Фомушкин Александр Петрович : другие произведения.

Аспекты политики в Украине

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Обзор политической жизни в Украине в 2007 г.


Особливостi української нацiональної полiтики

   Можна стверджувати, що Україна вiдбулася як молода демократична держава. Бiльшiсть змiн привели до того, що в нашiй країнi є стабiльнiсть, яка грунтується на тих демократичних засадах, що дали поштовх для побудови ринкової економiки хоча бiльшiсть якої поки що в тiнi, але її наявнiсть, наявнiсть її характерних рис дають нам пiдстави стверджувати, що вже є платформа для подальшої розбудови держави, що демократичнi iнститути, якi функцiонують дещо не на повну потужнiсть, мають шанс змiнити наше суспiльство на краще.
   Усi полiтичнi сили декларують намагання сповiдувати загальноєвропейськi цiнностi, пiдримувати добросусiдськi стосунки з сусiднiми державами, розбудовувати економiку поступово на макро та мiкроекономiчному рiвнях, пiдтримувати прогнозованiсть та керованiсть змiн в суспiльствi, нести вiдповiдальнiсть за результати дiяльностi своїх партiйцiв.
   В останнiй час загострилася полiтична боротьба, причиною якою є спокуса будучи при владi, мати важелi впливу на розподiлення ресурсiв а також перебування у владi гарантує багато повноважень i привiлегiй, що є бажаним для кожної людини. Переносячи цю боротьбу на полiтичну площину, вимальовується притаманне демократичним країнам протистояння мiж парламентською бiльшiстю та опозицiєю. Бiльшiсть по сутi координує дiї посадових осiб, надiлених важелями впливу на суспiльно-полiтичнi процеси, результатом яких стають вiдчутнi матерiальнi статки. Опозицiя позбавлена можливостi до конструктивного дiалогу з бiльшiстю. Але вдається в знаки що в неї є певний потенцiал, що дасть їй можливiсть знайти правильний пiдхiд, щоб донести свою, теж важливу думку про тi чи iншi плани бiльшостi реалiзувати передвиборну програму i з результатами виконання якої будуть звiтувати перед виборцями на чергових виборах. В станi бiльшостi i опозицiї є прогоресивна когорта людей налаштованих на конструктив. Вони - свiдомi, окриленi iдеями своїх полiтичних iдеологiй є впливовою командою, думки якої розповсюджуються в ЗМI i дають можливiсть зрозумiти в якому напрямку розвивається країна. Не все задумане ними здiйснюється, бо, щоб довести свою спроможность вирiшувати нагальнi проблеми суспiльства, потрiбне злагоджене функцiонування усiх гiлок влади а також усiєї вертикалi влади.
   Вiдчувається деяка непродуманiсть i вiдсутнiсть мотивацiї українських полiтикiв щодо пiдтримання курсу на дотримання загальноєвропейських цiнностей в тому числi i полiтичної толерантностi, вiдсутностi полiтичних репресiй. Зокрема не вдається втiлити в життя усi побажання європейцiв по детiнiзацiї економiки. Це слiд робити поступово, схиляючись до думки, що треба не нашкодити тiй хиткiй стабiльностi, яка дуже потрiбна людям для нормального життя. Результатом такого поспiшного штучного переносу рiзних iнституцiй а також господарської дiяльностi капiталiстичної, а точнiше точно вiдрегульованої риночної економiки, де розподiлення цiнностей є прийнятним для бiльшостi бiльш-менш заможних людей, на українську землю не є загальноприйнятним а також єдино вiрним рiшенням.
   Ми маємо невизначенiсть прiорiтетiв щодо балансу мiж фiнансуванням окремих галузей економiки а також видаткiв на соцiальнi програми. Як наслiдок спостерiгається картина коли заможнiшi стають ще заможнiшими, а бiднiшi ще бiднiшими. Цей недолiк вiдбувається за рахунок неефективих механiзмiв контролю з боку влади, непослiдовнiстю i слабкiстю елiт, якi не можуть переконати суспiльство в спроможностi повернути вкладенi кошти.
