Шийє, Гарi : другие произведения.

Що таке рiвноправ'я у вiдносинах дорослих iз дiтьми

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:
  • Аннотация:
    Чи означають конституцiйнi ґарантiї "рiвностi в правах i гiдностi всiх людей" рiвнiсть мiж дiтьми й дорослими. Слiв: 1042.

  ЩО ТАКЕ РIВНОПРАВ'Я У ВIДНОСИНАХ З ДIТЬМИ
  
  На Millennium Development Goals 2015 р. в т.ч. ООН запропонували виробити новi пiдходи до мiжнародного розвитку, зокрема до проблеми нерiвностi, базової для теорiї прав людини, що занонсовано ще в 2012 р.
  
  В цьому текстi розглядаєтся проблема рiвностi мiж дорослими й дiтьми, щО вона в теорiї та як її втiлити пiсля 2015 р.
  
  БОРОТЬБА З ДИСКРИМIНАЦIЄЮ
  
  Рiвнiсть дорослих iз дiтьми виливається в багато висновкiв, якi не постають у рiвностi мiж статями чи етносами.
  
  Фундаментальний принцип недискримiнування сформульований в ст. 2 Конвенцiї ООН з прав дитини:
  
  - В межах свого суверенiтету країни-учасницi повиннi поважати й забезпечувати зазначенi в данiй Конвенцiї права щодо кожної дитини без будь-якої дискримiнацiї за ознакою дитини чи її законного/-ної представника/-ницi расовою, ґендерною, мовною, релiгiйною, полiтичною, думки, нацiональною, етнiчною, походження, майнового стану, здiбностей, народження, тощо.
  
  Довгий перелiк не включає вiк, i дискримiнацiя за вiком напряму не засуджена - доводиться гадати, чи мається на увазi пiд отим "тощо".
  
  Очевидна тут мова лише про рiвноправ'я мiж дiтьми, а не мiж дiтьми та дорослими.
  
  Останнє - поза межами звичаїв за закону, которий забороняє дiтям дозволене дорослим - працевлаштування, водiння, виборче право, тощо, - хоч i рiзною мiрою вiд країни до країни. Дискримiнацiя - то коли нерiвнiсть не в суспiльних iнтересах, однак не завжди вiкова нерiвнiсть може бути виправдана чиїмось найбазовiшими iнтересами, коли дитинi забороняють лише тому, що дитина.
  
  До прикладу, виборче знеправлення супроводжується можливiстю пiдробiтку, призову, шлюбу, що не послiдовно.
  
  ОБОВ'ЯЗКИ ТА ВIДПОВIДАЛЬНIСТЬ
  
  Вiдносини мiж дорослими та дiтьми не можуть бути цiлком взаємними за правами та обов'язками: дорослi зобов'язанi захищати дiтей, проте дiти не можуть захищати дорослих. Ст. 5 Конвенцiї зобов'язує законних представникiв "направляти належним чином", а дiти направляти батькiв не можуть.
  
  Обов'язки дiтям нав'язанi поза Конвенцiєю, за власною iнiцiативою країн-учасниць, напр. Африканська хартiя прав-благополуччя дитини зазначає:
  
  - Дитина, обмежена вiком та здiбностями, має обов'язки... сприяти мiцностi родини, поважати батькiв, старших та вищих завжди, за потреби допомагати.
  
  Пiдкорення "вищим" означає, що дитина є нижчою. В Нiкараґуанському законi про дитинство й молодь:
  
  - Такi обов'язки дiтей та молодi вiдповiдно до вiку за умови непорушностi їхнiх прав, свобiд, гiдностi, законслухяностi: (а) послух, шана, висловлення любовi до матерiв, батькiв, бабусь, дiдусiв, законних представникiв.
  
  Далi йдуть обов'язки допомагати по дому, вчитися, поважати вчителiв та шкiльну адмiнiстрацiю, рахуватися з iдеологiєю, з нацiональними героями.
  
  До законiв i богослов'я (християнське, напр., зобов'язує поважати батькiв П'ятою заповiддю), которе пiдтримує звичаї довше, нiж зобов'язання поважати дитиною за Конвенцiєю.
  
  Загалом, пiдтримується доросла влада проти дiтей, котрi у вiдносинах практично безправнi. Коли обов'язки настiльки нерiвнi, чи не безґлуздо говорити про рiвнiсть людей у правах i гiдностi?
  
  КIНЕЦЬ ДИСКРИМIНАЦIЇ
  
  Важливо, що дiти лишаються дискримiнованими не завжди, а тiльки до 18 рокiв, чого нема у випадку дискримiнацiї за ознакою раси, походження, ґендеру, тощо.
  
  Тобто замiсть боротьби проти дискримiнацiї краще бути її перечекати? Порiвнювано з iншими дискримiнованими групами "дiти беззахиснi бiльш засадничо, проте менш тривало," тому вихiд не в "обговрюваннi прав, для дiтей не виконуваних", а потурбуватися про зобов'язання для дорослих по вiдношенню до дiтей.
  
  РОЛЬ ЗДIБНОСТЕЙ
  
  Iдеї, нiбито права - лише для тих, хто самостiйний достатньо, щоби на них наполягати, чи нiби права - лише для тих, хто згодний на обов'язки, впливОвi бiльше i давнiше за Конвенцiю, її ускладнюють.
  
