Феликсов Александр Иванович : другие произведения.

Революция в субьектах

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

   Феликсов на сайте Имхонет
  
  Блог пользователя Феликсов
  О первом первом муже моей бабушки или драма двоемужия...
  Сегодня, 9 сентября, 09:55, ссылка
  
  ..., но только переживший продолжительный катаклизм революции, в котором сохранеие себя, не включённого идеологически в его перепетии, может бросить в неё камень!
  
  (О втором муже на http://www.liveinternet.ru/users/amateur-2/blog/page14.html)
  
  В пандан полемики между адвоинженером и скриптпостумом http://blog.imhonet.ru/author/vladtrosman/post/2163245/ -
  
   Только мажорный баланс "заходов" и "отбытий" обеспечивают структуру
  организованного пространства Имхо: Приходишь - "Здорово!", уходишь
  "прощай!", в смысле: не поминай лихом, и на "худой конец" - уходишь
  "поанглийски".
  
  Появлением этих материалов мы обязаны бескорыстному движению души,
  проявившемуся во вполне зримой, добросовестной работе, его
  облагораживающему хобби - истории, ничем не заслуженному расположению к
   автору этого блога, но сам, конечно, заслуживающий признательности и
  поощрения в любой форме... - пример вне меркантильной кооперации,
  настоящий волонтёр в, и так, альтруистической среде,
  расположенных к взаимному обмену и обогащению без дополнительной
  стимуляции, в которой даже блогеры с разрушительным зарядом экспрессии,
  всё же, имут положительный заряд в своём внутреннем ощущении.
  Скромный логин сванас22, свидетельствующий о небольших годах, но больших
  надеждах... на перспективу формирования уже значительной личности
  и в креативном плане... -остановлюсь, чтобы не
  ушёл в свисток мой искренний, благодарственный посыл ...
  
   Предоставляю плоды благорасположенности.
  
  
  
  
  
  
  
  
  Первый муж моей бабушки.
  
  25 октября, 14:22, ссылка
  
  
  
  Сведения о Павленко Викторе Алексеевиче, являвшегося важной личностью в
  
  истории авиации и противовоздушной обороны нашего государства
  
  
  
  Из послужного списка, хранящегося в Российском Государственном военно-историческом архиве (РГВИА, Ф.2008, оп.1, д.1783 - Капитан Павленко и краткая записка о службе).
  
  Дело закончено 13 сентября 1917 г.
  
  
  
  Адрес подполковника Павленко: Могилёв, гостиница Рим; Киев, Украинский Генеральный комитет
  
  Краткая записка о службе ... Составлена 1 мая 1916
  
  Капитан Виктор Павленко. Родился 1886 г., ноября 10. Вероисповедания православного. Женат на дворянке Зинаиде Павловне Шейковой. Подпоручик 1906 марта 24. Поручик 1909 ноябрь 20. Штабс-капитан 1915 апреля 17 (со старшинством 24 марта 1913). Капитан 1915 ноября 26.
  
  Командирован в авиационную школу "Товарищество Авiата" 1911 июля 19. Командирован в Севастопольскую школу Отдела Воздушного флота 1912 января 27. Военным лётчиком 1912 октября 11. Откомандирован в батальон Офицерской воздухоплавательной школы 1912 декабря 7. Назначен в 18-й корпусный авиационный отряд 1913 марта 22. Начальником авиационного отряда для охраны Императорской резиденции 1915 июня 1. В походах и делах протв Австро-Германии участвовал в составе 18-го корпусного авиационного отряда с 20 июля 1914 г. по 22 мая 1915 г. За боевые отличия имеет ордена: Св. Анны 4-й степени с надписью "за храбрость", Св. Владимира 4-й степени с мечами и бантом и Георгиевское оружие.
  
  
  
  Дополнительная краткая записка о службе капитана Виктора Павленко составлена 4 июня 1916 г.
  
