію вантажівки. Вантажівка під'їжджає до бандитських джипів. Кримінальники разом з солдатами перевантажують мішки з антифашином з вантажівки до джипів. Потім кримінальники виїжджають, і згодом з*являється інша вантажівка з надписом "Борошно". Солдати лопатами закидають борошно до яких-небудь отворів літаків, а льотчик додає в ті отвори по ложці антифашину з єдиного пакунку, який в нього лишився
  
   НАТ.МІТІНГ АНТИФАШИЗМУ.
   На трибуні інший оратор.

ОРАТОР

   ...А зараз я хочу звернутись до наших дорогих ветеранів. Я дуже щасливий бачити вас живими, здоровими і сповненими сил! І сподіваюсь побачити вас такими самими і через десять і двадцять і навіть тридцять років! /оплески/ І не зважаючи на те, що після війни вже минуло майже сімдесят років, більшості з вас ще не має і шістдесяти! Це завдяки успіхам нашої медицини. Живіть довго, будьте завжди з нами, і знайте, що на зміну вам прийдуть діти війни, а потім онуки війни і так далі, бо хтось має допомагати нам робити агітацію!
  
   Ігор з Максимом пробираються крізь натовп хом'ячків. За ними уважно стежать молодики з обличчями Титушка і міліціонери. Один з Титушок говорить щось бабці з пишною зачіскою і показує в бік хлопців, які це не бачать. Та згодом з'являється перед ними.
  

БАБЦЯ

   Хлопці, чо ві тут робите?

ІГОР

Шукаємо хом'ячка. Він втік з хати і зник. Ви не бачили?

МАКСИМ

   ...Такого маленького. Але трохи дивного

БАБЦЯ

   І чо в ньому було дивного?

МАКСИМ

   Він весь час має вигукувати щось про фашизм.

БАБЦЯ

   І це ві називаєте дивним? Боротьба з фашизмом це найперша задача сьогодення.

ІГОР

   Знаємо, знаємо. Але нам треба знайти хом'ячка

БАБЦЯ

   Ві здаєтесь мені підозрілими. Ві часом не опозиція?

МАКСИМ

   Ми? Та ні. Ми школярі, але нам треба знайти хом'ячка

БАБЦЯ

/не слухаючи/

   А ві знаєте скільки людей загинуло від рук фашистів?

ХЛОПЦІ

/зітхнувши/

Знаємо...

БАБЦЯ

/наполегливіше/

   А ві знаєте, шо якшо фашизм не зупинити, то вони прийдуть за вами, як вони прийшли за комуністами , євреями та членами профспілок?

ІГОР

   Бабусю, це було дуже давно і не в нашій країні.

БАБЦЯ

   Не тобі вирішувати, в якій країні коли і за ким прийдуть фашисти. Це мають зробити розумні люди, тому що в них є гроші і вплив.

МАКСИМ

/Ігореві/

   Когось це мені нагадує.

ІГОР

Ага.

   Хлопці разом хапають бабцю і зривають з неї парик з маскою. Під маскою виявляється обличчя Саши.

САША

   Чуваки, це ж я. Мені наказали шукати підозрілих, які не с схожі на інших.
   Всі озираються навколо. Навкруги самі хом'ячки з концентричними колами в очах. Максим з Ігорем дуже відрізняються від інших. В небі літають літаки і посипають всіх борошном. Неподалік ми бачимо перукарню з вивіскою "Ветеран". В ній гримують під ветерана Віталю та інших молодиків.
  
   НАТ. АНТИФАШИСТСЬКИЙ МІТІНГ.
   Ігор з Максимом йдуть далі крізь натовп. Шлях їм перетинає старий з палицею та георгіївською стрічкою.
  

СТАРИЙ

   Стій, хто іде? Нацики? Опозиція? Журналісти?
  

ІГОР

   Ні, діду. Ми хом'ячка шукаємо.
  

СТАРИЙ

   В той час, коли всі борються з фашизмом?

МАКСИМ

   А ви впевнені, що він реальний, той фашизм?
  

СТАРИЙ

   Вже той факт, що ви не носите георгіївських стрічок і не скандуєте разом зі всіма, каже, що фашизм перемагає вас в ваших серцях.
  
  

ІГОР

   Ми ніколи не були фашистами.
  

СТАРИЙ

   Але співчуваєте їх ідеям.
  

МАКСИМ

   Чому ви намагаєтесь нас звинуватити?
  

СТАРИЙ

   Тому, що ви відрізняєтесь від інших. Справжній антифашист бачить світ в чорно-білих тонах, він ніколи не думає, завжди вірить офіційної пропаганді і готовий віддати своє життя на користь не нашої батьківщині. Ви можете віддати своє життя?
  

