Береговский Владимир Емельянович : другие произведения.

Вибрики життя

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  1. Ранок у гуртожитку
  
   Банальне пробудження. - Дзвенить будильник i починається новий день. До того ж понедiлок. "Я твiй будильник на ... зламаю. Або тебе вiд ... . " Це зараз називається доброго ранку. Коля-буровик в своєму репертуарi. В цiлому вiн хороший мужик, ... коли спить носом до стiнки i не дихає. Набридлий вiн менi зi своєю простотою. Кажуть же, що простота гiрша за крадiжку. Ну не хочу я кожен день з ним надиратися. Хоча б через день. Ось знову вiн вночi звiдкись прийшов "на рогах". I лiзе зi своєю смердючою горiлкою: "Олег, випий сто грам - якщо мене поважаєш". А спробуй, скажи, що не поважаєш. Таке виття пiднiметься. I головне марно з ним говорити. Вiн молодший за мене на два роки, але йому вже давно все ясно. Головне його кредо - "пiсля роботи треба вiдпочити". А "вiдпочинок" для нього полягає лише в бухалiвцi. При цьому iснують три основнi варiанти: бухалiвка з друзями (до друзiв вiн чомусь зараховує i мене), бухалiвка з подругами, бухалiвка з чужими.
  
   На цей раз менi пощастило - Коля, не закiнчивши матюки, знову занурився в п'яну нiрвану. А то б зараз почав розповiдати про свої нiчнi пригоди. А слухати його - бiльш нуднiшого не придумаєш. I так настрiй нi до бiса. I коли тiльки цi гуртожитки для мене закiнчяться? Як пiсля школи покинув рiдну домiвку - так суцiльнi гуртожитки. В армiї i говорити нiчого: казарма в два поверхи, вартiвнi, кухня, бойове чергування - всюди купи народу, плюнути нiкуди. В унiверситетi - кiмнати в гуртожитку без закритих дверей, аудиторiї, лабораторiї та (бу-гага!) консерваторiї. На природу i то вибиралися тiльки веселою юрбою. А я люблю природу тиху i задумливу. Найкраще ранньої осенi вийти на пагорб, а навколо нi душi. Вдалинi, як писав класик "лiс чорнiє", пташки ледь чутно цвiрiнькають, трава пахне минулим лiтом. Добре! Ляжеш на суху, ще теплу землю i дивишся в нескiнченну височiнь синього неба.
  
   Усе! Досить хандрити. Найкраще - ворог хорошого. А добре вже те, що немає другого сусiда по гуртожитку - поїхав в поле. Вася, звичайно, не пара Миколi - освiчена людина, з певними прагненнями i планами. Є у нього iдея-фiкс - знайти значне родовище ртутi i ... прославитися. Це щоб у всiх геологiчних журналах i пiдручниках було його прiзвище з короткою бiографiєю i героїчною iсторiєю вiдкриття родовища. Але теж у великих кiлькостях Вася переноситься важко. Все у нього я, я, я. Та ще й як затiють вони з Колею в кiмнатi змагання з класичної боротьби, яка поступово переходить в вiльну i в бої без правил. Як це не дивно, але починає завжди Вася. Напевно, Коля його, як i мене, страшенно дратує своєю самовпевненою примiтивнiстю, а просто набити морду не можна - з гуртожитку виженуть. Так Вася i вигадує привiд, щоб цiєї скотинi, якщо не фiзiономiю, то хоча б ребра злегка пом'яти. Але i йому при цьому неабияк перепадає. Як вони розiйдуться, то я тiльки встигаю вивертатися - бiгаю як заєць по кутах нашої маленької кiмнатки. За межi "рингу", як головного i єдиного суддю поєдинку, мене не випускають. В останнiй раз Вася кинув Колю прямо на мою єдину з меблiв - тумбочку. В результатi Коля залишився цiлий i неушкоджений, а тумбочка разом з стоячим на нiй моїм будильником - вщент. Правда, будильник вони менi купили i урочисто вручили, а ось тумбочки у мене не стало, напевно, назавжди.
  
   Коротше, менi не щастить. Потрiбен якийсь поштовх, щоб життєвий "кубикрубик" повернувся як треба, а там вже i я сам докладу необхiдних зусиль. Ого! Пiв на восьму, а я ще в лiжку. Гей, де мої вiрнi слуги. Одягайте пана негайно в каптан оксамитовий i тягнiть на стiл смакоту всiляку. Щось сьогоднi не прокинулись вчасно слуги. Доведеться самому одягатися, взуватися, йти в мiсто похмелятися. Ну, пити не будемо з нагоди понедiлка, а в мiсто дiйсно треба тягнутися ... з торбою на плечах. Iнакше, нiж на мiському транспортi на роботу не потрапиш. I при цьому ще необхiдно дотримуватися пристойностi в одязi. Що ж все-таки це за дурниця - проводити польовi роботи майже в межах тихого курортного мiстечка. I альтернативи, практично, немає. Ну не будеш же тiснитися разом з буровиками в їх будиночку на колесах, коли в п'яти кiлометрах є якась нiяка, а кiмната у гуртожитку. I попало ж перлiту зiбратися у велику купу, яка по-науковому зоветься родовищем, прямо за межею мiста, серед знаменитих закарпатських виноградникiв.
  
  
  
   "Треба, треба митися вранцi i ввечерi, а не чистим сажотрусам - сором i ганьба" - добре було класику так писати. Спробував би вiн митися без води, пiсочком, наприклад. Правда, пiсочком я теж не пробував. Думаю, що це досить болюча процедура. А з водою сьогоднi сутужно - просто її немає. Напевно, насос знову зламався. Руки б їм обмозолило. Так що доводиться митися по-старому - тобто береться кухлик, наливається з заготовленого на цей випадок вiдра води, поливається на руку i потiм, що залишиться, на личко. Потiм змiнюється рука i все "репете". В армiї цей процес механiзовано за допомогою застосування соска, а сюди прогрес ще не дiйшов. В принципi можна взагалi не митися - теплiше буде. Читав, що в однiй дикiй африканськiй країнi молодята пiсля церемонiї одруження забираються в найближчi кущi i зривають один з одного пласти засохлої за багато рокiв глини, вiдчуваючи при цьому високий ступiнь екстазу, що переходить в оргазм. Шкода, що ми не в Африцi.
  
   Отже, церемонiя обливання водою благополучно закiнчилася i пора переходити до прийняття їжi. З цим процесом набагато легше. Їдальня ще закрита. Рано. Але i пiзнiше не факт, що вона вiдкриється. - Щось останнiм часом в цьому закладi зачастили рiзнi незрозумiлi заходи типу "санiтарний день", "ревiзiя", "iнвентаризацiя", "прийом товарiв", "прийом делегацiї". Делегацiї дiйсно бувають частенько. Особливо люблять до нас приїжджати профспiлковi начальнички зi свитою. Як тiльки виноград починає встигати, вони вiдразу ж згадують про свої конференцiї i наради. Ну чому я не профспiлковий дiяч? Валявся б зараз в затишному люксовому номерi пiд теплою люксовою ковдрою i чекав би приходу нашого профспiлкового Вiтi з пляшкою московської бiленької i теж московської, тонко нарiзаної в недоступнiй для iнших їдальнi, ковбаскою. Лiпота. Але огидно. Я так не можу, хоча менi не так давно i пропонували замiнити незамiнного Вiтю на посадi голови профкому. На жаль, я, на власний подив, вiдмовився. Виявився не в мiру гидливий. Ще, як каже наш головний геолог, "романтика у гузицi грає".
  
   Нiчого, бутерброд з докторською ковбасою дуже навiть корисний для такого молодого i зростаючого органiзму, як я. Правда, кажуть, що цю ковбасу роблять з паперу, але це брехня - з картону її роблять. А якщо додати побiльше вiдмiнного вологодського масла, то i зовсiм смачно виходить. Пальчики оближеш. З гарячим напоєм теж сутужно - залишилася, виявляється, тiльки порожня паперова коробочка вiд "чаю байхового другий сорт". Але теж - не бiда. У давно не митiй склянцi виявився забутий засохлий кульок вiд якогось небаченого i, напевно, дорогого iндiйського чаю - залишки з панського столу Васi. Вiн у нас, бачте, гурман. Встромляємо в розетку кип"ятильник i - чай а-ля Вася готовий!
  
   Одягаю свої чортовi бахiли - геологiчнi чоботи на надмiцнiй шкiрянiй пiдошвi. Як я їм спочатку радiв - красивим, блискучим, з ремiнцями зверху i знизу - ну як у ковбоїв у кiнофiльмi "Чудова сiмка". А виявилося, що в них при найменшому пiдйомi-спуску ноги роз'їжджаються як у корови на льоду. Та ще на додачу ремiнцi вгорi не тримаються, а внизу вiдразу ж обриваються. Тепер спорядити рюкзак i блискучу в деяких мiсцях офiцерську сумку - батькiвський подарунок. Де вона вже тiльки не побувала: i "в диких степах Забайкалля", i на Уралi, i на Кавказi. А тепер ось служить в сонячному Закарпаттi. Головне не забути прикрiпити до сумки компас i перевiрити чи всi документи на мiсцi. Найбiльше мороки з топографiчними планшетами. За iдеєю я повинен щовечора пiсля повернення з так званого поля здавати планшети в геологiчний фонд експедицiї тому, що на них надано гриф "для службового користування". Але хто ж це робить? - Тiльки повнi iдiоти. Тому, щоб всiм (i в тому числi нашому начальнику "першого вiддiлу") було добре, вважається, що у мене на дiлянцi є вогнетривкий сейф, в якому я зберiгаю цi злощаснi документи. Всi знають, що насправдi це "брехня для порятунку", але iнакше зробити так, щоб i вовки були ситi i вiвцi цiлi, нiхто ще не додумався.
  
   А погодка то так i шепоче - займи i випий. Золота осiнь або "бабине лiто" - кому як подобається. Навпроти автобусної зупинки осiння природа розгорнула свiй вернiсаж у багряно-жовто-зелених тонах. Дивись i милуйся - не треба в Третьякову ходити. Правда, натовп, що зiбрався на зупинцi, на це диво не реагує. Мужики все стоять похмурi пiсля недiльного похмiлля i зосереджено курять. Баби, язик не повертається назвати цих товстих i некрасивих iстот жiнками, голосно перетирають, де i що можна дiстати. Виявляється вчора, не зважаючи на недiлю, в нашому магазинчику "викинули" болгарськi туфлi. Була величезна тиснява i довжелезна черга. Лавочний комiтет нахапав собi половину туфель, а простому народу дiсталися тiльки великi розмiри.
  
   Вiд видовища нашого експедицiйного люду менi стало сумно i захотiлося курити. До речi в кишенi виявилася зiм'ята пачка "Прими" i я з насолодою затягнувся. Прилуцька "Прима" - це дуже навiть нiчого, звичайно не "БТ" або "Опал", але курити теж можна.
  
   2. Бурова i важкi штанги
  
  А ось i автобус пiдкотив, погойдуючись на вибоїнах. Я не встиг докурити сигарету, i довелося "забичкуватися", тобто заховати недопалок назад в пачку, щоб потiм докурити. Баби дружно подерлися в переднi дверi i застрягли, заважаючи одна однiй пройти. Довелося водiєвi вийти i "утрамбувати" їх в машину. Поки вiн заштовхував останню i насилу закривав дверi, ми з мужиками вже набилися в задньому тамбурi, а дехто навiть примудрився сiсти на чотири заднi продавленi сидiння. Автобус, нахилившись на правий бiк, бадьоро рвонув з мiсця. Як завжди хтось не встиг вчепитися в поручнi i сiв на тих, що примостилися на задньому сидiннi щасливчикiв. Пiд дружний мат постраждалих, машина, деренькочачи i пiдскакуючи, покотила по дорозi.
  
  Нам не страшний керогаз - якщо є протигаз. Протигаза то якраз i немає, а сморiд вiд вихлопних газiв такий, що дихати неможливо. Добре, що їхати недалеко. Мiстечко наше невелике, компактне, не Київ, i навiть не Ужгород. Ось i приїхали. Автовокзал наш виглядає зовсiм непогано пiсля будiвництва нового залу очiкування. На другому поверсi навiть їдальня є - можна попити чай з булочкою, а iнодi буває морозиво. Народу багато, як на порядному вокзалi. Всi мiсця в залi очiкування зайнятi. Народ снує туди-сюди, дiти плачуть, цигани кричать. А менi, як то кажуть, барабiр. Менi йти далi - там, де зелень пагорбiв i чиста вода. Це не Сибiр, звичайно, не тайга, але все-таки подалi вiд загиджених мiсць. Знову про себе дивуюся - як це менi попало потрапити в такi райськi мiсця, де до "поля" можна на автобусi доїхати. Ось тiльки пройти за крайнi хати i пiднятися на зеленi винограднi пагорби. А там уже "гаї, зеленi сiни, де пташки теленькають, де скачуть оленi". Нi, на жаль, оленi не стрибають, але фазани з-пiд нiг тiльки фур-фур. Краса!
  
  Мiй "Сибiр" зовсiм поряд примостилася з нашим мiстечком. Тут навiть "золото риють в горах". Але моє золото чорного кольору. Нi, заспокойтеся, це не нафта i не вугiлля. Це - перлiт. Теж продукт важливий для народного господарства. Його головна перевага - збiльшення при нагрiваннi в чотири-шiсть разiв. Тому перлiт використовується для виробництва легких бетонiв i iнших iзоляцiйних матерiалiв. Звичайно, це звучить нудно i не поетично: "iзоляцiйнi матерiали". Iнша справа - золото, алмази, уран. Це для неспецiалiста "iнша справа", а для геолога, що золото шукати, що глину для цегли або перлiт для бетонiв. Вiд останнiх хоча б прямий толк, а вiд золота, як
  
  писав незабутнiй Куваєв, суцiльна злочиннiсть. Ну, я сам себе, звичайно, тiльки втiшаю такими розважливими думками, а насправдi хочеться шукати золото i алмази. Ось зараз згадалися дурнi слова псевдо геологiчної пiснi "Ти пiдеш по тайзi знову - дорогоцiнний алмаз шукати ...".
  
   Поки прокачував всi цi доводи i контраргументи, з"явилася моя бурова. Теж не дуже який розмах - всього лише "мiсяцехiд", УСБ-3АМ на гусеничному ходу. Максимальна глибина бурiння - 300 метрiв. А менi бiльше й не треба - 150 - 200 метрiв цiлком достатньо. Перлiт тут якраз на такiй глибинi, а нижче йде звичайний лiпарит, який не спучується. Судячи з усього, запаси перлiту ми розвiдаємо достатнi, щоб було їх доцiльно потiм розробляти. Тiльки не лежить душа тут влаштовувати, як кажуть у геологiв, "свинорiй". Всi пагорби покритi красивими доглянутими виноградними лозами. Прямо вiд нашої бурової вiдкриваються простори нашої i не нашої Батькiвщини: в туманному серпанку вгадується русло Тиси, яка роздiляє Україну i Угорщину, зеленiють невеликi гайки, голубiшають дзеркальця мiнiатюрних ставкiв, тиснуться один до одного цятки акуратних будиночкiв з червоними черепичними дахами, розгалужуються сiрим асфальтом дороги, за якими мчать, що здаються звiдси iграшковими, автомашини. Iдилiя! Перлiтовий кар'єр сюди явно не вписується.
  
  
  
   Але Саша Малєєв, бригадир бурильникiв, про це, звичайно, зовсiм не думає. У всякому разi, в даний iсторичний момент. Вiн стоїть по колiно в ямi i самозабутньо поглиблює зумпф для свердловини, лопатою з довжелезним держаком далеко вiдкидаючи червонуватий суглинок. Руда борода Сашi хвацько стирчить кудись в сторону, а лiнзи окулярiв нахабно блищать на сонцi.
  
  - Ти чому сам копаєш? Що, бiльше нiкому?
  
  - А чого. Фiзична праця облагороджує. Хлопцiв я в село послав. Тут менi один мiсцевий обiцяв хороше вино з торiшнього врожаю. Так не самому ж йти. Далеко. А хлопцi молодi - пройдуться iз задоволенням.
  