  Числится в 29 пехотном Черниговском полку. Получил образование в Военном Чугуевском пехотном юнкерском училище по 2-му разряду. В службу вступил в Чугуевском пехотном юнкерском училище юнкером рядового звания 31 августа 1903 г. Младшим унтер-офицером 20 октября 1904 г. Подпоручиком 24 марта 1906 г. Переведен в Благовещенский резервный батальон 28 марта 1907 г. Помощником начальника учебной команды 30 июня 1907 г. И.Д. батальонного казначея 3 сентября 1908 г. Батальонного казначея 8 сентября 1908 г. Делопроизводитель 4-й Благовещенской войсковой строительной комиссии 16 апреля 1909 г. ...
  
   Начальник отряда военный лётчик капитан (подл. подпись) Павленко
  
   Адъютант отряда подпоручик (подпись)
  
   На с. 73 этого дела помещена телеграмма:
  
  Государю Императору благоугодно было в 6 день сего декабря соизволить на производство командующего авиационным дивизионом охраны Императорской резиденции капитана Павленко в чин подполковника ...Министр Императорского Двора граф Фредерикс 6 декабря 1916 г.
  
  
  
  Статья найдена в Интернете (даты, сайт не знаю)
  
   Помещаемая выдержка из статьи показывает события после февральской революции в России
  
  
  
  Вiктор Павленко залишає свою престижну i високооплачувану посаду та iде до Києва, де зголошується в розпорядження Центральноi Ради, бере участь у пiдготовцi Першого всеукраiнського з'iзду вiйськових.
  
  На цьому з'iздi було сформовано Украiнський генеральний вiйськовий комiтет. До його складу обрали й Вiктора Павленка. Як член Генерального вiйськового комiтету вiн автоматично став членом Центральноi Ради.
  
  Пiсля з'iзду його призначили представником Центральноi Ради в Ставцi росiйськоi армii. Невдовзi вiн переконує головнокомандувача визнати новостворений украiнський полк iм. Богдана Хмельницького та почати украiнiзацiю чотирьох корпусiв Пiвденно-Захiдного фронту... А у вереснi 1917-го Вiктор Павленко домiгся переведення деяких украiнiзованих частин в Украiну.
  
  Невдовзi Вiктор Павленко почав формувати двi сердюцькi дивiзii. Домiгся вiн i введення одностроiв та украiнських вiдзнак.
  
  Рiшуче творення украiнськоi збройноi сили занепокоiло керiвництво Центральноi Ради... В урядових газетах почалися нападки на "украiнського мiлiтариста" Вiктора Павленка. Тим часом, бiльшовики готували виступ проти Центральноi Ради. Повстання намiтили на 13 грудня 1917 року. Але украiнцi випередили заколотникiв.
  
  Велику роль у лiквiдацii бiльшовицького путчу вiдiграли командувач Киiвською вiйськовою округою Вiктор Павленко та командир Першого украiнського корпусу Павло Скоропадський, який не пропустив до Києва бiльшовицькi частини. Вiйська Киiвськоi округи почали роззброєння бiльшовицьких частин ще напередоднi повстання - з вечора 12 грудня. Вiрнi Центральнiй Радi частини оточили "Арсенал", 3-й i 5-й авiацiйнi парки та iншi примiщення, де дислокувались бiльшовицькi частини. Роззброєнi московсько-бiльшовицькi частини Вiктор Павленко наказав загрузити в товарнi вагони i вiдправити до кордону з Росiєю. Завдання було виконане. Влада в Києвi перейшла в украiнськi руки.
  
  Рiшучiсть, з якою Вiктор Павленко, розправився з ворогами нашоi держави, обурила керiвникiв Центральноi Ради. I вже на другий день, тобто 13 грудня, його, людину, яка рiшучо i з найменшими жертвами лiквiдувала антидержавну змову, було вiдправлено у вiдставку з посади командувача Киiвськоi вiйськовоi округи. На мiсце Павленка прийшов есер Шинкар, який чи не вiдразу оповiстив у газетах про розформування сердюцьких дивiзiй, мабуть, як "буржуазного пережитку". Вiктора Павленка ж було призначено командувачем неiснуючоi авiацii.
  
