Павер Джо(ред.) : другие произведения.

Дитячi Гулаги

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Американськi заклади для неслухняних дiтей.

  ДИТЯЧI ГУЛАҐИ
  
  У шт. Нью-Йорк акредитацiю "Айвi-Рiджiвскої Академiї" на "кориґування поведiнки" пiдлiткiв призупинив прокурор, який взявся розслiдувать її дiлову активнiсть.
  
  За словами Давида Стедмана, котрий очолює Пiвнiчно-захiдну Спiлку акредитованих шкiл, "письмово од них вимагали припинити, не виправдовуватися, нiби законнiсть їхньої дiяльнсотi ще не спростована" - ще "з'ясовується", за словами голови Айвi-Рiджу Язона Фiлiнзона, котрий не вточнює.
  
  Пропозицiю включити до себе Спiлка розглядала в 2002 р., хоч iнтернат на 37-й трасi прямо за Оденсбурґом продовжує роботу. Потрапити в Спiлку треба за три роки пiсля подання заявки, оцiнити власну "суттєву придатнiсть" дотримуватися стандартiв Спiлки.
  
  Для цього приймав од неї двi делегацiї, проте Спiлка з'ясувала недолiцензованiсть за телефоном в Уотертавнiского прокурора, повiдомляє Стедман.
  
  Прокурор зi соцслужбами в лютому розпочали перевiрку в т.ч. обвинувачень у насильствi проти школярiв.
  
  Акредитовувала Спiлка - через Айвi-Рiджiвськi зв'язки зi Всесвiтньою Групою шкiльних й особливих програм, якої голова Кен Кей заперечує, спiвробiтництво - лиш iнструктування i пiдтримка.
  
  Всесвiтня Група шкiльних-особливих програм тримає табори "виправлення" проблемних пiдлiткiв у США, Центральнiй Америцi, на Карибских островах. Дiти пiд цiлодобовим наглядом, заборонено спiлкуватися й рухатися без дозволу, сувору дисциплiну пiдтримуює безслiдно-болюче покарання - коли надовго змушують лежати на пiдлозi нерухомо i мовчки, прискають перцевим спреєм у лице, скручують руки з ногами. Побиття, тримання у собачих клiтках i позбавлення їжi. Дiти, що спiвробiтничають з адмiнiстрацiєю, просуваютсья у складнiй iєрархiї, використовуються проти новачкiв. На "груповiй терапiї" пiд страхом покарань треба вилаювать одне одного, доповiдати про особисте, засвiдчувати вдячнiсть.
  
  Не зважаючи на Айвi-Рiджiвску недоакредитованiсть, Пiвденно-захiдна Спiлка не планує перевiрок проти Всесвiтньої Групи шкiльних-особливих програм у Монтанi, Пiвденнiй Каролiнi, Ютi, Ямайцi. Заклади Групи закрили у Мексицi, Коста-Рицi, Чехiї через обвинувачення в насильствi.
  
  Як написав Михайло Запендовський в Браун Дейлi Геральд, "подiбнi табори не є ненормальними в суспiльствi, де закон зроблений фетишем, правопорядок важливiший за права людини, де панiка з приводу неслухняностi, сп'янiння, статевого життя пiдлiткiв i де нiхто не розумiє, до якої жорстокостi призводять зайвi повноваження для фанатичних консерваторiв. Як Республiканцi, так i Демократи про табори знають, i нiхто не намагається їх позакривати, крiм Калiфорнiйського конґресмена Жоржа Мiлера. Бо ставити пiд сумнiв гiпертрофованi батькiвськi права - табу".
  
  В певному сенсi айвi-рiджiвцям пощастило - принаймнi, жодна дитина ще не померла.
  
  ПIДПРИЄМСТВА СМЕРТI
  
  У листпадi сантарозiвець (Калiфорнiя) Роберт Рейє помер вiд укусу комахи чи павука в перший тиждень зарахування до Фейрiвського виправiнтернату за 97 км пiвнiчнiше м. Канзас у шт. Мiссурi.
  
  Батьки судяться через несвоєчасну допомогу, також за пiддавання хлопця моральному тисковi, побиттям, карцеруванням i "тривалому триманню у власних випорожненнях".
  
  Розслiдує Мiссурiйська соцслужба, комiсiя мiсцевих i по штату чиновникiв у груднi повiдомили, що коли б медична допомога ранiше, врятували б.
  
  У виправiнтерантi пiдлiткiв сотня - медпрацiвникiв немає, хоч i домовленостi з лiкарем.
  
  Потiм, у квiтнi 13-рiчний астматик державного табору для проблемних пiдлiткiв Джорджiї просив iнґалятор у наглядача за годину до того, як припинив дихати.
  
  20 Числа в Апалачтаборi Тревiса Паркера тримали за ґратами 90 хвилин, що конфликтував через позбавлення їжi в покарання. Першi чверть години просив iнґалятора, проте вiдмовили, бо санiтар не виявив астматичного нападу, а хлопець вже не вперше просить, коли ув'язнений, повiдомляє кадрова служба табору.
  
  За нею, Паркеровi було важко пересуватися, дехто з дiтей чув, як його звинуватили в симулюваннi. Помер наступного дня в лiкарнi, де визнали вбивство.
  
  Д. Емма Гiрш з Пiчтрiвської алерго-астматичної клiнiки в Атлантi випадок не коментує, проте наполягає, що iнгалятор треба надавати завжди: "Медпрацiвники низької квалiфiкацiї повиннi не перевiряти невiдкладнiсть прохання, а швидко його виконувати".
  