  
  
   Настрiй у мене вiдразу ж зiпсувався. Ну, справдi - скiльки можна тягнути з цiєю свердловиною. То у них коронка полетiла, то колонкова труба застрягла, то глинрозчин закiнчився, то дизель зламався. Тягнуть з свердловиною у 200 метрiв вже тиждень. I вихiд керна слабенький. Саша каже, що порода дуже трiщинувата i одночасно мiцна. Тут алмазну коронку не можна, а побiдитовi швидко зношуються. Але менi всi його пояснення до лампочки - на те вiн i фахiвець, щоб знаходити потрiбний режим бурiння. А тут на додачу до всього п'янку хоче влаштувати. Мало менi в гуртожитку цих гульок, так ще у полi їх терпiти.
  
   А Саша мого настрою не помiчає. Довелося йому все викласти. Посмiхається, руда скотина. "Ти, - питає, - давно сам бiля верстата не стояв?" "Так, - кажу, - як пiсля другого курсу ми бурову практику в Жукiвцi проходили, так з тих пiр до верстата ближче, як ось зараз, не пiдходив. Менi, головне, щоб керн був, а решта не моя справа ". "А хочеш спробувати сам пробурiть? Може у тебе краще мого вийде. Ти ж з вищою освiтою, а я iз середньою ". Хотiв я вiдповiсти, що освiта у мене не бурова, але передумав. "А чого - спробувати можна, цiкаво".
  
  
  
   Саша так хитро на мене подивився i почав дизель заводити. У мене колiна трохи трясуться, але я виду не подаю, що страшнувато. Начебто впевнено пiдходжу до верстата, включаю реверс. Колона починає обертатися. Трясучка у мене ще бiльше, але я збiльшую обороти i поглядаю на Сашу, а той, гад, начебто i не дивиться, що я роблю. Метикую, що це означає - все поки йде правильно. Потихеньку збiльшую тиск на забiй, i бурова колона дуже повiльно починає йти вниз. Переможно дивлюся на Сашу. Бачу, що у нього на вiдмiну вiд мене, настрiй трохи падає i навiть швидше, нiж бурова колона. Це добре, але що робити, коли замок бурової штанги дiйде до шпинделя? Ех, давно ти Жукiвка була, а дивитися, як буровики крутять у мене нiколи не вистачало часу. Зупиняю колону. Треба доростити штангу. Гей, де мiй пiдсобний робiтник-буровик. Саша з кам'яним видом зачiпляє штангу на гак лебiдки i запитально дивиться на мене. Ах да. Пiднiмаю штангу вгору i охоплюю її величезним важким ключем. Штанга починає сильно розгойдуватися. "Назад!": Пронизливо кричить Саша. Але мене як заклинило i я, з жахом втягнувши плечi, тiльки дивлюся, як штанга зривається з гака i падає на мене.
  
  
  
   3. Повернення героя
  
   Сонце свiтить всiм. Начебто був фiльм з такою назвою. Дiйсно добре. Небо синє i прозоре. Вiтерець ласкавий, теплий, але з легкою домiшкою вечiрньої прохолоди. Так би i лежав би годинами i дивився на високе небо, лiниво ворушачи простими затишними думками. До речi, а де ж я лежу так добре? I чому я тут? Ось тобi й маєш! Останнє, що я пам'ятаю - це падаюча штанга. Так що, виходить, мене здорово довбонуло. А чому тодi нiчого не болить?
  
   Раптом спокiйний, лiнивий настрiй миттєво пропав. Я судорожно пiдвiвся. Так. Навколо нiкого. Гаразд, людей немає - побiгли за допомогою, але де бурова? Як тихо, коли не гурчить дизель. Але мiсце начебто теж саме. Зеленi виноградники, сiро-блакитнi простори долини рiчки Тиси, в долинi iграшковi будиночки i снуючи по чорним смужках дорiг крихiтнi автомашини. Тiльки буровий верстат, буровий вагончик i купа рiзного мотлоху, яка завжди супроводжує бурiння свердловини, чомусь зникли. Нi, мiсце, однозначно, те саме. Ось рiвний майданчик мiж двома улоговинками, який я вибрав, щоб було краще пiд'їхати. Ще вiдступив для цього на п'ять метрiв вiд кiлочка топографiв. Ну, кiлочок то я викинув, щоб не було зайвих питань. Все рiвно потiм будуть по-новому гирло свердловини прив'язувати. А жаль. З кiлочком вже точно нiяких сумнiвiв не було б. Хоча постривай. А це що таке? З землi стирчала iржава колонкова труба. За два кроки спостерiгалася ледь помiтна виїмка схожа на залишки зумпфа. За правилами пiсля закiнчення бурiння зумпф треба засипати, а майданчик рекультивувати, але на практицi це робилося досить рiдко. Значить вони переїхали. Де я там намiчав iншу точку? Так ось i слiди старої колiї вiд трактора. Тiльки дуже вже вона виглядає давно покинутою, але напрямок вiрний. Вiдмiрюємо 150 метрiв. Ось i другий проектний майданчик. Точно вiн. Знову стирчить iржава колонкова. Ось що значить вчасно посваритися. Як швидко стали бурити!
  
   Гаразд, наступна бурова далеко, третя лiнiя розрiзу аж за тим пагорбом, а шуму дизеля не чути. Значить, знову зламалися, або просто вiдпочивають. Ну так заслужили хлопцi вiдпочинок. Щось менi не по собi. Пiду-но я зараз краще додому, а завтра з новими силами за роботу. Ранок вечора мудрiший.
  
   Добре, що так вирiшив. Ноги постiйно плутаються в травi. Коли вранцi йшов не помiчав, що виноградники такi зарослi. Так це чорт знає, що таке - суцiльнi хащi. Стовпчики поваленi, бурелом вище винограду. Ось тобi i культурнi винороби. - Так запустити виноградники. Але ж як не хотiли нас сюди пускати. "У нас елiтнi захiдноєвропейськi сорти. Ви нам все витопчите. Ваш дозвiл нам виноградники пiсля вас не вiдновить! "Так тут нiчого вiдновлювати. Видно, що тут роками "кiт не валявся". Ноги можна зламати.
  
  Пiду прямо - лiнь виходити на ворота, перелiзу через огорожу. Ось тобi й маєш! Яка така огорожа - подекуди стовпчики валяються там, де повинна бути огорожа. Неначе Мамай пройшов тут з ордою. I як це я вранцi всього цього не помiтив. Безгосподарнiсть цiлковита.
  
  Нарештi в наступаючих сутiнках внизу засвiтилися вогнi багатоповерхiвок мiкрорайону. Запiзно я сьогоднi щось спускаюся. На моїх знаменитих "командирських" вже сiм. Тепер би скорiше сiсти на автобус, щоб встигнути поїсти в кафе що-небудь гаряченьке. А то знову залишаться тiльки "котлети по-геологiчному". Вони, звичайно, смачнi, але кожен день їх їсти шкiдливо для гаманця. Нам би що-небудь типу тефтельки або на худий кiнець гуляш по сегединськi. Стоп, а сьогоднi, бува, не рибний день? Ось придумали на нашу голову цi рибнi днi. Хочеш рибу - будь ласка, а не хочеш - теж, будь ласка. Це виходить як в армiї: не знаєш - навчимо, не хочеш - примусимо. У пiдсумку вся країна, "з пiвденних гiр до пiвнiчних морiв" по вiвторках i четвергах їсть рибу. Ну що це я заздалегiдь засумував - адже сьогоднi понедiлок. Як можна було забути. Все-таки зi мною щось таки трапилося пiсля удару штангою. Або це все наснилося? Та нi ж - добре пам'ятаю, як ця чортова залiзяка на мене летiла. Але ось що сталося потiм ... не пам'ятаю. А, нiчого, Саша потiм розповiсть. Правда вiн "письменник" - завжди заради красного слiвця додасть що-небудь.
  
  Однак до чого б це дверi на автовокзал закривати. Та ще таким величезним iржавим замком. Ну, точно - поки я нагорi прохолоджувалася, вони раптово затiяли ремонт. Хоча дивно, адже буквально у минулому роцi, здається, було урочисте вiдкриття нового автовокзалу. Цього самого автовокзалу. Ось засранцi! Як часто пишуть: "все прекрасно, за винятком окремих недолiкiв". Нiчого собi "окремi недолiки"! Так тут половина скла якоюсь фанерою забита.
  
  Тю, чорт, знову голова заболiла i начебто навiть злегка похитнуло. Ну, це, напевно, з голоду. Пора, пора, шлунок просить.
  
  Все це добре, але де ж транспорт? Судячи з усього вокзал не працює i ловити тут нiчого. А куди ж перенесли зупинку? Сподiваюся автопарк хоча б на мiсцi. Ну, слава богу, на мiсцi. Ось вiн, рiдний. Тiльки знову ж якусь халабуду встигли побудувати майже навпроти прохiдної. I якось тихо дуже на територiї. Напевно, сьогоднi якесь автомобiльне свято i з цiєї нагоди всiх додому ранiше вiдпустили. Доведеться запитувати у сторожа.
  
  - Ви не пiдкажете, як можна до експедицiї дiстатися? Я дивлюся, що автовокзал не працює i автобусiв щось не видно.
  
  - Так ти, уром ( "пан" по-угорськи), виявляється, не голландець. А я-то подумав спочатку, що звiдти. Це вони все з рюкзаками ходять. Ось дивнi люди. Начебто Голландiя країна багата, а одягаються як волоцюги якiсь. Вибач, як ти. Дiвки всi в штанях до колiн, здоровi такi ... i не красивi. А тобi, значить, в експедицiю? Здалеку приїхав? Чи не з Росiї? Щось у тебе вимова не наша. Випадково не з Москви? Я там служив в шiстдесятих. Тодi тебе ще на свiтi не було.
  
  - Чому не було? Я теж в армiї служив, з 66-го по 69-й. У Баку.
  
  - Воював, значить. Там у вас цей самий Карабах, чи що?
  
  Дивний якийсь дiд. Напився, вiн чи що, з нагоди свого автомобiльного свята? Якiсь летючi голландцi, Карабах. На вигляд i не дуже старий - рокiв шiстдесят, не бiльше. Треба скорiше вiд нього звiльнитися.
  
  - Воював, воював. Так на чому до експедицiї доїхати?
  
  -Е, уром, пiсля семи ти автобус можеш не чекати. Є, правда, "Ясiня-Рахiв", але вiн буде години через два.
  
  - А "вiсiмка", що вже не ходить?
  
  - Це тобi хто про "вiсiмку" сказав? Так її вже рокiв десять як немає ... або бiльше. Може двадцять. Ти менше свого батька слухай. Вiн, напевно, сто рокiв тому у Росiю махнув? Так що ти, уром, лови таксi, а про автобус забудь.
  
  Ну, точно дiд хворий на голову. Я вже почав дратуватися. А тут ще голова стала сильнiше вболiвати.
  
  - Та не уром я, а нормальний громадянин, товариш.
  
  Дiд аж почервонiв i навiть став заїкатися.
  
  - То-ва-рiщ? Щось ти занадто молодий для "товариша". Та їдь собi назад в свою Росiю, "товариш".
  
  Нiчого собi! З якимось угорським контриком випадково зв'язався. Ще не вистачає менi неприємностей з КДБ. Подалi треба вiд такого спiврозмовника. Я машинально позадкував з дверi прохiдної i мимоволi здригнувся, коли прямо над вухом почув: "Вам куди їхати?" Виявляється, поки ми зi сторожем розмовляли, навпроти прохiдної зупинилася машина з рятiвними шашечками на дверi. Так тихо пiд'їхала, що я i не почув. Дверцята автомобiля була люб'язно розкрита.
  
  Все ще приголомшений останньою фразою "контрика" я покiрно сiв на переднє сидiння. "Куди?" - запитав молодий водiй з пiдозрiлою "бандитською" зачiскою. Вiрнiше майже зовсiм без зачiски - якщо можна так назвати дуже коротко стрижене волосся. П'ятнадцять дiб щойно вiдсидiв?
  
  Не почувши вiд мене нi звуку, водiй почав нервувати: "Мужик, куди тобi їхати?" "У експедицiю", - ледве видавив я, i машина ривком рушила з мiсця.
  
  Їхали швидко i все якимись незнайомими вуличками. Поворот-поворот, знову поворот. Я судорожно вчепився в ручку над дверима i тiльки тут помiтив, що машина явно iноземна: сидiння широке i зручне як крiсло, кермо маленьке, праворуч вiд нього свiтяться i блимають незрозумiлi загадковi прилади, як в лiтаку. I до всього iншого в салонi свiже повiтря, як у лiсi, i грає якась тиха незнайома, але приємна музика. Я покосився на водiя: "Це що за машина? Iноземна? "Водiй задоволено заусмiхався:" Що, подобається? Нещодавно купив. Найкраща машина - це нова. Ти, що, не впiзнав? Це ж "Ланос", пiвтора. Наш, запорiзький, але з мерседесовським мотором ".
  
  Ну, хоча б одну позитивну емоцiю сьогоднi я отримав. Ти дивись, як нашi навчилися машини робити. А то все Європа та Європа. А виявляється i у нас не гiрше тачки. Напевно, дослiдний зразок, але якщо вже таксист в нашому маленькому Береговi таке чудо придбав, то скоро пустять в масове виробництво. Але, видно, не простий це таксист - тато якийсь великий керiвник, а сина привчає до трудового життя, змушує працювати водiєм таксi. Тiльки назва якась невдала. "Ланос" - не наша назва. Iнша справа "Лада", "Нива", "Волга". А, це я не дочув - вiн, напевно, сказав "Лана". А "Лана" це, здається, богиня якась у слов'ян. Але незручно питати - краще потiм у хлопцiв дiзнаюся. Тепер треба думати, скiльки вiн з мене здере на такий розкiшнiй машинi.
  
  Потемнiло. Як завжди, вуличне освiтлення не працює. Адже ось тiльки нещодавно наставили цих лiхтарiв, а вже не горять. Ось i залiзничний переїзд перевалили. Скiльки його не ремонтують, а без толку. Ось видно ж, що тiльки недавно пiдсипали, а все одно яма на ямi.
  
  Фу ти - мало не заснув.
  
  - Що, вже приїхали? Скiльки з мене?
  
  - Так поки бензин знову не подорожчав - звичайна такса, десять.
  
  Нi фiга собi звичайна такса. Вчора з центру шиканули на таксi з Iгорем - було п'ять. Так я i думав, що вiн загне цiну. Машина все-таки експериментальна. Де у мене там десятка завалялася. Так до получки знову стрiляти у Iгоря доведеться.
  
  - Ти що, мужик, менi сунеш? У мене таксi, а не музей.
  
  За кого вiн мене приймає? Я, що, схожий на iноземця? I сторож ось про якiсь голландцiв говорив.
  
  - Вибачте, товаришу, я свiй, радянський, доларiв у мене немає. - Ха, ось гуморист. Що, пропив все або в дурдомi на руки грошi не дають? Давно втiк?
  
  Врiзати йому, чи що? Нi з того нi з сього лаятися почав. Сам вiн з дурдому. Ну, гад, тримайся. Зараз тобi, i твiй високий тато не допоможе. Та й нiхто не допоможе, так як на зупинцi, як це не дивно, i немає нiкого. Мабуть всi мої думки вiдбилися на обличчi. Таксист вiдразу скиснув, i став уважно розглядати десятку.
  
  - Добре. Дай сюди свiй музейний експонат i ... бувай. Тiльки бiльше в мою тачку не сiдай, "товариш ... з дурдому".
  
  Останнi слова таксист прокричав вже на ходу, з вiкна. Я став шукати, чим би важким кинути в машину, але та вже була далеко. Що значить класна тачка! А водiй покидьок. Що вiн там про бензин розповiдав? Якi такi пiдвищення? Як було 9 копiйок за лiтр, так i залишилося. Що я з Мiсяця звалився, чи що. Так цiна на бензин не змiнювалася, напевно, рокiв десять. Тiльки минулого тижня оплачував заправку нашого газончика, коли Вiтька талони вдома забув. Десятка йому моя не сподобалася, бачте.
  