ХЛОПЦІ

   Ми не хочемо віддавати життя

СТАРИЙ

   З таких як ви і виростають прєдателі, різні власівці та поліцаї! Я їх в сорок третім власноруч розстріляв п'ять тисяч! І боягузів, і дезертирів, і панікерів ще п'ять тисяч!
  
   Старий тягне до хлопців руки, на яких ми бачимо плями крові. Але під час промови в старого відклеюється вус, і ми бачимо, що ветеран не справжній.
  
  
  
   НАТ.АНТИФАШИСТСЬКИЙ МІТІНГ.
   Хвилясте море хом'ячків переливається чорними і оранжевими смугами. Оратори змінюють один одного на трибуні. Крізь гомін натовпу чуються вигуки "Фашизм не пройдет!", "Убийц женщин и детей к ответу!" та ін. Лунає музика, яка символізує масову істерію. Над натовпом з*являється химерні постаті Гітлера і Гебельса.

ГІТЛЕР

   Тільки фанатичним натовпом легко керувати.

ГЕБЕЛЬС

   Звичайні люди зазвичай набагато більш примітивні, ніж ми уявляємо. Тому пропаганда, по суті, завжди повинна бути простою і без кінця повторюватись. У кінцевому рахунку, найбільш істотних результатів у впливі на громадську думку досягне лише той, хто здатний звести проблеми до найпростіших виразів, і у кого вистачить сміливості постійно повторювати їх у цій спрощеній формі, незважаючи на заперечення інтелектуалів.
  
   Ця цитата друкується на екрані поверх зображення Гебельса шрифтом старовинної друкмашинки червоним кольором. Внизу підпис( Й.Гебельс)
  
   НАТ.АНТИФАШИСТСЬКИЙ МІТІНГ.
   Ігор з Максимом крупним планом.

МАКСИМ

   Хіба вони не розуміють, що їх дурять?
  

ІГОР

   Ніяких фашистів нема в Україні, крім їхніх лідерів, які підбурюють цілі регіони один проти одного на підставі мовних та релігійних відмінностей.
  

МАКСИМ

   Треба це їм сказати. Вони повинні це зрозуміти.
  
   Протискуються до трибуни та до мікрофону в спосіб на розсуд режисера.

ІГОР

/в мікрофон/

   Шановні громадяни! Вас дурять. Дурять вже багато років, розповідаючи казки про галицьких фашистів. Вони привласнили собі монопольне право на тлумачення історії та без кінця повторюють дурнувату маячню про чиїхось "подсобніков".
  

МАКСИМ

   Вони агітують за свою політсилу на виборах на підставах історичних подій, які відбулись багато десятиліть тому, фактично використовуючи кістки загиблих у війні.
  

ІГОР

   Вони користуються брудним прийомом демонізації опонента, порівнюючи його з нацистами. Тому що ніхто з вас ніколи не цікавився ні програмами опозиційних партій, ні взагалі альтернативною точкою зору. А націоналіст це лише тільки патріот, і ні якого відношення до нацизму він не має. Це просто схожі слова, які вводять вас до омани.
  
  

МАКСИМ

   До того ж вони самі часто по-ксенофобськи ображають національну приналежність опонентів. І вишукують єврейське коріння в опонентів.
  
  

ІГОР

   Вони видають чорне за біле, коли українська мова фактично витісняється з нашого життя, вони істерично кричать про якусь міфічну українізацію.
  

МАКСИМ

   Ще за часів Сталіна всіх, хто був проти більшовизму, називали фашистами. Навіть європейських соціал-демократів червона пропаганда називала соціал-фашистами.
  

ІГОР

   Один лише бігборд з вітаннями з перемогою коштує щонайменше триста доларів на місяць. А їх в місті - сотні! Краще б ці гроші просто роздали справжнім ветеранам.
  
  
   Під час цієї промови деякі хом'ячки перетворюються на людей. Але все ж більшість налаштована вороже. В бік хлопців лунають звинувачення:
  
   Нацистська пропаганда!
   Наші батьки і діди бились проти таких як ви!
   Вы просто ненавидете нашу родину!
   В'яжи їх, це фашистські прихвосні!.
  
   Хлопців оточують агресивні хом'ячки, "ти тушки", люди в військової уніформі червоної армії, серед яких ми виразно бачимо Труханова, а також Преснова, яких розмахує маленькою дитиною в радянської уніформі. Зображення темніє, ніби раптом починається ніч.
  
