Bugarow Ivan : другие произведения.

B02. Komunionizym -- Copy Me Please -- in Bulgarian

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Tova e statija za edna ot moite mnogo idei za podobrjavane na obshtestvoto, po-tochno za syzdavane na /_dobrovolno izbiraemi semejstva_/, po prostata prichina, che semejstvata sljazoha ot istoricheskata scena, no te sa nuzhni, nie sme socialni zhivotni, njakakyv vid komuni vinagi ni e nuzhen.


-->
===>*_KOMUN/_ION_/IZYM (Traktat Za Nov Vid Komuni)_*
-->
==>*_Ot Ivancho Jotata, izvesten oshte kato Ochnavi Atatoj, Ivan Bugarov, Jotabash Gjaurdzhi, Nostradamus Buladamus, i pod drugi kloning imena_*
-->
-->[ Zabelezhka: Az mnogo bih iskal da napisha tozi material na italianski, zashtoto te sa vjarvashti, katolici, i ne otrichat komunizma, a mojata ideja e smesica ot komunizym i komunium-prichastie i tyj natatyk, no, za syzhalenie, mojat italianski, dazhe s pomoshtta na kompjutyrnite prevodachi, ne e tolkova dobyr v momenta, za da pisha neshto na nego. Mozhe bi sled 2-3 godini, ako zhiveja tolkova dylgo. ]
-->
-->*_-_Rezjume_-_*: Tova e statija za edna ot moite mnogo idei za podobrjavane na obshtestvoto, po-tochno za syzdavane na /_dobrovolno izbiraemi semejstva_/, po prostata prichina, che semejstvata sljazoha ot istoricheskata scena, no te sa nuzhni, nie sme socialni zhivotni, njakakyv vid komuni vinagi ni e nuzhen. Taka che az zapochvam naj-napred s motivacijata na tozi proces, i kakvo shte se sluchi ako nie ne realizirame tazi ideja. Posle ja razjasnjavam v obshti linii, posle minavam kym drugi, po-visoki niva na komunizacija, posle kym izmenenijata v nashija socialen zhivot, koito shte nastypjat s vyvezhdaneto na tazi ideja kato stranichni efekti, i posle kym njakoi diskusii (tuk sam sys sebe si) za nuzhdata ot religiite i kak te trjabva da izglezhdat v erata na kosmicheskite poleti i kletychnite telefoni. No ako vie ste ubeden antikomunist, to po-dobre izlizajte ot tazi statija.
-->
-->[ The -_idea for illustration_- is in placing of one picture in a frame under the title and the author, which has to be square and probably 450 x 450 pixels (because I use usually 525 x 725 for the cover and then multiply by 3, when necessary). The picture is as follows: simple ink-drawing in one colour (light green or blue) and in thick strokes (nothing specially detailed, just a sketch), where is drawn a round table with one soup tureen in the center of it and cups with cutlery (say 5 pieces) around it. This is all, and the same picture is used for the variants in all languages. ]
-->
==>*_SYDYRZHANIE_*
-->
-->0. Vyvedenie
-->1. Kakva e neobhodimostta ot tazi promjana?
-->2. Kak da se organizirat tezi komfili?
-->3. Kak da syzdadem jerarhija ot fili?
-->4. Kak da zhiveem po-socialno?
-->5. A kak stojat neshtata s religijata?
-->6. Zakljuchenie
-->
==>*_0. Vyvedenie_*
-->
-->Syshtestvuvat njakoi neobhodimi procesi vyv vseki istoricheski moment, koito, ako ne vyzniknat gladko, s pomoshtta na centralizirani merki, to ... /_pak_/ vyznikvat, samo che s golemi kryvoprolitija i socialni vylnenija. Az nishto ne izsmukvam ot prystite si, podobni momenti sa syshtestvuvali v minalite vremena, kogato socialnija red se e promenjal, kogato sa vyznikvali ili ne religii, kogato se e vyvezhdala demokracijata, ili pri otkazvane ot krepostnija stroj ili robstvoto, ili pri syvremennata komunizacija na socialnija zhivot, ili pri vyznikvaneto na emancipacijata, i taka natatyk. Te dalech ne vinagi sa protichali mirno, ili poradi razumni argumenti, no sa protichali, i v mnogo sluchai ne se e vzemalo pravilno reshenie (kakto s emancipacijata, vodeshta do byrzoto izchezvane na semejstvata), taka che zadylbocheno obmisljane e neobhodimo, a tyj kato az njamam drugi angazhimenti na stari godini, osven da mislja za glupavite hora, to az chesto pravi predlozhenija; te ne se priemat ot masite, no socialnite procesi sa mnogo bavni, a az njamam svoi "Pizistrati"-tirani za da me poddyrzhat. No rabotata e v tova, che ako az ne gi izkazha, to njakoj drug shte gi izkazhe, i zashto az trjabva da gubja palmata na pyrvenstvoto, a? Taka che neka az si kazha prikazkata i vi ostavja vas da me ignorirate ili othvyrlite posle.
-->Znachi, az sym ubeden zashtitnik na tezata, che inteligentnija chovek e dlyzhen da se /_protivopostavja_/, dokolkoto tova e v negovite vyzmozhnosti, na obshtoprietite istini i vjarvanija, ili da gi postavja pod vypros, zashtoto masite imat sklonnost da se prilepvat kym edinija ot protivopolozhnite poljusi a istinata ne e na poljusite, tja e njakyde po sredata, i po-sposobnijat e dlyzhen da se opitva da pravi tova, tyj kato ako narodnite (i glupavi) masi se zaemat s tova te nikoga ne izbirat mirnoto reshenie, te obichat ekshynite i trilyrite. I, kakto veche vizhdate, az obicham dylgite objasnenija, no tova e ponezhe az obiknoveno ne mislja kato masite i ako ne izjasnja dobre mislite si, to te prosto njama da me razberat. (Da vi dam kato primer tova, che az tvyrdja, che moral trjabva da se propovjadva, samo che /_ne_/ izhozhdajki ot moralni principi, a ot gledna tochna na razuma, che morala e /_razumen_/, ne e moralen, i kogato az pravja tova pod moja obichaen psevdonim, to horata prosto ne iskat da vyzpriemat tozi podhod.) Az kazvam tova oshte v nachaloto, s ogled na tova, che ako njakoj ot moite chitateli ne obicha dylgi pojasnenija, toj e po-dobre da izliza vednaga ot tozi material, tyj kato se boja, che toj shte izleze dylyg.
-->Taka che sled po zadylbochena motivacija na neobhodimostta da napravim tova, koeto az predlagam, toest da obrazuvame nov vid semejstva ili komuni ili patroni i tyj natatyk, az shte pokazha kak, syvsem ne trudno, mozhe da se syzdadat njakakvi netyrgovski organizacii, koito shte mogat da zamenjat otsystvashtite (patriarhalni) semejstva, njakyde na vyzrast sled 12 godini. Tova shte byde posreshtnato sys zhelanie ot mladite deca, taka kakto i to vyzrastnite hora, koito iskat da ostavjat neshto sled sebe si (az znam tova ot lichni podbudi), zashtoto chovek obiknoveno ne e mnogo dovolen ot svoite deca (ponezhe te rjadko vyrvjat v negovite stypki, te predpochitat da sledvat svoite sobstveni stremlenija). Tezi komuni az shte naricham (tuk) /_Fili_/ (/_Phylas_/) /_ili Komfili_/, kydeto osnovnija element e da se predade tova, koeto chovek ima, na potomstvoto, kakto e v syotvetstvie sys zakonite za chlen na daden rod, t.e. tova e syzdavaneto na novo rodstvo, vyv filite. CHovek mozhe lesno da vleze v tjah, no da izleze shte byde po-trudno, zashtoto ne se predpolaga, che toj shte gi napuska, tova shte stane po estestven nachin sled smyrtta mu.