  А, все-таки, куди всi люди подiлися? Нiхто не гуляє. I не чути на палубi пiсень. Що, разом з рибними днями ввели безалкогольнi? Адже ось гуртожиток наш поруч, а звiдти нi звуку, хоча свiтло у вiкнах горить. Зазвичай через годину пiсля роботи обов'язково хтось гуляє i пiснi спiває. Якщо не буровики, то геологи, а якщо не геологи, то топографи або геофiзики. Хоча, нi, геофiзики зазвичай в своїй конторi всi подiї вiдзначають. Каста.
  
  I парочки на зупинцi не сидять. Ось молодь пiшла сумна. Але, як каже, Коля, любов приходить та уходить, а їсти хочеться завжди. В їдальню, в їдальню!
  
  Заросла травою, закидана клаптиками брудного паперу, якимись пiдозрiлими пакетами i уламками цегли, пiдi мною лежала головна алея, що веде в кафе. На ватних ногах, майже навшпиньках я повiльно пiдходив до входу. До цього моменту я всiляко гнав вiд себе неймовiрнi до жаху пiдозри. Запихавав їх назад в пiдсвiдомiсть. I тепер всi цi жахи вирвалися назовнi через моє раптово пересохле горло. Не витримавши напруги, я завив, як, напевно, завив би загнаний вовк, якого спiймали в пастку.
  
  4. Назад в майбутнє
  
  В саду стало зовсiм темно. Тiльки слабка лампочка на руїнах вивiски висвiтлювала вихiд на вулицю. Не в силах пiднятися, я довго сидiв на сирому пiдгнилому листi, притулившись спиною до потужного стовбура старої яблунi. Я дивився на дверi кафе грубо забитi товстими дошками, на широкi вибитi вiкна i купи цегли уперемiш iз залишками скла, на надщербленi часом сходинки через якi мiсцями проросли дрiбнi деревця. Саме цi, пророслi крiзь бетон деревця, чомусь жахали мене найбiльше. Нарештi я знайшов сили пiднятися i повiльно побрiв назад до виходу. Пiд ногами зашарудiла кинута газета. Пiднявши газету, я встав пiд лампочку лiхтаря i став читати. Назва здалася менi знайомою. Так, "Новини Берегова", була така газета ... i залишилася. А ось i дата - "20 вересня 2013 року". Знову закрутилася голова, я похитнувся, i з зусиллям затримав в горлi вовче виття.
  
  Спокiйно. Спокiйно. Що ж пишуть зараз! Так, "про фестиваль" - "4-ий мiжнародний фестиваль" Дружба без кордонiв ". Про виноград. Це i ранiше було. Пропускаємо. Далi. "Вiтальне слово мера. День партизанської слави. Мiський голова - Калман Сабо ". Ми не пiд Угорщиною, випадково? Мова, правда, українська. Засновник - Берегiвська мiська рада. Редактор - Яремчук. "Цiна договiрна". Що за договiр такий? Не зрозумiло. Далi. "Почнемо новий референдум". "Закарпатська облрада вiдхилила прохання колег Берегiвської райради про перейменування Берегова в Берегсас". Добре, значить поки тут Україна - iнакше не буле б вiдхилене. Далi. "Мiським вулицях - посилена увага". Це добре, треба посилювати. Далi. "Шукаю роботу". Так, всi шукають роботу. Нiчого собi! "Отримати статус безробiтного можуть працездатнi громадяни ..." Нiчого собi. Статус безробiтного, як в Америцi! Ага! Ось i про геологiв. "Золота лихоманка". "Хто вiдповiсть за розкрадання майна родовища". Виходить, розвiдали-таки родовище, i навiть стали розробляти, але ... хтось комусь завадив. Якийсь ТОВ "Полiметали". Далi. "Ранковi трупи". Кошмар, але цiкаво. А, це про аварiї на дорогах. Бач, всюди фiгурують "мерседеси", "опелi", а де ж "москвичi", "волги", "жигулi"? Чи не випускають їх уже, чи що? Нi, дивись - "жигулi" - "не впорався з керуванням, наїхав на стовп ...". Добре. Нi, не те добре, що наїхав, а добре, що "жигулi" ще їздять. Ну, в цiлому слабенька газетка, не краще, нiж стара районна "Червоний прапор", i така ж "цiкава". Втiм, стару я майже не читав. Але полiграфiя навiть в такому подертому зiм'ятому виглядi набагато краще.
  
  Здається, приходжу до тями. Але їсти-то, як хочеться! Навiть не їсти, а жерти. А може, знайду кого-небудь зi старих друзiв? Нагодують. Загляну- но я у гуртожиток. Що там зараз? На вулицi було також по нiчному безлюдно, хоча годинник показував тiльки дев'ять. Схоже на комендантську годину. Або владу захопили вовкулаки. Ха-ха! Шофер таксi i сторож на вовкулакiв були не дуже схожi. Не з'їли мене, тiльки трохи покусували. Ну, що ж варiант з гуртожитком залишається поки єдиним найбiльш реальним.
  
  Ось вiн, рiдний. Дивись, навiть пошта на мiсцi залишилася. Ну, сходинки завалилися - це дрiбницi. Вивiска, напевно, iнша. Щось в цiй вивiсцi менi здається дивним, поки не зрозумiю. Потiм, потiм. Менi в сусiднi дверi i на другий поверх. Де моя колишня кiмната Љ 9. Номерiв немає, але на вигляд дверi такi ж пошарпанi, як i були. Стук зiпсований - телефонуйте. Дзвiнка теж ранiше не було.
  
  Я рiшуче натиснув на кнопку, i оторопiв. Знайомий голос сусiда Васi запитав: "Хто там? Чого дзвонити. Чи не замкнено ". Я вiдкрив дверi.
  
  - Тю, а я думав Сергiй приперся на сто грам. Вам чого, молода людина? Заблукав чи що? Кого шукаєш?
  
  - Заблукав у часi. Здрастуй, Вася.
  
  Я криво посмiхнувся i нахабно пройшов на середину кiмнати. Передi мною стояв Вася. Так. Вiн постарiв на ... тридцять сiм рокiв, але є люди, якi не змiнюються. Такий же кругленький, маленький, з живими чорними очима, рожевi гладкi щоки, нiс картоплею. Тiльки волосся стало майже сивим i якимось рiденьким. Вуса на мiсцi. Риси обличчя майже не змiнилися, тiльки зморшки, зморшки .... Нi. До цього неможливо звикнути. Я знову мимоволi застогнав.
  
  - Та ти сiдай, дорогенький. Вибач, що не впiзнав. Ти щойно приїхав? Солотвинським? Якщо треба переночувати, то - будь ласка. Є спальник. Їсти хочеш? Хто тебе до мене направив? Чи не Михайло Iванович?
  
  Вася заметушився i став швидко звiльняти єдиний в кiмнатi стiлець вiд кинутих на нього шкарпеток i книг. Я озирнувся. У кiмнатi стояв воiстину художнiй безлад. Книги, книги, книги, всюди книги. На полицях, на столi посерединi кiмнати, уздовж стiн, на полицях шафи, на широкому диванi. Вiльного вiд книг мiсця залишалося зовсiм небагато, та й то було зайнято господарем. Довелося сiсти на стiлець.
  
  - А ти мене не впiзнаєш, Вася? Нiчого, що я до тебе на "ти", все-таки друзi ... колись були.
  
  - Так, я своїм вiком нiколи не зловживав. Як то кажуть, молодiсть це єдиний недолiк, який можна виправити з часом. Нагадай, як тебе звати - забув, вибач, старiсть не радiсть.
  
  - Звуть мене ... Замислююся. А може не треба травмувати психiку лiтньої людини. Та й чи повiрить Вася такiй людинi з минулого. Чи прийме за божевiльного. Викличе мiлiцiю або швидку допомогу. Або просто вижене - все-таки майстер спорту з вiльної боротьби. Втiм, куди йому зараз зi мною змагатися, з молодим, здоровим. Але не буду ж я битися з колишнiм (?) другом. Як що не повiрить, так розвернуся i пiду.
  
  Пауза явно затягувалася, а кругле обличчя Васi поступово витягувалося в подивi. Тут мiй погляд зупинився на фотографiї, яка, як усе в цiй кiмнатi, криво висiла на стiнi. На знiмку, на тлi гуртожитка красувалися двоє молодих хлопцiв: я i Вася.
  
  - Олега пам'ятаєш, Василь Iллiч?
  
  - Пам'ятаю, звичайно, - повiльно, через силу тихо вiдповiв Вася, з переляком вдивляючись в мене.
  
  - Ото ж бо ти менi здався знайомим. Точно - вилитий Олег. Ну, для брата ти занадто молодий, а для сина в самий раз. Ти, що - син Олега?
  
  Я раптом заспокоївся.
  
  - Не зовсiм. I, знаєш, так їсти хочеться. Як ти, пам'ятаю, говорив, - любов приходить i йде, а їсти хочеться завжди.
  
  - Зараз второпаю.
  
  Вася якось ще бiльше зiщулився i покiрно пiшов на кухню. Ранiше вiн таким тихим не був. Може вiк, або до нього щось дiйшло. Через десять хвилин поверх розкиданих на столi газет стояла сковорiдка з яєчнею i пiдсмаженими скибками сала - смаки у Васi залишилися незмiнними. Правда, замiсть пляшки "московської" стояв коньяк iз загадковою назвою "Шустов". (Напевно, нова назва старої "московської"?)
  
  З голоду, i вiд великої кiлькостi сьогоднiшнiх вражень мене вiдразу "повело". Вася слухав мене витягнувши шию i з вiдкритим ротом. Розповiдав я довго, з усiма подробицями, починаючи з приходу на бурову. Поки я закiнчив свою сповiдь, ми встигли оприбуткувати всi запаси: ще одну пляшку самогонки i чотири пива. Вася майже не говорив, тiльки тупо кивав головою, як дерев'яна iграшка-дятел (була в мене така в минулому життi).
  
  Розбудив нас будильник. Я довго лежав, не вiдкриваючи очей, з вiдчайдушною надiєю, що все вчорашнє виявиться поганим сном. Страшно, але все ж треба зустрiчати ранок, - яким би вiн не був. А був вiн звичайним свiтанком 2013 року. На диванi хропiв постарiлий Вася, пiд бiк боляче встромився корiнець товстенної книги. Я насилу витягнув книгу. - "Аркадiй i Борис Стругацькi ," Обтяженi злом ", Видавництво" Ексмо "Санкт-Петербург 2008". Час вiд часу не легше.
  
  - Що, у них самодержавство, цар на престолi? Або це якийсь iнший СанктПетербург, не ленiнградський? Заскрипiв диван i тут же почулися тихi стогони. Вася прокинувся.
  
  - Вася, а що, у нас знову самодержавство?
  
  - Господи, - голос Васi був сповнений вiдчаю, - так менi це все не приснилося. А мати його! Ти ще тут?
  
  - Так я можу i пiти.
  
  Я, було, захотiв образитися, але передумав. Дiйсно - звалився на його бiдну сиву голову. Якi тут образи. Нагодував, напоїв (споїв) i спати уклав. Чого ще треба?
  
  - Я питаю: радянська влада ще iснує, або знову наступили "темнi роки царизму"?
  
  - О господи, - знову застогнав Вася, - воно тобi термiново треба знати? Так нiхто ж i не розумiє, яка в нас влада. Потiм розповiм коротку iсторiю, i ти менi свою " з-мiсяця-яка звалилася" думку висловиш з цього приводу. Нi, не пiду я сьогоднi на роботу. Та й роботи, по правдi сказати, немає - нiхто i не помiтить мого прогулу .... Сподiваюся.
  
  Крехтячи та стогнучi, Вася вибрався в туалет. Возився вiн там, напевно, не менше години: плескався, кашляв, щось кидав, постiйно лаявся. Судячи по мерзенним звукам, його кiлька разiв вивернуло в унiтаз, який вiн нескiнченну кiлькiсть разiв зливав. Невже i менi на старiсть уготована доля ця?
  
  - Олег, йди сюди, - нарештi досить бадьорим голосом покликав вiн. - Я тобi покажу, де що лежить.
  
  Кiнець кiнцем, Васi довелося пояснювати менi не тiльки де що, але i для чого i навiщо. Обiзвавши мене кiлька разiв "тупим лунатиком" Вася домiгсятаки вiд мене деякого розумiння роботи численних блискучих кранiв i залишив наодинцi з технiкою. Я з насолодою на повну котушку включив гарячий душ i змив з себе останнi слiди алкоголю. Вийшовши з ванної, Васю я вдома вже не застав. На столi лежала записка: "Благаю, з дому не виходити i нiкому не вiдкривати. Я зараз".
  
  Виходити нiкуди i не хотiлося. Я зiбрав зi стола залишки нашої вчорашньої трапези i пiшов на кухню мити посуд. Тут панував не менш художнiй безлад, але навчений поводженню з туалетними кранами, я без особливих зусиль розiбрався з кухонною технiкою. Головне, що вода миттєво нагрiвалася, проходячи через настiнний газовий нагрiвач. Пам'ятаю, що i в мiй час такi були, але далеко не у кожного. Ось у моєї подруги в Києвi, доньки академiка, такий нагрiвач точно був. "Elektrolux": прочитав я. Люкс, так люкс, тiльки весь побитий якийсь. Видно Вася його сто рокiв тому придбав.
  
  Помивши посуд i прибравши зi столу, я став розглядати iншу технiку: яскравосинiй електричний чайник, тостер, якась шафка зi скляними дверцятами, в якiй при включеннi закрутилася кругла блискуча пiдставка, якийсь плоский прямокутний ящик над газовою плитою, який включався кнопочками на торцi (схоже на витяжний вентилятор). Все було "мейд iн не наше". Нашим був тiльки класний бiлий холодильник з "iноземним назвою" Nord, але ззаду я прочитав, що виготовляє його Донецьк. Колись, в минулому життi, у нас в цiй самiй кiмнатi стояв теж донецький "Донбас".
  
   5. Стара любов не iржавiє
  
  Грюкнули дверi передпокою - Вася повернувся, i не один. З ним прийшла низенька товстенька тiтонька у легковажнiй глибоко декольтованiй блузцi, яка вiдкривала в'ялу шию немолодої жiнки.
  
  - Це Валя, - урочисто проголосив Вася.
  
  Тiтонька якось жалiбно подивилася на мене i почала боком-боком сповзати по стiнцi. Ми з Васею вчасно встигли її пiдтримати i, пiдхопивши з обох сторiн, обережно посадити на диван. Валя вiдкрила очi i застиглими очима, не вiдриваючись, дивилася на мене. Менi стало нiяково, i я постарався якомога делiкатнiше запитати "чи не знайомi ми були... тодi". Краще б не питав, тому що жiнка у вiдповiдь гiрко, з надривом, заридала. Вася з цiкавiстю поглядав на нас обох, але i не думав втручатися. Навiть навпаки, вийшов на кухню.
  
  Жiнка якось раптово перестала плакати, дiстала хусточку i стала витирати пiд очима пiдтеклу фарбу. Ну, убий мене, я не мiг її згадати. Нiчого схожого на мою Валю. Ну, абсолютно нiчого схожого на мою красуню Валю, тоненьку, витончену блондинку з точеними нiжками i з невеликими, але красиво округленими грудьми, не було в цiй низенькiй повнiй жiнцi з в'ялою шиєю i великими обвислими грудьми.
  
  - А ми тебе поховали, - деренчливим голоском видавила з себе Валя. - Не знали, що й думати. Тебе тодi Сашко витягнув з-пiд штанги i побiг в село за допомогою. Повернулися на газончике з сiльським фельдшером, а тебе немає. Шукали, шукали, але все марно. До мiлiцiї, а потiм в КДБ всiх довго тягали, особливо Сашку. Його навiть в КПЗ цiлий мiсяць тримали, а потiм випустили "за вiдсутнiстю доказiв". Ну, з ним нiхто з наших не хотiв розмовляти, так вiн i поїхав кудись в Тюменську область, в польову партiю.
  
