Дуранкев Боян : другие произведения.

Световна война

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:



  НИґВЕРґСИґТЕТ ЗА НАґЦИґОНАЛґНО И СВЕґТОВґНО СТОґПАНґСґТґВО
  
  
  
  
  
  
  доц. д-р Боґян Дуґранґкев
  
  НАґЧАґЛОґТО И КРАґЯТ
  
  НА ТРЕґТАґТА
  
  СВЕґТОВґНА ВОЙґНА
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  УНИґВЕРґСИґТЕТґСґКО ИЗґДАґТЕЛґСґТґВО "СТОґПАНґСґТґВО"
  
  Соґфиґя,1996
  
  
  
   На г-н Ал Гор - пърґвиґят
  от поґбеґдиґтеґлиґте,
  койґто разґбґра и осґмисґли
  бъґдеґщеґто на свеґта.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   Џ БОЯН ЛЮБОМИРОВ ДУРАНКЕВ
   c\o Jusautor, Sofia, 1996
  
   0x08 graphic
   СЪДґЪґРґЖАґНИЕ
   МИРНА ИНТРОДУКЦИЯ КЪМ ЧИТАТЕЛЯ
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   МИРґНА ИНґТґРОДґУґКґЦИЯ КЪМ ЧИґТАґТЕґЛЯ
   В днешґноґто несґпоґкойґно и неґсиґгурґно вреґме едґва ли е неґобґхоґдиґмо да се предґсґтаґвя на маґсоґваґта аудиґтоґрия още едґна книґга с доґняґкъґде изґнерґвяґщо загґлаґвие. Но заґдаґчаґта на поґдоґбен род чеґтиґво е не да обґреґмеґни още поґвеґче гражґдаґниґна, а да обґлекґчи неґгоґвоґто мисґлеґне в поґсоґка към едґно по-ясґно вижґдаґне за свеґта и за проґмеґниґте, коґито насґтъпґват в неґго. Ако позґнаґваґме добґре миґнаґлоґто и насґтоґящеґто, бъґдеґщеґто виґнаґги е по-сиґгурґно.
   Поґвеґчеґто от поґмесґтеґниґте разґсъжґдеґния отґчасґти веґче са биґли пубґлиґкуґваґни в бълґгарґсґкия пеґчат, сблъсґкґваґли са се отґкґриґто с алґтерґнаґтивґни вижґдаґния на наґучґни конґфеґренґции или са наґмиґраґли съгґлаґсие сред учеґниґте. На пръв погґлед те се отґнаґсят до едґна чисґто фиґлоґсофґсґка или икоґноґмиґчесґка теґмаґтиґка, но едґно по-заґдълґбоґчеґно вглежґдаґне ще отґкґрие наґмеґсаґта на мноґго клоґноґве на обґщесґтґвеґниґте наґуки.
   Какґва е крайнаґта цел на авґтоґра?
   Тя е едґна и каґтеґгоґричґна - да обяґви "война" на конґвенґциґоналґниґте вижґдаґния и на биґтуґваґщиґте в маґсоґвоґто съзґнаґние миґтоґве. Ако книґгаґта споґмогґне на чиґтаґтеґлиґте да наґмеґрят отґгоґвор на своґите въпґроґси, целґта е посґтигґнаґта. Но ако тя преґдизґвиґка ноґви въпґроґси или възґраґжеґния, целґта ще бъґде двойґно посґтигґнаґта.
   Авґтоґрът с удоґволґсґтґвие ще отґгоґвоґри на възґникґнаґлиґте у всеґки люґбозґнаґтеґлен чиґтаґтел въпґроґси, за да моґже и той да търґси своґите по-точґни форґмуґлиґровґки.
  
  
   Въпґроґсиґте и отґзиґвиґте изґпґраґщайґте на адґрес:
   1710 Соґфия 100, ПК 203
   доц. д-р Боґян Дуґранґкев
  
  
  
   Пъґрґво дейсґтґвие
   НАґЧАґЛОґТО И КРАґЯТ
  НА ТРЕґТАґТА СВЕґТОВґНА ВОЙґНА
   Изґхоґден пункт за съвґреґменґнаґта икоґноґмиґчесґка наґука е теґзаґта, че нужґдиґте, потґребґносґтиґте и жеґлаґниґята на хоґраґта са наґрасґтґваґщи, а средґсґтґваґта за тяхґноґто заґдоґвоґляґваґне - огґраґниґчеґни. По таґзи приґчиґна и отґделґниґте личґносґти, и коґлекґтиґвиґте черґтаґят плаґноґве за все по-пълґно (собґсґтґвеґно!) заґдоґвоґляґваґне на обекґтивґниґте и суґбекґтивґниґте си нужґди, потґребґносґти и жеґлаґния.
   Пъґтиґщаґта за посґтиґгаґне на блаґгоґпоґлуґчиґето са няґколґко. Пърґвиґят, клаґсиґчесґкиґят, е чрез собґсґтґвеґно проґизґводґсґтґво на неґобґхоґдиґмиґте блаґга - предґмеґти и усґлуґги. Втоґриґят, по-моґдерґниґят, е свърґзан с разґмяґнаґта на едґни блаґга (собґсґтґвеґно проґизґводґсґтґво) с друґги (чужґдо проґизґводґсґтґво). Треґтиґят е проґсиґята (колґкоґто и груґбо да звуґчи) на неґобґхоґдиґми блаґга от друг собґсґтґвеґник. Моґдерґноґто наґимеґноґваґние на поґдоґбен акт е спонґсорґсґтґво. Той съґщо е разґпґросґтґраґнен и заґкоґнен. Четґвърґтиґят наґчин е свърґзан с отґнеґмаґнеґто на неґобґхоґдиґми блаґга от дейсґтґвиґтелґния им собґсґтґвеґник или чрез кражґба, или чрез наґсиґлие.
   В слуґчая ни инґтеґреґсуґват преґдимґно тенґденґциґите, коґито заґсяґгат четґвърґтия наґчин и съвґреґменґниґте им изґмеґреґния.
   1. Стаґриґте изґпиґтаґни меґтоґди - тоґягаґта и пушґкаґта
   Още в наґчаґлоґто на чоґвешґкоґто съґщесґтґвуґваґне, в епоґхаґта на тъй наґреґчеґниґте "тъмґни веґкоґве", върґху плаґнеґтаґта Зеґмя таґзи теґза на икоґноґмиґчесґкаґта наґука наґмиґра своґята реґалиґзаґция. Изґве-
  сґтґни са и наґчиґниґте за тоґва. Осґноґвен е бил споґсоґбът на собґсґтґвеґноґто проґизґводґсґтґво. Тоґва обаґче не е преґчеґло на диґваґка да разґмаґха буґхалґкаґта над глаґваґта на приґтеґжаґтеґля на цеґнен предґмет или на хуґбаґва жеґна. Разґмяґнаґта и проґсиґята са биґли абґсоґлютґни изґкґлюґчеґния (Дарґвин, Порґшґнев и др.). И все пак "войниґте" са заґвърґшґваґли с жерґтґви, коґито почґти ниґкоґга не надґхґвърґлят двуґцифґреґно чисґло.
   С разґвиґтиґето на чоґвешґкаґта циґвиґлиґзаґция - осоґбеґно през и по вреґме на изґтиґчаґщоґто хиґляґдоґлеґтие - чувґсґтґвиґтелґно наґрасґтґват възґможґносґтиґте на проґизґводґсґтґвоґто. Съґщевґреґменґно - почґти до среґдаґта на ХVIII в. - наґсеґлеґниґето заґпазґва стаґциґонарґниґте си разґмеґри. Обґщо взеґто, инґдиґвиґдуґалґноґто заґдоґвоґляґваґне на потґребґносґтиґте беґлеґжи възґход.
   Ако няґкой отґнеґма неґщо от няґкоґго, за да жиґвее той по-добґре, тоґва стаґва на баґзаґта на съґщесґтґвуґваґщаґта собґсґтґвеґност: госґпоґдаґрят наґсилґва роґба; феґодаґлът - креґпосґтґния; мъґжът - жеґнаґта в сеґмейсґтґвоґто, и т.н. Пряґкоґто наґсиґлие с цел присґвоґяваґне е неґщо тиґпичґно за теґзи гоґдиґни и поґраґди тоґва поґлуґчаґва идеґолоґгиґчесґка (чрез реґлиґгиґята и кулґтуґраґта) и чесґто юриґдиґчесґка закґриґла. Приґлаґгат се, каґзаґно на съвґреґмеґнен език, моґдеґлът на равґноґвесґноґто разґвиґтие и принґциґпът на споґраґзуґмеґниґето и доґгоґвоґра.
   Коґгаґто вътґрешґноґто напґреґжеґние - в рамґкиґте на дърґжаґваґта или обґщґносґтґта - стаґне неґпоґноґсиґмо, "коґрекґтор" на стаґтукґвоґто обикґноґвеґно е реґвоґлюґциґята. През 1775 г. заґпочґва войнаґта за неґзаґвиґсиґмост на Амеґриґка, малґко по-късґно - през 1789 г., тълґпаґта щурґмуґва Басґтиґлиґята и по тоґзи наґчин поґлаґга наґчаґлоґто на Френґсґкаґта реґвоґлюґция. Жеґниґте - обеґдиґнеґни - преґтенґдиґрат за раґвенґсґтґво, реґлиґгиґите и учеґниґята - за равґнопґраґвие.
   Наґрасґнаґлаґта сиґла на коґмуґниґкаґциґите обаґче съзґдаґва поґтенґциґалґнаґта възґможґност за обеґдиґняґваґне на все по-гоґлеґми маґсиґви от наґсеґлеґниґето среґщу друґги маґсиґви. Наґроґди - саґми или обеґдиґнеґни - засґтаґват среґщу друґги наґроґди. Осґвен слоґвесґни битґки разґвиґтиґето на наґпаґдаґтелґнаґта и отґбґраґниґтелґнаґта техґниґка позґвоґляґва жеґлаґноґто да бъґде спеґчеґлеґно и с пряґко - външґно - наґсиґлие. Даґже кръсґтоґносґниґте поґхоґди след 1096 г. осґвен идейґна укґраґса съґдърґжат дълґбоґки мерґканґтилґни подґбуґди. Още по-ярґко изґпъкґва жеґлаґниґето за присґвоґяваґне на ноґви блаґга по вреґмеґто на монґголґсґкоґто наґшесґтґвие в Изґточґна Евґроґпа (1237-1242), Стоґгоґдишґнаґта войґна във Франґция (1337-1453), поґхоґдиґте на Тиґмур в огґромґна част от Азия и Евґроґпа (1381-1405), Триґдеґсетґгоґдишґнаґта войґна в Ценґтґралґна Евґроґпа (1618-1648), Кримґсґкаґта войґна (1854-1857), Тайпинґсґкоґто въсґтаґние (1851-1865), Войнаґта на Тройния съґюз (Арґженґтиґна, Браґзиґлия и Уругґвай), униґщоґжиґла цяґлоґто възґрасґтґно мъжґко наґсеґлеґние на Паґрагґвай (1864-1870). Наґроґди присґвоґяват от друґги наґроґди или каґто ги униґщоґжаґват, или каґто ги коґлоґниґзиґрат. Резґкиґте поґлиґтиґчесґки проґмеґни в Бълґгаґрия през поґвеґче от триґнаґдеґсетґте веґка исґтоґрия са свиґдеґтелґсґтґво за най-груґбаґта реґалиґзаґция на осґновґнаґта теґза на икоґноґмикґса.
   След заґвоґюваґнеґто на ноґвиґте теґриґтоґрии приґшълґциґте са наґлаґгаґли своґята власт инґдиґрекґтґно - чрез праґво, идеи, реґлиґгия, кулґтуґра и т.н.
   Осґновґниґте блаґга, присґвоґяваґни по онеґзи вреґмеґна, са биґли сел-
  сґкосґтоґпанґсґкиґте проґдукґти. С удивґлеґние се е глеґдаґло на проґмишґлеґниґте изґдеґлия, коґито, маґкар и присґвоґени, най-чесґто са подґлеґжаґли на униґщоґжеґние. Наґсилґниґциґте - негґраґмотґни сеґляґни - просґто не са знаґели как да си слуґжат с тях.
   Неґка да подґчерґтаґем: в поґвеґчеґто слуґчаи стаґва дуґма за наґпаґдеґния на наґциґоналґни маґсиґви от хоґра над друґги наґциґоналґни маґсиґви от хоґра.
   След края на ХVIII в. свеґтовґноґто разґвиґтие поґема по нов път. Бурґноґто разґвиґтие на проґмишґлеґносґтґта съзґдаґва възґможґносґти за рязґко наґрасґтґваґне на чисґлеґносґтґта на гражґдаґниґте на свеґта и за бърґзо увеґлиґчаґваґне на средґнаґта проґдълґжиґтелґност на жиґвоґта. Наґисґтиґна Бибґлиґята приґзоґваґваґ хоґраґта да се плоґдят и мноґжат. Марґтин Луґтер вярґваґше, че тяхґноґто разґмґноґжаґваґне не моґже да бъґде преґкаґлеґно, поґнеґже Госґпод виґнаґги ще се гриґжи за тях. Но "теґориґята" е едґно, а пракґтиґкаґта - друґго.
   Какґто веґче бе споґмеґнаґто, Зеґмяґта не е безґкґрайна. Тя не моґже да е толґкоґва огґромґна и плоґдоґвиґта, че да приґютяґва и изґхґранґва наґрасґтґваґщоґто без край наґсеґлеґние (отґноґво от икоґноґмикґса!).
   От древґни вреґмеґна до наґчаґлоґто на миґнаґлия век чисґлеґносґтґта на свеґтовґноґто наґроґдоґнаґсеґлеґние се е коґлеґбаґела окоґло неґколґкосґтоґтин миґлиґона дуґши - или бавґно наґрасґтґвайки, или вреґменґно наґмаґляґвайки. Споґред данґни на деґмогґраґфиґте за посґледґниґте 10 000 гоґдиґни ежеґгодґниґят приґраст на наґсеґлеґниґето на свеґта е бил по-маґлък от 0,1 %. За тоґва бавґно наґрасґтґваґне е допґриґнаґсяґло и "есґтесґтґвеґноґто реґгуґлиґраґне", при коґето приґроґдаґта се е наґмесґваґла. Таґка напґриґмер саґмо през 1347-1351 г. епиґдеґмиґята от чуґма, заґсегґнаґла Евґроґпа, взеґма окоґло 75 миґлиґона жерґтґви - 1/3 от наґсеґлеґниґето на конґтиґненґта.
  
  
   Резґкиґят ръст на наґроґдоґнаґсеґлеґниґето, заґпочґнал през ХVII стоґлеґтие, в наґше вреґме се е преґвърґнал в деґмогґрафґсґки взрив. За тоґва свиґдеґтелґсґтґват следґниґте данґни:
  
   1830 г.
   1 млрд.
   1890 г.
   1,8 млрд.
   1930 г.
   2 млрд.
   1960 г.
   3 млрд.
   1975 г.
   4 млрд.
   1980 г.
   4,5 млрд.
   1990 г.
   5,3 млрд.
   1992 г.
   5,5 млрд.
   2000 г.
   6,2 млрд. (по собґсґтґвеґна прогґноґза)
   2025 г.
   8,5 млрд. (по собґсґтґвеґна прогґноґза)
   2050 г.
   10 млрд. (по собґсґтґвеґна прогґноґза)
  
   Наґрасґтґваґнеґто на наґсеґлеґниґето обаґче не е биґло съпґроґвоґдеґно с анаґлоґгиґчен ръст на проґдукґциґята (не стаґва дуґма за аритґмеґтичґно сравґнеґние: ръст на наґсеґлеґниґето - ръст на проґдукґциґята), неґобґхоґдиґма за заґдоґвоґляґваґне на нужґдиґте, потґребґносґтиґте и жеґлаґниґята на всичґки (ах, тоґзи Малґтус!).
   Що се отґнаґся до отґноґшеґниґята вътґре в наґциґоналґниґте граґниґци, поґтисґниґчесґтґвоґто и наґсиґлиґето приґдоґбиґват все "по-изґтънґчеґни" форґми (тоґва не отґриґча усъґвърґшенґсґтґваґнеґто и на "груґбиґте" меґтоґди). Праґвоґто на силґния се превґръґща в праґво на болґшинґсґтґвоґто (не биґва да се забґраґвят лоґбизґмът и моґгъґщесґтґвоґто на паґриґте) в усґлоґвиґята на парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґция и паґзарґнаґта икоґноґмиґка. По тоґзи наґчин парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґция се превґръґща в заґкоґноґво наґсиґлие на власґтиґмаґщиґте над власґтґняґмаґщиґте (Хеґгел, Кант, Маркс), коґето не моґже да бъґде елиґмиґниґраґно при таґкаґва форґма на орґгаґниґзаґция на обґщесґтґвоґто. На тоґзи етап то не е дозґряґло и не моґже (именґно поґраґди инґтеґреґсиґте) да досґтигґне до конґсенґсус.
   Вътґрешґниґте форґми на наґсиґлие обикґноґвеґно осґтаґват "скриґти" за гражґдаґниґте (за разґлиґка от преґди) - власґтиґмаґщиґте влаґдеґят и меґдиґите. Саґмо по вреґме на репґреґсиґите на Стаґлин през 1929-1953 г. в СССР окоґло 21,5 миґлиґона дуґши наґмиґрат смърґтґта си, но колґко съґветґсґки гражґдаґни наґучаґват за тях?
   Орґгаґниґзиґраґнеґто на все по-гоґлеґми маґсиґви от хоґра, увеґлиґчаґваґнеґто на възґможґносґтиґте за коґмуґниґкаґция и най-веґче наґисґтиґна бурґноґто разґвиґтие на наґучґно-техґниґчесґкия прогґрес доґвеґдоґха до с ниґщо несґравґниґмо наґрасґтґваґне на въґоръґжеґниґята - и за отґбґраґна, но и за наґпаґдеґние. Пушґкаґта заґмеґни тоґягаґта, арґтиґлеґриґята - каґмъґниґте, воґенґниґят - риґцаґря. Стреґмеґжът към селґсґкосґтоґпанґсґки проґдукґти отсґтъґпи на стреґмеґжа към инґдусґтґриґалґни изґдеґлия.
   Моґдерґниґте за наґчаґлоґто на веґка войґни веґче деґмонґсґтґриґрат в рамґкиґте на конґтиґненґти или в рамґкиґте на едґна гоґляґма част от свеґта (но ниґкоґга в цеґлия свят) мощґта на ноґвиґте оръґжия. Пърґваґта свеґтовґна войґна (1914-1918) ще осґтаґне в исґтоґриґята каґто най-страшґнаґта и най-смърґтоґносґнаґта. Втоґраґта свеґтовґна войґна (1939-1945) е още по-обґхґватґна и бруґталґна, маґкар и по-маґлоґчисґлеґна от гледґна точґка на жерґтґвиґте. Маґшиґнаґта на прогґреґса обаґче не спиґра доґтук - саґмо две атомґни бомґби - на 6 авґгуст 1945 г. над Хиґроґшиґма и два дни по-късґно над Наґгаґсаґки - взеґмат 200 000 жерґтґви. Жерґтґвиґте на наґсиґлиґето - от наґчаґлоґто на веґка до днес - са веґче над 100 миґлиґона.
   След 50-те гоґдиґни на наґшия век в свеґта за пръв път се офорґмят две глоґбалґни сиґли, обґкґръґжеґни със саґтеґлиґти. Тоґва са два свяґта, коґито фунґкґциґониґрат на разґлиґчен принґцип и се стреґмят към разґличґни цеґли, но препґлеґтеґни в борґбаґта за свеґтовґно госґподґсґтґво. Едиґниґят свят, "заґпадґниґят", заґлаґга на едґно, друґгиґят - "изґточґниґят", на друґго. Изґпґраґвят се един среґщу друг: свеґтът на едґриґте корґпоґраґции среґщу свеґта на единґсґтґвеґнаґта орґгаґниґзаґция; разґноґобґраґзиґето среґщу униґфиґкаґциґята; инґдиґвиґдуґалґнаґта своґбоґда среґщу коґлекґтивґнаґта своґбоґда; краґсиґвиґте идеґолоґгеґми среґщу друґги краґсиґви идеґолоґгеґми и т.н.
   За краґтък исґтоґриґчесґки пеґриґод двеґте "арґмиґи", изґпґраґвеґни едґна среґщу друґга, се оказґват с досґтаґтъчґно мощґно съвґреґменґно оръґжие, споґсобґно да разґруґши няґколґко пъґти плаґнеґтаґта Зеґмя. Тоґва е каґчесґтґвеґно ноґво съсґтоґяние на межґдуґнаґродґниґте отґноґшеґния. За пръв път в чоґвешґкаґта исґтоґрия ниґкоя от двеґте сиґли не е споґсобґна "да изґроґви тоґмаґхавґкаґта" на войнаґта, заґщоґто тоґва ще озґнаґчаґва и заґявґка за собґсґтґвеґно униґщоґжеґние. Съґщевґреґменґно надґпґреґваґраґта в обґласґтґта на ноґвиґте въґоръґжеґния проґдълґжаґва да се изосґтґря. Но без смиґсъл. Неґобґхоґдиґмо беґше да се отґкґриґят ноґво оръґжие и ноґви наґчиґни на борґба.
   Проґцеґсиґте се усґкоґриґха още поґвеґче, коґгаґто едґнаґта от двеґте страґни - изґточґнаґта - се окаґза икоґноґмиґчесґки несґпоґсобґна да изґдърґжи на наґлоґжеґноґто й темґпо в обґласґтґта на ноґвиґте стоґки и въґоръґжеґния.
   2. Наґчаґлоґто на Треґтаґта
   Напґравґлеґниґето на главґния удар - оконґчаґтелґния, изґбґраґно от Заґпаґда по отґноґшеґние на Изґтоґка в среґдаґта на 90-те гоґдиґни, бе точґно форґмуґлиґраґно, плаґниґраґно и осъґщесґтґвеґно.
   В епоґхаґта на Треґтаґта вълґна (Тофґлър) атомґнаґта бомґба моґже да игґрае съґщаґта роґля, какґто тоґягаґта в ръґцеґте на диґваґка среґщу пушґкаґта на заґвоґеваґтеґля. Вмесґто нея на преґден план изґлиґза ноґваґта цел на анґтаґгоґнисґтичґноґто взаґимоґдейсґтґвие, предґлаґгаґщо ноґви средґсґтґва за войґна и пеґчалґби. Уроґкът бе наґучен отґличґно от теґзи, коґито заґгуґбиґха войнаґта с меґхаґничґниґте оръґжия - Герґмаґния и Япоґния.
   Ноґваґта цел и нейниґте ноґви средґсґтґва имат обекґтивґна осґноґва. От едґна страґна, тя е заґлоґжеґна в поґсоґчеґнаґта веґче диґнаґмиґка на наґсеґлеґниґето в свеґта. Наґрасґтґваґнеґто на наґсеґлеґниґето на икоґноґмиґчесґки език озґнаґчаґва увеґлиґчаґваґне на труґдоґвиґте реґсурґси (отґноґсиґтелґно по-евґтиґна раґботґна сиґла) и на конґсуґмаґтоґриґте (абґсоґлютґно наґрасґтґваґне на паґзаґра). От друґга страґна, реґсурґсиґте (осоґбеґно въґзобґноґвиґмиґте) съґщо наґрасґтґват, коґето е предґпосґтавґка за стаґбиґлиґзиґраґне на цеґниґте. При поґдобґна сиґтуґация борґбаґта за евґтиґна раґботґна сиґла и за по-шиґроґки паґзаґри се изґмесґтґва от друґго напґравґлеґние на инґтеґреґсиґте - в поґсоґка към инґфорґмаґциґята и ноґвоґвъґвеґдеґниґята.
   Днес почґти ниґкой не краґде суґроґвиґни и хоґра: те се наґмиґрат в изоґбиґлие. Пробґлем на всяґка орґгаґниґзаґция (вкл. и дърґжавґнаґта) обаґче е съґбиґраґнеґто, съхґраґнеґниґето и обґраґботґваґнеґто на таґзи инґфорґмаґция, коґято ще тласґне по-наґтаґтък нейноґто разґвиґтие. Инґфорґмаґциґята - осоґбеґно за ноґвосґтиґте на конґкуґренґтиґте и за възґможґносґтиґте на паґзаґриґте - заґсилґва вътґрешґния каґпаґциґтет на орґгаґниґзаґциґята. Не по-малґко ваґжен е и пробґлеґмът за заґсилґваґнеґто на външґния (за орґгаґниґзаґциґята) каґпаґциґтет в смиґсъл на влиґяние и власт. Посґледґноґто се посґтиґга чрез геґнеґриґраґнаґта и маґниґпуґлиґраґна от нея инґфорґмаґция, тиґраґжиґраґна от меґдиґите и възґпґроґизґвежґдаґна в маґсоґвоґто съзґнаґние.
   Всъщґност ноґвиґте средґсґтґва за война, свърґзаґни с инґфорґмаґциґята, веґче бяґха изґпґробґваґни от свеґтовґниґте сиґли. Таґка напґриґмер още през 1916 г. преґзиґденґтът на САЩ Удґроу Уилґсън усґпя да вкаґра САЩ в Пърґваґта свеґтовґна войґна въпґреґки паґциґфисґтичґния дух на наґсеґлеґниґето. Той съзґдаґде праґвиґтелґсґтґвеґна проґпаґгандґна коґмиґсия (коґмиґсиґята Крийл), коґято саґмо за шест меґсеґца усґпя да преґвърґне едґно миґроґлюґбиґво наґсеґлеґние в исґтеґричґна, приґзоґваґваґща към войґна тълґпа. Съґщаґта техґниґка саґмо гоґдиґна по-късґно Леґнин приґлаґга чрез тоґталґния конґтґрол върґху пеґчаґта. Заґбеґлеґжиґтелґни усґпеґхи в таґзи обґласт посґтиґга проґпаґгандґнаґта маґшиґна на Хитґлер, усґпяґла да убеґди едґна гоґляґма част от инаґче инґтеґлиґгентґния наґрод на Герґмаґния, че приґчиґна за всичґки беґди са циґгаґниґте и евґреґите. Бълґгаґриґте в часґтґност бяґха убежґдаґваґни, че наґчеґло на парґтиґята - "арґмиґята от ръґкоґвоґдиґтеґли"- стои "чоґвек от наґроґда", койґто мисґли саґмо за неґго, а не за своґята фаґмиґлия (деґца и внуґци, съгґражґдаґни, близґки и родґниґни) и обґкґръґжеґние (парґтийґни друґгаґри от висґшаґта ноґменґкґлаґтуґра, зеґмеґделґсґки сподґвижґниґци и др.).
   Даґлеґчен праґроґдиґтел на теґзи техґниґки на възґдейсґтґвие са фирґмеґнаґта проґпаґганґда и агиґтаґция, коґито неґизґменґно се стреґмят да внуґшат отґвґраґщеґние към стоґкиґте на конґкуґренґциґята и да кулґтиґвиґрат възґхиґщеґние към собґсґтґвеґнаґта проґдукґция.
   Теґореґтиґчесґки техґниґкиґте за "фабґриґкуґваґне на съгґлаґсие" са обосґноґваґни от Уолґтър Липґман, а преґди неґго от Хеґрълд Лоґсуґел (авґтоґрът на наґукаґта за коґмуґниґкаґциґите). Споґред пърґвия саґмо едґна "малґка инґтеґлекґтуґалґна обґщґност" моґже да разґбеґре знаґчиґмиґте инґтеґреґси. Друґгиґте, т.е. огґромґнаґта част от наґсеґлеґниґето, Липґман наґриґча "обърґкаґно стаґдо". Те не са в съсґтоґяние да възґпґриґемат реґалґносґтиґте и свеґта таґкъв, каґкъвґто е. Тоґгаґва се наґлаґга да се внеґсе коґрекґтив на тяхґноґто мисґлеґне с поґмощґта на техґниґкиґте на инґфорґмаґциґята и проґпаґганґдаґта. В тоґва отґноґшеґние Липґман блесґтяґщо се вписґва в Миґґни-
  сґтерґсґтґвоґто на инґфорґмаґциґята по Оруґел.
   Поґвеґчеґто хоґра (овґцеґте от стаґдоґто) споґред неґго и Нийбър, не приґтеґжаґват раґциґоналґносґтґта, коґято е "мноґго строґго огґраґниґчеґно умеґниґе". Те се воґдят най-веґче от емоґции и имґпулґси . Обґратґно, теґзи, коґито приґтеґжаґват тоґва каґчесґтґво, трябґва да съзґдаґват неґобґхоґдиґмиґте илюґзии и емоґциґоналґно възґдейсґтґваґщиґте свръґхопґросґтяґваґния. "За деґмокґраґциґята проґпаґганґдаґта е тоґва, коґето е соґпаґта за тоґтаґлиґтарґнаґта дърґжаґва", твърґди Ноґам Чомґсґки.
   За да бъґде вкаґраґно в коґшаґраґта "обърґкаґноґто стаґдо" от дойґни краґви (даґнъґкопґлатґци и куґпуґваґчи), трябґва да се упґражґняґва конґтґрол върґху неґгоґвоґто мисґлеґне. За целґта поґмаґга инґдусґтґриґята на проґпаґганґдаґта, рекґлаґмаґта и пъбґлик риґлейшънс. Чрез тях се съзґдаґва ноґваґта клаґса от собґсґтґвеґниґци - влаґдеґтеґли не на стоґки, а на обґщесґтґвоґто.
   Таґка напґриґмер споґред фиґлоґсоґфиґте "от кухґняґта" в САЩ има обґщесґтґво, наґпълґно конґтґроґлиґраґно от бизґнеґса (преґдимґно едґриґя). "Меґдиґите са под конґтґроґла на корґпоґраґциґите. Всичґки те имат едґнакґви гледґни точґки. Двеґте парґтии са всъщґност две фракґции на гоґляґмаґта бизґнес парґтиґя." Съґщоґто моґже да се каґже и за обґщесґтґвоґто, съґщесґтґвуґваґло у нас и в друґгиґте страґни от Изґтоґка - обґщесґтґво, конґтґроґлиґраґно от парґтиґята собґсґтґвеґник, опиґраґща се върґху идеґолоґгия, поґсочґваґща изґкґлюґчиґтелґнаґта роґля на едґна клаґса - раґботґниґчесґкаґта. Днес поґдобґни идеґолоґгии влаґдеґят над 2/3 от плаґнеґтаґта Зеґмя, каґто се стреґмят да наґлоґжат убежґдеґниґето за изґкґлюґчиґтелґнаґта меґсиґанґсґка роґля или на бизґнеґса (САЩ и Заґпадґна Евґроґпа), или на наґциґята (няґкои сиґли в Руґсия, Герґмаґния и Веґлиґкобґриґтаґниґя), или на реґлиґгиґята (всичґки фунґдаґменґтаґлисґтґки реґжиґми и двиґжеґниґя), или на поґла (няґкои афґриґканґсґки и азиґатґсґки двиґжеґниґя), или на опґреґдеґлеґна личґност и нейниґте "проґроґци" (няґкои поґлиґтиґчесґки орґгаґниґзаґции даґже в Бълґгаґриґя), или на неґщо друґго.
   За пръв път обаґче ноґвиґте оръґжия - инґфорґмаґциґонґно-проґпаґгандґниґте - наґмеґриґха най-шиґроґко приґлоґжеґние в межґдуґнаґроґден асґпект след 1980 г. в СССР, а след тоґва и в друґгиґте "соґциґалисґтиґче-
  сґки" страґни. Старґтът бе даґден с осґвоґбожґдаґваґнеґто на масґмеґдиґите от опеґкаґта на парґтиґята и с преґмиґнаґваґнеґто им под конґтґроґла на
  изґвесґтґни диґсиґденґти и инґтеґлекґтуґалґци. Теґреґнът за обґратґноґто
  (алґтерґнаґтивґно) мисґлеґне бе разґчисґтен. Тоґва всъщґност бе наґчаґлоґто на Треґтаґта свеґтовґна война.
   Заґщо война? Заґщоґто в сблъґсъґка межґду двеґте сиґли се реґшаґваґше въпґроґсът: кой-коґго? Имаґше саґмо едґна алґтерґнаґтиґва - поґбеґда на едґна от двеґте сисґтеґми и гиґбел за друґгаґта. Ниґкоя от тях не би доґпусґнаґла алґтерґнаґтиґвен (треґти) път на разґвиґтие на своґите "по-малґки браґтя". Да приґпомґним наґмеґсиґте на САЩ в Греґнаґда, Паґнаґма, Ниґкаґраґгуа, Виґетґнам и т.н., какґто и "поґмощґта" на СССР в Чеґхосґлоґваґкия, Афґгаґнисґтан, Виґетґнам и т.н. В слуґчая оръґжиґята няґмат знаґчеґние.
   Заґщо свеґтовґна? Заґщоґто стаґваґше дуґма за войґна за свеґтовґно госґподґсґтґво. Ликґвиґдиґрайґки друґгаґта сиґла, едґнаґта от двеґте стаґваґше свеґтоґвен лиґдер и приґдоґбиґваґше конґтґрол върґху осґтаґнаґлиґте, по-слаґби "сиґли".
   С какґво оръґжие? Какґто бе подґчерґтаґно по-гоґре, стаґва дуґма за оръґжие, хаґракґтерґно не за наґчаґлоґто и за среґдаґта на веґка, а за края на ХХ в. - инґфорґмаґциґонґноґто. Койґто влаґдее дуґшаґта, упґравґляґва тяґлоґто!
   Как се разґвиґха в наґчаґлоґто "воґенґниґте дейсґтґвиґя"? За разґлиґка от обикґноґвеґниґте войни, къґдеґто има очерґтан един-единґсґтґвен (геґогґрафґсґки) фронт, при ноґваґта войґна всичґки улиґци, всичґки маґгаґзиґни и всичґки меґдии се окаґзаґха спеґциґфиґчен фронт с обоґсоґбеґна заґдаґча. Заґпадґниґте сиґли не бяґха атаґкуґваґни ниґто от инґфорґмаґция, ниґто от проґпаґганґда, ниґто от стоґки в таґкъв разґмер, в каґкъвґто бе атаґкуґван басґтиґонът на Изґтоґка. Той ниґто моґжеґше, ниґто знаґеше как да изґнеґсе проґпаґгандґнаґта си маґшиґна напґред. Воґенґниґте дейсґтґвия бяґха твърґде обґлекґчеґни от "главґноґто коґманґдґваґне" на СССР. Ако доґтоґгаґва "съґветґсґкиґте чаґсовґниґци бяґха най-добґриґте, заґщоґто са най-бърґзиґте в свеґта", в среґдаґта на 90-те гоґдиґни ноґвоґто съґветґсґко ръґкоґводґсґтґво изґпадґна в захґлас по друґгия моґдел. Осоґбеґно силґно бе опиґянеґниґето на Горґбаґчов от "парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґция" и "паґзарґнаґта икоґноґмиґка" - дваґта краґйъґгълґни каґмъґка на заґпадґнаґта "воґенґна" маґшиґна.
   Идеґолоґгиґчесґкоґто възґдейсґтґвие на Заґпаґда чрез преґдосґтаґвеґниґте му съґветґсґки масґмеґдии бе силґно подґкґреґпеґно от нахґлуґваґщиґте заґпадґни стоґки на изґточґниґте паґзаґри, без да е наґлиґце екґвиґваґленґтен обґраґтен поґток от стоґки. Съґбаґряґнеґто на берґлинґсґкаґта стеґна бе саґмо сигґнал, че поґбеґдаґта е блиґзо.
   Преґмиґнаґваґнеґто на съґветґсґкаґта сисґтеґма към нов моґдел на разґвиґтие - към "отґвоґреґно обґщесґтґво" - на пракґтиґка озґнаґчаґваґше леґчеґние на болґно тяґло с ноґви леґкарґсґтґвеґни средґсґтґва. Те моґжеґха да поґмогґнат, но моґжеґха и да убиґят паґциґенґта, с койґто се екґсґпеґриґменґтиґраґше.
   Маґсиґраґноґто проґпаґгандґно и икоґноґмиґчесґко наґпаґдеґние, изґвърґшеґно от Заґпаґда и подґкґреґпеґно от изґточґниґте подґдръжґниґци, заґвърґши с
  неґочакґваґна и бърґза поґбеґда. На удаґра Изґтоґкът не моґжа да отґгоґвоґри с удар - неґгоґваґта проґпаґгандґна и икоґноґмиґчесґка маґшиґна бе изґгґниґла и разґбиґта даґлеч преґди тоґва "отґвътґре". Разґгґроґмът на съґветґсґкаґта сисґтеґма бе пъґлен и абґсоґлюґтен. Той беґше неґочакґван и за наґпаґдаґтеґлиґте, и за зриґтеґлиґте.
   Пърґваґта битґка бе спеґчеґлеґна!
   Заґгуґбиґлиґте съґщо мисґлеґха, че пеґчеґлят. Емоґциґоналґниґят взрив бе неґопиґсуґем! Пърґвоґто неґщо, коґето напґраґвиґха гражґдаґниґте на Изґточґна Герґмаґния след осґвоґбожґдаґваґнеґто си от тоґтаґлиґтарґнаґта клетґка, бе да отиґдат до най-близґкия "Заґпад", за да си куґпят баґнаґни!
   3. Краґят на Треґтаґта
   Да спеґчеґлиш битґкаґта не озґнаґчаґва да спеґчеґлиш войнаґта. Таґзи стаґра и просґта макґсиґма се окаґза вярґна и в ноґвиґте усґлоґвия. Заґпаґдът спеґчеґли битґкаґта, но не и войнаґта.
   Заґщо?
   По три осґновґни приґчиґни.
   Заґгуґбиґлиґте войнаґта се окаґзаґха мноґго тежґко бреґме за поґбеґдиґтеґлиґте. Наґроґдиґте на теґзи страґни наґисґтиґна вярґваґха, че пробґлеґмиґте им ще бъґдат реґшеґни оконґчаґтелґно и заґвиґнаґги. Разґбиґра се, те очакґваґха мноґгоґобеґщаґваґнаґта поґмощ от поґбеґдиґтеґлиґте. Таґзи поґмощ се окаґза (с изґкґлюґчеґние на бивґшаґта Изґточґна Герґмаґния) даґлеч, под форґмаґта на троґхи. Заґпаґдът ниґто исґкаґше (вътґрешґниґте пробґлеґми саґмо на САЩ и Заґпадґна Евґроґпа изисґкґват стоґтиґци миґлиґарґди доґлаґри за усґпешґноґто им реґшаґваґне), ниґто моґжеґше (реґшаґваґнеґто на пробґлеґмиґте на Юга изисґкґва мноґго поґвеґче свеґжи инґвесґтиґции, отґколґкоґто Изґточґна Евґроґпа) да си го позґвоґли!
   Разґсґтґроґениґте проґизґводґсґтґвеґни връзґки в реґзулґтат на смяґнаґта на сисґтеґмаґта доґвеґдоґха до неґопиґсуґем спад на икоґноґмиґкаґта - даґлеч под равґниґщеґто на Гоґляґмаґта депґреґсия! С нея дойдоґха пробґлеґми, коґито спеґциґалисґтиґте очакґваґха.
   Неґочакґваґноґто за наґроґдиґте на теґзи страґни бе, че "паґзарґнаґта икоґноґмиґка" моґже да ноґси мноґго заґгуґби и страґдаґния - неґизґвесґтґни доґтоґгаґва за тях. Още по-гоґляґмо бе раґзоґчаґроґваґниґето от "парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґциґя", коґгаґто, обґразґно каґзаґно, парґлаґменґтаґрисґтиґте стаґнаґха миґлиґонеґри с икоґноґмии от деґпуґтатґсґки заґкусґки!
   И "паґзарґнаґта икоґноґмиґка", и "парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґциґя", приґлоґжеґни "каґто по учебґник" в бивґшия изґтоґчен лаґгер, дойдоґха и с поґлоґжиґтелґниґте си, и с отґриґцаґтелґниґте си страґни. Те разґкґреґпосґтиґха в мноґго отґноґшеґния личґносґтґта, но за сметґка на сиґгурґносґтґта - преґдизґвиґкаґха и "боґлесґтиґте", хаґракґтерґни за друґгаґта сисґтеґма - безґраґбоґтиґца, пресґтъпґност, бедґност. Таґка напґриґмер днес веґче 1/3 от русґнаґциґте жиґвеґят под граґниґцаґта на абґсоґлютґнаґта бедґност. Неґраґвенґсґтґвоґто там мноґго наґпомґня Лаґтинґсґка Амеґриґка и е опасґна бомґба със заґкъсґниґтел.
   Поґбеґдиґтеґлиґте не ги съґдят. Но поґбеґдаґта над съґперґниґка се окаґза скъґпа за поґбеґдиґтеґлиґте. От едґна страґна, те наґисґтиґна трябґваґше да "поґмаґгат" на ноґвиґте деґмокґраґции, за да "подґдърґжат ноґвия ред". Тоґва се окаґза мноґгоґцифґреґно деґло от фиґнанґсоґва гледґна точґка. От друґга страґна, още поґвеґче се изосґтґриґха вътґрешґниґте пробґлеґми и проґтиґвоґреґчия в няґкои от воґдеґщиґте сиґли на Заґпад. Тоґва осоґбеґно ярґко лиґчи в САЩ (Бжеґжинґсґки) - пърґваґта циґгулґка на ноґвия свят, коґято даґва тон и на осґтаґнаґлиґте. Теґзи вътґрешґни пробґлеґми спъґват реґшаґваґнеґто на външґниґте, заґщоґто съґщо изисґкґват гоґлеґми инґвесґтиґции.
   Неґщо поґвеґче - силґно се изосґтґриґха, маґкар и неґвиґдиґмо за шиґроґкаґта пубґлиґка, проґтиґвоґреґчиґята межґду поґбеґдиґтеґлиґте. Икоґноґмиґче-
  сґкиґте инґтеґреґси се кръсґтоґсаґха на ноґво равґниґще - межґду САЩ, Евґроґпейсґкия съґюз и Япоґния (и техґниґте саґтеґлиґти). Преґмахґваґнеґто на "черґвеґнаґта опасґност" разґкґри исґтинґсґкия коґрен на проґтиґвоґреґчиґята межґду теґзи страґни. Към тях трябґва да се доґбаґвят и "опасґносґтиґте" за наґциґоналґниґте им проґизґводґсґтґва от "осґвоґбоґдеґния Изґток", и преґтенґциґите на Треґтия свят.
   Накґрая ноґвиґят свят наґисґтиґна се окаґза "изґвън конґтґрол" (Бжеґжинґсґки). Ако преґди двеґте сиґли заґедґно и поґотґделґно имаґха възґможґносґти в няґкакґва стеґпен да конґтґроґлиґрат глоґбалґниґте проґцеґси, днес саґмотґнаґта и единґсґтґвеґна сиґла - САЩ - се оказґва несґпоґсобґна да реґгуґлиґра свеґтовґноґто разґвиґтие. Цаґрят разґшиґри царґсґтґвоґто си, но заґгуґби троґна!
   Изґлиґзайґки изґвън конґтґрол, тенґденґциґите наґбиґрат скоґрост. Увеґлиґчаґва се деґмогґрафґсґкаґта диґнаґмиґка, приґроґдаґта засґтґраґшиґтелґно проґдълґжаґва да се увґрежґда, реґсурґсиґте (осоґбеґно неґвъзґпґроґизґвоґдиґмиґте) наґмаґляґват. Разґтґваґряґнеґто на ноґжиґцаґта межґду боґгаґтиґте и бедґниґте страґни проґдълґжаґва, межґду боґгаґти и бедґни - вътґре в тях - расґте засґтґраґшиґтелґно.
   Не саґмо единґсґтґвеґнаґта сиґла, но и наґциґоналґнаґта дърґжаґва в сеґгашґґнаґта ? форґма не моґже да прекґраґти неґгаґтивґниґте тенґденґции. Неґщо поґвеґче, тя или се разґпаґда (бивґшия СССР), или "изґчезґва" страґґниґте от Шенґген).
   Изґлиґзаґнеґто на свеґта от конґтґрол всъщґност озґнаґчаґва едґно - Треґтаґта свеґтовґна войґна неґочакґваґно заґвърґшґва с поґбеґдиґтеґли, коґито са саґмо ноґмиґналґно таґкиґва, и с поґбеґдеґни, коґито са саґмо ноґмиґналґно поґбеґдеґни, но реґалґно са заґгиґнаґли. Към 2001 г. Треґтаґта свеґтовґна войґна реґалґно ще прикґлюґчи - без поґбеґдиґтел и без поґбеґдеґни - свеґтът изґлиґза от конґтґроґла на поґбеґдиґтеґлиґте!
   На ареґнаґта засґтаґват мноґжесґтґво ноґви - равґни и неґравґни - сиґли, обоґсоґбеґни в три груґпи. Виґсоґкоґразґвиґти, воґюваґщи за инґфорґмаґция и техґноґлоґгии; средґноґразґвиґти, стреґмяґщи се към техґниґка и суґроґвиґни; слаґбоґразґвиґти - преґтенґдиґраґщи за оцеґляґваґне и "жизґнеґно просґтґранґсґтґво". С тоґва свеґтовґноґто разґвиґтие и свеґтовґниґте проґтиґвоґреґчия навґлиґзат в ноґва фаґза. Но тоґва е теґма на друґго изґсґледґваґне.
   4. Бълґгаґрия:
   крачґка напґред, две наґзад
   Изґмиґна пърґваґта "пеґтиґлетґка" на проґмеґниґте, изґвърґшґваґщи се в Реґпубґлиґка Бълґгаґрия, след смяґнаґта на моґдеґла на разґвиґтие, фунґкґциґониґращ до 1990 г., и след реґалґноґто й влиґзаґне в Треґтаґта.
   Саґмиґят старт на проґмеґниґте бе осъґщесґтґвен в имеґто на "усґкоґряґваґне на соґциґалґно-икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие" (СССР) и на "каґчесґтґвеґно ноґвия икоґноґмиґчесґки расґтеж" (Бълґгаґриґя), коґито трябґваґше да проґмеґнят и коґлиґчесґтґвеґно, и каґчесґтґвеґно биґтиґето на хоґраґта от т.нар. соґциґалисґтиґчесґки лаґгер. Факґтиґте обаґче гоґвоґрят, че цеґлиґте на реґфорґмиґте не бяґха посґтигґнаґти и страґниґте, поґели по тоґзи път, през 1996 г. се окаґзаґха в икоґноґмиґчесґка сиґтуґация, близґка по реґзулґтаґти до 1970 г. (връґщаґне с 25 г. наґзад), а по идеґен моґдел - близґка до 1896 г. (връґщаґне със 100 г. наґзад).
   Влоґшаґваґнеґто на икоґноґмиґчесґкаґта проґдукґтивґност на сисґтеґмаґта каґто следґсґтґвие от реґфорґмиґте доґвеґде до исґтоґриґчесґки неґпозґнаґто обедґняґваґне на най-шиґроґки слоґеве от наґсеґлеґниґето. Безґраґбоґтиґцаґта по съґщесґтґво надґхґвърґли 1/4 от наґсеґлеґниґето. Съґщевґреґменґно ноґжиґцаґта на доґхоґдиґте проґдълґжи да се разґтґваґря и от деґсетґки пъґти досґтигґна разґлиґчия в хиґляґди пъґти (свръхґбоґгаґти спряґмо свръхґбедґни).
   За шест гоґдиґни заґвърґшґва преґхоґдът от икоґноґмиґчесґко упґравґлеґние на дърґжавґния каґпиґтал от страґна на висґшаґта парґтийґно-дърґжавґна ноґменґкґлаґтуґра (конґвенґциґонаґлен моґдел на дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм) към икоґноґмиґчесґко упґравґлеґние на каґпиґтаґлиґте - дърґжавґни, часґтґни и смеґсеґни - от страґна на моґгъґщи груґпиґровґки (конґвенґциґонаґлен моґдел на дърґжавґномоґноґпоґлисґтиґчесґки каґпиґтаґлиґзъм).
   Обґщесґтґвеґноґто боґгатсґтґво, натґрупґваґно в проґдълґжеґние на деґсеґтиґлеґтия чрез труґда на миґлиґониґте, днес е поґвеґче или по-малґко транґсґфорґмиґраґно в чеґрен, черґвен и син каґпиґтал. В посґледґно вреґме се набґлюґдаґва тенґденґция на слиґваґнеґто на триґте цвяґта в общ, "безґцґвеґтен" (или "сив") каґпиґтал. За тоґва свиґдеґтелґсґтґват усиґлиґята "гуґщеґрът да отґкъсґне част от опашґкаґта си", без "глаґваґта на змиґята да бъґде смачґкаґна".
   Крайниґте реґзулґтаґти от преґхоґда през теґзи пет гоґдиґни за обикґноґвеґния чоґвек са поґвеґче от отґчайваґщи. Те каґтеґгоґричґно доґказґват, че изґбґраґнаґта поґсоґка на проґмеґни след 1990 г. е неґподґхоґдяґща. Сеґриґозґни са съмґнеґниґята в моґдеґла на разґвиґтиґето, заґлоґжен от вътґрешґни и външґни за страґнаґта сиґли.
   Теґзи изґвоґди се подґкґреґпят от Гоґдишґния докґлад на Прогґраґмаґта за разґвиґтие на ООН от 1995 г., в койґто са анаґлиґзиґраґни реґзулґтаґтиґте от 174 дърґжаґви. Сравґнеґниґята са напґраґвеґни на баґзаґта на бруґтен вътґреґшен проґдукт на чоґвек от наґсеґлеґниґето и реґалґнаґта му поґкуґпаґтелґна сиґла, проґдълґжиґтелґносґтґта на жиґвоґта и обґраґзоґваґтелґноґто равґниґще. Криґтеґриґите са съґщесґтґвеґни, но неґдосґтаґтъчґни. Неґзаґвиґсиґмо от тоґва те даґват досґтаґтъчґно добґра предґсґтаґва за поґлоґжеґниґето на неґщаґта. Споґред тоґзи докґлад Реґпубґлиґка Бълґгаґрия изґпаґда от груґпаґта на страґниґте с виґсоґко и средґно равґниґще на разґвиґтие на чоґвеґка и се наґрежґда на 65-о мясґто, след каґто предґходґнаґта гоґдиґна е заґемаґла 48-о мясґто, неґпосґредґсґтґвеґно след Сейшелґсґкиґте осґтґроґви, Браґзиґлия и Каґзахґсґтан. Съґщевґреґменґно Бълґгаґрия е пред Турґция, Греґнаґда и Екґваґдор. Тя е в едґна груґпа с Шри Ланґка, Ботґсґваґна, Каґмеґрун, Зимґбабґве, Руґмъґния и Алґбаґния. Даґлеґче пред нас са воґдаґчиґте Каґнаґда и САЩ. Посґледґна е Ниґгер.
   Изосґтаґваґнеґто на Бълґгаґрия в клаґсаґциґята е още по-гоґляґмо, каґто се взеґме под вниґмаґние, че през 1991 г. тя се е наґрежґдаґла на 33-о мясґто в нея - при тоґва в усґлоґвиґята на дълґбоґка криґза. Един-
  сґтґвеґниґят прогґрес се отґбеґлязґва по лиґниґята... на пресґтъпґносґтґта, къґдеґто Бълґгаґрия е в едґна груґпа със САЩ, Итаґлия, Герґмаґния, Руґсия и Укґрайна. Осоґбеґно отґриґцаґтелґна е тенґденґциґята на разґсґлоґяваґне на наґсеґлеґниґето по доґхоґден призґнак. Доґкаґто през 1991 г. най-боґгаґтиґте 10 на сто от наґсеґлеґниґето са разґпоґлаґгаґли с 12 на сто от боґгатсґтґваґта на страґнаґта, днес таґзи 1/10 част от наґсеґлеґниґето влаґдее блиґзо 36 на сто от тях. Слеґдоґваґтелґно не е изґнеґнаґда, че за гоґдиґниґте на реґфорґмаґта блиґзо 500 000 бълґгарґсґки гражґдаґни са заґгуґбиґли вяґра и наґдежґда в своґята страґна и са отишґли там, къґдеґто очакґваґниґята им са по-виґсоґки.
   През 1996 г. Реґпубґлиґка Бълґгаґрия отґноґво е на кръсґтоґпът и тоґзи кръсґтоґпът е мноґго по-слоґжен от анаґлоґгичґния през 1990 г.
   Но исґтоґриґята е доґкаґзаґла, че веґлиґки имґпеґрии са изґчезґваґли, а малґки наґроґди са оцеґляґваґли. Поґняґкоґга.
  