-->Posle tuk shte byde objasneno, che trjabva da syshtestvuva njakakva jerarhija na filite, i ako naj-nisshata e ot porjadyka na 5-10 dushi, tochno kakto edno goljamo semejstvo ot predi edin-dva veka, to posle trjabva da syshtestvuvat njakakvi fili na gradsko nivo, posle na oblastno, posle v ramkite na dyrzhavata (ili Obshtnostta). Tezi semejstva shte bydat oshte i profesionalni podrazdelenija, neshto kato gildii, i te mogat i trjabva da imat nad sebe si njakakvi "shapki" ili "holdingi", no, vse oshte, kato netyrgovski organizacii. Ot druga strana filite, osobeno na visshite niva, shte bydat i edin vid ... /_osiguritelni_/ organizacii, te shte predlagat njakoi uslugi po-evtino na svoite chlenove, no iziskvajki v zamjana na tova njakakvi mesechni vnoski ot horata, ili shte prilichat oshte na njakoi klubove! Obache, obyrnete vnimanie, che te sa vse pak socialni ili komunisticheski ili komunalni organizacii, i ako njakoj njama v momenta dohodi to toj ili tja mogat da prodylzhavat da se polzuvat ot uslugite im kakto i predi tova.
-->Taka syshto trjabva i da se izchisljavat za vseki chlen negovite /_prosluzheni godini_/ v dadena fila, tova trjabva da e naj-vazhnata harakteristika, analogichno na tova kakto e pri pensioniraneto, ami da, moeto predlozhenie ima mnogo obshti cherti s redica syshtestvuvashti neshta, az nishto ne svaljam ot nebeto, az predlagam utopii, no te sa /_realistichni_/! Mozhe da ima njakakyv negoljam koeficient za dylzhinata na tozi stazh, no sredno toj trjabva da e okolo 1 godina za 1 godina, i vnoskite trjabva da se okolo 10 % ot lichnite dohodi. Posle trjabva da ima ustanoveni pravila za obrazuvaneto na tezi kompanii, za priemaneto na novi chlenove, i za izlizaneto ot dadena fila. Toest, trjabva da bydat namereni nachini za obryshtane na /_pari v stazh_/ i obratnoto, i az mislja, che naj-prostoto tova e da se obryshtat pari v godini chlenstvo (stazh) kogato chovek vliza v dadena fila, i eventualno v obratnata posoka kogato toj izliza ot neja, ako vyobshte izliza.
-->Posle shte se pojavjat mnogo novi elementi v socialnija zhivot na horata kogato tezi organizacii zapochnat da syshtestvuvat, kato naprimer horata shte kupuvat koli i domove ne nepremenno za sebe si a za filite, te njama da izhvyrljat na bokluka hubavi pribori, shte gi izpolzuvat po-dobre. Samite domove shte trjabva da stanat malko po-razlichni, podobni v izvestna stepen na ... obshtezhitija ili komunalni kvartiri, s otdelni lichni stai i kabineti, no s edno pomeshtenie (ili samo 2-3) za hranene, prane, i tyj natatyk. Tova shte uchi horata da zhivejat po-kolektivno, da misljat ne samo za sebe si a i za drugite hora naokolo. V izvestna stepen tova shte protivorechi na syvremennija model na lichno vladeene na vsichko, no az mislja, che tova protivorechie e neobhodimo, da se zhivee (ili naj-malkoto da se misli) za drugite shte -- a i trjabva da -- okazva svoeto blagoprijatno vyzdejstvie na cjaloto obshtestvo (zashtoto dnes nie zhiveem v njakoi aspekti po-razedineno dazhe ot zhivotnite). I ako se zamislite nad vyprosa, zashto se propagandira tova egoistichno izpolzvane na vsichko v tolkova shirok mashtab, to vie ste dlyzhni da stignete do izvoda, che tova e s ogled na po-dobrata ... eksploatacija, razbira se! Az lichno ne nastojavam na tova, che eksploatacijata e neshto vredno, az mislja, che tja e /_neizbezhna_/ v obshtestvoto, obache v neobhodimite razmeri, ne presileno. I tyj natatyk, i vsichko tova trjabva da se svyrzhe s religijata, s njakakvo /_novo_/ veroizpovedanie -- ne na molitvi i sveshti, a na davane i razmisli za harmonijata na zhivota na zemjata, za /_duha_/ na neshtata, kakto horata sa mislili ot dylboka drevnost.
-->
==>*_1. Kakva e neobhodimostta ot tazi promjana?_*
-->
-->Dajte da zapochnem tuk s tvyrdenieto, che pravilno e tova, koeto se e utvyrdilo s vremeto, i ako trjabva da se pravjat promeni, to kolkoto po-mashtabni sa te, tolkova po-rjadko te trjabva da se provezhdat. Tova ne e moja ideja, tova e dreven iztochen pogled kym sveta, che ako neshto syshtestvuva, to znachi to e pravilno. A semejstva sa syshtestvuvali ot hiljadoletija, te ne sa bili tochno semejstva v drevnite vremena, da rechem pri peshternija chovek, ili pri zhivotnite, tova sa bili plemena (koeto znachi, che seksualnite otnoshenija sa bili ot tipa 1 : n, ili n : m), no te sa syshtestvuvali; posle idvat horata zhiveeshti v edno naseleno mjasto i govoreshti na edin dialekt, posle narodite, posle imperiite, i cjaloto chovechestvo. Az bih iskal da vmykna tuk i edna hubava italianska dumichka -- te vsichkite italianski dumi zvuchat mnogo prijatno, te sa naivni hora, napravo kato decata (kakto, primerno, kazvat /_bibbia_/ vmesto biblija), no te imat hubavata duma -- /_paese_/, kojato e dala piece-parcheto, paesage-pejzazha, i tyj natatyk (starija iztochen pazar /bazaar, naprimer), kojato ima syvsem razmito znachenie na pochti vsjako parche zemja, selo, grad, njakakva oblast, rajon, strana, ili obshtestvo. I vsichkite tezi mezhdinni varianti na plemeto-semejstvo sega sa pochti izcheznali, dejstvitelno!
-->Gore-dolu predi polovin stoletie, ili dazhe ot predi /_goljamata sumatoha_/, ako moga da nareka po tozi nachin Pyrvata i Vtorata Svetovni Vojni, semejstvata zapochnaha da izchezvat, i sega v edna bedna strana kato Bylgarija (ne v SASHT ili Germanija i t.n.) poveche ot polovinata novorodeni deca (a po-tochno 55 %) sa izvynbrachnite (koito se narichaha, i az mislja, che oshte se narichat taka, kopeleta). No veche gi njama i malkite /_paesi_/, ima samo golemi gradove (eventualno selishta s izchezvashta struktura), i tova e veche pochti ot edin vek. A sega izchezvat dazhe i stranite, sega ima samo golemi Blokove, kato stranite ot NATO, Severna Amerika, ruskoto OND, arabskite strani, i ot samija kraj na minalija vek veche i Obedinena Evropa, i chovek mozhe svobodno da se dvizhi v ramkite na tezi prakticheski neogranicheni Obshtnosti. Taka che kato che li ostanaha samo dve niva: samija individ, i posle celija choveshki rod! Nima vie mislite, che tova e pravilno? Zashtoto az ne mislja taka.