  Петя Зайцев, пам'ятаєш, технiком у нас був в нерудної партiї, так вiн поруч з ним працював i потiм написав, що загинув Саша при нез'ясованих обставинах: чи то отруївся, чи то робочi вбили.
  
  Так, що я про нього. Тобi це, напевно, не цiкаво. Батьки твої приїжджали, ходили всюди, мене до себе звали, в твоїй кiмнатi жили, в цiй самiй. Мама твоя плакала, а батько нi. "Не мiг, - каже, - Олег крiзь землю провалитися. Напевно, сталося з ним щось, i втiк за кордон. Ще з'явиться ".
  
  "Ви, - каже, - щось приховуєте". Так i поїхав з образою на нас усiх .
  
  I раптом без жодної паузи Валя тихо-тихо зачастила: "Олежик, а як я за тобою плакала. Не повiриш, всi цi роки плакала ... Що не вберегла тебе, що не милувала як слiд. Молода була, дурна. Але тiльки я не як твiй батько - вiдразу повiрила, що тебе не стало. Що ти загинув. Бачиш, який розумний у тебе тато був ".
  
  Слухати Валю було нестерпно важко. Ще трохи i я б просто зiрвався. Врятував мене Вася, який увiйшов до кiмнати - чи здогадався, або випадково так вийшло, але дуже вчасно.
  
  - Ну, що, - якось вже занадто весело закричав вiн, потрясаючи затиснутою в руцi пляшкою, - вiдзначимо повернення блудного сина на рiдну землю! "
  
  6. Улюблена жiнка геолога Олега
  
  Як же життя по тобi потопталося, Валечка. I цю жiнку я любив? Досвiд ловеласа, правда, у мене невеликий, але колись, пам'ятається, менi було приємно усвiдомлювати, що така дiвчина в мене закохалася i навiть менi вiддалася. Якось рiже слух це слово, але факт залишається фактом. Ще це називається "переспати", але теж щось не те. Адже ось дурнi думки лiзуть в головуА все-таки, який це був болючий перiод залицяння. Я став сам не свiй, не спав, забував поїсти, бродили ми з Валею, пам'ятається, по якихось темних закутках, нескiнченно цiлувалися, я навiть почав складати вiршi. Одного разу замерзли, як цуцики, i Валя покликала на чай. Жили ми тодi всi поруч у цьому самому гуртожитку. Тiльки Валина кiмната в протилежному вiд нашої барлоги кутку коридору. Валя на плитцi зiгрiла якийсь дивно смачний чай. Ми швидко вiдiйшли вiд холоду i продовжували цiлуватися на лiжку. Я почав було турбуватися, що прийдуть сусiдки, але Валя заспокоїла, що вони поїхали на сесiю до Львова.
  
  Час був нiчний i весь гуртожиток, крiм нас, вже вгамувався. З метою конспiрацiї ми загасили свiтло, i тiльки повний загадковий Мiсяць освiтлював кiмнату i вiдбивався в трюмо бiля лiжка. Я гладив м'яке волосся Валi, розстебнув ґудзики на блузцi i став цiлувати груди, раз у раз губами потрапляючи на прохолодний шовк лiфчика. Їй стало лоскотно. Вона смiялася i спочатку легенько мене вiдштовхувала, а потiм несподiвано вiдкинулася на подушку.
  
   Потiм ми мовчки, лежали поруч на старому вузькому лiжку i дивилися на остаточно захопивши все вiкно божевiльний Мiсяць. Було добре, затишно i жарко. Тiльки пружина боляче вп'ялася в бiк, так крутилася пiдленьке думка про те, що, виявляється, до мене у Валi вже хтось був.
  
  Валя нiбито чого пiдслухала i, щоб я не дуже замислювався, стала мене знову всього обцiловувати. I, незабаром, ми знову занурилися один в одного, забувши про все i про всiх.
  
   - Олег! Прокинься! Ти куди дивишся? Встигнеш надивитись. Давай, за любов!
  
  Надто бадьорий окрик Васi вивiв мене зi ступору. Виявляється, я уперся поглядом прямо в декольте почервонiлої вiд такої пiдвищеної уваги Валi. Тю, ялинки зеленi, ще подумає що-небудь. Тiльки кохання немолодої панi менi зараз i не вистачає для повного комплекту. Як там говорили в бурсi: "Дурдом, пiдйом!"
  
   Ми випили, потiм знову випили. На третiй я розiбрав, що пили знову коньяк "Шустов". А непогана барматуха. Головне, що в голову сильно б'є i рiзнi зайвi думки гальмує. Зрештою, в цьому новому для мене свiтi я вiдразу ж зустрiв двох близьких менi людей. Це вже непогано.
  
  А що робити далi можна вирiшити потiм. Тим бiльше Вася нi менi, нi Валi слова не дає сказати. Нарештi йому попався спiврозмовник, який нiчогiсiнько не знає, тобто я. Правда, i зi слухом у мене вже через пiвгодини дружнього застiлля стало не дуже добре. I нiяк я не мiг зрозумiти: жартує Вася або говорить серйозно. За такi жарти можуть i посадити. Нiчого собi, сказати, що Радянський Союз розвалився. Ну не настiльки ж я пьяний, щоб у це повiрити. Та й Валя он як загадково посмiхається i мовчить. Дає зрозумiти, що Васi вiрити не можна, що все це його звичайнi жарти. Ну не дурниця ж? Якась "перебудова", Горбачов i ще купа незнайомих прiзвищ.
  
   - Вася, - не витримав я, - ну почекай трохи, серйозно поговоримо. Я ж бачу, що багато чого змiнилося. Але навiщо ти так жартуєш про СРСР. Ну, я бачу, що ми комунiзм ще не побудували. Звичайно, при таких витратах на оборону спробуй його побудувати. Але ми ж величезна країна з могутнiм потенцiалом. Все у нас є: газ, нафта, вугiлля, залiзна руда, рiчки, моря. "Нашi космiчнi кораблi борознять простори всесвiту".
  
  Я сам засмiявся вiд свого зайвого пафосу. Ну, даю. Таку промову виголосив, як на полiтзаняттях. Ще тiльки не вистачає сказати, що радянськi слони найкращi слони в свiтi. Але, бачу, що весело стало тiльки менi. Вася пiсля мого, треба зiзнатися, надто урочистого спiчу, раптом якось незрозумiло скривився, рiзко встав з-за столу i помчав на кухню. З Валею, взагалi, не зрозумiло, що творилося. Вона перестала посмiхатися i стала старанно розглядати щось на скатертини. Може, думають, що я збираюся їх закладати в КДБ? Так, що вони зовсiм з глузду з'їхали? Треба зараз же все роз'яснити. Поставити, як то кажуть, всi крапки над "i".
  
   - Люди, заспокойтеся, говорить, що хочете. Ну, не смiшно менi. Так це ж не означає, що я збираюся негайно бiгти з цим до органiв, в КДБ. Невже ви мене забули? Який я? Та нi в життя, нi за що я на вас не настукаю. Адже я ж розумiю, що ви нормальнi радянськi люди.
  
   - Так, немає вже давно нiякого КДБ, - раптом несподiвано пронизливо високо закричала Валя! - Прокинься, Олег! Ти все приспав.
  
   Я дивився на її червоне вiд крику (та й вiд алкоголю) обличчя i навiть не вслухався, у що вона говорить. Тiльки двi думки крутилися в моїй пьянiй головi. Одна - "невже ця стара i негарна жiнка - моя улюблена Валя?" Iнша - "це все правда, правда, правда!"
  
  I знову ми пили. Вася показував старий журнал "Парi де матч" - перший, а може бути i останнiй росiйською мовою. Виявляється тодi, у 91-му, можна було на такий журнал навiть пiдписатися. На яскравих глянцевих фотографiях по Москвi йшли танки, дiвчата забиралися на броню, яскраво-червона кров заливала асфальт. Тисячi людей несли дивний триколiрний прапор. Знаменитий старий композитор спав з "Калашниковим" пiд головою.
  
  Виявляється, тодi слiдом за Росiєю наша Україна теж оголосила незалежнiсть. У Києвi зараз Верховна Рада i президент, а в Москвi Держдума i теж президент. I все окремо. Нiхто нiкому не пiдпорядковується. I армiя у нас своя (з тризубом!) А ось вiд ядерної зброї Україна чомусь вiдмовилася. "Ми вже не молодший брат, i не старший, а чорт знає хто" (слова Василя).
  
  Все змiшалося у моїй бiднiй головi, i ... я пiшов попiсяти. Довго стояв, похитуючись, над унiтазом. Дивився в дзеркало на свою очманiлу морду з червоними очима i не хотiлося виходити.
  
  Але вийти довелося. Вечiрка якось сама собою скиснула. Надертий до подиву Вася лежав на диванi серед розкиданих журналiв "Вогник", i дурнувато посмiхався. Я ж, як-то раптово протверезiвши, з тугою прислухався як барабанiв в вiкно дощик. Це перед розставанням плакало бабине лiто. Знову голова стала болiти вiд нав'язливих думок про незрозумiле майбутнє.
  
  - Ну, що, пiдемо додому?
  
  Я не вiдразу зрозумiв.
  
  -Куди це, додому?
  
  По-дурному посмiхаючись, Вася дивився на Валю, i пiд його поглядом вона спочатку якось знiтилася, ставши як би ще нижчою на зрiст. Але це тривало недовго.
  
  - Пiдемо, пiдемо, - твердо повторила вона, - подивишся на мої "апартаменти". Вася вже спав або вдавав, що спав, коли ми тихо закрили за собою дверi його халабуди. Валя просунула руку пiд мiй лiкоть, i ми рушили. З неба сипав перший осiннiй дощик. Пiд ногами хлюпала вода, збираючись у першi осiннi калюжi. Йти було незручно. Ми нiяк не могли потрапити в такт крокiв, i рука Валi постiйно виривалася з-пiд мого нiяково притиснутого лiктя. Але ми намагалися не розчiплюватися. Чомусь це стало дуже важливо - триматися один за одного.
  
  7. Життя сiмейне
  
  Валина квартирка виявилася такою ж маленькою, як i Василя. Але тiльки вона була дуже чистою i затишною.
  
  -Ти мене кохаєш? - несподiвано запитала Валя. Її щоки раптом спалахнули багрянцем.
  
  - Втiм, можеш не вiдповiдати. Я i так все розумiю. Минуло стiльки рокiв.
  
  - Нiчого ти не розумiєш. Адже для мене-то пройшло тiльки два днi.
  
  Хотiлося їй сказати, що вона дура, така дурна, але алкоголь зробив мене дуже мудрим. Я, звичайно, i ранiше розумiв, що закохану жiнку обдурити легко. Але хiба я її обманюю ?! Менi так нудно, страшенно нудно, залишатися одному в цьому новому свiтi. А тут рiдна душа з минулого. I раптом менi стало лячно. Я вiдчув просто тваринний страх. Так бояться хлопчики в 14-16 рокiв при думцi про смерть. Я дивився на цю зiв'ялу жiнку, яку я тiльки позавчора бачив юної i красивою, i зрозумiв, що став ось так вiдразу старим, престарим.
  
  - Я тебе люблю, Валя, - майже вiд чистого серця прошепотiв я.
  
  I Валя повiрила. Та й як їй було не повiрити, якщо цього так сильно хотiлося.
  
  Потiм я прийняв дуже гарячу ванну i, засинаючи, довго чекав Валю. Напевно, я непомiтно для себе задрiмав, бо проґавив момент, коли вона ковзнула до мене пiд теплу затишну ковдру.
  
  - Я тебе кохаю, так кохаю. Але я розумiю, що стара для тебе, i не ображуся, якщо ти зi мною не залишишся. - I я кохаю тебе, - абсолютно щиро шепотiв я, що, є сили, притискаючись до її гарячого, пахучого духами, такого рiдного тiла.
  
  Пiсля ми лежали в напiвтемрявi мiсячної ночi. Я вiдчував дивне почуття, що всi тридцять сiм рокiв, якi були для мене однiєю миттю, ми лежали ось так, поруч один з одним. I здалося, що кожен день, також як зараз, нам таємниче свiтив мiсяць, осяваючи стiни цiєї кiмнатки. Це все дивний сон. Iлюзiя.
  
  А потiм я, дiйсно, заснув.
  
   8. Вiд тюрми i суми не зарiкайся
  
  - Ти не спиш. Я ж бачу.- Неприємно проскрипiв Валiн голос.- Пiднiмайся, милий - їсти подано.
  
  Вона хрюкнула противним смiшком i погладила моє волосся. Я мимоволi вiдсмикнув голову, але на щастя Валя цього не помiтила або показала вигляд, що не помiтила.
  
  За ранкової трапезою вона розповiдала про свою роботу. - Як їй все це набридло - постiйно чекати зарплати, яку завжди затримують на два-три мiсяцi. Як набридло мучитися в неопалюваному i не провiтрюваному примiщеннi з поламаними дверима, столом що розвалюється, з вiкнами, що не вiдкриваються i з протягом. I, головне, - з допотопним компом, що має монiтор 15 дюймiв i пам'ять 50 гiг.
  
  До цього я слухав її в пiв вуха, а тут насторожився.
  
  - З цього мiсця, будь ласка, детальнiше. Що таке "комп", "монiтор" i "гiг". З чим їх їдять i почому вони йдуть на базарi пучком?
  
   З гумором у Валi мабуть була велика проблема, тому, що вона не тiльки не розсмiялася, а навiть якось вiдразу посмутнiла, знiтилася.
  
  - Комп - це комп'ютер, монiтор - екран комп'ютера, 15 дюймiв - розмiр екрану по дiагоналi, а гiг - це гiгабайти, в яких вимiрюють обсяг пам'ятi компьютера. Тiльки не питай мене, як це все працює. Для того, щоб водити машину адже зовсiм не обов'язково знати пристрiй двигуна.
  
   Я понуро мовчав.
  
   Нарештi вона пiшла i можна прибрати оскал люб'язностi з занiмiлого вiд зусиль лиця. Треба звiдси змиватися. Тiкати вiд всiх своїх вже колишнiх друзiв, вiд їх спiвчуття i все-все розумiння. До бiса розумiння. До бiса спiвчуття. Все до бiса! Але де ж все-таки Валя ховає грошi? Або їй немає чого ховати? Ага, ось вони дорогi, традицiйно, як i в мiй час, лежать в тумбочцi. Порахуємо. Як казав один мiй знайомий дрiбний шахрай перед тим, як вкрасти: "грошики люблять рахунок". Якщо вдуматися, то по сутi це дуже дивний вираз. Яка рiзниця, що люблять грошi? I, навпаки, чи можна любити цi папiрцi? Адже якщо немає магазину, то вони нiкому не потрiбнi. Це треба бути якимось збоченцем, щоб любити зiм'ятi i рванi папiрцi. Хоча цi папiрцi зiм'ятими i рваними нiяк не назвеш. Я з цiкавiстю розглядав дивовижнi купюри. На кожнiй був зображений Шевченко. Причому Шевченко не старий i серйозний з понуро обвислими пишними вусами, а молодий i романтичний юнак без вусiв, але з густою копицею чорного волосся. Незвичний образ. Напевно, таким Шевченко був, коли малював для Енгельгардта картини в Санкт-Петербурзi. Гарна цифра - 100. Правда, гривень, а не рублiв.
  
  А куди ж подiлася "сторубльовка" з Ленiним? Гарна була купюра. Правда, я її тримав у руках не так часто, можна сказати, що нiколи. Тому, що з моєю зарплатою 140 рублiв плюс 40% польових i премiєю, бiльше двохсот рублiв на мiсяць виходило зрiдка. Є у нас, вiрнiше зараз треба говорити "був", один геолог, який "для понту" любив тягати у себе в гаманцi сто рубльову купюру. Ось за цей папiрець менi i давали потриматися пару разiв.
  
  Скiльки ж тут цих самих гривень? Ого! Двадцять штук по сто - це буде 2000. Багато це чи мало? Цiкаво, на квиток до Хмельницького вистачить? Скоро дiзнаюся. Не питати ж у перехожих.
  