  В Бiлiм окрузi затвердили пiдозру в тяжкому злочинi для шiстьох наглядачiв: Матвiя Дезiнґа, Райана Чапмана, Павла Бiнфорда, Торбiна Вiнiнґа, Джона Гарiса, Пилипа Елiота - всi втратили роботу.
  
  Пiдсуднiсть пiдтвердив прокурор округу Стен Ґанта: "Злочинна недбалiсть в обмеженях i в способi їхнього провадження".
  
  Захист виправдовується, обмежували за iнструкцiєю - державний контролер закладу вiд мiнпрацi Джорджiї заперечує, нiби "ми пресуванню не навчаємо".
  
  Ще випадок, у травнi голову аризонського випавiнтернату посадили на шiсть рокiв за смерть 14-рiчного вiд потрiйного перегрiву.
  
  Колишньому ВМСниковi Чарльзу Лонґу свiтило 27 рокiв в т.ч. за погрози комусь ножем.
  
  У 2001 р. матiр Антонiя Гейнса доправила до пустельного табору пiсля того, як щось украв у крамницi, порiзав її шини. Помер вiд ускладнень через зневоднення вiд зобов'язання ностии чорну теплу унiформу, суворi правила.
  
  Хлопця скорiше в готельну ванну - знайшли лицем у водi. Лонґа пiдозрюють, нiби велiв принести назад, хоча хлопець уже не реагував.
  
  БОГ ПРОТИ ДIТЕЙ
  
  Захар Стак, 16-рiчний хлопець iз Бартлета, шт. Теннессi, зiзнався батькам про свою гомосексуальнiсть. Пише у блозi:
  
  - Годинами кумарять, типу на мене християнська програма для збочених, я не на дорозi, що менi Бог обрав. От i рюмсаю в Мережi з iншими, яким з олдами лайно, - чого взагалi сказав!? Три роки шифрувався - мiг би ще два, то й взагалi б не сказав: один хрiн злi - а тут лажовiше, картають себе за те, що не побачать онукiв.
  
  Хлопця забрали до "табору", хоча примудрився написати:
  
  - Тиждень без компа, телефона, друзiв - вже недовго менi. Три днi матiр довбе - аж криє вiд неї. Можна б у Мережу ще й як накосать, але правила, все промолюю - просто розриваюся... Це тупо в краватку лягати, так думаю, завжди думав - але прикида-от, як би мою матiр i себе. А що тут такого? Виставляють на це... Неґативу, як тут, нiкому не побажаю.
  
  Близько двох тижнiв Захар у полонi о. Джона Смiда, в якого кредо, нiби: "Краще собi вкоротити вiку, нiж звiдси повернутися в голубе життя. Помирає тiло - все одно шанс на духовне воскресiння, проте коли знову до пiдералiв, то вбиваєш власну душу, котра вже не вiдновиться".
  
  Захаровi пости спричинили перевiрку для мемфiської установи Лавiнекшн, яка не має лiцензiї вiд медепартаменту штату Теннессi, за словами Рахiлi Лазiтеї з iнформацiйного кабiнету губ. Фiла Бредесена.
  
  Для Памели Дикi, що очолює правозахисну органiзацiю для дiтей у Ноксвiлi, "психологiчнi знущання в Теннессi довести важко, треба задокументувати постiйну депресiю та суїцидальнi нахили дитини, що не може анi спати, нi їсти".
  
  За висновками розслiдування департамент визнав неакредитованiсть як достатню для прокурорського слiдства.
  
  О. Смiд у Ем-сi-ей обiцяє змiнити програму на таку, що не пiдлягає державному регулюванню; апелює до того, нiби штат не вказав йому, як її привести до вiдповiдностi до закону.
  
  В червневих новинах службовцi Лавiнекшну закликали до "терпимостi" до себе.
  
  - Це наше духовне переконання, що все поза межами гетеросексуального шлюбу в очах Господа неприпустимо, - запевняє голова Лавiнекшну о. Джон Смiд, який себе називає "колишнiм ґеєм". - Наша програма скерована побажаннями опiкунiв та батькiв i продовжується доти, доки неповнолiтнi вiдкрито не пристануть до власних або чужих настанов. А коли вiдверто опиратимуться, ми працюватимемо з їхнiми батьками як додатковим чинником турботи й здорових стосункiв.
  
  На думку Джосипа Стака, Захарова батька, "вiдчуваєм, як добре, що Захар там, де може побачити, якої руїни прагне, щоби там вiднайшов можливостi, котрi суспiльство йому не надасть. Доки йому нема 18-ти, закони штату роблять мене за нього вiдповiдальним - за те, щоби вiн мав усi можливостi".
  
  Заперечує лос-анджелеський психолог Павло Чiмубуло: "Враження, що тато Стак i голова Лавiнекшну прагнуть переконати самих себе заради власних цiлей, а не благополуччя дитини. Просто бояться, нiби самовираження хлопця порушує батькiвске почуття себе - тим бiльше, чим публiчнiший даний випадок".
  
  Досi невiдомо, якi наслiдки спричинили батьки з Лавiенкшном, пiсля звiльнення Захар довго приходив до тями, написав, йому батько заборонив поповнювати блоґ, а потiм його сайт зник.
   (NAMbLA Bulletin, 2005, vol. 25, no. 3, ISSN 9100-2624.)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"