-->Vizhdate li, njakyde pod moja istinski psevdonim az sym pravil klasifikacija na poznanstvata delejki gi osnovno na 3 klasa: 1-ija tova sa blizkite rodnini, s koito chovek e /_emocionalno_/ obvyrzan, i te sa ot porjadyka na 10-tina (ili mezhdu 5 i maksimum 50), posle idva 2-ija klas s broj na chlenovete centrirani okolo 100 (v logaritmichen smisyl), s koito hora chovek se syrevnovava, pravi kariera, poznava gi malko ili mnogo, no ne e svyrzan emocionalno s tjah, i v 3-ija klas sa okolo 1,000 dushi, kydeto sa vsichki pop- i futbolni- i prochee zvezdi i politici. Tezi klasove prodylzhavat da syshtestvuvat, no te ne sa zapylneni pravilno, osobeno na naj-niskoto nivo, koeto se e dyrzhalo glavno na prilozhenieto na sila (vie razbirate, starite patriarhalni semejstva, glavata na plemeto, takiva neshta), koeto e bilo neobhodimo poradi opasnostta ot izmirane i problemite s namirane na hranata i strjahata. Obache sega ne e taka, v obshtija sluchaj, v tezi grupi njama dostatychno disciplina i tova e losho za obshtestvoto kato cjalo. Tova beshe kogato az si kazah: a kakvo shte stane ako razreshim na horata /_sami_/ da si izbirat grupata, vmesto da uchastvuvat v neja po prinuda da se napravi tova dobrovolno (kakto osnovnija demokratichen princip -- da se razreshi na horata da si izbirat rykovoditelite i te zapochvat, malko ili mnogo, da gi slushat). Taka che i tuk az samo kombiniram izvestni metodi pri izmeneni uslovija (tova e koeto i pravjat geniite, nali, zashtoto pod slynceto njama nishto novo).
-->I az ne sym mnogo vyv vyztorg ot semejnite vryzki, zashtoto -- vie sami chuvstvate tova -- te ne sa pravilno bazirani, intelekta, ili kakvito i da bilo kachestva, ne se predavat dejstvitelno po nasledstvo, ima mnogo mutacii, mnogo sluchajnosti; cveta na ochite, vse oshte, mozhe da se predade, ili strukturata na tjaloto, no ne i harakteristiki na duha ili intelekta (koeto e prichinata zashto, inache dobre planiranata, kastova sistema e bila izostavena oshte predi novata era, makar i ne syvsem, aristokraticheskata sistema e syshtestvuvala do predi okolo vek). No ne e samo tova, v semejstvata chesto /_loshite_/ otnoshenija sa po-silni, poradi prinuditelnite otnoshenija, a i poradi /_blizostta_/ na redica harakteristiki, i -- ako vie ne ste se zamisljali za tova, to az sym premislil dobre neshtata -- kolkoto njakoj p`o prilicha na njakoj drug, tolkova toj /tja p`o iska da se otlichava, njama znachenie dali s dobro ili s losho, vazhnoto e da se otlichava. Tykmo tazi blizost pravi tochnoto povtorenie na haraktera v pokolenijata nevyzmozhno, zashtoto vsichko na tozi svjat e /_v detajlite_/, v tochnoto syotnoshenie na komponentite. I tova, koeto az predlagam, e oshte svoboda, hora, zashto trjabva da se lishavame ot tazi vyzmozhnost -- da izbirame, tyj da se kazhe, svoite sobstveni roditeli, ne v biologichen smisyl, no v emocionalen, v harakteristikite, v shodstvoto?
-->A az bih dobavil i oshte edno psihologichesko syobrazhenie, koeto ne se priznava mnogo, no to si syshtestvuva -- tova e fakta, che nie obichame poveche predimno malkite deca, do kym 12-te, kogato te sa bezpomoshtni i zavisimi ot nas i ni slushat, no kogato zapochnat da pokazvat svoja dejstvitelen harakter i nie vizhdame, che te sa vyzprieli ot nas vsichko losho (ili, po-skoro, ot drugija roditel), a ne tova, s koeto nie se gordeem, to nie zapochvame da ne se grizhim osobeno za tjah. No, kakto kazah v nachaloto, decata iskat da imat vyzrastni pokroviteli i uchiteli, a i vyzrastnite hora iskat da zashtishtavat i uchat njakogo, no ako tova zhelanie e vzaimno. Kazano napravo, da imash potomstvo ili roditeli po prinuda a ne takiva, kakvito nie bihme iskali da imame, tova e kato ako sa ni izbrali predvaritelno brachnija partnjor, a ne tozi, kojto nie bihme iskali da imame; v starite vremena tazi sistema e rabotela dobre, no dnes tja veche ne e na moga! JAsen li sym dostatychno?
-->I samo njakolko dumi za tova, kakvo shte se sluchi ako tova moe predlozhenie /_ne_/ byde njakak prieto ot horata. E, kakto az nameknah v nachaloto, nedovolstvoto na horata shte prodylzhava da raste, decata njama da uvazhavat roditelite si, i obratnoto (i naj-chesto /_starite_/ njama da haresvat mladite, otkolkoto obratnoto, poradi podsyznatelnoto chuvstvo, che mladite mogat njakoga, po-kysno, da stanat vyzrastni i da se okazhat v podobna situacija, v kakvoto sa sega starite, no starite sa podsyznatelno ubedeni, che te syvsem nikoga njama da stanat veche mladi -- obyrnete na tova vnimanie, zashtoto i tuk se shiri nepravilno mnenie po vyprosa). Taka che vsichko e kakto obiknoveno se sluchva s horata, te ne sa loshi, te prosto ne znajat kak da stanat po-dobri (i ne slushat njakoi pomydreli hora, zashtoto ne sa ubedeni, che trjabva da slushat takiva mydreci -- kato men, razbira se).
-->
==>*_2. Kak da se organizirat tezi komfili?_*
-->
-->Tuk az ne moga da sym syvsem tochen, zashtoto ne sym advokat, no, v krajna smetka, jaz mislja, che, a priori, takiva hora na cjaloto zemno kylbo trjabva da sa kolkoto .... v samata Bylgarija, okolo 7 mln., koeto znachi priblizitelno 1 ot 1,000. Naj-prostijat nachin e da se syzdade specialen zakon za takiva sluchai, da rechem, /_Praven Kodeks na Komfilite_/, kojto da tretira takiva neshta. No rabotata e v tova tazi organizacija da e netyrgovska, kydeto akciite da se razpredeljat mezhdu vsichki pylnopravni chlenove na filata, da rechem, v nachaloto na vsjaka kalendarna godina, v otnoshenie na tehnija fila-stazh, eventualno s izpolzvane na njakakyv koeficient za tipa chlenove (kato: dzhuniyr, pylnopraven chlen, pocheten chlen, neshto ot tozi rod). I kogato edin chlen pochine negovite /nejnite akcii se deljat veche na po-malka suma ot godini stazh. Tova mozhe da byde njakak objasneno v njakakyv kontrakt, no tova trjabva da e izlishno i trjabva da syshtestvuvat njakakvi podrazbiraemi znachenija i pravila. Otdeljaneto na lichnata sobstvenost na daden chovek ot fila-sobstvenostta veche e izvyrsheno poradi fakta, che poslednata legalno ne e sobstvenost na choveka, tova e sobstvenost na fila-institucijata; trjabva da e razresheno preobrazuvane na ednata sobstvenost v drugata, no te sa razlichni.
-->Drug e vyprosyt kak shte se /_razporezhdat_/ sys sobstvenostta na filata. Za tazi cel trjabva da ima njakakvi avtorizirani chlenove na filata, no te njama da imat pravoto da prodavat samata fila dori i chastichno. Samo che takava situacija ne trjabva da e nova za advokatite, az sym chel njakyde, che neshto podobno e syshtestvuvalo i se e prilagalo v njakoi sluchai sys sobstvenostta na njakoi aristokratichni semejstva, t.e. syshtestvuva delenie na dejstvitelno lichnata sobstvenost ot tazi na grafstvoto ili knjazhestvoto, kojato samo e dadena v dadeni ryce s cel, da se operira s neja i da se predade po-natatyk. No tezi danni shte trjabva da se aktualizirat vsjaka godina, zashtoto vyv filata mozhe da se vkljuchvat novi chlenove, ili da se izkljuchvat stari. Taka syshto trjabva da ima njakakyv nachin za ocenka na sobstvenostta, no tova sa tradicionni problemi, te se reshavat po njakakyv nachin. Tova, za koeto az mislih -- no v chernovi variant, az ne sym advokat, kakto veche kazah --, tova e obryshtaneto na parite v godini stazh, shte ima li tam njakakyv "pazar" za prosluzheni godini, prodazhba i pokupka na neshto, s cel da se specheli kontrolen paket akcii, vyzmozhnosti za spekulacii, takiva neshta. I az stignah do zakljuchenieto (vremenno) da se pozvoljava samo ednokratno obryshtane na pari v godini sluzhba, kogato filata se syzdava, ili, syotvetno, kogato v neja vliza nov chlen; i v obratnata posoka samo kogato njakoj iska da izleze ot filata, i to ne pri mnogo izgodni za tozi chlen uslovija. Tova e nuzhno, tyj kato tova sa specialni problemi, te mozhe i trjabva da predizvikat nuzhda ot advokat, i zashto (t.e. az ne iskam tova da se sluchva) trjabva obiknovenite hora da se hvyrljat v rycete na advokatite?