  Половину суми все одно треба залишити. Я хоча i сволота, але порядна.
  
  До автовокзалу я добрався без пригод. А якi можуть бути пригоди, якщо дорогу я знаю, а на транспортi на всякий випадок вирiшив заощадити. Та й озирнутися треба, освоїтися з новим свiтом. Зiзнатися, я був приголомшений i навiть розчавлений, перш за все, кiлькiстю легкових автомобiлiв. Менi багато довелося поїздити в свої двадцять п'ять, в основному, звичайно, на старих розвалених УАЗ 69, але також i на вантажних, ще бiльш старих монстрах. Їздив я i на автобусах, якi вiчно кренилися то в одну, то в iншу сторону, провiтрювались усiма вiтрами взимку i були нестерпно задушливими влiтку. Завжди у них смердило бензином i скрипiло iржаве залiзо. Що правда, iнодi видавався випадок помандрувати на величних велетнях "Iкарусах" з високими , як в лiтаку, крiслами, зi столиками, що ховаються за оббивкою з темного оксамиту. Цi монстри важливо пливли серед дрiбнихлегковикiв i брудних самоскидiв, гордовито поглядаючи зверху на жалюгiдну метушню дорожнього руху. Трохи частiше я сидiв на продавлених крiслах сiро-бiлих "волг" або червоних "москвичiв", стиснутий з обох бокiв своїми попутниками, а iнодi i попутницями. Таксi так немилосердно розгойдувалось на вибоїнах, що доводилося триматися за ручки дверей, а затиснуту в руцi пом'яту троячку перекладати в дiряву кишеню.
  
  Зараз по гладкому асфальту котилися зовсiм iншi машини. Жодного "козлика", як ми називали УАЗ 69, не було i спомину, жодного москвича i жодної "волги". Правда, щодо "волги" я б не став давати голову на вiдсiч. Он там, на узбiччi на широкiй i присадкуватiй свiтло-сiрiй машинi стирчить "волгiвська" емблема i навiть написано "Волга". Але нiчого що нагадує "волгу" я у цiєї красунi не побачив. Одне з двох: або просто так, "для краси", прикрiпили до якогось мерседеса значок, або тепер такi "волги" роблять. Швидше за найперше, нiж друге. Диваки завжди є i були.
  
  Але, крiм цiєї незрозумiлої "Волги", було понад усяку даху iнших автомобiльних чудес. Здавалося, що в нашому маленькому мiстечку проходить якийсь фестиваль iноземних машин. Тих, що проносилися по вулицi, я тiльки очима проводжав, але авто, припаркованi на узбiччi, менi нiхто не заважав розглянути бiльш ретельно.
  
  Ось тут я знову потрапив в iсторiю. Сподобалася менi одна потужна широка i довга машина з якимись квадратними агресивними формами. Ранiше на подiбних монстрах, напевно, тiльки члени ЦК їздили. Я навiть обiйшов цього звiра навколо, щоб за назвою марки зрозумiти, звiдки таке чудо з'явилося. Тiльки моя цiкавiсть здалася надмiрним власнику. Вiн вилiз iз машини - хлюпик з короткою "зекiвською" зачiскою, в чорнiй в'язанiй шапочцi, як у спортсмена. "Ти, що, - каже, - витрiщився? Знову хочеш що-небудь цвяхом нашкрябати? "
  
  Так i хотiлося йому врiзати, але довелося проковтнути. Я тут зараз як iноземець, i менi нi в якi халепи вплутуватися не треба. Але хлюпик очевидно думав iнакше. Тим бiльше, що разом з ним з машини вилiзли два амбали. Причому один з них теж з iдiотською зачiскою типу пiвнячого гребiнця. Моєю помилкою, напевно, було те, що я дивився на цей гребiнець, як нiби такого нiколи не бачив. Але я ж дiйсно ранiше нiколи такої зачiски не
  
  бачив. Але я ж дiйсно ранiше нiколи такої зачiски не бачив.
  
   А ось далi думати вже було пiзно. Перший чувак, якого я чомусь вважав хлюпиком, якимось особливим способом крутнувся i останнє, що я помiтив перед тим, як пiти в нiрвану, це яскраво-червона пiдошва його кеда прямо перед моїми очима.
  
   Отямився я вiд досить енергiйних поштовхiв в спину. Надi мною стояв присадкуватий i товстий мiлiцейський, з механiчною байдужiстю штовхаючи мене своїм фiрмовим черевиком.
  
   -Ти чого тут розлiгся? Паспорт є?
  
   Я насилу встав спочатку на карачки, а потiм i на весь зрiст. Виявилося, що я набагато вище, нiж полiцейський. Це йому не сподобалося. "Паспорт!" - вже з роздратуванням повторив полiцейський, пiдозрiло спостерiгаючи, як я копаюся в своїх кишенях.
  
   Вiддаючи йому свiй "молоткастий", я вже передчував, що це добром не закiнчиться. Дядько, а це був вже досить лiтнiй мужик з нездоровим одутлим обличчям п'яницi, взяв мiй паспорт обережно двома пальцями i, не розкриваючи його, буквально вiдскочив вiд мене. Я навiть не очiкував вiд нього такої прудкостi.
  
   А мужик вже тримав в руках пiстолет з спрямованим на мене дулом. Далi все нагадувало поганий сон, вiрнiше його чергову серiю. Пiдоспiлi двоє високих мiлiцiонерiв скрутили менi руки назад i боляче надiли наручники. Потiм я опинився затиснутим мiж ними на задньому сидiннi синьої машини з критим фургоном. А ще пiзнiше клацнули залiзнi дверi, i я знову залишився один на один з лiтнiм мiлiцiонером. Тiльки зараз я помiтив у нього на погонах двi великi зiрочки пiдполковника. А мiлiцiонер з подивом поперемiнно, то розглядав мiй паспорт, то мою фiзiономiю з розпухлим носом. Видно було, що його буквально розпирає. I нарештi, його прорвало питаннями:
  
  -Що це за цирк ти влаштував, - вiн заглянув в паспорт, - Олег Михайлович Павлишин? - Звiдки у тебе цей паспорт? Навiщо ходити з такою грубою фальшивкою? Або це такий жарт? Ти що iдiот? На паспортi
  
   вклеєна твоя фотографiя, але зазначений 47-й рiк народження. Виходить тобi зараз пiд 70 рокiв, дiдусь.
  
  Йому раптом стало смiшно, вiн коротко реготнув, але швидко схаменувся, продовжуючи мене уважно розглядати.
  
  - Зараз я, звичайно, здам тебе в СБУ. Це по їхньої частини. Але ти менi скажи, на хрiна тобi такий паспорт? З психушки втiк? Теж не схоже. I когось ти менi дуже здорово нагадуєш.
  
  - Геологiчний гуртожиток пам'ятаєш, Коля? Жив з тобою в однiй кiмнатi такий собi молодий геолог Олег. Правда, ти тодi був ще молодший. Ти ж, пам'ятається, з 52 року?
  
  - Так, - хрипко вiдповiв колишнiй Коля-буровик, а зараз пiдполковник мiлiцiї, - з 52-го.
  
  - Ну, тодi ти, напевно, i Валю пам'ятаєш. Геолога Валю.
  
  - Пам'ятаю Валю, - ще тихiше сказав Коля, i менi здалося, що зараз вiн впаде в непритомнiсть. - Гаразд, посидь тут ще трохи.
  
  Дверi знову з гуркотом зачинилися, i я залишився один. Ну що, тепер мене спихнуть у СБУ. Що це таке я не знаю, але добре хоч, що не КДБ.
  
   9. Iз грязi в князi
  
  Ну, ось, виявляється, як зав'язується наше життя в непростi вузлики. Їдемо ми зараз на машинi пiдполковника мiлiцiї Колi, в минулому життi простого i запiйного буровика Колi. А на почесному мiсцi поруч з ним сидить його нинiшня любов Валя, в минулому життi моя кохана дiвчина Валя. Виявляється, Коля все життя любить Валю. У всякому разi, в це свято вiрить Валя i, напевно, так воно i є. Iнакше з чого б це мужику все життя волочитися за однiєю жiнкою, яка любить зниклого сорок рокiв тому Олега i в пам'ять про якого вона не хоче нi за кого виходити замiж. I раптом з'являється цей самий Олег, який їй зараз не те, що в сини, а навiть в онуки годиться. Бажання Колi негайно кудись засунути цього ненормального Олега.
  
  Дiйсно, незрозумiло де i в яких вимiрах вiн ошивався, а тепер молодий i енергiйний становить неабияку загрозу сталому статус кво. Але тут його бажання несподiвано збiгається з бажанням його коханої жiнки, Валi. Вона теж готова вiдправити Олега, тобто мене, куди подалi, безумовно, для мого ж блага.
  
  Так я опинився на задньому сидiннi цього чи пангоса, чи ланоса. Це автомобiль Миколи i начебто саме так вiн його вiн назвав. Мiж iншим, виробляє його Запорiзький автомобiльний завод, а движок, як з гордiстю зауважив Коля, нiмецький. Звичайно, в порiвняннi з запорожцем це чудо технiки, але коли я це сказав, мiй старий друг тiльки скептично хмикнув: "У порiвняннi з запорожцем? Це яким ще запорожцем? Мильницею? Так їх вже сто рокiв як не випускають. А ось за цiною моя машина стоїть як звичайна сiмка ". Що там ще за сiмка я про всяк випадок не запитав. Взагалi-то треба десь почитати про новi машини, а то незручно. Валя вважає, що я повинен вивчити комп'ютер, де "можна знайти практично все".
  
  Вона як завжди права, але менi здається, що я нiколи комп'ютера не зрозумiю. Коля i Валя смiються, але я навiть трохи боюся цих яскравих рухомих картинок з масою якихось малозрозумiлих пропозицiй. I все українською мовою, а я його зi школи вже забути встиг. Ось, наприклад, що таке блоги? Пояснення Валi, що це сайт однiєї людини з новинами, мене ще бiльше заганяє в глухий кут. А що таке сайт? Валя терпляче пояснює, заплутується i починає на мене сердитися. Я її заспокоюю, що менi все, мовляв, зрозумiло, але це її злить ще бiльше.
  
   10. А ось я i вдома
  
  От не люблю я поїзди i вокзали. Може тому, що в студентськi роки довелося багато їздити в загальних вагонах? Як не згадати поїзд Хмельницький - Київ i злим i не тихим словом! Всю нiч або сидиш затиснутим, як оселедець в бочцi, мiж такими ж бiдолахами або куриш в тамбурi. Подрiмати на другiй полицi менi майже нiколи не вдавалося - або її всю захаращували речами, або не встигав полку зайняти. А третьою, багажною, полицею я трохи гидував. Там самий щiльний бруд накопичується, та й вiдчуваєш себе так, нiби тебе в валiзу упакували. До того ж в таку нiрку дуже незручно залазити, а вибиратися з неї ще важче.
  
  Цього разу я по студентським поняттям доїхав просто розкiшно. Купейний вагон, м'яка полиця. Тiльки ось знову ж спекотно i чимось смердить, швидше за все, шкарпетками.
  
  Нi з ким я в купе не розмовляв. Та й нiколи було розмовляти. Напроти мене на верхнiй полицi лежала якась молода i симпатична дiвчина з короткою стрижкою пiд хлопчика i в щiльно облягаючiй тiло сорочцi пiд горло. Важко було не помiтити, що пiд сорочкою у неї не було лiфчика, так як соски її акуратно окреслених грудей здавалося готовi були прорвати тканину. Я намагався не поглядати у її бiк i тому постiйно витрiщався. А вона дивилася тiльки в екран свого срiблястого i неймовiрно тонкого портативного комп'ютера. Здається, вiн називається ноутбук. (Ага, все-таки не всi лекцiї Валi я пропустив повз вуха.)
  
  Але мабуть на дiвчину все-таки подiяла моя аура, тому що вона вiдклала свiй апарат в сторону, вимкнула лампочку над головою i повернулася до мене спиною i, по-моєму, вiдразу ж заснула. Щасливиця! А я ось так не вмiю. Та й навiщо вже засинати, якщо поїзд до Хмельницького приходить в самий невдалий час доби, о другiй годинi ночi. Пам'ятаю, що у Єфремова це називається годиною бика - час злих духiв.
  
  Так. Я у Хмельницькому. Вокзал, що правда, став зовсiм iншим. Це якийсь палац, а не старенький хмельницький вокзал. Усе у мармурi та сяє чистотою. Ось у цьому i проблема. Ранiше залiз би на дерев"яну лавку з ногами, а зараз стоять стiльцi у шкiрi i головне, ходить мiлiцiонер i якось недобре на мене поглядає. Вийду я на площу, щоб не причепився. Треба ж десь прокантуватися до ранку. Чомусь нi Валя нi Коля не подумали, що менi робити у цьому мiстi, яке стало для мене зовсiм чужим. Тiльки Богдан Хмельницький як i ранiше стовбичить посерединi площi i тримає булаву.
  
  А пiду но я краще ближче до дому. Напрямок ще пам"ятаю. Ось мiст який приведе мене на той бiк залiзничних колiй. Далi повертаємо праворуч i крокуємо по вулицi Iндустрiальнiй у бiк Ракова. Я ще пам"ятаю, що ця вулиця у мої хлопчачi роки називалася Лагерною. Це тому, що у Раковi спочатку не було кам"яних казарм, а тiльки намети - вiйськовий табiр ("лагерь" по росiйськи). А зараз це (дивимося на табличку) "вул. В"ячеслава Чорновола". Хто це такий я не знаю. Для мене головне те, що тротуари бiльш-менш освiтленi i видно де можна ступати.
  
  Трансформаторний завод залишився таким же. Свiтяться вiкна у цехах i на прохiднiй. Виходить завод ще не закрили, як зi слiв Миколи, зробили з бiльшiстю пiдприємств нашого Берегова. Що правда стiни колишнього апаратного цеху мабуть ще з моїх рокiв не ремонтували i добряче з ними час попрацював.
  
  Прохiдна вiйськового шпиталю теж залишилась такою ж як у дитинствi. Славно ми школярами тут гралися у волейбол, бродили по великому саду, ховалися на горищi старовинного будинку шпиталю.
  
  Щось я хвилююсь. Ось-ось буде моя вуличка де стояв батькiвський будинок, де пройшло усе моє дитинство... А вуличка як була так i залишилась погано заасфальтованою, вузькою i тихою. I будинок заховався у глибинi нашої дiльницi у 6 соток землi. Ранiше у мiстах давали рiвно стiльки. У 58 роцi, коли ми з батьком повернулися з Забайкалля де вiн служив до його рiдної Хмельниччини, для забудови нам дали рiвно шiсть соток. I зробив батько з червоної цегли цей "фiнський дiм". Так його чомусь тодi називали.
  
  Що ж менi зараз робити? Три години ночi. Посиджу трохи за столом пiд яблунею. Було б лiто, то може i заснув би поклавши голову на дерев"яне покриття столу. Добре менi тут було з батьком, мамою i сестрою. Невже сидiти тут до ранку?
  
  Грюкнули дверi веранди i одночасно над нею загорiлася лампочка, освiтивши весь наш дворик яскравим свiтлом. Вiд несподiванки я зажмурив очi. На порозi веранди стояла жiнка у халатi i з якоюсь палицею у руцi. Вона погрозливо махнула у мiй бiк цiєю палкою, нi ... сокирою. Добре ж мене зустрiчають у рiдному домi.
  
  -Ти що, вкрасти чого хочеш? Зараз ось чоловiка покличу. А ну геть з мого двору.
  
  - Так це мiй двiр також. Я родич господарiв. Ось у гостi приїхав.
  
  - Який ще родич. Я тебе не знаю.
  
  - Так i я вас не знаю. А де господарi? Сестра моя, Олена? -А, Олена. Так вона тут не живе. Це мiй будинок. А ти що не знаєш, що вже буде п"ять рокiв як я його у Олени купила. Все законно, всi документи є. Так що, дорогий родич, всi претензiї до Олени. Не знаю якi там у вас стосунки, що вона тобi нiчого не сказала. I щось ти здається менi брешеш. Не може бути у тебе така стара сестра. Ти їй у сини пiдходиш.
  
