Вахромеева Татьяна Владимировна : другие произведения.

Пошуки дому

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Пошуки дому
  Пролог
  
  Ми знали, що так вiдбудеться. Знали ще за мiсяць до катастрофи. Про це нас попередив один цокнутий вчений. I у нього був друг екстрасенс.
  Цей екстрасенс говорив, що бачить, що "вiдчуває шкiрою" те, що повинне вiдбутися. Вiн знав.
  Вiн дiзнався ранiше iнших про цю катастрофу.
  Шкода, що не дожив ясновидець до старту нашого корабля.
  Земля досягла одночасно свого пiку розвитку i самознищення.
  Люди добилися свого. Вони йшли до цього моменту рiк за роком, день за днем. Сторiччями людство саме наближало свiй руйнiвний кiнець.
  Але були люди, якi завжди любили всiм своїм серцем нашу блакитну планету. Завзято переживали за неї i хворiли за кожен бiль цiєї легко-уселенської кульки.
  Серед таких людей був i наш цокнутий учений.
  Вiн - незвичайна особа!
  Цей хлопець придумав план, як врятуватися. Фантастичний, нереальний. Але йому повiрили. Не всi. Звичайно. Тiльки деякi. Дуже небагато.
  Цим планом ми i скористалися...
  У нас був вибiр, про який ми не знали.
  А потiм опинилося - це було єдиним правильним рiшенням.
  
  Отже, зараз рiк 2 тисячi триста... Та вже i не важливо. Тiєї цивiлiзацiї, для якої це б мало значення, бiльше немає. Є тiльки декiлька врятованих десяткiв чоловiк... Що вижили...
  Хiба ми зможемо створити нову цивiлiзацiю?
  Нас дуже мало...
  I так... Я починаю свiй черговий щоденник.
  Рiк створення цього щоденника - перший рiк нашого космiчного життя. Звичайно, мої написанi рядки нiхто не засудить: як пишеться, так i пишу. Пожартую: буду самозваним лiтописцем.
  Ось... продовжую...
  Рухаємося ми вiд планети Земля у пошуках нового дому. Ми шукаємо нову планету. Є одна iдея, але поки погано продумана вченими i у нас не було часу її розвивати. I тим бiльше перевiряти цю iнформацiю.
  Та i нам втрачати-то нiчого.
  Якщо чесно, це єдиний варiант, єдиний наш шанс врятуватися.
  Поки тут всi так думають.
  Жити можна. Тiльки що на нас чекає? Умови нiби такi ж. Решту рiзноманiтностi побачимо на мiсцi.
  - Привiт! Що робиш? Завела новий щоденник? Коли ти встигла, любителька щоденникiв! Пiшли на капiтановий мiсток. Ми вже близько. Пропустиш все видовище. Там вже всi зiбралися. Не вистачає тiльки тебе.
  Подруга непомiтно з'явилася в кiмнатi, я навiть не вiдразу вiдреагувала на стукiт в дверi.
  - Я зараз. Почекай, - закiнчивши, я швидко попрямувала до виходу.
  Роздiл 1
  Ось ми стоїмо на капiтановому мiстку i зачаровано спостерiгаємо, як наближаємося до красивої i бiлоснiжної планети. Серце просто виривається з грудей з бажанням вольного польоту, не взмозi усмирити хвилювання.
  Ось воно! Знайомство з новим домом.
  - Приготувалися! Всi по своїх мiсцях! Посадка буде жорстка! - Кричав капiтал Вадим. - Приготувалися. Вiдключити автопiлот! Лiза! Управляй посадкою! Давай! Почали!- 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 ...
  Входимо в шари атмосфери! Лiвiше давай! Дивися! Та обережнiше ж ти! Нам ще цей шматок металобрухту може прiгодiться в нагодi, якщо знадобиться покинути цi землi обiтованi!
  Нас трясло несамовито. Навколо були виблискуючi бiлi скелi. Такi гострi... Ой, що це? Зараз врiжемося! Хух... пролетiли. Та хiба так можна управляти? Ще одне! Господддiїiїi!.. Знову пронесло! Та i гаряче стало. Ну i посадка.
  - Славiк! Пiдготуй команду. Треба спуститися i спробувати своїми ногами. Та жартую. Жартую. Спочатку все перевiримо, а потiм спустимося, якщо це можливо. Але пiдготуй команду! Навiщо втрачати час? Та i не терпиться. - Давав розпорядження капiтан.
  Знову я в своїй каютi.
  I взялася за улюблене заняття - писання та записування своїх думок.
  "Посадка пройшла успiшно. Сьогоднi всi пiдготувалися для виходу на нову планету.
  Вивчали нашу реакцiю на чуже повiтря, на свiтло незнайомого сонця. Завтра (вирiшили перенести вихiд) будуть першi глотки iнопланетного повiтря. Датчики показують, що повiтря дуже сильно схоже на земне. Нам дуже повезло. Сподiваюся, це везення продовжиться довго.
  Планета з неба - це просто казка. Я знала, що вона бiла. Але не думала, що настiльки. Цей слiпучий бiлий колiр... так вабить, зачаровує... Нiколи такого не бачила. I три зiрки поряд.
  Як ця планета вмудряється обертатися вiдразу навколо трьох зiрок? А де ж закони фiзики?
  Це дивно!
  На цiй планетi немає жодної темної плями. Напевно, там i життя бiлого кольору. А пiд променями зiрок цей бiлий колiр переливається бiлоснiжними тонами. Красотiще немислиме!
  Планета (ми це ранiше дiзнавалися, коли готувалися до такого серйозного польоту i збирали потрiбну iнформацiя для вибору маршруту) трохи бiльше нашої Землi. I води бiльше. Але вода тiльки прiсна. I бiльше всього її зiбрано на полюсах, як i на iнших планетах. У формi льоду.
  Можу з упевненiстю сказати (жартую): на бiлiй планетi все повинно бути бiлим!
  Решту новин потiм розповiм".
  Гаразд, менi пора. Перерва закiнчилася. Пора за роботу. Треба пiдготуватися до виходу в нове життя або до входження в новий дiм".
  Закривши товстий зошит, я акуратно поклала його ровненько в скриньку столу. I пiшла на роботу.
  Проходячи по коридору, бачу, як всi зайнятi своєю справою.
  - Привiт! Завтра воно саме? Готовий до виходу? - запитала я.
  - Звичайно, готовий. Не можу дочекатися.
  - Нiчого, працюй, думай про роботу - i час швидко пройде. Не вiдмiтиш.
  - Точно!
  Повернувшись на своє робоче мiсце, я поглинулася роботою.
  Наш космiчний корабель був побудований в рекорднi термiни. Були використанi останнi розробки майже у всiх областях наук.
  Корабель харчується енергiєю зiрок - зовнiшнiй шар стiнок покритий сонячними батареями. Отже енергiя i потужнiсть у цього величезного корабля буде завжди.
  Нам повезло, що в iдею Вадима повiрила одна дуже багата людина. Вiн видiлив кошти i звiльнив свiй завод, примусивши своїх робочих працювати над цим проектом (у наш час умовити можна було тiльки великою зарплатою i страшно зрозумiлими доводами, що це потрiбно для нашого ж майбутнього!).
  Цих робочих з їх сiм'ями директор теж узяв з собою. Спонсор мiг брати з собою всiх, кого захотiв, але ретельно вибираючи. Адже судно обмежене в розмiрах - воно негумове.
  У нашу створену конструкцiю вся Земля помiститися не змогла б.
  Були вiдiбранi зразки деяких видiв, що мешкали на Землi. Вони потрапили на космiчний корабель в замороженому станi.
  На зоряному суднi є свiй сад, який забезпечує нас впродовж всiєї поїздки свiжими овочами i фруктами. Ну i, найголовнiше, киснем.
  На новiй планетi повинне бути повiтря (це показали дослiдження i розрахунки), близьке до нашого, звичного повiтря. Може, легко дихатимемо вiтрами чужої планети, яка повинна стати нам нашим новим домом. I забудемо, яким же було старе, земне повiтря?
  Нам страшно повезло, що, наближаючись до загибелi рiдної планети, ми знайшли iнше небесне тiло, яке може нас поселити.
  Вiримо в краще. Будемо готовi до гiршого. I мрiємо про прекрасне.
  Я працюю на кораблi iнженером. Де, яка iдея - там я. Такий прекрасний i юний фахiвець. Звичайно, я себе розхвалюю, але жартома. Насправдi я помiчник головного iнженера на кораблi. Я i цiєю посадою горджуся. Коли-небудь все одно наберуся досвiду i стану вiдучим, все знаючим iнженером.
  Я в дитинствi мрiяла, крiм всiх iнших бажань, стати вчителем математики. Але час пройшов. А, вiдповiдно, все змiнилося. Бажання i смаки теж. I я вибрала технiчний унiверситет, тому що менi як i ранiше подобалася математика i фiзика, але хотiла сама розвиватися, вчитися день за днем, а не передавати щодня свої знання. Я вибрала, як менi тодi здавалося, серйозну справу, важливу, потрiбну, яка скрiзь прiгодiться в нагодi.
  Вивчившись, стала iнженером. Влаштувалася працювати на якомусь убитому заводi, який десяток рокiв тримався на волоску або якось на плаву утримувався. Цей завод виготовляв радiолокацiонну технiку.
  Я прийшла по напряму. Узяла напрям з унiверситету. I прийшла з цим документом влаштовуватися.
  Коли прийшла, були зробленi дзвiнки в приймальнi. Мене нiде не брали. Хоча начальники вiддiлiв мене навiть i не бачили, i не чули. Їм всiм потрiбнi були хлопцi як працiвники.
  Дiвчат не сильно в цьому дарують.
  Це була перша спроба пiсля отримання диплома. До цього я працювала, але не за фахом.
  Врештi-решт мене узяли на роботу на цьому заводi. Менi повиннi були знайти роботу в цiй органiзацiї - у мене ж був напрям на руках, що зобов'язувало менi надати робоче мiсце.
  Я особливо не виблискувала технiчними знаннями i здiбностями в конструюваннi. Але досвiд отримала. Потiм повiрила в казку i опинилася на цьому фантастичному кораблi. Працюю тут, як i всi.
  Наш капiтан - у прямому розумiннi "ботанiк": зосереджена людина, розумна i талановита, трохи замкнута в собi, помiшана на захопленнях, роботi i неактивний в дiалогах, мовчазний, що скорiше слухає, та так, що часто не розумiєш, чи слухає вiн тебе або на своїй хвилi, в своїй головi. Може, паралельно думає про своє, а я тут розпинаюся в порожню, сама з собою розмовляючи.
  - Що робиш?
  - Працюю. -- Вiдповiла я, виправляючи креслення деталi потрiбного для корабля пристрою.
  Менi завжди подобалася технiка. Мене захоплювала серйознiсть точних наук. Я вважала точнi науки тим, що менi потрiбне. Я завжди захоплено читала технiчну i наукову лiтературу. Для мене слово "технар" звучало значнiше за слово "гуманiтарiй". Я смiялася над цим визначенням - гуманiтарiй. А дарма. Сама ж справжнiсiнький гуманiтарiй, сама того не розумiла. Якщо точнiше, незрозумiлий гiбрид гуманiтарiя з технарем: любов до точного злилася з творчiстю в гуманiтарнiй сферi, переповнившись нездатнiстю бути генiальним конструктором (хоч би його подiбнiстю). Працюю iнженером, виконую роботу, але без талановитих стрибкiв вперед.
  - Допоможеш менi? Менi тут треба розмiстити цей елемент. У тебе є розмiтка для його крiплення i габарити? Як думаєш, помiститься?
  - Давай порахуємо... зазор ще є. Помiститься.
  - Хто узяв диск з крiпленням?
  - Бери. Менi поки не треба.
  - Я швидко подивлюся. Менi ненадовго.
  - Яким катiтом тут зробити зварку?
  - Бери котить 4.
  - У мене креслення зависло. Знову проблеми в мережi. Ну скiльки можна! Це вже дiстало! Чим там нашi програмiсти займаються? Нiчого не роблять! Якщо б я так працював!
  Активно йшла робота по конструюванню нового блоку. Звичайна обстановка у вiддiлi. Буває i голоснiше, i галасливiше. Робота є робота. Будуть завжди присутнi спори, незадоволенiсть, навчання молодих i втома старших.
  Все одно треба роботу зробити в строк. Як би там не було. Затягнемо розробку - пiдведемо iнших. А цього робити не потрiбно.
  На кораблi є житловi вiдсiки. У них розташовуються кiмнати для нашого проживання - для житла. Є робочi - в них розмiщенi нашi офiси, серед яких i наш конструкторський вiддiл.
  Є невеликi цехи - так само в окремому вiдсiку. Там виробництво ведеться за допомогою дорогого i сучасного устаткування за допомогою останнiх розробок i досягнень. Якби були зараз на Землi, можна було б сказати: останнiй крик моди в технологiях.
  Завершуючi зiтхання збиткових пiдприємств залишилися там, в старому домi - на нашiй рiднiй планетi. А тут з собою тiльки краще i перспективнiше. А як же iнакше? По-iншому не можна.
  "Щоб вижити - умiй крутитися".
  Роздiл 2
  Шлюзи вiдкритi. Збираємося (у скафандрi) вступити на нову територiю. "Там де ще не вступала нога людини". Смiшно звучить. Але це зараз вiдбудеться. I подiя украй важлива для всiх нас.
  Все вiдрепетирувано i вiдпрацьовано. Залишилося тiльки зiграти свою роль в цiй справi.
  Нас, кого вирiшили вiдiбрати для першої висадки, небагато. Чоловiк п'ять. Кожен фахiвець в якiйсь сферi, ще до того ж молодi (старшi туди неохоче захотiли йти першими) i iз здоров'ям бiльш i менш. Ну i, звичайно ж, наш капiтан - Вадим. Ось така смiлива п'ятiрка. Якби писала в аське - додала б всмiхнений смайлiк, що моргає очками.
  Мене звуть Тетяна. Зi мною в командi: Валентин, Максим, Дарина. I капiтан.
  Вадим - програмiст, учений, генiй, хлопець, що швидко навчається i серйозний. З дитинства захоплений створенням будь-якої апаратури, польотами, лiтаками, програмуванням, радiотехнiкою, переможець дитячих конкурсiв по створенню пристроїв.
  Вадим - людина поступлива, уважна, добра, спокiйна. Володiє приємною зовнiшнiстю: високий, худий шатен iз зеленими очима. Йому рокiв 29. Тiльки став стiйко на ноги: пропрацював декiлька рокiв головним програмiстом в комп'ютернiй фiрмi по створенню комп'ютерних iгор. NetAves - так називається ця фiрма. А зараз ось капiтан на космiчному кораблi. I вся надiя на нього.
  Валентин - все прощаючий хлопець, нi на що не ображається, любить мiняти наряди, займатися своїм тiлом, що нiяк не визначився у виборi своєї дiвчини, а тому любить всiх, що жiночого роду. Жодна дiвчина не може добитися його розташування. Одна заговорила, що хоче замiж i дiтей - отримала розрив вiдносин. Iнша намагалася його завоювати - стала нецiкава. Вiн же - мисливець, хоче сам завойовувати. Третя недостатньо красива (це вiн так вважає), хоча вона володiє прекрасною фiгурою i приваблива. Четверта чомусь не та, хоча розумна, красива, добра i була зацiкавлена Валентином. Тiльки по однiй дiвчинi страждав, яка була замiжньою. Навколо стiльки дiвчати - нiяк йому не догодиш.
  Валентин захоплюється тренажерами, постiйно тренується, качається. У нас вiн в ролi тiлохранителя, захисника, охоронця.
  Максим - дуже-дуже, ну просто взагалi мовчазна людина. Спокiйно займається своєю роботою. I нiкуди не лiзе. Вiдповiдно хороший спiвбесiдник: постiйно мовчить i слухає. Дружина у нього така ж мовчазна. Вони навiть, коли зустрiчалися, гуляли мовчки. I познайомилися вони на роботi, де обидва працювали. Ось так настiльки схожi люди возз'єднувалися.
  Максим на кораблi працює кораблебудiвником i начальником цеху. Його дружина - учений в однiй вузькiй сферi.
  Дарина - весела, цiкава i розумна дiвчина. Математик, захоплюється комп'ютерною графiкою, живописом, фантастикою, мрiє написати книгу.
  Дарина стрибала колись з моста з канатом, заплативши за цю розвагу. Ось така екстрiмалка, любителька адреналiну. Займалася салсой (таким видом любовних парних танцiв), добре фiзично пiдготовлена. У нас на кораблi працює як особистий тренер всiх охочих.
  Даша ще iншi виконує обов'язки: проводить математичнi розрахунки, займається суспiльною дiяльнiстю.
  I ще вона - хороша подруга, весела i жартiвлива. На життя дивиться через усмiшку.
  Пора нам спускатися. Поки все йде добре. Як за планом.
  Першим вилетiв в реактивному скафандрi капiтан. За ним всi iншi.
  Пролетiли декiлька кiлометрiв. Потiм повернулися i залишилися бiля корабля.
  Вирiшили опуститися на землю. Вона гладка i бiла. Жодної плямочки. Вдалинi виднiються скелi. I вони здаються такими ж гладкими.
  Датчики не виявили в повiтрi нiчого небезпечного для нашого дихання. Можна зняти шоломи.
  - Лiза? - Звернувся капiтан до помiчницi на кораблi. - Зв'язок хороший? Перевiр ще раз: чи загрожує нам що-небудь в повiтрi? Чи можу я зняти шлем?
  - Перевiряю. Комп'ютер показує: нiчого небезпечного для нашого iснування не немає. Я думаю, знiмайте смiливо, капiтан!
  Капiтан Вадим зняв шолом i, трохи пробуючи по вiдчуттям, трiшки вдихнув повiтря цiєї планети. А потiм, як би скучивши по рiдному повiтрю, з жаднiстю почав дихати повними грудьми.
  - Давно я не дихав настiльки чистим i свiжим повiтрям. На Землi сторiччями його перепсували заводами, вихлопними газами i вирубкою лiсiв. Яка насолода дихати незайманим людською хiмiєю повiтрям!!!
  Всi iншi тут же поспiшили зняти з себе шоломи i вдихнути чогось нового.
  Так, повiтря навiть солодкувате на смак. Хiба таке буває?
  Вадим вiддав шолом Валентину. Протягнув руки Максиму.
  - Знiми, будь ласка.
  Знявши рукавички iз захисного матерiалу, капiтан спробував опуститися на землю. Насилу опустившись, почав обмацувати поверхню. Роздивляючись i чiпаючи все, що було поряд, вiн уважно вивчав це, як маленька дитина. Тiльки одна рiзниця: дитина вiдразу все бере в рот - спробувати на смак, а наш людський екземпляр все примiряв на око, розглядав.
  - Я думаю, пора повертатися на корабель. Завтра сюди повернемося. Тiльки вже без скафандрiв. А для цього треба ще краще пiдготуватися.
  Давно я не знаходилася в такому вiдкритому просторi. А зараз стою i насолоджуюся, як далеко можна поглянути своїми очами, без телескопiв, без чого-небудь схожого на цi пристрої. Я вiдчуваю себе в центрi величезної системи координат. I як би я не дивилася удалину - я не бачу межi всьому цьому! Обожнюю знаходитися на величезнiй вiдкритiй порожнiй територiї i спостерiгати, як схожi предмети зменшуються пропорцiйно збiльшенню вiдстанi вiд мене до цих природних деталей. А в мiстi менi подобалося дивитися на перспективу будинкiв, що зменшувалися: я стою бiля величезної будiвлi, а там, вдалинi схожа будiвля умiщається в мою витягнуту долоню. Красотiще!
  Мої роздуми перебив голос Вадима:
  - Лiза! Ми повертаємося. Зустрiчайте нас.
  Роздiл 3
  "- Так, хто у нас в мережi? Капiтан, Юля, Даша" - Роздумую, зайшовши в мережу, щоб поспiлкуватися.
  - Привiт! Як справи? Чим займаєшся? - пише капiтан.
  - Шукаю щось цiкаве. Смiливо ти сьогоднi. Не страшно було?
  - Та нi, не дуже. Якi плани на вечiр? Зайдеш до мене? Кiно подивимося.
  - Давай потiм. - вiдповiла я.
  - Добре.
  Вийшовши з мережi, узялася за читання електронної книги. Якщо вибирати мiж романом i фiзикою, я обов'язково виберу читання фiзики. Менi подобається складна лiтература, повчальна. Я її називаю: корисна. Але романи теж треба читати: у них думки людей, емоцiї, вiдносини мiж людьми, iсторiї з життя, вчинки, якi ми потiм не зробимо в своєму життi, побачивши, до чого такий вчинок приводить на чужому прикладi. На прикладi з романа. Романи теж iнодi дуже хочеться почитати. А знання придбати - ще бiльше. Читаючи складну лiтературу, здається, що мозок чимось наповнюється. Потiм таке приємне вiдчуття. А романи реалiзовують тебе в планi емоцiй. Але не завжди. Деякi читаєш, так i хочеться зробити все по-iншому, на мiсцi героя поступити iнакше. А герой здiйснює помилки. I я, врештi-решт, незадоволена героєм, книгою i засмучена, що закiнчення книги ось таке, а я б кiнець змiнила. Але не можу - я ж не автор того романа.
  Читаю, але не читається. Хочється емоцiї. Але не прочитати про них. А самiй випробувати, самiй вiдчути.
  Заходжу в мережу, а капiтана в мережi вже немає. Може подзвонити? А раптом вже спить? Та нi, ми ж тiльки що спiлкувалися. Хвилин десять тому. Ще не встиг. Принаймнi, не повинен був встигнути. Нiчого. Хай скаже в трубку все, що про мене думає, якщо розбуджу.
  Дзвоню. Декiлька гудкiв. Напевно спить. Зриваю дзвiнок. Розгублена. Тут менi дзвiнок.
  - Навiщо дзвонила?
  - Я до тебе прийду. Зараз.
  - Я тебе чекаю.
  У поспiху намагаюся красивiше причесати волосся, пiдфарбувала губи, переодягнула брюки на коротку спiдницю.
  Ми давно знайомi i завжди нормально спiлкувалися. I зараз мiж нами набагато бiльше, нiж дружба. Ми трошки зустрiчаємося. Три мiсяцi вже це продовжується.
  У капiтана до мене давно нiкого не було. З своєю останньою дiвчиною вони розлучилися рiк тому. А у мене вже як бiльше року до знайомства з Вадимом нiяк не везло в любовних вiдносинах.
  Ранiше вiдшивала тих, хто намагався зближуватися. Була захоплена навчанням, хобi-захопленнями, саморозвитком. Намагалася реалiзувати себе. I особливо в планi хобi хотiла добитися якихось результатiв. Нiби багато зроблено. Навчання закiнчила. Вже працювала. Вiд всiх обов'язкiв i завершень давно вiдiйшла. Була сама по собi: працювала, отримувала зарплату, вiдпочивала, гуляла по мiсту, а ось щось не вистачало. Було жадання емоцiй, провожденiя вiльного часу з улюбленою людиною. I, врештi-решт: любовi! Кохання не вистачало. Що обпалює! Пристрасного! Що перехоплює дихання!
  Ось i почала робити якiсь спроби. При тому, були вони рiшучими. Але, напевно, не на тих звертала увагу. Ну i добре. Потiм познайомилася з капiтаном, через нього з цим проектом - побудувати корабель i вiдлетiти далеко-далеко.
  Ми познайомилися через iнтернет. На сайтi знайомств. Спiлкувалися через свiтову мережу. Не вiдразу зустрiлися. А потiм вже все почалося: гуляли, спiлкувалися, за ручку трималися, обнiмалися. Все начебто йшло до серйозних вiдносин, але поки що не дiйшло до них. Мало часу. Та i зайнятi були обидва. I переживали за своє майбутнє. А зараз трохи все утряслося.
  Пiдходжу до дверей кiмнати капiтана. Стукаю.
  Вадим з такою радiстю вiдкриває дверi. Обiймає мене. I так нiжно i довго цiлує моє обличчя.
  Закриває дверi. На замок. Сiдаємо. Небагато говоримо. Я встаю розглянути, як облаштована його кiмната. Вiн пiдходить до мене ззаду. Цiлує вушко. Обiймає. Сiдає i тягне мене за собою. Садить собi на колiна. Руки плавно переходять пiд кофту. Пестять спину i намагаються охопити бiльше. Продовжуємо цiлуватися.
  Як я давно цього чекала! Такий прекрасний хлопець. I буде моїм!
  Вадим мене зачарував всiм: розумом, зовнiшнiстю. Менi завжди подобалися хлопцi високi i худi. А розум мене завжди взбуджував i взбудораджував.
  У нас на кораблi за планом щороку проходить стерилiзацiя. Так безпечнiше.
  Люди залишаються дiтородними, тому що стерилiзацiя робиться новими методами i розрахована тiльки на рiк. Якщо хтось захоче дитину - досить не зробити стерилiзацiю наступного року i працювати (фiзично) над створенням потомства.
  Але першу стерилiзацiю зробили ми всi разом в обов'язковому порядку: такi були правила при вступi на борт космiчного корабля. Ми ж не знали, що чекати вiд нашого шляху до нового дому i як нас прийме цей новоспечений дiм.
  Якщо всi умови нам пiдiйдуть, ми зможемо розселитися на знайденiй планетi - будь ласка, народжуйте дiтей i живiть, виховуючи їх.
  А поки потрiбна команда, готова до всього, а не зайнята вихованням дiтей, годуванням, недоспавшая iз-за крикiв малюкiв, вимагаючих уваги та їсти, - iз-за чого можуть бути помилки в управлiннi космiчного судна i в самiй роботi на ньому.
  Руки Вадима вже пестять груди пiд кофтою.
  - Почекай. - Сказала я.
  Зняла кофту. Все, що було пiд кофтою. Ласки продовжилися.
  Вадим спробував зняти спiдницю. Я допомогла. Тепер я почала роздягати його. Виявившись повнiстю голими, ми пристрасно пестили один одного. Тепер вiн увiйшов до мене. Це було чудово! Вадим так мiцно мене обiймав. А я його ще сильнiше.
  Танець любовi закiнчений. Залишилися насолода i втома.
  Час йде. А ми залишаємося лежати нерухомо.
  - Я пiду. Менi пора.
  - Приходь завтра до мене.
  - Завтра нi. Давай потiм вирiшимо.
   Я одягаюся, Вадим слiдом за мною натягує свiй одяг.
  - Я пiшла.
  - Приходь завтра.
  Я пiшла i тепер лежу в своєму лiжку в своїй кiмнатi i все по черзi згадую.
  Роздiл 4
  Машина-робот для вивчення поверхнi планети знаходиться вже декiлька днiв на територiї цiєї бiлої планети. Наш робот вивчав мiсцевiсть в радiусi 10 км. вiд стоянки нашого корабля. Пора йому рухатися далi.
  А ми погуляємо там, де вiн вже побував.
  У планах: машина-робот обшукує нову територiю, а ми йдемо слiдом за нею. I шукаємо, як би нам тут розселитися, щоб покинути космiчний корабель.
  Ми хочемо обiйти всю планету, але обiйти не у прямому розумiннi. У нас теж свої машини, в яких можна i переночувати у разi чого, i захиститися. Але ми постiйно зупинятимемося. Брати зразки. I передавати данi на корабель. Ми спробуємо знайти хоч якiсь значнiшi данi, бiльш, нiж що вiддалено нагадують життя. Може вдасться знайти бактерiї, грибок i iнше в зразках породи, яку зiбрав наш робот планетоходец.
  Збираємося сьогоднi вийти на поверхню вже без скафандрiв на декiлька годин.
  Перевiряються нашi показники, реакцiя на все, що оточуватиме. Якщо все буде благополучно, зберемо експедицiю - i в шлях. З Богом! Як мовиться i як вiриться.
  - Привiт! Чим займаєшся? - Подзвонила Вадиму.
  - Танюша, привiт! Збираюся на роботу. Побачимося пiсля роботи? Приходь. Я тебе чекаю.
  - Вдалого тобi виходу на поверхню. Подивимося. Може, зайду.
  Робочий день пройшов як завжди. Нiчого особливого.
  Вадим виходив на поверхню для збору зразкiв разом з Аркадiєм. Вони один одного знають з дитинства. Їх дружба триває десь 25 рокiв.
  Аркадiй - хлопець мiцної статури, вiд роботи на будiвництвi свого часу наростив хорошi м'язи. Вiн здатний однiєю рукою утримати ящик горiлки. Любить музику. Пише музику, довгий час працював дi-джєєм в нiчних клубах. Так званим гостем - це коли дi-джей працює в одному клубi одну нiч, як би на запрошення. Аркадiй одружений на Тамарi. Вони з Тамарою були знайомi 13 рокiв, а потiм одружилися.
  Робота закiнчена. I ось сиджу в своїй кiмнатi. Знову щось не вистачає. Вдень не наситилася. Знову не вистачає емоцiй. А їх так хочеться. Вадим же мене запрошував. Самотньо якось. Може пiти до нього? Або книгу почитати. Так, що у нас є. Не читається. Нудно.