   ПЪґРґВИ ПРЕґХОД
  
  АГґРЕґСИґЯТА - ПЕґЧЕґЛИВґШОґТО
  ОРґЪґЖИЕ НА МОґДЕРґНИЯ МАРґКЕґТИНґГОВ АРґСЕґНАЛ
   Целґта на предґлаґгаґноґто изґсґледґваґне е да се отґгоґвоґри на въпґроґса какґви изґмеґнеґния в марґкеґтинґга насґтъпґват в края на ХХ в. и даґли те внаґсят съґщесґтґвеґни (каґчесґтґвеґни) коґрекґции в клаґсиґчесґкиґте посґтаґновґки. То даґва отґгоґвор и на един съґщесґтґвен въпґрос от предґнаґта теґма - даґли моґже да се влиґяе върґху "обърґкаґноґто стаґдо".
   1.Клаґсиґчесґкаґта марґкеґтинґгоґва теґория
   Клаґсиґчесґкаґта марґкеґтинґгоґва теґория изґхожґда от няґколґко принґципґни поґзиґции, коґито на пръв погґлед не се нужґдаґят от доґкаґзаґтелґсґтґва. Споґред нея акґсиґомаґтиґчен хаґракґтер и за потґреґбиґтеґля, и за проґизґвоґдиґтеґля имат следґниґте посґтаґновґки.
   Потґреґбиґтеґлят приґтеґжаґва опґреґдеґлеґни нужґди (N), коґито се проґявяґват каґто потґребґносґти (M). Теґзи нужґди са обекґтиґвен "проґдукт", койґто не подґлеґжи на марґкеґтинґгоґво форґмиґраґне или моґдеґлиґраґне. Потґреґбиґтеґлят се стреґми да опґтиґмиґзиґра своя изґбор, каґто проґучґва вниґмаґтелґно стоґкоґвоґто предґлаґгаґне (A), цеґноґвиґте алґтерґнаґтиґви (B), дисґтґриґбуґциґонґниґте удобґсґтґва (C) и диґфеґренґциґалґниґте преґдимґсґтґва, предґсґтаґвеґни от коґмуґниґкаґциґите (D). Той разґпоґлаґга с досґтаґтъчґно вреґме, инґфорґмаґция и възґможґносґти за арґхиґвиґраґне и обґраґботґваґне на таґзи инґфорґмаґция. Оказґваґноґто върґху неґго възґдейсґтґвие е миґниґмалґно и в поґвеґчеґто слуґчаи не влиґяе върґху оконґчаґтелґния изґбор. Потґреґбиґтеґлят е поґвеґче соґциґалґно, отґколґкоґто биґолоґгичґно съґщесґтґво.
   Проґизґвоґдиґтеґлят на свой ред приґтеґжаґва опґреґдеґлеґни проґизґводґсґтґвеґни мощґносґти (E), коґито подґлеґжат на миґниґмалґно (за опґреґдеґлен пеґриґод) разґшиґреґние. Той вниґмаґтелґно проґучґва нужґдиґте и потґребґносґтиґте на потґреґбиґтеґлиґте и съґщо опґтиґмиґзиґра своя изґбор в поґсоґчеґниґте напґравґлеґния, но от гледґна точґка на проґизґводґсґтґвоґто и конґкуґренґциґята. В поґвеґчеґто слуґчаи клаґсиґчесґкаґта марґкеґтинґгоґва теґория възґпґриґема проґизґвоґдиґтеґля и потґреґбиґтеґля каґто равґноґпосґтаґвеґни в проґцеґса на взеґмаґне на реґшеґние.
   За да се съзґдаґде глоґбалґниґят марґкеґтинґгов опґтиґмум, са досґтаґтъчґни две неґща: на обґратґнаґта на проґизґвоґдиґтеґлиґте страґна да стои досґтаґтъчґно мноґжесґтґво потґреґбиґтеґли (P), а на обґратґнаґта на потґреґбиґтеґлиґте страґна да стои досґтаґтъчґно мноґжесґтґво проґизґвоґдиґтеґли (Q). В теґзи слуґчаи моґтор на разґвиґтиґето е абґсоґлютґнаґта двусґтґранґна конґкуґренґция.
   Теґзи акґсиґоми, коґито не се нужґдаґят от доґкаґзаґтелґсґтґва, обаґче се оказґват пробґлемґни, коґгаґто се анаґлиґзиґрат няґкои по-осоґбеґни слуґчаи, а съґщо и евоґлюґциґята на марґкеґтинґга.
   Какґво дейсґтґвиґтелґно би се поґлуґчиґло, ако мноґжесґтґвоґто на потґреґбиґтеґлиґте (P) или мноґжесґтґвоґто на проґизґвоґдиґтеґлиґте (Q), или и двеґте едґновґреґменґно клоґнят към безґкґрайност? Таґкиґва сиґтуґации са наґпълґно хаґракґтерґни напґриґмер при заґсилґваґнеґто на межґдуґнаґродґнаґта конґкуґренґция и при отґваґряґнеґто на наґциґоналґниґте икоґноґмиґки. Безґкґрайнаґта инґфорґмаґция не подґлеґжи на обґраґботґка. Тоґгаґва? Тоґгаґва просґто ниґто потґреґбиґтеґлиґте, ниґто проґизґвоґдиґтеґлиґте ще приґтеґжаґват опґтиґмаґлен изґбор (тоґва не отґриґча възґможґносґтґта за няґкаґкъв изґбор).
   Но даґже при станґдарґтґни сиґтуґации днес въпґроґсът за опґтиґмалґносґтґта на изґбоґра подґлеґжи на съмґниґтелґни отґгоґвоґри.
   2. Ноґвиґте реґалґносґти
   Проґмеґниґте в проґизґводґсґтґвоґто и потґребґлеґниґето през посґледґниґте деґсеґтиґлеґтия (осоґбеґно в разґвиґтиґте страґни) посґтаґвят стаґриґте въпґроґси на днеґвен ред.
   От едґна страґна, насґтъпґват съґщесґтґвеґни изґмеґнеґния в личґносґтиґте каґто потґреґбиґтеґли.
   Колґкоґто и стаґциґонарґни да са нужґдиґте им (N), те подґлеґжат на проґмеґни под влиґяние на изґмеґнеґниґята в обекґтивґниґте усґлоґвия на жиґвот. Още по-съґщесґтґвеґна е диґнаґмиґкаґта на потґребґносґтиґте (M), коґито под влиґяние на Втоґраґта и Треґтаґта вълґна (Тофґлър) - инґдусґтґриґалґнаґта и инґфорґмаґциґонґнаґта - наґрасґтґват и се проґмеґнят с неґпозґнаґти доґсеґга темґпоґве. Разґпґросґтґраґнеґниґето на ноґваґта проґдукґция и на инґфорґмаґциґята преґдизґвикґва и потґребґносґти, и жеґлаґния, коґито е трудґно да се хаґракґтеґриґзиґрат. Заґщо напґриґмер хоґраґта пиґят Пепґси? Отґгоґвоґрът на клаґсиґчесґкаґта марґкеґтинґгоґва теґория глаґси, че те имат нужґда от течґносґти, за да подґдърґжат съґщесґтґвуґваґнеґто си, и че в опґреґдеґлен моґмент тя се проґявяґва чрез потґребґносґтґта от Пепґси. Елеґменґтарґно е да се възґраґзи, че поґдобґна нужґда най-добґре се заґдоґвоґляґва с крисґталґно чисґта леґдеґносґтуґдеґна воґда. По-трудґно е да се отґгоґвоґри заґщо наґисґтиґна точґно опґреґдеґлеґни хоґра предґпоґчиґтат в точґно опґреґдеґлен моґмент точґно тоґва пиґтие. Кои факґтоґри и усґлоґвия обусґлаґвят поґдобґни потґребґносґти и жеґлаґния?
   Неґщаґта са мноґго по-елеґменґтарґни. Наґрасґтґваґнеґто и разґноґобґраґзяґваґнеґто на потґребґносґтиґте са преґдизґвиґкаґни от предґваґриґтелґноґто наґрасґтґваґне и разґноґобґраґзяґваґне на инґфорґмаґциґята за заґдоґвоґляґваґне на съґщесґтґвуґваґщиґте нужґди. Таґка напґриґмер в миґнаґлоґто нужґдаґта от инґфорґмаґция за околґния свят се е заґдоґвоґляґваґла чрез инґдиґвиґдуґалґно и груґпоґво проґучґваґне. На по-къґсен етап, след реґвоґлюґциґонґноґто отґкґриґтие на пеґчатґниґцаґта, разґпґръсґкґваґнеґто и съґотґветґно възґпґриґемаґнеґто на инґфорґмаґциґята е стаґваґло чрез книґгиґте и весґтґниґциґте. Днес възґможґносґтиґте в тоґва отґноґшеґние са пракґтиґчесґки неґогґраґниґчеґни. Огґраґниґчеґни са само възґможґносґтиґте на хората. Ниґкой чоґвек и ниґкоя груґпа не са в съсґтоґяние да съґбеґрат, да арґхиґвиґрат и да обґраґбоґтят посґтъпґваґщиґте маґсиґви от инґфорґмаґция. Неґдосґтаґтъчґни са не саґмо фиґнанґсоґвиґте им реґсурґси. Мноґго по-неґдосґтаґтъчґно е вреґмеґто, неґобґхоґдиґмо за съґбиґраґне и обґраґботґка на инґфорґмаґциґята.
   Ще илюсґтґриґраґме казанато с приґмер. Мноґго бълґгарґсґки гражґдаґни наґучаґват за тоґва, коґето стаґва по свеґта, от теґлеґвиґзиґята, раґдиґото и преґсаґта. По наґши разґчеґти за заґдоґвоґляґваґнеґто на таґзи нужґда те употґреґбяґват средґнодґневґно окоґло 15 миґнуґти, и то саґмо за теґкуґщаґта инґфорґмаґция. В дейсґтґвиґтелґност 100% от бълґгарґсґкиґте гражґдаґни няґмат пълґна предґсґтаґва за свеґта именґно заґщоґто инґфорґмаґциґята се е обоґгаґтиґла, а те няґмат досґтаґтъчґно вреґме за нейноґто съґбиґраґне и обґраґботґка.
   Съґщесґтґвуґва още един огґраґниґчиґтел на възґпґриґемаґнеґто на инґфорґмаґциґята - споґсобґносґтґта на чоґвеґка да я съхґраґни и да я обґраґбоґти. Споґред Фридґман своґбоґдаґта на изґбоґра наґрасґтґва с увеґлиґчаґваґнеґто на инґфорґмаґциґята. Споґред наґшиґте проґучґваґния заґвиґсиґмосґтґта е точґно обґратґнаґта. Лесґно се изґбиґра сиґреґне, коґгаґто в маґгаґзиґниґте има саґмо два-три виґда. Коґгаґто предґлаґгаґнеґто наґрасґтва на окоґло 20-30 виґда (деґсеґтокґратґно), потґреґбиґтеґлят трудґно коґмуґниґкиґраґ с инґфорґмаґциґята за ноґвиґте виґдоґве. Той проґявяґва "конґсерґваґтиґзъм", каґто проґдълґжава да предґпоґчиґта оноґва, в коґето е сиґгуґрен. Но какґво стаґва по-наґтаґтък, коґгаґто инґфорґмаґциґонґнаґта лаґвиґна заґлее потґреґбиґтеґля? При наґрасґтґваґне на броя на предґлаґгаґниґте виґдоґве сиґреґне на 200-300 (деґсеґтокґратґно) той се изґпґраґвя пред неґвъзґможґнаґта заґдаґча да напґраґви
  изґбор, доґри да има жеґлаґние за тоґва, вреґме и средґсґтґва. Реґалґнаґта заґвиґсиґмост е следґнаґта - "колґкоґто по-гоґлям е изґбоґрът, толґкоґва по-малґки са възґможґносґтиґте за изґбор". Таґзи заґкоґноґмерґност е доґлоґвеґна и от Чомґсґки, без той да я форґмуґлиґра изґричґно.
   Да приґбаґвим едґна доґпълґниґтелґна сложґност. Мноґго потґреґбиґтеґли не саґмо не моґгат, но и не жеґлаґят да изґбиґрат. Проґвеґден мноґгокґратґно от нас екґсґпеґриґмент разґкґри, че "потґреґбиґтеґлиґте възґпґриґемат
  саґмо онаґзи инґфорґмаґция, коґято са подґготґвеґни (жеґлаґят) да възґпґриґемат". Те, обґразґно каґзаґно, глеґдат всичґко, но вижґдат саґмо тоґва, коґето са склонґни да възґпґриґемат. Таґка напґриґмер на модґно реґвю жеґниґте и мъґжеґте глеґдат едґно и съґщо, но вижґдат разґличґно. Даґмиґте "са склонґни" да заґпомґнят ноґваґта моґда, доґкаґто мъґжеґте "са склонґни" да оцеґнят маґнеґкенґкиґте и цеґниґте на дреґхиґте.
   Накґрая не без знаґчеґние е обґсґтоґятелґсґтґвоґто, че до скоґро поґвеґчеґто важґни реґшеґния за поґкупґка се взеґмаґха от сеґмейния съґвет, изґмесґтил навґреґмеґто доґмаґкинґсґкия съґвет. Обґразґно каґзаґно, "борґдът на
  диґрекґтоґриґте" се сви от 15-20 на 5 дуґши. Съґщоґто се отґнаґся и за корґпоґраґтивґниґте коґлеґгиґуми. Днес и в бъґдеґще все по-чесґто важґниґте реґшеґния ще се взеґмат инґдиґвиґдуґалґно, а не коґлекґтивґно, коґето чувґсґтґвиґтелґно наґмаґляґва възґможґносґтґта за съзґдаґваґне на заґщиґтен "орґгаґниґзаґциґонен буґшон" пред потґреґбиґтеґля.
   В крайґна сметґка потґреґбиґтеґлят в разґвиґтиґте и в средґноґразґвиґтиґте страґни е затґруґпан с обилґна и разґноґобґразґна инґфорґмаґция за предґлаґгаґнеґто, без да е в съсґтоґяние адекґватґно да й отґгоґвоґри и каґто възґпґриґемґчиґвост, и каґто орґгаґниґзиґраґност. Марґкеґтинґгоґво потґреґбиґтеґлят е по-слаб и по-неґзаґщиґтен от вчеґра. Таґзи тенґденґция е обекґтивґна и влиґза в проґтиґвоґреґчие с клаґсиґчесґкаґта марґкеґтинґгоґва теґория.
   От друґга страґна, насґтъпґват сеґриґозґни изґмеґнеґния и у проґизґвоґдиґтеґлиґте.
   Крайнаґта цел на марґкеґтинґга е пеґчалґбаґта в шиґроґкия смиґсъл
  на поґняґтиґето. Именґно поґраґди тоґва орґгаґниґзаґциґите проґизґвоґдиґтеґли предґпґриґемат дейсґтґвия, вклюґчиґтелґно и в обґласґтґта на марґкеґтинґга, коґито да гаґранґтиґрат посґтиґгаґнеґто на целґта.
   Няґколґко обекґтивґни тенґденґции в икоґноґмиґкаґта и обґщесґтґвоґто воґдят обаґче до коґренґна каґчесґтґвеґна проґмяґна в марґкеґтинґга от страґнаґ на проґизґвоґдиґтеґля. Наґлиґце е бърґзо роґене на проґдукґциґята и усґлуґгиґте (А), коґето воґди до мноґгокґратґно по-усґкоґреґно наґрасґтґваґне на инґфорґмаґциґята за тях (А'). Проґизґвоґдиґтеґлиґте букґвалґно затґрупґват с ноґви проґдукґти и инґфорґмаґция потґреґбиґтеґлиґте и конґкуґренґтиґте. Тоґзи "пълґноґвоґден поґток" не моґже да се спре. Погґледґнеґте саґмо разґноґобґраґзиґето на предґлаґгаґниґте марґки и моґдеґли раґдиґоґапаґраґти и поґмисґлеґте кой куґпуґвач е в съсґтоґяние да ги "пробґва" преґди поґкупґкаґта! Стаґвайґки обаґче все по-силґни (с иноґвиґциґите), проґизґвоґдиґтеґлиґте съґщевґреґменґно отґсґлабґват своґето влиґяние върґху потґреґбиґтеґлиґте, поґнеґже, какґто бе доґкаґзаґно по-гоґре, те стаґват все по-конґсерґваґтивґни.
   Доґри цеґноґвиґте игґри (B), коґито се разґпґросґтиґрат върґху поґвеґчеґто стоґки, поґраґди съґщаґта приґчиґна не оказґват осоґбеґно влиґяние върґху проґдажґбиґте. Ценґтґралґниґте търґговґсґки улиґци в поґвеґчеґто гоґлеґми граґдоґве са преґпълґнеґни с маґгаґзиґни, коґито кресґлиґво инґфорґмиґрат за отсґтъпґкиґте, коґито предґлаґгат. В поґвеґчеґто слуґчаи обаґче куґпуґваґчът е не саґмо паґсиґвен и предґпазґлив, но и отґриґцаґтелґно насґтґроґен към поґдобґни триґкоґве, коґгаґто те се превґръґщат в маґниґер. Той търґси "норґмалґни" цеґни за жеґлаґниґте стоґки.
   Дисґтґриґбуґциґонґниґте изґгоґди (C) посґтеґпенґно досґтиґгат своя преґдел. Стоґкаґта - проґдукт или усґлуґга - веґче не е трудґно да се поґлуґчи на мясґтоґто на потґребґлеґниґето. И в тоґва отґноґшеґние конґкуґренґциґята угасґва. Събґлазґниґтелґниґте предґлоґжеґния, коґито досґтиґгат до куґпуґваґча или чрез теґлеґвиґзиґята, или напґраґво в поґщенґсґкиґте куґтии, мноґго чесґто даґже не се глеґдат или проґчиґтат. Те се превґръґщат в елеґмент на ежедґневґнаґта доґсаґда, коґгаґто стаґнат преґобґлаґдаґваґщи. Обґратґно, наґлиґце е друґга тенґденґция - куґпуґваґчиґте предґпґриґемат "ексґкурґзии" по маґгаґзиґниґте с опозґнаґваґтелґна или доґри с разґвґлеґкаґтелґна цел.
   Власґтґта на орґгаґниґзаґциґите проґизґвоґдиґтеґли обаґче наґрасґтґва при изґкусґтґвеґно преґдизґвиґкаґнаґта от тях диґнаґмиґка на инґфорґмаґциґята за проґдукґциґята чрез коґмуґниґкаґциґонґнаґта им поґлиґтиґка и най-веґче чрез рекґлаґмаґта (D), наґсоґчеґна какґто към пърґвичґниґте, таґка и към втоґричґниґте имґпулґси на потґреґбиґтеґлиґте, коґето доґпълґниґтелґно деґбаґланґсиґра тяхґнаґта псиґхоґматґриґца. Поґраґди тоґва изґбоґрът чесґто е акґтиґвиґзиґран имґпулґсивґно и преґдизґвикґва псиґхичґни смуґщеґния. Неґзаґвиґсиґмо даґли е млад или не, потґреґбиґтеґлят пие Пепґси, за да се чувґсґтґва млад или за да "пеґчеґли ведґнаґга". Но той пие и "Коґка-коґла", поґнеґже конґкуґренґциґята съґщо го каґра да се чувґсґтґва непґреґкъсґнаґто жаґден. Куґпуґва си ноґви дреґхи не заґщоґто стаґриґте му са овехґтеґли, а заґщоґто друґги сиґли го каґрат да се чувґсґтґва деґмоґде. Воґзи се на ноґва коґла не заґщоґто стаґраґта е веґче за преґтоґпяґваґне, а заґщоґто таґка ще изґгґлежґда по-добґре и ще се чувґсґтґва по-уютґно, какґто твърґди рекґлаґмаґта. Таґзи тенґденґция се обекґтиґвиґзиґра в следґноґто: коґмуґниґкаґциґята на потґреґбиґтеґля с орґгаґниґзаґциґята се заґмеґня или с бягґсґтґво във въґобґраґжеґниґето (или фанґтаґзиґята в идеґален план), или с бягґсґтґво в потґребґлеґниґето на неґнужґни стоґки.
   В тоґва отґноґшеґние не биґва да се подґцеґняґва и разґвиґтиґето на орґгаґниґзаґциґите проґизґвоґдиґтеґли. Наґрасґтґваґнеґто на тяхґнаґта икоґноґмиґчесґка, фиґнанґсоґва и поґлиґтиґчесґка (чрез лоґбиґтаґта) мощ увеґлиґчаґва чувґсґтґвиґтелґно споґсобґносґтиґте за възґдейсґтґвие върґху куґпуґваґчиґте. Среґщу всеґки от нас - инґдиґвиґдуґален потґреґбиґтел - стои цяґлаґта арґмия от марґкеґтинґгоґви и рекґламґни спеґциґалисґти или на Пепґси, или на коґято и да е друґга орґгаґниґзаґция. Колґкоґто по-разґвиґта и силґна е тя, толґкоґва поґвеґче наґрасґтґват поґтенґциґалґниґте й възґможґносґти за оказґваґне на наґтиск върґху потґреґбиґтеґлиґте. Обикґноґвеґно теґзи възґможґносґти стаґват и реґалґни, наґпук на всяґкакґви приґказґки за кулґтуґра и етиґка. Саґмиґте потґреґбиґтеґли осґтаґват твърґде по-деґзорґгаґниґзиґраґни спряґмо орґгаґниґзаґциґите, техґниґте паґри и техґниґте месґта в меґдиґите, коґето ги праґви все по-слаґби и безґзаґщитґни. Тоґва увеґлиґчаґва жеґлаґниґето за агґреґсиґвен наґтиск и влиґяние от страґна на проґизґвоґдиґтеґлиґте в имеґто на пеґчалґбаґта.
   Впроґчем власґтґта на моґгъґщиґте орґгаґниґзаґции проґизґвоґдиґтеґли се изґраґзяґва или в наґтиск, или в десґтаґбиґлиґзиґраґне, или в инґфорґмаґциґонґно ликґвиґдиґраґне на по-слаґбия конґкуґрент. Тиґпиґчен приґмер каґто илюсґтґраґция - бълґгарґсґкиґте проґизґвоґдиґтеґли на беґзалґкоґхолґни наґпитґки (слаґби на фоґна на силґниґте) бяґха преґмаґзаґни от ваґляґциґте на Коґка-коґла и Пепґси, присґтигґнаґли с мноґго опит, паґри и меґдийґно приґсъсґтґвие. Не по-малґко посґтґраґдаґха и проґизґвоґдиґтеґлиґте на бълґгарґсґка елекґтґроґниґка. Да взеґмем друг приґмер. Блиґзо двесґтаґте парґтии в Бълґгаґрия, колґкоґто и прогґраґми да пиґшат, колґкоґто и личґносґти да изґважґдат напґред, реґдовґно биґват поґбежґдаґваґни от две "деґжурґни" орґгаґниґзаґции, коґито власґтґват чрез своґите паґри и меґдии. Марґкеґтинґгоґваґта тенґденґция тук се обекґтиґвиґзиґра в следґноґто: колґкоґто едґна орґгаґниґзаґция проґизґвоґдиґтел е по-силґна (каґто орґгаґниґзиґраґност, фиґнанґсоґви възґможґносґти и меґдийґно приґсъсґтґвиґе), толґкоґва поґвеґче шанґсоґве има тя да стаґне по-силґна. Сиґлаґта преґрасґтґва в инґфорґмаґциґонен моґноґпол.
   Изґвоґдиґте са каґтеґгоґричґни. Каґчесґтґвеґнаґта марґкеґтинґгоґва проґмяґна в ноґвоґто инґфорґмаґциґонґно обґщесґтґво се изґраґзяґва в следґноґто: то е все по-неґбаґланґсиґраґно. Неґбаґланґсиґраґносґтґта е в полґза на орґгаґниґзаґциґите проґизґвоґдиґтеґли, що се отґнаґся до отґноґшеґниґята проґизґвоґдиґтеґли - потґреґбиґтеґли, какґто и в полґза на едґриґте и силґни орґгаґниґзаґции, коґгаґто стаґва въпґрос за отґноґшеґниґята гоґлеґми орґгаґниґзаґции - средґни и малґки орґгаґниґзаґции.
   Теґзи обекґтивґни тенґденґции доґказґват каґтеґгоґричґно, че марґкеґтинґгоґвиґте "битґки" днес се прехґвърґлят от сфеґраґта на доґкаґзаґтелґсґтґваґта за каґчесґтґваґта на проґдукґциґята в сфеґраґта на инґфорґмаґциґонґния наґтиск и отґкґриґтоґто маґниґпуґлиґраґне на куґпуґваґчи и конґкуґренґти. Отґтук е възґможґно да се напґраґви саґмо един изґвод - агґреґсивґноґто воґдеґне на паґзарґниґте битґки чрез силґно инґфорґмаґциґонґно приґсъсґтґвие, а не чрез саґмаґта проґдукґция, е пеґчеґливґшоґто оръґжие на марґкеґтинґгоґвия арґсеґнал в епоґхаґта на Треґтаґта вълґна. Агґреґсивґносґта чесґто преґрасґтґва в рекґламґна нагґлост, коґято е трудґно доґлоґвиґма за непґроґфеґсиґоналґноґто око на куґпуґваґча. Таґка напґриґмер баґтеґриґите Варґта се рекґлаґмиґрат в Бълґгаґрия с циґничґноґто "По-добґриґте баґтеґриґи", коґето не даґва отґгоґвор на въпґроґса заґщо са по-добґриґте, но увеґлиґчаґва чувґсґтґвиґтелґно проґдажґбиґте!
   С тоґва клаґсиґчесґкаґта марґкеґтинґгоґва теґория отсґтъпґва в миґнаґлоґто, изґмесґтеґна от съвґреґменґнаґта агґреґсивґна марґкеґтинґгоґва теґория, ориґенґтиґраґна към инґфорґмаґциґонґноґто наґсиґлие. Икоґноґмиґчесґкаґта наґука се нужґдае от преґраґботґка, тъй каґто по принґцип не треґтиґра въпґроґса за инґфорґмаґциґонґниґте (псиґхоґмоґдеґлиґраґщи) моґноґпоґли. Силґно се изосґтґря въпґроґсът за ефекґтивґносґтґта на паґзарґнаґта икоґноґмиґка и на парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґция - те преґмиґнаґват в ноґво каґчесґтґвеґно съсґтоґяние. Но тоґва е теґма на друг анаґлиз.
   3. Съвґреґменґни техґниґки за марґкеґтинґгоґва агґреґсия
   За посґтиґгаґне цеґлиґте на орґгаґниґзаґциґята обикґноґвеґно се включґва цеґлиґят марґкеґтинґгов поґтенґциґал, но най-веґче коґмуґниґкаґциґонґнаґта поґлиґтиґка.
   Тоґва, че средґсґтґваґта са преґдимґно клаґсиґчесґки, не озґнаґчаґва, че в ноґвиґте усґлоґвия те не приґдоґбиґват ноґва сиґла. Моґдерґнаґта коґмуґниґкаґциґонґна поґлиґтиґка обаґче изґполґзґва по-малґко средґсґтґва за инґфорґмиґраґне, а поґвеґче - за подґбужґдаґне към дейсґтґвие.
   Един опит за клаґсиґфиґциґраґне и ранґжиґраґне "споґред наґтисґка" върґху куґпуґваґчиґте на елеґменґтиґте на коґмуґниґкаґциґонґнаґта поґлиґтиґка моґже да бъґде предґсґтаґвен по следґния наґчин:
  ФОРґМА
  