-->Pri syzdavane na filata parite i/ili sobstvenostta (v parichen ekvivalent) na osnovatelite se sumirat i se priemat, primerno (po podrazbirane), za 100 godini, i, sledovatelno, vseki ot tjah poluchava njakakyv broj godini stazh, v syotnoshenie s negovite /nejnite investirani pari. Idejata e v tova, obshtija broj godini stazh da byde kym 50, no 100 e po-podhodjashto chislo (osobeno ako osnovatelite sa ot 2-ma do 4-5 dushi). Tozi podhod trjabva da se prilaga i kogato vliza nov chlen, samo che togava se vzema obshtata suma ot parichnija ekvivalenta na sobstvenostta (v syotvetstvie s njakakva aktualna za dadenata godina ocenka), tja se sybira s parite ili sobstvenostta na novija chlen, i vsichko se deli na syshtoto chislo (tuk tova e 100), i po tozi nachin se izchisljava broja godini stazh za novija chlen, no za starite chlenove vsichko si /_ostava po staromu_/! (Primerno, neka obshtata sobstvenost e 75,000 PE, t.e. parichni edinici, i novija chlen dava oshte 5,000, koeto pravi obshto 80,000, i 5,000 / 80,000 = 0.0625, sledovatelno toj shte poluchi 6.25 godini stazh v tazi fila. Pyrvijat ot osnovatelite mozhe da e imal 40 godini stazh, no te shte si ostanat tolkova, nezavisimo ot tova, che pri novo presmjatane sega neshtata shte izglezhdat malko po-drugojache, no taka e po-prosto, i, v krajna smetka, tova ne e sobstvenost, kojato shte preminava ot ryka v ryka prez 2-3 godini. Ako pri osnovavaneto e bilo izpolzuvano chisloto 50, to syshtoto trjabva da se izpolzuva i sega, no tova sa detajli.)
-->Po tozi nachin, kakto vizhdate, neshtata izglezhdat dosta podobni na trudovata knizhka, i vsjaka fila trjabva da poddyrzha svoi /_fila-knizhki_/ za svoite chlenove, dannite ot koito trjabva da se izprashtat v njakakva institucija -- v nacionalnata Fila Centrala, ili pyk v Syda, shtom tova e netyrgovska organizacija. Estestveno s techenie na godinite shte nastypvat njakoi izmenenija v balansa na tezi fili, no rabotata e tam, che tova /_ne e syshtestveno_/, tova e samo dopylnitelna osigurovka za horata, tezi pari kato che li sa dadeni v pensionnite fondove, edin dava a njakoj drug izpolzuva, to e taka s obshtite neshta. No to taka i trjabva da byde, drug nachin njama, inache otivame kym ljubimija -- za eksploatatorite, obyrnete vnimanie na tova! -- model na lichna sobstvenost na vsichko, i sybirane na ubijstveni taksi ot advokatite i za dyrzhavata; a njama nikakvi osnovanija da predpolagame, che dyrzhavata trjabva da poluchava vyznagrazhdenie kogato njakoj umira, ne e li taka?
-->Mozhe da ima njakolko vida chlenove, no obiknoveno takiva: dzhuniyri (koito ne plashtat nishto, zashtoto sa mladi i oshte njamat dohodi, choveka uchi njakyde), polovin chlenove (ako njakoj iska, tova trjabva da e razresheno, dazhe i s njakakyv drug koeficient, no v ramkite ot 0 do 1.5 kato izkljuchenie), pylnopravni chlenove (obichajnija sluchaj), i pochetni chlenove (da rechem, sled 70, ili sled pensionnata vyzrast, imajki pylni prava no ne plashtajki nishto). I obiknovenite vnoski trjabva da bydat, po premylchavane, 10 % ot zaplatata, syotvetno 5 % za polovinkite chlenove. No vsjaka fila mozhe da ima svoi leko izmeneni koeficienti ako chovek raboti na njakakyv otgovoren post v tazi organizacija, da rechem, v upravlenieto, finansiraneto, obuchenieto, ili kakto tam e resheno, no te ne trjabva da prevyzhozhdat 1.2, predpolagam, i ako toj dejstvitelno raboti v neja (primerno, mozhe da ima obshta stolova vyv filata, ili gradinar, ili chistachka, i t.n., to takiva hora trjabva prosto da poluchavat zaplata, i da si plashtat vnoskite vyv filata, ako te sa nejni chlenove, zashtoto tova poslednoto mozhe i da e zadylzhitelno iziskvane). A, i dzhuniyrite nishto ne plashtat, no tehnite godini vyv filata trjabva njakak-si da se otchitat, taka che az predlagam te da se brojat napolovina (ako tova sa deca, da rechem, do 20 godini). I ako njakoj e bil pylnopraven chlen, no po razlichni prichini v momenta ne poluchava nikakva zaplata, toj trjabva syshto da se schita vremenno za dzhuniyr chlen i da ne byde lishen ot privilegiite na chlenstvoto (samo prodylzhitelnostta na negovija stazh vyv filata shte narastva dva pyti po-bavno otkolkoto v normalnija sluchaj).
-->Sega njakolko dumi za obrazuvaneto na tezi organizacii. Az schitam, che tova trjabva da zapochne s njakakvo zhilishte, njakakyv apartament, zashtoto semejstvo bez domashno ognishte, taka da se kazhe, ne e dejstvitelno semejstvo, pone v nashi dni. No mozhe da ima syshto i njakakva leka kola, motociklet, ako iskate, 2-3 velosipeda, mozhe da e parche zemja njakyde, njakakva vila, kakvoto shte da e. Horata koito zhivejat na teritorijata na filata trjabva da plashtat neshto za tova pravo, no po snizheni ceni, ili dazhe nishto da ne plashtat, ako taka byde resheno na obshto sybranie na firmata, taka che stigame do nachina na glasuvane. Tuk az syshto ne predlagam nishto neochakvano: ako vyv filata vsichko se sravnjava spored godinite na stazha v neja na chlenovete, to togava vseki chlen ima syotvetno teglo na glasa, i tezi pretegleni godini se sybirat, i, primerno, ako e jasno, che njakoi 3-ma ili 4-ma dushi pravjat kym 70 % ot vsichkite glasove, to te mogat da glasuvat sami vseki pyt i samo da informirat ostanalite za prietoto reshenie.