  Беру трубку телефону:
  - Я до тебе зараз прийду.
  - Чекаю тебе. - Вiдповiв Вадим.
  Ось я стою бiля дверей капiтана. Стукаюся. Менi Вадим вiдкриває i з такою радiстю обiймає. Сценарiй минулої ночi повторюється: зiрванi речi один з одного, гарячi об'ятiя, пристраснi поцiлунки, непристойнi ласки i стислi долонi один одного на пiке насолоди.
  - Залишся. Не йди. - Попросив Вадим.
  Я поставила будильник ранiше. Менi ж треба ще встигнути прийняти ванну та переодягнутися в iнший одяг. А цей одяг ж в моїй кiмнатi.
  Прокинулася. Одягнулася i попрощалася. Новий робочий день буде складним. Треба пiдготуватися. День буде присвячений зборам для тривалого виходу на поверхню планети.
  Чим це все закiнчиться - невiдомо. Виходити з корабля будемо я i Вадим, i ще декiлька чоловiк. А що, якщо ми один одного втратимо? Це наша остання нiч на кораблi перед таким тривалим завданням на поверхнi планети.
  Робочий час пролетiв швидко, непомiтно.
  Страшно перед невiдомiстю.
  Я знову в своїй кiмнатi. Завтра вихiд на планету. Може не треба. Нi, я подзвоню.
  Я беру трубку i говорю:
  - Я до тебе прийду.
  - Я тебе дуже чекаю.
  Ось ми лежимо на лiжку i мовчимо. Вадим включив музику. Енiгма. Загадка - переклад з англiйської мови.
  Я подивилася на нього. Я хотiла сказати, але менi було важко. Я тихенько сказала: я тебе люблю.
  Мовчання.
  - Ти хочеш, щоб я щось вiдповiв?
  - Можеш не вiдповiдати. Я сказала, тому що захотiла це сказати, а не для того, щоб отримати вiдповiдь.
  - Ти менi дуже подобаєшся. Але я не можу поки це ж сказати.
  Настав ранок. Ми вже стоїмо на капiтановому мiстку. Вислуховуємо останнє розпорядження капiтана.
  Я їхатиму в тiй же машинi, що i капiтан, оскiльки ми зустрiчаємося. Це було побажання капiтана. Нiхто i не сперечався з ним.
  - Ти достатньо узяла їжi? - Запитав мене капiтан.
  - Так.
  - Вiзьми ще бiльше. - Попросив Вадим.
  - Навiщо?
  - Менi це потрiбно.
  - Добре.
  Ми всi пiдготувалися i слiдуємо до виходу.
  Все. Пора.
  Роздiл 5
  Ми стоїмо на поверхнi планети. Я це небесне тiло називатиму Бiла планета. Наукова назва дуже складно у вимовi. Тому я просто назву її так - Бiла планета.
  У подорож узяли сiмейнi пари i тих, хто зустрiчається. В цiлях безпеки. I так цiкавiше, i спокiйнiше за своїх других половинок. I якщо ми не зможемо повернутися назад - то продовжимо рiд людський самi з тих, хто є. Звичайно, нас повиннi будуть знайти, але хiба мало.. Раптом пристрої ушкодяться i у нас, i на кораблi - i ми цiлу вiчнiсть шукатимемо один одного.
  Аналiз грунту показав, що тут повиннi бути присутнiми рослини, ось тiльки де?
  Пролiтаючи, ми бачили щось схоже на оазиси рослинностi серед бiлої пустелi. Але тiльки не змогли їх засiкти. Прилади їх не зафiксували. Приблизно знаємо, а де конкретно - незрозумiло. Але рухаємося в тому напрямi.
  I так нас десятеро. Я i капiтан. I двi сiмейнi пари: Максим i Ксюша, Аркадiй i Тамара. I ще пари, якi зустрiчаються: Валентин i Настя (недавно почали вiдносини), Дарина i Павло.
  Звичайно, на кораблi теж залишилися сiмейнi пари, якi у разi нашої пропажi легко продовжать рiд людський.
  Ми слiдуватимемо за роботом, який вже пiшов за сотнi кiлометрiв вiд нас, вивiдуючи все наперед, щоб ми благополучно слiдували в своєму вiдповiдальному шляху.
  Ми рухатимемося до рослинностi, намагаючись пристосуватися до цiєї землi i до цього мiсця iснування, спробувавши щось виростити своє на цьому грунтi i покуштувавши їжу цiєї планети.
  Рослини, якi ми веземо з собою, були наперед модифiкованi пiд цi умови, щоб вони змогли вирости в умовах i грунтi Бiлої планети.
  Залишається тiльки це посадити на волi, не в пробiрцi, i скуштувати смак невiдомого.
  Був прекрасний початок дня ...
  Ми вже збиралися розмiститися по машинах, як Вадим мене покликав:
  - Танюшечко...- Нiхто мене так не називав, окрiм нього. - Сонечко... я тебе люблю ...
  Як легко це було почути. Як вiльно стало тепер. Це було те, що менi потрiбне.
  Вадим продовжив:
  - Я боявся ще раз вiдкрити своє серце. Я його закрив, щоб бiльше нiхто не мiг його ранити. Я боявся полюбити ще раз. Я не впускав думки, що люблю. А ти своїм признанням зруйнувала стiну, за якою я ховав свої вiдчуття. Я проганяв думки, що люблю. А зараз можна смiливо любити, тому що ти мене любиш. Якщо б ти не призналася, я б далi намагався стримуватися, не впускаючи любов в своє серце, щоб знову його не поранили. Ти своєю любов'ю запалила мою любов. Спасибi тобi за це. Я тебе люблю!
  Нам вже пора. Сiдаємо в машини i рушаємо в цiкавий незвiданий шлях!
  Вадим дав менi покермувати.
  У мене є права на водiння. Але я менше їздила, чим Вадим. Але вiн менi довiряє, пускає за кермо, щоб я тренувалася i не втрачала навики.
  Навколо одна бiла пустеля!!!
  Але вона прекрасна! Красу ж можна знайти у всьому!
  Пригадала: я якось розмiстила фотографiю на художньому сайтi, на якiй сфотографувала залиту водою вже промиту гречану крупу. Деякi зернятка вiдразу спливли i нiяк не опускалися. Вони утворювали якийсь цiкавий малюнок, що нагадує шматочки знакiв зодiаку. Узори постiйно виходили самi по собi, коли я готувала гречку. Але я нарештi вирiшила це сфотографувати. I менi написали коментар: "Треба ж, Тетяна! Ви навiть в каструлi красу бачите!".
  Отже я бачу красу у всьому. I милуюся нею.
  В даному випадку - цiєю прекрасною бiлою пустелею!
  Скiльки часу пройшло - не зрозумiла, поки не подивилася на годинник. Ого! Пора Вадиму сiдати за кермо. Камери показують, що наш робот планетоходец все ще не знайшов жоден оазис. Шкода.
  Рухаємося далi.
  Час йде виснажливо. Пейзажi залишаються тими самими. Суцiльна одноманiтнiсть. Я втомилася. Та i всi вже втомилися.
  Нарештi Вадим оголошує про зупинку.
  - Вiдпочинемо тут i поїдемо далi. - Скомандував капiтан.
  - Так, нiштяк. - Сказав Аркадiй, що вже вийшов з машини i подавав руку своїй дружинi Тамарi.
  - Нiчого собi подорож! - Пiдтримала Дарина висновки Аркадiя.
  В цей час Валентин допомагав вилазити з машини Настi, стараючись якомога бiльше i ощутiмєє до неї доторкнутися. Так... голодний хлопець... коли ж у нього все дiйсно вийде?
  А на цiй планетi вогонь не горить. Вiн вiдразу гасне. Готувати можна на дзеркалах, таким чином, розiгрiваючи їжу.
  Поїли i почали в об'ятiях сидiти, роздумуючи на рiзнi теми.
  Хто припускав, що буде. Хто згадував своє життя, коли був на Землi. Хто думав про тих, хто залишився. I чому не вдалося їх умовити?
  Несподiвано просигналили прилади небезпекою. Ми схопилися, побiгли по своїх мiсцях в машини. Не встигнувши добiгти, як мимо нас щось пролетiло блискавично i облiло крижаною водою.
  - Що це?
  - Що за чудиська?
  Забiгши в машини, ми проглянули записи камер. Особливо на повiльному режимi. I жахнулися з одночасною радiстю: це було щось схоже на нашого земного дракона (якого бачили на китайських зображеннях), але не такого, дивного... дiйсно дивного... Але ми ж на чужiй незвiданiй планетi!
  Чого тут дивного?
  Вiн так швидко пролетiв, що ми не встигли його навiть помiтити, не те, щоб побачити!
  Чому ми його не побачили при скануваннi поверхнi? Коли наближалися до планети? Може, вони ховаються в горах або пiд землею? I рiдко покидають свої притулки?
  Гаразд. Поживемо - побачимо. Зате з'явилася нова загадка.
  Якщо тут мешкають такi великi тварини, може, тодi ми знайдемо i як би людей на цiй планетi?
  Нам треба боятися їх? Тому що вони не захочуть з нами дiлити свою територiю? Або треба радiти несподiванiй можливостi?
  Насторожує i заманює одночасно цей висновок. Висновок такий: тут можуть бути люди.
  Люди... Якi вони? Монстри? Або такi, як ми? Але ми ж теж в якiйсь мiрi монстри, раз погубили свою планету i весь рослинний i тваринний свiт!
  Нiчого: ще один крок до невiдомостi. Справимося, як завжди справлялися. I житимемо далi. У радостi i в спокої.
  Роздiл 6
  Ми провели в дорозi по бiлiй пустелi декiлька днiв, майже тиждень. Доба на цiй планетi триває 28 годин i 33 хвилини по нашому старому часу - земному. Але щоб себе не утрудняти, ми вже не згадуємо про 24 години - ми вiдразу перейшли на новий час.
  Робот виявив оазис i нарештi ми до нього дiйшли.
  Це чудово. Ми знову опинилися в казцi, що розбурхувала та дивувала мозок.
  Вигляд нагадує засипану товстим шаром снiгу, що переливається, природу України. Неначе застиглi заснiженi i одночасно обмерзлi дерева. Але це не зовсiм дерева. Крона схожа на нашi звичнi види. Але замiсть вiток i листя на вiтках ми бачимо неначе лапки павукiв, довгi, тонкi, високi. Дивишся: i точно: це ж великi бiлi павуки, що мають початок iз землi, прив'язанi до поверхнi. Може, можна було сказати, що це уривки з фiльмiв жахiв, - але нi, вони прекраснi! Цi дерева, цi лапки павукiв прекраснi! Бiлi, оксамитовi, такi, що переливаються на свiтлу, навiть деякi пухнастi!
  Скажу просто: менi дуже подобається! I я не можу вiдiрвати свiй погляд вiд такої краси!
  I навколо багато-багато бiлих квiтiв! Обожнюю бiлi квiти! Особливо бiлi троянди. Але троянд тут немає. Зате є якiсь дивнi квiточки, схожi на товстi дзвiночки, волохатi, з якимсь пушком. Пелюстки дiйсно дуже товстi. Але все виглядає єдиним цiлим, гармонiйним.
  У природи по-iншому просто не може бути!
  Я не утрималася: вiдразу пiдбiгла до першої квiточки. Але вчасно зупинилася. Просканувала його, тримаючи прилад напроти квiтки, прилад вивiв звiт: безпечно, небезпеки в собi не несе, не мiстить отрути.
  I тодi з радiстю я доторкнулася пальцем до чашки квiтки - ой, що це? Чому?
  Квiтка вiдразу перекинулася на землю, неначе в той же момент пов'яла.
  Я до iншої квiтки доторкнулася так само - знову повторилося...
  Дивно,... невже вони вмирають вiд дотику? Спробую ще раз, але вже за стеблинку вiзьму... Узяла! Жива квiтка!
  Команда в цей час ходила уздовж гiлок (лапок павукiв) дерев, роздивляючись все з подивом. А ось Валентин зайшов у всередину дерева, укутався гiлками, як пишним шарфом, i будував з себе порнозiрку. А Настя голосно реготала.
  Аркадiй пiшов у всередину цього оазису. Тамара поспiшила за ним.
  Вадим залишився бiля машин. Його щось насторожувало.
  Капiтан щось настроював, перевiряв, дивився спантеличено на панель приладiв.
  - Мої прилади зашкалюють, неначе поряд якесь могутнє джерело радiовипромiнювання. - Крикнув капiтан.
  Дарина пiдiйшла i хотiла чимось допомогти.
  Тут чуємо захоплений крик Аркадiя:
  - Сюди! Сюди! Йдiть сюди!
  Ми поспiшили на його крик.
  О! Ооого! У мiжгiр'ї землi пробивався маленький фонтанчик, що слабо б'є водою. Ця вода тоненькими цiвками розтiкалася в трiщинах поверхнi на невеликi вiдстанi i просочувалася в землю. Корiння всiх дерев йшло по поверхнi, десь занурюючись в неї, але всi вони наближалися до цього джерела. Цей маленький фонтан давав життя всiм цим величезним деревам.
  - Красотiще!
  - Це незвичайно!
  - Як зворушливо!
  - Як пiднесено!
  - Такий маленький - i всiм дає життя!
  - Це так... чудово... навiть вимовляється з придихом...
  Всi стояли i не смiли поворушитися, так зачаровано спостерiгаючи за цiєю дiєю.
  Є те, за чим можна спостерiгати вiчно. Це правило трьох (подруга колись розповiдала, та i вiд iнших джерел доходило): можна дивитися вiчно на те, як горить вогонь, як тече вода i як працює iнша людина.
  Ось i ми дивилися, не вiдриваючись.
  Несподiвано скомандував капiтан:
  - Знайшли те, що шукали, - молодцi. Тепер за роботу!
  Робота полягала в посадцi привезених з собою зразкiв рослинностi (особливо представникiв нашого кухонного столу - запаси все одно ж колись закiнчаться, а їсти хочеться завжди), адаптованих для цих умов.
  Чекати доведеться не довго: наш бiолог Павло "чарiвною рукою" (довгою виснажливою роботою) створив види, якi ростуть за добу i дають величезний урожай.
  Ми всi дружно зайнялися городною справою.
  Возилися в землi, спiлкувалися, жартували, пiдколювали один одного, дратували один одного, що схожi на агрономiв, що комусь з народження не призначено вирощувати рослини, що хтось не достатньо спритний.
  Загалом, день провели насичено i в такому ж насиченому спiлкуваннi i швидкому темпi.
  Пiсля вечерi пiшли вiдпочивати, залишивши чергового. Кожен наступний змiнює попереднього через кожнi двi години.
  Моє чергування випало на ранок, перед самим свiтанком.
  Ось ми в своїй машинi, вже все розстелили, всi справи зробили i лягли спати.
  - Я тебе люблю. - Сказав менi Вадим.
  - Я тебе люблю. - Вiдповiла я.
  У наших вiдносинах з часом так складеться, що замiсть "надобранiч", ми один одному завжди говоритимемо "я тебе люблю". I засинаємо. За весь цей час, коли вже обопiльно призналися один одному, ми тiльки iнодi говоритимемо один одному "на добранiч". Натомiсть завжди на нiч "я тебе люблю". I пробудження вiдрiзняється цим же: замiсть прийнятого "доброго ранку" у нас з Вадимом буде прийнятий "я тебе люблю". Менi це подобається. Це особливi слова, а не звичайнi, побитi фрази: "на добранiч", "доброго ранку". У нас з Вадимом все по-iншому, чим у iнших.
  Вадим з моменту наших вiдносин не допускав пiсля сварок при розставаннi на якийсь час i при засипаннi, щоб це вiдбувалося без примирення. Вадим всiма силами завжди намагався помиритися, а лише потiм ми засинали або вiн мене вiдпускав у справах. Або сам йшов у справi, але тiльки спочатку помирившись.
  Вадим - самий кохаючий чоловiк на свiтi. У всьому Всесвiтi.
  I вiн - найнiжнiший, самий вiдданий своїй улюбленiй жiнцi.
  
  
  Роздiл 7
  Прилади вийшли з ладу iз-за близькостi до джерела води.
  Тому що це джерело володiє могутнiм магнiтним полем.
  Я на чергуваннi. Мiй час прийшов. Тiльки що змiнила Тамару, поговорила з нею небагато (зовсiм трохи) i "зайшла" на пост.
  Свiжо, красиво, затишно.
  Я неначе в бiлiй казцi з бiлим сюжетом i ... чимось ще.
  Пройдуся трохи до фонтану, помилуюся.
  Пiдходжу i ... боже...
  Збираюся давати сигнал тривоги, але не можу: цi очi дракона вiддано подивилися в мої очi. У них був смуток.
  Я зупинилася i стала спостерiгати, тримаючи палець напоготовi, щоб натиснути у разi потреби кнопку тривоги.
  Дракон почав уплiтати бiлi квiти. Вiн їв безшумно i так апетитно. Що i менi захотiлося їсти.
  Я зiрвала бiля себе квiтку за стебло (квiтка не в'яне, якщо торкатися за стебло) i поволi стала пiдходити до дракона.
  Менi завжди подобалося все живе. Менi подобалося приручати на вулицi собак, кiшок. Я в Дубовий гай (парк вiдпочинку в Запорiжжi) приходила з морквиною чищеною i з хлiбом, щоб погодувати коней. Хоча це заборонено стало потiм. Може, i тодi забороняли, але мене в тi моменти не лаяли за це працiвники цього парку. Конi пiдходили, їли. Запам'ятовували мене. Дуже сильно запечатлiлось в пам'ятi, як понi, побачивши мене здалеку, йшла до мене назустрiч. Один раз iз-за цього понi чуть трохи дитину не збило, так поспiшивши до мене.
  А раптом i тут вийде?
  Я пiдходжу ще трошки i зупиняюся.
  Звичайно, зброя при менi.
  Але я не хочу, щоб довелося єю скористатися! Саме зараз!
  Дракон подивився на мене. Я його поманила великою красивою квiткою. Дракон протягнувся до мене. Вiдкрив свiй рот i захопив вiночок квiтки, яку я тримала в руцi.
  - Назву тебе Дракула - ти ж дракон, значить, скорочено "драк", "он". Ну не Дракi ж. Який ти великий, Дракула! Красиiївий! Хооороооооший! Дружитимемо.
  - Танюшечка! Ти де? - Вадим мене покликав. - Твоя змiна закiнчилася. Оооой!
  - Не лякай його!
  Дракон здiйнявся в небо - i вiдлетiв.
  - Ми з ним подружилися. - Задоволено розповiдала я, дивлячись в ту далечiнь, в якiй розчинився дракон.
  - Ти повинна бути обережнiше! Я хвилююся за тебе. Що я без тебе робитиму? Чому ти iнших не розбудила? Я ж переживаю за тебе! Ти ж важлива для мене! Будь ласка, будь обережнiше!
  - Та заспокойся, коханий, я тримала зброю напоготовi i змогла б у будь-який момент вистрiлити. Я хотiла його приручити. Принаймнi, подружитися, поспiлкуватися.
  - Дружи зi мною... спiлкуйся зi мною.
  - Я з ним хочу. Ну, все, твоя черга, я йду спати.
  - Так вже скоро свiтанок!
  - Я не виспалася!
  - Я тебе люблю.
  - I я тебе люблю.
  - Кохана...
  Прощальний поцiлунок - i спати в машину.
  Роздiл 8
  Ми провели декiлька днiв в цьому оазисi, експериментуючи в сiльському господарствi, вирощуючи овочi, фрукти. Взагалi все, що можна з'їсти.
  Я спробувала квiтку, яку їв дракон, - вона соковита i така смачна! Не дарма ж дракон так цими квiтами запихався!
  А де ж нам узяти м'ясо? Або так i продовжуватимемо на космiчному кораблi ростити тварин i їх вбивати? Шкода. Але нiчого не поробиш. М'ясо нiхто не змiг повноцiнно замiнити, як не синтезував в своїх лабораторних пробiрках щось схоже. Але нiчого. А тут вiдловлювати цих милих дракошек, серед них мого Дракулу, щоб потiм з'їсти - це блюзнiрство! В крайньому випадку, влаштуємо на планетi пасовище корiв - i їх їстимемо. Нiчого, повторюся, не поробиш. Люди - хижаки. I нам треба їсти. Без м'яса рiк-два протягнемо, а потiм? Помремо вiд слабкостi i вiд самопоїдання, коли сам органiзм собою харчується?
  Тепер ми рухаємося далi.
  Перед нами пiднесеностi. Якiсь гори. Треба б їх обiйти або пiти через гори?
  "Розумний в гору не пiде, розумний гору обiйде". А ось альпiнiсти вважають це важливою справою - пiдкорити, пiдпорядкувати собi ще одну вершину! Пiдкорити... Шкода тих, хто залишився в горах, не повернувшись додому пiсля такого пiдпорядкування собi такої гордої вершини.
  Ми знову в дорозi. Я знову за кермом. Знову їдемо назустрiч до незвiданого чому-небудь.
  Ми цi пiднесеностi обiйдемо, проїдемо уподовж.
  Хоча в печерах, я думаю, може ховатися щось цiкаве i небезпечне.
  Але це нiхто, окрiм мене, не хоче дiзнавати. Пiсля того, що ми пiзнали про iснування драконiв на цiй планетi, можна з 99% вiрогiдностi припустити, що на цiй планетi є i iншi види. I ми не знаємо, чи миролюбнi вони так само, як цей дракон, який нас вiдвiдав. Чи будуть цi iстоти такими ж вегетарiанцями чи нi?
  Гаразд. Думаю, обходити гори будемо днi два. А куди нам поспiшати? Це наша одна велика цiкава подорож. Ми просто вивчаємо наш новий будинок. Як би гуляємо по вулицях нового мiста, в яке приїхали жити. А у нас лiтнi канiкули, що не кiнчаються.
  Вирiшили пройти через перевал. Але спочатку переночувати на нiм, коли до нього дiйдемо, а потiм через нього спуститися. На iншiй сторонi.
  Розмiстилися, повечеряли, хто пiшов вiдпочивати, а хто залишився.
  Сиджу в об'ятiях Вадима. Дивлюся на гори. Роздумую. Менi здається або дiйсно десь вгорi йде свiтло з гори. Напевно, з якоїсь печери.
  - Дивитеся! Там свiтло горить! Там щось є!
  - Гаразд. - Сказав капiтан. - Пiдсилимо охорону i завтра уранцi пiдемо, подивимося. Але тiльки без команди i особливо вночi в цю печеру нiкому не заходити! Це наказ! Я капiтан - значить, я вiдповiдаю за безпеку! Максим i Аркадiй першi на посту.
  - Добре.
  - Немає проблем!
  - Потiм Вас змiню я разом з Валентином. - Продовжив капiтан. - Потiм на посту Таня i Павло, далi Ксюша, Тамара i Дарина, а Настя вранцi хай приготує на всiх снiданок, раз я вiд чергування її звiльняю. Не хочу дiвчат ставити удвох. Для їх безпеки. Треба, щоб хтось з чоловiкiв обов'язково був на посту, або збiльшити кiлькiсть чергуючих дiвчат.
  Максим i Аркадiй залишилися. А всi iншi пiшли спати.
  А у нас з Вадимом сон вийшов тiльки пiсля солодких об'ятiй i палких гарячих рухiв.
  Роздiл 9
  День почався. Ми стоїмо на перевалi i дивимося вгору - на ту печеру, з якою нiччю йшло слабке свiтло. А зараз iз-за яскравого освiтлення дня це свiтло просто непомiтне. Якби ми проходили тут вдень - ми б його не побачили. Та i вночi випадково вiдмiтили.
  Питання: йти вгору або щонайшвидше звiдси звалювати? Раптом там живуть якiсь монстри-людоїди? А може там якась загадка?
  Нiхто з нас взагалi нiколи по горах не лазив. Добре, що схил не крутой. I гори не такi високi. I печера не так далеко сховалася. Насилу, але пiдiймемося.
  Машини, звичайно ж, доведеться залишити на перевалi. Комусь потрiбно залишитися для охорони машин i для надання допомозi у випадку, якщо бiгтимемо назад як очманiлi або якщо пропадемо без вiстi. Щоб хоч хтось пiшов на нашi пошуки або хоч би сопрiсутствовал поряд, але подалi вiд цього загадкового мiсця.
  Отже, залишаються на перевалi Максим, Ксюша, Дарина i Павло.
  Iншi йдуть вгору.
  - Так, дарма я не ходив нi на якi кружкi. Важко тепер. - Пихкав Вадим.
  - Зате час на iншi заняття згаяв. Геть, яким розумним став. А то був би як Валентин - величезна кiлькiсть м'язiв, а мозок не натренований. Правда, Валентин? - Запитала я.
  - Я не ображаюся. Я нiколи не ображаюся нi на кого. - Валентин продовжив. - Треба було менi хоч трохи часу витратити на навчання.
  - Ти все одно класно виглядаєш. Хочеш бути схожим на узкоплечих i кволих ботанiков? Менi подобаєшся ти таким, який ти є. - I далi Настя з гордiстю додала. - Зате у мене самий накачений хлопець у всьому Всесвiтi!
  - Якщо врахувати, що всi люди вимерли - i залишилася невелика жменька людей, змагатися з якими соромно зважаючи на маленьку кiлькiсть тих, що зосталися. - З'єхидничав капiтан.
  - Вадим! Гордися своєю генiальнiстю! А Валентин хай гордиться своїми м'язами, милується ними, що вiн зараз i робить. - I я поглядом вказала у бiк Валентина, який стояв i жестикулював своїми м'язами.
  - Дитячий садок! Перша група! Не вiдволiкайтеся вiд справи! Попереду не зрозумiло що, а ви тут пустуєте! - Обурився Аркадiй.
  - Не треба так, м'якше. - Заспокоювала свого чоловiка Тамара.
  - Зате вже дiйшли. - Оголосила я.
  - Я туди не пiду. - Заявив Валентин.
  - Тебе нiхто i не просить. - Розсердився Вадим.
  - Гаразд, вже дiйшли. Було вирiшено добратися - добралися. Далi що? - Запитав Аркадiй.
  Вадим пропустив камеру i оглянув через пристрої вiдеоспостереження печеру. Потiм дiстав датчик температур i проглянув через вхiд печеру iнфрачервоним випромiнюванням.
  - Там нiкого не немає. Тiльки якась штуковина в самому поглибленнi печери, прозора i густа, схожа на слиз.
  - Ми ж не дарма сюди прийшли? Пiшли, подивимося, що це. Адже небезпеки немає? Прилади ж показали, що безпечно. Пiшли. - Умовляв Аркадiй.
  - Йдемо! - Скомандував капiтан.
  Ми зайшли в печеру. Окрiм Валентина i Настi - вони залишилися дурiти зовнi, не звертаючи на нас уваги.
  Ми зайшли i зупинилися перед вертикальною пеленою чогось желейного, дивлячись через що, ми бачили якийсь пейзаж. Вiн був трохи схожий на той, який було видно з печери, як би через дзеркало. Але вiн i вiдрiзнявся. I добре. Вiддзеркалення було якимсь iншим. Як би разним в часi: з печери ми бачили дитинство цiєї землi - а через це вiддзеркалення ми бачили старiсть цiєї ж поверхнi.
  Що це? Як це взагалi можливо?
  Так ...
  - Та не чiпай мене! Хватить мене щипати! - Крикнула Настя i вiдштовхнула Валентина.
  Валентин не змiг зорiєнтуватися i влетiв в це желе.
  Ми стояли i дивилися на нього. А Валентин на нас переляканими очима. Мiж нами було ось це найдивнiше творiння природи. Валентин озирнувся. Пройшовся. Вийшов з печери. Повернувся. Щось його налякало. Валентин щось прокричав, але ми його не чули.
  Нарештi Валентин протягнув руку. Нiчого страшного не трапилося. Вiн зробив крок вперед...
  I вступив на зустрiч до нас... I опинився поряд.
  Мовчить. Нiчого не говорить.
  Всi мовчать. Всi здивованi i переляканi.
  - Ну що? Що ти там бачив? Вибач. Я не хотiла. - Виправдовувалася Настя.
  - Там було чотири сонця. I якийсь шум. Як з кiно про iндiйцiв.
  - Так. Треба повернутися до машин. I все обговорити. Треба узяти зброю. I вирiшити, чи будимо ми туди заходити або перекриємо цей вихiд. Для нашої безпеки. Хоча менi дуже хочеться туди пiти. На зустрiч до невiдомого. - Говорив капiтан.
  - Пiшли. У нас багато з собою зброї. I нам необов'язково далеко заходити. Подивимося з печери i вiдразу повернемося. - Умовляла я.
  - Пiшли. Ну, зустрiнемо ми населення, що кричить як стародавнi iндiйцi. Так у нас є високотехнологiчна зброя. Їх всiх порвемо! - Пiдбадьорював Аркадiй.
  - Хто хоче пiти? - Запитав капiтан. - Я! - Вiдповiли всi, окрiм Валентина.
  - А ти, Валентин?
  - Якщо пiдуть всi, то i я пiду.
  - Добре. Домовилися. Вiддам деякi вказiвки.