  НАґСОґЧЕґНОСТ
  
  ЦЕЛ
  
  1. ВРЪЗґКИ С ОБґЩЕСґТґВЕґНОСґТґТА
  
  
   1.1.Куґпуґваґчи:
   Да се посґтигґне дълґгосґрочґно поґлоґжиґтелґно отґноґшеґние към орґгаґниґзацията
  и проґдукґтиґте.
  
   1.2.Конґкуґренґти:
   Чрез добґре подґбґраґнаґта
  инґфорґмаґция да се внеґсе обърґкґваґне.
  
   1.3.Лиґдеґри на мнеґнията:
   Подґдърґжаґне на добґроґто
  име на орґгаґниґзаґциґята.
  
   1.4.Перґсоґнал:
   Подґдърґжаґне на вътґреґшен
  псиґхоґкомґґфорт.
  2. РЕКґЛАґМА
  
  
   2.1.Куґпуґваґчи:
   Да предґсґтаґви инґфорґмаґция, подґбужґдаґща към поґкупґка, дейсґтґваґща средґносґрочґно.
  
   2.2.Конґкуґренґти:
   Да десґтаґбиґлиґзиґра и деґбаґланґсиґра
  наґмеґреґниґята.
  
   2.3.Лиґдеґри на мнеґниґята:
   Да предґразґпоґлоґжи към диґалог
  и сътґрудґниґчесґтґво.
  
   2.4.Перґсоґнал:
   Да съзґдаґде пресґтижґно удовґлетґвоґреґние.
  3. НАґСЪРґЧАґВАґНЕ НА ПРОґДАЖґБИґТЕ
  
  
  
   3.1.Куґпуґваґчи:
   Да предґлоґжи "плюс", разґлиґчен
  от конґкуґренґтиґте, приґтеґжаґващ
  кратґкосґрочґно възґдейсґтґвие.
  
   3.2.Конґкуґренґти:
   Да преґдизґвиґка непґлаґноґви дейсґтґвия.
  
   3.3.Лиґдеґри на мнеґниґята:
   Да предґразґпоґлоґжи към взаґимен инґтеґрес.
  
   3.4.Перґсоґнал:
   Да подґдърґжа добґроґто насґтґроґение.
  4.ЛИЧґНИ ПРОґДАЖґБИ
  
  
  
   4.1.Куґпуґваґчи:
   Да се наґтисґнат "очи в очи", за да куґпят.
  
   4.2.Конґкуґренґти:
   Да се внеґсат смут и обърґкґваґне.
  
   4.3.Лиґдеґри на мнеґниґята:
   Да се възґбуґдят инґтеґрес и жеґлаґние.
  
   4.4.Перґсоґнал:
   Да се посґтигґне перґсоґналґна моґтиґваґция.
  5. ДРУґГИ ФОРґМИ НА УСИґЛЕґНО
  ПСИґХОґВЪЗґДЕЙСґТґВИЕ
  
  
  
   5.1.Куґпуґваґчи:
   Усилґваґне на жеґлаґниґята.
  
   5.2.Конґкуґренґти:
   Усилґваґне на обърґкґваґнеґто
  
   5.3.Лиґдеґри на мнеґниґята:
   Усилґваґне на инґтеґреґса.
  
   5.4.Перґсоґнал:
   Усилґваґне на посґлуґшаґниґето
  и творґчесґкиґте усиґлия.
   Схеґма 1. Хаґракґтеґрисґтиґка на форґмиґте на възґдейсґтґвие, миґшеґниґте и цеґлиґте
  
   От схеґма 1 стаґва видґно, че колґкоґто поґвеґче се преґмиґнаґва от инґфорґмиґраґне към пряґко възґдейсґтґвие, толґкоґва поґвеґче се усилґва наґтисґкът към околґнаґта среґда.
   ВТОґРО ДЕЙСґТґВИЕ
  
  ХИґПЕРКґРИґЗАґТА
  НА ПОСґТґЦЕНґТґРАґЛИґЗИґРАґНИґТЕ
  ИКОґНОґМИґКИ
   В края на 80-те гоґдиґни ценґтґраґлиґзиґраґниґте икоґноґмиґки в Ценґтґралґна и Изґточґна Евґроґпа, в т.ч. и бълґгарґсґкаґта, навґляґзоґха в дълґбоґка струкґтурґна криґза. Нейниґте най-обґщиґте призґнаґци се изґраґзяґваґха в спаґдаґнеґто на темґпоґвеґте на икоґноґмиґчесґкия расґтеж, в бавґноґто техґниґчесґко и техґноґлоґгичґно преґвъґоръґжаґваґне на проґизґводґсґтґвоґто, в наґмаґляґваґщаґта (и в коґлиґчесґтґвеґно, и в каґчесґтґвеґно отґноґшеґние) коґорґдиґниґраґност на стоґпанґсґкиґте суґбекґти. В крайґна сметґка теґзи проґцеґси доґвеґдоґха до заґдърґжаґне на жизґнеґноґто равґниґще на наґсеґлеґниґето, до изосґтаґваґне от воґдеґщиґте в икоґноґмиґчесґко отґноґшеґние дърґжаґви. След каґто позґвоґли да се преґдизґвиґка преґход от груґпаґта на слаґбоґразґвиґтиґте към груґпаґта на средґноґразґвиґтиґте страґни, свръхґценґтґраґлиґзаґциґята на икоґноґмиґкаґта не се окаґза в съсґтоґяние да преґдизґвиґка неґобґхоґдиґмия преґход към груґпаґта на най-разґвиґтиґте страґни.
   Соґциґалґниґте проґцеґси в теґзи страґни съґщо не изґгґлежґдаґха по-добґре. Дейсґтґвиґтелґно в тях се приґемаґха за реґшеґни мноґжесґтґво соґциґалґни пробґлеґми, коґито са хроґничґни за поґвеґчеґто разґвиґти страґни - безґраґбоґтиґца, безґдомґност, виґсоґка пресґтъпґност и т.н. Но от друґга страґна, "посґтигґнаґтаґта сиґгурґност" (реґалґна и деґмонґсґтґриґраґна) веґче не заґдоґвоґляґваґше гражґдаґниґте осоґбеґно на фоґна на бурґноґто разґвиґтие на друґги икоґноґмиґки и страґни. Таґзи сиґгурґност, обґразґно каґзаґно, се разґвиґваґше все по-бавґно и по-бавґно. От треґта страґна, упґравґляґваґщиґят елит - висґшаґта парґтийґно-дърґжавґна ноґменґкґлаґтуґра - усґпя да заґвоґюва таґкиґва поґзиґции, коґито да й позґвоґлят да се преґвърґне дейсґтґвиґтелґно в клаґса (в леґнинґсґки смиґсъл). "Клаґсаґта на ръґкоґвоґдиґтеґлиґте" посґтеґпенґно усґпя да наґлоґжи авґтоґриґтаґрен стил на упґравґлеґние, коґето оконґчаґтелґно я преґвърґна в "черґвеґна бурґжоґазия" споґред мнеґниґето на Буґхаґрин, Троцґки, Джиґлас, Жеґлев и мноґго друґги изґсґлеґдоґваґтеґли.
   Всичґко тоґва доґвеґде до осоґбеґно изосґтґряґне на криґзаґта, коґято се преґвърґна в дълґбоґка и всеґобґща. Упґравґляґваґщиґте не моґжеґха да упґравґляґват по ноґвоґму, а упґравґляґваґниґте не жеґлаґеха да жиґвеґят по стаґроґму.
   Теґзи проґцеґси не моґжеґха да не преґдизґвиґкат геґнеґриґраґнеґто на ноґви идеи, търґсеґнеґто на средґсґтґва и наґчиґни за преґодоґляґваґне на криґзаґта, сблъґсък на вижґдаґния (наґучґни или неґнаґучґни), иниґциґатиґви и даґже идеґолоґгии.
   Пърґвоґнаґчалґниґте проґекґти се свърґзґваґха с неґобґхоґдиґмосґтґта от "усґкоґряґваґне на соґциґалґно-икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие" (таґзи идея бе роґдеґна от Горґбаґчов през 1986 г., а след тоґва преґнеґсеґна и на друґга почґва), коґето да доґвеґде до неґобґхоґдиґмиґте проґмеґни. В часґтґност в Бълґгаґрия се възґпґрие посґтаґновґкаґта "за каґчесґтґвеґно нов расґтеж". Посґтаґви се целґта до 2000 гоґдиґна да се изґвърґши преґход към груґпаґта на виґсоґкоґразґвиґтиґте страґни. Обґщо взеґто, теґзи вижґдаґния дейсґтґвиґтелґно отґгоґваґряґха на исґтоґриґчесґкаґта неґобґхоґдиґмост. При заґпазґваґне на небґлаґгопґриґятґниґте тенґденґции "соґциґалисґтиґчесґкиґте страґни" не биґха могґли да се разґвиґват с по-виґсоґки темґпоґве от 1-3% до 2000 гоґдиґна, коґето ги обґриґчаґше на изосґтаґваґне (по пубґлиґкуґваґни прогґнозґни разґчеґти на ЦРУ от 1986-1989 г.).
   След каґто бе опґреґдеґлеґна целґта, бе поґтърґсеґно средґсґтґвоґто за посґтиґгаґнеґто й. На мясґтоґто на свръхґценґтґраґлиґзаґциґята трябґваґше да дойґде оноґва "неґщо", коґето да задґвиґжи добґраґта стаґра дърґжавґна собґсґтґвеґност в поґсоґка към прогґреґса.
   По стаґри марґкґсисґтґко-леґнинґсґки траґдиґции осґновґноґто "оръґжие" среґщу криґзаґта бе наґмеґреґно в собґсґтґвеґносґтґта - "преґдосґтаґвяґнеґто на соґциґалисґтиґчесґкаґта собґсґтґвеґност за стоґпаґнисґваґне и упґравґлеґние на труґдоґвиґте коґлекґтиґви", "дърґжаґваґта-собґсґтґвеґник, коґлекґтиґвът-стоґпаґнин" - чак до "пълґна деґценґтґраґлиґзаґциґя". По наґпълґно лоґгиґчен наґчин по-късґно се стигґна до "евоґлюґциґята" на оцеґнъчґниґте криґтеґрии споґред маґсоґвоґто съзґнаґние - "дърґжавґнаґта собґсґтґвеґност е лоґша, часґтґнаґта е добґра".
   Очакґваґниґята бяґха свърґзаґни с вярґваґнеґто, че "преґдосґтаґвяґнеґто" на дърґжавґнаґта собґсґтґвеґност на коґлекґтиґвиґте или на часґтґниґциґте ще доґвеґде до икоґноґмия на суґроґвиґни, маґтеґриґали, енерґгия и труд /на вхоґда/ и до конґкуґренґция чрез нисґки цеґни и виґсоґко каґчесґтґво /на изґхоґда на предґпґриґятиґята/.
   Осґвен тоґва се вярґваґше, че "отґваґряґнеґто на наґциґоналґниґте икоґноґмиґки" ще поґроґди стреґмеж да се изґлеґзе на външґни паґзаґри и да се усґтоґява на межґдуґнаґродґнаґта конґкуґренґция на вътґрешґния паґзар. Всичґко тоґва - таґка се гоґвоґреґше - ще преґдизґвиґка силґна заґинґтеґреґсоґваґност към труд и инґвесґтиґции, неґпозґнаґти при "соґциґализґма".
   "Дърґжаґваґта" - таґзи стаґра даґма - трябґваґше да се "отґдґръпґне от икоґноґмиґкаґта" и да се заґдоґвоґли саґмо с охґраґнаґта на наґциґоналґнаґта и вътґрешґнаґта сиґгурґност, какґто и с очерґтаґваґне на "няґкакґва страґтеґгиґя". Навґсяґкъґде трябґваґше да власґтґва добґриґят паґзар, изґмесґтил лоґшоґто плаґниґраґне. "Коґгаґто има търґсеґне, ще има и предґлаґгаґне", "койґто раґбоґти добґре, той ще има пеґчалґба". В крайґна сметґка щеґше да се проґдуґциґра онаґзи икоґноґмиґка, коґято да заґдоґвоґли разґноґобґразґниґте чоґвешґки и обґщесґтґвеґни нужґди и потґребґносґти.
   За краґтък пеґриґод деґценґтґраґлиґзаґциґята бе осъґщесґтґвеґна - дърґжаґваґта скръсґти ръґце и осґтаґви неґщаґта на есґтесґтґвеґния им ход. Стаґва дуґма не саґмо за реґалґнаґта приґваґтиґзаґция (тя е проґдълґжиґтеґлен проґцес, изґвърґшґван в няґкои страґни поґвеґче от стоґлеґтиґе), но и за "осґвоґбожґдаґваґнеґто на предґпґриґятиґята от бреґмеґто на дърґжавґнаґта опеґка".
   Отґтоґгаґва доґсеґга изґмиґна досґтаґтъчґно проґдълґжиґтеґлен пеґриґод, за да бъґдат оцеґнеґни криґтичґно какґто поґлоґжиґтелґниґте, таґка и отґриґцаґтелґниґте страґни на "ноґваґта икоґноґмиґка". Стаґва дуґма за криґтиґчен анаґлиз не от поґзиґциґите на докґтґриґнерґсґтґвоґто, а от гледґна точґка на крайниґте реґзулґтаґти - криґтеґрий и меґриґло за всеґки прогґрес.
   Преґхоґдът от свръхґценґтґраґлиґзаґция към свръхґдеґценґтґраґлиґзаґция при опґтиґмиґзиґращ криґтеґрий пеґчалґба дейсґтґвиґтелґно преґдизґвиґка енерґгичґни усиґлия от страґна на стоґпанґсґкиґте суґбекґти в поґсоґка именґно на тоґзи криґтеґрий.
   1. Цеґниґте
   Меґхаґнизґмът, на койґто се разґчиґтаґше най-мноґго, позґнат още от школґсґкиґте чиґтанґки по поґлиґтиґкоґноґмия, бе меґхаґнизґмът на своґбодґниґте цеґни. "Там, къґдеґто търґсеґнеґто надґхґвърґля предґлаґгаґнеґто, цеґниґте расґтат; там, къґдеґто предґлаґгаґнеґто изґпґреґварґва търґсеґнеґто, цеґниґте наґмаґляґват". Досґтаґтъчґно бе саґмо ценґтґралґнаґта банґка да конґтґроґлиґра паґриґте в обґръґщеґние (пак лоґшаґта ценґтґраґлиґзаґциґя!), за да заґдейсґтґва двиґгаґтеґлят на икоґноґмиґкаґта.
   Поґсоґчеґниґят подґход бе приґлоґжен в почґти всичґки икоґноґмиґки на преґхоґда, в т.ч. и в Бълґгаґрия. Неґгоґвиґте ревґносґтґни покґлонґниґци, по-ревґносґтґни, отґколґкоґто в разґвиґтия Заґпад, предґриґчаґха неґзаґбавґни реґзулґтаґти.
   Дейсґтґвиґтелґно те не заґкъсґняґха. Всеґки ръґкоґвоґдиґтел, чиґито ръґце не бяґха все още стегґнаґти от "окоґвиґте на твърґдиґте дърґжавґни цеґни", предґпґрие мерґки за наґрасґтґваґне на собґсґтґвеґнаґта пеґчалґба. Как? Пърґвиґят и чесґто единґсґтґвен отґгоґвор - чрез наґдуґваґне на цеґниґте. По таґзи приґчиґна след осґвоґбожґдаґваґнеґто на цеґниґте инґфґлаґциґята в бивґшиґте соґциґалисґтиґчесґки страґни надґхґвърґли всичґки раґзумґни равґниґща за норґмалґноґто фунґкґциґониґраґне на икоґноґмиґкаґта. Моґже опґреґдеґлеґно да се твърґди, че при гоґдишґна инґфґлаґция в разґмер на над 15 на сто се поґлуґчаґва т.нар. паґраґлиґза на икоґноґмиґкаґта. Тя се изґраґзяґва в ориґенґтаґция към спот-бизґнеґса и грей-имґпорґта, към моґментґниґте реґзулґтаґти и пеґчалґби, каґто се изґбягґват дълґгосґрочґниґте и осоґбеґно проґизґводґсґтґвеґниґте инґвесґтиґции. Наґрасґтґваґщаґта инґфґлаґциґонґна лаґвиґна доґвеґде до скоґваґваґне на проґизґводґсґтґвеґнаґта акґтивґност, а отґтук и до поґредґно свиґваґне на брутґния проґдукт. На свой ред наґмаґляґваґнеґто на проґизґводґсґтґвоґто доґвеґде до разґвиґваґне на инґфґлаґциґонґнаґта спиґраґла, а тя - до поґредґно свиґваґне на проґизґводґсґтґвоґто, и т.н. В крайґна сметґка гоґлеґми маґси от наґсеґлеґниґето заґпочґнаґха да обедґняґват със скоґрост, по-гоґляґма от таґзи на инґфґлаґциґята. Бивґшаґта "раґботґниґчесґка клаґса", обеґдиґнеґна окоґло ноґвиґте си ръґкоґвоґдиґтеґли - профґсъґюзиґте, чрез акґтивґни или паґсивґни дейсґтґвия заґпочґна да упґражґняґва наґтиск за поґвиґшаґваґне на запґлаґтиґте, коґето съґщо доґвеґде до наґрасґтґваґне на инґфґлаґциґята и до спаґдаґне на проґизґводґсґтґвоґто.
   Наґруґшаґваґнеґто на соґциґалґноґто равґноґвеґсие и свиґваґнеґто на проґизґводґсґтґвеґнаґта акґтивґност запґлаґшиґха цеґлосґтґта на ноґваґта деґмокґраґтичґна сисґтеґма. Колґкоґто и да не жеґлаґеше, дърґжаґваґта се виґдя приґнуґдеґна да се отґкаґже от докґтґриґнерґсґтґвоґто и идеґолоґгиґята и да предґпґриґеме раґзумґни мерґки проґтив инґфґлаґциґята. На мясґтоґто на своґбодґниґте цеґни бяґха въґвеґдеґни преґделґни (макґсиґмалґни или миґниґмалґни) и фикґсиґраґни цеґни. Разґбиґра се, проґизґвоґдиґтеґлиґте неґзаґбавґно досґтигґнаґха таґваґна на преґделґниґте цеґни и те отґноґво се преґвърґнаґха в "твърґди" (опґреґдеґляґни от дърґжаґваґта).
   С друґги дуґми, ако преґди фунґкґциґониґраґше сисґтеґмаґта на твърґдиґте дърґжавґни цеґни, то при ноґваґта сисґтеґма дърґжаґваґта заґпочґна да опґреґдеґля цеґни, коґито саґми се превґръґщаґха в твърґди, но без да са сисґтеґма.
   Тоґзи подґход заґпочґна да усґпоґкоґява инґфґлаґциґята, без обаґче да я ликґвиґдиґра или доґри без да я свеґде до равґниґщеґто на разґвиґтиґте страґни. Едґнаґта глаґва на лаґмяґта, без да бъґде отґсеґчеґна, бе поґне вреґменґно усґпоґкоґена.
   Цеґноґваґта криґза обаґче осґтаґна.
   2. Стоґкиґте
   Реґфорґмиґте трябґваґше да преґдизґвиґкат бурґно разґвиґтие на проґизґводґсґтґвоґто, коґето да доґвеґде до жеґлаґноґто блаґгоґденґсґтґвие.
   Проґизґвоґдиґтеґлиґте, осґвоґбоґдеґни от дърґжавґнаґта опеґка, дейсґтґвиґтелґно заґпочґнаґха да преґдосґтаґвят на паґзаґра оноґва, коґето жеґлаґеха потґреґбиґтеґлиґте, но саґмо таґзи част от неґго, коґято ноґсеґше виґсоґка норґма и маґса на пеґчалґба. Паґзаґрът бърґзо бе наґводґнен с изґгодґни за проґизґвоґдиґтеґлиґте и търґговґциґте стоґки, каґто съґщевґреґменґно бе огоґлен от неґизґгодґниґте. Елеґменґтарґни приґмеґри за илюсґтґраґция: паґзаґрът бърґзо бе заґлят с разґличґни виґдоґве алґкоґхолґни наґпитґки, доґкаґто апґтеґкиґте осґтаґнаґха с празґни рафґтоґве; беґлиґят хляб отсґтґраґни изґцяґло черґния; лукґсозґниґте (и скъґпи) обґлекґла заґмеґниґха евґтиґниґте.
   Обґсґтаґновґкаґта на паґзаґра се драґмаґтиґзиґра още поґвеґче от наґтисґка на проґизґвоґдиґтеґлиґте към приґнуґдиґтеґлен лукс, при койґто се предґлаґгат именґно онеґзи стоґки, коґито имат най-виґсоґка пеґчалґба.
   Саґмиґте стоґки заґпочґнаґха да влоґшаґват сеґриґозґно каґчесґтґваґта си без опеґкаґта на бивґшия дърґжаґвен конґтґрол - чрез т.нар. евґтиґни заґменґки на мясґтоґто на по-скъґпи суґроґвиґни.
   Влоґшаґваґнеґто на каґчесґтґвоґто наґмаґли трайносґтґта на стоґкиґте, а тоґва приґнуґди гражґдаґниґте на бивґшиґте соґциґалисґтиґчесґки страґни да куґпуґват - за разґлиґка от преґди - все по-чесґто, все по-лоґшо и все по-скъґпо. На таґзи баґза възґникґна соґциґалґно напґреґжеґние, наґсоґчеґно проґтив "лоґшиґте" търґговґци и проґизґвоґдиґтеґли (и осоґбеґно проґтив часґтґниґциґте), коґито вмесґто да проґдаґват все по-добґри и по-евґтиґни стоґки, праґвят точґно обґратґноґто заґраґди "ламґтеж към пеґчалґбаґта". Люґбоґпитґноґто в слуґчая е, че ако преґди се упґрекґваґше саґмо лоґшаґта дърґжавґна собґсґтґвеґност, днес наґред с нея се обґвиґняґва и ноґваґта лоґша часґтґна собґсґтґвеґност, без да се разґбиґра, че просґто и дваґта виґда собґсґтґвеґност игґраґят по усґтаґноґвеґниґте от ноґваґта докґтґриґна праґвиґла.
   Влоґшаґваґнеґто на икоґноґмиґчесґкиґте реґзулґтаґти осґвен по поґкаґзаґтеґля цеґни и по поґкаґзаґтеґля стоґки приґнуґди дърґжаґваґта отґноґво да се наґмеґси, след каґто тъкґмо се бе "отґдґръпґнаґла". Неґобґхоґдиґмосґтґта от струкґтурґна поґлиґтиґка я наґкаґра да дейсґтґва по принґциґпа "гаґсеґне на поґжаґри" - чрез виґсоґки даґнъґци при "изґгодґниґте" и нисґки даґнъґци при "неґизґгодґниґте" в моґменґта стоґки, поґнеґже в бивґшиґте соґциґалисґтиґчесґки страґни страґтеґгиґчесґкоґто макґропґлаґниґраґне бе анаґтеґмоґсаґно и захґвърґлеґно на буґниґщеґто на исґтоґриґята (отґноґво за разґлиґка от разґвиґтия Заґпад). Именґно липґсаґта на струкґтурґна страґтеґгия посґтаґви дърґжаґваґта в поґлоґжеґние на веґчен шах - виґнаґги да следґва съґбиґтиґята и ниґкоґга да не ги изґпґреґварґва.
   Втоґраґта глаґва на лаґмяґта, без да бъґде отґсеґчеґна, бе вреґменґно укґроґтеґна.
   Стоґкоґваґта криґза обаґче осґтаґна.
   3. Външґнаґта търґгоґвия
   Ноґвиґте докґтґриґнеґри - даґлеґче преґди реґфорґмиґте - бяґха отґкґриґли теґория, коґято има ярґко изґраґзен нафґтаґлиґнен ароґмат в разґвиґтиґте страґни. Те исґкґреґно вярґваґха, че пълґноґто отґваґряґне на наґциґоналґниґте граґниґци ще преґдизґвиґка икоґноґмиґчесґкия просґпеґриґтет. От едґна страґна, те очакґваґха, че при изґлиґзаґнеґто на наґциґоналґниґте проґизґвоґдиґтеґли на межґдуґнаґродґниґте паґзаґри ще се разґвие техґниґят предґпґриґемаґчесґки дух и за кратґко вреґме ще бъґдат посґтигґнаґти (и моґже би надґмиґнаґти) межґдуґнаґродґниґте станґдарґти. От друґга страґна, те вярґваґха, че очакґваґнаґта мощґна конґкуґренґция на чужґди проґизґвоґдиґтеґли и търґговґци вътґре в страґнаґта ще доґвеґде до бърґзо изґлиґзаґне от "дрямґкаґта на Калґмуґка" на месґтґниґте бизґнесґмеґни.
   Отґвън бе ланґсиґраґна идеґолоґгиґята за "отґвоґреґнаґта икоґноґмиґка", в коґято икоґноґмиґчесґкиґте чуґдеґса са ежедґнеґвие. На пракґтиґка обаґче отґвоґреґниґте икоґноґмиґки даґлече не са симґвол на прогґреґса.
   Какґво се поґлуґчи след отґваґряґнеґто на икоґноґмиґчесґкиґте граґниґци?
   СИВ бърґзо бе разґпусґнат и погґлеґдиґте се наґсоґчиґха или на Заґпад, или даґлеґче на Изґток. В поґвеґчеґто слуґчаи обаґче месґтґниґте проґизґвоґдиґтеґли, изґлиґзайґки на межґдуґнаґродґнаґта ареґна, се изґпґраґвиґха пред конґкуґренґти, коґито са стоґтиґци и хиґляґди пъґти по-мощґни от тях. Но лоґшото ниґкоґга не идґва саґмо. Чужґдиґте конґкуґренґти поґлуґчиґха мощґна подґкґреґпа отґвътґре в бивґшиґте соґциґалисґтиґчесґки страґни. Докґтґриґнеґриґте от нов тип, конґценґтґриґраґли осґвен поґлиґтиґчесґкаґта и икоґноґмиґчесґкаґта власт, заґпочґнаґха неґудърґжим проґцес на разґдґроґбяґваґне на месґтґниґте проґизґвоґдиґтеґли, поґнеґже ги вижґдаґха "гоґлеґми" и моґноґпоґли-
  сґти. Те игґраґеха роґляґта на троґянґсґки коґне или от добґри чувґсґтґва (сляґпа идеґолоґгиґчесґка вяґра), или възґмезґдґно. Таґка напґриґмер воґенґнаґта проґмишґлеґност в Бълґгаґрия бе букґвалґно разґдґроґбеґна и разґбиґта за по-малґко от две гоґдиґни, след каґто в нея се инґвесґтиґра поґвеґче от три деґсеґтиґлеґтия. Теґзи проґцеґси стиґмуґлиґраґха наґрасґтґваґнеґто на безґраґбоґтиґцаґта и обедґняґваґнеґто.
   Исґтинґсґкиґят ноґкаґут на месґтґниґте проґизґвоґдиґтеґли обаґче бе наґнеґсен от отґваґряґнеґто на граґниґциґте за чужґдиґте търґговґци и проґизґвоґдиґтеґли. Внаґсяйґки или по-евґтиґно или по-каґчесґтґвеґно, те доґвеґдоґха до спиґраґне на проґизґводґсґтґвоґто в хиґляґди предґпґриґятия, а отґтук - до спаґдаґне на брутґния проґдукт, доґпълґниґтелґно наґрасґтґваґне на безґраґбоґтиґцаґта и най-веґче до миґзеґрия за шиґроґки слоґеве от наґсеґлеґниґето. Поґроґди се и сиґлен наґциґонаґлен икоґноґмиґчесґки ниґхиґлиґзъм, наґмаґли се доґвеґриґето в собґсґтґвеґниґте сиґли.
   Очакґваґнаґта поґмощ от Евґроґпейсґкаґта обґщґност - безґвъзґмезґдґно или чрез моґщен поґток от креґдиґти - се окаґза твърґде скромґна и чесґто придґруґжеґна с доґпълґниґтелґни усґлоґвия за всичґки бивґши соґциґалисґтиґчесґки страґни. Таґка че проґцеґсът на инґтегґраґция се отґлаґга за следґваґщоґто хиґляґдоґлеґтие. Евґроґпа проґдълґжи да бъґде поґвеґче геґогґрафґсґко, отґколґкоґто икоґноґмиґчесґко поґняґтие.
   Ноґвиґте идеґолоґзи, приґтеґжаґваґщи икоґноґмиґчесґкаґта власт, отґноґво се виґдяґха приґнуґдеґни да отсґтъґпят от докґтґриґнерґсґтґвоґто. След каґто бяґха обеґщаґли пълґна своґбоґда на конґкуґренґциґята межґду межґдуґнаґродґния и наґциґоналґния бизґнес, те посґтеґпенґно въґвеґдоґха проґтекґциґонисґтичґни мерґки, позґнаґти и от преґдишґния реґжим.
   И треґтаґта глаґва на лаґмяґта, без да бъґде отґсеґчеґна, бе вреґменґно усґпоґкоґена.
   Криґзаґта в инґтегґриґраґнеґто и межґдуґнаґродґния стоґкоґобґмен обаґче осґтаґна.
   4. Собґсґтґвеґносґтґта
   През 1917 г. Леґнин и неґгоґвиґте съґратґниґци, предґпґриґемайґки смяґна на сисґтеґмаґта, наґпълґно отґреґкоґха часґтґнаґта собґсґтґвеґност и я заґмеґниґха с дърґжавґна след маґсоґваґта наґциґонаґлиґзаґция. След 1989 г. ноґвиґте докґтґриґнеґри, предґпґриґемайґки неґзаґбавґна смяґна на сисґтеґмаґта, наґпълґно отґреґкоґха дърґжавґнаґта собґсґтґвеґност и приґзоґваґха към "маґсоґва приґваґтиґзаґциґя".
   Наґчаґлоґто на приґваґтиґзаґциґята бе поґлоґжеґно от ресґтиґтуґциґята (маґкар и крайґно огґраґниґчеґна). За няґколґко гоґдиґни връґщаґнеґто в "реґалґни" и "неґреґалґни" граґниґци приґдоґби осоґбеґно знаґчеґние. В часґтґност в Бълґгаґрия селґсґкиґте зеґми се връґщат в разґмер на окоґло 17 дка на собґсґтґвеґник. Разґдґроґбяґваґнеґто на уедґряґваґнаґта преґди селґсґкосґтоґпанґсґка собґсґтґвеґност и връґщаґнеґто към меґхаґниґзаґциґята от 40-те гоґдиґни на веґка трудґно ще доґвеґдат до блясґкаґви реґзулґтаґти. Връґщаґнеґто обаґче на едґраґта градґсґка собґсґтґвеґност съзґдаґва соґциґалґно напґреґжеґние за насґтоґящиґте обиґтаґтеґли; очакґва се то да наґрасґтґва през следґваґщиґте гоґдиґни, коґгаґто те ще трябґва да я наґпусґнат, без да има къґде да отиґдат.
   Приґваґтиґзаґциґята на дърґжавґнаґта собґсґтґвеґност бе проґдълґжеґна и неґлеґгалґно, и криґмиґналґно. Мноґжесґтґво ръґкоґвоґдиґтеґли на дърґжавґни фирґми, свърґзаґни с часґтґния или межґдуґнаґродґния бизґнес, склюґчиґха сделґки в пълґно проґтиґвоґреґчие с инґтеґреґсиґте на дърґжаґваґта. Тоґзи проґцес се стиґмуґлиґраґше какґто от липґсаґта на сисґтеґмен конґтґрол, таґка и от наґтисґка на опґреґдеґлеґни сиґли. Друґги ръґкоґвоґдиґтеґли, най-веґче под наґтисґка на своґите раґботґниґци, осиґгуґряґваґха по-виґсоґки запґлаґти чрез проґдажґбаґта на дърґжавґно имуґщесґтґво - криґмиґналґно деґяние по мноґго конґсґтиґтуґции! Треґти разґгърґнаґха своя часґтен бизґнес вътґре в дърґжавґниґте фирґми. Четґвърґти съзґдаґваґха свои "приґятелґсґки кръґгоґве" и груґпиґровґки. Принґциґпът "след мен и поґтоп" доґби икоґноґмиґчесґко звуґчеґне.
   Ноґмиґналґно дърґжавґнаґта собґсґтґвеґност проґдълґжаґва да се счиґта за дърґжавґна, но реґалґно тя все по-малґко е таґкаґва. Имуґщесґтґвоґто осґтаґва дърґжавґно, но собґсґтґвеґносґтґта все поґвеґче се превґръґща в часґтґна или в корґпоґраґтивґна.
   Осоґбеґно сложґно е съсґтоґяниґето на онеґзи дърґжавґни предґпґриґятия, коґито са заґдълґжеґни да проґдаґват своґята проґдукґция или под, или на граґниґциґте на сеґбесґтойносґтґта. Инґтеґресґно заґщо докґтґриґнеґриґте приґемат, че часґтґнаґта собґсґтґвеґност трябґва да е пеґчеґливґша, а дърґжавґнаґта - гуґбеґща, при поґлоґжеґние че се кълґнат в конґкуґренґциґята и раґвенґсґтґвоґто на форґмиґте на собґсґтґвеґност по отґноґшеґние на паґзаґра?
   Още по-сложґно се окаґза съсґтоґяниґето на приґваґтиґзиґраґщаґта се дърґжавґна собґсґтґвеґност от гледґна точґка на спраґведґлиґвосґтґта. Ноґвиґте поґлиґтиґчесґки сиґли дойдоґха на власт в имеґто на едґно по-добґро бъґдеґще за всичґки, вклюґчиґтелґно и по лиґния на собґсґтґвеґносґтґта. Приґваґтиґзаґциґята обаґче обґлаґгоґдеґтелґсґтґва преґдимґно онеґзи лиґца и фирґми, коґито имат наґличґни средґсґтґва. "Дреґмеґщиґят" каґпиґтал се окаґза конґценґтґриґран в ръґцеґте на: бивґшаґта висґша парґтийґно-дърґжавґна ноґменґкґлаґтуґра, разґпоґлаґгаґла със силґни поґзиґции и преґди; едґриґте ресґтиґтуґти, разґпоґлаґгаґщи със силґни поґзиґции днес; майсґтоґриґте на спот-бизґнеґса, грей-имґпорґта и черґниґте опеґраґции, разґпоґлаґгаґщи с още по-силґни поґзиґции от вчеґра. В крайґна сметґка приґваґтиґзаґциґята приґдоґбиґва реґален смиґсъл саґмо за окоґло 5 на сто от наґсеґлеґниґето. Обґратґно, дяґлоґвоґто учасґтие на осґтаґнаґлиґте чрез маґсоґваґта приґваґтиґзаґция е и ще бъґде толґкоґва малґко, че не си засґлуґжаґва да се споґмеґнаґва каґто дял от собґсґтґвеґносґтґта.
   Ако се преґмиґне към "пълґно разґгґражґдаґне на стаґраґта сисґтеґма" (разґбиґраґно от докґтґриґнеґриґте по траґдиґциґонґно леґнинґсґки наґчин - каґто смяґна на собґсґтґвеґносґтґта) и преґход към сто на сто часґтґна собґ-
  сґтґвеґност, ще бъґдат ли реґшеґни пробґлеґмиґте? На тоґзи въпґрос поґне заґсеґга не се търґси отґгоґвор.
   Соґциґалґниґте реґзулґтаґти обаґче отґгоґваґрят поґвеґче отґриґцаґтелґно, отґколґкоґто поґлоґжиґтелґно.
   5. От криґза към каґтасґтґроґфа?
   И таґка реґфорґмиґте в бивґшиґте соґциґалисґтиґчесґки страґни старґтиґраґха в имеґто на изґлиґзаґнеґто от дълґбоґкаґта криґза, но вмесґто тоґва я заґдълґбоґчиґха до таґкаґва стеґпен, че тя моґже да доґвеґде до каґта-
  сґтґроґфа икоґноґмиґкиґте, фунґкґциґониґраґщи преґди върґху наґциґоналґна баґза, но инґтегґриґраґщи се в СИВ. Криґзаґта преґрасґна в хиґперкґриґза.
   Деґзинґтегґраґциґята е безґсґпорґна - и в межґдуґнаґроґден, и в наґциґонаґлен, и в икоґноґмиґчесґки, и в соґциґален, и във всяґкаґкъв друг асґпект. Тя или моґже да бъґде пълґна, каґто доґвеґде теґзи страґни до равґниґщеґто на кръчґмаґро-каґфеґджийсґки икоґноґмиґки с доґмаґтеґна спеґциґалиґзаґция, или моґже да бъґде спряґна. Споґред нас моґже да се очакґва поґяваґта на доґмаґтеґни реґпубґлиґки (моґнарґхии) именґно там, къґдеґто разґвиґтиґето на бивґшиґте соґциґалисґтиґчесґки страґни е биґло най-нисґко. Теґзи страґни ще осъґщесґтґвят бърз преґход от Втоґрия към Треґтия свят.
   Овґлаґдяґваґнеґто на заґдълґбоґчаґваґщаґта се криґза и деґзинґтегґраґциґята моґже да се посґтигґне съґщо по два наґчиґна - наґсилґсґтґвен и деґмокґраґтиґчен. "Силґнаґта ръґка", предґлоґжиґла "нов ред", виґнаґги се коґтиґра виґсоґко при икоґноґмиґки със заґтихґваґщи фунґкґции. Деґмокґраґциґята саґма по сеґбе си не е в съсґтоґяние да реґши въпґроґса за криґзаґта. Виґнаґги ще се наґмеґри няґкой, койґто да въґвеґде ноґвия ред по най-деґмокґраґтиґчен наґчин. Наґшиґте очакґваґния за "силґнаґта ръґка" са свърґзаґни с онеґзи бивґши соґциґалисґтиґчесґки страґни, къґдеґто спаґдът е най-осеґзаґтеґлен и най-веґче в бивґшия СССР. "Олеґвяґваґнеґто" там има баґза и неґсъмґнеґно ще се проґяви в реґзулґтаґтиґте - изґборґни или наґсилґсґтґвеґни (възґможґно е от преґзиґдент или парґлаґмент). Теґзи страґни ще осґтаґнат във Втоґрия свят. Ако тенґденґциґите в Бълґгаґрия проґдълґжаґват да се заґдълґбоґчаґват, и тя ще поґпадґне в тоґзи спиґсък. Възґможґно е по-късґно страґни с поґдобґна съдґба да се инґтегґриґрат.
   Ако обаґче деґмокґраґциґята се изґраґзи в упґравґлеґние, наґсоґчеґно към инґтегґриґраґне на обґщґносґти и струкґтуґри, криґзаґта моґже да бъґде овґлаґдяґна, а след тоґва и спряґна. Тоґзи проґцес е улесґнен в бивґшиґте Изґточґна Герґмаґния (коґято наґисґтиґна влеґзе в Евґроґпа), Унґгаґрия, Чеґхия (но без Слоґваґкия) и моґже би в Полґша. Съґщевґреґменґно и тук - след отґкґлоґнеґниґето на маґхаґлоґто силґно вдясґно - е възґможґно олеґвяґваґне на маґсиґте вследґсґтґвие на влоґшаґваґщия се стаґтус. Възґможґно е да се изґвърґши и преґход от утоґпиґята за паґзарґнаґта икоґноґмиґка към дисґтоґпия, коґято да деґзинґтегґриґра ноґви обґщґносґти и раґйоґни. По всяґка веґроґятґност каґто цяґло още в наґчаґлоґто на ноґвоґто стоґлеґтие те ще преґмиґнат към груґпаґта на слаґбоґразґвиґтиґте страґни.
   Мноґго е веґроґятґно съвґреґменґниґциґте да доґжиґвеґят таґкиґва глоґбалґни проґмеґни, пред коґито "реґвоґлюґциґята" в Изґточґна Евґроґпа да изґгґлежґда каґто детґсґка игґра.
  
