Шахов Борис : другие произведения.

Риммммм

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  ЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩЩ
  
  
  
  
  1)Що є предметом римського цивiльного права? Найдовший варiант
  
  
  2)Що є iнститутами римського цивiльного права?
  
  Основнi iнститути римського цивiльного права: iндивiдуально приватно власностi та iнститут договору
  
  
  3)Що таке зобов'язання?
  
  Зобов"язання - це правовiдношення, за яким кредитор має право вимагати вiд боржника вчинити яку-небудь дiю або утримуватися вiд дi.
  
  
  4)Що таке юридичнi факти?
  
  Отже, юридичний факт - це явище (життєва обставина), з якою норма права пов"язує настання певних правових наслiдкiв (виникнення, змiну чи припинення прав та обов"язкiв учасникiв цих вiдносин).
  
  Юридичний факт характеризується двома моментами: матерiальним (наявнiсть певного конкретного явища) i юридичним (наявнiсть норми, що пов"язує з настанням цього явища певних правових наслiдкiв).
  
  
  
  5)Що таке оферта? Оферта-це пропозицiя укласти договiр. З оферти починається укладення договору.
  
  
  
  6)Що вiдносять до видiв позадоговiрних зобов'язань? Нiби з договорiв; Делiктнi зобов"язання; Нiби з делiктiв.
  
  
  
  7)Що вiдноситься до безпiдставного збагачення?
  
  Пiд безпiдставним збагаченням римляни розумiли перехiд одного майна або будь-яких його частин (грошово суми, речей, прав тощо) вiд однiє особи до iншо без достатнiх правових пiдстав. Правовими пiдставами збагачення виступали передбаченi законами юридичнi факти, як наприклад, укладення контрактiв купiвлi-продажу, дарування тощо.
  
  
  
  8)Що розумiють пiд спадковим майном?
  
  Сукупнiсть прав та обов"язкiв померлого.
  
  
  
  9)Що таке Емфiтевзiс?
  
  У Давньому Римi емфiтевзисом називали спадкову або довгострокову оренду землi. Але йшлося виключно про так званi сiльськi дiлянки.
  
  Емфiтевзис - довгострокове, вiдчужуване й успадковувань право користування чужою землею сiльськогосподарського призначення.
  
  
  
  10).Що є джерелом римського цивiльного права? Звичаєве право, едикти магiстратiв, дiяльнiсть юристiв.
  
  
  
  
  11)Що таке реституцiя?
  
  Реституцiя - це захист прав особи шляхом приведення сторiн цивiльно угоди у первiсний (попереднiй) стан.
  
  
  
  
  12)Що таке Шлюб?
  
  Римський юрист Модестiн писав: "Шлюб це союз чоловiка i жiнки, спiльнiсть всього життя єднання божественного i людського права"
  
  
  
  13)Що при шлюбi sine manu чоловiк не мав права робити?
  
  шлюб без чоловiчо влади (sine manu). Вiн не породжує влади чоловiка над дружиною i первiсно не тягне взагалi нiякого юридичного зв"язку мiж дружиною та чоловiком: юридично чужа чоловiку та свом дiтям, дружина перебуває в тому ж сiмейному станi, в якому вона була до шлюбу. Жiнка зберiгала усi права, пов"язанi з  належнiстю до рiдно сiм"
  
  
  
  14)Що виступає об'єктом речового права?
  
  Визначення речi, вiдоме римському праву класичного перiоду охоплювало всi три розумiння i розглядало рiч як частину природи, що доступна i корисна людинi, самих людей (рабiв), дi людей, а також окремi права, якщо вони могли бути предметом майнових вiдносин.
  
  
  
  
  
  
  ЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ
  
  
  
  
  15)Якi форми заставного права Ви знаєте? Фiдуцарна, iпотека.
  
  
  
  16)Якi види договiрних зобов'язань? реальнi; лiтеральнi, вербальнi; консенсуальнi; безiменнi;
  
  
  
  
  17).Якi засоби для забезпечення зобов'язань? Порука. Завдаток. Неустойка. Застава.
  
  
  
  
  18)Якi види договорiв Ви знаєте? Контракти. Пакти.
  
  
  
  19)Якi iснують види консесуальних контрактiв?
  
  Римське право розрiзняло чотири види консенсуальних контрактiв: купiвлю-продаж, найм, доручення, товариство.
  