  На новiй посадi Вiктор Павленко вiдразу взявся за украiнiзацiю 3-го i 5-го авiацiйних паркiв. Справа це була нелегка, адже в авiазагонах бiльшовики мали великий вплив. Все ж за короткий час кубанець укомплектував два авiацiйнi загони загальною чисельнiстю у 24 бойових лiтакiв. Було в Армii УНР i 4 дирижаблi. Окрiм того, вiн розробив план органiзацii украiнськоi авiацii та проект розмiщення пiзнавальних знакiв на лiтаках.
  
  У сiчнi 1918 р. Вiктор Павленко взяв найактивнiшу участь у придушеннi бiльшовицького повстання в Києвi. Коли до Золотоверхого пiдiйшли вiйська Михайла Муравйова, кубанець став одним iз керiвникiв оборони столицi.
  
  Наприкiнцi квiтня 1918 року до влади в Украiнi прийшов Павло Скоропадський. Вiн запропонував Вiкторовi Павленку як видатному спецiалiсту залишитися працювати в управлiннi авiацii. Згодом, кубанець очолив вiйськово-повiтрянi сили Украiнськоi Держави. За сприяння гетьмана вiн створив 16 авiацiйних загонiв загальною чисельнiстю близько 500 лiтакiв. Його заходами було створено кадровi авiацiйнi загони при украiнських корпусах.
  
  У добу Директорii Вiктор Павленко сформував чотири авiацiйнi полки, ескадру бомбовозiв, почав створювати авiацiйну школу. На початку лiта 1919 р. авiацiя УНР та ЗУНР складалася з 22 лiтакiв. Та наприкiнцi 1919 р. переважна частина iх була знищена чи потрапила до рук бiльшовикiв i полякiв.
  
  За Директорii Вiктор Павленко був i начальником запiлля Армii УНР, i вiце-мiнiстром вiйськових справ. 1920 року його було пiдвищено до звання генерала-хорунжого Армii УНР.
  
  Пiсля перебування в польських таборах Вiктор Павленко 1921 року створив у м. Бидгощi (Польща) авiацiйну школу, в якiй навчалось 50 украiнських вiйськових авiаторiв. Вiд 5 серпня до 15 листопада 1921 р. кубанець виконував обов'язки вiйськового мiнiстра УНР.
  
  Пiсля лiквiдацii таборiв Вiктор Павленко якийсь час поневiрявся на чужинi. Врештi, прийняв нелегке рiшення скористатися з т. зв. амнiстii совєтськоi влади. 1926 року вiн повернувся на рiдну Кубань.
  
  
  
  А вот ссылки в Интернете на источники , в которых писали на Украине о Павленко
  
  Джерела
  
  Верстюк В., Осташко Т. Дiячi УкраЌнськоЌ ЦентральноЌ Ради. Бiографiчний довiдник. - КиЌв, 1998. - С. 143.
  
  Визвольнi змагання очима контррозвiдника (Документальна спадщина Миколи Чеботарiва). - КиЌв: Темпора, 2003. - С. 85, 121, 255.
  
  Вiсник УкраЌнського Вiйськового Генерального Комiтету. - Љ1. - 1917.Ґалаґан М. З моЌх споминiв (III Вiйськовий з'Ќзд - делегацiя на Кубань - бiльшовицька навала - прихiд нiмцiв - дипломатична мiсiя в РумунiЌ. - III частина. - С. 15, 16, 26, 27.
  
  Енциклопедiя украЌнознавства. - Львiв, 1996. - Т. 5. - С. 1916.
  
  Колянчук О., Литвин М., Науменко К. Генералiтет УкраЌнських визвольних змагань. - Львiв, 1995. - С. 208.
  
  Колянчук О. УкраЌнська вiйськова емiграцiя у Польщi (1920 - 1939). - Львiв, 2000. - С. 30, 44, 45.
  