  
   ВТОґРИ ПРЕґХОД:
  
  ЕДИНґСґТґВЕґНОґТО СИГґУґРґНО НЕґЩО
  В ЕВґРОґПА Е ПРОґМЯґНАґТА
   В предґнаґта част бяґха опиґсаґни проґмеґниґте в Изґточґна Евґроґпа през погледа на икоґноґмисґта-теґореґтик. На тоґва мясґто обаґче теґориґята отсґтъпґва на факґтиґте, виґдеґни от туґрисґта. Разґбиґра се, авґтоґрът не моґже да се добґлиґжи до обґразґциґте на Алеґко, но моґже би на месґта е малґко по-емоґциґонаґлен от неґго.
  
   Ляґтоґто е доґбър сеґзон за разґмисґли, осоґбеґно ако си бълґгаґрин в Евґроґпа и глаґваґта ти не е обґреґмеґнеґна със станґдарґтґниґте за обикґноґвеґния гражґдаґнин на реґпубґлиґкаґта ни гриґжи.
   По таґзи приґчиґна приґех едґна спеґциґалґна поґкаґна за изґсґледґваґне на онаґзи част от Евґроґпа, коґято след Шенґгенґсґкоґто споґраґзуґмеґние е веґче трудґно посґтиґжиґма за средґносґтаґтисґтиґчесґкия бълґгаґрин. Пъґтуґвах без преґдуґбежґдеґния и усґловґносґти; своґбодґно обґмеґнях мнеґния по всяґкакґви въпґроґси, чиґито отґгоґвоґри поґражґдаґха ноґви въпґроґси; дисґкуґтиґрах своґбодґно, но предґпазґлиґво.
   След всичґко виґдяґно и чуґто, сеґга поґвеґче от всяґкоґга моґже да се каґже, че след паґдаґнеґто на Берґлинґсґкаґта стеґна Евґроґпа не е единґно цяґло. Тя е разґдеґлеґна по мноґго криґтеґрии, коґито бяґха ваґлидґни и преґди, но днес поґвеґче, отґколґкоґто в миґнаґлоґто, е десґтаґбиґлиґзиґраґна и деґбаґланґсиґраґна.
   Впроґчем разґлиґчиґята заґпочґват още от граґниґцаґта със заґпадґнаґта ни съґседґка. Югосґлаґвия, която, бидейки дълґго вреґме в съсґтоґяние на проґдълґжиґтелґна и обезґкърґвяґваґща война, проґдълґжаґва да е раґнаґта на Евґроґпа. Тоґва обаґче не преґчи на чужґдеґнеґца да се възґхиґщаґва от Белґгґрад - едґна косґмоґпоґлитґна стоґлиґца, мноґго по-хуґбаґва, по-моґдерґна и по-чисґта от наґшаґта миґла отґвґраґтиґтелґна Соґфия. Вниґмаґтелґноґто око обаґче ще заґбеґлеґжи и липґсаґта на ожиґвен траґфик по пъґтиґщаґта, преґдизґвиґкан от неґдосґтиґга и виґсоґкиґте цеґни на гоґриґвоґто (емґбарґгоґто спря ли войнаґта?), и заґсиґлеґниґте патґруґли, и неґзаґвиґсиґмо от тях диґлъґриґте на гоґриґво на черґния паґзар.
   Още по-драсґтичґни от гледґна точґка на бълґгаґриґна са разґлиґчиґята с Унґгаґрия, Чеґхия и даґже Слоґваґкия. По-ранґниґят старт на паґзарґниґте реґфорґми, придґруґжен с взаґимоґдейсґтґвиґето межґду осґновґниґте поґлиґтиґчесґки сиґли, си е каґзал дуґмаґта. От фаґсаґдиґте на сграґдиґте, от безґбґройниґте маґгаґзиґни, от хоґраґта лъґхат споґкойсґтґвие и добґра воґля. Но ниґкоґга добґроґто не идґва саґмо. Таґка напґриґмер Праґга днес е веґче обикґноґвен евґроґпейсґки град, койґто е изґгуґбил мноґго от дуґха си, поґроґден от съґчеґтаґваґнеґто межґду клаґсиґка и съвґреґменґност. Ценґтъґрът е "окуґпиґран" от амеґриґканґсґкиґте заґвеґдеґния, обикґноґвеґниґте стоґки (даґже за Бълґгаґриґя), коґито моґжеш да срещґнеш навґсяґкъґде, и есґтесґтґвеґно - от соґлеґниґте цеґни, ако си чужґдеґнец. Люґбоґпитґно е, че ако си чех, цеґниґте в маґгаґзиґниґте и ресґтоґранґтиґте стаґват друґги.
   Нагґлеґден приґмер за тоґва, как едґна страґна моґже да превґзеґме икоґноґмиґчесґки друґга, е Карґлоґви Ваґри. Изґкґлюґчиґтелґниґят евґроґпейсґки куґрорт, едґно от най-краґсиґвиґте кътґчеґта на плаґнеґтаґта, е веґче почґти Карґлґсґбад (стаґроґто му име), къґдеґто болґни и здраґви, стаґри и не доґтам стаґри немґци поґчиґват и скиґтат в очакґваґне на плячґкаґта - млаґди чехґкинґчеґта. Стоґкаґта се цеґни от чужґдеґнеґца, осоґбеґно ако е преґтенґциґозен към възґрасґтґта и фаґсаґдаґта. По пъґтя от Карґлоґви Ваґри до Герґмаґния цеґниґтеґлят моґже да поґлуґчи мноґгокґратґни отсґтъпґки в цеґниґте. Скаґпаґна раґбоґта.
   И изґведґнаж - Ноґва Евґроґпа. Евґроґпейсґки съґюз, Шенґген и проґчее. Свят 1 след Свят 2 по моґдеґлиґте на Джей Фоґресґтър. Но по неґгоґвиґте моґдеґли има и Свят 3, и Свят 4. В Свят 1 не търґсеґте стаґриґте граґниґци. Тях просґто ги няґма. Няґма го мазґниґят митґниґчар-изґнудґвач, изґвесґтен от съґседґни страґни, няґма я униґзиґтелґнаґта пасґпорґтґна проґверґка.
   Съвґсем друґго е усеґщаґнеґто след Свят 2 в обеґдиґнеґна Герґмаґния. Един нов свят - част от рая (поґне за погґлеґда на бълґгаґриґна). Абґсоґлютґна чисґтоґта, неґвеґроґятґно споґкойсґтґвие и лъґчеґзарґност.
   99% от немґциґте цеґнят и миґнаґлоґто, и съвґреґменґносґтґта. Непґреґменґно вижґте обеґдиґнеґния Берґлин! Там ще ви впеґчатґли не саґмо липґсґваґщаґта "Берлинска стена", от коґято са заґпаґзеґни едва окоґло 300 м каґто исґтоґриґчесґки паґметґник. По муґзеґите моґжеґте да виґдиґте японґсґкоґто и (странґно) бълґгарґсґкоґто наґшесґтґвие. Ще ви удиґви и силґноґто турґсґко приґсъсґтґвие в стоґлиґцаґта.
   И ако ние изґнеґнадґваґме свеґта с Веґлиґко Търґноґво, Копґривґщиґца и друґги униґкаґти, спеґциґалґно Герґмаґния изґнеґнадґва чужґденґциґте с повґсеґмесґтґноґто съґчеґтаґние межґду миґнаґло и насґтоґяще, клаґсиґка и ориґгиґналґност. Ако търґсиґте неґщо поґдобґно, поґсеґтеґте Роґтенґбург - едґна маґгия от ХVI в. Вижґте Дрезґден - едґно чуґдо в ре маґжор. Или поґсеґтеґте какґвоґто и да е. Немґциґте не се заґниґмаґват с триґене на исґтоґрия каґто своґите бълґгарґсґки коґлеґги. Масґтиґтиґте ни съгґражґдаґни ще осґтаґнат удиґвеґни, че в Кемґниц напґриґмер паґметґниґкът на най-гоґляґмаґта глаґва в свеґта - Карл Маркс - за разґлиґка от мавґзоґлея в Соґфия стои неґпоґкътґнат каґто симґвол на едґно миґнаґло, коґето не моґже просґто ей-таґка да се изґтґрие от исґтоґриґята. И все пак... Тоґва, коґето не праґвят таґмошґниґте поґлиґтиґци, е поґето от клоґшаґриґте и марґгиґнаґлиґте. Не се учудґвайте, ако виґдиґте в разґвиґтаґта Евґроґпа няґкой да преґпиґкаґва Страсґбурґгґсґкаґта каґтедґраґла. Разґни икоґноґмиґки, но и разґни кулґтуґри!
   Есґтесґтґвеґно инґтеґреґсен е и въпґроґсът за заґетосґтґта и доґхоґдиґте. На фоґна на средґния бълґгаґрин хоґраґта там жиґвеґят фанґтасґтичґно добґре, осоґбеґно ако са роґби на своґята раґбоґта. Наґчаґлоґто на деґня в поґвеґчеґто сеґмейсґтґва е окоґло 5,00 чаґса, а завґръґщаґнеґто в къґщи - след 20,00 чаґса. При тоґва поґлоґжеґние чоґвек просґто няґма възґможґност да си харґчи паґриґте! И все пак 1/3 от немґциґте днес не са доґволґни от доґхоґдиґте си (да заґпоґвяґдат на госґти в Бълґгаґриґя), а мноґго сеґмейсґтґва жиґвеґят с окоґло 1000 марґки меґсечґно (80 000 лв.), коґето стиґга за ядеґне, обґлиґчаґне (евґтиґно) и глеґдаґне на теґлеґвиґзия. Още по-тежґко е поґлоґжеґниґето при безґраґботґниґте. Няґкои от тях праґвят икоґноґмии, каґто пъґтуґват до месґта, къґдеґто е мноґго по-евґтиґно, каґто Хаґваґите напґриґмер. Впроґчем Герґмаґния е мноґго по-соґциґалґна страґна, отґколґкоґто наґшаґта. Там и разґлиґчиґята не са таґка чувґсґтґвиґтелґни. Предґсґтаґвяґте ли си неґмец с моґбиґфон на улиґцаґта? Мутґра с "Мерґцеґдес"? Муґтант в поґлиґтиґкаґта? Глуґпосґти.
   Впроґчем там жиґвоґтът не е саґмо пеґсен. И при тях има пресґтъпґност, но тя е от по-изґтънґчен, "евґроґпейсґки" тип. Няґма ги пехґлиґваґниґте, а ако ги има, са имґпорґтґни. Имат осґноґваґние хоґраґта от Шенґген да се боґят за посґтигґнаґтоґто след изґточґноґевґроґпейсґкоґто (и осоґбеґно русґкоґто) пресґтъпґно наґшесґтґвие. Ако сте по-вниґмаґтелґни, няґма да проґпусґнеґте да поґчувґсґтґваґте наґциґонаґлизґма - ноґваґта реґлиґгия на мноґго заґпадґноґевґроґпейци. Изґточґноґевґроґпейциґте са анаґтеґмоґсаґни. Турґциґте в Герґмаґния - неґжеґлаґни. Араґбиґте и негґриґте във Франґция - изґлишґни. Всеґки си чисґти къґщаґта.
   Виґсоґкаґта проґизґвоґдиґтелґност виґнаґги даґва добґри реґзулґтаґти. Тоґва се доґказґва от рафґтоґвеґте на маґгаґзиґниґте, а чесґто и от цеґниґте. Но не всичґко се проґдаґва добґре, наґпук на спеґциґалисґтиґте по марґкеґтинг. Дълґго вреґме проґдукґтиґте на Шел бяґха съзґнаґтелґно отґбягґваґни от немґциґте, коґито осґвен всичґко са и соґциґалґно анґгаґжиґраґни личґносґти. Коґманґдаґта "Не куґпуґвайґте френґсґки стоґки!" стрикґтґно се спазґваґше в отґгоґвор на реґшеґниґето на френґсґкия преґзиґдент да въґзобґноґви екґсґпеґриґменґтиґте с атомґни бомґби. Неґмеґцът е патґриґот и в поґкупґкиґте. При сравґниґтелґно едґнакґви стоґки изґбоґрът е виґнаґги в полґза на родґнаґта. Баґварґциґте пиґят саґмо баґварґсґка биґра, сакґсонґциґте - саґмо сакґсонґ-
  сґка. Заґщо ли? Отґгоґвоґрът е, че ако се предґпоґчиґта собґсґтґвеґноґто проґизґводґсґтґво, наґрасґтґват раґботґниґте месґта...
   С друґги дуґми, хоґраґта от "отґвоґреґноґто обґщесґтґво" не са мноґго отґкґрехґнаґти за чужґдиґте стоґки. Осоґбеґно за бълґгарґсґкиґте. Или за бълґгаґри.
   Тоґзи икоґноґмиґчесґки патґриґотиґзъм е съґчеґтан и с умеґрен наґциґонаґлен проґтекґциґониґзъм (пак не явен, а най-веґче по лиґния на станґдарґтиґте), и с плаґниґраґне на инґвесґтиґциґите. Немґциґте цеґнят проґизґводґ-
  сґтґвоґто и в тоґва отґноґшеґние са маґтеґриґалисґти в по-гоґляґма стеґпен, отґколґкоґто бълґгаґриґте. Търґговґсґкаґта и обґсґлужґваґщаґта мреґжа, оцеґнеґни по тоґзи криґтеґрий, са отґноґсиґтелґно по-разґвиґти у нас. Хаґракґтерґниґте за Бълґгаґрия среґден и маґлък гаґраґжен бизґнес, безґкґрайнаґта върґвоґлиґца от едґноґтипґни проґфаґниґзиґраґни каґфеґнеґта с едґноґръґки банґдиґти и бинґго-заґли, лусґтґроґсаґниґте фаґсаґди на банґки, засґтґраґхоґваґтелґни агенґции и фиґнанґсоґви къґщи с деґжурґниґте пред тях скъґпи авґтоґмоґбиґли (заґкуґпеґни със средґсґтґва на обеґзуґмеґли доґверґчиґви влоґжиґтеґли) - всичґко тоґва е напґраґво абґсурґдґно в Герґмаґния. Серґгии и джунґджуґрии? Укґриґти даґнъґци? Дрън-дрън-яриґна.
   Проґмишґлеґноґто проґизґводґсґтґво е трудґно опиґсуґемо с арґсеґнаґла на стаґтисґтиґкаґта. Трябґва да се виґди, трябґва да се поґчувґсґтґва. То е в осґноґваґта на чуґдоґто.
   Тоґва не озґнаґчаґва, че селґсґкоґто стоґпанґсґтґво е бедґниґят родґниґна. Разґгґлеґдайґте напґриґмер Авґсґтґрия. Едґна удиґвиґтелґна страґна - от селґсґки тип, но от разґвит селґсґки тип. Сеґлаґта там няґмат ниґщо обґщо с наґшиґте сеґла от градґсґки тип. Там гледґкаґта просґто е друґга: на тоґзи хълм - къґща, на следґваґщия - две, в доґлиґнаґта - три, и т.н. Пред къґщиґте търґжесґтґвеґно се разґхожґдат краґвиґте Милґки и доґволґно поґхапґват. Наґисґтиґна приґроґдаґта там е даґла мноґго поґвеґче, а и даґва. Веґчер каґто по чаґсовґник се изґлиґва мек дъжґдец, койґто осиґгуґряґва прехґраґнаґта и жиґвоґта. Екоґлоґгичґнаґта чисґтоґта на проґдукґтиґте просґто се предґпоґлаґга при теґзи усґлоґвия.
   Стоґкиґте обиґчат да пъґтуґват, какґто и хоґраґта. Транґсґпорґтът съґщо е на светґлинґни гоґдиґни от своя бълґгарґсґки събґрат. Каґчеґте се напґриґмер на влак или трамґвай. Ако съґпосґтаґвим куґпе пърґва клаґса (булґгаґриш) с куґпе втоґра клаґса (дойч), ще поґисґкаґме неґзаґбавґно да преґтоґпят всичґки наґши влаґкоґви комґпоґзиґции. А пъґтиґщаґта? Знаґете ли какґво е маґгисґтґраґла? Ако мисґлиґте, че знаґете, поґмисґлеґте още ведґнъж. По нея се каґра със средґна скоґрост 160-180 км, но тя не е осеґяна с дупґки и коґли, коґито да изґпусґкат отґровґни изґпаґреґния. От 1996 г. всичґки немґсґки коґли (а саґмо ориґгиґнаґлиґте няґмат авґтоґмоґбиґли) заґдълґжиґтелґно трябґва да имат каґтаґлиґзаґтоґри. Пъґтуґваґте след тях и вдишґваґте чист виґтошґки възґдух...
   Летґниґте отґпусґки са едґно неґвеґроґятґно преґжиґвяґваґне за гражґдаґниґте на разґвиґтаґта Евґроґпа. По-изґмоґреґниґте от тях предґпоґчиґтат заґседґнаґлаґта ваґканґция. Изґбоґрът е неґогґраґниґчен, цеґниґте - поґноґсиґми. Друґга част от отґпусґкаґриґте изґбиґрат ексґкурґзиґонґноґто леґтуґваґне, опґреґдеґлеґно или от агенґция, или от собґсґтґвеґни жеґлаґния.
   Хит на гоґдиґнаґта за туґрисґтиґте е Авґсґтґрия. Споґмеґнаґтиґте веґче авґсґтґрийсґки сеґляґни са и добґри хоґтеґлиґери. Покґрай стоґтиґциґте селґца има хиґляґди езеґра, а навґсяґкъґде над тях в неґбеґто са заґбиґти Алґпиґте. Едґна ноґщувґка със заґкусґка за глеґзеґни туґрисґти е окоґло 100 марґки на чоґвек (марґкаґта е веґче евґроґпейсґкаґта ваґлуґта - наґпук на франґкоґфоґниґте), а за по-непґреґтенґциґозґни (коґито не дърґжат да имат усґлоґвиґята на "Шеґраґтон") - до 40 марґки, вклюґчиґтелґно със заґкусґкаґта, след коґято моґжеш цял ден да не хапґнеш ниґщо.
   След поґсеґщеґниґето на куґрорґтиґте в разґвиґтаґта Евґроґпа моґга да каґжа саґмо едґно: "Забґраґвеґте бълґгарґсґкиґте!". Долґнопґробґниґте клоґаки, в коґито се изґлиґват теґлаґта на гражґдаґниґте на Реґпубґлиґка Бълґгаґрия през ляґтоґто, наґисґтиґна не моґгат да се сравґняґват с летґниґте отґпусґкарґсґки чуґдеґса в разґвиґтаґта Евґроґпа. Тъґпиґте муґцуґни, коґито наґред с воґняґта на малґцинґсґтґвоґто и креґтенґсґкиґте серґвитьорґсґки и хоґтеґлиґерґсґки ноґмеґра се среґщат повґсеґмесґтґно по т.нар. туґрисґтиґчесґки обекґти у нас, наґисґтиґна са неґпоґноґсиґми за евґроґпеґеца. Сбоґгом, меґшаґна скаґра! Саґмо долґнаґта просґлойґка на конґтиґненґта моґже да склоґни да дойґде в долґнаґта част на Югоґизґточґна Евґроґпа.
   Що се отґнаґся до заґбавґлеґниґята, поґсеґтеґте заґдълґжиґтелґно и Евґроґпа-парк (в Герґмаґния, неґпосґредґсґтґвеґно до Франґция) или Дисґниґленд
  в Паґриж. За 2000 наґши леґва чоґвек - роґдиґтел или деґте - цял ден е в свеґта на приґказґкиґте и силґниґте емоґции. Възґрасґтґниґят се вдеґтиґняґва, деґцаґта се чувґсґтґват възґрасґтґни. 12 чаґса емоґции за цял жиґвот.
   В Свят 1 все пак има вътґрешґни разґлиґчия. Даґже разґлиґкаґта межґду Герґмаґния и Франґция е очеґвидґна. С праґво Герґмаґния днес моґже да се наґреґче краґлиґцаґта на съвґреґменґна Заґпадґна Евґроґпа. Разґлиґка в станґдарґтиґте, разґлиґка в разґлиґчиґята, разґлиґка навґсяґкъґде. Едґнаґта страґна веґче е в ХХI в., а друґгаґта е още в съвґреґменґносґтґта.
   Къґде сме ние в ноґвия "общ евґроґпейсґки дом"? Порґтиґери или чисґтаґчи? Впроґчем, ако очакґваґте няґкакґво страґтеґгиґчесґко мисґлеґне у евґроґпеґеца за бъґдеґщеґто на свеґта, за тоґва, как изґточґноґевґроґпейсґкиґте събґраґтя да се поґчувґсґтґват досґтойґни жиґтеґли на моґдерґна Евґроґпа, ще осґтаґнеґте раґзоґчаґроґваґни. Саґмо койґто е поґчувґсґтґвал изґточґноґевґроґпейсґкаґта траґгеґдия моґже да проґяви заґинґтеґреґсоґваґност.
   Мноґго мисґли миґнаґват през бълґгарґсґкаґта глаґва. Тъжґно е, че добґра страґна каґто Бълґгаґрия е от зле по-зле, че преґхожґда по най-деґмокґраґтиґчен наґчин от Свят 2 към Свят 3. Е, има и Свят 4. Тъжґно е, че майґка Бълґгаґрия е плячґкоґсаґна, разґдърґжаґвеґна и опґроґпасґтеґна. В Свят 1 тоґва просґто е неґвъзґможґно. Тъжґно е, че най-поґпуґлярґниґте гражґдаґни на Бълґгаґрия за евґроґпейциґте са турґциґте и циґгаґниґте. Тъжґно е, че сме реґкорґдьоґри по пиґраґмиґдиґте - фиґнанґсоґви, поґлиґтиґчесґки, и т.н. Веґсеґло е, че поґвеґчеґто заґпиґтаґни не са чуґваґли ниґщо за исґтоґриґчесґкиґте поґбеґди на бълґгарґсґкия наґциґонаґлен отґбор по футґбол, за Хрисґто (Стоґичґков), а саґмо за Крисґто (Яваґшев)...
   Ще съґумеґем ли да се заґпаґзим при проґмеґнеґниґте усґлоґвия? Или 1300 гоґдиґни наґисґтиґна стиґгат?
   Едґно е ясґно - единґсґтґвеґноґто сиґгурґно неґщо в Евґроґпа е проґмяґнаґта.
  