  Капiтан вийшов з печери i зв'язався з кораблем:
  - Лiза. Ми знайшли щось подiбне до ворiт в часi або в просторi. Ми сходимо, подивимося. Нашi координати у тебе повиннi були зафiксуватися на приладах. Так, це вони. Це координати печери, в якому знаходиться це джерело якогось свiтла. Через це джерело ми пройдемо. Ти залишаєшся за головну на кораблi. Ти знаєш, що робити. У нас проходили учення на всiлякi випадки. Ти справишся. Поки нас не буде, ти - капiтан корабля i нашого людства. Максим, Ксюша, Дарина i Павло залишаються. Я з ними зв'яжуся. Вони як рятувальна команда. Кiнець зв'язку.
  Вадим подивився вниз, там, де були нашi машини. I по рацiї зв'язався з людьми, що залишилися на перевалi. Дав їм вказiвки. Вони чекатимуть. Принаймнi, повиннi чекати.
  - Ну, що? З Богом! - сказав Вадим.
  Ми стоїмо перед цим дивом, що переливається та вабить незвiданим, i нiхто не наважується зробити перший крок.
  Ми мiцно узялися з Вадимом за руки.
  - Я тебе люблю. - Сказав менi Вадим.
  - Я тебе люблю. - Вiдповiла я.
  Ми першi вступили в цю невiдомiсть. I провалилися крiзь простiр i час...
  Роздiл 10
  Ми стоїмо бiля цiєї желейної поверхнi, але вже по iншу сторону.
  Не вистачає тiльки Валентина. Вiн дивиться на нас через цю густу сумiш i нiяк не вирiшується.
  Ми йому показуємо: давай! Вiн не вирiшується.
  Гаразд.
  Без нього пiдемо.
  Що у нас тут? Дiйсно шумно. На вiйну схоже.
  Виходимо з печери - i тут таке!
  Здається, одне велике плем'я з криком виганяє маленьку купку iнших таких же iстот.
  Можна сказати, це люди, що тiльки повнiстю фарбуються в блонд (чистi блондини): i волосся, i тiло, i одяг. Бiлий блондинистий колiр.
  I худорлявi якi! Тiльки маленького зросту.
  Побачивши нас, вони кинулися в нашу сторону iз зброєю.
  Тут за нами почулася стрiлянина i один за iншим почали валитися цi тоненькi бiлоснiжнi iстоти.
  - Повернувся! - Вигукнула Настя.
  - Як же я Вас мiг залишити? Ось навiть захиститися не змогли! Що? Стрiляти не умiєте? Стрiляли ж на ученнях! - Дивувався Валентин.
  - Так стрiляли ж по мiшенях, а не по людях.
  - Це не люди. Це якiсь монстри. - Покривлявся Валентин.
  - Ким би вони не були - це жителi цiєї планети. Ми не маємо права їх вбивати. Досить, Валентин, вони вже не нападають. Зупинися.
  Iстоти тепер стояли далеко вiд нас, не смiючи пiдiйти до нас ближче.
  У центрi натовпу показалась виряджена у все довге i пишне iстота.
  Вона наближалась. Iстота була схожа на жiнку.
  Та це жiнка! Тiльки не жiнка-людина, а їх жiнка, цiєї планети.
  Вона йшла плавно, волосся розвiвалося на вiтрi, iнодi волосся касалося землi.
  Одяг на нiй був немов з шматочкiв, що мозаїчно прикривали її тiло. Але якщо сказати, що це плаття цiле, не дивлячись на величезнi порожнi шматочки, то воно мало довгий шлейф, який конкурував з довжиною її волосся, i цей шлейф волочився по землi метрiв на п'ять.
  Вона щось крикнула своїм людям - i тi вiдступили.
  Ця жiнка Бiлої планети пiдiйшла до нас ближче i стала говорити на якiйсь дивнiй мовi.
  Вадим дiстав прилад, що розшифровує рiзнi мови, що навiть не мають земного походження.
  Прилад пошипiв, немов ловивши перешкоди, потiм переводив:
  - Нам говорив Великий провидець, що боги прийдуть з того святого мiсця. - Iстота вказала на ту печеру, з якої ми вийшли. - I врятують нас. Великий провидець сказав нам, що, якщо ми пiдемо туди до приходу богiв, то нас чекає неминуча смерть. А зараз ви прийшли. Заберiть нас. I пробачьте за моїх пiдданих, якi наважилися пiднiмати руки i зброю на Великих богiв. Хай завжди сяятиме Ваша сила i божественнiсть!
  Ця дивна жiнка впала на колiна i преклонилася перед нами. За нею преклонив колiна i весь її народ.
  - Ми ж не можемо їх туди забрати. Там же нiчого немає. А тут i рослинностi дуже багато. Не те, що там, по той бiк просторових ворiт. Правда, там тiсновато i природи замало. - Шепотiла я Вадиму, але iншi члени команди теж чули.
  - Ми що-небудь придумаємо. - Вiдповiв Вадим теж гучним шепотом. - Треба вписатися в їх спосiб життя - а там знайдемо рiшення. Або просто втечемо, сказавши, що повернемося.
  - У нас же є модифiкованi рослини, що ростуть за добу! Ми їх здивуємо i обдаруємо божественними подарунками у виглядi швидкої їжi. - Захоплено сказала я. - За справу! Вперед! Треба дiяти!
  - Точно. - Пiдкреслила Тамара.
  Жiнка-iстота, правителька цього племенi, (просто називатиму її Цариця) продовжила:
  - Дозвольте, о, мої Боги, закiнчити моїм воїнам чергову битву i знову вигнати чужу армiю з наших земель.
  Вадим кивнув головою i показав всiм виглядом, що дає право.
  Цариця щось крикнула своїм пiдопiчним, i вони продовжили переслiдування тiкаючих з цих земель таких же iстот, але одягнених по-iншому (майже так само, єдина рiзниця - довжина одiяння i кiлькiсть i розмiри вирiзiв на одiяннi).
  - Великi Боги, прошу Вас слiдувати за мною.
  - Ти настроїв прилад? Ми можемо з ними говорити на їх мовi? Що їм сказати i взагалi що їм говорити? - Питала у Вадима Тамара.
  - Не переживай. Все це нiштяк. Що-небудь придумаємо. Головне строй з себе Бога. - Заспокоював Аркадiй.
  - Все. Настроїв на озвучування перекладу нашої мови. Зараз говоритиму я. Iншим мовчати. - Сказав Вадим.
  Вадим наблизив до рота прилад i почав розмову з Царицею:
  - Ми не можемо за всiм устежити. Ви не єдиний народ, який живе у всьому свiтi. Ми не встигаємо всiма займатися одночасно. Тому не знаємо, з ким ви воюєте i навiщо?
  Цариця вiдповiла:
  - Наша вiйна триває дуже давно. Нiхто не пам'ятає, коли вона почалася. Але є легенди, що коли iснували величезнi птахи (бiльше мене), чизи не воювали, вони жили в мирi. А зараз ми воюємо один з одним, мiж собою. З далекими родичами. Тi, що втекли з поля битви - це армiя мого троюрiдного брата. Нам, чизам, не вистачає територiї та їжi. Нас стало багато, як говорять нашi довгожителi. I цi довгожителi вказують, що вiйна через все це. Через те, що нiчого їсти (на всiх не вистачає) i нiде жити. Тому плем'я посильнiше виганяє плем'я слабкiше, розмiщує свої житла i використовує захоплену землю для прожитку. А тi, кого вигнали, вмирає з голоду. Тому ми так запекло воюємо ради наших сiмей i нас самих.
  Ми слухали. I це так нагадувало нам наше Земне перенаселення. Але у нас же був мир. Тiльки деякi країни постiйно воювали. Так, у нас же були технологiї. А тут живуть на перших поверхах i їдять iз землi, яку можна використовувати краще.
  - Дарма ми залишили Павла на тому краю свiту. Його знання по бiологiї дуже б прiгодiлiсь. Добре, що у нас з собою зразки рослин. Посадимо - нагодуємо. Здивуємо тим самим. Доведемо нашу "божественнiсть". Вивчимо цей народ i змиємося. А може, i iнших приведемо туди жити. Подивимося. - Говорив нам Вадим на нашiй рiднiй, українськiй мовi, не перекладаючи тiєю дивною мовою, з вимкненим приладом-перекладачем.
  Ми прийшли. Це було їх поселення. Воно розмiстилося бiля тонюсенькой рiчки бiлого кольору, яку можна було просто перейти, зробивши один маленький крок. Навколо рiчки стояли павукоподiбнi дерева. Величезнi дерева. Чизи (ми так зрозумiли, що вони себе так називають, тобто чизи - ось цi iстоти; перекладач не змiг це слово нi як перевести) обмотали чимось, здається, павутиною, опущенi вiтки цих дерев, що у результатi вийшли хатини з дерев i павутини.
  Дверi цiєї хатини - залишенi незайманими обтягуванням павутиною гiлки дерев. Але вибранi дуже близько розташованi одна до iншої гiльцi, що важко було розглянути, що знаходиться усерединi такої хатини.
  - Бачиш, вони не закриваються, коли чимось займаються вночi. - Сказав менi Вадим.
  - Може, вони взагалi цим не займаються, тому їм не потрiбнi дверi. - Вiдповiла я.
  В цей час Цариця когось вигнала з хатини. Вигнанi iз сльозами пiшли просити притулку в iнших будинках, але всi їм вiдмовляли. Нарештi вони десь напросилися i насилу розмiстилися в якомусь далеко вiд рiчки, майже з краю поселення, будинку.
  А нам Цариця великодушним жестом показала дорогу у всередину цiєї хатини, яку вiдiбрала тiльки що:
  - Можете тут зупинитися, в найбiльшому з будинкiв, о, мої Великi Боги!
  Ми розмiстилися в хатинi, залишивши чергового бiля входу зовнi i по черзi мiняючись. Ми не могли нiкому довiряти. I всю нiч були напоготовi.
  Роздiл 11
  Почався новий день. Ми взялися за роботу. Посадили нашi зразки. Тепер чекаємо урожаю.
  На нас з таким здивуванням дивилися цi чизи i на те, як ми возилися в землi. I на нашi дивнi знаряддя.
  Ми теж iз здивуванням розглядали це поселення. Все було дивним, хоча щось було схоже на наш спосiб життя.
  Вони теж працюють, їдять, вiдпочивають, а увечерi розважаються.
  Мене здивувало, що деякi дiвчата-iстоти з павутини робили якiсь довгi наряди. Я запитала, що вони роблять. А вони сказали, що готуються до весiлля в сезон Заметiлi. Що це завжди красиве явище i їх народ завжди влаштовує весiлля в цей час - час самого чарiвництва, коли Боги дарують холодну воду з неба i тодi вона на всiх вистачає.
  - А коли буде сезон Заметiлi?
  - Через декiлька днiв. Нам треба встигнути закiнчити свої наряди.
  - А з чого вони?
  - З павутини. Ми содержимо толстолапкових павукiв - вони дають найбiльш товсту i мiцну павутину, з якої можна робити одяг. А з чого Ваш одяг?
  - Це синтетика. Її отримують хiмiчно з неф... Гаразд, ми її створили самi.
  Вечiр. Цариця запросила нас до себе.
  Вадим запитав у неї:
  - Правителька цих земель, ти сказала, що Великий провидець передбачив, що Боги прийдуть з того святого мiсця, звiдки прийшли ми, i врятують Вас. Коли вiн це говорив?
  - Дуже давно. Великий провидець говорив це ще моєму батьку, коли той тiльки починав управляти своїм народом. Великий провидець сказав моєму батьку, що донинi я не повинна виходити замiж, тому що мiй звужений буде серед Богiв.
  - Це по-нашому. - Сказав Валентин. - Вона менi подобається. Блондинка в голому i обтягуючому платтi. Я б не проти потрястися з нею трохи.
  - Ти що? - Образилася Настя. I вiдвернулася вiд нього.
  - Це я можу стати Царем цих недорозвинених iстот? - Смiявся Валентин, але його перекладач був вимкнений, щоб його ображаючi фрази не доходили до слуху Царицi. - Треба тiльки постаратися. Завоювати цю милу красуньку - Царицю всiх белявок? Дуже просто! Я ранiше состояв в групi "Блондинки". Мiй iдеал - блондинка на каблучках в мiнi-спiдницi. Нiчого, її плаття можна укоротити, а каблуки - Настя, вiддаси свої? Ради мене.
  Настя взагалi пересiла ближче до мене.
  Я обурилася:
  - Хiба таке говорять своїй дiвчинi?
  - Тихiше. - Сказав Вадим.
  - Великий провидець сказав, - продовжувала Цариця, - що в тiй печерi шлях, який веде до погибелi. Але Боги зможуть подарувати нам життя на тому шляху. А тут поганi Боги прогнiваються на нас за нашi постiйнi вiйни i покарають нас чимось ранiше нам небаченим. I ми повиннi пiти за добрими Богами. Повiрити їм. I все виконати. Врятуйте нас!
  Ми здивовано дивилися, як Цариця заплакала.
  Як мiг якийсь провидець передбачити нашу появу на цiй землi? Значить, наша поява невипадкова на цiй Бiлiй планетi. Може, вiн бачив загибель планети, з якої прилетять "боги"?
  Вадим вимкнув перекладач i звернувся до нас:
  - Це не подорож в часi. Це не та планета, на яку ми прилетiли, в пiзнiшому вiцi. Тут чотири зiрки, навколо яких обертається ця планета, а на тiй, на яку ми прилетiли, - три зiрки. Планета швидше гине, чим зiрка. Четверта зiрка не могла нi загинути, нi народитися, не убивши цю планету. I небо зоряне тут iнше, чим на тiй планетi, на якiй залишився наш корабель. Це не подорож у часi. Це паралельний мир. Це двi однаковi планети в двох паралельних свiтах. Правда, ця планета старєє, нiж та, на яку ми прилетiли. Це дивно. Мрiяв, але не вiрив, що зможу побувати в двох паралельних свiтах. А до слiв пророка треба прислухатися. Якщо вiн передбачив нашу появу, значить тут повинно щось трапитися, раз вiн про це говорив. Будьте уважнi. Будь-якi поштовхи поверхнi, будь-якi аномалiї - i вiдразу бiжимо до печери. Головне встигнути повернутися в iнший свiт до руйнування, щоб залишитися в живих. I тримаємося разом. За всiм спостережуємо. Шкода, що не можемо передати данi i просканувати небо без апаратури, яка на кораблi. Ми б її i не дотягли сюди. А раптом прибудуть "злi боги" з неба у виглядi прибульцiв i влаштують по нас стрiлянину? Або заберуть в рабство. Менi не подобається iдея взагалi бути тут. Мрiяв, побачив, треба тепер йти.
  - За декiлька днiв адже нiчого ж не вiдбудеться. I я хочу забрати з собою цю Царицю. Вона така!... Її зовнiшнiсть iдеально пiдходить пiд мою. - Умовляв Валентин.
  Вадим продовжив:
  - Треба обговорити. Хто хоче пiти сьогоднi? I забрати частину цих дивних "людей"? Раз вони вiрять, що ми повиннi їх забрати. А хто за те, щоб залишитися на декiлька днiв?
  - Тут через три днi влаштовуватимуть весiлля. Хотiлося б подивитися. - Попросила Тамара.
  - Я хочу залишитися на декiлька днiв. За цей час навряд чи щось вiдбудеться - Сказав Аркадiй.
  - Я хочу подивитися, як у них святкують i веселяться. Залишимося на чотири днi, а наступного дня пiсля торжества непомiтно пiдемо. - Умовляла я.
  - Менi все одно. - Скривджено сказала Настя, не дивлячись на Валентина. - Хай одружується на своїй Царицi i залишається тут правити цим народом. Буде Царем стародавнiх людинообразiв.
  Вадим подивився, подумав, вирiшив:
  - Добре. Тiльки на чотири днi. До весiллiв. А наступного дня - додому. Дивно, тепер чужа планета за тiєю поверхнею в печерi вiдчувається таким рiдним i бажаним домом.
  - А ви упевненi, що ми повернемося туди ж, звiдки пришли? Раптом це желе в печерi спотворює простiр в часi. I ми не потрапимо додому. - Вiдмiтив Аркадiй.
  - Воно i так спотворює простiр, раз ми опинилися тут. - Вiдповiв Вадим.
  - Я не про те. Я хочу сказати, що Валентин вiдразу повернувся, а ми тут вже пробули цiлу добу. А раптом цей шлях ще в iншому напрямi скривлюється - в часi? Або ми тут живемо по одному вiдчуттю часу - а там по iншому? Ми повернемося - а наш корабель вже зруйнувався, тому що ми тут добу провели, а там можуть пройти столiття за цю добу? Раптом ми зустрiнемо вже всiх постарiлими або правнукiв їх? А на кораблi не попередять нас чекати, не розраховуючи, що ми будемо довгожителями.
  - Це теж вiрно. - Пiдтвердив Вадим. - Це теж можливо.
  - Гаразд. Ми тут не надовго. Все буде добре. - Сказала я.
  Ми продовжили розмову з Царицею (включили перекладачi), яка у весь час нашої розмови мiж собою про нашi справжнi плани слухала нас i нiчого не розумiла, тому що прилади-перекладачi були вiдключенi. Значить, перекладу її мовою не було. А перебити Цариця боялася. Ми ж - "Боги". Значить, можемо "прогнiватися" на неї i на весь її народ.
  Ми проговорили з нашою Царицею до свiтанку. Тепер залишається пожинати плоди (зiбрати урожай, який вчора посадили).
  Роздiл 12
  Чизи були настiльки здивованi, побачивши, що за добу вирiс урожай якихось досi небачених рослин. I цi дивнi i незнайомi ним рослини виявилися їстiвними i настiльки смачними, та ще в такому достатку!
  Навiть якщо хтось i сумнiвався в нашiй божественностi (таких вчора не було видно i чутно), то сьогоднi нi у кого сумнiвiв бiльше не було.
  I Цариця вирiшила влаштувати свято з приводу того, що тепер в кожному будинку буде їжа. Вона вирiшила нас задобрити, щоб Боги i далi були на її сторонi. На сторонi її народу. Вона так i сказала своїм чизам, оголосивши про торжество.
  Але ми спочатку запропонували весь день витратити на працю, посадивши новий урожай. А тiльки потiм, пiзно увечерi, влаштовувати торжество. I, звичайно ж, не прибирати охорону з околиць, пояснивши тим, що у кожного Бога своя сила, i ми можемо не зумiти їх захистити вiд ворожого племенi, коли воно нападе на це поселення. Пославшись, що, раптом до того племенi прийшли впливовiшi Боги, нiж ми.
  Охорона не була прибрана з меж i люди i чизи знову взялися за роботу.
  А увечерi було влаштовано свято на честь Богiв на знак подяки. Цариця озвучила список своїх побажань. Цей список вручили нам, зав'язаним павутiнової ниткою, преподношенним в прекраснiй судинi. Але посуд нам не подарували (iстота, що пiдносила, мiцно його тримала). Як нам потiм стало вiдомо: ця чаша передається з поколiння до поколiння в сiм'ї Царицi i бере участь у всiх ритуалах. Потiм цiєю чашею захопили трохи з тiєї рiчки, Цариця прошепотiла заклинання над чашею i присипала її вмiст чимось.
  - Пийте цей напiй як знак подяки нашим Богам i нашим предкам. - Кричала Цариця. - Знову вiдчуємо наших близьких, що пiшли, в нас самих, випивши трохи їх праху в цiй великiй чашi.
  - Там що? Попiл? - Прошепотiв Валентин Аркадiю.
  - А ти не зрозумiв? Пий. Не треба гнiвити весь цей натовп. Уяви, що це вода з корицею або корiандром. - Сказав Аркадiй.
  Ми всю нiч святкували. Вiрнiше, цей дивний народ, а ми тiльки спостерiгали.
  Нам як подарунки надали молоденьких хлопцiв i дiвчат цього племенi. Але ми вiдмовилися. Ще б. Ми вже мали свої половинки. А ось Валентин хотiв, було, погодитися, навiть вже приклав руки до подарункiв (звичайно, до дiвчат, вiн традицiйнiй орiєнтацiї), але капiтан йому заборонив. На що Валентин вiдповiв:
  - Нiчого, подивимося, хто у нас головний.
  Торжество закiнчене. Всi пiшли спати. Ми як завжди залишили чергового караулити бiля нашої хатини. Ось тiльки Валентина в хатинi не було. I поблизу хатини теж. Ось гуляка, напевно, намагається скористатися своїм подарунком.
  Не встигли ми розслабитися в цiй хатинi, що не закривалася, як почулися крики i воплi. Аркадiй, що чергував на даний момент, вбiг в хатину схвильований:
  - Напевно, тi, iншi, скористалися цiєю ситуацiєю! Цим торжеством! Як можна розслаблятися, коли поряд постiйний ворог! Ось дурний народ! Бiгом! Зброя всiм! Капiтан!
  Не хотiли втручатися у вiйну, яка навiть не в нашому свiтi, не те, щоб в нашому вимiрюваннi! Ми могли потрапити i до того, iншому народу. А зараз ми повиннi воювати на чийсь сторонi. Так, ми гостi тут. Нас поселила ця Цариця. Значить, ми повиннi її захищати. Ми її захисники. Чи є iнший спосiб? Може, їх примирити?
   Вадим i Аркадiй почали стрiлянину по нападаючим. Тi миттєво падали. Iншi з жахом дивилися на нашу зброю. Звичайно, Ви такого ще не бачили! Це ж не Ваш рiвень. Ви ще тiльки на початку розвитку.
  Треба спробувати!
  - Стiйте! - Крикнула я в прилад-перекладач з посиленою гучнiстю, щоб нападаючi чули мене. Напевно, вони знають мову своїх суперникiв. - Я повелiваю Вам! Припинити ворожнечу! Iнакше наша лють не знатиме меж! Ми тодi перевернемо Вашi землi, залишивши вас глибоко у Вашiй же землi! Наша небесна зброя вбиває Вас в мить, Ви навiть не встигаєте добiгти. Я наказую Вам! Схилiть голови i забирайтеся! Але для змiцнення миру мiж цими двома народами я дам Вам чарiвну рослину, яку Ви посадите в землю i зможете нагодувати своє плем'я. Берiть!
  Я протягнула їм жменю насiння пшеницi. А тi, вороги наших iстот, дивилися i не знали, що робити.
  - Зникайте! - Крикнула я i вiдкрила вогонь бiля них, розшпурюючи стрiляниною у них у нiг землю.
  I нападаючi почали тiкати. Дарма вони не узяли модифiковане насiння.
  - Молодець! - Крикнув Валентин, стоячи бiля хатини Царицi i нахабно обiймаючи цю саму Царицю.
  - Ми ж говорили, що вiн буде начальником. - Сказала Настя. - Вiн впливову красуню не пропустить. Не важливо, скiльки їй рокiв, Обов'язково пригрiється у старше за себе жiнки. Не має значення, що вона з iншої планети. Головне, що вона начальник! Валентин завжди начальникiв вибирав. Йому подобається бути iграшкою в руках таких жiнок. Так, все вiдразу отримує, варто тiльки сподобатися - i все. Все його! - Було видно, з якою образою це все говорила Настя.
  - У тебе буде кращий хлопець. У тебе все попереду. - Сказала Тамара.
  Роздiл 13
  Ось, нарештi, прийшов день, пiсля якого ми запланували покинути цi землi. Але це було казково. А почалося все так...
  Ми прокинулися. I вишли з своєї хатини. А там - це ж схоже на наш перший снiг!
  Пластiвцi чогось бiлого опускалися на землю. Спочатку дрiбнi, потiм все бiльше, сильнiше - i, нарештi, такi великi, що один такий шматок не помiщався запросто в руку. Нiякого холоду не було. Було тепло, як i вчора. Тiльки рiс шар бiлого снiгу на поверхнi i не танув.
  Незабаром все прикрасилося однiєю суцiльною бiлою пеленою. Як це схоже на нашi Земнi зими! На нашi українськi зими!
  А снiг продовжував падати, лiтаючи в повiтрi легко, спокiйно, кружляючись в таємничому танцi вiтрiв...
  Сезон Заметiлi почався.
  Дiвчата-iстоти вийшли з хатин вже в нових нарядах, якi розпустили своє дуууууже довге волосся. Волосся було просто довше, нiж до пiдлоги.
  Воно волочилося по землi услiд.
  Всi прямували до однiєї хатини, найменше обтягнутої павутиною. Розписаною писемнiстю. Їх писемнiсть нагадувала звичайнi хвилястi лiнiї. I якимсь чином вони розумiли її! Залежно вiд кiлькостi хвилястих зигзагiв, вiд ширини зигзагiв,... якось це у них читалося.
  Вадим узяв мене за руку, обiйняв i сказав:
  - Давай одружимося!
  Так це було бажаним, що вiдповiдь вiдразу знайшлася:
  - Так. Давай одружимося.
  Все було чудово...
  Тiльки ось коли одружимося? Як? Де? Тут? Або на кораблi?
  Я запропонувала:
  - Давай вперше одружимося тут, сьогоднi. А потiм на кораблi у людей.
  - Цiкава iдея. А каблучки у мене є. Не хвилюйся, воно саморегульоване - твоє кiльце. Одягнеш - i обручка сама зменшиться або розтягнеться залежно вiд розмiру твого пальця.
  Вадим показав шкатулочку, обтягнуту рожевою з вишивкою блискучою тканиною, вiдкрив її. На днi лежали двi жовто-червонi каблучки. Я бачила своє вiддзеркалення в дзеркалi на внутрiшнiй сторонi кришки шкатулочки: воно сяяло вiд щастя! Коханий! Як я давно цього чекала!
  - Я вибрав тебе супутницею свого життя...
  Всi вже зiбралися бiля хатини, в якiй, я думала, проходитиме церемонiя.
  Але з неї вийшов старий iз зображенням якогось Бога в руках. Позаду нього молоденька дiвчинка-чиза несла величезну судину зi снiгом i якимись каменями. Бiлими каменями.
  - Це ж алмази... - Шепнула я Вадиму.
  - Можливо. - Вiдповiв Вадим.
  - Якщо хтось дiзнається, що тут так багато алмазiв - цих чизов просто винищать. - Продовжила я.
  - Значить, нiхто не повинен про це знати. - Зробив висновок Вадим.
  Старий зупинився в центрi натовпу i гучним голосом заявив:
  - Хто бажає сьогоднi в цей знаменний день в цей знаменний час на початку сезону Заметiлi пов'язати своє життя i долю один з одним? Вiдгукнiться.
  - Ми. Ми... - Кричали пари, що вже узяли звужених своїх за руки.
  - Ми теж. - Сказав Вадим.
  Всi здивовано подивилися на нас.
  - Боги теж одружуються, коли люблять. I хочуть прийняти участь у вашому обрядi. Будь-яке одруження на землi є оглядом любовi на небi. - Пояснила я.
  - На небi ми потiм повторимо наше весiлля. Як дань пошани до Вас, народу чизiв, дозвольте нам прийняти участь у Вашiй церемонiї, вiдчувши всi Вашi звичаї i ритуали повною мiрою. В головнiй ролi. - Продовжив пояснення Вадим.
   - Народу чизiв! - Оповiстив старий. - У нас на торжествi ще одна пара. Прошу до нас в центр.
  Всi пари вишикувалися в кружок. Круг закрутився. Ми водили хороводи, тримаючи один одного за руки. В цей час старий нас обсипав снiгом з чашi своєї помiчницi.
  Хоровод зупинився. Круг розширився. Помiчниця старiка-рiтуальщика поставила чашу. Пiдiйшла до натовпу самотнiх хлопцiв чизов. Вибрала одного з них i узяла в наш круг. Почала танець в центрi круга. Всi стояли i дивилися на неї. Вона плавно в танцi роздягалася. Опинившись без одягу, ця дiвчина пiдiйшла до вибраного нею хлопця i почала злягатися з ним. У центрi круга. У всiх на очах.
  Весь цей час старий вимовляв заклинання. Може молитви. Так схоже на рєп. Де вiн цьому навчився?
  Коли дiвчина закiнчила (це було чутно по її гучним крикам i iмпульсним рухам), вона злiзла з хлопця (дiвчина була весь час зверху) i у такому виглядi, "як мати народила", узяла корзину i продовжила нас обсипати снiгом. Вся змучена, мокра вiд жару пристрастi, з волоссям, що прилипнуло до тiла, довжелезним i бiлим, як у всiх чизiв, дiвчина почала роздавати кожнiй парi поодинцi бiлому каменю. По величезному бiлому прозорому каменю. Цi каменi помiчниця вручала кожнiй дiвчинi. А потiм, коли частина каменiв була роздана, на днi лежали маленькi чорнi, як тьма, каменi. Цi чорнушки вона роздала хлопцям.
  - Як свiтло i тьма ви повиннi завжди бути нерозлучнi. I завжди доповнювати один одного, як одне цiле. Як цi каменi, символiзуючi день i нiч, якi йдуть разом. Так i сила, i слабкiсть повиннi бути присутнiми у вiдносинах. У кожнiй Вашiй сiм'ї. Будьте завжди одним цiлим! - сказав старий.