  Мiрчук П. Микола Мiхновський - апостол украЌнськоЌ державностi". Фiладельфiя: Т-во УкраЌнськоЌ студiючоЌ молодi iм. Миколи Мiхновського, 1960.
  
  Мiрчук П. УкраЌнська державнiсть. 1917 - 1920. - Фiлядельфiя, 1967. - С. 143, 159, 160, 166, 168, 170, 172.
  
  Млиновецький Р. Iсторiя украЌнського народу (нариси з полiтичноЌ iсторiЌ). - Мюнхен: УкраЌнське наукове видавництво, 1953. - С. 429.
  
  Омелянович-Павленко М. Спогади украЌнського командарма. - КиЌв: Планета людей, 2002. - С. 66.
  
  Сiдак В. Нацiональнi спецслужби в перiод УкраЌнськоЌ революцiЌ 1917 - 1921 рр. (невiдомi сторiнки iсторiЌ). - КиЌв: видавничий дiм Альтернативи", 1998. - С. 84.
  
  Скоропадський П. Спогади. Кiнець 1917 - грудень 1918. - КиЌв - Фiладельфiя, 1995. - С. 340.
  
  Тинченко Я. УкраЌнське офiцерство: шляхи скорботи та забуття. - КиЌв: тиражувальний центр УРП, 1995. - Ч. 1. - С. 191 - 193.
  
  
  
  
  
  Всего Вам доброго. Желаю успехов в генеалогических (и не только) исследованиях!
  
  С уважением - Голотюк Василий Леонтьевич
  
   22 октября 2009 г.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  ПАВЛЕНКО ВIКТОР (1888 - 1932) - укра§нський вiйськовий дiяч, генерал-хорунжий Армi§ УНР. Пiд час Першо§ свiтово§ вiйни 1914 -18 -пiдполковник авiацi§ росiйсько§ армi§. До 1917 П. командував повiтряною охороною ставки Верховного головнокомандуючого росiйсько§ армi§ у Могилевi. У травнi 1917 - делегат Першого Всеукра§нського вiйськового з'§зду, на якому був обраний до складу Укра§нського Генерального Вiйськового Комiтету та Ради Вiйськових Депутатiв (стала складовою частиною Укра§нсько§ Центрально§ Ради). У листопадi-груднi 1917-начальник Ки§вського Вiйськового Округу (КВО). В листопадi 1917 за наказом П. було сформовано двi сердюцькi дивiзi§ (бл.12 тис. чол; команд. -полк. Ю. Капкан та ген.О. Греков), чим було покладено початок створенню гвардiйських частин укра§нсько§ армi§ у новiтнiй час. Iнiцiатива П. зазнала нищiвно§ критики зi сторони соцiалiстичне настроєних керiвникiв Генерального Секретарiату Вiйськових Справ УНР. Незабаром П. звинуватили у намаганнi створити регулярну укра§нську армiю, яка "була досi i буде надалi знаряддям пануючих класiв в §х боротьбi проти селянства i робiтництва". В кiн. грудня 1917 усунений з посади начальника КВО, а сформованi П. частини демобiлiзовано. З листопада 1918 до грудня 1920 - командуючий авiацiєю Армi§ Укра§нсько§ Народно§ Республiки. У 1921-26 перебував в емiграцi§. В 1926 (за iн. дан., 1928) повернувся в Укра§ну. Помер пiдчас голоду на Кубанi.
  