-->Obyrnete, obache, vnimanie, na tova, che kogato v semejstvoto ima ne samo dvama vyzrastni dushi, da ne govorim za edin, to togava, razbira se, che mozhe da se vzeme po-pravilno reshenie otkolkoto v protivnija sluchaj, mozhe da se prilozhi njakakyv demokratichen nachin na glasuvane, dokato pri dvama dushi s ednakvi tegla na glasovete v /_polovinata_/ ot sluchaite ne mozhe da se vzeme (binarno ili dvoichno) reshenie, samo kogato glasovete sa da & da, ili ne & ne, to togava vsichko e jasno, no togava prosto e vse edno shte se provezhda li glasuvane ili ne. V minalite vremena e imalo hora s reshavashti glasove, ili s pravo na veto, no v dneshnite, i veche povsemestno izchezvashti, semejstva ot edin bashta i edna majka, upravlenieto na semejstvoto e stanalo mnogo trudno, i tova e oshte edna ot prichinite za izchezvane na semejstvata. Po tozi nachin filite ne samo shte zastanat na mjastoto na semejstvata, no te shte bydat i /_po-dobri_/ semejstva, po-dobri dazhe ot predlozhenata ot Platon dyrzhavna forma na semejstvata, t.e. roditelite samo pravjat decata i posle gi davat na dyrzhavata, za da mozhe tja da gi vyzpita i otgleda.
-->I po otnoshenie na vlizaneto v dadena komfila -- tova se predpolaga, che shte se sluchva v mladezhkite tinejdyrski godini, no ne samo togava. Mozhe da ima hora, koito vlizat v dadena fila na vyzrast, da kazhem, 40 godini, plashtajki ili ne njakakvi pari za da si "kupjat" malko dopylnitelen stazh. I tova e za naj-niskoto nivo fili, ot okolo 5-10 dushi, no mozhe da ima i golemi, kydeto ne se predpolaga, che chovek shte zhivee v tjah, no toj mozhe da ima njakakvi dopylnitelni privilegii kogato plashta edni vnoski ot 10 %. I njakoj mozhe da e chlen i na poveche ot edna fila, kato izkljuchenie. Ili chovek mozhe samo da ostavi v zaveshtanieto si neshto na dadena fila, tova syshto ne e losh izbor. Cjalata rabota e v tova da ima njakakyv /_alternativen_/ nachin, v dopylnenie kym estestvenite semejstva, ne da se gleda na tova kato na izkljuchitelno javlenie, zashtoto njakoj ne obicha roditelite si, ili obratnoto. Oshte edna vyzmozhnost za izbor vinagi e dobre da imame, bez tova nie zhiveem vyv, taka da se kazhe, /_totalitarni_/ semejstva, zashtoto edinstvenija nachin da se syzdade semejstvo tova e da se (po-) rodi njakoe dete, ili da se osinovi njakoj, a sega az razreshavam na decata sami da izbirat roditelite si, az zasluzhavam Nobelova nagrada, predpolagam. Az izmislih semejstva /_bez_/ zadylzhitelen seks, az napravih oshte edna krachka nagore kym vsemogyshtija Bog, v nespirnija proces na narastvane na nashite moralni kachestva, bez symnenie. No neka da preminem kym sledvashtata tochka.
-->
==>*_3. Kak da syzdadem jerarhija ot fili?_*
-->
-->Tuk moite idei sa malko surovi, i filite ot visshi niva, mozhe bi ne trjabva da bydat netyrgovski organizacii, no te sa neobhodimi, inache njama da imame monolitna sistema, neshto njama da ni stiga. Te sa nuzhni kato osiguritelni organizacii ot visshe nivo, te trjabva da stojat nad pyrvichnite komfili, da im bydat edin vid shapka, taka che az shte izpolzuvam rabotnoto nazvanie /_Kapfili_/. CHovek mozhe da stane chlen na takava fila, no tova ne e zamestitel na semejstvoto, tova e po-skoro obedinjavashta osiguritelna instancija, kakto dyrzhavata trjabva da se schita za naj-visshe nivo v tozi smisyl, zashtoto az kazah, che mesechnite vnoski ot 10 % obiknoveno sa podobni na osiguritelnite vnoski. Vse edno, po-goljamata chast ot tjahnoto finansirane trjabva da stava s drebni vnoski ot strana na komfilite, da rechem ot 1-2 procenta, ne poveche (no ot mnogo fili). Taka che chovek mozhe da reshi da stane dazhe polovin chlen ako tova shte mu pozvoli sled, mozhe bi, 5 godini da izpolzuva njakoi zanizheni ceni -- ako shte da e za bileti za gradski transport, ako shte da e za njakoi pop grupi ili za simfonichni koncerti, ili v njakoi biblioteki, na futbolni machove, v pochivni domove, kydeto i da e. V dopylnenie kym tova platenite tam sumi shte bydat veche avtomatichno obyrnati v godini stazh, taka che shte e vyzmozhno vyv vseki moment, da kazhem sled 50, chovek da si izbere njakoja komfila i da vleze v neja sys svoite prosluzheni (v smisyl na filite) godini stazh. Ili v obratna posoka, chovek mozhe da e veche 10 godini chlen na dadena fila, no posle toj mozhe da ne iska da zhivee poveche tam, ili smenja grada, ili neshto drugo, i toj obryshta chlenstvoto si ot konkretna fila v takava, razpolozhena na edno ili dve niva po-gore, i posle pravi oshte njakakva promjana, no godinite sa ravni tochno na godini, taka che tuk vsichko e po-prosto.
-->Obrazuvanata po tozi nachin jerarhija ot fili shte syzdava, v izvesten smisyl, dyrzhava v dyrzhavata, tova shte dublira rabotnicheskoto osigurjavane, no kakvo ot tova, ima razliki, filite sa po-socialni ili komunalni institucii, po-lichni, bih kazal, zashtoto na drugite shte byde izvestno koj umira i ostavja neshto za tjah, tova ne e kato v pensionnoto osigurjavane, kydeto nikoj ne znae kolko neizpolzvano e ostanalo ot dadeno lice, ili obratnoto, tam horata sa anonimni, dokato tuk imame edin vid novo semejstvo, ne bazirano na seksa, a na blizkite otnoshenija. I, kato perspektiva, ako syzdadenata po tozi nachin sistema se okazhe po-dobra ot pensionnoto osigurjavane, to togava filite mozhe da /_pogylnat_/ pensionnata sistema, az imam predvid, che chlenstvoto vyv filite mozhe da vzeme da se schita syshto i kato chlenstvo v pensionnija fond, tova mozhe da ne e dopylnitelna udryzhka za liceto, a samo po-dobre nasochena takava. Vse pak az mislja, che dazhe edni dopylnitelni 10 % vnoski v tezi fili ot nisshe nivo njama da se okazhat goljamo natovarvane za horata po dve prichini, pyrvo, zashtoto kogato chovek raboti toj poluchava normalno pochti dva pyti /_poveche_/ pari, otkolkoto mu trjabvat -- pri uslovie, che vodi razumen zhivot i ne hvyrlja parite si na vjatyra, kupuvajki neshta, koito skoro shte otnese na bokluka --, i vtoro, zashtoto syvmestnoto izpolzuvane na produktite, ustrojstvata, priborite, a i na hranata, ako shtete, vinagi izliza po-evtino (vie znaete, che dvama dushi mogat da zhivejat s 1.5 zaplati taka dobre i dazhe po-dobre otkolkoto otdelno s 2 otdelni zaplati -- samo zhilishtnata plosht za 2-ma dushi struva v normalnija sluchaj tolkova, a i po-malko, otkolkoto 1.5 pyti cenata na ednostajno zhilishte).
-->Kakto kazah, tova e alternativa, predpolaga se, che filite shte se formirat na profesionalen princip, no tova ne e zadylzhitelno, taka kakto chovek mozhe specialno da izbere fila /_ne_/ ot negovata profesija -- da rechem, za raznoobrazie. Ili po-inteligenten chovek mozhe da poiska da zhivee vyv fila na obiknoveni rabotnici, ili obratnoto -- zashtoto navsjakyde ima nuzhda ot hora ot vsjakakyv vid (vie navjarno znaete, che v golemite gradove, v stolicite, tam ima ne po-malko, proporcionalno, obshti rabotnici, dazhe obratnoto, poveche, stolicite v nikakyv sluchaj ne sa intelektualni centrove, te sa prosto stolici, dokato golemite umove obiknoveno zhivejat v otdelni negolemi gradove ili v selski mestnosti). I komunizacijata syshto e neobhodima v dneshno vreme, zashtoto trjabva njakak-si da se protivopostavim na individualizma, kojto e dobyr za biznesa, no ne e dostatychno dobyr za horata, tyj kato az sym ubeden, che te iskat ne tolkova da se hvaljat s novite si lyskavi neshta, kolkoto iskat da bydat ceneni ot drugite hora (az sym ubeden v tova, zashtoto i domashnite zhivotni iskat tova, pri uslovie, che gi hranjat dobre, te tyrsjat kompanija). No az shte govorja za tova poveche v sledvashtata tochka.