   НАТ. АНТИФАШИСТЬСКИЙ ШАБАШ.НІЧ.
   Пов'язані хлопці сидять біля вівтаря, на якому натовп встановлює ідола Сталіна. Очевидно, готується жертвоприношення. Неподалік горить велике вогнище. В нічному небі з*являється Богословська на мітлі, яка скандує: "Фашисти! Фашисти!". Вона робить декілька кіл над ідолом і приземляється. Згодом з*являється така сама Вітренко. Навкруги ідола танцюють дикунський танок комуністи на чолі з Симоненком і Царьковим. Вони одягнуті лише в пов'язки на стегнах і в руках мають бубни. Натовп хом'ячків танцює разом з ними. Лунає дикунська музика на мотив Інтернаціоналу ( або "Союзу Нерушимого"). Губи білого гіпсового ідола Сталіна намазані кров'ю, з рота потрохи виступають ікла. Це дійство продовжується декілька хвилин. Але подекуди в натовпі хом'ячків з'являються людські обличчя. Спочатку зникають концентричні кола в очах, потім виникає людський вираз обличчя. І таких щодалі стає більше. Це закінчується дія антифашину. Видно, що люди наче прокидаються від сну. Вони починають критично дивитись на дійство. Потім потроху розходяться. Хтось розв'язує хлопців. Богословська та інші метуться із зойками " Фашизм перемагає!". Лунають таки висловлювання з боку людей, що прокинулись: " Вони нас дурили!", " В яке лайно нас втягнули!", "Досить робити з нас дурнів!". Хлопці ідуть разом зі всіма. Знаходиться Тотошка, який застрибає Максиму на плече.
  
   ІНТ. КВАРТИРА ІВАНЮТИ.РАНОК.
   Максим стоїть поруч з клітиною, в якій живе Тотошка. В клітині портрети Сталіна і Жукова. Тотошка в синьому енкавеесному кашкеті сидить перед портретами в позі молитви. Максим телефонує Ігору. Під час розмови ми бачимо обох.
  

МАКСИМ

   Ігорю, здається, Тотошка не вилікувався. Він такий самий сталініст, як і раніше.
  

ІГОР

  
   А давай дамо йому подивитись якесь інше кіно про війну. Бо хом'ячки мають уявлення про історію лише тільки з фільмів. Хоча б про рядового Райана. Щоб трохи розбавити його світогляд.
  

МАКСИМ

   Гаразд, я спробую. Може воно і подіє.
  
   НАТ. Майданчик біля школи. Максим з Ігорем ховають Тотошку.
  

МАКСИМ

   Прощай, мій маленький друже. Нам буде не вистачати тебе. Не зважаючи на твої забобони, ми дуже любили тебе. Ти зарано пішов з життя, розбивши голову об металеві прути клітини.

ІГОР

  
   На жаль, всі радянські хом'ячки аж до смерті не можуть дивитись кіно про рядового Райана. Тотошка все ж був хом'ячком, а не людиною, тому він не міг порозумнішати та відмовитись від советської ідеології.

1акт

  
   Засідання штабу ПР
   Досвід з хом'ячком
   Максим збирається в школу
   Урок антифашизму
   Після школи. це епізод, розширити до 3 сцен
   Конфлікт Ігоря і Максима з Віталіком та Сашою. Розкриття характерів та цілей. Про роль кіно. Про спекуляцію на історії.

2акт

  
   Вдома у Ігоря. Хом'ячок поводиться дивно і втікає. З'являється ціль - врятувати хом'ячка.
   На вулиці. Гонитва за хом'ячком. Марш хом'ячків. Військові літаки в небі.
   Сцена продажу антифашина льотчиком бандитам.
   Зустріч з Сашою, який переодягся старушкою-антифашисткою./точка фокус.1/
   Зустріч фальшивим ветераном.
   Мітинг, над яким з'являються постаті Леніна з фразою про кіно, Гітлера і Гебельса з цитатою.
   /ЦЕНР.МОМЕНТ/ Саша і Ігор прориваються до мікрофону.
   Юрба зв'язує героїв. Сцена без діалогів. Одеські регіонали в радянської військовій формі. Катастрофа.
  
   3акт
   Шабаш антифашистів. Кульмінація. Дія антифашина закінчується Люди розходяться. Лунають звинувачення з боку людей в адресу "антифашистів".
  
   /коротка/ Тотошка знаходиться, але
   Ігор їде в авто додому з батьками та Тотошкою і розмовляє з Максимом по телефону. Ігор та Максим.: Тотошка все ж хом'ячок, а не людина, тому він не може порозумнішати, та відмовитись від советськой ідеології. / В клітині у Тотошки портрети Сталіна та Жукова/. А може дамо йому подивитись альтернативне кіно про війну. Про рядового Райана.
   Ігор та Максим ховають хом'ячка. " Жодний радянський хом'ячок не може дивитись фільм про Райана"
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   3
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
Э.Бланк "Пленница чужого мира" О.Копылова "Невеста звездного принца" А.Позин "Меч Тамерлана.Крестьянский сын,дворянская дочь"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"