  Перевод:
  
  ПАВЛЕНКО ВИКТОР(1888 - 1932) - украинский военный деятель, генерал-хорунжий Армии УНР.Во время Первой мировой войны 1914 -18-подполковник авиации российской армии.До1917 П.командовал воздушной охраной ставки Верховного главнокомандующего русской армии в Могилеве.В мае1917 - делегат Первого Всеукраинского войскового съезда, на котором был избран в состав Украинского Генерального Военного Комитета и Совета Военных Депутатов (стала частью Украинской Центральной Рады).В ноябре-декабре1917 - начальник Киевского Военного Округа (КВО).В ноябре1917по приказу П. были сформированы две Сердюцкие дивизии (около 12 тыс. чел; командиры -полковник Ю. Капкан и генерал А. Греков),чем было положено начало созданию гвардейских частей украинской армии в новейшее время.Инициатива П. подверглась сокрушительной критике со стороны социалистически настроенных руководителей Генерального Секретариата Военных Дел УНР. Вскоре П. обвинили в попытке создать регулярную украинскую армию, которая "была до тех пор и будет впредь орудием господствующих классов в их борьбе против крестьянства и робочих". В конце Декабря1917 отстранен от должности начальника округа, а сформированные П. части демобилизованы.С ноября1918 до декабря1920 - командующий авиацией Армии Украинской Народной Республики. В1921 - 26 находился в эмиграции.В1926 (по другимданным в 1928) вернулся в Украину.Умер во время голода на Кубани.
  
  
  
  
  
  http://warhistory.ukrlife.org/1_08_6.html
  
  ПАВЛЕНКО Вiктор
  
  Народився 1886 р. на Кубанi. Закiнчив пiх. юнкер. училище, Севастопольську (Качинську) летунську школу. Нач. протиповiтряно§ оборони Ставки iмператора Миколи II у Могильовi. В укра§нськiй армi§ з 1917 р., член УГВК, ком. Ки§вського вiйськ. округу. Один з керiвникiв оборони Києва. Командувач летунськими частинами УНР до кiнця 1920 р., генерал-хорунжий. 1920 iнтернований в таборi Калiш, 1926 р. повернувся на батькiвщину, працював сторожем. Помер 1932 р. на Кубанi пiд час голодомору.
  
  Перевод:
  
  ПАВЛЕНКО Виктор
  
  Родился 1886 на Кубани. Окончил пехотное юнкерское юнкерское училище, Севастопольскую (Качинскую) летную школу. Начальник противовоздушной обороны Ставки императора Николая II в Могилеве. В украинской армии с 1917 г., член УГВК, командующий Киевского военного округа. Один из руководителей обороны Киева. Командующий летными частями УНР до конца 1920 г., генерал-хорунжий. 1920 интернирован в лагере Калиш, 1926 г. вернулся на родину, работал сторожем. Умер 1932 г. на Кубани во время голодомора.
  
  
  
  
  
  
  
  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_1917%E2%80%941921
  
  Начальник Украинского Воздушного Флота - полковник, а позднее генерал-хорунжий Виктор Павленко вернулся в 1926 году на Украину. Был в колхозе сторожем на бахче и в 1933 году умер от голода где-то на Кубани.
  
  
  
  
  
  http://www.chota.plast.org.ua/aviohistoriPA.htm
  
  Начальник Укра§нсько§ Повiтряно§ Фльоти - полковник, а пiзнiше генерал-хорунжий Вiктор Павленко повернувся 1926 p. на Укра§ну. Помер в 1933 роцi на Кубанi, мабуть з голоду. Прот. П. Бiлон характеризує його так: "Начальник Повiтряно§ Фльоти полк. Павленко був рiшучий i вiдважний, а часами лiнивий i важкий. Як командант мiста Києва (фактично як Командуючий Ки§вською воєнною округою - Л. Ш.) вiн рiшуче перевiв роззброєння большевикiв у Києвi. Як член УГВК та його представник при Верховнiй Ставцi, вiн все тримався тiє§ засади, що нiякими компромiсами й договорами з Корейським не можна добитися укра§нiзацi§ армi§. Кiлька разiв на засiданнях УГВК вiн робив внески, щоб припинити висилку укра§нських маршових рот на фронт, а коли треба буде, то зняти деякi нашi частини з фронту. Звичайно, це тодi перечило реальним вiдношенням московських та укра§нських сил, а також всьому напряму полiтики Центрально§ Ради. Назагал, вiн був людиною рiшучою, чесною, аристократом, але без широкого органiзацiйного розмаху... Був надзвичайно пристiйним мужчиною. Його постава впрост величава: високий на зрiст, стрункий, з лиця красень..."
  