-->
==>*_4. Kak da zhiveem po-socialno?_*
-->
-->Sega, az chuvstvam, che pochvam da se povtarjam, no vyprosite sa vazhni za vsichki nas. Kakto kazah, umnijat chovek trjabva da se opita da tlasne horata v protivnata posoka na tazi, v kojato te iskat da se dvizhat, zashtoto te sa sklonni tvyrde chesto da dejstvat kato stado zhivotni (obiknoveno ovce). Egoistichnijat nachin na zhivot mozhe da e bil neobhodimost v primitivnite obshtestva, ili sred zhivotnite, s ogled na tova da se podobri selekcijata, no sled okolo stotina milioni ubiti i seriozno raneni samo v pyrvata polovina na minalija vek -- i tochno v imeto na po-dobra /_selekcija_/ na edna ili druga nacija, obyrnete vnimanie (zashtoto ikonomicheskite prichini syshtestvuvat, az ne gi otricham, no nie prosto sme iskali, i vse oshte iskame, da se biem) -- az mislja, che otdavna e vreme da kazhem: /_stiga_/ selekcionirane na nacii i individi, hajde da zhiveem mirno izvestno vreme (da rechem, 2-3 hiljadoletija)! A to i ne e syvsem taka, nie sme zhiveli ne po-razedineni v pyrvobitnoto obshtestvo, otkolkoto v dneshno vreme, zashtoto sme bili prinudeni da se obedinjavame, no sega, kogato tova ne e neobhodimo da go pravim, nie si mislim, che trjabva da zhiveem prakticheski individualno vyv vsichko, dokato vyprosyt ne e v tova da ne obrazuvame komuni, a da obrazuvame nuzhnite, dobrovolno izbiraemite komuni! Nie prosto sme dlyzhni vinagi, povtarjam, vinagi, da se opitvame da vodim po-socialen zhivot, ako ne po drugi prichini, to pone zashtoto taka e po-interesno -- pri uslovie, razbira se, che ne sme prinudeni drastichno da promenjame naturata si. I nie sme dlyzhni da pravim tova vinagi po prostata prichina, che nashija egoizym e neizbezhen (nezavisimo ot tova, che toj e motiviran), no nie, kakto vinagi, gubim chuvstvoto za mjarka i otivame v drugija protivopolozhen kraj.
-->Koeto oznachava, che nie prosto sme dlyzhni da se opitame da zhiveem v njakakvi grupi, bandi, /_kibuci_/ (kakto kazvat evreite), ne vseki sam za sebe si, nie ne sme v dzhunglata, nie sme v obshtestvoto. Primerno, nie mozhem, bezsporno, da se obedinim i da si kupim edna kola, da rechem na 2-ma, 3-ma, do 5-ma dushi, nie mozhem da napravim tova, no prosto ne iskame da go pravim. Bi bila dobra statistika da se znae vyv vseki moment, ili pone usredneno, kolko dushi sedjat v edna leka kola, ili po-skoro do kakyv procent te se natovarvat; nie ne znaem tova, no az predpolagam, che v gradovete tova e primerno do 1/3, mozhe bi dazhe do 1/4, samo mezhdu gradovete natovarvame kolite s po-goljam broj hora, no i tuk, predpolagam, ne poveche otkolkoto do polovinata. Dokato situacijata s kolite mozhe i da ne stoi tochno taka kakto sys ... asansjorite, no az mislja, che tja ne e mnogo po-razlichno -- imam predvid, che asansjora raboti naj-dobre, naj-ikonomichno, kogato toj e natovaren napolovina, i dazhe malko nad tova (tyj kato tam ima protivotezhest, kojato balansira tegloto na lifta, taka che kogato toj e prazen tova trjabva da oznachava, che togava natovarvaneto na dvigatelja e naj-goljamo). Ili oshte mozhe da imame edna peralna mashina na 2-3 semejstva, na edin etazh ot visokite domove, ili inache pak tolkova mashini dolu v mazeto, kakto tova se pravi v studentskite obshtezhitija. I mnogo, mnogo, drugi podobni primeri -- vzemete edna obiknovena chashka kafe, kydeto nie sme sviknali da plashtame na ulicata normalno okolo 7 pyti poveche (ot 5 do 10 pyti, v po-shiroki granici). No ako zhiveem v komfili nie shte imame takava vyzmozhnost.
-->Govorejki v po-shirok smisyl, az mislja, che nie sme dlyzhni da zapochnem da se vryshtame kym razlichni komunalni formi na izpolzuvane na kakvoto i da e, kakto e bilo po-rano, v po-gladnite godini. Kym izpolzvane na gradski transport, primerno, a ne na lichni leki koli, na komunalni zhilishta (kakto e bilo v bivshite komunisticheski strani, v Rusija, a i drugade, sled Pyrvata Svetovna Vojna, zashtoto ne e imalo dostatychno zhilishtna plosht), na obshti oranzherii (da rechem, na pokrivite), ili parcheta zemja (njakyde mezhdu blokovete v gradovete), dazhe na obshti kafevarki, ako shtete. Az ne vizhdam nishto losho v tova ako v edin vhod, neka tova da sa 5 etazha s po 4 dvustajni zhilishta, vmesto tova imame: na pyrvija etazh neshto kato detska gradina, ili stai za deca, posle na 2-ija -- stai za 2-3 semejstva, posle na 3-ija i 4-ija -- po polovin duzina malki stai s negolemi rabotni pomeshtenija i sanitarni vyzli, i na 5-ija -- njakakvo mjasto za gotvene, negoljam restorant za chastno izpolzuvane, njakolko stai za gledane na televizija, neshto podobno; i dazhe v mazeto -- peralni mashini, biljardna, 2-3 rabotilnici, takiva neshta. Da, ama nie njamame takiva neshta, nie prosto ne iskame tova, nie iskame da sme otdelni ot drugite i da pravim tam kakvoto ni se shte, dazhe da imame vtori zhilishta i da ne zhiveem v tjah, da rezhem, 11 meseca ot 12.
-->Dokato az lichno generirah njakyde predi 25 godini idejata za 2- i 4- semejni zhilishta, imajki pred vid otdelni, ot 2 do 3 etazha, kyshti v predgradijata, sys vsichko neobhodimo za zhiveene. Az imah pred vid formata na nashite stari bylgarski, no ne samo, kyshti, s negoljam dvor i ograden ot kamenna ograda, samo che tuk trjabva da ima v mazata garazh za 2-3 leki koli, njakolko rabotilnici, peralno pomeshtenie, lokalno ili centralno parno, i t.n. (dazhe negoljama staja za gybarnik, ako iskate), posle na pyrvija etazh -- 2 negolemi apartamenta (ako e za 2 semejstva), i na vtorija -- neshto kato stai za gosti, kabineti, tavanski stai, i posle pokriv. No nomera beshe v tova, vsichko tova da se razpolozhi /_po periferijata_/, a v sredata trjabva da ima negoljama vytreshna gradina na nivoto na pyrvija etazh (primerno 5 x 5, za 2-semejnite kyshti, i malko po-goljama za 4-semejnite), no vse pak dostatychna za da se razpolozhi tam portokalovo dryvche, ili basejn sys zlatni ribki, i da mozhe da se gledat razni podpravki, i v dopylnenie kym tova pokriva trjabva da e prozrachen v sredata, i da mozhe da se otvarja prez ljatoto ili da se zatvarja kogato e studeno. I okolo tazi kyshta trjabva da se vijat 2 asmichki, ili v sredata, njakyde na nivoto na 2-ija etazh, kato na terasa, da mogat da rastat jagodi, da, prijatno mestence za zhiveene v nego, samo che za edno semejstvo ne si struva da se stroi. Ako razmerite za dvu-semejnija variant sa samo 10 x 10 i v sredata e izrjazana kvadratna ploshtadka s razmeri 5 x 5 za gradinkata, tam vse oshte ostavat 75 kv.m., i na 2-ija syshtoto, koeto dava po 75 kv.m. za vsjako semejstvo, koeto e syvsem dostatychno. Za 4-semejnija variant razmeri ot 10 x 20 ili 15 x 15 sa syshto mnogo podhodjashti, i treti ili mansarden etazh syshto mozhe da ima. Samo che az imam idei, ne pari za realizacijata im, i osven tova horata prosto njama da iskat da zhivejat v takiva domove, ako ne e otdelno.