  Ну ось. Згадав з переляку про сестру, а зараз треба викручуватись.
  
  - Та Олена менi не рiдна сестра, а двоюрiдна. Нiчого я до неї не маю. Я був на заробiтках у Сибiру i ось приїхав на Батькiвщину позирати, а у Хмельницькому у мене крiм Олени нiкого немає. - Щось ти знову брешеш. Але це не моя справа. ... Мiсто трохи знаєш? Не дуже. - Ну, дивись сюди. Будiвлю чотирьох поверхову бачиш? Це школа. Прямуй прямо до неї по вулицi, а там вiдразу за нею, через дорогу продовольчий магазин. Злiва вiд магазина дев"ятиповерховi будинки. Так ось, у першому, другий пiд"їзд, шостий поверх, праворуч - квартира Олени. А зараз, бувай... брат. - Бувай, ...господарко.
  
  Жiнка дочекалась поки я не закрию хвiртку i свiтло вимкнулось. Все. А ти чого чекав? Частування з хлiбом сiллю?
  
  11. Сестра
  
  Будинок сестрички я знайшов одразу. Великий, з бетонних необлицьованих плит, пошарпаний, вiн похмуро височiв у ранiшнiй напiвтемрявi. Тут що, усе зараз пошарпано? Лiфт теж був увесь поколотий i з пiдозрiлим запахом типу сечi. Так це вона i була. Але дверi квартири праворуч вiд лiфта хоча б як новенькi, вiдблискують коричневим пластиком пiдробленим пiд деревину. Ранiше таких не було. А, чого менi лякатися, дзвiнок є, а щасливi годин не спостерiгають. А я щасливий? Так начебто не дуже. Втомлений - це точно. Може Олена хоча б чаєм гарячим пригостить перед тим як вижене. У двiрне вiчко дивились довго i потрохи мене щось почало калатати. Нарештi дверi напiввiдкрились, залишаючись на тонкому ланцюжку, i в i в щiлинi з"явилося обличчя зморщеної бабцi, з скуйовдженим волоссям фiолетового кольору. Це що! Знову не туди потрапив.
  
  Але у очах я побачив щось знайоме i з жалем вiдчув, що прийшов за вiрною адресою. Друге питання - а навiщо воно було взагалi приходити. Дурне питання. А що менi залишається крiм як грюкати у знайомi дверi.
  
  Олена теж скривилася, а потiм вiдкрила дверi i вiдхилилася у бiк, пропускаючи мене у теплу квартиру. Ну i це добре, хоча б вiдiгрiюсь.
  
  Я роззувся i у носках пройшов за нею у маленьку кухню. Олена миттєво закрила кухоннi дверi i сiла на жовту табуретку бiля столу. Мiсце для мене залишилося тiльки на стiльцi втиснутому мiж стiною i кухонною плитою.
  
  Мовчки ми спостерiгали один одного. Я то ясна рiч чому не поспiшав, а вiдчуття Олени до мене ще не дiйшли. Вже потiм вона розповiла, що вiдразу побачила в менi свого брата i пробувала найти у цьому якесь рацiональне зерно. Нарештi знайшла i запитала:
  
  - Ви, що син Олега?
  
  Захотiлося погодитись. В принципi у мене був i такий варiант зустрiчi . Але ц ж була моя сестра. I крiм цього я знав, що Олена завжди була схиблена на мiстицi i може повiрити у все, що завгодно. Тим бiльше, що перед нею була точна копiя її брата. Ну не зовсiм точна, як що вже прискиплюватись. Все ж таки останнiй тиждень мене таки добряче пiдтоптав i у фiзичному i у моральному сенсi.
  
  Я розповiв їй все: про бурову, таксиста, Валю, Колю -мiлiцiонера i нiчну зустрiч з рiдним будинком.
  
  Сестра повiрила вiдразу. Все ж вона стала якоюсь дерев"яною чи кам"яною за цi роки. Безумовно залишилась моєю Оленою, але i змiн було багато, навiть бiльше нiж у Валентини. Менi здається тому що життя її було складнiше.
  
  Розповiдь її була для мене досить болючою, навiть безжальною, хоча мабуть вона про це i не подумала. Така нечуткiсть молодiй Оленi була невластива.
  
  По-перше я почув те що i очiкував. Батько помер у 1994 роцi. Зараз йому б виповнилось сто рокiв. А до такого вiку доживають одиницi. Мати пережила батька на 14 рокiв. Зараз би їй виповнилось 92 роки. Теоретично могла би дожити.
  
  Смерть батька була легкою. Вiн сидiв на диванi i раптом прошепотiвши "Маруся, що зi мною", помер. А ось мати помирала довго. Почалося усе з її падiння на вуличну брукiвку. Вiд удару її старечi кiстки стегна поламалися i вже не зрослися. Прикута до лiжка, да ще й у станi старечого маразму, вона так i померла у стражданнях i мало що розумiючи. Останнiй мiсяць мама безперервно говорила, день i нiч. Загубила голос i вже хрипiла, але нiхто не мiг зупинити її марення. Це було дуже важко, її слухати. З чогось, дещо зрозумiлого у її бурмотiннi, сестра запам"ятала тiльки "Ну дайте їм хлiба, Бога радi,... дайте їм хлiба." Це мати мабуть переживала голоднi пiслявоєннi роки. Щось вона менi розказувала, як у кiнцi сорокових рокiв їздила разом з самодiяльнiстю по вiйськових гарнiзонах де артистiв годували ячмiнною кашею, а хлiба до неї не завжди давали. Там мама i зустрiлася з моїм майбутнiм батьком, бравим лейтенантом-танкiстом.
  
  Потiм сестра стисло i сухо, за сорок хвилин, розповiла про свої сорок рокiв життя.
  
  Чоловiк її, Олександр, помер вiд серцевого нападу, не доживши пiвроку до свого шiстдесятирiччя.
  
  ЇЇ старша донька, Марiйка, вже багато рокiв лiкується в психiатричнiй лiкарнi. До речi пiдозри, що з нею щось не так до мене доходили, але на мiй тодiшнiй погляд Марiйка була просто трохи тупувата. А тут раптом шкiльнi зусилля її зламали i вона зовсiм перетворилась на невилiковну божевiльну, яку сестра зрiдка забирає з лiкарнi.
  
  Розповiдь про мою молодшу племiнницю теж менi не дуже сподобалась. Щось тут Олена вiд мене приховала, але я все ж зрозумiв, що Вiра разом зi своїм чоловiком багато рокiв є прихильницею одного з iндiйських релiгiйних напрямкiв. На моє пряме питання, де Вiра i її чоловiк працюють, сестра теж чесно вiдповiла (брехати вона нiколи не вмiла), що офiцiйної роботи вони не мають.
  
   А далi було не краще. Виявляється, що син племiнницi Вiри страждає аутизмом. Спочатку гадали, що пройде. Але йому вже десять рокiв, а вiн нi з ким не спiлкується i навiть у штани перестав тiльки но дзюрити. Хоча на вигляд красивий хлопчик, знає читати, розказує довгi вiрши i спiває. Вже багато рокiв за ним доглядає няня i водить його у спецiальний заклад для хворих на аутизм. Спроби його вилiкувати, як я зрозумiв, зараз практично залишили. А ранiше возили його навiть до дельфiнiв. Тiльки толку нiякого. Слухати це на тверезу голову було важкувато. Та i Олена стомилася стiльки розповiдати. Я її прямо запитав, чи має чимось запити цi iсторiї. Сестра мовчки пошарудiла десь у кухоннiй меблi i дiстала пляшку горiлки, винувато роз"яснюючи, що це залишилось недопито вiд одного майстра по вiкнам.
  
  - Пам"ятаєш, мама казала, що я завжди був алкоголiком? - Так, казала.
  
  Сестра уперше як ми зустрiлися заплакала i нарештi здогадалась мене погодувати якимись рисовими котлетками. Виявляється до всього до цього, вони ще й були вегетарiанцями.
  
  -А вкласти спати тебе нiкуди, - винувато пробурмотiла сестра.
  
  - Так що вигониш на двiр?
  
  - Злий ти став, Олег. Я тебе влаштую у сусiднiй квартирi. Ми її доглядаємо, поки господарi на заробiтки поїхали. Переночуєш, а потiм поговоримо. А у нас тобi спати не дадуть. Я сама вже не буду вкладатися. Дивись, вже п"ята ранку - мiй час вставати. Я ж зараз забрала до себе свою Марiйку на тиждень, а може i на мiсяць. Довше не можна, бо тодi з лiкарнi випишуть.
  
  А тут ще чоловiк Вiри встає рано робити свої вправи з медитацiї.
  
  -З чого, з чого?
  
  -З медитацiї. Це вiн впадає у транс i заспокоюється.
  
  -Господи! Так у тебе тут справжня божевiльня.
  
  Щось рубаю сук на якому сиджу. Горiлка на порожнiй шлунок трошки розв"язала язика. Але слово не горобець. Вилетiло - не впiймаєш. Сестра пiджала губи i мовчки повела мене у сусiдню квартиру.
  
  12. Робота
  
   А на цьому складi сильнi протяги. Листопад закiнчується, а довжелезний барак одним обiгрiвачем не нагрiєш. Вже i снiг випав. Якось сумно. I тому треба хоча б роботою трохи пiдняти настрiй. Є i iнший спосiб. Як казав ранiше Жванецький, "зранку трохи по ледь-ледь i навiть прибиральниця Маша стає сексуальною". Тiльки ось грошi треба навiть для того, щоб випити. Що правда, у нас один робiтник з колишнiх (вiн ранiше був конструктором в НДI) винайшов безкоштовний спосiб напитися. Вiн залишився на нiч на складi з технiчним спиртом i мабуть вирiшив перевiрити скiльки може за суботу i недiлю прийняти шпагатiвки козацька душа.
  
  Знайшли його тiльки через три днi у засохлiй калюжi блювотиння. А випив вiн, а може i частково вилив, бо бутлi були десяти лiтровi i зовсiм незручнi для наливання, не бiльше двох лiтрiв. Що мене вразило - його дружина, товста корова, з якою вiн завжди сварився, на його похоронах вила як дика вовчиця. Хоча дiтей у них не було i усi казали, що вона вийшла за нього задля квартири.
  
  Так що дешева горiлка - це пряма хода у свiтле захмарне майбутнє, де, як промовляють на похоронах, "немає нi скорботи, нi жалю, а є тiльки життя вiчне".
  
  Щось я не про те сьогоднi думаю. Ось гуде вантажiвка з балонами, яка мене вiдразу виведе з стану нiрвани i скорботи. Ой i важкi цi балони, не дай Бог щоб на ноги не впали. Тiльки встигай їх подалi вiд машини вiдкочувати, а вже складати потiм буду. А хлопцям смiшно, що я ледве не падаю.
  
  Як же я з геолога перетворився на вантажника? Спочатку, як тiльки приїхав у Хмельницький, були певнi надiї потрапити хоча би на посаду технiкагеолога. Але де в Хмельницькому потрiбнi геологiчнi кадри? Тим бiльше зараз. Менi казали, що у моїх рiдних сiмдесятих роках геологiв в Українi було бiля 80 тисяч, а у 2014 роцi... здогадайтесь i не впадiть зi стiльця... залишилось 3 тисячi. Тай ще диплом мiй невiдомо де дiвся, загубився у роках. Та i що я б з ним робив. Закiнчив навчання в унiверситетi у 1974 роцi, а народився у 1988 роцi. Такий вже документ, вiдповiдно до моєї молодої зовнiшностi , склепав менi мiй колишнiй друг Коля.
  
   Були у мене сподiвання на мою харизму. Ще у юнацькому вiцi я зрозумiв, що подобаюсь людям у першому знайомству. Не знаю чому, але подобаюсь. На жаль мiй первiсний шарм швидко перестає дiяти. Не вмiю я його зберiгати надовго. Але це потiм. Спочатку, як прийшов до начальника по кадрам хмельницької геологiчної партiї, дiйсно сподобався i мене ледве не взяли. Тим бiльш, що молодого i здорового технiка на три тисячi у мiсяць знайти не так i легко. Але тут моя позитивна аура зiграла зi мною погану штуку. Начальник вiддiлу кадрiв, молода симпатична дiвчина з пишним рудим волоссям, пройнялась до мне такою симпатiєю, що почала мною цiкавитись бiльш детально нiж треба: що я робив у Закарпатськiй геологорозвiдувальнiй експедицiї, якими офiсними програми я володiю, знання англiйської... Стосовно минулiй роботи я хоч знав, що збрехати. Пiдготувався. А що казати про офiснi програми як що тiльки з назви я зрозумiв, що йдеться про комп"ютернi програми, а не програми КПРС?
  
  Начальниця була здивована i розчарована. Про прийом на роботу вже i мови не могло бути.
  
  Ось так я i потрапив у цю торговельну фiрму менеджером. Що правда, менеджер це надто голосно для цiєї роботи. Можливо у майбутньому. Знову на перепонi мiй багаж з сiмдесятих: нi водiйських прав, нi елементарного знання комп"ютера. Так, так, навiть такi менеджеривантажники як я повиннi знати цей клятий "ворд", або як там... щоб написати накладну. Бачите, на аркушi вони вже розучилися писати, клятi марсiани з 21 столiття!
  
  Ну ось, нарештi всi кисневi балони стоять у рядочок, а менi би трохи окльоматись вiд розвантаження у горизонтальному положеннi.
  
  Але нi. Чую "кру-кру-" - начальство визиває на килим. Може звiльняють?
  
  13. Особливе завдання
  
   Заступник директора нашої фiрми, неприємний лисуватий чолов"яга рокiв сорока, з буцiмто приколотою кривою посмiшкою всезнаючого i наперед спiвчуваючого людожера, у кабiнетi був разом з незнайомим високим кремезним хлопцем. Зустрiв вiн мене, як завжди привiтно, але з якимось здивуванням, як до якоїсь рiдкiсної тварини. Щось вiн вiдчував у мене незвичайне i тому трохи побоювався. Але на цей раз у присутностi незнайомого хлопця був аж занадто фамiльярним.
  
   -Олег, ти що знову накоїв, а, хлопче! Де твої очi були, коли приймав кисень? Га?
  
   -А що таке? -А те що два старих балона тобi пiдсунули, прострочених. Будеш платити з своєї кишенi п"ятсот гривень.
  
  - А, тодi я вiдразу звiльняюсь. I так мiзер отримую.
  
  -Ти дивись, який вiн став гордий. Як хочеш. Можу i сьогоднi звiльнити. Ну ще витчемо з тебе вартiсть комбiнезона. I ось як ти будеш розраховуватись за зламаний пiдйомник? Знаєш скiльки буде коштувати ремонт? Двi тисячi, як що не бiльше.
  
  Ну, треба ж. Знову уляпався. Нi, прийдеться мабуть їхати до Росiї, на заробiтки.
  
  У цей момент втрутився незнайомий молодик, який до цього тiльки мовчки i загадково посмiхався: "Та годi тобi лякати. Бачиш же що мужик не лякається".
  
  Вiн пiдiйшов ближче i я побачив у його очах приязну i одночасно наглу усмiшку, добре знайому менi по забайкальським блатним, якi iнодi напрошувались до нас на роботу у геологiчнi експедицiї. Ой i клопоту було з цими "роботягами" - нiчого вони не хотiли крiм жерти i спати. I змусити їх працювати теж було неможливо. Iнодi, деякi з них дотягували до середини польового сезону, але переважно начальство виправляючи свою необачнiсть, вiдправляло їх на "велику землю" з першою ж оказiєю. А маскувались ж блатнi спочатку пiд звичайних випущених з зони "зекiв", як вони самi казали, "мужиков".
  
   -Ну що, - продовжував хлопець, - хочеш пiдзаробити на халяву? 200 гривень на день. I нiчого не треба робити. Тiльки постояти на вулицi. Жратва за наш рахунок. Їхати треба до Києва. Чув, що там козли i жиди Майдан перегородили. Купили їх пiндоси. Так що у нас буде особливе завдання. Приєднуєшся до моїх пацанiв ?
  