  Обряд закiнчений. Всi пiшли по своїх хатинах. А ми залишилися i милувалися один iншим. Потiм i ми повернулися в хатину, де були Аркадiй, Тамара i Настя. Отже шлюбна нiч буде у нас, напевно, пiсля весiлля на самому космiчному кораблi. Вiрнiше, сьогоднi ця шлюбна нiч обмежиться звичайним засипанням в обнiмку. Як i попереднi ночi на землi чизiв. Не сховатися, не розслабитися, не прикритися. Ми ж в гостях на чужiй нам територiї. Ми i в убиральню ходимо парами, щоб нiчого не трапилося. Один завжди на чеку, оглядає обстановку. Як у вiйськовий час.
  Так, безпека над усе.
  Роздiл 14
  А наступного дня було весiлля Царицi з нашим Валентином. I коли вiн встиг? Тiльки рiзниця була в тому, що замiсть тiєї молоденької помiчницi цю роль виконувала Цариця з Валентином у всiх на виглядi. Такi у них правила. Владики чизов "це" в день свого весiлля повиннi робити прiлюдно. Якщо виразитися на їх мовi, раз вони чизи, то замiсть "прiлюдно", скажу "прiчизно". Тобто вождi чизов в день свого одруження повиннi злягатися при всiх чизах. Як шоу "За склом". У всiх подробицях.
  Отже, тепер у нас Валентин - Цар чизов.
  Тепер вiн цар.
  Поклонитися йому чи що? Обiйдеться! Хай не звикає. Iз-за Валентина ми залишилися ще на один день. На його весiлля. А вiн умовляє ще трохи нам тут побути.
  Острах. Ськукотiще ж тут!
  Цариця вирiшила своє весiлля розтягнути на декiлька днiв. Вже дуже довго вона засидiлася в "дiвах". Значить, непривабливо йти з торжества до його закiнчення.
  А як нам бути з Валентином? Покинути його тут? Тепер залишається тiльки цей варiант - вiн повинен залишитися зi своєю дружиною.
  Як життя все мiняє. I якi незвичайнi приносить сюрпризи!
  Гаразд. Зостаємося. Але нам це зовсiм не подобається. Ми зiбралися, щоб у будь-який момент ми змогли пiти. Навiть, якщо доведеться, не попрощавшись.
  Передчуття якесь. Не дарма ж там щось говорив пророк! Треба звiдси звалювати. Щонайшвидше. Я вже не витримую. Я так хочу пiти з цiєї землi!
  - Вадим, я хочу швидше покинути цi землi. Давай скорiше повернемося в наш свiт. У наше вимiрювання. - Попросила я.
  - Якщо ти так вважаєш, давай. Я довiряю твоїй iнтуїцiї. Ми тодi сьогоднi ж пiдемо. - Сказав Вадим.
  Це був третiй день весiлля. Ми вирiшили йти до печери i повертатися на ту планету, на яку прилетiли. Потiм, вiдповiдно, продовжити вивчення Бiлої планети в нашому вимiрюваннi. Треба облаштовуватися i жити нормальним життям.
  У мене "працює iнтуїцiя". Я навiть передбачила дату народження дочки одних знайомих. Я приблизно прикинула, скiльки тижнiв було, коли ми дiзналися про вагiтнiсть. I порахувала, коли приблизно повиннi бути пологи. А потiм вибрала день. Просто число, в яке я захотiла, щоб дитина народилася. Я вибрала 12. Її батьки намiтили на 13 число. А я вибрала 12 i захотiла, щоб все вiдбулося саме 12-го. I ця дiвчинка народилася на початку дня 12-го числа.
  Та iншi випадки були. Так, я довiряю своїй iнтуїцiї. Вона мене iнодi рятувала. Але не завжди.
  Ми приготувалися вже йти. Але вирiшили спочатку попрощатися з Царицею i Валентином.
  Ми пiдiйшли до хатини, де тепер жив Валентин.
  - Успiхiв тобi, Валентин, i Вам, Цариця. Ми повертатимемося туди, звiдки пришли. До зустрiчi! - Сказав Вадим.
  - А як же пророцтва? Ви ж не покинете нас? Ви ж повиннi нас врятувати! - Здивувалася Цариця.
  - Ми прийдемо Вас рятувати, через час. А поки нам треба повернутися. - Сказав Аркадiй.
  Звичайно, сказав неправду. Але нам треба пiти мирно. А раптом, зрозумiвши, що ми не повернемося, чизи нiкуди нас не вiдпустять. Раптом вони зрозумiють, що ми не Боги, а всього лише утiкачi, якi бояться тут залишатися. Притому, що пророк обiцяв щось страшне на цiй землi. Навiщо нам здаватися трусами?
  - Так, ми повернемося за Вами. - Пiдтвердив Вадим.
  В цей час Настя переглядалася з якимсь чизом, який не зводив з неї очей.
   Цей чиз боязко пiдiйшов до нас i запитав:
   - Можна менi пiти з Вами?
   Настя зворушливо подивилася на нього, а потiм на нас.
   - Навiщо тобi це? - Запитав Вадим.
   - Менi подобається Ваша Богиня. Я хочу служити їй все своє життя.
   - Якщо ти так хочеш. I якщо Настя не проти, то служи їй. Йди з нами. А Цариця тебе вiдпускає? - Запитав Вадим.
   Цариця вiдповiла:
   - Як побажають Боги, так я i зроблю. Якщо Вам потрiбний цей чиз, берiть його. Я не можу протiвiться рiшенню Богiв.
   - Так,.. у Настi новий залицяльник. - Сказала я.
   - Як тебе звуть, хлопець? - Запитав Вадим.
   - Я Мисливець. Мене звуть Мисливець.
   - Цiкаве i просте iм'я. - Пiдкреслив Вадим. - Напевно, дуже банальне. Якщо iм'я дане заслужено, по якостях характеру, то це нам дiйсно прiгодiтся. Нам потрiбнi такi... - Вадим хотiв сказати "люди". Але вiн же не людина. Тодi продовжив так. - Напарники: сильнi, мiцнi, витривалi, розумнi, стiйкi i такi, що знають свою справу. Ласкаво просимо в нашу команду!
   Ми пiшли. У бiк печери. Менi так було спокiйнiше. Пройшовши пiв години, ми дiйшли до печери та озирнулися. Поселення стало маленьким, непримiтним.
   - Ну, все, попрощалися з цiєю землею? Тепер в шлях. - Сказав капiтан.
   - Так, було цiкаво.
   - У гостях добре, але удома краще.
   Ми збиралися увiйти до печери, як в небi щось блиснуло. Бiля нас впав метеорит. За ним послiдували iншi небеснi каменi. Їх ставало все бiльше i бiльше. Як пiд обстрiлом з неба.
   - Бiгом в печеру! Швидше! - Крикнув капiтал.
   Ми забiгли у всередину печери.
   - Чого ви чекаєте? Пiшли! - Обурився Вадим.
   Тамара з Аркадiєм пройшли першi через цей желейний простiр. Ми узялися з Вадимом за руки i збиралися вступити. Я бачила, як Настя схопила за руку Мисливця i потягнула вперед.
   - Пiдемо. Все буде добре. Ти опинишся у нас удома. - Умовляла Настя чиза.
   - Ми пiшли! Поспiшай, Настя! - Крикнув Вадим. Ми вступили в цю густу площину. I розчинилися в нiй...
  Роздiл 15
   Ми стоїмо в печерi. Я, Вадим, Тамара i Аркадiй. А де ж Настя?
  Чекаємо та дивимося один на одного.
   - Ми ж повиннi були їх врятувати. По пророцтву... Тiльки як? - Розгублено роздумувала я вголос.
   - I Настi немає. Де ж вона? - Турбувалася Тамара.
   - Якщо повернутися назад, то можна врiзатися в зруйновану стiну печери. Раптом вона вже засипана метеоритними каменями? - Говорив Аркадiй.
   - Острах. Ми вчасно пiшли вiд туди. - Сказав Вадим. - Може, ще хтось прийде? Треба почекати.
   - Гаразд, чекаємо.
   - Я почекаю Настю. - Твердила Тамара. - Бiдна дiвчинка.
   - До речi... - Почав Аркадiй. - Ви з Тетяною повернулися сюди на 20 хвилин пiзнiше за нас? Чим Ви там займалися? Чому так зволiкали? I весь цей час печера була цiла?
   - Нi, ми через декiлька секунд пiсля Вас з Тамарою пройшли. Так, Таню? Секунд 10 - 20. Значить, тут i там по-рiзному тече час. Це не дуже добре. Значить, i Настя може з'явитися через пiвгодини. Якщо не довше. Залежно вiд того, скiльки часу вона умовляла чиза. Чекатимемо. Нам нiкуди поспiшати. Почекаємо Настю i пiдемо.
   Ми залишилися в печерi. Сидимо, чекаємо. Пройшло пiв години. Пройшла година. А Настi немає. Хвилюємося ще сильнiше. Ще почекаємо. Пройшла ще година. Вже нi на що не сподiваємося. Значить, залишилася там. Сумно.
   - Далi чекати безглуздо. Пора йти. - Сказав капiтан.
   Вiн має рацiю. Нiхто з ним не сперечався. Скiльки ж можна ще чекати?
  Зiбралися йти. Як тут перед нами викидає Настю, тримаючу чиза за руку.
   - Ура! Повернулася. - Вигукнула Тамара. - Я така рада! Спасибi, Господи!
   - Тепер всi на мiсцi. - Сказав капiтан. - Слава богу!Будемо спускатися. I повертатися до наших. Адже нашi тут, на перевалi повиннi нас чекати.
   - Ти забув? - Нагадав Аркадiй. - Якщо ти пробув там 10 секунд, а я з Тамарою чекав тебе 20 хвилин, то порахуй, скiльки нас не було в цьому вимiрюваннi по цьому часу? Ми були в тому вимiрюваннi 2 тижнi. Тут могло пройти рокiв 5-10!
   - Я порахував, десь 4.6 року. Як мiнiмум. Тобто десь близько п"ять рокiв ми тут були вiдсутнi за часом цього вимiрювання.
   - 5 рокiв? - Здивувалася Настя - Так багато!
   - Настю, не переживай, ми прожили всього лише два тижнi. Це тут без нас пройшло 5 рокiв. А там пройшло разом з нами 2 тижнi. - Заспокоювала я. - Не хвилюйся, ти не постарiла на 5 рокiв. А ось тi, якi тут були, вже повиннi бути старше на 5 рокiв.
  - У шлях? Готовi? - Запитав капiтан. - Будемо йти?
  - Нiчого iншого не залишається. - Вiдповiв Аркадiй. - Пiшли.
  Люди i чиз вийшли з печери. Подивилися вниз. Нiчого не видно. Почали спускатися. Спускаючись все нижче i нижче, вiдкрився вид на перевал: там нiкого i нiчого не було. Не було наших машин. Значить, нас нiхто вже не чекав.
  Що ж, пiшки прямуватимемо до нашого космiчного корабля.
  Вдалинi були виднi декiлька рядiв вiтрякiв. А ще далi ледве виднiлася вежа для мобiльного зв'язку.
  - Так, вже добре оббудувалися. - Сказав Аркадiй. - Люди скрiзь все мiняють пiд себе.
  Йдемо по приладах. Йдемо у тому напрямку, де приземлився наш космiчний корабель. Але спочатку треба обiйти цi гори, якi ми колись хотiли обiйти, але захопилися тiєю загадковою печерою. Дорога, звичайно, довга. Ми ж пiшки, не на машинах.
  Добре, що у нас багато з собою запасiв води i, як завжди, при нас зразки рослин, що швидко ростуть.
  День добiгає кiнця, а ми все ще не обiйшли цю гору. Коли ж вона нарештi закiнчиться!
  - Зупинимося на нiчлiг. - Сказав капiтан. - Треба до заходу посадити небагато рослин, щоб було, чим снiдати завтра. А на сьогоднi досить наших запасiв, зiбраних iз землi Царицi. Посадимо, вiдпочинемо, зберемо урожай - i далi в шлях.
  Робота зроблена. Рослини посадженi. Наступила нiч.
  Ми зiбралися в круг, щоб проаналiзувати що трапилося, зрозумiти нашу роль у всьому цьому i подумати, що робити далi. Як завжди, хтось залишився черговим. А iншi спробували усамiтнитися для звiльнення вiдчуттiв, що загострилися.
  Навiть було видно, як в загородженому мiсцi Настя приставала до свого чиза, який боявся доторкнутися до Богинi.
  - Та не Богиня я. Перестань. - Чулося нам. - Що у Вас цим в затишному мiсцi не займаються? Тiльки при всiх? Або Ви взагалi не умiєте це робити? - Настя не переставала наполягати.
  Нарештi обурення ми вже не чули. До нас доходили тiльки ритмiчний шерех i стогiн.
  Черговi мiнялися кожнi пiвтори години. Нас шестеро, роздiлити 9 годин на 6 чоловiк - виходило кожному по 1,5 години.
  Наступив свiтанок. Ми зiбрали урожай, поснiдали i рушили в шлях.
  Пiв дня пройшло, перш нiж ми змогли нарештi обiйти гору.
  Та... Боже мiй!
  - Як велично!
  - Як красиво!
  - Таке велике мiсто!
  - А то що? Велике звалище бiля мiста? Де люди - там i смiття.
  - Дивiться: там великi роботи щось викопують. Це новий котлован для нової будiвлi?
  - Так, мiсто велике. Але до нього йти i йти.
  - Нас не було 5 рокiв, а тут таке виросло!
  - Глядiться: а там лiс з цих павукоподiбних дерев!
  Всi були приголомшенi. Ми на Землi такого мiста нiколи i нiде не бачили. Чий це проект? Хто це створив? Невже ця маленька купка людей, якi прилетiли на цю планету?
  - Може, не треба туди йти? Все ж таки змiнилося.
  - Та перестань. Там же нашi.
  - Вони ж могли змiнитися. Все тепер по-iншому.
  - Нам ховатися марно. Вони нас все одно знайдуть. Там якийсь супутник лiтає. Може, вони вже нас засiкли. Значить, заберуть нас звiдси.
  Роздiл 16
  Супутник пролетiв над нами. Ми сподiвалися, що нас побачили, коли мимо нас пролiтав супутник. Але ми не сидiли склавши руки. Нам же треба було самим щось зробити, щоб швидше возз'єднатися з нашими. Вадим сказав:
  - Йдемо. Йдемо у бiк мiста. Допоможемо їм нас врятувати швидше. Менi не терпиться повернутися додому. Вiрнiше, на свiй корабель i в свою кiмнату.
  - Пiдемо.
  Ми пiшли. Мета наша була перед нашими очима: величезне мiсто. Ми йшли. I кожен думав: як могло так вирости з нуля величезне, насправдi велетень, мiсто, що вiдображає променi трьох зiрок, навколо яких обертається ця Бiла планета?
  Як звичайнi люди таке творiння створили за 5 рокiв?
  Може, ми помилилися в розрахунках? I тут без нас пройшло 100-200 рокiв?
  Звiдки все це?
  - Дивно це. - Сказав Аркадiй. - Люди не могли самi це побудувати за 5 рокiв. Хай у нас помилковi пояснення рiзницi в часi в цих двох вимiрюваннях. Допустимо, пройшло 300 рокiв. За триста рокiв люди побудували б щось в таких масштабах. Але це не Земний стиль. Або у архiтектора прокинувся якийсь дар, або це будували не люди.
  - Тодi хто? - Запитала Настя. - Хто ж мiг це зробити? Iнопланетяни? - Продовжила Настя з усмiшками. - Дiзналися, що ми тут розмiстилися i вирiшили нас звiдси вигнати. Або ще гiрше: тут була їх вiйськова база - а ми прилетiли на чужу землю, територiю захопили. I живемо собi спокiйно, розкошуючи.
  Настя продовжила, смiючись:
  - Та перестань. Тобi вiчно скрiзь здаються прибульцi. Тут все нормально. Ну, розiгралася фантазiя у когось, ну, щось... Та все гаразд!
  - Це дiйсно дивно. - Сказав Вадим. - Як я ранiше про це не подумав? Може, пiдемо подалi вiд мiста? Прожити ми зумiємо. У нас залишилися зразки модифiкованих рослин.
  - А що коли Аркадiй помиляється? - Запитала Тамара. - I ми дарма хвилюємося? Нам там буде добре, а ми хочемо мучитися, ховаючись на цiй планетi вiд таких же, як ми. Вiд наших друзiв, знайомих. Ви чого? Чому зупинилися?
  - Я люблю розглядати архiтектуру. Але та, - я показала рукою у бiк мiста, - явно зi свiту фантастики. Цi величезнi блюдця на тоненьких нiжках повиннi були давно вже повалитися. Там що люди взагалi нiколи не спускаються на землю або там дуже тоненький лiфт, який тебе може поднять-опустiть тiльки один раз за добу?
  - Цi переверненi пiрамiди порушують всi закони фiзики. Як вони тримають рiвновагу i не перекидаються? - Продовжив Вадим.
  - Звiдки всi тi об'єкти, що лiтають? - Запитав Аркадiй. - У нас не було стiльки лiтальних апаратiв, коли наш корабель прибув на цю планету. Припустимо, нашi побудували новi лiтаки, але навiщо? I не такi ж маревнi, як цi!
  Всi були спантеличенi. Коли ми бачили мiсто здалеку, ми нiчого дивного не вiдмiтили, окрiм гiгантських розмiрiв самого мiста. А зараз ми пiдiйшли ближче. I чим бiльше ми дивилися у бiк мiста, тим бiльше у нас появлялося питань. Ми були здивованi i наляканi.
  - А он тi статуї? Вони ж бiльшi, нiж величезнi! I що вони зображують? Кого? I якi дiї в них закладенi? Хiба буде людство, що залишилося, трудитися над створенням образiв якихось монстрiв стiльки часу, раз вони настiльки великi? I помiщати їх на вулицях свого мiста? У його центрi? Одна людина може збожеволiти i закохатися в зображення чудовиськ. Але не все мiсто! - Продовжила я свої пояснення.
  Ми хотiли повернутися додому. До наших. На наш рiдний космiчний корабель. Ми так чекали цiєї зустрiчi!..
  Якусь мить рiшення чекало свого виходу на сцену ...
  Кожен цю зустрiч представляв по-своєму. Мрiї у всiх рiзнi, але їх об'єднувало одне: бажання повернутися.
  А зараз ми бачимо щось, що не укладається в головi. Цього не може бути! Чому все так змiнилося?
  - Пiдемо якнайдалi вiд цього дивного мiсця. - Сказав Вадим. - Побудемо поки осторонь, все обдумаємо. Може, пiти комусь вночi на розвiдку. Але мiсто далеко ще. А тут навколо одна суцiльна бiла пустеля. А оазис повинен бути десь в тому напрямi, де в даний момент знаходиться мiсто. Пошукаємо iнший оазис. I може, знайдемо ще печери. Житимемо в них. Повертатися в ту печеру безглуздо - там напевно, на тiй сторонi, в iншому вимiрюваннi, все зруйновано пiсля метеоритного дощу. Якщо взагалi не зруйнована сама печера по ту сторону. Що, в принципi, ймовiрно на 99%.
  - Що? Ми так просто пiдемо? - Запитала Настя. - Я хотiла побачити своїх. Я так по ним скучила!
  - Все буде добре, моя Богиня. - Сказав Мисливець.
  - Можливо. - Непокоїлася Настя.
  - Йтимемо по своїх слiдах. Якщо нас побачили через супутник, то запросто нас знайдуть, не залежно, як ми пiдемо. У них технiка, а у нас ноги. - Запропонував капiтан.
  Нiхто не був проти. Всiм було все одно, як повертатися до гiр. Яким чином. Всi просто турбувалися. Ми сподiвалися нарештi повернутися. Ми хотiли повернутися додому. Але якщо те мiсце вже не дiм, то у нас немає дому. Доведеться знайти новий дiм.
  Ми мовчки брели, роздумуючи про побачене. Iнодi переговорювалися, обговорюючи вголос все, що вiдбулося з моменту посадки на цiй планетi космiчного корабля до моменту, коли побачили абсолютно чуже, невiдоме нам всiм мiсто, яке лякає своєю таємницею.
  Вдалинi стали вимальовуватися якiсь силуети. Вони йшли до нас на зустрiч.
  - Господи!
  - Хто б мiг подумати!
  - Як?
  - Як це здорово!
  - Вони врятувалися!
  Це були чизи... i Валентин як головний.
  Валентин йшов попереду, ведучи тепер свiй народ i свою Царицю в нове життя.
  Роздiл 17
  - Ми побiгли у бiк печери, коли каменi почали падати з неба. - Так почав свою розповiдь Валентин. - Я крикнув всiм, щоб бiгли за мною. Що там буде порятунок. Не всi повiрили менi. А з тих, що повiрили, не всi добiгли. Добiгши до печери, в якiй цей шлях в iнше вимiрювання, виявилось, що її трохи засипало. У Царицю у цей момент щось потрапило - i вона знепритомнiла. Треба було поспiшати. Ми з великою працею звiльнили достатнiй отвiр в печерi, щоб увiйти до печери. Я тодi крикнув всiм: за мною! Довелося проштовхувати Царицю вперед, тому що вона все ще була без свiдомостi. Коли я залiз в печеру, озирнувся. Позаду чизов вся поверхня палала, а з неба все ще летiли цi каменi, яких ставало все бiльше i бiльше. I напевно, вони i у розмiрi були бiльше. За мною залазiлi в нами виконаний отвiр в печерi чизи, але не всi встигали. Я бачив, що через одного вони падали вiд ударiв з неба. Я кинувся до цiєї желейної поверхнi, тримаючи на руках Царицю. I опинився тут. У цьому вимiрюваннi. Через хвилини з'явилися чизи, що залишилися. Хто добiг, хто встиг залiзти в печеру i хто не побоявся стрибнути за мною в невiдомiсть - тi зараз перед Вами. Вони все ще живi. А iншi залишилися там вмирати. Отже пророцтво збулося. Тiльки я виявився рятiвником деяких чизов. Так от залишилося в живих сiм чизов. Ну, ще Ваш, новий хлопець Настi. А чому Ви йдете не в ту сторону? Ми йшли по Ваших слiдах, щоб Вас наздогнати. Та i взагалi прийти до своїх. Я не дуже сильний в технiцi. По приладах погано орiєнтуюся. А ось по слiдам видно, що Ви вже тут були i повертаєтеся назад. Чому? Що вiдбулося?
  - Там мiсто, побудоване кимось iншим. Ми не ризикнули йти туди. Мiсто виросло дуже швидко i якось дивно. - Вiдповiв капiтан.
  - Там все фантастичне. У думцi не укладаються конструкцiї. - Сказав Аркадiй. - Всi будинки ненормальнi. Просто божевiльнi. Такого не може бути. Навiть найтворча людина з найбурхливiшою фантазiєю таке мiсто не запропонує побудувати.
  - I що робитимемо? - Запитав Валентин.
  - Жити. Житимемо. I шукати iнший дiм. - Вiдповiла я.
  - А поки треба поїсти. Я вже зголоднiв. - Сказав Вадим. - Що у нас на обiд?
  - Все як завжди: модифiкованi рослини, що виросли на чужiй планетi, i дуже багато питань. - Пожартувала я.
  Пообiдавши, ми пiшли далi у бiк гiр, щоб знайти там укриття.
  Все-таки хотiлося подивитися на мiсто ближче, але це небезпечно.
  Що нам робити? Планета велика. Але як нам сховатися?
  - Що це за шум?
  - Там щось темне прямує в нашу сторону з мiста.
  - Бiгом! Рятуйтеся!
  Ми бiгли щосили. Я i Вадим поряд. Нам всiм було страшно.
  Якiсь машини нас наздоганяли. Судячи з усього - це були роботи. I вони за нами полювали. Але не щоб убити. Вони ж не стрiляли по нас.
  Спроби втекти були даремнi. Нас зловили в пастки. Опустили на машини i повезли у бiк мiста.
  - Я тебе люблю. - Сказав менi Вадим, тримаючи мене за руку.
  - I я тебе люблю. - Вiдповiла я своєму чоловiковi - Вадиму.
  - Чому все так вiдбулося? Невже нам вже не призначено жити нормальним життям? - Запитала Настя. - Спочатку Земля бiльше не змогла бути нашим домом. Потiм знайшли нову планету. А вона пiсля теплого прийому стала якоюсь агресивною.
  - Таке життя. Треба умiти виживати. - вiдповiв Валентин.
  - Чому нас зловили роботи? Де ж люди, що перетворилися на зомбi, або iнопланетяни, що з'їли наших людей i що живуть тепер там, де ми приземлилися? - Задавався питаннями Аркадiй.
  - Прибудемо в мiсто - про все дiзнаємося. - Вiдповiв Вадим.
  - Якщо нас ранiше не уб'ють. - Вiдмiтила Тамара. - Але, сподiваюся, ми виживемо. I проживемо довге та щасливе життя.
  - Давайте придумаємо, як звiдси вибратися. - Пропонував Валентин.
  - Це роботи. Їх не можна умовити зглянутися над нами. Вони кур'єри. Зловили та повезли. А розбиратися з нами буде хтось iнший. Звичайно, якщо нас не захопила цивiлiзацiя, що складається з роботiв i напiвроботiв. - Роздумував Аркадiй.
  Нас везли, немов якийсь вантаж.
  У людей на кораблi не було таких машин. Або їх створили тут i недавно. Або вони прибули на цю планету з iншого космiчного корабля. А якщо вони тут були спочатку? Були захованi в землi? Як у фiльмi "Вiйна свiтiв". Багато питань i жодної вiдповiдi.
  Треба зберiгати спокiй. Все буде добре.
  Все повинно бути добре!
  Роздiл 18
  Ми пiд'їжджаємо до мiста. Блiзi вiно ще бiльше i ще фантастичнiше. I люди в ньому є. I вони працюють не припиняючись. Проходить звичайне мiське життя. Тiльки ось поглядiв роззяв i просто цiкавих немає. Всi нiби невiдривно захопленi своєю справою. Жодної розмови на вулицi. Жодного натовпу. Всi дуже органiзованi.
  I нiхто нас не впiзнає. Нiхто не вiтається з нами. Навiть поглядом або головою нiхто не киває нам. Вони нас забули або не знають? Як це? Це ж ми! А вони - нашi друзi та знайомi! Вони що? Захворiли? Всi вiдразу?
  Хай фантастичне мiсто, але дуже красиве. Будiвлi величезнi. Вулицi широкi. Поверхи превеликi. I скрiзь працюють роботи. Люди ними управляють. Тi, якi простiшi, працюють самi, без людей.
  Люди тi ж, але поведiнка iнша. Навiть досить поглянути на них - i бачиш рiзницю. Це - iншi. Вони тi ж, але iншi. Неначе в мозок людей записали програму i вони її виконують. Органiзм, оболонка та ж, але поведiнка, вираз обличчя iншi. Я б назвала їх зомбi. Але вони не схожi на зомбi. Люди виконують роботу, близьку тiй, до якої вони звикли: iнженери щось будують, прибиральники прибирають, садiвники дивляться за рослинами. Але тiльки все без емоцiй, без розмов, без контактiв.
  - Щось тут вiдбулося...
  - Вони могли пiдчепити якийсь вiрус на цiй планетi? Нам же вона погано знайома.
  - А чому ми не захворiли?
  - Може, вони отруїлися?
  - Або придумали новi лiки "як стати трудоголiком". Бачите, вони працюють без зупинки. А лiки опинилися з сильними побiчними дiями. А? Може ж бути таке?
  - Вони дiйсно тiльки те i роблять, що працюють. I спiлкування у них коротке: "привiз", "вiдвiз".
  - А отруїтися вони могли якимсь новим розробленим продуктом: схрестили щось, змiнили, потiм знову схрестили. Може це отрута тривалої дiї? Мозок заблокований, думати не може, а ось навики органiзм виконує. Виконує звичну роботу, але не сприймає нову iнформацiю.
  - У будь-якому випадку це погано. Куди нас везуть?
  - Скоро дiзнаємося.
  - Ей! Ееееейййй! Допоможiть! Вiдпустите нас! Врятуйте!
  - Нiхто не реагує.
  - Хворi якiсь!
  - Люди! Ви що? Не впiзнаєте нiкого?
  - А... Що якщо ми не повернулися в своє вимiрювання, а потрапили в ще одне? Для нас в нову реальнiсть? А люди тi ж, тiльки iншi. Вони теж прилетiли на цю планету у пошуках порятунку. Але тiльки не з нашої Землi, а зi Землi з iншого паралельного свiту? I тому у цих людей iнша поведiнка, не наша. Адже таке теж можливе!
  - Тодi треба повернутися в наше вимiрювання. Тiльки як? Де гарантiя, що ми не потрапимо в 4-й свiт, а потiм в 5-ий? Що ми знайдемо нашу реальнiсть?
  - Ну i велике ж це мiсто. А нас везуть в клiтцi, як злочинцiв або як диких небезпечних тварин.