-->No, kakto kazah, nie trjabva da se uchim da zhiveem v kolektiv, ako sami po sebe si ne iskame tova. Nie po-lesno shte se syglasim da si podelim edna macka na dvama myzhe, ili obratnoto, no njama da se syglasim da imame edna kola na dve semejstva. Nie se strahuvame, che shte se lyzhem edin drug, koeto nie shte pravim, az sym pochti ubeden v tova, no tykmo zashtoto shte se opitvame da se lyzhem vzaimno to i trjabva da syzdavame kolektivi, taka che vsichko e vypros na navik. Nie, v bivshite komunisticheski strani, ne vyzpriehme takova obshto povedenie, makar che nas ni uchiha da go vyzpriemem, ala navjarno losho sa ni uchili. Mozhe bi v religiozna strana tova da bi bilo drugojache, no bylgarite ne hodjat na cyrkva; obache az se strahuvam, che situacijata njama da se razlichava osobeno mnogo i v bolshinstvoto ot drugite strani, zashtoto dnes nie vsichki stanahme po-golemi nevernici ot kogato i da bilo -- v sledstvie na nashite naivni predstavi za Boga, i znaejki mnogo dobre, che, pone okolo nashata planeta, trudno shte se skrie njakoe bozhestveno syshtestvo. Obache tova e glupavo, gospoda, az sym /_ubeden ateist_/, i znam mnogo dobre che syshtestvuvaneto na Boga ne mozhe /_nito da byde dokazano, nito oprovergano_/! Togava zashto trjabva horata, koito mogat da bydat elementarno lygani za kakvoto i da bilo -- da rechem, po otnoshenie na vsjakakvi reklami --, da zapochvat da si misljat, che Bog ne syshtestvuva, sled kato ne sme mogli da Go vidim dosega? Samo che az shte diskutiram tova (sam sys sebe si, v moja obichaen stil) v sledvashtata tochka.
-->
==>*_5. A kak stojat neshtata s religijata?_*
-->
-->Znachi az mislja, che njakakva religija e nuzhna naj-malkoto za 95 % ot horata, samo che vsichko zavisi ot tova, kakva religija. Dosega, i v techenie na hiljadoletija, horata sa vyzpriemali religijata na svoite roditeli i sysedi, i tova v tvyrde ranna vyzrast, koeto mozhe bi e pravilno, to togava te trjabva da imat pravoto i /_zadylzhenieto_/ da obmisljat seriozno neshtata njakoga po-kysno, sled 20 godini, i, da rechem, vseki 5 ili 10 godini otnovo, zashtoto vsichko se promenja, tova e neizbezhno. No tova ne trjabva da se schita kato vid predatelstvo ot horata naokolo, a kato normalno pravo na vseki, koeto ne e lesna rabota. I oshte, az podchertavam tova, ateizma trjabva da byde vyzpriet syshto kato /_vjarvane_/, koeto e naj-trudnata chast na zadanieto, i az ne moga da razbera zashto! Dajte az da pokopaja malko po-nadylboko tuk.
-->Tova za predatelstvoto i zadylzhenieto e stranna rabota, zashtoto nie kato che li vsichki se syglasjavame, che choveshkite syshtestva imat svobodna volja, neshto koeto se poddyrzha ot vsjaka religija, no se strahuvame da razreshim tova pravo na vsichki, predpochitame da go tvyrdim samo na dumi. Gore-dolu po podoben nachin nie otrichame pravoto na vseki da izvyrshi samoubijstvo, koeto za men e javno licemerie, no v Drevna Gyrcija tova se e priemalo kato neshto podrazbirashto se ot samo sebe si, taka che nie sme /_vloshili_/ morala si v dneshno vreme! I az ne mislja, che preuvelichavam, zashtoto s tolerantnostta kym drugite neshtata stojat po podoben nachin, v minalite vremena, okolo 6-i vek, kogato e vyzniknalo mjusjulmanstvoto v tyj narechenija Levant, kydeto sega zhivejat turcite i arabite, se kazva che bilo pylno s vsjakakvi razlichni religii, i tova ne bilo prechka za mirnoto syzhitelstvo na horata. No posle, osnovno pod vlijanie na hristijanstvoto, nezavisimo ot tova, che i isljama syshto e vzel da prilaga tazi taktika, situacijata se e izmenila radikalno. Sega rimskijat Papa mozhe da govori navjarno na 50 ezika, /_Laudetur Jesus Christus_/, obache toj slavi samo Hristos, toj ne kazva, primerno, che i Allah syshto trjabva da se proslavja. Toest nie mozhe da razreshavane syshtestvuvaneto na neshto razlichno, no ne priemame, che tova razlichno mozhe syshto da byde pravilno, ne, v nikakyv sluchaj, i tova e nedostatychna tolerantnost, ako pitate mene.
-->Sega za ateizma. Samata duma e syshto staro-grycka i oznachava, che syshtestvuvaneto na Boga ne mozhe da byde dokazano (e, specialno dokazvaneto se ima predvid pri agnosticizma, no tazi razlika ne e principialna v momenta), taka che vseki mozhe da vjarva v kakvoto si iska, tova e osnovno pravo na vseki, sledovatelno vseki ima syshto pravoto i da ne vjarva v Boga, ili po-skoro da vjarva v Ne-Boga, v nesyshtestvuvaneto na Boga! V malko shegovit vid tazi misyl mozhe da byde izkazana taka: ako syshtestvuvaneto na Boga /_bi moglo_/ da byde dokazano, to znachi Bog njama! Shvanahte li idejata? E, tova e vsyshtnost aforistichno, no idejata e v tova, che ako nie uspeem da dokazhem takova neshto, to znachi njakyde sme napravili njakakva greshka, ponezhe tova e nevyzmozhno po definicija. I imajte predvid oshte i tova, che edno neshto e da dokazhesh syshtestvuvaneto na neshto, a syvsem drugo e da dokazhesh che neshto /_ne_/ syshtestvuva (v tozi sluchaj v Bylgarija si imame lafa: idi dokazvaj, che ne si kamila). Ako njakoj bog syshtestvuva, to toj bi mogyl da se pokazhe na njakogo, bi mogyl navjarno (bidejki bog) da nameri nachin da dokazhe, che toj syshtestvuva, obache ako toj ne syshtestvuva, to kak (djavol da go vzeme, kakto obiknoveno se kazva) bi mogyl toj, ili njakoj drug, da dokazhe, che toj ne syshtestvuva? V tozi sluchaj bi trjabvalo da se tyrsi vyv cjalata Vselena i vyv /_vsichki_/ vyzmozhni vremena, i to /_ednovremenno_/ (zashtoto hitrjagata-bog spokojno bi mogyl da si smenja mestoto na obitavane), mozhete li da si predstavite neshto takova? Koeto az objasnjavam zatova, za da pokazha, che ateistite, obiknoveno narichani nevernici -- koeto ne e mnogo korektno --, sa v syshtnost /_po-golemi_/ vjarvashti ot obiknovenite vjarvashti, zashtoto te vjarvat v neshto, koeto principialno ne mozhe da byde nikoga dokazano -- i az predpolagam, che vie njama da vyzrazjavate, che tova, koeto mozhe da byde dokazano, to i /_se_/ dokazva, horata vjarvat imenno v takiva neshta, koito /_ne mogat_/ da bydat dokazani, koeto e stara latinska pogovorka.