   Так, -вiдповiв я.
  
   А що менi залишилось?
  
   14. Пацани Тюмича
  
   Голова гуде пiсля учорашньої пиятики. I пiсля позавчорашньої теж... Наскiльки я призвичився до вживання алкоголю у всiляких рiзноманiтних формах i все одно не можу порiвнятися до сучасної моєї компанiї, так званої "групи Тюмича", або "кодли Тюмича", кому як бiльше подобається. А ж гарт у мене ще зi студентських часiв. Пам"ятаю як заздрив менi Сашко зi Смiли, з яким ми жили в однiй кiмнатi студентського гуртожитку. А вiн же сам мiг прийняти на груди немiряну кiлькiсть водяри i залишатися на ногах! А тут на подив i заздрiсть Сашка пiсля наших вечорниць я вранцi встаю як огiрочок, а вiн мучиться вiд похмiлля.
  
  Нi, зараз я вже не той. Але й остогидило менi все це наше польове життя, а бiльш за все обридли самi пацани. Такi примiтивнi скотиняки, що просто жах. "Жерти, пити, морду бити!" - це їх гасло.
  
  Iнодi менi здається, що я повертаюсь у епоху свого пiдлiткового життя, коли ми, "м"ясокомбiнатiвськi" йшли проти хлопцiв з цукрового заводу. Але там ми всi були жорстокi i недоумкуватi дiти вiком вiд 12 до 16 рокiв. Ходили у кодлах по 20-50 хлопчакiв i поводили себе як молодi i тупi вовчата. Будь кого могли загризти просто так , з нiчого робити. Пам"ятаю як одного разу двох дорослих п"яничок покопали та скинули у люк. Бррр. Пiсля цього я їх закривавленi обличчя не менше мiсяця увi снi бачив.
  
  Тiльки ж потiм з пiдлiткiв багато з нас перетворилось у нормальних людей. Позакiнчували школи, технiкуми, унiверситети. Наприклад, мiй шкiльний друг Юрка зараз викладає вищу математику в iнститутi, пише кандидатську. А був таким же покидьком, як i я. Що правда, нещодавно признався, що теж до сих пiр iнодi пригадує цих двох п"яничок.
  
  А ще один наш товариш, Мишка Скорик, пiсля дев"яти класiв загримiв у колонiю, вiдсидiв два роки, вийшов, одружився. Потiм застукав на гарячому свою дружину з її коханцем, зарубав обох сокирою, сiв вже на десять рокiв. Могли б йому дати вищу мiру, але адвокат попався розумний - довiв, що Мишка дiяв пiд впливом афекту.
  
  Але, що це я згадую давно пройдешнє. Юрко мабуть вже давно професор, доктор математичних наук, а Мишко, як що не вбили, то можливо став злодiєм у законi. Такi були тодi часи.
  
  А цим чого не вистачає?
  
  Так iду вже, iду. Бач, знову тiльки мене не вистачає на цiй масовцi. I дiйсно, залишилось нас, дурнiв з Хмельницького, у цьому сраному наметi тiльки п"ятеро з десяти. Розумнi i спритнi порозбiгалися. Самого Тюмича теж два днi я не бачив.
  
  Нi, сьогоднi вiн на мiсцi. Перераховує нас, як тварин. А ми, насправдi, i є барани у його отарi. Всi хлопцi тут зiбралися молодi, нежонатi i трошки тупуватi. Всi, крiм мене, з середньою освiтою. А я теж вважаюсь без вищої освiти. Документа ж нема. I кому тут потрiбнi мої знання у геологiї?
  
  А ось навички спiлкування з вулицею, прихопленi з дитинства i закрiпленi на роботi з буровиками, пригодилися. Всi мене тут поважають, хоча за свого, хоч як я не стараюсь, не приймають.
  
  Ну, а куди зараз? Знову стояти бiля сцени i аплодувати? Холодно, остогидiло слухати якихось псевдо шахтарiв, яким заважають перевиконувати план i годувати країну.
  
  Нi, повели вниз, до Європейської площi. Нормальна така прогулянка по заснiженим вулицям рiдного Києва. Попереду Тюмич з шефом сусiднього намету, де мiстяться бовдури з Горлiвки, а позаду плентаємося ми, хмельницькi i горлiвськi разом. Перед походом розпили, як завжди, водяри з пластикових стаканчикiв i закусили бутербродами з маслом i ковбасою. Це вже краще нiж гречана каша, приготовлена на польовiй вiйськовiй кухнi, яка вже поперек горла стоїть.
  
  Взагалi цей похiд менi не подобається, як i багато чого останнiм часом. Бiльш за все лякає фраза Тюмича, яку вiн як завжди з посмiшкою процiдив на стартi: "Застоялись хлопцi. Нехай трохи побавляться". Знаю я чим закiнчується це "бавлення".
  
  Ну, точно, прийшли до наметiв цих "майданутих" перед СвятоМихайлiвським монастирем. Наш полководець Тюмич роздiлив усю кодлу на три частини по кiлькостi наметiв. Я попав як раз до нього. Мабуть не довiряє менi. Хоче щоб я був у нього пiд особистим наглядом. Має рацiю, урка хренiв. У мене вiн теж нiякої довiри не заслуговує. Бачиш, знайшов, слабинку у "майданутих!. I навiщо вони сюди вилiзли? Сидiли би собi на Хрещатику, грiлися бiля бочок.
  
  Ого! Тай ще арматуру хлопцi з Горлiвки з собою мають... i заточки. Треба зьобувати звiдси, але Тюмич так просто не вiдпустить. Почекаю поки все почнеться i вiн буде зайнятий. I ходу... на залiзничний вокзал. Пора вже до дому повертатися. У рiдне Закарпаття. Грошей на квиток вистачить. А може на пiвдень податися, наприклад, в Одесу, або нi, далi в Крим, Алушту, або ще далi - до Планерського.
  
  Вперед, - кричить. Давайте, давайте. Ви вперед, а я назад. З "нашого" намету вибiгло якесь дiвчисько без головного убору i куртки. Золотаве волосся, худенька, блiде личко, очi на лобi: "Що таке, що таке..." Де ж їхнi хлопцi, що таку красуню одну залишили?
  
  -Ей, Тюмич, почекай, ти чоловiк, або нi! Це ж дiвчина! Ох, мать, вiн же її зараз вб"є, зечара. Стiй гад! Вчасно я згадав один болючий прийом: вхопив його за лiву руку i крутнувся. О, зрозумiв, гад нарештi з ким має справу.
  
  Тут щось раптом гепнуло мене у потилицю i вiдразу потемнiло, як свiтло виключили. Знайоме вiдчуття. Ну, привiт, земле, я твiй, зустрiчай бродягу...
  
   15. У лазаретi
  
  - Дивись, Свiтка твiй "тiтушка" заворушився. - Не "тiтушка", i не мiй. По паспорту вiн Олег, з Хмельницького. - Так якого бiса вiн до Києву приїхав, як що не "тiтушка"? - А ти чого зi свого Львова приперся? - Ну, ти не порiвнюй.
  
   Я поволi вiдкрив очi i побачив прямо перед собою стурбоване обличчя молодої дiвчини, тiєї самої, що так необачно вибiгла з намету прямо на Тюмича. До речi, де ж вiн сам подiвся, цей бандюга? Мiг же вбити таку милу дiвчинку. Здається я сказав це у голос, або дiвчина вмiє читати думки, тому що вона вiдразу ж i вiдповiла.
  
   Виявляється, Тюмич та iншi "тiтушки" накивали п"ятами як тiльки з одного з наметiв на галас вибiгли хлопцi з загону Самооборони. Не пощастило Тюмичу. Не гадав вiн зустрiти такий опiр. Хлопцi як раз зiбралися, щоб обговорити план дiй на завтра. Хотiли пiти на тренування до одного "афганця" з колишнiх "беркутiв". А тут замiсть обговорення ледве не потрапили у бойове зiткнення. Але не вийшло - Свiтлана завадила. Всi кинулися Свiтлану спасати, злякалися бо крови було багато. А це була кров головним чином не її, а моя. Поки вони спасали Свiту нападники щезлi.
  
   Не все я правда зрозумiв з її розповiдi. Хто такi "тiтушки", "беркути", "афганцi"? У головi якась каша з думок. I взагалi, де я i що зi мною? Останнє я вже запитав уголос. Вiдповiдь мене не порадувала. Виявляється у мене серйозна черепно-мозкова травма i мене поклали тут, у Домi профспiлок разом з iншими пораненими. А Свiтлана тут лiкар.
  
  Я роздивився. Навколо на карематах лежали i сидiли обмотанi бинтами чоловiки. Небагато - десь бiля десяти. Всi дивилися на мене i чекали на пояснення. I Свiтлана теж уважно дивилася. Ну, що я їм розкажу? Знову прийдеться брехати.
  
  Мою сповiдь прослухали досить уважно. Я так зрозумiв, що став їм пiсля неї не дуже цiкавим. Здоровий парубок, той що зi Львова, навiть пробурмотiв щось на кшталт: "Я ж казав, що "тiтушка" i вiдвернувся.
  
  Залишились ми удвох зi Свiтланою, як що можна так сказати про кiмнату з ще десятком хворих. Я її нарештi добре розгледiв. Менi такi завжди подобались: тонкi риси обличчя, прямий нiс, не маленький i не великий, зате очi великi i якiйсь не то що блакитнi а навiть синi, як небо у квiтнi. Золотi волоси. (Знову вона без шапки). За грубим светром фiгуру не дуже розгледиш, але взагалi то видно де трохи випинається. Така маленька пташка, а не боїться проти влади воювати.
  
   Видно я надто захопився її розглядати, тому що дiвчина раптом почервонiла i трохи вiд мене вiдсунулась. Я злякався, що вона зараз пiде i тому швидко запитав що це таке: "тiтушка" i "афганець". Реакцiя була дивна. Таке враження, що вона подумала спочатку, що я з неї глузую i перед тим як вiдповiсти довго дивилась на мене своїми синiми очиськами. I я помiтив, що сусiд зi Львова теж почав прислухатися.
  
   Не знаю, що вона у мене в очах побачила. Я на всякий випадок додав, що довго хворiв i щось "випав з ритму життя". Остання фраза мабуть її переконала, що я дiйсно не прикидаюсь шлангом, а такий i є.
  
   I вона розповiла. Нарештi я трохи зрозумiв у що втрутився. Виходить я дiйсно "тiтушка"? Але чому вони всi так ненавидять Януковича? Свiй хлопець, робоча кiстка, з простих шахтарiв? I проти "бендер"?
  
   Тут Свiтлана спочатку навiть повiтря стала ротом хапати, схоже, що їй навiть слiв не вистачало вiд обурення. -"Яка робоча кiстка. Бандит твiй Янукович. Єнакiївський бандит. Вiн сидiв за крадiжки два рази, а третiй раз чомусь не посадили. Це ж ставленик донецького кримiнального клану...", ну i так далi. Коротше, розбила вона за пiв години всi мої уявлення про сучасну Україну, та й ще потопталась по них своїми маленькими стрункими нiжками. Нiжки її я теж роздивився, коли вона почала навколо мене на них кружляти.
  
   I вже не тiльки я її слухав, а всi хлопцi, що були у примiщеннi роззявили рота.
  
   -Звiдки ти такий узявся, неосвiчений телепень? - нарештi вирвалось у Свiтлани i вона, розлючено зiбрав свою сумочку з червоним хрестом, просто вилетiла з кiмнати.
  
   Раптом стало тихо. Як у трунi. Я оглянув кiмнату. Усi ретельно вiдверталися. Двоє вийшли. Так, спокiйно, спокiйно. Мабуть треба знову ушиватися. Я почав пiдводитись i раптом так запаморочилось у головi, що я мимоволi скрикнув i впав на подушку. Погана справа. Але все одно. З другої спроби сiсти таки вдалося. I тут я вiдчув, що на мене впритул дивляться. Так i є, сусiд зi Львова випростався прямо надi мною, нiби хотiв на мене впасти.
  
  - Так, "тiтушка" Олег з Хмельницького, - сказав вiн тихо. - Слухай мене. Нiхто тебе звiдси не гонить хоча ти i дивна людина. Але на шпигуна ти не схожий, бо надто по дурному себе поводиш. Може ти з мiсяця звалився, iнопланетянин? Але, послухай мене. Ким би ти не був, але чомусь Свiтланi сподобався. Ну, вона каже, що ти врятував їй життя. Але ти мене дiстав зi своїм "бендерами". I ось що я подумав. Навiть як що ти неземна iстота, все одно я спробую тобi пояснити, що таке Бандера. - Так не хочу я нiчого чути. Я просто зараз звалюю i забуть мене. Ясно? - Звалити завжди встигнеш. А поки що, як що ти не дуже будеш пручатися, ми з тобою проведемо навчання з лiкнепу? До речi, мене зовуть Олесь.
  
   I я погодився. А що менi дiйсно було робити. Нiхто мене нiде не чекав. Ну може Валя у Береговi, або сестра у Хмельницькому. До речi, нi та, нi iнша менi вже тиждень не телефонували. Як кажуть - "З очей геть з серця геть".
  
   Потiм виявилося, що Олесь за фахом вчитель української мови i лiтератури, а за призовом серця iсторик i фiлософ. Я так зрозумiв, що вчителем мови вiн працював не дуже довго, а поступив у аспiрантуру i зараз пише кандидатську на тему нацiонально-визвольного руху. А ще вiн активний учасник усiх нацiональних полiтичних течiй, починаючи з Руху i закiнчуючи Батькiвщиною. Тiльки нiде вiн не прижився i не дивлячись на всi свої таланти у лiдери не вирiс. Зараз ось вiн примкнув до "Свободи", але теж багато з чим там не згоден.
  
  Правду кажучи, з усiх цих нюансiв демократичних течiй я зрозумiв тiльки те, що гризуться там один з одним зi страшною силою. А ось про бандерiвщину я багато чого дiзнався. Практично всi мої попереднi уявлення про це полетiли шкереберть.
  
   Олесь з науковою педантичнiстю, крок за кроком вдолблював у мою голову iсторiю, починаючи ще з часiв Богдана Хмельницького. А коли вiн зрозумiв, що крiм Київської Русi i Переяславської Ради я нiчого не знаю, то виклав у стислому виглядi ще й iсторiю з Данило-Галицького князiвства до литовсько-польської доби.
  
   I тут всi мої знання виявилися або дуже поверхневими, або невiрними. Але у цiй частинi iсторiї, слава Богу, таким профаном я виявився не один. Всi хворi з моєї палати-кiмнати практично були на такому ж рiвнi, що i я.
  
   I тому завдяки менi до лекцiй Олеся приєдналася уся наша хвора команда. Тим бiльше, що i робити то не було що. Ну зганяли кiлька разiв ходячi пораненi i у тому числi я по питну воду. Влаштували також чергування на кухнi. Потiм ще вологе убирання два рази на день з перетаскування карематiв i з вiдкриттям вiкон. Iнодi ще приходилось дрова носити до пiчки.
  
   Я так розумiю, що завдяки менi iншим хлопцям не треба було признаватись, що вони також барани. Це як у походi. Завжди є один слабак який першим проситься на привал, коли i всi iншi ось-ось зваляться з нiг. Але завдяки слабаку героїчна частина команди мобiлiзується, проповзає ще деяку вiдстань, i тiльки тодi зупиняється, щоб не загубити остаточно свого слабого товариша.
  
   У будь якому разi для мене все, що стосувалось нацiонально-визвольного руху, прочинаючи з 1917 року, було справжнiм вiдкриттям. За Олесем (а вiн бив фактами) виходило, що росiйська армiя Муравйова у 18-му роцi воювала проти незалежностi України, яку вiдстоювали Петлюра i Винниченко, що бандерiвцi воювали на три фронти, з Радянським Союзом, Нiмеччиною i Польщею, що звiрства якi приписували бандерiвцям чинилися НКВД i тому подiбне. Один раз, коли на Хрещатику засяяло сонечко i так закортiло просто жити, дихати повiтрям i дружити з дiвчатами, що жах, Олесь повiв мене у київську мерiю. Видно, що i у нього з"явилось непереборне бажання щось утнути.
  