   Полiтики звикли декларувати гасла, якi з великою вiрогiднiстю сподобаються виборцю. Є велика вдмiннiсть мiж тим що обiцяють i те, що ми маємо насправдi. В основному, одиницям справдi талановитих полiтикiв, важко перебороти бюрократичну машину, що керується i бачить власну вигоду, або прикриває наслiдки недбалої господарської дiяльностi. Ось в результатi неефективної дiяльностi, навмисного саботування важливих рiшень бюрократами, непрофесiоналами вiдбiвається повзучий рiст цiн, рiст рiвня безробiття, занедбанiсть гуманiтарної сфери, iншi нслiдки, якi мають властивiсть накопчуватись i призводити до погiршення життєвого рiвня людей.
   Недостатнiй вплив ЗМI призвело до того, що вiдчувається iнформацiйний вакуум щодо висвiтлення правдивої картини подiй, що вiдбувються в країнi, а саме дiяльнiсть трьох гiлок влади, запропонованi реформи економiки та iншi, що нагадують тезис про змiни заради змiн, а не глибоко продуманих крокiв по подоланню негативних наслiдкiв перехiдного стану держави таких як зубожiння населення, невиконання соцiальних програм, застарiле комунальне господарство тощо.
   Для того, щоб досягти прозоростi у владi, керованостi процесiв, поступове покращення матерiального рiвня бiльшостi населення потрiбно докорiнно змiнити умови, якi унеможливлять з одного боку перебування у владi неефективних господарникiв, у яких немає суттєвих пропозицiй щодо ефективної кадрової, господарської, iнновацiйної, заохочувальної полiтики, а з iншого боку небажання щось змiнювати вкорiнилось разом з корисними мотивами, що по сутi є незаконною дiяльнiстю, але в даних невизначених умовах щодо чiткого контролю по всебiчнiй перевiрцi результатiв дiяльностi державних та комерцiйних управлiнцiв, як результат ми маємо тiльки жонглювання статистичною звiтнiстю а також тимчасове вирiшення нагальних проблем, якi потребують не стiльки фiнансових затрат, скiльки постiйної уваги, методичного контролю, щоденного поглибленого аналiзу на фонi командної корпоративної звитяги отримати результат за умов браку важливих чинникiв таких як фiнанси, час, недостатня проiнформованiсть та iнше.
   Якщо вiднайти позитив в процесах, що пiдштовхнули i суспiльство i окремих людей до самовизначення то ми побачимо бiльш чiтку диференцiацiю iдеологiчних поглядiв, окремих слоганiв до яких часто вдаються з популiстських мiркувань, але тим краще що вони вносять корективи при визначеннi вибору щодо ключових фiгур в державi, а також уподобання окремих територiальних громад поки що не полiтичними програмами, а також незрiлими iдеями по їх втiленню, а лiдерам потужних партiй, якi несуть моральну вiдповiдальнiсть а також намагаються не вчиняти дiй пiд загрозою не мати полiтичне майбутнє.
   Роздуми наштовхують на думку про те що тi починання прогресивних полiтикiв втiляться в життя i це призведе до того що з часом будуть пiдтримуватись iнiцiативи знизу, формування бюджету буде бiльш прозорим i взагалi запрацюють механiзми по бiльш справедливому та прозорому розподiлу коштiв. Цього можна досягти якщо кожен на своєму рiвнi буде нести персональну вiдповiдальнiсть, коли буде чiтка кадрова полiтика по залученню професiоналiв, коли будуть перейматись передовий досвiд сусiднiх держав по формування сприятливої соцiальної полiтики, ключовою фiгурою якої є людина разом з її самореалiзацiю, коли буде розумiння що краще майбутнє ми можемо побудувати тiльки разом у порозумiннi i злагодi.
  
  
  
   4
  
  
  
  

 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"