   ТРЕґТО ДЕЙСґТґВИЕ
  
  АЛґТЕРґНАґТИґВИґТЕ ПРЕД ИЗґТОЧґНА
  ЕВґРОґПА И БЪґЛґГАґРИЯ
   Чаґсовґниґкът на исґтоґриґята веґче отґмеґри няґколґко гоґдиґни, през коґито наґроґдиґте в Изґточґна Евґроґпа, а сред тях и бълґгарґсґкиґят "раґбоґтят" усърґдґно какґто върґху разґгґражґдаґнеґто на стаґраґта обґщесґтґвеґна сисґтеґма, таґка и върґху теґореґтичґноґто осґмисґляґне и пракґтиґчесґкоґто изґгґражґдаґне на ноґвоґто и, какґто се очакґва, по-прогґреґсивґно обґщесґтґво. Исґтоґриґчесґки теґзи няґколґко гоґдиґни са досґтаґтъчґно проґдълґжиґтеґлен пеґриґод, за да моґгат да бъґдат хаґракґтеґриґзиґраґни какґто отиґваґщаґта си сисґтеґма, таґка и алґтерґнаґтиґвиґте след преґхоґда.
   От проґмеґниґте в поґлоґжиґтелґна поґсоґка е заґинґтеґреґсуґван всеґки, койґто знае, че страґнаґта му има 1300-гоґдишґна исґтоґрия и койґто би жеґлал на таґзи страґна да бъґдат отґреґдеґни поґне още толґкоґва гоґдиґни в перґсґпекґтиґва.
   1. Обґщесґтґвоґто, от коґето идґваґме
   Изґточґна Евґроґпа се сбоґгуґва с миґнаґлоґто си, каґто го осґмисґля. За поґреґден път тя заґдаґва насґтойчиґво въпґроґса: как бяґха поґлоґжеґни осґноґвиґте на стаґраґта сисґтеґма и какґва всъщґност бе тя? Съвґсем очеґвидґно е, че за да се предґпиґше неґобґхоґдиґмаґта реґцепґта за озґдґраґвяґваґне, най-напґред трябґва да се посґтаґви точґна диґагґноґза. За да се отґгоґвоґри изґчерґпаґтелґно на въпґроґса за диґагґноґзаґта, е неґобґхоґдиґма кратґка, но проґдукґтивґна ексґкурґзия в миґнаґлоґто.
   През 1917 г. болґшеґвиґкиґте, вижґдайґки неґдъґзиґте на тоґгаґвашґноґто каґпиґтаґлисґтиґчесґкоґто обґщесґтґво, се заґеха с неґзаґбавґна реґвоґлюґциґонґна смяґна на сисґтеґмаґта. Крайниґят проґдукт от тоґзи теґхен акт поґлуґчи назґваґниґето соґциґалиґзъм. Съґщиґят тоґзи краґен проґдукт обаґче на пракґтиґка заґпочґна твърґде мноґго да се отґлиґчаґва от теґореґтичґнаґта конґ-
  сґтґрукґция, форґмуґлиґраґна от Маркс, Енґгелс и осґтаґнаґлиґте "клаґсиґци" на ноґваґта сисґтеґма. На пракґтиґка реґалґниґят соґциґалиґзъм драсґтичґно се разґмиґна с наґучґния соґциґалиґзъм. "Приґноґси" в тоґва отґноґшеґние имаґха Леґнин и осоґбеґно Стаґлин. Днес веґче ниґкой сеґриґозен изґсґлеґдоґваґтел не смее да твърґди, че съзґдаґдеґноґто от тях обґщесґтґво се е ръґкоґвоґдеґло от принґциґпа "От всеґкиґго споґред споґсобґносґтиґте, всеґкиґму споґред коґлиґчесґтґвоґто и каґчесґтґвоґто на труґда", т.е. че е биґло соґциґалисґтиґчесґко. Още по-наґивґно е да се твърґди, че е дейсґтґвал принґциґпът "От всеґкиґго споґред споґсобґносґтиґте, всеґкиґму споґред потґребґносґтиґте", т.е. че е имаґло коґмуґниґзъм.
   Отґтоґгаґва доґсеґга - един твърґде дъґлъг пеґриґод - се натґруґпаґха досґтаґтъчґно факґти, за да бъґде хаґракґтеґриґзиґраґна сисґтеґмаґта, ноґсеґща етиґкеґта соґциґалиґзъм. И таґка какґва беґше сисґтеґмаґта, в коґято Изґточґна Евґроґпа жиґвя блиґзо поґлоґвин век? Отґгоґвор на тоґзи въпґрос даґва теґориґята за обґщесґтґвеґниґте сисґтеґми.
   За да се опиґше екґзакґтґно едґна обґщесґтґвеґна сисґтеґма, е неґобґхоґдиґмо и досґтаґтъчґно да се разґкґриґят нейниґте осґноґви - икоґноґмиґчесґки, поґлиґтиґчесґки, разґпґреґдеґлиґтелґни, преґразґпґреґдеґлиґтелґни и идеґолоґгиґчесґки.
   Ето в синґтеґзиґран вид осґноґвиґте на стаґраґта сисґтеґма, "изґгґражґдаґна" през теґзи гоґдиґни в т.нар. соґциґалисґтиґчесґки страґни:
   1. Икоґноґмиґчесґки осґноґви: дърґжавґна собґсґтґвеґност върґху средґсґтґваґта за проґизґводґсґтґво и доґри върґху гоґляґма част от предґмеґтиґте за потґребґлеґние. Отґкґрит стреґмеж за превґръґщаґне в дърґжавґна "собґсґтґвеґност" на гражґдаґниґте.
   2. Поґлиґтиґчесґки осґноґви: ръґкоґводґна роґля на едґна поґлиґтиґчесґка сиґла, обґгґраґдеґна със саґтеґлиґти, във всичґки обґласґти на жиґвоґта. Срасґтґваґне на дърґжаґваґта и парґтиґята върґху осґноґваґта на ноґменґкґлаґтуґраґта. Дикґтаґтуґра на малґцинґсґтґвоґто над мноґзинґсґтґвоґто, тоґтаґлиґтарґно обґщесґтґво. Рязґка диґфеґренґциґация межґду "клаґсаґта на ръґкоґвоґдиґтеґлиґте (праґвоґимаґщиґте)" и "клаґсаґта на ръґкоґвоґдеґниґте (праґвоґняґмаґщиґте)".
   3. Проґизґводґсґтґвеґни осґноґви: "фикґсиґраґне" на бъґдеґщеґто, раґбоґта по едиґнен дърґжаґвен план. "Коґмандґна" икоґноґмиґка отґгоґре наґдоґлу.
   4. Разґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: всеґкиґму споґред оценґкаґта, даґваґна "отґгоґре" (дърґжавґно-парґтийна). Всеґки разґпоґлаґга със запґлаґтаґта си, а дърґжаґваґта - с пеґчалґбаґта.
   5. Преґразґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: дърґжаґваґта декґреґтиґра натґрупґваґнеґто и потґребґлеґниґето.
   6. Теґореґтичґни и идеґолоґгиґчесґки осґноґви: теґориґята за роґляґта на "един наґрод", "едґна дърґжаґва", "едґна клаґса", "едґна раґса", "едґна парґтиґя", "едґна реґлиґгия" или "едґна личґност", наґдаґреґни с "меґсиґанґсґки" фунґкґции. Те са призґваґни да "ръґкоґвоґдят" наґциґоналґноґто и свеґтовґноґто насґтоґяще и бъґдеґще. Имґпеґриґалиґзъм навґсяґкъґде и във всичґко.
   7. Цел на разґвиґтиґето: макґсиґмалґна екґсґпанґзия на дърґжаґваґта във всичґки сфеґри и обґласґти. Макґсиґмаґлен расґтеж на проґизґводґсґтґвоґто, макґсиґмалґно обґвърґзґваґне на отґделґнаґта личґност и дърґжавґниґте цеґли, макґсиґмалґно свеґтовґно разґпґросґтґраґнеґние.
   8. Осґновґни поґлоґжиґтелґни реґзулґтаґти: бърз расґтеж за опґреґдеґлеґно вреґме; преґмахґваґне на безґраґбоґтиґцаґта, крайнаґта бедґност и друґги соґциґалґни пробґлеґми; равґноґмерґно разґпґреґдеґлеґние на доґхоґда и т.н. Впроґчем Съґвеґтът за взаґимоґдейсґтґвие на своґята сеґсия от 30.05-02.06.1991 г . съґщо проґкаґрва миґсълґта, че "ценґтґраґлиґзиґраґноґто плаґниґраґне беґше ваґжен инґсґтґруґмент за стиґмуґлиґраґне на икоґноґмиґчесґкия ръст". Киґтай, койґто осґтаґва в спиґсъґка на страґниґте от тип дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм, е блесґтящ приґмер в тоґва отґноґшеґние. Саґмо за пърґвоґто шесґтґмеґсеґчие на 1992 г. той реґалиґзиґра 10,6 на сто икоґноґмиґчесґки расґтеж при плаґноґви разґчеґти от 6,0 на сто. Приґхоґдиґте на гражґдаґниґте са се увеґлиґчиґли с 15,3 на сто при темп на инґфґлаґция 6,5 на сто. Киґтайсґкиґте икоґноґмисґти се опаґсяґват, че поґдоґбен расґтеж би доґвел до "прегґряґваґне" на икоґноґмиґкаґта. През 1993 г. МВФ посґтаґви Киґтай на треґто мясґто в свеґта по проґизґводґсґтґво, клаґсиґрайґки го след САЩ и Япоґния и пред Герґмаґния. Въпґреґки тоґва нисґкаґта старґтоґва баґза и виґсоґкаґта ражґдаґемост осґтаґвят Киґтай даґлеґче наґзад по проґизґводґсґтґво и потґребґлеґние на чоґвек от наґсеґлеґниґето. Обґратґно, през 1992 г. разґвиґтиґте заґпадґни страґни посґтигґнаґха расґтеж, койґто МВФ описґва таґка: "Въпґреґки че усґпяхґме да преґодоґлеґем реґцеґсиґята, темґпоґвеґте на расґтеж не моґгат да се сравґняґват с онеґзи, коґито са набґлюґдаґваґни в анаґлоґгичґни фаґзи на циґкъґла" .
   9. Осґновґни отґриґцаґтелґни реґзулґтаґти: поґтисґкаґне на личґносґтґта от дърґжаґваґта, шабґлоґниґзиґраґне на поґвеґдеґниґето и жиґвоґта, подґчиґнеґние на коґманґдиґте "отґгоґре". Приґмат на коґлекґтивґниґте над инґдиґвиґдуґалґниґте праґва. Дикґтаґтуґра на ноґменґкґлаґтуґраґта на парґтиґята-дърґжаґва. Силґно идеґолоґгиґзиґраґне на всичґки сфеґри на жиґвоґта.
   Всичґко тоґва е наґпълґно досґтаґтъчґно, за да моґже "стаґраґта сисґтеґма" да приґдоґбие осґновґниґте си конґтуґри и да бъґде деґфиґниґраґна. Имеґто на таґзи сисґтеґма е ноґменґкґлаґтуґрен дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм, проґвежґдащ поґлиґтиґка на имґпеґриґалиґзъм. С друґги дуґми, всичґки страґни, коґито преґмиґнаґха към неґго, осъґщесґтґвиґха скок не "от царґсґтґвоґто на неґобґхоґдиґмосґтґта към царґсґтґвоґто на своґбоґдаґта", а от най-приґмиґтивґния към най-заґвърґшеґния каґпиґтаґлиґзъм. Впроґчем бълґгарґсґкиґят преґзиґдент г-н Ж. Жеґлев изґлеґзе с поґдобґно мнеґние във в. "Тюрґкие" от 24.II.-04.III.1992 г. Той каґза, че реґжиґмиґте в Изґточґна Евґроґпа не бяґха соґциґалисґтиґчесґки, "те бяґха груб, пърґвиґчен, тоґтаґлиґтаґрен дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм", "те се мъґчеґха да жиґвеґят каґто паґраґзиґти върґху осґноґвиґте на един виґсок идеґал". В края на м. март 1992 г. на конґфеґренґциґята в акаґдеґмия "Занґкелґмарк" в Герґмаґния в докґлаґда си "Какґво осґтаґна от соґциґализґма" г-н Тоґмас Маґйер, заґвежґдащ отґдел във фонґдаґция "Фридґрих Ерґберт", съґщо твърґдеґше, че Изґточґна Евґроґпа е жиґвяґла в усґлоґвиґята на приґмиґтиґвен дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм. Все поґвеґче учеґни се соґлиґдаґриґзиґрат с поґдобґна диґагґноґза.
   Ръґкоґводґнаґта клаґса - тоґва е клаґсаґта на висґшаґта парґтийґно-дърґжавґна ноґменґкґлаґтуґра, чиґето по-точґно опґреґдеґлеґние е едґра дърґжавґна бурґжоґазия. Всъщґност разґдеґлеґниґето вътґре в обґщесґтґвоґто не е биґло клаґсиґчесґко - на две клаґси. К. Коґулґгґров, изґсґледґвайґки таґзи сисґтеґма, стиґга до изґвоґда, че обґщесґтґвоґто е имаґло 10 клаґси .
   Най-уродґлиґваґта проґява на таґзи сисґтеґма бе репґреґсиґраґнеґто на неґсъгґласґниґте с нея. Ликґвиґдиґраґнеґто, "безґсґледґноґто" изґчезґваґне, изґпґраґщаґнеґто в псиґхиґатґрии, въдґвоґряґваґнеґто в лаґгеґри и обґщеґжиґтия, инґтерґниґраґнеґто, изґселґваґнеґто и заґселґваґнеґто по адґмиґнисґтґраґтиґвен ред, уволґнеґниґето от раґбоґта, неґдоґпусґкаґнеґто и изґкґлючґваґнеґто от униґверґсиґтеґти и учиґлиґща - тоґва бяґха саґмо няґкои от "маґсоґвиґте" проґяви на сисґтеґмаґта и на нейноґто отґноґшеґние към личґносґтґта.
   Крайниґте реґзулґтаґти от тоґзи веґлиґчесґтґвен екґсґпеґриґмент - ноґменґкґлаґтурґния дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм с коґмандґна икоґноґмиґка - са наґлиґце. За изосґтаґваґнеґто в твърґде мноґго отґноґшеґния на теґзи страґни, възґпґриґели сисґтеґмаґта, моґже опґреґдеґлеґно да се твърґди, че виґна ноґсят саґмаґта сисґтеґма, нейниґте вдъхґноґвиґтеґли и осґновґни конґсуґмаґтоґри, хоґраґта, коґито са се обґлаґгоґдеґтелґсґтґваґли от нея. Тук се среґщат няґколґко диґаметґралґно проґтиґвоґпоґложґни мнеґния. От едґна страґна, се твърґди, че всичґки са виґновґни за таґзи сисґтеґма. От друґга страґна, се приґема, че ниґкой осґвен саґмаґта сисґтеґма не е бил виґноґвен. От треґта страґна, се приґема принґциґпът за часґтичґнаґта виґна и отґгоґворґност. Тоґзи подґход споґдеґляґме и ние, без да го догґмаґтиґзиґраґме.
   Таґзи сисґтеґма бе осъґдеґна моґралґно (и за щасґтие мирґно) от саґмиґте наґроґди, без съґщесґтґвеґна външґна наґмеґса - чрез изґраґзеґния поґлиґтиґчесґки вот на неґдоґвеґрие на "коґмуґнисґтиґчесґкиґте" парґтии по вреґме на изґбоґриґте. Днес тя каґтеґгоґричґно се отґхґвърґля каґто ваґриґант за разґвиґтиґето поґне на разґвиґтиґте и на средґноґразґвиґтиґте страґни. Коґето съвґсем не озґнаґчаґва, че ако те се върґнат наґзад в разґвиґтиґето си, няґма да грабґнат отґноґво стаґроґто изґпиґтаґно оръґжие.
   Има твърґдеґния, че е възґмоґжен проґцес на "коґмуґнисґтиґчесґка ресґтавґраґция". Но неґка се поґзоґвем на предґсеґдаґтеґля на Парґлаґменґтарґнаґта асамґбґлея на Съґвеґта на Евґроґпа Миґгел Марґтиґнес: "Коґмуґнизґмът не се връґща в Бълґгаґрия, той умґря и беґше погґреґбан".
   2. Обґщесґтґвоґто, към коґето се стреґмим
   Разґгґражґдаґнеґто на сисґтеґмаґта на ноґменґкґлаґтурґния дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм обаґче не снеґма от днеґвен ред най-важґния въпґрос: наґкъґде в бъґдеґще? Стаґва дуґма за изґбор на път, на страґтеґгия, на поґвеґдеґние. В часґтґност стаґва дуґма за изґбор на моґдел на икоґноґмиґчесґка и поґлиґтиґчесґка реґфорґма. Тук обґщаґта фраґзеґолоґгия от тиґпа "паґзарґна икоґноґмиґка" и "парґлаґменґтарґна деґмокґраґция" не поґмаґга осоґбеґно, осґвен на миґтинґгиґте.
   Не е без знаґчеґние и обґсґтоґятелґсґтґвоґто, че дейсґтґвиґтелґно е наґлиґце знаґчиґма проґмяґна за всичґки страґни и наґроґди. Заґвоґят е по-осґтър, доґри отґколґкоґто е биґла поґбеґдаґта на Анґгґлия над Наґпоґлеґоноґва Франґция през 1815 г. Тоґгаґва се реґшаґва кой ще има воґенґно госґподґсґтґво в Евґроґпа през ХIХ в. (но не се слаґга край на идеґолоґгиґчесґкиґте забґлуґди, поґявиґли се във Франґция през 1789 г. и възґроґдиґли се под друґга форґма в Руґсия през 1917 г.). Съґбиґтиґята през 1989-1993 г. биґха могґли да се разґгґлежґдат каґто по-знаґчиґми и от поґбеґдаґта на Реґфорґмаґциґята през ХVII в. Съвґреґменґниґте проґмеґни заґсяґгат всеґки и всичґки, по всяґка веґроґятґност за деґсеґтиґлеґтия. Таґкиґва проґмеґни свеґтът не е преґжиґвяґвал веґроґятґно от битґкаґта при нос Акґциґум през 31 г.пр.н.е., коґято доґвежґда до pax romana през следґваґщиґте два веґка. С друґги дуґми, доґри бъґдеґщеґто на Веґлиґкиґте сиґли е под въпґрос в реґзулґтат на проґмеґниґте в Изґточґна Евґроґпа. Те не моґгат да осґтаґнат безґразґличґни, но тоґва не озґнаґчаґва, че имат реґцепґта за преґхоґда. Те моґгат даґже и да греґшат.
   От друґга страґна, не е досґтаґтъчґно саґмо до се заґдаґде нов хиґпоґтеґтиґчен моґдел. Зад неґго трябґва да стоґят сиґли, коґито да го подґкґреґпят. В проґтиґвен слуґчай той моґже да осґтаґне единґсґтґвеґно за просґлоґвуґтаґта "криґтиґка на мишґкиґте".
   От треґта страґна, трябґва да се има предґвид и обґсґтоґятелґсґтґвоґто, че рухґваґнеґто на т.нар. свеґтовґна соґциґалисґтиґчесґка сисґтеґма съвґсем не заґсиґли поґзиґциґите на каґпиґтаґлизґма, какґто пърґвоґнаґчалґно се очакґваґше. Всъщґност поґлуґчи се доґняґкъґде обґратґноґто - изґчезґваґнеґто на фоґна на соґциґалисґтиґчесґкия свят, изґтъкґващ преґдимґсґтґваґта на каґпиґтаґлизґма, допґриґнеґсе за разґкґриґваґнеґто и осъзґнаґваґнеґто на слаґбосґтиґте и неґдосґтаґтъґциґте на посґледґния. С друґги дуґми, търґсеґнеґто на алґтерґнаґтиґви за бъґдеґщеґто съвґсем не е и не моґже да бъґде вкаґраґно в един коґлоґвоз - коґлоґвоґза на каґпиґтаґлизґма, на паґзарґнаґта икоґноґмиґка и на деґмокґраґциґята, разґбиґраґна каґто наґсиґлие на болґшинґсґтґвоґто над малцинството.
   Ще се опиґтаґме да напґраґвим оценґка и на моґдеґлиґте, и на сиґлиґте, коґито стоґят зад тях. Тоґзи опит преґтенґдиґра за коґрекґтґност по отґноґшеґние на Бълґгаґрия, но изґвоґдиґте му моґгат да се приґлоґжат (с изґвесґтґни коґрекґтиґви) и за друґгиґте страґни от Изґточґна Евґроґпа.
   И таґка кои споґред нас са предґлаґгаґниґте ваґриґанґти за бъґдеґщеґто и сиґлиґте, коґито стоґят зад съґотґветґния ваґриґант?
   3. Реґалґниґте алґтерґнаґтиґви
   Какґто ще стаґне ясґно, на пракґтиґка се оказґва, че има мноґжесґтґво "единґсґтґвеґни" алґтерґнаґтиґви, ваґриґанґти, моґдеґли, конґцепґции за бъґдеґщеґто.
   3.1. Пърґва алґтерґнаґтиґва: "Без проґмяґна"
   Бълґгаґрия, опиґянеґна, танґцуґва "посґледґния валс". Тя, какґто и разґвиґтиґят свят, вярґва, че тоґзи валс ще заґвърґши още "днес". Тя се приґготґвя за "утґре".
   Съґщевґреґменґно опґреґдеґлен слой от наґсеґлеґниґето - какґто приґнадґлеґжащ към бивґшаґта висґша ноґменґкґлаґтуґра, таґка и свърґзан с ноґвиґте двиґжеґния и струкґтуґри, се стреґми "танґцът" да проґдълґжаґва колґкоґто моґже по-дълґго, за да заґпаґзят силґниґте си поґзиґции в икоґноґмиґкаґта, дърґжаґваґта и обґщесґтґвоґто. Заґщоґто при едґна "норґмалґна" икоґноґмиґка, "норґмалґна" дърґжаґва и "норґмалґно" обґщесґтґво те просґто няґма да наґмеґрят поґдобґна силґна поґзиґция.
   В слуґчая стаґва дуґма не саґмо за екґсґтґреґмалґни и марґгиґналґни личґносґти. Стаґва дуґма за ноґвия урод (по дуґмиґте на Ал. Солґжеґниґцин), койґто се роґди след паґдаґнеґто на Стеґнаґта - срасґнаґлиґте се бивґша висґша ноґменґкґлаґтуґра (приґтеґжаґваґща силґни икоґноґмиґчесґки поґзиґции поґраґди своґето поґлоґвинґвеґковґно упґравґлеґние), бивґшаґта едґра бурґжоґазия (приґтеґжаґваґща силґни икоґноґмиґчесґки поґзиґции поґраґди драсґтичґнаґта ресґтиґтуґция на едґриґте имоґти) и бивґшия и насґтоґящ чеґрен спеґкуґлаґтиґвен каґпиґтал (приґтеґжаґващ силґни икоґноґмиґчесґки поґзиґции поґраґди "есґтесґтґвеґнаґта" си икоґноґмиґчесґка дейност - пресґтъпґност, търґгоґвия с нарґкоґтиґци и оръґжие, просґтиґтуґция и т.н.). Удиґвиґтелґноґто е, че на пракґтиґка те усґпяґха да се срасґнат и днес няґмат опґреґдеґлен поґлиґтиґчесґки отґтеґнък - те са навґсяґкъґде и ниґкъґде.
   Те поґбеґдиґха - икоґноґмиґчесґки. Но тоґва е пиґроґва поґбеґда. Исґтоґриґята ниґкоґга не спиґра "оконґчаґтелґно и заґвиґнаґги". Наґроґдиґте, маґкар и под нов - икоґноґмиґчесґки - боґтуш, едґва ли ще проґдълґжат "посґледґния валс" каґто танц на мясґто. Таґзи алґтерґнаґтиґва - пърґва, маґкар и вреґменґна (но съвґсем реґалґна) не моґже да бъґде вечґна.
   И коґето е най-важґноґто - малґка груґпа от наґсеґлеґниґето дърґжи танґцът на мясґто да проґдълґжаґва вечґно.
   3.2. Втоґра алґтерґнаґтиґва: конґсерґваґтивґна
   Какґто виґнаґги, миґнаґлоґто влиґяе поґвеґче върґху бъґдеґщеґто, отґколґкоґто върґху насґтоґящеґто. По таґзи приґчиґна два ваґриґанґта за разґвиґтиґето са най-тясґно свърґзаґни с миґнаґлоґто.
   Маґкар и усґловґно, втоґриґят ваґриґант моґже да се наґреґче конґсерґваґтиґвен. Стаґва дуґма не за траґдиґциґонґния конґсерґваґтиґзъм, а за изґточґноґевґроґпейсґки и най-веґче балґканґсґки конґсерґваґтиґзъм. Теґзи, коґито го изґпоґвядґват, вижґдат бъґдеґщеґто в миґнаґлоґто (до поґлоґвин век в Изґточґна Евґроґпа и поґвеґче от поґлоґвин век в бивґшия СССР). "Утґре заґпочґва от вчеґра". Споґред конґсерґваґтоґриґте тоґва, коґето е биґло, е биґло соґциґалиґзъм, но опоґроґчен от "лоґшиґте" власґтґниґци. Те твърґдят, че е досґтаґтъчґно на мясґтоґто на "лоґшиґте" да дойдат "добґриґте и съґвесґтґни" ръґкоґвоґдиґтеґли, за да тръгґнат неґщаґта в праґвилґна поґсоґка. Конґсерґваґтоґриґте исґ-
  кґреґно вярґват в прогґреґса чрез стаґраґта сисґтеґма, коґято е биґла, но чрез ноґвиґте хоґра. Исґтоґриґята обаґче не ни даґва осґноґваґния да споґдеґлим таґзи вяґра. Виґновґна за реґзулґтаґтиґте, какґто подґчерґтахґме, е сисґтеґмаґта, а не хоґраґта. Но важґноґто в слуґчая е, че зад тоґзи моґдел стоґят влиґятелґни обґщесґтґвеґни и поґлиґтиґчесґки сиґли. По наґша оценґка окоґло 20 на сто от бълґгаґриґте са реґалґни и поґтенґциґалґни конґсерґваґтоґри .
   3.3. Треґта алґтерґнаґтиґва: ресґтавґраґциґонґна
   Треґтиґят ваґриґант моґже да се хаґракґтеґриґзиґра каґто ресґтавґраґциґонен. Сиґлиґте, коґито предґлаґгат тоґзи моґдел, твърґдят, че всичґко през изґмиґнаґлия поґлоґвин век е биґло крайґно отґриґцаґтелґно, че разґвиґтиґето е биґло върґнаґто наґзад във всичґки отґноґшеґния, че каґтасґтґроґфаґта е пълґна. Къґде е обаґче бъґдеґщеґто? "Утґре заґпочґва от оня ден", твърґдят те. Всичґко преґди един век е биґло "норґмалґно", но изґбґраґниґят път преґди поґлоґвин век е доґвел до неґнорґмалґни реґзулґтаґти и сиґтуґации. Отґтук и изґвоґдът - чаґсовґниґкът трябґва да бъґде върґнат наґзад, за да се поґлуґчи "норґмалґнаґта страґна". Не споґдеґляґме илюґзиґите на ресґтавґраґтоґриґте - ниґкоґга доґсеґга, през цяґлаґта чоґвешґка исґтоґрия, миґнаґлоґто не е стаґваґло бъґдеґще. Но и тук важґноґто е, че зад ресґтавґраґциґонґния моґдел стоґят неґмалґки сиґли. В Бълґгаґрия те са под 15 на сто, но заґемат важґни поґзиґции.
   Ресґтавґраґтоґриґте моґгат да се разґпозґнаґят по исґкаґниґята за пълґно и беґзусґловґно възґсґтаґноґвяґваґне на наґциґонаґлиґзиґраґнаґта преґди собґсґтґвеґност, за отґмяґна на всичґки по-важґни заґкоґни след паґдаґнеґто на фаґшисґтґкаґта власт, за връґщаґне на моґнарґхиґята и т.н. Осґвен тоґва те насґтоґяват за проґвежґдаґне на своґеґобґразґна деґмокґраґтичґна "деґкоґмуґниґзаґциґя", коґято поґраґзиґтелґно наґпомґня "коґмуґниґзаґциґята" при стаґрия моґдел. Осґновґноґто изисґкґваґне на деґмокґраґциґята е смеґняґемосґтґта. Ниґма тоґгаґва веґлиґкиґят лоґзунг "С малґко, но заґвиґнаґги!" не е проґява на коґмуґнисґтиґчесґко мисґлеґне? Накґрая, след каґто не се заґдоґвоґляґват с отсґтґраґняґваґнеґто на своґите проґтивґниґци, те исґкат и симґвоґличґна смърт на техґниґте идеи, вклюґчиґтелґно и чрез ликґвиґдиґраґне на паґметґниґци - меґтод, усґвоґен добґре от арґсеґнаґла на Й. Стаґлин .
   Ресґтиґтуґциґята обаґче е неґвъзґможґна в рамґки сто на сто, а слеґдоґваґтелґно и неґдоґпусґтиґма.
   -- Пърґво, връґщаґнеґто на чаґсовґниґка наґзад във вреґмеґто е просґто неґвъзґможґно. Таґка напґриґмер, ако въз осґноґва на 1 700 000-те молґґби за връґщаґне на зеґмяґта в реґалґни граґниґци се поґлуґчат
  3 160 000 ноґви селґсґкосґтоґпанґсґки собґсґтґвеґниґци, тоґва ще озґнаґчаґва, че ноґвиґят моґдел на селґсґкосґтоґпанґсґко проґизґводґсґтґво ще се баґзиґра на окоґло 17 дка на 1 чоґвек! Неґщо, коґето би изуґмиґло всеґки селґсґкосґтоґпанґсґки проґизґвоґдиґтел от разґвиґтиґте страґни!
   -- Втоґро, няґма кой да се погґриґжи за дърґжавґнаґта и обґщинґсґка собґсґтґвеґност, коґято съґщо се нужґдае от ресґтиґтуґция.
   -- Треґто, едґва ли няґкой е в съсґтоґяние да опґреґдеґли коя трябґва да е "Свеґтаґта гоґдиґна", спряґмо коґято да се изґвърґши ресґтиґтуґциґята. 1949? 1944? 1939? Или няґкоя друґга? Тоґва не е въпґрос без знаґчеґние.
   Осґвен конґсерґваґтоґри и ресґтавґраґтоґри моґгат да се поґсоґчат и два тиґпа докґтґриґнеґри, коґито предґлаґгат два диґаметґралґно проґтиґвосґтоґящи си ваґриґанґта на обґщесґтґвеґна сисґтеґма. Четґвърґтиґят и пеґтиґят "моґдел" на разґвиґтиґето в гоґляґма стеґпен страґдат от "тиґраґниґята на идеґолоґгиґята" и на подґраґжаґтелґсґтґвоґто, на сравґнеґниґето.
   3.4. Четґвърґта алґтерґнаґтиґва: дясґна докґтґриґнерґсґка
   Усґловґно четґвърґтиґят ваґриґант моґже да се наґреґче деґсен докґтґриґнерґсґки. Той наґисґтиґна предґлаґга смяґна на стаґраґта сисґтеґма с ноґва. Какґви са осґноґвиґте на предґлаґгаґнаґта дясґна сисґтеґма?
   1. Икоґноґмиґчесґки осґноґви: часґтґна собґсґтґвеґност върґху средґсґтґваґта за проґизґводґсґтґво и предґмеґтиґте за потґребґлеґние. Пълґна непґриґкосґноґвеґност на часґтґнаґта собґсґтґвеґност.
   2. Поґлиґтиґчесґки осґноґви: миґниґмум две проґтиґвосґтоґящи си поґлиґтиґчесґки сиґли (обґрасґнаґли със саґтеґлиґти) върґху осґноґваґта на парґлаґменґтарґнаґта деґмокґраґция. "Дикґтаґтуґра на мноґзинґсґтґвоґто над малґцинґсґтґвоґто", деґмокґраґтичґно обґщесґтґво.
   3. Проґизґводґсґтґвеґни осґноґви: всеґки собґсґтґвеґник раґбоґти по собґсґтґвен план. Дърґжаґваґта е наґпълґно изоґлиґраґна от икоґноґмиґкаґта.
   4. Разґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: всеґкиґму споґред влоґжеґния каґпиґтал (каґпиґтал в най-шиґрок смиґсъл). Собґсґтґвеґниґциґте на раґботґна сиґла (каґпиґтал) поґлуґчаґват и разґпоґлаґгат със запґлаґтиґте си, собґсґтґвеґниґциґте на средґсґтґва за проґизґводґсґтґво (каґпиґтал) поґлуґчаґват и разґпоґлаґгат с пеґчалґбиґте.
   5. Преґразґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: пълґно отґдґръпґваґне на дърґжаґваґта от икоґноґмиґкаґта.
   6. Теґореґтичґни и идеґолоґгиґчесґки осґноґви: клаґсиґчесґки и съвґреґмеґнен лиґбеґраґлиґзъм. Инґдиґвиґдуґалиґзъм без граґниґци. Наґивґна вяґра в добґроґто, заґлоґжеґно във всеґки чоґвек.
   7. Цеґли на разґвиґтиґето: макґсиґмалґни запґлаґти и пеґчалґби.
   8. Осґновґни поґлоґжиґтелґни реґзулґтаґти: силґни стиґмуґли за ноґваґторґсґтґво и творґчесґтґво, за ориґенґтаґция към паґзаґра; бърз икоґноґмиґчесґки расґтеж и т.н.
   9. Осґновґни отґриґцаґтелґни реґзулґтаґти: липґса на деґмогґрафґсґка и екоґлоґгичґна страґтеґгия; "подґчиґняґваґне" на личґносґтґта от икоґноґмиґкаґта, от сиґлиґте на паґзаґра; чувґсґтґвиґтелґно имуґщесґтґвеґно, поґдоґходґно, обґраґзоґваґтелґно и т.н. разґсґлоґение на обґщесґтґвоґто.
   Дясґнаґта докґтґриґна е уязґвиґма от мноґго страґни. Сляґпаґта вяґра в беґзупґречґносґтґта на часґтґнаґта собґсґтґвеґност озґнаґчаґва, че не се праґви разґлиґка межґду форґма на собґсґтґвеґност и ефекґтивґно ръґкоґводґсґтґво.
  В тоґва отґноґшеґние екґсґпґреґзиґденґтът на знаґмеґниґтия Римґсґки клуб е абґсоґлютґно тоґчен. Той не моґже да се съгґлаґси, че "най-добґриґят наґчин за укґрепґваґне на едґна несґтаґбилґна икоґноґмиґка е да се даґде пълґна своґбоґда на часґтґния й секґтор. Конґтґроґлиґраґноґто от дърґжаґваґта предґґпґриґятие трябґва да ноґси пеґчалґба какґто часґтґниґте корґпоґраґции, моґже и трябґва да се ръґкоґвоґди съґщо таґка ефекґтивґно. Икоґноґмиґчесґкиґте реґзулґтаґти невиґнаґги опґравґдаґват теґзи очакґваґния, но уви, тоґва се случґва и с часґтґноґто предґпґриґятие". И проґдълґжаґва: "часґтґниґят секґтор в свеґтовґнаґта икоґноґмиґка трябґва да се посґтаґви в ред, каґто се напґраґви преґоценґка на неґгоґвиґте фунґкґции, раґйон и обґхґват на дейсґтґвие".
   Дясґнаґта докґтґриґна съґщо има боґгат спекґтър приґвърґжеґниґци в страґниґте от Изґточґна Евґроґпа каґто наґпълґно есґтесґтґвен реґзулґтат, след каґто маґхаґлоґто на исґтоґриґята е биґло в крайґно ляґво поґлоґжеґние, стреґмеґжът му е не да отиґде и да спре в ценґтъґра, а да се наґсоґчи крайґно вдясґно. Но трябґва да се подґчерґтае, че десґниґте докґтґриґнеґри
  в Изґточґна Евґроґпа са "по-блаґгоґверґни" към идеґята от техґниґте събґраґтя в разґвиґтия свят. Зад докґтґриґнаґта на дясґнаґта сисґтеґма в Бълґгаґрия стоґят наґрасґтґваґщи соґциґалґни сиґли. Поґтенґциґалґни и реґалґни лиґбеґраґли в Бълґгаґрия са едґна неґмалґка част от наґсеґлеґниґето - окоґло 30 на сто.
   3.5. Пеґта алґтерґнаґтиґва: ляґва докґтґриґнерґсґка
   Пеґтиґят ваґриґант, наґреґчен усґловґно ляв докґтґриґнерґсґки, съґщо предґлаґга ноґва сисґтеґма на мясґтоґто на стаґраґта, коґято обаґче е пъґлен анґтиґпод на дясґнаґта докґтґриґна. Ето накґратґко осґноґвиґте на ляґваґта докґтґриґна:
   1. Икоґноґмиґчесґки осґноґви: не дърґжавґна, а обґщесґтґвеґна собґсґтґвеґност върґху средґсґтґваґта за проґизґводґсґтґво и предґмеґтиґте за поґтґребґлеґние.
   2. Поґлиґтиґчесґки осґноґви: ниґто тоґтаґлиґтаґриґзъм, ниґто деґмокґраґция, а обґщесґтґвен конґсенґсус. Обґщесґтґво "без наґсиґлиґе".
   3. Проґизґводґсґтґвеґни осґноґви: икоґноґмиґкаґта фунґкґциґониґра въз осґноґва на коґорґдиґнаґциґята на творґчесґтґво и инґтеґреґсиґте на гражґдаґниґте, споґсобґносґтиґте и потґребґносґтиґте. Корґдиґнаґция въз осґноґва на съсґтеґзаґниґето на проґекґтиґте на потґреґбиґтеґли и проґизґвоґдиґтеґли.
   4. Разґпґреґдеґлиґтеґли осґноґви: доґхоґдиґте се обґраґзуґват въз осґноґва на "обґщесґтґвеґния доґгоґвор". Личґносґтґта саґма реґшаґва какґво да праґви със запґлаґтаґта си, а обґщесґтґвоґто - въз осґноґва на съсґтеґзаґниґето на проґекґтиґте - с пеґчалґбаґта.
   5. Преґразґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: обґщесґтґвоґто и обґщґносґтиґте реґшаґват колґко и какґво да се отґдеґли за натґрупґваґне и потґребґлеґние.
   6. Теґореґтичґни и идеґолоґгиґчесґки осґноґви: клаґсиґчесґки и съвґреґмеґнен коґлекґтиґвиґзъм. Хрисґтиґянґсґтґво.
   7. Цеґли на разґвиґтиґето: макґсиґмалґно потґребґлеґние и натґрупґваґне при харґмоґниґзиґраґне на взаґимоґотґноґшеґниґето личґност - обґщесґтґво - икоґноґмиґка - приґроґда.
   8. Осґновґни поґлоґжиґтелґни реґзулґтаґти: силґни поґзиґции и на отґделґнаґта личґност, и на обґщесґтґвоґто каґто цяґло. Стреґмеж към харґмоґния, соґлиґдаґриґзиґраґне и соґциґалиґзиґраґне.
   9. Осґновґни отґриґцаґтелґни реґзулґтаґти: преґдоґвеґряґваґне на възґможґносґтиґте на "единґноґто дейсґтґвиґе"; слаб стреґмеж към личґна изяґва.
   Маґкар и маґлобґройна, груґпаґта приґвърґжеґниґци на ляґваґта алґтерґнаґтиґва наґґмиґра подґкґреґпа в обґщесґтґвоґто. Тоґва са окоґло 15-20 на сто от наґсеґлеґниґето.
   И таґка "смяґнаґта на сисґтеґмаґта" има очерґтаґни чеґтиґри (без ваґриґанґта "без проґмяґна") осґновґни алґтерґнаґтиґви - две от миґнаґлоґто и две докґтґриґнерґсґки. Но коя от тях ще бъґде изґбґраґна?
   3.6. Шесґта алґтерґнаґтиґва:
  диґнаґмичґна равґноґвесґна сисґтеґма
   Споґред нас и петґте ваґриґанґта имат важґно знаґчеґние, коґето обаґче няґма да доґвеґде до "пълґнаґта и оконґчаґтелґна поґбеґда" на ниґто един от тях. Обґратґно, ако няґкой от тях бъґде натґраґпен с "реґвоґлюґциґонґни средґсґтґва", под няґкакґва форґма на наґсиґлие, той би бил гиґбеґлен за саґмия сеґбе си.
   Даґли тоґгаґва не е най-добґре да се коґпиґра моґдел от няґкоя разґвиґта страґна или груґпа страґни? Или пък да се преґмиґне към сисґтеґмаґта на клаґсиґчесґкия каґпиґтаґлиґзъм? Споґмеґнаґтиґят Съґвет за взаґимоґдейсґтґвие е каґтеґгоґриґчен: "ниґто каґпиґтаґлисґтиґчесґкаґта паґзарґна сисґтеґма, ниґто соґциґалисґтиґчесґкаґта коґмандґна икоґноґмиґкаґта не усґпяґха да се поґкаґжат каґто съґвърґшен меґтод за удовґлетґвоґряґваґне на инґдиґвиґдуґалґниґте и конґкґретґни потґребґносґти или за осиґгуґряґваґне на спраґведґлиґво разґпґреґдеґлеґние на доґхоґда. По съґщия наґчин не съґщесґтґвуґва чисґто паґзарґна икоґноґмиґчесґка сисґтеґма, осґноґваґна върґху часґтґнаґта собґсґтґвеґност". Гуґруґто на неґолиґбеґралґния моґдел за реґфорґми Джефґри Сакс съґщо е каґтеґгоґриґчен, че "мноґго паґзарґни икоґноґмиґки фунґкґциґониґрат зле" . Разґбиґра се, тоґва съвґсем не знаґчи, че всичґки т.нар. паґзарґни икоґноґмиґки даґват посґредґсґтґвеґни и лоґши реґзулґтаґти. И отґноґво да се поґзоґвем на Съґвеґта за взаґимоґдейсґтґвие: "В Заґпадґна Евґроґпа, Сеґверґна Амеґриґка, Азия и друґги часґти на свеґта съґщесґтґвуґват деґсетґки заґдоґвоґлиґтелґно фунґкґциґониґраґщи моґдеґли, ориґенґтиґраґни към паґзарґнаґта икоґноґмиґка. Но при опиґта да се преґнеґсат теґзи моґдеґли в страґниґте от Ценґтґралґна и Изґточґна Евґроґпа възґникґват трудґносґти."
   И таґка, наґкъґде? Ноґва сисґтеґма или микґсаж?
   По всяґка веґроґятґност обґщесґтґвеґниґят изґбор в Изґточґна Евґроґпа и в часґтґност в Бълґгаґрия ще доґвеґде не до ноґва сисґтеґма на мясґтоґто на стаґраґта сисґтеґма, не до връґщаґнеґто на няґкакґва форґма на миґнаґлоґто, а до синґтез на алґтерґнаґтиґвиґте, до диґнаґмичґно равґноґвесґно обґщесґтґво - шесґта алґтерґнаґтиґва на изґбоґра. Днес то се подґдърґжа акґтивґно от сравґниґтелґно малґка част от изґбиґраґтеґлиґте, но "скриґтиґте" му приґвърґжеґниґци - теґзи, коґито биґха подґкґреґпиґли едґна умеґреґна, раґциґоналґна и ценґтґрисґтґка поґзиґция, не са ниґкак малґко. За Бълґгаґрия тоґва са окоґло 15-20 на сто от наґсеґлеґниґето. Очерґтаґва се каґтеґгоґричґна тенґденґция на бърґзоґто им наґрасґтґваґне.
   Впроґчем тоґзи път се преґпоґръчґва и от заґпадґни екґсґперґти. Г-н Лиґонел Стоґлеґрю, бивґшиґят дърґжаґвен секґреґтар по плаґниґраґне на Франґция, съґщо си заґдаґва въпґроґса какґво е неґобґхоґдиґмо за наґшиґте страґни? Отґгоґвоґрът е скъсґваґне и преґход: "скъсґваґне, що се каґсае до същґносґтґта на изґбґраґния строй; преґход във вреґмеґто, за да се преґмиґне от едґна сисґтеґма в друґга. Ниґто реґфорґма, ниґто реґвоґлюґция, а прогґраґмиґраґна евоґлюґциґя". На поґдобґна поґзиґция засґтаґват и Ролф Даґренґдорф,
  и Джордж Соґрос, и мноґжесґтґво друґги учеґни и поґлиґтиґци.
   По наґше вижґдаґне даґже един обґраґзец на лиґбеґралґнаґта докґтґриґна - САЩ, все поґвеґче възґпґриґема ценґтґрисґтґкиґте проґмеґни. Ниґма за тоґва не свиґдеґтелґсґтґва каґтеґгоґричґнаґта подґкґреґпа, окаґзаґна на преґзиґденґта Бил Клинґтън, за сеґриґозґниґте му наґмеґреґния за проґмеґни в соґциґалґноґто осиґгуґряґваґне, здраґвеґопазґваґнеґто, за икоґноґмии в адґмиґнисґтґраґциґята, "за" смърґтґнаґта приґсъґда, за увеґлиґчаґваґне даґнъґциґте за боґгаґтиґте, за наґмаґляґваґнеґто им за средґнаґта клаґса и др.?
   Диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво каґто сплав от праґва и своґбоґди, от конґсґтиґтуґциґонен лиґбеґраґлиґзъм и соґциґалґно реґфорґмаґторґсґтґво все поґвеґче изґпъкґва на преґден план каґто реґалґна алґтерґнаґтиґва. Диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво не е конґвенґциґоналґна сисґтеґма, а обґщесґтґво, коґето подґдърґжа диґнаґмичґно равґноґвесґно съсґтоґяние.
   Диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво по нов наґчин посґтаґвя въпґроґса за личґносґтґта. При ноґменґкґлаґтурґния дърґжаґвен каґпиґтаґлиґзъм "коґлекґтиґвът виґнаґги има праґво", "парґтиґята ниґкоґга не греґши, а даґже и да греґши, тя виґнаґги е праґва". Споґред дясґнаґта докґрґтиґна "саґмо личґносґтґта има праґво". Обґратґно, споґред ляґваґта докґтґриґна "обґщесґтґвоґто даґва верґниґте отґгоґвоґри". За разґлиґка от горґниґте твърґдеґния диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво приґема, че личґносґтґта не моґже без коґлекґтиґва, какґто и коґлекґтиґвът не моґже без личґносґтґта. Обґщесґтґвоґто е сисґтеґма, в коґято личґносґтґта не е "винґтґче", а ваґжен неґгов елеґмент, неґгоґво усґлоґвие. Саґмо равґноґпосґтаґвеґносґтґта межґду обґщесґтґво и личґност моґже да преґдизґвиґка харґмоґния. По тоґзи наґчин обґщесґтґвоґто преґрасґтґва от суґма от личґносґти в сисґтеґма от личґносґти.
   Диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво по нов наґчин посґтаґвя и въпґроґса за дърґжаґваґта. При стаґраґта сисґтеґма дърґжаґваґта бе всеґмоґгъґща. Тя се стреґмеґше да обґхґваґне виґнаґги всичґко. При лиґбеґралґнаґта докґтґриґна дърґжаґваґта "се отґтегґля" от почґти всичґко. При диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво дърґжаґваґта стаґва соґциґалґна. Не чоґвек е в служґба на дърґжаґваґта, а дърґжаґваґта слуґжи на чоґвеґка. В осґноґваґта на фунґкґциґониґраґнеґто на дърґжаґваґта обаґче стоґят чоґвешґкиґте праґва и своґбоґди.
   Разґличґно звуґчеґне от докґтґриґнерґсґкиґте доґбиґват и осґноґвиґте на диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво:
   1. Икоґноґмиґчесґки осґноґви: смеґсеґна сисґтеґма с разґвит часґтен секґтор и моґщен дърґжаґвен секґтор. Поґдобґна форґмуґлиґровґка бе предґлоґжеґна за Ценґтґралґна и Изґточґна Евґроґпа и от Съґвеґта за взаґимоґдейсґтґвие.
   2. Поґлиґтиґчесґки осґноґви: конґсґтиґтуґциґонґно упґравґлеґние чрез деґмокґраґция, при коґято всичґки поґлиґтиґчесґки сиґли са склонґни към комґпґроґмиґси - дейсґтґвеґна власт на цеґлия наґрод. Стреґмеж към конґсенґсус. Упґравґлеґние по сиґлаґта на заґкоґна, подґчиґняґващ се на раґзуґма. Едґновґреґменґност на дейсґтґвиґето на праґваґта и своґбоґдиґте.
   3. Проґизґводґсґтґвеґни осґноґви: "фоґкуґсиґраґне" на разґвиґтиґето от обґщесґтґвоґто и отґделґниґте личґносґти, заґдаґваґне на страґтеґгиґята и опґреґдеґляґне на такґтиґкаґта. Лиґонел Стоґлеґрю е каґтеґгоґриґчен за Ценґтґралґна и Изґточґна Евґроґпа: "страґни, коґито са позґнаґваґли единґсґтґвеґно сисґтеґмаґта на наґциґоналґноґто плаґниґраґне, би трябґваґло да си посґтаґвят за цел не няґкаґкъв краґен лиґбеґраґлиґзъм, а съзґдаґваґнеґто на един орґгаґниґзиґран паґзар". Соґциґалґна паґзарґна икоґноґмиґка.
   4. Разґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: спраґведґлиґво разґпґреґдеґлеґние на доґхоґда във всеґки моґмент. Всеґкиґму споґред влоґжеґния каґпиґтал и труд. Соґциґалґна паґзарґна икоґноґмиґка.
   5. Преґразґпґреґдеґлиґтелґни осґноґви: дърґжаґваґта изґвърґшґва преґдимґно наґсочґваґщи и коґорґдиґниґраґщи фунґкґции. Преґразґпґреґдеґлеґние саґмо споґред "крайниґте нужґди" - соґциґалґна паґзарґна икоґноґмиґка.
   6. Теґореґтичґни осґноґви: теґориґята за сложґниґте сисґтеґми, в часґтґност за обґщесґтґвеґниґте сисґтеґми. Съвґреґменґна соґциґалґдеґмокґраґция.
   7. Цеґли на разґвиґтиґето: стреґмеж, доґколґкоґто е възґможґно, към харґмоґния и подґдърґжаґне на диґнаґмичґно равґноґвесґно съсґтоґяние межґду личґност - обґщесґтґво - икоґноґмиґка - приґроґда.
   8. Осґновґни поґлоґжиґтелґни реґзулґтаґти: подґдърґжаґнеґто на личґно, обґщесґтґвеґно, деґмогґрафґсґко, икоґноґмиґчесґко и екоґлоґгичґно равґноґвеґсие.
   9. Осґновґни отґриґцаґтелґни реґзулґтаґти: неґдосґтаґтъчґна опґреґдеґлеґност на моґдеґла, а отґтук - и на бъґдеґщеґто на сисґтеґмиґте.
  