  - А он i нашi дракони. Їх використовують як м'ясо. Бачите, що з ними роблять? Геть вирощують. А он вбивають i упаковують для транспортування та зберiгання. Так, добре обжилися тут люди. I звалище просто величезне. I майже бiля мiста. Вiдразу видно, що люди. Скрiзь поводяться по-свiнськi.
  - Так, мiсто хороше. Тiльки агресивне до нас.
  - Все буде добре. Давайте в це повiримо.
  Ми пiд'їхали до якоїсь будiвлi, схожої на в'язницю. Нас вiдвезли у всередину будови та опустили в якусь клiтку, звiльнивши нас вiд пасток, в яких ми знаходилися в останнi години.
  Ми оглядiлися: будiвля всерединi була схожа на лабораторiю. Тiльки з великими клiтками. I ми, напевно, тут являємося пiддослiдними щурами, якi зазвичай присутнi в таких лабораторiях.
  Працiвники цiєї лабораторiї (нашi знайомi обличчя), люди, виконували свою роботу. Вони на нас навiть не подивилися.
  Прозвучало в мiкрофон:
  - Дарiя, фахiвець з фiзичних параметрiв, викликається в лабораторiю для огляду прибулих людей.
  Через декiлька хвилин прийшла Дарина. Вона холодно подивилася на нас. Як всi тут дивляться на нас. Байдуже. Дiстала прилад i, не заходивши в клiтку, зовнi, вiдсканувала тiло кожного.
  - Огляд закiнчений. - Сказала вона.
  Розвернулася i пiшла.
  Ми сидiли на пiдлозi, дивлячись в камери спостереження, i не розумiли, що вiдбувається.
  До клiтки пiдходили iншi працiвники, таким же чином сканували нас, щось реєстрували, йшли. Про щось по роботi говорили. При чому тiльки сухо, мiнiмум i у справi. Ця розмова стосувалася нас. Здавалося, що цi люди нас вивчають, як би готуючи до якогось експерименту. Збирають данi, оглядають, роздумують, пропонують варiанти.
  Один працiвник пiдiйшов до клiтки i почав по всiх стрiляти спецiальними голками. Мене паралiзувало. Я впала. Впали iншi. Я бачила все. Тiльки не могла поворушитися. Клiтку вiдкрили. Лаборанти пiдiйшли до нас. I у кожного узяли зразок кровi. Далi провели пальцевий огляд кожного з нас.
  Вони щось говорили: цей годиться для того-то,.. ця годиться для iншого,.. цього поки не заражати, а ось той i два експерименти витримає...
  - Дочекаємося результатiв. А потiм почнемо. - Сказав хтось з тих, що оглядають нас.
  Вони вийшли, закривши за собою клiтку. Ми лежали на пiдлозi та дивилися один на одного. Ми все чули, все вiдчували, все розумiли, але не могли нiчого сказати. Не могли навiть легенько ворухнутися. Нашi погляди з Вадимом перетнулися. I ми до вечора, не вiдриваючись, дивилися один одному в очi.
  Було сумно i незрозумiло, чому все це вiдбувається з нами. Невже ми будемо матерiалом для експериментiв? Ми бiльше нi на що не здатнi, як бути вмiстищем яких-небудь препаратiв та їх комбiнацiй?
  Поступово паралiч пройшов. Спочатку вiдчулися пальцi рук, потiм нiг. Змогли рухати руками, слабкiсть в ногах дала про себе знати.
  Ми змогли встати. Почали ходити з кута в кут в цiй маленькiй клiтцi.
  Мiсто спало. Було не чутно жодного звуку. Виявляється, цi зомбi вночi сплять, як бiльшiсть людей.
  Так що ж вiдбулося? Куди всi подiлися? Невже цi змiненi люди вночi приходять до своїх лiжок i продовжують своє перетворення з людей в монстрiв? Чому вони вночi не працюють? Куди вони зникли? Або вони реально перетворюються iз заходом сонець в перевертнiв i безладно бродять по вулицях цього прекрасного i страхiтливого мiста у пошуках здобичi, якої не iснує?
  Архiтектура мiста велична. Але вона нiяк не укладається в головi. Нiби це мiсто будував художник, що нiколи не ходив в школу i тому не вiдвiдував уроки фiзики.
  Почулася музика. Небагато божевiльна, понад емоцiйна, глибока, з сильними нотами страждання i що знемагає смутком. I мiсто завило. Нiби всi люди одночасно почали вити. Це людське завивання, не перевертнiв, не яких-небудь iнших тварин.
  Стало жахливо боляче чути цi звуки. У них перемiшалися страждання вiд обпалюючого бажання та неможливостi пiти зi силою, яка примушує та робить з цих людей незрозумiлих монстрiв.
  - Вони, напевно, борються. Може, їх можна врятувати? Можна вилiкувати? Ви ж чуєте: вони не хочуть такими бути, а їх примушують жити по-iншому. Це ж мозок кожного воює з чимось усерединi себе! Ви ж теж це чуєте? - Вигукнула я!
  - Так, завивання, що плаче. I музика вiдповiдна. - Сказав Вадим.
  - Отже це що?
  - Невже це спiвають люди? Треба тодi їх врятувати!
  - Нiчого не поробиш. Ми поки самi потребуємо порятунку. Ми ж в клiтцi. З нас самих таких монстрiв скоро зроблять.
  В цей час скрипнули дверi. Ми насторожилися. Дихання перехопило. Я сильно злякалася...
  Роздiл 19
  Даша...
  Дарина стояла бiля клiтки. Ми з широко розплющеними вiд страху очима дивилися на неї.
  Вона прийшла нас убити? Раптом вона вiдкриє свiй рот - а там будуть гострi та скривавленi вампiрськi iкла?
  Дарина показала пальцем:
  - Тиссс...
  Потiм показала на розмiщенi над клiткою камери. I ще раз показала, щоб ми мовчали. Вона вiдiйшла убiк, щоб її не було видно в камеру стеження.
  Дарина почала розмову пошепки, ледве чутно:
  - Ви... залишайтеся на своїх мiсцях. Робiть те, що робили, щоб в камеру вiдеоспостереження не було видно, що вночi сюди хтось приходив. Не пiдходьте до мене... не дивiться в мою сторону. Я сама все розповiм.
  Ми були страшно здивованi. Чому вона сюди прийшла? I дуже ради були тому, що Даша нормальна, не така, як тут всi iншi, окрiм нас самих.
  Даша продовжила все тим же шепотом, було взагалi трохи ледве чутно її:
  - Камери слабкi. Записують розмову, але тiльки гучна виходить якiсно. Але мене взагалi не повинно бути чутно. Коли ви пiшли... у печеру... ми Вас чекали декiлька днiв. Потiм пiднялися. Побачили цю вертикальну поверхню замiсть стiни. Декiлька днiв повартували в самiй печерi. Потiм спустилися. Ми не зважилися пройти через неї, оскiльки Ви ж не повернулися. Ми не знали, що робити, вирiшили вернутися на корабель. Повернувшись, взялися за заселення цiєї планети. Ми ж хотiли знайти свiй дiм - ми його знайшли. Залишалося тiльки розмiститися в цьому домi, оббудуватися, розкласти свої речi, почати вести своє господарство. Ми вирiшили поселитися в оазисi. Почали будувати мiста, приручили драконiв як кур'єрiв: чiпляли на них вантажi, а вони переносили їх в потрiбне нам мiсце. Через рiк у нас вирубало всi прилади, вся зброя перестала працювати. I на цю планету прилетiли якiсь iстоти. У них був величезний космiчний корабель. Плоский i овальний. З них вийшли монстри, схожi на восьминоги. Але голова та кожна щупальця була одягнена в броню. I на бронi була зброя, вбудована в неї. Цi монстри заявили, що планета їх, що ми без дозволу поселилися на нiй. I що ми вiдпрацьовуватимемо своє iснування на цiй планетi. Що ми будемо їх ще однiєю колонiєю, яких у них багато. I що ми будимо будiвельниками. Монстри прямо так i заявили: "Ви почули свiй вирок, перед нашими Богами ми справедливi. А зараз за виконання вироку". Цi тварюки пустили якийсь газ, пiсля чого всi ставали строгими, суворими, як роботи або як очманiлi чимось. На мене чомусь це не подiяло, але я прикинулася. Повторювала за всiма. Цi восьминоги наказали нам: Ви будуватимете для нас мiсто за нашими уявленнями, а вночi будете перепрограмуватися через нашу мелодiю та вiдновлювати своє тiло. Вони сказали, що зi всiх скорених народiв, ми єдинi, якi щось складне будують. Тому нас вирiшили використовувати як будiвельникiв. Креслення вони дали свої. Їх намалювали свої архiтектори-восьминоги. Цi iстоти прилiтають щороку на нашу планету, i щороку нас обсипають цим дурманним газом. Я думаю, якщо б вони не прилетiли разок через рiк, нашi б вiдiйшли вiд отрути - i я б їм все розповiла. I ми б знайшли рiшення, як вiд них позбавитися. Цi монстри залишили свою документацiю в своєму головному офiсi на цiй планетi. Який ми побудували до другого прибуття цих iстот. Я ночами перечитую всю цю iнформацiю. Вночi всi сплять, програмуються. Ця музика, яку ви чуєте зараз, насправдi могутня зброя. Там якiсь звуки, якi заново програмують людей. Вона уривається в мозок i пояснює, як треба поступати. На мене отрута подiяла нi зразу, а потiм, але все одно дуже слабо. Я чула iнструкцiї, якi доносилися з цiєї мелодiї. Коли вiдiйшла вiд отрути, перестала чути установки, тепер тiльки чую музику, дивну, красиву, сумну, але музику. Ви теж чуєте тiльки мелодiю, а решта всiх людей, якi пiд дiєю отрути, чує мелодiю та ритмiчнi вказiвки, команди в нiй. Музика включається головним комп'ютером, який залишили монстри. Я думаю, вимкнувши мелодiю, люди залишаться отруєними, тiльки не отримають нову порцiю установок, як швидко та добре треба будувати це мiсто. У документацiї, яка в цьому офiсi чудисьок, написано, що нами побудоване мiсто буде столицею цих монстрiв. Там така велика назва цього народу: нонiусний штангенрейсмус. У iнших варiантах народ називається "нонiусами". Так от, цi нонiуси хочуть переселитися зi своєї столицi в цю нову, яку ми будуємо. Наш космiчний корабель залишився не зворушеним, треба тiльки до нього добратися та злетiти. Я не змогла б сама це зробити. У мене немає достатнiх знань цiєї справи. Я можу принести всю документацiю цих нонiусiв. I ми разом бiгтимемо на наш космiчний корабель. Тiльки одне прохання: вiзьмiть з собою Павла, мого хлопця. Вiн живе бiля цiєї лабораторiї. Павло ж бiолог. Пам'ятаєте? Тiльки його треба чимось оглушити та прив'язати. Павло теж заражений. Його треба забрати насильно. Я хочу його вилiкувати. Будь ласка! - У Даши потекли сльози. - Я допомагаю Вам, Ви допомагаєте менi - рятуєте мого хлопця. Я думаю, сьогоднi вже не встигнемо. Треба планувати на наступну нiч. Я пiджену машини, вдосконаленi, вони дуже швидко їдуть. Ми дiстанемося до корабля за годину, коли покинемо мiсто. Тiльки ось в мiстi треба їхати потихеньку та обережно, щоб нiкого не розбудити. Це може зайняти годину-двi. Та ще з моїм хлопцем метушня буде: вирубати, зав'язати, занурити i стежити, щоб вiн не прокинувся. Обдумайте все почуте. Розмови не було! Чуєте! Ви зi мною не спiлкувалися! Мене тут вночi не було! До мене не звертатися вдень! Нiчого у мене не питати! Нiчого менi не говорити! Я сама прийду, скажу, коли можна, все поясню, куди йти i коли. Мiж собою про це говорити тихо i непомiтно. Вдень особливо не спати. Не треба викликати пiдозру. До речi, Вам теж треба поспiшати. На Вас хочуть спробувати новi препарати, на зразок "нового довготривалого одурманення", яке може тривати бiльше п'яти рокiв. Донинi сильнiшi отрути знищували носiя, тому зупинилися на тому, яким тут всiх потравили. А щороку прилiтати i заново труїти - їм незручно. Ось наша лабораторiя i займається створенням нового довготривалого дурману, який буде випробуваний на Вас. День-два в запасi є, поки вивчать всi Вашi аналiзи, закiнчать новий препарат, який ще на остаточнiй стадiї розробки. А ось потiм - Вам не втекти. Будьте обережнi. У мене єдиний спосiб врятувати себе i Павла - це втекти з Вами.
  Роздiл 20
  Новий день пройшов. Нас не чiпали. Але вони вичiкували, коли можна почати свої експерименти. Ми нiчим не видавали нашу розмову з Дариною. Нiчого не питали у лаборантiв, нiчого їм не говорили. Мiж собою спiлкувалися рiдко i нi про що. Щоб нудно не було.
  Вночi Дарина прийшла. Вона була готова на рiшучi дiї.
  Спочатку Даша завантажила у вiдеокамери iнше зображення, зняте за минулу нiч.
  Потiм дуже тихо вiдкрила клiтку. Вона сказала:
  - Слiдуйте за мною. Тiльки тихо. Нiкого не розбудите. Прагнiть рухатися плавно, ледве чутно. Вiд цього залежить вся наша операцiя. У чорного виходу стоять машини. Та не бiжiть же! Потихеньку пiдходимо до машини. Всi чекають мене i моїх вказiвок!
  Так, стриматися було важко. Але треба не поспiшати, iнакше ми все зiпсуємо. Як добре вдихнути вiльне повiтря! Як це приємно вiдчути себе у вiдкритому просторi, хай в незнайомому мiстi, та зате поза маленької, та i великої теж, клiтки! Свобода! Як я за цi днi скучила по свободi!
  Ми пiдiйшли до чорного виходу. Даша показала нам знаками "тихо":
  - Я сама... - Сказала Дарина.
  Вона дiстала ключi i поступово акуратно вiдкрила дверi чорного виходу.
  Подуло свiжим нiчним повiтрям. Приємна прохолода! Що тепер? Ах, так, машини. Вони тут. Ми сiдаємо. Теж стараємося тихо. Але вiд хвилювання це виходить важко зробити: хочеться швидше звiдси забратися. Даша якимсь дивом вмудрилася пригнати сюди три машини! Так, нелегко було їй.
  - Це машини нашої лабораторiї. - Пояснила Даша. - Але забрати кожну зi стоянки лабораторiї теж стоїло великих зусиль: їхала помаленьку i плавно, щоб не шумiти. Довелося наперед залишити двигуни працюючими. Їдемо прямо, потiм направо, ще направо, потiм прямо - й упремося в будинок, в якому спить Павло.
  - Поїхали!
  - Тiльки повiльно i тихо! - Ще раз попросила Дарина.
  - Якi хорошi дороги! У нас в мiстi таких нiколи не було. Та й на всiй Українi.
  Їдимо, роздивляючись вулицi.
  - Ось тут. Його будинок тут. Менi потрiбно трьох хлопцiв. У мене препарат в шприцi, який його вирубає. Тiльки треба дiяти дуже швидко. Не треба уломлювати дверi. Адже це i мiй будинок. Я ж його дiвчина. Тiльки пiсля одурманення ми тепер просто сусiди, сплячi на рiзних лiжках, але якi живуть в одному великому новому будинку, побудованому по подiбностi будинкiв тих чудовисьок, якi придумали всю архiтектуру цього божевiльного мiста.
  Дарина вiдкрила ключем дверi. Вадим, Валентин i Аркадiй зайшли слiдом за нею. Iншi залишилися в машинi. Що там вiдбувалося - менi невiдомо. Було тiльки чутно, як щось впало на iнше щось. I пiсля цього повна тиша. Дарина i хлопцi iз зав'язаним i вiдключеним вiд цього свiту Павлом вийшли з будинку хвилини через 20. Так, важка робота. Але вона пройшла успiшно.
  Павла завантажили в машину. Вiн якось дивно виглядав.
  - Це вiд препарату. Вiн повинен нам як мiнiмум добу не заважати. - Пояснила Дарина. Тепер рухаємося з мiста кротчайшим шляхом. Тiльки поволi i тихо! Нiкого не будимо!
  Важко стримуватися, коли розумiєш, що в твоїх руках засiб, за допомогою якого можна дуже швидко звiдси утекти. Але Даша знає, що робить. Вона ж з цими видозмiненими людьми прожила майже чотири роки. Вивчила їх поведiнку. Свою пiдстроїла пiд них. Таким чином вона сама пристосувалася до цiєї поведiнки, щоб не вiдрiзнятися вiд всiх iнших.
  Ми мовчимо. Й їдемо. Мало-помалу, виснажливо, млосно, iз завзяттям, що ледве стримується, втекти щонайшвидше кудись. Так, нам нiкуди не втекти, окрiм свого космiчного корабля.
  Як ми за ним скучили! Нарештi ми знову побачимо свiй рiдний дiм!
  Ура! Виїжджаємо з мiста! Його контури скоро залишаться позаду! Ще терпiння! Ще! Терпи! Ще трiшки - i ми на волi!
  А якщо корабель зруйнований? Принаймнi, зсередини? Якщо вони залишили оболонку корабля i забрали всю апаратуру? Або розiбрали на метал самi стiни корабля? Тогда нашi спроби даремнi.
  - Корабель залишився незайманим. Цi тварюки вирiшили, що нiхто не зможе опам'ятатися. А вивчити коли-небудь його будову i подивитися, як вiн працює - може їм прiгодiться в нагодi для створення чогось нового. - Немов прочитала мої думки Дарина. I додала. - Цю iнформацiю я знайшла в iнструкцiях, якi виявила все в тому ж офiсi цих монстрiв.
  Їдимо. Вже прискорилися. Серце почало стукати швидше. I ось воно: вдалинi з'являються контури нашого космiчного корабля. Кинутий i забутий всiма, вiн нiби нас зустрiчає своїм переливом свiтла на своїй металевiй обшивцi.
  Як я рада тебе бачити! Я скучила по цiй холоднiй, але такiй, що чекає нас, конструкцiї.
  Ми пiд'їжджаємо ближче.
  Нiби нiчого не змiнилося.
  Пiдходимо ближче...
  А тут по нас починають стрiляти...
  - Ну, тварюки, не пiдходьте! Ви мене не заразите! - кричав хтось зсередини.
  - Та ми не зараженi. Ми пiти хочемо звiдси. З цiєї планети. - Крикнув Вадим тому кричущому з корабля.
  - Доведiть!
  - Ми ж з тобою спiлкуємося, умовляємо тебе. А зараженi можуть тiльки говорити у справi. Мiнiмум слiв. - Крикнула Даша.
  Незнайомець продовжував:
  - Може це новий препарат, вдосконалений. Не вiрю!
  - А чому ти не вiдлетiв, чому весь цей час знаходився тут? Якщо мiг би спокiйно узяти i вiдлетiти з цiєї планети? - Запитав Аркадiй.
  - Вiн не умiє лiтати. - Вiдповiла я.
  - Вiталiк! Це ти? - Запитала Дарина.
  - Так, це я.
  - Ми такi ж, як ти, - утiкачi. - Сказав капiтан. - Впусти нас i ми разом вiдлетимо. У нас мало часу. Скоро за нами прийдуть. Ми ж самi втекли вiд них. А знайшовши нас, вони захочуть обшукати корабель - тодi i тебе знайдуть точно.
  - Добре. Я не стрiляю. Обiцяю. Заходьте.
  Ми вийшли з машин i пiшли до входу на наш космiчний корабель.
  Зашли в лiфт... i всi в мить опинилися усерединi цiєї рiдної, бажаної конструкцiї.
  Роздiл 21
  Ми усерединi цього величезного корабля ... Стоїмо i дивимося на те, як розглядає нас Вiталiк. З ним Надiя, як завжди, у всьому рожевому.
  - Чому Ви тут? - Запитав Вадим.
  - Вiталiк хотiв забрати свої малюнки, якi спочатку боявся з собою брати при поселеннi. - Вiдповiла Надя.
  - Ми прийшли за моїми роботами, я i Надя, почали збирати, думати, як краще їх перенести. Корабель до цього вже вiдключився. Нiхто не змiг знайти причину i знову включити його. Це космiчне судно було залишене. I тут тимчасово були залишенi мої картини. Але я не хотiв надовго з ними розлучатися. Ось i вирiшив забрати. Ми були постiйно на зв'язку через рацiю. I чули все, що вiдбувалося у момент захоплення. I бачили. Все бачили: як повелися люди, що почали робити. Я вiдключив наше вiконце в цiй рацiї. Отже ми змогли бачити їх, а вони не пiдозрювали, що ми за всiм цим спостерiгаємо. Загалом, я все вимкнув, щоб нас випадково не засiкли через рацiю. А повертатися ми не зважилися. Та до кого? До ворогiв? Врештi-решт: тут вистачить їжi менi, Надi, моїм дiтям, внукам, правнукам, навiть якщо їх вийде тисячi.
  - Дiтям, яких народить Надя? Або тут ще одна жiнка притаїлася?
  - Ми тут провели прекраснi чотири роки удвох. I я хочу все своє життя провести з Надею. - Сказав Вiталiк.
  - Чому не вiдлетiли?
  - Хiба художники умiють управляти цим? - Здивувався Вiталiй.
  - Добре, що тут опинилися художники, а то нам би нi на чому було б вiдлетiти. - Зрадiв Аркадiй.
  - Гаразд. Нам пора вирiшити проблему, iз-за чого вiдключився корабель. Пiдемо в апаратний вiдсiк. Тiльки не всi. Тiльки тi, хто розбирається в цьому. Чизи залишаться тут, на капiтановому мiстку. Аркадiй, Таня, Дарина, хай Валентин теж, пiдуть зi мною.
  За цей час нiчого не змiнилося на кораблi. Тiльки з'явився пил. I рослини в саду сильно розрослися.
  Ми увiйшли до апаратного вiдсiку. Вадим вiдразу попрямував до шаф з блоками. Виймаючи по черзi кожен, вiн шукав вади.
  - Тут згорiло. I тут. I на цiй платi. Ось i тут. Нiчого собi! Скiльки тут ремонтувати! Треба вибрати необхiдне, а iнше потiм полагодимо. Тут же повиннi були бути запаснi блоки? Де ж вони? Ця робота надовго. Так, вiдбираємо головне, перевiряємо зв'язок. Потiм ремонтуємо. Бiгом. Принесiть менi ящик з мiкросхемами. Схоже, на кожнiй платi згорiла як мiнiмум одна мiкросхема. Зараз перепаяємо... Одна готова. Добре! Ще. Наступна... - Розбирався в проблемi капiтан. - Друга плата готова... Ставимо блок на мiсце. Так! Запрацювало! Тепер iншi блоки полагодимо... У цьому ящику немає потрiбної менi мiкросхеми. Принесiть менi iнший ящик, який на верхнiй полицi, - там те, що рiдко використовується.
  Вадим ремонтував, перевiряв. Ми йому допомагали, чим могли. За роботою пройшло десь двi години. Нарештi, довгождане:
  - Готово. Все працює. Готуватимемося до вильоту. - Обрадував нас капiтан.
  Так, я вийшла замiж за генiя. Генiя на iм'я Вадим...
  Ми поспiшили на капiтановий мiсток. Вадим всiх построїв. I дав розпорядження:
  - Готуємося до вильоту. Я управлятиму кораблем. Всi залишаються тут. Нiхто не йде по кiмнатах. Менi може прiгодiться в нагодi допомога кожного. Я можу сам справитися, але менi буде важко одному. Ви менi всi потрiбнi. Павла покладiть в лiкарняну кiмнату i закрийте, щоб нам не нашкодив. Прив'яжiть його до лiжка. Тiльки мiцно. Займiть хоч якi-небудь мiсця. Стартуватимемо.
  Всi розселися на мiсцях, призначених для команди управлiння кораблем. I стали чекати.
  Вадим перевiряв роботу систем, роботу i шум двигунiв, настроював зоряну карту, сонячнi батареї розкрив, прокрутив, закрив. Перевiрив наявнiсть сонячних зондiв на кораблi. I стан їх автоматики. Перепрограмував головний комп'ютер.
  - А летiти куди будемо?
  - Поки не знаю. - Сказав капiтан. - В Космос. Подалi вiд цiєї планети. Є ще варiанти, якi ми не встигли перевiрити. Головне, щоб ми не потрапили на нонiусiв: на їх головну планету або захоплену провiнцiю. Шукатимемо потрiбнi нам планети. Харчiв нам вистачить на декiлька поколiнь. Корабель великий, а нас дуже мало.
  - А як iншi?
  Капiтан промовчав. Нiхто не знав, чи повернемося ми коли-небудь сюди. Та i взагалi небезпечно повертатися на Бiлу планету.
  - Вже свiтанок. Мiсто, напевно, вже прокинулося.
  - Ось тому треба поспiшати... 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, пуск. Полетiли! - Вадим мiцно тримав кермо корабля. - Трансформуємося. Тримайтеся, палуба обертатиметься, щоб стати на потрiбне мiсце. Краще пристебнiться. Включаю гравiтацiю. Стискаю наше вiяло зi сонячних батарей. I - полетiли!
  Всi вигукнули з радiсними схвалюючими криками та поплескали в долонях.
  - Останнi шари атмосфери планети вже пройшли. Входимо у вiдкритий Космос.
  Космiчний корабель плавно пересувався в просторi. А я дивилася, як Бiла планета ставала все менше i менше, а потiм i зовсiм зникла, зливаючись з темнотою та розчиняючись в свiтлi зiрок, що оточують її.
  Роздiл 22
  - Пiдiйдiть до мене. Я Вам покажу, куди ми летимо. Це сузiр'я Арiна. Там повинна бути планета, схожа на нашу Землю. Влаштовуйтеся зручнiше. Подорож займе якийсь час. Я задав координати бортовому комп'ютеру. Поставлю на автопiлот. Я перiодично перевiрятиму, куди слiдує корабель. Та вiн сам скаже, якщо зiб'ється з траєкторiї. Звичайно, якщо не вiдбудуться якi-небудь збої в роботi системи. А поки я тут не потрiбний. Всi вiльнi. Танюшечко, пiдемо, поговоримо. Ми останнiм часом так мало придiляли один одному уваги.
  Всi розiйшлися по кiмнатах. Даша, Валентин, Настя, Аркадiй та iншi члени команди зайняли свої улюбленi кiмнати. А чизов просто розселили поряд у вiльнi кiмнати. Цi каюти стали вiльними, тому що їх власники залишилися рабами на Бiлiй планетi.
  Почалося звичайне життя.
  Розподiлили обов'язки, хто, чим займається на кораблi. Вадим вирiшив влаштувати всiм унiверсальний прискорений курс навчання всiм необхiдним знанням, якi можуть прiгодiться в нагодi для управлiння цим величезним космiчним кораблем.
  I ми знову зажили звичайним звичним життям: робота, навчання, вiльний час i вiдпочинок.
  Цариця завагiтнiла вiд Валентина. I повинна народити через чотири з половиною мiсяця. Прискорено у них, у цих чизов.
  Ми з Вадимом зажили сiмейним життям, розмiстившись в його капiтановiй кiмнатi.
  Я продовжила вести щоденник, описуючи в ньому всi подiї, якi вiдбулися з нами. Помрiяла, захотiла повернутися додому, на нашу Землю. Але туди не можна.
  Якось увечерi (по годиннику можна оцiнювати, вечiр у нас або ранок, iнакше нiяк не вiдмiтиш рiзницю, в Космосi немає нi дня, нi ночi, тiльки майже вiчне свiтло навколо палаючих зiрок i безмежна тьма, переплетена з цим свiтлом) Вадим дав цiкаву iдею.
  Вiн обiйняв мене i сказав:
  - Я хочу на море. Нi на однiй планетi вже не буде нашого земного моря. Що, якщо використати тi тимчасовi дверi, якi ми виявили на Бiлiй планетi?
  - Там же все зруйновано? I нонiуси правлять на тiй землi. Або що? Є iншi шляхи?
  - Що, якщо влетiти в ту печеру через той желейний простiр на цьому кораблi i, не зупиняючись, покинути Бiлу планету, але в iншому вимiрюваннi? I повернутися на нашу планету Земля. А раптом вона i в тому паралельному свiтi iснує? I вона там така ж, яка була у нас? Я так хочу повернутися на нашу планету. Я так хочу ще раз побувати на морi, скупатися в ньому, а не шукати жалюгiдну подiбнiсть моря на iнших планетах. I в цих нiкчемних копiях я нiколи не зможу поплавати. Я хочу додому, на Землю. I я хочу на море. На Азовське, на Червоне, на Чорне - все одно, лише б було море. Прекрасне, спокiйне, таке, що переливається всiма фарбами палiтри...