-->Taka che, v krajna smetka, ateistite, takiva kato men, sa syshto vjarvashti, i tehnija Ne-Bog e syshto tolkova dobyr, kolkoto Allah, ili Krishna, ili Hristos, ili kojto i da bilo drug. I v takyv sluchaj decata trjabva oshte v nachalnoto uchilishte da se priuchavat da tolerirat vsichkite vyzmozhni bogove, i da im se dade vyzmozhnost da si izberat svoja religiozna prinadlezhnost, a taka syshto i pravoto po-kysno da izmenjat svoja izbor, ako chuvstvat neobhodimost ot tova. Zashtoto religijata e hubava zaradi svoja moral, a morala na vsjaka religija, vkljuchaja i ateistite, e prakticheski ednakyv: ne pravi na drugite tova, koeto ne iskash da ti pravjat na teb, ili obichaj svoj blizhen kakto samija sebe si, ili se opitaj da se postavish v /_pypa_/ na sytvorenieto, ili vinagi se boj, che mozhe da bydesh nakazan za svoeto nepravilno povedenie, i taka natatyk. Az njama da se razprostiram poveche na tazi tema tuk, no komunite sa nasocheni imenno kym tova, da ni uchat kak da pravim tova, a svobodno izbiraemite komuni sa naj-dobrite komuni, ot moja gledna tochka.
-->
==>*_6. Zakljuchenie_*
-->
-->E, v zakljuchenie az iskam da kazha kakvo shte se sluchi ako nie, vsichkite hora na zemjata, ne napravim neshto, za da zasilim nashite vryzki s drugite, zapochvajki ot naj-dolnoto nivo na njakoi podobni na semejstva strukturi, i nagore chak do cjaloto chovechestvo, s cel da se vyrnem kym njakoi moralni cennosti, koito nie gubim vodejki egoistichen zhivot, kym kojto nas ni tlaska (kato pravilo) bezchovechnija kapitalizym, v presledvaneto na po-goljama pechalba i povishena eksploatacija. Ami vizhte, ako nie ne stignem do golemi bezredici i razrushenija (pone ot ranga na Vtorata Svetovna Vojna) -- koeto nie shte se opitame da napravim, polozhitelno, vizhte samo prorocheskoto nachalo na 3-toto hiljadoletie s tezi "junaci" na Bin Laden --, to togava nie shte se staraem da namerim neshto podobno, shte tyrsim religii, koito da ni postavjat v centyra na mirozdanieto, da ni uchat da zhiveem za drugite, da postavjame celi pred sebe si, da ni karat da /_mislim_/, ne samo da povtarjame (nedokazuemi) istorii ot svetite knigi. (I tova, koeto imam predvid tuk govorejki za junaci e ruskata duma /_ladnyij_/ //_ladyi_/ v smisyl na hubav, kojato ne e samo slavjanska, mozhe da se spomene oshte i latinskija laudanum-tamjan, taka che tova ime naj-verojatno e psevdonim, ili pyk toj go izpolzuva za da privleche posledovateli.)
-->I neka vi dam njakoi pojasnenija za misleneto i za centyra na mirozdanieto. Vizhdate li, az otstojavam mnenieto, che /_mjusjul_/manite sa mnogo /_misl_/eshti hora, zashtoto nachaloto misl- /myisl- /musl- tova e misylta v slavjanskite ezici, i tova e zvukopodrazhanie na njakakvo myrmorene, taka che tova trjabva da ima shiroko razprostranenie po sveta, a pyk srichkata man- e svyrzana s choveka i negovata ryka i ima stari iztochni koreni (az ne iskam da izpadam tuk v zadylbocheni objasnenija, az objasnjavam prakticheski /_vsichko_/ v edna debela kniga, a i na drugi mesta, no pod obichajnija si psevdonim). I ne samo tova, vie znaete, ili sigurno ste slushali, che mjusjulmanite imat tehnija prorok Mohamed, kojto bil otishyl v pustinjata za da misli za svetata biblija, toj ne e vidjal Boga, toj e stignal do Nego v svoite misli, gore-dolu kakto i Baruh Spinoza, i vie znaete, che te ne Go risuvat, tova e tvyrde naivno za tjah, te ukrasjavat dzhamiite si s ornamenti ot florata i faunata, te ne vjarvat v ikonki. I meditacijata syshto ni uchi na neshto, zashtoto centyra e svyrzan s vsichko okolo nego oshte ot vremenata na sanskrita, i v nemskija ima edna interesna vryzka -- ochevidna za men -- mezhdu /_Nabel_/ kato pyp i /_Nebel_/ kato latinskata /_nebula_/ ili nasheto slavjansko nebe; t.e. meditacijata oznachava da se opitash da se postavish v centyra na neshtata. Taka, a hristijanskata religija e tvyrde /_naparfjumirana_/, tam vsichko e presileno, tova ne e pravdopodobno, tova mozhe da e hubavo samo za nevrystni dechica, i tova e prichinata za vse po-narastvashtija broj posledovateli na iztochnite religii v dneshno vreme.
-->I ako nie se vyrnem kym isljama ili budizma, to tova shte byde dobre, az mislja, po-loshija scenarij bi bil ako sled tretata Svetovna Vojna nie se vyrnem kym njakakyv Apokalipsis, togava sveta shte trjabva da chaka njakolko /_miliona_/ godini, dokato njakakva civilizacija na ... nasekomite zaeme mjastoto na choveshkite syshtestva. No predlozhenite ot men komfili i kapfili mogat da izmestjat tazi cherna prognoza s njakolko stoletija.
-->A, neka dobavja v kraja i edna interesna vryzka mezhdu dumite, kojato e v sferata na ideite i polozhitelno e neizvestna na 999 ot 1,000 dushi, a imenno tazi mezhdu kosmosa i ... kozmetikata! Zashtoto tova ne mozhe da byde inache, nali taka, no zashto, s kakva ideja? I imajte predvid, che ako na Zapad kosite se narichat drugojache (che i na ruski te sa /_volosyi_/), to sred slavjanite te sa imenno kosmi (kakto e na bylgarski), i njakyde v starite vremena e syshtestvuval edin Syvet na Starejshinite na ostrov Krit, koito se narichali tykmo Kosjmyi (na ruski). E kak e, shvanahte li idejata? Hym, ot edna strana zashtoto kosite, osobeno pri zhenite s hubava pricheska, sa neshto krasivo, kakto i kosmosa-vselena, tova trjabva da e taka, nie mozhe da si mislim, che nashija Bog e dobyr i mil, no i Negovoto sytvorenie syshto e krasivo. Obache ot druga strana i zashtoto -- ako horata na Zapad, a veche i pri nas, na "Iztok", v Bylgarija, ne izuchavat dialektika nito na edno obrazovatelno nivo, to v starite vremena obrazovanite hora sa bili dlyzhni da ja izuchavat -- ta, zashtoto vsichko vyv vselenata e svyrzano s nevidimi nishki, kato che li s njakakvi "kosymcheta"! Taka e i v obshtestvoto, ili trjabva da e taka, i tezi nevidimi vryzki sa tova, na koeto ni uchat v semejstvata, koito dnes izchezvat, taka che ima vsichki shansove nie da razvalim tova prekrasno sytvorenie s nasheto egoistichno povedenie. Ami tova e vsichko, CHao.
-->
-->05. 2018
-->


 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"