   Один раз, коли на Хрещатику засяяло сонечко i так закортiло просто жити, дихати повiтрям i дружити з дiвчатами, що жах, Олесь повiв мене у київську мерiю. Видно, що i у нього з"явилось непереборне бажання щось утнути.
  
   Ми йшли з ним по зимньому проспекту Хрещатика, заставленому наметами, з барикадами, бочками з палаючими вогнищами, з шеренгами мобiльних туалетiв повздовж всiєї улицi. I нам посмiхались дiвчата. I всi вони були гарнi i дивилися на нас з Олесем з повагою тому що нашi голови були замотанi бинтами i вони вважали нас героями.
  
   А нам з Олесем було весело i тепло вiд цих поглядiв. Ми з усiма вiталися, особливо Олесь. Його, виявляється, знала куча люду.
  
   У мiськiй мерiї з нас було запросили перепустки, хоча я навiть i не помiтив, щоб хто-небудь їх показував. Олесь таки тикнув свою перепустку. Ну а мене пропустили, як кажуть, не глядячи. Сказати щоб я здивувався це було нiчого не сказати. Це вперше пiсля мого другого народження мне пропустили просто так, навiть без нiякого натяку на хамство, у офiцiйний орган.
  
   Але в мерiї мало що залишилось офiцiйного крiм пишностi самого примiщення з помпезними бiлими колонами. Ну а, щоб нiхто не переплутав який зараз час, прямо перед входом у центрi вестибюлю висiв величезний портрет, кого б ви думали... Степана Бандери.
  
   Виявляється у мерiї запровадженi "бандерiвськi читання" на яких вiдбуваються лекцiї по iсторiї нацiонального визвольного руху. Ми з Олесем пiдiйшли до одного з поважних дядькiв , що сидiли за столами у першiй залi, як пiднятися по парадних сходах з вестибюлю. Той очевидьки не знав що робити i тому нам зрадiв. Але виявляється нiяких лекцiй на сьогоднi не передбачено. Мабуть, щоб ми не сильно цим переймалися, дядька сунув нам стос яскравих брошурок з тезами доповiдей i старими фотографiями з iсторiї визвольних змагань.
  
   16. Великий кривавий день
  
  "Рано вранцi встали звiри, Потягнулися, попердiли i не стали умиватись пiшли в мiсто похмелятись". Я i не помiтив, що пробурмотiв у голос цей, завчений ще зi студентських часiв, вiршик. Зате Олесь усе почув i тут же зауважив: "Що значить "тiтушка". I вiршики у тебе бандитськi." Я не став заперечувати i роз"яснювати, що це був ранiше такий студентський фольклор. Нiколи було сперечатись. Сьогоднi нарештi наступив день "iкс". Досить вiдлежуватись i слухати лекцiї. Час переходити до прямих революцiйних дiй - брати владу у свої руки. Нарештi Майдан пiде у наступ. Кажуть, що мирний, але щось не вiриться. Бачив я цих справжнiх "тiтушок" у Марiїнському парку i добре наслухався розповiдей, як вони разом з "Беркутом" били "майданутих". Такi не поступляться з миром, а тiльки вiд сили можуть злиняти.
  
  Хлопцi в нашiй сотнi всi дужi, молодi, рiшуче налаштованi на швидку перемогу. Поруч з ними я себе вiдчуваю старим i кволим. Навiть бiльш старим нiж наш сотник, якому на вигляд рокiв п"ятдесят, не менш. Згодом менi розказали, що вiн закiнчив десь у Росiї Вiйськову академiю сухопутних вiйськ i служив у парашутно-десантних вiйськах. А ще, поки ми чекали наказу пiд барикадою на Iнститутськiй, виявилось що ми з ним земляки, обидва з Закарпатської областi. I навiть бiльше - вiн працював фермером у селi пiд Береговим.
  
  Ось тут я трохи злякався. Ще буде випитувати що i як. А я ж досить слабо вивчив сучасну "матчасть" за тi лiченi днi пiсля "пробудження". У мiй час тiльки колгоспи працювали, а фермери ще не з"явились. Фермер - це щось американське. Але Василь (везе менi по життю на Василiв) вiдразу поставився до мене з симпатiєю i ми з ним навiть згадали двох знайомих, з якими вiн працював до армiї у буровiй бригадi нашої геологiчної експедицiї.
  
  До iнших вспомин на моє щастя не дiйшло - нарештi ми рушили вгору по Iнститутськiй. "Попереду Сагайдачний", роль якого гра кремезний сотник Василь. "А позаду Дорошенко" - це або Олесь, або я. Скорiше вiн, бо куди менi до Дорошенка. Екiпiрували нас якось по-чудернацькому: бiлi шоломи будiвельникiв, дерев"янi щити, палки. Не вистачає тiльки мечiв i лукiв зi стрiлами. Це ми, як бойовий авангард, самооборона Майдану, захищаємо iнших протестуючих.
  
   Олесь штовхає мене пiд лiкоть - поглянь назад. Ми як раз здолали найкрутiший вiдрiзок вулицi i позаду залишилися Майдан Незалежностi, Хрещатик, "наша хата" (Будинок профспiлок), Жовтневий палац... Усе це купається у людському морi вiд краю до краю. Не очiкував я, що прийматиму участь у революцiї. А дiйсно, до мене тiльки зараз дiйшла посправжньому уся грандiознiсть дiйства. Так, пiдiйшли до повороту на Шовковичну i встали. Командири мабуть радяться, що робити далi. А дiйсно, куди iти? До Верховної Ради по Шовковичнiй рукою подати, але дорогу перегородили "Камази" з пiском. За ними "космонавти" у шоломах. Їх теж чимало. Я їх стiльки разом не бачив навiть у Марiїнському парку. Що ж це таке? А казали, що проти такої кiлькостi народу вони не виступлять, злякаються. Не схоже, що злякались.
  
   Немає вже п"ятдесяти метрiв безпеки за нашим загоном. Все заповнилось народом. У наш останнiй ряд з Олесем з однiєї сторони втиснулась двiйка дiвчат в однакових червоних коротких курточках оторочених сiрим мiхом, а з iншої якiйсь пузатий дядька у довгому чорному пальто i помаранчевiй шапочцi з дитячим помпончиком.
  
   Нiяких рядiв нашого загону вже не було. Всi змiшались в одну купу з демонстрантами. Наш сотник, нервово оглядаючись, про щось сперечався з високiм дебелим чоловiком у шкiрянiй куртцi не по сезону. А народ все прибував i прибував. Нас стали обходити по кучугурам снiгу.
  
   Василь щось гукнув, i ми нарештi знову пiшли уперед, пришвидшуючи крок i поступово вiдриваючись вiд основного натовпу. Але дiвчата у куцих куртках не вiдставали.
  
   Ясно, зрозумiв я, пiдемо до Крiпосного провулку, а там по Грушевського зайдемо у тил до Верховної Ради. Крiпосний був теж перекритий важкою технiкою. Ми всi, не зговорюючись, пролiзли на машини i облiпили їх немовби мурахi. З тiєї сторони, знизу за нами розгублено спостерiгали "космонавти". "Вевешники". Поки що смугастих одностроiв "Беркута" було не видно. До нас знову пiдступила хвиля народу. Василь з хлопцем вибили скло, залiзли у кабiну вантажiвки, вiдкрили капот машини i щось там шарудiли.
  
   Раптом мотор заревiв, машину смикнуло i я ледве не впав.
  
   Вантажiвка розштовхуючи сусiднi машини i утворюючи прохiд дерчалася у конвульсiях, як хворий на епiлепсiю. Тут щось боляче вдарило мене по шолому. Задзвенiло у головi. Так, вiдволiкатися не можна. Звiдкись знову прилетiла брукiвка i я вiдбив її щитом. Таки стала у нагодi ця важка споруда. А я вже хотiв її здуру викинути. Менi тицьнули брукiвку у руку i я жбурнув її у шоломи "космонавтiв". Знову у руках опинилась брукiвка. Я оглянувся - це були тi ж дiвчата, що до нас приблудилися бiля Шовковичної - i вiдразу отримав цеглиною у плече. Вiдволiкатися не можна.
  
  Поруч рвонула шумова граната i все заволокло димом. Ще граната, ще. Це вже було якесь божевiлля. Шоломи потрохи сунулись назад. За їх спинами метушилась юрба пацанiв у однакових чорних в"язаних шапочках i спортивних штанах. "Тiтушки"! Ось звiдки летiло камiння.
  
  Раптом "космонавти" повернулись до нас спинами i почали тiкати. Щось кричав Василь, горлав Олесь, знову десь поруч впала граната i мене штовхнуло убiк гарячою хвилею вибуху. Я бачив тiльки однаковi спини "вевешникiв" i пробував їх наздогнати.
  
  А спини раптом розсипались у сторони i зникли у пiд"їздах будинкiв. Бiля мого вуха щось просвистiло. По заячому заволав хлопець з нашого загону, що бiг праворуч вiд мене, впав i почав кататися по асфальту, тримаючись за голову. З пiд пальцiв просочувалось щось блискуче i червоне. Кров!
  
  Я стояв, не знаючи що робити далi. Поруч вiдсапувався Олесь. Дивись, Свiтлана! А вона тут звiдки узялася? Свiтлана кивнула менi як добре знайомому i спустилися на причiпки бiля пораненого хлопця. Яка ж вона була гарна у своєму лижному комбiнезонi з насунутою поверх бiлою накидкою з великим червоним хрестом.
  
  Бiля мене з"явився Василь. Вiн по смiшному вiдкривав рота показуючи на щось попереду. А навкруги нарештi перестали рватися шумовi гранати i наступила зачарована тиша. Як добре коли тиша. Щось неначе лопнуло у мене у вухах i знову навкруги усе заволало i загарчало.
  
   З глибини вулицi на нас насувалася смугаста хвиля "беркутiвцiв". Вiд нашого загону сотнi залишилась невелика жменька, не бiльше двадцяти хлопцiв. Та ще поруч вовтузилися санiтари i Свiтлана, прилаштовуючи до нош пораненого.
  
   З одного боку провулку сунув "Беркут", за яким маячили гнучкi спортивнi постатi "тiтушок". З iншого боку знову накочувалася людська хвиля. А ми стояли посерединi, розгублено стискуючи свої дерев"янi палки.
  
   Десять метрiв, п"ять метрiв залишилось до плямистої шеренги звiрiв. Ось вони розсипались обступаючи нас зi всiх сторiн. Я прийняв на щит декiлька ударiв їх гумових палиць, а потiм вiн вирвався наче живий з моїх рук, i я впав на землю.
  
  Треба було пiднятися. Я знову опинився у безлюдному промiжку мiж смугастими звiрями, що пробiгли через нас, i наступаючими за ними на деякiй вiдстанi чорними звiрятами у в"язаних шапочках.
  
  Я рвонув услiд за "беркутiвцями", звернув у першу ж зустрiчну арку пiд"їзду i ошелешений зупинився. - Увесь внутрiшнiй двiр був заповнений "космонавтами". У наступному дворi було теж саме i я вискочив звiдти як ошпарений. Добре ж, гади, вони пiдготувалися. Ось тобi i мирний наступ!
  
  Залишалось, будь що буде, бiгти прямо на "беркутiвцiв". Але їм i без мене було чим зайнятись. Народ, очевидячки, ще не розiбравшись що до чого, по iнерцiї сунув вгору по Iнститутськiй, прямо пiд палицi звiрiв. Лавiруючи промiж тими хто бив i тими кого били, я долетiв до перехрестя. Там ярко палали вантажiвки. Бiля них вже нiкого не було. Народ таки нарештi врубився у ситуацiю.
  
  Нi, не всi розбiглись. Двоє смугастих звiрiв добивали якусь парочку бiля самої машини. Я трохи призупинився, щоб вiддихатись, i мимоволi придивився до цiєї групи. Чоловiк доволi успiшно вiдмахувався вiд беркутiв своєю довжелезною палицею. Нарештi тi його таки дiстали, звалили на асфальт i продовжували гамселити вже лежачого. У закривавленому чоловiковi я впiзнав Олеся. А жiнка ... це була... Свiтлана.
  
   Беркути не очiкували, що хтось буде їм заважати. Хекаючи вiд задоволення, вони вiдштовхували один одного, щоб зручнiше розмахнутися для чергового удару. Я теж з певним задоволенням опустив свою палицю на потилицю першого беркуту. Мабуть влучив досить добре. Щось хряснуло i мужик звалився прямо головою у ноги Олеся. Другий злякано обернувся i щось його у мене так наполохало, що вiн спочатку позадкував, а потiм кинувся бiгти назад у провулок.
  
   Я обернувся на Свiтлану. Вона вже сидiла, упершись спиною у чорний вiд капотi скат автомашини, i теж с острахом дивилась на мене.
  
  - Це, я, Свiтлана, - ледве проскрипiв я. Щось слова важко давались. Це ти, Олег? Ой, якийсь же ти страшний. Ти його не убив?
  
  - А, навряд чи таку здорову гнiду можна вбити одним ударом...
  
   Але Свiтлана мене вже не чула. Вона втратила свiдомiсть. Олесь теж не рухався. Що ж менi з ними робити? Там позаду у провулку "беркути" добивають людей i за хвилину вже будуть тут.
  
  Свiтлана, не дивлячись на свiй невеликiй зрiст i тендiтнiсть, видалася менi досить важкою. Мабуть цi останнi години мене здорово виснажили. Я перехопив дiвчину i закинув на плече, як мiх з картоплею. Так її було нести значно легше, але все одно мене трохи похитувало. Перед барикадою я сiв на землю i поклав її голову собi на колiна. До нас бiгли двоє санiтарiв з ношами. Свiтлана прийшла до тями i вiд її погляду менi стало чомусь незручно. Мабуть виглядаю, як побитий пес. Сутенiло.
  
  17. На свiтанку
  
  Ще не розплющивши очi я вiдчув тремтiння сонячного промiнчика на своєму обличчi. Продовжував тихо лежати, але думки вже почали кружляти, заважаючи заново поринути у сон. Зудiло усе тiло. Потрохи поверталася тимчасово затихлий бiль у моїй багатостраждальнiй потилицi. Але у цiлому я почував себе здоровим, як нiколи. Гарно мати такi довгi руки i широкi плечi, напруженi м"язи грудей, мiцнi ноги. Як добре почувати себе живим i здоровим! Я згадав учорашнiй вечiр.
  
  Менi стало ще бiльш солодко вiд того, що вона тут, поруч зi мною у лiжку. Яка вона тепленька, тендiтна, рiдна. Ось, варто тiльки протягнути руку, щоб торкнутися до її чудової, як би вилiпленої у майстернi генiального Праксителя, перси. Ще спить. I нехай спить.
  
  А раптом коли вона проснеться, то все стане iнакше? А може це все менi наснилося: вона, Майдан, моторошне палання вантажiвок i закривавлене обличчя Олеся? Шкода його, шкода всiх хлопцiв, шкода всiх нас, i мене у тому числi. Що з нами буде? Що буде зi мною? Куди подiлося моє старе спокiйне життя геолога? Вiдiйшло у незворотне минуле разом з моїми батьками. I не зможу я вже нiколи їх побачити, розказати все що зi мною трапилось, показати цю сплячу красуню.
  
  -Що з тобою, Олег? Ти що, плачеш?
  
  - А це дiйсно ти, Свiтланка, моя люба? Ти не розтанеш пiд гарячим сонцем як Снiгуронька?
  
  - Давай-но, Олег, ще трохи поспiймо. Нiкуди я не дiнусь. Треба все ж зайнятись серйозно твоїми нервами. Це я, як медик тобi кажу. Заспокойся i спи. Я твоя i буду твоєю поки смерть не розлучить нас. Втямив?
  
  Над Києвом ї Україною все вище пiднiмалося не дуже яскраве березневе сонечко, обiцяючи ранню весну.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"