  6. ДИґНАґМИЧґНО РАВґНОґВЕСґНО ОБґЩЕСґТґВО
  
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  5. ЛЯґВА АЛґТЕРґНАґТИґВА 4. ДЯСґНА АЛґТЕРґНАґТИґВА
  
  0x08 graphic
  ДЪґРґЖАґВЕН КАґПИґТАґЛИЗґЪМ
  
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  1. БЕЗ ПРОґМЯґНА
  
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  0x08 graphic
  2. КОНґСЕРґВАґТИЗґЪМ 3. РЕСґТАВґРАґЦИЯ
  
   Какґто се вижґда, диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво е своґеґобґразґна обґщесґтґвеґна сисґтеґма, коґято се стаґрае и веґроґятґно моґже да съґчеґтае всичґки чеґтиґри проґтиґвоґдейсґтґваґщи си поґлиґтиґчесґки сиґли. По тоґзи наґчин диґнаґмичґноґто равґноґвесґно обґщесґтґво се превґръґща не в съвґкупґност от проґтиґвоґдейсґтґвия, а в теґхен синґтез. То не предґпоґлаґга наґсиґлие, а дисґкуґсии и разґбиґраґне; не изисґкґва реґвоґлюґция, а прогґраґмиґраґна евоґлюґция. То е своґеґобґразґно стъґпаґло в циґвиґлиґзоґваґния преґход на обґщесґтґвоґто от едґно към друґго съсґтоґяние, от нисґши към висґши форґми. Едґновґреґменґно синґтез на миґнаґло, докґтґриґнерґсґтґво и реґалиґзъм, без да бъґде ниґто едґно от тях.
   4. И все пак - наґкъґде?
   Ниґкак не е слуґчайно, че реґзулґтаґтиґте от пърґвиґте гоґдиґни на проґмяґнаґта не са осоґбеґно окуґраґжиґтелґни. Тоґзи изґвод се доґказґва каґтеґгоґричґно от авґтоґриґтетґноґто соґциґолоґгичґно изґсґледґваґне "Евґроґбаґроґмеґтър", осъґщесґтґвеґно от Коґмиґсиґята на Евґроґпейсґкаґта обґщґност и "Gallup" - Лонґдон. Изґточґноґевґроґпейциґте са отґчаґяни от деґмокґраґциґята. Поґвеґче от поґлоґвиґнаґта от тях са неґдоґволґни от хоґда на реґфорґмаґта и деґмокґраґтиґзаґциґята в техґниґте страґни. Най-съґщесґтґвеґниґят ефект от проґмяґнаґта е отґриґцаґтеґлен - драсґтичґно и драґмаґтичґно наґмаґляґват и икоґноґмиґчесґкиґте, и соґциґалґниґте реґзулґтаґти. Няґкои слоґеве от наґсеґлеґниґето стиґгат даґлеч зад граґниґцаґта на "поґноґсиґмаґта" бедґност. Въпґреґки че едґни от най-лоґшиґте реґзулґтаґти са реґгисґтґриґраґни в Бълґгаґрия, гражґдаґниґте на таґзи страґна се опґлакґват най-малґко. Саґмо руґмънґциґте смяґтат пъґтя към паґзарґнаґта икоґноґмиґка за погґреґшен.
   Впроґчем теґзи, коґито би трябґваґло да са най-въґодуґшеґвеґни от проґмеґниґте - герґманґциґте, днес са най-върґли пеґсиґмисґти. Мноґзиґна изґточґни герґманґци смяґтат, че соґциґализґмът е бил добґра сисґтеґма, проґваґлеґна от неґкаґдърґносґтґта и коґрупґциґята сред упґравґляґваґщиґте.
   И таґка вяґтъґрът на проґмеґниґте преґдизґвиґка и проґмяґна на мисґлеґнеґто на изґточґноґевґроґпейциґте (вклюґчиґтелґно и на нас бълґгаґриґте), но и проґмяґна на мисґлеґнеґто на заґпадґноґевґроґпейциґте, японґциґте и амеґриґканґциґте. В проґтиґвен слуґчай стаґтукґвґто и на едґниґте, и на друґгиґте е под въпґрос.
   Стаґва дуґма не за неґщо друґго, а за бъґдеґщеґто на свеґта.
   ФИґНАЛ
  
  План 2001:"Сиґгурґност за всиЧґки"
   Бълґгарґсґкиґят наґрод се нужґдае от ноґва, съвґреґменґна и приґемґлиґва за всичґки фиґлоґсоґфия на реґфорґмаґта. Тя трябґва да бъґде наґциґоналґна (а не в заґщиґта на чужґди инґтеґреґси), всеґобґща (а не саґмо за опґреґдеґлеґни слоґеве), раґдиґкалґна (а не саґмо със смяґна на кукґлоґвоґдиґте) и досґтаґтъчґно проґфеґсиґоналґна (а не на равґниґще делґничґно съзґнаґниґе).
   Заґдаґчаґта ни е да се поґтърґси връзґкаґта межґду разґвиґтиґето на обґщесґтґвоґто и икоґноґмиґкаґта и на наґукаґта за икоґноґмиґкаґта в края на ХХ в. (на приґмеґра на Бълґгаґриґя). Наґшеґто дълґбоґко убежґдеґние е, че без съвґреґменґниґте посґтиґжеґния на наґукаґта днес е невъзґможґно да се посґтиґгне поґзиґтивґно икоґноґмиґчесґко, а слеґдоґваґтелґно и соґциґалґно разґвиґтие.
   1. Икоґноґмиґчесґкаґта наґука
  и икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие
   Чесґто у нас твърґдеґниґето, че разґвиґтиґето на икоґноґмиґкаґта е неґзаґвиґсиґмо от разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта наґука се възґпґриґема акґсиґомаґтичґно. "Икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие не заґвиґси от разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта теґория", "какґвоґто и да гоґвоґрят учеґниґте, ниґщо не моґгат да проґмеґнят".
   Осґноґваґния за поґдобґно твърґдеґние наґисґтиґна съґщесґтґвуґват. Векове наред икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие се е осъґщесґтґвяґваґло без "паґтеґриґцаґта" на наґукаґта, просґто заґщоґто тя не е съґщесґтґвуґваґла. Доґколґкоґто тя се е проґявяґваґла по-късґно, проґяваґта й най-чесґто е биґла в "емґбґриґонаґлен" (натґрупґваґщо-опиґсаґтеґлен) вид. По поґдоґбен наґчин напґриґмер се е разґвиґваґла и меґдиґциґнаґта.
   Обґратґнаґта проґява - от гледґна точґка на възґдейсґтґвиґето на икоґноґмиґчесґкаґта пракґтиґка върґху разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта наґука, обґщо взеґто, е биґла по-проґдукґтивґна. Дори саґмо имеґнаґта на Кеґне, Риґкарґдо и Смит, а заґщо не и на Малґтус са свиґдеґтелґсґтґво за раґбоґтаґта на "микґросґкоґпа" на учеґния. Осоґбеґно през посґледґниґте два веґка икоґноґмиґчесґкаґта наґука стъпґва стаґбилґно върґху факґтиґте и реґалґносґтиґте на икоґноґмиґчесґкаґта пракґтиґка, като добґроґсъґвесґтґно изґпълґняґва своґята миґсия - опиґсаґние и оценґка на действителността. В тоґзи смиґсъл фунґкґциґите на икоґноґмиґчесґкаґта наґука не са се разґлиґчаґваґли съґщесґтґвеґно от фунґкґциґите напґриґмер на фиґзиґкаґта и хиґмиґята, маґтеґмаґтиґкаґта и лиґтеґраґтуґраґта, биґолоґгиґята и меґдиґциґнаґта.
   На тоґзи (усґловґно да го наґреґчем пърґви) етап икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие обусґлаґвя разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта наґука.
   Но още преґди поґвеґче от две стоґлеґтия пъґтиґщаґта на "клаґсиґчесґкиґте" и на икоґноґмиґчесґкаґта наґука се разґдеґлят. Доґкаґто обґразґно каґзаґно клаґсиґчесґкиґте наґуки пъґтуґват "на едґна релґса" - на опиґсаґниґето и оценґкаґта, обґщесґтґвеґниґте наґуки (къґдеґто поґпаґда и икоґноґмиґчесґкаґта) поґемат и по "втоґра релґса" - на прогґноґзиґраґнеґто и прогґраґмиґраґнеґто (каґто идеи и преґпоґръґки за бъґдеґщеґто), изґхожґдайґки от опиґсаґниґята и оценґкиґте на миґнаґлоґто и насґтоґящеґто, на подреждането на струкґтуґриґте. "Ако вие посґтъпґваґте таґка и таґка, ще поґлуґчиґте тоґва и тоґва; ако обаґче посґтъґпиґте таґка, опґтиґмалґниґят реґзулґтат е сиґгуґрен!".
   Осоґбеґно ярґко се отґкґроґява разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта наґука, наґсоґчеґна към пракґтиґкаґта на фирґмиґте - неґщо обекґтивґно при тоґгаґвашґноґто разґвиґтие на икоґноґмиґкаґта. Днес няґма фирґма, чиґито меґниґджъґри, марґкеґтоґлоґзи, фиґнанґсисґти и счеґтоґвоґдиґтеґли да не приґтеґжаґват и да не разґвиґват спеґциґалиґзиґраґниґте си позґнаґния на баґзаґта на посґтиґжеґниґята на съґотґветґниґте клоґноґве на икоґноґмиґчесґкаґта наґука. Малґко по-късґно изґгґряґва звезґдаґта на едґно ноґво разґкґлоґнеґние на икоґноґмиґчесґкаґта наґука - упґравґлеґниґето на наґциґоналґноґто стоґпанґсґтґво (отґрасґлоґво, теґриґтоґриґалґно и т. н. или т. нар. струкґтурґно напґравґлеґниґе). Най-голям приґнос тук имат Маркс и Кейнс, Конґдґраґтиґев и Роґбинґсън наґред със стоґтиґци други поґвеґче или по-малґко изґвесґтґни учеґни. Блаґгоґдаґреґние на тях икоґноґмиґчесґкаґта наґука отиґва даґлеч напґред в разґвиґтиґето си, роґейґки се до няґколґко деґсетґки саґмосґтоґятелґни, но обґвърґзаґни един с друг клоґноґве. Проґфеґсиґята на икоґноґмисґта проґфеґсиґонаґлист се утґвърґжґдаґва оконґчаґтелґно.
   На тоґзи втоґри етап икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие се препґлиґта и обґвърґзґва с разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта наґука. Обґщо взеґто диґнаґмиґкаґта им е проґпорґциґоналґна.
   Малґко по-късґно - даґлеч преґди среґдаґта на нашия век, обґщесґтґвеґнаґта и в часґтґност икоґноґмиґчесґкаґта наґука встъпґват в своя Злаґтен век. Огґромґнаґта арґмаґда от учеґниґ превґзеґма "на аборґдаж" и тенґденґциґите в глоґбалґноґто разґвиґтие, и диґнаґмиґкаґта на струкґтуґриґте, и равґноґвесґния расґтеж и моґже би всяґка съґщесґтґвеґна страґна на икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие. Форґмиґра се поґзиґтиґвен дисґбаґланс межґду наґука и пракґтиґка - наґукаґта заґпочґва да влиґяе блаґготґворґно върґху икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие. В конґтекґсґта на Тофґлър и Гълґбґрайт икоґноґмиґчесґкаґта наґука приґдоґбиґва и сиґла (каґто инґфорґмаґциґя), и власт (каґто приґсъсґтґвие - инґфорґмаґциґонґно, оцеґнъчґно и упґравґленґсґко). Нейният инґ-
  сґтґруґменґтаґриґум се обоґгаґтяґва чувґсґтґвиґтелґно - осґвен в шиґриґна (каґто стеґпен на обґхґваґщаґне на съґщесґтґвуґваґщиґте икоґноґмиґчесґкиґте проґцеґси) и в дълґбоґчиґна (каґто стеґпен на осґмисґляґне на всеґки икоґноґмиґчесґки елеґмент и на разґкґриґваґне на връзґкаґта му с осґтаґнаґлиґте). Икоґноґмиґчесґкаґта наґука силґно се маґтеґмаґтиґзиґра, коґето я праґви мноґго по-точґна в анаґлиґзиґте, в прогґноґзиґте, в прогґраґмиґте и в плаґноґвеґте. Арґмиґята на икоґноґмисґтиґте заґпочґна да превґзеґма маґсоґвоґто съзґнаґние, огґлаґвяґваґна от своґите лиґдеґри - над 50 лаґуреґати на Ноґбеґлоґва нагґраґда за икоґноґмиґка.
   На треґтия етап разґвиґтиґето на икоґноґмиґчесґкаґта наґука се оказґва факґтор и усґлоґвие за икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие. Стаґва ясґно, че осґвен от неґвиґдиґма ръґка икоґноґмиґкаґта се нужґдае и от моґзък, койґто да двиґжи ръґцеґте и всичґко осґтаґнаґло! С тоґва опиґсаґтелґноґто напґравґлеґние на наґукаґта отсґтъпґва (то не "отґмиґра", а се разґвиґва) на прогґносґтичґно-упґравґленґсґкоґто напґравґлеґние. Тиґпичґни приґмеґри за тоґва са "Коґка-коґла", "Макґдоґналдс", но съґщо Япоґния и Герґмаґния. Впроґчем за цеґнаґта на разґвиґтиґето и с наґука, и без наґука чуґдеґсен приґмер е Бълґгаґрия.
   "Изґполґзґваґнеґто" на икоґноґмиґчесґкаґта наґука не озґнаґчаґва подґчиґняґваґне, а обґвърґзґваґне с пракґтиґкаґта. Траґдиґция е днес изґтъкґнаґти учеґни да съвґмесґтяґват изґсґлеґдоґваґтелґсґкаґта си и преґпоґдаґваґтелґсґкаґта си раґбоґта с конґсулґтаґции и екґсґперґтиґзи в бизґнес инґсґтиґтуґции, дърґжавґни учґрежґдеґния и т. н. Чест за крупґниґте корґпоґраґции и праґвиґтелґсґтґва е да се обґгґраґдят с икоґноґмисґти - екґсґперґти и криґтиґци, коґито да подґпоґмаґгат взеґмаґнеґто на упґравґленґсґки реґшеґния. Комґбиґниґраґнеґто на длъжґносґтиґте учен и пракґтик обаґче е възґможґно саґмо коґгаґто учеґниґят е зрял, а пракґтиґкът - орґгаґниґзиґран. Обґратґно, ако липґсґва едґноґто усґлоґвие, учеґниґят осґтаґва поґлупґракґтик, а пракґтиґкът се превґръґща в поґлуґучен.
   Крайниґят реґзулґтат от "монґтиґраґнеґто" на наґукаґта в упґравґлеґниґето е просґпеґриґтеґтът на икоґноґмиґкаґта; крайниґят реґзулґтат от проґдукґтивґния брак на пракґтиґкаґта с наґукаґта е разґвиґтиґето на наґукаґта. Клаґсиґчесґки слуґчай на игґра с дваґма поґбеґдиґтеґли. Обґратґно, "отґдґръпґваґнеґто" на упґравґлеґниґето от наґукаґта има гиґбелґни посґлеґдиґци за икоґноґмиґкаґта Не по-малґко опасґно е и "затґваґряґнеґто в каґбиґнеґта" на наґукаґта. Клаґсиґчесґки слуґчай на игґра с дваґма гуґбеґщи!
  
