Беличенко Саша : другие произведения.

Смерть, де твоє жало

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:


   0x01 graphic
   ПОДДЕРЖКА И ОБОДРЕНИЕ
  
   0x01 graphic

Смерть, де твоє жало?

 

  
   Справка. Алексанр Беличенко является инвалидом 1-й группы  с диагнозом ДЦП. Он не заканчивал ВУЗОВ и люди с таким диагнозом имеют проблемы с умственным развитием. Но не Александр. Он мой брат во Христе и Бог дал ему мыслить как человеку с высшим образованием. Дал талант писать Новеллы.
     Пусть Господь Бог поможет Александру.  
   0x01 graphic

 

   (Новела.)
   Свiтлiй пам'ятi своїй бабусi, М. П. Папушi, присвячую.
   Блаженнi чистi серцем, бо вони Бога побачать
   Матвiя 5:6
   Не до тихого спокiйного меланхолiйного Днiпра - до бурхливо, агресивного повноводного Рейну пiдбiгла низенька, чорнява Агнеса Вивезена. Холоднючий, пронизливий вiтрюган, крутячи в повiтрi першi снiжинки, продував її в тонюсiньке стареньке шовкове платтячко. Та не про теплий кожух, не про те, як вберегти своє тiло вiд застуди, турбувалася дiвчина. Вона нiби не помiчала лютої стужi. Їй було абсолютно байдуже, що вiдбувається довкола неї.
   Юнка давно все обдумала, хтозна-коли все вирiшила. Спинившись край крутого берега, востаннє згадала матусю й сестричку, що зостались десь там, далеко-далеко, в окупованiй нiмцями Українi. Востаннє напiвсвiдомо, напiвмеханiчно розгорнула замацане ще прадiдом "Євангелiє вiд Йоана" - єдину рiч, яку дозволялося їй тримати при собi. Востаннє хотiла була прочитати п'ятидесятий "покаяний" псалом, але сльози, гiркi, полиновi сльози, туманом застели її розпачливi голубi очi.
   - O , mein God ! Авве Отче!--плачучи, почала щиро, мов зi своїм найближчим другом, почала розмовляти з Господом згорьована.-- Батюшки (православнi й їхнi лютерансьскi), нiби, зговорившись, в один голос вчать: "Самогубцi, прямуючи в пекло, Царства Божого не наслiдують!" Але я знаю, всiм своїм єством чомусь твердо переконана: Боже, Ти - Суддя Праведний. Ти, той, хто звiдує найпотаємнiшi глибини людських сердець. Чи не простиш, чи ти не зрозумiєш мене, малесеньку беззахисну комашку, в цiй чужiй країнi, в цьому величезному свiтi? Хiба Ти, Господи, не бачиш: дати драпака--безглуздо? Спiймавши--мене запроторять у трудовий концтабiр. А там, звiсно, ще гiрше нiж тут, на собачо-ланцюжковiй волi. У мене ж сили i так--мов у Дюймовочки. Гос-по-ди, Ти видиш: iде вiйна. I кiнця краю їй поки що, на жаль, не видно. Совiти в кровавих боях--десь там на сходi... (Власне, хiба ж воно дивно? Чи ми, волелюбнi слов'яни,-- францюзи, щоб не вчинити гiдного опору?) А я тут в тут, в дорфi, з голоду пампушкую. Худесенька-тонесенька стала, мов трiсочка. Красти-їсти потайки потрiшечки, так, щоб моя hausfrau (хаусфрау) не помiтила--Совiсть не дозволяє. Та й то! Невже мене врятують тi такi жаданi поцупленi крихти, через якi можна, "ох, як ще й можна" загримiти в Освенцiн? Тим паче, моя панi, неначе зовсiм сказилася, точно, скрупульозно аж до одурiння, виконуючи "священний циркуляр" свого шефа-коханця. Особливо стало нестерпно тепер, коли вона отримала з фронту похоронку на сина - мого ровесника. Дивиться на мене своїми чорними ненависними очима. Здається, ось зараз кинеться на тебе, i, мов тигриця, розiрве на шматки, неначе це я його.... Хо-ча! Як жiнка жiнцi, я їй спiвчуваю. Розумiю. Хiба [в її нещасних очах] то