  
  
  Перевод:
  
  
  
  К ИСТОРИИ УКРАИНСКОЙ АВИАЦИИ________________
  
  Лев Шанковський
  
  
  
  Генеральный Секретариат по военным делам во главе с Симоном Петлюрой вместе со своим совещательным органом, Украинским генеральным военным комитетом (УГВК) приступил к созданию украинских вооруженных сил.Командующим Киевского военного округа уже со стороны УНР назначен бувший боевой летчик российской авиации, подполковникВиктор Павленко.Его заслугой было то, что украинские войска киевского гарнизона провели в ночь на 13 декабря разоружение большевистских частей гарнизона, которые посадили в приготовленные поезда и отправили в Россию.Ценой 1 убитого и 4 раненых достигнут значительный успех: добыто 70 орудий, 350 пулеметов, 5 миллионов патронов, самолеты, бомбы, военное имущество стоимостью в миллионы рублей.Разоруженных авиаторов вывез в Курск сам подполк.Павленко
  
  Полк.В. Павленко был в Киеве у истоков создания основы украинского войска - 2-х сердюцких дивизий, о которых похвально отзывается американский генеральный консул, Даглес Дженкинс, открывший американский генеральный консульства в Киеве в декабре 1917 года.К сожалению, вся эта созидательная работа вокруг организации украинского войска встречала большое сопротивление тех кругов нашей верхушки, ориентировавшихся на мир с Германией, или же просто на "советскую" Россию..Эти круги считали, что постоянное войско является орудием буржуазии для порабощения рабочих и крестьян, а профессиональные офицеры являются "наймитами буржуазии".Они агитировали за демобилизацию украинского войска и создания "народной милиции".
  
  
  
  
  
  Восстание против гетманата прекратило мирное развитие украинской авиации и бросило ее в водоворот военных событий освободительной войны. При Директории УНР, Начальником Воздушной флота назначен известный уже нам, полк. Виктор Павленко, начальником авиации продолжал быть предыдущий начальник авиации (тоже при Центральной Раде) - сотник Наконечний, а начальником воздухоплавания назначен полк. Павел Крицкий.
  
  
  
  
  
  Начальник Украинского Воздушной флота - полковник, а позже генерал-хорунжий Виктор Павленко вернулся 1926 г. на Украину. Умер в 1933 году на Кубани, вероятно от голода.
  
   Протоирей П. Билон характеризует его так: "Начальник Воздушной флота полк. Павленко был решительный и отважный, а временами ленивый и тяжелый. Как комендант города Киева (фактически как Командующий Киевским военным округом - Л. Ш.) он решительно провел разоружение большевиков в Киеве. Как член УГВК и его представитель при Верховной Ставке, он придержался той идеи, что никакими компромиссами и договорами с Корейским нельзя добиться украинизации армии. Несколько раз на заседаниях УГВК он делал предложения, чтобы прекратить высылку украинских маршевых рот на фронт, а когда надо будет, то снять некоторые наши части с фронта. Конечно, это тогда противоречило реальным отношением московских и украинских сил, а также всему направления политики Центрального Ради.
  
  Вообще, он был человеком решительным, честным, аристократом, но без широкого организационного размаха ... Был чрезвычайно видным мужчиной. Его осанка просто величавая: рослый, стройный, с лица красавец ... "
  
  
  
  
  
  Прот. Петр Билон, ВОСПОМИНАНИЯ, част. I, И, Питтсбург, 1952.
  