  - Купiвля-продаж
  
  - Найм - найм речей; найм послуг; найм роботи.
  
  - Договiр доручення - контракт, за яким одна сторона (повiрений, мандатарiй) бере на себе обов'язки виконати безоплатно на користь iншо сторони (довiрителя, манданта) певнi дi.
  
  - Договiр про сумiсну дiяльнiсть, або ж договiр товариства) - контракт, за яким двi або кiлька осiб об'єднувалися для досягнення якось спiльно господарсько мети .
  
  
  
  20)Якi умови дiйсностi договорiв?
  
  - Законнiсть договору. Змiст договору, якiй укладався, повинен вiдповiдати вимогам закону. Зокрема, договiр не може укладатися з приводу дiй, що порушують норми права.
  
  - Вiльне волевиявлення сторiн. У договорi воля сторiн повинна бути взаємною та спрямованою на досягнення певно мети.
  
  
  
  21)Якi види делiктних зобов'язань?
  
  а) особиста образа; б) крадiжка; в) неправомiрне знищення або пошкодження чужого майна. +???
  
  1) особиста образа; 2) крадiжка; 3) пограбування; 4) протиправне пошкодження або знищення чужого майна; 5) загроза; 6) обман; 7) обман кредиторiв.
  
  Римською юриспруденцiєю i писаним правом делiкти подiлялись на двi групи: делiкти публiчнi (delicta publica) i делiкти приватнi (delicta privata).
  
  
  
  22)Яка вiдповiдальнiсть суддi за постанову несправедливого вироку?
  
  Вiдповiдальнiсть суддi за винесення несправедливого вироку. Умисне неправильне або необережне вирiшення судово справи, а також порушення iнших суддiвських обов"язкiв визнавалося неправомiрною дiєю - нiбито делiктом i тягло майнову вiдповiдальнiсть. Суддя, що ухвалив явно несправедливий вирок або не явився в призначений день для розгляду справи, зобов"язаний був вiдшкодувати завдану його неправомiрними дiями шкоду потерпiлiй сторонi. У випадку умисних дiй суддi (dolus) вiн зобов"язаний вiдшкодувати всю суму поданого позову, а при наявностi вини - штраф, визначений суддею.
  
  
  
  
  23)Який клас спадкоємцiв стояв на першому мiсцi при спадкуваннi?
  
  Перший клас спадкоємцiв за законом становили усi низхiднi родичi померлого. Це, зокрема, сини, дочки, внуки, правнуки.
  
  Представники класiв слiдували один за одним
  
  
  
  
  24)Якi види права на чужi речi Ви знаєте?
  
  Все вище перераховане. ( а)сервiтути; б)емфiтевзис i суперфiцiй; в)заставне право )
  
  
  
  
  25)Якi види позовiв для захисту права власностi?
  
  Вiндикацiйний, негаторний, прогибiторний позови.
  
  
  
  
  26)Якi зобов"язально - правовi засоби захисту права власностi?
  
  Найбiльш типовими способами захисту права власностi були вiндикацiйний (res vindicatio), негаторний (actio negatoria) та прогибiторний (actio prohibitoria) позови, якi спершу застосовувались тiльки для захисту квирiтсько власностi.
  
  
  
  
  27)Якi правомочностi мав римський землевласник?
  
  Право користування, право одержувати прибутки.
  
  
  
  
  
  28)Якi види права власностi Ви знаєте?
  
  Все вище зазначене. (Квирiтська власнiсть, провiнцiйна власнiсть; преторська або бонiтарна власнiсть; власнiсть перегринiв. )
  
  
  
  29)Якi первiснi способи набуття права власностi?
  
  Первiснимi це способи, за допомогою яких набувається рiч, яка нiкому до цього не належала.
  
  До первiсних способiв набуття права власностi належать:
  
  Захоплення нiчийних земель) - власником визнавався той, хто першим почав обробляти цю землю.
  
  Скарб також вважався нiчим, оскiльки не був вiдомий його власник, i переходив у власнiсть того, хто його знаходив. Однак, якщо скарб було знайдено на землi iншого володiльця, то половина належала власнику земельного надiлу, а половина - тому, хто знайшов. Якщо скарб було знайдено з допомогою чаклунства, то вiн переходив у прибуток держави.
  