  - Може потiм, якщо нiчого iншого не знайдемо. Може тодi нам ризикнути? Не можна ж всiх пiдставляти ради одного свого бажання. Нам треба знайти дiм. Для цього пiдiйде будь-яка планета, схожа на нашу Землю. Не можна всiма ризикувати. Хай утрясеться все. Ми знайдемо нову планету. Там залишимо нашу команду. А самi можемо спробувати. Тiльки на маленькому кораблi, який швидше перемiщається, чим увесь цей. Тут же є ще окремi маленькi конструкцiї на декiлька чоловiк. Хай це буде наш запасний варiант. Який може нiчого хорошого нам i не принести. Ми ж не знаємо, наскiльки зруйнувалася Бiла планета в тому вимiрюваннi. I що зараз вiдбувається на нiй? Може, замiсть неї там такий же вакуум. А перейшовши через цей кордон в печерi, ми можемо опинитися невiдомо де. I там теж можуть з'явитися нонiуси. Раз вони тут iснують. Давай все обдумаємо. I рiшення ухвалимо тiльки потiм, коли не знайдемо жодної вiдповiдної планети, яка стане рiдним домом. А поки хочу вiрити, що ми знайдемо потрiбну нам планету. I поселимося на нiй краще за будь-яке iнше небесне тiло.
  Наступного дня, коли ми снiдали в їдальнi, Дарина пiдiйшла до нас стурбовано i почала розмову так:
  - А чому ми летимо саме на цю планету? Тобто ми летимо до сузiр'я Арiна до планети Алiна? Так?
  - Так. А що? - Вiдповiв Вадим.
  - Справа в тому. - Продовжила Даша. - Що таке схоже сузiр'я є в документах нонiусiв. Я всю нiч перечитувала, порiвнювала i шукала схожiсть. У картах нонiусiв, звичайно, iншi назви. Але я прорахувала координати Бiлої планети, знайшла її в їх картах. Потiм вiдклала траєкторiю, куди ми летимо, на картi нонiусiв - i вийшло, що ми летимо прямо в провiнцiю цього ворожого народу. Якщо, звичайно, я все правильно зробила. I якщо правильно знайшла нашу Бiлу планету в цих картах нонiусiв.
  - Я перевiрю. А якi координати головної планети нонiусiв, щоб ми випадково не потрапили в самий центр проживання загарбникiв? - Запитав Вадим.
  - Я ще працюю над цим. - Вiдповiла Дарина. - У нонiусiв стiльки планет, що я втрачаюся назвати їх головну планету. Хоча в документах описанi назви, координати, структурнi схеми, що до чого вiдноситься, все одно важко розiбратися в логiцi чужої цивiлiзацiї. Є одна дуже крупна планета, але про неї особливо нiчого не написано. I є дуже маленька планета, яка постiйно фiгурує у всiх записах. Чи то це основне їх проживання, чи то це вiйськова база, з якої починаються всi дiї нонiусiв. Ви не поспiшайте з наближенням до цiєї планети. А я постараюся щонайшвидше у всiх документах нонiусiв, якi у мене є, знайти вiдповiдi на основнi питання. Я принесу переклади, як тiльки закiнчу з цiєю справою. I вiдразу принесу. Принесу й оригiнальнi описи, i переклад. Може, я в чомусь помилилася. Треба все перевiрити. Але комусь iншому: може, я щось неправильно розшифровую або в розрахунках якась помилка, яку я нiяк не можу знайти. Не помiчаю її - i все!
  - Тодi принеси менi оригiнал. Я сам подивлюся. I спробую перевести. А ти потiм принесеш i переклад. Разом порiвняємо. - Запропонував капiтан.
  - Добре. Тодi вiдразу пiсля снiданку. - Погодилася Дарина.
  - Смачне м'ясо. Це Настя готувала?
  - Так, я теж брала участь в приготуваннi. Але основним кухарем на сьогоднi була Цариця - дружина Валентина. - Вiдповiла Настя. I додала через невелику паузу. - Цариця знає стiльки цiкавих i зовсiм нових для мене кулiнарних рецептiв, що я завела новий блокнот i в нього записую всi дивнi рецепти чизов. А потiм опублiкую цю книгу по приготуванню цих цiкавих i принадних блюд в спiвавторствi з Царицею. Це буде дуже корисна для всiх нас збiрка чогось смачненького.
  - Ну-ну, осмiлюйся...
   Роздiл 23
  Ми наближаємося до сузiр'я Арiна. У цьому сузiр'ї нас цiкавить тiльки сонячна система, в якiй є планета пiд назвою Алiна. На нiй всi умови дуже схожi iз земними. Просканувати планету не вдається, тому що вона постiйно покрита густим туманом. У Космосi планета здається бежевою зi ставками синього кольору. Природно: бежевий колiр вiдповiдає поверхнi, синiй - водi. Хто її населяє - це невiдомо. Потрiбно пiдлетiти ближче, що вельми небезпечно. Але ми ризикнемо.
  У даних, якi надала Дарина, неможливо повнiстю розiбратися. Залишається сумнiв: належить планета нонiусам чи нi. Переклад записiв нонiусiв виходить неповним. А зрозумiти все, що в цих документах описано - не вийшло. Видно, аж надто рiзна у нас будова мозку.
  Ми все ближче i ближче до нашої мети.
  Ця мета - планета Алiна.
  Входимо в шари атмосфери. Виконуємо посадку.
  Описувати, як сiли - не дуже цiкаве заняття. Можна вiдкрити довiдник по управлiнню космiчним кораблем - i перечитувати список дiй багато разiв день за днем.
  Ми на планетi. Корабель стоїть у вертикальному положеннi. Поки приземлялися - побачили поселення.
  Побачили пiзно, тому що туманна планета, погана обзорность на вiдстанi, але, на щастя, встигли вирулити i зупинитися трохи подалi вiд цього поселення.
  Iстоти на планетi Алiна (можна її назвати просто: планета Туманка iз-за великої кiлькостi туманiв) маленькi, що логiчно обгрунтовано. Планета велика, вiдповiдно все росте маленьким i навiть карликовим iз-за величезної гравiтацiї. Й рослини схожi на дерева банзай, такi ж маленькi. Деяка рослиннiсть ще менша.
  Ми не поспiшаємо виходити з космiчного корабля. Намагаємося все розглянути. Запускаємо супутник-вертолiт, який огляне прилеглi територiї.
  Iстоти поводяться дуже дивно: ми прилетiли, а вони нас не помiтили.
  Цi мешканцi тутешнiх мiсць схожi на наших маленьких мавпочок. Але тiльки ходять вони зi знаряддями в руках i якимись будiвельними матерiалами, а не з фруктами, як це робили нашi брати меншi на планетi Земля.
  Будиночки у них простенькi, схожi на хатини. Але тiльки складнiше конструкцiя, чим у чизов.
  Нi! Це ж дивно! Хтось прилетiв на їх планету, поселився або розмiстився поряд, в двадцяти кроках вiд них, а вони навiть не реагують на наш космiчний корабель!
  Це що? Звична для них справа? Невже сюди щодня хтось залiтає? I їм абсолютно все одно: займаються своїм господарством i якимсь будiвництвом - й iнше цих мавпочок не хвилює?
  Або вони нас не бачать?
  Дивно це. Не поспiшатимемо виходити з корабля. Оглядимося. Отримаємо данi з нашого спутника-вертолетiка (вiн розмiрами, як iграшковий вертолiт), а потiм вирiшуватимемо, що робити далi.
  Ми усiлися на капiтановому мiстку та уважно стали стежити за зйомкою нашого супутника.
  На цiй планетi iстоти дуже волохатi. Очi маленькi. Сiрого вiдтiнку. Взагалi, iстоти цi всi сiрi. На головi дивнi зачiски, пальмочки, що нагадують, якi роблять мами своїм дуже маленьким дочкам, коли ще локони короткi. Але у них цi локони, що виходять з пальмочек, були довжелезнi й такi ж сiрi, як все тiло.
  Супутник полетiв далi. Наш корабель, як нi повертай наш вертолетiк, вже був не видний нашiй вiдеокамерi. Супутник перелiтав через пiднесеностi, через красивi рiчки. Зафiксував якихось тварин, схожих на кенгуру, добре зняв на камеру, що можна було побачити, як вони дихають.
  Години через двi супутник зняв якiсь великi та чорнi силуети перед собою.
  Ми збавили швидкiсть, опустили вертолетiк ближче до землi. Та направили на цi лякаючi силуети.
  Чим ближче пiдлiтав супутник до тих чорних плям, тим виразнiше ставало видно, що це величезнi космiчнi кораблi, озброєнi, щоб знищувати, пiдпорядковувати, примушувати.
  Ми жахнулися.
  - Це ж кораблi нонiусiв! - Вигукнула Дарина.
  - Що вони тут роблять?
  - Як що? Захоплюють!
  - Тому тi мавпочки на нас не реагували! Вони теж очманiлi! Та теж постiйно будують!
  - Дiстали ж цi нонiуси! Куди нi прилети - скрiзь вони! Вони збираються весь Всесвiт пiдкорити?
  - Де їх планета? Треба їм показати їх мiсце!
  - Спочатку нам треба забратися звiдси непомiченими! - Зауважив капiтан.
  - Вже пiзно. Нас помiтили.
  У цей момент якiсь щупальця схопили наш спутник-вертолетiк. Подивилися глибоко в нашу камеру. Нонiус покривлявся нам. I прямий ефiр закiнчився. Камера вiдключилася.
  Ми хвилину сидiли, не рухаючись i нiчого не кажучи.
  Потiм схопилися, коли несподiвано почули крик капiтана:
  - По мiсцях! Забиратимемося звiдси! Якнайдалi! Злiтаємо!
  Вадим запустив системи, що вiдповiдають за полiт. Космiчний корабель рiзко рвонув вгору, вiдриваючись вiд поверхнi планети.
  Ми покинули атмосферу планети Алiна та вже були в Космосi, як раптово перед нами з'явився iнший космiчний корабель, схожий на тарiлку. Вiн застиг перед нами. Було видно, як вiдкриваються шлюзи та снаряди готуються вистрiлити.
  Вадим крикнув:
  - Я включаю негативну швидкiсть! Приготувалися!
  Ми бачили, як вилiтають снаряди з того ворожого корабля, але у цей момент ми просто зникли з того мiсця, на якому нас хотiли знищити.
  Роздiл 24
  Ми промайнули крiзь Всесвiт на такiй скаженiй швидкостi, що трохи не вилетiли з цiєї галактики, не помiтивши цього.
  Негативна швидкiсть - це максимальна швидкiсть, яку пiдкорила людина, вона дуже близько наближена до швидкостi свiтла. Але все одно залишається ще та маленька грань, яка не дає досягти такої бажаної всiма свiтловiй швидкостi.
  При включеннi негативної швидкостi космiчний корабель випробовує величезнi навантаження. Вiн на якийсь час виходить з ладу, всi системи вимикаються. Вiдновити вдається тiльки за допомогою сонячних зондiв, якi обов'язково повиннi бути на борту. Сонячнi або зорянi зонди (космiчнi вiяла) випускаються в Космос, щоб вони розмiстилися бiля зiрки та за допомогою своїх дзеркал направили свiтло (енергiю) зiрки на сам космiчний корабель. В цей час саме судно розкриває своє сонячне вiяло та оголяє свою обшивку, на якiй розмiщенi сонячнi батареї. I все робиться для того, щоб корабель швидко наповнити енергiєю. I все одно на вiдновлення потрiбнi днi, буває i цiлi мiсяцi. Просто не укладається в головi, наскiльки багато енергiї витрачається при використаннi негативної швидкостi.
  Це явище використання максимально досягнутої швидкостi людства назвали негативною швидкiстю, тому що людина, присутня на кораблi, що летить з такою швидкiстю, вiдчуває своє серцебиття дуже довгим. Рухи тiла здаються томливо повiльними. Неначе все зупиняється. Здається, що свiт стоїть на мiсцi, а ми рухаємося ще повiльнiше за цю зупинку. Все завмирає. Наш погляд, здається, годинами дивиться в одну крапку.
  Ось ця дiя, що з'являється при використаннi цiєї швидкостi, була названа негативною швидкiстю.
  Ми зупинилися. Навiть аварiйнi системи не включилися. Ми занурилися в тьму. Все додаткове автоматичне устаткування, яке присутнє на самому кораблi (вiяло сонячне у формi парасольки, сама обшивка, зорянi зонди), почало свою роботу. Сонячнi зонди розпочали свiй шлях до зiрок, вiяло розпустилося на кораблi, обшивка зi сонячних батарей оголилася.
  Космiчнi вiяла оточили зiрки i почали передавати свiтло нам.
  Вiяло корабля та обшивка з жаднiстю все це стала приймати.
  Судно поступово накопичило зоряну енергiю.
  I корабель включився, запустивши першу аварiйну систему.
  Згадується недавнє минуле .... Що тодi вiдбулося? Спогади лякають...
  Секунда пiзнiше - i наш корабель би перетворився на купу осколкiв, що впорядковано розлiтаються з однiєї загальної крапки. Вiдчули б ми смерть? I що це? Як це?
  В якомусь фiльмi було сказано: "Чим бiльше ми вивчаємо смерть, тим бiльше розумiємо, що про неї ми нiчого не знаємо".
  Тиша. Нiхто не смiє нiчого сказати. Всi в жаху вiд вiрогiдностi того, що нас вже могло не iснувати. Та в радостi, що ми живемо... хай у вигнаннi, ... але... дихаємо... хай не планетарним повiтрям, ... але... перемiщаємося ... хай не на поверхнi планети, ... але ми дихаємо, живемо, рухаємося - i все iнше дрiбниця. Людина до всього звикає. До всього пристосовується. Але ми ж не однi. Ми з кимось. З нашими коханими та недавнiми знайомими. Ми любимо i нас люблять.
  А життя без любовi перетворюється на iснування. Але можна жити й одним цим iснуванням. Тiльки чи надовго цього вистачить? I хто захоче так жити? Буває вiд любовi вже нестерпно задушливо. Хочеться побути наодинцi з собою, присвятити час собi, а не служiнню комусь.
  I зробити щось значне. I вже не важливо: чи для людства це буде. Проста вiдповiдь: для себе! Для себе коханiй! I вже байдужi засудження iнших. Засудження будуть завжди. Особливо, якщо ти переможець.
  Але потiм все одно стає самотньо. I ми нудьгуємо.
  Ось тодi ми бiжимо до своїх коханих, не дивлячись на те, що не закiнчили свiй "великий" план.
  - Що нам робити? Вони ж загарбники! Ми iз-за них нiде влаштуватися не зможемо. Даша, скiльки у нонiусiв захоплених планет? Ти це знайшла в документах, якi вивчала?
  - Близько ста тисяч. Це тi, якi придатнi для створення колонiй. На них може бути життя, а на деяких воно вже є. Та й жителi планет в пiдпорядкуваннi. Ними управляють нонiуси.
  - Що ж нам робити? Ми не зможемо так нiде поселитися. Скрiзь нас переслiдуватимуть вони. Навiть якщо якась планета виявиться тимчасово незайманою - нонiуси якимсь дивом її колись виявлять i прилетять завоювати. Логiчно те: якщо ми знайдемо незнайдену раннє планету, то її можуть знайти й iншi, у тому числi i нонiуси.
  - Давайте знищимо головну планету нонiусiв! - Запропонував Валентин.
  - I це допоможе? У них може бути багато вiйськових баз на iнших планетах.
  - Може i не бути, якщо вони прив'язанi до певних умов iснування.
  - У нас же є атомнi бомби на нашому кораблi.
  - Навiщо нам їх знищувати? Це жахливо. Як можна навмисно знищувати чиюсь планету?
  - Вони захоплюють весь Космос. Якщо їх не зупинити - вони поставлять на колiна весь Всесвiт. Силу треба використовувати з добром i розумом, а не пiдпорядковувати всiх навколо.
  - Даша, дай координати розташування планети нонiусiв. Ми слiдуємо до неї.
  - А це справедливо?
  - Ти ж сама сказала: близько ста тисяч. Навiщо їм стiльки? Треба це зупинити.
  - Згодна.
  - Я за напад на планету загарбникiв.
  - Дамо їм жару!
  - Це ж треба комусь зробити!
  - Якщо ми їх не ослабимо - вони знищать нас або поневолять. Але навiщо їм декiлька людисьок i десяток чизов? Вони нас одним пострiлом - i вирiшать свою проблему. Вони ж так спробували,... зробили, тiльки невдало для них.
  - Всi згоднi? Добре. Вивчимо матерiали, пiдготуємося i полетимо. Зруйнуємо цю планету! Нiчого не залишимо. Зробимо з цiєї планети прах!
  - А як ми пiдлетимо непомiтно?
  - У нас є функцiя на кораблi "антирадар" i ще "невидимка". Антирадар - поверхня космiчного корабля набуває потрiбної нерiвностi, щоб вiдображенi хвилi втрачалися в iнших напрямах. А невидимка - камери знiмають простiр за кораблем i вiдтворюють це зображення перед космiчним кораблем. Отже прилади не засiкають нашу посудину, а очi бачать зображення, що спроектоване самим кораблем, який зображає види позаду корабля.
  - А чому ми не скористалися цим при зльотi? I тим бiльше, коли перед нами з'явився корабель нонiусiв?
  - При зльотi не можна, все зайве ховається в обшивку, корабель вибудовує назовнi гладку i термостiйку поверхню. А при зустрiчi з тарiлкою нонiусiв ми б не встигли. I який сенс? Вони нас бачили секунду тому чiтко, а тут корабель плавно розчиняється, поки його зовсiм не видно. Вони б про всяк випадок пустили б снаряди, а там - будь-яке пошкодження - i щось вже стає видимим. З цим треба прилiтати непомiтно, наперед настроївшись на невидимiсть. - Пояснював капiтан принципи роботи. - Треба перевiрити працездатнiсть цих систем. Потренуємося i в шлях.
  Ми декiлька годин вiдточували виконання команд капiтана по переходу з видимого в невидимку. Iз звичайного стану в антирадар. Вадим знову провiрив всi системи, настроїв головний комп'ютер на проходження до потрiбних координат. Остаточнi рухи, останнi пiдготовчi вказiвки i команди - i ми перетворюємося на невидимку, покриту лусками для заломлення хвиль, i починаємо рух до нашої шуканої планети.
  Роздiл 25
  Ми летимо до планети Iмса. Це назва мешкання нонiусiв. Нам довелося пробути в дорозi декiлька днiв, здiйснюючи рухи скачками (то негативна швидкiсть, зупинка на вiдновлення, то знову ця ж швидкiсть) перш нiж ми побачили зоряну систему, в якiй обертається планета Iмса.
  Система складається з двадцяти манiсiньких планет, найбiльша з них - та, яка нам потрiбна. Але все одно Iмса - дуже маленька планета. Вона менше нашої планети Земля в 2 рази, навiть трiшки менше цiєї рiзницi. Тому нонiуси бiльше нас: тому сприяє менша гравiтацiя на рiднiй планетi.
  Звичайно, наблизившись до мети ближче, ми летимо тепер з включеними антирадаром i невидимкою. Рухаємося плавно, поволi, даючи можливiсть камерам якнайкращим способом запам'ятовувати зображення позаду себе i вiдтворювати його з найбiльшою точнiстю.
  Навколо планети застигла в просторi безлiч космiчних кораблiв. Все одно всi вони нагадують тарiлки. Тiльки одна бiльше, iнша менше. Там же розташована заправна станцiя. Це, що вiдбувається, все нам Даша пояснює, поглядаючи назовнi i одночасно читаючи описи в документам нонiусiв. Кораблi стоять один за iншим, проходячи через якiсь умовнi ворота, пiдключаються до якоїсь споруди, яка є їх своєрiдною заправкою, потiм якийсь час застигають на одному мiсцi, подається сигнал - i корабель, що отримав дозу, йде далi, а його мiсце займає наступний, такий, що чекав в черзi.
  Цей свiт красивий. Але ворожий.
  I так багато космiчних кораблiв! Нам буде неефективно зруйнувати тiльки планету - треба ще пострiляти i в цi тарiлочки. Звичайно, ми включимо негативну швидкiсть. Ось тiльки чи встигнемо це зробити?
  Ми пiдходимо ближче. Готуємося ударити по планетi та по корабликах одночасно, будучи поряд, створивши плутанину.
  - Невже ми вiзьмемо на себе такий грiх?
  - Або вони, або ми. Ми намагаємося всього лише вижити. З ними ми не виживемо.
  - Готуємося. Настроїлися на цiлi? Комп'ютер захопив всi основнi цiлi? Не переживайте, автоматика сама стрiлятиме влучно i вибере ту послiдовнiсть, яка найбiльш ефективна i безпечна для нас у випадку, якщо вони встигнуть вiдбитися.
  Отже, кораблi пiд прицiлом, у бiк планети Iмса готовi вистрiлити декiлька снарядiв.
  - Буде ударна хвиля, ми можемо трохи постраждати. Тому ми зробимо так: стрiляємо, чекаємо, поки бомби майже долiтають до цiлей, переконуємося в правильностi траєкторiй (навiть хоч снаряди i настроєнi, i переслiдуватимуть свої кораблики в русi), а потiм перемикаємося вiдразу ж на негативну швидкiсть - i зникаємо. Все робимо швидко, правильно i вiдразу.
  Ми ще трiшки пiдiйшли ближче. Тут наш корабель рiзко втрачає невидимiсть - i одаровує всiх навколо гарячими подарунками. Коли ми переконалися, що снаряди летять правильно i переслiдують свої жертви, ми, не чекаючи вибухiв, перемикаємося на негативну швидкiсть. I корабель набирає неймовiрну швидкiсть.
  Позаду себе бачимо яскравi фейєрверки, що вибухають майже одночасно з рiзних сторiн, осколки, що летять, якi намагаються нас наздогнати, i хвилi вибухiв, що пожирають все на своєму шляху, ростуть в геометричнiй прогресiї, прагнуть торкнутися нас долонями полум'я, але нiяк вони не встигають за нами.
  Декiлька моментiв - як завжди стресовий час в таких ситуацiях дуже сильно розтягується, будь-який короткий шум триває довгими хвилинами - i ми прощаємося з цими видами, ми проносимося через зорянi шляхи (слава богу, нiкуди не врiзаємося) i виявляємося далеко вiд мiсця побоїщ.
  I знову ми в темнотi. I знову жодної дiї на кораблi. Пiсля такого нашому дому, що лiтає, доведеться довго вiдновлювати свої сили.
  - Може, злiтатимемо, подивимося, що там залишилося? Щоб знати: чи зруйнований ворог або нам знову ховатися для своєї безпеки. I готуватися до нового нападу на них.
  - Чому у них кораблi були без захисту? Як у фiльмах показують: стрiляй або не стрiляй, все одно снаряди вiдкидаються, не долiтаючи до обшивки. А коли комусь вдається вiдключити цей захист - всi кораблi сприйнятливi до обстрiлу i руйнуються пiд дiєю снарядiв.
  - Може вони не додумалися до цього? Може, не було необхiдностi? Або не змогли це реалiзувати, як людство не придумало, а як це отримати?
  - Добре, що не здогадалися, як це зробити. Iнакше всi нашi спроби були б дарма. Та i себе вiдкрили i поставили б пiд удар.
  - Вiдновимося - i злiтаємо. I знову у виглядi невидимки. Плавно i поступово.
  Роздiл 26
  - Отже, є декiлька планет, на яких є вiйськовi бази або це намiчалося в проектi. - Розшифровувавши данi, зiбранi в офiсi нонiусiв, Даша пояснювала нам можливi варiацiї нашого майбутнього. - Вони повиннi були бути достатньо обладнаними i пiдготовленими. Там повинна бути зiбрана третина арсеналу всього народу нонiусiв.
  - Значить, треба i на цi бази напасти. - Запропонував Валентин.
  - Ми спочатку повернемося на мiсце недавнiх руйнувань, пiдiйдемо непомiтно. Якщо до них прибула допомога - ми її знищимо. А потiм вiзьмемося за реальнi або можливi вiйськовi бази. Якщо вони i є, то основнi з кораблiв, що залишилися, прибудуть на мiсце подiї, щоб знайти, хто ж вижив, i з'ясувати, хто ж напав. - Роздумував вголос капiтан.
  - Шлях знову займе декiлька днiв. Але ми готовi чекати. Адже нам все одно нiкуди йти i нiде жити, окрiм як бовтатися в Космосi i жити на космiчному кораблi. - Аркадiй засмучено дiлився своєю безвихiднiстю.
  - Ми хоч би вижили, а iншi залишилися на вмираючiй Землi i вже давно всi загинули. - Заспокоювала його Дарина.
  - Значить, вирiшено: летимо назад по напряму планети Iмса, по дорозi корабель вiдновлюється, мiняючи зiрки як джерела енергiї. Через день включаємо невидимку i антирадар. I плавно i ще повiльнiше пiдходимо до нашого мiсця нападу. Готуватися особливо не до чого. Вже цей сценарiй вiдпрацьовували багато разiв. Потрiбно всього лише його повторити. Ракети отже напоготовi. Перепрограмую тiльки головний комп'ютер корабля на новий шлях. I все: рухаємося до намiченої мети. - Сказавши це, Вадим взявся за перепрограмування головного комп'ютера.
  Пройшло декiлька тижнiв. Нам треба було рухатися ще непомiтнiше i обережнiше за минулий раз, тому що кораблi нонiусiв, що залишилися, могли дуже ретельно сканувати зоряне небо. А для нас наше виявлення - це неминуча смерть. Ми ризикуємо, тому що iнакше не зможемо iснувати нi в однiй точцi Всесвiту: нас у будь-який момент зможуть виявити нонiуси - i пiдпорядкувати нас собi або знищити.
  Ми дiйшли до мети: мiсце розгрому нагадує про те, що трапилося: ще щось тлiє, догорає, але зовсiм трохи. За такий час все повинно було вже встигнути остигнути.
  Так, ми опинилися правi: з'явився новий корабель. Величезний. I навколо нього декiлька зовсiм манiсiньких, розмiщених на останках пiдiрваних кораблiв. I на планетi адже теж хтось мiг зупинитися? Шукають причину. Вивчають, чим їх пiдiрвали. Нiчого, ви швидко це отримаєте, раз так хочете помацати нашу горюючу сумiш.
  - Приготувалися!... Я настроїв комп'ютер на основний корабель, декiлька бомб на планету Iмса для тих, хто вирiшив зупинитися на нiй пiсля того, що трапилося (для любителiв екстремального вiдпочинку). I ще по однiй зменшенiй на кожен додатковий мiнi-корабель. I тодi можна розслабитися. Приготувалися. Натискаю!
  I головний комп'ютер автоматично почав обстрiлювати нашi захопленi в камери огляду цiлi.
  - Та... Змиваємося! Негативна швидкiсть!!!!!....
  Ну все... тепер знову сидимо в темнотi та знову згадуємо, прокручувавши все в головi, нашу недавню подiю. Залишається тепер почекати, поки вiдновиться наш космiчний корабель. I зробити кругосвiтню подорож у пошуках вiйськових баз нонiусiв, що залишилися.
  - Так, сильно ми вимотуємо наш корабель. Утретє включаємо негативну швидкiсть за такий маленький промiжок часу! I вiн нас ще жодного разу не пiдвiв. Ось це довершений вирiб! Ось це iдеальний дiм: захистить, нагодує, зiгрiє, дасть, де переночувати.
  - Коли шукатимемо вiйськовi бази?
  - Пiзнiше. Треба вiдпочити i фiзично, i морально. Поживемо нормальним життям якийсь час, розслабимося i продовжимо почате. - Вiдповiв капiтан Вадим.
  - А потiм що? Коли знищимо всi цi бази? Що потiм?
  - Шукатимемо придатну для нас планету. Вiрнiше, продовжимо пошуки. Що-небудь знайдемо. Без дому не залишимося. В крайньому випадку, повернемося на Бiлу планету до наших очманiлих друзiв. Вони на той час можуть вже вiдiйти вiд дурману. I возз'єднаємося з ними. Звичайно, якщо не доведеться боротися з нонiусами, якi вирiшили, мабуть, трохи погостювати на Бiлiй планетi. Таким чином, i в цьому випадку треба пiдходити до цiєї планети особливо обережно, щоб засiкти ворогiв i вчасно захиститися. I краще першими вiдкрити вогонь, якщо буде ясно, що нонiуси не хочуть з нами жити в мирi та злагодi. - Пояснив мiй чоловiк.
  - Ось знову сидимо в темнотi. Коли у нас вiдновиться енергiя?
  - Не вiдомо. Нашi сонячнi зонди стараються у всю. Викачують енергiю з чергової зiрки-жертви.
  - Може, поживемо декiлька днiв без пригод? А потiм продовжимо наш Хрестовий похiд зi святою мiсiєю?
  - Ну, можна. - Погодився капiтан.
  Роздiл 27
  Ми знайшли те, що шукали. Ми знищили вiйськовi бази нонiусiв на iнших планетах. Це було просто: вони нас не чекали. Ми пiдлiтали до планети у виглядi невидимки з включеним антирадаром, сканували поверхню - i де засiкали космiчнi кораблi, що приземлилися, - туди направляли наше знаряддя. Ми оглянули всi планети з можливими базами нонiусiв. Всi, окрiм однiєї. Ми залишили її наприкiнцi. Це Бiла планета. Наша перша планета, де ми спробували знайти щастя домашнього затишку. Але не знайшли. Тодi не знайшли.