  
  
  Иван Фостаковський, сотни. УГА, "Летунство", УКРАИНСКИЙ ГАЛИЦКАЯ АРМИЯ в 40-летия ее участия в освободительной борьбе. (Материалы к истории. Издал хорунжий УСС Дмитрий Микитюк, Виннипег, 1958, cm. 217-240. 217-240.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  http://ruthenia.info/txt/donvisn/t1/14.html
  
  
  
  Серед визначних постатей геро§чно§ боротьби Укра§нсько§ держави за незалежнiсть в цей перiод треба згадати i кубанського козака Вiктора Олексiйовича Павленка, пiдполковника авiацi§ росiйсько§ iмператорсько§ армi§, який в 1917 р. був начальником протиповiтряно§ оборони Ставки Миколи II .В.О.Павленко з перших днiв укра§нсько§ революцi§ прийняв активну участь у створеннi укра§нського вiйська, ввiйшовши до складу Укра§нського Генерального Вiйськового Комiтету. В листопадi 1917 р. очолив Ки§вський вiйськовий округ, доклав багато зусиль для створення боєздатних вiйськових (в тому числi i летунських) частин. Весною 1918 р. В.О. Павленко був призначений командуючим летунськими частинами Армi§ УНР i залишався на цiй посадi до 1920 р. В надзвичайно складних умовах, полковнику укра§нсько§ армi§ вдалося сформувати авiацiю УНР, передати Укра§нськiй Галицькiй Армi§ 60 боєздатних лiтакiв, органiзувати летунську школу. Вже пiд час перебування iнтернованих укра§нських частин у Польшi, В.О.Павленко був пiдвищений у званнi до генерал -хорунжого Армi§ УНР. Свою подальшу долю вiн роздiлив з сотнями тисяч сво§х землякiв-кубанцiв.В 1926р. В.О.Павленко повернувся на Кубань i загинув вiд голоду в 1932р.[10]
  
  Перевод:
  
  
  
  Дмитрий Белый, к.и.н., доцент,
  начальник кафедры истории и украиноведения
  Донецкого института внутренних дел МВД Украины
  
  Украина и Кубань в 1917-1921 годах Путь совместной борьбы
  
  
  
  Большое количество кубанцев, находясь в составе армии УНР, принимала активное участие в боевых действиях против красных и белых войск. Так, в параде украинских воинских частей, посвященного объявлению III Универсала Центральной Рады и образованию Украинской Народной Республики участвовал конный отдел кубанских казаков [7] В составе армии УНР до 1920 года существовали отдельные боевые части из кубанских украинского [8]. Так, в одну из наиболее боеспособных частей армии УНР, славную 3-ю Железную дивизию, воины которой в мае 1920 года первыми вступили в Киев, входил отдел кубанских казаков во главе с атаманом Юшкевич [9].
  
  Среди выдающихся фигур героической борьбы украинского государства за независимость в этот период нужно вспомнить и кубанского казака Виктора Алексеевича Павленко, подполковника авиации российской императорской армии, который в 1917 г. был начальником противовоздушной обороны Ставки Николая II. В. А. Павленко с первых дней украинской революции принял активное участие в создании украинского войска, войдя в состав Украинского Генерального Военного Комитета. В ноябре он 1917 г. возглавил Киевский военный округ, приложил много усилий для создания боеспособной армии (в том числе и летных частей). Весной 1918 г. В.А. Павленко был назначен командующим летными частями армии УНР и оставался на этом посту до 1920 г. В чрезвычайно сложных условиях, полковнику украинской армии удалось сформировать авиацию УНР, передать Украинской Галицкой Армии 60 боеспособных самолетов, организовать летную школу. Уже во время пребывания интернированных украинских частей в Польше, В. А. Павленко был повышен в звании до генерал-хорунжего Армии УНР. Свою дальнейшую судьбу он разделил с сотнями тысяч своих земляков-кубанцев. В 1926 г. В. А. Павленко вернулся на Кубань и погиб от голода в 1932 г. [10]
  
  Колянчук А., Литвин М., Науменко К. Генералитет Украинских освободительных змагань.-Львов, 1995.-С.41.
  
   ***
  
  http://www.liveinternet.ru/users/amateur-2/post112715493/
   http://www.liveinternet.ru/users/amateur-2/post112715589/
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"