  Лише дослiдження показали, що здiбностей в дитини бiльше, нiж вважається, та й здiбностi для надання чи позбавлення прав не важливi, хоча можуть обґрунтовувать альтернативу правам дитини - дозування прав пропорцiйно до здiбностей.
  
  Цього нема для рiвностi стАтей чи рас, Конвенцiя в ст. 5 зобов'язує законних представникiв "направляти належним чином", тобто за здiбностями дитини, що потребує рiзного розумiння прав для рiзного вiку: чим старше, тим бiльше самостiйностi, хоча за критерiєм не хронологiчним, а ситуативним, за досвiдченiстю, вихованiстю, тощо. До прикладу, на дитину лишається будинок, як щось трапиться з батьками, що може стимулювати розвиток здiбностей, чого не було б за батькiвського благополуччя.
  
  Коли права дитини узурпують її законнi представники, де тут рiвноправ'я всiх людей?
  
  ЗНИЩИТИ ДИТИНСТВО ЯК КЛАС
  
  Iдеї проти гноблення дитини дорослими починаються з Джона Гольта (1924 - 1985), що вимагав "усi права, привiлеї, обов'язки дорослих зробити доступними для неповнолiтнiх будь-якого вiку за бажанням неповнолiтнiх." В т.ч. виборче право, право вiльного перемiщення - "право робити все, що взагалi дозволено дорослим."
  
  Однодумцi Гольта порiвнюють зi правами жiнок та неґрiв, котрi вважалися власнiстю чоловiкiв та бiлих, зобов'язанi були слухатися(, вважалися розумово неповноцiнними), як дiти зараз.
  
  Емансипацiя дiтей заважала та була ототожнена з рухом за права дiтей, не сформулювала, як дiтям домагатися захисту, як не шкодити собi, не зв'язуватися з експлуататорами та розбещувачами, проти яких замало боролися в 1970-тi. Вiк, од якого дозволяють статевi контакти з дорослими, може розглядатись як позбавлення дитини права на особисте життя, чому альтернатива - дозвiл дорослим на манiпулювання.
  
  Чим зрозумiлiша необхiднiсть захищати дiтей, тим менше дитячої емансипацiї - бiльше руху за права дiтей в розумiннi Конвенцiї. В XXI ст. порiвнювати рiвнiсть iз дитиною та рiвнiсть iз жiнкою/неґром складнiше.
  
  АДАЛТИЗМ
  
  Як з'ясувалося, рiвнiсть дорослих iз дiтьми:
  • виключає однаковiсть або подiбнiсть суспiльних ролей рiзних поколiнь;
  • виключає подiбнiсть вiдповiдальностей дорослих щодо дiтей вiдповiдальностi дiтей щодо дорослих;
  • виключає владарювання дiтьми стiльки ж, як i владарювання дорослими;
  • виключає iґнорування нерiвностi на пiдставi тимчасовостi дитинства;
  • виключає беззахиснiсть дiтей перед тим, перед чим беззахиснi дорослi.
  
  Що ж тодi не виключає?
  
  Термiн "адалтизм", подiбний до "сексизму" чи "расизму", запропонований нiкараґуанською комуною Цезесма, де дiтям надавали права та робоу на кавових плантацiях:
  
  - (Адалтизм) є iдеєю, нiби доросла людина вища чи бiльш цiнна за дитину, котра нижча та меншоварта. Вiдображає вiдповiднi суспiльнi структури, практики, поведiнку. Пiдтримує об'єктифiкацiю дитини, а не надання їй прав людини. Розглядає як батькiвську власнiсть чи дешеву робочу силу, чи, сучаснiше, об'єкт соцiальної роботи чи внутрiшньої полiтики без урахування потреб дитини.
  
  НОВЕ РОЗУМIННЯ РIВНОСТI
  
  Тож важлива рiвнiсть дiтей та дорослих у гiдностi (за ст. 1 Загальної ООН-iвської декларацiї прав людини, нiбито "всi люди народженi вiльними та рiвними в гiдностi та правах", а "визнання вродженої гiдностi" зазначене в преамбулi Конвенцiї, iдея ж рiвностi не витвiр захiдних лiберастiв, а зрозумiла краще, за iдею прав), у можливостi вiдстоювати права (хоч би мiсцевi норми вiдмовляли в певних правах), у повазi до чужих прав, у невикористаннi дитини лише для iнтересiв недитини (катеґоричний iмератив, що не дозволяє Цезесмою сформульованого "розширення родинної власностi в якостi дiтей, власностi батька на дiтей як на присадибну дiлянку, рогату худобу, свиней, птицю, як на знаряддя працi", сюди ж сексплуатацiя, використання дiтей в озброєних конфлiктах, розповсюдженнi наркотикiв).
  
  Рiвнiсть iз дитиною можлива тiльки така, за умови розумiння специфiчностi дитячих прав, за неприпустимостi егоїзму за рахунок дитини.
  
  _____
  (C) Harry Shier, "What does equality mean for children in relation to adults?", 2012-11. (C) Кирило Галабурда, пер. з англ., 2021-07-28.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"