  Переробка речей - якщо нову рiч можна знову перетворити в матерiал, з якого  зроблено, то власником буде власник матерiалу, якщо ж нi - право власностi на не належатиме  творцевi - майстру.
  
  Набуття права власностi за давнiстю володiння - три роки для рухомого майна i десять - для нерухомого.
  
  Приєднання речей - при цьому власнiсть на приєднану рiч переходила до власника основно речi, який зобов"язаний був вiдшкодувати власнику приєднано речi  подвiйну вартiсть.
  
  Змiшування речей - це таке х з"єднання, за якого неможливо встановити, яка з речей поглинула iншу.
  
  
  
  
  
  30)Який Ви знаєте найбiльш вiдоме джерело римського цивiльного права? Закони ХII таблиць
  
  
  
  
  31)Якi загально обов'язковi критерi правосуб'єктностi ви знаєте? свободи, громадянства i сiмейного стану
  
  
  
  
  32)Якi з перелiчених груп осiб вiдносяться до вiльних людей?
  
  За статусом громадянства вiльнi утворювали п'ять груп: римськi громадяни (квiрити), латини, перегрини, вiльновiдпущеники, колони.
  
  
  
  33)Якi види судових процесiв? легiсакцiйний, формулярний та екстраординарний процеси
  
  
  
  
  34)Якi умови припинення шлюбу?
  
  Для того, щоб шлюб юридично iснував, потрiбно, щоб весь час iснували тi умови (ПИТ. ?44), без яких вiн не мiг бути укладений. Вiдпадiння будь-яко з цих умов було i пiдставою припинення шлюбу.
  
  Таким чином, шлюб припинявся внаслiдок: а) смертi одного з подружжя; б) втрати свободи або громадянства; в) розлучення.
  
  
  
  35)Якi види речових прав Ви знаєте?
  
  Все вище назване. (володiння, право власностi та права на чужi речi.)
  
  
  
  
  36)Якi види похiдного володiння? секвестри, заставодержець, прекарiй.
  
  
  
  
  37)Якi види захисту володiння Ви знаєте?
  
  Володiння захищалося за допомогою iнтердиктiв - спецiальних наказiв претора, якi давали хiд спецiальному iнтердиктному провадженню. Гай розрiзняє три типи володiльницьких iнтердиктiв: interdicta adipiscendae, retinendae, recuperandae possessionis (Gai., 4.143) - iнтердикти для отримання, збереження та поновлення володiння.
  
  Крiм iнтердиктного захисту, добросовiсний володiлець мiг захистити своє володiння за допомогою публiцiанського позову - actio in rem publiciana.
  
  
  
  
  38)Якi Ви знаєте види заповiту?
  
  За заповiтом, за законом.
  
  
  
  
  ККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККККК
  
  
  
  
  39)Коли припинялась дiя угоди заставного права?
  
  Заставне право мало абсолютний характер. Тому навiть при набуттi права власностi на речi, що були предметом застави, iншою особою, заставнi вiдносини з приводу них не припинялися.
  
  
  
  
  40)Кiлькiсть можливих сторiн при договiрних зобов"язаннях?
  
  Бiльшiсть договорiв в Римi були двостороннiми угодами, але зустрiчалися i багатостороннi, проте х було не досить багато.
  
  
  
  ПППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППППП
  
  
  
  41)Пiдстави припинення зобов'язань
  
  Нормальний спосiб - Зобов"язання припиняється головним чином виконанням (платежем) того, що належить.
  
  Римському праву були вiдомi наступнi способи припинення зобов"язання.
  
  - Новацiя (лат. novatio - оновлення) - це такий спосiб припинення зобов"язання, за яким iснуюче зобов"язання погашалося шляхом встановлення замiсть нього нового зобов"язання. При цьому iснуюче зобов"язання припинялося тiльки, якщо нове зобов"язання встановлювалося саме задля тако мети (animus novandi).
  
  - Залiк (лат. compensatio - вирiвнювання, компенсацiя) - це припинення зобов"язання шляхом зарахування його за зустрiчну вимогу.
  