   2. Бълґгаґрия: икоґноґмиґчесґкаґта наґука
   и икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие
   през посґледґния поґлоґвин век
  
   Посґледґниґят поґлоґвин век от разґвиґтиґето на Бълґгаґрия е осоґбеґно поґучиґтеґлен за хаґракґтеґриґзиґраґне на връзґкаґта межґду икоґноґмиґчесґкаґта теґория и икоґноґмиґчесґкаґта пракґтиґка
   Неґпосґредґсґтґвеґно след Втоґраґта свеґтовґна войґна споґраґзуґмеґниґето межґду Веґлиґкиґте сиґли преґдопґреґдеґли икоґноґмиґчесґкаґта сисґтеґма в Бълґгаґрия. Тя трябґваґше да се разґвиґва по "съґветґсґки моґдел", да се инґтегґриґра с "гоґлеґмия брат" и неґгоґвиґте саґтеґлиґти, да черґпи от неґгоґвия опит.
   Неґразґвиґтаґта икоґноґмиґка имаґше в наґличґност осґкъдґни наґучґни реґсурґси. Но вярґнаґта преґценґка, че без икоґноґмиґчесґка наґука няґма икоґноґмиґчесґко бъґдеґще, е биґла сравґниґтелґно бърґзо напґраґвеґна. Стаґтуґтът на учеґния и инґжеґнеґра, на воґенґния и леґкаґря са биґли едґнакґво виґсоґко посґтаґвеґни.Подґгоґтовґкаґта на всяґкакґви прогґноґзи, прогґраґми и плаґноґве се е осъґщесґтґвяґваґла ако не пряґко, то поґне с акґтивґноґто съґдейсґтґвие, съґучасґтие и сътґрудґниґчесґтґво с екиґпи от учеґни. Най-изґтъкґнаґтиґте от тях влиґзаґха диґрекґтґно в упґравґлеґниґето (акад. Е. Маґтеґев, чл. кор. Ив. Илиґев, проф. Д. Шоґпов и т. н.), а друґги бяґха изґполґзґваґни за непґресґтанґни конґсулґтаґции (даґже таґкиґва "инаґкоґмисґлеґщи" каґто проф. Г. Петґров). От упґравґлеґниґето към наґукаґта теґчеґше "обґраґтен поґток" - чесґто пракґтиґци с опит или пък парґтийци, засґлуґжиґли "споґкоґен присґтан" в наґукаґта. Осґвен тоґва принґциґпът за парґтийносґтґта на наґукаґта се проґявяґваґше по "мек" наґчин - чрез "съґвеґти и укаґзаґния" отґгоґре, чрез "парґтийґни учебґни гоґдиґни" и т. н., но поґняґкоґга и по "груб" наґчин - чрез отсґтґраґняґваґне от раґбоґта, чрез заґдълґжиґтелґноґто "чисґто парґтийґно миґнаґло" за преґпоґдаґваґтеґлиґте по поґлиґтиґкоґноґмия, фиґлоґсоґфия и т. н. "Геґниґалґниґте отґкґриґтия" на Пърґвия в икоґноґмиґче-
  сґкаґта наґука бяґха приґсажґдаґни чрез учебґниґциґте, лекґциґите и упґражґнеґниґята. Чесґто обаґче те бяґха пиґсаґни от веґщи учеґни и имаґха смиґсъл.
   Блаґгоґдаґреґние на таґзи тясґна връзґка межґду икоґноґмиґчесґкаґта наґука и икоґноґмиґчесґкаґта пракґтиґка Бълґгаґрия върґвеґше напґред. От слаґборазґвиґта агґрарґна страґна през 50-те гоґдиґни тя се преґвърґна в средґноразґвиґта проґмишґлеґно-агґрарґна страґна с едґни от най-виґсоґкиґте темґпоґве на икоґноґмиґчесґки расґтеж в свеґта.
   През 70-те и осоґбеґно през 80-те години разґвиґтиґето на икоґноґмиґкаґта заґпочґна да изисґкґва ноґви реґшеґния и принґциґпи на упґравґлеґние, но "клаґсаґта на ръґкоґвоґдиґтеґлиґте" стаґваґше все по-конґсерґваґтивґна и затґвоґреґна в сеґбе си. Проґтиґвоґреґчиґята наґрасґтґваґха и се усґложґняґваґха, но стаґриґте меґтоґди възґпґреґпятсґтґваґха разґвиґтиґето. "Упґравґляґваґниґте (и икоґноґмиґкаґта) не жеґлаґеха да бъґдат упґравґляґваґни по стаґроґму, а упґравґляґваґщиґте не моґжеґха да упґравґляґват по ноґвоґму".
   В края на 80-те гоґдиґни икоґноґмиґкаґта осґтаґна оконґчаґтелґно "изґвън конґтґрол". Впроґчем още през 50-те гоґдиґни упґравґляґваґщиґте бяґха веґче "изґвън конґтґрол" и се преґвърґнаґха в неґдоґсеґгаґеми. Криґзаґта беґше веґче повґсеґмесґтґна - и икоґноґмиґчесґка, и соґциґалґна, и поґлиґтиґчесґка.
   Тя беґше заґбеґляґзаґна от наґродґниґте маґси и упґравґляґваґщиґте, но беше оцеґнеґна в дълґбоґчиґна от икоґноґмисґтиґте в униґверґсиґтеґтиґте. Въпґреґки тоґзи факт предґлоґжеґниґята за реґфорґми най-шумґно бяґха огґлаґсяґвани не от учеґниґте (трудґно се наґпусґка споґкойсґтґвиґето на каґбиґнеґта и се приґема кряґсъґкът на диґваґта уличґна маґса), а от глаґсоґвиґти "анґтиґкоґмуґнисґти", коґито по съґщесґтґво са виґнаґги "анґти".
   По тоґзи наґчин Гоґлеґмиґят преґход - 1990-1996 г., се преґвърґна в "реґфорґма, проґвежґдаґна от улиґцаґта". "Смяґнаґта на сисґтеґмаґта", "паґзарґнаґта икоґноґмиґка" и "деґмокґраґциґята" бяґха единґсґтґвеґниґте идеґологеґми, коґито слуґжеґха за наґсъсґкґваґне на тълґпаґта и за проґвежґдаґне на реґфорґми. Изґвесґтґно е обаґче, че коґгаґто едґно деґло стаґне "всеґнаґродґно", проґфеґсиґонаґлизґмът се гуґби и идґва ред на грешґкиґте и глуґпосґтиґте. Ниґкой не отиґва на шиґвач, ако си е поґряґзал пръсґта; ниґкой не отиґва на шлоґсер, ако го боґли апенґдиґксът. Шлоґсеґриґте, шиґваґчиґте, поґетиґте, адґвоґкаґтиґте и всяґкакґви друґги непґроґфеґсиґонаґлисґти (от поґзиґциґите на икоґноґмиґчесґкаґта наґука) обаґче се захґваґнаґха да проґвежґдат икоґноґмиґчесґкаґта реґфорґма. Реґзулґтаґтиґте са поґвеґче от очеґвадґни. С идеґологеґми и тълґпа се праґви реґвоґлюґция, но не и реґфорґма! За посґледґноґто не трябґва знаґме, а пиґсалґка.
   Къґде осґтаґнаґха икоґноґмисґтиґте и учеґниґте проґфеґсиґонаґлисґти? На топґло и тиґхо край каґмиґнаґта? Не, разґбиґра се! Те учасґтґваґха - обикґноґвеґно безґвъзґмезґдґно и проґфеґсиґоналґно - чрез изґказґваґне на своґето мнеґние, чрез конґфеґренґции, книґги, стуґдии и стаґтии - предґлаґгайґки какґвоґто моґгат. Няґкои наґисґтиґна поґтъґнаґха в "свеґта на мълґчаґниґето". Но в по-гоґляґмаґта си част учеґниґте не бяґха паґсивґни зриґтеґли в бълґгарґсґкия "Мач на стоґлеґтиґето". Наґисґтиґна обаґче техґниґят глас осґтаґна "глас в пусґтиґня".
   Ако напґраґвим едґна ретґросґпекґция на учеґниґте, раґбоґтеґщи окоґло Наґродґноґто събґраґние, Миґнисґтерґсґкия съґвет и Преґзиґденґтсґтґвоґто след 1989 г., "отґдґръпґваґнеґто" им е пълґно! Моґже би икоґноґмиґчесґкаґта наґука веґче е изґлишґна?
   Отґгоґвоґрът на теґзи въпґроґси даґва икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие на Бълґгаґрия след реґфорґмиґте - тоґталґно наґзад към все по-лоґшиґ реґзулґтаґти. Икоґноґмиґчесґкоґто отсґтъпґлеґние по всичґки фронґтоґве е толґкоґва голямо, че е крупґно доґкаґзаґтелґсґтґво за "знаґниґята и сиґлаґта" на упґравґляґваґщиґте. Разґбиґра се, и на техґниґте съґветґниґци (къґдеґто има и няґкой и друг учен - "за чесґтґта на марґкаґта").
   Какґво е тиґпичґноґ в усґлоґвиґята на криґзаґта, наґлоґжеґна от проґфаґниґзиґраґноґто упґравґлеґние след 1989 г. (след проґфаґниґзиґраґноґто упґравґлеґние преґди тоґва)? Тиґпичґни са "всезґнаґниґето" и опґтиґмизґмът на ръґкоґвоґдиґтеґлиґте, че колґкоґто по-лоґшо стаґва поґлоґжеґниґето, хоґраґта трябґва да са доґволґни поґне от тоґва, че на корґмиґлоґто стоґят бодґри каґпиґтаґни. Тиґпичґно е, че учеґниґте са им необходими обикґноґвеґно коґгаґто трябґва да заґщиґтят няґкоя тяхґна идея. Но саґмо с външґна подґкґреґпа не се жиґвее. За целґта поґлиґтиґциґте заґпочґнаґха да "проґизґвежґдат" парґтийґни учеґни в моґменґта, коґгаґто са властимаґщи. Отґкґроґвеґно трябґва да се призґнае, че и двеґте "свърґхґсиґли" се стреґмяґха да изґполґзґват власґтґта си в тоґва напґравґлеґние.
   Едґна беґда обаґче ниґкоґга не идґва саґма. Осґтаґвяґнеґто на учеґниґте изґвън коґриґдоґриґте на власґтґта не беґше единґсґтґвеґноґто, коґето власґтиґмаґщиґте напґраґвиґха. Мноґго скоґро се разґбґра, че ако го няґма веґче "гоґлеґмия брат" в наґукаґта, има нов Big Brother... "Ако ние не знаґем какґво да праґвим, те ще ни каґжат исґтиґнаґта" - тоґва бе едґна от поґредґниґте "дуґховґни" проґяви на ноґвоґто упґравґлеґние. За целґта бяґха изґполґзваґни "моґдеґлът на Чеґхия", "моґдеґлът на USA", "моґдеґлът на Швейцаґрия", "моґдеґлът на Джефґри Сакс", "моґдеґлът на Балґцеґроґвич", за да се стигґне до "моґдеґла на Турґция" и "моґдеґла на Киґтай" - ако не друго, те разґкґриґваґт, че в глаґвиґте на упґравґляґваґщиґте няґма моґдел. Цаґрят е гол!
   Обърґкґваґнеґто на упґравґляґваґщиґте е пълґно: и в "деґмоґноґпоґлиґзаґциґята" (пълґно отґсъсґтґвие на ясґноґта що е "моґноґпол"), и в "приґваґтиґзаґциґята" (пълґно отґсъсґтґвие на ясґноґта по въпґроґса кое и заґщо да се приґваґтиґзиґра), и в струкґтурґнаґта поґлиґтиґка (кой отґраґсъл е "струкґтуґроґопґреґдеґлящ"), и в цеґноґваґта поґлиґтиґка (коя цеґна "да бъґде или не" реґгуґлиґраґна от ценґтъґра и заґщо), и във външґнаґта търґгоґвия (даґли Бълґгаґрия да се отґвоґри и за коґго; наґкъґде да "глеґда" Бълґгаґриґя), и във фиґнанґсоґваґта и даґнъчґнаґта поґлиґтиґка, и т. н. Съґщесґтґвуґваґнеґто на Миґнисґтерґсґтґвоґто на икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие без "мъдґри мъґже и жеґни" не е осґноґваґние за опґтиґмиґзъм.
   За поґреґден път пракґтиґкаґта доґкаґза каґтеґгоґричґно, че икоґноґмиґчесґко разґвиґтие без икоґноґмиґчесґка наґука веґче е неґвъзґможґно. И днес наґукаґта трябґва да отґгоґвоґри на въпґроґса какґво да се праґви.
   3. Насґтъпґваґщоґто утґре: какґво да се праґви?
   (План 2001:"Сиґгурґност за всичґки")
   Осґновґнаґта страґтеґгия за икоґноґмиґкаґта споґред нас не е и не моґже да бъґде икоґноґмиґчесґка по своґето съґдърґжаґние, а соґциґолоґгиґчесґка. Споґред нас поґсоґкаґта е едґнозґначґна - реґпубґлиґканґсґкаґта форґма на упґравґлеґние трябґва да осиґгуґри ноґвоґто равґноґвесґно съсґтоґяние, удовґлетґвоґряґваґщо всичґки гражґдаґни на страґнаґта.
   Съґщевґреґменґно ниґкоя от докґтґриґниґте не удовґлетґвоґряґва усґлоґвиґето на заґдаґчаґта "Ноґва Бълґгаґриґя". Деґсен преґход без ляґва стаґбилґност е неґмисґлим. Своґбоґда без отґгоґворґност, спраґведґлиґвост без власт и соґлиґдарґност без сиґгурґност са невъзґможґни.
   Без сиґгурґност на разґвиґтиґето, без сиґгурґност на всичґки слоґеве от наґсеґлеґниґето е неґмисґлиґма веґче всяґка проґмяґна. "Усґтойчиґвосґтґта" на сиґгурґносґтґта се превґръґща в пробґлем ноґмер едґно. Няґма своґбоґда без сиґгурґност. Спраґведґлиґвосґтґта без сиґгурґносґтґта на разґвиґтиґето осґтаґва празґна дуґма. Соґлиґдарґносґтґта без сиґгурґносґтґта на всичґки е безґсґмисґлеґно поґняґтие. Сиґгурґносґтґта стаґва баґза, без коґято и леґви, и десґни докґтґриґни, а и ценґносґтиґте на деґмокґраґциґята (и в часґтґност на соґциґалґдеґмокґраґциґята) гуґбят поґзиґции.
   3.1. Цел на разґвиґтиґето - "Сиґгурґност за всичґки"
   Икоґноґмиґчесґкиґте, соґциґалґниґте анаґлиґзи и прогґносґтичґниґте разґчеґти поґказґват, че е досґтигґнаґта точґкаґта на киґпеґне. Саґмо още граґдус напґреґжеґние е досґтаґтъґчен, за да преґмиґнат в друґго каґче-
  сґтґвеґно съсґтоґяние и деґмокґраґциґята, и паґзарґнаґта икоґноґмиґка (или в твърґдо съсґтоґяние чрез дикґтаґтуґра, или в гаґзоґобґразґно съсґтоґяние чрез анарґхиґя).
   Униґкалґносґтґта на сиґтуґациґята поґказґва, че на "поґлиґгон Бълґгаґрия'96"стаґри реґцепґти са проґтиґвоґпоґказґни. Ниґкой не леґкуґва злоґкаґчесґтґвеґно заґбоґляґваґне с риґциґноґво масґло. В тоґзи смиґсъл, колґкоґто и блаґгоґжеґлаґтелґни да са, преґпоґръґкиґте на разґвиґтия свят моґгат да се окаґжат проґтиґвоґпоґказґни. Но кой ще ноґси отґгоґворґносґтґта - паґциґенґтът, койґто е приґел предґпиґсаґноґто леґкарґсґтґво, или леґкаґрят, койґто го е преґпоґръґчал? Древґнаґта мъдґрост, че леґкаґрят, ако не знае как да изґлеґкуґва паґциґенґта, поґне не биґва да го убиґва с леґчеґниґето, тук веґче е под съмґнеґние. Но и паґциґенґтът от своя страґна не биґва да се доґвеґряґва докґрай..
   "Поґлиґгон Бълґгаґрия'96" изисґкґва споґкойсґтґвие, сиґгурґност и стаґбилґност. Изисґкґва вярґна диґагґноґза и праґвилґно леґчеґние. Деґзинґтегґраґциґята на гражґдаґниґте на страґнаґта моґже да бъґде овґлаґдяґна, ако те поґчув-
  сґтґват сиґгурґност: и икоґноґмиґчесґка, и соґциґалґна, и фиґнанґсоґва, и екоґлоґгичґна, и наґциґоналґна, и т. н.
   Обґразґно каґзаґно, ако чоґвек не е сиґгуґрен в четирите своґбоґди, деґфиґниґраґни от Рузґвелт, той не се чувґсґтґва чоґвек. С друґги дуґми, неґобґхоґдиґми са: 1) своґбоґда от елеґменґтарґниґте нужґди; 2) своґбоґда от страґха; 3) своґбоґда на слоґвоґто; 4) своґбоґда на вяґраґта.
   На пърґво мясґто, тоґва озґнаґчаґва борґба с маґсоґваґта бедґност. Днес едґна треґта от наґсеґлеґниґето жиґвее в усґлоґвия на крайґни лиґшеґния. Над 1 200 000 бълґгарґсґки сеґмейсґтґва разґчиґтат на соґциґалґни поґмоґщи. Над 70 на сто от наґсеґлеґниґето жиґвее под жизґнеґния миґниґмум, а друґги 20 на сто са на неґгоґваґта граґниґца. Към груґпаґта на бедґниґте се саґмопґриґчисґляґва всеґки четґвърґти бълґгаґрин. За 40 на сто от сеґмейсґтґваґта паґриґте стиґгат единґсґтґвеґно за храґна, подґдърґжаґне на жиґлиґщеґто и изґпґлаґщаґне на заґеми. Соґциґалґно слаґбиґте моґгат да си позґвоґлят поґкупґки в разґмер на окоґло 40 стоґки от пърґва неґобґхоґдиґмост. Наґшиґте изґсґледґваґния поґказґват, че ако се заґдълґбоґчат отґриґцаґтелґниґте тенґденґции, саґмо след две гоґдиґни 1/3 част от бълґгарґсґкоґто наґсеґлеґние просґто няґма да моґже да съґщесґтґвуґва!
   На втоґро мясґто, тоґва озґнаґчаґва борґба с орґгаґниґзиґраґнаґта и неґорґгаґниґзиґраґнаґта пресґтъпґност. Не е възґможґно в края на ХХ в. обикґноґвеґниґте гражґдаґни да се страґхуґват от пресґтъпґниґциґте, а пресґтъпґниґциґте да не се плаґшат от поґлиґциґята и праґвоґсъґдиґето. Ако преґди едґна сиґла (на парґтиґята дърґжаґва) наґсилґваґше гражґдаґниґна, днес той е подґлоґжен на наґсиґлие от всичґки страґни.
   На треґто мясґто, тоґва озґнаґчаґва разґгґръґщаґне своґбоґдаґта на слоґвоґто. Стаґва дуґма не за ноґмиґналґнаґта, а за реґалґнаґта своґбоґда. Всеґки гражґдаґнин на Бълґгаґрия трябґва да има възґможґност своґбодґно и без страх да изґраґзяґва мнеґниґето си пред друґгиґте, при коґето е възґможґно посґтиґгаґнеґто или на комґпґроґмис, или на конґсенґсус. Тоґва озґнаґчаґва и преґмахґваґнеґто на принґциґпа за "парґтийносґтґта" на масґмеґдиґите.
   На посґледґно мясґто, тоґва озґнаґчаґва отґказ от докґтґриґнаґта за средґнаґта клаґса. Всъщґност именґно нейноґто наґлиґчие позґвоґли проґдълґжиґтелґноґто съґщесґтґвуґваґне на стаґраґта сисґтеґма. Сиґгурґност за всичґки озґнаґчаґва преґход към обґщесґтґво без миґзеґрия, при коґето всеґки има възґможґност за собґсґтґвеґно разґвиґтие.
   Неґка обаґче да разґгґлеґдаґме по-подґробґно изґмеґреґниґята на икоґноґмиґчесґкаґта сиґгурґност за Реґпубґлиґка Бълґгаґрия до 2001 г.
   3.2. Средґсґтґво на разґвиґтиґето:
   миґниґмум 7 на сто икоґноґмиґчесґки расґтеж
   Спаґдът на брутґния вътґреґшен проґдукт спряґмо 1980 г.
  е поґвеґче от два пъґти, оцеґнеґно по съґпосґтаґвиґми цеґни.
   Днес гърґкът има бруґтен проґдукт 7,86 пъґти поґвеґче, отґколґкоґто бълґгаґриґна, неґмеґцът - 25,10 пъґти, швеґдът - 28,96 пъґти, япоґнеґцът - 30,22 пъґти, амеґриґкаґнеґцът - 23,58 пъґти. Слеґдоґваґтелґно дисґтанґциґята и разґлиґчиґята межґду заґбоґгаґтяґваґщия Заґпад и обедґняґваґщия Изґток наґрасґтват.
   Разґчеґтиґте поґказґват, че за да не изосґтаґва абґсоґлютґно, Бълґгаґрия трябґва да има расґтеж от окоґло 20 на сто средґноґгоґдишґно. На тоґзи етап тоґва е абґсоґлютґно неґвъзґможґно. За да не обедґняґва и отґноґсиґтелґно, бълґгарґсґкаґта икоґноґмиґка трябґва да посґтигґне средґноґгоґдиґшен ръст от окоґло 7 на сто. Ако се предґпґриґемат съґотґветґниґте мерґки, таґзи цифґра е едґновґреґменґно и неґобґхоґдиґма, и посґтиґжиґма.
   Ръсґтът е посґтиґжим по два наґчиґна: пърґво, чрез едґновґреґменґноґто поґвиґшаґваґне на проґизґвоґдиґтелґносґтґта на труґда и на броя на заґетиґте лиґца (и по двеґте лиґнии реґзерґвиґте са огґромґни); втоґро, чрез едґновґреґменґноґто наґрасґтґваґне на фонґдоґотґдаґваґнеґто и на осґновґниґте фонґдоґве.
   По-виґсок ръст е възґмоґжен саґмо при усґлоґвие, че разґвиґтиґят свят осъзґнае миґсиґята си и подґпоґмогґне страґниґте от бивґшия изґтоґчен блок, вклюґчиґтелґно и Бълґгаґрия, чрез безґвъзґмезґдґни поґмоґщи. Очакґваґниґята за моґщен поґток от чужд проґизґвоґдиґтеґлен каґпиґтал са без-
  сґмисґлеґни. Чужґдиґят каґпиґтал търґси едґновґреґменґно и по-виґсоґкаґта ренґтаґбилґност, и по-виґсоґкаґта засґтґраґховґка среґщу рисґкоґваґта зоґна. Бълґгаґрия не приґтеґжаґва ниґто едґноґто, ниґто друґгоґто.
   3.3.Разґвиґтие върґху собґсґтґвеґна баґза
   След вниґмаґтелґния анаґлиз на взаґимоґдейсґтґвиґето на бълґгарґсґкаґта със свеґтовґнаґта икоґноґмиґка след пърґвиґте шест гоґдиґни на проґмяґнаґта наґциґоналґнаґта дейсґтґвиґтелґност се офорґмя в следґнаґта поґсоґка: "Разґвиґтие върґху собґсґтґвеґна баґза". Колґкоґто и гоґляґма да е външґнаґта поґмощ (каґто дял от брутґния вътґреґшен проґдукт), тя е по-скромґна от скромґноґто. Осґвен тоґва до тоґзи моґмент не се предґлаґгат ниґто втоґри план Марґшал, ниґто втоґри план Моґне, коґито да преґдизґвиґкат неґобґхоґдиґмия икоґноґмиґчесґки расґтеж. Накґрая ниґкоя страґна в свеґта не въґвежґда преґфеґренґции на чужґдия спряґмо наґциґоналґния каґпиґтал.
   Едґно от най-гоґлеґмиґте очакґваґния, свърґзаґни с проґцеґсиґте на деґмокґраґтиґзаґция и инґтегґриґраґне в Евґроґпа бе свърґзаґно с икоґноґмиґчесґкоґто подґпоґмаґгаґне на реґфорґмиґте. Заґгоґвоґри се за бърґза инґтегґраґция, за втоґри "План Марґшал", за нов "План Моґне". За кратґко вреґме обаґче се окаґза, че дуґмиґте невиґнаґги се покґриґват с деґла. Днес неґщаґта са ясґни - дуґмиґте осґтаґнаґха в миґнаґлоґто. Миґтоґвеґте посґтеґпенґно се превґръґщат в реґалґносґти, отґкґроґвеґносґтґта - в циґниґзъм. Таґка напґриґмер предґсеґдаґтеґлят на Инґтерґпарґлаґменґтарґния съґюз Майкъл Марґшал при среґщаґта си с екґсґпґреґмиґера Люґбен Беґров е каґтеґгоґриґчен - не е реґалґно да се приґлоґжи нов "План Марґшал", заґщоґто... в моґменґта саґмаґта Евґроґпа има сеґриґозґни фиґнанґсоґви и икоґноґмиґчесґки трудґносґти. Инґтеґресґно, коґгаґто се приґлаґгаґше исґтинґсґкиґят "План Марґшал", ниґма Амеґриґка имаґше по-малґки пробґлеґми? Неґщо поґвеґче, страґниґте, коґито стиґмуґлиґраґха разґпаґдаґнеґто на Варґшавґсґкия доґгоґвор, днес не моґгат да гаґранґтиґрат сиґгурґносґтґта на ниґто едґна от страґниґте - членґки на таґзи орґгаґниґзаґция.
   Накґрая, доґри коґгаґто страґни каґто Бълґгаґрия изґпитґваґха сеґриґозґни фиґнанґсоґви затґрудґнеґния поґраґди външґни факґтоґри (емґбарґгоґто среґщу Сърґбия и Черґна Гоґра), не бяґха поґлуґчеґни ниґкакґви диґрекґтґни комґпенґсаґции .
   Обґщо взеґто наґдежґдиґте за екґсґпорґтґна своґбоґда без огґраґниґчеґния бяґха изґлъґгаґни. Окаґза се, че какґто слаґбиґте, таґка и силґниґте в икоґноґмиґчесґко отґноґшеґние страґни въґвеґдоґха /или подґдърґжаґха/ икоґноґмиґчесґки проґтекґциґониґзъм. Вреґмеґнен хаґракґтер ли има той?
   Отґгоґвор на тоґзи въпґрос даґдоґха спеґциґалисґти от прогґраґмаґта ФАР и деґлеґгаґциґята на ЕС на сеґмиґнаґра "Обґщаґта селґсґкосґтоґпанґсґка поґлиґтиґка на ЕС и страґниґте от Изґточґна Евґроґпа", съсґтоґял се в Бълґгаґрия през 1993 г. Ще се поґзоґвем на г-н Барт Кайтър, споґред коґгоґто до края на веґка ще съґщесґтґвуґват огґраґниґчеґния за изґнос на стоґмаґна и текґсґтил. Квотґниґят принґцип на наґциґоналґноґто ни учасґтие ще проґдълґжи да се приґлаґга и след тоґзи срок за селґсґкосґтоґпанґсґкаґта ни проґдукґция. Споґред неґго "наґлаґгаґниґте огґраґниґчеґния върґху вноґса от Изґточґна Евґроґпа не са от страх от конґкуґренґция, а стреґмеж да заґпаґзим инґтеґреґсиґте на проґизґвоґдиґтеґлиґте от Обґщґносґтґта (и тоґва ако не е проґтекґциґониґзъм, в койґто обґвиґняґват Изґточґна Евґроґпа - бел. моґя). Все пак при нас със селґсґко стоґпанґсґтґво се заґниґмаґват едґва две на сто от наґсеґлеґниґето, доґкаґто при вас с тоґва са заґети блиґзо едґна четґвърґт".
   Впроґчем преґхоґдът от поґлиґтиґкаґта на стуґдеґнаґта войґна към поґлиґтиґкаґта на леґдеґния мир се проґяви и в поґлиґтиґчесґко отґноґшеґние. "Ресґтґрикґтивґнаґта търґговґсґка поґлиґтиґка на ЕС вреґди твърґде мноґго на наґшиґте страґни и в съґщоґто вреґме подґкоґпаґва доґвеґриґето на техґниґте наґроґди в добґраґта воґля на Евґроґпа", заґяви навреґмеґто полґсґкаґта миґнисґтър-предґсеґдаґтелґка Хаґна Суґхотґсґка на симґпоґзиґум в Швейцаґрия. Търґпеґние и пак търґпеґние за членґсґтґвоґто на страґниґте от Изґточґна Евґроґпа в ЕС се предґлаґга каґто единґсґтґвен раґзуґмен изґход от поґлоґжеґниґето. Споґред г-н Ханс ван ден Брук - коґмиґсар на ЕС по външґноґикоґноґмиґчесґкиґте въпґроґси, e раґно даґже да се опґреґдеґли даґта за преґгоґвоґриґте по въпґроґса за приґемаґнеґто на "млаґдиґте деґмокґраґции" в Обґщґносґтґта. Той предґлаґга най-раґно през 1995 г. да се проґвеґде среґща с канґдиґдаґтиґте за оценґка на техґния соґциґалґно-икоґноґмиґчесґки прогґрес. "Да бъґдем реґалисґти. Още мноґго неґща трябґва да бъґдат осъґщесґтґвеґни", убежґдаґва коґмиґсаґрят на ЕС.
   Межґдувґреґменґно "лиґбеґраґлиґзиґраґнеґто" на изґноґса доґвеґде до тоґва, коґето се очакґваґше от проґфеґсиґонаґлисґтиґте. От едґна страґна, екґсґпорґтът на ценґни (и евґтиґни от гледґна точґка на Заґпаґда) наґциґоналґни реґсурґси поґлуґчи сиґлен тлаґсък. Посґлеґдоґваґтелґно и безґвъзґвґратґно наґмаґляґха приґродґниґте (въґзобґноґвиґми, часґтичґно въґзобґноґвиґми и неґвъґзобґноґвиґми) реґсурґси. Най-бърґзо обаґче се разґтґвоґриґха граґниґциґте за най-ценґния и евґтин реґсурс - виґсоґкокґваґлиґфиґциґраґниґте спеґциґалисґти.
   Споґред бивґшия предґсеґдаґтел на Римґсґкия клуб Ауреґлио Пеґчеи наґпълґно е възґможґно да се съзґдаґдат "усґлоґвия за проґникґваґне на безґсґкґруґпулґни спеґкуґланґти от чужґбиґна, коґито със своґите неґдобґроґсъґвесґтґни дейсґтґвия и напґразґни обеґщаґния" ще разґпалґват наґциґонаґлисґтичґниґте и шоґвиґнисґтичґниґте насґтґроґения. Не е раґзисґкґван и въпґроґсът за трансґнаґциґоналґниґте корґпоґраґции. Споґред няґкои преґдупґрежґдеґния те са "мноґго гоґлеґми и моґгъґщи, за да бъґдат подґхоґдяґщи парґтґньоґри или лоґялґни поґдаґниґци на малґки страґни. Всичґки важґни реґшеґния се взеґмат саґмо от едґно мясґто и са съґобґраґзеґни с поґлиґтиґкаґта саґмо на едґно праґвиґтелґсґтґво - в страґнаґта, къґдеґто е ценґтґраґлиґзиґраґно ръґкоґводґсґтґвоґто на комґпаґниґята-майка. В слуґчай на криґза или конґфґликт цяґлаґта мноґгоґнаґциґоналґност на мноґгоґнаґциґоналґнаґта комґпаґния се изґпаґряґва", проґдълґжаґва той.
   Що се отґнаґся до вноґса, и тук трудґноґреґшиґмиґте или неґреґшиґмиґте пробґлеґми не са маґлоґважґни.
   От едґна страґна, неґдосґтиґгът на ваґлутґни проґвиґзии силґно огґраґниґчаґва вноґса. От друґга, разґдґроґбеґносґтґта на наґциґоналґнаґта икоґноґмиґка преґдизґвикґва конґкуґренґция при поґкупґкаґта на стоґки и техґноґлоґгии отґвън. От треґта, струкґтуґраґта на вноґса е наґпълґно безґразґборґна, коґето преґдизґвикґва приґлив на крайґна проґдукґция, а не на суґроґвиґни и техґноґлоґгии.
   Чесґто се преґмиґнаґва към "внос" на инґтеґлекґтуґалґна собґсґтґвеґност, наґриґчан на обикґноґвен език пиґратсґтґво. Таґка напґриґмер в Бълґгаґрия чрез виґдео- и аудиґопиґратсґтґво се посґтиґга ренґтаґбилґност от над 100%, коґето доґвеґде до ощеґтяґваґне саґмо на амеґриґканґсґки фирґми в разґмер на над 250 млн. доґлаґра гоґдишґно.
   Какґва струкґтурґна поґлиґтиґка е неґобґхоґдиґма и възґможґна в ноґвиґте усґлоґвия?
   -- Пърґво, силґно огґраґниґчаґваґне на изґноґса на непґреґраґбоґтеґни и поґлу-
  пґреґраґбоґтеґни суґроґвиґни и маґтеґриґали.
   -- Втоґро, стиґмуґлиґраґне на изґноґса на заґвърґшеґни крайґни изґдеґлия. Въґвежґдаґне на шлюґзоґви цеґни.
   -- Треґто, силґно огґраґниґчаґваґне на вноґса на гоґтоґви проґдукґти и изґдеґлия, осоґбеґно на таґкиґва, коґито имат анаґлоґзи, проґизґвежґдаґни в Бълґгаґрия. Въґвежґдаґне на миґниґмалґни шлюґзоґви цеґни.
   -- Четґвърґто, заґсилґваґне на митґниґчесґкия и станґдарґтиґзаґциґонґния конґтґрол. Тоґталґна кадґроґва проґмяґна.
   Пърґвоґнаґчалґниґте прогґнозґни разґчеґти поґказґват, че ефекґтиґте от поґдобґни хоґдоґве ще имат няґколґко изґмеґреґния: увеґлиґчаґваґне на икоґноґмиґчесґкия расґтеж с окоґло 5 на сто средґноґгоґдишґно; наґрасґтґваґне на труґдоґваґта заґетост с окоґло 280 000 дуґши (по лиґния на преґкиґте и косґвеґниґте труґдоґви разґхоґди).
   Обґратґно, ако не бъґдат предґпґриґети предґлаґгаґниґте мерґки, всичґки осґтаґнаґли са наґпълґно безґсґмисґлеґни.
   3.4. Опоґра в собґсґтґвеґниґте сиґли
   Посґтаґвяґнеґто на ясґна наґциґоналґна цел и съґщевґреґменґно преґмиґнаґваґнеґто към принґциґпа "Разґвиґтие върґху собґсґтґвеґна баґза" озґнаґчаґват, че страґнаґта е осъзґнаґла неґобґхоґдиґмосґтґта от опоґра преґдимґно в собґсґтґвеґниґте си сиґли.
   В слуґчая трябґва да се разґвие творґчесґкаґта акґтивґност чрез няґколґко "клаґсиґчесґки" мерґки, хаґракґтерґни за смеґсеґнаґта икоґноґмиґка:
   -- Пърґво, коґорґдиґнаґция и коґмерґсиґалиґзаґция на дейносґтґта на дърґжавґниґте предґпґриґятия. Приґвежґдаґне на всичґки цеґни в съґотґветсґтґвие с техґниґте стойносґти. Преґмахґваґне на доґтиґраґнеґто. Разґраґботґка на ежеґгодґни бизґнеспрогґраґми и на таґзи осґноґва субґсиґдиґраґне на проґизґводґсґтґвоґто на страґтеґгиґчесґки за страґнаґта проґдукґти.
   -- Втоґро, връґщаґне на зеґмяґта в реґалґни граґниґци и субґсиґдиґраґне на опґреґдеґлеґни селґсґкосґтоґпанґсґки проґдукґти.
   -- Треґто, разґвиґтие на проґцеґса на акґциґонерґнаґта приґваґтиґзаґция.
   Съґщевґреґменґно трябґва да се опґреґдеґли деґлът на натґрупґваґнеґто в деґла на наґциґоналґния доґход. За 7-те проґценґта средґноґгоґдиґшен расґтеж и при предґпґриґемаґне на осґтаґнаґлиґте мерґки норґмаґта на натґрупґваґнеґто не моґже да бъґде по-нисґка от 12 на сто. Тоґва е свърґзаґно с по-наґтаґтъшґно наґтоґварґваґне на приґходґнаґта част и разґтоґварґваґне на разґходґнаґта част на дърґжавґния бюґджет. В слуґчая са неґобґхоґдиґми следґниґте мерґки:
   - разґшиґряґваґне на баґзаґта на даґнъчґноґто обґлаґгаґне без поґвиґшаґваґне на даґнъчґниґте ставґки и на митґниґчесґкиґте таґриґфи;
   - преґмиґнаґваґне към реґалґни паґзарґни цеґни на проґдукґтиґте и усґлуґгиґте на дърґжавґниґте предґпґриґятия.
   Единґсґтґвеґно труґдът на бълґгаґриґна, а не няґкакґва въґобґраґжаґема външґна поґмощ, ще изґвеґдат Бълґгаґрия на маґгисґтґраґлаґта на прогґреґса.
   3.5. Орґгаґниґзиґран паґзар чрез страґтеґгиґчесґко плаґниґраґне
   Всичґко поґсоґчеґно по-гоґре на пракґтиґка озґнаґчаґва и изисґкґва предґваґриґтелґно опґтиґмизиґраґне на струкґтуґраґта на крайнаґта проґдукґция въз осґноґва на анаґлиґзи и прогґноґзи. Таґкаґва техґноґлоґгия и лоґгиґка на дейсґтґвие не се предґлаґга от ниґто едґна поґлиґтиґчесґка орґгаґниґзаґция. Средґсґтґвоґто за реґалиґзаґция е позґнаґто от пракґтиґкаґта на разґвиґтиґте страґни - страґтеґгиґчесґкоґто инґдиґкаґтивґно плаґниґраґне, съґчеґтаґно със сисґтеґма от фиґнанґсоґви и даґнъчґни меґхаґнизґми.
   Смяґнаґта на ценґтґраґлиґзиґраґноґто плаґниґраґне с паґзарґна коґорґдиґнаґция поґкаґза, че единґсґтґвеґно хоґриґзонґталґниґте връзґки не са досґтаґтъґчен атґриґбут за посґтиґгаґне на неґобґхоґдиґмаґта коґорґдиґниґраґност. Те не моґгат да доґвеґдат до коґорґдиґниґраґност, ако е наґлиґце "паґраґлиґза на икоґноґмиґкаґта" - от едґна страґна, гоґдишґна инґфґлаґция над 15%; от друґга страґна, липґса на имґпеґраґтив да се отґдеґля част от пеґчалґбаґта за инґвесґтиґции. Тук е неґобґхоґдиґма съґщесґтґвеґна проґмяґна.
   -- Пърґво, заґкоґноґва приґнуґда: дърґжавґниґте орґгаґниґзаґции и предґпґриґятия, коґито форґмиґрат пеґчалґба, да заґдеґлят опґреґдеґлеґна квоґта от нея за инґвесґтиґции (осґвен пълґния разґмер на аморґтиґзаґциґонґниґте отґчисґлеґниґя), коґято не се превґръґща в доґхоґди на раґботґниґциґте и слуґжиґтеґлиґте.
   -- Втоґро, да се търґси възґможґност и за верґтиґкалґна коґорґдиґнаґция - и за вътґрешґния, и за външґния паґзар (в тоґзи смиґсъл съґщесґтґвуґваґнеґто на едґно Миґнисґтерґсґтґво на икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие е опґравґдаґно).
   Отґтук идґва неґобґхоґдиґмосґтґта от проґмяґна и в собґсґтґвеґносґтґта. Обикґноґвеґно тоґзи въпґрос се свежґда до приґваґтиґзаґциґята. Разґбиґра се, и тя има знаґчеґние. Тук обаґче стаґва дуґма за неґщо по-съґдърґжаґтелґно и по-боґгаґто.
   -- Пърґво, преґхоґдът към реґалґна паґзарґна (паґзарґна споґред разґбиґраґниґята на ХХ и ХХI в., а не на ХIХ в.) икоґноґмиґка изисґкґва раґвенґсґтґво на форґмиґте на собґсґтґвеґност - но не аритґмеґтичґно раґвенґсґтґво по дяґлоґве. Стаґва дуґма за раґвенґсґтґво от гледґна точґка на паґзаґра, вклюґчиґтелґно по цеґни и ренґтаґбилґност. В моґменґта - тоґва се доґказґва и от факґтиґте - ноґваґта идеґолоґгия е втъґкаґна и в поґлиґтиґкаґта, каґто се доґпусґка акґсиґомаґтичґно, че дърґжавґнаґта собґсґтґвеґност не е пеґчеґливґша и слеґдоґваґтелґно трябґва да е гуґбеґща! Обґратґно, трябґва да се цеґли раґвенґсґтґво на форґмиґте на собґсґтґвеґност, коґето озґнаґчаґва, че е неґобґхоґдиґмо всяґка проґдаґдеґна стоґка, ако не да ноґси пеґчалґба, поґне да покґриґва разґхоґдиґте. При едґна поґдобґна сиґтуґация дърґжавґниґят бюґджет ще бъґде обґлекґчен отґдясґно, а слеґдоґваґтелґно и отґляґво.
   -- Втоґро, неґобґхоґдим е нов прегґлед на приґваґтиґзаґциґята. За нея веґче всичґко е каґзаґно осґвен най-важґноґто. Пърґвиґят въпґрос тук е: кое да се приґваґтиґзиґра, какґва да бъґде поґлиґтиґкаґта в обґласґтґта на приґваґтиґзаґциґята? По деґфиґниґция в разґвиґтия свят се доґпусґка следґнаґта лоґгиґка: приґваґтиґзиґра се пърґво тоґва, коґето не е меґхаґниґзиґраґно, следґват отґрасґлиґте с по-виґсоґка стеґпен на меґхаґниґзаґция и накґрая авґтоґмаґтиґзиґраґниґте проґцеґси. Втоґриґят въпґрос е с по-виґсоґка стеґпен на сложґност: за коґго да се приґваґтиґзиґра, как да стаґне тоґва? Ако се подґхоґди чисґто паґзарґно - чрез разґпґроґдажґба ("деґсен подґход"), едґриґят каґпиґтал просґто ще укґреґпи и моґноґпоґлиґзиґра за поґне поґлоґвин век поґзиґциґите си. Обґратґно, ако се "разґдаґде" собґсґтґвеґносґтґта на "труґдеґщиґте се" или на "наґроґда" ("ляв подґход"), в следґваґщия моґмент соґциґалґно слаґбиґте ще предґпґриґемат разґпґроґдажґба на собґсґтґвеґниґте си дяґлоґве, просґто за да оцеґлеґят фиґзиґчесґки. Именґно теґзи факґти наґлаґгат един "по-ляв" ваґриґант на приґваґтиґзаґция, придґруґжен с вреґменґна забґраґна за разґпґроґдажґба на дяґлоґвеґте.
   4. Какґво ще се слуґчи, ако неґщаґта се осґтаґвят
   на саґмоґтек?
   Днес е трудґно да се даґде тоґчен и изґчерґпаґтеґлен отґгоґвор на тоґзи слоґжен въпґрос. Но едґно е сиґгурґно - Изґточґна Евґроґпа се нужґдае от поґмощ за преґхоґда от страґна на Заґпадґна Евґроґпа, таґка какґто Заґпадґна Евґроґпа се нужґдае от споґкойґна и просґпеґриґраґща Изґточґна Евґроґпа (в чиґето долґно ляґво ъгълґче е разґпоґлоґжеґна Бълґгаґриґя). Не се посґтаґвя въпґроґса за Ценґтґралґна Евґроґпа - там и поґмощґта, и напґреґдъґкът са в напґредґнаґли фаґзи, маґкар и в миґниґмалґни разґмеґри. Всичґко тоґва изисґкґва мноґго и съґщесґтґвеґни съвґмесґтґни усиґлия и разґбиґраґне, нужґдае се от търґпеґние и вреґме.
   Но то изисґкґва и умеґло ръґкоґводґсґтґво. То изисґкґва кулґтурґни и ценґносґтґни проґмеґни. То е, обґразґно каґзаґно, неґщо мноґго поґвеґче от подґмяґнаґта на спуґкаґна гуґма на авґтоґмоґбиґла.
   Обґратґно, ако не се следґва поґсоґчеґнаґта схеґма, ние сме в съсґтоґяние да прогґноґзиґраґме Бълґгаґрия и нейнаґта икоґноґмиґка през 2001 гоґдиґна. Пърґво, моґже да има не едґна, а три Бълґгаґрии; втоґро, ако Бълґгаґрия е едґна, гражґдаґниґте й ще бъґдат твърґде разґноґлиґки - 3/4 от наґсеґлеґниґето ще потґреґбяґва 1/2 от тоґва, коґето днес потґреґбяґват соґциґалґно слаґбиґте, а осґтаґнаґлаґта част ще бъґде "боґгаґта" по балґканґсґкиґте поґкаґзаґтеґли.
   В крайґна сметґка наґроґдът има дуґмаґта.
  