  Вже пройшов рiк з тiєї митi, як ми покинули Бiлу планету i почали колесити по просторах нашого Всесвiту спочатку у пошуках другого дому пiсля Бiлої планети, а потiм ради руйнувань, випереджаючи наших ворогiв в такiй буденнiй в iсторiї людства справi - у вiйськовому умiннi.
  Цариця народила дочку вiд Валентина. Вийшов ось такий гiбрид людини-чиза. Дiвчинка красива. Напiвлюдина, напiвчиз. Хоча бiльше схожа на маленьку блондинку з дуже бiлоснiжною шкiрою. Дiвчинку назвали Алiсою. Так Валентин захотiв. А Цариця, як покiрна жiнка тепер уже двох народiв (людей i чизов), не смiла суперечити своєму чоловiковi та з радiстю вiдразу погодилася.
  Тепер пора звозити чизов на їх батькiвщину. Скорiше, на прототип їх батькiвщини.
  Рiк пройшов - значить, нашi спiввiтчизники повиннi були вже давно вiдiйти вiд препарату, iз-за якого вони перетворилися на неживих людей, зайнятих тiльки будiвництвом величного мiста.
  Постiйте! А що, якщо нонiуси вирiшили прилетiти на Бiлу планету ранiше термiну їх запланованих вiзитiв? Тодi люди все в тому ж очманiлому станi та нонiуси могли спокiйно розташуватися в цьому майже готовому (для мене те мiсто було вже готове для поселення кого завгодно, але видно, нонiусам було того мало) мiстi.
  Прилетимо - дiзнаємося. I, як стало у нас звичкою останнiм часом, в прихованому станi, щоб нiхто нас не побачив i не помiтив.
  Ми вже летимо у напрямi Бiлої планети. Серце вже настроїлося на рiднi мiсця. Дивно: там пробули зовсiм небагато, а тi землi вiдчуваються рiдними та близькими.
  Окрiм народження Алiси, майже повного руйнування цивiлiзацiї нонiусiв (може i повного), нiчого в життi бiльше не вiдбулося. Ми зробили декiлька планет, на яких iснувало життя, незручними на якийсь час для iснування, для життя на них. Ми можемо себе утiшати, що це в iм'я миру у Всесвiту, що не дозволимо нiкому диктувати всьому свiту умови, що не дамо комусь пiдпорядковувати весь наш Всесвiт... Але ми могли опинитися на мiсцi нонiусiв. I не як ураженi. А в ролi загарбникiв. Як владики цих сузiр'їв,... галактик...
  Просто не змогли. Наша цивiлiзацiя сама себе зруйнувала. А ми - щури, що вчасно втекли, з тонучого корабля. Ми - всього лише крупиця нашої цивiлiзацiї, яка, не будь настiльки корислива, недружня i недалекоглядна - змогла б давно управляти всiм свiтом. Всiм Всесвiтом. Але своя вигода важливiша. I гордiсть не дає поступити iнакше. Зробити крок назад на примирення. I на розвиток загальної науки i технiки. Що ж, люди самi себе знищили. I за це заплатили всiм, що мали.
  Ми можемо жити на нашому космiчному кораблi. Але це нудно. Ми поволi збожеволiємо, знаючи, що нашi рамки обмеженi. Та нового ми нiчого не дiзнаємося. А можемо шукати щось, знаходити щось, ризикувати важливим, але з розумом. I врештi-решт, знайти щось значне. Щось велике. Адже ми можемо знайти iнше життя. Ми можемо знайти планету, повну достатку життя. I тодi зможемо передати нашим дiтям цей прекрасний свiт. А не життя в металевих рамках. Вийдеш за цi рамки - зникнеш.
  Ми знайдемо планету, яка нас зустрiне доброзичливо i дозволить нам продовжити на її просторах наш рiд. Ми залишимо нашi гени в живому виконаннi на її територiї. I дамо поштовх для нової людської цивiлiзацiї. Яка знову таки може загинути. Але ми зробимо все, щоб помилки не повторювалися. Ми залишимо спадщину у виглядi звернення до далеких предкiв, щоб вони завжди пам'ятали помилки старших i нiколи не повторювали їх.
  Людина - iстота, що намагається стати духовною. Скорiше, тiльки деякi намагаються до цього наблизитися. Iншi - навiть i не замислюються про це.
  А чи заслужили ми на порятунок? На другий шанс, який нам вiдкрився? I ми змогли побачити все те, що тi, якi колись жили на Землi, там й залишились, навiть i уявити собi не могли, що таке можливо.
  Ми жили в своїх рамках. Iнодi деякi проходили крiзь них. Але не надовго. Вони поверталися назад. I думали, що зробили те, що iншi нiколи не змогли б вчинити. Вони вважали, що нашi iдеї - нереальнi. Що ми хочемо неможливого. Що про це можна писати у фантастичних книгам. Але не використовувати це як iнструкцiю до застосування.
  Iнодi ми боїмося мрiяти. Iнодi ми боїмося вiрити в нашi мрiї.
  Тому, не вiрячи в мрiї, ми не прагнемо до них. Ми тодi вiримо в дрiбне, цiлком реальне. На нашiй мовi "можливе". А в "неможливе" повiрити нам страшно, навiть вiд самих думок страшно. I ми тодi будуємо маленькi мрiї. I до них йдемо.
  А ми поступили iнакше...
  Ми повiрили у великi нереальнi мрiї. Ми не злякалися, не побоялися їх придумати для себе. Повiрили - i стали йти, повзти до них. I приповзли. I виявилися врятованими. I зробили незабутнiй тур по зоряному небу. I хто б мiг подумати, що у людини настiльки буде цiкава подорож в просторах Всесвiту?
  Мрiйте про страхiтливо велике i значне! Вiрте в яскравi та настiльки великi, нереальнi мрiї! Тiльки тодi ми рухатимемося у напрямi їх реалiзацiї.
  Я прочитала дуже давно ще на Землi в статусi в контактi однiєї подруги: "Йди до своєї мрiї. Не можеш йти - повзи до неї. Не можеш повзти - лягай у напрямi своєї мрiї та лежи там".
  Я думаю, середнiй час реалiзацiї звичайної мрiї - десь рiк. Значнiшої - трохи бiльше. Навiть якщо i не буде повного здiйснення бажання - ми його отримаємо як мiнiмум частково або в iншому варiантi повнiстю.
  Наша мрiя на даний момент - знайти планету для повноцiнного життя на нiй.
  Роздiл 28
  Ми повернулися. Ми бачимо зовсiм маленькою Бiлу планету.
  Пройшов рiк, як ми її покинули.
  Павло вже вiдiйшов вiд отруєння ароматом нонiусiв. I вони з Дариною добре проводять час. Даша вiдмовилася вiд чергової стерилiзацiї. Павло був не проти самому вiдмовитися. Пiсля того, що вiн пережив, що вiн все бачив i вiдчував, але не змiг управляти своїми емоцiями та повелiвати своєму тiлу, - Павел сам хоче швидше створити сiм'ю i зажити повноцiнним життям.
  Ми просканували поверхню планети - i нiчого небезпечного не виявили. Нiякого чужого космiчного корабля не було останнiм часом.
  Ми виконали посадку i вiдразу попрямували в мiсто.
  Яке щастя! Всi стали нормальними! Всi видужали i зажили в цьому величезному мiстi.
  Драконiв перестали їсти. Їх стали використовувати як засiб пересування. Вiдкрилася школа для дресирування драконiв.
  Всi навколо щасливi! I всi нас узнають!
  Видно, момент нашого нападу на планету нонiусiв i подальша атака на їх вiйськовi бази були в той момент, коли ворогiв не було на Бiлiй планетi. Вiдповiдно, нонiуси не встигли знову вiдвiдати нам вподобану планету. Але все одно є небезпека їх появи.
  - Дарма ми всi покинули одночасно наш корабель. Вiн повинен знаходитися в Космосi у виглядi невидимки на випадок повернення нонiусiв. А хто захоче чергувати зараз на нашому космiчному кораблi та бути далеко вiд всього бурхливого життя?
  - А можна поставити невидимку i антирадар, будучи на поверхнi?
  - Точно! Можна, правда це не зовсiм зручно: у момент нападу корабель виходить з невидимки, щоб злетiти i ударити в Космосi по ворогах. На поверхнi вести вiйну для нашого космiчного корабля проблематично. Гаразд, що-небудь придумаємо. Тiльки потiм. Давайте насолодимося зустрiччю з нашими друзями i знайомими.
  Ми всiх побачили, поспiлкувалися, дiзналися, що тут тепер життя йде своєю чергою. Бурхливо i цiкаво. Люди блаженствують перебуванням на цiй планетi. Вона стала їх домом. Затишним, доброзичливим, вiльним i величезним.
  Їжи та житла вистачає на всiх.
  Люди, якi зовсiм недавно були очманiлими, з таким болем згадують про їх жалюгiдне iснування, навiть не розумiючи, що з ними вiдбувалося, i чому вони були такими.
  Ми все їм пояснили. Вони не могли повiрити. Хоча все складалося: хтось прилетiв, хтось наказав - i вони почали будувати. Розумiючи, що не для себе. Але все одно, роблячи, день за днем, працюючи на когось, як закутi в щось невидиме. Це щось управляло їх вибором i всiм їх життям.
  Вадиму незабаром стало нудно знаходитися в цьому великому мiстi, де для нього не було цiкавої йому роботи.
  - Давай житимемо на нашому космiчному кораблi в Космосi бiля цiєї планети. Або полiтаємо трохи, помандруємо у Всесвiту, а потiм повернемося. Менi тут нудно. - Признався менi Вадим.
  - Давай. Менi теж хочеться щось нове i принадне. - Вiдповiла я.
  Вадим пояснив командi, що раз вiн капiтан, то повинен знаходитися на своєму космiчному кораблi. Що вiн постiйно чергуватиме i стежитиме за нашою безпекою в Космосi.
  Ми, я i Вадим, повернулися на наш корабель. Приготувалися до зльоту.
  - Ти не жалiєш? - Запитав мене Вадим.
  - Ти ж бачиш, нам цiкаво навiть удвох, нам нiхто не потрiбний. - Вiдповiла я. - А хто захоче з нами полiтати?
  - Не знаю. Можна запропонувати комусь.
  - Давай запропонуємо Аркадiю i Тамарi.
  - Добре. Я не проти.
  Ми вiдклали тимчасово наш вилiт. Домовилися (через рацiю) зустрiтися з Тамарою i Аркадiєм бiля мiста.
  Вони вислухали. Аркадiй навiть зрадiв:
  - Кльово! Наша подорож продовжується.
  Тамара погодилася, тому що її чоловiк згодився.
  Ось ми вже готуємося до зльоту. Останнє прощання з поверхнею. I вперед! У Космос! Правда, ми не вирiшили, куди.
  Ми не могли про це сказати всiм, iнакше у нас вiдiбрали б корабель i не допустили б до нього взагалi, нiколи. Для всiх вiн - наш порятунок на випадок, якщо хтось прилетить, хтось нападе або якщо щось вiдбудеться з планетою, на якiй в даний момент розмiстилося людство.
  Ми ще не вирiшили, на скiльки далеко злiтаємо. Але, якщо про це дiзнаються iншi, то ми, коли приземлимося, бiльше не зможемо самi наодинцi управляти нашим кораблем. Нам перестануть довiряти.
  - Треба їм сказати, що ми пошукаємо зручнiшу планету, нiж ця. Щоб ми не виявилися обманщиками. Тодi вони самi нас з радiстю вiдпустять. - Запропонував капiтан.
  - Так, напевно, так краще.
  - А якщо не вiдпустять? Якщо у нас вiдберуть його?
  - А у нас є нашi маленькi копiї цього корабля? Вони ж повиннi тут бути. Ми їх створювали. Вони повиннi бути на борту! - Твердила я.
  - Точно! Поки полiтаємо в цiй зорянiй системi. Розберемося з картами. Подумаємо. Зважимо можливостi цих мiнi-кораблiв. До речi, де вони? I де документацiя до них? - Надихнувся капiтан.
  - Все повинно бути в шафках для документiв. - Вiдповiла я.
  - Добре. Поки розбиратимуся. Влаштовуйтеся зручнiше. - Запропонував Вадим.
  Роздiл 29
  Ми чергуємо на нашому космiчному кораблi. Стежимо за безпекою людства на Бiлiй планетi.
  Мiй чоловiк розбирається в документацiї. Шукає шляхи, як полiтати, залишивши основний корабель тут, а додатковi використовувати як наш особистий вид транспорту.
  Земляни добре влаштувалися на Бiлiй планетi - двiйнику планети чизов. А ми тут, у вiдкритому Космосi, насолоджуємося зоряним небом.
  - Вадим, пам'ятаєш, ти запропонував влетiти в печеру - i шукати нашу Землю в iншому вимiрюваннi? Може, час прийшов? - Запитала я якось перед сном.
  - Ти це хочеш? - Запитав у мене Вадим.
  - Нi, я хочу знати, чого ти хочеш. Не треба орiєнтуватися на мої бажання. - Вiдповiла я.
  - Я хочу спробувати. Є шанс - i я хочу його використати. Я все життя мучитимуся, що була можливiсть повернутися на Землю, - а я нiчого не зробив, щоб перевiрити iснування нашої рiдної планети.
  - Давай спробуємо.
  - Ти не жалiтимеш?
  - Не знаю. А ти?
  - I я не знаю.
  - Я тебе люблю.
  - Я тебе люблю.
  Ми заснули в обнiмку. Так солодко... I добре! У об'ятiях улюбленого чоловiка так добре!
  Сон був мiцний у обох. I нам обом приснилася наша Земля. I прогулянки по нiй. Вадиму приснилося море. А менi - наше мiсто, що розпускається навеснi. Вадиму - Червоне море, що вабить собою, щоб освiжитися вiд африканського сонця. А менi - молоденьке, нiжно-зелене листя, танцююче з вiтром...
  Роздiл 30
  Вадим спробував працездатнiсть мiнi-кораблiв, що знаходяться на нашому основному кораблi. Переконався в їх хорошому станi. Оцiнив мiсткiсть i кiлькiсть запасiв, якi помiстилися в кожному такому кораблику. Перевiрив ємнiсть енергiї, яка так само може накопичуватися через сонячнi батареї в обшивцi. I погодився: вони потрiбного рiвня. Те, що треба.
  У одному з цих мiнi-кораблiв Вадим вийшов у вiдкритий Космос, перевiрив керованiсть i швидкiсть.
  Все вiдмiнно. Це те, що потрiбно.
  - Вiдмiнна машина. Така комфортна. Лiтати на нiй - одне задоволення. - Сказав капiтан, виходячи з мiнi-корабля, коли той вже знаходився на борту основної космiчної машини.
  - Коли полетимо до нашої мети? - Поцiкавилася я.
  - Ще не знаю. Але скоро.
  Ми вирiшили зробити невелику зупинку космiчного корабля на поверхнi планети для перевiрки деяких параметрiв, експериментувати з якими краще не в Космосi, а твердо знаходячись на землi.
  Ми приземлилися. Почали перевiрку, запустивши автоматичний пошук помилок.
  Вадим зi мною сходив в мiсто, щоб побачити iнших i переконати їх в правильностi однiєї справи.
  - Я хочу перевiрити, - почав капiтан - чи є в тому паралельному свiтi така ж планета Земля, як i та, яка була нашим домом. Якщо я її знайду - я прилечу за Вами. I ми знову житимемо на Землi, як i ранiше. Основний корабель я залишу Вам, звичайно. Ви ж не думали, що я збираюся забрати у Вас основний засiб пересування? I Ваш захист? Я заберу мiнi-корабель, таких на основному нашому кораблi 120 машин. Зате я дiзнаюся, чи є наша планета там, в iншому вимiрюваннi. I в якому вона станi. Ви ж самi бачите, що краще за саму Землю нам ще нiчого не попадалося. Навiть Бiла планета - це жалюгiдне вiддзеркалення нашого дому. Я узнаю - i прилечу за Вами. А Ваша справа буде: погоджуватися летiти туди чи нi.
  - А якщо там нiчого не немає - i ти загинеш разом з кораблем? Це ж великi втрати: лишитися капiтана i самого мiнi-корабля.
  - Все буде в порядку. Хто не ризикує, той не п'є шампанського!
  - Нам i тут добре. Нам подобається ця планета. Ми не хочемо нiкуди вiдлiтати. Справа твоя. I безпека теж твоя. Дивися, щоб потiм не пошкодував. Якщо ще встигнеш пожалкувати.
  Вадим залишився зi своєю думкою. Нiщо не зможе переконати його.
  Ми повернулися до основного космiчного корабля i почали збиратися в довгий шлях.
  - А там печера засипана з того боку? - Запитала я.
  - Тому спочатку треба перед собою пустити направлений могутнiй промiнь, який визиває точковий вибух, i вiдразу летiти за ним. Треба летiти через печеру з включеною могутньою лазерною зброєю. Якщо печера засипана - це її проб'є. - Вiдповiв менi Вадим.
  - А якщо там вже немає планети, на якiй стоїть гора з того боку?
  - Дверi все одно повиннi були залишитися. Ми потрапимо вiдразу в Космос. Тiльки тодi буде важче по дорозi назад, якщо вона нам взагалi потрiбна.
  - Чому?
  - Координати ми то зможемо вiдстежити, запам'ятати, але адже планета оберталася навколо своїх зiрок. А що, якщо i самi простiр-дверi в те вимiрювання тепер обертаються по тiй траєкторiї? Її буде складно так точно обчислити, враховуючи, що i планета рухалася навколо своєї осi. Та ще розберися, в яких координатах на самiй планетi була ця печера. А цей простiр ще може перемiщатися сам по собi. А так ми хоч прив'язувалися до того, що можна поторкати. Отже, наш шлях може бути в один кiнець. Можливо, ми бiльше не побачимо наших спiввiтчизникiв.
  - А воно стоїть того?
  - Не знаю. Я хочу використати свiй шанс.
  - Iнакше мучитимешся все своє життя i жалiти. I вважати, що тобi перешкодили це зробити, що все могло бути краще. Чим тут. А потiм пiзно буде щось мiняти. Поки молодi, енергiйнi, рiшучi. Поки хочемо щось шукати, знаходити, дiзнаватися, вирiшувати загадки, вiдкривати таємницi - ось зараз i треба. Потiм буде пiзно. Тiльки ось ми ризикуємо багатьом.
  - Я знаю. По-iншому не вийде. Мало хто погодиться з нами полетiти. А ти хочеш? Ти впевнена?
  - Нам же добре удвох?
  - Так.
  - Нам же цiкаво удвох?
  - Так.
  - Я буду зi своїм чоловiком. I ми подорожуватимемо. Обов'язково щось знайдемо. I я завжди зможу займатися своїми улюбленими заняттями. Менi i однiй не нудно. А ось тобi треба узяти якогось друга з собою. Адже тобi необхiдне спiлкування з друзями? Так само?
  - Так. I кого пропонуєш?
  - Все того ж Аркадiя. Запропонуй йому. Вiн погодиться. Що вiн втрачає? Мiсця вистачить на всiх. I це заманливо: побачити новi територiї. Тут же вже нiхто не подорожуватиме: що шукали, то вже знайшли. А там нова загадка. I новi пошуки. Це ж цiкаво.
  - Може ти маєш рацiю.
  - Що ж ти! Вiдлетiти вирiшив! Не переконаєш тебе в зворотному! А ти когось не наважуєшся умовити! Йди i давай умовляй!
  - Я подумаю.
  Роздiл 31
  Ми летимо у напрямi таємничої печери. Вадим встановив попереду космiчного мiнi-корабля лазерну установку, яка дає могутнiй направлений промiнь. Цим променем можна спалити все в лiченi долi секунди.
  Звичайно, поки ця установка в режимi, що чекає.
  Ось ми виявляємося бiля тiєї самої печери. I ми влiтаємо в неї, включаючи вiдразу лазер, проходимо через цей часовий простiр i...
  I ми опиняємося в порожнечi Космосу..., ми летимо в космiчному просторi на нашому космiчному кораблi.
  Так, значить, судячи з усього, планету зруйнували. Що? Як? Напевно, той метеоритний дощ, тiльки кам'янi краплi виявилися напевно дуже великими, раз планета кудись зникла. Тiльки на мiсцi траєкторiї обертання по колишнiй орбiтi Бiлої планети навколо її зiрок танцюють вiчний танець якiсь кам'янi глиби.
  - Так, тепер важко буде повернутися назад. - Сказав Вадим. - Нiхто поки не жалiє?
  - Ще не знаємо. Побачимо.- Вiдповiв Аркадiй.
  - I тут була така красива планета? А зараз замiсть неї з'явився на її мiсцi бiлий пояс астероїдiв. - Тамара не могла повiрити в те, що вiдбулося.
  - Отже, нам треба слiдувати в цьому напрямi. - На екранi капiтан розвернув карту i показав пальцем, куди потрiбно летiти. - Тiльки це карта iншого вимiрювання, нашого. А тут все може сильно вiдрiзнятися.
  - Нiчого, знайдемо! Що ми втрачаємо? У нас їжi вистачить на всiх нас i на наших майбутнiх дiтей. I мiсця досить жити на цьому маленькому кораблi. Я думаю, тут ще помiститься чоловiк двадцять. - Оглядався Аркадiй.
  - Тiльки нашим правнукам буде тiсно. - Вiдмiтила я.
  - Ми ж хочемо знайти нашу Землю, значить, знайдемо її. - Пiдбадьорила всiх Тамара.
  - Так, красотiще. Космос i тут прекрасний. Тiльки зоряна карта iнша.
  - Шукатимемо наш Чумацький шлях. Приблизно знаємо, куди треба слiдувати. Звичайно, карта iнша, але дуже схожа. Я думаю, ми з легкiстю знайдемо нашу Галактику.
  - Слухайте! - Почав Вадим. - Ми ж можемо завантажити данi про нашу планету в пошуку в бортовому комп'ютерi, а потiм включити навiгатор i за допомогою наших вбудованих телескопiв проглянути увесь цей простiр. Знайде сама програма нашу Землю. Це зробить сам комп'ютер за допомогою завантажених нами даних про Землю. А потiм сам навiгатор автоматично побудує найкоротший шлях до Землi. Звичайно, ми побачимо список зi схожих на Землю планет. Тодi, якщо наша Земля виявиться непридатною для життя, то ми спробуємо щастя на iнших схожих планетах. А поки влаштуємося зручнiше i насолоджуватимемося нашим польотом в новому космiчному просторi, небаченому нашому людству.
  - Тут може iснувати iнше людство. - Зауважив Аркадiй.
  - Тут що завгодно може бути, як i скрiзь.
  - Хто зi мною в шахи пограє? Нiхто не хоче? - Здивувався Аркадiй.
  - Тут небо ще прекраснiше, нiж там, де залишилися iншi. - Вiдповiла я.
  - I скiльки ще таких паралельних свiтiв? I як їх побачити? Нам i декiлька, скажiмо, п'яти, життiв не вистачить вивчити i пролетiти весь Космос, якщо вiн рiзний у всiх вимiрюваннях. I особливо якщо цих вимiрювань нескiнченна множина. Як це все вмiщається в цiй порожнечi? А i порожнеча є матерiєю, яку ми не бачимо. - Все заглиблювалася i заглиблювалася в свої роздуми Тамара. - А де Божественний початок? Вiн є. Але в чому вiн? У цьому свiтовому розумi? А де тут цей свiтовий розум? Чому ми не думаємо однаково? Або думаємо? Так, треба ж ще умiти пiдключатися до свiтового розуму.
  - Я читала, що за рахунок iснування свiтового розуму легше вивчати тi iноземнi мови, якi вiдомi багатьом. А найважче вчаться мертвi мови, якщо їми володiє всього декiлька чоловiк. - Пiдтримала я роздуми Тамари.
  - Навiщо тобi вивчати iноземнi мови? Адже у нас є автоматичнi перекладачi, якi розпiзнають, перекладуть будь-яку промову потрiбною тобi мовою i твоїми солодкими виступами донесе до iноземцiв. В даному випадку - iнопланетян. - Поправив Аркадiй.
  - Не завжди ж будуть пiд рукою в потрiбний момент нашi пристрої-перекладачi. - Захищала я свою думку.
  - Цей Космос нескiнченний. I ми все одно поки летимо без заданої траєкторiї. Може, фiльм подивимося? - Запропонувала Тамара.
  - Я за! - Вiдповiла я.
  - Можна. - Сказав капiтан.
  - Чом би i нi. - Погодився Аркадiй. - Подорож видасться довгою.
  - Я хочу розумний. - Попросила я.
  - Може передачу, що скачали з Географiкса? - Порадив Вадим.
  - Нi, хочу фiльм. Корисний, романтичний, розумний. - Наполягала я.
  - У мене є пропозицiї. Ось. Цей. - Аркадiй прокручував на екранi списки фiльмiв, з яких ми почали вибирати.
  - Нi, цей не хочу.
  - Я цей дивився.
  - Не хочу ужастiки.
  - А ось цей?
  - Я хочу нормальний фiльм, а не той, де комусь голову вiдривають iклами.
  - Так от, вiн розумний, тiльки з жахами.
  - Давайте iнший.
  - Тут у нас зiбрана вся колекцiя свiтового кiно за всi цi сторiччя. Завжди можна що-небудь вибрати на будь-який смак. - Сказав Вадим.
  - Це копiя? А оригiнал залишився на основному кораблi?
  - Сумнiваюся. - Вiдповiв Вадим. - Наша iдея порятунку не була прийнята урядами країн. Вони не повiрили нам. I ми узяли з собою тiльки копiї.
  Роздiл 32
  Ми її знайшли. Вiрнiше, її знайшов наш комп'ютер. Вiн видав список з чотирьох схожих планет, але ми думаємо, що вона - це найближча до нас планета з цього списку. Навiгатор вже збудував якнайкращi шляхи проходження до всiх планет з цього довгожданого списку. Залишилося тiльки перепрограмувати бортовий комп'ютер на нову траєкторiю.
  Ми чекали цього вiсiм мiсяцiв. Рухаючись скачками, чергуючи негативну швидкiсть iз звичайним польотом.
  Так, це швидко не вирiшується. Але i на те спасибi нашiй автоматицi - вона робить за нас роботу. Ми б нiколи самi не справилися.
  Хвилювання, переживання...
  Зустрiч з нашою планетою Земля...
  Яка вона? Наскiльки хороша i прекрасна?
  Невже мрiя Вадима побачити море i поплескатися в нiм тепер - це справа часу. Вона ось-ось здiйсниться.
  Земля вiд нас знаходиться далеко. А ми не можемо постiйно летiти на негативнiй швидкостi: кожного разу пiсля її включення нашому мiнi-кораблю доводиться вiдновлюватися по декiлька днiв. Тому рухатимемося знову таки з максимально можливою постiйною швидкiстю, перiодично вдаючись до використання негативної швидкостi.
  Ми продовжуємо шлях крiзь невiдомий Всесвiт, що небагато нагадує наш Космос, назустрiч своєму дому, який може бути зовсiм iншим.
  Що нас чекає? Земля в процесi формування? Але тодi наш комп'ютер не розпiзнав би її як нашу планету? Або вона в завершеннi остаточного формування? На нiй є живi iстоти? Або цi форми iстот обмеженi тiльки бактерiями? Чи лякають поверхню величезнi монстри - динозаври? Якi тварини мешкають? Чи є люди? I на якому вони етапi розвитку?
  Дарма ми туди поспiшаємо? Або це нам необхiдно? Чи не можна знайти будь-яку першу вiдповiдну планету - i там освоїтися?
  Або присвятити своє життя вивченню цих безгранних простiр, кружляючись в корабельному танцi навколо планет, погостювавши на кожному небесному тiлi зовсiм трохи?
  Ми давно слiдуємо до намiченої мети, подорожуючи по цьому нам чужому вимiрюванню, але навколо все та ж одноманiтнiсть рiзноколiрних вогнiв зiрок в їх вiчностях, так само вiдображеного свiтла зiрок вiд планет.
  Ще небагато - i мета близька...
  - Як види? Подобаються?
  - Вже не вражають...
  Подiбнiсть, як би сильно не умiла людина йти в себе, в свiй внутрiшнiй свiт, в свої роздуми, однi i тi ж види за iлюмiнатором - вони навантажують i пригнiчують, труять поступово, з'їдають зовсiм непомiтно, а коли помiчаєш - так тебе вже i немає зовсiм.
  Скiльки б нi було невивченої iнформацiї на кораблi, скiльки б нi було розваг, яким би масштабним не був вiртуальний свiт, створений комп'ютером, ми повертаємося в реальнiсть. А реальнiсть - знову лякає все тим же вчорашнiм виглядом.
  Хай ми просунулися ще, хай позаду вже iншi зiрки. Але це все одно зiрки. Вони так схожi одна на одну...
  Ми не хочемо зупинятися i розглядати планети, що трапляються на шляху. Ми хочемо швидше дiстатися до мети. А вiдповiдно наша подорож проходить тiльки в транспортi, без зупинок i без прогулянок в мiсцях зупинок. I ми бачимо все тiльки з боку, тiльки вiддаленi силуети.