  - Поєднання (лат. confucio - спiвпадiння) кредитора i боржника в однiє особi припиняло зобов"язання автоматично, адже виконання на свою користь втрачало сенс. Якщо хтось став спадкоємцем свого боржника, то в силу спiвпадiння вiн перестає бути кредитором
  
  - Неможливiсть виконання (impossibilium). Зобов"язання припинялося, якщо його виконання ставало неможливим. При цьому неможливiсть виконання могла бути фiзичною (загибель iндивiдуально-визначено речi, яка була предметом зобов"язання) або юридичною (вилучення предмета зобов"язання iз обороту).
  
  - конкуренцiя пiдстав (concursus causarum), яка мала мiсце коли кредитор обхiдними шляхами отримує у власнiсть ту рiч, яку йому зобов"язанi надати.
  
  - Звiльнення вiд боргу (remissio debiti) - це одностороння вiдмова кредитора вiд стягнення за зобов"язанням. Тим самим кредитор звiльняв боржника вiд виконання ним свого обов"язку.
  
  - мирова угода (transactio) сторiн спiрного правовiдношення щодо вiдмови вiд певних прав;
  
  - замiна виконання (datio in solutum) за згодою кредитора тощо.
  
  
  
  
  42).Позов це?
  
  Позов - це звернення до суду за захистом порушених прав.
  
  Всi варiанти, де згадується помста - є неправильними.
  
  
  
  
  
  ННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННННН
  
  
  
  43)Наступництво при якому до спадкоємця переходили лише права спадкодавця називається:
  
  Сингулярне правонаступництво. Це правонаступництво здiйснювалося у двох iсторичних формах: цивiльна форма сингулярного наступництва, яка називалася легат (legatum), i загальнонародна форма - фiдеЇкомiс (fideicommissum).
  
  
  
  
  
  
  44)Назвiть строк позовно давностi? 30рокiв
  
  
  
  
  
  СССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССССС
  
  
  
  
  45)Скiльки було класiв спадкоємцiв за законом Юстiнiана? 5 класiв
  
  
  
  
  
  
  ВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВВ
  
  
  
  
  46).В якому законодавчому актi вперше з'являются згадка про юридичнi особи?
  
  Вчення про юридичну особу тiльки зародилось в Римi. У зв"язку з тим, що юридичнi особи не набули високого значення в процесi розвитку господарського життя Риму, римськi юристи не розробили поняття юридично особи, як особливого суб"єкту, що протиставляється особi фiзичнiй.
  
  Тодi ще не було самого термiну - "юридична особа".
  
  
  
  
  
  47).В яких випадках вступало в силу спадкування за законом?
  
  Спадкування за законом наступає в тих випадках, коли пiсля померло особи не залишилося заповiту, або коли спадкоємець за заповiтом з тiє чи iншо причини не прийняв спадщини.
  
  
  
  
  
  48).В якiй послiдовностi виникли цi судовi процеси?
  
  1-й Легiсакцiйний процес - (законний) це перший судовий процес, який проводився на пiдставi Закону.
  
  2-й Формулярний процес встановився у другiй половинi перiоду республiки.
  
  3-й Екстраординарний процес. За встановлення абсолютно монархi iнститут претури починає занепадати - iмператори не довiряли виборним преторам. I тому суди почали розглядати справи за одну стадiю. Для римлян це було дуже не звично, тому вони назвали новий процес екстраординарним.
  
  
  
  
  
  зззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззззз
  
  
  
  
  49)З яких причин може бути призупинено строк позовно давностi?
  
  Зупинення позовно давностi могло мати мiсце у випадках: вiйськових дiй, епiдемiй, тощо.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  50)Хто здiйснює реституцiю? Претор
  
  
  
  
  51)Умови укладання шлюбу?
  
  Все вище зазначене. (Iснували наступнi умови укладення шлюбу: досягнення нареченими шлюбного вiку (для чоловiкiв - 14 рокiв, для жiнок - 12 рокiв); вiльне виявлення згоди наречених на укладення шлюб (у стародавнi часи згода надавалася тiльки pater familias); наявнiсть у наречених права укладати римський шлюб (jus conubii); вiдсутнiсть близького спорiднення (перешкодою до шлюбу було як агнатське, так i когнатське спорiднення: за прямою лiнiєю без обмеження ступенiв, за боковими лiнiями - до шостого ступеня); вiдсутнiсть нерозiрваного шлюбу у будь-кого з наречених на момент укладення шлюбу. 0
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"