  
   Книгата е освободена от ДДС.
   НАЧАЛОТО И КРАЯТ
  НА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА
  
   доц. д-р Боян Любомиров Дуранкев
  
   Рецензент: доц. д-р Петко Чобанов
  
   Редактор Геника Киркова
   Коректор Геника Киркова, Ваня Николова
   Художник Истилиян Божилов
   Техн. редакция и предпечатна подготовка
  Истилиян Божилов
  
   Формат 16/60/84; ПК 5; Тираж 1000; ИК 76.64
  ISBN 954-494-201-7
  
   0x08 graphic
  УНИВЕРСИТЕТСКА ПЕЧАТНИЦА НА УНСС
   Съґпосґтавґкаґта от гледґна точґка на поґлоґжиґтелґниґте и отґриґцаґтелґниґте страґни на двеґте сисґтеґми не е предґмет на анаґлиз на тоґва мясґто. Тя изисґкґва мноґго по-заґдълґбоґчеґно проґучґваґне.
   Тоґва по всяґка веґроґятґност е даґлечґно влиґяние на неґофґройдизґма.
   Чомґсґки, А.Н., Меґдиґите под конґтґрол: заґбеґлеґжиґтелґниґте посґтиґжеґния на проґпаґганґдаґта, С., 1994, с. 15.
   "Отґвоґреґна икоґноґмиґка" е обикґноґвеґно икоґноґмиґка, отґвоґреґна за ренґтаґбилґни чужґди инґвесґтиґции. Мноґго "отґвоґреґни икоґноґмиґки" в Лаґтинґсґка Амеґриґка, Азия и Афґриґка фунґкґциґониґрат добґре за инґвесґтиґтоґриґте и зле за собґсґтґвеґниґте си гражґдаґни.
   По какґво ще позґнаґете, че сте присґтигґнаґли в Заґпадґна Евґроґпа? По тоґва, че краґвиґте стаґват по-краґсиґви от жеґниґте!
   В Ню-Йорк авґтоґрът виґдя досґта дупґки по пъґтиґщаґта. Заґщо обаґче не ги заґпълґват? Заґщоґто не моґгат да спрат огґромґноґто двиґжеґниґе...
   Съґвет за взаґимоґдейсґтґвие - межґдуґнаґродґна орґгаґниґзаґция на бивґши ръґкоґвоґдиґтеґли на дърґжаґви и праґвиґтелґсґтґва, сред коґито Хелґмуд Шмидт, Ваґлеґри Жисґкар д'Есґтеґн,ґТаґкео Фуґкуґда, Джеймс Каґлаґхан, Пиґер Трюґдо и др.
   Жерґве, Д., Каґпиґтаґлизґмът има нужґда от безґраґбоґтиґца., В: Станґдарт, 2.06.1993, с. V.
   Colegrove, K., Democracy Versus Communismus. Princeton, 1961, p. 55.
   Саґмо в Бълґгаґрия репґреґсиґраґниґте са биґли над 17 000 дуґши (по справґка на МВР от януґари 1993 г.), коґето поґказґва, че репґреґсиґите не са биґли "изґкґлюґчеґния и деґфорґмаґциґи".
   С друґги дуґми, по изґраґза на доґайеґна на Веґлиґкоґто наґродґно събґраґние Йоґсиф Петґров "всичґки пред всичґки за всичґко сме виґновґни. Всеґки от нас ноґси виґна за тоґва, коґето предґсґтавґляґваґме сеґга. И всичґки трябґва да се наґпъґнем, за да изґлеґзем от криґзаґта. А да очакґваґме няґкой свиґше да ни опґраґви с един заґмах - тоґва е отґноґво беґлег на тоґтаґлиґтарґно мисґлеґне". В: Своґбоґден наґрод, 1993, бр. 21, с. 12.
   Таґка посґтъпґва напґриґмер Руґмен Диґмитґров в наґшуґмяґлаґта стаґтия "Триґбуґнал или фоґрум": "да прехґвърґлиш виґнаґта за икоґноґмиґчесґкия крах върґху отґделґни личґносґти озґнаґчаґва да призґнаґеш, че саґмиґят соґциґалиґзъм каґто сисґтеґма е бил ефекґтиґвен, а личґносґтиґте са биґли неґефекґтивґни. И тоґва ако не е коґмуґнисґтиґчесґко мисґлеґне!"
   За поґдобґно изґдирґваґне на "жерґтґви" споґмеґнаґва и Марґкус Волф: "На Изґток огорґчеґниґето и раґзоґчаґроґваґниґята на хоґраґта се окаґзаґха преґкаґлеґно силґни. Слеґдоґваґтелґно има нужґда от изґкуґпиґтелґна жерґтґва за масґкиґровґка на неґдосґтаґтъґциґте в маґсоґвоґто съзґнаґниґе."
  В: Станґдарт, 1.06.1993, с. V.
   В друґги часґти на Евґроґпа през ХХ в. буґшуґваґха даґлеч по-кърґваґви и по-неґясґни реґвоґлюґции. Таґка напґриґмер по вреґме на "френґсґкия май"' 68 бяґха раґнеґни 367 дуґши, от коґито 54 тежґко. 460 бяґха аресґтуґваґни, окоґло 200 авґтоґмоґбиґла - униґщоґжеґни. Осґвен тоґва вдъхґноґвиґтеґлиґте на заґпадґниґте реґвоґлюґциґонеґри по оноґва вреґме бяґха триґте "Ма" - Маркс, Мао и Марґкуґзе; моґдеґлът бе заґимґсґтґван от друґги двиґжеґния и реґвоґлюґции: русґкаґта реґвоґлюґция от 1917 г., Наґродґния фронт, Исґпанґсґкаґта реґпубґлиґка, приґмеґра от Виґетґнам и Куґба; съґщевґреґменґно липґсґваґха няґкаґкъв цяґлосґтен поґлиґтиґчесґки моґдел, проґект за обґщесґтґвоґто, мисґлиґма алґтерґнаґтиґва. Обґратґно, Ценґтґралґна и Изґточґна Евґроґпа сриґнаґха именґно теґзи куґмиґри и моґдеґли, каґто възґпґриґеха поґлиґтиґчесґкия моґдел от разґвиґтия Заґпад. В цяґла Ценґтґралґна и Изґточґна Евґроґпа реґвоґлюґциґята преґмиґна по-споґкойно, но бе по-проґдълґжиґтелґна. В тоґзи смиґсъл Изґточґноґевґроґпейсґкаґта е мноґго по-разґличґна от Заґпадґноґевґроґпейсґкаґта реґвоґлюґция. Тоґзи факт, какґто ще стаґне ясґно по-наґтаґтък, има важґно знаґчеґние от гледґна точґка на перґсґпекґтиґвиґте.
   Напґриґмер твърґдеґниґята на екґсґпґреґмиґера Фиґлип Диґмитґров при поґсеґщеґниґята му в САЩ и Анґгґлия в наґчаґлоґто на 1993 г.
   Марґтиґнес разґтґреґвоґжен от проґявиґте на наґциґонаґлиґзъм, В: 24 чаґса, 6.05.1993, с. 4.
   Тоґва се конґсґтаґтиґра и от Даґниґел Жерґве: Жерґве, Д., Каґпиґтаґлизґмът има нужґда от безґраґбоґтиґца. В: Станґдарт, 2.06.1993, с. V.
   Предґсеґдаґтеґлят на коґмиґсиґята на ЕО Жак Деґлор насґтоґява за разґмиґсъл върґху "нов моґдел на разґвиґтие предґвид досґта отґчайваґщоґто икоґноґмиґчесґко поґлоґжеґние на обґщґносґтґта". В: Станґдарт, 5.06.1993, с. 11.
   По тоґзи поґвод френґсґкиґят пиґсаґтел Жан Роґки пиґше: "вярґвам поґвеґче от всяґкоґга в неґобґхоґдиґмосґтґта от соґциґалґност. Оноґва, коґето изґчезґна заґедґно с коґмуґнисґтиґчесґкия свят, няґма ниґщо обґщо с наґшиґте мечґти за "щасґтґлив свят". Теґзи "коґмуґнисґти" впроґчем са пърґвиґте, коґито се нахґвърґлиґха да праґвят геґшефґти и поґдозґриґтелґни комґбиґнаґции. Вечґни самґци ли? Доґвоґлен съм, че се сгроґмоґляґсаґха! Те бяґха крадґци! Под друґги масґки, зад друґги етиґкеґти. И ние, обикґноґвеґниґте хоґра, няґмахґме среґщу таґкиґва друґго средґсґтґво осґвен да насґтоґяваґме за поґвеґче деґмокґраґция, за поґвеґче гражґданґсґки форґмаґции. Вярґвам поґвеґче в Реґпубґлиґкаґта, отґколґкоґто в деґмокґраґциґята. Реґпубґлиґкаґта е споґсобґна да наґлоґжи едґна прогґраґма, доґкаґто Деґмокґраґциґята поґняґкоґга ражґда... чуґдоґвиґща". Поґдобґна е оценґкаґта и на Йоґсиф Петґроґв:ґ"сґвиґдеґтеґли сме как бивґши парґтийґни фунґкґциґонеґри за две-три гоґдиґни натґруґпаґха миґлиґони. А как стаґна тоґва? Чрез граґбеж. Граґбеж на натґруґпаґноґто от труґда на цеґлия бълґгарґсґки наґрод. И ниґкой не им исґка сметґка". В: Своґбоґден наґрод, 1993, бр. 21, с. 9-12.
   Поґдобґна оценґка за Руґсия (15-20 на сто) даґва и изґвесґтґниґят исґтоґрик и поґлиґтоґлог Дмитґрий Волґкоґгоґнов. Неґщо поґвеґче, той заґбеґлязґва едґна наґпълґно заґкоґноґмерґна коґреґлаґция: "Колґкоґто поґвеґче поґтъґваґме в криґзаґта, толґкоґва поґвеґче неґосґтаґлиґнисґтиґте увеґлиґчаґват своґята аудиґтоґрия. Разґбиґрам под неґосґтаґлиґнисґти приґвърґжеґниґциґте на един моґдерґниґзиґран стаґлиґниґзъм. Те вярґват в идеґала на тоґтаґлиґтарґнаґта дърґжаґва, казґват, че трябґва да се поґмаґга на Каґдаґфи, Садґдам Хюґсеґин и сърґбиґте, мечґтаґят за възґсґтаґноґвяґваґне на съґветґсґкаґта имґпеґрия. Болґшеґвишґкиґте траґдиґции си осґтаґват твърґде силґни." (Волґкоґгоґнов, Д., Стаґлиґнисґтиґте в Мосґкґва са по-силґни от деґмокґраґтиґте, Станґдарт, 11.05.1993, с.IV).
   Тиґпиґчен слуґчай: заґкоґнът, койґто ще осґтаґне в исґтоґриґята, на имеґто на своя твоґрец - Паґнев. Впроґчем инґтеґресґно е да се преґцеґни след вреґме приґноґсът на тоґзи учен и в наґукаґта. Но на пракґтиґка Паґнев насґтоґява за реґпоґлиґтиґзаґция на наґукаґта. Какґто и преґди, таґка и сеґга бълґгарґсґкоґто висґше обґраґзоґваґние и бълґгарґсґкаґта наґука проґдълґжаґват да са единґсґтґвеґниґте, коґито са "осъґдеґни и разґпъґнаґти" за тоґтаґлиґтаґризґма. Тук, какґто е циґвиґлиґзоґваґно, деґмокґраґтиґзаґциґята "влиґза във влаґдеґние" с тиґпичґно болґшеґвишґки меґтоґди. Отґноґво има праґвоґимаґщи и праґвоґняґмаґщи, а слеґдоґваґтелґно - ще се ражґдат ноґви репґреґсиґраґни и диґсиґденґти. (Вж по-подґробґно: Джаґджев, И., Поґлиґтиґзиґраґнеґто на наґукаґта е поґсеґгаґтелґсґтґво среґщу нея, В: Станґдарт, 11.05.1993, с.5).
   Разґлиґкаґта межґду Стаґлин и пловґдивґсґкиґте обґщиґнаґри е в тоґва, че те едґва ли ще осґтаґнат в исґтоґриґята, съґбаґряйґки Альоґша. Но един поґлиґтик виґнаґги моґже да се изґлоґжи.
   Саґмо в стоґличґна обґщиґна Среґдец от деґвет детґсґки граґдиґни са ресґтиґтуґираґни сеґдем. Но след ресґтиґтуґциґята възґникґва слоґжен соґциґален пробґлем. Ниґма той няґма да преґдизґвиґка обґратґно отґкуґпуґваґне? Но с какґви паґри?
   Пеґчеи, А., Каґчесґтґвоґто чоґвек, С., 1987, с. 65-66.
   Пак там, с.71.
   Вж поґучиґтелґниґте мисґли на тоґзи роґманґтик в: 24 чаґса, 4.03.1992.
   Изґточґноґевґроґпейциґте са отґчаґяни от деґмокґраґциґята. В: 24 чаґса, 30.01.1992, с. 6.
   Споґред анґкеґта на "Франґкґфурґтер алґгеґмайне" саґмо 22% от заґпадґняґциґте и 11% от жиґтеґлиґте на изґточґниґте проґвинґции смяґтат, че са един наґрод. Заґтоґва пък 85% от пърґвиґте и 71% от втоґриґте наґмиґрат, че инґтеґреґсиґте им си проґтиґвоґреґчат. В: Станґдарт, 20.05.1993, с. 6.
   Отґнеґмеґте на коґето и да е праґвиґтелґсґтґво "буґшоґна" на криґтиґкаґта и маґшиґнаґта му ще изґгоґри бърґзо.
   И преґди, и сеґга, неґдеґмокґраґтичґниґте и деґмокґраґтичґниґте упґравґниґци бърґзат да "монґтиґрат" окоґло сеґбе си дворґцоґви учеґни или да "проґизґвеґдат" в учеґни няґкои свои праґкґґґтиґґци, ако не им наґмеґрят раґбоґта в чужґбиґна.
   Но не и за упґравґляґваґщиґте, коґито просґто "преґмиґнаґват на друґга отґгоґворґна раґбоґта".
   Вж: Каґлиґгоґров, Хр., Сбоґгом, ДВУґФАН, С., 1995.
   Вж по-подґробґно: Струкґтуґра и ефекґтивґност на наґциґоналґния стоґпанґсґки ком-
  пґлекс, С., 1987.
   Наґисґтиґна всеґки реґагиґра, какґто моґжеґше. Таґка напґриґмер няґкои от най-поґпуґлярґниґте парґтийґци учеґни възґпґриґеха неґзаґбавґно Ноґваґта вяґра и се наґсоґчиґха към ноґвиґте си посґтоґве. Те добґре знаґеха цеґнаґта на хляґба! Вълґкът проґмеґня коґжаґта, но нраґва си - не
   И те имаґха своґето осґноґваґние. Няґкои веґче бяґха наґпиґсаґли "книґгаґта" на жиґвоґта си. Друґги ниґкоґга не са пиґсаґли сеґриґозґно и днес още поґвеґче няґма какґво да каґжат. Саґмо във висґшеґто учебґно заґвеґдеґние, в коґето авґтоґрът преґпоґдаґва, по неґгоґва преґценґка има най-малґко 20% поґдобґни неґхаґбиґлиґтиґраґни и хаґбиґлиґтиґраґни "Мърґтґви дуґши". Пък и ниґкой не им търґси отґгоґворґност даґли имат наґпиґсаґни два реґда след 1989 гоґдиґна!
   Коґгаґто "сиґниґят отґбор" дойґде на власт, трябґваґше да се доґказґва, че "45 гоґдиґни икоґноґмиґчесґка наґука в Бълґгаґрия не е имаґло". ВАК на сиґняґта орґгаґниґзаґция го доґказґваґше мноґго насґтърґвеґно. Обґратґно, коґгаґто "черґвеґниґят отґбор" си взе власґтґта, стаґриґте им парґтийґни друґгаґри трябґваґше да бъґдат проґизґвеґдеґни в по-горґни стеґпеґни и зваґния, за да отґлоґжат пенґсиґониґраґнеґто. Коґгаґто и тоґва се окаґза неґдосґтаґтъчґно, беґше им напґраґвен коґлеґден поґдаґрък от още три гоґдиґни своґбодґна "раґбоґта" след пенґсиґята. Хаґлал им и на упґравґляґваґщиґте, хаґлал им и на учеґниґте - ако таґка се "доґказґва наґукаґта"...
   А заґщо тоґгаґва сте на корґмиґлоґто?
   Ако в края на 1996 г. $ 1 ще е раґвен на 85 бълґгарґсґки леґва, какґто декґлаґриґра праґвиґтелґсґтґвоґто, авґтоґрът ще се отґреґче от всичґкиґте си дипґлоґми и пиґсаґниґя!
   Евґроґпа ще поґмаґга на Бълґгаґрия, ако се спазґват чоґвешґкиґте праґва. В: Станґдарт. 19.05.1993,с. 2.
   Миґнисґтъґрът на отґбґраґнаґта на Бълґгаґрия смуґти с отґкґроґвеґниґте си въпґроґси предґ-
  сґтаґвиґтеґлиґте на НАґТО: "Ликґвиґдиґраґнеґто на Варґшавґсґкия пакт и неґвъзґможґносґтґта на изґточґноґевґроґпейсґкиґте страґни да се вклюґчат в НАґТО посґтаґвят Бълґгаґрия във ваґкуґум и прехґвърґлят отґгоґворґносґтґта върґху онеґзи сиґли, коґито се наґриґчаґха веґлиґки. Доґколґко теґзи сиґли изобґщо са заґинґтеґреґсоґваґни?", заґпиґта той. Посґледґваґха обясґнеґния колґко мноґго приґятеґли има Бълґгаґрия. В: Станґдарт, 19.05.1993,с. 4.
   Екґсґперґтът на Прогґраґмаґта за разґвиґтие на ООН Джеймс Гросґман и друґгиґте межґдуґнаґродґни екґсґперґти се заґдоґвоґлиґха с преґпоґръґкаґта... Бълґгаґрия да изґнаґся цвеґтя! Тоґва предґлоґжеґние е съґперґник на Неґроґноґвия циґниґзъм.
   И през ХХI в. ЕС ще паґзи инґтеґреґсиґте на ферґмеґриґте си. В: Станґдарт, 6.05.1993, с. 10.
   Тиґпиґчен приґмер - изґноґсът на фуґраж. През 1992 г. той бе заґкуґпуґван от селґсґкиґте стоґпаґни на цеґна окоґло 1500,а е изґнеґсен на цеґна окоґло 2500 леґва на тон. Страґнаґта заґпочґна ноґвия сґтоґпанґсґки сеґзон с 2017 хил. т наґличґна цаґреґвиґца и го заґвърґши с отґриґцаґтелґно салґдо и 237 хил. т неґдосґтиг. В крайґна сметґка жиґвотґниґте заґпочґнаґха да умиґрат от глад, а Бълґгаґрия проґдълґжи да внаґся скъґпо и пресґкъґпо меґсо, сиґреґне и мляґко на прах! (В: Станґдарт, 21.05.1993,с. 2)
   Le Monde е каґтеґгоґриґчен: "пълґноґто спиґраґне на приґтоґка на имигґранґти не моґже да се осъґщесґтґви. Виґнаґги ще бъґдат жеґлаґни и поґлезґни виґсоґкокґваґлиґфиґциґраґниґте спеґциґалисґти, коґито допґриґнаґсят за икоґноґмиґчесґкоґто разґвиґтие на страґнаґта". Цит. по: Станґдарт, 3.06.1993,с. 8.
   Пеґчеи, А., Каґчесґтґвоґто чоґвек, С., 1987,с. 67.
   По преґпоґръґка на соґлидґна трансґнаґциґоналґна корґпоґраґция, споґдеґлеґна пред мен, Бълґгаґрия трябґва да изисґкґва ежеґгодґно от гоґлеґмиґте корґпоґраґции цеґноґваґта лисґта на техґниґте стоґки, коґито се внаґсят у нас. Саґмо чрез таґзи мярґка миґтаґта споґред тях ще наґрасґнат над деґсет пъґти.

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"