є справедливо: годувати мене, щоб я мала майбутнє? Чи не спокусилася б я помстися за свою дитину, коли була б на її мiсцi? Хiба можливо теє передбачити? Ой, горечко тай годi! Б'ються два заслiпленi своїми високими химерними самолюбствами--головнокомандуючi шайтана Ба, як вмiло, як справно, мов на кораблi галерниками, чортяка скеровує ними! Вiн бо прагне всiх "вбити, знищити, погубити." Ось i зараз вiн, нахабно зазираючи менi в вiчi, злорадно хiхiкає паскуда: "Ну, що? Моя взяла?" Е, нi, люцифере! Ти не здолав мене: просто я сама не хочу повiльно згасати в муках. Навiщо терпiти те, вiд чого можна так легко позбутися? Декiлька хвилин - i все... Ales . Нiяких мук, жодних страждань. Все одно тут, на чужинi, в Нiмеччинi, швидше за все, менi каюк".
   Агнуся була в безпросвiтному вiдчаї. Не жити -вмерти, вийти з цього зачарованого кола кортiло їй.
   Наважившись, юнка стрибнула в воду - "у свiй такий жаданий порятунок". Пiрнула в водi раз, другий, третiй.... Однак бурхлива повноводна рiка, вiдносячи все далi-далi її вiд берега, нiби пiдкоряючись якiйсь всемогутнiй волi, немовби сама жалiючи бажаючу навiки спочити на днi, здавалося, навiдрiз вiдмовилась прийняти легесеньке дiвоче тiло...
   -Ви-лазь! Ви-лазь! Ти по-ба-чиш ще ону-кiв своїх. Я ви-ве-ду тебе звi-д-си. Не зав-ж-ди так бу-де, як є за-раз бу-де,-- раптом нетонучiй їй чiтко вчувся тихий, нiжний, владний голос--голос, у якому скiльки батькiвської любовi, що нi з чим iншим повелiнням його не переплутаєш, навiть якщо ти нiколи нiде його не чув.
"Ага! Я ще необхiдна Господу на цiй землi. Я потрiбна своїм ще не народженим дiткам,"--ледве-ледве, мов щойно спросоння, зметикувала та, що ще мить тому хотiла втопитися, розпрощатися з бiлим свiтом, а тепер схотiла жити, нiби раптом серед темряви загорiлось свiтло.
   "Боже, "воля твоя є блага та досконала". Але ж... Як менi вибратися з цiєї рiчки, яка всмоктала на своє дно, либонь, не одну таку, як я? Го-спо-ди, я ж плавати не вмiю."
   "А втiм! Хiба ж Ти, Владико, мов той лукавий пройдисвiт, щоб говорити неправду? Чи вже ж, коли Ти, Творець неба i землi, всього видимого i невидимого, звелiв "Най буде свiтло," невже не стався ясен день?"
   Дiвчина, знаючи, що "вiра без дiл мертва," зробила руками рух, другий...Невiдомо звiдки неподалiк з'явився пароплав, i велика хвиля, що пiшла вiд нього, винесла її до ще ранiше такого ненависного, пекельного, а тепер такого бажаного для неї узбережжя.
   ...Не утоплена, не русалка - врятована Господом, викараскавшись з води знесиленою, лiгши на задубiлий пiсок, знепритомнiла... Тут так i знайшов її старенький бауер, котрий мешкав у тому ж таки Дейч селi...
   Ще понад три роки вбивала, калiчила людей вiйна. Ще понад три роки копирсала вилами гнiй Агнеса Вивезена в хлiву цього добродiя. Та, маючи хлiб та чорну бруднющу робу, дiвчина немов не помiчала свого рабського становища. Вона, живучи вiрою , уявляла собi молодого, високого, кремезного нареченого, котрий веде пiд вiнець її, гарненько вбрану в бiлоснiжне... Що таке тимчасовi, дочаснi страждання нашi, порiвняно з тою благодаттю, яку Господь явить нам у подальшому життi земному i в Царствi Райському Своєму?

06 01. м. Київ. Али-лу-й-я! О.Белiченко
Редакцiя вiд 18 листопада 2006 р
.

  bmg7@ukr.net  

  
   0x01 graphic
    
  
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"