  - Скiльки нам ще летiти?
  - Я, думаю, декiлька днiв до того, як ми побачимо Землю без приладу, тобто на власнi очi.
  - Вже?.. не дочекаюся нiяк...
  Роздiл 33
  Ми готуємося до посадки. Планета виявилася тiєю, про яку мрiяли. Це саме наша Земля, але тiльки молодше.
  Ми просканували поверхню - все безпечно. Нiчого не немає, що може нам загрожувати.
  Це точна копiя нашого старого дому. I тут живуть люди. Ми ще не зрозумiли, на якому етапi розвитку людство, але точно не на високому: iнакше ми б виявили розвиненi мiста i пiдземнi споруди. Але нiчого цього немає. Цi люди живуть на поверхнi маленькими групками. I нiчого схожого на зброю не виявлено нашими скануючими пристроями.
  Ми зробили все необхiдне для пiдготовки до посадки, зокрема приготувалися заразом i до ворожої зустрiчi.
  Вадим управляє кораблем i ми вже все ближче i ближче до поверхнi двiйника нашої Землi.
  - Господи, приземлилися! Нарештi!
  - Як добре! Ми вже удома!
  - Чого Ви сидите? Готуйтеся до виходу! Раз-два! Пiшли!
  - Треба опам'ятатися.
  - Вiд чого? Що тут такого? - запитала я.
  - Зараз. Передихну трохи. - Сказав капiтан. Але видно було, як розхвилювався Вадим пiд час дотику з поверхнею.
  - Ти вперше на Землi? - посмiялася я.
  - Я зараз. - Вiдповiв мiй чоловiк.
  Ще трохи - i ми зробимо крок на зустрiч до цього свiту. Люк вiдкривається. Ми стоїмо в захисних костюмах вiд нападу i зi зброєю в руках. Оглядаємося. I бачимо, як застигли людиноподiбнi силуети бiля нашого космiчного корабля.
  - Ну що? Так i вирячимося один на одного? - Прошепотiв Аркадiй.
  - Вони в шоцi. - Вiдповiла я.
  - I не тiльки вони. - Пiдтвердив Вадим.
  - Залишається менi додати своє слово для посилення такого важливого моменту, щоб потiм не було образливо, що я нiчого не сказала. - Зауважила Тамара. - Гаразд, скажу: "Ми радi вас вiтати!"
  На нас так дико дивилися тi дуже схожi на нас iстоти. I вони просто неначе перетворилися всi одночасно в камiнь.
  Тут несподiвано хтось з цих "каменiв" щось прокричав - i всi впали на землю, щоб нам преклонитися.
  - Що там перекладач сказав? - Поцiкавився Вадим.
  - Вiн ще розшифровує, пiдбирає закономiрнiсть цiєї мови. - Граючись з пристроєм-перекладачем, Аркадiй намагається сам зрозумiти значення мови мiсцевого населення. - Хвилину, зараз... Ось: "Це Боги!". Вони сказали: це Боги.
  - А менi подобається ця iдея. Як тобi моя божественнiсть, Вадим, менi йде? - Посмiялася я.
  - Ти красива. - Вiдповiв менi мiй чоловiк.
  - Ну, раз ми Боги, треба поводитися належно. - Дав пораду Аркадiй. - Пiшли...
  - Почекай, не поспiшай. - Перебив капiтан. - Ми ще не знаємо намiрiв всiх iнших. Корабель закриємо. Зброю вiзьмемо з собою. Захиснi костюми не знiмати. Не вiдходити один вiд одного.
  - До речi, капiтан, а де ми приземлилися? - Поцiкавилася Тамара.
  - Бiля моря. - Вiдповiв капiтан i досить посмiхнувся.
  - Мрiї збуваються. Потрiбно тiльки наздогнати свою мрiю. А для цього треба побiгти за своєю мрiєю, куди б вона не поспiшала. - Пофiлософствувала я.
  - Точно! - Погодився Аркадiй.
  - Ну, пiшли! Пiдемо знайомитися.
  Ми вийшли з корабля. Вiн автоматично закрився. Вадим включив дистанцiйно блокування i поставив на сигналiзацiю, щоб ми знали, коли його потривожать. Якщо взагалi це вiдбудеться.
  Ми поступово йдемо, обходимо лежачi обличчям вниз тiла. А цi люди навiть i не смiють поворушитися.
  Так, вони дикi. Це зовсiм дикий народ. Хоча... вони ж одягненi. Значить, вже щось умiють цивiлiзоване, крiм пошуку i добування їжi.
  - Що ми їм скажемо?
  - Скажiмо, що ми Боги, раз вони так цього хочуть. Вони ж не зрозумiють, що ми з цiєї ж планети, але тiльки з iншого вимiрювання i з iншого часу. Це людинi з майбутнього поясниш, що ми з минулого. А навпаки - важко. Особливо, якщо знаходитися на такому рiвнi, на якому знаходяться ось цi милi створiння.
  - Так, людинi 21-го столiття поясниш, що ти з 22-го. А ось житель 18-го за такi спроби сказати щось подiбне, що ти з 22-го сторiччя, тебе вiдправить на багаття i назве чаклуном. Правда, стародавня людина поступить трохи краще: вона просто преклониться перед тобою, щоб тебе не прогнiвати. Що i роблять зараз ось цi чоловiчки.
  Коли ми пройшли цю купку людей i попрямували далi, жителi цiєї планети встали i пiшли за нами, тримаючи велику дистанцiю. А коли ми оберталися, то вони зупинялися i знову примикали до землi. На це було смiшно дивитися.
  Але ми не смiялися. Це неповажно до них.
  Ми оглядiлися. Знайшли блiзi та iншi поселення. I всi цi люди поступали так само: слiдували за нами, а як тiльки ми зупинялися та дивилися на них - падали на поверхню, щоб преклонитися нам.
  Звичайне мирне населення. Нiякої загрози не було видно. Працюють, щось будують, щось готують, на когось з тварин полюють, за домашнiми дивляться. Двома словами: такi ж. Такi ж, як ми.
  - Геть i море видно вдалинi. Дивися, Вадим.
  Море було рiвним i смирним. В цей час доби (пiсля заходу, але ще було свiтло) воно зливалося з горизонтом i виглядало, як срiбно-алюмiнiєва скатертина. I такий же бiлий свiт з'являвся у виглядi блискiв то тут, то там на поверхнi моря.
  - Давайте сюди повернемося завтра. - Запропонував Вадим. - Вiдразу попрямуємо до берега. Протестуємо воду в морi, проскануємо, на скiльки можливо, її глибини. I, якщо вийде, скупуємося.
  - А що робити з ними? - Запитав Аркадiй, указуючи на супроводжуючих нас корiнних жителiв цiєї Землi.
  - Хай мучаться в припущеннях, чому ми пiшли, нiчого їм не сказавши. - Пожартувала я.
  Роздiл 34
  Ми переночували на своєму космiчному кораблi ради своєї безпеки.
  - Який прекрасний ранок!
  - Найголовнiше - земний.
  - Що робитимемо сьогоднi?
  - Капiтан же хотiв викупатися в морi.
  - Так вiдразу?
  - А навiщо чекати.
  - Ну, збирайтеся. У шлях. За нами могли вже скучити нашi гостиннi господарi цiєї планети.
  - Пiшли. Через пiвгодини чекаю бiля виходу. Всерединi бiля виходу. Можна в захисних костюмах.
  Почався дивовижний ранок. На Землi. Сонечко (цього вимiрювання) приємно пригрiло повiтря. Все навколо пахло та цвiло.
  Ми вже стояли зовнi нашого корабля i вже збиралися продовжити наш вчорашнiй шлях. Як тут побачили натовп, який нам принiс цiлi здоровi корзини фруктiв i живих маленьких звiряток.
  - Нам жертвопринесення зробили.
  - Або просто сказати: принесли подарунки.
  - Пора подружитися з мiсцевим населенням.
  - Пiдемо!
  Ми подружилися з мiсцевими людьми. Показали їм, що нас не треба боятися, тому що ми прийшли з миром. Але нашу "божественнiсть" ми не заперечували. Так буде краще.
  Ми надалi стали їм допомагати будувати. Створювати новi будинки, якi набагато бiльше та затишнiше їх колишнiх.
  Вадим викупався в своєму довгожданому морi. I тепер щодня починає з купання в ньому свiй графiк. Таке життя - просто рай.
  Ми узяли пiд опiку наших гостинних господарiв i учимо їх тому, що умiємо. I вiдкрили школу, в якiй навчаємо всiх охочих основним наукам. А особливо здатних i тим бiльше особливо охочих вчитися ми учимо потiм i спецiалiзованим знанням: медицинi, бiологiї, технiцi, iнженернiй справi, астрономiї, агрономiї, що навiть люблячих красу не забули - їх вчимо дизайну, моделюванню одягу та технiцi малюнка.
  У нас мiсто насправдi росло на очах. А люди з диких створень в митi перетворювалися на освiчених фахiвцiв, що жадiбно поглинають знання i що мрiють пiдкорити вибранi вершини.
  Тамара викладала мови, лiтературу, учила складати та красиво говорити.
  Аркадiй влаштовував кожен вечiр дискотеки пiсля роботи та навчання. I ще викладав уроки музики всiм охочим.
  Вадим учив технiцi, радiоелектронiцi, астрономiї, фiзицi.
  Я викладала свою улюблену математику i... я ще захоплювалася малюванням. Не живописом. Живопис люблю розглядати, але не люблю малювати маслом. В крайньому випадку, вiддаю перевагу гуашi.
  I ось я здiйснила свою мрiю та використала її на практицi. Я знайшла застосування своїм здiбностям до малювання i в нашiй школi викладала технiку малюнка. I вiдчула себе щасливою, що нарештi у мене вийшло зi своїм найдавнiшим захопленням.
  Ми хотiли повторити деякi вiдомi споруди тут, на цiй Землi.
  Тiльки поки для цього не вистачало всiх навчених робочiх, а нас учотирьох було б мало для цiєї затiї. Може, ця iдея i не потрiбна зовсiм?
  Ми хочемо побудувати розвинене мiсто зi всiєю каналiзацiєю та розгалуженою телекомунiкацiєю. Але своїми зусиллями та з переконанням iнших. Нiкого примушувати не будемо. Деякi вже заразилися цiєю iдеєю та й допомагають нам в цьому. А iншi залишаються в своїх оновлених будинках i ще не вирiшуються на такi великi змiни.
  Тамара вже завагiтнiла. I скоро вони з Аркадiєм чекають поповнення.
  Її живiт просто величезний. Може, у них двiйнята?
   А ми поки що не зважилися на такий вiдповiдальний крок. Я особисто боюся, що не встигну зробити всього, що запланувала, а дитина просто мене поглине - i я не зможу вже нiчого iншого робити, як ростити його, любити та оберiгати. А Вадим, як всi чоловiки, боїться невiдомостi та й таких великих змiн в нашому особистому життi. Але ми готовi. I це буде дуже швидко. Але не зараз. Трохи пiзнiше.
   Ми тут вже провели майже рiк. Ну, дев'ять мiсяцiв. Тамара ось-ось народить. I мiсто майбутнього почало вимальовуватися.
  Ми так само не забули про свою безпеку. I побудували ще декiлька космiчних кораблiв. Ми налагодили гiрничодобувну промисловiсть. Навчили цiй справi решти людей.
  I пiдготували хороших пiлотiв, здатних лiтати на наших нових космiчних кораблях.
  I швидко це прiгодiлось, коли Вадим вiдмiтив, просканувавши небо, що до нас наближається якесь космiчне тiло. I, судячи по траєкторiї та контурам, - це космiчний корабель.
  Одне радувало: на кораблi нонiусiв зовсiм не схоже.
  Що це могло бути? I куди воно слiдувало?
  Капiтан пiдняв тривогу i ми (команда з чотирьох чоловiк) розмiстилися на нашому головному космiчному кораблi. А решта навчених пiлотiв, народжених з мiсцевого населення, зайняла iншi, дрiбнiшi, кораблi.
  Всi були готовi.
  Всi приготувалися до найгiршого. Але ми хотiли вiрити, що вони прийдуть з миром.
  Ми вийшли у вiдкритий Космос. Решта машин послiдувала за нами.
  Ми чекали нападу, навiвши прицiл всiх наявних знарядь на нашого гостя. Насправдi комп'ютер вiдстежував перемiщення цього "металевого дива" i варто було натиснути на одну кнопку - i всi снаряди полетiли б в нього. I звичайно, вiдразу треба було б мотати з мiсця злочину, якби виявилось, що нашi знаряддя безсилi в цiй битвi.
  Але до нас поступив сигнал... Азбукою Морзе...
  Роздiл 35
  - "Ми з миром... ми з миром... мир... мир... ми з миром..."
  - I ти їм повiриш? - Здивовано запитала я. - Це може бути i справдi,
  i брехня.
  - Не знаю. А Ви як думаєте? - Запитав Вадим у iнших.
  - Не знаю. - Замислилася Тамара.
  - А хто їх знає... - Такi слова вимовив Аркадiй...
  Декiлька годин пройшло в очiкуваннi. Кiлька разiв ми змiнювали капiтана на його мiсцi, щоб постiйно рука лежала бiля кнопки пуску снарядiв. Звичайно, можна було настроїти автоматичне реагування на якi-небудь рухи в напрямi вiд чужого корабля, але людина краще аналiзує вирiшальну iнформацiю i не дає помилкових спрацьовувань на iншi мiшенi та рухи корабля.
  - Гррррр... Грррраааг... - захрiп Аркадiй.
  - Ти удома не мiг поспати?
  - Потрiбно чекати. Набридло. Коли там все вирiшиться? - Утомлено запитав Аркадiй.
  - Не знаю. Почекаємо ще. - Вiдповiв капiтан.
  Ще пройшло декiлька годин в очiкуваннi...
  - Все! Набридло! - Вигукнув Вадим. - Якби хотiли, давно б напали. Не такi ми вже i захищенi. Та i вони не особливо блищать потужнiстю та грiзнiстю свого вигляду. Малуватий їх корабель.
  - А може це розвiдувальна машина? А основний (головний) корабель прилетить потiм? - Я злякалася за всiх нас можливою вiрогiднiстю.
  - Вiн би вже прилетiв, побачивши нашу жалюгiдну армiю. - З'єхидничав Аркадiй.
  - Ааааа... ааааа... а... боляче... - Простогнала Тамара.
  - Тобi ж через тиждень - два треба ... - Розхвилювався її чоловiк.
  - Стрес все прискорює. Перенервувала iз-за наших прибульцiв. - Пояснила я.
  - Унесiть її звiдси! А то вона сама ногою натисне на цю небезпечну кнопку! I ми пiдсмажимо наших незнайомцiв! - Прокричав капiтан.
  Вадим залишився на декiлька хвилин один в цьому вiдсiку. Я незабаром повернулася.
  - Що робитимемо? - Запитала я.
  - Не знаю. Почекаємо ще небагато.
  Пройшло ще бiля пiвгодини.
  - Вони могли вже напасти. Але цього не зробили.
  - Дружимо з ними? - Поцiкавилася я.
  - Дружимо.
  Вадим вiдправив їм вiдповiдь все на тiй же мовi Морзе:
  - "Ми з миром, дружба, мир, дружба, мир".
  Ми отримали вiдповiдь:
  - Поговоримо на поверхнi? На планетi?
  Ми вiдповiли:
  - Так, поговоримо на поверхнi планети.
  Нашi космiчнi кораблi виконали посадку одночасно з кораблем прибульцiв.
  З нього виплили iстоти, якi майже не торкалися поверхнi Землi, абсолютно голi i однотонно-бiлi. Вони дивилися на нас. Один з них пiдiйшов до нас i доторкнувся обома руками до мене та Вадиму одночасно. I ми побачили.... Ми побачили загибель їх планети вiд величезного метеорита, їх обряди та присвячення, якiсь ритуали з баченнями. I ще ми побачили, як з нашою планетою зiткнеться схожий метеорит, який викличе величезнi цунамi. Побачили, як цi хвилi затоплять в мить все навколо. А впаде метеорит на iншу частину планети. А на тiй територiї, де ми зараз, буде потоп, що уб"є багато.
  - Вони ясновидицi? - Запитала я.
  I у мене в головi прозвучав мiй голос, хоча я нiчого не говорила, навiть сама собi розумово:
  - "Так".
  - Що робитимемо? - Поцiкавилася я у Вадима.
  - Побудуємо Ноїв ковчег. - Вiдповiв Вадим.
  - Коли це буде? - Я не заспокоювалася.
  У мене в головi знову прозвучав мiй голос:
  - "Через один рiк".
  Вадим запитав:
  - Хто Ви i навiщо Ви тут?
  I знову у мене вiдповiдь сама прозвучала в моїй головi:
  - "Ви маєте рацiю, ми ясновидицi. Ми з планети пророкiв. Планету звали Хемма. Ми прилетiли вижити та знайти новий дiм. Нас мало. I ми прийшли з миром. Ми нiколи не умiли воювати.... Нам забороняє нападати наша вiра. Тому не змогли захиститися вiд метеорита. Ми Вам допоможемо в створеннi вашої конструкцiї. I допоможемо вам врятуватися. Приймiть нас з миром. I ми подiлимося з Вами нашими досвiдом, умiннями, знаннями. На нашому космiчному кораблi - ми всi. Бiльше нiде нас немає. Це те, що залишилося вiд нашого народу".
  - Добре. Ми Вас приймаємо. Живiть у нас з любов'ю та пошаною до кожного жителя цiєї планети. - Вадим продовжив. - Особливо до корiнного населення Землi. Ми теж тут гостi. I нас теж добре прийняли.
  Ми взялися за свої справи. I тут я пригадала про Тамару:
  - А як Тамара? Народила?
  - Скоро дiзнаємося. - Вiдповiв Вадим.
  Ми попрямували до входу нашого корабля та поспiшили у вiдсiк, де повиннi були знаходитися Тамара з Аркадiєм.
  А там вже все вiдбулося: Тамара спокiйно лежала, а на її грудях солодко спали два малюки.
  Аркадiй щасливо прошепотiв:
  - Хлопчик i дiвчинка. Їм не заважатимемо.
  I ми вийшли.
  Роздiл 36
  Коли ми вперше побачили iнопланетян з планети Хемма, то вони нам здалися просто однаковими. З часом ми стали розрiзняти рiзницю. I навiть запам'ятали кожного по iменi.
  Хемми - народ абсолютно нешкiдливий, доброзичливий i мирний, який проводить багато часу в медитацiї.
  Стало навiть цiкаво i незвично з ними спiлкуватися: ми щось їм розповiдаємо, а вони потiм доторкнуться - i ми бачимо в своїй уявi вiдповiдь. Вони можуть таким же легким дотиком до когось прочитати його думки, потрiбнi їм.
  Дивне спiлкування з хеммамi: неначе сама з собою розмовляю, а потiм вiдповiдь випливає в моїй же головi!
  Ми побудували величезну конструкцiю, яка повинна була вмiщати всiх охочих. У роботi були задiянi ми, корiннi жителi цiєї планети i хемми.
  Ми справилися за декiлька мiсяцiв. Залишилося вiдловити тварин i розмiстити їх наперед на цьому суднi порятунку. Зразки мiкроорганiзмiв ми теж планували зiбрати та заморозити на деякий час.
  I назвали ми цю затiю, скориставшись нашою культурою, - Ноїв ковчег.
  Отже цiлий рiк ми присвятили роботi по порятунку себе та бiльшостi видiв на планетi-двiйнику Земля.
  По закiнченню року всi вже знаходилися на Ноєвом ковчезi. Всi, окрiм нас. Ми вирiшили зустрiти атаку на нашому космiчному кораблi, намагаючись перешкодити цьому нападу метеоритiв. Хемми зробили те ж саме. I, звичайно ж, всi нашi новi тут створенi космiчнi кораблi теж були задiянi в цiй справi: всi до останнього пiднялися в Космос в очiкуваннi трагедiї.
  Нам не довелося довго чекати. Метеоритний дощ з'явився рiвно через рiк, як передбачали хемми, але вже дуже раптово i на величезнiй швидкостi.
  Обстрiлу повинна була пiддатися та половина нашої планети, на якiй ми бували дуже рiдко. Наш Ноїв ковчег розташовувався на iншiй половинi земної кулi.
  Побачивши, як рухається ця маса глиб до нашої планети, всi почали стрiлянину по метеоритах, намагаючись перешкодити проникнути хоч би одному. Всi команди були вiдданi наперед, ще на ученiях-пiдготовки до цiєї подiї. А зараз залишалося тiльки, побачивши мету, - лiквiдовувати щонайшвидше, точнiше i якомога бiльше встигнувши захопити в долi секунд. Але деякi каменi все одно прослизали крiзь наш захист i потрапляли на поверхню Землi.
  Це було страхiтливе видовище: вибухи в Космосi, вибухи на поверхнi, величезна кiлькiсть спалахiв i осколкiв, що розлiтаються вiд нашого стрiчного удару. Час розтягнувся i застиг. Ми не вiдчували себе. А тiльки бачили, як летять метеорити, а в них потрапляють нашi снаряди, як деякi камiнчики вмудряються проскочити крiзь нашу оборону i... I роблять свою пiдступну справу.
  Все закiнчилося. Ми ще якийсь час протрималися в Космосi в очiкуваннi нового удару. Просканували небо: поки нiчого не загрожувало нам. На щастя, нiкого в Космосi не зачепило. Але ми прагнули розташовуватися далi вiд розрахованої траєкторiї падiння метеоритiв, щоб нi в один космiчний корабель не потрапило знаряддя Космосу.
  На Землi промайнув шквал цунамi. Були затопленi територiї, на яких ранiше розташовувалося поселення, що притулило нас. Але люди залишилися живi. Завдяки спорудi, що уберегла вiд бiди. I, звичайно, без пророцтва наших гостей, добрих iнопланетян, ми були б не готовi врятувати всiх, хто цього потребував. Так, направивши телескоп в небо, ми б побачили рухомi глиби. Але нам би вистачило часу тiльки на те, щоб сiсти в космiчнi кораблi, стати на захист планети, вiдстрiлюючись вiд природного явища - i все... Бiльше нiчим ми б не допомогли мешканцям нашої планети.
  Пил вiд зiткнення затьмарив атмосферу. Повiтря стало сiрим. Але у нас був план по прискореному очищенню. Ми створили спецiальнi пилососи, якi затримують i великi, i дрiбнi частинки. Пилососи автоматичнi i працюють миттєво, здатнi самi пiднiматися на будь-яку висоту та рухатися по заданiй траєкторiї, моделюючи можливi зiткнення з небесними мешканцями. А знайдене смiття автоматично при переповнюваннi контейнера заривають в землю, не даючи йому знову пiднятися в повiтря.
  Катастрофа спровокувала могутнi землетруси. Iз-за одного такого материки зробили величезний стрибок, помiнявшись один з одним мiсцями. I знову могутнi цунамi, як наслiдок.
  Але нашi роботи старанно працювали - i результат був на обличчя.
  Атмосфера очистилася швидко. Вiдповiдно не було довгої холодної зими, оскiльки через мiсяць сонячне свiтло вже могло спокiйно проникати на поверхню Землi.
  Всi були задоволенi, що убереглися. I що так швидко змогли погрiтися пiд теплими та ясними променями.
  Коли вода зiйшла, ми вийшли зi свого притулку.
  На щастя, у нас помiнялася тiльки довгота. Добре, що не широта. Тому, клiмат залишився той же.
  Ми почали наново будувати своє мiсто.
  Нового лиха хемми поки не передбачали. I взагалi вони пообiцяли, що в найближчi тисячi рокiв все повинно бути добре.
  - До речi, я читав, що пiрамiди вiдповiдали сузiр'ю Орiона в якомусь перiодi, як би показуючи час повторення однiєї i тiєї ж катастрофи. Давайте i ми побудуємо свої пiрамiди. На цiй планетi Земля нашi пiрамiди будуть найпершими, - запропонував Аркадiй. - I технологiї у нас є. Можемо створити рiвнi куби, при складаннi яких не пройде жодне лезо.
  - Згоднi.
  - Я не проти цього.
  - Треба попросити допомоги у хеммов. У них теж дуже розвиненi та цiкавi технологiї. Та й iдеї якi-небудь дадуть, як найкращим чином це зробити.
  - ОК.
  Роздiл 37
  Пройшло двадцять рокiв з тiєї митi, як впали метеорити на нашу другу Землю.
  Нове мiсто миттєво було побудоване. I швидко розрослося.
  Пiрамiди чекають свого завершення. Залишилося трохи. Було споруджено три пiрамiди, а розташованi вони були по подiбностi розташування зiрок в сузiр'ї Орiона на даний момент часу. Сузiр'я трiшки вiдрiзнялося вiд того, в нашому Всесвiтi, де ми народилися. Але трохи.
  Ми обзавелися дiтьми. У нас з Вадимом народилися два хлопчики i одна дiвчинка. Дiвчинка старша. Молодша (четверта дитина) була ось-ось на пiдходi.
  Аркадiй з Тамарою стали батьками ще бiльшої сiм'ї.
  Нашi корiннi жителi планети Земля i прибульцi (хемми) якимсь дивом створили декiлька сiмей. Отже з'явилася ще одна раса, щось середнє мiж людиною та хеммом. А вiд них - вже пiшли iншi градацiї: бiльше людського, небагато генетичного матерiалу вiд хеммов або навпаки.
  Але всiм добре. I спокiйно. Затишок панує у всьому.
  Тепер ось наша дочка та старший вже вибрали собi пару. I захотiли одружитися в один день.
  Всi приготування виконанi. Залишилося чекати настання цього знаменного дня. Син вибрав дiвчину з корiнних жителiв цiєї планети. Дочка придивилася старшому синовi Аркадiя i Тамари. Всi щасливi. Та всi чекають прекрасного майбутнього. Звичайно, ми до нього прагнемо. I робимо все, що в наших силах.
  Хемми передбачають, що через тисячу рокiв вся ця планета буде оббудована високими хмарочосами. Земля вся буде обжита. Але будинками майбутнього, нешкiдливими, економiчними та екологiчно чистими.
  I на скiльки бачать в майбутнє хемми, вони показують, що з нашою Другою Землею (з цiєю планетою) все буде добре.
  I бiльше нiякого метеорита. Навiть якщо i буде така небезпека, земляни створять тимчасовий магнiтний щит, який зруйнує все, що потрапить в нього, роздрiбнить на пил всю можливу загрозу.
  
  Епiлог
  Ми шукали дiм. Свiй власний дiм, де можна спокiйно розслабитися, вiдчути себе захищеними та прийнятими. Ми пройшли багато дорiг. Вибирали планети. Оглядалися. Примiрялися. Намагалися почати нове життя. Прагнули максимально пристосуватися.
  А новий дiм виявився нашим давно покинутим домом. Кращого, нiж наш старий затишний дiм - не знайти. Краще за нашу планету, ми переконалися, ми не знайшли.
  Нам повезло, страшно повезло, що ми якимсь дивом знайшли тунель в iнше вимiрювання. I там пробували щастя. I знайшли те, що шукали.
  Вiриш - рухаєшся у напрямi вiри. Не вiриш - тодi навiть i не намагаєшся. Вiдповiдно, нiчого не отримуєш в здiйсненнi мрiї.
  Мрiєш, вiриш в її реалiзацiю, тодi робиш кроки. Хай крихкi, може такими будуть тiльки першi. Але потiм з'являється можливiсть зробити крок бiльше. I ти виходиш на новi горизонти. I бачиш там новi можливостi для здiйснення цiєї мрiї. Не вiриш - не пробуватимеш. I не побачиш заховану можливiсть, на яку мiг би натрапити.
  Треба мрiяти. Треба вiрити. Але треба i дiяти. Треба розкидати свої мережi для лову можливостей в рiзнi боки. I де-небудь - та прокльовуватиметься. Ми самi створимо цi шанси або пiсля наших дiй вони прийдуть через iнших людей - ми не знаємо, звiдки чекати. Але треба дiяти. З вiрою в серцi. Намагатися рiзними шляхами. А десь - та i вийти.
  Ризик - це складне i нестiйке твоє положення. Нестабiльно. Але не спробувавши, не дiзнаєшся. Iнодi ризик шкодить. Буває дуже. Але iнодi ця шкода здається такою спочатку. А потiм виявляється, що вона випрямила всi хвилястi дороги, перетворивши їх на одну пряму, що сполучає тебе з твоїм здiйсненням мрiї.
  Отже. Ми знайшли дiм, який шукали. I це опинилася наша улюблена планета. Наша рiдна, мила. Тiльки ще не змучена нами самими. Зовсiм юна i вiдкрита. Земля, що не знає нашого грубого вiдношення.
  Дай Бог, нiколи їй цього не дiзнатися i нiколи не вiдчути нашого свинства i беззаконня!
  Танцюй, кружляйся, планета, в зоряному танцi навколо свого свiтла.
  Живи i процвiтай! I будь улюблена всiма твоїми мешканцями!
  Та й збережена, як найголовнiший скарб цього всесвiту!
  Кiнець.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"